Σάββατο, Μαρτίου 08, 2014

Η Νέα "Δυστυχία"


Επανήλθε.

























32η έκδοση. Από το 1975 ανατυπώνεται συνέχεια. Κυκλοφορεί παγκόσμια σε 8 γλώσσες.

«Ένα βιβλίο μυθικό».  
Mercedes Arancibia, “Periodistas en Espagnol”, Ισπανία

«Ένας Φειδίας του ύφους!»
Christophe Ono-Di-Bio, “Le Point”, Γαλλία

«Μία αποκάλυψη!»
Norbert Mayer, “Die Presse”, Γερμανία

«Οι διάσημοι αφορισμοί του Δήμου… έχουν αποκτήσει κύρος θεσμού».
Manuel Gogos, „Neue Zürcher Zeitung“, Ελβετία

«Η μεγαλύτερη δυστυχία του Δήμου είναι ότι αυτόν, τον ένθερμο πατριώτη, δεν τον  άκουσε κανείς».
Berthold Seewald, “Die Welt”, Γερμανία

«…ένας προικισμένος άνθρωπος, έξυπνος, παρατηρητικός, σπινθηροβόλος».
Αλέξανδρος Κοτζιάς, “Καθημερινή”

«…έχει γίνει κλασικό. Πικρό κείμενο αυτογνωσίας, έθεσε με τον δικό του σαρκαστικό τρόπο το θέμα της νεοελληνικής ταυτότητας. [] Ένα πραγματικά πατριωτικό βιβλίο».
Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, “Ελευθεροτυπία, Βιβλιοθήκη”

«Ο εξυπνότερος συγγραφέας μας μετά τον Ροΐδη;»
Γ. Π. Σαββίδης, “Τα Νέα”

«…είναι από τα βιβλία εκείνα που σου δίνουν το αντιφατικό συναίσθημα μιας θλιβερής ικανοποίησης: ικανοποίησης γιατί είναι ένα βιβλίο γραμμένο με τέχνη, που προσφέρει αναγνωστική ευχαρίστηση. Θλιβερής, γιατί το περιεχόμενο του κάθε άλλο μπορεί παρά να ευχαριστεί. [] …τριάντα οκτώ χρόνια μετά την έκδοσή του, παραμένει, δυστυχώς, επίκαιρο».
Νάσος Βαγενάς, «Νέα Ευθύνη».
































Μετά από παρουσία σε δεκάδες χώρες το βιβλίο επανεκδίδεται στην πατρίδα του, συμπληρωμένο με ένα επίμετρο. Κάτω από το επίμετρο δημοσιεύεται το εξής κείμενο:
Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ κυκλοφόρησε με κύριο πρωτοσέλιδο τον τίτλο αυτού του βιβλίου. Αιτιολογώντας την επιλογή της, η σύνταξη της εφημερίδας έγραψε την επόμενη μέρα:
«Θεωρήσαμε αυτονόητο ότι δεν χρειαζόταν καμία διευκρίνιση ο τίτλος του χθεσινού πρωτοσέλιδου των ΝΕΩΝ:  Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας. Στηρίχθηκε στο πιο διάσημο βιβλίο του Νίκου Δήμου , που πρωτοκυκλοφόρησε το 1975 και, έκτοτε, ανατυπώνεται συνεχώς, έχοντας ως σήμερα πουλήσει περισσότερα από 100.000 αντίτυπα. Ένα βιβλίο με στοχαστικούς αφορισμούς που, λιτά και λακωνικά, περιγράφει και κρίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής πραγματικότητας – τα χαρακτηριστικά της που θεωρήθηκαν ελληνικός εξαιρετισμός και που, σε γενικές γραμμές, οδήγησαν την χώρα στην κρίση, στην ύφεση και στο χείλος της κατάρρευσης».