Τρίτη, Μαΐου 23, 2006

Συκοφαντίες και Botero

Με το επαναληπτικό σεντονο-σχόλιό του, ο troll Isaac 85 με γύρισε πίσω στις μέρες της Κατοχής.

Όταν δεν είχαμε να φαμε. Όταν πουλήσαμε ό,τι πολύτιμο υπήρχε στο σπίτι (από το πιάνο Bechstein της μητέρας μέχρι τα παλιά προγονικά κοσμήματα) για λίγο λάδι. Όταν ο πατέρας έπρεπε να πηγαίνει κάθε μέρα στο Παλιό Φάληρο (με ή χωρίς συγκοινωνία) γιατί είχε πάρει δυσμενή μετάθεση από τον κατοχικό υπουργό. Μετά την απελευθέρωση ξαναπήρε την θέση του στην διεύθυνση της πρώτης οικονομικής εφορίας Αθηνών (που είχε από το 1938). Τόσο δοσίλογος ήτανε...

Στο Κολέγιο σπούδασα με υποτροφία, λόγω καλών επιδόσεων και οικονομικής αδυναμίας της οικογένειας. Στην Γερμανία δεν είχα καμία υποστήριξη από το Γερμανικό κράτος – αλλά από ένα σημείο και πέρα εργαζόμουνα.

Αυτά για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Διότι, όπως είπε και ο Δόκτωρ Bartolo (στους «Γάμους του Figaro»): “Calomniez, calomniez, il en reste toujours quelque chose”. (Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε – πάντα κάτι θα μείνει).

Είναι περίεργο πως οι συκοφάντες δεν βρίσκουν καν κάτι το πιθανοφανές για να λερώσουν – αλλά ισχυρίζονται πράγματα που εύκολα αποδεικνύονται ψευδή.

Πρέπει να φύγω. Σε δεύτερο edit, οι εντυπώσεις από τα χθεσινά ειρωνικά εγκαίνια.


BOTERO RULEZ!

Σπάνια έχω δει πίνακες να ειρωνεύονται ανθρώπους. Όμως οι χυμώδεις και μυθικοί ήρωες του Botero φαίνονταν να καγχάζουν με την κοσμοσύναξη των τεχνόφιλων σνομπ, πολιτικάντηδων και lifestyle idiots, που είχαν μαζευτεί εχθές στα εγκαίνια.

Δεν πάω ποτέ σε τέτοιες τελετές. Δεν έχει νόημα – δεν βλέπεις τα έργα αλλά όλους τους ανθρώπους που δεν θέλεις να δεις. Ειδικά εχθές πήγα για να συναντήσω ένα φίλο από τα φοιτητικά μου χρόνια, τον σκηνοθέτη Peter Schamoni που ήταν εδώ με το συνεργείο του επειδή γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τον καλλιτέχνη.

Ο Schamoni έχει σχεδόν ειδικευτεί σε τέτοια δουλειά: έχει κάνει παρόμοιες ταινίες, δίωρης διάρκειας, για τους Max Ernst, Hundertwasser, Niki de Saint Phalle και άλλους. Για κάθε τέτοιο έργο δουλεύει ένα με δύο χρόνια, ζει μαζί με τον καλλιτέχνη και δημιουργεί μία πλήρη φιλμική βιογραφία του.

Ούτε με τον φίλο μου μίλησα – ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή, που τον έβλεπα από μακριά να δίνει οδηγίες στον κάμεραμαν, αλλά ήταν αδύνατο να τον πλησιάσω.

Αυτό που μου έμεινε, εκτός από τους παντοδύναμους πίνακες, ήταν η αντίθεση ανάμεσα σε αυτούς, που αντιπροσώπευαν την γυμνή φυσική ισχύ, την ζωική ορμή του πρωτόγονου – και το κοινό. Ναι υπήρχαν και μερικοί εύσωμοι επισκέπτες – αλλά ήταν απλώς χοντροί, όχι πρωταρχικές δυνάμεις όπως αυτοί του Botero…

294 σχόλια:

  1. Καλημέρα!

    Σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα, όλο υποσχέσεις!

    Φιλιά σε όλους...

    (Γάτε, μη μασάς!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!!!

    Αλήθεια ποιος ο λόγος που ξεκινάει κανείς να συκοφαντεί???

    Εχει ψυχολογίσει κανείς αυτούς που το κάνουν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανείς μας δεν μασάει.

    Άλλωστε αυτό το άτομο εμπόδια προσπαθεί να βάλει στις συζητήσεις μας, καθώς παρεμβάλλει τεράστια επαναλαμβανόμενα σχόλια τα οποία κανείς δεν διαβάζει.


    Καλημέρα σας

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γενικά κύριε Δήμου, όποτε έχω πέσει σε έντυπο σχόλιο που αφορά το άτομόν σας, αρνητικό είναι.
    Έλα όμως που εγώ όποτε σας εχω πετύχει σας διαβάζω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρά, παλίοτερα στο RAM και όπου αλλού (είχατε περάσει και απο το 4ΤΡΟΧΟί νομίζω).

    Χαίρομαι που γράφετε πλέον και σε blog

    Όπως λένε και οι παραπάνω, don't chew.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και από εμένα...
    Το καλύτερο σε τύπους σαν αυτούς είναι να δείχνουμε αδιαφορία. Οι αναφορές τους δίνουν και αξία.
    ΝΔ, αλήθεια τι δουλειές έχετε κάνει κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα!
    Εμένα προσωπικώς, να σας πω την αλήθεια, δεν μ’ ενδιαφέρει ουδόλως τι έκανε ο πατέρας σας στην κατοχή. Θα μ’ ενδιέφερε, αν χρησιμοποιούσατε την ύπαρξή του με κάποιον τρόπο -αν υπερηφανευόσασταν π.χ. ότι ο πατέρας ήταν στην αντίσταση.
    Για εσάς είναι βέβαια θέμα τιμής της οικογενείας σας και πρέπει να την υπερασπισθείτε. Στα μάτια των υπολοίπων είναι απλώς κακοήθεια.
    Και, ναι, δυστυχώς κάποια απ’ τη λάσπη κολλάει (ειδικά αν σου κάνουν όλη νύχτα πλύση εγκεφάλου)…
    Τι τους έχετε κάνει, κε Δήμου;
    Γιατί δημιουργείτε τέτοια πάθη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα.
    κ. Δήμου δεν έχετε να εξηγήσετε απολύτως τίποτα. Αν κάποιοι σας βλέπουν ως ελέφαντα δεν έχετε καμμιά δυνατότητα να τους αλλάξετε γνώμη.
    Αντίθετα τους δίνετε σημασία (που δεν έχουν) εάν φαίνεται πως απολογείσθε σε αυτά τα υποκείμενα.
    Δεν μας αφορά ο τρόπος που χρηματοδοτήσατε τις σπουδές σας.
    Μας αρκεί που πιάσανε τόπο και επωφελούμαστε και εμείς από αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ debby

    Η ανικανότητά μου να προσεγγίσω, να φτάσω στα όποια ύψη (πνευματικά, κοινωνικά) με εξωθεί στην ανάγκη της συκοφαντίας. Γιατί μόνον έτσι μπορώ να χαμηλώσω αυτό που δεν μπορώ αλλιώς να αγγίξω. Και να νομίσω ότι είμαι και εγώ κάτι...

    Αυτά για το χθεσινό troll.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα!

    Οι φωτογραφίες σας ΝΔ, μιλούν για σας καλύτερα από οποιοδήποτε κείμενο.

    Ίσως πάλι η εικόνα να είναι μια γλώσσα που προσωπικά κατανοώ βαθύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ δεν κατάλαβα τι σημαίνει η συγκεκριμένη συκοφαντία. Κυρίως σαν προσβολή νεκρού μπορώ να τη δω – κι αυτήν την πράξη δεν τη μυθοποιώ όπως πολλοί. Δηλαδή άντε και να ήταν ο πατέρας του ΝΔ δοσίλογος: τι λέει αυτό για τον ίδιο τον ΝΔ; Νομίζω, ότι καθώς ο ΝΔ ακολουθεί τον δυτικό τρόπο σκέψης, η ‘κατηγορία’ τον συνδέει με μια επίφαση συνομωσίας και σκοτεινής συνδιαλλαγής με τους ανθρώπους της Δύσης. Όπως ο πατέρας ήταν δοσίλογος οικονομικά τότε, ο γιος είναι δοσίλογος πνευματικά σήμερα. Εκεί βλέπω να πηγαίνει λογικά – αν μπορείς να δεις με λογική βάση – αυτήν την κατηγορία. Μπου!!!! Ο κόσμος σκοτείνιασε. Παντού υπάρχει μια κρυμμένη διάσταση.

    Βέβαια υπάρχει και η σπίλωση της οικογένειας, του ονόματος, της οικογενειακής ιστορίας. Όλοι είμαστε κάπως ευαίσθητοι μ’ αυτό. Για το πιάνο έναντι τενεκέ λαδιού το διάβασα εδώ και χρόνια. Να διαδίδεις αβάσιμες αλλά εύπεπτες και κίτρινες κατηγορίες, στιλ Αυριανής,… μέσα από το νετ… σε δεκάδες αντίτυπα μέσα στο βράδυ… Άρρωστα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περισσότερο επικίνδυνος από το φανερό, τον κατεστημένο φασισμό που ένοιωσε στο πετσί της η οικογένειά σας αγαπητέ ΝΔ, είναι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο κρυφός, ο λανθάνων φασισμός της καθημερινότητας που δεν λέει να σας/μας αφήσει, πότε ως Isaac 85, πότε με κάποια άλλη μορφή.

    Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί αν ο μόνος τρόπος που πρέπει να φερθείς στους φασίστες είναι ο φασιστικός - κι έχω φρίξει με τον εαυτό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι «εκ μέρους του εβραϊκού λαού» κιόλας…
    Ενώ κόντευε να κλείσει το blog για το ανάποδο.
    Κάτι παίζεται πάντως με τους Εβραίους. Πολύ κυκλοφορούν στα μηνύματα. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σε όλους!

    Προσωπικά δε διάβασα τι έγραφε το troll και δε με ενδιαφέρει. Με ενόχλησε απλά το συνεχές σκρολάρισμα. BTW, να επαναλάβω κάτι που είχε γραφτεί παλιότερα (και από άλλους) και πιστεύω πως θα βοηθήσει αρκετά:

    Η σελίδα των σχολίων να βγαίνει σε ανεξάρτητο παράθυρο!

    Από το Dashboard, πάμε στο blog μας και επιλέγουμε Yes στο Settings->Comments->Show comments in a popup window?

    Τη λογική αυτή έχουν ακολουθήσει αρκετοί bloggers, όπως π.χ. ο alombar42 και ο Λαμπρούκος.

    Τα σχόλια διαβάζονται πολύ πιο εύκολα και το scrolling μειώνεται θεαματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @mickey,

    (Που πανω σου χτίστηκε μέχρι ολόκληρη αυτοκρατορία Disney, όχι αστεία!)

    Εχεις και ρόδα, πάμε μια βόλτα?
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @debby

    Με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων έχει ασχοληθεί και η ψυχολογία (ιδίως η κοινωνική ψυχολογία). Συνήθως όταν δεν μπορείς να περάσεις ένα μήνυμα μέσα από το περιεχόμενο του μηνύματος (άμεσος, ευθύς τρόπος) το περνάς με έμμεσο τρόπο μέσα από τον αποστολέα, την πηγή της πληροφορίας. Η διαχείριση της πληροφορίας και η ικανότητα να παρουσιάζεις την πληροφορία όπως θέλεις είναι ουσιαστικά συστατικά της προπαγάνδας, της χειραγώγησης, της ...

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σχετικά με τους κακόηχους "σεφτέδες" που συζητήθηκαν χθες, μια και έκανα εγώ την κακή αρχή, οφείλω μια εξήγηση:

    Μόλις πήρα χαμπάρι το νέο blog του γάτου έσπευσα και από την έκπληξη και τη βιασύνη μου δεν έγραψα κάτι άλλο καλύτερο, π.χ. "Καλορίζικο" ή κάτι τέτοιο. Αν το έκανα, δε θα υπήρχε πρόβλημα πιστεύω. Το δεύτερο σχόλιό μου εκεί ήταν εκείνο που θα ήθελα να υπάρχει ως πρώτο στο νέο blog.

    Για να μη δίνω λοιπόν το κακό παράδειγμα, αν θέλει ο γάτος, μπορεί να σβήσει οριστικά (με permanent delete) το πρώτο μου σχόλιο στο πρώτο post και να κρατήσει μόνο το δεύτερο, το οποίο αυτόματα θα καταστεί πρώτο. Έτσι θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι νομίζω! Όπως υποσχέθηκα άλλωστε μετά την εκεί κατοστάρα (η οποία θα χαθεί φυσικά αν σβηστεί το πρώτο μου σχόλιο), δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με αριθμολαγνείες στα δύο blog του οικοδεσπότη.

    Απλά ήθελα να κάνω το πρώτο σχόλιο στο blog κι αν δεν το έκανα δε θα τα έβαφα και μαύρα. Ένα παιχνίδι κάνουμε, μην τα βλέπουμε όλα ΤΟΣΟ σοβαρά πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αφροδίτη μου, προκειμένου να πάμε βόλτα μαζί, ακόμα και ...κότερο θα έπαιρνα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έλα βρε Μίκυ, ένα θέμα έθιξα και όχι σαν ευαγγέλιο - μπορούσε να γίνει συζήτηση. Άσε που, με τη μανία σου με τις κατοστάρες και τις 666άρες (πολύ κίνκυ ακούγεται αυτό), δικαιούσουν περισσότερο από όλους να κάνεις το ‘σεφτέ’ σε ολόκληρο μπλογκ. Ξεχαρμάνιασες για μια ζωή …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε κάθε ποστ το πρώτο μήνυμα να είναι ‘σεφτές’ – εγώ αυτό είχα στο μυαλό μου όταν το έγραψα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στο προηγούμενο μπλογκ ο ΝΔ ανέφερε ότι το ολοκαύτωμα τον αγγίζει ψυχικά και η αμφισβήτηση του τον ενοχλεί ιδιαίτερα.

    Το περίεργο είναι ότι κάποιοι κατηγόρησαν τον πατέρα του για δοσίλογο και αυτόν ότι οι σπουδές του χρηματοδοτήθηκαν από το Γερμανικό Κράτος. Δεν είναι κάπως ασυμβίβαστοι ο φιλοναζισμός με τον φιλεβραϊσμό;

    Τις καταγγελίες για τον πατέρα του τις αντιπαρέρχομαι, γιατί αγγίζουν τα όρια του κουτσομπολιού. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα και όχι με χτυπήματα κάτω από τη μέση.

    Ακόμη, όμως, κι αν υποθέσουμε ότι ευσταθούν (προς θεού, δεν υπονοώ τίποτα, δε γνωρίζω τίποτα και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω το ΝΔ σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι η οικογένεια) οι καταγγελίες για τον πατέρα του, δε μπορώ να καταλάβω γιατί τα αμαρτήματα των προγόνων του θα πρέπει να βαραίνουν και αυτόν τον ίδιο. Έτσι δε σκέφτονται ούτε οι Ινδουιστές.

    Είναι σωστό να ρίχνουμε το ηθικό βάρος των εγκλημάτων των ναζί στους σημερινούς Γερμανούς; Είναι σωστό να καταγγέλλουμε τον Θ. Πάγκαλο ως δικτάτορα επειδή τέτοιος υπήρξε ο παππούς του; Nομίζω ότι είναι προτιμότερο να κρίνεται ο καθένας από τα δικά του λόγια και έργα και όχι των προγόνων του. Εκτός πια κι αν έχει τα ίδια μυαλά με αυτούς, όπως λ.χ. η Αλεσάντρα Μουσολίνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξέχασα και κάτι: η Ισραηλινή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, προσκάλεσε σε εκδήλωσή της, το ΝΔ σαν κεντρικό ομιλητή. Δεν είναι πολιτικός, δεν είναι αποδεκτός από όλους, είχε λοιπόν κάποιο λόγο πέραν της αναγνώρισης της στάσης του, της προσωπικής ιστορίας του και για όλα αυτά, της απόδοσης τιμής στο πρόσωπό του;

    Τα σχόλια περιττεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. No problem, Γιάννη. Ας ευθυμήσωμεν και ολίγον.

    Πάντως, όποτε κάνει σεφτέ η Θεά τρέμω! Νομίζω όλοι καταλαβαίνετε το γιατί - ελπίζω να μη δούμε satanaki.blogspot.com όταν επιστρέψει ο γάτος :))

    Μου θυμίζει γνωστό πρόσωπο, ο οποίος επισκεπτόμενος την Ταϊλάνδη πριν το τσουνάμι είχε πει: "Ωραία παραλία, Μαρίκα!" :PPP

    (Το ανεκδοτάκι είχε γράψει κάποιος άλλος σχολιαστής παλαιότερα εδώ, αλλά δε θυμάμαι ποιος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ Don,

    συγγνώμη που δεν ασχολούμαι με καφριλίκια που απευθύνονται στον φίλο σου τον ΝΔ, αλλά σου γράφω εν κρυπτώ από τη δουλειά μου για ένα φλέγον προσωπικό μου πρόβλημα, εφόσον είσαι από τους λίγους γάτους με μπλογκ.

    Εγώ και οι συμβία μου είμαστε τα κατοικίδια ενός χοντρού, βλοσυρού αλλά όμορφου γάτου, του Α. Ο Α. μάλλον μας έχει βαρεθεί τώρα τελευταία και προτιμάει να κοιμάται ψυχαναγκαστικά παρά να παίζει μαζί μας. Επιπλέον, άμα φέρουμε άλλα δίποδα κατοικίδια στο σπίτι του, εξαγριώνεται και τους κάνει τη ζωή πατίνι.

