Έφυγε κι ο Πινοσέτ. Ο Κάστρο δεν πάει καλά. Μόνο εκείνος ο Κιμ της Βόρειας Κορέας επιμένει.
Θα μείνουμε από δικτάτορες; Πριν σαράντα χρόνια μπορούσες εύκολα να απαριθμήσεις καμία πενηνταριά (μέσα και οι δικοί μας…). Τώρα οι «επίσημοι» δικτάτορες είναι ελάχιστοι.
Οι ανεπίσημοι όμως; Οι μεταμφιεσμένοι;
Αυτό που πάντα με προβλημάτιζε στους δικτάτορες είναι η «πατρική» τους μορφή. Αν εξαιρέσει κανείς κάτι παράφρονες οραματιστές σαν τον Χίτλερ ή τον Πολ Ποτ, όλοι οι άλλοι εμφανίζονται ως στοργικοί πατέρες του έθνους, που θέλουν να το βοηθήσουν, να το προφυλάξουν, να το σώσουν, να το θεραπεύσουν. (Π. χ. «γύψος»).
Αν ρωτήσετε τους οικείους και τους φίλους του Πινοσέτ θα σας πουν ότι ήταν ένας τρυφερός πατέρας και παππούς, ένας πιστός φίλος και έντιμος άνθρωπος. (Τα σκάνδαλα τα έκαναν οι άλλοι, οι από κάτω). Ένας καλός άνθρωπος που πίστευε πως πρέπει να φέρει το έθνος του στον ίσιο δρόμο. Και φυσικά αυτό δεν γινόταν χωρίς την επιβολή κάποιας … αυστηρής πειθαρχίας. (Από την πειθαρχία στον φάλαγγα και την κρεμάλα, ο δρόμος είναι μικρός).
Σίγουρα κανένας δεν ξεκινάει να γίνει δικτάτορας με σκοπό να βασανίσει, να τυραννήσει, να δολοφονήσει. Αυτός έχει τους καλύτερους σκοπούς – τώρα αν οι άλλοι δεν τον καταλαβαίνουν, αναγκάζεται…
Ολόκληρες γενιές αριστερών σε όλο τον κόσμο μεγάλωσαν αποκαλώντας τον Στάλιν «πατερούλη». Πως έγραφε ο Ρίτσος:
"Σώπα γιαγιά και σκούπισε με το τσεμπέρι σου τα μάτια σου.
Όταν σβήνει η φωτιά σου κάτω από το τσουκάλι σου
Είναι ο Στάλιν που σκύβει και φυσάει τη φωτιά σου ν' ανάψει.
Όταν λείπει από το τραπέζι μας το ψωμί κι από το στρώμα μας τ' όνειρο κι απ' το δώμα μας το λυχνάρι
είναι ο Στάλιν που ανάβει τα μεγάλα ηλεκτρικά στον ορίζοντα κι ακούμε κάτω από τα τούνελ της νύχτας τη βοή των τραίνων που μεταφέρουν λάδι και ψωμί και κάρβουνο στους πεινασμένους.
Γιατί ο Στάλιν είναι ο πρωτογιός των προλετάριων κι ο Στάλιν είναι ο πατέρας τους".
Ο πατερούλης Στάλιν αποδείχθηκε εκ των υστέρων ο πιο αιμοσταγής από όλους τους δικτάτορες. Αλλά βλέπετε ότι ακόμα και ένας ευαίσθητος και καλός ποιητής υπέκυψε στον μύθο του.
Κι όταν πέθανε ο Μεταξάς («πατέρας του έθνους» ονομαζόταν και αυτός!) ο Ασημάκης Πανσέληνος, άδικα λησμονημένος καλός σατιρικός, είχε γράψει τούτο το επιτύμβιο:
Στα χέρια επάνω οι φίλοι μου οι πιστοί
με φέρανε στο σπίτι το στερνό μου,
δι’ εγκυκλίου με κλάψαν όλοι οι Έλληνες
που με είχαν αγαπήσει δια νόμου.
Όπως βλέπω τον Πινοσέτ στην φωτογραφία, με όλα του τα παράσημα, θυμάμαι άλλο ένα ποίημα του Πανσέληνου (εμπνευσμένο από ένα πορτρέτο του Κάιζερ):
ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΕΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΛΗ
ΜΕΤΑ ΣΤΡΑΤΑΡΧΙΚΗΣ ΡΑΒΔΟΥ
Μοιάζει στο βλέμμα όρνιο παλαβό
με το δεξί του χέρι απά στη ζώνη
ενώ με το άλλο χέρι το ζερβό,
κρατάει ένα μαραφέτι σαν τρομπόνι.
Κορδόνια αστέρια και σταυροί μαζί,
η δόξα του είναι δάφνη από τιρτίρι,
το στήθος του είναι υπαίθριο μαγαζί,
στο τραγικό της ζωής μας πανηγύρι.
Γυναίκειο σκέρτσο, αντρίκια γρουσουζιά
και το μουστάκι του αρειμάνιο τόξο
κι αν του’ χε δώσει η φύση και βυζιά,
θα τα’ βγαζε απ’ τ’ αμπέχωνό του απόξω.
Με τέτοια ωραία ρούχα που φορεί,
το μεγαλείο η ύπαρξή του στάζει,
κανείς που τον κοιτάει δεν απορεί
πως έχει το δικαίωμα να μας σφάζει.
Να κόβει εμάς και να ψηλώνει εκείνος,
να κάνει τη ζωή μας ρημαδιό,
ρωτιέσαι αν είναι θεός ή αν είναι κτήνος
και σκέφτεσαι πως είναι και τα δυό.
Σήμερα συνεργάζονται όλοι αγαστά με τον Πούτιν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς, δικτάτορες δεν είναι πλέον μόνο οι αρχηγοί κρατών όπως ο Πινοσέτ κι ο Στάλιν. Δικτάτορες βρίσκουμε σε κάθε μας βήμα. Απο την τηλεόραση, μέχρι την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κι αυτοί είναι οι χειρότεροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την καλημέρα μου.
Μόνο κακό μπορούν να κάνουν οι πατερούληδες. Δεν τους έχω σε καμία εκτίμηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τα σκάνδαλα τα έκαναν οι άλλοι, οι από κάτω."
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σύνηθες ασυγχώρητο "μότο" και στις δημοκρατίες, μιά λεπτομέρεια που δε συγχωρώ στη θητεία του Σημίτη,
κατά τα άλλα συμπαθούς και έντίμου.
Θαυμάζω τον μεταρυθμιστή Πέρση αγιατολάχ που ομολόγησε με ειλικρινεια, κατά τη διάρκεια της θητείας του, την αδυναμία να είναι συνεπής.
Ενα καθαρμα λιγοτερο,Νικολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τέτοιους "πατερούληδες" καλύτερα κάποιος να είναι μπάσταρδος
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον Κιμ δεν ξέρουμε τι κάνει. Μπορεί να έχει ψοφήσει και αυτός και να εμφανίζεται (όταν εμφανίζεται) κάποιος κλώνος του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς υπάρχουν ακόμα πολλοί πατερούληδες ο "βασιλιάς" Ασσάντ στην Συρία, ο βασιλιάς Ράμα (σημαίνει μετενσάρκωση του θεού) στην Ταϊλάνδη που θεωρητικά είναι δημοκρατία κλπ.
Η μόδα στον 21ο αιώνα είναι αυταρχικοί εκλεγμένοι πατερούληδες, δηλαδή δικτατορίσκοι, όπως ο Πούτιν, ο Τσάβες, ο Αχμετζδενξέρωπωςγράφεται του Ιράν που έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό ότι "πουλάνε μαγκιά" χάρη στους φυσικούς πόρους τους. Να δούμε τι θα κάνουν οι λαοί τους όταν πέσουν οι τιμές της ενέργειας.
@gb
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή την πολιτική την ακολουθεί και ο Καραμανλής: Δεν φταίει ο βασιλίας, σόρρυ ο πρωθυπουργός, αλλά οι υπουργοί του.
Έζησα στο Σαντιάγκο της Χιλής ένα χρόνο,τότε που οι υποστηριχτές του Πινοσέτ είχαν γεμίζει μπογιές και αυγά τις Πρεσβείες της Ισπανίας και της Αγγλίας για να διαμαρτυρηθούν και να δείξουν πόσο πολύ ήθελαν ο αγαπημένος τους δικτάτορας να γυρίσει στη Χιλή και να μη δικαστεί απο κανέναν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια πολύ περισσότεροι ήταν κι εκείνοι που πετούσαν απο τη χαρά τους περιμένοντας την καταδίκη του κτήνους που κυνήγησε,βασάνισε και σκότωσε κόσμο και κοσμάκη... και φαντάζομαι πως σήμερα θα κάνουν πάρτυ πάνω απο το μνήμα του Πινοσέτ... όπως εξάλλου είχε κάνει
κι εκείνος παλιότερα.
Για τον Κάστρο πίστευα πως ήταν διαφορετικά τα πράγματα και θεωρούσα πως δεν μπορεί να είναι σαν τον Πινοσέτ ή τους άλλους δικτάτορες μέχρι που διάβασα το βιβλίο του Ρεϊνάλντο Αρένας (Πριν πέσει η νύχτα) και η εικόνα που είχα χάλασε , δυστυχώς..(γέμισε χιόνια...)
Βασάνισε κι αυτός όποιον τον αμφισβητούσε και δεν τον στήριζε.
Κι ο φίλος του ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές του έσφιγγε το χέρι!!
Οι δικτάτορες ως γνωστόν μόνοι τους δε στέκονται... Κάποιοι πάντα τους βοηθούν και αυτοί είναι και οι χειρότεροι!
Στο παρον blog καποτε ενας επισκεπτης (αυτο)παρουσιαζωμενος ως ο αποθανων πρωην Σχης(ΠΒ),πρωην υπουργος προεδριας,πρωην πρωθυπουργος,πρωην προεδρος,πρωην εγκλειστος στο Κορυδαλο Γ.Παπαδοπουλος μιλωντας στη (πρεπουσα) καθαρευουσα ειπε περιληπτικα πως εν ολιγης κατα την 7ετια,χουντα,δικτατορια,επανασταση απαντες αι δημοκραται ειτε εκλασαν μεντες ειτε εκαναν ανενδοτο απο το Παρισι,Λονδινο,Στοκχολμη και αλλες τριτοκοσμικες σοσιαλιστικες πρωτευουσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοινο γνωρισμα:αμα κατεβουν τα τανκς και τα στρατα στους δρομους ολοι ποιουν τη daisy duck και θυμουνται την δημοκρατια αφου τα τανκς αποσυρθουν.
Ομως και οι παρουσιασθεντες δημοκρατες εχουν σημαντικες διαφορες μεταξυ τους.
Η αναριχηση στην εξουσια για παραδειγμα.
Οι δυτικοι-λατινοαμερικανοι κτλ ως αμερικανοπνευστοι κατεβαζαν τα στρατα και καταλαμβαναν την εξουσια δια του τσαμπουκα.Η χουντα ηταν παντα στρατιωτικη.
Μοναδικοι στο ειδος των οι λατινοαμερικανοι οι οποιοι εκτος απο μπαλλα ξερουν οπως φαινεται ουχι απο καλο λαδι αλλα απο καλα πραξικοπηματα.
Οι κοκκινοι δημοκρατες κατελαβαν την εξουσια ειτε με λαοφιλη επανασταση ειτε μεσω μακιαβελικων διεργασιων στα κυβερνωντα Κ.Κ(γεωργιανος πατερουλης)
Καποιοι αλλοι απλα εκλεχθηκαν (ημι)δημοκρατικα και μετα αναφωνησαν (εις την γερμανικην με αυστριακη προφορα):Τωρα μωρα μου τη γαμησατε.
Οι δικοι μας δικτατορες ηταν χαμηλων λιπαρων light μορφης εν συγκριση με τα πρωτοκλασσατα ονοματα της dictatorpremiership.
Φευ!ουτε μια χουντα της προκοπης δεν μπορουμε να εχουμε σε αυτο τον τοπο(ν).
Παντως ο herr αδολφος ειναι ιδιαζουσα περιπτωση.Το ευκολο ειναι να τον πεις ψυχακια.Το δυσκολο ειναι να εξηγησεις πως ενας αποτυχημενος ζωγραφος,κληρωτος δεκανεας του αυστρουγγρικου στρατου,χωρις να εχει μεχρι την ορκωμοσια του γερμανικη υπηκοοτητα καταφερε να επιβληθει σε ενα εθνος οπως το γερμανικο.Οχι οτι μοιραζωταν κοινα χαρακτηριστικα με του κατοικους της Καμποτζης αν μη τι αλλο...
Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι το λάθος που κάνουν όλοι οι δικτάτορες. Αυτό και η παράνοια που τους μαστίζει.
Aυτοί κύριε Δήμου, είναι εκείνοι που φαίνονται..
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρετε πόσους εν δυνάμει δικτάτορες συνταντά κανείς σήμερα, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες;
Πόσο τέλεια εναρμονισμένα σχόλια θα γίνουν σε αυτό το ποστ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα υπάρξει κανείς άραγε που θα μιλήσει υπέρ των δικτατόρων, υπέρ αυτών των καθαρμάτων;
Από την άλλη όμως, θα μιλήσουμε καθόλου για την αλήθεια, ότι δηλαδή τους δικτάτορες εμείς οι ίδιοι που τους καταριώμαστε, εμείς τους δημιουργούμε και τους επιθυμούμε διακαώς; Ότι αυτοί παίρνουν τη μορφή που εμείς τους δίνουμε; Ότι οι αιμοσταγείς δικτάτορες άρχουν αιμοσταγών κοινωνιών;
Θα πει κανείς ότι η αδυναμία μας να είμαστε αυτάρκεις, να επικοινωνήσουμε, να είμαστε ανεκτικοί απέναντι στο διαφορετικό και να το σεβόμαστε, κάνει αυτούς τους ανθρώπους ανα περιόδους "μια κάποια λύση".
Φαντάζομαι πως κάποιοι ψυχολόγοι ή ψυχίατροι θα έχουν μελετήσει αυτή την μεταφορά της πατρικής εξουσίας σε πολιτειακό επίπεδο. Έχοντας ζήσει έναν αυστηρό και απαιτητικό πατέρα, αναγνωρίζω σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της πατρικής εξουσίας στην διακτατορική (αλλά συχνά και στην δημοκρατική).
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαυαγός said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Θα υπάρξει κανείς άραγε που θα μιλήσει υπέρ των δικτατόρων, υπέρ αυτών των καθαρμάτων;
Από την άλλη όμως, θα μιλήσουμε καθόλου για την αλήθεια, ότι δηλαδή τους δικτάτορες εμείς οι ίδιοι που τους καταριώμαστε, εμείς τους δημιουργούμε και τους επιθυμούμε".
Μα ακριβώς αυτό είναι το νόημα του ποστ - αυτή η πατρική σχέση "εξουσίας, τάξης, προστασίας" που εκφράζεται στις δικτατορίες.
Φυσικά και δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν δικτάτορες χωρίς την επιθυμία ή έστω την ανοχή ενός μεγάλου μέρους του λαού. Αν όλοι ήταν 100% αντίθετοι - κανένα τανκ δεν θα μπορούσε να επιβάλει μία
χούντα.
Γάτε, ο Λίποβατς κι ο Δεμερτζής δημοσίευσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή δοκιμίων με τίτλο Φθόνος & Μνησικακία, όπου πραγματεύονται το λαικισμό, αλλά και τη λατρεία, τρόπον τινά του πατερούλη. Η Λακανική άποψη επίσης εδώ ίσως είναι πολύ γόνιμη. Η κοινωνική ψυχολογία έχει ασχοληθεί με το ζήτημα επιμερίζοντας το στα ζητήματα της επιρροής και της συμμόρφωσης. Δεν προλαβαίνω να γράψω περσσότερα σήμερα είμαι στριμωγμένος από παντού. Αργά το βράδυ ή αύριο, αν δεν τα έχετε πει όλα, ίσως βρω το κουράγιο να πω λίγα για το κείμενο του Λίποβατς. Ευχαριστούμε που μας θυμίσατε τον Ασημάκη Πανσέληνο :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήguerrero said...'Παντως ο herr αδολφος ειναι ιδιαζουσα περιπτωση.Το ευκολο ειναι να τον πεις ψυχακια.Το δυσκολο ειναι να εξηγησεις πως ενας αποτυχημενος ζωγραφος,κληρωτος δεκανεας του αυστρουγγρικου στρατου,χωρις να εχει μεχρι την ορκωμοσια του γερμανικη υπηκοοτητα καταφερε να επιβληθει σε ενα εθνος οπως το γερμανικο.'
ΑπάντησηΔιαγραφήειχε άστρο:)))
Μέσα στις κατηγορίες δικτατόρων που δημιουργουνται από τα κίνητρα που δημιουργεί η ίδια μας η κοινωνία πρέπει να γίνει μία σούμα από σχόλια για να καταλήξουμε δυστηχώς στην συνήθη λύση. Την βία. Περιμένω και ψάχνω (το δεύτερο όχι και τόσο δυστηχώς)την πρωτοπία...Είμαστε τόσο έτοιμοι ώστε να είμαστε ανάξιοι για κοινωνική αλλαγή. Δεν μιλάω ως αριστεροκεντροδεξιός αλλά ως παρατηριτής της πραγματικότητας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι παρόμοιο σκεπτόμουνα πριν λίγες μέρες. Κάποιος είπε πως για τον κάθενα μας υπάρχει κάποιος βάρβαρος. Έτσι και για τον καθένα μας υπάρχει κάποιος δικτάτορας. Ο Στάλιν δεν ήταν δικτάτορας για την κόρη του, ούτε κι ο Πινοσέτ για όσους θα πάνε στην κηδεία του. Εσύ Νίκο ίσως θεωρηθείς δικτάτορας από τον zzzz και τον πάλαι ποτέ να λέγεται λόγω moderation.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα έχει να κάνει με τα όρια που θέτει ο καθένας μας, με την ψυχολογική μας σχέση με τη εξουσία, με τον χαρακτήρα μας, ακόμη και με την ηλικία μας - σίγουρα κάποιες εποχές τα παιδιά μου με θεωρούσαν δικτάτορα ... Βέβαια όλα τα «καλά παιδιά» που αναφέρεις στο άρθρο σου υπήρξαν αναμφισβήτητα δικτάτορες - αλλά και ο γερο-Καραμανλής είχε χαρακτηριστεί «σατράπης». Πού βάζουμε το όριο; Μερικοί θεωρούν ήδη τον Μπους δικτάτορα. Είναι; Με ποιά κριτήρια;
Μεγάλο το θέμα Νίκο. Θα το σκεφτώ και θα γράψω ίσως κάτι, αν βρώ καιρό ... απόψε φεύγουμε για Αυστραλία, να κάνουμε Χριστούγεννα με Αι Βασίληδες και Μάγους με μπικίνι ... στη δικτατορία του ήλιου και των κοραλιών! Καλές γιορτές!
guerrero said...'Παντως ο herr αδολφος ειναι ιδιαζουσα περιπτωση.Το ευκολο ειναι να τον πεις ψυχακια.Το δυσκολο ειναι να εξηγησεις πως ενας αποτυχημενος ζωγραφος,κληρωτος δεκανεας του αυστρουγγρικου στρατου,χωρις να εχει μεχρι την ορκωμοσια του γερμανικη υπηκοοτητα καταφερε να επιβληθει σε ενα εθνος οπως το γερμανικο".
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί ο Παπαδόπουλος ήταν καλύτερος;
Πάντως ο Αδόλφος είχε μία δαιμονική προσωπικότητα (οι ομιλίες του είναι χαρακτηριστικές) και δαιμόνιους συνεργάτες. Ένας Γκαίμπελς θα μπορούσε να αναδείξει και τον Φούφουτο.
account said....
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πώς σας φαίνεται που δεν στολίζουν πια χριστουγεννιάτικα για να μην προσβάλλουν τους αλλοθρήσκους; Θα το συζητήσουμε;"
Από ότι ξέρω μόνο στο Λονδίνο συμβαίνει αυτό - και εν μέρει.
Προσωπικά θα ήμουν ευτυχής να μην στολίζουν για να μην προσβάλλουν εμένα με όλο το εορταστικό κιτς.
Πάντως ήμαστε εκτός θέματος - θα επανέλθουμε όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.
@ ν.Δ.... said
ΑπάντησηΔιαγραφή"Φαντάζομαι πως κάποιοι ψυχολόγοι ή ψυχίατροι θα έχουν μελετήσει"
@ ναυά... said...
"τους δικτάτορες εμείς οι ίδιοι που τους καταριώμαστε, εμείς τους δημιουργούμε και τους επιθυμούμε".
Υπάρχει... μελετητής ο οποίος εξηγεί, τον θεωρώ ισάξιο του Κ.Μάρξ και του Μάξ Βέμπερ,
Ο Ελία Κανέτι στό έργο του (1971)
ΜΑΖΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ.(Mash und Macht)
@ioannisk
kάτω από τους υπουργούς να δείς ποιοί φταίνε, δε χωράνε ούτε σε πυραμίδα.
Μήπως το σύστημα δεν είναι τόσο πρωθυπουργoκentrikό όσο φαίνεται;
μήπως είναι περισσότερο υπουργοκεντρικό;
Διότι 54 πυραμίδες εξηγούν καλύτερα
την επινόηση:
"Τα σκάνδαλα τα έκαναν οι άλλοι, οι από κάτω."
και τον λόγο να ακούμε απο τη μεταπολίτευση σαν τα κάλλαντα να μειωθούν τα υπουργεία σας.
k.alevanti..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι στα ευρωπας μπορειτε να κανετε xmas με μαγιο!Για ριχτε μια ματια στις θερμοκρασιες.
Καυτο καλοκαιρι 2036 στις εξωτικες παραλιες της Σουηδιας.....
Εκτος αν θελετε να μας κανετε να ζουλεψουμε.
κ.Δημου μια επισημανση:Ο Χιτλερ ξεκινησε απο δεκανεας και εγινε σχεδον πλανηταρχης,ο Παπαδοπουλος ξεκινησε(την επαναστατικοπολιτικη του καριερα) απο συνταγματαρχης και κατεληξε καθαιρεμενος φυλακοβιος.
Αμα λεω οτι και στο θεμα χουντα ειμαστε πισω απο την ευρωπη κατι ξερω το καραβανοσκυλο...
Κάτω οι φασίστες και οι χουντικοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖήτω οι χασίστες και οι φουντικοί!
gb γνωρίζω τον Elias Canetti (έχω μεταφράσει και ένα βιβλίο του) και το Masse und Macht. Είναι πράγματικά συγκλονιστικό ...
ΑπάντησηΔιαγραφή+Μιλόσεβιτς +Σαντάμ
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γκέμπελς είχε και μια Leni Riefenstahl να σκηνοθετεί την προπαγάνδα όμως.Το πιο σημαντικό γεγονός που δεν πρέπει να παραβλέπουμε, είναι ότι η κοινωνία αποδεχόταν τη δικτατορία και το φασισμό . Γιατί υπήρχαν οι κατάλληλες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Αυτές οι συνθήκες οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες σε κάθε περίπτωση, π.χ . αδυναμία των δημοκρατικών θεσμών, ξένες κυβερνήσεις, κλπ. ..
Η ουσία είναι ότι κάθε περίοδος χρονική , έχει τους ανάλογους δικτάτορες που της αναλογούν.
Έγκειται στην ωριμότητα του κοινωνικού ιστού να μπορέσει να την καταπολεμήσει τη δικτατορία.
Βέβαια όπου είναι αυτό δυνατό γιατί αρκετές φορές δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατό στη Βόρεια Κορέα να ανατραπεί ο Κιμ, όταν ο λαός του νομίζει ότι ο Κιμ είναι ο «Θεός» τους και τους προστατεύει .
Την καλημέρα μου.
maika said
ΑπάντησηΔιαγραφή"Κι ο φίλος του ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές του έσφιγγε το χέρι!!"
Μονο ο Μαρκες.... Το βασιλικο ζευγος της Ισπανιας;, δεν το βλεπετε;
Θα μου πειτε σχεσεις μεταξυ ισπανοφωνων κρατων... δεκτη η ένσταση.Και το εννοω...
Αλλα, μπορειτε να μου εξηγησετε γιατι η ευρεια πλειοψηφια του λαου μας, συμπεριλαμβανομενων και μορφωμένων ανθρώπων, εκθειάζει την Κουβα;
Ασε δε όταν γυρνάνε από τουρισμο, τι μου λένε... Τι παιδεια, τι νοσοκομεια, μονο που δεν μου λένε τι σπιταρωνες ειδαν στις παραλίες.
Και όταν τους ρωτας, αφου ειναι όλα τοσο ωραια, γιατι τοσοι και τοσοι διασχιζουν την θάλασσα με σχεδιες μερικες φορές για να φτάσουν στο Μαϊάμι, τότε ακους τις ΑΝΟΗΣΙΕΣ!! Απο γιατρους παρακαλώ, διδάσκοντες στο Αριστοτελειο πανεπιστημιο. Και μετα σε κοιτανε και περιφρονητικά και σου λένε, καλά εσυ εισαι βαμενη.
Εχω γνωρισει αρκετους Κουβανούς εξόριστους. Η οργή τους είναι απύθμενη. Αν έρθουν στην Ελλάδα και διαβάσουν τα παραληρηματα φυλλάδας που στηριζει και την τρομοκρατια (το μπουρδελλο της ελληνικης δημοσιογραφίας)θα μας φτυσουν πατοκορφα,
Γι αυτο βρισκω την επιλεκτική οργη πολλων συμπατριωτών μου εξοργιστική.
Ο Πινοσετ κακος, αλλα ο Καστρο διαμαντι. Ο δε μουρλος της Κορεας, που εχει καταδικάσει ολοκληρο εθνος στην πεινα, (με εξαιρεση βεβαια το 1 εκ στρατο που εχει)αυτος κι αν δεν ειναι λεβεντοπαιδο. Οσο δε για την γενεοκτονια της Ουκρανιας μεσω επιβληθεισης πείνας, αυτη οφειλετο σε κακή σοδιά. Ο Σταλιν δεν εφταιγε σε τιποτα.
Για τον Κάστρο πολύ καλά τα λες. Κάποιοι όμως επιμένουν να βλέπουν το θέμα... ρομαντικά. Δηλαδή πάνε στην Αβάνα και βλέπουν τους κουβανούς να χορεύουν στις πλατείες για ένα κομμάτι ψωμί, και χαίρονται για τον... αυθορμητισμό του λαού αυτού. Βλέπουν τις θηλυκές και αρσενικές πόρνες και μιλάνε για αισθησιασμό. Βλέπουν τη διάχυτη φτώχεια και μιλάνε για τα χρώματα. Την πείνα και την απόγνωση αρνούνται να τη δουν. Α, βλέπουν επίσης τους σκουριασμένους πύραυλους, στο κάστρο απέναντι από το λιμάνι και πιστεύουν ότι ο "μεγάλος" έχει στο στόχαστρό του τις ΗΠΑ. Ας σημειώσουμε εδώ ότι μέχρι πρόσφατα το επίσημο-επίσημο νόμισμα στη χώρα ήταν το δολάριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα, σχετικά με το βασιλιά της Ταϊλάνδης, στον συγκεκριμένο δεν μπορεί να επιρρίψει κάτι κανείς. Μέγας ευεργέτης του λαού, αγαπημένος από τη μεγάλη πλειοψηφία, μουσικός της τζαζ, ποιητής, φιλάνθρωπος. Όσο για το πρόσφατο πραξικόπημα το οποίο "επικύρωσε" με τον τρόπο του, ήταν απόλυτα αναγκαίο, και οι μόνοι που διαφωνούν γι' αυτό είναι οι φανατικοί υποστηρικτές του απερχόμενου Τάκσιν, που σαν καθώς πρέπει λαμόγιο ξεπούλησε (ή αγόρασε) τον εθνικό πλούτο της χώρας, ενώ επιδόθηκε και στο άθλημα της εξαγοράς ψήφων, αφού η τσέπη του δεν είχε πάτο. Αν δε γίνοταν ότι έγινε τώρα πολύ πιθανόν η χώρα να είχε διολισθήσει σε εμφύλιο πόλεμο, αφού ο Τάκσιν - που υποστήριξε με κάθε μέσον τον πόλεμο στο Ιράκ - κάθε άλλο παρά με το γάντι "άγγιξε" τους μουσουλμάνους συμπατριώτες του στο νότο. Ας μη βλέπουμε, λοιπόν, μόνο την εικόνα. Και γιατί δε λέει κανείς κάτι για το Λάος, τη Βιρμανία, τη Ζιμπάμπουε και τις άλλες χώρες που δεινοπαθούν από κάθε λογής πατερούληδες; Επειδή δε νοιάζεται στ' αλήθεια κανείς;
@ν.Δήμου,@mainmenu,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς "έγινε" ο Χίτλερ ;
Μάζα και Ιστορία,
η Γερμανία των Βερσαλιών,
¨"η πίστη των Γερμανών στην υποχρεωτική στράτευση...όποιος δε τη δεχόταν δεν ήταν Γερμανός....
η κλειστή μάζα που διαλύεται με τη βία μετατρέπεται σε ανοικτή στην οποία μεταδίδει όλα τα χαρακτηριστικά της. Το κόμμα παίρνει τη θέση του στρατεύματος....." σ.189-190
Μα τι λέτε - για τους νεοέλληνες ο Κάστρο είναι η συνέχεια του Τσε (κι ας σφάχτηκαν...)
ΑπάντησηΔιαγραφήgb said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Υπάρχει... μελετητής ο οποίος εξηγεί... Ο Ελία Κανέτι στό έργο του (1971)
ΜΑΖΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ.(Mash und Macht)"
Ευχαριστώ.
Να τολμήσω όμως μια ακόμα ερώτηση.
Αν εγώ δεν έχω χρόνο να διαβάσω τον Κανέτι, ούτε κανένα άλλο βιβλίο, αν αρκούμαι στις εφημερίδες και στις ειδήσεις των 8, αν το μόνο που με νοιάζει είναι το πως θα τα κονομήσω, χωρίς προσπάθεια, αν μπαίνω στο blog του Γάτου για να περάσω την ώρα μου, αν πιστεύω ότι οι περισσότεροι πλην εμού λένε βλακείες, δικαιούμαι να υβρίζω τον δικτάτορα ή να τον έχω;
Ο Κάστρο έχει γίνει στην Ελλάδα σύμβολο του αντιαμερικανισμού. Όποιος πάει κόντρα στους "κακούς" αμερικανούς είναι υπεράνω κριτικής...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ Αμερικανικη υποστηριξη στις δικτατοριες της Λατινικης Αμερικής ήταν αναπόφευκτη. Εγινε στο κλιμα του ψυχρού πολεμου όταν η Σοβιετικη Ενωση χρηματοδοτούσε όλα τα κομμουνιστικά κινηματα της περιοχης, με αποτελεσμα ο Τσε να εχει πάει ως και στο Κογκο για να στηριξει την εξάπλωση του κομμουνισμου (η αληθεια ειναι οτι οι Σοβιετικοι του ειπαν τοτε να φυγει διοτ η παρουσια του εκει ειχε γινει πολυ προκλητική).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η Λατινικη Αμερικη ειχε πεσει στη σφαιρα της Σοβιετικης επιρροης, θα ειχαμε μια δευτερη Ανατολικη Ευρωπη εκει. Ουδεις λογικος δεν το ηθελε αυτο.
