Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2016

Η "συνέχεια" και η ανέχεια

Η ελληνική τελειότητα στο Μουσείο του Βερολίνου

























Μεγαλώνουμε με την αίσθηση πως είμαστε λαός ξεχωριστός, διότι καταγόμαστε από τους Αρχαίους οι οποίοι… κλπ. Και επειδή είμαστε ξεχωριστοί, περιμένουμε και ειδική μεταχείριση από το Σύμπαν κι όλους τους άλλους λαούς. Κι όταν δεν μας την παρέχουν, αγανακτούμε, τους βρίζουμε και υφαίνουμε θεωρίες συνωμοσίας – ότι μας υπονομεύουν και μας πολεμούν, επειδή μας φθονούν.

Κι έτσι γίναμε «τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας» όπως μας αποκάλεσε ο Ζαμπέλιος.

Το ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν κατακτήσει ένα απίθανο επίπεδο τελειότητας στα θέματα που τους ενδιέφεραν είναι γεγονός. Προφανώς γι’ αυτό το λόγο τόσοι ιστορικοί, συγγραφείς, ερευνητές από τον Παπαρρηγόπουλο ως τον Ζουράρη, έχουν πολεμήσει με νύχια και με δόντια για να αποδείξουν ότι είμαστε η «συνέχειά» τους.

Και ας πούμε πως – ενάντια σε κάθε βιολογική και ιστορική λογική – η «συνέχεια» υπάρχει. Πως είμαστε καθαρόαιμοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Ούτε Ρωμαίοι πέρασαν από εδώ, ούτε Σλάβοι, ούτε Αρβανίτες, ούτε Οθωμανοί. Ο Φαλμεράγιερ ήταν ξυλοσχίστης και δεν ήξερε τι έγραφε.

ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΣΙΑ; Νομίζετε πως μας κάνει ανώτερους;

Γιατί αξίζει περισσότερο ένας «καθαρόαιμος» απόγονος; Πιστεύουμε στην κληρονομημένη αξία; Ισχύει αυτό που λέει ο υπηρέτης Φίγκαρο στο αφεντικό του, τον κόμη Αλμαβίβα: «Εσείς απλώς λάβατε τον κόπο να γεννηθείτε!». Οπότε; Να επαναφέρουμε τους «γαλαζοαίματους», και τους «ελέω θεού» βασιλείς;

Η πίστη στην κληρονομική ανωτερότητα ισχύει μόνο για ρατσιστές. Αλλιώς δεν έχει σημασία η καταγωγή. Σημασία έχει τι έχει πετύχει ο καθένας στη ζωή του. Ο γιός του νομπελίστα δεν αξίζει ούτε σέντσι παραπάνω από το γιό του εργάτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον απόγονο του Αριστοτέλη.

Μας διδάσκουν να είμαστε υπερήφανοι για την υψηλή καταγωγή μας. Αλλά αυτό είναι ανόητο. Μόνο για τα δικά του έργα δικαιούται κάποιος να υπερηφανεύεται. Αντίθετα: όσο πιο πολύ επικαλούμαστε τους «προγόνους», τόσο πιο συντριπτική γίνεται η σύγκριση μαζί τους. Και τόσο η παγκόσμια κοινότητα κουνάει το κεφάλι και μας οικτίρει…

Δεν προσθέτουν οι πρόγονοι – αφαιρούν: όχι μόνο σαν μέτρο σύγκρισης αλλά και σαν ναρκωτικό: ένας από τους λόγους που έχουμε τέτοια καθυστέρηση, είναι πως η στείρα προγονολατρεία μας έχει ευνουχίσει. Πώς γίνεται ένας λαός να βαδίσει μπροστά, κοιτώντας συνεχώς προς τα πίσω;


Είναι καιρός να τελειώνουμε με αυτή την αρρώστια. (Τουλάχιστον να τον ξέραμε αυτόν τον πολιτισμό που επικαλούμαστε! Οι ξένοι τον μελετάνε για μας). Ας δημιουργήσουμε ένα δικό μας πολιτισμό – αντί απλώς να οικειοποιούμαστε τον δικό τους. Αντί να προσκυνάμε τη «συνέχεια» και να ζούμε στην ανέχεια σαν ξεπεσμένοι αριστοκράτες...

143 σχόλια:

  1. Με μεγάλο κίνδυνο να είμαι τελείως εκτός θέματος.. θα σχολιάσω με ένα από τα άσματα του ζαμπέτα "Ο Απόγονος" https://www.youtube.com/watch?v=xAFGEioCVSQ
    Εκεί ο μέγας συνθέτης που έπιασε όσο λίγοι τη ψυχούλα του ρωμιού μιλά για έναν απόγονο που κατάντησε πορτιερης.
    Στη Δυστυχία Του Να Είσαι Ελληνας όπου διάβασα πρόσφατα, είσασταν επιεικής και ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω όσους αντέδρασαν. Μάλλον διάβασαν μόνο τον τίτλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα το άσμα - αλλά γιατί εκτός θέματος; Ο Ζαμπέτας είναι 100% εντός!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. Ο Φαλμαράϋερ χτες και σήμερα
    ------------------------------

    Αν και η Αριστερά των Σύριζα και ΚΚΕ δεν φαίνονται αρχαιόπληκτες ούτε εθνικιστές με την κλασική έννοια, ωστόσο, ακόμη κι εκεί υπάρχει ένα άλλο είδος μεταλλαγμένου νέο-εθνικισμού:

    Αντίς για τους παλαιούς "αρχαίους" σαν τον Περικλή και τον Αριστοτέλη, έχουμε τους... νέους αρχαίους, σαν τον Μακρυγιάννη και τον Βελουχιώτη.

    Κι αντίς για τον Παπαρρηγόπουλο που ενοποίησε (ανάμεσα στα 1860-1875) τον "Ελληνισμό" (αρχαιοελληνικό, βυζαντινό και νεοελληνικό), έχουμε τον αριστερό Σβορώνο που επιχειρεί ένα αιώνα μετά όχι την αιματολογική σύζευξη, αλλά την πολιτισμική, γλωσσική και πολιτική (η διαχρονική πολιτισμική και γλωσσική αντίσταση του ελληνισμού) που αξίζει να διαβαστεί (την επιμεληθηκε ο Νάσος Βαγενάς).

    Τη σβορώνεια «συνέχεια» θα επιχειρήσει να αντικρούσει προ πενταετίας το Αντώνης Λιάκος (όταν δημοσιεύτηκε ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ του Σβορώνου από τις Εκδόσεις του Παν. Κρήτης) και βρήκε το διάολό του από το Νάσο Βαγενά ο οποίος αντέκρουσε όλα τα επιχειρήματα του Αντώνη Λιάκου.

    (Προσωπικά συμφωνώ με τον Λιάκο, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω την, από επιστημονικής άποψης, σαρωτική νίκη του Βαγενά κατά το διάολο εκείνο.)

    Κάτι άλλο, απροσδόκητο που προέκυψε προ μηνών είναι το άρθρο του Πασχάλη Κιτρομηλίδη ο οποίος ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς ευγνωμονούσε τον Παπαρρηγόπουλο για την «εννοποίηση του Ελληνισμού». Το κείμενο του αποπνέει νοσταλγία και ευγνωμοσύνη!

    Ασφαλώς, εδώ το κείμενο του ΝικόΔημου πλήττει τη ρίζα του διαδεδομένου νεοελληνικού αριστεροδεξιού εθνολαϊκισμού που διαχέεται σε όλα τη μήκη και πλάτη του "Ελληνισμού" (Αυτό επιλέγει ο Λιάκος, αντί της φράσης "Ελληνικό Έθνος".)

    Και κάτι τελευταίο: Ο πρώτος που επιχείρησε επιστημονικά να αντικρούσει τον Φαλμεράϋρερ ήταν ο Παπαρρηγόπουλος και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε (με τα μέτρα της εποχής). Από άλλη σκοπιά, προ δεκαπενταετίας, η Έλλη Σκοπετέα (+2002) διερεύνησε το φαινόμενο Φαλμεράϋερ (και τοποθέτησε στην απόψεις του στο κλίμα του 1848).
    Τη βιβλιοπαρουσίαση την ανέλαβε το γνωστός ιστορικός Κώστας Κωστής (ψυχοπαίδι του Δερτιλή) ο οποίος http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=88930 αναγνωρίζει ότι οι αιματολογικές ιδέες του Φαλμεράυερ δεν έχουνε καμία πέραση σήμερα.

    Παρά ταύτα, από πολιτισμική άποψη, οι ιδέες του κυριαρχούν στην Ευρώπη, αφού οι ΔυτικοΕυρωπαίοι δίνουν σήμερα μεγάλη έμφαση στην λατινική παράδοση και «ελάχιστη (ασαφή) αναγνώριση φόρου τιμής στην Αρχαία Ελλάδα», αποδίδοντας την σύγχρονη Ελλάδα στην νοοτροπία της σλαβικής Ανατολής.

    (Εδώ πολλά έχει να πει ο Ράμφος, για το σαρωτικό ανορθολογισμό της Ορθοδοξίας, ειδικά στα μέρη της Ευρώπης που δεν γνώρισαν Αναγέννηση και Διαφωτισμό).

    Τα περισσότερα όμως τα έχει γράψει ο ΝικόΔημος με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Για παράδειγμα, όσα καταλογίζει στο Ελληνικό κράτος τα είδαμε να δημοσιεύονται χρόνια μετά από τον Τσουκαλά και τον Κονδύλη.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ του Σβορώνου είναι των εκδόσεων ΠΟΛΙΣ

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ απόρησα με το άρθρο του Κιτρομηλίδη. Τόσο αντίθετο με τα συγγράματά του για τον Ελληνικό Διαφωτισμό.

      Εύχομαι να μην είναι θέμα ηλικίας ή Ακαδημίας...

      Διαγραφή
    3. Α, ρε ΝικόΔημε, δεν σου ξεφεύγει τίποτε!!!
      Πάντως το άρθρο του γράφτηκε μετά που την θέση του της πήρε άλλος. Εκτός εάν μπορεί να την επαναδιεκδικήσει. Αυτό δεν το ξέρω.

      Διαγραφή
    4. Την θέση που εποφθαλμιούσε την πήρε ο Διαμαντούρος.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Χα χα χα χα !!!

      Ρε, Χάρρρυ, είσαι ανεπανάληπτος!!!

      Χα χα χα !!!

      Η ψύχωση του... σλαβομακεδόνα... Σμπορώνου, χα χα χα!!!

      Να΄ σαι καλά! Είχα τις μαύρες μου και ξανάνιωσα διαβάζοντάς σε!!!


      Χα χα χα !!!

      Φιλικά,
      Κώστας

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. Κυρ-Χάρρυ μου, γελάω επειδή κανείς δεν ασχολείται στα σοβαρά με τέτοιους προβληματισμούς που θέτεις για την καταγωγή του Παπ ή του Σβορ. και απορώ πώς δεν γελάς κι εσύ!

      Όσο για τα αρχαία αγάλματα, απλώς δεν ξέρεις επειδή δεν έχει μελετήσει και δεν είναι κακό να μη γνωρίζει κάποιος.

      Εξηγούμαι: τα αρχαία αγάλματα, με εξαίρεση τις προτομές επωνύμων σαν αυτή του Σωκράτη ή του Περικλή κοκ, τα αγάλματα λοιπόν των θεών ήταν η έκφραση της τελειότητας, του κάλλους, του έξοχου προσώπου, του γυμνασμένου σώματος, της υγείας κοκ, λέει η επιστημονική έρευνα.

      Γι΄ αυτό και οι μεγάλοι ιστορικοί της Τέχνης αναφέρονται στην αρχαία Ελλάδα ως το "Βασίλειο της ομορφιάς", επειδή αναζητούσε την ιδέα "του ωραίου". Επρόκειτο δηλαδή για επινόηση, για "μυθοπλασία" και όχι για αντιγραφή της πραγματικότητας.

      Με αγάπη,
      Κάπα

      Διαγραφή
    9. Ακόμα και οι προτομές άρχισαν να γίνονται ρεαλιστικές μόνο στην ελληνιστική εποχή - ως τότε υπήρχε έντονο το ιδεαλιστικό στοιχείο - ο ιδεότυπος.

      Διαγραφή
    10. Θελω ν' αγιασω & δεν μ' αφηνετε...
      Αφου σχολιαζετε σε μενα,θα κοντρα-σχολιασω...

      Τα αγαλματα δεν αφορουν κανενα... ιδεοτυπο.
      Αυτη ειναι η δικαιολογια που σκεφτηκαν οι ελληνιστες,
      βλεποντας οτι οι σημερινοι Γραικοι
      μοιαζουν με τ' αγαλματα ,οσο το γουρουνι με το ελαφι..

      Τα αγαλματα,σε ΟΛΟΥΣ τους αρχαιους λαους ειναι ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΜΑΤΟΜΟΡΦΙΑΣ...

      Στην Αιγυπτο βρισκεις Αιγυπτιους ιδια μουρη με των Φαραω.
      Στη Συρια σαν τα σκαλισματα που καταστρεφει η ΙΣΙΣ .

      Στην βορεια Ιταλια βρισκεις,εστω & σπανια ,
      ανδρες ιδιους με Ρωμαικα αγαλματα...
      Οπως ο συνοδος του Αρμανι...

      Το αντιστοιχο ισχυει & για
      Μεξικανους / Αζτεκους
      Περουβιανους / Μαγια-Ινκας...

      Εχουμε λοιπον τοση ΣΥΝΕΧΕΙΑ με τους αρχαιους
      οση το γουρουνι με το ελαφι...

      Διαγραφή
    11. @harrysmatic
      2016-01-27 20:42:01+00:00

      > Τα αγαλματα δεν αφορουν κανενα... ιδεοτυπο.
      > Αυτη ειναι η δικαιολογια που σκεφτηκαν οι ελληνιστες,
      > βλεποντας οτι οι σημερινοι Γραικοι
      > μοιαζουν με τ' αγαλματα ,οσο το γουρουνι με το ελαφι..

      Συγκρίνετε τ' αγάλματα θεών κι ιδανικών νέων με τα μπούστα πραγματικών ιστορικών προσώπων: του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη, του Περικλή. Βλέπετε διαφορά;

      Διαγραφή
  3. Η αναγωγη ΑΤΟΜΙΚΩΝ επιτευγματων σε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ,
    ειναι η μητρα του ΦΑΣΙΣΜΟΥ...

    Η φραση... " οι (αρχαιοι) Ελληνες ειχαν πολιτισμο,γραμματα ,
    τεχνες ,επιστημες , Δημοκρατια ) ειναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ...

    Οι λαοι εχουν ιδιοτητες ,μονο οταν τις διαθετει
    η ¨ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ του καθε λαου.

    Τα ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ επιτευγματα 15 ανθρωπων ,
    σε διαστημα .. 500 ετων δεν συνιστουν ΕΘΝΙΚΟ πολιτισμο...

    Οι Πλατωνας ,Σωκρστης , Αριστοτελης,
    εκπροσωπουν...τον εαυτο τους...
    Η Dream Team στο μπασκετ ΔΕΝ εκπροσωπει τις ΕΠΑ ,
    μονο τους 5 συγκεκριμενους μεγαλους...

    Το ιδιο & οι 5 της ομαδας της Σερβιας ,
    της Λιθουανιας ,της Γραικιας...

    Ετσι λοιπον εμεις ουτε απογονοι (αρχαιων ) Ελληνων εμαστε,
    ουτε οι (αρχαιοι) Ελληνες ειχαν " κορυφαιο πολιτισμο "...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Harrysmatic είναι ανάγκη να επιδεικνύεις την αμορφωσιά σου σε τέτοιο βαθμό;

      Νομίζεις ότι τόσους αιώνες όλη η ανθρωπότητα θα μελετούσε τους αρχαίους έλληνες - αν τα πράγματα ήταν όπως τα περιγράφεις;

      Αυτό που λές για 15 ανθρώπους δείχνει την αβυσσαλέα άγνοιά σου.

      Οι σημαντικοί δημιουργοί στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν 15 ούτε 150 ήταν πολύ περισσότεροι από 1500 ίσως κι από 15.000.

      Αλλιώς δεν θα γέμιζαν ολόκληρες βιβλιοθήκες με τα γραπτά τους (500 τόμους έχει η Loeb Classical Library) και εκατοντάδες μουσεία με τα γλυπτά τους και τα αγγεία τους. (Ακόμα και οι απλοί τεχνίτες ήταν καλλιτέχνες).

      Και να σκεφθείς ότι από τα έργα των αρχαίων, τα περισσότερα έχουν χαθεί. Από τις 485 τραγωδίες που παίχτηκαν στα "Μεγάλα Διονύσια" μεταξύ 480 και 400 σώθηκαν μόνο 33 (3,5%). Από τις 123 τραγωδίες που έγραψε ο Σοφοκλής σώθηκαν μόνον 7.

      Δεν έχουμε ουτε ένα έργο του ίδιου του Φειδία (μόνο από το εργαστήρι του) και μόνον ένα του Πραξιτέλη.

      Ονομάζεις τους αρχαίους φασίστες - αλλά είχαν το πιο δημοκρατικό πολίτευμα στην εποχή τους. Δεν πρέπει να τους κρίνεις με τα δικά μας μέτρα - οι άλλοι λαοί είχαν Φαραώ και Μεγάλους Βασιλείς.

      Δεν είμαι ελληνολάτρης (άλλωστε με αποκαλούν ανθέλληνα) αλλά έχω διαβάσει δύο-τρία πράγματα...

      Διαγραφή
    2. @Nikos Dimou
      2016-01-26 09:14:49+00:00

      > Οι σημαντικοί δημιουργοί στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν 15 ούτε 150 ήταν πολύ περισσότεροι από 1500 ίσως κι από 15.000.

      Σύμφωνοι, αλλά και πάλι πρόκειται για μιαν αριθμητικά ασήμαντη μειονότητα. Ο λαός δεν ήξερε τι του γινόταν.

      (Πριν λίγες μέρες έφερα άθελά μου σε αμηχανία πολλούς Γερμανούς, ρωτώντας τους τι σημαίνει »die klagenden Namen eines Kirchhofs« ή »eine furchtbar verschweigende Schlucht«. Με είκοσι χρόνια στα θρανία και στ' αμφιθέατρα. Πώς να 'ταν τότε, που οι περισσότεροι ούτε να γράφουν δεν ήξεραν;).

      Διαγραφή
    3. Λύκε πάντα η δημιουργική μειονότητα (creative minority κατά Toynbee) είναι αυτή που διαμορφώνει την ιστορία, την τέχνη και την επιστήμη. Αυτή καθοδηγεί την πλειονότητα. Να που κι εσύ το διαπίστωσες ρωτώντας Γερμανούς που έχουν ένα άριστο εκπαιδευτικό σύστημα και υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Έχει μεγάλη διαφορά αν οι δημιουργικοί άνθρωποι στην αρχαία Ελλάδα ήταν 15 ή 15000. Στην πρώτη περίπτωση δεν θα υπήρχε πολιτισμός. Ο δεκαπέντε δεν θα είχαν με ποιόν να μιλήσουν, δεν θα υπήρχαν θεατές για τις τραγωδίες, δεν θα υπήρχαν μέντορες και μαικήνες για να χρηματοδοτήσουν αγάλματα και ανδριάντες. Αν δει κανείς το πλήθος των έργων θα βγάλει το συμπέρασμα ότι το γενικό επίπεδο του λαού πρέπει να ήταν αρκετά υψηλό.

