Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2016

Σήμερα τα Φώτα - που' ναι ο φωτισμός;

Το κείμενο που δημοσιεύω σήμερα είναι το τελευταίο μου στο Protagon.gr (το οποίο εγκατέλειψα). Εμφανίστηκε εκεί προ δύο ημερών - αλλά αμφιβάλλω αν διαβάστηκε. Το δημοσιεύω εδώ και για να διαβαστεί - και ως αποχαιρετισμό.








Μεγάλες γιορτές τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά – δεν λέω. Αλλά εγώ έχω όλες μου τις ελπίδες ακουμπημένες στα Φώτα.

Μπας και μας φωτίσει ο Θεός…

Παρόλο που δεν είμαι σίγουρος για τον Θεό, πιστεύω στην Φώτιση. Τόσες μεγάλες ανακαλύψεις, εφευρέσεις, συλλήψεις, εμπνεύσεις – τι άλλο ήταν από μία στιγμή φώτισης. 

Μια σπίθα – μια λάμψη – μία αποκάλυψη – και να: ο Σαούλ γίνεται Παύλος και μεταμορφώνει μία άγνωστη Ιουδαϊκή αίρεση στην μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου. Ο Νεύτωνας τρώει το μήλο (στο κεφάλι) και ανακαλύπτει όλη την συμπαντική μηχανική. Κάποιος χτυπάει την πόρτα του Μπετόβεν: Τακ-τακ τακτακ και έτσι ξεκινάει η Πέμπτη συμφωνία με το χτύπημα της μοίρας. «Όλα είναι σχετικά» λέει ο προϊστάμενος λογιστής στον Αϊνστάιν κι αυτός το μεταφράζει σε μαθηματικές εξισώσεις: να η Θεωρία της Σχετικότητας.

Πιστεύω στην φώτιση.

Να φωτιστούν οι Τετρα-ικανοί και οι δικοί μας διαπραγματευτές και να καταλάβουν πως έχουν ένα κοινό σκοπό: να αναμορφώσουν, να εξυγιάνουν και να εκσυγχρονίσουν την χώρα. Ώστε να μπορεί να παράγει, να δημιουργεί, να κερδίζει και να πληρώνει.

(Και μια και μιλήσαμε για πληρωμές: να φωτιστούν κι αυτοί που μου χρωστάνε μήνες τώρα – και να μου πληρώσουν τα χρωστούμενα…).

Να φωτιστεί ο υπουργός Παιδείας και να καταλάβει πως Πανεπιστήμια με αιώνιους φοιτητο-συνδικαλιστές δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο – και πως η κομματοκρατία πρέπει να σταματάει εκεί που αρχίζει η μόρφωση.

Να φωτιστεί ο Υπουργός Πολιτισμού πως η κουλτούρα δεν είναι κομματική υπόθεση: διώχνουμε τον Λούκο και φέρνουμε τον Κούκο. (Που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι «Κου-κου (Ε;)» «Κου-κου (Ε;)»).

Να φωτίσει τους «ουγκ-ουγκ-ούγκαλους» για να αποδεχθούν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει εσαεί έθνος συνταξιούχων – και να ξοδεύει για συντάξεις περισσότερα από οποιοδήποτε κράτος της Ε.Ε. Κάποτε πρέπει να τολμήσει να αγγίξει τους μεγαλο-συνταξιούχους των πολλών χιλιάδων ευρώ για τους οποίους δεν μιλάει κανείς. Κάποτε πρέπει να κοπούν οι υπέρ τρίτων φόροι! Αυτές είναι οι κοινωνικές αδικίες – αριστεράντζες μου!

Ζητάω πολλά; Αλλά αν κάποτε δεν μας έρθει η φώτιση, σίγουρα θα μας έρθει νταμπλάς. 

22 σχόλια:

  1. #αμφιβάλλω αν διαβάστηκε#

    Με αρκετή προσπάθεια και υπομονή -ιδίως σε iPad-
    τον τελευταίο καιρό κατάφερνε κανείς κάποτε να βρει και να διαβάσει που και που κανείς κάτι τις στο "αναβαθμισμένο" protagon. Αυτός που σχεδίασε και ολοκλήρωσε την αναβαθμιση της ιστοσελίδας πρέπει να "έκανε κανα φεγγάρι" στην ...Ο.Υ.Κ.! Ο θεος να τον (-ους) συγχωρέσει...

    Καλή φώτιση σε όλους μας.