    Παρακαλώ, εσείς ως ομοειδής του Α., συμβουλεύστε μας πώς να κατευνάσουμε το αιλουροειδές αφεντικό μας. Τέλος, τι θα γίνει άμα τεκνοποιήσουμε; Το ρωτάω αυτό γιατί δεν είμαστε στειρωμένοι.

    Νιάο μετά τιμής,

    Σραόσα

    [άντε, για να αλλάξουμε κλίμα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νομίζω Νίκο ότι θα πρέπει να πάψεις ν'ασχολείσαι με το να δικαιολογήσεις τον οποιοδήποτε έναντι οποιουδήποτε ομιλεί εκ μέρους του «εβραϊκού» (ή και όποιου άλλου) λαού, ή ακόμη και οργάνωσης, θρησκείας ή δόγματος.

    Το εμπόριο της ενοχής είναι το πρώτο και καλύτερο εμπόριο των μονοθεϊστικών θρησκειών - αλλά και του Πλάτωνα όπως μας έγραψες πριν λίγο καιρό. Μην πέφτεις στην παγίδα να απαντήσεις και - κυρίως - μη νοιώθεις άσχημα. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος όσων ομιλούν έτσι - να σε κάνουν να νοιώσεις ένοχος, για τον πατέρα σου, για τις σπουδές σου, για τα δεινά του εβραϊκού λαού, για ... δεν ξέρω κι εγώ τι ...

    Τόχω γράψει και στο ιστολόγιό μου, το λέει και ο Φινκελσταϊν, ακόμη και οι ίδιοι οι ορθόδοξοι εβραίοι : στόχος ορισμένων είναι να δημιουργήσουν ένα φανταστικό αντισημιτισμό, για να προσποριστούν οι ίδιοι κάποια οφέλη. Προσωπικά δεν θα τους κάνω τη χάρη. Αγνόησέ τους να βρεις την ησυχία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κι ένα ανέκδοτο, που μου διηγήθηκε ένας αντισυνταγματάρχης (από τα σταγονίδια της λίστας Μπαντουβά, αν αυτό σας λέει τίποτα).

    Ως νέος υπολοχαγός επισκέφτηκα κάποτε ένα τμήμα χωροφυλακής στην ελληνική επαρχία. Μπαίνοντας αντιλήφθηκα έναν χωροφύλακα που έδερνε στο πίσω δωμάτιο κάποιον δυστυχισμένο και του φώναζε:

    - Είσαι κομμουνιστής ρε;

    Κι αυτός απαντούσε:

    - Όχι αλλά γίνομαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @yannis h.,

    "Σε κάθε ποστ το πρώτο μήνυμα να είναι ‘σεφτές’ – εγώ αυτό είχα στο μυαλό μου όταν το έγραψα…"


    Εγώ λέω να είναι κεφτές!
    (ή καφές, πουρές, φακές, ελιές, πιπεριές, σεφταλιές, μπερντές, λακές, μαθές, μικές έστω, να καταλαβαίνουμε όλοι τέλος πάντων!)

    Α, παιχνίδι (βάλε τώρα που γυρίζει και λείπει ο Γάτος!!!):

    Να βάζει ο πρώτος καλημερίζων (ε?) μια λέξη πολύ όμορφη, ή πολύ δύσκολη, ή πολύ αστεία, ή πολύ σουμαριστική του ποστ (εδώ μας θέλω!), κάποια λέξη που να μας ανοίγει την όρεξη, να είναι ένα... συνωμοτικό κλείσιμο ματιού!

    Ετσι, να διαβάζουμε μετά τα σχόλια με κέφι(που τα διαβάζουμε έτσι ή αλλιώς, κάποιος θα πρέπει να κανει ειδική ανάλυση των επενδεδυμένων εργατοωρών εδώ μεσα...!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Νομίζω ότι πρέπει να τελειώνει το θέμα με τον χτεσινό ...εκπρόσωπο. ΝΔ, δεν έχετε καμία υποχρέωση να απαντάτε σε τέτοιου είδους όντα. Εκτός αυτού, το τι είναι ο καθένας φαίνεται από μια λέξη που θα γράψει, από μια φωτογραφία που θα δημοσιεύσει.

    Δυο φορές κρίμα να σπαταλάτε χρόνο και φαιά ουσία για να απαντάτε. Γνωρίζω ότι δεν απαντήσετε σ' αυτόν, αλλά όπως και να είναι στερείτε το blog από κάποιο άλλο σχόλιο που θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους μας για μια συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το «σύνδρομο Τριανταφυλλόπουλου» είναι Κ.Δημου


    Δηλαδή ανθρωποφαγία.

    Ακριβώς όπως την εκφράζουν αυτοί οι «δημοσιογράφοι».
    Είναι η εποχή της συκοφαντίας.


    Του «πρέπει να τα μαθαίνει αυτά ο κόσμος»............

    ΥΓ. Καντήλες βγάζω πλέον διαβάζοντας τέτοιους τύπους θέλω, δεν θέλω.

    Δεν ξέρω, μπορεί ορισμένοι να εκλαμβάνουν ακόμη και τον ίδιον τον κυνισμό τους ως ειλικρίνεια , είναι θέμα IQ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ..καλημέρα

    το όνομα Botero με πάει στην Κολομβία όπου κρατείται όμηρος (αν ζει ακόμα) η αγαπημένη Igrid Betancourt.. και τόσοι άλλοι που ονειρεύτηκαν πως μπορούν να σώσουν την πατρίδα τους...

    άσχετο το σχόλιό μου αλλά αισθανθηκα την ανάγκη να το γράψω..

    συγγνώμη κ.Δήμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @mickey,

    "Πάντως, όποτε κάνει σεφτέ η Θεά τρέμω! Νομίζω όλοι καταλαβαίνετε το γιατί - ελπίζω να μη δούμε satanaki.blogspot.com όταν επιστρέψει ο γάτος :))"

    Ασ΄τα ψόφια καρτούνι, ξέρουμε ποιός έκανε σεφτέ σε ολόκληρο το προηγούμενο μπλογκ, κι όλοι ξέρουμε (μόνον φωτάκια να αναβοσβήνουν γύρω-γύρω στην οθόνη και καραμούζες δεν έβαλες) ποιός έκανε σεφτέ σε ολόκληρο το καινούριο μπλογκ, οπότε αυτά αλλού!

    :PPPPPPPP

    Ολόκληρο Botero έχει το θέμα, με τις τόσο αναγνωρίσιμες φιγούρες του (και να θέλεις, δεν τις προσπερνάς εύκολα, σου κλείνουν το δρόμο ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ), που κυμαίνονται από easy to the eye ως εξαιρετικά upsetting (με τους βασανισθέντες)....

    Αμάν με τους.. κατιφέδες!
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Mickey ευχαριστώ - ενεργοποίησα την διαμόρφωση που μου πρότεινες.

    Έκανα και μία δοκιμή να δω πως μπαίνουν συνδιαχειριστές - έβαλα τον andy δοκιμαστικά και τον έβγαλα.

    Αν χρειαστεί θα γίνει και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αναρωτιέμαι και εγώ για την πηγή του μίσους.

    Υπάρχει και ένα σχετικό σχόλιο στο παλιό blog "Γιατί ενοχλώ".

    Μου έχει συχνά συμβεί να μάθω ότι σε ένα σπίτι ή μία παρέα κάποιος εντελώς άγνωστός μου εμφανιζόταν ως γνωστός μου και έλεγε τα χειρότερα για μένα.

    Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Sraosha said...
    Αγαπητέ Don,

    Δύσθυμος γάτος είναι ή δυστυχής ή κακομαθημένος. Μήπως είναι γέρος (βαραίνουν με την ηλικία) ή άρρωστος; Μήπως του λείπει η παρέα; (ανθρώπινη). Μη φέρετε άλλο γατί στο σπίτι - θα δυστυχήσουν και οι δύο.

    Όσο για τους απογόνους - συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσοχή μόνο στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης - η έγκυος κυρία να μην φάει καμία νυχιά (τοξόπλασμα).

    DON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αφροδίτη,

    Στο προηγούμενο μπλογκ, τον πρώτο σεφτέ τον έκανε στις 2/1/2006 ο ...μασκοφόρος φίλος σου! Τον τελευταίο, όλοι ξέρουμε ποια τον έκανε! :PPP

    Εύχομαι να φανώ πιο ...γουρλής :))

    Όσο για τις χθεσινές συκοφαντίες, μάλλον ο γάτος είναι ...υπερευαισθητούλης (για να είμαστε και στο πνεύμα του προηγούμενου post). Δε νομίζω πως χρειάζονται απαντήσεις ούτε διευκρινίσεις σε ανώνυμους συκοφάντες. Μόνο τα "χθεσινά ειρωνικά εγκαίνια" δεν κατάλαβα - λέτε κι ο δικός μου boxter να χάνει λάδια;

    Νίκο, όπως θα είδες και μόνος σου, η αλλαγή με το νέο παράθυρο (maximized φυσικά) επιφέρει δραματικές βελτιώσεις στην ανάγνωση των σχολίων (αλλά και στη συγγραφή τους στο κάτω πλατύ παράθυρο). Πιστεύω πως αν είχε γίνει εξαρχής, θα είχαμε γλιτώσει από πολλά δεινά στο παρελθόν. Ακόμα και οι σεντονάρες διαβάζονται άνετα - μέχρι και το χθεσινό παραλήρημα του troll προσπερνιέται σε χρόνο dt ;)

    Μην αναρωτιέσαι άλλο "γιατί ενοχλείς". Δώσε μας εκείνα που έχεις και ξέρεις να μας δώσεις και θα ξαναβρούμε το δρόμο μας. Ας υπάρχει η καλόπιστη κριτική (και αυτοκριτική), αλλά από κει και πέρα, σε όποιον αρέσουμε!

    Υ.Γ. Σου έστειλα και email.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Και μια διευκρίνιση στους απανταχού σχολιαστές:

    Επειδή το νέο παράθυρο με τα σχόλια βγαίνει χωρίς μενού (είναι pop-up window), για να κάνετε ανανέωση (refresh) της σελίδας και να δείτε τα νέα σχόλια που τυχόν μπήκαν, πατάτε F5 αν έχετε Internet Explorer και Ctrl-R αν έχετε Mozilla Firefox.

    Στην απίθανη περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιον άλλον browser δείτε την αντίστοιχη συντόμευση πληκτρολογίου (keyboard shortcut) για την ανανέωση (refresh).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν χρειάζεται να δώσεις δικαίωμα για να πέσεις θύμα συκοφαντίας και κακίας. Το θέμα είναι οτι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που το δικαίωμα το παίρνουν από μόνοι τους.
    Ψάχνουν τρόπους για να νιώσουν σημαντικοί! Αισθάνονται ασήμαντοι και εξαγριώνονται που είναι αόρατοι για όλους. Κάνουν ΦΑΣΑΡΙΑ για να τους προσέξουμε. Πονάνε και διασύρουν για να προκαλούν τις αντιδράσεις μας... αυτό τους θρέφει!
    Νομίζω ήρθε η ώρα για "δίαιτα"!!!

    Καλημέρα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το πρόβλημα, ΝΔ, είναι ότι, όντας "επώνυμος" (χάλια λέξη) παίρνετε "αιρετικές" θέσεις.

    Στο Ελλαδιστάν όποιος τολμά να εκφράζεται κατά των εθνικοθρησκευτικών μύθων αποκτά αυτόματα εχθρούς.

    Τι θέλατε κι εσείς και υιοθετήσατε τον επικατάρατο ορθολογισμό; Δεν πηγαίνατε καλύτερα το Subaru για κανέναν αγιασμό, να σας δει κι ο Θεός;

    Άσχετα μ' αυτά, αν ήσασταν "ανώνυμος" (πω-πω κάτι λέξεις...) δεν θα αποκτούσατε τέτοια κατοικίδια (τα τρολ εννοώ, έτσι;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μίκυ, το F5 κάνει refresh ΚΑΙ στον Firefox.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συκοφαντείες...

    Once and for all,

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΛΑΣΠΗ
    ΧΑΝΕΙ ΕΔΑΦΟΣ!


    Κυριολεκτικά!

    Γάτε, στο μπροστάρη κρεμάνε το κουδούνι... Αν ήσουν ο Κύριος Κακομοίρογλου, ούτε που θ'ασχολιόταν κανείς...
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Sorry, συκοφαντίες, όχι -είες, ούτε τη λέξη δεν μπορω΄ν'ασχοληθώ να γράψω...

    και το είχε πει ο Adlei Stevenson - Αμερ. πολιτικός, κάτι θα ήξερε κι αυτός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Για τονBotero
    εκανε η Μιραντολινα ενα καλο αφιερωμα
    Ο ζωγράφος παρουσιάζει με αυτή τη ευκαιρία και την ενότητα έργων του - διαμαρτυρία για τους βασανισμούς κρατουμένων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, από τους βορειοαμερικάνους δεσμοφύλακές τους, αλλά και σε όλα τα μαύρα κελιά της υπερδύναμης ανά τον κόσμο.


    Η ομάδα Καρατρανσαβαγκάρντια καλεί τους επισκέπτες της έκθεσης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους βασανισμούς κρατουμένων, στις 21.00, στον έξω χώρο της Πινακοθήκης, και σε πορεία μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 21.30. Η πορεία δεν θα έχει συνθήματα και θα διαλυθεί αφού οι μετέχοντες κρεμάσουν πανώ με αντίγραφα έργων του Μποτερό στα κάγκελά της.

    Ομάδα Καρατρανσαβανγκάρντια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κλαίει ένας Άγγλος, κατεβαίνει ο Θεός: «Γιατί κλαις;» «Μου γκρεμίστηκε το σπίτι» «Να σου φτιάξω ένα καινούριο» «Σ’ ευχαριστώ, Θεέ μου»
    Κλαίει Γερμανός, τα ίδια. Κινέζος, Γιαπωνέζος κλπ. τα ίδια.
    Κλαίει κι Έλληνας. «Γιατί κλαις;» «Μου γκρεμίστηκε το σπίτι» «Να σου φτιάξω ένα καινούριο»
    «Δεν θέλω να μου φτιάξεις τίποτα, του π..... του διπλανού να γκρεμίσεις»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σωστά, Cyrusgeo (Tuesday, May 23, 2006 12:30:56 PM), αλλά ο Firefox έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το refresh του. Δεν ξέρω αν διορθώθηκε μετά τα τελευταία upgrades. Προσωπικά χρησιμοποιούσα παλία Shift-Ctrl-R (hard refresh), για να είμαι βέβαιος πως η σελίδα ήταν όντως up-to-date (με απλό reload δεν έκανε καλή δουλειά). Νομίζω πως τώρα το Shift περιττεύει, χωρίς να είμαι και βέβαιος.

    Στον Internet Explorer, μπορείς στα Tools->Internet Options->General-Temporary Internet Files->Settings να τσεκάρεις το "Every visit to the page" στο "Check for newer versions of stored pages:" και να είσαι βέβαιος πως βλέπεις την τελευταία έκδοση της σελίδας. Υπάρχει κι εκεί "hard refresh" με Ctrl-F5, αλλά δεν είναι αναγκαίο, αν γίνει η παραπάνω ρύθμιση. Στον Firefox αυτό δεν ρυθμίζεται - χρησιμοποιεί μια δικιά του default πολιτική για το refresh :(

    Για περισσότερα μπορεί να το ψάξει κανείς με λέξεις "Firefox reload problem" ή για αρχή να ρίξει μια ματιά εδώ.

    Επίσης, ενώ στον Internet Explorer το παραθυράκι για να γράφεις σχόλιο παραμένει στενό και με τη νέα διμόρφωση της σελίδας των σχολίων, στον Firefox είναι πλατύ και πολύ εύχρηστο :)

    Συγγνώμη αν κούρασα με τις τεχνικούρες - χρειάζονται κι αυτές πάντως πού και πού. Περισσότερα ίσως γράψω στο Help Desk...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αγαπητέ Don,

    ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

    Εγώ ως κατοικίδιό του Α., ποσώς δικαιούμαι να τον κριτικάρω. Είναι κακομαθημένος πάντως και κτητικός απέναντί μας, αν και τα ανθρώπινα μωρά όντως γενικά τα αγαπάει και τα ανέχεται... :-)

    Θα του μεταφέρω τους χαιρετισμούς σας.

    Ο γάτος του Α. του γάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. harry reloaded said...
    Ο Αλεβαντης αποδειχθηκε οτι ειναι κρυφος & δηλητηριωδης αντισημιτης.

    Όσο αντισημίτες είναι και οι ορθόδοξοι εβραίοι της Neturei Karta, o Φίνκελσταϊν και ο (επίσης εβραίος) George Steiner με των οποίων τις απόψεις συμφωνώ.

    Πέραν τούτου ουδέν σχόλιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση οι Εβραίοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @Αλεβαντη..και τον Βανούνου,πες!
    Μορντεχάϊ Βανούνου: Ένας εξαίσιος προδότης

    Ακριβώς 18 χρόνια μετά από την φυλάκισή του και χωρίς να του έχει χαριστεί ούτε μια μέρα (!) από την 18ετή κάθειρξή του, βγήκε από τις ισραηλινές φυλακές, και την απομόνωση, ο "προδότης" και "κατάσκοπος" Μορντεχάϊ Βανούνου. Λοιπόν, επιτέλους ελεύθερος αυτός ο "μεγάλος έγκλειστος" του αιώνα μας; Ας μην είμαστε αφελείς. Η απίστευτη εκδικητικότητα του ισραηλινού κράτους δεν έχει και δεν μπορεί να έχει τελειωμό. Οι κάθε λογής απαγορεύσεις, περιορισμοί και απειλές για νέες διώξεις πέφτουν βροχή πάνω στον "ελεύθερο" Μορντεχάϊ, λες και η ίδια η ύπαρξή του συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για το σιωνιστικό κράτος.(Εποχη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Harry κανονικά έπρεπε να σβήσω το σχόλιό σου για τον Τάκη Αλεβαντή και λόγω ύφους και γιατί είναι άδικο. Δεν θέλω να σε μεταχειριστώ ως troll - σε παρακαλώ να εκφράζεις την διαφωνία σου πιο πολιτισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ Nikos Dimou

    Έκανα και μία δοκιμή να δω πως μπαίνουν συνδιαχειριστές - έβαλα τον andy δοκιμαστικά"

    Έξοχη επιλογή. Δεν είναι σωστό να αφήνεται το ημερολόγιό σας έρμαιο της αθλιότητας των κακεντρεχών. Κι όσο να λέμε ότι "δεν μασάμε", προσωπικά, δεν σας κρύβω, ότι με ενοχλεί το φαινόμενο.

