Τρίτη, Μαΐου 30, 2006

Συζήτηση για τα ΑΕΙ

Πήρα το εξής email και το αναδημοσιεύω ως έχει:

Νικο Δημου καλημερα,

Ειμαι φοιτητης στη Θεσσαλονικη, και τις τελευταιες βδομαδες κατι εχει αρχισει να κινειται μεσα στα πανεπιστημια. Αφορμη και στοχος ειναι το νομοσχεδιο που θα κατεβει προς ψηφιση μεσα του Ιουλη-οπως παντα νομοσχεδιο για την παιδεια κατεβαινει στο θερινο,χτυπημενο απο την καλοκαιρινη ραστωνη και τα μπανια λαου και βουλευτων, τμημα της Βουλης. Η πρωτοτυπια βεβαια του συγκεκριμενου νομοσχεδιου ειναι οτι ενω φερνει πολυ σοβαρες και βασικες αλλαγες στη λειτουργια των πανεπιστημιακων ιδρυματων, δεν προηγηθηκε κανενος ειδους συζητηση με τους αμεσα ενδιαφερομενους και γνωστες των προβληματων: καθηγητες,μελη ΔΕΠ, φοιτητες.

Αποτελεσμα: οι φοιτητες αρχισαν να ξυπνανε. Με ψηφισματα περα απο κομματα και συμμαχιες, 200+ σχολες (απο τις 360 σε ολη την χωρα) σημερα τελουν υπο καταληψη. Ανεξαρτητοι φοιτητες ζωντανευουν τα πανεπιστημια και διαμαρτυρονται, ενω καποιοι αρχιζουν να μιλανε ακομα και για φοιτητικο κινημα.

Απεναντι μας βεβαια πρωτα απ' ολα τα μεσα ενημερωσης. Κανεις δεν αναμεταδιδει τιποτε. Δεκαδες χιλιαδες φοιτητες στις καταληψεις, και στα δελτια να παιζει η καταληψη στα γραφεια του ΠΑΟΚ. Πανω απο 10000 φοιτητες στην Αθηνα την Πεμπτη διαδηλωναν, ουτε κουβεντα στην ΕΡΤ. Το καλυτερο βεβαια πρεπει να εγινε στο τμημα μας: θυληκη δημοσιογραφος απο το MEGA, ήρθε, είδε, και ενικησε: μας δηλωσε οτι δεν συμφωνει με τις αποψεις μας(!), δεν τις προβαλει(!) και το μονο που θελει να μαθει ειναι τι γινεται με την εξεταστικη(!).

Μιας και απ' οτι θυμαμαι δεν εχεις κανει καποιο post για την παιδεια(αν και τα σεντονια με τις επιστολες αναγνωστων περι παιδειας στις πισω σελιδες του RAM δεν δυσκολα ξεχνιουνται), θα σου ειμασταν υποχρεοι αν ανοιγες καποιο θεμα. Δεν ξερω αν θα συμφωνησεις με τις αποψεις μας, αν θα μας υποστηριξεις ή οχι, αλλα οποιδηποτε αναφορα θα εδινε την ευκαιρια σε πολυ κοσμο να μαθει οτι στα πανεπιστημια εχει αρχισει να διαμορφωνεται μια κινηματικη δυναμικη, οτι τα πολυτεχνεια βραζουν, οτι ΠΚΣ,ΔΑΠ,ΠΑΣΠ καταψηφιστηκαν και ανενταχτοι φοιτητες προσπαθουν επιτελουν να ακουστουν, να αποκτησουν και αυτοι λογο για το μελλον τους και το μελλον της Δημοσιας Εκπαιδευσης. Το Διαδικτυο ειναι το μονο μας μεσο και οπως εχεις πει και ο ιδιος, το blog σου(αν και βεβαια εχει αλλαξει καπως χαρακτηρα) εχει μεγαλυτερη απηχηση απο τις περισσοτερες εφημεριδες. Αργα ή γρηγορα θα ακουστουμε, με τον ενα ή τον αλλο τροπο. Ελπιζω να μας βοηθησεις.

Με αγωνιστικους χαιρετισμους στον Γατο Don,

Οι θεσεις μας, εδω : http://genesis.ee.auth.gr/student/apofaseis/2005-2006/Apofasi_23-5-06.pdf

Διαβάστε τις θέσεις των φοιτητών – και ας τις συζητήσουμε. Δηλώνω, προκαταβολικά ότι διαφωνώ σχεδόν με όλες (εκτός από αυτές που ζητάνε περισσότερη και καλύτερη χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ). Θεωρώ την λεγόμενη «δωρεάν» παιδεία σκέτη απάτη (και λαϊκισμό) και είμαι υπέρ του να πληρώνουν όλοι – εκτός από τους μη-έχοντες και τους διαπρέποντες. (Αλλιώς και οι φτωχοί, μέσω των φόρων, πληρώνουν για τους πλούσιους). Τα υπόλοιπα στην συζήτηση.

328 σχόλια:

  1. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Παραλογισμος των Καταληψεων
    Απο e-rooster....

    για να καταληφθούμε καλυτερα
    τι παιζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα... Λόγου του χώρου εργασίας με αγγίζει λίγο παραπάνω αυτό το post. Θε επιστρέψω σε λίγο όταν μειωθεί η δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι συνδικαλίζοντες φοιτητές που "παλεύουν" για τα δικαιώματά τους και "μάχονται" για μια καλύτερη παιδεία.

    Όποιος βρεθεί ποτέ σε συνέλευση φοιτητών -στις οποίες συμμετέχει πάντα ένα ελάχιστο μέρος του συνόλου- ...θα καταλάβει πολλά.

    Ίσως είναι λίγο άδικο για κάποιους (ελάχιστους) αλλά... "κοντά στα ξερά καίγονται δυστυχώς, και μερικά χλωρά"

    Δεν θυμάμαι καλά, πως το έλεγε ο κύριος Κόυνερ του Μπρεχτ : "...βλέποντας τη στάση σου και τον τρόπο που τα λες, έπαψα να ενδιαφέρομαι για αυτά που λες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε αυτο που διαφωνω
    ειναι το οριο φοιτησης

    Μπορει κατι να του τυχε
    στη ζωη του ανθρωπου...

    Δεν ειναι ολοι αιωνιοι
    φοιτητες...

    Επιπλεον,δεν ζηταμε
    σπουδες για ολες
    τις ηλικιες;;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με ενοχλεί ο όγκος μαθημάτων μέχρι το Λύκειο που πρεπει οι δύστυχοι μαθητες να παπαγαλίζουν, που δεν έχουν χρόνο όχι για αθλητισμό που τους είναι τόσο απαραίτητος αλλά ούτε για μια βόλτα.

    Με ενοχλεί ο τρόπος εισαγωγής που δημιουργει αίσθηση υπεροχής και συμπλέγματα κατωτερότητας.

    Με ενοχλεί που δεν ανταμοίβεται ο κόπος όσων έχουν κοπιάσει για ένα πτυχείο.

    Με ενοχλεί θέλω τα παιδιά μου να σπουδάσουν γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να βρουν μια όποια δουλειά.

    Με ενοχλεί ότι όταν σπουδάσουν τα παιδιά μου θα θεωρούμαι ανώτερη κοινωνικά από τη διπλανή οικογένεια που δεν σπούδασαν τα παιδιά της αλλά είναι μάγειρας ο γιος της.

    Με ενοχλεί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και δεν θέλουμε να φτιάξουμε τα πανεπιστήμια γιατί τόσο εμπόριο (ενοίκια, φροντιστήρια κλπ.) τι θα γίνουν.

    Με ενοχλεί που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι άξιοι πτυχιούχοι.

    Με ενοχλεί που υπάρχουν ανάξιοι καρεκλοκένταυροι πτυχιούχοι υπόλογοι πολιτικών κομμάτων.

    Με ενοχλεί που οι καταλήψεις γίνονται μόνο αυτόν τον καιρό που πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και όχι νωρίτερα.

    Με ενοχλεί που τα πανεπιστήμια είναι χώροι ντροπής από την βρωμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι οι φοιτητές ενδιαφέρονται για τους νόμους που ισχύουν στο χώρο όπου δραστηριοποιούνται κι ότι εκφράζουν τυχόν διαφωνίες τους. Το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που επαγγέλονται "φοιτητές" - αυτούς πιστεύω ότι θίγουν περισσότερο οι επερχόμενες αλλαγές.

    Τα πανεπιστήμια πρέπει ν' αξιολογούνται αντικειμενικά κι αυτό είναι κάτι που ήδη γίνεται σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών (όταν πληρώνεις δίδακτρα μάλλον μπορείς να κρίνεις αυτούς που σε διδάσκουν), αλλά θ' αργήσει να εφαρμοστεί στα προπτυχιακά - περισσότερος κόσμος = περισσότερα έσοδα.

    Η πληρωμή των συγγραμμάτων μπορεί ν' αποφέρει σημαντικά έσοδα στα ιδρύματα - η δίκαιη κατανομή τους στους τομείς που τα χρειάζονται παραμένει αμφίβολη, με ή χωρίς manager. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι φοιτητές θα πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο μεταξύ τους - ν' αγοράζουν μεταχειρισμένα βιβλία, να δανείζονται και να βγάζουν φωτοτυπίες, πράγματα που ήδη κάνουν και τώρα για βιβλία που εξαντλούνται.

    Όσο για τις μεταγραφές, αυτές έχουν σκοπό να διευκολύνουν άπορους, πολύτεκνους και ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν βλέπω λόγο για να καταργηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πολυτεχνείο Κρήτης, του οποίου είμαι φοιτητής, τέλει υπό κατάληψη από τα τέλει του Μαρτίου. Πάντα πρωτοπορούμε στους αγώνες! Έχουμε χάσει ήδη το εξάμηνο μας.
    Ο νόμος δεν νομίζω να περάσει. Είναι παράλογος πέρα για πέρα. Η όποια κυβέρνηση επιχειρήσει κάτι τέτοιο επιχειρεί κάτι παραπάνω από πολιτική και εκλογική αυτοκτονία.
    Για το παράλογο του νομοσχεδίου συμφωνούν τόσο οι φοιτητές όσο και οι περισσότεροι από τους καθηγητές.
    Στην σχολή μου υπάρχουν βιβλία που κοστίζουν 130 Ευρω. Κατά μέσο όρο το κόστος του κάθε βιβλίου φτάνει τα 60 Ευρω. Κάθε εξάμηνο είναι 6 περίπου βιβλία. Πόσοι γονείς σήμερα μπορούν να πληρώσουν τόσα χρήματα επιπλέον των όσων πληρώνουν;
    Και τι θα γίνει με την εφαρμογή του. Θα ισχύουν οι ρυθμίσεις μόνο για τους καινούριους φοιτητές ή και για εμάς που είμαστε ήδη στα πανεπιστήμια; Αν εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή, η ρύθμιση να δίνεις 4 φορές το μάθημα και να σε πετάνε έξω από τη σχολή αν δεν καταφέρεις να το περάσεις, στο τμήμα μου θα πρέπει να φύγει αυτομάτως το 90% των φοιτητών. Μεταξύ των οποίων και εγώ!
    Μόνη λύση είναι όλες οι παρατάξεις να αγωνιστούν μαζί για το κοινό καλό, και να πάψουν να αντιδικούν πολλές φορές παρά την συμφωνία τους.
    ΝΔ ποιος και κυρίως πως καθορίζει τους μη έχοντες;
    Στη χώρα του μέσου και του «γνωστού στο υπουργείο» δεν είναι παρακινδυνευμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να προσθέσω ότι εν πολιτεύομαι με καμία παράταξη και ότι δεν έχω ψηφίσει καμία παράταξη. Μιλάω από τη σκοπιά του απλού φοιτητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1) Δωρεάν Παιδεία δεν υπάρχει σήμερα. Όταν σπουδάζεις σε ένα πανεπιστήμιο σε άλλη πόλη, επιβαρύνεις τους γονείς σου με χίλια δυο έξοδα. Το ότι δεν υπάρχουν δίδακτρα δεν σημαίνει ότι οι φτωχοί σπουδάζουν απρόσκοπτα. Η διαμονή, η σίτιση, τα καθημερινά έξοδα δεν τα λαμβάνουμε υπόψη;

    «Δωρεάν Παιδεία» σημαίνει παιδεία προσβάσιμη σε όλα τα στρώματα, που σημαίνει δημιουργία συνθηκών – όχι απουσία διδάκτρων.

    2) Τι σημαίνει δωρεάν συγγράμματα; Σημαίνει διαπλεκόμενα (πλακάκια ο καθηγητής με τον εκδοτικό Οίκο, που έχει ξαφνικά σίγουρη πελατεία για κάποιους τίτλους). Σημαίνει και στασιμότητα στην ύλη. Έξω τα περισσότερα βιβλία είναι στα αγγλικά. Γιατί; Μα… η γνώση τρέχει γρηγορότερα από τις μεταφράσεις! Εδώ δεν είναι καν βιβλία των γκουρού – είναι παρωχημένα βιβλία των καθηγητών τους! Αυτό θέλουν να προασπίσουν οι μαθητές; Το κατάλαβαν καλά;

    Προτείνω:
    - μείωση του αριθμού φοιτητών. Η χώρα δεν αντέχει τόσους «επιστήμονες».
    - καλύτερη κοινωνική πολιτική (το να μην βγάλεις πανεπιστήμιο δεν είναι στίγμα) και προώθηση επαγγελματικών λυκείων και σχολών. Σωστών τεχνικών σχολών.
    - θέσπιση φοιτητικών δανείων με το κράτος εγγυητή (ας επωμιστεί κάποιες ουσιαστικές ευθύνες απέναντι στον πολίτη)
    - κατάργηση εξεταστικής. Ποτέ δεν κατάλαβα πως το διάβασμα για 15 ημέρες κάθε εξάμηνο κάνει κάποιον επιστήμονα. Τον εαυτό του κοροϊδεύει...
    - επαναξιολόγηση των καθηγητών. Έχουν συγγράμματα; Δημοσιεύσεις; Παρήγαγαν έρευνα; Πόσο διαθέσιμοι είναι στους φοιτητές;
    - κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, στο πανεπιστήμιο του 2006 θα επιβάλλεται να διδάσκονται τα καλύτερα βιβλία του 2005 – πέραν μερικών all times classics. Όχι βιβλία του 1985 κάποιου επιστήμονα που δεν ξέρει η μάνα του και δεν θυμάται ο καθηγητής του.


    Μπορεί να επανέλθω… thanks για το ευχάριστο διάλειμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΥΓ. Το πρόβλημα των βιβλίων της ύλης που ΔΕΝ θα δίνονται πλέον δωρεάν, μειώνεται, φυσικά, με ενημερωμένες βιβλιοθήκες και περιορισμό του αριθμού των φοιτητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κανείς δεν ξέρει ότι σε άλλες χωρες που έχουν προοδεύσει στον τομέα της παιδείας (και όχι μόνο) ισχύουν περίπου αντίστοιχοι νόμοι με αυτούς που πάνε να περάσουν τώρα?
    Αυτό, των φοιτητων μας, δεν τους λέει κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η πιο απαραίτητη αλλαγή που επιβάλλεται να γίνει ΑΜΕΣΩΣ (διαβάζοντας από το κείμενο των θέσεων των φοιτητών) είναι:

    "Ανοιχτή πρόσβαση στο καμαράκι του συλλόγου και χρήση του φωτοτυπικού από τους φοιτητές".

    Αγωνιστείτε για δωρεάν photocopies
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @debby Άλλο παιδεία και άλλο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο είναι εξειδίκευση.

    Διαβάστε και εδώ: http://www.enotiki.tuc.gr/
    Δεν συμφωνώ με το 95% των απόψεων αλλά σε μερικά πράγματα λένε αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. KOITAΞΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
    ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ...

    ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ
    ΜΕ ΤΗΝ ΔΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
    ΦΟΙΤΗΣΗ;;...

    (για οσες σχολες χωρις
    εργαστηρια..θεωρητικες)

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ
    ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ..


    Η ΜΗΠΩΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ
    ΟΤΙ Ο ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΣ
    ΔΡΟΜΟΣ
    ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ
    ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.........

    αυτο το εναντιον στην
    αξιολογηση,που λενε..
    αντε να το πεις
    στην Ευρωπη να γελασουνε............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. To θέμα με αφορα...και η ιατρικη κρητης είναι κλειστη...

    Στις γενικες συνελευσεις δεν μιλάω διοτι πρωτον δεν θα ακουστω μεσα στο πληθος και δευτερον οι ανθρωποι δεν ξέρουν να κάνουν διάλογο.

    Αυτη τη φορα ( την παρασκευη ) ομως έκανα μια εξαιρεση διοτι είχα βγει απο τα ρουχα μου με αυτα που άκουγα.

    -Για εμενα όλοι αυτοι που βγαινουν και φωνάζουν με ύφος τσε γκεβαρα και γένια 1000 ημερων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ.Δεν είναι αριστεροι,τσαμπα μαγκια πουλανε....Δεν είναι αριστερος ένας που χρησιμοποιει ξυλινη γλώσσα,είναι δογματικος και κυριως χρησιμοποιει το συναισθημα για να πεισει ( συνθηματα,βρισιες ) ...Αν πάτε μέσα σε μια γενικη συνελευση θα δειτε οτι λειπει ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.Ειναι κυριως συνελευση εντυπωσεων.

    -Κατι πολυ σημαντικο.Οι πιο πολλοι που φωνάζουν δεν εχουν διαβάσει το νομοσχεδιο!!!

    -Ακουγα σαν καραμέλα συνεχως οτι θέλουμε δημόσια παιδεια..ΑΛΛΑ δεν άκουσα απο κανεναν αν θέλει ΣΩΣΤΗ παιδεια.Το θέμα δεν είναι αν η παιδεια είναι δημόσια μονο αλλα αν είναι σωστη,και σωστη δεν είναι.Κατα τη γνώμη μου αν οι ιδωτικη πρωτοβουλια μπει στο παιχνιδι τα πραγματα θα αλλαξουν προς το καλυτερο ( ανταγωνισμος )

    -Εγω συμμορφωνομαι με την αποφαση της γενικης συνελευσης και δεν πάω στις κλινικες στο νοσοκομειο ( αν και θα μπορουσα να πηγαινω ) διοτι σεβομαι τις αποφάσεις ( αν και η δημοκρατια πολλες φορες είναι η καταπιεση των πολλων έναντι των λίγων )

    -Και εγω συμφωνω σχεδον με όλες τις αποψεις του νομοσχεδιου,όχι γιατι ανηκω σε καμια πλουσια κοινωνικη τάξη αλλα γιατι με βάση την απλη λογικη είναι για το καλο της παιδειας

    -Το έχετε πει και εσεις και ο Πασχος Μανδραβέλης οτι η σύγχρονη λεγόμενη αριστερα πάσχει απο έναν Παβλοφισμο......Αν ακουσει τις λέξεις :ιδιωτικο,ή αμερικάνικο,ή καπιταλισμο αντιδρα σαν το διαβολο με το λιβάνι........Δεν κοιτα την προοδο αλλα μενει στις δογματικες της αγκυλώσεις,με συνεπεια οι συνθηκες να γινονται ακομα χειρότερες για το φτωχο λαο που δηθεν υπερασπιζεται

    -Θα διαφωνησω με το φίλο,όχι δεν κινητοποιουνται ανεξάρτητοι φοιτητες,μονο ανεξάρτητοι δεν είναι!

    -Λοιπον για εμενα υπάρχει μεγάλο θεμα.Και γιατι αποσιωπηται απο τα καναλια αλλα και πως εχουμε φτάσει τόσες σχολες να τελουν υπο καταληψη με ενα νομο που κατα τη γνωμη μου ( φυσικα με κάποιες αλλαγες ) θα κάνει καλο στην παιδεια.Οι συγχρονοι νεοι πάσχουν απο έλλειψη ορθολογισμου,αγονται και φέρονται ,καθως επισης πολλοι απο αυτους κάνουν και προωρες διακοπες ( για να μην νομιζεται οτι όλοι όσοι ψήφισαν υπερ της καταληψης το κάνουν απο ιδεολογια,ο καθενας με τα συμφεροντα του )

    -Τελος ένα συμπερασμα....ο καθενας ,και ειδικα οταν είναι νέος, θελει να επαναστατησει,να τα βάλει με το συστημα.....αλλα θα προτεινω πρωτου μου το παιξει επαναστατης αναμασωντας τα ιδια και τα ιδια, να ξεκινησει μια επανασταση εκ των έσω,να μάθει πρωτα να σκεφτεται και να αμφισβητει,και χωρις ταμπου και παβλοφισμους να δει τι είναι καλυτερο για αυτη τη χωρα,,,για άλλη μια φορα ζητω ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. half-blood_phoenix said...
    @debby Άλλο παιδεία και άλλο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο είναι εξειδίκευση.

    Δεν είναι το πανεπιστήμιο μια μορφή παιδείας και αυτή?

    Συγνώμη αλλά εγώ τουλάχιστον θεωρώ ότι παιδεία είναι όλα. Μέσα και τα πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα βιβλία θα έπρεπε να υπάρχουν σε έκδοση cds-dvds με μηδενικό κόστος και δωρεάν διάθεση στους φοιτητές.Μόνο τα έντυπα θα πρότεινα να έχουν χρέωση (κόστος χαρτιού).Κατα τα άλλα συμφωνώ με το ΝΔ.Επίσης συμφωνώ ότι ο χρόνος σπουδών πρέπει να είναι πιο ευέλικτος.Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος είναι δικαιολογημένος να παρατείνει τις σπουδές του (θάνατος, ασθένεια, εγκυημοσύνη κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι αργόμισθοι, κρατικοδίαιτοί καθηγητές των δημόσιων ΑΕΙ που απομυζούν τις επιδοτήσεις της Ε.Ε., μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι..Έβαλαν μπροστά τους φοιτητές να παλεύουν για την εξακολούθηση της δικής τους ραστώνης...Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται ένας φοιτητής να είναι εναντίον των μη κρατικων πανεπιστημίων και της αξιολόγησης!Σε τι θα θίγει αυτό τους φοιτητές??Αντίθετα, βγάζει τους καθηγητές από τους δημοσιοϋπαλληλικούς ρυθμούς τους...Πήγα την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα επιστημονικό συνέδριο στο Πάντειο, όπου όλοι ανεξαιρετώς οι καθηγητές εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξη τους στον...δίκαιο αγώνα των φοιτητών-συνδικαλιστών...Αηδίασα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει κάτι να γίνει για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια. Το κακό με τις καταλήψεις είναι ότι έχουνε κάνει 10 διαφορετικά θέματα ένα! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εγώ που συμφωνώ μαζί τους σε 2 αλλά όχι στα υπόλοιπα να μη ξέρω τι να κάνω. Το πιο σοβαρό είναι ότι βγήκαν αυτές οι αποφάσεις χωρίς να προηγηθεί κανενός είδους συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και γνώστες των προβλημάτων: καθηγητές, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές. Έτσι θα μπορούσε να βρεθούν πολύ καλύτερες λύσεις. Είμαι κάθετος επίσης στο θέμα του άσυλου. Να μην αλλάξει τίποτα. Η λύση μπορεί να βρεθεί από μέσα από τα πανεπιστήμια. Θα επανέλθω αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @isisdoros

    Σχετικα με τον χρόνο σπουδων υπάρχουν παραθυρα για τετοιες καταστασεις,δηλαδη για κάποιον που δουλευει παρατεινεται αρκετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Α, ναι ξέχασα... Δε μπορώ να ακούω κανένα από τους καθηγητάδες των σχολών να μου μιλάει για δωρεάν παιδεία... Ξέρετε, αυτοί που άρχισαν να μετατρέπουν τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε επί πληρωμή, εδώ και 10 χρόνια... και θέλουν να τα κάνουν έτσι σχεδόν όλα... Ουστ υποκριτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. επαναξιολόγηση των καθηγητών. Έχουν συγγράμματα; Δημοσιεύσεις; Παρήγαγαν έρευνα; Πόσο διαθέσιμοι είναι στους φοιτητές;

    Θα πρέπει πρώτα να γίνει κάτι κατανοητό. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι ερευνητικά ιδρύματα. Είναι πρωτίστως σχολεία. Η μέριμνα για έρευνα είναι μεν νομοθετημένη, αλλά κακώς. Η έρευνα πρέπει να γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε ιδρύματα ειδικά γι' αυτό το σκοπό.

    Το να εφαρμόζονται τέτοια κριτήρια εντός των Πανεπιστημίων (με projects από Ε.Ε. ή Πυθαγόρηδες ή Αρχιμήδηδες) είναι τραγέλαφος. Αφού όλοι γνωρίζουν πως το καλύτερο που μπορεί να επιδιώξει ένα ντοκτοράς στην Ελλάδα είναι να γίνει ΔΕΠ σε κάποιο ΑΕΙ και μετά να κάαααθεται. Φαύλος κύκλος.

    Τι κι αν οι ΔΕΠ έχουν δημοσιεύσεις σε περιοδικά με πολλούς πολλούς πόντους; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Δεν ξέρουμε πως γίνονται οι δημοσιεύσεις; Θα ανοίξω το στόμα μου και θα γελάσει και η παρδαλή κατσίκα. Γι' αυτό, και καλά κάνουν, όταν πάει για κρίση μέλος ΔΕΠ δεν του ζητάνε να δώσει ότι σκουπίδι έχει δημοσιεύσει (κι ας έχει πολλά citations -αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχει πολλούς κολλητούς) αλλά του ζητάν να καταθέτει τις τρεις - τέσσερις που ο ίδιος θεωρεί καλύτερες.

    Είναι πολλά ΔΕΠ που είναι χαρισματικοί δάσκαλοι. Είναι και πολλοί που δεν μπορούν να σταθούν μέσα στην αίθουσα.

    Η λύση είναι μια. Μερική απαξίωση των ΔΕΠ με κόψιμο προνομίων, κόψιμο tenure track κλπ. Να τους γίνει φανερό πως είναι δασκαλάκοι της δεκάρας και τίποτε άλλο. Τα δυνατά μυαλά και τα λεφτά στην έρευνα, που δεν θα ήταν κακό να συστεγαστούν αρχικά με τα Πανεπιστήμια, αλλά να μην έχουν κανένα πάρε δώσε. Η έρευνα να είναι 20% βασική (χωρίς βασική έρευνα δεν υπάρχει βάθος και όλα είναι προσωρινά) και 80% εφαρμοσμένη σε τομείς που πονάει η ελληνική οικονομία.

    Ας γίνουν πρώτα αυτά και μετά ζητάμε τα ρέστα απ' τους φοιτητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @takis vasilopoulos
    Εξαιρετικό κομμάτι, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...Οι φοιτητές-συνδικαλιστές( και τους αποκαλώ έτσι, γιατί πράγματι δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των φοιτητών, κομματικά υποκινούμενοι είναι)έχουν την ψευδαίσθηση πως επαναστατούν ενάντια στο σύστημα...Δεν καταλαβαίνουν όμως πως "αγωνιζόμενοι" για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, εκφράζουν τον χειρότερο συντηρητισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και κάτι άλλο,η καταληψη είναι μια μορφη φασισμου....Σε εμας,την ιατρικη,υπάρχουν πάρα πολλοι μεταπτυχιακοι φοιτητες,παρα πολλα εργαστηρια και πειραματόζωα.Με φασιστικες διαδικασιες απαγορευουμε και ενοχλουμε κάποιους

    Αλλα στην ιατρικη ειδικα απο την καταληψη ένας καταπιεζεται ,το 6 ετος,που θα αναγκαστει να ορκιστει πολυ αργοτερα με αποτελεσμα να χάσει πολλα χρονια αναμονης για την ειδικοτητα

    Ο φασισμος της πλειοψηφειας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τόσο το e-mail όσο και το pdf είναι γραμμένα με ελληνικά παιδιού 6ης δημοτικού. Μήπως κύριοι φοιτητές θα πρέπει να μάθετε πρώτα να συντάσεται ένα κείμενο που να διαβάζεται και μετά να "αγωνίζεστε" για κεκτημένα δικαιώματα που οι μόνοι που ευθύνεστε για για το ότι θα τα χάσετε είστε εσείς?

