Πέμπτη, Οκτωβρίου 05, 2006

Η ΠαρθένοςΚαταιγίδα φοβερή έδερνε το σπίτι. Περασμένα μεσάνυχτα, αέρας και βροχή λυσσομανούσαν στα κλειστά παραθυρόφυλλα.

Ξαφνικά χτύπησε η πόρτα.

Δεν περίμενα κανέναν — και δεν άνοιξα. Μα τα χτυπήματα συνεχίζονταν, ενώ άκουγα κάτι σαν λυγμό.

“Ποιος είναι;”, φώναξα.

“Ανοίξτε, για το όνομα του Θεού!”.

Η φωνή, μισοσβησμένη, έμοιαζε παιδική. Μόλις και ξεχώριζε μέσα στις βροντές. Ακουγόταν απελπισμένη κι ακίνδυνη. Άνοιξα.

Μια νέα κοπέλα στεκόταν στην πόρτα, ντυμένη με ελάχιστα κουρέλια, βρεμένη ως το κόκαλο, μελανιασμένη από το κρύο. Τα δόντια της χτυπούσαν.

Έτρεξα, έφερα δύο κουβέρτες, ένα κονιάκ, μια πετσέτα να στεγνώσει τα μαλλιά της. Θέρμανση δεν υπήρχε (δεν είχαμε ηλεκτρικό), αλλά άναψα μια παλιά σόμπα πετρελαίου. Σκέφθηκα να τηλεφωνήσω σε κανένα γιατρό — όμως δεν είχαμε ούτε τηλέφωνο. Απεργίες!

Με το κονιάκ έδειξε κάπως να συνέρχεται. “Πεινάω”, ψιθύρισε. “Μια μπουκιά φαΐ, κάτι να βάλω στο στόμα μου. Τα δίνουν όλα στον άλλο...”.

Δεν ρώτησα ποιος ήταν ο άλλος — έμοιαζε να λιποθυμάει από πείνα. Έτρεξα στην κουζίνα, έφερα ψωμί, τυρί και λίγο από το βραδινό ψητό. Έφαγε με μεγάλη βουλιμία.

Τώρα, που είχε συνέλθει, θα μπορούσα να πω ότι ήταν όμορφη. Ταλαιπωρημένη βέβαια και παραμελημένη — σαν να ζούσε στους δρόμους. Όμως τα χαρακτηριστικά της ήταν ευγενικά και οι τρόποι της άριστοι. Παρά την πείνα της, χειριζόταν τα μαχαιροπήρουνα σαν μαρκησία.

Η σκηνή μου θύμιζε λαϊκό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα — έτσι μάλιστα που φωτιζόταν από το φως των κεριών.

“Με βίασε, κύριε”, μου είπε ξαφνικά με παράπονο. “Και με πέταξε στο δρόμο! Μες στη βροχή. Με μισεί! Με ζηλεύει. Και με δέρνει!”.
Την άφησα να ξεσπάσει, χωρίς να διακόπτω.

“Τα έχει όλα! Λεφτά, δύναμη, μέσα, τιμές, όλα! Εγώ δεν έχω τίποτα. Κι όμως με ζηλεύει — και με κακομεταχειρίζεται. Ενοχλείται που όλοι μιλάνε για μένα — έστω κι αν το ενδιαφέρον τους μένει στα λόγια”.

Τα μαγουλά της, κάτωχρα όταν μπήκε, είχαν ανάψει, τα μάτια της έλαμπαν. Μίλαγε γρήγορα, μπερδεμένα, σαν κυνηγημένη. Από ό,τι, κατάλαβα τη νέα την έλεγαν (παράξενο όνομα) Ιδιωτική Πρωτοβουλία. Ζούσε με κάποιον βάναυσο τύπο (συγγενής της ήταν, νταβατζής, σύζυγος — δεν κατάλαβα), που τον φώναζαν Δημόσιο Τομέα.

Ο τύπος αυτός, είχε αρπάξει την περιουσία της, την είχε σπαταλήσει σε ασωτίες, έπαιρνε όλα τα εισοδήματά της και τα έτρωγε — και το χειρότερο: επειδή αυτός δεν δούλευε, την υποχρέωνε να εργάζεται για να τον συντηρεί. Ό,τι λεφτά έβγαζε η ταλαίπωρη Ιδιωτική, της τα έπαιρνε σαν φόρους. Κι από πάνω της φώναζε: “Πρέπει να βελτιώσεις την παραγωγικότητα σου!”.

“Από παντού παίρνει δανεικά, κύριε! Από Έλληνες, από ξένους! Και με βάζει να πληρώνω τους τόκους εγώ ! Κάθεται, κάνει κάτι μπακάλικους λογαριασμούς — και μετά φωνάζει: Έχω έλλειμμα! Πήγαινε να δουλέψεις!”.

“Και γιατί ζηλεύει;”.

“Επειδή όλοι με φλερτάρουν. Πόσοι πολιτικοί, τα τελευταία χρόνια, δεν έπλεξαν το εγκώμιο της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας; Λόγια, βέβαια, σκέτες κουβέντες. Μετά, δίνουν δέκα πιστώσεις σ' αυτόν — μία σε μένα. Που κι αυτή θα μου τη φάει! Αλλά η ζήλεια - ζήλεια! Προχθές, ο Πρωθυπουργός είπε πάλι τα καλύτερα λόγια. Τα άκουσε ο δικός μου και φρύαξε — να πως με κατάντησε...”.

Έκλαιγε σπαρακτικά. Ήταν να τη λυπάσαι.

“Μα κανείς δεν σ' αγαπάει;”, τη ρώτησα.

“Σ' αυτή τη χώρα, κανείς. Ακόμα και οι βιομήχανοι, που κάποτε έπιναν σαμπάνια στο γοβάκι μου, τώρα με συναντάνε και κάνουν πως δεν με βλέπουν. Είδα προχθές ένα παλιό μου φλερτ στο δρόμο, κι ήμουν τόσο απελπισμένη που του μίλησα ανοιχτά: "Πάρε με!", του λέω. "Δεν παίρνω Πρωτοβουλία", μου απαντάει. "Δεν θέλω μπλεξίματα με το Δημόσιο"”.