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΥΓ Έχω δώσει τα στοιχεία μου σε μερικούς φίλους για να σβήνουν τα παράσιτα από το μπλογκ μου. Όμως μια φίλη, την πάτησε (λόγω πλαστογραφίας) κι έσβησε σχόλια μερικών εκλεκτων επισκεπτών μου με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να διαμαρτυρηθεί και να στεναχωρηθεί πολύ. (Ελπίζω η συγγνώμη μου να έπιαστε τόπο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. pagis ειναι αληθινη και ας ελπισουμε να μην παρει διαστασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ο Τούρκος ΟΚ? Ο Ελληνας?
    Δεν το πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Προς pagis:
    http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/23/1191008.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Andy, καλορίζικος..!

    Στο Αιγαίο, τα όργανα αυτό το καλοκαίρι αρχίζουν νωρίς. Ζόρικα τα πράγματα... Κι αυτά που ακούω ότι ο τούρκος δεν θέλει να μπεί στο ελληνικό Super Puma, δεν μου αρέσουν καθόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ξέρει κανείς απ'αυτά?

    Σύγκρουση στην αναχαίτηση δε σημαίνει ατύχημα?

    Ούτε καν μπήκαμε στην 1η Ιουνίου!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @dormammu

    Είναι όντως ανησυχητικό συμβάν!
    Που τα ακούς περί Τούρκου και Super Puma? Τα λένε στις ειδήσεις? Ρωτάω γιατί είμαι δουλειά και δεν ήξερα τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. synas: να αφαιρέσεις τον έλληνα και να βάλεις έναν εβραίο. θα συνδεθεί έτσι με την πραγματικότητα το ανεκδοτάκι και θα γίνουν περισσότερο μακάριοι οι συκοφάντες της λογικής και οι υβριστές του ανθρώπου και περισσότερο μακάριοι οι θρησκευόμενοι λόγω η πολιτική ιδεολογία - ώστε να μπορέσουμε να ανθέξουμε τον ψαρά που αποφάσισε να κηρύξει την αλήθεια χωρίς όμως να έχει πετροβολήσει ξωκλήσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @titika: τα είπε το Mega. Νεότερα στις ειδήσεις της ΝΕΤ, ώρα 15:00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Καλημέρα και από μένα.
    Δεν ξέρω ποιοί κρύβονται πίσω από τέτοιυ είδους συκοφαντίες. Φαντάζομαι όμως πως είναι άνθρωποι που δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση.
    Εκείνο που με προβληματίζει είναι αυτό που είπε ο Νίκος (χρησιμοποιώ ενικό γιατί και φίλο σε αισθάνομαι και πιτσιρικά σαν και ΄μενα).Με προβληματίζει λοιπόν η συκοφαντία ανθρώπων που δεν τον γνωρίζουν.
    Εξηγούμε.
    Πριν από 2 χρόνια έμενα στο Γραμματικό Αττικής (πηγαινοερχόμουν Πειραιά καθημερινά, άλλη ιστορία αυτή) Εκεί κοντά είχε εξοχικό μια καθηγήτρια πανεπιστημίου που ήταν φίλη με τα πεθερικά μου. Ερχόταν τακτικά στο σπίτι γείτονες είμασταν άλλωστε και μια μέρα χαζεύοντας την βιβλιοθήκη μου βλέπει ένα ραφάκι που είχε μόνο βιβλία του Δήμου.
    Παραξενεμένη με ρωτάει πως και υπάρχουν τόσα βιβλία του Δήμου, οπότε της εξηγώ πως τον εκτιμώ ιδιαίτερα και μπλα μπλα ( μην μου πουν πάλι οτι σε γλύφω) οπότε εκείνη μου λέει πως τον γνωρίζει.
    Έκπληκτος ζητώ να μάθω λεπτομέρειες.
    Θα σε απογοητεύσω μου απαντά.
    Και αρχίζει μια χαζοκουβέντα στην οποία 5 λεπτά ήμουν σίγουρος πως δεν τον ξέρει και απλά διαφωνεί με τις απόψεις του.
    Το απίστευτο που μου είπε ήταν οτι καλά πως είναι δυνατο εσύ (26 χρονών τότε) ένα παιδί να συμφωνείς με τον Δήμου?
    Περιττό βέβαια να σας πω πως οι σχέσεις μας με την κυρία περιορίστηκαν σε απολύτως τυπικές!
    Μου είναι αδιανόητο καθηγήτρια πανεπιστημίου να συκοφαντεί έναν άνθρωπο απλώς και μόνο επειδή διαφωνεί με τις απόψεις του!
    Αλλά είπαμε άβυσσος η ψυχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @Υποκείμενο δικαίου

    Ο Βανουνου εχει σχεση με τον Πυρηνικο Αφοπλισμο..
    Δεν μιλησα για το Ολοκαυτωμα


    ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΛΩΣ
    ΣΦΑΓΕΣ...ΑΛΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ...
    ΛΗΣΜΟΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ
    ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ "ΕΡΕΥΝΕΣ" ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΚΙΝΕΖΟΥΣ..
    ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗ..

    ΒΡΩΜΑΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ..
    ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ..
    ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Μα ποιός αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα και τα φρικτά δεινά που υπέστησαν Εβραίοι, Έλληνες, Ρομα, Ρώσοι και τόσοι άλλοι; Σίγουρα όχι εγώ. Και δεν νομίζω πως εδώ μέσα υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί με τον «υποκείμενο δικαίου».

    Όμως, όπως λέει και ο Φίνκελσταϊν, έχει πιά αποδειχτεί ότι κάθε φορά που το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιέσεις για να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο, ξεκινά μια εκστρατεία με στόχο να αποδείξει ότι στον κόσμο υπάρχει αντισημιτισμός και ότι αμφισβητείται το Ολοκαύτωμα. Και το αποτέλεσμα της εκστρατείας είναι να υποχωρούν οι πιέσεις προς το Ισραήλ γιατί «όποιος είναι εναντίον του κράτους του Ισραήλ είναι αντισημίτης».

    Άραγε ποιός χρησιμοποιεί το Ολοκαύτωμα προς ίδιον όφελος; Ποιός το βάζει στο τραπέζι κάθε φορά που δεν έχει άλλο επιχείρημα; Δεν είναι κρίμα να βγαίνουν συμπεράσματα χωρις να γίνεται μια σε βάθος ανάλυση των γεγονότων; Και με βάση προπαγανδιστικά επιχείρηματα και τσιτάτα; Και με προσωπικές επιθέσεις χωρίς καμία βάση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Συμφωνώ με τον Υποκείμενο του Δικαίου σε όλα εκτός από ένα. Το Ολοκαύτωμα δεν είναι singularity. Αν τη δεχτούμε αυτή την άποψη, τότε κάθε φορά που γίνεται φονικός σεισμός θα πρέπει να λέμε είναι singularity, ας το ξεχάσουμε, άλλωστε πόσο συχνά συμβαίνει... Και δεν θα αναπτυσόταν ούτε η σεισμολογία ούτε οι υποτυπώδεις έστω μέθοδοι πρόβλεψης. Για μένα, η σωστή απάντηση σε τέτοιες μαζικές δολοφονίες είναι η ανάπτυξη ειδικού κλάδου που να μελετά πως γενιούνται τέτοια φαινόμενα, πως εξελίσσονται και πως καταλήγουν. Μόνον όταν κατανοηθούν πλήρως θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε, κι όχι ονομάζοντάς τα singularity και κλείνοντας τα μάτια στα αίτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Στην εφηβεία μου υπήρξα χοντρούλα, όχι σαν συτές του Botero. Είχα επίσης έναν καθηγητή φιλόλογο που ξεχώριζε με το πάχος και την αστείρευτη ειρωνεία του. Κάποτε λοιπόν που ειπώθηκε στην τάξη ένα χοντρό αστείο, αφού έφυγαν όλοι με πλησίασε και μου είπε:"Τελικά, εμείς μπορεί να είμαστε πιο λεπτοί (στους τρόπους εννοούσε) από τους λεπτούς (εξωτερικά εννούσε και πάλι)". Σκέφτομαι λοιπόν ότι αυτές οι μορφές του Botero ίσως αιχμαλωτίζουν κάτι πολύ δυνατό και εσωτερικό που δεν έχει να κάνει με την έξωθεν αισθητική. υποθέτω ότι είναι η ισχύς της ειρωνείας. Λεπτής και αιχμηρής και διόλου "λεπτής".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Α, και αφήστε τους συκοφάντες να συκοφαντούν, είναι ο μόνος τρόπος τους να υπάρχουν. θλιβερός μεν, αλλά αυτός είναι. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να βράζουν στο ζουμί τους, την κακεντρέχεια και το μίσος τους. αυτή είναι η μεγαλύτερη εκδίκηση απέναντί τους. να δηλητηριάζονται από το ίδιο τους το δηλητήριο. και έρχεται η στιγμή που συμβαίνει αυτό αργά ή γρήγορα. το μονο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αποκαθιστά την αλήθεια δυναμικά, κραυγαλέα, μπροστά στα μάτια τους. και τότε γελοιοποιούνται, ο φθόνος τους αφθονεί και τους πνίγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Γεια σου Σταύρο. Ούτε εγώ ξέρω ποιοί κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους συκοφαντίες. Φαντάζομαι όμως πως είναι λυκάνθρωποι που δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική εντροπία. Με προβληματίζει κι εμένα αυτό που είπε ο Νίκος Ξανθόπουλος. Με προβληματίζει λοιπόν η συκοφαντία λυκανθρώπων που δεν γνωρίζουν τον πλούτο της ελληνικής μας λαϊκής μουσικής. Εξηγούμαι. Πριν από δύο (2) χρόνια έμενα στο Γραμματικό Αττικής (ε και δεν είναι δίπλα ο Πειραιάς ε και για να πάω από το Γραμματικό στον Πειραιά, ερχόμουν από το Γραμματικό και πήγαινα στον Πειραιά, δηλαδή: πηγαινοερχόμουν). Εκεί κοντά είχε εξοχικό ένα ξωτικό που ήταν προσκείμενο στα πολυπολιτισμικά πεθερικά μου.

    σκοινί και σαπούνι το ράδιο στη διαπασών
    και δύο πόδια με adidas να αιωρούνται
    στο τζάμι της εξώπορτας με κόκκινο κραγιόν
    το σ’ αγαπώ και δυο αγγελάκια να φιλιούνται

    Ερχόταν τακτικά στο σπίτι το ξωτικό με το οποίο γείτονες ήμασταν ούτως ή άλλως και μια πέμπτη απογευματινή, χαζεύοντας την βιβλιοθήκη μου, βλέπει ένα υπερσύγχρονο ραφάκι που είχε μόνο δίσκους του Ξανθόπουλου. Παραξενεμένη με ρωτάει πως και υφίστανται πάνω στο ραφάκι μοι οι τόσοι δίσκοι του Ξανθόπουλου, οπότε της εξηγώ πως εκτιμώ ιδιαίτερα τη λαϊκή μουσική οπότε εκείνη μου λέει πως την έχει δει από κοντά. Έκπληκτος ζητώ να μάθω λεπτομέρειες. Θα σε απογοητεύσω μου απαντά. Και αρχίζει μια χαζοκουβέντα στην οποία επί πέντε (5) λεπτά γινόμουνα σίγουρος πως δεν την έχει δει και απλά επιχωματώνει το σκαλιστήρι του δερβίση της. Ε, και το απίστευτο που μου είπε ήταν οτι καλά πως είναι δυνατό εσύ (26 χρονών τότε) ένα παιδί να ακούς Ξανθόπουλο. Χάθηκαν οι ροκάδες με τα ουίσκια και τις κοκαίνες που και από ζωή ξέρουν τα πάντα; Περιττό βέβαια να σας πω πως οι σχέσεις μας με την κυρία περιορίστηκαν σε απολύτως τυπικές!
    Μου είναι αδιανόητο ένα εβραϊκό ξωτικό να συκοφαντεί έναν άνθρωπο απλώς και μόνο επειδή διαφωνεί με τις κοίλες κατοπτρικές απόψεις του!

    Αλλά – φευ – το είπες κι εσύ Σταύρο, άβυσσος η ψυχή του που πηγαινοερχόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Το βραδάκι θα περιμένουμε σχόλια από την παρουσίαση του βιβλίου, αναλυτικά, και με όλες τις εντυπώσεις.
    Αχ πόσο ζηλεύω τους τυχερούς που θα παραβρεθούν!
    Αφροδίτη, σε παρακαλώ δώσε και από μένα ένα φιλάκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Αγαπητέ κύριε Ερντογάν, θέλουμε να σου ζητήσουμε συγνώμη για την καταστροφή του μαχητικού αεροσκάφους σας. Ήταν σίγουρα
    λάθος του Έλληνα πιλότου. Ένας ελληναράς ήταν, που κανείς δεν συμπαθούσε στην μοίρα του. Από παιδί αυτός ο πιλότος ήταν φασίστας, και μέσα στο μένος του εμβόλισε το μαχητικό σας. Λένε πως είχε προβλήματα ψυχολογικά, και μάλιστα δεν εκκλησιαζόταν στην δέουσα συχνότητα.
    Δεν ήταν Έλληνας αυτός αλλά ένας μέθυσος προγονόπληκτος που το Ελληνικό Έθνος αποκυρήσσει, και όλοι μασ ελπίζουμε να μην βρεθεί από τα διασωστικά μέσα. Εσείς, οι φίλοι μας οι Τούρκοι, ελπίζουμε να συγχωρήσετε τον ανίκανο αυτόν πιλότο που ατίμασε την ικανότατη πολιτική ηγεσία, σαν τους άλλους τότε στα Ίμια με το ελικόπτερο - ανίκανοι κι αυτοί, και προξένησε τέτοιες φθορές στην τουρκική περιουσία.
    Άλλωστε όλοι ξέρουμε οτι έχουμε ειρήνη και κανείς δεν μας απειλεί. Μόνο φαντασιόπληκτοι ελληναράδες που υποφέρουν από μανία καταδίωξης, και τρέφουν ένα ρατσιστικό, τελείως παράλογο μίσος, για το φιλειρηνικό και φιλικό τουρκικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. dimitrizzzz, από την κατάσταση πνευματικής ετοιμότητας εμπνεύστηκες τα τελευταία γράμματα στο νικ σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. φιλιά και κέρματα:
    Αν το σχόλιο σας έχει χιουμοριστική διάθεση δεκτό.
    Αν έχει ειρωνική αδιαφορώ.

    Φιλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Χαίρομαι πολύ που αρχισε πάλι οι επικοινωνία με τον κ.Ν.Δήμου.Σπάνια πέρνω μέρος στούς σχολιαμούς γιατί νομίζω οτι δεν εχω να πω τόσο ενδιαφέροντα πράγματα, οπως τόσοι αλλοι ,αλλά διαβάζω σχεδόν όλα τα σχόλια και μου αρέσει πολύ γιατί εκτός του οτι μαθαίνω πράγματα ,αισθάνομαι μέλος μιας ωραίας παρέας.Εύχομαι να μπορέσω κι εγω κάποια στιγμή να συμμετάσχω πιό ουσιαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Οι δημοκτονίες (όρος που περιλαμβάνει τις γενοκτονίες, καθώς και τις πολιτικές και τις μαζικές δολοφονίες αλλά όχι τους νεκρούς λόγω πολέμου) του 20ου αιώνα (από το Death by Government, του R.J. Rummel):

    Μεγαδολοφονίες
    ΕΣΣΔ (1917-87) 61.911.000
    Κίνα (1949-87) (κομμουνιστική) 35.236.000
    Γερμανία (1933-45) 20.946.000
    Κίνα (1928-49) 10.075.000
    Ιαπωνία (1936-45) 5.964.000
    Κίνα (1923-49) (εθνικιστική) 3.466.000
    Καμπότζη (1975-79) 2.035.000
    Τουρκία (1909-18) 1.883.000
    Βιετναμ (1945-87) 1.678.000
    Πολωνία (1945-48) 1.585.000
    Πακιστάν (1958-87) 1.503.000
    Γιουγκοσλαβία (Τίτο) (1944-87) 1.072.000

    Αμφισβητούμενες
    Βόρεια Κορέα (1948-87) 1.663.000
    Μεξικό (1900-20) 1.417.000
    Ρωσία (1900-17) 1.066.000

    Δευτερεύουσες
    Κίνα/πολέμαρχοι (1917-49) 910.000
    Τουρκία/Ατατούρκ(1919-23) 878.000
    Ηνωμένο Βασίλειο(1900-87) 816.000
    Πορτογαλία/δικτατορία (1926-82) 741.000
    Ινδονησία (1965-87) 729.000

    Μικρότερες (1900-87) 2.792.000

    Σύνολο (1900-87) 169.202.000
    (εκ των οποίων 38.566.000 αντιστοιχούν σε γενοκτονίες).

    Φρικιαστικές στατιστικές. Τραγικές. Και κανείς δεν μπορεί να πει οι δικοί μου νεκροί είναι σημαντικότεροι από τους δικούς σου. 169 εκατομμύρια νεκροί! Και πόσοι άλλοι σημαδεμένοι δια βίου από τη βία και τις επιπτώσεις της.