    Έκτός από τα αιτήματα του ασύλου και των χρηματοδωτήσεων όλα τα άλλα είναι απαράδεκτα. Και πιστεύω πως πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις ακόμα αυστηρότερα μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και κάτι άλλο: είμαι υπέρ της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για απρόσκοπτες και ποιοτικές σπουδές, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αλλά είμαι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είχα ακούσει – και αναφέρει και στο παλιό μπλογκ – για σύνδεση έρευνας και παραγωγής σε τέτοιο βαθμό, που κάποιο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ, έδινε πτυχίο MOTOROLA. Φυσικά είμαι κατά!

    Στον φίλο που λέει ότι η έρευνα γίνεται έξω από τα πανεπιστήμια και στα κέντρα ερευνών, να πω ότι στο δικό μου υπήρχε συνεργασία.

    Ξέρεις τι θα πει να βγάζει μια ομάδα ερευνητών βιβλίο πάνω σε ένα θέμα και να έρχονται να σε διδάξουν πάνω σ’ αυτό; Και, όλο ειλικρίνεια, να δείχνουν μερικά παραδείγματα και να περιμένουν ιδέες, κριτική, επισημάνσεις; Να μιλάς και να κρατάνε αυτοί σημειώσεις;

    Και οι καθηγητές, φυσικά, συμμετείχαν σε προγράμματα ερευνών – κάτι που καθόριζε και το τι διδάσκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτά που λες debby μου τα πρόστυχα δηλαδή "και τα πανεπιστήμια μέσα" και οι βρύσες από τα προαύλια (βλέπεις που βάζουν τα παιδιά να πίνουν σαν τους σκύλους...) και πόσες πόρτες έχετε στο σπίτι να πολλαπλασιάσουμε να βρούμε τα πόμολα, να γίνουν πράξη. Όχι μόνο βιτριολικές ανακατατάξεις σοδόμων και στο χρώμα τα ειδωλόθυτα...στην πράξη!

    Σε τι χρειάζεται η αυγή αν δε γυρίζει πια η Γη. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις debby μου. Το ζήτημα της Παιδείας είναι εκπαιδευτικό ζήτημα debby μου. Και ο Θεούλης θέλει να είμαστε καλοί και να παίρνουμε δωρεάν debby μου. Εμένα debby μου η κοπέλα μου πέθανε. Πανσπουδαστική...Ρήγας...Η Παιδεία μού την αφαίρεσε, και είναι ο πόνος μου τεράστιος και μεγάλος.

    Μου την υπενθύμισες και με συγκίνησες γιατί κι εγώ το πιστεύω ότι και τα πανεπιστήμια είναι μέσα, δηλαδή στην έννοια της Παιδείας. Υπεισέρχονται αφθορμήτως αρκεί η ευκαιρία να δωθεί. Να υπάρξει αξιοκρατία debby μου. Να γίνουμε στον Θάνατο και στην Παιδεία ίσοι. Την αγαπούσα, μη νομίζεις...

    Σοκολατάκι debby μου; Εδώ θα τα αφήσω, στο καρεκλοκένταυρο τραπεζάκι, να πάρεις. Ωραίος καιρός debby μου. Τι άλλα νέα λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ααααα...ξεχασα!!!!

    Πριν λίγες μέρες στο αμφιθέατρο μας μίλησε ο Τσομσκυ.......και τα μυαλα των δικών μας << επαναστατων >> πηραν ακομα πιο πολυ αερα......Με τον Τσομσκυ στο πλευρο ποιος τους πιανει τωρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η πολυ αγαπητη παραγραφος μας θυμιζει τον υπεροχο σαββοπουλο,ειδικα το η πλατεια ήταν γεμάτη....

    Και εγω θα ήθελα σημερα << η πλατεια να είναι γεμάτη >> αλλα όχι απο απομιμησεις αριστερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ειναι λυπηρό να βλέπεις τέτοιο επίπεδο σε φοιτητές.Το στύλ δε θυμίζει εργατοπατέρες.

    Το πιό σημαντικό ζήτημα που είναι η υποχρέωση του ενός και μόνο συγγράμματος δεν το θίγουνε καθόλου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δωρεάν Παιδεία;
    Τί ισχύει άραγε στην Ευρώπη;
    Θα παρακαλούσα όσους γνωρίζουν να μάς ενημερώσουν για το καθεστώς της Πανεπιστημιακής Παιδείας στην Αγγλία, την Γαλλία ή την Γερμανία.

    Ευχαριστώ θερμώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Να πω κάτι για τη βοήθεια αυτού του μπλογκ.

    Χτες μάλωσα με ένα συνάδελφο – έδειξε τέτοια εγωιστική, ‘στ’-αρχίδια-του-κι-αν-με-χώνει-‘ συμπεριφορά, που δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα. Και σήμερα, το έχει η μέρα – πέθανε η μητέρα μιας συναδέλφου και κάποια άλλη έκλαιγε από την ένταση.

    Πήγα έξω να ηρεμήσω λίγο, πονούσε το στομάχι μου. Τίποτα.

    Μετά που έγραψα λίγο, που ασχολήθηκα με κάτι – μη γελάσετε – σοβαρό, πιο σοβαρό από την καθημερινότητα και τα χαζά ή ηλίθια… ένιωσα, για πρώτη φορά, καλύτερα. Σαν να επανέρχομαι στην πραγματικότητα, χάρη στην εδώ "εικονική" πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Να σε ρωτήσω κάτι username: τι πάει να πει ΔΕΠ; Στο πανεπιστήμιο δε μπορείς να αφήσεις έξω την έρευνα... Που γίνεται η έρευνα; Στα κέντρα ερευνών; Πόσα από αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα ανά τομέα; Ρίξτε μια ματιά στα επιστημονικά συνέδρια, πόσες ανακοινώσεις είναι από τα κέντρα ερευνών και πόσες από τα πανεπιστήμια; Εάν αφήσεις την έρευνα έξω από το πανεπιστήμιο δε μπορεί να υπάρξει σωστή εκπαίδευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. και όμως όλοι πέρασαν με 18-19-20 τις πανελλήνιες! σπατάλησαν την εφηβεία τους στα φροντιστήρια! τους υποσχέθηκαν την υπέρτερη ζωή των πτυχιούχων αφήνοντας στους αλβανούς- πακιστανούς τα χειρονακτικά, τους υποσχέθηκαν τόσα όλοι: γονείς αγροτικής κατά κανόνα καταγωγής με γνωριμίες ή όχι, καθηγητές του νόμου πλαισίου- πρώην βοηθοί, πολιτικοί πρώην ατυχήσαντες καθηγητες... Ποιά ελπίδα όμως υπάρχει σε μια χώρα χωρίς αστική τάξη, σε μια χώρα χωρίς πνευματική ζωή αλλά με δήθεν πτυχιούχους, δήθεν διανοούμενους, δήθεν σπουδαίους νεόπλουτους(κατά κανόνα...)?
    Ο τόπος μας σκοτώνει τα όνειρα. Τούτο είναι εξαιρετικά επώδυνο για τους νέους.
    Ας πει ο καθένας από εμάς πώς βρήκε την πρώτη του δουλειά, αν είναι ικανοποιημένος από αυτό που κάνει, αν ότι ονειρευόταν νέος θυμίζει την τωρινή του ζωή. Ας δοκιμάσουμε άλλη μια λίστα. Και φυσικά δεν ζητώ να δηλώσουμε ποιοί βοηθήθηκαν από ποιά συστήματα (πολιτικά, θρησκευτικά, παραθρησκευτικά, τεκτονικά,του χωριού τους κοκ).Μια λίστα με όνειρα και μια με πραγματικότητες. Και να την αφιερώσουμε στα λεβεντόπαιδα που βγαίνουν πάλι στους δρόμους. Αυτά που επιθυμούν ίσως την κοινωνία της ευκολίας, αλλά που μπροστά τους βρίσκουν κραταιά την γενιά του πολυτεχνίου, καλά καθισμένη στις καρέκλες της από νωρίς (χάριν της αποχουντοποίησης) και που δεν το κουνάει γρι...στο όνομα των παλαιών της αγώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @half-blood_phoenix said: "Αν εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή, η ρύθμιση να δίνεις 4 φορές το μάθημα και να σε πετάνε έξω από τη σχολή αν δεν καταφέρεις να το περάσεις, στο τμήμα μου θα πρέπει να φύγει αυτομάτως το 90% των φοιτητών."

    Κάτι είναι σάπιο στο Βασιλείο της Δανιμαρκίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. flying smurf said...
    πόσες ανακοινώσεις είναι από τα κέντρα ερευνών και πόσες από τα πανεπιστήμια;

    Δεν με διάβασες προσεκτικά. Ίσως επειδή ήμουν επώδυνος. Είπα, το όνειρο κάθε ντοκτορά είναι μια θεσούλα ΔΕΠ και μετά να κάαααθεται. Δεν υπάρχουν αξιοπρεπή ερυνητικά ιδρύματα εδώ. Αναγκαστικά αν θες έρευνα στρέφεσαι στο ΑΕΙ. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι ανακοινώσεις και οι δημοσιεύσεις γίνονται υπό την αιγίδα πανεπιστημίων. Ας απαξιωθούν οι ΔΕΠ (όπως τους πρέπει), ας διαχωριστούν οι δασκαλάκοι από τους ερευνητές και μετά σου εξηγώ το όνειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Για το ν+ν/2 και το να δίνεις 4 φορές το μάθημα: είμαι σύμφωνος, υπό συνθήκες. Πρέπει πρώτον να αλλάξει ο τρόπος εξέτασης. Προφορικά, 3μελής επιτροπή (από 4-5 καθηγητές όπως θα έλεγε και ο Αλέ) και συζήτηση επί του μαθήματος. Με τα σημερινά δεδομένα και με τους ουκ ολίγους κομπλεξικούς καθηγητές που διακατέχονται από το σύνδρομο του αστυφύλακα (εγώ είμαι η εξουσία και ότι θέλω κάνω) δε μπορεί να εφαρμοσθεί! Συνέχεια έπειτα από το lunch break.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Συγχαρητήρια κύριε Δήμου που αγγίζετε ένα τόσο δύσκολο θέμα και ΚΥΡΙΩΣ για το θάρρος της γνώμης σας και που εκφράζετε τη διαφωνία σας.

    από καιρό ήθελα να διαβάσω την άποψη σας πάνω στο θέμα του Νόμου-Πλαισίου και της γενικότερης αναδιάρθρωσης στον χώρο της Παιδείας γιατί στο φοιτητικό σώμα υπάρχει φοβερή παραπληροφόρηση.

    Έβλεπα και βλέπω μία διάχυτη φοβία και ένα κλίμα υστερίας για το νέο νόμο πλαίσιο και ένα μένος ενάντια στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας το οποίο δεν μπορούσα να το καταλάβω.

    Ανήκω στους αναποφάσιστους και δεν μπορώ μετά βεβαιότητας να αποφασίσω για κάποια θέματα όπως του ασύλου(που αν και είναι υψηλό ιδανικό δυστυχώς ευτελίζεται -αλλά τι δεν ευτελίζεται σήμερα στην Ελλάδα?-), των μη κρατικών-ιδιωτικών πανεπιστημίων και της ποιότητας των πτυχίων που αυτά θα δίνουν

    Για να είμαι ειλικρινής με πολλές προτάσεις του νέου νόμου είμαι σύμφωνος, ειδικά σε αυτά όπως των μετεγγραφών ( που σε κάποιες κατηγορίες όπως στους πολύτεκνους καταστούν των αριθμό των φοιτητών τραγικά υπεράριθμο ), της αξιολόγησης, των προαπαιτούμενων, του μεγίστου ορίου σπουδών, φυσικά έπειτα από σοβαρή μελέτη.

    συμφωνώ είναι τραγικό να βλέπεις συναδέλφους-συμφοιτητές μου συνδικαλιστές άσχετους τις περισσότερες φορές να επιδίδονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και φανατισμού.

    Επίσης τραγικό είναι να ακούς από μέλη της ΠΟΣΔΕΠ να αποκαλούνε τα μέλη του ΕΣΥΠ ''διορισμένους από την κυβέρνηση'', ''επιτροπή σοφών''.

    έχει φαίνεται έμφυτη μέσα του ο Νεο-Έλληνας την τάση να ειρωνευτεί και να ευτελίσει οποιονδήποτε προσπαθεί να τον συμβουλέψει προκειμένου να βελτιωθεί.

    Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι εφικτός ο ορθολογισμός στην Ελλάδα ,δυστυχώς, κύριε Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Επειδή μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, ρίξτε μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών (από τα πρώτα εξειδικευμένα Τμήματα Πληροφορικής στη χώρα μας) και πείτε μου τις εντυπώσεις σας - μιλάμε για Τμήμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ;)

    Πέρα από τις "εντυπώσεις", μπορώ φυσικά να γράψω άπειρα σεντόνια για όσα συμβαίνουν εντός Τμήματος. Όπως π.χ. όταν ΔΕΝ μπορούσε η γραμματεία να βρει τα στοιχεία μου με βάση το ονοματεπώνυμο και το έτος εισαγωγής μου, αλλά έπρεπε να θυμάμαι τον αριθμό μητρώου μου μετά από 10 χρόνια - ΜΟΝΟ έτσι μπορούσε το Πληροφοριακό τους Σύστημα (τρομάρα τους) να λειτουργήσει!!!

    Είπατε τίποτα;

    Να μη γράψω και για το κ@#$μεταπτυχιακό που μου στοίχισε του κόσμου τα λεφτά και με χρέωσαν ένα ολόκληρο εξάμηνο ΜΟΝΟ για τη διπλωματική (χωρίς να δώσω ούτε ένα μάθημα και χωρίς να τους απασχολήσω καθόλου - έξοδα μηδέν). Αν τα είχα ρίξει σε ADSL, θα απολάμβανα δεκαετίες εντρύφησης στην παγκόσμια γνώση και έρευνα από το σπίτι μου κι ας μην έπαιρνα ποτέ μου κανένα σκουπιδόχαρτο.

    Ήδη το MIT έχει βγάλει στο Internet τα μαθήματά του ΔΩΡΕΑΝ με το πλήρες πρόγραμμα σπουδών, τις ασκήσεις, τη βιβλιογραφία και το σχετικό υλικό. Κι εμείς ακόμα παλεύουμε με μαυροπίνακες και ...συγγράμματα :(

    Παρόμοια χάλια υπάρχουν και σε άλλα ΑΕΙ φυσικά (σε μερικά ΠΟΛΥ χειρότερα). Έχω ακούσει πάντως και για κάποιες καλές προσπάθειες οργάνωσης σε συγκεκριμένες Σχολές και Τμήματα, αλλά το όλο σύστημα βρωμάει και ζέχνει! Θα επανέλθω μάλλον το βραδάκι...

    @eleni63, το σχόλιό σου με συγκίνησε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Α και να μην ξεχάσω τους αριστούχους απόφοιτους του Τμήματος που δεν ήξεραν ούτε ...DOS (μέσα δεκαετίας '90).

    Κατά τα άλλα, για να μπεις τότε έπρεπε να έχεις γύρω στο 19 μ.ο. στις Πανελλαδικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. εσείς που μιλάτε για ΔΕΠ και ενώσεις και σωματεία και συλλόγους και "για το τι πρέπει να γίνει" είσαστε οι ίδιοι που δεν μιλάτε όταν συμβαίνουν οι ντροπές και οι παρανομίες στα μάτια σας μπροστά. λέτε και "για την έρευνα" και η μόνη έρευνα που ξέρετε είναι η αναζήτηση προχοίρων σημειώσεων αντί να βρείτε το θάρρος να πάτε στον καθηγητάκο να του πείτε "τι γίνεται εδώ ρε παληκάρι". το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα σας δημιουργεί, τα παράπονα σας προκύπτουν όταν παραπονεθεί ο μπαμπάς σας που δεν μπορεί να αποφράξει καμιά πιο μικρή από τη μάνα σας - δηλαδή, δεν έχετε να πείτε και τίποτα σοβαρό, η ζωή σας είναι ξένη. και ποιος σοβαρός υπάνθρωπος ασχολείται μαζί σας....
    η προσφορά παιδείας στο προτεκτοράτο είναι καλή. οι εκπαιδευτικές διαδικασίες είναι φασιστικές. το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι κομπλεξικό. είναι κι αυτό "της έρευνας". εσείς που λέτε για έρευνες και τέτοια, έχετε πλήρη άγνοια, οι πιο άχρηστοι, αφού είσατε βαρεμένοι τόσο ακόμα και να ψάξετε για ένα θέμα π.χ. σε ένα βιβλίο. οι τίτλοι σας ενδιαφέρουν, κι αυτοί όχι για να ικανοποιήσετε κάποιον αυριανό εργοδότη, αλλά για να δηλώνετε κάτοχοι μεταπτυχιακών, διδακτορικών. ούτε πολυμαθείς ηλίθιοι. τιποτένιοι όμως ναι. το πρόβλημα στην Παιδεία δεν είναι δικό σας πρόβλημα προσωπικό, αγαπητοί Φαρισαίοι. η ατομική σας πρόοδος δεν καθορίζεται από τις συνδικαλιστικές διαδικασίες και τις αυθαιρεσίες στο χώρο της Παιδείας. οι υποταγμένοι δούλοι που σου λένε για έρευνες και αηδίες όταν τους ζητήσεις κάτι συγκεκριμένο...που αντί να μαθαίνουν εκτοξεύουν μεγαλοστομίες, τα μικρομέγαλα κωθώνια που πραγματεύονται μόνο όσα αγνοούν. οι μαθητές είναι πιο συντηρητικοί συνήθως από τους δασκάλους τους (αν ρωτήσεις τον Φύρερ της ΔΑΠ για το πως πρέπει να διδαχθεί ένα αντικείμενο, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξεις να παίζεις τάβλι μέσα στο αμφιθέατρο). αν είναι μία παρανομία που σας ενοχλεί, γιατί δεν διαμαρτύρεστε τη στιγμή που συμβαίνει. αν είναι κάτι στραβό που σας ενοχλεί, γιατί δεν το ισιώνετε τη στιγμή που προκύπτει. αλλά τι λέω, εσείς δεν έχετε φωνή να τρίψετε ένα κακογραμμένο βιβλίο στα μούτρα του ακδημαϊκού που σας το σερβίρει...το διαβάζετε, μετέχετε, συμφωνείτε. καλά να πάθετε. το δικαίωμα της ελευθερίας που δίνετε στον εαυτό σας, είναι να αλλάζετε κανάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Οι θέσεις του κειμένου στο link του ποστ είναι από άλλο πλανήτη ή από άλλη εποχή. Ίσως του '50.

    Δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει τα παιδιά πως οι εποχές άλλαξαν. Εργασιακή σιγουριά δεν έχει πλέον κανένας.

    Ας γίνω ξανά επώδυνος, γιατί έχει παραγίνει η δουλειά με τα κωλόχαρτα που λέγονται πτυχία.

    Τι εκτιμάται πραγματικά σε μια δουλειά; Το πτυχίο; Εδώ γελάνε. Το πτυχίο το έχουν πλέον όλοι. Εννοείται ότι το έχεις. Ο εργοδότης ξεκινά με βάση ότι είσαι επαρκής. Δεν το συζητάει αυτό. Και αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν χρειάζονται οι γνώσεις του πτυχίου. Από όσα κάνεις στο ΑΕΙ ζήτημα να χρειαστούν το 5%. Απλά το χαρτί είναι καλή δικαιολογία για να διώχνει τον κόσμο που δεν το έχει.

    Στη δουλειά θέλουν πράγματα που δεν θα τα διδάξει ποτέ κανένα πανεπιστήμιο. Όσο κι αν συνδεθεί με την παραγωγή, όσες τομές κι αν γίνουν, ότι νομοσχέδια κι αν περάσουν. Ομαδικό πνεύμα. Ικανότητα για δικτύωση. Χρήση προσωπικών σχέσεων για το καλό της ομάδας. Στήσιμο μικρομάγαζου εντός. Κινέζικο το τελευταίο ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλησπέρα και από μένα.
    Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τον takis vasilopoulos.
    Δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό οι φοιτητές χωρίζονται σε 2 στρατόπεδα.
    Απο τη μια είναι οι φευτοεπαναστάτες και από την άλλη είναι οι φοιτητοσυνδικαλιστές.
    Και στις 2 περιπτώσεις ξύλινη γλώσσα και δογματισμός μέχρι θανάτου.
    Βεβαίως να μην παρεξηγηθώ υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Δεν γενικεύω. Απλά χάνονται στο μαγικό κόσμο των ρηχών ανθρώπων.
    Απουσιάζει το όραμα κατά τη γνώμη μου.
    Λείπουν οι φρέσκιες ιδέες. Λείπει ο τρόπος για να πάμε παρακάτω.
    Μοιάζουν με ξαναζεσταμένο φαγητό αυτά που ζητούν οι φοιτητές.
    Το αντιδρώ απλά για να δείξω οτι υπάρχω νομίζω πως πια δεν έχει τύχη.
    Σχέδιο και πρόγραμμα για το μέλλον με διάθεση για ρήξεις με το κατεστημένο.
    Δεν πας πουθενά ζητώντας να μην αλλάξει τίποτα.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Παντως το mega στις ειδησεις που εβλεπα πριν λίγο το ανεφερε το θεμα,δεν ξέρω για τα άλλα καναλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @16802795

    Χτυπιέσαι στο κενό. Και δεν ξέρεις καν γιατί πράγμα μιλάς. Με μπέρδεψες με άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @username
    Ο 16802795 είναι ο γνωστός πια σαλτάρω, ή Κουφοντίνας (ΜΟΥ) όπως θα δεις παραπάνω και ούτω καθεξής...
    Εχει γίνει τόσο διάσημα πια
    αυτό το νούμερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @Ευμίλιος

    Φίλε, τα λες πολύ καλά.
    Αλήθεια, η θέση των καθηγηγτών ποιά είναι σ' όλα αυτά;

    Γιατί πολύ φοβάμαι ότι οι περισσότεροι είναι 100% ικανοποιημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση, οπότε και δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα.
    Τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Α, για το ν+ν/2, ξέχασα να γράψω ότι σε πολλές σχολές πρέπει να γίνει ελάττωση και συμπύκνωση των μαθημάτων...
    Για τη κατάργηση των δωρεάν συγγραμάτων: κάτι πρέπει να αλλάξει. Δε μπορεί σε επιστήμες στις οποίες πολλές θεωρίες αλλάζουν συνέχεια οι φοιτητές να διδάσκονται βιβλία του '80. Προτείνω αυτό που γίνεται στη Γαλλία. Δεν υπάρχουν βιβλία, μόνο οι σημειώσεις που κρατάνε οι φοιτητές! Άντε εάν είναι θετική η επιστήμη, σου δίνει και βιβλιογραφία με πρόσφατα paper που αφορούν το θέμα (τα οποία μπορείς να κατεβάσεις από τη βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου)! Και μιά ιστορία... Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού κάνουμε ένα μάθημα για ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο! Και ο καθηγητής μου λέει: εσύ βέβαια το ξέρεις καλύτερα γιατί παρατηρήθηκε πρώτη φορά στη Νάξο... Κάγκελο εγώ... Τόσες γεωλογικές εκδρομές, τόσα μαθήματα, ρε γμτ κανένας να μην μας έχει κάνει ούτε νύξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Θέσεις για την Παιδεία:

    1. Δίδακτρα. Κανείς να μη σπουδάζει δωρεάν. Οι μη έχοντες να παίρνουν φοιτητικά δάνεια ώστε να είναι χρεωμένοι στις τράπεζες πριν καν βγάλουν δικά τους λεφτά.

    2. Σύνδεση σπουδών με την παραγωγή. Να καταργηθούν επιτέλους όλες οι άχρηστες σχολές φιλοσοφίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας κλπ. κλπ. που δεν προσφέρουν τίποτε στην παραγωγική διαδικασία.

    3. Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης. Τα Πανεπιστήμια να υποχρεωθούν να γίνουν ανταγωνιστικά. Η Αγορά θα κρίνει το επίπεδο και την ποιότητα των σπουδών. Μη συμβατές με την Αγορά σπουδές, θεωρίες, αντιληψεις κλπ. θα παραμεριστούν ως αναποτελεσματικές, αντιπαραγωγικές, αναχρονιστικές και τρομοκρατικές.

    4. Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων. Αυτή θα γίνεται από την Αγορά μέσω της χρηματοδότησης. Πανεπιστήμια που δεν συμβαδίζουν με τις επιταγές της Αγοράς θα κλείνουν.

    5. Αξιολόγηση των διδασκόντων. Θεωρίες όπως "η ήλιος λάμπει γιατί έτσι μεγιστοποιείται η ωφέλειά του" πρέπει να επιδοκιμάζονται. Θεωρίες που δεν υπακούουν στην αρχή της διαψευσιμότητας να απορρίπτονται. Απαγορεύονται μαρξιστικές και ψυχαναλιτικές προσεγγίσεις. Behaviorism rulez!

    6. Αντικατάσταση των πρυτάνεων με μάνατζερ. Υπαγωγή της επιστημονικής παραγωγής στη δικαιοδοσία των μανατζερ. Σιγά μην αφήσουμε τους πανεπιστημιακούς ν' αλωνίζουν, τι ξέρουν αυτοί.

    7. Οι φοιτητές παύουν να έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων και την επιστημονική παραγωγή. Δουλειά των φοιτητών είναι να τελειώσουν μάνι - μάνι τις σπουδές τους, να μην αντιμιλούν, να μην αμφισβητούν και να γλείφουν τους καθηγητές τους, το μάνατζερ και τους σπόνσορες να θέλουν να κάνουν διδακτορικό και πανεπιστημιακή καριέρα.

    8. ..., 9. .... κλπ. αλλά θα πάψει να είναι σχόλιο.