      Διαγραφή
    4. Δημου ,χανεις τη ψυχραιμια σου μαζι μου
      διοτι ειμαι ο μονος που σε κοντραρω αποτελεσματικα...
      Γι αυτο & το Προταγκον εκοβε τα σχολια μου...

      Αποδειχνω οτι οχι μονο δεν εισαι "¨ανθελλην ¨" ,
      αλλά αντιθετα εισαι ελληνιστης & αβανταδορος
      του Γραικικου μυθοφασισμου ...

      Ολη η (αρχαια ) ελ. κουλτουρα ειναι ΤΡΑΣ...

      ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ για το σκουπιδοτενεκε Ιστοριας...

      Ειτε ξεπερασμενα,ειτε παρωχυμενα,η τελειωμενα...

      Εξυμνηση
      ρατσισμου ,
      φασισμου ,
      σεξισμου ,
      πορνειας ομοφυλοφιλιας ,παιδεραστειας,αιμομιξιας,
      ιμπεριαλισμου ,γενοκτονιας ,εγκληματων πολεμου ,
      δικτατοριας ,τυρρανιας ,απολυταρχιας ,
      βασιλειας,θεοκρατιας...

      Δουλοκτησιας ,με φονους δουλων για παιχνιδι (αρχ Σπαρτη)

      Ειδωλολατρειας με ανθρωποθυσιες ...

      Η " Δημοκρατια " ηταν κλαμπ πλουσιων ανδρων...
      Γυναικες ,μεταναστες & δουλοι δεν ψηφιζαν .
      Οι Δεξιοι / Αριστοκρατικοι, ηταν εναντια στη Δημοκρατια.

      Κρατησε μονο 27 χρονια,μονο σε 1 πολη..

      Αρα λοιπον το ντελιριο σου για.. 15 χιλ μουρες που ηταν φορεις " πολιτισμου " δειχνει ποσο πορωμενος ελληνιστης / μυθοφασιστας εισαι...

      Ολη η ανθρωποτητα εχει ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ τους αρχ Ελληνες ,
      οπως & τους Ρωμαιους & ολους τους αρχαιους...

      Οι μονοι που ασχολουνται ειναι οι ακροδεξιοι
      ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΕΣ/ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΕΣ..

      Για να μην συνεχισεις να ηττασαι κατα κρατος
      στις ιδεολογικες σου κοντρες με μενα,
      σε συμβουλευω να αποκηρυξεις το ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΣ
      του ελληνισμου...

      Σωκρατης-Πλατωνας-Αριστοτελης ,
      στη καλυτερη περιπτωση..αλφαβηταρι νηπιαγωγειου..

      Εμεις ,η πολιτισμενη ανθρωποτητα ,
      δεν ειμαστε του νηπιαγωγειου,
      ουτε του Δημοτικου,

      Ειμαστε σε επιπεδο PhD.
      Δεν ασχολουμαστε με.. αναγνωστικα...

      Διαγραφή
    5. @Nikos Dimou
      2016-01-26 12:46:39+00:00

      > Λύκε πάντα η δημιουργική μειονότητα (creative minority κατά Toynbee) είναι αυτή που διαμορφώνει την ιστορία, την τέχνη και την επιστήμη.

      Συμφωνώ.

      > Να που κι εσύ το διαπίστωσες ρωτώντας Γερμανούς που έχουν ένα άριστο εκπαιδευτικό σύστημα και υψηλό επίπεδο μόρφωσης.

      Εδώ υπάρχει διαφορά: δεν τους ζήτησα να γράψουν ένα ποίημα, δηλαδή να παράγουν πολιτισμό, αλλά απλώς να μου πουν τι σημαίνουν δύο εκφράσεις, δηλαδή να κατανοήσουν πολιτισμό στοιχειωδώς, χωρίς καμιά απαίτηση βαθύτερης ανάλυσης.

      Έχει μεγάλη διαφορά αν οι δημιουργικοί άνθρωποι στην αρχαία Ελλάδα ήταν 15 ή 15000.

      Συμφωνώ. Αλλά και 15000 δημιουργοί μέσα σε 10 αιώνες δεν είναι πολλοί. Υποθέτοντας ότι ο καθένας ζούσε 60 χρόνια, μιλάμε για 900 ανθρώπους σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή.

      Αν δει κανείς το πλήθος των έργων θα βγάλει το συμπέρασμα ότι το γενικό επίπεδο του λαού πρέπει να ήταν αρκετά υψηλό.

      Αν είναι έτσι, τότε πώς μεταδιδόταν τότε ο πολιτισμός από το δημιουργό στο λαό; Σήμερα η υψηλή παραγωγικότητα της οικονομίας επιτρέπει να στέλνονται τα παιδιά στο σχολείο και το πανεπιστήμιο για 10‒20 χρόνια. Τα βιβλία είναι πάμφθηνα και μαζικά διαθέσιμα. (Αφήνω κατά μέρος την τηλεόραση, τα CD, το Διαδίκτυο). Τότε όμως η χαμηλή παραγωγικότητα ανάγκαζε τους ανθρώπους να μπαίνουν στη βιοπάλη από παιδιά και τα χειρόγραφα ήταν ελάχιστα και πανάκριβα. Πώς προσλάμβαναν τα επιτεύγματα της δημιουργικής μειονότητας; Το γενικό επίπεδο του λαού το μαντεύουμε από τον αρχαίο λαϊκό ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος, αντίθετα με τον λόγϊο, επιζεί μέχρι σήμερα, με τα μάγια του, τα τάματα, αγίους, ζώδια, αγιαστούρες, φυλακτά και δε συμμαζεύεται.

      Διαγραφή
  4. Μπορείτε να μου υποδείξετε έναν (1) έστω λαό/πληθυσμό που με κριτήρια "βιολογικής και ιστορικής λογικής" ανταποκρίνεται στο ζητούμενο της "ιστορικής συνέχειας" το οποίο αμφισβητείται στην περίπτωση των Ελλήνων?

    Πόσα αντίτυπα θα πούλαγε και τι διεθνή πορεία θεωρείται ότι θα είχε "η δυστυχία του να είσαι Έλληνας" εάν στερεοτυπικά ο μέσος καλλιεργημένος αναγνώστης/καταναλωτής του εξωτερικού δεν θεωρούσε ως δεδομένη κάποιου είδους ιστορική συνέχεια μεταξύ των "τοτε" και των "τωρα" Ελλήνων?

    Ποιό μέρος του τηλεοπτικού και εν γένει μιντιακού χρόνου που σας έχει παραχωρηθεί πιστεύεται ότι οφείλεται στην ιδιότητα σας ως "ανθελληνικού πνέυματος αντιλογίας" (κατά του επικριτές σας) ή "φορέα και εφαρμοστή της θεωρίας της ισοσθένειας" κατά την δική σας εκδοχή.

    Το "ας δημιουργήσουμε ένα δικό μας πολιτισμό" καλύτερα να το απευθύνεται στον εαυτό σας και στο σινάφι σας - διότι "εσείς" και όχι "εμεις" αυτοπροσδιορίζεστε ως "διανοούμενοι και πνευματικοί άνθρωποι" άρα εξ ορισμού έχοντες προνομιακή σχέση με την πολιτιστική δημιουργία.

    Καλώς σας βρήκα, k2825

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τον μύθο της συνέχειας εμείς τον δημιουργήσαμε με την βοήθεια μερικών ιδεαλιστών φιλελλήνων. Οι Βυζντινοί (που δεν αυτοαποκαλούνταν Βυζαντινοί αλλά Ρωμαίοι) δεν θεωρούσαν ότι είχαν σχέση με τους Έλληνες - τους κυνηγούσαν ως ειδωλολάτρες.

      Εμείς, οι νεότεροι αλλάξαμε το ονομά μας μας (από Ρωμιοί σε Έλληνες) προσπαθήσαμε να αλλάξουμε και τη γλώσσα μας (καθαρεύουσα) και δημιουργήσαμε το ιδεολόγημα της συνέχειας (Παπαρρηγοπουλος και Σια). Αυτό το ιδεολόγημα πουλήσαμε και στον "μέσο καλλιεργημένο αναγνώστηικαταναλωτή του εξωτερικού". Βοήθηκε φυσικά και η γλωσική συγγένεια και η χώρα με τα μνημεία της.

      Αυτό το ιδεολόγημα επικρίνει η "Δυστυχία" - όπως και το σημερινό μου ποστ.

      Καλώς μας ήρθατε!

      Διαγραφή
    2. Και ένα υστερόγραφο: "τηλεοπτικός ή μιντακός χρόνος" δεν μου έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα ούτε ένα λεπτό να μιλήσω για τα βιβλία μου. Στις εκπομπές που έκανα εγώ, φυσικά δεν μιλούσα για την δική μου δουλειά.

      Αντίθετα στο εξωτερικό και άρθρα και συνεντεύξεις και κριτικές άφθονες σε πολλές γλώσσες και χώρες.

      Διαγραφή
    3. Για μένα τουλάχιστον οι εκπομπές σας στην ελληνική τηλεόραση ήταν (μαζι με το "παρασκήνιο", το "ριμέικ" και μερικές ακομα) ότι καλύτερο έχει περάσει από το ελληνικό τηλεοπτικό στερέωμα - και φυσικά δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου ουτε καν υποψία γκρίζας διαφήμισης από πλευράς σας στις συνεντευξεις σας - οχι τουλαχιστον σε οσες εχω δει και διαβασει.

      Ομως ...

      Συστηματικά ερμηνεύετε ένα φαινόμενο με καθολική ισχύ (τους ποικίλους "ζωτικούς" εθνικούς μύθους) ως εάν επρόκειτο περί αποκλειστικά ελληνικής ιδιαιτερότητας - χωρίς να υπαινίσσεστε καν ότι αντίστοιχα τερατώδεις ψευδολογικές κατασκευές έχουν υιοθετηθεί από τις επίσημες Ιστοριογραφικές εθνικές σχολές της δύσης πολλάκις - και αυτό ενίοτε είναι ιδιαίτερα βολικό για τους μιντιακους οικοδεσπότες σας υποθέτω.

      Δεν νομίζω ότι θα τολμούσατε πχ να χαρακτηρίσετε σε συνέντευξη σας στην Βρετανική τηλεόραση τον Τσώρτσιλ ως εγκληματία πολέμου εξαιτίας του καθοριστικού ρόλου που έπαιξε στην ισοπέδωση της Δρέσδης και του Αμβούργου στο Β' Π.Π. (~70.000 νεκροί άμαχοι συνολικά) - κάτι που αντιστοίχως ευκόλως σπεύδετε να κάνετε αποδομώντας τον Ελληνικό εθνικό μύθο και τους φορείς του ον-καμερα εντός ψωροκώσταινας ...

      k2825

      Διαγραφή
    4. Πράγματι και άλλα έθνη έχουν συστατικούς μύθους - κανένα όμως από ότι ξέρω την στείρα προγονολατρεία και προσήλωση των Ελλήνων.

      Όσο για τον Τσώρτσιλ μην αμφιβάλλετε πως θα το είχα κάνει - όπως άλλωστε το έχουν πράξει πολλοί ιστορικοί, Βρετανοί και μη.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  5. Νίκο, φταις... κι εσύ που δεν έγινες Ακαδημαϊκός (για τον Κιτρομηλίδη, δεν ξέρω ποιος φταίει).

    Είχες δίπλα σου τόσες προσωπικότες (σαν τον Καραμανλή το Χρόρν κοκ) και χάθηκε βρε αδελφέ λίγο... γλειψιμο.

    Τόσες και τόσες γενεές επί γενεών Νεοελληνων φιλάνε κατουρημένες ποδιές!

    Θυμάσαι την ατάκα του Γκιωνάκη: "Φέρτε μου κατουρημένες ποδιές να φιλήσω!!!"

    Όλα τα αξιώματα και οι θέσεις στην Ελλάδα βρωμάνε... κάτουρο. Ή σχεδόν όλα.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τσάτσος έκανε κουμάντο στην Ακαδημία - αλλά του δήλωσα πως "εγώ επισκέψεις σε ακαδημαϊκούς δεν κάνω". Του πρότεινα τον Βρεττάκο - και έγινε.

      Διαγραφή
  6. @Nikos Dimou
    2016-01-26T08:37:00+02:00

    > Γιατί αξίζει περισσότερο ένας «καθαρόαιμος» απόγονος; Πιστεύουμε στην κληρονομημένη αξία;

    > Η πίστη στην κληρονομική ανωτερότητα ισχύει μόνο για ρατσιστές.

    Ασφαλώς και πιστεύουμε. Τουλάχιστον αυτή είναι η παραδοσιακή λαῑκή νοοτροπία. Θεωρείται ότι ο γιος παίρνει από τον πατέρα ή ότι κακή πράξη ενός ατόμου ντροπιάζει όλο το σόι στο οποίο ανήκει — στο διηνεκές! Αυτό εξηγεί και τη στάση πολλών νεοελλήνων απέναντι στους σημερινούς Γερμανούς: τους αρνούμαστε το δικαίωμα να μας ασκούν κριτική, λόγω του ένοχου παρελθόντος τους· τους επιτρέπουμε μόνο να ντρέπονται που είναι Γερμανοί και να περπατούν με σκυφτό το κεφάλι.

    Άλλωστε γι' αυτό κι έπιασε η προπαγάνδα του 19ου αιώνα. Όταν έλεγαν στους Αρβανίτες ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων ή των Πελασγών, αυτή δεν απαντούσαν «Και λοιπόν; Η πίστη στην κληρονομική ανωτερότητα ισχύει μόνο για ρατσιστές», αλλά δέχονταν το πεντιγκρί ευχαρίστως. Κι όταν η προπαγάνδα του ελληνικού κράτους προσπαθούσε να πείσει τους Σλαβομακεδόνες ότι 1) δεν είναι Σλάβοι, αλλά εκσλαβισθέντες αρχαίοι Μακεδόνες, 2) συνεπώς είναι Έλληνες, εκείνοι κολακευμένοι συμφωνούσαν με το πρώτο σκέλος, αν και όχι πάντα με το δεύτερο. (Οι δέκα μύθοι του «Σκοπιανού», Μύθος 5ος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλο το ποστ είναι ένα προπαγανδιστικό ψέμα. Μία επίθεση ακρίδων στα σπαρτά της ελληνικής γης. Μία δολιοφθορά στο κορμάκι ενός μωρού που γεννήθηκε σήμερα σε κάποιο μαιευτήριο της πατρίδας μας.
    Από τη λαϊκίστικη, χαιμετυπίου σύλληψη της γλώσσας:
    Δεν έχω μεγαλώσει ( = μου έδωσαν αγωγή) "με την αίσθηση" ότι είμαι ξεχωριστός.
    (Και αν κάποιος "έχει μεγαλώσει ...με την αίσθηση ότι είναι ξεχωριστός" δεν είμαι εγώ. Είναι εκείνος που τα ισχυρίζεται αυτά. Γιατί λοιπόν μία δική του, τελείως ατομική καμπούρα επιθυμεί να την φορτώσει σε εμένα;)
    μέχρι την αόρατη μηχάνευση της άρνησης της ανάγκης μας να ξέρουμε εμείς τι κάνουμε μέσα στην πατρίδα μας και όχι να μας λέει τι να κάνουμε η ναζιστική Ευρωζώνη. Και για να κρυφτεί η όλη αυταρχικότητα, ακατάλληλη και τοξική για τη ζωή, αλλά γνώριμη και απαραίτητη για την ψυχολογική επιβίωση και συνέχεια του υπηρέτη του πολέμου, επιστρατεύονται οι πολιτισμοί, οι αρχαίοι Έλληνες, οι εργάτες, οι γιοι του εργάτη, υπερηφάνειες, καταγωγή, η πίστη στην κληρονομική ανωτερότητα. Ανοίγει ο οχετός του κατηγορητηρίου εναντίον της αναπνοής μας και εναντίον του φιλιού από τη μάνα στο παιδί και αντιστρόφως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν τέτοιου είδους μύθοι. Έχετε διατυπώσει τη θέση σας, με την οποία συμφωνώ απόλυτα, εδώ και χρόνια.

    Παρ'τε το όμως απόφαση όμως, πως μόνον ένα πόσοστό (το οποίο θα μεταβάλεται πολύ πολύ αργά) από την κοινωνία θα την ασπαστεί στην ουσία της. Οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτούς και σε άλλους μύθους, γιατί ίσως έτσι τους αρέσει να πορεύονται γενικότερα στη ζωή τους. Δεν τους αρέσει ο Ορθολογισμός ως εργαλείο ανάλυσης της πραγματικότητα. Τελεία και παύλα. Τι να κάνουμε τώρα;

    Διότι οι μύθοι και γενικότερα οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ενστικτώδης τρόπος σκέψης του ανθρώπου. Πάντα θα προπορεύεται του Ορθολογισμού και θα "πιάνει τα πόστα" στον τρόπο σκέψης μας. Ο Ορθολογισμός αργεί, είναι δύσπεπτος και το χειρότερο: στο τέλος λέει Αλήθειες!

    Όσο ασχολείστε με θέματα που έχουν "κλειδώσει" (δηλαδή που οι πολίτες πάνω κάτω τα γνωρίζουν και έχουν μία κατασταλαγμένη άποψη) τόσο θα προσελκύετε τους μουτζαχεντίν και τα τρόλ. Διότι αυτού του είδους οι σχολιαστές συνέβαλαν στο να σταματήσετε το μπλόγκινγκ.

    Συγχωρήστε μου την παρέμβαση αλλά στις τελευταίες αναρτήσεις τώρα πάμε από τους Ρότσιλντ και το Σώρρα στο Ζαμπέτα και τους Σοφούς της Σιών (για τους οποίους τελευταίους είχα ανησυχήσει ότι δε θα σκάσουν μύτη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ορθολογισμός, αν είναι τόσο πια καλός, γιατί δεν συμβαίνει, με τη δύναμη του φυσιολογικά και αυτομάτως στις κοινωνίες μας; Γιατί;

      Διαγραφή
    2. T. S. Eliot: "...human kind. Cannot bear very much reality".
      "Η ανθρωπότητα δεν αντέχει πάρα πολλή πραγματικότητα".

      Διαγραφή
    3. Γιατί πολλά πολλά χρόνια πριν όταν ο πρόγονός μας κυκλοφορούσε στη φύση και έβλεπε π.χ. κάποια φύλα ενός θάμνου στο βάθος να κινούνται λίγο περίεργα το ένστικτο επιβίωσης δεν του επέτρεπε να σκεφτεί λογικά, να επεξεργαστεί όλα τα ενδεχόμενα αλλά του επέβαλε μόνον ένα: υπάρχει ένα θηρίο πίσω από το θάμνο έτοιμο να τον κατασπαράξει.

      Οι Θεωρίες Συνομωσίας έχουν τις ρίζες τους στις εποχές, που ο άνθρωπος δεν είχε παρά μόνο μία επιλογή: Να συμπεριφέρεται ως ζώο για να επιβιώσει. Γι αυτό άλλωστε είναι τόσο ελκυστικές όσο η ζάχαρη και τα λιπαρά !

