Δευτέρα, Μαΐου 22, 2006

Στιγμιότυπα 1

Αξιοπρέπεια.

Ο γηραιός κύριος πρέπει να ήταν πάνω από ογδόντα. Έβγαινε από τον «Θανόπουλο» στην Κηφισιά, με ασταθές και συρτό βήμα. Όμως το κορμί του όρθιο – κι ας κρατούσε δύο βαριές σακούλες.

Το σημαντικό σε αυτόν ήταν το ντύσιμό του. Σκούρο – πολύ σκούρο – μπλε κοστούμι, άσπρο πουκάμισο, μαντηλάκι και γραβάτα σιέλ με λεπτά καρό. Καλοραμμένα ρούχα έπεφταν επάνω του άψογα.

Ήταν ντάλα μεσημέρι με 34 βαθμούς. Προσφέρθηκα, όπως περνούσε δίπλα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό μου, να τον πάω. «Όχι, δίπλα μένω». «Θα είχατε πάει κάπου;» τόλμησα να ρωτήσω δείχνοντας το κοστούμι. «Όχι, από το σπίτι έρχομαι».

Ο γηραιός κύριος είχε ντυθεί σαν executive (ή σαν γαμπρός) μόνο για να ψωνίσει.


Ουλι-ακι-τιδα

Με ενοχλούν αφάνταστα τα υποκοριστικά που συνεχώς ακούω από τις πωλήτριες. Φαίνεται πως τους τα διδάσκουν σαν συστατικά ευγένειας και οικειότητας. «Να σας πω την τιμούλα...» μου έλεγε προχθές μία. Στο ταμείο με ρώτησαν να θα πληρώσω με καρτούλα κι αν έχω μία ταυτοτητούλα να τους δείξω. Η συναλλαγή έκλεισε με το: «Βάλτε μία υπογραφούλα».

Μετά έρχονται τα –άκι και οι ακκισμοί. Θέλετε αυτό το παντελονάκι (στα μεγέθη μου μόνο -άκι δεν είναι). Το τι-σερτάκι;

Αλλά δεν είναι μόνο οι πωλήτριες. Προ ημερών άκουσα από το ραδιόφωνο για κάποιο δίσκο ότι είναι «το καλύτερο σινγκλάκι του γκρουπ».

Το τελεσίδικο ήταν πάλι στο ραδιόφωνο: «Στείλτε μας ένα SMS! Γράψτε την λέξη τάδε – κενάκι – και τον αριθμό».

Α – το κενό, το φοβερό κενό, που το τρέμει η φύση, (horror vacui) έγινε κενάκι.

128 σχόλια:

  1. Ναι είναι πολλοι ηλικιωμένοι σαν αυτον που περιγράφετε,πιστευω αυτη η φροντιδα δείχνει μια ομορφη περηφάνια υπαρξης...


    Σχετικα με τα υποκοριστικα,είναι η χαζοχαρουμενη,νέα μορφης ευγενεια.Πρωτος διδαξας ο Αυτιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπου είχα διαβάσει, πως υπάρχει ένα προγραμματάκι (το –άκι νομίζω ταιριάζει εδώ: ένα μικρό πρόγραμμα), που σε ειδοποιεί, όταν ανεβαίνει καινούριο post. Πού μπορώ να το βρω αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμαμαι στους δρόμους λέγατε πως όταν γυρίσατε απο την Γερμανια και είχτε υιοθετησει την ευγενεια απο εκει στον τρόπο συμπεριφορας σας ο ψιλικατζης σας πέρασε για ομοφυλοφιλο...

    Την πραγματικη ευγενεια δύσκολα τη συναντας ....Και όλα αυτα τα υποκοριστικα πολυ υποκριτικα ακουγονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα ανοιξτε την τηλεοραση να δειτε ποσο "ευγενικοι" ειναι ολοι αυτοι που ξεφτιλιζουν ανθρωπινες στιγμες. Αυτο που περιγραφετε ειναι απλα η τηλεο-κουλτουρα in everyday life!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ισχυροί είναι πάντως καλοντυμένοι & δεν χρησιμοποιούν υποκοριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάζοντας το 1ο κομμάτι, θυμήθηκα μια εικόνα από την Ελβετία... ήταν πριν 8 χρόνια που έκανα με τη τότε γυναίκα της ζωής μου, μία μεγάλη βόλτα στην Ευρώπη με τρένο. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το πόσο καλοντυμένοι ήταν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, εκεί. Πήγαιναν μόνο μια βόλτα τη Κυριακή και ήταν στη τρίχα... Ακόμα απορία μου είναι, γιατί εκεί είναι η πλειοψηφία και εδώ η μειοψηφία. Η κοπέλα υποστήριζε ότι υπάρχει διαφορά στο παρελθόν τους... κάτι που έχει κάποια βάση αλλά δεν είμαι απόλυτα σύμφωνος.
    Διαβάζοντας το 2ο κομμάτι μου ήρθε στο μυαλό ένα τραγουδάκι του Φοίβου Δεληβοριά (Το μέλλον απ'το παρελθόν νομίζω λέγεται)που λέει σε μια στιγμή:
    Είναι ο θάνατος της γλώσσας και ένα μπιτ που σπάει με βία το έμμετρο του παρελθόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν προσπαθούν να είναι ευγενικοί, προσπαθούν να είναι χαριτωμένοι. Αρεστοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η υπαρξουλα,η υπαρξουλα..αχ,θεουλη,πως την φοβάμαι την υπαρξουλα!!

    Και σας παιδακια,μπλογκοαδερφουλινια,αχ πως σας αγαπω!! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. synas said...
    Κάπου είχα διαβάσει, πως υπάρχει ένα προγραμματάκι (το –άκι νομίζω ταιριάζει εδώ: ένα μικρό πρόγραμμα), που σε ειδοποιεί, όταν ανεβαίνει καινούριο post. Πού μπορώ να το βρω αυτό;


    Ψάξτε στο Google για RSS Feed...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η αυθαίρετη χρήση του -ακι,-ίτσα κλπ (δηλαδή σε περπτώσεις που δεν δηλώνει μικρό μέγεθος - το σινγκλακι παρεμπιπτόντως είναι ορθό, έτσι χρησιμοποιείται συνήθως) είναι εκφραση ψευτο-ευγένειας

    είναι ο πιο ηλίθιος (και άρα εύκολος) τρόπος να δείξεις οτι (δεν) έχεις τρόπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περάστε κάθε 25 από ένα υποκατάστημα τράπεζας και θα δείτε τα "τιμημένα γηρατειά" (αχ, αθάνατη δεκαετία του 80 με τα τσιτάτα σου) να περιμένει καλοντυμένη στη σειρά για τη σύνταξη. Με το τραγιασκάκι του (στο κλίμα του posting και γω), με το κουστουμάκι του, το μαντηλάκι στο πέτο..

    Το προτιμώ από τον υπάλληλο που καπνίζει αρειμανίως κάτω από την πινακίδα "απαγορεύεται", που πίνει τον καφέ του και σε κοιτάει λες και σου κάνει χάρη όταν συναλλάσεσαι μαζί του.

    Ευτυχείτε,

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @harry reloaded
    Να παίξουμε τη Μπερλίνα δηλ.; «Πέρασα απ’ το παζάρι κι άκουσα πολλά καλά και κακά για ‘σάς»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για του ηλικιωμένους ανθρώπους το καλό ντύσιμο είναι μια ιεροτελεστία που δείχνει την διάθεση του ατόμου για καλή ζωή. Το ίδιο και η εικόνα που επιστρέφει ο καθρέφτης. Επίσης δείχνει και μια συνήθεια που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Ήξερα ένα παλαιό (ποιό αρχαίος αυτός ) δημόσιο υπάλληλο που είχε συνηθίσει τόσο πολύ την γραβάτα που αισθανόταν ότι κάτι έλλειπε να δεν την φορούσε. Συνεπώς ακόμα και αν ήταν να σκάψει τον κήπο του φορούσε γραβάτα.
    Τα -ακι κ.λπ απο πωλήτριες απλά δείχνουν "παιδάκια" που προσπαθούν να είναι ευχάριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο πατέρας μου 80+ έρχεται, χρόνια τώρα,καλοντυμένος κάθε πρωί στο μαγαζί του.(Ναι δουλεύει ακόμα, όχι σε υπερβολικούς ρυθμούς αλλά ένα "τριωράκι" το πρωί και ενα "διωράκι" το απόγευμα θα τα ρίξει).Μόνιμη ατάκα του:Καλά εσύ παιδάκι μου πως έρχεσε στη δουλειά σου έτσι;Δεν έχεις κανά κοστούμι να φορέσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμένα η δική μου μαμά μου είπε ότι, ναι μεν και εντάξει, αλλά όχι και με πωλήτρια. Δηλαδή, όλες εφήμερες είναι – πλην η αγάπη της (που με σκέπει και με εκπαραθυρώνει στο ξέφωτο του λαγού). Ε, και, οι πωλήτριες, τώρα, λέει αυτή που με αγαπάει, ότι, εντάξει, κακοταϊσμένες είναι, και γιατρούς και δικηγόρους αναζητούν για να τους δωθούν σηκώνοντας διά της τριβής το πόδι το ένα, καθίμενες όμως, για να επισυμβεί το άθλιο παντζούρι της ομίχλης, και μετά θέλουν γάμο. Και, δηλαδή, ε, και γιατί να την φορτωθώ εγώ, μου λέει, που πρέπει να μου βρει μία που να έχει υλικά αγαθά κομμένα από δεντρά, και κινούμενα ακίνητα νυκτός. Όμως, αν περίμενα από τη μαμά μου, δεν θα το είχα κάνει ποτέ, ακόμα θα περίμενα στη τζαμαρία με τις φτέρες δίπλα. Και θα σκάρωνα μαζί με το Μηνά ταξίδια μακρινά καθέτως αλλά όχι ανέτως. Ε, και όταν δω πωλήτρια, λέω: γεια σας δεσποινίς, αυτό επιθυμώ, κι αν το έχετε να το δω και να το ψωνίσω, να μην τριφτούμε πολύ, που όχι ότι δεν επιθυμώ, αλλά έχουμε και γείτονες και ρωτάνε με ποιαν τα έχει ο τέτοιος που γεννήσατε, και τι θα πει αν αφεθώ να της επιτρέψω να πει...θα με εκθέσει στο Μηνά. Κι όπως λέει κι ο Μηνάς: «και ο ανήρ να φοβάται τον άνδρα; Δεν στέκει». Μου λείπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μετά το rss feed για βοήθεια στον φίλο synas όλοι θα προσπαθούμε να κάνουμε
    ....ΣΕΦΤΕΚΑΚΙ!!!! :)

    Κερδίζει η πιό γρήγορη συνδεσίτσα!

    Η αληθινή ευγένεια εκπέμπεται, ακτινοβολεί, δεν είναι προφορική.
    Οταν κάποιος έχει σεβασμό αληθινό, τότε την ευγένεια την καταλαβαίνεις με την γλώσσα του σώματος κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλές, πολύ καλές είναι οι πωλήτριες με 600 ευρουλάκια μισθό και με τα πονάκια στη μέση κάθε που ανεβοκατεβάζουν κιβώτια στα ράφια. Τη ζημιά με τα υποκοριστικά την έχει κάνει ο Μαμαλάκης (που τον εκτιμώ βαθύτατα, αυτόν, τις εκπομπές του και τις συνταγές του και που, στο κάτω-κάτω, αν χρησιμοποιεί υποκοριστικά είναι θέμα εγγενές, θέμα δικό του, ξεκινά από το επώνυμό του -και δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν για το επώνυμό του, δεν ευθύνεται αυτός...). Περισσότερη ζημιά όμως έχει κάνει η κυρία Βέφα, που -παρεμπιπτόντως- δεν την έχουν πει ποτέ ...Βεφούλα.
    Αλλά σε μια χώρα που κάποτε -και ίσως και στο μέλλον- υπουργός κυβέρνησης θα είναι ένας Άκης και ένας Μικρούτσικος τι περιμένετε; Από υποκοριστικά άλλο τίποτα.

    Το θέμα του καλού και προσεγμένου ντυσίματος είναι κάτι σημαντικό. Σκεφτείτε ότι σήμερα τα ράσα κάνουν τον παπά. Τι θα ήταν ένας στρατηγός χωρίς στολή, με τα σώβρακα, ας πούμε; Ο περιφερειάρχης χωρίς κοστούμι; Όμως, το ξέρω, το ζήτημασ πάει αλλού: εκεί που μπορείς να είσαι πιο πρόχειρος, λίγο πιο χύμα, εκεί να είσαι άψογος και κουστουμαρισμένος. Η εικόνα παραπέμπει στο παρελθόν που ήταν όλο, από τον διευθυντή ως τον κλητήρα, γραβατωμένο.
    Για μένα το θέμα του ντυσίματος, πέρα από προσωπική υπόθεση και άλλα ηχηρά, είναι -κυρίως- πού βρίσκεσαι και τι ή ποιον θέλεις να τιμήσεις. Αν ντυθώ για να πάω στο γάμο του φίλου μου, θα το κάνω για να τιμήσω αυτόν και τη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του (αδιάφορο αν γνωρίζω πως θα το μετανιώσει οικτρά πολύ σύντομα). Βέβαια, και εκεί, πολλοί ή πολλές πηγαίνουν για να δειχτούν ή να επιδηχτούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δεν έχουν καταλάβει ρε τα άτομα πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή (και λένε και "τι είναι ο άνθρωπος" επειδή οι ίδιοι δεν εννοούν εαυτούς ως ανθρώπους ναούμ κι όχι ότι επειδής διαθέτουν επίγνωση).

    γιατί με ένα τζιν κυκλοφορεί το άτομο και μπαίνει μέσα στα συνέδρια και μαθαίνει τα νέα δεδόμενα και σκέπτεται - έχει χρησιμότητα πάνω του το ρούχο. και του λένε, ρε παιδί μου, και τους απαντάει: βήματα ανθρώπων που δεν ταξιδεύουν βάζουνε τις ζώνες και παραμονεύουν...

    και ζωή εύθραυστη είναι και από σκόνη κόσμια αποτελούμεθα κι έχω κρύο τοίχο να αγγίζω και γίνομαι γκρίζος
    ομπρελα
    καρέκλα
    δίπλα το σκότος το μαύρο - και το γαλανό!-
    και απλώνω τα χειροκίνητα πόδια μου και μη νομίζεις πως αναπνέω (Σαλώμη...) και στερεώνω τα πόδια πάνω στη λεία επιφάνεια του πλανήτη και γέρνω πίσω την καρέκλα στηριζόμενος στο κενό και κάθομαι
    και φουμάρω καπνό άεργο
    καπνό κοπανισμένο
    δώσε μου δηλαδή
    παστό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο καλοντυμένος γηραιός παλαιάς κοπής είναι μια υπέροχη εικόνα, αλλά...

    Διαβάστε το κεντηματάκι του Τσαγκαρουσιάνου του περασμένου Σαββάτου "Αυτή τη μνήμη θα 'θελα να πω" ΕΔΩ και θα καταλάβετε αυτό το παλαιάς κοπής.

    Παραδειγματάκι.
    Έχετε δει ποτέ τον ΝΔ ντυμένο έτσι;
    Όχι, πάντα σπορ.
    Γιατί;...


    Nα επιβεβαιώσω (ως ειδικός!) ότι ο broccoli έχει δίκιο για το σινγκλάκι, είναι καθιερωμένο απ'τα '60ς, εποχή των 7ιντσων βινυλίων.

    takis,
    σίγουρα όχι πρώτος διδάξας ο γλυκαναλατούλης ο Αυτιάκος, αλλά σίγουρα ο πιο σαχλαμαρούλης της χαζοχαρουμενούλας της εποχούλας μας (ο Μαμαλάκης συγχωρείται διότι αυτοσαρκάζεται).

    Φιλάκια, αγαπούλες, αγκαλίτσες, χαδάκια, μπατσάκια στην αγαπημένη μας Καβάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τις ευχούλες μου για καλή επιτυχιούλα στο νέο blogaki. έχει γίνει τις μόδας το ακι. Ιρανή φίλη που παίζουμε τάβλι στο ιντερνετ, και ενώ είναι μόνιμη κάτοικος Γερμανίας έμαθε στα ελληνικά να με αποκαλεί κωλάκι όσες φορές είχα δυνατό ζάρι. Της έβαλα δύσκολα όμως. Πως θα πούμε το ίδιο στα Γερμανικά; Απάντηση kolakichen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ό,τι και να πείτε, νομίζω ότι αυτό το blog πάει καλά ΝΔ. Το προηγούμενο είχε φτάσει στο σημείο να σε τρομοκρατεί. Με τις παραπομπές, τις σοβαρότητες και τις σοβαροφάνειες, τις επίσημες θέσεις, αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις και πάει λέγοντας... Καλύτερα αυτό, πιο χύμα, πιο ανθρώπινο, να μπορεί να βγει αυτό που πραγματικά έχεις μέσα σου, βρε αδερφέ.

    Σαν να φοράς καθαρό τζιν, πουκαμισάκι κοντομάνικο ριγμένο από πάνω και να βγαίνεις βόλτα στην παραλία με τον ήλιο του απογεύματος. Ναι... κάπως έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρε τέτοιε και αυτέ,

    ο Αυτιάς είναι ρε παιδί μου σαν ηλιέλαιο στο μηχανάκι που δημιουργεί καφέ στύβοντας το μεγάλο τον ιδιοκτήτη της παράγκας και με λάστιχα...όχι απλή επαγωγή και έλα να σου πω τι είναι τροχοπέδηση.

    Ο Αυτιάς άρχισε να ενδιαφέρεται για τα οικονομικά του μισθωτού χωρίς ο μισθωτός ρε παιδί μου να του πει και έλα πέσμου. Αφ’ εαυτού του και από μοναχικού του πήγε εκεί και λέει τα οικονομικά είναι το πιο γλυκό κομμάτι της ζωής μας και θα σου τα ρίξω να τα γεπτείς.

    Και βρέθηκε με εκπομπή στο λαχανάκηπο, γιατί όλους τους άσχρηστους τους επιβραβεύουν τα αφεντικά και βάζουνε μπροστά τη μαύρη και την κόκκινη σημαία και γίνεται κλεπτικός ελληνικός καπιταλισμός.

    Και με τη Δρούζα τη γίνεται: κονιορτός. Ήρθαν τα ελληνοαμερικανάκια να μας δείξουν πως γίνεται ξεφτίλα τηλεοπτική. Και γράψαμε με κίτρινο κύτρο εμείς στους μαύρους τοίχους: μαύρος κύκνος, μάνος στεφανίδης, και βάλαμε και πέντε κατακορύφως κεκλιμένες φωνές να διαβάζουν το όνειρο το ανάγλυφο και τον Ελύτη.

    Κλείνει τώρα η παρένθεση κι άρχεται ο πόνος στη σκάλα με βία το βλέμμα γωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητό υποκείμενο δικαίου,

    συμφωνώ με την κατηγοριοποίηση σας, αλλά...

    Υπάρχει και η χρήση από ανθρώπους που ξεχειλίζουν από γλυκύτητα, συναίσθημα και αγάπη, χωρίς να εμπίπτουν σε καμία από τις τρεις κατηγορίες σας και χωρίς να γίνεται ενοχλητική, τουναντίον!

    Δεν θα μπορούσα να σκεφθώ καλύτερο παράδειγμα από την αγαπημένη paragrafo.

    dear all,

    ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ωραία όλα αυτά, αλλά θα μου πει κανείς πως αλλιώς θα μπορούσαμε να πούμε το σουβλάκι ή το καλαμάκι;

    Για να μην πω για τα "politically incorrect" ονόματα των γάτων του οικοδεσπότη - Σατανάκι, Τάκι, Γκνάκι και βεβαίως το φοβερό ...Γατοτάκι!!!

    Υ.Γ. Δε χρειάζεται να πω βεβαίως ποιος μοιράζει "φιλιά και κέρματα" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όσο για το RSS Feed, χωρίς να το έχω αξιοποιήσει, κατάφερα να κάνω "θρυλικούς" σεφτέδες και άλλα ...αριθμολαγνικά.

    Μάλλον είμαι γρηγορούτσικο ποντικάκι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η συμπεριφορά των επαγγελματιών εκείνων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, πωλητές, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ, αεροσυνοδοί κλπ πρέπει να ισορροπεί μεταξύ φιλικότητας κι επαγγελματισμού.
    Χρειάζεται ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Μ'αυτήν θα μπορούσαν ακόμα και τα υποκοριστικά να ηχούν ευχάριστα. Δυστυχώς- ή ευτυχώς- όμως αυτό δεν διδάσκεται εύκολα. Πηγάζει από την εσωτερική καλλιέργεια, ωριμότητα και ισορροπία, προσόντα που φοβάμαι ότι ένα κατά τεκμήριο απαίδευτο κοριτσάκι σε S/M δεν είναι εύκολο να τα διαθέτει.
    Κι εγώ συχνά εξανίσταμαι. Άλλες φορές όμως δείχνω κατανόηση στην γραφικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @υποκείμενο δικαίου
    Κι έχετε ξεχάσει τη βασική (γραμματική) κατηγορία υποκοριστικών, που σημαίνει «μικρό» (συνήθως δε και χαριτωμένο) π.χ. μωράκι, κουκλίτσα. Ή μόνο μικρό κι όχι χαριτωμένο π.χ. σκατούλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. είναι άλλα τα υποκοριστικά που χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε χιούμορ ή εκδηλώνουμε τρυφερότητα και αγάπη (με τον ίδιο τρόπο που όταν προσθέτουμε την κατάληξη -άρα, σε μια λέξη, συνήθως εννοούμε κάτι που προκαλεί το θαυμασμό ή το δέος - μην πάει το μυαλό των αντρών μόνο στο πονηρό!), και άλλα αυτά που χρησιμοποιούν οι πωλήτριες.

    Σε αυτή την περίπτωση, όντως χρησιμεύουν ως ένδειξη πλαστής οικειότητας, η οποία στην ουσία δεν υπάρχει.

    Ισχύει κι εδώ, όπως και παντού αλλού, το κατά περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. "ο εαυτός μου είχε πει μια φορά σε μία κοπέλα ότι "γεια σου μουνοχειλάκι μου" και αυτής της άρεσε και ήταν ανοιχτή αυτή που λες γενικώς και ισότροπα και κάναμε ένα ρέιβ πάρτυ μελανής οπής αλλά εκεινού δεν του άρεσε και δεν την κοίταξε ξανά - καλή η συντροφικότητα όμως εγώ αγόρι είμαι και αφού δεν υπάρχει ελπίδα στην πλατεία καρατόμηση και τέλος συζητήσεως τσίρκο"

    (Volume II, Love Sorry, Έλενα Ράπτη-Μαβίλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το –αρα σημαίνει κι αυτό αντιστοίχως «μεγάλο», άσχετα αν το μεγάλο μας δημιουργεί συχνά θαυμασμό π.χ. κιθάρα (όχι λάθος!), π.χ. λοιπόν θεσάρα (μεγάλη, υψηλή θέση) ή γκομενάρα (νταρντάνα, δεν λες γκομενάρα μία γυναίκα μινιόν, τη λες κουκλίτσα). Το ίδιο ισχύει και για όλα τ’ άλλα, που υπονόησε η blade runner.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Επειδή διάβασα για «διαγωνισμούς πένας» και μυγιάστηκα... Θέλω να ζητήσω συγγνώμην για το μακρυνάρι λίγες μέρες πριν. Παρορμητική αντίδραση στα αντικαπνιστικά που διάβαζα... Δεν θα επαναληφθεί από την πλευρά μου.
    (...άλλωστε, υπάρχει και το page down...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πόσο όμορφο, πόσο συγκινητικό, πόσο γλυκό, να συναντάς ηλικιωμένους με διαγωγή, τρόπους και αξιοπρέπεια. Πόσο πιο διαφορετική θα ήταν η καθημερινότητά μας. Ξέρετε και το επίπλαστο, το ψεύτικο ξεχωρίζει. Κάτι σαν το χρυσάφι και το επιχρυσωμένο μέταλλο.

    Τώρα η "τιμούλα" μάλλον παραπλανεί σε σχέση με την πραγματική τιμή που μάλλον είναι ακριβούτσικη. Νομίζω ότι η πνευματική αναιμία που διακατέχει τον τόπο μας εκφράζεται στη λεξιπενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Jacobo, αν θέλεις απαντήσεις, μη σβήνεις τα σχόλιά σου!

    Είχα γράψει κάτι γι' αυτά που είπες, αλλά δεν έχει νόημα να απαντήσω σε σχόλιο που δεν υφίσταται πλέον :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλά αυτά τα εις "-άκι". "Technically" όμως είναι γραμματικά λάθη; Ζωντανό πράγμα είναι η γλώσσα.

    Εκείνο όμως το "ανεξαρτήτου" μεγέθους, τιμής, κτλ (αντί για "ανεξαρτήτως" συν γενική ή του "ανεξάρτητα από") δεν "βγάζει μάτι" και δεν είναι εκτός γραμματικής, συντακτικού, κτλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αχ αυτή η τελευταία φράση!

    Α – το κενό, το φοβερό κενό, που το τρέμει η φύση, (horror vacui) έγινε κενάκι.

    Πόσο μα πόσο «Δήμου»!

    Sui generis! «άλεα γιακτάκι εστ» είπε - ο κυβούλης ερίφθη. Κι ανέβασε το ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Υποκοριστικά στα Ιταλικά εις -oni.

    Μια εποχή είχαμε βρει ένα σπίτι στην οδό Λάμπρου Κατσώνη.

    Σκεφθείτε γέλια οι Ιταλοί συγγενείς!

    Αν οι γνώσεις σας στα Ιταλικά δεν επαρκούν, ρωτήστε τον Μαλεζάνι να σας πει πως είναι το υποκοριστικό του cazzo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Η "Ωδή στα Ρούχα" του Neruda ακολουθεί σε αγγλική μετάφραση. Ένα αγαπημένο ποίημα που μου θύμισε ο γέρος με το σκούρο κουστούμι...

    Ode to Clothes

    Every morning you wait,
    clothes, over a chair,
    to fill yourself with
    my vanity, my love,
    my hope, my body.
    Barely
    risen from sleep,
    I relinquish the water,
    enter your sleeves,
    my legs look for
    the hollows of your legs,
    and so embraced
    by your indefatigable faithfulness
    I rise, to tread the grass,
    enter poetry,
    consider through the windows,
    the things,
    the men, the women,
    the deeds and the fights
    go on forming me,
    go on making me face things
    working my hands,
    opening my eyes,
    using my mouth,
    and so,
    clothes,
    I too go forming you,
    extending your elbows,
    snapping your threads,
    and so your life expands
    in the image of my life.
    In the wind
    you billow and snap
    as if you were my soul,
    at bad times
    you cling
    to my bones,
    vacant, for the night,
    darkness, sleep
    populate with their phantoms
    your wings and mine.
    I wonder
    if one day
    a bullet
    from the enemy
    will leave you stained with my blood
    and then
    you will die with me
    or one day
    not quite
    so dramatic
    but simple,
    you will fall ill,
    clothes,
    with me,
    grow old
    with me, with my body
    and joined
    we will enter
    the earth.
    Because of this
    each day
    I greet you
    with reverence and then
    you embrace me and I forget you,
    because we are one
    and we will go on
    facing the wind, in the night,
    the streets or the fight,
    a single body,
    one day, one day, some day, still.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Απαντώντας ημερολογιακά:

    - Υπάρχουν και τα άλλα "διαβητικά" υποκοριστικά, των ερωτετυμένων. 'Αγαπουλίνι'. Άκου 'αγαπουλίνι'. Σαν να έφαγα ένα ταψί μπακλαβά...

    - Για θέμα μου μοιάζει... καθημερινό, απλό, ημερολογιακό - αλλά σαν θέμα. Και σαν σε θέμα απαντάμε... Έτσι, για να έχουμε το νου μας.

    - Προσωπικά μου τη σπάει να βλέπω σε κάθε post τη λέξη 'σεφτές'. Λες και έχουμε διαγωνισμό. Άσε που είναι και κακόηχη. Σαν κεφτές πρωινιάτικα μου κάθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ...και μια ερώτηση μια και μιλάμε για ρούχα. Η στρινγκ θίορι γιατί δεν αναφέρεται σ' αυτό που λέει; Και γιατί δεν είναι με υποκοριστικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. σλαταρο στο κενο/με τη πλατη στο τιχο/τσακνησ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. φόρεσε το βρακάκι σου, φάε το φαγάκι σου, κοίτα το γατάκι, έλα στο σπιτάκι, κοίτα τη βαρκούλα, είσαι ένα παιδάκι που λατρεύει η μανούλα, μωράκι μου, γλυκούλι μου, ούλι, άκι, άααααακι μου. Η γλώσσα της μαμάς και της παρατεινόμενης παιδικής ηλικίας...
    γίνεται η γλώσσα των εραστών και της οικιότητας και όπως φαίνεται πουλάει. Είναι νομίζω ευκολότερο να πουληθεί το σορτσάκι και το πουκαμισάκι. Με την ίδια λογική που τα φθηνά εστιατόρια απεικονίζουν τις τροφές. Απευθύνονται στην αγράμματη λειγούρα. Στο καλό εστιατόριο ξέρεις γράμματα (ή υποτίθεται ότι ξέρεις. Η γλώσσα αλήθεια έχει γίνει κάπως σαν το σκούρο κοστούμι του κυρίου στο Θανόπουλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αθεε και σκοταδιστή ιδιοκτήτη του παρόντος μπλογκίου λησμονείς φευ ότι η άμετρος χρησις των υποκοριστικών οφείλεται εις σε και τους ομοίους σου οίτινες δια παντός μέσου και απύθμενης σκοταδιστικής μανίας επιβάλλατε την μαλλιαρήν εις το έθνος.
    Ευτυχώς όμως έχουν γνώσιν οι φύλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. -άκι, -ούλι, -ίνι κλπ
    Για μικρά ή πολύτιμα ή πολυαγαπημένα πρόσωπα και πράγματα.
    Αλλά ακόμα και για ανάξια ή ασήμαντα.
    Εξαρτάται από το ύφος και το χρώμα της φωνής μας.
    Νομίζω ότι είναι ωραίο που η ελληνική έχει αυτη τη δυνατότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δεν γίνεται παιχνίδι...
    Τέλος πάντων. Ας πούμε κάτι:
    Γνωρίζω πολλούς αναξιοπρεπείς καλοντυμένους και πολλούς αξιοπρεπείς λέτσους. Από ‘κεί και πέρα είναι θέμα καλαισθησίας, η οποία βέβαια είναι σημαντική και ομορφαίνει τη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Παρακαλώ συγχωρέστε το μη σχετικό του θέματος αλλά θέλω να ρωτήσω αν θα πάει τελικά κανείς αύριο το βράδυ στον Ιανό στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δήμου. κ. Δήμου γιατί να μην κάνουμε μιά άτυπη bloggoσυνάντηση; Σε απόσταση αναπνοής υπάρχουν πολλά καλά στέκια. Να μην σας κεράσουμε μιά μπύρα; Πάντως αν δω ότι υπάρχει αρκετό commotion πάίρνω το αεροπλάνο και έρχομαι να δώσω το παρόν από 500+ χιλ μακρυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Λετε για ηλικιωμενους με ντυσιμο-τροπους κτλ.
    Κορυφαιοι ειναι οι Βρετανοι.Μιλωντας παντα απο προσωπικη εμπειρια εχωντας παππου(R.I.P) και εν ζωη γιαγια στο Newcastle.
    Αν ειναι και της μεσαιας ταξης και ο δε παππους εν αποστρατεια βρετανοκαραβανας εκει να δειτε ντυσιμο και τυπολατρεια.
    Ειχε και εχει πλακα,ειδικα οταν η γιαγια με αποκαλει "βαρβαρο και βλασφημο" στις περιπτωσεις που προβαλλω-επιτηδες- την νεοελληνικη καφριλα.
    Κ.Δημου ισως πεσατε σε καποιον μορφωμενο ηλικιωμενο με μια "αλφα" παιδεια και κουλτουρα.
    Γιατι εχω δει ουκ ολιγους που ειναι απλως ο νεοελληναρας σε γερασμενη εκδοση.
    Για τα υποκοριστικα εχετε απολυτο δικιο.
    Λιαν εκνευριστικα.
    Μια παρατηρηση:Οταν μπαινω σε ενα καταστημα να ψωνισω(και ουχι να ψωνιστω)και ειμαι χαμογελαστος τοτε οι πωλητριες μου μιλανε στον ενικο με ολα τα -λινι -ακι κτλ.
    Οταν μπαινω με φατσα τσατισμενου οπαδου της (βαλτε αγγλικη ομαδα)και αγελαστος τοτε μου μιλανε στον πληθυντικο χωρις υποκοριστικα.
    Με αγαπουλινι Γκερρερινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. άσχετο

    Τώρα είδα το νέο blog. Συμφωνώ με τα περί forum για το nikosdimou, χωρίς αυτό να συμαίνει από μόνο του κάτι θετικό ή αρνητικό. Μου ήταν αδύνατο να παρακολουθήσω και να συμμετέχω σε μια συζήτηση, αφού θα έπρεπε να αφιερώνω χρόνο που δυστυχώς δεν διαθέτω, σε καθημερινή βάση. Νομίζω πως αυτό το blog έχει άλλο χαρακτήρα, οπότε επιβιβάζομαι, εύχομαι καλά γραψίματα και αναμένω με χαρά τη συνέχεια.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @yannis h
    Αν αναφερεσαι στο στρινγκάκι, σε πληροφορώ ότι υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Πες "πουλάκι" και τον βίο και πολιτεία του, κι έχεις κάποιες πιθανότητες να σου φάει το σκασμένο πέντε μπουκιές φαί...

    Πες "πουλάκι" την πιο ακατάλληλη στιγμή (με θαυμασμό κιόλας!) και πάει... πέταξε....

    Επανέρχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @flogato ice cream

    u said:guerrero762 μην ξεχειλώσουμε τελείως την ελληνική γλώσσα... Το "με αγαπουλινι Γκερρερινο" που γράφεις στο τέλος θα ανάσταινε και νεκρούς!

    Δεν ειναι απιστευτα γελοιο;
    Αυτος ηταν και ο σκοπος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους συνεργάτες και συνεργάτους αυτού του μπλογκ ότι τα ονόματα Γκνάκι και Τάκι ΔΕΝ είναι υποκοριστικά. (Τίνος άλλωστε;). Μόνο το Σατανάκι είναι, αλλά αυτό είναι πολύ μικροκαμωμένο (γάτα bonzai) και δεν θα μπορούσε να ονομάζεται Σατανάς (αν και είναι...)

    Η γατοπεντάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. aphrodite said...
    Πες "πουλάκι"...


    ΣΧΟΛΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

    Η μικρή πάει στον μπακάλη και ζητάει καναβούρι. (Τότε δεν υπήρχαν Pet shops). Ο μπακάλης την ρωτάει: "Μπα; Έχεις πουλάκι;"

    Η μικρή ντροπαλά: "Οχι, είμαι κοριτσάκι..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Η λέξη "σεφτές" πρέπει να τεθεί εκποδών διότι είναι Τουρκική.

    Αλήθεια πως την λέμε ελληνικά "έναρξη πωλήσεων;".

    Η ερώτησή μου σε όσους θέλουν να καθαρίσουν τα ελληνικά: Πως λέμε ελληνικά το μπατζάκι;
    Το κατσαβίδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Επισης μια σειρα κοινοτοπων-κλισε εκφρασεων που μου προκαλουν δολοφονικη οργη οταν τις ακουω
    Ιδου το top 10 της απολυτης-υπερτατης αηδιας
    10-Η Θεσσαλονικη ειναι ερωτικη πολη(ναι παρτουζωνομαστε 24/7)
    9-Παιρναμε καλα και αυτο βγαινει και στον κοσμο(και μετα κραζεστε στη Τατιανα)
    8-Τρεντυ φατσουλες(.............)
    7-Μου εκανε το κλικ(και εμενα το Αθηνα-Λας Βεγκας)
    6-Αυτη η δουλεια ειναι καταθεση ψυχης(επισης..........)
    5-θα σκαρωσετε κανα κουτσουβελο;(υπερτατη βλαχοκατινια)
    4-Αυτες παιρνουν τα καλυτερα παιδια(ενω η κορη σας,που εχει εμφανιση κλαραμπελ με μουστακι Αθανασιου Διακου ειναι σαφως αδικημενη)
    3-Αχ!Τα τσακισα τα τυρογαριδακια,σοκολατακια κτλ.(και εγω ευχομαι και τα μουτρα σου μια μερα με το καλο)
    2-Η απιστευτη ηλιθιοτητα των νεοελληνων να προσθετουν αγγλικες λεξεις και εκφρασεις στην καθημερινη τους ομιλια χωρις
    α)να ξερουν τι σημαινει
    β)να εχουν την σωστη προφορα
    Αγαπημενα μου παιδια ειναι english και ουχι englis
    Ειναι much και ουχι muts
    Ειναι chart και ουχι tsart.
    Kαι ενα ωραιο που ακουσα πριν μερικα χρονια:Καλα απιστευτο vibes αυτο το μπλουζακι!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και το νουμερο ενα
    1-Θα γεμισω τις μπαταριες μου.(no comment).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Θέλω πολύ καιρό να πω και εγώ τη γνώμη μου αλλά είναι η πρώτη φορά που τελικά το κάνω.

    κατσαβίδι; Ας ακολουθήσουμε την αγγλική συνταγή "οδηγός βίδας" εκ του "screwdriver".

    Αφού είναι το πρώτο μου σχόλιο, σας εύχομαι αυτό το blog να συνεχιστεί όπως ακριβώς θα θέλατε. Όχι δεν υποτιμώ το παλιό, κάθε άλλο. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. K.Δημου τα τεχνικα εγχειριδια του ενδοξου Ε.Σ στον οποιο εχω την τιμη να υπηρετω εδω και πολλα χρονια εχουν τις απαντησεις σε ολες τις ξενικες-υιοθετημενες λεξεις.
    Το κατσαβιδι το ειχα διαβασει καπου αλλα δεν θυμαμε πως ειναι.
    Ομοιως και οσον αφορα τον ρουχισμο.
    Χιτωνιο,περισκελιδα,κολοβιο,σκελλεα,πηλισκος εργασιας και αλλα πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Μου αρέσει να βλέπω καλοντυμένους άντρες και γυναίκες.Eίναι κάτι το οποίο προσέχω σε έναν άνθρωπο.Tο ωραίο και σωστό ντύσιμο θέλει τέχνη.
    Όσο για τα υποκοριστικά αποφεύγω να τα χρησιμοποιώ. Aκούγονται τις πιο πολλές φορές γελοία και ψεύτικα.
    Y.Γ Αλήθεια την βιτρίνα του (πιο ακριβού) καταστήματος ρούχων Hermes στην Βουκουρεστίου ποιος την έχει διακοσμήσει?νομιζω κάποιος γνωστός έλληνας ζωγράφος.Άκουσα ότι είναι υπέροχη.(όπως και τα ρούχα του οίκου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @ guerrero762

    Το μπατζάκι τελικά είναι αμετάφραστο γιατί αφορά το ένα σκέλος (η σκελέα ή περισκελίς περιλαμβάνει και τα δύο).

    Δεν υπάρχει τρόπος να πεις ελληνικά "μου κόντηνε το ένα μπατζάκι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Είδα το μπατζάκι και θυμήθηκα μια λέξη που δεν λέω ποτέ: μπατζανάκης. Oύτε ξέρω ούτε και θέλω να μάθω ποιος είναι αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @ pagis

    Καλησπέρα σας,

    μου στειλατε ενα ιμέιλ, το οποιο δεν κατάφερα να διαβάσω. Μπορείτε να το ξαναστειλετε;


    Εύχαριστώ

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Κατσαβίδι: Βιδολόγος ή κοχλιοστρόφιο

    Για το "μπάνιο", ποιά είναι η ελληνική λέξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. georgia m. said...

    Monday, May 22, 2006 6:26:07 PM

    "Για πολλή ώρα δεν μπορούσα να δω και να διαβάσω το νέο ποστ - δεν ξέρω γιατί.Δεν ξέρω αν συνέβη σε άλλον"

    Ναι συνέβηκε και σε μένα, αλλά σιγά - σιγά θα συνηθίσουμε.
    Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη.

    Η "αξιοπρέπεια" είναι μια από τις πιο όμορφες σύνθετες ελληνικές λέξεις και έννοιες. Πόσο μάλλον να λειτουργεί ως πράξη και ως στάση ζωής.

    Στην Κύπρο η κατάληξη είναι "ουϊ"
    π.χ. σκουλουκούϊ, κουταλούϊ, καττούϊ, (γατάκι ),μωρούϊ, μιτσικουρούϊ ( μικρούλικο ).

    Τώρα στο τέλος, λόγω Μαμακάλη κάναμε ( τηλεοπτικά κυρίως ) το λάχανο λαχανάκι, το λάδι λαδάκι και κυρίως λόγω πετρελαίου, πολύ φοβάμαι... το ψωμί ψωμάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @ND,

    "@ guerrero762
    Το μπατζάκι τελικά είναι αμετάφραστο γιατί αφορά το ένα σκέλος (η σκελέα ή περισκελίς περιλαμβάνει και τα δύο).
    Δεν υπάρχει τρόπος να πεις ελληνικά "μου κόντηνε το ένα μπατζάκι".

    Monday, May 22, 2006 10:52:37 PM


    Μου κόντηνε τη μισή -κατά τον κάθετο άξονα- περισκελίδα?
    :-)

    Σου κάνει αφεντικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @pagis @url
    Κατάλαβα.. Είμαι ένα «κλικ»? από το να αποκτήσω έναν τέτοιον(έχει αδελφή παντρεμένη, η συμβία μου).Αν παντρευτώ, τον δικό μου μπ@τζ@ν@κι θα τον φωνάζω Κώστα.


    Λέξη που μου αρέσει: άνεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Καληνύχτα!

    Αύριο περιγραφή από τα εγκαίνια του Botero.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλησπέρα Γιατί τοση "σκληρότητα"
    απεναντι στα τρυφερα υποκοριστικα;;

    Μια χαρα εξυπηρετουν και την επικοινωνια και την οικονομια..

    ΜΕΓΑΛΟΣ TV-ΔΑΣΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. "Κολοκυθοκορφαδούλι μου, είσαι για ένα κοχλιοστροφάτο (χωρίς ουρές)?"

    Ο-έ-ο?

    (αν είναι, πα να πει πως έχει σκεφτεί να κάνετε τουλάστιχον (sic) 5 παιδιά κι έχει και τις βέρες στο παγωτό στην κατάψυξη, για μεταγ******* σουρπρπιζ, αλλιώς δεεεεε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Το κακό με τα υποκοριστικά γιγαντώθηκε, αν όχι ξεκίνησε, από τη Βέφα Αλεξιάδου και τις τηλεοπτικές συνταγές της:
    «Απλώνουμε το βουτυράκι στο τηγάνι, κόβουμε το κρεμμυδάκι, τσιγαρίζουμε τη ντοματούλα, σπάμε τα αβγουλάκια και ρίχνουμε μπόλικο αλατάκι!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Από το Ειρωνικό Νεοελληνικό Λεξικό:


    Έλληνας: (ο από 3.000 ετών): Ο τυπικός Ρωμιός είναι λεβέντης, μερακλής, τσίφτης, ασίκης, χουβαρντάς, ντόμπρος, μάγκας, βλάμης, μπεσαλής και καπάτσος. Καμιά φορά τεμπέλης, το ρίχνει στο χουζούρι και στο ραχάτι – μαχμουρλής, στο ντιβάνι, κοιτάει το ταβάνι. Του αρέσει ο παράς, το μπαξίσι, το κέφι και το γλέντι. Άμα τον πιάσει ο σεβντάς ή ο νταλγκάς για καμιά νταρντάνα, γίνεται νταής (μπελάς, ο γρουσούζης!) και άμα τον χτυπήσει ντέρτι και σεκλέτι, γίνεται μπεκρής και τον πονάει ο ντουνιάς.

    (Όλα τα ουσιαστικά ονόματα αυτού του κειμένου είναι ξένα. Είκοσι πέντε τουρκικά, τρία αλβανικά, δύο ιταλικά και ένα σλαβικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. pagis said...

    Μικρός θυμάμαι που ελεγαν το κατσαβίδι βιδολόγο?

    Monday, May 22, 2006 10:56:12 PM

    Θυμάμαι τον βιδολόγο. Όταν τα πράγματα είχαν την αξία τους

    @ Ν.Δ. Σεφτές

    Άννιμα ( που σημαίνει άνοιγμα )του κοφινιού

    Μπατζάκι = ποϊνάρι

    "Δεν υπάρχει τρόπος να πεις ελληνικά "μου κόντηνε το ένα μπατζάκι"

    Υπάρχει! κυπριακά

    "Μου κόντυνε το ένα ποϊνάρι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. @zoros

    η οποία Βέφα, δεν σου θυμίζει κάτι από Κόμη Δράκουλα; Eίναι ίσως η πλέον αγριευτική φυσιογνωμία της τηλεόρασης... Ποιος Αυτιάς, και γελοιότητα, εγώ αυτήν τη φαντάζομαι με το βούρδουλα να τεμαχίζει το μοσχαράκι, φορώντας leather κοστουμιά και το ματοτσίνορο κάγκελο.

    Ο κανίβαλος Βέφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @felix

    Η λέξη "μπάνιο" στα ελληνικά είναι "βαλανείον". Από εκεί προέρχεται το λατ. "balneum" -->μπάνιο. Άρα η λέξη έχει ελληνική προέλευση. (ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής του J. B. Hoffmann, πανεπιστημιακή έκδοση του 1974 υπό του καθ. Α. Παπανικολάου του Πανεπιστημίου Αθηνών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. @ΝΔ,

    Οπα καρντάση μ', μερακλώσαμε!

    Σύρε τατλί μπελά μου να σου κανω εγώ ζεβντάδες - άϊντε, και πουρνό-πουρνό σε λέω και τζιγιέρι μου....

    (Μπουκοτόν περλέ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @troll

    δεν φτάνει που γράφεις αυτά που γράφεις, πρέπει να τα στέλνεις και 10 φορές;;;;;;;

    Γιατί δεν πας καμία βόλτα έξω, να αεριστεί το κρανίο σου μπας και χαλαρώσεις; Ειλικρινά.

    Βαριόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. @blade runner
    “η οποία Βέφα, δεν σου θυμίζει κάτι από Κόμη Δράκουλα;”

    Η Βέφα μου θυμίζει τον «στυγνό επιχειρηματία με το αγγελικό πρόσωπο».
    Για αυτήν είναι όλα business, αλλά βγάζει προς τα έξω ένα πρόσωπο χομπίστα που λατρεύει να μαγειρεύει! Τη βοηθάει πολύ και το παρουσιαστικό της «καλής γιαγιούλας» που έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @blade runner

    Το blog είναι σαν τον πραγματικό κόσμο: γεμάτο με κάθε καρυδιάς καρύδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Μόλις τώρα στη ΝΕΤ στην εκπομπή "Προσκήνιο", ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής (Πολίτης) διάβασε σχόλιο του ΝΔ σχετικά με τον Κώδικα Ντα Βίντσι και οι λοιποί σχολιάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. @zoros

    το οποίο είναι the perfect mask, έτσι; Με το βαμμένο ξανθό μαλλί κρεπαρισμένο και εκείνο το βεβιασμένο χαμόγελο που δεν πείθει ούτε την κόρη της... Όταν τη βλέπω, τρομάζω... Και σπανίως μου προκαλούν έντονη εντύπωση τα τηλεοπτικά πρόσωπα, συνήθως μου είναι αδιάφορα. Η συγκεκριμένη, είναι κάτι σαν κακό μαντάτο. Οταν τη βλέπω, περιμένω τη βιοχλαπάτσα να ακολουθήσει...

    Ο Μαμαλάκης από την άλλη, respect. Είναι τρομερό πράγμα να χαίρεσαι αυτό που κάνεις και να το περνάς και στους άλλους, χωρίς μιζέρια. Αυτός χαμογελάει και από πίσω ξεπετάγεται μια καρδιά-μπαξές!

    Σε αυτόν τα συγχωρώ τα υποκοριστικά, γιατί είναι γλύκας ο άνθρωπος, τα πιστεύει αυτά που λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. @notis

    και το συγκεκριμένο troll, που είναι ένα από τα κάθε καρυδιάς καρύδια, έχει βαλθεί να μας πρήξει τα ...

    Mην το πω, είναι αγενές και άκομψο για μία κυρία, αλλά μιλάμε ο τύπος έχει τερματίσει το κοντέρ στη μ.... κία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Μπαίνω πριν 2 ώρες και ετοιμάζομαι να γράψω ότι πολυ μ'αρεσε το "κλίμα" εδώ μέσα ετσι όπως το διάβασα... χαλαρό και ανεπιτηδευτο... χωρίς αντιπαραθέσεις και τσακωμούς...
    Χωρίς "βιβλιογραφίες" και αυθεντίες...
    Και χτυπάει το τηλέφωνο... (όχι δεν κράτησε 2 ώρες!!) και να 'μαι πάλι πίσω να ολοκληρώσω επιτέλους και τι βλέπω? Κακεντρέχεια.

    Τι να πω? Λυπάμαι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Σας καληνυχτίζω, δεχόμαστε επίθεση, once again

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. ΝΔ said... Δεν υπάρχει τρόπος να πεις ελληνικά "μου κόντηνε το ένα μπατζάκι".
    Στα κυπριακά είναι , κατα τα λεγόμενα του kkai-Lee "Μου κόντυνε το ένα ποϊνάρι"
    Να αναφέρω εδώ και την τρικαλινή εκδοχή: Μι κόντινι του ένα πουδάρ(ι)!
    Πάντα υπάρχει τρόπος να πεις αυτό που θές. Λίγη φαντασία χρειάζετε μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Μπαίνω πριν 2 ώρες και ετοιμάζομαι να γράψω ότι πολυ μ'αρεσε το "κλίμα" εδώ μέσα ετσι όπως το διάβασα... χαλαρό και ανεπιτηδευτο... χωρίς αντιπαραθέσεις και τσακωμούς...
    Χωρίς "βιβλιογραφίες" και αυθεντίες...
    Και χτυπάει το τηλέφωνο... (όχι δεν κράτησε 2 ώρες!!) και να 'μαι πάλι πίσω να ολοκληρώσω επιτέλους και τι βλέπω? Κακεντρέχεια.

    Τι να πω? Λυπάμαι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Μπαίνω πριν 2 ώρες και ετοιμάζομαι να γράψω ότι πολυ μ'αρεσε το "κλίμα" εδώ μέσα ετσι όπως το διάβασα... χαλαρό και ανεπιτηδευτο... χωρίς αντιπαραθέσεις και τσακωμούς...
    Χωρίς "βιβλιογραφίες" και αυθεντίες...
    Και χτυπάει το τηλέφωνο... (όχι δεν κράτησε 2 ώρες!!) και να 'μαι πάλι πίσω να ολοκληρώσω επιτέλους και τι βλέπω? Κακεντρέχεια.

    Τι να πω? Λυπάμαι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Αν η Βέφα ήταν βαμπύρ, θα έκανε συνταγές με σκόρδο..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Μάλλον μετά τις 23:30 πρέπει να ενεργοποιείται το comment moderation....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Το αισχρό της υπόθεσης δεν είναι η επίθεση, αλλά το ό,τι ο εν λόγω user καιροφύλακτούσε μέχρι ο ΝΔ να πει καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Είδατε νετ? ακούσατε τον μπασκετμπολίστα Ιωανιδη τι είπε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Σκάνδαλο-Σκάνδαλο!

    Στην ίδια εκπομπή που σας έγραψα πριν (Προσκήνιο της ΝΕΤ), ο Ιωαννίδης (βουλευτής Νέας Δημοκρατίας) στην προσπάθεια του να δείξει ποιοι βλάπτουν και κυνηγούν την εκκλησία, διάβασε αυτούσιο το κείμενο του ΝΔ σχετικά με τον Χριστό (αυτό που λέει ότι ο Χριστός έχει αξία αν είναι άνθρωπος και όχι Θεός). Φυσικά, τίποτα δεν κατάλαβε από το κείμενο :-(
    Δεν κατονόμασε το συγγραφέα, αλλά είπε ότι είναι πνευματικός άνθρωπος «και ξέρει αυτός»!

    Νομίζω ότι οι συνεχείς αναφορές στο ΝΔ είναι επιτυχίες του blog και της μεγάλης του αναγνωσιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. @the resident

    Το έπιάσες κι εσύ, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ήταν μια εκπομπή για τον κώδικα Ντα Βιντσι.Στο τέλος, από τι κατάλαβα, διάβασε ο μπασκετμπολίστας ένα κομμάτι από το δοκίμιο του ΝΔ «Χριστός εναντίον θεού» και αφού το διάβασε είπε ότι αυτοί που γράφουν τέτοια πράγματα είναι που κάνουν κακό στην θρησκεία μας, και οχι κώδικας Ντα Βιντσι .Τον ρωτάει ο δημοσιογράφος ποιος είναι αυτός που το έγραψε και ο μπασκετμπολίστας ούτε το όνομα του ΝΔ δεν ήθελε να προφέρει. Ένας παπάς λίγο πιο κει φώναζε κάτι σαν «Χριστός ανέστη» και έτσι τελείωσε η εκπομπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. @url
    Το κακό είναι ότι είναι απόλυτα ειλικρινείs.Αυτά που λένε τα πιστευουν.

    Εχω περίπου 60 δίσκους και cd των residents.
    Τα λέμε αύριο.Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Βλέπω ότι το μήνυμα που έγραψα εμφανίστηκε 2-3 φορές...
    Κόλλησε την ώρα που το έστελνα γι'άυτό.
    Είναι αυτό που λένε...Ητανε στραβό το κλιμα το έφαγε και ο γάιδαρος, αυτό ήταν...πάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Αξιοπρέπεια:

    στην κηδεία του ιπτάμενου μοναχογιού σου, που έπεσε από κακό έλεγχο και σε κυνηγούν και τα κανάλια, να μπορείς να περπατάς και να δεις το φέρετρο να μπαίνει στο χώμα, ψύχραιμα, ξέροντας ότι έχεις όλη τη ζωή (που δεν τη θέλεις) μπροστά σου για να χτυπηθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Η εικόνα ενός γέρου που πηγαίνει για τα ημερήσια ψώνια του με το καλύτερο κοστούμι του είναι ίσως μελαγχολικότερη από εκείνη των μαυροφορεμένων γυναικών.
    Η αφόρητη εγκατάλειψη είναι που κάνει τα καθημερινά ψώνια εξαιρετικό κοινωνικό γεγονός στην ζωή ενός ηλικιωμένου.
    Σε άλλη περίπτωση, το να πηγαίνεις για ψώνια ντυμμένος έτσι δεν σε κάνει αξιοπρεπή. Σε κάνει λιμοκοντόρο.
    Και αν δεν αντέχει η τσέπη "καλοραμμένο" κοστούμι;
    Αξιοπρέπεια στην εμφάνιση δεν ειναι το "καλοραμμένο", αλλά η καθαριότητα, το ξυρισμένο πρόσωπο ή το περιποιημένο γένι, τα καλοχτενισμένα μαλλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Γεωργια μαλλον μιλας σε τοιχο,θα μας στενοχωρησει και τον Ν.Δ ,τοσα σεντονια.....ελεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. @the resident

    Eβλεπα και εγω την εκπομπη που λέτε αλλα την πετυχα στο τέλος όταν τελειωναν αυτα που περιγραφετε...δεν πρεπει να ήταν απο το Χριστος εναντιον θεου αλλα δεν μπορω να είμαι σιγουρος καθως στο τσακ το προλαβα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Στην Ήπειρο το Μπατζάκι το λέμε ΠΟΔΑΝΑΡΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. @Isaak85

    Εκ μέρους κι εκ μέρους κι εκ μέρους...

    Εκ μέρους όλης της παρέας θέλω να σου πω πως μας έπρηξες τ' αρ******

    Απαιτείς κι απαιτείς. Άσε μας βρε άνθρωπε μου ήσυχους με τις μάσκες και τις ψυχωτικές σου επαναλήψεις. Ούτε ο Νοστράδαμος να ήσουν! Εκπροσωπείς και τον εβραϊκό λαό από πάνω-δε μας είπες, ποιος σ' έβγαλε ζαπτιέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Νίκο Αγαπημένε , προτείνω τον Θεσμό των "Εθελοντών Moderators ΝικόΔημου" που θα φυλάνε το blog από τα trolls τις νύχτες.

    Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοι , που και τους εμπιστεύεσαι για να τους δώσεις τα "κλειδιά" και θα το κάνουν με πολύ χαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Χμμ,
    φαντάζομαι ότι η υποκόριση δημιουργεί μία αυθαίρετη οικειότητα ή ότι κάνει το προϊόν πιο συμπαθητικπο εάν αποδειχθεί υπερβολικά ακριβό για αυτό που προσφέρει.
    Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των δύο μπλογκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Παιδιά, συγνώμη για το παραπάνω- δεν άντεξα τους συνεχούς βανδαλισμούς των τελευταίων ημερών. Όπως και πολλοί άλλοι σκέφτομαι να μην ξαναπατήσω στο blog. Να προσπαθείς να διαβάσεις μια σειρά σκέψεων και να έρχεσαι αντιμέτωπος με μια αράδα επανειλημμένων μηνυμάτων είναι πολύ! Ίσως η καλύτερη λύση είναι ν’ απενεργοποιηθούν τα comments ή να γίνει μια λίστα μελών. Καταλαβαίνω ότι θυσιάζεται η όλη ιδέα της εποικοδομητικής συζήτησης αλλά θα σωθούν τουλάχιστον κάποια κείμενα χωρίς τους συνεχείς βανδαλισμούς κάποιων. Δεν απογοητεύεται μόνο ο Νίκος Δήμου μ’ αυτά τα χάλια αλλά και όλοι αυτοί που βλέπουν το blog σαν μια ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών χωρίς φανατισμούς, φασισμούς, ναρκισσισμούς, εθνικισμούς κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. azrael said...

    Νίκο Αγαπημένε , προτείνω τον Θεσμό των "Εθελοντών Moderators ΝικόΔημου" που θα φυλάνε το blog από τα trolls τις νύχτες.

    Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοι , που και τους εμπιστεύεσαι για να τους δώσεις τα "κλειδιά" και θα το κάνουν με πολύ χαρα.

    @azrael Η ιδέα είναι πάρα πολύ σωστή και την προτείνω κι εγώ στον Νίκο Δήμου. Κάποιοι χρήστες να έχουν την δυνατότητα να σβήνουν τα troll το βράδυ. Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω απόψε με το troll ή να τα πάρω.

    Αγαπητό troll βγες μια βόλτα βρες καμία θηλυκιά του είδους σου πάνε να κάνεις μερικά trollάκια (τώρα το υποκοριστικό απαιτείται) και άφησε μας επιτέλους ήσυχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. @azrael said...
    Νίκο Αγαπημένε , προτείνω τον Θεσμό των "Εθελοντών Moderators ΝικόΔημου" που θα φυλάνε το blog από τα trolls τις νύχτες.


    Αν και είναι μια λύση δε νομίζετε πως μόνο ο ΝΔ πρέπει να αποφασίζει για το τι μένει και τι όχι; Φανταστείτε τη γκρίνια αν κάποιος "εθελοντής" αρχίσει να πέρνει το ρόλο του πολύ πιο σοβαρά από οτι πρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Notis said... Αν και είναι μια λύση δε νομίζετε πως μόνο ο ΝΔ πρέπει να αποφασίζει για το τι μένει και τι όχι; Φανταστείτε τη γκρίνια αν κάποιος "εθελοντής" αρχίσει να παίρνει το ρόλο του πολύ πιο σοβαρά από ότι πρέπει...

    @Notis και όλους Ο κίνδυνος που αναφέρεις είναι πραγματικός αλλά απόψε δεν θα διαφωνούσε κάνεις να σβηνόταν τα σχόλια του troll. Και είναι σχετικά εύκολο να διακρίνει κανείς το troll από κάποιον που απλά διατυπώνει "ενοχλητικά" ή "παράλογα" επιχειρήματα. Επιπλέον θα ξεκούραζε και τον ΝΔ από την ψυχοφθόρα, από ότι έχει φανεί, για αυτόν διαδικασία να βλέπει τα σχόλια αυτά και να τα σβήνει ο ίδιος. Φυσικά, κανείς δεν διαφωνεί επ’ αυτού, η τελική απόφαση θα παρθεί από τον ίδιο το ΝΔ. Απλά, κατά τη γνώμη μου η ιδέα του azrael είναι ίσως η καλύτερη που ακούστηκε αυτές τις μέρες επί του θέματος.

    Και κάτι από την εκπομπή για την οποία έγινε λόγος παραπάνω. Σε κάποια φάση και σε άσχετο χρόνο ένας θεολόγος του πάνελ είπε: " Η σημερινή νεολαία γράφει την κότα με δύο ταυ... αλλά βέβαια ξέρει υπολογιστή..."
    Τι να εννοούσε άραγε ο ποιητής;
    Εγώ πάντως του απαντώ: ΚΟΤΤΑ , ΚΟΤΤΑ , ΚΟΤΤΑ , ΚΟΤΤΑ , ΚΟΤΤΑ , ΚΟΤΤΑ.

    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Μερικές φορές τα trolls υπό προυποθέσεις έχουν πλάκα!
    Δεν μιλάω για τον αποψινό, άσε, αυτός δεν είναι troll, είναι ...trolley!

    Κάτι σαν τις εκπομπές με βαρύγδουπο θέμα που την κάνουν μπάχαλο οι "συνομιλητές". Θα τους έλεγα συνγκαρητές, αλληλοβρισίστες κλπ! Ανοίγεις να δεις, φωνάζουν, για δες, αυτοί τσακώνονται λες και στο τέλος απορείς που δεν απαντήθηκαν τα αναπάντητα. Τσιτώνεσαι όμως, και η ανακούφιση έρχεται με το κλείσιμο της συσκευής.
    Μου θυμίζει μία παλιά ιστορία με κάποιον κύριο Φορμόλη! Σας λέει κάτι? Στον ΝΔ σίγουρα λέει.

    Ισως όπως υπάρχει πρόγραμμα για τους ..σεφτέδες να υπάρχει κάτι αντίστοιχο με στοιχειώδες έστω moderation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. η υποκόριση δημιουργεί μία αυθαίρετη οικειότητα

    Όντως... και κάπως ψεύτικη. Καταντάει εκνευριστικό θα έλεγα :Ρ Αντιθέτως όταν ακούς τέτοιες λέξεις από την κοπέλα σου είναι πολύ γλυκό, ιδιαίτερα όταν είστε teenagers. Την έχουμε συνδέσει μάλλον με οικεία πρόσωπα και γι'αυτό μας ξινίζει να την ακούμε από ξένους.

    Το χεράκι, το σφυράκι, το τσεκουράκι, η νεκροκεφαλίτσα :ΡρΡ

    ΥΓ: το troll πρέπει να έχει λυσάξει γιατί αυτό το blog του τρώει την πελατεία απ'ότι φαίνεται. Τι έγινε δεν πατάνε στο blog σου πλέον; :-) Get a life...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. @half-blood phoenix
    Είναι πολύ απλό.
    Δεν εννοούσε τίποτα!
    Ο άνθρωπος απλά κάνει τέχνη!
    Τέχνης ονομάζουμε ένα έργο που στην παρατήρηση του στέλνει στον κάθε έναν ξεχωριστά και από ένα μοναδικό μήνυμα απόλυτα προσωπικό και ανάλογο των βιωμάτων του.
    Αντε, γιατί το θέμα με δαύτους καταντά τραγικά γραφικό.
    Δεν βρέθηκε ένας να του πει ότι η εκκλησία της ελλάδος και τόσα άλλα σχετικά site φιλοξενείται σε κάποιον σερβερ του διαβόλου? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. @the resident

    Eβλεπα και εγω την εκπομπη που λέτε αλλα την πετυχα στο τέλος όταν τελειωναν αυτα που περιγραφετε...δεν πρεπει να ήταν απο το Χριστος εναντιον θεου αλλα δεν μπορω να είμαι σιγουρος καθως στο τσακ το προλαβα....

    Tuesday, May 23, 2006 1:47:08 AM

    Μάλλον πήρε κομμάτια από διαφορετικά κείμενα του ΝΔ και τα σύνθεσε όπως τον βόλευε.
    Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Και να βλέπεις δίπλα του, αυτόν τον Στυλιανό..., την ώρα που τελείωσε η ανάγνωση να φωνάζει με μίσος, Χριστός ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Καλημέρα!

    Σόρρυ για την ταλαιπωρία του troll - θα ληφθούν μέτρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Καλημέρα και από εμένα,
    Είναι περίεργο... είμαστε όλοι θύματα.
    Ο ΝΔ και εμείς του troll (αλλού θα τον λέγαμε lamer :) ) και το troll θύμα της βλακείας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. - Αν (δεν μπορώ να το ξέρω) ο ΝΔ ξεκίνησε από εμένα την αναφορά στο ‘τούρκικο σεφτέ’ και τον αποτουρκισμό των ελληνικών, να πω ότι απλώς θεωρώ τη λέξη ‘σεφτές’ κακόηχη – καμιά σχέση με την ‘καταγωγή’ της.. Επίσης, φαίνεται άσχημη στην αρχή του ποστ. Άδεια.

    (Αλήθεια, δεν είναι μερικές λέξεις άσχημες λόγω θέσης; Θυμάμαι ένα τραγούδι των Κατσιμιχαίων, ‘το λόγο αυτό εγώ τον σεβάστηκα’. Ε, εκείνο το «σεβάστηκα», θέλεις η θέση, θέλεις η μουσική, μου φαινόταν άσχημο. Σαν να ξανα-ανακάλυπτα ηχητικά τη λέξη και να ήταν… άσχημη! Μέχρι που μου πήγαινε προς το ‘σβάστικα’.)

    Τέλος πάντων… κατά τα άλλα, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά ένας μαλάκας φέρνει το all night long moderation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Τεράστιο πρόβλημα - τελικά - του blogger που δεν έχει δυνατότητα για quota, να βάλεις πχ. περιορισμό για μέχρι 100 λέξεις σχόλια, ή να αποκλείσεις κάποια ID, αν κι αυτό το τελευταίο δεν θα το 'βλεπα οπωσδήποτε με καλό μάτι.

    Όσο για την ψευτοευγένεια του υποκοριστικού, μήπως πρέπει να τη βλέπουμε ως καλυμμένη ειρωνία; Η τιμούλα που είναι ένας μισθός, το παντελονάκι που δεν είναι ούτε για μικρά παιδιά, το κενάκι πάλι είναι το horror vacui στο κεφάλι του ραδιοπαρουσιαστή. Μας μιλούν με υποκοριστικά γιατί μας θεωρούν, ή καλύτερα θα 'θελαν να είμαστε, μωρά - όχι ηλικιακά, αλλά νοητικά (μωρούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Γνωστή τηλε-σεφ (λέμε τώρα) που μαγειρεύει πανέμορφα φαγητάκια που αν και ψόφια μιλάνε και ακόυνε ώστε να τα καλοπιάσεις και να χωρέσουν πιο εύκολα στην όμορφη κατσαρολίτσα με τα καροτάκια.

    Α! και αν χρειαστεί ζητάει και συγνώμη για το στρίμωγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Τώρα άκουσα στο ραδιόφωνο ότι στην Αθηνών Λαμίας έχει "κινησούλα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. -> Isaak85
    ή όπως αλλοιώς σε λένε.

    Η ύπαρξή σου έχει σημασία. Άν η πολλαπλή επανάληψη κρετινισμών είναι το μόνο που σε σταματά από την αυτοκτονία της μίζερης ζωής σου, γράψε και ξαναγράψε φου-κα-ρά (κινέζικο;).

    Ο Κυρ Νίκος σου δειξε την περιφρόνησή του για την κακεντρέχειά σου αλλά και ανωτερότητα μπροστά στην κακοήθειά σου.
    Δεν έσβυσε τα συκοφαντικά σου μηνύματα αλλά έσβυσε αυτών που σε σκυλοβρίζανε.

    "Αετός μύιας ου θηρεύει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Όπως είχε πει και ο Τζούμας στην εκπομπή του στον εν λευκώ, για τα υποκοριστικά "αυτό που είχα με την κοπέλα δεν ήταν συνομιλία αλλά κρίση σακχάρου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Αυτό σχόλιο σταλθηκε στο παλιο blog - αλλά φυσιολοικά, ανήκει εδώ. Το αντιγράφω:

    kostas_athens άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανακοίνωσή σας "Ο Ιούδας τώρα δικαιώνεται!":

    Το συστημα του να ληγεις τα παντα σε -ακι απο την μια μπορει να βοηθαει τις πωλήσεις (θυμίζει τον εαυτο σου παιδι, με πολλες ανεκπληρωτες επιθυμίες και εθισμενο στο να υπακουει διαταγές απο τους αλλους που ξερουν καλυτερα απο αυτο! Ο τελειος πελατης!

    Ή Τουλαχιστον ο πωλητής ΝΟΜΙΖΕΙ (ή επλίζει) οτι ετσι θα δουλεψει...

    Εμενα μου την δινει μαλλον επειδη νοιωθω να δοκιμαζουν να μου περασουν υπουλα υποβολές και αρα να χασω τον έλεγχο.

    Περιεργως λατρευω τις διαφημήσεις που βγαζουν γέλοιο. Αβυσος...


    (θεωρια δικη μου αυτη. Δεν ειναι διαπιστωση ειδικού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Το συστημα του να ληγεις τα παντα σε -ακι απο την μια μπορει να βοηθαει τις πωλήσεις (θυμίζει τον εαυτο σου παιδι, με πολλες ανεκπληρωτες επιθυμίες και εθισμενο στο να υπακουει διαταγές απο τους αλλους που ξερουν καλυτερα απο αυτο! Ο τελειος πελατης!

    Ή Τουλαχιστον ο πωλητής ΝΟΜΙΖΕΙ (ή επλίζει) οτι ετσι θα δουλεψει...

    Εμενα μου την δινει μαλλον επειδη νοιωθω να δοκιμαζουν να μου περασουν υπουλα υποβολές και αρα να χασω τον έλεγχο.

    Περιεργως λατρευω τις διαφημήσεις που βγαζουν γέλοιο. Αβυσος...


    (θεωρια δικη μου αυτη. Δεν ειναι διαπιστωση ειδικού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. @ loukas-maria / felix:
    " Η λέξη "μπάνιο" στα ελληνικά είναι "βαλανείον"."
    Πρόσφατα πήγα πρώτη φορά στους Στύλους Ολυμπίου Διός και είδα σε μια "επεξηγηματική" (τρομάρα τους!) επιγραφή τη λέξη "ΒΑΛΑΝΕΙΟΝ" (βαλάνειον, νόμισα ότι προφερόταν). Διάβασα τα Αγγλικά και κατάλαβα ότι επρόκειτο περί ... Bath!
    _Και το χειρότερο παράδειγμα (ανεκπαίδευτης) χρήσης υποκοριστικού: Πριν χρόνια αεροσυνοδός της Ολυμπιακής προσπαθώντας να γίνει ευχάριστη (γιατί μάλλον δεν της έβγαινε φυσικά): "Θέλετε καμία μπυρίτσα; Κρασάκι;"
    Ούτε σε χασαποταβέρνα!
    _Περί αξιοπρέπειας: Πιστεύω ότι σε ορισμένες, ακραίες, περιπτώσεις μπορεί να γίνει κάτι σαν φυλακή / άλλοθι παθητικότητας. Κατά τ'άλλα... respect!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Συνεχίζω, συνοπτικά:
    _Τα υποκοριστικά με αηδιάζουν τόσο πολύ (εντάξει, με τις εξαιρέσεις τους) που δεν μπορώ να βλέπω ούτε καν τα υποκοριστικά που γράψατε πολλοί γι'αστείο.
    _Μου θυμίσες ακόμη μια φορά τον πρώην καθηγητή μου τον Μάργαρη, Νίκο Δήμου. Έχει γράψει και άρθρο για την απέχθειά του προς τα υποκοριστικά.
    _@Yannis H:
    Συμφωνώ μαζί σου. Κι εγώ βρίσκω τη συγκεκριμένη λέξη κακόηχη. Και όχι μόνο. Δεν με εκφράζει. Κι ας προσπαθεί ο Harry να μας βάλει όλους στο ίδιο καλάθι.
    _@ Nikos Dimou (και Harry):
    Ναι, η νεοελληνική είναι γεμάτη ξένες λέξεις και η προσπάθεια τεχνητής απομάκρυνσης κάποιων είναι από αστεία ως επικίνδυνη. Από την άλλη, η κάθε λέξη φέρει ένα φορτίο, πέραν του νοήματός της. Δε θα μπορούσε να φανταστώ το Νίκο Δήμου ποτέ να λέει για ...ντέρτια και σεκλέτια. Με ανατριχιάζουν όσο και τα υποκοριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. -> Mantz said...

    Μ' άρεσε το η ιστορία για το βαλάνειον - bathtub?

    "Δε θα μπορούσε να φανταστώ το Νίκο Δήμου ποτέ να λέει για ...ντέρτια και σεκλέτια. Με ανατριχιάζουν όσο και τα υποκοριστικά."

    Στον κατάλληλο χώρο και στο κατάλληλο κέφι, γιατί όχι, επειδή είναι ξένες λέξεις;
    Προτιμάμε το "Καημούς και αναστεναγμούς" αλλά αν κάτι άλλο τον εκφράζει εκείνη την στιγμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Στην αιωνιότητα μεινέσκω, κορινθιάζομαι και πολυφαρμακίζομαι.

    Πάω και κάθομαι στο παγκάκι μέσ' το πάρκο και μου 'ρχεται τότες όρεξη να χύνω τη Γαλανή τη δρακρυγάλανη ως τα βάθια μου.

    Ύστερα λέω - πρέπει πάντα στην περουβιανή διάλεχτο της αρμαθιάς να λέω στο διπλανό μου φύλλο: άχνισε τώρα αν σε παίρνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.