Γι αυτο λεω ότι η Αμερικη την εποχη εκεινη δεν ειχε άλλη επιλογη.
Φυσικα και τα εγκληματα κατα των πολιτων αυτων των χωρων ηταν ασυγχωρητα.
Τα διεπραξαν όμως οι ντοπιοι με ελάχιστες εξαιρεσεις.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said :
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι λέτε - για τους νεοέλληνες ο Κάστρο είναι η συνέχεια του Τσε (κι ας σφάχτηκαν...)
Εχετε απόλυτο δίκιο και είναι πολλοί. Αφενός γιατί δεν γνωρίζουν ότι σφάχτηκαν κι αφ ετέρου γιατί θέλουν να πιστεύουν ότι εκεί στον κόρφο των ΗΠΑ υπάρχει κάποιος που "αντιστέκεται"...
Μηπως η Μάργκαρετ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχόλιο, άσχετο, στα κλεφτά. Μιας και ο Γάτος θυμήθηκε τον Πανσέληνο, να 'ανθολογήσω' από μια πολύ ωραία συνομιλία του με τη Μαρία Ρεζάν: Τα μεγάλα ιδεώδη είναι φτιαγμένα για να εξαπατούν τους μικρούς ανθρώπους, τα παιδιά και τη νεότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ακόμη:
'..για να είσαι ψυχολόγος, ψυχίατρος, οτιδήποτε πρέπει να είσαι καλλιτέχνης, δηλαδή να ΄'εχεις εκείνο το ένστικτο, εκείνη την ικανότητα, να βγαίνουν οι αλήθειες από το υποσυνείδητο και όχι από τη συνείδηση. Η ψυχή έχει εντόσθια, η ψυχή έχει ψυχή, ε, αυτή την ψυχή την αγνοούν'.
' πολλά μπορούσε, τίποτε δεν έκανε,
κι έζησε, περιμένοντας να ζήσει'
Hey!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα στα πεταχτά - και όλα οκ και συμφωνώ μαζί σας, κι αυτό το "Αν όλοι ήταν 100% αντίθετοι - κανένα τανκ δεν θα μπορούσε να επιβάλει μία χούντα." (γειά σου Γάτε!) είναι αυτό που το λέω με χέρια και με πόδια. Το πάω μέχρι το "Κανείς δεν σηκώνει όπλο, κανείς δεν πολεμά (εκτός αν κάνει τουρτοπόλεμο)".
Το τραγικό όμως είναι το εξής: ρωτάω 16χρονο αγόρι, που για αλλαγή από τα heavy metal T-shirts του, φόραγε μαύρο μακώ με το γνωστό περίγραμμα Τσε σε κόκκινο, "Εμ..., ποιός είναι αυτός?", "Μα καλά δεν ξέρεις?", "Α, κάτι έχω στο νου μου, γιαα λέ'!", " Ο ΤΣΕ!", "Επίθετο έχει?", "Εεεεεεεε... μμμναι, κάτσε να θυμηθώ", "Μήπως τσε-τσέ, όπως ή μύγα?", "Οχι ΡΕ (ρε να πεις τη μάνα σου), μην κάνεις πλάκα, αυτός ήταν επαναστάτης!", "Α, ωραία, μα φαινόταν, έκτακτος νέος, ενάντια σε τι καμάρι μου?", "Εμ, στη χούντα!", "Ποιά, τη δική μας?", "Ποιά δική μας?", "1967, Παπαδόπουλος, remember?!", "Ααα μη με μπερδεύεις τώρα!", "Κάνα βιβλίο, τίποτε σε ίντερνετ να το κοιτάξουμε?", "Α δε γίνεται, βαριέμαι". Και να το καπιταλιστικό όργιο στην καθημερινότητά του without a care in the world και ιστορία μόνο για βαθμό...
Εξαίρεση? Οχι δυστυχώς. Και σε 2 χρόνια ψηφίζει.
:) + :( = κλαυσίγελως!
Πατερούληδες = το τέλειο άλλοθι σε ό,τι πιο μοβόρικο έχουμε μέσα μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤάκη Αλ., καλά να περάσετε, κι εμείς εδώ με μπικίνι θα τη βγάλουμε (εκεί που έχει πάει το πετρέλαιο...)
(καλός πατερούλης μόνον ο sugar daddy, αυτός τουλάχιστον πλερών(ι)ει!)
Σήμερα ακουμε I am in love with Margaret Thatcher από NON SENSIBLES...όμορφο ερωτικό πανκ κομμάτι
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι αρκετά μικρός (23), και δεν έζησα την χούντα στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά την έχω μελετήσει μέσα από την ιστορία (προσπαθώντας να αναγνωρίζω, όταν υπάρχει, τον οποιοδήποτε μεροληπτικό χαρακτήρα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω γαλουχηθεί πολιτικά από κανένα και με κανένα τρόπο και προσπαθώ σκληρά να αποφύγω τον οποιοδήποτε φανατισμό.
Κυρίως προσπαθώ (και έχω καταφέρει) να μην υπακούω σε καθωσπρεπισμούς και κανόνες πολιτικής ορθότητας που υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα περί αγαθής αριστεράς και δεξιάς (η δεξιά δεν χρειάζεται χαρακτηρισμό˙ στην Ελλάδα τον εμπεριέχει)
Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να δουλεύει το σύστημα όσο γενικό και αν ακούγεται. Το καθεστώς που υπάρχει στην χώρα μας και το πώς δουλεύει, εμένα σαν νέο με αηδιάζει και σαν πολίτευμα το θεωρώ αποτυχημένο. Φυσικά και δεν υποστηρίζω το ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω το όποιο παράνομο καθεστώς (όπως η χούντα) ανεξαρτήτως τι σκοπούς ευαγγελίζεται. Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να το κάνει αυτό αν αναλογιστεί τις μεθόδους επιβολής που υπήρχαν. Εκτός βέβαια αν έχει κάποιο συμφέρον. Το ίδιο όμως ισχύει και από την άλλη πλευρά.
Αυτό που με ενοχλεί είναι το ότι ακριβώς όπως οι χουντικοί εκμεταλλεύτηκαν σταθερές αξίες της εποχής (πατρίς, θρησκεία οικογένεια) για να καλύψουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα (με αποτέλεσμα δυστυχώς να ακυρώσουν αυτές τις αξίες) το ίδιο κάνει και η αντίθετη πλευρά για να καλύψει τον δικό της. Και δεν το βλέπει κανείς αυτό το πράγμα.
Δεν είναι λογικό να απορρίπτεις κάτι σαν σύνολο χωρίς τουλάχιστον για λόγους ευπρέπειας να του καταλογίσεις τα όποια θετικά μπορεί να είχε. Αλλιώς θα έπρεπε το ίδιο να κάνουμε και για την δημοκρατία μας όπως είναι αυτήν την στιγμή.
Τέλος δεν μπορώ να καταλάβω την εμπάθεια των Ελλήνων. Π.χ. Γιατί πρέπει να θεωρούμε τον Τέως Βασιλιά σαν μίασμα; Γιατί προσπαθούμε να αλλάξουμε την Ιστορία και να προσποιηθούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ; Από τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε πλέον Βασιλεία και δεν τίθεται θέμα επανενθρόνισης του τι φοβόμαστε; Γιατί δεν μπορούμε να τον δεχτούμε σαν μέρος της Ιστορίας της Ελλάδας το οποίο φυσικά έχει περάσει; Μήπως έκανε περισσότερο κακό από ότι οι σημερινοί άρχοντες;
Για να συνοψίσω δεν μπορώ να δεχτώ την αποστροφή που δημιουργείτε στη Ελλάδα για οποιοδήποτε άλλο σύστημα (πάντα νόμιμο και αποδεκτό από τους πολίτες) εκτός της τραγικά πάσχουσας δημοκρατίας μας.
Πως γίνεται όποιος είναι δεξιός να είναι και δολοφόνος και όποιος είναι αριστερός να μην μπορεί να πειράξει ούτε μύγα (ή τέλος πάντων να είναι κάνει τίποτα σε βάρος του λαού);
@Ναυάγιο said
ΑπάντησηΔιαγραφή"δικαιούμαι να υβρίζω τον δικτάτορα ή να τον έχω;"
Νομίζω
άν έχεις ανάγκη να υβρίζεις τον
δικτάτορα,
τον ανέχεσαι και τον μοιράζεσαι
όταν σταματάς να τον βρίζεις
τότε τον πιάνει ο κρύος ιδρώτας ..
mtryfo said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"ότι εκεί στον κόρφο των ΗΠΑ υπάρχει κάποιος που "αντιστέκεται"...
ένα όμορφο σκηνικό στην Καραιβική,
για τον 1ο Ψυχρό Πόλεμο,
χρήσιμο και για τους δύο μονομάχους, χρησιμότερο και οφελιμότερο για την αμερική.
all under control ..
Σκουληκοτρυπα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν προτιμας το μοντελο που πήγε να εφαρμοσει η Σοβιετική Ενωση, τοτε δεκτο το σκεπτικο σου.
Από την άλλη μερια όμως αν εισαι καθισμενος μπροστα σε εναν κομπιουτερ αυτη τη στιγμη, το οφειλεις στον Τσωρτσιλ, Τρουμαν, Μαρσαλ και κατοπιν Φριντμαν. Δεν θα βρεις Σοβιετικα ονοματα υπευθυνα για την εκκίνηση τς ευημεριας σου. Ουτε ενα.
Για τα βασανιστηρια τωρα. Οταν ο ορος state terrorism αρχισε να χρησιμοποιειται, αφορουσε κυβερνησεις της Λατινικης Αμερικης. Αυτες εστραφησαν εναντιον των πολιτων τους. Αυτες να κατηγορειτε.
Και ας ξανατονισω αυτο που ειπα. Δεν υπήρχε άλλη επιλογη για τον Δυτικο κόσμο από το να στηριξουν αυτες τις δεξιες δικτατοριες, ωστε να αποφευχθει περαιτερω διεισδυση του κομμουνισμου.
Δυστυχως αυτη ηταν η πραγματικοτητα του ψυχρου πολεμου.
Τα λεμε ξανα το βραδυ.
navigator
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν πήγα στην Ισπανία το 1985 επεσκέφθηκα το τεράστιο μνημείο για τα θύματα του Εμφύλιου στην Valle de los Caidos (των πεσόντων). Εκεί ήταν και ο τάφος του Φράνκο που τον φύλαγε τιμητική φρουρά από στρατιώτες. Δέκα χρόνια μετά τον θανατό του και με σοσιαλιστική κυβέρνηση...
Κι αυτός αν είχε αιματοκυλίσει την χώρα...
Ας μιλήσουμε για ποιητές!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Oi Πατερούληδες" Ν.Δήμου, αφορούν μέν τους ηγέτες και τη πολιτική
μαζί με τους σχολιαστές μέχρι τώρα, εξαίρεση ο Zontas.
Oi Πατερούληδες κυρίως μιλούν με την φωνή του ν. Δήμου, για τους ποιητές και τη ποίηση
Από τη μιά η κολακεύουσα και από την άλλη η σατυρική ποίηση.
Κίνητρο της πρώτης η δόξα,
της δεύτερης η συνείδηση.
Αν αποδίδουμε στον καθένα αυτό που αξίζει και τιμάμαι τή γνώση της συνείδησης και λιγότερο τη διασημότητα, ίσως να αποφύγουμε το στίχο του Πανσέλληνου
"να κάνει τη ζωή μας ρημαδιό"
Μια και κάνουμε ποιητικό μνημόσυνο του Ασημάκη Πανσέληνου (του πάει το ποστ) να αναφέρω τους για μένα ωραιότερους στίχους του (Από το "Τριμελές Πλημμελειοδικείο"):
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας εργάτης κάθεται στον πάγκο
από ένα σπάγκο κρέμεται ο Χριστός
κι απ' τον Χριστό κρεμιέται, δίχως σπάγκο
το καθεστώς.
Κάτι παρόμοιο είχε πει και ο Ουμπέρτο Έκο για τους δικτάτορες. Αν θυμάμαι καλά, συνέδεε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την πολιτική κουλτούρα ενός λαού με τους δικτάτορές του, καταλήγοντας πως «έτσι, στην Ελλάδα ανέβηκε ο Παπαδόπουλος και στη Γαλλία ο ντε Γκωλ. Εγώ όμως», συνέχισε, «προτιμώ τους δικτάτορες χοντρούς κακούς και ηλίθιους, για να τους αντιλαμβάνεται ο κόσμος».
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά, ένας καλός οδηγός για το πόσο πιστεύει ένας ηγέτης στη δημοκρατία, είναι το αν και επικαλείται την ανάγκη να προστατεύσει το λαό από τον εαυτό του. Ο σωστός ηγέτης σέβεται το λαό (χωρίς να φέρεται και ν΄ άγεται από αυτόν), επιζητά την ανύψωση του επιπέδου του και δεν τον αντιμετωπίζει σαν παιδί που πρέπει να προστατευτεί.
Κι επειδή όλες οι ελευθερίες ξεκινούν από τη διακίνηση ιδεών και αυτά που επικαλούνται πρώτα απ’ όλα σαν βλαβερά οι δικτάτορες είναι οι ιδέες, σε μια κοινωνία αξίζει να δείτε εάν υπάρχει ελευθερία ιδεών. Όχι απλώς θεσμικά, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Να μπορώ, π.χ., να πιστεύω και να μη νιώθω απειλούμενος εάν κάποιος δίπλα μου δεν πιστεύει – να μη θεωρώ το κράτος όπου ζω χωράφι μου ζητώντας να επιβάλλω τη δικιά μου γνώμη.
Η σημερινή δικτατορία της πλειοψηφίας: της επικρατούσας γλώσσας, πίστης, κόμματος, ιθαγένειας. Αυτές είναι οι μικρές δικτατορίες, σε πληθυντικό, οι καθημερινές που δεν αλλάζουν ούτε με νόμους ούτε με Συντάγματα. Μόνο με Παιδεία. Και άξιους πολιτικούς.
Οι πατερούληδες πέθαναν. Τα παιδάκια τους είναι σίγουρα εδώ.
Yannis H said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι παρόμοιο είχε πει και ο Ουμπέρτο Έκο για τους δικτάτορες... «έτσι, στην Ελλάδα ανέβηκε ο Παπαδόπουλος και στη Γαλλία ο ντε Γκωλ...
Έγραψε Ντε Γκωλ; Δεν ήταν δικτάτορας ποτε - αυταρχικός ναι, αλλά πάντα εκλεγμένος...
Ο γιατρός απο το θεατρικό του Ιψεν
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο Εχθρός του Λαού"
δεν χρειάζεται ποίημα,
γιατί σπανίζει στην ιστορία
και είναι ποίημα θεατρικό!
ΝΔ, πράγματι, μιλούσε για στρατιωτικούς, όχι δικτράτορες:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια πολιτισμένη και αναπτυγμένη χώρα, ας σκκεφτούμε τη Γαλλία π.χ., έχει μια αξιοπρεπή παράδοση αντιδραστικής κοτλυούρας, επικίνδυνη αλλά έξυπνη, κι έτσι όταν ένας στρατιωτικος παίρνει την αξουσία τουλάχιστο δε λέγεται Παπαδόπουλος αλλά Ντε Γκωλ.
Η Σημειολογία στην Καθημερνική Ζωή, σελ. 128 (να πάρει, πόσο πιο εύκολο είναι με CTRL-F!)
Ο Πινοσέτ ευθύνεται για τον θάνατο 3.500 ανθρώπων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δικοί μας οι γυψοποιοί για τον θάνατο 20-30 ανθρώπων.
Ο Στάλιν προκάλεσε τον μεγάλο λιμό του 1932-1933 με 6.000.000 θύματα, χώρια πόσους έστειλε για διακοπές στην Σιβηρία ή στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Ο Στάλιν υπήρξε μακράν ο πιο αιμοσταγής δικτάτορας της νεότερης ιστορίας για τον λαό του.
Και να σκεφτούμε ότι χιλιάδες έλληνες κομμουνιστές πέθαιναν υπερασπιζόμενοι το φασιστικό καθεστώς της Μόσχας, έχοντας στο μυαλό τους μια εικόνα ανάλογη αυτής που περιγράφει ο Ρίτσος, αλλά ουδεμία σχέση έχουσας με την πραγματικότητα.
doctor
Κύριε Δήμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν λέω να φτάσουμε σε ακρότητες.
Απλώς να είμαστε συνεπείς με την ιστορία και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
p.s. Στην προτελευταία παράγραφο του προηγούμενου post μου "αποστροφή που δημιουργείτε στη Ελλάδα" εννοείτε οτι έκανα λάθος και είναι δημιουργείται. Δεν αναφερόμουν σε εσάς.
1 ερώτηση στον ΝΔ & 1 πρόσκληση στην Πανέμορφη για περισσότερη τεκμηρίωση (δεν εννοώ βιβλιογραφική):
ΑπάντησηΔιαγραφή-Θα ήθελες να τοποθετηθείς πάνω στην άποψη της Πανέμορφης περί αναγκαιότητας στήριξης λατινοαμερικανικών δικτατοριών από τις ΗΠΑ; (Προσωπικά τη βρίσκω άκομψη. Αντιλαμβάνομαι την ιστορική συγκυρία, θα απέφευγα όμως την ηθική δικαιολόγηση/δικαίωση).
(Ας μη θεωρηθεί το "παράδειγμα" ειδικό ή περιορισμένο. Αν για εμάς -για τον "σημερινό εαυτό μας"-μια πολιτική θέση δικαιολογείται ηθικά σε μία περίπτωση, τότε δικαιολογείται σε όλες.
---Ή μήπως όχι;)
To ανθρώπινο πρόσωπο δικτατόρων πιστεύω ότι παρουσιάζει πολύ καλά η ταινία: Der Untergang (Η πτώση στα ελληνικά)... Επίσης πιστεύω ότι μια θέση στη λίστα διεκδικεί με το σπαθί του ο Nicolae Ceauşescu (προτείνω τη φετινή ταινία: A fost sau n-a fost? -στα αγγλικά: 12:08 East of Bucharest-).
ΑπάντησηΔιαγραφήNavigator said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Κύριε Δήμου.
Δεν λέω να φτάσουμε σε ακρότητες.
Απλώς να είμαστε συνεπείς με την ιστορία και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι".
Μα εγώ συμφωνώ μαζί σας. Κι έφερα το μνημείο του Φράνκο σαν παράδειγμα. Η επιδεικτική απέχθεια (αντί για σιωπηλή απόρριψη) των ελλήνων προς την δικτορία ή την βασιλεία είναι χαρακτηριστικό συμπλεγματικής συμπεριφοράς (ίσως και ενοχών;).
Για την Κούβα, μια και πολλοί αναφέρουν τη λατρεία με τον Κάστρο, είδα ένα ντοκιμαντέρ που με συγκλόνισε: ως γνωστόν η χώρα αυτή πέρασε περιόδους μεγάλης πείνας. Το καθεστώς (και είχε περάσει και στους ντόπιους αυτό) τις ονόμαζε ‘Ειδικές Περιόδους’. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή, πείνα καταραμένη ήτανε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σημαντικό όμως, ήταν ότι οι Κουβανοί ήταν περήφανοι σαν λαός που τα έβγαζαν πέρα χάρη στην εφευρετικότητά τους. Το τι πατέντες είδα, δεν λέγεται! Κουτάκι Coca Cola συνδεδεμένο με ηλεκτρική αντίσταση, για σόμπα. Μολύβι με καρφιτσωμένο στραβά ξυραφάκι για μηχανή ξυρίσματος. Ανάποδο μπουκάλι πριονισμένο στη μέση με καπάκι για ποτήρι. Ποδήλατο με μηχανή 2 ίππων για μοτοσικλέτα. Και οι Κουβανοί να περηφανεύονται, να λένε «μόνο εμείς θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε». Και δεν ήταν επειδή βγαίνανε στην τηλεόραση, παραδέχονταν για παράδειγμα ότι έκλεβαν το κράτος, παρανομούσαν, απλώς αυτή η ‘εφευρετικότητα’ ήταν κάτι σαν το δικό μας ‘ρωμαίικη καπατσοσύνη’ (πού είσαι Χάρι...).
Βέβαια, ο Κάστρο δεν είναι κατ’ ευφημισμό ‘πατερούλης’ – είναι Ο πατερούλης. Σαν τον Μάο Τσε Τουνγκ, σίγουρα πολλοί Κουβανοί δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους ή τη χώρα τους με άλλο ηγέτη, είναι η κατεξοχήν πατρική φιγούρα σήμερα σε ένα κράτος. Παρόλα αυτά, παραμένει παράδοξο πως δεν επιρρίπτουν ευθύνες στον Κάστρο για τη φτώχια και την ανέχεια, πως δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα άλλα κράτη, πως αποδέχονται φράσεις όπως ‘Ειδικές Περίοδοι’ και πως, όντας κοντόφθαλμοι και κλεισμένοι στο καβούκι τους, βρίσκουν κάτι να παινέψουν τον εαυτό τους.
Τα παιδιά ενός αυταρχικού πατέρα, που τα κλείνει στο σπίτι μιλώντας τους όλο άσχημα για τους άλλους, που δεν έχουν παρά μόνο αυτόν σαν κέντρο σταθερότητας του κόσμου τους, μάλλον έτσι θα μιλούσαν για την οικογένειά τους...
Πανάσχημη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ «επιχειρηματολογία» σας μπάζει από παντού, δεν αντέχει σε κανέναν απολύτως λογικό έλεγχο, και αποτελεί μνημειώδες δείγμα ασυνέπειας και ανακολουθίας.
Δικαιολογημένες οι υποκινούμενες – και πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά υποστηριζόμενες - από τις ΗΠΑ δικτατορίες της λατινικής Αμερικής στα πλαίσια της ψυχροπολεμικής έντασης της τότε περιόδου, δικαιολογημένες οι πάμπολλες προληπτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικάνων παντού στην υδρόγειο, και ταυτοχρόνως, αδικαιολόγητος ο ολοκληρωτικός χαρακτήρας της πάλαι ποτέ σταλινικής ΕΣΣΔ, ή του σημερινού απολυταρχικού καθεστώτος της Κούβας ...
Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την κατ’ επιλογήν αναγνώριση ελαφρυντικών κατά το δοκούν ...
Προσωπικά αν «η δικτατορική διεύθυνση του ξενοδοχείου» ήταν σε θέση να εξασφαλίσει στην πλειοψηφία των «ενοίκων» βιοτικό επίπεδο και ποιότητα ζωής σύμφωνη με τα γούστα μου και τις πρόνοιες «του προσωπικό μου ερωτηματολόγιου», θα μου ήταν παγερά αδιάφορες οι διαδικασίες ανέλιξης της στον ηγετικό θώκο ή η εκ των υστέρων φυσική εξόντωση των όποιων αντικαθεστωτικών και αντιφρονούντων.
Αφήστε που βρίσκω αστεία την υπόθεση της οποιασδήποτε αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας όταν αυτή – δυνάμει της βούλησης της ανεγκέφαλου πλειοψηφίας και των δημοκρατικών μας ιδεωδών - αναγνωρίζει στην 90χρονη αναλφάβητη και πάσχουσα από ήπια γεροντική άνοια γειτόνισσα μου την ίδια εκλεκτορική βαρύτητα με αυτή του Θανάση Τριαρίδη ή του ΝΔ ...
Yannis H said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Παρόλα αυτά, παραμένει παράδοξο πως δεν επιρρίπτουν ευθύνες στον Κάστρο για τη φτώχια και την ανέχεια..."
Μα πως θα το έκαναν αυτό; Υπάρχει ελευθερία του λόγου; Εδώ φυλακίστηκαν άνθρωποι για πολύ λιγότερα!
abdal - δεν συμφωνώ με την Πανέμορφη. Δεν θεωρώ ότι η στήριξη μιάς δικτατορίας αποφέρει όφελος - ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα. Και το γεγονός ότι τώρα όλη η Λατινική Αμερική εκλέγει αριστερούς κυβερνήτες είναι απότοκο αυτής της πολιτικής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο είχε πει ο ...μακαρίτης ο Σόφο, εδώ και 25 αιώνες:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αρχή άνδρα δείκνυσι"
Ισχύει σε ΟΛΕΣ τις ...περιπτώσεις "εξουσίας" ;)
. . .
Και μια ...φιλολογική επισήμανση: Είναι "γενοκτονία" και όχι "γενεοκτονία" - φυλές (γένη) αφανίζουν κάποιοι και όχι ...γενιές (γενεές).
Κατά τα άλλα, βλέπω πως μείνατε όλοι στα ...πρωτοκλασάτα ονόματα και ξεχάσατε τους δικτατορίσκους της Αφρικής (υπαίτιοι σε τεράστιο βαθμό για την εξαθλίωση των εκατομμυρίων υπηκόων τους).
Αλλά, θα μου πείτε, ποιος νοιάζεται γι' αυτούς, ε; Τα αγαθά τους να γεμίζουν τα ράφια των super market και τα πλούτη τους να στολίζουν τα περιδέραια των γυναικών των "δημοκρατών" πολιτών μας και ...άγιος ο Θεός ;)
ΝΔ, όπως ανέφερα, έλεγαν ευθαρσώς κι ανοιχτά στην κάμερα ότι παρανομούσαν, ότι άλλη άδεια π.χ. τους έδινε το κράτος και άλλα πράγματα έκαναν αυτοί για να επιζήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπήρχε μια πικρία για το παράλογο του κράτους, μια σιωπηρή παραδοχή για τον πλούτο στη Δύση, αλλά στο τέλος κάθε σκέψης, φωναχτά τουλάχιστον, προέβαλαν την "κουβανέζικη εφευρετικότητα".
Κριτική στην Κούβα μέχρις ενός σημείου; Φυσικά, είναι πιθανόν... Πάντως η περηφάνια τους φαινόταν αληθινή - μέχρι και εθνική έκθεση με τις πιο ευφάνταστες εφευρέσεις είχαν διοργανώσει. Πήραν δηλαδή τα κατεξοχήν σημάδια της φτώχιας τους, τα γύρισαν ανάποδα σε εθνική καπατσοσύνη και τα επιδείκνυαν από πάνω...
Πολύ σωστή επισήμανση Mickey.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπεις η "μαύρη ήπειρος" είναι μαύρη και δεν φαίνεται. Την ξεχνάμε εύκολα...
Yannis H said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚριτική στην Κούβα μέχρις ενός σημείου; Φυσικά, είναι πιθανόν... Πάντως η περηφάνια τους φαινόταν αληθινή
Μα όλοι οι μικροί και κατατρεγμένοι λαοί χρειάζονται αυτή την υπερηφάνεια... ο αποκλεισμός των ΗΠΑ φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Αυτό και για σας σκουληκότρυπα που σχεδόν αναποδογυρίσατε το σχόλιό μου!
Σχετικα με τον Καστρο και τη Κουβα:
ΑπάντησηΔιαγραφήτι θα γινει οταν αυτος, οσονουπω, πεθανει? λαικη εξεγερση? πολιτικη μεταρρυθμιση? επεμβαση απο ξενη δυναμη (ηπα)? νεα χουντα?
Οι γαλλομαθείς βρείτε οπωσδήποτε το Catherine Coquio, "Des crimes contre l'humanité en République française, 1990-2002" (υπάρχει στο γαλλικό Άμαζον) με πολλή τεκμηρίωση για την ανάθεση ρόλου "πατερούλη" στο γαλλικό κράτος από το σύνολο του γαλλικού πολιτικού κατεστημένου. Ρόλος που παίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό (ιδίως στην Αφρική) της Γαλλίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή--Στήριξη αιμοσταγών δικτατόρων και δικτατορικών πρακτικών -πάντα με façade γαλλικού κομ-ιλ-φω.
Χρήσιμο ανάγνωσμα και για Έλληνες δημοσιογράφους που άκριτα, σχεδόν παβλοφικά, στρέφονται στη Γαλλία για δημοκρατική καθοδήγηση.
Εμένα πάντως το πρόβλημα μου είναι πως έχω χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη μου απέναντι στην πολιτική και σε αυτό το κατασκεύασμα που ονομάζουμε δημοκρατία. Κι αυτό το θεωρώ προσωπική ήττα αλλά και κατάντια για την κοινωνία γενικότερα και τους πολιτικούς ειδικότερα οι οποίοι είναι για πάρα πολλά γιαούρτια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συζήτηση επικεντρώνεται σε παράθεση δικτατόρων και αντιπαράθεση σχετικά με το ποιοι ήταν οι καλοί και ποιοι οι κακοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμάς, αν μας έδιναν την εξουσία αύριο τι θα κάναμε; Θα τα φτιάχναμε όλα καλά και θα μας αγαπούσε ο κόσμος και θα μας έδινε 95% στις εκλογές. Όλοι κάναμε τέτοια όνειρα, να γίνουμε δηλαδή κάποτε δικτάτορες.
Ε, κάποιοι από εμάς τα κατάφεραν. Και επειδή στην πράξη τα πράγματα είναι πιο άγρια, όταν χρειάστηκε έσφαξαν και μερικούς.
Χάνουμε, νομίζω, την ουσία... και η ουσία είναι ποιες δομές μέσα μας επιθυμούν τους πατερούληδες.
(Συγγνώμη αν γίνομαι βαρετός, ειδικά στις κυρίες).
Δεκτόν. Μου έκανε εντύπωση που ήταν μια περηφάνια ...τραβηγμένη από τα μαλλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις ...δημοκρατίες μας (που τις καμαρώνουμε χαρωποί και περήφανοι) όχι μόνο "μπάζουν" από παντού (επιρροή ΜΜΕ, λόμπι, οικονομικά συμφέροντα, νεποτισμός), αλλά είναι κυριολεκτικά για τα ...μπάζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς η πολιτική, κοινωνική και οικονομική μας οργάνωση εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας σε σχέση με την "καλπάζουσα" τεχνολογία και πολύ φοβάμαι πως αυτό θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.
Σήμερα έχουμε για πρώτη φορά μαζικά τη δυνατότητα πιο άμεσων (και κυρίως πιο ουσιαστικών) μορφών "δημοκρατίας", ενώ θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε μια για πάντα το τέρας της γραφειοκρατίας (και της συνεπαγόμενής της αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης).
Αλλά δυστυχώς, συνεχίζουμε να ζούμε κάτω από τη "δικτατορία" των ηλιθίων, αμόρφωτων και τεχνοφοβικών πολιτικών μας και των διοικητικών τους υπαλλήλων (όχι μόνο στην Ελλάδα), που το μόνο που κάνουν είναι να διορίζουν (και άλλους) δημόσιους υπαλλήλους και να λύνουν τα προβλήματα μας με ...επιτροπές!
Έχω υπολογίσει πως μόνο το κόστος του περιττού χαρτιού και των παρελκομένων (μετακινήσεις, φθορές, αντίγραφα κλπ) για τη διακίνηση διοικητικών πληροφοριών φτάνει κάποια εκατομμύρια ευρώ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Βάλτε κάτω και τις δεκάδες χιλιάδες σπαταλημένες ανθρωποώρες (εξαιτίας έλλειψης μέσων, εκπαίδευσης και κυρίως σωστής νοοτροπίας), καθώς και το απίστευτα υψηλό κόστος διαχείρισης κάποιων απλούστατων ("παιχνιδάκι" για ένα σωστά στημένο πληροφοριακό σύστημα) προβλημάτων (π.χ. αναζήτηση στοιχείων πολιτών και δικαιολογητικά) και ελάτε μετά να μιλήσουμε για δημοκρατία και ...πράσινα (ή μπλε) άλογα!
