Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2016

Τραγικό Τρίτο






























Ακούω αρκετή μουσική – όχι τόση όση θα ήθελα. Τα τελευταία χρόνια προτιμώ τα ακουστικά: Έχουν απόδοση ισάξια με πολύ ακριβότερα ηχεία, είναι φορητά και σε απομονώνουν από εξωτερικούς θορύβους. Επιπλέον, δεν υποχρεώνεις και τους τρίτους να ακούνε.

Τι ακούω; Ξεκινώντας με κλασική μουσική (μεγάλωσα με αυτήν) οτιδήποτε άλλο αποκαλώ «καλή» μουσική – σε κάθε είδος υπάρχει. Τώρα στα γεράματα έχω πάψει να πειραματίζομαι και να καταπίνω αμάσητη την avant garde, η οποία τελικά έμεινε ένα πείραμα, που εμπλούτισε την υπόλοιπη δημιουργία, αλλά όλο και λιγότερο ακούγεται.

Ακούω βέβαια και στο αυτοκίνητο – είναι μερικές φορές και ο λόγος που πηγαίνω βόλτα. Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο μου η «Τέλεια Διαδρομή» θα γνωρίζουν την θεωρία μου για την οδήγηση ως τέχνη και την μουσική ως υπόκρουση στο τοπίο και την κινησιολογία του δρόμου. (Όσοι δεν την έχουν διαβάσει, μπορούν να πάρουν μία ιδέα εδώ: http://ndimou.gr/el/keimena/anthologia/dokimia/odigikis/).

Και ποιες είναι οι πηγές μου; Μία μεγάλη δισκοθήκη με βινύλια, μία εξίσου μεγάλη με CD, ένα αξιοπρεπές στερεοφωνικό σύστημα (τίποτα το εξωτικό hi end) και ένα πολύ χρήσιμο πικάπ Lenco, που ψηφιοποιεί τα βινύλια και τα μετατρέπει σε πιο φορητές μορφές μουσικής. Φυσικά πολλά ΜΡ3 player – συνδεδεμένα με το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου, με τα ακουστικά ή και παρακαταθήκη στην τσάντα. Τα τελευταία χρόνια βέβαια μία σημαντική πηγή μουσικού περιεχομένου είναι το Διαδίκτυο, που με το Web Radio έχει υποκαταστήσει το ραδιόφωνο.

Το Ραδιόφωνο! Μεγάλωσα με το Τρίτο Πρόγραμμα. Από το 1954 που ξεκίνησε, με συνόδευε σε όλη μου τη ζωή. Από φανατικός ακροατής του έφτασα κάποτε να γίνω και συνεργάτης του. Και γι’ αυτό με πονάει περισσότερο η παρακμή του.

Το Τρίτο ήταν πάντα μία όαση ποιότητας μέσα στον άμουσο ελληνικό χώρο. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ένδοξη εποχή Χατζιδάκι – αλλά και στην υπόλοιπη παρουσία του. Σήμερα απλώς δεν υπάρχει. Διευθυντή δεν έχει, ο τελευταίος «συντονιστής προγράμματος» Πάνος Χρυσοστόμου παραιτήθηκε πριν από μέρες διότι κανείς δεν του έδινε τα μέσα να κάνει την δουλειά του. Αυτά που ακούμε σήμερα είναι σε μεγάλο ποσοστό «κονσέρβα», επαναλήψεις από το αρχείο. Όλοι οι καλοί παραγωγοί που δούλευαν με συμβάσεις δεν έχουν επαναπροσληφθεί. Εκτός από παραγωγούς δεν υπάρχουν ούτε ηχολήπτες, ούτε στούντιο.

Γενικά η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ήταν ένα φιάσκο τόσο στην τηλεόραση όσο και στην ραδιοφωνία αλλά ιδιαίτερα στο Τρίτο.

Κρίμα που η Αριστερά φημιζόταν κάποτε για τις επιδόσεις της στον πολιτισμό. Μέχρι στιγμής μόνο καταστροφές έχει φέρει: στα Φεστιβάλ, στο Θέατρο, τα Μουσεία, την Μουσική…

Υ. Γ. Το βράδυ, μετά τις εκλογές, επιστρέφουμε στην ανάρτηση: "Ποιά Νέα Δημοκρατία".