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι η ερώτηση περί πραγματικότητας. Είναι περί ορθολογισμού. CsLaKonaS, που έχεις το στοιχείο Καίσιο στο όνομα σου ομπρός, η απορία ισχύει. Χωρίς πραγματικότητες. Αν σας άρεσε η πραγματικότητα θα είχατε γίνει ξεφτέρια στις φυσικές επιστήμες. Επί του ορθολογισμού.

      Διαγραφή
    5. Και δεν είναι θεωρία συνωμοσίας να λες, αλήθεια, ότι, οι ρίζες, οι θάμνοι, το παρελθόν, το ένστικτο επιβίωσης -δεν ξέρεις τι είναι ένστικτο ενός οργανισμού, αλήθεια- τα ενδεχόμενα, οι συμπεριφορές, είναι πράγματα που εξηγούν οτιδήποτε; Εσύ, πώς το βλέπεις, αυτό το πράγμα;

      Διαγραφή
    6. @Anonymous
      2016-01-26 13:58:20+00:00

      > Ο ορθολογισμός, αν είναι τόσο πια καλός, γιατί δεν συμβαίνει, με τη δύναμη του φυσιολογικά και αυτομάτως στις κοινωνίες μας; Γιατί;

      Διαβάστε Dodds: The Greeks and the Irrational. Θα μπορούσε να μιλά για τις σημερινές ΗΠΑ. Η Θεωρία της Εξέλιξης μπορεί να εξηγεί την καταγωγή των ειδών, αλλά δεν προσφέρει παρηγόρια κι ελπίδα μετά θάνατον ζωής. Λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πρώτο, όλοι έχουν ανάγκη το δεύτερο.

      Διαγραφή
    7. @Anonymous

      To Cs δεν ειναι το Καίσιο όπως και το NaS δεν είναι το θειούχο νάτριο (γιατί του λείπει το 2 στη βάση). Δεν κατάλαβα όμως την ερώτηση. Ο Ορθολογισμός είναι μία τεχνική ανάγνωσης της Πραγματικότητας. Ο Φόβος και γενικότερα τα συναισθήματα αποτελούν μια άλλη τεχνική ανάγνωσης της Πραγματικότητας. Γιατί οι κοινωνίες επιλέγουν τη μία εναντι της άλλης είναι ξεκάθαρος. Ο Φόβος ήταν και παραμένει ένα μέσο επιβίωσης. Το συναίσθημα είναι ένα μέσο επιβίωσης.

      Όμως το Συναίσθημα έχει τη δύναμη να μας εξαπατά. Να μας αποκόπτει από την Πραγματικότητα. Αυτή είναι η αξία του. Είναι ενα μέσο ανάγνωσης της Πραγματικότητας πέραν από αυτή.

      Το γιατί η κακή χρήση των συναισθημάτων οδηγεί στη Δυστυχία το εξηγεί πολύ ωραίο ο ΝΔ στο βιβλίο του "Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας" (πρώτες πρώτες σελίδες που ορίζει τι είναι Ευτυχία κ τι Δυστυχία".

      Διαγραφή
  9. Υπάρχει το συμφέρον, υπάρχει και η αλήθεια.
    Νομίζω πως ο μυθος περί συνέχειας του έθνους από την αρχαιότητα είχε θετική επίπτωση στην επιβίωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Συνέβαλε στη δημιουργία εθνικής ταυτότητας και προσδιόρισε γεωγραφικά περιοχές που μπορούσαν να ενταχθούν στο μικρό ελληνικό κράτος, η επέκταση του οποίου ήταν απαραίτητη για να καταστεί βιώσιμο.
    Η αλήθεια βέβαια μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά μπορούμε ως λαός να την αντέξουμε; Με τι θα αντικαταστήσουμε τον μύθο και πως θα δημιουργηθεί ένα όραμα που θα εμπνεύσει την κοινωνία να προοδεύσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από ένα παλιότερό μου κείμενο:

    Όταν ο νομπελίστας φυσικός Richard Feynman επισκέφθηκε την Ελλάδα, μίλησε με πολλούς επιστήμονες και διανοούμενους, και σημείωσε στο ημερολόγιό του: «Υπογραμμίζουν με έμφαση το πόσο υπέροχοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες – και πραγματικά ήταν υπέροχοι. Όταν όμως τους πεις: "Ναι, αλλά κοίταξε πόσο πιο μπροστά από τους αρχαίους Έλληνες προχώρησε ο σύγχρονος άνθρωπος" – εννοώντας με αυτό την ανάπτυξη της πειραματικής επιστήμης, των μαθηματικών, την τέχνη της Αναγέννησης,[] κλπ. - ρωτάνε: "Τι εννοείς; Τι έλλειπε από τους αρχαίους Έλληνες"; Συνεχώς υποβαθμίζουν την εποχή τους και εξυψώνουν την παλιά, φτάνοντας στο σημείο να θεωρούν την κατάδειξη των σημερινών θαυμάτων ως αδικαιολόγητη έλλειψη εκτίμησης προς το παρελθόν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ίδιοι ακριβώς, Έλληνες επιστήμονες και διανοούμενοι, χρησιμοποιούν το άγνωστο έργο, αλλά κυρίως τις βραζιλιάνικες περιπέτειες, του Feynman, του Ντικ, για να ψήσουν τα ελληνόπουλα ότι, η επιστήμη δεν είναι κάτι των αισθήσεων, αλλά κάτι αμερικάνικο, του Χιούστον και της Πασαντίνας, με όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της ανθισμένους, και κάτι δύσκολο, απλησίαστο, θεωρητικό, γραφειοκρατικό, μοτσαρτικό, αλλά άμουσο, και που δεν κατάγεται από την προσπάθεια ενός λειτουργικού πλήρως οργανισμού, αλλά από το χέρι της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, ή το αόρατο χέρι του χρηματιστού, του δημοσιογράφου των ιστορικών ανασκοπήσεων, των μαρτυριών, του τίποτα της φρίκης και της ερημιάς. Δεν μασάμε.

      Διαγραφή
  11. Αντιστοιχα ποσους ανθρωπους δεν εχουμε γνωρισει που ειναι τοσο αγκιστρωμενοι στο παρελθον της οικογενειας τους που ολη τους η υποσταση βασιζεται σ'αυτο. Σκετη θλιψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αποψη Δημου οτι η " δημιουργικη μειονοτητα " φτιαχνει πολιτισμο ειναι ελιτισμος ,δλδ καλυμμενος υπουλος φασισμος...

    Ειναι Θεωρια Ανωτεροτητας, για την οποια σρχουσα ταξη.

    Να δικαιολογουν τα αφεντικα την τυρρανια τους επι του..οχλου ...

    Αλλα ακομα κι ετσι ...ειδαμε τα χαηρια των ελιτ...

    Γερμανων ναζιστων ,Ιταλων φασιστων, Γραικων ...ελληνιστων..

    Τα εκαναν καλα...

    Οσο για τους Γκρεκουλους ,
    μπαταχτσηδες ζητιανοι επι 180 χρονια,
    απλωνουν το χερι του Καραγκιοζη ,
    για διακονια,για ..δανεικα & αγυριστα..

    Τερμα λοιπον με τις ελιτ ,τις φαγαμε στη μαπα..

    Ειδαμε & την " ελιτ "¨του Κολλεγιου ,με Σαμαρα & Ντορα,
    πως τα εκανε λιμπα κι εφερε τον καταληψια του ΤΕΛ στην εξουσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η άποψη περί "δημιουργικής μειονότητας" δεν είναι δική μου αλλά του κορυφαίου φιλόσοφου της ιστορίας Arnold Toynbee.

    Στην ελιτ του Κολλεγίου ξεχάσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Κατά τα άλλα "έξεστιν Harrysmatic ασχημονείν". Κλαζομένιος δεν είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο το

      Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν
      ��

      Διαγραφή
    2. Η εκτίμηση για αυτή την ιστορία είναι ότι οι Έφοροι της Σπάρτης, γνωρίζοντας ότι οι Κλαζομένιοι ήταν σύμμαχοι, δε θέλησαν να τους τιμωρήσουν για να μη διαταράξουν τη σχέση τους με την αποικία των Κλαζομενών της Μικράς Ασίας (κοντά στη Σμύρνη), αλλά ούτε και θέλησαν να επιτρέψουν αυτή την αυθαιρεσία χωρίς να δράσουν. Με την ανακοίνωση αυτή αφενός πέτυχαν να δείξουν στους Σπαρτιάτες ότι η συμπεριφορά των Κλαζομενίων ήταν μόνο κατ' εξαίρεση αποδεκτή και αφετέρου να υποδείξουν την έντονη ενόχλησή τους στους Κλαζομενίους και να τους επιτιμήσουν για το χαρακτήρα τους. (Από τη Βίκιπαιδεία)

      Διαγραφή
    3. Εξεστι Δημου ελληνιζειν...

      Κι αν ο Τοηνμπη ειναι ο,τι ειναι ,τι σημαινει αυτο..?
      Οτι εχει δικιο & οι αλλοι κοινοι θνητοι αδικο..?

      Η αποψη του ειναι ελιτιστικη / κοινωνικα ρατσιστικη...

      Με εδιαφερει η ποιοτητα & τα εργα των λαων...
      Ο πολιτισμος της " μαζας ",οχι της οποιας ελιτ...

      Ολοι οι αρχαιοι λαοι ηταν βαρβαροι & απολιτιστοι..
      Οπως & οι νεοι λαοι,μεχρι τον ..20 αιωνα ,οποτε απελευθερωθηκαν οι γυναικες,οι ιθαγενεις των αποικιων,
      οι μαυροι & " προσφατα " οι ομοφυλοφιλοι...

      Αρχαια Ελλαδα & αρχαια Ρωμη ηταν ΟΛΟΣ ο κοσμος
      μεχρι πριν 100 χρονια...

      Το Κολλεγιο εχει βγαλει μια ελιτ του τιποτα
      που κατεστρεψε τη χωρα...

      Διαγραφή
  14. Το τελικό ερώτημα βέβαια είναι αν υπάρχει "πρόσωπο πίσω από το προσωπείο" ... Εάν δηλαδή απορρίψουμε την ιστορική συνέχεια ως μέρος της διαδικασίας της εθνογένεσης και κατ'επεκταση την ίδια την εθνική ταυτότητα (πρακτικά αυτή καθαυτή την έννοια του έθνους) ως νοητικές κατασκευές χωρίς πραγματική υπόσταση - γιατί μην γελιέστε εκεί κατατείνει με λογική αναγκαιότητα η επιχειρηματολογία του ΝΔ - τότε τι απομένει ως συστατικό στοιχείο της έννοιας του "εμείς"? ... Η Φάμπρικα της αποδόμησης είναι γελοιωδώς απλή - ο οποιοσδήποτε ανεγκέφαλος εφοδιασμένος με νέφτι και μια μπατανόβουρτσα μπορεί εύκολα να καταστρέψει τα μισά έργα τέχνης σε μια πινακοθήκη ... Οι εθνικοί μύθοι δεν δημιουργήθηκαν ούτε από βλάκες ούτε από ιδιοτελείς που υποκύπτοντας σε μια παρόρμηση της στιγμής εξυπηρέτησαν ταπεινά συμφέροντα - ήταν μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας αιώνων που προσπάθησε να δημιουργήσει τάξη μέσα στο χάος ... και φυσικά τα κτηνώδη αιματοκυλίσματα προϋπήρξαν της κατασκευής της όποιας εθνικής ταυτότητας - δεν αποτελούν λοιπόν παράγωγο της όπως επαγγέλλονται οι θεωρητικοί του εθνομηδενισμού (ο ΝΔ ένας από αυτούς).

    k2825

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι πραγματικοί απόγονοι επαναλαμβάνουν ενσυνείδητα το δωρικόν «ἄμμες δέ γ' ἐσσόμεσθα πολλῷ κάρρονες» και το αποδεικνύουν στην πράξη (ως επί το πλείστον εκτός Ελλάδος).

    Οι υπόλοιποι που κορδώνονται σαν γύφτικα σκεπάρνια έχουν φέρει αυτήν την υπέροχη χώρα στο σημερινό χάλι ... διώχνοντας τους φιλότιμους πατριώτες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν ζήτησα ποτέ από τους Ελληνες να πάψουν να είναι πατριώτες - τους πρότεινα να πάψουν να είναι προγονόπληκτοι εθνικιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι Έλληνες είμαστε ξεχωριστός λαός με τεράστια ιστορία και πολλές αρετές, έξω καρδιά και με μία πανέμορφη χώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απολαμβάνουμε ειδικά προνόμια ή να μας κάνουν συνέχεια τα χατίρια. Έχουμε τεράστια δύναμη μέσα μας και πολλά χαρίσματα, αν πιστέψουμε σε αυτά μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σπουδαία πράγματα.

    Αυτή είναι η γνώμη μου με κάθε σεβασμό στη δική σας.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Harrysmatic αποφάσισε για ποιο πράγμα με κατηγορείς. Αντιφάσκεις. Με θεωρείς ελληνολάτρη - ενώ εγώ με αυτό το κείμενο ζητάω να αποκοπούμε από την προγονοπληξία. Είσαι εναντίον της συνέχειας - αλλά κι εγώ επίσης. Διακρίνω μέτρια σύγχυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε θεωρω ιδιοτυπο ελληνιστη,
      που κακως προσπαθησε σε ολο το δημοσιο βιο του
      να χαρακτηριστει σαν " ανθελληνας".

      Ουδεποτε στηριξες ή προπαγανδισες
      την ορθη εθνικη ταυτοτητα
      & χαρακτηρα του καθενα...

      Αρβανιτωσυνη,Τουρκωσυνη,Ιταλωσυνη,Εβραιωσυνη,Γυφτωσυνη...

      Μια ζωη μας κοπανουσες Πλατωνες,Σωκρατες Αριστοτεληδες.
      Ετσι ειπε ο ενας ,αλλιως ειπε ο αλλος...

      Να τους αποκηρυξεις ,να απελευθερωσεις το πνευμα σου..

      Διαγραφή
  19. Μια & αναφερθηκε η ξεπερασμενη σημερα ΔΥΣΤΥΧΙΑ,
    αποτελει εξυμνηση του ΜΥΘΟΥ του "ελληνικου πολιτισμου"
    εξωραισμος ,εξιδανικευση & προτυποποιηση του...

    Και κριτικη στη μπουρζουαζια οτι...δεν εβγαλε...
    " καλους & αγαθους " ελληνιστες...

    Ειναι εγχειριδιο κλασσικισμου & οδηγος γιαπηδωσυνης..

    Μονο που οι Γραικοι γιαπηδες
    δεν ειναι φιλελευθεροι ,ουτε καπιταλιστες ,
    διοτι ο ελληνισμος ειναι
    ο απολυτος φασισμος πολιτικοκοινωνικα &
    η δουλοκτησια οικονομικα .

    Αυτο το Καθεστως ουσιαστικα εφτιαξαν οι Κολλεγιοπαιδες..
    Τη συγχρονη δουλοκτησια με 1 εκατ δουλους ,
    τις καθε ειδους μειονοτητες...
    Το Καθεστως του " Πας μη Ελλην υποδουλος"
    Το Καθεστως της απομυζησης των Μεγαλων Δυναμεων & του παρασιτισμου μιας & " δεν χρωσταμε εμεις στους ξενους,οι ξενοι χρωστουν σε μας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τόσο ξεπερασμένη η ΔΥΣΤΥΧΙΑ που μέσα στο 2015 η ελληνική έκδοση ανατυπώθηκε τρεις φορές!
    Καιρός είναι την διαβάσεις Harrysmatic για να μην λες ανοησίες και πράγματα εντελώς άσχετα ή και αντίθετα με το βιβλίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανατυπωσεις κανει & ο Τσελεμεντες...

      Εχεις επιχειρηματα εναντια στις θεσεις μου..?

      Δεν ειναι η Δυστυχια οπως την χαρακτηρισα ..?

      Διαγραφή
  21. harrysmatic βάλθηκες να εκπληρώσεις την προφητεία ότι εσύ θα κλείσεις αυτό το μπλογκ. Δεν θα σου το επιτρέψω. Αν θες να συνεχίσω να δημοσιεύω σχόλιά σου, άλλαξε τόνο και συχνότητα - έχεις μονοπωλήσει το μπλογκ. Αν θες κάποτε να συζητήσουμε για την Δυστυχία διάβασέ την πρώτα προσεκτικά και θα το κάνουμε εκτός μπλογκ - γιατί η κριτική βιβλίων είναι εδώ εκτός θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φυσικά και είμαστε απόγονοι των αρχαίων, όπως είμαστε και τον Ρωμαίων, και των Τούρκων, και των Αλβανών, και όσων πέρασαν από αυτή τη γειτονιά. Και οι αρχαίοι το ίδιο ήταν απόγονοι άλλων, προηγούμενων:Πελασγών Μινωητών, Αιγυπτίων.

    Η διαφορά μας με αυτούς ήταν ότι πήραν τα υλικά που υπήρχαν και έφτιαξαν κάτι σπουδαίο. Εμείς παίρνουμε τα υλικά που έχουμε δίπλα μας αλλά να τα συνδυάσουμε δεν μπορούμε. Οι αρχαίοι ήταν καλοί μάγειροι ενώ εμείς, με το τσελεμεντέ στο χέρι, όλο το καίμε το φαί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όχι άλλα υβριστικά και επιθετικά σχόλια!
    -----------------------------------------

    Είναι λάθος να δημοσιεύονται υβριστικά ή υποτιμητικά σχόλια.

    Ο υγιής διάλογος δεν έχει σχέση με χαρακτηρισμούς όπως φασίστας κλπ.

    Αν ήταν δικό μου το μπλογκ θα τα είχα κόψει.

    Αν θέλουμε να είμαστε πολιτισμένοι, θα πρέπει να μιλάμε με επιχειρήματα. Το να αποκαλείς τον άλλον... ελέφαντα και μετά να του ζητάς να σε αντικρούσει με... επιχειρήματα είναι απλώς αστείο.

    Βλέπω όμως ότι τα αστεία τελείωσαν και αρχίσαμε τα σοβαρά. Οπότε, παράκληση όπως απαγορευθούν τυχόν υβριστικά, υποτιμητικά, επιθετικά και άλλα συναφή σχόλια που στόχο έχουν να προσβάλουν το συνομιλητή και όχι να υποκινήσουν έναν παραγωγικό διάλογο.

    Μετά τιμής,
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψα και χθες βράδυ, ο έλεγχος των σχολίων θα γίνει αυτηρότερος. Ήμουν πιο χαλαρός στην αρχή ελπίζοντας στην αυτοπειθαρχία των σχολιαστών - φαίνεται όμως πως δεν επαρκεί. Ήδη έχω κόψει αρκετά νυκτερινά και έπεται συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία δίχως κανόνες, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος δίχως αυτούς. Ίσως λοιπόν ένα καλό θέμα για να ξεκινήσει το μπλογκ σωστά είναι να γίνει ένας διάλογος σχετικά με το καταστατικό: μέχρι τι μπορεί να λέει ο καθένας. Και όπως η μόνη βια σε μια κοινωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι αυτή της αστυνομίας, έτσι ο τελικός υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης του μπλογκ είναι ο διαχειριστής του.

      Διαγραφή
    3. Το Προταγκον εκοβε ολα τα επικριτικα σχολια μου...

