Όσο ξαναθυμάμαι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 τόσο πιο ξεκάθαρα βλέπω ότι η αντιπαράθεση ήταν ανάμεσα στις δυσάρεστες και σκληρές αλήθειες της λογικής και στους μύθους και τα παραμύθια του λαϊκισμού.
Στην πλευρά του ΝΑΙ ήταν τα αυστηρά, προτεσταντικά, μαθηματικά επεξεργασμένα σχέδια μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Δύση (θέλετε να τα πούμε και ανάλγητα;) κι από την άλλη τι; Το σύνθημα: «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» χωρίς καμία επεξήγηση ή τεκμηρίωση. Ασαφή σχέδια, από το GREXIT, την επιστροφή στην δραχμή, την προσφυγή σε νεφελώδεις υποστηρικτές και χρηματοδότες (που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν), την εδώ και τώρα πραγματοποίηση της αταξικής κοινωνίας ή και της δικτατορίας του προλεταριάτου (που δεν θα ήταν αταξική μια και θα διοικούσε μία τάξη), κλπ.
Μύρια όσα έχουν καταλογιστεί στον Βόλφγκανγκ Σόυμπλε πλην ενός: ότι δεν ξέρει να διαβάζει νούμερα. Είναι, αν θέλετε, μία άκαρδη και ψυχρή αριθμομηχανή, αλλά οι πράξεις που κάνει είναι σωστές. Σου λέει: δεν βγαίνει το συνταξιοδοτικό – και πράγματι δεν βγαίνει. Θα μου αντιτείνετε: αυτό το έχουν πει ο Σπράος κι ο Γιαννίτσης πριν 15 χρόνια. Ναι, αλλά τότε μπορούσαμε να καλύπτουμε το κενό με δανεικά. Τώρα το συνταξιοδοτικό έχει χειροτερέψει, χρωστάμε παντού και λεφτά δεν μας δανείζει κανείς, εκτός από τους ανάλγητους νεοφιλελεύθερους, καπιταλιστές, εκμεταλλευτές, τοκογλύφους (πες κι άλλα!) της Δύσης.
Οι οποίοι όμως, μολονότι κουτόφραγκοι, θέλουν τώρα εγγυήσεις ότι οι νέοι μας λογαριασμοί θα βγαίνουν και θα ισχύουν στον πραγματικό κόσμο (και όχι μόνο στον εφικτό).
Σε τελευταία ανάλυση αυτό που συμβαίνει με το συνταξιοδοτικό, το αγροτικό, το δημοσιονομικό και όλα τα λοιπά μας οικονομικά προβλήματα είναι ότι επί δεκαετίες (από την εποχή του Ανδρέα) τα αντιμετωπίζαμε με ελαφριά καρδιά και τα όραμα του εφικτού στο βάθος. Το αριστερό σύνθημα είχε αλώσει την σκέψη όλων των παρατάξεων. Όλοι υποσχόμασταν και ελπίζαμε ότι με μαγικό τρόπο θα γινόταν τελικά. Ποιο; Αυτό που ήθελε ο λαός, δηλαδή αυτό που του υποσχόμαστε. Η φόρμουλα του λαϊκισμού: ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.
Ο λαϊκισμός είναι αλλεργικός σε δύο πράγματα: την λογική και την αλήθεια. Και τώρα ακόμα, παρόλο που ο λαός έχει καταλάβει αρκετά πράγματα, κανένας δεν έχει το θάρρος να βγει και να τα πει – γιατί θα γίνει πιο μισητός από τον Σόυμπλε. Μετά το δημοψήφισμα, την τελευταία στιγμή, ο Τσίπρας τρακάρισε ξαφνικά επάνω στην λογική και την αλήθεια και έκανε στροφή 180 μοιρών. Δύο μέρες πριν υποστήριζε παθιασμένα το ΟΧΙ, το κέρδισε και ξαφνικά κατάλαβε τι είχε κερδίσει. Πανικόβλητος γύρισε στο ΝΑΙ. Τα ολίγα υπόλοιπα της χαρισματικής του προσωπικότητας του επέτρεψαν να το κάνει. Αλλά μάλλον για τελευταία φορά. Διότι και το κεφάλαιο «χαρισματικότητα» έχει πια εξαντληθεί.
Τελικά αυτός ο «άλλος εφικτός κόσμος» μπορεί να εμφανίστηκε σαν το ουτοπικό όραμα μιας ιδεολογίας – αλλά έγινε η συνισταμένη όλων των λαϊκισμών: εκεί κανείς δεν πληρώνει φόρους και διόδια, ενώ παίρνει παχυλές συντάξεις και επιδόματα χωρίς να πολύ-εργάζεται.
Το όραμα ξέφτισε. Όμως ο λαός ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει το βάθος του γκρεμού – αν και το υποψιάζεται. Μετά από τριάμισι δεκαετίες λαϊκισμού και παραμυθιάσματος, είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να αποδεχθεί την όλη αλήθεια.
Είμαστε παγιδευμένοι ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον άλλο "εφικτό" κόσμο γι αυτό δεν μπορούμε να αντικρίσουμε την αλήθεια. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση κανενός πολιτικού.
O λαϊκισμός έχει πολλά πρόσωπα, τί συγκρίνουμε ακριβώς κύριοι; Tην εποχή του Γιαννίτση υπήρχε η "ισχυρή" Ελλάδα της δραχμής, των Ολυμπιακών αγώνων, της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου και του σκανδάλου του χειραφετημένου Χρηματιστηρίου-"όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα"-. Για ποιον ακριβώς λόγο μπήκαμε στην ΟΝΕ; Για να παραδώσουμε το ταμείο και την νομισματική πολιτική σε ξένους και να αρχίσει έτσι η εκποίηση της χώρας από τις ελίτ της; Για τον ίδιο ακριβώς λόγο μετατρέψαμε το χρέος που ήταν σε δραχμές σε ευρώ; To ξέρετε κύριοι, και οι από εδώ και από εκεί, ότι όλη αυτή η φλυαρία περί δανεισμού από Κίνα ή Ρωσία-που δεν σε δανείζουν διότι είναι εταίροι της Γερμανίας- επρόκειτο για δανεισμό σε ευρώ; Για αυτό μπήκαμε στην ΟΝΕ; Για να δανειζόμαστε ευρώ από Μόσχα ή Πεκίνο; Kαι τί σχέση έχουν όλα αυτά με την ουτοπία του σοσιαλισμού ή τον άγριο τρόπο λειτουργίας του καπιταλισμού; Ή μαύρο δηλαδή ή άσπρο; Ο μανιχαϊσμός εξορθολογισμένος; Όσο και να μειώνετε και άλλο τον τόπο και τους ανθρώπους του, όλες οι ελίτ, όλων των κλάδων, δεν πρόκειται να καλύψετε την πτώση του ψευτοιδεολογήματος του ευρωπαϊσμού, ο λαϊκισμός έχει πολλές όψεις και είναι πάντα καταστροφικός και την βαριά ήττα της Ελλάδος του σήμερα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό της θα πρέπει να την επωμιστούν οι ελίτ της χώρας, αριστεροί και δεξιοί, που με τον λαϊκίστικο και εκτός πραγματικότητας λόγο περί κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού οδήγησαν και οδηγούν έναν ιστορικό λαό στον Άδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή μόνον οι ελίτ φταίνε για τις επιλογές του λαού; Πού είναι εκείνος ο "κυρίαρχος λαός"; Το 80% των Ελλήνων ήταν υπέρ του Ευρώ και επωφελήθηκε από αυτό. Όχι οι ελίτ, αλλά οι εκλεγμένοι πολιτικοί μας έκαναν λάθος χειρισμούς - τα υπόλοιπα είναι θεωρίες συνωμοσίας...
ΔιαγραφήEντάξει τώρα, θεωρίες συνωμοσίας είναι αυτές οι απόψεις που βέβαια δεν εκφράζονται μόνο από εσάς, τί ήξερε ο Ελληνικός λαός για το ευρώ; Ήξερε ότι θα παραχωρήσουμε την νομισματική πολιτική μας και θα μετατρέψουμε το χρέος από δραχμές σε ευρώ για να τρέχουμε μετά να παρακαλάμε να μας δανείσουν με αντίτιμο το ξεχαρβάλωμα της κοινωνίας και το ξεπούλημα της χώρας σε Γερμανούς, Ρώσους, Κινέζους, Τούρκους κτλ; Του είπαν με το "ευρώ καλύτερα", ένα ακόμα ιδεολόγημα, ένα σύνθημα, και τίποτα άλλο, δηλαδή οι Δανοί-ειρήσθω εν παρόδω η συμπεριφορά των Δανών καταρρίπτει και το ότι κακή συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες έχουν μόνο οι πρώην ανατολικές χώρες- που δεν μπήκαν στο ευρώ πήραν την απόφαση σε επίπεδο λαού; Όχι, απλώς εκεί εκεί έχουν ελίτ που σκέφτονται με κριτήρια εθνικού συμφέροντος. Στις ελίτ συμπεριλαμβάνονται και οι πολιτικοί, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί, ο Σημίτης για την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων από τις επιχειρηματικές ελίτ πιεζόταν, όχι από εμένα, με τα ανάλογα για αυτόν και το κόμμα του ανταλλάγματα. Τα ίδια και για το ευρώ.
ΔιαγραφήΔεν επωφελήθηκε από το ευρώ η Ελληνική κοινωνία, το αντίθετο , αυτό μου θυμίζει εγκληματία που ένα λεπτό πριν διαπράξει το κακούργημα χαμογελούσε και άρα ο εγκληματίας ήταν ένας χαμογελαστός και καλοάγαθος άνθρωπος.
Και μόνο η έννοια των "ελίτ" μιάς χώρας που εμφανίζονται σαν ενιαίο μπλοκ (ενώ σκυλοτρώγονται μεταξύ τους) και δήθεν κατευθύνουν τα πάντα είναι συστατικό στοιχείο συνωμοτικής θεωρίας. Έχω ζήσει σε κύκλους οικονομικά πολιτικά και κοινωνικά ισχυρών - ουδέποτε διαπίστωσα μία ενιαία βούληση ή μία συντονισμένη κίνηση.
ΔιαγραφήΜεσιέ Παπαδόπουλε: Η αντικατάσταση του ιδεολογήματος του ευρωπαϊσμού με εκείνο του αντιευρωπαϊσμού πιστεύετε ότι θα έλυνε το πρόβλημα? Η μήπως το ταξικό μίσος ενάντια των ντόπιων και ξένων - πραγματικών ή φανταστικών - "ελίτ" και των ενεργούμενων τους θα έκανε τα πράγματα καλύτερα για την χώρα?
ΔιαγραφήΌσο για την περί των "ελιτ" ρητορείας σας η απάντηση είναι απλή: Είναι δικαίωμα σας να θεωρείτε τον εαυτό σας διανοητικά ανεπαρκή και γι αυτό ετεροκαθοριζόμενο - μην γενικεύετε όμως. Το ότι θεωρείτε την πλειονότητα του πληθυσμού άβουλο νήπιο που ανεύθυνο για τις πράξεις του άγεται και φέρεται από τις προθέσεις του Χ κηδεμόνα αγγίζει τα όρια της ύβρεως.
Όσο για τα της σκόπιμης εκποίησης της χώρας από τις υποτιθέμενες ελιτ η απάντηση είναι επίσης απλή: To γεγονός ότι άπασες οι εκτός νομισματικής και ευρωπαϊκής ένωσης χώρες (πλην Μεγάλης Βρετανίας για ειδικούς λόγους) συνωθούνται προκειμένου να αποκτήσουν μια θέση δίπλα σε αυτή της Ελλάδας - εντός και όχι εκτός ΕΕ/ΟΝΕ - καθιστά τους πληθυσμούς τους επίσης ηλίθιους ή/και θύματα μιας διεθνούς συνωμοσίας των κατά τόπους "ελιτ", υποθέτω.
Και για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι ... ΟΧΙ κύριε "εκείνοι", οι ΑΛΛΟΙ, ΔΕΝ είναι όλοι ΙΔΙΟΙ ... και ΚΑΝΕΙΣ μας δεν είναι ΑΘΩΟΣ ... εκτος από τους αγέννητους και τους βλάκες ...
k2825 - υπεύθυνος ενήλικας, μή βλάξ και σίγουρα όχι νήπιο.
