Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2006

Το Παράπονο ενός Blogger

Κάνεις λοιπόν ένα blog στα 71 σου, για να συζητήσεις, για να εκθέσεις τις απόψεις σου (και να εκτεθείς), να κρίνεις και να κριθείς.

Δύσκολη δουλειά διότι πλάκωσε κόσμος πολύς, εκατοντάδες τα σχόλια (μόνο να τα διαβάσεις θέλεις οκτάωρο) και μέσα στον κόσμο αυτό υπάρχουν όλα τα είδη και τα γένη: οι λογικοί, οι παλαβοί, οι εύθικτοι, οι σοβαροί, οι είρωνες, οι ευαίσθητοι, οι οργισμένοι (γενικώς) οι φανατικοί – κάθε καρυδιάς καρύδι.

Προσπαθείς να κρατάς τις ισορροπίες, να φέρεσαι με ίδιο τρόπο σε όλους, να απαντάς (σχεδόν) σε όλους όσοι σου απευθύνουν τον λόγο (το πιο δύσκολο), να μην χάνεις την ψυχραιμία σου.

Επιμένεις στην άποψή σου; Σε λένε δογματικό. Αλλάζεις; Σε ονομάζουν ανεμοδούρα. Επιτρέπεις την πλάκα; Σε λένε ελαφρό. Την κόβεις; Σε αποκαλούν βαρύ και χωρίς χιούμορ. Βάζεις moderation; Λογοκρισία! Δεν βάζεις; Ασυδοσία.

Και το χειρότερο: Εσένα, τον αιώνιο σκεπτικιστή, σε αποκαλούν ...απόλυτο.

Δεν τα κατάφερα πάντα – και εκνευρίστηκα και τα βρόντηξα (προς στιγμήν) και στεναχωρήθηκα και απογοητεύθηκα. Αλλά οι χαρές που δίνει το blog είναι προφανώς περισσότερες από τις λύπες – γι αυτό και είμαι ακόμα εδώ.

Μερικές φορές σου έρχεται έντονη κριτική από έναν καλό blogger – κι αναρωτιέσαι: μήπως έχει δίκιο; Πήρα τρία από τα email που μου έστειλε, έβγαλα το όνομα και κάποιες ενδείξεις και τα παραθέτω. Εσείς τι λέτε; Πώς πρέπει να γίνεται ένα blog για να είναι σωστό;

...................................................................



Θα ήθελα να σε ρωτήσω, για την κατηγορία προς εμένα & κάποιους άλλους - για το ότι ήμαστε εκτός θέματος.

Δηλαδή προς όλους αυτούς που γράφουν συνέχεια (μίκυ, αφροδίτη, harry, σαλτάρω) και δεν ξέρω και εγώ πόσοι άλλοι που γράφουν μονίμως εκτός θέματος και μάλιστα γελοιοποιώντας το αντικείμενο των συζητήσεων τι έχεις να πεις?

επειδή δηλαδή κάποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί σου (εν προκειμένω ας πούμε εγώ, του απαντάς λέγοντας του να μείνει εντός θέματος? και οι άλλοι που επιδίδονται σε ένα όργιο ειρωνείας και ελεεινών φληναφημάτων δίνεις τα εύσημα σου? σου αρέσει αλήθεια αυτή η εικόνα?

ρε συ νίκο σε ξέρω και σε διαβάζω από 5η δημοτικού (να είναι καλά ο αείμνηστος δάσκαλος μου). Τα γραπτά σου εξαιρετικά. το ίδιο και εσύ.

Τώρα τελευταία μου βγάζεις μερικές φορές μία απολυτότητα και έναν σκοταδισμό. τι το θέλεις το μπλογκ αν δεν δέχεσαι την υγιή αντιπαράθεση απόψεων?


Πότε έγινε πραγματικός διάλογος στο μπλογκ? εγώ ειρωνείες συγχρονισμένες βλέπω..

Πνίγομαι στη δουλειά αλλά έγραψα σήμερα. Θα περίμενα λίγο καλύτερη ποιότητα..

..................................................


Εγώ θα μείνω με τον Παπαδιαμάντη και το
"όπου γενίκευσις εκεί και η επιπολαιότης"

Καταλαβαίνω όμως πως εσείς θα μείνετε απόλυτα προσηλωμένοι στις ιδέες σας, απόλυτα πεπεισμένοι είστε για την ορθότητα των επιχειρημάτων σας ..
παραδέχομαι λοιπόν και εγώ μαζί σας:


ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ.
ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ. ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΜΩΣ.

................................................

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά λυπάμαι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Θυμάσαι πως είχε φύγει από το μπλογκ ο Mickey "θιγμένος" και εκνευρισμένος μαζί σου και δηλώνοντας πως δε θα ξαναέγραφε? Θυμάσαι η Αφροδίτη που εκνευρισμένη διέγραφε τα σχόλια της με φασιστικό τρόπο και διεμήνυε την αποχή της?

Αυτούς τους ανθρώπους τους εκθειάζεις Νίκο μου, όπως και τους harrygreco, cyberdust και δεν ξέρω και εγώ ποιον άλλο φαιδρό αφήνεις να αλωνίζουν και να άγουν και να φέρουν τις συζητήσεις.

Και κάποιος άμα τολμήσει ο καημένος να προβάλλει τις διαφωνίες του, τον ειρωνεύονται όλοι μαζί. Λες και είναι οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας, λες και είναι οι μεγάλοι υπερεπιστήμονες με τη σοφία του κόσμου πάνω τους.

Γράφουν μέσα στο μπλογκ για ότι τους κατέβει, ουσία ΕΛΑΧΙΣΤΗ. πραγματικά ελάχιστη. Ο Ιωάννης Σάββας για παράδειγμα γιατί νομίζεις πλέον δεν γράφει?

Είναι συμπεριφορά ανθρώπων υπεύθυνων με τους οποίους θα δημιουργήσεις δημοκρατικό διάλογο? είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τον Φρόυντ με τον Λιακόπουλο, με τον Μπιν Λάντεν, με τον Χριστόδουλο?

είναι επίπεδο συζήτησης αυτό?

Σου γράφω ένα κατεβατό ολόκληρο, και απαντάς με δύο γραμμές. Είναι ισότιμη αντιμετώπιση αυτό?

Τελικά σεβαστέ Νίκο μου το μπλογκ τι το θέλεις να είναι ? Το θέλεις να είναι μία πηγή γνώσης ή το θέλεις να είναι το μέρος όπου συγχρονισμένοι θα γκρινιάζουν και θα χαριεντίζονται οι γνωστοί-άγνωστοι? Μήπως τελικά μετατραπεί σε παιδική χαρά?

Λυπάμαι για τους βαρείς χαρακτηρισμούς, αλλά πίστεψε με, αν δεν ενδιαφερόμουνα, και αν δεν πίστευα εκ βαθέων τα όσα σου γράφω, δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μία αράδα να έβλεπες από εμένα.

Και πάλι λυπάμαι. Και εύχομαι να είναι όλο το δίκιο με το μέρος σας.



102 σχόλια:

  1. Κύριε Δήμου,

    Απλά ακολουθήστε το ένστικτό σας.
    Ποτέ δεν μπορείτε να τους ευχαριστήσετε όλους.

    Θα σας απαντήσω με σκέψεις μου πάνω στις 'νέες ιντερνετικές σχέσεις'

    How real or how surreal?

    Πόσο αληθινό ή πόσο σουρεαλιστικό είναι αυτό που ζούμε? Μπροστά από μια οθόνη κομπιούτερ και επικοινωνούμε με ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με μόνη ένωση λίγα καλώδια και μια τηλεφωνική γραμμή. Πόσο αληθινά είναι τα συναισθήματα που γεννιούνται μπροστά από τα πλήκτρα και την οθόνη του κομπιούτερ μας?

    Πόσο μπορείς να αισθανθείς τη θετική ή την αρνητική ενέργεια (την καλή του διάθεση ή την επιθετική του διάθεση) που σου στέλνει ο κάθε ένας που επικοινωνεί ακόμα και χωρίς να γράψει τίποτα στο blog σου.Τα συναισθήματα που σου εμπνέει ο καθένας που συναντάς. Απλά και μόνο που αφήνει στιγμιαία την ενέργεια της ψυχής του...

    Αλλά γιατί κάποιους τους συμπαθείς και κάποιους τους κρατάς σε απόσταση? Πόσο σουρεαλιστικό είναι να μαλώνεις, να διαφωνείς, να σε προσβάλλουν, να σε φλερτάρουν, να σε θέλουν για παρέα τους και όλα αυτά σε έναν εικονικό χώρο? Αν πριν από λίγα χρόνια μας το έλεγε αυτό κάποιος, θα τον βρίζαμε και θα τον αποκαλούσαμε τρελό.

    Τώρα όμως? Καταθέτεις ένα κομμάτι ψυχής σου σε ένα ψυχρό κομμάτι του δικτύου και πάλι, είναι δικό σου, έχει κάτι από σένα...

    Και το ερώτημα που γεννιέται είναι το εξής. Είναι τελικά αληθινά όσα ζούμε μέσα στο διαδίκτυο ή είναι πλάνη, γέννημα της φαντασίας μας, σουρεαλιστικές καταστάσεις? Εγώ θα έλεγα ότι, οτιδήποτε μας γεννά συναισθήματα και αντίδραση, έχει μέσα του ένα κομμάτι πραγματικότητας, άρα και αλήθειας.

    Οτιδήποτε μας προκαλεί την αίσθηση της αλήθειας και των συναισθημάτων(εκτός από τα παραισθησιογόνα, ναρκωτικά και τεχνητές ουσίες, φυσικά) είναι μέρος της πραγματικότητάς μας.

    Άρα, ένα κομμάτι είναι αληθινό. Μόνο που για να μας γνωρίσει κάποιος χρειάζεται και το υπόλοιπο. Θα το χαρακτήριζα σαν ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, που όμως δίνει κάποιες σημαντικές κατευθύνσεις προς τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο του παιχνιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μη το παραζαλίζετε! Το μπλογκ έχει κανόνες πολύ πιο απλούς και μη σοβαρούς από αυτούς που θέλει να υποθέσει ο αποστολέας των emails στο ποστ. Το θέμα είναι να την βρίσκει ο Γάτος. Σε όλους τους άλλους περισσεύει"

    Συμφωνώ 100% με τον Browser! Do your thing Mr. ND! Σε όποιον αρέσει (including myself).....

    Περί "ομαδικού πεσίματος" σε "outsiders", AN ΙΣΧΥΕΙ, τότε αυτό (αν θέλετε και πάλι), το "κοιτάτε".

    Δικό σας είναι το μπλογκ, εσείς είστε ο χοστ και ο δημιουργός και σε όποιον/α αρέσει. Δεν είναι Δημόσιας Χρήσης ΜΜ, και όποιος θέλει δικό του/της μπλογκ ανοίγει Δεν υπάρχουν capacity constraints (βλ. ράδιο και Τιβί). Δεν φταίτε εσείς αν ο χώρος σας είναι από τους λίγους "zestful" στο www.gr και "χτυπάτε" αριθμό σχολίων πρωτοφανή (υποθέτω) για τα ελληνικά στατς παρομοίων σάιτ!

    Μπράβο σας γαι την ευαισθησία σας. But Browser is right! Do YOUR thing. It is YOUR blog after all.

    Εμείς απλώς συμμετέχουμε, αν θέλουμε. Δεν είστε "φυσικό μονοπώλιο" για να έχετε "μέλη στο ΔΣ" "εκπροσώπους" κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά και άγια τα μοδάτα κόνσεπτς "CSR" και Public Affairs κτλ, αλλά το μπλογκ δικό σας είναι, ας μην ξεχνιόμαστε οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @nikos dimou
    Το γεγονός ότι όλοι γκρινιάζουν και όλοι νιώθουν ριγμένοι σημαίνει ότι είσαι δίκαιος και κρατάς σωστά τις ισορροπίες.
    Keep walking :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To blog αυτό δεν είναι πεδίο αυτοεπιβεβαίωσης του ΝΔ και το έχει αποδείξει.

    Σε αυτή τη βάση και οι καλοπροαίρετες -είμαι σίγουρος- διαμαρτυρίες κρίνονται εύλογες.

    Ο ΝΔ όμως, δεν θα έπρεπε να έχει ανάλογη με τους σχολιαστές ελευθερία έκφρασης όταν απαντά? (ίσως όχι όταν ποστάρει)

    Τα περισσότερα σχόλια (μάλλον σεντόνια) απευθύνονται σε αυτόν. Θεωρώ ότι και λογικό είναι και ευτυχές για την οικονομία χώρου του blog το γεγονός ότι συνήθως απαντά σε 2-3 γραμμές.

    Αισθάνομαι ότι συμμετέχομεν στο blog δι'ιδίαν ευχαρίστησιν και εκτίμησιν των ελαυνόντων posts και σχολίων και όχι με στόχο την πνευματική και σωματική προσωπική απομύζηση και εξουθένωση του οικοδεσπότη.

    Ο καθένας διατηρεί το δικαίωμα της blogoαυτοδιάθεσης άλλωστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ zoros

    Δεδομένων όσων έγραψα πιό πάνω και της συμφωνίας στο "διά ταύτα", πάντως δεν συμφώνησα ποτέ και δεν θα συνφωνήσω με το επιχείρημα που παραθέτετε πιό πάνω, κ. Ζόρος. Ούτε στις μπίζνες, ούτε στην παραγωγή πολιτικής, ούτε στα μπλογκ. Είναι ολίγον απαξιωτικό για τους συμμετέχοντες σε κάτι/πολίτες κτλ., δεν συμφωνείτε και εσείς, αν το ξανασκεφθείτε (το παραπάνω επιχείρημα σας)?

    (Η λογική "για το παρόν σχέδιο νόμου γκρινιάζουν όλοι, άρα είναι καλό", π.χ. Με βγάζει από τα ρούχα μου αυτή η συλλογιστική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αυτά τα τρία emails είναι και αυτά ένα είδος Τσι και φανερώνουν μία νεαρή καταθλιψούλα διότι και ο αρχιμήδης αγνοείται που ζήτησε τόπο να σταθεί και ο ηράκλειτος και ο επίκτητος και ο επικούρειος ερμής όλοι αγνοούνται γιατί αν εσύ δεν επιθυμείς και θεωρείς ότι σε διαταράττουν άπαντα τα ορατά υλικά και γραμμένα φορτώνεσαι όποιον βρεθεί αξεπτικός κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει και άμα θέλεις να κατηγορήσεις έναν για όλα τα δικά σου παθήματα είναι το πιο εύκολο στον κόσμο πράγμα και δεν απαγορεύεται όμως καμιά φορά βρίσκεσαι να κατηγορείς τον εαυτό σου χωρίς να το γνωρίζεις ενώ θεωρείς ότι μάχεσαι υπέρ βωμών και εστιών και λες και ανοησίες όπως
    ορθότητα επιχειρημάτων
    τεκμηρίωση απόψεων
    πνίγομαι στην εργασία
    υγιής αντιπαράθεση
    εκ βαθέων πίστη
    όλα αυτά που έχουν μηδενική αξία μέσα στην πυκνή ροή των πεζών γιατί όσο οργισμένος παλαβός και εύθικτος αν θέλεις και καλά εσύ να φαίνεσαι συτό είναι βιτρίνα και όλες οι θέσεις είναι κατασκευασμένες που είπε ο Νίκος Δήμου και οι καθημερινοί θυμοί οι δυσφορίες οι αντιδράσεις όλα είναι επιφάνεια
    γιατί μόνο η αγκαλιά υπάρχει που είναι ανθρώπινη κι έχει νόημα επειδή νιώθεται και όσο νάναι υπάρχεις είσαι ακόμα εδώ και πρέπει μία ημέρα των ημερών να αυτενεργήσεις και να μην περιμένεις να πέσει το σύκο που είναι ως είθισται χαλασμένο και σαπισμένο και αλλοιωμένο και φραπεδιάρικο
    πρωί τα κόβουμε τα σύκα και τα φραγκόσυκα εμείς φραγκόσυκα τρώμε μέσα από το ψυγείο το πρωί που τα αφήνουν για να ψυχθούν τα αγαπημένα μας πρόσωπα που αρέσκονται στους κήπους στα ροδάκινα των κήπων και στις ανθοστήλες
    της αγάπης
    άμα δεν γεννήσεις δεν παντρέψεις και δεν θάψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ερώτημά μου ξεκινάει από την υπόθεση πως το blog δεν μου ανήκει πλέον αποκλειστικά.

    Τυπικά, ναι. Και αρχικά, σίγουρα. Αλλά από την στιγμή που δημιουργήθηκε μία κοινότητα χρηστών είναι δύσκολο να σκεφθώ ως Χαρχούδας: "Εγώ είμαι ο πρόεδρος, εγώ είμαι ο δήμαρχος, εγώ αποφασίζω".