“Εδώ, κύριε μου, δεν με θέλει ούτε ο λαός. Πάει ο άλλος να κάνει ένα εργοστάσιο, με εγκρίσεις και με άδειες από Νομαρχία, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείο Βιομηχανίας, με βεβαιώσεις ότι δεν οχλεί και δεν ρυπαίνει — και ξεσηκώνονται οι κάτοικοι να το διώξουν. Έγιναν όλοι οι Ρωμιοί οικολόγοι! Μπα! Καλοπερασάκηδες και βολεψίες γίνανε.

Τους έχει διαφθείρει ο δικός μου. Δύο πράγματα θέλουν: Ή θέση στον Δημόσιο, ή παραοικονομία — ματσωμένη κι αφορολόγητη. Είτε υπερσιγουριά, είτε υπερκέρδη. Α! και κάτι άλλο θέλουν: Να μη δουν τον άλλο να προκόβει. (Ισότης λέγεται αυτό!). Επενδύσεις είπατε; Γυμνή γυρίζω! Κατάντησα παρθένος και στείρα, να με βιάζει, κατ' επανάληψιν, ο Δημόσιος”.

“Παρθένος;”

“Μα ναι, κύριε ! Παραμένω παρθένος. Σας είπα: δεν υπάρχει πια Πρωτοβουλία σ' αυτή τη χώρα. Μόνον υστεροβουλία. Ή, για να είμαι σαφέστερη, οπισθοβουλία! Λέτε να έχω και AIDS;”.


488 σχόλια:

 1. Ένα κείμενο του 1987 αφιερωμένο στον πρόεδρο του ΣΕΒ για όσα είπε εχτές περί κρατικού καρτέλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και όμως πιο επίκαιρο απο ποτέ...

  Εκανα κι εγω μια πρωτιά¨???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Kαλημέρα, αν και μού 'κατσε ο πρωινός καφές στο λαιμό με το κείμενό σας :-)

  Ώστε διώκεται η - παρθένος - ιδιωτική πρωτοβουλία σ' αυτόν τον τόπο; Μήπως υπάρχει και εθνική αστική τάξη στην Ελλάδα και δεν το ξέρουμε; Προσέξτε, μιλάω για αστική τάξη με εθνική συνείδηση και ταξική συγκρότηση, όχι για συνάθροισμα 5-10 βιομηχάνων.

  Έχω κάποιες ερωτήσεις:

  1. Από που δανειοδοτείται η ιδιωτκή δραστηριότητα στην Ελλάδα; Απο που δηλαδή χρηματοδοτείται;

  2. Υπάρχει ή όχι ένα τεράστιο δίκτυο συναλλαγής μεταξύ κράτους - ιδιωτών; Φταίει μόνον το κράτος γι' αυτό; Μήπως υπάρχει μια - μεταπρατική θάλεγε ο Αν. Παπανδρέου - αστική τάξη που βασικά παρασιτεί και ειδικεύεται στην διαφθορά (σε μια αδελφική σχέση με το κράτος);

  3. Αν το 2 ισχύει, μήπως είναι αυτή ακριβώς (η ιδιωτική πρωτοβουλία) που προτιμά να γίνονται έτσι τα πράγματα, μια και ακόμα και σε χρυσές γ' αυτήν περιόδους ('55 - '65), το μόνο που έκανε είναι να φάει τα δάνεια και τελικά να αυξήσει την ανεργία;

  4. Μήπως το πρόβλημα αφορά μάλλον μια χώρα-ανέκδοτο, που ούτε αστική τάξη έχει, ούτε κράτος, ούτε σοβαρή αριστερά ή δεξιά, ούτε σοβαρή δημοκρατία, ούτε σοβαρή δικτατορία (είχε), αλλά μάλλον όλα είναι σε κάποια κατάσταση "περίπου"; Μήπως αυτό το "περίπου" βολεύει όλους;

  Δεν θα κλάψω προσωπικά για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην Ελλάδα, απ' όσο έχω δει - και ΕΧΩ δει καλά - υπάρχει μια αστική τάξη - θέατρο σκιών, λιγούρηδες της δραστηριότητας των εκτός Ελλάδας ιδιωτών, που όμως, σε αντίθεση με τους τελευταίους, επιμένουν να συντηρείται η υπάρχουσα κατάσταση τούτης της χώρας - μπερντέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έρχεται κάποιος και σου λέει πως έξω είναι μέρα ενώ είναι νύχτα. Μαύρα μεσάνυχτα. Κι αυτός σου λέει πως είναι ντάλα μεσημέρι και φοράει και μαύρα γυαλιά...Πως επιχειρηματολογείς για ν'αποδείξεις πως είναι μέρα?
  Ο τύπος αυτός είναι είτε εντελώς τρελός, είτε εντελώς βλάκας, είτε σκοπίμος θέλει να σε πείσει για κάτι...Τι?
  Όταν οι προστάτες, διανοητές και αρωγοί του Ιδιωτικού Τομέα παραδέχονται σήμερα πως η διάκριση Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι τουλάχιστον αφελής. Όταν είναι προφανές πως ο Ιδιωτικός καθορίζει τις πολιτικές κρατών ακόμη και σε λήψη απόφασης για πόλεμο!
  Το 1987 που υπήρχαν ακόμη και αυτοί οι φασίστες και βιαστές της πρωτοβουλίας Ρώσοι, που φταίνε για όλα τα δεινά του μάταιου τούτου κόσμου, να το καταλάβω. Τώρα να μας πείτε τι? Και για ποιο λόγο? Τι από τα τρία είστε? Τρελός, βλάκας, ή κακόβουλος?
  Είναι σίγουρο πως πολλοί θα σπεύσουν να συμφωνήσουν και να πουν τι πανέμορφο κείμενο είναι αυτό και τι όμορφη αλληγορία και λοιπά τραγελαφικά....
  Θέλω να δω ποιοι θα έχουν κουράγιο να επιχειρηματολογίσουν για τα προφανή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μου θύμισε Άντον Τσέχοφ το κείμενο.
  Μπράβο στον Ν.Δ., φωνή βοώντος εν τη ερήμω των Ψωμιάδηδων-λαϊκιστών...

  Η μόνη λύση είναι να εκχωρήσουμε την διοίκηση αυτής της χώρας σε επιτελεία της Ε.Ε. και να μας καμπανιάζουν νυχθημερόν, διότι λύση από την κοινωνία δεν θα δούνε ούτε τα δισέγγονά μας...