Δεν περιέγραψα τίποτα ως ενιαίο μπλοκ και ούτε ότι κατευθύνουν την κοινωνία, απλά δεν την ρωτούν, ομοίως γίνεται και αλλού μόνο που εκεί σκέφτονται και με όρους εθνικού συμφέροντος και συνεπώς δεν θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας τους για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, αυτό μόνο στη Ρωσία του Γιέλτσιν έγινε και εδώ από το 2009 και μετά. Συγκρούσεις υπάρχουν, και η ΝΔ συγκρουόταν με το ΠΑΣΟΚ και μετά ο ένας πατούσε στα βήματα του άλλου, θέλω να πω ότι αυτές οι συγκρούσεις δεν είναι αυτοκαταστροφικές, και δεν αποδομούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται όλες αυτές οι ελίτ- αλλιώς δεν θα υπήρχαν και υπερεθνικοί οργανισμοί-, μπορεί κανείς να δει τις μεγάλες χώρες και πως οι πολυεθνικές υποστηρίζονται από αυτές και αυτές με την σειρά τους εξυπηρετούν τις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Οι ελίτ του τόπου λοιπόν αντί να δώσουν ευθύς εξαρχής λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε το 2009, το διεθνοποιήσαν, αλλά βέβαια ακόμα και για την εξαφάνιση της Ελλάδας τον ένοχο τον έχουμε ήδη βρει, φταίει η Ελληνική κοινωνία που δεν διορθώθηκε
ΔιαγραφήΤα ίδια ακούμε στα προγράμματα της τηλεόρασης...
ΑπάντησηΔιαγραφήεξαρτάται σε ποια τηλεόραση αναφέρεστε… στην κρατική ΕΤ-1
Διαγραφήστο Κόντρα ή σε εκπομπές τύπου Λαζόπουλου δεν ακούτε αυτά σίγουρα.
Ακούτε τα άλλα, τα "ωραία".
D.
Διάκρισις γιοκ.
ΔιαγραφήΣε ποια θέση βρίσκεται εκείνος που δεν θέλει να βρίσκεται στη θέση του πολιτικού; Πού βρίσκεται; Στην αποκάλυψη της αλήθειας του στο λαό μας μήπως; Και ποια είναι η αλήθεια αυτή; Ο ναζισμός, που λέει ότι πρέπει να στυφτούμε και να πεχτούμε σαν λεμονόκουπες; Ο ναζισμός, που λέει ότι οι άνθρωποι έχουν αξία μόνο όταν μπορεί ένας -ο αληθιάρης- να διαστρέφει την υγεία μας και να αντιστρέφει και να μουτζουρώνει τις ανάγκες μας; Η χρηματοπιστωτική αξιολόγηση της έμβιας ύλης; Αυτή είναι η αλήθεια; Η αντιπαράθεση της ανάγκης και της ζωής με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα είναι η αλήθεια; Στραβωμάρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο μεγαλύτερα ψέματα πιστεύει ο ψηφοφόρος τόσο περισσότερο μισεί την πραγματικότητα κ αρνείται να την αποδεχτεί.
ΑπάντησηΔιαγραφή(κλεμμένο απο το twitter)
Με κατηγόρησαν ότι εν μέσω σοβαρών προβλημάτων γράφω για ταξίδια και αυτοκίνητα. Τώρα που έθιξα σοβαρά προβλήματα ελάχιστοι επισκέπτονται το μπλογκ και ακόμα λιγότεροι σχολιάζουν - ενώ στα "ελαφρά" θέματα είχαμε χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες σχολιαστές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαρτάται τι επιδιώκει κάποιος με μία δημοσίευση και εάν θεωρεί την αναγνωσιμότητα μοναδικό κριτήριο επιτυχίας -πρώτο σε αναγνωσιμότητα αυτή την εποχή βγαίνει το fanpage - ως λαός έχουμε τάσεις φυγής.
ΔιαγραφήΜε αγάπη
D.
Αυτοί που συμφωνούν βαρέθηκαν να διαβάζουν παρόμοια άρθρα. Αυτοί που διαφωνούν δεν έχουν να προβάλουν επιχειρήματα με νόημα. Κι έτσι σιωπούν.
ΔιαγραφήΠροσωπικά θα απέδιδα και μικρό, αλλά όχι αμελητέο, μερίδιο ευθύνης και στους δανειστές μας, από την αρχή της κατρακύλας. Έπρεπε να είχαν λειτουργήσει περισσότερο ως αυστηροί κηδεμόνες εφήβων που πιάνουνε για πρώτη φορά τιμόνι. Μπορούσαν να το κάνουν, δεν το έκαναν όμως είτε γιατί μας είχαν υπερβολική εμπιστοσύνη (τα πρώτα 10 χρόνια δεν έφταναν για να αποδειχτή λάθος αυτό;) είτε γιατί δεν τους ενδιέφερε. Δεν πιστεύω ότι θέλανε ή θέλουν την καταστροφή μας, ούτε όμως θα χύσουν μαύρο δάκρυ αν επέλθει εν τέλει.
Είναι μάλλον επειδή η πραγματικότητα σας έχει ξεπεράσει... μετά απο 5 χρόνια και ο πιο αφελής βλέπει ότι η μονομερής αφήγηση που πιπιλίζετε έχει ξεφτίσει και δεν προσφέρει τίποτα στον διάλογο
ΔιαγραφήΚύριε Δήμου, αυτή η σχολιοθηρία είναι κατώτερή σας. Σκεφθείτε το.
ΔιαγραφήΕπίσης, τα περισσότερα σχόλια έχει το κείμενο σας "Ένας χρόνος αριστερά"
Διαγραφή-άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται εδώ για σοβαρά θέματα-
ίσως λοιπόν είναι θέμα και έμπνευσης κάθε φορά ή απλά ίσως ο κόσμος να έχει βαρεθεί τις αναλύσεις σε παρελθόντα χρόνο , ίσως να ενδιαφέρεται για λύσεις, για το παρόν και κυρίως για το μέλλον.
Υ.γ.
Δεν σας κατηγόρησα, κριτική έκανα, γιατί δεν μπορώ να γράφω για αυτοκίνητα που δεν οδηγώ ποιά ή για ταξίδια που με τις υπάρχουσες συνθήκες ουδέποτε θα πάω… βγάζει ένα κλίμα παραίτησης όλο αυτό.
Με αγάπη
D.
AnonymousTue Feb 02, 04:28:00 PM
Διαγραφή+1 από μένα
Με αγάπη
D.
Το link παραπέμπει στο άρθρο "Υπνος" της ελληνικής Wikipedia...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όμως δεν ήταν όλα ουτοπίες.
ΑπάντησηΔιαγραφή( Αντιγράφω σχόλιο από το side του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαψεύσεις των προσδοκιών κάποιον που πραγματικά πίστεψαν…)
καζιανης γεωργιος
Δευτέρα, 25η Ιανουαρίου του 2016. Χώρα Ελλάδα. Πειραιάς, Δραπετσώνα.
Πριν ξεκινήσω για τη δουλειά έχω ήδη τελειώσει όλες τις εκκρεμότητές μου, την εφορία, το ασφαλιστικό μου ταμείο και έχω ήδη τυπώσει το ειδοποιητήριο για την παραλαβή του καινούριου μου διαβατηρίου. Όλα έγιναν ηλεκτρονικά. Χρόνος διεκπεραίωσης 10:00 λεπτά (!).
Στη διαδρομή για τη δουλειά, αφήνω την κόρη μου στο δημόσιο Πειραματικό Γυμνάσιο της γειτονιάς μας. Οι μαθητές καταφθάνουν χωρίς τσάντες και βιβλία, κρατούν μόνο τα laptop τους.
Σκέφτομαι: τα παιδιά με έφεση στη μάθηση, θα έχουν τουλάχιστον κάποιο μέλλον...Στη στάση του λεωφορείου αγοράζω εφημερίδα.
Πηχυαίος τίτλος: Διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους. Σημειώνω το link για τη δημόσια διαβούλευση. Με ενδιαφέρει...
Στις μέσα σελίδες, διαβάζω πως ήδη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου. Καιρός ήταν...
Άλλες εσωτερικές ειδήσεις: «Επιτέλους σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών! Εκλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις!»
Χτυπάει το κινητό μου. Μαθαίνω ότι παλιός μου συμμαθητής - κουμπάρος πρώην Υπουργού παύει να διοικεί ένα ΝΠΙΔ με ανύπαρκτο αντικείμενο, που επιτέλους καταργείται.
Σηκώνω το βλέμμα.
Λεωφόρος Σχιστού. Δεύτερο Δημοτικό Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών. Ευτυχώς δε με αφορά ακόμη...
Άλλα νέα, διεθνή:
Απομονωμένος ο Σόιμπλε! Με μικρότερα γράμματα: Η μικρή Ελλάδα εξασφαλίζει συνεχώς Ευρωπαίους συμμάχους για το σχέδιό της για αντι-λιτότητα, επενδύσεις και ανάπτυξη.
Φτάνω κέντρο Αθήνας. Στη δουλειά μου. Δουλεύω σε μια από τις πολλές μικρές start up. Η δική μου φτιάχνει λογισμικό. Η συνάντηση με τους Κινέζους επενδυτές είναι στις 11:00.
Σκέφτομαι:
Μετά από ένα χρόνο νιώθω δικαιωμένος. Τα προτάγματα της σύγχρονης Αριστεράς, που με πάθος στήριξα από το Πανεπιστήμιο γίνονται πράξη μέρα με τη μέρα. Αξιοκρατία, Δικαιοσύνη, Διάκριση Εξουσιών, Εθνική Αυτοπεποίθηση, δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς, παραγωγικό Δημόσιο, φορολογική ισονομία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση...
Ανοίγω τα μάτια.
Σκοτάδι.
Μήπως βιάζομαι; Μα να μην έχει γίνει τίποτα ακόμη;
--------
( Κάποια από αυτά θα μπορούσαν όντως να γίνουν - αλλά από ποιους; Μήπως τελικά περισσότερο και από τις εκάστοτε ιδεολογίες και τα προγράμματα κάθε κόμματος, παίζουν ρόλο τα πρόσωπα);
Με αγάπη
D.
Ωραίο, πικρά ειρωνικό κείμενο. Ναι σίγουρα φταίνε και τα πρόσωπα. Το γενικό επίπεδο των κυβερνητικών στελεχών είναι πολύ χαμηλό και εντυπωσιακά παλαιοντολογικό. Θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον 40 χρόνια πίσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήDεν διαφωνώ αν και καταλήγω τελικά ότι τα πρόσωπα - οι πολιτικοί- απλά κοιτούν κυρίως τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους.
ΔιαγραφήΤην "τέχνη του εφικτού" που λένε.
Και η πολιτική είναι ακριβώς αυτό.
Ο Ανδρέας ήταν κορυφαίος οικονομολόγος της εποχής του
-καμία σχέση με "Γιάννη" (και όχι Γιάνη όπως βλέπω να γράφεται- δεν θα ξεχάσουμε και αυτά τα λίγα που ξέρουμε επειδή το θέλει αυτός) αλλά όταν είδε με τι λαό έχει να κάνει άλλαξε ρότα πρύμναν.
Γιατί απλά ήξερε ότι δεν θα ξαναέβγαινε.
Δεν θα έπαιρνε ούτε ψήφο.
Το ίδιο έκανε και με το "Τσοβόλα δώστα όλα" που απλά ήταν παροχές με δανεικά, ήξερε ότι δεν ήταν σωστό αλλά δεν τον ενδιέφερε, πέρασε αυτός και όλη η γενιά του καλά; Πέρασε.
Το ίδιο σήμερα σκέπτονται και πολλοί ψηφοφόροι. Από όλα τα κόμματα.
Έτσι έμαθαν, έτσι γαλουχήθηκαν, έτσι ξέρουν.