    Και βέβαια ο καπετάνιος κουμαντάρει το σκάφος, αλλά άμα έχει 3000 ψυχές επιβάτες και πλήρωμα - το λαμβάνει υπόψη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατ'αρχάς, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το ιστολόγιο του Νίκου Δήμου είναι πράγματι ιστολόγιο ή ένα είδος (νέο σίγουρα) group therapy; Στο οποίο συμμετέχει και ο Νίκος ως καλός ψυχολόγος, και μάλιστα ως ο εθνικός μας ψυχολόγος.

    Ίσως βέβαια κι ο ίδιος ο Νίκος να μην το έχει καταλάβει ακόμη, ή να μη θέλει να το παραδεχτεί (και πως θα μπορούσε άλλωστε - το πείραμα θα έχανε όλη του την αξία) αλλά σημασία δεν έχει αν ο ένας ή ο άλλος μεμονωμένος σχολιαστής συμφωνεί ή διαφωνεί με το ένα ή το άλλο άθρο ή σχόλιο, αλλά κατά πόσο όλα αυτά επιδρούν στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Και αν επενεργούν κατά πόσο η δράση είναι θετική (προς το καλύτερο, το συλλογικό καλύτερο, π.χ. αν πάψουμε να είμαστε προγονολάτρες και συλλογικοί μυθομανείς) ή αρνητική (αν π.χ. γίνουμε όλοι στο τέλος εθνικιστές και δογματικοί).

    Βέβαια το να είσαι ο διαδικτυακός ψυχολόγος (ας μην πω ψυχαναλυτής και παρεξηγηθώ) των Ελλήνων του 21ου αιώνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως και οι πυροσβέστες ή οι ιατροί της επείγουσας ιατρικής χρειάζεσαι ψυχολογική στήριξη για να ανταπεξέλθεις στο καθημερινό άγχος και τον διαρκή συναισθηματικό φόρτο.

    Νίκο, ξέρεις πως είμαστε μαζί σου. Στο 'χουμε πει και στο ξαναλέμε - επειδή ένας ή δυό (μάλλον ναρκισσιστικοί) τύποι είναι εκτός κλίματος δεν αξίζει να έχεις κρίσεις συνείδησης. Αλλά ακόμη κι αν τα βροντήξεις για άλλη μια (και τελευταία) φορά, το ιστολόγιό σου θάχει μείνει στην ιστορία - όπως η Λιλιπούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ ΝΔ

    "Και βέβαια ο καπετάνιος κουμαντάρει το σκάφος, αλλά άμα έχει 3000 ψυχές επιβάτες και πλήρωμα - το λαμβάνει υπόψη του"

    Welcome, then, to "Corporate Governance". Καλή τύχη και νεύρα γερά εύχομαι! Ούτε φύλλος στον κόρφο σας, αν το βλέπετε έτσι!

    Εναλλακτική πρόταση: Κάντε δημοψηφίσματα (referendums) με συμμετοχή των "πολιτών" του "community"! Αλλά τότε βγάλτε και ταυτότητες για τα μέλη της κοινότητας.

    Ο φιλελευθερισμός σας στη διαχείριση του μπλογκ σας είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αξιέπαινος αλλά ολίγον υπερβολικός, κατά την ταπεινή άποψη μου, with all due respect, Mr. ND.

    (θα έκανα δύο σχόλια πολιτικής προέκτασης - "governace" (περί Κ.Κ. και Γ.Α.Π.) αλλά σέβομαι ΑΠΟΛΥΤΑ την μη-κομματικοπολιτική γραμμή του μπλογκ και δεν τα κάνω).

    Δύσκολο να επιχειρείς ο,τιδήποτε σήμερα, ειδικά στην Ελλάδα, δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ που κολάσω?

    Επειδή οι απόψεις μου είναι πολύ προοδευτικές και δεν μπορείτε τόσο εύκολα να τις καταρρίψετε? Ίσα-ίσα, σας κάνω την χάρη και παίρνει ζωντάνια το βλόγιον… :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Takis Alevantis

    Α) "Κατ'αρχάς, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το ιστολόγιο του Νίκου Δήμου είναι πράγματι ιστολόγιο ή ένα είδος (νέο σίγουρα) group therapy;"

    Β) "αλλά κατά πόσο όλα αυτά επιδρούν στο συλλογικό μας ασυνείδητο"

    Αξιότιμε και συμπαθέστατε κ. Αλεβαντή,

    (Α) "ένα είδος (νέο σίγουρα) group therapy;" Θεωρώ πως όχι.

    (Β) "συλλογικό μας υποσυνείδητο"; Αν δεν απατώμαι, ο ΝΔ είπε όχι άλλο θέματα ψυχολογίας! Θα υπάρξει, είπε, ειδικό ποστ! Και δεν νομίζω ότι είναι αυτό (το ποστ). Άρα ....

    Όταν θέλουμε να πάμε να μιλήσουμε με ψυχολόγο, πάμε και μιλάμε με ψυχολόγο. Τίποτα μεμπτόν σε αυτό.

    Μήπως στη ουσία μιλάτε για "chat room" vs. "venting room" θέμα;

    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλη η φωτο...

    Μποτα που θα πέσει...

    τι μηνυμα στελνει;

    Θα ξανάρθει το μοντερέσι;

    Τελικά ποιός έστειλε τις
    επιστολές;

    κυκλοφορεί αναμεσα μας;..

    Nikos Dimou said in the previous post

    Νύχτα γεμάτη έρωτα και trolls....


    Κρατηστε τον Ερωτα και διώξτε τα Τρολ........................
    :->

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Nicholas_Nerd - Όταν θέλουμε να πάμε να μιλήσουμε με ψυχολόγο, πάμε και μιλάμε με ψυχολόγο. Τίποτα μεμπτόν σε αυτό.

    Και για τη συλλογική μας δυστυχία, υπεροψία, προγονολατρία, μυθομανία, σχιζοφρένια, ναρκισσισμό, κατάθλιψη, μεγαλομανία, εθελοτυφλία - σε ποιόν μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ergo te Lina said...
    Καλη η φωτο...
    Μποτα που θα πέσει...
    τι μηνυμα στελνει;

    Η μπότα συμβολίζει τον αυταρχισμό για τον οποίο με κατηγορούν...

    Η γάτα στο άλμα της (είναι το Φουντοτάκι) την ορμή όσων με κατηγορούν.

    Το μοντερέσι θα προσπαθήσω να το αποφύγω - για λόγους κόπωσης (δικής μου).

    Αλλά τα τρολς πως τα διώχνουν; Υπάρχει κανένα σπρέυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιατί μερικοί θέλουν να γκρινιάζουν σαν μικρά παιδιά ότι ο οικοδεσπότης πρέπει να μοιράζει με κάποιο σύστημα ισότητας την εύνοιά του; Γιατί μερικοί θέλουν διαρκώς να παζαρεύουν τέτοια πράγματα;

    Από ότι καταλαβαίνω έτσι έχουν τα πράγματα: Ο ΝΔ κάνει ένα ποστ και όποιοι θέλουν σχολιάζουν.

    Από κει και ύστερα ξεχάστε ποιός είναι ή τι κάνει στο Blogg. Θεωρήστε ότι απλώς άνοιξε την συζήτηση και από κει και ύστερα συμετέχει σε αυτήν όπως και ο κάθε ένας προσκαλεσμένος. Μπορεί να είναι λογικός, μπορεί να είναι παράλογος, μπορεί να είναι φανατικός, μπορεί να είναι απόλυτος όπως και ο καθένας επισκέπτης.

    Δεν είναι ούτε ο πατέρας σας ούτε ο δάσκαλός σας. Ούτε νομίζω τοποθέτησε, συνειδητά τουλάχιστον, τον εαυτό του σε κάποιο βαρθρο. Η ίδια επιθυμία επικοινωνίας τον καθορίζει όπως και όλους.

    Προκαλέστε τον αλλά μην θεωρείτε ότι επειδή είναι ο ΝΔ πρέπει να είναι υποχρεωμένος να σας απαντήσει.

    Εδώ το πολύ μια συζήτηση να κάνουμε, να εξασκήσουμε τις κριτικές μας ικανότητες ή να αποκαλύψουμε την άγνοιά μας ή την αδυναμία των επιχειρημάτων μας ή το αντίθετο. Και να αναμετρήσουμε τον... "αντίπαλο".

    Να το θέσω έτσι ωμα: Δεν χρειαζόμαστε την αγάπη του ΝΔ και ούτε αυτός την δική μας. Δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευθούμε σε αυτόν τον τομέα.

    Συζητάμε, δεν παζαρεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Takis Alevantis

    Αν δεν απατώμαι αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα ψυχολόγου ούτε συνιστούν "group therapy".

    Είναι θέματα πολυ-επιστημονικά και ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ όχι "Συμπόσια", online είτε offline! Όχι glamorous συνέδρια με fancy τσάντες, μπροσούρες, στυλό δώρα, κ.α., και επιδοτούμενα/με αιγίδα από "ΕΟΚ" και διάφορα Υπουργεία. You know what I mean.

    (Διαρκές άτυπο) "συμπόσιο" θεωρώ αυτό το μπλογκ. Το καλύτερο στην Ελλάδα (κατά την ταπεινή μου άποψη). Και μπράβο στον ΝΔ τον συμποσιάρχη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει σε όλα δίκιο, δεν είναι "θεός" ούτε "σούπερμαν" - τότε θα είχε και μπέρτα).

    Με εκτίμηση πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πριν αρκετές βδομάδες ένα καλός επισκέπτης (του μπλογκ μου) παραπονέθηκε ότι δεν "υποδέχτηκα" το σχόλιό του (υπονοώντας ότι είμαι κάπως αγενής ή τουλάχιστον ασυνεπής).

    Στεναχωρέθηκα πολυ, επειδή δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ασυνέπειά μου θα προκαλούσε δυσάρεστα συναισθήματα σ΄ έναν καλό άνθρωπο. Και δεν σας κρύβω, ακόμα νιώθω τύψεις.

    Ζήτησα συγγνώμη και εξήγησα ότι τον ελάχιστο μπλογκοχρόνο μου τον αφιερώνω πρώτα στον ΝικόΔημο (που υπεραγαπώ (για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους) και μετά στο δικό μου μπλογκ.

    Αλλα κι εκεί δίνω προτεραιότητα στα άτομα που χρειάζονται την βοήθειά μας (γονείς με άρρωστα παιδιά από επιληψία) κι ύστερα στους άλλους επισκέπτες μου. Έτσι συχνά είμαι ασυνεπής στους ελάχιστους επισκέπτες μου.

    Προφανώς δεν έγινα πειστική. Πάντως δεν ήταν πρόθεσή μου να πληγώσω τον άνθρωπο ή να τον υποτιμήσω ή να τον περιφρονήσω αφήνοντας αναπάντητο το σχόλιό του (και το ξαναλεώ, ακόμα νιώθω τύψεις).

    Θέλω να πω, συνήθως το κίνητρο έχει μεγάλη σημασία κι είναι κρίμα που εκείνος ο άνθρωπος παρεξήγησε το κίνητρό μου.

    Ερχομαι τώρα στο εν λόγω ποστ και την επιστολή/παράπονο:

    Ακόμα και αν ο παραπονούμενος έχει δίκιο, ίσως θα πρέπει να σκεφτεί ότι ο ΝικόΔημος είναι Ενας κι εμείς εκατοντάδες. Είναι αναμενόμενο κάποτε να κανει και σφάλματα, επίσης επιβάλλεται να ειναι λακωνικότατος απέναντί στα επιχειρήματά μας, ή και καποτε υπερ το δέον αυστηρός - όταν αισθάνεται ότι η συζήτηση λοξοδρομεί.

    Ποιο είναι το κίνητρό του; να μας θιξει; Γι΄ αυτό ξημεροβραδιάζει εδώ μέσα;

    Και μονο που δημοσίευσε την επιστολή/παράπονο, είναι αρκετό για να δειξει τι άνθρωπος είναι. Και σ΄ ενα τέτοιον άνθρωπο ακόμα και οι κατά την γνώμη μας "παραλείψεις" και οι "υπερβολές" θα πρέπει να λογίζονται ως συγγνωστές, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας την πληθώρα των σχολιών που βαραίνουν τα μάτια του τόσους μήνες.

    Με αγάπη και κατανόηση

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ ND

    1. Τι είναι "τρολ";

    http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll

    2. Αντί για "spray":

    http://members.aol.com/intwg/trolls.htm

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγγνώμη, αλλά στις επιστολές που παραθέτει ο ΝΔ δεν βλέπω γκρίνια, μα αλαζονεία. Άλλο είναι να εκθέτεις μια άποψη, ή ένα παράπονο, κι άλλο να προσπαθείς να μειώσεις τους άλλους φιλοξενούμενους (και τον οικοδεσπότη μαζί) θεωρώντας εαυτόν ανώτερο -- και μάλιστα με ψεύτικη ταπεινότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα σε όλους!

    Τέτοιου είδους "παράπονα" έχουν καταντήσει πλέον ...φαιδρά. Κανονικά δε θα έπρεπε να ασχοληθώ καν, αλλά επειδή αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - και το nickname μου και στα blogs οι εντυπώσεις μένουν κυρίως, θα επιχειρήσω να δώσω κάποιες "απαντήσεις" σε συγκεκριμένα σημεία (τα παραθέτω με italics):

    "Δηλαδή προς όλους αυτούς που γράφουν συνέχεια (μίκυ, αφροδίτη, harry, σαλτάρω) και δεν ξέρω και εγώ πόσοι άλλοι που γράφουν μονίμως εκτός θέματος και μάλιστα γελοιοποιώντας το αντικείμενο των συζητήσεων τι έχεις να πεις?"

    Κατ' αρχήν δε γράφω "συνέχεια". Απείχα από τον σχολιασμό πολλών posts - ειδικά το καλοκαίρι. Ούτε θεωρώ πως "γελοιοποίησα" ποτέ κανένα "αντικείμενο των συζητήσεων". Απεναντίας, θεωρώ πως έχω κάνει ιδιαίτερα εύστοχα σχόλια σε σχεδόν όλα τα post που έχω σχολιάσει (όχι, δεν είμαι ψευτομετριόφρων και άλλωστε μπορώ να κρίνω και μένα, όπως κάθε άλλον). Αν κάποια στιγμή το γυρίζω στην πλάκα ή γράφω "ελαφρά", είναι επειδή το "τραβάει" το κλίμα, η παρέα και (κυρίως) ο οικοδεσπότης. Κι αν γράψω κάτι εντελώς άστοχο ή άδικο για κάποιον, ζητώ συγγνώμη.

    Για το αν γράφω "εκτός θέματος" ή όχι (και μάλιστα "μονίμως"), παραπέμπω στο χθεσινό σχόλιο του Νίκου στο προηγούμενο post στις 07:38:18 μμ. Μπορώ να παραπέμψω σε δεκάδες άλλα, αλλά και να μην υπήρχαν, ΜΟΝΟ ένας θεόστραβος ή κακοπροαίρετος δε θα έβλεπε τα εκατοντάδες on-topic σχόλια που έχω γράψει.

    Όποτε θέλω, είμαι σοβαρός, ακραιφνής ορθολογιστής και δεινός σχολιαστής, με επιχειρήματα και "αυστηρή" συγκροτημένη σκέψη. Όποτε θέλω, χρησιμοποιώ λεπτή (ή και χοντρή) ειρωνεία, κάνω την πλάκα μου και πειράζω τον γάτο και τους φίλους μου (με αρκετούς έχω προσωπική επικοινωνία και δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις) ή αν το κρίνω απαραίτητο, απαντώ "σκληρά" σε προσωπικές επιθέσεις. Και όποτε θέλω, τα συνδυάζω όλα κατά το δοκούν. Η πολλή σοβαροφάνεια βλάπτει σοβαρά την υγεία!


    "Θυμάσαι πως είχε φύγει από το μπλογκ ο Mickey "θιγμένος" και εκνευρισμένος μαζί σου και δηλώνοντας πως δε θα ξαναέγραφε?"...

    "Αυτούς τους ανθρώπους τους εκθειάζεις Νίκο μου, όπως και τους harrygreco, cyberdust και δεν ξέρω και εγώ ποιον άλλο φαιδρό αφήνεις να αλωνίζουν και να άγουν και να φέρουν τις συζητήσεις."

    Κατ' αρχήν, επιστρέφω τον χαρακτηρισμό "φαιδρός". Επί της ουσίας, θαρρώ πως ο Νίκος λέει τον καλό και τον "κακό" του λόγο, σύμφωνα με τη δικιά του κρίση και ψυχική διάθεση, ενώ και ο ίδιος άγει και φέρει τη συζήτηση όπως νομίζει - όσο μπορεί τουλάχιστον. Προσωπικά, προσπαθώ να ακολουθώ και να "συμμορφώνομαι" με τον ...τιμονιέρη.