      Πρεπει να διαλεξεις αν θελεις σχολιαστες
      σοβαρους με επιχειρηματα & θεσεις ισχυρες ,
      ή αυλικους να σε ανεβοκατεβαζουν Δασκαλο & Μεγαλο...

      Ειδες τι συνεβη με το μπλογκ Κωστα Καβαθα..
      Ξεμεινε με 10 περιθωριακους να βριζουν ολη την ανθρωποτητα
      & να εγκωμιαζουν πολιτικους δολοφονους...

      Εαν ευρισκες μια αλλη πλατφορμα ,οι απαντησεις θα ηταν κλειστες ,σε φακελλο. Θα γινονταν επιμερους διαλογοι,
      χωρις να επηρεαζουν ολο το μπλογκ...

      Δεν θα χρειαζοταν να κανεις προληπτικη λογοκρισια ...

      Κανε μια δικη σου custom πλατφορμα...

      Διαγραφή
    4. Ο υγιης διαλογος εχει απ΄ολα..
      Και χαρακτηρισμους & βρισιες.
      Λογοκρισια κανουν οι πνευματικα ανισχυροι..
      Το μπλογκ πρεπει να ειναι οπως ενα Δικαστηριο..
      Ο καθενας θα λεει ο,τι θελει...
      Θα τον κρινουν οι αναγνωστες .
      Ο κοσμος σε τετοια μπλογκ δινει θεαση..

      Διαγραφή
    5. Harrysmatic ως ειδικός στα οικονομικά γνωρίζεις το νόμο του Gresham: bad money drives out good. Ετσι και οι κακοί και εμπαθείς σχολιαστές διώχνουν τους ευπρεπείς.

      Επίσης πρέπει να γνωρίζεις την φράση: the buck stops here! που σημαίνει ότι εδώ τελειώνουν οι δικαιολογίες και λαμβάνονται αποφάσεις.

      Οι αποφάσεις μου είναι ότι δεν θα δημοσιεύω κανένα σχόλιο που δεν θα σέβεται το μπλογκ και τους σχολιαστές του. Όποιου δεν αρέσει ας πάει αλλού για να μπορεί να βρίζει ελεύθερα.

      Διαγραφή
    6. @Nikos Dimou
      2016-01-27 11:21:18+00:00

      Τουρκική παροιμία: Bir deli kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış. Έριξε ο κουζουλός μια πέτρα στο πηγάδι, και σαράντα γνωστικοί δεν μπορούν να την εβγάλουν.

      Ρητό που αποδίδεται στον Schopenhauer: Wenn man einen Teelöffel Wein in ein Fass Jauche gießt, ist das Resultat Jauche. Wenn man einen Löffel Jauche in ein Fass Wein gießt, ist das Resultat ebenfalls Jauche. Αν χύσουμε ένα κουταλάκι κρασί σ' ένα βαρέλι βρωμόνερα, το αποτέλεσμα είναι βρωμόνερα. Αν χύσουμε ένα κουταλάκι βρωμόνερα σ' ένα βαρέλι κρασί, το αποτέλεσμα ξαναείναι βρωμόνερα.

      @harrysmatic
      2016-01-27 09:56:40+00:00

      > Λογοκρισια κανουν οι πνευματικα ανισχυροι..
      > Ο κοσμος σε τετοια μπλογκ δινει θεαση..

      Φτιάξτ' ένα δικό σας ιστολόγιο χωρίς λογοκρισία, να σπάσει όλα τα ρεκόρ αναγνωσιμότητας και σχολιασμού.

      Διαγραφή
    7. Έκοψα για πρώτη (και ελπίζω τελευταία) φορά ένα σχόλιο του harrysmatic όπου ήθελε να συζητήσουμε τους κανόνες του μπλογκ. Λυπάμαι, αυτό είναι το δικό μπλογκ και οι κανόνες είναι αυτοί που έγραψα παραπάνω: σεβασμός στους άλλους. Φυσικά επιτρέπεται η διαφωνία αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις. Αυτονόητα πράγματα. Δεν θα επανέλθω. Το θέμα μας είναι η σχέση μας με την αρχαία Ελλάδα!

      Διαγραφή
  24. Oι Έλληνες μια χαρά μπροστά βάδισαν ανά τους αιώνες, με την όπισθεν βαδίζουν από την δολοφονία του Καποδίστρια και μετά όπου σε αυτήν την περίοδο το κράτος απορρόφησε έναν Ελληνισμό πολυ υπέρτερό του και τώρα εξαερώνει και τον ενδοκρατικό Ελληνισμό. Και ναι, οι σύγχρονοι Έλληνες με τις όποιες προσμείξεις είναι καλώς ή κακώς απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων ή των Ελληνοφώνων, όπως θέλει ας τους πει ο καθένας, ομοίως και πολιτισμικά είναι πολύ πιο κοντά στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο από ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνει. Και κάτι άλλο, είναι αστείο διαχρονικά οι ξένοι να μας θεωρούν Έλληνες, οι άνθρωποι που έτυχε και επισκεφθήκαν την Ελλάδα ως τουρίστες ή για να ζήσουν εδώ κάποιο χρονικό διάστημα ή για πάντα, να λένε καλά λόγια, οι συγκρίσεις τους να αποβαίνουν υπέρ της νεοελληνικής κοινωνίας με τα όποια κουσούρια της και οι εδώ, οι ντόπιοι, να αναμασούν τα "ο διαφωτισμός δεν πέρασε από εδώ". Αστειότητες που πλέον οι Έλληνες της κρίσης που βγήκαν έξω τις καταλαβαίνουν ως τέτοιες με τον χειρότερο τρόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ - τι χάσαμε με τον Καποδίστρια! Ελβετία θα είχε κάνει κι εμάς - όπως οργάνωσε τους Ελβετούς. Που του έστησαν ανδριάντα.

      (Ενώ εμείς έχουμε κάνει άγαλμα τους Μαυρομιχαλαίους!)

      Διαγραφή
    2. Eίναι άδικο όμως να φορτωνόμαστε την δολοφονία του Καποδίστρια, και το λέω αυτό διότι ο λαός αγαπούσε τον κυβερνήτη και λιντσάρισε τους Μαυρομιχαλαίους για το έγκλημά τους, τουλάχιστον πρόλαβε να κάνει την Ελβετία σαν τον Ελληνικό κόσμο. Το ότι τιμάται ο Καποδίστριας στην Ελβετία το γνωρίζουν πολλοί, λιγότεροι όμως γνωρίζουν ότι ομοίως τιμάται και στην Ρωσία και ότι αποτελεί κορυφαίο σημείο αναφοράς στις σχέσεις Ρωσίας-Ελβετίας.

      Διαγραφή
  25. Σαν να κάνω ζάπιγκ (στα σχόλια) και που και που, πέφτω σε έναν πανελίστα που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή ουρλιάζοντας και φτύνοντας.

    Στην πραγματική ζωή δεν θα σταματούσα στο συγκεκριμένο κανάλι. Εδώ κάθε τρις και πέντε μου εμφανίζεται.

    Πολύ κακό για το τίποτα... Μπαν και κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα ξαναεμφανιστεί - τουλάχιστον σε αυτή την κατάσταση...

      Διαγραφή
  26. Οικογενειακός μεγαλοϊδεατισμός

    Νομίζω ότι η οικογένειά μου είναι τυπικό δείγμα αυτής τής μαζικής νεοελληνικής παράκρουσης: δηλαδή, τού να ζει κανείς σε ένα φαντασιακό παράδεισο, εν μέσω κόλασης.

    Κατά τη δεκαετία τού εξήντα, δεν είχαμε, καλά-καλά, βρακί να βάλουμε στον πισινό μας, κι ενώ η γιαγιά, κατά παραγγελία, έπλεκε μάλλινες κουβέρτες για να ζήσουμε, μάς έλεγε και ιστορίες για τα αυτοκίνητα του παππού, που μετέφεραν τον Βασιλιά στο Μπιζάνι, αλλά και για την (ξεχαρβαλωμένη πλέον) τραπεζαρία όπου, επί χρόνια, τις Κυριακές ερχότανε να φάει μαζί τους ο ποιητής Χατζόπουλος.

    Μα κι η μάνα μου δεν πήγαινε πίσω στις παραμυθίες. Είχε λόγους να θυμάται περασμένες δόξες, για το μεγαλογαιοκτήμονα πατέρα της, του οποίου όμως την τεράστια περιουσία κάνανε σκόνη τα πολλά παιδιά του, όταν εκείνος...

    Βέβαια, μεγαλώνοντας, δεν άργησα να καταλάβω ότι όλος εκείνος ο εμμονικός οικογενειακός μας μεγαλοϊδεατισμός, που κρατούσε χρόνια και χρόνια, εν τέλει διέλυσε τον (μέθυσο) πατέρα μου κι εξάρθρωσε ψυχολογικά εμάς τους μικρούς που για καιρό τη βρίσκαμε να ζούμε σε αδράνεια, αρκούμενοι στις αφηγήσεις τής γιαγιάς...

    Η μάνα μου συνήλθε κάπως νωρίς, όταν, πριν ακόμη διοριστεί, για να έχουμε ψωμί στο σπίτι, πήγαινε στα χωριά να πουλήσει σεντόνια που κουβαλούσε στην μικροκαμωμένη της πλάτη. Μια φορά, λίγο έξω από την Άρτα, τη ρωτάει ένας νοικοκύρης (και μάλλον από οίκτο αγοραστής):
    - Και πώς σε λένε, κόρη μου. - Έτσι κι έτσι, του λέει. - Μα, εσύ, η κόρη τού Κωσταντή, βγαίνεις και πουλάς σεντόνια στα χωριά! Και σ΄ αφήνει η πατέρας σου; Πού είναι τώρα; - Πέθανε, του λέει. Πέθανε πριν τέσσερα χρόνια...

    Η γιαγιά όμως συνέχισε απτόητη. Ήταν η μόνη που είχε (;) γνωρίσει πλούτη και... πλούτιζε κι εμάς με το κουβεντολόι. Με αποτέλεσμα όλοι, για καιρό, να νιώθουμε αδικημένοι, ξεπεσμένοι, αλλά... αλλά.... ανώτεροι από τους... άλλους ξεβράκωτους τής γειτονιάς, δηλαδή γελοίοι.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΥΓ. Σχόλιο που είχα κάνει στο κείμενο του ΝικόΔημου ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ στο protagon, απ΄ όπου δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί όλα τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το θέμα είναι τόσο μεγάλο, και έχει τόσες πτυχές που μόνο περιληπτικά νομίζω ότι μπορούμε να το θίξουμε.
    Η Αρχαία Ελλάδα και οι πόλεις κράτη που ήταν οι πιο σημαντικές, θα μπορούσε να πει κανείς με σημερινούς όρους ότι ήταν μια υπερδύναμη της εποχής της. Είχε αξεπέραστα επιτεύγματα στον πολιτισμό, στην φιλοσοφία, στις τέχνες αλλά και στην τεχνολογία. Μάλιστα η τεχνολογία ήταν αυτή που την έκανε να υπερισχύσει με τον ανώτερο οπλισμό έναντι πολύ υπερτέρων αριθμητικά λαών.
    Στην σημερινή Ελλάδα, με ιστορία ανεξαρτήτου έθνους, (όσον ανεξάρτητο μπορεί να είναι ένα μικρό έθνος σήμερα), 190 ετών, δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με την Αρχαία Ελλάδα.
    Είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων; Εδώ θα δανεισθώ την γνώμη του Κρίς Γουντχάους, ο οποίος έγραψε, νομίζω στο έργο του, «Η Ιστορία Ενός Λαού», ότι ναι μεν έχουμε υποστεί, όπως όλοι οι λαοί άλλωστε εκτεταμένες προσμίξεις, αλλά εφόσον μιλάμε την γλώσσα, ζούμε στον τόπο και έχουμε συνείδηση, έστω και κατά ένα 5% να είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, δικαιούμαστε να λέμε ότι ναι είμαστε απόγονοι τους. Για τις επιμειξίες δεν νομίζω ότι ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να έχει αμφιβολία γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των επιθέτων και τοπωνυμίων (Αυτά έχουν αλλάξει) προέρχονται από ξένες γειτονικές γλώσσες . Κυρίως Αρβανίτικα, Σλαβικά ή και Τουρκικά. Επίσης η διαφορετική εμφάνιση των συμπατριωτών μας στα χρώματα αλλά και στις σωματικές αναλογίες δεν αφήνει περιθώρια μεγάλων αμφιβολιών.
    Ο πληθυσμός της Αρχαίας Ελλάδας πόσος άραγε ήταν. Από τα θέατρα και τον αριθμό οπλιτών που μπορούσε να συγκεντρώσει υπολογίζεται σε 10.000.000. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα πρέπει να ήταν περισσότερος από 100.000.000 τηρουμένων των αναλογιών αυξήσεων του πληθυσμού της γής από τότε. Αν λάβουμε υπόψη και τις επιμειξίες που θα έχουν έρθει αυτά τα 100.000.000 ο αριθμός γίνεται ασύλληπτος. Πού είναι λοιπόν όλος αυτός ο κόσμος; Η απάντηση είναι παντού! Κάτω από άλλες εθνικότητες και σε άλλα μέρη. Σήμερα βλέπουμε πόσοι μεταναστεύουμε. Ξέρουμε και πόσοι πατεράδες μα και παππούδες μας μετανάστευσαν τις τελευταίες δεκαετίες, από το 1950 και μετά. Βεβαίως οι μεταναστεύσεις ήταν διαρκείς από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συνέχεια από το προηγούμενο. Τώρα ας έρθουμε στο κυρίως θέμα.
    Δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας. Γιατί όχι; Βεβαίως δικαιούμαστε! Εδώ άλλοι λαοί επινοούν προγόνους έχοντας άλλη γλώσσα και άλλες κοιτίδες μόνο και μόνο για αποκτήσουν εθνική ταυτότητα. Εμείς γιατί δεν δικαιούμαστε;
    Δικαιούμαστε να προβάλλουμε την καταγωγή μας, ως στοιχείο ανωτερότητες από άλλους λαούς, γενικώς αλλά κυρίως όταν βρίσκονται σε ανώτερο πολιτιστικό επίπεδο από εμάς; Όχι. Είναι γελοίο! Ο καθένα αξίζει κατά τα έργα και τα επιτεύγματα που έκανε ο ίδιος. Ούτε οι παππούδες του, ούτε οι προπαππούδες του πριν από 2.000 χρόνια! Ουδέν γελοιωδέστερον. Πόσω μάλλον να νομίζει ότι οι άλλοι λαοί του χρωστούν και πρέπει να σιτίζεται στο Πρυτανείον. Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι νεοέλληνες χρωστούμε ακόμα και την ελευθερία μας σε άλλους λαούς, διότι χωρίς τις επεμβάσεις τους (λόγω των συμφερόντων τους βεβαίως) θα είμαστε ακόμα επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά ας μην μπούμε σε ιστορικά-διπλωματικά θέματα.
    Γενικά, παρόλη την γκρίνια, δεν τα έχουμε καταφέρει τόσο άσχημα. Είμαστε οι πρώτοι που απελευθερωθήκαμε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και συγκρινόμενοι με τους άλλους Βαλκανικούς λαούς είμαστε –ακόμη- σε καλύτερη κατάσταση. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μας συγκρίνουν με την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία ή την Αμερική. Είναι λάθος να συγκρίνεις Αυτοκρατορίες με έναν Βαλκανικό λαό τέως υποτελή του Σουλτάνου.
    Ένα άλλο θέμα. Δικαιούμαστε να είμαστε ευχαριστημένοι, ας μην πω υπερήφανοι γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί, για την οικογενειακή μας καταγωγή, όσοι έχουμε κάποια στοιχεία; Η γνώμη μου είναι ναι. Αυτό δεν προσδίδει καμία ανωτερότητα ή δικαίωμα είναι όμως μια ικανοποίηση να ξέρεις κάτι περισσότερο για τους προγόνους σου.
    Στις Ευρωπαϊκές χώρες κρατούν ακόμα και σήμερα το φον, το ντε, το ντι, οι Άγγλοι δε ακόμη και τίτλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ανισότητες. Είναι γνωστή η προέλευση της λέξης s.nob. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια, εφόσον η άρχουσα τάξη των προεστών και κατζαμπάσηδων διαμορφώθηκε στην Τουρκοκρατία. Αλλά ακόμα και αν αναφερθείς σε προγόνους που ήταν ιστορικά πρόσωπα, κινδυνεύεις να χαρακτηρισθείς… ψώνιο. Το τελευταίο για να ευθυμήσουμε, όσοι εδιάβασαν μέχρι εδώ.
    Ευτυχώς που έθιξα το θέμα περιληπτικά, όπως είπα στην αρχή.
    Υ.Γ. Υπάρχουν δύο θέματα που δεν έθιξα. Το δεύτερο είναι σπουδαιότερο.
    1. Οι επιμειξίες των Αρχαίων Ελλήνων με τους λαούς που κατοικούσαν σε αυτόν τον χώρο πριν κατεβούν οι Έλληνες. Δηλαδή επιμειξίες πρωτοελλήνων και προελλήνων .
    2. Το ότι οι Ευρωπαϊκοί λαοί έχουν υιοθετήσει τις αρχαιοελληνικές αξίες περισσότερο από τους νεοέλληνες που ούτε τις ξέρουν, ούτε τις ενστερνίζονται. Μια βόλτα στην παραλιακή και στα λεγόμενα μπουζούκια με τις λουλουδάδες και τους λαϊκούς τραγουδιστές θα πείσει και τους πιο δύσπιστους εκτός από εκείνους που δεν θέλουν να πειστούν και είναι πολλοί. Ωραίος χορός το τσιφτετέλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βαριεμαι να διαψευσω τους ισχυρισμους των ελληνιστων / Γραικων μυθοφασιστων,που ειναι copy-paste αρθρων της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ...

    Για να τελειωνω με το αρθρο.
    1) Κανενας ξενος ιστορικος δεν θεωρει τους Γραικους απογονους
    (αρχαιων ) Ελληνων...ΟΙ Ελληνες ΠΕΘΑΝΑΝ..
    2) Οι αρχαιοι λαοι ηταν ΟΛΟΙ βαρβαροι & απολιτιστοι..
    3) Δεν υπαρχει ουτε αρχαιος ουτε νεος ελλ πολιτισμος...
    4) Οι Γραικοι ειναι 3κοσμικο εθνος του τιποτα
    5) Οποιος Γκρεκος εχει αξια πρεπει να τη κοπανησει
    & απο τη χωρα & απο το εθνος των Γραικων...
    Οι φασιστες ομως δεν πρεπει να.." ξενητευονται"

    Να μεινουν εδω,να... " φυλαττουν Θερμοπυλές " (σμαηλ)...