    Νίκο, εδώ ταιριάζει πλήρως το «Δεν ξεχνώ» σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. paroussa, καταρχάς είσαι παρούσα και είναι σημαντικό, γι' αυτό πάρε λίγο θάρρος και πες τη γνώμη σου όποια κι αν είναι. δεν σημαίνει ότι όποιος λέει τη γνώμη του έχει και πάντα κάτι σημαντικό να πει, αλλά αν δεν την πει τη γνώμη του δεν θα μάθει ποτέ ούτε αν ήταν σημαντική ούτε αν ήταν ανάξια αναφοράς.Από την τριβή με τους άλλους, από την κουβέντα μαζί τους, αποκρυσταλλώνουμε όλοι την άποψή μας. μην αρκείσαι μόνο στην παρατήρηση και την παρουσία, γιατί καμιά φορά αυτό γίνεται απουσία και εσύ θέλεις να είσαι παρούσα, όπως λέει και το όνομά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ποιο ήταν το θέμα του post, είπαμε; Τι σχολιάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @υποκείμενο δικαίου said...
    "Το Ολοκαύτωμα, όπως όλες οι γενοκτονίες, είναι μία singularity, και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο καπηλείας από κανένα. Το μόνο που είναι δυνατό είναι να λησμονηθεί".

    Ελπίζω να εννοούσες: να ΜΗ λησμονηθεί.

    Αλίμονο αν τα ξεχάσουμε όλα αυτά που αναφέρεις.

    Π. χ. ο βομβαρδισμός της Δρέσδης - ξεχασμένος τώρα αλλά χειρότερος από την Χιροσίμα. 160.000 άμαχοι νεκροί σε μία ανοχύρωτη πόλη. Και χωρίς λόγο - η Γερμανία είχε ήδη καταρρεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. @scalidi.Πόσο δίκαιο έσεις...Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Δεν το ήθελα αυτό το σχόλιο αλλά...

    Takis Alevantis said...
    Οι δημοκτονίες (όρος που περιλαμβάνει τις γενοκτονίες, καθώς και τις πολιτικές και τις μαζικές δολοφονίες αλλά όχι τους νεκρούς λόγω πολέμου) του 20ου αιώνα (από το Death by Government, του R.J. Rummel):

    Μεγαδολοφονίες
    ΕΣΣΔ (1917-87) 61.911.000 [...]


    Αν προσθέσουμε και τα 20 εκατ. νεκρών από το Β' ΠΠ πάμε σε κάπου 82 εκατ. νεκρών σε 70 χρόνια! Σε μια χώρα ούτε 290 εκατ. κατοίκων το 1991! Γιατί άραγε αυτές τις στατιστικές τις θεωρώ φτηνιάρικη προπαγάνδα και αρνούμαι να τις αποδεχτώ; Όχι ότι ο Στάλιν ήταν κανένας άγιος, αλλά πάνω από μια Ελλάδα δολοφονηθέντες το χρόνο; Έλεος!

    BTW, απουσιάζουν οι στατιστικές για τη γενοκτονία των Ινδιάνων ή αυτοί θεωρούνται θύματα πολέμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Αγαπητέ κύριε Ερντογάν, θέλουμε να σας ζητήσουμε συγνώμη που δεν ψηφίσαμε την τραγουδίστρια σας στην εκδήλωση «της eurovision». Πρώτη την έδειχαν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής πτωμαΐνης. Η τραγουδίστρια Άννα Βίσση ήταν μια Τουρκάλα που οι επιδόσεις της στη διακυβέρνηση πολεμικού αεροσκάφους ήταν συγκρίσιμες με τις επιδόσεις στην ερμηνεία λυρικών ποιηουργημάτων. Από παιδί ήταν φίλαθλος του ΔΗ.ΣΥ. και μέσα στο μένος της για την Ειρηνική Επανάσταση για την πολιτισμική ένωση των προτεκτοράτων, εμβόλισε το μαχητικό σας. Λέγουν πως έχει προβλήματα ψυχολογικά, και μάλιστα πως δεν εκκλησιάζεται με δέουσα κυκλική συχνότητα. Την κατηγορούν ότι δεν είναι Τουρκάλα αλλά μία μέθυσος προγονόπληκτη που ο σύγχρονος τρόπος ζωής την αποκυρήττει, και όλοι μας ελπίζουμε να μην βρεθεί μέσα στο στομάχι του τέρας που την καταβρόχθισε. Εσείς, οι φίλοι μας οι Τούρκοι, ελπίζουμε να συγχωρήσετε την επιπόλαιη εκείνη καπετάνισσα που ατίμασε την ικανότατη στρατιωτική ηγεσία, σαν τους άλλους τότε στη eurovision στην ιδιωτική βραχονησίδα του Σωκράτη με το ελικόπτερο, τον αποχυμωτή και τα πατατάκια του Ηρώδη με γευσιγνωσία σολωμού.
    Άλλωστε όλοι ξέρουμε οτι απολαμβάνουμε τηλεθέαση και ουδέν δεν μας απειλεί. Μόνο οι σκύλοι μπαίνουν μέσα στα νεκροταφεία που υποφέρουν από μανία αντικατάστασης, και ξεθάβουν ένα φυλετικό, τελείως έντεχο μίσος, για το φιλειρηνική και φιλόμουση εβραιοτουρκική αυτοκρατορία.

    Διάπυρη ευχέτις,
    Πορτοκαλένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Κατάλαβα paroussa, σε περιμένουμε να μας μιλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ερωρώ:

    Κάνουμε tit-for-tat σχόλια -έστω και με θέματα μεγάλης σοβαρότητας, αυτο-βαλλόμαστε και δημιουργούμε εστίες (το μόνο εύκολο), ή κάναμε όλοι μαζί μια νέα αρχή με τον Δήμου μας, που ιδρώσαμε να τον πείσουμε να μην εγκαταλείψει?

    Αν πρέπει να ασχολείται το ίδιο... καήκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Έχω την αίσθηση πως ο Τάκης μίλησε για τον 20 αιώνα.
    Αλλά αλήθεια τι νόημα έχει η προσπάθεια να αιτιολογήσουμε μια γενοκτονία ισοφαρίζοντας νεκρούς.
    Το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο.
    Δεν ξέρω αν αληθεύουν οι αριθμοί αλλά είναι ανατριχιαστικό.
    Εκατομμύρια νεκροί. Δεν με ενδιαφέρει από που ήταν με ενδιαφέρει οτι χάθηκαν ψυχές αθώων ανθρώπων.
    Και το απίστευτο είναι οτι προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε ή και να αμφισβητήσουμε το χαμό αυτών των ψυχών.
    Το ζήτημα είναι να μη λησμονήσουμε όχι για να εκδικηθούμε αλλά για να προβληματιστούμε και να μην επαναληφθεί.
    Είναι τραγικό. Είναι ανθρώπινες ψυχές.
    Χρειάζεται ο σεβασμός όλων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. @Αλεβαντής: Δεν τα ήξερα αυτά τα πράγματα! Φρίκιασα. Μα είναι δυνατόν;;;;
    Και επηρεασμένος ίσως από το επεισόδιο του F-16 φρικάρω στην ιδέα ότι γειτονεύουμε με μια χώρα που έχει διαπράξει τέτοια εγκλήματα. Τι μυαλά να αλλάξουν, σε ποια Ευρώπη, γιατί συζητάμε τώρα, τι λέμε. Αυτοί κοντράρονται στη λίστα Αλεβαντή με Καμπότζες και Βιετνάμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. @Vrennus said...
    Γιατί άραγε αυτές τις στατιστικές τις θεωρώ φτηνιάρικη προπαγάνδα και αρνούμαι να τις αποδεχτώ; Όχι ότι ο Στάλιν ήταν κανένας άγιος, αλλά πάνω από μια Ελλάδα δολοφονηθέντες το χρόνο; Έλεος!
    Να γράψεις λοιπόν τις δικές σου στατιστικές. Ο Rummel (ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Παν. της Χαβάης) έχει 70 σελίδες παραπομπές με στοιχεία. Και ασχολείται χρόνια τώρα με το θέμα.

    Δεν μιλούμε εδώ για φτηνιάρικη προπαγάνδα αλλά για τεκμηριωμένη μελέτη. Και το βιβλίο του δεν αφορά την ηθική ή την αρετή. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του μόνος του. Αξίζει μάλιστα να διαβάσει κανείς τον κολακευτικό πρόλογο στο βιβλίο, πρόλογο που υπογράφει ο Irving Louis Horowitz, ομότιμος καθηγητής στην έδρα της Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης Hannah Arendt στο παν. Rutgers, και ο οποίος έχει αναπτύξει τον κλάδο της πολιτικής κοινωνιολογίας με στόχο να μετρήσει την προσωπική ελευθερία της κοινωνίας και την κρατική βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. οι χώρες διαπράττουν τα εγκλήματα και οι πτώσεις των μαχητικών φέρνουν το μήνυμα του σεισμού που θα μεταφέρει τα ανατολικά μας σύνορα στη Λειψία:

    αν ήτανε μαύρος ο θεός
    που μας κυβερνούσε
    η φυλή μας θα ταν αλλιώς
    θα μεσουρανούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Τα trolls είναι μέρος του φολκλόρ στο ιντερνέτ.
    Τα χαρακτηριστικά τους είναι γνωστά και εύκολα αναγνωρίζονται.
    Οσοι ενδιαφερονται ας διαβάσουν το http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_trolls και τα links στο τέλος του άρθρου.
    Δεν υπάρχουν καθολικά αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης.
    Heavy moderation και user registration δουλεόυν αλλά μέχρι σε ένα σημείο.
    Τελικά τα postings του είναι μάλλον θλιβερός καθρέπτης των ψυχολογικών τους προβλημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ιατρόπουλος:Αμα σηκωθώ πάνω θα σου δείξω ότι εκτός απο ποιητής είμαι κι απ τα σεπόλια.

    Μουστάκης:Χριστός ανέστη.

    Τζάνη:Αδωνις ανέστη.

    Παπαροκάς:Ο ντα βίντσι έβαζε λάθος μοντέλα να ποζάρουν και δεν του βγαίνανε καλοί οι πίνακες.

    Ιατρόπουλος:Το μαγαζί πάει για κλείσιμο.Ο χριστός φυγαδεύτηκε στη νότια γαλλία.

    Παπαροκας:Ποιος του τάδωσε του ντάουν μπράουν τα λεφτά για να βγάλει 50 εκατομμύρια αντίτυπα;
    Οι εβραίοι τον πλήρωσαν για να χτυπήσει την ελλάδα και την ορθοδοξία.

    Τζάνη πλαταγίζοντας τη γλώσσα σα σαύρα:Είναι ντόμινο και με ένα πάφ θα καταρρεύσει όλο μαζί.


    Α ρε μίκυ όλο κάτι αγώνες γ ερασιτεχνικής αναμεταδίδεις.

    Βάλε αγόρι μου απευθείας μετάδοση απο το xardavelas arena να σε αποθεώσουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @υποκείμενο δικαίου said ...
    Ο Φινκελστάιν ας λέει ό,τι θέλει για το Ολοκαύτωμα.

    @Vrennus said...

    Γιατί άραγε αυτές τις στατιστικές τις θεωρώ φτηνιάρικη προπαγάνδα και αρνούμαι να τις αποδεχτώ;

    Τι κρίμα ! Νόμιζα ότι μπορούμε να συζητήσουμε σε άλλο επίπεδο. Και πήρα το χρόνο να σας απαντήσω με βιβλιογραφία, που είναι πράγματι σοκαριστική.

    Όσο για τους Τούρκους που λέει και ο username, νομίζω ότι δεν πρέπει να κρίνουμε από το παρελθόν αλλά να προσπαθούμε για το μέλλον. Μια πολιτισμένη Τουρκία που σέβεται το διεθνές δίκαιο είναι σίγουρα από μια Τουρκία σαν κι εκείνη των αρχών του 20ου αιώνα. Όπως δεν κρίνουμε τους Γερμανούς ή τους Ρώσους από το παρελθόν τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. ΧαρδαβΔέλας: Πιστεύετε πάτερ οτι ήταν σωστή η απόφαση για απαγόρευση της ταινίας στους κάτω των 17 νέους;
    Manager παπαροκάδων: ΝΑΙ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ, ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ LOBY, μπλα μπλα μπλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Όσο για τους Τούρκους που λέει και ο username, νομίζω ότι δεν πρέπει να κρίνουμε από το παρελθόν αλλά να προσπαθούμε για το μέλλον.


    Με το παρόν τους, τι να κάνουμε;
    Δεν ξέρω τίποτα, δεν είδα τίποτα, κοιτούσα αλλού εκείνη την ώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ίσως εντελώς άσχετο με τα προηγούμενα post αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ. Ο αγαπητός ΝΔ αναφέρει "πήγα για να συναντήσω ένα φίλο από τα φοιτητικά μου χρόνια, τον σκηνοθέτη...".

    Και αναρωτιέμαι πόσο διαρκούν οι γνωριμίες; (Θεωρώ οτι οι φιλίες διαρκούν για πάντα...). Στο σχολείο έκανα παρέα με πολύ κόσμο και στο πανεπιστήμιο το ίδιο. Και όμως για πολύ λίγους μπορώ με σιγουρία να πω τι απέγιναν. Στην εποχή μας που υπάρχει ποικιλία μέσων και τρόπων επικοινωνίας δεν φαντάζει αντιφατικό ή έστω περίεργο;

    Θα θεωρούσα οτι είμαι εγώ το πρόβλημα, αλλά μάλλον και άλλοι γύρω μου συμφώνουν. Εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. @@notis:@@:

    Είναι ολοφάνερο ότι σου λείπει η Αυτογνωσία.
    Για να είσαι γενναιόδωρος και να μπορέσεις να Δώσεις, πρέπει να Έχεις.
    Ενας Αδειος άνθρωπος πνευματικά και ψυχικά
    δεν μπορεί να Δωσει κάτι που Δεν Εχει.

    Για να μπορείς να συναντηθείς με φίλους πρέπει να πιστεύεις στον Θεάνθρωπο και στο Λόγο Του.
    Μας Θέλει να Πιστεύουμε στον Ανθρωπο. Ένας άνθρωπος έχει έμφυτη την δυνατότητα να Δώσει Αδέσμευτη και Απέραντη Αγάπη.
    Γερή Θέληση χρειάζεσαι να ναυπηγήσεις, για να ταξιδέψεις εκεί που χρειάζεται ένα τόσο πολύτιμο αλλά και δυσβάσταχτο φορτίο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. @DimitrizZzZz said...
    Με το παρόν τους, τι να κάνουμε; Δεν ξέρω τίποτα, δεν είδα τίποτα, κοιτούσα αλλού εκείνη την ώρα;

    Καθόλου. Η Τουρκία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρίσκεται σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού - με ένα μέρος της κοινωνίας της να στρέφεται στον μουσουλμανισμό, ένα άλλο στον εθνικισμό αλά Ατατούρκ και με όλους να φοβούνται τι θα τους αποφέρει το μέλλον.

    Υποστηρίζοντας τα καλά στοιχεία, δείχνοντας το δρόμο της παιδείας και του εκσυγχρονισμού και κυρίως δείχνοντας ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από εμάς (γιατί ναι μας φοβούνται, όχι λόγω στρατού αλλά στο ιδεολογικό επίπεδο) νομίζω ότι θα βοηθήσουμε την Τουρκία πολύ περισσότερο από το να ετοιμαζόμαστε να πάμε ξανά στην Κόκκινη Μηλιά ...

    Και το κυριώτερο δείχνοντας ότι εμείς σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και ζητώντας και από αυτούς να το σεβαστούν, ως το μόνο τρόπο για να θεωρούνται πολιτισμένοι Ευρωπαίοι.

    Όσο για το ατύχημα - shit happens, όπως λένε και οι μεγάλοι μας φίλοι και σύμμαχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. @Τakis Alevantis said...
    @Vrennus said...
    Γιατί άραγε αυτές τις στατιστικές τις θεωρώ φτηνιάρικη προπαγάνδα και αρνούμαι να τις αποδεχτώ;

    Τι κρίμα ! Νόμιζα ότι μπορούμε να συζητήσουμε σε άλλο επίπεδο. Και πήρα το χρόνο να σας απαντήσω με βιβλιογραφία, που είναι πράγματι σοκαριστική.


    Φυσικά και μπορούμε να συζητήσουμε. Η συζήτηση προϋποθέτει αμφιβολία και αυτό που έκανα ήταν να αμφισβητήσω, εύλογα κατά την άποψή μου, κάποια στατιστικά - τίποτε άλλο. Μην επικαλείστε τη βιβλιογραφία ως αμάχητο τεκμήριο, αυτήν άλλωστε επικαλούνται και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος! Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Νομίζω σωστά μιλάει ο Αλεβαντής. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική πρέπει να είναι αυτή και όλοι συμφωνούμε. Όμως Τάκη, επέτεψέ μου να σε ρωτήσω κάτι: Πως είμαστε τόσο σίγουροι ότι η Τουρκία θέλει να αλλάξει προκειμένου να εισέλθει στην Ε.Ε.; Ποιες χειροπιαστές αποδείξεις έχουμε ότι θέλει να θυσιάσει κάποια πράγματα για να κερδίσει την ένταξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. High risks are associated with high gains !

    Γιατί η κοινωνία της Τουρκίας αναπτύσσεται και η οικονομική ανάπτυξη φέρνει ή και οφείλεται σε ανεβασμένο επίπεδο μόρφωσης. Και οι μορφωμένοι δεν κάνουν πόλεμο - καταλαβαίνουν ότι έχουν να χάσουν περισσότερα από αυτά που ίσως κερδίσουν.

    Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ΕΜΕΙΣ δεν θέλουμε πόλεμο ...

    Όσο για τον @vrennus, την επόμενη φορά θα επικαλεστώ μάγισσες, χαρτορίχτες και ονειροκρίτες ... αντί για διεθνώς αναγνωρισμένη, ουδέτερη βιβλιογραφία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. @tassos,

    Ολα καλά - να πω ότι το τελευταίο -για να μην σβηστεί!- ήταν μια μεγαλόψυχη ευχή για ταξίδι κι έρωτα στους οχτρούς μας, έτσι?

