Κατέβασα προσωρινά το σημερινό Post (θα ξανανέβει αρχότερα) γιατί θέλω να δώσω τον λόγο σε ένα σημαντικό άνθρωπο που υπέστη λογοκρισία. Ο Διονύσης Γουσσέτης γράφει κάθε Σάββατο στην "Αυγή". Αυτό το Σάββατο το κείμενό του κόπηκε με μία γελοία δικαιολογία*.
Το ίδιο θέμα έθιξε εχθές ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην Καθημερινή της Κυριακής. Αν θέλετε να διαβάσετε το δικό του κείμενο (που δεν κόπηκε) κάντε κλικ εδώ.
Διονύσης Γουσσέτης:
Από ποιον κινδυνεύει το δικαίωμα στο άσυλο;
Έγραφα σε ανύποπτο χρόνο (13/5/2006) ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί στο αντίθετό του. Κάποτε προστάτευε την ελευθερία έκφρασης, ενώ σήμερα χρησιμεύει για το φίμωμα της ελεύθερης έκφρασης από κάθε λογής δεξιά ή αριστερά καλόπαιδα. Δεν προστατεύει τη συλλογική έκφραση και διεκδίκηση. Προστατεύει τη συλλογική αυθαιρεσία, τον συλλογικό τραμπουκισμό και συλλογικές δράσεις που παραβαίνουν τον ποινικό κώδικα. Το παρακάτω παράδειγμα είναι διαφωτιστικό:
Στις 20 του μηνός συνεκλήθη η Σύγκλητος του υπό κατάληψη Οικονομικού Πανεπιστημίου, κατ’ απαίτηση των φοιτητών -καταληψιών. Θέμα: Οι εξετάσεις σε σχέση με τις καταλήψεις.
Η Σύγκλητος βρέθηκε μπροστά σε δυο προτάσεις. Των φοιτητών -καταληψιών που ζήταγαν να γίνουν δυο εξεταστικές περίοδοι τον Σεπτέμβριο και πολλών καθηγητών --ανάμεσά τους ο επίκουρος Βασίλης Βασσάλος- που θεώρησαν ότι αυτό απάδει σε ακαδημαϊκές εξετάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για διάβασμα των φοιτητών, ούτε για αξιοπρεπή διόρθωση των γραπτών. Πρότειναν να γίνει η εξεταστική περίοδος «Ιουνίου» τον Ιούλιο. Ήταν τότε που οι καταληψίες δήλωσαν το ανατριχιαστικό: ότι κανένας συγκλητικός δε θα φύγει αν δεν πάρουν τη «σωστή» απόφαση.
Μπροστά στην ιταμή απειλή, η Σύγκλητος αποφάσισε αναβολή του θέματος. Οι καταληψίες όμως επανέλαβαν ότι σε κανένα δε θα επιτραπεί να φύγει, αν δεν ληφθεί η απόφαση της αρεσκείας τους. Ακολούθησε νέα -αναγκαστική- συζήτηση και ψηφοφορία, με φανερή και αιτιολογημένη ψήφο. Η πρόταση «Ιουλίου» έλαβε 4 ψήφους, ενώ η «σωστή» όλες σχεδόν τις υπόλοιπες (20~25). Από εκείνους που την υπερψήφισαν όμως, ελάχιστοι καθηγητές την υποστήριξαν. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι την υπερψηφίζουν βρισκόμενοι σε καθεστώς ομηρίας.
Ωστόσο, το πιο ανατριχιαστικό συνέβη μερικές μέρες αργότερα. Ο Βασίλης Βασσάλος βρήκε το γραφείο του κατεστραμμένο: Σκισμένα βιβλία, σπασμένα παντζούρια, σπασμένος ο υπολογιστής του και ο σκληρός δίσκος -με δουλειά πολλών ετών- να λείπει. Στον τοίχο υπήρχε ένα σύνθημα: «Καμιά ειρήνη με τους καθηγητές». Και ένα άλλο, που φαίνεται στη φωτογραφία: «Φασίστα Βασσάλο θα σε κρεμάσουν οι φοιτητές».
Πιο ανατριχιαστική είναι η συνέχεια. Η «Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης» ανακοίνωσε ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εκφράζει το σύνολο της Επιτροπής και συνεπώς ποτέ δεν πάρθηκε από αυτήν σχετική απόφαση». Συνεπώς, κατ’ αντιδιαστολή, ο τραμπουκισμός εκφράζει τμήμα της Επιτροπής! Και βέβαια, δεν περίμενε κανείς να υπάρχουν επίσημες αποφάσεις για τραμπουκισμούς.
Ωστόσο, αφού οι καταληψίες αρνούνται ανάμειξη στον τραμπουκισμό, ποιος τον έκανε; Λογικό είναι να κληθεί η Σήμανση να διαγνώσει. Αυτό όμως συνιστά, κατά τους καταληψίες ...παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το φορτώνουν, χωρίς αποδείξεις, στον κ. Βασσάλο και ζητούν την ...αποπομπή του από το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, του φορτώνουν αναλγησίες όπως ...κλείδωμα των φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας!
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο καθηγητής Θάνος Σκούρας παραιτήθηκε από μέλος της Συγκλήτου και από Πρόεδρος του Τμήματός του. Εδώ που καταντήσαμε, πρόκειται για πράξη γενναιότητας: κινδυνεύει να υποστεί όσα και ο συνάδελφός του. Ιδού ένα απόσπασμα από το κείμενο της παραίτησής του:
«Ο λόγος παραίτησής μου είναι, όπως λέχθηκε στην Σύγκλητο, ο ηθικός ξεπεσμός του οργάνου που συντελέσθηκε στην συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου... Είναι η πρώτη φορά που η Σύγκλητος εξαναγκάζεται σε απόφαση καθ’ υπαγόρευση ομάδας φοιτητών που την έχουν θέσει σε ομηρία. Η απροκάλυπτη απειλή βίας και οι φασιστικές μέθοδοι τρομοκρατίας είναι το φυσικό απότοκο των καταλήψεων και του τρόπου που λειτουργεί σήμερα ο θεσμός του ασύλου. Σ’ αυτές τις συνθήκες, ο εξευτελισμός της Συγκλήτου είναι το φυσικό επακόλουθο μιας συνεδρίασης που ορίζεται κατ’ απαίτηση των καταληψιών και ενώ το πανεπιστήμιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη.
Είναι τραγικό να αποτελεί προαπαιτούμενο της συμμετοχής στην Σύγκλητο η τόλμη των μελών να διακινδυνεύσουν την σωματική τους ακεραιότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι όμως επίσης απογοητευτικό το προαπαιτούμενο αυτό να σπανίζει τόσο, ώστε η Σύγκλητος να υποκύπτει (έστω και μετά τέσσερις ώρες) στη θέληση των βιαστών της. Είναι, τέλος, θλιβερό και πικρή ειρωνεία για την διαστροφική μετάλλαξη ενός σημαντικού θεσμού, ότι οι βιαστές της ελεύθερης διαμόρφωσης γνώμης μέσα στη Σύγκλητο δρουν υπό την σκέπη του ασύλου -του θεσμού που θεσπίστηκε ακριβώς για την προάσπιση της ελεύθερης από πολιτικούς πειθαναγκασμούς σκέψης και έκφρασης στο πανεπιστημιακό χώρο».
Ποιος θα αποζημιώσει το Βασίλη Βασσάλο και τους φοιτητές του, που έχασαν τις εργασίες τους; Ποιος θα παραπέμψει τους δράστες στη δικαιοσύνη; Κανείς. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι κτηνωδίες δεν είναι εξαίρεση. Οι παροικούντες τα ελληνικά πανεπιστήμια τις γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Μας είναι οικείες. Είμαστε λοιπόν κι εμείς ένοχοι, αφού μέχρι σήμερα δε μιλήσαμε. Στο όνομα ποιας προοδευτικότητας άραγε;
Δ. Γουσσέτης
* Η γελοία δικαιολογία της Αυγής για την μη δημοσίευση: Να πάρουν την απόψη και της "άλλης πλευράς". Η παρωδία της δημοκρατίας. Ξέρετε: Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους...
Ν. Δ.
Εδώ και καιρό σκεπτόμουν να γράψω ένα ποστ για τον εξ αριστερών φασισμό. Δεν χρειάζεται πλέον -- το κείμενο αυτό τα αποδεικνύει όλα με τον καλύτερο τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς, δεν είναι η μόνη περίπτωση. Το άσυλο έχει μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αρένα. Η ισχυρότερη (όχι απαραιτήτως αριθμητικά) ομάδα επιβάλλει το δίκιο της συνήθως με τη ράβδο (βλ. εορτασμό Πολυτεχνείου πριν και μετά το 1997).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές οι ενέργειες, όμως, δυσφημίζουν τόσο πολύ την έννοια του ασύλου, που ουδείς θα διαμαρτυρηθεί όταν τελικά καταργηθεί δια νόμου ή, χειρότερα, καταλυθεί στην πράξη και μια ωραία πρωία η Αστυνομία θα δέρνει κόσμο μεσα στα Πανεπιστήμια και ο κόσμος απέξω θα χειροκροτεί.
Όσον αφορά τη λογοκρισία, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, πραγματικά η Αυγή είναι το τελευταίο έντυπο που περιμενα να κάνει τέτοια κίνηση. Πίστευα ότι τέτοια φαινόμενα είναι χαρακτηριστικά του "καθεστωτικού" Τύπου.
Πάντως είναι αστείο να νομίζει κάποιος ότι, στην εποχή του Internet, μπορεί πράγματι να λογοκρίνει με τέτοιες αστείες μεθόδους.
Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια, οι πιο φασίστες ήταν οι Κνίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργότερα επικράτησε ο φασισμός του χαβαλέ: ανακηρύχθηκε σημαία η απολιτική καλοπέραση, με προφάσεις διαφορετικές κάθε φορά.
(9 στους 10 καταληψίες δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν καταλάβει ή δεν συμφωνούν με τους λόγους της κατάληψης!)
Νομίζω ότι αυτή η τάση κορυφώνεται στις μέρες μας. Άλλωστε η πληθώρα των αιτημάτων τους αποτελεί ένδειξη ότι στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει τίποτα.
Περί Αυγής: η ελευθερία του Λόγου δεν υπήρξε ποτέ αγαθό για τους Αριστερούς, ούτε καν για τους λιγότερο δογματικούς.
Ο αριστεροφασισμός δε είναι Απόλυτος, μη διανοηθεί κανείς να αναφέρει αντίθετη άποψη, τον έφαγαν ζωντανό...
Μας χρειάζεται φιλελεύθερη τρομοκρατική οργάνωση...
Αυτό που με φοβίζει πιο πολύ είναι η λαϊκή αναλγησία που μπορεί να ακολουθήσει τέτοιου είδους ενέργειες.Την επόμενη φορά που τα τανκς θα μπούν στο πανεπιστήμιο δεν ξέρω ποιός θα αντιδράσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα προσθέσω πως και η δικαιολογία της "Αυγής" είναι έωλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 2/10/2005 ένας συνδικαλιστής πανεπιστημιακός έγραψε ένα άρθρο στην Αυγή που επιτιθετο κατά άλλων πανεπιστημιακών, κάποιοι με θεσμική σχέση με Αυγη και Συν όπως ο Γιώργος Τσιάκαλος. Η άλλη άποψη ήρθε με κατιγαισμό απαντήσεων μόλις στις 16/10.
Για την ιστορία το αρχικό άρθρο:
http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=400699&-w=&-V=hpress_int&-P
δείτε (αντ)απαντήσεις σε: http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-V=hpress_int&-F=8=16/10/2005&-S=sort_page&-P
Και μια άλλη πρόσφατη λογοκρισία, από το άλλο άκρο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταγγελία
Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου με θέμα «Μνήμες των Εμφυλίων Πολέμων. Τόποι και Εργαλεία», το οποίο διοργανώνει το Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την -δυστυχώς όχι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων- απόπειρα φίμωσης και λογοκρισίας από ακραίους κύκλους.
Πιο συγκεκριμένα καταδικάζουμε:
α) τις παλινωδίες των Δημοτικών Αρχών του Δήμου Καστοριάς, που ενώ είχαν ρητά δεσμευθεί να στηρίξουν υλικά και ηθικά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, την τελευταία στιγμή υπαναχώρησαν εξαιτίας πιέσεων διάφορων ακραίων κύκλων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσω του τοπικού τύπου της Καστοριάς.
β) την αναίτια και -κατά συνέπεια- παράνομη πράξη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Τσάμης» στην Καστοριά να ακυρώσει την κράτηση 30 δωματίων για την εξυπηρέτηση των συνέδρων, χωρίς να έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές, με αποτέλεσμα το συνέδριο να κινδυνεύει με ματαίωση.
Ως επιστήμονες ερευνητές και ταυτόχρονα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα ανεχθούμε καμία απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας, δικαιώματος κατοχυρωμένου όχι μόνο από συνταγματική και νομική άποψη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα και στη συνείδηση κάθε πολίτη με δημοκρατικές αρχές και ευαισθησίες. Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε βαθιά ότι η κοινωνία της Καστοριάς διακρίνεται από τις προαναφερθείσες αρετές, εκφράζουμε τη λύπη μας που οι Δημοτικές Αρχές και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας την εκθέτουν στο πανελλήνιο με τη στάση τους.
Έχοντας την πεποίθηση ότι παρόμοια περιστατικά α) δεν ταιριάζουν σε μια κοινωνία που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των ιδεωδών της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και β) δεν πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τη διεξαγωγή και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου (ελπίζουμε αυτά να είναι τα τελευταία κρούσματα γενικότερα), δηλώνουμε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά στην Κορησσό χάρη στην ηθική και υλική στήριξη του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων κ. Α. Κιοσσέ και ότι θα συνεχίσουμε απερίσπαστοι να ασκούμε τα -αυτονόητα- κατοχυρωμένα μας δικαιώματα της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας και της ελεύθερης έκφρασης.
Θεσσαλονίκη 25/6/2006
Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή
Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Τασούλα Βερβενιώτη, Δρ. Ιστορικός - Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο,
Ευτυχία Βουτυρά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Βασίλης Δαλκαβούκης, Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Νίκος Μαραντζίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
Κωνσταντίνα Μπάδα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ευτυχώς που υπάρχουν τα blogs.H "Aurora" ούτε ιστοσελίδα δεν έχει.Kαι πώς θα χτυπήσουν τα κανόνια της τα Αν@κτορα της Νέας Εποχής;;))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι αυτό πάλι δάσκαλε;
ΑπάντησηΔιαγραφήRelaxed summer mood;
Τι να σχολιάσουμε εδώ πέρα; Το κόψιμο του κειμένου η ξανά μανά τα ελληνικά πανεπιστήμια;
Τι ακριβώς μας εκπλήσσει σε όλα αυτά;
Ποιό είναι το καινοφανές;
Οι εφημερίδες είναι επιχειρήσεις και δημοσιεύουν ότι γουστάρουν.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι..in a relaxed summer mood και τζερτζελές να γίνεται.Μεγάλη ευθύνη για το κατάντημά τους φέρουν και πάρα πολλοί απο τους κυρίους καθηγητές.
Ιπτάμενοι καθηγητές, καθηγητές τρωκτικά, καθηγητές που δεν πατάνε ποτέ κλπ.
Το ελληνικό πανεπιστήμιο βιώνει και αυτό την απαξίωση που βιώνουν οι δικαστικοί,οι γιατροί,οι παπάδες,οι πολιτικοί,οι δημοσιογράφοι κλπ κλπ.
Μη μου το mood τάραττε..
Νομίζω ότι είναι καιρός να επινοήσουμε την αριστερά της αριστεράς, γιατί η κατεστημένη αριστερά πάσχει - όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με κάθε κατεστημένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όταν η ανανεωτική αριστερά κάνει τέτοιες κουτσουκέλες, βράσε όρυζα...
κρίμα
Παράγραφος
Δηλαδή ο κ. Γουσέτης τόσο καιρό στην Αυγή έγραφε ελεύθερα? Ξαφνικά λογοκρίθηκε? Θα έπρεπε αυτό να διευκρινισθεί. Χρόνια διαβάζω εφημερίδες. Τις ειδήσεις που μπορώ να ελέγξω (και καμιά φορά είναι σημαντικές) δεν τις αναγνωρίζω. Ο τύπος είναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. Δεν έχω αντίρρηση με το παράπονο του κομμένου. Και φυσικά η λογοκρισία είναι μίασμα. Ομως αυτό που αποκαλούμε ως ελευθερία του λόγου τι σχέση έχει με την ελευθερία του λόγου???
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δημοσιογράφοι δεν έχουν ευθύνη γι αυτό?
Αν υπάρχει ευαισθησία στο περιεχόμενο των εφημερίδων ή στο περιεχόμενου που απουσιάζει θα πρέπει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ να θρηνούμε. ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Αλλιώς καλιεργούμε ψευδαισθήσεις. Και ξέρετε... ψευδαισθήσεις καλλιεργούμε οι γνωρίζοντες. Προπαγάνδα διαδίδει ο τύπος. Τα τηλέφωνα παρακολουθούνται... Στο Δρομοκαϊτειο τελικώς ποιοί κάθονται?
Κρίμα για τον κ. Γουσέτη. Αλλά υποθέτω δεν αρθρογφάφησε πρώτη φορά.
Στο Πανεπιστήμιο τέλος αυτά είναι πολύ πολύ συνηθισμένα. Στη Νομική προ εβδομάδων οι καθηγητές φυγαδεύθηκαν από τα μπαλκόνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αμέτοχοι των ευθυνών τους.
Εμείς το εμφυσύσαμε το νέφος.
Κάθε ολοκληρωτική σκέψη γενά φασισμό. Αυτός που είναι πεπεισμένος ότι μόνο αυτός έχει δίκαιο και όλοι οι άλλοι άδικο είναι "λογικό" να φτάσει σε ακραίες πράξεις όταν διαπιστώνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κλασικό παράδειγμα η ιερά εξέταση της καθολικής εκλησίας σε αντιδιαστολή με τα κυρήγματα αγάπης του Ιησού. Φαντάζεστε να με κρίνει ο δικός μας ο harry και να περιμένω δίκαια κρίση έχοντας το ψευδώνυμο "Αρχαίος"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα δικά μας τώρα. Τα Πανεπιστήμια έχουν απο καιρό μετατραπεί σε άντρα αυθαιρεσίας μειονοτήτων. Κλασικοί "επαναστάτες αριστεριστές" καταλαμβάνουν χώρους των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ (Πάραδειγμα στο Μετσόβειο και το ΑΤΕΙ Πειραιά) τελείως αυθαίρετα και τις χρησιμοποιούν κατα το δοκούν. Το απλούστερο είναι να βάψουν όλους τους εξωτερικούς τοίχους κόκκκινους και να γράψουν ορισμένα συνθήματα. Ακολουθεί η κατάλληψη κάθε ελεύθερου χώρου στον τοίχο απο αμφίσες και συνθήματα αρχικά απο συνδικαλιστικές παρατάξεις και ακολουθεί κάθε πικραμμένος "αγωνιστής". Φυσικά κανένας δεν σκέπτεται να κατεβάσει κάποια απο αυτές τις αμφίσες ακόμα και αν αυτά που αναφέρουν έχουν προ πολλού περάσει γιατί είναι "αντιδημοκρατικό". Το αποτέλεσμα είναι ένας απίστευτος συνδυασμός απο κουρελόχαρτα που κρέμονται και κολλούνται σε κάθε απίθανη θέση. Απο κοντά και ορισμένοι επιχειρηματίες που έχουν καταλάβει τι γίνεται και χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις τους (συνήθως σεμινάρια). Πάντως οι τελευταίες είναι και οι μόνες αμφίσες που μπορείς να σκίσεις χωρίς να χαρακτηριστής "φασίστας".
Αν γίνουν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια την καλύτερη διαφήμησή τους θα αναλάβουν οι φοιτητές των Δημόσιων Πανεπιστημίων φροντίζοντας να μην γίνονται μαθήματα και να διαμορφώνουν ένα κατάλληλο περιβάλλον "λετσαρίας" στα δημόσια. Η κόρη μου απέρριψε κάθε σκέψη να σπουδάσει στο Πάντειο μόλις τους πήγαν απο το σχολείο της επίσκεψη για το δούν!!!. Ευτυχώς που δεν έχει δεί και όλες τις άλλες σχολές.
Να συμπληρώσω ότι η η μεγάλη άνοδος των ιδιωτικών σχολείων έγινε όταν υπήρχαν οι καταλήψεις των δημόσιων σχολείων πριν 4 χρόνια.
Eleni63 said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή ο κ. Γουσέτης τόσο καιρό στην Αυγή έγραφε ελεύθερα? Ξαφνικά λογοκρίθηκε?
Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ευθύνη γι αυτό?"
Ο Δ. Γ. δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος - είναι πανεπιστημιακός (ΕΜΠ) και Στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας. Συνεργάζεται με την Αυγή.
Φυσικά φταίνε και οι δημοσιογράφοι (γι άλλους λόγους) αλλά αυτό δεν ισχύει σε αυτή τη περίπτωση.
Yosemite Sam said...
Τι είναι αυτό πάλι δάσκαλε;
Relaxed summer mood;
Καλή η χαλαρότητα αλλά μερικές φορές πρέπει να ξεπερνιέται! Εγώ τρόμαξα με αυτή την υπόθεση.
Αυτή την τρομοκρατία και τραμπουκισμό την έζησα και εγώ, όπως και τόσοι άλλοι, ως φοιτητής του Αριστοτελείου. Ανοίγει η πόρτα του αμφιθεάτρου, ομάδα φοιτητών ορμά και "Θέλουμε την αίθουσα να κάνουμε συνέλευση" ή όποια άλλη δικαιολογία για να διακοπεί το μάθημα. Τότε πίστευα ότι αυτό είναι "μαγκιά", "ουφ, γλυτώσαμε το μάθημα, πάμε για καφέ"...και μαζευόμασταν γύρω από τα τραπεζάκια των διαφόρων ομάδων που όλη μέρα έβαφαν πανό και έγραφαν κατεβατά κειμένων σε μεγάλες πινακίδες που κανείς ποτέ δεν διάβαζε και νομίζαμε ότι αυτό είναι το πανεπιστήμιο...και αν ποτέ κανείς καθηγητής παραπονιόταν για τις άπειρες αφίσες που κάλυπταν κάθε επιφάνεια του φουαγιέ της Φιλοσοφικής, από του πουθενά μαζεύονταν 3-4 ντουλάπες, που ποτέ δεν χαμογελούσαν, μόνο πετούσαν κάτι δολοφονικές ματιές, και λέγανε ότι είναι της ΕΦΕΕ και περικύκλωναν τον καθηγητή, βρισιές, απειλές, κλπ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας καθηγητής αρχαιολογίας και νυν βουλευτής του ΚΚΕ, συνήθιζε να λέει: "Όταν μπαίνεις σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο, το πρώτο που σου έρχεται να κάνεις είναι να πας στη βιβλιοθήκη να διαβάσεις. Όταν μπαίνεις σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, το πρώτο που σου έρχεται να κάνεις είναι πας στο κυλικείο για καφέ".
Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που διαβάζουν Αυγή...?
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκουσον άκουσον......
Οι όροι δεξιά-αριστέρα προφανώς δεν αρκούν για να καθορίσουν τις πολιτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου. Πιο σωστό θα ήταν να χρησιμοποιούμε το σύστημα της πολιτικής πυξίδας το οποίο χρησιμοποιεί δύο άξονες, έναν οικονομικό και έναν κοινωνικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπεξήγηση και test στο site: http://politicalcompass.jpagel.net/
Εγώ τρόμαξα με αυτή την υπόθεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όμως!
Μερικές φορές τρομάζουμε εκεί που πρέπει να ελπίζουμε.
Τέτοια ακραία φαινόμενα μάλλον αποτελούν ένδειξη ότι κάτι καινούργιο επίκειται.
Ισως να πρόκειται απλά για τις οδύνες αυτού του νέου που κυοφορείται.
Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα της παιδείας, αλλά και γενικά της κοινωνίας μας (όσων αφορά την πολιτική), περιγράφεται ολοκληρωμένα με το παράδειγμα που είχε πει κάποτε ο Ν.Δ. με αυτόν που κουβαλάει τη σχεδία μια ζωή στον ωμό επειδή κάποτε τον έσωσε από το φουσκωμένο ποτάμι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αριστερά -πάνω κάτω- μας έσωσε από τη χούντα. Σήμερα σε τι χρειάζεται –και ειδικά τόσο αμετακίνητη;
Το πανεπιστημιακό άσυλο θεοποιήθηκε μετά την εισβολή του τανκ. Σήμερα ποιους εξυπηρετεί εκτός από τους γνωστούς άγνωστους που θέλουν να κάψουν και να καταστρέψουν, και τους φοιτητές που θέλουν να πιουν κάνα τσιγάρο;
Οι φοιτητικές εκλογές γιατί έχουν χρώμα και παράταξη;
Οι φοιτητές γιατί πιστεύουν ότι είναι αντάξιοι των προγόνων τους με το να μην κάνουν βήμα μπροστά; Που είναι οι καινούριες ιδέες; Πόσα χρόνια ακόμα ο καινούριος, μοντέρνος, δικός σας γύψος;
Θυμάμαι σε ένα ντοκιμαντέρ τον Ανδρουλάκη να λέει ότι δεν τους ένοιαζε τόσο να σπουδάσουν, όσο να κατέβουν στην Αθήνα για να ρίξουν τη χούντα. Σήμερα οι φοιτητές, που έχουν το ίδιο "επαναστατικό" και "αγωνιστικό" ύφος όταν μιλάνε για κεκτημένα και άλλα τέτοια, ενάντια σε τι αγωνίζονται; Τι το τόσο τέλειο έχει το σημερινό σύστημα και δεν θέλουν να αλλάξει σε τίποτα;
Ποια ελευθερία και ποια δημοκρατία προασπίζουν με πράξεις σαν αυτές στο γραφείο του καθηγητή που διαφώνησε;
Κεκτημένα με αγώνες και αίμα προγόνων… Φίλε τίποτα δεν είναι κεκτημένο. Τα πάντα είναι προσωρινά παραχωρημένα. Άμα δεν μπορείς να τα υποστηρίξεις και να τα προστατέψεις από βανδαλισμούς –σκεπτόμενος, καλόβουλα, ότι δεν ευθύνεσαι εσύ, κάτι το οποίο χωράει συζήτηση- δεν δικαιούσαι να τα έχεις. Τα χάνεις, πως το λένε.
Σόρυ για τις σκόρπιες και, πιθανών, χωρίς ειρμό σκέψεις.
Αναρωτιέμαι, το post αφορούσε τη λογοκρισία ή την έκπτωση του πανεπιστημιακού ασύλου; Μου φαίνεται ότι ο οικοδεσπότης πολύ "πονηρά" (ως γάτος άλλωστε) χρησιμοποίησε το πρώτο ως αφορμή για να αναδείξει το δεύτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν πάση περιπτώσει, τόσο η λογοκρισία όσο κι ο ξεπεσμός του ασύλου δεν είναι αυτόχρημα συνώνυμα του φασισμού - αυτό είναι μεγάλη αυθαιρεσία - όσο αξιοκατάκριτα αν είναι και τα δύο. Θα μπορούσα να σας παρουσιάσω, κατ' αναλογίαν, πάμπολα κατ' εξοχήν φασιστικά φαινόμενα που σε πολλούς θα φαίνονταν απλώς ως ασκήσεις ελευθερίας.
Είναι πολύ εύκολο αλλά και απλοϊκό συνάμα να χαρακτηρίζουμε ως "φασιστικό" κάθε τι με το οποίο διαφωνούμε ριζικά. Εδώ, τόσο οι "αριστερίζοντες" καταληψίες όσο κι ο οικοδεσπότης, υποπίπτουν στο ίδιο ολίσθημα.
(Αλλά να ταυτίζονται οι καταληψίες με το Χίτλερ κι οι καθηγητές με τους Εβραίους, αυτό πια... Ευτυχώς που υπάρχει και mod αλλιώς πάλι θα γεμίζαμε σχόλια για το ...Ολοκαύτωμα!!!)
(sugxwreiste mou ta greeklish, briskomai sti douleia kai den exoume greek fonts)
ΑπάντησηΔιαγραφήDustuxws osa eginan sto Oikonomiko Panepistimio de me ekplissoun. Eixa dei to "idio ergo" prin peripou 8-10 xronia sto EMP. Kapoios kathigitis eixe tolmisei na mpei sto grafeio tou gia na doulepsei se kairo katalipsis, oi katalipsies kapoia stigmi ton piran eidisi kai ton kleidwsan mesa sto grafeio. Meta apo polles wres kai me parembasi tou prutani an thumamai kala (Ksanthopoulos), ton afisane na fugei. H "timwria" gia tous upeuthunous itane mia apli epipliksi (se apla ellinika: tipota). Par'ola auta, zitisan na ginei geniki suneuleusi, opou apaitisan kai petuxan o prutanis na parei pisw tin epipliksi kai na zitisei kai suggnwmi.