    Αυτα & τερμα απο μενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εκτός από τους λόγους για τους οποίους μας αποκάλεσε «τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας» ο συμπατριώτης μου Σπύρος Ζαμπέλιος, μετά τη διαφθορά, την ισοπέδωση αξιών και τον νεοπλουτισμό από τον ΑΓΠ, γίναμε ο κακομαθημένος λαός της Ευρώπης και καταντήσαμε σήμερα ακυβέρνητη χώρα. «Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου» είναι αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν “You are too smart for your own good” (Assuming or showing knowledge/intelligence to the point where it can harm you or work against you).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δεν γίνεται τα μεγάλα, δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα να προσεγγίζονται σχεδόν πάντα λες και απασφαλίζουμε χειροβομβίδα καταλήγοντας να μην κάνουμε ολοκληρωμένο διάλογο.
    Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω κύριε Δήμου αν πραγματικά, με το χέρι στην καρδιά και παρακολουθώντας τις πρόσφατες ενδείξεις όπως παρουσιάζονται στις ετήσιες επιθεωρήσεις βιολογίας και (επι)γενετικής την τελευταία δεκαπενταετία, εξακολουθείτε να πιστεύετε πως κάποιοι συμπεριφορικοί φαινότυποι είναι αδύνατον να κληρονομούνται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.
    Ξέρω πως μια τέτοια ερώτηση αν σας την έκανα την δεκαετία του '90 η απάντησή σας θα ήταν τουλάχιστον αρνητική. Τώρα όμως εν έτη 2016; Αν κανείς είχε επιλογή υιοθεσίας ανάμεσα σε δυο βρέφη 40 ημερών, όπου το ένα θα προερχόταν από ζευγάρι Ρομά και το άλλο Σουηδούς μεσοαστούς, πόσο απόλυτα, κάθετα και ολοκληρωτικά άδικο θα είχε κάποιος αν συνυπολόγιζε τον παράγοντα "φυλή" ως πιθανό συντελεστή στην τελική του απόφαση; Φυσικά γνωρίζουμε πως δεν υπάρχούν ούτε «γονίδια παραβατικότητας» ούτε «γονίδια ευγένειας», δεν είναι τόσο απλοϊκό. Όμως όταν μια ομάδα ανθρώπων ζει για γενιές με συγκεκριμένη κουλτούρα όπου ο πολιτισμός τους επιβραβεύει συγκεκριμένο είδος αρετών και καταπιέζει άλλες, εκεί το survival of the fittest δεν είναι λογικό να επιδρά καθοριστικά; Πόσο παράλογο είναι τελικά να υποθέσει κανείς οτι όπως και στα ζώα -αν και αρκετά πολυπλοκότερα- μετά από ορισμένες γενιές κάποια βρέφη γεννιούνται έτοιμα να απορροφήσουν καλύτερα συγκεκριμένες νοοτροπίες σε σχέση με βρέφη άλλων κοινωνιών; Μήπως να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε φοβικά αυτές τις υποθέσεις;
    Γιατί είναι τόσο παράλογο να στοιχηματίσω περισσότερο στο ενδεχόμενο δεκαπέντε και είκοσι γενιές σκληροτράχηλων Βαλκανίων πολεμιστών να δίνουν απογόνους με γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξη συγκεκριμένης ψυχοσύνθεσης, σε σχέση με άλλους; Και γιατί να μην σκεφτώ το ίδιο για ένα βρέφος που προέρχεται από μια κατά βάση ειρηνική κοινωνία; Δεν μιλάω για την ρατσιστική συμπεριφορά, που για λόγους ηθικής και πολιτισμού πρέπει να αποθαρρύνεται. Αλλά όχι να βάζουμε και αστυνομία σκέψης και να μην τολμούμε να εξετάζουμε καν ορισμένες εκδοχές ως λογικά ενδεχόμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τον 12ο και 13ο αιώνα η ηπειρωτική Ελλάδα ήταν τελείως έρημη. Εποικίστηκε το 14ο από βόρεια φύλα - κυρίως Αρβανίτες και Σλάβους. Ο Φαλμεράγιερ έκανε πολλά λάθη αλλά στα γλωσσικά τα πήγε καλά: όλα τα τοπωνύμια στην κυρίως ελλάδα (χωριά, ποτάμια, βουνά) ήταν σλάβικα ή αρβανίτικα. Όχι τουρκικα γιατί οι Τούρκοι ήρθαν μετά.

      Διαγραφή
    2. Δεν αντιλέγω. Απλώς παραμένοντας εντός θέματος επιχείρησα μια «αλλαγή παιχνιδιού» που λένε στην ποδοσφαιρική ορολογία. Δεν μιλάω για τους έλληνες και την Ελλάδα αποκλειστικά. Εστίασα στην διαφωνία που έχετε εκφράσει επανειλημμένα πως οι αρετές και τα μειονεκτήματα δεν κληρονομούνται και πόσο τελικά παράλογο θα ήταν αν π.χ. ο γιος του Λεωνίδα, του Κολοκοτρώνη, του Αϊνστάιν ή του Πελέ αν ένιωθε μια «κληρονομικώ δικαιώματι» εσωτερική καύχηση για την καταγωγή του. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για καύχηση που απορρέι από ολόκληρη εθνική ή φυλετική ταυτότητα. Μπορεί από ένα σημείο και μετά να γίνεται από γραφικό έως επικίνδυνο, πάντως εντελώς αβάσιμο με ψυχολογικούς αλλά και βιολογικούς όρους δεν μπορείς να το πεις όσο εύκολα υπονοείτε σε αρκετά κείμενα και σχόλιά σας.

      Διαγραφή
    3. Τι είναι ο "συμπεριφορικός φαινότυπος";

      Διαγραφή
    4. Έτσι είναι! Κυρίως στην Αττική πέριξ των Αθηνών υπήρχαν μόνο Αρβανίτικα τοπωνύμια. Ακόμη και η λέξη Πλάκα, Αρβανίτικο όνομα είναι και σημαίνει παλιός, λόγω των Αρχαιοτήτων της Ακρόπολης. Ακόμα και η λέξη σπίτι. Όμως υπήρχε και Ελληνική γλώσσα και διάλεκτοι, τα οποία έπρεπε να μάθουν οι Αρβανίτες για να μπορούν να συνεννοηθούν, όπως και γίνεται και σήμερα. Υπήρχαν επίσης Φράγκοι αλλά και Έλληνες και Γασμούλοι. Επίσης υπήρχαν Ελληνικά τοπωνύμια στην σημερινή Νότιο Αλβανία. Μοσχόπολις, Αυλώνα, Πουλχεριούπολις (Βυζαντινό)Αγ. Σαράντα κ.α. Οι Αλβανοί φρόντισαν και άλλαξαν τα περισσότερα Ελλ. τοπωνύμια, όπως και εμείς τα Αλβανικά άλλωστε. Το έργο του Βυζάντιου "Βαβυλωνία", πολύ χαρακτηριστικό και πρέπει να το δουν όλοι οι Έλληνες για να συνειδητοποιήσουν από που αρχίσαμε και πως.

      Διαγραφή
    5. Επίσης, αν θέλετε, δεν χρειάζεται ο Νεοέλληνας να ανατρέξει μέχρι τους αρχαίους Έλληνες για να αναζητήσει περηφάνια καταγωγής όπου συμφωνώ μαζί σας θα χρειαστεί αερογέφυρα. Η αρβανιτιά, η ρωμιοσύνη, το μικρασιατικό στοιχείο, ο πόντος, αρκούν ώστε να δικαιούται κανείς να νιώσει εσωτερική καύχηση και να νιώθει πως το βιο-πολιτισμικό αφήγημα της εθνολογικής του καταγωγής υπερέχει έναντι του Εσκιμώου ή του Αβορίγινα. Και εκεί είναι η διαφωνία μου μαζί σας καθότι προσωπικά θεωρώ πως ζητούμενο είναι πώς διαχειρίζεται κανείς αυτό το κατά τα άλλα λογικό συναίσθημα και να μη το αφήνει να γίνει κακοήθες μέσα του. Εσείς στο συγκεκριμένο σημείο εφαρμόζετε μια προσέγγιση "αυτά πρέπει να τα εκμηδενίζουμε μέσα μας εντελώς από νωρίς, πριν κακοφορμίσουν, εξάλλου είναι και εντελώς αχρείαστα πράγματα, δεν βλέπω που ωφελεί μια τέτοιου είδους περηφάνια".

      Διαγραφή
    6. @Nikos Dimou
      2016-01-27 21:40:39+00:00

      > Ο Φαλμεράγιερ έκανε πολλά λάθη αλλά στα γλωσσικά τα πήγε καλά: όλα τα τοπωνύμια στην κυρίως ελλάδα (χωριά, ποτάμια, βουνά) ήταν σλάβικα ή αρβανίτικα.

      Και στα γλωσσικά δεν αρίστευσε πάντα. Max Vasmer, Die Slaven in Griechenland:

      Daß Fallmerayer als Slavist nicht auf der Höhe war zeigte schon die Kritik seiner Arbeit durch B. Kopitar (1830).

      Fallmerayer beging den Fehler, daß er die geographischen Namen Neugriechenlands nicht mit südslavischen (bulgarischen oder serbokroatischen), sondern mit russischen Ortsnamen, oft nach dem bloßen Gleichklang verglich und sich um die slavische Etymologie eines von ihm herangezogenen Namens nicht kümmerte. Auch die spätgriechische Sprachgeschichte ist von ihm zu wenig beachtet worden. Gerade die effektvollsten Nummern in Fallmerayers slavischen Namenlisten müssen heute gestrichen werden.

      Διαγραφή
    7. @Nikos Dimou
      2016-01-27 21:40:39+00:00

      > Μα τον 12ο και 13ο αιώνα η ηπειρωτική Ελλάδα ήταν τελείως έρημη.

      Έχεις συγκεκριμένη πηγή; Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    8. Και όμως το 1204, (αρχή 13ου Αιώνος) θεωρούν οι σύγχρονοι ιστορικοί τις απαρχές του νεοελληνικού έθνους. Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που επανεμφανίζεται ο όρος Έλλην, όχι ως συνώνυμο ειδωλολάτρη αλλά ως εθνικό φύλο. Συμβατικό είναι, αλλά εκεί συγκλίνουν οι περισσότεροι.

      Διαγραφή
    9. Όλες οι ιστορίες της εποχής αναφέρουν μαρτυρίες περιηγητών που πλανιόνταν σε έρημη χώρα. Άλλωστε γι αυτό και οι Αλβανοί κατεβαίνοντας κατέλαβαν αμαχητί την μισή Ελλάδα. Αττική και νησιά Αργοσαρωνικού, Βοιωτία, Βόρεια Πελοπόννησο κλπ.

      Ο Φαλμεράγιερ μπορεί να μην ήταν ικανός σλαβιστής αλλά επεσήμανε ότι τα τοπωνύμια δεν ήταν ελληνικά. Και κάνανε χρόνια να αλλάξουν. Ακόμα λέμε για αεροδρόμιο στα Σπάτα (το όνομα: Μπούα Σπάτα αρχιστράτηγος των Βενετών). Αλλάξαμε το Λιόπεσι (γαμπρός του Σπάτα) σε Παλλήνη, το Κριεκούκι σε Οινόη, το Μπογιάτι σε Αγ. Στέφανο, τα Κιούρκα σε Αφίδνες, για να αναφέρω μόνο τα πιο κοντινά.

      Διαγραφή
    10. @Dion.M.
      2016-01-27 22:52:15+00:00

      > Ακόμη και η λέξη σπίτι αρβανίτικη είναι.

      Όχι, είναι λατινικής προέλευσης (hospitium) κι εμφανίζεται ήδη σ' αιγυπτιακούς παπύρους:

      Senecion d(ixit): ἡ ἀρετή σου μάρτυρας ἐζήτησεν ὅτι ἐπῆλθον τῷ ὁσπιτίῳ τοῦ κολλήγα μου.

      Ο πάπυρος είναι από την «Ἑρμούπολιν τὴν μεγάλην» της Αιγύπτου. Χρονολογία: «προ του 381 μ.Χ.» (μ' ερωτηματικό) ή «προ του 399 μ.Χ. Φωτογραφίες του και γερμανική μετάφραση εδώ).

      Διαγραφή
  32. Ο Κ. Μπίρρης, αδελφός του Κυπριανού Μπίρρη καθηγητού ΕΜΠ, έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Αρβανίτες: Οι Δωριείς του νεωτέρου Ελληνισμού. http://www.politeianet.gr/books/9789602040317-mpiris-i-kostas-melissa-arbanites-204987 Το όνομα Μπίρρης, εμφανώς Αρβανίτικο.
    Στην πρώτη εθνική εθνοσυνέλευση, κατά την διάρκεια του Αγώνα, συμμετείχαν και Αλβανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι κάποιοι συμπολεμούσαν με τους Ελληνες. Επίσης είναι γνωστό ότι ο Μάρκος Μπότσαρης επιχείρησε να συγγράψει Ελληνοαλβανικό λεξικό ο δε Πελοποννησιακός Πόλεμος άρχισε από την Επίδαμνο, από διαμάχη μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων. Ποια ήταν η Επίδαμνος; Το σημερινό Δυρράχιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον καιρό του Αγώνα οι Αλβανοί είχαν διαιρεθεί στα δύο: οι μουσουλμάνοι, που τους έλεγαν Τουρκαλβανούς, πολεμούσαν με τους Τούρκους και οι Χριστιανοί με τους Έλληνες. Οι σπουδαιότεροι έλληνες οπλαρχηγοί (Μπότσαρης, Τξιαβέλλας, Μιαούλης - και όλοι οι ναυτικοί - Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα ήταν Αλβανοί. Πιθανόν κι ο Κολοκοτρώνης.

      Διαγραφή
    2. Υπήρχαν και κάποιοι Αλβανοί μουσουλμάνοι που πολεμούσαν μαζί μας, μάλλον από τα υπολείμματα του στρατού του Αλή Πασά, που πολεμούσαν εναντίον των Τούρκων. Αυτοί λοιπόν οι Μουσουλμάνοι εκπροσωπήθηκαν στην πρώτη Εθνοσυνέλευση. Όταν οι Έλληνες επαναστάτες άρχισαν να καταστρέφουν τζαμιά, διαφώνησαν και απεχώρησαν από την συμμαχία. Στις επόμενες Εθνοσυνελεύσεις ήταν μόνο Χριστιανοί. Ο Κολοκοτρώνης ήταν γνωστό ότι ήταν αδελφοποιτός με τους Μουσουλμάνους Αλβανούς του Λάλα και κάποτε μιλούσε και για απελευθέρωση και της Αλβανίας. Ο Αλή Πασάς, ειρήσθω εν παρόδω, είναι σήμερα ο δεύτερος εθνικός ήρωας των Αλβανών μετά τον Σκεντέρμπεη. Η ακούσια συμβολή του στην επανάσταση είναι γνωστή.

      Διαγραφή
    3. Και ο Κουντουριώτης. Αρβανίτης από τον οικισμό Αρβανίτικο οικισμό Κουντουρά της Αττικής. Πήγε στην Ύδρα, ασχολήθηκε με την ναυτιλία και το εμπόριο και με τους Ναπολεοντίους πολέμους έγινε ο πλουσιότερος Υδραίος. Απόγονός του ο Ναύαρχος Κουντουριώτης.

      Διαγραφή
  33. @Nikos Dimou
    2016-01-26T08:37:00+02:00

    > γίναμε «τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας» όπως μας αποκάλεσε ο Ζαμπέλιος.

    Απορώντας πώς ένας Ζαμπέλιος θα χρησιμοποιούσε Δημοτική, έψαξα το πράμα.

    Γράφει ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος στο άρθρο «Φιλολογικαί τινες ἔρευναι τῆς νεοελληνικῆς διαλέκτου» (Πανδώρα, Ζ'/160, 1856-11-15, σ. 374):
    Ὁ συγγραφεὺς τῆς Ἀγγλίας καὶ ὁ τῆς Γαλλίας εἶναι μόνον γεννήματα τῆς ἐποχῆς καθ' ἣν διδάσκονται. Ἡμεῖς δὲ, ἂν καὶ ζῶμεν ἐν τῷ ἐνεστῶτι, ἐγεννήθημεν ὅμως πρὸ πολλῶν αἰώνων, καὶ τῶν αἰώνων τὰς αὔρας ἀναπνέομεν. Αὐταὶ αἱ ἰδιοτροπίαι μας, καὶ αἱ φαντασίαι μας, καὶ αἱ προπετεῖς μας ἀξιώσεις, μαρτυροῦσιν, ὅτι εἴμεθα les enfants gâtés de l'histoire.

    Η εξήγηση της γαλλικής έκφρασης δίνεται δέκα χρόνια αργότερα από τον Στέφανο Κουμανούδη στο άρθρο «Περὶ φιλελληνισμοῦ» (Πανδώρα, ΙΖ'/385, 1866-04-01, σ. 10):
    Μάλιστα ἀπὸ τὸ πάθος τῆς ματαιότητος καὶ τῆς κενοδοξίας νὰ θεραπευθῶσιν εὔχομαι διαπύρως ὅσοι τῶν ἡμετέρων ἔχουσι τὴν στρεβλὴν ἰδέαν τοῦ νὰ θεωρῶσιν εἰς τὸ ἔθνος ἡμῶν χρεωστούμενα ἁπλῶς ἔνεκα τῆς πατραγαθίας του τῆς ἐκ τῶν παλαιῶν ἢ τῶν νεωτάτων χρόνων τὰ εὐεργετήματα πάντων τῶν ἐθνῶν. […] κακὴ ἡ μοῖρα εἰς τοὺς ἐκπίπτοντας tῆς πατρῴας δόξης καὶ βαυκαλιζομένους ἀπὸ μάταια δοξάσματα εὐτυχοῦς μέλλοντος. Oὐδὲν τῷ ὄντι ἄλλο χεῖρον τοῦ κατὰ Γάλλους enfant gâté, ἤτοι τοῦ διὰ χαϊδευμάτων κακομαθημένου ἢ διεφθαρμένου παιδίου, ὅπως ἤδη τινὲς τῶν κατὰ την Εὐρώπην συγγραφέων ὠνόμασαν ἡμᾶς, ἐπιπλήττοντες καὶ τοὺς ὁμογενεῖς των, ὅτι δῆθεν εἰς τοῦτο συνετέλεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε Λύκε. Ήξερα τα περί "les enfants gâtés de l'histoire" έχοντας διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο του Κώστα Κωστή, και άρχισε να υποψιάζομαι με τις αναφορές στον Ζαμπέλιο. Σωστή η παρατήρησή σου. Με πρόλαβες.