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάσχος Μανδραβέλλης, αυτή τη στιγμή στον ΣΚΑΙ:

  "Αυτό το κράτος, έπαιρνε λεφτά των μικροκαταθετών στους οποίους έδινε χαμηλό επιτόκιο, και τάδινε σε κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες με χαμηλό επιτόκιο".

  Αν κι ο Πάσχος, συχνά - κατά τη γνώμη μου - είναι μάλλον πάσχων, εδώ έχει απόλτυο δίκιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν στο Δημόσιο προσθέσουμε και την Εκκλησία (δες προηγούμενο άρθρο) την έχουμε άσχημα ... Τα ίδια συμβαίνουν βέβαια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά ευτυχώς σε ορισμένες τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Δείτε και την πρωτοβουλία ΚΑΦΚΑ του Βελγίου για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, ιδίως αυτών που αφορούν τις επιχειρήσεις (υπάρχει και τμήμα στα αγγλικά).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Heinz
  Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε? :)))

  Πάντως Νίκο ξέχασες το κοριτσάκι με το κρίνο του Λύτρα (οι λοιπές φωτό – φώτισαν!) που περιμένει και περιμένει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλημέρα σας.

  Ο άνθρωπος έχει ξεχάσει να Βλέπει. Παρενέργεια αυτής της λήθης του βλέπειν, που τη βρίσκουμε να βασιλεύει στη δυσκολία να κοιτάξεις τον άλλο στα μάτια, υπήρξε κατ' αρχάς η αντιστροφή της φοράς της συλλογικής όρασης.

  Εκεί όπου κάποτε το ιδιωτικό παρακολουθούσε το δημόσιο, ορίζοντάς το, ακριβώς, ως δημόσιο, τώρα το δημόσιο στρέφει την ανάπηρη ματιά του πάνω στο ιδιωτικό και το απορροφά, το εξαφανίζει• αυτή είναι άλλωστε η χρησιμότητα των TV- Media -προβολέων, να εξαφανίζουν, όχι να φωτίζουν.

  Κι εδώ πρέπει να θυμίσω πως για να εξαφανίσεις τα πράγματα αρκεί να εξαφανίσεις τις μεταξύ τους διαφορές.

  ΥΓ. Έτσι και αλλιώς η σχέση τροφοδοσίας της πολιτικής με ό,τι αποκαλούν «μαύρο χρήμα» υπήρξε δεδομένη, σταθερά, από καταβολής κόσμου: εκείνο που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν πολιτικοί όπως ο Παπανδρέου ή ο Μητσοτάκης ήταν η δυναμική, αναμφισβήτητα ιλιγγιώδης, της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών μέσων πάνω στην αναγκαιότητα της κατάποσης των πάντων, εφόσον τα πάντα, στην προοπτική της γιγάντωσης των δικτύων αυτών, έπρεπε να εισαχθούν, δημόσια, στο κύκλωμα χώνεψης - αφόδευσης.

  Ότι οι άνθρωποι αναφέρονται ακόμη σήμερα σε παραβιάσεις της δεοντολογίας ή σε αποκάλυψη σκανδάλων, λες και βρισκόμαστε στη δεκαετία του '60, όταν κάτι τέτοιο θα είχε όντως νόημα, δείχνει το πόσο περιορισμένη είναι η κατανόηση της φύσης των ηλεκτρονικών μέσων.

  Η Ιστορία τους ξετυλίγεται γύρω από αυτή τη θανάσιμη δύναμη, τη δύναμη της πλήξης.

  Θα κάνουν το παν για να την πουλήσουν υπό μορφήν αναψυχής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κύριος εκφραστής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν είναι οι "μεγάλες" επιχειρήσεις, αλλά οι μικρές και μεσαίες. Κυρίως αυτές "βιάζονται" καθέ ημέρα. Και είναι καιρός σαν "Νύφες" να μεταβαστεύσουν στην Αμέρικα, Αμέρικα ή εντός ΕΕ, και να παντρευθούν/συμβιώσουν με έναν ΔΤ/κράτοςπου τις εκτιμάει σε "φεμινιστική", ισόρροπη συβνίωση, χωρίς εξάρτηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας από ΔΤ αλλά και ΔΤ από ιδιωτική πρωτοβουλία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. black swan said....


  "Η Ιστορία τους ξετυλίγεται γύρω από αυτή τη θανάσιμη δύναμη, τη δύναμη της πλήξης. "

  Α, να πω τώρα για τον ρόλο της εντροπίας ή θα με ξαναδείρουν οι ορθόδοξοι μηχανολόγοι;

  Από την άλλη, black swan: η δύναμη της πλήξης είναι κινητήριος μοχλός της δημιουργικότητας.

  Λες: "...για να εξαφανίσεις τα πράγματα αρκεί να εξαφανίσεις τις μεταξύ τους διαφορές."

  Συμπληρώνω:
  H πράξη της διάκρισης, είναι μια sui generis πράξη δημιουργίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ενδιαφέρουσες αντιδράσεις...
  Είναι πασιφανές ότι οι αντιδρώντες δεν έχουν βρεθεί ποτε στην θέση του ιδιώτη επιχειρηματία...

  όχι του κρατικοδίαιτου, του επιδοτούμενου ή του συμβαλλόμενου με το κράτος - γιατί κι αυτός ανήκει (ουσιαστικά) στον δημόσιο τόμεά.

  Αλλά του ανεξάρτητου και ελεύθερου ιδιώτη που προσπαθεί να στήσει μία δουλειά...

  Από το βάθρο της ακαδημαϊκής τους έδρας ή το κομματικό τους γραφείο κατακεραυνώνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία που ανάθεμα κι αν ξέρουν τί είναι...

  Έχουν ίσως δίκιο - ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα καλύπτει τους πάντες και τα πάντα με νέφος - πού να φανεί η παρθένος κόρη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πάντως οι σχολιαστές θα πρέπει ίσως να συνεννοηθούν: ο ένας λέει ότι το δημόσιο καθορίζει το ιδιωτικό - ό άλλος ότι το ιδωτικό καθορίζει το δημόσιο (συν την εκδοχή ότι δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο).

  it is said...
  "Τι από τα τρία είστε? Τρελός, βλάκας, ή κακόβουλος?"