    Στον Νίκο Δήμου ιδίως, ευχές να κρατά γερά τη ρότα την ελπίδα την αντιλογία σταθερά σ' αυτήν την ατέρμονη νυχτοπορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς, Νίκο, όταν ρίχνει «φώτιση» αυτοί κρατούν ομπρέλες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φώτιση σημαίνει λογική. Εύρεση αιτίου και αποτελέσματος. Αξιολόγηση συνθηκών. Εκτίμηση εφικτού και ανέφικτου. Ο Απόλλων, θεός του φωτός στην αρχαιότητα ήταν και ο θεός της λογικής. Φαίνεται ότι πέθανε ή μετανάστευσε. Πάντως δεν είναι εδώ. Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και λάλον ύδωρ.
    "Πρέπει πρώτα με δύναμη να συλλάβει ο νους, κι έπειτα η καρδιά θερμά να αισθανθεί ό,τι ο νους συνέλαβε", είπε και ο Εθνικός μας ποιητής.
    Εδώ, μας έχει φάει το συναίσθημα και η άγνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Dion.M.
      2016-01-06 10:49:50+00:00

      > ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και λάλον ύδωρ.

      Το ορθό είναι «οὐ» — το «οὐδὲ» χαλάει το δακτυλικό εξάμετρο. ☺

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ Λύκε. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. "Ζητάω πολλά; Αλλά αν κάποτε δεν μας έρθει η φώτιση, σίγουρα θα μας έρθει νταμπλάς"
    Το πρόβλημα θα είναι να μας έρθει ταμπλάς πριν μας έρθει η φώτιση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει, λίγο απλοϊκές και σχηματικές οι αναφορές στα περιστατικά αποκαλυπτικής φώτισης (στις περιπτώσεις των Νεύτωνα, Μπετόβεν και Αϊνστάιν, τα επιτεύγματά τους ήταν μάλλον απόρροια πνευματικής εργασίας, γνώσης και δημιουργικής ικανότητας) αλλά συμφωνώ με το γενικό νόημα του κειμένου. Η διαιώνιση του καθεστώτος των λιμναζόντων φοιτητών είναι όντως προβληματική. Αποτελεί όμως δευτερεύον πρόβλημα μπροστά στη θηλιά της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών. (Έχω επίσης την εντύπωση ότι το λογοπαίγνιο «ουγκ-ουγκ-ούγκαλους» ήταν κάπως απρεπές, προϊόν μάλλον συναισθηματικής φόρτισης παρά νηφάλιας κριτικής σκέψης).

    Λάζαρος Μελίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κύριος 12% (τόσα χρεώνει το γραφείο του για τις επαναπροσλήψεις που κάνει το υπουργείο του) δικαιούται πολύ χειρότερη μεταχείριση από ένα αθώο λογοπαίγνιο στο όνομά του...

      Διαγραφή
    2. Ταπεινωτική αναδίπλωση του σημερινού 'Βήματος':

      "Σε σχέση με τα όσα είχαν γραφεί στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στις 22.3.2015 για την επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Κατρούγκαλου διευκρινίζουμε ότι, όπως εκ των υστέρων διαπιστώσαμε, τα περί δήθεν προμήθειάς του για τον διορισμό απολυμένων ή τεθέντων σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων και οι συναφείς τίτλοι που συνόδευαν το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

      Είναι γνωστό, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος έχει ασκήσει αγωγή εναντίον μας για αυτό το δημοσίευμα, που αναφερόταν σε ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ αυτού και εντολέων του, που είχε συνάψει όταν παρείχε ως δικηγόρος τις υπηρεσίες του.

      Οπως είχαμε γράψει στον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ στις 10.1.2016, η υπόθεση είχε αναβληθεί έπειτα από αίτημά μας, με σκοπό να αποκαταστήσουμε τα πράγματα σε σχέση με ανακρίβειες και αναλήθειες που είχαν περιληφθεί σε αυτό. Συνεπείς σε αυτή τη δέσμευση και σε σχέση με τα όσα είχαμε τότε ισχυριστεί, διευκρινίζουμε ότι το δημοσιευθέν εργολαβικό δίκης δεν αφορούσε σε υπόθεση επαναπρόσληψης δημοσίου υπαλλήλου, όπως εσφαλμένα γινόταν λόγος στο δημοσίευμα, αλλά σε εν ενεργεία δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος διεκδικούσε την καταβολή των μισθολογικών του περικοπών, υπόθεση για την οποία, όπως εκ των υστέρων μας γνωστοποιήθηκε, είχε εκδοθεί η με αρ. 2405/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία είχε απορρίψει την αγωγή, η οποία και επρόκειτο να επανεγερθεί.

      Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, όπως μας γνωστοποίησε, μετά τον διορισμό του ως αναπληρωτή υπουργό, όχι μόνο διέκοψε την άσκηση δικηγορίας, αλλά επιπλέον διέλυσε πλήρως τη δικηγορική εταιρεία στην οποία μετείχε, καθώς και όλη την υποδομή του γραφείου, εγκαταλείποντας το μίσθιο που αποτελούσε την έδρα της. Εν όψει αυτών, η εφημερίδα αποκαθιστά τα πράγματα, ως προς τις ανωτέρω ανακρίβειες του επίμαχου δημοσιεύματος και εκφράζει τη λύπη της στον κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο."

      Πόσοι θα το διαβάσουν άραγε τώρα που κατακάθισε η λάσπη; Ηχηρό ράπισμα και σε όσους υιοθέτησαν άκριτα και επιπόλαια την επιθετική ρητορική των στρατευμένων Μ.Μ.Ε. εναντίον του υπουργού. Προσοχή στους αυτοαποκαλούμενους "πολιτικά ουδέτερους" και "αμερόληπτους" bloggers. Όλοι έχουν τις ιδεολογικές τους αφετηρίες και είναι εντιμότερο όταν αυτές δηλώνονται ευθέως.

      Διαγραφή
  6. @Nikos Dimou
    2016-01-06T09:18:00+02:00

    > Το κείμενο που δημοσιεύω σήμερα είναι το τελευταίο μου στο Protagon.gr (το οποίο εγκατέλειψα). Εμφανίστηκε εκεί προ δύο ημερών - αλλά αμφιβάλλω αν διαβάστηκε.

    Εδώ το κείμενο στο Protagon. 2 (δύο) σχόλια μέχρι στιγμής…

    > (Και μια και μιλήσαμε για πληρωμές: να φωτιστούν κι αυτοί που μου χρωστάνε μήνες τώρα – και να μου πληρώσουν τα χρωστούμενα…).

    Φαίνεται πως τα κέρδη της «επένδυσης» δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας, γι' αυτό αφήσαμε απλήρωτους τους εργαζομένους, ρίξαμε και της «επένδυσης» μια γερή «ανανέωση» και της αλλάξαμε τα Φώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λόγος που εγκατέλειψα το Protagon δεν ήταν οικονομικός. Ήταν ότι το νέο Ρ. δεν μου πάει καθόλου. Από εκεί που ήταν ιστότοπος γνώμης και σχολίων - έγινε ειδησεογραφικός. Τα σχόλια των αναγνωστών απαξιώθηκαν εντελώς (τα παλιά σβήστηκαν όλα) και η σχέση μεταξύ του αρθρογράφου και του κοινού διαλύθηκε. Ο Διάλογος χάθηκε. Σε ένα τέτοιο μέρος τα δικά μου κείμενα δεν ταιριάζουν. Ας αφήσουμε που μπαίνουν κάτω από τις ειδήσεις και τις μεγάλες φωτογραφίες και δύσκολα τα βρίσκει κανείς. Έχω εισπράξει τόσες διαμαρτυρίες από αναγνώστες που θα μπορούσα να βγάλω βιβλίο.Γι αυτό ξανάνοιξα το doncat. Λιγότεροι ίσως αναγνώστες αλλά επαφή - και κυρίως ΔΙΑΛΟΓΟΣ!

      Διαγραφή
    2. @Nikos Dimou
      2016-01-06 14:14:18+00:00

      > Από εκεί που ήταν ιστότοπος γνώμης και σχολίων - έγινε ειδησεογραφικός.

      Μάλλον έχει λάβει μορφή ειδησεογραφικού ιστοτόπου, διατηρώντας όμως ως περιεχόμενο τις γνώμες (τώρα πια μόνο των αρθρογράφων) — εξ ου και η δυσαρμονία.

      > Τα σχόλια των αναγνωστών απαξιώθηκαν εντελώς (τα παλιά σβήστηκαν όλα)

      440.000 (τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες) σχόλια.

      > Ας αφήσουμε που μπαίνουν κάτω από τις ειδήσεις και τις μεγάλες φωτογραφίες και δύσκολα τα βρίσκει κανείς.

      Επιπλέον σε κάθε δημοσίευση δεν φαίνεται πια ολόκληρη η φωτογραφία, αλλά μόνο το πάνω μέρος της — μια λουρίδα! (Τουλάχιστον στο δικό μου υπολογιστή).

      > Λιγότεροι ίσως αναγνώστες

      Μάλλον περισσότεροι — αν ο αριθμός σχολίων αποτελεί ασφαλή δείκτη.

      Αφότου «γκρέμισαν το νεοκλασικό κι έχτισαν πολυκατοικία», όπως εύστοχα παρατήρησε κάποιος σχολιαστής, εμφανίστηκε ένας νέος καλός αρθρογράφος, μεταξύ ρεπόρτερ και χρονογράφου, του οποίου δυστυχώς μόνο ένα στα πέντε κείμενα έχει σχολιαστεί — αυτό που από αισθητικής απόψεως είναι αδιάφορο.

      Διαγραφή
    3. @Ein Steppenwolf
      2016-01-06 15:19:23+00:00

      > Επιπλέον σε κάθε δημοσίευση δεν φαίνεται πια ολόκληρη η φωτογραφία, αλλά μόνο το πάνω μέρος της — μια λουρίδα! (Τουλάχιστον στο δικό μου υπολογιστή).

      Π.χ. από την πανέμορφη φωτογραφία στο τελευταίο άρθρο του Νίκου Δήμου, στον υπολογιστή μου δεν βλέπω το περιστέρι — μόνο ουρανό.

      Στην εδώ αναδημοσίευση η φωτογραφία έχει αλλάξει. Την έχω συνδέσει με απουσία που προκλήθηκε από βανδαλισμούς. Ταιριαστή.

      Διαγραφή
    4. Οι φωτογραφίες στο Νέο Πρόταγκον είναι της σύνταξης. Στο παλιό ήταν δικές μου και χάθηκαν όλες. (Κράτησαν μόνο τα κείμενα - εσβησαν φωτογραφίες και σχόλια). Κι εδώ οι φωτογραφίες θα είναι δικές μου.

      Διαγραφή
    5. Γιατί όμως κ. Δήμου δεν δημοσιεύετε και τις φωτογραφίες μαζί με τα κείμενα στην ιστοσελίδα σας (στην υποενότητα 'Κείμενα - Δημοσιεύματα');

      Λάζαρος Μ.

      Διαγραφή
    6. Δεν θα έχετε προσέξει την αρχική σελίδα του ndimou (κάτω) όπου αναφέρεται ότι το αρχείο με τις φωτογραφίες έχει μετακομίσει στο flickr (nikosdimou - υπάρχει και link). Ο λόγος: καλύτερη εμφάνιση, σε υψηλή ανάλυση, και καλύτερη διαχείριση από αυτή που μπορεί να κάνει το site.

      Διαγραφή
  7. Στην περίπτωση του Protagon επιβεβαιώθηκε η λαϊκή σοφία που θέλει "στα άπειρα χέρια, το καλύτερο, να γίνεται εχθρός τού καλού".

    Κρίμα για το Protagon και ευτυχώς για εμάς που ξαναβρισκόμαστε μετά από μία πενταετία (προσωπικά, με πολλή χαρά ξαναδιαβάζω τα λόγια των συγ-σχολιαστών μας).

    Από την άλλη, ποιος ξέρει τι κουβαλάει η καρδούλα του καθενός μας εδώ μέσα, που γνωριστήκαμε σε καιρούς ανύποπτης ευτυχίας (και για άλλους σκληρής δοκιμασίας) και ζήσαμε (και ζούμε) ο καθένας, από την πλευρά του, τα δόντια του Αρμαγεδδώνα που δεν λέει να βάλει επιτέλους ένας τέλος στο κακό - γιατί προφανώς, στους πολίτες και στο λαό εναπόκειται η ανάληψη δράσης, εξ ου και το εύστοχο "Σας κάνω πρωθυπουργό"!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι την επιστροφή σου εδώ στον Don Cat 😻 Νίκο!Σου εύχομαι ολόψυχα υγεία! Και να συνεχίζεις να φωτίζεις με τα συγγράματα σου.

    Υ.Γ Ευτυχώς για όλους μας δεν σας πήρε εκείνο το ΠΟΤΆΜΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχασα τον διάλογο από το Protagon αλλά τον ξαναβρήκα εδώ - σχεδόν 400 σχόλια σε δέκα μέρες είναι ρεκόρ για ένα νεκραναστημένο blog! Σας ευχαριστώ όλους!

      Διαγραφή
  9. Αυτό είναι πολύ έντονο <a href="https://www.youtube.com/watch?v=mMl9eHC4kyA'>φώτο</a>.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.