Πολλά επώνυμα και διάσημα πρόσωπα με έχουν απογοητεύσει στη ζωή μου. Όχι πως είχα ποτέ αφεθεί σε άκριτους θαυμασμούς και λατρείες. Οπαδός δεν κατάφερα να γίνω ποτέ μου.
Αλλά να – η ζωή παίζει σκληρές φάρσες
Π. χ. όταν περιμέναμε τον Jean Louis Trintignant (από το “Z”) και μας προέκυψε ο Κύριος Χρήστος Σαρτζετάκης...
Η τελευταία μου μεγάλη απογοήτευση ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.
Μου ήταν πάντα συμπαθής – όπως άλλωστε και στους περισσότερους. Όταν έγινε αρχηγός σκέφθηκα ότι θα μπορούσε να φέρει κάτι καινούργιο. (Ο Καραμανλής είχε τελειώσει οριστικά για μένα από τη στιγμή που υπέγραψε για τις ταυτότητες). Όταν μάλιστα ο Γ. Π. έκανε την περίφημη διεύρυνση, φέρνοντας στο ΠΑΣΟΚ μερικά από τα πιο παραγωγικά και λαμπερά μυαλά της ελληνικής πολιτικής, ενθουσιάστηκα. Εγώ, που ποτέ δεν είχα στηρίξει ή ψηφίσει ΠΑΣΟΚ (ίσα-ίσα είχα γράψει και το πρώτο βιβλίο κριτικής), βγήκα στην «Ελευθεροτυπία» και έγραψα δύο κείμενα εγκωμιαστικά – πράγμα που δεν είχα κάνει ποτέ πριν για πολιτικό αρχηγό. (Υπάρχουν στα «Επίκαιρα»).
Και τι έγινε; Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, ο Ανδρουλάκης, παροπλίστηκαν αμέσως μετά τις εκλογές. Όχι μόνο δεν χρησίμευσαν (όπως νόμιζα) ως κινητήριες δυνάμεις της ανανέωσης – αλλά κλείστηκαν στο ντουλάπι σαν αμαρτήματα που έπρεπε να ξεχαστούν. Ξαναείδαμε τα ίδια πρόσωπα και ακούσαμε τον ίδιο ξύλινο λόγο της παλαιοπασοκικής λαϊκίστικης ρητορείας. Μερικές ανανεωτικές αναλαμπές (όπως η υποψηφιότητα της Καρα-Χασάν) δεν άλλαξαν τίποτα στην ουσία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ολισθαίνει προς την ανυπαρξία. Δεν μιλάω μόνο για τις δημοσκοπήσεις, όπου και το κόμμα του, αλλά κυρίως ο ίδιος, πέφτουν συνεχώς. Μιλάω για την παρουσία του (μάλλον θα έπρεπε να πω απουσία του). Όταν εμφανίζεται έχω μόνιμα την αίσθηση ότι συνεχώς έχει αλλού το νου του, ότι κάτι άλλο σκέπτεται. Σαν να είναι αφηρημένος και λίγο χαμένος. Ακόμα και οι οπαδοί του τον αντιμετωπίζουν ως εξωγήινο.
Οι επιλογές των συνεργατών του είναι από μέτριες ως αποτυχημένες. Πρόγραμμα συγκροτημένο δεν φαίνεται να υφίσταται, ούτε πολιτική γραμμή. Στα καυτά θέματα (παιδεία, οικονομία, εξωτερική πολιτική) υπάρχει απλώς ασάφεια. Τα πράγματα που λέει είναι συνήθως κοινοτοπίες. Αλλά και όταν πει κάτι ουσιαστικό, το χαντακώνει με την εκφορά του. (Η διαφορά από τον πατέρα του: Ο Α. Π. έλεγε ασήμαντα πράγματα με τέτοιο τρόπο που να φαίνονται σημαντικά. Ο γιος κάνει ακριβώς το αντίθετο).
Φοβάμαι πως αν δεν είχε το όνομα, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα έβγαινε ούτε βουλευτής.
Σε ηγετικό επίπεδο βλέπω απόλυτο γενικό αδιέξοδο. Ακόμα και ένα κάποτε συμπαθές μικρό κόμμα, ο Συνασπισμός, αντί για έναν ανοιχτόμυαλο, πραγματικά ανανεωτικό αριστερό, όπως τον Παπαγιαννάκη, εξέλεξε έναν ανανεωτικά μακιγιαρισμένο κομμουνιστή.
Με αποτέλεσμα να χάσει πλέον και την μοναδικότητά του – ως το ουσιαστικά προοδευτικό κομμάτι της αριστεράς – και να έχει διαρροές κι από τις δύο πλευρές.
Ομολογώ ότι ποτέ το ελληνικό πολιτικό τοπίο δεν μου φαινόταν τόσο σκοτεινό. Η χώρα έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές, από ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς – και δεν διαφαίνεται πουθενά ούτε η αχνή ελπίδα μιας δυνατότητας.
Η χώρα χρειάζεται αυτό που θα ονόμαζα «πολιτικούς καμικάζι» - δηλαδή πολιτικούς που θα αποφάσιζαν να αυτοκτονήσουν πολιτικά: Να προχωρήσουν σε αλλαγές, αγνοώντας το πολιτικό κόστος (αυτόν τον καρκίνο που μας κατατρώγει) και μετά να πάνε σπίτια τους.
Αλλά αντί για Κιγκινάτους έχουμε κουραμπιέδες.
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο Νίκο. Δυστυχώς, νομίζω πως η πολιτική (και όχι μόνο) στην Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες αποκλειστική υπόθεση των ...κουραμπιέδων (και οι λίγοι καλοί χάνονται ή "παροπλίζονται").
Θα επανέλθω με πιο αναλυτικά σχόλια αργότερα ή τις επόμενες μέρες.
Το ερωτημα ειναι τι ελπιδες εχει ο Γ.Π. να εκλεγει αν μιλησει διαφορετικα. Εχς την κρυφη ελπιδα οτι ξερει τι πρεπει να κανει αλλα ειναι αρκετα ρεαλιστης για να μην το πει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιός είχε πει ρε γαμώτο το
ΑπάντησηΔιαγραφή"εκει (στην Τουρκία) 100 αετοί οδηγούν 80 εκατομμύρια βόδια, και από την άλλη (στην Ελλάδα), 100 βόδια οδηγούν 10 εκατομμύρια αετούς" ;
Ε, ψιτ, το moderation χάλασε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δύο "μεγάλα" κόμματα από καιρό τώρα δεν έχουν πια τίποτε να προσφέρουν. Έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρίες με σκοπό τη νομή της εξουσίας και το βόλεμα των εκάστοτε ημετέρων. Δε νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πια θέμα προσώπων-αρχηγών. Και να ήθελε πραγματικά κάτι να αλλάξει ο Γ.Παπανδρέου (ή ο Καραμανλής, ή ο φούφουτος...) είναι τόσο "καλά" στημένοι οι κομματικοί μηχανισμοί και τόσα και τέτοια τα συμφέροντα που θα αφανιστεί (ήδη δηλαδή έχει αφανιστεί...). Το ΚΚΕ εκπροσωπεί σήμερα ό,τι πιο συντηρητικό μπορεί να υπάρξει στην πολιτική σκηνή, αυτοί οι άνθρωποι λες και δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έγινε στον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνη (ρεαλιστική) ελπίδα η λεγόμενη "Ανανεωτική Αριστερά", μια Αριστερά σύγχρονη και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Συμφωνώ, βέβαια, ότι με άτομα όπως ο Αλαβάνος μόνο να μειώσει περαιτέρω το ποσοστό της μπορεί...δυστυχώς...
Συμφωνώ με την "κατακραυγή" του Καραμανλή για τις ταυτότητες. Ήταν μια πράξη καθαρής μικροπολιτικής (του χειρίστου είδους). Από την άλλη όμως, αν τελικά προβεί στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται άμεσα και πιεστικά, δε θα σταθώ σε αυτή, αλλά θα δω την ουσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς, τόσο η στάση του σε βασικά ζητήματα (π.χ. δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αύξηση των ωρών των ...αρχαίων και διατήρηση των ...θρησκευτικών - ακόμα και σε ΤΕΕ - και διατήρηση του απαρχαιωμένου και απαράδεκτου καθεστώτος στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας), όσο και η επιλογή προσώπων στην κυβέρνηση που ούτε καν "κουραμπιέδες" δεν είναι (π.χ. Γιακουμάτος), δε μου αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ως πολίτης, δεν είμαι οπαδός ούτε υποστηρίζω κάποιο κόμμα και ψηφίζω κατά βούληση, αλλά τηρώ την εξής στάση: Από τη στιγμή που θα τελειώσουν οι εκλογές και θα βγει μια νέα κυβέρνηση, θα σεβαστώ την πλειοψηφία και θα την υποστηρίξω στο έργο της (και στα σημεία που διαφωνώ θα εκφράσω όσο γίνεται τις αντιρρήσεις μου κόσμια και πολιτισμένα). Αν χρειαστεί, θα την "τιμωρήσω" στις επόμενες εκλογές - δε θα κάτσω να την "μποϊκοτάρω" με διαδηλώσεις και απεργίες.
Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση της εκάστοτε αντιπολίτευσης (με ελάχιστες εξαιρέσεις), να σκέφτεται από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, πώς θα "πριονίσει" το κλαδί που κάθονται οι "αντίπαλοι", προκειμένου να καταλάβει εκείνη την εξουσία, αλλάζοντας την πολιτική της στάση σε διάφορα ζητήματα μόνο και μόνο για να είναι "αντί" και αδιαφορώντας για το συμφέρον της χώρας και συχνά πιέζοντας για πρόωρες εκλογές, ακόμα και για ...ψύλλου πήδημα.
Νομίζω πως ο τελευταίος πολιτικός που προσπάθησε να αλλάξει κάτι (χωρίς να αναλύσω αν οι προσπάθειές του ήταν στη σωστή ή όχι κατεύθυνση), χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος ήταν ο γνωστός "γκαντέμης". Και μάλιστα, έχοντας ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, ακροβατούσε σε τεντωμένο σκοινί, έχοντας ελάχιστα περιθώρια. Πλήρωσε τελικά τη στάση του πολύ ακριβά.
Θυμάμαι πως εκείνα τα χρόνια οι λυσσαλέες αντιδράσεις (αντί διαλόγου) των ΠΑΣΟΚΩΝ - "Παπανδρεϊκών" είχαν παραλύσει όλη τη χώρα. Πήγαινα στο Λύκειο, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες "καταλήψεις". Με το ζόρι κάναμε κι εμείς, χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος φυσικά. Ένας καθηγητής (που δεν ήταν "δεξιός" μάλιστα) ρώτησε τους "εκπροσώπους" μας γιατί κάνουμε κατάληψη, εφόσον το σχολείο μας έχει τα πάντα (εργαστήριο, βιβλιοθήκη, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα, νέο κτήριο κλπ). Η απάντησή τους ήταν "για ...συμπαράσταση". Ένιωσα πολύ ηλίθιος εκείνη την ώρα :(
Κατά τα άλλα, πιστεύω πως η πολιτική σήμερα (και ειδικά ο "διάλογος") γίνεται μέσω των παραθύρων των γνωστών ΜΜΕ, υπό τον συντονισμό των Χατζηνικολάδων και τις βαρύγδουπες πολιτικές (και όχι μόνο) "αναλύσεις" των Τραγκαίων, Κακαουνάκηδων και Καρατζαφέρηδων. Μικροπολιτική Über Alles!
(για περισσότερα, παραπέμπω στα - συχνά - εξαιρετικά άρθρα του Π. Μανδραβέλη)
posted by Nikos Dimou:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η χώρα χρειάζεται ... πολιτικούς που θα αποφάσιζαν να αυτοκτονήσουν πολιτικά."
Δηλαδή, πολιτικούς που με τις πράξεις τους θα έχαναν το έρεισμά τους στο λαό. Που ο λαός, δηλαδή, θα αποδοκίμαζε τις πράξεις τους. Που οι πράξεις τους θα ήταν, τελικά, αντίθετες προς τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών (του λαού), από τους οποίους - υποτίθεται - αντλούσαν την νομιμοποίηση για τις πράξεις τους. Μήπως, άθελά σας, περιγράφετε δικτάτορες; Έστω και "φωτισμένους".
Υ.Γ. "Η τελευταία μου μεγάλη απογοήτευση ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου." Με απογοητεύσατε. Είναι δυνατόν να είχατε προσδοκίες από αυτό τον άχρωμο, άγευστο και κατ' ουσίαν ανύπαρκτο πολιτικό;
Και κάτι τελευταίο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω πως το κλασικό "αντιπροσωπευτικό" πολιτικό σύστημα (όπως και πολλές άλλες κοινωνικές δομές) είναι χρεοκοπημένο! Όχι μόνο σε μας, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Την εποχή που οι πληροφορίες ρέουν άμεσα και ελεύθερα είναι τουλάχιστον γελοίο να μην έχουμε άμεση πρόσβαση στο έργο και τις δαπάνες της κάθε κυβέρνησης (ας κρατήσουν μόνο τις στρατιωτικές "κρυφές"), να ενημερώνονται οι πρωθυπουργοί και υπουργοί σε πολύωρες συναντήσεις με χαρτιά, μολύβια και "summary reports" (πως παίρνουν τόσο σημαντικές αποφάσεις;) ή να επισκέπτεται ο Μπους ένα κράτος και να ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια για την ασφάλειά του (μια videoconference μέσα από ειδικό "ασφαλές" κανάλι, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο υποκλοπής θα κόστιζε …peanuts). Ζούμε ακόμα στην εποχή των αυτοκρατόρων και των υποτελών!
(Στην Ελλάδα βεβαίως, οι πολιτικοί έχουν πιο σημαντικά πράγματα για να αφιερώσουν τον χρόνο τους: Ρουσφέτια και "άγρα ψήφων" - έχουμε και τη "σταυροδοσία" πανάθεμά μας).
Δυστυχώς, στην πολιτική μαζεύονται συνήθως "μυαλά δεύτερης διαλογής" (η φράση ανήκει σε ήρωα νουβέλας του Arthur C. Clarcke), οι οποίοι συνήθως δεν έχουν την παραμικρή ικανότητα επίλυσης προβλημάτων (troubleshooting skills). Συνήθως με καθαρά "θεωρητική" κατάρτιση και καταγόμενοι από διάφορα "τζάκια", είναι εντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν ακόμα και το απλούστερο πρόβλημα. Κι όμως, σε αυτούς έχουμε αναθέσει την επίλυση των πιο σημαντικών προβλημάτων μας: Από την ανεργία μέχρι το ...Κυπριακό! Και για να παραφράσω τη γνωστή ρήση παλιού ...Παπανδρεϊκού: Ούτε για θυρωροί στην πολυκατοικία μας δεν κάνουν - πού 'σαι Λευτέρη;
Υ.Γ. Νίκο, δεν υπάρχει "ηγετικό αδιέξοδο". Όπως έγραψα πρόσφατα για τους "σοφούς", δε χρειαζόμαστε "ηγέτες" για πολιτικούς μας. Η εποχή τους μας ...τελείωσε! Θέλουμε ομάδες ικανών ανθρώπων, με τεχνοκρατική σκέψη, ορθολογική κρίση, αξιοκρατική επιλογή στελεχών, πρακτική αντιμετώπιση των ζητημάτων και ...μακριά από φαφλαταδισμούς! Ζητάω πολλά, ε;
To θέμα με τις ταυτότητες δεν ήταν μόνο μία ταπεινή μικροπολιτική πράξη, ήταν μία βόμβα στα θεμέλια του κοσμικού κράτους, μία απαξίωση βασικών ατομικών δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο που και το δικό μας Συμβούλιο Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψαν τις προσφυγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος υποστήριξε την θέση της εκκλησίας υπεράνω του Κράτους και των ατομικών ελευθεριών δεν έχει δικαίωμα ούτε καν να πολιτεύεται - όχι να είναι πρωθυπουργός!
@mickey....Αν χρειαστεί, θα την "τιμωρήσω" στις επόμενες εκλογές - δε θα κάτσω να την "μποϊκοτάρω" με διαδηλώσεις και απεργίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήαχαχαχαχχαχα έχω λιώσει στο γέλιο....
Συγγνώμη αλλά η άποψη που θέλει τις απεργίες και τις διαδηλώσεις να είναι μποϊκοτάζ είναι τραγελαφική. Δλδ να μην αντιδρά κανείς σε τίποτα και με κανέναν τρόπο? Α ναι μπορούμε να εκφραζόμαστε σε καμιά συγκέντρωση με φίλους (χαμηλόφωνα μη μας ακούσουν και νομίζουν πως κάνουμε μποϊκοτάζ), σε κανά μπλογκ κλπ
Αν δεν "μποϊκοτάριζε" κανείς τις κυβερνήσεις θα δουλεύαμε 12ωρα(?), ανασφάλιστοι και η λέξη σύνταξη δε θα υπήρχε στο λεξιλόγιό μας.....
Συγγνώμη που κράζω αλλά έμεινα κατάπληκτος από αυτήν την άποψη που εξέφρασες και αν δεν κατάλαβα καλά να το συζητήσουμε είμαι όλος αυτιά (ή μάλλον μάτια :ppppp )
Vrennus said...
ΑπάντησηΔιαγραφήposted by Nikos Dimou:
"Η χώρα χρειάζεται ... πολιτικούς που θα αποφάσιζαν να αυτοκτονήσουν πολιτικά."
Δηλαδή, πολιτικούς που με τις πράξεις τους θα έχαναν το έρεισμά τους στο λαό".
Όχι βέβαια στον λαό αλλά στις συντεχνίες που τον ποδηγετούν και (δήθεν) τον εκφράζουν. Δεστε τι γίνεται με την παιδεία - δεν είναι ο λαός που αντιδρά (αντίθετα μάλιστα) αλλά ορισμένες οργανωμένες μειοψηφίες!
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήTo θέμα με τις ταυτότητες [...] ήταν μία βόμβα στα θεμέλια του κοσμικού κράτους [...]
Μα δεν έχουμε κοσμικό κράτος! Αντίθετα! Το ίδιο μας το σύνταγμα επικαλείται την Αγία Τριάδα και αναφέρεται σε επικρατούσα θρησκεία. Οι βουλευτές και η κυβέρνηση, με μόνη εξαίρεση την Αριστερά (η κα Κανέλλη δεν ανήκει στην Αριστερά), δίνει θρησκευτικό όρκο και φιλάει το χέρι του Αρχιεπισκόπου. Μάλλον στα ελάσσονα είναι το ζήτημα των ταυτοτήτων, από αλλού θα' πρεπε να είχαμε ξεκινήσει.
Ποτέ δεν έτρεφα ψευδαισθήσεις για τον Γ.Α. Παπανδρέου....Ένας πολιτικός άρχηγος που έχει σαν δεξί χέρι(από τα πρώτα του βήματα) τον...Τσούρα, μόνο άνεμο ανανέωσης δεν φέρνει...Η συνέχεια του ήταν ακόμη πιο απογοητευτική, όπως σωστά λέτε κ.Δήμου...Ασάφεια,"ναι μεν αλλά" , κοινοτοπίες και κάποιες δόσεις λαϊκισμού...(Ατάκα Γ.Α. Παπανδρέου στη Βουλή, αντιδρώντας ακόμη και σε αυτήν την άτολμη απελευθέρωση του ωραρίου "Γιατί δεν είμαστε μόνο καταναλωτές, είμαστε και άνθρωποι...".Κάτι τέτοια γράφαμε σαν μαθητές, παπαγαλίζοντας τα εκθεσιολόγια, στις εκθέσεις του Λυκείου, αλλά δεν φιλοδοξήσαμε ποτε να κυβερνήσουμε τη χώρα...)
ΑπάντησηΔιαγραφήvrennus said: Είναι δυνατόν να είχατε προσδοκίες από αυτό τον άχρωμο, άγευστο και κατ' ουσίαν ανύπαρκτο πολιτικό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω! Είναι δυνατόν? Επίσης είναι δυνατόν να απογοητευτήκατε από τον Καραμανλή (ανηψιό) λόγω του θέματος με τις ταυτότητες (μονο?) ? Δεν ήταν εξ'άλλου αναμενόμενη η θέση του στο ζήτημα αυτό?
Γιωργάκης και Κωστάκης είναι τα παιδιά της καρπαζιάς σε μια παρέα άντε τα γλυκούλικα παιδάκια που ποτέ δε μεγάλωσαν και ακόμη μας διασκεδάζουν....αρχηγοί κομμάτων (για να μη μιλήσω για προθυπουργοί) πάντως δεν μπορεί να είναι.
Οι φωτογραφίες του ΓΠ πάντως θα μπορούσαν να μην υπάρχουν είναι αντιαισθητικές λολ λολ
Και από που θα έρθει η πολυπόθητη ανανέωση???Η αριστερά, με τις δογματικές, κρατικίστικες αγκυλώσεις της στα θέματα της οικονομίας, μόνο ακόμη πιο πίσω μπορεί να μας πάει...Οι φιλελευθεροι πολιτικοί τύπου Μάνος, Ανδριανόπουλος, έχασαν σε αξιοπιστία, συνεργαζόμενοι με το κατεξοχήν κόμμα του "Μεγάλου Δημοσίου Τομέα", το ΠΑΣΟΚ...Και δεν βλέπω να τολμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία πραγματικού φιλελεύθερου κόμματος...
ΑπάντησηΔιαγραφήnikos dimou said:
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι βέβαια στον λαό αλλά στις συντεχνίες που τον ποδηγετούν και (δήθεν) τον εκφράζουν.
Ισως όχι μόνο συντεχνίες αλλα και άλλες εστίες συμφερόντων που κατευθήνουν πράγματα και καταστάσεις.
cobden said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φιλελευθεροι πολιτικοί τύπου Μάνος, Ανδριανόπουλος, έχασαν σε αξιοπιστία, συνεργαζόμενοι με το κατεξοχήν κόμμα του "Μεγάλου Δημοσίου Τομέα", το ΠΑΣΟΚ...Και δεν βλέπω να τολμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία πραγματικού φιλελεύθερου κόμματος...
Τόλμησαν και κανείς δεν τους στήριξε. Έζησα από μέσα την τραγωδία των "Φιλελεύθερων"...
ΝΔ said...
ΑπάντησηΔιαγραφήVrennus said...
[...]
"Δηλαδή, πολιτικούς που με τις πράξεις τους θα έχαναν το έρεισμά τους στο λαό."
Όχι βέβαια στον λαό αλλά στις συντεχνίες που τον ποδηγετούν και (δήθεν) τον εκφράζουν. Δεστε τι γίνεται με την παιδεία - δεν είναι ο λαός που αντιδρά (αντίθετα μάλιστα) αλλά ορισμένες οργανωμένες μειοψηφίες!
Τους πολιτικούς ανεβάζει και κατεβάζει ο λαός (οι πολίτες) δια της ψήφου του, κι όχι οι συντεχνίες. (Γι' αυτό κι η υπουργός Θρησκευμάτων είναι ακόμη στη θέση της, επειδή οι "οργανωμένες μειοψηφίες" δεν έχουν αποκτήσει - ακόμη - ευρύ λαϊκό έρεισμα.)
Μήπως υποννοείτε ότι "οι συντεχνίες" εμποδίζουν το λαό (τους πολίτες) να εκφράσει, δια της ψήφου του, την αυθεντική του βούληση; Αλλά κι αν είναι έτσι, ποιος θα μας διαβεβαιώσει για την αυθεντική και αδιαμεσολάβητη βούληση του λαού (των πολιτών);
@it is (Δευ Ιουλ 17, 04:55:30 μμ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και δεν κατάλαβες, αλλά από αυτά που γράφεις, φαίνεται πως είσαι και ...μακριά νυχτωμένος ;)
Αντί απάντησης, σου συνιστώ να πας στη Γερμανία ή την Αμερική και να δεις πώς γίνονται ΕΚΕΙ οι διαδηλώσεις και οι απεργίες (και δουλεύουν τα οκτάωρά τους και πληρώνονται τις υπερωρίες τους).
Όσο για τα ...12ωρα, δεν ξέρω πολλούς Γερμανούς που νιώθουν ότι άφησαν το κράτος ή τους εργοδότες να τους "πιουν το αίμα". Ίσα ίσα απολάμβαναν μέχρι πρότινος απίστευτες κοινωνικές παροχές (ακόμα και οι άνεργοι), αλλά μετά την ένωση με την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία (στην οποία προφανώς στηριζόταν το "δίκιο του εργάτη :))), το σύστημά τους κατέρρευσε, η ανεργία ανέβηκε και κουτσούρεψαν και τα επιδόματα. Οι Αμερικανοί ζούνε σε μεγαλύτερη "αβεβαιότητα", αλλά και πάλι οι ικανοί επιβιώνουν και πλουτίζουν!
Κι εγώ και πολλοί άλλοι μπορούμε να δουλεύουμε και 12ωρα και 30ωρα ακόμα (και όσο θέλουμε γενικώς), αλλά θα ρισκάρουμε για να ανταμειφθούμε αδρά για τον κόπο μας. Αλλιώς, αν είσαι (ή και βολεύεσαι ως) υπάλληλος και δεν είσαι ευχαριστημένος από την εταιρεία που εργάζεσαι, παραιτήσου και πήγαινε σε άλλη. Ελεύθερη αγορά έχουμε κι αν είσαι ικανός, θα βρεις τον δρόμο σου!
Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι επίσης ξεπερασμένες από την εποχή μας. Ποιοι απεργούν στην Ελλάδα εκτός από τους Δημόσιους Υπαλλήλους, που φυσικά δεν ρισκάρουν απολύτως τίποτα, εκτός από τα μεροκάματα των ημερών που απεργούν; Και μη μου πεις πως δεν το κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια, υποκινούμενοι από την εκάστοτε αντιπολίτευση (εκεί αναφέρεται το "μποϊκοτάρισμα"). Βρες μου ΕΝΑΝ ιδιωτικό υπάλληλο που θα απεργήσει και θα συγκινήσει τον εργοδότη του (ΜΟΝΟ το κράτος - και πάλι - μπορεί να ανταποκριθεί στα ...αιτήματά του).
Οι Κινέζοι (και σε λίγο οι Ινδοί) κατακλύζουν την αγορά κι εμείς αντί να γίνουμε ανταγωνιστικοί, σκεφτόμαστε τα παρωχημένα "προνόμιά" μας (8ωρα, απεργίες κλπ) και σαν τη στρουθοκάμηλο, χώνουμε το κεφάλι στην άμμο, να μη δούμε το μέλλον που έρχεται. Και οι πολιτικοί μας, μας γαργαλάνε τα αυτιά με "προγράμματα ανταγωνιστικότητας", "κοινωνία της πληροφορίας" και χίλιες δυο μαλ@κίες!
Αν είσαι ικανός, θα μπεις στο χορό και θα χορέψεις. Αλλιώς η ίδια η εποχή θα σε προσπεράσει και θα μείνεις σαν την Παπαρήγα να ζητά "κατώτατο μισθό 1200 ευρώ" και "δωρεάν παιδεία στα παιδιά του λαού". Ε, ρε Λευτέρης που σας χρειάζεται!
Υ.Γ. Έχω δουλειά τώρα (πρέπει να βγάλω κάποια λεφτά και δεν έχω ...οκτάωρο) κι έτσι δε θα συνεχίσω τον "διάλογο". Έτσι κι αλλιώς, το σχόλιό σου μάλλον ...καλοπροαίρετο ήταν :PPP
Vrennus ο σωστός ηγέτης δεν ακολουθεί απλώς τον λαό (τότε είναι λαϊκιστής) τον καθοδηγεί. Το ενημερώνει, τον διαφωτίζει και όταν χρειαστεί του πάει κόντρα. Το έκαναν ο Ελ.Βενιζέλος και ο Κ. Καραμανλής Sr. Σήμερα τρέμουμε τα ΜΜΕ, τις οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, και τρέχουμε πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Δεν διαμορφώνουμε την Κοινή Γνώμη - αλλοι την διαμορφώνουν κι εμείς ακολουθούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως το ερώτημα είναι τι είδους ηγέτες πραγματικά χρειαζόμαστε. Προσωπική μου άποψη είναι πως χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον κ. Σημίτη. Eίναι o μόνος ίσως πρωθυπουργός τις τελευταίες δεκαετίες που είχε ένα όραμα, έθεσε έναν δύσκολο στόχο και τον πέτυχε. Nαι, μιλάω για την ένταξη της Eλλάδας στην ONE και το σχετικό νοικοκύρεμα της ελληνικής οικονομίας. To 1996 όποιος γνώριζε την κατάσταση θεωρούσε ανέκδοτο την έγκαιρη ένταξη της Eλλάδας, και όμως τα κατάφερε. Πολλοί θα πούνε πως έκανε λάθη και παραλήψεις (π.χ. παιδεία, υγεία). Σύμφωνοι. Πέτυχε και κάτι πολύ μεγάλο όμως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλοί τον κατηγορούσανε πως είναι "λογιστής". Μήπως τελικά κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε; Έναν "λογιστή" που να δουλεύει μεθοδικά στους στόχους που θέτει και τους πετυχαίνει; Γιατί από μεγάλα λόγια πάμε καλά, πράξεις δε βλέπουμε.
Kαι όπως είπε o Mickey, χρειαζόμαστε αντιπολίτευση που να στηρίζει την κυβέρνηση όταν προσπαθεί να κάνει κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση (μα τι λέω, αυτά μόνο κάτι ξενέρωτοι σκανδιναβοί τα κάνουνε...)
Όταν παραλύει το κράτος, οι συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν κλείνουν οι δρόμοι, τα μαγαζιά, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες...
Όταν δε μπορώ να πάω στη δουλειά μου, στις διακοπές μου, στο εξωτερικό, να κάνω μια συναλλαγή ή να διεκπεραιώσω μια υπόθεση, δεν έχω νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα ή κινδυνεύει η ζωή του παιδιού μου και ψάχνω ποιο νοσοκομείο εφημερεύει και έχει επαρκές "προσωπικό ασφαλείας"...
Ε, αυτό το ονομάζω "μποϊκοτάρισμα" και όχι μόνο γενικά και αόριστα για ένα απρόσωπο κράτος ή κυβέρνηση, αλλά για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά!
Τα δικαιώματά μου δε θα μου τα στερήσει κανένας κρατικοδίατος και άχρηστος συνδικαλιστής!
Και σ' όποιον αρέσουμε ;)
ΝΔ said
ΑπάντησηΔιαγραφή"cobden said...
Οι φιλελευθεροι πολιτικοί τύπου Μάνος, Ανδριανόπουλος, έχασαν σε αξιοπιστία, συνεργαζόμενοι με το κατεξοχήν κόμμα του "Μεγάλου Δημοσίου Τομέα", το ΠΑΣΟΚ...Και δεν βλέπω να τολμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία πραγματικού φιλελεύθερου κόμματος...
Τόλμησαν και κανείς δεν τους στήριξε. Έζησα από μέσα την τραγωδία των "Φιλελεύθερων"..."
