Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2016

Το πιο δύσκολο πρόβλημα

Το post αυτό είναι αφιερωμένο στο – κατά τη γνώμη μου – πιο σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας και σε μία συγγραφέα και ιστορικό που το μελέτησε σε βάθος.

Το πρόβλημα στην επίκαιρη και πιεστική μορφή του είναι το μεταναστευτικό και η συγγραφέας είναι η Σώτη Τριανταφύλλου που το μελέτησε για πολλά χρόνια και το ανέλυσε στο τελευταίο της βιβλίο: «Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση» (Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Αναφέρομαι στην επίκαιρη και πιεστική μορφή του προβλήματος γιατί αυτή αφορά εμάς περισσότερο, σαν χώρα υποδοχής - και από εκεί ξεκινάει. Η μετανάστευση – μετακίνηση πληθυσμών - είναι η αρχή που οδηγεί μετά σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία. Η ενσωμάτωση ή αφομοίωση είναι τρόποι με τους οποίους η κοινωνία αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο (έχει βέβαια 366 σελίδες και 350 τόμους βιβλιογραφία) αλλά αν θέλετε να πάρετε μία σύντομη ιδέα μπορείτε να πάτε εδώ: http://www.iefimerida.gr/news/239937/ployralismos-polypolitismikotita-ensomatosi-afomoiosi-i-soti-triantafylloy-grafei-ena

Το θέμα είναι πολύπλοκο – τόσο που να μοιάζει γρίφος. Εμπλέκονται μέσα πράγματα τόσο παράταιρα όπως ο ανθρώπινος πόνος και η πολιτική ορθότητα, το πολιτιστικό χάσμα, οι θρησκευτικές διαφορές, οι οικονομικές συνθήκες και ανάγκες, οι πόλεμοι και η αδυναμία των πολιτικών.

Βλέπει κανείς πως η Γερμανική κοινή γνώμη, που υποδέχθηκε τους πρώτους πρόσφυγες με πανό και μουσικές, μεταστρέφεται αμέσως μετά τις ομαδικές επιθέσεις στην Κολωνία. (Που δεν κατάλαβα πώς και γιατί έγιναν). 

Τι θα γινόταν ο μικρός Αϋλαν αν μεγάλωνε; Θα πασπάτευε  κώλους στην Γερμανία
Ακόμα πιο σκληρό δείγμα μεταστροφής: Στο Charlie Hebdo που το υπερασπιστήκαμε όλοι σαν προπύργιο ελευθεροτυπίας, δημοσιεύθηκε γελοιογραφία του Riss  που δείχνει πως αργότερα (αν επιζούσε) ο μικρός Aylan που φωτογραφήθηκε  πνιγμένος και τον έκλαψε η υφήλιος, θα κυνηγούσε γυναίκες στην Κολωνία. 

Πόσους πρόσφυγες και μετανάστες χωράει η Ευρώπη; Πώς θα αποκτήσει η Ε. Ε. μια ενιαία πολιτική ανάμεσα στα άκρα Σουηδίας – Ουγγαρίας;  Και έχει δίκιο η Σώτη Τριανταφύλλου όταν λέει πώς η πολυπολιτισμικότητα είναι ένα ουτοπικό ιδεολόγημα; Και όταν, στο πρώτο κεφάλαιο ορίζει πως θα έπρεπε προϋπόθεση για την αποδοχή ενός πρόσφυγα ή μετανάστη στις κοινωνίες μας να είναι η εξής: «Μπορούμε να καλωσορίζουμε μόνον εκείνους τους μετανάστες που επιθυμούν να βρουν τη θέση τους στη δική μας κουλτούρα, να δεχτούν νόμους, κανόνες και διαδικασίες που πιθανότατα τους είναι, αρχικά, ξένες. Αν οι αλλοδαποί έρχονται στη Δύση για να βελτιώσουν τη ζωή τους, πρέπει να αποδέχονται συγκεκριμένους όρους».

Και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα είναι το Ισλάμ. Όχι μόνο λόγω της τρομοκρατίας των εξτρεμιστών του – αλλά διότι το Ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία αλλά και νομικό σύστημα (σαρία)  και τρόπος ζωής. 

Κι εμείς; Που δεν μας έφτανε η κρίση - βρεθήκαμε (για πολλούς λόγους και γεωγραφικούς και πολιτικούς) στην μπούκα του κανονιού και κινδυνεύουμε να βουλιάξουμε;

Συζητάμε:

85 σχόλια:

  1. Η δημόσια εικόνα που αφορά την αντιμετώπιση 10 μεταναστών δεν αποτελεί κοινή γνώμη και σίγουρα δεν προσφέρει λύση αποτελεσματική στο πρόβλημα. Η πολυπολιτισμικότητα ήταν ευθύς εξαρχής ένα ιδεολόγημα που κάλυπτε το ξεχαρβάλωμα των κοινωνιών που προκαλούσε ο τρόπος λειτουργίας της οικονομίας, καλυβόταν τόσα χρόνια σε επίπεδο εικόνας, τώρα που το πράγμα έχει ξεφύγει όσοι την υποστήριζαν βρήκαν τον αποδιοπομπαίο τράγο, οι Μουσουλμάνοι και ο διαφορετικός τρόπος ζωής τους. Και φυσικά η κάθε χώρα σκέφτεται με όρους εθνικού σμφέροντος, τα υπόλοιπα περί ενιαίας ματαναστευτικής πολιτικής δεν σημαίνουν τίποτα για την Ελλάδα η οποία ελλείψει πολιτικού προσωπικού που να νοιάζεται για το μέλλον της χώρας θα φορτωθεί και το πρόβλημα ως η χώρα που θα αποτελεί σύνορο και φίλτρο ανάμεσα στις χώρες του Ισλάμ και την υπόλοιπη Ευρώπη. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και τα χειρότερα για την χώρα είναι μπροστά οι ιδεοληπτικοί και όχι μόνο, συνεχίζουν να μιλάνε περί τελευταίας σοβιετίας και λαϊκισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικα ισως ειναι το πιο δυσκολο και περιπλοκο προβλημα που εχει να αντιμετωπισει η ανθρωποτητα σημερα (μαζι με το περιβαλλοντικο).

    Ιδιαιτερα θεματα οπως πχ το αν επιτρεπεις ή απαγορευεις την μαντιλα σε ενα Γαλλικο ή Ελληνικο σχολειο;

    Ειναι η μαντιλα στοιχειο πολιτισμικης ταυτοτητας για την γυναικα που θελει να την φοραει ή ενδοβολη (intojection) της πατριαρχικης καταπιεσης;

    Θα ηθελα να ακουσω τη θεση του Νικου Δημου

    Προσωπικα δεν εχω ευκολες απαντησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Η μαντήλα είναι ένα στοιχείο και της ελληνική παραδοσιακής αμφίεσης (οι γυναίκες που απεικονίζονται στις φωτογραφίες μου δεν είναι Μουσουλμάνες αλλά παλαιές ελληνίδες πρόσφυγες). Η άποψή μου: αν δεν κρύβει το πρόσωπο, είναι θεμιτή.

      Διαγραφή
  3. Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι υπήρξα και εγώ μετανάστης. (Όχι πρόσφυγας, που έχει και ανθρωπιστική διάσταση.)

    Έζησα δέκα χρόνια σε μια σκανδιναβική χώρα. Από την πρώτη στιγμή που πήγα εκεί, κατάλαβα ότι το νέο κράτος θα με άλλαζε περισσότερο από ότι εγώ εκείνο. Και φυσικά, ήταν προς όφελός μου: ένιωσα πως είναι να συναλλάσσεσαι με ένα δημόσιο τομέα που σε θεωρεί εκ των προτέρων τίμιο και σύμμαχό του, πως είναι να σέβεσαι νόμους και να σε σέβονται και αυτοί, πως είναι να υπάρχεις σε ένα λειτουργικό περιβάλλον. Και φυσικά, οι τοπικές συνήθειες, τα τραγούδια, οι γεύσεις, γενικά οι ιδιαιτερότητες, με πλούτισαν. Όχι μόνο αναφορικά με το ‘νέο’ αλλά και το ‘γνωστό’, δηλ. την άποψή μου για την Ελλάδα. Είναι αυτό που λένε: όποιος ξέρει ένα κράτος δεν ξέρει κανένα.

    Εκεί, για να ξεκινήσουμε από τα δικά μας στραβά, είδα πολλούς Έλληνες να ζουν στην απόλυτη άρνηση. Υμνούσαν συνεχώς την Ελλάδα και μάλιστα, μια Ελλάδα που δεν υπήρχε (από την μια ήταν υπερβολικά εξιδανικευμένη, από την άλλη, οι ίδιοι έλειπαν πολλά χρόνια). Παρόλα αυτά, μαζεύονταν για να κατηγορήσουν τα στραβά της εκεί κοινωνίας, είχαν κάνει το σπίτι τους σαν μαγαζί λαϊκής τέχνης, έλεγαν συνεχώς πως δεν υπάρχει στον κόσμο τίποτα καλύτερο από τις ελληνικές ελιές, το ελληνικό ψωμί, το ελληνικό κρασί, κτλ, κτλ.

    Δεν έχετε βιώσει προσωπικά την έννοια της εθνικής ντροπής εάν δεν ήσαστε με Έλληνα που προσπερνάει την ουρά και όταν κάποια του λέει πως πρέπει να περιμένει, να την βρίζει με τα χειρότερα λόγια σε σπασμένη ξένη γλώσσα.

    Όταν λέμε λοιπόν ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να προσαρμοστούν στα δυτικά πρότυπα, ας γνωρίζουμε ότι και εμείς αρνούμαστε (κάποιες φορές ακραία) να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά. Η προσαρμογή στον νέο τόπο διαμονής είναι το κύριο συστατικό της φιλικής συνύπαρξης. Ο πλούτος που δίνει κάθε μετανάστης με την παρουσία του στο κράτος που ζει είναι επίσης σημαντικό – αλλά δευτερεύων. Για να εμπλουτίσει πρέπει πρώτα να αποδεχτεί. Και θα εμπλουτίσει μέχρι ενός σημείου. Αν κάποιος ονειρεύεται να μαστιγώνονται γυναίκες στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, έχουμε πρόβλημα.