  Τίποτα από αυτά - απλώς ένας άνθρωπος που κάποτε υπήρξε ιδιώτης επιχειρηματίας.

  Εσείς πάντως είστε σώφρων, ευφυής
  και καλής θέλησης - πράγμα που φαίνεται από το σχόλιό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Είναι περίεργο το πως μπορεί κανείς να κρίνει κάποιον χωρίς να έχει στοιχεία γι'αυτόν. Δεν καταλαβαίνω γιατί όποιος δεν είναι υπέρμαχος του ΙΤ είναι εξ'ορισμού κρατικοδίαιτος και ανίδεος από στήσιμο επιχείρησης και από λήψη πρωτοβουλίας.
  Το ότι καλούμαστε να ζήσουμε κάτω από συνθήκες τις οποίες δεν περνάει από το χέρι μας να αλλάξουν πάραυτα δε σημαίνει πως πρέπει να γίνουμε και υπέρμαχοί τους....Θα ζήσουμε και μάλιστα όσο καλύτερα μπορούμε χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις όμως. Τουλάχιστον όχι για λόγους πέρα από λόγους επιβίωσης.
  Και επιχείρηση έχουμε ιδιωτική, που δεν είναι κρατικοδίαιτος κολοσσός και τα πακέτα μας τα φάγαμε και τα τρώμε με τις γραφειοκρατίες και τα μη αξιοκρατικά κριτήρια και όλα. Το θέμα είναι (όπως πολύ καλά γνωρίζετε κι ας κάνετε τον ανήξερο) πως για αυτό δεν ευθύνεται ο ΔΤ αυτός καθαυτός αλλά η συστηματική προσπάθεια του ΙΤ να τον φέρει στα μέτρα του ώστε να φαίνεται πως οφείλουμε να τον καταργήσουμε ως δυσκίνητο, μη κερδοφόρο και ζημιογόνο για την κοινωνία και την εξέλιξή της.
  Και αυτό ξεκινά από τις επιχειρήσεις και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, παιδεία, υγεία, πολιτισμός, παντού.
  Τα ξέρετε πολύ καλά αυτά κ Δήμου και κάνετε τον αφελή και τον "αγανακτισμένο πολίτη-ιδιώτη".
  Και μόνο η επίθεση κατά του ήθους του αντιπάλου (μέθοδος ρητορικής) δείχνει πως στερείστε επιχειρημάτων λογικών και καταφεύγετε σε φτηνές λαϊκίστικες τακτικές....
  Το θέμα είναι πως λόγω της αναγνωρισιμότητάς σας, της ευφυΐας σας και της επιρροής σας στον κόσμο είστε ασυγχώρητος. Ακόμη και αν δεν έχετε δόλο και είστε απλώς άλλος ένας που πείσανε να πάρει το χρυσωμένο χάπι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Σε μια χώρα τεμπέληδων, αργόσχολων και φιλοσόφων της δεκάρας, είναι λογικό να θεωρείται πάσχων ο Πάσχος.

  Σήμερα, θα δούμε ποιοι δουλεύουν για να τρώνε οι υπόλοιποι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ it is

  Με το μαλακό αγαπητέ κύριε!
  Δεν μας λέτε πρώτα λίγο πιό αναλυτικά τις απόψεις σας και μετά να τους πάρει όλους η μπάλα, αν έχετε τα νεύρα σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Επίσης αν η τακτική σας είναι να κερδίζετε απλώς τις εντυπώσεις με τη ρητορική σας δεινότητα, αντί να συμμετέχετε σε διάλογο με επιχειρήματα (έστω και αν δέχεστε επίθεση), κάνοντας πέρα με ειρωνίες και απαξιωτικό ύφος όποιον σας αμφισβητεί, να είστε σίγουρος πως όλοι όσοι δε σας κοιτάζουν με ανοικτό στόμα, επειδή ψάχνουν πατερούληδες και γκουρού για να καλύψουν την αδυναμία τους, καταλαβαίνουν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @andy

  Βλέπω ότι όταν πρόκειται να υπερασπιστείς τα όσια και τα ιερά της φυλής, δεν φείδεσαι χαρακτηρισμών.
  Αν μεταξύ των εικονισμάτων σου είναι κι ο Πάσχος, άκου ΣΚΑΙ το πρωί, να δούμε πως τα βολεύει στην αντιπαράθεση με τον Στάθη. Αν δηλαδή μπορείς να ξεπεράσεις την εμπάθεια που μόλις εκδήλωσες.

  Andy, οπαδός δεν είναι καλή επιλογή, ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @andy επίσης

  Και δεν θα επανέλθω σε ad hominem αντιπαραθέσεις (που θάλεγε κι ο ΝΔ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Nikos Dimou said...

  "Πάντως οι σχολιαστές θα πρέπει ίσως να συνεννοηθούν..."