Έναν γνωστός ψυχίατρος μας είπε σε κάτι σεμινάρια που παρακολούθησα, ότι η δική του γενιά ήταν η γενιά του "ΕΓΩ" και ότι το στοίχημα για την σημερινή γενιά δεν είναι εάν θα φτάσει στο "ΕΜΕΙΣ" - που παρεμπιπτόντως έχουν κατακτήσει κάποιοι άλλοι λαοί εδώ και δεκαετίες- αλλά εάν θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο "ΕΓΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ".
ΕΓΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ λοιπόν…
Μπορούμε;
Υ.γ
Τρέμω όταν σκέπτομαι που θα πάει μετά το παλιό ΠΑΣΟΚ όταν θα μετακομίσει από το ΣΥΡΙΖΑ.
Με αγάπη
D.
ψηφισα όχι ενώ ήμουν υπερ του ναι, γιατί ήθελα να επέλθει το χαστούκι της πραγματικότητας. Μόνο με τις τραγικές συνέπειες ενός όχι μπορούμε να συνέλθουμε. Μόνο έτσι. Πρέπει να ζούμε με τις συνέπειες των αποφάσεών μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το γερμανικό υπόδειγμα , νομίζω πως κάνει κακό στην Ευρώπη καθώς δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις. Δημιουργεί επίσης άνοδο των ακραίων απόψεων και του μίσους. Γενικά μιλώντας δε νομίζω ότι μπορεί να ηγηθεί η Γερμανία, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που ηγούνταν οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο παλιότερα. Θεωρώ αισχρό από τη πλευρά τους το παιχνίδι του τεμπέλη Έλληνα, το οποίο έπληξε ανεπανόρθωτα τη γνώμη του (ηλίθιου) κόσμου για ΤΟ ΜΕΣΟ Έλληνα. Και πριν πει κάποιος ότι αυτή η άποψη είναι σωστή, τον προλαβαίνω λέγοντας ότι αν είναι όντως έτσι, τότε ο διάλογος πρέπει να πέσει στο επίπεδο των (λανθασμένων) στερεοτύπων. Αν εμείς είμαστε οι τεμπέληδες , εσείς είστε οι παιδεραστές, οι άλλοι είναι οι άπλυτοι, οι άλλοι θέλουν να αφανιστούν οι μετανάστες κλπ. Αυτό όπως σωστά αναφέρετε είναι παγίδα.
Δεν αμφιβάλλω ότι η Γερμανία είχε μια πολύ καλή κυβέρνηση σε ο,τι αφορά την ίδια τη Γερμανία, όμως δε μπορώ να πω ότι ήταν το ίδιο καλή σαν ηγέτης της ΕΕ. Ούτε στο οικονομικό (που θα έπρεπε να είναι πιο Κεϋνσιανή) αλλά ούτε στο προσφυγικό πρόβλημα (που θα έπρεπε να είναι πιο φιλελεύθερη). Η εμμονή με τους κανόνες (που τόσο πολύ βολεύουν το βορρά) παίρνει επικές διαστάσεις και κάνει το κοινό νόμισμα να τρίζει.. Ακόμα και αν συνυπολογιστεί η αγορά ομολόγων από την ECB
Με τη λογική ο καθένας τα του οίκου του δεν είναι δυνατό να υπάρξει ΕΕ.
Τώρα σε σχέση με τις δικές μας κυβερνήσεις είναι σαφώς πιο ποιοτική, ΑΛΛΑ αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχουν πολύ μεγάλο μεριδιο ευθύνης στην κρίση.
Μακάρι να βάλουμε όλοι μυαλό
Επεσε θεμα γενικο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθενας με τις αποψεις του.
Αλλος την εχει κοντη,αλλος μακρια..
Την αποψη... :)
Εγω θα σταθω στη γενικη φιλοσοφια...
Εχω παψει εδω & χρονια να ταυτιζομαι
με εθνος,με κρατος ,με πολιτεια...
Για μενα τελειωσε το..." εμεις "...
Οταν νικαει η .." εθνικη " σε ποδοσφαιρο ή μπασκετ,
δεν νοιωθω τιποτας.(sic)
Εχω πλεον νοοτροπια
παγκοσμιου πολιτη,πελατη,καταναλωτη,φορολογουμενου.
Τι μου προσφερει το καθε
κρατος ,εθνος,λαος ,κομμα ,πολιτικος...
Το μη χοιρον...αποδεκτον..
Και μη χοιροτερα...
Στο Δ/ ψηφισμα καταλαβαινω αρκετους
που ψηφισαν ΟΧΙ,
παρολο που ψηφισα ΝΑΙ...
Οπως & πολλους που στηριζουν ακομα ΣΥΡΙΖΑ...
" Ετσι ειναι,αν ετσι νομιζετε "...
Όλοι -οι νεκροί καφετερόβιοι- τα ίδια λέτε. Επειδή όμως και τα ενδιαφέροντα και οι φυσιολογικά επαληθεύσιμες γνώσεις και συναισθήματα και το ενδιαφέρον και ο καημός επί του μαρτυρικού θέματος της ζωής σας, που έρχεται, φεύγει και χάνεται, είναι πράγματα γλυκερά, ποτέ δεν δοκιμάζουν την τύχη τους στην μεγάλη Αμερική, ή στον μεγάλον, υδροηλεκτρικόν Καναδά, που είναι δήθεν μου δήθεν μου τα άπιαστα όνειρα σας. Στο ένα χέρι το μπεγλέρι στο άλλο το τηλεκοντρόλ...
ΔιαγραφήΗ κριτικη σκεψη, για τετοια θεματα οπως το συνταξιοδοτικο, η αναπτυξη, η δημοσια διοικηση, εκ φυσεως ειναι λογικο να απουσιαζει απο μεγαλη μεριδα ψηφοφορων και εξηγω γιατι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα προαναφερθεντα θεματα, γινονται αντιληπτα στον ψηφοφορο, μονο ως προς το κομματι για τα οποια ειναι αμεσα εμπλεκομενος. Δλδ, ο δασκαλος σχολειου, μπορει να αντιληφθει τι προσφερει,τι αξιζει και ποσο πληρωνεται (λεμε τωρα) αλλα ομως δεν μπορει να αντιληφθει τι προσφερει, τι αξιζει και τι πληρωνεται ενας πχ λογιστης, η ενας αποθηκαριος, ή ενας δντης marketing. Οταν μια ομαδα εργαζομενων, διεκδικει, το κανει εικαζοντας οτι αυτα που διεκδικει, μπορει να τα παρει απο μια αποθηκη πλουτου που υπαρχει. Σε αυτη την αποθηκη πλουτου ομως εχους ολες οι επαγγελατικες ομαδες, οι οποιες μεταξυ τους ειναι ανικανες να αναγνωρισουν την προσφορα και τις απολαβες η μιας της αλλης. Ετσι οταν καποιοι δασκαλοι διεκδικουν μονιμοτητα και μη αξιολογηση, θεωρουν οτι η αποθηκη πλουτου μπορει να καλυψει την ζημια που παραγει η θεση/αποψη τους. Οταν οι ΔΥ διεκδικουν πχ αυξησεις-μη μειωσεις, θεωρουν οτι η αποθηκη πλουτου μπορει να καλυψει τις αναγκες τους. Οταν ολοι το κανουν αυτο, φυσικα η αποθηκη πλουτου γινεται ελλειματικη.
Ο λαικισμος, προσφερει αυτο το φανταστικο υπεροπλο του οτι η αποθηκη πλουτου ειναι γεματη (η μπορει να γεμιζει οσο χρειαζεται για να καλυψει της αναγκες τους) αλλα καποιοι εχθροι (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Πολυεθνικες, Επιχειρηματιες, Λαμογια, Διαφθορα) Εισπαρατουν αυτα που η αποθηκη πλουτου εχει στην ακρη για τους ιδιους. Οταν εχεις εχθρο που εκμεταλλευεται την δικη σου αποθηκη, τοτε δεν εξεταζεις και δεν σε ενδιαφερει αν μια αλλη επαγγελματικη ομαδα που δικαιουται και αυτη προσβαση στην αποθηκη, πρεπει να παρει αυτα που της αναλογουν, γιατι η αποθηκη εχει για ολους, αν οι κλεφτες εξαφανιστουν.
Ακομα και αν αυτο το υπεροπλο του λαικισμου, καταριφθει (οτι δηλαδη τον πλουτο που δικαιουσαι τον παιρνουν καποιοι αλλοι- εχθροι), θα υπαρχει ενα αλλα αντικειμενικο προβλημα:
Δεν μπορει μια επαγγελματικη-κοινωνικη ομαδα να εκτιμησει αν πρεπει να παρει λιγοτερα η περισσοτερα απο μια αλλη. Και εκει ο λαικισμος παλι μπορει να χρησιμοποιησει το δευτερο μεγαλο υπεροπλο: Να κατασκευασει την εικονα οτι η μια ομαδα δικαιουται πιο πολλα απο μια αλλη.
Και απο τα 2 αυτα αλλοθι απουσιαζει και ειναι δυσκολο να καλυφθει, το γεγονος οτι:
Για τα πιο συνθετα και πολυμπλοκα θεματα οπως αυτα που μας ταλανιζουν, η διαθεσιμη πληροφοριση προς της ομαδες ειναι μηδενικη. Πως ειναι δυνατον να περιμενουμε, ακομα και χωρις τα 2 οπλα του λαικισμου, να υπαρχει κοινωνικη συνοχη και κοινη εθνικη στοχευση, οταν οι διεκδικησεις δεν μπορουν να περασουν απο το φιλτρο της πληροφορισης, επειδη αυτη δεν ειναι διαθεσιμη.
Θεωρω οτι αν οπου γινεται διαλογος και υπαρχει επικοινωνια, η ποιοτητα των ομιλητων χρησιμοποιουσε επιχειρηματα με δουλεμενα hard data, θα δημιουρησει μεγαλυτερη ανοχη στο κοινο, ως προς το τι ειναι εφικτο και για ποιους και γιατι. Απο την πλευρα των πολιτικων, θα χρειαζονταν και μια πλατφορμα επικοινωνιας των hard data, ως ελεγχος για τα πεπραγμενα .
Με απλα ελληνικα: αν εξηγουνταν με απλα λογια σε ολους η ουσια του συνταξιοδοτικου, των δημοσιων δαπανων και της αποδοσης τους ΚΑΙ στοιχεια σημαντικα δημισιοποιουνται σε μια πλατφορμα, η αποσταση που θα χωριζει την εικασια και την επιθυμια, απο το δικαιο και εφικτο, θα μειωθει.
Αλλα για να γινει αυτο πρεπει καποιοι να πιασουν και να διαμορφωσουν την ουσια. Και ως γνωστον σε λιγους και καλους, η ουσια και η απλοτητα της, ειναι το πιο δυσκολο πραγμα να γινει κτημα σε καποιον. Ποσο δε μαλλον σε πολιτικους ή δημοσιογραφους που η στοχευση τους δεν ειναι η αναζητηση και επικοινωνια της αληθειας, αλλα η αναζητηση και επικοινωνια του ανεφικτου της κακης διαπαιδαγωγησης των ψηφοφορων, οι οποιοι εχουν πεσει θυματα και των εαυτων τους και των πολιτικων που ψηφισουν.
Το μονο που μενει να ελπιζουμε, ειναι αυτη η ανθρωπινη ιδιοτητα του να μπορει καποιος-καποιοι-ιδανικα οι περισσοτεροι, να βρουν καποια αληθεια απο μονοι τους, επιβεβαιωνοτνας οτι ο ανθρωπος μπορει να δημιουργησει (αποψεις-ιδεες-αξιες-πλαισιο ορθου λογου) απλα επειδη ειναι ανθρωπος και οχι ζωο.
Συμφωνώ και δεν είναι τόσο δύσκολο υπάρχουν τρόποι απλά δεν θέλουν να πουν την αλήθεια.
ΔιαγραφήΓιατί έρχονται σε αντιπαράθεση με την εκλογική πελατεία τους.
Ένας τέτοιος εφικτός τρόπος θα μπορούσε να είναι η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση πριν από κάθε σημαντικό νομοσχέδιο όπως π.χ. είναι το συνταξιοδοτικό.
Με αγάπη
D.