    Κλείνοντας, να σας μεταφέρω την επαγγελαμτική εμπειρία μου: οι απόφοιτοοι των ελληνικών ΑΕΙ συνεργάτες μου πιάνουν πουλιά στον αέρα, οι των βρετανικών πανεπιστημίων... άσε καλύτερα! Μ' έχουν υποχρεώσει να αποκτήσω αρνητική προκατάληψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Τα μαθήματα on line via της βιβλιοθήκης δεν το προσθέτω, γιατί πολλές σχολές τα κάνουν ήδη... Να είναι καλά βέβαια ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. που τους έδινε bonus...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Είπε ο flying smurf : "δεν μπορώ να ακούω πανεπιστημιακούς καθηγητές να μου μιλάνε για δωρεάν παιδεία"...
    Αγαπητέ, πριν από λίγα χρόνια, ο έως σήμερα πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτης το είχε πει καθαρά σε συνέντευξη του σε μεγάλη εφημερίδα:για ποιο λόγο να κάνουν οι ιδιώτες προγράμματα σπουδών επί πληρωμή και να μην τα κάνουν κι αυτά τα πανεπιστήμια μας. Τουτέστιν, γιατί όχι σε μας κι αυτή η μπίζνα. Φυσικά δεν συμφωνούσαν τότε οι υπόλοιποι μαζί του αλλά έστω.
    Εργοτελίνα, ως προς το θέμα του περιορισμού της διάρκειας σπουδών που μπορεί να φαίνεται άδικος για κάποιους κακότυχους, γι' αυτούς μπορεί να ισχύσει η δυνατότητα επίσημηςδιακοπής σπουδών και επανέναρξης τους όταν μπορούν. Όπως γίνεται σε πολλά ξένα πανεπιστήμια.Το να εγγράφεται όμως κάποιος αενάως και να απολαμβάνει δικαιώματα φοιτητή χωρίς να σπουδάζει ουσιατικά, αυτό είναι απαράδεκτο.
    Επίσης: στο κόστος της δωρεάν παιδείας πρέπει να υπολογίσουμε τα πολυδάπανα φροντιστήρια εισαγωγής,
    τα έξοδα φοίτησης σε άλλη πόλη και φυσικά το φοιτητικό συνάλλαγμα που διαρρέει από τη χώρα. Συμφωνώ ούτως ή άλλως με την τοποθέτηση του κου Δήμου ως προς τη δωρεάν παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ειναι κριμα τετοια πραγματα να γραφονται απο ηλεκτρολογους μηχανικους που αποτελουν την αφροκρεμα του πολυτεχνειου. Ειναι λογικο να αντιδρουν και οι φοιτητες και οι καθηγητες. Θιγονται το αραλικι τους και τα συμφεροντα τους. Το θεμα ειναι οτι η υπαρχουσα κατασταση δεν παει αλλο. Φτανει πια αυτη η γελοιοτητα που επικρατει στα ελληνικα πανεπιστημια. Και αυτο το λεω οντας κομματι αυτου του συστηματος (επιασα 6ο ετος στην πληροφορικη). Ελπιζω η Μαριεττα να μην υπολογισει αυτη την ηλιθια εννοια του πολιτικου κοστους και να προχωρησει στις μεταρρυθμισεις. Επισης δεν ξερω αν ειναι μεσα στο νομοσχεδιο, αλλα πρεπει να καταργηθει ο συνδικαλισμος στα πανεπιστημια. Δεν εχει προσφερει απολυτως τιποτα και ειναι αρχη πολλως στραβων φαινομενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @zoferos mesaionas Τίποτα δεν είναι σάπιο. Απλά το επίπεδο δυσκολίας της σχολής και ειδικά κάποιων μαθημάτων είναι τέτοιο που για να περάσεις μάθημα πρέπει να έχεις το θεό κουμπάρο.
    Να σου δώσω στατιστικά. Παράδειγμα πρώτο: Σε μάθημα Σχεδίασης Υπολογιστών φέτος από τους 250 εγγεγραμμένους στο μάθημα οι 104 κόπηκαν στο εργαστήριο του μαθήματος. Από τους υπόλοιπους 146 που έδωσαν το μάθημα το πέρασαν οι 46.
    Παράδειγμα δεύτερο: Σε Μάθημα μαθηματικών πέρυσι (Συνήθεις Διαφορικές εξισώσεις) από τους 147 εγγεγραμμένους πέρασαν 5. Ναι 5! Ο καλύτερος με βαθμό 6. Γνωρίζω κοπέλα στο 7 έτος που έχει έτοιμη τη διπλωματική και για να πάρει πτυχίο θέλει 1 μάθημα του πρώτου εξαμήνου που το έχει δώσει 14 φορές και δεν το έχει περάσει.
    Το θέμα είναι ότι στις δύσκολες σχολές (βλέπε πολυτεχνεία, νομικές ) είναι αδύνατο να μην χρωστάς μάθημα που να το έχεις δώσει 4 φορές και να μην το έχεις περάσει.

    Στο προηγούμενο εξάμηνο για να περάσω 6 μαθήματα, τα 3 με εβδομαδιαία εργαστήρια ήμουν μέρα νύχτα πάνω από ένα υπολογιστή και έγραφα κώδικα σε 3 διαφορετικές γλώσσες. Σε 4 μήνες βγήκα από το σπίτι 2 φορές για να διασκεδάσω. Όλη μου η ζωή ήταν σχολή – προγραμματισμός - ύπνος, και ξανά από την αρχή. Το λέω αυτό γιατί κάποιοι υπαινίχθηκαν ότι οι φοιτητές αργούν να τελειώσουν τις σχολές επειδή περνούν καλή ζωή. Συμβαίνει και αυτό. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη το επίπεδο δυσκολίας των σχολών πριν τεθούν ανώτατα χρονικά όρια φοίτησης και τα λοιπά.


    Αγαπητή debby Εγώ στην σχολή μου μαθαίνω να σχεδιάζω υπολογιστές. Παιδεία δεν παίρνω σε καμία περίπτωση. Και να ήθελαν και να μπορούσαν οι καθηγητές μου να μου τη δώσουν την παιδεία ο χρόνος δεν φτάνει. Νομίζω ότι η παιδεία αποκτάτε μέχρι το λύκειο. Καλώς ή κακώς δεν μπορώ να πω. Εκτός και αν εξισώσουμε την παιδεία με την επιμόρφωση που δεν το θεωρώ σωστό.

    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Το "ιδιωτικό πανεπιστήμιο" πώς μεταφράζεται στα αγγλικά; "idiotic university"; :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @half-blood_phoenix

    Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να σε πεισω για το αντίθετο. Από την δική σου εμπειρία έχεις δίκιο.

    Εγώ πάλι το αντιλαμβάνομαι διαφορετικά.

    Ετσι είναι οι απόψεις δυστυχώς ή ευτυχώς! Διαφέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @vrennus
    Το idiot πραγματικά βγαίνει απ’ το ιδιώτης σε αντιπαράθεση με τον πολίτη.
    Idiot κατ’ αυτήν την έννοια είναι όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά, παρά μόνο με τα προσωπικά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. 1. Καθηγητές που αν δεν πάρεις τα βιβλία που έχουν οι ίδιοι γράψει σε κόψανε (Ενίσχυση κρίσης των φοιτητών)
    2. Φοιτητές που πουλάνε τα θέματα των εξετάσεων γιατί κάθε χρόνο είναι ίδια (Σεμινάρια και εφαρμογή επιχειρηματικότητας)
    3. Μεταγραφή φίλης από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με μέσον - φυσικά - γιατί η μαμά της φοβόταν μήπως κάποιος τη σπιλώσει
    4. Φοιτητικές παρατάξεις (Ουδέν σχόλιον)
    5. ΔΑΠ=περνάς, ΠΑΣΠ=κόβεσαι ή το αντίθετο
    6. "Αιώνιοι φοιτητές" φυσικά υποτιμητικό αν είσαι από αυτούς (το 90% δηλαδή) που έχουν κάνει χρυσά τα καφέ στη Σκουφά και όπου αλλού
    7. Αξιολόγηση καθηγητών γιατί ένας που κόβει το 90% μάλλον κάποιο πρόβλημα έχει και δε θα έπρεπε να διδάσκει. Εκτός αν έχει για μαθητές το παραπάνω 90%. Όπως και οι βαθμολόγησει από 2 καθηγητές διαφορετικών πανεπιστημίων ώστε να γίνεται έρευνα για μεγάλες αποκλίσει ς βαθμών

    Ποιος θα ήθελε αυτούς του ανεγκέφαλους - απατεώνες - τεμπέληδες φοιτητές αυριανούς συναδέλφους, υπαλλήλους, επιχειρηματίες, μπάτσους κλπ.? Ούτε οι ίδιοι πιστεύω

    Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να σηκωθούμε λίγο από τους καναπέδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Αγαπητή Debby Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να είναι παιδεία. Απλά, εγω παρατηρώντας το διαπιστώνω πως δεν είναι. Μεγάλη κουβέντα το πως θα το κάνουμε να είναι παιδεία και δεν είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος, ούτε έχω τις γνώσεις να το αναλύσω και να προτείνω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. ...και στην εταιρία που εργάζομαι, οι συνάδελφοι είναι νέοι από ΑΕΙ με master και δεν ξέρουν τι είναι το enter και τι το ESC.

    Τεχνολογικός αναλφαβιτισμός που λέει και ο κ. Δήμου. Αλλά αυτός δεν είναι καλός λόγος για κατάληψη, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. There are 32,000 students at the Nanterre (σ.σ. ή μήπως και Καποδιστριακό, Αριστοτέλειο κτλ) campus of the University of Paris, but no student center, no bookstore, no student-run newspaper, no freshman orientation, no corporate recruiting system. The 480,000-volume central library is open only 10 hours a day, closed on Sundays and holidays. Only 30 of the...(NY TIMES)


    ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    ...που λέγαμε και παλιότερα.


    Από κοντά βρίσκεται και η συνδικαλομάνα Γερμανία όπου μόνο το 8% των παιδιών που οι γονείς τους δεν έχουν σπουδάσει συνεχίζουν στο Πανεπιστήμιο.

    Στις ακριβές ΗΠΑ πάνω από το 50%!

    Η λύση είναι μία, να πάμε Φινλανδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. ΑΠΟΡΙΑ...

    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ
    ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ....

    ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
    ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ;;´.

    ΕΔΩ ΣΤΟ
    ΑΝΑΡΧΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ
    BLOG...

    audiatur et altera pars..............

    Aς μην φοβηθουν
    δεν δαγκωνουμε..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Να συμπληρώσω σε αυτό που έγραψε η Maria Velliou για τη διάρκεια σπουδών... Εκεί όπου ισχύει ο περιορισμός (αν και στην Ελλάδα ισχύει αυτός ο περιορισμός -ν+ν/2- πάνω από 10 χρόνια κατά τη διάρκεια μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, αλλά εφαρμόζεται επιλεκτικά), γίνεται 2ν για τους εργαζόμενους φοιτητές και μπορείς να διακόψεις και να ξαναρχίσεις όποτε θέλεις σε άλλες περιπτώσεις.
    Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια... Δεν έχω καμιά αντίρρηση, αρκεί να μη δικαιούνται καμία κρατική επιχορήγηση (ούτε από την Ε.Ε. βέβαια). Να κάνουνε μόνα τους κουμάντο με τα οικονομικά και την έρευνα... Ένας φίλος προχθές μου είπε και πως ήταν το καθεστώς στη Γιουγκοσλαβία πριν 15 χρόνια. Λέει ότι έδιναν εξετάσεις και οι πρώτοι 500 ήταν δωρεάν (υπότροφοι)... οι επόμενοι 200 επί πληρωμής και εάν πέρναγαν όλα τα μαθήματα του έτους γίνονταν υπότροφοι... Δε μου ακούγεται κακό... Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα, αλλά δωρεάν και όχι σαν σήμερα (με δικαίωμα στην εστία -κανονική εστία και όχι κτίρια σαν εργατικές του '60 στην ανατολική Ευρώπη-, σχεδόν δωρεάν σίτιση -π.χ. 2 euro αλλά με φαγητό κανονικό και όχι ΚΨΜ- κ.τ.λ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @half-blood_phoenix
    Σε Μάθημα μαθηματικών πέρυσι από τους 147 εγγεγραμμένους πέρασαν 5

    Αυτό λέω κι εγώ - κάτι δεν πάει καλά. Εφ' όσον μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, το πανεπιστήμιο (πολυτεχνείο, σχολή κ.λ.π.) δεν λειτουργεί, δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
    Τώρα τι συμβαίνει;
    α. Ο καθηγητής ή το ΕΔΠ είναι άσχετοι.
    β. Η ύλη του μαθήματος είναι ύπερβολική για το εξάμηνο.
    γ. Οι φοιτητές είναι αδιάφοροι.
    δ. Τα συγγράματα είναι ανεπαρκή.
    ε. Οι ώρες των φροντιστηρίων λίγες.
    στ. ..........

    Σίγουρα κάτι πάει στραβά, ας συμφωνήσουμε ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει και μετά μπορεί να αρχίσουμε να συζητάμε για λύσεις.

    Πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το επίπεδο δυσκολίας των σχολών πριν τεθούν ανώτατα χρονικά όρια φοίτησης και τα λοιπά.

    Έχω την άποψη ότι δεν πρέπει να συσχετίζεται ο βαθμός δυσκολίας μιας σχολής ή και ενός μαθήματος με των αριθμό των εξεταστικών περιόδων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Πολλοί από αυτούς τους ιδεαλιστές φοιτητοπατέρες που αγωνίζονται για τη διατήρηση της Παιδείας ως έχει, σε λίγα χρόνια θα βρεθούν για Masters ή Phds στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, οπού επικρατούν πολύ διαφορετικές συνθήκες από εδώ. Θα λένε τα ίδια και εκεί; θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της «εμπορευματοποιημένης» παιδείας και των μάνατζερς ή μήπως εκεί δε θα τους παίρνει; Αφίσες θα κολλάνε; Θα καπνίζουν μέσα στις σχολές; Ή μήπως δεν τους νοιάζει τi γίνεται στο εξωτερικό; Είπαμε: πάνω από όλα η Ελλάδάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Στην 'Ε' του Σαββάτου είχε μία στήλη κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, το οποίο δεν ήταν και κακό... αλλά στην επόμενη σελίδα είχε μια διαφήμιση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. @ zoferos mesaionas
    Ισχύουν τα α , δ και ε προβλήματα που ανέφερες.
    Αν ήμουν φοιτητής στο ΤΕΙ ιχθυοκαλλιέργειας Πίνδου και σπούδαζα για μία δεκαετία θα ήμουν κάπως αδικαιολόγητος. Τώρα έχω να διαβάσω 6 βιβλία των 1000+ σελίδων κάθε εξάμηνο. Ο μέσος όρος αποφοίτησης από τη σχολή μου είναι 7,5 χρόνια. Επισήμως από τον οδηγό σπουδών της σχολής μου. Αν κάνω 8 χρόνια για να την τελειώσω θα είμαι αιώνιος φοιτητής;
    Μπορεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Αγαπητοί φίλοι

    το πρόβλημα της παιδείας στην Ελλάδα πιστεύω ότι είναι δυστυχώς χρόνιο και ίσως άλυτο. Η ανωτάτη παιδεία είναι το τελικό αποτέλεσμα ενός συστήματος που πάσχει σε όλα τα επίπεδα.

    Να μιλήσω για την Ιατρική που γνωρίζω κάπως καλύτερα πιστεύοντας ότι λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν και στις άλλες σχολές. Τα προβλήματα τα δημιουργούν

    1. Η υπερπληθώρα των φοιτητών και οι ανεξέλεκτες μεταγραφές. Ξεκινήσαμε 200 άτομα στο πρώτο έτος και φτάσαμε 800 στο πτυχίο. Όσους έχει συνολικά (!) μια ιατρική σχολή στις ΗΠΑ. Το τι γίνεται μετά που προστίθενται οι πτυχιούχοι εξωτερικού στην λίστα για έναρξη ειδικότητας αγγίζει πλέον το κωμικό.

    2. Η οικονομική δυσπραγία των πανεπιστημίων, αποτέλεσμα της υπερπληθώρας φοιτητών και της έλλειψης άλλων πόρων όπως τα δίδακτρα

    3. Η κόπωση και η τελική αδιαφορία των διδασκόντων που ως ένα σημείο προκαλεί πάλι ο μεγάλος όγκος των φοιτητών. Στην ανατομία πρέπει να αντιστοιχούν το πολύ 4 άτομα ανά πτώμα και εμείς είμασταν 12 (το 1981). Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τότε

    3. Η απαξίωση μερικών διδασκόντων στα μάτια των φοιτητών λόγω της παντελούς έλλειψης αξιοκρατίας και των εξευτελιστικών μέσων που χρησιμοποιούσαν για να πάρουν και να διατηρήσουν μία ακαδημαική θέση. Είναι απίστευτο το τι σκαρφιζόταν κατά τα άλλα αξιοπρεπείς ενήλικες για μιά καθηγητική θέση (ως και τα πιστοποιητικά γεννήσεως τους πλαστογραφούσαν!). Παντελής έλλειψη role models.

    4. Η αδιαφορία των φοιτητών όταν συνειδητοποιήσουν ότι ο βαθμός σε κάθε μάθημα δεν έχει καμία σημασία (το 5αράκι νάναι καλά) και ότι το πτυχίο τους δεν έχει κανένα επαγγελματικό αντίκρυσμα

    Τι νομίζω ότι θα βελτίωνε την κατάσταση;

    1. Δραστικός περιορισμός του αριθμού των εισαγομένων στις σχολές με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και την δυνατότητα των σχολών να τους εκπαιδεύσει.Στις ΗΠΑ πέρα του χαμηλού αριθμού φοιτητών έχουν αυστηρότατο σύστημα αναγνώρισης του πτυχίου ιατρικής που αποκτήθηκε στο εξωτερικό (το γνωστό USMLE). Επίσης αυστηρά ελεγχόμενος είναι ο αριθμός των ειδικευομένων και δεν αναγνωρίζεται ιατρική ειδικότητα που αποκτήθηκε εκτός ΗΠΑ.

    2. Αξιοκρατία.

    3. Εξάλειψη των "αιωνίων φοιτητών". Γνωρίζετε φυσικά ότι ο χρόνος αποφοίτησης από μία σχολή είναι σήμερα απεριόριστος;

    4. Εφαρμογή της πληροφορικής και του διαδικτύου στην εκπαίδευση, εξετάσεις κλπ

    Προσωπικά είμαι απαισιόδοξος ότι κάτι θ' αλλάξει. Δυστυχώς όταν κάποιος νεαρός γιατρός μου ζητάει την συμβουλή μου τον προτρέπω να πάει στο εξωτερικό. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι στο διάστημα αναμονής για έναρξη ειδικότητος στην Ελλάδα για ας πούμε γυναικολογία (φτάνει και τα 8 χρόνια!!!) μπορεί κανείς να τελειώσει την ειδικότητά του και κάποια μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ; Δυστυχώς όσοι το κάνουν θέλουν μετά να γυρίσουν πίσω και τότε παίρνουν την δεύτερη και μεγαλύτερη απογοήτευση.

    Τελειώνοντας επιτρέψτε μου και μιά μικρή ανακοίνωση για ένα ιατρικό συνέδριο που οργανώνουμε μεθαύριο στην Αθήνα. Η θεματολογία είναι ιατρική αλλά η τελευταία ομιλία την Παρασκευή πάνω στην νανοτεχνολογία ίσως ενδιαφέρει πολλούς. Παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Dear vrennus,
    οι εξυπνακισμοί δεν σας τιμούν και είναι κρίμα. Αλλά τι περιμένεις από κάποιον που εκφράζεται με όρους και σχήματα του 19ου αιώνα.
    Ευτυχώς που δεν υπήρχαν τα αγγλικά στην αρχαιότητα, αλλιώς θα αποκαλούσατε την Πλατωνική Ακαδημία Idiotic Academy. Μπράβο σας. Κατά τα άλλα, αντιλαμβάνομαι τις ευαισθησίες σας αλλά υπερβάλλετε. Διαβάστε το σχόλιο του badlydawnboy στις 3.52, θα σας κάνει καλό.
    Επίσης: στις αγγλοσαξωνικές χώρες οι ανθρωπιστικές επιστήμες, παρά την κατά καιρούς εμφάνιση μηχανιστικών μοντέλων, εξελίσσονται διαρκώς και τροφοδοτούν όλους τους υπόλοιπους κλάδους με τους οποίους είναι σε διαρκή διάλογο. Κάτι που δεν συμβαίνει δυστυχώς σε τέτοιο βαθμό τελευταία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερη παράδοση. Κάποια πρόσφατα posts που αναφέρονται στη δυσκολία να περάσεις μαθήματα στα ελληνικά Α.Ε.Ι. ενισχύουν αυτό που πιστεύω τελευταία, ότι δηλαδή στα ελληνικά Α.Ε.Ι., ως φοιτητής, δίνεις πάρα πολύ input, εξαντλείσαι κυριλεκτικά, σε σχέση με το output που παίρνεις. Μη σοκάρεσαι από τους managerial όρους, εργαλεία είναι κι αυτοί.
    Dear flying smurf,
    πρώτον, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κάνει αμάν για διαφήμιση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως και κάθε άλλη εφημερίδα. Και κατά καιρούς δημοσιεύει όλες τις απόψεις. Δεύτερον, γιατί όχι ευρωπαίκή χρηματοδότηση σε ιδιωτικά Α.Ε.Ι.; Κατ' αρχήν μιλάμε για μη κερδοσκοπικά. Προς το παρόν τουλάχιστον, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούληση των κυβερνώντων μας. Δεύτερον, η χρηματοδότηση πάντα γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις αυστηρές. Τρίτον, έχει διατυπωθεί από πολλούς φορείς η πρόταση χρηματοδήτησης ανά φοιτητή, με παροχή των χρημάτων που του αντιστοιχούν στον ίδιο το φοιτητή, ο οποιος θα τα αξιοποιεί όπως επιθυμεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Στην ανατομία πρέπει να αντιστοιχούν το πολύ 4 άτομα ανά πτώμα και εμείς είμασταν 12

    Ουδέν σχόλιον επ' αυτού. Απλά προσπαθώ να φανταστώ 12 άτομα πάνω από ένα πτώμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ντροπαλές σκέψεις για τα Πανεπιστήμια

    Ένα τέταρτο του αιώνα περίπου μετά τον "Νόμο-Πλαίσιο" για τα ΑΕΙ, αυτός ευρίσκεται σε πορεία αλλαγής και αντικατάστασης απ' ό,τι φαίνεται. Επιπλεόν, η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα περιορισθεί μόνο στον συγκεκριμένο νόμο, αλλά θα λάβει και ευρύτερες καταλυτικότερες μορφές.
    Σημαντικότερη αυτών η μεταβολή του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία όριζε ότι η Τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται μόνο από δημόσια πανεπιστήμια. Τα δύο μεγάλα κόμματα, τουλάχιστον οι ηγεσίες τους, είναι υπέρ της άρσης της αποκλειστικότητας και της παροχής άδειας ίδρυσης Σχολών Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης "μη κερδοσκοπικού" χαρακτήρα. Η μεταβολή αυτή προβλέπεται να είναι στην Βουλή σχετικώς εύκολη (μένει να δει κανείς και τις αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων), αφού τα δύο κόμματα πρέπει να συγκεντρώνουν πάνω από 180 έδρες και ψήφους. Εάν η διάταξη κριθεί αναθεωρητέα στην παρούσα Βουλή με 180+ ψήφους στην επόμενη, την Αναθεωρητική θα χρειασθεί μόνο 151, εάν θυμάμαι καλά.
    Η κίνηση αυτή των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ενδεχομένως να πηγάζει από την πίστη τους ότι και τα μη-κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να προσφέρουν στην παραγωγή γνώσης, τεχνογνωσίας, έρευνας, και επαγγελματικής κατάρτισης. Ενδεχομένως από το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Εμπορίου, ταυτόχρονα το δικαίωμα εγκατάστασης που δίνει η Κοινοτική νομοθεσία σε συνδυασμό με την υπαγωγή της παιδείας σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό πλαίσιο. (Φυσικά εδώ δεν αντέχει ο Ντροπαλός να μην κάνει το σχόλιό του: Είναι απορίας άξιον, πώς όλοι δεν εύρισκαν τόσα χρόνια αντικειμενικό πρόβλημα με το θέμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με την όποια ευθεία ή εμμεση σύγκρουση μεταξύ του Συντάγματος και της Κοινοτικής Νομοθεσίας και βρήκαν με τους όποιους νόμους περί "βασικού μετόχου", τα όποια προβλήματα και συγκρούσεις στο πίτς-φυτίλι)
    Βέβαια, πέρα από την Βουλή, η αναθεωρητέα διάταξη πρέπει να έχει και την αποδοχή της κοινωνίας ή τουλάχιστον αυτών που έχουν διακυβεύματα. Εδώ η συναίνεση δεν θεωρείται δεδομένη και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, που εκτείνονται από γνήσια ανησυχία μέχρι και ανησυχία, η οποία απλώς χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία αυτή είναι δηλωτική ενός συντηρητισμού και ενός φόβου προς το καινούργιο. Η ανησυχία αυτή κατανοείται, αλλά δεν δικαιολογείται στην ολότητά της. Δικαιολογείται στην ανησυχία όσων αναζητούν εργασία, διότι κακά τα ψέμματα, οι περισσότεροι για αποκτηση επαγγελματικών εφοδίων πάνε στα Πανεπιστήμια κλπ, και στην ανησυχία αυτών, που φοβούνται μήπως και βρεθούν περιθοριοποιημένοι. Δεν δικαιολογείται, όμως, στην ανησυχία αυτών, που φοβούνται ότι θα χάσουν κεκτημένα, που θα ξεβολευτούν, που θα πρέπει να κάνουν κάποια βήματα- είτε μπροστά είτε πίσω- ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός για τους μη-προνομιούχους.
    Οι αντιτιθέμενοι στην ίδρυση άλλων Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πέρα από τα Κρατικά. λένε "όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!". Η φρασεολογία τους αυτή δεν είναι χωρίς σημασία. Σε ένα θεμελιακό επίπεδο είναι ψευδής, διότι ο λόγος είναι όχι περί ιδιωτικών αλλά περί μη-κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Σε ένα "αθωότερο" επίπεδο, υποτίθεται ότι η αλλαγή της φρασεολογίας απλουστεύει την κατανόηση από το κοινωνικό
    σύνολο. Πού να λέει κανείς "όχι (ή ναι) σε μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια". Πρόκειται περί σιδηρόδρομου. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για απλοποίηση που συσκοτίζει παρά διαφωτίζει και χρησιμοποιείται για να κατηγορηθούν οι υποστηρικτές της πρότασης. Το ανάλογο που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς είναι η απλοποίηση στον Δαρβίνο, που από το "πίθηκος και άνθρωπος μοιράζονται κοινό πρόγονο"
    διαστρεβλώθηκε απλοποιούμενο στο "ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο".
    Ενδεχομένως, το πραγματικό ερώτημα να μην αφορά μόνο το εάν τα Πανεπιστήμια θα είναι αποκλειστικά κρατικά, ή θα υπάρχουν και μη κερδοσκοπικά , μη-κρατικά κλπ. Ίσως, να πρέπει να γίνει μία ευρύτερη συζήτηση για τα Πανεπιστήμια και τον ρόλο τους, η οποία και να αγγίζει το ευρύτερο θέμα της ανάπτυξης.
    1) Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν "δίκαιο" να υπάρχει (πανεπιστημιακή) μόρφωση για όλους. Στην πραγματικότητα νομίζω ότι το αίτημα αυτό δηλώνει την επιθυμία να έχουν όλοι οι Έλληνες κάποιο πιστοποιητικό, που να τους δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Πολλές φορές μέσα στο αίτημα αυτό υποννοείται και το αίτημα να προσφερθεί και η θέση εργασίας, ει δυνατόν στον δημόσιο τομέα. Η ανησυχίες αυτές είναι βάσιμες, όπως και η επιθυμία για
    εξασφάλιση, αλλά στην πραγματικότητα δεν δείχνουν άδολη αγάπη προς την μόρφωση.

