Πέμπτη, Μαΐου 10, 2007
Παγκοσμιοποίηση με μαντήλα
Mobile photo-blogging
Η φωτογραφία προχθές στο Athens Mall από κινητό. Η κυρία μιλούσε αραβικά σε ένα κινητό φινλανδικής κατασκευής, ενώ τράβαγε χρήματα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Φορούσε δυνατό γαλλικό άρωμα και αμερικάνικο τζήν. Η πλεχτή μαντήλα που τύλιγε το κεφάλι της, άφηνε να φαίνονται μόνο τα μάτια της. Συνοδευόταν από 4 παιδιά (το ένα σε καρότσι). Ο μεγαλύτερος δίπλα της προσπαθούσε να επέμβη στο πληκτρολόγιο του ΑΤΜ.
Η εικόνα μου φάνηκε ελαφρώς συμβολική - και την απαθανάτισα.
Τα σχόλια δικά σας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πολιτισμός= Η αέναη προσπάθεια απάντησης και κατανόησης των ίδιων προβλημάτων με βάση τα εκάστοτε δεδομένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγκόσμιος πολιτισμός= Η εικόνα της φωτογραφίας
Καλημέρα. Μια χαρούλα η παγκοσμιοποίηση. Κι εγώ πριν 28 χρόνια στα Αραβικά Εμιράτα, Κύπριος, σε Κυπριακό σχολείο, ο πατέρας οδηγούσε γιαπωνέζικο αυτοκίνητο, η baby-sitter/οικιακή βοηθός ήταν από την Κευλάνη (και καταβρόχθιζε μια καφτερή πιπεριά τσίλι σε κάθε γεύμα της), ο γείτονας μας ήταν Λιβανέζος, όπως και τα αφεντικά του πατέρα μου, οι συμμαθητές μου ήταν Κύπριοι και Ελλαδίτες, και η τηλεόραση έπαιζε Ινδικές ταινίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρούλα σας λέω.
Τί πιο ωραίο από το να έχει κάποιος την ευκαιρία να έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολιτισμό του άλλου (και όχι μόνο μέσα από εγκυκλοπαίδειες). Πάντα βέβαια με κοινή αποδοχή των ορίων που θέτει η δημοκρατία και η ατομική ελευθερία του ατόμου.
Βέβαια τα ζητήματα περιπλέκονται όταν ο πολιτισμός του άλλου έρχεται σε σύγκρουση με αξίες ή και το νόμο της φιλοξενούμενης χώρας.
Όπως κι αν είναι, προσωπικά χαίρομαι την πολυπολιτισμικότητα.
Δεν ξέρω αν είμαι εκτός θέματος.
Καλημέρα.
βασικα πιστευω πως αντιστοιχες εικονες θα εβλεπε κανεις πχ και στη βενετια τον 14ο 15ο αιωνα, στο λονδινο αντιστοιχα 16ο 17ο κλπ κλπ. Ομως τοτε ηταν οι πλουσιοι που ειχαν το προνομιο να απολαμβανουν αγαθα απο ολο τον κοσμο. Το εμποριο, παγκοσμιο ηταν απο την αρχη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημερα παρατηρουμε μια διαχυση αυτου του φαινομενου σε ολο και μεγαλυτερο ποσοστο πληθυσμου. Ολο και περισσοτεροι κατοικοι οπουδηποτε στον κοσμο απολαμβανουν αγαθα και υπηρεσιες απο ολο τον κοσμο.
Βεβαια στην εποχη της παγκοσμιοποιησης, με μαντηλα η χωρις, παρατηρειται το φαινομενο της εξαρσης του εθνικισμου, δημιουργια νεων κρατων, χαραξη νεων συνορων. Πως εξηγειται αυτο?
Κανονικά θα έλεγα: μα η παγκοσμιοποίηση περιλαμβάνει και τη μαντίλα – διαφορετικά θα ήταν δυτικοποίηση. Αλλά η Δύση έχει σαν χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια όσον αφορά τον εαυτό της (προς τον υπόλοιπο κόσμο), ενώ οι απέναντί της, «παραδοσιακές» κοινωνίες, χαρακτηρίζονται περισσότερο από εσωστρέφεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε, η παγκοσμιοποιημένη μουσουλμάνα είναι μια δυτικοποιημένη μουσουλμάνα.
Ωραίος συμβολισμός, δυνατή η φωτογραφία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο που το κινητό δεν είναι φινλανδικής κατασκευής αλλά στην καλύτερη περίπτωση ουγγαρέζικης και το τζιν σχεδόν σίγουρα δεν είναι αμερικάνικο, για μαλαισιανό ή ταϋλανδέζικο το κόβω. Το ΑΤΜ μάλλον είναι ιταλικής τεχνολογίας. Μόνο για το άρωμα διατηρώ επιφυλάξεις ότι μπορεί και να είναι γαλλικό.
Μάλλον υπάρχει σύγχυση, αλλά κι αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα της παγκοσμιοποίησης. ;-)
Ήταν τουλάχιστον η πλεχτή μαντήλα χειροποίητη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς τονίσω ότι κάνω πλάκα, διότι ο οικοδεσπότης δείχνει να μην καταλαβαίνει το χιούμορ μου.
Παγκοσμιοποίηση ή διεθνισμός;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην αμερ πολιτικη κουλτουρα,λειτουργει " συρμα " & πολιτικα εξουδετερωνονται τετοιες κινησεις ισλαμοφασιστικου τσαμπουκα. Στην Ευρωπη της καταστολης ,ισως χρειαζονται νομοι. Σαφως οι μανταμ μας προκαλουν & μας προσβαλλουν. Εδω ειναι...Γραικια,οσες γουσταρουν μαντηλομπουρκα να πανε απο κει που ηρθαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανονικα,θα επρεπε να απαγορευτει & η κτηνωδια της περιτομης,σε βρεφη & μικρα παιδια. Μονο μετα τα 18,με ελευθερη βουληση του...θυματος.
Παντως,δεν υπαρχει συγκρουση πολιτισμων,αλλα πολιτισμου & βαρβαροτητας. ΟΙ μωαμεθανοι εχουν τις γυναικες οπως τις ειχαν οι χριστιανοι πριν το 1920.
εχουν και στις αραβικές χωρες πολλά αποσταγματα και φτιαχνουν αρωματα.. το αρωμα μπορει να πλασαριστει ως γαλλικο αλλα ποσοι ξερουν αν οι πρωτες υλες δεν ειναι απο καποια αραβικη χωρα..
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κινητο μπορει να ειναι φιλανδικης η σουηδικης προελευσης και κατασκευης μιας απο της χωρας της κεντρικης Ευρωπης, η made in taywan ή made in china..
η εικονα αν της αναλυσει κανεις κομμάτι κομμάτι ( εν ειναι θεμα διαφωνιας τωρα αν ειναι το κινητο ταδε ή δεινα, η οτιδηποτε άλλο..) πράγματι έχει κάτι απο όλες τις χωρες.. η παγκοσμιοποιηση που λεγαμε..
alogaki
ΑπάντησηΔιαγραφήγράφω για τις φίρμες των προϊόντων - όσες μπόρεσα να δω - κι όχι για τον τόπο κατασκευής τους.
Πιθανότατα το κινητό να ήταν κινεζικής κατασκευής (όλα όσα έχω δει τελευταία, ανεξάρτητα από μάρκα, γράφουν μέσα Made in China).
Ένα πράγμα με προβληματίζει. Όχι βέβαια η κυρία με την μαντήλα, αλλά οι φανατικοί ισλαμιστές που μισούν την Δύση και την τεχνολογία της - αλλά την χρησιμοποιούν κατά κόρον για τους σκοπούς τους.
Μου θυμίζει αυτό που είχε πει ο Λένιν: "Οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν και το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε".
"οι φανατικοί ισλαμιστές που μισούν την Δύση και την τεχνολογία της - αλλά την χρησιμοποιούν κατά κόρον για τους σκοπούς τους"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ίδιο και οι Φανατικοί Χριστιανοί φαντάζομαι (δες Barcode ας πούμε)
Αναρωτιέμαι τι μπορεί να σκέφτεται ο μικρός γιός της κυρίας. Λίγο το έχει να παρανοήσει το παιδί;
ΑπάντησηΔιαγραφήI love hot moms /-
I love hot bombs /- Aά- Α-
/ααα-
:-)))
Οι μουσουλμάνοι ζουν στο 1000 και τώρα καλούνται να ζήσουν ξαφνικά το 2000.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σαν να λες στον Χριστόδουλο να κάνει την θεία λειτουργία με μπούρκα.
Η ΕΠΟΧΉ ΜΑς είναι η εποχή που η Δύση καλείται να πληρώσει το παρελθόν της. θΈΛΕΙ ΔΕΝ ΘΈΛΕΙ. Ό,τι άφησε έξω από την αυλή της τώρα εισβάλει και απαιτεί. Και καλά κάνει.
Τελικά φαίνεται πως το μήνυμα της αναστάσεως θα μεταδοθεί όχι από το Βατικανό αλλά από τα αποκλεισμένα τΕκνά που ως γνωστόν είναι πιο ΦΟΡΤΣΑΡΙΣΜΈΝΑ.
Εμείς γίναμε πολύ του καναπέ. Μόνο μυαλά μπορούμε να ελέγχουμε αλλά κι αυτό για πόσο; Η φύση προστάζει.
Σχετικό με την επικαιρότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι Έλληνες αντιεξουσιαστές/τρομοκράτες κλπ (επιλέξτε ονομασία κατά βούληση) που επίσης μισούν την Δύση και ίσως θα επέλεγαν να αφανίσουν κάποιες χώρες από τον χάρτη αν μπορούσαν, πάλι δεν χρησιμοποιούν τα μέσα που προσφέρει αυτή η ίδια η Δύση για να επιτεθούν ? Άραγε πολεμούν με πέτρες και ξύλα ? Με μπαζούκας του Ελληνικού στρατού και όπλα της Ελληνικής αστυνομίας δεν κάνουν τον αγώνα τους κατά του κράτους ?
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Το ερώτημα όμως είναι.
Όταν βλέπουμε την γυναίκα με την μαντήλα στο Mall, βλέπουμε την γυναίκα η βλέπουμε την συντοπίτισσα του ισλαμιστή τρομοκράτη. Και όταν ο γιος μου θα καθίσει στο ίδιο θρανίο με τον γιο της, τί θα νιώθω ?
Ευχαριστώ.
Εικόνα αχταρμάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως...
Γιατί η μαντήλα να είναι κάτι κακό;
Αν η φέρουσα τη μαντήλα νιώθει άνετα και ωραία, δεν είναι ρατισμός να θέλουμε εμείς να της επιβάλλουμε τις ενδυματολογικές μας συνήθειες;
Εκτός κι αν η μαντήλα συμβολίζει κάτι το διαφορετικό (στην προκειμένη περίπτωση το ισλάμ) οπότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Δεν έχω πρόβλημα με τις μαντήλες.
Ακόμη και περικεφαλαία ας φορέσει ο κόσμος, αρκεί να υπάρχει ελευθερία να το κάνει.
Και στα χωριά μας οι γιαγιάδες φοράνε μαντήλες...
doctor
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήIndictos: Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μου προξενει καμμια εντυπωση,αισθηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤεινουμε σε μια εξισωση χωρις επιστροφη.
Ιδεολογικα σχηματα και πολιτικες θεωριες χαλαρωνουν απο το βαρος της υπερκαταναλωσης και του καπιταλισμου.
Λιγες χωρες και λαοι αντιστεκονται, η πρωτη που ερχεται στο μυαλο ειναι η ΚΟΥΒΑ αν και μετα Φ.Κ. ισως τα πραγματα αλλαξουν...
Mια "αναλογη" εικονα πετυχα εγω
ΑπάντησηΔιαγραφήστην Υδρα:
Καλογερος καβαλα στο μουλαρι
προς το μοναστηρι μιλουσε στο
κινητο του.
Συναντώ κάθε μέρα τέτοιες εικόνες στην περιοχή που μένω και κινούμαι. Μια μέρα είδα μια κοπελίτσα με την μαντίλα της έτσι το μακρυμάνικό της και κάτω φούστα τζην μέχρι τον αστράγαλο στενή και άβολη να περπατάει -και μου φάνηκε είχε κάνει μια υπέρβαση: ανοιχτά παπούτσια... συνήθως τις βλέπω ζωσμένες άπό παντού, μην ξεφύγει λίγο δέρμα παραπάνω. να σέρνουν καρότσια με τα μικρά τους
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μόνη διαφορά που διακρίνω σε αυτό που προείπε ο ΝΔ είναι ότι ο καλόγερος με το κινητό και η γιαγιά με την μαντήλα (που επίσης έχει κινητό), δεν μισούν την Δύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θεωρώ ότι ούτε η συμπαθεστάτη κυρία της φωτογραφίας μισεί την Δύση. Μάλλον χαίρεται να ζει στην Δύση. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι σε σύγκρουση με την μαντήλα.
Θυμήθηκα μία φίκη μουσουλμάνα στο Λονδίνο, από το Μαυρίκιο. Για χρόνια στο πανεπιστήμιο δεν είχαμε δει τα μαλλιά της. Όταν πήγα στο σπίτι της ήταν η μοναδική φορά που έβγαλε την μαντήλα (ήταν παρόν και σύζυγος. Δεν ξέρω αν έπαιζε ρόλο αυτό, αλλά ήταν και το ότι δεν ήταν σε δημόσιο χώρο). Τα μαλλία της έφταναν κάτω από την μέση. Αλλά είτε με μαντήλα είτε χωρίς, για μένα ήταν η φίλη μου η Sheila.
Προς harrygreco και οσους
ΑπάντησηΔιαγραφήνομιζουν οτι συγκρουεται
καποιος δηθεν Δυτικος "Πολιτισμος"
με την (Ισλαμικη) "βαρβαροτητα"
συνιστω ανεπιφυλακτα το τελευταιο
βιβλιο του Robert Fisk "The Great War For Civilisation" με τις εμπειριες του απο την Μεση Ανατολη.
Eκει να δειτε "πολιτισμος" ο Δυτικος!
Η ελευθερία της παγκοσμιοποιήσης μας φέρνει όλους κοντά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποδεχόμαστε τους άλλους όπως τους αναγκάζουν η θέλουν οι ίδιοι να είναι, τι να πιστεύουν η πως να ντύνονται.
Τώρα η απόκτηση αγαθών και φυσικά είναι και θα είναι άνιση.
Και η ανισότητα είναι μιά γενική έννοια. Αλλος δεν έχει νερό να πιεί, άλλος φάρμακα να θεραπευθεί και άλλος να φορέσει αρμάνι, να οδηγήσει πόρσε η να αγοράσει ρόλεξ.
Να είμαι σαφής - δεν είπα ότι όσες φορούν μαντήλα μισούν την Δύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως δηλώνουν υποταγή σε μία θρησκεία που εμπεριέχει στο ιδρυτικό της βιβλίο το μίσος κατά των απίστων.
Άλλο αν σε ορισμένες εποχές (Χαλιφάτο της Κόρδοβας, Οθωμανική Αυτοκρατορία) τους έδινε πολλά δικαιώματα.
Εγώ πάντως μίλησα για τους "φανατικούς ισλαμιστές" που οπωσδήποτε δεν αντιπροσωπεύουν όλο το Ισλάμ.
ΝΔ said
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα πράγμα με προβληματίζει...οι φανατικοί ισλαμιστές που μισούν την Δύση και την τεχνολογία της - αλλά την χρησιμοποιούν κατά κόρον για τους σκοπούς τους.
Μου θυμίζει αυτό που είχε πει ο Λένιν: "Οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν και το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε".
..........................
Και είδατε που κατέληξαν οι θιασώτες του Λένιν
Υ.Γ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά υπάρχει σύγλρουση πολιτισμών αλά χαντικτον? η είναι μια νέα διαμάχη πάνω σε γνωστά, στην ανθρώπινη ρίζα τους, προβλήματα ενδεδυμένα άλλον ιδεολογικό (θρησκευτικά ορμώμενο) μανδύα? Μήπως βλέπουμε τα ιδεολογικά αποτελέσματα ενός Μουσουλμανικού σχολαστικισμού στην εποχή μας?
(προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν εννοώ ότι η Δύση είναι αμέτοχη του προβλήματος)
Δεν είμαι σίγουρος ότι ξέροι που κατέληξαν οι θιασώτες του Λένιν. Έχουν επιδράσει βαθύτατα στην σκέψη και την συνείδηση της ανθρωπότητας. Σίγουρα η αριστερά δεν έχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις (χαρακτηριστικό το κείμενο του παλαιού αριστερού Αντ. Καρκαγιάννη στην σημερινή Καθημερινή) αλλά έχει επιβιώσει μέσα στη σκέψη και την στάση όλων μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγκοσμιοποιηση=Το προιον ολα στην συσκευασια του ενος,γαματο η μουφα καμια σημασια δεν εχει...το μειονεκτιμα του ειναι το μικρο στοκ στις αποθηκες του πλανητη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σχόλια επαναβεβαιώνουν τη δυσκολία μας να αντιληφθούμε πόσο πλαστό είναι το (τουρκικό) επίκαιρο δίλημμα "Μαντήλα ή Τάνκς".
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ "μαντήλα" μπορεί να συνδυάζεται με κινητό με τηλεόραση LCD ή με πολυτελές αυτοκίνητο. Μάλιστα για την οικονομικά ανερχόμενη ισλαμική τάξη, η "απόλαυση" δυτικών επιτευγμάτων, είναι κανόνας.(Γι'αυτό άλλωστε λένε ότι ο Ερντογάν είναι το καλύτερο όχημα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας).
-άσχετο αλλά ενδιαφέρον. Ο πιο πλούσιος Βρετανός είναι... ινδός και ο τρίτος πιο πλούσιος κινέζος.
Από την άποψη του εμπλουτισμού της ανθρώπινης εμπειρίας (και μιλώ για θετική και αρνητική επίδραση) συμφωνώ. Όμως μιλώ κυρίως για την έκπτωση του εγχειρήματος και την διαστροφή του στο επίπεδο της ιδεολογίας (άλλος ένας -ισμός)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να παντρέψουμε τα δύο παράδοξα: Η ισλαμική θρησκεία είναι απέναντι στη Δύση εν γένει, η χριστιανική απέναντι στο Διαφωτισμό, αλλά πιστοί και των δύο ‘θρησκειών’, συναντιούνται στην κατανάλωση και στην αγάπη για την τεχνολογία. Πάει να πει: συναντιούνται στον ευδαιμονισμό. Γιατί τι άλλο είναι η κατανάλωση και η τεχνολογία αν όχι μεγέθυνση του ευδαιμονισμού και της άνεσης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό αγγίζει και το που είναι σήμερα οι οπαδοί του Λένιν και γιατί (πάει να πει, τι πρέπει να μάθει η Αριστερά).
@ΝΔ , πραγματι δεν εχετε πει πουθενα οτι οσες φορουν μαντηλα μισουν τη Δυση. Δε χρειαζεται να εξηγειτε τα αυτονοητα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ehterovamon, καμια σχεση αυτο με τους αντιεξουσιαστες. Αν ηταν στο χερι τους θα εξαφανιζαν καθε χωρα, καθε αστικο κρατος, και θα το αντικαταστουσαν με αυτονομες και αυτοδιοικητες κοινοτητες. Δεν μισουν τη δυση, μισουν τον καπιταλισμο και τις εξουσιαστικες σχεσεις που επιβαλει.
@all, μηπως η παγκοσμιοποιηση δεν ειναι απλα η ευκολια χρησης προιοντων απο διαφορες χωρες?
Ανάμεσα στην πνευματική καλλιέργεια και στον πολιτισμό υπάρχει ένας βαθύς ανταγωνισμός του οποίου τα διαχωριστικά σημεία δεν πρέπει να μας διαφεύγουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με την ηθική ιδεολογία, οι μεγάλες στιγμές της πνευματικής καλλιέργειας σήμαιναν ηθική διαφθορά. Άλλωστε, οι στιγμές της καταναγκαστικής εξημέρωσης του ανθρώπου - βλέπε ''πολιτισμός''- συνέπεσαν με τους διωγμούς των πιο υωηλών και τολμηρών πνευμάτων.
