Το όνειρο κάθε παραδοσιακού νεοέλληνα. Η ρητορική του καφενείου: «Με κάνεις εμένα πρωθυπουργό;».
(Δεν ξέρω βέβαια αν, με τις σημερινές συνθήκες, θα ήταν καλό όνειρο ή εφιάλτης).
Λοιπόν εγώ σας κάνω πρωθυπουργό – τον καθένα από σας, αγαπητοί αναγνώστες. Πρωθυπουργό ισχυρό, με μεγάλη και στέρεη πλειοψηφία. Έχετε πολλή δύναμη στα χέρια σας, σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό πολίτευμα.
Τι θα κάνατε;
Είμαστε στο εδώ και στο σήμερα. Απαριθμήσετε (με λίγα λόγια) τις πρώτες σας αποφάσεις.
"Προγραμματικές δηλώσεις" λοιπόν. Συνοπτικές. (Να μην είναι πάνω από εκατό λέξεις). Ποια είναι αυτά που κατά τη γνώμη σας έχει τώρα μεγαλύτερη ανάγκη η Ελλάδα; Και παρακαλώ, τα πόδια στο έδαφος – όχι εξωπραγματικά και ουτοπικά μέτρα.
Την δική μου λίστα θα την εμφανίσω στο τέλος για να μην προκαταλάβω κανένα.
Επειδή όλοι λένε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού αλλά κανείς δεν το εφαρμόζει, θα ήθελα επιτέλους ως πρωθυπουργός να το εφαρμόσω και να ξεκινήσω από τα πολύ απλά και μηδενικού κόστους θέματα, ιδρύοντας ένα Υπουργείο "Καθημερινότητας και Κοινής Λογικής". Μοναδική αρμοδιότητα του οποίου θα ήταν ο εντοπισμός και η επίλυση "ταπεινών" και απολύτως "συγκεκριμένων" καθημερινών προβλημάτων, χωρίς να ψάχνει τη γενική εικόνα ή να διερευνά τη συνταγματικότητα και τη δημοκρατικότητα. Μπορεί να ακούγεται μικρό και λίγο, αλλά για φανταστείτε να λύνεται ένa μικρό πρόβλημα κάθε μέρα, 365 μικρά προβλήματα το χρόνο και 1460 μικρά προβλήματα την κυβερνητική τετραετία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, και θα ήταν υπερυπουργείο, οι αποφάσεις του δεν θα μπορούσαν να ανατραπούν από άλλα υπουργεία!
Alex P
- Αναλογιστική μελέτη για τον ορθό υπολογισμό των εφάπαξ που δόθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια και υποχρέωση επιστροφής του πλεονάζοντος ποσού που εισπράχτηκε
ΑπάντησηΔιαγραφή- Αναδρομική φορολόγηση (με πχ 30%) των μπόνους πρόωρης συνταξιοδότησης της τελευταίας 15ετίας για ποσά άνω των 50 χιλιάδων ευρώ
- Αναστολή της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαϊδα ύψους 1,4 δις, μέχρι να δημοσιευτεί οποιαδήποτε τεχνικο-οικονομική μελέτη που να ισχυρίζεται πως η επένδυση είναι απαραίτητη και κερδοφόρα για τη ΔΕΗ και τη χώρα
- Συγκεκριμένο πρόγραμμα 5ετίας για τερματισμό της χρήσης μαζούτ για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά (επένδυση με απόσβεση σε 1-2 χρόνια)
- Μορατόριουμ σε έργα αυτοκινητοδρόμων και στροφή πόρων σε σιδηροδρομικά έργα
1. Αναγνώριση γενοκτονίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Πλήρης εφαρμογή της.
Γενοκτονίας ποιών; Εφαρμογή σε ποιούς;
ΔιαγραφήΘα εφάρμοζα το κατά Ροιδη "Είς νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
1) Επίπεδη φορολογία στο 10%
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Πράσινη ενέργεια
3) Κατάργηση πρόωρων συντάξεων, επιδομάτων άγαμων θυγατέρων και κάθε λογής φόρων υπέρ τρίτων
4) Δήμευση περιουσίας των καταχραστών της δημόσιας περιουσίας και των φοροφυγάδων.
5) Προσαρμογή συντάξεων αναλόγως των εισφορών
6) Διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας.
Το "σας κάνω πρωθυπουργό", στην ουσία μάς ζητάει να παρουσιάσουμε τις κατά τη γνώμη μας προτεραιότητες και πρωτοβουλίες που πρέπει, αντιστοίχως, να τεθούν και να αναληφθούν από την εκτελεστική εξουσία, προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την οριστική και αμετάκλητη "βαλκανοποίησή" της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη, όμως, ακόμη και εάν ο πιο εύστοχος και περιεκτικός "πρωθυπουργός" του μπλογκ είχε το αντίστοιχό του στην πολιτική ζωή, πάλι δεν θα κατάφερνε τίποτε, λόγω του αντιπολιτευτικού λαϊκισμού και της προεκλογικής παροχολογίας που ως γνωστόν αποτελούν τον κανόνα στην πολιτική ζωή.
Εξ ου, και η δική μου μία και μόνη δική μου ενέργεια, αν... γινόμουν πρωθυπουργός: θα ευχόμουν να είχα μεγάλη πλειοψηφία ώστε να μετατρέψω τη Βουλή σε συντακτική. Και χωρίς να αγγίξω τα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματός μας, θα πρόσθετα ένα ακόμη: ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, σύμφωνα με το οποίο, κάθε πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του βάσει γραπτής δέσμευσης που θα υποβάλει στο Αρειο Πάγο και ο οποίος θα αντιπαραβάλει, μετά το τέλος της όποιας πρωθυπουργικής θητείας, τα λόγια με τα έργα του εν λόγω πρωθυπουργού.
Και εάν αυτός ο πρωθυπουργός, αποδειχθεί ότι δεν επιχείρησε να υλοποιήσει ελικρινά και εντίμως το πρόγραμμά του, αν όχι μόνο να διώκεται ποινικώς, αλλά και να στερείται διά βίου τα πολιτικά του δικαιώματα.
Μετά τιμής,
Κάπα
Αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι φταίει στην Ελλάδα είναι η παιδεία. Θα προχωρούσα σε άμεση παύση κάθε πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δραστηριότητας με σκοπό την πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση των πόρων της (από υποδομές μέχρι και ανθρώπινο δυναμικό). Εξαντλητική αξιολόγηση θα έλεγα, από CV μέχρι και εξαντλητικές συνεντεύξεις ακόμη και σε θέματα αντίληψης, κουλτούρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ενδιάμεσο με ένα στενό επιτελείο και ένα πιο διευρυμένο επιτελείο από εξωτερικούς συνεργάτες - στοχαστές θα σχεδίαζα ξανά το σύστημα εξαρχής. Όλα αυτά με στόχο ένα χρόνο μετά να αρχίσει ξανά να λειτουργεί το νέο σχολείο.
Τις λεπτομέρειες προφανώς και δεν τις ξέρω (πολιτικός θα ήμουν, όχι παντογνώστης) αλλά το τωρινό σύστημα δεν χρίζει μεταρρύθμιση αλλά θεμελιακή αναμόρφωση αν όχι από την αρχή χτίσιμο. Δεν μπορεί να γίνει σταδιακά ή παράλληλα. Το κυριότερο όμως μια τόσο ακαριαία (και μάλλον βίαια ) πολιτική κίνηση θα ήταν στην αντίληψη των «παραδοσιακών νεοελλήνων» αρχή της κηδείας της «Ελλάδας τους». Πιθανόν να σκοτωνόμασταν στις πλατείες, αλλά είτε πολεμάς γιατί τις ιδέες σου είτε όχι :-).