    2) Συνήθεια; Ψευδαίσθηση; Ενδεχομένως αποτέλεσμα μη ύπαρξης τάξεως ευγενών στην Ελλάδα, λόγω ιστορικών συγκυριών αλλά και συνταγματικής επιταγής, σε αντίθεση με άλλες χώρες; Κακά τα ψέμματα στην Ελλάδα το κύρος το δίνει η μόρφωση και το χρήμα. Η πρώτη ακόμη και στην Τριτοβάθμια μορφή της έχει τις διαβαθμίσεις της. Στην κορυφή ευρίσκονται οι γιατροί. Ας υπεραπλουστεύσω: Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν μόνο δύο επαγγέλματα, οι γιατροί και οι εργάτες. Στην Ελλάδα όλοι θέλουν να γίνουν γιατροί (πηγαίνοντας ακόμα και σε αμφίβολης αξιοπιστίας ιδρύματα). Τϊ είναι προτιμότερο; Πολλοί γιατροί με μεγάλο ποσοστό εξ αυτών με ελλιπή εκπαίδευση, ανεπαρκή κλπ ή λίγοι και καλοί, οι οποίοι να συνεισφέρουν στην βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, την αύξηση του βιοτικού του επιπέδου κλπ; Τί κοινωνία προτιμούμε; Μία, όπου όλοι είναι γιατροί και βασιλεύουν οι κουτσομπολίστικες εκπομπες (πολλοί θα πουν ότι αυτές μας σερβίρουν. Σύμφωνοι, αλλά και εμείς δεν γυρίζουμε την πλάτη μας με δυναμικό τρόπο) ή μία όπου ακόμα και οι εργάτες είναι μορφωμένοι (όχι με την έννοια του πτυχίου, αλλά με την έννοια της καλλιέργειας: να διαβάσουν ένα βιβλίο, ένα καλό άρθρο εφημερίδας, να δουν μία καλή ταινία κλπ);

    3) Το Πανεπιστήμιο είναι πυρήνας ανάπτυξης, αλλά στην Ελλάδα είναι με τον πλεόν στρεβλό τρόπο. Αντί η ανάπτυξη να προέρχεται από την παραγωγή γνώσης, την εφαρμογή της και την διάχυσή της στην κοινωνία, έχουμε την ανάπτυξη της ενοικίασης δωματίων και λειτουργίας τοπικών αγορών. Λέγεται ότι κάθε δήμαρχος, πολιτευτής κλπ θεωρεί λίγο πολύ ως χρέος του να υποβάλλει διαρκώς αιτήματα για ίδρυση, εάν όχι Πανεπιστημίων ή ΑΤΕΙ,
    τουλάχιστον για κάποιο τμήμα. Πώς να κάνει αλλιώς αφού δέχεται διαρκώς πιέσεις από την τοπική κοινωνία. Όμως, τέτοιου είδους πολιτικές δεν ευνοούν ούτε το Πανεπιστήμιο και την γνώση αλλά ούτε και την ανάπτυξη. Σχετικά με την τελευταία: Αυτό που, κυρίως, συμβαίνει δεν είναι η παραγωγή γνώσης και πλούτου-έστω και σε κάποιον βαθμό-, αλλά η μεταβίβαση πόρων από μία άλλη περιφέρεια, με τις ενοικιάσεις οικιών κλπ.

    4) Εξάλλου, πώς να παραχθεί γνώση, όταν το κάθε τμήμα είναι αποκομμένο από το άλλο; Σκεφτείτε το εξής : Στην πόλη Α, έχουμε ένα τμήμα Χημείας, στην πόλη Β ένα τμήμα Φυσικής. Αμφότερα τα τμήματα μοιράζονται κάποιες κοινές βιβλιογραφικές πηγές, και άλλα υλικά. Ας σταθούμε στο Χ επιστημονικό περιοδικό. Αντί, λοιπόν, να υπάρχει το επιστημονικό περιοδικό στην ενιαία βιβλιοθήκη, υπάρχει εις διπλούν στην βιβλιοθήκη του κάθε τμήματος, κάτι που αποτελεί περιττή, αλλά αναγκαία με τον τρόπο που είναι διαμορφωμένο το σύστημα δαπάνη. Με ποιόν τρόπο περιττη; Σκεφτείτε, μόνο, ότι εάν υπήρχε ορθότερη οργάνωση με ενιαίο campus, και κεντρική βιβλιοθήκη, θα αγοραζόταν το περιοδικό μία φορά και τα αντίστοιχα χρήματα της διπλής αγοράς, θα μπορούσαν να επενδυθούν σε παρελθούσες σειρές του περιοδικού, σε άλλα περιοδικά, σε εργαστήρια, υπολογιστές κλπ.

    5) Εάν και το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου χαρακτηρίζεται από (υπερ)εξειδίκευση, ο χώρος όπου ασκούν τα καθήκοντά τους είναι το Πανεπιστήμιο και όχι το Επιστήμιο. Πανεπιστήμιο είναι ο και ιδεατός χώρος, όπου θα συγχρωτισθούν και θα ανταλλάξουν ιδέες ο Αρχαιολόγος με τον Ψυχολόγο, ο Μαθηματικός με τον Γαστρεντερολόγο, ο Θεολόγος με τον Χημικό κλπ. Αυτός ο συγχρωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης. Τέτοιες ανταλλαγές ιδεών είναι δύσκολο να γίνουν, όταν το κάθε τμήμα είναι αποκομμένο και σε διαφορετικές πόλεις. Αποτέλεσμα αυτών θα είναι στο τέλος να μην υπάρχει επικοινωνία ούτε ανάμεσα στους επιστήμονες του ιδίου επιστημονικού κλάδου (πχ συνταγματολόγοι με αστικολόγους), η δε γνώση να τελματώνεται.

    6) Η Τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται "δωρεάν" με τρομερό, όμως, κόστος. Κόστος στην γνώση, αφού η οικονομιά επιβάλλει το μοναδικό σύγγραμα. Το "δωρεάν" σημαίνει πλεόν ούτε basic service από την στιγμή που δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες εργαστήρια,κλπ. Πρέπει ο φοιτητής να αγοράσει μόνος του βιβλία, να ταξιδεύσει σε άλλες πόλεις για να συγκεντρώσει βιβλιογραφία, να στριμωχθεί σε ακατάλληλες αίθουσες.

    7) Εάν η "έδρα" εμπόδιζε την ελεύθερη ανάπτυξη της σκέψης, όπως και το "μοναδικό σύγγραμα", άλλο τόσο την εμποδίζει η κομματική εμπλοκή στα των Πανεπιστημίων.

    8) Ο φόβος για την αξιολόγηση είναι ακατανόητος. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να λογοδοτεί στον βασικό του χρηματοδότη, ο οποίος είναι ο φορολογούμενος πολίτης. Πολλοί εκφράζουν τον φόβο ότι με την αξιολόγηση θα ευνοούνται μόνο τα Πανεπιστήμια με "πρακτικό" προσανατολισμό αγνοώντας ότι ακόμα και αυτός βασίζεται κατά πολύ στην "αχρηστη" θεωρία. Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, όμως, αυτό που είναι απαραίτητο είναι ένας δυναμισμός για να πεισθεί η κοινωνία ότι το πανεπιστήμιο είναι φορέας παραγωγής γνώσης και όχι η φοβική οχύρωση.

    9) Το θέμα του ασύλου έχει παρανοηθεί ή μάλλον ο περίπλοκος τρόπος της άρσης του έχει οδηγήσει σε επιπλοκές. Δεν είναι λογικό άσυλο να λογίζεται το ταμπούρωμα κάποιων, οι οποίοι καταστρέφουν κλπ. Πολλοί ομιλούν για πλήρη κατάργηση του ασύλου, αλλά ίσως και αυτή να μην είναι η πλεόν κατάλληλη κίνηση. Μάλλον το άσυλο θα πρέπει να αφορά πρωτίστως την ελευθερία της έκφρασης και την διάδοση των ιδεών (που τα ταμπουρώματα και οι καταστροφές δεν τις προασπίζουν). Άσυλο είναι να μπορεί να λέει ο φοιτητής στον διδάσκοντα " Μας είπατε κάτι, που αναφέρεται σε μία έρευνα που έγινε πριν 25 χρόνια. Η πρόσφατη βιβλιογραφία και έρευνα δείχνουν ότι αυτό δεν ευσταθεί κλπ" χωρίς να φοβάται ότι δεν θα πάρει πτυχίο και να δέχεται τέτοιου είδους απειλές.

    Τί θα μπορούσε να γίνει; Υπάρχουν άλλοι ειδικότεροι από εμένα: Σκέφτομαι τα εξής:
    1) Πραγματική εκτίμηση της μόρφωσης και αγώνας να πεισθεί η κοινωνία και η οικονομιά ότι όλα τα πτυχία έχουν την χρησιμότητα και την αξία τους. Φυσικά κάποια είναι δυσκολότερα να αποκτηθούν ή δίνουν συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως αυτά των γιατρών. Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος πιστεύει ότι τα μόνα πτυχία που έχουν αξία-εάν και σιγά σιγά έρχεται και εκεί η διάψευση- είναι τα (οικο)νομικά, των γιατρών και των μηχανικών και ότι ένα πτυχίο φιλολόγου, φιλοσόφου, φυσικού, κοινωνιολόγου κλπ δεν έχει καμμία αξία εκτός του ότι επιτρέπει στον κατοχό του, όταν βρει δουλειά να γίνει "γραφιάς" και όχι "μουτζούρης". Λάθος, το πανεπιστημιακό πτυχίο δίνει εργαλεία και αυτά είναι που πρέπει να εκτιμηθούν. Φαντάζεστε έναν εκδοτικό οίκο να έχει στο διοικητικό του συμβούλιο μόνο οικονομολόγους, αφού αυτό θεωρείται "χρήσιμο" πτυχίο, ενώ των φιλολόγων "άχρηστο"; Τί βιβλία θα έβγαιναν άραγε; Και κανείς δεν εγγυάται ότι σε μία επιχείρηση η ιδέα ενός οικονομολόγου θα είναι καλύτερη καινοτομικότερη από αυτήν ενός θεολόγου. Σύμφωνοι, ο οικονομολόγος θα είναι αυτός που θα μετρήσει το κόστος της επένδυσης, την απόσβεση, το κέρδος, τις ζημίες κλπ. Αυτή είναι η εργασία του. Δεν έχει.όμως, απαραίτητα και τις καλύτερες ιδέες ή δεν τις έχει πάντα.

    2) Το Πανεπιστήμιο πρέπει να συγκεντρωθεί σε ενιαίο campus. Αναλύθηκε πιο πανω ο λόγος, που ο διασκορπισμός των σχολών και των τμημάτων οδηγούν σε χαμηλή παραγωγή γνώσης με μεγάλη σπατάλη. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αφορμή για να ενοικιάζονται σπίτια και να λειτουργούν τοπικές αγορές. Είναι η παραγωγή γνώσης, η οποία αποτελεί την συνεισφορά του Πανεπιστημίου στην τοπική και στην εθνική ανάπτυξη.

    3) Αποβολή κάθε κομματικής εμπλοκής από το Πανεπιστήμιο. Κριτήριο για ακαδημαϊκή, διοικητική και άλλες θέσεις πρέπει να είναι το έργο, οι ιδέες και όχι η κομματική αφοσίωση.

    4) Ναι στην αξιολόγηση. Το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να αισθάνεται αμηχανία. Πολλοί λένε ότι η ελάχιστη χρηματοδότηση θα το αδικήσει. Ενδεχομένως να έχουν δίκιο και προφανώς καλό είναι να αυξηθεί. Πρέπει, όμως, έστω και με την ελάχιστη χρηματοδότηση το έργο να προβληθεί και να αξιολογηθεί. Έχουμε σκεφτεί την προοπτική της μικρής, αλλά καλής παραγωγής;

    5) Ο πυρήνας της χρηματοδότησης του δημόσιου Πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι από το Κράτος, όμως, θα μπορούσαν και οι φοιτητές να πληρώνουν συμβολικά δίδακτρα. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να προσληφθεί ανετότερα προσωπικό, να εμπλουτισθούν περαιτέρω οι βιβλιοθήκες κλπ κλπ. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα κλιμακωτό σύστημα, όπου ο πλούσιος φοιτητής θα πλήρωνε περισσότερα από τον φτωχό, αλλά επειδή εδώ είναι πολύ πιθανόν ο
    γιός του εργοστασιάρχη να βρεθεί φτωχότερος από τον γιο του εργάτη του εργοστασίου, τέτοιο σύστημα (κλιμακωτό) δεν φαίνεται πρόσφορο. Δημόσιος απολογισμός οικονομικής χρήσης για να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πολίτες και οι φοιτητές τί πληρώνουν. Χρηματοδότηση από τρίτες πηγές; Γιατί όχι; Γιατί να μην χρηματοδοτήσουν οι "Χυμοί Τρεχαγυρευόπουλος" ένα εργαστήριο διατροφολογίας; Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο, και πρόβλεψη για το μέλλον, ώστε να μην βρίσκονται προσωπικό και φοιτητές κρεμασμένοι, όταν λήγει η δωρεά.

    6) Κατάργηση του μοναδικού συγγράματος, που εγκλωβίζει την γνώση, και της διανομής του. Το ανάλογο κονδύλι θα μπορούσε να δωθεί στην Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη για τον εμπλουτισμό της. Μία άλλη ιδέα είναι οι εξής: Επιμερισμός του κονδυλίου, αφ' ενός στην βιβλιοθήκη, αφ΄ετέρου στον φοιτητή, ώστε να επιδοτείται η αγορά των βιβλίων του και να τα πληρώνει σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν της αγοράς.

    7) Εξορθολογισμός του ασύλου. Οι καταστροφές, οι βανδαλισμοί, ο κακοποιός που μπαίνει στο Πανεπιστήμιο δεν μπορούν να προστατεύονται από το άσυλο. Ο φοιτητής, που έχει καινοτόμες ιδέες, που αμφισβητεί τον καθηγητή ή και το μέλος ΔΕΠ χαμηλότερης βαθμίδας, που αμφισβητεί αυτόν της ανώτερης πρέπει να προστατεύονται από το άσυλο και να μην φοβούνται ότι δεν θα εξελιχθούν, δεν θα πάρουν πτυχίο κλπ και να αμύνονται ταμπουρωμένοι πίσω από κόμματα και παρατάξεις.

    Η ίδρυση, λοιπόν, των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα κρατικά για τον απλούστατο λόγο ότι πολλά προβλήματα ήδη υπάρχουν. Φυσικά κανείς δεν λέει ότι θα επιλύσει και τα υπάρχοντα προβλήματα. Στην ουσία η συζήτηση έχει δύο σκέλη και νομίζω ότι λάθος συγχωνεύεται: το ένα σκέλος είναι η μεταρρύθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου, το άλλο είναι η ίδρυση των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών.
    Επιπλεόν είναι λάθος το σκεπτικό στην αντίθεση στην ίδρυση μη-κρατικών μη-κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων να στηρίζεται στην εξής λογική: Εάν γίνουν θα έχουν περισσότερα χρήματα (δεν νομίζω ότι θα έχουν από το Κράτος, όπως ισχυρίζονται και σωστό θα είναι να μην έχουν) και με την σύγκριση το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα υποβαθμισθεί. Ωραία λογική! Σκεφτείτε την αναλογία: Σε μία πόλη υπάρχουν 5 εστιατόρια, τα οποία τα ίδια αναγνωρίζουν ότι έχουν αρκετά δομικά προβλήματα. Αντί να κάτσουν να δουν πώς θα τα λύσουν ώστε να ελαχιστοποιηθούν, αρνούνται να δεχθούν να ανοίξει ένα νέο εστιατόριο, για το οποίο δεν ξέρουν στο κάτω κάτω, εάν όντως θα έχει καλύτερη εξυπηρέτηση, μενού κλπ.

    Το παραπάνω κείμενο το ανέβασα πριν από λίγες ημέρες στο μπλογκ μου. Ήθελα να το βάλω εδώ σε μορφή link, και ενώ φαινόταν ότι τα είχα καταφέρει, όταν το κλίκαρα για να δω, εάν θα με παραπέμψει σε αυτό με έστειλε σε άσχετη ιστοσελίδα. Πώς κάνει κανείς link; (το ξέρω είναι άσχετο με την συζήτηση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ακόμα και πτώμα στην Ελλάδα στριμωγμένος είσαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. @@@right to change@@@

    όταν ο ήλιος βασιλεύει στις κυκλάδες πέφτει σαν κέρμα στου αιγαίου τη σχισμή δίνει τα χρώματα που ντύνουν βασιλιάδες κι όλη η ζωή μας γίνεται ... στιγμή. αυτή την ώρα σε γυρεύω αυτή την ώρα σε ζητώ σαν ναυαγός που ψάχνει φάρο να ξερες πόσο σ' αγαπώ. όταν ο ήλιος ανατέλλει στις κυκλάδες κρέμεται πάνω στου ουρανού τη ντιβανοκασέλα σαν των κουρσάρων τους ολόχρυσους ... χαλκάδες που για μια αγάπη κρέμασαν στο...αφτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Να θυμίσω επίσης ότι το "μηχανιστικό" και δεν ξέρω τι άλλο "κακό" πανεπιστημιακό σύστημα της Βρετανίας είναι ίσως το μόνο στην Ευρώπη που εδώ και χρόνια εφαρμόζει αυστηρά την τακτική αξιολόγηση του ιδρύματος, των προγραμμάτων και των καθηγητών όχι μόνο από τους εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων αλλά και από ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΤΟΜΙΚΑ, ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων που συμπληρώνουν, τα οποια είναι στη διάθεση του καθενός, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται και στα οποία οφείλουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να απαντούν. Συν το γεγονός οτι εκεί ο κάθε φοιτητής επιλέγει πανεπιστήμιο και τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται με βάση τον αριθμό των φοιτητών τους. Αυτά ως προς το θέμα της φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση, στο οποίο κάθε άλλο παρά υπόδειγμα είμαστε εμείς εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Είναι σ' όλους γνωστό ότι ο βασικότερος βραχνάς της λειτουργίας του ελληνικού πανεπιστημίου είναι ότι βασίζεται στις πελατειακές σχέσεις αλληλοεξάρτησης μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, που υποδυκνείονται από καθαρά κομματικά κριτήρια.

    Καθηγητές εξαγοράζουν την ψήφο των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές ή την σιωπή τους στις διάφορες ατασθαλείες με καλύτερο βαθμό στα μαθήματα, συστατικές επιστολές για μεταπτυχιακά κτλ. Φοιτητές χρησιμοποιούν την ενασχόλησή τους στον φοιτητικό συνδικαλισμό για να ανέλθουν στην κομματική ιεραρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Chère Maria Velliou,
    αυτό που μου φάνηκε αστείο με την 'Ε' είναι ότι είχε κεντρικό θέμα την εκπαίδευση και το άρθρο αυτό είχε υπογραφή της εφημερίδας και όχι μεμονωμένου δημοσιογράφου...

    Δεύτερον, γιατί όχι ευρωπαίκή χρηματοδότηση σε ιδιωτικά Α.Ε.Ι.; Κατ' αρχήν μιλάμε για μη κερδοσκοπικά. Προς το παρόν τουλάχιστον, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούληση των κυβερνώντων μας.
    Δεύτερον, η χρηματοδότηση πάντα γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις αυστηρές.

    Εάν έχουν το δικαίωμα χρηματοδότησης το παιχνίδι ιδιωτικά vs δημόσια πανεπιστήμια γίνεται άνισο! Για το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τις αυστηρές προϋποθέσεις επιφυλάσσομαι.

    Τρίτον, έχει διατυπωθεί από πολλούς φορείς η πρόταση χρηματοδήτησης ανά φοιτητή, με παροχή των χρημάτων που του αντιστοιχούν στον ίδιο το φοιτητή, ο οποιος θα τα αξιοποιεί όπως επιθυμεί.

    Σε μεταπτυχιακό επίπεδο αυτί ισχύει και σήμερα... Η διαφορά είναι ότι δεν τα αξιοποιεί ο φοιτητής όπως επιθυμεί.
    Και μία διευκρίνηση: κάθε χρόνο τον Ιούνιο (νομίζω) κάθε σχολή στέλνει πόσους φοιτητές θα μπορούσε να εκπαιδεύσει την επόμενη χρονιά... Η σχολή εδώ στέλνει τα τελευταία 10 χρόνια 30... αλλά κάθε χρόνο μπαίνουν πάνω από 120...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Και, συγγνώμη, αλλά επειδή τα έχω ψιλοπάρει, μήπως θα πρέπει να αναρωτηθεί ο επιστολογράφος σας κύριε Δήμου και οι συμφοιτητές του αν η κοινωνία δεν ασχολείται μαζί τους γιατί έχει αγανακτήσει; Ομοίως όπως με τους διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, που πλέον ξεσηκώνουν τη μήνη όλων; Μήπως δίπλα σ' αυτούς που συμμετέχουν στις καταλήψεις βρίσκονται πολλαπλάσιοι άλλοι που δεν πιστεύουν σ' αυτή τη μορφή αγώνα και απορρίπτουν τα περισσότερα από τα αιτήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Έχω κάνει παλιότερα ένα σχόλιο στο blog μου γενικά για το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά είναι λίγο μεγάλο. Αν θέλετε να το διαβάσετε ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Η κυριώτερη διαφορά των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά (δεν αναφέρομαι στα πανεπιστήμια της ανατολικής ευρώπης που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς) είναι ότι εκεί μπαίνεις εύκολα, αλλά τελειώνεις δύσκολα, ενώ εδώ μπαίνεις δύσκολα, με το αδιάβλητο μεν απάνθρωπο δε σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά αν μπεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι έστω και με το περήφανο 5αρι θα αποφοιτήσεις.

    Στη Γερμανία, όπου σπούδασα, φυσικά και δεν ίσχυε το άσυλο, φυσικά και μπορούσαμε να δώσουμε το μάθημα μόνο 3 φορές, φυσικά δεν υπήρχαν δωρεάν συγγράμματα. Όποιος δεν είχε τη δυνατότητα να τα αγοράσει, μπορούσε να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη ή ακομα και να αγοράσει μεταχειρισμένα σε φθηνότερη τιμή (τα διατηρούσαν σε καλή κατάσταση, αφού μόνο όταν έχεις πληρώσει κάτι το εκτιμάς). Δεν είναι εκεί όλα αγγελικά πλασμένα, ούτε λειτουργούσαν όλα ρολόι, αλλά όποια διαμαρτυρία εκφραζόταν με εθελούσια αποχή από τα μαθήματα (τις περισσότερες φορές ήταν και καθολική), παρά με αναγκαστική κατάληψη της σχολής. Η φοίτηση ήταν δωρεάν (τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί στα περισσότερα πανεπιστημία της Γερμανίας δίδακτρα) και οι φοιτητές είχαν το δικαίωμα σε χαμηλότοκο δάνειο, το οποίο αποπληρωνόταν μετά τις σπουδές (ανάλογα και με την οικονομική κατάσταση του καθενός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Maria Velliou said...

    Να θυμίσω επίσης ότι το "μηχανιστικό" και δεν ξέρω τι άλλο "κακό" πανεπιστημιακό σύστημα της Βρετανίας είναι ίσως το μόνο στην Ευρώπη που εδώ και χρόνια εφαρμόζει αυστηρά την τακτική αξιολόγηση του ιδρύματος ....

    Και λοιπόν; Σοβαρούς Επιστήμονες, με κεφαλαίο "Ε", μπορεί να παραγάγει; Αυτό είναι το ζητούμενο. Η προσωπική μου εμπειρία (στο επιστημονικό υποσύνολο που υπηρετώ) δεν το βεβαιώνει.

    Βαρέθηκα πια. Βαρέθηκα ν' ακούω για τα "καλά ξένα" πανεπιστήμια και για τα "άθλια ελληνικά". Βαρέθηκα ν' ακούω για μια ακόμα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Έχω φάει τόσες στο κεφάλι. Βαρέθηκα ν' ακούω για μαγικές ρετσέτες και πράσινα άλογα που θα εκσυγχρονίσουν την παιδεία μας από ανθρώπους άσχετους, αστοιχείωτους, αμόρφωτους κι απαίδευτους. Αφήστε την επιτέλους ήσυχη την παιδεία. Δώστε χρήματα στα Πανεπιστήμια - ξεχάστηκε εκείνο το 15% για την παιδεία - κι αφήστε τα να δουλέψουν όπως ξέρουν, μπορούν, πιστέψτε το. Πάψτε μόνο να φτιάχνετe κάθε πόλη και σχολή και να τα "μπουκώνετε" με φοιτητές για να διακεδάζετε το πρόβλημα της ανεργίας. Δεν σας φταίνε οι "αιώνιοι φοιτητές" - γιατί δεν μας λέτε πόσοι είναι; - η πολυπραγμοσύνη κι η μικροπολιτική φταίναι.

    Δε συνεχίζω γιατί θα συγχυστώ. Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ο Mike Bouts έγραψε σε ένα post όλα αυτά που προσπαθώ να γράψω εγώ εδώ και 5 ώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ο "τρένα ποδήλατα φίδια" είπε:

    όταν ο ήλιος βασιλεύει στις κυκλάδες πέφτει σαν κέρμα στου αιγαίου τη σχισμή δίνει τα χρώματα που ντύνουν βασιλιάδες κι όλη η ζωή μας γίνεται ... στιγμή. αυτή την ώρα σε γυρεύω αυτή την ώρα σε ζητώ σαν ναυαγός που ψάχνει φάρο να ξερες πόσο σ' αγαπώ. όταν ο ήλιος ανατέλλει στις κυκλάδες κρέμεται πάνω στου ουρανού τη ντιβανοκασέλα σαν των κουρσάρων τους ολόχρυσους ... χαλκάδες που για μια αγάπη κρέμασαν στο...αφτί.



    Δεν καταλαβαίνω, Είναι πολύ προχωρημένο για μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. μέσα εδώ πάντα βρίσκω κοινό νου, λογική και χιούμορ ΟΠΟΙΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    Νίκο μπράβο σου και μπράβο και στους συνομιλητές.
    Μας κάνεις να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κι άλλες φωνές εκτός από της τηλεόρασης. Πραγματικά νόμιζα ότι είμαι η μόνη που σκέφτεται "αλλιώς'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. @Grecopean
    Δεν προτείνω να γίνει πιο εύκολο κανένα μάθημα. Μάλιστα εμείς στο πολυτεχνείο Κρήτης είμαστε περήφανοι που έχουμε τόσο δύσκολη σχολή. Την δυσκολότεροι στην Ελλάδα από της όμοιες μας αλλά και γενικότερα. Απλά θα έπρεπε σε μερικά μαθήματα να γίνονται περισσότερα και καλύτερα οργανωμένα φροντιστήρια από τους καθηγητές.
    Όμως το ψηλό επίπεδο σπουδών προϋποθέτει χρόνο γιατί όπως και να το κάνουμε άνθρωποι είμαστε και όχι ρομπότ και επίσης η μέρα έχει 24 και όχι 100 ώρες.
    Εγώ διαφωνώ με το νομοσχέδιο στον καθορισμένο χρόνο αποφοίτησης, στις 4 ευκαιρίες για κάθε μάθημα και στην ημικατάργηση του ασύλου. Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Ναι στις εταιρίες ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ναι στην αξιολόγηση των σχολών. Ναι στα παραπάνω χρήματα για τα πανεπιστήμια ναι στα αγγλόφωνα βιβλία. Αλλά το σε πόσα χρόνια θέλει ο καθένας να την τελειώσει τη σχολή του είναι δουλειά του καθενός… Ο φιλόλογος μου στο λύκειο παράλληλα σπούδαζε επί μια δεκαετία στη νομική και τώρα είναι ένας από τους καλύτερους δικηγόρους στην πόλη του. Με το νέο νομοσχέδιο δεν θα τα κατάφερνε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ο Mike Bouts ξέχασε τους φοιτητές, τους καθηγητές κλπ. που κινητοποιούνται - ναι, και με καταλήψεις - ακριβώς επειδή θέλουν να πάνε πέρα απ' αυτά που τους σερβίρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ένα video από την τελευταία ΓΣ του συλλόγου των φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχ/κων & Μηχ/κών Υπολογιστών Α.Π.Θ.