      Διαγραφή
  34. Η αντίσταση του ελληνικού λαού στον ορθολογισμό δίνεται από τον τύπο: R = (r+l)/s. Η φιλελεύθερη αισθησιογονία της οπισθοδρομικής αντίδρασης μας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό: r η ειδική αντίσταση του οργανικού υλικού του ελληνικού λαού. Εξαρτάται στην διανοητική κατάσταση των εργατοπατέρων. l το μήκος της ακτογραμμής της χώρας, του τόπου. Μικραίνει με την απειλή της εκπαραθύρωσης των Ελλήνων από Σένγκεν. s το εμβαδόν της διατομής της πυλαίας φλέβας του μέσου Έλληνα. Βρώμικη φλέβα και βουλωμένη από τα απόβλητα του αριστερού κατεστημένου. Σε παρόμοια, αρνητικά συμπεράσματα, ως προς το μελανό μέλλον του λαού μας, καταλήγουμε και με άλλες, πάμπολλες ερμηνευτικές κατεργασίες των φυσικών νόμων. Καημένε Faraday, οι αρκουδοέλληνες ηλεκτρολύνουν το κορμάκι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ο Καποδίστριας δεν θα είχε κάνει Ελβετία την Ελλάδα. Κάθε σύνολο πολιτικής εφαρμόζεται και πετυχαίνει εφόσον η τρέχουσα ψυχοσύνθεση και κουλτούρα του λαού είναι στην ίδια γραμμή.
    Για παράδειγμα, δεν μπορείς σήμερα να πάρεις τον Ολάντ, να τον κάνεις πρωθυπουργό του Αφγανιστάν, και να περιμένεις να γίνει Γαλλία το Αφγανιστάν. Δεν γίνεται. Πρέπει να πας και τους Γάλλους μαζί, όπως είναι σήμερα. Διότι ο λαός είναι που εφαρμόζει πολιτική και κουλτούρα στην καθημερινή ζωή.
    Ακόμα κι αν ο Καποδίστριας είχε καταφέρει να κάνει κάποια καλά πράγματα, θα τα είχαν καταργήσει οι επόμενοι, υποστηριζόμενοι από ένα λαό με ανατολίτικες αξίες, καχυποψία και ζηλοφθονία. Δικαιολογημένα, μετά από τόσες ταλαιπωρίες. Θα έπρεπε να έχουν εκλείψει πλέον, αλλά οι πολιτικοί τα ανατροφοδότησαν.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιατί η "συνέχεια" δεν έχει νόημα
    -----------------------------------

    1. Προσωπικά σέβομαι απολύτως το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να είναι περήφανος για την όποια εγγύς ή απώτατη καταγωγή του. Το λέω και το εννοώ.

    Βέβαια, από την πλευρά μου νιώθω ντροπή για τον πατέρα που είχα, όπως και για μερικά άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μου.

    Πάντως, με όλη μου την καρδιά λέω μπράβο σε όσους από εσάς είχατε παππούδες, γιαγιάδες και γονείς, ανθρώπους άξιους και σωστούς.

    Τα λέω αυτά επειδή τα δεύτερα και τρίτα ξαδέλφια έχουν τόση συγγένεια μεταξύ τους, λένε οι βιολόγοι, όσο και δυο άσχετοι συμπολίτες μας μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, ένας προπάππους ή μία προγιαγιά ελάχιστη συγγένεια έχουνε μαζί μας.

    2. Ερχόμαστε τώρα στο εάν κληρονομούνται τα πολιτισμικά "κατορθώματα" και η αξιοσύνη. Αυτή είναι η θεωρία του κοινωνικού δαρβινισμού η οποία είχε κάνει θραύση στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του ΄60 (να μην μπω σε λεπτομέρειες) και απεδείχθη επιστημονικώς ασύστατη. Δηλαδή δεν υφίσταται η θεωρία ότι μια κοινωνική ομάδα μεταβιβάζει γενετικά τα πολιτισμικά της γνωρίσματα.

    Αν το δεχτούμε αυτός, τότε μάλλον όλη κουβέντα για τους προγόνους αποδεικνύεται μάταιη, από γενετική και πολιτισμική άποψη.

    Αυτά λέει η επιστήμη κι αν θέλετε παραπομπές, εδώ είμαι.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΥΓ/Διευκρίνιση: Αναφέρομαι στη σύνδεση γενετικού υλικού και πολιτισμού. Όχι στην κουλτούρα και στον τρόπο με τον οποίο αυτή παραδίδεται κοινωνικά (παράδοση) από γενιά σε γενιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ένα νεογέννητο κατάγεται από τις Κυκλάδες ή νησιά του Ειρηνικού δεν είναι λογικό να συμπεράνει κανείς πως οι πιθανότητες να αναπτύξει θαλασσοφοβία
      είναι μικρότερες (έστω και με πολύ μικρή διαφορά) σε σχέση με το αν καταγόταν από την ορεινή Πίνδο; Γονίδιο ναυτοσύνης μπορεί να μην υπάρχει αλλά το να φοβάσαι τη θάλασσα σε μια κοινωνία ναυτικών προκαλεί πρόβλημα προσαρμογής, συνεπώς η φυσική επιλογή μέσα στους αιώνες σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο λειτουργεί διαφορετικά στα δυο αυτά παραδείγματα.
      Επίσης σε μια κοινωνία όπως τα Σφακιά και τη Μάνη το να είναι ένας άνθρωπος δειλός αλλά πρακτικός με έντονες επιστημονικές ανησυχίες, φιλοσοφικό στοχασμό και καλλιτεχνική έκφραση το φέρνει σε μειονεκτική θέση απέναντι σε άλλους που είναι πιο σκληροτράχηλοι, εύθικτοι, με λιγότερη ανοχή απέναντι στις κοινωνικές αλλαγές κλπ. Αυτές οι συμπεριφορές οφείλονται σε γονίδια και περιβάλλον. Ως προς τα πρώτα, και εδώ «πολεμοχαρές γονίδιο» ή «γονίδιο του συντηρητισμού» μπορεί να μην υπάρχει αλλά καταλαβαίνουμε πως μετά από κάμποσες γενιές ορισμένα γονίδια που συμβάλλουν στη ρύθμιση της ενδοκρινολογικής απόκρισης και την εγγενούς εγκεφαλικής δομής κάθε βρέφους βρίσκουν πιο πρόσφορο έδαφος σε συγκεκριμένες κοινωνίες σε σχέση με άλλες. Άλλες αποθαρρύνονται να αναπαραχθούν και άλλες πριμοδοτούνται. Η πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε παράλογη την υπόθεση/παρατήρηση πως υπάρχει μια γενετική τάση για ευκολότερη απορρόφηση συγκεκριμένων συμπεριφορών από το περιβάλλον σε σχέση με άλλες.

      Διαγραφή
  37. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (δικό μου).

    Επειδή έχουν μπλέξει λίγο τα θέματα σε αυτό το ποστ θα προσπαθήσω να τα βάλω σε τάξη:

    1. Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ένα μοναδικό πολιτισμό (όλοι το δέχονται αυτό, παγκόσμια και διαχρονικά – εκτός από τον Harrysmatic).
    2. Εμείς ζούμε στον τόπο τους και μιλάμε μία παραλλαγή της γλώσσας τους.
    3. Ιστορικά και βιολογικά μπορεί και να έχουμε κάποια συγγένεια, αλλά μετά από 2000 χρόνια και εισβολές δεκάδων φύλων, αυτή είναι θεωρητική. Αλλά ούτε πολιτισμική συγγένεια έχουμε γιατί η επίδοσή μας στις αρχαιοελληνικές σπουδές είναι μικρή.
    4. Οι άμεσοι πρόγονοί μας ήταν οι κάτοικοι της πολυεθνικής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ονομάζονταν Ρωμαίοι και ο αυτοκράτοράς τους Βασιλεύς των Ρωμαίων. (Παρενθετικά: κανένας από τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες δεν καταγόταν από την κυρίως Ελλάδα).
    5. Το όνομα Έλληνες το αποκτήσαμε μετά την απελευθέρωσή μας.
    6. Άρα: η πεποίθησή μας ότι είμαστε αποκλειστικοί κληρονόμοι (παραλίγο να γράψω αντιπρόσωποι) των αρχαίων είναι αστήρικτη.
    7. Αλλά και αν είμασταν απευθείας απόγονοι, πάλι αυτό δεν θα άλλαζε τίποτα (εκτός από μία εσωτερική υπερηφάνεια) γιατί η αξία δεν είναι κληρονομική ή μεταβιβάσιμη.
    8. Άρα η απαίτησή μας για αναγνώριση και ιδιαίτερη μεταχείριση («κακομαθημένα παιδιά») από τα τρίτα έθνη, τις κυβερνήσεις τους και τους διεθνείς οργανισμούς δεν στέκεται. Όπως και η αίσθηση ότι είμαστε ριγμένοι, ότι συνωμοτούν εναντίον μας από φθόνο, κλπ.
    9. Οπότε (τελικό συμπέρασμα) πρέπει να ξεπεράσουμε την νεοελληνική γκρίνια και να ανασκουμπωθούμε φτιάχνοντας πράγματα καινούργια και δικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιμένω αν και υποθέτω πώς όσα κι αν πούμε, δεν θα αλλάξετε ποτέ γνώμη σε αυτό: αν «η αξία δεν είναι κληρονομική ή μεταβιβάσιμη» σε κανένα απολύτως επίπεδο και βαθμό και με κανέναν μηχανισμό, τότε από που συνάγεται και πώς προκύπτει αυτή η έστω και απρόθυμη κατανόηση που δείχνετε στο σημείο 7 για την «εσωτερική υπερηφάνεια»;. Αν δηλαδή παραδέχεστε (που δεν το νομίζω) πως το τελευταίο μεθυσμένο ρεμάλι της Βιέννης μπορεί να είναι μεν ένας κοινωνικά αποτυχημένος πολίτης αλλά στο άτυπο «χρηματιστήριο ανθρώπινων αξιών» είναι φορέας μεγαλύτερου πολιτισμικού πλούτου σε σχέση με εναν αντίστοιχο απόκληρο από τα βάθη του Αμαζονίου, βάση ποιάς λογικής το δέχεστε αν όχι πως στο ρεμάλι αυτό έχει «κληρονομιθεί» μια κάποια βιοψυχολογική πολιτισμική σκυτάλη;

      Διαγραφή
  38. Συμφωνώ σε όλα πλην ενός. Το όνομα Έλληνας, πρωτοαναφέρεται, όχι ως ειδωλολάτρης αλλά σαν εθνοτική ομάδα ή εθνότητα πρώτη φορά το 1204. Εκεί οι Ιστορικοί τοποθετούν την έναρξη της Ιστορίας του Νεοελληνικού έθνους. Βεβαίως χρησιμοποιείτο παλαιόθεν και πολύ ευρύτερα από το Έλλην το όνομα Ρωμιός. Μετά την απελευθέρωσή μας το όνομα Ελλην καθιερώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μία τελείως τυπική εμφάνιση - αποκτά περισσότερη σημασία με το έργο του Πλήθωνα Γεμιστού δύο αιώνες αργότερα που σωστά ονομάστηκε ο πρώτος Έλληνας. Ως τότε το ονομα Ελλην υπήρχε μόνο στις κατάρες των πατέρων της εκκλησίας.
      Και βέβαια, ακόμα και μετά τον Πλήθωνα, το όνομα ξεχάστηκε.

      Διαγραφή
  39. Είναι ανοησία να αμφισβητήσει κανείς την αξία και την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων. Όμως, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, το ερώτημα μας είναι αν αυτό μας κάνει σήμερα ανώτερο λαό από τους άλλους. Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας (αφότου οι εταίροι μας απελευθέρωσαν) δείχνει πως όχι μόνο δεν είμαστε ανώτεροι αλλά είμαστε κατώτεροι των άλλων λαών σε πολλές στάθμες αξιολόγησης και μάλιστα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος τους (δείτε 5 χρεοκοπίες) κάνοντας κατάχρηση του σεβασμού τους στους αρχαίους Έλληνες. Χρεοκοπία σημαίνει ανικανότητα να σηκώσεις το βάρος της ύπαρξης σου και μνημόνιο σημαίνει επιτήρηση και κηδεμονία ανώριμου λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Με τα πρώτα οκτώ σημεία απαγορεύουμε στο νου μας την προοπτική της καλής λειτουργίας και απαγορεύουμε στην πατρίδα και στο λαό μας την διαφυγή από την Ευρωζώνη (= η σύγχρονη μας, αλλά συτοκρατορική συνέχεια του Ελληνικού Πολιτισμού) -Σε τι το διαφορετικό καταλήγουν; Σε τίποτε. Και γιατί μπήκαν στον προβληματισμό μας; Για κανέναν άλλο λόγο- και με το ένατο σημείο λέμε ότι η ευρωγενοκτονία του λαού μας είναι δημιουργία και η ελευθερία του γκρίνια (στα αφτιά μας). Ωραίο, φρικτό και απέριττο τοπίον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω την επιχειρηματολογία σας - γιατί "απαγορεύουμε στο λαό μας την διαφυγή από την Ευρωζώνη"; Τίποτα από τα ιστορικά δεδομένα δεν μας δεσμεύει να μείνουμε ή να φύγουμε.

      Διαγραφή
    2. Δεν αγαπώ τα ιστορικά δεδομένα. Είναι βλακώδη. Η αξία της ύπαρξης είναι το παρόν, το κύτταρο, η αναπνοή. Απέχω. Εντούτοις, χαίρομαι, ειλικρινά, αν φευγατισμένος από τα ιστορικά δεδομένα, ή ζητούμενα, ακούετε τον κτύπο της καρδούλας σας.

      Διαγραφή
  41. Να γράψω και εγώ την άποψή μου με λίγα λόγια
    1. Δεν υπάρχουν αρχαίοι Έλληνες ούτε και βέβαια αρχαία Ελλάδα αλλά Ελληνικός κόσμος που δεν είχε παντού τον ίδιο τρόπο κοινωνικής και πολιτειακής οργάνωσης.
    2.Εμείς μιλάμε μια γλώσσα που δεν σταμάτησε ποτέ να μιλιέται και που εξελίχθηκε με το πέρασμα των αιώνων. Δεν παρουσιάζει η Ελληνική γλώσσα την ασυνέχεια που έχει ας πούμε η σημερινή γλώσσα των Ισραηλινών που αναστήθηκε αφού παρέμεινε για αιώνες πεθαμένη.
    3. Όλοι οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες μιλούσαν Ελληνικά, το αν δεν ήταν από την Κρήτη ή την Πελοπόννησο όπως οι σημερινοί πολιτικοί δεν σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει να προβάλλουμε το σήμερα στο παρελθόν(Ιωάννης Δούκας Βατάτζης:Eν τω γένει των Ελλήνων ημών βασιλεύει), η μικροελλαδίτικη νοοτροπία που συρρίκνωσε τον Ελληνισμό διαπερνάει και διαβρώνει με το γάντι και την ιστορία.
    4. Όταν μιλάς μια γλώσσα δεν την μιλάς ως παπαγάλος, έχεις συνείδηση του πολιτισμικού φορτίου και του τρόπου ζωής με τα οποία αυτή είναι φορτωμένη-Η ιστορική Ελληνική ορθοδοξία δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν των Σλάβων, μα καμιά-.
    5. Βιολογικά έχουμε σχέση με τους αρχαίους Ελληνόφωνους, αυτό βέβαια από μόνο του δεν λέει τίποτα αλλά για την αλήθεια των πραγμάτων πρέπει να λέγεται.
    6. Ο Ελληνικός κόσμος ήταν ο πιο πολιτισμένος μέχρι τον 15ο αιώνα στην Ευρώπη, από εκεί και μετά συνέχισε να είναι απλωμένος και σημαντικός. Δεν χρειάζεται να επικαλούμαστε τον φθόνο για να καλύπτουμε τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων που δεν εξυπηρετούνταν από έναν ακμαιότατο Ελληνισμό που μπορούσε να διαδεχθεί τους Οθωμανούς σε μια περιοχή που είχε για αιώνες μάθει να λειτουργεί εντός ενιαίων μεγάλων διοικητικών συνόλων και που της ήταν άγνωστη η έννοια έθνος-κράτος.
    7. Με την ουσία του αρχαίου Ελληνικού κόσμου ακόμα λιγότερη σχέση έχουν οι δυτικοί και βόρειοι Ευρωπαίοι, αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκονται σε διαρκή αντίθεση με όλους και με όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αυτός ο Ελληνικός κόσμος κομμάτι φαντασιακός μου ακούγεται. Και η Παντοκράτειρα Ρώμη που ήταν; Μήπως ήταν Ρωμαϊκός κόσμος με διάσπαρτη ελληνική κουλτούρα;

    Γλώσσα: έχει την συνέχεια που έχουν τα Ιταλικά με τα Λατινικά.

    Αρκετοί αυτοκράτορες δεν μιλούσαν ελληνικά (π. χ. Ιουστινιανός - Ιλλυριός) κι οι Αρμένιοι τα κακομιλούσαν. Επίσημη γλώσσα του κράτους ήταν τα λατινικά.

    Ε, όχι και ο πιο πολιτισμένος κόσμος μέχρι το 15ο αιώνα! Ούτε ένα πανεπιστήμιο (5-6 στην Δύση) εικονολατρεία, βάρβαροι αυτοκράτορες που έσφαζαν και τύφλωναν τα παιδιά τους, φανατικοί μοναχοί - ένας σκοταδισμός χωρίς προηγούμενο. Πού τον είδατε τον πολιτισμό;

    Λέτε: Οι Δυτικοί έχουν λιγότερη σχέση με την ουσία του αρχαίου κόσμου. Αστειεύεστε; Αυτοί εξέδωσαν και ερμήνευσαν όλους τους κλασικούς (εμείς ούτε ΜΙΑ σωστή φιλολογική έκδοση δεν έχουμε κάνει) αυτοί ανέσκαψαν την Ολυμπία, τις Μυκήνες, (Γερμανοί) την Κνωσσό και την Πύλο (Άγγλοι) τους Δελφούς (Γάλλοι). Για οποιαδήποτε μελέτη καταφεύγουμε στην ξένη βιβλιογραφία.