Και όλα αυτά φυσικά με τους "δημοκρατικά" απομυζούμενους φόρους μας και τη "δημοκρατική" (α)διαφάνεια που διέπει ΚΑΘΕ συναλλαγή και προμήθεια του Δημοσίου...
Οι ...πατερούληδες μας μάραναν. Αυτοί τουλάχιστον κατάντησαν ...φαιδροί. Τους "δικούς μας" που παίρνουμε πολύ στα σοβαρά (και "δημοκρατικά") δεν ξέρω ΠΟΤΕ θα τους πάρουμε χαμπάρι!
Στη σημερινή εποχή που όλες οι πληροφορίες διακινούνται αστραπιαία παντού, δημοκρατία χωρίς άμεση πληροφόρηση κάθε πολίτη για το τι συμβαίνει (και στο επίπεδο "λεπτομέρειας" που εκείνος επιθυμεί να μάθει) δε νοείται!
Εδώ, ακόμα και για την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όταν βγήκε ηλεκτρονικά, στην αρχή έπρεπε να πληρώσεις κάποιο ποσό για κάθε φύλλο που θα κατέβαζες (συχνά ούτε καν ένα καλοφτιαγμένο PDF, αλλά ένα κακοσκαναρισμένο έντυπο).
Και κάποιοι στα τμήματα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Νοσοκομείων και δεν ξέρω 'γω πόσων άλλων υπηρεσιών "στήνουν" διαγωνισμούς, "φωτογραφίζουν" προϊόντα, φτιάχνουν συστήματα και λογισμικό της συμφοράς (χωρίς ΚΑΜΙΑ αξιολόγηση) και τρώνε με χρυσά κουτάλια, πίνοντας στην υγειά των "δημοκρατικών" ...κορόιδων!
Δημοκρατία έχουμε τελικά ή μήπως "δικτατορία" της πλειοψηφίας - των ηλιθίων;
Υ.Γ. Ακόμα κι ο Χριστόδουλος επικαλείται τη "δημοκρατικότητά" του και θέλει ...δημοψηφίσματα - BTW οι Ιεράρχες του μέσω ποιας "δημοκρατικής διαδικασίας" επιλέχθηκαν;
σκουληκότρυπα
ΑπάντησηΔιαγραφήαφού ξεκίνησα γράφοντας πως είμαι αντίθετος με την άποψη της Πανάσχημης ήταν σαφές τι εννοούσα!
@σκουληκότρυπα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσκήσεις επί χάρτου:
#1. Γέννα δίχως αίματα γίνεται? Tο ζήτημα είναι το ποιος θα είναι ο συνολικός απολογισμός του εγχειρήματος και το τελικό cost/benefit ratio ...
#2. Εφαρμογή διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας με ισότιμη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών σε επίπεδο γειτονιάς για τα καθημερινά ζητήματα που αυτοί έχουν άμεση βιωματική εμπειρία και πρωτογενή γνώση ... και κατ επιλογήν εκχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν (με διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας για τον κάθε εκλέκτορα) για την οποιαδήποτε ευρύτερη αντιπροσωπευτική εκλογική διαδικασία (βουλευτικές εκλογές, ευρωεκλογές κτλ) κατόπιν υποχρεωτικής υποβολής του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού σε εξετάσεις "πολιτικής επάρκειας" (αφού το αδιάβλητο της διαδικασίας μπορεί ήδη σήμερα να διασφαλιστεί τεχνικά).
Δεν είναι παράξενο το ότι θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ενός μας, το να εκλέγει τους ηγέτες του και τo να κάνει παιδιά χωρίς καμία ειδική προετοιμασία, όταν την ίδια στιγμή απαιτούμε την υποβολή σε ειδικές διαδικασίες αξιολόγησης του οποιουδήποτε θέλει απλά να οδηγήσει ένα παπί ή μια βέσπα?
Σκουληκότρυπα είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε ότι η στήριξη δικτατορικών καθεστώτων δεν είναι προς όφελος αυτών που τα στηρίζουν αφού οδηγούν σε αριστερά καθεστώτα που είναι το αντίθετο από αυτό που επιθυμούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη, αν ξεφεύγω από το θέμα του ποστ, αλλά σε κάθε "πολιτική" συζήτηση με πιάνει ο ...πόνος μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ένα πανελλαδικό δίκτυο IP (η βασική υποδομή υπάρχει ήδη), 2-3 (άντε και 10) Black Boxes, και λίγες χιλιάδες απλούς και φτηνούς υπολογιστές σε κάποια σημεία σε όλη τη χώρα (π.χ. ΚΕΠ), σε συνδυασμό με στοιχειωδώς εκπαιδευμένους υπαλλήλους (συχνά αρκεί απλά να ξέρουν να πιάνουν σωστά το ποντίκι και να γράφουν σύντομα το ονοματεπώνυμό τους στο πληκτρολόγιο) και έναν τεχνικό σε κάθε σημείο (δε χρειάζεται δα να είναι και ...Cisco Certified), θα μπορούσαμε να κόψουμε τα διαχειριστικά έξοδα του κράτους στο ένα χιλιοστό των υπαρχόντων, να εξαφανίσουμε την ταλαιπωρία του πολίτη, να έχουμε διαφάνεια και ανεμπόδιστη ροή πληροφοριών και επιτέλους να βάλουμε πλώρη για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανάπτυξη και όχι "μαγείρεμα" αριθμών και στατιστικών!
Χώρια τα "παράπλευρα" οφέλη (μείωση των άσκοπων μετακινήσεων, αποσυμφόρηση των δρόμων, μείωση των εξόδων συντήρησης και δυνατότητα πραγματικής, ουσιαστικής και κυρίως ΕΠΙΘΥΜΗΤΗΣ αποκέντρωσης).
Απαιτείται βεβαίως και το κατάλληλα σχεδιασμένο, υλοποιημένο και συνεχώς συντηρούμενο και εξελισσόμενο λογισμικό (software). Δυστυχώς δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, με βάση τα "συστήματα" (ορισμένα πανάκριβα) που έχουν δει τα μάτια μου σε διάφορες Υπηρεσίες (μνημεία δυσχρηστίας και administrative μαζοχισμού - για να μη μπω σε "τεχνικές" λεπτομέρειες). Οι "αυστηρές" προδιαγραφές στους σχετικούς "Πίνακες Συμμόρφωσης" τους μάραναν (μέχρι και που θα ...χέζει ο κέρσορας περιγράφουν - με το συμπάθειο).
Αλλά για να οργανώσεις, να σχεδιάσεις και να φτιάξεις αποτελεσματικό software, πέραν των "τεχνικών" γνώσεων, απαιτείται ορθολογισμός, αναλυτική σκέψη, δημιουργικότητα, φαντασία και συνεχής διάθεση εξέλιξης και αυτοκριτικής - και να λαμβάνεις βεβαίως σοβαρά υπόψη και τις άλλες κριτικές, χωρίς να γίνεσαι εσύ "δικτάτορας" ;)
Ειλικρινά ...πονάω!
(και πάλι συγγνώμη για το "άσχετο" σχόλιο και δε θα επανέλθω αν δε μου ζητηθεί - ελπίζω μόνο να ζήσω να δω την κατάρρευση ΑΥΤΩΝ των δικτατόρων)
Από το ντοκυμαντέρ του Ολιβερ Στόουν για τον Κάστρο που το είχα γράψει και το είδα χθές και με τα λόγια του ίδιου του Κάστρο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί είναι κακό να είσαι δικτάτορας; Οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις με τόσους δικτάτορες. Και ναι είμαι δικτάτορας αλλά του εαυτού μου. Του λαού μου είμαι σκλάβος.
Περίεργη υπόθεση αυτή της Κούβας. Σίγουρα έχουν υπάρξει επιτεύγματα σε αυτήν την χώρα παρά τις οξύτατες δυσκολίες που αντιμετώπισε, το εμπάργκο από ΗΠΑ κτλ. Το ότι άπαντες έχουν ιατρική περίθαλψη και μάλιστα όχι σαν αυτή την δήθεν του δικού μας ΙΚΑ. Και ότι εξάγουν γιατρούς και δωρεάν εκπαίδευση. Το ότι εξαφάνισαν την αμάθεια και ότι κανένα παιδί δεν πεθαίνει από πείνα. Αυτά δεν είναι λίγα.
Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η εξέλιξη αυτού του καθεστώτος αν δεν είχε αντιμετωπισθεί ως κομμουνιστικός κίνδυνος από τις ΗΠΑ και αν δεν ήταν σε ισχύ ο ψυχρός πόλεμος όταν συνέβει - καθώς σήμερα οι ΗΠΑ ανέχονται αριστερές κυβερνήσεις και ο Ορτέγκα επέστρεψε... δημοκρατικά εκλεγμένος.
Αν δεν ήταν αναγκασμένο (το καθεστώς) να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να δεχθεί εισβολή από τις ΗΠΑ - όπως έγινε δυο χρόνια μετά την επικράτηση της επανάστασης στο κόλπο των χοίρων.
Και έλεγε ο Κάστρο στον Στόουν: "Μην λες τόσο δογματικά ότι δεν γίνονται εκλογές στην Κούβα. Γίνονται... ένα σωρό εκλογές!".
Πάντως την περίπτωση της Κούβας σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ως μια συνήθη έστω κομουνιστικού τύπου δικτατορία.
Ηταν εντυπωσιακό να βλέπεις νέους από όλο τον κόσμο, ακόμη και από τους φτωχούς των ΗΠΑ, να σπουδάζουν δωρεάν σε Κουβανικό πανεπιστήμιο.
Και ο Κάστρο κυκλοφορούσε ανάμεσά τους χωρίς να φαίνονται μπράβοι δεξιά και αριστερά όπως θα συνέβαινε με οποιονδήποτε δυτικό ηγέτη και ειδικά με τον Μπους.
Προφανώς οι Κουβανοί, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν πιστέψει ότι το καθεστώς δεν είναι εναντίον τους και ότι "δεν γινόταν αλλιώς" αν ήθελαν να επιβιώσει η επανάστασή. Προφανώς προτιμούν τον Κάστρο από τον Μπατίστα και δεν μπορούν να φανταστούν αλλιώς το μέλλον τους.
Αναρωτιέμαι, αν γινόταν δημοκρατία σε αυτή τη χώρα, αν θα άρχιζαν αμέσως να εμφανίζονται ανασφάλιστοι άνθρωποι και παιδιά να πεινάνε στον δρόμο. Προφανώς γιαυτούς τους ανθρώπους, που ήταν κάποτε η πλειοψηφία σε αυτή τη χώρα, η δημοκρατία δεν έχει κάτι αξιόλογο να τους προσφέρει καθώς κανείς δεν πληρώνει τον γιατρό του επειδή μπορεί να εκλέξει την κυβέρνησή του.
Αναρωτιέμαι αν αυτά είναι τα διλήμματά τους.
Κατακλυσμός νέων σχολιαστών - καλωσήλθατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήHeinz, πού είσαι; Σήμερα έχεις την τιμητική σου.
................
Θυμάμαι αριστερούς συγγενείς να επιστρέφουν από ταξίδι στη Ρωσία το ΄80 κατενθουσιασμένοι.
Ο δογματισμός είναι πολύ ισχυρότερος από τη μυωπία.
................
Η ιμπεριαλιστική πολιτική (των ΗΠΑ και του κάθε ισχυρού) εξηγείται, αλλά δεν δικαιολογείται.
Με τίποτα.
................
Μην πυροβολείτε τη δημοκρατία.
Όπως είπε κι ο Winston Churchill
η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, εκτός όλων των άλλων που δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.
Mickey said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ένα πανελλαδικό δίκτυο IP ... θα μπορούσαμε να κόψουμε τα διαχειριστικά έξοδα του κράτους στο ένα χιλιοστό των υπαρχόντων ...
--------
Φίλε Μιχάλη,
Παρακαλείσθε θερμά να μην αγνοείτε τη βαθύτερη φύση της γραφειοκρατίας: Αυτοτελής οντότητα με άκρως εξελιγμένο σύστημα αυτοσυντήρησης και διαιώνισης.
Η αρχή αυτή, παγκόσμια δεκτή, στην Ελλάδα βρίσκει τον παράδεισό της, μιας που ισχύει όχι μόνο για τον (υπερτροφικό) δημόσιο τομέα, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα. Για να εισπράξετε, πχ, ένα μικροποσό από γνωστή ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς καμία αντιδικία ως προς την υποχρέωση αποζημίωσης, χρειάζεσθε επτά (7) υπογραφές διαφορετικών προσώπων, εκ των οποίων οι πέντε (5) ούτε κοιτούν τι υπογράφουν και τους οποίους πρέπει να επισκεφτείτε ο ίδιος, με τη σειρά που θα σας υποδείξουν (ευτυχώς που, τουλάχιστον, τους έχουν βάλει όλους στον ίδιο όροφο, κάτι είναι κι αυτό).
Κάθε πρόταση, επομένως, που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στη χώρα μας, οδηγεί, στατιστικά, σε αύξησή της. Παράδειγμα λαμπρό η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων: Όπως γλαφυρά έχει γράψει και ο Ν.Δ. στο ΡΑΜ, ο φορολογούμενος πρέπει να διαφυλάσσει όχι μόνο τα δικαιολογητικά, αλλά και το έντυπο της δηλώσεως !!! Αλλιώς, αν η δήλωσή του αμφισβητηθεί από την Εφορία, χρειάζεται ένα πραγματικά καλό δικηγόρο (και κάμποσα ηρεμιστικά).
periclis
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν οι ΗΠΑ δεν είχαν επιβάλει το ηλίθιο εμπαργκο στην Κούβα θα την είχαν αλώσει εκ των ένδον.
Έχουν ένα ακαταμάχητο όπλο - τον καταναλωτισμό.
Αυτός έρριξε και το τοίχος...
Antvol,
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι' αυτό κι έγραψα για τα σύγχρονα "μνημεία" μας - τρέμετε Παρθενώνες και Δελφοί :))
Πάντως σήμερα δεν έχεις παράπονο. Δες τι χακεριά έκανα για σένα ;)
Μόνο που στα σχόλιά σου δεν το βλέπω το διάσημο αβατάρι - προφανώς ο Θείος Γκούγκλης εκνευρίστηκε με τα ...καμώματά μου :))
. . .
Αφεντικό, μήπως να "έρριχνες" και το δικό σου "τοίχος";
(όλοι κάνουμε λάθη στη βιασύνη μας, αλλά αυτό βγάζει μάτια - μην πέσει και μας ...πλακώσει κιόλας :)))
Καλοί και κακοί δικτάτορες, καλή και κακή καταπίεση, καλά και κακά βασανιστήρια, καλό και κακό χυμένο αίμα: Ένας από τους σοβαρούς λόγους, για τους οποίους η Αριστερά βρίσκεται σ' αυτά τα χάλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μη θυμήσω τώρα, εκτός από τα περί Στάλιν κλπ, τι ύμνοι έχουν γραφεί στον ελληνικό τύπο (και τον "αστικό") για τους δημοκράτες δικτάτορες Πολ Ποτ, Εμβέρ Χότζα, Κιμ Ιλ Σουνγκ κλπ. Και τι στενοχώρια που δεν τα κατάφεραν ο Καρβάλιο και οι φίλοι του στην Πορτογαλία και χάθηκε η ιστορική αυτή ιστορία ...
Κι αλίμονο αν τολμούσες να ψελλίσεις κάτι αντίθετο, μαύρο φίδι σ' έτρωγε. Το λιγότερο, ήσουν πράκτορας.
Πάντως, καλή η πλάκα, αλλά το θέμα είναι σοβαρό (ειδικά ο Πινοσέτ είχε και αυτή τη εξόφθαλμη "έξωθεν" υποστήριξη και αποτελεί μέγα "αγκάθι") κι εγώ πρέπει να σας αφήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω με το moderation να γίνει καλή συζήτηση.
Στο επανιδείν!
@ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ισπανία με νόμο της νέας κυβέρνησης καλοκαίρι 2006, καταργήθηκαν όλα τα μνημεία και τα σημάδια της εποχής του Φράνκο, ακόμα και τις ταμπέλες των οδών άλλαξαν.
Είναι παράλειψη όλων μας που δεν αναφερθήκαμε στη μαύρη ήπειρο. Δεν είναι δίπλα μας ή δεν είδαμε κάτι να μας «συγκινήσει» στην τηλεόραση.
Αυτή τη στιγμή είναι η επόμενη γεωπολιτική «σκακιέρα» για τα πετρέλαια και στρατηγικά μέταλλα. Οι κύριοι παίκτες είναι οι Η.Π.Α. , Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλάζουν τις «κυβερνήσεις» και τους δικτάτορες / φύλαρχους ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Η γενοκτονία στη Ρουάντα το πιο τρανταχτό παράδειγμα, όπως και το δέλτα του Νίγηρα για τα πετρελαια.
Ο Στάλιν λοιπόν με τα ίδια του τα χεράκια άρπαξε την λεπίδα και άρχισε να θερίζει λαρύγγια. Πρέπει να ήταν και πολύ μάγκας, διότι, κατά πως δείχνουν τα φαινόμενα και όλοι οι ιστορικοί άνευ εξαιρέσεως το επιβεβαιώνουν, το χέρι του δεν κουράστηκε ποτέ. Και βεβαίως, αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε, πέτυχε το σκοπό του, που δεν ήταν τίποτες άλλο από το να μπει στο βιβλίο Γκίνες ως ο πιο αιματηρός σφαγέας στην ιστορία της ανθρωπότητας. (Τέλειας ανοησίας το ανάγνωσμα.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοί δικτάτορες (αντιαμερικανοί), κακοί δικτάτορες (φιλοαμερικανοί), καλή καταπίεση (για το συμφέρον του λαού) και κακή (για το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό), καλά και κακά βασανιστήρια, καλό και κακό χυμένο αίμα, να ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους που η (ευρωπαϊκή) αριστερά είναι πλέον σε τέτοιο χάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη θυμάμαι τα ενθουσιώδη άρθρα του ελληνικού (και όχι μόνο αριστερού) τύπου για τον Πολ Ποτ (μπρρρ), τον Εμβέρ Χότζα, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ κλπ. Και, την ίδια στιγμή, το ανάθεμα για τον Πινοσέτ και τους ομοίους του.
Καθώς και τη στενοχώρια και αμηχανία όταν, στην Πορτογαλία, ο Καρβάλιο κι οι φίλοι του δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν την εξουσία και νίκησε η "αντεπανάσταση" ...
Κι αν τολμούσες να πεις μια λέξη αντίθετη, μαύρο φίδι που σ' έφαγε. Στην καλύτερη περίπτωση, ήσουν απληροφόρητος. Συνήθως όμως ήσουν πράκτορας της μαύρης αντίδρασης.
Η ουσία είναι, αυτοί οι δικτάτορες και δικτατορίσκοι που αριθμείτε δεν είναι δυνατόν να ενεργούσαν μονάχοι τους. Είτε δημοκρατικά εκλεγμένοι, είτε όχι, (και όσω να ξενίζει αυτό, μερικοί ήσαν εκλεγμένοι δημοκρατικά), αυτοί είχαν μία μεγάλη μερίδα των λαών τους που τους υποστήριζαν και έκαναν όλες τις βρόμικες δουλειές. Για το καλό του έθνους, φυσικά. Απλώς, είναι πολύ πιο εύκολο να ονομάζουμε την ιστορική περίοδο που εκφράζουν με το όνομά τους, από το να λέμε συνεχώς κουραστικά και βαρετά «η Γερμανία του μεσοπολέμου» ή να λέμε τα κάστανα -κάστανα και να σηκώνουμε το χέρι μας ως δημοδιδάσκαλοι εναντίον μιας λαϊκής αντίληψης. Το δεύτερο δεν είναι και πολιτικά ορθό. Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα και άντε τώρα να ανάψεις τα λαμπάκια στο κήπους. Κάποιοι θα σε κατηγορήσουν ότι σε διακατέχει ισλαμοφοβία και είσαι προβοκάτορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήAnvol γιατί κάθε σχόλιό σου έρχεται 8-10 φορές; Έχω βαρεθεί να σβήνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα να φύγω, αλλά η επικαιρότητα δε με αφήνει (τουλάχιστον από όσα κατάλαβα από τους βοώντας εν τα ...παραθύρια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας ακόμα "δικτάτορας" πρόκειται να μας αφήσει χρόνους!
Μετά από δεκαετίες λιβανίσματος και μεσοβέζικων μέτρων, φαίνεται πως επιτέλους το Management του ΟΤΕ θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
Δεν ξέρω τι θα κάνουν τα νέα "αφεντικά", αλλά ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να τον καταντήσουν χειρότερα από την υπάρχουσα κατάσταση (πήγα πριν δυο βδομάδες στο εξοχικό του ιδιοκτήτη μιας εταιρείας που υποστηρίζω, επειδή του έβαλαν ADSL μετά από 6 μήνες(!), αλλά ενώ του είχαν πει πως ενεργοποιήθηκε η γραμμή, είχαν ξεχάσει τελικά λέει να συνδέσουν ένα καλώδιο - ακόμα το ψάχνουν και φυσικά κανείς δε θα πληρώσει τη βενζίνη και τον χρόνο μου).
Ακόμα και αν το μόνο που θα κάνουν θα είναι να παρέχουν 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη για ADSL, θα πρόκειται για ΤΕΡΑΣΤΙΑ βελτίωση - ως γνωστόν είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που ο έχων το πανελλήνιο επικοινωνιακό δίκτυο λειτουργεί με ...δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο τεχνικής (μη χε**) υποστήριξης.
Τα κρατικά μονοπώλια είναι μια ακόμα μορφή δικτατορίας. Μπορεί να μη βασανίζουν πολίτες στα κρατητήρια ή να τους στέλνουν στα ξερονήσια, αλλά η ταλαιπωρία που μας επιφυλάσσουν είναι ...first class!
Υ.Γ. Στο μεταξύ η "ποιοτική" συζήτηση στο γνωστό ιδιωτικό κανάλι γύρισε από τον ΟΤΕ στην τιμή της ...γαλοπούλας - έρχονται και Χριστούγεννα βοήθειά μας. Ο "πανεπιστήμων" Κακαουνάκης παραδίδει και δωρεάν μαθήματα ...οικονομικών - προφανώς πάει για πρύτανης!
Όποιος έχει ...σαγηνευτεί από τα θέλγητρα του blogger beta (τα ...ποια;), καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από τα πολλαπλά σχόλια, έχει να αντιμετωπίσει πολλές ακόμα ...εκπλήξεις - δυσάρεστες φυσικά!
(antvol, δε βρίσκω emoticon για το ...αδιάφορο σφύριγμα :)))
Η μόνη ευχάριστη είναι πως μπορεί να κάνει συνέχεια refresh τη σελίδα του προφίλ του και να ανεβάζει τις "επισκέψεις" του (profile views) με ρυθμό ...πολυβόλου - υπάρχουν και πιο αυτοματοποιημένοι τρόποι φυσικά, ακόμα και για την "παραδοσιακή" έκδοση.
(Αυτό για όσους λατρεύουν τα στατιστικά και τους hit counters - ή απλά θέλουν να ξεπεράσουν τον ...γάτο ;))
Ούτε γι αστείο blogger beta - μόνο αν γίνει gamma μπορεί να την βάλω :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και παρακολουθώ το blog από την πρώτη στιγμή (όπως και το www.ndimou.gr εξάλλου) είναι η πρώτη φορά που γράφω σχόλιο.
Η αφορμή ήταν το –εξωφρενικά μεροληπτικό- post της Πανάσχημης για την «δικαιολογημένη» στήριξη των ΗΠΑ στα απολυταρχικά καθεστώτα της Λ.Αμερικής. Επειδή η εν λόγω κυρία πιθανότατα είναι πολύ πιο ενημερωμένη από εμένα στα εν λόγω ζητήματα (χωρίς ίχνος ειρωνείας αυτό) θα ήθελα να ρωτήσω:
1. Ποια η σχέση της –δημοκρατικά εκλεγμένης και βίαια καταλυθείσας «υπό των φασιστών», που θα έγραφε ο Εγγονόπουλος- κυβέρνησης Αγιέντε, με τα καθεστώτα της Αν.Ευρώπης;
2. Πέραν της Κούβας, δεν μου έρχοντια κάποια παραδείγματα για ισχυρή παρουσία «Σοβιετικού Δακτύλου» στην Λ.Αμερική. Το ότι ο Γκεβάρα προσπάθησε να οργανώσει αντάρτικο στην Βολιβία δεν μου λέει τίποτα. Το ότι το «κίνημα» του καταλύθηκε με ελλάσσονες προσπάθειες, μάλλον καταδεικνύει την έλλειψη στήριξης του. Επίσης θα ήθελα να διαφωτστώ πάνω στο πώς συνδέεται το Κογκό με τα τεκταινόμενα στην Λατινική Αμερική.
3. (συνέχεια του 2) Ακόμα και σε απολυταρχικά λατινοαμερικανικά καθεστώτα που είχαν «αριστερόστροφη» προοπτική (Περόν στην Αργεντινή, Βελάσκο στο Περού ’68-’80) έχω την εντύπωση ότι και πάλι η ανάμειξη των Σοβιετικών ήταν μικρή.
Με τα παραπάνω δεν προσπαθώ να αγιοποιήσω την Σοβ. Ένωση ή να την απαλλάξω από τα εγκλήματα που διέπτραξε είτε άμεσα (Ουγγαρία, Τσεχ/κία κλπ) είτε έμμεσα, με την στήριξή της σε αιμοσταγή καθεστώτα. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι η δυνατότητα παρέμβασης της Σοβ.Ένωσης στα λατινοαμερικανικά πολιτικά πράγματα ήταν εξ ορισμού περιορισμένη (για λόγους γεωγραφικής απόστασης, αλλά και άλλους) οπότε το να επαναλαμβάνουμε τα επιχειρήματα των αμερικανικών γερακιών της δεκαετίας του ’70, επιχειρήματα που όπλισαν το χέρι διάφορων δικτατόρων, δηλοί επιστημονική ασυνέπεια.
4. Μια γενικότερη παρατήρηση:
Σε πολλές περιπτώσεις, ο «πολιτικός» (τρομάρα τους!) προσανατολισμός των λατινοαμερικανικών απολυταρχικών καθεστώτων ήταν του τύπου «όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε». Τουτέστιν, η πρόσδεση σε ένα από τα δύο ψυχροπολεμικά «άρματα» ήταν αποτέλεσμα (μικρο)πολιτικών συγκυριών παρά πάγιας πολιτικής τοποθέτησης. Π.χ. το κίνημα του Κάστρο αρχικά είχε κατεξοχήν εθνικιστικό-εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα. Η «στροφή» του Κάστρο προς την ΕΣΣΔ ήταν καθαρό αποτέλεσμα πολιτικού υπολογισμού (βλ. δεδομένη στήριξη των ΗΠΑ στον Μπατίστα, καθώς και ύπαρξη δεξιού τύπου δικτατορικών καθεστώτων εχθρικά διακείμενων προς το κουβανικό κίνημα, στις γειτονικές Αϊτή και Άγιο Δομήνικο) Το παραπάνω είναι καταφανές και από τη παντελή έλλειψη μαρξιστικής παιδείας που εκφράζει ο γενειοφόρος στις κατά καιρούς συνεντεύξεις του.
Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο, ειδικά στην περίπτωση που ξέφυγα από το θέμα. Υπόσχομαι να ανεβάσω σχετικό θέμα στο –κενό ακόμα- blog!
Υπάρχουν κακοί και καλοί δικτάτορες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦώτο του Κάστρο με τον Πινοσέτ
Δικτατορία υπάρχει επειδή υπάρχει φόβος. Του εαυτού μας. Επειδή υπάρχει ανασφάλεια. Ο Μαρξ είπε πως το προσωπικό είναι και πολιτικό (ή ήταν οι αριστεροί;). Τέλος πάντων, αν δεν θέλεις παντρόνα στην προσωπική σου ζωή, δεν θέλεις και στη δημόσια (που επιδρά στην ιδιωτική περισσότερο απ’ ότι μπορείς να φανταστείς).
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πιο καταπιεστικές μητέρες, οι πιο αυταρχικοί πατέρες, βρίσκονται στις πιο παραδοσιακές κοινωνίες. Να είναι σύμπτωση που οι περισσότερες δικτατορίες βρίσκονται επίσης εκεί;
Έχετε ακούσει ποτέ για ‘σουηδική δικτατορία’; Ακούγεται σαν το ‘Αλβανός τουρίστας’ μερικά χρόνια πριν.
Για σκεφτείτε βολιβιανή, αιγυπτιακή, τουρκμενιστανική, ελληνική δικτατορία. Υπάρχουν προσδιορισμοί που πάνε, ή πήγαιναν μέχρι πρότινος, καλύτερα μαζί – γιατί άραγε;
Το μεγαλύτερο κέρδος μας από την Ε.Ε. δεν είναι οι λογής οδηγίες ή το ευρώ – είναι η αυτοσυνείδηση για το καθεστώς μας. Μπορεί να βγάζουμε άχρηστους, άνανδρους, μαγαζάτορες, αλλά τους βγάζουμε κάθε τέσσερα χρόνια. Κανείς δεν θα μας πάρει αυτή την ευθύνη. Είναι όλη δική μας. Και με τον καιρό, ελπίζω, θα το αντιληφθούμε κι εμείς.
Λένε ότι οι βόρειοι έχουν το κράτος-μητερούλα, που φροντίζει για τα πάντα (έτσι ονομάζουν την πρόνοια). Λοιπόν, αν πρέπει να έχω μια ασφάλεια στη ζωή μου (και όλοι χρειαζόμαστε μια) καλύτερα οι μητρικές αξίες παρά οι πατρικές. Σχηματικά μιλώντας, βέβαια. Καλύτερα ένα κράτος που σκύβει από πάνω σου με κάποιας μορφής τρυφερότητα και ακριβοδίκαιο αίσθημα όσον αφορά το αν είσαι αγόρι ή κορίτσι, πρωτότοκος ή όχι, όμορφος ή άσχημος, παρά ο αδέκαστος πατέρας που είναι απών και δίνει εντολές – η ακατέργαστη, πρώτη μορφή του ‘πατερούλη’.
Και κάτι μου λέει, ότι στην Ελλάδα ξεπεράσαμε μεν το στάδιο του δικτάτορα πατερούλη, αλλά εμμένουμε στην εικόνα του μακρινού, απρόσιτου, καταφερτζή στον έξω κόσμο, μαγαζάτορα πατερούλη. Εμείς είμαστε ο έξω κόσμος.
Μικρές ώρες, μικρές σκέψεις.
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι πως κάποιοι ψυχολόγοι ή ψυχίατροι θα έχουν μελετήσει αυτή την μεταφορά της πατρικής εξουσίας σε πολιτειακό επίπεδο.
Βολκάν Βαμίκ Ντ., Ίστκοβιτς Νόρμαν, 2003, Ατατούρκ: Μια Ψυχογραφία, Καστανιώτης, Αθήνα
Μιας και αναφέρθηκε η Αφρική: L'ex-dictateur éthiopien Mengistu reconnu coupable de génocide. Les accusés comparaissent pour avoir fait exécuter et disparaître environ cent mille Ethiopiens entre 1977 et 1978. 100.000 άτομα, τελικά οι γνωστοί "πατερούληδες" είναι ψιλικατζήδες...