    >Γενική Συνέλευση ΤΗΜΜΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Όσοι φίλοι μου σπούδασαν Ελλάδα –κι εγώ επίσης- όπως μπήκαμε, βγήκαμε (και σκοτωθήκαμε για να μπούμε). Κατ’ αρχήν δεν πατούσαμε στις σχολές μας. Κι όποτε πατούσαμε ή απεργία οι καθηγητές είχαν ή καταλήψεις οι φοιτητές ή συνελεύσεις ή… ή… Μόνο μάθημα δεν γινόταν. Με δικές μας πρωτοβουλίες πήραμε κάποιες γνώσεις (σεμινάρια, μεταπτυχιακά στο εξωτερικό κλπ) και μετά εμπειρικά.
    Όσοι σπούδασαν Γερμανία (που μπήκαν χωρίς εξετάσεις, χωρίς τίποτα) βγήκαν πολύ πιο καταρτισμένοι στον τομέα τους.
    Και όταν πήγα για διδακτορικό, έπρεπε να βάλω μέσο! για να με δει! ο κος πρύτανης και για να μου πει τελικά, πως το αντικείμενο, που ήθελα, δεν υπήρχε στην Ελλάδα και να πάω στο εξωτερικό να το κάνω (computational linguistics).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Vrennus said...
    Ο Mike Bouts ξέχασε τους φοιτητές, τους καθηγητές κλπ. που κινητοποιούνται - ναι, και με καταλήψεις - ακριβώς επειδή θέλουν να πάνε πέρα απ' αυτά που τους σερβίρουν.

    Θα διαφωνήσω... Μήπως επειδή δεν θέλουν να χάσουν τη θεσούλα τους 'κινητοποιούνται' (τρόπος του λέγειν, απλά δε λένε τπτ για τις καταλήψεις... στο δρόμο δεν τους είδα); Μήπως γιατί με την αξιολόγηση τους μπαίνει το αυγό στον κ... Πριν 2 εβδομάδες σε τραπέζι ένας Έλληνας καθηγητής, ένας Γάλλος και εγώ... μεταξύ ούζου και χταποδιού τους ρωτάω τη γνώμη τους για την αξιολόγηση... Ο Γάλλος λέει γιατί όχι; Εάν είσαι καλός στη δουλειά σου, γιατί να σε πειράζει; Ο Έλληνας βγήκε από τα ρούχα του... αξιολόγηση; Ποιος θα με αξιολογήσει εμένα; κ.τ.λ. Όντως αυτό είναι ένα πρόβλημα... Ναι στην αξιολόγηση, αλλά από επιστήμονες σχετικούς... Τους γεωλόγους-γεωλόγοι, τους φυσικούς-φυσικοί κ.τ.λ. Θα ήθελα και εγώ να ήμουνα κατά των νταβάδων (αξιολογητές κ.τ.λ.) αλλά δυστυχώς το βλέπω ως τη μόνη λύση... Μήπως και ιδρώσει το αυτάκι των καθηγητάδων και δουλέψουν λίγο... και όχι να έρχονται στο πανεπιστήμιο όποτε έχουν μάθημα, άντε και2 φορές ακόμα την εβδομάδα... Πάω βόλτα, καλό απόγευμα σε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Μία απλή διαπίστωση: έχοντας στο κοντινό μου περιβάλλον πολλά παιδιά που σπουδάζουν στα ΑΕΙ, δυστυχώς καθημερινά βλέπω πόσο αμόρφωτα, απαίδευτα και ακαλλιέργητα καταλήγουν. δεν είμαι σε θέση να διερευνήσω τους λόγους, δεν είμαι ειδικός, αλλά αποδέκτης αυτής της α-παιδείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. @ όσους σχολιαζουν το νέο νόμο πλαίσιο
    ψάχνω για το κείμενο και δεν το βρίσκω. που το βρήκατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Για τους αιώνιους φοιτητές:
    Δεν βρίσκω κανένα λόγο διαγραφής τους. Ίσως επειδη στα 32 είμαι ένας από αυτούς και προσπαθώ να ξεμπλέξω από κάτι χρέη μήπως κάποια στιγμή...

    Για τα ιδιωτικά ΑΕΙ:
    Ετοιμαστείτε για σκηνές απείρου κάλους, με καθηγητές να μισθοδοτούνται και από κρατικά και από ιδιωτικά.
    Δεν είμαι αντίθετος με την διμιουργία τους αν περιορίσουν την εξαγωγή φοιτητών.
    Αυτό όμως θα είναι το αποτέλεσμα, ή μήπως όσοι έχουν τα λεφτά θα στέλνουν ή έτσι ή αλλιώς τους αποτυχημένους κανακάρηδες τους στο εξωτερικό, και τα εδώ ιδιωτικά πανπιστήμια θα γίνουν πόλοι έλξης της μεσαίας κατηγορίας, που ούτε λεφτά για έξω έχει, ούτε μυαλό για σπουδές; Αγορασμένα πτυχία τελικά;
    Θα δούμε.

    Κατάργηση δωρεάν παιδείας;
    Πληρωμή συγγραμάτων είναι απαράδεκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ι/
    Ένα από τα καταπληκτικά που πρότεινε ο "Γιωργάκης" προσφάτως ήταν η κατάργηση του σταυρού στις εθνικές εκλογές και η υϊοθέτηση της
    λίστας (και ο πολλαπλασιασμός των μονοεδρικών). Αρκετοί - και μέσα στο κόμμα του - έπεσαν να το φάνε. Θυμήθηκαν τις λίστες του μπαμπά του και έφριξαν. Ορθώς, αλλά η πρότασή του είναι κομματάκι συνθετότερη. Η κατάρτιση της λίστας προϋποθέτει την οργάνωση των κομμάτων σε τοπικό επίπεδο, πράγμα που συνεπάγεται κατάτμηση της υφιστάμενης κομματικής ιεραρχίας. Η λογική είναι ότι αν περιορίσουμε την πολιτική δύναμη σε πολλούς επιμέρους θύλακες είναι πιθανότερο να ακουστούν διαφορετικές φωνές που σήμερα επικαλύπτονται από την αίγλη της αυθεντίας. Επιπλέον αποκαθίσταται η γνωστή αιτιακή αλυσίδα της δημοκρατίας, δηλαδή η βάση υποδεικνύει ποιοί θα την αντιπροσωπεύουν και όχι τα ανώτερα - και εκ των πραγμάτων πιο απομακρυσμένα - κομματικά στελέχη. Με άλλα λόγια προτείνει την αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου - δώστε χώρο στην πολιτική. Η συζήτηση σχεδόν δεν έχει τελειωμό, παραπέμπει ωστόσο σε μια γνωστή και παλιά διαμάχη περί δημοκρατίας (αν θεωρήσουμε όλες τις προηγούμενες - περί δικτατορίας του προλεταριάτου, βασιλείων κτλ. τελειωμένες υποθέσεις): η δημοκρατία δομείται από τα πάνω προς τα κάτω ή από τα κάτω προς τα πάνω; Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του. Ο λόγος όμως που αναφέρω αυτό το σε πρώτη ματιά άσχετο προς τη θεματική μας ζήτημα είναι διότι έχω την εντύπωση ότι η απάντηση που έχουμε ήδη στο κεφάλι μας ευθύνεται άμεσα για τον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται τα πολιτικά προβλήματα στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. II/
    Στο θέμα μας. Η δική μου διάγνωση έχει ως εξής: όσα χρόνια έζησα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε όλες του τις βαθμίδες και τις αποχρώσεις (από το ιδιωτικό στο δημόσιο Λύκειο της γειτονιάς μου, έπειτα στα φροντιστήρια και στο πανεπιστήμιο) και σε σύγκριση πάντοτε με άλλες χώρες - συγγενείς και φίλοι με σπουδές σε άλλες χώρες - επαναλαμβανόταν κάθε χρονιά το ίδιο τροπάρι: η κυβέρνηση διαχειριζόταν την παιδεία σαν να βρισκόταν από θέση ισχύος. Οι αντιδράσεις ήταν, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, οξύτατες και εκ των πραγμάτων αναγκαζόταν να πάρει πίσω ό,τι είχε προτείνει (ακόμη και αν οι επίμαχες προτάσεις ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση). Εν ολίγοις αυτό που συμβαίνει με το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει να κάνει ούτε με τους ταλαίπωρους γενειοφόρους, τα αμπέχωνα, τις αρβύλες και τις αφίσες Τσε Γκεβάρα. Σιγά το πράγμα! Το πρόβλημα βρίσκεται στον υδροκεφαλισμό του πολιτικού συστήματος, εξαιτίας του οποίου ο πολιτικός διάλογος για την παιδεία διεξάγεται πολωτικά. Πώς μπορεί να "λυθεί" το πρόβλημα; Δεν θα απαντήσω. Νομίζω όμως ότι τόσο η κομματική εξουσία του τόπου όσο και ο αντιπολιτευόμενος κόσμος (εν προκειμένω φοιτητές, πανεπιστημιακοί) οφείλoουν καταρχήν να πάρουν μια απόσταση και στη συνέχεια να παρουσιάσουν με ψυχραιμία αρθρωμένους συλλογισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Το άσυλο έφταιγε και την τελευταία φορα, με τα επεισόδια στα πλαίσια της πορείας του ευρωπαικού κοινωνικού φόρουμ;
    Τα επεισόδια στους δρόμους έγιναν.
    Το προβλημα με τους γνωστούς-αγνώστους δεν λύνεται έτσι.
    Είναι απλό, τους πιάνουν όλους μια μέρα, όχι σύλληψη, απλή προσαγωγή.
    (δεν πιστεύω οτι πρέπει να καταστραφεί ένας 17 χρονος για μερικά σπασμένα τζάμια)
    Παίρνουν τα στοιχεία τους, φωνάζουν τους γονείς του καθενός και τους παραδίδουν σε αυτούς.
    Την επόενη φορά βλέπουμε αν θα ξαναβρεθούν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ενας μονόλογος τον καιρό του διαλόγου

    Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ*

    Στη μνήμη δύο ανθρώπων της πραγματικής παιδείας: Του Τάσου Χρηστίδη και του Κοσμά Ψυχοπαίδη


    Με τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες, έγινε η έναρξη του «Εθνικού Διαλόγου» για την Παιδεία. Ο υπογράφων είναι απαισιόδοξος: δεν πιστεύει ότι, σε μερικούς μήνες από τώρα, ο «διάλογος» θα έχει κάνει ουσιώδη βήματα· ούτε όμως και η παιδεία. Αυτό δεν συναρτάται μόνον με τις αγκυλώσεις του «Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας». Η αποτυχία, του προαναγγελθέντος διαλόγου, έχει βαθύτερες αιτίες.

    Οι αλλαγές στην Παιδεία γίνονται με δύο τρόπους: είτε επειδή εκδηλώνεται μια ογκούμενη κοινωνική πίεση· είτε επειδή υπάρχει ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, και η απόφαση να εφαρμοσθεί. Παράδειγμα της πρώτης περιπτώσεως αποτέλεσε η αύξηση των εισακτέων -και η συνακόλουθη ποσοτική έκρηξη της Ανωτάτης Παιδείας- τα τελευταία χρόνια. Παράδειγμα της δεύτερης περιπτώσεως υπήρξε η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που συνόδευσε την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
    Σήμερα και οι δύο παράγοντες μοιάζει να απουσιάζουν. Η κοινωνική πίεση διοχετεύεται στο άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων και τα οικονομικά βάρη των σπουδών· ενώ η κυβερνητική ευθύνη εξαντλείται σε πληκτικές επαναλήψεις για τη μεγάλη σημασία της παιδείας -ή του πολιτισμού, κατά περίπτωση. Ο προαγγελθείς λοιπόν «διάλογος» δίδει παράταση χρόνου στις πιεστικές εκκρεμότητες, ελάχιστα όμως είναι ορατοί κάποιοι δείκτες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από μια ανούσια και αβαθή συζήτηση στη Βουλή, η ευάλωτη ίδρυση «ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» απετέλεσε την αιχμή της συναινετικής μας πορείας προς το μέλλον.
    Στη σημερινή Ελλάδα βέβαια, η έννοια του διαλόγου και της συναινέσεως εμφανίζεται περίπου ως πανάκεια. Οσο όμως αλυσιτελής αποδείχθηκε η συγγραφή νόμων σε περίκλειστα υπουργικά γραφεία, τόσο η υποκατάσταση της πολιτικής από «διαλόγους» είναι μια αμφίβολη μέθοδος προόδου. Το πρώτο ζητούμενο μιας αλλαγής είναι η ειλικρίνεια και η τόλμη. Επειδή αυτά λείπουν, ο διάλογος με όλους τους «φορείς» της εκπαιδεύσεως -άλλος όρος και τούτος!- μάλλον προώρισται να καταλήξει σε έναν ανώδυνο κοινό παρονομαστή. Την πραγματικότητα αυτή είναι δύσκολο να υπερκεράσουν ο σοβαρός συνάδελφος, που προεδρεύει του Συμβουλίου, και η καλή πολιτική προϊστορία της υπουργού Παιδείας.
    Μια μεγάλη πάντως και απολύτως απαραίτητη μεταρρύθμιση στην Παιδεία -κι εδώ μιλούμε για την τριτοβάθμια- θα αποτελούσε η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της. Η αναίρεση, δηλαδή, των παραγόντων που πληγώνουν το νόημα και την καθημερινότητά της. Μια παρόμοια επιδίωξη αγγίζει τον χώρο του αυτονόητου, και δεν προσδίδει ίσως δόξα στους πολιτικούς. Είναι όμως «εκ των ων ουκ άνευ» για τη μεταρρύθμιση που διαρκώς εξαγγέλλεται, και διαρκώς αναβάλλεται. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν άλλωστε πολλά καλά να επιδείξουν. Η βελτίωση της λειτουργίας τους θα έδιδε μια νέα ώθηση στην ορμή που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια, και απειλεί ήδη η στασιμότητα.
    Σε όσα ακολουθούν θίγονται λοιπόν, επιγραμματικά, ορισμένες από τις χρόνιες αδυναμίες της Ανώτατης Παιδείας. Ο ενήμερος αναγνώστης μπορεί να προσθέσει κι άλλες, δύσκολα όμως θα αφαιρέσει.

    1. Η αμαρτωλή ισορροπία περί τα πανεπιστημιακά συγγράμματα:

    Το εκπαιδευτικό και οικονομικό αυτό έγκλημα, έχει μακρά προϊστορία. Ενώ όμως υπάρχουν πολλές διέξοδοι, το σύστημα αντλεί τη δύναμή του από την αμαρτωλή ισορροπία που έχει αποκατασταθεί ανάμεσα σε καθηγητές, φοιτητές και εκδότες. Είναι λοιπόν καιρός το ένα και μοναδικό σύγγραμμα, που διανέμεται «δωρεάν», να παύσει να δηλητηριάζει τον πυρήνα της πανεπιστημιακής παιδείας. Ο προβληματισμός και η αναζήτηση αποτελούν εξ ορισμού καίρια χαρακτηριστικά της.

    2. Ο εκφυλισμός των δημοκρατικών θεσμών:

    Ο εκφυλισμός αυτός εκδηλώνεται σε πολλούς τομείς της πανεπιστημιακής ζωής. Βρίσκει όμως την κορύφωσή του στην εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών, και ιδιαίτερα της πρυτανικής τριάδας. Η υψηλή συμμετοχή των φοιτητών εκπροσώπων -η κοινή γνώμη αγνοεί ότι εξισούται με εκείνη των καθηγητών!- οδηγεί σε κομματικές ή πελατειακές συναλλαγές, και σε διαφθορά φοιτητικών συνειδήσεων. Τον ίδιο εκφυλισμό εμφανίζει και η έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου, που υπήρξε κάποτε ιερή. Σήμερα καλύπτει ποινικές και ηθικές αυθαιρεσίες και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά κάθε πικραμένου -ή μη- φοιτητή.

    3. Το μετέωρο βήμα των συμβασιούχων διδασκόντων:

    Ενα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών αναγκών στα ελληνικά πανεπιστήμια καλύπτεται από συμβασιούχους διδάσκοντες. Η γραφειοκρατία όμως, που συνοδεύει την έγκριση των συμβάσεων -ας σημειωθεί, μόνον, ότι ο αριθμός τους κοινοποιείται στα πανεπιστήμια μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους!- οδηγεί σε καταστάσεις οικονομικής και ακαδημαϊκής ταπείνωσης τους νέους και αξιόλογους αυτούς επιστήμονες. Η αναπάντεχη, μάλιστα, φετινή περικοπή των θέσεων έχει φέρει σε απόγνωση ανθρώπους και πανεπιστήμια. Από την άλλη, η ετεροαπασχόληση των μόνιμων καθηγητών διατηρείται πάντοτε ακλόνητη -υπό διαφορετικό κάθε φορά μανδύα.

    4. Η αδυναμία προγραμματισμού:

    Ενώ έχει σημειωθεί αναμφισβήτητη πρόοδος, ο προγραμματισμός των ελληνικών πανεπιστημίων εξακολουθεί ακόμα να εξαρτάται από τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού ή την ένταση των οικονομικών δυσκολιών της χώρας. Στην ομηρία αυτή συντελεί και η έλλειψη αξιολόγησης. Είναι λοιπόν χρόνια εμπειρία, ότι θέσεις ή επενδύσεις περικόπτονται αιφνιδιαστικά, οι προϋπολογισμοί είναι μονίμως ελλειμματικοί, το διοικητικό προσωπικό έχει μεγάλες ελλείψεις. Τίποτα από όλα αυτά, ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη όταν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών ή να δημιουργηθούν νέα τμήματα, ανάλογα με τις τοπικές πιέσεις.

    5. Η σχιζοφρενική φύση της αυτοτέλειας:

    Τα ελληνικά πανεπιστήμια εξακολουθούν πάντοτε να ζητούν την πλήρη τους αυτοτέλεια, και η πολιτεία περιοδικώς να την υπόσχεται. Η σημερινή ισορροπία του συστήματος είναι ωστόσο διάτρητη. Τα πανεπιστήμια επικαλούνται ως μη ώφειλαν την αυτοτέλειά τους, για να καλύψουν και προσωπικές πολιτικές· όπως για παράδειγμα στα μεταπτυχιακά ή στην ίδρυση νέων τμημάτων. Από την άλλη, η πολιτεία καθορίζει τον αριθμό των φοιτητών και τον τρόπο επιλογής τους, ερήμην των πανεπιστημίων. Η αυτοτέλεια μετατρέπεται λοιπόν συχνά σε ασυλία -της πολιτείας ή των πανεπιστημίων, κατά περίπτωση.

    6. Η ανάγκη μεταρρύθμισης των μεταρρυθμιστών:

    Είναι απορίας άξιον ότι ενώ κάθε πραγματική μεταρρύθμιση θα απαιτούσε τη ριζική αναδιάρθρωση του ίδιου τού υπουργείου -και, φυσικά, τον διαχωρισμό του από τα «θρησκεύματα»- όλοι συζητούν και διαλέγονται περί την Παιδεία, και εκείνο αφήνεται στο απυρόβλητο. Κάθε σοβαρή αλλαγή θα προϋπέθετε εν τούτοις την ύπαρξη ενός υπουργείου Παιδείας με ευέλικτο και επιτελικό χαρακτήρα. Οσο εξακολουθεί να διατηρεί την παλαιολιθική δομή του, και το απίστευτο φάσμα των αρμοδιοτήτων του, κάθε προοπτική αλλαγής υπονομεύεται εκ των ένδον. Εννοείται ότι, ως πρώτο βήμα, το υπουργείο θα έπρεπε να αποβάλει τις κομματικές του εξαρτήσεις. Εδώ ασφαλώς θα ήταν χρήσιμη -όσο και ουτοπική- η γενικότερη συναίνεση.
    Ας σημειωθεί ότι οι αδυναμίες που προαναφέρθηκαν, αν δεν αποτελούν πρωτοτυπία σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι όμως άγνωστες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Με τις οποίες, υποτίθεται, επιδιώκεται διακαώς η σύγκλιση.
    Θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει επί πολύ. Δεν αξίζει όμως. Εχω την αίσθηση ότι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, χωρίς υπεκφυγές και θολές διατυπώσεις, μετά ή άνευ διαλόγου, είναι το μείζον: Θα εξακολουθήσει η Ανώτατη Παιδεία να είναι δημόσιο αγαθό, να αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας -ή θα διολισθήσει στις σφαίρες του ιδιωτικού και των επιχειρήσεων; Οι συγχορδίες που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας δεν είναι πια πειστικές. Δημιουργούν απλώς την εντύπωση ότι υπερασπίζονται τα κεκτημένα και τη λογική ισοπεδώσεως, που κυριάρχησε. Με τις σημερινές ωστόσο οικονομικές συνθήκες και τη διεθνή φορά των πραγμάτων, δεν χωρούν πια αυταπάτες. Για να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας της παιδείας, απαιτείται μια κολοσσιαία αλλαγή προτεραιοτήτων και νοοτροπίας· κι ακόμα, θυσίες στην καταναλωτική μας ευμάρεια, και ασυμβίβαστες τομές, που θα επιδιώκουν ποιότητα και βάθος. Αν σε αυτή και μόνον την ανάγκη κατέληγε συναινετικά ο Εθνικός Διάλογος, θα είχε προσφέρει μέγιστη υπηρεσία στην Παιδεία. Το μέτρο άλλωστε της πραγματικής παιδείας δεν άλλαξε πολύ στη μακραίωνη διαδρομή της. Αποτελεί τη βασική συνιστώσα ενός πολιτισμού, μια ουσιαστική μέθοδο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων -κι ακόμα, τώρα και πάντοτε, δίψα του νου και της ψυχής.

    * Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης


    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2005


    Ανοίχτηκε: ANemos στις 5:02 AM
    0 ανοιχτά σχόλια



    Υ.Γ. ΑΝΕΜΕ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ BLOGS ΣΟΥ!...
    ΤΙ ΟPEN MANIFESTO ΕΓΡΑΦΕΣ;;;;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Ακούσατε ΑΕΙ και είπατε να δημοσιεύσετε 2-3 διδακτορικές εργασίες ε;
    :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. ΙΙΙ/
    Μπαίνω μάλιστα στον πειρασμό να κάνω κάποιες προτάσεις από τη σκοπιά που υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου:
    1) Να δεχτούμε τη δημιουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ υπό τις εξής προϋποθέσεις: α- Η επιστημονική κοινότητα να θέτει η ίδια τα κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας - εσωτερικά δηλ. τα ΔΕΠ όσο και εξωτερικά δηλ. τα άλλα πανεπιστήμια. β- Η επιστημονική κοινότητα να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την εισαγωγή και "έξοδο" των σπουδαστών. γ- Να έχει δικαίωμα στην αυτοδιαχείριση ακαδημαϊκών (άσυλο) και οικονομικών ζητήμάτων.
    2) Να συμφωνήσουμε στη εισαγωγή της "αγοράς" στο πανεπιστήμιο, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α- Να δωθεί έμφαση όχι μόνο στην "αποδοτικότητα" αλλά και στην προσαρμογή και απασχολησιμότητα στην αγορά εργασίας (αν υποθέσουμε ότι απευθύνονται οι επιχειρήσεις, να ενθαρρύνονται και προτάσεις/μελέτες που νοιάζονται για την κοινωνική αλληλεγγύη), β- οι μελέτες που αφορούν τα εξωτερικά προς την επιστημονική κοινότητα "ενδιαφέροντα" να καλύπτουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των πόρων της επιστημονικής κοινότητας.
    3) Να αυξηθούν και να εξορθολογιστούν σύμφωνα με τον κανόνα που υπαινίχθηκα παραπάνω τα κονδύλια που θα πηγαίνουν άμεσα από τον κρατικό κορβανά στα ταμεία των σχολών.
    4) Χάριν της συζήτησης (και του επιχειρήματος) να μην μπερδεύουμε προφανώς άσχετα μεταξύ τους θέματα: π.χ.τον πόλεμο στο Ιράκ με τη δημόσια "δωρεάν" παιδεία ή τα Ελληνο-κυπριακό-τουρκικά και την ασφάλεια της χώρας με την ελλειματική χρηματοδότηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. ΙV/
    Σε αντίθεση με όσους σπεύδουν να εξυμνήσουν το συμφέρον του ιδιωτικού πανεπιστημίου έχω να προτείνω την αλληλεγγύη του δημόσιου - με πολλές αυστηρές προϋποθέσεις η αλήθεια είναι. Ποτέ μου δεν ταύτισα το "τσάμπα" με το "ελεύθερο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. fwteinh είναι ο περίφημος ελληνικός τρόπος σύγκρισης με το εξωτερικό
    σαν τους ταρίφες που λένε:
    Τα ταξί στην Ελλάδα είναι τα φτηνότερα στην ευρώπη, θέλουμε αυξήσεις στα κόμιστρα.
    (και αποσιωπούν τους μισθούς της ευρώπης, οτι πολύ απλά δε θα πάρεις ποτέ διπλή κούρσα εκεί, οτι αν είμασταν σε άλλη ευρωπαική χώρα το 99% των ταξιτζήδων δεν θα είχε πια δίπλωμα έτσι όπως οδηγούν κλπ κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. @ducke-catos:

    Πιο πάνω τα είπα κι εγώ στις 12:58. Ποιος ακούει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Α) Αν δεν ήταν δωρεάν η διδασκαλία στα Παν/μια, εγώ δε θα είχα την παραμικρή ελπίδα να σπουδάσω. Θεωρώ οτι θα ήταν κρίμα, γιατί με ενδιαφέραν οι σπουδές, οχι το να εχω ενα πτυχιο σαν καλο παιδακι.
    Β) Για το μονο πραγμα που εχω μετανιωσει ειναι που τελειωσα σε τεσσεραμισι χρονια αντι να δουλεψω καπου καλα και να παρω το πτυχιο μου σε 7-8 χρονια με γερη προυπηρεσια, σεμιναρια, εξωτερικο κλπ κλπ. Μπραβο στους αιωνιους φοιτητές, πολύ καλά κανουν.
    Γ)Οταν θέλησα να δωσω κατατακτηριες ανακάλυψα οτι ουτε την υλη δεν μπορουσα να βρω, επειδη δουλευω και φυσικα δεν μπορω να φευγω απο το γραφειο στις ωρες γραμματειας η τις ωρες που δεχονταν οι καθηγητες. Οποτε στραφηκα στο distance learning και μαλιστα σε Παν/μιο του εξωτερικου. Υποστηριξη για σπουδες για καθε ηλικια είπαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Θυμάμαι τον πρώτο χρόνο που πήγαινα στο Πάντειο.
    Φθινόπωρο του 1993 !!!
    Μπουρδέλο όλα.
    Στην εξωτερική μεριά του φράκτη υπήρχε ένας πίνακας κι εκεί μέσα καρφίτσωναν ανακοινώσεις, ύλη, από που θα πάρουμε βιβλία.
    Να παίρνει τα χαρτιά ο αέρας και να τα κυνηγάμε.
    Μετά το προστάτευσαν με γυαλί.
    Να φυσάει και κρατάς κόντρα για να μπορέσεις να αντιγράψεις.
    Να βρέχει και να σκίζεται το χαρτί που γράφεις, μούσκεμα πλέον, και το γυαλί να έχει γεμίσει σταγόνες, οπότε έκανες και τον υαλοκαθαριστήρα.
    --
    Αλλά το χειρότερο ήταν η ανυπαρξία πληροφόρησης.
    Σαν φαντάσματα τριγυρνούσαμε, σε ποιο αμφιθέατρο να πάω, ποιο γραφείο
    δίνει τάδε χαρτί.
    Όλα χύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Μια πολύ σημαντική πλευρά του ζητήματος που ίσως δεν τονίστηκε όσο έπρεπε. ΝΑΙ να κάνουμε σωστή αξιολόγηση με ακαδημαϊκά κριτήρια, ΝΑΙ να εξοπλίσουμε τις βιβλιοθήκες με πολλαπλά συγγράματα, ΝΑΙ να σπάσουμε τα ακροατήρια σε τμήματα των 80 ατόμων, ΝΑΙ να δώσουμε υποτροφίες στους οικονομικά αθενέστερους και στους εργαζόμενους φοιτητές (που σημειωτέον οι περισσότεροι εργάζονται ανασφάλιστοι), ΝΑΙ να ιδρύσουμε Συνήγορο του Φοιτητή(sic) και να τον προστατεύσουμε από την καθηγητική αυθαιρεσία. Ποιος διαφωνεί σε αυτά; Αλλα με τι ΧΡΗΜΑΤΑ θα γίνουν όλα αυτά; Χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση το νομοσχέδιο εξαντλείται σε μια σειρά από ρομαντικές στην καλύτερη περίπτωση προτάσεις που δεν θα εφαρμοστούν και σε μια σειρά από προτάσεις που θα εφαρμοστούν κατά το δοκούν (πχ κατάργηση μεν του μοναδικού δωρεάν συγγράματος και μετάθεση του εξοπλισμού των βιβλιοθηκών στο απώτερο μέλλον).
    Για τις επιμέρους προτάσεις του ΕΣΥΠ θα μπορούσαμε να συζητάμε με τις ώρες, μία προς μία, και μπορούμε να το κάνουμε αν θέλετε. Αλλά είναι αδιανόητο να διαρρέουν από δω και από κει φήμες για να δουν τις αντιδράσεις,να προωθείται ένα σχέδιο νόμου χωρίς κανένα απολύτως διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φοιτητές και καθηγητές, και το κυριότερο εκ των προτέρων να προγραμματίζεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο τον Ιούλιο για να περάσει νύχτα. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται έτσι και επικαλείται την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων αναγκαστικά αυτοαναιρείται.