    Αναφέρομαι, προφανώς, στους μουσουλμάνους. Γιατί εκεί έχουμε το εξής οξύμωρο: οι δυτικοί στις χώρες τους είναι αναγκασμένοι να ζουν σύμφωνα με τις εκεί επιταγές (να μην οδηγούν οι γυναίκες αυτοκίνητο, να μην βγαίνουν ασυνόδευτες από κηδεμόνα, να μην πίνει κανένας αλκοόλ) αλλά στη Δύση, έχουν την απαίτηση να ζουν πάλι σύμφωνα με τις δικές τους επιταγές (να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους, να αλλάξουν το ‘Καλά Χριστούγεννα σε ‘Καλές Διακοπές’, ενίοτε, και να εφαρμόσουν την σαρία). Θεωρώ ότι η βάση για αυτήν την αλόγιστη απαίτηση βρίσκεται στο ότι οι δυτικοί κανόνες είναι κοσμικοί (ανάγονται σε κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ ανθρώπων) ενώ οι δικοί τους θρησκευτικοί (είναι κανόνες που έθεσε ο θεός και εάν δεν τους ακολουθήσουν θα πάνε στην Κόλαση). Δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτήν την θεμελιώδη διαφορά.

    Επίσης, η επιθετική τους στάση απέναντι στα κράτη που ζουν (ή που φιλοξενούνται) παίρνει πολλές μορφές – όχι μόνο την τρομοκρατία. Δείτε ένα βίντεο εδώ

    Θα σταματήσω εδώ γιατί το σχόλιο είναι ήδη υπερβολικά μακρύ. Το θέμα, βέβαια, είναι δαιδαλώδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατάσταση που περιγράφεις είναι ακριβώς αυτή που έζησα στα έξη χρόνια που ήμουν στο Μόναχο. Οι Έλληνες φοιτητές και εργάτες δεν ζούσαν στην Γερμανία αλλά στην Ελλάδα που κουβαλούσαν μέσα τους. Όπου στεκονταν την ξετύλιγαν σαν χαλί και πατούσαν ελληνικό έδαφος. (Τα έχω ιστορίσει στους "Δρόμους"). Τσακώνονταν για τα ελληνικά κόμματα, τις ελληνικές ομάδες, έτρωγαν σε ελληνικά εστιατόρια. Δεν ήξεραν πως έλεγαν τον πρωθυπουργό της χώρας που τους φιλοξενούσε. Απλώς δούλευαν ή σπούδαζαν εκεί - και περίμεναν πότε θα φύγουν. Φυσικά απαξίωναν κάθε τι που δεν ήταν ελληνικό.
      Το ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες (δεστε το link) εφιαλτικό!

      Διαγραφή
    2. Βάρβαρο να αδειάζεις τα 18χρονα παιδιά σου στην αλλοδαπή δήθεν για τα πανεπιστήμια.

      Διαγραφή
    3. @Yannis H
      2016-01-15 12:20:03+00:00

      > ένιωσα πως είναι να συναλλάσσεσαι με ένα δημόσιο τομέα που σε θεωρεί εκ των προτέρων τίμιο και σύμμαχό του

      Θυμάμαι ένα παλιό σου σχόλιο: δεν είχες λάβει ακόμα τα χρήματα της υποτροφίας ή του φοιτητικού επιδόματος, και στη γραμματεία της σχολής σού τα έδωσαν στο χέρι χωρίς να ελέγξουν την αλήθεια ή μη των ισχυρισμών σου. «Γιατί να μη σας εμπιστευτούμε; Τι λόγο έχετε να μας πείτε ψέματα;» άκουσες εμβρόντητος να σου εξηγούν.

      Διαγραφή
  4. Μερικές σημειωσεις:
    * το σκίτσο του Charlie Hebdo το σκίτσο δεν είναι ξενοφοβικό, αλλα κινείται στο γνωστό ειρωνικό ύφος του περιοδικού. Βέβαια είναι οπως πάντα προκλητικό, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
    *Κάθε (δογματική τουλάχιστον) θρησκεία είναι κάτα βάση κι ένας τρόπος ζωής, που εμπεριέχει και τους δικούς του κανόνες κι όχι μόνο το Ισλάμ.
    *Η Σ.Τ. λέει ότι «Μπορούμε να καλωσορίζουμε μόνον εκείνους τους μετανάστες που επιθυμούν να βρουν τη θέση τους στη δική μας κουλτούρα ... »
    Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό το φιλτράρισμα ; Δεν είναι καν εφικτό. Θα τους βάζεις να γράφουν τεστ μόλις πατήσουν το πόδι τους στην στεριά ; Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι μπορούμε να δεχτούμε μεγάλες μάζες ανθρώπων και παράλληλα να ζητάμε μόνο από αυτούς να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στα δικά μας δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν με ενδιαφέρει εαν το 99.9% του γενικού πληθυσμού των μουσουλμάνων είναι πασιφιστές. Μου αρκεί το ότι το 99.9% των τρομοκρατικών επιθέσεων παγκοσμίως πραγματοποιείται από μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Συνεπως δεν με ενδιαφέρει τι πρεσβεύει και τι όχι το "ορθόδοξο" ισλαμ και το κατά πόσο ο ισλαμικος φονταμενταλισμός αποτελεί θρησκευτική παρεκτροπή ή πολιτική πρακτική αφρόνων.

    Ο αναρχοάπλυτος των Εξαρχείων καθώς και ο αριστεριστής της Εκάλης ξεχνά ότι ο ισλαμισμός ΔΕΝ είναι θρησκεία, αλλά συνολική κοσμοαντίληψη και κανονιστικό πλαίσιο - μη υποκείμενο σε εξωγενή ετεροπροσδιορισμό - που αφορά κάθε πτυχή της προσωπικής και συλλογικής δράσης.

    Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα ενσωμάτωσης ή αφομείωσης ... Τίθεται απλά το ερώτημα:

    Κατά πόσο ο δυτικός κόσμος - όπως τον ξέρουμε - είναι πρόθυμος να επιστρέψει πολιτισμικά αιώνες πίσω ώστε να συντονιστεί με το βηματισμό του υπανάπτυκτου ισλαμικού κόσμου με την ελπίδα ότι έτσι θα τον "εκσυγχρονίσει"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυτικός κόσμος δεν είναι μόνον η επαρχιώτικη Αθήνα. Δυτικός κόσμος είναι και η Νέα Υόρκη, το Χιούστον. Υπάρχουν στις πόλεις αυτές και αριστεριστές και αναρχοάπλυτοι και κομουνιστές. Πότε θα πάμε να τις καθαρίσουμε τις πόλεις αυτές, ως γνήσιοι έμποροι όπων και ταγματασφαλίτες που είμαστε.

      Διαγραφή
    2. Προβλέπω λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία σε κάποιο διεθνές παράρτημα της Χ. Α.

      Διαγραφή
  6. Η " Σωτη " ειναι κορη καραβανα & εχει κληρονομησει
    τα φασιστικα γονιδια του..
    Ο φασισμος της αφομοιωσης ειναι χειροτερος απο το φασισμο της καταστολης ..
    Οι μεταναστες θα κανουν ..ο,τι γουσταρουν..
    Αλλα & οι λαοι & οι κυβερνησεις τους θα.. απελασουν οποιους γυσταρουν

    Δραση & αντιδραση..../.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ παράξενο, αλλά ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα είναι ο νόμος της αδράνειας και ο τρίτος νόμος είναι ο νόμος δράσης-αντίδρασης. Δε θα ήταν πιο γλυκό να μαθαίνουμε σαν πρώτο το νόμο δράσης-αντίδρασης και την αδράνεια στο τέλος τέλος;

      Διαγραφή
    2. Πρεπει να εχουμε δυνατοτητα διορθωσης του σχολιου
      μετα τη δημοσιευση...
      Μπορει να μπει στο μπλογκ η πλατφορμα Disqus..?

      Διαγραφή
    3. Χαρυ να σκέπτεσαι δύο φορές αυτά που γράφεις. Δεν νομίζω ότι η πλατφόρμα Disqus παντρεύεται με τον blogger.

      Διαγραφή
    4. σβήστο και ξαναγράψε το βρε χαρυ-σχισματικέ!

      Διαγραφή
    5. @harrysmatic
      2016-01-15 18:27:48+00:00

      > Πρεπει να εχουμε δυνατοτητα διορθωσης του σχολιου
      > μετα τη δημοσιευση...

      Υφίσταται όμως ο κίνδυνος να τροποποιεί κανείς εκ των υστέρων κάτι αθέμιτο που είχε γράψει και να ισχυρίζεται μετά ότι δεν το έγραψε και λάθος θυμόμαστε και να κλείσουμε κάνα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο κλπ.

      Διαγραφή
  7. Έχω δύο υπηκοότητες και την ελληνική λόγω καταγωγής. Για τις άλλες όμως "ορκίστηκα" πίστη στο σύνταγμα και στους νόμους της χώρας".

    Αυτό, νομίζω, ισχύει για κάθε πολιτογράφηση.

    Βέβαια, όταν κάποιος πολιτογραφηθεί, έχει δικαίωμα στη διαφορετικότητα... Επομένως;

    Για να ισχύσει αυτό που λέει η κυρία Τριανταφύλλου, θα πρέπει να ομνύουν πίστη στο σύνταγμα και στις αξίες της αστικής δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού, οι πάντες, γηγενείς και μη. Αυτό όμως ίσως αναιρούσε την ουσία του φιλελευθερισμού και της ανοικτής κοινωνίας.

    Σε μια φιλελεύθερη, ανοικτή κοινωνία, οι πάντες έχουν δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι θέλουν. Δεν απαγορεύονται ακόμη και οι παράλογες πεποιθήσεις. Απαγορεύονται μόνο οι πράξεις και σπανιότερα, ορισμένες απόψεις που ενθαρρύνουν τη ρατσιστική συμπεριφορά.