Einai polu eukolo na katigorisoume ton tote prutani tou EMP i tous kathigites tou Oikon. Panepistimiou gia deilia. H alitheia omws einai pws apeileitai i swmatiki tous akeraiotita. Einai episis polu eukolo na katigoroume to sunolo ton kathigitwn pws ftaine gia tin katantia twn ellinikwn panepistimiwn. O kathenas omws prepei na analabei tis euthunes tou. Mia apo tis omades pou dustuxws den to kanei, einai kai oi foitites. Oi aploi foitites, pou den exoun kamia sxesi me tis kommatikes paratakseis, kai pou ntrepontai gia osa ginontai stis sxoles tous (arketoi dustuxws einai aplws adiaforoi i thewroun pws eks orismou oi foitites prepei na antistekontai stis apofaseis tis opoias kubernisis, xwris na tis krinoune...). To ligotero pou mporoun na kanoune autoi oi foitites einai toulaxiston na pigainoun stis genikes suneleuseis kai na psifizoun kata tis katalipsis. An fusika pisteuoun oti den prepei na ginei katalipsi. Proswpiki mou gnwmi omws einai, pws teleutaia for pou egine katalipsi gia sobaro logo, itan to Noembrio tou 1973. An kapoios pisteuei pws kleinontas (kai katastrefontas) to panepistimio, to boithaei na beltiwthei, as mou to apodeiksei me gegonota (exoume polla xronia istorias katalipsewn, alla kamia beltiwsi).
Kai fusika uparxei i euthuni tou kratous. Giati i astunomia den tolmaei estw na anakrinei ta meli tis suntonistikis epitropis katalipsis tou Oikonomikou Panepistimiou gia na brethei poios summeteixe stous bandalismous? Einai bebaia politiki apofasi. Kai an i kubernisi tolmisei na parei auti tin apofasi, tha ksesikwthoun oi "agwnistes" gia na uperaspisoun to asulo. Anarwtiemai omws egw: den einai ola ta meli tis suntonistikis epitropis ithikoi autourgoi gia autin tin praksi? Den prepei kapoia stigmi na analaboun tis euthunes tous? De mporei kapoios na tous kanei estw minusi? Einai fasismos auto? Diladi to na katastrefoun to grafeio enos anthrwpou pou de sumfwnei mazi tous ti einai? Tous kathigites pou theloun na kanoun swsta ti douleia tous poios tha tous prostatepsei???
Teleutaia (afelis) erwtisi: giati tin eidisi gia to bandalismo den ti diabasame se kamia alli efimerida? Toulaxiston stis eidiseis pou exoune stin prwti selida sta websites tous egw den tin eida pouthena, se antithesi me tis baseis twn sxolwn, tin akatallilotita tis upourgou paideias kai tis biaiotites tis astunomias.
(zitw suggnwmi kai an perasa to orio leksewn)
Vrennus said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Είναι πολύ εύκολο αλλά και απλοϊκό συνάμα να χαρακτηρίζουμε ως "φασιστικό" κάθε τι με το οποίο διαφωνούμε ριζικά. Εδώ, τόσο οι "αριστερίζοντες" καταληψίες όσο κι ο οικοδεσπότης, υποπίπτουν στο ίδιο ολίσθημα".
Ώστε έτσι λοιπόν;
Το να κρατάς ομήρους με απειλή σωματικής βίας τους καθηγητές μέχρι να πάρουν την "σωστή" απόφαση - ΔΕΝ είναι φασισμός; (Για σας προφανώς είναι δημοκρατία).
Ενώ το να δημοσιεύεις ένα λογοκριμένο κείμενο είναι φασισμός.
Με βοηθάτε να καταλάβω πως σκέφτονται οι φασίστες.
Όλη η κοινωνία ζει και δρα κάτω απ' μια συνεχόμενη ψυχολογική απειλή βίας. Και "βία" είναι πολλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά σου λέει ο Ν. Δήμου, vrennus, χαμένα τα έχεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα την είδηση σε άλλο Μ.Μ.Ε. και δυστυχώς δεν θυμάμαι σε ποιό. Και λέω "δυστυχώς", διότι μετά από τη λογοκρισία που ασκήθηκε και την πρωτοφανή κάλυψη που λαμβάνουν οι φοιτητές από μερίδα των Μ.Μ.Ε., έχει σημασία πια ποιός αποκαλύπτει αυτά τα θέματα. Ίσως ήταν ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δεν είμαι σπίτι για να το ψάξω.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ
Μπράβο στους δύο καθηγητές για το θάρρος τους...Πολύ μοναχικός ο αγώνας τους γι αυτό και αξίζει διπλά συγχαρητήρια...Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική μαφία φοιτητοπατέρων ,που όμοια της μόνο ο Ελίας Καζάν στο "Λιμάνι της Αγωνίας" έχει περιγράψει...Επί του πρακτέου βέβαια, η λογική του τσαμπουκά των καταληψιών και των πανεπιστημιακών-συνοδοιπόρων τους έχει επικρατήσει πλήρως...Και δεν βλέπω και κανέναν ικανό, να τα βάλει μαζί τους...Εν τω μεταξύ τα ελληνικά πανεπιστήμια θα συνεχίζουν να βουλιάζουν μέσα στη διεθνή ανυποληψία τους...Καληνύχτα...
ΑπάντησηΔιαγραφή(άντε πάλι μου ξέφυγε και πατήθηκε το login)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ στην ΑΥΓΗ, ΝΤΡΟΠΗ όμως και στη Σύγκλητο του Οικονομικού πανεπιστημίου, τα μέλη της οποίας έπρεπε αμέσως μετά την έωλη αυτή διατεταγμένη συνέλευση να καταγγείλουν σύσσωμοι τους φοιτητές που τους τρομοκράτησαν, ομού μετά του συντονιστικού, ώστε για μια φορά επιτέλους τα παλιόπαιδα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους. Επίσης, ιδανικό θα ήταν αν παραιτούντο όλα τα μέλη της Συγκλήτου, για να μη πω και όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του πανεπιστημίου. Σας φαίνεται ακραίο; Καθόλου ακραίο δεν είναι, ή μάλλον μόνο μια τέτοια ακραία αντίδραση θα συνιστούσε κατάλληλη αντιμετώπιση της συμπεριφοράς των φοιτητών. Αλλιώς το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι οι καθηγητές τους φοβούνται και ανέχονται τις συμπεριφορές τους. Κι αυτό τους αποθρασσύνει.
Αν θέλουν να γίνουν ώριμοι πολίτες οι φοιτητές, άξιοι να αποφασίζουν, να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους.
Διότι αν μια οποιαδήποτε ομάδα εφήβων καταστρέψει το γραφείο κάποιου ή το αυτοκίνητο του, είναι γνωστό ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη, αντίθετα θα σημαδευτεί για μια ζωή από αυτή την πράξη της.
Αλλά δυστυχώς, επειδή περισσεύει η δειλία κι ο ωχαδερφισμός και στους μεγαλύτερους, εν προκειμένω στους διδάσκοντες που αφήνουν το συνάδελφο ακάλυπτο κι ανέχονται τους τραμπουκισμούς, γι' αυτό κι οι νέοι φέρονται έτσι.
Από τότε που τη διάβασα αυτή την είδηση, δεν λέει να μου φύγει από το μυαλό...Μήπως να κάναμε κάτι για να δείξουμε σε αυτούς τους καθηγητές πως δεν είναι μόνοι τους, πως δεν έχει επικρατήσει πλήρως ο τραμπουκισμός???Μια συλλογή υπογραφών,κάτι τέλος πάντων ...
ΑπάντησηΔιαγραφήcobden
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ θα φανεί η δύναμη των blogs και ήδη φαίνεται...
Προσπαθώντας να καταλάβω πως ακριβώς λειτουργούν τα πολιτικά συστήματα στον κόσμο κατέληξα οτι δεν είναι ευθεία (αριστερά, δεξια, κέντρο) αλλά κύκλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν λοιπόν σχηματίσουμε σε κύκλο την ευθεία που λέγαμε θα δούμε οτι η ακροδεξιά συνορεύει με την ακροαριστερά!
Είναι ώρα να καταλάβουμε οτι δεν είναι οι ταμπέλες αυτές που κάνουν κάποιον δημοκράτη ή φασίστα!
Η Αυγή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Δεν είναι δυνατόν διάφορα φασιστότεκνα που διατυμπανίζουν αριστερές καταβολές να προσβάλουν έτσι τόσο το κύρος της εφημερίδας όσο και την νοημοσύνη μας!
Στην αρχαιότητα άσυλο ήταν ένας χώρος ιερός που ανήκε στον θεό. Εκείνος που πατούσε στο χώμα του ασύλου είχε το δικαίωμα να αποφύγει την εφαρμογή των νόμων του ανθρώπων στο πρόσωπό του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι αυτές οι ουδέτερες ζώνες σε πραγματικό και σε θεωρητικό επίπεδο, αυτές έστω οι «τρύπες» του συστήματος, είναι απαραίτητες.
Τόσο οι ελευθερίες όσο και η κατάργησή τους έχουν συνέπειες. Και στο κάτω-κάτω δεν μπορεί ολόκληρη η φοιτητική κοινότητα να χαρακτηρίζεται από τις πράξεις κάποιων.
Προσωπικά δεν θα μου άρεσε, στο όνομα της ασφάλειας, να έχει κάποιος κλειδιά από το σπίτι μου, από τα συρτάρια μου, πρόσβαση στον υπολογιστή μου. Εξάλλου ποιός με εξασφαλίζει από εκείνον που έχει αναλάβει την ασφάλειά μου;
Συμφωνώ με φίλες/ους προλαλήσαντες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει «κλικ» στον ίδιο φοιτητή, ο οποίος από χύμα-στο-κύμα νοοτροπία σαν κι αυτές που λέμε τώρα, εάν τυχόν μπει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ξαφνικά αλλάζει, γίνεται.. αρνί που ξαφνικά τον ενδιαφέρουν τα ιδεώδη περί μάθησης, παιδείας, καλλιέργειας κτλ κτλ κτλ. Ο ίδιος άνθρωπος. Με μερικούς μήνες διαφορά.
Οπως επίσης πώς τόσα και τόσα σπουδάια μυαλά/παιδιά δεν κάνουν τίποτε και απλώς ζουν σαν σκιές για μερικά χρόνια εκέι μέσα, παίρνουν το πτυχίο τους & τέρμα - δεν είναι και δικό τους χωράφι?!?! Τις όποιες καλές ή κακές εξελίξεις δεν τις λούζονται κι αυτοί?!?!?!
Ασυλο – ποιό άσυλο? Το άσυλο δε σημαίνει με κυνηγάς τραμπούκε (μεγάλη λέξη, χωράει πολλούς), αλλά εδώ μέσα δεν μπορείς να μπεις? Οπότε εγώ ξαποσταίνω & κοιτάζω να εκμεταλλευτώ τον χρόνο μου όσο είμαι εδώ για να βελτιώσω τη θέση μου για τώρα & μελλοντικά, για μένα και τους άλλους, με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο – και σίγουρα ΧΩΡΙΣ να συμπεριφέρομαι σαν τραμπούκος του χειρίστου είδους... Με ωριμότητα και ψυχραιμία. Ο,τι οι απ’έξω που με κατατρέχουν, ΑΚΡΙΒΩΣ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
Πούν’το?!?!?!
Απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας ανθρώπων? Κάψιμο των εργασιών & των πινάκων και της στέγης ολόκληρης? Σπάσιμο γραφείων, υπολογιστών, διάλυση βιβλιοθηκών? Και βγαίνουμε και παραόξω, και σπάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας για επιδόρπιο?
ΜΑΤ.
Μέχρι νεωτέρας.
Δε με νοιάζει πώς, δε με νοιάζει τι, αν δεν καταστείλουμε, μέχρι we kick ass. We kick ass bad.
Και μετά όλα τ’άλλα.
Οταν φτάνει η κατάσταση στο απροχώρητο, πρώτα προστατεύουμε (ανθρώπους, πνευματικό μόχθο, εγκαταστάσεις & υλικό) και μετά λύνουμε (συζητάμε, αναλύουμε, αποφασίζουμε). Φτιάχνουμε και μηχανισμούς προστασίας (μεγάλη κουβέντα) χρησιμοποιώντας τη γνώση από τέτοιες άθλιες εμπειρίες.
Και για να προστατευτούν αυτοί που αν δεν τις φάνε τώρα, θα τις φάνε αργότερα (στο πολλαπλάσιο), νέο στυλ βραδυφλεγών μηνύσεων, να τους κηνυγάνε μια ζωή – να πας να πιάσεις δουλειά και να εκκρεμούν 10 μηνύσεις από τότε που σαν φοιτητής έσπαγες γραφεία. (Κι αντίστροφα εννοείται, έκλεισες τον δρόμο στην πρόοδο και χαντάκωσες φοιτητές? Βοηθός Ιχθυοκαλλιέργειας στην Πίνδο δυσμενή, αλλά μου φαίνεται απίθανο καθηγητές να κρατήσουν ομήρους φοιτητές!)...
(ε ρε ένας guerrero που σας χρειάζεται...)
Πού ζω? Στη χώρα της σοκοφρέττας μάλλον....
Εκεί όμως ζουν κι αυτοί που τα κάνουν απλώς γιατί Μπορούν.
Ασύλληπτο!
Απλώς έχοντας ζήσει φοιτητές και πόσο μπορούν να προσφέρουν, μου φαίνεται αδιανόητη τέτοια κατάντια. Και φταίμε όλοι, από την οικογένεια μέχρι τα μήντια και φυσικά όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ανεξαρτήτως παράταξης? Μάλλον εξ’αιτίας της κάθε παράταξης – την οποία κι αποτελούμε όλοι μας, ε?
(Αριστερά- ο καλός φοιτητής, που πονάει το πανεπιστήμιο, είναι κατ’ανάγκην ο αριστερός? Ο δεξιός δλδ τι κανει, θα τα μπηστήξει κάτω να πάει σε κολλέγιο άρα δε μας αφορά?)
Αυγούλα, πληζ δλδ, ψαλίδι τώρα? Το 2006? Πού ξημερώνει η μέρα σου? Το εργοστάσιο έκλεισε καρντιά μου, έμεινες με ανταλλακτικά χωρίς αμάξια, κοίτα να τα κάνεις κάτι άλλο (αμπαζούρ πχ) ή φτιάξε εκ νέου αμάξια, εδώ, για τις τοπικές ανάγκες. Οχι, δεν θα τα βάψω... μπλε, αλλά η κατάσταση είναι τραγικά γελοία...
(χμ, και γελοιωδώς τραγική, κι αυτό παίζει...)
Φούντωσα!
(500!)
Αν και τα ξέρουμε, τα βλέπουμε και τα διαβάζουμε καθημερινά, το συγκεκριμμένο ζήτημα με συγκλόνισε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι πολύ απλό. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και υφίσταται τον χειρότερο φασισμό. Τον φασισμό των τραμπούκων του πεζοδρομίου.
Αυτοί που εκλέγονται για να κυβερνούν – με ελάχιστες εξαιρέσεις-ασχολούνται μόνο με τα ανώδυνα και ό,τι τους ενδιαφέρει άμεσα και «προσωπικά». Ισως το ενδιαφέρον τους να φθάνει και μέχρι το κόμμα κάποιες φορές. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο γι' αυτούς!
Πέρα βρέχει...
Αγαπητή kerasia το άσυλο μπορεί να ανήκει στο θεό, αλλά εδώ στη γη που βρίσκεται κάποιος άνθρωπος είναι υπεύθυνος για αυτό. Αν αυτός(οι) ο άνθρωπος αποδειχθεί ανίκανος πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος. Και το άσυλο στα χέρια των φοιτητών μας έχει κοστίσει πολλά δίνοντάς μας τίποτα. Με αυτή τη λογική δεν μπορούν να το κρατάνε. Το ότι μπορεί μετά να είναι χειρότερα δεν είναι δικαιολογία για να διαιωνίζεται μία άσχημη κατάσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήcobden said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στους δύο καθηγητές για το θάρρος τους...Πολύ μοναχικός ο αγώνας τους γι αυτό και αξίζει διπλά συγχαρητήρια..
Che fece .... il gran rifiuto
Elpizw to simerino blog na einai to "tipping point", i stagona pou tha ksexeilisei to potiri, kai kati na ginei (i mipws: kati na kanoume?). Elpizw toulaxiston mesa stis epomenes meres na dw tin eidisi tou bandalismou se prwtoselida efimeridwn. Einai pleon gnwsto oti toulaxiston i Eleutherotupia parakolouthei to blog. As apodeiksei loipon oti einai Eleutherotupia. Kai elpizw na akolouthisoun ki alloi.
ΑπάντησηΔιαγραφήSxetika me to an oi prakseis mias mikris omadas xaraktirizoun ti foititiki koinotita: NAI! An auto den aresei sti foititiki koinotita, as analabei tis euthunes tis, as apomonwsei kai as timwrisei auti tin omada.
Kapote prepei oloi na analaboume tis euthunes mas. Einai kati pou stin Ellada dustuxws de mathainoume pote. Panta kapoios allos ftaiei...
Πολύ απόλυτο σας βρίσκω κ. Δήμου.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Να πάρουν την άποψη και της "άλλης πλευράς".» γελοία δικαιολογία;
Εγώ θα το έλεγα διασταύρωση στοιχείων.
«Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους...», το να συγκρίνεται τους φοιτητές με τους ναζί σας φαίνεται λογικό; Έχετε ακούσει την "άλλη πλευρά" κ.Δήμου;
Χαίρομαι που βλέπω αρκετούς από σας να θυμώνουν. Συμφωνώ με τον αρθρογράφο: φταίνε όσοι σιωπούσαν κι όσοι συνεχίζουν να σιωπούν. Αλλά φταίνε και όσοι δεν κάνουν τίποτα ακόμα κι αν αγανακτούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ΕΜΠ τουλάχιστον, ο τραμπουκισμός είναι καθημερινότητα. Αν διαφωνείς -γιατί αν συμφωνείς όλα είναι εντάξει κι απλώς όταν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν γυρίζεις για λίγο το βλέμμα σου και σφυρίζεις αδιάφορα.
Εκ των έσω, το μεγαλύτερο τμήμα του φοιτητικού σώματος -που δε ταυτίζεται, ούτε εκπροσωπείται από αυτούς και τις πρακτικές τους- μοιάζει μάλλον νωθρό και αποστασιοποιημένο (όσο δε το αγγίζει άμεσα) ώστε να καταφέρει να αντιδράσει.
Απλώς «καταδικάζει» όταν μαθαίνει, αλλά τότε είτε είναι αργά, είτε απλώς είναι αδιάφορο. Λίγοι αρκούν για να διαμορφώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, ελάχιστοι τα αποτελέσματα των συνελεύσεων. Κι έτσι πολύ εύκολα αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται ή και διογκώνεται.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της ενασχόλησής μου έχω δει να συμβαίνουν πάρα πολλά. Με πρόφαση δήθεν «αγώνες» κι αιτία μάλλον σύνδρομα -με τα πιο ήπια εξ’ αυτών να ‘ναι τα μεταπολιτευτικά διδάσκουν την «αμεσοδημοκρατία»... Στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου, του «Πανεπιστημιακού Ασύλου» για το οποίο δήθεν κόπτονται έχουνε στείλει παιδιά στο νοσοκομείο -κι όχι από τους συνηθισμένους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια κομματο-σκυλοκαβγάδες. Έχουν έρθει με καθηγητές στα χέρια, έχουν κάψει, χτίσει, γκρεμίσει, κλειδώσει, βάψει, καταστρέψει πράγματα που ανήκουν σε «προδότες» που τολμάνε να μην «είναι μαζί τους». Σε όσους τολμούν να μη «συμμορφώνονται» με αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου (οι οποίες για κάποιο λόγο δικαιούνται να αφορούν οτιδήποτε και να δεσμεύουν τον οποιονδήποτε σε απόλυτο βαθμό...)
Η σκυτάλη όμως περνάει σε όλους εντός και εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι καιρός να αντιδράσουν...
«Your comment has been saved and will be visible after blog owner approval.» Αυτό τι είναι; Εν δυνάμει λογοκρισία μήπως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο η "άλλη πλευρά" παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια ή κουνάει το κεφάλι μπροστά στην οθόνη του pc, ο προπηλακισμός των δύο καθηγητών είναι μόνο η αρχή. Αυτή η χώρα, παραδομένη εδώ και χρόνια στο ψευτοαριστερό ιδεολογικό τσαμπουκά (και όχι μόνο, όπως φαίνεται) είναι καταδικασμένη να σέρνεται. Συμπαράσταση στους καθηγητές με κάθε δυνατό τρόπο. Κάποιο email τους?
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχημα νέα για όλους εμάς σύντροφοι... Αλλού βρισκόμαστε με τις πράξεις μας κι αλλού νομίζουμε πως ανήκουμε χάρη σε κάποια χαριτωμένα λογάκια και φιλοσοφημένα κλισέ. Ρίξτε μια ματιά στις πράξεις των φοιτητών και κάντε τις αναγωγές.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Η απαίτηση ‘πάρε τη σωστή απόφαση Σύγκλητε’ δεν είναι αντάξια με τη συγκυβέρνηση συνδικάτων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, Τράπεζες και άλλες ΔΕΚΟ;
- Η κατάληψη των ΑΕΙ και το σπάσιμο του γραφείου του καθηγητή δεν είναι αντάξια του ‘κατεβάζω τους διακόπτες’ της ΔΕΗ και του ‘κλείνω την Εθνική’ των αγροτών;
- «Πέρασα» δεν λέει ο φοιτητής και «διορίστηκα» ο δημόσιος υπάλληλος; «Και τώρα θα κάααθομαι» δεν λένε και οι δυο; Ποιός θα τους χαλάσει τη βολή τους; Το κεκτημένο τους;
- Και φυσικά, στις πλάτες των γονιών οι φοιτητές, των φορολογουμένων οι δημόσιοι υπάλληλοι.
- Εννιακόσιες όλες κι όλες σελίδες (30 σελίδες σημειώσεις επί 30 μαθήματα) σε κάνουν επιστήμονα. Όπως ένα κολοβό ωράριο σ’ ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο σε κάνουν εργαζόμενο.
- Κι από την άλλη, η γνώση που προσφέρει το κράτος τα ΑΕΙ, μόνο αντάξια της παραγωγικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες είναι.
Αυτό το κράτος ανήκει στους κολίγες του με την πιο αναρχική έννοια. Ας να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω...
Μια προσπάθεια αντί σχολίου εδώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχημα νέα για όλους εμάς σύντροφοι... Αλλού βρισκόμαστε με τις πράξεις μας κι αλλού νομίζουμε πως ανήκουμε χάρη σε κάποια χαριτωμένα λογάκια και φιλοσοφημένα κλισέ. Ρίξτε μια ματιά στις πράξεις των φοιτητών και κάντε τις αναγωγές.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Η απαίτηση ‘πάρε τη σωστή απόφαση Σύγκλητε’ δεν είναι αντάξια με τη συγκυβέρνηση συνδικάτων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, Τράπεζες και άλλες ΔΕΚΟ;
- Η κατάληψη των ΑΕΙ και το σπάσιμο του γραφείου του καθηγητή δεν είναι αντάξια του ‘κατεβάζω τους διακόπτες’ της ΔΕΗ και του ‘κλείνω την Εθνική’ των αγροτών;
- «Πέρασα» δεν λέει ο φοιτητής και «διορίστηκα» ο δημόσιος υπάλληλος; «Και τώρα θα κάααθομαι» δεν λένε και οι δυο; Ποιός θα τους χαλάσει τη βολή τους; Το κεκτημένο τους;
- Και φυσικά, στις πλάτες των γονιών οι φοιτητές, των φορολογουμένων οι δημόσιοι υπάλληλοι.
- Εννιακόσιες όλες κι όλες σελίδες (30 σελίδες σημειώσεις επί 30 μαθήματα) σε κάνουν επιστήμονα. Όπως ένα κολοβό ωράριο σ’ ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο σε κάνουν εργαζόμενο.
- Κι από την άλλη, η γνώση που προσφέρει το κράτος τα ΑΕΙ, μόνο αντάξια της παραγωγικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες είναι.
Αυτό το κράτος ανήκει στους κολίγες του με την πιο αναρχική έννοια. Ας να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω...
Η κατάσταση είναι τραγική, μιας και τέτοιου τύπου γεγονότα συμβαίνουν συχνά (όποιος έχει επαφή με τον πανεπιστημιακό χώρο το επιβεβαιώνει). Η βία που ασκείται απ' όλες τις πλευρές δίνει μία νέα διάσταση στη φράση "διάλογος με επιχειρήματα" και τελικά επιβιώνει μόνο ο φόβος και η ασυδοσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως, δεν ευθύνεται μόνο η οργανωμένη μειοψηφία η οποία εκμεταλλεύεται την αποχή/αδιαφορία/αηδία των υπολοίπων και αποκτά τον έλεγχο. Συνυπεύθυνοι είμαστε και όλοι εμείς (φοιτητές, καθηγητές, φορολογούμενοι πολίτες) που ανεχόμαστε τέτοιες ενέργειες αντί να απαιτήσουμε και να υποστηρίξουμε μία προσπάθεια αλλαγής.
Οι δυνατότητες ενημέρωσης και άμεσης επικοινωνίας είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ. Το ότι τα συμβάντα αυτά «διαρρέουν», ο κόσμος ενημερώνεται γι’ αυτά, αντιδρά, συζητά και ψάχνει με κάνει να ελπίζω.
Μιχάλης
"Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα πότε έδωσε κανείς το λόγο στους Εβραίους...;
Προς ΝΔ: όποτε πατάω refresh, μου λέει ότι θα ξαναστείλει τα δεδομένα - ελπίζω να μην στέλνω σειρά από κενά σχόλια. Ένα έστειλα, ελπίζω να έφτασε (αυτό δεν είναι προς δημοσίευση, απλά σε περίπτωση που φαίνεται σαν να κάνω πλάκα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ said:
ΑπάντησηΔιαγραφή...ΔΕΝ είναι φασισμός; (Για σας προφανώς είναι δημοκρατία).
Δυστυχώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο οικοδεσπότης - και μάλλον πολλοί άλλοι - θα θεωρούσε τον φασισμό ως το ακριβώς αντίθετο της δημοκρατίας, και το αντίστροφο. Mea culpa.
Λοιπόν, ο φασισμός είναι - κατά τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων - εκτροπή της δημοκρατίας (της αστικής δημοκρατίας πιο συγκεκριμένα) και όχι το αντίθετό της. Γι' αυτό και δε σπεύδω να χαρακτηρίσω "φασιστική" κάθε εκδήλωση βίας - άσχετα αν την επικρίνω.
Επίσης, βεβαίως και δεν θεωρώ φασιστικό να δημοσιεύει κάποιος ένα λογοκριμένο κείμενο, τι σας έπιασε ΝΔ;
ggl said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ απόλυτο σας βρίσκω κ. Δήμου.
«Να πάρουν την άποψη και της "άλλης πλευράς".» γελοία δικαιολογία;
Εγώ θα το έλεγα διασταύρωση στοιχείων.
«Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους...», το να συγκρίνεται τους φοιτητές με τους ναζί σας φαίνεται λογικό; Έχετε ακούσει την "άλλη πλευρά" κ.Δήμου;
Οποιδήποτε πλευρά προσπαθεί να περάσει τις απόψεις της με την βία, χάνει το (όποιο) δίκιο της.
Δεν χρειάζεται καν να την ακούσω - η στάση της μου αρκεί.
Όσο για την comment moderation που σχολιάζετε παρακάτω είναι για να προστατεύει το blog και τους σχολιαστές από τους υβριστές και τους χυδαίους - από τους οποίους έχει πολύ υποφέρει παλιότερα.
Δημοσιεύονται τα πάντα και οι διαφωνίες όπως η δική σας - αρκεί να βασίζονται στο επιχείρημα και να μην βρίζουν.
Vrennus said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο οικοδεσπότης - και μάλλον πολλοί άλλοι - θα θεωρούσε τον φασισμό ως το ακριβώς αντίθετο της δημοκρατίας, και το αντίστροφο. Mea culpa.
Λοιπόν, ο φασισμός είναι - κατά τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων - εκτροπή της δημοκρατίας (της αστικής δημοκρατίας πιο συγκεκριμένα) και όχι το αντίθετό της.
Επίσης, βεβαίως και δεν θεωρώ φασιστικό να δημοσιεύει κάποιος ένα λογοκριμένο κείμενο, τι σας έπιασε ΝΔ;
Με συγχωρείτε αλλά την ίδια ακριβώς τακτική (ομηρεία και βία) εφάρμοζαν οι Ναζί στους διαφωνούντες μέχρι να "συμφωνήσουν".
ΑΝ οι ναζί δεν ήταν φασίστες - τότε ποιοι;
Όσο για την δημοσίευση του κειμένου, εσείς είπατε ότι είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι καταληψίες.