    Οι συνδικαλιστές μέσα στα πανεπιστήμια είναι μια μεγάλη ιστορία. Το παρόν κίνημα φαίνεται, προς το παρόν και τοπικά τουλάχιστον, να έχει ένα βαθμό αυθορμητισμού και να ξεφεύγει από τη συνηθισμένη καθοδήγηση των συνδικαλιστών. Το μέλλον θα δείξει εάν είναι έτσι.

    ΥΓ. Είμαι ένας από τους 702 που στήριξαν το παραπάνω πλαίσιο. Μπορεί να διαφωνούμε σε σημεία, μπορεί να διαφωνούμε στη γλώσσα, αλλά σε κάθε περίπτωση ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μας λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Το αν η κατάληψη είναι η σωστή μορφή αγώνα είναι επίσης μια άααααλη μεγάλη συζήτηση, μπορούμε να την κάνουμε και αυτή. Νομίζω ήδη ξέφυγα από τα όρια όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Χριστός και απόστολος. Διάβασα το κείμενο των Ηλ. Μηχ. και ξαφνικά ένιωσα ότι ζούσα ξανα το 1980. Τότε που χάσαμε στο ΕΜΠ το χειμερινο εξάμηνη με καταλήψεις με τις ΙΔΙΕΣ ακριβώς απαιτήσεις. Κρίμα, 26 χρόνια μετά και κάποιοι έχουν ξεχάσει να ξυπνήσουν.... Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Μαρτυρία ενός φοιτητή της Ιατρικής:

    Δεν έχω γνώμη για τα πανεπιστήμια γενικά. Μπορώ όμως να μιλήσω για την Ιατρική Σχολή της Αθήνας.

    Μπαίνουμε 200 παιδιά. Αντικειμενικά πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές της Ελλάδας. Πολλοί είναι εξαιρετικά έξυπνοι, κάποιοι έχουν κουραστεί αρκετά για την εισαγωγή τους.

    Ενώ ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, το πανεπιστήμιο δεν εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των παιδιών. Η κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ χαλαρή.

    Παίρνουμε τα βιβλία μας με μεγάλη καθυστέρηση, μερικούς μήνες αφού έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα. Η παρακολούθηση πολλών μαθημάτων δεν προσφέρει τίποτα, γιατί και τα βιβλία περιέχουν ήδη αυτά που διδάσκουν οι καθηγητές και η διδασκαλία από πολλούς καθηγητές είναι αφόρητη.

    Αντίθετα, τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν για να αποκτήσουν βαθμούς και η παρακολούθηση είναι μέγιστη σε μαθήματα στα οποία οι παρουσίες δίνουν βαθμούς. Αντιλαμβάνεσαι το αίσχος; Να γεμίζουν αμφιθέατρα, συχνά για ηλίθια μαθήματα, για να πάρουμε έναν ή δύο βαθμούς παραπάνω στο μάθημα αυτό.

    Στις εξετάσεις, φοιτητές έτοιμοι να αντιγράψουν για να περάσουν τα μαθήματα ή για να πάρουν καλούς βαθμούς. Και αντιγράφουν με χίλιους δυο τρόπους.

    Αλλά και αφού γίνει η εξέταση, η βαθμολόγηση των γραπτών δεν είναι αντικειμενική. Για παράδειγμα, μερικά παιδιά έχουν προκλητικά καλύτερη αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους.

    Και κάθε τόσο τα ΕΑΑΚ να ζητούν κατάληψη της σχολής. Και να κάνουν συνελεύσεις ξανά και ξανά ώσπου η σύνθεση της συνέλευσης να εξασφαλίσει το θετικό αποτέλεσμα στο αίτημά τους. Κατά τα άλλα είναι πολύ δημοκρατικοί στα ΕΑΑΚ.

    Οι πολιτικές παρατάξεις να συναλλάσσονται με τους καθηγητές. Έχω δει πολλούς αδιάβαστους φοιτητές να περνάνε μαθήματα επειδή έχουν μέσω της παραταξιακής τους δραστηριότητας καλή σχέση με συγκεκριμένους καθηγητές.

    Μία γραμματεία οι οποία είναι ανοικτή τις μισές μέρες της εβδομάδας και αυτό μόνο για συγκεκριμένες ώρες. Που για να πάρεις ένα πιστοποιητικό πρέπει να κάνεις αίτηση και να έρθεις για να το πάρεις την άλλη εβδομάδα.

    Και βιβλία για τα οποία το κράτος πληρώνει περιουσίες, επειδή οι εκδοτικοί οίκοι τα κοστολογούν πανάκριβα. Και να περιμένουμε σειρές έξω από εκδοτικούς οίκους σε συγκεκριμένες ώρες για να τα παραλάβουμε.

    Που αν εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για να πληρώνουμε τα βιβλία μας (χωρίς φυσικά να μειωθεί αντίστοιχα η φορολογία) το αποτέλεσμα θα είναι να τα παίρνουν δωρεάν παιδιά που έχουν τεράστια οικονομική άνεση. Γιατί δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Και ας μένουν στα πιο ακριβά προάστια.

    Και να έρχονται μετεγγραφές. Και να γινόμαστε 600 άτομα. Άνθρωποι εντελώς ακατάλληλοι έρχονται για να γίνουν γιατροί! Και θα γίνουν.

    Η σχολή μας είναι κλειστή για 3 εβδομάδες τώρα. Και από την πρώτη του μήνα ξεκινάνε απεργίες οι καθηγητές. Και όλα αυτά για ζητήματα άσχετα με τα προβλήματα που περιέγραψα παραπάνω.

    Αντίθετα, οι φοιτητές, ιδίως των αριστερών παρατάξεων, αντιδρούν στην εντατικοποίηση των σπουδών, που όλο τη βλέπουν αλλά ποτέ δεν έρχεται.

    Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι πως ενώ ξεκινάμε με καλές προϋποθέσεις, οι δυνατότητές μας μένουν αναξιοποίητες.

    Και θα μείνουν αναξιοποίητες και αφού τελειώσουμε τη σχολή. Αφού θα έχεις π.χ. αναμονή για να κάνεις ειδικότητα 6 χρόνια. Να θες να δουλέψεις, να θες να προσφέρεις και να μη σε αφήνουνε! Και στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής σου! Απίστευτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Εκείνο που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι οτι δεν χρειάζομαστε νόμους, αλλά την σωστή εφαρμογή των ήδη υπάρχοντων.
    Δικλείδες ασφαλείας χρειαζόμαστε.
    Αλλιώς ό,τι νόμο και να κάνεις μία καινούρια κομπίνα θα τον αχρηστεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. '' οι φοιτητές, ιδίως των αριστερών παρατάξεων, αντιδρούν στην εντατικοποίηση των σπουδών, που όλο τη βλέπουν αλλά ποτέ δεν έρχεται. ''

    αυτό με την ''εντατικοποίηση των σπουδών'' και τα ''μαζικά κοψίματα'' είναι από τις μεγαλύτερες μπαρούφες που κυκλοφορούν.
    (δε λέω ότι δε γίνονται λάθη αλλά είναι μειοψηφία)

    έχουμε απαίτηση με 3-4 μέρες διάβασμα(και αν!) να περνάμε κι'όλας.

    στην αντίθετη περίπτωση που βρεθεί κανένας καθηγητής που διορθώνει αντικειμενικά και όχι όπως μας βολεύει, αρχίζουμε να τον βρίζουμε λες και φταίει αυτός για την τεμπελιά μας.

    Τι να λέμε μωρέ?
    το επίπεδο είναι χαμηλό. τα περί εντατικοποίησης είναι μαλακίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Πρώτη προσωρινή σούμα:

    Νομίζω ότι ο διάλογος αυτός είναι από τους πιο αξιόλογους που έχω διαβάσει για το θέμα ΑΕΙ.
    Με πολλές αποκαλυπτικές προσωπικές καταθέσεις και μαρτυρίες.

    Είναι εμφανές από τα περισσότερα σχόλια ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται είναι στη σωστή κατεύθυνση - αλλά είναι λίγες. (Πού όμως να τολμήσει το ΥΕΠΘ περισσότερα - εδώ και αυτά δεν ξέρουμε αν θα περάσουν).

    Είναι επίσης η γνώμη της πλειοψηφίας των σχολιαστών ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών προσπαθούν να υπερασπιστούν ένα άρρωστο status quo - με δείκτη το κοντόφθαλμο δικό τους συμφέρον.

    Το θέμα της δήθεν δωρεάν παιδείας που έθεσα στο post μου δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στις νομοθετικές προτάσεις και γι αυτό ίσως δεν πρέπει να το συζητήσουμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Δεν ειχα ποτε απαιτηση να περασω με τρεις τεσσερις μερες διαβασμα. Ομως με μια η ισως και καμια απουσια στο μαθημα, πληρη προσηλωση, παραμεληση αλλων μαθηματων για να διαβασω αυτο που ειχε πολλα βιβλια και τονους σημειωσεις και να κοβομαι συνεχως μεχρι που αλλαξε διδασκουσα, εχω!!

    Επισης, ξανασημειωνω: Τα πολλα χρονια φοιτησης δε σημαινουν τιποτα. Ο φοιτητης μπορει να δουλευει γιατι δε φτανουν τα λεφτα των γονιων, να παρακολουθει σεμιναρια, να προσπαθει να μαθει απο αλλου το αντικειμενο του στην περιπτωση που καποιος διδασκων ειναι ασχετος η τεμπελης, να αρρωστησει και χιλια δυο πραγματα. Εγω καθυστερησα ενα μονο εξαμηνο, κι αυτο λογω χαμενης εξεταστικης. Το εχω χιλιομετανιωσει πραγματικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. tertium comparationis = τρίτον της ομοιώσεως

    i.e.η ποιότητα που βρίσκεται πίσω από δύο συγκρινόμενα πράγματα (όπως λέμε ο κοινός παρονομαστής). Ο Νίκος Δήμου παρακαλώ να προσέλθει για αποσαφηνίσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ..ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ;;

    ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ...........

    απο Wikipedia.....................


    Τertium comparationis (Latin = the third [part] of the comparison) is the quality that two things which are being compared have in common. It is the point of comparison which prompted the author of the comparison in question to liken someone or something to someone or something else in the first place.

    If a comparison visualizes an action, state, quality, object, or a person by means of a parallel which is drawn to a different entity, the two things which are being compared must necessarily not be identical. However, they must possess at least one quality in common. This common quality has traditionally been referred to as tertium comparationis.

    The most common devices used to achieve this are metaphors and similes, especially, but by no means exclusively, in poetic language. In many cases one aspect of the comparison is implied rather than made explicit.
    [edit]

    Examples

    * Necessity is the mother of invention. (English proverb)

    Objects of comparison: relationship between mother and child, relationship between necessity and invention
    Tertium comparationis: source, where something derives from

    * Woman is the nigger of the world. (John Lennon)

    Objects of comparison: treatment of blacks by US culture, treatment of women by the world culture
    Tertium comparationis: inhumane treatment, subjugation, discrimination

    * Goodbye, England's rose. (Elton John on the death of Diana, Princess of Wales)

    Objects of comparison: rose; Diana, Princess of Wales
    Tertium comparationis: beauty

    * If they [our two souls] be two, they are two so

    As stiff twin compasses are two;
    Thy soul, the fixed foot, makes no show
    To move, but doth, if th'other do.

    (John Donne: "A Valediction: Forbidding Mourning") (Read the whole poem.)

    Objects of comparison: two souls; twin compasses
    Tertium comparationis: a non-physical link between separate objects that causes action in one to result in action to the other.



    DONCAT!!..TO EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒLOG!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. @cp

    τι να σου πω ρε συ... αν σου έχει πραγματικά τύχει τέτοιο περιστατικό που αναφέρεις υπήρξες πραγματικά άτυχος.
    εμένα μου έχει τύχει να έχω κοπεί σε μάθημα που ήξερα πως είχα γράψει καλά, πήγα βρήκα τον καθηγητή κάθησα είδα το γραπτό μου και αποδείχτηκε ότι είχα δίκιο και είχε γίνει λάθος.

    τώρα στο άλλο θέμα αν εσύ πιστεύεις ότι ο φοιτητής που είναι εντός χρονικών ορίων είναι ο βλάξ της υπόθεσης και η πλειοψηφία των ''αιώνιων φοιτητών'' είναι θαμώνες σεμιναρίων και καριερίστες εξωτερικού τότε θα πρέπει να τους δώσουμε και υποτροφίες!

    εδώ δεν μελετάμε τις εξαιρέσεις, μελετάμε τον κανόνα! και ο κανόνας είναι πως η ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση είχε και έχει πολύ σοβαρά -χρόνια και δισεπίλυτα προβλήματα.
    χρειάζονται αλλαγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Κατά τη γνώμη μου τα πράγματα είναι ιδιαίτερα απλά, αλλά προφανώς έχουμε συνηθίσει (ή μας έχουν συνηθίσει) να σκεφτόμαστε υπέρ του δέοντος πολύπλοκα.

    Μετά από αρκετές δεκαετίες (για ορισμένους κλάδους αιώνες) Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, τα προγράμματα σπουδών (τουλάχιστον στα πρώτα έτη σπουδών) είναι πάνω κάτω παγιωμένα. Σε μια Σχολή Θετικών Επιστημών όλοι θα διδαχθούν Απειροστικό Λογισμό, Γραμμική Άλγεβρα, Διαφορικές Εξισώσεις, Φυσική, Προγραμματισμό Η/Υ κλπ. Αντίστοιχα ισχύουν για άλλες Σχολές. Και σε ένα Τμήμα Πληροφορικής όλοι θα διδαχθούν τα βασικά για Επιστήμη Υπολογιστών, Προγραμματισμό σε κάποιες γλώσσες, Βάσεις Δεδομένων κλπ. Τουλάχιστον στο Τμήμα που σπούδασα και το οποίο υποτίθεται πως ασχολείται με ένα αντικείμενο που εξελίσσεται συνεχώς, το πρόγραμμα σπουδών είναι σχεδόν απαράλλαχτο εδώ και 15 χρόνια! Παρόμοια ισχύουν σε όλα τα αντίστοιχα Ιδρύματα παγκοσμίως.

    Αφού πλέον στο Internet υπάρχουν τα πάντα, σε απίστευτη ποικιλία και βάθος και αφού ακόμα και κορυφαία Ιδρύματα, όπως το MIT διαθέτουν τα μαθήματά τους δωρεάν (με όλο το υλικό και τις σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές), ΓΙΑΤΙ πρέπει να πληρώνουμε μερικά δις κάθε χρόνο για νέα κτίρια ή για συντήρηση υπαρχόντων (έτσι κι αλλιώς απαρχαιωμένων), για εξοπλισμό, χαρτούρα, γραφειοκρατία, μισθούς διδακτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού και τόσα άλλα, τη στιγμή που τα πτυχία που παρέχονται δε συνιστούν απόδειξη γνώσεων και ικανοτήτων και δεν έχουν την παραμικρή αξία, παρά μόνο για το Δημόσιο και την περαιτέρω συνέχιση των ...σπουδών;

    Με το 1/100 (ή και λιγότερο) των χρημάτων που ξοδεύει ήδη το κράτος, θα μπορούσε ΚΑΘΕ πολίτης (και όχι μόνο οι νεαροί βλαστοί που πέρασαν Πανελλαδικές) να "σπουδάζει" ότι, όπως, όποτε και όσο θέλει και να εμβαθύνει σε όποιο αντικείμενο επιθυμεί με τη δυνατότητα να συμβουλευτεί ομάδα από ειδικευμένους τηλε-καθηγητές με email, chat, τηλεφωνία IP, video conference ή και εξειδικευμένες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, έχοντας απλά ένα τυπικό PC και μια γρήγορη σύνδεση στο Internet.

    Θα του κοστίσει ΠΟΛΥ λιγότερο από τα έξοδα της "Δωρεάν Παιδείας", ακόμα κι αν το Πανεπιστήμιο είναι δίπλα στο σπίτι του (να μην πούμε για όσους σπουδάζουν εκτός της πόλης που διέμεναν μέχρι τότε).

    Και αν κάποιος θέλει σώνει και καλά ένα "δίπλωμα" ως "πιστοποιητικό" που κατοχυρώνει τις γνώσεις του, ας περνάει από εξετάσεις είτε από τις εταιρείες στις οποίες επιθυμεί να προσληφθεί ή από άλλα Ιδρύματα για την περαιτέρω συνέχιση των "σπουδών" του με τον ...κλασικό τρόπο (και να πληρώνει ΤΟΤΕ).

    Προσωπικά, αν είχα επιχείρηση, θα προτιμούσα να επενδύσω σε ένα μηχανισμό εξετάσεων (θα μπορούσε να υπάρχει ολόκληρη αγορά από τέτοιες υπηρεσίες) με έμφαση στην επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου, που θα πιστοποιούν ότι οι υποψήφιοι μου "κάνουν", παρά να προσλαμβάνω άσχετους, να τους πληρώνω για κάποιους μήνες και όταν διαπιστώνω πως πέταξα τα λεφτά μου να ξαναρχίζω την ίδια διαδικασία, μόνο και μόνο επειδή διέθεταν τα "τυπικά προσόντα".

    Για μένα όλο το σύστημα είναι εντελώς παράταιρο με την πραγματικότητα της νέας χιλιετίας και απλά το διατηρούμε από ...συνήθεια!

    Θα σταματήσω εδώ προτού το σεντόνι σκεπάσει όλο το blog και ίσως επανέλθω δριμύτερος - ή συνεχίσω το σχετικό υπο-θέμα στο δικό μου κονάκι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Βασικά, στο προηγούμενο σεντόνι ανέλυσα κάπως αυτό που φαντάζομαι πως εννοούσε η Εργοτελίνα στο πρώτο σχόλιο εδώ μέσα:

    "ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ"

    Ας υπάρχουν οι χώροι, οι υποδομές και οι επιτηρούντες μόνο για εργαστήρια και άλλα πρακτικά ζητήματα. Δε χρειάζεται να ξοδεύουμε του κόσμου τα λεφτά για ενοίκια και μετακινήσεις ούτε να αλλάζουμε τρεις συγκοινωνίες κάθε μέρα για να παίρνουμε δήθεν γνώσεις από άσχετους και βαριεστημένους (και ίσως κακοπληρωμένους) καθηγητές με αμοιβή ένα ...κουρελόχαρτο (το "άριστα" με μάρανε τρομάρα μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. @AdHoul
    AdHoul said...
    @cp
    υπήρξες πραγματικά άτυχος.

    ατυχΗ

    και η πλειοψηφία των ''αιώνιων φοιτητών'' είναι θαμώνες σεμιναρίων και καριερίστες εξωτερικού
    Οχι βεβαια, απλα δε μ αρεσει να τους βαζουμε ολους στο ιδιο καζανι. Που να ξερω εγω τι συμβαινει στη ζωη του καθενος κατα τη διαρκεια μιας εξεταστικης;

    @ Μικυ

    Οταν με θελησουν για τις γνωσεις που απεκτησα εκτος παραδοσιακου Παν/μιου, τοτε θα σταματησω κι εγω να "επιδεικνυω" το πτυχιο μου για να παρω την κατωτερα των κατωτερων θεσεων σε μια επιχειρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Mickey

    ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
    ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ......

    ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!..

    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ;;..



    ducke-catos
    εχει ωραια παραδειγματα
    η wikipedia..

    μπορει να ακουσεις
    και modus comparationis
    (τροπος συγκρισης)
    επι το γενικότερον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Εργοτελίνα said...
    Mickey

    ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
    ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ......

    ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!..



    Η σχολή δεν ειναι μονο πτυχιο. Ειναι εμπειρια,δυσκολιες, φιλοι και διαφορα καθημερινα πραγματα που περασα μαζι τους και που δε θα αλλαζα ποτε.
    Με τους "συμφοιτητες" μου του DL, η μονη επαφη που εχουμε ειναι το ιντερνετ και οι ημερομηνιες υποβολής. Και δεν ειναι καν on line μαθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Το Ελληνικό ΑΕΙ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αποτελείται από δύο μέρη: τους φοιτητές και τους καθηγητές. Και οι μεν και οι δε είναι τμήμα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Μέσα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα βρεις όλα τα ελαττώματα της ελληνικής κοινωνίας, και στους φοιτητές και στους καθηγητές. Επομένως, η προσπάθεια απαξίωσης και οι κατηγορίες που εκφράζονται αντανακλώνται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

    Στο Ελληνικό ΑΕΙ απαντώνται φοιτητές και καθηγητές πολύ χαμηλού επιπέδου, που αμαυρώνουν το κύρος του. Υπάρχουν όμως και πολύ αξιόλογοι άνθρωποι. Υπάρχουν σχολές με πολλά προβλήματα και σχολές αναγνωρισμένες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Η αναβάθμιση του Ελληνικού ΑΕΙ είναι μονόδρομος για την επιβίωσή του και βασίζεται αποκλειστικά στη συνεργασία των δύο μερών. Όποτε συνέβη κάτι τέτοιο τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Και οι μεν και οι δε πρέπει να παρατήσουν προσωπικά συμφέροντα, σκοπιμότητες και ανόητη στενομυαλιά, και να πορευτούν μαζί για ένα κοινό μέλλον. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεν έχουν ανάγκη τους δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Σημείωμα

    α. προς νέους φοιτητές

    η γιαγιά μου έλεγε ότι τα παιδιά έχουν πάντα δίκιο. Ο Ρίλκε στα Γράμματα σε ένα νέο ποιητή.." ένδον σκάπτε και πήγαινε ελεύθερος", εμείς σας λέμε ότι κάνετε λάθος που θέλετε να γίνετε σαν εμάς, η ψυχή σας θέλει να κατακτήσει το σύμπαν και να δικαιούται να ελπίζει και να περνά καλά, οι πολιτικοί σας κολακεύουν, ζητούν την ψήφο σας, αλλά και των γονιών σας. Για τους γονείς σας έχετε πάντα άδικο και δεν δικαιώνετε τα οράματά τους. Η ζωή όμως δεν γυρίζει πίσω. Τώρα είναι η σειρά σας να κάνετε παιχνίδι. Παίξτε καλά. Διαλέξτε μόνοι σας. Τα ΑΕΙ όμως δεν είναι η λύση σε όλα. Τα ΑΕΙ δεν μπορούν να μεταβάλουν τη γλώσσα που δεν μάθατε, τη φιλιπιναλαβανίδα που σας μεγάλωσε, το δημοτικό που σας στράβωσε και το λύκειο που σας αποβλάκωσε.Γεννηθήκατε στην περίοδο της χαζομάρας. Αποτελέστε την εξαίρεση. Τα λοιπά είναι λεπτομέρειες. Μπορείτε?

    β. προς κατεστημένους ενήλικες

    λίγο ξυνή η κριτική μας, λίγο άνοστη και η ζωή μας. Δημιουργήσαμε την πλήξη και τώρα κρίνουμε σαν τους παλαιότερους χωρίς την αναγαία όμως αρχαϊζουσα διάλεκτο. Εμείς παιδιά της δημοτικής και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Γεωγγίου Γάλλη. Εμείς, επόμενη γενιά του πολυτεχνείου και του Κον Μπεντίτ που έγιναν τα ζόμπι της σύγχρονης ιστορίας.Μήπως είναι καιρός να πάνε στα μαυσωλεία που ετοίμασαν για τους εαυτούς τους? Οσο για μας γρηγορείτε. Ο χρόνος που μας μένει είναι περιορισμένος.Ταβέρνα ή life style?

    γ. προς την κ. Υπουργό Παιδείας

    Φορέστε τα γάντια του μποξ. Οιανεκλπλήρωτες προσδοκίες ενός λαού παραμονεύουν στα ΑΕΙ. Μεταπολεμικά η κοινωνική άνοδος βασίσθηκε σε ένα πτυχίο.Τα ΑΕΙ για πολλούς είναι δικαίωμα. Αφού δεν έχουν κανένα άλλο. Φυσικά είναι ένας πόλεμος χωρίς ουσία. Παρόλα αυτά τα γάντια του μποξ θα σας χρειασθούν!
    Απλή διαίσθηση.

    ΥΓ Ας συλλογισθούμε το γελοίο τόσων Υπουργών και Πρωθυπουργών καθηγητών ΑΕΙ. Τόσων βιβλίων που παράγονται για τη νομιμοποίηση των γραφόντων. Τόση δείψα για συμβολισμούς στη χώρα της αντιπνευματικότητας και της σοβαροφάνειας. Τρείς καθηγητές λένε οι Γερμανοί.... Τι λένε οι Γερμανοί κ. Δήμου?