    (Α ρε Κρητικάτση!)
    :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Πολύ ωραίο post και στα 2 μέρη του.
    Όντως ανατρεπτικός και μονίμως σαρκάζων ο Botero. Εγώ βέβαια προτιμώ τις οστέινες φιγούρες, ακόμα κι αν φαίνεται να μην έχουν εντρυφήσει στις γήινες απολάυσεις.
    Tα posts εδώ γίνονται όλο και πιο μεστά!
    Απόλαυση!
    Καλό σας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Αυτές οι γελοίες κοκκορομαχίες στο Αιγαίο που μας στοιχίζουν εκατομμύρια σε καύσιμα στοίχισαν και την ζωή ένός ανθρώπου (και δεν είναι ο πρώτος). Είναι δυνατόν να μην μπορούν δύο χώρες να συννενοηθούν και να συμφωνήσουν. Και (για όσους ξέρουν) εδώ η ευθύνη είναι περισσότερο δική μας - εμείς έχουμε αυθαίρετα ορίσει τον εναέριο χώρο μας στα 10 μίλια ενώ σύμφωνα με το Διεθνες Δίκαιο θα έπρεπε να είναι στα 6 - όσο και τα χωρικά μας ύδατα. Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα... αλλά το σημερινό επεισόδιο το ξανάκανε επίκαιρο.

    Να διαφωνήσω με τον Gargoyle o Botero δεν συγκρίνεται με Φασιανό κλπ. Ο χειρισμός του χρώματος και των όγκων είναι εκπληκτικός - πράγμα που φαίνεται και στην γλυπτική του την οποία θεωρώ ακόμα πιο σημαντική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. @ΝΔ: Μα νομίζω πως η σύγκρουση έγινε κοντά στην Κάρπαθο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Επί του θέματος…

    Για να απολαύσω ομορφιά, φύση, τέχνη ή τεχνική,
    ακολουθώ τον κανόνα της «αντίστροφης κίνησης» του ΝΔ.
    Προσπαθώ να πηγαίνω, όταν οι άλλοι έρχονται
    ή να έρχομαι όταν οι άλλοι πάνε.

    Έτσι,
    αποφεύγω εγκαίνια και πρεμιέρες.
    Βγάζω εισιτήρια με ραντεβού στα μουσεία, όπου γίνεται.
    Πηγαίνω στο κέντρο της Αθήνας μετά τις 2.00 το πρωί.
    Πηγαίνω στην παραλία μήνες εκτός Ιουλίου και Αυγούστου.
    Πηγαίνω διακοπές Ιούνιο και Σεπτέμβριο.
    Πηγαίνω εκδρομές κανονικά Σαββατοκύριακα και όχι Πάσχα και Χριστούγεννα.

    …………………………………………………..

    Οι μανιερίστες δεν είναι απαραίτητα μέτριοι καλλιτέχνες.
    (ζωγράφοι, γλύπτες, ηθοποιοί, συγγραφείς, μουσικοί, κομίστες - χιλιάδες τα παραδείγματα)

    Απλά, είναι ιδιαίτερο δύσκολο να μην αφήνουν τη ρόδα τους να χορταριάσει,
    διότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα άλλο, διαφορετικό επίπεδο έκφρασης, πάνω στο βασικό μοτίβο.

    Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

    Γνώμη μου είναι ότι ο Botero το ‘χει καταφέρει.
    Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτή η δύναμη που αναφέρει κι ο ΝΔ.
    Οι φιγούρες του δεν είναι απλά χοντροί άνθρωποι.
    Σε ένα σουρεαλιστικό, επιβλητικό φόντο κυριαρχούν αυτοκρατορικά χοντροί, με δύναμη, εξουσία και διαστροφή,
    βγαλμένοι από εικόνες Ρωμαϊκής παρακμής,
    χωρίς να μένουν εκεί.
    Εξελίσσονται σε διαφορετικούς χαρακτήρες, από άλλες εποχές, με διαφορετική διαστροφική ματιά κάθε φορά.

    Παρότι δεν είναι από τους αγαπημένους μου ζωγράφους/γλύπτες,
    δεν μπορώ παρά να ομολογήσω ότι οι πίνακες και τα γλυπτά του είναι πολύ δυνατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. @Takis Alevantis

    Από τη μεριά μου προσπάθησα να μην υποτιμήσω ή να προσβάλω κανέναν. Απ' ότι φαίνεται όμως, μάγισσες, χαρτορίχτες και ονειροκρίτες επικαλούνται κι άλλοι. Επίσης, δεν ξέρω πόσο "ουδέτερη" θεωρείται η βιβλιογραφία που επικαλεστήκατε (ή πόσο ουδέτερη μπορεί να θεωρείται οποιαδήποτε βιβλιογραφία), διαβάζοντας όμως το πώς ο συγγρεαφέας που επικαλείστε
    "επαναξιολόγησε" τον αριθμό των θυμάτων του Μάο... Συγγνώμη, αλλά αυτά δεν είναι στατιστική, τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο είναι. Τέτοιες στατιστικές έχω κάθε δικαίωμα να τις αμφισβητώ. Τελεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Έλεος πια με το εμείς φταίμε. Έλεος.
    Κατανοώ την τριβή με την ελληνική πραγματικότητα. Τις ουρές στις δημοσίες υπηρεσίες. Την αγένεια στην οποία έχουμε οδηγηθεί από την ανεπάρκεια των ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι δύσκολο να είσαι ευγενής μετά από 2 μηνών αγώνα να κλείσεις ραντεβού με τον γιατρό του ταμείου σου, ενός ταμείου που πλήρωσες χρυσάφι όσο δούλευες. Εϊναι δύσκολο να είσαι ευγενής μετά από αγώνα επιβίωσης στις λακούβες τις οδού Πέτρου Ράλλη. ΑΛλά τι θα γίνει, θα φτύνουμε τα μούτρα μας στον καθρέφτη για κάθε θέμα;
    Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό μέχρι την Κρήτη έφτασε απαιτώντας να ζητηθεί και από αυτούς άδεια για σεισμολογικές έρευνες που διενεργούσε (νομίζω ακόμη εκεί είναι), γερμανικό ωκεανογραφικό.
    Ή μήπως βρίζουμε τους εαυτούς επειδή έτσι νομίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να αντιτωπίσουμε τους "άλλους" ?
    Το διεθνές δίκαιο αποφάσισε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, και ούτε αυτό δεν εφαρμόζουμε από αδυναμία πολιτική που επιβιώνει επειδή στηρίζεται απο αυτήν ακριβώς αυτή την νοοτροπία:
    "Εμείσ φταίμε."
    Ε, όχι, σε αυτό δεν φταίμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Για την σχετική απόφαση παραπέμπω στο http://www.un.org/Depts/los/convention_agreements/texts/unclos/closindx.htm
    Part II, Section 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Ζητώ τεχνική υποστήριξη!

    ποιός μπορεί να μου πει πως μπορώ να προσθέσω link σε ένα σχόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. username said...
    @ΝΔ: Μα νομίζω πως η σύγκρουση έγινε κοντά στην Κάρπαθο...

    18 μίλια νότια της Καρπάθου - σε διεθνή χώρο (με όλους τους ορισμούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Εγώ δεν επηρεάζομαι συναισθηματικά από χαρακτηρισμούς, και αδιαφορώ αν είμαι ανεπιθύμητος σε χώρο που εκφράζονται απόψεις στις οποίες έχω κάτι να προσθέσω. Κάντε μου μήνυση. (χώρια που δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω, ο heinz μπορεί ναρήκε γκόμενα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. @aphro

    very nice idea this one! Και αν οι συμμετέχοντες έχουν διάθεση, και ακονίζουν τη φαντασία τους, θα μπορεί να γίνει συναρπαστικό παιχνίδι.

    Αντε, για να δούμε αύριο, ποιος θα κάνει την αρχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. @κ.Αλεβαντη.
    Καλα οτι shit happens στη δουλεια μας ειναι δεδομενο.Αλλωστε πληρωνομαστε για να πεταμε με αεροσκαφη,ζουμε μεσα σε πλοια και υποβρυχια,πηδάμε με ενα κομματι μεταξι στη πλατη απο αεροπλανο,χειριζομαστε οπλικα συστηματα.
    Δεν με ενοχλησε αυτη καθ'αυτη η φραση αλλα το αν δεν κανω απαξιωτικο υφος δια υμας τα καραβανοσκυλλα.
    Ελπιζω να κανω λαθος και να μην ανηκετε στην κατηγορια "ειρηνη πανω απ'ολα και ενας καραβανας λιγοτερος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. O Heinz έφυγε με δική του απόφαση. Το blog παραμένει ανοιχτό για όλους. Ο dimitrizzz όσο κινείται μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού μπορεί να μείνει. (Everybody gets a second chance...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. @Vrennus said...
    Από τη μεριά μου προσπάθησα να μην υποτιμήσω ή να προσβάλω κανέναν. Απ' ότι φαίνεται όμως, μάγισσες, χαρτορίχτες και ονειροκρίτες επικαλούνται κι άλλοι.

    Συγνώμη για το σχόλιο με τις χαρτορίχτες. Όμως αντιγράφω από το άρθρο στο οποίο παραπέμπετε με τον υπερσύνδεσμο «άλλοι»:

    Obviously every researcher who disagrees with other researchers find their research substandard. However, no evidence has been shown that Rummel's research on democide has been falsely represented. The article clearly states that there are different opinions regarding numbers killed so the article is not factually incorrect. Add criticism of this research and other numbers to the article if you think that this is necessary for NPOV. Ήτοι, καλή η κριτική αλλά δώστε μας και κάποια στοιχεία.

    Όσο για την δημόσια επαναξιολόγηση του ίδιου του συγγραφέα (δεύτερος υπερσύνδεσμος), νομίζω ότι αποδεικνύει ακριβώς την εντιμότητά του και το θάρρος του όταν μάλιστα δουλεύει σε ένα τόσο αμφιλεγόμενο πράγματι ζήτημα.

    Περιμένω πάντα τα δικά σας στοιχεία. Αλλά δεν νομίζω πως όλα τα δικτατορικά καθεστώτα δημοσιεύουν κάθε χρόνο τον αριθμό των θυμάτων τους ... άραγε όλοι κάποιες εκτιμήσεις κάνουν. Το βιβλίο του Rummel έχει την αξία ότι δίνει και το άθροισμα. Και δυστυχώς μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Νομίζετε ότι οι Σοβιετικοί σκότωσαν λιγότερους από αυτούς που τους προσάπτει ο Rummel; Και ότι οι Αμερικάνοι σκότωσαν περισσότερους στο Βιετνάμ; Ίσως. Όμως τα νούμερα είναι στις δεκάδες εκατομμύρια και αυτό είναι το όνειδος για το ανθρώπινο είδος στο οποίο ανήκουμε. Και επίσης ότι ορισμένοι δεν διστάζουν να επικαλεστούν αυτά τα νούμερα για να προσποριστούν πολιτικά οφέλη ή για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ... (δες προηγούμε σχόλια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Για το "18 μίλια" πάντως δεν ξέρω. Το CBS αυτή τη στιγμή αναφέρει 12.5 μίλια:

    http://www.cbsnews.com/stories/2006/05/23/world/main1644394.shtml

    Όπως και να έχει, αν λάβουμε υπόψην τις γωνίες στροφής το τουρκικό αεροσκάφος φαίνεται να παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο. Επίσης δεν υπέβαλλε και σχέδιο πτήσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Μανιερίστα θα έλεγα τον Γαίτη και όχι τον Μποτέρο ούτε τον Ρουσσό ούτε το δικό μας τον Εγγονόπουλο. Σε όλους αυτούς βλέπεις μια πάλη με το χρώμα και με τη μορφή που δεν κατακτιέται ποτέ, στο μανιερίστα βλέπεις έναν εφησυχασμό, μια κάλμα που προέρχεται από την επιτυχία του (;) και την αποδοχή του κοινού (το οποίο συνήθως δεν ξέρει και τρώει από αυτό που πουλιέται πολύ και συζητιέται άλλο τόσο. Ο Μποτέρο παλεύει -κυρίως στα γλυπτά του- και όσο δεν το καταφέρνει να φτάσει το τέλος που επιθυμεί τόσο γίνεται πιο ανθρώπινος, πιο καλλιτέχνης, πιο νικητής.

    Και μια ερώτηση στον ΝΔ: αυτά για το FIR Αθηνών και τα τέτοια έχουν απαντηθεί από τα διεθνή δικαστήρια, από διεθνείς συμβάσεις, από τι τέλος πάντων; Για να μην ακούμε συνεχώς για καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου ελληνικού χώρου από τους Τούρκους χωρίς να μιλάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Όσο για το ατύχημα - shit happens, όπως λένε και οι μεγάλοι μας φίλοι και σύμμαχοι.

    Φιλαράκο, ατύχημα στην διάρκεια εμπλοκής δεν υπάρχει.
    Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί για την Ελλάδα, και κάθε μέρα θάνατο αντιμετωπίζουν.
    Δεν πρόκειται για ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Οι φανατικοί μπορεί να διαφωνούν, αλλά καταλαβαίνονται. Κάποιος που πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο, τάσσεται με τον άνθρωπο – και ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει (για τον καιρό της Κατοχής) ότι για τους πνευματικούς ανθρώπους η μεγάλη απώλεια σε μια περίοδο κρίσης και πόνου, ακόμα και πόνου της πατρίδας τους, είναι η απώλεια των ανθρώπινων αξιών. Μπορούν δηλαδή κάποιοι να αναταθούν από το στενά εθνικό, και ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι που καίγεται, να θρηνούν τις ανθρώπινες αξίες. Και στον εχθρό που επιτίθεται να θρηνούν με τον ίδιο τρόπο.

    Αυτό για κάτι που μου σήκωσε την τρίχα: ‘ένας καραβανάς λιγότερος’ λέει ο ειρηνιστής. Αυτός που λέει αυτό το πράγμα, έχει αντίπαλό του κάποιον φανατικό φασίστα - αλλά οι δυο τους καταλαβαίνονται τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. @ guerrero762 said...
    Δεν με ενοχλησε αυτη καθ'αυτη η φραση αλλα το αν δεν κανω απαξιωτικο υφος δια υμας τα καραβανοσκυλλα. Ελπιζω να κανω λαθος και να μην ανηκετε στην κατηγορια "ειρηνη πανω απ'ολα και ενας καραβανας λιγοτερος".

    Συγνώμη αν το πήρατε ως απαξιωτικό. Δεν είχα την πρόθεση να θίξω ούτε τον δύστυχο πιλότο ούτε τους συναδέλφους του. Και δεν χρησιμοποιώ ποτέ τον όρο «καραβανάδες» πολύ περισσότερο που επί 18 περίπου μήνες υπηρέτησα στο ΓΕΣ μαζί με αξιολογότατους και ευφυέστατους αξιωματικούς. Κι ένας μάλιστα από αυτούς είχε πει το εξής ωραίο «Ένας πόλεμος με την Τουρκία, εμάς που έχουμε παπούτσια θα μας αφήσει ξυπόλητους. Ενώ οι Τούρκοι που είναι (ήταν) ξυπόλητοι απλώς θα παραμείνουν ξυπόλυτοι ...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Για τον Botero

    Αυτό που μου αρέσει εμένα στον Κολομβιανό ζωγράφο (αν δεν απατώμαι, ξεκίνησε από το illustration, έτσι δεν είναι;) είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποί του είναι ακριβώς όπως ΔΕΝ τους θέλει η κοινωνία της εικόνας. Νομίζω πως τώρα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, μια και από τη μία με τους πίνακές του ειρωνεύεται κάθε μορφή ή σύμβολο εξουσίας, και από την άλλη, βγάζει τη γλώσσα στο κοινώς αποδεκτό αισθητικό μοντέλο. Διάλεξε τους "fat people" για να κάνει καυτηριάσει τη μανία του ανθρώπου για το άψογο της εικόνας, ή απλώς γιατί έτσι θα έκανε τα σχόλια του πιο άμεσα(το υπερβολικό πάχος θεωρείται άσχημο, θεωρείται ελάττωμα, άρα συμβολικά συνδέεται πιο εύκολα με κάτι αρνητικό, παρά θετικό);

    Επίσης, το χρώμα του και οι γραμμές του, μου έρχεται να τους φάω τους πίνακές του, τόσο γλαφυροί είναι για το μάτι.

    Η δε Μοναλίζα του, εξαιρετικά εύσχημος τρόπος να ειρωνευτείς το σύστημα των αξιών στην Τέχνη. 'Η ως τέτοιο μου φάνηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Για να βάλετε υπερσύνδεσμο (link) στο κείμενό σας:

    Γράψτε «a href="βάλτε το link εδώ"»τη λέξη ή φράση που θέλετε να φαίνεται στο link και τελειώστε με «/a» (Προσοχή αντί για « βάλτε < και αντί για » βάλτε >. Μην ξεχάσετε το = και τα ").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. @yannis h

    δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο.


    @tassos papadakis

    αν δεν διάβασες χθες σχετικό σχόλιο που έκανα σε άλλο post, ήθελα να σου ζητήσω συγνώμη για το έντονο ύφος σε μία μεταξύ μας διαφωνία. Μετά διάβασα και το σχόλιο που έκανες εσύ, και πολύ χάρηκα. Δεν χρειάζεται η ένταση, όταν υπάρχει καλή πρόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Από το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδεται πως το τουρκικό ΓΕΕΘΑ αναφέρει σημείο πρόσκρουσης 35 μίλια νοτίως της Ρόδου. Το ελληνικό αντίστοιχο μιλά για 12.5 μίλια νοτίως της Καρπάθου. Τρέχα γύρευε να βρεις άκρη.