ΑπάντησηΔιαγραφή@Αδαής
Αναφέρθηκα στον Rama γιατί όταν είχα πάει (πριν από 4 χρόνια) στην Ταϊλάνδη τον έβλεπα παντού σαν "πατερούλη". Γιγαντοαφίσες στους δρόμους με τον Rama να ποτίζει τα λουλούδια του, να πηγαίνει δώρα στους φτωχούς κλπ. Άσε που τον ονομάζουν και Rama.
@ΝΔ
"Όταν πήγα στην Ισπανία το 1985 επεσκέφθηκα το τεράστιο μνημείο για τα θύματα του Εμφύλιου στην Valle de
los Caidos"
Μην φτάσουμε και στο σημείο να έχουμε ανδριάντες για τους δικτάτορες! Σίγουρα όμως πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιστορία μας, αυτό υποθέτω πως ζητάτε.
@Yannis H
Υπερηφάνια σαν αυτή των Κουβανών που αναφέρεις να μου λείπει!
@andy
"Θυμάμαι αριστερούς συγγενείς να επιστρέφουν από ταξίδι στη Ρωσία το ΄80 κατενθουσιασμένοι."
Θυμάμαι την αδελφή μου να γυρνάει από σχολική εκδρομή στην ΕΣΣΔ το 1988 και με το που μπήκε στο αυτοκίνητο να βάζει τα κλάματα... Όπως θυμάμαι επίσης τον χειρότερο καθηγητή που είχα ποτέ (μαζί με άλλο ένα του γαλάζιου κόμματος) να γυρνάει από σχολική εκδρομή στην ΕΣΣΔ γεμάτος υπερηφάνια που αγόρασε καπελάκι-σκούφο αλλά Μπρέσνιεφ...
@ergo
Πολύ ωραία η φωτογραφία του post! Όπως και το κείμενο.
Heinz, σε ζητούσε ο Andy, επιτέλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήioannisk, το θεωρώ κλασικό δείγμα εθελοτυφλίας. Ο κόσμος καταναλώνει και αυτοί εφευρίσκουν, για να το πω όμορφα. Η ένσταση του ΝΔ δεκτή, όντως ένας καταπισεσμένος λαός χρειάζεται αξιοπρέπεια, κάποια μορφή ναρκισισμού - αλλά τόσο (εθελο)τύφλωση; Να μην προσάπτουν τίποτα, έστω με υπονοούμενο στον Κάστρο; Ενώ λένε εντελώς ανοιχτά ότι παρανομούν για να τα βγάλουν πέρα;
Τέλος πάντων, μακάρι ποτέ να μη χρειαστεί να ζήσω σε τέτοια κατάσταση, να μη χρειαστεί να κρατάω πολιτικές (ή οντολογικές, να κινδυνεύει η ζωή μου) ισορροπίες όντως θεόφτωχος.
Δεν σας φαίνονται όλοι οι δικτάτορες γραφικοί? Πόσο τσαρλατάνος θα μας φαινόταν ο Χίτλερ σήμερα ως αρχηγός κράτους? Ο Παπαδόπουλος και τα γελοία διαγγέλματά του?
ΑπάντησηΔιαγραφήΧίλια στραβά έχει η δημοκρατία, αλλά σίγουρα λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλη μορφή πολιτεύματος. Τις καλύτερες των προθέσεων να έχει ένας δικτάτορας, είναι βέβαιο ότι η απόλυτη εξουσία θα τον διαφθείρει (και αν όχι αυτόν, σίγουρα την αυλή του).
@Yannis H
"Παρόλα αυτά, παραμένει παράδοξο πως δεν επιρρίπτουν ευθύνες στον Κάστρο για τη φτώχια και την ανέχεια..."
Μάλλον επειδή επί Μπατίστα περνούσαν πολύ χειρότερα: ελάχιστοι είχαν αμύθητο πλούτο και η συντριπτική πλειοψηφία πέθαινε στο δρόμο.
@Mickey
“Μετά από δεκαετίες λιβανίσματος και μεσοβέζικων μέτρων, φαίνεται πως επιτέλους το Management του ΟΤΕ θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια.”
Θεωρώ λάθος την ιδιωτικοποίηση μονοπωλίων, όπως πρακτικά είναι ο ΟΤΕ. Θα ήθελα να μου δώσετε ένα παράδειγμα από οποιαδήποτε καπιταλιστική χώρα (ακόμα και τις ΗΠΑ), όπου ένα μονοπώλιο να το ελέγχει ιδιώτης.
Τι θα γίνει αν το νέο μάνατζμεντ του ΟΤΕ αποφασίσει να αυξήσει τα πάγια των γραμμών κατά 500%? Και αν στην Αθήνα εμφανίζονται ΔΕΙΛΑ-ΔΕΙΛΑ κάποιοι εναλλακτικοί, ώστε να μπορούμε να παρακάμψουμε τον ΟΤΕ, με την επαρχία τι γίνεται?
Φυσικά συμφωνώ ότι ο ΟΤΕ (όπως και οι περισσότερες ΔΕΚΟ) λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας και πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Απλά θα πρέπει πρώτα να υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός και στη συνέχεια να συζητήσουμε για ιδιωτικοποίηση του μάνατζμεντ (όπως για παράδειγμα έγινε στον τραπεζικό τομέα).
σκουληκοτρυπα said...
ΑπάντησηΔιαγραφή<…>
#2. Οι ασκηση πολιτικης και η ληψη αποφασεων που αφορα εξισου τους πολιτες υποχρεωνει αντιστοιχα σε απολυτη ισοτιμια και σε ισοδυναμια της ψηφου τους. Διαφορετικα οδηγουμαστε ,οχι σε αμεση δημοκρατια,αλλα αμεσα σε ολιγαρχια και ολοκληρητισμους. Και δεν ειναι νεα αποψη αυτη. Οι πρωτοι διδαξαντες
την εννοια της δημοκρατιας το ειχαν σκεφτει καλα.
----
Άλλα τα τότε μεγέθη, άλλα τα τωρινά.
Νομίζω ότι η πολυσυνθετότητα της σημερινής κατάστασης είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την αποτελεσματική εφαρμογή μορφών διακυβέρνησης που ήταν δόκιμες στην τότε εποχή.
Όσο άτοπο και ανέφικτο είναι να δηλώνει και να είναι κάποιος σήμερα παν-επιστήμονας (κάτι που ήταν κοινός τόπος για τα λαμπρά μυαλά του αρχαίου κόσμου λόγω των διαφορετικών συνθηκών που τότε επικρατούσαν) άλλο τόσο άτοπο είναι το να θεωρήσει κανείς ότι το «ορθώς (πολιτικά) σκέπτεσθαι και πράττειν » είναι εγγενές και αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό του κάθε σύγχρονου πολίτη.
Για μένα η συμμετοχή σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία η οποία απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις που υπερβαίνουν την άμεση προσωπική εμπειρία του εκλέκτορα θα πρέπει να είναι προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς και όχι «αναφαίρετο δικαίωμα» των ορδών των ανεγκέφαλων. Μεταξύ αριστοκρατίας και οχλοκρατίας, δηλαδή, διαλέγω το πρώτο.
Αν θέλετε να δείτε μία φρέσκια λίστα δικτατόρων (εσοδείας 2006) πατήστε εδώ (μέσω του υπο-blog μου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέραν αυτού, μου κάνει εντύπωση που κάποιοι σχολιαστές, είτε για λόγους γλαφυρότητας είτε για λόγους ιδεολογικής αποχαύνωσης, αλλοιώνουν το νόημα της λέξης "δικτάτορας / δικτατορία" και ονοματίζουν έτσι απλά και μόνο ο,τιδήποτε δεν τους αρέσει.
Αμπνταλ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χρησιμοποίησα όρους όπως ¨ηθικη δικαιολογηση.». Τι ειπα; Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δυο διαφορετικά πράγματα.
Ας ξεκινησω την απαντηση μου λοιπον με αυτη την διευκρινηση. Απ’ό,τι καταλαβαινω, πολλοί λένε ότι η υποστηριξη των δικτατοριων ήταν ηθικώς απαραδεκτη. Κατανοητο και σεβαστο. Ας προχωρησουμε λιγο παρα πέρα όμως. Υπήρχε εναλlακτικη λύση;
Αν αυτη η λυση ήταν να αφεθει ο κομμουνισμος να διεισδυσει στην ηπειρο και αυτη μετατρεπόταν σε μια δευτερη Ανατολικη Ευρωπη, ποιο θα ήταν το αποτελεσμα, από ανθρωπιστικης πλευρας κατ’αρχας; Εχετε την εντυπωση οτι τα αριστερα καθεστώτα που στηριξε η Σοβιετικη Ενωση πριν πέσουν, ήταν αγγελουδια; Ο Αλλιέντε ηταν αγγελος; Χειροτερος από τον Πινοσετ ήταν κατά την γνωμη μου. Επομενως καταλήγω στο συμπερασμα, οτι η Λατινικη Αμερικη, ως προτεκτορατο της Σοβιετικης Ενωσης θα ειχε γνωρισει μια πιο βαρβαρη καταπάτηση ανθρωπινων δικιωματων, συναγωνιζόμενη επάξια Ρουμανιες, κτλ. Νομιζω ότι η σε γενικες γραμμες οι δεξιες δικτατοριες εφεραν λιγοτερη ζημια, διότι πολλες απο αυτες εδωσαν ωθηση στην αναπτυξη και η μεσαια τάξη ωφεληθηκε. Στις Σοβιετικες δικτατοριες, δεν ωφεληθηκε παρα μονο μια μικρη καστα στην κορυφή.
Το μη χειρον βελτιστον, αυτο λέω.
Εχουμε να διαλεξουμε μεταξυ «ηθικου» και «ρεαλιστικου» κατα την γνωμη σας. Ή το ένα ή το άλλο λέτε.
Οχι κυριοι, εντονως διαφοροποιουμαι. Αυτο ειναι ψευτοδιλημμα. Οταν ειμαστε ρεαλιστες προκαλούμε και τη λιγοτερη ζημιά.
Εγω ειμαι η πρωτη που μιλησα για state terrorism. Αυτο γιατι δεν το πρόσεξε κανεις; Ποιοί βασανιζαν και σκοτωναν; Οι ντοπιες κυβερνησεις. Θα μπορούσαν κάλλιστα να φυλακισουν χωρις να βασανισουν ή να σκοτώσουν. Αμερικανοί ή Ευρωπαίοι έκαναν τις δολοφονίες αυτές; Ντοπια παληκάρια ήταν. Καμια δικτατορια δεν μπορει να σταθει για πολύ αν δεν εχει κάποια σοβαρη εσωτερική στηριξη.
Αυτή είναι η άποψή μου.
Και να τονισω ξανά ότι τα γεγονοτα εκεινης της εποχης πρέπει να κρινονται μεσα στο κλιμα του ψυχρού πολέμου. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεια, ειναι αβάσιμη.
viennezos
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπήρξε ποτε υγιής δημοκρατια που να μη βασιστηκε στην ελευθερη αγορα. Με αυτη την ακολουθια το συζηταμε. Οχι με την αναποδη.
Αρα η δημοκρατια εχει σαν προυπόθεση την ελεύθερη αγορα, αλλά η ελεύθερη αγορά από μόνη της δεν τροφοδοτει αυτη την εξέλιξη. Θελει και συμμαχους.
Σήμερα που έλειπα βρήκατε να πιάσετε τέτοιο θέμα; Ας είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν. Καλά με τους πατερούληδες που μας εξουσιάζουν ασκώντας φυσική βία. Τι θα γίνει με τους πατερούληδες που μας εξουσιάζουν ασκώντας μας ψυχολογική βία; Κάποιοι εξουσιάζουν με το κνούτο, τις φυλακές, τα τάγματα θανάτου. Τους βλέπουμε, τους ξέρουμε. Και με τους πατερούληδες που μας εξουσιάζουν με τους παπάδες, τα σχολεία, την τηλεόραση; Τους πατερούληδες που δεν βλέπουμε, δεν γνωρίζουμε κι όμως τους έχουμε παραδοθεί μ' όλη την ψυχή μας; Πώς θα γλιτώσουμε από αυτή την αόρατη αλλά και σαγηνευτική δικτατορία που ασκείται δια της ιδεολογικής τρομοκρατίας; Πώς θα ξεφύγουμε απ' το δικτάτορα που δεν στέλνει τους ανιφρονούντες στη φυλακή αλλά τους καταδικάζει στην χλεύη, την απαξία, τη λήθη; (αναφέρομαι στη δικτατορία της καταναλωτικής κοινωνίας βέβαια)
Υ.Γ. Επιτέλους,βρέθηκε και κάποιος να πει ότι ο Κάστρο ουδέποτε υπήρξε Μαρξιστής. Είναι η πολιτική των ΗΠΑ που τον έσπρωξε στην αγκαλία της ΕΣΣΔ, είναι η πολιτική των ΗΠΑ επίσης αυτή που δια του 40ετούς και βάλε εμπάργκο έχει καταδικάσει τον λαό της Κούβας σε μερική ανέχεια. Όσο για τους Κουβανούς «αντιφρονούντες», αναρωτιέμαι πώς οι αμερικανοί φορολογούμενοι ανέχονται (Πανάσχημη) να τους παρέχει τέτοια σκανδαλώδη προνόμια με τα δικά τους χρήματα.
Yannis H
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνώ. "εθελοτυφλίας"; πόσοι ξέρουν τι γίνεται σε άλλες χώρες ώστε να κλείνουν τα μάτια, δηλαδή να εθελοτυφλούν; Πιστεύω πως και αυτή είναι μία περίπτωση τριτοκοσμικού εθνικισμού όπου εφευρίσκουν λόγους για να νιώθουν υπερήφανοι, δεν χρειάζομαι να ζω ούτε εθνικά ούτε προσωπικά υπερήφανος. "ένας καταπισεσμένος λαός χρειάζεται" (αν είναι, που είναι...) την ελευθερία του. Στον Κάστρο δεν το προσάπτουν επειδή όλη την ζωή τους τους έχουν μάθει ότι είναι ένας "πατερούλης" που το μόνο που κάνει είναι να θυσιάζεται για το καλό τους ενάντια σε ξένους εχθρούς κλπ.
Σίγουρα οι περισσότεροι Κουβανοί θεωρούν τον Κάστρο πατέρα και όχι "πατερούλη" αλλά αυτό δεν με κάνει να αλλάζω άποψη και να πιστεύω ότι είναι ένας από τους χειρότερους "πατερούληδες".
@Zoros
Πόσοι Κουβανοί έχουν ζήσει από πρώτο χέρι την δικατορία του Μπατίστα ώστε να ξέρουν πράγματι ότι "περνούσαν πολύ χειρότερα" επί Μπατίστα;
Συγνώμη αλλά τέρμα με την Κούβα από εμένα, δεν είναι προσωπικό με κάποιον.
Κύριε Δήμου
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεδομένου του θέματος και ότι δεχτήκατε το σχόλιο του harrygreco, μήπως θα έπρεπε να βγάλετε το Moderation?
Όχι τίποτε άλλο αλλά να μην σας αποκαλέσουν "πατερούλη"...
Τελικά το moderation επηρέασε προς το καλύτερο και το περιεχόμενο των σχολίων… Διάβασα εκτός των άλλων, πολλά για την δημοκρατία σήμερα. Το πολίτευμα αυτό απαιτεί προσφορά χρόνου και δράσης. Ποιοι από εμάς θέλουν να ασχοληθούν? Εσύ ΝΔ, απέρριψες την πρόταση του γέρου Καραμανλή πριν από χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Viennezos said: «Αυτό που είχε προβλέψει ο Aldous Huxley, τώρα πια είναι δυστυχώς πραγματικότητα: Οι άνθρωποι αγαπούν τη σκλαβιά τους».
Πως μπορεί να οργανωθεί αντίσταση εναντίον ενός καθεστώτος βίας που για να πέσει πρέπει να θυσιάσουμε όλοι την υλική μας καλοπέραση? Και κατά την διάρκεια της επταετίας όλοι επιθυμούσαν να πέσουν οι συνταγματάρχες χωρίς όμως να θυσιαστεί κανείς τους. Οι πιο «επαναστάτες», του Γιωτόπουλου συμπεριλαμβανόμενου, έκαναν αντίσταση από τις «σοσιαλιστικές» πρωτεύουσες των Παρισίων, του Λονδίνου και της Στοκχόλμης, όπως έγραφε ο guerero το πρωί. Πρόθυμοι για αντίσταση ήταν οι λίγοι, οι εξαιρέσεις, που είτε πλήρωσαν το τίμημα (Μουστακλής, Παναγούλης π.χ), είτε το εξαργύρωσαν μετά την κατάρρευση με υπουργικούς θώκους.
@Navigator said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ.χ. Γιατί πρέπει να θεωρούμε τον Τέως Βασιλιά σαν μίασμα;
Που το είδες αυτό? Ως ηλίθιο ναι, ως μίασμα όχι.
Από τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε πλέον Βασιλεία και δεν τίθεται θέμα επανενθρόνισης του τι φοβόμαστε;
Ποιος φοβάται? Καμιά φορά γελάμε μαζί του, αυτό είναι όλο.
Αν ήξερες πόσος κόσμος έτρεχε κάποτε στα κρατητήρια επειδή κάποιος ρουφιάνος τον κατέδωσε ότι "ομίλησε προσβλητικά για το πρόσωπο του βασιλέως".
Μήπως έκανε περισσότερο κακό από ότι οι σημερινοί άρχοντες;
Ναι, έκανε περισσότερο κακό.
Επιτέλους, ακόμα κι ο Πινοσέτ έκανε ένα καλό για τη χώρα
ΑπάντησηΔιαγραφήτου: Πέθανε!
Ή μήπως αμφιβάλλει κανείς πως ο κόσμος μας είναι καλύτερος χωρίς αυτόν;
Καλησπέρα σε όλους.
ioannisk said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Δήμου
Δεδομένου του θέματος και ότι δεχτήκατε το σχόλιο του harrygreco, μήπως θα έπρεπε να βγάλετε το Moderation?
Όχι τίποτε άλλο αλλά να μην σας αποκαλέσουν "πατερούλη"..."
Με έχουν αποκαλέσει πολύ χειρότερα πραγματα.
Το σχόλιο του Χαρυ ήταν στο μεταίχμιο. Δεν ήταν χυδαίο, δεν έβριζε κανένα προσωπικά. Διατύπωνε την γνωστή του άποψη για τους Γραικούς (βάζει και τον εαυτό του μέσα - γι αυτό και δεν είναι ρατσιστική). Οι περισσότεροι απο μας διαφωνούμε με την ακραία του τοποθέτηση (αν και έχει δίκιο στο θέμα της ασυνέχειας) και στην εκτίμησή του για τους ελληνες δικτάτορες.(Αλλά δεν είναι υπέρ της δικτατορίας - γράφει: "οι δικτατοριες ομως ,σε παγκοσμιο επιπεδο,ειναι σχεδον ολες κακες").
Έκρινα ότι άγγιξε το όριο αλλά δεν το πέρασε...
ioannisk said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μόδα στον 21ο αιώνα είναι αυταρχικοί εκλεγμένοι πατερούληδες, δηλαδή δικτατορίσκοι, όπως ο Πούτιν, ο Τσάβες,
Γιατί είναι δικτατορίσκος ο Τσάβες? Έχει κερδίσει 8 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με μεγάλη πλειοψηφία, και με το σύνολο των ιδιωτικών ΜΜΕ εναντίον του.
Μέχρι πρότεινος τα πετρέλαια της Βενεζουέλας τα εκμεταλλευόταν μια μικρή ελίτ λευκών, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού λιμοκτονούσε. The party is over.
Να (αντι)γράψω κι εγώ λίγο από τον Ασημάκη Πανσέληνο κι από το βιβλίο του με (τον εξαιρετικά φιλόδοξο) τίτλο:΅"Τότε που ζούσαμε". (Δηλαδή τώρα τί κάνουμε;;;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λόγια είναι ο πλούτος της γης!
Από τις πιο γοητευτικές στιγμές της ζωής μου στάθηκε το κουβεντολόι, ο διάλογος με καλόπιστο φίλο. Μοιάζει με τέλεια ερωτική επαφή.
Ο μονόλογος μοιάζει με βιασμό. Θα έπρεπε λοιπόν ο παθός να μπορεί να καταχειρίσει και στην ανάγκη να φονεύσει το μονολογά και να απαλλάσσεται από κάθε ποινή σύμφωνα με το αρθρο 22 του Π.Ν.
Κι ακόμα ένα:¨
"Μπορείς να λέγεσαι άνθρωπος στο βαθμό που μπορείς να είσαι φίλος"
Αλήθεια ποιος τον ξέρει σήμερα τον Πανσέληνο;
Νά σαι καλά φίλε Νίκο που μας τον θύμισες.
zoferos mesaionas said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα (αντι)γράψω κι εγώ λίγο από τον Ασημάκη Πανσέληνο κι από το βιβλίο του με (τον εξαιρετικά φιλόδοξο) τίτλο:΅"Τότε που ζούσαμε". (Δηλαδή τώρα τί κάνουμε;;;)
Αλήθεια ποιος τον ξέρει σήμερα τον Πανσέληνο;
Νά σαι καλά φίλε Νίκο που μας τον θύμισες.
Ο τίτλος είναι σωστός - αναφέρεται στην Αριστερά...
Ο γιός του ο Αλέξης είναι καλός συγγραφέας.
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήAnvol γιατί κάθε σχόλιό σου έρχεται 8-10 φορές; Έχω βαρεθεί να σβήνω.
---------
Λυπάμαι κ. Δήμου για τον κόπο που σας βάζω, δεν φταίω όμως εγώ, το ξέρετε ότι τόση αυταρέσκεια δεν έχω, να στέλνω 10 φορές τα ίδια ...
Είναι το καταραμένο beta blogspot που τα δημιουργεί αυτά, γράφεις κάτι, προσπαθείς να το ανεβάσεις, σου δείχνει ότι απέτυχε, σου ζητάει refresh, δεν βλέπεις το σχόλιό σου κι άντε πάλι απ' την αρχή ...
Για το σχόλιο που λέτε έχασα μια ώρα, κι ήμουν και στο γραφείο, τραγική κατάσταση.
Γι αυτό, όσοι φίλοι δεν το έχουν εγκαταστήσει καλύτερα να μείνουν μακριά (άσε που δεν μπορείς και να σβήσεις σχόλιό σου, εκτός κι αν ο blog administrator έχει κι αυτός beta έκδοση.
Και δεν ξέρω και πώς να γυρίσω στο κανονικό blogspot, αν ξέρει ο mickey ίσως μπορεί να βοηθήσει ...
Και πάλι συγγνώμη.
mickey said...
ΑπάντησηΔιαγραφήAntvol,
Γι' αυτό κι έγραψα για τα σύγχρονα "μνημεία" μας - τρέμετε Παρθενώνες και Δελφοί :))
Πάντως σήμερα δεν έχεις παράπονο. Δες τι χακεριά έκανα για σένα ;)
-----
Μιχάλη,
Σ' ευχαριστώ πολύ για τη χακεριά.
Αυτό το καταραμένο beta blogspot, μεταξύ των άλλων δεινών, μου κουρεύει και το αβατάρι, για το οποίο είμαι τόσο περήφανος, ο καλύτερος πίνακας των τελευταίων 200 ετών (κατά τη γνώμη μου).
Πες μου πώς να γυρίσω στην κανονική έκδοση, θα σε ευγνωμονώ.
Και μια και μιλάμε για δικτάτορες, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βιβλία που έχω διαβάσει είναι "η γιορτή του τράγου" του Μάριο Βάργκας Λιόσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναφέρεται στον δικτάτορα Τρουχίλιο, έναν από τους χειρότερους δικτάτορες, του 20ου αιώνα, ο οποίος "εδρασε" στον Άγιο Δομήνικο, με τη στήριξη φυσικά των ΗΠΑ.
Αυτός δεν σκότωσε 3000, αλλά κάποια εκατομμύρια.
Υ.Γ.:Το βιβλίο είναι πολύ σκληρό, δεν συνιστάται σε όλους.
Αγαπητε Νικο
ΑπάντησηΔιαγραφήνομιζω οτι καποια πραγματα μπορει να μοιαζουν απο μια πρωτη ματια αλλα κατα βαθος δεν ειναι ιδια.
Η κοινωνια απο αρχαιοτατων χρονων ειναι κομμενη στα δυο και σε αυτο νομιζω δεν διαφωνει κανεις
να το πω σχηματικα και επικαιρα απο την μια ηταν και ειναι αυτοι που εχουν και απο την αλλη αυτοι που δεν εχουν
αυτοι που δεν ειχαν και δεν εχουν προσπαθησαν πολλες φορες να αποκτησουν δικαιωμα σε αυτη την ζωη και οχι στην αλλη που τους εταζαν και τους ταζουν τα δεκανικια των εχοντων
σιγουρα λαθη δεν κανει οποιος δεν κανει τιποτα
αυτοι που προσπαθουν κατι για πρωτη φορα στη ζωη δεν εχουν την πειρα καποιου προηγουμενου και λογικο ειναι να κανουν λαθη
ο ανθρωπος ειναι αγελαιο ον και ετσι λειτουργει επομενως λειτουργει ο ηγετης
το ποδοσφαιρο μπορει να ειναι ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα
ειναι ταυτοχρονα και ομαδικο και ατομικο παιγνιδι
το ιδιο συμβαινει και στη κοινωνια
το θεμα ειναι πως γινεται κανεις ηγετης και με ποιανου το μερος ειναι.
αληθεια τι ξερουμε για την Κουβα π.χ.?
τι ομοιοτητες εχουν αυτες οι χωρες μεταξυ τους?
νομιζω οτι η λογικη του ολοι οι γιατροι τα παιρνουν,ολοι οι δικηγοροι ειναι απατεωνες,ολοι ειναι δικτατορες και ιδιοι δεν ειναι σωστη
πρεπει να μπορουμε να δουμε και καποια αλλα πραγματα
μην λειτουργουμε μηχανιστικα
το καθεστως π.χ. στην Κουβα δεν επιβληθηκε,γεννηθηκε εκει.
το πως εξελιχτηκε ειναι μια συζητηση ειναι λαθος ομως να εξισωνουμε τον Πινοτσετ με τον Καστρο η τον Σταλιν με τον Χιτλερ κοκ
μη παρεξηγηθω δεν παιρνω το μερος κανενος αλλα δεν μπορω να τους βαλω ολους σενα τσουβαλι
το θεμα ειναι να βγαινουν συμπερασματα και να υπαρχει βελτιωση στην κοινωνια
και βεβαια σε λιγες γραμμες ειναι δυσκολο να αναπτυχθει ενα τοσο μεγαλο θεμα
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τίτλος είναι σωστός - αναφέρεται στην Αριστερά...
Πράγματι, δεν διαφωνώ. Απλώς, για κάποιον που δεν ξέρει το βιβλίο και σε τι αναφέρεται, μπορεί να του φανεί υπερβολικά φιλόδοξος.
Ένας άλλος φιλόδοξος τίτλος είναι το "ζωή, οδηγίες χρήσεως" του Περέκ.
Αλλά ξεφύγαμε από το θέμα...
;)
@zoros
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνταγωνισμός ΔΕΝ υπάρχει, επειδή ακριβώς το Management του ΟΤΕ είναι στον έλεγχο του Δημοσίου. Μην μπερδεύουμε το αυγό με την κότα. Οι εναλλακτικοί πάροχοι που έχουν ξεφυτρώσει είναι απλά μαγαζάκια που δεν τολμούν να φτιάξουν δικό τους πανελλαδικό δίκτυο και το παίζουν τζάμπα μάγκες με το ...δικό του δίκτυο. Κάτσε να ιδιωτικοποιηθεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ο ΟΤΕ και θα δεις σοβαρές εταιρείες να μπαίνουν στο παιχνίδι.
Κοντός ψαλμός ...αλληλούια!
(Πάντως δεν καταλαβαίνω προς τι ο πανικός. Με τη DSL της αρκούδας, το Wi-MAX επί θύραις και το VoIP να καταλαμβάνει τη θέση που του αρμόζει, πιστεύει κανείς πως υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα τιμολόγια;)
Antvol:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα σε αυτό το post το εξής σχόλιο από εκείνον που το έγραψε:
You can't migrate a Blogger Beta blog to the old platform. All blogs from the classic Blogger will migrate to the new Blogger very soon.
This blog has a list of known issues in Blogger Beta. The blog says that Blogger Beta users can comment on all Blogger blogs (there was an issue, but it has been fixed).
posted by Ionut Alex. Chitu : 11/11/2006 11:10 AM
. . .
Θα το ψάξω κι άλλο, αλλά φοβάμαι πως θα είναι μάταιος κόπος. Προφανώς και η Google, όπως κάθε εταιρεία που γιγαντώνεται, αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα ...δικτατορίσκου :(
To 2040 ( λένε οι επιστήμονες ) οι πάγοι στους πόλους θα λιώνουν εντελώς κάθε καλοκαίρι για να ξαναπαγώσουν (αν παγώσουν) κάθε επόμενο χειμώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα έχει τραγικό αντίκτυπο
( λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη ) στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, ( δηλαδή τα παιδιά μας ) που θα καταδικαστούν να ζήσουν σε συνθήκες που θα θυμίζουν κόλαση.
Αν κάποιος ( που τυγχάνει να είναι και πλανητάρχης ), την ίδια ώρα της ανακοίνωσης σφυρίζει αμέριμνος, ή παίζει γκολφ, ( και επιμένει πεισματικά να μην υπογράφει τις συνθήκες για το περιβάλλον, επειδή λέει ότι δεν συμφέρει στις πολυεθνικές του )
κρίνεται αθώος ( στις συγκρίσεις που επιχειρούνται και στις αναφορές που γίνονται στα διάφορα πόστ ) και ο Κάστρο κρίνεται ένοχος ( επιμένουμε να μη πιστεύουμε τους Κουβανούς αλλά τους Αμερικάνους για το τι πιστεύουν ότι πιστεύουν οι Κουβανοί ) ή συγκρίνεται με τον κάθε αιμοσταγή δικτάτορα
τότε κάτι δεν πάει καλά.
Νομίζω ότι ( δυστυχώς ) μας διακατέχουν ασίγαστα πάθη που μας εμποδίζουν να βλέπουμε
( μεταξύ άλλων και τα μελλοντικά θύματα αλλά και τις μαύρες σελίδες του τότε Γκίνες )
@dimitris
ΑπάντησηΔιαγραφή"Γιατί είναι δικτατορίσκος ο Τσάβες? Έχει κερδίσει 8 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις"
888 μπορεί να κερδίσει και δεν αμφιβάλω, αυτό όμως δεν μου λέει τίποτα. Αλήθεια ποιες είναι οι 8;
"και με το σύνολο των ιδιωτικών ΜΜΕ εναντίον του." Ποια εφημερίδα της Βενεζουέλας διαβάζεις; Προσωπικά δεν έχω διαβάσει ποτέ καμμία. Τα κρατικά ΜΜΕ τι κάνουν;
Γιατί είναι δικτατορίσκος;
Ίσως γιατί έχει ήδη κάνει ένα πραξικόπημα (συνταγματάρχης γαρ) το 1994, ίσως γιατί έχει σκοπό να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας του (το δικό του σύνταγμα) ώστε να μπορεί να μείνει στην εξουσία μέχρι το 2020, ίσως γιατί ελέγχει όλα τα check and balances της χώρας του (το πως είναι το θέμα), ίσως γιατί στις τελευταίες εκλογές, που κέρδισε πράγματι χαλαρά, οι ψηφοφόροι έδιναν και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα (In Hugo's hands), ίσως γιατί μπερδεύει το δημόσιο ταμείο με την τσέπη του, ίσως γιατί οι μόνοι αρχηγοί κρατών που συναστρέφεται είναι δικτάτορες ή "δικτατορίσκοι" κλπ.