  Για να μπορέσουμε να τους ταξινομήσουμε ευκολότερα ίσως;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καλημέρα, Πώ ρε γλέντια! Το θέμα είναι τζιζ!!
  Πολλά στερεοτυπικά νεοελληνικά αντανακλαστικά θα βρουν την ευκαιρία τους!
  Έχοντας περάσει όλη την ζωή μου ως σύντροφος της νεαράς του post δικαιούμαι πιστεύω να διαφωνήσω πλήρως με τον Heinz. Η διαφορά μας είναι ότι οι ιδιώτες που περιγράφει δεν είναι ιδιώτες, είναι ακριβώς προέκταση του κράτους και ακριβώς λόγω του κρατισμού μπορούν να καρπώνονται τα οφέλη της άνομης σχέσης τους με αυτό.
  Υπάρχει δηλαδή ένα μέρος του ιδιωτικού τομέα που αντιστοιχεί στις περιγραφές του Heinz, είναι όμως άδικο και μονομερές μέχρι ιδεοληψίας- με όλο τον σεβασμό- να ταυτίζουμε με αυτό τις τεράστιες προσπάθειες τόσων δημιουργικών ανθρώπων που μοχθούν για να πετύχουν, που σιτίζουν με την εργασία τους όλους τους υπόλοιπους, εκείνους τους Έλληνες που παράγουν αντί να κρίνουν και να φθονούν εκείνους που παράγουν!
  Στην μακροχρόνια σχέση μου με την βιαζόμενη δεσποινίδα δεν μου έδωσε κανένα κράτος δάνειο με τα λεφτά των φτωχών αποταμιευτών. Έπρεπε να μοιραστώ το επαγγελματικό μου όραμα με καχύποπτους τραπεζίτες, με κερδοσκόπους (με την καλή έννοια) venture capitalists, με σφιχτούς προμηθευτές, ώστε να χρησιμοποιήσω τα λεφτά τους για να αναπτύξω την επιχείρησή μου και να εκφράσω την δημιουργικότητά μου.
  Όλόκληρο σχεδόν το φιλικό μου περιβάλλον, προερχόμενο από τον "προοδευτικό χώρο" είχε και διατηρεί ακόμα απόψεις παρόμοιες με του Heinz, καλοπροαίρετα, αλλά... ιδεοληπτικά πιστεύω. Πάλεψα και με αυτούς. Ακόμα αυτοί είναι οι φίλοι μου.
  Σήμερα περισσότερο από ποτέ τείνω σε έναν- δυστυχώς- μανιχαϊστικό διαχωρισμό των πολιτών της χώρας μας. Σε αυτούς που παράγουν και πάνε την ζωή μπροστά, τους εραστές της ιδ. πρωτοβουλίας του κ. Δήμου, και σε εκείνους του δημόσιου τομέα, που ενώ τρέφονται από τους προηγούμενους, βιάζουν την αγαπημένη τους και απαξιώνουν τους σιτιστές τους.
  Ζητώ συγγνώμη για την χρήση σκληρών χαρακτηρισμών αλλά μερικές φορές δεν γίνεται αλλιώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Τι ποστ ήταν και τούτο!Σοκαριστικά συμβολικό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Χα, χα, χα! Ωραίο! Η Ιδιωτική Πρωτοβουλία ...πεινασμένη, κατατρεγμένη κι άστεγη! Ειδικά το πεινασμένη μου άρεσε πολύ! Πράγματι, σαν να έβλεπα τον κο Κωστόπουλο, τον κο Δασκαλόπουλο, τον κο Κόκκαλη, τον κο Μπόμπολα, την κα Γιάννα κλπ. κλπ. Αχ την καημένη την Ιδιωτικηπρωτοβουλία πώς κακοπερνάει στα χέρια του παλιο-Δημοσιοτομέα!

  Για ρωτήστε την λοιπόν, κε Δήμου, και πείτε μας και μας τι σας απάντησε, γιατί η Ιδιωτικηπρωτοβουλία έμπλεξε με το Δημοσιοτομέα και γιατί κάθετε ακόμη μαζί του και δεν τον παρατάει; Μήπως, τελικά, η «καημένη» η Ιδιωτικηπρωτοβουλία έχει απόλυτη ανάγκη το Δημοσιοτομέα για να προστατεύει την περιουσία «της»; Και τα κεκτημένα «της»; Και γιατί να έχει ανάγκη από κάποιον να προστατεύει την περιουσία και τα κεκτημένα «της»; Τα άρπαξε μήπως και φοβάται μήπως της τα ζητήσουν πίσω;

  Επι της ουσίας πάντως ΝΔ, με εκπλήσσετε. Έτσι όπως μας τα λέτε, οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνιστούν προέκταση του Δημοσίου τομέα μια και όλοι με το ένα ή άλλο τρόπο συναλάσσονται με το δημόσιο. Ενώ Ιδιωτικός τομέας είναι μόνο το (φθίνον πλέον) στρώμα των μικροαστών επιχειρηματιών. Αλλά τότε θα πρέπει να μας εξηγήσετε, είναι ο Δημόσιος τομέας που κρατικοποίησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ή μήπως είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που ιδιωτικοποίησαν το Δημόσιο τομέα (εις βάρος των μικροεπιχειρηματιών);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Mου φαίνεται παράξενο να υπάρχουν στην χώρα μας θιασώτες του (Ελληνικού - εδώ ζουμε!) Δημόσιου Τομέα. Μόνο μέσα από τα σκούρα ιδεολογικά γυαλιά του It is θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια οπτική.

  Ώστε δεν είναι "δυσκίνητος, μη κερδοφόρος και ζημιογόνος για την κοινωνία και την εξέλιξή της" απλώς τον συκοφαντούμε...

  Εσεις δεν βιάζετε μόνο την Ι. Π. αλλά και την ίδια μας την καθημερινή αντίληψη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. heinz said...
  Nikos Dimou said...
  "Πάντως οι σχολιαστές θα πρέπει ίσως να συνεννοηθούν..."
  Για να μπορέσουμε να τους ταξινομήσουμε ευκολότερα ίσως;

  Ναι και να τους καταδώσουμε στην CIA. Τι παρανοϊκό ερώτημα ήταν αυτό;

  Εννοούσα να συννενοηθούν επειδή αντιφάσκουν.

  vrennus ξέρετε τι ποσοστό της οικονομίας αποτελούν αυτοί οι μεσαίοι και μικροί; Γι αυτούς γράφω που κρατάνε την οικονομία του τόπου.

  Οι μεγάλοι ακούγονται πολύ αλλά δεν είναι ούτε το 20% του ιδιωτικού τομέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. (σε διαφορετικό πνεύμα και ύφος)