    Πάντως, σχέδιο το τουρκικό, δεν υπέβαλλε. Επιπλέον επειδή έχω το googlearth μπροστά μου αυτή τη στιγμή, βλέποντας την πυκνή διάταξη των νησιών Καρπάθου και Ρόδου, αναρωτιέμαι για τα τουρκικά πολεμικά, "τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Παράγραφος, ποιά χώρα σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή μας;
    Δεν ζητάω ούτε έχω την πρόθεση να κουράσω με παράθεση αντιστοιχων αναφορων της Διεθνούς Αμνηστίας για τις υπόλοιπες χώρες τριγύρω.
    Απλά θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σου.
    (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν είναι απαράδεκτη και η ελάχιστη τέτοια παραβίαση, και αναγκαία η συνεχής προσπάθεια για
    εξάλειψη φαινομένων - αυτό το θεωρώ δεδομένο και γι αυτό παραλίγο να μην το αναφέρω, αλλά αναγκάζομαι να λέω αυτονόητα προς αποφυ΄γη παρεξηγήσεων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. blade runner said...
    πως μπορώ να προσθέσω link σε ένα σχόλιο;


    Graphontas:

    Mou aresei o <a href="http://artchive.com/artchive/B/botero.html">Fernando Botero</a>.

    pairnoume:

    Mou aresei o Fernando Botero.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. @tassos papadakis

    όσο αυτή η ιστορία των 6 ή 10 μιλίων μένει ανοικτή για ερμηνεία κατά το δοκούν της κάθε μίας από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, "παραβιάσεις" θα γίνονται και από τις δύο πλευρές.

    Ελπίζω να βρεθεί ο έλληνας πιλότος. Και για να μην θυσιαστεί άλλη μια ζωή σε αυτήν την ανόητη - για μένα - ιστορία αντιπαλότητας που διαρκεί αιώνες, αλλα και για να μην γίνει η σφαίρα στο όπλο διαφόρων που γουστάρουν περαιτέρω κόντρα με την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. @takis alevantis

    ευχαριστώ για τη βοήθεια, είστε πολύ γλυκός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. ein steppenwolf

    ευχαριστώ επίσης

    Καλό απόγευμα, και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. @tassos papadakis

    εννοείται φίλοι. Με τις διαφωνίες μας, αλλά φίλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. @dimitrizzzzz

    εδώ ισχύει αυτό που λέμε "στους στραβούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος". Ο πήχης πρέπει πάντα να μένει ψηλά, απαγορεύεται να εφησυχάζουμε ως κοινωνία, επειδή σε σχέση με τους Τούρκους, για παράδειγμα, θεωρούμαστε δημοκρατικότεροι.

    Με τους καλύτερους πρέπει να συγκρινόμαστε, όχι με τους χειρότερους. Διαφωνείς;

    Η συνέχεια αργότερα, δυστυχώς πρέπει να φύγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Λοιπόν σήμερα ξεσάλωσα κι εγώ ...

    Καλό βράδυ Νίκο, καλή επιτυχία με την παρουσίαση. Καληνύχτα σε όλους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Έφυγα από το σπίτι μου μια μέρα με μπελάδες κι είπα να βρω λογαριασμό μακριά απ' τους καβγάδες. Διάλεξα ένα φορτηγό με τούβλα φορτωμένο, μάλωσα με τον οδηγό γιατί με φώναζε μικρό - συνέχισα με τρένο. Οι κάτοικοι των ανατολικών επαρχιών της πατρίδος μας, δεν έχουν άγχος για όλα αυτά που απασχολούν αυτούς που παραθέτουν "βιβλιογραφίες" για αστεία θέματα και τους τετρομοκρατημένους επαγγελματίες που θα αμυνθούν αν προκύψει "πόλεμος". Έχω μάθει να κοιμάμαι με την πόρτα ανοιχτή δεν φοβήθηκα ποτέ μου και θα ανοίξω άγγελέ μου τη χρυσή σου φυλακή. Κοίτα εσύ να με προσέχεις κι άσε την πόρτα ανοιχτή δεν αλλάζω πια το δρόμο έχω πει στον ταχυδρόμο πως θα μείνουμε μαζί. Ο χειριστής από τα Χανιά, πρέπει να βρεθεί και ο Βαγγέλης Γιαννέλος να αναστηθεί. Βγήκα στον ήλιο τον καυτό κι ήπια κηροζίνη με αλάτι πάλεψα μ' όλους τους ληστές κι έκανα λάθος προσευχές σε δανεικό κρεβάτι. Είδα την άκρη του γκρεμού μα μου γινε συνήθεια να μη θυμώνω τους θεούς να κάνω φίλους τους εχθρούς ν' αλλάζω την αλήθεια. Και καράβια χιώτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Μα tassos αυτό ρώτησα προηγουμένως τον Αλεβαντή, αλλά απάντηση δεν πήρα. Τον ρώτησα, ποια χειροπιαστή απόδειξη έχουμε ότι η Τουρκία προτίθεται να αλλάξει προκειμένου να μπει στην Ε.Ε. Αντ' αυτού μου απάντησε -αν κατάλαβα καλά- για μεγάλα ρίσκα και μεγάλα κέρδη.

    Η νοοτροπία της Τουρκίας δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Δες τον κατάλογο του Αλεβαντή για τις γενοκτονίες. Δες τι έκαναν στους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Προφανώς το πρόβλημα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων. Για την δική μας στάση και τις πολιτικές παλικαροσύνες δεν το συζητώ- έχετε δίκαιο.
    Όμως να μην ξεχνούμε ότι
    α) η Τουρκία έχει αρνηθεί να λύσει τις διαφορές στο διεθνές δικαστήριο. Πώς να λυθεί η διαφορά λοιπόν όταν οι πολιτικές διαφωνίες μεταφέρονται στην συμβολική επίδειξη δύναμης και παλικαροσύνης;
    β) η ισχύς των στρατιωτικών στη Τουρκία είναι βασικό συστατικό αυτής της διαφοράς. Τα ειρωνικά σχόλια που γράφτηκαν για τον Ερτογκάν δεν αντανακλούν την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Ο Ερτογκάν κατηγορείται από τους στρατιωτικούς για κρυφό «ισλαμοφασισμό» και όσο περισσότερο η Ευρώπη απαιτεί την αναδιοργάνωση της πολιτικής δομής στην Τουρκία, τόσο περισσότερο η κρίση αυτή εκφράζεται εμμέσως. Εξού και οι αντιφάσεις σε τόσα θέματα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης Ερτογκάν στην Αθήνα συζητήθηκε το θέμα του εναέριου χώρου. Την ίδια στιγμή γίνονταν αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Οι στρατιωτικοί δεν έστελναν μήνυμα στην Αθήνα με αυτή την στάση αλλά στον ίδιο τον Ερτογκάν. Να προσθέσω εδώ ότι η ίδια στάση παρατηρείται και στην Κύπρο- κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη λύση του Κυπριακού στην Ελβετία, η Τουρκία προχώρησε σε αναβάθμιση του στρατού κατοχής. Κι εδώ το μήνυμα δεν προσδιοριζόταν για την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Άλλωστε και οι Τουρκοκύπριοι έχουν εκφράσει την δυσφορία τους με την στάση του στρατού κατοχής.

    Παρατήρησα με λύπη τις δηλώσεις των δύο υπουργών (Τουρκίας, Ελλάδας). Εδώ χάνονται ζωές και το μόνο που κατάφεραν να μας πουν είναι ότι πρόκειται για «ατυχές γεγονός.» Την τύχη που την είδαν δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Για την σύγκρουση, μικρή σκέψη: πέραν του σπορ, των επιδόσεων, του κεφιού έστω, τα F16 θα είναι αυτά που θα χρησιμεύσουν έτσι και μπούμε σε πόλεμο με την Τουρκία? Με αυτά θα γίνει ο πόλεμος (κι έχουμε ελπίδες να τον... κερδίσουμε κιόλας? Η ξεχνώ στρατό ξηράς και ναυτικό)? Και δεν το λέω καθόλου για να μειώσω τους πιλότους, τους οποίους σέβομαι απεριόριστα (ή όλους όσους διαθέτουν εαυτόν προς υπεράσπιση της πατρίδας – από όποια μεριά. Με τον τρόπο έχω πρόβλημα λίγο...).

    ****************************

    Για τον Μποτέρο, να συμπληρώσω, ότι το πολύ εντυπωσιακό στη ζωγραφική (κι ακόμη περισσότερο στη γλυπτική) του είναι το ότι δεν φτιάχνει απλώς «χοντρούς ανθρώπους», αλλά ότι παίζει με τις αναλογίες τους (κανονικά χαρακτηριστικά προσώπου, δάχτυλα, αυτιά, ύψος πχ σε σύνολο σαν «τρομπαρισμένο», φουσκωμένο από μέσα, μες τον όγκο και την στρογγυλάδα. Ακόμη και μπανάνες και πόδι τραπεζιού να ζωγραφίσει, αυτό το πληθωρικό, το ξέχειλο, το γεμάτο, σε πιάνει από το λαιμό – δεν το προσπερνάς εύκολα...

    Κι αν δει κανείς σε τι εποχές το ξεκίνησε, όπου οι παροχές ήταν σαφώς λιγότερες, οι προσλαμβάνουσες πιο...λιτοδίαιτες και τα αισθητικά πρότυπα είχαν τη ροπή προς την ασφάλεια (και το χόρτασμα, αχ!) της –όποιας- αφθονίας, το πήρε και το έφερε στο εξτρήμ του, ήταν λοιπόν «κάτι»... Σημερα μπορεί να «κλωτσάει» η ματιά του, μια που αποθεώνουμε την εγκράτεια στα όρια της λιμοκτονίας («έλεγχος», μπήκαμε στο κέρας της Αμάλθειας αλλά κυρίες και κύριοι, η λαιμαργία είναι ενοχοποιημένη και το πάχος οφθαλμικό συνώνυμο του πορνό). Δεν γίνεται όμως να μην σου μείνει το «μνημειακόν» του ύφους του...

    Είναι κάτι εντελώς αντίθετο των «λεπτών» στη ζωγραφική και τη γλυπτική, που εκεί παιζουν με γωνίες, γεωμετρία, σχήματα και αέρινη υποσταση, εδώ έχουμε γή και καμπύλες, ακόμη κι όταν ζωγραφίζει εικόνες που πονούν.

    Και κάτι ακόμη – η μανιέρα δεν είναι αναγκαστικά κακή, για κανέναν καλλιτέχνη. Τον θέλω τον Μποτέρο να ζωγραφίζει έτσι. Αν μπορεί ΚΑΙ αλλιώς, added bonus, αρκεί να μην του αφαιρεί από αυτό που για τόσο διαστημα μίλησε στην ψυχή του και με έφερε πιο κοντά στο πώς βλέπει τον κόσμο μας.... Ναι, είναι ενοχλητικό όταν βλέπεις ότι το εκμεταλλεύονται εμπορικά, αλλά πέραν της δόξης έχουν και έξοδα παράστασης, δημόσιες σχέσεις, γιατί να μην κεφαλαιοποιήσουν κι εκείνοι?

    Για μια ιδέα έργων του (λείπουν τα σοκαριστικά):

    http://www.1st-art-gallery.com/artists/fernando_botero/Fernando%20Botero.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Συγνώμη αλλά επανέρχομαι.

    @tassos_papadakis said...
    Ας μου πει κάποιος, σε ποιό θέμα απειλούμε ΕΜΕΙΣ την Τουρκία. (υπάρχουν και άλλα: Πατριαρχείο, Έλληνες της Κων/πολης, Ίμια κλπ.κλπ.κλπ.)

    Ακριβώς στο ότι:
    - εξαιτίας μας, ή με πρωτοβουλία μας, άρχισε να διαλύεται η αυτοκρατορία τους.
    - αν γίνουν δεκτά τα όσα τους πίεζουμε (εμείς και η Ευρώπη) να δεχτούν για Πατριαρχεία, μειονότητες κλπ. είναι πολύ πιθανόν να διαλυθούν ως χώρα αφού οι Κούρδοι θα θέλουν δικό τους κράτος, οι κρυπτοχριστανοί θα εκδηλωθούν, οι αρμένιοι θα θελήσουν κι αυτοί ένα κομμάτι κλπ. κλπ.
    - αν παραδεχτούν ότι ο Ατατούρκ, που αποτελεί τελικά το μόνο ενωτικό σύμβολο της Τουρκίας, ήταν δικτάτορας και σφαγέας (ήταν εν μέρει αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) τοτε παύει να υπάρχει Τουρκία.

    Ακριβώς το ίδιο ψυχολογικό πρόβλημα που έχουμε εμείς π.χ. με την Μακεδονία ή με την μεονότητα της Θράκης - αλλά που όμως (ως πιο πολιτισμένοι) το παλεύουμε πολιτισμένα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Επιπλέον θεωρούν - καλώς ή κακώς, άσχετο - ότι αν δεχτούν τα 12 μίλια η Ελλάδα θα τους σταγγαλίσει οικονομικά. Όπως επί χρόνια πίστευαν οι Βούλγαροι και οι Σλαβομακεδόνες, μέχρι που τους δώσαμε ελεύθερες ζώνες στη Θεσσαλονίκη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Το γράφω έτσι, γιατί δε μου βγαίνει το link?

    Botero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

    μ' αεροπλάνα τρένα πλοία
    και ταξί νυχτερινά
    έψαξα στην παραλία
    στα νησιά και στα βουνά
    μα δεν ήσουν πουθενά...
    και μου ρχεται ζαλάδα
    να ξέρω πως γυρίζεις
    γυμνός μεσ' στην Ελλάδα
    και να με βασανίζεις...
    με υποβρύχια τροχοφόρα
    κι ένα χάρτη στο πλευρό
    γύρισα όλη τη χώρα
    το κορμάκι σου να βρω
    σα χαμένο θησαυρό...
    και μου ρχεται ζαλάδα
    να ξέρω πως γυρίζεις
    γυμνός μεσ' στην Ελλάδα
    και να με βασανίζεις...
    στα βράχια της Αλόννησου βρήκα το παντελόνι σου
    στην όμορφη Καστέλλα σορτσάκι και φανέλα
    στα όμορφα τα Γιάννινα παπούτσια βρήκα πάνινα
    και στην κεφάτη Πάτρα την κόκκινη γραβάτα
    βρήκα μέσα στη Λάρισα τη ζώνη που σου χάρισα
    και στη Θεσσαλονίκη το ένα σου μανίκι
    στα τείχη του Ηρακλείου βρήκα γυαλιά ηλίου
    και τα ξυριστικά σου στα ανοιχτά της Κάσου
    κάτι καφέ καστόρινα τα βρήκα μεσ στη Φλώρινα
    κι ένα μπλουζάκι kolo το βρήκα μεσ' στο Βόλο
    και μου ρχεται ζαλάδα
    να ξέρω πως γυρίζεις
    γυμνός μεσ' στην Ελλάδα
    και να με βασανίζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Θεωρούν ξε-θεωρούν, εμείς θέλουμε λύση μεσω των διεθνών νόμων. Αυτοί όχι. Δεν με νοιάζει η ψυχολογία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Βγήκε! Μιράκολο!

    Η παρουσίαση θα πάει περίφημα - αφού εγώ έκανα link (η "τραβάω μπρίζα, κάνω 200 εγγραφές διότι κωλύομαι - μπαίνω ΟΜΩΣ κυρία" Καραασχέτογλου), μια... παρουσίαση τώρα?...

    Σας φιλώ κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Takis Alevantis δεν καταλαβαίνω. Αφού όσα ζητάμε θα διαλύσουν την Τουρκία -σύμφωνα με όσα λες- γιατί επιμένουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Είναι ωραίο το blog, γιατί παίρνεις πληροφορίες, οι οποίες επαληθεύονται ή αμφισβητούνται από τους υπόλοιπους. Όταν διαβάζεις εφημερίδα ή βλέπεις τηλεόραση, ποτέ δεν είσαι σίγουρος, κατά πόσο μία άποψη είναι τεκμηριωμένη και κατά πόσο προπαγάνδα. Όσο για τα panels; Εκεί δεν γνωρίζεις ούτε τις προθέσεις των «καλεσμένων», ούτε βέβαια με τι κριτήρια επελέγησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. DimitrizZzZz said...
    Θεωρούν ξε-θεωρούν, εμείς θέλουμε λύση μεσω των διεθνών νόμων. Αυτοί όχι. Δεν με νοιάζει η ψυχολογία τους.
    ------------
    Η ψυχολογία ΤΟΥΣ μπορεί να μη σε νοιάζει αλλά η ψυχολογία ΜΑΣ πρέπει να σε νοιάζει. Και πώς να την καταλάβεις αν δεν συλλογιστείς την δική σου στάση απέναντι στον «άλλο»;

    Κάποτε δηλαδή και « οι άνθρωποι αυτοί,» οι βάρβαροι, οι εβραίοι, οι μαύροι, ακόμη και οι Αμερικανοί ή, γενικώς, η κακιά Δύση, είναι «μια κάποια λύσις». Χωρίς αυτούς τι θα κάναμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. @username said...
    Takis Alevantis δεν καταλαβαίνω. Αφού όσα ζητάμε θα διαλύσουν την Τουρκία -σύμφωνα με όσα λες- γιατί επιμένουμε;

    Μα γιατί εμείς θέλουμε ένα πολιτισμένο γείτονα που να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Και που, ως μέλος της ΕΕ, θα μας αφήνει να κάνουμε και μπίζνες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Φτάσαμε στο ζουμί: μπίζνες. Αφού απ' ότι είδα είσαι και μέσα στα πράγματα της Ε.Ε. σου ζητώ μια υπεύθυνη εκτίμηση: 1. Πότε θεωρείς ότι θα το πετύχουμε αυτό; 2. Μέχρι τότε τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. 1. Σε πάνω από 15 χρόνια ...