Ας μην συγχέουμε τον πολιστισμό με την καλλιέργεια του πνεύματος- είναι πιθανότερο να έχουν ολότελα αντίθετους στόχους...
ΝΙΤΣΕ- ΕΥΡΩΠΑΙΚΟς ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ
Η φωτογραφία θα μπορούσε να ερμηνευτεί με βάση ένα κανόνα της Φυσικής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον κανόνα του Lenz
ο οποίος λέει ότι κάθε απότομη αλλαγή της φοράς του ρεύματος (σε ένα αγωγό) τείνει να αναιρεθεί από παραγόμενο ρεύμα αντίθετης φοράς.
(Ο κανόνας του Lenz είναι αποτέλεσμα της αρχής διατήρησης της ενέργειας.)
Αντιστοιχίστε τα δεδομένα και θα σας βγει (άντε, με μία ελαφριά απόκλιση)
Απολύτως Φυσικό φαινόμενο.
Μόλις σκότωσα μια μέλισσα που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι. Δεν μπορούσε με τίποτα να βρει την ΕΞΟΔΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι βαθύτατα δυστυχισμένος. Της ζήτησα συγγνώμη πριν από το ζούλιγμα με την παντόφλα. Δεν μπορούσα με τίποτα να σκέφτομαι πως είναι δυνατόν να επιστρέψω το βράδυ και ξεχασμένος να καθήσω επάνω της.
Η μαντήλα είναι -για μένα- το ίδιο με το σταυρουδάκι στο στήθος, και τα δύο αντιπροσωπεύουν την πίστη σε μια θρησκεία (μερικές φορές και με φανατισμό).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διαφορά είναι (για τη Δύση) ότι το σταυρουδάκι το θεωρούμε κομμάτι της κουλτούρας μας, τη μουσουλμανική μαντήλα όχι.
Αν μας ενδιαφέρει η ομαλή ενσωμάτωση, είναι προτιμότερο να μην απαγορεύουμε και να ανεχόμαστε τέτοιου είδους εκδηλώσεις πίστης, ώστε να μην περιθωριοποιούμε, που είναι χειρότερο (γιατί τότε αρχίζουν οι "ειδικές" γειτονιές, τα "ειδικά" σχολεία ή -για τα κορίτσια- καθόλου σχολεία, τα "ειδικά" πανεπιστήμια (?) και η αντίληψη του κατατρεγμένου).
don
ΑπάντησηΔιαγραφήαποτυπώσατε μια σκηνή ίδια μ αυτή που μου διηγηθηκε φίλη αγγλίδα της οποίας ο άνδρας (έλληνας) μένει στο Ντουμπάι. Μουσουλμάνες, στελέχη επιχειρήσεων, ρούχα με υπογραφή, κινητό τελευταίας τεχνολογίας, πίνουν τον καφέ τους φορώντας βεβαίως τη μαντήλα τους. Η διήγησή της ζωντάνεψε απ την κάμερά σας...
Τώρα για κάποιες μουσουλμάνες που μισουν κάθε τι δυτικό, δεν νομίζω ότι αυτές ντύνονται μ αυτό τον τρόπο. Εχω στο νου μου μια εικόνα που δείχνει μουσουλμάνα με μαντήλα αλλά με στρατιωτική περιβολή, μπορεί βεβαίως και να κάνω λάθος.
Οπως και νάχει η μαντήλα είναι το τελευταίο που θα με ενοχλούσε...
Παλιό αλλά καλό ανέκδοτο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ακριβής ορισμός της παγκοσμιοποίησης είναι ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Και να γιατι:
Μια Αγγλίδα πριγκίπισσα, έχοντας στο πλευρό της τον Αιγύπτιο εραστή της, τρακάρει μέσα σε ένα Γαλλικό τούνελ με Γερμανικό αυτοκίνητο που έχει μηχανή kατασκευασμένη στην Ολλανδία. Το αυτοκίνητο οδηγούσε Βέλγος σοφέρ, πιθανότατα μεθυσμένος από Σκοτσέζικο ουίσκι. Το αυτοκίνητο ακολουθούνταν από Ιταλούς παπαράτσι, οι οποίοι επέβαιναν σε Γιαπωνέζικες μοτοσικλέτες. Το τραυματισμένο ζέυγος μεταφέρεται στο Γαλλικό νοσοκομείο με ασθενοφόρο που οδηγούσε Σενεγαλέζος οδηγός. Στο νοσοκομείο δέχεται τις πρώτες βοήθειες από Αμερικανούς γιατρούς και τους χορηγούνται φάρμακα που είχαν κατασκευαστεί στην Βραζιλία. Το νοσοκομείο χρησιμοποιούσε computers Αμερικανικής τεχνολογίας Μπιλ Γκειτς, αλλά τα computers αυτά ήταν κατασκευασμένα στην Ταϊβάν από εργάτες που είχαν έρθει από το Μπαγκλαντές, ενώ η συναρμολόγησή τους έγινε στη Σιγκαπούρη. Εκεί τα τμήματα των computers έφτασαν με φορτηγά που οδηγούσαν Ινδοί.
Τα computers αυτά τα αγόρασε το Γαλλικό νοσοκομείο από αλυσίδα super market στη Γαλλία, η οποία ανήκε σε κοινοπραξία Εβραίων και Λιβανέζων επιχειρηματιών.
etherovamon said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. Μια χαρούλα η παγκοσμιοποίηση. Κι εγώ πριν 28 χρόνια στα Αραβικά Εμιράτα, Κύπριος, σε Κυπριακό σχολείο, ο πατέρας οδηγούσε γιαπωνέζικο αυτοκίνητο...
Μεγάλωσα στη Ρόδο τη δεκαετία του '80. Η παρέα μου ήταν μια Αγγλίδα, ένας Τούρκος, μια Τουρκάλα, μια Αυστραλέζα και μια Δανέζα. Ο παιδικός μου έρωτας ήταν ένας Σουηδός. Στα 12 ήρθα στην Αθήνα. Επαρχία...
dem said "συνιστω ανεπιφυλακτα το τελευταιο
ΑπάντησηΔιαγραφήβιβλιο του Robert Fisk "The Great War For Civilisation" με τις εμπειριες του απο την Μεση Ανατολη.
Eκει να δειτε "πολιτισμος" ο Δυτικος!"
O fisk όπως ο ΝΔ, ο Τσόμσκι αλλά και πολλοί είναι γνωστοί για τη δριμεία κριτική που ασκούν στις δικές τους πατρίδες (με τη στενή ή την ευρεία έννοια)πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα των παραδοσιακών αυτάρεσκων αντιλήψεων που οι λαοί στους οποίους είναι μέλη έχουν για τον εαυτό τους. Αν όλοι αυτοί μπορούσαν να αλλάξουν τις εθνικές τους ταυτότητες πιστεύω η κριτική τους δε θα είχε μεγάλες διαφορές. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά έχω την εντύπωση για παράδειγμα πως αν ο ΝΔ, έστω και ως έλληνας, λάμβανε μέρος ενεργά στην πνευματική ζωή των ΗΠΑ, σήμερα θα του χωνε χοντρά τους Mπους. Αντιθέτως ζώντας εδώ προτιμά να στρέφει τα πυρά τους στους μικρούς τοπικούς Μπους, πράγμα που το θεωρώ ακόμα πιο δύσκολο αλλά και ταυτόχρονα πιο επωφελές για τον τόπο. Το ίδιο θα έλγα και για τους φισκ τσομσκι κι ας μη μοιάζουν να συμφωνούν, φαινομενικά, σε πολλά πράγματα με το ΝΔ.
Το ερώτημα είναι τι πιθανότητες έχουν αντίστοιχοι πνευματικοί άνθρωποι στον ανατολικό κόσμο να ασκήσουν ανάλογη κριτική για τις δικές τους πατρίδες χωρίς να πληρώσουν βαρύ τίμημα. Την περίπτωση Ρουσντί τη θυμόμαστε όλοι νομίζω...
Κι αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν το θάρρος της γνώμης τους πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη η εικόνα μας για τον ανατολικό κόσμο;
Πιθανότατα διαφορετική...
Πάντως εμένα μου άρεσε το σχόλιο από το αλογάκι. Δεν νομίζω ότι ήταν διευκρινιστικό - δηλαδή ποιές είναι οι σωστές χώρες - αλλά με υπονοούμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κινητό που είναι φινλανδικό, κατασκευάστηκε στην Ουγγαρία. Εκεί όμως χρησιμοποιήσαν Αλουμίνιο από την Ελλάδα, οθόνη από την Ταϊβάν και μνήμη από τη Σιγκαπούρη.
Δηλαδή το ανακάτεμα των πολιτισμών και του εμπορίου βρίσκεται πλέον σε πάρα πολλά επίπεδα και όχι μόνο στο τελικό προϊόν. Οι ιδέες, οι πατέντες, το σχέδιο πρόερχονται από διαφορετικές χώρες.
Κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί την εθνικότητα ενός προϊόντος, μιας ιδέας, ενός σχεδίου.
Ίσως πλέον μόνο στην πρωτογενή παραγωγή. Αλλά κι εκεί εισάγονται παραγωγικά μέσα και μέθοδοι από πάρα πολλές διαφορετικές χώρες.
Η ερωμένη μας με τη μαντήλα βρίσκεται πάνω σε ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο φορτηγό. Και άλλοτε ο ορίζων ανέρχεται και άλλοτε ο ορίζων κατέρχεται. Το ίδιο βράδυ δέχεται τον εραστή της στην καμπίνα και θηλάζουνε μαζί το μωρό της. Η ζωή είναι γλυκιά, έχουν ανοίξει στην αγάπη οι μητέρες, στον έρωτα υπάρχουν πολλές στάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήLacoste Givancy και τζατζίκι μαζί.
ΑπάντησηΔιαγραφή...και, επιπλέον, η μαντήλα κατά πάσα πιθανότητα είναι made in P.R.C. (στην Κίνα, δηλαδή).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σταυρουδάκια, άραγε, ενοχλούν κανεναν; Το αυστηρό dress-code των επιχειρήσεων - και σε άσχετα πόστα - δεν είναι σύμβολο υποταγής; Μήπως, τελικά, η μαντήλα ενοχλεί επειδή υποδηλώνει «τον άλλο», ή μάλλον «την «άλλη»; Πόσο απαλλαγμένοι από τα σεξιστικά μας στερεότυπα είμαστε όταν επικρίνουμε τη χρήση της μαντήλας;
Οικοδεσπότα, πάρα πολλοί ισλαμολόγοι θα δοαφωνούσαν με την αποστροφή σας για «μία θρησκεία που εμπεριέχει στο ιδρυτικό της βιβλίο το μίσος κατά των απίστων».
Παρεμπιπτόντως, είναι φιλλανδικό, έτσι, και οι ελληνοποιημένες λέξεις ακολουθούν τους κανόνες της γλώσσας μας.
vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ δεν είμαι ισλαμολόγος αλλά έχω μία έγκυρη μετάφραση του Κορανίου - και ήδη από την δεύτερη σελίδα απειλούνται οι άπιστοι. ("...τους περιμένει τρομερή τιμωρία").
Αυτοί που έβαλαν τις βόμβες στο μετρό του Λονδίνου υποτίθεται ότι είχαν ενσωματωθεί στην εκεί κοινωνία, ορισμένοι μάλιστα απολάμβαναν και κοινωνικά επιδόματα πχ στέγης, ανεργίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη κύριε Δήμου, αλλα κατά την γνώμη μου αυτή είναι μια κακή και αδιάκρτιτη φωτό, που αν δεν έχετε πάρει άδεια απο την κυρία να την φωτογραφίσετε ή έστω δεν της δώσατε κάποια σοβαρή αμοιβή δεν δικαιούστε να την δημοσιέυετε. Δεν πιστέυω οτι θα σας άρεσε να σας κάνουν το ίδιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά, αν επιμείνουμε στο "καλιτεχνικό" της φωτογραφίας και όχι στην ..."δήμευση" πρωσωπικών δεδομενων απο τον...Δήμου,(χαχα), αναρωτιέμαι, αφου δηλώνετε λάτρης της τεχνολογίας δεν βρήκατε κανά φωτοσοπάκι να την επεξεργαστείτε λιγουλάκι που είναι σαν τον κ#λο μου, ξενύχι;
(Image/Adjustments/Brightness/Contrast)
Λίγο ποιο προσεκτικός, σας παρακαλώ, σε ότι αφορά τους άλλους (κυριώς αυτούς που δεν γνωρίζετε)
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήvrennus
εγώ δεν είμαι ισλαμολόγος αλλά έχω μία έγκυρη μετάφραση του Κορανίου - και ήδη από την δεύτερη σελίδα απειλούνται οι άπιστοι. ("...τους περιμένει τρομερή τιμωρία").
-----------------------
Kε Δήμου
όντως το κοράνι αναφέρεται στην τρομερή τιμωρία που περιμένει τους απίστους αλλά εννοεί την μεταφυσική τιμωρία. Τον αποκλεισμό από τον παράδεισο και την αιώνια ταλαιπωρία.
Κατά αυτή την έννοια οι μουσουλμάνοι είναι το ίδιο καπιταλιστές όσο και οι αλλόδοξοι.
:-)))
υγ:
η επι της γης τιμωρία είναι μια ερμηνεία που δίνουν οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές στο κοράνι.
Yellow Kid said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη κύριε Δήμου, αλλα κατά την γνώμη μου αυτή είναι μια κακή και αδιάκρτιτη φωτό
-----------------------------
Από την στιγμή που δεν αναγνωρίζεται το άτομο - δεν υπάρχει θέμα αδιακρισίας ούτε άδειας.
Σιγά μην κάνω photoshop σε φωτογραφία κινητού! Ντοκουμέντο είναι κι αυτά που θέλω τα δείχνει. Όσο για καλλιτεχνική φωτογραφία έχω δείξει αρκετές...
Καλημέεερα/καλησπέεεερα πέρα ως πέεερα (και ωχ αμάν, δυσκόλεψαν οι μέρες ή εγώ είμαι όλο και πιο λίγη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΧμ....
Λοιπόν, σαν κολλλημένη στο να βλέπω το twist σε κάθε θέμα, να ξεκινήσω λέγοντας πως όντως, το μακάβριο ανέκδοτο με την Νταϊάνα είναι η επιτομή του diversification μεν (κι αυτό λόγω economy of scales και marketing, μη γελιόμαστε) αλλά και του απόλυτου γεγονότος ότι τελικά, ό,τι και να κάνουμε, το γεγονός της ζωής και το αναπόφευκτο τέλος είναι ίσο για όλους. Ιδια αλληλουχία: γεννιέσαι, πεθαίνεις και ζεις στο -όσο- ενδιάμεσο... Απίστευτα ισοπεδωτικό, όσο και να καμωνόμαστε ότι διαφέρουμε στο "ανάμεσα" στα δύο άκρα.
Απο κει και πέρα, η εξωτερίκευση πεποιθήσεων στο ντύσιμο κρατεί ακόμα καλά.
Ομως είναι ήδη πασέ.
ΠΟΛΥ ΠΑΣΕ!
Αλλά εμείς οι ίδιοι κρατάμε την παρωχημένη αυτή μεταφορά των "πρέπει" και "οφείλω" της κουλτούρας μας, για να ανήκουμε με ασφάλεια στην ομάδα που μας χαρακτηρίζει. Μην πάμε μακρυά, και τα μαύρα που φοράμε εδώ μετά τον θάνατο του δικού μας, την ίδια σκοπιμότητα έχουν.
Οσο για το τι συμβαίνει από μέσα... Ας μην το πάω στην περίπτωση εύθυμης χήρας, που στο κάτω-κάτω θα μπορούσαμε να το δούμε και από την light του σκοπιά, αλλά στην περίπτωση που το απ'έξω με το να απενοχοποιηθεί, θα επιτρέψει στο από μέσα να εκφραστεί.
Τι εννοώ? Το μετά-Ταλιμπάν Αφγανιστάν. Οπως θα δείτε εδώ, φτιάχνοντας την εμφάνιση, ή, ορθότερα, προσομοιάζοντάς της στο δυτικό και υποτίθεται πιο απελευθερωμένο πρόσωπο, θα εξοικειωθεί ίσως η κουλτούρα με την λιγότερη "συγκάλυψη" της πιθανής αμαρτίας...
"For many decades, the women of Afghanistan lived beneath the veil, forced into literal invisibility in a culture where their presence alone was considered an affront to Muslim doctrine.
In the Western world, an affinity for "beauty" has been derided as a form of vanity, a way for a male-dominated society to force unreal expectations on women. But in Afghanistan, the thought of getting a fashionable haircut or painting your nails is one of the highest forms of expression in a society no longer built on masculine oppression.
The differences force the question: Is beauty a mere luxury or is it symbolic of women's power to define themselves, celebrate their femininity and control their own destiny?"
Ισορροπία μεταξύ:
ΑπάντησηΔιαγραφή- δυνατότητας ευδαιμονισμού και άνεσης για όλους (λαούς και μεμονωμένους ανθρώπους)
- κατανόησης ότι κανένας λαός (ή άνθρωπος) δεν θα δεχτεί μια εικόνα για τον εαυτό του, όσο δίκαιη ή ισορροπημένη και αν είναι, εάν δεν συμφωνεί με την ιδέα που ο ίδιος έχει για τον εαυτό του.
Και η σκύλα ολόκληρη και ο πίτος χορτάτος.
ihadafarminafrica said...
ΑπάντησηΔιαγραφήόντως το κοράνι αναφέρεται στην τρομερή τιμωρία που περιμένει τους απίστους αλλά εννοεί την μεταφυσική τιμωρία.
-----------------------------
Λέτε όλοι αυτοί με τις χατζάρες που έφτασαν ως την Κωνσταντινούπολη (εκεί είναι θαμένος και ο σημαιοφόρος του Μωάμεθ, ο Εγιούπ) κι αργότερα ως την Βιέννη και την Ισπανία - να κατέσφαξαν την μισή ανθρωπότητα για μεταφυσικούς λόγους;
Και συνεχίζοντας,
ΑπάντησηΔιαγραφή"Watching the footage of a blasted and broken Afghanistan, one can't help but wonder whether America's aberrant obsession with beauty is the kind of thing we need to be exporting to this country right now (or ever for that matter). Nevertheless, "The Beauty Academy of Kabul" is an often touching and always intriguing look at the fall and rebirth of a nation and the resilient spirit of its women.
The most stirring moments come as we hear the stories of the women who dared defy the Taliban, operating clandestine hair salons in their homes and hiding styled coifs beneath burkas.
And so it seems, a stylish cut and tasteful perm can make a difference. After all, the women of the world deserve to look and feel beautiful, no matter how ugly things get.
The students talk with surprising candor. They share stories about life under the Taliban and during the civil war before that; tell us how they feel about love and marriage, the past and the future, East and West; explain what drew them to the beauty school in the first place; and speculate about the roles they think women can play in Afghanistan's future.
Smart, articulate, and charming, the women are disarmingly familiar, even though they are survivors of unimaginable loss and terror. Their perspectives are compared to those of the Americans and of the Afghan returnees, who struggle with guilt as they confront the astounding destruction wrought by the past thirty years.
These stories carry tremendous political weight for the future of Afghanistan a weight that increases as the country struggles to maintain a tenuous peace, feed its people, and strike a delicate balance between tradition, religion, and the allure of a glamorous modernity represented monthly in the pages of Vogue."
Σεντονάρα, αλλά χτυπάει χορδές για πράγματα που ίσως τα έχουμε αυτονόητα, μα δεν είναι και για άλλους συνανθρώπους έτσι. Το να τους φέρουμε βέβαια στην άλλη δικτατορία, της πιο αόρατης μαντήλας, είναι ίσως πιο ύπουλο. Τουλάχιστον ο σκοπός μέχρι στιγμής ας πούμε είναι προς εκδημοκράτηση...