    Αν κάποια στιγμή "εκθειάσει" κάποιον, νομίζω πως είναι επειδή του βγαίνει αυθόρμητα. Αν κάποια στιγμή "τα ψάλλει" σε κάποιον, νομίζω πως πάλι είναι επειδή το νιώθει. Και, ουκ ολίγες φορές, κάνει και τα δύο για το ίδιο πρόσωπο - σε μένα προσωπικά το 'χει κάνει πάντως ;)

    BTW, δεν είπα ποτέ πως δε θα ξαναέγραφα, έτσι γενικά και ...αόριστα. Απλά δήλωσα πως όσο υπάρχουν συγκεκριμένες "δυσμενείς" συνθήκες, δε θα σχολιάζω. Και κάποιες συνθήκες άλλαξαν (οι "λεπτομέρειες" της αλλαγής είναι γνωστές σε αρκετούς - και από τους υπόλοιπους, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε). Άλλωστε κι ο Νίκος κατέβασε τα ρολά κάποιες φορές, αλλά ...επανήλθε ;)

    Υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία μάλλον αφορούν και σε μένα, αλλά μια και δε γίνεται ΡΗΤΗ αναφορά στο nickname μου, δε θα ασχοληθώ σε αυτό το σχόλιό μου.

    Σέβομαι κάθε κριτική (ειδικά αν είναι καλοπροαίρετη και επί της ουσίας - η συγκεκριμένη πάντως δεν είναι), αλλά στο blog κάποιου με ενδιαφέρει πρώτιστα η γνώμη του οικοδεσπότη - και κατά καιρούς ζητώ τη γνώμη του με προσωπική επικοινωνία. Αυτό ισχύει για όλα τα blogs που σχολιάζω και όχι μόνο για αυτό εδώ. Υποθέτω πάντως πως την παρουσία μου δεν την εγκρίνει μόνο ο Νικος...


    Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη για το μέγεθος του σχολίου (666 λέξεις) και τον προσωπικό τόνο, αλλά θαρρώ πως δικαιούμαι μια πλήρη και σαφή απάντηση. Όποιος πάντως θέλει να γίνεται "πραγματικός διάλογος", ας τα γράφει πρόσωπο με πρόσωπο (πέραν του blog, έχω και email, και Instant Messenger και τηλέφωνο και ...δικό μου blog) και όχι να συκοφαντεί ασύστολα με ανώνυμες προσωπικές επιστολές- εκτός κι αν δημοσιεύτηκαν χωρίς την έγκρισή του, οπότε το "φάουλ" επιβαρύνει τον ...οικοδεσπότη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. To παράπονο του blogger και η δημοσίευση των μηνυμάτων του, καταδεικνύει την πραγματική "σχέση" που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στον οικοδεσπότη και όλους εμάς, τους αναγνώστες και τους σχολιαστές καθώς και το δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του blog.
    Δεν είναι εικονική πραγματικότητα, αλλά μια μορφή επικοινωνίας μέσω του γραπτού λόγου. Οι απόψεις μας δημιουργούν το "στίγμα" του κάθε ένα. Είχε πει ο ΝΔ πως χωρίς να δει το avatar κάποιου σχολιαστή μπορεί να μαντέψει ποιος είναι. Πράγμα που δείχνει την βαθύτερη "γνώση" που έχουμε καταφέρει μεταξύ μας, με μόνο μέσο την γραπτή έκφραση. Και η έκφραση αυτή δεν είναι πάντα σοβαρή, αλλά αφήνει περιθώρια να βγει ο χαρακτήρας μας. Πόσο εύκολο πια είναι να αναγνωρίσουμε κάποιους που αλλάζουν συνεχώς ονόματα αλλά το περιεχόμενο τους προδίδει.
    Η επιθυμία για προσωπική απάντηση σε σχόλια, είναι δείγμα αυτού του δεσμού που καταφέραμε με κόπο, με προεξέχοντα τον ΝΔ. Και σαν μέλη αυτής της «κοινωνίας» ας δείχνουμε όλοι κατανόηση. Είμαστε εδώ γιατί το κάνουμε κέφι και γιατί όλοι κερδίζουμε κάτι. Ας συνεχίσουμε λοιπόν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "..Αλλά τα τρολς πως τα διώχνουν; Υπάρχει κανένα σπρέυ;"

    Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
    Τα troll θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας όταν νικηθεί ο Sauron μέσα τους με την ανατολή.

    Rock on.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τα trolls μπορούν να "εξαφανιστούν" αν οι σελίδες του blogger διαβάζονται μέσα από ειδικό web browser, που θα αντιλαμβάνεται το HTML περιεχόμενο της σελίδας των σχολίων και θα "κρύβει" ή θα "χρωματίζει" συγκεκριμένα nicks ή blogger IDs.

    Είχα ξεκινήσει ένα τέτοιο project για αυτό το blog, την Παράγραφο και όποιον άλλον ενδιαφερόταν να αντιμετωπίσει trolls και πλαστογράφους, αλλά ο Νίκος υιοθέτησε τη λύση του moderation και το άφησα. Αν υπάρχει ενδιαφέρον πάντως, μπορώ να το συνεχίσω (δεν είναι δα και τόσο δύσκολο).


    Anula62 και λοιποί ...γκρινιάρηδες:

    Αν δε θέλετε να διαβάζετε τα "τσαταρίσματά" μας, απλά ...προσπεράστε τα. Αν ο Νίκος δε θέλει τσαταρίσματα, μας το δηλώνει και ...συμμορφωνόμαστε. Τι ζόρι τραβάτε δηλαδή;

    Αν θέλετε, μπορώ να βάλω και την ένδειξη "CHAT" στην αρχή των σχετικών σχολίων μου - αν και για αρκετά η διαφορά είναι ...δυσδιάκριτη. Πάντως, αν βαριέστε ακόμα και τα προσπεράσματα, να συνεχίσω το project που ανέφερα, να σας δώσω κάποια στιγμή τον ειδικό browser και να "απομονώσετε" το ID μου - ή όποιο άλλο θέλετε που σας "ενοχλεί". Ελπίζω τότε να μην έχετε δικαιολογία και να πάψει η γκρίνια.

    Για σένα, τζάμπα!


    "Give me a problem and I'll find a solution"
    Mickey

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και εγώ το ίδιο νόμιζα. Αναιρώ την πρότερη συμφωνία μου με το comments σας. Οι Κοινωνίες για να έχουν κάνόνες, πρέπει να διαθέτουν "Πολιτεία", δηλαδή θεσμούς, σύνταγμα, κ.α. Διαφορετικά οι Κοινωνικοί "κανόνες" είναι αυθάίρετοι (διότι δεν αποτελούν προϊόν δημοκρατικών διαδικασιών) αλλά κοινωνικού-περιγυριακού τύπου άτυπων διαδικασιών και πιέσεων, τις οποίες ως (μετριοπαθώς) φιλελεύθερος, δεν αποδέχομαι ιδεολογικά. Αν ο ΝΔ επιθυμεί να "κοινωνικοποιήσει" το μπλογκ που του ανήκει, ασφαλώς δικαίωμα του, αλλά ας μου επιτραπεί να γράψω την ταπεινή (πολιτική όχι κομματική) εκτίμηση ότι ο σοσιαλφιλελευθερισμός δεν έχει δείξει δείγματα επιτυχίας σε "Κοινότητες" (κράτη. χώρες, κτλ, βλ. και "Communitarianism"). Όχι ακόμη τουλάχιστον. Οπότε, καλή επιτυχία. Στο μπλογκ του ΝΔ καταθέτω σχόλια αλλά έχω και την επιλογή να αποχωρήσω αν θεωρώ το σύστημα που προτείνει "πειραματικό".

    Με εκτίμηση και στον ΝΔ και σε όλους τους συμμετέχοντες.

    Τι είδους "Πολιτεία" επιθυμεί να είναι το μπολγκ αυτό ο ΝΔ? Δικαίωμα του να επιλέξει ΑΥΤΟΣ, αλλά πληζ ας μας το καταστήσει σαφές, για να ξέρουμε σε τι είδους "community" συμμετέχουμε.

    Δεν του κάνω κόντρα, απλώς ενδεχομένως τον "καλώ" να πάρει μία "κυβερνητική"-"Πολιτειακή" απόφαση.

    Είναι "συμμετοχικό" το μπλογκ; Τότε τι έιδους "governance rules" έχει;

    Αυτά και σταματώ, διότι πολλά σχόλια έγραψα εσχάτως αι δεν επιθυμώ να τρολιάσω, ειδικά στο μπλογκ συμπαθούς ανθρώπου του οποίου την ΣΠΑΝΙΑ (για τα Ελληνικά δεδομενα) διάθεση για πρωτοπορία και "παίζειν" εκτιμώ πάνω από όλα!

    Στο παιγνίδι του ΝΔ ήλθα και εγώ να "παίξω". Τα άλλα "παιδιά" δεν τα ήξερα, ούτε τα ξέρω.

    Ίσοι "πολίτες" είμαστε, αλλά ΝΔ δεν γίναμε. ο ΝΔ ένας είναι. Αυτός αποφασίζει και αν μας αρέσει (συν)μετέχουμε, πέρα από προσωπικές συμπάθειες.

    ΥΓ. Σόρρυ (προς ΝΔ και όλους) αν χρησιμοποίησα "πολιτικούς" όρους, αλλά "κοινωνικούς είτε οικονομικούς νόμους" δεν αποδέχομαι, ως φιλελεύθερος, μόνον "Πολιτειακούς".

    Ελπίζω να συνέβαλα θετικά στο ποστ αυτό. Αν όχι, τότε σβήνω αν μου ζητηθεί τα σχόλια μου και "μεταναστεύω" αλλού (auto-exile).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Και ας με πειτε ρομαντικο εγω θα πω πως ολο αυτο ειναι ζητημα αγαπης....

    Ο ανθρωπος που εστειλε αυτα τα μεηλ ειναι φανερο πως αγαπα πολυ τον ΝΔ.....

    Δεν συμφωνω με αυτα που λεει για μικυ,αφροδιτη.....

    Ομως μπορει να ενιωσε καποιες στιγμες οτι ο ΝΔ δεν ασχοληθηκε αρκετα μαζι του,ή οτι οπως λεει του απαντησε κοφτα......

    Καλως ή κακως πολλοι απο εδω μεσα νιωθουμε τον ΝΔ σαν ενα ειδος πατερα μας....ετσι λοιπον αντιδραμε δυστυχως πολλες φορες σαν το παιδι που βλεπει τον αδερφο του να παιρνει πιο πολυ αγαπη....

    Ομως εγω ειμαι σιγουρος οτι τιποτα δεν ειναι οπως φαινεται......

    Δηλαδη θα ηθελα να πως στον ανθρωπο που εστειλε αυτα τα μεηλ πως και αν ο ΝΔ του απαντησε καποια στιγμη με τροπο που δεν του αρεσε αυτο δεν σημαινει οτι τον αγαπα λιγοτερο....Συνηθως με αυτα που αγαπαμε πολυ ειμαστε πιο σκληροι και πιο αυστηροι...

    Να θυμησω το περιστατικο με την Αφροδιτη....Ο ΝΔ σιγουρα την εκθειαζει οπως λετε αλλα δεν ηταν λιγες οι στιγμες που της μιλησε αυστηρα.....Πρεπει να δεχτουμε τους τροπους που αγαπα ενας ανθρωπος,δεν εχει νοημα να τους κρινουμε κατα τη γνωμη μου.....

    ΝΔ κατα τη γνωμη μου η ολη η κριτικη αυτου του ανθρωπου οφειλεται γιατι ισως καποιες στιγμες ενιωσε να μην παιρνει την αγαπη που ηθελε απο εσας...Πειτε του ενα << σ άγαπω? >> και πιστευω πως η ψυχη του θα μαλακωσει,θα σκεφτει πιο καθαρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ποίος είναι ο blogger που έστειλε τα email και είναι ένας από αυτούς που συμπαθώ και διαβάζω τα σχόλια του.Νομίζω ότι οι προθέσεις του είναι καλές,όμως πάνω στον εκνευρισμό του έκανε κάποια λάθη (αυτό συμβαίνει σε όλους μας). Πρώτον έβαλε στο ίδιο τσουβάλι τους μίκυ, αφροδίτη, harry, σαλτάρω,cyberdust, δεύτερον περιμένει από τον ΝΔ να είναι απόλυτα αντικειμενικός και να απαντάει αναλυτικά σε κάποια σχόλια.Αν είχε δικό του blog και είχε κάθε μέρα τόσα σχόλια ίσως θα καταλάβαινε πόσο δύσκολο είναι.Δυστυχώς αγαπητέ σχολιαστή,όλοι θέλουμε το τέλειο αλλά ας βολευτούμε με το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Anula26 (και όχι 62, καλά, μη βαράς ντε):

    Το software το έγραψα (και το συνεχίζω) Ο ΙΔΙΟΣ! Βλέπω πως η φαντασία σου ...οργιάζει - πέρα από "κλίκες", φαντασιώνεσαι και "κλεψίτυπα" ή "ύποπτα για virus" software τώρα :))


    Νίκο, δεν καταλαβαίνω ΟΥΤΕ γιατί δημοσιεύτηκαν οι επιστολές ΟΥΤΕ γιατί ΔΕΝ τις σχολιάζεις. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα και ήδη έδωσα την απάντησή μου, αλλά θαρρώ πως με τη στάση σου "αδειάζεις" κάποιους - και μάλιστα ιδιαίτερα αξιόλογους. Ελπίζω να αποκατασταθεί η ...τάξη ;)


    Κατά τα άλλα, οι επιστολές ούτε με αφορούν ούτε με ενδιαφέρουν, οπότε δε χρειάζεται να κάνω άλλο σχόλιο. Δυστυχώς το ύφος, οι εκφράσεις του και το "τσουβάλιασμα" αξιόλογων bloggers με trolls τις καθιστούν "φαιδρές" (για να μην αναφέρω τη μάλλον σαθρή επιχειρηματολογία και την "επιλεκτική" κριτική που υιοθετούν).

    Βεβαίως ΚΑΘΕ σχολιαστής δικαιούται να έχει κακές στιγμές και να εκφράζεται με λάθος τρόπο. Το σφάλλειν ανθρώπινον. Ελπίζω μόνο να καταλάβει το λάθος του και να ανακαλέσει - όχι για μένα, για τους άλλους. Αν όχι, ο ίδιος ζημιούται και ουδείς άλλος...

    Επισημαίνω πάντως, πως αν οι επιστολές δημοσιεύθηκαν ΧΩΡΙΣ την έγκριση του αποστολέα, το "φάουλ" επιβαρύνει τον οικοδεσπότη.


    Και πάλι καλημέρα σε όλους! - περιμένω να πάμε στο επόμενο post :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "Καλως ή κακως πολλοι απο εδω μεσα νιωθουμε τον ΝΔ σαν ενα ειδος πατερα μας...."

    Τουναντίον, ο γράφων τον θεωρεί "παιδί" που συνεχίζει να "παίζει" και αυτή η σπάνια για την Ελλάδα τάση του ελκύει τον γράφοντα σε αυτό το μπλογκ.

    Αυτά τα περί "πατέρα" κτλ παραπέμουν σε ψυχολογία κ.α. θέματα που, με το συμπαθιο, με απωθούν, από την κοινότητα αυτή. Συμπόσιο είπα την θεωρώ, οχι "οικογένεια". Οικογένεια είχα. Και πατέρα.

    Η σπανιότητα και ανεκτίμητη αξία του ΝΔ, είναι κατ΄ εμέ, η "παιδικότητα" του. Και γι΄αυτό είμαι, προσωπικά, σε αυτό το μπλογκ. Διότι αυτή η παιδικότητα λείπει, θεωρώ από την Ελλάδα σήμερα, και σε κοινωνία και σε πολιτεία και σε οικονομία και σε όλα.

    Και πάλι συγγνώμη για την πολύ-σχόλιαση (ΣΣ. τα γράμματα δεν τα έστειλα εγώ και διαφωνώ σχεδόν κάθετα με το περιεχόμενο τους).

    Να είστε καλά κύριε Δήμου να παίζετε, "όαση" στη "σαχάρα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χμμμ

    Ας δούμε την ιδρυτική διακήρυξη του Doncat στις 20 Μαίου 2006

    "Αυτή είναι μία δοκιμή.

    Δεν ξέρω αν και πότε θα συνεχιστεί.

    Ψάχνω έναν άλλο δρόμο επικοινωνίας, πιο ανθρώπινο και λιγότερο θεαματικό.

    Πιο καθημερινό και λιγότερο λόγιο.

    Χωρίς αυθεντία - αλλά με αυθεντικότητα.

    Θα δούμε"


    Τι λέτε κ. Δήμου, είστε μέσα στους στόχους σας;

    Για την ιστορία, το πρώτο comment αμέσως μετά ήταν του Mickey και περιείχε το εξής:

    ΣΕΦΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Aννουλού - με παρεξηγήσατε. Μιλούσα για χαρακτηριστικά της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ και όχι ατομικά, όπως προκύπτουν από την καθημερινότητα. Και με αυτή την έννοια έχω κι εγώ μερίδιο σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πολλές ερωτησεις προς εμένα και δεν είμαι σίγουρος πως έχω απαντήσεις για όλες...