Πάντως είναι πολύ σέξυ όταν εμφανίζεται επίσημα με την στολή του συνταγματάρχη. Σίγουρα ο στρατηγός (πχ Πινοσέτ) έχει άλλη αύρα, ίσως να φταίνε τα χρυσά αστέρια...
Μην αγχώνεσαι για την "μια μικρή ελίτ λευκών" αυτή ζει και βασιλεύει.
"The party is over". No my friend. Chavez's party will be over when oil's price will fall or when the westerners, that is us, will stop consume oil, then the misery of Venezuela’s people will once again prevail thanks to the megalomaniac follies of a funny petty dictator. To be be sincere: I do not care they voted him.
Ελπίζω το comment μου να μην είναι πολύ επιθετικό, είναι και η ώρα άλλωστε.
@πάντα σκεπτικιστής
Το πρόβλημα μου είναι με το moderation. Σίγουρα δεν είναι δικό μου "μαγαζί" οπότε απλώς εκφέρω την άποψη μου.
Για τον harry, συμφωνώ ότι η βιολογική συνέχεια είναι ιστορίες για γραικούς (πέτυχα τον όρο;) και δεν χρειάζομαι κανένα harry να μου το πει, όμως η εμμονή του συγκεκριμένου σχολιαστή με κουράζει κάτι που δεν είναι πρόβλημα, απλώς προσπερνάω τα σχόλια, όπως ίσως κάνουν πολλοί στα δικά μου. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι εκφράζει απόψεις της άκρας δεξιάς. Σίγουρα μία ιδιάζουσα και προσωπική ακρά-δεξιά, δεν γνωρίζω άλλον έλληνα-"ανθέλληνα" ακρο-δεξιό, που όμως αν διαβάζεται τότε θα πρέπει να διαβάζεται και η άποψη του κάθε ΜήτσοΞύπναζζζζζζζ που είναι η κλασική σκέψη ενός ακρο-δεξιού.
Εξαιρώ τις ύβρις προς τον κ. Δήμου ή στον κάθε σχολιαστή αν τις αυτός τις βρίσκει υβριστικές.
Το ξαναλέω, δεν είναι δικό μου Blog ούτε είμαι δημόσιο πρόσωπο απλώς αυτή είναι η γνώμη μου.
Μιας και και το θέμα είναι για "πατερούληδες" ας πω κάτι κοινότυπο: ευελπιστώ σε μία κοινωνία όπου θα υπάρχει η απαραίτητη παιδεία ώστε ο καθένας να γράφει ή να λέει ότι θέλει χωρίς να υπάρχει η περίπτωση να κυβερνήσουν "πατερούληδες".
@mickey & zoros
Το μονοπώλιο είναι μονοπώλιο ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη του. Στην θεωρία αν αυτό ελέγχεται από ιδιώτες τότε υπάρχει δυνανότητα ανταγωνισμού.
Όνειρα γλυκά σε όλους (και όλες) :)
Mickey said
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας ακόμα "δικτάτορας" πρόκειται να μας αφήσει χρόνους!
Μετά από δεκαετίες λιβανίσματος και μεσοβέζικων μέτρων, φαίνεται πως επιτέλους το Management του ΟΤΕ θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
Είααι σίγουρα εκνευρισμένος από το λάθος του ΟΤΕ γιά το adsl και δικαιολογημένα, αλλά σκέψου όμως:
1.Tο κοινωνικό πρόσωπο του ΟΤΕ. Τηλέφωνο στο πιό απόμακρο χωριό, συνδρομητές με πέντε δέκα κλήσεις όλο τον χρόνο, οι ιδιώτες αν δεν παρουσιάζεις την έλαχιστη καθορισμένη γι αυτούς κίνηση σου κόβουν αμέσως την παροχή.
2. Την παχειά αγελάδα που χρόνια άρμεγαν όλες οι κυβερνήσεις γιά να βουλώνουν άλλες τρύπες, στρατό, υγεία, παιδεία.
3.Αιτία γιά την αργοπορημένη πορεία στον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ αποτελούνν οι εκάστοτε κυβερνώντες και όχι ο ίδιος ο ΟΤΕ.
4.Οταν με τον ιδιώτη θέλει κάποιος απομακρυσμένος πελάτης adsl, data κλπ, δεν θα κάνει μιά απλή αίτηση και θα περιμένει εστω και αρκετό καιρό, θα περιμένει και πάλι, και θα του γίνεται μελέτη μεταφοράς και εγκατάστασης γραμμής και θα τα ακουμπάει, αλλοιώς γιόκ .
5. Ολοι οι υπάρχοντες πάροχοι αντίστοιχων υπηρεσιών έγιναν μάγκες με τα δίκτυο του ΟΤΕ που με τις ευλογίες της ΕΕ ανάγκασαν τον να τους νοκιάζει δίκτυο έναντι εξευτελιστικού ποσού.
6. Τρείς φορές πήγα σε εταιρεία παροχής Intenet γιά αλλαγή ενός τροφοδοτικού mοdem isdn ,ενός φίλου που κάηκε, και μου έδιναν άλλο καμμένο.
7. Κάηκε απο κεραυνό η κεραλια κινητής στην Βόρειο Χαλκιδική και επισκευή έγινε μετά από δίμηνο.
Γενικά στους ιδιώτες κάνουμε την πάπια γιατί με το τηλέφωνο κάνε όσα παράπονα θες και τι έγινέ; Ο ΟΤΕ όμως έχει γωνιακά μαγαζιά και το βρίσκουμε εύκολα.
Πανάσχημη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμμία διεθνής συγκυρία δεν δικαιολόγεί την απροκάλυπτη υποστήριξη στυγνών και εγκληματιών δικτατόρων. Η απειλή δεν ήταν πιθανός έλεγχος των χωρών απο τις ΕΣΣΔ αλλά ο κίνδυνος απώλειας πλουτοπαραγωγικών πόρων που τους έλεγχαν Αμερικανικά συμφέροντα. Εδώ στις ΗΠΑ πέρασαν πολλά χρόνια για να δρέψουμε τους καρπούς της κοντόφθαλμης αυτής πολιτικής των κυβερνήσεων μας. ¨Ηδη όμως τα αποτελέσματα είναι εμφανή. ( Περσία, Μέση Ανατολή, Βενεζουέλα, Νικαράγουα και φοβάμαι ακόμα δεν έχουμε δεί τίποτα). Έχουμε χάσει το λεγόμενο moral high ground και μας έμειναν οι βόμβες. Κάποια μέρα όμως θα τελειώσουν κι αυτές. Και τότε. . ..
Kαλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά - όλοι οι δικτάτορες δεν είναι ίδιοι. Επίσης όλοι οι σχολιαστές δεν είναι ίδιοι.
Μην συγκρίνετε τον Χάρυ με τον zzzzzzz: ο δεύτερος γράφει χυδαιότητες και βρίζει πρόσωπα. Ο πρώτος έχει απλώς αποκλίνουσες απόψεις. Αλλά εδώ δεν κάνω λογοκρισία στις απόψεις. Ο καθένας μπορεί να διατυπώνει τη δική του και να κρίνεται γι αυτήν.
(Να ένας ορισμός της δημοκρατίας).
Το να προσβάλλεις πρόσωπα και την αισθητική όλων με χυδαιότητες - αυτό και στην δημοκρατία τιμωρείται.
Καλημέρα σ' όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εδώ στην Ελλάδα που τώρα το παίζουμε όλοι δημοκρατικοί, θυμάμαι πως με την θέλησή μας γεμίζαμε ολόκληρα στάδια γιά να παρακολουθήσουμε διάφορες εκδηλώσεις της χούντας. Καυτατζόγλειο στάδιο τίγκα 50000 κόσμος, παρελάσεις πέντε σειρές κόσμος. Ασε που η παρέα οι πιό πολλοί αριστεροι, έπαιρναν μέρος τα καλοκαίρια στις εξορμήσεις "Εθνικής Διαπαιδαγώγησης" στα χωριά Ηπείρου και Θεσσαλίας, με την δικαιολογία ότι πέρνανε ένα γερό χαρτζιλίκι.
Η αντιδικτατορική υστερία των νεο-Ελλήνων καμουφλάρει τον κομπλεξισμό τους για μία περίοδο της ιστορίας όπου ελάχιστοι αντέδρασαν, πολύ σιώπησαν και αρκετοί όχι απλώς συμβιβάσθηκαν, αλλά έσπευσαν θορυβωδώς να συμπλεύσουν με την "Εθνοσωτήριο", κράτησαν παντιέρες με τον "Αναγεννώμενο φοίνικα" και έδρεψαν δεόντως και καρπούς από την σύμπλευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την περίοδο της βασιλείας στην Ελλάδα, και άλλες χώρες είχαν κατά καιρούς βασιλείς και αντιδημοκρατικά καθεστώτα αλλά δεν κάνουν έτσι... Εμάς μας βολεύει να φορτώνουμε όλα τα δεινά της νεωτέρας Ελλάδος στην "ξενόφερτη βασιλεία", την "αμερικανοκίνητη δικτατορία" κτλ., (για να μην αναφέρουμε την ... τουρκοκρατία), για να αποφεύγουμε την ευθύνη για το θλιβερό σημερινό τριτοκοσμικό κατάντημα της χώρας μας.
Άλλωστε "όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες, αυτοί ήταν ακόμη ανεβασμένοι στα δένδρα" κτλ, κτλ.
amplaoumplas said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Διάβασα με ενδιάφερον τα σχόλια και διαπίστωσα ότι για τον καθένα η λέξη δημοκρατία περιέχει άλλο νοήμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφωνίες σε βασικά ζητήματα".
Καταρχήν η δημοκρατία δεν έχει καμία ή σχεδόν καμία σχέση με τη διαδικασία εκλογών.
Έπειτα η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που ευνοεί τη δικτατορία για μικρό ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. Περικλής) και ως αντίβαρο των πάσης φύσεως ολιγαρχιών.
Πρέπει, τέλος να σταματήσουμε να αυθαιρετούμε με την έννοια της άμεσης Δημοκρατίας (απευθύνεται και στο Γ. Παπανδρέου)γιατί μοιάζουμε με τους μαθητές του σχολείου που μόλις περάσει κάποιος καιρός από το μάθημα, θυμούνται ότι διώξαμε τους Ιταλούς στις Θερμοπύλες.
Ας μη βιαστεί κανείς να πει ότι αυτά ίσχυαν στην αρχαιότητα και τώρα δεν ισχύουν, γιατί αν θελήσουμε κάποτε να συνεννοηθούμε για τα πολιτεύματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εκείνη την ορολογία που είναι σαφής και ανοίγει τρομαχτικά μεγάλους ορίζοντες.
Έριξα χθες το βράδυ μια ματιά στη Κυριακάτικη "Ε"... Αναδημοσίευσε μια πολύ ωραία, κατα τη γνώμη μου, διαφήμιση εφημερίδας του Μεξικού:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.adpunch.org/entry/milenio-diario-such-a-complex-world-needs-a-good-example/
Θα συμφωνήσω ότι όλοι οι δικτάτορες δεν είναι ίδιοι: άλλοι είναι για μία και άλλοι για περισσότερες φορές ισόβια!
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην τιμητική του ο σ. Φιντέλ, που προκειμένου να παράσχει δωρεάν και καθολική δημόσια παιδεία και υγεία στους Κουβανούς καταπάτησε κάθε έννοια ελευθερίας και δημοκρατίας. Ας είναι!
Όμως, αποδείχτηκε ότι ακόμη κι η «ψαγμένη» κοινότητα του doncat δεν μπορεί να ξεφύγει από τη στερεοτυπική και μεροληπτική περιγραφή του κόσμου από τα δυτικά media. Έτσι, ουδεμία αναφορά στους «πατερούληδες» της Σ. Αραβίας, των εμιράτων του Κόλπου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν κλπ. κλπ., να μην πιάσουμε και τις χώρες της Αφρικής. Βλέπετε, αυτοί «είναι καθάρματα, αλλά είναι δικά μας καθάρματα».
Πάντως, μια κι η αφορμή ήταν ο Πινοτσέτ, μεγαλύτερο παραμύθι από το ότι δήθεν επί των ημερών του, και χάρη στη νεολιμπεραλιστική οικονομική πολιτική του, η Χιλή γνώρισε ευημερία, δεν πρέπει να υπάρχει (να μην αντιγράφω το blog μου).
@Mickey
ΑπάντησηΔιαγραφή“Ανταγωνισμός ΔΕΝ υπάρχει, επειδή ακριβώς το Management του ΟΤΕ είναι στον έλεγχο του Δημοσίου. Μην μπερδεύουμε το αυγό με την κότα.”
Μα γιατί το λες αυτό? Τι σχέση έχει που το μάνατζμεντ είναι κρατικό με τον ανταγωνισμό? Ίσα-ίσα που είναι πολύ πιο εύκολο να ανταγωνίζεσαι με μια ΔΕΚΟ-μπάχαλο από ότι ένα σοβαρό ιδιώτη. Ο ανταγωνισμός δεν υπάρχει, επειδή η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να αξίζει τον κόπο σοβαρή τηλεπικοινωνιακή επένδυση και έχει αρκετές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (νησιά, βουνά κλπ).
Ένας τομέας που ιδιωτικοποιήθηκε με σωστό τρόπο είναι ο τραπεζικός: Πρώτα δημιουργήθηκαν σοβαρά ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα και στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκαν οι κρατικές.
“Πάντως δεν καταλαβαίνω προς τι ο πανικός. Με τη DSL της αρκούδας, το Wi-MAX επί θύραις και το VoIP να καταλαμβάνει τη θέση που του αρμόζει, πιστεύει κανείς πως υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα τιμολόγια;)”
Μα για αυτό μίλησα για αύξηση παγίων και όχι για αυξήσεις στις συνδιαλέξεις. Επειδή το WiMax είναι ακόμα μακριά (τουλάχιστο 3 χρόνια), πρακτικά για να έχεις επικοινωνία στην Ελλάδα στο 99% των περιπτώσεων χρειάζεσαι ΟΤΕ. Και αν με αυτές τις συνθήκες, ήμουν εγώ το αφεντικό του ΟΤΕ, σίγουρα θα έβαζα τα πάγια στα 200€ και όταν άρχιζε να υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός θα τα έριχνα. Απλά πράγματα.
Και ολίγα τινά για τον ΟΤΕ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν, φοιτητής ακόμη, το 1985 στου Γκύζη, ζήτησα γραμμή τηλεφώνου, οι υπάλληλοι του ΟΤΕ κουνούσαν το κεφάλι. Και όμως, συμφοιτητές μου (πάμπολλοι) πήραν γραμμή αμέσως με το που πάτησαν το πόδι τους στην ΑΘήνα με "δοκιμασμένες" στο Ελλαδιστάν μεθόδους και μεθοδεύσεις (μεταφορά γραμμής από επαρχία, σοβαρά προβλήματα υγείας γονέος διαμένοντος εν επαρχία κτλ, κτλ), πάντοτε με το ανάλογο "σπρώξιμο" (ο νοών νοείτω).
Χρειάσθηκαν 8 χρόνια για να μου προτείνουν σύνδεση, όταν πια είχα μετακομίσει στην Λαμπρινή. Και αν δεν υπήρχε η κινητή τηλεφωνία να σπάσει το μονοπώλιο του ΟΤΕ και να πιέσει την αγορά, δεν θα είχαμε σήμερα την δυνατότητα να έχουμε σταθερή γραμμή τόσο σύντομα μετά την αίτησή μας.
Τις προάλλες, όταν μία χούφτα συνδικαλιστών "δημοκρατικά" έκλεισε την είσοδο του ΟΤΕ και παρεμπόδισε τους υπολοίπους να προσέλθουν στην εργασία τους, τα κανάλια συνεντευξίασαν μία κυρία εκ των "αγωνιζομένων" συνδικαλιστών, η οποία (σημειωτέον, πίσω από γυαλιά ηλίου και αφ' υψηλού) "δίδαξε" λέγοντας επί λέξει ότι πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως μερικοί άνθρωποι (δηλ. αυτή και το συνάφι της) πρέπει να έχουν μόνιμη δουλειά (προφανώς για το καλό και των υπολοίπων).
Εσείς, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μάθετε ότι κάποιοι δουλεύουν λιγότερο, έχουν εξασφαλίσει αμοιβές και προνόμια πολλαπλάσια των δικών σας και έχουν το κεφάλι τους ήσυχο εφ΄όρου ζωής, αλλά είναι και για το δικό σας καλό. Γι΄αυτό και όταν θα καλείσθε (όπως σχεδόν για το σύνολο του δημοσίου τομέα) να καλύψετε, διά των κρατήσεων και των φόρων που σας επιβάλλονται, τα ελείμματά τους, μην βαρυθυμείτε. Τελικά είναι υπέρ σας!
Εγώ προσωπικώς, όταν και αν καταργηθεί η μονιμότητα στον ΟΤΕ (στην πράξη και όχι ως θεωρητική δυνατότητα), θα βάλω την γάτα μου να κλάψει γοερώς (το έχει και το site άλλωστε).
T.S.E lliot said:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ state terrorists ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ. ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΩΝ. ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ: ΤΟ meat taboo.
ΥΓ:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΕ ΔΗΜΟΥ
ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΑΣ ΠΟΣΤ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΣΕΝΙΚΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ!!! DUD $ SON games
:-)))
Univers said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αντιδικτατορική υστερία των νεο-Ελλήνων καμουφλάρει τον κομπλεξισμό τους για μία περίοδο της ιστορίας όπου ελάχιστοι αντέδρασαν, πολύ σιώπησαν και αρκετοί όχι απλώς συμβιβάσθηκαν, αλλά έσπευσαν θορυβωδώς να συμπλεύσουν με την "Εθνοσωτήριο", κράτησαν παντιέρες με τον "Αναγεννώμενο φοίνικα" και έδρεψαν δεόντως και καρπούς από την σύμπλευση.
Τετ Δεκ 13, 10:16:37 πμ
***
Συμφωνώ με τα παραπάνω.
Οι κατόπιν εορτής ... αγωνιστές κατά της δικτατορίας μου θυμίζουν την Τουρκία που κήρυξε τον πόλεμο κατά των Γερμανών στις 23/2/1945, όταν ο πόλεμος είχε ήδη κριθεί...
doctor
Reactor69: «Να σου πω ρε συ Vrennus, αν ο Μπατίστα ήταν ακόμα επάνω, θα ζωνόσουν τ' άρματα και θα έπαιρνες το πρώτο Boeing για Αβάνα;»
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χτυπούσαν τ' άρματα στη μαγνητική πύλη του «Ελβενιζέλος» κι αντί για Αβάνα θα βρισκόμουν λίγο παραπέρα, Γκουαντάναμο μπέι!!!
Να συμφωνησω απολυτα με την αντιδικτατορικη υστερια που απγορευει οποιαδήοτε ρεαλιστικη αναλυση της ιστοριας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε καταντησει να μαθαινουμε διεθνη πολιτικη απο φυλλαδες που στηριζαν τη τρομοκρατια και συγεκριμενα ιστορια τηε Λατινικης Αμερικης από τα άσματα του Θοδωρακη.
Η ψυχρη επιστημονικη αναλυση ειναι αδιανόητη διοτι έχουμε βρει τη συνταγη του "ειμαι ηθικος και ειμαι αριστος στο να καταγγελω." Οταν ζητας μια σοβαρη αναλυση και ρεαλιστικες εκτιμησεις ακους "εμενα δεν μ'ενδιαφερουν αυτα, εγω ειμαι ηθικός και καταγγέλω."
Χωρίς να έχω του κόσμου τα στοιχεία για να στηρίξω την αντίληψή μου θα έλεγα τα παρακάτω:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Κούβα υπάρχει μια ισοπέδωση προς τα κάτω. Δεν έχει σημασία αν είσαι γιατρός, μηχανικός ή εργάτης. Είσαι το ίδιο και επίσης το ίδιο περίπου φτωχός. Δεν υπάρχουν "ζήλιες" και άμεσος ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτών. Είναι όλοι, πρώτα απ΄όλα, προλετάριοι. Στο ίδιο καζάνι βράζουν.
Αυτό δημιουργεί μια έλλειψη ατομικισμού που από την άλλη, όμως, προάγει μια ιδιότυπη και αυθόρμητη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων έτσι ώστε ο καθένας από το πόστο του και από τον ρόλο του πρέπει να συντρέξει τον συνάνθρωπό του. Από αυτό έχει και την "κοινωνική αμοιβή" του.
Από την άλλη όλοι είναι απλά γρανάζια μιας μηχανής, όποιος και αν είναι ο ρόλος του σ'αυτήν (εκτός από την νομενκλατούρα φυσικά). Ολοι είναι ίσοι και το ίδιο φτωχοί, το ίδιο ασήμαντοι έξω από την κοινωνική τους ομάδα, έτσι όπως και τα μέλη πρωτόγονων φυλών.
Δεν μπορούν να δεχθούν τον εαυτό τους έξω από την ομάδα και επιζητούν την αποδοχή της - γιαυτήν εργάζονται.
Είναι επόμενο μια κοινωνία που είναι έτσι εκπαιδευμένη και οργανωμένη, και ιστορικά αλλά και λόγω του καθεστώτος των τελευταίων 50 χρόνων και των εξωτερικών πιέσεων προς αυτό, να θέλει και να έχει, απολύτως λογικά, ανάγκη τον φύλαρχό της, τον πατερούλη της.
Και πάλι καλά να είναι ο Κάστρο. Αλλά αν κάποια στιγμή ο Κάστρο πεθάνει και αντικατασταθεί από κάποιον εντελώς ακατάλληλο τότε η εύθραυστη οικονομία της Κούβας μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικές καταστροφές και φονικές ακόμη αναταράξεις σε πολιτικό επίπεδο, κατάρρευση της παραδοσιακής αλληλεγγύης που στηρίζει αυτή την κοινωνία και την κάνει να επιβιώνει κτλ.
Γιαυτό και ο Κάστρο θεωρεί τον αδελφό του ως τον καλύτερο να τον διαδεχθεί. Δεν είναι νεποτισμός, κατά την γνώμη μου. Γιατί ξέρει τι να περιμένει από αυτόν. Είναι απόλυτα λογικό να το επιθυμεί και απολύτως δικαιολογημένο.
Αλλά τι μετά και απ' αυτόν; Κανείς δεν ξέρει και αυτή η χώρα μπορεί να υπεισέλθει σε σημαντικές καταστροφές και καταρρεύσεις αν δεν υπάρξει η απαραίτητη προσοχή στο μέλλον.
Γιατί ο Κάστρο ήταν μια κάποια εγγύηση.
Με φόβο στην καρδιά ελπίζω το καλύτερο για τον Κουβανικό λαό για να μην βρεθούμε και πάλι στα πρωτοσέλιδα με νέες ανθρωπιστικές καταστροφές απλά για να έχει ο Μπούς τις "δημοκρατικές εκλογές" του - όπως και στο Ιράκ.
Μια αργή μετάβαση είναι ο μόνος δρόμος.
+Ahmadinejad
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα της ταύτισης του Κάστρο με τον Πινοσέτ, είναι ενδιαφέρουσα μεν, ατυχής δε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε αυταρχικό καθεστώς είναι απεχθές.
Αλλά - όπως πολύ σωστά ο Reactor69 σημειώνει - ο Κάστρο είναι προϊόν μιας επανάστασης, ενώ ο Πινοσέτ είναι η πηγή μιας από τις χειρότερες δικτατορίες που γνώρισε ο περασμένος αιώνας.
Για λόγους που δεν είναι της ώρας να εκθέσω, (θα γίνει μακρυνάρι...) ο Πινοσέτ αποφάσισε να εξοντώσει οποιονδήποτε δεν δεχόταν να υποστηρίξει ενεργά την χούντα του.
Πουθενά αλλού (με την εξαίρεση της ναζιστικής Γερμανίας) δεν εφαρμόστηκαν συστήματα οργανωμένης μαζικής εξόντωσης. Π.χ. η ρίψη των αντιφρονούντων μαζικά, από βομβαρδιστικά στον Ειρηνικό - τους πέταγαν σαν βόμβες.
Τρεις χιλιάδες υποτίθεται ότι είναι τα βεβαιωμένα πτώματα, αλλά άγνωστος αριθμός χιλιάδων αγνοουμένων.
Επιπλέον, έχουμε χαρακτηριστικά γενοκτονίας, αν λάβουμε υπόψη ότι τα ανήλικα παιδιά των θυμάτων, δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες στρατιωτικών και ασφαλιτών στη Χιλή και την Αργεντινή. Ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν έως και σήμερα - τα παιδιά μεγάλωσαν μαθαίνοντας από τους θετούς τους γονείς, να μισούν τους φυσικούς τους (που είχαν ήδη εξοντωθεί).
Κατά συνέπεια και χωρίς καμμία υπερβολή, η σύγκριση Κάστρο με Πινοσέτ, είναι τόσο επιτυχημένη, όσο η σύγκριση Μεταξά και Χίτλερ.
Αν θεωρείτε ότι είναι το ίδιο, μάλλον μιλάμε άλλη γλώσσα.
Σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ.
Η εμπλοκή είναι γνωστή, υπάρχουν ντοκουμέντα, ποινικές ευθύνες και πρόσφατες (2005) δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων (της εποχής εκείνης).
Το παιχνίδι αφορούσε τις εταιρείες United Fruit, Coca-Cola Inc., Anaconda (χρώμιο).
Αυτά είναι πασίγνωστα, και μην ανακαλύπτουμε την ...Αμερική.
Όσο για την φωτό του Πινοσέτ με τον Κάστρο: ο Πινοσέτ, είχε οριστεί από τον (ό,τι καλό και πω είναι λίγο) Σαλβαδόρ Αλιέντε, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και εθεωρείτο έμπιστος.
Conclusion
Καλό είναι όλοι να είμαστε προσεκτικοί, αποφεύγοντας ισοπεδωτικές προσεγγίσεις.
Υ.Γ. Γειά σου Andy & all!
ioannisk said...
ΑπάντησηΔιαγραφή888 μπορεί να κερδίσει και δεν αμφιβάλω, αυτό όμως δεν μου λέει τίποτα. Αλήθεια ποιες είναι οι 8;
Αναφέρομαι σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, αλλά και το περίφημο δημοψήφισμα που οργάνωσε η αντιπολίτευση για να τον ανατρέψει.
"και με το σύνολο των ιδιωτικών ΜΜΕ εναντίον του." Ποια εφημερίδα της Βενεζουέλας διαβάζεις; Προσωπικά δεν έχω διαβάσει ποτέ καμμία. Τα κρατικά ΜΜΕ τι κάνουν;
Φαντάζομαι ότι τα κρατικά υποστηρίζουν Τσάβεζ. Όμως υπάρχει πανίσχυρο δίκτυο ιδιωτικών ΜΜΕ που είναι εναντίον του. Και εκπέμπει ανενόχλητο, παρά τη εξοργιστική υποστήριξη που παρείχε στο στρατιωτικό πραξικόπημα-φιάσκο. Όλες οι πληροφορίες μου είναι από το news.yahoo.com
Γιατί είναι δικτατορίσκος;
Ίσως γιατί έχει ήδη κάνει ένα πραξικόπημα (συνταγματάρχης γαρ) το 1994, ίσως γιατί έχει σκοπό να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας του (το δικό του σύνταγμα) ώστε να μπορεί να μείνει στην εξουσία μέχρι το 2020,
Για το δικό του πραξικόπημα δεν ξέρω, όμως η αλλαγή του συντάγματος είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε έθνους, εφόσον αποφασισθεί με δημοψήφισμα. Εμείς αλλάζουμε το δικό μας Σύνταγμα κάθε 4 χρόνια, και χωρίς δημοψήφισμα.
Επίσης, δεν ζητάει επανεκλογή για 20 χρόνια, ζητάει να μπορεί να καταργηθεί το όριο εκλογιμότητας. Ούτε και στο ελληνικό Σύνταγμα υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά και στα περισσότερα Συντάγματα επίσης. Δεν βλέπω αντιδημοκρατικότητα πουθενά.
ίσως γιατί ελέγχει όλα τα check and balances της χώρας του (το πως είναι το θέμα),
Δηλαδή, ποιος θα έπρεπε να τα ελέγχει, πέραν του εκλεγμένου προέδρου της χώρας?
ίσως γιατί στις τελευταίες εκλογές, που κέρδισε πράγματι χαλαρά, οι ψηφοφόροι έδιναν και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα (In Hugo's hands),
Το άρθρο δεν λέει τίποτα τέτοιο. Πιστεύεις δηλ. ότι ασκήθηκε βία και νοθεία? Κανείς διεθνής παρατηρητής δεν κατήγγειλε κάτι παρόμοιο. Έκανα και έρευνα στο google, δεν βρήκα τίποτα σχετικό.
ίσως γιατί μπερδεύει το δημόσιο ταμείο με την τσέπη του, ίσως γιατί οι μόνοι αρχηγοί κρατών που συναστρέφεται είναι δικτάτορες ή "δικτατορίσκοι" κλπ.
Πρώτη φορά διαβάζω να κατηγορείται για διαφθορά ο Τσάβεζ. Σε μια Λατινική Αμερική όπου η διαφθορά είναι μεγαλύτερη παράδοση ακόμα κι από την Ελλάδα. Σχετικά με τις συναναστροφές του, ούτε κι εμένα μου αρέσουν. Απλώς τον δικαιολογώ εξ αιτίας της πραγματικής απειλής που αντιμετωπίζει από τη μεριά των ΗΠΑ. Πάντως σε καμιά περίπτωση αυτό δεν είναι δείγμα αντιδημοκρατικότητας. Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει πολύ χειρότερα καθεστώτα.
Πάντως είναι πολύ σέξυ όταν εμφανίζεται επίσημα με την στολή του συνταγματάρχη. Σίγουρα ο στρατηγός (πχ Πινοσέτ) έχει άλλη αύρα, ίσως να φταίνε τα χρυσά αστέρια...
Αυτό νομίζω θα μπορούσες να το παραλείψεις. Δεν συνεισφέρει στη συζήτηση.
Μην αγχώνεσαι για την "μια μικρή ελίτ λευκών" αυτή ζει και βασιλεύει.
Δεν αγχώνομαι, αλλά τότε γιατί αυτή η ελίτ έχει σκυλιάσει να τον ανατρέψει?
"The party is over". No my friend. Chavez's party will be over when oil's price will fall or when the westerners, that is us, will stop consume oil, then the misery of Venezuela’s people will once again prevail thanks to the megalomaniac follies of a funny petty dictator. To be be sincere: I do not care they voted him.