Ασχετο αν επί αιώνες το τι γινόταν "από κάτω" έτσι ή αλλιώς το καρπώνονταν άντρες (και μη χάψει κανείς πως το brazilian είναι σύγχρονη επινόηση, έτσι?!), αλλά έξω, στο δρόμο, "Κυρία!"... Τα μάτια γδύνουν από τότε που εμφανίστηκε το κάλυμα, κι όσο πιο βαρύ κι απροσπέλαστο το κάλυμα, τόσο πιο διεισδυτικά...
Παγκοσμιοποίηση με μαντήλα - η απόλυτη οπισθοδρομική φανφαρονοποίηση του προφανούς...
Beauty Academy of Kabul, mini movie.
Η Βίβλος δεν λέει για μίσος εναντίον των άπιστων. Παρόλα αυτά... Before leaving for Jerusalem, Pope absolved the crusaders for all atrocities and Westerners came to acquire in the Middle East the fame of ‘human-eaters’. In the context of the ‘discoveries’, missionary Oviedo wrote: “Satan has now been exelled from the island [Hispaniola]; his influence has disappeared now that most of the Indians are dead. ... Who can deny that the use of gunpowder against the pagans is the burning of incense to Our Lord” [Oviedo (Todorov, 1984, 151)].
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κίνδυνο να χαρακτηριστώ οτιδήποτε, θα πω ότι θρησκεία που περιορίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση, που απαγορεύει στις γυναίκες να κάνουν οτιδήποτε και που "υποχρεώνει" τους πιστούς της να σκέφτονται σαν πρωτόγονοι που πρέπει να σκοτώσουν τον δίπλα, αυτή τη θρησκεία θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό και όχι με σεβασμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ισλαμικός (αραβικός κυρίως) κόσμος περνάει τον δικό του μεσαίωνα. Ευτυχώς που δεν έχει πού να πάει για να κάνει...ημισεληνοφορίες (κατά το Σταυροφορίες) και που δεν έχει ιθαγενείς να...εκπολιτίσει όπως ο τραγικός μεσαιωνικός χριστιανισμός που έσφαζε λέγοντας "σκοτώστε τους όλους, ο Θεός θα ξεχωρίσει τους δικούς του".
Τα χρόνια της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής θεοκρατίας δεν είναι και τόσο μακρινά. Τα θεοκρατικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής περνούν το δικό τους Μεσαίωνα. Αν θα γίνει Αναγέννηση δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι μέχρι τότε θα πρέπει να τους ανεχόμαστε.
Δεν ξέρω αν κυρία με τη μαντίλα γουστάρει να φοράει τη μαντίλα. Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης μπορεί να πάρει πολλές εκφάνσεις. Απλώς έχω πρόβλημα με τις εξουσίες εκείνες (θρησκευτικές, πολιτικές, στρατιωτικές) που σου λένε τι να φορέσεις και τι να μην φορέσεις και αυτός είναι ο λόγος που βλέπω ακριβώς με την ίδια καχυποψία τους νόμους κατά της μαντήλας.
Αν σας μπέρδεψα, δεν φταίτε εσείς.
Οι Μουσουλμάνοι έφτασαν μέχρι τη Βιέννη και (πολύ πριν) μέχρι την Ισπανία σφάζοντας «απίστους» για τους ίδιους μεταφυσικούς λόγους που οι Χριστιανοί έφτασαν στην Παλαιστίνη (ως Σταυροφόροι) και στην Αμερική, σφάζοντας με ανάλογο μεταφυσικό ζήλο «απίστους» άλλης τάξεως. Είναι πάντως περίεργο το πώς επιβίωσαν «άπιστοι» στη Βαλκανική και την Ιβηρική αφού «η μισή ανθρωπότητα» είχε κατασφαγεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι, συγγνώμη που επανέρχομαι, μια από τις βασικές πτυχές και πρόβλημα της "ισλαμικής" οπτικής του κόσμου είναι ότι απαγορεύει εντελώς το σεξ και την ανθρώπινη επαφή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι στην Ευρώπη τα πράγματα άρχισαν, πολιτισμικώς τε και τεχνολογικώς, να κινούνται από την εποχή που αρχίσαμε να παίρνουμε όλο και λιγότερο στα σοβαρά τα ιερατεία (κράτος εν κράτει κατά κανόνα).
Δεν ξέρω αν το να μιλάμε για το ισλάμ σε μια συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση. Ειδικά όταν είμαστε 100% βέβαιοι ότι οι επόμενοι που θα βρούμε μπροστά μας δεν είναι οι σκούροι με τα τουρμπάνια αλλά οι Κινέζοι.
Μα είπα εγώ πως οι Χριστιανοί είναι καλύτεροι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ήδη πριν ανάφερα τις εξαιρέσεις του Ισλάμ.
Όχι όμως και να ωραιοποιούμε τα πράγματα. Εκτός από τον Βουδισμό (που δεν είναι θρησκεία) όλες οι πίστεις δολοφονούν...
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήihadafarminafrica said...
όντως το κοράνι αναφέρεται στην τρομερή τιμωρία που περιμένει τους απίστους αλλά εννοεί την μεταφυσική τιμωρία.
-----------------------------
Λέτε όλοι αυτοί με τις χατζάρες που έφτασαν ως την Κωνσταντινούπολη (εκεί είναι θαμένος και ο σημαιοφόρος του Μωάμεθ, ο Εγιούπ) κι αργότερα ως την Βιέννη και την Ισπανία - να κατέσφαξαν την μισή ανθρωπότητα για μεταφυσικούς λόγους;
----------------------------
ΦΥΣΙΚΑ!!!
Ή ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΕς Ή ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ!
:-)))
ΥΓ:
ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΜΗΝ ΜΕ ΚΟΛΑΖΕΤΕ!!!
:-))))
Αφροδίτη, το άρθρο μου φάνηκε πολύ… National Geographic.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ’ αρχήν, είναι γνωστό ότι κάτω από τα τσαντόρ (όχι μπούργκα: τσαντόρ) υπάρχουν τα πιο φοβερά και ευφάνταστα κυλοτάκια και σουτιέν. Στην Ιορδανία, υπάρχουν μέχρι και στριγκάκια με φωλιά και πουλάκια που όταν τα πιέσεις κάνουν τσίου-τσίου, ή επιγραφές νέον.
Θα το βλέπαμε σαν ένα από τα ωραία παράδοξα, σαν αντίθεση του μέσα-έξω. Όσο πιο καλυμμένη και ‘κυρία’ έξω, τόσο υπερβολικά προκλητική από μέσα. Σχεδόν κλόουν του έρωτα.
Από την άλλη, καλό το φετίχ με τα εσώρουχα και ό,τι άλλο γουστάρει ο καθένας κι εγώ πρώτος - αλλά κι από τη φεμινιστική πλευρά, γιατί υπάρχει και αυτή, αν η γυναίκα γίνεται αντικείμενο ενός άνδρα φορώντας τσαντόρ, κάνει και τα ανάλογα νουμεράκια για χάρη του. Στο τέλος της ημέρας, είναι καλυμμένη στον έξω κόσμο και γδυμένη για τα γούστα του αφέντη.
Το πάω μακριά και όχι εκεί που πήγαινε το post. Και έχει ψωμί η υπόθεση. Πάει, κατά τη γνώμη μου, στην (αφροδισιακή) έννοια της αμαρτίας, το φετίχ της εξουσίας, (σκλαβα-αφέντης), κτλ.
Αλλά κι ακόμα μακρύτερα, ενώ η γυναίκα (περισσότερο, για την ώρα τουλάχιστον, από τον άντρα) δεσμεύεται στη Δύση από τη φιλοσοφία του image, οι Αφγανές βρίσκονται στο σκαλοπάτι όπου πρέπει να αποκτήσουν αυτή τη δέσμευση για να εξορκίσουν την προηγούμενη. Αυτό είναι για μένα το πιο ενδιαφέρον. Η ερώτηση εάν θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια πιο ‘υγιή’ θα την έλεγα, σχέση με τις έννοιες ‘ομορφιά’ και ‘εικόνα’, δεν απασχολεί τον συντάκτη. Δηλαδή, εάν οι διατροφικές διαταραχές (anorexia, bulimia) που είναι αποτέλεσμα της φοβερής ενασχόλησης με το σώμα στη Δύση, εμφανιστούν σε λίγα χρόνια και στο Αφγανιστάν, θα λέμε πως είναι δείγμα απελευθέρωσης της γυναίκας;
Γι’ αυτό είπα πως είναι λίγο… National Geographic. Καλές εικόνες, αλλά από κείμενο… πάσχει.
ΥΓ. Δεν θα έχω μάλλον πολύ χρόνος τη διάθεσή μου – είναι και μεγάλο θέμα… θα προσπαθήσω πάντως ν’ απαντήσω.
Εικαστικά τέλεια η φωτογραφία.Η εικόνα εμένα με ενοχλεί γιατί πιστεύω ότι η συγκεκριμένη κυρία όσο και να φαίνεται ή ισχυρίζονται οι υποστηριχτές της πολυπολιτισμικότητας ότι επιλέγει ελεύθερα την αμφίεση της, δεν είναι αλήθεια. Η εικόνα είναι αποτέλεσμα κοινωνικών, θρησκευτικών καταναγκασμών, πού ευτυχώς για μας τους ΔΥΤΙΚΟΎΣ έχουν μειωθεί δραστικά κατα την διάρκεια των δύο προηγουμένων αιώνων, αλλά δεν εκλείψει εντελώς
ΑπάντησηΔιαγραφήOvelikie, επιτρέψτε μου την αντίρρηση ότι ο Μουσουλμανισμός, τουλάχιστον σε σχέση με το Χριστιανισμό, είναι κατά πολύ πιο ...φιλελεύθερος στο ζήτημα του σεξ! Καμμία θρησκεία δεν απαγορεύει εντελώς το σεξ: κάθε θεός θέλει ν' αυξάνονται και να πληθύνονται οι πιστοί του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύετε ότι θα μπορούσατε να βρείτε ανάμεσα στους ανήκοντες στον Δυτικό πολιτισμό (ΜΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ) καμικάζι αυτοκτονίας όπως είναι οι Ισλαμιστές? Εάν όχι τι είναι εκείνο που τους διαφοροποιεί?
ΑπάντησηΔιαγραφή@yannish,
ΑπάντησηΔιαγραφήHold your horses.... τσαντόρ απ'έξω δε σημαίνει ντε και καλά κόκκινα φανάρια από μέσα... ούτε το δίπολο βουλιμία-ανορεξία συμβαίνει μόνο στο δυτικό κόσμο... δεν υπάρχει either-or... μάλλον κάπου σου ξέφυγε και το:
"Το να τους φέρουμε βέβαια στην άλλη δικτατορία, της πιο αόρατης μαντήλας, είναι ίσως πιο ύπουλο. Τουλάχιστον ο σκοπός μέχρι στιγμής ας πούμε είναι προς εκδημοκράτηση...",
κάτι το οποίο χαίρομαι που το αναπτύσσεις προς την κατεύθυνση που θέλεις εκτενέστερα ("clown του έρωτα" ας πούμε)...
Η Παγκοσμιοποίηση με Μαντήλα ήταν το θέμα....
Πάντως αυτό είναι το καλό με όλα τα "Νational Geographic": μια καλή αφετηρία, μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική καταγραφή. Ωστε μετά να μπορούμε να αποδώσουμε νοήματα εμείς.
Πώς κάνει ο Γάτος με το να ανεβάζει μια φωτο και μετά την ερμηνεύει ο καθένας μας βγάζοντας κομμάτια δικά του? Ε, κάπως έτσι...
Chill γιατρέ μου και καλό σου Σ/Κ!
:)))
@tassos georgakopoulos said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύετε ότι θα μπορούσατε να βρείτε ανάμεσα στους ανήκοντες στον Δυτικό πολιτισμό (ΜΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ) καμικάζι αυτοκτονίας όπως είναι οι Ισλαμιστές? Εάν όχι τι είναι εκείνο που τους διαφοροποιεί?
--------------------------
Είναι καθαρό θέμα brain training σε συνδυασμό με την χρησιμότητα ( ΑΦΟΎ ΕΊΣΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΣ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ).
Γιατί σας κάνει εντύπωση;
ΩΣ ΔΥΤΙΚΟς ΠΟΛΙΤΗς βλέπω πολλούς άλλους δυτικούς καμικάζι αυτοκτονίας γύρω μου.
Simfono me ton doctor gia tin mantila.....
ΑπάντησηΔιαγραφήKathe eniliko atomo exei dikaioma na metaxeirizetai ton eayto tou opos thelei arkei na min vlaptei ton allon....
Omos ti ginetai me poio varvara ethima opos i kleitoridektomi se mikri ilikia?
Pistevo pos i pagosmiopoihsh tha simvalei pros tin enilikiosi tou anthropou,tha ton kanei kalitero....
Sxetika me tis thriskeies tha simfoniso me ton oikodespoti
Tha ithela na rotiso an iparxei kapoio vivlio pou na proteinate gia to fainomeno tis pagosmiopoihshs.......
@tassos
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι η θρησκεία. Είναι το αίσθημα αδικίας που τους διαφοροποιεί.
ΑΣΕ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ( ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ) ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥς ΙΑΠΩΝΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΟΥς ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΦΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ Ως ΕΠΙΣΗς ΓΝΩΣΤΟΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΡΑΤΑΝΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥς ΟΛΕΣ ΤΙΕ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΡΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ( ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ).
@ tassos georgakopoulos:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς προσπεράσουμε το γεγονός ότι, μέσες - άκρες, όλοι ανήκουμε στον Δυτικό πολιτισμό. Να επισημάνω ότι μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν τεχνικώς αδύνατον να υπάρχουν καμικάζι αυτοκτονίας, υπό την έννοια που αντιλαμβανόμαστε τον όρο σήμερα. Τα περιστατικά αυτοθυσίας που δεν είναι καθόλου άγνωστα στον Δυτικό κόσμο θα πρέπει να μας υποψιάσουν ότι υπό κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσαμε να δούμε και Δυτικούς καμικάζι αυτοκτονίας. Αν, πάντως, μπορείς εύκολα να σκοτώνεις (και μάλιστα εξ του ασφαλούς) γιατί να σκοτωθείς κι ο ίδιος;
@alogaki
ΑπάντησηΔιαγραφήΑδικία υπάρχει και στον Δυτικό κόσμο. Αστεγοι , άνεργοι , εξαθλιωμένοι αλλά δεν εκρυγνηνται με τον ίδιο τρόπο.
@ihadafarminafrica
Οι Ιάπωνες καμικάζι επιτίθεντο εναντίον στρατιωτικών στόχων. Αν τώρα τα γυναικόπαιδα σου φαίνονται στρατιωτικοί στόχοι? Αλλά τότε πιά η διαφορά από τις παράπλευρες απώλειες των Δυτικών?
Και ένα γενικό σχόλιο. Δεν συμφωνώ απόλυτα με την Φρουδική άποψη ότι ο΄πολιτισμός είναι πηγή δυστυχίας. ¨οσο και αν η εξέλιξη του πολιτισμού οδηγεί τουλάχιστον στη Δύση σε εσωτερίκευση συμπεριφορών (δλδ καταστολή του θυμικού) με συνέπειες ψυχολογικές, εντούτοις, και αυτό μας το διδάσκει και η βιολογία, κάθε εκδήλωση ελευθερίας απαιτεί μία δέσμευση-δεσμεύσεις σε προηγούμενο επίπεδο. Υπο αυτήν την έννοια καθίσταται δυνατή η πολιτισμική ανέλιξη και εξέλιξη κάθε οργανισμού (Δεν μιλώ αναλογικά)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Νίκο Δήμου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέτε:
"Από την στιγμή που δεν αναγνωρίζεται το άτομο - δεν υπάρχει θέμα αδιακρισίας ούτε άδειας."
Απαντάω:
Αλλά εγώ αντίθετα λέω οτι μπορεί να αναγνωριστεί αν κάποιος το θελήσει. Ας πάιξουμε λίγο
τον Σερλοκ Χολμς!
Α. Αν είναι μειονότητα σε μια ξένη χώρα δεν χρειάζεται να φάινεται το πρόσωπο της για να στιγματιστεί με οποιονδήποτε τρόπο,(ήδη το κάνατε πρώτος)
Β.Απο την σχέση μπορεί να έχει με αυτόν δίπλα της,
Γ.Απο πια τράπεζας σηκώνει Cash.(Ξέρουμε ηδη οτι το ΑΤΜ δέχεται ΔΙΑΣ, οτι κάθε τράπεζα έχει δικιά της μάρκα ΑΤΜ που μπορεί να αναγνωριστει και μπορούμε να προσεγγίσουμε πολύ το μηχάνημα αν εφόσον είσασταν απο πίσω της για να σηκώστε λεφτα με τη σειρά σας.
Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος για να βρεί που πιθανόν μένει είναι να σας παρακολούθήσει απο πια μηχανήματα σηκωνετε τα λεφτά σας!!!)
Ο.Κ είμαι υπερβολικός, αλλα και πάλι,
ΜΕ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΣ;
Λέτε:
"Σιγά μην κάνω photoshop σε φωτογραφία κινητού! Ντοκουμέντο είναι κι αυτά που θέλω τα δείχνει. Όσο για καλλιτεχνική φωτογραφία έχω δείξει αρκετές..."
Απαντώ:
Το οτι είναι φωτογραφία κακιστης ανάλυσης απο κινητό αυτό φάινεται, αλλα δεν την κάνει λιγότερο καλή η κακή απο αλλων ειδών φωτογραφίες. (Οπως και δεν την κάνει αναγκαστικά ντοκουμέντο) Αλλα απο την στιγμή που την ποστάρετε και την δημοσιέυετε, δείξτε και λίγο σεβασμό σε αυτούς που θα την δούν. Μην τους αναγκάζετε να σας κακοχαρακτηρήσουν οτι βαριέστε, γιατι σε αυτόν τον χώρο που διαλέξατε, υπάρχουν πάρα πολλοί φωτοσοπάδες που θα προσέξουν μια κακή φωτογραφία (ειδικά απο σας) και δεν θα πούνε "α, οκ είναι απο κινητό, δικαιούται να χάλια".
Υ.Γ. Ενα ντοκουμέντο απαγορεύται να έχει και καλιτεχνικό ενδιαφέρον;
tassos georgakopoulos said...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ihadafarminafrica
Οι Ιάπωνες καμικάζι επιτίθεντο εναντίον στρατιωτικών στόχων. Αν τώρα τα γυναικόπαιδα σου φαίνονται στρατιωτικοί στόχοι? Αλλά τότε πιά η διαφορά από τις παράπλευρες απώλειες των Δυτικών?
---------------------------
ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ΤΗΝ ΕΡΙΞΑΝ ΠΟΙΟΙ;
ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΞΕΠΑΣΤΡΕΜΑ.
Χαιρετώ.