Δεύτερον πρόγραμμα που θα έτρεχα θα ήταν η επιχειρηματικότητα και ιδιωτική πρωτοβουλία. Πιθανή προϊδέαση θα ήταν η μετατροπή των εφοριών σε ένα νέο σχήμα δυο επιπέδων. Ο επιχειρηματίας - ιδιώτης θα είχε αποκλειστική επαφή μόνο με το πρώτο επίπεδο, το όποιο θα απαρτίζονταν από ιδιωτικούς λογιστές (που προφανώς και θα πλήρωνε από την τσέπη του ). Οι ιδιώτες λογιστές θα είχαν αυξημένα δικαιώματα-πρόσβαση σε αυτό το σχήμα και μόνο αυτοί θα είχαν την επικοινωνία με τους δημόσιους εφοριακούς ή με σχήματα ορκωτών λογιστών που πιθανών να βοηθούσαν συμπληρωματικά το έργο της φοροτεχνικής διοίκησης. (δεύτερο επίπεδο). Κάθε λογιστής πρώτου επιπέδου θα ήταν εξολοκλήρου υπεύθυνος για κάθε παραβίαση της εταιρίας-πελάτη. Θα ήταν αδύνατον να υπήρχε επιχείρηση χωρίς εξωτερικό λειτουργό-λογιστή, ακόμη και αν ήταν περίπτερο ή γιατρός.
Στο ίδιο πνεύμα θα καταργούσα κάθε προσωπικό ή ατομικό σχήμα επιχειρηματικότητας (ΟΕ, ΕΕ, ατομική επιχείρηση και ελεύθερα επαγγέλματα). Κάθε επιχείρηση θα ήταν υποχρεωτικό να ήταν κεφαλαιουχικού τύπου (ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ) και υποχρεωτικά θα τηρούσε τρίτης κατηγορίας βιβλία. Θα απαγορεύονταν κάθε ανάληψη από εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς σχετικό πρωτοκολλημένο έγγραφο υπογεγραμμένο από εξωτερικό λογιστή, το όποιο στο τέλος του μήνα θα κατατίθενται στο φάκελο της επιχείρησης που θα διατηρούνταν στο δεύτερο επίπεδο του φορολογικού μηχανισμού. (Τόσοι λογιστές υπάρχουν, ας αποκτήσουν αντικείμενο εργασίας). Το ταμείο κάθε δεύτερη εβδομάδα θα έπρεπε να κατατίθεται σε εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό.
Οι ιδιοκτήτες - επιχειρηματίες θα αμείβονται μόνο από τα μερίσματα, αλλά θα υπήρχε η δυνατότητα για υπαλληλικού τύπου τακτική αμοιβή επιχειρηματία, με όλα όμως τα σχετικά παρακλάδια ενός μισθού (ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλου και εργοδότη, υποχρεωτικά δώρα κτλ κτλ). Το ΟΑΕΕ δεν θα δέχονταν πια νέους ασφαλισμένους, και η σύνταξη κάθε νέου επιχειρηματία θα ήταν προσωπική και ιδιωτική του υπόθεση ή εκτός επέλεγε να έχει μισθό όποτε και θα μπορούσε να είχε σύνταξη και ως υπάλληλος.
Τέλος για το τομέα επιχειρήσεων, θα δημιουργούσα ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις, δυο επιπέδων. Προαιρετικά αντί για φόρο εισοδήματος θα είχαν φόρο εισόδων κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είχαν την υποχρέωση να τηρούν βιβλία αλλά δεν θα επιτρέπονταν να δέχονται cash, παρά μόνο πλαστικό χρήμα. Οι ακόμη πιο μικρές επιχειρήσεις θα είχαν επιπλέον την δυνατότητα να μην χρεώνουν ΦΠΑ τους πελάτες και προφανώς να μην αποδίδουν ΦΠΑ στο κράτος.
Τελευταίο πρόγραμμα που θα έτρεχα θα ήταν η αλλαγή του πολιτεύματος. Από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Οι εκλογές βουλευτών και προέδρου θα ήταν ξεχωριστές, οι μεν πρώτες ανά 4 χρόνια και ο Προέδρος θα είχε 5ετή θητεία. Οι υπουργοί δεν θα εκλέγονταν και δεν θα μπορούσαν να ήταν βουλευτές. Θα διορίζονταν από τον εκάστοτε Προέδρο.
Το δεύτερο χρόνο και αφού θα είχα πραγματώσει τα παραπάνω θα έκανα νέες εκλογές γιατί σιχαίνομαι την πολιτική :-).
Η παράκληση για 100 λέξεις παραβιάστηκε πολλαπλώς... Παρόλα αυτά δημοσίευσα το σχόλιο - αλλά δεν θα το ξανακάνω. Σίγουρα ένα κυβερνητικό πρόγραμμα χρειάζεται πολλές σελίδες - αλλά εδώ θα βάζουμε μόνο τους τίτλους. Αλλιώς αυτά τα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται - διότι και αν τα δημοσίευα δεν θα διαβάζονταν...
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ ωστόσο για την δημοσίευση
ΔιαγραφήΑν ήμουν Πρωθυπουργός
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Θα όριζα το πολύ 5 μελές συμβούλιο πολιτικής πρακτικής . Αποτελείται από πολιτικούς – κομματικούς (γιατί όπως και να χει κάποιο κόμμα θα το χω) με μόνα κριτήρια εντιμότητα , υψηλό αίσθημα της ευθύνης και κύριο έργο την έγκριση των κινήσεων των υπουργείων και την μετατροπή των λόγων σε έργα χωρίς παρεκτροπές των πολιτικών μας αξιών.
2. Θα τοποθετούσα υπουργούς – τεχνοκράτες αυτούς που θα είχα επιλέξει από πριν. Κάποιοι μπορεί να ήταν και από άλλα κόμματα .Όχι μαγειρέματα τελευταίας στιγμής .Επιλογή με μόνα κριτήρια εντιμότητα και αποτελεσματικότητα .
3. Θα κλεινόμουνα επί 1 μήνα σε ένα γραφείο κρατώντας δίπλα μου τον πρώην πρωθυπουργό και τους πρώην υπουργούς. Θα ζητούσα παραλαβή και παράδοση με στοιχεία. Θα μελετούσα σ αυτό το μήνα μόνο στοιχεία .
4. Θα εκπονούσα 4ετές επιχειρησιακό σχέδιο με ετήσιους στόχους (από κείνους τους άλλους ,τους εφικτούς ! ).Μετά θα συναντιόμουνα με τους Ευρωπαίους εταίρους. Και ΝΑΙ θα ανασύντασσα το μνημόνιο με ισοδύναμα μέτρα. Δεν θα τα κατάφερνα σ όλα βεβαίως βεβαίως !
5. Κάθε οχτάμηνο θα αποτιμούσα το έργο της κυβέρνησης με δείκτες και θα αναπροσάρμοζα προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος.
6.Εξοικονόμηση πόρων.
7. Μεταρρυθμίσεις
8. Στα 6 και 7 Έχω πολλά να κάνω για υγεία και περιβάλλον. Για ασφαλιστικό ,ανεργία και φορολογία αρκετά . Για παιδεία λίγα και για εξωτερική πολιτική τίποτα (γιατί νομίζω ότι δεν ξέρω τίποτα από το παιχνίδι που παίζεται άρα χωρίς δεδομένα πώς να έχω λύσεις;). Έτσι στα λίγα και στα καθόλου επιφυλάσσομαι όταν πλησιάζω προ το θώκο να μάθω όλα τα δεδομένα και να έχω λύσεις!!