Όσο θα ελατώνονται οι διαθέσιμες ποσότητες και θα ανεβαινει η ζήτηση, οι τιμές του πετρελαίου θα ανεβαίνουν συνέχεια. Δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα, σε 2-3 δεκαετίες οι σημερινές τιμές θα φαίνονται τζάμπα. Άσχετα όμως απ’ αυτό, ο Τσάβεζ χρησιμοποιεί τις πρώτες ύλες της χώρας του προς όφελος του λαού του, και γι αυτό κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει.
Ελπίζω το comment μου να μην είναι πολύ επιθετικό, είναι και η ώρα άλλωστε.
Καθόλου. Και ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές της απάντησης. Μιας και το κάνω σπάνια, ελπίζω να μου συγχωρεθεί…
Α μα δεν ήταν τελικά ούτε έντιμος! Διαβάζω στους New York Times ότι ο Πινοσέτ είχε μεταφέρει σε τράπεζες το ποσό των 28 εκατ. δολαρίων, σε εκατό μυστικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕΓΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ said:
ΑπάντησηΔιαγραφήMA OYTE ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΚΤΑΤΩΡ?
ΥΓ:
Margaret ΣΧΩΡΑ ΜΕ...
Αυτό τελικά για μένα ανατινάζει και την τελευταία δικαιολογία του "έντιμου Κιγκινάτου" που επεμβαίνει για να σώσει την πατρίδα. Ο δικτάτορας που πεθαίνει στην ψάθα έχει ένα (κάποιο) δικαιολογητικό - αυτός που ξαφρίζει είναι σκέτο ρεμάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜargaret said:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΝΑΝΕ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ.
ΑΣΤΑ. ΘΑ ΣΤΑ ΠΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.
Μη τα βάζετε με την δημοκρατία - αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να προτείνετε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΕ ΔΗΜΟΥ. ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ. ΠΑΡΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΛΥΣΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ:
ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ;
Δε θέλω σε ένα ποστ για δικτάτορες να μεταφέρω τη συζήτηση στον ...ΟΤΕ, αλλά διακρίνω δυο βασικές προκαταλήψεις:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Ένας ΟΤΕ με ιδιωτικό management δε θα έχει το "κοινωνικό πρόσωπο" του υπάρχοντος - και ειδικότερα θα γράψει στα παλαιά των υποδημάτων του CEO του το περιώνυμο "τελευταίο χωριουδάκι της Ελλάδας".
Προφανώς και η σχετικά πρόσφατα εξαγγελθείσα αύξηση των χρεώσεων ΕΠΑΚ ήταν στα πλαίσια της "κοινωνικής πολιτικής" του - παρότι ΠΟΛΛΑ σημεία της χώρας δεν είχαν τότε δυνατότητα ADSL σύνδεσης. Ακόμα και η καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων από μας από εκείνον που "μας ενώνει" (τρομάρα του), υποθέτω πως δεν έχει καμιά σημασία, αφού όλα αυτά γίνονται για να φροντίζει το κακόμοιρο το "χωριουδάκι".
2) Η υπάρχουσα τραγελαφική (ιδιωτικοποιημένος μεν, με κρατικό management δε) κατάσταση στον ΟΤΕ δεν έχει καμιά σχέση με την έλλειψη σοβαρού ανταγωνισμού και επενδύσεων (φταίει η επίσης περιώνυμη "μικρή" μας αγορά και δεν ξέρω γω τι άλλο).
Tο γεγονός πως ΟΛΕΣ οι Δημόσιες Υπηρεσίες αγοράζουν "υποχρεωτικά" τηλεφωνία και Internet από ΟΤΕ και OTEnet (και μάλιστα ούτε καν τα ανταγωνιστικά πακέτα, αλλά εκείνα με τη σχεδόν διπλάσια χρέωση) δεν έχει επίσης καμιά σχέση (κατά τα άλλα λέτε πως το κράτος είναι εκείνο που απομυζά τον ΟΤΕ κι εκείνος κάθεται και ...τις τρώει).
Προφανώς πιστεύετε, πως αν ο ΟΤΕ περάσει σε ιδιωτικά χέρια (ουσιαστικά και όχι "γιαλαντζί") θα αυξήσει τα τιμολόγια. Κατά την ταπεινή μου άποψη, εάν αυτός που θα τον πάρει στα χέρια του έχει δυο δράμια μυαλό, θα απολύσει όλους τους χαραμοφαήδες που έχουν μαζευτεί, θα σουτάρει όλες τις απαρχαιωμένες τεχνολογίες με τις οποίες χάνει πελατεία (και χρήμα) και θα έχει και μπόλικο "περίσσευμα" για να κάνει ακόμα και γενναίες μειώσεις. Άλλωστε μπορείτε να δείτε και τα παραδείγματα άλλων κρατών που "ξεπούλησαν" τον "εθνικό" τους "θησαυρό".
Προφανώς επίσης, είστε ευχαριστημένοι που ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τηλεπικοινωνιακός φορέας με πανελλαδικό δίκτυο ΔΕΝ έχει 24/7 υποστήριξη για ADSL (οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις για την "Κοινωνία της Πληροφορίας" μας μάραναν - ας δίνονταν τα λεφτά που κατασπαταλιούνται σε επιτροπές και αργόμισθους σε μερικούς νεαρούς και νεαρές να σηκώνουν τηλέφωνα τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα).
Μιλάμε για 2006 και ...οσονούπω 2007, αν δεν απατώμαι! Κι όμως, αν τυχόν κάποιος αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη σύνδεσή του μετά τις 9 το βράδυ, Σαββατοκύριακο ή αργία, τον έφαγε η ...μαρμάγκα - γι' αυτό κι εγώ έχω δυο ανεξάρτητες τηλεφωνικές γραμμές με ADSL κι ας πληρώνω "κερατιάτικα" για τα εξωφρενικά πάγια!
Και για να κλείσω, δεν είμαι προκατειλημμένος υπέρ ή κατά ενός ΟΤΕ με Ιδιωτικό Management. Ούτε μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί - υποθέτω πως ούτε και ΕΣΕΙΣ μπορείτε! Αλλά γνωρίζω ένα πράγμα: Η υπάρχουσα κατάσταση ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ και ΑΠΕΤΥΧΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιρός να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, μπας και δούμε άσπρη μέρα. Εκτός κι αν ΟΛΕΣ οι σχετικές εκθέσεις και πορίσματα της Ε.Ε. για τη χαμηλή διείσδυση του Internet στην Ελλάδα (το οποίο BTW μεσοπρόθεσμα θα καταστήσει ΑΧΡΗΣΤΗ την "παραδοσιακή" τηλεφωνία και τηλεόραση), που θεωρούν το ουσιαστικό μονοπώλιο του ΟΤΕ ως έναν από τους βασικότερους λόγους, συντάσσονται από "Σκοτεινά Κέντρα" και "Δυνάμεις" που απεργάζονται την κατάρρευση του κοινωνικού μας (μη χε**) κράτους!
Όποιος χρησιμοποιεί συνεχώς τις ίδιες μεθόδους για να λύσει ένα πρόβλημα, δε μπορεί να ελπίζει σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Αν ο ΟΤΕ δε συμμορφώνεται ΗΔΗ με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ. Κι αν τυχόν κάποτε "ξυπνήσει" από τον μακάριο ύπνο του, ο κόσμος θα έχει αλλάξει ξανά - θυμάται κανείς πόσο καιρό καθυστερούσε την υιοθέτηση της ADSL για να ξεπουλήσει τα εκατοντάδες χιλιάδες ISDN κουτάκια του ...εθνικού μας προμηθευτή;
Καιρός να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Σε παγκοσμιοποιημένη επικοινωνιακή κοινωνία ζούμε άλλωστε, όλο και κάτι καλό θα ξημερώσει και για μας - κι ας είμαστε σε αυτή την "κλίμακα" ΕΜΕΙΣ το ...τελευταίο χωριουδάκι ;)
Υ.Γ. Ζητώ και πάλι συγγνώμη για το μεγάλο και μάλλον άσχετο σχόλιο και σταματώ εδώ. Αν θέλετε, ανεβάζω σχετικό post το Σαββατοκύριακο και το συζητάμε εκεί εκτενώς το θέμα - πιθανότατα θα έχουμε και ...εξελίξεις ;)
ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ Η ΜODERATION ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ:
Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;
ΠΩΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΤΟΣΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ; ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;
ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ 21 ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ. Ο ΧΙΤΛΕΡ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΑΚΟΥΝΗΤΑ ΑΜΙΛΗΤΑ ΑΓΕΛΑΣΤΑ.
Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΠΑΕΙ ΠΙΟ ΠΙΣΩ.
ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ: ΣΤΟΝ 21 ΘΑ ΜΠΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ.
Προσωπικά δεν τα βάζω με τη "δημοκρατία" εν γένει, αλλά με το συγκεκριμένο πολιτικό "σύστημα" με το οποίο "εφαρμόζεται" (σαν να κατηγορούμε την άμυνα ζώνης π.χ. χωρίς να καταδικάζουμε το μπάσκετ γενικότερα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ΣΑΦΩΣ έχουμε κάτι καλύτερο να προτείνουμε! Αμεσότερες, ουσιαστικότρες, λιγότερο γραφειοκρατικές και περισσότερο "δημοκρατικές" μορφές.
Ούτε η "Αντιπροσωπευτική" Δημοκρατία είναι "Ιερό Δόγμα" ούτε το υπάρχον Σύνταγμα...Ιερό Ευαγγέλιο. Ο κόσμος έχει αλλάξει ΠΟΛΥ από τη δεκαετία του 1970 - ΔΕΝ το βλέπετε;
(Εκτός κι αν ακόμα και το 2006 νομίζουμε ακόμα πως υπάρχουν "ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι" που απαιτούν "ειδικούς επιστήμονες" για τη χρήση τους και πρέπει να "τσεκάρουμε" στο χαρτί τα "αποτελέσματά" τους, επειδή δεν εμπιστευόμαστε την "αξιοπιστία" τους - αυτά συνέβαιναν πριν 50 χρόνια).
Πείτε μου αν θέλετε να ξεκινήσουμε σχετικό "διάλογο" και σας υπόσχομαι να ανεβάζω τακτικά σχετικά ποστ από το νέο έτος (στο δικό μου blog ή όπου αλλού θέλετε). Έχω (και πολλοί άλλοι) αρκετές και κυρίως ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ιδέες - όχι μόνο "οράματα" και high-level "σχεδιασμό".
Θα περιμένω να μαζευτεί η ...κρίσιμη μάζα - και τότε θα έχουμε να πούμε πολλά ;)
Η περιουσια του Καστρο υπολογιζεται γυρω στα 900 εκ. δολλαρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο το άρθρο σας κ. Δήμου, για την μη ενηλικίωση των λαών και την τεχνητή ανάγκη ύπαρξης "πατέρα" - ακόμη κι αν αυτός είναι πα-τέρας που γράφουν και οι φυλλάδες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ένα ολίσθημα μεταφυσικής, που μου επιτρέπω σπανίως, φαντάζομαι τον Πινοσέτ να είναι πλέον μαζί με τον Φρίντμαν και να συζητούν αν οι συμβουλές του έφταιγαν που πήγαν όλα κατά διαβόλου - με τον Στάλιν να τους περιφρονεί από απόσταση, έχοντας μακράν το high score.
Αναφορικά με την ενεργή επίσημη συμμετοχή του κράτους των ΗΠΑ, μέσω της CIA, στο πραξικόπημα της Χιλής ειπώθηκε ότι πρόκειται για "μύθευμα" των αναρχοκομμουνιστών.
Ζητώ συγγνώμη από τους κατοικούντες στον ανιστορικό χρόνο για το μικρό διάλειμμα που θα ακολουθήσει:
Support for Coup in 1970. Under “Track II” of the strategy, CIA sought to instigate a coup to prevent Allende from taking office after he won a plurality in the 4 September election and before, as Constitutionally required because he did not win an absolute majority, the Chilean Congress reaffirmed his victory. CIA was working with three different groups of plotters. All three groups made it clear that any coup would require the kidnapping of Army Commander Rene Schneider, who felt deeply that the Constitution required that the Army allow Allende to assume power. CIA agreed with that assessment. Although CIA provided weapons to one of the groups, we have found no information that the plotters’ or CIA’s intention was for the general to be killed. Contact with one group of plotters was dropped early on because of its extremist tendencies. CIA provided tear gas, submachine-guns and ammunition to the second group. The third group attempted to kidnap Schneider, mortally wounding him in the attack. CIA had previously encouraged this group to launch a coup but withdrew support four days before the attack because, in CIA’s assessment, the group could not carry it out successfully.
Πριν ανακράξετε "Ποιοί αλήτες τα λένε αυτά;" επιτρέψτε μου να σας δώσω τις πηγές μου:
https://www.cia.gov/cia/reports/chile/index.html
Εχει αναλυτικές πληροφορίες για όλη την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από τις αρχές του 60 περίπου. Εχει πολύ γέλιο όταν λέει "θέλαμε μεν, και προσπαθούσαμε, αλλά δεν προλάβαμε" αλλά και κορυφαίες στιγμές πικρού γέλιου όταν λέει κάτι σαν "δεν φταίμε για τον θάνατο του Αλλιέντε, πού να φανταστούμε ότι δεν θα διαφύγει όταν βομβαρδιζόταν το Προεδρικό και θα αυτοκτονήσει;". Πώς λένε τα παιδιά, "εγώ να πέσει το βάζο ήθελα, όχι να σπάσει" - ένα τέτοιο πράγμα..
Επίσης, δείτε κι αυτό: https://www.cia.gov/csi/studies/vol47no3/article03.html
Εβαλα πλήρη τα URL για να μην βρεθεί κάποιος παρανοϊκά μυστικοπαθής ή/και ψυχοπαθής και πει ότι σας στέλνω στο σάιτ της CIA με secure connection που καταγράφει το IP ακόμη κι αν μπαίνετε από transparent proxy. Οποιος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, ας κάνει query στο Google π.χ. "CIA involvement Chile" και ας επιλέξει cached από τα αποτελέσματα.
Ομως αυτά είναι όλα γνωστά με τον (μερικό) αποχαρακτηρισμό (declassification) των αρχείων το 2000 - τα 'χει δείξει και ο Παπαχελάς, εδώ που τα λέμε.
Με τίποτα δεν αναιρούν τις ευθύνες των Χιλιανών πολιτών γι αυτό που συνέβη και κυρίως, γι αυτό που επακολούθησε. Ισως θα είχαν κάποιο ενδιαφέρον από ποινικής απόψεως, αν ποτέ αποχαρακτηριζόντουσαν πλήρως, με στοιχεία και ονόματα. Αλλά αυτό δεν έχει και τόσο νόημα για τις ΗΠΑ, οι οποίες, από απόψεως δικαίου, είναι πλέον ολοκάθαρα κράτος-παρίας (rogue state).
Αξίζει νομίζω να τα διαβάσετε γιατί ουσιαστικά περιγράφουν ένα γενικευμένο "operation fiasco" και απομυθοποιούν την αστήρικτη πεποίθηση ότι "η CIA και οι αμερικανοί κάνουν ό,τι γουστάρουν στον κόσμο".
Φυσικά και δεν κάνουν. Φυσικά και προσπαθούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους όπως νομίζουν καλύτερα. Φυσικά και συνήθως (μετά την εξαφάνιση των statesmen από την πολιτική σκηνή τους) ακολουθούν μιαν ηλίθια, κοντόφθαλμη, παιδαριώδη εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στο instant gratification. Φυσικά και η πολιτική τους αυτή τους φέρνει περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει (είπε κανείς τη λέξη Ιράκ;)
Φυσικά και η διατήρηση αυτού του μύθου της "παντοδυναμίας" και της "έξωθεν" προκλήσεως των δεινών (δικτατορίες, κλπ.) εξυπηρετεί μόνον αυτούς που εργάζονται "εις το Oνομα του Πατρός". Αυτούς που θέλουν τον Πατερούλη τους.
Αλλά ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στον Πατερούλη, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.
Traum
Επιτέλους heinz - περιμένω δυό μέρες να μιλήσετε, νομίζω το χρωστούσατε στους Maturana και Varela, για την Χιλή που ονειρεύτηκαν, τη Χιλή που σχεδίασαν, τη Χιλή που δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν..
Για ακομα μια φορα αποδεικύεται από την εμπαθεια των γραφομενων, από την αποδοση όρων όπως "rogue state" στις ΗΠΑ και απο την επιλεκτική μνημονευση πολιτικών γεγονοτων, (πόσα αλήθεια αφηνουμε απ'έξω όταν μας τυφλώνει η αμαθεια και το μισος) οτι ο αντιαμερικανισμός ειναι ο σοσιαλισμος των ηλιθίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα τρέχοντας τα σχόλια του πόστ.
Ευτυχώς τα μπλογκς και η ανωνυμία, που παρέχουν, επιτρέπουν να ακουστουν οι φωνές, που λένε ότι δικτάτορες και τύραννοι υπάρχουν από όλες τις πλευρές και όχι, όπως μάς έχει μάθει το εδώ ιδεολογικό υπόστρωμα, που κάποιους δικτάτορες δεν τους θεωρεί τέτοιους αλλά σωτήρες των λαών, απελυθερωτές κλπ.
Η ανωνυμία, λοιπον, βολεύει. Λίγοι νομίζω-και τους συγχαίρω- έχουν την δύναμη αλλά περισσότερο το θάρρος του κ. Δήμου να επιτεθούν επώνυμα σε δογματικές πεποιθήσεις. Ο όποιος κ. Τρεχαγυρευόπουλος έγραφε κλπ κάτι δημοσίως, που πήγαινε κόντρα στις παγιωμένες πεποιθήσεις θα τον έβριζαν, θα τον έλεγαν ανιστόρητο, φασίστα κλπ, θα κάναν πορεία εις βάρος του και θα ζητούσαν επί πίνακι την κεφαλή του.
Αιρετικές απόψεις μπορούσαν να ακουστούν μόνο σε ιδιωτικό χώρο.
Πάντως είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο χώρο, όποτε ασκούμε κριτική στους "πατερούληδες" θα πρέπει να σκεφτόμαστε το εξής: Ακόμα και ο "καλός" πατερούλης μάλλον θα παρεκτραπεί σε τύραννο, όπως έγραψε και ο Πόππερ. Επίσης δεν καταδικάζουμε τους μεν και μασάμε τα λόγια για τους δε με βάση τον Αριστερό ή Δεξιό μας πολιτικό προσανατολισμό. Τους καταδικάζουμε όλους.
Mickey said,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλετε, ανεβάζω σχετικό post το Σαββατοκύριακο και το συζητάμε εκεί εκτενώς το θέμα - πιθανότατα θα έχουμε και ...εξελίξεις ;)
Ενδιαφέρον, εγώ το περιμένω.Αντε ρε πόντικα απ την γιορτή σου έχεις να ανεβάσεις post.
Πανάσχημη said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ακομα μια φορα αποδεικύεται από την εμπαθεια των γραφομενων, από την αποδοση όρων όπως "rogue state" στις ΗΠΑ
----
Οι ΗΠΑ είναι η σύγχρονη παγκόσμια ηγεμονική δύναμη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι εξίσου σκληρή και αμείλικτη με τους εκάστοτε εχθρούς της, όπως ακριβώς ήταν παλαιότερα και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ναζιστική Γερμανία, η Αυτοκρατορία του Ναπολέοντα, το Βυζάντιο, η Αρχαία Ρώμη, και η Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, για να αναφέρω μερικές από τις υπερδυνάμεις του παρελθόντος. Δεν καταλαβαίνω γιατί στενοχωριέσαι…
Πανάσχημη, δεν ξέρω πόσα σχόλια διάβασες, αλλά πολλά (ανάμεσά τους και το δικό μου) δεν έκαναν κανέναν λόγο για ηθική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ψόγος είχε να κάνει με την επιστημονική ανεπάρκεια του επιχειρήματος σου, επί της οποίας (εγώ τουλάχιστον) έκανα πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις.
(και μάλιστα αριθμημένες!)
Ούτε καμμία νεοελληνική (γραικική:-) φυλλάδα παρέθεσα, ούτε Θεωδοράκη...
(άλλη δουλειά δεν είχαμε, θα λογαριάζαμε ηθικό παράγοντα στην πολιτική των ΗΠΑ και της Ρωσίας...)
Για αυτό πιστεύω ότι το κύρηγμα περί "ψυχρής επιστημονικής ανάλυσης" ήταν μάλλον άτοπο.
Φιλικά
Παρακαλώ όπως το παρόν μην εκληφθεί ως απόπειρα υπερασπίσεως του κυρίου αυτού, αλλά, μήπως ήταν και αυτός προϊόν των καιρών του όπως οι εδώ σωτήρες συνταγματάρχες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γιά να γίνω πιό σαφής, αν όταν ο κύριος αυτός ανέλαβε δεν α) εμαίνετο ο ψυχρός πόλεμος β) υπήρχε συνεχής και έντονη προσπάθεια εξαγωγής της "επανάστασης" στην Νότιο Αμερική εκ μέρους της Ρωσίας γ) είχε τόσο ευθέως αμφισβητίσει την αμερικανική επικυριαρχία ο μακαρίτης Αλλιέντε μήπως τον κύριο πινοσέτ δεν θα τον ήξερε ούτε η γιαγιά του?
Μήπως όλα αυτά τα ανδρείκελα, των δικών μας συμπεριλαμβάνομένων, είναι με τον δικό τους τρόπο τραγικές φιγούρες της ιστορίας που απλώς βρέθηκαν στον σωστό τόπο την λάθος ώρα?
Μήπως, εν τέλει, την πλήρωσε ο δυστυχής χιλιανός λαός γιά κάτι ιστορικά νομοτελειακό?
Πανάσχημη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι που θα στο γράψω, αλλά αν δεν έχεις να αντιπαραθέσεις λογικά επιχειρήματα, καλύτερα να σιωπάς, παρά να προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις, καταφεύγοντας σε ...φιλολογικές επισημάνσεις (αποδοση όρων όπως "rogue state" στις ΗΠΑ) και ...αφοριστικές αοριστολογίες που δεν έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη περίπτωση ("ο αντιαμερικανισμός ειναι ο σοσιαλισμος των ηλιθίων").
Νομίζω πως η ανατροπή του Allende και η δικτατορία του Pinochet αποτελεί απλώς μια εγκληματική σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ (ανεξαρτήτως "λογικών" συμφερόντων και σκοπιμοτήτων) και δε χωρά παρερμηνείες και ...εξωραϊσμούς.
Ας παραδεχτούμε αυτή την απλή αλήθεια.
Επίσης, υπάρχει μια παράμετρος που σπανίως (if ever) αναφέρεται. Αντιγράφω από το άρθρο της Wikipedia για τον Allende:
"Allende also undertook Project Cybersyn, a system of networked telex machines and computers. Cybersyn was developed by British cybernetics expert Stafford Beer. The network transmitted data from factories to the government in Santiago, allowing for economic planning in real-time."
Με λίγα λόγια, ο άνθρωπος ήταν ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ μπροστά από την εποχή του. Γνώριζε πως η αχίλλειος πτέρνα ΚΑΘΕ κυβέρνησης ήταν η αυξημένη γραφειοκρατία (και ειδικά στα κομμουνιστικά καθεστώτα) και κατάλαβε από τότε πως το ΠΑΝ είναι η ελεύθερη και τάχιστη ροή πληροφοριών από και προς την Κυβέρνηση (τουλάχιστον έτσι το ερμηνεύω εγώ ο ίδιος, με βάση τις δικές μου).
Αντιγράφω από το άρθρο της Wikipedia για το project Cybersyn:
" In early 1970, Stafford Beer was asked by the newly elected president Salvador Allende to design this system. It took about a year to build; although it was never completely finished.
The system was most useful in October 1972, when about 50,000 striking truck drivers blocked streets of Santiago; using telex machines, the government was able to coordinate the transport of food into the city by about 200 trucks still loyal to government.
After the military coup on September 11th, 1973, the control center was destroyed immediately."
Είπατε τίποτα;
(Ελπίζω αν ποτέ γίνω ...πρωθυπουργός και εφαρμόσω την "αντίστοιχη" (και απείρως πιο εύκολα και αποτελεσματικά υλοποιήσιμη με τη σύγχρονη τεχνολογία) ιδέα για το πανελλήνιο IP δίκτυο ροής πληροφοριών (το οποίο φυσικά έχουν προτείνει και άλλοι), να μην έχω και την ανάλογη ...τύχη :)))
Υ.Γ. 1: Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το συγκεκριμένο project μέχρι πριν μερικά λεπτά που διάβασα το σχετικό άρθρο της Wikipedia, με αφορμή το τελευταίο σχόλιο της Πανάσχημης (Τετ Δεκ 13, 05:17:22 μμ). Τελικά, τα μεγάλα πνεύματα ...συναντιόνται :))
delta_mike said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μήπως, εν τέλει, την πλήρωσε ο δυστυχής χιλιανός λαός γιά κάτι ιστορικά νομοτελειακό?"
H άποψή σας προϋποθέτει μία ιστορική νομοτέλεια, ένα ντετερμινισμό που ακυρώνει τις ευθύνες οποιουδήποτε ("προϊόν των καιρών τους"). Πολύ επικίνδυνη θεώρηση της ιστορίας...
Κύριε Δήμου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε παρανοήσατε φοβούμαι, μακριά από εμένα οι ιστορικοί ντετερμινισμοί, συμφωνώ απόλυτα ότι οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς ...
Ας το αντιστρέψω: πιστεύετε, ότι αν δεν ήταν ο πινοσέτ ή οι εδώ συνταγματάρχες, δεν θα ελάμβαναν χώρα οι επαναστάσεις με άλλους στην θέση τους (δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας πάντα η οποία μόνο ντετερμινιστική δεν είναι) ...
Ασφαλώς αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες κανενός, απλώς τοποθετεί τους ανθρώπους αυτούς στις πραγματικές τους (μικρές) διαστάσεις (τραγικές κατά την γνώμη μου) ...
Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία
Καλησπέρα. Λυπάμαι που δεν συμμετείχα στη συζήτηση, είχα (για μένα) πιο ενδιαφέρουσες ασχολίες (δείτε το μπλογκ μου). Κρατάω πολλές από τις απόψεις του ΝΔ και άλλων, ίσως τελικά να καταλήγουμε στο ότι η δημοκρατία είναι ένα πραγματικά απαράδεκτο σύστημα όπως εφαρμόζεται, αλλά άντε βρες καλύτερο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, (ξανα)εφιστώ την προσοχή στο διαχωρισμό που ναι μεν είναι μόνο σχετικός, αλλά δεν είναι καθόλου άσχετος: στο κράτος ‘πατερούλη’ από τη μια (κε βουλευτά, βρες μου δουλειά, σβήσε μου την κλήση, βγάλε μου την άδεια) και στο κράτος ‘μητερούλα’ από την άλλη (κοινωνική πρόνοια).
Νομίζω πως αν το καλοσκεφτείτε, θα βρείτε ενδιαφέρουσες αποκλίσεις.
Αύριο (τελευταία μέρα).
Με αφορμή την προηγούμενη αναφορά μου στο όραμα του Allende:
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέτε να είχε δίκιο ο Arthur Clarke, όταν έγραφε στη νουβέλα του "3001: The Final Odyssey" (με τα λόγια ενός ήρωά του) τα εξής;
"Lenin was unlucky; he was born a hundred years too soon. Russian communism might have worked - at least for a while - if it had had microchips. And had managed to avoid Stalin."
Στο "Green Mars" του Kim Stanley Robinson, ένας από τους ήρωες της νουβέλας γράφει τα εξής, όταν κάποιος αναφέρεται σε "socialist catastrophe":
"Don't be too hasty to judge that period. The socialist countries were under assault from capitalism without and corruption within, and no system could survive that. We must not throw the baby socialism out with the Stalinist bathwater, or we lose many concepts of obvious fairness that we need. Earth is in the grip of the system that defeated socialism, and it is clearly an irrational and destructive hierarchy. So how can we deal with it without being crushed? We have to look everywhere for answers to this, including the systems that the current order defeated."
Στο "Blue Mars", διατυπώνεται μια ακόμα ενδιαφέρουσα άποψη:
" Capitalism had therefore, like all other ages, been the combination of two systems in very sharp opposition to each other. This incompatibility of its constituent parts was underlined by the unfortunate experience of capitalism's critical shadow, socialism, which had theorized true democracy, and called for it, but in the attempt to enact it had used the methods at hand in its time, the same feudal methods so prevalent in capitalism itself; so that both versions of the mix had ended up about as destructive and unjust as their common residual parent. The feudal hierarchies in capitalism had been mirrored in the lived socialist experiments; and so the whole era had remained a highly charged chaotic struggle, exhibiting several different versions of the dynamic struggle between feudalism and democracy."
Ας προβληματιστούμε λιγάκι κι ας μην εκθειάζουμε δογματικά ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ "πτυχή" της "ελεύθερης αγοράς" και τον "καπιταλισμού".
Και μη φτάνουμε στο σημείο στο όνομα του δήθεν "ελεύθερου κόσμου" να δικαιολογούμε ακόμα και αιματηρές "επεμβάσεις", καθώς και τις επακόλουθες "αλγεινές περιόδους", νίπτοντας τας χείρας μας, ως Πόντιοι Πιλάτοι ("οι ντόπιοι τα έκαναν όλα" και άλλα τινά).
Και αν δεν έχει συμβεί τίποτα περίεργο στα σκοτεινά δίχτυα του moderation, έκανα και τη σημερινή διακοσάρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως σε αυτόν τον τομέα είμαι αδιαμφισβήτητα ο ..."δικτάτορας" του blog :)))
Mickey, δεν νομίζω ότι είσαι εκτός θέματος. Ο ΟΤΕ είναι από τους δικτατορίσκους της καθημερινούς ελληνικής πραγματικότητας, που, όπως όλοι οι δικτάτορες, εξασφάλισε την προνομιακή διαβίωση μερικών (από τους υπαλλήλους του μέχρι τα υψηλόβαθμα στελέχη του) και το παντεσπάνι και την κρέμα μερικών άλλων (το σχόλιό σου περί εθνικού προμηθευτή), σε βάρος όλων ημών των υπολοίπων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλος ο θόρυβος και οι αντιδράσεις εναντίον της προσπάθειας περιορισμού του κράτους προέρχονται από:
(α) Την κάστα των ελίτ υπαλλήλων που έμαθαν να απασχολούνται με τη ρέγουλα σε ένα προνομιακό και ασφαλές περιβάλλον.
(β) Τους συνδικαλιστές, που αισθάνονται ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις θα χάσουν την "αποστολή" τους (την οποία άλλωστε χρησιμοποιούν και ως εφαλτήριο για προαγωγή στον πολιτικό στίβο).
Τα κροκοδείλια δάκρυα περί εθνικής ασφαλείας δεν με συγκινούν. Για μικρόνοες μας πέρασαν;
Σε προηγούμενο σχόλιό μου είχα ξεκινήσει γράφοντας:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πανάσχημη:
Λυπάμαι που θα στο γράψω, αλλά αν δεν έχεις να αντιπαραθέσεις λογικά επιχειρήματα, καλύτερα να σιωπάς, παρά να προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις..."
Στη συνέχεια, θεώρησα πως η προτροπή "καλύτερα να σιωπάς" ήταν άδικη και αγενής - και μάλλον δε με τιμά.