    Ας αρχίσω από το τέλος:
    Κατ αρχήν είμαι εναντίον του τσατ - και αυτό είναι γνωστό, το έχω γραψει αρκετές φορές. Τώρα αν προκύψει σε κάποια στιγμή κι είναι ξύπνιο, το ...ανέχομαι.

    Αυτή είναι και η γενικότερη απάντηση στα περί κανόνων: η πείρα εκατοντάδων ποστ (και χιλιάδων σχολίων) έδειξε πως όποτε υιοθετήθηκαν κανόνες (αριθμός σχολίων, αριθμός λέξεων, κλπ) ξεπεράστηκαν στην πράξη. Γι αυτό και προτιμώ να παίζω με το αυτί (play it by the ear).

    Nicholas Nerd όχι δεν είναι συμμετοχικό το blog - απλώς λογαριάζω την γνώμη των άλλων γιατί συνδιαμορφώνουν το πρόσωπό του. Χωρίς αυτούς θα ήταν ένας απλός μοναχικός μονόλογος.

    Πολύ σωστές οι επισημάνσεις του Τάκη Βασιλόπουλου και του the resident. Όσο για τον Mickey νομίζω πως τελικά αν και αναφέρθηκε το όνομά σου, δεν σε αφορούσε το γράμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Mickey σου είχα ήδη απαντήσει πριν διαβάσω το δεύτερο σχόλιό σου.
    Οι επιστολές δημοσιεύθηκαν χωρίς την γνώση του συγγραφέα τους - γι αυτό και είναι ανώνυμες. Τεκμήριο του τι έισπράττω. Όσο για τον σχολιασμό - από δική μου πλευρά ήταν η δημοσίευσή τους.

    Όχι Κύριε Λιόλιο, δεν είμαι μέσα στους στόχους μου. Το έγραψα και πριν ότι οι κανόνες και οι διακηρύξεις δεν τηρούνται εδώ - και γι αυτό ευθυνόμαστε όλοι που συνδιαμορφώνουμε αυτό το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αγαπητε Νκο,

    Τα πραγματα ειναι απλα. Τα Blogs ειναι προσωπικα ημερολογια. Δηλαδη γραφουμε οτι ΕΜΑΣ εκφραζει, οτι ΕΜΕΙΣ πιστεουμε και αισθανομαστε,οτι ΕΜΑΣ ενοχλει μια δεδομενη,,στιγμη, μερα κλπ.

    Αν δεν αρεσουν σε καποιους οτι γραφουμε, η λυση ειναι απλη. Ας μην ΜΑΣ ξαναδιαβιασουν, ας μην ξανασχολιασουν. Ας κανουν το δικο ΤΟΥΣ blog να γραφουν οτι θέλουν.

    Αυτοι ειμαστε, σε οποιους αρεσουμε, για τους αλλους δεν θα μπορεσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Απόλυτα προσωπική η ακόλουθη άποψη:
    Τα καλύτερα μπλογκ είναι τα επώνυμα.
    Η γνήσια υπογραφή στο τέλος του κειμένου αποτρέπει πολλά από τα προαναφερθέντα προβλήματα.
    Εφαρμόζω self-censorship.
    Αν ποτέ δημιουργηθεί κάτι τέτοιο, πρώτη εγώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ν.Δ. said
    "Κάνεις λοιπόν ένα blog στα 71 σου, για να συζητήσεις, για να εκθέσεις τις απόψεις σου (και να εκτεθείς), να κρίνεις και να κριθείς."

    Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι το blog ανηκει πρωτα στον δημιουργο.Τελεια.
    Οσοι επισκεπτονται αυτον τον χωρο εχουν την δυνατοτητα να εκθεσουν τις αποψεις τους, να διαφωνησουν να κριτικαρουν παντα στα πλαισια της ευγενειας.Αν καποιος απο εμας νιωθει δυσαρεστα με τα οσα γραφονται ή δεν βρισκει την ανταποκριση που περιμενει, εχει παντα την δυνατοτητα να αποχωρησει.
    Δεν μπορουμε να εχουμε την απαιτηση στο "σπιτι" που φιλοξενουμαστε, ο ιδιοκτητης, να "χορευει" στον εκαστοτε ρυθμο που ευχαριστει τον καθενα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. στη χώρα του απροσδιόριστου
    στο χρόνο ζω του αόριστου
    του αόρατου και του άοσμου
    παραπατώντας στο χάος μου

    αιχμάλωτος του ασυνάρτητου
    γυρεύω στίγμα στο χάρτη του
    με τοξικά και ηδύποτα
    τα θέλω όλα και τίποτα

    λατρεύω τις αλυσίδες μου
    την ηδονή του επίδεσμου
    και τα φετίχ τις λεπίδες μου
    θέλω να προκαλώ

    αντί να ψάχνω παυσίπονα
    στον έρωτα σου ας τρύπωνα
    με τον καθρέφτη του Νάρκισσου
    να σε ξυπνήσω απ' τη νάρκη σου

    στο βόθρο του ανεξιχνίαστου
    ηθοποιός της λαγνείας του
    στο κωμικό στο μακάβριο
    να βρω μαζί σου ένα αύριο

    κώστας τριπολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Πιστεύω πως κάποιες αγενείς εκφράσεις της Anula26 (που αλλάζει nick κατά το δοκούν) πρέπει να ανακληθούν. Τρολλάρει επικίνδυνα, παρότι την αντιμετώπισα με χιούμορ! Έχω δηλώσει το όνομα και την ηλικία μου εδώ και μήνες, ενώ ο Νίκος και αρκετοί ακόμα γνωρίζουν πολλά ακόμα για μένα. Αν δε διαβάζει, πρόβλημά της, αλλά σίγουρα Η ΙΔΙΑ πρέπει να μάθει τρόπους ;)

    Η αναφορά στον "ΣΕΦΤΕ" στο πρώτο post του doncat δεν ξέρω τι εξυπηρετούσε. Για την ιστορία, υπήρξαν και μετέπειτα "παρακλήσεις" του Ν.Δ. να κάνω ...διακοσάρες (καθώς και δικά του "παιχνίδια"), με διπλή αξία μάλιστα, λόγω moderation (οι εκφράσεις δικές του).

    Βαρέθηκα πάντως να ακούω τις ίδιες φαιδρότητες ξανά και ξανά και λυπάμαι πολύ που το blog κατάντησε πεδίο κακοπροαίρετης κριτικής για να εκφραστούν δήθεν "ακαδημαϊκίστικες" ανησυχίες.

    Συμφωνώ με τον Nicholas_Nerd πως το "παχνίδι" είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ στοιχείο του Ν.Δ. και αυτού το blog. Ας τον αφήσουμε να "παίξει" by ear και ας πάψει η γκρίνια και η μιζέρια επιτέλους!

    *** ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ***

    Ας είμαστε ειλικρινείς, Νίκο! Το "ξύπνιο" τσατ, όχι μόνο το ...ανέχεσαι απλώς, αλλά ενίοτε το απολαμβάνεις, συμμετέχεις, ακόμα και πρωτοστατείς! Μπορώ να παραπέμψω σε δεκάδες περιπτώσεις από παλιότερα post.

    Scripta Manent - δεν υπάρχουν μόνο οι "σεφτέδες" μου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. He said

    Όχι Κύριε Λιόλιο, δεν είμαι μέσα στους στόχους μου.

    Woooa φίλτατε, did I touch a nerve?

    ευθυνόμαστε όλοι που συνδιαμορφώνουμε αυτό το blog.

    Not so fast please. Αν θυμάστε πριν από αρκετό καιρό σας είχα προτείνει να κάνετε ένα post με θέμα "Γιατί γράφω στο blog του Νίκου Δήμου". Μετά ήρθαν τα moderation, φύγανε, σεντόνια ο ένας, χαβαλέ ο άλλος, σοβαροφάνεια ο τρίτος και βγήκε ο δίσκος αυτός (που θάλεγε και ο θεικός Κηλαδόνης).

    Η λέξη ευθύνη είναι βαριά. Δεν παράγουμε έργο εδώ μέσα, δεν σώζουμε ζωές ή ψυχές. Κουβέντα κάνουμε και απολαμβάνει ο καθένας μας τα δευτερόλεπτα της δημοσιότητος του.

    Εμένα μου αρέσει. Γνωρίζω ενδιαφέροντες ανθρώπους συχνά μαλώνοντας μαζί τους, τροποποιώ απόψεις μου (αληθώς!), διαβάζω τον Νικόδημο που και το πατερ-ημών να να post-αρε θα το απολάμβανα, και κάπου-κάπου μαθαίνω κάτι κυρίως τεχνικής φύσεως από τους ΙΤ geniuses που αφθονούν εδώ μέσα.

    So please let it be, but remember, you are the captain, not us.

    Τελειώνοντας: Ο Νίκος Δήμου εκφράζει μοναδικά τον συνδυασμό του κατανοητού, απλού, καλόψυχου, καλλιεργημένου κοσμοπολίτη έλληνα και αυτό είναι το κυρίαρχο προφίλ όσων έλκονται από το φως αυτού του blog. Από αυτήν την άποψη, το blog αυτό είναι μοναδικό και όντως διαμορφώνει κοινωνική συνείδηση.

    Πρέπει όμως ο blogger να ξέρει ακριβώς που πηγαίνει και τι θέλει και να μην τα ρίχνει στους ναύτες και στους επιβάτες ειδικά όταν κάποιος αρχίζει την γκρίνια.

    Με πολύ αγάπη a la paragrafos

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Mickey

    "Ας είμαστε ειλικρινείς, Νίκο! Το "ξύπνιο" τσατ, όχι μόνο το ...ανέχεσαι απλώς, αλλά ενίοτε το απολαμβάνεις, συμμετέχεις, ακόμα και πρωτοστατείς!"

    Για κάτσε... πολλοί από μας το απολαμβάνουμε επίσης. Χωρίς ξύπνιο τσατ γινόμαστε γραφείο κηδειών.
    Αλλά επιμένω ότι η επωνυμία (και υπάρχουν τρόποι από τεχνικής πλευράς να γίνει αυτό) θα μειώσει πολλά προβλήματα που και εμένα με κουράζουν.
    Από την άλλη μεριά επειδή έχω εντοπίσει ποιοι με κουράζουν απλά δεν τους διαβάζω. Ολοι έχουμε το δικαίωμα αυτό της παράκαμψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλημέρα και καλό μήνα.

    Οπως λέει και ο Ναστρεντίν Χότζας στο σχετικό ανέκδοτο όλοι δίκιο έχουν.

    Αυτός που δεν μπορεί να δει το δίκιο των άλλων -μόνο- έχει άδικο.

    Το blogging είναι επικοινωνία και όπως σε κάθε επικοινωνία δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να υπακούουν όλοι στους ίδιους κανόνες. Εκφραζόμαστε και αντιδρούμε ποικιλοτρόπως.
    Ο,τι έχουμε, και ιδίως ό,τι έχουμε σε περίσσεια, μοιράζουμε γενικώς!

    Υπάρχουν όμως πλεονεκτήματα στην επικοινωνία. Εκεί εστιάζουμε. Αν δεν συνέβαινε αυτό δεν θα περνάγαμε τόσες ώρες την ημέρα γράφοντας και διαβάζοντας σχόλια.

    ...Αν και παραδέχομαι ότι a priori κάνω scroll down σε κάποια...

    Γενικά στην ζωή, χρειάζεται κατανόηση επιείκεια και ανοχή. Διαφορετικά... «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω»

    Και μην ξεχνάμε: Χρειαζόμαστε και τα ευτράπελα στην ζωή μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Το Παράπονο ενός Σχολιαστή:

    Το καλό με τη Δημοκρατία είναι ότι καθένας έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του.
    Το κακό με τη Δημοκρατία είναι ότι καθένας έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του.

    Πώς πρέπει να γίνεται ένα blog για να είναι σωστό; Τι πάει να πει "σωστό"; Για να φύγουν οι ανεπιθύμητοι (ανεπιθύμητοι από ποιον;) δεν υπάρχει παρά μια λύση: moderation και λίστα εγκεκριμένων σχολιαστών (το έχει ήδη ο blogger beta). Έτσι φυσικά το blog παύει να είναι μια ανοικτή κοινότητα και γίνεται λέσχη εκλεκτών. Διαλέγετε και παίρνετε. Όπως και να γίνει κάθε επιλογή έχει και το τίμημά της. Σεις έχετε το μαχαίρι, σεις και το πεπόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. τι κρίμα να τους αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Vrennus said...
    Τι πάει να πει "σωστό"; Για να φύγουν οι ανεπιθύμητοι..."

    Με σωστό δεν εννοώ "να φύγουν οι ανεπιθύμητοι". Εννοώ να είναι έτσι που να ικανοποιεί τον δημιουργό του και τους δυνατόν περισσότερους αναγνώστες και σχολιαστές.

    (Παρένθεση: Οι αναγνώστες, η σιωπηρή πλειονότητα είναι πολλαπλάσιοι από τους σχολιαστές. Περίπου 1 προς 50...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Anula26:

    Παραθέτω κάποιες επίμαχες εκφράσεις σου και δεν επανέρχομαι (κάνε ότι νομίζεις):

    " μικι, ελπιζω να καταλαβες οτι δεν μου αρεσει να αποκαλουν μπαμπογρια, ηδη που ειμαι 26 και δεν το ανεχομαι με τιποτα

    επισης, εσυ δεν δηλωνεις ηλικια, και ειναι φαουλ να σχολιαζεις τη δικη μου οταν εσυ δεν μας λες τιποτα.."


    (Κυρ Οκτ 01, 03:07:30 μμ)

    (σημείωση δικιά μου: Τα παραπάνω γράφτηκαν επειδή απλά έγραψα anula62 αντί για anula26. Και ...126 να ήσουν τέτοιο "ξεκούδουνο" συμπέρασμα δε θα το έβγαζες)

    "Εχεις αναρωτηθει μηπως αντι για σοφτγουςερ, πρεπει να φτιαξεις λιγο τους τροπους σου?"

    "δε σε πιανει κανεις ,μακαρι ολη αυτη η τεραστια γνωση να συνοδευοταν απο μετρο και ευγένεια"

    (Κυρ Οκτ 01, 03:07:30 μμ)

    Χωρίς σχόλια. Παρατηρώ επίσης πως έχεις σβήσει κάποια σχόλιά σου - θυμάμαι π.χ. εκείνο που δήθεν πάω να πλασάρω "κλεψίτυπο ή ύποπτο για virus software". Συγχαρητήρια!


    Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποιοι γράφουν "έντιμα" και ποιοι παίζουν "βρώμικα" σε αυτό το Blog. Προσωπικά πάντως, δεν αντέχω τη ...μπόχα - άλλωστε αν τα "ζιζάνια" δεν ξεριζωθούν, τα "λουλούδια" θα εξαφανιστούν ;)

    Άντε να πηγαίνουμε. Αντί να ασχολούμαστε με φαιδρότητες, καλύτερα να δούμε το Grand Prix!

    Νίκο, μια και δημοσίευσες τις επιστολές χωρίς την έγκριση ή έστω την ενημέρωση του αποστολέα, θεωρώ δικό σου το "φάουλ", όπως έγραψα και παραπάνω. Εκείνος φέρει πολύ μικρότερη "ευθύνη". Λεπτομέρειες μπορώ να σου γράψω με προσωπική επικοινωνία. Θεωρώ το παρόν post ατυχές - άσχετα αν "θίγει" ή όχι εμένα προσωπικά.

    Έρρωσθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΝΔ, είπατε πως "δημοσιεύσατε" τις επιστολές εν αγνοία του αποστολέα. Αν ο συγγραφέας τους έκανε την επίθεσή του σ' εσάς μόνο, θα συμφωνούσα. Όμως, επιτίθεται και σε άλλους μπλόγκερ, και μάλιστα ονομαστικά. Νομίζω, λοιπόν, πως δεν κάνατε καλά.

    Σας παρακαλώ θερμά να "εξαφανίσετε" το προηγούμενο σχόλιό μου και, αν το κρίνετε πρέπον, και το τωρινό.

    Πάντοτε με εκτίμηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Παρακολουθω αυτο το μπλογκ εδω και μερικους μηνες αν και τον κυριο ΝΔ τον "γνωριζα" απο καιρο μεσα απο τα βιβλια του,τα αρθρα του,κτλ.

    Απο την πρωτη στιγμη, αυτο που με γοητευσε ηταν η διαρκης εναλλαγη υφους, το ακαταπαυστο παιχνιδι μεταξυ αστειου και σοβαρου, η ειρωνικη διαθεση και η απουσια του kitsch.
    (Ισως τον μοναδικο τονο Kitsch τον προσθετω εγω).

    Κατανοω την δυσκολια της ολης προσπαθειας απο πλευρας ΝΔ.Πολλες φορες τα λεμε στον πεθερο για να τ'ακουσει η νυφη...!
    Σ'αυτον τον χωρο, που απλοχερα μας προσφερει ο ΝΔ, δεν αναζητω ουτε νυφες,ουτε πεθερους.Ενα blog που χανει τον αυθορμητισμο του, την ανθρωπια του, δεν εχει λογο υπαρξης...
    Tieni duro, gatto!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Από την στιγμή που δεν αποκαλύπτω τα στοιχεία του επιστολογράφου δεν αποδέχομαι το "φάουλ".