28 σχόλια:

  1. θυμάμαι ως παιδί την δεκαετία του 70, την εκπομπή ¨Μεγάλες Ορχήστρες¨στο τρίτο, πού η μητέρα μου ηχογραφούσε κασέτες...έτσι σήμερα ανακάλυψα πάλι-πέρα από την κλασσική ή συμφωνική μουσική πού πάντα αγαπούσα-και Paul Mauriat, Franck Pourcel,...
    Οδήγηση μόνο για μουσική απόλαυση....πόσο σας καταλαβαίνω αλλ΄αν το διαβάσουν οι ¨προστάτες του περιβάλλοντος¨...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1- Έφτιαξαν την ΕΡΤ όχι για να υπηρετήσουν την ποιότητα
    Αλλά απλά ένα όχημα για την εξουσία

    2- Σαν μαθητευόμενοι μάγοι βρέθηκαν μόνοι στο εργαστήριο της εξουσίας

    >>>Η μουσική είναι αιώνια, οι άνθρωποι φθίνουν <<<

    3- Νόμισαν οι ανόητοι ότι θα κυβερνήσουν με ψέματα, η πραγματικότητα εκδικείται

    4- Κανένα σχέδιο δεν τους βγήκε
    Αλλά η εξουσία είναι γλυκιά

    5- Υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν τη Μέρκελ να χορεύει σαν αρκούδια στον ήχο από τα νταούλια τους
    Αλλά κατέληξαν οι καλύτεροι υπηρέτες της

    6- Ξεπουλάν τα πάντα, κράτος συνειδήσεις το μέλλον
    Επανυπόσχονται ρουσφέτια, ελπίζοντας ότι θα γλυτώσουν την οργή που έρχεται


    7- Την επανεκλογή τους την γιότρασαν στα μπουζούκια
    Το μαγαζί το έκλεισαν για την πάρτη τους
    Αγκαλιά ο Παπάς και ο Καμένος
    Την πρώτη φορά η Αριστερά έχασε την ψυχή της
    Την δεύτερη έχασε και αισθητική της

    >>>Για το τρίτο πρόγραμμα θα συζητάμε τώρα
    Κάτι ξεχασμένες μουσικές για τους ευρωλιγούριδες? <<<

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ευρωλιγούρηδες-των κονδυλίων και των ΕΣΠΑ- στην αριστερά-και στην αριστερά καλύτερα- του ΣΥΡΙΖΑ βόσκαγαν τόσα χρόνια

      Διαγραφή
  3. Την ...πρωινη Καλημέρα μου και τις ευχαριστίες μου για την επιλογή του θέματος, αλλά και την εξαιρετικά εύστοχη εισαγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι κυρίως θέμα σχεδιασμού, προτεραιοτήτων και προθέσεων της Διοίκησης...

      Διαγραφή
  4. Η παλιά Αριστερά έχει τόση σχέση με τους σημερινούς όση εγώ με τον δικτάτορα, δηλαδή κρατήσαν το όνομα έχοντας άλλο περιεχόμενο, κάτι που έχει γίνει σε ένα σωρό ιδεολογίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθε περσι και καλυτερα που λέει ο λογος...
    Έτσι όπως "άνοιξε"/επανήλθε το Τρίτο μονάχα θλίψη-νοσταλγία ματαίωσης προκαλεί.
    Και τίποτα καλυτερα να μην πούυμε για την ΕΡΤ. [αυτήν πιά ούτε Ταγματάρχης μα ούτε και ...Συνταγματάρχης δεν την σώζει]. Η εξαθλίωση με αισθητική του 1970, η έλλειψη μέσων, πόρων, ικανού προσωπικού (απόλυτη η ένδεια) προιωνίζουν το εκ νέου κακήν κακώς κλείσιμό της, τούτη τη φορά από την κυβέρνηση του
    "πρώτη φορά αριστερά" τόσο στραβά,τόσο στιφά,
    τόσο λειψά και παρδαλά, Κατρούγκαλα και τα λοιπά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. [ΥΓ]
    και να μην ξεχνάμε το ιδεολογικό πεδίο .Προπάντων!
    Όπως λέει κι ο κ. Μπαλτάς στο άρθρο του στην "Αυγή" "Τα επτά Κ" www.avgi.gr/article/5187389/ta-epta-k

    "Κοινωνία. Κίνημα, Κόμμα, Κυβέρνηση, Κράτος, Καθεστώς".