    Νομίζω ότι σας τυφλώνει ένας παράξενος εθνικισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξιότιμε κύριε Δήμου,
      όπως πάντα έχετε την αγάπη μου και την εκτίμηση μου. Καθώς βέβαια αυτο το κείμενο αποτελεί επανάληψη της τοποθέτησης σας στο protagon θα επανέλθω στην τότε τοποθέτησή μου ελαφρώς διαφορετικά. Πρώτον στο θέμα του πολιτισμου της Αν.Ρωμ. αυτοκρατοριας νομίζω οτι κάνετε λάθος αν μέρος αυτου θεωρείται η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική (αν δεν θεωρείται παω πάσο). Το 1204 οι "ρωμιοί" είχαν καλύτερο οπλισμό και μεταλλογνωσία απο τους σταυροφόρους, το μαρτυρά η χρήση αποκλειστικά βυζαντινων πολεμικων μηχανων στις πρωτες σταυροφοριες, η μετέπειτα αντιγραφή του κράνους τύπου "πλατύγυρο καπέλο" από τους Δυτικους και της αμυγδαλωτής ασπίδας μεταξύ άλλων. Λογικό καθώς εμείς είχαμε επιδραση και απο της 2 πλευρές (δυση -ανατολη). Δεύτερον οι Δυτικοί προσπαθούσαν με μανια να μας προσδωσουν την "ρετσινια" του Ελληνα σχεδον αμεσως μετα το σχισμα (το ξερετε και δεν περιμενετε εμενα να σας το πω). Φαινεται και απο τους χαρακτηρισμους των τοτε Γερμανων που επίσης διεκδικουσαν τον τιτλο. Αν και μαλλον δεν εχει αξια θα αναφερω ως φιλικο πειραγμα οτι η μητερα του Βασιλειου Β ηταν απο τη Σπαρτη (ενδεχμενως ομως απο μη ελληνικη οικογενεια, δεν ειμαι πληροφορημενος περαιτερω). Νιωθω οτι αν και τα οσα γραφεται για το "Βυζαντιο" εμπεριεχουν αρκετες αληθειες η "ερμηνεια" τους απεχει αρκετα απο την mainstream και ακομα και απο της κ.Αλβελερ. Ετσι λοιπον επειδη η γνωμη σας μετραει πολυ τουλαχιστον σε μενα και επειδη σε οσα σας εγραψα δεχομαι την πιθανοτητα λαθους ή και παραπληροφορησης μου σας προτρέπω η επόμενη αναρτηση, ή ακομα και σειρα αναρτησεων να αφορα το Βυζαντιο και οχι τους αρχαιους. Για να μπορεσουμε ολοι να καταλαβουμε καλυτερα τις εκατερωθεν προσεγγισεις.
      Με εκτιμηση
      Ν.Λαγοπουλος

      Διαγραφή
    2. Τα περί εθνικισμού δεν με αγγίζουν, με τα νεοελληνικά κριτήρια περί εθνικισμού όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι κάργα εθνικιστές, υπερεθνικιστές θα έλεγα, αλλά για αυτούς βέβαια ακολουθούνται άλλα κριτήρια, τα σκιάζει όλα ο μύθος του ευρωπαϊσμού.
      Η γλώσσα αιωνίως εξελίσσεται, και εγώ δεν μπορώ να πω ότι είμαι ένα με τον παππού μου αλλά έχω άμεση σχέση με τον παππού μου και το περιβάλλον του, δεν έγινα από το μηδέν, από τον αέρα, από αυτόν κατάγομαι, ομοίως και η γλώσσα, και το βασικό πολιτισμικό στοιχείο ενός λαού είναι η γλώσσα, μπορεί να το δει κανείς σήμερα στους Έλληνες του εξωτερικού, χάνεται η γλώσσα ; Aφελληνίζονται.
      Τα Λατινικά από τον 1ο αιώνα μΧ, ήταν μόνο για την επίσημη γραφειοκρατία και αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Όλοι Ελληνικά μιλούσαν από την εποχή της Ρωμαιοκρατίας και οι εξαιρέσεις δεν αλλάζουν αυτό που συνέβη μέσα στην ιστορία. Είναι παράλογο να θεωρεί κανείς πως το Βυζάντιο ήταν Ελληνόφωνο αλλά δεν είχε Έλληνες και δεν διοικήθηκε από Έλληνες-κυρίως-.
      Τί σχέση έχουν οι Αρμένιοι; Ένα πανάρχαιο έθνος, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, με άλλες συμπεριφορές και κοινωνική δραστηριότητα, ένα έθνος που είχε την δική του ιστορική πορεία;
      Nαι, ο πιο πολιτισμένος ήταν ο Ελληνικός κόσμος μέσα στην Ευρώπη, και όπως δεν κρίνουμε τον δυτικό πολιτισμό από τους δύο παγκόσμιους πολέμους που έχει προκαλέσει-χώρια όλα τα υπόλοιπα- ομοίως δεν θα κρίνουμε την Βυζαντινή αυτοκρατορία από αυτά που συνέβαιναν σε επίπεδο διοικητικής κορυφής, που και εκεί δηλαδή ο αυτοκράτορας ελεγχόταν από τον λαό, αν δεν ήταν αρεστός στον λαό δεν μακροημέρευε. Όλες αυτές οι επιδρομές των βαρβάρων με τα αίσχη που κάναν και που κάθε λίγο και λιγάκι έπρεπε να τους αναχαιτίζουν οι Βυζαντινοί δεν πιστεύω να νομίζει κανείς ότι είχαν το ορμητήριο τους κάπου εκτός της Ευρώπης. Η Κωνσταντινούπολη είχε πανεπιστήμιο, την Μαγναύρα, στο οποίο δεν διδάσκαν θρησκευτικά, στην υπόλοιπη Ευρώπη γράμματα μαθαίναν στα μοναστήρια, από εδώ και το κατάλοιπο με την μαύρη φορεσιά και το καπέλο μέχρι σήμερα στις ορκωμοσίες.
      Οι δυτικοί τα βιβλία των αρχαίων Ελλήνων από που τα πήραν; Τόσους αιώνες ποιος διατηρούσε τα αρχαιοελληνικά συγγράμματα; Oι Άραβες; Δεν αμφισβητώ τις ανασκαφές, και δεν είναι έτσι γενικά και αόριστα οι Άγγλοι κτλ διότι από την άλλη θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε ολόκληρους λαούς για τις κλεψιές που διαπραχθήκαν επί των αρχαιοτήτων αλλά και επί των βυζαντινών μνημείων, δεν είναι αυτό το σημείο στο οποίο εστιάζω αλλά στο ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένες πολιτειακά οι δυτικές και βόρειες κοινωνίες, που ζουν, τα αξιακά τους συστήματα, το πως αντιμετωπίζουν την φύση, τους άλλους πολιτισμούς, η οικονομία τους, όλη η ουσία τους τέλος πάντων απέχει παρασάγγας από την ουσία του λόγου του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σωκράτη κτλ.

      Διαγραφή
    3. Ξαναδιαβάστε Βυζαντινολογία (όχι την Αρβελέρ). Είχαμε αυτοκτάτορες Αρμένιους. Το πανεπιστήμιο του Παρισιου υπήρχε από τον 11ο αιώνα - και της Κόρδοβας ακόμα πιο νωρίς. Κατά τα άλλα δεν απαντάτε σε τίποτα.

      Διαγραφή
    4. Η Αρβελέρ μιας και την αναφέρατε δεν δίνει σημασία στην αιματολογία. Ποιοι ήταν οι Αρμένιοι; Kαι ποιοι από αυτούς δεν μιλούσαν Ελληνικά; Έλληνες λοιπόν δεν είχαμε στην διοίκηση και απλώς μιλούσαν τα Ελληνικά για να τιμήσουν ένα παρελθόν με το οποίο δεν είχαν σχέση; Δηλαδή για 1000 χρόνια υπήρχε μια αυτοκρατορία παπαγάλων χωρίς πολιτισμική ταυτότητα; To Πανδιδακτήριο της Μαγναύρας λειτουργούσε από τον 5ο αιώνα. Η Κόρδοβα που μόνο με την Κωνσταντινούπολη συγκρινόταν στην ακμή της ήταν Αράβικη, σε μια εποχή που η δυτική Ευρώπη δεν υπερείχε οικονομικά και πολιτισμικά απέναντι σε κανέναν. Δεν έχω να απαντήσω σε κάτι, άλλωστε δεν ρωτήθηκα για κάτι συγκεκριμένο, την άποψή μου εκφράζω που μια εικόνα της είναι τούτο, αν ήξερε ο Αριστοτέλης ότι ο οικονομικός -δικά μου είναι τα λεφτά ότι θέλω τα κάνω- και πολιτειακός-αποφασίζουμε χωρίς να λογαριάζουμε την κοινωνία- τρόπος λειτουργίας της δύσης θεωρείται ως η συνέχεια του λόγου του θα τραβούσε τα μαλλιά του. Άλλοι πρέπει να απαντήσουν στο γιατί ο μέσος Ευρωπαίος έχει μεγαλύτερη σχέση με τους αρχαίους Έλληνες από τον μέσο Νεοέλληνα, τα ιδεολογήματα που σκεπάζαν την αλήθεια τόσες δεκαετίες καταρρέουν από την οικονομική κρίση-200 χρόνια κυριαρχούν και από κρίση σε κρίση πάμε-.

      Διαγραφή
    5. Εγω οπως ειπα και στο πρωτο σχολιο μου δεν διεκδικω το αλαθητο. Με χαρα θα διαβασω και κατι καινουριο.Θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα καθως δεν ειμαι του κλαδου (μηχανικος ειμαι) αν μπορειτε να μου προτεινετε μερικα βιβλια γνωστα σε εσας κ.Δημου.

      Με εκτιμηση
      Ν.Λαγοπουλος

      Διαγραφή
  43. Πρεπει να ψαξεις στο ιντερνετ να βρεις μια πλατφορμα
    ή αππ
    που να υποστηριζει ψηφοφορια...

    Να ψηφισουμε ολοι...

    Ειμαστε αρχαιοι οι νεοι..?

    Ο καθενας να .. .παρει θεση ...

    Απο τα μεχρι τωρα σχολια συμπεραινω οτι ολοι εχουν θεση
    οτι ειναι ΑΡΧΑΙΟΙ ,λιγο η πολυ...

    Μονον εγω εχω τη θεση οτι ειμαστε ΝΕΟΙ...

    Εξω απο την Γκρης ,το ΝΕΟΙ θα επαιρνε ...80%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρείς - αλλά δύο μέρες τώρα δεν έχεις καταλάβει τίποτα!
      Αυτό λέει το ποστ - ξαναδιάβασε΄το - και τα δικά μου σχόλια: ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΟΙ!

      Διαγραφή
    2. Μου τη σπαει που μου ξεφυγε ορθογραφικο
      στη πιο κρισιμη φραση &
      δεν μπορω να διορθωσω...

      Φυγε απο το blogspot,πηγαινε στο DISQUS...

      Διαγραφή
  44. Λίγη μουσική... Σχετική. Το 1811 ο Μπετόβεν, που βρισκόταν τότε στη Βιέννη, ανέλαβε να γράψει τη μουσική για μια θεατρική παράσταση με την οποία θα εγκαινιαζόταν, έναν χρόνο μετά, το αυτοκρατορικό θέατρο στην Πέστη, (μέρος της σημερινής Βουδαπέστης) σε κείμενο του Αύγουστου φον Κάτσεμπου. Ο επίλογος της παράστασης είχε τίτλο «Die Ruinen von Athen» (Τα ερείπια των Αθηνών) και τα δύο πιο γνωστά του μέρη είναι η εισαγωγή και το τουρκικό εμβατήριο . Το έργο ήταν προς τιμή του αυτοκράτορα Φραντς και η υπόθεσή του ήταν περιληπτικά η εξής: η Αθηνά, κόρη του Δία, ξυπνάει έπειτα από έναν ύπνο 2.000 χρόνων και έρχεται στην Αθήνα για να δει τον Παρθενώνα κατεστραμμένο και την πόλη της κατακτημένη από τους Τούρκους
    https://www.youtube.com/watch?v=Nd0OjCO9x5Y&feature=share

    Σημείωση:Οι περισσότεροι Φιλέλληνες, οι οποίοι ήρθαν να πολεμήσουν κατά την διάρκεια της επανάστασης, ήταν Γερμανοί. Οι περισσότεροι σφαγιάσθησαν στην μάχη του Πέττα από τους Τούρκους κατόπιν προδοσίας του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα, ο οποίος "τα είχε κάνει καπάκια" και αυτομόλησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αν κριθεί εκτός θέματος το κείμενο, παρακαλώ να μην περάσει. Κατά την γνώμη μου έχει σχέση με το θέμα διότι δείχνει τις προσπάθειες και τις δυσκολίες ενός άλλου πανάρχαιου λαού, να στήσει ένα νέο κράτος.
    Όταν οι Εβραίοι άρχισαν να εισρέουν κατά χιλιάδας στο νεοϊδρυθέν κράτος τους, μετά το 1948, ερχόταν από διάφορα μέρη του κόσμου και κατά συνέπειαν, μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες. Ένα πρόβλημα που λογικά ανέκυψε, ήταν ποια θα ήταν η επίσημη γλώσσα αυτού του νέου κράτους. Πρώτα είδαν ποια γλώσσα μιλούσε η πλειοψηφία, διότι λογικό θα ήταν να ακολουθήσουν την γλώσσα που μιλούσαν οι περισσότεροι. Η γλώσσα όμως που μιλούσαν οι περισσότεροι ήταν τα… Γερμανικά! Το να υιοθετήσουν την Γερμανική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του Ισραήλ μετά το ολοκαύτωμα ήταν αδιανόητο. Οπότε αποφάσισαν να μιλήσουν αρχαία Εβραϊκά, που ήταν μια νεκρή γλώσσα. Και το έκαναν. Ανέστησαν δηλαδή μια νεκρή γλώσσα και τώρα οι νέες γενιές ζουν την καθημερινή τους ζωή, βρίζονται και κάνουν ερωτική εξομολόγηση στα αρχαία Εβραϊκά.
    Αυτά για τους νεοέλληνες που καταστρέφουν την γλώσσα τους.
    Σημείωση: Οι Εβραίοι που μιλούν Γερμανικά και προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη λέγονται Ασκεναζήμ, (Εξ ου και το όνομα Ρόζα Εσκενάζυ) αυτοί που μιλούσαν Ισπανικά (της Θεσσαλονίκης) Σεφαρντήμ (Ο παππούς του Σαρκοζύ και ο Μαζάουερ) και αυτοί που μιλούσαν Ελληνικά (Των Ιωαννίνων για παράδειγμα) Ρομανιόνι. Ο Στρός Καν (δηλαδή Kohen, όπως και ο Κουν που είναι το Κοέν επίσης) ήταν μάλλον Ασκεναζήμ και αν δεν είχε το γνωστό χούι, θα ήταν σήμερα ο δεύτερος εν συνεχεία πρόεδρος της Γαλλίας με Εβραϊκή καταγωγή.

    Άλλο θέμα διαφορετικό αλλά σχετικό και, κατά την γνώμη μου, εντυπωσιακό.
    Όταν ακόμα το Βυζάντιο ήταν ισχυρό και η Ρωσία μικρό βασίλειο, περί το 1000 μ.Χ., στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας υπήρχε ένα Τουρκομανικό κράτος με το όνομα Χαζάροι. Η Θρησκεία που είχε υιοθετήσει αυτό το κράτος, κατά έναν μυστήριο και σουρεαλιστικό τρόπο ήταν η… Εβραϊκή. Σημειωτέον ότι η Εβραϊκή θρησκεία εν αντιθέσει με το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό δεν είναι ιεραποστολική, δηλαδή δεν επιθυμεί την εξάπλωσή της εκτός των πιστών της. Συνεπώς η επιλογή έγινε κεντρικά, από τους ίδιους τους Χαζάρους, ίσως για να αντισταθούν στις πιέσεις των Χριστιανών και των Μωαμεθανών. Στο κράτος των Χαζάρων επιτέθηκαν ταυτόχρονα οι Ρώσοι και οι Βυζαντινοί και το διέλυσαν δια παντός. Οι Χαζάροι, όσοι έμειναν σκορπίστηκαν στην σημερινή Ρωσική επικράτεια και στην Πολωνική. Κάποτε αναρωτήθησαν γιατί ήταν δυσανάλογα πολλοί οι Εβραίοι της Ρωσίας και υπέθεσαν ότι κάποιο ρόλο θα έχουν παίξει σε αυτό οι Χαζάροι. Έρευνες DNA που έγιναν προσφάτως επιβεβαίωσαν αυτή την εκδοχή. Ο Άρθουρ Καίσλερ, ο οποίος ήταν Ούγγρος συγγραφέας, Εβραϊκής καταγωγής και πιθανόν προερχόταν από Χαζάρους, έγραψε για αυτούς το βιβλίο του «Η δεκάτη τρίτη φυλή». Αναφέρεται, στην Τουρκομανική φυλή των Χαζάρων, ως 13η μετά τις 12 φυλές του Ισραήλ.

    Ένα άλλο θέμα που προέκυψε μετά το 1989, όταν άρχισε να διαλύεται η Σοβιετική ένωση και οι Εβραίοι της Ρωσίας επέστρεφαν στο Ισραήλ, ήταν ότι υπήρχαν αμφιβολίες για πολλούς ότι ήταν μόνο οικονομικοί πρόσφυγες και όχι Εβραίοι και αν και ποιους έπρεπε να δεχθούν. Δεν ήξεραν ούτε τι ήταν ο Αβραάμ αλλά είχαν δικαιολογία ότι δεν το διδάχθηκαν λόγω του καθεστώτος. Αυτό το θέμα δεν ξέρω πως λύθηκε. Πάντως οι περισσότεροι κάτοικοι του Ισραήλ σήμερα, προέρχονται από την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Dion.M.
      2016-01-28 14:39:39+00:00

      > Όταν οι Εβραίοι άρχισαν να εισρέουν κατά χιλιάδας στο νεοϊδρυθέν κράτος τους, μετά το 1948, αποφάσισαν να μιλήσουν αρχαία Εβραϊκά, που ήταν μια νεκρή γλώσσα. Και το έκαναν. Ανέστησαν δηλαδή μια νεκρή γλώσσα και τώρα οι νέες γενιές ζουν την καθημερινή τους ζωή, βρίζονται και κάνουν ερωτική εξομολόγηση στα αρχαία Εβραϊκά.

      Τα Εβραϊκά είχαν αναστηθεί ήδη από τον 19ο αιώνα, π.χ. το ποίημα στο οποίο βασίστηκε ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ γράφτηκε τότε.

      Τα σημερινά εβραϊκά δεν είναι τα ίδια με τα αρχαία.

      > Κάποτε αναρωτήθησαν γιατί ήταν δυσανάλογα πολλοί οι Εβραίοι της Ρωσίας και υπέθεσαν ότι κάποιο ρόλο θα έχουν παίξει σε αυτό οι Χαζάροι. Έρευνες DNA που έγιναν προσφάτως επιβεβαίωσαν αυτή την εκδοχή.

      Άλλοι ερευνητές του DNA υποστηρίζουν το αντίθετο.

      Απορία: αν οι Εβραίοι της Ρωσικής αυτοκρατορίες προέρχονται από τους Χαζάρους και όχι από τη δυτική Ευρώπη, τότε πώς βρέθηκαν να μιλούν Γίντις, που είναι μια γλώσσα που προέρχεται από τη δυτική Γερμανία;

      Διαγραφή
  46. Για τον "εξελληνισμό" του Βυζαντίου, ρίξτε μια ματιά στην άκρως αποκαλυπτική και πολυ-πρισματική εργασία της Γ. Βλαχοδήμου.

    Εδώ έχουμε ένα βυζάντιο μέσα από το καλειδοσκόπιο των Ρωμιών λογίων, των λογίων της Ευρώπης, του απλού λαού των Ρωμιών μέσα από θρύλους, των Ελληνων διαφωτιστών κοκ.

    Αξίζει τέλος να διαβαστεί Η ΒΥΖΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΡΟΚΡΑΤΟΡΙΑ του Robert Browning όπως και το έργο του Σβορώνου, που δεν νομίζω ότι γνώριζε η ερευνήτρια (το παραλείπει μάλλον από αγνοια και είναι κρίμα).

    http://ikee.lib.auth.gr/record/113029/files/Vlahodimou%20%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C.pdf

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Διαβαζοντας τα σχολια ειναι σαν να παρακολουθω μαθημα ιστοριας και αυτο δεν το λεω καθολου σαν αρνητικο. Μερικες φορες μονο γινεται λιγο κουραστικο αλλα και παλι συγκρατει κανεις αυτα που μπορει και θελει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, το αποτέλεσμα μετράει. Σήμερα τα ανεπτυγμένα κράτη έχουν περισσότερες ομοιότητες με τους αρχαίους Έλληνες σε διοίκηση, επιστήμη, αθλητισμό, τέχνη κλπ από ότι εμείς. Εμείς είμαστε πρωταθλητές στα κακά όπως διαφθορά, οικονομικό έγκλημα, περιβαλλοντικές παραβάσεις, περιστατικά βασανισμού ζώων κα. Αν υποθέσει κανείς ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, τότε η υποχρέωση μας να είμαστε αντάξιοι και υπεύθυνοι είναι μεγαλύτερη. Αντίθετα, εμείς απαιτούμε από τους άλλους να μας ζουν (να μας χαρίζουν τα χρέη, το ίδιο είναι) ισχυριζόμενοι ότι μας το οφείλουν, επειδή έχουμε σπουδαίους προγόνους. Η μεγαλύτερη απόσβεση δημοσίου χρέους που έγινε ποτέ σε χώρα ήταν το πρόσφατο PSI 110 δις Ευρώ. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους και να μην το παίζουμε καμπόσοι, γιατί είμαστε γελοίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε ευγνώμονες. Τι άλλο να κάνουμε; Να τους προσκυνήσουμε;

      Διαγραφή
  49. Για την εθνογένεση των Νεοελλήνων: θέσεις και αντιθέσεις
    -----------------------------------------------------------

    Η επιστημονική έρευνα δεν ασχολείται με το εάν οι Νεοέλληνες κατάγονται, κυριολεκτικώς, από τους Αρχαίους. Και όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο απλώς είναι κάνει κουβέντες του καφενέ.

    Η επιστημονική έρευνα όμως αποδέχεται ότι διαδικασία της ενδογένεσης των Νεοελληνων δεν έλαβε χώρα σε παρθένο έδαφος. Η τεκμηρίωση ανήκει στον Σβορώνο τον οποίο ουδείς μέχρι στιγμής αμφισβήτησε επαρκώς, με εξαίρεση κάποιες ατυχείς προσπάθειες του Αντώνη Λιάκου (με τον οποίο συμφωνώ) που προσέκρουσαν στη στέρεη επιχειρηματολογία του Νάσου Βαγενά ο οποιος απέρριψε τα περι φαντασιακών κοινοτήτων του Μπενεντίτ Αντερσον για την περίπτωση της ανάπτυξης της ελληνικής εθνικής ιδέας. (Κάνει ατυχέστατους παραλληλισμούς με την… άπω Ανατολή!)

    Κραταιοί μαρξιστές όπως ο Τσουκαλάς και ο Ασδραχάς επίσης ευθυγραμμίζονται με τις προσεγγίσεις Σβορώνου ο οποίος θεωρείται αυθεντία στα περί βυζαντίου, εφάμιλλη της Αρβελέρ. Γ΄ αυτό και όλοι οι σύγχρονοι βυζαντινολόγοι παραπέμπουν στο έργο αυτών των δύο. Για να μην αναφέρω δύο άλλες επίσης σταθερές αξίες σαν ο Ρομπερτ Μπράουνικ και το Στήγεν Ράνσιμαν, στους οποιους βασίζεται ο Δημήτρης Μαρωνίτης όταν κάνει λόγο για τις "εξελικτικές μεταλλαγές του ελληνικού πολιτισμού".

    Για παλαιά και νέα έθνη έχουν μιλήσει ευθέως τόσο ο φιλελεύθερος Βερέμης και ο Κρεμμυδάς όσο και οι μαρξιστές και βεμπεριανοί σαν το Πέτρο Πιζάνια σχετικά πρόσφατα και τον Βώρο πολύ παλαιότερα.

    Επίτηδες άφησα απ΄ έξω τον "παραδοσιακό" λόγο που εκπροσωπούν Γιανναράς και Μπαμπινιώτης, ο οποίος καταγγέλλεται ως "εθνικιστικός λόγος" από τους υπολοίπους - εγώ θα τον αποκαλούσα κλασικό παπαρηγοπούλειο λόγο (προτιμώ αυτόν το τεχνικό όρο).

    Ο Αντώνης ο Λιάκος, ο Πέτρος Θεοδωρίδης και ο Νίκος Δεμερτζής αδιαφορούν πλήρως για το "χτες", το οποίο όμως οι υπόλοιποι, κατά τον Αδραχά, συνιστά τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της ελληνικής εθνικής ιδέας υπό την επίνευση βεβαίως του Ευρωπαϊκού και φυσικά του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που διερεύνησαν σε βάθος οι Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Άλκης Αγγέλου και Παναγιώτης Κονδύλης.

    Αυτοί Λιάκος, Θεοδωρίδης και Δεμερζτής, δίνουν έμφαση στις διαδικασίες και μόνο της εθνογένεσης όπως αυτές προέκυψαν από το Γαλλικό Διαφωτισμό, την Επανάσταση και τα εξ αυτής εθνικά, φιλελεύθερα και ριζοσπαστικά κινήματα, που ακόμη και σήμερα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Όμως ο λόγος των τριών αυτών είναι εντελώς θεωρητικός, αστήρικτος ενώ οι προσεγγίσεις των άλλων βασίζονται σε πλούσιο εμπειρικό υλικό, δηλαδή τα δικά τους αδιάσειστα τεκμήρια.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Οι γραφειοκράτες της φυσικής επιστήμης λένε "τεχνικό θέμα" και καθαρίζουν με μεγάλο όγκο απαραίτητων εξηγήσεων. Οι άλλοι, οι γραφειοκράτες της εκμετάλλευσης, λένε "τεχνικό θέμα" και νομίζουν ότι η κακοτοπιά τους νου τους γίνεται μία πειραματική επιστήμη. Με πείραμα, παρατήρηση, υπόθεση, θεωρία, πείραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ωραία όλα τα σχόλια και οι απόψεις. Τελικά, εκτός από την "αλήθεια" που ψάχνετε, ποια μπορεί να είναι η (ιστορική) αφήγηση για εμένα, τον μικροαστό Έλληνα; Θα βάλουμε κάτι στη θέση της ιδέας που έχω χτίσει (από τα σχολικά βιβλία και το τι μας έλεγαν οι δάσκαλοι τα τελευταία 40 χρόνια); ή πρέπει να κυκλοφορώ στον Κόσμο με μόνα γενικά χαρακτηριστικά αυτά του κλέφτη, του μπαταχτσή και του αφερέγγυου (όπως μας παρουσίασαν τα τελευταία 10 χρόνια οι πολιτικοί μας)

    με εκτίμηση
    Γ. Δεγιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευαίσθητο το θέμα που θέτετε. Μόνο νύξη μπορώ να κάνω επαναλαμβάνοντας την ρήση του Σολωμού. "Εθνικόν το αληθές" Με αυτό μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, ξέροντας τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, το μέγεθος μας (δεν λέω πως είναι μικρό αλλά δεν είναι τεράστιο όσο θέλουν να παραστήσουν μερικοί) και όντας ρεαλιστές ώστε να μην εκλέγουμε βερμπαλιστές και ψεύτες. Μια άποψη είναι αυτή. Από την άλλη πλευρά πως μπορεί να διακρίνει κανείς το αληθές μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό παραπληροφόρησης και προπαγάνδας; Πόση μόρφωση πρέπει να έχει και πόση οξυδέρκεια; Πολύ δύσκολες οι απαντήσεις.

      Διαγραφή
    2. Σε ποιον είπε αυτή τα λόγια ο Σολωμός; Τι συζήτηση είχαν;

      Διαγραφή
    3. Όχι μικροαστοί. Πολλές φορές ίσως να νιώθουμε άσχημα. Αλλά η εναλλαγή των καταστάσεων είναι το φυσιολογικό. Μέσα σε μια στιγμή αδύνατο, το να λύσουμε τα προβλήματα της οικονομικής οργάνωσης. Όσο και αν μας είναι πιεστικά. Δεν χρειαζόμαστε αφήγηση. Ούτε ιστορική αφήγηση. Έχουμε καλύτερα πράγματα, πιο πραγματικά. Τις αισθήσεις μας. Τον ήλιο. Τη σιγή. Τα σταφύλια. Αν μας θεωρούν κλέφτες και μπαταχτσήδες; Μας βοηθούν να σκεφτούμε πόσο ταχιά έχουμε να φύγουμε, μαζικά, από το σημείο της λατρευτικής κατάκρισης τους. Να επιβιβαστούμε σε διαστήμοπλοια σύκα, τα πιο γαλάζια σύκα της ελληνικής ροδακινιάς και να φύγουμε. Πολλές φορές, για να εκτοξεύσουμε καλύτερα τη θαλασσινή σαΐτα, σκαρφαλώνουμε στην πλάτη του φτερωτού δεινόσαυρου. Το τοπίο της γης κλέβει τα μάτια. Αγγίζουμε τα φορτία του σύννεφου. Μεταλλικές σφαίρες, αυστηρές, που καθρεφτίζουν το πρόσωπο ενός οποιουδήποτε, τολμηρού, ιουράσιου καβαλάρη.

      Διαγραφή
  52. Μας αξίζει αυτός ο τόπος. Και δεν θέλουμε να αναδείξουμε τις ομορφιές. Η ομορφιά του τόπου αυτού είναι η υγεία μας. Δεν είμαστε διαρκώς επαγρυπνούντες Τιτάνες του Διαστήματος. Η υγεία μας υπάρχει. Αυτήν άλλωστε αποκαλύπτει το ένατο σημείο: "να ανασκουμπωθούμε φτιάχνοντας πράγματα καινούργια και δικά μας". Το απολύτως δικό μας είναι η υγεία μας. Η "ανασκούμπωση" δεν νοείται ως "να σηκώσουμε τα μανίκια", που έλεγαν διάφοροι αρχηγοί. Η υγεία μας είναι όταν αναγνωρίζουμε ότι ένα κακό πραγματάκι δεν πρέπει να το κάνουμε, ή να το παθαίνουμε. Αρκεί αυτό. Φυσικά, οπωσδήποτε, η ανθρωπότης δεν δύναται ακόμη να πει: "η υγεία μου!". Τα δάχτυλα της σπάνε ασταμάτητα από τις μανιώδεις τσάπες και τα καταθλιπτικά τσεκούρια. Ο οργανισμός μας είναι κάτι θαυμάσιο: του δίνουμε, λόγου χάρη, τα υλικά, με τρία πλυσίματα την ημέρα, συστηματικά, και παίρνει την ελάχιστη προσφορά φθορίου, ασβεστίου, ή χλωρεξιδίνης και από το τίποτα της στοματικής υγιεινής, τα αξιοποιεί και προστατεύεται. Και στα κοινωνικά μας δεν χρειάζεται περισσότερη διάθεση και προσφορά από το υγιεινώς απαραίτητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Για μένα ο χριστιανισμός είναι ο τρόπος που βρήκε ο Ελληνικός κόσμος να ξαναστήσει την δημοκρατία σε ένα πιο διευρυμένο επίπεδο σε καιρό που διοικητικά ήταν υποτελής στους Ρωμαίους. Κάτα κάποιο τρόπο ο Άγιος προστάτης της κάθε κοινότητας αποτελούσε τον πρόεδρο της δημοκρατίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για εμένα το ίδιο νόημα φέρη. Όταν μένω μόνος και σκέπτομαι: πώς πρέπει να σκεφτώ για να βοηθήσω αληθινά τον εαυτό μου και έναν άνθρωπο τελείως διπλανό μου και πώς μπορώ καλύτερα να σκεφτώ για να του δείξω ότι με κόπτη η αλληλεγγύη μας σαν άλλο τίποτα στον κόσμο, αυτό που λες ακριβώς συλλογούμαι. Γιατί με διοικούν οι άγιοι της ελληνορθοδοξίας. Αδιοίκητος να μένω; Δεν πρέπει.

      Διαγραφή
    2. Στις παλιές κοινότητες των Ελληνων- όχι αυτές που τις εξαφάνισε η εποχή του Σημίτη- για κάθε πρόβλημα αποφάσιζαν όλοι μαζί και φυσικά ο πλούσιος επιβαλλόταν να είναι ευεργέτης της κοινότητας, τα σημεία αναφοράς του ήταν στο τοπκό επίπεδο και όχι σε υπεράκτιες εταιρίες. Υπήρχαν λεπτές κοινωνικές ισορροπίες η συνέχιση των οποίων επικυρωνόταν από την επίκληση του προστάτη αγίου της κοινότητας. Όποιος δεν βλέπει την κοινωνική και οικονομική διάσταση της ορθοδοξίας και χλευάζει απλώς τον μεταφυσικό της ρόλο, είτε είναι γνωστικά μονοδιάστατος είτε νεαρής ηλικίας.

      Διαγραφή
    3. Και εκείνος που χαρακτηρίζει; Τι της Ορθοδοξίας είναι, δικτάτορα;

      Διαγραφή
    4. Δικτάτορας γιατί; Την γνώμη μου εκφράζω. Με αυτό το ονοματεπώνυμο υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν χιλιάδες Έλληνες

      Διαγραφή
    5. Θα σε χαρακτηρίσω και εγώ. Είσαι άσχετος με οτιδήποτε σεμνό και ίσως χρήσιμο της Ορθοδοξίας. Σου μένει ο ελληνοχριστιανισμός - που τον έκανες πέτσινο κομπολόι και τον παίζεις στο χέρι. Καλή διασκέδαση.

      Διαγραφή
    6. Έγω άθεος είμαι φίλε-μέχρι να αρχίσει να πέφτει το αεροπλάνο-, το ελληνοχριστιανισμός είναι ιδεολόγημα και δεν με ενδιαφέρει διότι δεν έχει καμιά σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των ιστορικών Ελληνικών κοινοτήτων. Δεν κατάλαβα, και ειρωνεύτηκες και ζητάς και τα ρέστα;

      Διαγραφή
  54. "Μόνο για τα δικά του έργα δικαιούται κάποιος να υπερηφανεύεται"

    Πολλές φορές με ρωτάν "Δεν είσαι υπερήφανος για τον γιο σου;" κι απαντάω "Όχι, κι ελπίζω κι εκείνος να μην είναι υπερήφανος για τον πατέρα του. Μόνο για τα δικά του επιτεύγματα μπορεί κάποιος να είναι υπερήφανος κι αυτό μαλλόν καλύτερα να μην το κάνει". Άσχετο με την ανάρτηση, αλλά μου το θυμίσατε. Συγνώμη για το ξεκάρφωτο του σχολίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καταρχάς να αρχίσουμε με το προφανές: Ο Φαλμεράγιερ δεν ήταν ξυλοσχίστης ήξερε πολύ καλά τι έγραφε. Αυτα που έγραφε όμως ήταν προπαγάνδα γιατί αυτή ήταν η δουλειά του. Η δουλεία του ήταν να διαστρεβλώνει τα γεγονότα ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Αυστροουγγαρίας, που ήταν να περιορίσει την επιρροή της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Δεν ήταν καν ιστορικός. Εάν δεν απατώμαι φυσιοδίφης ήταν. Όπως και να έχει ο Φαλμεράγιερ είναι πρόδρομος του Γκαιμπελισμου. Επιπλέον ότι έγραψε ο Φαλμεράγιερ το έγραψε σε μια εποχή που η επιστημονική μέθοδος δεν ήταν ολοκληρωμένη σαν προσέγγιση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με Ιστορικά βιβλία όπως “Η ανοδος και η πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας”

    Τώρα πάμε λίγο παρακάτω: Ο Παπαρρηγόπουλος είναι Ιστορικός και μάλιστα εξαιρετικά καλός και καταξιωμένος. Ότι γράφει είναι τεκμηριωμένο μέσω έρευνας αλλά και μέσω της ιδιότητας του ως Ιστορικού. Εάν θέλετε να τον αμφισβητήσετε καλό θα ήταν να το κάνετε μέσω άλλων Ιστορικών. Όμως όποια προσπάθεια και να κάνετε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη που θα αμφισβητεί την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων δεν θα βρείτε.

    Τώρα όσον αφορά την ιστορική συνέχεια, αυτό αποδεικνύεται μέσω της Γλωσσάς. Δεν πρόκειται για γλωσσική συγγένεια όπως λέτε. Πρόκειται για γλωσσική συνέχεια. Η γλώσσα είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος ζωντανός οργανισμός και μεταβάλλεται συνέχεια ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας από την οποία χρησιμοποιείται. Αυτή η ίδια η κοινωνία μεταβάλλεται έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

    Πάμε παρακάτω στο θέμα των άλλων λαών που πέρασαν από την περιοχή. Καθαρόαιμος λαός δεν υπάρχει πουθενά σε αυτόν τον πλανήτη. Ο πληθυσμός όλων των λαών αυτού του κόσμου είναι επιμίξεις με άλλους λαούς. Ακόμη και οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν επίμίξη τεσσάρων βασικών φυλών: Ίωνες, Αχαιοί, Δωριείς και Αιολείς. Επίσης υπήρχαν οι Πελασγοί που ήταν πρωτο-Ελληνικο φύλο και απορροφήθηκαν από τα τέσσερα βασικά.

    Ιστορική και γλωσσική συνέχεια υπάρχει: Κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους, και έπειτα τους Ρωμαϊκούς έχουμε αναμίξεις πληθυσμών άλλα υπήρχε πάντοτε ένας πληθυσμός που αυτοπροσδιοριζόταν ως Έλληνες και μητρική του γλώσσα ήταν τα Ελληνικά. Αργότερα αυτός ο ίδιος λαός με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εκχριστιανίζεται. Όπως και να έχει πάντως συνεχίζει να μιλά Ελληνικά. Στην Βυζαντινή αυτοκρατορία έχουμε διάφορους πληθυσμούς άλλα ο κυρίως πληθυσμός μιλά Ελληνικά και μάλιστα παραδέχεται και έχει πλήρη κατανόηση ότι κατάγεται από τους αρχαίους Έλληνες. Δεν διαφωνώ καθόλου στο γεγονός ότι πληθυσμοί έχουν απορροφηθεί στους Ελληνικούς.

    Όσο για την βιολογική συνέχεια, έχει γίνει έρευνα και αποδεικνύει με biological markers ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Με άλλα λόγια υπάρχει συνέχεια και εκεί. Οπότε και από αυτό διαψεύδεστε.

    Το πρόβλημα που βλέπω προσωπικά ότι έχετε είναι με τον ολοκληρωτισμό και τον εθνικισμό και το γεγονός ότι θεωρείτε ότι αυτά μας κρατάνε οπισθοδρομικούς. Ο εθνικισμός υπάρχει σε πολλά άλλα έθνη του δυτικού κόσμου όπως αποδεικνύεται σήμερα, τα οποία και εύπορα είναι αλλά και ανεπτυγμένα με σύγχρονες κοινωνίες. Είναι επίσης κοινωνίες αρκετά σοβινιστικές και όπως αποδεικνύεται και ξενοφοβικές. Άρα το θέμα της οπισθοδρόμησης δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύει ο κάθε λαός για τον εαυτό του. Είναι μια από τις συνισταμένες αλλά δεν είναι η μόνη. Εάν οι άλλες συνισταμένες είναι δυνατότερες τότε αυτή θα υπερνικηθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για αυτή την κοινωνία.

    Το πραγματικό πρόβλημα είναι η Οργάνωση της κοινωνίας. Αυτό είναι που μας κάνει αδύναμους. Και μπορεί η αξία να μην κληρονομείται, αλλά αφήνεται σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ώστε να μπορούν να παραδειγματιστούν και να μάθουν από τα λάθη. Και αυτό είναι η αξία του να γνωρίζει κανείς ιστορία. Ο παραδειγματισμός, η έμπνευση και η μάθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα διορθώσω τον εαυτό μου. Οργανωμένοι ώς κοινωνία είμαστε και μάλιστα με πολύ ορθό τρόπο. Δεν είμαστε οργανωμένοι σαν κράτος. Υπάρχουν βεβαίως παραδείγματα που κρατικοι μηχανισμοι κάνουν εξαιρετική δουλειά (σώματα ασφαλείας) κλπ αλλά άλλες βασικές δομές διοίκησης απλώς δεν είμαστε οργανωμένοι.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.