Για πόσο τόλμησαν???Για δύο χρόνια που κράτησε το θνησιγενές πολιτικό εγχείρημα των Φιλελευθέρων???Και περίμεναν πως σε δύο χρόνια, θα άλλαζαν κρατικίστικες νοοτροπίες δεκαετιών???Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για ένα τέτοιο εγχείρημα, που οι εγχώριοι φιλελέυθεροι, δεν φάνηκε να διαθέτουν...Αντίθετα, με την πρώτη ευκαιρία, ξαναμπήκαν στα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων...Και επιπλέον,πόσο φιλελευθερο είναι ένα κόμμα που βασικό πολιτικό του σύνθημα είναι οι επιδόσεις του αρχηγού του, στον τομέα των δημοσίων έργων???
Να συμφωνήσω κι εγώ με τον Odysseas για τον Σημίτη (να λέμε τα καλά και των "δυο πλευρών"). Θα τον έβαζα δίπλα στον Μητσοτάκη - "πολιτικά" πάντως, στάθηκε πολύ πιο τυχερός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά, όταν ακούτε να κατηγορούν κάποιον πολιτικό, όχι στη βάση των πράξεών του, αλλά επειδή "είναι αποστάτης", "είναι γκαντέμης", "μοιάζει με τον Δρακουμέλ", "έχει νευρικό τικ με τους ώμους του", "δεν έχει λέγειν", "είναι ψυχρός", "κάνει σαρδάμ", "είναι λογιστής" κλπ. ΣΥΝΗΘΩΣ πρόκειται για αξιόλογο πολιτικό. Οι "άψογοι" συχνά είναι ...λαοπλάνοι - ένας είναι ο "champion" φυσικά!
Αλλά τελικά ο Μητσικώστας αντιμετωπίζει τους πολιτικούς πολύ πιο σοβαρά από ότι οι πολίτες που τους ψηφίζουν - συνήθως για "προσωπικούς" λόγους ;)
Δυστυχώς, οι αμόρφωτοι (σε συντριπτικό ποσοστό - κι ας έχουν δέκα πτυχία) Έλληνες δίνουν πιο μεγάλη σημασία στις εντυπώσεις, παρά στην ουσία - συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βεβαίως βεβαίως ;)
Μακάρι να γίνουμε κάποτε "Σκανδιναβοί" κι ας ...ψυχραθούμε και λίγο - πολύ στο σορολόπ το έχουμε ρίξει άλλωστε τον τελευταίο καιρό και θα το πληρώσουμε ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ!
Συμφωνώ μαζί σας και για τον Παπανδρέου και για τον Συνασπισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο που κάνει ο Παπανδρέου σαν υποψήφιος πρωθυπουργός είναι να λαϊκίζει αριστερά και δεξιά και ευτυχώς σε αυτό τον τομέα δεν έχει το ταλέντο του πατέρα του. Κρίμα γιατί σαν υπουργός είχε … μιας και δεν δίσταζε να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, πχ ένας από τους ελάχιστους που δεν είναι (ήταν;) γεράκι στα Ελληνό-Τουρκικά, διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, αποποινικοποίηση κλπ.
Ο Συνασπισμός είχε την ευκαιρία να προφέρει και να προσφέρει κάτι διαφορετικό (και θετικό) στην Ελληνική πολιτική με τον Παπαγιαννάκη αλλά διάλεξε τον Αλαβάνο με αποτέλεσμα να γίνει ένας αποτυχημένος κλώνος των εθνο-σταλικών του ΚΚΕ. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει σαν κόμμα είναι λύπηση για τα όσα αξιόλογα στελέχη και οπαδοί του έχουν μείνει.
Κρίμα και για τους δύο.
Υ.Γ Για το ανέκδοτο «Σαρτζετάκη» τι να πούμε;
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήVrennus ο σωστός ηγέτης δεν ακολουθεί απλώς τον λαό (τότε είναι λαϊκιστής) τον καθοδηγεί [...] Σήμερα τρέμουμε τα ΜΜΕ, τις οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, και τρέχουμε πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Δεν διαμορφώνουμε την Κοινή Γνώμη - αλλοι την διαμορφώνουν κι εμείς ακολουθούμε.
Άρα; Οι πολιτικοί (και η πολιτική) είναι υποχείρια και ενεργούμενα αυτών που διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη; Είναι, λοιπόν, οι σημερινοί πολιτικοί μαριονέττες στα χέρια κάποιων που δρουν στα παρασκήνια; Κι από πού αντλούν, τέλος πάντων, την ισχύ τους αυτοί που διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη και κάνουν τους πολιτικούς να τρέχουν πίσω από δημοσκοπήσεις;
Υ.Γ. Αυτό το "καθοδηγεί το λαό" πάντως, εμένα δε μου ακούγεται και πολύ δημοκρατικό.
cobden said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Για πόσο τόλμησαν???Για δύο χρόνια που κράτησε το θνησιγενές πολιτικό εγχείρημα των Φιλελευθέρων???"
Τόσο άντεξαν. Ξέμειναν από λεφτά (και ήδη είχαν ξεμείνει από ψηφοφόρους - ούτε 1,5%...).
Έχετε απόλυτο άδικο όταν λέτε πως ήταν "ένα κόμμα που βασικό πολιτικό του σύνθημα είναι οι επιδόσεις του αρχηγού του, στον τομέα των δημοσίων έργων???". Ουδέποτε μίλησαν γι αυτό. Αντίθετα τον καιρό που υπήρχαν ξεκίνησαν δεκάδες μελέτες για όλα τα θέματα - και τέτοια παραγωγή πολιτικών προτάσεων δεν έχει ξαναδεί αυτός ο τόπος. Ριζοσπαστικές και φιλελεύθερες. (Πολλές υπάρχουν ακόμα στο bulls.gr). Αλλά ζούσαν σε λάθος χώρα...
Διακόσια πενήντα χρόνια αναμονή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμία εν δήμω εξομολόγηση
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα γενναίο άνοιγμα προς τον ορθολογισμό και την ανοιχτή κοινωνία. Ξέχασε μόνο να επινοήσει και ένα λαό που θα επικροτούσε και θα υπερψήφιζε αυτό το άνοιγμα.
Πολλοί επισκέπτες των σελίδων μου ρωτάνε γιατί απέσυρα όλα τα προεκλογικά μου κείμενα. Θα απαντήσω: δεν αντέχω να τα ξαναθυμάμαι. Η διάψευση άλλης μίας ελπίδας ήταν πολύ οδυνηρή. Εύχομαι να έχει δίκιο ο Διονύσης Σαββόπουλος που είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου πως: «είτε χάσει είτε κερδίσει, αυτός είναι ο άνθρωπος του μέλλοντος». Μόνο που είμαι εξήντα εννέα χρόνων και δεν ξέρω αν θα προλάβω αυτό το μέλλον.
Υ. Γ. Από τον υπογράψαντα για τις ταυτότητες, δεν περιμένω πολλά. Διότι είτε πίστευε σε αυτό που έκανε - οπότε πράγματι ανήκει στην εποχή πριν από την Γαλλική Επανάσταση - είτε το έκανε από καιροσκοπισμό και δημαγωγία, οπότε...
Τι είναι τα κόμματα στην Ελλάδα (και όχι μόνον) σήμερα; Ενας συνασπισμός ατόμων που έχουν σαν κοινό στόχο την κατάληψη και διαχείριση της εξουσίας. Ο συνασπισμός αυτός δεν έχει πια ούτε ιδεολογία ούτε κυρίως πρόγραμμα όπως παλαιότερα. Το κάποιο πρόγραμμά του είναι ένα συνονθύλευμα δήθεν προγραμματικών θέσεων που έχει σαν στόχο, όχι τη δέσμευσή του απέναντι στους πολίτες, αλλά την εξαπάτησή τους και την υπεξαίρεση της ψήφου τους. Και ποιος είναι ο καλύτερος "αρχηγός"; (η ελληνική πολιτική ορολογία εξακολουθεί να είναι προσαρμοσμένη στην ποδοσφαιρική τέτοια: αρχηγός, οπαδοί, πάγκος κτλ) Αυτός που θα έχει τις ικανότητες να εξαπατήσει τους πολίτες και να τους πείσει να ψηφίσουν το κόμμα του και να φέρουν στην εξουσία όλο αυτόν τον ορυμαγδό που το αποτελεί. Οσο δλδ περισσότερο απατεώνας αποδειχτεί κάποιος αρχηγός, τόσο περισσότερο αποδεκτός θα είναι από το κόμμα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή λοιπόν αυτοί που αποτελούν ένα κόμμα δεν έχουν κοινά πιστεύω και κοινό πρόγραμμα, όταν καλούνται να κυβερνήσουν προκύπτει ένας τραγέλαφος και είναι ουσιαστικά ακινητοποιημένοι και καταδικασμένοι να πράττουν το ελάχιστο. Μόνο που οι ανάγκες των πολιτών και της χώρας αυτής δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από το ελάχιστο.
Είναι χαρακτηριστικό τι συμβαίνει όταν θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για κάποιο σοβαρό ζήτημα: πολλοί από την αντιπολίτευση συμφωνούν με τον υπουργό αλλά δεν τολμούν να το πουν, αρκετοί της συμπολίτευσης διαφωνούν με τον υπουργό, αλλά και αυτοί μούγγα, ο ΣΥΝ μονίμως διαφωνεί με όλους και το ΚΚΕ συμφωνεί επί της ουσίας με ό,τι πιο αντιδραστικό και ανελελεύθερο υπάρχει στην κοινωνία μας, αλλά καλύπτει τη συμφωνία του αυτή διαφωνώντας επί της διαδικασίας.
Ναι, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε απολύτως από αυτά τα κόμματα. Αλλά και τα κόμματα μήπως δεν είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας;
Το τελικό συμπέρασμά μου είναι οτι η κοινωνία αυτή βρίσκεται σε παρακμή. Τι μπορούμε να περιμένουμε άλλωστε από μια κοινωνία που το υποτιθέμενο πρωτοπόρο κομμάτι της (φοιτητές, διανόηση) ζητάει να μην αλλάξει τίποτε;
Το πρόβλημά μου είναι οτι ζω μέσα σ' αυτήν. Οσα γίνονται (ή δεν γίνονται) επηρεάζουν τη ζωή μου. Δεν ξέρω... Εν πρώτοις έχω αποφασίσει να μην ξανασυμμετέχω στην κοροϊδία που ονομάζεται "εκλογές", κάθε είδους εκλογές:βουλευτικές, δημοτικές, νομαρχιακές. Είναι η μόνη μου ελπίδα, οτι ίσως να ταραχθούν λίγο τα λιμνάζοντα νερά αν η αποχή είναι μεγάλη. Αν ταραχθούν...
@Nikos Dimou
ΑπάντησηΔιαγραφή" δεν έχει δικαίωμα ούτε καν να πολιτεύεται - όχι να είναι πρωθυπουργός"
Διαφωνώ ακόμα και οι νέο-ναζί ας πολιτεύονται. Το γεγονός ότι ο ανιψιός του θείου υπέγραψε το "δημοψήφισμα" του φασιτόδουλου αποδεικνύει πως ούτε λαϊκισμό δεν μπορεί να κάνει, μιας και ήταν αντισυνταγματικό κλπ κλπ κλπ.
@mickey
" Ίσα ίσα απολάμβαναν μέχρι πρότινος απίστευτες κοινωνικές παροχές "
Συγκριτικά με την μαχόμενη Ελλάδα οι παροχές είναι απίστευτες.
"το σύστημά τους κατέρρευσε, η ανεργία ανέβηκε και κουτσούρεψαν και τα επιδόματα."
Κόψε κάτι "κατέρρευσε" και δεν κουτσούρεψαν τις παροχές αλλά τις μείωσαν (μερικές χώρες όχι όλες).
@Nikos Dimou
"Vrennus ο σωστός ηγέτης δεν ακολουθεί απλώς τον λαό (τότε είναι λαϊκιστής) τον καθοδηγεί. Το ενημερώνει, τον διαφωτίζει και όταν χρειαστεί του πάει κόντρα. "
Αυτό είναι αυτονόητο το αντίθετο είναι λαϊκισμός.
@ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχετε δίκιο για το κόμμα των Φιλελεύθερων, η παραγωγή πολιτικών προτάσεων σε σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας ήταν δυσανάλογη του μεγέθους τους.
ΑΛΛΑ είχαν ένα μειονέκτημα: έλεγαν την αλήθεια και στηρίζονταν στην πραγματικότητα. Η κοινωνία αυτή δεν έχει καλές σχέσεις με την πραγματικότητα. Θα εμπιστευθεί όποιον της σερβίρει το ωραιότερο παραμύθι.
Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι γιατί αν και μεγάλη μερίδα του κόσμου δηλώνει ανένταχτη και "αδιάφθορη", οι ίδιοι άνθρωποι ψηφίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα με συντριπτικά ποσοστά σε βάρος των μικρότερων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ότι τελικά αυτός ο κόσμος δεν είναι ούτε ανένταχτος ούτε "αδιάφθορος";
Είναι ότι τα μικρότερα κόμματα είναι τόσο απογοητευτικά;
Κάτι άλλο;
Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος που μιλάει για πολιτική έχει πίσω την ουρά.
@Vrennus Δευ Ιουλ 17, 05:49:35 μμ
ΑπάντησηΔιαγραφήTV Rules mate :)
"Υ.Γ. Αυτό το "καθοδηγεί το λαό" πάντως, εμένα δε μου ακούγεται και πολύ δημοκρατικό."
Δεν ξέρω πως ακούγεται αλλά έτσι είναι.
@Playmobil
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η συνταγή σου!
:)
Στα δυο πρώτα "ερωτήματα" του Vrennus (Δευ Ιουλ 17, 05:49:35 μμ) η "απάντηση" είναι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΙ (απλά και ξεκάθαρα)
Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα κι ας μη μας αρέσει :(
Ορισμένοι μάλιστα από τους "μαριονετίστες" δε χρειάζεται καν να δρουν στο ...παρασκήνιο: Το κάνουν "χύμα" και live στα δελτία ειδήσεων, τα talk-show και τις ..."αποκαλυπτικές" εκπομπές!
Για το τρίτο ερώτημα δεν ξέρω την απάντηση, αλλά κάτι υποψιάζομαι... ;)
Υπάρχει βεβαίως και η απλή "ερμηνεία" της άκρατης βλακείας και ανικανότητας των πολιτικών μας. Πιστέψτε με, δεν έχει ΚΑΘΟΛΟΥ μικρές πιθανότητες. Πολλές φορές τα πράγματα είναι απλούστατα και ξεκάθαρα - οι sophisticated αναλύσεις περιττεύουν...
Επίσης, να πω ότι έχει δίκιο ο ioannisk στο σχόλιό του (Δευ Ιουλ 17, 06:02:48 μμ) για τη λέξη "κατέρρευσε". Ο όρος που χρησιμοποίησα ήταν υπερβολικός!
Πάντως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και η ανάκαμψη μοιάζει άπιαστο όνειρο. Μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουν κι εκείνοι στα λιγότερα.
Όσο για τις λέξεις "κουτσούρεμα", "περικοπή" και "μείωση", είναι ουσιαστικά συνώνυμες (η πρώτη δεν έχει κάποια "εγγενή" υπερβολική ερμηνεία και σημαίνει "περικοπή" στο πιο ...λαϊκό). Και φυσικά από χώρες, αναφέρομαι ΜΟΝΟ στη Γερμανία λόγω "ένωσης" (νομίζω πως ήταν σαφές).
Υ.Γ. Όση ώρα έγραφα τα παραπάνω, το Playmobil "ζωγράφισε" και ήρθε κι ο Λευτέρης, οπότε μπορεί να συνεχίσει εκείνος τη ...μπάλα - το γήπεδο είναι εδώ και μέρες δικό του :))
Μια διευκρίνιση: Οι "Σκανδιναβοί" αναφέρθηκαν ΜΟΝΟ για τη στήριξη της Κυβέρνησης από την Αντιπολίτευση (σχόλιο του odysseas) και την οργάνωσή τους. Άλλωστε δε νομίζω πως θα γίνουμε ποτέ "Σκανδιναβοί" ...γενικώς - οι αναφορές σε ψυχολογικά και αυτοκτονίες είχαν πλάκα, αλλά θαρρώ πως τους "αδικούν" κομματάκι ;)
Και προς ενημέρωσή σου: ΝΑΙ, οι Έλληνες πετάνε ΑΚΟΜΑ τα σκουπίδια από το παράθυρο στην Εθνική Οδό - και όχι μόνο...
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"....ο σωστός ηγέτης δεν ακολουθεί απλώς τον λαό (τότε είναι λαϊκιστής) τον καθοδηγεί."
Ούτε βέβαια αυτό είναι απολύτως ακριβές, νομίζω.
Ο "ηγέτης" αποτελεί έναν μηχανισμό ανατροφοδότησης που 'διαβάζει" τα τεκταινόμενα και πυροδοτεί τα ευκταία.
[πρβλ. Sir Stafford Beer, 1973, Fanfare for an Effective Freedom]
Αυτό γίνεται στη βάση ενός κοινού νοήματος που (υποτίθεται ότι) ο ηγέτης και η κοινωνία μοιράζονται διϋποκειμενικά (θεωρώντας την κοιωνία υποκείμενο).
[Luhmann N., 1984, Social Systems]
Άμα όμως η κοινωνία στερείται νοήματος, τότε ο ηγέτης είναι απλώς ένας διαχειριστής που προσπαθεί (ανεπιτυχώς λέει η εμπειρία) να αποφύγει τα χειρότερα.
[πρβλ. Ελλάδα, 1982 κ.ε. ΛΟΛ]
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γιώργος Παπανδρέου δεν με έπειθε παρά σαν υπουργός εξωτερικών. Και γεννάται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να είναι ΤΟΣΟ καλός υπουργός εξωτερικών και ΤΟΣΟ κακός αρχηγός κόμματος; Έχω μια απάντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτα όμως, σημειώνω πως δεν με έπεισε καθόλου όταν συνεργάστηκε με τους Μάνο, Ανδριανόπουλο, Ανδρουλάκη – για δύο λόγους: (1) τα μεγάλα στελέχη του κόμματός του έμαθαν για αυτή τη συνεργασία από τις εφημερίδες (ετσιθελική νοοτροπία, που θυμίζει Ανδρέα) και (2) και παράγωγο του πρώτου, δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα συνεργασίας. Δεν υπήρχαν οι βάσεις της προσπάθειας συνεννόησης. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους έλεγε λοιπόν το μακρύ του και το κοντό του – με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, οι Μάνος, Ανδριανόπουλος και Ανδρουλάκης, να έχουν πλέον «καεί» πολιτικά. Ούτε στη ΝΔ μπορούν να πάνε, ούτε στο ΠΑΣΟΚ να (ξανα)γυρίσουν. Και θυμάμαι τότε, ο ΝΔ μου έκανε εντύπωση που υποστήριζε τέτοιο πολιτικό «ψάρεμα σε θολά νερά».
Ένας φίλος, πολιτικοποιημένος της αριστεράς, θα ψήφιζε λευκό και μόλις άκουσε για αυτήν τη συνεργασία, αποφάσισε να ψηφίσει ΝΔ. «Ο άνθρωπος γίνεται επικίνδυνος» μου είπε. Η πρωθυπουργία δεν ασκείται με θολά πειράματα. Από την άλλη, ο Γιωργάκης (όχι τυχαίο το υποκοριστικό) έλεγε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει και ότι έχει πρόγραμμα (μην ξεχνάμε, τρεις μήνες πριν τις εκλογές πήρε το δαχτυλίδι του Σιμήτη) γιατί.... ‘κρατούσε σημειώσεις στον υπολογιστή του’. Αν είναι έτσι, οι μπλογκάδες κάνουν για πλανητάρχες!
Το οξύμωρο; Ο Καραμανλής δεν μου εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη, τον θεωρώ δειλό και ακόμα χειρότερο, πείσμωνα. Αυτό είχε φανεί σε πολλά σημεία που του στοίχιζαν σε ψήφους ενώ δεν ήταν μείζονα (π.χ. εμμονή στον Σπιλιοτόπουλο, στο να μην αποκαλύπτει αν θα υποστηρίξει Κωστή Στεφανόπουλο για δεύτερη θητεία, κτλ.). Έχει δείξει δηλαδή πολλές φορές ότι προτιμά να συνεχίσει μια αποδεδειγμένα λάθος πολιτική, παρά να την αλλάξει. Και εάν αυτό το κάνει σαν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ζημιώνεται κυρίως το κόμμα του - αλλά σαν πρωθυπουργός; Τι μπορεί να ρισκάρουμε;
Το οξύμωρο, λοιπόν, είναι πως θεωρώ τον Γιώργο καλύτερο πρωθυπουργό από τον Καραμανλή. Δεν του πάει η διαχείριση εξουσίας και κόμματος, ενώ στην πράξη και στις τολμηρές αποφάσεις φάνηκε καλύτερος. Φυσικά όμως δεν θα τον ψηφίσω: πέρα από το ότι δεν πείθει, ψυχανεμίζομαι πως θα προκύψουν πάλι κάτι Ρέπες, Βάσω, Τσοχατζόπουλοι, Παπαντωνίου, κτλ. Πολλοί θα το πουν «ευχαριστώ, πήραμε».
ΥΓ. Η μεγαλύτερη απογοήτευση για μένα ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου. Συγκροτημένος λόγος, ευρωπαϊκό προφίλ, σύγχρονη σκέψη και στα δύσκολα (δυο μέρες πριν τις εκλογές)... βγαίνει με ψηλές μπότες και λέει θυμωμένα στην κάμερα «το αυτοκίνητο με πινακίδες τάδε, μάρκας τάδε που ανήκει στη ΝΔ, διακινεί ανώνυμες επιστολές με προεκλογικό υλικό». Μόνο το μαστίγιο στην μπότα δεν χτυπούσε. Νέος άνθρωπος, με νέα οράματα για το ποιόν της πολιτικής μας ζωής. Δεν της το συγχωρώ.
ΥΓ2. Τελικά νομίζω ότι υπήρξε συγκροτημένη παραπληροφόρηση στα γκάλοπ των προηγούμενων εκλογών. Όλα έδιναν 2 μονάδες διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους – για να βγει τελικά η ΝΔ με 7 μονάδες. Είναι στατιστικά απίθανο να κάνουν λάθος όλα τα γκάλοπ (και μάλιστα το ίδιο). Αλλά σκέφτομαι πως ούτε στο ΠΑΣΟΚ θα συνέφερε να δείξει ότι έχει χάσει με διαφορά από τα αποδυτήρια (γελοιοποίηση) ούτε στη ΝΔ ότι έχει τις εκλογές στο τσεπάκι της (χάνει σε συσπείρωση) ενώ και τα δύο κόμματα θα έχαναν σε ουσία προεκλογικού λόγου. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, είναι ότι στις εταιρίες δημοσκόπησης ‘φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη’: είχαν τα σωστά αποτελέσματα αλλά έκαναν αναγωγές γιατί φαίνονταν... ‘κουφά’ ή ακραία. Και δεν μιλούσαν για τις αναγωγές με τη σύμφωνη γνώμη των δύο κομμάτων.
Yannis H said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"...σημειώνω πως δεν με έπεισε καθόλου όταν συνεργάστηκε με τους Μάνο, Ανδριανόπουλο, Ανδρουλάκη – για δύο λόγους: (1) τα μεγάλα στελέχη του κόμματός του έμαθαν για αυτή τη συνεργασία από τις εφημερίδες (ετσιθελική νοοτροπία, που θυμίζει Ανδρέα)"
Mα αν τους ρωτούσε - ή έστω τους ενημέρωνε - θα ήταν εφικτή αυτή η κίνηση; Μπορεί να ήταν πραξικοπηματική (αν και είχε εκλεγεί με 100%) αλλά μόνο έτσι θα πέρναγε. Το πρόβλημα είναι ότι μετά δεν κράτησε την ίδια αρχηγική στάση και έκανε πίσω.
Lefteris Kritikakis said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιέμαι βέβαια εάν μια σημερινή κοινωνία χρειάζεται όντως "ηγέτες".
Κάθε κοινωνική ομάδα χρειάζεται ηγέτη. Προσοχή όμως - μιλάμε για ηγέτη ότι για αρχηγό, πρόεδρο, αφεντικό, κλπ. Ο ηγέτης είναι αυτός που έχει τα προσόντα να ηγείται - και την αποδοχή των άλλων.
Σε μια ιδανική κοινωνία δε χρειάζονται ηγέτες! Ξέρω, ακούγεται (και ίσως είναι) ουτοπικό, αυτή δεν είναι άλλωστε και η βασική αρχή και φιλοσοφία του αναρχισμού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πάντως, ότι υπάρχει μια τέτοια κοινωνία που έχει επιχειρήσει αυτό το πείραμα και έχει πετύχει (;) κάπου στη Δανία.
Yannis.H said:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αν είναι έτσι, οι μπλογκάδες κάνουν για πλανητάρχες!"
Γιατί, αυτοί που έχουμε τώρα είναι ...καλύτεροι; (μη χέ**, που λέει κι ο δικός μας Νομάρχης :)))
Στα σοβαρά πάντως, το πρόβλημα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ. Θεωρούμε πως οι πολιτικοί είναι κάποια "ανώτερα" και "χαρισματικά" όντα, που "ξέρουν καλύτερα" (και συχνά "πριν από μας για μας"), έχουν γνώση του "πολιτικού γίγνεσθαι" (σιγά - κι η γιαγιά μου έχει σήμερα), είναι ικανοί να μας "κυβερνήσουν" (ως γνωστόν, χωρίς "αφεντικά" δε δουλεύουμε) και να λύσουν τα προβλήματα μας (τα οποία φυσικά ΟΙ ΙΔΙΟΙ δημιουργούν). Υπήρχαν και υπάρχουν φυσικά και τέτοιοι (λίγοι), αλλά συνήθως είναι ...παραγκωνισμένοι. Γι' αυτό και "απογοητευόμαστε" συχνά - αν δε ...γοητεύεσαι δεν απογοητεύεσαι ;)
Σήμερα οι πολιτικοί ΔΕΝ λύνουν προβλήματα. Απλά επιτείνουν τα παλιότερα και δημιουργούν νέα. Φυσικό είναι, αφού οι περισσότεροι έχουν μάθει να "λύνουν και να δένουν" σε θεωρητικό ή ιδεολογικό επίπεδο. Η πολυπλοκότητα της κοινωνίας όμως είναι τέτοια, που οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους είναι ελλιπείς και οι αποφάσεις τους στην πλειονότητά τους λανθασμένες (και μέχρι να τις πάρουν, τα δεδομένα έχουν αλλάξει).
Η Παπαρήγα και ο Αλαβάνος π.χ. θα μας δώσουν 1.200 ευρώ το μήνα εφ' όρου ζωής κι ας πίνουμε φραπεδάκι όλη μέρα. Αμφιβάλλει κανείς πως θα τα καταφέρουν;
Και φυσικά κατασπαταλούν απίστευτους πόρους για το τίποτα! Έγραψα πριν για τις επισκέψεις του Μπους. Για το "Σχέδιο Ανάν" (ποιο απ' όλα;) πόσα χρήματα και ανθρωποώρες σπαταλήθηκαν; Πόσες σελίδες είχε το τελικό κείμενο, με προσοχή και την τελευταία τελεία; Τελικά η απόφαση πάρθηκε από μάλλον ανενημέρωτες λαϊκές μάζες που τις τραβολογούσε ο κάθε "ηγέτης" με ένα ...δάκρυ (ας μας πουν η Παράγραφος, η Απουσία και όποιος άλλος θέλει πόσους Κύπριους γνωρίζουν που διάβασαν ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το κείμενο πριν πάρουν την απόφασή τους για την ψήφο που θα ρίξουν - ΔΕΝ κρίνω το αποτέλεσμα).
Και μη σταθούμε μόνο στα δικά μας. Πέρα από τους Ινδούς και τους Κινέζους που έκαναν το colpo grosso (το οποίο προσωπικά αμφιβάλλω αν θα συνεχιστεί) και κάποιες άλλες χώρες που προσαρμόστηκαν γρήγορα (Ιρλανδία, Δανία, Φινλανδία, Ν. Κορέα κ.α.) στα νέα οικονομικά δεδομένα, οι άλλες ακόμα ψάχνονται. Και οι ΗΠΑ διατηρούνται ακόμα από τις υποδομές (οι ...δρόμοι του Λευτέρη), το "head start" λόγω Β' Π.Π. και ΚΥΡΙΩΣ την στρατιωτική τους υπεροχή (σου λένε "οικονομικά μπορεί να μας τη βγουν, στα nukes τι θα ...αντιπαραθέσουν, το ...ευρωσύνταγμα;")
BTW πόσους Ιρλανδούς, Δανούς, Φινλανδούς ή Κορεάτες πολιτικούς ξέρετε; Εμ, βέβαια, οι άνθρωποι εκεί προφανώς ασχολούνται με πιο σοβαρά ζητήματα από το P.R. τους ;)
Υ.Γ. Δεν επιθυμώ να πλέξω το εγκώμιο κανενός (ειδικά της ολοκληρωτικής Κίνας με τη γνωστή πολιτική της στα ανθρώπινα δικαιώματα), αλλά θα πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τα πρόσωπα και τις ιδεολογίες και να στραφούμε στις πράξεις. Διαφορετικά και μετά από 50 χρόνια τα ίδια θα λέμε - Νίκο, άσε τον ...Γιωργάκη, χρειαζόμαστε άλλες "λύσεις".
Το καλό με την έλλειψη moderation είναι πως υπάρχει ζωντανός διάλογος. Το κακό είναι πως μέχρι να γράψεις κάτι, το έχει πει ήδη κάποιος άλλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν αφήνουμε πάντως τα "οράματα" λέω 'γω; (έχουμε κάτι "μέντιουμ" που μπροστά τους τύφλα να 'χει ο ...Ανδρέας). Πράξεις και αποτελέσματα χρειαζόμαστε. Αν ο Κακλαμάνης μπορεί να μειώσει θεαματικά τα ράντζα από τις κλινικές σε λίγες μέρες (δεν ξέρω τελικά τι ακριβώς έγινε, αλλά παράδειγμα φέρνω, μην κολλήσουμε σε αυτό), ενώ τόσα χρόνια οι άλλοι τα αντιμετώπιζαν με "στρατηγικούς σχεδιασμούς" επί ...χάρτου, τότε και πολλά άλλα απλά και καθημερινά μπορούν να βελτιωθούν. Πρακτικό μυαλό χρειάζεται και όχι "χαρισματική" φυσιογνωμία.
Πάντως ο οικοδεσπότης κάνει με τους "ηγέτες" την ίδια ...ντρίμπλα με τους "σοφούς". Αφού ...καταλαβαινόμαστε και λέμε τα ίδια πράγματα, τι ζαλίζουμε τις ...λέξεις;
Σαν ...πολιτικοί κάνουμε :)))
Υ.Γ. Νίκο, για την ...χρεία των "ηγετών", έθιξα το θέμα πολύ πριν τον Λευτέρη, αλλά σε εκείνον απάντησες. Αλλά ξέρω, μου κρατάς μούτρα για το ...Γκνάκι :PPP
Καλησπέρα και από εμένα σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με το Γιώργο Παπανδρέου, με έχει απογοητεύσει και εμένα η πολιτική συμπεριφορά του. Από την άλλη νιώθω ότι ένας πολιτικός στην Ελλάδα, μόνο όταν προσαρμοστεί στα κλισέ και στην ξύλινη γλώσσα έχει ελπίδες να εκλεγεί. Αν παρέμενε ο Γιώργος του υπουργείου εξωτερικών επί Σημίτη δυστυχώς δεν θα είχε καμία ελπίδα. Τα έχουμε ξαναπεί: Οι πολιτικοί μας και η τηλεόρασή μας είναι ό,τι μας αξίζει!
Πολλοί (ανάμεσα τους και ο ΝΔ) εκθειάζουν την προσπάθεια των Φιλελευθέρων και του Στέφανου Μάνου. Συμφωνώ μαζί τους στην ουσία του θέματος. Υπάρχουν όμως δύο παράγοντες που οι περισσότεροι παραβλέπουν:
1. Απόλυτα φιλελεύθερες οικονομίες λειτουργούν σωστά σε μεγάλες αγορές όπου παράλληλα λειτουργεί σωστά και ο ανταγωνισμός (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία κλπ).
Για παράδειγμα ο Στέφανος Μάνος όταν ήταν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμούσε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ (με ιδιωτικό management) από το 1992! Τη στιγμή που ακόμα και σήμερα (με τους δεκάδες εναλλακτικούς) ο ΟΤΕ είναι πρακτικά μονοπώλιο (έχοντας κρατική διοίκηση), αφού κανέναν ιδιώτη δεν συμφέρει να κάνει σοβαρή επένδυση τηλεπικοινωνιακής υποδομής στην Ελλάδα. Ακόμα και στην κοιτίδα του καπιταλισμού (ΗΠΑ) δεν θα βρείτε ιδιωτικά κερδοσκοπικά ιδρύματα που να είναι μονοπώλια. Η ελπίδα μας να παρακάμψουμε τον σκόπελο του μη ανταγωνισμού είναι μέσω της Ευρωπαϊκής ενοποίησης της οικονομίας.
2. Για να λειτουργήσει σωστά μια απόλυτα φιλελεύθερη οικονομία θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες αγοράς που να εφαρμόζονται για όλους και πάντα.
Στις ΗΠΑ κυνηγούν ανελέητα τη Microsoft επειδή θεωρούν ότι εκμεταλλεύεται την ηγετική της θέση για να κυριαρχήσει και σε άλλους τομείς με νέα προϊόντα! Επίσης κλείσανε εταιρίες-γίγαντες όπως η Enron, όχι επειδή έκλεβε την εφορία, αλλά επειδή με λογιστικά τρυκ έδειχνε μεγαλύτερα κέρδη (πληρώνοντας τελικά περισσότερα στην εφορία...) και παραπλανούσε τους επενδυτές! Τι πιθανότητες θα είχε να συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα? Εδώ και η κουτσή Μαρία γνωρίζει ότι για να πάρεις έργο δημοσίου πρέπει να λαδώσεις ακόμα και τις γάτες του υπουργείου και πρακτικά για αυτό δεν γίνεται τίποτα!
Φυσικά ο φιλελευθερισμός δεν εφαρμόζεται μόνο στην οικονομία. Είναι και κοσμικό κράτος, ελευθερία στην έκφραση, συρρικνωμένο δημόσιο κλπ, που με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.
@yiannis h
ΑπάντησηΔιαγραφή“Όλα έδιναν 2 μονάδες διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους – για να βγει τελικά η ΝΔ με 7 μονάδες.”
Διόρθωση: με 5,5% διαφορά βγήκε τελικά η ΝΔ. Η ψαλίδα άνοιξε απότομα με την υπόθεση Πάχτα, που αμέσως μετά συνέπεσε η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων λόγω εκλογών. Η διαφορά πριν γίνει αρχηγός ο Γιώργος ήταν στις 5-6 μονάδες, με το που έγινε αρχηγός ροκανιζόταν συνεχώς μέχρι τις 2-3 μονάδες μέχρι που έσκασε η ιστορία με τον Πάχτα και το «φαινόμενο» ξεφούσκωσε....
Πάντως δεν νομίζω να υπήρχε κάτι το πονηρό από τη μεριά των εταιριών δημοσκοπήσεων. Απλά πολλές από αυτές ήταν επιφυλακτικές και προσεχτικές στις αναγωγές τους, λόγω του στραπάτσου του exit poll του 2000.
mickey said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αν ο Κακλαμάνης μπορεί να μειώσει θεαματικά τα ράντζα από τις κλινικές σε λίγες μέρες..."
Αυτό κι αν ήταν επικοινωνιακό τρυκ. ΤΙΠΟΤΑ δεν έκανε (έχω εσωτερική πληροφόρηση). Απλώς για λίγο μοίρασε τα ράντζα σε περισσότερα νοσοκομεία (που όμως ήταν ανεπαρκή σε υποδομή) και φάνηκε σαν να έφυγαν...
Οι γιατροί είναι έξαλλοι μαζί του!
Και για να ...τελειώνουμε (πήρα φόρα και δε σταματώ τη μπλογκοδιάρροια), πολλές από τις προτάσεις της Γιαννάκου για τα ΑΕΙ τις βρήκα απλές, λογικές, σαφείς, κατανοητές και ΚΥΡΙΩΣ πρακτικές (άσχετα αν συμφωνώ ή όχι). Ο "αντίλογος" στηριζόταν σε ιδεοληψίες, θεωρητικούρες και φληναφλήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και ο ίδιος έχω να της σούρω πολλά για άλλες επιλογές της, εν τούτοις αυτό δε με εμποδίζει να επικροτήσω (και αν μπορώ να στηρίξω) τις συγκεκριμένες προτάσεις. Και αυτό είναι ένα άλλο ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα της πολιτικής μας ζωής.
Σαν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, που για την ίδια αμφισβητούμενη φάση στη μεγάλη περιοχή ο ένας λέει "πέναλτι" και ο άλλος "θέατρο", έτσι και στην πολιτική "θεοποιούμε" και "δαιμονοποιούμε" πρόσωπα ή κόμματα. Ας καταλάβουμε πως ο ίδιος πολιτικός (ή κόμμα) μπορεί τη μια να λέει σοφίες και την άλλη αρλούμπες. Τη μια να παίρνει σωστές αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας και την άλλη να μας ...χαντακώνει. Ας κρίνουμε επιτέλους ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!
Μακάρι να έκαναν το ίδιο (ψήφο "κατά συνείδηση" που λένε) και οι βουλευτές μας για κάθε νομοσχέδιο, αλλά ξέχασα: Η αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής μυρίζει σα στάνη από την ...προβατίλα. Μην τυχόν και φύγουν από το μαντρί και τους φάει ο ...λύκος! Αλλά δυστυχώς, το σύστημα με τις τετραετίες μας καθιστά ομήρους στα χέρια των αετονύχηδων. Γι' αυτό τα κάναν μούσκεμα και με το "ασυμβίβαστο" - οι ίδιοι βεβαίως είναι μάλλον ιδιαιτέρως ...συμβιβασμένοι ;)
BTW, έχετε παρακολουθήσει ποτέ συζήτηση στη Βουλή, εκτός από εκείνες που μιλάνε οι "μεγάλοι"; Ή ακόμα καλύτερα τη "Βουλή των Εφήβων"; Τέτοιο ξεκαρδιστικό σόου έπρεπε να πληρώνουμε χοντρά για να το βλέπουμε :)))
Άντε, οκτώ πήγε η ώρα, παρακολουθείστε απευθείας στην TV τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χατζηνικολάου, τον Πρωθυπουργό κ. Τράγκα και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κακαουνάκη να καθορίζουν την πολιτική ατζέντα των επόμενων ημερών - ο Καρατζαφέρης μάλλον τον ρόλο της ...Παπαρ-ήγα παίζει ;)
Υ.Γ. Ξέρω πως τα "ισοπεδώνω" όλα, αλλά τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Αν δε δράσουμε εγκαίρως ως πολίτες ή δεν την κάνουμε γι' αλλού, θα μας θάψουν στην ...κουραμπιεδόσκονη. Δε μπορούμε μόνο να θίγουμε τα κακώς κείμενα και να διαμαρτυρόμαστε. Χρειάζεται κάτι πιο ...πρακτικό!
@ΝΔ: Σίγουρα δεν υπήρχε πιθανότητα επιτυχίας της συνεργασίας εάν ρωτούσε τα παλαιοκομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – αλλά ήδη από την αρχή, φαινόταν πως μη ρωτώντας τους ‘πυροβολούσε στα τυφλά’ (δεν υπήρχε ίχνος σχεδίου) και θα υπήρχε εσωκομματικό σαμποτάζ. Το τελικό του πισωγύρισμα (ίσως φόβος;) έκανε την προδιαγεγραμμένη πορεία αποτυχίας να δείχνει ακόμα πιο κενή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, δεν νομίζω ότι ο Γιώργος ποτέ ‘ψηφίστηκε’ – μόνος υποψήφιος με δαχτυλίδι διαδοχής... όχι ότι δεν είχε τυπικά το δικαίωμα, αλλά δεν παρέπεμπε σε Νέα Τάξη. Φιέστα με την παλιά λογική του ΠΑΣΟΚ θύμιζε εκείνο το Συνέδριο.
@Μίκυ: Ναι, πολλοί – όχι απλώς μπλογκάδες αλλά καθημερινότατοι – άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι πολιτικοί αρχηγοί. Πολλοί δεν έχουν υστέρημα ικανοτήτων, έχουν υστέρημα δημοσίων σχέσεων, όρεξης και πολύ πιθανόν, λαμογιάς.
Τέλος, επειδή το ΥΓ2 στο προηγούμενο μήνυμά μου θυμίζει λίγο θεωρία συνωμοσίας, αν θέλει ο ΝΔ που έχει πιο πολλές γνώσεις (μεταξύ άλλων, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων σχετίζονται με τις διαφημιστικές), να σχολιάσει: φαίνεται πως υπήρχε συγκροτημένη παραπληροφόρηση, ή όντως μπορούσαν να πέσουν έξω όλα τα προεκλογικά γκάλοπ 5 μονάδες;
Για τον Κακλαμάνη:
ΑπάντησηΔιαγραφήOK Boss, διευκρίνισα κιόλας πως δεν ξέρω τι έγινε τελικά (και ούτε έχω το χρόνο να το ψάξω). Αν και εκείνος δεν έκανε τελικά τίποτα, τότε είμαστε ΟΝΤΩΣ καταδικασμένοι :(
Θα ψάχνουμε για λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα, όπως ο Διογένης με το φανάρι. Από πάρκα, συντριβάνια και Ολυμπιακούς πάντως σκίζουμε, έτσι;;;
M;ikyQ "Ας καταλάβουμε πως ο ίδιος πολιτικός (ή κόμμα) μπορεί τη μια να λέει σοφίες και την άλλη αρλούμπες."
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός του Παπαληγούρα. Αυτός δεν λέει ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ίσως, τώρα που το σκέφτομαι, μπήκε στην πολιτική γι' αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομά του.
Hê rhiza tou kakou brisketai poly pisô, sto 1821. Tote eisêkhthêkan ta syntagmata, ta koinoboulia kai hoi ekloges se mia koinônia pou den ta gnôrize, den ta eikhe apaitêsei kai -pithanôs- den ta khreiazotan.
ΑπάντησηΔιαγραφήMia katastasê dêladê san ki autê sto sêmerino Irak, hopou ho kosmos oute polykatalabainei ti pragma einai hoi ekloges, oute kai polynoiazetai.
Ho Omar Sharif eikhe dêlôsei ston Spiegel aperiphrasta, hoti hoi Arabes ekhoun alles morphes organôsês tou politikou biou, me topikous arkhêgous kai symboulia gerontôn, pou einai asymbates me to dytiko systêma, to hopoio gi' auto to logo einai katadikasmeno se aiônia dysleitourgia se khôres hopôs to Irak.
Nomizô hoti ta logia tou Sharif tairiazoun kai stên Hellada. An kapoios thelei n' allaxei tên katastasê, tha prepei n' anazêtêsei tis aities tês sto makrino parelthon prokeimenou na tis exaleipsei. Alliôs, etsi hopôs pêge straba to pragma ta teleutaia dyakosia khronia, etsi akribôs tha synekhisei kai ta hepomena dyakosia.
yannis h said...
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται πως υπήρχε συγκροτημένη παραπληροφόρηση, ή όντως μπορούσαν να πέσουν έξω όλα τα προεκλογικά γκάλοπ 5 μονάδες;
o Zoros έδωσε πριν ικανοποιητική απάντηση. Να προσθέσω ότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να υπάρξει τέτοια συνεννόηση ανάμεσα σε εταιρίες που σκοτώνονται ανταγωνιστικά (και μάλιστα όλες μαζί...)
@Mickey
ΑπάντησηΔιαγραφή“Δε μπορούμε μόνο να θίγουμε τα κακώς κείμενα και να διαμαρτυρόμαστε. Χρειάζεται κάτι πιο ...πρακτικό!”
Χμ... Μάλλον μια επανάσταση μας χρειάζεται!
Το μεγάλο μειονέκτημα (αλλά και πλεονέκτημα σε κάποιες περιπτώσεις) της δημοκρατίας είναι ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι σταδιακές και να έχουν κοινωνική αποδοχή. Οι πολιτικοί μας είναι ο καθρέφτης μας. Αν κάποιος πολιτικός αποφασίσει να σταματήσει πχ τα ρουσφέτια, πολύ απλά θα σταματήσει και να εκλέγεται, αφού είναι κοινωνικά αποδεκτό και επιθυμητό το ρουσφέτι!
Δίνω το εξής παράδειγμα: Πόσο ντρεπόμαστε να πούμε ότι κάναμε μια κομπίνα για να φορολογηθούμε λιγότερο? Ότι δεν ζητήσαμε απόδειξη από ένα μαγαζί για να μας κάνει έκπτωση? Ότι βάλαμε μέσο για να προσληφθεί το παιδί μας στο δημόσιο? Ε, σας πληροφορώ ότι τα παραπάνω αν τα πεις σε ένα Σουηδό τα θεωρεί ανάλογα με το να του πεις ότι έσπασες μια βιτρίνα για να κλέψεις ένα βίντεο. Όταν ωριμάσουμε κοινωνικά τόσο (και δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω) ώστε να τα θεωρούμε μη αποδεκτά, τότε θα αλλάξουν και θα προσαρμοστούν και οι πολιτικοί μας.
Δεν την είχα δει - ευχαριστώ και τους δύο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα δεν είμαι ειδικός επί του θέματος,αλλά έχω την αίσθηση οτι οι μεγάλοι ηγέτες σαν τον Βενιζέλο,τον Καραμανλή,ή τον Άρη,ξεπηδούν μέσα από εποχές πολύ μα πολύ ταραγμένες και πορεύονται συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού,κατέχοντας μιά θέση που συχνά δεν επεδίωξαν.Τέτοιες συνθήκες στην εποχή μας δεν υπάρχουν,ευτυχώς κατ'εμέ.Τα βασικά προβλήματα σήμερα είναι τα ringtones και η στριμούρα στα σκυλάδικα...Κι όσο για τα Σκανδιναβικά πρότυπα,ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα με τον έναν η τον άλλο τρόπο βρισκόταν σε πόλεμο σχεδόν μέχρι το '80,ενω οι Σουηδοί για παράδειγμα είχαν διακόσια και βάλε χρόνια ηρεμίας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλοι ηγέτες δεν θα υπάρξουν εύκολα.Μεγάλοι διαχειριστές ίσως,αλλά πρέπει να περιμένουμε πρώτα να χορτάσουν οι μπούληδες εξουσία,να τους βγεί από τ'αυτιά και μετά να κάνουν τίποτε της προκοπής.Μέχρι τότε,ας χαιρόμαστε τον ήλιο,το φεγγάρι και την αγάπη-προπαντός.
Σας αφήνω,έχω πατάτες στο φούρνο...
@υποκείμενο δικαίου
ΑπάντησηΔιαγραφή«Απλώς νομίζω ότι το εγχείρημα "Γιώργος Παπανδρέου" αποκαλύφθηκε από την μέρα της εκλογής του. Μία τριτοκοσμική διαδικασία, σαν αυτή που άλλοτε (και αλλού)θα αναδείκνυε "πρόεδρο" τον Σαντάμ Χουσείν, ή τον Μάρκος με το 98.7% των ψήφων. Ένα κόμμα θέλει να κυβερνήσει την χώρα σε μία κρίσιμη καμπή - και δεν μπορεί να παράγει μία σοβαρή εσωκομματική συζήτηση, μία δεύτερη πρόταση , έναν αντίπαλο υποψήφιο.»
Η εκλογή του Παπανδρέου, αν και όντας ο μοναδικός υποψήφιος, εξυπηρετούσε 2 σκοπούς:
1. Να συσπειρώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στον Παπανδρέου λόγω της φιέστας. Επίσης ο Βενιζέλος ήθελε να κατέβει ως υποψήφιος, αλλά τον απέτρεψαν για να μην διχαστεί το κόμμα 1 μήνα πριν τις εκλογές. (Ορθά ασκείται κριτική στο ΠΑΣΟΚ ως προς αυτό)
2. Ήταν η χρυσή ευκαιρία να αρχίσει να εκλέγεται ο πρόεδρος από την κομματική βάση που είναι και το σωστό. Σε κάθε άλλη περίπτωση με 2 ή περισσοτέρους υποψηφίους, πάντα αυτός που δεν θα είχε τα ερείσματα στη κομματική βάση θα ασκούσε αντιρρήσεις και τελικά το σχέδιο θα κατέρρεε. Πχ, στην προηγούμενη εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποκλείεται να αποδεχόταν κάτι τέτοιο ο Αρσένης.
Κύριε Δήμου
ΑπάντησηΔιαγραφήαπορώ γιατί δεν με ενημερώσατε
να παρω και εγω μερος
στην συζητηση
(και σας είχα σε εκτίμηση..)
με απογοητεύσατε...
Αντι να καυτηριάσετε την
λαϊκίστικη πτέρυγα στο κόμμα μου
επικεντρώνεστε σε μένα προσωπικα
σε μια στιγμη που κρατάω με δυσκολία
κρυφές εσωτερικες ισορροπίες
κατα την πορεία μας προς τις
φθινοπωρινές εκλογές...
τώρα που παίρνω πρωτοβουλίες
στη Μέση Ανατολή
είναι πολύ βαριά τα λόγια σας..
"εξωγήινος,πρόβλημα με την εκφορά του
λόγου μου"(μετανάστης είμαι,τί περιμένετε;)"δε θα βγαινα ούτε βουλευτης!"(και άλλοι είχαν τα ονόματα
αλλα δυστυχώς επτώχευσαν)
Ούτε απο τον αγαπητο Αρχιεπίσκοπο
δεν περίμενα τέτοιες κουβέντες...
χρειαζομαι στηριξη!..δε βλεπετε
που εχω ανοιχτεί τοσο πολύ..
να σας αγκαλιάσω Ολους πασχίζω!..
Ζηταω στηριξη όχι μόνο απο το λαό
που παραδοσιακά με αγαπά
αλλα και απο τη διανόηση
που παντα προσπαθεί
να βρίσκει να γκρινιάζει..
πριν δει το τελικό αποτέλεσμα
του έργου μου..
Κύριε Δήμου είμαι και εγώ blogger!
γιατί δεν το λέτε;..Συζητάω με την Νεολαία..όπως
και εσείς..
Το site μου είναι ενα λουνα παρκ
χαράς και δημιουργικότητας!...
Με το Μάνο και τον Ανδρέα
κάνουμε πολύ ευχάριστες
συζητήσεις,όταν βρισκόμαστε
και να στε βέβαιος
οτι θα τους χρησιμοποιήσω
στην κατάλληλη θέση..
Ο Μίμης ενδοσκοπεί οικειοθελώς
αφήνοντας χώρο στην αγαπημένη του
Μαρία,και βρίσκοντας χρόνο
για το νέο του βιβλίο
που θα γράψει καλοκαιριάτικο..
Λειτουργώ σαν ρολόι
που θα δώσω την καταλληλη ωρα
το σύνθημα και θα αιφνιδιάσω
τον αντίπαλο..
Αλλά τί να λέω περισσότερο
θυμίζετε τις παλιές
Πρασινοφοβικές σας εποχές..που εξαντλήθηκαν!..
Με απογοητευσατε
και την μόνη εξηγηση
που δινω.........
ΜΕ ΦΘΟΝΕΙΤΕ!!!..
Διαβάστε και το post της
αγαπητής DJ Synas να με νοήσετε
http://synas2006.blogspot.com/2006/07/blog-post_15.html
Φθονείτε τις Διακρίσεις μου:
* Περού, Λίμα - Παρασημοφόρηση από τον ΥΠΕΞ Περού κ. Allan Wagner Tizon, με τον Μεγαλόσταυρο " Ήλιος του Περού ", 31 Οκτωβρίου 2003
* ΗΠΑ, Ουάσιγκτον - Βραβείο: Υπερασπιστής της Δημοκρατίας- του Parliamentarians for Global Action Κοινοβουλευτικοί για Παγκόσμια Δράση , 17 Σεπτεμβρίου, 2003
* Ιταλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας (2003)
* Ουγγαρία-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας (2003)
* Βράβευση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου με το ανθρωπιστικό βραβείο "Jackie Robinson" από United States Sport Academy (U.S.S.A.) (26 Ιουλίου 2002)
* Βατικανό-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πίου ΙΧ από τον Πρέσβη της Αγίας Έδρας Mgr Paul Tabet, Εκπρόσωπο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' (Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2002)
* Πορτογαλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Infante dom Henrique (2002)
* Βέλγιο-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Στέμματος (2001)
* Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής (2001)
* Eastwest Institute 2000 Awards - Peace Building Awards . Βραβείο "Σημαίνων ανήρ του έτους 2000". Στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Α. Παπανδρέου και στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ismail Cem, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην βελτίωση των διμερών σχέσεων (2 Μαΐου 2000)
* Γερμανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας, πρώτης τάξεως (2000)
* Αναγόρευση σε Μέγα Σταυροφόρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και Απονομή του Μεγαλόσταυρου από τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Διόδωρο Α' (30 Σεπτ. 1999)
* Σουηδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πολικού Αστέρος (1999)
* Αυστρία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής, πρώτης τάξεως (1999)
* Εσθονία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λευκού Αστέρος (1999)
* Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την "Προαγωγή της Δημοσιογραφίας, τους πολύπλευρους αγώνες του για να γίνει θεσμός του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος η Ελεύθερη Ραδιοφωνία" (1988)
* Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας (1998)
* Ειδικό Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (Ιούνιος 1997) "για τη δραστηριότητά του υπέρ της Ελληνο-Τουρκικής Προσέγγισης κατά την περίοδο 1995 - 1996, ως Υπουργού Παιδείας"
* Βραβείο από την Οργάνωση " SOS Ρατσισμός " για την προσφορά του στον αγώνα ενάντια στο Ρατσισμού και την Ξενοφοβία (1996)
* Πολωνία-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας (1996)
* Φινλανδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λέοντος (1996)
* Ουκρανία-Ταξιάρχης του Τάγματος του Yaroslav (1996)
@x-taramas:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Γιαπωνέζοι και κυρίως οι Γερμανοί πριν 50 χρόνια ήταν στάχτη και μπούρμπερη. Πού είναι τώρα εκείνοι και πού εμείς; Ούτε νομίζω πως οι Φινλανδοί και οι Ιρλανδοί είχαν ...διακόσια χρόνια ηρεμίας. Μήπως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι δεν ήταν μέχρι πρότινος οι φτωχοί συγγενείς; Απλά, όλοι αυτοί, στρώσανε τον κ... τους και δουλέψανε, αντί να φιλοσοφούν για "δημοκρατικές διαδικασίες" και ...περασμένα μεγαλεία ;)
Μη δικαιολογούμαστε με τα περί "πολέμου" και "αναταραχών". Αν σκεφτόμαστε συνεχώς πως είμαστε εκ φύσεως "ραγιάδες" και για όλα μας φταίνε η μαύρη μοίρα μας, το κακό ριζικό μας, οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί, οι Εβραίοι, το "Κράτος των Βρυξελλών" και ο επάρατος καπιταλισμός, τότε απλά θα είμαστε αυτό που ...σκεφτόμαστε - και θα παραμείνουμε ες αεί έτσι!
Έχουμε 30+ χρόνια δημοκρατία και πολιτική σταθερότητα, καμιά πολεμική σύρραξη ή έστω σοβαρό επεισόδιο (μόνο κάτι φαιδρότητες και θεατρικά τύπου Ιμίων και αεροπλάνων), λεφτά που εισέρρευσαν με τη σέσουλα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και σαφέστατα ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο (σε σχέση με τότε πάντα - μόνο η γη και τα σπίτια είναι σε σχετικά μεγέθη πιο ακριβά, αλλά έχουμε γεμίσει με Καγιέν και φουσκωτά).
Η Τουρκία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, με τα "Βαλκανικά" τη σκαπουλάραμε καθαρά χωρίς συνέπειες μέχρι στιγμής (αν και πήγαμε να βγάλουμε τα μάτια μας με τη "Μακεδονία"), με τους μετανάστες αποκτήσαμε φτηνό εργατικό δυναμικό για τις δύσκολες δουλειές (και ανάσα για τα ασφαλιστικά ταμεία) και με τους Ολυμπιακούς πουλήσαμε και ωραία, για να μην πω άψογη (έστω και πανάκριβη) μούρη!
Κι όμως στην παιδεία, στην υγεία, στην κρατική οργάνωση, τη νοοτροπία και χίλια δυο άλλα έχουμε μείνει ΠΟΛΥ περισσότερα χρόνια πίσω!
Ε, τι άλλο θέλουμε; Να χέζ@υμε χιλιάρικα για να ξεφύγουμε από το παραμύθι της Τουρκοκρατίας και των άλλων δικαιολογιών; Φτάνει πια!
Σιγά μη φταίει ο Παπαδόπουλος ή ο ...Ομέρ Βρυώνης που ο Παπανδρέου (ο "μάγκας", όχι ο "φλούφλης") καταλήστεψε τον τόπο και οι επόμενοι μάζευαν τα ...λάφυρα. Ούτε φταίει ο ...Κιουταχής, που όταν ήταν να πάω σε πρότυπο γυμνάσιο με τους βαθμούς και την αξία μου, ο Κακλαμάνης (όχι ο "γιατρός", ο ...άλλος) κατάργησε την αξιοκρατία και έβαλε ...κλήρωση (και γενικά ρήμαξαν την παιδεία με την απόλυτη εξίσωση προς τα "κάτω" - ή μάλλον προς τον ...πάτο). Εικοσιπέντε χρόνια τώρα έχουμε γίνει η χώρα του φραπέ και της λαμογιάς. Το "αρχαίο κλέος" μάς μάρανε ;)
Υ.Γ. Για τη "δεξιά" που "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει" δε μπορώ να γράψω κάτι, γιατί πολύ απλά δεν έζησα τίποτα τέτοιο. Από τα δέκα μου χρόνια, που άρχισα να αποκτώ στοιχειώδη πολιτική σκέψη, όλο το "ενωμένο" και "δυνατό" ΠΑΣΟΚ βλέπω στην εξουσία, με ένα σύντομο διάλειμμα, όπου όταν έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου εμείς κάναμε δίκες και κατόπιν κριτικές για το "βρώμικο '89" και οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είχαν λάβει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου (το "μποϊκοτάζ" μας πείραξε). Προφανώς είχαμε λύσει όλα μας τα προβλήματα και δεν είχαμε τίποτα πιο σοβαρό να ασχοληθούμε (φυσικό είναι, αφού ο Τσοβόλας, τα είχε "δώσει όλα" - κρίμα που δεν πρόλαβα να πάρω κι εγώ τίποτα ψιλά).
Μα ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Β', δεν εξελέγη λόγω αξίας αλλά βάσει της κληρονομικής δημοκρατίας, ως υιός του Ανδρέα Παπανδρέου και αυτός ως υιός του Γεωργίου Παπανδρέου του Α', εκκινητή της δυναστείας των Παπανδρέου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δυναστείες του Μητσοτάκη και Καραμανλή τα ίδια.
Ο Αλέκος και η Αλέκα στην κοσμάρα τους, ο Καρατζαφέρης out of space.
Το καφενείον "η Ελλάς".
Ήρθε η ώρα του Βασίλη Λεβέντη (γιατί ο Μπους είναι πιο έξυπνος;)
doctor
Διόρθωση για το προηγούμενο περί Γερμανών και Γιαπωνέζων: 60 και όχι 50 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε 10 χρόνια μέσα είχαν ήδη κάνει τα "θαύματα", για τα οποία εμείς απλώς ...προσευχόμαστε ;)
mickey said...
ΑπάντησηΔιαγραφή@x-taramas:
Οι Γιαπωνέζοι και κυρίως οι Γερμανοί πριν 50 χρόνια ήταν στάχτη και μπούρμπερη. Πού είναι τώρα εκείνοι και πού εμείς; Ούτε νομίζω πως οι Φινλανδοί και οι Ιρλανδοί είχαν ...διακόσια χρόνια ηρεμίας. Μήπως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι δεν ήταν μέχρι πρότινος οι φτωχοί συγγενείς; Απλά, όλοι αυτοί, στρώσανε τον κ... τους και δουλέψανε, αντί να φιλοσοφούν για "δημοκρατικές διαδικασίες" και ...περασμένα μεγαλεία ;)
*************
Mickey, όταν βρεις έστω και έναν ΜΗ έλληνα που τρώει το Δώρο Χριστουγέννων στα μπουζούκια σε ένα βράδυ, κερδίζεις cd με το "Τσοβόλα δώστα όλα".
Ο λαός δεν θέλει να δουλεύει, αφού είναι απόγονος του Περικλέους. Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι είναι κατά κάποιον τρόπο, υποχρεωμένοι να τον συντηρούν με δάνεια, πακέτα και ΚΠΣ.
Το γέλιο θα πέσει όταν από λήπτρια χώρα γίνουμε δότρια, το 2013...
doctor
Ωχ, γιατρέ μου! Δεν το ήξερα. Τότε να φύγω το ...2012 :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Νέα Ζηλανδία καλά ακούγεται; Έχω κάτι γνωστούς εκεί...
Gargoyle, blog είναι, δε γράφω βιβλίο ούτε κάνω διατριβή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κάποια πράγματα ΕΙΝΑΙ απλά (όχι όλα - όπως το Σχέδιο Ανάν π.χ.) Αλλά έχουμε μάθει να τα ...ζαλίζουμε από συνήθεια και για να δικαιολογούν κάποιοι τις παχυλές αμοιβές τους!
Μην ανησυχείς, ξέρω πως το ζήτημα είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο (αλλά θέλω πολλά post για να γράψω όσα σκέφτομαι - και σίγουρα θα πω και καμιά μ@λ@κία).
Έχουν γνώση οι ...πόντικες ;)
Κύριε Δήμου,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταλαβαίνω τον προβληματισμό σας και τον συμμερίζομαι μερικώς. Σίγουρα ένας άνθρωπος σε θέση κεντρική από όπου θα πήγαζε μία πολιτική και θα διαχεόταν επηρρεάζοντας τα κοινωνικά στρώματα θα ήταν σωτήρια.
Από εκεί και πέρα, πιστεύω πως αυτός ο άνθρωπος για να κατάφερνε να αλλάξει πραγματικά τη ροή των πραγμάτων(βλ. μηδενική παραγωγικότητα , τραγική κλειστή οικονομία και βιομηχανία&διαρθρωτικά προβλήματα , βλ. επίπεδο αστικής κοινωνίας και επαρχιωτισμό.
πιστεύω πως τα προβλήματα ξεκινάνε από τους ίδιους τους πολίτες της Ελλάδας, με όλο το κοινωνικό background μας ως χώρα. Στην Αθήνα κάτι γίνεται αλλά ψίχουλα(συγκρινόμενοι εννοείται με σοβαρές οικονομίες).
πως ένας "ηγέτης" να αλλάξει νοοτροπία δεκάδων-εκατοντάδων ετών?
εγώ πιστεύω πως ακόμα και αν υπήρχε κάποιος τέτοιος(με τα απαραίτητα πιστοποιητικά κοινωνικής-πολιτικής "αναρρίχησης"), θα έπρεπε να προβεί σε σφοδρές συγκρούσεις προς πάσα κατεύθυνση.
Συνεπώς, αμφιβάλλω ιδιαίτερα αν θα μπορούσε να επιβιώσει κάποιος για διάστημα εύλογο και να υλοποιήσει έργο με αποφασιστικότητα ταχύτητα και προγραμματισμό.
Μάλλον σε λογικές "ομαλής προσγείωσης" και "αυτόματου πιλότου" μπορούμε να ελπίζουμε..
είμαστε πολύ πίσω..
ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΣΑΣ ΕΦΤΑΙΞΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΑΜπΙΕΔΕΣ;
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟΙ ΚΑΙ Ως ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ Ως ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ!!!
ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ πΡΟΣΘΕΣΑΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΓΧΟς; ΑΝ ΟΝΕΙΡΕΥΤΩ ΕΝΑΝ ΚΟΥΡΑΜπΙΕ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΕ πΟΛΙΤΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ;
ΥΓ1
ΜΗΝ ΑπΑΝΤΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟπ.
ΥΓ2
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΤΟ. ΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑς ΘΥΜΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.
ΥΓ3
ΜΗΝ ΑπΑΝΤΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟπ
ioannisk said...
ΑπάντησηΔιαγραφήTV Rules mate :)
But who rules TV????
mickey said...
Στα δυο πρώτα "ερωτήματα" του Vrennus (Δευ Ιουλ 17, 05:49:35 μμ) η "απάντηση" είναι:
ΝΑΙ (απλά και ξεκάθαρα)
Και άρα, οι πολιτικοί είναι υποχείρια κάποιων που δρουν στα παρασκήνια και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Και το ερώτημα παραμένει - κι εδώ είναι η ουσία: αυτοί που υπαγορεύουν πολιτικές και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη από πού αντλούν την εξουσία τους; (η οποία σ' ένα δημοκρατικό κρατος ΔΕΝ νομιμοποιείται, είμαστε όμως δημοκρατικό κράτος;)
Nikos Dimou said...
Κάθε κοινωνική ομάδα χρειάζεται ηγέτη. Προσοχή όμως - μιλάμε για ηγέτη ότι για αρχηγό, πρόεδρο, αφεντικό, κλπ.
Ηγέτης, εκ του άγω, αυτός που άγει (και φέρει) τον λαό. Με συγχωρείτε αλλά ξέρω πολύ καλά το δρόμο, δε χρειάζομαι κάποιον ηγέτη να με πάρει από το χεράκι και να με οδηγήσει. Καλύτερα ένα πρόεδρο (έναν που απλά κάθεται μπροστά)!
@Υποκείμενο δικαίου:
Το Σύνταγμά μας επικαλείται το "όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος". Αυτό και μόνο το γεγονός μάς καθιστά κράτος ελάχιστα πιο κοσμικό από το Ιράν.
Ένας λύκος της στέππας έκανε αυτό που έπρεπε: Έθεσε τα πράγματα στη σωστή ιστορική τους βάση. (Να 'γραφε και στο ελληνικό αλφάβητο, μ' αρέσει όμως που χρησιμοποιεί τη σωστή μεταγραφή, π.χ. το ήτα ως ε-μακρόν, ακόμη και δασείες βάζει!)
@George Andrew Pap:
Avec ta gueule de chef charismatique... (ξέρει αυτή!)
@mickey
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν δικαιολογώ, απλώς διαπιστώνω κάτι.Ισχύουν αυτά που λες για τους Γιαπωνέζους και τους άλλους,μόνο που οι έλληνες διαφέρουμε απο αυτούς τους λαούς κυρίως ως προς το ότι περάσαμε απ΄τον 16ο στον 20ο αιώνα απότομα,όπως και απο τη φτώχεια στο όνειρο του χρήματος, για να φάμε γρήγορα πόρτα και να καταφύγουμε στα διακοποδάνεια,σύντομα δε και στα τυροπιτοδάνεια...Η Ελλάδα είναι μια μικροαστική χώρα που βαυκαλίζεται με τα καγιέν που αγόρασε ξεγελώντας τους κουτόφραγκους,και προσπαθεί έτσι να ξεχάσει ένα παρελθόν που αφήνει ακόμα τα σημάδια του παντού.Και οι συμμορίες που την κυβερνούν,απο το ίδιο σώμα βγαίνουν.
Παλιότερα έβριζα συνεχώς την Ελλάδα και τους έλληνες.Μέχρι που
κάποια στιγμή,ζώντας έξω,κατάλαβα οτι είναι η πατρίδα μου...
Το κουτόφραγκους σε εισαγωγικά,βέβαια...
ΑπάντησηΔιαγραφή@Vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφήThe morons who watch TV.
@Lefteris Kritikakis
"Ναι, αλλά για δες και πόσες Αμερικάνικες επενδύσεις πέσανε σ' αυτές τις χώρες"
Στην Ιαπωνία, μέχρι πρόσφατα, καμία.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήmickey said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩχ, γιατρέ μου! Δεν το ήξερα. Τότε να φύγω το ...2012 :))
Η Νέα Ζηλανδία καλά ακούγεται; Έχω κάτι γνωστούς εκεί...
Δευ Ιουλ 17, 10:34:12 μμ
*********
Νέα Ζηλανδία;
Βανουάτου λέμε!
Απέραντη ευτυχία.
Siesta 5 ώρες...
Εργοτελίνα, σωστός;
doctor
@Mickey
ΑπάντησηΔιαγραφή“Οι Γιαπωνέζοι και κυρίως οι Γερμανοί πριν 50 χρόνια ήταν στάχτη και μπούρμπερη. Πού είναι τώρα εκείνοι και πού εμείς;”
Συμφωνώ με το συλλογισμό σου. Δεν πρέπει να ανακαλύπτουμε δικαιολογίες για την όποια υστέρησή μας. Έχουμε όμως μια ιδιαιτερότητα σαν λαός που πιστεύω ότι μας στοίχιζε μέχρι και τη δεκαετία του ’80: τον ΕΜΦΥΛΙΟ.
Δεν ήταν τόσο τα 4 χρόνια της διάρκειάς του το πρόβλημα, όσο αυτά που ακολούθησαν. Ακόμα και η χούντα ήταν έμμεσο παιδί του.
Αναφέρεις πόσο κακό έκανε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου (τη δεκαετία του ’80) και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Όμως με το λαϊκισμό του, με τη ρητορική γοητεία του, με την εφεύρεση εχθρών-σκιάχτρων κατάφερε τελικά να πάρει την εξουσία και παράλληλα να νομιμοποιήσει την μισή Ελλάδα (κεντρο-αριστερά) βάζοντας ουσιαστικό τέλος στον εμφύλιο (η αρχή είχε γίνει με τον Καραμανλή το ’74).
Και εμένα μου φαίνεται σήμερα τουλάχιστο γελοία η ρητορική του: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» κλπ κλπ. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν το ’81 όταν τα έλεγε: Σε μια κατά βάση κεντροαριστερή χώρα (ακόμα και στις εκλογές του 2004 το σύνολο της κεντροαριστεράς ήταν πλειοψηφία) θα ήταν η πρώτη φορά σε 50 χρόνια που θα υπήρχε κεντροαριστερή κυβέρνηση! Την προηγούμενη φορά που πήγε κάτι ανάλογο να γίνει με την Ένωση Κέντρου του 52% (είχαν προηγηθεί οι εκλογές βίας και νοθείας), η κυβέρνηση έπεσε από το παλάτι και στη συνέχεια ακολούθησε η χούντα έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και πρόσχημα "να σωθούμε από τον κουμουνισμό". Για αυτό θα δεις και μια τεράστια στροφή στη διακυβέρνησή του το διάστημα ’93-’95: καμία σχέση με τον λαοπλάνο Ανδρέα του ’80, αφού πλέον δεν συνέτρεχαν πραγματικοί λόγοι.
Προσοχή: δεν θέλω να δικαιολογήσω τις πολιτικές του πράξεις (μια ευκαιρία που είχα να τον ψηφίσω –το ‘93- δεν το έκανα). Απλά προσπαθώ να ερμηνεύσω την πολιτική συμπεριφορά ενός σίγουρα ευφυούς ανθρώπου. Αν στη θέση του Ανδρέα του ’80 ήταν ο Σημίτης του 2000, το ΠΑΣΟΚ, και μαζί του όλη η κεντροαριστερά, μάλλον δεν θα γινόταν ποτέ κυβέρνηση...
Σκόρπιες σκέψεις και συγχωρέστε τις γενικεύσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπου είχα ακούσει αυτό και το βρήκα πολύ to the point:
"Εσείς οι Έλληνες παίρνετε πολύ τον εαυτό σας στα σοβαρά, αλλά δεν παίρνετε τα πράγματα στα σοβαρά"
Με ενδιαφέρει να δουλεύουν οι θεσμοί και ας είναι και ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός...Φυσικά, αν δουλεύουν οι θεσμοί, ο Καραγκιόζης δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός.
"Ουδείς αναντικατάστατος"...φυσικά σε ένα σύστημα που δουλεύει, αλλιώς άστα...
Όσοι πολιτικοί λένε ότι θα μας "μεταρρυθμίσουν" σε μια τετραετία να χάνουν το βουλευτικό τους αξίωμα πάραυτα. Είναι άσχετοι, λαοπλάνοι και επικίνδυνοι.
Τέλος, προτείνω να σταματήσουμε την καραμέλα ότι η πολιτική είναι "λειτούργημα", γιατί κανείς δεν μας λέει τι συνεπάγεται το "λειτούργημα" και ο καθένας κάνει ότι "κατεβάζει η κούτρα του". Η πολιτική είναι επάγγελμα, job δηλαδή, τετραετές για τους βουλευτές και μόνο οι καλύτεροι πρέπει να προσλαμβάνονται. Το είπε χτες σε μια συνέντευξη ο Tony Blair "in the end of the day, you have to do the job".
Προτείνω λοιπόν, οι βουλευτές να βγαίνουν μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ, όπου να προσμετρώνται τα τυπικά προσόντα...στα οποία ΔΕΝ ανήκουν το επώνυμο, οι εργατοώρες αφισκοκολλήσεων και συστατικές επιστολές μητροπολιτών.
@Zoros
ΑπάντησηΔιαγραφήVery right,very true zoros!Με μία διαφορά όμως... Ο Εμφύλιος δεν κράτησε 4 χρόνια, στην πραγματικότητα είχε ξεκινήσει πρίν την απελευθέρωση.Οι 'Αγγλοι ήταν πάντα προνοητικοί.Yes sirrr!
Νομίζω πάντως το καλύτερο για το χάλι μας το είπε ο Ν.Δ. στο σχόλιο των 5.28.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κάτι άλλο: δεν σας κάνει εντύπωση η εξαιρετικά περιορισμένη παρουσία γυναικών σήμερα; Σημαίνει ότι δεν έχουμε άποψη; Κάθε άλλο. Απλά συχνά σωπαίνουμε όταν δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό να πούμε-δε μας αρκούν οι καταγγελίες και η μόνιμη έκφραση απογοήτευσης, θα θέλαμε να ακούσουμε και κάποια πρόταση.
Πάντως προσωπικά εκνευρίζομαι πολύ με το νεποτισμό της πολιτικής μας σκηνής αλλά και με τη διαπλοκή σ' αυτή τη χώρα που όλοι ανεχόμαστε, καθώς και με τη διαφθορά. Έχουμε ένα σύστημα σάπιο, δεν είναι το πρόβλημα μόνο οι πολιτικοί. Και το κακό είναι ότι δεν μας σώζουν πλέον οι δικαιολογίες.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μια "πολιτική" κατοστάρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ίδιο το εθνικό κράτος μαζί με όλους τους θεσμούς και τις δομές που το υποστήριξαν αργοπεθαίνει, αν ψάχνετε για ηγέτες σήμερα θα πρέπει να τους αναζητήσετε ανάμεσα στους διευθυντές πολυεθνικών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυο λόγια κι από μένα σ' αυτό το ποστ που... μου θύμισε φθινόπωρο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ απαξίωση της πολιτικής είναι διεθνές φαινόμενο (βλ. Μπους, Μπερλουσκόνι, κ.ά.)
Για το Γιωργάκη:All we are saying, is give him a chance;)
Κατ' αρχήν δεν είναι χειρότερος από τον Κωστάκη και επιπλέον νομίζω πως, αν αντέξει άλλα 6 χρόνια στην αντιπολίτευση, θα "στρώσει":-)
Για το Συνασπισμό - ο ορισμός της αυτοκαταστροφής:Μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους.Κρίμα;(
@x-taramas & zoros:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ εμφύλιος είχε ξεκινήσει από το 1823! Με τους Άγγλους, κλασσικά, να κινούν τα νήματα απ 'το παρασκήνιο. 158 χρονάκια μέχρι την ανακωχή (αμφιβάλλω αν έχει επέλθει οριστική ειρήνευση), ξεπερνάμε μακράν και τον εκατονταετή πόλεμο!
Είναι Θεοί, είναι Θεοί οι Ολλανδοί :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=724825&lngDtrID=245
Η χώρα που εφαρμόζει 100% τον (κοινωνικό) φιλελευθερισμό! Είμαστε έτοιμοι για κάτι ανάλογο στην Ελλάδα?
Ο φιλελευθερισμός δεν είναι καλός μόνο στα εύκολα. Τον αντέχουμε και στα δύσκολα?
Λευτέρη, πάνω σε αυτό που έγραψα:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Οι Γιαπωνέζοι και κυρίως οι Γερμανοί πριν 50 χρόνια ήταν στάχτη και μπούρμπερη",
απάντησες:
"Ναι, αλλά για δες και πόσες Αμερικάνικες επενδύσεις πέσανε σ' αυτές τις χώρες..."
Εμ βέβαια, ποιος σώφρων Αμερικανός επιχειρηματίας θα επενδύσει σε αυτή τη χώρα; (για πολλούς και διάφορους λόγους, τότε, αλλά και τώρα - δε θέλω να το αναλύσω αυτή τη στιγμή)
Ο "Ερατοσθένης" στις 11:40:19 μμ θίγει ένα ΠΟΛΥ σημαντικό ζήτημα, το οποίο ενδέχεται να παρεξηγηθεί από "λαϊκίζοντες δημοκράτες" ως φασισμός. Δεν είναι ώρα για περαιτέρω ανάλυση, αλλά κινείται σε ενδιαφέροντα πλαίσια. Από τα "taboo" που δεν τολμάμε να θίξουμε στη "δημοκρατική" Ελλάδα :(
Μαρία Βέλλιου, ήδη σήμερα κινηθήκαμε σε αρκετά διαφορετικό στιλ από το γνωστό "καλοκαιρινό κλίμα". Προτάσεις υπάρχουν (ορισμένες μάλιστα εντυπωσιακές), αλλά δε μπορούν να αναλυθούν σε αποσπασματικά σχόλια (μην κατηγορούμε μετά τους πολιτικούς για "προχειρότητα"). Πιστεύω πως ο προβληματισμός που διαφαίνεται (και) εδώ μέσα, ακόμα κι αν εκφράζεται "πρόχειρα", "γκρινιάρικα" ή "χαριτωμένα" θα φέρει κάποια αποτελέσματα και μάλιστα σχετικά σύντομα.
Το ζήτημα είναι να μην "παραιτηθούμε". Και αυτό είναι αρκετά εύκολο σήμερα, μια και ο χορτάτος δεν έχει και πολλή όρεξη για αλλαγές και προβληματισμούς (και ΕΙΜΑΣΤΕ χορτάτοι, σε σχέση με το παρελθόν τουλάχιστον - μην αρχίσουμε ομαδικά τις κλάψες για την ακρίβεια, όπως στα κανάλια, μπορείτε να δείτε πώς ήσασταν στα παιδικά σας χρόνια). Πάντως, αν θέλουμε να γίνει κάτι, πρέπει να κινηθούμε διαφορετικά, συντονισμένα και σύμφωνα με τους "κανόνες του παιχνιδιού" (οι επαναστάσεις, μασκοφόρε μου αγωνιστή, μάλλον σταμάτησαν στον ...καιρό σου).
Συμφωνώ πως οι μελλοντικοί "ηγέτες" θα προέλθουν από τον κόσμο των επιχειρήσεων (και των τεχνοκρατών γενικότερα). Το έθνος-κράτος κάπου θα μας αφήσει. Το χρήμα και η πληροφορία είναι η δύναμη (ΠΑΝΤΑ αυτά ήταν άλλωστε).
Πρέπει να αξιοποιηθούν τα νέα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και να μην επενδύουμε σε παρωχημένα, συγκεντρωτικά και αδηφάγα (σε χρήμα και ανθρώπους) συστήματα - εκεί οι "παλιοί παίκτες" έχουν το "πάνω χέρι" και ελέγχουν σχεδόν τα πάντα. Για πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια μεταπολίτευσης, υπάρχει η δυνατότητα (ίσως και η κοινωνική ωριμότητα - για κάποια "κρίσιμη μάζα" τουλάχιστον) να ξεφύγουμε από το πολιτικό αδιέξοδο. Αν δεν τα καταφέρουμε και τώρα, ακόμα κι εμείς θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Νομίζω πως ξέρω ΤΙ είχε δει ο Δήμου στον Γιωργάκη στις αρχές του 2004, αλλά προσωπικά δεν είχα αμφιβολίες για την εξέλιξή του (και την συνακόλουθη απογοήτευση του οικοδεσπότη μας). Το "βαρυτικό πηγάδι" του παρελθόντος (και όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ) ήταν πολύ ...βαθύ για να ανέβει στην επιφάνεια και να το αφήσει πίσω του (χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη "ώθηση" και "ταχύτητα διαφυγής").
Αν πιστεύετε πως μιλάω με γρίφους, υπομονή μέχρι το ...φθινόπωρο. Από την άλλη μπορεί και να τα έχω παίξει από την υπερένταση :))
Ο Τσόρτσιλ δεν ήταν αυτός που είχε πει ότι οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν; Λέτε; Λέτε να μας αξίζουν ο Κωστάκης κι ο Γιωργάκης; Ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ της πολιτικής;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι βέβαια έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν..και γι'αυτό έχουμ δικομματικισμό (αλά αμερικανιά,φυσικα)...δηλαδή στις άλλες χώρες που έχουν απλή αναλογική και πάνε σε συνασπισμό κομμάτων με πολλά διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά και συχνή ανανέωση του πολιτικού σκηνικού και πλειοψηφίες που χρειάζονται ευρύτατες συναινέσεις (έργο δηλαδή)είναι βλάκες;(για να μην πω την άλλη την λέξη που ξεκινάει από μ)
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα όσο γι'αυτά που λέει ο Mickey έχω μείνει άναυδος.αν η λέξη αποστάτης δεν χαρακτηρίζει τον μητσοτάκη για τις πράξεις του γιατί τον χαρακτηρίζει; δηλαδή δεν έριξε τον Γέρο (για να σώσει την χώρα όπως φυσικά λέει) μ΄πηως το έχει βγάλει ο μητσικώστας για να κάνει χαβαλέ; το μητσοτάκη κ***ρμα που φώναζε ο λαός στους δρόμους το '65 τι ήτανε; χαβαλές ή προσπάθεια να τον σπιλώσουνε; η πρόταση του στον παπούλια να αντικατασταθεί άμεσα ο Παπαδόπουλος στη κύπρο από κάποιον μετριοπαθέστερο τι ήτανε; γιατι θα τρελλαθούμε τελικά σ'αυτήν την χώρα...
και επίσης θεωρεί ότι είμαστε πλέον χορτάτοι γι'αυτό μας αρέσει να περνάμε καλά..δηλαδή ότι το 25% του πληθυσμού είναι στα όρια της φτώχιας (Eurostat) το παραβλέπουμε..για πηγαίνεται στις φτωχές συνοιίες της αθήνας να δείτε πως ζει ο κόσμος. για να μιλήσετε με νέα παιδια φίλους μου παντρεύτηκαν και κάνουνε 2 δουλείες να τα βγάλουνε πέρα.και έχουν και ένα σπιτάκι από την οικογένεια, πάλι καλά..και όλοι οι πρώην συμφοιτητές μου στο ταμείο ανεργίας (πρώτη στη ανεργία νεών η ελλάδα - eurostat) ήμαρτον, μην τα ισοπεδώνουμε όλα..η ελλάδα δεν είναι μόνο 200 blogger που διαβάζουν τον Δήμου...αν χορτάσανε κάποιοι δεν χορτάσανε όλοι...μόνοι οι ημέτεροι κάθε φορά (διαφορετικού χρώματος.)
και ότι ο σημίτης μας έκανε το καλό να μας βάλει στην ΟΝΕ.με ψεύτικους προυπολογισμούς και πλαστά στοιχεία...με οικονομία τραβεστί, η οποία αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο όταν φύγαν οι λογιστές..που τα είδατε ρε παιδιά αυτά;
τώρα για τον γιωργάκη τι να πω; αν περίμενα να κάνει σοβαρό μαγαζί με αυτούς που βρίζανε τον πατέρα του και το κόμμα του (Δαμανάκη, Μάνος, Μίμης) είναι γελοίος...για την ποιότητα του μάνου ως ανθρώπου θα πω ότι απ'τη στιγμή που τελείωσανε τα λεφτά κλείσαμε το μαγαζί και πήγαμε αλλού να βγάλουμε το μεροκάματο..ήθελα να ήξερα δεν ντραπήκανε να πάνε εκεί που φτύνανε πριν ελάχιστα χρόνια; και κάτι άλλο..αυτές τις ριζοσπαστικές προτάσεις για τον τόπο (κάποιες πραγματικά καλές) γιατί δεν τις κατεβάζει ως ανεξάρτητος βουλευτής να βοηθήσει τον κοσμάκη; εκτός να έχει παέι εκεί μόνο για να είναι στην βουλή..δηλαδή οι άλλοι που παλεύονυ τόσα χρόνια, χαλάνε λεφτά και χρόνο, χάνουν τις δουλειές τους για να βοηθήσουν, τι είναι; αυτός που δεν έχει χρόνο και τον δίνει είναι μάγκας, όχι αυτός που κάνει το επάγγελμα του (βουλευτής δεν είναι ο μάνος και οι άλλοι που τους έβαλε ο μπαμπάς;)
κι όσο για το θέμα του καραμανλή (είμαι εντελώς αντι-καραμανλικός) που δεν έπρεπε να πολιτευτεί πραγματικά δεν ξέρω τι ναπω..δηλαδή όλοι οι άλλοι που θέλουν να αποφασίζουν για το καλό της κύπρου (από το κολονάκι) πρέπει να πολιτεύονται; δηλαδή κύριε δήμου ο πρωτόπαπας που βάζει πάνω από τα συμφε΄ροντα των εργατών που εκπροσωπούσε τα κομματικά του συμφερόντα πρέπει (ξέρω ότι δεν είστε ΠΑΣΟΚ αλλά είναι παράδειγμα..δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παθαίνουν αλλεργία κάποιοι για το γεγονός ότι ελληνισμός και ορθοδοξία συμβαδίζουν μαζί χιλιάδεις χρόνια τώρα (με τα καλά τους και τα κακά τους φυσικά)..είναι στο dna μας..όπως είναι και πολλά άλλα πράγματα..ελλάδα δεν είναι μόνο ο σεφέρης και ο μπιθικώτσης..είναι και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι που ψέλνει η γιαγιά στο χωριό, τα μοναστήρια, η εκκλησία ως χώρος συγκέντρωσης και απόδοσης δικαιοσύνης στο παρελθόν και λοιπά. το δικαίωμα του καθένα να εκφράζει και να προβάλει την πίστη του που είναι (και πριν με προλάβετε και βέβαια συμφωνώ να φτιαχτεί τζαμί για τους μετανάστες στη αθήνα)
ιστορική αλήθεια είναι ότι ορθοδοξία και ελλάδα βαδίζουν μαζί.ας το δεχτούνε κάποιοι. μήπως συμφωνείτε και με τη άποψη του σηφουνάκη να βγει ο σταυρός από την ελληνική σημαία; μήπως να δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ να κάνει νέα σημαία; λέει η παπαρήγα ότι είνιαι υπερώριμο το αίτημα για διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. ας μου πει ένας που το βλέπει αυτό; δεν βλέπουν ότι οι νέοι επιστρέφουν στις κλασσικές αξίες οικογένεια και εκκλησία για να βρουν ελπίδα; (στατιστικές τελευταίων 5 ετών)ότι η εκκλησία ανοίγει κέντρα για να βρει δουλεία στον κόσμο;(και τα λέω εγώ που είμαι εντελώς αντι-χριστοδουλικός)
μήπως και να κάνουμε υποχρεωτικό τον πολιτικό γάμο και πρεοαιρετικό τον θρησκευτικό, όπως λένε κάποιοι; το γεγονός ότι το 75% τοων γάμων είναι θρησκευτικό το παραβλέπυμε αβλεπί βλέπω...ήμαρτον ρε παιδια..
sorry για το μακροσκελέστατο γράμμα αλλά τρλλάθηκα με αυτά που διάβαζα...λίγο σύνεσηη...
Γυρίζω σ' εσένα mickey για να πω ότι, ΟΚ, αλλά έπρεπε να πω κάτι για το φύλο μου, το οποίο στέκει ούτως ή άλλως, δηλαδή νομίζω είμαστε πιο πρακτικές σ' αυτά τα θέματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς προς το κράτος-έθνος, νομίζω ότι ούτως ή άλλως είναι κάτι επίπλαστο, ένα κατασκεύασμα στην πραγματικότητα, έτσι δεν είναι;
Κακώς απογοητευόμαστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε λέω ο γιωργάκης τελευταία πνέει τα λοίσθια.
Ομως το πολιτικό σύστημα αγρυπνά καλύπτοντας άμεσα τα όποια κενά.Νέοι ελπιδοφόροι πολιτικοί προβάλλουν στον ορίζοντα.
Νυχθημερόν αυτοί οι νέοι πολιτικοί αγωνιούν και κοπιάζουν για το μέλλον της χώρας.
Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι καθώς οι αγωνίες τους άρχισαν να πιάνουν τόπο.Και τι τόπο.5 στρέμματα και βάλε..
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τον Γ. Π. ξεκινήσαμε και φτάσαμε ως συνήθως μέχρι την Ελληνορθοδοξία και το Ολοκαύτωμα.
Θέλω να συγκρατήσω μία σκέψη του Ερατοσθένη 314159:
"Δημοκρατία χωρίς παιδεία και πολιτισμό είναι αφανής φασισμός".
Ναι η ποιότητα της Δημοκρατίας εξαρτάται από τον "Δήμο" - αφού αυτός "κρατεί". Αν ο Δήμος είναι μάζα και όχλος θα εκλέγει λαϊκιστές και κόλακες. Δεν θα βλέπει πέρα από το στενό προσωπικό του συμφέρον.
ΑΡΑ (το μεγάλο και βαρετό στην επανάληψη "άρα") όλα είναι θέμα παιδείας.
Π. χ. στην Ιρλανδία, μία χώρα συντηρητική, και καθυστερημένη, η επανάσταση άρχισε από μία ριζική και επαναστατική τομή στην παδεία.
Η οποία έφερε καρπούς σε λίγα χρόνια.
Εμείς και εκεί πάμε ανάποδα.
Υπογραμμίζω την επισήμανση της Μαρίας Βέλλιου για την απουσία του ωραίου φύλου (αν και δεν συμφωνώ με την ερμηνεία που δίνει. Μάλλον είναι το γεγονός ότι προσφάτως προτιμούν να ασχολούνται με ...ποδόσφαιρο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ,ναι - και διακρίνω μία αδιόρατη νοσταλγία Σημίτη. Τελικά αυτός ο άχρωμος άνθρωπος, κατάφερε να προκαλέσει εμπάθεια, να διχάσει τον ελληνικό λαό όσο και ο πληθωρικός Ανδρέας. Πολλοί τον θεωρούν ό,τι χειρότερο έχει περάσει από τη χώρα και αρκετοί άλλοι ό,τι καλύτερο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος λεει οτι εμεις οι Ελληνες ειμαστε εθνικιστες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕθνικιστες;
Bollocks ειμαστε.
Δεν αγαπαμε την πατριδα μας,αν την αγαπουσαμε δεν θα ηταν σε αυτα τα χαλια,δεν θα ειχε αυτους τους ηγετες.
Στο συλλογικο υποσυνειδητο μας υπαρχει ακομα η πολη-κρατος.Μονο που η πολη-κρατος του σημερα εχει πολλυ περιορισμενα συνορα,ειναι ο ευατος μας.Εγω εναντιον ολων των αλλων.Ο κουτοπονηρος,ο μιζερος,ο χεστης,ο γλυφτης,ο βολεμενος,ο ικανοποιημενος με τα λιγα,ο ζητουλας.
Εθνος-καραγκιοζης.
Ζουμε και ανεπνεουμε με ενα ρητο:Κανε στους αλλους αυτα που δεν θελεις να σου κανουν.
@yahnnis said (Τρι Ιουλ 18, 02:09:48 πμ)
ΑπάντησηΔιαγραφή"η ελλάδα δεν είναι μόνο 200 blogger που διαβάζουν τον Δήμου...αν χορτάσανε κάποιοι δεν χορτάσανε όλοι...μόνοι οι ημέτεροι κάθε φορά (διαφορετικού χρώματος.)"
Πολύ "συνετό" αυτό που διαβάζω (και τα υπόλοιπα του σχολίου). Υποθέτω λοιπόν πως και ο Δήμου κι εγώ και οι άλλοι ...199 blogger που τον διαβάζουν είμαστε ...ημέτεροι - ποιου χρώματος ακριβώς; Εκτός αν με τη λέξη "χορτάτος" εννοείς από Μπόμπολα και πάνω. Νομίζω πως ήταν σαφές πως δεν αναφερόμουν στους ...κυβερνήτες μας!
Έχει η σημερινή φτώχεια (και τα όριά της) σχέση με όσα ζήσαμε στα παιδικά μας χρόνια (και κυρίως οι μεγαλύτεροι από μας) τότε; Που τα πάντα, από το καθημερινό μπάνιο, τα κρεμοσάπουνα και τους χυμούς μέχρι τα αυτοκίνητα και τα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν είδος πολυτελείας και τρώγαμε κρέας μια φορά την εβδομάδα - και αν; Δεν είπα πως εξαλείφθηκε η φτώχεια ούτε πως ΟΛΟΙ είναι χορτάτοι (μιλάμε για τον κανόνα και όχι για τις εξαιρέσεις και κατά μέσο όρο). Αλλά σήμερα ζούμε σαφώς καλύτερα (ίσως και πολυτελέστατα θα έλεγα σε σχέση με 30-40 χρόνια πριν - μόνο γη και σπίτι είναι πλέον πολύ δυσκολότερο να αποκτήσεις). Μόνο οι "τυφλοί" δεν το βλέπουν! Βεβαίως πριν 10-15 χρόνια ίσως και να ζούσαμε ΑΚΟΜΑ καλύτερα και να ήμασταν πιο χορτάτοι από σήμερα - "τρώγαμε" βλέπεις ακόμα από τα ΚΠΣ και τις ...φιλανθρωπίες του Τσοβόλα ;)
Φυσικά, τώρα με τα χάλια των επιχειρήσεών μας, τον κατακλυσμό φθηνών προϊόντων εξ' ανατολών και την αυξανόμενη ανεργία (παγκόσμιο φαινόμενο, κυρίως λόγω αυτοματισμών και αδυναμίας της πολιτικής να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τεχνολογίες), μπορεί και να "επιβεβαιωθείς" οσονούπω :(
Όσο για τις "εκτενείς" αναφορές στον Μητσοτάκη και την αποστασία του, επιβεβαιώνουν τα όσα έγραψα. Η πολιτική στην Ελλάδα γίνεται στη βάση του τι έκανε κάποιος 40 χρόνια πριν - γι' αυτό και δίνουμε την εξουσία στους "αγωνιστές" του παρελθόντος (από "αντιστασιακούς" μέχρι ...αφισοκολητές) κι ας μην ξέρουν να ξεδιαλέξουν δυο γαϊδουριών άχυρα με τις (αν)ικανότητές τους!
Αλλά από ...ελληνορθόδοξους τι περιμένεις; Όπως έλεγε και ο Χάρι Κλιν σε παλιό του δίσκο: "Με μάτσο Ορθοδοξία και με μια ζεμπεκιά, να 'την η Ελλάδα ...ανάσκελα" - σύμφωνα με τον ίδιο δίσκο, ήταν ξαπλωμένη ...μπρούμυτα από όσα της είχε κάνει ο "αγωνιστής" και "αντι-αποστάτης" Ανδρέας ;)
Άντε να κάνει κόμμα ο Χριστόδουλος, να βγει πρωθυπουργός και να μας βρει ...δουλειά. Έχει και πολύ "προωθημένες" ιδέες από όσα ξέρω. Μπορούμε και να επιστρέψουμε στην παλιά, αγνή, "βουκολική" κατάσταση της γεωργικής οικονομίας και να ξεφύγουμε από την "νεοφιλελεύθερη" λαίλαπα. Ή να βγάλουμε την Παπαρήγα και τον Αλαβάνο να συγκυβερνήσουν - 1.200 ευρώ στην τσέπη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ γκαραντί! Τότε θα ...χορτάσει και ο κάθε πικραμένος :))
Υ.Γ. Όσο για τους νέους που ολοένα και περισσότεροι "στρέφονται στην εκκλησία για ελπίδα", ας περάσουν κι από τα μέρη μου να τους δώσω καμιά συμβουλή - έχω μεγάλη ...πείρα.
Σε αναζήτηση ενός (πε)φωτισμένου δικτάτορα που θ' αναστείλει τη λειτουργία της δημοκρατίας για την οποία, ως λαός απαίδευτος, είμαστε ανάξιοι και θα τολμήσει τις ριζικές τομές που χρειάζεται ο τόπος (όπως ο καθένας μας τις αντιλαμβάνεται, βεβαίως, βεβαίως), ή λάθος συμπέρασμα βγάζω από τα σχόλια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέεεερααααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είχα να σας πω.
Κι οχι, ΔΕΝ θα μπω στην κουβέντα περί πολιτικής, κι ας παραπονεθούν κάποιοι για... απουσίες του φύλου μου!
Μετά τα ελληνοτουρκοκυπριακά και το γαλατικό χωριό στο οποίο ΠΑΛΙ καταλήξαμε - με μαθηματική ακρίβεια και συνοπτικότερες διαδικασίες τολμώ να πω, αν μπω και στα πολιτικά, δεν έχει μετά χωριό... παρακάτω.
Πολιτικοί & παιδιά τους στον κύκλο, μικρή (ευτυχώς) θητεία σε πολιτική νεολαία, συμπυκνωμένη "από μέσα" εικόνα, ας μην... Για τους μισούς θ'ακούγομαι σαν χρυασυγίτισσα, για τους υπόλοιπους θα πουλάω ριζοσπάστη, όλοι μαζί θα λέτε ότι είμαι καρεκλοκένταυρος και το βράδυ κολλάω αφίσσες, όσοι φίλοι με διαβάζουν και δε μπαίνουν, θα μου λένε "έλα για κάνα κρασί το βραδάκι, να πούμε αντάρτικα, στην πισίνα" που λέει και ο ποιητής, άσε... Τα έχω πει παλιότερα εξ'άλλου περί αδιεξόδου...
Ας απολαύσω κι εγώ ένα ηγετικό αδιέξοδο ως θεατής μια φορά!
(κανονίστε, μην έχουμε... Ιουλιανά στο μπλογκ στο τέλος!- Και μην αρπαχτεί κανείς τώρα!)
:)))
Τα λιμνάζονται ύδατα και αδιεξοδα μια κοινωνίας μεταφράζονται συχνά και σε "ηγετικό αδιέξοδο".
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι η κουβέντα πάει αλλού: στη διεπιδραστική σχέση κοινωνίας και ηγεσίας:
Πότε, δηλαδή, μια ηγεσία στ΄ αλήθεια χαρισματική/αποτελεσματική (Πχ Καποδίστριας, Τρικούπης και Βενιζέλος) μπορεί να παρασύρει προς τα "εμπρός" κάπως μια κοινωνία
και πότε οι κοινωνικές συνθήκες κυοφορούν την αποτελεσματική (δηλ χαρισματική) ηγεσία (αφού κανείς ηγέτης δεν είναι γέννημα του... ευατού του).
Υπ΄ αυτήν την έννοια, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το "ηγετικό αδιέξοδο" υποδαυλίζεται από το "κοινωνικό αδιέξοδο": μια κοινωνία στείρα δεν κυοφορεί λύσεις παρά μόνο δυσλειτουργίες.
Μεγάλη συζήτηση...
Παράγραφος - Με αγάπη
Δε μπορώ όμως, ένα μικρό σχολιάκι (μικρό σε σχέση με τις λεπτομέρειες στις οποίες.. άσε!)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ maria velliou,
Να το συνεχίσω παίρνοντάς το και από το φύλο μου, για δες τι κάνουμε ως μανάδες, που ο νους μας είναι να χρησιμοποιήσουν τα βλαστάρια μας το όποιο σύστημα για να βολευτούνε αργότερα (όσο εμείς μπαινοβγαίνουμε από απίστευτα παραθυράκια, ώστε να τους έχουμε χτίσει την προίκα τους)...
*********
Χωρίς να χρειαστεί να το επεκτείνω, μια που θέλουμε λύσεις, στο πλαίσιο της Παιδείας θα πρέπει να προστεθεί από την Α' Δημοτικού ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ & ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ, κι όχι σκέτη... "ιστορική" ιστορία (σόρρυ για τους ορισμούς μου, αρχίζω να φουντώνω ξέρετε...), συν Αγωγή του Πολίτη συν υποχρεωτικές εργασίες και debates επί παντός επιστητού που άπτεται της κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας, συν workshops "πολιτικής διοίκησης" (κατά τα business games, της διοίκησης επιχειρήσεων δλδ) να καταλαβαίνουν τα παιδάκια απο ΜΙΚΡΑ, όπως τα κουτσομαθαίνουν τώρα για την ανακύκλωση, ε, έτσι...
Οχι κομματικά όμως, πολιτικά, τεράστια διαφορά...
Παιδεία και γενικότερη καλλιέργεια και πώς διάολο να βάλουμε στο κεφάλι μας από μέσα από την οικογένεια, ότι η χώρα δεν είναι "κάποιοι άλλοι", που ζούνε αλλού κι εμείς να δούμε πώς θα βολευτούμε όσο αυτοί λείπουν, αλλά ότι είναι ένα "πράγμα" που το αποτελούμε όλοι μας, κι όσο πιο σωστή δουλειά/προσφορά κάνει ο καθένας μας ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ, τόσο καλύτερα πηγαίνουν όλα.
Και βέβαια ν'αποσυνδεθεί επιτέλους το "Σχεδιασμός" (στον οποίο θα έπρεπε να συμμετέχουν πολιτικοί από ΟΛΑ τα κόμματα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα και σαφή δέσμευση συνέχισης / τελικής ολοκλήρωσης) από το "Πολιτικό Κόστος". Αν χρειαστεί, ακόμη και να εκλέγεται κανείς για μία 4-ετία μόνο και μετά όξω, ας είναι. Υπάρχουν ένα κάρο πράγματα στα οποία μπορεί να προσφέρει ο πολιτικός - δεν είναι η Βουλή / το Ευρωκοινοβούλιο όλα, είναι κυρίως ΟΟΟΟΛΟ το άλλο το χαμαλίκι για τα καθημερινά και τα σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Μην εξαντλούμαστε στο πώς θα ‘κονομάμε / διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα, αλλά στο να «επενδύουμε» ακόμη κι αν τσούζει για κάμποσα χρόνια μέχρι να αποδόσει.
Κι αν χρειαζόμαστε πολιτικούς που να κάνουν καλές δημόσιες σχέσεις και να "γράφουν" στο γυαλί και να τα συμπυκνώνουν όλα σε ευπώλητο «όραμα», για να μπούμε σε μια σειρά και ν’αρχίσει να "τσιμπάει" ο κόσμος, so be it! Αν τώρα είναι ταυτοπροσωπία η πολιτική ευφυία με τη χαρισματική προσωπικότητα, ακόμη καλύτερα!
Full υποστήριξη στον πωλητή.
Που πρέπει να είναι top στο είδος του. Ανεξαρτήτως καταγωγής στην τελική, μια και ναι, το να είσαι από «τζάκι» δε σημαίνει ότι δικαιούσαι εργολαβία το αξίωμα, αλλά μην ξεχνάμε την έκθεση τέτοιων «γόνων» σε πρόσωπα & καταστάσεις που ο μη προερχόμενος από τέτοιο περιβάλλον δεν την έχει, και η οποία στα σωστά χέρια είναι έξτρα προσόν στο «cv» του. Αν μπορεί να είναι και manager, μαγκιά του.
Το εργοστάσιο όμως, εκεί είναι το θέμα, πρέπει να παράγει εντελώς σύγχρονο, «σκληρό» προϊόν, να ανοίγει αγορές, να είναι προετοιμασμένο για ανελέητο παιχνίδι με ανταγωνισμό (κι ως ανταγωνισμό βάζω από τους μικρόνοες ως τις αντίξοες συνθήκες σχεδόν στα πάντα εντός & εκτός Ελλάδας) και να προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του με πρόγραμμα και συνεχή επαφή με τις εξελίξεις, όχι στα τυφλά...
Φούντωσα! Enough!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΙ ΕΓΩ πΟΥ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕς ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΣΥΝΕπΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑπΟΥΣΙΑ ΤΟΥς...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:))
ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΙπΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΝΕΟ πΡΟΙΟΝ / ΣΚΛΗΡΟ πΡΟΙΟΝ / ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ.
ΥΓ1:
ΜΗΝ ΑπΑΝΤΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟπ ( ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ )
ΥΓ2 :
ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πΕΡΙ πΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ πΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΜΑς ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟπΟΛΕΜΟΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ή ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ; πΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ; Ο πΑπΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ;
ΥΓ 3:
ΜΗΝ ΑΑΝΤΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟπ
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@mickey Δυστυχώς μπαίνω στο blog από τη δουλειά μόνο (είμαι νέος και ακόμη δεν έχω πολλές αρμοδιότητες :S) οπότε συγγνώμη για την καθυστέρηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης δυστυχώς δε λέω να ξεκολλήσω από πάνω μου τη συνήθεια να αντιδρώ πριν να είμαι σίγουρος πως κατανόησα πλήρως.....
Λες:
"Και μη μου πεις πως δεν το κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια, υποκινούμενοι από την εκάστοτε αντιπολίτευση (εκεί αναφέρεται το "μποϊκοτάρισμα")."
Με αυτήν την επεξήγηση συμφωνώ....
Όμως το γεγονός πως πρέπει να δουλεύεις 12ωρα για να βγάλεις αυτά που χρειάζεσαι είναι ένας άλλος τρόπος "επιβολής" του 12ωρου πιο μαλακός και άρα πιο δυσδιάκριτος οπότε η αντίδραση είναι πιο δύσκολη.
Οι περισσότεροι θεωρούν πως οι "αριστερές" ιδέες είναι ξεπερασμένες. Διαφωνώ. Θεωρώ απλώς πως πήγαν να εφαρμοστούν πολύ νωρίς και χωρίς τα απαραίτητα προστάδια (παιδεία, επιστημονικός {και όχι ΠΑΣΟΚικός} σοσιαλισμός κτλ). Πιστεύω επίσης πως είναι η τέλεια κατάσταση της κοινωνίας να δουλεύουν όλοι για όλους και να έχουν όλοι ότι τους χρειάζεται και αν κρίνω από το ότι τα παραγόμενα προϊόντα σήμερα είναι παραπάνω από τις ανάγκες μας (πολλά πετιούνται στα σκουπίδια, ή θάβονται για να ανέβουν οι τιμές, ή εταιρίες φαρμάκων αντιτίθενται δικαστικά σε άλλες που παρασκευάζουν τα ίδια φάρμακα φθηνότερα βλ. φάρμακα για το AIDS) τότε εύλογα απορώ γιατί δε γίνεται το αυτονόητο.....να δουλέψουμε όλοι μαζί για όλους και να μην χρειάζονται χρήματα ή καταστολή για να μην επιστρέψουμε σε πρωτόγονη κατάσταση.
Γιατί να θέλουμε να ξεχωρίσουμε από ένα ακριβό αμάξι ή τα ρούχα μας κλπ. Κάποιοι ενδεχομένως να πουν πως είναι στη φύση του ανθρώπου....εγώ νομίζω πως είναι θέμα παιδείας και πάλι και πως τα μόνα που είναι στη φύση του ανθρώπου εκ γενετής είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής....
mickey συγγνώμη για την παρερμηνεία των γραπτών σου και για το ηλίθιο ύφος μου....θα μάθω που θα πάει :p (πάντως κατά την επιστροφή μου μού ήρθε η επιφοίτηση πως αναφερόσουν στις σκοπούμενες από μικροκομματικά συμφέροντα των συνδικάτων απεργίες).
Α ναι αυτή τη στιγμή αυτά που λέω δεν είναι ρεαλιστικά (με βάση των παγκόσμιων συγκυριών), θέλω να πιστεύω πως ο άνθρωπος θα εξελιχθεί όμως προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος.....
Κατά βάθος είμαι καλοπροαίρετος βρε κουτό ποντίκι :PPPP
Η Περεστροικα της δεξιας ειναι το μπλογκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
ΑπάντησηΔιαγραφή@ihadafarminafrica,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μου θύμισες περί γκάλλοπ...
Για όσους ξέρουν το Doonesbury του σκιτσογράφου Trudeau, στην 4η ανθολογία του, δημοσιευμένη κατά την εκλογική καμπάνια, ορκομωσία & τα 2 πρώτα χρόνια του Ρήγκαν, με καθημερινά & κυριακάτικα στριπάκια, έχει τη στιχομυθία ένος γκαλλοπ-ατζή που χτυπάει το κουδούνι πολίτη-ψηφοφόρου. Αντιγράφω:
(Bzzzzz!)
- Yeah?
- John Q. Public?
…
OK, one last question. How would you rate Jimmy Carter’s performance as president – excellent, good, fair or poor?
- You’d like me to say «poor», wouldn’t you?
- Me? Why would I want to do that?
- Because if enough people say “poor”, then you can continue claiming that Carter is even more unpopular than Richard Nixon ever was.
- Well, it is true that all our recent polls have led to that conclusion.
- Which says a lot more about the polls than it does about Carter. When people rate Carter “poor”, it means something entirely different from a similar rating for Nixon.
In Carter’s case, it’s a measure of dissatisfaction with an incompetent. With Nixon, it was an expression of loathing for a crook. They are not the same thing, and to imply they are is misleading and dishonest.
- Uh-huh. Look, do you have a rating for Carter or don’t you?
- “Excellent”. I won’t be party to this sham.
- Hey, c’mon, man, that’s gonna throw off the whole curve!!!
Λίγη ιστορία για το ποιοί χαρακτήρες «παίζουν» στα στριπς του:
http://www.the-hug.org/paul/doonesbury.html
Το βιβλίο υπάρχει ακόμη:
http://www.amazon.com/
gp/product/0030000726/
sr=1-24/qid=1153211374/ref=
sr_1_24/104-3644156-5548702?
ie=UTF8&s=books
Δεν είναι πολύ «εύκολα» τα πολιτικά του στριπς, αλλά είναι πάντα εύστοχα.
Eπειδή έγιναν κάποια
ΑπάντησηΔιαγραφήατυχή σχόλια για τρόπο
ανάδειξης υποψηφίων
στο ΠΑΣΟΚ
παραθέτω το άρθρο μου
που δημοσιεύτηκε
στην International Herald Tribune' με θέμα: "Η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας μέσω της Διαβούλευσης"
Στην αρχαία Αθήνα, υπήρχαν κριτές και νομοθετικά σώματα που απαρτίζονταν από πολλές εκατοντάδες πολίτες, όπως υπήρχε και η Βουλή των 500 που καθόριζε την ημερήσια διάταξη της Eκκλησίας του Δήμου – θεσμοί που συγκροτούνταν μέσω του κλήρου. Η κλήρωση εξασφάλιζε μια ισότιμη συμμετοχή, ενώ η διαβούλευση αποτελούσε εγγύηση για τη μέγιστη δυνατή κατάρτιση των πολιτών.
Την Κυριακή (4 Ιουνίου), το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα της Ελλάδας, αναβίωσε, μετά από 2.400 χρόνια, την αρχαία αυτή πρακτική και την εφάρμοσε με επιτυχία για την επιλογή των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές.
Είχαμε κάποτε μία καθηγήτρια Αγγλικών η οποία, κάθε φορά που λέγαμε κάτι άσχετο με το μάθημα, μας έλεγε παγερά "Irrelevant." και μας άφηνε σύξυλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα αυτά που συζητάτε τα βρίσκω λίγο άσχετα. Κατανοώ, βέβαια, ότι τα post στο blog αυτό λειτουργούν μόνο ως αφορμή για συζήτηση. Αλλά εδώ έχουμε ξεφύγει τελείως.
Ο Δήμου σχολίασε την απουσία πραγματικών ηγετών στην Ελλάδα και εσείς συζητάτε την αποθέωση του κοινωνικού φιλελευθερισμού στην Ολλανδία και τα σχολεία του Ντριτρόιτ.
Επί του θέματος εγώ έχω να πω δύο μόνο πραγματάκια.
Πρώτον, ότι έφτασε πλέον η ώρα να ψηφίσω κι εγώ (που υπήρξα από πολύ μικρός πολιτικά ευαισθητοποιημένος και εξακολουθώ να είμαι σε μεγάλο βαθμό) και πραγματικά δεν έχω καμία όρεξη να δώσω την ψήφο μου κάπου. Αυτό το θεωρώ κατάντια για ένα πολιτικό ον, αλλά τελικά φοβάμαι πως απλώς αντικατοπτρίζει την αποτυχία του πολιτικού κόσμου.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό που μου τη δίνει περισσότερο είναι το παρόν εκλογικό σύστημα που βιάζει την αξία του λευκού). Όπως και να 'χει, δεν έχω την παραμικρή όρεξη να ψηφίσω κανέναν τους. Για διαφορετικούς λόγους τον καθέναν.
Δεύτερον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ηγέτες δημιουργούνται και από τις καταστάσεις. Ζούμε εποχές πολιτικά ήπιες. Αυτό που μας αναλογεί, λοιπόν, είναι και πολιτικοί ήπιων τόνων. Χωρίς αυτό να αναιρεί ότι η έλλειψη πραγματικών ηγετών σήμερα είναι γεγονός.
Μία σκέψη που με τρώει εδώ και χρόνια:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχαν δολοφονήσει τον Καποδίστρια...
Holy Baby said:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μόνος άνθρωπος στην Ιστορία που δεν έχασε την ψυχή του ασχολούμενος με την πολιτική ήταν ο Ρωμαίος Κιγκινάτος. Αγρότης και πολιτικός. Αναλάμβανε αξιώματα στις δύσκολες στιγμές και μόλις έφερνε εις πέρας την αποστολή του επέστρεφε στην καλλιέργεια της γης. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να διατηρείς μια σχέση με τις ρίζες σου».
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=17837&m=N06&aa=4
Nikos Dimoy said
Κινγκινάτους
ή Κουραμπιέδες;
Συγγνώμη Νίκο αλλα αυτό το σχολιο
σου παρέσυρε καποιους να νοσταλγουν δικτατορες.......
εδω θα υπερασπιστώ
τους κουραμπιέδες....
Οπως ειπε και ο Jason:
.. δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ηγέτες δημιουργούνται και από τις καταστάσεις. Ζούμε εποχές πολιτικά ήπιες. Αυτό που μας αναλογεί, λοιπόν, είναι και πολιτικοί ήπιων τόνων.
Ποιος ζηταει σημερα Κινγκινάτους
και Καμικαζι;...
Ο Τελευταίος που έκανε τετοια
πραγματα εχει αποσυρθεί
στα χωραφια του
Συζητούμε για έλλειμμα ηγεσίας, όμως, σε έλλειμμα δημοκρατίας, τελικά, αναγόμαστε. Αλλά, όταν κάθε πολιτική επιλογή, κάθε σπουδαία ή μη απόφαση τεκμηριώνεται και δικαιλογείται με αφορισμούς του τύπου "There Is No Alternative", γιατί να μας εκπλήσσει ο εκφυλισμός της (αστικής) δημοκρατίας μας;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ND
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ο Καποδίστριας ηταν σκληρός
απότομος,αυταρχικός
γιατί έτσι το απαιτούσε
η σκληρή του 21 εποχή...
Εκεί που εχασε ηταν
στο επικονωνιακο
political marketing
και δεν φταιει
αυτός αλλα η εποχή του..
είναι οτι δεν υπήρχαν τότε
τηλεόραση,διαφημιστές
πολιτικοί συμβουλοι..
ωστε να τον βοηθήσουν
να φέρει εις περας
το παλιγγενεσιουργό,τιτάνιο έργο του..
Τον Καποδίστρια με τα συμπαθή καντόνια του, τον τίμησε
το ΠΑΣΟΚ..
Η μικροπολιτικού ΝΔ τον ατίμασε ..
Αναρωτιέμαι αν βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο ηγετών ή αν μιλάμε πια για την δικτατορία του όχλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαακολουθώντας την πορεία του Γ. Παπανδρέου πίστεψα και ΄γω πως κάτι διαφορετικό θα φέρει. Θυμηθείτε τις κραυγές προχώρα και αλλαξέτα όλα.
Πυροτέχνημα. Τίποτα διαφορετικό καμμία αλλαγή και πάλι οι γνωστοί συστηματοπασόκοι πίσω από την αντιπολίτευση Παπανδρέου.
Για την Ν.Δ. τι να πρωτογράψει κανείς? Χωρίς κανένα προγραμματισμό και τρέχοντας πίσω από τα γκάλοπ παρέλαβε τη χώρα σε μια περίοδο που ήταν απογοητευμένος όλος ο κόσμος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κατάφερε να μην κάνει απολύτως τίποτε.
Συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με την λογική του ώριμου φρούτου. Μόνο που τώρα είναι κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση.
Στο Συνασπισμό τελευταίο παράδειγμα είναι η επιλογή του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων που δεν αποτελεί επιλογή σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες αλλά ορισμός ανταπόδωση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Και έτσι με μια κίνηση απορρίφθηκε ένας άνθρωπος με τις δυνατότητες του Παπαγιαννάκη.
Η όλη συμπεριφορά του Αλαβάνου θα πετύχει την έξοδο του Συνασπισμού από την βουλή στις επόμενες εκλογές.
Για το ΚΚΕ δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Το μόνο που με κάνει να γελάω είναι οτι είτε ακούς το ΚΚΕ έιτε ακούς τον Χριστόδουλο και τον Καρατζαφέρη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Υποσηρίζουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.
Και επειδή ανέφερα και τον Καρατζαφέρη είναι πραγματικά ενδιαφέρον βλέποντας τα γκάλοπ οτι ο Καρατζαφέρης έχει ποσοστό ικανό να μπει στην βουλή. Και αναρωτιέμαι όλοι αυτοί που πρόκειτε να τον ψηφίσουν γνωρίζουν κάποιο άλλο στέλεχος του κομματός του? Δηλαδή ο Καρατζαφέρης μόνος του διεκδικεί ποσοστό που ανταποκρίνεται σε χιλιάδες ψήφους χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς πιστεύει και με πιο τρόπο θα το υποστηρίξει.
Θεωρώ λοιπόν πως φτάνουμε πάλι εκεί που καταλήγουν όλες οι συζητήσεις, στην έλλειψη παιδείας και αυτό δυστυχώς είναι το πιο τραγικό!
@ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια, για τον Βενιζέλο (τον Ευάγγελο) ποιά είναι η γνώμη σου;
@Stavros Katsaris:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι ακριβώς οι δημοκρατικές διαδικασίες που προέκριναν τον κύριο Τσίπρα εις έναντι του κυρίου Παπαγιαννάκη (ο κύριος Αλαβάνος, νομίζω, προτιμούσε την υποψηφιότητα του άσπονδου συντρόφου του).
Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτή τη χώρα αν δεν αλλάξουμε εμείς. Αν δεν σταματήσουμε να ψηφίζουμε ιδεολογικά (τόσα χρόνια ΚΚΕ, τι να θες να ψηφίσω τώρα), αν δεν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την πάρτη μας (αφού μου διόρισε το παιδί μου, να μην τον ψηφίσω) αν δεν κοιτάξουμε κάποτε λίγο πιο μακριά (έλα μωρέ σε τέσσερα χρόνια βλέπουμε). Και αν δεν πεθάνουν όλες οι παλιές ιδεολογίες που δεν εξυπηρετούν τίποτα και κανέναν σήμερα. Δεξιά και αριστερά μου ακούγονται τόσο επίκαιρες, όσο και οι χρησμοί του μαντείου των Δελφών
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ said
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μία σκέψη που με τρώει εδώ και χρόνια:
Πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχαν δολοφονήσει τον Καποδίστρια..."
Όχι και τόσο διαφορετική...Την πολιτική του Καποδίστρια, δηλ.του συγκεντρωτισμού και του αυταρχικού "εκσυγχρονισμού" εκ των άνω, την συνέχισε σε γενικές γραμμές ο Όθωνας...Tα αποτελέσματα, δε θα έλεγα πως ήταν και τόσο εντυπωσιακά...
cobden said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Την πολιτική του Καποδίστρια, δηλ.του συγκεντρωτισμού και του αυταρχικού "εκσυγχρονισμού"εκ των άνω, την συνέχισε σε γενικές γραμμές ο Όθωνας".
Καλά νομίζετε πως σε εκείνη τη φάση ήταν δυνατός ο εκσυγχρονισμός εκ των κάτω; Μόνο που ο Καποδίστριας δεν θα ήταν ελέω Θεού μονάρχης, θα είχε άλλα πρότυπα (πράγμα που ήδη φάνηκε στις πρώτες επιλογές του). Τελος πάντων - αυτό είναι θέμα για alternative historians...
Αφροδίτη, άργησες, αλλά ήρθες και σάρωσες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό κοντά και η παράγραφος, αν και πιο ολιγόλογη.
Μπράβο ρε κορίτσια, επιτέλους! Καλά το λέω εγώ ότι η σκέψη μας είναι βαθιά!
Λοιπόν, δεν έχω ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, έχω τραφεί με αντιπασοκικό μένος από την εφηβεία μου. Οτιδήποτε πασοκικό επί χρόνια με ανατρίχιζε.
Τώρα τελευταία, μα πολύ τελευταία,έχω αρχίσει να τους βλέπω έως και με σχετική συμπάθεια. Φταίει κι η Νέα Δημοκρατία με το χάλι της.
Κι αυτό παρόλο που έχω επιφυλάξεις για το Γιώργο και συμμερίζομαι τις ανησυχίες για το έλλειμμα δημοκρατικότητας του.
Λέτε να είναι σοβαρό γιατρέ μου;
Επιπλέον, λέτε συνέχεια για τον Αλαβάνο, ότι είναι παλιοκομμουνιστής και άχρηστος. Δώστε μου μια εξήγηση γιατί όταν ήταν στην ευρωβουλή ήταν τελείως διαφορετικός. Έως και φιλελεύθερες κάποιες θέσεις του, τύχαινε να φέρνουν σε αμηχανία κάποτε το κόμμα του. Ομολογώ ότι δυο φορές ψήφισα Συνασπισμό στις ευρωεκλογές, μόνο για χάρη του. Πως μεταμορφώθηκε έτσι; Μήπως απλά δεν κάνει για αρχηγός; Διότι δεν μπορεί να πει όχι στα βαρίδια που κουβαλά το κόμμα; Κι αυτή η πρόταση για Τσίπρα στην Αθήνα τι ήταν; Ένας πολύ νέος άνθρωπος που ως μόνο ένσημο παρουσιάζει τη συμμετοχή του στις σχολικές καταλήψεις του '89-90;
Βέβαια δεν πιστεύω ότι ο Παπαγιαννάκης θα ήταν καλύτερος για αρχηγός. Αυτός ο άνθρωπος δεν με πείθει εδώ και αρκετά χρόνια.
Τέλος, αν και άσχετο με τα προηγούμενα, αυτό που λέει ο Ν. Δήμου για την παιδεία, ότι είναι η βάση για τα πάντα, για την ωρίμανση του κράτους, για την πρόοδο, για την πολιτική ωρίμανση των πολιτών, για τον εκπολιτισμό της κοινωνίας, έίναι η απόλυτη αλήθεια. Μιλάμε βέβαια για την ουσιαστική βαθειά παιδεία, όχι για την επιφανειακή μόρφωση-αν και συχνά η δεύτερη, όταν είναι ποιοτική και συστηματική, εξασφαλίζει την πρώτη.
Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε διαρκώς αυτό το περί παιδείας. Η παιδεία, εκτός των άλλων, εξασφαλίζει και την ανοχή.
vrennus: Δεν νομίζω οτι έγινε ακριβώς έτσι. Η υποψηφιότητα του Παπαγιαννάκη υποστηρίχθηκε με την επιμονή του ίδιου γιατί από τον Συνασπισμό ήθελα οπωσδήποτε υποψήφιος να είναι ο Τσίπρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης δεν έχω καταλάβει τι είδους δημοκρατία είναι αυτή που επιβάλει την άποψη του προέδρου στους ψηφοφόρους βουλευτες.
vrennus, εγώ θυμάμαι αντίθετα ότι ο Αλαβάνος άδειασε τον Παπαγιαννάκη προς χάριν Τσίπρα, τουλάχιστον αυτή η εικόνα μου δημιουργήθηκε από τα Μ.Μ.Ε., αλλά ίσως κάνω λάθος. Τέλος πάντων, έχω προσωπική συμπάθεια παλαιόθεν στον Αλέκο όπως είπα, όσο κι αν εκπλήσσομαι μ' αυτά που κάνει δυο χρόνια τώρα, δίνω ακόμη λίγο περιθωριο πριν τον διαγράψω.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ aphrodite
Αφροδίτη, ξέχασα να σου πω σ' αυτό που είπες για τις μάνες, ότι ναι μεν έχεις δίκιο γενικώς, οι μάνες όμως τι είμαστε; Μέλη της κοινωνίας είμαστε και ότι κάνουμε ως πολίτες κάνουμε κι ως μάνες.
Αυτό αντίστροφα σημαίνει βέβαια ότι καμία μάνα δεν κάνει ως μάνα κάτι που δεν έκανε ή δεν θα έκανε ως προς τις άλλες της ιδιότητες και δραστηριότητες. Αυτό το πιστεύω και το λέει κι η εμπειρία μου.
Κύριε Δήμου, ως προς τον Καποδίστρια έχω αναρωτηθεί κι εγώ. Όμως νομίζω ας μην το ψάχνουμε, Διότι θα ήταν αδύνατον να μην είχε δολοφονηθεί. Ή, αν δεν είχε δολοφονηθεί, θα είχε διωχθεί και συκοφαντηθεί με κάποιον τρόπο. Αυτοί είμαστε, βλέπετε. Τι να κάνουμε.
Και θα συμπλήρωνα στον aggelos-x-aggelos κι αν δεν πάψουμε να προσπαθούμε να βολευτούμε όλοι στο δημόσιο γιατί εκεί υπάρχει σιγουριά ή να βρούμε κάποιες άκρες να οικονομίσουμε από τα διάφορα πακέτα των κοινοτικών πλαισίων.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ zizugataki
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να ξανασυμπληρώσω εγώ, και από εκεί να βρίζουμε για τη φοροδιαφυγή των άλλων μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούμε και εμείς
Προς np:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα συγγνώμη αυτό τώρα που προτείνετε είναι λύση;
Το χθεσινό μου σχόλιο για τον Σημίτη δεν ήταν νοσταλγία. Ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, και νομίζω το κατάλαβε και ο ίδιος. Απλώς πιστεύω πως θα ήτανε καλύτερα πολλά πράγματα αν δουλεύαν κι άλλοι σαν αυτόν. Kαι μιλάω κυρίως για τo πώς δούλεψε (μεθοδικά και με στόχο).
ΑπάντησηΔιαγραφήBy the way, αποφάσισα να εγκαινιάσω το blog μου. Αφορμή κάποια χθεσινά σχόλια εδώ, κάτι που είδα σήμερα και κάποιες αναμνήσεις από Ελλάδα. Σας περιμένω!
aggelos-x-aggelos said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτή τη χώρα αν δεν αλλάξουμε εμείς.
αυτή είναι η ουσία, όπως ακριβώς το λες.
τα περισσότερα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται στους Έλληνες. Δεν είναι θέμα σωτήρων
Nikos Dimou said...
Μία σκέψη που με τρώει εδώ και χρόνια:
Πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχαν δολοφονήσει τον Καποδίστρια...
πολύ βάσιμη η απορία(καθόλου αφελής -μάλιστα θα θυμάστε το θίξαμε και σε άλλο ποστ σας προ ημερών!)
λοιπόν πιστεύω το συμβάν της δολοφονίας του Καποδίστρια εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το ποιόν της πλειοψηφίας.
Δεν πιστεύω πως ήταν μια μεμονωμένη κίνηση ενός ανθρώπου η πράξη της δολοφονίας του. Ήταν απλά η έκφραση μίας νοοτροπίας προυχοντικής που μας χαρακτήριζε και μας χαρακτηρίζει.
Εμένα μία άλλη σκέψη με βασανίζει σχετικά με τον Καποδίστρια : Αν δεν κατάφερναν τελικά να τον σκοτώσουν τότε, μετά από πόσες απόπειρες θα τα κατάφερναν τελικά??(σκεφτείτε το και πείτε μου κύριε Δήμου)
Κουράστηκα πια να διαβάζω ύμνους για τον "μεγάλο ηγέτη" Καποδίστρια...Μήπως πρέπει να ξεφύγουμε από την απλοϊκή ανάγνωση της ιστορίας τύπου: "ο καλός Καποδίστριας" vs "οι κακοί κοτσαμπάσηδες", "ο οραματιστής Τρικούπης" vs "ο λαϊκιστής Δηλιγιάννης", "ο οραματιστής Βενιζέλος" vs "οι οπισθοδρομικοί "Κωνσταντινικοί";...Τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι, όσον αφορά τον Καποδίστρια, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως εφάρμοσε μια δεσποτική διαχείριση της οικονομίας και της κοινωνίας, εμπνεόμενη από το τσαρικo συγκεντρωτικo και αυταρχικo πρότυπο...Αυτό είναι που θαυμάζετε στον Κυβερνήτη, ακόμη και άνθρωποι φιλελεύθερων αντιλήψεων;Αυτό το μοντέλο πιστεύετε πως ήταν ιδανικό για την Ελλάδα ή αντίθετα από εκεί ξεκινάει η παράδοση κρατισμού και συγκεντρωτισμού, που μας κατατρέχει ακόμη;
Και πόσος ιστορικός ντετερμινισμός, κύριε Δήμου, υπάρχει στην άποψη πως το μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης που μπορούσε να εφαρμοστεί τότε στην Ελλάδα, ήταν το "συγκεντρωτικό-αυταρχικό"!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Cobden(1)
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνω δεν κανουν
καλο οι υπεραπλουστευσεις
αλλωστε το πολυσυνθετο
και πολύνοο κομμα μου
εχει δεινοπαθήσει απ αυτες...
Cobden(2)
Μεταπολεμικές καταστασεις ηταν..
Τί Δημοκρατία να εφαρμόσεις
..των Κουμπουράδων και των Κοτζαμπασηδων;..Μονο ενα ισχυρο κρατος θα μπορουσε να τους αντιμετωπίσει..
Δεν κατανοώ λοιπον, τον διακαή ποθο του κυρίου Νίκου και των Ελληνων γενικότερα
να αναζητούν επίμονα και μίζερα Mεγάλους Ηγέτες..
οι οποιοι συνηθως κανουν
και Μεγαλα Λαθη,ε;..
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ ΟΠΩΣ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ
ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ
ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ
ΚΑΙ ΟΛΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΡΟΛΟΊ
Και εγω αναρωτιέμαι πού είναι
οι ΠΟΛΙΤΕΣ,τους οποίους
επανειλημμένα εχω καλέσει
να εκφραστούν συμμετοχικά...
κατι που θα φερει πραγματικη
Αντιεξουσιαστικη Επανασταση
Μια Εξουσια με ανθρωπινο
συμμετοχικο προσωπο
Μοιάζω ανθρωπος να μην
ακουω τον λαό
και τις αναγκες του;..
Ιδιαίτερα κανω εκκληση στις
γυναίκες,τις οποιες αγαπω
αληθινα και με πραξεις
οπως θα εχετε καταλαβει..
Τεσπα,Επειδή ό,τι και να λέμε εμείς,οι αγορές ειναι αυτές που αποφασίζουν,αυτή η είδηση πρέπει να μας προβληματίσει
Maria Velliou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήvrennus, εγώ θυμάμαι αντίθετα ότι ο Αλαβάνος άδειασε τον Παπαγιαννάκη προς χάριν Τσίπρα, τουλάχιστον αυτή η εικόνα μου δημιουργήθηκε από τα Μ.Μ.Ε.
Όπως πολύ σωστά τα λέτε, αυτή η εικόνα σας δημιουργήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. και αυτή σας έμεινε - ανεξάρτητα από τι έγινε στ' αλήθεια.
cobden said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚουράστηκα πια να διαβάζω ύμνους για τον "μεγάλο ηγέτη" Καποδίστρια...Μήπως πρέπει να ξεφύγουμε από την απλοϊκή ανάγνωση της ιστορίας?
Από ότι βλέπω το μόνο που λες είναι πως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και ο Καποδίστριας δεσποτικός και αυταρχικός.
Για πες μας δηλαδή(δίδαξε μας πέρα από την "απλοική ανάγνωση της ιστορίας") ποιο τελικά είναι το σωστό μοντέλο,
όχι αφορισμοί και γενικολογίες μόνο
vrennus: Για κάντε μια βόλτα στο www.syn.gr να δείτε τι ακριβώς είχε γίνει τότε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρετε οτι ο αμίμητος Σαρτζετάκης έχει site? Έβαλα για πλάκα www.sartzetakis.gr και είδα αυτή την αγέρωχα ηλίθια φάτσα να ατενίζει το άπειρο.Διαβάστε (όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό) και κανένα άρθρο του.Ο τύπος πρέπει να είναι ένας απο τους τελευταίους που χρησιμοποιούν ακόμα τον όρο κομμουνιστοσυμμορίτες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίπτωση για αμφιθέατρο...
NP said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ, μόνιμα διακρίνω μία γεύση απογοήτευσης από την Ελληνική πραγματικότητα και μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:
- Δεν αισθάνεσαι λίγο (ή πολύ) Δον Κιχώτης;
Aρκετά :))
- Γιατί δεν εγκατέλειψες τη μάταια τούτη χώρα για μια χώρα της προκοπής;
"Πραγματικά θα ήθελα να ζω αλλού. Όμως θα επιθυμούσα αυτό το αλλού να είναι εδώ. Γι αυτό έδωσα την μάχη – να εντείνω και να καλλιεργήσω τα θετικά στοιχεία του Δυτικού (δηλαδή Ελληνικού) πολιτισμού στην χώρα μας".
Από την Απολογία ενός Ανθέλληνα.
Ο Δον που λέγαμε (doncat!). Tελικά ίσως θα έπρεπε να είχα ζήσει αλλού - στο προσωπικό επίπεδο θα ήμουν κερδισμένος.
cobden said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πόσος ιστορικός ντετερμινισμός, κύριε Δήμου, υπάρχει στην άποψη πως το μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης που μπορούσε να εφαρμοστεί τότε στην Ελλάδα, ήταν το "συγκεντρωτικό-αυταρχικό"!
Κανένας. Απλή στοιχειώδης λογική. Η Ελλάδα μετά την (ξενοκίνητη) απελευθέρωσή της ήταν ένα χάος. Οι κοτζαμπάσηδες, οι οπλαρχηγοί και οι Φαναριώτες σφάζονταν μεταξύ τους. Νομίζετε πως θα είχαν την δυνατότητα να εγκαθιδρύσουν θεσμούς και αρχές;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντα σκεπτικιστής said...
ΑπάντησηΔιαγραφήMεγάλη πληγή άνοιξε ο Ν.Δημου με αυτη την αναφορά στο Γιωργακη
Ξεχάσατε να αναφέρετε την εκλογή της κυρίας με το μακρύτατο όνομα στην θέση της γραμματέως του ΠΑΣΟΚ - απόλυτα αποτυχημένη επιλογή.
Για Μάνο διαφωνώ κάθετα. Είναι ο πιο σωστός πολιτικός νους στην Ελλάδα σήμερα (δεστε και τα κείμενά του στο bulls.gr). Άφησε εποχή ως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (και πλήρωσε το πολιτικό κόστος μη εκλεγείς καν βουλευτής μετά) και προσπάθησε να σώσει τα οικονομικά όταν - πολύ αργά πια - τον κάλεσε ο Μητσοτάκης.
cyberdust said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αρχηγός ενός κόμματος είναι για να εκτελεί τις αποφάσεις του κόμματος, και όχι για να επιβάλει την θέληση του, ως ένας κομματικός δικτατορίσκος. Τα αρχηγικά κόμματα ταιριάζουν στην Αραβία, όχι στην Ευρώπη.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. Μόνο που εμείς ζούμε στην Αραβία (κι ακόμα πιο πίσω) και όχι στην Ευρώπη. Υπήρξε ποτέ (ή υπάρχει τώρα) στην Ελλάδα μεγάλο κόμμα αρχών; Όλα αρχηγικά ήταν και είναι...
@ NΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι στην Αραβία...
Η Ελλάδα είναι η βορειότερη χώρα της Αφρικής.
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια Μάνο διαφωνώ κάθετα. Είναι ο πιο σωστός πολιτικός νους στην Ελλάδα σήμερα
Αποτυχημένος επιχειρηματίας αλλά σωστός πολιτικός νους. Για την ιδεολογία που υπηρετεί, δεν είναι οξύμωρο;
Εν πάση περιπτώσει, αν θεωρούμε ότι ο υπέρτατος κριτής είναι η αγορά, τότε στο δικό μας προκείμενο, δηλαδή στην πολιτική αγορά, γιατί δεν αποδεχόμαστε την κρίση της, δηλαδή, τις δια της ψήφου επιλογές των πολιτών (που έστειλαν σπίτι τους τόσο τον κο Μάνο όσο και τον κο Ανδριανόπουλο) και συνεχίζουμε να αναζητούμε φωτισμένους ηγέτες;
Μήπως το σύστημα δεν λειτουργεί τελικά; Και τι είναι αυτό που κάνει το σύστημα να μην λειτουργεί; Αυτό είναι το πραγματικά ζητούμενο. Κι όχι στην αυγή του 21ου αιώνα να νοσταλγούμε την εποχή της "πεφωτισμένης δεσποτείας".
@it is (Τρι Ιουλ 18, 11:20:05 πμ):
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ εν γένει με το σχόλιο σου - σχεδόν απόλυτα!
Δε θεωρώ τις "αριστερές" ιδέες ξεπερασμένες - κάθε άλλο. Απλά, η πρακτική εφαρμογή τους απαιτεί άλλες συνθήκες, οι οποίες δεν υπήρχαν στον εικοστό αιώνα και ενδεχομένως να μην υπάρχουν ούτε σήμερα (αν και κάτι πάει να γίνει σιγά σιγά). Ο κομμουνισμός (με την "αγνή" του έννοια) πιστεύω πως θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο τα επόμενα χρόνια. Απλά πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση (λιγότερο "ιδεολογική" και περισσότερο πρακτική και "τεχνολογική").
Ίσως αν ο Λένιν είχε τους σημερινούς υπολογιστές και το Internet, τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί ΠΟΛΥ διαφορετικά. Βλέπεις, σκάλωσε κυρίως στην επεξεργασία και διάχυση των πληροφοριών. Όλα γίνονταν από ανθρώπους που εργάζονταν ρουτινιάρικα και τυπικά, ακολουθώντας μια αυστηρά ιεραρχική και απίστευτα γραφειοκρατική δομή, με εκατομμύρια εργατοώρες να σπαταλιώνται σε πράγματα που σήμερα γίνονται (ή μπορούν να γίνουν, αν κάποιοι είχαν μυαλό) σε δευτερόλεπτα!
Μαζί με το σαφές έλλειμα δημιουργικότητας (λόγω ΚΑΙ απουσίας κινήτρων, αντίστοιχων του κέρδους), επέφερε και την τελική "αγκύλωση" και "κατάρρευση".
BTW, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες. Και μην ακούσω για προγράμματα τύπου "δικτυωθείτε", για Μεγάλα Έργα Πληροφορικής με χιλιάδες "πισιά" και το "ανέκδοτο" που λέγεται "Πληροφορική στα σχολεία". Τα ...χαζοκούτια και το ετοιματζίδικο software (ή η κακογραμμένη "καστομιά") δε λύνουν τα προβλήματα - ενίοτε δημιουργούν νέα και χειρότερα, ειδικά αν οι "χρήστες" (η λέξη μου θυμίζει πρεζόνια) είναι ...αγράμματοι (κατανοείτε με ποια έννοια).
Δει δη Παιδείας - που λέει κι ο γάτος κι όλοι μας ;)
Υ.Γ. Ορμώμενος από το σχόλιό σου, έγραψα χωρίς να το πάρω χαμπάρι, μια ανάλυση 4.000 λέξεων(!) για τα παραπάνω, με παραδείγματα και από την προσωπική μου πολιτική στάση και κοινωνική φιλοσοφία. Δεν ξέρω αν θα μπω στον κόπο να τα ποστάρω εδώ, μια και υπάρχουν διάφοροι μ@λάκες που βλέπουν παντού "φασίστες" ;)
Vrennus said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποτυχημένος επιχειρηματίας αλλά σωστός πολιτικός νους. Για την ιδεολογία που υπηρετεί, δεν είναι οξύμωρο;
Εν πάση περιπτώσει, αν θεωρούμε ότι ο υπέρτατος κριτής είναι η αγορά, τότε στο δικό μας προκείμενο, δηλαδή στην πολιτική αγορά, γιατί δεν αποδεχόμαστε την κρίση της.
Επαναλαμβανόμαστε βαρετά... Είπαμε ότι η έλλειψη παιδείας (δηλαδή κρίσης) δεν βοηθάει αυτή την αγορά νσ σκεφτεί σωστά. Και αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να την καταργήσουμε (δικτατορία) αλλά να την βοηθήσουμε. Πράγμα που θα χρειαστεί χρόνο...
@Lefteris Kritikakis
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά βάθος τα λες σωστά.Aς μη το βαθύνουμε άλλο.
Λευτέρη, αυτός δεν είναι ο "αγνός". Είναι ο ...άλλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή η πλάκα, αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν είναι όπως τα νομίζουμε ;)
Για τη λέξη "κομμουνισμός" και τις διάφορες έννοιές της, μπορείς να ξεκινήσεις (δεν εξαντλείται) κι από εδώ
Μη με αναγκάσεις να ποστάρω και τις ...4.000 λέξεις :))
@Lefteris Kritikakis said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τώρα που ξεχαρμάνιασα, να μου πει κάποιος, ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ "ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ";"
Οι Ρωσίδες...
Οι 18-άχρονες...
Διπλά διαφορικά...
Τραβάν στην ανηφόρα...
;)))
Λευτέρη ηρέμησε... ξοδεύεις άδικα τις σφαίρες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠυροβολείς ένα πτώμα.
Η πραγματική συμβολή του Μαρξισμού (και όχι του κομμουνισμού) είναι ότι (θεωρητικά) μας έδωσε ένα καλό εργαλείο ανάλυσης για ορισμένες πλευρές του καπιταλιστικού συστήματος και (πρακτικά) μέσω της πίεσης που άσκησε (κυρίως η σοσιαλδημοκρατία) έκανε τον καπιταλισμό πιο δίκαιο. (Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στον καιρό του Ντίκενς).
Αλλά ο κομμουνισμός σαν θεωρία και πράξη είναι οριστικά πεθαμένος.
Υπάρχουν συγκεκριμένα "αδιέξοδα" στον καπιταλισμό, που έχουν να κάνουν κυρίως με την παραγωγή και διανομή "υλικών" αγαθών και τους πεπερασμένους πόρους ή αγορές που μπορεί να έχει ένας πλανήτης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, η συνεχής χρήση υπολογιστών και αυτοματισμών, καθώς και η μετάβαση του βάρους σε άυλες πληροφορίες από τα υλικά αγαθά, θα οδηγήσουν την έννοια της "απασχόλησης" σε εκφυλισμό (πολύ απλά ΔΕΝ χρειάζεται να δουλεύουμε όλοι για να παράγουμε όσα χρειαζόμαστε - ακόμα και πολυτελείς π@π@ριές).
Δε μπορώ να κάνω εκτενή ανάλυση σε ξένο blog, αλλά μια και μου αρέσει πολύ η Αμερική, θα ήθελα να διεκδικήσω ένα one-way ticket σε ΑΥΤΗ, αν απαντήσω ικανοποιητικά στην ...πρόκληση ;)
Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι γάτε, μην το απορρίπτεις - συ είπας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να σας εξηγήσω τι είναι ο "αγνός" κομμουνισμός - και δεν έχει και τόση σχέση με αυτό που νομίζετε. Αν σας αρέσει να παίζετε με τις λέξεις, έχω πιο σοβαρά πράγματα να κάνω - που μου τα προσφέρει απλόχερα ΚΑΙ η ελεύθερη αγορά, αλλά ΚΑΙ κάποια "αγνά" εθελοντικά κινήματα (Open Source π.χ.)
Και BTW, βγάζω πολύ καλά λεφτά από αυτά, χωρίς οκτάωρα και σκοτώματα - για όσους καταλαβαίνουν ;)
Λευτέρη
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εγω κατόπιν ωρίμου σκέψεως
υπερ μιας
φιλελεύθερης αγοράς είμαι...
θα σου μιλήσω
όμως απο καρδιάς...
Ο κοινοτικός τρόπος ζωής
εχει λιγότερη μοναξιά
απ τον φιλελευθερο
τα ζήσαμε στα νιάτα μας
στους αγώνες μας...
Ονειρευτήκαμε....
κι ας βγήκε το όνειρο ..εφιάλτης..
εχουν μια γλύκα...
οι αναμνήσεις..
αυτες κραταμε
και συνεχίζουμε
τον αγωνα μας
την ενωση και ωσμωση
των αντιθέσεων...
:)
Lefteris Kritikakis said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλληνες... όχι όλοι, αλλά οι "κατά βάθος"... God they' re so fucking stupid.
πέρα απ'την πλάκα αυτό το "κατά βάθος",
και ο άκρατος αρνητισμός πράγματι μας έχει φάει..
έχεις αρκετό δίκιο. Μόνο αν μπορείς με λίγο καλύτερο τρόπο όσο είναι εφικτό..!
mickey said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι γάτε, μην το απορρίπτεις - συ είπας!"
E όχι και δεν καταλαβαίνω τον κομμουνισμό. Είμαι από τους ελάχιστους Έλληνες που έχουν διαβάσει όλον τον Μαρξ στο πρωτότυπο (και άλλους πολλούς...). Και το 1986, πριν πέσει το τείχος, είχα βγάλει ένα βιβλίο με τίτλο "Μετά τον Μαρξ".
Αλλά με παρασύρατε και ξέφυγα κι εγώ... το θέμα μας δεν είναι ο κομμουνισμός αλλά η απουσία ηγετών και ο Γ. Π.
Και κάτι τελευταίο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓάτε, τα "κοινόβια" δεν είναι ακριβώς πολιτικά "φιλελεύθερα". Και νομίζω πως στο παρελθόν, αλλά και σε αυτό το post έχω δώσει αρκετές εξηγήσεις για τις "ιδέες" μου. Το "παραλήρημα" του Λευτέρη αναφέρεται σαφώς σε άλλα πράγματα και όχι σε αυτό που απλά έθιξα, αλλά ΔΕΝ ανέλυσα, σεβόμενος το δικό σου σπίτι.
Αλλά έτσι είναι.
Αν θεωρείς τις απεργίες μάταιες και ως πολίτης θέλεις να βοηθήσεις τη χώρα σου να προχωρήσει, στηρίζοντας την εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς να κάνεις "στείρα" αντιπολίτευση και χωρίς να στερείς τα δικαιώματα των άλλων για να κάνουν το κομμάτι τους κάποιοι τεμπέληδες, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές (και να "ανταμειφθούν" με μια θέση στη Βουλή για τον "αγώνα" τους), αλλά διαμαρτύρεσαι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και "τιμωρείς" στις εκλογές) είσαι "φασίστας".
Αν πιστεύεις στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς, είσαι "φασίστας".
Αν γνωρίζεις τα όρια της ελεύθερης αγοράς (ΟΥΤΕ αυτή είναι αλάθητη και τέλεια) και τη θεωρείς ως το ενδιάμεσο στάδιο για μια ακόμα καλύτερη κοινωνία, η οποία θα έχει και κάποιες άλλες αρχές και δε θα βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιοκτησία και το κέρδος (θέλετε κι άλλες εξηγήσεις για τον "αγνό" κομμουνισμό;), "η μαλακία σου έχει ξεπεράσει τα όρια του σύμπαντος"!
Σας αφήνω να απολαύσετε τον "υψηλού επιπέδου" πολιτικό σας "διάλογο" στο ...ιδιότυπο καφενείο που ανοίξατε. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος (και πληρώνεται ακριβά από τους "στυγνούς κεφαλαιούχους") για να τον χαραμίζω ανάμεσα σε κολλημένους του παρελθόντος, προσπαθώντας να εξηγήσω τα αυτονόητα ή να καταθέσω κάποιες απόψεις. Κρίμα, γιατί υπάρχουν και καλοί σχολιαστές και όπως πάντα περίμενα (προφανώς μάταια) κάτι καλύτερο εδώ μέσα. Αλλά, όπως έγραψα και πιο παλιά, τα blogs ευνοούν τις εντυπώσεις και τους χαρακτηρισμούς, μια και η ουσία χάνεται μέσα στον οχετό τους.
Τις 4.000 λέξεις που έγραψα για το σχόλιο του "it is", αναλύοντας αυτό που σπεύσατε να θάψετε ως "πτώμα" μπορώ να του τις στείλω με email ή να τις γράψω και στο δικό μου blog. Φαίνεται πως ο οικοδεσπότης εδώ μέσα έχει περίεργες ευαισθησίες. Από τη μια κατεβάζει τα ρολά επειδή ...υποψιάστηκε πως τον έθιξε κάποιος και από την άλλη αφήνει τους χαρακτηρισμούς σχολιαστών και τις προσωπικές επιθέσεις να γυροφέρνουν ελεύθερα.
Για να προλάβω πάντως και άλλους "καλοθελητές", αν δε γουστάρετε αυτά που γράφουμε (εγώ ή άλλοι), απαντήστε με επιχειρήματα, παραδείγματα ή ότι άλλο νομίζετε. Με το να ονομάζετε τον καθένα που διαφωνείτε "φασίστα" η να ερμηνεύετε τις λέξεις όπως γουστάρετε, χωρίς να ζητήσετε κάποιες διευκρινίσεις πρώτα, μόνο στον εαυτό σας δεν περιποιείτε τιμή!
Από την άλλη βεβαίως, δημοκρατία έχουμε κι ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Μέχρι και ο ...Καραγκιόζης μπορεί να γίνει (και γίνεται) πρωθυπουργός ;)
Υ.Γ. Για το παρελθόν κάποιων εδώ μέσα, θα χαρώ να δώσω περισσότερες εξηγήσεις. Πάντως, από στατιστική ανάλυση των κειμένων των blogs του γάτου, προκύπτει πως ο πιο συνηθισμένος αρνητικός χαρακτηρισμός είναι ο "φασίστας". Σαν την ...Coca Cola δηλαδή, πάει με όλα - και φυσικά δε λέει απολύτως τίποτα. Άντε να δώσουμε στον κάθε πικραμένο και κάνα ...πιστοποιητικό "δημοκρατικών" φρονημάτων, μπας και τους ...πείσουμε.
Όσοι φαιδροί, προσέλθετε!
(ούτε ...500 λέξεις δεν έγραψα)
Και για να θυμηθούμε τα παλιά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαβλόφ ...αντικομμουνισμός!
gargoyle said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων, οι πεζοδρομήσεις, οι αλλαγές στον πολεοδομικό κώδικα, η μεταφορά συντελεστή δόμησης, οι πιλοτές στις πολυκατοικίες και αρκετά άλλα θα νόμιζε κανείς ότι καθιερώθηκαν από κάποιον πολιτικό της ανανεωτικής αριστεράς, το πολύ της σοσιαλδημοκρατίας. Κι όμως καθιερώθηκαν από τον ‘ανθρωποφάγο’ Μάνο".
Και το ότι σώθηκε η Πλάκα και τα διατηρητέα νεοκλασικά σε αυτόν οφείλεται. Αυτός έφτιαξε τους νόμους και τους εφάρμοσε αργότερα ο Τρίτσης.
Επίσης στην δεύτερη θητεία του έκανε τις βασικές διαπραγματεύσεις και για το Ελ. Βενιζέλος και για την Αττική Οδό.
(Βενιζέλος... Κάποιος είχε ρωτήσει την γνώμη μου για τον Βαγγ. Βενιζέλο - το ξέχασα.
Λοιπόν είναι αναμφισβήτητα ευφυής και ικανός - αλλά τόσο φιλόδοξος που γίνεται επικίνδυνος. Δεν διστάζει να υποστηρίξει πράγματα που δεν πιστεύει για να κερδίσει ψήφους... Π. χ. στα θέματα Κράτους -Εκκλησίας...)
Mickey αν έχεις κάποιο κείμενο (έστω και 4000 λέξεων όπως λες)και πιστεύεις πως αξίζει (όπως λες) αυτή τη στιγμή ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΝΔ να το κάνει καινούριο ποστ και να το συζητήσουμε με όλη την καλή διάθεση και να μάθουμε κιόλας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη στιγμή το μόνο που κάνεις είναι να εκτίθεσαι λέγοντας "έχω επιχειρήματα και έχω γράψει και το κείμενο και βγάζω και λεφτά από τους καπιταλιστές και με παρεξηγείτε".
λοιπόν με πολύ καλή διάθεση σου λέω γράψε τα επιχειρήματα σου και θα τα συζητήσουμε .. ευχαρίστως.. για αυτό άλλωστε είναι τα blogs,
αλλά έλεος τώρα μην παρεξηγείσαι έτσι τόσο πολύ..
Λοιπόν κύριε Δήμου η πρόταση μου ισχύει. πάρτε το κείμενο του Mickey και κάντε το αντικείμενο προς συζήτηση και εκεί θα δούμε!
@Μίκυ,
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πως εκτιμάς πότε τελειώνει η ευθεία ώστε να κόψεις ταχύτητα?" από τον Μάρτιο...
Επιβεβαιώθηκαν και απόψεις περί του ποιοί αλληθωρίζουν προς το φασισμό, καλά πάμε...
Τουλάχιστον όπως λες, αν μη τι άλλο, το ποιός/οί χτυπά/ούν εξακολουθητικά κάτω από τη μέση φαίνεται...
Τι χαλιέσαι?
;)
Κάτσε για τους σχολιαστές που κάνουν διάλογο με επιχειρήματα και αν μη τι άλλο, καλή διάθεση...
Μη φτωχαίνουμε!
:)
Και επειδή σήμερα έγινε κάτι που συμβαίνει ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ (και όχι μόνο σε αυτό το blog), να επικροτήσω ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τη στάση του "it is".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και ξεκίνησε "επιθετικά", κατάλαβε τι εννοούσα και το επόμενο σχόλιό του που αναφερόταν σε μένα είχε εντελώς διαφορετικό ύφος. Κι εγώ, όχι μόνο το εκτίμησα, αλλά ήθελα να δώσω συνέχεια σε κάτι που όπως φαίνεται, οι υπόλοιποι θέλησαν απλά να το ...διακωμωδήσουν (θα τα πούμε σε 30 χρόνια - πίσω έχει η αχλάδα την ουρά). Κάπως έτσι έχω ξεκινήσει τη "γνωριμία" μου και με κάποιους άλλους bloggers και τελικά αποδείχτηκαν πολύ πιο "ντόμπροι" και "ξηγημένοι" από τους ...συνήθεις υπόπτους.
Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε κάποια στιγμή πως αδικήσαμε κάποιον με τα λόγια μας ή ότι κάναμε λάθος στις εκτιμήσεις μας (για τον ίδιο, τις απόψεις του ή οτιδήποτε άλλο). Ίσα ίσα που έτσι προάγεται ο διάλογος. Με την ισχυρογνωμοσύνη και το παιχνιδάκι με τις λέξεις ή τις "αποσπασματικές ερμηνείες", προκειμένου να ταμπουρωθούμε πίσω από την "αυθεντία" μας και να μην παραδεχτούμε πως δεν καταλάβαμε κάτι ή πως (αλίμονο!) κάναμε λάθος, μπορεί να κερδίζουμε αρχικά κάποιες εντυπώσεις, αλλά σε βάθος χρόνου χάνουμε την αξιοπιστία μας και κάνουμε κακό στον εαυτό μας και τους άλλους - σαν τους ...πολιτικούς ένα πράμα...
Ζητώ συγγνώμη για την "κατάχρηση" του χώρου με το "εκτός θέματος" σχόλιο (και όσα άλλα "εκτός θέματος" έκανα σε αυτό και άλλα post).
Ας επανέλθετε στον ...Γιωργάκη ;)
Στην "πρόκληση" του adhoul δεν απαντώ. Σιγά την "έκθεση" μου. Δεν εκτίθενται όσοι βρίζουν ασύστολα και λένε παρωχημένες μπαρούφες και θα "εκτεθώ" επειδή δεν εξήγησα αναλυτικά τι εννοώ με τον "αγνό" κομμουνισμό; Και θα πρέπει κιόλας να το κάνω και "επιμελημένο" post στου ...Γάτου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ΟΝΤΩΣ πιο σοβαρά πράγματα να κάνω - και δε με ενδιαφέρει να σας δώσω και ...λογαριασμό γι' αυτά. Ας πιστεύετε ότι θέλετε - κάποιοι εδώ μέσα ξέρουν άλλωστε ;)
Άντε, ως γνήσιος βρωμοπόντιξ, να κάνω τη διακοσάρα μου και να πηγαίνω...
AdHoul said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Λοιπόν κύριε Δήμου η πρόταση μου ισχύει. πάρτε το κείμενο του Mickey και κάντε το αντικείμενο προς συζήτηση και εκεί θα δούμε!"
Συμφωνώ με μία διαφορά. Όπως είπε ο Σόπενάουερ δεν υπάρχει φιλοσοφική θέση που να μην μπορεί να διατυπωθεί σε μία σελίδα. Θα πρότεινα στο Mickey να κόψει το κείμενό του στις 2000 λέξεις (θα διαβάζεται και πιο εύκολα) και θα το κάνω ποστ!
Α ρε mickey με την παραπομπή σου στο post με θέμα την οδήγηση συνειδητοποίησα οτι έκανα ένα post μπ@%ρδέλο ρωτώντας τον Νίκο τι αυτοκίνητο έχει σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτο!!!!
Από περιέργεια ρώτησα τότε και έγινε της π@υτανας!!!
Δεν ξαναρωτάω άλλη φορά!
Mickey δεν σε "προκάλεσα". Δεν έχω σκοπό να προκαλέσω κανέναν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα συζητήσω και να μάθω, ναι. Να προκαλέσω, σε καμία περίπτωση.
Για μένα εφόσον έχεις δημιουργήσει με βάση προσωπικά βιώματα και γνώμες αυτό το κείμενο θα ήταν πολύ ωραίο να το διάβαζα και να μάθαινα.
Τώρα γιατί τόσο πολύ νευρίασες ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. νομίζω ο Lefteris Kritikakis είναι η αιτία? για μένα άκυρη η αντίδραση σου. Και κρίμα γιατί είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες.
Α, κλείνοντας, μακάρι να είσαι και ο Larry Page και να φτιάξες και το Google.
Άλλο το ένα άλλο το άλλο.
@ΝΔ,
ΑπάντησηΔιαγραφή"...Θα πρότεινα στο Mickey να κόψει το κείμενό του στις 2000 λέξεις (θα διαβάζεται και πιο εύκολα) και θα το κάνω ποστ! "
Αλληλούϊα για τον Μίκυ!
Νιανιανια που άμα γράφουν άλλοι τις ίδιες λέξεις σιχτιρίζετε αγαπητέ!
:))))
@σταύρο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλού πήγαινε... εσύ μια ερώτηση κανονική έκανες, δεν ειρωνεύτηκες, ούτε χτύπησες χαμηλά, ούτε έχεις χτυπήσει ποτέ χαμηλά δλδ...
:)
@αdHoul,
"Mickey δεν σε "προκάλεσα". Δεν έχω σκοπό να προκαλέσω κανέναν"
Πέστα, ξαναπέστα, είναι κρίμα να φτωχαίνουμε...!
Το ξέρω αφροδίτη μου, απλά μου έκανε εντύπωση από που είχε ξεκινήσει εκείνη η κουβέντα και που τελικά κατέληξε!
ΑπάντησηΔιαγραφήMickey τώρα τι να πω; Σε προσκαούμε, σου δίνουμε πρώτο τραπέζι πίστα, διπλάσιο όριο λέξεων (μέχρι που διαμαρτύρεται η Θεά - αδικαιολόγητα γιατί κι εκείνη 1900 λέξεις είχε γράψει) και θυμώνεις; Κι εγώ πολύ ενδιαφέρομαι να δω πως συλλαμβάνεις τον "αγνό κομμουνισμό" (κάτι ψυλλιάστηκα με το Open Source - μήπως The Hacker Ethic του Himanen;).
ΑπάντησηΔιαγραφήPlease λοιπόν, κάνε μας την τιμή! Είσαι άλλωστε το μόνο μέλος της βασικής ομάδας που δεν έχει φιλοξενηθεί.
Και μένα θα με ενδιέφερε να δω περισσότερα σχετικά με τον "αγνό κομμουνισμό". Αφού το έγραψες που το έγραψες Mickey και αφού υπάρχει και η πρόσκληση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επειδή έγιναν αναφορές στον Καραγκιόζη (ως) πρωθυπουργό, να και ο αυθεντικός ΕΔΩ
να ρωτήσω κάτι "άσχετο"?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί όποτε δύο(γενικεύεται και για Ν>2) άνθρωποι προσπαθούν να αντιπαρατεθούν ειλικρινά και να στηρίξουν τις απόψεις τους( δηλαδή να συζητήσουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!), και όχι επιφανειακά και με ψευτοιπποτισμούς, καταλήγουν είτε να τσακωθούν, είτε με "φιλικό διακανονισμό" να λήξουν τη συζήτηση γιατί δε βγάζει πουθενά(?), αλλά ο καθένας από αυτούς είναι απόλυτα πεπεισμένος για την ορθότητα των ισχυρισμών του?
Μήπως πρόκειται για το θάνατο της Διαλεκτικής?
@adhoul...
ΑπάντησηΔιαγραφήαν αναφέρεσαι σε συζητήσεις όπως σε αυτό το blog, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι έχουμε να κάνουμε με γραπτό (διά)λόγο, που πολύ πιο εύκολα από ό,τι σε μια face to face συζήτηση (f2f), οδηγεί σε παρερμηνείες. π.χ. σε μια f2f συζήτηση οι κινήσεις του σώματος υποστηρίζουν τα λεγόμενα και διευκολύνουν την κατανόηση. Γι'αυτό και τα emoticons στις διαδικτυακές συζητήσεις είναι χρήσιμα, αλλά φυσικά έχουν πολλά limitations.
Stavros Katsaris:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάποιοι περιμένουν στη γωνία για το "και" που θα πούμε, να πιαστούν από κει και να γίνει της ...κυρίας που είπες. Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια - από τον Γενάρη το ίδιο βιολί.
Άντε, μια και έκανα το αμάρτημα (τώρα θα είμαι "Ασυνεπής Κομμουνιστής Φασίστας") και μπήκα για τον Σταύρο, δεν κρατιέμαι να μην το πω:
"Δεν υπάρχει φιλοσοφική θέση που να μην μπορεί να διατυπωθεί σε μία σελίδα" - Sopenhauer
Τι σελίδα; A4 ή μεγαλύτερη; Με Times New Roman 12pt ή κάτι άλλο; Τα περιθώρια μήπως αλλάξουν τη ...θέση και την κάνουν μη ...φιλοσοφική;
Αλλά, ξέχασα, ΘΕΟΣ ο Σοπενάουερ, ότι κι αν λέει δίκιο έχει. Ο Μαρξ τι λέει για το θέμα; Ο Σωκράτης; Ο ...Γιωργάκης μήπως;
Μου αρέσει πολύ η "αντιδογματική" σκέψη μερικών...
"Δεν υπάρχει φιλοσοφική (ή οποιαδήποτε άλλη) θέση που να μπορεί να διατυπωθεί επαρκώς σε μία σελίδα" - Mickey
(Ή ένα ...post, θα πρόσθετα)
Και αποδείξτε μου ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ποιος από τους δυο μας έχει δίκιο - παρ' το αυγό και κούρευ' το ;)
Αλλά ξέχασα, εγώ είμαι ένας ταπεινός ποντικός. Εσείς ψάχνετε για "ηγέτες", να βγείτε από το ...αδιέξοδο!
@adhoul: Ούτε ο Page είμαι ούτε και νομίζω πως θα κάνω ποτέ τίποτα ΤΟΣΟ σπουδαίο (αν και έχω μάθει να μη λέω ποτέ "ποτέ"). Μια και τον ανέφερες πάντως, ΑΥΤΟΙ είναι οι πραγματικοί "ηγέτες" που αλλάζουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τον κόσμο μας. Οι άλλοι είναι για τα ...πανηγύρια - κυριολεκτικά!
Δε νευρίασα (είναι κι αυτό ένα από τα "δεινά" της online επικοινωνίας, να "μαντεύεις" τα συναισθήματα του άλλου και να παρεξηγείς(αι) διαρκώς) - και η αιτία για όσα έγραψα ΔΕΝ ήταν ο Λευτέρης!
Η Διαλεκτική δεν έχει πεθάνει. Απλώς τα blogs με την "τεχνική" δομή που έχουν ΔΕΝ ευνοούν τον διάλογο. Μη βλέπουμε κι άλλα "πτώματα", πέραν του "αγνού" ;)
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΝΔ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε διαμαρτύρομαι εγώ, το χιούμορ σου διαμαρτύρεται... "Λύσε με!" :)))
**********
Λοιπόν, ευχάριστο μουσικό διάλειμμα, αφιερωμένο στο τιμώμενο πρόσωπο (τον πολιτικό καλέ!):
Το πρώτο καθήκον ενός πολιτικού είναι να είναι βραδύνους. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολο να το πετύχει κανείς...
Dean Acheson
Πολιτική είναι η συστηματική οργάνωση των εμπαθειών.
Henry Brooks Adams
Πολιτική: ένας αγώνας συμφερόντων μεταμφιεσμένος σε διαγωνισμό αρχών.
Ambrose Bierce
Οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από καλούς ανθρώπους που δεν πάνε να ψηφίσουν.
Martin Brian Mulroney
Δε με νοιάζει αν μιλούν πολύ οι υπουργοί μου όταν κάνουν αυτό που τους λέω.
Margaret Thatcher (μεγάλη!)
Υποτίθεται ότι η πολιτική είναι το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Τώρα συνειδητοποιώ ότι μοιάζει πολύ με το πρώτο!
Ronald Reagan
Μέχρι πριν λίγες μέρες ήμουν πολύ επιφυλακτική με τον "παραδοσιακό" κομματικό κομμουνισμό (ΚΚΕ), (Συμπαθώ μόνο την Ανανεωτική Αριστερά) Πίστευα ότι εκεί μέσα ζουν... δεινόσαυροι και μάλιστα βαλσαμωμένοι... Μιλάμε για προκατάληψη άνευ προηγουμένου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπτωματικά προχθές, μιλώντας με ένα άτομο που γνώρισα χάρη στο μπλογκ (του ΝΔ), και με το οποίο έχουμε πάρα πολλούς κοινούς καημούς, αγώνες αλλά και ενδιαφέροντα, μιλώντας λοιπόν με αυτό τον εξαίσιο και εκλεπτυσμένο άνθρωπο και διανοούμενο (πρότυπο ανθρώπου και οικογενειάρχη και πολίτη, στον οποίο πολύ θα ήθελα να μοιάζω) που διαθέτει σπάνιες ευαισθησίες και κουλτούρα, πήρα το θάρρος και του ζήτησα "συγγνώμη" που ήμουνα πολύ αυστηρή με την εφημερίδα "Αυγή" (επεισόδιο Γουσέτη). Είχα την εντύπωση ότι είμαστε ομοϊδεάτες, ότι ανήκει στην «φιλελεύθερη αριστερά», αν μου επιτραπεί η φράση.
Να μη σας τα πολυλογώ, ο διακριτικός και ευγενέστατος αυτός άνθρωπος σε λιγάκι μου είπε ότι παραδοσιακά ψηφίζει ΚΚΕ, αν και προτιμάει να είναι παντού αντιπολίτευση, κι εκεί και ολούθε.
Ομολογώ ότι μαζεύτηκα και ντράπηκα για τις προκαταλήψεις μου. Από δω και πέρα το ΚΚΕ θα το έχω σε εκτίμηση, γιατί τελικά όπως τον τόπο τον κάνει άνθρωπος, έτσι και τα κόμματα: Στο εξής όταν θα φέρνω στο νου το ΚΚΕ θα θυμάμαι και αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους. (για λόγους ισοσθένειας, θα έλεγε ο δάσκαλος)
Κι όπως δίπλα από τον "Σύντομο εικοστό αιώνα" έχω την "Σκοτεινή Ήπειρο", όπως δίπλα από τη "Μαύρη βίβλο του κομμουνισμού" ποζάρει ο "αιώνας των κομμουνισμών" έτσι και δίπλα από την "Ορθοκωστά" θα βάλω τη φωτογραφία αυτού το ακριβού συνανθρώπου των κοινών αγώνων.
Οι ωραίοι άνθρωποι υπάρχουν παντού και μερικές φορές τα "αδιάσειστα" ντοκουμέντα μας, τούς κρύβουν.
Με αγάπη
Στην φίλη των κοινών αγώνων
Α.
@museologist
ΑπάντησηΔιαγραφή&
@...
για να το ξεκαθαρίσω: παρατήρησα την πιθανότητα του θανάτου της διαλεκτικής γενικότερα- ψύγμα του φαινομένου αποτελούν φόρουμ και blog. Γενικά, στην καθημερινή ζωή&συναναστροφές, στη δουλειά, στην επιστήμη, στα συμβούλια, στις ΓΣ, στη Βουλή, στο Κογκρέσο, σε όλο το φάσμα και σε όλα τα κλιμάκια συζήτησης.
Οπουδήποτε υπεισέρχεται διαδικασία διαδραστική.
Θεωρώ ότι ως αντικειμενική υπόσταση δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχουν και πλήρη μαθηματικά για παράδειγμα.(Μη πληρότητα - Godel).
Τελοσπάντων, ατυχής χρονική συγκυρία για αυτή τη συζήτηση. τελείως όμως. απλά το ξεκαθαρίζω.τέλος.
Προκειμένου η κυβέρνηση να παραλύσει το κράτος, ας παραλύσει το κράτος την κυβέρνηση. Ο λαός είναι το κράτος, όχι η κυβέρνηση, αυτό το «Etat moi” δεν το συμπάθησα ποτέ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημοκρατία είναι εσαεί έλεγχος της κυβέρνησης και των κάθε είδους φιλόδοξων αρχηγίσκων που (τυχών) να αρέσκονται να το παίζουν φωστήρες και σωτήρες του έθνους. Κάτω οι αρχηγοί λοιπόν, ζήτω ο λαός. Προτιμότερο μία οχλοκρατία παρά μία δικτατορία «σοφών»(?) αρχηγών. Η σοφία είναι κάτι τελείως σχετικό και αντικείμενο έντονης συζήτσης.
(Αφαίρεσα τα σχόλια μου, δεν πρόκειται να ξανασχολιάσω, έτσι μερικοί μπορούν να ηρεμίζουν).
Αχ Παράγραφος, ένας καλός κομμουνιστής δεν σώζει το ΚΚΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήMickey λυπάμαι αλλά δεν παίζεσαι σήμερα το βράδυ.
Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω τον Γ.Π. και συμφωνώντας στις αναφερθείσες αδυναμίες του, του αναγνωρίζω ότι είναι σε δυσχερή θέση γιατί έχει τα εξής αντικειμενικά προβλήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ηγείται ενός κόμματος με ξεπερασμένη λαϊκίστικη ιδεολογία και παρελθόν. Ο αναπροσδιορισμός της ιδεολογίας ενό κόμματος, συνήθως έχει μεγάλες απώλειες. Αν πεί αυτά που πρέπει να πεί κινδυνεύει να χάσει τους μισούς οπαδούς και το κόμμα του να διαλυθεί ή να περιέλθει στους «προεδρικούς», οι οποίοι καραδοκούν. Τότε θα «θυσιαστεί»-δηλαδή θα καεί- πριν ακόμα αναλάβει την εξουσία και χωρίς να μπορέσει να προσφέρει το παραμικρό. Να θυμηθούμε ότι όταν έκανε την πολύ σωστή κίνηση να καλέσει στο κόμμα του τους Μάνο-Ανδριανόπουλο ακόμα και η Ν.Δ. του έκανε κριτική από ...αριστερά! Εξεφράστησαν μάλιστα (και εκφράζονται ακόμα) πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ ανοικτά εναντίον του.
2. Δεν είναι «επικοινωνιακός», δηλαδή δεν εμπνέει ο λόγος του και δεν του πάει το «μπαλκόνι». Αυτό είναι ίσως το σοβαρότερό του μειονέκτημα. Δυστυχώς όμως το χάρισμα της ρητορικής δεν συμβαδίζει αναγκαστικά με την πολιτική αξία και αν κρίνουμε την αξία ενός πολιτικού από την ρητορική του δεινότητα συνήθως κάνουμε τραγικό λάθος. Ο Βενιζέλος είναι άριστος χειριστής του λόγου. Αυτό όμως δεν είναι το μείζον.
@Ν.Δ. said...
... ο σωστός ηγέτης δεν ακολουθεί απλώς τον λαό (τότε είναι λαϊκιστής) τον καθοδηγεί. Το ενημερώνει, τον διαφωτίζει και όταν χρειαστεί του πάει κόντρα. Το έκαναν ο Ελ.Βενιζέλος και ο Κ. Καραμανλής Sr. Σήμερα τρέμουμε τα ΜΜΕ, τις οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, και τρέχουμε πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Δεν διαμορφώνουμε την Κοινή Γνώμη - αλλοι την διαμορφώνουν κι εμείς ακολουθούμε.
Αυτό είναι το ευαγγέλιο αλλά κανείς δεν το ακολουθεί γιατί κανείς δεν ρισκάρει το «πολιτικό κόστος», δηλαδή να χάσει την εξουσία, γιατί οι πολιτικοί μας βάζουν πρώτα το κόμμα, τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και το προσωπικό τους συμφέρον και μετά την πατρίδα.
Για τον Σημίτη δεν μπορώ να μην του αναγνωρίσω την είσοδο στην ΟΝΕ, την οποία κανείς δεν πίστευε και όλοι το δήλωναν ανοικτά, την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. την οποία επίσης κανείς (εκτός εξαιρέσεων) δεν πίστευε, και το ότι παρέδωσε μία εντελώς διαφορετική χώρα από αυτήν που παρέλαβε. (Μετρό, Αττική οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, Εγνατία κ.λ.π)
Οι απόψεις πολλών ομιλητών μου θυμίζουν τις απόψεις του Dubourg από τη Justine του Sade , θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν οι φορείς των απόψεων αυτών έχουν τα ίδια προβλήματα με τη στύση τους που είχε κι ο Dubourg
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βαρεθήκατε ακόμα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΆραγε η moderation θα είχε βοηθήσει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιέμαι.
Και αποσύρομαι.
Λευτέρη, όπως έγραψα και πριν, ΔΕΝ τα έχω "πάρει" μαζί σου, επειδή καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα και ως καθηγητής (στο μικρό διάστημα που ασχολήθηκα με την εκπαίδευση), προσπαθούσα να βγάλω από το μυαλό των παιδιών την ιδανική εικόνα της Αριστεράς και τη σκοτεινή του ...επάρατου Καπιταλισμού και να τους δείξω πως οι π@παριές που μαθαίνουν στο σχολείο είναι εντελώς άχρηστες για την μετέπειτα ζωή τους (ευτυχώς το μάθημα της Πληροφορικής είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταλάβουν από πρώτο χέρι τις αρετές της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού - τα βιβλία λένε (έλεγαν;) μ@λακίες για συσκευές εισόδου/εξόδου και μηχανογραφικά κέντρα της δεκαετίας του '70).
Και όταν κάποιος με ρωτούσε "ποιος ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στην ανθρώπινη Ιστορία", του απαντούσα ευθέως:
"Ο Στάλιν. Και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης!"
Υποθέτω, πως έχεις διαβάσει τα σχόλιά μου εδώ μέσα και στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν και γνωρίζεις πολύ καλά τις απόψεις μου. Και για τους "γραφικούς" αριστερούς και για την "Άνοιξη της Πράγας" (με ...ροδοπέταλα μπήκαν μέσα προφανώς) και για τα απίστευτα "οράματά" τους - ακόμα κι εδώ η αναφορά μου στα 1.200 ευρώ της Παπαρήγα και του Αλαβάνου ήταν αρκούντως ...σαφής! Ας μην επαναλαμβάνομαι - όπως είπα οι "εντυπώσεις" δε με ενδιαφέρουν.
Επαναλαμβάνω όμως, πως με τον όρο "αγνός κομμουνισμός" εννοώ κάτι που δεν έχει σχέση με τα εκτρωματικά ολοκληρωτικά καθεστώτα ή τις παρωχημένες φιλοσοφίες της βιομηχανικής εποχής με τα "μέσα παραγωγής" και τους "προλετάριους". "Κομμουνισμός" με αυτή την έννοια, υπήρξε ΠΟΛΥ πριν τον Μαρξ και τον Λένιν (ακόμα και οι περιώνυμες "αγάπες" των πρώτων χριστιανών έτσι χαρακτηρίζονται από αρκετούς ιστορικούς αναλυτές). Αλλά και ο ίδιος ο Μαρξ θεωρούσε την πρωτογενή κατάσταση του ανθρώπου ΠΡΙΝ την ανακάλυψη της γεωργίας (και τη συνακόλουθη έννοια του "ιδιόκτητου" χώρου και πολλών άλλων, καλών και μη), ως "Πρωτόγονο (Πρωτογενή) Κομμουνισμό".
Ο όρος λοιπόν, με την "αγνή" και "ευρεία" έννοια, έχει να κάνει κυρίως με το commune (τα "κοινά", την "κοινότητα", τον κομμουνιταρισμό κλπ) και υπό αυτή την έννοια, με βάση και δικά σου σχόλια για την οικογένεια, τα μέρη που ζεις και τον σεβασμό στους άλλους, θαρρώ πως δε σου φέρνει και τόση ...αναγούλα (ή σε κανέναν άλλον per se). Ως συνήθως, οι πολιτικοί πήραν έναν ευγενή όρο και ...ασέλγησαν πάνω του (δεν ξέρω για τη "θεωρία", που σε αρκετά σημεία είναι "επιθετική", αλλά στην πράξη ΣΙΓΟΥΡΑ). Και μένα ΔΕ μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις και να διυλίζω τον κώνωπα - ξέρω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι εννοώ - και δε θα κάτσω να το γράψω σε μια σελίδα του ...Σοπενάουερ.
Ούτε σχολαστικός του Μεσαίωνα είμαι - blogging κάνουμε! Ήμαρτον!
Αλλά δυστυχώς, το κακό έχει ήδη γίνει και ο "Παβλόφ Αντικομμουνισμός" που ανέφερα ζει και βασιλεύει (όπως και ο Αντιαμερικανισμός). Και ως άνθρωποι, που βολευόμαστε να "τακτοποιούμε" οντολογικά τις σκέψεις μας σε ωραία και "σταθερά" κουτάκια, σαν τους παλιούς πιστολέρο "ΠΡΩΤΑ πυροβολούμε και ΜΕΤΑ ρωτάμε".
Όπως είπα και στην αρχή των σχολίων μου, αλλά και στο παρελθόν, είναι καιρός να πάψουμε να αναζητάμε "ηγέτες", "σοφούς", "ιδεολογίες" και διάφορες άλλες "αυθεντίες". Κυρίως όμως, να μάθουμε να ζούμε χωρίς "ταμπέλες". Ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
Δυστυχώς, μέσα στα blogs δεν μπορείς να βρεις με εύκολο τρόπο ΟΛΑ τα σχόλια που έχει κάνει κάποιος και να τα "δέσεις" μεταξύ τους, ώστε να βγάλεις ένα συνολικό συμπέρασμα. Αν και ο κύριος Page και η παρέα του θα μπορούσαν πολύ εύκολα να δώσουν αυτή τη δυνατότητα, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν - ο blogger είναι μακράν η μεγαλύτερη (ίσως και μοναδική) "προχειροδουλειά" που έχουν κάνει (για πολλούς και διάφορους λόγους που ΕΠΙΣΗΣ δε θα αναλύσω, καθώς το έχω κάνει στο παρελθόν).
Σε μια ζωντανή συζήτηση, το "θέμα" θα είχε λήξει σε 2 δευτερόλεπτα. Εδώ μας τρώει ώρες από τις δουλειές μας για να εξηγούμε και να μην παρεξηγούμε. Δεν έχω καμιά απολύτως πρόθεση να ξανακυλήσω στις "παιδικές ασθένειες" του blogging. Ένα διάλειμμα έκανα μόνο. Ο νοών νοείτω!
Υ.Γ. Θα ζητήσω "αποζημίωση" για τον χρόνο που έφαγα, γράφοντας όλα αυτά για κάτι που θεωρώ πως δε σήκωνε παρεξήγηση! Κι αν ο adhoul, o Γάτος ή όποιος άλλος θέλει "παραγγελιές" (με το ...αζημίωτο βεβαίως), το συζητάμε - δεν είμαι και τόσο "αγνός κομμουνιστής" όσο νομίζετε :PPP
(Νίκο, πλησίασα τις 700 λέξεις, αλλά θαρρώ πως δικαιούμαι μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση, έστω και όχι τόσο "λακωνική" - για το Open Source δες και αυτό)
Re: lefteris kritikakis
ΑπάντησηΔιαγραφή...you hit the nail on the head spot on.
My hat off to you!
Το έλλειμμα ηγέτη οδηγεί σε λύσεις τύπου Τσιτσιολίνα και Μπερλουσκόνι. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου για το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓκουχ-γκουχ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολλά μαζεμένα, κι είναι αδύνατον να χωρέσουν έτσι, ακόμη κι αν γράψω τηλεγραφικά σαν τον harry. Καταπιάνομαι με κάτι από το λινκ του πόντικα (κάτι σου έριξαν στο νερό σήμερα,ε?)
;))
"... The combination of these key elements—an open development cycle, an open development team, fairness, fast turnaround, praise, a simple philosophy, and fun—make a potent recipe for a growing community.
These ingredients, among others, helped propel the community from a relatively small bunch of idealists into a large body of motivated Open Source developers."
Λοιπόν, αντί Open Source developers βάζουμε bloggers/ commentators και για στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνία & διάλογο -επί θέματος, αλλά και πέραν αυτού- και νομίζω έχουμε καποια καλή βάση για να συνεννοούμαστε...
Είναι πάντως σαφές πως τελικά αν δεν καταλήξουμε γαλατικό χωριό δεεεε...
Α, και κάτι στο πλάι, με το μαρουλάκι και τη σαλτσούλα,
"... Some of the earliest references to beer in the community had to do with people owing a "virtual beer" to someone else who solved a difficult problem for them. It was an assignment of value to a job well done.
It was a way of saying "thank you" to someone who had done something that affected you personally. A "virtual beer" was a very personal gift, not something that was given lightly. It was something that was earned."
Τέτοια μπύρα, ναι. Κι αργήσαμε να την καθιερώσουμε κιόλας - κοψομεσιαστήκαμε στις υποκλίσεις, αυτό βολεύει καλύτερα.
ΥΓ- Από την άλλη, στο μπουκάλι, I'm not THAT cheap! :)
Επανέρχομαι, έχουμε και ΓΠ!
Αν δεν κάνω λάθος (σιγά μην κάνω) και ο γάτος είχε αναφερθεί στον Φιλελεύθερο Σοσιαλισμό. Κοτζάμ βιβλίο προλόγισε! Νομίζω λοιπόν πως κατάλαβε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι εννοούσα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανεβάσω ειδικό post - μην κόψουμε και το "ψωμί" του Μίχα και του Σκάλκου :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε νομίζω πως λέμε και πολύ διαφορετικά πράγματα, αν και προσωπικά αναφέρομαι σε πιο "προχωρημένες" καταστάσεις - κυρίως σε "τεχνολογική" βάση. Μήπως τον "χάλασε" που δεν έκανα link στο άρθρο του (:P) ή μήπως απεχθάνεται τον "κομμουνισμό" και ήθελε "αγνό" (και "φιλελεύθερο") σοσιαλισμό; Μάλλον ΟΝΤΩΣ κάποιος παίζει με τις λέξεις ;)
Από τον Λευτέρη (ή όποιον άλλον) θα μπορούσα να περιμένω κάποιες "παρεξηγήσεις". Από εκείνον όχι :(
Άλλωστε ούτε οι δεξιοί/φιλελεύθεροι/καπιταλιστές "πίνουν το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας" ούτε οι σοσιαλιστές/κομμουνιστές/αριστεροί είναι πλέον τόσο "δογματικοί" και "απόλυτοι", όπως πολύ σωστά επεσήμανε και η Παράγραφος - η Παπαρ-ήγα βεβαίως κρατά ψηλά την ...Pantiera Rossa ;)
Όπως έχω πει πολλές φορές, στα blogs κυριαρχούν οι εντυπώσεις και οι "βαρύγδουποι" χαρακτηρισμοί. Νομίζω πως μόνο "ζωντανά" θα μπορούσε να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος επί του θέματος...
Το σχόλιο του "ις" πολύ καλό (όπως σχεδόν όλα του άλλωστε).
Φαινομενικά ορθό και οπωσδήποτε εξόχως "λακωνικό" (θα το λατρέψει ο γάτος και ο ...Σοπενάουερ), αλλά νομίζω πως και άλλα κράτη δεν έχουν "ηγέτες" (και γενικότερα "χαρισματικούς" πολιτικούς), αλλά δεν έχουν ούτε Τσιτσιολίνα ούτε Μπερλουσκόνι.
Εκτός κι αν είναι η μοίρα των Μεσογειακών λαών να πέφτουν σε τέτοιες "λούμπες" ελλείψει "ηγετών", αλλά θα πιάσουμε πάλι τα "εθνικά" και τα "ρατσιστικά" μας και θα αρχίσουν πάλι τα ...flames. Ας σταματήσουμε εδώ λοιπόν ;)
Καληνύχτα σας!
Κι επειδή ορισμένοι μπορεί να βαριούνται να κάνουν "κλικ" στο link που παρέθεσα, ιδού μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το κείμενο του γάτου, για να τα συγκρίνει κανείς και άμεσα με τα σχόλιά μου:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ήδη στην πράξη δεν υπάρχουν αμιγείς Φιλελεύθερες ή Σοσιαλιστικές πολιτικές."
Όμως ο "αγνός" είναι προφανώς "αμιγής", έτσι;
"Το μοίρασμα του πλούτου, που ευαγγελίζονται οι σοσιαλιστές, προϋποθέτει την παραγωγή του – μέχρι τώρα επίτευγμα των «αντιπάλων»…"
Νομίζω πως είπα κάτι για την ελεύθερη αγορά και τα όριά της που θα ξεπεραστούν στο μέλλον. Στο κείμενό μου γράφω επίσης για "επόμενη φάση" και πολύ περισσότερα - δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, τα έχουν γράψει πολλοί και καλύτερα!
"Κι όμως, όπως συμβαίνει συχνά, η πράξη προηγείται της θεωρίας."
Ναι, αλλά εδώ, για τη "θεωρία" - και το παρελθόν σκοτωνόμαστε. Κάτσε να την "εφαρμόσουμε" πρώτα ντε!
"Η νέα πολιτική σκέψη πρέπει να μάθει από την πραγματικότητα – αντί να προσπαθεί να την βάλει σε καλούπια. Οι δογματισμοί, οι ιδεολογίες, τα μονολιθικά συστήματα, αυτοαναιρέθηκαν – και κανείς δεν τα νοσταλγεί. Μας χρειάζεται μία αντίληψη ανοιχτή, ευέλικτη και αποτελεσματική."
Εδώ νομίζω πως δε χρειάζεται σχόλιο! Απλά διαβάστε τα δικά μου - και άλλων...
"Αυτό το βιβλίο επιχειρεί, με τρόπο απλό και συγκεκριμένο (δύο ιδιότητες που λείπουν από την πολιτική μας σκέψη) να διερευνήσει χωρίς προκαταλήψεις τον ορίζοντα του πολιτικού και να διατυπώσει μία μικτή πρόταση («μικτή αλλά νόμιμη» θα την χαρακτήριζε ο Σολωμός)."
Από "προκαταλήψεις" και "παράνομες" προτάσεις, άλλο τίποτα. Γίναμε και ...φασίστες (αν και το "κομμουνιστής φασίστας" είναι αρκούντως ...μικτό)
"Πηγαίνοντας πίσω διερευνά τις απαρχές των διαφόρων πολιτικών συστημάτων και τις βασικές τους συγγένειες πριν από τον Δογματικό Μαρξισμό (που έκοψε όλα τα δεσμά)."
Α, δηλαδή ΟΝΤΩΣ ο "Δογματικός Μαρξισμός" έκοψε κάποια ...δεσμά. Δεν είναι ιδέα μου λοιπόν αυτά που έγραψα για τα ...κομμουνιστικά του παρελθόντος ;)
"Στον βάλτο της ελληνικής πολιτικής σκέψης που αναμασά επί δεκαετίες τα ίδια στερεότυπα (ντύνοντάς τα με νεότερες, μεταμοντέρνες λέξεις) το βιβλίο αυτό ταράζει τα νερά (η μάλλον την λάσπη)"
Νομίζω πως πήραμε (σε αυτό το post, αλλά και παλιότερα) μια ...μυρωδιά από τον βάλτο. Δυστυχώς τα ΜΜΕ όζουν καθημερινά - όσο για λάσπη ...άλλο τίποτα :(
"Θεωρώ ότι το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια γενναία προσπάθεια για το ξεπέρασμα του αδιέξοδου και ένα ερέθισμα για μία νέα πολιτική εποχή. Θα το συνιστούσα σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, άσχετα από την σημερινή του πολιτική τοποθέτηση."
Δάσκαλε που δίδασκες...
Δε νομίζω πως χρειάζεται να κάνω από τώρα ειδικό post. Διαβάστε πρώτα όλο το κείμενο (αν και τα παραπάνω αποσπάσματα συνιστούν περίπου το μισό περιεχόμενό του), διαβάστε (αν αντέχετε) και όλο το βιβλίο των Μίχα-Σκάλκου και μετά μπορούμε να πάμε σε πιο ...προχωρημένα πράγματα. Είμαι όλος αυτιά - και όπως βλέπετε από το avatar μου, είναι αρκετά μεγάλα και κυρίως έχουν μάθει να ακούνε!
Καληνύχτα σας και σας αγαπώ! - που έλεγε και μια παλιά γνωστή...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήmickey said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλωστε δε νομίζω πως θα γίνουμε ποτέ "Σκανδιναβοί" ...γενικώς - οι αναφορές σε ψυχολογικά και αυτοκτονίες είχαν πλάκα, αλλά θαρρώ πως τους "αδικούν" κομματάκι ;)
Δευ Ιουλ 17, 06:22:15 μμ
************
Αυτός ο μύθος, αυτή η καραμέλα περί των "ομαδικών αυτοκτονιών" των Σκανδιναβών πότε θα αποδομηθεί;
1)
http://www.ki.se/suicide/english/user_stat_europe_total.html
Πηγή: National Centre for Suicide Research and Prevention of Mental health 2003
*******
2)
Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε την μεγάλη πτώση των αυτοκτονιών στην Σουηδία μεταξύ 1980-2002. Αν βρω στοιχεία για το διάστημα 1960-2000 θα δείτε εντυπωσιακές διαφορές.
http://www.ki.se/suicide/english/sweden_suicide_total.html
doctor
Λείπει ο andy σήμερα από την κουβέντα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρότι η πολιτική μου συνείδηση είναι ακόμα σε εμβρυακή μορφή και είμαι, μάλλον, απογοητευμένη από την μέχρι τώρα πορεία της, ΣΥΝ το ότι ο Mickey σήμερα όχι απλά με κάλυψε αλλά με "υπέρ-κόρεσε" τη γυναίκα ;) να προσθέσω μόνο μια και αναφέρθηκαν τα παραδείγματα διάφορων χωρών ότι στη Φινλανδία (πέρασα ένα μικρό διάστημα, ένεκα σπουδών, εκεί) η ξαδέρφη μου (ναι έχω και ναι είναι βέρα Φινλανδή) όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσει μπαίνει στο διαδίκτυο να διαβάσει τις προτάσεις του κάθε υποψήφιου βουλευτή. Τίποτα σπουδαίο μέχρι εδώ, ok. Μαζί με τις προτάσεις του διαβάζει τις προτάσεις από την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία και ποιες από αυτές πραγματοποιήθηκαν με δική του εμπλοκή και συμβολή. Εδώ κάτι γίνεται (δεν μπορώ να φανταστώ πολιτικό στην Ελλάδα που να έχει τσεκαρισμένες - πόσες θα είναι άλλωστε... - τις προτάσεις που ευόδωσε και Χ αυτές που αγνόησε...).
Διαφημιστικές εκστρατείες μάλλον περιορισμένες έχουν εκεί στα βόρεια (δεν τις χρειάζονται μου λέει η ξαδέρφη μου, αφού ό,τι χρειάζεται το ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ - δεν έχει εδώ επικοινωνιακά κόλπα, πούδρα να κρύψει τις ατέλειες, χεράκια που ανοίγουν προς το λαό να τον "αγκαλιάσουν" και σημαίες από πίσω να προσδώσουν κύρος - στο internet). Άλλωστε ποιος Φινλανδός (μιλάω απλουστευτικά βέβαια και για τον μέσο όρο) θα δικαιολογούσε τόοοσα χρήματα σε διαφημίσεις που απλά δεν λένε τίποτα για το τι πραγματικά προτίθεται κάποιος να κάνει....
Debates έχουν, ναι. Βέβαια από το λίγο που είδα και από ό,τι άκουσα μάλλον αλλιώς ορίζουν εκεί τα debates...Με στοιχεία, πληροφορίες και κριτική...Τι να πω!
Σταματάω εδώ να πλέκω το εγκώμιο της Φινλανδίας (η οποία να σημειώσω, μια και τέθηκε θέμα Τουρκοκρατίας, ότι ήταν υπόδουλη στους Σουηδούς 700 χρόνια και στο καπάκι στους Ρώσους άλλα 300......Την πιάσαν τη 1000άρα και παρά ταύτα μας πέρασαν με τα 1000..) η οποία άλλωστε δεν είναι παραδεισένια σε όλα της.
Έχω ψιλο-μπερδευτεί με όλα όσα έχω διαβάσει κι όσα με πιέζουν να σκεφτώ και εγώ το μόνο που θέλω είναι να ονειρευτώ τα Χανιά που με περιμένουν....(μακάριοι ημείς οι αδαείς!)
«... Κοιτάζοντας πίσω την εποχή που κλείνει, θέλω να της δώσω ένα όνομα: Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ. Παρασυρμένος από τις ιδεολογίες της προόδου, που κληρονόμησε, ο 20ός αιώνας πίστεψε από τα πρώτα χρόνια ότι θα εγκαταστήσει τον Παράδεισο πάνω στη γη. Σχεδιάστηκαν ουτοπίες, μία κόκκινη και μία μαύρη. Για χάρη τους έχασαν βίαια τη ζωήτους πάνω από εκατόν πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαύρη ουτοπία του φασισμού κράτησε σχετικά λίγο, αν και σκότωσε πολλούς. Η κόκκινη ήταν διαρκέστερη και πιο αιματηρή. Κάλυψε σχεδόν όλον τον αιώνα και στοίχισε άλλοι λένε εκατό – άλλοι ογδόντα εκατομμύρια θύματα. Αλλά το πιο τραγικό με την κόκκινη ουτοπία είναι το πόσο εξακολουθεί να επηρεάζει και να διαβρώνει ακόμη και μετά την κατάρρευσή της.
Εβλεπα χτες ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση για τους απεχθέστερους τυράννους του 20ού αιώνα. Παρόντες: ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Φράνκο, ο Σαλαζάρ, ο Πινοσέτ. Σωστά. Αλλά ούτε κουβέντα για Στάλιν, Μάο, Πολ Ποτ, Χόνεκερ, Τσαουσέσκου, Κάστρο. Εχουν ασυλία. Ο Μάο περνάει για «μεγάλος τιμονιέρης» και ο Κάστρο για «ελευθερωτής».
Ακόμη η δογματική Αριστερά μονοπωλεί τους όρους «δημοκρατικός» (αυτή που ουδέποτε υπήρξε!) και «προοδευτικός». Την ιστορία του ελληνικού Εμφυλίου δεν την έγραψαν οι νικητές, αλλά (για πρώτη φορά διεθνώς) οι νικημένοι. Οσοι τόλμησαν να εξιστορήσουν τα βάσανα της άλλης πλευράς, εξοστρακίστηκαν πάραυτα.
Υπάρχει βέβαια μία εξήγηση: η κόκκινη ουτοπία είχε βαθύτερο ανθρώπινο αντίκρυσμα. Αντιστοιχούσε σε μία ανάγκη δικαιοσύνης (άλλο αν δεν την υλοποίησε ποτέ). Ετσι, ακόμη και μετά το τέλος των εκτρωματικών της υλοποιήσεων, η ανάγκη και η νοσταλγία δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά πως τελικά, πίσω από τις διακυρήξεις , κόκκινοι και μαύροι ηγέτες επιζητούσαν το ίδιο: δύναμη κι εξουσία...»
ΝΔ, Μεγάλες Αυταπάτες, 26. 12. 99, από το «Ασκήσεις Ελευθερίας».
***************
Α, ναι, ο Γιωργάκης... Οκ, ούτε μαύρος, ούτε κόκκινος, αλλά πράσινος? Τι πράσινος?...
Τι επιζητάς εσύ καρντιά μου?
:)
Filomila, όλο καληνύχτα λέω κι όλο εδώ είμαι, αλλά μια και ανέφερες την Φινλανδία και την ...ξαδέρφη σου, ακριβώς ΑΥΤΑ που έγραψες εννοούσα (όπως και ο doctor για την "αδικία" που προανέφερα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια και οι Φινλανδέζες είναι η "αδυναμία" μου, αν είναι ...αδέσμευτη και ΔΕΝ θέλει να φύγει από τη χώρα της, θα μπορούσες να μας κάνεις κάποιο ...κονέ; Μόνο τα καλοκαίρια θα ήθελα να επιστρέφω προς "πατρίδα" μεριά πότε πότε, αλλά και πάλι υπάρχουν τόσα όμορφα μέρη στον κόσμο - τώρα θα γίνω "Ανθέλλην Κομμουνιστής Φασίστας" :))
Πάντως καημό το 'χω να δω μια φορά στη ζωή μου το Βόρειο Σέλας (όπως και τα υπέροχα μέρη που επισκέφθηκα στις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ). Ελπίζω κάποτε να μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα όπου θέλουμε, χωρίς σύνορα, διατυπώσεις και "τρομοκρατικές / τρομολαγνικές" ανασφάλειες.
"You may say I am a dreamer", αλλά ας υπάρχουν και μερικοί τέτοιοι, μπας και περάσουμε κάποτε στην "επόμενη φάση"...
Ζητώ συγγνώμη από τον Γάτο, αν τον στεναχώρησα κομματάκι, αλλά μπορεί να μου δώσει μια "κουτουλιά" στο Μουντιαλομπλόγκ να "πατσίσουμε". Η Αφροδίτη μού παραπονέθηκε - και δικαίως - ότι ως "οικοδεσπότης" σήμερα (χθες) ήμουν απαράδεκτος :(
@Mickey
ΑπάντησηΔιαγραφήΑδέσμευτη όχι δεν είναι (αν ήταν δεν θα ήταν ξαδέρφη μου, if you know what I mean ε?!). Ωστόσο φίλες αδέσμευτες υπάρχουν κι αν είσαι μελαχρινός (sorry, είναι must αν θες να ακούς ότι είσαι σαν greek god (my god!)και sooo exotic (who ρε παιδιά??? me?!)!) κλείσε εισιτήριο (για καλοκαίρι οπωσδήποτε) και τα υπόλοιπα άστα πάνω μου!!! Υπέροχα!
@Mickey,
ΑπάντησηΔιαγραφή"...Ελπίζω κάποτε να μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα όπου θέλουμε, χωρίς σύνορα, διατυπώσεις και "τρομοκρατικές / τρομολαγνικές" ανασφάλειες.
"You may say I am a dreamer", αλλά ας υπάρχουν και μερικοί τέτοιοι, μπας και περάσουμε κάποτε στην "επόμενη φάση"..."
Γίνεται να μην παρεξηγιόμαστε?
Ε?
Εε?
Εεεεε?
Ενα κασόνι μπύρες στον κύριο (συν για τις συγνώμες...).
Και κερνάει το μαγαζί μπυρόνια σε όλους νομίζω πως... Το δουλέψαμε και σήμερα το μυστρί το πηλοφόρι...
Να χτίζουμε, ε?...
Εχουμε ηγέτη εμεις να αναδείξουμε... Πριν προλάβει εκείνος και μας αναδείξει πρώτος: "ΝΑ! ο λαός μου..."
;))))
Καληνύχτα παιδιά!
Καληνύχτα γάτε, κερνάς σήμερα!
:)))
Θα ήταν καλύτερα να δούμε, όχι τις ικανότητες ή το ηγετικό προφίλ του Γιώργου, αλλά το γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει όπως ξεκίνησε.
ΑπάντησηΔιαγραφή(εννοείται, ότι ελέω ονόματος διεδέχθη...)
Η κομματική δαγκάνα, τού τραβάει το χαλί κάτω απ'τα πόδια,θέλει τα κεκτημένα, τα γκέμια,τον έλεγχο,τα οφίτσια,τωρινά και κυρίως μελλοντικά.
Είναι πολύ συντηρητικά κ τα στελέχη κ ο κομματικός μηχανισμός. Δείτε και το χάλι που επικρατεί στη συγκρότηση δημοτικών ψηφοδελτίων ,και ακόμη περισσότερο στη νοοτροπία των στελεχών. Τυχάρπαστοι, θρασείς,ανίδεοι,δήθεν αυτόνομοι,απολίτικοι,μακριά από ευρωπαϊκά επίπεδα.
Αντίστοιχα ισχύουν και για τα άλλα κόμματα:Καραμανλής ελέω θείου,Κωνσταντόπουλος ρήτωρ-δημαγωγός,Αλαβάνος συνεπής κομματικός, Παπαρήγα το σύμβολο της κομματικής συνέχειας και μονολιθικότητας.
Το θετικό με το Γιώργο είναι η ευρωπαϊκή εικόνα και συμπεριφορά του και η καινοτόμες προτάσεις σε πολιτικά,αλλά και σε κοινωνικά θέματα και το ότι δεν είναι δημαγωγός όπως άλλοι.Πιστεύω θα προχωρήσει,έστω και δύσκολα, σε σωστή κατεύθυνση.
Έχει το στύλ και τον τρόπο να μας πάει πιο κοντά στην Ευρώπη.
Αν είχε και γλωσσική ευχέρεια στα Ελληνικά,όπως στα Αγγλικά θα είχε πιο εύκολη δουλειά,ίσως τον λέγαμε και χαρισματικό.(Ίσως γι'αυτό να δείχνει σα χαμένος ,να είναι αλλού,όπως λέει ο ΝΔ,να διαβάζει σχεδόν πάντα τους λόγους του,ίσως φοβάται-νται τα εκφραστικά λάθη)
Filomila, μελαχρινός είμαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερνάω το πρώτο τεστ;
Nokia Rulez!!!
(τώρα μάλλον θα ...αριστεύσω :)))
Στο ...θέμα μας:
I don't know what you mean, but I suppose George Andrew Pap is not exactly ...Greek God - not even exotic!
Απορώ πως περιμένει να φέρει στην Ελλάδα το ...Φινλανδικό Μοντέλο - αφού δε διαθέτει τα απαραίτητα "προσόντα" να το σαγηνεύσει, εκτός κι αν δεν κατάλαβα καλά τι εννοεί :)
Υ.Γ. Το πρωί programming, το μεσημέρι consulting, το απόγευμα blogging ως "αγνός", το βράδυ chatting ως "βρωμοπόντικας"... Τι οκτάωρα και ...πράσινα άλογα! Εδώ ο στυγνός καπιτάλας γάτος μάς πίνει το αίμα με τον ...εξαεριστήρα της φάμπρικας για να ξεπεράσει τα 250 σχόλια - πώς να μην είμαι μετά "αγνός κομμουνιστής";;;
Avanti Popolo! Προλετάριοι Σχολιαστές του Δήμου, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!!!
Πάντως πολύ ωραίος λαός οι Φινλανδοί, πού προοδευμένος κι εκτός των άλλων φιλέλληνες. Η πιτσιρικαρία τους όμως το τσούζει λίγο απ' ότι θυμάμαι, anyway.
ΑπάντησηΔιαγραφήBTW, πόσοι είδατε το χειμώνα το θεατρικό μονόλογο "Ο Μαρξ στο Σόχο";
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σχόλια αυτού του post θα μπορούσαν να αποκληθούν "η κωμωδία των παρεξηγήσεων" (Σαικσπηρικά: A comedy of errors).
Με πρωταγωνιστή τον Mickey ο οποιος μιλούσε συνεχώς για "Αγνό Κομμουνισμό" και εννοούσε το ...αντίθετο: Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία!
Κι αφού κάναμε κριτική στον κομμουνισμό στο τέλος μας αποστόμωσε με τσιτάτα δικά μου για το ...αντίθετο.
Κατά τα άλλα μας κατηγόρησε πως παίζουμε με τις λέξεις ενώ εκείνος: "ΔΕ μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις και να διυλίζω τον κώνωπα - ξέρω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι εννοώ".
Δεν έπαιζε με τις λέξεις αλλά τις χρησιμοποιούσε άλλες αντί άλλων...
Και πάλι καλημέρα!
Πρόεδρε καλημέρα!!!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη στη Μέση Ανατολή!!!
Ειρήνη και στο Κίνημα!!!!...
αλλά νομίζω οτι εδώ
είμαι ο κατάλληλος
Ηγέτης,την κατάλληλη στιγμη
που θα σώσει
το ποστ του Φίλου μας του Νίκου
απ την κωμωδία των Ποντικοπαρεξηγήσεων...............
Τί λέω λοιπόν;;..απλά
πραγματάκια!!
«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη», γράφω στο «Ζητούνται αλχημιστές. Ένας διάλογος ανοιχτό γράμμα στους άγνωστους ηγέτες της ανερχόμενης γενιάς» (εκδόσεις «Καστανιώτη», 2005). «Το φάντασμα μιας απουσίας. Απουσία ηγεσίας... Οι μεγάλες κρίσεις, οι μεγάλες ανάγκες, τα μεγάλα γεγονότα γεννούν τους μεγάλους ηγέτες...» Όμως «η αναμονή του "ερχόμενου" ηγέτη-λυτρωτή πληρώθηκε ακριβά κάμποσες φορές από τους λαούς στον αιώνα που πέρασε».
(((((((((έτσι Νίκο..κουραμπιέδες;..
κουραμπιέδες!...
τί να κάνουμε...αυτά έχουμε
αυτά θα φάμε...)))))))))
«Πού είναι οι ηγέτες;» ρωτά όλος ο κόσμος. «Στα νεκροταφεία», απαντώ
Εγώ!!!..
«Γιατί δεν έχουμε σήμερα Ντοστογιέφσκι, Καζαντζάκη, Σεφέρη;» με ρώτησε μίζερα μια κυρία. «Γιατί δεν τους χρειαζόμαστε!!!», της έκοψα το βήχα...
@ lefteris kritikakis
ΑπάντησηΔιαγραφήΛευτέρη με το σχόλιό σου (Τρι Ιουλ 18, 07:16:52 μμ) δείχνεις μόνο ένα πράγμα: Δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με τη θεωρία του κομμουνισμού και είσαι εξ'αρχής αντίπαλός της χωρίς να ξέρεις σε τι αντιμάχεσαι.
Άρα μήπως δε λέμε εμείς "μαλακίες" (όπως πολύ κομψά το έθεσες) και πρέπει να κοιτάξεις λιγάκι και τη θεωρία που καταδικάζεις πριν την κρίνεις από εφαρμογές της μη στηριζόμενες στην επιστήμη?
Πιστεύεις δε, πως 70 χρόνια είναι αρκετά για να προετοιμάσεις μια κοινωνία για ριζική αλλαγή νοοτροπίας από το εγώ στο εμείς?
Πιστεύεις πως εφαρμόστηκε ο απαραίτητος ως προστάδιο "Επιστημονικός Σοσιαλισμός"?
Ξέρεις τι είναι αυτό?
Καλό θα ήταν το μυαλό σου να ανοίξει λιγάκι όπως τα ανοιχτά ράντσα γιατί η απάντησή σου φορούσε στενάχωρα ρούχα πόλης όπως αυτοί που κράζεις.
Σε λίγο θα μας πεις και το: Get a job u God damn hippies!!!!!
:pppppp
«Γιατί δεν έχουμε σήμερα Ντοστογιέφσκι, Καζαντζάκη, Σεφέρη;» με ρώτησε μίζερα μια κυρία. «Γιατί δεν τους χρειαζόμαστε!!!».
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφιστείες του Μίμη Α. Δεν έχουμε αυτούς, έχουμε όμως άλλους... που δεν τους υπολογίζουμε - όπως στην εποχή τους δεν υπολόγιζαν αυτούς. Ο Σεφέρης, μέχρι να πάρει το Νόμπελ, ήταν ανύπαρκτος. Η τελευταία του συλλογή είχε πουλήσει 100 αντίτυπα σε οκτώ χρόνια. Ο Καζαντζάκης ήταν άγνωστος - διάβασα τα μυθιστορήματά του στα Αγγλικά γιατί δεν υπήρχαν ελληνικές εκδόσεις...
Φίλε Νίκο μπορεί να ναι
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι όπως τα λες...
και να αναβλύσει σε λίγο
κάποιος χαρισματικός
συγγραφέας
πλην αγνωστος νυν....
Για την πολιτική τα λεγα...
αλλα πάνω στη φόρα μου
πηρε η μπαλα και την
λογοτεχνία...
Aν και εδω που τα λεμε συνηθως το ένα
επηρεάζει το άλλο..
Ουσιαστικα
το βιβλίο για τον ηπιο Γιώργο
το γραψα....
Οταν οι νοσταλγοί πάνω στην νεα εποχη(και λόγω ονόματος)την μεταγραφη και την αλλαγη ζητούσαν
ΟΥΤΟΠΙΕΣ,ΦΑΡΑΩΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
και ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ...
Εγω είπα:
Παιδιά!Ψυχραιμία!..αλλαξαν
οι εποχές..τωρα παμε πιο χαλαρα
λιγοτερο ηρωικα...αλλα παντως
περναμε καλα σε σχεση με το
μανιχαϊστικο παρελθον
που το ξέρεις και συ καλα
και το εζησες..
it is
ΑπάντησηΔιαγραφή"Επιστημονικός Σοσιαλισμός"
Που το θυμηθήκατε αυτό...
Ουδείς κατόρθωσε σε 150 χρόνια να εξηγήσει τη σχέση του επιθέτου με το ουσιαστικό...
Ο όρος διατυπώθηκε για πρώτη φορά στο "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" και μαζί με όλους τους άλλους όρους τοτέμ: Διαλεκτικός Υλισμός, Ιστορικός Υλισμός, Διαλεκτική, Δικτατορία του Προλεταριάτου, κλπ. ανήκει μάλλον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας...
Εργοτελίνα σε αγαπώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφή[...]Με πρωταγωνιστή τον Mickey ο οποιος μιλούσε συνεχώς για "Αγνό Κομμουνισμό" και εννοούσε το ...αντίθετο: Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία!
Ο Mickey αναφερόταν σαφέστατα σε κολλεκτιβισμό, πώς κολλάνε εκεί τα πράσινα άλογα της Φιλελεύθερης Σοσιαλδημοκρατίας, δεν μπόρεσα να καταλάβω.
Δεδομένου πάντως ότι λύση στο ηγετικό αδιέξοδο δεν διαφαίνεται, επιτρέψτε μου να παραφράσω τους Stranglers (από τους οποίους φαίνενται να εμπνεύστηκε και ο Alkhemimis Androulakis, ή τέλος πάντων η copywrighter του):
Whatever happened to all the leaders?
[...]
They watched their Rome burn
[...]
No more leaders any more!
No more leaders any more!
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκο, μετά από όλα αυτά, ΑΥΤΟ κατάλαβες και βρήκες να πεις; Σου είπα πως εννοούσα ΑΥΤΟ που γράφεις; Για τα "πρωτογενή", το Open Source, τα πιο "προχωρημένα" σε "τεχνολογική βάση", την "επόμενη φάση" και άλλα που έγραψα δε διάβασες τίποτα; Έφερα το κείμενο "Φιλελεύθερο Σοσιαλισμό" ως παράδειγμα σύγχρονης πολιτικής σκέψης (με το "παράπονο" πως κάποιος που σκέφτεται έτσι θα μπορούσε να με καταλάβει καλύτερα). Δεν είπα ότι ΑΥΤΟ εννοούσα! Άλλωστε γράφω ΞΕΚΑΘΑΡΑ:
"Δε νομίζω πως λέμε και πολύ διαφορετικά πράγματα, αν και προσωπικά αναφέρομαι σε πιο "προχωρημένες" καταστάσεις - κυρίως σε "τεχνολογική" βάση."
Κρίμα στον κόπο μου και τη προσπάθεια να ελαφρύνω το κλίμα :(
Ειλικρινά λυπάμαι. Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ άλλο νομίζω...
Δεν έχουμε να κάνουμε με την κωμωδία των παρεξηγήσεων, αλλά με την τραγωδία της ισχυρογνωμοσύνης!
Συνεχίστε να παίζετε με τις λέξεις και τα "οντολογικά κουτάκια" σας (να πούμε και για "Καπιταλιστικό Κρατισμό" ή όποιον άλλο συνδυασμό σας αρέσει). Οι φιλόσοφοι αρέσκονται πολύ να κυνηγούν τις λέξεις, αν και συχνά χάνουν το δάσος για χάρη του δέντρου. Τουλάχιστον ο Page κοίταξε την ...ουσία: Έβγαλε μπόλικα φράγκα από δαύτες :))
Καμιά κοινωνία δεν προχώρησε με "αυστηρούς ορισμούς" και "θεωρητικές αντιπαραθέσεις". Επειδή ο Μίχας ή εσύ ονομάσατε τη "θολή" σημερινή ΠΟΛΙΤΙΚΗ κατάσταση "Φιλελεύθερο Σοσιαλισμό", σημαίνει πως ο "αγνός κομμουνισμός" (που έχει τις ρίζες του στη φυσική κατάσταση του ανθρώπου, πριν την ανακάλυψη της ιδιοκτησίας και μπορεί να επανέλθει κάλλιστα σε μια κοινωνία πληροφορίας και αφθονίας αγαθών, όπου η "βρώμικη δουλειά" θα γίνεται από ρομπότ και υπολογιστές - ενδεχομένως πολύ μικρούς για να τους ...δούμε) ταυτίζεται με τα "προσωρινά" πολιτικά σχήματα;
Τώρα από πότε ο "αγνός κομμουνισμός" είναι το "εντελώς αντίθετο" (Θου Κύριε!) του "Φιλελεύθερου Σοσιαλισμού", ας μας το εξηγήσει ο ...Μπαμπινιώτης! Δεν κάθομαι να ρίξω άλλα "δίφραγκα". Και ...eurocent να τα κάνω, πάλι κάποιοι θα κολλήσουν στις λέξεις.
Την επόμενη φορά που θα κάνετε "φιλοσοφικό συμπόσιο", έστω κι αν ξεκινήσετε με ...γλυκό (κουραμπιέδες), ειδοποιείστε με να το αποφύγω. Το "χαλαρό, καλοκαιρινό κλίμα" σάς μάρανε!
Γάτε, λυπάμαι, δεν ...παίζεσαι :))