Το doncat αναστέλλει τη λειτουργία του
Η συνέχεια στα Επίκαιρα
___________________________________
Let Our Indulgence Set You Free?
Το cafe Terrace στην place du Forum
Tribute to Doncat
Την τρίτη εβδομάδα του Μάρτη γιορτάζεται πανευρωπαϊκά η «εβδομάδα κατά του ρατσισμού».
Όπως έχω γράψει και παλιότερα: Ως γνωστόν ισχύει πάντα η φράση: «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές». Η οποία αποδεικνύει ότι ...είναι.
Πρόκειται για μία κλασική ρατσιστική φράση, αφού κάνει διάκριση ανάμεσα στους Έλληνες και τους άλλους.
Και σύμφωνα με τον νόμο 3304/2005: «Ρατσισμός είναι κάθε διάκριση, λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».
Έχω ξαναπεί ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ρατσιστές. Δηλαδή από την πιο τρυφερή ηλικία φοβούνται το άλλο, το ξένο, το διαφορετικό. Και είναι θέμα ανατροφής, παιδείας, και συνεχούς άσκησης να ξεπεράσεις αυτή την έμφυτη δυσπιστία και να καταπολεμήσεις την διάκριση μέσα στην σκέψη και στο συναίσθημά σου.
Υπάρχει η – πολύ διαδεδομένη – άποψη ότι οι Έλληνες δεν ήσαν ρατσιστές αλλά έγιναν μετά από την πλημμυρίδα των μεταναστών στην δεκαετία του 90. Η άποψη αυτή (εμμέσως ρατσιστική αφού αποδίδει τον ρατσισμό μας στην παρουσία των ξένων) είναι 100% λανθασμένη.
Το 1986, σε καιρούς ανύποπτους, σχολιάζοντας μία έρευνα της «Ευρωδήμ» είχα γράψει στο Βήμα τρία σχόλια που μπορείτε να βρείτε στο site μου. Από την έρευνα προέκυπτε ότι οι Έλληνες είχαν αντιδράσεις πιο ρατσιστικές από τους άλλους Ευρωπαίους. (Η ίδια έρευνα είχε γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Βέβαια δεν υπήρχαν τότε Αλβανοί. Υπήρχαν όμως Έλληνες Εβραίοι, Ρομά και Μουσουλμάνοι.
Αντιγράφω: «Στην ερώτηση: «Ένας Έλληνας Εβραίος είναι Έλληνας;», το 41% των Ελλήνων άπαντα αρνητικά. Στην αντίστοιχη ερώτηση του IFOP μόνον 12%, των Γάλλων είπε όχι. (79%, ναι. Έλληνες: 49%).
Μόνον 17% των Γάλλων θα είχε αντίρρηση για ένα γαμπρό (η νύφη) Εβραίο — στους Έλληνες το ποσοστό είναι 51%,. Ακόμα: το 49%, από μας δεν θα ψήφιζε έναν Εβραίο βουλευτή (Γάλλοι: 13%) και 43% δεν θα πήγαινε σε Εβραίο γιατρό (Γάλλοι: 7%)! Και —αθάνατη παράνοια!— το 55% των συμπολιτών μας πιστεύει πως οι Εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο!
Συντριπτικά στοιχεία! Και να σκεφθείτε πως στην Ελλάδα ρωτήθηκαν μόνον Αθηναίοι.
Η έρευνα καλύπτει, πέρα από τους Εβραίους, άλλες δύο μειονότητες — Μουσουλμάνους και Τσιγγάνους. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι τα ποσοστά σ' αυτές τις κατηγορίες είναι ακόμα μεγαλύτερα — μερικά σε επίπεδο παγκόσμιας επίδοσης... (Π. χ. 92% δεν θέλουν γαμπρό τσιγγάνο).
Στο ερώτημα αν εμπιστεύονται έναν Ορθόδοξο απάντησε καταφατικά το 92% — έναντι 63% για έναν Καθολικό και 57% για έναν Διαμαρτυρόμενο. Φυσικά το ποσοστό πέφτει στο 37% για τους Εβραίους και στο 35% για τους Μουσουλμάνους».
Όπως βλέπετε δεν φταίνε οι μετανάστες για τον ρατσισμό. Υπήρχε και πριν από αυτούς.
Ήταν ενδιαφέροντα τα δεκάδες γράμματα που έλαβα τότε:
«Μα πως τολμάτε να λέτε ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές; Ούτε Νταχάου είχαμε στην Ελλάδα, ούτε υπόθεση Ντρέυφους! Φυσικά δεν εμπιστευόμαστε Εβραίους γιατί αυτοί φροντίζουν μόνο τα εβραϊκά συμφέροντα. Εσένα θα σου πιουν το αίμα!».
«Δεν είμαστε ρατσιστές επειδή δεν θέλουμε η κόρη μας να παντρευτεί γύφτο! Αφού όλοι οι γύφτοι είναι αγράμματοι, βρώμικοι και κλέφτες!».
«Υποστηρίζετε τους Εβραίους που είναι εγκληματίες και εξοντώνουν τους Άραβες...».
Ο πιο επικίνδυνος ρατσιστής είναι αυτός που νομίζει πως δεν είναι. Οι άνθρωποι που μου έγραψαν αυτά τα γράμματα (και πολλά παρόμοια) ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.
Το Νταχάου και το Άουσβιτς δεν είναι ρατσισμός. Είναι τα αποτελέσματα του ρατσισμού. Το έγκλημα αρχίζει από την γνώμη.
Και το δυσκολότερο πρόβλημα είναι ο εντοπισμός και η συνειδητοποίηση του ρατσισμού μέσα και γύρω μας.
Όλες οι τρέχουσες προκαταλήψεις δεν είναι αιτία αλλά συμπτώματα του ρατσισμού. Οι περισσότερες είναι και αναληθείς. Π. χ.: «οι ξένοι παίρνουν τις δουλειές μας, ευθύνονται για την ανεργία, για την εγκληματικότητα, κλπ.».
Το σύνθημα της εβδομάδας κατά του ρατσισμού είναι:
«Υπάρχει μόνο μία επικίνδυνη μειονότητα: οι ρατσιστές».
Ένσταση: Είναι βέβαιο πως πρόκειται για μειονότητα; Άλλα δείχνουν οι έρευνες και δημοσκοπήσεις (ακόμα και οι τελευταίες).
Μήπως με το να τους ονομάζουμε μειονότητα παρηγοριόμαστε και υποβαθμίζουμε το πρόβλημα;