Αυτό δεν είναι πια "Αυγή" αλλά "Χρυσή Αυγή" από τ' αριστερά. Κρίμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και οι καθηγητές... (με την εξαίρεση λίγων) είναι ανάλογοι των διοικήσεων δημοσίων οργανισμών. Δημόσιες σχέσεις και κομματικές ταυτότητες τους έβαλαν όλους εκεί που είναι – όχι η επιχειρηματική δεινότητα και η καινοτομία, όχι η έρευνα και η διδασκαλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήpoly sovara pragmata said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι κ. Δήμου, αλλά πρόκειται για μια διασταύρωση ρεπορτάζ. Τίποτα περισσότερο απ' αυτό που ζητάμε για κάθε δήλωση κάθε «παράγοντα» έτσι;
"Ζητάμε;" Ελπίζω η άποψή σας να μην εκπροσωπεί την "Αυγή" διότι χειροτερεύετε ακόμα την θέση σας.
Ώστε ο από χρόνια τακτικός σας συνεργάτης Διονύσης Γουσσέτης είναι "παράγων" και "διασταυρώνετε την δήλωσή" του; Δήλωση το επώνυμο άρθρο (και δηλωσίας ο Γουσσέτης...)
Αντί να ζητήσετε συγγνώμη από τον ίδιο και τους αναγνώστες σας...
Λευτέρη Κρητικάκη συμφωνώ με τα περισσότερα σχόλιά σου - αλλά άφησε χώρο και για τους άλλους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν ο Χασάπης εθιγε τον Τσιάκαλο γιατι η καλή Αυγή δεν περίμενε μια κυριακή να βάλει και τις δύο απόψεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε για να μη θυμηθώ πότε δεν έβαλε καν επιστολή που έδινε την άλλη άποψη -και μιλάω από προσωπική εμπειρία.
Andy said: “Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια, οι πιο φασίστες ήταν οι Κνίτες.”
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ξαναθυμηθούμε την ιστοριά στο ΑΠΘ με τη >Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού (και εδώ)
Μίλησε τελικά στη Θεσσαλονίκη για το τέλος του κομμουνισμού ο Γάλλος ιστορικός και συγγραφέας Στεφάν Κουρτουά. Όχι όμως στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά σε αίθουσα ξενοδοχείου. Καθώς «εκδιώχθηκε», όπως και ένα ολόκληρο συνέδριο, από μέλη της KNE που αντέδρασαν...
*************************************
Κρατόντας τον «Οδηγητή»
Διάβηκες από μπρος μου
Λουσμένη αρώματα Κοττύ
Στη μπόχα του υποκόσμου
…
Κανένας δεν αγόραζε
δε δίναν σημασία
ήρθα και σε έπιασα αγκαζέ
και σούπα: Έλα Τασία
…
Κνίτισα αρχοντοκνίτισα
Παλιοημερολογήτισα
να γίνουμε ένα εγώ και συ
δόγμα και ανανέωση
…
Πάμε σ’ένα κρυφό κουτούκι
Να φάμε πίτσα ή πεϊνιρλί
Να μου κάνεις λούκι-λούκι
Να σου δείξω ένα λιλί.
Θα κάνεις σού, θα κάνω μού
Και ότι άλλο θες ακόμα
Κι απά στην ώρα του χαμού
Θα σου φωνάξω: «Ένα ειν΄το Κόμμα»
*************************
«Λέσα για Λέσα
Κνίτες ο Βαλέσα
Ήρθε και σας γάμησε
Στη Βαρσοβία μέσα»
(Φιλοσοφική, Ιπποκράτους)
Από τα 80’s ως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην Ευρώπη και δη στην Πολωνία. Για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είμαι σίγουρος…
ΒΙΩΝΟΝΤΑς ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ πΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑπΟ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ πΩ: ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ πΡΑΓΜΑΤΑ - ΜπΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ. ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΙΓΟΥΡΑ πΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ πΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ πΡΑΓΜΑΤΑ.
ΤΟ ΜΟΝΟ πΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ πΡΟΒΑΛΟΥΜΕ πΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.
ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ: ΤΑ πΑΝΕπΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ πΙΟ ΑπΟΤΥΧΗΜΕΝΟ πΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΥΑΛΑ.
ΣΕ ΜπΑΝΑΝΙΕΣ ΟπΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑπΛΩΣ πΑΙΡΝΟΥΝ ΓΛΑΦΥΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.
ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΧΟΛΙΟ (ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ) ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ. ΠΑΡΕΠΕΜΨΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΕ ΣΑΣ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρησιμοποιώ μια φράση-κλισέ απο τα φοιτητικά μου χρόνια (και) στα αμφιθέατρα: "Καλύφτηκα" (έτσι το έλεγαν- σωστό ή λάθος- στη αργκό της εποχής των κομματικών νεολαιών).
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο εκτός απο μια απλή απορία: Ποιός θα αντιμετωπίσει και με ποιά μέσα (νόμιμα και δημοκρατικά) τις "μειοψηφίες" πάσης μορφής, καταγωγής και ιδεολογίας που στο μικρόκοσμο που δραστηριοποιούνται (π.χ Πανεπιστήμιο) μεταβάλλονται σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς βίας και τρομοκρατίας δίχως "ιερό και όσιο";
Κι εγώ νομίζω πώς μόνο με εξέγερση μπορεί να διορθωθούν τα πράγματα. Αλλά εξέγερση σημαίνει οργάνωση. Αν, φερ' ειπείν, μπορούσαμε να μπλοκάρουμε τις εφορίες για δυο μήνες (είναι περίπου ισάριθμες με τις σχολές που κατέλαβαν οι καταληψίες), τότε πιθανώς κάτι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κι εμείς που πληρώνουμε τα έξοδα για την όλη θεατρική παράσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είμασταν σωστά οργανωμένοι, θα μπλοκάραμε και τα ΙΚΑ (το τμήμα εσόδω, φυσικά) και τα μηχανογραφικά τμήματα των τραπεζών.
Αγαπητοί bloggers μην χτυπιέστε με αριστερούς ,δεξιούς, δεξιόστροφους, αριστερόστροφους κλπκλπ , φασισμός είναι τρόπος σκέψης και τίποτα άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ άνθρωπος που αγαπά και σέβεται την ελευθερία του άλλου ποτέ δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να του την στερήσει.
Τώρα γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί οι γονείς , πολιτεία και καθηγητές μεγάλωσαν τους νέους με την αρχή της ήσσονος προσπάθειας.
Για να μείνεις στο γυμνάσιο – λύκειο πρέπει να έχεις βαθμούς κάτω του μηδενός, εάν δε κάποιος καθηγητής τολμήσει να αφήσει πάνω από ένα (1) γίνεται στόχος, μην νομίζετε και οι καθηγητές όμηροι είναι των 15μελων.
Για να μπεις δε στα ΤΕΙ και σε αρκετές Πανεπιστημιακές σχολές αρκεί να έχεις μέσο όρο 5, στα ΤΕΙ τρομάρα τους κάνανε και καταλήψεις και γίνανε πανεπιστήμια, δηλαδή εάν γράψεις 5αρια σε όλα περνάς, τώρα η Γιαννακου το άλλαξε αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις το απέσυρε.
Το όλοι μέσα στα πανεπιστήμια ήταν ένα ωραίο κόλπο του ΠΑΣΟΚ για να μην έχει ανεργία στους νέους από 19 – 25 ετών και οι γονείς να καμαρώνουν που έχουν παιδί φοιτητή, σοβαρά είχα φίλους που τα παιδιά τους ήταν φοιτητές με γραπτά των 5 και καμάρωναν.
Άρα αγαπητοί μου φίλοι πως μπορεί ένας νέος αγράμματος να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, άρα εντάσσεται σε διάφορες πολιτικές οργανώσεις και κινήματα που θα του κάνουν άνετη την απόκτηση του χαρτιού, γιατί πτυχίο δεν είναι, χαρτί το οποίο αποκτιέται με αντιγραφές στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τι να πούμε για τις περίφημες μεταφορές ή για τους καθηγητές που παρουσιάζονται κάθε έξι μήνες, μιλάω δε από πείρα και τα δύο παιδιά έχουν Πανεπιστημιακό πτυχίο.
Ο δε γιος μου σαν μεταπτυχιακός έκανε και έξι μήνες σε πανεπιστήμιο του Βελγίου ,πήγα και το ταξιδάκι μου επ’ευκαιρία, η νύχτα με την μέρα.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής, πως μπορούν οι φοιτητές να καμαρώνουν ότι είναι πρωτοπόροι όταν κάνουν μαθήματα σε αχούρια, αχούρια τα οποία τα έχουν κάνει αυτοί .Αυτά τα λίγα.
ihadafarminafrica said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΙΩΝΟΝΤΑς ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ πΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑπΟ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ πΩ: ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ.
Η είδηση έχει επιβεβαιωθεί από 3 καθηγητές (οι δύο παραιτήθηκαν από την Σύγκλητο). Επιπλέον δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες (λόγω καλής ανάλυσης δεν μπόρεσα να τις ανεβάσω) από το ρημαγμένο γραφείο και τον θρυμματισμένο υπολογιστή.
Λέτε να τα έσπασε ο ίδιος;
Η ενέργεια αυτή είναι πέραν πάσης συζητήσεως απαράδεκτη και καμμία δικαιολογία δεν μπορεί να αρθρωθεί σχετικά με αυτό. Και αποτελεί λόγο άρσης του ασύλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ όμως, πρέπει να επισημάνω ότι:
1. Το ακαδημαϊκό άσυλο αφορά αποκλειστικά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στον ακαδημαϊκό χώρο - αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
2. Οι προτάσεις της Μαριέτας, είναι για τα τούμπανα και προσβάλλουν και το άσυλο όπως ορίστηκε στο (1).
Συγκεκριμένα, το κατάπτυστο κείμενό της, λέει:
...το Επιστημονικό Συμβούλιο του Σ.Α.Π.Ε. συντάσσει μετά από προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. εθνικό κατάλογο πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, τον οποίο υποβάλλει προς έγκριση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. (άρθρο 14, παρ.1)
Σαν το εθνικό Συνταγολόγιο δηλαδή.
Λέει:
Επιλεγόμενο μάθημα (υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής) που σε ένα εξάμηνο έχει δηλωθεί και παρακολουθείται από λιγότερους από δέκα φοιτήτριες ή φοιτητές δεν διδάσκεται κατά το εξάμηνο αυτό.
Άρθρο 15, παρ. 3β.
Δηλαδή άμα ένα μάθημα είναι δύσκολο, ή δεν "πουλάει στην πιάτσα", το καταργούμε.
Λέει:
Ανεξάρτητα από τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο επιτρέπεται με αιτιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, μετά από εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα, η αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου, στο οποίο έχουν διορισθεί ήδη υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ, μόνο εφόσον το νέο γνωστικό αντικείμενο δεν είναι περισσότερο εξειδικευμένο από το ήδη κατεχόμενο
Άρθρο 19, παρ.1γ.
Δηλαδή 40 χρόνια φούρναρης, ακόμα κι αν τα φουρνάρικα εν τω μεταξύ κλείσουν (ποιός κρίνει το "περισσότερο εξειδικευμένο";).
----------------
Αυτά (κι άλλα πολλά) αποτελούν ωμή προσβολή κάθε έννοιας ακαδημαϊκής ελευθερίας κι επιστημονικότητας, και οδηγούν σε ακύρωση κάθε έννοιας Πανεπιστημίου - και στον ουσιαστικό εκφασισμό του.
Αλλά δεν βλέπω να συγκινούμαστε και να οργιζόμαστε αντίστοιχα.
Γιατί;;;;
Χάνονται σχόλια επί σχολίων... Διάλογος πολύ περιορισμένος (άλλο τσατ, άλλο διάλογος.) Κι ακόμα να καταλάβω με το μοντερέισον γιατί δημοσιεύτηκε (τι προσφέρει στη συζήτηση) το δικό μου σχόλιο της Δευ Ιουλ 03, 06:18:23 μμ
ΑπάντησηΔιαγραφήYannis H said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος ΝΔ: όποτε πατάω refresh, μου λέει ότι θα ξαναστείλει τα δεδομένα
Yannis H said...
Χάνονται σχόλια επί σχολίων... Διάλογος πολύ περιορισμένος (άλλο τσατ, άλλο διάλογος.) Κι ακόμα να καταλάβω με το μοντερέισον γιατί δημοσιεύτηκε (τι προσφέρει στη συζήτηση) το δικό μου σχόλιο της Δευ Ιουλ 03, 06:18:23 μμ
Διότι αγαπητέ Γιάννη ήρθε 6 φορές (!) και δημοσίευσα την μία για να φανεί ότι κάτι ήρθε. Τα σχόλια δεν χάνονται, έρχονται και σε 2 διευθύνσεις αλληλογραφίας μου. Αλλά μην κάνετε refresh - τα ξαναστέλνει. Μία φορά αρκεί.
Προφανώς ενέργειες όπως αυτές που περιγράφονται στο άρθρο είναι καταδικαστέες. Συμφωνώ με πολλούς που κατέδειξαν ως κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση τον μεγάλο όγκο των φοιτητών που δεν ενδιαφέρονται. Η δημοκρατία προϋποθέτει συμμετοχή και μάλιστα συνειδητή. Αλλιώς καταλήγει σε θλιβερές στρεβλώσεις της. Ή αλλιώς...έχουμε τη δημοκρατία που μας αξίζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο θα ήθελα να επισημάνω την ευκολία με την οποία ο συγγραφέας του άρθρου καταδυκνύει ως βασική αιτία του συμβάντος το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Για να ξεκαθαριστούν μερικά πράγματα θα παραθέσω την αρχή από ένα άρθρο του κ. Μανωλεδάκη για το θέμα. Δεν ανεβάζω το πλήρες κείμενο γιατί θα περάσω το όριο λέξεων. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει εδώ.
ΤΟ «πρόβλημα του πανεπιστημιακού ασύλου» δεν έχει τη διάσταση που επιχειρείται να δοθεί με την παραπληροφόρηση του κοινού. Σήμερα επιτρέπεται η είσοδος της δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα (δηλαδή κακουργήματα ή και πλημμελήματα) κατά της ζωής. Αυτόφωρα κακουργήματα είναι: Η εισαγωγή, διακίνηση, διάθεση ναρκωτικών ουσιών στους πανεπιστημιακούς χώρους (άρθρο 5 Ν. 1729/1987), η κατασκευή, διακίνηση, απόκρυψη, μεταφορά εκρηκτικών υλών, καθώς και η πρόκληση εκρήξεως (άρθρο 270 και 272 ΠΚ), ο εμπρησμός αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο {αρ. 264 ΠΚ), η ανθρωποκτονία και η απόπειρα της (αρ. 299 ΠΚ), ο βιασμός και η απόπειρα του (αρ. 336 ΠΚ) η μαστροπεία (αρ. 349 ΠΚ) και η σωματεμπορία (αρ. 351 ΠΚ), η σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη (αρ. 310 παρ. 3 ΠΚ) κ.ά.
ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ κατά της ζωής είναι η έκθεση κάποιου σε κίνδυνο (αρ. 306 ΠΚ), η παράλειψη να σώσεις άλλον αν και μπορούσες να το κάνεις χωρίς κίνδυνο της ζωής ή της υγείας σου (αρ. 307 ΠΚ), η άμβλωση μη τη συναινέσει της εγκύου (αρ. 304 παρ. 2), η διαφήμιση μέσων αμβλώσεως (αρ. 305 ΠΚ).
ΓΙΑ όλα αυτά μπορεί να μπει η Αστυνομία στους χώρους των ΑΕΙ χωρίς οιαδήποτε άδεια. Κι όμως, δεν το έχει κάνει, προφασιζόμενη την ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου. Αλλά το απλό ερώτημα είναι: Στους χώρους γύρω από τα γήπεδα ή στα Εξάρχεια στην Αθήνα ή σε άλλους δημόσιους χώρους που γίνονται σοβαρά εγκλήματα από χούλιγκανς ή κουκουλοφόρους, μήπως υπάρχει άσυλο, όταν δεν επεμβαίνει η Αστυνομία; Η εγκληματικότητα εντός πανεπιστημίου είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη εκτός του πανεπιστημίου.
Από επώνυμο φίλο που θέλει να μείνει ανώνυμος έλαβα το εξής email:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Νομίζω ότι το σημερινό θέμα είναι ακόμα μια πτυχή της απαξίωσης της αξιοκρατίας και της εκθείασης του "δημοκρατικού σοσιαλιστικού μοντέλου" στην ελλάδα ή γραικία όπως την αποκαλεί συμπαθής εριστικός commentator.
Τα πράγματα είναι απλά. Τα πανεπιστήμια μας είναι για τα μπάζα (μερικές φορές και κυριολεκτικά!).
Ας δούμε ενδεικτικά και γιατί:
1. Υπεπληθώρα φοιτητών και σχολών. Γιατί; Επειδή ο γραικός πρέπει να βάλει το "βραχιολάκι" στο χέρι του πριν γίνει υδραυλικός. Επειδή ο γραικός περιφρονεί τον υδραυλικό και μετά τον μισεί που βγάζει περισσότερα από αυτόν. Επειδή οι πολιτικοί θέλουν να επανεκλεγούν και δεν αστειεύονται με τέτοια σοβαρά θέματα. Επειδή οι ξενοδόχοι και σουβλατζήδες του Άνω Κουτσουλοχωρίου έχουν αναδουλιές και η τοπική ανώτατη σχολή «Φιλοσοφίας των περιπρωκτικών τίλων» βοηθάει στην φοροδιαφυγή τους.
2. Τεμπελιά και αδιαφορία. Φραπές και χαβαλές και λούφα. Γιατί; Επειδή
a. Οι καθηγητές είναι (σε άλλοτε άλλο ποσοστό) αδιάφοροι γλυφοκώληδες που η ανάσα τους ζέχνει ούρου από τις κατουρημένες ποδιές που ασπάστηκαν εν τη ανελίξει τους. Για να λένε στο χωριό τους ότι γίναν καθηγητές στην πόλη (στην αθωότερη των περιστάσεων)
b. Επειδή ο γραικός είναι τεμπέλης του κερατά
c. Επειδή ο γραικός πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος στο κόσμο και χωρίς προσπάθεια θα υπερσκελίσει τους κουτόγραγκους εν τέλει
d. Επειδή αυτοί που αξίζουν να βρίσκονται στην συγκεκριμμένη σχολή που επιλέξαν και αγαπούν αποτελούν μειοψηφία έναντι των από παραθύρου εισφρυσάντων. Τυγχάνω να είμαι μηχανολόγος μηχανικός. Εξ’ ΑΠΘ προερχόμενος. Μετά αιμοβόρων εξετάσεων εισελθών. Και τώρα βλέπω στην φτωχομάνα Σαλονίκη μηχανικούς του πρωκτού αποφοιτήσαντες από την ίδια σχολή στην οποία εμφανίστηκαν στο 2ο-3ο έτος λόγω μεταγραφής (καρκίνος γαρ η αιτία!). Μερικοί είναι παλιοί συμμαθητές μου απ’ το γυμνάσιο, μερικοί γιοί του καθηγητή, μαθητές του 10-12, τελείως ακατάλληλοι και αδιάφοροι για την δουλειά. Ποιοί λέτε να πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εντατικοποίηση; Εγώ;
e. Επειδή ο γραικός δεν μπορεί να δεχθεί πως αυτός που κόπιασε περισσότερο θα αμειφθεί και περισσότερο και πως η επένδυση σε χρόνο σπουδών ή τεχνικής εξάσκησης λογικό είναι να έχει οικονομικο-κοινωνικο αντίκτυπο όπως γίνεται στην τρισκατάρατη Εσπερία και στις ακόμη πιο τρισκατάρατες ΗΠΑ
f. Επειδή ο γραικός πιστεύει ότι όλοι (του κράτους συμπεριλαμβανομένου) του χρωστάν. Κυρίως του χρωστά το Δημόσιο
Εν ολίγοις: Έχουμε μιά κοινωνία και ένα «πανεπιστήμιο» που μας αξίζει. Εμάς τους «απόγονους» του Σωκράτη! Φίλοι γραικοί, ένα κακέκτυπο ανθρώπου είμαστε: Ρατσιστές, τεμπέληδες, σκοταδιστές. Το λαμπερό μας πνεύμα είναι ένας μύθος. Μόλις βρεθούμε έξω κατεβάζουμε το κεφάλι και πειθήνια ακολουθούμε τα αφεντικά με την ουρά στα πόδια και τότε ώ της εκπλήξεως διαπρέπουμε! Φυσικά δεν φτάνουμε στην κορυφή αλλά φταίνε οι Εβραίοι για αυτό. Οι λίγοι που φτάσαν είναι Μασόνοι φυσικά.
Και ούτε στην μιζέρια μας πρωτοτυπούμε. Δεστε τους γείτονες από ανατολή και πέρα να δείτε πόσο μοιάζουμε με αυτό που φτύνουμε.
Τώρα πλέον μετά τα τελευταία επεισόδια μπήκε πια και στο παιχνίδι και ο περίφημος τσαμπουκάς μας να’ ουμε. Δεν γουστάρουμε ρε!
Να την χαιρόμαστε την γραικία μας φίλοι. Μην απορούμε πως μας προέκυψε, εικόνα μας στον καθρέφτη είναι. Σωτηρία δεν έχει. Έτσι κι αλλιώς όσοι έτυχε να γεννηθούν στην γραικία και καταλάβαν ότι είναι άνθρωποι βρίσκονται έξω ή τρων τα συκώτια τους όπως ο Δήμου εντός.
Τι έλεγε ο Καζαντζάκης; «Μόνο Εβραίους και Ρούσους νοιώθω αδελφούς». Άλλος μασόνος κι αυτός, ε;
Άρα καλά κατάλαβα ότι κάτι είχε ο υπολογιστής! (Είχε διακοπεί η σύνδεση τη στιγμή που έστελνα το σχόλιο και με τα παράξενα μηνύματα που ελάμβανα όταν ξανασυνδέθηκα, κάτι με παραξένεψε).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι refresh κάνω για να δω αν υπάρχουν καινούρια μηνύματα στο μπλογκ. Υπάρχει άλλος τρόπος;
Σορρυ Λευτέρη από εδώ και πέρα κόβεσαι. Έχεις μονοπωλήσει το blog. (Ήδη σου έκοψα δύο).
ΑπάντησηΔιαγραφήnetgull said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα επιτρέπεται η είσοδος της δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα (δηλαδή κακουργήματα ή και πλημμελήματα).
Η βία που ασκείται στην Συνέλευση εμπίπτει αναμφίβολα στα όσα περιγράφει ο κ. Μανωλεδάκης - αλλά ποιος τολμά να καλέσει τους μπάτσους (οι οποίοι δεν θα έρθουν...).
Καταρχήν με συγχωρείτε για την ανορθογραφία μου στα –ετε στο προηγούμενο σχόλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην ουσία τώρα. Η βία είναι ποικιλόμορφη. Πιστεύω πως και τα μέλη της συγκλήτου πήγαν να ασκήσουν βία, καθώς δεν είναι παιδαγωγικό το να δίνει κανείς εξετάσεις τον Ιούλη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, χωρίς μάλιστα να έχει παραδοθεί η ύλη (τουλάχιστον στη σχολή που δουλεύω δεν έχει παραδοθεί). Η διπλή εξεταστική δε με έβλαψε ποτέ σαν φοιτητή, αντίθετα την εύρισκα σαν ευκαιρία να δώσω ένα μάθημα δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν αυτό χρειαζόταν. Βάσει αυτών θα αποτολμήσω να χαρακτηρίσω τη στάση ορισμένων μελών της συγκλήτου εκδικητική.
Και εφόσον,
«Οποιαδήποτε πλευρά προσπαθεί να περάσει τις απόψεις της με την βία, χάνει το (όποιο) δίκιο της. Δεν χρειάζεται καν να την ακούσω - η στάση της μου αρκεί.»
τότε την άποψη των «θιγμένων-εκδικητικών» μελών της συγκλήτου γιατί την ακούτε;
Δε μπορώ να το χωνέψω. Πραγματικά μου φαίνοντα θρασύτατα, ανήθικα, ασύλληπτα όλ’ αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκεφτείτε να πήγαινε το πρωί για μάθημα ο καθηγητής Δήμου (λέμε τώρα ντε...) και να γυρνούσε με ανοιχτό κεφάλι, ή, πιστεύω ακόμη χειρότερα για όλους μας, με καμμένο τον υπολογιστή του...
Κι όχι, κανείς δε με πείθει ότι όποιοι φοιτητές τα κανουν αυτά είναι αυτο-ορμώμενοι. Αλλά παντα υπάρχει και το ΟΧΙ ως επιλογή, δεν χρειάζεται να μπουν στην αντίστοιχη κρεατομηχανή που "προσπαθούν" να πατάξουν, ακόμη και με την προοπτική της καρέκλας αργότερα. Δε μπορεί...
Την αλυσίδα Zara την ξέρουμε όλοι? Ε, είναι πολύ ενδιαφέρον ν'ακολουθήσετε κάποια παρέα που έχει βγει για ψώνια πχ στην Ερμού. Στα αμέσως προηγούμενα καταστήματα, κύριοι/κυρίες, ευγενικά, βγάζουν από τις κρεμάστρες το ρούχο, το κοιτάζουν, το επιστρέφουν ή προχωρούν στο δοκιμαστήριο. Πολιτισμένα.
Στο Zara, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ανθρωποι, μπαίνουν σε ένα κατάστημα-αρένα, με τα ρούχα ήδη πεταμένα ολόγυρα και παιγμένες πωλήτριες να προσπαθούν να λειτουργήσουν σε κατάσταση πανικού, κι αρχίζουν κι εκείνοι να βουτάν ρούχα από παντού, να τα πετάνε επίσης παντού, και στα δοκιμαστήρια σπρωξίδια, αγριάδες, πλήρης ασέβεια στο ρούχο το οποίο θα το αγοράσει κάποιος άλλος τέλος πάντων...
Και ΟΙ ΙΔΙΟΙ άνθρωποι, στο ακριβώς επόμενο μαγαζί, πάλι κύριοι/κυρίες...
Φταίει το μαγαζί? Οι ίδιοι? Συνδυασμός?...
Κι είναι ένα σκέτο μαγαζί, όχι ΤΟ ίδρυμα!
@yannis h,
Ετσι είναι δυστυχώς, καθηγητές με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου (με εξαιρέσεις) και φοιτητές με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου (περνάω εξετάσεις, μαθήματα, πτυχίο, δουλειά, βόλεμα/φράγκα. Να μείνει κάτι ανάμεσα στ'αυτιά μη αναγκαία προϋπόθεση. ΟΚ, με εξαιρέσεις επίσης).
@lefteris,
Ελπίζω να είμαστε on the same page για τα ΜΑΤ: άλλο πανεπιστήμιο, άλλο κράτος, άλλο αστυνομούμενο κράτος. Δεν χωράν ΜΑΤ στην Παιδεία. Δεν θα έπρεπε δλδ. Αλλά όταν απειλούνται τόσα, κάποιος πρέπει να μαζέψει τα λουριά. Κι όσο απλώς they get away with murder, αυτό το πράγμα θα αποθρασσύνεται όλο και περισσότερο.
Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει πολύυυ πριν, να μην καταλήξουμε εδώ, και με τα πρώτα σημάδια να διορθώνουμε προς το πιο σπουδαίο, το πιο μεγάλο, το πιο κοντά στο ιδανικό. Είναι ντροπή να φτάνουμε σε ακρότητες. Αλλά είναι μεγαλύτερη ντροπή να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε το στοιχειώδες, την σωματική ακεραιότητα, σε χώρο πνευματικής ανύψωσης/ πρακτικής εφαρμογής.
Και φυσικά το:
«... ότι η δημόσια περιουσία προστατεύεται και υπάρχει σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.» 07:12:12 μμ
(Μην απαντάς, δε χρειάζεται, ήσουν εξαιρετικά σαφής!)
@heinz,
Φούντωσέ με κι άλλο!
@γεώργιε,
Ωραίο αυτό με τις εφορίες & το ΙΚΑ!!!
@Κύριε «ανώνυμε» επώνυμε φίλε του κ.Δήμου,
Συμφωνούμε κι επαυξάνουμε! Τι κάνουμε όμως, το δια ταύτα, πείτε μας δυό πράγματα σας παρακαλούμε, το χρειαζόμαστε...
Θλιβερή, απέραντα θλιβερή κατάσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίπλα στο πολύ καλό κείμενο που αισχρά κόπηκε από την Αυγή (τι κρίμα...) υπάρχει και ένα ακόμα, κατά τη γνώμη μου εξαίρετο, που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή Καθημερινή. Αυτό του κου Βερέμη.
Το δικό μου σχετικό post στο blog μου, έχει τίτλο "Ο Φασισμός του Χαβαλέ". Κάνω ασφαλώς ένα δεσμό στον τόπο του κου Δήμου, για το άρθρο του κου Γουσσέτη και, εκφράζω κάποιες σκέψεις-με το άρθρο του κου Βερέμη.
Παρά τη ζέστη και τη θερινή ραστώνη, θαρρώ πως το ζήτημα είναι οντολογικής για τον τόπο μας σημασίας και θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε. Έστω και το ελάχιστο, της έκφρασης κάποιων απόψεων.