    Μετά τον αγώνα σούμο Πάγκαλου Βενιζέλου αρχίζει το μποξ με τα δαντελένια γάντια της Υπουργού. Εναντίον τίνος όμως? Οι πρόσφατες ειδήσεις λένε ότι ο κ. Λαλιώτης υποδέχθηκε αυτές τις μέρες την κόρη του που σπουδάζει στην Αμερική.
    Την περίφημη ΝΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. cp,

    Μπορείς να βρεις φίλους και γνωστούς με ίδια ενδιαφέροντα και ίδιες "online σπουδές" (ακόμα και "online συμβούλους-καθηγητές) και να βρισκόσαστε σε ένα ωραίο καφέ, στα σπίτια σας, να λύνετε ασκήσεις μαζί και γενικά να περάσετε όλες τις εμπειρίες που θα περνούσατε και στο Πανεπιστήμιο (μέχρι και το ...τάβλι φυσικά).

    Υπάρχει λόγος όλα αυτά να γίνονται υποχρεωτικά, συγκεντρωτικά, με πίεση και άγχος όχι για την κατάκτηση της ίδιας τη γνώσης, αλλά για να εξυπηρετούνται οι γραφειοκρατικές εμπνεύσεις των κρατούντων;

    Ως φοιτητής δεν είχα δικό μου αυτοκίνητο και ανέβηκα αρκετές φορές στο Πανεπιστήμιο για ένα δίωρο μάθημα που δε γινόταν σχεδόν ποτέ, επειδή ο καθηγητής απουσίαζε πολλάκις χωρίς να ειδοποιήσει καν (και χωρίς συνέπειες φυσικά), τρώγοντας πάνω από τρεις ώρες μέσα στην κίνηση και αλλάζοντας τρεις συγκοινωνίες για να πάω και άλλες τόσες για να επιστρέψω.

    Για να μην πω για τους χιλιάδες φοιτητές που πληρώνουν απίστευτα υψηλά ενοίκια (οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους) και άλλα υπέρογκα έξοδα λόγω των πάσης φύσεων εκμεταλλευτών (που ξεφυτρώνουν σε μια περιοχή πιο γρήγορα και από το εκάστοτε ΑΕΙ/ΤΕΙ), επειδή δε "χωράνε" αλλού, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. @cp

    Εσυ εισαι ευχαριστημενος
    απο την συνδεση των
    πανεπιστημιων
    με την κοινωνια;;..

    Αυτο μπορει να
    αλλαξει με το
    διαδυκτιο..

    Ψαξε στο google
    και βρες Ελληνες
    Πανεπιστημιακούς
    να εκτίθενται..

    Πες μου να παω
    να τους βρω....

    Δυστυχως αυτο
    που σφιγγει
    την Ελλαδα
    και τα Πανεπιστημια της
    ειναι η εσωστρεφεια..


    ZHTAME ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Υπάρχει απίστευτη έλλειψη υποδομών στα περισσότερα Κρατικά Ιδρύματα (δεν έχουμε και "άλλα" προς το παρόν). Με κάποιες εξαιρέσεις, πάσχουν οικτρά και στον τομέα της οργάνωσης (τι να το κάνω εγώ το νέο super-duper εργαστήριο, όταν μπαίνει ο καθένας για να κατεβάσει τσόντες και mp3 και ...όποιος πρόλαβε άρπαξε τη θέση). Και όταν για να συνδέσεις το φορητό σου είτε σε πρίζα δικτύου είτε ασύρματα (αν παρέχεται η δυνατότητα) πρέπει να υπογράψεις ειδική αίτηση και να περιμένεις κάποιους μήνες για να πάρεις την άδεια (αν την πάρεις).

    Γιατί λοιπόν να μην κάνω τη "δουλειά" από το σπίτι; Για να ζήσω μαζί με τους άλλους την ανέμελη "φοιτητική ζωή"; Αλήθεια ΤΙ ακριβώς σας φέρνει στο μυαλό η φράση; Την κατάκτηση της γνώσης και την προετοιμασία για τη ζωή ή το ταβλάκι και τα γκομενιλίκια; Ας είμαστε ειλικρινείς τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Μickey, εχω δοκιμασει και τα δυο. Για ανθρωπινη επαφη κι ολα αυτα που μενουν για το μελλον, ψηφιζω και παλι παραδοσιακο Παν/μιο. Α, ναι, και το πτυχιο. Μα πως το ξεχασα; :Ρ

    Γενικο και ασχετο: για το Ανοιχτο της Πατρας εχω μονο να πω πως θελω να ξερω κόστος/ύλη/εναρξη και αν και ποτε μπορω να γραφτω ΤΩΡΑ και οχι φλου απαντησεις και οριστική απαντηση σε εξι μηνες κατοπιν...κλήρωσης. Εγώ παντως προσπαθησα...(Μαρτη, και πηρα απαντηση μετα την κληρωση το χειμωνα. Σορυ, αλλα τα χρονια περνανε γρηγορα, εχει κι αλλου πορτοκαλιες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. πραγματικά απορώ με τις θέσεις που περιέχονται στο κείμενο του φίλου φοιτητή. Γενικά αποφεύγω να κάνω χαρακτηρισμούς, αλλά αν οι φοιτητές έχουν τέτοιες επιπόλαιες απόψεις τις μέρες μας δεν έχουμε καμία τύχη. (αυτό με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τι σχέση έχει by the way?)

    κατα τη γνώμη μου στην Ελλάδα, φοβόμαστε τον ανταγωνισμό πάρα πολύ και δεν καταλαβαίνουμε ότι σε κά8ε κλάδο υπάρχουν μέτριοι, καλοί κ καλύτεροι. Στο πανεπιστήμιο δεν πρέπει να μπαίνουν/βγαίνουν όλοι, αλλά μόνο οι καλύτεροι. Το σύστημα πρέπει να υπάρχει για να ξεχωρίζει τους ιδιαίτερους όχι για να βοηθάει τους μέτριους να επιβιώσουν. Σίγουρα όμως πρέπει να φροντίσει αυτή η επιλογή να γίνεται αξιοκρατικά.

    Μεγάλο μερίδειο ευ8ύνης για την απαράδεκτη κατάσταση των ΑΕΙ έχουν κ οι φοιτητές. Η έλλειψη ρεαλισμού είναι εμφανής μέσω των απαιτήσεων τους. Το πτυχίο ως χαρτί δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει "το να είσαι εκεί" κ αυτό είναι κάτι που σε επισκέπτεται για όλη σου τη ζωή.

    σημείωση: δεν είμαι έξω απο το χορό. Είμαι 27 χρονών, πρώην φοιτητής στην Ελλάδα κ πλέον στις ΗΠΑ.

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΟΥ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Καλησπέρα Νίκο Δήμου και σε όλη την παρέα.

    Ζω έδω και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό για σπουδές και δουλειά και επειδή δυστυχώς οι τελευταίες αναμνήσεις που έχω από την Ελλάδα είναι καταλήψεις, θα ήθελα να σας πω τη γνώμη μου.

    Καταρχήν το κείμενο με τις θέσεις των φοιτητών μοιάζει απελπιστικά με τα κείμενα που κυκλοφορούσαν πριν 10 χρόνια στις σχολές... θυμάμαι σε μία από τις τελευταίες γενικές συνελεύσεις (ο θεός να τις κάνει...) ένας από τους πρωτεργάτες των καταλήψεων (έκλεινε 10 χρόνια "φοιτητής"...), υποστήριζε πως όλα γίνονται για το καλό της σχολής, της παιδείας, κλπ. Μόλις βγήκαμε έξω, άρχισε με σπρέυ να γράφει στον τοίχο! Πήγα να αντιδράσω και είδα πως ήμουνα ο μόνος, οι περισσότεροι συμφοιτητές μας μείνανε μακριά για μη μπλεχτούν στον καυγά ή ίσως και από αδιαφορία. Φοβάμαι πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε.

    Όσο για τις θέσεις των φοιτητών, θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια.

    α) Διαγραφή φοιτητών μετά από συνεχόμενες αποτυχίες. Ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι περισσότεορι συμφοιτητές που είχα και δεν τελειώσανε στην ώρα τους ή 1-2 χρόνια αργότερα, απλώς δεν ενδιαφερόντουσαν. Και όταν κάποια στιγμή έκατσαν και διάβασαν, πέρασαν. Όσο για τους καθηγητές που κόβουνε πολύ, συμφωνώ, με 10% ποσοστό επιτυχίας, πρέπει να φταίει και ο καθηγητής. Γιαυτό όμως πρέπει να υπάρξει και η αξιολόγηση των διδασκόντων, και να είναι ουσιαστική.

    β)Άσυλο. Είναι αστείο να υπάρχει το άσυλο σήμερα, στη μορφή που υπάρχει. Το ξέρετε πως φοβόντουσαν να βάλουνε ΑΤΜ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου γιατί αν γινότανε ληστεία δε θα μπορούσε να μπει μέσα η αστυνομία??? Το ξέρετε ότι το 1996 ένας φοιτητής είχε ένα ατύχημα στο προαύλιο του ΕΜΠ στη Στουρνάρα και τον βγάλαμε έξω πάνω σε ένα τραπέζι γιατί το ασθενοφόρο είχε σταματήσει στην είσοδο και δεν επιτρεπόταν να μπει μέσα??? ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!! Όταν κατά τη διάρκεια των καταλήψεων γίνονται καταστροφές και λεηλατούνται (τα λίγα) εργαστήρια, γιατί δε συλλαμβάνεται κανείς??? Δηλαδή το άσυλο μας δίνει το δικαίωμα να καταστρέφουμε και να πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, δηλαδή ΚΑΙ οι φτωχοί. Ωραία δωρεάν παιδεία!

    γ)Manager. Ομολογώ πως δεν ξέρω τις λεπτομέρεις του νόμου. Αλλά δεν πρέπει κάποιος να είναι υπεύθυνος για το σωστό καταμερισμό των κονδυλίων? Θέλουμε περισσότερα λεφτά στα πανεπιστήμια, αλλά τι θα τα κάνουμε? Ξέρουμε? Ποιος θα τα διαχειριστεί? Μήπως απλώς δε μας αρέσει η λέξη manager και νομίζουμε πως είναι κάτι κακό?

    δ)Χρηματοδότηση πανεπιστημίων και έρευνα. Εδώ γελάμε...
    Καταρχήν φίλε username, θα μας πεις εσύ που ξέρεις πώς γίνονται οι δημοσιεύσεις? Γιατί εγώ που έχω γύρω στις 15 σκίστηκα στη δουλειά να τις κάνω. Και σε πληροφορώ πως τις έκανα σε ένα περιβάλλον πολιτισμένο, με πολύ καλή υποδομή. Σε πληροφορώ πως όσοι καθηγητές στην Ελλάδα κάνουνε έρευνα κουράζονται και δουλεύουνε πολύ περισσότερο από τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό, γιατί ούτε σοβαρές βιβλιοθήκες έχουνε, ούτε σοβαρά κονδύλια για έρευνα, και πάνω σε όλα αυτά, εκεί που κάθονται και κανουν τη δουλειά τους, τους διώχνουν ξαφνικά κάποιοι καταληψίες με το έτσι θέλω. Η έρευνα είναι απαραίτητο στοιχείο των πανεπιστημίων. Όλοι εσείς που τα ξέρετε όλα, κοιτάξτε ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο. Οι περισσότερες δημοσιεύσεις είναι από πανεπιστήμια. Αν ο καθηγητής δεν κάνει έρευνα, μένει στις γνώσεις που είχε όταν σπούδαζε. Επίσης η έρευνα είναι απαραίτητο στοιχείο των διδακτορικών προγραμμάτων. Πού θα γίνουν αυτά αν όχι στο πανεπιστήμιο?

    ε) Ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί μας ενοχλούνε? Επειδή θα έχουμε ξαφνικά ανταγωνισμό? Δηλαδή τα ιδιωτικά σχολεία είναι όλα χαμηλότερου επιπέδου από τα δημόσια? Αν υπάρχει ένα σωστό σύστημα ελέγχου, ποιο είναι το πρόβλημα? Αν εγώ έχω αρκετά χρήματα να ιδρύσω ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο ισάξιο και ίσως και καλύτερο από τα δημόσια γιατί να μη μπορώ να το κάνω? Ας μου εξηγήσει κάποιος.

    Και ένα σχόλιο για να κλείσω. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών- αμερικάνικων πανεπιστημίων? Στα ελληνικά όποιος ενδιαφέρεται να μάθει, μαθαίνει και αποκτά πολύ καλό επίπεδο. Με προσωπική εργασία. δυστυχώς όμως παίρνουν όλοι πτυχίο, ακόμα και πολλοί που δεν το αξίζουνε. Στο εξωτερικό, έχουνε όλοι ένα καλό επίπεδο. Αν δεν το έχεις αυτό, απλώς δεν παίρνεις πτυχίο. Απλό.

    Συγγνώμη αν σας κούρασα. Ίσως επανέλθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. @Eleni63

    ...Γεννηθήκατε στην περίοδο της χαζομάρας....

    Δυστυχώς έχεις δίκιο!

    Υ.Γ. Έτσι δικαιολογείται, κάπως, και το ψευδώνυμό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Χαμένο νησί, πιπέρι... δε μιλάμε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. @alexandros b

    συμφωνώ μαζί σου.αν υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    τα ίδια συμβαίνουν και τώρα. τι να περιμένεις από άτομα που θεωρούνε δικαίωμα τους να βάφουνε τους τοίχους και τα θρανία ( στα οποία κάθεστε ρε Μ@Λ@ΚΕ$!!! ) με ότι τους κατέβει??

    '' ενταντικοποίηση των σπουδών '' όταν παίρνουν ΟΛΟΙ πτυχίο γίνεται? Όταν γίνεται μπάχαλο από την αντιγραφή γίνεται ? Τέτοια πτυχία αξίζουν σε ανίκανους και σε βλάκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. adhoul,

    Μόνο που βάφουνε τους τοίχους σ' ενοχλεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. jane e

    δεν καταλαβαίνω τι λες. ούτε εσύ φαντάζομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Μην εξαντλείσαι με φαντασιώσεις. Απλά ρώτα με. Χαχαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Και όπως είπε ο γάτος, τη "Δωρεάν Παιδεία" την πληρώνουμε ...πανάκριβα με τους φόρους μας, πλούσιοι και φτωχοί (ακόμα και όσοι δεν χρησιμοποιούν τις ...υπηρεσίες της).

    Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα όλοι νομίζουν πως το κράτος είναι η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά και μπορεί να μοιράζει χρήματα αβέρτα-κουβέρτα. Ενώ δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η μαύρη τρύπα που τρώει όσα παράγει το "τρισκατάρατο" κεφάλαιο, για να μας παρέχει υπηρεσίες ...αθλιότητας!

    Ακόμα και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει ...αποκλειστεί, οι μαθητές και οι καθηγητές είναι εγκλωβισμένοι στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, τις εκάστοτε "εμπνεύσεις" του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και το ...ανέκδοτο των Πανελλαδικών Εξετάσεων (πόσα παιδιά αυτοκτόνησαν για κάτι τόσο γελοίο). Τουλάχιστον θαρρώ πως εκεί γίνεται καλύτερη δουλειά γενικά (αν και όχι πάντα). Έκανα τα πρώτα τέσσερα χρόνια του Δημοτικού σε Ιδιωτικά Σχολεία (μέχρι εκεί άντεξε η τσέπη των γονιών μου) και μάλλον αυτό με βοήθησε ιδιαίτερα στη συνέχεια - μέχρι και παιδοψυχολόγους είχαμε!

    Προφανώς ο μόνος λόγος που δεν θέλουν κάποιοι τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι πως τότε θα καταλάβουν όλοι πως ο ...βασιλιάς (λέγε με Κρατκά ΑΕΙ) είναι θεόγυμνος! Και θα αναγκαστούν να τα κλείσουν ή να στρώσουν τον κ@λο τους και να αναβαθμιστούν ουσιαστικά! - κι όχι μόνο με όμορφα κτίρια, fancy αμφιθέατρα και hi-res videoprojectors.

    Προσωπικά πάντως, θα ήθελα κάτι ...παραπάνω (όπως περιέγραψα και πριν). Πρέπει πάντα να αντιγράφουμε τους άλλους; Αλλά συγγνώμη, ξέχασα σε ποια χώρα ζούμε :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Μαζί σας κύριε Δήμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΕΣ
    ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΕΣ
    ΝΑ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. taxi tou 89: συμφωνώ, δεν ξέρεις τι λες. όσα αναφέρεις και θες κι εμένα να με προβληματίσουν, είναι ατέλειες στην προσέγγιση και κατανόηση της πραγματικότητας του δικού σου εγκεφάλλου, και όχι αντικειμενικά δεδομένα. δεν υπάρχει σύστημα μωρή! και μιλάτε όλοι οι σαχλεπίσαχλοι σαν αγχωμένοι υποψήφιοι ή σαν αγχωμένοι προετοετείς - ο Γκουζγκούνης δε, καλύτερα από σένα σκέφτεται! υψηλό επίπεδο, παγκόσμιες κορυφές του αντικειμένου, προφανείς εξαιρέσεις! σα δε ντρέπεσαι, παραληρηματικέ δοσίλογε της αυταπάρνησης, κατακορύφως κεκλιμένο τίποτο. οι υποδομές στο στόμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. χαμένο νησί, όλα καλά τα λες. Τα επιχειρήματα ξεχνάς όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Εργοτελίνα:

    Από όσα κατάλαβα τότε, "οι κοπέλλες στη Γραμματεία" μόνο για ένα πράγμα "είναι πάντα πρόθυμες να σε εξυπηρετήσουν" - κι όχι για τη δουλειά τους ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. ********** ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ **********

    Ο "φιλαράκος" έχει ξεφύγει τελείως :(

    ********** ********** **********

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. @Miltos

    Σε ολες τις συζητησεις για
    τα Πανεπιστημια μπαινει
    παντα το ζητημα..
    ποσο συνδεονται με την
    κοινωνια,με τις αγορες,με τον
    τοπο στον οποιον υπαρχουν..

    Τι ζηταμε;;..
    Ακαδημαϊκους απλησιαστους
    και υπερνέφελους;;..........

    ειναι καθρεφτης παντως
    της κοινωνιας
    οσα πρεπει και να πουμε..

    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ
    ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ..
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΖΗΤΟΥΝ
    ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ...

    χαλαρα και βλεπουμε..........

    Υ.Γ.Υπαρχουν βεβαια και οι εξαιρεσεις
    Πανεπιστημιακες Εκδοσεις Κρητης
    Στεφανος Τραχανάς..

    ΖΗΤΑΜΕ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ..
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
    ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. «Και όπως είπε ο γάτος, τη "Δωρεάν Παιδεία" την πληρώνουμε ...πανάκριβα με τους φόρους μας, πλούσιοι και φτωχοί (ακόμα και όσοι δεν χρησιμοποιούν τις ...υπηρεσίες της).»

    Δεν ξέρω τι θέλετε να πείτε εδώ, αλλά εγώ ξέρω πολλούς φτωχούς που η δωρεάν παιδεία είναι η μόνη τους λύση. Διαφορετικά τα παιδιά τους δεν θα έβγαζαν ούτε το λύκειο, το πανεπιστήμιο ούτε για όνειρο. Μπορεί το φορολογικό σύστημα να μπάζει και να έχει του κόσμου τα λάθη, αλλά δεν στέκει να ισχυρίζεται κανείς ότι πλούσιοι και φτωχοί πληρώνουν την δωρεάν παιδία εξ ίσου πανάκριβα. Και εδώ βρίσκεται συνήθως το λάθος που πολύ διαπράττουν και διαπρέπουν. Αντί να βελτιώσουμε το φορολογικό σύστημα και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, βρίσκουμε πάντα την πιο ριζοσπαστική λύση που εκτός των άλλων ακούγεται και τόσο προοδευτική και διαλαλούμε να καταργήσουμε την δωρεάν παιδεία και ακόμα πιο πέρα, λέμε ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν ως απώτερο σκοπό να παρέχει τις ίδιες δυνατότητες σε φτωχούς και πλούσιους, τα ιδιωτικά θα αποκλείσουν αυτομάτως τους φτωχούς, που να βρεθεί ο παράς για τα δίδακτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με το θέμα παίρνοντας το προσωπικά... εμένα ούτως ή άλλως μου αρέσουν τα σχόλια του - τουλάχιστον δεν είναι βαρετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Χαμένο νησί! Μην τιμωρείς και μην χλευάζεις άλλο! Χαχαχαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Τι έλεγες παιδί μου στο comment και σου το σβήσανε; Ντα!

    Χα! Χα! Χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Στο χαρέμι της Βερμπάλος
    με προσέγγισεν ο Χάρος
    και με λέει: "κοίτα εδώ"
    και σαλτάρω στο κενό...

    και στην πτώση φωναχτά
    τραγουδάω στη γριά
    Ητα-Ρο-Αλφα...κλης
    χίλια χρόνια Εμπεδοκλής!

    Και σαν φτάνω στο βυθό
    συναντάω το θεό
    μ' ένα σάλτο προς τα πάνω
    στο χαρέμι καταφθάνω

    Χάρε σάλτα στο βυθό
    δεν κουνιέμαι από δω!





    Είναι παλιό, αλλά επίκαιρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Χαμένο νησί,

    Τελικά είσαι ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Σιγά τη λύση της "δωρεάν παιδείας".

    Το Κράτος μπορεί κάλλιστα να χρηματοδοτεί τους άπορους ή και να χορηγεί υποτροφίες στους φοιτητές με καλές επιδόσεις - και στα Ιδιωτικά ΑΕΙ!

    Πιο φτηνα θα του κοστίσει - πιο φτηνά θα κοστίσει και σε όλους μας. Και το κυριότερο: ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ!!!

    Το να πληρώνω μίζες, χαραμοφάηδες και κομματικά βολέματα για να σπουδάζουν δήθεν δωρεάν κάποιοι άποροι (και να βολεύονται "πλουσιοπάροχα" περισσότεροι) είναι μεγάλο παραμύθι!

    Αν θέλουμε αποκλειστικά δωρεάν παιδεία για όλους, ας υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια και αυστηρός έλεγχος στην οικονομική διαχείριση των Ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας (όπως και σε κάθε τι άλλο δημόσιο). Αλλιώς, είμαστε θεατές σε ένα θέατρο με κακούς ηθοποιούς και πανάκριβο εισιτήριο!

    Υπάρχει πάντως και ο ..τρίτος δρόμος που ανέφερα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Σεβασμός στον οικοδεσπότη, φίλε μου!

    (Πούστης δεν είσαι... Πειραχτήρι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Βρε παιδί μου δε λέω να μην πας.

    Αλλά έχεις βαλθεί να τους στείλεις όλους σήμερα. Κάνε κράτει, στον χώρο αυτό κριτική θα έπρεπε να κάνεις και σχολιασμό των κειμένων. Τα περί σεξουαλικότητας σου σε άλλους e-χώρους αρμόζουν και πιάνουν τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Αυτό λέω κι εγώ. Δε θα έπρεπε να μου απαντάει γιατί μου καλλιεργεί τη διάθεση να συνεχίσω.

    Χαχαχαχαχαχααχαχχαχα! Σε πάω και σε φέρνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Οι άποροι δεν είναι κάποιοι άποροι, αλλά το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού. Το άλλο τέταρτο είναι αυτοί που κάνουν οικονομίες για να μην καταντήσουν σαν τους πρώτους, το τρίτο τέταρτο βολεύονται με τα δημόσια πανεπιστήμια, και τέλος, όλοι η κουβέντα εδώ γίνεται για το τελευταίο τέταρτο, που ούτος η άλλος τα παιδιά τους βρίσκονται στο Harvard ή στην Oxford.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. @ χαμένο νησί


    Έχει δικιο. Το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να διατηρηθεί με οποιοδήποτε κόστος... Ο αγώνας για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να συνεχιστεί επ αόριστον... Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε... Οι θέσεις σου για τα πανεπιστημιακά συγγράματα πρέπει να γινουν αντικέιμνο μελέτης και από το υπουτργείο αλλά και από τη Μουνη Πετράκη... Η ρόδος πρέπει να αυτονομηθεί, να γίνει ανεξάρτητο κράτος με πρωθυπουργό τη Χειλουδάκη και μητροπολίτη το Μπαμπινιώτη...Όπως έλεγε και ο Θεμιστοκλής: "Που στείς;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Πάντως έχει πλάκα η ατολμία, γι άλλη μια φορά, της κυβέρνησης!Έχουμε να κάνουμε με...την μεταρρύθμιση που δεν τολμά να πεί το όνομα της!Γι αυτό βρίσκονται πάλι στην άμυνα, γι αυτό και οι άλλοι θα κερδίσουν πάλι τις εντυπώσεις και τη μάχη των ιδεών ...Αντί για ιδιωτικά πανεπιστήμια , η κυβέρνηση κάνει λόγο για ΜΗ κρατικά ΜΗ κερδοσκοπικά!!!Μά,το μυστικό της επιτυχίας των ιδιωτικών επιχειρήσεις και του συστήματος ελεύθερης οικονομίας είναι ακριβώς αυτό :το κίνητρο του κέρδους!Αν το απαγορεύσεις αυτό, ποιός σοβαρός επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει στο χώρο της παιδείας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Άλλη μια σούμα (διαφορετικής αντίληψης από του οικοδεσπότη):

    Ξαναγυρίσαμε στην εποχή του '79; Τί έγινε; Νέος "Νόμος Πλαίσιο", καταλήψεις, μια νέα "Β' Πανελλαδική" μας λείπει (οι ΕΑΑΚ ούτε το μικρό της δαχτυλάκι, λυπάμαι παιδιά). Λοιπόν, τίποτε δεν άλλαξε σε 27 χρόνια; Πάλι στον ίδιο παρονομαστή. Άντε, βάλαμε ολίγη από ιδιωτικοποίηση, από μανατζαρέους, κατά τα λοιπά τα ίδια, ήγουν: εντατικοποίηση, διάβαζε ταχύρρυθμα σεμινάρια αντί σπουδών, "αξιολόγηση", που πόρρω απέχει από την αξιολόγηση κλπ. κλπ. Για την ταμπακιέρα - τα χρήματα - πάντοτε τσιμουδιά. Πάει και το πάλαι ποτέ "15% για την παιδεία", τι ποσοστό του προϋπολογισμού να διατίθεται σήμερα;

    Οι σχολιαστές του blog, πράγματι, στην πλειοψηφία τους διαφωνούν με τις κινητοποιήσεις και συμφωνούν με τις "μεταρρυθμίσεις". Η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας πάλι, το αντίθετο. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Πάντως, η επιχειρηματολογία των συνδαιτυμόνων αυτού του blog ελάχιστα έχει αλλάξει απότην επιχειρηματολογία των ομολόγων τους το '79: οι τεμπέληδες φοιτητές, οι ανίκανοι καθηγητές, εμείς που χάνουμε τα μαθήματά μας, δείτε τι γίνεται στο εξωτερικό κλπ. κλπ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

    Ε, ναι λοιπόν, εμείς οι τεμπεληδες φοιτητές, εμείς οι ανίκανοι καθηγητές, του '79 και των χρόνων που ακολούθησαν, και σύντομα πήραμε τα πτυχία μας, και καλοί επιστήμονες γίναμε, και καλοί επαγγελματίες, και στο εξωτερικό μας αναγνώρισαν. Ίσως επειδή αυτό που αναζητούσαμε σε τελική ανάλυση ήταν ένας καλύτερος κόσμος - κι ας το κάναμε στραβά, εσείς δεν το κάνατε καθόλου.