Τώρα εγώ επιστρέφω στην πραγματικότητα γιατί αρκετά το διάλειμμα (!) και …Νίκο αν θες τι να μάθεις τι θα ήταν αυτά τα πολλά που έχω να κάνω απελευθέρωσε το όριο των λέξεων !
Α! και θα έβαζα και τον Αlex Prinias κάπου! μάλλον Υπουργό "Καθημερινότητας και Κοινής Λογικής» .
Α, ευχαριστώ που με βολέψατε κι εμένα κ. Πρωθυπουργέ! Ελπίζω να μην το μετανοιώσετε!
ΔιαγραφήNikos Dimou
ΑπάντησηΔιαγραφή2016-01-04
> "Προγραμματικές δηλώσεις" λοιπόν. Συνοπτικές. (Να μην είναι πάνω από εκατό λέξεις).
Αρκεί το «τι» σ' 100 λέξεις; Δε χρειάζεται και το «πώς», που όμως απαιτεί πολλαπλάσιες;
«Χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους». Ωραία, αλλά πώς θα το καταφέρεις;
«Κάθετη μείωση του αριθμού ΔΥ, κάθετη αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου». Αντιφατικό μού ακούγεται…
«Εφαρμογή των κειμένων νόμων». 150 χρόνια δεν το πετύχαμε, θα το πετύχεις εσύ;
«Πάταξη φοροδιαφυγής». Ναι, αλλά πώς θα βρεις τους φοροφυγάδες;
Λύκε, προτεραιότητες βάζουμε, στόχους, επιδιώξεις. Το πώς είναι άλλου παπά βαγγέλιο. Υπάρχουν όμως προτάσεις και μελέτες για τα περισσότερα. Π. χ. για χωρισμό εκκλησίας κράτους χωρίς μάλιστα να χρειαστεί τροποποίηση του συντάγματος.
ΔιαγραφήΤο πώς είναι άλλου παπά βαγγέλιο.
ΔιαγραφήΕμφιλοχωρεί όμως ο κίνδυνος ανεδαφικών ή αντιφατικών στόχων. Και ποιος δε θα 'θελε π.χ. μείωση φόρων κι εισφορών με ταυτόχρονη αύξηση παροχών και συντάξεων;
κ. Δήμου δεν συμφωνώ. Το πως είναι η ουσία. Στόχους και επιδιώξεις τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών δηλώσεων το ίδιο πράγμα λένε όλοι. Π.χ. Στόχος όλων είναι να μειωθεί το έλλειμμα .Επιδίωξη όλων είναι να μην μειώσουν τις συντάξεις.
ΔιαγραφήΣτο πως θα κριθεί η χώρα και αυτό όφειλε να το έχει καταθέσει κάθε εν δυνάμει πρωθυπουργός με στοιχεία.
1. Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και κατάργηση του "επαγγέλματος" του συνδικαλιστή. Αυτά θα γίνονται εκτός ωρών εργασίας και με κόστος των εργαζομένων, όχι του κράτους. (για ευνόητους λόγους)
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Καθιέρωση μέγιστου ορίου αναβολών στις δικαστικές υποθέσεις τους 6 μήνες ή σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις τον 1 χρόνο. (αν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, ποιος ο λόγος να ψηφίζονται;)
3. Ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για όλο το Δημόσιο και χρήση της πληροφορικής παντού (εφορία, κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο κλπ) (όχι άλλη γραφειοκρατεία)
4. Απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης λειτουργίας μίας επιχείρησης και ανταγωνιστικό (σε σχέση με τις γειτονικές χώρες) σταθερό φορολογικό καθεστώς για τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας της (για να υπάρχουν κίνητρα να έρθουν εδώ επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας)
5. Αναμόρφωση ασφαλιστικού συστήματος σε 2+1 μέρη: εθνική σύνταξη στο 50-60% του κατώτατου μισθού, ανταπωδοτική σύνταξη με εισφορές ~5-8% στον μηνιαίο μισθό και προαιρετικά με επιπλέον εισφορές, μεγαλύτερη σύνταξη. Το σύστημα εφαρμόζεται αναδρομικά.
Nikos Dimou
ΑπάντησηΔιαγραφή2016-01-04
> "Προγραμματικές δηλώσεις" λοιπόν. Συνοπτικές.
Σε τυχαία σειρά:
1. Χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους (με πρότυπο μάλλον τη Γερμανία, παρά τη Γαλλία).
2. Κάθετη μείωση του μεγέθους της Δημόσιας Διοίκησης, κάθετη αύξηση της παραγωγικότητάς της· πάταξη διαφθοράς.
3. Κάθετη αύξηση παραγωγικότητας στη Δικαιοσύνη· εφαρμογή των κειμένων νόμων.
4. Κάθετη αύξηση παραγωγικότητας στην Παιδεία· αντικατάσταση του «εθνικού» από το «αληθές».
5. Εξορθολογισμός και μείωση φορολογίας· πάταξη φοροδιαφυγής· κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.
6. Εξορθολογισμός ασφαλιστικού· κατάργηση χαριστικών συντάξεων.
7. Υποστήριξη επιχειρηματικότητας· κατάργηση γραφειοκρατίας και διατάξεων που την εμποδίζουν.
8. Μικρό κι αποτελεσματικό υπουργικό συμβούλιο.
(73 λέξεις).
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Διαγραφή1. Όλες τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα μνημόνια και στην εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ χωρίς καμία «έκπτωση».
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Κράτος φιλικό στην επιχειρηματικότητα αντιγράφοντας μοντέλα σαν της Εσθονίας.
3. Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Ο ανορθολογισμός που μας «δέρνει» οφείλεται εν πολλοίς στη θρησκευτική μας κατήχηση.
4. Αμεσότερη απονομή δικαιοσύνης. Σε χώρα που πρακτικά απαξιώνεται η δικαιοσύνη (λόγω μακροχρόνιων διαδικασιών) δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία.
5. Απόλυτη ελευθερία του λόγου με αντιγραφή της αμερικανικής νομοθεσίας.
6. Εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου στην Παιδεία και καθιέρωση του κουπονιού εκπαίδευσης για να έχουν επιλογή οι γονείς σε ποιο σχολείο (ιδιωτικό ή δημόσιο) θα φοιτήσει το παιδί τους (Σουηδικό μοντέλο).
1) Καμια συνταξη πανω απο 1000 €
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Κανενας μισθος στο δημοσιο πανω απο 2000 €
3) Δημευση περιουσιας και βαρια φυλακιση φοροφυγαδων και μιζαδορων
4) Απλη και σταθερη φορολογια με αυξανομενο συντελεστη για αυξανομενα εισοδηματα
5) Πληρης μηχανογραφηση και εφαρμογη νεων τεχνολογιων στο Δημοσιο
Σχόλια διατηρώντας την αρίθμηση σου:
Διαγραφή1. Τότε γιατί να υπάρχουν κλιμακωτές εισφορές? Μήπως πρέπει να αλλάξει και αυτό?
2. Πως θα προσελκύσεις άξια στελέχη στο δημόσιο όταν οι αντίστοιχοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι πολλαπλάσιοι?