ο Φασισμός του Χαβαλέ δεν ξέρω αν μπορεί να ηττηθεί, δεν είμαι διόλου αισιόδοξος, αλλά , τουλάχιστον, ας νιώσει πως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι ίσως που νιώθουν αποτροπιασμό για τα τεκταινόμενα.
AΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήggl said...
"Στην ουσία τώρα. Η βία είναι ποικιλόμορφη. Πιστεύω πως και τα μέλη της συγκλήτου πήγαν να ασκήσουν βία..."
ΤΙ;
Έδειραν κανένα; Φυλάκισαν κανένα;. ΟΧΙ: Ασκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους, ψηφίζοντας δημοκρατικά. ΚΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΒΙΑ!
Νέο σύνθημα: "Βία στη Βία της Συγκλήτου".
Ακούς εκεί να αποφασίζουν οι καθηγητές για τις εξετάσεις...
Τα έχω χαμένα!
@ggl
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να γίνει διπλή εξεταστική? Δηλαδή αν κάτι δεν το ξέρουμε θα το μάθουμε καλύτερα? (δυστυχώς η απάντηση είναι "Ναι", γιατί στην Ελλάδα πολλά μαθήματα περνιούνται με 3-ήμερο διάβασμα).
Και για να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, δεν καταλαβαίνω γιατί να μη χαθεί το εξάμηνο. Αφού όπως σωστά λες, η ύλη δεν έχει διδαχθεί. Θα καλυφθούν τόσες χαμένες βδομάδες σε 1-2? Θα μου πεις "μα γιατί να χαθεί το εξάμηνο?"
Γιατί όπως είπα και πριν, πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας. Θέλουμε να κάνουμε "αγώνα" κλείνοντας τη σχολή? Δικαίωμά μας (το συζητάμε αυτό, αλλά ας πούμε πως είναι δικαίωμά μας). Δεν πρέπει όμως να πληρώουμε κάποιο τίμημα γι'αυτό? Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη θέλουμε? Και για αυτούς που ήταν κατά των καταλήψεων: ας ψήφιζαν κατά κι ας πείθανε και τους φίλους τους να κάνουνε το ίδιο. Αλλά μάλλον οτυς βόλευαν οι καταλήψεις γιατί είχε καλό καιρό για φραππέ στην παραλία. (Θυμάμαι πολλούς συμφοιτητές μου υπερ των καταλήψεων τις βδομάδες πριν τα χριστούγεννα, ξέροντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί το εξάμηνο...)
Δυστυχώς κανένας Έλληνας καθηγητής δε θα τολμήσει να πει πως χάθηκε το εξάμηνο γιατί την επομένη μπορεί να βρει το αυτοκίνητό του καμμένο ή το γραφείου του γυαλιά-καρφιά...
Οι καθηγητές είναι αδιάφοροι γλυφοκώληδες που η ανάσα τους ζέχνει ούρου από τις κατουρημένες ποδιές που ασπάστηκαν εν τη ανελίξει τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω βρωμόστομα ο επώνυμος φίλος!
Καλά αφεντικό έχεις τέτοιους επώνυμους φίλους και μας τους κρύβεις;
Εκφράζοντας θέλω να πιστεύω τα αισθήματα της πλειοψηφίας, απευθύνω επείγουσα έκκληση στον επώνυμο φίλο να φτιάξει nickname και να μπουκάρει στη νικοδήμειο αρένα.
poly sovara pragmata said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για να μην ξεχνιόμαστε: επί της ουσίας πολλά δίκια, αλλά να μην τα χάνουμε ένεκα εκνευρισμού, ε;
Εμένα δεν είναι συνεργάτης μου ο κ. Γουσέτης, εσάς μήπως είναι φίλος σας; Μπορώ να καταλάβω τότε τον εκνευρισμό..."
Περιέργως το θέμα έχει εκνευρίσει και το 99% των σχολιαστών (που πρώτη φορά ακούνε για τον Γουσέτη) και το 99% των μπλόγκερς (έχει βουίξει η Μπλογκόσφαιρα). Είστε εντελώς μόνος κύριε Πολυ Σοβαρά και μάλλον εσείς δεν είστε σε καλή μέρα...
Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου. Και μετά από 50 χρόνια τα ίδια θα λένε. Και πριν 50 χρόνια τα ίδια λέγανε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλα νέα; Βαρέθηκα ρε Νίκο αδιέξοδα θέματα που πίσω τους βρίσκεται η αρπαχτή. Γιατί δε λέμε τα πράγματα με το όνομά τους;
Έχοντας καθίσει πίσω [αλλά πια και μπροστά] από τα φοιτητικά έδρανα, επιτρέψτε μου να διασπάσω την εντυπωσιακή ομοφωνία που φαίνεται grosso modo να επικρατεί στο blog σας αναφορικά όχι μόνο με την -προφανώς καταδικαστέα- υπόθεση Γουσέτη, αλλά και για τις συγκλίνουσες ερμηνείες για την κατάσταση στα ελληνικά Α.Ε.Ι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμμερίζομαι όσο ελάχιστοι την αγωνία, την πίκρα αλλά και την οργή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που βάλλονται πανταχόθεν.
Αυτη τη φορά από την -μάλλον- οργανωμένη φοιτητική (;) βιαιότητα σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.
Όμως...
Χλευαστικές αναφορές του τύπου "μισή ώρα στους Εβραίους αι μισή ώρα στον Χίτλερ", με ξενίζουν όταν προερχονται από εσάς κ. Δήμου...
Ίσως, πάλι, και να έχω εσφαλμένη εικόνα για τη νηφαλιότητα που θεωρούσα πως σας χαρακτηρίζει.
Εν πάση περιπτώσει, αναρωτιέμαι αν διαπιστώσατε πως -όπως ορθά επισημαίνει ο vrennus- ότι το ποστ αυτό λειτούργησε ως δούρειος ίππος για την ανάδειξη του διαμφισβητούμενου για τους περισσότερους-μα βαθιά συμβολικό για κάποιους ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου.
Τίποτα το μεμπτό ασφαλώς ως εδώ.
Το ότι όμως το δικτυακό σας μετερίζι χρησιμοποιείται για να κατακλυστούμε από χαρακτηρισμούς με συγκεκριμένη στοχοθεσία: για τη φασιστική Αριστερά-περίπου _συλλήβδην_, για τα "φασιστότεκνα" και το λαθρόβιο φύλλο, .. ε, αυτό νομίζω πως 'κάτι' σημαίνει..
"Βρήκαμε παπά, να θάψουμε πεντέξι;"
Μην βιαστείτε να με αδικήσετε.
Δεν είμαι καν τακτικός αναγνώστης της Αυγής-καταγγέλω καθε μορφής λογοκρισία, απ' όπου κι αν προέρχεται.
Θα χρέωνα δε στη διεύθυνση της συγκεκριμένης εφημερίδας ηλιθιότητα παρα λογοκριτική διάθεση-αλλά αυτό είναι η δική μου προσωπική εντύπωση που πηγάζει από άλλες εμπειρίες..
Έχω την αίσθηση όμως ότι άλλο είναι εδώ το 'πρόβλημα' μας.
Αυτό που τόσο γλαφυρά σπεύδει να τονίσει η πλειοψηφία των συνομιλητών: οι τεμπέληδες φοιτητές, το άθλιο επίπεδο σπουδών για το οποίο χρεώνονται οι ίδιοι-κουβέντα για την κυβερνητική ταμπακέρα..
Και βέβαια τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου!-όσο για τα μέλη ΔΕΠ, όταν δεν πρόκειται για τον άτυχο Βασαλο αλλά για οργανωμένες διεκδικήσεις, έχουμε να ακούσουμε πολλά-όσα ήδη δηλ 'καλά' γνωριζουμε: για τους "αγράμματους, τεμπέληδες πανεπιστημιακούς" με τα ανερμάτιστα οικονομικά αιτήματα, τις παχυλές απολαβές κλπ, κλπ..
Ας είναι..
Για το θέμα του ασύλου επί της ουσίας προσυπογράφω τη θέση του heinz-προτείνω μόνο να πάψουμε να είμαστε τόσο υποκριτικοί και κατατι στοχαστικότεροι όταν θίγουμε τόσο σύνθετα προβλήματα.
Όλοι μας..
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Απλά θλίβομαι - για πολλά :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως επανέλθω αργότερα...
@suigenerisav
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σχόλιό σας αποδεικνύει άλλη μία ασθένεια της ελληνικής σκέψης: το "ναι μεν έχετε δίκιο αλλά το κείμενό σας λειτουργεί ως δούρειος ίππος" (άρα δεν έχετε).
Με την συνομοσιολογία του "δούρειου ίππου" εξαφανίζεται και η ελάχιστη δυνατότητα κριτικής. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτα διότι κάπου δίνουμε άλλοθι... κλπ. κλπ.
Και δεν σας περνάει από το νού ότι μπορούμε να διαφωνούμε ΚΑΙ με την κρατική πολιτική ΚΑΙ με την βία των φοιτητών ΚΑΙ με την λογοκρισία της "Αυγής";
Επειδή οι πολιτικοί θέλουν να επανεκλεγούν και δεν αστειεύονται με τέτοια σοβαρά θέματα. Επειδή οι ξενοδόχοι και σουβλατζήδες του Άνω Κουτσουλοχωρίου έχουν αναδουλιές και η τοπική ανώτατη σχολή «Φιλοσοφίας των περιπρωκτικών τίλων» βοηθάει στην φοροδιαφυγή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι κάποτε πρέπει να γίνει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος για το εκλογικό σύστημα της χώρας(τον έχω κουράσει τον Heinz, but I insist!) Η γνώμη μου είναι πως όσο συντηρείται το παρόν εκλογικό σύστημα με το σταυρό, τόσο θα αυξάνεται και ο φόβος του πολιτικού κόστους, η κατάρα του πολιτικού μας συστήματος. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες επιθυμούν αλλαγές σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Και όμως, κάθε φορά που αυτές οι αλλαγές πάνε να πάρουνε σάρκα και οστά δια της νομοθετικής οδού, ένα αόρατο (όχι και τόσο) χαλινάρι τις τραβάει με δύναμη προς τα πίσω και τις τσακίζει (βλ. παιδεία, ασφαλιστικό, κτλ.). Και αυτό γίνεται εσαεί!
Αν οι πολιτικοί ήταν απαλλαγμένοι από το άγχος της επανεκλογής τους, θεωρώ ότι κάποια αρνητικά φαινόμενα, για τα οποία εδώ μέσα τόοοσες φορές έχουμε συζητήσει, όπως ο λαϊκισμός, ο νεποτισμός, η αναξιοκρατία, η ακινησία και η «μονιμότητα» του πολιτικού συστήματος, η αρνητική επιρροή της εκκλησίας (άγχος μεγάλο έχουν οι πολιτικοί να εξασφαλίσουν μια φωτογραφία πλάι-πλάι στον οικείο μητροπολίτη και αν σταθούν τυχεροί και έχουν φωτο με τον αρχιεπισκοπίξ, τοτε… χαράς ευαγέλια!), η βία στα γήπεδα, ο κρατισμός σε συνδυασμό με την έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας, η διαφθορά (το μεν νόμιμο κέρδος είναι μεμπτό, το δε μαύρο… «αφού όλοι κλέβουν, γιατί όχι και εγώ;») και πάρα πολλά αλλά.
Το παράδειγμα της Aphrodite με το Zara, μου έφερε στο μυαλό της ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες aka αχούρια. Γιατί στην Ελλάδα υπάλληλοι και πελάτες καπνίζουν στις υπηρεσίες ενώ στο εξωτερικό όχι; Γιατί οι φοιτητές προκαλούν στο ελληνικό πανεπιστήμιο ασχήμιες που έξω δε θα μπορούσαν καν να διανοηθούν; Μάλλον η περίσσια επαναστατικότητα θα φταίει – “εμείς δεν είμαστε φλούφληδες σαν τους άλλους!”
Συμφωνώ με τον επώνυμο-ανώνυμο που λέει: Το λαμπερό μας πνεύμα είναι ένας μύθος. Μόλις βρεθούμε έξω κατεβάζουμε το κεφάλι και πειθήνια ακολουθούμε τα αφεντικά με την ουρά στα πόδια και τότε ώ της εκπλήξεως διαπρέπουμε!
Η πλειοψηφία δέχεται ότι και ο εωσφόρος χρειάζεται τον Κούγια του. Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι σήμερα, να υποστηρίξει στο ελληνικό πανεπιστήμιο κάποιος τις θέσεις του Προέδρου Μπους. Ο Αντιαμερικανισμός εδώ είναι αυτονόητος, αλλά αν υποθέσουμε ότι έστω και ένας ΄Ελληνας έχει διαφορετική άποψη; Ως γνωστόν, οι ομοεθνείς μας στο εξωτερικό δε συμμερίζονται απόλυτα τις δικές μας ιδεοληψίες, οι οποίες γεννήθηκαν, γιγαντώθηκαν και ρίζωσαν κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αυτοί έχουν άλλα βιώματα και πολιτικές παραστάσεις (το γραικαλβανικό κιτς, όμως, δεν το έχουν αποβάλει ακόμη).
. Στον τοίχο υπήρχε ένα σύνθημα: «Καμιά ειρήνη με τους καθηγητές». Και ένα άλλο, που φαίνεται στη φωτογραφία: «Φασίστα Βασσάλο θα σε κρεμάσουν οι φοιτητές».
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό το απόσπασμα τα λέει όλα.
και να κοπούν τα παραμύθια ότι δεν εκφράζουν το σύνολο της Επιτροπης γιατί είναι άγρια ψέμματα.
τέτοιοι και χειρότεροι είναι.
Λοιπόν, σχετικά με το φαινόμενο της διάλυσης των Ελληνικών πανεπιστημίων τεράστια ευθύνη φέρουμε οι φοιτητές ως μονάδες αλλά και ως ολότητα.
αφού δε μπορούμε να προστατέψουμε το πανεπιστήμιο μας είμαστε ανίκανοι. απλά πράγματα.
@ ggl
&
@ poly sovara pragmata
ΕΛΕΟΣ! stop shit-bombing!
Σεβαστέ κύριε Δήμου, αλλά και (ελπίζω) εν δυνάμει φίλε Νίκο, έχετε δικαίωμα να διαφωνείτε ΚΑΙ με την κρατική πολιτική ΚΑΙ με την (υπαρκτή) βία των φοιτητών ΚΑΙ με την λογοκρισία της «Αυγής». Όπως, επίσης άλλωστε, έχετε και το δικαίωμα να μετατρέπετε αυτό το μπλογκ σε όχλο φανατικών. Κατά του (υπαρκτού) φασισμού, βεβαίως...
ΑπάντησηΔιαγραφήbadlydawnbox said:Η γνώμη μου είναι πως όσο συντηρείται το παρόν εκλογικό σύστημα με το σταυρό......
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα αγαπητέ αυτό που θέλει πρώτα την εξουσια μετά μανίας είναι το κόμμα,εάν νομίζεις ότι τον Κωστάκη και τον Γιωργάκη τους ενδιαφέρει ποιους βουλευτές θα έχουν από κάτω τους είσαι γελασμένος,πολιτική χαράσει ο πρωθυπουργος με το επιτελίο του και κανείς άλλος!!!
Προς ΝΔ,τα μάθατε σε μια πόλη της Ισπανίας,νομιζω στην Valencia, έγινε δυστύχημα στο μετρο με 30 νεκρους,το δυστύχημα έγινε στον σταθμό ΙΗΣΟΥΣ και σε λίγες μέρες πάει ο Παπας,μήπως είναι κανένα σημάδι αυτό!!!
kapsokalyvas said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Όπως, επίσης άλλωστε, έχετε και το δικαίωμα να μετατρέπετε αυτό το μπλογκ σε όχλο φανατικών".
"Όχλος φανατικών;". Βαριά κουβέντα φίλε Μάριε. Και άδικη. Μόνον όχλο δεν αποτελούν οι σχολιαστές ενός blog - εκτός αν χάσαμε το νόημα των λέξεων. Και φανατικών, γιατί; Επειδή συμφωνούν οι περισσότεροι; Μήπως έχουν δίκιο; Επειδή αγανακτούν; Μήπως πάλι έχουν δίκιο;
Κύριε harry reloaded, με συγχωρείτε αλλά τι το κακό έχει η "κλασσική σκέψη καλοπροαίρετης αστής κυρίας";
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φανατικών, γιατί; Επειδή συμφωνούν οι περισσότεροι; Μήπως έχουν δίκιο; Επειδή αγανακτούν; Μήπως πάλι έχουν δίκιο;
Άμα πιστεύετε πως η αγανάκτηση απέναντι σε μία σάπιλα δεκαετιών είναι φανατισμός τότε
σας διακατέχει βαθιά θολούρα κε. Kapsokalyva....
να το κοιτάξετε.. μην το αφήσετε έτσι..
Υ.Γ. "...καλοπροαίρετης αστής κυρίας..." μ' αρέσει αυτό, θα το κρατήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Νίκο Δήμου,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο «όχλος» είναι μεταφορά. Και ναι, πάρα πολλά σχόλια τα διάβαζα με αυτήν ακριβώς την αίσθηση να κυριαρχεί μέσα μου. Αλλά, ας δεχθούμε πως εγώ είμαι «υπερευαίσθητος» στους όχλους και στους φανατισμούς... Πάει καλά...
Η συμφωνία των περισσοτέρων, κατ’ εμέ, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα! Το αναμφισβήτητο δίκιο τους είναι το 50% της υπόθεσης. Και μόνον.
Όσο για την αγανάκτηση, ναι είναι πολύτιμη κάποιες φορές (ας προβληματιστούμε, όμως, εάν εδώ πρόκειται για μια από αυτές...). Αλλά τότε θα πρέπει να αναλογισθούμε δυο φορές και την βάνδαλη οργή των νεαρών με τις κουκούλες. Δεν υπάρχουν, πιστεύω, αποδεκτές και μη αποδεκτές οργές. Υπάρχουν, ελπίζω, νοήμονα όντα που παλεύουν με το «ερπετικό υπόστρωμα» του νεοεγκεφάλου τους.
Τέλος, αν θέλετε, ας χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη λέξη για την «αγανάκτηση». Η έκφραση «αγανακτισμένοι πολίτες», σε κάποιους παλαιότερους, λέει πολλά...
Υ.Γ.2: Αν μετά από δύο πτυχία ελληνικών Α.Ε.Ι., ένα θεωρητικό κι ένα καλλιτεχνικό, ένα μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης σε βρετανικό Α.Ε.Ι., πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεκαπεντάχρονη συνεργασία με έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς για σχεδιασμό πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, έλεγχο κι αξιολόγηση, οκτάχρονη συνολικά θητεία στα Δ.Σ. ενώσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων και διάφορα άλλα, κατέληξα να έχω "κλασσική σκέψη καλοπροαίρετης αστής κυρίας", σημαίνει ότι αυτών των κυριών η σκέψη βρίσκεται πολύ ψηλά, σε σχέση με το ζήτημα που μας απασχολεί. Καλά θα κάνατε λοιπόν να τους δίνατε περισσότερη προσοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε suigenerisav, νομίζω ότι κι εσείς αποτελείτε κλασσικό παράδειγμα του πόσο μπορεί να εξωκείλει κι η πιο καλοπροαίρετη σκέψη. Να σας θυμίσω ότι όχλος ονομάζεται η ομάδα ανθρώπων που υιοθετεί κοινή άποψη άσκεφτα, επειδή την υιοθετούν όλοι και προβαίνει εξ αυτής σε πράξεις στις οποίες δεν θα τολμούσε να προβεί ο καθένας μόνος του διότι θα φοβόντουσαν τις συνέπειες, τις οποίες ως όχλος δεν θα υποστούν ή θα μοιραστούν. Καμία σχέση με τους γράφοντες σ' αυτό το φόρουμ που διατηρούν την ψυχραιμία τους, την ατομικότητα τους, ενίοτε και την επωνυμία τους και ούτε προβαίνουν ούτε παροτρύνουν σε πράξεις. μήπως ο ορισμός του όχλου σας θυμίζει κάποια άλλη ομάδα πολιτών που μας απασχολεί σ' αυτή τη συζήτηση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς τα φαινόμενα αυτά αποτελούν μία ακόμα χρόνια παθολογία της παρανοϊκής νεοελληνικής πραγματικότητας, που δεν λέει να διορθωθεί. Ως πανεπιστημιακός και ο ίδιος θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση μου στον συνάδελφο Βασίλη Βασσάλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήkapsokalyvas said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τέλος, αν θέλετε, ας χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη λέξη για την «αγανάκτηση». Η έκφραση «αγανακτισμένοι πολίτες», σε κάποιους παλαιότερους, λέει πολλά..."
Είναι η τρίτη φορά που μας βρίζετε συλλογικά Μάριε (δεν θα σας πω φίλο, τώρα). Μας ονομάσατε όχλο, μας είπατε φανατικούς και τώρα μας παρομοιάζετε με τους κλασικούς "αγανακτισμένους πολίτες". Κι όλα αυτά επειδή επικρίναμε μία πράξη βίας και μία πράξη λογοκρισίας.
Κρίμα. Παρόλη την ευαισθησία και το ταλέντο σας, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τα κατάλοιπα του αριστερού ολοκληρωτισμού.
Maria Velliou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε suigenerisav...
η πολύ σωστή κριτική σας (και ανάλυση της έννοιας όχλος) απευθυνόταν στον kapsokalyvas - αυτός την χρησιμοποίησε.
Καλό βράδυ σε όλους. Κρίμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο περιστατικό που αναφέρετε είναι ανατριχιαστικό. Κι ακόμη πιο ανατριχιαστικό είναι το κενό σιωπής που ακολουθεί, ειδικά από όλους εκείνους που θα έπρεπε να μιλήσουν, να καταγγείλουν, να εξεγερθούν, να συμπαρασταθούν σε όσους χλευάζονται, απειλούνται και διώκονται. Πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, εφημερίδες, κανάλια, διαμορφωτές γνώμης, πολιτικά κόμματα, νεολαίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι που με φοβίζει, με απελπίζει και με θλίβει. Η συνωμοσία της σιωπής, που καταλήγει συνενοχή. Όταν όμως χτυπά η καμπάνα, είναι γνωστό πλέον για ποιον χτυπά...
@ggl:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Στην ουσία τώρα. Η βία είναι ποικιλόμορφη. Πιστεύω πως και τα μέλη της συγκλήτου πήγαν να ασκήσουν βία, καθώς δεν είναι παιδαγωγικό το να δίνει κανείς εξετάσεις τον Ιούλη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών,...
Αχ, καλέ σκάσαμε!
...χωρίς μάλιστα να έχει παραδοθεί η ύλη"
Η ύλη μπορεί να μην έχει παραδοθεί, αλλά το πνεύμα σίγουρα...
@Heinz:
Χρήσιμα τα αποσπάσματα που αναφέρεις. Χωρίς να τα έχω διαβάσει είχα κι εγώ την εντύπωση (που τώρα ενισχύεται) ότι πρόκειται για ένα συντηρητικό, ανούσιο ψευτονοικοκύρεμα. Και με άθικτο τον κυρίαρχο συγκεντρωτισμό όπως φαίνεται. Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, την εξουσία ουδείς (και ουδεμία). Η χολέρα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι ο συγκεντρωτισμός, πάνω απ'όλα.
Ανεβάζω στο blog μου σύνδεση προς το άρθρο...
Κύριε Δήημου, συγγνώμη, πράγματι μπερδεύτηκα, ο suigenerisav αναφέρεται σε "δούρειο ίππο".Άστοχο επίσης, διότι ο δούρειος ίππος χρησιμεύει για την κρυφή και δόλια μεταφορά εχθρικών, φθοροποιών και καταστρεπτικών στοιχείων. καμία σ΄χεησ, όαλ εδώ γίνονται στα φανερά. Χρησιμοποιούμε τα blogs για να διοχετεύουμε απόψεις που λέγαμε ο καθένας σε ένα μικρό κύκλο φίλων και να τις μοιραζόμαστε επιτέλους με πολλούς, χωρίς να υφιστάμεθα τη λογοκρισία των συμβατικών Μ.Μ.Ε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνούμε σε πολλά ίσως, συμφωνούμε ομως σε ξεκάθαρα θέματα όπως αυτό που τέθηκε σήμερα. Που δεν χωρά "ναι μεν αλλά", διότι γίνεται συνένοχος. "Ναι μεν αλλά" στη βιαιοπραγία και την απειλή κατά ζωής; Διότι γι' αυτό μιλάμε.
Όσο για τις απόψεις του heinz για το νομοσχέδιο, αντίθετα μ' εκείνον βρίσκω τα άρθρα που παραθέτει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θέλω να αναλώσω άλλο χώρο γι' αυτό εδώ.
Αυτό με το οποίο τρόμαξα εγώ αγαπητέ κ. ΝΔ, είναι ότι την είδηση δεν την είδα σε κάποιο μεγάλο κανάλι, ούτε την διάβασα στα γνωστά πόρταλ, ούτε την άκουσα στα γνωστά "ενημερωτικά" ραδιόφωνα. Κι ως επαγγελματία του είδους, αυτό με τρομάζει πρώτα. Κι έπειτα, τα υπόλοιπα -φυσικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήdiastimata said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αυτό με το οποίο τρόμαξα εγώ αγαπητέ κ. ΝΔ, είναι ότι την είδηση δεν την είδα σε κάποιο μεγάλο κανάλι, ούτε την διάβασα στα γνωστά πόρταλ, ούτε την άκουσα στα γνωστά "ενημερωτικά" ραδιόφωνα".
Από αυτή την άποψη πρέπει να πούμε πως η (συνήθως συντηρητική) Καθημερινή και ο Αντώνης Καρκαγιάννης έσωσαν την τιμή του Ελληνικού Τύπου. Αλλά να είναι η Καθημερινή πιο "ανοιχτή" από την Αυγή; Να η απογοήτευση.
Με την ευκαιρία επικοινώνησε μαζί μου με email στέλεχος της Αυγής που μου έγραψε:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δεν θα ήταν λογικότερο να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση της ΑΥΓΗΣ πριν παρουσιάσετε τη "δική" μας θέση για το κείμενο
του Δ. Γουσέτη; Και κυρίως πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα
και χαρακτηρισμούς;"
(Φαντάζομαι πως εννοούσε την δική σας θέση).
Απάντησα πως το blog μου είναι ανοιχτό για όλους και θα δημοσιεύσει την άποψη της Αυγής (χωρίς λογοκρισία).
Δεν έχει χρώμα η λογοκρισία... ξαναγυρνάμε με ταχύτητα φωτός προς τα πίσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν κρίνω κανέναν. Αλλά, φοβάμαι μήπως γίνουν όλα πολύ χειρότερα από τώρα (και στο θέμα του κειμένου και στο θέμα του ασύλου).
(Ειλικρινά λυπάμαι που 'κόπηκε' αυτό το ειλικρινές κείμενο)
Το να απομονώνει κανείς φράσεις και μετά να τις διαστρέφει είναι μια καλή τακτική κ. Δήμου. Ειδικά όταν το συνδυάσει με αλαλαγμούς φέρνει καταπληκτικά αποτελέσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς άνθρωπος που κάνει μάθημα σε φοιτητές σας εξέθεσα γιατί η απόφαση που πήγε να λάβει η σύγκλητος ήταν αντιπαιδαγωγική και μου έμοιαζε να φέρει τη σφραγίδα της εκδίκησης, αλλά αυτό μάλλον σας είναι αδιάφορο. Το σημαντικό είναι οι εντυπώσεις και όχι η ουσία. Γιατί αν θέλει να δει κανείς την ουσία αντιμετωπίζει ένα θέμα σφαιρικά και όχι προκατειλημμένα. Αυτό θα σήμαινε κ.Δήμου να μάθετε και τα κίνητρα της άλλης πλευράς, το οποία επιδεικτικά τονίσατε πως σας είναι αδιάφορα.
Με βρίσκει σύμφωνο η άποψη σου Οδυσσέα για την ανάληψη ευθυνών εκ μέρους των φοιτητών. Μια τέτοια ανάληψη ευθυνών θα ήταν μια καλή αρχή για όλη την κοινωνία μας. Θα ήταν μια πολύ επαναστατική αρχή.
Από το μεσημέρι που διάβασα την είδηση αναρωτιέμαι αν αυτό το post θα καταφέρει να αλλάξει κάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως απλώς χάνουμε την ώρα μας συζητώντας μεταξύ μας?
Θα ήθελα να ρωτήσω όσους εργάζονται στο χώρο των ΜΜΕ: δεν αξίζει το θέμα αυτό δημοσιότητας? Τόσο σημαντικό δηλαδή είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που κρύβουμε το τι γίνεται μέσα στις καταλήψεις?
Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η υποστήριξη της κοινής γνώμης στους "αγώνες" των φοιτητών αν ήξερε το σι συμβαίνει εκεί μέσα. Άραγε οι ίδιοι οι φοιτητές τα ξέρουν αυτά?
Δεν υπάρχει καμία ντροπή πλέον?