@ihadafarminafrica
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν διαφωνούμε για την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αλλά τα αδικήματα των μεν δεν εξιλεώνουν τα αδικήματα των δε
Αφροδίτη, όχι δεν υπάρχουν ντε και καλά και πάντα ‘κόκκινα φανάρια’ κάτω από το τσαντόρ –σίγουρα δεν υπήρχαν στο Αφγανιστάν. Αλλά είναι πλέον καθολικό φαινόμενο σε μουσουλμανικά κράτη που βρίσκονται στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του (όποιου) Αφγανιστάν. Έχουμε δηλαδή μια εικόνα τού που οδηγεί ο συνδυασμός ισλαμική μαντίλα + δυτικά προϊόντα ομορφιάς σε …χορτάτες και πιο ‘απελευθερωμένες’ μουσουλμανικές κοινωνίες. Ένα ισλαμικό καθεστώς ‘οπτικής ιδιοκτησίας της γυναίκας’ και μια δυτική επιταγή ομορφιάς, δεν έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα: σαν να βγαίνουν και βρεγμένες και δαρμένες. Και μιλάμε για εκεί όπου ο ισλαμισμός συνυπάρχει με μια δυτικού τύπου έννοια των ατομικών δικαιωμάτων (σπίτι μου το κάστρο μου, κτλ.). Τώρα για τις διατροφικές διαταραχές, απ’ ό,τι ξέρω, είναι σύμπτωμα που εμφανίστηκε μόνο τελευταία και μόνο στη Δύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, όντως, το πήγα αλλού το θέμα. Άλλο παγκοσμιοποίηση με μαντίλα και άλλο αυτό που αναφέρθηκα. Και να σκεφτείς, σε θεματα πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης, είμαι υπέρ της μαντίλας (εάν θέλει να τη φορά η γυναίκα, δεν μπροείς να το απαγορεύσεις, όπως στη Γαλλία). Σε ένα επίπεδο δεν είναι πολυπολιτισμικό αλλά είναι πιο "παγκόσμιο" (δηλ. σε ανθρώπινο επίπεδο), είμαι κατά της μαντίλας - όπως φάνηκε. Στο τέλος, πρέπει να εξομολογηθώ ότι νιώθω σχεδόν θυμωμένος με τον εαυτό μου: νιώθω ανήμπορος να εκφέρω μια ολοκληρωμένη άποψη, ενώ το θέμα είναι τόσο σημαντικό! Είναι χαοτικό: εδώ και αν χρειαζόταν η ονομάτων επίσκεψις! Τι είναι ‘παγκοσμιοποίηση’ στο μυαλό μας; (Εδώ δεν μπορούμε να αρκεστούμε στο marketing και τις οικονομικές συγχωνεύσεις, το θέμα είναι πιο πολιτισμικό). Τέλος πάντων, σκέφτομαι και μονολογώ... γραπτώς :)
Georgakopoulos: Η ίδια η λέξη ‘καμικάζι’ δεν είναι ούτε ισλαμική ούτε δυτική, είναι γιαπωνέζικη. Για μας: δεν υπάρχει ομοιότητα με το Σαμουήλ που ανατινάχτηκε παίρνοντας μαζί του τους Τούρκους στο Κούγκι; Αυτό, βέβαια, εμείς το ονομάζουμε Ολοκαύτωμα.
Νομίζω ότι για μια τέτοια πράξη χρειάζεται φανατισμός αλλά και απόγνωση.
Ξεχάσατε να πείτε πως ο μπόμπιρας φοράει χαβανέζικο πουκάμισο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο θέμα, θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλά δυστυχώς, (ευτυχώς για σας), έχω πολλές δουλειές...Πρέπει κατ'αρχήν να πάω στο γυμναστήριο, διότι ο Αυστριακός Governator αποφάσισε να μετατρέψει την Καλιφόρνια σε Σπάρτα...αυτό μάλλον γιατί έφαγε ληγμένα από το Μεξικό...
Μόνο μία σημείωση: νομίζετε πως οι μουσουλμάνοι μόνο είναι στενοκέφαλοι; Έχετε ακούσει για τους Βαπτιστές; Δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να μην πάρουν τον δρόμο του κακού και τα διδάσκουν οι ίδιοι στο σπίτι(φανταστήτε επίπεδο)...έτσι, για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα ακούσουν για διαβολικούς Δαρβίνους κλπ...προϊον δυτικού-Δυτικότατου πολιτισμού οι Βαπτιστές...."jesus freaks" τους λέμε εδώ...
Αντε, και πρέπει να πάω να τους δω το ΣΚ και να μείνω σοβαρή την ώρα που πιάνουν όλοι τα χέρια στο τραπέζι και λένε την προσευχή...μέχρι να κρυώσει το φαγητό...που δεν έχει σημασία εδώ που τα λέμε, γιατί το φαγητό είναι χάλια, ουτως ή άλλως...(ουφ, σας το 'βγαλα και το απωθημένο...)
Απορία: στο Αφγανιστάν πως τις ξεχωρίζουν τις γυναίκες τους; Δεν είναι εύκολο να πέσει πολύ "κέρατο" σε μία τέτοια κατάσταση;;;
Τι λες Ζωή, εσύ που είσαι και ειδική;
Ειδική στο κέρατο η Ζωή...
ΑπάντησηΔιαγραφήτς, τς, τς,
@Yannis H
ΑπάντησηΔιαγραφήΌ Σαμουήλ ήταν καμικάζι? Άσχετα με το πως βλέπει ο καθένας μας την Ιστορία υπάρχει αναλογία με τα προαναφερθέντα? Αν ναι εξήγησε την μου. (Αδιαφορώ για το πως το λέμε εμείς ή οι άλλοι-ολοκαύτωμα ή ηλίθια πράξη)
Ξεκινάω από το ότι "καμικάζι" είναι κάποιος που αυτοκτονεί, παίρνοντας τους εχθρούς μαζί του. Εαν εδώ συμφωνούμε, τότε ο Σαμουήλ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό. Ένας ιρακινός που πέφτει πάνω σε λόχο αμερικανών στρατιωτών (όχι στη λαϊκή αγορά) είναι καμικάζι. Η διαφορά αυτού με τους νέους ισλαμιστές καμικάζι, είναι ότι οι τελευταίοι σκοτώνουν πλέον όποιον λάχει - μεταξύ τους, κι άμαχους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόμικό είναι το θέμα σας με την φωτό κύριε Δήμου; Και οχι ηθικό ή καλών τρόπων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣόρρυ, αλλα εγω αν είναι να ποστάρω μια δική μου φωτογραφία που δείχνει κάποιον, απο ΕΥΓΕΝΕΙΑ και μόνο θα του ζητήσω την αδεια για να την δημοσιεύσω.
Υ.Γ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε απλά λόγια είναι προιόν ελεύθερης βούλησης τους να γίνουν οι Ισλαμιστές αυτοσχέδιες βόμβες ή υποχρεώνονται από την κουλτούρα τους? Και αν ισχύει για κάποιους, ο αριθμός των περιστατικών σε πείθει ότι το έχουν σκεφτεί τόσο καλά όλοι αυτοί?
Το ερώτημα ίσως δεν είναι τόσο η μαντήλα και ο συμβολισμός της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερώτημα είναι το κατά πόσον επέλεξε η ίδια κάνει και να κουβαλά τα τέσσερα παιδιά που είχε μαζί της...Γιατί συνήθως -και όχι από επιλογή- πάρα πολλές βρίσκονται στα 25 με δυο-τρία και τσακισμένα τα νιάτα τους. Το επέλεξαν ή τους επιβλήθηκε;
Ο doctor και ο takis vasilopoulos μίλησαν για το δικαίωμα στην επιλογή...Ναι, ας συμφωνήσουμε, αλλά που τελειώνει η επιλογή και που αρχίζει ο καταναγμασμός (αν όχι φυσικός και άμεσος, ψυχολογικός και έμμεσος), αυτό είναι κυρίως το ερώτημα.
Είναι σίγουρα ελεύθερες να επιλέξουν να φορούν τη μαντήλα. Είναι ελεύθερες να επιλέξουν να μην τη φορούν όμως?
Τώρα, είναι αστείο το πόσο μπορούμε να ξεχυλώσουμε (και καλώς να ξεχυλώσουμε) μια συμβολική τάξη, και παρόλα αυτά να μένουμε δέσμιοι των τύπων και της "παράδοσης"...
Μια εικόνα από Σκανδιναβία: σε ένα εμπορικό κέντρο ένα απόγευμα, πέφτω πάνω σε μια παρέα νεαρών κοριτσιών -πρέπει να ήταν από το Ιράν. Ήταν όλες τους πραγματικά πανέμορφες, κι όπως περπατούσαν μιλώντας και γελώντας έμοιαζαν να λάμπουν από νιάτα κι αισιοδοξία. Χαιρόσουν να τις βλέπεις. Είχαν βγει μάλλον για έξοδο, καθώς ήταν καλοντυμένες, με στενά τζιν, φανταχτερά τοπ και γόβες, και είχαν έντονο μέικ-απ.
Και όλες τους από μια μαντήλα στο κεφάλι...
Τώρα δεν ξέρω, εκτός από το πόσο διασκεδαστικό είναι να βλέπεις πως του άλλαξαν τα φώτα του μουσουλμανικού πουριτανισμού, είναι λίγο δύσκολο να πιστέψω ότι τη μαντήλα τη φορούσαν οικειοθελώς...
Πάντως καλύτερα ξεχυλομένο και ξεφτισμένο τυπικό, παρά αυστηρή ηθική τάξη!
Και στα καθ' ημάς, για να μη λέμε μόνο για τον μουσουλμανικό κόσμο...
@Yannis H
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διαφορά αυτού με τους νέους ισλαμιστές καμικάζι, είναι ότι οι τελευταίοι σκοτώνουν πλέον όποιον λάχει - μεταξύ τους, κι άμαχους.
...............
Ε αυτό είναι που μου τα χαλάει όλα. Πιστεύω πλέον ότι είναι κάτι πέραν της απελπισίας. Για τα υπόλοιπα συμφωνούμε.
Θα λείψω (για λίγο)
Η φωτογραφία καλώς τραβήχτηκε, διότι σκοπός δεν ήταν η αδιακρισία αλλά η πρόκληση γιά προβληματισμό, η ευκαιρία γιά ερωτήματα. Το πρόβλημα με την μαντήλα που σκεπάζει το κεφάλι είναι τι σκέψη κουβαλάει μεσα του το κεφάλι που σκεπάζεται (ή ο εγκέφαλος που δέχεται την ακτινοβολία του κινητού-αν μιλάμε και γιά τον καλόγερο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πραγματική παγκοσμιοποίηση που συμβολίζει η φωτογραφία είναι η παγκοσμιοποίηση της κατανάλωσης. Προσέξτε οτι οι διάφορες προεέύσεις αφορούσαν σε κινητό, ΑΤΜ, τζην, στο Mall κ.ο.κ. Το ίδιο και το γλαφυρό παράδειγμα που έφερε η virginia με την μακαριστή Πριγκίπισσα της Ουαλίας (ή απλώς Λαίδη; υστερώ στην εραλδική-απλώς το Λαίδη Ντι κινδυνεύει να επιφέρει σύγχυση με γνωστή ελληνίδα αοιδό!) Και πάλι, μιλάμε γιά αυτοκινητα, μηχανήματα νοσοκομείων, ακόμα και ουϊσκυ
Το πρόβλημα είναι ότι η παγκοσμιοποίηση της κατανάλωσης δεν αποθαρρύνει τον όποιο, οπονθεδήποτε φανατισμό, με τις θρησκείες να προηγούνται στην σχετική λίστα. Τελικό, και ουτοπικό φοβάμαι, σχόλιο θα ήταν το ζητούμενο και ευκταίο της υπαρξης παγκοσμιοποίησης της παιδειας και της καλλιεργειας
Georgakopoulos: δεν είμαι ειδήμων στους νέους καμικάζι, αλλά δύσκολα θα πιστέψω ότι τόσοι πολλοί πεθαίνουν μετά από εκβιασμό – τουλάχιστον άμεσο. Δηλαδή τι εκβιασμός είναι αυτός που τόσοι διαλέγουν την αυτοκτονία; Έμμεση πίεση φυσικά πιστεύω ότι υπάρχει: όταν η (κάθε) Χαμάς και Αλ Κάιντα έχει χρήματα αλλά για οικογένειες «μαρτύρων»... Όταν πεθαίνοντας εξασφαλίζεις το προς το ζειν των αγαπημένων σου – ενώ αν ζήσεις κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο είναι... ε, για το πρόσωπο μπορεί να έχει μια δόση μεγαλείου, αλλά στη μεγάλη εικόνα, και ιδίως όσον αφορά τους ιθύνοντες, είναι καταθλιπτικό και βρωμερό. Αγοράζουν θανάτους! Οι ίδιοι μοιάζουν με λογιστές μελλοθάνατων, τάχα μου αντιπροσωπεύοντας το θεό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια, πιστεύοντας ότι ενεργούν εξ ονόματος του θεού, στη βάση δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό απ’ αυτόν. Γιατί, αν το καλοσκεφτούμε, κι ο θεός μας «αγοράζει»: κάνε αυτό και θα έχεις αιώνια ζωή, κάνε εκείνο και θα έχεις εκείνη την ανταπόδοση. Εδώ, στη λογική της αγοράς και στη φιλοσοφία ανταλλαγής κι αν φαίνεται η ανθρώπινη σύλληψη του θείου! «Τον» κάναμε σαν τα μούτρα μας. «Κάνε αυτό και θα έχεις μέλι, γάλα, ρύζι κι εβδομήντα δύο παρθένες». Ξέρεις, η υπερβολική ενθάρρυνση αγγίζει για τα καλά τα όρια του εκβιασμού. Τι είναι λοιπόν αυτό για τον που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, αν όχι ένας έμμεσος εκβιασμός;
Αλλά όταν αναφερόμουν στην «απόγνωση» δεν εννοούσα την υλική πλευρά (αν και παίζει ρόλο), αλλά το ότι δεν υπάρχει διέξοδος: ο τόπος σου είναι υπό κατοχή, οι Δυτικοί έχουν όπλα που εσύ ούτε στον κινηματογράφο δεν είδες, δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσεις, κάποιο μέλος της οικογένειάς σου σκοτώθηκε / βιάστηκε / βασανίστηκε και δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις δικαιοσύνη. Ε, πας και τους τινάζεις όλους στον αέρα. Αθώους κι ένοχους: «Να δουν κι αυτοί τη γλύκα». Δεν είναι μικρό πράγμα... Ο φανατισμός, βέβαια, σ’ αυτόν τον κόσμο είναι το μόνο δεδομένο. Και είναι ένας κόσμος όπου κανένας δεν έχει δίκιο. Κάποια φίλη μου, είχε πει κάτι που με άγγιξε πολύ για τα θύματα των Δίδυμων Πύργων: ότι είναι πραγματικά κι απεριόριστα αθώοι, τόσο αθώοι όσο ένοχοι ήτανε χθες. Ας το σκεφτούμε... Γιατί κι εμείς "αθώοι" είμαστε. (?)
Nikos Dimou είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω μία έγκυρη μετάφραση του Κορανίου - και ήδη από την δεύτερη σελίδα απειλούνται οι άπιστοι. ("...τους περιμένει τρομερή τιμωρία").
Σ' άλλα εδάφια λέει ότι οι Χριστιανοί να μην έχουν φόβο κανένα:
Believers, Jews, Sabaeans and Christians -
whoever believes in God and the Last Day and does what is right -
shall have nothing to fear or regret.
Αν ψάξει κανείς τη Βίβλο μπορεί να βρει ίδια και χειρότερη τρομοκρατία, καθώς και τ' αντίθετο. Δε θα 'ταν υπερβολή να γενικεύουμε με βάση αντιφατικά κείμενα χιλίων πεντακοσίων ή τριών χιλιάδων ετών;
Λέτε όλοι αυτοί με τις χατζάρες που έφτασαν ως [...] την Ισπανία - να κατέσφαξαν την μισή ανθρωπότητα για μεταφυσικούς λόγους;
Το Ισλάμ δεν επιβλήθηκε διά της βίας, αλλά δίνοντας μια νέα -για πολλούς προτιμότερη- λύση στο πρόβλημα της παρέμβασης του άχρονου θεού στην Ιστορία απ' ό,τι ο Χριστιανισμός. Γι' αυτό και η εξάπλωσή του ήταν αστραπιαία, αν και η στρατιωτική του δύναμη ήταν μικρή. Συνήθως η πόλη απλώς παρέδιδε τη διοίκηση στους νεοαφιχθέντες.
Στη Μέση Ανατολή έχουν διατηρηθεί τόσες και τόσες θρησκευτικές μειονότητες (μέχρι και... Σαμαρείτες). Έμεινε κανένας μουσουλμάνος ή ιουδαίος στην Ισπανία;
Να θέσω διαφορετικά το ζήτημα...
ΑπάντησηΔιαγραφή"παγκοσμιοποίηση με Νίκο Κούνδουρο,
Χριστόδουλο, Καρανταφέρη, Λιακόπουλο, Καργάκο..."
δεν γίνετε. Παγκοσμιοποίηση με μαντήλα, αν δεν την τυλίγει στο κεφάλι μας, γίνετε.
"Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή, τι να καταλάβουμε οι φτωχοί...".Σαββόπουλος
ΑπάντησηΔιαγραφήμαλλον ασχετο...
ΑπάντησηΔιαγραφήη φωτο του κ.Δημου λειτουργησε σε μενα ως μια υπενθυμιση οτι η λεξη πολιτισμος συνεχιζει (ως ποτε?) να εχει & ενικο & πληθυντικο αριθμο
ο δυτικος-τεχνολογικος-πολιτισμος απλωνεται γρηγορα & αποτελεσματικα παντου, σαν ενα κοινο κτημα που μοιραζονται-ανισα-ολοι οι πολιτισμοι (οπως εγινε με τη φωτια, τη γραφη κλπ που κατεληξαν σε συλλογικα παγκοσμιoποιημενα αγαθα, χανοντας την προελευση τους).
εντουτοις, οι πολυχρωμες "μαντηλες" εξακολουθουν να (συν)υπαρχουν.
Your Christ [is a] Jew
ΑπάντησηΔιαγραφήYour auto, Japanese
Your pizza, Italian
Your democracy, Greek
Your coffee, Brazilian
Your vacations, Turkish
Your numbers, Arabic
Your letters, Latin
And only your neighbor is a foreigner?
Το τελευταίο Economist έχει ένα πολύ μεγάλο και αναλυτικό άρθρο για το θέμα της μαντήλας στον Ισλαμικό κόσμο. ΕΔΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει, το καταλάβαμε yellow kid, είσαι ευγενικό παιδί. Ηρέμησε τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αναφερθεντες Φισκιδες & Τσομσκιδες ειναι αναρχοκουζουλοι τυπου Ζ*υραρι & ο κοσμος τους εχει γραμμενους. Τους μνημονευουν μονο οι αντιαμερικανοι νανοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣινεκριτικη. Αλτερ Εγκο. Χειροτερο απ' ο,τι το περιμενα. Δεν βλεπεται.
I döda vinkeln εχει δικαιο το ζητημα ειναι κατα ποσο αυτη η κυρια της φωτο επελεξε να τσακισει τα νιατα της κουβαλοντας τα 4 κουτσουβελα ..ποια κοινωνια ποιος πατερας ,παππους ,μαχαλας δεν την σεβαστηκε και την εξαναγκασε μεσω ενοχων και λιθοβολισμων να τα κανει???Αν θελουμε να θεωρουμαστε κοινωνια Δικαιου που σεβεται την διαφορετικοτητα το λιγοτερο που μπορουμε να κανουμε για να αποκατασταθει, εστο και τωρα που ειναι αργα, η υφισταμενη αδικια ....ειναι να τις τα παρουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα, κ. Δήμου, κι ο χριστιανισμός πίσω πάει σε σφαγές, απειλές κι εγκλήματα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι, αν κάποιος θέλει μπορεί άνετα να ερμηνεύσει τόσο την Παλαιά όσο και την Καινή Διαθήκη σαν κείμενα μίσους.
Π.χ. η περίφημη Αποκάλυψη, ή αποτέλεσμα LSD είναι, ή βαριάς παράνοιας, είναι ένα μάτσο άθλιες απειλές.
Από την άλλη μπορούμε να μιλήσουμε για την θρησκεία "της αγάπης".
Το ίδιο και για το Κοράνι. Μην ξεχνάμε ότι το διαβάζουμε σαν άνθρωποι χριστιανικής, δυτικής παιδείας, είτε μας αρέσει είτε όχι!
Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι οι μονοθεϊστικές θρησκείες, δημιουργούν το υπόβαθρο της βίας εναντίον του άλλου σε εκτεταμένο βαθμό.
Τα Χριστούγεννα, σε παρέα, υπέστην το παραλήρημα Ελβετού φοιτητή, ο οποίος ωρυόταν ότι όλοι οι μουσουλμάνοι μισούν τους Δυτικούς (χριστιανούς και άθεους). Ότι κακώς έρχονται στη χώρα, καθώς δεν "αφομοιώνονται" (sic), και δεν είναι σε θέση να δεχτούν τον πολιτισμό μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετέφερα το διάλογο στην καλύτερή μου φίλη-Ισπανίδα δεύτερης γενιάς, γεννημένη στη Βέρνη. "Ξέρεις", μου λέει, "και για τους γονείς μου τα ίδια έλεγαν 40 χρόνια πριν: πως είναι βρώμικοι, απολίτιστοι και απροσάρμοστοι".