Το ξανάριξα λοιπόν, τροποποιώντας την αρχή του ως εξής:
"Πανάσχημη:
Λυπάμαι που θα στο γράψω, αλλά είναι καλύτερα να αντιπαραθέσεις λογικά επιχειρήματα, παρά να προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις"
Δυστυχώς, ενώ πέρασε το πρώτο σχόλιο από το moderation,"κόλλησε" το δεύτερο - φυσικό είναι, καθώς η διαφορά είναι μικρή και θαρρώ πως οι οικοδεσπότης το πέρασε για "διπλό".
Εάν έχει "σωθεί" το δεύτερο και είναι εύκολο να δημοσιευθεί, θα σβήσω το πρώτο. Διαφορετικά, ελπίζω αυτή η διευκρίνιση να προλάβει την όποια (δικαιολογημένη) αντίδραση.
Και πάλι, ζητώ συγγνώμη για την αγενή φράση.
Υ.Γ. Θα κρατήσω αυτό το σχόλιο ό,τι κι αν γίνει, καθώς δε θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου - τα λάθη μας πρέπει να τα παραδεχόμαστε όταν τα αντιλαμβανόμαστε.
Ενδιαφέρουσα είναι και η ψυχολογική "προβολή" του ...πατερούλη στους δικτάτορες. Μήπως όμως συμβαίνει το ίδιο και με τους "αιρετούς εκπροσώπους" και τους "κυβερνήτες" μας (βουλευτές, υπουργούς κλπ) στην "αντιπροσωπευτική δημοκρατία";
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια σκεφτείτε το λιγάκι. Πόσοι από μας θα είχαν όρεξη, σε μια πιο "άμεση" Δημοκρατία να ασχοληθούν με τα κοινά και να αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για να προβληματιστούν και να διατυπώσουν τη γνώμη τους πάνω στα τρέχοντα ή σε ευρύτερα πολιτικά ζητήματα;
Μήπως το υπάρχον "σύστημα" Δημοκρατίας μας βολεύει, καθώς, ως ανώριμα "παιδάκια", μεταθέτουμε όλες τις πολιτικές ευθύνες σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, τους οποίους μάλιστα βρίζουμε όσο και όποτε θέλουμε από την άνεση του καναπέ μας (και όχι μόνο), έχοντας μάλιστα και την (διαστροφική;) ηδονή πως είμαστε ο "κυρίαρχος λαός" και μπορούμε να τους ανεβοκατεβάζουμε κάθε τέσσερα χρόνια;
(μακριά νυχτωμένοι είμαστε μάλλον)
Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία (όπως και τα Nation States) είναι το "πολιτικό προϊόν" μιας μεγάλης Τεχνολογικής Επανάστασης - της Βιομηχανικής. Καθώς διανύουμε μια άλλη, ίσως ακόμα μεγαλύτερη (ας την ονομάσουμε συγκαταβατικά "Πληροφοριακή"), μήπως είναι καιρός να αναπροσαρμόσουμε σε αυτή ένα παρωχημένο πολιτικό σύστημα, που αντικειμενικά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες και απαιτήσεις;
Στα πλαίσια αυτά, νομίζω πως ένας μονοπωλιακός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός (και μάλιστα κάτω από τον έλεγχο ενός διεφθαρμένου κράτους), αποτελεί τη σημαντικότερη τροχοπέδη για τις περαιτέρω ζυμώσεις που απαιτούνται για την πολιτική και οικονομική μας εξέλιξη.
(για να το "δέσω" και με όσα έγραψα παραπάνω για τον ΟΤΕ - που μέχρι να μας "ενώσει" με τη σύγχρονη πραγματικότητα μπορεί να πάρει και κάνα ...εξάμηνο)
. . .
Εν κατακλείδι:
"Info must flow"
Mickey
Μικυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αρχικο μεου επιχειρημα βρισκεται πολυ πιο πάνω, δεν μπορω να το ψαξω τωρα. Δεν ειναι το κειμενο το τελευταιο που διάβασες.
Ειπα ότι μεσα στην ατμοσφαιρα του ψυχρού πολεμου, οι ΗΠΑ και η Ευρωπη δεν ειχαν άλλη επιλογη.
Οποιοδηποτε ιστορικο γεγονός πρεπει να κρινεται -παντα- σε σχεση με την αντιστοιχη συγκυρια. Να το ξαναπω; Αν βγαλεις έξω τον ψυχρο πόλεμο, δεν θα μπορεσεις να αναλύσεις αντικειμενικά.
Ουτε ενας δεν βγηκε να μου πει -ποιο θα ήταν το μελλον της Λατινικης Αμερικής, αν ειχε πέσει υπο την επιρροη της Σοβιετικης Ενωσης.
Ολοι το ριξανε σε εξυπνάδες, μαγκιες και προσβολες και ωραιοποιησεις του Αλλιεντε.
Λυπαμαι που θα προβω σε απομυθοποίηση, αλλά αγγελουδι δεν ήταν. Η μυστική του αστυνομια συνεχισε μια χαρα -η ιδια παρακαλώ- και με τον Πινοσετ. Πολλους φιλους εχω από την Χιλή, με την Λατινικη Αμερική συνδεομαι ποικιλοτρόπως, ξερω τι λέω.. Η μονη σταθερη που γνωρισαν αυτοί οι άνθρωποι και επι Αλλιεντε και επι Πινοσε ήταν η κρατική βια. (To οτι ο Αλλιεντε εξελεγη δεν σημαινει τιποτα στην Λατινικη Αμερικη, ιδιως εκεινη την εποχη. ΤΙΠΟΤΑ.)
Δεν θα επανελθω γιατι τοποθετηθηκα σαφεστατα, και με επιχειρηματα ως προς το θεμα της "μη επιλογής." Αυτη ήταν η θεση μου.
Τα λεμε αυριο πάλι.
Καληνυχτα σε όλους
sorry Mickey ο blogger δίνει τόσες φορές διπλά σχόλια που έσβησα το δεύτερο
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ ζητάω συγνώμη από την Πανάσχημη για τον ενικό (κεκτημένη ταχύτητα)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Dimitris:
δεν διαφωνώ απόλυτα, αλλά το ζητούμενο είναι μια εξέλιξη της ανθρωπότητας προς το θετικότερο.
Για την συζήτηση περί αμερικανικού ηγεμονισμού, ρίξτε μια ματιά στα άρθρα του Niall Ferguson.
λίγο-πολύ υποστηρίζει ότι η πολιτική της Αμερικής διέπεται από τις ίδιες αρχές που όρισαν την δράση τόλων των προηγούμενων αυτοκρατοριών της ιστορίας.
Οι όποιες συγχύσεις προκύπτουν από το ότι, λόγω της αλγεινής εντύπωσης που προκαλούν οι λέξεις "αυτοκρατορία" και "ιμπεριαλισμός" στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα, οι ΗΠΑ αδυνατούν να παραδεχτούν ότι αποτελούν ιστορική συνέχεια των προηγούμενων αυτοκρατοριών που αναφέρατε.
με τον θάνατο του Πινοσέτ, μου ήρθε για άλλη μία φορά στο μυαλό η συνεργασία του με τον (επίσης μακαρίτη) Μίλτον Φρίντμαν, και τα ανάμεικτα συναισθήματα που μου προκαλεί αυτή η περίεργη "συνύπαρξη"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήabsolute_beginner said...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ζητούμενο είναι μια εξέλιξη της ανθρωπότητας προς το θετικότερο.
----
Υπάρχει εξέλιξη προς το θετικότερο. Σκεφτείτε π.χ. πόσες ελληνικές πόλεις-κράτεις εξαφάνισε η Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανένα. Και μάλιστα με αποφάσεις που πάρθηκαν απολύτως δημοκρατικά. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν σήμερα και οι ΗΠΑ, και μάλιστα τεχνικά με πολύ πιο εύκολο τρόπο. Το ότι για διάφορους λόγους, αδυνατούν να πράξουν κάτι παρόμοιο στο Ιρακ, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα, τη Κούβα, τη Βενεζουέλα και αλλού, είναι ένα βήμα προόδου.
Φυσικά σαν σκεπτόμενοι άνθρωποι θα εξακολουθήσουμε να διαμαρτυρόμαστε για όλες τις βαρβαρότητες που διαπράττουν.
Πανάσχημη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η σφαγή των Ουγενότων μπορεί να κριθεί εξίσου "ιστορικά αναγκαία", αλλά δεν παύει να είναι ...απεχθής. Δυστυχώς, ακόμα και ο Χίτλερ χρησιμοποίησε το "ζοφερό μέλλον" που τάχα θα περίμενε την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο (κι εκτός από την "ιστορική αναγκαιότητα", επικαλέστηκε και "επιστημονικά δεδομένα" περί ανωτερότητας φυλών κλπ), για να προβεί στις αποτρόπαιες πράξεις του και τον πιο καταστροφικό πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα (και μάλιστα στον "πολιτισμένο" και "ανεπτυγμένο" κόσμο). Για να μην αναφέρω δεκάδες άλλες περιπτώσεις.
Πολύ φοβάμαι πως πίσω από την "ιστορική αναγκαιότητα", την επίκληση της μη ύπαρξης άλλης "επιλογής" και των πιθανών ή απίθανων "σκοτεινών προβλέψεων", κρύβονται μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Μήπως κάποτε πρέπει να μάθουμε πώς να κάνουμε ομελέτα χωρίς να ...σπάμε αυγά;
Στα επιμέρους, μπορεί να συμφωνώ πως ο Allende δεν ήταν αγγελούδι (ακόμα και το σύστημα Cybersyn που παρέθεσα χρησιμοποιήθηκε ως "απεργοσπαστικός" μηχανισμός), αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ΤΙΠΟΤΑ - και πολύ περισσότερο τα όσα διέπραξε το (ίδιο έστω) "παρακράτος" (ή μάλλον το real κράτος) επί Πινοσέτ.
Και, εντελώς προσωπικά, δε με ενδιαφέρει απλά να το ...αναλύσω. Να ΑΠΟΦΥΓΩ την επανάληψή του θέλω - όπως και όλοι μας θαρρώ!
Εάν τα σχόλιά σου αφορούσαν στην αιτιολόγηση του Πραξικοπήματος και παρεξηγήθηκαν ως δικαιολόγηση, τότε θα πρέπει νομίζω να το καταστήσεις πιο σαφές. Δυστυχώς η φράση "ποιο θα ήταν το μελλον της Λατινικης Αμερικής, αν ειχε πέσει υπο την επιρροη της Σοβιετικης Ενωσης;" δεν αποτελεί απλή ...αιτιολογία ;)
Με αυτό το σκεπτικό, οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά κάθε χώρας είναι "θεάρεστη" και γίνεται "για το καλό της" (εκτός κι αν μόνο ΕΜΕΙΣ είμαστε οι "καλοί" και οι άλλοι οι "κακοί" - αρκετά παιδιάστικη θεώρηση νομίζω).
Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι, πως ακόμα και 15 χρόνια μετά και το "τυπικό" τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι επεμβάσεις για το "καλό" των άλλων δίνουν και παίρνουν, γράφοντας εκεί που ξέρουν τους Διεθνείς Οργανισμούς και τη Διεθνή Νομιμότητα - ήμουν άλλωστε στις ΗΠΑ, όταν τα τηλεοπτικά δίκτυα έπαιζαν και ξανάπαιζαν τα "αδιάσειστα" στοιχεία πως ο Σαντάμ διαθέτει "όπλα μαζικής καταστροφής"...
Πανάσχημη said...
ΑπάντησηΔιαγραφή<...>
Ουτε ενας δεν βγηκε να μου πει -ποιο θα ήταν το μελλον της Λατινικης Αμερικής, αν ειχε πέσει υπο την επιρροη της Σοβιετικης Ενωσης.
<...>
------
Ψάχνετε για εθελοντές!?
Προφανώς είστε βέβαιη ότι το να «έπεφτε η Λατινική Αμερική υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης» δεν θα προκαλούσε κανενός είδους διαφοροποίηση στην διεθνή πολιτική σκηνή, στην ΕΣΣΔ καθαυτή, και ούτε βεβαίως στην πολιτική της ... δηλαδή σε ένα υποθετικό και εξ ορισμού *διαφοροποιημένο* περιβάλλον η ΕΣΣΔ θα λειτουργούσε *αδιαφοροποίητα* με πανομοιότυπο με τον ιστορικά καταγεγραμμένο μέχρι στιγμής τρόπο ...
Υποθέτω ότι είστε τόσο βέβαιη για την εξέλιξη αυτή όσο θα είστε για την νομοτελειακή δορυφοροποίηση της Κούβας και την πρόσδεση της στο άρμα της ΕΣΣΔ *ανεξαρτήτως* της πραγματοποίησης ή μη της Αμερικανοκίνητης εισβολής στον κόλπο των χοίρων το ‘61 ...
@Traum
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους heinz - περιμένω δυό μέρες να μιλήσετε, νομίζω το χρωστούσατε στους Maturana και Varela, για την Χιλή που ονειρεύτηκαν, τη Χιλή που σχεδίασαν, τη Χιλή που δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν..
Τους χρωστάω κάτι περισσότερο. Και δουλεύω πυρετωδώς πάνω σ' αυτό, γι' αυτό και δεν μπήκα από την αρχή.
Υπάρχει λόγος -ιδιαίτερα τώρα με την moderation- να δημοσιεύονται τα troll σχόλια, τα οποία είναι:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. άσχετα με το θέμα
2. παρενοχλούν την αισθητική των υπολοίπων;
??
Αλλη μια θεωρεια λεει πολλυ απλα οτι η μαζα ειναι ανικανη να αυτοδιοικηθει,και αυτοδιοικηση βλεπε δημοκρατια,εκλογες,ελευθερια εκφρασης κτλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι χρειαζεται αφου εξασφαλισεις ενα 'α' βιοτικο επιπεδο για την μαζα να υπαρχει μια καστα που θα διοικει τη μαζα αυτη με σιδηρα πειθαρχεια.
Οι ηλιθιοι δικτατορες αφηνουν τον λαο στη εξαθλιωση και κυβερνανε με την σφαλιαρα,οι εξυπνοι φλωμονουν τη μαζα με αρτο και θεαματα και κυβερνανε εξυπνα τις ανθρωπομορφες αγελαδες που καλοταισμενες και ανικανες να αντιδρασουν(ισως και να μην θελουν)εμπιστευονται απολυτα τους πεφωτισμενους ηγετες.Αν καμμια αγελαδα ξυπνησει,υπαρχει παντα η εναλλακτικη λυση των κολλητων του guerrero762.
Αν αντεξετε εστω και δεκα λεπτα να παρακολουθησετε show του Αρναουτογλου,η εκδοχη της ηγετικης ελιτ με απολυτα δικαιωματα θα σας φανει ελκυστικη...
Δεχομαι προτασεις για αναληψη της εξουσιας,καθοτι δεν βλεπω γυρω μου αλλο πεφωτισμενο ηγετη.. :Ρ
Πανάσχημη συνήθως συμφωνώ μαζί σου - αυτή τη φορά θα διαφωνήσω. Η επιρροή της ΕΣΣΔ όπου και αν εκδηλώθηκε δεν κατάφερε να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για τις ΗΠΑ ούτε καν να στήσει προπύργια ισχύος (εκτός από τις χώρες της Αν. Ευρώπης όπου υπήρχε στρατιωτική κατοχή). Κλασικό παράδειγμα η Αφρική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως πιο μεγάλος ήταν ο φόβος της Αμερικής μπροστά στην "Σοβιετική απειλή" που τον εκμεταλλεύτηκαν οι πολιτικάντηδες και οι μεγάλες πολυεθνικές που εβλεπαν να κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους. Έτσι ο "κομμουνιστικός κίνδυνος" (θυμίσου την υστερία του μακαρθυσμού) λειτούργησε σαν αφορμή και δικαιολογία για πολλά.
@Mickey,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις, διάβασα τα σχόλια σας (όπως και αυτά άλλων σχολιαστών) για τον Δικτάτορα ΟΤΕ και συμφωνώ με πολλά από όσα αναφέρετε ...
Μολαταύτα, και για λόγους εξισορρόπησης, καλό νομίζω θα ήταν να αναφερθεί ότι μέσα σ’ αυτό το ταλαίπωρο μαγαζί - παρά τις απειράριθμες παθογένειες του - υπάρχουν φωτεινές μειοψηφίες που χάρη στην δουλειά και στον κόπο τους, απολαμβάνουμε, πλέον, ως καταναλωτές, ένα στοιχειωδώς ικανοποιητικό επίπεδο τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης σε πανελλαδική κλίμακα.
Επειδή λόγω δουλειάς τυχαίνει να συνεργάζομαι τακτικά με ανθρώπους που στελεχώνουν τις ΟΤΕτζίδικες τεχνικές υπηρεσίες, έχω δει δείγματα ευσυνειδησίας, εργατικότητας, επαγγελματισμού και τεχνικής/επιστημονικής επάρκειας πού όμοια τους σπανιότατα έχω συναντήσει σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς (και ιδίως στα "παραρτήματα" πολυεθνικών εταιριών). Με άλλα λόγια έχω την αίσθηση ότι στον ΟΤΕ δεν δουλεύουν "όλοι από λίγο και στο περίπου", αλλά ότι ελάχιστοι, αριθμητικά, δουλεύουν "πολύ και καλά".
Κρίμα που αυτό το λαμπρό ~10% επί του προσωπικού μου δείγματος, "εξαφανίζεται" μέσα στον οχετό των επαγγελματιών συνδικαλιστών, κομματικών εγκαθέτων, τεμπέληδων, ακατάρτιστων και ανικάνων ...
k2825 said:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μολαταύτα, και για λόγους εξισορρόπησης, καλό νομίζω θα ήταν να αναφερθεί ότι μέσα σ’ αυτό το ταλαίπωρο μαγαζί - παρά τις απειράριθμες παθογένειες του - υπάρχουν φωτεινές μειοψηφίες που χάρη στην δουλειά και στον κόπο τους, απολαμβάνουμε, πλέον, ως καταναλωτές, ένα στοιχειωδώς ικανοποιητικό επίπεδο τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης σε πανελλαδική κλίμακα"
Συμφωνώ (όπως και με όλο το σχετικό σου σχόλιο). Και ίσως να είναι και περισσότεροι από το ...10%. Κι εγώ χαίρομαι να μιλάω μαζί τους (αν και δεν έχει τύχει να συνεργαστώ). Δυστυχώς δεν είναι ούτε εκείνοι που "φαίνονται" ούτε εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις - και χάνονται, όπως λες πολύ σωστά, στο γνωστό "οχετό" :(
Πιστεύω πάντως πως ένας ιδιώτης "manager" θα μπορούσε να τους αξιοποιήσει (και να τους ανταμείψει) καλύτερα. Μπορεί να κάνω και λάθος φυσικά (η εμπειρία μου από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν ήταν και η καλύτερη). Αλλά, όπως έγραψα, ας τολμήσουμε να δοκιμάσουμε κάτι άλλο - αφού δεν τα καταφέραμε με τα υπάρχοντα "σχήματα".
"Elias said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ άποψη μου είναι ότι και στην Ελλάδα υπάρχει μια συγκαλυμμένη δικτατορία. Μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, των ΜΜΕ και κάποιων επιχειρηματιών"
Δεν υπαρχει δικτατορια, αλλιως θα ειχανε στειλει στο εκτελεστικο αποσπασμα εδω και χρονια κριτικους της δημοσιας και πολιτκης ζωης οπως ο Μητσικωστας, Τριανταφυλοπουλος, Λαζοπουλος, ανωνυμοι σχολιαστες στα ΜΜΕ, δημοσιογραφοι που χωνουν το μαχαιρι στο κοκκαλο (τους λεμε και "ερευνητες")
Ειναι ενδιαφερον παντως πως η δημοσιογραφια εξελιχθηκε σε Κρατος και κοντραρεται με το παραδοσιακο Κρατος...
Καποιος σχολιαστης ειπε "βελουδινη δικτατορια" την σημερινη δημοκρατια, μαλλον εχει και αυτος δικιο. Ουτε ομως γινεται προσπαθεια μεταλλαγης αυτης της βελουδινης χουντας σε πραγματικη Δημοκρατια. Μερικοι υποστηριζουν οτι το Ιντερνετ θα δωσει τη λυση, Ομως για να γινει αυτο πρεπει καθε ενας πολιτης στην κυριολεξια να κατεχει γνωση πληροφορικης και ιντερνετ. Ουτοπικο προς το παρον, γιαυτο σαιτ σαν κι αυτο που μιλανε για "λαο του ιντερνετ" ειναι ουτοπικα και κυριλε. Μπορει να συμβει στο πολυ πολυ μακρινο μελλον.
πανασχημη said
ΑπάντησηΔιαγραφήο αντιαμερικανισμός ειναι ο σοσιαλισμος των ηλιθίων.
Ας προσέξουμε πως χρησιμοποιούμε τους όρους. Η διαφωνία με την εξωτερική πολιτική ορισμένων η έστω και όλλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ είναι αντιαμερικανισμός? Εδώ στην πόλη της Νέας Υόρκης περίπου το 85 ίσως και το 90 τοις εκατό είναι κάθετα αντίθετοι με την εξωετερική πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Είναι όλοι αυτοί αντιαμερικανοί?
Ο πατέρας μου ήταν τύραννος για την οικογένειά του κι αν ποτέ γινότανε δικτάτορας, ενδεχομένως να βασάνιζε κι αυτός με τα χέρια του, όπως και ο Πισονοσέτ, κόσμο και κοσμάκη. Ολα τα κτήνη, μηδενός εξαιρουμένου, αν δε βρουν αντίσταση, γδέρνουν τις ψυχές και τα σώματα των θυμάτων τους. Αν όμως υπάρξει αντίσταση, τα κτήνη κρύβονται μέσα στους στρατούς και τις αστυνομίες καιροφυλακτώντας για αίμα της αρπαχτής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι ανα τον κόσμο στρατοί και αστυνομίες κατέχουν τα πρωτεία στην κατάχρηση εξουσίας, με το πρόσχημα της έννομης βίας! Ακόμα και Ολλανδοί στρατιώτες κατηγορούνται για βασανιστήρια σε βάρος Ιρακινών! Για τα αστυνομικά τμήματα, δηλ τις ανακριτικές αίθουσες των στρατών, μία μόνο λύση, κατά της βίας, υπάρχει: το "πανοπτικόν", όσοι το θυμάστε. Διαφορετικά θα λειτουργούν ες αεί ως θερμοκήπια βαναυσότητας και φρίκης. ]
Εν πάση περιπτώσει, ο πολιτικός κανιβαλισμός, είναι μια "φυσική κατάσταση" για κοινωνίες πολιτικά ημιαναλφάβητες, στο βαθμό που κυριαρχούν ο ανεξέλεγκτος, ενστικτώδης πρωτογονισμός της όποιας πάνοπλης εντόπιας ελίτ, ο πολιτικός φανατισμός, τα ωμά συμφέροντα των ισχυρών και η σιωπή των αμνών.
Η πιο αποτελεσματική αντίσταση στην "πολιτική υπανάπτυξη" είναι, μεταξύ άλλων, το Σύνταγμα, η ελευθεροτυπία, η διάκριση των εξουσιών, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, η διαδεδομένη, ανεκτική πολιτική κουλτούρα, η κριτική σκέψη και η παραδειγματική απαξίωση των πολιτικών εγκληματιών μέσω μιας γνήσια δημοκρατικής παιδείας - στα λόγια και τα έργα.
Ο Πινοσέτ, αυτό το αμετανόητο φίδι, θα μείνει στην ιστορία για την ατάκα που ξεστόμισε πριν λίγες μέρες: "Τους συγχωρώ όλους"!!!
Συγχωρεί τις κοπέλες που βιάστηκαν από τους πραιτοριανούς του.
Συγχωρεί τα παλικάρια που ξέσκιζε με τα νύχια του.
Συγχωρεί ακόμα και εκείνους που σκότωσε με τα χέρια του!
Συγχωρεί τις δεκάδες χιλιάδες ορφανά και χήρες που υπέφεραν εξαιτίας του.
Σπουδαίος... άνθρωπος!
Είθε το όνομά του να σμιλευθεί στις σελίδες τής ιστορίας με δηλητήριο και φολιδες κόμπρας - και αυτουνού και των πάσης φύσεως, φυλής, θρησκεύματος και ιδεολογίας ερπετανθρώπων!
Στη μνήμη των θυμάτων τους
Με αγάπη
Παράγραφος
Απόσπασμα από σχόλιο της σκουληκότρυπας: "Ο περιβοητος ανταγωνισμος δε φαινεται να λειτουργει με τους
ΑπάντησηΔιαγραφήορους που πρεπει Τα προσφατα φαινομενα με τις εταιριες γαλατος και τη συγκροτηση καρτελ ,..."
Αγαπητή σκουληκότρυπα, για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός χρειάζεται και καταναλωτική συνείδηση. Εξηγούμαι επί του καρτέλ: Το μεσημέρι αγοράζεις (σχήμα λόγου ο δεύτερος ενικός) το πανάκριβο γάλα του καρτέλ, πληρώνοντάς το δύο φορές περισσότερο από το μακράς διαρκείας εισαγόμενο του τάδε εκπτωτικού σουπερμάρκετ, και το βράδυ στην ζώνη διαφημίσεων prime time το καρτέλ σε κατακλύζει με αμύθητου κόστους διαφημίσεις για να σε πείσει πόσο αγνό είναι το προϊόν που χρυσοπλήρωσες το μεσημέρι και πόσες χιλιάδες έλεγχοι γίνονται στην κάθε σταγόνα του. Πεπεισμένος ότι δεν πίνεις γάλα αλλά βάλσαμο, αναποδογυρίζεις και κουνάς ζωηρά για ακόμη μια φορά το αδειανό μπουκάλι πάνω από το κεφάλι σου, μην τυχόν και ξέφυγε από τον ουρανίσκο σου καμμιά σταγόνα από το θαυματουργό αυτό καρτελο-φάρμακο...
Την άλλη μέρα διαπιστώνεις ότι η τιμή του στα ράφια έχει "τσιμπήσει" άλλα δύο λεπτά, αλλά χαλάλι του. Εσύ πάλι αυτό θα προτιμήσεις. Συγκρίνεται με τίποτα το φρέσκο... Κι ας βεβαιώνουν οι οιδήμονες ότι ελάχιστες υπάρχουν (και αν...) διαφορές μεταξύ φρέσκου και UHT γάλακτος.
Δεν φταίει ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά όταν εμείς ως καταναλωτές έχουμε αποφασίσει να χρηματοδοτούμε ως μαικήνες τις αυταπάτες μας.
@TraumMeister
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό το σχόλιό σου. Όχι τίποτ' άλλο αλλά αρχίζουμε να ξεχνάμε, κι είναι κρίμα.
@paragrafos
Πολύ καλά τα λες. Άκου, το κάθαρμα, "τους συγχωρώ όλους"...
Σκέφτομαι, ότι, αν και είμαι κατά της θανατικής ποινής, για τους δικτάτορες, μάλλον θά 'πρεπε να κάνουμε μια εξαίρεση...
Αλλά ας δώσουμε το λόγο στον Σεφέρη:
..."τον έδεσαν χειροπόδαρα" μας λέει
"τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν
τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν
απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους
και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο κουρέλι".
Έτσι στον κάτω κόσμο πλέρωνε τα κρίματά του
Ο Παμφύλιος ο Αρδιαίος ο πανάθλιος Τύραννος.
ΕΠΙ ΑΣΠΑΛΑΘΩΝ
Solon
ΑπάντησηΔιαγραφήν' αγιάσει το στοματάκι σου. Η Αμερική κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημίες ως κοινωνία από παιδαριώδεις ολοκληρωτισμούς. Οι ρεπουμπλικάνοι έγιναν οι θεματοφύλακες μιας διχαστικής συλλογιστικής που εννοεί τα πράγματα μόνον ως άσπρο-μαύρο, καλό και κακό και που αδυνατεί να μεταβληθεί παρά το γεγονός ότι πέρασαν χρόνια από το τέλος του ψυχρού πολέμου. Ότι δεν αλλάζει πεθαίνει, λέει απλά ο λαός κι έχει δίκιο.
Μιλάω συχνά με ανθρώπους και νοιώθω την αμηχανία τους και την αδυναμία τους να κατανοήσουν τι συμβαίνει. Οι περισσότεροι καταλήγουν να υπερασπίζονται το γεγονός πως στην Αμερική υπάρχουν σοβαρές φιλελεύθερες φωνές που απλά δεν ακούγονται στην Ευρώπη, όπου φτάνει μόνο η εικόνα μιας κοινωνίας καρικατούρας που κατασκευάζουν τα μήντια. Κι ότι υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα ένα μεγάλο ποσοστό πλυθησμού που δεν νοιάζεται για τις ανοησίες των μήντια περί των κινδύνων που διατρέχει ο 'Αμερικανισμός'. Τους πιστεύω, το βλέπω. Η Αμερική που αγαπάμε, που κάποτε στέγασε τις πιό ρωμαλέες ψυχές του φιλελευθερισμού φυσικά υπάρχει.
Το καλοκαίρι φιλοξενούσαμε μια φίλη και δασκάλα, ένα ζωντανό κορίτσι 67 ετών. Μια κουβέντα της ήταν αρκετή για να πιάσω το νόημα. Στην Αμερική, μου είπε, ζούμε έναν αόρατο εμφύλιο. Μας λένε τι πρέπει να σκεφτόμαστε, από τι κινδυνεύουμε - και είναι αστεία αυτά από το οποία τάχα μου κινδυνεύει το έθνος. Το 30% των Αμερικανών που δεν μπορούν να σκεφτούν ρεπουμπλικάνικα, είναι εχθροί του έθνους, δεν έχουν απλά διαφορετική γνώμη.
Διαβάζοντας σχόλια για τον ΟΤΕ, επνέρχομαι και γώ, συμπληρώνοντας τα εξής. Οι τηλεπικοινωνίες είναι πλέον ελεύθερες, όποιος εχει τα κότσια ας ρίξει το δίκτυο του και να παρέχει σταθερή τηλεφωνία , ADSL κλπ. δεν τον εμποδίζει κανείς. Μονο η Vodafone εχει ρίξει δίκτυο στον εθνικό άξονα της χώρας και κείνο επιλεκτικά, και η ΔΕΗ που ψάχνεται εδώ και καιρό γιά δίκτυο μέσω του "ουδέτερου" αγωγού της ηλεκτρικής παροχής. Οταν θέλησε ο ΟΤΕ να κάνει όλη την Ελλάδα, αστική χρέωση οι μεγάλοι ιδιώτες που κόπτονται γιά το καλό του καταναλωτή τον οδήγησαν στην διαιτησία και δικαιώθηκαν με το ηλίθιο δικαιολογητικό περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Τέλος γιά να μη επαναλαμβάνομαι, συμφωνώ με το ότι το βασικό μειονέκτημα όπως και στις άλλες ΔΕΚΟ είναι η μονιμότητα του προσωπικού. Οσο αφορά δε τον Εθνικό προμηθευτεί, όποιος δεν πήγε στην Παιανία, αν αυτόν εννοείτε, να κάνει μιά επίσκεψη στην έρευνα και παραγωγή, τότε δικαιολογημένα μπορεί να ειρωνεύεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητε Νικο
ΑπάντησηΔιαγραφήμηπως πρεπει να πουμε τι σημαινει δημοκρατια?
το λεω επειδη ο καθενας φαινεται εχει διαφορετικο περιεχομενο στο μυαλο του.