Το καλυτερο για το "ΟΧΙ-ΝΑΙ" ηταν εκεινο στο τουητερ:
ΑπάντησηΔιαγραφή-Μανιτσα μου εισαι για σεξακι?
-ΟΧΙ!
-ΟΧΙ σαν του Μεταξα, ή ΟΧΙ σαν του Τσιπρα? :)
Πηξαμε στο προβλημα εννοειται, και τι να πουμε αλλο... Για τον λαικισμο, οι πολιτικοι θελουν την καρεκλα και τα οφελη της, και για να την αποκτησουν λαικιζουν μεχρι τελικης πτωσης. Οι ψηφοφοροι θελουν το ρουσφετι και το βολεμα του, και για να τ'αποκτησουν διαλεγουν λαικιστικες υποσχεσεις. Δεν σπαει ο φαυλος κυκλος αυτος, οσο υπαρχει εστω και λιγο λιπος να καει, ακομη κι εν μεσω στροβιλισμου στην αβυσσο! Χωρις βασικη πολιτικη παιδεια και με γνωμονα το μικρονοικο συμφερον, δεν θα βγουμε απο αυτην την κατασταση ποτε. Και το "δανεικα κι αγυριστα" ειναι το μεγαλυτερο σφαλμα που μπορεις να κανεις - εδω του εχουμε βαλει και ταφοπλακα, σκοτωνουμε την παραγωγη, δλδ πώς θα βγουμε?!
Και οι "θεσμοι", ξενοι, δανειστες κτλ κτλ κτλ το παιχνιδι τους παιζουν, δε θα σκασουν για μας, εβγαλαν τα κερατα τους ετσι η αλλιως, στο τελος της ημερας πανε σπιτια τους χορτατοι, εχουν και τα δικα τους στην καθε χωρα, σκασιλα τους για το ηθικον του θεματος. Θα μπορουσαν ομως να σκεφτουν τον απλο κοσμο και τις πολλες παραγωγικες δυνατοτητες της Ελλαδας, και να παιξουν το παιχνιδι διαφορετικα, να κερδιζαμε ολοι. Οι συνειδησεις και οι χαρακτηρες ανθρωπων αλλαζουν, ακομη κι εδω στο Βλακιστάν, οταν τους δειξεις οτι τα (ακομη και πολλα) λεφτα στην τσεπη τους περνουν μεσα απο το συμφερον της χωρας τους, εντος Ε.Ε (εκεινης που φτιαχτηκε με ιδανικα, οχι αυτο το τουρλουμπουκι-δορυφοροι της Γερμανιας).
Προβλεπω παντως οτι λογω τσιρκου, η most promising αριστερα-α-λα-γκρέκα, που καλως η κακως εχτισε το μεγαλυτερο momentum της 20ετιας και θα μπορουσε να κανει παπαδες, θα μπει συντομα σε χρονοντουλαπο για πολυν καιρο - το θεμα ειναι ποιος μπορει ν'αναλαβει, να πεισει και να υλοποιησει το τι πρεπει να γινει!!!
Μέσα στο άπειρο του Σύμπαντος, μέσα στο μεγαλειώδες - ελάχιστο της ύπαρξης μας, πρέπει να ασχοληθούμε και με τα καθημερινά… την α-νοησία των πολιτικών, την εμμονή των δανειστών για περαιτέρω μέτρα από τους εξαθλιωμένους, τη φαυλότητα των ιθυνόντων, τον λαϊκισμό ένθεν και ένθεν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως είπε και ο Σταντάλ “Αρετή είναι να αγωνίζεσαι για την ευτυχία των περισσοτέρων”. Ο καθένας, βέβαια, τη λέξη «περισσότεροι» την έχει κάνει λάστιχο, άλλος προς τα δεξιά, άλλος προς τα αριστερά…
"μαθηματικά επεξεργασμένα σχέδια μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Δύση"
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα
γι αυτό μας πήρε ο διάβολος - γιατί αντί να μελετάμε, γελάμε...
Διαγραφήτα ειπες όλα κ. Δήμου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚσλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σχετικά νέος και δεν πρόλαβα τον Σπράο κι τον Γιαννίτσης. Αναρωτιέμαι πως γίνεται να μην έβγαινε το συνταξιοδοτικό πριν από 15 χρόνια. Ήταν λίγες οι εισφορές στα ταμεία; ήταν πολύ οι συνταξιούχοι; Παχουλές οι συντάξεις;
Ευχαριστώ
Σας συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο του Γιαννίτση: "Το ασφαλιστικό και η κρίση". Επίσης υπάρχουν στο Ιντερνετ πολλές συνεντεύξεις και άρθρα του. Σε ένα σχόλιο δεν χωράνε πολλά.
ΔιαγραφήΕιμαι της σχολης της απλοποιησης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορω κουλτουρα...
" Οταν ακουω κουλτουρα, τραβαω πιστολι "...
Πιστευω στην απομιμηση του #1 κρατους στο κοσμο,των ΕΠΑ .
Κοπυ πεηστ στην Ασφαλιση & Υγεια ΕΠΑ...
15% για συνταξιοδοτικο, & δημοσια περιθαλψη,εως 5 & απο 65,
ιδιωτικη ασφαλιση απο 5 εως 65...
Φοροαπαλλαγη για ιδιωτικο προγραμμμα συνταξιοδοτησης...
Ολοι ειναι ευχαριστημενοι...
Κι εγώ αν φτιάξω 5 αχυράνθρωπους και μετά τους βάλω φωτιά, θα μπορέσω να σας αποδείξω τα πάντα - μαζί με το αντίθετο τους. Μας λέτε στο άρθρο "από την μιά μεριά τα ψυχρά νούμερα και οι ακριβείς υπολογισμοί των δυτικών, από την άλλη μεριά ο δικός μας λαϊκισμός."
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά ο τρισκατάρατος λαϊκισμός δεν γίνεται να σταθεί μπροστά στους τρισμέγιστους ευρωπαίους, αλοίμονο.
Ώστε ο Σόιμπλε ξέρει να διαβάζει νούμερα; Εδώ γελάμε. Έχει μήπως λύσει το ασφαλιστικό της αγαπημένης σας Γερμανίας; Παραπαίουν και μπαλώνουν εδώ και χρόνια (έχω και τα νουμεράκια αν αμφιβάλλετε, ζω βλέπετε στην Γερμανία). Για να μη μιλήσουμε για τα ασφαλιστικά της Αμερικής, της Αγγλίας, της Σουηδίας κλπ.
Και καλά τα ασφαλιστικά τους. Εχουν μήπως λύσει το πρόβλημα του χρέους τους οι αγαπημένοι σας δυτικοί "ορθολογιστές"; Του δικού τους χρέους, πριν ασχοληθούν με το δικό μας;
Μήπως να μιλήσουμε γιά το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που έχουν, τα οποία διαρκώς χειροτερεύουν; Που είναι ο ορθολογισμός τους και τα ψυχρά τους νούμερα όταν δεν μπορούν να περιθάλψουν τους ίδιους τους τους πολίτες; (το ότι είναι καλύτεροι από την Ελλάδα - αφού την διέλυσαν πρώτα - δεν αποδεικνύει τίποτα)
Μήπως οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες είναι υγιείς; Και γιατί τυπώνει γιά χάρη τους ο Ντράγκι 2 τρις (7 φορές το συνολικό ελληνικό χρέος) ; Επειδή σφύζουν από υγεία;
Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά αυτοί οι πάνσοφοι και συνετοί ορθολογιστές είναι να ρίχνουν βόμβες σε άμαχους. Αυτό - μαζί με διάφορα λογιστικά / στατιστικά τρυκ - κρατάει ακόμα τις οικονομίες τους σε μια εικονική ευμάρεια. Μια fassade γιά να ξεγελάνε τους ίδιους τους τους πολίτες, πριν σκάσει η επόμενη, ακόμα μεγαλύτερη φούσκα.
Οι δικοί μας μαυρογυαλούροι, οι δικοί μας απατεώνες είναι κακοί, κάκιστοι. Γιά τον λαϊκισμό τους και (κυρίως) γιά τις απάτες τους οφείλουν να σαπίσουν στην φυλακή. Αλλά αυτό δεν κάνει τους δυτικούς να είναι ορθολογιστές. Η αντιπαραβολή ορθολογισμού / λαϊκισμού που κάνετε μπάζει από πολλές μεριές.
Υ.Γ. Να μην ξεχάσουμε ότι οι μισοί τουλάχιστον από τους ορθολογιστές σας παραδέχονται ανοιχτά ότι οι πολιτικές που επιβάλλουν στην Ελλάδα είναι χοντρό λάθος.
Οντως η..Γερμανια & οι ΕΠΑ.. εχουν ... προβληματα..:)
ΔιαγραφήΓι' αυτο καλυτερα να πας στη Κουβα ή την Βενεζουελα...
Ευχαριστώ γιά την συμβουλή, αλλά δεν ψάχνω χώρα γιά να πάω. Την έχω καταβρεί στην Γερμανία. Το μόνο που με τρομάζει λίγο είναι η πιθανότητα να έρθεις εσύ εδώ.
ΔιαγραφήΗ παραίνεση σου μου θυμίζει την παλιά φράση που έλεγαν στους κομμουνιστές: "αν δεν σ' αρέσει εδώ να πας στην Βουλγαρία". Πρόκειται για στείρο και ανευ νοήματος επιχείρημα (ο Ποσειδώνας να το κάνει).
Δεν έχω καμμία απολύτως πρεμούρα ούτε να υπερασπιστώ ούτε να κατηγορήσω οποιαδήποτε χώρα. Δεν κάνουμε - όχι εγώ τουλάχιστον - καλλιστεία χωρών γιά να αναδείξουμε την καλύτερη.
Ο κύριος Δήμου αντιπαρέβαλλε στο άρθρο του τον λαϊκισμό των εγχώριων κυβερνώντων στην λογική των αριθμών που (υποστηρίζει ότι έχουν) οι ευρωπαίοι.
Δεν αμφιβάλλω καθόλου γιά τον υπαρκτότατο και κατάπτυστο λαϊκισμό των ελλήνων πολιτικών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι και οι αμερικάνοι ξέρουν να μετράνε. Ή ότι έχουν το οποιοδήποτε σχέδιο. Ή ότι συμπεριφέρονται ορθολογικά.
Εκτός αν θεωρείς τις χρεωκοπημένες τους τράπεζες, το καταβαραθρωμένο τους ασφαλιστικό σύστημα (μαζί με Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια που πηγαίνουν κάθε χρόνο και χειρότερα) και το ασύλληπτο κρατικό τους χρέος [*] σαν αποτέλεσμα ορθολογικού σχεδιασμού, οπότε πάω πάσο.
[*] Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται βαθύτερα στον λάκκο δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι ξέρουν την τύφλα τους.
Δεν ειναι για σενα η Γερμανια...
ΔιαγραφήΕκεινοι ετρωγαν βελανιδια οταν οι αρχαιοι σου προγονοι
ζουσαν τον ελληνικο ερωτα & εκαναν ανθρωποθυσιες...
Εκεινοι τη τυφλα τους κι εσυ ανοιχτοματης...
Klaus Störtebeker, και εσείς γράφετε λογικά, είχα γράψει σε μια προηγούμενη ανάρτηση ότι πιο ορθή κρίση έχουν αυτοί που που ζήσαν και δουλέψαν έξω
ΔιαγραφήΚαλείται ο κύριος Störtebeker να εγκαταλείψει για λίγο την κατάπτυστη Γερμανία του που μας την έβγαλε άχρηστη και να δοκιμάσει ένα ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, μία εφορία, ένα δικαστήριο, ένα αστυνομικό τμήμα και μετά να μας ξαναπεί ότι στην Δύση τα πράγματα είναι εξίσου χάλια...
ΔιαγραφήΝομίζω ότι δεν εννοεί κάτι τέτοιο ο Klaus Störtebeker, η γραφή του είναι καθαρή και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, αναμένουμε την απάντησή του. Τα παραδείγματα είναι πολλά, όλοι οι μετανάστες λένε λίγο πολύ τα ίδια, ότι οι ξένες χώρες υπερέχουν στο ότι έχουν μια κρατική μηχανή που λειτουργεί στην εντέλεια, στην Ελλάδα που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το θύμα-η κοινωνία- μετατρέπεται σε θύτη, ακόμα και για το σκάνδαλο της Siemens φταίει, για τα πάντα.