ΥΓ. συμφωνώ με τα 3,4,5
Και αν κάποιος επιδίωξε και κατάφερε να βρει μια με υψηλό μισθό εργασία, πλήρωνε όλες του τις εισφορές και δούλεψε το προβλεπόμενο γιατί να μην έχει και 5.000 σύνταξη;
ΔιαγραφήΚαι αν πρέπει ντε και καλά να βάλουμε ένα όριο, εν όψη της κατάστασης γιατί αυτό το όριο να μην είναι 400 ευρώ ή 600, που είναι πιο κοντά στις δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας; :)
"1) Καμια συνταξη πανω απο 1000 €" Ανεξαρτήτως των εισφορών που έχουν πληρώσει; ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας και ανεξαρτήτως επιπέδου ζωής που έχουν διαμορφώσει δουλεύοντας; Κοινή μοίρα των γηρατειών η εξαθλίωση; Νομίζετε ότι όλοι οι συνταξιούχου είναι το ίδιο και επαιτούν; Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό: Να τους στέλνετε στον Καιάδα.
Διαγραφή2) Κανενας μισθος στο δημοσιο πανω απο 2000 €: Και αυτό είναι επίσης εξ ίσου "σοφό" μέτρο για να πηγαίνουν στο δημόσιο οι χειρότεροι και να εξαγοράζονται φθηνά και εύκολα.
Είναι εντυπωσιακό σε πόσα πράγματα συμφωνούμε... και πόσο απέχουμε από την σημερινή πραγματικότητα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάταξη της πάσης φύσεως ανομίας, από την μικρότερη ως την μεγαλύτερη, και ανάθεση στην αστυνομία καθηκόντων και αρμοδιοτήτων στα πρότυπα της Αμερικανικής. Αλλαγή του Συντάγματος. Δεν είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του να έχουν επί τέσσερα χρόνια εξουσίες δικτατορικού καθεστώτος και με μια νίκη στις εκλογές, βγαλμένη από προπαγάνδα, απατεωνιές και ψεύδη, να δύνανται να εκτροχιάσουν την χώρα. Γενικώς θα χρησιμοποιούσα ως πρότυπο την νομοθεσία και τους θεσμούς των ΗΠΑ. (Βουλή+Γερουσία) Η ιδιότητα του Βουλευτή και του Υπουργού θα είναι ασυμβίβαστες. Η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να ταυτίζεται με την νομοθετική. Αυτό που έχουμε εδώ, ταύτιση κόμματος-εκτελεστικής εξουσίας και νομοθετικής, είναι τετραετής κομματική δικτατορία. Ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τον λαό και θα έχει εξουσίες αντί να επιλέγουν τον πιο βολικό κάθε φορά. Μακριά το κόμμα από την δημόσια διοίκηση. Μείωση του δημόσιου τομέα και αύξηση των μισθών για να υπάρχουν κίνητρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, προσώπων ΝΠΙΔ, ενστόλων και γενικά οποιουδήποτε πληρώνεται από το ελληνικό κράτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύξηση των συντάξεων. Συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος πρόορης σύνταξης σε όλους όσους εργάζονται τουλάχιστον 12 χρόνια για το ελληνικό κράτος.
Μείωση του χρόνου εργασία των εκπαιδευτικών σε 15 ανά εβδομάδα (από 20- 25 σήμερα).
Έκτακτη φορολόγηση 1% σε μισθούς του ιδιωτικού τομέα (μόνον σε όσους είναι κάτω από 1200 ευρώ).
Πρόσληψη τουλάχιστον 100.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων αποκλειστικά με συνέντευξη.
Ίδρυση 3 νέων τηλεοπτικών καναλιών και αντίστοιχων ραδιοφωνικών σταθμών.
Αύξηση στη φορολόγηση τροφίμων, φαρμάκων, ποτών, καυσίμων, σε οτιδήποτε πωλείται και αγοράζεται στην Ελλάδα, σπίτια κλπ. Εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που αμοίβονται με λιγότερο από 600 ευρώ/μήνα.
Επιβολή φόρου 0,1% στις συναλλαγές και καταθέσεις και προύσπραξη αυτών κάθε πρώτη του μήνα είτε πραγματοποιούνται είτε όχι.
civil
Να και κάποιος που κολυμπάει αντίθετα με το ρεύμα (ή μας δουλεύει...)
Διαγραφή- Απαγόρευση διενέργειας εκλογών νωρίτερα της 4ετίας εκτός της περίπτωσης κήρυξης της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Πλαφόν 10% για την είσοδο πολιτικών κομμάτων (αυτοτελών ή σχημάτων συνεργασίας) στην βουλή και κατανομή εδρών με απλή αναλογική μεταξύ τους. Σε περίπτωση μη επίτευξης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την συγκρότηση κυβέρνησης κήρυξη της κοινοβουλευτικής περιόδου ως άγονης και επονείδιστης και προκήρυξή εκλογών με στέρηση της δυνατότητάς συμμετοχής του συνόλου των βουλευτών που είχαν εκλεγεί στην άγονη περίοδο και στέρηση της δυνατότητας πρόσληψης τους σε οποιοδήποτε κρατικό φορέα ή φορέα δημοσίου δικαίου επί 4ετία.
- Δημιουργία σχολείων αριστείας με ειδική διδακτέα ύλη για τα λαμπρά μυαλά της χώρας (εισαγωγή μόνον κατόπιν αυστηρότατων εξετάσεων και ψυχομετρικων δοκιμασιών) και συνεχείς αυστηρότατες διαδικασίες αξιολόγησης - οι απόφοιτοι θα εισάγονται αυτομάτως στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις.
- Κατάργηση της δωρεάν φοίτησης σε ΑΕΙ & ΤΕΙ πλην των αριστούχων.
- Κατάργηση σωρείας πανεπιστημιακών σχολών και μαζικές συγχωνεύσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ.
- Διδασκαλία της Αγγλικής και ΟΛΩΝ των μορφών της ελληνικής από το δημοτικό σχολείο.
Διαχωρισμός των τριών εξουσιών. (Εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική). Φορολόγηση του τρόπου ζωής (ακίνητα, σκάφη, αυτοκίνητα κλπ.). Φορολογικά κίνητρα σε εταιρίες για αυξηση μισθών. Αυτά για αρχή.
ΑπάντησηΔιαγραφή@theodoros geo
Διαγραφή2016-01-04 16:41:35+00:00
> Φορολόγηση του τρόπου ζωής (ακίνητα, σκάφη, αυτοκίνητα κλπ.).
Είστε εναντίον της κατανάλωσης;
Οχι εσεις ειστε μαλλον υπερ του ραντιερισμου, δλδ της συσσωρευσης πλουτου, ο οποιος οδηγει στις κρισεις. Επιπλεον για την Ελλαδα οι ραντιερηδες 'επενδυουν" μεγαλο μερος στο εξωτερικο ή καταναλωνουν ακριβα εισαγωμενα (αυτοκινητα-σκαφη) επιβαρυνοντας το εξωτερικο ισοζυγιο το οποιο ειχε φτασει το 14% το 2009 και ηταν (παροτι δεν αναφερεται ευρεως) ενας απο τους λογους -μαζι με Δ.ελλειμα +χρεος της αδυναμιας δανεισμου.
Διαγραφή@Νικος
Διαγραφή2016-01-04 20:16:05+00:00
> Επιπλεον για την Ελλαδα οι ραντιερηδες καταναλωνουν ακριβα εισαγωμενα (αυτοκινητα-σκαφη) επιβαρυνοντας το εξωτερικο ισοζυγιο το οποιο ειχε φτασει το 14% το 2009 και ηταν ενας απο τους λογους της αδυναμιας δανεισμου.