  Αυτό το post θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ο θάνατος του εμποράκου», τα αγωνιώδους προσπαθειας, δηλαδή, του μικροαστού επιχειρηματία που πασχίζει να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικαθορίζουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αν ο δημόσιος τομέας στραγγαλίζει κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία αυτή είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία του μικρομεσαίου. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που πάντοτε έβρισκαν ένα modus vivendi με την εκάστοτε πολιτική εξουσία ουδέποτε είδαν τη δική τους ιδιωτική πρωτοβουλία να στραγγαλίζεται. Το αντίθετο μάλιστα, ο δημόσιος τομέας μεριμνούσε με κάθε πρόσφορο τρόπο (θαλασσοδάνεια, επιδοτήσεις, φωτογραφικούς νόμους, ανοχή) να προωθεί τα συμφεροντά τους. Κι αυτό επειδή - και απαντώ στη ρητορική μου ερώτηση προς το ΝΔ στο προηγούμενο σχόλιο - είναι η Ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει ιδιωτικοποιήσει το Δημόσιο τομέα και όχι φυσικά το αντίθετο όπως γλαφυρά μας περιγράφει ο οικοδεσπότης. Όμως, η γλαφυρότητα του ύφους δεν μπορεί να υποκαταστησει τη στέρεα επιχειρηματολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Εμένα μου χτύπησε την πόρτα ένα κακοποιημένο παιδάκι, γεμάτο μελανιές και γρατσουνιές.
  Πως σε λένε του είπα: Έλληνα Εργαζόμενο μου απάντησε.
  Είχα μια μάνα την κοινωνία των πολιτών και ένα πατέρα το Κράτος. Ο πατέρας μου κάποια στιγμή βαρέθηκε τη μάνα μου και μου έφερε σπίτι μια κακιά μητριά, την περίφημη "Ιδιωτική Πρωτοβουλία".
  Μου έκοψε το γάλα, γιατί κόστιζε πολύ και έπρεπε να γίνουν οικογενειακές οικονομίες για να αγοράσουμε "μπλου τσιπς".
  Με έκοψε το παιγνίδι, γιατί δεν πρόσφερε κανένα κέρδος, αντίθετα με έβαλε, δήθεν για να ασκώ το σώμα μου, σε ένα σταθερό ποδήλατο από όπου παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα.
  Όταν κάποια στιγμή ήθελε ο πατέρας μου να μου δώσει λίγο χαρτζιλίκι, άρχιζε να γκρινιάζει ότι πάλι θα σπαταλήσουμε χρήματα και αυτή τα θέλει για να μετατρέψει τον ακάλυπτο σε ζωολογικό κήπο με εισητήριο.
  Όταν αντιδρούσα, άρχιζε να με δέρνει και όταν κατάλαβε ότι ο πατέρας μου δεν είχε πια άλλη επιλογή άρχιζε να απειλεί ότι θα φύγει και θα πάει στον γείτονα που τις δίνει πιο πολλά.

  Υ.Γ.: Ο όρος Ιδιωτική Πρωτοβουλία είναι μια παραπλανητική γενίκευση.
  Ναι ξέρω ανθρώπους, μέσα στην οικογένειά μου, που αγωνίζονται να κρατήσουν μια μικρή επιχείρηση και κράτος (πχ. ΣΔΟΕ που κυνηγά τις μελανιές στα βιβλία σαν να είναι δάσκαλος καλλιγραφίας) μαζί με την Ιδιωτική Πρωτοβουλία των Παγκόσμιων Καρτέλ έχει πέσει πάνω τους, ή να τους κλείσει, ή να τους αναγκάσει να κάνουν φραντζάιζ μαζί της, για να της πληρώνουν "την εισφορά" τους, σαν να είναι η «κόζα νόστρα».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Pws einai dynaton k Dimoy na xrhsimopoieite
  auton ton aploysteytiko symbolismo gia thn
  perigrafh sas?
  O IT ws ensarkvsh toy apolytoy kaloy kai o
  DM proswpopoihsh toy satana.Tetoiou eidous
  manixaistikes perigrafes den apoteloyn
  sobarth prosseggish tou thematos...
  Einai bebaia o kalyteros kraxths gia
  thn proselkysh sfodrwn antidrasewn kai
  isws kai derby me to prohgoumeno post
  ston ar. sxoliwn.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ήξερα ότι υπάρχουν παιδιά «αγνώστου πατρός» αλλά παιδιά «αγνώστου μητρός», όπως αυτό που περιγράφει το καπιταλιστικο κουμμουνι, πρώτη φορά συναντώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Nikos Dimou said...

  "... ξέρετε τι ποσοστό της οικονομίας αποτελούν αυτοί οι μεσαίοι και μικροί; Γι αυτούς γράφω που κρατάνε την οικονομία του τόπου."

  Και που το μόνο πρόβλημά τους φαίνεται να είναι πως θα ενταχθούν κι αυτοί στο δώσε-και-μένα-μπάρμπα.

  ΟΧΙ ΟΛΟΙ - προφανώς. Αλλά ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

  Ξέρετε πόσοι εκμεταλλεύθηκαν το πρόγραμμα ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ για να κερδίσουν πενταροδεκάρες?

  "Κόψε μου ένα τιμολόγιο, να πάρω 600 ευρώ και θα σου πληρώσω τον ΦΠΑ", κλπ. κλπ.
  Διότι, τι να την κάνω την δικτύωση, φέρε 600 ευρώ κι έχει ο θεός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. "Ώστε δεν είναι "δυσκίνητος, μη κερδοφόρος και ζημιογόνος για την κοινωνία και την εξέλιξή της" απλώς τον συκοφαντούμε..."

  "Το θέμα είναι (όπως πολύ καλά γνωρίζετε κι ας κάνετε τον ανήξερο) πως για αυτό δεν ευθύνεται ο ΔΤ αυτός καθαυτός αλλά η συστηματική προσπάθεια του ΙΤ να τον φέρει στα μέτρα του "