ΔιαγραφήΧρειαζόμαστε πολιτικούς που να συνδυάζουν την εύρεση πρακτικών και ρεαλιστικών λύσεων στα προβλήματα με το χάρισμα και τη γνώση της ηγεσίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗγέτες που θα κερδίσουν την ψήφο διαμορφώνοντας όραμα και θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους αντί να χαϊδεύουν τα αυτιά με τον λαϊκισμό.
Άδειο το βλέμμα σου, κούφιες οι ώρες μας. Στα ενυδρεία σε χώσαν ζωή...
ΔιαγραφήΑπό το 2008 και μετά από την χώρα έχουν φύγει προς το εξωτερικό πάνω από 500.000 άνθρωποι, όλοι τους σε παραγωγική ηλικία, εντός Ελλάδος η επίσημη ανεργία και η ψευτοαπασχόληση είναι σε δυσθεώρητα ύψη, η Ελληνική κοινωνία φταίει για όλη αυτήν την κατάσταση που μόνο από θαύμα μπορεί πλεόν να αντιστραφεί; Άντε ας πούμε ότι φταίμε όλοι μας, και ας κάνουμε και άλλα βήματα, να μειώσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, ας τους κάνουμε 300 χιλιάδες, ας μειώσουμε και στα 300 ευρώ τις συντάξεις, την επόμενη μέρα θα έχουμε βγει από την κρίση ή απλά θα είναι και επίσημα το τέλος; Oι ευρωπαϊστές - εγώ προσωπικά ακούω Μάλερ περισσότερο από τον μέσο Ευρωπαίο, δεν μιλάμε για κουλτούρα αλλά για ένα ιδεολόγημα, κάτι σαν τον υπαρκτό κομμουνισμό- , αριστεροί και δεξιοί, έχουν προκαλέσει ιστορική ζημιά στην χώρα, και αντί να συνετιστούν συνεχίζουν απτόητοι να δείχνουν ως ενόχους όλους τους άλλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φτάνει Κύριε Γιώργο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτάνει, αρκεί να συνδυαστεί και με την απαραίτητη εσωτερική προσαρμογή (εσωτερική υποτίμηση).
Πριν, τα 300 ευρώ αντιστοιχούσαν σε 108.000 δρχ ήταν ένας μισθός και ζούσαμε μία χαρά.
Αλλά τότε η εφημερίδες είχαν 100 δρχ (0,29 λεπτά του ευρώ) και την άλλη μέρα είχαν 340,1 δ.ρ.χ. (αύξηση 340 % σε μια μέρα) για να μην πούμε ποσό είχαν ένα σορό βασικά είδη όπως π.χ. το νερό, οι ντομάτες, ο καφές, ένα ματσάκι μαϊντανός κ.λ.π.
Σε όλα αύξηση 340% σε μία μέρα!
Οι ξένοι μας το επέβαλαν;
Κάναμε το ευρώ κατοστάρικο - και δεν μας φταίει κανένας ξένος γι αυτό .
Αφήναμε μπουρζουάρ 50 δρχ; ε, την άλλη μέρα 50 λεπτά του ευρώ! (με δανεικά)
Και ξαφνικά μας φαινόντουσαν σχετικά φτηνά όλα τα εισαγόμενα είδη - αυτοκίνητα, ηλεκτρικά κ.λ.π. καθώς και τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Ε, βέβαια με απανωτές αυξήσεις στους μισθούς -με δανεικά- πώς να μην μας φανούν φτηνά;
Οι κακοί η ξένοι έφταιγαν και γι αυτό ε;
Ε, λοιπόν όπως ο καφές πήγε ένα χιλιάρικο (3 ευρώ) λόγο αδικαιολόγητα υψηλών συντάξεων και μισθών, έτσι θα ξαναπάει τριάκοσες δραχμές - ήδη πολλοί πουλούν με 50 λεπτά καφέδες και εφημερίδες!
Τι άλλαξε σε μία μέρα και δώσαμε αύξηση στον εαυτό μας στους μισθούς και στις συντάξεις μας 350%;
Αυξήθηκε η παραγωγή και οι εξαγωγές ή μειώθηκαν οι σπατάλες του δημοσίου;
Εκτός και εάν πιστέψω την θεία μου την κομμουνίστρια (νυν ΣΥΡΙΖΑ) που υπολόγιζε ότι θα παίρνει συντάξεις 6-7 χιλιάδων δραχμών και τώρα που παίρνει 2 χιλιάδες της φαίνονται λίγα!
"Αυξήθηκε το χαρτί για αυτό και ανέβηκε η τιμή στις εφημερίδες"
Είναι η απάντησή της.
"Ναι και φυσικά φταιν' οι ξένοι και γι αυτό - το χαρτί είναι εισαγόμενο!
Πρόκειται για παγκόσμια συνωμοσία! "
την ανταπαντώ εγώ.
Με αγάπη
D.
Παραβιάζετε ανοιχτές θύρες, δεν κατηγορώ τους ξένους, οι ξένοι την δουλειά τους θα κάνουν, δεν τους μυθοποιώ βέβαια από την άλλη-αρκετό κακό έκανε η ουτοπία του ευρωπαϊσμού-, η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στις ελίτ του τόπου, πολιτικές, οικονομικές, δικαστικές, όλοι διαπλέκονται με όλους. Γιατί υπάρχει η εκάστοτε κυβέρνηση; Για να κάνει απλώς διαπιστώσεις, να κατηγορεί τους πάντες και να προσβάλλει στο τέλος και την κοινή λογική με αυτά που λέει; Όλα αυτά που αναφέρετε θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν όλες οι κυβερνήσεις λειτουργούσαν με όρους εθνικού συμφέροντος.
Διαγραφή('Ελεος με τους Ευρωπαίους, δείτε τους στις σωστές τους διαστάσεις, ούτε αυτοί δεν πιστεύουν όλα αυτά που γράφονται στην Ελλάδα για αυτούς)
Τους κατηγορήσατε και αυτούς αλλά εμμέσως.
ΔιαγραφήΤο βασικό αφήγημα πάντως είναι:
Δεν φταίμε εμείς (ο λαός) φταίνε οι άλλοι (όπου άλλοι : ξένα συμφέροντα, ελληνικά διαπλεκόμενα κλπ)
Οι Αμερικανοί δεν έχουν ολιγαρχίες και διαπλεκόμενα, οι Κύπριοι, οι Πορτογάλοι;
Γιατί δεν έχουν αυτό το χάλι;
Το ότι δίνονται ακόμα και σήμερα 3-5 συντάξεις σε 300 000 χιλιάδες άτομα.
Πάλι οι ολιγάρχες φταίνε;
Στην Σουηδία η σύνταξη είναι το 1/4 του μισθού και εδώ το ανάποδο.
Το ότι με το ευρώ ανέβασε ο μανάβης ή ο καφετζής 300% το προϊόν που πουλούσε σε μία μέρα πήρε εντολή από τον …ολιγαρχή και τα διαπλεκόμενα;
Το ότι ξαφνικά οι εκατό χιλιάδες δρχ (300 ευρώ) μας φαίνονταν πάρα πολύ λίγα και κάθε χρόνο ζητάγαμε κι άλλα μας φταίνε τα διαπλεκόμενα;
Φταίνε και αυτά αλλά μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς.
Αν κάποιος με 300 ευρώ αγόραζε όσα θα αγόραζε με 900 -όπως πριν τις ανατιμήσεις- θα διαμαρτυρόταν για τους ολιγάρχες;
Γιατί αυτό νομίζω ήταν το κυρίως ερώτημα.
Αν ζει κανείς με 300 ευρώ και η απάντηση δόθηκε ποιο πάνω.
Και κάτι άσχετο:
Ο Πάγκαλος δεν είπε απλώς "μαζί τα φάγαμε" είπε "Σας διορίσαμε, τα φάγαμε όλοι μαζί"
προφανώς απευθυνόταν στον κομματικό στρατό του δημοσίου που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ - και όχι σε όλους τους Έλληνες- και υπό αυτό το πρίσμα είχε δίκιο!
D.
Μα αυτό λέμε, οι κυβερνήσεις της Ελλαδος είναι μαφιόζικες που δεν νοιάζονται για το καλό του τόπου. Η Ελλάδα από την δολοφονία του Καποδίστρια και μετά είναι client state-παροχή υπηρεσιών- προς τις μεγάλες χώρες με μαφιόζικο χαρακτήρα στις εσωτερικές λειτουργίες της. Οι τόσες πολλές δολοφονίες που διέπραξε το κράτος, από κομμουνιστές μέχρι και τον Ίωνα Δραγούμη, αυτό δείχνουν, και ας τραγουδάνε το ευρωπαϊκό τους τραγούδι οι διαφωνούντες. Αν ήταν αλλιώς ακόμα θα ζούσαμε από την Κωστάντζα και την Τραπεζούντα μέχρι την Αλεξάνδρεια.
ΔιαγραφήΚι όμως δεν λέμε τα ίδια.
ΔιαγραφήΛυπάμαι εάν δεν έγινα κατανοητός.
D.
Για όλα αυτά που αναφέρατε θα έπρεπε να μεριμνήσει το κράτος, η κυβέρνηση, για αυτό πληρώνονται, αυτοί θα έπρεπε να γνωρίζουν τις συνέπειες κάθε απόφασης και κάθε αμεριμνησίας, αν φταίμε όλοι μαζί, ο πονηρός ο αγρότης που δεν ελέγχθηκε, ο πονηρός ο μανάβης που ανέβασε τις τιμές εκμεταλλευόμενος την εσκεμμένη ανυπαρξία πολιτικής για ένα σωρό θέματα και όλοι οι υπόλοιποι, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα και να το κάνουμε δημοκρατικό, να αποφασίζουμε όλοι μαζί για όλα.
Διαγραφήαι
Όταν ο Jack Nicholson φώναζε "you can't handle the truth" στην ταινία "A few good men" γνώριζε άραγε πως νομιμοποιούσε τον Τσίπρα να κοροϊδέψει πρωτίστως τους δικούς του Συριζαίους? Με την καλησπέρα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μετά από τριάμισι δεκαετίες λαϊκισμού και παραμυθιάσματος"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σωστό είναι: "Μετά από τρεισήμισι δεκαετίες".
Όταν μιλάμε (γράφουμε) για αρσενικά και θηλυκά ουσιαστικά, θα πούμε (γράψουμε) τρεισήμισι (τρεις + ήμισι). Π.χ. τρεις τόνοι – τρεισήμισι τόνοι, τρεις ώρες – τρεισήμισι ώρες.
ΔιαγραφήΌταν αναφερόμαστε σε ουδέτερα, θα χρησιμοποιήσουμε το τριάμισι (τρία + ήμισι). Π.χ τρία κιλά – τριάμισι κιλά.
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για το τεσσερισήμισι και το τεσσεράμισι.
Αυτά να τα πείτε στον αυτόματο διορθωτή: είχα γράψει τρεισήμιση και το διόρθωσε σε τριάμιση χωρίς να το προσέξω.
ΔιαγραφήΕπί χρόνια τα κόμματα αγόραζαν ψήφους με δανεικά λεφτά. Οι πολιτικοί ενδιαφέροντο περισσότερο για την εξουσία και λιγότερο για την χώρα. Αστείο θα ήταν να μιλήσεις για χρηστή διοίκηση και καλό παράδειγμα. Αυτό που επικράτησε ήταν, το σε αφήνω να κλέψεις εσύ και άφησε με να κλέψω και εγώ. Το ίδιο και οι πολίτες. Μοναδικό κριτήριο η τσέπη τους. Όποιος τους γέμιζε την τσέπη, έστω και με πληθωρικά (και κλεμμένα) χρήματα, ήταν καλός. Όποιος τους υπήσχετο τα περισσότερα τον ψήφιζαν. Δαιμονοποιούσαν τους άλλους λαούς και συνωμοσιολογούσαν αντί να δούν την πραγματικότητα, διότι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας θέλει δουλειά και σοβαρότητα ενώ το χάιδεμα των αυτιών φαίνεται πως όχι μόνο είναι γλυκό αλλά εθίζει επί πλέον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποτε όμως φτάνεις στο πλαφόν και δεν μπορείς να πάρεις άλλα δανεικά… Και όπως λέει μια παλιά παροιμία, με τα δανεικά μεθάς δύο φορές. Την πρώτη όταν τα παίρνεις –από χαρά για τα άκοπα λεφτά- και την δεύτερη όταν τα επιστρέφεις... Από λύπη! Ηρθε ο καιρός να τα επιστρέψουμε και να ξαναμεθύσουμε… κλαίγοντας και βρίζοντας αυτή την φορά.