Mα εδώ εισάγουμε ακόμα και τα μακαρόνια! Γιατί να μη φορολογήσουμε κι αυτόν τον τρόπο ζωής;
1.Επειδη (ερευνα Γιαννιτση)δειχνει 337% περισσοτερους φορους στα χαμηλα-μεσσαια εισοδηματα http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=687988
Διαγραφή2. Επειδη το μεγαλυτερο μερος των δαπανων φτωχων νοικοκυριων προιοντα-υπηρεσιες γινεται αμεσα καταναλωση εντος της χωρας παροτι ενα ποσοστο ειναι εισαγωμενα
@Νικος
Διαγραφή2016-01-04 21:17:42+00:00
> 1.Επειδη (ερευνα Γιαννιτση) δειχνει 337% περισσοτερους φορους στα χαμηλα-μεσσαια εισοδηματα
Συμφωνούμε όλοι ότι το φορολογικό σύστημα είναι άδικο. Νομίζετε όμως ότι θα το κάνετε δικαιότερο αν φορολογήσετε (κι άλλο) τ' αυτοκίνητα και τ' ακίνητα; Όσο για τα σκάφη, απλώς θα καταστρέψετε τους κατασκευαστές και πωλητές σκαφών, με αποτέλεσμα τη μείωση των δημόσιων εσόδων.
Ανατριχιάζω με την ιδέα της επιβολής από το κράτος του τρόπου ζωής μας και την-έμμεση- απαγόρευση της κατανάλωσης.
ΔιαγραφήΗ κατανάλωση είναι βασικό συστατικό στην διαμόρφωση και εξέλιξη του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού.
Από ένα σημείο και μετά, όσο περισσότερο φορολογείς τόσο λιγότερα εισπράττεις. Το σημείο αυτό το έχουμε υπερβεί και οι περισσότερες επιχειρήσεις καταφεύγουν στην Βουλγαρία. Με φόρο 0% έχεις μηδενικές εισπράξεις. Το ίδιο μηδενικές έχεις με φόρο 100% διότι κανείς δεν θα εργάζεται ή δεν θα δηλώνει τίποτε.
ΔιαγραφήΑπλα να υπαρξει δημοκρατια και οχι αυτο που γινετε σημερα , μπορουμε να παραδειγματιστουμε απο την αρχαια ελλαδα για το πως ηταν η αληθινη δημοκρατια , με την μονη διαφορα , διαχωρισμος εκλησιας -κρατους.Ολοι πρεπει καποια στιγμη να αναλαμβουν πραγματικες ευθυνες και οχι πολιτικες μονο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμεσα Σαρωτικές Αλλαγές στη Δικαιοσύνη ώστε να γίνει πραγματικά Ανεξάρτητη προκειμένου να έχουν νόημα/εφαρμογή όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναφερθεί και συμφωνώ εν πολλοίς (με ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για τους επίορκους) και ακολούθως ένα Τιτάνιο έργο Αλλαγών στην Παιδεία προκειμένου σε βάθος 30-50 ετών να καλύψουμε το κενό της Αναγέννησης που ποτέ δεν γνωρίσαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈσβησα το αρχικό σχόλιό μου [και την ...ουρά του] γιατί δεν τηρούσε τις προδιαγραφές τη συζήτησης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο... σημερα το απόγευμα κατάλαβα ότι ΔΕΝ κυβερνούν οι Πρωθυπουργοί αλλά το παντοδύναμο [και κακόηχο] "ΣτΕ":
«Έκπτωτο» και μάλιστα από το 2009, έκρινε από τη θέση του τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή με απόφασή του το ΣτΕ. Συγκεκριμένα, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επιτρατείας, με απόφασή του στις 31 Δεκεμβρίου, έκρινε ότι η θητεία του κ. Ρακιντζή έχει λήξει από το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την απόφαση που ελήφθη παραμονή Πρωτοχρονιάς, μετά από σχετική προσφυγή θιγόμενου εκπαιδευτικού, ακυρώνονται και όλες οι διοικητικές πράξεις που έχει υπογράψει εδώ και μια εξαετία ο κ. Ρακιντζής."
Μπορείς να είσαι "αδικηθείς" εκπαιδευτικός, Καταχραστής,διεφθαρμένος εφοριακός,ιατρός, αστυνομικός, κλπ.
Κερδίζεις και ανατρέπεις αποφάσεις ιθυνόντων και λειτουργών της κυβέρνησης. Εσύ λοιπόν και το ΣτΕ, είναι αυτοί που κυβερνούν τον ελεεινό τόπο!
Μια και μοναδική από μέρους μου πρόταση λοιπόν πρόταση λοιπόν
και νομοθέτημα πρώτο:
-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ "ΣτΕ"!
κανείς, μα κανείς να μην αγγίξει το θέμα με το χρηματοπιστωτικό/τραπεζικό σύστημα! σα να λειτουργούν όλα τέλεια και δημοκρατικά σ εκείνο τον τομέα. σα νά ναι λογικό και δημοκρατικό να στηρίζεται η οικονομία (κράτους, επιχείρησης, ιδιώτη κλπ)στο χρέος το οποίο δημιουργούν σκοτεινές και αντιδημοκρατικές συντεχνίες μαζί και ιδιωτικές τράπεζες... όχι, δε σκοπεύω να βάλω υποψηφιότητα για πρωθυπουργός :) στην κατάντια που βρίσκεται η χώρα, πλέον, με τον τίτλο αυτό μπαίνεις σε αυτοτιμωρία. άλλωστε, υποχείριο των κεφαλαιοκρατών/ολιγαρχιών/ελίτ/λόμπι είναι ο πρωθυπουργός κι όχι κυβερνήτης που εξυπηρετεί τον λαό. κατά τ άλλα καλορίζικο στο blog σου κ. νίκο
ΑπάντησηΔιαγραφή@Simela Meletlidou
Διαγραφή2016-01-04 22:11:21+00:00
> σα νά ναι λογικό και δημοκρατικό να στηρίζεται η οικονομία στο χρέος το οποίο δημιουργούν σκοτεινές και αντιδημοκρατικές συντεχνίες μαζί και ιδιωτικές τράπεζες...
Τι σκοτεινή πρόταση! Τι εννοείτε; Μπορείτε να μας διαφωτίσετε λίγο;
> άλλωστε, υποχείριο των κεφαλαιοκρατών/ολιγαρχιών/ελίτ/λόμπι είναι ο πρωθυπουργός
Δηλαδή;
Οι τέσσερις βασικοί άξονες είναι θα υποστήριζα σαν πρωθυπουργός είναι:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Περιορισμός της Δημοκρατίας στα όρια των ατομικών δικαιωμάτων.
2. Περιορισμός των Νόμων. Η αποστολή του Κράτους είναι να περιφρουρεί τη ζωή, την ελευθερία και την περιουσία του Ανθρώπου, ως αυτά εκπροσωπούν το μέλλον, το παρόν και το παρελθόν του Ανθρώπου, αντίστοιχα. Υπεράριθμοι Νόμοι εντέλει παραβιάζουν αυτές τις αρχές αφού το κράτος παρεμβαίνει στη ζωή των πολιτών και η αναπόφευκτη γραφειοκρατία προάγει τη διαπλοκή και τη διαφθορά μέσα στην κοινωνία. Είναι κρατικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν τη νόμιμη λεηλασία μία κοινωνικής ομάδας εις βάρος μίας άλλης. Αν κάποιος θέλει να γίνει αντι-εξουσιαστής στην εξουσία πρέπει να μειώσει τη δύναμη του κράτους να ελέγχει τις ζωές των πολιτών του.
3. Ενίσχυση των μέσων επιβουλής του Νόμου. Το κράτος υπηρετεί την ελεύθερη-ανοιχτή Κοινωνία αλλά ταυτόχρονα έχει το μονοπώλιο της βίας αφού οφείλει να επιβάλει την ισχύ του Νόμου έναντι όλων. Η ελευθερία προάγεται όταν οι Νόμοι είναι λίγοι.
4. Χαμηλή φορολογία (απόρροια ενός μικρού αλλά αποτελεσματικού κράτους) και διαρκής φιλελευθεροποίηση σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας.