    2. We try to convey the message through massage ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. @Αλεβαντής: Για το 2: Χα χα χα χα, είσαι ωραίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος αλλά έχω μια άποψη για τα προβλήματα Ελλάδας Τουρκίας.
    Το πρόβλημα της Τουρκίας δεν έγκειται στους ανθρώπους της. Σίγουρα υπάρχουν και εκεί φανατικοί και περισσότεροι μάλλον από ότι εδώ αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση πλειοψηφία. Το πρόβλημα σήμερα, για παλιότερα δεν μπορώ λόγω ηλικίας να εκφέρω καμία γνώμη, προέρχεται από αυτούς που ασκούν την εξουσία στην γειτονική μας χώρα. Την πραγματική εξουσία. Το συμβούλιο των στρατηγών. Η τουρκική δημοκρατία είναι τόσο δημοκρατία όσο ήταν και η δική μας μετά το δημοψήφισμα του Παπαδόπουλου το 73. ( άσχετο αλλά τυπική έκφραση ταξιτζή στην Θεσσαλονίκη – το έχω ακούσει από αρκετούς - όταν έχει μποτιλιάρισμα "Άρε Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται.") Αυτοί εκ των πραγμάτων είναι που καταδικάζουν κάθε προσέγγιση. Αν μπορούσες να κατεβάσεις από την εξουσία τους στρατηγούς πιστεύω ότι αμέσως θα τέλειωναν ή θα περιορίζονταν κατά πολύ τα όποια ελληνοτουρκικά ζητήματα και προβλήματα. Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι οι, πραγματικά, φιλικές σχέσεις με την Τουρκία συμφέρουν. Και για τις δυο πλευρές. Λιγότεροι θάνατοι , λιγότερα λεφτά για εξοπλισμούς - περισσότερα για την παιδεία ίσως; -, τουρισμός και πολλά άλλα μικρότερης ίσως σημασίας.
    Και σήμερα ένα ακόμη ατύχημα πάνω από το αιγαίο, ένας ακόμη θάνατος ενός ανθρώπου. Έλληνας ή Τούρκος , πιλότος ή πολίτης δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που μετράει είναι ο νεκρός άνθρωπος. Και το μίσος που τρώει νεκρούς για να δυναμώνει... Ένα παράλογο μίσος για την εποχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Καλά , υποδεχτείτε τωρα τους πρώτους χάρτες που δίνει η Τουρκία μεσω των καναλιών της, στην διάρκεια ρεπορτάζ για την σύγκρουση, και οι οποίοι δείχνουν Λέσβο και χίο να είναι τούρκικες. Εϊναι η αρχή του "ήρεμου καλοκαριού" των φίλων μας Τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Αν έχεις πρόβλημα με τον διπλανό σου για μερικά μέτρα χωραφιού, τι κάνεις;
    Τον βρίζεις απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ;
    Τον συκοφαντείς στους γείτονες;
    Ρίχνεις τα σκουπίδια σου στο κτήμα του;
    Μετακινείς κρυφά τους πασσάλους τη νύχτα;
    Τον απειλείς, ότι θα βιάσεις τη γυναίκα του;
    Πιάνεσαι μαζί του στα χέρια;
    Βγάζεις καραμπίνα;
    Ή κοιτάς να τα βρεις & στη χειρότερη καταφεύγεις στα δικαστήρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. @synas: Αυτό τώρα τι είναι, αλληγορία ή πράγματι έχεις κτηματικά με κανέναν γείτονα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. @username
    Αλληγορία βέβαια. Εγώ προσωπικώς χτυπάω τον κώλο μου κάτω μέχρι να μπορέσω να τα βρω με κάποιον. Με υποχωρήσεις, με συμβιβασμούς… Δεν γίνεται αλλιώς. Και πάντα βρίσκεται λύση. Κι είναι όλοι ψιλοευχαριστημένοι. Για να είναι κάποιος πολύ ευχαριστημένος -όσον αφορά ιδιοκτησιακά θέματα- πρέπει απλά να γ…. τον άλλο. Κι εγώ δεν γουστάρω να ζω μες στη σύγκρουση. Και δεν είμαι από χαρακτήρα έτσι. Απόφαση ζωής είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Για να συνεχίσουμε λοιπόν την αλληγορία μιας και απάντησες στις 8:24 με αυτήν. Ας υποθέσουμε πως ο άλλος είναι αγροίκος, άξεστος, διεκδικητικός, λιγότερο πολιτισμένος -κατά Αλεβαντή-, δεν παραδέχεται δικαστήρια παρά μόνο το νόμο του ισχυρού, σε παρενοχλεί διαρκώς κλπ κλπ κλπ. Τι κάνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Προτιμώ το παλίο σύστημα ανκοινωσης σχολείων, δίχως pop-up, αλλά και τη σήμασία έχει η γνώμη μου!

    Πολλά ανοιχτά παράθυρα - πολύ μπέρδεμα!


    Πάντως ο Botero rules!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Τετριμμένο, αλλά σοφό: προσπαθείς να μην πέσεις στο ίδιο χαμηλό επίπεδο. Και τι θα πει «δεν παραδέχεται δικαστήρια»; Κάποια στιγμή θα δεχθεί τις αποφάσεις. Άσε, που από προσωπική εμπειρία, έχω διαπιστώσει, πως -όσο αγροίκος κι αν είναι ο άλλος-, αν διαπιστώσει, πως έχεις καλές διαθέσεις, χαλαρώνει. Κι επίσης, αν βλέπει, ότι δεν αντιδράς, δεν έχουν και πολύ νόημα όλα αυτά τα «σπαστικά».
    Στην περίπτωση Τουρκίας-Ελλάδας δεν είμαστε και τόσο «υπεράνω». Κάνουμε κι εμείς ένα κάρο μαλακίες. Δεν είναι μόνο αυτοί «απολίτιστοι». Είμαστε κι εμείς. Κι όλην αυτήν την αλληγορία την έχω δει να παίρνει σάρκα και οστά στην Ελλάδα, όχι στην Τουρκία. Κι αυτό μ’ ενδιαφέρει περισσότερο. Τι είμαστε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. synas said...
    Στην περίπτωση Τουρκίας-Ελλάδας δεν είμαστε και τόσο «υπεράνω». Κάνουμε κι εμείς ένα κάρο μαλακίες.

    Προφανώς θα έχεις γερή και αξιόπιστη εναλλακτική ενημέρωση για να το λες αυτό. Επίσης θα θεωρείς πως κυβέρνηση και ΥΠΕΞ είναι περίπου καραγκιόζηδες που ψεύδονται παθολογικά και ασυστόλως. No offense αλλά εκεί πας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. username said...
    Για να συνεχίσουμε λοιπόν την αλληγορία μιας και απάντησες στις 8:24 με αυτήν. Ας υποθέσουμε πως ο άλλος είναι αγροίκος, άξεστος, διεκδικητικός, λιγότερο πολιτισμένος -κατά Αλεβαντή-, δεν παραδέχεται δικαστήρια παρά μόνο το νόμο του ισχυρού, σε παρενοχλεί διαρκώς κλπ. κλπ. κλπ. Τι κάνεις;
    ----------
    Πουλάς το χωράφι και παίρνεις δυάρι στην Κηφισιά…:) (μη αλληγορικό)

    Η αλληγορία μπάζει όμως γιατί,
    α) υπάρχει η ΕΕ ως μεσάζων. Δηλαδή να προσθέσουμε ότι υπάρχει και τρίτος γαιοκτήμονας στον οποίο υπάγονται ή θέλουν να υπάγονται οι δύο γεωργοί μας.
    β) Ο άλλος (φαντάζομαι μιλάμε για πολιτικούς έτσι;) μπορεί να είναι διεκδικητικός αλλά κι ο καημενούλης (υποκοριστικό) ο γεωργός μας του ρίχνει κανα δυο βρισίδια με το καλημέρα. Και σ’ αυτόν και σ’ αυτούς που τον ‘έσπειραν’ (μια και μιλάμε για χωράφια)
    γ) και οι δύο κληρονόμησαν τα χωράφια από τους παππούδες τους. Χτίσανε φράκτες, οριοθέτησαν, έκτισαν παρατηρητήρια, έβαλαν προβολείς κλπ. Με τόσα πολλά μαραφέτια δεν έμεινε χώρος για τ’ αμπέλι. Πάει, ξεράθηκε.

    Καλά κρασιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. BadlyDrawnBoy said...
    Προτιμώ το παλίο σύστημα ανκοινωσης σχολείων, δίχως pop-up, αλλά και τη σήμασία έχει η γνώμη μου!

    Πολλά ανοιχτά παράθυρα - πολύ μπέρδεμα!

    -----
    Εγώ το βρίσκω πιο βολικό. Για να κάνεις refresh απλά κάνε click στα comments της αρχικής σελίδας. Μπορείς επίσης να κάνεις access όλο το σχόλιο, με τα comments, κάτω από το "previous posts." Δύο παράθυρα χρειάζεσαι: της ανακοίνωσης (posting) και του βασικού σχολίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. @username
    Κι εσύ προφανώς θεωρείς, πως κυβέρνηση και ΥΠΕΞ Τουρκίας είναι περίπου καραγκιόζηδες, που ψεύδονται παθολογικά και ασυστόλως.
    Εγώ δεν πιστεύω κανέναν απ’ τους δυο και χωρίς να έχω γερή και αξιόπιστη εναλλακτική ενημέρωση.

    @Antiphonist
    Το δικαστήριο είναι ο μεσάζων στην αλληγορία. Και πρέπει σώνει και καλά να το καλλιεργήσουμε το κτήμα;; Άντε, να βάλουμε κανά βιολογικό τοματάκι, να ‘χουμε να τσιμπάμε στη βιλάρα μας με τους καλεσμένους μας! (συγγνώμη, είμαι από Αθήνα…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. synas said...
    Άντε, να βάλουμε κανά βιολογικό τοματάκι, να ‘χουμε να τσιμπάμε στη βιλάρα μας με τους καλεσμένους μας! (συγγνώμη, είμαι από Αθήνα…)
    -----
    καλό :) :)

    όμως η βίλα σαν φαλλικό σύμβολο είναι ότι πρέπει....
    λες να ήξερε Κυπριακά ο Freud;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνονται ξεκάθαρα οι παράλογες απαιτήσεις των τούρκων στο αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Κι αυτό αλληγορικό είναι. Λίγα & καλά γεωργικά προϊόντα & high τουρισμός. Άλλο μεγάλο ζήτημα.
    Ένας φίλος (ο αντίλογος) αναρωτιέται, γιατί μας αρέσει να χέζουν στις θάλασσές μας οι ξένοι κάθε καλοκαίρι κι εμείς να είμαστε οι υπηρέτες τους.
    (Γιατί η βίλα είναι φαλλικό σύμβολο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Μιλάμε για το δικό μας πολιτισμό. Άκουσα και έφριξα με τον Πρετεντέρη. «Καλά που οι δικοί μας ήταν ψύχραιμοι, γιατί όταν ο Τούρκος αρνήθηκε να μπει στο ελληνικό Puma και έκανε πως θα τραβήξει πιστόλι, μπορούσαν να πέσουν πάνω του 5 κομάντος και να μην ξέρει από που είναι η Άγκυρα και να γυρνούσε σε φέρετρο.» Καλά, είναι σοβαρός άνθρωπος αυτός που μιλάει σε πανεθνικό κανάλι; Έτσι μιλάει ο Βελόπουλος και ο Λιακόπουλος!

    Τι πάει αν δείξει δηλαδή; Να μας παρουσιάσει τον Γιωργάκη τσαμπουκά εν όψει των δημοτικών εκλογών και τον Καραμανλή υποτακτικό;

    Κατά τα άλλα... η ελληνική ενημέρωση καλά κρατεί: MEGA απόψεις για το θέμα ο Ιωαννίδης (δεν ήταν μαν του μαν κύριε, ούτε αλλάζει το αποτέλεσμα αλλάζοντας κουστούμια). ANT1 η Κανέλη. Λες και η ΝΕΜΕΣΙΣ έχει διαφορετική γνώμη για διαφορετικά θέματα. Όλα ένα είναι γι’ αυτήν. Και ALPHA, ο κόκκινος Πάνος με τον Παπαντωνίου – το ντούο ‘σκάσε συ να μιλήσω εγώ’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. ΥΓ. Παραδέχτηκα τον Παπαχελά. Με το γάντι (μην το φάνε) είπε και ότι τα δέκα μίλια δεν τα αναγνωρίζει κανένας, και ότι κανένας στον κόσμο δεν υποβάλλει σχέδια πτήσης στην Αθήνα για το αποκαλούμενο FIR Αθηνών, και επισήμανε ότι ο Τούρκος έκανε να πιάσει το πιστόλι του – δεν το έβγαλε. Ο Πρετεντέρης πρέπει να μετονομαστείς ε Νεφτεντέρης. «Η ψυχραιμία μας έσωσε την κατάσταση!»

    Δεν ζηλεύω τη δόξα του Μίκυ στην αναμετάδοση, από άχτι γράφω.

    ΥΓ2. Σήμερα ο Παπαχελάς ειδική εκπομπή για το θέμα. Θα προσπαθήσω να τον παρακολουθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. @Yosemite Sam
    Τι είναι αυτό; Διαφήμιση του Silk Cut; Ή μου διαφεύγει κάτι;

    @Yannis H
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Τι είναι αυτό; Διαφήμιση του Silk Cut; Ή μου διαφεύγει κάτι;

    Σου διαφεύγει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. synas said...
    (Γιατί η βίλα είναι φαλλικό σύμβολο;)
    --------

    Στα κυπριακά η λέξη «βίλα» δεν πάει να πει «έπαυλη.» Προφέρεται με δύο λάμβδα και αναφέρεται ακριβώς στον φαλλό (εξευγενισμένη μετάφραση... η ακριβής μετάφραση όπως χρησιμοποιείται κοινώς είναι άλλη). Άσε να μη την πω και με πετάξει έξω, δικαιολογημένα, ο οικοδεσπότης...

    Καταλαβαίνεις πόσο γέλασα λοιπόν με την πρόταση "να ‘χουμε να τσιμπάμε στη βιλάρα μας με τους καλεσμένους μας!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Αυτό είναι σύνθημα για τα γήπεδα!
    Στη βίλα, στη βιλάρα μας, στην καραπ…...κλάρα μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Η εβραικη υποθεση & το Ισραηλ ειναι μια σπεσιαλ κατασταση & οσοι παριστανουν οτι ειναι " εναντιον" της καμηλου ( Ολοκαυτωμα ) θα επρεπε να μη διυλιζουν τον κονωπα ( " παραβιασεις δικαιου ) για παλαιστινιους,ατομα εγκληματικης ψυχοσυνθεσης που ονειρο του ειναι να εξοντωσουν τους εβραιους .

    -----
    Καλά ρε harry_reloaded, εσύ στηλίτευες τον ρατσισμό τόσο καιρό, τώρα τι έγινε;
    Η μήπως χαρακτηρίζοντας έναν λαό "ατομα εγκληματικης ψυχοσυνθεσης" δεν είναι ρατσιστικό όταν δεν πρόκειται για εβραίους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Δεν ξέρω πού οδηγούν πια τα σχόλια... Τέλος πάντων...

    Ξέρει κανείς τίποτα για την παρουσίαση του βιβλίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Nikos Dimou said...
    Αναρωτιέμαι και εγώ για την πηγή του μίσους.
    ********
    Αναρωτιέσαι Νίκο;

    Η πηγή του μίσους είναι η άρνηση κάποιων να αποχωριστούν τους ΜΥΘΟΥΣ με τους οποίους μεγαλώσανε.

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ.

    Η 16τομη "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" που εκδίδει η ΔΟΜΗ Α.Ε. (και διανέμεται από το περιοδικό 7 Μέρες TV) στο θέμα του ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ γράφει όσα ακριβώς γράφει τόσα χρόνια ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ: Ότι το κρυφό σχολειό είναι ένας ΜΥΘΟΣ.

    Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ικανοποίησή μου όταν το διάβασα.

    Φίλε ΝΙΚΟ στο αφιερώνω, χιλιάδες ελληνικά σπίτια θα έχουν την ΑΛΗΘΕΙΑ στην βιβλιοθήκη τους:

    Χαρίτων Καρανάσιος,
    Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

    Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

    Σε όλη την διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας λειτούργησαν διάφορα σχολεία στον ελληνικό τουρκοκρατούμενο χώρο. Κατά τον πρώτο και πλέον αιώνα της κατάκτησης η εκπαίδευση έφτασε σε οριακό σημείο, ενώ από τον 17ο αιώνα και εξής η ανοδική πορεία στην εκπαίδευση είναι συνεχής και αμετάκλητη.

    Η αδιαφορία των Οθωμανών για τη μόρφωση και η σχετική ανεκτικότητα έναντι των υποδούλων επέτρεψε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους και τη λειτουργία εκπαίδευσης, στοιχεία που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού.

    Έτσι, οι έλληνες είχαν την ελευθερία και την ευθύνη να αποφασίσουν για την εκπαίδευσή τους χωρίς άμεσες δυναστικές πολιτιστικές επιρροές.

    Ήταν δηλαδή ζήτημα εσωτερικών παραγόντων η ίδρυση σχολείων, το περιεχόμενο και η ιδεολογική κατεύθυνση των σπουδών.
    Παραβλέποντας όμως αυτό το γεγονός, η νεοελληνική κοινωνία διαιωνίζει ακόμη και σήμερα, και παρά την επιστημονική τεκμηρίωση περί του αντιθέτου, τον θρύλο του κρυφού σχολειού.


    Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

    Η γένεση του μύθου χρονολογείται στην εποχή της Επανάστασης του 1821, εποχή κατά την οποία συντέθηκε και το γνωστό τραγουδάκι «Φεγγαράκι μου λαμπρό».
    Στη συνέχεια ο μύθος ενισχύθηκε από ανθρώπους των γραμμάτων και καλλιτέχνες –είναι γνωστός ο πίνακας του Γύζη (1886) και το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη (1900) με τίτλο «Κρυφό σχολειό».
    Η δημιουργία του παραπάνω μύθου εξυπηρετούσε εθνικές σκοπιμότητες, καθώς αφενός κατεδείκνυε την καταπίεση εκ μέρους του κατακτητή, αφετέρου πρόβαλε τη συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικοθρησκευτικής ταυτότητας.
    Το νεοελληνικό κράτος χρειαζόταν την ελληνορθόδοξη ταυτότητα ως συνδετικό κρίκο όλων των πολιτών προς ενότητα του κράτους.