Μήνες πριν διάβασα άρθρο ζυριχέζικης εφημερίδας της δεκαετίας του ΄20. Μιλούσε για τις αξεπέραστες δυσκολίες προσαρμογής των "μεταναστών" από το καντόνι του Aargau (απόσταση μισής ώρας), οι οποίοι θεωρούνταν "άξεστοι, αργοί και απροσάρμοστοι".
Με ενοχλεί που σε κάθε συζήτηση που αναφέρονται μουσουλμάνοι αναφέρεται η τρομοκρατία, ακολουθούμενη από το "φυσικά δεν είναι όλοι τρομοκράτες, αλλά..." Γιατί οφείλουν να απολογηθούν όλοι οι μουσουλμάνοι για αυτήν στα δικά μας μάτια; Αντίστοιχα, θα με θύμωνε πολύ αν κάθε φορά που κάποιος ξένος αναφερόταν σε μένα θυμόταν το Χριστόδουλο (καθώς στην Ελλάδα είμαστε χρ. ορθόδοξοι) ή τον Πάπα (γιατί είμαστε Χριστιανοί). Πολύ περισσότερο που δεν είμαι θρήσκα (μήπως είναι άλλωστε όλοι οι κάτοικοι μουσουλμανικών χωρών;)
Ως προς τα ιστορικά παραδείγματα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κρίνουμε τους σημερινούς μουσουλμάνους με βάση το τι έγινε το 1000.
Σχετικά με την καταπίεση, φυσικά συμφωνώ. Αν και η θέση της γυναίκας στη δυτική κοινωνία είναι καλή μάλλον παρά την εκκλησία και όχι εξαιτίας της.
Τέλος, για την τεχνολογία, πολλοί επιστήμονες από μουσουλμανικές χώρες εργάζονται σε πανεπιστήμια και εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Μάλλον έχουν μεγαλύτερη σχέση με αυτά τα αγαθά από μας έτσι κι αλλιώς. Είναι ανακριβές να θεωρούμε ότι είναι δημιουργήματα των "δυτικών".
heinz
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εσύ Βρούτε;
γράφεις χωρίς να έχεις διαβάσει τα σχόλια;
Πεμ Μαϊ 10, 03:39:00 μμ
Οπως υπάρχουν πολλές εκδοχές του χριστιανισμού, έτσι υπάρχουν και πολλές εκδοχές του Ισλάμ - αν και δυστυχώς πλεόν αφελώς πολλοί ταυτίζουν ισλαμισμό και θρησκευτικό φανατισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν λοιπόν μουσουλμάνες στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ που φοράνε μαντίλες, αλλα και υπάρχουν μοσουλμάνες στην Κων/πολη, Δαμασκό, στη Βυρητό, που ΔΕΝ φοράνε μαντήλα, γιατί απλούστατα μεγάλωσαν σε κοσμικά και όχι θρησκόληπτα καθεστώτα.
Το θέμα με την μαντήλα στην Ευρώπη είναι τεράστιο και αυτό φαίνεται και στις αντιδράσεις στην Γαλλία, με την απογόρευση της μαντήλας στους δημόσιους χώρους. Και κατά την γνώμη μου πολύ καλά έκαναν οι Γάλλοι, καθώς η μαντήλα υποσκάπτει μερικές από τις θεμελώδεις αξίες επάνω στις οποίες εδράζονται (τουλάχιστον θεωρητικά) οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες: ισότητα και σεβασμός στην προσωπικότητα του ατόμου.
Δεν αμφιβάλλω ότι συχνά οι μουσουλμάνες φορούν την μαντήλα οικειοθελώς- γιατί από μωρά τους πιπιλίζουν το μυαλό με το τί μια μουσουλμάνα "οφείλει" να κάνει. Από την στιγμή όμως που βρίσκονται σε δυτικές δημακρατίες, καλό θα να είναι να τους μαθαίνουν και τί ένας καλός πολίτης οφείλει να κάνει...
Διόρθωση προς αποφυγή παρεξηγήσεων: τα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι πράγματι σε μεγάλο βαθμό δημιουργήματα των δυτικών. Αλλά αν μπορούμε να τα οικειοποιούμαστε εμείς (μία χώρα χωρίς τεχνολογία και έρευνα), ακόμη περισσότερο μπορούν εκείνοι. Νομίζω δηλαδή δεν είναι τόσο εξωτικά για τους μουσουλμάνους όσο υπονοείται.
ΑπάντησηΔιαγραφήtheates said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα με την μαντήλα στην Ευρώπη είναι τεράστιο και αυτό φαίνεται και στις αντιδράσεις στην Γαλλία, με την απογόρευση της μαντήλας στους δημόσιους χώρους.
-------------------------------
Πληροφορούμαι ότι στην Γερμανία έγινε δίκη εναντίον μίας μουσουλμάνας καθηγήτριας που δίδασκε με μαντήλα. Το δικαστήριο την δικαίωσε λέγοντας ότι και οι χριστιανές καθηγήτριες-μοναχές φοράνε καλύπτρα στην τάξη.
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήheinz
γράφεις χωρίς να έχεις διαβάσει τα σχόλια;
Ε, ναι, συγγνώμη.
Το 'γραψα στα γρήγορα γιατί βιαζόμουν να πάω να πάρω ένα κλουβί να περιθάλψω ένα πουλάκι που ο ελεεινός γάτος μου ετοιμαζόταν να φάει!!
Και μια και μιλάμε για Παγκοσμιοποίηση, να σας υπενθυμίσω πως ακόμα και πρίν την διεθνοποίηση του κεφαλαίου, το μεγάλο άνοιγμα των αγορών εργασίας και το Internet, εμείς οι Ελληνες είχαμε εφεύρει την πρώτη παγκοσμοποιημένη αγορά: την εμπορική ναυτιλία. Υπήρχαμε παντού, και εμπορευόμασταν με όλους. Σε κάποια χρονική στιγμή, αν δεν κάνω λάθος, η Ελλάδα είχε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήLocusPublicus said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάποια χρονική στιγμή, αν δεν κάνω λάθος, η Ελλάδα είχε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο.
--------------------------
Και σήμερα τον έχει.
Χμ...Troll, είστε και χιουμορίστας βλέπω! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο που δε φαίνεται να καταλαβαίνεται τί λέω...
Πολύ καλά κάνει και έχει παιδιά η κάθε κυρία, και μάλιστα είμαι σίγουρος ότι τα χαίρεται! Γιατί να της τα πάρουμε;
Απλά αυτό που λέω είναι πως σε μερικές περιπτώσεις δε τους δίνεται η επιλογή...
Παραπέμπω στο γνωστό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία για παράδειγμα, με νεαρές κοπέλες που οι οικογένειές τους τις παντρεύουν με το ζόρι σε πολύ νεαρή ηλικία...
Ίσως λιθοβολισμοί δεν υπάρχουν, αλλά μπορεί να υπάρχει έμμεσος εξαναγκασμός από το κοινωνικό περιβάλλον...
Εγώ δε ζητώ να της τα πάρουν, ούτε να της το απαγορεύσουν. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι θα ήταν καλύτερα, η ίδια να διεκδικήσει το δικαιωμά της να επιλέξει για τον εαυτό της και τη ζωή της.
Χωρίς κράτη, οικογένεις και...αφελείς και αστειούληδες bloggers!
Αυτά και δε θα ξανασχοληθώ μαζί σας. Καληνύχτα!
Καληνύχτα!
nikos dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"στην Γερμανία έγινε δίκη εναντίον μίας μουσουλμάνας καθηγήτριας που δίδασκε με μαντήλα. Το δικαστήριο την δικαίωσε λέγοντας ότι και οι χριστιανές καθηγήτριες-μοναχές φοράνε καλύπτρα στην τάξη"
....
Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον...
Δεν είμαι εξοικοιωμένος με το
Γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά υποθέτω (ή μάλλον θέλω να υποθέτω) ότι οι μοναχές διδάσκουν σε θρησκευτικά σχολεία, όπου είναι γνωστός εξαρχής ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια εξαρχής γνωρίζουν οι γονείς πού στέλνουν τα παιδιά τους. Φαντάζομαι ότι η μουσουλμάνα δασκάλα δίδασκε με μαντήλα σε δημόσιο σχολείο...
Πληροφορώ
ΑπάντησηΔιαγραφήότι στις Ελληνικές εκκλησίες ενώ οι (παρευρισκόμενοι - προσευχόμενοι) άντρες επιβάλλεται να είναι ασκέπεις,
δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν κάποια γυναίκα αντίστοιχα, φοράει τσεμπέρι, μαντίλι, ή οποιοδήποτε τύπο πίλου προς κάλυψη της κεφαλής.
Πώς ακούγεται αυτό;;;
"Οι αναφερθεντες Φισκιδες & Τσομσκιδες ειναι αναρχοκουζουλοι τυπου Ζ*υραρι"
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ομοιότητα φίσκιδων και τσόμσκιδων δεν είναι η ταύτιση απόψεων -κάθε άλλο, άσε που η δουλειά του καθενός είναι διαφορετική- αλλά η τάση τους να πηγαίνουν κοντρα στο ρεύμα των κατεστημένων αντιλήψεων στις χώρες τους. Αυτό και μόνο δεν τους εξιλεώνει βέβαια...
Η διάφορα βρίσκεται στο ότι οι άλλοι δύο πάνε κόντρα στο 60% ενώ ο ΝΔ στο 97%
Btw, αυτό που ανέφερα, δεν εννοώ ότι συμβαίνει συνολικά, ούτε το περιορίζω στους μουσουλμάνους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τους προγόνους μου, οι προγιαγιάδες μου παντρεύτηκαν όλες σε ηλικία 15-16 χρονών, από τις οικογένειές τους. Αυτές οι γυναίκες τί παιδική ηλικία έζησαν;
Αυτό που ήθελα να πω, και ίσως δεν το είπα σωστά και έδωσα λάθος εικόνα, είναι ότι η μαντήλα είναι το λιγότερο. Αυτό που είναι το προβλημα για μένα, είναι κατά πόσον υπάρχουν ακόμα άνρθωποι στον κόσμο μας, που δεν του έχουν το δικαίωμα στην επιλογή του πως θα ζήσουν τη ζωή τους.
Την κυρία της φωτογραφίας την χρησιμοποίησα ως αφορμή...
Για τη μαντήλα καθεαυτή, αν και με ενοχλεί ο υπόρρητος μισογυνισμός που κρύβει ως παράδοση, δε θα θεωρούσα σωστό να απαγορευτεί.
Το ζήτημα είναι βέβαια, η επιλογή να την φορέσουν να είναι συνειδητή και όχι αποτέλεσμα φόβου και καταναγκασμού...
Χμ...Troll, είστε και χιουμορίστας βλέπω! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή---------------------------------
Κανεις μεγαλο λαθος μιλουσα πολυ σοβαρα και καμια διαθεση για χιουμορ δεν ειχα.Και αν αυτο το απλο, φανταζει σε σενα παραλογο που να δεις ποσο παραλογισμο κρυβει ο εκπολιτισμος των Ινδιανων, των ιθαγεννων , των μαυρων,ο εκδημοκρατισμος των Ιρακινων και λοιπον φυλων ,και ολα οσα γινοντε για το ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ.
την καλημερα μου!!!
Troll, αφού είπα, δεν εννοώ να της επιβληθεί τίποτα! Εάν θέλουμε να "μεταδώσουμε" τις αξίες της ατομικής ελευθερίας, του αυτοκαθορισμού, του habeas corpus και όποιες άλλες, δε θα το κάνουμε με διατάγματα και απαγορεύσεις. Αν και πριν τις μεταδώσουμε πρέπει να μάθουμε να τις τηρούμε εμείς οι ίδιοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει, εφόσον θεωρούμε ότι αυτές είναι επιθυμιτές, να προσπαθήσουμε να πείσουμε και τους άλλους γι' αυτό. Μέσα από ειλικρινή διάλογο και όχι από αφορισμούς, εκστρατείες και πολέμους.
Γιατί έχεις δίκιο, η Δύση, αυτό έκανε τόσον καιρό, δήθεν στο όνομα του "πολιτισμου", αλλά στην πραγματικότητα στο όνομα της δικής της εξουσίας...
Απλά, άλλο έλεγα, άλλο κατάλαβες...
Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες πάντως υπάρχει το Τζιχάντ ο Ιερός Πόλεμος του Ζιλ Κεπέλ Εκδόσεις Καστανιώτη
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αντιαμερικανικες αντιληψεις που σερβιρονται στη GR ειναι των αντιστοιχων αμερ. "αναρχικων ". Οσοι Αμερ. δεν στηριζουν την ειρηνοελευθερωτικη Ιρακ το κανουν με διαφορετικη φιλοσοφια & κινητρο απο τους αντιαμερ. Γραικους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι συγκριση μηλων-πορτοκαλιων.
Η μαντηλομπουρκα ειναι σαφως συμβολο μισους των ισλαμοφασιστριων εναντιον ολων.Πρεπει να απαγορευτει,οπως η σβαστικα στη Γερμανια. Ο πολυς "φιλελευθερισμος " βλαπτει.
Εμείς εννοούμε ως παγκοσμιοποίηση έναν όρο κενό που σημαίνει το άνοιγμα των αγορών προς εκμετάλλευση ανθρώπων από έναν αντιπαραγωγικό ανέκαθεν και ψυχοφτόρο καπιταλισμό. Ως μικροαστικό άγχος εννοούμε και τον ένοχο πόθο του βλάκα να διασυνδεθεί το... πανεπιστήμιο με την... αγορά εργασίας. Μα θα μπορούσε να λέει οτιδήποτε. Ποτέ δεν ξέρει τι λέει. Αν τον πιστέψεις θα σε τρελάνει. Και εκείνα τα υψηλά που ευτυχούν να πιστεύουν τα οράμε όπως είναι: ως τίποτα. Συγκρίνουμε δε τα μηχανάκια και τις τρίχες με τη στιγμή του ψόφου μας και αποφασίζουμε τι έχει ανθρώπινη αξία τελικώς. Οι τρίχες της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν δυο-δυόμισυ χιλιάδες χρόνια ένας Ρόδιος θα μπρούσε κάλλιστα να κάθεται στη Δήλο, σένα κάθισμα φτιαγμένο απο μάρμαρο Πεντέλης και να πίνει κρασί απ τη Σάμο φυλαγμένο σε αγγείο απο την Κρήτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν πενήντα χρόνια ένας Αμερικανός τουρίστας θα μπορούσε να κάθεται στο Σύνταγμα να πίνει καφέ απο την Κολομβία επεξεργασμένο στην Ελβετία με γάλα απο τη Γερμανία συσκευασμένο απο Τούρκο εργάτη. Εμείς σαν Έλληνες που όπως ειπώθηκε πιο πάνω είμαστε οι κορυφαίοι αγωγιάτες του κόσμου και συνεπώς σημαντικοί φορείς αυτής της διαδικασίας ξέρουμε οτι η παγκοσμιοποίηση ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια και εξελίσεται μαζί με την τεχνολογία, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές. Οι συνέπειες και τα αποκρυσταλλώματα αυτής είναι νομίζω θέμα διαχείρισης. Η φωτογραφία πολύ αντιπροσωπευτική. Αν μου ζητούσαν να βάλω ένα script θα έλεγα.
- Ομαρ αφέντη μου, χθές ο λογαριασμός είχε 450 ευρώ και τώρα έχει 40 . Που στον Αλλάχ τα ξόδεψες ?
(Να μια ιδέα για blog - σκέτες φωτογραφίες και οι σχολιαστές να βάζουν τίτλο η διάλογο)
Η διαφορετικότητα σε όλο της το μεγαλείο...
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ein Steppenwolf
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ισλάμ δεν επιβλήθηκε διά της βίας, αλλά δίνοντας μια νέα -για πολλούς προτιμότερη- λύση στο πρόβλημα της παρέμβασης του άχρονου θεού στην Ιστορία απ' ό,τι ο Χριστιανισμός................. Δηλαδή αυτοί που εξισλαμίστηκαν δεν το έκαναν για ποιο πρακτικούς λόγους? Ας πούμε για να μην τους πάρουν το κεφάλι?
Ευτυχώς η γυναίκα δεν φορούσε ελληνικό άρωμα (ιδρωτίλα). Και φαίνεται ότι δεν τράβαγε χρήματα από αραβικό ΑΤΜ (αυτά δεν χρειάζονται PIN).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν βλέπω καλά (διάβασα τα μισά σχόλια), το θέμα των τεσσάρων τέκνων της μουσουλμάνας μάνας δεν έχει θιγεί ακόμα....
ΑπάντησηΔιαγραφή@Yannis H
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Γιάννη
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας εκβιασμός. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια ποιοτική διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος από μέρους των φανατικών ισλαμιστών που ανάγεται σε επίπεδο συμβολισμού. Και ως γνωστόν όταν ο συμβολισμός δεν είναι ζωντανός, δεν συμβαδίζει με την εποχή του, καταντάει κενός νοήματος, και οπδηγεί σε μαρασμό. Γι αυτό πιστεύω ότι δεν θα έχει την επιθυμητή έκβαση γι αυτούς όλη η ιστορία. Το δείχνει και η φωτό του ΝΔ. Αντικροούμενα στοιχεία ενός συμβολικού πολιτισμού που χρησιμοποιεί τα δεδομένα-επιτεύγματα ενός συνεχώς μεταβαλόμενου πολιτισμού (=ζωντανού)
Προτεινω ποστ φορο τιμης στον Μπλαιρ. Η προκυρηξη στο " Ποντικι " ειναι τοσο σουπα που δεν αξιζει ουτε ποστ...
ΑπάντησηΔιαγραφήSOLON said...
ΑπάντησηΔιαγραφή(Να μια ιδέα για blog - σκέτες φωτογραφίες και οι σχολιαστές να βάζουν τίτλο η διάλογο)
---------------------------------
Κι αυτό το έχουμε κάνει στο φωτο-μπλογκ.
Dormammu said...
Αν βλέπω καλά (διάβασα τα μισά σχόλια), το θέμα των τεσσάρων τέκνων της μουσουλμάνας μάνας δεν έχει θιγεί ακόμα....
---------------------------------
Έχει θιγεί και δεξιοδικά...
Πρέπει, εφόσον θεωρούμε ότι αυτές είναι επιθυμιτές, να προσπαθήσουμε να πείσουμε και τους άλλους γι' αυτό. Μέσα από ειλικρινή διάλογο και όχι από αφορισμούς, εκστρατείες και πολέμους
ΑπάντησηΔιαγραφή----------------------
Εδω βρισκεται και το σημειο της διαφωνιας μας.Δεν πρεπει να κανουμε τιποτα .Οι πολιτισμοι ειναι και ηταν ενα ατελειωτο δουνε και λαβειν (δεν μιλαω για προιοντα) στο ιδιο ειδος ανεικουμε ..και μιμουμαστε τα θετικα των αλλων.Οι Δυση δεν μπορει να αντιληφθει οτι περα απο τον τζιν της και την πρακτικοτητα αυτου ,δεν εχει τιποτα παραπανω να δωσει στον μουσουλμανο που βλεπει την δυτικες κοινωνιες ως αποτυχημενες.
Αντί για προσωπικές θέσεις που είναι εμπεριέχουν τον υποκειμενισμό, μπείτε στον κόπο να δείτε τις παρακάτω σελίδες:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.isic-centre.org/
http://www.answering-islam.org/
http://www.islam-watch.org/
@Troll
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω βρισκεται και το σημειο της διαφωνιας μας.Δεν πρεπει να κανουμε τιποτα...
.............................
Άρα να μη μας απασχολεί ακι το τι κάνουν οι Ισραηλινοί και οι Αμερικάνοι με τις παράπλευρες απώλειες
@ ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αυτό το έχουμε κάνει στο φωτο-μπλογκ.