Βεβαίως πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι. Γνωστή η καραμέλα. Όταν πούμε ότι φταίμε εμείς, θα έχουμε ενηλικιωθεί.
Μια σημείωση: Υπάρχουν και σοβαροί και υπεύθυνοι άνθρωποι σε αυτήν την χώρα. Δεν είναι όλοι ίδιοι.
Γιατί να σου επιτρέψω να νομίσεις ότι κατόρθωσες να με πείσεις για τα σφάλματα μου τα μεγάλα; Μόνο για να γελάσω με το παλιατσιλίκι. Θα το κάνω και αυτό, όταν θα νιώθω ανάλογα.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα φοβάμαι τη δυνατή μουσική λοιπόν. Θα το σκεφτώ καλά, πολύ καλά, αργότερα, που θα βάλω διαπασών τον άτριχο πίθηκο, του Άσιμου. Τώρα παρακολουθώ κάτι τέτοιο: Ilan Volkov conducts the Royal Philharmonic in music by Roslavets, Ravel and Shostakovich.…
ΔιαγραφήΩραία φωτογραφία (με τον ήλιο, τον ίσκιο, τα φυλλώματα της) και ωραίος ο φωτογράφος (που καμαρώνει το λαϊκό μας κίνημα συνολικά).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικα μηπως δεν πρεπει να ειμαστε τοσο απαισιοδοξοι; Ισως η χρονια που περασε με την αποκορυφωση του λαικισμου και τις συνεπειες του, να μας εκανε πιο ωριμους σαν πολιτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1995 είχα κάνει μια διάλεξη με τίτλο "20 αλήθειες για το ψέμα του λαϊκισμού". Την διάβασα τώρα και εξεπλάγην διότι ισχύει 100% και σήμερα. Θα την βρείτε ΕΔΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστό, θα διαφωνήσω μόνο σε κάτι από τα γραφόμενα σας.
ΔιαγραφήΟ Παρθενώνας έγινε με κατάχτηση δημοσίου χρήματος.
Με "δανεικά" (και αγύριστα).
Εάν αυτό δεν την δείχνει ιστορική συνέχεια του DNA μας, τότε τι;
Τουλάχιστον αυτοί έφτιαχναν μόνοι τους Παρθενώνες.
Εμείς πληρώσαμε ξένο για το στέγαστρο Καλατράβα.
D.
Άσχετο:
ΔιαγραφήΕπίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ ζητά την σύλληψη του Νίκου Δήμου:
http://olympia.gr
και μερικά σχόλια αναγνωστών....
"Ευτυχως η ιστορια διασωζεται εκτος απο το γραπτο λογο και μεσα απο τον προφορικο λογο, τα ηθη και εθιμα καθε τοπου,την τεχνη και μεταφερεται απο γενια σε γενια και δεν μπορει κανενας αριστερος Δημου να την χειραγωγει .
Εμπρος στο δρομο που χαραξε η Ρεπουση."
----
Ο Δήμου Αριστερός;;;;;;;;;;;;;;;;
Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μαρξ και του Λενιν.....
----
D.
Λαϊκισμός είναι τα συμπτώματα να τα αναγάγουμε σε αιτίες, είναι πιο εύκολο πάντα να χτυπάς τον λαό και να ηθικολογείς, ενώ υποτίθεται σε τέτοια ζητήματα δεν ψάχνουμε τους καλούς και τους κακούς. Αν ρωτήσεις έναν προς έναν όλους τους Αμερικανούς αν είναι σύμφωνοι με τους πολέμους που κάνει η χώρα τους οι περισσότεροι θα σου απαντήσουν όχι, και όμως, αυτό δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τις αποφάσεις της χώρας τους διότι δεν συμμετέχουν στην άσκηση της εξουσίας, είναι ελεύθεροι ως πολίτες να αγοράσουν το α ή το β προϊόν και αν δεν έχουν λεφτά να αυτοκτονήσουν αφού πάρουν μαζί τους καμιά δεκαριά αθώους ή να ζήσουν εξαθλιωμένοι, μέχρι εκεί. Αυτό συμβαίνει παντού. στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, εδώ απολαμβάνουν οι πολιτικοί πλήρη ασυλία ότι και να κάνουν, δύο σπείρες μαφιόζων στην εξουσία που κάνουν πως διαφωνούν. Εδώ υπάρχουν δύο κόμματα σχετικά ισχυρά πλέον, όπως παντού, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να υπόσχεται για να εκλεγεί και όταν εκλέγεται να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε χωρίς ποινικές συνέπειες, στο δημοψήφισμα έγινε κάτι ακόμα χειρότερο, υπέρψηφίστηκε η υποστηριγμένη-υποτίθεται- από την κυβέρνηση πρόταση για να προωθηθεί τελικά αυτό που ζήτησε η μειοψηφία της αντιπολίτευσης. Καμιά λογοδοσία από κανέναν. Τον τελευταίο καιρό, επειδή βλέπουν ότι η καταστροφή και συνεχίζει να είναι εδώ και καλπάζει στο να γίνει χειρότερη, υπάρχει μια τάση στο να αλλάξουν το ΄"όλοι μαζί τα φάγαμε" σε Όλοι μαζί την εξαφανίσαμε την Ελλάδα, Αλλά και για αυτό κανένα ιδεολογικό πρόβλημα δεν υπάρχει, αφού είμαστε δημιούργημα των Ευρωπαίων τώρα που χανόμαστε κλείνει νομοτελειακά ο κύκλος ενός φτιαχτού και όχι ιστορικού έθνους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φαρμακωμένη, μαύρη φιλολογία, όταν σκέπτεται, ξανασφίγγει τα δεσμά της ανελευθερίας...
ΔιαγραφήΚυριε Παπαδόπουλε έχετε λάθος. Κάνοντας κριτική στον λαϊκισμό δεν "χτυπάμε τον λαό" αλλα τους πολιτικούς, που παραπλανούν και εκμεταλλεύονται το λαό. Ο λαός είναι το θύμα του λαϊκισμού - όχι ο ένοχος! Όσο για το ότι "είμαστε δημιούργημα των ευρωπαίων" είναι βολική αποφυγή ευθυνών - αλλά πρέπει να αναρωτηθείτε: γιατί; Άλλοι λαοί εξίσου μικροί και αδύναμοι δεν έγιναν υποτελείς αλλά παραμένουν ισχυροί και ανεξάρτητοι. Η Ελβετία, η Δανία είναι χώρες με μικρότερο πληθυσμό και λιγότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές - όμως δεν είναι δορυφόροι κανενός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "είμαστε δημιούργημα των ευρωπαίων" ως τί είχαμε τί χάσαμε, η διάλυση ενός φτιαχτού έθνους με άλλα λόγια είναι πάντα νομοτελειακή και άρα μόνο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε που ζούμε από το 1830 περίπου με λαθραίο όνομα. Άρα και ιδεολογικά είμαστε καλυμμένοι για την εξαφάνιση της Ελλαδας.
ΔιαγραφήΜα αυτές οι χώρες που λέτε ήταν πάντα μικρές, ο Ελληνισμός μέχρι και πριν ένα αιώνα ήταν μεγάλος και πολύ πιο πάνω οικονομικά και σε δυναμική από την Δανία ή την Ελβετία, ένας γίγαντας ήταν που τον κόντυνε ένα κράτος-προτεκτοράτο που το μόνο που έκανε είναι να παρέχει υπηρεσίες στις μεγάλες δυνάμεις εις βάρος του Ελληνισμού. Και σήμερα το ίδιο κάνει, για αυτό και κινδυνεύει και ο ενδοκρατικός Ελληνισμός πλέον με εξαφάνιση. Και ύστερα είναι κάτι άλλο, αυτές οι χώρες ζουν στην ησυχία τους, εδώ στην ανατολική Μεσόγειο-αφήστε τα έθνη εκτός- υπήρχε ιστορικα πλούτος και εδώ βρίσκεται πάντα το γεωπολιτικό κλειδί ελέγχου του κόσμου, εδώ τσακώνονται τα βουβάλια, όχι στην Δανία ή την Νορβηγία.
Πραγματικά λέτε πως οι άλλοι λαοί ζουν στην ησυχία τους; Η Δανία αιώνες πολεμούσε με τους σκανδιναυούς γειτόνους, η Ελβετία μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, κατάφερε να μείνει ελεύθερη και ανεξάρτητη χάρη στην διπλωματία και τους σκληροτράχηλους στρατιώτες της που δούλευαν σαν μισθοφόροι στους καλύτερους στρατούς. Εμείς νομίζουμε πως είμαστε μοναδικοί παντού.
ΔιαγραφήΚαι το αναφέρω ότι αφήνω τα έθνη εκτός, και όλοι οι Έλληνες να χαθούν δεν θα σταματήσει η ανατολική Μεσόγειος να αποτελεί το κλειδί του κόσμου και μια αστείρευτη πηγή πλούτου .
ΔιαγραφήΕδώ σε αυτά τα χώματα έχουν γίνει τα μεγάλα πλιάτσικα διότι εδώ υπήρχε δουλεμένος πλούτος, και επί Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας-κάποτε οι Συνθήκες Σέγκεν υπήρχαν για τους βόρειους- και επί Οθωμανικής, εδώ σε αυτά τα χώματα, Ελλάδα, Σερβία, Αίγυπτος, πρωτοεμφανίστηκαν οι διεθνείς οικονομικοί έλεγχοι από δανεισμούς όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία έμπαινε στον τελευταίο αιώνα της ζωής της, αυτός ο τόπος ήταν στο επίκεντρο των παγκοσμίων πολέμων. Ποιο έθνος έχει υποστεί αυτά που υπέστη το Ελληνικό τις δεκαετίες 1912-22 και 1940-49 και έχει χάσει τόσα πολλά; Δεν απέδωσα τις κύριες ευθύνες στους ξένους, ξεκάθαρα κατηγόρησα το κράτος των Αθηνών-που δεν είναι κράτος αλλά προαγωγός του Ελληνισμού-.
Επίσης, θα έλεγα, ότι όποιος πολιτικός πει την αλήθεια στον λαό, και φροντίσει τα δημοσιονομικά, δεν θα βρει ούτε την ψήφο του. Εδώ όποιος υποσχεθεί τα περισσότερα, πλειοδοτεί και υπερψηφίζεται. Βεβαίως το πρόβλημα είναι πρωτίστως η ηγεσία διότι αυτή πρέπει να οδηγεί τον λαό και από αυτήν περιμένεις τα περισσότερα. Αλλά εδώ οι ηγεσίες λειτουργούν δημοσιοσκοπικά, φροντίζοντας να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις όμως, απεικονίζουν το σήμερα. Δεν εξασφαλίζουν το αύριο. Μάλλον κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Το τι έχει γίνει στην Ελλάδα από το 1974 και μετά και κυρίως από το 1981 και μετά το έχουμε δει όλοι, εκτός από αυτούς που δεν τους αφήνουν τα ιδεολογήματα και το συμφέρον. Οι δημαγωγοί και οι λαϊκιστές προφανώς εκμεταλλεύονται τον λαό. Αλλά και ο "λαός" εκμεταλλεύεται τις υποσχέσεις τους. Άλλωστε δεν μοιράζουν δικά τους λεφτά αλλά της κοινωνίας, επιπίπτοντες επί δικαίων και αδίκων. Κυρίως επί δικαίων. Ποια είναι η λύση; Η μάλλον ποια θα ήταν μια σωστή πορεία προς βελτίωση; Αυτό ξεφεύγει από τις δυνατότητες σχολίων. Ελπίζουμε να υπάρχει και να βρεθεί. Δεν λέω να την βρούμε... Λέω να βρεθεί. Εχει ξανασυμβεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑδράνεια και "συλλογική" μνήμη
ΑπάντησηΔιαγραφή---------------------------------------------
Η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι σκέφτονται εξ υπαρχής τις κοινωνικές υποθέσεις, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα.