    Άλλωστε η κριτική που γίνεται είναι σε μένα: ακόμα και για τους τρίτους - εγώ φταίω που τους ανέχομαι.

    Ίσως πάντως ήταν ατυχής η ιδέα μου να σας δείξω λίγο τα παρασκήνια του μπλογκ, παραθέτοντας ένα δείγμα των παραπόνων που λαμβάνω.

    Ας θεωρήσουμε το θέμα λήξαν - θα προχωρήσω σύντομα σε νέο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Εμένα, παρ' ότι ζοφερός μεσαίωνας, μου φαίνονται όλα "μιά χαρά" και δεν καταλαβαίνω γιατί τόση γκρίνια.

    Όσο τα ποστ είναι υψηλού επιπέδου, προκλητικά, εύστοχα, έξυπνα, ευαίσθητα, κ.λ.π. θα προκαλούνται αντίστοιχα σχόλια και το blog θα έχει ενδιαφέρον.
    Τώρα, αν ξεφεύγει και κανένα τρόλ ή λίγο τσατ, ε δε χάλασε κι ο κόσμος, αντίθετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ND said:

    "Εννοώ να είναι έτσι που να ικανοποιεί τον δημιουργό του και τους δυνατόν περισσότερους αναγνώστες και σχολιαστές."

    Ξέχνα το...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Εγώ ο καημενούλης μου που κολλάει. Ίσα-ίσα που καταβάλλω τεράστιες προσπάθειες να είμαι ολιγόλογος, να έχω το πιο μικρό αριθμό σχολίων. Και εάν, ως συνήθως, πολλές φορές μονοπωλώ τα σχόλια και κρατώ τους συνσχολιαστές σε εγρήγορση, ε, αυτό οφείλεται στην φύση των σχολίων μου καθότι είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας και εξυπνάδας και ειδικά όταν κεντρίζει το ενδιαφέρων του κυρίου ΝΔ τότε η καρδιά μου αναπηδά διό φορές με τρελούς ρυθμούς εκστατικούς και εγώ αναφωνώ στον σιωπηλό μου κόσμο wow, my boy, you did it again; the whole world’s spinning around your witted wittiness. Πάλι καλά, σας λέω. Δια ταύτα προτείνω ψηφοφορία: Όσοι θέλουν να συνεχίζω να συν-υπάρχω σε αυτό το βλογ και να σας φτιάχνω τη μέρα σας, να το δηλώσουν ευθέων, και μέσα στα επόμενα 10 λεπτά. Δεν θα ξημεροβραδιασθούμε κιόλας. Η σιωπηλοί συν-υπάρχοντες θα θεωρούν ότι με λατρεύουν και υποστηρίζουν το θεάρεστο και ενάρετο έργο. Μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Και ένα ακόμα σχόλιο. Σορρυ.
    Σε αυτούς που προσεβλήθησαν, θα έλεγα ότι αδικως νιώθουν έτσι. Ο Χαρυ με αποκάλεσε "χαμηλής ποιότητος" αλλά εξακολουθώ να τον απολαμβάνω. Ο Λευτέρης με χαρακτήρισε bitter bitch, μάλλον λεσβία, προζάκω, και εξακολουθώ να ... ΄καλύτερα όχι... τον αφήνω απ'έξω αυτόν.
    Παιδιά μη νιώθετε έτσι. Δεν έχει βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Οταν συμμετέχουμε σε μια παρέα για να διακριθούμε και όχι να εκφραστούμε, όταν η ανταγωνιστικότητα μας αφαιρεί την νηφαλιότητα είναι φυσικό να βλέπουμε παντού διαιτητές που μας αδικούν, blogger που εφαρμόζουν μονομερώς τους κανόνες τους, εχθρικές συνομωσίες.
    Όταν είμαι εκτός θέματος δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί με αθωώνει να υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα. Είμαι υπεύθυνος για τα σχόλιά μου και δεν επιθυμώ να συμψηφίζω τα λάθη μου με των άλλων.
    Ο κόσμος δεν είναι δίκαιος. Είναι άχαρο να απαιτώ από τον κ. Δήμου να κρατάει μια ζυγαριά ως Θέμις του blog και να καταπιέζει τις προτιμήσεις του εν ονόματι μιας αποστειρωμένης "διακομματικής" τήρησης ισορροπιών.
    Στο κατω κάτω αν ζηλεύω την Αφροδίτη (την όποια) ας προσπαθήσω να κατακτήσω εγώ τον blogger ώστε να απολαύσω εγώ την ευμένειά του.
    Προχωρείστε λοιπόν κ. Δήμου, οι ζήλειες αναπτύσσονται και στις καλύτερες οικογένειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. "Πώς πρέπει να γίνεται ένα μπλογκ για να είναι σωστό" είναι φυσικά ερώτηση που μπορεί να έχει τόσες διαφορετικές απαντήσεις όσες και αναγνώστες. Το μπλογκ (και για μένα) είναι ό,τι θέλει ο δημιουργός του να είναι . Φυσικά είναι αδύνατο και κουτό να περιμένεις έχεις την ίδια ανταπόκριση απ'όλους και στην εκφυλισμένη του μορφή είναι αλαζονικό. Για μένα το μπλογκ στη σημερινή του μορφή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ταξινόμησης ιδεών και απόψεων. 'Αλλοι το χρησιμοποιούν να δημιουργήσουν "φανταστικούς" και μη φίλους, άλλοι να δημιουργήσουν σχέσεις, άλλοι να χλευάσουν και να ειρωνευτούν άλλοι.....
    Θα ήταν ενδιαφέρον να ταξινομηθούν οι διάφορες μορφές διαδραστικής επικοινωνίας στα χρόνια εξέλιξης του ίντερνετ από την εποχή των bulettin boards και usenet μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι σε όλες αυτές της μορφές επικοινωνίας προκύπτουν πάντα οι ίδιες απορίες και αναζητήσεις για τη "σωστή" χρήση της υπηρεσίας. Η λύση είναι απλή. Είτε αναγνωρίζεις και ξεκαθαρίζεις στο μυαλό σου ποιο είναι το πρόβλημα για σένα και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του το αντιμετωπίζεις, είτε διαιωνίζεις τις ίδιες ερωτήσεις και ανασφάλειες και ... κουβέντα να γίνεται.
    Το δικό σας μπλογκ κ. Ν.Δ. πάντως έχει μια πολύ συγκεκριμένη και γνωστή προσωπικότητα από πίσω του. Θα ήταν σοβαρό λάθος για μένα να το αγνοείτε αυτό όταν αναρωτιέστε τι περιμένουν οι αναγνώστες και οι σχολιαστές του μέσα απ'αυτό.
    Προσωπικά ευχαριστώ για την "εμπειρία" και τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Nikos Dimou said...

    ''Από την στιγμή που δεν αποκαλύπτω τα στοιχεία του επιστολογράφου δεν αποδέχομαι το "φάουλ".''



    Κε Δήμου καλημέρα και καλό μήνα

    Αβραάμ Παπαβραμόπουλος εδώ

    Σήμερα δεν θα γράψω με κεφαλαία γιατί είμαι βαθύτατα στενοχωρημένος. Πολύ φοβάμαι ότι αν ζητήσετε δημόσια συγγνώμη, για λόγους ισοσθένειας θα πρέπει να την ζητήσετε σαλτάροντας.

    Πώς τα κάνατε έτσι πρωτομηνιάτικα;

    Το φάουλ από την στιγμή που η σημαία θα σηκωθεί καταγράφεται άσχετα από την αποδοχή του παίχτη.

    Είστε μοναδικός και το blog σας επίσης. Είστε αστέρι. Ναι. Εδώ όμως κάνετε μια δουλειά που εμπεριέχει την συμμετοχή και άλλων αστεριών.

    ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ. ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩς ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ.

    Το σημερινό post μου μοιάζει με μια μαύρη τρύπα που θέλει να καταπιεί τα πάντα. Αν ένα αστέρι αποφάσισε να σκάσει από το κακό του και να αφήσει στην θέση του μια μαύρη τρύπα, εσείς γιατί το κάνατε γεγονός; Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω σήμερα.

    Με όλη την εκτίμηση μου για εσάς οι μαύρες τρύπες καταπίνουν ακόμα και τα γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. εδώβλέπεις ότι ο σεφέρης συνδέεται με τις εποχές όλες τις εποχές και οι καιροί όλοι οι καιροί και οι μέρες περιγράφονται από το σεφέρη που περίγραψε τις μέρες οπωσδήποτε.
    σαν όλα τα χαμηλής διανόησης χούφταλα και τούτο εδώ τα έχει χάσει κι έχει κηρύξει πόλεμο "στους νέους" και κατηγορεί ότι...απομακρύνονται από την...πολιτική.
    λέει ψέματα. οι νέοι είναι στα κόμματα από τα φοιτητικά τους χρόνια. οι πρόεδροι των φοιτητικών οργανώσεων μας κυβερνούν. τι βλάκας.
    πόσο βαθύτερα πρέπει να βυθιστούν "οι νέοι" στην αποβλάκωση για να ξεκουραστεί η ψυχή του σεφέρη.
    και παράπονα και κλάματα για τις αφίσες του ΚΚΕ που τις λιώνει η βροχή από τους άτεχνους κλητήρες των εφημερίδων με τα λίγα ελληνικά...
    να αναφέρεται τώρα στο σεφέρη αυτό το καλλιτεχνικό τίποτα για να πει τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Αγαπητέ κύριε Δήμου,
    Η εξήγηση των προβλημάτων σας στο μπλογκ σας ειπάρχει διαυγέστατα στο βιβλίο σας "Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας"......
    Επαναλαμβάνω αυτό που σας είχα γράψει σε ενα e-mail μου σε ανύποπτο χρόνο, δηλαδή όταν ξεκινάγατε αυτή την ιστορία:".....υπομονή, κουράγιο και καλά ξεμπερδέματα".....

    Προσωπικά έχω αραιώσει αρκετά τις επισκέψεις μου στο μπλογκ σας. Θεωρώ οτι τείνει να γίνει φόρουμ εκτόνωσης προβληματικών προσωπικοτήτων κάθε διαμετρήματος. Και, φυσικά, έχει αρχίσει και με κουράζει το γεγονός να σας παρατηρώ να προσπαθείτε να ισορροπήσετε να ανισόρροπα του κάθε πονεμένου επισκέπτη του μπλογκ σας. Φιλικά Γιάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. η δυστυχία του να είσαι έλληνας αναφέρεται στα φαινόμενα - δεν εξηγεί το γιατί ο έλληνας είναι έτσι. υποτίθεται ότι θα βρίσκονταν αυτοί που θα μας έλεγαν ότι ο έλληνας είναι σε αυτό το χάλι επειδή είναι αγχωμένος - παρατήρηση πολύ λογική που προκύπτει από τις παράλογες πράξεις του - και που θα εξηγούσαν τους λόγους. θα περιμένεις όμως πολύ: μέχρι να εξηγήσουν το γιατί κάνουν τα διδακτορικά και γλείφουν για μια θέση σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Άντε να δούμε καινούριο post, η ψυχανάλυση υποθέτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καλησπέρα!

    καλό μήνα?

    Οχι ακριβώς, μια και από το πρωί που διαβάζω, μου κόπηκε κάθε διάθεση!

    Είχα όρεξη να κάνω κάποια σχόλια για τον... βλάχικο γάμο στα πλαίσια της Λιλιπούπολης (να πω και τις αγαπημένες μου ατάκες), και να πω και τα δικά μου ευτράπελα με το φουνγκ-σουέυ, αφού δεν μπορώ να διαβάζω παρά μαζεμένο υλικό, 2-3 ποστς μαζί.

    Και να πω πόση χαρά μου έδωσε η απελευθέρωση της... βραδινής βάρδιας.

    BLOG-A-LICIOUS!!! (Θεά μου!)

    Σιγα τα λάχανα βέβαια, δεν είμαι εγώ αντιπροσωπευτικός σχολιαστής, ή τάλαντον στο γραφειν ή το μπλόγγινγκ.

    Αλλά... πέιτε πως ανήκω στην σιωπηρή πλειοψηφία, που απλώς πότε-πότε γράφει και μια γνώμη. Οσο πιο ειλικρινη και τεκμηριωμένη μπορώ.

    Λοιπόν, τα e-mails φωνάζουν adhoul και το χτεσινό "ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ" ζήτημα. Το συνδυαζω με τα σχόλιά του εδώ, που όταν δεν αναπτύσσουν διάφορα δικά του υποθέματα (σεβαστόν, όσο το ανέχεται ο οικοδεσπότης και του απαντούν και φίλοι), είναι μια σκετη κριτική στους υπόλοιπους. Αλλά ΣΚΕΤΗ!

    Αν πέφτω έξω, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.

    Είμαι σίγουρος όμως πως δεν πέφτω εξω.

    Με λένε Γιώργο (Τζώρτζη) Σουλιώτη και αν θέλεις φίλε μπες στο μπλογκ μου να το μεταφέρουμε εκεί. Εχω και ειδική φωτογραφία αφιερωμένη...

    Στο κάτω-κάτω και με μία φίλη σχολιάστρια το λύσαμε το θέμα δημοσίως, όταν εξέφρασα το «είναι αγένεια να λέμε δεν διαβαζεις τα σχολια αλλα εσενα να σε διαβασουμε» ως την εντύπωση που αποκόμισα. Εξηγήθηκε. Θαύμα! Είμαστε τώρα μια χαρά, καλύτερα από πριν που είχα άλλη γνώμη.

    Και βάθυνε η σχέση μου και η εκτίμησή μου για τον κόσμο που μαζεύει ο κ. Δήμου. Και του δίνω νοερά συγχαρητήρια για αυτό. Μπλόγγερ ποιότητας.

    Και τουτο ακριβως είναι πιο ουσιαστικό από την γκρίνια κάποιων, που στην προσπάθειά τους να "αναδειχτούν", κατηγορούν με σαθρά και κακεντρεχή επιχειρήματα άλλους μπλόγγερς.

    Εκεί νομίζω αναφερόταν και ο κ.Δημου στο:

    «Επειδή φίλος blogger με κατηγόρησε ιδιωτικά πως μεροληπτώ και ενώ επιτρέπω σε αρκετούς να χαριτολογούν εκτός θέματος, δικτατορικά σταματάω την συζήτηση για την ψυχανάλυση...

    διευκρινίζω ότι:

    άλλο είναι να παιζεις λίγο εκτός θέματος και άλλο να εισάγεις ένα ΝΕΟ ΘΕΜΑ που ξαφνικά μονοπωλεί την συζήτηση.
    Σαβ Σεπ 30, 08:00:36 μμ»


    Επισης, συγνωμη αν μερικοι φιλοι δυσαρεστηθούν με το οτι βγαζω το ονομα που νομίζω οτι ειναι ο επιστολογραφος, στον αερα.

    Αλλά μετα την πατάτα που είχα κάνει με την Αφρο και εγινε της τρελλής, κατάλαβα οτι αν θέλουμε να εχουμε ποιότητα εδώ, καλό θα ήταν να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Και όχι, δεν εσβησε φασιστικά φίλε adhoul, (εξηγήθηκε με τον χειμμαρώδη της τρόπο, ούτε είναι η πρώτη τυχούσα, έλεος!) και είσαι και αδιάβαστος!!! Ούτε οι σχολιαστές που αναφέρεις έχουν το ίδιο επίπεδο σχολιασμού ή την «προνομιακή» αντιμετώπιση για την οποία τους κατηγορείς.

    ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ!!!

    (και μπράβο φίλοι που δεν απαντήσατε, ή, κι αν απαντήσατε, το πήρατε στο σορολόπ ή Μίκυ, που δεν άφησες σημείο να μην το καταρρίψεις!!!)

    (Ασε που σήμερα φάνηκε και ο τρολλίζων χαρακτήρας της αννούλας... Κρίμα!)


    Αυτά ως προς τον "παραπονιάρη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Αν είναι δυνατόν!
    Να έχουν παράπονο τα νικοδημοπούλια!
    Χρυσό κλουβί τους έφτιαξε ο μάστορας με πολύ κόπο, απερίοριστο χρόνο, τρομερή υπομονή.
    Τους ταίζει καθημερινά δυνατό κανναβούρι που τους κάνει να κελαιδάνε πρωί και βράδυ, ακατάπαυστα.
    Τέτοια πολυφωνία που κτύπησε τα νεύρα σε όλη την γειτονιά.

    Τι άλλο θέλουν τα ψιττακοειδή απο το αφεντικό;
    Την απόλυτη προσοχή του;
    Θέλουν το αφεντικό να μείνει όπως το πρωτογνωρίσανε;
    Ναμκιόρηδες (Harry, προς τιμή σου αυτό το τσάμικο γιατι έμαθα ότι απόκτησες χιούμορ).