....
so sorry, ηταν λιγο πριν κλείσει και δεν το είχα δεί. Το βρήκα τώρα. Πολύ όμορφο.
Άρα να μη μας απασχολεί ακι το τι κάνουν οι Ισραηλινοί και οι Αμερικάνοι με τις παράπλευρες απώλειες
ΑπάντησηΔιαγραφή----------
Και βεβαια να μας απασχολει....αυτο ειναι αλλο θεμα....που βρισκεται η αντιφαση με αυτα που εχω ηδη πει???
tassos georgakopoulos είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή αυτοί που εξισλαμίστηκαν δεν το έκαναν για ποιο πρακτικούς λόγους? Ας πούμε για να μην τους πάρουν το κεφάλι?
Μα δεν τους έπαιρναν το κεφάλι. Απόδειξη: δείτε πόσοι μη μουσουλμάνοι υπάρχουν στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη Μέση Ανατολή ύστερα από 500-1500 χρόνια μουσουλμανικής εξουσίας (και μετά μετρήστε και τους μη μετανάστες μουσουλμάνους στην Ισπανία, τη Σικελία, την Κρήτη κ.λ.π.).
@troll:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟκ, ζήτω η κλειτοριδεκτομή και οι μπούργκες τότε! ;)
Και γιατί να κατακρίνουμε και τη δουλεία; Πολιτισμική ιδιατερότητα του δυτικού κόσμου ήταν κι αυτή, με ποιο δικαίωμα έπρεπε να προσπαθήσουμε να την καταργήσουμε;
"Το πραγματικό είναι και ορθολογικό" όπως έλεγε και ο θείος-Χέγκελ. Στην τελική ανάλυση, όλα δικαιώνονται από το γεγονός ότι...υπάρχουν! Έτσι;
Όντως διαφωνούμε! Εγώ πιστεύω ότι μερικές αξίες, που είναι διαρκή προτάγματα και όχι κατακτήσεις, ούτε και κτήματα κανενός, υπερβαίνουν και τη
Δύση και την Ανατολή και ότι άλλο θέλεις...
Ανάμεσα στους δήθεν "ανθρωπιστικούς πολέμους" και στην αδιαφορία μπροστά στη βαρβαρότητα στο όνομα της διαφορετικότητας, υπάρχουν και άλλες λύσεις!
Σαφώς υπάρχει δούνε και λαβείν.
Αλλά εσύ αντιλαμβάνεσαι την αλληλεπίδαση αποκλειστικά ως κάτι που συμβαίνει μόνο του, οιωνεί-αυτόματα; Άραγε όμως υπάρχει διαδικασία χωρίς δρώντες;
Γιατί σου προκαλεί τέτοια αποστροφή η έννοια του διαλόγου; Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε εμείς τους άλλους, αλλά να πείσθούμε όλοι μας ότι πρέπει να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο μας.
Εγώ πιστεύω πως όχι η Δύση, αλλά όλοι αυτοί (απ' όπου κι αν προέρχονται) που θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο, ένα κόσμο όπου η προσωπικότητα και η ελευθερία του άλλου γίνεται σεβαστή, πρέπει να εργαστούν γι' αυτόν και όχι να περιμένουν προκύψει από παρεθνογένεση.
Δεν είναι θέμα Δύσης-Ανατολής. Μερικά πράγματα δεν έχουν ούτε πατέντα ούτε τίτλο κυριότητας...
Ein Steppenwolf
ΑπάντησηΔιαγραφήεισαι σίγουρος? Υπήρχε όντως ανεξιθρησκεία και εκπαίδευση αλλά και γενίτσαροι και ανασκολοπισμοί και αλλα πολλά.
I döda vinkeln συμφωνώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν ενιαία και παγκόσμια - άσχετα με το τι λένε Χριστόδουλοι και μουλάδες.
Η ελευθερία και η αξιοπρέπεια δεν σχετικοποιούνται.
Το να κλείνουμε τα μάτια (και τη μύτη, και το στόμα) μπροστά σε φρικαλεότητες (κλειτοριδεκτομές, βαναυσότητες, εγκλήματα κατά της ανρθώπινης αξιοπρέπειας γενικότερα) απλά και μόνον διότι θεωρούμε ότι πρέπει να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα, μας κάνει όλους συνεταίρους σε μια πολυεθνική Ε.Π.Ε (Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης απέναντι στη φρίκη).
ΑπάντησηΔιαγραφήtassos georgakopoulos hat gesagt...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπήρχε όντως ανεξιθρησκεία και εκπαίδευση αλλά και γενίτσαροι και ανασκολοπισμοί και αλλα πολλά.
Ανασκολοπισμοί υπήρχαν παντού - και στο Βυζάντιο.
Οι -αριθμητικά ασήμαντοι- εκ χριστιανών γενίτσαροι δεν παρήγαν μουσουλμάνους, αφού δεν παντρεύονταν και πέθαιναν στη μάχη.
Το Ισλάμ το δέχτηκαν καταρχήν όσοι δεν ήταν ευχαριστημένοι είτε απ' την ορθόδοξη μεταφυσική είτε απ' την κοσμική εξουσία του βυζαντικού αυτοκράτορα. Δεν είναι τυχαίο ότι άκμασε εκεί όπου είχαν ήδη εδραιωθεί ισχυρές αιρέσεις, του μονοφυσιτισμού στη Μέση Ανατολή και των Βογομίλων στα δυτικά Βαλκάνια.
All human beings are born free and equal in dignity and rights.They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Διακηρυξη οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων 10 Δεκ 1948)
Θρησκείες, κινήσεις, οργανισμοί, κόμματα που δεν αναγνωρίζουν η δεν σέβονται την ελευθεροβουλία και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των ενηλίκων ατόμων δεν θα πρέπει να έχουν θέση στις σύγχρονες κοινωνίες.
Είδα προχθές εικόνες απο την Τεχεράνη όπου η fashion police μπουζούριαζε γυναίκες και τις έχωνε σε αυτοκίνητα για τα περαιτέρω, γατί κάτι στη αμφίεση τους δεν ήταν σύμφωνο προς τις υποδείξεις και ανατρίχιασα. Μπορεί να δεχτούμε τέτοιες πράξεις στο όνομα μια άλλης θρησκείας η ενός άλλου πολιτισμού ?
Περναω σε διπλα χωρα, Ισλαμικη, στο Ιραν
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι στους Αμερικανους που το δεσαν κομπο να εγκαταστησουν πυραυλους στην Πολωνια
με στοχο /επισημως* τους πυραυλους του Ιραν
αν χρειασθει βεβαιως οι
πυραυλοι αυτοι πανε και αλλου, ας πουμε στην Ρωσια
Ειδατε η μαντηλα τι κανει;;; Ειναι πολυ, μα παρα πολυ χρησιμη αφορμη για...στρατηγικες επενδυσεις στο μελλον μας
ein steppenwolf said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το Ισλάμ το δέχτηκαν καταρχήν όσοι δεν ήταν ευχαριστημένοι είτε απ' την ορθόδοξη μεταφυσική είτε απ' την κοσμική εξουσία του βυζαντικού αυτοκράτορα. Δεν είναι τυχαίο ότι άκμασε εκεί όπου είχαν ήδη εδραιωθεί ισχυρές αιρέσεις, του μονοφυσιτισμού στη Μέση Ανατολή και των Βογομίλων στα δυτικά Βαλκάνια."
--------------
Θα συμφωνούσα αν με το¨"καταρχήν" εννοείται στην αρχή, δηλ. "κατ' αρχάς". Αλλά εκτός από αυτούς που στην αρχή δέχθηκαν τον ισλαμισμό υπήρξαν και αυτοί που τον δέχθηκαν στην συνέχεια. Γι' αυτούς τα αίτια ήταν πρωτίστως κοινωνικά. Οι χριστιανοί ναι μεν ήταν ανεκτοί, αλλά ήταν και πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ετσί πολλοί - και μάλιστα συχνά σε επίπεδο ολόκληρων κοινοτήτων - μετεστρέφοντο στον ισλαμισμό για να επιτύχουν ευνοϊκότερη φορολογία, καλύτερη μεταχείριση στα δικαστήρια, και γενικότερα να απολαμβάνουν τα προνόμια της κυρίαρχης -μουσουλμανικής- τάξης.
Όσο για το πόσοι χριστιανοί υπάρχουν στην Μ. Ανατολή, με εξαίρεση την Συρία και τον Λίβανο από καθόλου ως ελάχιστοι. Και η Συρία και ο Λίβανος αποτελούν εξαιρέσεις για λόγους καθαρά πολιτικών συγκυριών.
Τους τελευταίους 8 μήνες ζω στο Βερολίνο και λόγω του αντικειμένου των σπουδών μου έρχομαι όλο και περισσότερο σε επαφή με τον αραβικό και τον μουσουλμανικό πολιτισμό. Αποφάσισα να γράψω (για πρώτη φορά, αν και είμαι τακτικός αναγνώστης), καθώς διάβασα στα σχόλια δυο σημεία που θεωρώ ανακριβή:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. "Οι μουσουλμάνοι μισούν τη Δύση". Ζώντας ανάμεσα σε μουσουλμάνους σε μια δυτική χώρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι κανείς (και καμία, μαντηλοφορούσα ή μη) απ' όσους έχω γνωρίσει δε μισεί τη Δύση. Αντίθετα, μάλλον η Δύση δείχνει να τους μισεί.
2. "Ο μουσουλμανισμός εμπεριέχει το μίσος κατά των απίστων". Κάθε άλλο. Το "αρχέγονο μίσος" μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είναι επινόηση του 20ου αιώνα (δε θέλω να πω ότι μέχρι τότε η συνύπαρξή τους ήταν αρμονική). Και σίγουρα το κοράνι αποδέχεται το χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό. Καθηγητής στη Χαϊδελβέργη μας διηγήθηκε πριν χρόνια την αραβική (πολύ δημοφιλή στη Γερμανία του 18ου αιώνα) "παραβολή των τριών αδελφών", η οποία παρουσιάζει τον ιουδαϊσμό, τον χριστιανισμό και τον μουσουλμανισμό ως αδελφές θρησκείες.
Με την ευκαιρία, ας θυμηθούμε τρια αποσπάσματα των χριστιανικών ιδρυτικών βιβλίων:
α. Κατά Μάρκον, 6, 11: "και οσοι αν μη δεξωνται υμας μηδε ακουσωσιν υμων εκπορευομενοι εκειθεν εκτιναξατε τον χουν τον υποκατω των ποδων υμων εις μαρτυριον αυτοις αμην λεγω υμιν ανεκτοτερον εσται σοδομοις η γομορροις εν ημερα κρισεως η τη πολει εκεινη"
β. Κατά Μάρκον, 9, 42: "και ος αν σκανδαλιση ενα των μικρων των πιστευοντων εις εμε καλον εστιν αυτω μαλλον ει περικειται λιθος μυλικος περι τον τραχηλον αυτου και βεβληται εις την θαλασσαν".
γ. Προς Κορινθίους Α΄ 3, 17: "ει τις τον ναον του θεου φθειρει [εννοεί τους πιστούς] φθερει τουτον ο θεος ο γαρ ναος του θεου αγιος εστιν".
Τέλος, θεωρώ παρακινδυνευμένο να αποφασίζουμε εμείς για το τι είναι καλύτερο για άλλους λαούς, αν δεν έχουμε βαθιά γνώση της κουλτούρας και των συνθηκών ζωής, ίσως με μια εξαίρεση την καταπάτηση των βασικών ελευθεριών (προσέξτε: εδώ στο Βερολίνο οι νέες -κυρώς- μουσουλμάνες ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ τη μαντήλα).
Οι λόγοι που εξαπλώθηκε το Ισλάμ σχετικά εύκολα είναι dhimmi, jikya, zakaat, και τέλος αυτοί είναι και οι λόγοι που προσηλυτίστηκαν αναίμακτα τεράστιοι πληθυσμοί στο Ισλάμ. Στους πρώτους αιώνες αυτοί οι φόροι ήταν σαφώς μικρότεροι από τους φόρους που πλήρωναν στους βυζαντινούς άρχοντες προηγούμενους, και οι νέοι άρχοντες ήσαν καλοδεχούμενοι, για να γίνουν στους επόμενους αιώνες δυσβάσταχτοι. Οι άπιστοι συντηρούσαν την οικονομία στις μουσουλμανικές χώρες και αρχικά απέτρεπαν τους πληθυσμούς στις πλούσιες περιοχές να αλλάξουν πίστη. Μετά την ανάπτυξη της ισλαμικής θεολογίας στα πρότυπα της χριστιανικής εθεάθη αυτό ως αντίφαση. Οι φόροι ανέβηκαν, έγιναν βίαιες αλλαξοπιστίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διάλογος ενδιαφέρων - αν και έχουμε ξεφύγει λίγο από το αρχικό θέμα - που ήταν αυτό το περίεργο μείγμα μαντήλας, μόδας και σύγχρονης τεχνολογίας.
Για το αν μας μισούν οι Μουσουλμάνοι; Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι στο μέγιστο ποσοστό αντι-δυτικιστές, όπως άλλωστε κι εμείς. (Στον κόσμο του Huntington κι εμείς είμαστε από την δική τους μεριά). Οι λόγοι είναι από πολιτικοί (ιμπεριαλισμός) μέχρι και θρησκευτικοί (ανήθικοι).
Όμως, όπως και σε μάς, υπάρχει ζήλεια και φθόνος - η απόρριψη πάει μαζί με τον μιμητισμό,ένα συνθετο love-hate relationship.
Ein Steppenwolf
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με αυτά που γράφεις. Το δικό μου πρόβλημα είναι να μην περάσουμε από μια Χριστιανική φρικαλεότητα σε μια Ισλαμική, βασιζόμενοι στον Αντιαμεριακνισμό , Αντιδυτικισμό κλπ (όχι άδικα) των Ισλαμιστών.
Οκ, ζήτω η κλειτοριδεκτομή και οι μπούργκες τότε!
ΑπάντησηΔιαγραφή--------------------------------------------------------------------------
Aπο τα γραφουμενα μου πουθενα δεν φαινεται να υποστηριζω αυτα τα δυο ,ουτε και οτι τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν ειναι ενιαια και παγκοσμια,ουτε και οτι στις φρικαλαιοτητες να κλεινουμε τα ματια τα αυτια μας και το στομα μας.
Σεβομαστε το δικαιωμα του αλλου στην αυτοδιαθεση ,που σημαινει οτι τον αφηνουμε να κανει ΛΑΘΟΣ ειναι δικαιωμα του.(το ξερεις φανταζομαι το... ασεμε να κανω λαθος ...δεν μαρεσουν οι σωτηρες)
Προτασεις τον διαλογο χωρις να αντιλαμβανεσαι οτι διαλογος εκ τον πραγματων ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΣ να γινει μεταξη δυο διαφορετικων αντιτιθεμενων κοσμοθεωριων.Ο ενας κοσμος στηριζεται στον εγκοσμιο υλισμο ο αλλος στην πιστη,ο ενας κοσμος εχει απορριψει την πιστη προτασοντας την επιστημονικη λογικη ,ο αλλος θετει την πιστη στο ΚΕΝΤΡΟ της κοσμοθεωριας της.
Μιλουν οι της Δυσης για τις φρικαλαιοτητες του μουσουλμανικου κοσμου και προσπαθουν να σωσουν την εφηβη μουσουλμανα απο τον κανιβαλισμο των ανεγκεφαλων φονταμελιστων και ολο τυχαια ο θανατος της δυτικης εφηβης με την σιριγγα καρφωμενη στο χερι της δεν γινεται ουτε μονοστηλο ουτε και συγκινει κανεναν.Μια παραλογη με εντονα τα σημαδια σχιζοφρενειας, υποκρισια, της Δυσης που δεν κοιταει τα χαλια της...το παιζει σωτηρας των παιδιων αλλων, οταν δεν ειναι σε θεση να σωσει τα δικα της.
«Οι έρευνες δείχνουν ότι [οι Μουσουλμάνοι] είναι στο μέγιστο ποσοστό αντι-δυτικιστές» (ΝΔ @ Παρ Μαϊ 11, 07:41:00 πμ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈρευνες Μουσουλμάνων ή Δυτικών άραγε; Με Δυτικά ή Μουσουλμανικά κριτήρια είναι αντι-δυτικιστές; Μήπως κάποιες άλλες έρευνες δείχνουν παράλληλα ότι οι Δυτικοί είναι αντι-μουσουλμάνοι; Όσο για τις ad hoc κατηγοριοποιήσεις του Χάντιγκτον μάλλον είναι αυτοεκπληρούμενες προφητείες (ως εργαλείο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής) παρά ερμηνευτικές περιγραφές του μεταψυχροπολεμικού κόσμου.
Και ποιός μας λέει ρε kid ότι δεν είναι ο Νίκος πίσω από τη μαντήλα; Και ότι στη συνέχεια την παρουσίασε ως μουσουλμάνα ποιητική αδεία; Εγώ πάντως στο δικαστήριο αυτό θα ισχυριζόμουν ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να αναφερω εδω συνδεοντας το παρον θεμα με το χθεσινο οτι ειναι φασιστικο να κατηγορηται ολο το Ισλαμ(μερικα δις ανθρωπων)για τις πραξεις μερικων φονταμελιστων.Ειναι και ο ορισμος ο δικος μου για το ποτε παρουσιαζουμε φασιστικη νοοτροποια..οταν καταστρατηγουμε τον απλο κανονα που λεει "απο μερικο ποτε δεν παμε στο γενικο"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΛογικό ήταν η σημερινή κουβέντα να συμπεριλάβει όλες τις θρησκείες με τις εγγενείς αδυναμίες τους και την τάση τους να χωρίζουν τους ανθρώπους σε πιστούς και μη (mutually exclusive clubs όπως τις χαρακτήρισε ο Woody Allen).
Όσο χρειαζόμαστε την θρησκεία (ακόμη και τον ήπιο Βουδισμό) θα είμαστε διαχωρισμένοι σε πιστούς η μη, σε φωτισμένους και σε αγνοούντες την αλήθεια.
Η ανάγκη μας να συμμεριστούν οι άλλοι την πίστη μας (ώστε να μειωθούν οι δικές μας αμφιβολίες) είναι προφανής πίσω απ' όλα αυτά.
Σωστά νομίζω υπογραμμίστηκε ότι η μαντήλα, το δικό μας τσεμπέρι, η γιάμακα ή yarmulke των εβραίων, το mao-tzu των βουδιστών, το zucchetto των καθολικών είναι όλα σύμβολα συμμετοχής στην συγκεκριμμένη ομάδα.
Το θέμα είναι πόσο ώριμες είναι οι κοινωνίες να ανεχθούν τις διαφορετικές εκφάνσεις αυτού του συνδυασμού αβεβαιότητας και ανάγκης.
Ενδιαφέρον είναι ότι ο οικοδεσπότης επιμένει να εξαιρεί τον Βουδισμό αποχαρακτηρίζοντας από την ρετσινιά της θρησκείας αν και μιά μικρή πλοήγηση στο διαδίκτυο δίνει διαφορετικά αποτελέσματα. Δέστε και δω.
Καθένας με τις ανάγκες του, περί ορέξεως ουδείς λόγος ;-))))))
Επί της ουσίας συμφωνώ με τον troll.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο κόσμοι διαφορετικοί.
Το να θέλουμε να επιβάλλουμε τον δικό μας στον δικό τους αποτελεί παραδοξότητα.
Στο Παρίσι, ναι, μπορεί να απαγορευθεί η κλειτοριδεκτομή (τίνι τρόπω άραγε;).
Μήπως να υπογράφουνε οι μουσουλμάνοι μετανάστες ότι αποτάσσονται τον μουσουλμανισμό εισερχόμενοι σε κράτος της Ε.Ε.;
Εγώ π.χ. θεωρώ τον νηπιοβαπτισμό της Ορθοδοξίας ως ένα γεγονός ψυχοσωματικής βίας απέναντι στο μικρό μωρό.