    Εδώ όμως μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα εδάφη, γιατί με αυτόν τον νόμο διώκεται στην Κρήτη ο Ρίχτερ...

    Εν ολίγοις: ναι στις δικαιωματικές πολιτογραφήσεις. Ναι όμως, και στην προστασία των δημοκρατικών θεσμών από τα πάσης φύσεως εξτρεμιστικά στοιχεία.

    Δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν επιτρέπουν σε έναν ισλαμιστή να διακηρύσσει το... όραμά του με ανατινάξεις κλπ, όταν επιτρέπουν στα δίκτυα των "αντεξουσιαστών" να ενθαρρύνουν τους "συντρόφους των" στο κάψιμο της Αθήνας...

    Είτε λοιπόν θα επιτρέπουμε τα λόγια στους πάντες, ή θα διώκονται όλοι όσοι απειλούν με πράξεις το δημοκρατικό πολίτευμα.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπα - δεν ειναι τοσο απλό το θέμα. Δες το μικρό βίντεο στο σχόλιο του Yiannis H. Ακόμα καλύτερα διάβασε το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπεκ - Η Υποταγή.
      Το πρόβλημα είναι πως στο Ισλάμ η θρησκεία δεν είναι μία πρσωπική υπόθεση που αφορά μόνο το άτομο είναι μία κοινωνική πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    2. Ο Ρίχτερ διώκεται δικαίως. Όλοι αυτοί, οι γραφειοκράτες, συγγραφείς, καθηγητάδες, τεμπελχανάδες πλήρως ιταμοί, θα διωχθούν από άλλους, παρόμοιους γραφειοκράτες, γιατί έτσι είναι η γραφειοκρατική φύση τους. Όλοι τους θα κρεμαστούν από τα λαϊκά δικαστήρια.

      Διαγραφή
    3. O Richter δεν είναι βέβαια γραφειοκράτης αλλά σημαντικός ιστορικός. Η δουλειά του θα κριθεί από επιστήμονες ιστορικούς κι όχι από τα δικαστήρια. Δεν θα δημοσιεύσω άλλο σχετικό σχόλιο γιατί θα είναι εκτός θέματος.

      Διαγραφή
  8. Συμφωνώ με την Σώτη Τριανταφύλλου όπως επίσης συμφωνώ και με τον Θανάση Τζήμερο, ο οποίος επίσης έχει ασχοληθεί και έχει αρθρογραφήσει για το θέμα. Η πολυπολιτισμικότητα είναι μια ουτοπία η οποία έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη για την Ευρώπη.
    Υπάρχουν δύο πολύ επικίνδυνοι παράγοντες οι οποίοι είναι γνωστοί και θα τους αναφέρω συνοπτικά.
    Ο πρώτος είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός ο οποίος θέλει να επιβάλει και στην Ευρώπη τις δικές του ιδέες και δεν ανέχεται τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις αξίες ο οποίες έχει κατακτηθεί σε διάστημα αιώνων μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες. Βλέπουμε ότι ακόμα και μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, στην Αγγλία και την Γαλλία, ισότιμοι πολίτες και υπήκοοι των κρατών στα οποία ζούν, είναι επιρρεπείς στο να ενστερνισθούν τα μισαλλόδοξα κηρύγματα και να προβούν σε τρομοκρατικές και δολοφονικές ενέργειες.
    Ο δεύτερος παράγων είναι η δημογραφική έκρηξη που συνοδεύει τους λαούς με αυτήν την κουλτούρα λόγω της θέσης των γυναικών. Ο πληθυσμός του Ιράν έχει τετραπλασιαστεί από το 1960 από 20 σε 80 εκατομμύρια. Το ίδιο έχει γίνει και με τον πληθυσμό της Τουρκίας. Στις Ευρωπαϊκές χώρες ο πληθυσμός ή φθίνει ή αυξάνεται ελάχιστα.
    Συνδυάζοντας τους δύο αυτούς παράγοντες δεν είναι δύσκολο να δούμε την απειλή και να φανταστούμε τι θα γίνει μετά από δύο γενιές εκτός αν θέλουμε να κρατάμε τα μάτια μας κλειστά με τα διάφορα ιδεολογήματα.
    Όποιος συγχέει τους Έλληνες ή Ιταλούς μετανάστες, οι οποίοι ήταν άξεστοι εν σχέσει με το περιβάλλον των χωρών που μετανάστευαν και εφέροντο αγενώς και απροσάρμοστα, πλανιέται πλάνην οικτράν. Ουδεμία σχέση το ένα με το άλλο διότι δεν είχαν άλλη βάση πολιτισμού αλλά άλλο επίπεδο.
    Ο Samuel P. Huntington έχει μιλήσει για πόλεμο των πολιτισμών. Ισως αυτός ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να τον κερδίσουμε. Διαφορετικά η ήρα θα εξαφανίσει το στάρι.

    Η κατάσταση θυμίζει λίγο την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την επικράτηση του Χριστιανισμού. Τότε έγιναν απίστευτες βιαιοπραγίες και βανδαλισμοί. Η περίπτωση της Υπατίας που την τεμάχισαν κατόπιν προτροπών του "Αγίου" Κύριλλου της Αλεξάνδρειας με κοχύλια, δηλαδή θραύσματα αγγείων (Δεν είχαν κονσερβοκούτια τότε) είναι γνωστή. Πέρασαν 14 αιώνες για να έρθουμε στην Αναγέννηση και να απεικονισθεί και πάλιν, όπως στην Αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη, το ανθρώπινο σώμα γυμνό σε έργα τέχνης... Και μερικοί αιώνες ακόμα για να μιλήσουμε για ανθρωπισμό και για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους επικίνδυνους παράγοντες δεν μπορούμε να τους κάνουμε κοινούς παράγοντες, να κάνουμε γινόμενο το άθροισμα και να τους απλοποιήσουμε;

      Διαγραφή
    2. @Dion.M.
      2016-01-15 17:35:03+00:00

      > Η περίπτωση της Υπατίας που την τεμάχισαν κατόπιν προτροπών του "Αγίου" Κύριλλου της Αλεξάνδρειας με κοχύλια, δηλαδή θραύσματα αγγείων είναι γνωστή.

      Μάλλον με ὄστρακα, όχι με κοχύλια.

      Διαγραφή
    3. Ναι Λύκε. Με όστρακα. Πως μου ήρθαν τα κοχύλια! Ευχαριστώ για την διόρθωση.

      Διαγραφή
    4. @Dion.M.
      2016-02-07 05:31:38+00:00

      > Πως μου ήρθαν τα κοχύλια! Ευχαριστώ για την διόρθωση.

      Γλωσσική παρεμβολή της νεοελληνικής, όπου τα κοχύλια και τα όστρακα είναι συνώνυμα.

      Παρακαλώ.

      Διαγραφή
  9. Την Σώτη Τ. την συμπαθώ πολύ.
    Αλλά το βιβλίο της αυτό... δεν με ήθελε...
    Δύσκολο, δοσμένο σαν επιστημονική διατριβή, χωρίς σπίθα και αέρα. Το παράτησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι επιστημονική διατριβή. Τι περίμενες - μυθιστόρημα;

      Διαγραφή
    2. Όχι βέβαια.
      Εννοώ πως μ'έχει μεν συνηθίσει σε μακροσκελείς (πολιτικές, κοινωνιολογικές κλπ) αναλύσεις της η Σ.Τ. αλλά μ' αυτό το ύφος και τη στέγνια που συνάντησα εδώ ΚΟΥΜΠΩΘΗΚΑ!
      [ Μπορεί να την αδικώ...]

      Διαγραφή
    3. Είναι κακογράφα. Δεν διαβάζεται.

      Διαγραφή
  10. Σε τετοια δυσκολα θεματα,οι γενικευσεις ειναι το χειροτερο...

    Σε καθε ειδικο θεμα ,ο καθενας μπορει να παρει θεση...

    Μερικες φορες , η θεση ειναι πολυ δυσκολη...

    Παραδειγμα ..
    Αν στη Γερμανια σρχισουν απελασεις μεταναστων
    επειδη " επιβουλευονται το Συνταγμα ",
    τι γινεται με τους ...Γερμανους που... επβουλευονται το Συνταγμα..?

    Θα τους στειλουν στην Αργεντινη..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποιες σκέψεις άναρχα μεταναστεύουν από το ένα ημισφαίριο του μυαλού μου στο άλλο:

    1.Το θέμα είναι πραγματικά δύσκολο, αλλά δεν νομίζω ότι όπως λέει η συγγραφέας, πρέπει να υποδέχεται μια χώρα μόνο αυτούς που θέλουν να ενταχτούν στο πολιτικό ή πολιτισμικό της πλαίσιο. Οι μετανάστες ή πρόσφυγες ΔΕΝ ξέρουν πού πάνε και γιατί πάνε... Δεν έχουν σαφή στόχο. Τους ενδιαφέρει μόνο να φύγουν από το παρελθόν τους, να ξεφύγουν από αυτό που τους κυνηγά. Είναι κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το μετά, η επόμενη μέρα, είναι άγνωστη. Τι μου λέτε λοιπόν, με ποιες προθέσεις έρχονται και καταφθάνουν; Οι άνθρωποι τρέχουν και δεν φθάνουν... Ζητούν μόνο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Και ούτε είναι εφικτό να τους πεις ότι θα έρθεις με αυτές ή τις άλλες συνθήκες για να σε φιλοξενήσω. Οι άνθρωποι είναι κυνηγημένοι. Θα μου πεις βέβαια, κάποιος που είναι στη χώρα σου -όποιος και αν είναι αυτός- πρέπει να υπακούει στο Νόμο. Ναι. Αλλά, αν αυτός ο κατατρεγμένος δεν έχει ούτε καν εισιτήριο και μπαίνει στο λεωφορείο τζάμπα και τον πιάνει ο ελεγκτής, τι πρέπει να γίνει; Φταίει που δεν έχει μισό ευρώ να πάρει εισιτήριο; Κοιτάξτε όμως γύρω σας, είναι ο μόνος που δεν έχει εισιτήριο...; Ποιος φταίει που ο διπλανός μας δεν έχει να φάει...; Ο ίδιος; Εγώ; Κάποιος άλλος; Το κεφάλι μας το ξερό ή μήπως πάνω από όλα το κρασί...;

    2. Αν υπάρχει ένα ακόμα πιο βαθύ πρόβλημα στο διάβα του ανθρώπου κύριε Δήμου, διαχρονικά, δεν είναι το μεταναστευτικό - αυτό απλώς ξεσκεπάζει περίτρανα κάτι άλλο, πιο βασανιστικό: είναι η διαφορά του Νόμου και του Παρανόμου... Ποιος ορίζει το Νόμο και ποιος τον Παραβιάζει; Με τι όρους φτιάχνεται ένας Νόμος και από ποιους και επίσης κάτω από ποιες συνθήκες και από ποιους Παραβιάζεται; Ποιος ο πραγματικός εξουσιαστής, ποιος το θύμα και ποιους ο θύτης; Γιατί είναι παράνομος ο 20άχρονος Σύριος ξένος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και νόμιμος ο 20άχρονος Έλληνας φοιτητής που πάει στην Αγγλία γιατί δεν τον αηδιάζει η χώρα του; Και τους δυο δεν τους ωθεί κάτι μακρυά από την πατρίδα τους; Αυτό δεν είναι το πραγματικά τραγικό και παράνομο; Αυτή η εκδιωχτική δύναμη δεν είναι η πραγματικά παράνομη; Μια πατρίδα που απωθεί τους πολίτες της το θεωρείται νόμιμο; Νομίζω λοιπόν, ότι αυτή η εποχή μας, αναδεικνύει περίτρανα αυτήν την ανάγκη αναθεώρησης τού ποιος εξουσιάζει ποιον και υπό ποιο καθεστώς. Διότι, όπως είχε πει νομίζω ο Μοντεσικέ: δεν είναι κάτι σωστό επειδή είναι νόμος, αλλά κάτι πρέπει να γίνεται νόμος, επειδή ακριβώς είναι σωστό. Αναλογιστείτε λοιπόν, ακόμα και εντός συνόρων της χώρας μας, ποιοι νόμοι είναι σωστοί και πόσοι τους παραβιάζουμε; Πόσοι νόμοι μας κάνουν και πελαγώνουμε καθημερινά και δυσκολεύουν τις ζωές μας και πόσο παράνομοι κάνουν κάποιους ανθρώπους να πνίγονται καθημερινά σε πελάγη αναζήτησης και να ξεβράζονται στις ακτές των <> πολιτειών...

    3. Οι άνθρωποι από καταβολής κοινωνιών ήταν σε μια διαρκή μετακίνηση, ωθούμενοι από άλλοτε άλλης βιαιότητας ερεθίσματα. Πάντα όμως, κουβαλούσαν κάτι μαζί τους και αυτό το κάτι -η ταυτότητά τους- αναμειγνυόταν με τον πολιτισμό του τόπου μετάβασης. Και μέσα από αυτό το μείγμα, δημιουργείται κάθε φορά το νέο και η αλλαγή. Να θυμηθώ τους <> από τη Σμύρνη μετά την καταστροφή που κουβαλούσαν τα δικά τους ήθη και έθιμα; Αυτοί οι άνθρωποι έφεραν ακόμα και το δικό τους χώμα (τι υπέροχη η τελευταία σκηνή από την Αιολική Γη του Βενέζη με τον παππού να έχει στον κόρφο του ένα σακουλάκι με χώμα...), αποδεικνύοντας ακριβώς ότι η "Πατρίδα" έχει τον πιο δύσκολο νομικό ορισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά οι άνθρωποι είναι κυνηγημένοι - από τον πόλεμο ή από την πείνα - και το πρώτο πράγμα είναι να τους δώσεις άσυλο, να τους περιθάλψεις.

      Από εκεί όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Πόσους αντέχεις να υποδεχθείς; Κι όταν περάσει η πρώτη φάση της υποδοχής και της περίθαλψης, πώς θα τους εντάξεις μέσα στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. Σύνθετα προβλήματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις και πολλή ευαισθησία.

      Και βλέπεις πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα σε λαούς με γνώση και μέσα. Η banlieux στο Παρίσι είναι ένα μέρος ξένο και εχθρικό. Ενώ το Kreuzberg στο Βερολίνο μοιάζει ενσωματωμένο...

      Διαγραφή
    2. Ένας σύριος γιατρός, ένας σύριος αστροναύτης, ένας σύριος ταχυδακτυλουργός, ένας σύριος ράπτης, λάτρης των ανδρικών σωμάτων ή θηρευτής έξυπνων τηλεφώνων της τελευταίας μόδας, ο σύριος Ροΐδης, ένας σύριος βιολιστής, ένας σύριος νηπιαγωγός, ένας ούριος άνεμος συριακός - όλοι αυτοί, αλλά και οι μακρινοί, οι κοντινοί συγγενείς και οι ένδοξες γυναίκες τους -σπαραχτικές γυναίκες των ανέμων- το τελευταίο που θα αγαπούσαν να βιώσουν θα ήταν τον οίκτο των ελληνικών μικροαστών, τη λύπηση των ελληνικών τηλεθεατών, την αφοσίωση από τους ελληνικούς καταναλωτές του έτοιμου φαγητού, το ενδιαφέρον των ελληνικών παχύσαρκων αστρολόγων, την χρησιμοθηρία των μικροτσούτσουνων ελληνικών νομικών γευσιγνωστών του αμάσητου κομματιού της δύσκολης πατρίδας. Οι σύριοι επαγγελματίες ανάβουν τις φωτιές του φεγγαριού - συμφωνούν: αν δεν είναι πατρίδα στο λαό της τον ίδιο...δεν ανοίγει τα χεράκια της...δεν θα μας αγκαλιάσει. Οι έλληνες τηλεθεατές ιδρώνουν στα άρθρα τους συμφωνούν: ο πόλεμος πρέπει να καταργηθεί τώρα που μιλάμε - οι πατρίδες πρέπει να επιστραφούν στους λαούς - και πρέπει αμέσως να φτιάξουμε και εμείς πατρίδα και να πάψουμε να κόβουμε και να ράβουμε τον εαυτό μας στα μέτρα της φιλοσοφικής πειραματικής επιστήμης, που έχει για πείραμα τις μετακινήσεις των πληθυσμών, τις εκτοξεύσεις όλμων και καυστικών χυμών, και τις ευρωπαϊκές -ή μη- γενοκτονίες.

      Διαγραφή
    3. Η επιστροφή του "σαλτάρω" ή κάποιου μιμητή του

      Διαγραφή
  12. Τεραστιο προβλημα το μεταναστευτικο με επακολουθα που ακομα και οι ειδημονες ενδεχομενως να μην μπορουν να προβλεψουν.

    Το οτι ομως καποιος ανθρωπος σκεφτηκε και δημοσιευσε την "γελοιογραφια" με τον μικρο Aylan και οτι σε πολλους αρεσε γιατι - κατα την γνωμη τους - με το ειρωνικο της χιουμορ μας προσγειωνει στην πραγματικοτητα, δειχνει εναν κυνισμο που εμενα τουλαχιστον με ξεπερναει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπουδαίος Δ. Χαντζόπουλος:
      http://www.kathimerini.gr/845739/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-dhmhtrh-xantzopoyloy-150116

      Διαγραφή
    2. Εξαιρετικο - ειναι απο αυτα που αξιζει να τα κρατησει κανεις.

      Διαγραφή
  13. Θα αξιζε τον κοπο να μας κανει μια διαλεξη σε κανα TED ο Μεγαλεξανδρος επι του θεματος... Να δουμε κ την πλευρα μες τον καθρεφτη (i.e. το αντιστροφο). ´Η οι Ινδιανοι, που υπεκυψαν στην πολεμικη υπεροχη του αντιστοιχου "εισβολεα" (σημ. εισβολες ειναι κ τωρα, απλως ή με πιο "ανθρωπινο" ή με εντελως μαςκαρεμενο" προςωπο κ πολιτικα ορθο/βαλτο ονομα). Bottomline: ποιος οριζει πού ειναι οι κοκκινες γραμμες κ ποιος αποφασιζει ποιος, ποσο κ γιατι θα τις αλλαξει? Αμα παρουν μιλουνια το δικρανι/γιαταγανι, κατσε συ με τη ντουντουκα να μιλας για νομους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να πάρουν δικράνι Αφροδίτη. Τα Καλάσνικωφ και τα εκρηκτικά έρχονται με ξεχωριστή αποστολή.

      Διαγραφή
    2. Ερχονται λεει... Γεμιζουμε απο δαυτα κ δεν το ξερουμε!

      Διαγραφή
  14. Είναι στην φύση των ανθρώπων να σχηματίζουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ένα σύστημα αξιών, στο οποίο όσο ποιο εχθρικό νιώθουν το εξωτερικό τους περιβάλλον να προσκολλούνται. Ο Sting τραγούδησε το I am a gentleman in New York, δίχως φυσικά να βγάζει κάποιο ρατσισμό. Το σύστημα αξιών ονομάζεται θρησκεία, κράτος, ομάδα, καταγωγή κλπ. Στην Αμερική όπου οι έννοια της θρησκείας δεν είναι τόσο σημαντική και απ΄ την άλλη ο Αμερικάνικος τρόπος ζωής κυριαρχεί, φαίνεται ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί μπορούν να συμβιώνουν αρμονικότερα. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει στην Ευρώπη και φυσικά αυτό δεν υπάρχει στο Ισλάμ, όπου απλά η διαφορετικότητα είναι ποινικοποιημένη. Ίσως έννοιες που εδώ τις έχουμε περί πολλού, όπως θρησκεία, έθνος να λειτουργούν τελικά αρνητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι επίσης στη φύση των ανθρώπων να είναι αναγκασμένοι στην αγωγή και στις σωστές, υποστηρικτικές της αληθινής ζωής συμβουλές από γονείς και διδασκάλους. Και όταν, εμείς δεν έχουμε γονείς, τίμιους, όταν δεν έχουμε αγωγή, και η κατανόηση μας περιορίζεται σε συγκρίσεις και μπανανόφλουδες των πονηρών, καλύτερα να σκεφτούμε τι είναι αληθινό και πώς θα νιώσουμε ένα γύρω την πραγματικότητα, και να αφήσουμε την ανθρώπινη φύση στην ησυχία της. Απέχουμε πολύ άλλωστε από οτιδήποτε φυσιολογικώς ανθρώπινο.