    Από την άλλη μεριά, ο λαός είχε την εσωτερική ανάγκη να καταφύγει στον μύθο, για να αφομοιώσει ψυχολογικά τα δεινά της δουλείας. Ο μύθος ήταν άλλωστε περισσότερο πιστευτός, εύληπτος, ελκυστικός, παραστατικός, ηρωικός, μυστηριώδης και «αυτονόητος» σε σχέση με την περίπλοκη ιστορική αλήθεια, η οποία δεν είναι οπωσδήποτε συναρπαστική και δεν είχε ερευνηθεί αρκούντως.

    Ταυτόχρονα ο μύθος απαντούσε στην πολιτιστική καθυστέρηση του λαού, ενώ ηρωοποιούσε και εξιδανίκευε τον απλό λαό, την αντίσταση και ριψοκινδύνευση των μικρών μαθητών, των φτωχών γονέων και ισχνών μοναχών και ιερέων.


    Ο μύθος περί κρυφού σχολειού καταρρίπτεται καθώς δεν υπάρχει καμία μαρτυρία από την εποχή της τουρκοκρατίας που να αφήνει περιθώρια για παρόμοιες υποθέσεις.
    Επιπλέον, η επιστημονική έρευνα διαθέτει πλήθος τεκμηρίων για τη λειτουργία σχολείων.
    Έτσι, σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας γνωρίζουμε κατά καιρούς δεκάδες σχολεία –στοιχειώδη, μεσαία ή ανώτερα- σε όλο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του ελληνικού χώρου, που λειτουργούσαν ανεμπόδιστα, καθώς και δεκάδες δασκάλων, μαθητών, χορηγών σχολείων και εγγράφων σχετικών με την εκπαίδευση.
    Επίσης, σώζονται μερικές χιλιάδες χειρογράφων και έντυπων βιβλίων που εξυπηρετούσαν εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η έλλειψη σχολείων έως τα τέλη περίπου του 16ου αιώνα εξηγείται από εσωτερικούς λόγους (αγροτικός χαρακτήρας υποδούλων, έλλειψη πόρων και δασκάλων), ενώ οι Οθωμανοί κατακτητές ενδιαφέρονταν μόνο για την υποταγή των υποδούλων και την καταβολή φόρων.

    Εξάλλου είναι αφελής η υπόθεση ότι το πανίσχυρο κατά τους δύο πρώτους αιώνες της κατάκτησης οθωμανικό κράτος θα θεωρούσε ότι κινδυνεύει από την εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής εκ μέρους των ελληνοπαίδων σε υποτυπώδη σχολεία.

    Εάν ο μύθος του κρυφού σχολειού αμέσως μετά την Επανάσταση ήταν αναγκαίος για τον Έλληνα από ψυχολογική άποψη, η δογματική και χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα συντήρησή του σήμερα τον καθιστά ανιστόρητο ιδεολόγημα, το οποίο, αντικαθιστώντας την ιστορική αλήθεια με μια απλοϊκή κατασκευή, παραποιεί τη συνείδηση του ιστορικού παρελθόντος και εμποδίζει την αυτογνωσία των Νεοελλήνων ως σύγχρονου έθνους.

    Πολύ δε περισσότερο, η συντήρηση του μύθου διαγράφει τον παιδευτικό αγώνα όλων των παραγόντων της παιδείας για τον φωτισμό του γένους.

    Πηγή: Ιστορία των Ελλήνων, εκδόσεις Δομή, 8ος τόμος, σελ.362-364.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. τα σχόλια οδηγούν εις το εξής συμπέρασμα: οι τρομοκρατημένοι υπάνθρωποι που η σκέψη τους παρουσιάζει άνω φράγμα, μιλάνε για "ελληνοτουρκικά" και άλλα ζητήματα "κοινού ενδιαφέροντος" κι έχουν σοβαρή γνώμη εκκινώντας όλοι αυτοί από μία διαστροφή ανίκανοι να πουν: κι εμένα τι με νοιάζει. κι όταν το πουν, πέφτουν πάλι σε μία άλλη όμοια αλλά κρυφή παγίδα. είναι αμετανόητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. @Takis Alevantis

    Αυτό που καταλαβαίνω από το σχόλιό σας είναι ότι εμμέσως αποδέχεστε ότι οι αριθμοί που δίνει ο Rummel δεν βασίζονται σε στατιστικές αναλύσεις αλλά σε εκτιμήσεις - με όση αυθαιρεσία μπορεί αυτές να συνεπάγονται - και αυτό και μόνον αυτό είναι που επέκρινα, τίποτε άλλο. Και βέβαια, ούτε διανοούμαι να βάλω αριθμούς νεκρών στην παλάντζα, για μένα, είτε σφάξεις 100, είτε σφάξεις 100 εκατομμύρια, ίδιος είσαι. Ωστόσο, θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αριθμοί, και ιδιαίτερα οι φουσκωμένοι, είναι πολύ αποτελεσματικό εργαλείο προπαγάνδας, έτσι; Κι αυτοί στον κατάλογο του Rummel είναι πάρα πολύ βολικοί (για φαντάσου, πάνω - πάνω τα λεγόμενα "κομμουνιστικά" καθεστώτα και πουθενά οι δικτατορίες της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. φιλιά και κέρματα

    Ποια είναι η όμοια και κρυφή παγίδα; Ας ισχυριζόμαστε με επιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. @doctor
    Είναι πλέον γνωστό, πως μαθαίναμε μουφιές στο σχολείο, αλλά σε τέτοιο σημείο… Εντυπωσιακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. jane e: η ψυχανάλυση. με όρους ψυχανάλυσης σκέπτονται και διατύπωνουν γνώμες τύπου απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Πού έγκειται το λάθος τους; - Τη στιγμή ειδικά που δεν φαίνεται να έχουν εξουσία στα χέρια τους ώστε να επηρεάσουν οι θεωρίες τους την πραγματικότητα.
    Δεν ισχύει η ελευθερία λόγου ώστε να εκφράζεται να συμφωνεί και να διαφωνεί καθένας ως θέλει;
    Σε βάλανε κριτή οι Μεγάλοι από τον Άδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Το μόνο που δεν είναι μύθος σχετικά με την χριστιανοσύνη είναι η μυθική περιουσία των "μαγαζιών" της.
    Άγιο όρος, βατικανό, κλπ κλπ.
    Η ορθόδοξη εκκλησία μάλιστα έχει ως hobby την αγιοποίηση των κατακτητών και διωκτών του Ελληνισμού: Κωνσταντίνος, Ελενη.
    Άντε με το καλό και άγιος Hitler.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Ο Hitler εξύμνησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. jane e: να μη με φορτώνεσαι αν δεν ξελιγώνεσαι για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Πωπω, το περίμενα οτι θα το πει κάποιος αυτό και θα αναγκαζόμουν να πω άλλη μία φορά κάτι προφανές.
    Τον αναφέρω ως κατακτητή φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Τι μας λες καλέ, φιλιά και κέρματα; Επέλεξα να φορτωθώ στον πιο πλακατζή και ξύπνιο της παρέας. Πειράζει;
    Ζήτησα την άποψη σου πάνω στις κριτικές τάσεις σου. Θα μου την δώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. synas said...
    @doctor
    Είναι πλέον γνωστό, πως μαθαίναμε μουφιές στο σχολείο, αλλά σε τέτοιο σημείο… Εντυπωσιακό.
    ********

    Το τι έχει ακούσει ο ΝΔ από τους παπάδες για το κρυφό σχολειό δεν περιγράφεται.
    Ας είναι. Η λογική και η επιστημονική έρευνα είναι σαν τον πρωινό ήλιο που διαλύει την ομίχλη του μεσαίωνα:

    http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980830a.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Ασφαλώς είναι μύθος η ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού ακόμη και αν σήμερα σε μερικές περιφέρειες μας δείχνουν οι "επαίοντες" το Κρυφό Σχολειό σε μια σπηλιά στο λόφο (στην περιοχή που ζω και διδάσκω, στην Αργολίδα, υπάρχει μια σπηλιά όπου λειτουργούσε, λένε Κ.Σ., και στο Ναύπλιο υπάρχει επίσης τουλάχιστον ένα Κ.Σ.).
    Και δε χρειάζεται ούτε ο ΝΔ να το αναφέρει για να το πιστέψουμε ούτε η Δομή. Το γράφει ξεκάθαρα η "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών από το 1973. Αλλά κανείς μας δεν κάθισε, όχι να την πιστέψει, αλλά ούτε και να την διαβάσει.
    Με τα παιδιά, τους μαθητές της τάξης μου, όταν τους λέω για τους νεοελληνικούς μας μύθους κάθε χρόνο (και ο άλλος μύθος: Ο Π.Π.Γερμανός που σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης στις 25-3-1821;) δε με πιστεύουν και βάζουμε στοίχημα: όλη η τάξη εναντίον μου. Τότε τους παρουσιάζω την Ιστορία της Εκδοτικής.
    Αλλά αυτό είναι και θέμα κοινής λογικής: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή λειτουργούσε για αιώνες δίπλα στη μύτη του Σουλτάνου, και όχι κρυφά. Τα εκατοντάδες σχολεία σε όλο τον ελληνικό χώρο, στη Μαγνησία και στο Πήλιο, στην Ήπειρο, στα νησία (που λέει κι ο Κάλβος)... Ο Κοραής που από τη Γαλλία συγκέντρωνε χρήματα και τα έστελνε σε δασκάλους και σε σχολεία στον τόπο μας.
    Αλλά, σκεφτείτε και το άλλο: φαντάζεστε επί Τουρκοκρατίας Ελληνόπουλο στα μαύρα μεσάνυχτα να πηγαίνει στο (κρυφό) σχολείο υπό το φως της σελάνας; Εδώ εμείς, όταν ήμασταν μικροί και με δυσκολία κρατιόμασταν ξυπνητοί, για να παρακολουθήσουμε στο ραδιόφωνο το Θέατρο της Τετάρτης ή τον Πράκτορα 055, τις περισσότερες φορές μάλιστα μας έπαιρνε ο Μορφέας με το τρανζιστοράκι ανοιχτό δίπλα στ' αυτί μας (αυτά κάνει η έλλειψη τηλεόρασης), και τα μικρά Ελληνόπουλα το 1750 θα έμεναν ξυπνητά και θα έπαιρναν τους δρόμους για να μάθουν γράμματα;
    Απλώς, το γεγονός ότι κατά την Τουρκοκρατία οι μόνοι που ήξεραν γράμματα στα απομακρυσμένα χωριά ήταν οι παπάδες και στο ιερό της εκκλησίας μάθαιναν αυτά τα λίγα κολυβογράμματα στα ξυπόλητα Ελληνόπουλα, έδωσε την ευκαιρία στην Ελληνική εκκλησία να πλέξει άλλον ένα μύθο για να παραμυθιαζόμαστε εθνικώς.

    Και το χειρότερο είναι πως δε βάζουμε μυαλό. Συντηρούμε, τρεφόμαστε και επινοούμε τέτοιους μύθους για να ζούμε: Η Βίση είναι το ακλόνητο φαβορί, όλες οι εταιρείες στοιχημέτων παίζουν Βίση... Ο Ολυμπιακός θα μεγαλουργήσει φέτος στην Ευρώπη... Η Ελληνική φιλοξενία.. (τέτοια).

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. @Vrennus...απ τη στιγμη που Κινα και Ρωσια εχουν μεγαλους πληθυσμους ειναι
    λογικο να ειναι στις πρωτες θεσεις...


    Εκει που οι αριθμοι ευημερούν
    οι Γενοκτονίες ανθούν...




    Malthus might agree...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Οι παπάδες και η εκκλησία κάνουν τη δουλειά τους! Εμείς τι κάνουμε, όμως; Και όχι μόνο κατασκευάζουν μύθους, αλλά -όπως γνωρίζουμε όλοι πια- κρύβουν και την αλήθεια.
    Παράδειγμα: ενώ μαθαίναμε στα σχολεία μας -και όλοι θυμόμαστε (βλέπετε, μερικά πράγματα παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο που μένουν πυρωμένα στη μνήμη μας) τον καλόγερο Τέτζελ να μοιράζει (πουλάει) συγχωροχάρτια, κανένας δεν μας είπε για τα συγχωροχάρτια που με τον ίδιο τρόπο μοιράζονταν από την Ανατολική Εκκλησία, τους πατριάρχες και τους άλλους προκαθήμενους της δικής μας εκκλησίας. Στο 1ο και 2ο τεύχος του περιοδικού ΙΣΤΟΡΙΚΑ της Μέλισσας υπάρχει η περίφημη πια μελέτη του Φίλιππου Ηλιού με τον έξυπνο τίτλο "Τύφλωσον, Κύριε, τον λαόν Σου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Ένα must βιβλίο για την αποδόμηση του μύθου:

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΚΗΣ
    ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ
    ΕΙΔΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ
    ΣΧΗΜΑ: 14X20.5
    ISBN: 960-05-0770-8
    ΤΙΜΗ: 8 ΕΥΡΩ.

    Στη νεότερη ελληνική ιστορία, αυτή είναι η πρώτη φορά που το θέμα του κρυφού σχολειού γίνεται αντικείμενο ειδικής μονογραφίας. Για πρώτη φορά ένας ειδικός μελετητής της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην Tουρκοκρατία εξετάζει συστηματικά το θέμα του κατά πόσον λειτούργησαν κρυφά ελληνικά σχολεία στην περίοδο αυτή και καταλήγει σε αρνητικό συμπέρασμα. O Aλκης Aγγέλου πιστεύει ότι το κρυφό σχολειό είναι ένας μύθος που διαπέρασε, όπως και τόσοι άλλοι, την κοινή παράδοση και αποδεικνύει ότι η αυστηρή επιστημονική έρευνα συντελεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση ορθής ιστορικής συνείδησης.

    http://www.hestia.gr/estia_books.asp?titlos=1%2D10%2D295

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. el-bard

    Μπράβο!

    Όχι στους μύθους.

    Όχι στον πελαργό που φέρνει τα παιδάκια. Ναι στην σεξουαλική διαπαιδαγώγιση των παιδιών μας.

    Εγώ είπα στην κόρη μου που είναι 3 ετών ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει και πιστέψτε με δεν ξενέρωσε καθόλου!

    Η αλήθεια είναι άχρωμη, άγευστη, άοσμη αλλά ΚΑΘΑΡΗ.

    Δεν βρωμάει όπως το ψέμα.

    Είπα σε κάποιους για την σφαγή της Τριπολιτσάς και μου είπαν ότι κακώς έχω την ελληνική υπηκόοτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Γονείς, Κηδεμόνες και λοιποί
    Πάρτε την κατάσταση της παιδείας στα χέρια σας και επαναστατήστε: να αναρωτιέστε συνεχώς, να ρωτάτε, να επιμένετε να μάθετε, να αμφιβάλλετε. Μην εγκαταλείπετε τα παιδιά σας στα σχολεία, στα φροντιστήρια, στα ινστιτούτα, στους καθηγητές που μπαινοβγαίνουν και χρυσοπληρώνονται στο σπίτι σας κάνοντας τα γνωστά ιδιαίτερα. Δώστε την παιδεία, που χρειάζονται τα παιδιά σας, ΕΣΕΙΣ. Αφήστε, προς το παρόν, στους δασκάλους μόνο την εκπαίδευση.
    ΕΣΕΙΣ είστε η παιδεία και το παράδειγμα (άλλο ΠΑΙΔΕΙΑ, άλλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ).
    Όσοι είστε νέοι και αντέχετε, ξεκινήστε την επανάσταση. Σας μιλά ένας εκπαιδευτικός που αναλώνει τη ζωή του στα θέματα αυτά κι έχει καταλάβει πολλά. Και προσπαθεί να μάθει πολλά ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. -> el-bard

    "..φαντάζεστε επί Τουρκοκρατίας Ελληνόπουλο στα μαύρα μεσάνυχτα να πηγαίνει στο (κρυφό) σχολείο υπό το φως της σελάνας; Εδώ εμείς, όταν ήμασταν μικροί..."

    Μεγάλη ιστορική ανακρίβεια επιδικνύει ο κύριος Ελ-Βάρδος να νομίζει ότι η ζωή, οι επιθυμίες του σαν παιδί ήταν ίδιες με εκείνη των Ελληνόπουλων της Τουρκοκρατίας.

    "Με τα παιδιά, τους μαθητές της τάξης μου, όταν τους λέω για τους νεοελληνικούς μας μύθους"

    Μόνο στο μύθο του κρυφού σχολειού μείνατε κύριε δάσκαλε;

    Δεν τους διαλύσατε τον μύθο του Ζαλόγγου, τον μύθο του καλόγερου
    Σαμουήλ, το μύθο της σφαγής της Χίου, τον μύθο των πυρπολικών του Κανάρη, τον μύθο της Εξόδου του Μεσσολογίου, τον μύθο στο Αρκάδι.

    Κρίμα που κατάντησες τέτοιος δάσκαλος και περηφανεύεσαι για τα μεγαλουργήματά σου στα παιδάκια.

    Να γιατί οι φανατίλα μαρξιστές κάποτε εκτελούσαν γιατρούς, δάσκαλους και παπάδες.

    Για να μην λέγεται η αλήθεια, για να αντικαταστήσουν τους μορφωμένους της Ελλάδας με κάτι αντιέλληνες πιονέρους σαν του λόγου σου.

    Παρακαλώ.
    Η ευχαρίστηση όλη δική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.