    [...]"Και το έβδομο Κ; Ας το αφήσουμε προσωρινά ασχολίαστο. Γιατί είναι αυτό που διέπει και συνενώνει όλα τα παραπάνω. Είναι το Κ του Κομμουνισμού, όπως η ιδέα του έχει ήδη αρχίσει να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται από τη δράση και τη σκέψη αμέτρητα πολλών. Σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Με το Τρίτο και τον Πολιτισμό θά ασχολιόμαστε τώρα;
    Το ένα αρχίζει απο "Ρό" (όπως Ραδιόφωνο) και το άλλο από "Πού.." (θου Κύριε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Τρίτο όπως το ξέραμε πέθανε. Αντί να "κλαίμε τον μακαρίτη" θεωρώ ότι είναι πιο εποικοδομητικό να προτείνουμε-ακούσουμε προτάσεις για το μέλλον του "καλού" ραδιοφώνου στη χώρα είτε αυτό είναι κρατικό είτε ιδιωτικό. Η αναβίωση του ίδιου του Τρίτου πάντως περνά κατά την γνώμη μου από την εκ του μηδενός αναδιάρθρωση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Κρίμα που η Αριστερά φημιζόταν κάποτε για τις επιδόσεις της στον πολιτισμό. Μέχρι στιγμής μόνο καταστροφές έχει φέρει: στα Φεστιβάλ, στο Θέατρο, τα Μουσεία, την Μουσική…"

    Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από αυτή!
    Ακόμη και για όσους από εμάς δεν ανήκαμε ποτέ στην αριστερά και που δεν θεωρούσαμε ότι επειδή κάποιος είναι ή δηλώνει αριστερός έχει ηθικό πλεονέκτημα αναγνωρίζαμε ότι υπήρχε μια κουλτούρα,μια διαφορά! Αλλά δυστυχώς έχοντας απορροφήσει όλο το λούμπεν ΠΑΣΟΚ δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα διαφορετικό. Καλή σας μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευτυχώς ο κόσμος αλλάζει. Ακούς σπουδαίο ραδιόφωνο μέσα από το iTunes και μόλις γράφτηκα στο Netflix - που σημαίνει αντίο Ελληνική Τηλεόραση. Με δέκα ευρώ το μήνα, χιλιάδες ταινίες, σήριαλ, shows, ντοκυμαντέρ, στην οθόνη της τηλεόρασης, του τάμπλετ, του λάπτοπ, του κινητού. Κανένας περιορισμός στο περιεχόμενο - καμία δέσμευση συνδρομής. Φεύγεις (που δεν φεύγεις!) όποτε θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Νετφλιξ θα αποδειχθει κανονι...
      Επιτελους ,η τεχνολογια εκπολιτιζει τη Ψ/ κωσταινα..

      Διαγραφή
    2. Και με ελληνικούς υποτίτλους!

      Διαγραφή
    3. Δεν είμαι σίγουρος αν θα υπάρχουν από την αρχή. Σύντομα θα έρθουν. Αλλά πολύς κόσμος θα βολευτεί και με τους αγγλικούς.

      Διαγραφή
    4. Μακαρι να μην βαλουν γκρετσικους υποτιτλους..
      Να μαθουν οι Γκρεκουλοι τη διεθνη γλωσσα Αγγλικη ...

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα

      Αρχικά τουλάχιστον δεν θα έχει ελληνικούς υπότιτλους... και κάτι για τους υπότιτλους σε chrome browser https://chrome.google.com/webstore/detail/super-netflix/aioencjhbaolepcoappllicjebblphoc

      Είναι και κουτσουρεμένο σε σχέση με το αμερικανικό αλλά ήταν αναμενόμενο αυτό. Με ένα vpn μπορείς να το παρακάμψεις αυτό το δράμα δεν το εμποδίζει η εταιρεία από τη πολιτική που ακολουθεί μέχρι τώρα αυτό και να παρακολουθείς σειρές με συνδρομή στο αμερικανικό πρόγραμμα όταν πρέπει και όχι μπαγιάτικα.
      Ανοιχτόμυαλη εταιρεία η netflix http://www.cnet.com/news/netflix-is-cool-with-you-sharing-your-account/

      Και για τους λίγους τυχερούς λόγω μικρής γεωγραφικής κάλυψης internet με μόνο 100Mbps http://inalan.gr/


      Αρκετά.

      Διαγραφή
    6. Προσωπικά δεν το χρειάζομαι (ζω στο Λονδίνο), ωστόσο θεωρώ χρήσιμο να το μοιραστώ μαζί σας. Άσχετο με το θέμα, όχι όμως με την συζήτηση!

      https://iguru.gr/2016/01/07/55372/netflix-subtitles/

      Φιλικά

      civil

      Διαγραφή
    7. Έγιναν κάποιες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια αλλά πλέον η κατάσταση είναι τραγική. Χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμός, απαλλαγή από προκαταλήψεις (π.χ. απαγόρευση παιξίματος μέρους έργου) και προσπάθεια προσέγγισης ευρύτερου κοινού.