μηπως οτι ειναι δημοκρατικο για τον ενα ειναι αντιδημοκρατικο για τον αλλον?
Στην αρχαια Αθηνα την οποια ολοι χρησιμοποιουν σαν παραδειγμα το πολιτευμα ηταν δημοκρατικο για αυτους που ειχαν δικαιωμα ψηφου για τους υπολοιπους ηταν αντιδημοκρατικο
καπως ετσι λειτουργει και σημερα
Οσο για τους πατερουληδες δεν ειναι ολοι το ιδιο
ο Πινοτσετ ανετρεψε με πραξικοπημα και με συγκεκριμενη βοηθεια των αμερικανων,το ομολογουν και οι ιδιοι,μια δημοκρατικα εκλεγμενη κυβερνηση
Ο Καστρο συμετειχε σε μια εξεγερση που εξελιχτηκε σε επανασταση και αλλαξε τη ζωη ενος λαου
καποια πραγματα πρεπει να λεγονται και να μην υπαρχει προκαταληψη
Ο κορεατης παλι ειναι αλλου παπα ευαγγελιο,ξερουμε πολυ λιγα πραγαμτα σιγουρα η κατασταση δεν ειναι καλη γιατι ομως?
Ας πουμε ομως λιγο για την Κουβα
γιατι οι αμερικανοι κρατανε το εμπαργκο 45 χρονια?
ξερει κανεις σας τι σημαινει αυτο το εμπαργκο για τον κοσμο εκει?
και εμεις οι δημοκρατες της ευρωπης τι κανουμε?
ας τους αφησουν να εχουν οικονομικες σχεσεις να λειτουργησουν σαν συστημα και ας αποφασισει ο κοσμος εκει αν δεν του αρεσει να αλλαξει την κατασταση μονος του
τοτε θα φανει το ποσο δικτατορας ειναι και ο Καστρο
αν και νομιζω πως με μια αλλη ματια δεν εχει και τοσο τα χαρακτηριστικα ενος δικτατορα,μπορει να κανω λαθος αλλα ετσι φαινεται.
Mickey, επειδή αναφέρεσαι συχνά στην πώληση του ΟΤΕ αν και είναι παντελώς άσχετο με το θέμα, ας μου επιτραπεί να θέσω μιαν άποψη με την οποία συμφωνώ:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πωλείται το εναπομείναν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος τελευταίον παιγνιόχαρτο του ΟΤΕ! Γιατί;
Διότι δεν πρόλαβε να το (ξε)πουλήσει το ΠΑΣΟΚ!
Να το δεχθώ, αλλά γιατί να σπεύσει να το (ξε)πουλήσει η Ν.Δ.;
Διότι το έλεγε στο πρόγραμμά της. Ναι, αλλά όταν «διευκρίνιζε» το πρόγραμμά της διεκήρυσσε ότι ο «κρατικός έλεγχος» σε στρατηγικής σημασίας συνιστώσες της επιχείρησης θα διατηρηθεί.
Σωστά! Αλλά, όλο αυτό μαζί
το μεν και το αλλά, το πριν τις εκλογές και το μετά, είναι στο σύνολόν τους κάπως φλου - «δεν πειράζει φίλε μου, φλου, όλα είναι φλου» που έλεγε και ο Μπάμπης ο Φλου! - κάτι ήξερε αυτός από φλούφληδες. Λοιπόν...
όχι μόνον τώρα η Ν.Δ. ξεπουλάει «τα τιμαλφή», όπως έλεγε ο κ. Αλογοσκούφης ότι έπραττε το ΠΑΣΟΚ στον καιρό του, αλλά βγάζει στο σφυρί και το αμόνι.
Γιατί;
Μήπως το κράτος χάνει λεφτά απ' τον ΟΤΕ;
Οχι! Ο οργανισμός τζιράρει 5,47 δισ. ευρώ (το 2005) με καθαρά κέρδη (9μηνο του 2006) 445,5 εκατ. ευρώ (χθεσινά «ΝΕΑ», 11.ΧΙΙ.2006).
Μήπως το κράτος ζημιώνεται από τον ΟΤΕ αλλέως πώς και ούτω πώς χάνει λεφτά ο ελληνικός λαός, μάλιστα ο εργαζόμενος αμα τε και φορολογούμενος;
Οχι!
Αντιθέτως! Ο ΟΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση 9,1 δισ. ευρώ , αξία περιουσιακών στοιχείων της τάξεως των 14 δισ. ευρώ με 2.500 ακίνητα στην κατοχή του και ένα κάρο θυγατρικές CosmOTE, Otenet, Romtelecοm, δύο κάρα θυγατρικές Armentel, AMC, Clobul, τρία κάρα θυγατρικές Cosmofon, Αλυσίδα (αλυσιδάρα) Γερμανός και Hellas Sat.
Δηλαδή πρόκειται για Γίγαντα! Τότε γιατί του κόβουμε τα πόδια;
Οτι ήδη έκοβε τον γίγαντα φέτες σαν σαλάμι το ΠΑΣΟΚ επί της βασιλείας του, κάνοντας μέσω της λεηλασίας του ΟΤΕ άρχοντες και Δυνατούς διάφορους ουτιδανούς, δεν είναι επαρκής λόγος.
Ο ΟΤΕ εξακολουθεί να απασχολεί 32.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τριάντα δύο χιλιάδες Ελληνες πολίτες από επιστήμονες περιωπής έως ειδικευμένους. Απασχολεί
προσέτι και ορισμένους αμφιλεγόμενους γιάπηδες, τινές πονηρούς κι ολίγους άχρηστους - ουδεμία επιχείρηση είναι τέλεια.
Το ποσοστό του Δημοσίου (δηλαδή υμών και ημών) στη δυναμική και κάργα (παρά τη δικομματική λεηλασία που έχει υποστεί) κερδοφόρα αυτή επιχείρηση είναι στο 38,6% της μετοχικής της σύνθεσης, πράγμα που μας καθιστά βασικό της μέτοχο
διά του κράτους μας και της κυβερνησής μας.
Μπα!
Τρίχες!
Το κράτος μας και η κυβέρνησή μας ξεπουλάνε αυτή μας την κυριότητα στην περιουσία μας σε άλλους μετόχους. Γιατί;
Διότι οι νέοι μέτοχοι θα ξέρουν καλύτερα από μας; είναι πιο μπασμένοι στα κόλπα; για πάρτη τους πληρώσαμε τόσα χρόνια φόρους που επενδύθηκαν στον ΟΤΕ και
αντί να εισπράττουμε αντίδωρο την κερδοφορία του, μας θεωρούν κι από πάνω μαλάκες; Γιατί; Για χάρη ποιων; της Ντόυτσε Τάδε; της Ιτάλ Λελεμπλόν; ή της Εσπάνια Τελεντρίν;
Γιατί όλα αυτά; Για μια ιδεοληψία (ανταγωνισμός); Ή για πολλές δωροληψίες; Είναι όλα αυτά ανταγωνισμός; Μα, ο ΟΤΕ δεν είναι μονοπώλιο (κι ας έπρεπε να είναι) -έχει ανταγωνιστές. Και σε αυτούς ακριβώς πωλείται. Γιατί;
Χάριν ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων;
Μπαρμπούτσαλα με τη ρίγανη! Αυτά, πρώτον έχουν ήδη εφαρμοσθεί (προκαλώντας περισσότερες ζημιές, παρά κέρδη στην επιχείρηση). Κατά δεύτερον, οι ενδιαφερόμενοι είναι επίσης κρατικές επιχειρήσεις. Ο γιέα! Καθ' ότι στην πολιτισμένη Ευρωπαϊκή Δύση (κι όχι απαραιτήτως στο Ορεγκον), καμμία τέτοια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας υφίσταται χωρίς το κράτος κύριόν της μέτοχο (Γερμανία, Γαλλία κι αλλού) ή με τον ρόλο του ως τέτοιου θεσμικώς (συνταγματικώς) διασφαλισμένον.
Παρά τα νεοφιλελεύθερα κλισέ φληναφήματα και λοιπές δογματικές ιδεοληψίες που κατακλύζουν τη χώρα μας επί δεκαπενταετίαν, η πραγματικότης στη Δύση είναι πολύ πιο σοβαρή απ' όσα συμβαίνουν μέσα στο κεφάλι του κ. Ανδριανόπουλου. (Ρωτήστε, επί παραδείγματι να μάθετε τη μετοχική σύνθεση της Μερσεντές)!
Μένει ίσως ένα τελευταίο επιχείρημα (τύπου «λαϊκού καπιταλισμού» κι όχι «νεοφιλελευθερισμού» που αφορά στο ξεπούλημα του ΟΤΕ -το «συμφέρον των μετόχων του». Πρώτον, ουδείς τούς ρώτησε. Δεύτερον, έως τώρα η κερδοφορία της επιχείρησης δεν τους έβλαψε. Και τρίτον: μαζί με τις μετοχές πουλάν και τους μετόχους. (Και τέταρτον: ποσώς οι μέτοχοι. Δεν είναι το πολυτιμότερον πλάσμα στη γη ένας μέτοχος. Ας πουλήσει ή ας αγοράσει. Ελεύθερος είναι. Ο εργαζόμενος όμως πωλείται μαζί με την επιχείρηση κι ύστερα ο πολίτης αγοράζει της υπηρεσίες της όσο γουστάρει το Ιδιωτικό Μονοπώλιο που θα στηθεί στη θέση του Οργανισμού.
Διότι αυτή είναι η ταμπακιέρα: Το Μονοπώλιο. Ιδιωτικό. Ο μπεζαχτάς. Τα λοιπά είναι για χαχόλους και παπαγαλάκια.
*****
Κοινή Ωφέλεια; Τι είναι αυτό; Εθνική Αμυνα και Τηλεπικοινωνίες; τι είναι αυτά; Πού ζείτε; στον χρυσούν αιώνα του Περικλέους;"
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 12.ΧΙΙ.2006 stathis@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2006
Ο Πινοσέτ πήγε άκλαυτος σαν το σκυλί στο αμπέλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν μαθεύτηκε ο θάνατος του Στάλιν ξέρετε τι έγινε ανά τον κόσμο;
Τι κλάμα, τι οδυρμός για τον θάνατο του πατερούλη;
Του πιο αιμοσταγούς δικτάτορα;
Ακόμη και σήμερα όμως ο Στάλιν, ο Τσαουσέσκου, ο Χότζα, ο Μάο δεν θεωρούνται δικτάτορες...
doctor
Αγαπητη πανασχημη
ΑπάντησηΔιαγραφήη ιστορια ειναι γεγονοτα και απο κει και περα ο καθενας τα ερμηνευει οπως θελει
τους δινει το χρωμα που θελει
ο ψυχρος πολεμος αρχισε πολυ πιο πριν απο το τελος του β παγκοσμιου πολεμου
αρχισε απο τοτε που εγινε η επανασταση στη Ρωσσια
γιαυτο εστειλαν στρατο εκει οι δημοκρατιες της δυσης
Ο Χιτλερ πως βρεθηκε στην εξουσια και μαλιστα με μια στρατιωτικη μηχανη τεραστια αφου η Γερμανια ειχε υπογραψει την συνθηκη των Βερσαλ
λιων?γιατι οι εγγυητριες δυναμεις την αφησαν να ξαναδημιουργησει στρατο?
Η αμερικη δεν εβγαλε ποτε επιστημονες απλα τους αγοραζε και φυσικα την πατροτητα της ευημεριας δεν την εχουν αυτοι
αλλα σε λιγες γραμμες δεν ειναι δυνατον να αναπτυχθουν ολα τα επιχειρηματα
αν δεν υπαρχει φανατισμος και υπαρχει διαθεση μπορει ο οιοσδηποτε να βρει καποια στοιχεια που δινουν μια αλλη εικονα της ιστοριας
Παντως οι τελευταιοι που μπορουν να εχουν λογο για ανθρωπινα δικαιωματα ειναι οι αμερικανοι
ας τα βρουν πρωτα στον τοπο τους και μετα βλεπουμε
βλεπε αυτοχθονες κατοικους κοινως Ινδιανοι
@Univers:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες τα, Χρυσόστομε!
Όπως με τα δελτία ειδήσεων, που μας έχουν πρήξει τα συκώτια με την ακρίβεια στα ...ραπανάκια. Ε, ας ΜΗΝ φάμε ραπανάκια. Λες και δεν υπάρχουν άλλες λύσεις.
Αλλά ξέχασα. Εδώ τα βάλαμε με τους Κινέζους που "τολμούν" (άκου ...θράσος) να κατακλύζουν την αγορά με τα φτηνά προϊόντα τους και να "κλέβουν το ψωμί" του τίμιου Έλληνα μικροεπιχειρηματία!
Προφανώς η παλιά ιστορία με τις ...μαϊμούδες και τη δήθεν ανωτερότητα των "επώνυμων" PC, που κατέληξε στην εξαγορά του αντίστοιχου τμήματος της πάλαι ποτέ κραταιάς IBM από την Κινέζικη Lenovo δε μας έμαθε και πολλά.
Ξυπνήστε! Σε παγκόσμια αγορά ζούμε. Και σε τεχνολογίες αιχμής, όπως οι τηλεπικοινωνίες, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πορευόμαστε με τον ...αραμπά.
Όσο για τα "ταπεινά" supermarket, όταν ακόμα κι εκεί προτιμάμε τον Βασιλόπουλο για λόγους "κοινωνικού πρεστίζ" κι ας πληρώνουμε χρυσό "του πουλιού το γάλα", είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Αλλά, όπως προείπα, όλα στο φινάλε είναι θέμα ροής των πληροφοριών. Ας είχαμε ένα σύστημα που θα σύγκρινε τις τιμές διαφόρων ειδών αυτόματα και θα μας βοηθούσε να διαλέγουμε από την άνεση του ...καναπέ μας και θα βλέπαμε τι "καρτέλ" θα διαμορφώνονταν.
Αλλά έλα που τη φυσική υποδομή του δικτύου αυτών των πληροφοριών τη διαχειρίζονται κάποιοι με ...δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία ("ναι, γνωρίζουμε πως περιμένετε έξι μήνες για να ενεργοποιηθεί η ADSL σύνδεσή σας, αλλά η αρμόδια υπάλληλος απουσιάζει με άδεια κυήσεως και δε μπορεί να βάλει άλλος τη σχετική υπογραφή στο 692ο έντυπο που μας καταθέσατε").
Και κάποιοι άλλοι αρνούνται συνδέσεις Internet σε Δημόσιες Υπηρεσίες με τη δικαιολογία πως "οι υπάλληλοι θα χαζεύουν εκεί μέσα" (λες και αν χαζεύουν κουτσομπολεύοντας τα γκομενικά τους, καθίστανται πιο ...παραγωγικοί). Η σου λένε: "Το τάδε έντυπο το έστειλες με email; Ωραία, στείλε το τώρα και με το ταχυδρομείο, για να φτάσει ...σίγουρα" (και κότσαρέ του μια ωραία σφραγίδα και υπογραφή για να ...ξέρουνε από ποιον είναι).
Τα παραπάνω είναι αληθινά περιστατικά - να κλαις ή να γελάς; Για να μην αναφέρω τις δημόσιες προμήθειες, όπου πιάνουν την PDF μπροσούρα ενός συγκεκριμένου προϊόντος και την κάνουν "Πίνακες Συμμόρφωσης" με υποχρεωτικά πεδία για να βγάλουν "εκτός" κάθε ανταγωνιστή. Φυσικά ΟΛΑ πρέπει να είναι τυπωμένα σε χαρτί, με υπογεγραμμένη ΚΑΘΕ σελίδα και να παραδοθούν σφραγισμένα εις ...τριπλούν σε χαρτοκιβώτια ("φάκελος προσφοράς" λέγεται), για να μην αμφισβητείται η εγκυρότητά τους και να διασφαλίζεται το "αδιάβλητο" της διαδικασίας (εδώ γελάμε). Είτε πρόκειται για ...ξυλόβιδες είτε για Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα (εδώ μάλλον κλαίμε).
Προφανώς κανείς δεν τους έχει μιλήσει για e-tenders, timestamps, hash functions και ψηφιακές υπογραφές. Και το χαρτοβασίλειο ζει και μας ...καταδυναστεύει :(
Δη δει Παιδείας (ουσιαστικής), Δικτύου και Λογισμικού. Από "οράματα" χορτάσαμε!
Info must flow...
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα τα σχόλια όλων.
Όπως πάντα η κουβέντα είχε πολύ όμορφες απόψεις και προχωρήσαμε και λίγο παραπέρα!
Μου δημιουργήθηκε όμως ένας προβληματισμός που θα ήθελα να τον μοιραστώ μαζί σας.
2007 σε λίγες μέρες.
Υπάρχει σήμερα πιθανότητα να δράσει ένας αντίστοιχος Παπαδόπουλος?
Πόσο θα άντεχε μια χούντα σήμερα?
Πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στη χώρα μας νοσταλγούν ή έχουν ανάγκη σήμερα έναν πατερούλη?
Καλημέρα!
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταύρο νομίζω πως οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές - σχεδόν ανύπαρκτες. Παπαδόπουλος και στρατός δεν παίζει. Ο κίνδυνος, αν ποτέ υπάρξει, θα μπορύσε να προέλθει από κανένα χαρισματικό δημανωγό που θα κερδίσει τις εκλογές και μετά θα κυβερνήσει ολοκληρωτικά.
@ doctor, για το σχόλιο του Στάθη στην Ελευθεροτυπία:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΟΤΕ είναι ΑΚΟΜΗ κερδοφόρος. Δεν θα είναι για πολύ, αν συνεχίσει να κινείται με τα βαρίδια του Δημοσίου στην τσέπη του (νομίζω άλλωστε ότι κάθε χρόνο τα κέρδη του συρρικνώνονται). Και τα βαρίδια θα υπάρχουν όσο στο management θα ανακατεύεται το Ελληνικό Δημόσιο. Σύντομα θα μετασχηματισθεί σε νέα "Ολυμπιακή", με 32000 υπαλλήλους, όπως αναφέρει και το σχόλιο, και τότε θα συζητούμε για 20 χρόνια πώς πρέπει να τον πουλήσουμε χωρίς να θιγούν τα κεκτημένα των εργαζομένων, θα τον πληρώνουμε μερικά εκατομμύρια ευρώ την ημέρα και θα του αλλάζουμε ονόματα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι Έλληνες διακατεχόμασθε από ένα περίεργο ατταβιστικό σύνδρομο. Όταν περιμένουμε με τις ώρες στο guichet για το check-in βρίζουμε τον εθνικό αερομεταφορέα για την αιφνιδιαστική απεργία, αλλά στα gallop απαντάμε με το στερεότυπο: "Ε, πρέπει να υπάρχει ένας Εθνικός Αερομεταφορέας..".
Και στα σουπερμάρκετ, διαλέγουμε το ίδιο πάντα προϊόν ανεξαρτήτως τιμής και θέλουμε από το κράτος να επιβάλει αγορανομικό plafond για να μας προστατέψει... Πληρώστε νεο-Έλληνες κρυπτοκρατικιστές και δοξάστε την σταλινικών καταβολών ψευδοφιλελεύθερη οικονομία.. (greek patent pending).
Υ.Γ.: Τιμώ τους υπαλλήλους του ΟΤΕ που έχουν το πάσης φύσεως τεχνικό έργο (κυκλώματα, software κτλ). Όχι όμως και την πληθώρα των τοποθετημένων ανιδίκευτων που η μόνη τους ικανότητα και εξειδίκευση υπήρξε η προσέγγιση του καταλλήλου πολιτικού προσώπου για την κατάληψη της θέσεως στον χρυσοφόρο οργανισμό.
Γι' αυτούς μία ευχή έχω αν και δε θα πιάσει: στο πυρ το εξώτερο...
@ epikouros (απόσπασμα: Η αμερικη δεν εβγαλε ποτε επιστημονες απλα τους αγοραζε και φυσικα την πατροτητα της ευημεριας δεν την εχουν αυτοι)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Επίκουρε,
Τα εύσημα για το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό δεν τα αξίζουν οι χώρες που γεννούν τους επιστήμονες αλλά αυτές που διαμορφώνουν και διατηρούν τις συνθήκες για να δημιουργήσουν αυτοί οι άνθρωποι.
Εάν (και στο μέτρο που) από όλη την υφήλιο οι USA διαθέτουν κλίμα στο οποίο θάλλει η έρευνα και η αναζήτηση, ε δεν θα τους ζητήσουμε και τα ρέστα γιατί το κάνουν.
Μερικοί από μας αναζητούμε μετά μανίας (ή το κάνουν για μας εργολαβικώς τα ΜΜΕ) στην λίστα των ονομάτων που εμπλέκονται σε κάθε μεγάλο επιστημονικό κατόρθωμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ένα, έστω, ελληνικό όνομα, μόνον και μόνον για να παρηγορήσουμε τον τσαλαπατημένο εθνικό μας εγωισμό. Οι επιστήμονες των USA αλλοδαπής καταγωγής στην πλειοψηφία τους είναι πρώτα από όλα πολίτες της χώρας που τους έδωσε αυτές τις εκπληκτικές δυνατότητες και ακολούθως ο,τιδήποτε άλλο... Άνθρωποι με προοτική επιστήμονα γεννιούνται παντού ανά την γη, έτσι δεν είναι (ή μήπως πιστεύουμε στην ανωτερότητα των ελληνικών γονιδίων;); Πώς αυτοί οι κουτοί Αμερικάνοι κατορθώνουν να τους μαζεύουν (σεις είπατε); Μήπως δεν είναι κουτοί; Μήπως (λέω μήπως) το θεώρημα περί κουτών Αμερικανών και ευφυών εκπατρισμένων Ελλήνων (και αντιστοίχως Ινδών, Κινέζων, Γάλλων κτλ) είναι άλλη μία προσφιλής φαινάκη της εθνικής μας παραζάλης;
Αγαπητοί μου υποστηρικτές του ...Γίγαντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε με ενδιαφέρει ούτε η κερδοφορία ούτε η κεφαλαιοποίηση ούτε τα όποια πλεονεκτήματα του ΟΤΕ.
Με ενδιαφέρει η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ του, η ποιότητα υπηρεσιών και το Customer Service (προφανώς άγνωστη λέξη γι' αυτούς).
Τι να τα κάνω τόσα δις, αγαπητοί μου, όταν δε θέλει να δώσει κάτι ...ψίχουλα, να προσλάβει κάποιους να απαντάνε στα τηλέφωνα και να έχει 24/7 υποστήριξη για βλάβες και ADSL; Ή να περιμένει κανείς 6 μήνες για να βάλει ADSL και όταν ο ΟΤΕ του λέει πως ενεργοποιήθηκε επιτέλους η γραμμή, να περιμένει άλλες δυο βδομάδες (τουλάχιστον - ακόμα δεν έχει γίνει η ενεργοποίηση), αναμασώντας φτηνές δικαιολογίες; Πού ακριβώς πάνε όλα αυτά τα υπερκέρδη (μαζί με τους φόρους δεκαετιών από τον κάθε πολίτη) και ο καταναλωτής δεν βλέπει τη θεαματική βελτίωση και τις ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ υπηρεσίες που αυτά θα έπρεπε να συνεπάγονται εν έτει 2006;
Μόνο εγώ το βρίσκω παράλογο, επικίνδυνο και ζημιογόνο;
Αλλά, από τα όσα γράφετε, μάλλον κρίνετε ακόμα με τα κριτήρια του χτες: Κερδοφορία (αλίμονο αν δεν είχε!), πλήθος εργαζομένων (μα τόσες χιλιάδες προσλήφθηκαν με τις "γνωστές" διαδικασίες), "εθνικό κεφάλαιο" και άλλα πολλά. Ώστε να συνεχίσουν να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι ...πελάτες του.
Αλλά αν εκφράζεστε μέσω της άποψης του Στάθη, δε νομίζω πως έχουμε και πολλά περιθώρια συνεννόησης. Ο άνθρωπος ζει ακόμα στον κόσμο του ...Στάλιν - και άλλωστε οι εκφράσεις "μπαρμπούτσαλα με τη ρίγανη!" και "τα λοιπά είναι για χαχόλους και παπαγαλάκια" συνιστούν ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ επιχειρήματα!
(Για να μη μιλήσω για τη φράση "καμμία τέτοια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας υφίσταται χωρίς το κράτος κύριον της μέτοχο (Γερμανία, Γαλλία κι αλλού)". Η ΝΕΤ προχτές ανέφερε τουλάχιστον τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με ΜΗΔΕΝΙΚΗ συμμετοχή του κράτους. Προφανώς δε συμβουλεύτηκε τον "παντογνώστη" Στάθη προηγουμένως - ευτυχώς ούτε και τον "συνάδελφο" Κακαουνάκη).
Για όσους πάντως προτιμούν να ζουν στο σήμερα και να προετοιμάζουν το αύριο ή για κάθε έναν που θέλει να το ψάξει περισσότερο, συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτό το ανάγνωσμα.
Προσωπικά το βρήκα απολαυστικό! Έχει σχέση και με το post και με τις απόψεις που εκφράστηκαν για πιο συμμετοχική δημοκρατία και με τα blogs γενικότερα και πολλά άλλα. Καλό θα ήταν να το διαβάσουν και κάποιοι κοντόφθαλμοι Πολιτικοί, Δημοσιογράφοι και ΟΤΕτζήδες για να καταλάβουν πόσο πίσω έχουν πάει τον τόπο σε κάποια πράγματα...
EPIKOUROS said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"...Στην αρχαια Αθηνα την οποια ολοι χρησιμοποιουν σαν παραδειγμα το πολιτευμα ηταν δημοκρατικο για αυτους που ειχαν δικαιωμα ψηφου για τους υπολοιπους ηταν αντιδημοκρατικο..."
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
Επιτέλους ας ξεφύγουμε από τη σύγχυση που μας έχουν κληροδοτήσει οι αντιπροσωπευτικές συνελεύσεις της Γαλλικής επανάστασης.
Αυτές που μας κληροδότησαν και τους όρους αριστερός - δεξίος, για να χωριζόμαστε ακόμα και σήμερα που όλα αλλάζουν.
oldman said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει ουσιαστική ελεύθερη βούληση και αντικειμενική ευθύνη πράξεων. Ούτε καθένας μας ατομικά, ούτε ομαδικά".
Αγαπητέ Oldman θίξατε το πιο δύσκολο φιλοσοφικό πρόβλημα και το λύσατε με ...γόρδια μέθοδο. Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς τόσο κατηγορηματικός για ένα τέτοιο θέμα.
Γιατί κι αν ακόμα δεχθούμε την πλήρη αιτιοκρατία δεν ξέρουμε πως αλληλεπιδρούν εκατομμύρια ατομικές αιτιοκρατικές αλυσίδες μεταξύ τους - και που παρεισφρέει το τυχαίο.
Κάποτε ίσως να κάνω ένα ποστ για το θέμα - αν και φοβάμαι πως είναι πολύ ειδικό και δύστροπο...
Και για να το σπάσω σε δίφραγκα, γιατί πολύ φλυάρησα και πάλι σε αυτό το post:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίνω οποιοδήποτε θεσμό ή οργανισμό πληρώνω, στηρίζω ή απλώς είμαι αναγκασμένος να ανέχομαι, από τον ΟΤΕ και το Σύνταγμα μέχρι την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τον ΟΗΕ, με βάση την ποιότητα των υπηρεσιών που μου προσφέρουν.
Μακριά από "μεγέθη" και "οράματα", σαν ένα καλό ξενοδοχείο, που είχε γράψει σε παλιότερο post και ο οικοδεσπότης. Ουδόλως με ενδιαφέρει τι καπνό φουμάρει ο ...manager (αρκεί να φέρεται αξιοπρεπώς σε όλους τους ενοίκους) ούτε εντυπωσιάζομαι από τα ...χρυσά πόμολα στις πόρτες ;)
Διαφορετικά, θα καταντήσουμε να τρώμε συνεχώς σφαλιάρες και να λέμε κι "ευχαριστώ". Και να διυλίζουμε τον κώνωπα ως προς το ποιο "σύστημα" ή "καθεστώς" είναι πιο "θεάρεστο" ή έχει τις καλύτερες "προδιαγραφές", χωρίς να βλέπουμε το σημαντικότερο και μόνο ουσιαστικό τους κριτήριο: την ΕΦΑΡΜΟΓΗ τους!
Στην κατ' επίφασιν "Δημοκρατία" που ζούμε, όχι μόνο δεν κοντεύουν να μας τελειώσουν οι κάθε λογής δικτάτορες, αλλά συνεχώς δεχόμαστε (ή και "κατασκευάζουμε") καινούργιους. Ως πολίτες και κοινωνία θα αποφασίσουμε να ωριμάσουμε ποτέ και να στείλουμε τους φαιδρούς μας δικτατορίσκους εκεί που ανήκουν (στον κάλαθο των αχρήστων);
Καιρός να ξεφύγουμε από τα παραμύθια που μας σερβίρουν (με όλα τα μέσα και ειδικά τα "παραδοσιακά") και να πάμε μπροστά.
(Αν ήμουν ο Στάθης, θα συμπλήρωνα πως όλα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες, πράσινα άλογα και ...κάτι άλλο μπλε :)))
@ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήκε Δήμου, παρακαλώ να το κάνετε το ποστ για την αιτιοκρατία και ει δυνατόν να αναλύσετε την παγίδα του post-hoc με την δική σας ικανότητα απλοποίησης των εννοιών.
@Πανάσχημη
ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων
Κατ΄αρχήν, δεν είμαι αντιαμερικανός και δεν είμαι σοσιαλιστής. Για το "ηλίθιος" δεν έχω καταλήξει.
Αν η διαφωνία με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ καθιστά κάποιον αντιαμερικανό, τότε υπάρχει σοβαρό εμφύλιο πρόβλημα στη χώρα, καθώς στα προχθεσινά γκάλοπ μόνο το 25% των πολιτών στις ΗΠΑ συμφωνεί με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης (all time low).
Για τον ορισμό του rogue state υπάρχουν διάφορες διατυπώσεις. Μία είναι αυτή του προέδρου Bush στο γνωστό διάγγελμα, που περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια:
• Brutalize their own people and squander their national resources for the personal gain of the rulers.
• Display no regard for international law, threaten their neighbors, and callously violate international treaties to which they are party.
• Are determined to acquire weapons of mass destruction (WMDs), along with other advanced military technology, to be used as threats or offensively to achieve the aggressive designs of these regimes.
• Sponsor terrorism around the globe.
• Reject basic human values and hate the United States and everything for which it stands.
Με λίγο ψύχραιμο μάτι, βλέπει κανείς ότι οι ΗΠΑ καλύπτουν όλα αυτά τα κριτήρια. Αναλυτικά, κριτήριο προς κριτήριο, σχολιάζει ο (αμερικανός) Mike Klein εδώ και επισημαίνει:
Perhaps when the writers of this document realized that we met all of the criteria of a rogue state they added "and hate the United States and everything for which it stands" to deflect suspicion.
Ο συνοπτικός και ουσιαστικός ορισμός βέβαια, είναι αυτός:
A "rogue state" is a state that defies international laws and conventions, does not consider itself bound by the major treaties and conventions, World Court decisions -- in fact, anything except the interests of its own leadership, the forces around the leadership that dominate policy. That would be an extreme case of a "rogue state." And then there's variations, of course.
Αλλά αυτόν τον δίνει ο Chomsky και δεν θα τον διαβάζατε:-)
Traum