Τίποτα από τα παραπάνω τέσσερα σημεία δε μπορεί να ευδοκιμήσει όσο οι πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν την ηθική υπεροχή της ελεύθερης αγοράς. Δυστυχώς οι Έλληνες δε θέλουν να καταλάβουν πως ο ακρογωνιαίος λίθος της Ελευθερίας είναι η οικονομική ελευθερία.
Οργάνωση ομάδας εργασίας ΞΕΝΩΝ ειδημόνων με στόχο την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεδηλωμένος νόμος: όποιος ΔΥ κωλυσιεργεί να εφαρμόσει οδηγίες, τιμωρείται μέχρι και με απόλυση.
Υψηλότερος μισθός και εργασιακή αυτονομία σε εκπαιδευτικούς.
Εισαγωγή νέων μαθημάτων στο σχολείο (θρησκειολογία, πολιτική κουλτούρα, ιστορία, κτλ.). Κατάργηση πολλών εξετάσεων και αποστήθισης.
Διαχωρισμός Εκκλησία-Κράτους. Φορολόγηση για (διάφορες) εκκλησίες ανάλογα με τη δήλωση του καθενός.
Προσπάθεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα.
Δέσμευση για φορολογικό σύστημα σε βάθος δεκαετίας με ρήτρα αποζημίωσης.
Έλεγχος τιμών (καρτέλ, παράνομοι φόροι, μονοπώλια, κτλ.)
Αστυνομικοί καθημερινά στον δρόμο που τιμωρούν ΚΑΘΕ παρανομία.
Έλεγχος σε δημόσια & ολυμπιακά έργα σε βάθος 20ετίας. Απόδωση ευθυνών.
106 λέξεις.
"Οργάνωση ομάδας ξένων ειδημόνων..."
ΔιαγραφήΜα τέτοια ήταν και η τρόικα. Και μας έδινε και λεφτά. Αλλά όταν ζήτησε αναδιοργάνωση του δημόσιου τόμέα, να κλείσουν οι εκατοντάδες υπηρεσίες άνευ αντικειμένου και οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ - οι πολιτικοί μας προτίμησαν τις οριζόντιες περικοπές σε όλους παρά την αξιολόγηση και την αναδιοργάνωση...
Νίκο καλημέρα. Για να πετύχουν όμως τα μέτρα, θα έπρεπε να τα αγκαλιάσει ο κόσμος (μιλώ πάλι σαν πρωθυπουργός). Οπότε, η όποια αναδιοργάνωση θα είχε δύο μέρη: την εξοικονόμηση πόρων και την μερική αναδιανομή τους με πιο δίκαιο τρόπο. Δεν είναι δυνατόν οι βόρειες χώρες να έχουν χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας και υψηλότερες κοινωνικές παροχές.
ΔιαγραφήΗ τρόικα ασχολήθηκε μόνο με το μαστίγιο. Φυσικά, το καρώτο θα έπρεπε να είναι δουλειά των δικών μας πολιτικών – αλλά και η τρόικα δεν νοιαζόταν για επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος με την κοινωνική έννοια. Μόνο με την λογιστική.
Πραγματιστικά και επικοινωνιακά αυτή η αναλγησία ήταν έγκλημα. Και από την μεριά των δικών μας πολιτικών και της τρόικα. Σαν πρωθυπουργός θα παρουσίαζα την τρόικα στον ελληνικό λαό ως αρωγό στις προσπάθειές του (και θα της ζητούσα να φερθεί ακριβώς έτσι). Ανάμεσα στα άλλα: δίκαιη εφαρμογή σημαίνει πως οι περιοδικές αξιολογήσεις δεν θα αφορούσαν μόνο τις δικές μου δεσμεύσεις αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα: εάν κάτι δεν απέδιδε θα έπρεπε να αλλάξει.
Τέλος, η εφαρμογή του προγράμματος έμπαζε γενικά. Π.χ. η αξιολόγηση:
«με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 ως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 ως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.»
Και αν σε μια διεύθυνση το 99% αξίζουν από 1 έως 3; Αν μια άλλη είναι βασίλειο της μετριότητας;
Εν ολίγοις: αναδιάρθρωση χωρίς διάχυτη και απτή αίσθηση δικαιοσύνης στον κόσμο δεν μπορεί να πετύχει.
Για το τι έκαναν οι δικοί μας πολιτικοί… Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη που μου αναλογεί σαν Έλληνας.
Μιλώντας πριν από χρόνια με ένας σπουδαίο δικαστικό μου είχε εκμυστηρευτεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η πολυνομία και η κατ'επιλογή εφαρμογή των νόμων. Λιγότεροι νόμοι και αυστηρότερη εφαρμογή τους, από εκεί θα άρχιζα. Στη συνέχεια ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην ελεύθερη οικονομία με μικρή φορολογία και μικρό κράτος.Αυτό πιστεύω πως χρειάζεται η χώρα αυτή την περίοδο. Ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσει να συντηρήσει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ο τρίτος πυλώνας που θα άλλαζα θα ήταν η παιδεία. Σύνδεση πανεπιστημίων με την αγορά και απελευθέρωση της μέσης από την ανώτερη εκπαίδευση.Εισαγωγή της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλάζοντας ουσιαστικά το ρόλο του δασκάλου-καθηγητή.Ο μαθητής παπαγάλος πρέπει να δώσει την θέση του στον σκεπτόμενο μαθητή.
ΑπάντησηΔιαγραφή10ετές moratorium με δανειστές και 10ετές/20ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα , ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα (φορολογικές εκπτώσεις κλπ) , αφορολόγητη διεθνή ζώνη επιχειρήσεων με αγγλικό δίκαιο, μέτρα για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Στόχος 50% αύξηση του ΑΕΠ σε 10 χρόνια. – 100% σε 20. Κεντρική μηχανογράφηση του κράτους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαχωρισμός νομοθετικής απο εκτελεστική εξουσία.. Αλλαγή πολιτεύματος σε Προεδρική δημοκρατία με κατ ευθείαν εκλογές ΠΔ . 200εδρη βουλή. 100 απο 50 διεδρικές εκλογικές περιοχές. 80 με εκλογές απο όλη την επικράτεια, 10 αριστίνδην απο Ελλάδα 10 αριστίνδην απο απόδημους
Αναδιάρθρωση δικαιοσύνης με υψηλόμισθους ακέραιους δικαστές και εισαγγελείς, περιορισμό αναβολών και γρήγορες διαδικασίες.
Επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού με ισορροπία εισφορών απολαβών και ηλικιών.
Ειδικοί σύμβουλοι επανασχεδιασμού του κρατικού μηχανισμού για καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερο κόστος.
Απαγκίστρωση της οικονομίας απο το κράτος
Ωχ 122 λέξεις - συγνώμη
@SOLON
Διαγραφή2016-01-05 13:11:38+00:00
> Στόχος 50% αύξηση του ΑΕΠ σε 10 χρόνια. – 100% σε 20.
Δηλαδή ανάπτυξη 4% το χρόνο τα πρώτα δέκα χρόνια και 3% το χρόνο τα επόμενα δέκα.