      Προτείνω σε όλους του παραγωγούς του Τρίτου να αρχίσουν να ακούν τον Αγγλικό Classic FM και ίσως ανεβάσουν την ακροαματικότητά τους!

      Διαγραφή
  10. Η μητερα μου στα 91 της μου ζηταει να της βαλλω το Τριτο για να ακουσει ωραια μουσικη. Μετα απο λιγο μου λεει "λαθος εκανες, δεν ειναι αυτο το Τριτο!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την κατάσταση του τρίτου την καταλαβαίνεις αν ακούσεις αντίστοιχα ραδιόφωνα του εξωτερικού. Τώρα με το διαδίκτυο μπορούμε να ακούσουμε καλή μουσική. Αγαπημένο μου το SWR2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το " 3ο " ειναι κλασσικοφασιστικος ελιτισμος ...
    Οι φυσιολογικοι ακουνε τα παντα..
    Αρκει να ειναι ωραια μουσικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tραγικά ακριβέστατο, απόλυτα εύστοχο....το "Τρίτο" είναι απλά σφετερισμός ένδοξου ονόματος και των αναμνήσεών μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μουσική άκουγα μανιωδώς - αλλά σχεδόν ποτέ ραδιόφωνο. Που και που Πετρίδη, Παπαστεφάνου, Κωστάλα, κτλ. Ίσως γι αυτό δούλεψα, κάποια φεγγάρια, ο ίδιος σαν παραγωγός. Έκανα τις εκπομπές με βάση αυτό που θα ήθελα να ακούω (εάν άκουγα) χωρίς πολλούς επηρεασμούς από άλλους.

    Θεωρώ καλύτερη περίοδο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης (και ραδιοφώνου) την πρώτη περίοδο αυτοδιαχείρισης (αμέσως μετά το κλείσιμο από τον Σαμαρά). Μετά αυτό χάθηκε. Η ΕΡΤ Συριζοποιήθηκε και έχασε πολλή από την λάμψη που είχε.

    Θα ήθελα να ξαναλάμψει, χρειάζεται και ως ένα βαθμό επιβάλλεται να υπάρχει ***καλή*** δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο. Αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο. Ο κρατισμός, η κομματοκρατία και η αναξιοκρατία δεν ξεπερνιούνται εύκολα.

    ΥΓ. Εδώ ένας τυχαίος και μετριότατος δημοσιογράφος, ο Τριανταφυλλίδης της ΕΡΤ3, εξαργύρωσε την κομματική πίστη του και έγινε βουλευτής. Ένας άλλος κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ για Δήμαρχος στην Κατερίνη. Αντί δηλ. να εξυγιάνει η κυβέρνηση την δημόσια τηλεόραση, μολύνθηκε (και) από αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για μουσική.... Χθες όλο το βράδυ άκουγα με ακουστικά David Bowie.

    Και σήμερα πρωί έμαθα ότι πέθανε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι κονσέρβες του Τρίτου είναι ό,τι καλύτερο έχει να δώσει πια, με ελάχιστες εξαιρέσεις στις ζωντανές εκπομπές. Η πρωινή ζώνη δεν ακούγεται! Αφού επαναπροσλάβαμε τους άσχετους, πρέπει να τους δώσουμε και κάτι να κάνουν! Το ακούω από κεκτημένη ταχύτητα, εκτός πρωινής ζώνης, αλλάζοντας συνήθειες μιας ζωής. Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δόλια επίδειξη ενδιαφέροντος, για την τύχη των άψυχων κομματιών της κρεουργημένης πατρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. - Nikos Dimou: "Γενικά η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ήταν ένα φιάσκο τόσο στην τηλεόραση όσο και στην ραδιοφωνία αλλά ιδιαίτερα στο Τρίτο. Κρίμα που η Αριστερά φημιζόταν κάποτε για τις επιδόσεις της στον πολιτισμό. Μέχρι στιγμής μόνο καταστροφές έχει φέρει: στα Φεστιβάλ, στο Θέατρο, τα Μουσεία, την Μουσική..."
    Θεμιτή η κριτική αλλά αν δεν κάνω λάθος η Αριστερά παρέλαβε μια κλειστή δημόσια ραδιοτηλεόραση, κίνηση που είχε εκθέσει τη χώρα μιας διεθνώς. "Έφερε καταστροφή" σε σχέση με ποια κατάσταση; Την προγενέστερη; Δηλαδή μέχρι πριν έναν χρόνο επικρατούσε πολιτισμικός οργασμός και η Αριστερά τον ανέτρεψε;

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.