      Διαγραφή
    2. Πολυ ευστοχο- ηταν βεβαια "Englishman" (oooh, I'm an alien, I'm a legal alien, I'm an Englishman in New York), εμφαση στο "legal"... Αλλα θα μου πεις, με "διαβατηρια" ειναι κ αυτοι εδω μεσα... "Νομιμοι"...κ φανουμε να κυκλοφορουμε εμεις αναμεσα τους κ οχι το αντιστροφο...

      Διαγραφή
  15. Προβλήματα τα οποία, όσο και αν δεν σας αρέσει, δημιουργούν η Αμερική, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία κτλ και τα οποία για τους δικούς της λόγους προσπαθεί να τα συμμαζέψει η Ρωσία, τα τελευταία 15 χρόνια από την Λιβύη μέχρι την Μέση ανατολή χαθήκαν όλες οι ισορροπίες και επειδή όλες αυτές οι παραπάνω χώρες δεν πρόκειται να αλλάξουν και να αποκτήσουν το ιστορικό Ελληνικό πνεύμα της συναλλαγής και της συνεργασίας με τους άλλους λαούς δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να επιλυθεί το πρόβλημα στη ρίζα, για αυτό και προορίζουν την Ελλάδα για χώρο απομόνωσης, ταμπόν ανάμεσα σε αυτούς και τον Μουσουλμανικό κόσμο και όσο εξασθενεί η χώρα με όλα αυτά τα μνημόνια που είναι ευλογία για τον τόπο τα πράγματα θα παίρνουν μια όλο και πιο ανήθικη μορφή, ιδιαίτερα όταν θα πέφτει στο τραπέζι το προσφυγικό μαζί με την διαγραφή μέρος του χρέους και με τις καταβολές των δόσεων, η πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν θέλετε να μάθετε για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού-προσφυγικού ρεύματος, ρωτήστε τους Ινδιάνους. Αυτοί ξέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνον αυτούς; Τους Αβορίγινες, τους Μαορί, μερικούς από τους Μαύρους της Αφρικής...

      Διαγραφή
    2. Θα ρωταν εμας σε καποια χρονια! :)

      Διαγραφή
    3. Αχ τους καημενους τους Αβοριγινες , Ινδιανους Μαορι,μαυρους...
      Ειχαν τετοιους μεγαλους πολιτισμους...που .. κατεστρεψαν οι κακοι ασπροι...

      Διαγραφή
  17. Αλλά μην ανησυχείτε. Ίσως μετά από χρόνια, καθιερώσουν μια Thanks giving day. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν μπορω φασιστικα , μισοξενικα σχολια...

    Φερνουν μια αυρα Χρυσης Αυγης εδω μεσα...


    Οσοι τα βαζουν με τις Μεγαλες Δυναμεις...

    εχουσιν πλακαν πολλαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να μη θες να γινει μπουρμπερη, μπουρδελλο κ ολα τα εις -μπου το τσαρδι σου, δε σε κανει ουτε φασιστα ουτε μισοξενικο ουτε χ.αυγουλο παντως... Just saying! :)

      Διαγραφή
    2. Ειναι χαρακτηριστικα του κρυφου φασιστα...

      Οι " νεες εθνοτητες " ειναι ησυχοι & σκιαγμενοι,σαν αρνια...

      Ο,τι συνεβη στη Γερμανια το εκαναν 100 κωλοπαιδα,
      απο ενα πληθυσμο 4 εκατ ξενων...

      Διαγραφή
    3. Εμένα μου μυρίζει προβοκάτσια - παρόλο που απεχθάνομαι τα συνωμοσιολογικά. Επαιξε πολύ το παιχνίδι των ξενόφοβων Γερμανών - της PEGIDA. Απίθανο οι Σύροι, καλά-καλά δεν είχαν έρθει, να ορμήσουν μαζικά. Κάποιοι τους ξεσήκωσαν...

      Διαγραφή
    4. Ο Ισλαμισμος θα implode οταν οι γυναικες σηκωσουν κεφαλι
      & τελειωσουν τον τσαμπουκα των ανδρων...
      Ηδη στις κοινοτητες μεταναστων ολο & αυξανονται
      οι μαιμου παρθενες...
      Ο δυναμισμος του Ισλαμισμου ειναι το μίσος εναντια στις γυναικες ..
      Οταν φανε μπουφλα μεσα στο ιδιο τους το σπιτι
      οι Μωαμεθανοι ανδρες ,θα.. κατσιασουν...

      Θα γινουν ...ρομπες ,σαν.. τους χριστιανους...

      Διαγραφή
    5. Εμένα μου μυρίζει προβοκάτσια - παρόλο που απεχθάνομαι τα συνωμοσιολογικά.

      Γιατί τόση απέχθεια; Η λεγόμενη συνωμοσιολογία είναι πολλές φορές οι ειδήσεις του παρασκηνίου. Και ως γνωστόν τα του παρασκηνίου είναι τα σημαντικά.

      Πχ λέτε ότι οι μουσουλμάνοι προοδεύουν ανάποδα.

      Γιατί άραγε;

      Ας πούμε, ποιος έστησε το isis;

      Μα η πολιτισμένη δύση το έστησε, μόνο που όπως γίνεται συνήθως χάθηκε ο έλεγχος αυτών των παλαβών.

      Ο Ken OKeefe στο παρακάτω βιντεάκι ξεβρακώνει τις αθωες περιστερές της δυσης.

      https://www.youtube.com/watch?v=1t53fXXZAQA

      Διαγραφή
    6. @Nikos Dimou
      2016-01-16 14:29:52+00:00

      > Εμένα μου μυρίζει προβοκάτσια - παρόλο που απεχθάνομαι τα συνωμοσιολογικά. Επαιξε πολύ το παιχνίδι των ξενόφοβων Γερμανών - της PEGIDA. Απίθανο οι Σύροι, καλά-καλά δεν είχαν έρθει, να ορμήσουν μαζικά. Κάποιοι τους ξεσήκωσαν...

      Είναι πράγματι παράξενο, αλλά υπάρχουν φαίνεται κι άλλα περιστατικά: Schwimmbad-Verbot für männliche Flüchtlinge.

      Συμβουλεύοντας «να μη ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», ιμάμης στην Κολωνία ρίχνει ο ίδιος λάδι στη φωτιά: Cologne Imam: Girls Were Raped Because They Were Half Naked And Wore Perfume.

      Διαγραφή
    7. @ακοινώνητος
      2016-01-17 01:53:31+00:00

      > > Εμένα μου μυρίζει προβοκάτσια - παρόλο που απεχθάνομαι τα συνωμοσιολογικά.

      > Γιατί τόση απέχθεια; Η λεγόμενη συνωμοσιολογία είναι πολλές φορές οι ειδήσεις του παρασκηνίου.

      Δεν είχα διαβάσει το όνομα του σχολιαστή, αλλά με το που διάβασα την παραπάνω πρόταση το μάντεψα επιτυχώς.

      Διαγραφή
  19. Ας προσθέσω το 50ό σχόλιο :)

    Επειδή πιστεύω στην εξελικτική θεωρία κι όχι σε κάποια θρησκεία (χωρίς να παραγνωρίζω τον εξελικτικό ρόλο της θρησκείας) θεωρώ ότι η αποδοχή βασικών κανόνων της αστικής δυτικής κοινωνίας είναι απαραίτητη συνθήκη για την αποδοχή μεταναστών. Κυριότερο εξ αυτών είναι η απόλυτη διάκριση κράτους και θρησκειών, πράγμα που ως φαίνεται είναι αδύνατον με το Ισλαμ. Οι δυτικές κοινωνίες πρέπει να εντείνουν την κοσμική εκπαίδευση των νέων αλλά και μεγαλύτερων πολιτών, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση του κόσμου από την θρησκεία. Για να παραφράσω τον Αινστάιν, αν δεν κλέβεις ή δεν σκοτώνεις επειδή περιμένεις τον παράδεισο ή φοβάσαι την κόλαση, και όχι απο σεβασμό στο συνάθρωπο, είσαι αξιολύπητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κάθε θρησκεία είναι μια κοινωνική πραγματικότητα. Και ο Χριστιανισμός, και ο Ιουδαϊσμός, κάποτε διαμόρφωναν τους νόμους χωρών (έχασαν αυτήν την δύναμή σταδιακά). Οπότε, το πραγματικό ερώτημα είναι: Μπορεί ένα μουσουλμανικό κράτος να λειτουργήσει ως κοσμική δημοκρατία; Μπορεί να δώσει, π.χ. πλήρη δικαιώματα στις γυναίκες;

    Εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι περισσότερα μουσουλμανικά παρά δυτικά κράτη είχαν γυναίκες ως αρχηγούς κρατών. Αυτό κάπως πρέπει να εξηγηθεί. Επίσης, μπορεί οι Ταλιμπάν να κυβερνούν σήμερα το Αφγανιστάν αλλά το 1960 υπήρχε γυναίκα υπουργός και οι Αφγανές βρίσκονταν με μίνι φούστες σε δημόσιες βιβλιοθήκες σπουδάζοντας ιατρική. Ο Νάσερ (Πρόεδρος της Αιγύπτου) χλεύαζε την απαίτηση των Αδελφών Μουσουλμάνων να γίνει υποχρεωτική η μαντήλα (Το βίντεο έχει γαλλικούς υπότιτλους, αλλά το αγγλικό κείμενο το εξηγεί καλά).