  Δεν είπα πως δεν είναι λοιπόν, είπα πως συστηματικά έχει γίνει προσπάθεια και μεθόδευση ώστε να γίνει και να φαίνεται ως τέτοιος.
  Έχει γίνει συστηματική προσπάθεια ώστε να μην είναι κερδοφόρος ο ΔΤ ώστε να υπάρχει λόγος και ανάγκη ιδιωτικοποίησής του. Αυτό όμως είναι πλαστό. Με κατάλληλη διαχείρηση ο ΔΤ μπορεί να είναι πολύ πιο παραγωγικός και γόνιμος (κοινωνικά και οικονομικά). Επίσης έχει την ιδιαιτερότητα του να μπορεί να κάνει τους εργαζόμενούς του να νοιώθουν πως δουλεύουν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για κάποιο αφεντικό (μιλάω πάντα για την περίπτωση που λειτουργούσε υγειώς και όχι για τη σημερινή του κατάσταση και λειτουργία).
  Επίσης όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι προφανές πως πολεμούνται όχι μόνο από τον ΔΤ αλλά και από τον ΙΤ. Και όταν οι μεγάλοι και μόνο (από πλευράς συσωρευμένου κεφαλαίου-οργανωμένου μάλιστα με σκοπό τον καθορισμό του παιχνιδιού-αγοράς) καθορίζουν το παιχνίδι και πνίγουν τους μικρούς οι οποίοι λιγοστεύουν κάθε μέρα τι μας λέτε? Πως οι μικροί είναι ο ΙΤ? Αστειεύεστε?
  Ο ΙΤ δλδ δεν πιστεύετε πως παίζει ρόλο στις αποφάσεις ενός σημερινού κράτους και ακόμη και της Ελλάδας που θωρείτε ξεχωριστή περίπτωση (αλήθεια γιατί είμαστε ξεχωριστή περίπτωση?) όσον αφορά στη διαμόρφωση πολιτικής οικονομικής αλλά και κοινωνικής? Γιατί πχ το συνταξιοδοτικό εκτός από οικονομικό είναι και κοινωνικό μέτρο. Το ίδιο και το αν μπορεί να απολύεται ένας υπάλληλος χωρίς αποζημίωση ή αν έχει δικαίωμα στις υπερωρίες του. Και θα με συγχωρέσετε αλλά δε θεωρώ τους Έλληνες τεμπέληδες. Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι αλλά είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που δουλεύουν όχι 8ωρο αλλά 10ωρο και 12ωρο.
  Τα δικά μου γυαλιά τα δέχομαι. Εσείς πιστεύετε πως δε βλέπετε μέσα από γυαλιά? Επιδή το χρώμα των γυαλιών είναι διαφορετικό δε σημαίνει πως τα γυαλιά παύουν να υφίστανται....
  Πάντως συνεχίζετε έναν πόλεμο εντυπώσεων και όχι ουσίας και συνεχίζετε να λογοτεχνίζετε με ειρωνία και περιφρόνηση....
  "Πως γίνεται να είσαι υπέρμαχος της δημοκρατίας όντας είρων και με παντελή έλειψη σεβασμού στον έχοντα διαφορετική άποψη!".
  Θέλω να το διαβάσω στο επόμενο βιβλίο σας αυτό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Γλαφυρό το ποστ, και δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με την κατανομή ρόλων θύτη και θύματος – μόνο που τελικά μαζί με την καημένη την Ι.Π., την πληρώνουμε κι όλοι οι παροικούντες.

  Η κραυγαλέα ανεπάρκεια του (Ελληνικού) Δημόσιου τομέα σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς, σίγουρα επιβάλει την αντικατάστασή του από ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων Υπηρεσιών.

  Χάριν παραδείγματος:
  Θυμάμαι, πριν από μερικά χρόνια, όταν πρωτοδιάβασα για ιδιωτικοποίηση κάποιων αμερικανικών φυλακών, μου φάνηκε υπερβολικό. Ε, όχι και τις φυλακές σε ιδιώτες σκεφτόμουνα τότε. Όμως, άμα δει κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές δημόσιες φυλακές σήμερα, (ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, "αυτοκτονίες" κρατουμένων, βία, αποδράσεις) όπως τις πληροφορούμαστε από τις εφημερίδες, είναι αναμφισβήτητο πως οι ιδιωτικές φυλακές αποκλείεται να ήταν χειρότερες.

  Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλα παραδείγματα, πιο γνωστά σε όλους (τομείς παιδείας, υγείας, κ.λ.π.) για να επαναλάβω τα αυτονόητα.

  Το σίγουρο είναι ότι επιβάλλεται (πολύ) λιγότερο κράτος και (πολύ) πιο αυστηρό (κυρίως με τους εκπροσώπους του) και όχι βέβαια με τα πρόσφατα πεπραγμένα της Επιτροπής Ανταγωνισμού! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. @onlycurious

  Μα μου φαίνεται ότι δουλευόμαστε. Να μιλήσουμε σοβαρά;

  Άλλο λέτε εσείς - και συμφωνώ ότι υπάρχουν δημιουργικοί και καθαροί άνθρωποι στην ιδιωτική πρωτοβουλία - κι άλλο εγώ.

  Εγώ μιλάω για μια κοινωνία δομημένη έτσι. Κι όλοι συνεργάζονται, των ιδιωτών συμπεριλαμβανομένων και ενίοτε πρωτοστατούντων.

  Ο ΝΔ, μιλά για το 20% των συναλλασομένων με το κράτος. Αλλά:

  - Πόση είναι η παραοικονομία;
  - Ποιό είναι το ποσοστό συμμετοχής των έμμεσων φόρων στο ΑΕΠ;

  Αυτά πρέπει να αλλάξουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Α ναι, η μάνα έπαθε κατάθλιψη και είναι σε ένα κρεβάτι και βλέπει από το πρωί μέχρι το βράδι Τι Βι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Το φαινόμενο είναι ακριβώς όπως το περιγράφετε. Και, δυστυχώς, δεν πρόκειται ν' αλλάξει σύντομα. Γιατί στον υπερτροφικό αυτό δημόσιο τομέα, που, σα γιγαντιαίο παράσιτο, δεν αφήνει τίποτ' άλλο να ανθίσει, στηρίζεται το ελληνικής κοπής κομματικό σύστημα. Που έχει ανάγκη χρηματοδότησης, ώστε να μπορεί κι αυτό να διοχετεύει κεφάλαια εκεί που πρέπει. Συνεπώς, ο ιδιωτικός τομέας ή θα είναι ψευδεπίγραφος, θα πρόκειται δηλαδή για τομέα σχετικά ή απόλυτα εξαρτημένο από τον δημόσιο, ή δεν θα 'ναι καθόλου.

  Κάθε φορά που η Αριστερά κατατάσσει την Ελλάδα στα καπιταλιστικά κράτη γελάω. Γιατί καπιταλισμός, σήμερα, σημαίνει, πάνω απ' όλα, κανόνες. Που έχουν συζητηθεί και θεσπισθεί δημοκρατικά, έχουν δοκιμασθεί και πετύχει (αλλιώς καταργούνται) και, βέβαια, που όσο ισχύουν, τηρούνται.

  Εδώ, ακολουθείται η αντίστροφη πορεία: οι κανόνες μπαίνουν μετά, αλλάζουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μονομερώς και ερμηνεύονται κατά το δοκούν.