Συμφωνώ με τις "προγραμματικές δηλώσεις" των CsLaKoNas, Soros και Win Steppenwolf και επιπλέον θα πρότεινα και την ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού με μικρή εθνική σύνταξη (στα όρια της φτώχιας) δραστικό περιορισμό ασφαλιστικών εισφορών. Όποιος επιθυμεί μεγαλύτερη σύνταξη θα μπορεί να έχει μέσω ιδιωτικής ασφάλισης (ή αποταμίευσης).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παράγραφος περί συντάξεων θα ήταν σωστή αν είχε μελλοντική εφαρμογή για αυτούς που αρχίζουν να εργάζονται. (Δηλαδή μιλάμε για μετά... 35 έτη.)Οι ήδη συνταξιούχοι και οι μεγαλύτεροι από τους εργαζόμενους δεν έχουν την δυνατότητα ιδιωτικής ασφάλισης πλέον. Τότε, στην περίπτωση των νέων εργαζόμενων δηλαδή, το μέτρον θα μπορούσε να είναι σωστό, αρκεί βεβαίως να υπάρχουν αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες και όχι όπως η ΑΣΠΙΣ που όταν μαζέψουν τις εισφορές και πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν ... Κλείνουν!
ΔιαγραφήΑς μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα η υπαγωγή σε ταμεία συντάξεων ήταν υποχρεωτική όπως και οι εισφορές και ότι την διαχείριση και εκμετάλλευση των αποθεματικών μέχρι τώρα, την έκανε το κράτος με διορισμένες διοικήσεις και όχι οι εργαζόμενοι.
1) Θα εξηγουσα στον κοσμο οτι το μεγεθος της φοροδιαφυγης ειναι τοσο μεγαλο (συγκρισιμο με τις αναγκες εξωτερικου δανεισμου σε ετησια βαση πριν την οικονομικη κριση) που αν ΟΛΟΙ πληρωναν τους φορους τους τοτε η αναγκη της χωρας για εξωτερικο δανεισμο θα ηταν πολυ μικρη, αυτο απο μονο του θα ελυνε πολλα απο τα οικονομικα προβληματα της χωρας. Για να το διευκολυνω θα αναζητουσα τον εξορθολογισμο του φορολογικου συστηματος. Με τη σειρα του αυτο θα βοηθουσε να αναπτυχθει μια σχεση εμπιστοσυνης αναμεσα στους πολιτες και το κρατος. Η ελλειψη της οποιας ειναι αναμφιβολα η πηγη των οσων κακων ζουμε αυτα τα χρονια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόση ειναι η ρεαλιστικά εισπράξιμη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα? Να σημειώσουμε οτι ακόμα και κράτη με προχωρημένα συστήματα φοροείσπραξης οπως ΗΠΑ, Γερμανία κλπ έχουν και αυτά κάποιοα ποσοστά φοροδιαφυγής.
Διαγραφή2) Το “υπουργειο κοινης λογικης” που αναφερθηκε παραπανω εμπεριεχει ολα οσα θα ηθελα να προσθεσω. Απλα, οι αποφασεις για λυση προβληματων δεν πρεπει να παιρνονται απο πολιτικους αλλα απο ειδικους. Οι τελευταιοι λυνουν τα προβληματα ενω οι πολιτικοι θα προσπαθουν παντα να σε πεισουν γιατι η ηλιθια λυση που εφαρμοσαν ηταν η πιο σωστη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μπορώ να κάνω πιο συγκεκριμένη την πρόταση για το υπουργείο καθημερινότητας και κοινής λογικής (ΥΚΑΛ), εδώ είναι το "μυστικό": να λύσουμε τα προβλήματα που δεν απαιτούν καν ειδικούς, αλλά μόνο κοινή λογική. Παράδειγμα: όταν πήγα να ανοίξω εταιρεία πριν χρόνια και ήθελα να βάλω τηλέφωνο, η αίτησή μου στον ΟΤΕ απαιτούσε τη σφραγίδα της εταιρείας. Η σφραγίδα της εταιρείας πάλι, έπρεπε να έχει τον αριθμό τηλεφώνου της εταιρείας. Έπρεπε λοιπόν να κάνω μια προσωρινή σφραγίδα χωρίς τηλέφωνο, να σφραγίσω την αίτηση στον ΟΤΕ και αφού ο τελευταίος μου έδινε τηλεφωνικό αριθμό να πάω να φτιάξω την οριστική σφραγίδα. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ για να διαπιστώσει ότι η λύση είναι είτε να μη χρειάζεται σφραγίδα στην αίτηση είτε να μην απαιτείται τηλέφωνο στη σφραγίδα! Ελπίζω αυτό να έχει αλλάξει πια. Το ΥΚΑΛ απλά θα επέβαλλε με το έτσι θέλω μια από τις δύο λύσεις!
Διαγραφή«Πρωθυπουργικά» συμπεράσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα να γράψω και τις δικές μου απόψεις – αλλά με προλάβατε. Ό,τι είχα να προτείνω το αναφέρατε ήδη: ο ένας το ένα και ο άλλος το άλλο. Έτσι, αντί να γράψω τις δικές μου γνώμες θα κάνω μία περίληψη των δικών σας, ανθολογώντας τα σημαντικότερα (κατά τη γνώμη μου).
Το γενικό συμπέρασμα: θέλετε να μεταμορφώσετε την Ελλάδα σε μία άλλη χώρα. Να αλλάξετε σχεδόν τα πάντα: Σύνταγμα, κοινωνία, οικονομία, εργασία, δικαιοσύνη, παιδεία – όλα!
Αυτό είναι πολύ ωραίο σαν πρόθεση – αλλά φοβάμαι πως φλερτάρει με την ουτοπία. Είδατε πόσο συντηρητικοί, δύσπιστοι, αντιδραστικοί, είναι οι συμπολίτες μας. Συμφωνούνε με τις μεταρρυθμίσεις μόνον όταν δεν τους αγγίζουν. Κι επειδή κάθε μεταρρύθμιση κάποιους βολεμένους θα ξεβολέψει, τελικά δεν γίνεται καμία.
Για να γίνουν όλα αυτά που θέλετε, μάλλον θα έπρεπε να αλλάξετε και ...λαό!
Στο πρώτο που συμφωνείτε οι περισσότεροι: χρειάζεται μία ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος. Προεδρική εκλογή κατευθείαν από το λαό, περισσότερες προεδρικές εξουσίες, δημιουργία γερουσίας – μέχρι και το «συμβόλαιο» που πρότεινε ο καπα-σκεπτικός που θα δέσμευε τον πρωθυπουργό για την εκπλήρωση των υποσχέσεών του. Στην αναθεώρηση θα συμπεριλαμβανόταν ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας, οι δομικές αλλαγές στην παιδεία και την δικαιοσύνη.
Χαμηλή φορολογία (για περισσότερα έσοδα), περιορισμός της συνδικαλιστικής παρουσίας, πάταξη της ανομίας και της πολυνομίας, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας – και, κυρίως, ψηφιοποίηση των πάντων (έχω γράψει ένα βιβλίο γι αυτό) ήταν άλλες σωστές (αλλά …δύσκολες) προτάσεις.
Τελικά φοβάμαι πως από όλες τις ιδέες μας, πιο χρήσιμο θα ήταν το «υπουργείο καθημερινότητας και κοινής λογικής» που πρότεινε ο πρώτος μας σχολιαστής και υπενθύμισε κι ένας τελευταίος.
Μακάρι να γινόταν έστω και αυτό!
@Nikos Dimou
Διαγραφή2016-01-05 18:12:39+00:00
> Αυτό είναι πολύ ωραίο σαν πρόθεση – αλλά φοβάμαι πως φλερτάρει με την ουτοπία.
> Για να γίνουν όλα αυτά που θέλετε, μάλλον θα έπρεπε να αλλάξετε και ...λαό!
Γι' αυτό, τώρα που βρήκαμε το «τι», να συζητήσουμε και το «πώς».
Αυτό έχει μία προοπτική τουλάχιστον ...δεκαετίας. Για μένα, στα 81, μάλλον ανέφικτη. Συνεχίστε εσείς οι νεότεροι. Από κάθε δράση τελικά κάτι προκύπτει...