    Ηγέτες όπως ο Ατατούρκ, ο Νάσερ, ο Σάχης, δημιούργησαν κοσμικά καθεστώτα σε μουσουλμανικά κράτη και για μεγάλο διάστημα έχαιραν πλατιάς αποδοχής. Εάν δεχτούμε ότι τα μουσουλμανικά κράτη δεν μπορούν εκ φύσεως να είναι κοσμικά, τότε τα προαναφερόμενα καθεστώτα πρέπει να ειδωθούν σαν παρενθέσεις. Να δεχτούμε δηλαδή ότι η παλινόρθωση του θρησκευτικού συντηρητισμού είναι τελικά αναπόφευκτη.

    Αυτό το θεωρώ αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Προτιμώ να βλέπω μια κοινή τάση στις μέρες μας: επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες σε Ανατολή και Δύση (π.χ. το Tea Party στις ΗΠΑ επιθυμεί να καταστήσει τις χριστιανικές αξίες νόμους του κράτους). Η τάση αυτή, ασφαλώς, λαμβάνει ακραία μορφή στις μουσουλμανικές χώρες. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να εξηγήσουμε.

    Επίσης, δεν δέχομαι ότι ο μουσουλμάνοι ρέπουν εκ φύσεως στην βαρβαρότητα. Δεν θεωρώ το Ολοκαύτωμα που οργάνωσαν οι Γερμανοί λιγότερο βάρβαρο από τις πράξεις του ISIS. Τουναντίον, όπως υπάρχουν ιστορικές και κοινωνικές εξηγήσεις για την μαζική αλλοφροσύνη των Γερμανών, θα υπάρχουν (ή ελπίζω να υπάρχουν) και για τις ακραίες πράξεις των σημερινών φανατικών μουσουλμάνων. Όχι τυχαία, ο Έκο παραλλήλισε το Ισλαμικό Κράτος με τους Ναζί (ιδεολογία μίσους, ακραίες πράξεις, αποκαλυπτική άποψη για τον κόσμο).

    Αναφορικά με την βαρβαρότητα: θα έλεγα ότι οι ακρότητες του ISIS μοιάζουν με την ρίψη της ατομικής βόμβας το 1945: οι νεκροί είναι επικοινωνιακά όπλα, πρέπει να γίνουν διάσημοι για να τρομάξουν οι αντίπαλοι. Ή μοιάζουν με τους χιλιάδες αθώους ανασκολοπισμένους που παρέταξε ο Βλαντ στον δρόμο, για να τρομάξει τους επελάσαντες Οθωμανούς (κάτι που κατάφερε). Η ανθρώπινη φύση στα χειρότερά της. Πέρα (πάλι) από Ανατολή και Δύση.

    Αναφορικά με το βάθος και εύρος του φανατισμού: θα ανέφερα την πολιτική ορθότητα που κάποιες φορές έβαλε πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, την επιθετική και παρεμβατική πολιτική της Δύσης σε πολλά μέρη, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ που για χρόνια εκπαίδευαν και εξόπλιζαν τους πιο φανατικούς ισλαμιστές. Επίσης την φτώχια, την υποτίμηση της έλλειψης κοινωνικής ενσωμάτωσης, την δημιουργία γκέτο σε δυτικές πόλεις, την στήριξη ανελεύθερων καθεστώτων, κτλ, κτλ.

    Εν ολίγοις, συνεχίζω να ελπίζω σε μια ορθολογική εξήγηση – και στην ύπαρξη κάποιας λύσης. Η οποία, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και διορθωτικές ενέργειες εκ μέρους της Δύσης. Αναγνωρίζω το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος και ελπίζω να μην περάσουμε ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν την επόμενη περίοδο ευημερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς οι Μουσουλμάνοι προοδεύουν ...ανάποδα. Μην ξεχνάμε πως οι πιο ένδοξες εποχές του Ισλάμ ήταν από τον 8ο ως τον 14ο αιώνα όταν άκμαζαν στην Μέση Ανατολή αλλά κυρίως στην Ανδαλουσία - όταν ίδρυαν τα πρώτα Πανεπιστήμια, μεταφράζανε τον Αριστοτέλη, οικοδομούσαν αριστουργήματα όπως την Αλάμπρα και το τζαμί της Κόρδοβα. Και γύρω στην 10ετία του 50 υπήρχαν, όπως γράφεις, πολλές κινήσεις προόδου, που σήμερα μας φαίνονται αδιανόητες. Αντίθετα έχει αυξηθεί ο φανατισμός και το μίσος προς τους άπιστους κάθε είδους...

      Διαγραφή
    2. @Yannis H
      2016-01-16 15:17:23+00:00

      > Ηγέτες όπως ο Ατατούρκ, ο Νάσερ, ο Σάχης, δημιούργησαν κοσμικά καθεστώτα σε μουσουλμανικά κράτη και για μεγάλο διάστημα έχαιραν πλατιάς αποδοχής.

      Αλιευμένο στο Twitter: δύο φωτογραφίες, η παλιά ασπρόμαυρη, η καινούργια έγχρωμη. Ποια είναι όμως η πιο μοντέρνα;

      Διαγραφή
  21. Μετά τον 15ο αιώνα ασκείται από τα έξω πίεση στον κόσμο των Αράβων και όπως συμβαίνει συνήθως, σε ότι ασκείται πίεση, αυτό παραμορφώνεται. Μέχρι και πριν ένα αιώνα δεν υπήρξε καμιά "προσφυγική ροή" που λένε και τελευταίως προς την Ευρώπη, το αντίθετο συνέβαινε, ως συνήθως διαβάζουμε την ιστορία προεκτείνοντας προς το παρελθόν τα σημερινά δεδομένα που δεν ίσχυαν φυσικά από καταβολής ιστορίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η γελοιογραφία στο Charlie Hebdo είναι στο γνωστό προβοκατόρικο κλίμα του περιοδικού. Στηλιτεύει ακριβώς εκείνον τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που αν ζούσε ο μικρός Αϊλαν θα έβρισκε μπροστά του. Βέβαια, μπορεί κανείς να πει ότι είναι σοκαριστικη, αποτυχημένη ή να διαφωνήσει με την αισθητική αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Nikos Dimou
      2016-01-15T11:25:00+02:00

      > ------------------------------------------------------------------------------
      > Τι θα γινόταν ο μικρός Αϋλαν αν μεγάλωνε; Θα πασπάτευε  κώλους στην Γερμανία
      > ------------------------------------------------------------------------------
      > Ακόμα πιο σκληρό δείγμα μεταστροφής: Στο Charlie Hebdo που το υπερασπιστήκαμε όλοι σαν προπύργιο ελευθεροτυπίας, δημοσιεύθηκε γελοιογραφία του Riss  που δείχνει πως αργότερα (αν επιζούσε) ο μικρός Aylan που φωτογραφήθηκε  πνιγμένος και τον έκλαψε η υφήλιος, θα κυνηγούσε γυναίκες στην Κολωνία. 

      @Anonymous
      2016-01-15 13:58:52+00:00

      > * το σκίτσο του Charlie Hebdo το σκίτσο δεν είναι ξενοφοβικό, αλλα κινείται στο γνωστό ειρωνικό ύφος του περιοδικού. Βέβαια είναι οπως πάντα προκλητικό, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

      @Ντιτα
      2016-01-15 23:33:22+00:00

      > Το οτι ομως καποιος ανθρωπος σκεφτηκε και δημοσιευσε την "γελοιογραφια" με τον μικρο Aylan και οτι σε πολλους αρεσε γιατι - κατα την γνωμη τους - με το ειρωνικο της χιουμορ μας προσγειωνει στην πραγματικοτητα, δειχνει εναν κυνισμο που εμενα τουλαχιστον με ξεπερναει!

      @Irini Giannaki
      2016-01-16 18:51:43+00:00

      > Η γελοιογραφία στο Charlie Hebdo είναι στο γνωστό προβοκατόρικο κλίμα του περιοδικού. Στηλιτεύει ακριβώς εκείνον τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που αν ζούσε ο μικρός Αϊλαν θα έβρισκε μπροστά του. Βέβαια, μπορεί κανείς να πει ότι είναι σοκαριστικη, αποτυχημένη ή να διαφωνήσει με την αισθητική αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

      Θα συμφωνήσω ότι η γελοιογραφία αυτή δεν επικροτεί, αλλά σαρκάζει την άποψη που παραθέτει. Μπορώ να φανταστώ το δημιουργό της να περιμένει σε κάποιαν ουρά κι ένας κύριος μπροστά του να λέει ότι οι μουσουλμάνοι έχουν στα γονίδιά τους τη ροπή προς την παρενόχληση και το βιασμό, αναφέροντας ίσως προς απόδειξη των ισχυρισμών του και δυο-τρία παραδείγματα μουσουλμάνων που όντως ήταν βιαστές. Οπότε ο γελοιογράφος γυρνά και του λέει, καλά, δηλαδή που ο Alan πνίγηκε νωρίς, έτσι και μεγάλωνε θα βίαζε το μισό Παρίσι.

      Διαγραφή
  23. Μετά τα 50-60 σχόλια ξυπνάει ο "σαλτάρω" και στέλνει μαζικά ποιητικές χυδαιότητες.

    Για του νέους bloggers: με το όνομα αυτό αποκαλούμε έναν σχολιαστή που το πρώτο ψευδώνυμό του (εν έτει 2006) ήταν "σαλτάρω στο κενό". Μετά άλλαξε πολλά nick αλλά το ύφος του παραμένει αναγνωρίσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το προβλημα εδω ειναι οτι όλες οι χώρες "οφείλουν" να αναζητήσουν τοπικού χαρακτήρα λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα, οπως και αυτο της αναγκαστικης μεταναστευσης. Οπωσδηποτε λυσεις "μιας προτασης" δεν υπαρχουν, εαν υπαρχουν καθολου... Το μονο που μπορουμε να κανουμε απο εδω ειναι να παρατηρησουμε και να συζητησουμε.
    Ο Μπαουμαν στους "Ρευστους Καιρους" του μας λεει -σε λιγες γραμμες το αναφερω εδω- πως το "πληθυσμιακο πλεονασμα" ειναι δυσκολο να αφομοιωθει σε δομες "κανονικης ζωης", ετσι ωστε τα μελη του να επαναπροσδιοριστουν σε "χρησιμα και λειτουργικα μελη" στη χωρα υποδοχης. Κι οταν αυτο δε το καταφερουν -που αυτο συμβαινει στην συντριπτικη πλειοψηφια- τοτε αυτοματως θεωρουνται περιττοι και ανακυκλωσιμοι. Αρα λοιπον, τι γινεται τωρα;;;; Πολυ φοβαμαι πως -αναφερομενος παλι στον Μπαουμαν- δημιουργουνται "ανθρωπινα απορριματα", ανθρωποι, δηλαδη, που θεωρουνται "αχρηστοι" για τη συνεχεια μιας κοινωνιας "δυτικου τυπου". Και ετσι δεν αφομοιωνονται.
    Προσωπικα θα επιθυμουσα περισσοτερη κοινωνικη ανοχη σε αυτο το θεμα, προκειμενου να βοηθηθουν αυτοι οι ανθρωποι και αργοτερα, καθως θα αποτελουν "πιο ισοδυναμα" μελη του συνολου, να βοηθησουν κι αυτοι εμας. Καπου εκει ξεκινα η πολυπολιτισμικοτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προτεινω ενα πιασαρικο θεμα ,να ζεσταθουμε...
    " Το σωστο ονομα για τη Δημ της Μακεδονιας "...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δυστυχώς... ήδη η Αυστρία αναστέλλει μονομερώς την Σέγκεν.

    https://www.rt.com/news/329215-austria-borders-migrants-schengen/

    http://www.lifo.gr/now/world/86902

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρόμοιες κινήσεις δείχνουν την πολυπλοκότητα του προβλήματος -και την αλυσίδα αντιδράσεων παρόμοιου τύπου που θα προκύψουν παντού- . Προφανώς ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μονάχα με γνώμονα τον συναισθηματισμό ή τον "ανθρωπισμό μας".

      Διαγραφή
  27. - Nikos Dimou: "Αναφέρομαι στην επίκαιρη και πιεστική μορφή του προβλήματος γιατί αυτή αφορά εμάς περισσότερο, σαν χώρα υποδοχής - και από εκεί ξεκινάει".
    Δεν είναι μόνο ότι είμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής. Είναι και ότι οι εταίροι μας προσπαθούν να μας μεταθέσουν το πρόβλημα (βλ. απειλές αποκλεισμού μας από τη ζώνη Σένγκεν).
    Παραθέτω αποσπάσματα δύο άρθρων του Δημήτρη Δανίκα, από το Πρώτο Θέμα (λίγο αιχμηρός αλλά άδικο έχει;): "Ποια «αχίλλειος πτέρνα του Σένγκεν η Ελλάδα» και άλλα τέτοια; Οι βομβαρδισμοί «αδειάζουν» από την Συρία κάθε ανθρώπινο ίχνος. Γιατί από τη μια οι κανίβαλοι του ISIS, από την άλλη ιπτάμενοι Ρώσοι, Γάλλοι, Αμερικανοί! Ταυτόχρονα μ αυτό, εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες, αραβικής καταγωγής, έχουν πεταχτεί σαν τα σκουπίδια περιμετρικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Ολοι αυτοί υποψήφιοι τζιχαντιστές. Το στόρι ότι δύο εκ των δολοφόνων του Παρισιού διέσχισαν ατσαλάκωτοι τη χώρα μας είναι τουλάχιστον της πλάκας! Εδώ εκατοντάδες ορκισμένοι τζιχαντιστές βρίσκονται σε πλείστες όσες ευρωπαικές χώρες. Εδώ ακόμα και Ευρωπαίους, λευκούς πολίτες προσηλυτίζουν. Εδώ εκατοντάδες κρυπτόμενοι κανίβαλοι περιφέρονται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Οι δύο που διέσχισαν τα ελληνικά σύνορα τους μάραναν;
    Η διαδικασία του «σπρώξίματος» πάει κάπως έτσι: Σπρώχνουν οι δουλέμποροι προς Τουρκία. Σπρώχνουν οι Τούρκοι προς Ελλάδα. Σπρώχνουμε κι εμείς προς το κρατίδιο του FYROM. Κάπου εκεί υψώνεται φράχτης. Και τώρα; Τώρα αγαπητοί μου των Βρυξελών να σπρώξετε κι εσείς την κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε να σπρώξει κι αυτή τους πρόσφυγες προς άλλες ευρωπαικές κατευθύνσεις. Απλό. Αλλωστε εσείς, οι μεγάλοι, τα κάνατε όλα λαμπόγυαλο. Εσεις φτιάξατε, εκπαιδεύσατε και πληρώσατε για τον ISIS. Εσείς να τα λουστείτε.
    Ωραία, τηρώ τους δυσβάστακτους όρους του Μνημονίου. Εγώ έφταιξα, εγώ δανείστηκα. Εντάξει, να το κάνω. Μην με ενοχοποιείς από πάνω για τα εγκλήματα που όλοι εσείς διαπράξατε. Ετσι δεν λέτε; Αφού εσείς Ελληνες τα κάνατε, εσείς και να πληρώσετε. Το ίδιο λέω κι εγώ. Εσύ κύριε Ολάντ τα έκανες, μαζί με την παρέα σου, εσείς και να πληρώσετε! Τουτέστιν φάτε τα!" (μια άλλη έκφραση χρησιμοποιεί, από f... αλλά είπα να το θέσω πιο κομψά, για να μην θεωρηθεί το σχόλιο υβριστικό).
    http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/532691/fuck-you/

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. "Το ίδιο βράδυ που έλεγαν όσα έλεγαν, δεκατέσσερα αθώα πλάσματα έπεφταν νεκρά από σφαίρες δύο παρανοϊκών Αμερικανών. Και καμιά εικοσαριά, το ίδιο αθώοι, βρέθηκαν να ταλαντεύονται μεταξύ ζωής και θανάτου! Είναι γνωστό σε όλους. Και το λένε τα στοιχεία. Οτι ετησίως στις ΗΠΑ δολοφονούνται δέκα χιλιάδες πολίτες από πυροβόλα όπλα. Αριθμός υπέρτερος από κάθε βαρβαρότητα μουσουλμάνων κανιβάλων! Και τέλος είναι επίσης γνωστό. Οτι αυτοί βομβάρδισαν. Οτι αυτοί τα σπίτια και τις περιουσίες γκρέμισαν. Οτι αυτοί καθεστώτα δικτατορικά αποσταθεροποίησαν. Και ότι αυτοί τα στρατά του ISIS επιχορήγησαν!"
    http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/533077/dolofonoi/

    - Anonymous: "Δεν με ενδιαφέρει εαν το 99.9% του γενικού πληθυσμού των μουσουλμάνων είναι πασιφιστές. Μου αρκεί το ότι το 99.9% των τρομοκρατικών επιθέσεων παγκοσμίως πραγματοποιείται από μουσουλμάνους εξτρεμιστές".
    Θα ήθελα όμως να ακούσω επίσης ποιος τους εξέθρεψε και τους εξόπλισε. Η διεθνής κοινότητα αντί να εξαντλήσει την επιρροή της για να σταματήσει τον εμφύλιο στη Συρία, προτίμησε να συνδαυλίσει τα πάθη (οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι για να ανατρέψουν τον Άσαντ, στηρίζοντας την αντιπολίτευση, οι Ρώσοι για να τον προστατεύσουν κ.λπ.). Έπρεπε να περάσουν 5 χρόνια και να γίνει κόλαση για να θυμηθούν τη διπλωματική οδό.
    Εδώ ακόμη και ο Τόνι Μπλερ ομολόγησε τις δυτικές ευθύνες: "Σε ερώτηση για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί τη βασική αιτία για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, ο Μπλερ απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε αυτό»."
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=748705
    Εντούτοις οι Αμερικανοί σφυρίζουν αδιάφορα και ούτε καν συμμετέχουν στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης, για το ξέσπασμα της οποίας έχουν τεράστια ευθύνη. Θα ήθελα επίσης τη γνώμη σας για το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία, ένα μεσαιωνικό, βάρβαρο, θεοκρατικό καθεστώς, το οποίο έχει κατηγορηθεί για υπόθαλψη των τρομοκρατών (όπως και η Τουρκία) είναι εδώ και δεκαετίες στενός σύμμαχος των Η.Π.Α.

    - Nikos Dimou: "Το ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες (δεστε το link) εφιαλτικό!"
    Ποιο είναι εφιαλτικό; Το παραλήρημα ενός περιθωριακού, γραφικού τύπου; Παρακολουθήστε κανένα video με δηλώσεις του Ντόναλτ Τραμπ καλύτερα, που σαρώνει στις δημοσκοπήσεις. Εκεί να δείτε τι θα πει "εφιαλτικό".

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. - "Νikos Dimou": "Εμένα μου μυρίζει προβοκάτσια - παρόλο που απεχθάνομαι τα συνωμοσιολογικά".
    "«Μικρές» αφορμές, μεγάλες επιπτώσεις. Σε αυτή τη φράση συνοψίζονται οι εξελίξεις στη Γερμανία μετά τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο, στο Αμβούργο, στη Στουτγάρδη και κυρίως στην Κολονία.
    «Μικρές» αιτίες, επειδή τέτοιες παρενοχλήσεις έχουν συστηματικό, σχεδόν τελετουργικό χαρακτήρα στη «Γερμανία των Γερμανών» σε δημόσιες εορταστικές συναθροίσεις, όπως στη διαβόητη «Γιορτή του Οκτώβρη» στο Μόναχο (μόνο εκεί καταγράφονται 20 έως 40 βιασμοί από Γερμανούς τον χρόνο), στα καρναβάλια των μεγάλων πόλεων του Ρήνου (Ντύσελντορφ, Κολονία, Μάιντς) ή και τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, περνάνε όμως συνήθως στα ψιλά των αστυνομικών δελτίων. Και αυτό επειδή το να βγάζει ένας άντρας σε τέτοιες εκδηλώσεις τη «Sau», τη «γουρούνα» από μέσα του, να συμπεριφέρεται δηλαδή γουρουνίσια έναντι των γυναικών, θεωρείται συγχωρητέα, αν όχι θεμιτή και αναγκαία εκτόνωση στο πλαίσιο της αντρικής σεξουαλικής υγιεινής.
    Και μεγάλες επιπτώσεις, λόγω του γεγονότος ότι οι άντρες αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο Γερμανοί αλλά κατά πλειοψηφία ξένοι και μάλιστα όχι από κράτη της Βόρειας Αφρικής".
    (Μαρόκο, Λιβύη, Αίγυπτος κ.ά.) ή αφηρημένα Αραβες, όπως αρχικά διαδόθηκε, αλλά ιδίως, κατά τη μαρτυρία αστυνομικών στην Κολονία, Σύροι. Αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά.
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=767345

    - Nikos Dimou: "Δυστυχώς οι Μουσουλμάνοι προοδεύουν ...ανάποδα".
    Ευτυχώς που οι Ευρωπαίοι προοδεύουμε ευθύγραμμα. Μπροστά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ατομική βόμβα που ανέφερε ο Yannis H., η δράση του Ισλαμικού Κράτους μοιάζει με παρωνυχίδα.

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανοιξε τα σχολια για Αλιβιζατο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To θέμα είναι προσωπικό. Θα ανοίξω καινούριο ποστ σύντομα.

      Διαγραφή
  31. @Nikos Dimou
    2016-01-15T11:25:00+02:00

    > Το θέμα είναι πολύπλοκο – τόσο που να μοιάζει γρίφος. Εμπλέκονται μέσα πράγματα τόσο παράταιρα όπως ο ανθρώπινος πόνος και η πολιτική ορθότητα, το πολιτιστικό χάσμα, οι θρησκευτικές διαφορές, οι οικονομικές συνθήκες και ανάγκες, οι πόλεμοι και η αδυναμία των πολιτικών.

    Ένα πρώτο βήμα προς τη λύση του γρίφου θα ήταν η απαρίθμηση των στόχων, π.χ.:

    * Προστασία με κάθε τρόπο της Δυτικής Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    * Προστασία των προσφύγων.

    * Προστασία της ανεξιθρησκείας.

    Αν οι στόχοι είναι συμβατοί μεταξύ τους, ουδέν πρόβλημα. Αν όχι, τότε βαθμολογούμε τον κάθε στόχο ή κατατάσσουμε τους στόχους ιεραρχικά και κρατάμε ένα βέλτιστο σύνολο συμβατών μεταξύ τους στόχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ένα καλό όνομα για τον ISIS είναι ...Τζιχαντιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Nikos Dimou
    2016-01-15T11:25:00+02:00

    Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει δυτικού τύπου δημοκρατία σε μια μη πολιτιστικά ομοιογενή χώρα. Η κάθε πολιτιστική ομάδα θα ψηφίζει το δικό της υποψήφιο. Θα κυβερνά η πολυπληθέστερη σε βάρος των υπολοίπων.

    Τι θα γινόταν αν τη δεκαετία του 1950 η Γαλλία παραχωρούσε πολιτικά δικαιώματα στους Αλγερινούς; Σίγουρα θα ψήφιζαν κάποιο δικό τους κόμμα. Μόνη λύση η παραχώρηση ανεξαρτησίας στην Αλγερία.

    Σε άλλες χώρες θεσπίστηκε συνταγματικά π.χ. ότι ο πρόεδρος θ' ανήκει στη μία ομάδα κι ο αντιπρόεδρος στην άλλη. Απέτυχαν και στο Λίβανο και στην Κύπρο.

    Βεβαίως πολυπολιτισμικά κράτη έχουν υπάρξει πολλά, μόνο που ήταν αυτοκρατορίες. Ο αυτοκράτωρ προσέφευγε στο «μεγαλείο» για να έχει το σεβασμό των υπηκόων κάθε θρησκείας και κουλτούρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η κάλυψη των γυμνών αγαλμάτων στα Μουσεία Καπιτολίνι λόγω της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου, είναι άλλη μια απόδειξη της διαστρεβλωμένης λογικής που διέπει τις σχέσεις Δύσης-Ισλάμ.

    Αντιλαμβάνομαι ότι στην παραπάνω πρόταση υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες. Μιλώ για λογική (Δύση) που διαστρεβλώνεται (μάλλον αδιάφορο για έναν μη Δυτικό). Τον τελευταίο τον ενδιαφέρουν οι δοξασίες του.

    Αλλά δεν είναι δυνατόν (υποθέτω) κάπου θα μπορεί να βρεθεί ένα παράθυρο συνεννόησης. Homo Sapiens είμαστε όλοι. «Πως βρε άνθρωπέ μου απαιτείς να τιμούνται τα δικά σου πιστεύω όταν άλλοι επισκέπτονται την χώρα σου και να τιμούνται πάλι τα δικά σου πιστεύω όταν επισκέπτεσαι εσύ τους άλλους; Πως το εξηγείς; Με ποια λογική το απαιτείς; Με τι αίσθηση δικαιοσύνης; Δεν βλέπεις την αντίφαση;»

    ΥΓ1. Για την ιστορία, οι Ιρανοί δήλωσαν πως δεν απαίτησαν να καλυφθούν τα αγάλματα. Αλλά δεν θα τους πείραξε. Το οξύμωρο παραμένει.
    ΥΓ2. Το να περπατάω εν μέσω πολλών παραβάν, πίσω από τα οποία ξέρω ότι κρύβονται γυμνές γυναίκες, εμένα θα μου φαινότανε πιο kinky από το να τις βλέπω απλά γυμνές.

    http://www.protagon.gr/scripta/sketch/sto-mouseio-tou-kapitwliou-44341040605

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Yannis H
    2016-01-31 08:52:07+00:00

    > ΥΓ1. Για την ιστορία, οι Ιρανοί δήλωσαν πως δεν απαίτησαν να καλυφθούν τα αγάλματα. Αλλά δεν θα τους πείραξε. Το οξύμωρο παραμένει.
    > ΥΓ2. Το να περπατάω εν μέσω πολλών παραβάν, πίσω από τα οποία ξέρω ότι κρύβονται γυμνές γυναίκες, εμένα θα μου φαινότανε πιο kinky από το να τις βλέπω απλά γυμνές.

    Οι Ιρανοί απλώς δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν με φόντο γυμνά αγάλματα ή αλκοολούχα ποτά, για να γλυτώσουν την καζούρα μετά το φωτοσόπ στις ιρανικές εφημερίδες, αυτό είναι όλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Nikos Dimou
    2016-01-15T11:25:00+02:00

    > ομαδικές επιθέσεις στην Κολωνία. (Που δεν κατάλαβα πώς και γιατί έγιναν). 

    Cologne: Three out of 58 men arrested over mass sex attack on New Year's Eve were refugees from Syria or Iraq
    Majority of suspects are of Algerian, Tunisian or Moroccan descent and none had recently arrived in Germany, police have reportedly said

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Έκλαψα όταν το είδα.

    Δείτε το - μέχρι το τέλος!

    https://www.youtube.com/watch?v=umqvYhb3wf4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Έχω αρχίσει να θεωρώ ότι πρέπει να πάμε στην "αμυνόμενη δημοκρατία" (στιλ Ε.Ε. εναντίον Χάιντερ). Ο τύπος ήταν (τώρα πέθανε) ακροδεξιός πολιτικός στην Κορίνθια της Αυστρίας και εκλέχτηκε Καγκελάριος. Όποτε ανέβαινε αυτός και οι βουλευτές του στο βήμα, οι ομόλογοί τους στην Ε.Ε. έφευγαν. Τότε το θεωρούσα λάθος. "Διαφωνώ με ότι λες, κτλ."

    Τώρα όμως, όπου Ε.Ε. βάλτε Ε.Ε. ή και Δύση. Και όπου Χάιντερ, ριζοσπαστικοποιημένοι μουσουλμάνοι ή έστω και μουσουλμάνοι που δεν δέχονται τον δυτικό τρόπο ζωής αλλά ζούνε στη Δύση.

    Αμυνόμενη δημοκρατία εδώ σημαίνει πως τους θέτουμε απέναντί μας. Τους κάνουμε γνωστό ότι δεν έχουν θέση στη Δύση. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στις Συνθήκες. (Δεν μπορείς να απελάσεις κάποιον με βάση τα πιστεύω του.) Σε μια αμυνόμενη δημοκρατία, μπορείς. Και επιπλέον, έχεις το κέρδος να αντιληφθείς - σαν Ευρωπαίος - ποιος είσαι. Γιατί εάν είσαι all inclusive, και αυτόν τον δέχομαι και τον άλλο, και τον παραδίπλα και τον απέναντι, καταλήγεις να δέχεσαι και αυτόν που θέλει την εξόντωσή σου και να μην ξέρεις πλέον ποιος είσαι εσύ ο ίδιος. Και βρίσκουν εύκολο έδαφος οι κάθε λογής φασίστες που πουλάνε εθνική ταυτότητα και ρίζες και αίμα σε τιμή ευκαιρίας.

    Αμυνόμενη δημοκρατία: ίσως η αναγκαία (και πιθανώς τελική λογική) λύση για την Ευρώπη άπαξ και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τον ISIS και τους φανατικούς ιμπεριαλιστές θεοκράτες.

    Διαφορετικά, Λεπέν, Γκρίλο, Βασικοί Φινλανδοί, Φάρατζ, κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.