Υπάρχει αυτό που λέγεται "συλλογική μνήμη" είναι περισσότερο μία αντανακλαστική τοποθέτηση και αντίδραση παρά μία επανατοποθέτηση.
Μόνο που αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα όχι τόσο "εντός" του ατόμου αποκλειστικά, αλλά σε αλληλεπίδραση με τον κοινωνικό περίγυρο, την κουλτούρα, την ιστορία και τις καταξιωμένες κοινωνικά ατομικές και συλλογικές πρακτικές.
Έτσι, στον Καναδά μπορώ να είμαι συνετός οδηγός, επειδή βλέπω γύρω μου τους πάντες να αντιμετωπίζουν με θρησκευτική ευλάβεια τους πεζούς, αλλά την εφορία την κλέβω λιγάκι, αφού η νομοθεσία είναι κάπως ελαστική και δεν έχω ακούσει κανέναν να πηγαίνει φυλακή ή να του παίρνουνε το σπίτι λόγω φοροδιαφυγής.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ πληρώνω τους φόρους μου πριν την ώρα τους και δεν διανοούμαι να αντιμιλήσω στην αστυνομία, εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στον Καναδά που και να βρίσεις το χωροφύλακα, πάλι ευγενικά θα σου μιλήσει – πάντως δεν θα σε πετάξει κάτω, να σε γυρίσει μπρουμυτα και να σου… βάλει χειροπέδες κλπ.
Στην Ελλάδα, τώρα, οι πάντες φοροδιέφευγαν επί δεκαετίες και οι πάντες, επίσης επί δεκαετίες, προσέβλεπαν σε μία θέση στο δημόσιο. Αυτό επέβαλλε η "συλλογική νοημοσύνη". Κάλλιο τρία και στο χέρι. Τώρα όμως που και οι του δημοσίου απειλούνται με τα... τρία στο χέρι, τώρα που το μοντέλο της συλλογικής διαχείρισης των μισθών, συντάξεων κλπ κατέρρευσε, τώρα αρχίζει η στριμοκωλιά που ίσως οδηγήσει στην αμφισβήτηση των υφισταμένων συλλογικών προτύπων, πρακτικών, στρατηγικών και στοχοθεσιών.
Αυτή όμως η αμφισβήτηση δεν ήταν προεκλογικό αίτημα των νυν κυβερνώντων, οι οποίοι όμως σιγά σιγά ανακαλύπτουν την... πραγματικότητα, ότι δηλαδή η γη είναι σφαιρική, πώς ένα κι ένα κάνει δύο και ότι αν έχει περισσότερα έξοδα από τα έσοδά σου, αργά ή γρήγορα πτωχεύεις, ιδίως όταν τα... έσοδά σου ήταν και αυτά ενέσεις από δάνεια.
Αν ρίξουμε μια ματιά στη σύγχρονη Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε ότι δεν πεινάνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν όμως δεν αλλάξει κάτι, θα πεινάσουνε και αυτοί. Και επειδή ανάγκα και θεοί πείθονται, αργά ή γρήγορα η ελληνική πολιτική κουλτούρα θα εξαναγκαστεί να εκσυγχρονισθεί. Όχι προγραμματισμένα και συστηματικά αλλά αποσπασματικά, απρόθυμα και αναποτελεσματικά, γι΄ αυτό και σταδιακά θα διολισθαίνει προς τον πλήρη και ολοκληρωτικό της εκβαλακανισμό της.
Εκτός εάν γίνει κάποιο θαύμα. Αλλά και τα θαύματα του παρελθόντος (Καποδίστριας, Τρικούπης, Βενιζέλος και Καραμανλής) δεν είχαν αίσιο πέρας, αν εξαιρέσουμε τον Καραμανλή, του οποίου όμως ο ανεψιός ήταν εκείνος που έβαλε την ταφόπετρα στο κατά φαντασίαν... γρηκ-ντριμ.
Όσο για τον Τσίπουρα, απλώς σκεπάζει τον τάφο.
Μετά τιμής,
Κάπα
Γιατί προτιμάς:
Διαγραφή"Η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι σκέφτονται εξ υπαρχής τις κοινωνικές υποθέσεις, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα."
από:
Η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι σκέφτονται εξ υπαρχής τις κοινωνικές υποθέσεις, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα των ανθρώπων/την ανθρώπινη πραγματικότητα...
που θα ήταν πιο συνακόλουθο στο νόημα σου,
kapa-skeptike;
Νομικά, κάθε εταιρία των διοδίων είναι υποχρεωμένη να αφήνει πρόσβαση σε πλευρικούς δρόμους. Όποιος οδηγός επιθυμεί, μπορεί να επιλέξει την μεγαλύτερη και πιο άβολη διαδρομή. Στην Ελλάδα οι εταιρίες διοδίων στήνουν τα διόδια πριν τις πλευρικές οδούς ή κλείνουν τις εξόδους. Το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ σε αυτές τις περιπτώσεις έχει και νόημα, και αιτία και απόλυτο δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης: στήνει διόδια μια εταιρία για να μαζέψει χρήματα ώστε να κατασκευάσει, εν καιρώ, έναν δρόμο. Μετά από πέντε χρόνια η εν λόγω εταιρία χρεοκοπεί. Μη με ρωτήσετε πως, εφόσον το μόνο που έκανε ήταν να συλλέγει χρήματα. Έρχεται λοιπόν άλλη εταιρία και ξεκινά την συλλογή χρημάτων από την αρχή. Και εδώ το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ είναι απόλυτα δικαιολογημένο.
Έρχεται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και καπελώνει το κίνημα. Επεκτείνει το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ σε αστικά λεωφορεία, σε τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό, όπου μπορεί να φανταστεί κανείς.
Αυτό είναι είτε κολοσσιαία ηλιθιότητα (απαξιώνεται το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και χάνει τα πραγματικά δίκια του) είτε κολοσσιαία διαφθορά (τα λαμόγια παύουν να ανησυχούν μήπως με την γενική κατακραυγή αναγκαστούν οι αρχές να τους ασκήσουν διώξεις). Άλλη πιθανότητα δεν βλέπω.
Και επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος μπορεί να είναι τόσο ηλίθιος, θεωρώ αυτήν την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ (με την αρωγή του ΚΚΕ) καραμπινάτη απόδειξη διαφθοράς.
Όταν ο λαϊκισμός λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και στηρίζει την διαφθορά. Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται.
Ορθά μιλάτε
ΔιαγραφήΠρέπει να μην πληρώνουμε εφορίες και τράπεζες. Τι θα μας κάνουν;
ΔιαγραφήΤα ίδια πάνω κάτω λέει και ο Τζήμερος:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://el-gr.facebook.com/Thanos.Tzimeros.Page
---
Αν δεν πληρώνουμε τις τράπεζες θα κλείσουν και όλοι οι καταθέτες θα χάσουν τα λεφτά τους ενώ αν δεν πληρώνουμε εφορία, το κράτος δεν θα καταβάλει μισθούς και συντάξεις οπότε θα πτωχεύσουμε.
Επειδή έτυχε να έχω ζήσει σε χώρα που έκλεισε τις τράπεζες και το κράτος πτώχεψε, πιστέψτε με δεν ήταν καθόλου ευχάριστο.
Με αγάπη
D.
Και πώς θα μας φροντίσουν αν δεν νιώθουμε ευχάριστα; Θα μας ποτίσουν τα χαπάκια της χαράς, ή θα μας ηλεκτροπλήξουν μήπως...
Διαγραφή@Όταν ο λαϊκισμός λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και στηρίζει την διαφθορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λαϊκισμός εξ ορισμού λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
CaptN
Σωστό. Ο λαϊκισμός πάντα λειτουργεί ενάντια στο εθνικό συμφέρον.
ΔιαγραφήΞαναδιαβάζοντάς το, προφανώς ήθελα να γράψω "Όταν ο λαϊκισμός λειτουργεί ενάντια στους ίδιους τους 'αγανακτισμένους' πολίτες".
ο υπέροχος, ιδανικός κόσμος, μακριά από τη προτεσταντική φρίκη, έχει μια πηγή εσόδων (τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τον ιδιωτικό τομέα και τους ε.επαγγελματίες) και τους ανέγγιχτους κομματικούς πιστούς/ψηφοφόρους, που τους δίνονται αυξήσεις και προσφέρονται νέες θέσεις εργασίας στις οικογένειες τους. Ελλείψει ευρωπαϊκών κονδυλίων, η πηγή εσόδων ας κάνει βαλίτσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό όλη τη φτηνή ζωή θυμούμαι με φαρμάκι εεεεεε του δειλινού του δειλινού μιαν αντηλιά σε ένα γυμνό κορμάκι...
ΔιαγραφήΤο ερώτημα είναι μήπως ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα έψαχνε άλλοθι περιμένονταις να πλειοψηφήσει το ΝΑΙ και δεν του βγήκε. Εν τέλει απ ότι φαίνεται η αναλογία κρατικοδιαιτοφαντασμενων και πραγματιστών είναι χοντρικά 60/40 και όσο υπάρχει αυτή η αναλογία δεν υπάρχει ελπίς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερα να ακούω το τραγούδι του Ξυδάκη, που λέει:
Διαγραφή"τα μικρά δεντράκια ο αέρας το ίδιο τα λυγά
και τα αστέρια είναι όλα στην παλιά σειρά...
Ξέρω θα ξανάρθεις κάποιαν άνοιξη
θα είσαι ένα μικρό δεντράκι που ο αέρας θα λυγά
θα 'ρθεις σαν θα λησμονήσω άλλη μια φορά πως
τα αστέρια είναι όλα στην παλιά σειρά".
Κύριε Γιώργο, ζείτε στον κόσμο του φανταστικού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγκλήματα έκανε και ο κομουνισμός, πολύ περισσότερα κατ΄ αναλογίαν και πολύ βιαιότερα από ότι το επίσημο Ελληνικό κράτος.
Το κράτος είναι το μόνο που έχει το δικαίωμα να ασκεί έννομη βία.
Το δικαίωμα αυτό το ασκούν και τα κομουνιστικά κράτη σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα και με πολύ ποιο αυταρχικό τρόπο.
Στη χώρα μας δεν πάσχουμε από την έννομη βία, πάσχουμε από το αντίθετο, ανομία και αναρχία.
Στην Ελλάδα αγιοποιήσαμε την αριστερά παραβλέποντας τα εγκλήματα της.
Βοήθησε και η χούντα σε αυτό.
Εάν είχε επικρατήσει η αριστερά στον εμφύλιο, δίπλα στην Αλβανία του Χόνζα, τη Βουλγαρία του Ζίβκοβ και τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, θα είχαμε και την Ελλάδα του Βελουχιώτη.
Αυτό θέλαμε;
Αλλά και τότε θα μας έφταιγε πάλι το κεφάλαιο, οι κακοί ξένοι, οι διεθνείς συνομωσίες κ.λ.π.
Γιατί το ψέμα για να επικρατήσει θα πρέπει να πολλαπλασιάζεται.
Η αριστερή ιδεολογία επιβλήθηκε πολύεπίπεδα. Και αυτό πληρώνουμε σήμερα."Ο χαμένος τα παίρνει όλα" όπως έλεγε και ο Αγγέλακας.
Ευτυχώς μέσα στην "δυστυχία του να είσαι Έλληνας" αυτός ο παραλογισμός φαίνεται να τελειώνει.
Ότι αναταράξεις και να γίνουν, οι σκελετοί της αριστεράς θα μπουν και στην χώρα μας εκεί που έχουν μπει παγκοσμίως -εκεί που τους αρμόζει- στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ο κομουνισμός είναι δόγμα και ως δόγμα είναι αυταπόδεικτος.
Αλλά όσο θα φαντασιωνόμαστε αριστερές επαναστάσεις και κομουνιστικά καθεστώτα, άλλο τόσο η πραγματικότητα θα διαμαρτύρεται που της φερόμαστε τόσο άσχημα.
Με αγάπη
D.
Ως προς τον Ελληνικό κομμουνισμό έχω μια προσωπική θεώρηση, δεν θεωρώ ότι έχει σχέση με τον Χότζα , τον Τσαουσέσκου ή τον Στάλιν. Το Ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα γιγαντώθηκε από τους πρόσφυγες του 22, για μένα, καθαρά προσωπική θεώρηση, ήταν η αντίδραση τους απέναντι στην απώλεια του κοινοτισμού και στην μετατροπή τους από νοικοκυραίους σε εξαθλιωμένους .
ΔιαγραφήΑν είχε επικρατήσει η αριστερά στον εμφύλιο, δεν θα γινόμασραν ούτε Αλβανία ούτε και Ρουμανία διότι άλλες ήταν οι καταβολές μας, όπως ομοίως σήμερα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο και δεν έχουν τον ίδιο κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα η Ρωσία, η Αλβανία, η Τσεχία, η Πολωνία κτλ
Ναι, γιατί ως γνωστόν οτιδήποτε Ελληνικό και φυσικά οτιδήποτε αριστερό είναι ανώτερο!
ΔιαγραφήΤόσο ανώτερο όσο ένα κονσερβοκούτι απέναντι σε έναν παιδικό λαιμό.
D.
Αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα λίγο γενικότερα... Η δημοκρατία και το σύνταγμα που ψηφίσαμε το 1974, επέτρεψε στους μεγαλύτερους τυχοδιώκτες και δημαγωγούς να κυβερνήσουν και να μας καταστρέψουν, με ελάχιστα διαλείμματα. Επέτρεψε σε όποιον υπερτερούσε στις δημοσκοπήσεις να καταστρατηγεί την βλακώδη πλέον, διάταξη των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή ενός διακοσμητικού προέδρου, και να προκαλεί εκλογές. (Έγινε δις). Επέτρεψε στον Ανδρέα Παπανδρέου να αναθεωρήσει το Σύνταγμα προς το συμφέρον του, με τα έγχρωμα ψηφοδέλτια, καθιερώνοντας έναν ανεξέλεγκτο πρωθυπουργό-κομματάρχη. Έκτοτε ο κάθε δημαγωγός, ανίκανος ή τυχοδιώκτης μπορεί να παίξει με τις τύχες του λαού και να τον καταστρέψει. Δεν είναι του παρόντος να προτείνω λύσεις. Τι σημασία θα είχαν άλλωστε. Μόνο κοκορομαχίες θα προκαλούσαν. Λύσεις με δικλείδες ασφαλείας όμως υπάρχουν, μπορούμε να τις δούμε σε προηγμένα κράτη και ίσως εφαρμοστούν στο μέλλον. Διαφορετικά δύσκολο να υπάρξει μέλλον. Η Χώρα που πανηγύριζε το 2004 ζει μια απογοήτευση και μια μαυρίλα για να μην πω και μια ντροπή. Καλημέρα,ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πατρίδα μας είναι υπό κατοχή:
Διαγραφή1. δημοσιονομική
2. κανονιστική
3. πολιτική.
Τι βολική θεωρία! Εμείς δεν φταίμε για τίποτα. Μας έχουν καταλάβει οι ξένοι, μας κατέχουν - κι εμείς όσο μπορούμε κάνουμε αντίσταση... Σαμποταρουμε τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, τις αλλαγές...
ΔιαγραφήΣτο δικό σου στόμα η αλήθεια είναι ελάχιστη.
ΔιαγραφήΣυνθήματα και ύβρεις. Γκώσαμε με αυτά τόσα χρόνια. Κενά περιεχομένου αμφότερα.
ΔιαγραφήΚ. Δήμου θα ήθελα να σταθώ σε φράση που χρησιμοποιήσατε προς το τέλος τους άρθρου σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή"ενώ παίρνει παχυλές συντάξεις και επιδόματα χωρίς να πολύ-εργάζεται."
Αυτό ίσως ακούγονταν ουτόπικο, πριν λίγα χρόνια ακόμα, αλλα μάλλον έρχεται.
Εργάζομαι στον κλάδο της πληροφορικής στο "εξωτερικό" και μπορώ να σας πω με πάσα βεβαιότητα ότι η ταχεία αυτοματοποίηση της εργασίας που θα έρθει μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αφήσει μεγάλα μέρη των πληθυσμών δίχως εργασία.
Ίσως γνωρίζεται και εσείς λοιπόν ότι ήδη απεργάζονται και επεξεργάζονται νομοσχέδια σε "χώρες της δύσης" της απόδοσης βασικού μισθού σε όλους του πολίτες της χώρα ανεξαρτήτως εάν εργάζονται ή όχι.
Καλώς ή κακώς μια πιο αυτοποιημένη κοινωνία έρχεται και βλέποντας τις αλλαγές να συμβαίνουν -λίγο εως πολύ- απο μέσα δε μπορώ να δω πως αυτό μπορεί να αποσοβηθεί.
Υπάρχουν π.χ. δουλειές σαν αυτές του απλού υπαλλήλου που πολύ σύντομα δε θα έχουν λόγος ύπαρξης, και ως γνωστών τεταρτογενής τομέας στην απασχόληση δεν υπάρχει, ούτε βέβαια θα μπορεί η ακαδημία να απορροφήσει τόσους ανθρώπους (ήδη -πολύ λένε- ότι η ακαδημία έχει φτάσει στο όριο της).
Θέλω να καταλήξω στο ότι ίσως τελικά αυτά που έλεγε ο "Αντρέας" να γίνουν. Όχι βέβαια με τον τρόπο που πρότεινε (διορισμοί χωρίς λόγο και αιτία), ούτε βέβαια αποκηρύσσοντας τα "αιρετικά μαθηματικά των προτεσταντών", αλλα ακριβώς επειδή ίσως δεν έχουμε άλλη λύση.
Προφανώς να αφήσεις ανθρώπους άνεργους και χωρίς χρήματα θα είναι καταστροφικό για μια κοινωνία, οπότε τους αφήνεις άνεργους αλλα με ένα βασικό μισθό...
@Anonymous
Διαγραφή2016-02-07 09:35:04+00:00
> η ταχεία αυτοματοποίηση της εργασίας που θα έρθει μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αφήσει μεγάλα μέρη των πληθυσμών δίχως εργασία.
> Υπάρχουν π.χ. δουλειές σαν αυτές του απλού υπαλλήλου που πολύ σύντομα δε θα έχουν λόγο ύπαρξης.
Νεολουδιτισμός.
Πιστεύεται ότι θα υπάρξουν κινήματα που θα αντισταθούν την αυτοματοποίηση της εργασίας? Δεν μπορώ να δω ποιο το όφελος.
ΔιαγραφήΊσως επειδή εργάζομαι στον κλάδο της Πληροφορική να είμαι προκατειλημμένος (όσον αφορά την άνοδο των μηχανών). Μου είναι δύσκολο όμως να φανταστώ ένα άλλο μέλλον, ιδιαίτερα με τις ταχέες εξελίξεις των τελευταίων ετών.
Πάντα θα υπάρχουν οι φοβισμένοι,οι οπισθοδρομικοί, οι ανασφαλείς. Αλλά η πρόοδος προχωράει γιατί έχει μεγάλη ωφέλεια...
ΔιαγραφήΈχω αρχίσει να φοβάμαι πραγματικά. Εάν ήμουν Ευρωπαίος, η γραμμή άμυνας κατά των προσφύγων θα μου φαινόταν πολύ πιο λογικό να βρίσκεται στην Αυστρία. Εκεί η Ε.Ε. μπορεί να αμυνθεί πολύ πιο αποτελεσματικά. Επίσης, αποτελεί και ιστορικό προηγούμενο: εκεί σταμάτησαν οι Ευρωπαίοι τους Οθωμανούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Χρηματιστήριο στα ναδίρ, οι ξένοι επενδυτές (όσοι είχαν μείνει δηλαδή) φεύγουν τρέχοντας, η Ελλάδα όπου να 'ναι φαίνεται πως αποκλείεται από την Σέγκεν και το Grexit αρχίζει να μοιάζει πλέον για όλους, με το τέρας που έχουμε συνηθίσει και μας τρομάζει λιγότερο. Ιδίως δεν τρομάζει τους Ευρωπαίους. Τι πιο φυσικό, εφόσον αποβάλλουν την Ελλάδα από την Σέγκεν, να την αποβάλλουν και από άλλους θεσμούς - μαζί και από το ευρώ; Το θέμα είναι να μην έχει γίνει η αρχή.
Εδώ οι αγρότες έχουν ξεσαλώσει και απειλούν με κατάληψη της πρωτεύουσας εάν δεν πληρώνουν οι υπόλοιποι τις εισφορές τους. Οι δικαστές βγάζουν φιρμάνια κατά της κυβερνητικής πολιτικής, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης στους δρόμους, όλοι εναντίον όλων. Και ο Πρωθυπουργός στο Ιράν, να κλείνει "στρατηγικές συμφωνίες".
Από την μια μεριά οι άτεγκτοι Ευρωπαίοι. Αλλά εδώ; Με τέτοιους πολίτες τι ελπίδα έχουμε;
Φοβάμαι πραγματικά...
@Yannis H
ΑπάντησηΔιαγραφή2016-02-09 14:39:38+00:00
> Εάν ήμουν Ευρωπαίος, η γραμμή άμυνας κατά των προσφύγων θα μου φαινόταν πολύ πιο λογικό να βρίσκεται στην Αυστρία. Εκεί η Ε.Ε. μπορεί να αμυνθεί πολύ πιο αποτελεσματικά. Επίσης, αποτελεί και ιστορικό προηγούμενο: εκεί σταμάτησαν οι Ευρωπαίοι τους Οθωμανούς.
The Geopolitics of Turkey: Searching for More:
There are also four natural defensive points the Turks can use to make defense of any conquered territories more efficient.
The final — and most critical — defensive point is the city of Vienna, located at a similar gap between the Carpathians and the Alps. If Vienna can be secured by the Turks, then it plus Bessarabia allow for an extremely efficient defense against any northern European power or coalition. Between Vienna and Bessarabia lay the expansive Carpathians, a European mountain chain rivaled in its impassability only by the Alps.
The problem is getting to Vienna. Unlike the pieces of land that the Turks could obtain piecemeal to this point, the Pannonian Plain lies between the Iron Gate and Vienna. The Pannonian Plain alone is larger than all of the territory seized by the Turks to this point combined and are crisscrossed by a series of useful rivers — of which the Danube is but one.
@Ein Steppenwolf: indeed!
ΔιαγραφήΑκούω Sonata in A major R22, Domenico Chimarosa. Τι ωραίο που είναι. Και αδιαμεσολάβητα το ακούω. Δηλαδή χωρίς φωστήρας -μουσικής και ποίησης- ή ανακριτάς παραπλήσιους. Δεν ξέρω η δίεση -ούτε η νότα- τι είναι. Καθόλου. Αλλά ακούω. Έχω υπόψη να περιγελάσω με τον ήχο μόνο με τον ήχο όσους μεγαλοπιάνονται στην ήχηση και λένε "πρώτη αρμονική", "δεύτερη αρμονική". Δεν βλέπω τέτοιους όμως κατά την καθημερινότητα. Ευτυχώς! Πανικό; Έχω. Φυσικά. Αλλά δεν πανικοβάλλομαι. Γιατί ακούων εγώ -αδιαμεσολάβητα ως είπα- και αφιλοσόφητα- μοιάζω με πρωινό μου ξύπνημα της παιδικής ηλικίας. Μέσα σε χώρο τεράστιο με απλησίαστα παιχνίδια, που για να τα μεταχειριστώ απλώς διανύω τον Ωκεανό της Σοκολάτας.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Anonymous
Διαγραφή2016-02-15 12:22:00+00:00
> Πανικό; Έχω. Φυσικά. Αλλά δεν πανικοβάλλομαι.
Ώστε εσείς, Γιάνη, είσθε ο «σαλτάρω»;