    ΥΓ. Θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσω εκτενέστατα στις διάφορες φιλομεταρρυθμιστικές θέσεις που αναπτύχθηκαν αλλά το έχω κάνει τόσες φορές στα χρόνια που πέρασαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Ούτε Harvard ούτε Oxford πήγα και το ...θεατρικό το πλήρωσα πολύ ακριβά (κι όχι μόνο με χρήμα σχετικό με τις σπουδές). Ωραίες οι γενικεύσεις για τα ...τέταρτα (βασιλόπιτα κόβουμε;), αλλά και τα τέσσερα πληρώνουν to μαύρο χάλι :(

    Μάλλον μας αρέσει η "προοπτική" του Λευτέρη στο σχόλιο των 10:16:12 PM :(

    Καληνυχτώ εδώ, μια και τα trolls βγήκαν παγανιά (κρίμα που έχασα και το θέαμα των ...μάγων).

    *** ΑΣΧΕΤΟ ***

    Τζενάκι,

    η φωτό στο αβατάρι είναι της γνωστής JSP; Είναι χαμηλή η ανάλυση, περίεργο το στιλάκι και δε φαίνεται καθαρά (ούτε μπόρεσα να βρω κάτι αντίστοιχο στο ιντερνέτι). Δεν μοιάζει και πολύ πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. That's her, mickey.
    Στο πρώτο ποστ, στο blog μου, την ανέβασα με μεγαλύτερη ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. *** ΑΣΧΕΤΟ ***

    Τζενάκι,

    Sorry, μπήκα στο blog σου και την είδα ...μεγαλύτερη! Όντως είναι η γνωστή JSP ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Σε ποιο αλλο κρατος, ειτε δυτικο ειτε ανατολικο ειτε τριτοκοσμικο γινονται τοσες συζητησεις για την παιδεια;

    Που αλλου το θεμα της εκθεσης η των μαθηματικων ειναι πρωτοσελιδο σε εφημεριδες και πρωτο θεμα στην TV;

    Ανεβηκανε η κατεβηκανε οι βασεις και το εχουνε πρωτο θεμα για βδομαδες;

    Μηπως θα επρεπε να χαλαρωσουμε λιγακι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. @Vrennus..'79 ησουνα και στην θρυλικη
    καταληψη
    του Χημειου?.........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. @ Εργοτελίνα: Όχι, ήμουν σε μεταγενέστερη όμως. Εκεί έμαθα ότι κάποιοι από τους "από μέσα" έπαιζαν και με τους "απ' έξω" (και μάλλον συνεχίζουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Εργοτελίνα, εγώ ήμουν στις καταλήψεις του ’79. Μπορώ να βοηθήσω σε κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. @VrennusNεολαια Πασοκ Game over..περισσοτερα
    για την ιστορια εδω

    Τις νεολαίες αυτές, σε πρώτο στάδιο, στελέχωσαν δυναμικές προσωπικότητες που είχαν τάση απόλυτης αφοσίωσης σε αυτό που έκαναν. Το σημαντικότερο: διέθεταν υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας, αποδοχής και δημοφιλίας . Ο θρύλος του Πολυτεχνείου ήταν ακόμα ολοζώντανος, αν και, όπως έδειξε η συνέχεια, ιδιαίτερα διογκωμένος και με ίχνη ιδιοτέλειας. Ριζοσπαστικές (ο «Ρήγας» υποστήριξε το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στην ανεμπόδιστη απόλαυση της ερωτικής τους επιλογής ήδη από το 1978-9) , ακραίες (η ΠΑΣΠ ζητούσε τον άμεσο διορισμό χιλιάδων πτυχιούχων καθηγητικών σχολών στο Δημόσιο «εδώ και τώρα») ή και ουτοπικές (σε μια συνέλευση της Φαρμακευτικής το ΄76 οι φοιτητές συζήτησαν επί επτά ώρες, ψήφισαν και αποφάσισαν για το… χαρακτήρα της επανάστασης, που περίπου θα άρχιζε σε λίγες εβδομάδες, ενώ η αναζήτηση της διαφοράς μεταξύ Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ μ-λ αρκούσε για διαρκείς και έντονες αντιπαραθέσεις ανθρώπων 20-22 ετών) απόψεις γεννήθηκαν από νεανικά μυαλά. Πρωτότυπες-ακτιβιστικές (στα πλαίσια της σύνδεσης της εργατικής τάξης, των αγροτών και της νεολαίας, φοιτητικό σχήμα έστειλε κάποτε τα μέλη του να …τρυγήσουν στα Μεσόγεια εν μέσω εξεταστικής) και καινοτόμες απόψεις (η ΔΑΠ απορροφούσε κραδασμούς και… γιαούρτια όταν τόλμησε να αναδείξει τη σημασία του Erasmus και την αναγκαιότητα των μεταπτυχιακών ήδη από τις αρχές των 80ς) διαμορφώνονταν μέσα από μαραθώνιες συνόδους πολυμελών οργάνων και ατελείωτες συζητήσεις. Αρχικά τρόμαζαν την κοινωνία (το απολύτως λογικό ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα έδινε για είκοσι χρόνια αφορμή πολύμηνων καταλήψεων και … αφθόνου ξύλου όταν το έθεταν η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ, πολύ πριν τα υιοθετήσει και ο κ. Γιώργος), και την κομματική ελίτ, αλλά διατυπώνονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ακόμα θυμούνται οι «νεολαίοι» εκείνων των εποχών (σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες) ότι:

    -«ημικρανίες» προκάλεσαν στον Ανδρέα Παπανδρέου οι νεολαίοι του που, τελικά, διεγράφησαν κατά κύματα (1975-6 και 1980), για να επιστρέψουν στην πολιτική δράση χρόνια αργότερα ως κορυφαία κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη σε κάποια από τις απανωτές φάσεις μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με άτομα ανίκανα να δέσουν τα κορδόνια τους, που θέλουν όμως να έχουν γνώμη για το εκπαιδευτικό σύστημα επειδή τους ταπώνει στα μαθηματικά ο Ανδρέας Μικρούτσικος που ναι μεν παρουσιάζει reality shows για να κονομήσει, αλλά που δεν είναι τόσο χαζός να βλέπει μόνο επιφάνεια και να υπάρχει μόνο για να χαζοχαίρεται στις καταλήψεις.

    Badly drawn boy αν με υποχρέωνε ο Τραχανάς να διαβάσω τις ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ του, θα του τις είχα τρίψει στη μούρη. Κι αυτό μόνο το πρόβλημα μπορώ να αναγνωρίσω: ότι κρύβουν την ύλη ώστε να προχωρούν μόνο αυτοί που ενδιαφέρονται να τελειώσουν. Τα ελληνικά συγγράμματα είναι ακατάλληλα - απευθύνονται σε κάτι σαν αυτούς που ο Νίκος Δήμου λέει ότι δηλώνουν "πανεπιστημιακοί". Ξενόγλωσση βιβλιογραφία για να διαβάσεις και να ξεστραβωθείς υπάρχει διαθέσιμη. Δεν υπάρχει "νεοελληνική" και αλλοδαπή επιστήμη. Αν δεν το θέλεις, να μη σώσεις. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις.

    Τα παιδιά είναι πολύ ανώριμα στα 18 και στα 19 και στα 20 για να πραγματευτούν επιστημονικές έννοιες. Γι' αυτό και το πρόγραμμα έχει να διδάξει και να εξετάσει πολύ συγκεκριμένα πραγματάκια. Οι σπουδές είναι μία περίοδος απομόνωσης. Τα παιδιά χρειάζονται κάποιον να τα συμβουλεύσει: μην ανακατευτείς με τα κόμματα, μην προβληματίζεσαι για φυσιολογικά άγχη, κάνε συγκεκριμένα πράγματα και ξέρε τι είναι παγίδα στη ζωή.

    Τι φταίει η πολιτισμένη ανθρωπότητα που στουρνάρια βγαίνετε από το σπίτι και στουρνάρια μπαίνετε στα σχολεία. Που σας μεγαλώνουν σαν δούλους και δουλοπρεπείς παραμένετε ως τον ψόφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Mάριε καλως ηρθες
    περιμενω τοτε να ανεβασεις
    αναλογο βιωματικο post...

    να μαθαινουμε...
    θα γινοταν καποια επανασταση..
    και την επνιξε η ιστορια;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. @ Εργοτελίνα: Το άρθρο που αναφέρεσαι γράφτηκο μόνο και μόνο για να υπηρετήσει έναν ανομολόγητο σκοπό του προέδρου Γιωργάκη: να διαλύσει τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ που του τη βγαίνει από τ' αριστερά (λέμε τώρα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. www.schaums.com

    "Τα παιδιά χρειάζονται κάποιον να τα συμβουλεύσει"

    Απλά πρέπει να ψάξουν τα παιδιά να βρουν άτομα που νουθετούν. Δεν βρέχει κάθε μέρα συμβουλάτορες. Αφού ένας νέος δεν έχει την ικανότητα να σκεφτεί σωστά κι επιστημονικά, όπως υποστηρίζεις, ας φτάσει στην ωριμότητα ώστε να βρει τον άνθρωπο που θα του δείξει τους δρόμους δίχως να πει "αριστερά" ή "δεξιά", να πει "μόνο στον ορίζοντα βλέπουν οι δρόμοι που γυρεύεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. @ Εργοτελίνα πάλι:
    Για το αν θα γινόταν επανάσταση τότε, θα σε παραπέμψω σε γνωστό (;) ρεφραίν από τραγούδι των Μουσικών Ταξιαρχιών (του Πανούση, ντε):

    [Γονική συναίνεση απαραίτητη]
    Έχει κολλήσει η επανάσταση βλεννόρροια,
    Κομμουνιστές την έχουν κλείσει σε φυτώρια,
    και οι εκδότες καθορίζουνε τα όρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Ευμίλιε: δεν είπα "για γνώση". εσύ όταν λες "για τη γνώση" εννοείς ότι περνάς δίπλα από το βιβλίο και του λες καληνύχτα αφού έχεις δει πέντε ώρες τηλεόραση και τρεις ώρες τσόντες στο internet. όλα τα παιδιά σκέφτονται περίπου τα ίδια πράγματα, έχουν τα ίδια άγχη, κάνουν πάνω κάτω τα ίδια λάθη. η περίοδος στο πανεπιστήμιο εξακολουθεί να περιέχεται μέσα στην περίοδο της ζωής του υποκειμένου και δεν είναι ξέχωρη. το αυτό και για την περίοδο "της προετοιμασίας για τις εξετάσεις". το γιο μου, πριν περάσει στο ΤΕΙ και πριν τον παρατήσω στη Θεσσαλονίκη να τυρβάζει περί Σύλβιας Πλατή και να γίνει ομοφυλόφιλος, τον συμβούλευα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Το '85 που ήμουν πρωτοετής στη Φιλοσοφική του Ε.Κ.Π.Α.καταφέραμε οι φοιτητές των αριστερών παρατάξεων της Φιλοσοφικής να οδηγήσουμε σε κλείσιμο το παράρτημα του πανεπιστημίου της Σορβόννης που λειτουργούσε σε γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας με τμήματα Αρχαιολογίας και Φιλολογίας αν θυμάμαι καλά. Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι οι πραματικοί έχοντες πήγαιναν να σπουδάσουν στην ίδια τη Σορβόννη ή το Καίμπριτζ ή αλλού κι ότι στο παράρτημα πήγαιναν πολλά παιδιά που δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Αλλά δεν μας ένοιαζε. Μας ένοιαζε να μην έχουν ανταγωνισμό οι απόφοιτοι των ελληνικών κρατικών αντίστοιχων τμημάτων από μη κρατικά τέτοια στην Ελλάδα. Λέγαμε δηλαδή, εντάξει, δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτούς που θα πάνε στο εξωτερικό, αλλά πόσοι θα είναι αυτοί; Δεν θα είναι και πολλοί. Τους άλλους όμως, εκείνους που αναζητούν εναλλακτικό τρόπο να το κάνουν στην Ελλάδα, θα τους σταματήσουμε. Διότι εμείς και καλά είχαμε μπει με το σπαθί μας μέσα από δίκαιες εξετάσεις και άρα μόνο εμείς είχαμε δικαίωμα να σπουδάσουμε και να βρούμε δουλειά αργότερα. Την ίδια περίοδο, όπως μας βόλευε, πετάγαμε κάτι συνθήματα για αβίαστη είσοδο στα πανεπιστήμια για όλους, ώστε να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδηση μας. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό θέλαμ ενα εμποδίσουμε όλους τους άλλους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Σορβόννη είναι φυσικά ένα σπουδαίο κρατικό ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο.
    Vrennus δουλεύω με άγγλους πανεπιστημιακούς εδώ και δεκαπέντε χρόνια και πίστεψε με ξέρω αρκετά από τα στραβά τους. Επίσης πρέπει να είμαι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που έχουν κάνει μεταπτυχιακό σε αγγλικό πανεπιστήμιο πάνω στην Οργάνωση και Διοίκηση της εκπαίδευσης με ειδίκευση στην τριτοβάθμια και μάλιστα με πρώτο πτυχίο στη Φιλοσοφία (από το Ε.Κ.Π.Α.). Άρα ξέρω αρκετά περί τίνος πρόκειται. Όμως δεν μπορώ την υποκρισία. Παραδέξου ότι αυτό που έχουμε εμείς μόνο σωστή συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση δεν είναι. Επίσης δεν μπορώ να ακούω τους έλληνες πανεπιστημιακούς να λένε ότι τα Βρετανικά πανεπιστήμια που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα έχουν χαμηλά κριτήρια εισαγωγής, τη στιγμή που εμείς ως πέρυσι τους βάζαμε με δυάρια και τριάρια σε αρκετά τμήματα. Ούτε ότι τα μόνα Βρετανικά πανεπιστήμια που θα αναγνώριζαν είναι η Οξφόρδη και το Καίμπριτζ λες και τα ελληνικά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. είναι στο επίπεδο της Οξφόρδης και του Καίμπριτζ.
    Ακούστηκαν πολλά σημαντικά σ' αυτή τη κουβέντα σήμερα,κρατάω δε εξ αυτών την αμφισβήτηση, από πολλούς, του πανεπιστημίου με τη μορφή που απέκτησε κατά τον εικοστό αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Ο γνωστός 10063ΕΒ (σε hex) ιδιοποιήθηκε το site γνωστού οίκου πανεπιστημιακών τυφλοσουρτών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Νίκο Δήμου, εγώ θα διαφωνήσω ΚΑΙ για την περισσότερη και καλύτερη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Οσα χρήματα και να πέσουν στα σημερινά ΑΕΙ χαμένα θα πάνε, όπως χαμένα πάνε τα χρήματα που πέφτουν για την υγεία, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες και τέλος δεν υπάρχει.
    Το σημερινό σύστημα παιδείας στη χώρα μας λοβοτομεί τους νέους. Το μόνο που μαθαίνουν καλά είναι η αποστήθιση. Στα ελληνικά πανεπιστήμια των δωρεάν συγγραμμάτων αυτό, η αποστήθιση, έχει γίνει σήμα κατατεθέν. Ενα πραγματικά προοοδευτικό φοιτητικό κίνημα θα έπρεπε σήμερα να καίει τα απαράδεκτα (τις περισσότερες φορές) δωρεάν διανεμόμενα συγγράμματα και να ζητά την κατάργησή τους. Γνώση και ένα μόνο σύγγραμμα δε συμβιβάζονται. Γνώση σημαίνει ανάλυση, αφαίρεση, σύνθεση. Και μόνο αυτό δε γίνεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
    Βέβαια οι πονηροί πολιτικάντηδες ρίξαν το δόλωμα ("αιώνιοι" φοιτητές) και οι χάνοι τό ΄φαγαν. Ετσι συζητάμε σήμερα για τους αιώνιους φοιτητές και αφήνουμε τα υπόλοιπα στην τύχη τους. ή μήπως δεν θέλουμε να τα πειράξουμε;
    Την εποχή αυτή τα παιδιά δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και πρέπει να πιάσουν τη βάση (σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις) για να περάσουν κάπου. Ε, αυτοί που έβαλαν για όριο εισαγωγης το "10", φροντίζουν να περάσουν όλοι, εξευτελίζοντας τη διαδικασία των εξετάσεων βάζοντας γελοία θέματα. Πάλι θα γεμίσουν τα πανεπιστήμιά μας αριστούχους!
    Δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται σε παρακμή. Ολα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Και ακόμη έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι να πιάσουμε πάτο...

    Μια συμβουλή στα καλά μυαλά: Φύγετε για σπουδές (προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, ειδικότητα ή ό,τι άλλο αφορά την εκπαίδευσή σας) σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. ή στην Αμερική. Στην Ελλάδα εκτός του ότι θα χαθείτε, θα βλακέψετε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Minuet,
    συμφωνώ: ανοιχτοί ορίζοντες! Και να καταλάβουμε επιτέλους πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου!
    Και κάτι ακόμα, να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Και ο καθηγητής (μαθήματα και έρευνα) και ο φοιτητής. Και τότε όλα θα είναι δυνατά.
    Μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο των ξένων καλών πανεπιστημίων. Αλλά δεν το έχουμε (όπως πολλοί νομίζουνε). Αυτό που έχουμε είναι κάποιους από τους καλύτερους φοιτητές να αηδιάζουνε, να φεύγουνε και να μη γυρίζουνε να κοιτάξουν πίσω. Και πιστέψτε με, θέλουν να κοιτάξουν και θέλουν να επιστρέψουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Επιπλέον επιμένω ότι το ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο είναι συνήθως χαοτικό, κυρίως όσον αφορά τις παραδοσιακές σχολές και ο φοιτητής εξαντλείται και προσφέρει πολλά για να εισπράξει λίγα. Όχι ως γνώσεις ατάκτως ερριμμένες αλλά ως ουσιαστικές δεξιότητες για τη ζωή του και την επαγγελματική του καριέρα. Γι' αυτό και ως μητέρα σκέφτομαι σοβαρά να αποτρέψω τα παιδιά μου από το να σπουδάσουν σε κρατικό ελληνικό πανεπιστήμιο-εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. 1992. Duesseldorf. Εκπροσωπώντας την εταιρία μου κατέβηκα από το S-Bahn (κάτι σαν προαστειακός) για να περπατήσω τα 500 μέτρα πλατώματος που με χώριζαν από την είσοδο της Interpack, της πιο σημαντικής ίσως έκθεσης μηχανών και υλικών συσκευασίας, και παραγωγής τροφίμων. Με έπιασε δέος. Χιλιάδες κουστουμαρισμένοι επισκέπτες από όλο τον κόσμο με μία καταπληκτική παρουσία Ασιατών με τους χαρτοφύλακές τους και την λάμψη από το αμερικανικό όνειρο στα μάτια έτρεχαν διαγκωνιζόμενοι, ένα ορμητικό ποτάμι ανθρώπων που κυνηγούσαν την επιτυχία.
    Εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι όλοι αυτοί έψαχναν την ευκαρία να βελτιώσουν την ζωή τους και μάλιστα να την βελτιώσουν έναντι εκείνων που δεν έτρεχαν! Συνειδητοποίησα ότι παρακολουθούσα μία μικρή αναπαράσταση του ανταγωνισμού για μια θέση στον ήλιο της επιβίωσης των 6 δις του πληθυσμού της γης.
    Εκεί δεν υπήρχαν κεκτημένα. Ούτε μονιμότητα ούτε αιώνιοι φοιτητές διεκδικούντες από το κράτος.
    Και πάγωσα. Δεν τοποθετούμαι κριτικά. Όταν βρέχει ή μαζεύεις νερό ή ψάχνεις για ομπρέλλα δεν κουνάς απειλητικά το δάχτυλο στην βροχή.
    Και οι φοιτητές μας? Στην καταιγίδα της παγκοσμιοποίησης διεκδικούν από το κράτος την ομπρέλλα εκφέροντας πύρινους και ξύλινους λόγους κατά της βροχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Vrennus...

    Αμετανόητε Κοκκινοσκούφη...

    Τοσο δυσκολο ειναι να πουμε

    ως κοινωνια..

    ΠΗΡΑΜΕ ΤΗ
    ΖΩΗ ΜΑΣ ΛΑΘΟΣ
    ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ;;;;;;;;;;;;;;...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Μερικοί εδώ μέσα παίρνουν στα πολύ σοβαρά όλες τις συζητήσεις. Εγώ ξεκίνησα με ένα απόσπασμα και ανέπτυξα τη θέση μου ότι παρά το τι ακούγεται συνεχώς δωρεάν παιδεία υπάρχει και βασιλεύει και για την πλειοψηφία των Ελλήνων είναι η μόνη λύση. Εάν πάλι μερικοί το παίρνουν προσωπικά, δικό τους το πρόβλημα. Ποιος καλύτερος ορισμός για την γενίκευση από την φράση «δωρεάν παιδεία δεν υπάρχει διότι όλοι την πληρώνουμε πανάκριβα»? Για να το καταλάβετε καλύτερα, σας παρείχα και το δωρεάν μάθημα με την γενικευμένη βασιλόπιτα. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα, και ακόμα πιο λίγο θα παράσχουν βελτιωμένη παν. παιδεία. Αντιθέτως θα δημιουργήσουν πλείστα άλλα προβλήματα, καθότι αυτός που έχει το παρά θα συνεχίζει να στέλνει τα παιδιά του στο Yale και Stanford, οι δε φουκαράδες αγρότες και εργάτες θα πρέπει να αρκεστούν στα εγχώρια (πανάκριβα πλέον) ιδιωτικά πανεπιστήμια ζώντας με φρούδες ελπίδες ότι οι στερήσεις τους θα πιάσουν τόπο. Η βασιλόπιτα δεν είναι γενίκευση, αλλά η φράση που ανέφερα και η όλη επιχειρηματολογία περί των ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Εργοτελίνα: Ε, όχι και «επανάσταση»... Λίγο πιο ζόρικα τα (ανάλογα) πράγματα απ’ ό,τι στα χρόνια μετά. Ούτως ή άλλως, έχω αλλάξει μυαλά από τότε... Πάντως μερικά πράγματα σε επίπεδο νοοτροπιών αλλάξανε, γενικότερα, με αφορμή εκείνο το «κίνημα»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. @imak
    Ναι, πρέπει να είναι σαφές πως ο ρόλος των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι και διδακτικός και ερευνητικός. Δυστυχώς στην Ελλάδα, όπου αξιολόγηση δεν υπάρχει, υπάρχουνε πολλοί καθηγητές που δεν ασχολούνται καθόλου με την ερευνα. Και μιλάμε για πολυτεχνικές σχολές τώρα.
    Έχεις δίκιο, προβλήματα δημιουργούνται, τα έχω δει κι εγώ και στην Αμερική και στη Γερμανία. Υπάρχουν κι εκεί καθηγητές που δεν ασχολούνται με το μάθημά τους. Αλλά δεν υπάρχει η ελληνική αυθαιρεσία...

    Όσο για τους managers, μάλλον φοβόμαστε το ότι δε θα είναι τα σωστά άτομα -η ελληνική καχυποψία. Είμαι σίγουρος όμως πως υπάρχουν πολλοί ικανόι άνθρωποι για αυτή τη δουλειά. Και στο κάτω-κάτω, τουλάχιστον έτσι κάποιος θα είναι υπεύθυνος, σε αντίθεση με σήμερα που δεν είναι κανείς για τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Ο "φιλαράκος" ως ...εκδοτικός οίκος έγραψε και κάτι καλό μετά από μήνες. Προφανώς παίζεται ενδιαφέρον παιχνιδάκι με τρολάκια, demi-(!) και ...απρόβλεπτη συνέχεια. Ίδωμεν ;)

    Καληνύχτα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Λευτέρη έγραψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. maria velliou: νομίζω ότι έχετε δίκαιον. δηλα δη, τα παιδιά μας επιβάλλεται να αποχωρούν της οικίας μας, ως φοιτητές να κατοικοεδρεύουν έκτοτε εις άλλους τόπους, βασιλευόμενους και δημοκρατικούς και να ψωνίζουν λαχανοντολμάδες από τα marx & spencers και συνεπικουρούμενα πολύφωτα εις τα νότια προάστια των ανατολικών Ινδιών. τοιουτοτρόπως όθεν και θα διατηρηθεί η στάθμη του ελαιολάδου εις την ΑΜΟ αυτοκινητάρα μας και η ψυχοφθόρα μαγνητική μας ψυχική στάθμη στη μητρομανή κατάψυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. @Lefteris Kritikakis

    Αλλά έτσι είναι... παίζουμε με τα λεφτά και τον κόπο των άλλων (διότι είμαστε ανεύθυνοι και ΑΝΙΚΑΝΟΙ να βγάλουμε τα δικά μας λεφτά). Ανίκανοι.

    Ε όχι κι ανίκανοι - ηρέμησε.


    "Καιρός του σπείρειν - καιρός του θερίζειν."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Καλά ρε, κανείς εδώ δεν σπούδασε σε ελληνικό πανεπιστήμιο;
    Όσους βλέπω να αναφέρουν τις σπουδές τους εξωτερικό αναφέρουν, όλοι αποτυχημένοι είστε στις σπουδές τελοσπάντων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Κε Λεφτέρη Κρητικάκη, τώρα πλέον πληρώνω φόρους, ταΐζω και δυο στόματα πέρ' απ' το δικό μου, έπαψα να είμαι τσογλάνι και να καταστρέφω και να παίζω με τα λεφτά των άλλων. Τα καταφέρνω καλά σε διάφορα πράγματα (έτσι λένε) και, για να με πληρώνουν, μάλλον είμαι χρήσιμος κι έχουν αξία αυτά που προσφέρω. Μπορώ να βγάλω την πιπίλα μου και να γυρίσω απ' το δρόμο; Ήρθε η ώρα να με πάρετε σοβαρά υπ' όψιν σας ή έχω κι άλλα να κάνω; Η Jane E τι λέει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Η βελτίωση της Ελλάδας χρειάζεται πιο ουσιαστικά πράγματα από την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
    Σιγά, τι είναι το εκπαιδευτικό σύστημα.
    Απετύχε ο κανακάρης;
    Ε, τον στέλνουμε αγγλιά, βουλγαρία, κάπου τελοσπάντων
    (αλήθεια έχετε ακούσει ποτέ για κάποιον που ΔΕΝ πήρε το πτυχίο του στο εξωτερικό;)
    Γύρισε ο κανακάρης;
    Ε, γρήγορα τηλέφωνο στο μέσο να πιάσει δουλειά
    Γι αυτό δεν αναπτύσσεται η χώρα, τι ΑΕΙ πτυχία και μαλακίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Σχετικό ή άσχετο, όπως το πάρει κανείς. Στην Ελλάδα, μη σας φανεί περίεργο αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καταντήσουν σαν τις ιδιωτικές κλινικές. Όλο καλαίσθητες κοπέλες και εξοπλισμός πέντε αστέρων, αλλά με την πρώτη αναποδιά το ασθενοφόρο περιμένει απέξω να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο δημόσιο νοσοκομείο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.