    Κατηγορούν τον οικοδεσπότη κι απο πάνω γιατί θέλει να ακούσει του ελεύθερου πουλιού το κελάιδισμα.
    Τους άνοιξε η ζήλεια τρύπα στην καρδιά.
    Αχαριστία!

    Βρε χαζοδημοπούλια, αυτό το αφεντικό δεν είναι σαν τ' άλλα που γνωρίσατε.
    Δεν μπορεί να μείνει στις αναμνήσεις, στις δόξες και στον ψηλό θρόνο που τον βάλατε.

    Είναι πάντα εν κινήσει.
    Αν δεν κινηθεί έρχεται το τέλος.

    Πες τε του ένα απλό Ευχαριστώ χωρίς κολακείες.
    Κάντε του δώρο μια αλλαγή συμπεριφοράς.
    Μην γίνεστε μονότονοι, και μονόχνωτοι, μια παρεούλα για chat & backslap και αλληλοκαρφώματα.

    Κατεβαίνετε στον χαμηλότερο παρανομαστή.
    Χαζοδημοπούλια!
    Το blog σας έδωσε ένα απο τα πιο χρήσιμα post, για το Τρίτο Πρόγραμμα.
    Μεγάλης δημόσιας ωφέλειας.
    Τι σημαίνει να παλεύεις ενάντια στην απάθεια και στην μιζέρια.
    Να δημιουργείς.

    Τι κάνατε;
    Δύο τρείς φωνές ακούστηκαν για δράση και μετά πίσω στον λήθαργο του πες-πες σαν να ήταν χθές.
    Έκανα προ μηνών την προσπάθεια με προσωπικά e-mail στους διευθυντές για την "κατεδάφιση" και τις απολύσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα.

    Ο καρδινάλιος στον κήπο με καλεί έξω με το κελάηδισμά του.
    Έρχομαι...

    My two eurocents.

    Υ.Γ.
    Σας αγαπώ όλους.
    Σας ζητώ συγγνώμη σαν τον Πάπα αν αντιδράσετε αρνητικά.
    Βρίστε,
    καταδικάστε,
    λογοκρίνετε αν θέλετε,
    αλλά συγχωρέστε με.
    Είμαι εκτός θέματος;

    Μετανοείτε Χριστιανοί και μή.
    Μας αγγίζει ο ερχομός της βασιλείας των ουρανών.

    Το σωστό να λέγεται.
    Μην κρύβετε λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Και τώρα στα ΠΟΛΥ δύσκολα....

    @Ν. Δήμου,

    «Οι επιστολές δημοσιεύθηκαν χωρίς την γνώση του συγγραφέα τους - γι αυτό και είναι ανώνυμες. Τεκμήριο του τι έισπράττω. Όσο για τον σχολιασμό - από δική μου πλευρά ήταν η δημοσίευσή τους.»

    Γιατί ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ειδικά, δημοσιεύσατε κάτι απο τα δεκάδες –είμαι σίγουρος- παράπονα που δέχεστε; Μας θέλετε συμμάχους στην αντιμετώπιση σχολιαστών που μπορεί να σας βομβαρδίζουν ή να παραφέρονται; Ευχαρίστως! Μόνον έτσι εξηγείται το περί «τεκμηρίου» που είπατε. Αλλιώς ένα «παιδιά, βαρέθηκα τις κατηγορίες» θα μας ήταν αρκετό.

    Σχολιασμός τώρα η δημοσίευσή τους; Χωρίς να πείτε ότι διαχωρίζετε την θέση σας (όπως πχ κάνουν οι εφημερίδες όταν δημοσιεύουν γράμματα αναγνωστών /κείμενα συντακτών);

    Η περιμένατε να ακούσει ο παραπονιάρης φωνή λαού «κάτω τα χέρια απο τον... και την....»; Ωστε να μην ξαναμιλήσει;

    »Το έγραψα και πριν ότι οι κανόνες και οι διακηρύξεις δεν τηρούνται εδώ - και γι αυτό ευθυνόμαστε όλοι που συνδιαμορφώνουμε αυτό το blog.»
    Αυτός είστε!!! Ο ένας και μοναδικός! Ελαστικός στις συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε στιγμή. Κι ας έχουμε απώλειες, λάθη, αβλεψίες και παρατράγουδα. Τα καλά υπερέχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. «Με σωστό δεν εννοώ "να φύγουν οι ανεπιθύμητοι". Εννοώ να είναι έτσι που να ικανοποιεί τον δημιουργό του και τους δυνατόν περισσότερους αναγνώστες και σχολιαστές.»

    Ναι, συμφωνώ και επαυξάνω.

    Μόνο που το σημερινό ήταν ένα πρώτης τάξεως «άδειασμα» σε ανθρώπους που αναφέρονται ως νικς. Τι είναι ουσιαστικότερο, το να ικανοποιείται ο δημιουργός και ΠΟΣΟΤΙΚΑ οι αναγνώστες και οι σχολιαστές; Η το να ικανοποιείται ο δημιουργός και ΠΟΙΟΤΙΚΑ οι αναγν/σχολιαστές;

    Το να έχετε 2.000 σαν τον σημερινό παραπονιάρη σε ολόκληρο ποστ δεν θα κρατήσει τον κόσμο ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά ικανοποιημένο.

    Τουλάχιστον τις προηγούμενες φορές που βγάλατε e-mails φίλων στον αέρα, είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε πρότερη συνεννόηση, ήταν έστω με κάποιο νικ, ώστε να ξέρουμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε. Ηθικό το ζήτημα.

    «Από την στιγμή που δεν αποκαλύπτω τα στοιχεία του επιστολογράφου δεν αποδέχομαι το "φάουλ".»

    Αμ, εδώ δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον φίλο I had a farm… Δεν έχει να κάνει με το αν τα αποκαλύψατε ή όχι. Απαξ και κάποιος αισθανθεί προσβεβλημένος, ακόμη και για λογαριασμό άλλου (π.χ. cyrusgeo), το να μην το δέχεστε εσείς δεν αλλάζει και πολλά. Είναι στον αέρα κύριε Δήμου.

    »Άλλωστε η κριτική που γίνεται είναι σε μένα: ακόμα και για τους τρίτους - εγώ φταίω που τους ανέχομαι.»

    Τότε να μην βάζατε τα ονόματα των σχολιαστών, δεν το χρωστάγατε σε κανέναν. Μπορούσατε να γράψετε ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ. Πόσες φορές δεν καλύψατε το νικ κάποιου για να μην θιγεί, αλλά να μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα / την γνώμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. »Ίσως πάντως ήταν ατυχής η ιδέα μου να σας δείξω λίγο τα παρασκήνια του μπλογκ, παραθέτοντας ένα δείγμα των παραπόνων που λαμβάνω.»

    Δυστυχώς η μοίρα του πετυχημένου μπλόγγερ είναι στο να μην καταλαβαίνουμε εμείς ΠΟΣΗ δουλειά έχει το παρασκήνιο.
    Το ρεκόρ δεν είναι πόση προπόνηση έπεσε, αλλά η επίδοση που βλέπουμε, η Dream Team δεν είναι τα 20 χρόνια να τρώνε το ξύλο της αρκούδας κάτω απο τα καλάθια αλλα ο συγκεκριμένος αγώνας-παράσταση, τα 10-αρια της Κομανέτσι δεν ήταν το ξύλο που έτρωγε από τους Τσαουσεσκου αλλά η ψυχή της στη δοκό κλπ;

    Και να ρωτήσω και κάτι ακόμη: τι μας έκανε περισσότερο καλό, ένα ποστ σαν αυτό για τον Λευτέρη, ή ένα σαν το σημερινό που εξέθεσε ένα κάρο καταστάσεις; Και για να βγει τελικά τι;


    »Ας θεωρήσουμε το θέμα λήξαν - θα προχωρήσω σύντομα σε νέο ποστ.»

    Το ξέρω, το είδα. Και όλη μέρα ήμουν στο να μην μπω. Τώρα που αλλάξατε όμως, είπα να τα πω. Γιατι κι εγώ σας εκτιμώ και όλα τα σχετικά. Και γιατί θέλω να συνεχίσει αυτό το μπλογκ να είναι το νούμερο ένα.

    «Πρέπει όμως ο blogger να ξέρει ακριβώς που πηγαίνει και τι θέλει και να μην τα ρίχνει στους ναύτες και στους επιβάτες ειδικά όταν κάποιος αρχίζει την γκρίνια.»

    Γειά σου φίλε Αντώνη, τα είπες με τη μία!

    Τώρα που έκανα ρεφρες είδα και τον αγαπημένο μου «σωστό να λέ», με την καλή κουβέντα στο στόμα, οπότε να μην τα παρω και το κάνω σεντονιάδα, θα βγω επισήμως ο... γκρινιάρης του 666-Doncat FM!!!

    Κύρει Δήμου, έχετε να διαλέξετε.

    Τι θέλετε, πώς και από ποιούς. Και δείξτε μας πώς είναι να είναι κανείς γενναίος και να κανει τον κυματοθραύστη σε κακοήθειες. Το χρειαζόμαστε, πέραν της λογοτεχνικής και φιλοσοφικής αξίας των ποστ σας.

    Ευχαριστώ για την (κατάχρηση της) φιλοξενίας.


    Τζώρτζης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι με πολλές και διαφορετικές γνώμες...
    Όλοι όμως έχουν την αξία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. θα συμφωνήσω με την πανάσχημη, τον resident, αρκετά από τα σημεία στα σχόλια του george, και, κυρίως, το τελευταίο μήνυμα του σωστό, που με αρκούντως ... ποιητικό τρόπο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

    Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος έστειλε αυτά τα σχόλια και ούτε και θέλω να μάθω. Καλά, η αναφορά στο mickey και την aphro είναι κάτι παραπάνω από άστοχη και ατυχής. Basically, είναι αστεία. Οι συγκεκριμένοι δύο bloggers όχι μόνο δεν είναι φαιδροί, το αντίθετο, είναι από τα αστέρια του blog, για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, με αρκετά σχόλια του harrygreco, για να είμαι ειλικρινής έχω γελάσει ή συμφωνήσει, κατά καιρούς. Τον Σαλτάρω, δεν τον πιάνω στο στόμα μου, είναι ειδική κατηγορία από μόνος του, ούτε καν troll δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω... Εν πάση περιπτώσει, οι δύο πρώτοι έχουν γίνει και φίλοι μέσω του blog, αλλά πολύ αντικειμενικά θα πω για αυτούς ότι είναι από τους σχολιαστές που πολλές φορές όχι απλώς σηκώνουν το blog πάνω στις πλάτες τους (η δε επιστροφή του mickey τώρα τελευταία με ευχαρίστησε πολύ), αλλά κρατάνε και το ενδιαφέρον του Δον Γάτου προσωπικά, σε υψηλά επίπεδα!

    Το blog του Νίκου Δήμου δεν είναι site, αλλά προσωπικό ημερολόγιο, τις σελίδες με τα σχόλια του οποίου μπορεί κανείς να διαβάσει προσεκτικά, να τσεκάρει εν τάχει ή να αγνοήσει παντελώς. Καθένας έχει - όπως πολύ σωστά είπε και η πανάσχημη κι έχω γράψει κι εγώ στο παρελθόν - να προσπεράσει τα σχόλια συνολικά ή τα σχόλια εκείνων που του προκαλούν πλήξη ή εκνευρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Στο δια ταύτα: Είναι τέτοιος ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου blog που το chat είναι αναπόφευκτο. Και πολλοί απο μας το απολαμβάνουν. Είναι ωστόσο εντελώς φασιστικό να φτάνεις να κατηγορείς τον οικοδεσπότη ότι κάνει διακρίσεις. Δεν είναι τάξη σχολείου το doncat, αλλά πεδίο έκφρασης ιδεών και επικοινωνίας. Αρα, δεν είναι υποχρεωμένος να δείχνει για παράδειγμα σε μένα την ίδια προσοχή με αυτή που δείχνει σε κάποιον άλλο. Δεν είναι δάσκαλος ο άνθρωπος, ούτε εμείς μαθητές, για να έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε ... ίση μεταχείριση! Η σχέση είναι ζωντανή, και οι συμμετέχοντες πολλοί. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αναπτύσσονται ιδιαίτεροι δεσμοί μεταξύ ορισμένων και αντιπάθειες μεταξύ άλλων, ή ο οικοδεσπότης να αναγνωρίζει σε ορισμένους ιδιαίτερα προνόμια, να τους συμπαθεί περισσότερο ή να δηλώνει ότι τον κουράζουν!

    Δηλαδή εγώ πρέπει να ζηλέψω την aphro, επειδή έχει μεγαλύτερο "λαϊκό" έρισμα ή επειδή γράφει εκπληκτικά σεντόνια ή επειδή οι πλεξούδες της είναι χρυσαφένιες;;; Να τα έχουν να τα χαίρονται τα ταλέντα τους η aphro, ο mickey, η gravoura, η παράγραφος η houlia, ο cyrusgeo, ο andy, o farmer, o marios p. και όποιος άλλος συμμετέχει γράφοντας στην παρέα (έγραψα τυχαία τα ονόματα που μου ήρθαν πρώτα στο μυαλό και είχα πιο πρόσφατα). Γιατί όσο μεγαλύτερα τα ταλέντα, τόσο πιο ενδιαφέρων ο διάλογος και πιο εκρηκτική η επικοινωνία. Περισσότερο, δε, απ' όλα χαίρομαι εκείνους που μπορούν να συνδυάζουν τις ευφυείς και καίριες τοποθετήσεις στα "δύσκολα" θέματα, με εξαιρετικού χιούμορ σχόλια σε άλλα θέματα. Αυτό δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με πραγματικά έξυπνους και χαρισματικούς blogger.
    Αν ήταν διαφορετικά, εγώ θα σταματούσα στα post του Νίκου Δήμου, και δεν θα διάβαζα κανένα από τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Οποιος λοιπόν θέλει ειδική μεταχείριση, ίσως να συμμετέχει στο blog όχι για τη χαρά της επικοινωνίας, της γνώσης ή της έκφρασης, αλλά της επιβεβαίωσης της προσωπικότητάς του. Η προσωπικότητα επιβεβαιώνεται έτσι κι αλλιώς. Το πρόθεμα βεβαίως που τη χαρακτηρίζει, το συν ή πλην που μπαίνει μπροστά, εξαρτάται από την ποιότητά της. Και σε ένα blog τόσο ανοιχτό και διαδραστικό σαν αυτό στο οποίο συμμετέχουμε οι παρόντες, νομίζω πως υπάρχει χώρος για όλους. Η ζήλεια λοιπόν και οι κακεντρέχειες κατά μέρους! Οσο δε για τις διαφωνίες, και αυτές μέσα στο πρόγραμμα είναι. Κι εγώ διαφώνησα ανοιχτά με την πανάσχημη τις προάλλες, χωρίς να τη γνωρίζω. Διαφώνησε εκείνη μαζί μου, διαφώνησα στη συνέχεια εγώ μαζί της, και υπήρξαν για λίγο αρνητικά φορτισμένα ιόντα στην ατμόσφαιρα μεταξύ μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνώ με πολλά άλλα που γράφει. Και συν τω χρόνω, μπορεί να γίνει τέτοια η επικοινωνία μας που να ανακαλύψουμε ότι έχουμε και πολλά κοινά, και γιατί όχι να γίνουμε φίλες και να τα λέμε κιόλας.

    Πριν γνωριστώ με τον mickey είχαμε πλακωθεί αγρίως, για το αν η Νicole Kidman είναι θεά ή όχι. Σιγά τα ωά, δηλαδή, κι όμως διαπληκτιστίκαμε εντόνως. Και τώρα τα λέμε, και έχουμε και ανοιχτό ραντεβού για μπύρες. Οι ιδέες συγκρούονται σε ένα blog, όχι οι άνθρωποι. Το ίδιο άτομο με το οποίο μπορεί να συγκρούομαι, γιατί είπε κάτι με τρόπο που μου φάνηκε αρνητικό, σε μια δια ζώσης κουβέντα και επαφή, μπορεί να διαπιστώσω ότι με γοητεύει ή ότι με πείθει, γιατί τελικά άλλο εννοούσε και άλλο κατάλαβα. 'Η, να διαπιστώσω ότι έχω παρεξηγήσει εντελώς τα κίνητρά του, και αυτό να το καταλάβω από το βλέμμα του ανθρώπου, το οποίο από το blog απουσιάζει.

    Ας είμαστε λοιπόν όλοι - συμπεριλαμβανομενης και της γράφουσας - πιο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας.

    Κυρίως όμως, για να επανέλθω στα παράπονα του blogger προς τον Δον Γάτο, ας προσέχουμε αυτά που λέμε και γράφουμε αν μη τι άλλο να ισχύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Και κάτι τελευταίο: Το blog του Νίκου Δήμου με γοητεύει και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μου από τα τέλη Ιανουαρίου που το πρωτοεπισκέφθηκα, όχι μόνο για τα εξαιρετικά post του ιδίου, αλλά, και κυρίως, γιατί μέσω αυτού παραδίδονται μαθήματα επικοινωνίας. Σε σφάλματα πέφτουμε όλοι, ακόμη και ο ίδιος όπως έχει παραδεχτεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι όμως αυτό εδώ το blog μια άσκηση επικοινωνίας. Και μετά από συστηματική επαφή και συμμετοχή σε αυτό, έστω και σιωπηρή, είναι δεδομένο ότι σε μια κουβέντα που θα συμμετάσχεις εκεί έξω, στον "πραγματικό κόσμο", θα έχεις κατά νου αυτά που διδάσκεσαι από τους πολύ ζωντανούς διαλόγους που γίνονται εδώ. Αυτό και μόνο, το θεωρώ πολύ πολύ σημαντικό.

    Γνώση παίρνεις και από τα βιβλία, δεν χρειάζεσαι τα blog γι'αυτό. Επικοινωνία όμως;

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. @Το σωστό να λέγεται said...


    Καλώς ήρθατε!...

    Μας λείψατε!...

    Σοβαρά μιλάω.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. κατά μέρους;;;

    Η φάπα του διορθωτή που κατοικεί εκεί ψηλά, κάπου μέσα στο κεφάλι έπεσε σφοδρή.

    Διορθώνω λοιπόν:

    "Κατά μέρος" ήθελα να πω...

    Και τώρα καληνύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Nikos Dimou said: "Εσείς τι λέτε; Πώς πρέπει να γίνεται ένα blog για να είναι σωστό;"
    ----

    Σωστό για ποιον; Για τον blogger;
    Για τον κάθε έναν που στέλνει posts; Για όσους το διαβάζουν χωρίς να συμμετέχουν; Για τον ιστορικό του μέλλοντος;

    Δεν γίνεται, απλά. Χίλιοι συμμετέχοντες, χίλιες απόψεις. Γι αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, σταματείστε να μας καλείτε σε "γενική συνέλευση" και συνεχίστε όπως νομίζετε. Μπορεί, όπως λέτε, το blog να μην σας ανήκει πλέον εντελώς, πάντως την ευθύνη για την τελική απόφαση δεν μπορεί να την έχουν πολλοί, εσείς την έχετε. Κι απ' όλους, εσεις θα κριθείτε πιο αυστηρά - και πιο επαινετικά - για την τελική έκβαση.

    Αν πάντως με ρωτούσατε, θα σας έλεγα να μην δημοσιεύετε κάθε τόσο "επιστολές παραπόνων". Διαβάστε τις και, αν συμφωνείτε πράττετε αναλόγως, αν όχι τις ξεχνάτε. Η κοινή αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων νομίζω πως μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί. Βρέστε τη δύναμη να αντιμετωπίσετε την πίκρα από τις αρνητικές επιστολές και τη χαρά από τις (υποθέτω πολύ περισσότερες) επαινετικές (τι βουδιστής τέλος πάντων έχετε υπάρξει);

    Αφήστε λοιπόν ανεμπόδιστη τη ροή του blog, ελέγχοντας μόνον ακραίες καταστάσεις (ύβρεις κλπ), χωρίς κάθε τόσο δημόσια αναφορά σε πίκρες και παράπονα (η πολλή δημοκρατία δεν είναι πάντα χρήσιμη). Γιατί, τελικά, η καλή ή κακή πορεία του blog και η προσωπική σας συνεισφορά δεν χρειάζονται πανηγυρική επιβεβαίωση, κάθε στιγμή είναι αποτυπωμένες στη συμμετοχή μας και στα σχόλιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Το blog αυτό είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέον.
    Ήταν το πρώτο blog που ξεκίνησα να διαβάζω και ήταν ο λόγος που απέκτησα account ως blogger κλπ. κλπ..
    Αλλά πλέον σπανίως το επισκέπτομαι.
    Μόνο όταν δω κάποιο θέμα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

    Τα σχόλια είναι πάρα πολλά.
    Οι περισσότεροι μπαίνουν και κατεβάζουν σεντόνια, άσχετα με το κείμενο, αλλά για να κάνουν επίδειξη γνώσεων, να κάνουν εντύπωση και να κερδίσουν επισκέπτες στα δικά τους blog.
    Το blog σας έχει καταντήσει μέσο επιβεβαίωσης για κάποιους και προβολής για κάποιους άλλους.

    Μετά από χτες, αποφάσισα πως πραγματικά θα έρχομαι μόνο όταν πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό.
    Χτες μίλησα μετά από αρκετό καιρό.
    Άφησα ένα αθώο comment, αρχικά, πάνω στο θέμα, σχετικά με την κυρία Μ. και την ψυχολογία της. Όταν επέστρεψα για να διαβάσω άλλες απόψεις, με μεγάλη έκπληξη βρήκα 4 απαντήσεις στο σχόλιο μου, που μου μιλούσαν για τον Ψωμιάδη και για τις αποχετεύσεις και για το πόσο επικίνδυνη πολιτικά είναι η κυρία Μ..
    Ακολούθησε μια αντιπαράθεση με τον mickey, τον οποίον και συμπαθώ γενικώς, όμως δε δέχομαι την απολυτότητα με την οποία κυκλοφορεί. Εγώ έρχομαι εδώ για να αφήσω κανένα σχολιάκι (μόνο αν έχω κάποια άποψη πάνω στο θέμα) και να διαβάσω άλλα ενδιαφέροντα πράγαμτα. Όταν διαφωνώ, θα ακούσω τον άλλον και θα παραδεχτώ ίσως ότι έχει δίκιο. Δεν ξεκινάω με τη λογική ότι εγώ έχω δίκιο και πρέπει να βρω έναν τρόπο να αντικρούσω τα επιχειρήματά του. Πέρα από το ότι κατέληξε κι εκείνος να μου μιλάει για τον Μπιν Λάντεν στο τέλος...
    Αυτό που με απογοήτευσε περισσότερο ήταν ότι ο mickey μου τόνισε αρκετές φορές ότι έχει αποδείξει εδώ μέσα τις ευαισθησίες του και την ηθική του και μπλα μπλα μπλα. Το γνωρίζω αυτό. Αλλά δε με απασχολεί. Καταρχάς τι σχέση έχει; Απαγορεύεται να διαφωνούμε μαζί του λόγω προτέρου εντίμου βίου; Και επίσης... εγώ που δεν περνάω όλη μου τη μέρα εδώ μέσα σημαίνει ότι δεν έχω ευαισθησίες;

    Χτες πραγματικά κατάλαβα ότι αυτό το πολύ ενδιαφέρον κατά τ' άλλα blog έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι. Έχει ένα παρεΐστικο στυλ και κάποιοι πλέον την έχουν δει τσιφλικάδες. Όλοι νομίζουν ότι μόνο η δική τους άποψη υπάρχει και καμία άλλη. Και όλοι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν.
    Κουβέντα επί του θέματος δε γίνεται.

    Τα είπα, αφού δόθηκε η ευκαιρία, και αποχωρώ για πολύ καιρό.
    Να είστε καλά, καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Και επειδή συνειδητοποιώ ότι ουσιαστικά δεν απάντησα καθόλου στην ερώτηση...
    Αν μου επιτρέπετε...

    Έχει να κάνει με το δικό σας ρόλο. Πολλά πολύ ενδιαφέροντα σχόλια μένουν αναπάντητα ή ασχολίαστα από εσάς, ενώ σε κάποιους άλλους σχεδόν λέτε καλό όρεξη ή όνειρα γλυκά. Κουβέντα με τους ίδιους και με τους ίδιους κάνετε. Και επίσης απαντάτε στους επιθετικούς, τους εριστικούς, τους προκλητικούς, τους υπερβολικούς, γενικώς τους διαφορετικούς. Γιατί έχετε το άγχος αυτό να φροντίσετε την κουβέντα, να μην ξεφύγει, να μην ξεστρατίσει, θέλετε να προστατέψετε το επίπεδο του blog σας. Λογικό είναι. Αυτό είναι που διαιωνίζει το πρόβλημα, όμως. Οι κουβέντες αυτές άμα ξεκινήσουν δε σταματούν και τελικά καταλήγει κάθε μέρα το blog να φιλοξενεί τσακωμούς και ανούσεις θεωρητικές συζητήσεις εκτός θέματος, ενώ άλλοι άνθρωποι λένε πολύ σπουδαία πράγματα και περνάνε στο ντούκου.
    Αγνοήστε τα ανόητα και τα άσχετα σχόλια και επικεντρωεθίτε κι εσείς στο θέμα.

    Αν εσείς ασχολείστε με το θέμα και με τους ήπιους συνομιλητές, θα πνιγούν και όλα τα άλλα φαινόμενα σιγά-σιγά. Έτσι πιστεύω εγώ.

    Χαιρετώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. πολύ ελεεινό το πρώτο email: λέει ότι συμβαίνουν "αντιπαραθέσεις απόψεων" προδίδοντας την ουσία της παρέμβασης: οι άλλοι είναι αυτοί που δεν έχουν "άποψη" όταν πραγματικά αρχίζουμε να συζητάμε και όχι να "αντιπαραθέτουμε τις απόψεις" απλώς.

    που είναι γραμμένο ότι θα "αντιπαραθέτουμε απόψεις"; είμαστε εδώ και είμαστε ζωντανοί άρα ευμετάβλητοι. ποιος είναι αυτός που θα χαρακτηρίσει ή θα καθορίσει τη συμπεριφορά μας; και ποιος είναι αυτός που θα μας πει τα λόγια κατάλληλα να τα απευθύνουμε μόνο σε αυτόν; που είναι γραμμένο ότι τα ζωντανά πλάσματα "αντιπαραθέτουν απόψεις" και έχουν ανάγκη τους διανοητικά παραλυμένους να θέτουν κανόνες; είναι γραμμένο. περνάει η γραμμούλα με το κείμενο γοργά στο δέκτη μας και πρέπει να βιαστούμε να κρατήσουμε σημειώσεις.

    από αυτά που λένε οι ψυχοαναλυτές ίσως κάποια να είναι σωστά - κανένα όμως δεν έχει πρακτική αξία. είναι σαν τις "αντιπαραθέσεις των απόψεων" που έχουν αντικαταστήσει το διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους αυτόν που είναι ζωτικός επειδή βοηθάει να συνεννοηθούν. τελείως όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. O Δήμου έγραφε ,πως με τόσα που γράφονται στο blog του θα γράψει βιβλίο και είναι γεγονός οτι αυτό είναι δυνατό.
    Τα blogs όπως και τα wiki έχει κυριαρχήσει να χαρακτηρίζονται ως web 2.0.Δηλαδή έχει την έννοια κοινωνικού λογισμικού , περιεχομένου που παράγεται από τον χρήστη κτλ κτλ .Το σημαντικότερο σε όλα αυτά είναι οτι κυρίαρχο στοιχείο είναι η εμφάνιση της δυνατότητας της ενεργής συμμετοχής.Της αρχιτεκτονικής της συμμετοχής.Ούτε ομως λόγος για ιδιοκτησία.

    Εδώ είναι που παρουσιάζονται τα προβλήματα.
    O Δήμου λέει ''

    Και βέβαια ο καπετάνιος κουμαντάρει το σκάφος, αλλά άμα έχει 3000 ψυχές επιβάτες και πλήρωμα - το λαμβάνει υπόψη του.΄΄

    Άρα σε αυτή την περίπτωση ο Δήμου είναι ο καπετάνιος που κουμαντάρει ένα πλοίο.Και από ότι γνωρίζω ένα πλοίο πάει κάπου..Μπαρκάρει και ξεμπαρκάρει.Αφήνει λιμάνια και δένει σε άλλα.

    1η δήλωση.Το λιμάνι/τα λιμάνια

    .Ο καπετάνιος φτάνει στο λιμάνι του.Μετά είναι να φύγει απο εκεί ή να παρακολουθήσει τις εντυπώσεις και τα σχόλια των 3000 ψυχών που κουβαλάει το πλοίο του και να πάρει μέρος και αυτός κτλ κτλ .Ως εδώ καλά.

    Εδώ έχουμε μια τομή.
    Το post είναι ένα λιμάνι ή πολλά μαζί?

    Γιατι αν είναι ένα λιμάνι τότε οι επιβάτες μιλάνε μόνο για αυτό το λιμάνι.Δεν γίνεται να είναι άλλο.Αν είναι λιμάνι που κατα την άποψη του Δήμου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά , τις μυρωδιές , τον κόσμο, την φασαρία , αλλά σαν καπετάνιος χαίρεται να ακούει διαφορετικές απόψεις από τις ψυχές που κουβαλά, καταλήγει να είναι πολλά λιμάνια μαζί.Δεν είναι ένα.Και σε αυτή την περίπτωση , ο καπετάνιος πρέπει να έιναι ευτυχισμένος..

    Τον καπετάνιο όμως τον ενδιαφέρει να είναι καλά οι επιβάτες του όσο είναι στο καράβι.Ή να μην βάζουνε σε κίνδυνο το ταξίδι.


    2η δήλωση.Το ταξίδι

    Υπάρχει η περίπτωση καπετάνιος και ψυχές να μιλάνε όλοι μαζί κατα την διάρκεια του ταξιδιού.Ας φανταστούμε το τραπέζι του καπετάνιου να τους χωράει όλους.Ξεκινάει λοιπόν ο καπετάνιος και μιλάει πρώτος.Για ένα ταξίδι ή για ένα λιμάνι.Ή για μια γυναίκα ή για τον σφάχτη που τον ταλαιπωρεί .Έπειτα σχολιάζουν οι άλοι αυτό που είπε ο καπετάνιος...Αρχίζουν τσακώνονται , αυτός που παίζει πιάνο το πετάει σε μια γριά ,παιδιά τρέχουν με τα σωσίβια και πετάνε τα πεκινουά στην θάλασσα , άλλοι πετάνε δυναμιτάκια στα φουγάρα κοκ..Ο καπετάνιος φρικάρει λέει εδώ είμαστε πρέπει να μπει μια τάξη...Δεν μπορώ να τους κατεβάσω κιολας δεν είμαστε στο λιμάνι.Τι να κάνω.Μια λύση είναι να μικρύνει το τραπέζι του καπετάνιου.Μια άλλη να δοκιμάσω το φίμωτρό.Χμμ και με τα δύο δεν συμφωνώ.Είμαι σκεπτικιστής καπετάνιος..Θα δοκιμάσω λοιπόν.Μια το ένα μια το άλλο.Θα δούμε.Αλλά να παραιτηθώ απο καπετάνιος?Το χω σκεφτεί και αυτό.Μια ζωή όμως ταξιδεύω γουστάρω και είναι και όμορφη η παρέα.

    ΚΑΙ ΤΌΤΕ.

    Ρε αφού όλοι μαζί είμαστε γιατί να μην θέσω τα προβλήματα αυτα σε όλους?Έτσι μπορεί να βγει καμια άκρη.

    3η δήλωση:Η θάλασσα

    Η θάλασσα είναι καλή το καλοκαίρι για τους περισσότερους.Η θάλασσα είναι κακή το χειμώνα για τους περισσότερους.Η θάλασσα είναι πιο καλη για περισσότερους το φθινόπωρο και την άνοιξη απο ότι τον χειμώνα και χειρότερη από ότι το καλοκαίρι.
    Στην θάλασσα μπορεί να πνιγείς.Στην θάλασσα μπορείς να ψαρέψεις και να φας..Η θάλασσα είναι βαθιά.Η θάλασσα είναι ρηχή.Τα κύματα με φοβίζουν.Γουστάρω κύματα παιχνιδίαρικα

    ΤΣΌΝΤΑ

    Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να κάνουμε μια διευκρίνηση.Άλλο ο καπετάνιος , άλλο ο πλοιοκτήτης.Του καπετάνιου του δόθηκε η δυνατότητα να κουμαντάρει ένα πλοίο.Ο πλοιοκτήτης κατέχει αυτό το πλοίο.

    Ο καπετάνιος δεν καταλαβαίνει οτι κάποιος άλλος του έδωσε την δυνατότητα να οδηγήσει το πλοίο.Θεωρεί οτι το πλοίο είναι δικό του.Και πολύ καλά κάνει.Αλλά κατα την ίδια άποψη ,το πλοίο ανήκει και στους ταξιδιώτες.Γιατί κάποιος άλλος τους έδωσε την δυνατότητα να ανεβούν πάνω του.Το περίεργο είναι οτι ο καπετάνιος πολλές φορές νομίζει οτι είναι πλοιοκτήτης.Και είναι και πιο σκληρός από αυτόν.Και ούτε λόγος για πειρατία ή ανταρσία.

    4Η δήλωση:Χωρίς τίτλο

    Στην περίπτωση που υπάρχουν πολλαπλά λιμάνια ,στην περίπτωση που η θάλασσα είναι όλες οι θάλασσες μαζί , ακόμα και στην περίπτωση που ανέβηκες σε λάθος καράβι , γιατί ένας που ονομάζεται καπετάνιος και που δεν μπορεί ταυτόχρονα να ειναι όλοι οι καπετάνιοι μαζί ,να έχει όλο το βάρος των ταξιδιών?Λιμάνια θα εμφανιστούν αφου υπάρχει τόσο μεγάαααααλη ανάγκη για αυτά.


    Ας ξεχάσουμε λοιπόν τις ιστορίες της θάλασσας ..Μπορείς να υπαρχει καπετάνιος στην αρχή αλλά μετά καλύτερα να γίνεται ένας απλός επιβάτης.Αν ενδιαφερθεί ο πλοιοκτήτης γουστο του.
    Το σημαντικό είναι να μην βουλιάξει το καράβι την ώρα που ο καπετάνιος είναι στο πηδάλιο.
    Και καλά είναι κα τα ξωτικά .
    Οι τοίχοι απο σάλια είναι χειρότεροι

    Που να δείτε τι γίνεται σε άλλα μεγάλα καράβια που πάνε στην χώρα του Youtube .Εκεί ποιός είναι καπετάνιος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Τέλος πάντων, δεν με αφορά το θέμα, ειπώθηκαν ήδη πολλά κι έχω καλυφθεί με το παραπάνω ήδη από τα πρώτα σχόλια.
    Ό μόνος λόγος που μπήκα είναι για να πω:
    "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ".
    Το εννοώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Κύριε Δήμου,
    Διαβάζοντας το post σας θυμήθηκα τον καθηγητή Καριτάτ και τις διάφορες χώρες που επισκέφθηκε, ιδιαίτερα την Κομμουνιτάρια (το έχετε διαβάσει το βιβλίο?).
    Πιστεύω ότι το blog σας έχει φτάσει μέσα από αρκετό χρόνο και υπεράνθρωπες προσπάθειες από εσάς στο επίπεδο του "καλύτερου από όλα τα δυνατά blog" που να απευθύνεται στην Ελληνική κοινωνία. Ένα Ελληνικό blog με τόση συμμετοχή, τόση ελευθερία και τόση ανεκτηκότητα, τόσο από εσάς όσο και από όσους συμμετέχουν, νομίζω ότι ούτε στο πιο αισιόδοξο όνειρό σας/μας δε θα το βλέπαμε...

    Σας αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Jason said:
    "Ακολούθησε μια αντιπαράθεση με τον mickey, τον οποίον και συμπαθώ γενικώς, όμως δε δέχομαι την απολυτότητα με την οποία κυκλοφορεί"

    Ούτε κι εγώ δέχομαι πως "κυκλοφορώ με απολυτότητα". Αν ήταν έτσι, δε θα είχα ανακαλέσει γνώμες ούτε θα είχα ζητήσει "συγγνώμη" δεκάδες φορές. Σε παραπέμπω και πάλι σε σχόλια προηγούμενων posts (από τον Γενάρη). Μη λέμε κι ότι θέλουμε, έτσι; Τα γεγονότα σε διαψεύδουν...

    "Αυτό που με απογοήτευσε περισσότερο ήταν ότι ο mickey μου τόνισε αρκετές φορές ότι έχει αποδείξει εδώ μέσα τις ευαισθησίες του και την ηθική του και μπλα μπλα μπλα."

    Όταν θέτω απλά το ζήτημα πως κάποιοι άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά δεν έχουν τη δυνατότητα ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους, ενώ άλλοι με "παραδοσιακά" κοινά (έθνος, θρησκεία, γεωγραφική θέση) έχουν κι εσύ βγάζεις το συμπέρασμα ότι οραματίζομαι "κοινωνίες τέλειων" και "άριες φυλές", ΣΑΦΩΣ και θα σου τονίσω τις ευαισθησίες μου σε θέματα διακρίσεων. Κι αν δεν το κατανοείς με την πρώτη, θα σου δώσω και ΑΛΛΕΣ εξηγήσεις, οπότε το "μπλα μπλα μπλα" είναι αναπόφευκτο. ΕΣΥ το προκάλεσες (και με προκάλεσες). Μην αρχίζεις τώρα τα "λογύδρια" και τις "απογοητεύσεις" για τον Mickey.

    "Απαγορεύεται να διαφωνούμε μαζί του λόγω προτέρου εντίμου βίου;"

    Κανείς δε σου απαγόρευσε να διαφωνείς με μένα ή με όποιον άλλον. Απορώ πώς σου πέρασε αυτή η εντύπωση. Όπως όμως εσύ έχει δικαίωμα να διαφωνείς έτσι και ο άλλος έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την άποψη με την οποία εσύ διαφωνείς, αλλά και να διαφωνεί επίσης κι εκείνος με τις απόψεις σου. Μήπως βλέπεις τα πράγματα κομματάκι ...μονόπλευρα; Αν θέλεις, κάνε ένα "πείραμα", αντάλλαξε τα nicks μας στην τελευταία "αντιπαράθεση" και δες αν αντέδρασα δικαιολογημένα και τι θα έκανες εσύ στη θέση μου. Μη θέλουμε "τα σα εμά και τα εμά ...εμά" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Για όσους γκρινιάζουν για "κλίκες" και μονοπώληση του "ενδιαφέροντος" με πολλά απανωτά σχόλια, έχω να πω ότι και όταν απείχα προσωπικά από τον σχολιασμό (για δεκάδες post, μέσα στο καλοκαίρι κυρίως) δε διαπίστωσα καμιά διαφορά. Και στο επόμενο από αυτό εδώ το post, που επίσης δε συμμετείχα ούτε ο ίδιος ούτε άλλοι "διάσημοι" σχολιαστές της υποτιθέμενης "κλίκας", πάλι έγιναν τσατ (το σχολίασε και ο ΙΔΙΟΣ ο γάτος), κάποιοι "μονοπώλησαν" τη συζήτηση κ.ο.κ.

    Προφανώς υπάρχει ένδεια βασικών γνώσεων ψυχολογίας της μάζας και πολλοί δεν καταλαβαίνουν πως τέτοια "φαινόμενα" είναι αναπόφευκτο να συμβούν και δε λύνονται με ευχολόγια και αμπελοφιλοσοφίες, παρά μόνο με ειδικές "τεχνικές" λύσεις. Σε τέτοια συστήματα (και γενικότερα), η γκρίνια δε φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Αν ο ΝΔ δε θέτει "όρια" (ή τα παραμελεί μετά από κάποιο διάστημα) ή moderation, κάποιοι θα ...ξεσαλώσουν. Οπότε η "συνταγή" είναι απλή:

    Αν κάποιος θέλει να γράψει κάτι ας το γράψει. Αν θέλει να διαβάσει ένα σχόλιο, ας το διαβάσει, διαφορετικά ας το προσπεράσει. Αν θεωρεί πως τα σχόλιά του "χάνονται" σε μια "θάλασσα" άσχετων και "χαμηλής ποιότητας" σχολίων και γενικά δεν τον εκφράζει το συγκεκριμένο βήμα-blog, υπάρχουν δεκάδες άλλα, τα οποία κατά τη γνώμη μου έχουν αντίστοιχη αξία και είναι και λιγότερο "δημοφιλή".

    Εκτός κι αν όλα γίνονται για να αποκτήσουμε κι εμείς την "εύνοια" και τη "δημοσιότητα" της Αφροδίτης, του Mickey (αναφέρω κάποια ονόματα των επιστολών) ή δεν ξέρω κι εγώ ποιου άλλου. Ε, ακόμα και τότε, ο καθένας δεν έχει παρά να κάνει τα σχόλιά του και ο χρόνος θα δείξει αν θα τα καταφέρει...

    Προσωπικά θλίβομαι όταν βλέπω να γίνεται τόσος ντόρος για μια σημαντική προσωπικότητα της Νεοελληνικής Διανόησης (Νίκος Δήμου) με τόσο ΕΥΤΕΛΗ τρόπο. Και κάποιοι να "πετροβολούν" σχολιαστές που έχουν καταθέσει την ψυχή τους εδώ μέσα μόνο και μόνο επειδή πήραν κάποια "μπράβο" από τον ΝΔ ή εκφράζονται με οικειότητα και "ελαφρότητα" σε αυτό το blog (ας το κάνουμε "ακαδημαϊκό βήμα") ή υποπίπτουν σε ...λάθη (ας γράφουν μόνο οι "αλάθητοι").

    Zούσα μια χαρά χωρίς το blog και μπορώ να ζήσω ξανά και χωρίς αυτό. Παρά τις 1000+ ώρες που αφιέρωσα από την αρχή του και τις υπέροχες εμπειρίες που είχα εδώ μέσα, δε θα με πείραζε καθόλου να μην ξανασχολιάσω ποτέ. Άλλωστε το μεγαλύτερο κέρδος ήταν η γνωριμία και προσωπική επικοινωνία με τον οικοδεσπότη, καθώς και (ίσως ακόμα περισσότερο) η γνωριμία και επικοινωνία (ακόμα και live) με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, από τους οποίους πρώτα γνώρισα τον λόγο, το ήθος και την αξία μέσα από αυτό το βήμα και έπειτα τους συνάντησα "δια ζώσης". Και πλέον αφιερώνω πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτή την προσωπική επικοινωνία παρά στον "δημόσιο" διάλογο που λαμβάνει χώρα εδώ.

    Ρίξτε κι εσείς που "γκρινιάζετε" κάνα email, κάντε καμιά προσωπική συζήτηση (με Instant Messengers ή τηλεφωνικά), γνωρίστε κάποιους από κοντά. Ίσως έτσι καταλάβετε καλύτερα κάποιους και το δείτε αλλιώς το πράμα. Διαβάστε και τι έγραψε η Blade Runner για το πώς γνωριστήκαμε οι δυο μας. Το blog ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "προσωπικό" ημερολόγιο. Είναι μέσο επικοινωνίας - τα "προσωπικά" τα κρατάμε στο σπίτι μας, δεν τα ...δημοσιεύουμε ;)

    "Give me a crisis and I'll find an opportunity"
    Mickey

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

    Κύριε Δήμου συνεχίστε, το blog σας είναι το καλύτερο στην χώρα,με τεράστια επισκεψιμότητα και έχει επιτύχει πλήρως.
    Μην το κοσκινίζουμε το θέμα...

    doctor

    Υ.Γ. Άσχετο με το θέμα: Διαβάστε από τις "Ασκήσεις Ελευθερίας" τις σελ.127-134, είναι όλα τα λεφτά.
    Υ.Γ.2 Χίλιες φορές Νικοδημόπουλο παρά χριστιανόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Όποιος ακολουθεί τυφλά ένα μύθο, θεωρεί ότι κάθε αλληλεπίδραση μεταξύ ανεξάρτητητα σκεπτομένων ενηλίκων προϋποθέτει μια σχέση εξάρτησης και υποτέλειας, ιδίως όταν υπάρχει ταύτιση απόψεων.

    Είναι σαν εκείνους που επειδή συχνάζουν τακτικά σε πορνεία θεωρούν όλες τις γυναίκες πόρνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Δε με καταλαβαίνεις, αγαπητέ Mickey.
    Μπορεί και να είχες δίκιο, δε με απασχολεί αυτό σήμερα εδώ.
    Με απογοήτευσε το γεγονός ότι μου τονίζεις το ότι έχεις επανειλημμένα αποδείξει τις ανησυχίες και τις ιδεολογίες σου. Καταρχάς δε σου το αμφισβήτησα. 1-2 συγκεκριμένες χθεσινές σου απόψεις σχολίασα, όχι το ποιόν που έχεις ως άνθρωπος. Και δεν μπορώ να δεχτώ ως επιχείρημα τον πρότερο έντιμο βίο σου. Το αν όντως είσαι άνθρωπος με αρχές και το ότι μιλάς όλη μέρα εδώ και κανα χρόνο εδώ μέσα και σου δίνεται η ευκαιρία να το προβάλλεις ίσως αυτό, δεν είναι πλεονέκτημα στην κουβέντα σου απέναντι σε κάποιον που δεν μπαίνει συχνά εδωμέσα. Το ότι έχεις καλλιεργήσει ένα συμπαθές προφίλ δε σου δινει πλεονέκτημα απέναντι σε κάποιον που δεν το έχει κάνει.
    Αυτό ήταν το νόημα του σχολίου μου και στόχο δεν είχα να είμαι off-topic πάλι, αλλά να εξηγήσω στο ΝΔ γιατί θεωρώ το blog τούτο αφενός παρεΐστικο αλλά αφετέρου και ξέφραγο αμπέλι (το τελευταίο δεν αφορά εσένα - γιατί φοβάμαι πως πάλι θα βρεις να πιαστείς πάλι και να κατεβάσεις 2 σεντόνια).
    Χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Τι ωραίο που είμαστε διαφορετικοί!
    Τι όμορφο που αναζητάμε άλλα!
    Τι θαυμάσιο που βγάζουμε πολλές φωνές!
    (Αν είμασταν κι όλοι σύντομοι, ακόμη καλύτερο...)

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Διάβασα το ποστ και τα πρώτα σχόλια, γιατί δεν προλαβαίνω άλλα. Συμφωνώ με την Εργοτελίνα και καταλαβαίνω την αγωνία του κ. ΝΔ για τα τρολς. Εδώ στο δικό μου μπλογκ, που έχει μικρή επισκεψιμότητα σε σχέση με αυτό του Γάτου και έχει και αμιγώς βιβλιοφιλικό ενδιαφέρον και περιεχόμενο, βρέθηκαν κακόβουλοι να εισβάλουν και να φερθούν αναλόγως...Τι να πω; Δηλώνω συμπαράσταση και μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Φίλοι,

    αυτή την περίοδο μου είναι αδύνατο να αναλύσω εκτενώς τις σκέψεις μου,είμαι εξαιρετικά πιεσμένος.

    Όμως λυπάμαι για όσους στάθηκαν σε μεμονωμένες φράσεις και το εξέλαβαν ως προσωπικές ύβρεις, δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκόπος.. Ο πραγματικός σκοπός ήταν η αυτοκριτική του μπλογκ, που δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί παρά στον ΝΔ, αφού αυτός κρατά στα χέρια του τις μοίρες του όλου εγχειρήματος. Μία αυτοκριτική που στο μυαλό μου ως εφαλτήριο για αυτοβελτίωση προέβαλε.

    Η ουσία(και όχι τα πρόσωπα) των επιστολών με εκφράζουν, θα πρέπει όμως κανείς να μην τα κρίνει πρόχειρα.

    Κάποιοι ωστόσο(π.χ Αντώνης Λιόλιος(ευχαριστώ..)),αλλά και άλλοι αρκετοί επίσης με εκφράζουν.

    Ενδεικτικά,

    Rain Man said...

    Στην αρχή το όλο εγχείρημα ξεκίνησε λαμπρά μέχρι που όπως λέει και ο φίλος μας στην επιστολή του κατέληξε παιδική χαρά.

    Τελικά,
    Νίκο Δήμου,

    όταν θα πάψεις να δέχεσαι επιστολές διαμαρτυρίας και κριτικής προς το πρόσωπο σου και το μπλογκ, και όταν πάψεις να δέχεσαι την κρίτική και να αυτοκρίνεσαι,

    τότε(και μόνο τότε!) θα μπορείς να ξέρεις πως έχεις αποτύχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Τα πράγματα έχουν γίνει έτσι επειδή παρεξηγήσατε την έννοια του blog που είναι σαν 'προσωπικο ημερολόγιο' ή τελος πάντων ένας χώρος που γράφει ένα άτομο για θέματα που τον ενδιαφέρουν ώστε να τα συζητήσει με άλλα άτομα.

    Το συγκεκριμένο blog έχει γίνει(απο πολύ καιρό) σαν forum. Και επίσης παρατηρούνται κλασσικές συμπεριφορές 'forum':, 'κλίκες', κατηγορίες προς τον ιδιοκτήτη, προσωπικές συζητήσεις σε δημόσια θέα που καταλήγουν σε καβγάδες, ποστς 'εχτός θέματος', 'μαγκιές' πίσω από φανταχτερά φευδώνυμα κτλ. Αυτά τα έχω παρατηρήσει σε forums όπου συμμετέχουν έφηβοι, αλλά τελικά όλοι παιδιά είμαστε! Τι ωραία!!

    Η λύση όπως τη βλέπω είναι να μετατραπεί το blog σε πιο 'καθαρόαιμο' forum, με περισσότερα άτομα στο moderation, που το βλέπω πολύ χλωμό.

    Πόσες φορές διάβασα στους κανόνες του blog ότι οι προσωπικές επιθέσεις απαγορεύονται? Αυτο που κάνουν πολλοί bloggers και απευθύνονται προσωπικά σε άτομα μέσα απο σχόλια που διαβάζονται από όλους σηκώνει πολύ συζήτηση. Προσπαθούν να αποδείξουν κάτι? Και γιατί δεν απευθύνονται στον άλλο μέσω email, msn, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ?
    Φυσικά η καλύτερη λύση είναι να συμμορφωθούν οι bloggers και να καταλάβουν ότι το blog(το συγκεκριμένο τουλάχιστο) δεν είναι chat.

    υγ. τα παραπάνω τα έγραψα διαβάζοντας μόνο το ποστ του Ν.Δ και χωρίς να έχω ιδέα τι ακριβώς έγινε κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.