ΥΓ: Γνωρίζω για τα "πλαίσια" των παρατάξεων. Αλλά κάποιες φορές πρέπει να επιλέξουμε το μικρότερο κακό. Η ευθύνη για τις επιλογές δική μας.
Ελπίζω η απάντηση της Αυγής (αν έρθει) να φτάσει σύντομα. Σε λίγο θα πάω για ύπνο και τα σχόλια που θα έρθουν μετά, θα δημοσιευθούν αύριο το πρωί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα σκεψη: σήμερα επισκέφθηκαν αυτό το blog σχεδόν 2000 άτομα - πολύ περισσότεροι αναγνώστες από τον μέσο όρο της Αυγής. Αν προσθέσουμε και τα άλλα blogs στα οποία έπαιξε το θέμα, ο αριθμός πολλαπλασιάζεται.
Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας.
ggl said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα σήμαινε κ.Δήμου να μάθετε και τα κίνητρα της άλλης πλευράς, το οποία επιδεικτικά τονίσατε πως σας είναι αδιάφορα.
Από την στιγμή που εκφράζονται με την βία μου έγιναν αδιάφορα. Αυτο-ακυρώθηκαν.
Καληνύχτα!
ΝΔ said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγχωρείτε αλλά την ίδια ακριβώς τακτική (ομηρεία και βία) εφάρμοζαν οι Ναζί στους διαφωνούντες μέχρι να "συμφωνήσουν".
Κι όχι μόνον οι Ναζί - και ΔΕΝ αναφέρομαι ΜΟΝΟΝ στις χώρες του "(αν)ύπαρκτου σοσιαλισμού". Η ομηρεία κι η βία δεν είναι αποκλειστικότητα των φασιστικών καθεστώτων, είναι κοινότατος τόπος.
Όσο για την δημοσίευση του κειμένου, εσείς είπατε ότι είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι καταληψίες.
??????
Είναι πραγματικά λυπηρά τα όσα συμβαίνουν στα ιδρύματά μας (ιδρύματα όνομα και πράγμα). Αλλά η ελευθερία του λόγου έχει από καιρό καταπνιγεί. Και έχουμε ευθύνη όλοι μας. Και ο κ.Γουσέτης και ο κ. Βασσάλος και πολλοί άλλοι. Οταν οι φατρίες των καθηγητών για να προωθήσουν τους "δικούς" τους σε θέσεις ΔΕΠ, εκμηδενίζουν και προσβάλλουν βάναυσα τους άλλους υποψηφίους, τι παράδειγμα δίνουν στους φοιτητές; Και οι τίμιοι και ειλικρινείς πως αντιστέκονται στις μαφίες αυτές; Με τη σιωπή τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι έγινε με τον μακαρίτη τον Αλεξανδρόπουλο (αν θυμάμαι καλά το όνομά του) στο πανεπιστήμιο της Κρήτης;
Το δυστύχημα είναι οτι από αυτούς, που θα περιμέναμε κάποιες προτάσεις και κυρίως πράξεις, που θα μας έδειχναν το δρόμο, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε. Η αριστερά χάθηκε κι αυτή μαζί με τους αριστερούς της. Και αυτό έχει συμβεί καιρό πριν. Προς τι λοιπόν η απορία για την συμπεριφορά της "Αυγής"; Μήπως η συμπεριφορά και ο λόγος του ηγέτη του ΣΥΝ κ.Αλαβάνου μας προδιαθέτει για κάτι καλό; Μήπως του πρώην κ.Κωνσταντόπουλου; Παιδιά του Στάλιν είναι και οι δυό τους...
Δεν αγοράζω την "αυγή" [αγαπημένη μας Γραβούρα, μη μας πνίξεις], όμως την διαβάζω, από το Διαδίκτυο, αρκετά συχνά. Οι άνθρωποί της έχουν ποιότητα. Τότε, προς τι το ατόπημα της σύνταξης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι ενέδωσε στην πολιτική σκοπιμότητα: σου λέει, αν αφήσουμε να λέγονται αυτά εδώ μέσα, τι θ΄ απογίνουνε οι φοιτητές μας; Θα τους υπερκεράσουν οι... ορθόδοξοι "ριζοσπάστες", κι εκεί που είμαστε τρεις κι ο κούκος, δεν θα μείνει ούτε ο κούκος...
Πάντως, η ανανεωτική αριστερά, έστω και ως συνοθύλευμα (κουρελού την είχε αποκαλέσει, με... συγκρατημένη κακία, ο Πάγκαλος) μου είναι αρκετά συμπαθής και νομίζω ότι εδώ και δεκαετίες περισώζει, συστηματικά, την τιμή και την υπόληψη ολόκληρης της ελληνικής αριστεράς, διανοούμενης και πολιτευομένης.
Στην προκειμένη όμως περίπτωση, το σκεπτικό της μυρίζει ναφθαλίνη.
Με αγάπη
Παράγραφος
Πάντως, το γεγονός ότι οι καταλήψεις, οι φοιτητικές συνελεύσεις, οι πορείες κλπ. βρίθουν ασφαλιτών δεν βλέπω να συγκινεί κανέναν. Δεν είμαι ο μόνος που έχει δει πρωταγωνιστές "δυναμικών κινήσεων" άλλοτε να συναγελάζονται με τα ΜΑΤ σε ανύποπτο χρόνο και άλλοτε να εξέρχονται φορτωμένοι πολεμοφόδια από ...αστυνομικά τμήματα! Αλλά αυτό δεν είναι φασισμός, έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκο αγαπημένε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζεσαι τι μπάχαλο θα είχε επικρατήσει αν δεν είχαμε moderation?
Αυτά που ήδη έκοψες και δεν είδαμε δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που θα είχαν ξεφυτρώσει λόγω της ανάδρασης που θα προκαλούσε το ελευθεριάζων κλίμα που θα επέβαλε η δικτατορία των γνωστών πλέον μικρονοϊκών που κάποτε πλιατσικολογούσαν εδώ μέσα.
Είχα μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις σήμερα από επισκέπτες που εκτιμούσα εδώ μέσα... Κρίμα.
ggl, από που κι ως που κρίνεις αντιπαιδαγωγικό ένα μέτρο με το οποίο απλά δεν συμφωνείς; Από πότε και γιατί η άποψη σου είναι πιο έγκυρη από των συναδέλφων σου που ήταν αρμόδιοι να αποφασίσουν; Κι από πότε μια απόφαση αρμοδίων με την οποία διαφωνούμε δικαιολογεί τη χρήση βίας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την πλευρά μου σου εύχομαι να μη βρεθείς ποτέ στη θέση των συναδέλφων σου, να μη δεις ποτέ το γραφείο σου διαλυμενο, τις εργασίες σου σκισμένες, το αυτοκίνητο σου σπασμένο και συνθήματα απειλητικά κατά της ζωής σου στους τοίχους, μόνο και μόνο επειδή, δίκαια ή άδικα, σωστά ή λάθος, μια απόφαση σου δυσαρέστησε φοιτητές. Διότι αυτές οι πρακτικές όταν αρχίζουν δεν σταματούν.
Εκτός αν είσαι από αυτούς που φροντίζουν να μη δυσαρεστούν ποτέ φοιτητές. Οπότε πάω πάσο, αλλά τότε είσαι ακατάλληλος για ακαδημαϊκός δάσκαλος.
Vrennus κάνεις λάθος. Ο μεγαλύτερος πόνος είναι για τα χτυπημένα από τα ματ παιδιά που είδαμε στην άσφαλτο. Ακόμη και το e-rooster που τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά των καταλήψεων, αντέδρασε λυσσαλέα σ' αυτό το φαινόμενο. Από πότε όμως η βία δικαιολογεί τη βία; Τόσες δεκαετίες καταλήψεων και άλλων "αγωνιστικών" κινητοποιήσεων, είδες εσύ να περιορίζουν την καταστολή; Αντίθετα. Δεν το καταλαβαίνεις ότι οι πρακτικές των φοιτητών δίνουν έδαφος σ΄αυτούς τους ανθρώπους, λειτουργούν σαν κερκόπορτα;
Επιλέον, μια ουσιαστική αντίδραση στην κρατική καταστολή απαιτεί τη συνένωση όλων των υγειών κοινωνικών δυνάμεων, όχι το διχασμό τους.
Aυριο Τριτη συνεδριαζει το Δ.Σ του τμηματος της Ιατρικης.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυο οι κυριοτερες προτάσεις.Αυτη των φοιτητων και αυτη που προτεινει ο προεδρος της Ιατρικης.
Ακουγονται φημες πως τα αριστερα σχηματα αν δεν παρθει η αποφαση που θέλουν θα μπουν μέσα και θα διαλύσουν τη συνελευση.....
Η ιστορια οπως καταλαβαινετε επαναλαμβάνετε.....
Μου φαινεται θα πάω κρυφα με καμια κάμερα......ποιος ξέρει,μπορει να πουλησω σε ικανοποιητικη τιμη το βιντεακι ( μπορει να πεσει ξυλο ..... )
Περα απο την πλάκα τραμπουκισμος υπάρχει πολλες φορες απο τους << αθωους >> φοιτητες......
Τραμπουκισμος υπάρχει,και κυριως συνυπάρχει με φανατισμο....
Και θα πω και κάτι άλλο.....Σχετικα με τα Μ.Α.Τ.Σιγουρα υπάρχουν λάθη και απο τις 2 μεριες.
Υπάρχουν φοιτητες που οταν βλέπουν αστυνομικο αφινιάζουν ή αλλιως σεληνιαζονται και οράνε κατραπάνω του με καδρόνια
Βεβαια υπάρχουν και οι κακοι αστυνομικοι,όπως βλέπουμε σε διαφορες φωτο ( ένας φοιτητης κάτω και απο πάνω 15 να χτυπάνε στο κεφάλι )
Σωστά τα όσα αναφέρονται στο ποστ για τον τρόπο που κάποιοι χρησιμοποιούν σήμερα το άσυλο στα πανεπιστήμια. Μόνο δυο λόγια από μένα. Αυτοί που τα προκαλούν όλα αυτά δεν αποτελούν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών. Όπως καταδεικνύουν κάθε χρόνο οι φοιτητικές εκλογές η μεγάλη μάζα των φοιτητών αδιαφορεί ή για να το πω καλύτερα δεν ανήκει κάπου πολιτικά και ιδεολογικά. Αυτό αφήνει την δυνατότητα και μεταβάλει μια μειοψηφία ατόμων σε πλειοψηφία και τους δίνη την εξουσία να ενεργούν κατά το δοκούν. Για παράδειγμα στο τμήμα μου η κατάληψη αποφασίστηκε από αριστεριστές σε συνέλευση παρευρισκομένων 250 φοιτητών από το σύνολο των 800 περίπου του τμήματος. Η δε πλειοψηφία της πρότασης για κατάληψη προήλθε από μόλις 12 ψήφους διαφορά σε σχέση με την πρόταση για μη κατάληψη επί των 250 παρόντων. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι πάρθηκε δημοκρατικά και πάνω στην αρχή της πλειοψηφίας η απόφαση για κατάληψη. Βέβαια οι καταληψίες επικαλούνται την δημοκρατική νομιμότητα της κατάληψης τους. Όμως οι υπόλοιποι 550 φοιτητές που ήταν; Νομίζω ότι η μόνη ορθή λύση είναι να ενεργοποιηθεί η μεγάλη μάζα των φοιτητών ώστε αυτοί οι κατά γενική ομολογία φασιστο-αριστεροδεξιοί να τεθούν στο περιθώριο και να αποδυναμωθούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να καταδικάζουμε στο σύνολο της την σπουδάζουσα νεολαία ότι εγκρίνει και συμφωνεί με τέτοιου είδους ενέργειες βίας που αναφέρονται στο άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΝΔ Δεν διάβασα, λόγο έλλειψης χρόνου, τα σχόλια αλλά δεν νομίζω να προτείνεις την κατάργηση του ασύλου; Προσωπικά διαφωνώ σε μια τέτοια προοπτική. Αφενός γιατί δεν αποτελεί λύση η λογική του « πονάει κεφάλι , κόψε κεφάλι» και αφετέρου γιατί τα ηρωικά ΜΑΤ του Υπουργού κυρίου Πολύδωρα δέρνουν φοιτητές (και όχι μόνο) στο δρόμο , δεν χρειάζεται να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν και μέσα στα πανεπιστήμια.
Σαφώς κατακριτέα η βία και οι βανδαλισμοί φοιτητών σε βάρος καθηγητών μα το ίδιο κατακριτέα η βία των καθηγητών, πάνω στους φοιτητές. Βία που λόγο της φύσης της δεν γίνετε εύκολα αντιληπτή. Νομίζω ότι το πρόβλημα των πανεπιστήμιων είναι η διακοπή της αμοιβαίας και φιλικής επικοινωνίας ανάμεσα στης δυο αυτές πλευρές, των φοιτητών και των καθηγητών. Διακοπή συνεννόησης που κρατάει πολλά χρόνια και που έχει επιβληθεί κατά περίεργο τρόπο από μειοψηφίες ακραίων απόψεων και πρακτικών, που ενδημούν και στις δυο πλευρές.
3'10 ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ. πΕΦΤΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΥπΝΟ. ΣΚΛΗΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΜΟΥΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑς ΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΒΛΕπΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ / ΤΙΣ ΦΥΤΡΕΣ πΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ.
ΑΣ ΤΑ ΕΚΑΜΝΑΝ ΑΛΛΙΩΣ!!!
ΤΩΡΑ ΑΣ ΤΑ ΜΥΡΙΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ. Γιατί ξυνίζει τα μούτρα της η κοινωνία;
ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΥΔΕΝ ΣΟΒΑΡΟ πολιτικό ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ πΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΜΗΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣ; ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΨΙΛΟΦΑΝΤΑΣΙΩΘΕΙ. ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΔΕΝ ΒΛΑπΤΕΙ. ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΑπΟΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΗΔΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ!!! both ways!!!
το διπλανό μαξιλάρι άδειο. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ; Όχι. ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΔΙπΛΑ ΣΟΥ ΛΑΘΟΣ ΑΤΟΜΟ.
ΤΟ πΑΝΕπΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΙπΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟ...
Βλέπω ότι αναφέρθηκε ο Στέλλιος Αλεξανδρόπουλος από κάποιον που δεν θυμόταν το όνομά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλλιο τον έλεγαν... Στέλλιο... Και κάπως αλλιώς, που δεν είναι της ώρας. Καλή του ώρα.
(Και, κύριε Δήμου, είναι κρίμα επειδή, επί της ουσίας, δεν διαφωνούμε... Περισσότερη νηφαλιότητα περιμένω από εσάς.)
Με την ευκαιρία του άρθρου μου δημιουργήθηκε η εξής λογική πιστεύω απορία. Ποιά είναι η πρακτική ουσία και ένοια τη σημερινή εποχή της ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου; Ύστερα από μερικά κλικ βρήκα ένα σχετικό ενδιαφέρον άρθρο που είχε γραφτεί πριν 10ετίας από τον κ. Μανιτάκη Αντώνη καθηγητή νομικής εδώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην προκειμένη περίπτωση λοιπόν και εφόσον θεωρήσουμε κατά το δυνατόν ακριβή την αναφορά των γεγονότων όπως περιγράφονται από τον κ. Διονύση Γουσσέτη, είναι δύσκολο να μη συμφωνήσει κάποιος με το συμπέρασμα που παραθέτει ό συγγραφέας του στην αρχή. Ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου και ό,τι αυτός συμβολίζει παραβιάζεται για μιά ακόμη φορά από έναν από τους φύλακές του τους φοιτητές (και "φοιτητές"). Είναι ντροπή για μιά δημοκρατική κοινωνία να είναι αδύναμη να επιβάλλει μια στοιχειώδη τάξη και να μην μπορεί να προστατεύσει έναν από τους θεσμούς που κάποτε τη στήριξαν να εξελιχθεί. Τα αποτελέσματα της συνολικής αδιαφορίας τα πληρώνουν όλοι και το τίμημα τη σημερινή εποχή στο διεθνή ανταγωνισμό και συγκυρίες είναι ανεκτίμητο.
Λύσεις και προτάσεις νομίζω υπάρχουν πολλές αλλά το πρόβλημα στη βάση του κατά τη γνώμη μου είναι η απαράδεκτη ωμή και άμμεση ανάμιξη στον ακαδημαϊκό χώρο των πολιτικών κομμάτων. Με τον τρόπο που λειτουργούν οι πολιτικές νεολαίες όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα παραγωγικό στον βασικό ρόλο του πανεπιστημίου ως χώρος γνώσης και εκπαίδευσης, αλλά αποτελούν από τους βασικούς λόγους για τον οποίο τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και το επίπεδο σπουδών που προσφέρουν είναι στην καλύτερη περίπτωση απελπιστικά μέτριο τουλάχιστον όσον αφορά τις προσωπικές μου εμπειρίες.
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρόλο που έμεινα άγρυπνος την μισή νύχτα (κακούργα - αλλά χρήσιμη - moderation!) δεν ήρθε η απάντηση της Αυγής. Ίσως δημοσιευθεί στην εφημερίδα. Θα την ψάξω.
Καπσοκαλύβα - έσύ ήρξασο χειρών αδίκων. Νηφαλιότητα από μένα όταν με χαρακτηρίζεις οχλοκράτη, φανατικό, κλπ.
Καλημέρα σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα με προσοχή όλο το διάλογο που προέκυψε από χτες το απόγευμα καθώς χτες δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω!
Έχω μερικές απορίες και θα ήθελα να τις εκφράσω εδώ. Δεν περιμένω απάντηση. Μακάρι να προβληματίσουν.
Κατηγορήθηκε ο Δήμου και οι υπόλοιποι που έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα. Αλήθεια τι θα έπρεπε να γίνει για να ασχοληθούμε περισσότερο?
Μάλλον για τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι πιο σοβαρό θέμα οι νικητές των ριάλιτι. Δεν άκουσα κανέναν από αυτούς που κατηγόρησαν τον Δήμου και εμάς για όχλο (απίστευτο) να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στα μέσα. Μάλλον τους ικανοποιεί αφού μας θεωρεί όχλο.
Ασχοληθήκαμε όλοι όλες αυτές τις μέρες με τον ξυλοδαρμό των φοιτητών από τα ΜΑΤ και καλώς κάναμε κατά την γνώμη μου. Τα δημοκρατικά μας κριτήρια όμως σταματούν εκεί?
Οι απειλές κατά της ζωής του καθηγητή δεν ανησυχούν κανένα?
Οι βανδαλισμοί και οι τραμπουκισμοί είναι μέρος της "δημοκρατικής συμπεριφοράς" των φοιτητών?
Αναρωτιέμαι τις αντιδράσεις αν μια δεξιά εφημερίδα λογόκρινε την άποψη ενός αριστερού συνεργάτη της.
Τότε ασφαλώς θα μιλούσαμε για φασισμό και λογοκρισία. Τώρα απλώς έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένο περιστατικό που θα πρέπει να το διασταυρώσουμε και πρέπει να έχουμε και την άλλη άποψη. (βέβαια μην αγριέψουν τα παιδιά και μας τα σπάσουν).
Προτείνω στην Αυγή όταν θα πάρει και την "άλλη άποψη" και τις δημοσιεύσει μαζί να μετρήσει και τις λέξεις και αν ο κύριος Γουσσέτης έχει γράψει παραπάνω λέξεις να τις κόψετε για να υπάρχει ισορροπία και μην εκνευριστούν και τα παιδιά!
Ο όχλος είναι αναστατωμένος. Οι "δημοκράτες" το γύρισαν στο φασισμό!
Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς "δημοκράτες"?
Vrennus said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ said...
Όσο για την δημοσίευση του κειμένου, εσείς είπατε ότι είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι καταληψίες.
??????
Σας υπενθυμίζω τι γράψατε:
"Εδώ, τόσο οι "αριστερίζοντες" καταληψίες όσο κι ο οικοδεσπότης, υποπίπτουν στο ίδιο ολίσθημα".
Νίκος Δήμου said:Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κ Δήμου φοβάμαι ότι η παραπάνω έκφραση είναι λάθος.
Το "..μας." νομίζω ότι μας ομαδοποιεί και μάλιστα με επικεφαλής εσάς, πράγμα το οποίο δεν ήθελαν όσοι γράφουν στον Don
Αν και είμαι καινούργιος στα blogs,ακόμα δεν έχω βγάλει τα νάιλον από τα καθίσματα, πιστεύω ότι τα άτομα που γράφουν στoν Don είναι άτομα ελεύθερα και δεν τους αρέσει να ομαδοποιούνται , γιαυτό άλλοτε συμφωνούν και άλλοτε διαφωνούν και ποτέ δεν μπαίνουν στην ουρά κανενός.
Νομίζω ότι η σωστή έκφραση θα ήταν «…την δύναμη των BLOGS.»
Nομίζω πως η μόνη –βραχυπρόθεσμη- λύση θα ήταν να χαθεί το εξάμηνο σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες από το νόμο βδομάδες μαθημάτων. Έτσι θα τιμωρηθούν και αρκετοί που δεν ευθύνονται, αλλά από του χρόνου θέλω να δω πόσες καταλήψεις θα γίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σας μέρα.
Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η λογοκρισία και ο φασισμός εν προκειμένω αφορούν την παιδεία και τα πανεπιστήμια, απ' όπου θα έπρεπε να λείπουν. Αν μιλούσαμε για την εκκλησία, για κάποια καθετοποιημένη πολυεθνική, ακόμη και για κάποιο κόμμα ή άλλον «οιωνεί σταλινικό» οργανισμό το πράγμα δεν θα μας ξένιζε τόσο. Αλλά να μετέρχονται τέτοιες μεθόδους νέα παιδιά, μέλλοντες επιστήμονες και να τις ανέχονται oι καθηγητές τους που θάπρεπε να τους δείξουν με το παράδειγμα τους τι σημαίνει δημοκρατία (αυτοί που ασφαλώς είναι της γενιάς του Πολυτεχνείου) - αυτό είναι λυπηρό, εξοργιστικό και απογοητευτικό μαζί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να αποδεικνύεται Σούρουπο ή και σκότος ψηλαφητό η Αυγή είναι ακόμη πιό τραγικό. Εαν το φως το εν συ είναι σκότος, το σκότος πόσο; αναφέρουν οι Γραφές. Αν και εδώ μάλλον θα έβαζα εκείνο το υπέροχο του Σαβόπουλου - Κωλοέλληνες ...
Καλημέρα σε όλους... λόγω πτώσης του δικτύου δε μπόρεσα να διαβάσω από χθες αυτό το πολύ ενδιαφέρον post. Κατά τη γνώμη μου η ευθύνη είναι κατ'αρχήν της συγκλήτου... Άκου σύγκλητος υπό καθεστώς κατάληψης... (συγνώμη εάν έχει ήδη ειπωθεί, δε πρόλαβα να διαβάσω όλα τα posts).
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ wrote:
Οποιδήποτε πλευρά προσπαθεί να περάσει τις απόψεις της με την βία, χάνει το (όποιο) δίκιο της.
Δεν χρειάζεται καν να την ακούσω - η στάση της μου αρκεί.
Πιστεύω ότι η ψυχολογική βία είναι το ίδιο κακή με τη σωματική... Ψυχολογική βία σαν αυτή που ασκεί ο κάθε κομπλεξικός καθηγητής προς τους φοιτητές... Τον παραπάνω δεν το γνωρίζω, αλλά μήπως πρέπει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω;
kolassas said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκος Δήμου said:Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας...
Αγαπητέ κ Δήμου φοβάμαι ότι η παραπάνω έκφραση είναι λάθος.
Φοβάμαι πως δεν διαβάζετε σωστά. Ακριβώς πριν από αυτή τη φράση υπήρχε αναφορά σε όλα τα μπλογκς: "Αν προσθέσουμε και τα άλλα blogs στα οποία έπαιξε το θέμα, ο αριθμός πολλαπλασιάζεται".
Άρα η φράση αφορούσε την δύναμη των μπλογκς γενκώς.
Μην παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες...
Maria Velliou δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, αντίθετα μάλιστα, η αδυναμία(;) / απροθυμία(;) να περιφρουρηθούν οι "δυναμικές κινητοποιήσεις" από τους κάθε λογής προβοκάτορες με έκανε να τηρώ διακριτικές αποστάσεις. Όλοι όμως στεκόμαστε στη δράση των προβοκατόρων, όχι όμως πχ. με το ΜΑΤατζή που επιδεικνύει τ' απαυτά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ, με παρεξηγείτε - ίσως και να φταίει το συνοπτικό των σχολίων. Το ολίσθημα στο οποίο αναφέρθηκα είναι η ευκολία με την οποία χρησιμοποιήσατε το "Φασισμός" στον τίτλο του post (ο κος Γουσσέτης αναφέρεται - ορθά - σε τραμπουκισμούς) όχι στο ότι αναδημοσιεύσατε το άρθρο.
Επίσης, επιτρέψτε μου να σας επιστήσω την προσοχή στην κατακλείδα του post:
"Η γελοία δικαιολογία της Αυγής για την μη δημοσίευση: Να πάρουν την απόψη και της "άλλης πλευράς". Η παρωδία της δημοκρατίας."
Μπορεί να πρόκειται όντως για γελοία πρόφαση, όμως, το να πάρεις την άποψη της "άλλης πλευράς" είναι παρωδία της δημοκρατίας; Κι όπως λέτε παρακάτω, το να δώσεις 10 ώρες στους Εβραίους και 1 ώρα στο Χίτλερ είναι πιο δημοκρατικό από το να τους δώσεις ίσο χρόνο; Όχι, αγαπητέ ΝΔ, θα τους έδινα ίσο χρόνο γιατί αυτό ακριβώς απαιτεί η δημοκρατία (και θ' αφηνα το Χίτλερ γυμνό από επιχειρήματα), οτιδήποτε άλλο είναι φασισμός (είτε από τη μια είτε από της άλλη όχθη).
Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και ο έστω και ένας φοιτητής, που στερείται το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή μόρφωση, ή το ένα μέλος ΔΕΠ που στερείται το δικαίωμα στην διδασκαλία και την έρευνα, έτσι και ο δημοσιογράφος.
Είναι θύματα βίας. Είμαστε θύματα βίας, όσο και εάν προσπαθούν να μας πείσουν, δια της βίας φυσικά, ότι είναι δημοκράτες, αφού μας έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα είτε να συμφωνήσουμε μαζί τους, είτε να σιωπήσουμε και να βλέπουμε την όποια καταστροφή (φυσική, ψυχική κλπ).
Το ένστικτο της φυσικής αυτοσυντήρησης με εμποδίζει, όπως και πολλούς άλλους, από το να προσέλθω σε μία Συνέλευση και να πω ότι διαφωνώ με τις καταλήψεις κλπ. Σε αυτό βασίζονται.
Είμαι δυστυχισμένος. Αισθάνομαι ότι το σύστημα που υποστηρίζουν οι δήθεν "προοδευτικοί" μου έχει καταστρέψει την ζωή )-:
Πολλοί οι συμμετέχοντες-δύσκολο το έργο της -στοιχειώδους- παρακολούθησης ψηγμάτων συγκροτημένης επιχειρηματολογίας που αναδύονται εδώ κι εκεί..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε με τη σειρά λοιπόν.
@
οικοδεσπότη
Είναι η πρώτη φορά που σας γράφω-μολονότι σας έχω παρακολουθήσει από μια πρώιμη εφηβική ηλικία [πέρασαν πια δύο και πλεόν δεκαετίες..], lol.
Κ. Δήμου, λυπάμαι που με απογοητεύετε.
Μου καταλογίζετε:
"το σχόλιό σας αποδεικνύει άλλη μία ασθένεια της ελληνικής σκέψης:"
Σας ευχαριστώ για τη γενίκευση-αλλά τέτοιο 'τσουβάλιασμα' πια.. (:
Και έσεται η δευτέρα πλάνη, χείρων της πρώτης:
"το "ναι μεν έχετε δίκιο αλλά το κείμενό σας λειτουργεί ως δούρειος ίππος" (άρα δεν έχετε)."
Ποθεν συνάγεται κάτι τέτοιο από το σχόλιο μου το φαινόμενο που παρατήρησα;;
Εννοώ το _"άρα δεν έχετε"_;
Πως μου καταλογίζετε ένα τέτοιο συμψηφισμό χωρίς να προκύπτει από το κείμενο μου;
Δίκη προθέσεων ΚΑΙ από εσάς..;;
Εξακολουθώντας να πιστεύω πως δεν σας λείπει η διανοητική εντιμότητα, θα προσδοκούσα, ΠΑΝΤΩΣ, σε _καλόπιστη_ επαν-ανάγνωση..
με ότι αυτή συνεπάγεται._
Προσέτι,
σημειώνετε:
"Με την συνομοσιολογία του "δούρειου ίππου" εξαφανίζεται και η ελάχιστη δυνατότητα κριτικής. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτα διότι κάπου δίνουμε άλλοθι... κλπ. κλπ."
Σοβαρά μιλάτε;
Μου καταλογίζετε "συνομοσιολογία", επειδή επεσήμανα την καταγεγραμμένη στάση λοιδωρείας περίπου σε μορφή ομοβροντίας προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο [=της Αριστεράς] που πληθωρικά διακινούν πλείστοι όσοι στο μπλογκ σας..;
κ. Δήμου, μην υποτιμάτε τους συνομιλητές σας-θερμή παράκληση!
ΔΕΝ σας απέδωσα προθέσεις-περιέγραψα ένα ορατό φαινόμενο με δηκτικότητα.
Ήμουν ξεκάθαρος στην τοποθέτηση μου όσο και στη διατύπωση που υιοθέτησα-επανερχομαι μήπως λησμονήθηκε..
Έγραψα:
"το ποστ αυτό λειτούργησε ως δούρειος ίππος για την ανάδειξη του διαμφισβητούμενου για τους περισσότερους-μα βαθιά συμβολικό για κάποιους ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου."
Στο λεκτικό σχήμα που τόσο (;) σας ενόχλησε, ας αντικαταστησω το επίμαχο με το 'πολιορκητικός κριός' ή το 'όχημα διείσδυσης'.
Δεν με ενδιαφέρει μια στείρα αντιπαράθεση.
Για την ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ έχετε κάτι να μου/μας σχολιάσετε κ. Δήμου;
Για το αντικείμενο του σχολίου μου δηλαδή ..
Τέλος,
"Και δεν σας περνάει από το νού ότι μπορούμε να διαφωνούμε ΚΑΙ με την κρατική πολιτική ΚΑΙ με την βία των φοιτητών ΚΑΙ με την λογοκρισία της "Αυγής"; "
Θα μπορούσε να μου περάσει από το μυαλό-και να με χαροποιήσει ασφαλώς.
Τα μάλα.
Αρκεί να το έβλεπα..
Εννοώ, να το διάβαζα γενικότερα-δεν το είδα..!
Είστε τόσο γλαφυρός ΟΤΑΝ επιθυμείτε που με βάζετε αυτή τη φορά σε σκέψεις.. lol
Αυτή την αποκαλυπτική σας θέση, δεν την αναδεικνύετε-τουλάχιστον όχι όσο θα προσδοκούσαν κάποιοι αναγνώστες του ιστοτόπου σας.. :)
Last but not least, δεν ξέρω αν 'ακυρώνουν' οι συλλογισμοί μου την 'κριτική', γνωρίζω όμως ότι δεν τοποθετηθήκατε σε όσα _συγκεκριμένα_ έθιξα.
Ολα αυτά δηλ που σχετίζονται IMHO με τον πυρήνα του 'προβλήματος'..
Σας ευχαριστώ, βεβαίως, για τη φιλοξενία.
@
ΑπάντησηΔιαγραφή'επώνυμο φίλο του οικοδεσπότη'
[Δευ Ιουλ 03, 08:12:40 μμ]
Ο τελευταίος απλώς αντιγράφει:
"Οι καθηγητές είναι αδιάφοροι γλυφοκώληδες που η ανάσα τους ζέχνει ούρου από τις κατουρημένες ποδιές που ασπάστηκαν εν τη ανελίξει τους."
Κ. Δήμου, μάλλον δεν θα αντέξω τόσο ισχυρά επιχειρήματα-με ξεπερνάνε..
Και επειδή ως πρόσφατα [όχι πια..] ανήκα στην άνωθεν περιγραφόμενη 'συνομοταξία'-[των καθηγητών], θέλω να πιστεύω ειλικρινά, όχι των "γλειφοκώληδων.., κλπ"
αναρωτιέμαι πως θα αισθανόταν ο καθείς εδώ μέσα αν του αποδίδαμε με συναφείς όρους την επαγγελματική του ταυτότητα..
Θέλετε να προσπαθήσουμε; Απλώς, δώστε μου 'τροφή' και στόχο.. ;-)
Αλήθεια, μίλησε ΚΑΝΕΙΣ για 'φασισμό' εδώ μέσα ..;
Το ξανάγραψα:
όταν οι καθηγητές παύουν να είναι συμπαθείς 'Βάσαλοι'-διωκόμενα θύματα των τραμπούκων της 'αριστερής (;) φοιτητο-τσογλαναρίας', περιγράφονται μαζικά [και συλλήβδην] όπως παραπάνω..
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ τη στάση πολλών από τους συντελεστές της δημόσιας συζήτησης, υποκριτική.
Οι καθηγητές είναι καλοί όσο θυματοποιούνται-όταν διεκδικούν απλώς εκβιάζουν 'με συντεχνιακά αιτήματα' το φοιτητικό δυναμικό της χώρας που αγωνιά για το μέλλον του..
[ως προς αυτό το τελευταίο δε, βλ. και
http://suigenerisav.blogspot.com/2006/07/blog-post.html ]
@
καψερέ kapsokalyvas
Φοβούμαι πως έχετε δίκιο..
αλλά ΠΟΙΟΣ ακούει..;
(:
@
harry reloaded
Δεκτή η επισήμανση
@
κα maria velliou
Καταρχάς, σας ευχαριστώ που μου αποδίδετε "καλοπροαίρετη σκέψη".
Πόσο θα χαιρόμουν, όμως, αν αντί να συγχέετε τις σκέψεις μου με έτερο συνομιλητή, καθώς επίσης και αν παραβλέψετε για λίγο τα πτυχία και τις σπουδές σας για να αποπειραθείτε να επικεντρώσετε στις εσωτερικές στοιβάδες του συζητούμενου 'προβλήματος'..
Σε σημερινό μήνυμα σας διαβάζω,
"Τόσες δεκαετίες καταλήψεων και άλλων "αγωνιστικών" κινητοποιήσεων, είδες εσύ να περιορίζουν την καταστολή; Αντίθετα. Δεν το καταλαβαίνεις ότι οι πρακτικές των φοιτητών δίνουν έδαφος σ΄αυτούς τους ανθρώπους, λειτουργούν σαν κερκόπορτα;
Επιλέον, μια ουσιαστική αντίδραση στην κρατική καταστολή απαιτεί τη συνένωση όλων των υγειών κοινωνικών δυνάμεων, όχι το διχασμό τους."
Οπότε..; ρωτώ (για να μη σας βάλω λογια στο στόμα), τι γίνεται με την 'κρατική καταστολή'; την αφήνουμε στο απυρόβλητο ωσότου συνενωθούν οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις; λολ
Η την καταγγέλλουμε και την συνυπολογίζουμε στο πλαίσιο κοινωνικών συγκρούσεων έχοντας μια σταθερή θέση απέναντι της;
@
ggl
προσυπογράφω μέχρι κεραίας την τοποθέτηση σας [Τρι Ιουλ 04, 12:06:33 πμ].
Διαβάζω ξανά τις απόψεις που παρουσιάζονται gia το θέμα και σημειώνω θετικά το γεγονός ότι οι πιο ισορροπημένες απόψεις που βλέπω-ακόμα και όταν διαφωνώ με πολλές απ' αυτές!, είναι οι θέσεις συνομιλητών που φαίνεται να ανήκουν στο φοιτητικό δυναμικό.
Ίσως γιατί τελικά η νηφαλιότητα και ο επιμερισμός δεν είναι τόσο 'προνόμιο' της ηλικιακής ωριμότητας όσο νομίζουμε.. :-)
Mihalis a dreamer. προσυπογράφω το σχόλιό σας. Σε όλη μου την ζωή με κυνηγούσε η ερώτηση του "που ανήκω" και η αδυναμία των άλλων να συλλάβουν ότι δεν ανήκω παρά μόνο στον ευατό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η σκέψη απαντά και στα σχόλια του vrennus και του suigenerisav. Εδώ καταγγέλονται δύο σαφή και συγκεκριμένα γεγονότα: η φασιστική εκβίαση μίας απόφασης (καιη τραμπουκική συνέχειά της) και η λογοκρισία μίας εφημερίδας σε ένα συνεργάτη δέκα χρόνων.
Όλα τα ναι μεν αλλά, δούρειος ίππος, τι είπε ο επώνυμος-ανώνυμος, κλπ. είναι υπεκφυγές. Καταδικάζετε ή όχι αυτό που έγινε;
Ωχ, γρήγορα edit το προηγούμενο σχόλιό μου γιατί τα γραφόμενά μου θα παρεξηγηθούν! Το ορθόν, λοιπόν:
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι όμως στεκόμαστε στη δράση των προβοκατόρων, όχι όμως πχ. στο ΜΑΤατζή που επιδεικνύει τ' απαυτά του.
Παραδόξως πώς, ΝΔ, προσυπογράφω κι εγώ (αλλά από την άλλη πλευρά!) το σχόλιο του Mihalis a dreamer! Επομένως η σκέψη του μάλλον δεν απαντά στα σχόλιά μου - οξύμωρο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για την ταμπακιέρα:
Ναι, καταδικάζω τις βιαιότητες στο ΟΠΑ. Όχι, δεν βιάζομαι να χαρακτηρίσω "φασιστική" κάθε μορφή βίας την οποία καταδικάζω.
Ναι, καταδικάζω τη λογοκρισία. Όχι, δεν βιάζομαι να χαρακτηρίσω λογοκρισία τη μη δημοσίευση ενός άρθρου πριν μάθω το γιατί.
Φασισμός είναι όταν κοβουμε το "αλλά" από το "ναι μεν", διαφωνείτε;
Και μια απάντηση στο Mihalis a dreamer: Δεν είναι υπόθεση εργασίας το να εισβάλουν ακροδεξιοί στα πανεπιστήμια. Έχει συμβεί (και μάλιστα πρόσφατα στο Πάντειο) και ουδείς διανοήθηκε να ζητήσει την κατάργηση του ασύλου!
Eνα Ευρώ για την "Αυγή"..
ΑπάντησηΔιαγραφήχωρίς βιβλία και σιντί...
μήπως γράφει για τον Γάτο..
τον "φασίστα" τον Βασσάλο..
δεν γράφει τίποτα για Φταίχτη!...
Φτιάξε blog κυριε Γουσσέτη!!!........
:-()
NP said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα μπορούσε να διορθωθεί με την εισαγωγή της αξιολόγησης την οποία δε θέλουν ούτε οι φοιτητές!!!
Ή τα πράγματα είναι τόσο καλά ή είναι τόσο χάλια...
Τρι Ιουλ 04, 11:51:06 πμ
Θα συμπληρώσω, με την εισαγωγή ΣΩΣΤΗΣ αξιολόγησης...
Στο ότι δεν το θέλουν ούτε οι φοιτητές, δε μπορώ να συμφωνήσω. Απλά, βάζοντας και αυτό μέσα στα αιτήματα, παίρνουν και τους πανεπιστημιακούς μαζί! Λάθος τους πιστεύω, αλλά διάλεξαν να μην έχουν απέναντί τους και αυτούς...
Δε βλέπω κανέναν να κρίνει πάντως το λάθος, εξαιτίας του οποίου ξεκίνησαν όλα(σύγκλητος σε κατάληψη...). Μόνο σ'εμένα ακούγεται τόσο παράλογο;
flying smurf said...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο λάθος, εξαιτίας του οποίου ξεκίνησαν όλα(σύγκλητος σε κατάληψη...). Μόνο σ'εμένα ακούγεται τόσο παράλογο;
Τι ακριβώς είναι το παράλογο:
α) η κατάληψη;
β) η παράκληση των φοιτητών να γίνει σύγκλητος για το θέμα των εξετάσεων;
γ) το ότι το δέχθηακν οι καθηγητές;
δ) ή το ότι άπαξ και δεν έγινε το δικό τους άρχισαν τους εκβιασμούς και τραμπουκισμούς;
Μια επιμέρους και όχι για το δια ταύτα γνώμη, μιας και δεν έχω τον χρόνο που φαίνεται να διαθέτουν οι άλλοι bloggers για την παρακολούθηση αυτού του blog, το οποίο έχει εξελιχθεί μάλλον σε real time forum:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εντυπωσιάζει και με τρομάζει η ανιστόρητη ευκολία με την οποία χρησιμοποιούν πάρα πολλοί συνδιαλεγόμενοι τον όρο "φασισμός" και "φασίστας" για να χαρακτηρίσουν μια επιμέρους άποψη ή γνώμη ή έστω και πρακτική. Μου φαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για πολιτική (με την έννοια του πολίτη) και κοινωνική ανωριμότητα και, φευ, στη χειρότερη για εγωιστική, μιασαλλόδοξη, ανελαστική και πιθανότατα συμπλεγματική στάση ζωής, με κριτήριο την αποδοχή του Άλλου και του δικαιώματός του να έχει και να εκφράζει γνώμη, πέρα από ευχολόγια περί πραγματικής δημοκρατίας, ελευθερίας του λόγου κλπ.
Έκανα τη θητεία μου στα πανεπιστημιακά αφμιθέατρα της αμέσως μεταχουντικής εποχής, τότε που η κατηγορία για φασισμό επίσης κυριαρχούσε είτε στην ιδεολογική ("σοσιαλφασισμός" κλπ.) είτε στην πολιτική αντιπαράθεση (όλοι συλλήβδην οι κατέχοντες πανεπιστημιακό αξιώμα ήταν εν δυνάμει φασίστες), αλλά τουλάχιστον ο χαρακτηρισμός αποδιδόταν ή σε ιδεολογικά σύνολα ή σε συγκεκριμένη συμπεροφορά που εμπεριείχε πραγματική (ή έστω εικαζόμενη) συνεργασία ή ανοχή στη χούντα.
Δεν ξέρω... Η πραγματική άσκηση στη δημοκρατία, που είναι -συμφωνώ απολύτως με τον οικοδεσπότη αυτού του blog- να παίρνει κάποιος την ευθύνη και το ρίσκο να ανήκει μόνο στον εαυτό του δεν μου φαίνεται ότι έχει σχέση με αυτή την ακραία αυτοπροστατευτική πράξη να ονοματίζειφασισμό κάθε διαφορετικό νοητικό και ηθικό οικοδόμημα . Συγγνώμη για το ασθμαίνον (για να προλάβω) ύφος και καλό απόγευμα σε όλους.
@
ΑπάντησηΔιαγραφήοικοδεσπότη
Με καλείτε να 'πάρω θέση'-το έχω ΗΔΗ [προκαταβολικά] πράξει..
Πρόχειρος ερανισμός-ξεκαθάριζα χθες στο αφετηριακό σχόλιο μου:
"καταδικαστέα- υπόθεση Γουσέτη", "καταγγέλω καθε μορφής λογοκρισία, απ' όπου κι αν προέρχεται", κλπ, κλπ
[αν θέλετε, ξαναδιαβάστε λίγο τις απαντήσεις μου-πριν απαντήσετε. Αντιλαμβάνομαι πως είναι δύσκολη η διαχείριση ενός τέτοιου όγκου πληροφορίας που σας κατακλύζει, αλλά όχι κι έτσι.. ;-)]
Επιπροσθέτως, γράφετε:
"Εδώ καταγγέλονται δύο σαφή και συγκεκριμένα γεγονότα: η φασιστική εκβίαση μίας απόφασης (καιη τραμπουκική συνέχειά της) και η λογοκρισία μίας εφημερίδας σε ένα συνεργάτη δέκα χρόνων."
Συγχωρήστε με, αλλά στα περισσότερα από τα 176 δημοσιευμένα σχόλια ως τώρα, 'καταγγέλονται' ΕΠΙΣΗΣ πολύ περισσότερα θέματα από όσα δηλώνει ο -κατα τη γνώμη μου- άστοχος τίτλος του ποστ σας..
[να μη σας τα θυμίσω-έχω ήδη καταχραστεί το χώρο σας. Τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα!]
Δεν βλέπω να σας απασχολεί αυτό-αντίθετα, αισθάνομαι, μάλλον το επιδιώκετε-και καλά κάνετε..
Αλλά, όταν με εγκαλείτε για όσα διέλαθαν της προσοχής σας στην απάντηση μου, επιτρέψτε μου να σας μεμφθώ για τα 'ψευδο-διλήμματα' που -καταχρηστικά- μου θέτετε..
;-)
Τέλος, κλείνετε:
"Όλα τα ναι μεν αλλά, δούρειος ίππος, τι είπε ο επώνυμος-ανώνυμος, κλπ. είναι υπεκφυγές."
Απαντώ με -ασυνήθιστη για το στυλ μου- οξύτητα.
Προσωπικά τις γενικευτικές λασπολογίες ανώνυμων-[και επώνυμων δηλαδή..], τις επιστρέφω αυτούσιες στον παραλήπτη τους.
Προφανέστατα, δε τις θεωρώ, όπως ήδη υπαινίχτηκα, και πεισματικά (;) κ. Δήμου αγνοείτε, κατεξοχήν έκφανση ενός λόγου με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά.
Ο 'φασισμός' στην _τρέχουσα γλώσσα_ συνεγκολπώνει με τον πληρέστερο τρόπο τέτοιες λεκτικές συμπεριφορές..
Καμία υπεκφυγή λοιπόν-στο 'καρφί' όσοι υβριστικότατα και χωρίς επιφυλάξεις διασύρουν -χωρίς το ελαφρυντικό της εν θερμώ δράσης- ομάδες, επαγγελματικές κατηγορίες και συλλήβδην πρόσωπα.
Είτε είναι 'φίλοι', 'επώνυμοι-ανώνυμοι', και γενικώς [που 'λεγε κάποτε κι ο Δήμος Μούτσης!]
@
Vrennus
[Τρι Ιουλ 04, 01:19:16 μμ]
Με καλύψατε-πλήρως.
Ευχαριστώ.
Να τι είναι παράλογο (μεταξύ άλλων):
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Να αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα της ανώτατης παιδείας οι αιώνιοι φοιτητές (πρέπει να είναι πια μουσειακό είδος) και το πανεπιστημιακό άσυλο.
2. Να κατακερματίζονται τα περιφεραιακά πανεπιστήμια σε κατά τόπους "σχολές" δίκην πολιτικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
3. Να παρουσιάζεται ως πανάκεια η "αξιολόγηση" κι οι "μανατζερ" όταν δεν έχει κατοχυρωθεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ κι η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη.
4. Να θεωρείται ότι θα αναβαθμιστεί η ανώτατη παιδεία με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων λες και στην Ελλάδα θα έλθει το MIT, το LSE ή το Harvard κι όχι κάτι εγγλέζικα franchise του κ*λου.
5. Να εξαγγέλλεται η κατάργηση του "δωρεάν μοναδικού συγγράμματος" όταν βιβλιοθήκες δεν υφίστανται ούτε καν ως χώροι.
6. Να δηλώνει η πλειοψηφία των συνελλήνων ότι είναι κατά των καταλήψεων και ταυτόχρονα ότι δεν γνωρίζει τα αιτήματα των καταληψιών και τις θέσεις του υπουργείου.
7. Το αρμόδιο υπουργείο να είναι "και θρησκευμάτων" αλλά όχι "και πολιτισμού" (τραγικό κατάλοιπο της δικτατορίας που καμμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση δε μερίμνησε να επανορθώσει).
8. Να μεταχειριζόμαστε συστηματικά με τα ελλάσσονα (τέλος πάντων) ως άλλοθι για ν' αποφύγουμε να καταπιαστούμε με τα μείζονα.
Αυτά πολλά άλλα...
Καιρός ήταν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω τους κατ’ επάγγελμα προοδευτικούς να αποκαλύπτονται ως οι χειρότεροι σκοταδιστές.
Βλέπω ότι τα θύματα έχουν γίνει οι θύτες και οι δήθεν πνευματικοί άνθρωποι φοβισμένα ανθρωπάκια με σκυμμένο το κεφάλι που παρακαλάνε «...πέστε μου τι να ...αποφασίσω, μόνο την καρέκλα μου -ή μάλλον την έδρα μου- θέλω να κρατήσω».
Βλέπω την «προοδευτική» νεολαία να απειλεί να δέρνει, να βανδαλίζει, να εκβιάζει και να υπερασπίζεται την ακινησία μέσα στον βάλτο.
Βλέπω την απλή λογική να θυσιάζεται στον βωμό των ιδεολογημάτων.
Βλέπω τους συμπατριώτες μας να έχουν χωριστεί σε δύο. Σε αυτούς που κοπιάζουν και προσπαθούν να προοδεύσουν και μαζί τους να προοδεύσει ο τόπος, και τους άλλους που αντιδρούν, κλέβουν, απαιτούν, εμποδίζουν, κραυγάζουν, βανδαλίζουν, και δηώνουν.Οι πρώτοι τιμωρούνται διαρκώς και διαρκώς καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα», από ένα αναξιόπιστο, άβουλο και μοιραίο κράτος με συνέπεια κάθε μέρα να μένουν και λιγότεροι. Οι δεύτεροι είναι στο απυρόβλητο, αυξάνονται και πληθύνονται, αποθρασυμμένοι από την ατιμωρησία, αιώνιοι κερδισμένοι, αλαζόνες και δυνάστες της καθημερινότητάς μας.
Ας αποκαλυφθούν επιτέλους.
Ας αρχίσουν έστω να αποκαλύπτονται!
Το πιο ενθαρρυντικό από την ιστορία.
Eπειδή πολλές φορές κατηγορήθηκα ότι χρησιμοποιώ λανθασμένα τον όρο "φασισμός", δίνω τον δικό μου ορισμό:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε αυταρχικό πολιτικό σύστημα (ή συμπεριφορά) που είναι εναντίον του πλουραλισμού των απόψεων και της πολυκομματικής δημοκρατίας, που υποστηρίζει την μονοκομματική εξουσία, εξυμνεί την βία και την δύναμη ως τρόπους δράσης, χρησιμοποιεί την τρομοκρατία και την προπαγάνδα ως τρόπους πειθούς...
Αν δέχεστε αυτόν το ορισμό θα πρέπει να συμφωνήσετε πως οι μέθοδοι που περιγράφει ο Γουσσέτης στο άρθρο του ήταν φασιστικές.
@vrennus: εκπληξη! Με τα "παράλογα" του τελευταίου σχολίου σου, συμφωνώ.
Οι φοιτητές είναι ενήλικοι, έχουν την αξίωση να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι και να αναλαμβάνουν τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, συνεπώς δεν δικαιολογούνται να εκβιάζουν αποφάσεις με χρήση απειλών, να διαλύουν γραφεια, να σπάνε αυτοκίνητα, να εκτοξεύουν απειλές κατά της ζωής, μόνο και μόνο επειδή "κουρδίστηκαν" ή υπέστησαν "ψυχολογική βία" (την πιθανή απλή ψυχολογική πίεση τώρα την ονομάζουμε ψυχολογική βία; Και μετά διυλίζουμε τα σχετικά με τη χρήση του όρου φασισμός;)
ΑπάντησηΔιαγραφήVrennus αν σε ενοχλεί κι εσένα η διέισδυση προβοκατόρων, μην αρκείσαι στο να απέχεις. Κάτσε και σκέψου γιατί συμβαίνει τόσο συστηματικά και δεν αποκαλύπτεται ποτέ και δεν απομονώνονται ποτέ-όπως γινόταν στο παρελθόν, την εποχή των πραγματικών αγώνων, έστω και εκ των υστέρων ή σποραδικά, κάτι που μπορούν να σου βεβαιώσουν οι μεγαλύτεροι.
Μήπως γιατί μια μερίδα φοιτητών και νεολαίων στρώνουν το δρόμο γι' αυτούς τους προβοκάτορες, τους αγκαλιάζουν μέσα στους κόλπους τους και υιοθετούν ασμένως τις πρακτικές τους; Και οι υπόλοιποι απλά αδιαφορούν, άρα έμμεσα υποθάλπουν; ή έστω δεν είναι αρκετά αποφασιστικοί;
ΝΔ, γιατί (δια)βλέπω ένα μεγάλο υπερατλαντικό κράτος στον ορισμό σας για το φασισμό; Α, ναι, εκεί δεν έχουν μονοκομματικό σύστημα, ή μήπως έχουν;
ΑπάντησηΔιαγραφή(Μεγάλη συζήτηση ανοίγουμε, ε;)
Προς τι η έκπληξη; Αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι τόσο ότι βρισκόμαστε σε απέναντι όχθες όσο ότι βαδίζουμε σε παράλληλες (κι ίσως όχι ασύμπτωτες) τροχιές!
doncat said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ακριβώς είναι το παράλογο:
α) η κατάληψη;
β) η παράκληση των φοιτητών να γίνει σύγκλητος για το θέμα των εξετάσεων;
γ) το ότι το δέχθηακν οι καθηγητές;
δ) ή το ότι άπαξ και δεν έγινε το δικό τους άρχισαν τους εκβιασμούς και τραμπουκισμούς;
Τρι Ιουλ 04, 02:56:14 μμ
O thodoras απάντησε για εμένα... Στις πιο πολλές σχολές η σύγκλητος έλαβε χώρα όταν άνοιξαν οι σχολές... Τόσο φυσιολογικό μοιάζει σε όλους το ότι δέχτηκαν οι καθηγητές να γίνει η σύγκλητος...
np wrote:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μου οι κινητοποιήσεις που έγιναν ήταν ακριβώς αυτό: Πανεπιστημιακοί και φοιτητές μαζί για να μην αλλάξει τίποτα. Ο ένας βοήθησε τον άλλον για όποιον δεν το κατάλαβε. Και βέβαια δε μπορώ να φανταστώ ότι αυτό ωφέλησε μόνο τους μεν και όχι τους δε (φοιτητές).
Πιστεύω, ότι οι πανεπιστημιακοί δεν βοήθησαν... Απλά δε αντιστάθηκαν στις καταλήψεις (όπως συνήθως γίνονταν στο παρελθόν). Οι φοιτητές φυσικά και κέρδισαν από αυτή τη στάση. Δεν είχαν ΚΑΙ τους καθηγητές απέναντί τους... με αντάλαγμα την αξιολόγηση!
Vrennus said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ, γιατί (δια)βλέπω ένα μεγάλο υπερατλαντικό κράτος στον ορισμό σας για το φασισμό;
Σε κάθε κράτος μπορούν να υπάρξουν φασιστικές συμπεριφορές - αλλά φασιστικό κράτος είναι εκείνο που πληροί όλα τα κριτήρια. Άρα κακώς διαβλέπετε...
Με αφορμή το θέμα του έκτακτου αυτού post και δεδομένης της έντασης στο χώρο της απαιδείας, φάνηκαν τα κλασσικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας και τα άπαρτα άσυλα της ...αριστερα στη στροφή της ...προοοόδου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι το συντηρητικό κατεστημένο εξουσιαστικό ή θεσμοθετημένο, ενεργόν ή απαθές,σκυλεύον ή τρωκτικό,νεανίζον άμα και οργίλον βλέπει το τρένο (μουτζούρης) να περνά και αναφωνεί!!!
άτιμο κράτος!!
Πάρτο παααααάλι απ'την αρχή,γύρνα 40 χρόνια πίσω στοχαστή κ'στόχε άρα,Νίκο Δήμου και μίλα για τη δυστυχία να είσαι έλληνας.
Δες τα δρώμενα πιο σωστά, πιο προοδευτικά, πιο... αριστερά,πάνε σε καμμιά διαδήλωση,πέτα καμμιά μολότωφ,υπόγραψε καμμιά μπροσούρα,βγες κατά της κυβερνητικής(της όποιας)αδιάλλαξίας,πιάσε το σφυγμό του νεολαιίστικου κινήματος,και του λαϊκού τοιούτου!
Τι διάολο ρε Νίκο δε σε αναγνωρίζω,πως άλλαξες σήμερα φιλοσοφία και σκέψη και μας τα χώνεις κανονικά.
Ντάξει για τα άλλα κατεστημένα, τα βαρίδια της κοινωνίας, της προόδου,μα να μιλάς για το άσυλο σαν να είναι κατεστημένο;που το είδες αυτό;κάθε πότε έχουμε ααααάσυλο,δεν μας επιτρέπουν οι αυταρχικές δομές του πανεπιστήμιου, η κυβερνητική σύγκλητος,η πουλημένη ΕΦΕΕ,οι εμπόροι των Αθηνών και οι αναρχικοί οι ζήτουλες της μόρφωσης.
Ντάξει τά'λεγες για τους φασίστες τη συντηρητική νομεκλατούρα,τα γερόντια και τους αστούς,τι θες και ψάχνεις προς τ'αριστερά να δεις τι; λογοκρισία; έλα τώρα τι ρόλο προβοκάτορα παίζεις;
(το πολιτικό κόστος, η ανακολουθία,η γραμμή του κόμματος,η ταμπέλες; άστα ρε Νίκο μην τη ψάχνεις,
μην αποπροσανατολίζεις το λαϊκό κίνημα, την εργατιά το φοιτητικό κίνημα)
Πουτάνα Ελλάδα.
Αβεσσαλώμ said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμολογώ ότι ζαλίστηκα από την πληθώρα των σχολίων και των απόψεων.
Εγώ να δεις!
Που τα διαβάζω και δύο φορές. Μία στην Moderation (περνάει - κόβεται) και μία στα σχόλια - ιδιαίτερα όταν πρέπει να απαντήσω.
Άλλη φορά ανώδυνα ποστ για διακοπές και έρωτες...
@
ΑπάντησηΔιαγραφήοικοδεσπότη
Αν υιοθετήσουμε τον ορισμό σας περί φασισμού
[Τρι Ιουλ 04, 04:29:25 μμ]
-για τις ανάγκες της κουβέντας- θεωρείτε πως η φοιτητική βιαιότητα [στα _δεδομένα_ ιστορικά της συμφραζόμενα στη μεταπολιτευτική, η και πρωτύτερα, Ελλάδα] είναι συγκρίσιμο μέγεθος με αυτήν των κρατικών δυνάμεων καταστολής [με τα εξίσου γνωστά-και δεδομένα _αποτελέσματα_ της] ;
Η επειδή το κράτος μετά των μηχανισμών του διαθέτει -σε κοινοβουλευτικά ή μη καθεστώτα- το "μονοπώλιο της βίας" αθωώνεται και εξαιρείται του κανόνα;
κ. Δήμου, ως διδάσκων σε Α.Ε.Ι. στο παρελθόν έχω εξοργιστεί _απίστευτα_ αντιμετωπίζοντας στην καθημερινότητα μου έκρυθμες καταστάσεις ως αυτές που στηλιτεύουμε στο παρόν ποστ.
Έχω ιδία αντιληψη για αυτό που περιγράφετε ως 'φασισμό'.
Και εξαιρετικά έντονα συναισθήματα-που φρόντισα στην επαγγελματική ζωή μου να εκλογικεύσω.
Είχα, επίσης, συχνότατα την αίσθηση ότι ότι οι ακρότητες, οι οποιες πολλούς εξ ημών για διαφορετικούς λόγους 'βόλευαν' ήσαν προϊόν μιας ελλειμματικής [ή μάλλον στρεβλής] πολιτικής κουλτούρας του φοιτητικού κόσμου.
Ποιούς εννοώ; Μα την εκάστοτε μεταπολιτευτική κυβέρνηση, το ΥΠΕΠΘ, τα πολιτικά κόμματα, τους προέδρους των Τμημάτων, τις πρυτανείες των Ιδρυμάτων, κάποιους από το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων και γενικώς όσους με οιονδήποτε τρόπο εμπλέκονταν στη 'θεσμισμένη συναλλαγή'.
ΔΕΝ εξαγνίζω την οργανωμένη -με την σύμπραξη/ανοχή ποιών άραγε ?- 'αλητεία', ούτε την ασύστολη βλακεία των πιο εξτρεμιστικών στοιχείων από τους εξεγερμένους.
Ισχυρίζομαι, απλώς, πως οι φοιτητές μας θητεύουν σ' αυτά που η κοινωνία τους προσφέρει.
[να το πω προβοκατόρικα-ναι, είναι εν πολλοίς καθρέφτης της/μας!]
Ισχυρίζομαι, επίσης, πως επειδή το 'παιχνίδι' από πλευράς πολιτικών ηγεσιών, έχει πια για τα καλά χοντρύνει στην πλάτη τους, και στο βαθμό που κάθονται σε ένα αγώνα που άλλοι έχουν ΚΑΙ το καρπούζι ΚΑΙ το μαχαίρι, ωθούνται στις πιο αντικοινωνικές, αντιδημοκρατικές ή και ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές.
ΑΥΤΟ θα έπρεπε να μας προβληματίσει βαθυτερα-από την απλή καταγγελία των 'φρικιαστικών' συμβάντων που η καλή μας οθόνη και εσχάτως τα εναλλακτικά μέντια έχουν αναλάβει να γνωστοποιήσουν στην άσπιλο και άμωμο κοινωνία..
Η τελευταία, αρκείται να στρέφεται σπανίως με συγκατάβαση-κυρίως, όμως, με σφοδρότητα και περισσή IMHO αλαζονεία προς το φοιτητιών 'μέλλον' της..
Φτάνει όμως αυτό . . . ;
Στατιστικά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι το διακοσιοστό σχόλιο.
Άπό το πρωί έχουμε 1399 επισκέπτες στο blog - με τους κανονικούς ρυθμούς ως το βράδυ θα έχουμε περάσει τους 2000.
Είναι παρήγορο σε περίοδο διακοπών.
@
ΑπάντησηΔιαγραφήserafina delarosa
Ευχαριστώ για την κριση σου στο ποστ μου. Με τιμάς.
Για πέρνα από το 'μαγαζί' να τα πούμε κάποια στιγμή.
Αυτή η συζήτηση δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν αρχίζουμε να λέμε "οι φοιτηές αυτό" "ναι αλλά οι καθηγητές εκείνο" "ναι αλλά οι μπάτσοι το άλλο" και πάλι από την αρχή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι πιος φταίει και που. Και όλοι κάπου φταίνε.
suigenerisav said...
ΑπάντησηΔιαγραφή@οικοδεσπότη
"θεωρείτε πως η φοιτητική βιαιότητα είναι συγκρίσιμο μέγεθος με αυτήν των κρατικών δυνάμεων καταστολής... Η επειδή το κράτος διαθέτει -σε κοινοβουλευτικά ή μη καθεστώτα- το "μονοπώλιο της βίας" αθωώνεται;"
Πρώτον το κράτος δεν διαθέτει το μονοπώλιο της βίας, αλλά (κατά Μαξ Βέμπερ) της "νόμιμης βίας".
Και φυσικά ΔΡΝ αθωώνεται όταν την ασκεί με φασιστικό τρόπο.
Όσο για τους φοιτητές - η βιαιότητά τους δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος διότι - εκτός των άλλων - δεν έχουν τα μέσα να ανταγωνιστούν το κράτος. Αν τα είχαν ίσως και να ήταν. Αλλά δεν μπορώ να κρίνω προθέσεις.
Όσο για το υπόλοιπο σχόλιό σας: ναι, φυσικά οι φοιτητές είναι προϊόν της κοινωνίας μας - αλλά δεν ισχύει το tout comprendre c' est tout pardonner... Kάπου, διάβολε, υπάρχει και η ατομική ευθύνη!
harry reloaded said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μπλογκερ,ασε δοκιμαστικα το μοντερεησιον,& που σκεπτομαστε το φορτο σου,κουραζομαστε.Σκεψου την ελευθερη εισοδο τσεκαρισμενων σχολιαστων με λιστα".
Αν το έκανα αυτό, το 60% των σημερινών σχολιαστών δεν θα μπορούσε να σχολιάσει. Έχουμε πολλούς καινούργιους!
Αγαπητε κυριε Δημου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ καλο το αρθρο και πραγματικα αυτο ειναι προβλημα μεγαλο.Απλα θελω να επισημανω και κατι ακομα.Το ασυλο δεν ειναι μονο προφαση για αναρχο-αριστερο Πασοκο- δεξιους τραμπουκισμους.Ειναι και προφαση καθως και καταφυγιο της συντεχνιας των καθηγητων.Νομιζω στο θεμα του νομοσχεδιου η κυβερνηση θα επρεπε να κανει αλλαγες οχι σε σχεση με τις σχολες αλλα με τα οικονομικα-θεσμικα- διδακτικα καθηκοντα των καθηγητων.Οταν κανεις ανακαινιση σε ενα σπιτι δεν αλαζεις τους περαστικους το σπιτι αλαζεις.Και για την καταντια ευθυνονται οι καθηγητες,που καταχρωνται χρηματα για την παιδια,που δεν αλαζουν τιποτα στην αναχρονιστικη λειτουργεια των σχολων ωστα να το κανουν ανταγωνιστικο.Υπαρχουν και στην αγγλια ακομα καλα κρατικα πανεπιστημια.Γιατι εκει οι καθηγητες και η συγκλητος δεν νοιαζεται μονο για τη διατηρηση της θεσης .Παραγει και εργο
Περα απο την κυβερνηση οι φοιτητες να ελεχξουν και τη σταση καποιων καθηγητων.οι οποιο ειναι υπερ των καταληψεων και κατα της αλλαγης για τους δικους τους ταπεινους λογους
Σωστά, λέτε ΝΔ ότι κακώς διαβλέπω, αλλά το έκανα για να δείξω τη γενικότητα (και άρα και την ανεπάρκεια - επιτρέψτε μου) του ορισμού σας. Η ευρύτυτα του ορισμού σας μας επιτρέπει να χώσουμε στο ίδιο τσουβάλι την Αμερική του Μπους, την ΕΣΣΔ του Στάλιν, το φονταμενταλιστικό Ισλάμ και τα φασιστικά καθεστώτα του μεσοπολέμου. Αυτό είναι λάθος. Και βέβαια είναι τελείως διαφορατικό πράγμα όταν αναφερόμαστε στο φασισμό της μικροαστικής καθημερινότητας - αλλά ούτως ή άλλως ο φασισμός είναι πάνω απ' όλα καθημερινή στάση ζωής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ φασισμός, κατά τη δική μου ταπεινή αντίληψη, προϋποθέτει (α) ευρύ στρώμα μικροαστών και (β) ευρεία λαϊκή απήχηση. Κατά μία έννοια η φασισμός είναι συνώνυμος του λαϊκισμού. Υπό αυτό το πρίσμα η βίαια και αντιδημοκρατική στάση των καταληψιών είναι μεν βίαι ακι αντιδημοκρατική αλλά πέχει από το να χαρακτηριστεί φασιστική. Από την άλλη πλευρά η στάση της "σιωπηλής πλειοψηφίας" που είναι κατά των καταλήψεων ενώ δεν γνωρίζει ούτε τις θέσεις του υπουργείου ούτε των καταληψιών είναι πολύ πιο κοντά στο φασισμό.
Vrennus said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο φασισμός, κατά τη δική μου ταπεινή αντίληψη, προϋποθέτει (α) ευρύ στρώμα μικροαστών και (β) ευρεία λαϊκή απήχηση. Κατά μία έννοια η φασισμός είναι συνώνυμος του λαϊκισμού".
Άρα κατά τη γνώμη σας ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν φασίστας (είχε και το α και το β). Ενώ δεν ήταν ο Φράνκο ούτε είναι σήμερα ο Κιμ ιλ Σούνγκ.
Το φαινόμενο που αναφέρετε αφορά μία ιστορικά, χρονικά και τοπικά συγκεκριμένη μορφή φασισμού (Μουσολίνι, Χίτλερ).
ΝΔ "το πιάσατε το υπονοούμενο", πράγματι, η πολιτεία του Α. Παπανδρέου είχε (συγκεκαλυμμένα) φασιστικά χαρακτηριστικά, κάποια άλλα όμως έλειπαν - ευτυχώς. Και θα επιβεβαιώσω ότι δύσκολα θα χαρακτήριζα φασιστική τη δικτατορία του Φράνκο (ακόμα και του δικού μας του Παπαδόπουλου), για του Κιμ Ιλ Σουνγκ δεν ξέρω. Αλλά ας μην επεκταθούμε άλλο σ' αυτό το ζήτημα - μια άλλη φορά ίσως!
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το φαινόμενο που αναφέρετε αφορά μία ιστορικά, χρονικά και τοπικά συγκεκριμένη μορφή φασισμού (Μουσολίνι, Χίτλερ)."
Και Περονισμός και Σταλινισμός και Νασερισμός, δεν είναι τόσο απλό νομίζω.
Θεωρώ ότι ο Vrennus έχει κάποιο δίκιο στο τι σημαίνει φασισμός και πάντως, αυτά που αναφέρει είναι απαραίτητα συστατικά του φασιστικού πλαισίου.
Α, τώρα που το θυμήθηκα (πως μου διέφυγε, κοτζάμ τουρκοφάγος;!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι Κεμαλισμός.
Το μπλογκ είναι εικόνα μιας Ελλάδας που δίνει ελπίδα: μιας Ελλάδας που προβληματίζεται, αλλά και τρυφερής. Όλα χρειάζονται... Και τα ‘ειδησεογραφικά’ θέματα με έντονα στρατόπεδα αλλά και τα τρυφερά, της αναπόλησης και της ενδοσκόπησης. Αν αυτά είναι οι πλευρές του νομίσματος, εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε το ίδιο το νόμισμα. Που ξεχρεώνει κάθε στιγμή τον εαυτό μας, αυτό που έχουμε μέσα μας. ‘Πληρωταίοι επί τη εμφανίση’. Με ένα κείμενο. Στη μια πλευρά ο Καίσαρας (ΑΕΙ, Δαρβίνος) και στο άλλο ο Θεός (απρογραμμάτιστα δρομολόγια σε διακοπές άλλοτε, γατιά στο κρεβάτι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εδώ ισχύει «τα του Καίσαρα τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Και αύριο και μεθαύριο, με το καλό, θα ριχθεί το νόμισμα στον αέρα – και θα δούμε τι ήρθε: κορώνα (π.χ., ένα ταξίδι στο Σούνιο)ή γράμματα (π.χ., Δαρβίνος);
Και... χαλλλαρά – η μόνη σοφία της Θεσσαλονίκης.
:)
Καταλήξαμε πάλι να συζητάμε τι είναι φασισμός, ποιος είναι πιο πολύ φασίστας, ποιος είναι πιο βίαιος και άλλα θεωρητικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μένα το πρόβλημα είναι ένα και μόνο: θα τιμωρηθούν αυτοί που καταστρέψανε το γραφείο? Θα αναλάβει η επιτροπή καταλήψεων την ευθύνη της για την καταστροφή?
Δυστυχώς την απάντηση την ξέρω. Αφού είμαστε μπανανία...
Διαβάστε σήμερα στα ΝΕΑ ένα άρθρο του καθηγητή Πρωτονοτάριου (Ηλ. Μηχ. ΕΜΠ) που ποδοσφαιροποιεί το όλο ζήτημα... (by the way το συγκεκριμένο άτομο έχει κακή φήμη σε ορισμένα αμερικάνικα πανεπιστήμια -φοιτητές με δικές του συστατικές επιστολές συνήθως απορρίπτονται...)
Όπως λέει και η παροιμία "με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις". Γιατί λοιπόν να μας εκπλήσουν αυτά που συμβαίνουνε?
Ξέρει η σιωπηλή πλειοψηφία vrennus ότι η ίδια δεν καταφεύγει εύκολα σε τέτοιες ενεργειες για ότι τη δυσαρεστεί, διότι οι συνέπειες είναι βαριές. Αντίθετα με τους φοιτητές. Επίσης, έχει δει η σιωπηλή πλειοψηφία πολλές τέτοιες κινητοποιήσεις και τ ααποτελέσματα τους τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ξέρει κι άλλα πολλά αυτή η σιωπηλη πλειοψηφία, μην την υποτιμάς. Αλλά κι αν νομίζου οι αγωνιζόμενοι φοιτητές ότι κάτι δεν ξέρει καλά, γιατί δεν φροντίζουν να την ενημερώσουν; Στο κάτω κάτω μια μεγάλη εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) στηρίζει τις καταλήψεις, κάποιες άλλες (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ) στέκονται κριτικά και ασκούν αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση. Τιφταίει λοιπόν και το κοινό δεν πείθεται; Μήπως έχει αγανακτήσει; Μήπως τελικά οι καταληψίες δεν έχουν δίκιο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ θα δεχτούμε τη "δημοκρατικότατη" λογική: όποιος δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο γι' αυτόν, θα τον σπιλώνουμε μέχρι να συμφωνήσει ή να ακυρωθεί;
Οι δήθεν ανεξάρτητες εφημερίδες- ιδίως όσες είναι ταγμένες να υπηρετούν μια συγκεκριμένη ιδεολογία ή πολιτική παράταξη (ή ποδοσφαιρική ομάδα), είναι στην πραγματικότητα αιχμάλωτες και δεν μπορούν αν πουν την αλήθεια. Φοβούνται μην τυχόν και οι αναγνώστες τους τους θεωρήσουν "προδότες". Συνεπώς, δεν περίμενα περισότερα απο την "Αυγή". Περιμένω πάντως ακόμα την απάντησή τους στον οικοδεσπότη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κάθε μέρα που περνάει καταλαβαίνω την δύναμη του διαδικτύου.
heinz
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ξεφύγουμε από το θέμα αν αρχίσουμε θεωρητική συζήτηση για τον φασισμό. Τα χαρακτηριστικά που αναφέρω (μη ανοχή στην πολυφωνία και τον πολυκομματισμό, αυταρχισμός, βία, τρομοκρατία, προπαγάνδα) αφορούν όλους τους φασισμούς - από κει και πέρα υπάρχουν αυτοί που ανέβηκαν με λαϊκή υποστήριξη ακόμα και εκλογές (Μουσολίνι, Χιτλερ, Περόν) και αυτοί που επιβλήθηκαν με την βία (Φράνκο, Στάλιν, Σαλαζάρ). Ας μην επεκταθώ.
Maria Velliou said «Στο κάτω κάτω μια μεγάλη εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) στηρίζει τις καταλήψεις, κάποιες άλλες (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ) στέκονται κριτικά και ασκούν αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση.»
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν ανοίγω άλλο (μεγάλο) θέμα, αλλά θα πω δύο πράγματα. Τελικά σε μεγάλα ζητήματα δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στις εφημερίδες. Θυμάμαι στο εξωτερικό, εκλογές, η ΝΔ με αρχηγό τον Έβερτ κι εγώ να διαβάζω με πρωινό καφέ E-online. Το τι έγραφε για τα σαρδάμ του Έβερτ δεν λέγεται... πρωτοσέλιδο τα είχε. «Κι άλλο σαρδάμ χτες ο Έβερτ!» - και το ανέλυε γραμματικά. Κι εγώ να χαμογελάω χαρούμενος γιατί δεν ήθελα να βγει η ΝΔ.
Χρόνια μετά κατάλαβα τι γινότανε... Έκαναν τα σαρδάμ μέγα πολιτικό θέμα, κι εγώ τσιμπούσα κανονικά επειδή συμφωνούσα στο ζητούμενο! Και μετά ήρθε ο Σημίτης και... γλιτώσαμε τη γλώσσα μας από τα σαρδάμ, έτσι;
Η ΝΔ έχει ένα οξύμωρο: ενώ ποντάρει στο λεγόμενο μεσαίο χώρο, δεν έχει εφημερίδα εκεί. Ο Ελεύθερος Τύπος, και οι δύο Αδέσμευτοι, η Χώρα, όλες είναι λαϊκίστικες φυλλάδες του κερατά. Μόνι η Καθημερινή είναι του ‘χώρου’, αλλά κι αυτή δεν είναι καθαρά καραμανλική και έχει μεγάλη έμφαση στα οικονομικά.
Το ΠΑΣΟΚ έχει Ελευθεροτυπία, Βήμα, Νέα, Έθνος, Θέμα, ό,τι διαβάζει ο μεσαίος χώρος. Ήταν κατόρθωμα που η ΝΔ βγήκε κυβέρνηση – ή, μας δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι ο Έλληνας ΔΕΝ αγοράζει εφημερίδες. Και αν αγοράζει, τις διαβάζει σε 7 λεπτά μέσο όρο (μόνο τους τίτλους). Ίσως όλη η συζήτηση και το άγχος για τις εφημερίδες, να είναι εσωτερική κατανάλωση μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών.
@suigenerisav:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "επιχείρημά" σας, όντως συνομωσιολογικό όπως λέει και ο ΝΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε συζήτηση. Η ανάδειξη οποιουδήποτε θέματος αυτόματα μπορεί να λειτουργήσει ως "μοχλός" / "πολιορκητικός κριός" κτλ. για κάποιο άλλο. Μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε για το ποδόσφαιρο και αυτό να "λειτουργήσει ως άλλοθι" για να μιλήσουν κάποιοι για τη "διαπλοκή", ή για "το κράτος των Αθηνών" ή για την παγκοσμιοποίηση ή για την ικανότητα / ανικανότητα του Χ πολιτικού ή αθλητικού παράγοντα.
Άρα; Τι νόημα έχει η "παρατήρησή" σας; Να ποινικοποιήσει / ενοχοποιήσει τη σκέψη; Να αποθαρρύνει τη συζήτηση μην τυχόν και αγγίξει το ιερόν και όσιον του "ασύλου"; Με τέτοιες ενοχές προσπαθείτε να φορτώσετε και τους μαθητές σας;
Και λέτε παρακάτω:
"...επειδή επεσήμανα την καταγεγραμμένη στάση λοιδωρείας περίπου σε μορφή ομοβροντίας προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο [=της Αριστεράς] που πληθωρικά "διακινούν" πλείστοι όσοι στο μπλογκ σας...;"
"Διακινούν"; Σε ότι με αφορά δεν "διακινώ" τίποτα. Το πιστεύω. Αν και, για λόγους τακτ, αποφεύγω να το εκφράζω. Αλλά αφού σας σοκάρει και το θέτετε ανοικτά: Ναι. Λοιδωρία, περιφρόνηση και σιχασιά μου προκαλούν το 90% όσων αυτο-χαρακτηρίζονται "αριστεροί". Ιδίως οι αριστεροφασίστες που έχω ζήσει κι εγώ στο πετσί μου. Και για όσους αυτο-χαρακτηρίζονται "δεξιοί" το ίδιο θα έλεγα, αλλά αυτοί είναι πιο φοβισμένοι και κρύβονται. Λιγότερο θρασείς για το φανατισμό τους.
Τρομάζετε; Είχατε συνηθίσει να ακούτε ύμνους προς την "Αριστεράν" και σας σοκάρει το νέο μέσο με τις απόψεις που "διακινούνται" σ'αυτό; Είμαστε, κάποιοι, της σιωπηρής πλειοψηφίας, που σιγά-σιγά παύει να σιωπά. Συνηθίστε μας!
Θα συμφωνήσω σε κάτι. Οι γενικεύσεις εμπεριέχουν σφάλμα και είναι εννίοτε άδικες. Η σιωπή ακόμη χειρότερη.
@ vrennus:
Θα συμφωνήσω με αρκετά απ'όσα γράφετε στο σχόλιο των 3:43....
Odysseas said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάστε σήμερα στα ΝΕΑ ένα άρθρο του καθηγητή Πρωτονοτάριου (Ηλ. Μηχ. ΕΜΠ) που ποδοσφαιροποιεί το όλο ζήτημα... (by the way το συγκεκριμένο άτομο έχει κακή φήμη σε ορισμένα αμερικάνικα πανεπιστήμια -φοιτητές με δικές του συστατικές επιστολές συνήθως απορρίπτονται...)
αυτός που γράφει το άρθρο είναι ο Ιωάννης Πρωτονοτάριος, καθηγητής στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ.
Ο αδερφός του Εμμανουήλ είναι στους Ηλ.Μηχ.Μηχ.Η/Υ.
Σε ένα προηγούμενο του άρθρο αυτός ο κύριος έλεγε πως θέλουν να καταργήσουν το άσυλο και να τους στερήσουν την.... έρευνα τους.
Προς απάντηση ο Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κ.Λαζαρίδης του απάντησε:
'' ποια έρευνα σας κε.Πρωτονοτάριε? Έχετε ΣΥΝΟΛΟ ΜΙΑ ( ( ( 1 ) ) ) δημοσίευσεις στο ενεργητικό σας σύμφωνα με το πλέον έγκυρο Web Of Science! ποια έρευνα σας ακριβώς ? ''
δε χρειάζεται άλλη απάντηση σε αυτόν τον κύριο..
Λοιπόν, μου ήρθε στο μυαλό ότι η Αριστερά μοιάζει με την Ε.Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποτε έλεγαν ότι με τον τρόπο που διεκπεραιώνεται και προχωρά η ευρωπαϊκή ιδέα, οι καλύτεροι ευρωπαϊστές είναι οι ευρωσκεπτικιστές: αυτοί που ασκούν κριτική στην Ε.Ε. χωρίς να αναιρούν τη βασική ιδέα του ευρωπαϊσμού.
Με τον ίδιο τρόπο, οι καλύτεροι αριστεροί, φαίνονται να είναι οι ‘αριστεροσκεπτιστές’ (αδόκιμος όρος, αλλά κατανοητός): όσοι δεν αντιλέγουν με τον πυρήνα της αριστεράς (κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία, κράτος πρόνοιας) αλλά διαφωνούν με τον τρόπο που αυτή σήμερα προωθείται. Όπως η Ενωμένη Ευρώπη, σαν ιδανικό, είναι πολύ ανώτερη των γραφειοκρατικών πρακτικών των Βρυξελλών και των παζαριών των κυβερνήσεων, έτσι και η αριστερά είναι πολύ ανώτερη από κάποια τσογλάνια που θεωρούν την λούφα κοινωνικό κεκτημένο, το σπάσιμο δημόσιας περιουσίας δικαιολογημένη διαμαρτυρία και αρχηγούς με ξύλινη γλώσσα στο πνεύμα των Γραφών και Προφητών.
Η Ε.Ε. ανδρώθηκε μακριά από το φως της δημοσιότητος και δικαιολογείται - η αριστερά όμως ανδρώθηκε στο προσκήνιο. Όσον αφορά την επίσημη ιδεολογία της: σαν τυποποιημένη παλιά σταρ φοβάται να πει μια διαφορετική ατάκα, μήπως και καταλάβουν το πόσο γέρασε...
Συγγνώμη για το λάθος λοιπόν, δε γνώριζα πως είναι μία από τις οικογένειες του ΕΜΠ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ θέλω να πω πως υπάρχουνε και αρκετοί σοβαροί καθηγητές με αξιόλογη έρευνα εκεί μέσα (ή που προσπαθούν όσο μπορούν οι άνθρωποι -οι συνθήκες είναι δύσκολες!). Ορισμένοι μάλιστα έχουνε αφήσει πετυχημένες καριέρες στο εξωτερικό...
Για να θυμηθούμε το περιστατικό:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ.1 Οι καταληψίες με τη βία "πήραν" απο τη Σύγκλητο την απόφαση που ήθελαν.
Α.2 Στη συνέχεια κάποιοι από δαύτους έκανα γης μαδιάμ το γραφείο τού... αντιρρησία καθηγητή.
Α.3 Η "Αυγή" λογοκρίνει τον κο Γουσσέτη που καταδικάζει το εν λόγω περιστατικό και την κατάχρηση του ασύλου.
Β. Αν ο κος Γουσσέτης ψεύδεται, καλως έπραξε η "Αυγή". Αν όχι, τότε έχουμε τρεις μορφές βίας:
Β.1) την απειλή χρήσης βίας ("ή ψηφίζετε ό,τι μας γουστάρει ή δεν πάτε πουθενά" - εκβιασμός, πράξη κολάσιμη)
Β.2) την καταστροφή ξένης περιουσίας (διακεκριμένη φθορά - εκγληματική ενέργεια)
Β.3) την περιστολή του δικαιώματος της ελεύθερης εκφρασης (ηθικο-πολιτικό παράπτωμα που θυμίζει άλλες εποχες)
Συμπεράσματα:
Οι εν λόγω καταληψίες, μετατρέπουν το άσυλο σε "κράτος εν κράτει", που υποθάλπει τη βία καθώς τους επιτρέπει να "αποφασίζουν και να διατάσσουν".
Κάποιοι από τους καταληψίες, "αποφασίζουν, διατάσσουν και καταστρέφουν".
Και η σύνταξη της Αυγής, "αποφάσισε, διέταξε και λογόκρινε".
Αν αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι φαστιστικές, τότε τι είναι;
Με αγάπη
Παράγραφος
yannis h said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"μας δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι ο Έλληνας ΔΕΝ αγοράζει εφημερίδες"
Μόνο το ένα τέταρτο των ελλήνων διαβάζει εφημερίδες - κι αυτοί όχι κάθε μέρα...
οι τακτικοί αναγνώστες και αγοραστές είναι κάτω από 20%.
Aχ! Paragrafos...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρυφερή και γλυκειά, αλλά άμα ξεδιπλώσεις την λογική σου, δίκοπο τσεκούρι.
Το σχόλιό σου όχι μόνο πλήρες και ουσιαστικό, αλλά επαναφέρει και το blog στην τάξη.
Odysseas said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ θέλω να πω πως υπάρχουνε και αρκετοί σοβαροί καθηγητές με αξιόλογη έρευνα εκεί μέσα (ή που προσπαθούν όσο μπορούν οι άνθρωποι -οι συνθήκες είναι δύσκολες!). Ορισμένοι μάλιστα έχουνε αφήσει πετυχημένες καριέρες στο εξωτερικό...
συμφωνώ απόλυτα.
υπάρχουν κάποιοι που κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά. - και μάθημα και δημοσιεύσεις - έρευνα-.
διαφωνώ με τον ''επώνυμο φίλο'' που έγραψε ότι οι καθηγητές φίλησαν κατουρημένες ποδιές. το αντίθετο σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι είναι εξαιρετικά πετυχημένοι και γνωστοί και παρόλα αυτά έρχονται στην Ελλάδα.
Ο κος Πρωτονοτάριος έχει κάποια σχέση με το συνασπισμό; Μήπως ήταν κάποτε υπεύθυνος για θέματα παιδείας του συνασπισμού; Διότι μου θυμίζει κάποιον που είχα γνωρίσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην συζήτηση περί φασισμού, να προσθέσω και την συγκαλυμμένη μορφή των εντυπωσιασμών και γενικεύσεων. Κλασσικός τρόπος πως μία απλή υπόθεση μπορεί να αναδείξει φασιστική νοοτροπία. Την φράση «όχι και να δώσουμε μισό χρόνο στον Χίτλερ, μισό στους εβραίους» έχουν κάνει κατάχρηση ad nauseam τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης και έχει καταντήσει τυπική παρωδία («όχι και να δώσουμε βήμα στην μπουρζουαδία»). Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη φτηνά τεχνάσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς προς την «λογοκρισία» της Αυγής, εγώ κρατώ κάποιες επιφυλάξεις και δεν θα προβώ σε τέτοιους βαρείς χαρακτηρισμούς τόσο εύκολα. Η «Αυγή» συνήθως είναι μία εφημερίδα (διαμορφούμενης) γνώμης, δεν είναι σωστό να δημοσιεύσει κραυγαλέες περιπτώσεις στα όρια του σκανδάλου. Η περίπτωση του Βασσάλου παραείναι ακραία για να γίνει πιστευτή, χωρίς βέβαια και να το αρνούμαι αυτό. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, πολλές φορές ενώ δεν μπορούσα παρά να συμφωνήσω με το αρχικό κείμενο, εξεπλάγη όταν άκουγα την άλλη πλευρά και πόσο σύνθετη μπορεί να είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει μόνον το μαύρο και άσπρο.
Ως αντίλογο στο άρθρο του Γιουσσέτη, δεν αρκούσε από την «Αυγή» να δημοσιεύσει μία απάντηση των φοιτητών (ή έστω μία έρευνα). Θα έπρεπε να δώσει και βήμα στους φοιτητές και να αρχίσουν να δημοσιεύουν εξίσου κραυγαλέες περιπτώσεις για καθηγητές πανεπιστημίων που κάθε άλλο παρά τιμούν το λειτούργημα τους και που ούτε στα χαμαιτυπεία δεν αρμόζουν. Αυτό όμως δεν αρμόζει στην «Αυγή», ίσως στα σκανδαλοθηρικά έντυπα της δεξιάς.
Ούτε είναι το ζητούμενο της υπόθεσης όταν συζητάμε τα περί παιδείας και αντί επί της ουσίας καταλήγει κανείς να μιλά για περιπτώσεις, οι οποίες όσο πιο κραυγαλέες και όσο πιο πολύ σκανδαλίζουν, τόσο πιο πολύ θα εξυπηρετούν τον σκοπό μας. Το άρθρο του Γιουσσέτη κάλλιστα μπορεί να δώσει ιδέες και αφορμές για την κατάργηση του ασύλου, αλλά σκοπός του άσυλου δεν είναι η προστασία των καταληψιών, οπότε δεν τίθεται θέμα.
Κάπως έτσι όμως λειτουργεί και ο ύπουλος φασισμός. Έχοντας ως αφετηρία κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, το γενικεύουμε.
Maria Velliou θα σου επισημάνω μόνο ότι είναι η "σιωπηλή πλειοψηφία" που αποδέχτηκε τον Χίτλερ, το Μουσσολίνι, τον Παπαδόπουλο εδώ σε μας κλπ. κλπ. Αλίμονο, όταν σπάζει τη σιωπή της η "σιωπηλή πλειοψηφία" είναι για να τραγουδήσει πολεμικά εμβατήρια, να λυντσάρει κάνενα μαύρο ή να διαδηλώσει για το όνομα του γείτονα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κ. Γ. Πρωτονοτάριος είναι μέλος της Κ. Ε. του Συνασπισμού
ΑπάντησηΔιαγραφήcyberdust η τοποθέτησή σας στο θέμα της λογοκρισίας είναι απαράδεκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεχνάτε οτι ο Διονύσης Γουσέτης είναι αρθρογράφος της εφημερίδας επί δέκα χρόνια. Δεν είναι ο αναγνώστης που έγραψε μία επιστολή καταγγελίας για να την ελέγξει η εφημερίδα.
Όταν ο επώνυμος συνεργάτης σου γράψει ένα τέτοιο κείμενο το δημοσιεύεις πρώτα και μετά δημοσιεύεις και τις αντίθετες απόψεις (αν υπάρξουν). Αν δεν του έχεις την στοιχειώδη εμπιστοσύνη τότε γιατί συνεργάζεσαι δέκα χρόνια μαζί του;
Ξεχνάτε επίσης ότι η καταγγελία τεκμηριώνεται από φωτογραφίες, και από επιστολές παραιτήσεων μελών της Συγκλήτου. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν ήδη στην Καθημερινή της Κυριακής. Θεωρείτε ότι και αυτή δεν θα έπρεπε να τα δημοσιεύσει;
"3) την περιστολή του δικαιώματος της ελεύθερης εκφρασης"
ΑπάντησηΔιαγραφήερρ σε αυτό θα διαφωνήσω :) (πολύ γέλιο αυτός ο τυπάς... τι φάτσα :Ρ)
Η παράγραφος που λείπει από την παράγραφο (!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" είναι χαρακτηριστικό κάθε κράτους. Τα κράτη υφίστανται ακριβώς για ν' αποφασίζουν και να διατάσσουν. Άρα, είναι λογικό άλμα να ταυτίζουμε το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" με το φασισμό - άσχετα αν η συγκεκριμένη έκφραση ταυτίστηκε με τη χούντα. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος (πχ. στην περίπτωση του Ελληνικού κράτους το 43% αποφασίζει και διατάσσει το υπόλοιπο 57%!)
@παράγραφος
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω είναι λίγο "άστοχο" να χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά της σύνταξης/διεύθυνσης ενός ιδιωτικού οργανισμού (εφημερίδα Αυγή) ώς φασιστική για την επιλεκτική διάθεσή της να δημοσιεύει άρθρα κατά τις περιστάσεις. Σίγουρα είναι κατακριτέα και ανοιχτή προς κριτική, ίσως απόφαση παρμένη με δόλο. Αλλά δεν παύει να είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός με συγκεκριμένη διεύθυνση , γραμμή και στόχους και σύμφωνα με τα συμφέροντα της διεύθυνσής της αποφασίζει τι είναι πρέπων κατά τους καιρούς να δημοσιεύει. Αφήνεται στην κρίση των αναγνωστών και των κριτικά σκεπτώμενων πολιτών (όπως καλή ώρα εδώ) και θα φέρει τις ανάλογες συνέπειες των ενεργειών της σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς . Εκτός και άν είναι κανένα δημόσιο forum ανοικτό και με ίσες ευκαιρίες σε όλους και δεν το έχω πάρει είδηση οπότε αναθεωρώ.
Από την άλλη, για αρκετές από τις ενέργειες της επιτροπής κατάληψης, όπως παρουσιάστηκαν από αυτό εδώ το χώρο, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την άποψή σου ότι ταιριάζουν πολύ με ενέργειες και πράξεις απολυταρχικών καθεστώτων μακρυά από κάθε ένοια δημοκρατίας
Δυστυχώς όλα ξεκινάνε από την νεοελληνική πραγματικότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αντιστασιακή πράξη να καταστρέφουμε την δημόσια ή και την ιδιωτική περιουσία, κοινωνική μαγκιά η φοροδιαφυγή, εξυπνάδα η αυθαίρετη δόμηση, επανάσταση το κάπνισμα σε απαγορευμένα σημεία, αντίσταση η ρίψη σκουπιδιών σε κοινόχρηστους χώρους.
Στη χώρα που συντρίφτηκε από τα τεράστια διλήμματα η Αντιγόνη
Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΠΡΑΞΗ.
Η αρχή της ήσσονος προσπάθειας είναι κυρίαρχη νοοτροπία και όσοι δεν την έχουν χαρακτηρίζονται αφελείς.
Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση. Θα προχωρήσω σε μία μανιχαϊστική προσέγγιση. Ισχυρότερη του παραδοσιακού εθνικού διχασμού είναι η νέα διαπερνώσα αριστερους και δεξιούς εθνική διάσταση:
Αυτοί που δουλεύουν και παράγουν έργο και αυτοί που ζουν σε βάρος των προηγουμένων, κυρίως θαμώνες των δημοσίων πρυτανείων.
Οι τελευταίοι είναι η «φωνασκούσα πλειοψηφία», αυτοί που επιβάλλουν την βαριά καθυστέρηση στην χώρα, αυτοί που κατά πλειονότητα χαρακτηρίζουν τα πανεπιστήμια και τις περισσότερες δημόσιες εκφάνσεις, παρασύρουν τους φοιτητές και ετοιμάζουν την επόμενη νεοελληνική γενιά.
Δεν γνωρίζω την λύση. Είμαι μάλιστα απαισιόδοξος. Προσπαθώ ωστόσο να πράττω συνεπώς με τις απόψεις μου επηρεάζοντας έτσι τα παιδιά μου και όσους είναι ακόμα επηρεάσιμοι. Ζητώ συγνώμη για τις 187 λέξεις.
ManBlogg said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αλλά δεν παύει να είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός με συγκεκριμένη διεύθυνση , γραμμή και στόχους και σύμφωνα με τα συμφέροντα της διεύθυνσής της αποφασίζει τι είναι πρέπων κατά τους καιρούς να δημοσιεύει".
Κάνετε λάθος - μία εφημερίδα υπόκειται στην δημοσιογραφική ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ. Εχει υποχρεώσεις απέναντί στους συνεργάτες της και τους αναγνώστες. Δεν δημοσιεύει "σύμφωνα με τα συμφέροντα της διεύθυνσής της" - και όταν το κάνει, σε χώρες όπου τηρείται η δεοντολογία, υφίσταται κυρώσεις - μέχρι και κλείσιμο.
Κύριε Δήμου
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λογοκρισία είναι καταδικαστέα, όταν ασκείται από τους φορείς της κρατικής εξουσίας κατά παράβαση του ατομικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης. Στην περίπτωση του κ. Γουσσέτη συνεπώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για λογοκρισία.
Έχοντας ως δεδομένο τον ατελή βαθμό συνταγματικής κατοχύρωσης της ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα, θεωρείτε ότι η καταγγελλόμενη από τον κ. Γουσσέτη – και σε πολλές περιπτώσεις και από άλλους – καταχρηστική εκμετάλλευση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου δικαιολογεί την κατάργησή του;
Να σας δώσω ένα παράδειγμα:
Εάν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναδημοσίευαν τα σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ, ο εισαγγελέας με βάσει το άρθρο 199 του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε να επέμβει και καταστείλει την δημοσίευσή τους για το λόγο της καθύβρισης θρήσκεύματος. Εάν όμως στα προπύλαια του πανεπιστημίου γινόταν μια έκθεση των σατυρικών σκίτσων του Μωάμεθ δεν θα μπορούσε να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο.
Κύριε Δήμου, σας εκλιπαρώ!
Μπορώ να σας απαριθμήσω χιλιάδες τέτοια παραδείγματα, που να αφορούν την ελευθερία της γνώμης, της διδασκαλίας, της έρευνας, της τέχνης κλπ.
Συλλογιστείτε με αρετή και τόλμη υπέρ της ελευθερίας!!
Vrennus, λυπάμαι αλλά νόμιζα ότι γράφεις απροκατάληπτα, αλλά νιώθω να με διαψεύδεις. Οι απόψεις σου για τη σιωπηλή πλειοψηφία είναι ανατριχιαστικές. Και φυσικά μόνο σε δημοκράτη δεν ταιριάζουν. Απομονώνεις συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κάτω από ιδιαίτερες συγκυρίες, για να απαξιώσεις εντελώς την πλειοψηφία. Ξεχνάς επίσης ότι στις περιστάσεις που περιγράφεις, οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν, η "σιωπηλή πλειοψηφία" δεν είχε καμία πληροφόρηση και το μορφωτικό της επίπεδο ήταν χαμηλότερο. Και οι δύο αυτοί παράγοντες δεν υφίστανται σήμερα, ιδιαίτερα ο δεύτερος, οπως καταδεικνύω στο σχόλιο μου, το οποιο φυσικά αγνοείς στο βαθμό που εξυπηρετεί την επιχειρηματολογία σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σημερινή σιωπηρή πλειοψηφία είναι οι γονείς και συγγενείς των φοιτητών, είναι εκείνοι που ψήφισαν τη κυβέρνηση για να εφαρμόσει αυτό τοπ πρόγραμμα. είναι οι ιδιοι που διαβάζουν υτις εφημερίδες που ανέφερα κι οι ίδιοι που ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές από το φοιτητικό κίνημα χωρίς να έχουν λυντσάρει ποτέ κανέναν.
Κρίμα, διότι στο blog σου έχεις ενδιαφέροντα θέματα, με τα οποία συμφωνώ και τα οποία δείχνουν ελεύθερη σκέψη, κάτι που δυσκολεύομαι να διακρίνω εδώ σήμερα με τις παρεμβάσεις σου.
@Νίκος Δ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το σχόλιό σας. Προφανώς και δεν είμαι πλήρως ενημερωμένως σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του τύπου και χαίρομαι που υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.
Παρόλ'αυτά αισθάνομαι ότι ο χαρακτηρισμός "φασισμός" εμπεριέχει περισσότερα συστατικά πλέον της λογοκρισίας που φαίνεται ασκήθηκε στην προκειμένη περίπτωση και ίσως η χρήση της ένοιάς του στην προκειμένη περίπτωση να είναι υπερβολική.
Bourchas said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Στην περίπτωση του κ. Γουσσέτη συνεπώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για λογοκρισία".
Προφανώς δεν διαβάζετε τα σχόλια - λίγο πριν μίλησα για δημοσιογραφική δεοντολογία.
Λογοκρισία δεν ασκεί μόνο το κράτος αλλά και τα ιδιωτικά ΜΜΕ και ίσως αυτή να είναι η πιο βρώμικη (κομματικές δουλείες ή διαπλοκή και συμφέροντα).
Μου κάνει εντύπωση πως δεν υπερασπίζεστε την ελευθερία της έκφρασης.
Όσο για το άσυλο, ο Γουσέτης δεν ζητάει πουθενά την κατάργησή του. Αντίθετα ζητάει την προστασία τους από αυτούς που το υπονομεύουν (που δήθεν το υπερασπίζονται).
Jane μέχρι τώρα δεν έχω λογοκρίνει κανένα. Μπορείτε να γελάτε άφοβα..."
Vrennus said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"...όταν σπάζει τη σιωπή της η "σιωπηλή πλειοψηφία" είναι για να τραγουδήσει πολεμικά εμβατήρια, να λυντσάρει κάνενα μαύρο ή να διαδηλώσει για το όνομα του γείτονα..."
...Θαυμαστή αντίληψη περί Δημοκρατίας!..
Ετσι απαξιώνεται η πλειοψηφία και δικαιώνονται οι οργανωμένες μειοψηφίες και τα στρατευμένα φερέφωνα.
Αν αυτό δεν είναι φασισμός τότε τι είναι!
@bourchas
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός που επιμένω, αλλά το επεισόδιο μέσα στο ΟΠΑ δεν είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι προστατεύει το άσυλο?
Δεν εκβιάστηκε η λήψη μίας απόφασης? Είναι ελευθερία έκφρασης αυτό?
Και δεν πρέπει να τιμωρηθούνε οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού? Απαντήστε μου παρακαλώ. Χωρίς θεωρίες, ναι ή όχι?
Όσο για την "Αυγή", προσωπικά δε με ενδιαφέρει καθόλου αν μία εφημερίδα λογοκρίνει τους συνεργάτες της, δείχνει όμως κάτι για την εφημερίδα...
Χωρίς να θέλω να γίνω απολογητής της «Αυγής», εν τούτοις καταλαβαίνω το σκεπτικό τους (τουλάχιστον το προσπαθώ). Απλώς δεν ήθελαν να δώσουν βήμα σε μία ατέρμονη και άσκοπη συζήτηση. Κακοί καταληψίες υπάρχουν, υπάρχουν όμως και κάκιστοι καθηγητές. Το να καθίσουμε και να αριθμήσουμε ποιοι πλειοψηφούν δεν οδηγεί πουθενά. Η λογική, ίσως, οδηγεί ότι οι πρώτοι είναι απόρροια των δεύτερων, αλλά και αυτοί πάλι είναι προϊόν της ελληνικής κοινωνίας. Εάν λειτουργούσαν σωστά οι καθηγητές δεν θα υπήρχαν δυσαρεστημένοι φοιτητές, όπως και η κοινωνία δεν θα ανεχόταν τόσο εύκολα αυτούς τους κακούς καθηγητές. Αλλά αυτό πάλι είναι μία απλούστευση και γενίκευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί εβδομάδες γινόντουσαν οι καταλήψεις, και η τηλεόραση δεν έλεγε κουβέντα. Τους απασχολούσε το θέμα της Βέροιας και πόσο επικίνδυνες είναι οι παιδικές παρέες και φιλίες. Στο σημείο να αναρωτιούνται οι γονείς αν πρέπει να αφήσουν το παιδί τους να πάει να παίξει ποδόσφαιρο με την παρέα, ή μήπως έχουν μπλέξει με κάποια συμμορία. Και να και ξανά επανωτά τα ρεπορτάζ για τις συμμορίες ανηλίκων ανά την επικράτεια.
Το θέμα με την παιδεία και τις καταλήψεις το θυμήθηκαν μόλις έγιναν οι πρώτες πορείες και ακόμα και τότε μόνο χλιαρά. Η πολύ κουβέντα ξεκίνησε, άκουσον άκουσον, μόλις κάηκαν τα πρώτα αυτοκίνητα και έσπασαν οι πρώτες βιτρίνες. Οι τραμπουκισμοί των φοιτητών λοιπόν πέτυχαν το σκοπό τους. Ήταν όμως αναγκαίοι? Τα φαινόμενα δείχνουν ότι ήταν επιβεβλημένοι. Εάν δεν υπήρχαν οι τραμπουκισμοί, ίσως να μην συζητάγαμε τώρα. Βία στην βία λοιπόν, σαν μόνη απάντηση. Μία μορφή βία είναι και η αποσιώπηση γεγονότων, που κατά τα άλλα όμως αφορά πολύ μεγάλη μερίδα ελληνικών οικογενειών.
Κύριε Δήμου, σας ευχαριστώ για την πληροφορία σχετικά με τον Γ. Πρωτονοτάριο, είναι πράγματι αυτός που έχω υπ' όψιν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης σας ευχαριστώ-ευχαριστούμε για τη φιλοξενία, γενικά για ολο αυτό. Νομίζω ότι είναι πολύ σπουδαίο αυτό που κάνετε. Μάλλον το γνωρίζετε κι εσείς, γι' αυτό κι έχετε το κουράγιο να το κάνετε.
Ζητώ συγγνώμη που ανέβασα το προηγούμενο σχόλιο λίγο βιαστικά και είχε λάθη, έχω αρχίσει να κουράζομαι μάλλον. Εκεί που αναφέρομαι στο δεύτερο παράγοντα σχετικά με τη σιωπηλή πλειοψηφία, εννοώ τον πρώτο.
Δε νομίζω να γράψω άλλο για σήμερα, σας εύχομαι καλή συνέχεια και κουράγιο στη προσπάθεια να επιβάλλετε τη Λογική των συλλογισμών και των ορισμών.
Ένα σημαντικό μέρος της σημερινής συζήτησης αφιερώθηκε στη σύγχιση μεταξύ "φασιστικού καθεστώτος"-που έχει κάποια χρακτηριστικά, ιστορικά-και "φασιστικής συμπεριφοράς" που είναι απλά μια συμπεριφορά που προσιδιάζει σε φασιστικό καθεστώς. Δεν πειράζει, κάτι μάθαμε ή θυμηθήκαμε πάλι. Με λυπεί που ότι κι αν λέμε η κατάσταση των Α.Ε.Ι. μάλλον δεν θα βελτιωθεί-δεν υπάρχει επαρκής βούληση φοβάμαι. Κι αυτό δεν είναι καλό ούτε για τα όποια ιδιωτικά προκύψουν, διότι αν τα δημόσια ειναι χάλια, ο πήχης και γι' αυτά θα είναι χαμηλός. Κρίμα. Όλο ευκαιρίες χάνουμε σ' αυτή τη χώρα, ποιός ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Καληνύχτα.
Ε, είπα να πάω για ύπνο αλλά "σκαλίζομαι": ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει θέσει σοβαρά θέμα κατάργησης ασύλου, ΟΥΤΕ ΚΑΝ η κυβέρνηση. Για πιο ευέλικτη ρύθμιση για παραβίαση του σε περιπτώσεις ανάγκης μιλάει η κυβέρνηση. Άλλωστε ποιός θα τολμούσε να καταργήσει το άσυλο; Κι αν ακόμη η προτεινόμενη ρύθμιση θέλει προσοχή ή συμπλήρωση, πάντως δεν έχει σχέση με κατάργηση. Αμάν με την παραπλάνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτονόητη (κατ εμέ) διευκρίνηση: Η λέξη Φασισμός στον τίτλο αυτού του Post δεν αναφερόταν προφανώς στην Αυγή (σε αυτή πήγαινε η λέξη Λογοκρισία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ άποψη του Cyberdust ότι καλά έκαναν οι φοιτητές καταστροφές για να τους δείξουν τα ΜΜΕ είναι ...όλα τα λεφτά!
(ορίστε που έγινα και απολογήτρια της κυβέρνησης τώρα! Αν είναι δυνατόν! Αλλά τι να κάνεις όταν βλέπεις τέτοια ψέματα και παραπληροφόρηση.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, και, cyberdust, η τηλεόραση είναι δεδομένο σε τι αρέσκεται, δεν είναι δείκτης. Υπάρχουν κανάλαι για τα οποία είδηση είναι τα κουτσομπολιά των ανθυποστάρλετ, πως να ενδιαφερθούν για τους φοιτητές. Λύση όμως δεν είναι οι τρανπουκισμοί. Στις δυτικές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιούν διάφορους ευφάνταστους και όχι απαραίτητα βίαιους τρόπους για να τραβούν την προσοχή σε παρόμοια θέματα.Λίγη φαντασία χρειάζεται και λίγο κόπο παραπάνω.
Διευκρινίσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Δεν είμαι κακόπιστη. Η θέση μου για την "Αυγή" και την ανανεωτική αριστερά βρίσκεται στο σχόλιο "Τρι Ιουλ 04, 01:02:18 πμ"
2. Για το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" των κρατών:
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η συζήτηση για την "κρατική βία", αν και έχει τρομερό ενδιαφέρον, είναι θέμα για άλλο ποστ.
3. Τέλος, αναφορικά με το πόσο "άστοχο" είναι να χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά της σύνταξης/διεύθυνσης ενός ιδιωτικού οργανισμού ως φασιστική, με υπερ-κάλυψε ο εκλεκτός ΝικόΔημος (ο οποιος ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει λογοκρισία - δείτε τις παραιτήσεις του και τα "κομμένα" κείμενά του)
Με αγάπη
Παράγραφος
Αγαπούμε πολύ τις ατελείωτες συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις αλλά έχουμε λίγη διάθεση για αποφάσεις, για αλλαγές και για πράξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔουλειές πολλές, και διαβάζω 3 μέρες τώρα για να τα προλάβω όλα (μ'αρέσει που λέγατε για χαλαρό mood, και τώρα μέχρι ανεβοκατεβάζετε 2 ποστς τη μέρα επί του πιεστηρίου! Ντρόγκα, το εμπεδώσαμε όλοι μας...)
Λοιπόν, με πήρε πριν λίγο καιρό φίλος καθηγητής στο Παν/μιο, να μου κάνει το grand tour, κι έβλεπα ότι ντρεπόταν που ντρεπόμουν με αυτό που αντίκρυζα...
Ελεγες για το Zara Aphrodite, ε, το αυτόν με λίγο από 9/11 μέσα... Δεν έβλεπα την ώρα να φύγω, ενώ ήξερα ΤΙ δουλειά ρίχνουν αρκετοί καθηγητές εκεί μέσα και ΤΙ λαμπρά μυαλά είναι πολλοί από τους φοιτητές, ακόμη και από τους πιο "επιθετικούς" του είδους.
Εβλεπα όμως τις πολιτικές νεολαίες να έχουν κυριολεκτικά αποπατήσει (συγνώμη, αλλά έτσι ένιωσα) και διαστρεβλώσει το σύμπαν, και όλοι να κινούνται υπό καθεστώς πολιτικής ομηρίας - ακόμη και οι φοιτητές-όργανα της κάθε παράταξης, όμηροι κι αυτοί, απλώς ζωσμένοι με χειροβομβίδες...
Εφυγα τρέχοντας. Με τον φίλο έχει γίνει πλεον θέμα ταμπού. Δεν το αναφέρουμε, ξέρω ότι τον τσούζει. Δε θέλει απλώς.. ΜΑΤ (ναι, δεν δέρνουν μόνον αθώους φοιτητές, να μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας), καθαρίστριες θέλει, χλωρίνη κι αντησηπτικό. Κυριολεκτικά & μεταφορικά κυρίως.
Κύριοι καθηγητές (με "Κ" κεφαλαίο), σας εκλιπαρούμε, μην το βάλετε κάτω κι εσείς. Οργανωθείτε!
Φοιτητές που σας νοιάζει η γνώση, οργανωθείτε επίσης! Με τσαμπουκά!
Αυγή: Επαιξες (με USSR ζάρια) κι έχασες. Από ΟΠΟΙΑΝ πλευρά κι αν το κοιτάξεις.
Αυτά τα ολίγα.
Διαβάζω και τα περί φασισμού και απορώ με ορισμένους... Ελλάδα του 2006, να μας χαίρεσαι!
Υγ, "παραφωνία σκέτη είμαι εδώ μέσα", καλά που το κατάλαβες!
Μου έλειψε το να μας λείπεις!
Ο κ. Γουσσέτης γράφει:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Έγραφα σε ανύποπτο χρόνο (13/5/2006) ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί στο αντίθετό του. Κάποτε προστάτευε την ελευθερία έκφρασης, ενώ σήμερα χρησιμεύει για το φίμωμα της ελεύθερης έκφρασης από κάθε λογής δεξιά ή αριστερά καλόπαιδα. Δεν προστατεύει τη συλλογική έκφραση και διεκδίκηση. Προστατεύει τη συλλογική αυθαιρεσία, τον συλλογικό τραμπουκισμό και συλλογικές δράσεις που παραβαίνουν τον ποινικό κώδικα».
Όταν κάποιος εκφράζεται τόσο απαξιωτικά κατά του πανεπιστημιακού ασύλου κ. Δήμου, δεν νομίζω ότι θα τον στεναχωρούσε η κατάργησή του.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ ζήτησα τη δική σας άποψη για το αν πρέπει να διατηρηθεί ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου ή να καταργηθεί και απάντηση δεν πήρα με την τοποθέτησή σας.
Λογοκρισία κ. Δήμου ασκεί μόνο το κράτος, για τον απλούστατο λόγο ότι μόνο αυτό έχει τη δύναμη να φιμώσει εμένα ή εσάς. Κανένας ιδιώτης αντίθετα δεν μπορεί να φιμώσει εμένα ή εσάς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ και ΔΙΩΚΟΝΤΑΣ την έκφραση της γνώμης μας.
Προς Odysseas
Ο κ. Βασσάλος μπορεί κάλλιστα να κινηθεί ποινικά κατά όσων προέβησαν στην καταγγελλόμενη από μέρους του παράνομη κατακράτηση του και να ζητήσει την απόδοση της ποινικής τους ευθύνης. Ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου ουδόλως στέκεται εμπόδιο πρός τούτο.
Bourchas εμένα δεν με φίμωσε το κράτος αλλά όλα τα μεγάλα ΜΜΕ. Όχι μόνο δεν δημοσιεύουν κείμενά μου αλλά δεν αναγγέλουν καν τα βιβλία μου. Ευτυχώς που υπάρχει το Internet.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το άσυλο η γνώμη η δική μου (και από ότι ξέρω και του Γουσέτη) είναι ότι το υπονομεύουν οι φοιτητές με τις ακρότητές τους. Κι ότι ναι - θα έπρεπε να μείνει, φτάνει οι φοιτητές να αποδείξουν ότι είναι άξιοι να έχουν αυτό το προνόμιο.
Χάσαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαληνύχτα.
Νίκο, θερμά συλληπητήρια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Γερμανοί θέλουν τον Ιταλό τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήNiko, mi dispiace.
Σκηνή από το La vita e bella.
Ρωτάει ο Μπενίνι ένα συγχωριανό του εάν ασχολείται με την πολιτική.
"Μπα, όχι, δεν μ' ενδιαφέρει καθόλου" και αμέσως φωνάζει στα δύο πιτσιρίκια του:
"Αντόλφο, Μπενίτο έλατε, πάμε"...
Κύριε Δήμου
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέτε για το άσυλο: "ναι - θα έπρεπε να μείνει, φτάνει οι φοιτητές να αποδείξουν ότι είναι άξιοι να έχουν αυτό το προνόμιο".
Είναι σαν μου λέτε, ότι οι πολίτες ναι θα πρέπει να έχουν ατομικά δικαιώματα φτάνει να αποδέιξουν ότι είναι άξιοι να έχουν αυτό το προνόμιο.
Για να σας παρηγορήσω, θα έπρεπε να θεωρέίτε τίτλο τιμής σας τόσο την δημοσίευση, όσο καιτην μη δημοσίευση κειμένων σας από τα μεγάλα ΜΜΕ!!