ΔιαγραφήΠιστεύω οτο ο λαός αλλάζει με κατάλληλη ηγεσία που έχει όραμα, σχέδιο και μπορεί να τα επικοινωνίσει σωστά. Ποιο ουτοπικό είναι να βρεθεί η ηγεσία παρά να "αλλάξει" ο λαός. Πολύ καλή η ανάσρτηση και τα σχόλια. Ευχαριστούμε κ. Δήμου.
ΔιαγραφήNα έλεγε η Κυβέρνηση την ωμή αλήθεια : Δεν ξέρουμε τι γίνεται.Δεν ξέρουμε τι θα γίνει.Δεν υποσχόμαστε απολύτως τίποτα.Ας κάνει ο καθένας ότι νομίζει ( αλλαγή επαγγέλματος , εσωτερική μετανάστευση , μετανάστευση στο εξωτερικό κοκ ). Αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς εδώ μέσα συμφωνούμε στα βασικά, αλλά μόλις μπαίνει ο παράγων "βόλεμα" σε μικρόνοες ανθρώπους, πώς θα υλοποιηθεί το παραμικρό?! Στην απίθανη περίπτωση που ξυπνήσουμε και γίνει κάτι πάντως, χρειάζεται απόλυτα και ένα καλό rebranding: Να ονομαζόμαστε πλέον HELLAS (με όλους τους συνειρμούς) κι όχι Γρακία, φτανει το ανεκδοτο. Πρέπει να γίνει «αναστήλωση» στη διεθνή μας εικόνα και undo του ανηλεούς διασυρμού μας με καθαρή στρατηγική, επαγγελματικές δημόσιες σχέσεις και φυσικά «βομβαρδισμός» σε ξένα ΜΜΕ & "σφαίρες επιρροής". Το σκέλος να συμμζευτούμε πες το φτιάχνουμε, το να φέρεις όμως επενδυτές, έλληνες και ξένους (διότι μόνο με φορομάζεμα δεν αποκτάς την πολύτιμη ρευστότητα), και να αλλάξει η όλη εικόνα της χώρας, θέλει πολλή δουλειά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά σε όλη την παρέα, παλιούς και νέους!
@Aphrodite
Διαγραφή2016-01-08 15:33:21+00:00
> Προφανώς εδώ μέσα συμφωνούμε στα βασικά, αλλά μόλις μπαίνει ο παράγων "βόλεμα" σε μικρόνοες ανθρώπους, πώς θα υλοποιηθεί το παραμικρό?!
Μα γι' αυτό επιμένω να κουβεντιάσουμε το «πώς».
> Στην απίθανη περίπτωση που ξυπνήσουμε και γίνει κάτι πάντως, χρειάζεται απόλυτα και ένα καλό rebranding
Γι' αυτή τη δουλειά υπάρχει ο απολύτως κατάλληλος άνθρωπος: Peter Economides!
Θα τον ακούσουν, Λύκε; Όταν ήταν αρχηγός της Ν.Δ. ο Αβέρωφ μου είχε ζητήσει να αναλάβω σύμβουλος επικοινωνίας. Για δοκιμή πήγα να επέμβω σε μία δική του δήλωση - και απόρησε. "Ε - όχι και στις δικές μου δηλώσεις!". "Μα αυτές εκφράζουν την γραμμή του κόμματος - αν δεν μπορώ να επηρεάσω αυτές, τι νόημα έχει;".
ΔιαγραφήΟι πολιτικοί νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και σπάνια δέχονται υποδείξεις - ακόμα και από τους ειδικούς που οι ίδιοι μετακαλούν...
θα ξεκινούσα με τρία-τέσσερα απλά πράγματα. α) Αγροτικη Παραγωγή και καλή τοποθέτηση προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Είναι ευκολο και σχετικά γρήγορο να αποδόσει (βλέπε εξαγωγές) β) Ισχυρότατα κίνητρα για δημιουργία βιοτεχνιών (τραπεζικός δανεισμός, ειδική φορολογική μεταχείρηση) για 5-10 ετές σχεδιο ανάπτυξης και γ) Δύο Υπουργοί. Ο ένας Εσόδων και ο άλλος Εξόδων. Και οι δύο τεχνοκράτες με πορεία και εμπειρία οι οποίοι θα εκτελούν ένα σχέδιο τύπου Παπαδήμου (σημείο σημείο), ανά εξάμηνο. δ) Τα αποθεματικά των ταμείων θα ακολουθούσαν επενδυτικό πρόγραμμα copy-paste ταμείων του εξωτερικού π.χ Νορβηγία, Ολλανδία κλπ. και 5)Οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση έχει πάνω από 4 συνεχόμενα έτη ζημιές θα έκλεινε και ο ή οι ιδιοκτήτες της θα περνούσαν από έλεγχο για παράνομο πλουτισμό. Τα υπόλοιπα παιδεία, θρησκεία, δικαστικά οι επόμενες γενιές.. σε 20-30 χρόνια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά μπορώ να σκεφτώ αμέσως:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.
2. Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και απομάκρυνση επιόρκων και ανικάνων.
3. Διαχωρισμός κράτους εκκλησίας αμέσως. (Δεν μπορεί να έχουμε θρεφτάρια πολύτεκνους παπάδες δημόσιους υπαλλήλους και άνεργους νέους επιστήμονες).
4. Μείωση του σώματος της βουλής από 300 σε 150 ή 200.
5. Απλό φορολογικό σύστημα με 10-15% flat tax και ισχύ δεκαετίας. Οι φοροφυγάδες θα ελέγχονται συνεχώς για μία δεκαετία μετά την παράβαση.
6. Όλα τα τεύχη και δικαιολογητικά των οι δημόσιων διαγωνισμών να αναρτώνται στο διαδίκτυο και στην αγγλική γλώσσα, για να μπορούν να συμμετάσχουν και οι Ευρωπαίοι. Με γραφειοκρατικές τρικλοποδιές, οι ξένοι αδυνατούν να συμμετάσχουν.
7. Απελευθέρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
8. Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
9. Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, περιλαμβανομένου της ΕΡΤ.
10. Μείωση των τελών κυκλοφορίας κάτω από τα 300 € για να μπουν στην κυκλοφορία τα αποσυρμένα οχήματα. (Όταν λέμε δύο λίτρα κινητήρα εννοούμε 2000 cc, όχι 1228 cc).
11. Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας καύσης νεκρών.
12. Κατάργηση υποχρεωτικής στράτευσης.
Έχω ένα τυπογραφικό λάθος στο 10. Το σωστό είναι (Όταν λέμε δύο λίτρα κινητήρα εννοούμε 2000 cc, όχι 1928 cc).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλά κ διάφορα μπορεί να κάνει κάποιος από αυτή τη θέση!.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι τι προτεραίότητες έχει!
Για αχρή θα χώριζα το υπ παιδειας & Θρησκευμάτων.
Υπουργείο ΠΑΙΔΕΙΑΣ σκέτο! (όπως κ ΥΓΕΙΑΣ).
Στο υπ πολιτισμού θα σριμώχνονταν υφηπουργείο Θρησκ. , υφπ Αθλητισμου, υφπ Τεχνων κλπ.
Σαν δεύτερη προτεραιότητα: ΚΕΠ επιχειρηματικότητας και αυτόματη διασύνδεση δημ υπηρεσιών για άμεση έναρξη επαγγέλματος.
μπορω να γράψω κ άλλα.
καλή χρονιά
Όσοι γενούν πρωθυπουργοί όλοι τους θα πεθάνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ίδιο και όσοι δεν γίνουν...
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή