Σάββατο, Ιανουαρίου 02, 2016

Ποια Νέα Δημοκρατία;

Σε μερικές μέρες τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζουν για νέο πρόεδρο. Δεν ανήκω σε αυτά - αλλά με απασχολεί πολύ η πορεία και η κατάσταση ενός ιστορικού κόμματος που σήμερα ασκεί τον βασικό συνταγματικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά την πρώτη ψηφοφορία δημιουργήθηκαν ουσιαστικά δύο τάσεις: οι παλαιοκομματικοί και οι νεωτεριστές. Ή, με άλλα λόγια, η συντηρητική, λαϊκή Δεξιά και η φιλελεύθερη (οι αντίπαλοι λένε: νέο-φιλελεύθερη) προοδευτική παράταξη.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και αφανείς παίκτες: οι παλαιοί πρόεδροι, οι διάφοροι βαρώνοι (σωστά απεκλήθη η Ν. Δ. φεουδαρχικό κόμμα) ακόμα και οι αντίπαλοι οι οποίοι φαίνεται να διατηρούν παράνομες σχέσεις με την παλαιά ηγεσία. Έτσι έχουμε μάλλον ένα puzzle με δύσκολη λύση.

Το πιο πιθανό για ένα συντηρητικό κόμμα, είναι να επικρατήσει η συντήρηση. Προσωπικά αυτή η έκβαση θα με στεναχωρούσε. Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως κάτι καινούργιο.

Σε άρθρο που είχα γράψει στο (παλιό) Protagon.gr (20.11.15) είχα εκδηλωθεί υπέρ του Κυριάκου. Έγραφα: "Με τον ίδιο τρόπο που τον επέλεξα σε προηγούμενο άρθρο (6.10. «Ο Κωνσταντίνος, ο Κώστας και ο Τζιτζικώστας») δηλαδή δια της μεθόδου του αποκλεισμού, θεωρώ ότι είναι ο μόνος από τους υποψήφιους που μπορεί και να μιλήσει με την Μέρκελ και να ανανεώσει την Νέα Δημοκρατία. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα τον ψηφίσω διότι δεν είμαι, ούτε προτίθεμαι να γίνω, μέλος της Ν. Δ. Αλλά με ενδιαφέρει πάρα πολύ η αξιωματική αντιπολίτευση να αποκτήσει ένα αρχηγό με συγκρότηση και κύρος".

Η παρουσία της Μέρκελ έχει σχέση με τον τίτλο του άρθρου και το κριτήριο που έθετε: "Μπορεί ο Άδωνις να μιλήσει με την Μέρκελ;" Έθετε το ίδιο ερώτημα και για τους άλλους υποψήφιους.

Εδώ λοιπόν μπορούμε να συζητήσουμε την άποψή μου - και το όλο πρόβλημα.

60 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Χρόνια Καλά με Υγεία και Τυχερά! Δεν είμαι ΝΔ αλλά την ψήφισα στις τελευταίες εκλογές γιατί δεν υπήρχε κάτι άλλο. Περίμενα επίσης 1,5 ώρα για να ψηφίσω για πρόεδρο. Ψήφισα Κυριάκο Μητσοτάκη και θα τον ξαναψηφίσω την επόμενη Κυριακή. Κάπως πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για αυτό που συμβαίνει. Εμένα αυτή είναι η διαμαρτυρία μου. Είναι σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καλύτερος, θα τολμούσα να πω απείρως, από αυτόν που μας κυβερνά τώρα με αυτό που λέγεται κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ θα ήθελα να βγει ο Μητσοτάκης (βασικά να βγει κάποιος σοβαρός), αλλά δεν το ψήφισα γιατί δεν μου πήγαινε να γραφτώ στους καταλόγους της ΝΔ

    Παλαιότερα ψήφιζα αριστερά κόμματα, αλλά η αμετροέπεια του Σύριζα από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας με τρόμαξε.

    Δεσμευμένοι σε παρωχημένους διαχωρισμούς (αριστερά - δεξιά), προσπαθούμε να κατανοήσουμε ένα κόσμο που έχει αλλάξει.

    Ποια να είναι άραγε τα νέα σύνορα: Ευρώπη - Ανατολή, Παρελθόν - Μέλλον, Πίστη - Λογική, Δημοκρατία - Λαικισμός?

    Ενώ προσπαθούμε να κατανοήσουμε το νέο που αναδύεται, ο λαικισμός συνασπισμένος μας καταστρέφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω εάν έχει νόημα να συζητάμε για πολιτικούς εάν δεν ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα: για την κατάσταση στην Ελάδα φταίνε οι πολιτικοί ή ο λαός (που τους επιλέγει); Στην περίπτωσή μας η δημοκρατία έρχεται αντιμέτωπη με το βασικό της πλεονέκτημα...
    Πάντως για να απαντήσω και στην ερώτησή σας, προφανώς πρέπει να προχωρήσει ο Μητσοτάκης αν και δε μπορεί να πάει πολύ μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Σαββατιάτικα... Κυριάκο;
    -----------------------------------

    Τη δεκαετία του ΄80 είχε κυκλοφορήσει μία φωτογραφία που έδειχνε δύο συμφοιτητές να καίνε χαρτονομίσματα σε ένα σκυλάδικο της Αστόρια.

    Ο ένας ήταν ο γιος του Μητσοτάκη και ο έτερος ήταν γιος του μακαρίτη τού Κουτσόγιωργα. Τη φωτογραφία την είχε δημοσιεύσει η Ελευθεροτυπία και επειδή επί χρόνια την παρακολουθούσα, δεν είδα ποτέ καμία διάψευση. (Σπάνια με προδίδει η μνήμη μου για τα παλαιά. Στα... νεότερα, τα βρίσκω σκούρα.)

    Βέβαια, όλοι στα νιάτα μας έχουμε κάνει μαλ*κίες (είμαι βέβαιος ότι προσωπικά έχω κάνει πολύ περισσότερες από όσες έχουν κάνει αθροιστικά όλοι οι συν-σχολιαστές του DONCAT και των περιχώρων, και γι΄ αυτό δεν θα επέλεγα ποτέ να διεκδικήσω τυχόν αξιώματα - αλλά και να ήθελα δεν μπορώ αφού ζω και εργάζομαι (και ελπίζω να συνεχίσω να ζω και να εργάζομαι) στο εξωτερικό.

    Να μην τα πολυλογώ, πιστεύω ότι ένας ηγέτης πρέπει να είναι ηγέτης από παιδί, λαοφιλής δηλαδή από γεννησιμιού του, ακέραιος επίσης από παιδί, επαρκής από παιδί, σεμνός από παιδί, διαβασμένος από παιδί, εκλεπτυσμένος από παιδί, ώριμος από παιδί.

    Κάθε χρόνο γνωρίζω ένα δυο τέτοια παιδιά (μαθητές ή και φοιτητές). Είναι πολύ σπάνιες περιπτώσεις χαρισματικών παιδιών απ΄ όλες τις απόψεις και δυστυχώς σχεδόν όλα τους φεύγουν από την Κύπρο...

    Να μην τα πολυλογώ, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένας ηγέτης, οφείλει να είναι ηγέτης κι όχι Μεϊμαρ ή Τζιτζικ ή Μητσοτακ. Και κανένας από δαύτους δεν αξίζει να γίνει ηγέτης, αν θέλουμε να γίνει κάτι καλό στην κοινωνία. Όπως και να το κάνεις, ο Κυριακός κουβαλάει το προπατορικό αμάρτημα των μητσοτακέων (το άγος της "αποστασίας" του πατέρα του), το τζάκι του.

    Το γιο του Μπακογιάννη θα έπρεπε να προωθήσουν. Ο οποίος, αν και...γιος της... Ντόρο-μητσοτάκαινας, μαθαίνω, από πρώτο χέρι, ότι έχει πάρει από τον πατέρα του, ότι από παιδί ήταν σπουδαίος χαρακτήρας, γνήσιος, λαϊκός και νουνεχής, διαβασμένος και πρακτικός. Εγώ αυτόν θα προτιμούσα για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα απείχε πολύ και από το τσιμπρολόι και τους κατακαημένους, και το δήθεν λεβέντη και τη Φώφη που σέρνεται μέχρι τελικής... πτώσεως.

    Το παιδί αυτό έχει δώσει αίμα για τη δημοκρατία και θα μπορούσε όχι μόνο να σταθεί επάξια ως συνομιλητής δίπλα από κάθε Ευρωπαίο και Έλληνα πολιτικό ηγέτη, αλλά και να κοιτάζει με τιμή και με καμάρι στα μάτια κάθε Έλληνα πολίτη.

    Ασφαλώς και δεν μιλάω αντικειμενικά, επειδή, προσωπικά, απεχθάνομαι τα μικρά και μεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατία, όπως τα γνώρισα προ 25ετίας (λόγω της μάνας μου) και εύχομαι να ψοφήσει αυτό το πράμα που λέγεται Νέα Δημοκρατία ώστε κάποτε να προκύψει ένα γνήσια ανοιχτό φιλελεύθερο κίνημα που θα ελκύσει κάθε προοδευτική φωνή από τον ευρύτερο κόσμο της κεντρο-αριστεράς και κεντροδεξίας.

    Βέβαια, επειδή αυτό το σενάριο δεν ετέθη υπό συζήτησιν, σαββατιάτικα, καταλήγω κι εγώ στον Κυριάκο.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράγματι ο Κώστας Μπακογιάννης φαίνεται να είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Αλλά ως περιφερειάρχης είναι δεσμευμένος και δεν υφίσταται καν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Επιπλέον αν εκλεγεί ο Κυριάκος θα είναι δύσκολο αργότερα να τον διαδεχθεί: πατέρας - γιός - εγγονός... Ίσως γι αυτό η Ντόρα δεν στηρίζει τον Κυριάκο.

    Πάντως επειδή το πρόβλημα είναι επείγον, δεν μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη γενιά. Η απάντηση στην ερώτηση του ΝΡ - δύο σχόλια παραπάνω - είναι κυκλική, όπως το αυγό και η κότα. Ο λαός εκλέγει τους πολιτικούς που διαμορφώνουν τον λαό για να τους εκλέγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με την κυκλικότητα μόνο που η Ελλάδα έχει μπει στο σπυράλ θανάτου: από τον κακό στον χειρότερο σε μία περίοδο που χρειαζόταν το αντίθετο. Με αυτή τη λογική ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία τύχη.

      Διαγραφή
  6. Όπως διάβαζα πρόσφατα (και συμφωνώ απόλυτα), η χώρα είναι μια μικροαστική παράγκα. Οι μικροαστοί δεν καταλαβαίνουν από δεξιά ή αριστερά σχήματα. Αποτελούν έναν απροσδιόριστο χυλό που ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα προσωπικά του συμφέροντα ή της μικρής ομάδας που ανήκει/εξυπηρετεί.
    Δυστυχώς η βαρονία/συντήρηση φαίνεται και πάλι ότι θα επικρατήσει και μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας με υγιείς ιδέες θα συνεχίσει να μένει στο περιθώριο και να ακυρώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσωπικά δε βλέπω πώς το να βγει ο γιος του 97χρονου πρώην προέδρου ενός κόμματος θα το ανανεώσει, όχι ότι πρόκειται να ψηφίσω, αν ψήφιζα όμως, οτιδήποτε άλλο εκτός από τζάκια και οικογενειοκρατία

    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο λάθος είναι να ψηφίστε κάποιον επειδή είναι γυιός πρωθυπουργού - αλλο τόσο λάθος είναι να μην τον ψηφίσετε για τον ίδιο λόγο. Ο καθένας πρέπει να κρίνεται ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Ιδιαίτερα για τον Κυριάκο το όνομα Μητσοτάκης είναι μάλλον μειονέκτημα παρά πλεονέκτημα.

      Διαγραφή
  8. Αν η ερώτηση είναι «ποιος εκ των δύο είναι καταλληλότερος», σαφώς η απάντηση είναι ο ΚΜ, για τους λόγους που προαναφέρατε. Νομίζω όμως ότι μπορούμε να πάμε λίγο πιο βαθιά, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα προσώπων. Είναι θέμα εθνικού οράματος, συγκεκριμένου αναπτυξιακού προγράμματος και ευρύτερης παράταξης που οφείλει –επιτέλους- να γίνει δημοκρατική / συμμετοχική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ν.Δ. όπως έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην Κυβέρνηση. Όμως ως κόμμα "κύκλων" και ιδιοκτητών, δεν νομίζω ότι μπορεί να πάει πολύ μακριά ούτε να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στο δύσκολο έργο που θα έχει. Χρειάζεται να ανοίξουν τα παράθυρα και να μπει νέος αέρας γιατί έχει μαζευτεί πολύ μούχλα. Όταν ακούω τους Κακλαμάνη, Στυλιανίδη, Γιακουμάτο και άλλα πρωτοπαλίκαρα, να μιλούν για... Θατσερικό Κυριάκο και άλλα συναφή, αναρωτιέμαι τι διαφορά έχουν από την υπάρχουσα κυβέρνηση. Εν τούτοις δεν είμαι αισιόδοξος. Παρ' όλα αυτά, το άλλο κόμμα ιδιοκτητών -αυτό του ΓΑΠ-και η εξέλιξή του, ή μάλλον το κατάντημά του, μάλλον δεν αποτελούν καλό υπόδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα ξεκινήσω λίγο πιο γενικά για να καταλήξω στο ειδικό ερώτημα της σημερινής ανάρτησης. Φοβάμαι ότι η οικογενειοκρατία και τα πολιτικά τζάκια (φαινόμενα που συναντάμε και σε άλλες χώρες) αποτελούν υπόλειμμα της - όχι και τόσο μακρινής - εποχής της κληρονομικής μοναρχίας. Στην Αγγλία, την Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ψυχολογικοί δεσμοί με το παρελθόν είναι ακόμη ενεργοί, καθώς διατηρούν βασιλιάδες (έστω και διακοσμητικούς), δηλαδή επαγγελματίες αργόσχολους που περνάνε ζωή χαρισάμενη και για την προσωπική ζωή των οποίων χύνονται τόνοι μελάνης.
    Όσον αφορά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, καιρός είναι να αρχίσουν να προωθούνται σε ηγετικές θέσεις άνθρωποι που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό σωλήνα. Ο καθένας βέβαια έχει το δικαίωμα να δοκιμαστεί στον πολιτικό στίβο αλλά μη μου πείτε για παράδειγμα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής (οι νεότεροι) θα είχαν διατελέσει πρωθυπουργοί της χώρας λόγω των εκτυφλωτικών πολιτικών προσόντων τους, αν ονομάζονταν Παπαδημητρίου και Καραγεωργίου. Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουμε πρόσφατο υπουργικό δείγμα γραφής του, οπότε ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει τις ικανότητές του, το ιδεολογικό πρόσημο της πολιτικής του ("φιλελεύθερος ή νεοφιλελεύθερος") και την ηγετική του στόφα, σύμφωνα με την κρίση του.

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως προκύπτει κε Δήμου απο τον αριθμό των σχολίων, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι who gives a shit.

    Και πράγματι πόσους θα μπορούσε να ενδιαφέρει ποια θα είναι η επόμενη μαριονέτα των τραπεζιτών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεκάξη σχόλια σε μία μέρα - μέσα στις γιορτές - δεν είναι και λίγα. Σαφώς το θέμα ενδιαφέρει λιγότερο και λιγότερους από τα προηγούμενα - αλλά δεν παύει να είναι σημαντικό για τη χώρα. Τώρα τα περί "μαριονέτας των τραπεζιτών" ανήκουν στο προηγούμενο ποστ περί θεωριών συνωμοσίας. Στα χάλια που βρίσκονται τώρα οι έλληνες τραπεζίτες, που έχουν χάσει όλα τους τα κεφάλαια από την τελευταία τραγική ανακεφαλαίωση, μόνο με μαριονέτες δεν παίζουν...

      Διαγραφή
    2. Δεν αναφέρομαι στους Ελληνες τραπεζίτες, άλλωστε τέτοιοι δεν υπάρχουν, τραπεζικοί υπάλληλοι είναι, άλλο είναι το αφεντικό.

      Διαγραφή
    3. Διόρθωση στην προηγούμενη απάντησή μου: όπου ανακεφαλαίωση διάβαζε ανακεφαλαιοποίηση.

      Διαγραφή
  12. κ. Δήμου με στεναχωρεί που για μία υπογραφή ότι δέχεστε το καταστατικό της ΝΔ, εσείς και πάρα πολλοί άλλοι δεν πήγατε να ψηφίσετε. Η υπογραφή δεν σημαίνει τίποτα εκτός από ένα brain barrier που εσείς έχετε δημιουργήσει. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα θα χάσει την Ελπίδα να κυβερνηθεί από τον μη χείρον άνθρωπο όπως εσείς λέτε. Η Elite και οι διανοούμενοι που εσείς είστε μέλος έχει μεγάλη ευθύνη για απραξία όλα αυτά τα χρόνια και εσείς έχετε παραπονεθεί για αυτό πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς εκτός απο ευχολογίες δεν κάνετε καποια πράξη*.


    (*το να είστε μέλος κόμματος όπως η Δράση κλπ δεν έχει αξία επειδή δεν υπάρχει ελπίδα να ασκήσει εξουσία. Όμωςτώρα είμαστε πολύ κόντα στο να γίνει κατί. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι ο ίδιος ο ιδρυτής του κόμματος, που με τιμούσε με την φιλία του, ήξερε πως διαφωνούσα με τις κρατικίστικες πολιτικές του και δεν τον ψήφιζα. Κατά τα άλλα υπήρξα όχι μόνο μέλος της Δράσης αλλά και ιδρυτικό μέλος των Φιλελεύθερων (Μάνος) και στην εκτελεστική επιτροπή. Και ιδρυτικό μέλος στο Ποτάμι όπου παραμένω στην επιτροπή διαλόγου. Όσο για την "απραξία" που με κατηγορείτε, τι παραπάνω να κάνει ένας άνθρωπος που πολεμάει με άρθρα και βιβλία επί σαράντα χρόνια; Μόνο μολότοφ δεν έχω βάλει!

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω πόσο τιμητικό είναι για σας που σας τιμούσε με τη φιλία του ο μακαρίτης.

      Είναι γεγονός πάντως ότι για να βγεις στον αφρό σε ένα προτεκτοράτο όπως το δικό μας πρέπει να είσαι το καλό παιδί των ξένων και ο Καραμανλής διέπρεψε σε αυτό το σπορ βάζοντας την προσωπική του ανέλιξη πάνω από τα συμφέροντα της χώρας.

      Όπως όλα δείχνουν ήταν στην κατοχή άνθρωπος των Γερμανών, μετά έφυγαν οι Γερμανοί και έγινε άνθρωπος των Αμερικανών, βαριές σκιές ακολουθούν τη διαδρομή του, από την υπόθεση Μερτεν που οδήγησε σε παραίτηση της χώρας από τις γερμανικές αποζημιώσεις, μέχρι την προδοσία της Κύπρου που ο άλλος πολιτικός απατεώνας ο ανδρέας απειλούσε συνέχεια ότι θα ανοίξει το φάκελο. Για τον Καραμανλή τάλεγε, αυτόν απειλούσε, άλλο εάν όντας απατεώνας και ο ίδιος δεν πραγματοποίησε ποτέ την απειλή του.

      Διαγραφή
  13. Διαφωνώ (κάθετα) που λέγαν παλιότερα με την άποψή σας - ο Κ. Κ. δεν ήταν άνθρωπος κανενός. Συγκρούστηκε με το παλάτι που ήταν η εξουσία της εποχής και είχε πάντα την ξεκάθαρη δική του άποψη - έστω και λανθασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα αναφερθώ μόνο στην υπόθεση Μέρτεν,ας μην πιάσουμε τα πιο πρόσφατα με την Κύπρο.

    Τον Μάιο του 1957, ο Μαξ Μέρτενς, ο χασάπης της Θεσσαλονίκης, ο ναζί που ευθυνόταν για τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων και την κλοπή των περιουσιών τους, επέστρεψε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια σημερινή εκδοχή, για να αναζητήσει κομμάτι του θησαυρού των Εβραίων που είχε βυθίσει με πλοίο στην Ελλάδα. Όπως και να έχει, σίγουρος πάντως, για την φιλικότητα του ελληνικού καθεστώτος. Καταζητούμενος από το 1947, ένοιωθε περιέργως αρκετά ασφαλής στην χώρα που είχε κατακάψει. Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και φίλος του καγκελάριου Αντενάουερ.Κάποιοι εβραίοι όμως τον αναγνώρισαν και απαίτησαν την σύλληψή του. Ο Μέρτενς πραγματικά συνελήφθη.

    Τον Νοέμβριο του 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αβέρωφ επισκέπτονται την Βόννη. Ενδίδουν στις πιέσεις του Αντενάουερ να μην διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις. Με την επιστροφή στην Ελλάδα ο Καραμανλής περνά μάλιστα νόμο για αναστολή δίωξης εγκληματιών πολέμου. Ακόμη και οι Άγγλοι την εποχή εκείνη κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση πως «αμνηστεύει εγκληματίες πολέμου». Ο μοναδικός εγκληματίας πολέμου που έχουμε στην Ελλάδα είναι ο Μέρτενς. Ο νόμος αρχικώς τον εξαιρεί από την αμνήστευση αλλά λίγο αργότερα τροποποιείται ο νόμος (ν.δ. 3933/1959) και τον συμπεριλαμβάνει. Έτσι ενώ ο Μέρτενς καταδικάζεται σε 25 έστω μόλις χρόνια κάθειρξης στέλνεται στη Γερμανία όπου απελευθερώνεται. Η υποχωρητική συμπεριφορά του Καραμανλή δεν έχει καμιά εμφανή εξήγηση. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως ευνοεί το κλίμα των καλών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας και την είσπραξη ενός δανείου 200 περίπου εκατομμυρίων μάρκων. Αντί να διεκδικήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια όπως είχαμε δικαίωμα, το βουλώνουμε με ένα δάνειο. Γιατί;

    Κατά πολλούς η εξήγηση είναι σε όσα είπε μόλις απελευθερώθηκε ο ίδιος ο Μαξ Μέρτενς. Με συνεντεύξεις του στη Σπηγκελ και την Ηχώ του Αμβούργου υποστηρίζει πως κατά την κατοχή, συνεργάτες του ήταν μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένα:

    1. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σύμφωνα με τον Μέρτενς ο Καραμανλής είχε δώσει πληροφορίες ακόμη και για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αλλά οι γερμανοί δεν τον πίστεψαν
    2. Τον Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, υπουργό εσωτερικών του Καραμανλή
    3. Τον Γεώργιο Θέμελη υφυπουργό Άμυνας
    4. Την Δοξούλα σύζυγο του Μακρή η οποία ήταν γραμματέας του και σύνδεσμος με τους πληροφοριοδότες

    Οι συνεντεύξεις αναστατώνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η ΕΔΑ μιλά για προδότες που αντάλλαξαν την γερμανική σιωπή με υποχωρήσεις από τις αποζημιώσεις. Έτσι εξηγήθηκε η σπουδή επίσκεψης του Καραμανλή στη Βόννη και η απελευθέρωση του Μέρτενς.

    Αποκαλύφθηκε πως πραγματικά ο Μακρής την εποχή της κατοχής διορίστηκε από τα γερμανικά στρατοδικεία ως «δικηγόρος» ελλήνων. Η γυναίκα του Δοξούλα ήταν πραγματικά γραμματέας του Μέρτενς στη Θεσσαλονίκη και ο Θέμελης διορισμένος από τους γερμανούς Νομάρχης. Για τον Καραμανλή δεν υπήρχαν στοιχεία. Μόνο ο τρόπος που έκλεισε την υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων. Κανένας από τους θιγόμενους δεν κατέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια εναντίον του Μέρτενς.

    Η ανώμαλη δεκαετία του 60 και βέβαια το μετεμφυλιοπολεμικό ελληνικό κράτος έθαψε την υπόθεση Μέρτενς. Στα άπαντα Καραμανλή, υπάρχει μόνο μια παράγραφος για την υπόθεση που έριξε την πιο σκοτεινή σκιά στην προσωπική ιστορία του Καραμανλή.

    Το σίγουρο είναι ότι ο Καραμανλής όχι μήνυση δεν έκανε σε μία τέτοια σπίλωση του ονόματός του, αλλά φρόντισε να θαφτεί η υπόθεση το γρηγορότερο.

    Σε μένα η λογική αυτής της ιστορίας λέει ότι ο Καραμανλής δεν ήταν αθώος.Δεν είχε κανένα λόγο να αμνηστεύσει τον Μέρτεν και να παραιτηθεί απο τις αποζημιώσεις.Προφανώς προτίμησε να σώσει το τομάρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημοσιεύω το σχόλιο για να μην ισχυριστείτε πως λογοκρίνω παρ' όλο που είναι άσχετο με το θέμα και με τον ίδιο τον Καραμανλή.

      Διαγραφή
    2. Κατά την ταπεινή μου γνώμη:

      1) δεν συνιστά λογοκρισία το να μην εμφανίζονται σχόλια που ξεφεύγουν κατά πολύ από το θέμα

      2) δεν έπρεπε επίσης να εμφανιστεί και ένα άλλο σχόλιο που μιλάει για "Εβραίους τραπεζίτες" επειδή είναι ρατσιστικό, αφού αναπαράγει ένα αντισημιτικό στερεότυπο.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      ΥΓ. Δεν είναι απαραίτητο να κοινοποιηθεί αυτό εδώ το σχόλιό μου, αφού είναι εκτός θέματος.

      Διαγραφή
    3. Νίκο,άσχετο με το θέμα σαφώς και είναι αλλά τον ΚΚ νομίζω πως τον κατηγορεί -απ' ευθείας- για "δοσιλογισμό"...

      Διαγραφή
    4. Ο ΚΚ δεν είχε σχέση με το θέμα - ο μόνος που προσπάθησε να τον εμπλέξει ήταν ο ίδιος ο Μέρτεν. Πρόκειται για μία σκοτεινή μορφή - ούτε οι Γερμανοί δεν έχουν βγάλει άκρη.

      Η φράση "Εβραίοι τραπεζίτες" μόνη της δεν συνιστά ρατσιστική επίθεση - μπορεί οι τραπεζίτες να είναι όντως εβραίοι. Φυσικά η αναφορά του θρησκεύματος συνήθως είναι ύποπτη και υποκρύπτει ρατσισμό - αλλά αφήνω χαλαρά όρια και δεν δημοσιεύω μόνο ό,σα τα ξεπερνάνε.

      Διαγραφή
    5. Κα paragrafos σχετικά με το που θα πάει μία συζήτηση, θα πάει εκεί που θα την πάνε οι συζητώντες και κατά την ταπεινή μου άποψη χ... η φοράδα στο αλώνι εάν "ξεφύγει" από το κυρίως θέμα.

      Πανελλήνιες εξετάσεις δίνουμε και θα μας κόψει ο εξεταστής;

      Αν σας ενοχλεί προσπεράστε το σχόλιο. Φυσικά δικαίωμα του Κου Δήμου είναι να επιτρέψει η όχι κάποιο σχόλιο, δικό του είναι το blog.

      Σε ότι αφορά τους Εβραίους τραπεζίτες, είναι γνωστό ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εβραιοκρατούμενο, μερικές εβραϊκές οικογένειες ελέγχουν τον τραπεζικό τομέα. Επίσης βλάχοι φυλάνε τα πρόβατα οπότε δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε βλάχους γιατί είναι ρατσιστικό και στοχοποιούμε τους βλάχους το πολιτικώς ορθόν θα ήταν να μιλάμε για πολίτες που φυλάνε πρόβατα.

      Διαγραφή
    6. Ακοινώνητε έκοψα το άλλο σας σχόλιο γιατί είναι εντελώς εκτός θέματος. Δημοσιεύω αυτό γιατί είναι επί της διαδικασίας. Η συζήτηση ΔΕΝ πάει εκεί που την πάνε οι συζητώντες - παραμένει μέσα στο θέμα, αλλιώς χαθήκαμε.

      Όσο για του Εβραίους τραπεζίτες πραγματικά αναπαράγετε αντισημητικές φήμες. Αυτό που λέτε ίσχυε σε περασμένους αιώνες όπου απαγορευόταν στους χριστιανούς να ασχολούνται με χρηματοπιστωτικά και αναγκαστικά τα αναλάμβαναν οι εβραίοι. Σήμερα είναι αστείο να λέτε ότι ελεγχουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν οι μεγαλύτερες τράπεζες είναι κινέζικες, γιαπωνέζικες κλπ. Αν βρείτε στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σας ευχαρίστως θα τα δημοσιεύσω. Αλλά όχι και άλλες θεωρίες συνωμοσίας...

      Διαγραφή
  15. Tα "Μεϊμαρακικά" χτεσινά υπονοούμενα για τον "νεοφιλελευθερισμό" (εννοείται του ΚΜ!!!)που απέλυσε δημοτική αστυνομία, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες με κανουν να πιστεύω ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μητσοτάκης στην ΝΔ θα προκύψουν "διαζύγια λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων"...
    Προβλέπω διάσπαση και αποδυνάμωση παρόμοια με αυτήν του ΠΑΣΟΚ εκτός κι αν ο Αλέξης καένι παλι το θαυμα του με κάποιο "αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους δανειστές" και ξανά 'χουμε εκλογές. Οπότε "η ισχύς εν τη ενώσει" κλπ κλπ κλπ
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχει πάντως ενδιαφέρον το ότι μια πτέρυγα της Ν.Δ. προσάπτει ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη λογική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και διαφοροποιείται από αυτή. Είναι άλλο να εξακοντίζεται μια τέτοια κριτική από την Αριστερά και άλλο να διατυπώνεται ενδοπαραταξιακά (νομίζω ότι στην τελευταία περίπτωση προσλαμβάνει μεγαλύτερη υπόσταση, έστω και αν υπάρχουν προφανείς προεκλογικές πολιτικές σκοπιμότητες).

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πάντως ο Σαμαράς -υπογείως και δολίως πως- τα καταφέρει να εξαφανίσει και τον ..."Μητσοτάκη τον νεώτερο" θα αποδειχθεί για τη χώρα ο μοιραίος άνθρωπος της 30ετίας!
      [Τότε με το "Μακεδονικό" τώρα με τα "Μνημόνια" που δεν έσκισε... Αλλά και δεν εφάρμοσε με ιδιαίτερη συνέπεια].

      Διαγραφή
    2. Παλιά, όταν θέλαν να συκοφαντήσουν έναν άνδρα αμφισβητούσαν τον ανδρισμό του. Σπάνια να υπάρξει επώνυμος έλληνας για τον οποίο να μην ακούστηκε, έστω μία φορά, ότι είναι π... Τώρα τον αποκαλούν νεοφιλελεύθερο. Αυτοί που το λένε, σπάνια γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη. Είναι ένας γενικός χαρακτηρισμός που αποδίδει σε κάποιον τα χαρακτηριστικά του Σκρουτζ Μακ Ντακ: καπιταλίστας, εκμεταλλευτής, ανάλγητος και στυγνός.

      Όσο για τον Σαμαρά πραγματικά αναδεικνύεται σε μοιραίο άνθρωπο για τον τόπο. Την στιγμή που στις άλλες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία) η αντιπολίτευση συνεργάστηκε με την κυβέρνηση για να ξεπεραστεί η κρίση (πράγμα που έγινε) στην Ελλάδα ο Σ. ξεκίνησε τον "αντιμνημονιακό αγώνα" και δημιούργησε το χάσμα που ακόμα πληρώνουμε. Είναι ένας άνθρωπος ανασφαλής, φοβικός και κυρίως αρχομανής, που μόνη του σκέψη και επιδίωξη είναι η εξουσία με οποιοδήποτε κόστος. Απόδειξη ότι μόλις μυρίστηκε θώκο έκανε την πρώτη κωλοτούμπα.

      Διαγραφή
    3. "Τώρα τον αποκαλούν νεοφιλελεύθερο. Αυτοί που το λένε, σπάνια γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη."

      Πες τα Χρυσόστομε!

      Συμφωνώ και στην περιγραφή σας για το Σαμαρά. Θα πήγαινε η ίδια περιγραφή στον Τσίπρα;

      Για να μην παραμείνω εκτώς θέματος, ο Μητσοτάκης είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία.

      Θα ήθελα να σας ρωτήσω όμως κατά πόσο πιστεύετε πως ισχύει αυτό που διακύρητε (με την ομολογουμένως γλυκιά του φωνή) ο Γεωργιάδης ως υποψήφιος πρόεδρος: Πως το βασικό πρόβλημα της νεο-ελληνικής νοοτροπίας συνδεέται με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία οφείλει να συντρίψει πρωτίστως αυτό το οχυρό, αν θέλει να σταματήσει να κυβερνά τη χώρα ως δεξία παρένθεση.

      Διαγραφή
    4. Για τον Τσίπρα θα ήθελα να περιμένω. Κανείς δεν ξέρει ακόμα πώς θα εξελιχθεί. Μπορεί να επιφυλασσει εκπλήξεις.

      Συμφωνώ με την άποψη Γεωργιάδη - αλλά η αλλαγή της κυρίαρχης ιδεολογίας χρειάζεται πολύ χρόνο, και δεν τον έχουμε. Σταδιακά θα γίνει και αυτό.

      Διαγραφή
    5. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά, έστω τα ημίμετρα που προσποιείται ότι παίρνει ο Τσίπρας, αν είχαν επιχειρηθεί από άλλον πολιτικό σχηματισμό, ο Σύριζα θα είχε κάψει την Ελλάδα.

      Τον βλέπουμε πώς μιλάει για το ασφαλιστικό. Δηλαδή πώς επαναλαμβάνει αυτά που έλεγαν ο Γιαννίτσης και ο Αλέκος Παπαδόπουλος προς δεκαετιών και αντιλαμβανόμαστε ότι ο άνθρωπος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι δεν αρκεί να είναι στην εξουσία και να πληρώνεται, ότι θα πρέπει κι όλας να κάνει και κάτι...

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    6. Ο καλός ο νεοφιλελές είναι ένας πολιτικός υπάλληλος, του υπουργείου παιδείας για παράδειγμα, δημόσιος ή ιδιωτικός, που νομίζει ότι η υγεία μας είναι μαθητούδι-στρατιωτάκι, να το αποβλακώνει, να το ξε-αποβλακώνει, να το διατάζει, να το εξετάζει, να την αφαιρεί και να μας την επιστρέφει. Συνήθως είναι υπάλληλοι. Άλλοι δέχονται πιέσεις να βρίζουν την ανθρωπότητα, διεκδικώντας την ασθένεια σαν κοινή πανδημία ζωτικότητας, άλλοι είναι τόσο δειλά υποκείμενα, που ακολουθούν τον χορό της φαυλότητας. Συνήθως μεταθέτουν τα εσαεί άλυτα προσωπικά προβλήματα τους στην αναγωγή και αντιμετώπιση της δημοκρατίας, εν τέλει των απλών όρων της διεξαγωγής της επιβίωσης της ανθρωπότητας, σαν αόρατο εχθρό μέσα σε μία πατρίδα. Ο καλός ο νεοφιλελές μπορεί κάλλιστα και έλλην κομουνιστής, ή εθνικιστικής να είναι. Δεν κάνουμε διάκριση στους ναζιστές. Όλοι αυτοί υποστηρίζουν και αποσκοπούν στα ίδια. Και όταν πρέπει να μιλήσεις μαζί τους χρησιμοποιούν τις μεθόδους του βιβλίου του Σοπενχάουερ, που λέγεται "πώς να έχεις πάντα δίκιο", ή κάπως έτσι. Δεν θα το διαβάσω.

      Διαγραφή
    7. @Anonymous
      2016-01-22 07:12:31+00:00

      > χρησιμοποιούν τις μεθόδους του βιβλίου του Σοπενχάουερ, που λέγεται "πώς να έχεις πάντα δίκιο", ή κάπως έτσι. Δεν θα το διαβάσω.

      Δεν το έχετε κι ανάγκη άλλωστε.

      Διαγραφή
    8. Ναι. Ξέρω. Δεν έγραψα καλώς. Όμως, αν θέλουμε να ξέρουμε, πρέπει να ξέρουμε το εξής: ότι δεν μπορούμε να έχουμε ύφος γραφικό σιγουρευτικό, εάν πονάμε παντού στα μυαλάκια μας και στα κορμάκια μας όλα, ολούθε. Να πω που εσείς, Λύκε, κρίνετε μόνον και δεν μιλάτε λόγια σχολίων; Δεν το λέγω. Όταν, τότε, όμως που θα ξυπνήσετε από τας νάρκας σας, δεν σας αρέσει, που κοιμόσασταν τόσο πολύ πολύ πολύ. Και έως πότε θα μας δαγκώνετε εμάς; Πάω να πιω το μπιμπεράκι μου.

      Διαγραφή
  17. Τελευταια φορα που ψηφισα ΝΔ ηταν το '93, η μετεπειτα κατρακυλα του κομματος ολοενα και πιο πολυ στο λαικισμο με εβερτ και καραμανλη με εκανε σχεδον ''εχθρο'' οποτε φτανουμε στο 2016 και να'μαι στις καλπες της νεας δημοκρατιας για ΚΜ ελπιζοντας στην κατα οποιο τροπο συνεννωση των φιλελευθερων δυναμεων, δηλαδη με το Ποταμι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απαντήσεις
    1. Συμβουλή από ψυχολόγο -κάνε αυτό- και η εφημερίδα με τίτλο: "Πρωινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ". Ιδιόγραφες δηλώσεις "στο τουίτερ": «Η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς. Η παραγωγική, η δημιουργική, η σκληρά εργαζόμενη Ελλάδα. Αυτή μας εμπνέει». Δεν τον εμπνέουν -ποτέ- οι επαγγελματίες της επικοινωνίας.

      Διαγραφή
  19. Όσο περισσότερο παρατηρώ τους δύο υποψήφιους καταλήγω στο συμπέρασμα πως η τελική ψηφοφορία θα έπρεπε να απολήξει σε 80% Κυριάκος και 20% Μεϊμαράκης. Τόση μου φαίνεται η διαφορά μεταξύ τους. Αλλά φοβάμαι πως θα πέσω πολύ έξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως τον Μεϊμαράκη τον αδικεί και το ύφος του, όπως τον Γεωργιάδη τον αδικεί η φωνή του.

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά τον Γεωργιάδη τον αδικεί η φωνή του. Αλλά ο Μεϊμαράκης ΕΙΝΑΙ το ύφος του...

      Διαγραφή
  20. @Nikos Dimou
    2016-01-02T13:43:00+02:00

    Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Καλύτερα να μην εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

    Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο το χώρο της λαϊκιάς δεξιάς, των ΠΑΘΡΟΙΚ (Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια), ένα χώρο βαθιά συντηρητικό και οπισθοδρομικό. Με μικρές εξαιρέσεις, στο μεγαλύτερο μέρος της μεταπολίτευσης η ΝΔ ήταν ένα λαϊκιστικό, κρατικιστικό κόμμα, σαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά με πιο εθνικοπατριωτικό λεξιλόγιο. Κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Είναι καλό να υπάρχει μια πολιτική στέγη γι’ αυτούς τους πολίτες, να βρίσκουν τους Γιακουμάτους και τους Ευρυπίδηδες Στυλιανίδηδες που τους εκπροσωπούν πολιτικά, γιατί αν δεν τους έβρισκαν, θα είχαμε προβλήματα. Έχουμε δει πού πάνε οι ΠΑΘΡΟΙΚ όταν ριζοσπαστικοποιούνται.

    Μια Νέα Δημοκρατία με Πρόεδρο το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ένα παραδοσιακό κομματικό στέλεχος της κρατικιστικής, λαϊκιστικής ΝΔ που δεν ξέρει αγγλικά, θα εκπροσωπούσε αυτό τον κόσμο ωραιότατα. Βεβαίως, δεν θα εκπροσωπούσε κανέναν άλλο.

    Η ιδέα ότι ένας Κυριάκος στο κόμμα του Θανάση του Μπούρα, της Σοφίας Βούλτεψη, του Γεράσιμου Γιακουμάτου και, βεβαίως, του Κώστα Καραμανλή μπορεί να κάνει ουσιαστική δουλειά είναι κάπως ρομαντική. Μπορεί, αν βγει, να κάνει ένα βηματάκι προς τη σωστή κατεύθυνση, μικρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να ανεβασω μια προβλέψη...
    Ολοι υπολογιζουν οτι θα ειναι ντερμπυ στο ποντο....
    52-48,53-47...
    Ετσι υπολογιζαν & για το Δημ/ μα για το ΜΝημονιο.
    Φαινεται ομως οτι ο κοσμος δεν διχαζεται ,
    αλλα ...πορωνεται & πολωνεται...
    Ισως να γινει μια επαναλήψη του .. 62% ,υπερ Κυριακου ..
    Ισως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να και μία φορά που συμφωνώ και εύχομαι να έχεις δίκιο!

      Διαγραφή
  22. " Τ' αποτελεσματα μου αργα " ...
    Θα ξερουμε στις 10...
    Σε 3 ωρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ...
    Φαινεται θα πανε ποντο-ποντο..
    Χωρις σαφη " εντολη " προς κανεναν..
    Τεσπα. Αυτα εχει η δημοκρατια.
    Να συνηθισουμε τις μικρες διαφορες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υπάρχει ελπίς... όσο αυξάνει η ενσωμάτωση ανεβαίνει ο Μητσότάκης και μετά το 50% ξεπέρασε τον Μεϊμαράκη. Αναμένονται τα αποτελέσματα Αττικής τα οποία πρέπει να είναι υπέρ του Μητσοτάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το θεμα εκλεισε: Μητσοτακης! Ευτυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι'εγω χαρηκα για τον Μητσοτακη. Δειχνει να μην κουβαλαει 'πολιτικαντικες' νοοτροπιες αλλης εποχης και μιλαει λογικα χωρις υπερβολες.

      Διαγραφή
  26. Μιζερα τα 52-53..
    Ο Σαμαρας ειχε παρει 60%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θεωρω οντως οτι ηταν η καλυτερη επιλογη. Μακαρι να ειναι και μια σωτηρια λυση. Ενας καταλυτης θετικων (επιτελους) εξελιξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βαλε νεο ποστ αυριο..
    Τωρα ..βαριουνται ολοι να σχολιασουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μια ζωη τραμπακουλές & λουζερς οι δεξιοι..
    Τωρα ο Κυριακος θα ειναι " υπο αιρεση " & συνεχη αμφισβητηση...
    Θα τον βραχυκυκλωσουν,οπως εκαναν & με τον πατερα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτή η Νέα Δημοκρατία: Την τελική αυτή ρύθμιση επέτυχε – ποιος άλλος; – ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, τον Ιούλιο του 1964. Ο Μητσοτάκης προχώρησε σε τέτοια ρύθμιση χρεών, ώστε μπροστά της ωχριούσε ακόμη και η παλιότερη της ΕΡΕ.
    «Η ονομαστική αξία των χορηγηθεισών νέων ομολόγων εις τους κομιστάς προπολεμικών εσωτερικών δανείων διαπλασιάζεται, ο τόκος αυξάνεται και θεσπίζεται λαχείον. Εν συγκρίσει προς την ρύθμισιν υπό της κυβερνήσεως της ΕΡΕ, δίνονται ήδη 160% επί πλέον», θριαμβολογούσε τότε η φιλική προς τον Μητσοτάκη «Ελευθερία» (16.7.1964). Ο διακανονισμός αποπληρωμής αυτής της λεόντειας σύμβασης προβλεπόταν να γίνει εντός 42 έως 45 ετών. Ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή, το 1964 υποθήκευσε τη χώρα έως το 2006 και 2009!
    Η ΝΔ είναι το θέμα; Τα ονόματα ίσως; Ο πλούτος είναι το θέμα; Είμαστε στη ζωή και πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας. Δεν φτάνει μόνον να θέτουμε ερωτήματα-παγίδες. Πάντως είναι εντυπωσιακό το πώς η προπαγάνδα ανανεώνεται σε προβληματισμούς- που όμως όλοι τους είναι παραπλανητικοί και ο ένας ισχυρότερα αποβλακωτικός από τον άλλον. Φοβερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο Κυριάκος: «Όταν σβήσουν τα φώτα της Ολυμπιακής δόξας, η Άννα θα μπορεί πια να προπονείται σε συνθήκες που θα αρμόζουν σε μια χρυσή Ολυμπιονίκη. Δικιά μας δουλειά είναι να βρούμε και να στηρίξουμε τα επόμενα μεγάλα ταλέντα που θα τιμήσουν την πατρίδα μας». Και δική μου δουλειά είναι να μην τιμήσω την εξουσία που θα τιμήσει τους αθλητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.