Το μωρό βιώνει ένα μεγάλο σοκ και ειδικά όταν ο ιερέας το πιάνει και το βουτάει στο νερό και μετά το λαδώνει σα μπακαλιαράκι για το τηγάνι.
Κάθε κοινωνία έχει υποκρισία...
Χαϊδεύουμε τα κατσικάκια, είμαστε φιλόζωοι και ταυτόχρονα τρώμε σουβλάκια και κατσικίσια παϊδάκια αρνούμενοι να αποδεχτούμε ότι η ζωή ήταν σκληρή (όταν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί) αλλά σήμερα επειδή άλλος .. κάνει τη δουλειά (σφάξιμο ζώων) εμείς αυθυποβαλλόμαστε ότι είμαστε άμοιροι ευθυνών και αναμάρτητοι.
Είμαστε σα τα λιοντάρια που έχουν γεννηθεί σε ζωολογικό κήπο.
Εκτός συστήματος, εκτός διαδικασιών της (σκληρής) ζωής.
Τα βλέπουμε πια όλα ανάποδα...
doctor
"Έρευνες Μουσουλμάνων ή Δυτικών άραγε;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε νομίζω ότι χρειάζονται έρευνες για να διαπιστώσεις αυτό που... βγάζει μάτι. Όταν ο αντιαμερικανισμός είναι η επίσημη ιδεολογία ορισμένων χωρών όπως το Ιραν π.χ. ο αντιδυτικισμός είναι φυσική και επόμενη αντίδραση.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε ένα ντοκυμαντέρ εξοργισμένους μουσουλμάνους να λένε στην κάμερα πω ο καλύτερος δυτικός είναι χειρότερος από τον χειρότερο μουσουλμάνο
Φυσικά και η Δύση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την οργή που υφέρπει στον ανατολικό κοσμο αλλά χάνουμε το δάσος αν την καταγγέλουμε ως να ταν η μόνη υπεύθυνη για τα δεινά του πλανήτη
SOLON said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν δυο-δυόμισυ χιλιάδες χρόνια ένας Ρόδιος θα μπρούσε κάλλιστα να κάθεται στη Δήλο, σένα κάθισμα φτιαγμένο απο μάρμαρο Πεντέλης και να πίνει κρασί απ τη Σάμο φυλαγμένο σε αγγείο απο την Κρήτη.
Πριν πενήντα χρόνια ένας Αμερικανός τουρίστας θα μπορούσε να κάθεται στο Σύνταγμα να πίνει καφέ απο την Κολομβία επεξεργασμένο στην Ελβετία με γάλα απο τη Γερμανία συσκευασμένο απο Τούρκο εργάτη.
-----
Υπέροχοι οι παραλληλισμοί σας!
Η παγκοσμιοποίηση υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.
Μόνο οι κλειστοφοβικοί και οι συντηρητικοί την φοβούνται.
Όσο για τους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς που σχεδόν θεοποιούν την έννοια του Έθνους και προσπαθούν να την προφυλλάξουν από την ...λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης αγνοούν οι δύσμοιροι ότι η έννοια του Έθνους που τόσο υπερασπίζονται έχει έρθει από την Δύση...
Βέβαια στο βάθος όλων η Λογική φωνάζει: "Η θρησκεία και ο εθνικισμός είναι οι κύριες αιτίες μίσους και μισαλλοδοξίας".
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε να φανταστείτε τους γερμανούς να είναι φανατισμένοι με την πίστη τους;
Γερμανοί καθολικοί εναντίον γερμανών προτεσταντών!
Όπου υποχωρεί η θρησκεία και ο εθνικισμός ευδοκιμεί η ανοικτή κοινωνία.
doctor
@troll:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟκ, λες:
1)ο διάλογος δεν είναι δυνατός,
2)σεβόμαστε το δικαίωμα του άλλου να κάνει λάθος.
συνεπάγεται:
Έρχεσαι μπροστά σε μια τελετουργική κλειτοριδεκτομή.
1)δεν κάνεις τίποτα να την σταματήσεις, γιατί ο άλλος έχει δικαίωμα να κάνει λάθος -να ακρωτηριάσει την 12χρονη κόρη του.
2)δεν προσπαθείς να πείσεις ποτέ κανέναν από αυτούς που ακολουθούν την πρακτική ότι είναι εγκληματική, γιατί ο διάλογος είναι αδύνατος
Μπράβο, υπερασπίστηκες υπέροχα και την νεαρή και τα ανθρώπινα δικαιώματα!
-----------
Διαφωνούμε: ο διάλογος είναι δυνατός, όπως είναι δυνατή και η υπέρβαση της ανασχετικής ηλιθιότητας της εκάστοτε θρησκευτικής ή παραδοσιακής τάξης.
Αρκεί να πειστούμε όλοι μας να προσπαθήσουμε. Έστω και ένας παραπάνω να κερδιθεί, είναι τεράστιο βήμα! Οι πολιτισμοί δεν είναι νησίδες, είναι δυνατόν να επικοινωνήσουν...
θέλει κότσια ν' αντέξεις τα τερτίπια του γητέματος. Οπότε, μαντήλα και του θεού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήWork your magic
:-))))
Έρχεσαι μπροστά σε μια τελετουργική κλειτοριδεκτομή
ΑπάντησηΔιαγραφή--------------------
Αν ειμουν αξιο τεκνο της Δυσης και του πολιτισμου της...θα την επερνα ματι.Γιατι μην γελεσαι η Δυση αυτο κανει εκμεταλευεται για ιδιο ωφελος τα προβληματα της Ανατολης.
Αλλα επηδη ειμαι εγω..θα κατεβαζα το κεφαλι μου απο ντροπη για το ειδος μας και θα την εκανα!!!!
Υποθέστε ότι σας έλεγα αυτό:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον νεαρό των εξαρχείων ο οποίος παίρνει μια μολότωφ και κάει μία ωραία πρωία το ένα συρμό του μετρό, γιατί έτσι του κάπνισε, δεν έχετε δικαίωμα να τον τιμωρήσετε γιατί επιβάλλεται τις δικές σας αρχές και τις δικές σας αξίες σε κάποιον τρίτο, ο οποίος ανήκει σε διαφορετική κουλτούρα και φέρει διαφορετικές αντιλήψεις.
Εάν τον εμποδίσετε, αυτόν και τους συντρόφους του, ασκείται εξουσία, επιβάλλοντας νόρμες σε ανθρώπους που δεν τις αποδέχονται και υιοθετούν άλλες αξίες και αντιλήψεις. Είστε ξεκάθαρα από διαφορετικά "πολιτισμικά σύμπαντα".
"Δύο κόσμοι διαφορετικοί.
Το να θέλουμε να επιβάλλουμε τον δικό μας στον δικό τους αποτελεί παραδοξότητα." όπως είπε και ο doctor.
Τώρα γιατί νομίζω ότι θα γινόταν χαμός εδώ μέσα, και εσείς οι ίδιοι που είστε πρόθυμοι να αποδεχτείτε τον δημόσιο λιθοβολισμό μιας μοιχαλήδας σε μιά τρίτη χώρα ως πολιτισμική ιδιατερότητα, εδώ θα εφορμούσατε υπερασπιζόμενοι τα "αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά σας" στην ιδιοκτησία;
Έτσι δεν είναι αγαπητέ troll; Θυμηθείτε τους "νοικοκυραίους"...
Εκτός αν νομίζετε ότι η επιβολή και η ετερονομία επιτρέπεται, επειδή είστε από την ίδια χώρα. Εάν εγκαταλείψετε όμως την εθνικιστική οπτική, αφήσετε κατά μέρος την εδώ ύπαρξη κρατικής εξουσίας, και σκεφτήκε με άξονα τον κόσμο είναι το ίδιο πράγμα. Και στις δύο περιπώσεις επιβάλλεται ένα σύστημα αξιών σε ένα άλλο.
Εγώ δε λέω ότι πρέπει να επιβληθεί τίποτα. Υποστηρίζω ότι το ιδανικό είναι να πείσουμε και τους μεν και τους δε για τα αντίστοιχα πράγματα.
Εσείς τί λετε;
«Μπορείτε να φανταστείτε τους γερμανούς να είναι φανατισμένοι με την πίστη τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓερμανοί καθολικοί εναντίον γερμανών προτεσταντών!» (doctor @ Παρ Μαϊ 11, 12:01:00 μμ)
Δεν χρειάζεται δα μεγάλη φαντασία, αρκεί η ανάγνωση της ευρωπαϊκής ιστορίας (στο κεφάλαιο Ο Τριακονταετής Πόλεμος).
I döda vinkeln said...
ΑπάντησηΔιαγραφή@troll:
Οκ, λες:
1)ο διάλογος δεν είναι δυνατός,
2)σεβόμαστε το δικαίωμα του άλλου να κάνει λάθος.
συνεπάγεται:
Έρχεσαι μπροστά σε μια τελετουργική κλειτοριδεκτομή.
1)δεν κάνεις τίποτα να την σταματήσεις, γιατί ο άλλος έχει δικαίωμα να κάνει λάθος -να ακρωτηριάσει την 12χρονη κόρη του.
2)δεν προσπαθείς να πείσεις ποτέ κανέναν από αυτούς που ακολουθούν την πρακτική ότι είναι εγκληματική, γιατί ο διάλογος είναι αδύνατος
Μπράβο, υπερασπίστηκες υπέροχα και την νεαρή και τα ανθρώπινα δικαιώματα!
------
Η Ε.Ε. πως μπορεί να πείσει τους έλληνες ότι δεν πρέπει να τρώνε κοκορέτσι;
Τι να κάνει;
Να βομβαρδίζει τα μπριζολάδικα στη Βάρη και στη Χασιά;
Θέτω ένα απλό, απλούστατο πρόβλημα.
Δε μπορείς να σταματήσεις την κλειτοριδεκτομή αν δεν θελήσει η κοινωνία του ισλάμ.
Μόνο από τα πάνω μπορείς (πείθοντας τους θρησκευτικούς ηγέτες) και όχι με αστυνομικά-κατασταλτικά μέτρα.
Ξέρετε τι αγώνα έχουν δώσει οι γιατροί χωρίς σύνορα ώστε να χρησιμοποιούν οι αφρικανοί το προφυλακτικό;
Τους έκαναν παρουσίαση και για να δείξουν πως χρησιμοποιείται το προφυλακτικό, χρησιμοποίησαν ως ... πέος ένα κλαδί.
Ε, την επόμενη μέρα το πρωί, είδαν έκπληκτοι οι γιατροί όλα τα προφυλακτικά που έδωσαν να είναι πάνω στα δέντρα!
Οι αφρικανοί νόμισαν ότι οι γιατροί τους έδειξαν κάποιο είδος μαγείας για το AIDS!!!
Επίσης μεγάλος αγώνας γίνεται για να πηγαίνουν οι ασθενείς στον πραγματικό γιατρό και όχι στον μάγο της φυλής.
Εις μάτην τις περισσότερες φορές.
Πως επίσης να πείσουν τους δεισιδαίμονες αφρικάνους ότι το AIDS είναι μια ασθένεια και όχι η τιμωρία των θεών;
Είναι πολύ δύσκολα κάποια πράγματα, πολύ πιο δύσκολα απ'όσο τα φανταζόμαστε.
doctor
I doda vinkeln + troll,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ μαντήλας και κλειτοριδεκτομής.
Η μαντήλα είναι ένα σύμβολο στην ένδυση. Δεν μου αρέσει (και σε πολλούς δεν αρέσει) ούτε η ίδια η μαντήλα ούτε αυτό που συμβολίζει.
Υπάρχουν όμως πολλά σύμβολα που μπορεί να μην μας αρέσουν, να μας προβληματίζουν ή απλώς να τραβούν την προσοχή μας αν δεν τα έχουμε συνηθίσει. Αυτό όμως ισχύει για πολλά σύμβολα (θρησκευτικά ή άλλα, θα έχετε δει Ινδούς υπαλλήλους στο αεροδρόμιο Heathrow με τουρμπάνια).
Επίσης, όπως για πολλά σύμβολα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέρουμε αν αποτελεί "ελεύθερη επιλογή" ή όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη πιό δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τους λόγους αυτής της επιλογής (νομίζω σημαίνει "πίσω στις παραδόσεις").
Μεγάλη συζήτηση θα σήμαινε αυτό και δεν θα περιοριζόταν μόνο στη μαντήλα, αλλά γενικά σε όσα φοράμε ή κάνουμε για να δείχνουμε ή να αισθανόμαστε ότι είμαστε κάτι ή ανήκουμε κάπου, καθώς και σε όσα κάνουμε ή φοράμε χωρίς καλά-καλά να συνειδητοποιούμε τί συμβολίζουν, τουλάχιστον ιστορικά.
Από την άλλη πλευρά, η κλειτοριδεκτόμή είναι απαράδεκτη επέμβαση στο σώμα και στη ζωή ενός ανθρώπου, που σωστά τη θεωρούμε εντελώς ασύμβατη με θεμελιώδεις αξίες.
Το ίδιο απαράδεκτο είναι και το μην στέλνονται παιδιά στο σχολείο, να παντρεύονται δια της βίας, να εμποδίζονται αναγκαίες ιατρικές πράξεις (είτε επειδή γίνονται από άνδρα γιατρό σε γυναίκα είτε επειδή δεν είναι θρησκευτικά επιτρεπτές πράξεις), ή να εφαρμόζονται απαράδεκτες μέθοδοι καταναγκασμού από την οικογένεια ή την ομάδα λόγω μη συμμόρφωσης με συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς.
Για μένα, τα σύμβολα δεν αποτελούν από μόνα τους πρόβλημα (αν ήταν έτσι, πού θ' αρχίζαμε και πού θα τελειώναμε...).
Τα άλλα όμως, είναι σοβαρό πρόβλημα και, ως προς αυτά, πέραν του διαλόγου και της διαφώτισης, πρέπει να υπάρχει νομική προστασία από τέτοιες "παραδόσεις" τουλάχιστον στα δυτικά κράτη.
Συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο.
" Μαυρη μερα¨" για τον...ελληνισμο...Στη Γιουροβυζον προκριθηκε η Μακεδονια,αποκλειστηκε η Κυπρος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣφάξτε το μοσχάρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓάτε καλώς σε βρίσκω(με τα νύχια πάντα ακονισμένα, όπως πρέπει)!
:)))
"Οι πολιτισμοί δεν είναι νησίδες, είναι δυνατόν να επικοινωνήσουν..."
Συμφωνώ απόλυτα αλλά ας μην ψάχνουμε λύσεις που πρέπει οι ίδιοι να "ανακαλύψουν" για να ασπαστούν. Το να υποχρεώσεις κάποιον να σβήσει τις μνήμες μιας ολόκληρης ζωής προκειμένου να γίνει "συμβατός" με την αντίληψή σου για τον τρόπο ζωής, ακόμα και αν στη μέση βρίσκεται η υγεία ενός τρίτου, είναι ίσως ο ορισμός της αλλαζονείας από τη στιγμή που οι συνθήκες ζωής είναι διαφορετικές, υπήρξαν διαφορετικές στο παρελθόν και σίγουρα δεν μπορείς να ισχυριστείς πως ο δικός σου τρόπος ζωής είναι "καλύτερος".
Οπως το βλέπω εγώ, ο κόσμος γίνεται ολοένα και μικρότερος. Κάποια στιγμή ο πρώην εχθρός θα γίνει γείτονας και κανείς δεν αντέχει τις χρόνιες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Αφήστε τους ανθρώπους να προσαρμοστούν, ιεραποστολές no more!
Ρε παιδια, ρε παιδια. Μολις στο προηγουμενο ποστ δε γραφαμε για την αλλοιωση του περιεχομενου καποιων λεξεων απο τη συχνη και ασκοπη χρηση τους? Στο ποστ αυτο οι δυο κυριες λεξεις, παγκοσμιοποιηση και μαντιλα, εχουν γινει λαστιχο. Ο καθενας λεει οτι θελει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι που ειναι θολες σαν εννοιες, τις τραβαμε κι εμεις απο τα μαλλια και γινεται το ελα να δεις.
Εχω την αμυδρα υποψια οτι ο κ. ΝΔ επιτηδες το κανει για να εκτιθομαστε εμεις οι σχολιαστες του, λογο αυτων που καναμε στα προηγουμενα ποστς του και κοντεψε να το κλεισει το βλογ.
:))))
SOLON said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν δυο-δυόμισυ χιλιάδες χρόνια ένας Ρόδιος θα μπρούσε κάλλιστα να κάθεται στη Δήλο, σένα κάθισμα φτιαγμένο απο μάρμαρο Πεντέλης και να πίνει κρασί απ τη Σάμο φυλαγμένο σε αγγείο απο την Κρήτη.
Πριν πενήντα χρόνια ένας Αμερικανός τουρίστας θα μπορούσε να κάθεται στο Σύνταγμα να πίνει καφέ απο την Κολομβία επεξεργασμένο στην Ελβετία με γάλα απο τη Γερμανία συσκευασμένο απο Τούρκο εργάτη.
akribos! ase pou tha mporousa na fora endumata pou na proerhonta apo poio anatolikes periohes! i pagosmiopoiisi se olo tis to megaleio!
telika ola apo edo ksekinisan(opos tha elege kai o liakopoulos)!
Είναι σίγουρα ελεύθερες να επιλέξουν να φορούν τη μαντήλα. Είναι ελεύθερες να επιλέξουν να μην τη φορούν όμως?
ΑπάντησηΔιαγραφήo politismos mia koinonias einai oi epiloges pou dinei ston politi!
Ειναι αναμφισβητητο οτι υπαρχει συγκρουση πολιτισμων και αυτο γιατι στο Ισλαμ ευδοκιμουν αποτυχημενες κοινωνιες και αποτυχημενα κρατη τα οποια μισουν τον τροπο ζωης μας, την θρησκεια μας και τον υλικο μας πλουτο. Και καποτε πρεπει να απενοχοποιηθουμε για τα "κακα" της αποικιοκρατιας κλπ. Αυτοι οι λαοι για δικους τους λογους απετυχαν παταγωγδως να διαχειριστουν την ελευθερια τους δεν τους φταιει κανεις αν σκοτωνονται επειδη ειναι Χουτου και οχι Τουτσι, επειδη ειναι Σιιτες και οχι Σουνιτες. Ειδικα το μισος του Ισλαμ προς την Δυση εκπορευεται απο τις αρχουσες ταξεις διοτι ο μονος τροπος να εξηγησουν στους λαους τους που καθονται στα πετρελαια και ειναι τοσο φτωχοι, ειναι οτι φταινε οι Δυτικοι. Ασχετο και αν το πολιτικο-πολεμικο Ισλαμ ανοητως βοηθηθηκε στην Τσετσενια, Βοσνια, Κοσοβο Αφγανισταν απο τους Δυτικους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσον αφορα για την πολυπολιτισμικοτητα στην ευρωπη, ευτυχως αλλαζει το ρευμα ειδικα και με την εκλογη Σαρκοζυ και επρεπε, εγινε η πολη μου, η πολη του Μοτσαρτ, του Σουμπερτ , του Φρουντ Μεκκα και Ριντ απο τις μαντηλες. Επιτελους η ανοχη εχει και το ορια της.
@tassos georgakopoulos, theates, cyberdust:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς πούμε ότι το Ισλάμ εξαπλώθηκε για πολλούς λόγους, απ' την απορία μπροστά στο 3 = 1, μέχρι την επιθυμία για σταδιοδρομία στην οθωμανική διοίκηση. Οι σποραδικοί αναγκαστικοί εξισλαμισμοί είχαν δευτερεύουσα σημασία.
Το αν οι χριστιανοί ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αν υπήρχε "μουσουλμανική κυρίαρχη τάξη" είναι αμφισβητούμενο: το 90% του εμπορίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν σε (υπόδουλα;) ελληνοαρμενικά χέρια.
Το Ισλάμ δεν εξηγείται με δυο αποσπάσματα απ' το Κοράνι και την "αιμοσταγή σπάθα του Αγαρηνού" (ως γνωστόν μόνο οι αγαρηνές σπάθες στάζουν αίμα). Η Δύση δυστυχώς δε νοιώθει την ανάγκη να το κατανοήσει και να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά το απορρίπτει αγνοώντας το.
Πηγαίνοντας πάλι στην φωτό του ΝΔ. Το διακύδευμα είναι η συνύπαρξη ή η επιβολή του ενός πολιτισμού στον άλλον? Στην φωτογραφία βλέπουμε την συνύπαρξη. Το ερώτημα είναι μπορεί η Ισλαμική κουλτούρα να αποροφήσει (ή να αποροφηθεί) τον (από τον) σύγχρονο πολιτισμό ώστε να δημιουργηθεί κάτι νέο? Μπορούν τα υπάρχοντα πολιτισμικά παραδείγματα να συνυπάρξουν χωρίς να συγκρουστούν? Και όταν λέω σύγκρουση δεν εννοώ κατ΄ανάγκη πόλεμο. Μιλάω για τον εσωτερικό κόσμο αυτών και των άλλων ανθρώπων. Μπορούμε ψυχολογικά να αντέξουμε τέτοιο συμπήλημα?(Προς διευκρύνηση δεν υπάρχει στα προαναφερθέντα καμία υπόνοια ανωτερότητας κάποιου πολιτισμού)
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλεπω διαφορα μπλογκς να ειναι/γινονται ζηροκομμενταδικα & σκεφτομαι οτι πρεπει να επανελθουν στο Μωλλ & να συστεγαστουν εδω. Η αγορα των μπλογκς χρειαζεται consolidation. Με την υπερπροσφορα σχολιων επερχεται κορεσμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή το παράκανα χθες και σήμερα, ένα τελευταίο πράγμα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερα το ζήτημα στο οποίο καταλήξαμε, η κλειτοριδεκτομή, δεν αφορά σε καμιά περίπτωση μόνο ισλαμικές χώρες. Υπάρχουν και πληθυσμοί χριστιανικοί που ακολουθούν την πρακτική...
To θέμα δεν είναι μια μανιχαϊστικού χαρακτήρα σύγκρουση δύσης και ισλάμ. Είναι η σύκρουση μεταξύ δύο αντιλήψεων που υπάρχουν και στις δύο κοινωνίες. Ο "εχθρός" δεν είναι αλλού, είναι παντού. Ο Χριστόδουλος και οι Μουλάδες, είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.
@athanasia:
Δεν είχα σε καμιά περίπτωση σκοπό να τα εξομοιώσω. Το χρησιμοποίησα ως ένα -ακραίο- παράδειγμα σύγκρουσης μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτισμικών παραδόσεων.
@doctor:
Νομίζα ότι ήταν φανερό ότι δεν υποστηρίζω τους "ανθρωπιστικούς πολέμους". Δεν υπάρχει πόλεμος που να είναι τέτοιος.
Εντάξει τώρα, μην υπερβάλλετε, τις περισσότερες φορές το πρόβλημα δεν αφορά "αφελείς ιθαγενείς" που νομίζουν ότι τα προφυλακτικά είναι για τα δέντρα. Συνήθως αφορά πληθυσμούς που έχουν μια ικανότητα προσαρμογής. Γιατί τα μυδραλιοβόλα και τα τανκς που τους πουλάμε είναι πολύ ικανοί να τα χρησιμοποιήσουν!
Η διαφωνία μου με τον troll αφορούσε το κατά πόσον είναι δυνατόν να υπερασπιστούμε καθολικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή εάν αυτά σχετικοποιούνται λόγω πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων.
Γιατί όσο και αν τα πηγαινοφέρνετε, αυτό συνεπάγονται τα όσα λέτε! Και όλα ξεκινούν από τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο ερμηνεύετε την "διαφορά" και την ουσιοποίηση της έννοιας του "πολιτισμού" στην οποία προβαίνετε.
Εγώ πιστεύω πως η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι η μοναδική και αναπόφευκτη μοίρα των πολιτισμών. Η ιστορία μας δίνει πάμπολα παραδείγματα για το αντίθετο. Μάλλον αποτέλεσμα της -κι εδώ κι εκεί- τύφλωσης και του φανατισμού είναι. Η οποία πιστεύω πως είναι αναστρέψιμη. Υπάρχουν πάμπολα παραδείγματα γι' αυτό.
Anyway, επειδή μάλλον δε θα συμφωνήσουμε ποτέ, καλό απόγευμα, και σόρρυ αν το παρατράβηξα λίγο...
No offence meant! :)
Το παρόν μπλογκ είναι γνωστό για τις θέσεις του υπέρ της ανταλλαγής και σύνθεσης των ιδεών και της ώσμωσις των πολιτισμών. Είτε μας αρέσει είτε όχι μόνο κάπως έτσι προοδεύουν και προχωράνε οι κοινωνίες μπροστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλα αυτά θα πρέπει να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αλληλεπίδραση των πολιτισμών και τον πολιτισμό του αχταρμά. Το πάντρεμα της ανατολής με τη δύση ή του παλιού με το καινούργιο μπορεί να είναι καταπληκτικό όταν γίνεται από ταλαντούχους και χαρισματικούς ανθρώπους. Όποτε όμως γίνεται από ατάλαντους ανθρώπους χαμηλής αισθητικής τα αποτελέσματα είναι οικτρά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης του δυτικού με το ανατολικό στοιχείο, του μοντέρνου με την παράδοση για μένα είναι η Ιαπωνία. Αρνητικό μάλλον η Ελλάδα και η Τουρκία και τα βαλκάνια γενικά.
Για αυτό κι εγώ το τσαντόρ με το κινητο και το ATM το κατατάσσω στον πολιτισμό του αχταρμά γιατί, στα δικά μου μάτια, αυτά τα στοιχεία δε δένουν αισθητικά!
Πολιτισμός του αχταρμά κατά τη γνώμη είναι, όπως θα έλεγε και ο ΝΔ να πίνεις σαμπάνια στην χασαποταβέρνα ή να κόβεις το καρπούζι με μαχαίρι που μυρίζει κρεμμύδι.
Ο χατζηδάκης που ήταν μεγάλος άνθρωπος καλά έκανε και απενοχοποίησε του μπουζούκι και τα λαϊκά άσματα, άθελα όμως χωρίς να το καταλάβει άνοιξε το δρόμο στους αχταρματζήδες να... μεγαλουργήσουν.
Η Φώτο που έγινε αντικείμενο σχολιασμού στο παρόν ποστ δημιουργεί εντύπωση επειδή είναι κάπως ξένη στο σύγχρονο Ελληνικό πρότυπο. Η ίδια εικόνα, αν στη θέση της μουσουλμάνας ήταν ένας ιερέας ή μια παραδοσιακή γιαγιούλα της ελληνικής επαρχίας, δε θα είχε προξενήσει παρόμοιο ενδιαφέρον σε έναν π.χ. Γερμανό φωτογράφο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα πριν καιρό ένα ενδιαφέρον άρθρο στην Zeit σχετικά με τη συμμετοχή παιδιών μουσουλμανικών οικογενειών στην κολύμβηση (υποχρεωτική στη Γερμανία για κάποιες ημέρες στο μάθημα της φυσικής αγωγής) και τις σχολικές εκδρομές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρθρο βρίσκεται εδώ (δυστυχώς μόνο στα γερμανικά).
Με έκανε να προβληματιστώ για την πραγματική έκταση του φαινομένου.
Και κάτι άλλο: στη Σουηδία είδα αναλογικά πολύ περισσότερους μουσουλμάνους φοιτητές (παιδιά μεταναστών) από ό,τι στη Γερμανία, κάτι που μου το επιβεβαίωσαν και κάτοικοι με εμπειρία από τις δύο χώρες. Η πρόσβαση των παιδιών στη μόρφωση έχει να κάνει και με την πολιτική του εκάστοτε κράτους.
Ασφαλως & υπαρχουν ανθρωπιστικοι πολεμοι,οσοι γινονται συμφωνα με το γραμμα & το πνευμα του Διεθνουςε Δικαιου & του Δικαιου του Πολεμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εθνικοαπελευθερωτικοι,πχ. Γραικοι 1821-28 ( χωρις τα εγκληματα & τις εθνοκαθαρσεις/γενοκτονιες), Κουβειτ '91,Αλβανοι Κοσόβα '99.
Ειρηνελευθερωτικοι,Αφγανισταν,Ιρακ.
Και αντιτρομοκρατικοι,Ισραηλ σε Λιβανο.
Ειναι τοσο απλα τα πραματα,καλοι "πολεμοι",κακοι πολεμοι.
Κάποιος να πει του wannabe γιατρού ότι οι αφρικανοί δεν είναι βλάκες, ούτε ηλίθιοι. Ξέρουν από προφυλακτικά, λεφτά να αγοράσουν δεν έχουν. Πώς να έχουν αφού με ένα δολάριο θα βγάλουν όλο τον μήνα (ή μήπως το εξάμηνο?). Και για γιατρούς, ο κοντινότερος στα 100 μίλια. Το σχόλιο του βρίσκω απαράδεχτα ρατσιστικό. Να αφαιρεθεί αμέσως.
ΑπάντησηΔιαγραφήI döda vinkeln said...
ΑπάντησηΔιαγραφή@doctor:
Νομίζα ότι ήταν φανερό ότι δεν υποστηρίζω τους "ανθρωπιστικούς πολέμους". Δεν υπάρχει πόλεμος που να είναι τέτοιος.
Εντάξει τώρα, μην υπερβάλλετε, τις περισσότερες φορές το πρόβλημα δεν αφορά "αφελείς ιθαγενείς" που νομίζουν ότι τα προφυλακτικά είναι για τα δέντρα. Συνήθως αφορά πληθυσμούς που έχουν μια ικανότητα προσαρμογής. Γιατί τα μυδραλιοβόλα και τα τανκς που τους πουλάμε είναι πολύ ικανοί να τα χρησιμοποιήσουν!
---------
Δε μίλησα για αφέλεια.
Μίλησα για τις δεισιδαιμονίες τους.
Τις ίδιες είχαν και οι αρχαίοι έλληνες, ας μην το ξεχνάμε!
Δεν έγραψα κάτι για ανθρωπιστικό πόλεμο, είμαι σίγουρος ότι είσαι εναντίον, σε διαβάζω καιρό!
doctor
cyberdust, εδώ λογοκρισία δεν υπάρχει. Αντί να ζητάς την διαφραφή του σχολίου του doctor θα μπορούσες να του ζητήσεις την πηγή της πληροφορίας που έδωσε. Έλεος πια με τις διαγραφές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνώ με αυτούς που λένε ότι είναι δύσκολο να συνυπάρξουν διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες κάτω από μία στέγη. Ζω στην Νέα Υόρκη και είναι λαμπρό παράδειγμα συμβίωσης τελείως διαφορετικών προσωπικοτήτων. Οι άκρα συντηρητικοί κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι δεν τους χωράει ο τόπος και φεύγουν από μόνοι τους ή γκετοποιούντε (όπως Αστόρια οι Έλληνες) και ζούνε στον δικό τους κόσμο.
Πάντως, for what it's worth, εγώ βρήκα δυνατότερη και πιο 'ζουμερή' την άποψη του ι ντόντα που μας καλεί να αναρωτηθούμε γιατί φρίττουμε όταν κάποιος πχ σπάει το κεφάλι ενός άλλου στη χώρα μας, αλλά όταν γίνεται στο Τατζικιστάν λέμε ευγενικά 'αυτός είναι ο πολιτισμός τους, και τον σέβομαι'. Και που μας καλεί να σκεφτούμε 'με άξονα τον κόσμο' (και όχι τον εαυτό μας, θα πρόσθετα).
ΑπάντησηΔιαγραφήein stepenwolf said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αν οι χριστιανοί ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αν υπήρχε "μουσουλμανική κυρίαρχη τάξη" είναι αμφισβητούμενο: το 90% του εμπορίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν σε (υπόδουλα;) ελληνοαρμενικά χέρια.
----
Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τον συλλογισμό. Το εμπόριο ήταν μια ευγενική προσφορά των μεγαλόψυχων Οθωμανών προς τους χριστιανούς ή ήταν η απάντηση των υποδούλων - αποστερειμένων από τις καλύτερες γαίες- στις ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες;
Ο κυρίαρχος και ο μη κυρίαρχος ήταν καθαρά προσδιορισμένο από το ίδιο το Κοράνι, που ρύθμιζε τις σχέσεις ¨πιστών¨ και ¨απίστων¨.
@ george
ΑπάντησηΔιαγραφήΖω στην Νέα Υόρκη και είναι λαμπρό παράδειγμα συμβίωσης τελείως διαφορετικών προσωπικοτήτων.
.............
Οχι όμως και χωρίς προβλήματα. Να θυμηθούμε τα crown height riots του 91, το μπουκοτάζ κορεάτικων μανάβηδων απο αφρο-αμερικανούς , την προ ενός μηνός απόλυση του Imus απο το ραδιόφωνο για ρατσιστική γλώσσα και άλλα. Όσο για την Αστόρια έχει πάψει προ πολλού να είναι Ελληνικό γκέτο.
Το θέμα δεν είναι να επιβάλουμε τις πολιτικές και πολιτισμικές μας αξίες στους πολίτες άλλων κρατών - αυτό απλώς είναι ανέφικτο, είτε διά της βίας είτε δια του διαλόγου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι οι πολιτικές και πολιτισμικές αξίες των κρατών μας, που είναι νομικά κωδικοποιημένες, να γίνονται σεβαστές από όλους όσοι επιλέγουν να ζουν σε αυτά. Για παράδειγμα, η ισοτιμία των φύλων είναι νομικά κατοχυρωμένη. Όποιος επολέγει να ζει στην Ελλάδα οφείλει να την σέβεται, και να μην το υποσκάπτει ούτε συμβολικά (μαντήλες) ούτε πρακτικά, ανεξάρτητα αν αυτό του αρέσει ή όχι. Είναι θέμα σεβασμού του νόμου, επάνω στον οποίο εδράζεται κάθε δυτική δημοκρατία.
Ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι θλιβερό στην Ελλάδα σήμερα να ισχύει η σαρία στους μουσουλμάνους της Θράκης και όχι το ελληνικό αστικό δίκαιο, στο πλαίσιο τάχα του σεβασμού των δικαιωμάυων της μειονότητας;
@theates
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν είναι θλιβερό στην Ελλάδα σήμερα να ισχύει η σαρία στους μουσουλμάνους της Θράκης
..........
Δεν ζω στην Ελλάδα αλλα αμφιβάλλω πάρα πολύ ότι ισχύσει η Σαρία στην Ελλάδα εν έτει 2007. Δηλαδή στη Θράκη πετροβολείται η μιχαλίς?
ορθογραφική διόρθωση - μοιχαλίς
ΑπάντησηΔιαγραφήtolisM
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ποστ αυτο οι δυο κυριες,"παγκοσμιοποιηση" και "μαντιλα", εχουν γινει λαστιχο. Ο καθενας περνει οτι θελει.
Ειναι που ειναι θολες, τις τραβαμε κι εμεις απο τα μαλλια και γινεται το ελα να δεις.
-----------------------------------------------------------------------
Προτεινω αν συμφωνουν ολοι για να μην μαλωνουμε εγω να παρω την κυρια της φωτο ,ο Δοκτορ ως ρατσιστης την μαντιλα,και οι υπολοιποι μοιραστητε τα κινητα καροτσια τις καρτες της και τις κολωνες της....
πάντα μου άρεσε ο Αραφάτ,
ΑπάντησηΔιαγραφήπου ναι μεν φορούσε κουστούμι ή στρατιωτική στολή, χαιρετούσε επίσημα με δυτικό τρόπο , αλλά πάντα φορούσε τη μαντίλα στο κεφάλι σαν να τους έλεγε
"κοίτα να δεις.. μπορεί να σε χαιρετάω όπως θέλεις εσύ αλλά πρόσεχε , κατά βάθος σου δείχνω ποίος είμαι"
μετά από πολύ καιρό επανέρχομαι δριμύτερος ,μου λείψατε
George said...
ΑπάντησηΔιαγραφήcyberdust, εδώ λογοκρισία δεν υπάρχει. Αντί να ζητάς την διαφραφή του σχολίου του doctor θα μπορούσες να του ζητήσεις την πηγή της πληροφορίας που έδωσε. Έλεος πια με τις διαγραφές.
Αυτό θα έλειπε. Να ζητάς πηγές για γελοίες ιστορίες. Ένα είναι το σίγουρο. Κάποιοι είναι παηλίθιοι και κάποιοι άλλοι τους πήραν στο ψηλό. Αυτοί οι άλλοι σίγουρα είναι οι αφρικανοί, ενώ οι πανηλίθιοι ακόμα ψάχνονται. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα και δείχνει την αναποτελεσματικότητα τους. Έχει εισχωρήσει ένας αθέατος ρατσισμός στους κόλπους αυτών των οργανώσεων. Τα μέλη των πάνε εκεί με το ύφος του πολιτισμένου ευρωπαίου που σκοπό της ζωής του έχει γίνει να εξανθρωπίσει τους αγροίκους άγριους, οι οποίοι είναι τόσο άγριοι που αδυνατούν να ξεχωρίσουν το E. Colli από μία σαλμονέλα, εξ ου και δεν γνωρίζουν από προφυλακτικά. Ούτε εγώ τα ξεχωρίζω, άλλη ιστορία και αυτή. Στην δεκαετία του 1960 υπήρχε ένα μπεστσελλερ «The ugly American», καλό είναι να το διαβάσουν μερικοί. Αυτές οι οργανώσεις με αυτές τις αντιλήψεις πιο πολύ ζημιά κάνουν από όφελος. Σε περασμένες δεκαετίες τους δίδασκαν πως να κτίζουν με τούβλα, όχι όμως πώς να φτιάξουν τούβλα και που να βρουν την άργιλο. Αυτά θα τα εισάγουν από την Ευρώπη.
Troll said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτεινω αν συμφωνουν ολοι για να μην μαλωνουμε εγω να παρω την κυρια της φωτο ,ο Δοκτορ ως ρατσιστης την μαντιλα,και οι υπολοιποι μοιραστητε τα κινητα καροτσια τις καρτες της και τις κολωνες της....
Παρ Μαϊ 11, 11:13:00 μμ
--------
Ωραίο φετίχ η μαντήλα, παίζω!
Τι εννοείς όταν λες ότι θα ...πάρεις την κυρία της φωτό κυπελλούχε; Ε;
lol
doctor
Ισως την άποψη του κου Καρκαγιάννη να την ενισχύει και μια αναδρομή στο Κιβώτιο του Αρη Αλεξάνδρου "...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κιβώτιο ήταν άδειο..."
solon said:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δεν ζω στην Ελλάδα αλλα αμφιβάλλω πάρα πολύ ότι ισχύσει η Σαρία στην Ελλάδα εν έτει 2007. Δηλαδή στη Θράκη πετροβολείται η μιχαλίς?"
----
Ενδεικτικά μόνο δίνω αυτό το link, μια αναζήτηση στο internet δίνει πολλά περισσότερα παραδείγματα και αναφορές.
http://www.omct.org/pdf/VAW/GreeceEng2002.pdf
η μαντηλα δεν αποτελει "θεμα" διοτι ξερω αρκετες "χανουμισες" απο το ιρακ μεταναστες που δεν την φορανε ή τη φορανε μονο οταν εχουνε ανδρες μουσαφιριδες στο σπιτι
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πραγματικο θεμα ειναι το πως ζει αυτη η κυρια στη φωτο στην ελλαδα του ελληνορθοδοξου φονταμενταλισμου
ο ορισμος ο δικος μου για το ποτε παρουσιαζουμε φασιστικη νοοτροποια..οταν καταστρατηγουμε τον απλο κανονα που λεει "απο μερικο ποτε δεν παμε στο γενικο"
ΑπάντησηΔιαγραφήkia ratsistiki simperifora pote parousiazoume re megale?
auto akribos einai to problima! o kathenas dinei ti dikia tou ermineia stis enoies , kata pos tia katalabenei(?) o idios!
ante meta na sunenoithoume!