  Ας μην απορούμε μετά γιατί καμία σοβαρή επένδυση δεν γίνεται στον τόπο. Γιατί, για παράδειγμα, η κοινωνία ανέχεται χιλιάδες αυθαίρετα σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ξεσηκώνεται αν πάει να γίνει καμία μονάδα της προκοπής. Γιατί τα αιολικά πάρκα, μαζί με άπειρες άλλες σωτήριες επενδύσεις, έχουν βαλτώσει. Και γιατί το μόνιμο αίτημα του (περήφανου) λαού, το οποίο στηρίζεται από την εκάστοτε αντιπολίτευση, είναι μονιμοποίηση στο Δημόσιο, αύξηση αποδοχών, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κι έχει ο (ορθόδοξος) Θεός ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. @ Νίκο Δήμου

  Δίκιο έχετε.

  O γράφων δεν επιθυμεί πλέον να έχει κανενός είδους ή μεγέθους επιχείρηση, ανεξαρτήτως κλάδου ή κεφαλαιακής ανγάκης, βιοτεχνική ή παροχής υπηρεσιών ή άλλη, ακόμη και ατομική. Φτάνει πια ο ... (αυτό που περιγράφετε στο ποστ σας - αλλά και από τη γραφειοκρατία). Έως εδώ ήταν (μαλλον έως προ ολίγων μηνών ήταν).

  ΥΓ. Πάντως καρτέλ είναι όρος που αφορά κυρίως συνεργασίες/συννενοήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων με σκοπό την δεσπούζασα θέση σε μία αγορά (δηλαδή το "κλείσιμο" της αγοράς από πρόσβαση και δραστηριοποίηση άλλων).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @heinz,

  Η αγανάκτησή μου για τη "φυλή" μου προέρχεται από την πράξη, όχι από τη θεωρία.

  Εγώ είμαι η Παρθένος heinz κι έχω κάθε δικαίωμα να τους σιχτιρίζω τους απαίσιους βιαστές μου.

  Είμαι ιδιαίτερα δραστήριος επιχειρηματικά και οι καρεκλοκένταυροι του δημοσίου είναι το μεγάλο μου πρόβλημα, σχεδόν κάθε μέρα.

  Εφευρίσκουν εμπόδια, δημιουργούν νέα προβλήματα για κάθε λύση.

  Το καλύτερό μου γιαούρτι θα το φυλάξω για την Πολεοδομία.


  Για τις ad hominem αντιπαραθέσεις, μη βιάζεις τη λογική μου, ξαναδιάβασε τα σχόλια απ' την αρχή κι αν δεν βρεις τον υπαίτιο, ψάξε και στον καθρέφτη.

  Δεν είμαι οπαδός κανενός προσώπου, δεν έχω εικονίσματα σπίτι μου, προτιμώ να το διακοσμώ με ερωτηματικά και αμφιβολία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Ε, δεν υπάρχουν παντού Καρτέλ και μάλιστα Παγκόσμια, από τα καύσιμα, μέχρι τον τουρισμό. Πιστεύετε ότι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους στο θέμα που να μην αφήσουν χώρο πουθενά.
  Ελάτε τι λέτε; Την συνεργασία επιβάλουν τα "επενδυτικά κεφάλαια" που έχουν μετοχές όλων αυτών των εταιριών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Τα συγχαρητήριά μου για το post. Έχω την αίσθηση οτι το blog θα μου κρατήσει ευχάριστη συντροφιά για απόψε (ένεκα εργασίας δε θα κοιμηθώ μάλλον). Ο κ. Δήμου είναι ευφυέστατος, και υποπτεύομαι ότι έχει βάλει ως στόχο παγιωμένα, σχεδόν αρχαία, ελληνικά στερεότυπα για την οικονομία και την κοινωνία. Όλοι θα έχουν κάτι να πουν-η συζήτηση ας παραμείνει κόσμια. Μακάρι να μείνει παραπάνω από μία ημέρα ενεργό το post.

  Την καλημέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Πρόσφατα, προσπαθούσα να εξηγήσω σε έναν Γερμανό, τι σημαίνει αυθαίρετο. Ε, δεν τα κατάφερα!
  Δεν μπορούσε να καταλάβει πως μπορούσε κάποιος να χτίσει ένα ΣΠΙΤΙ στα κρυφά!
  "Μα καλά, μετά, πώς το κρύβει;" με ρωτούσε.

  Και το πιο σύντομο ανέκδοτο:
  Ελληνικό κράτος! ;)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Η " παρθενα " & τα τραινα που φευγουνε...Προτεινω αριθμηση στα σχολια. Απορω που καποιοι παιρνουν τρελλοσχολια στα σοβαρα & ανοιγουν διαλογο. Ολα τα βαρβαρα & απολιτιστα εθνη,καθηλωμενα στο σταδιο του θηλασμου & με ομαδικη αβουλια,εχουν & θελουν ενα υπερτροφικο Δημοσιο ,να νομιζουν οτι βρισκει μαννα εξ ουρανου & τους ταιζει. Το Δημοσιο & οι τερατωδεις πολεμικες δαπανες,συμβολο φασισμου & μισους εναντιον αδελφων λαων,συνθλιβουν τον ιδιωτικο τομεα,οπου υπαρχει εντονη ταξικη διακριση & δυσκολα " ο φτωχος " αντεχει να μη παρασυρθει απο αντιπλουτοκρατικα κηρυγματα. Ο φαυλος κυκλος της καθηλωσης στη Γ΄κοσμικη κατασταση,με μισθους πουρμπουαρ αμερικανου σερβιτορου. Οποια βελτιωση γινει,θα ερθει απο ΕΕ,γιατι οι ντοπιοι πολιτικαντηδες ειναι ικανοι μονο για να λενε " ρε π*υστη με ξεκ*λιασες " ,οπως ο βουλγαρογραικος Βουλγαρακης απο το " Ολα ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. @ Heinz

  "Ξέρετε πόσοι εκμεταλλεύθηκαν το πρόγραμμα ..... για να κερδίσουν πενταροδεκάρες?"

  Nαι αλλά ξέρεις και πόσοι ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ άλλοι δεν αξιοποίησαν κανένα πρόγραμμα, δεν ζήτησαν κανένα προνόμιο ή ρουσφέτι, ούτε υποτάχθηκαν στις πιέσεις μεγάλων επιχειρήσεων; Γι' αυτό σε παρακαλώ σταμάτα να γενικεύεις, ειδικά γαι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  Αν η ΝΔ ή ο ΓΑΠ δεν βρούνε τρόπο να καναλάρουν την εφευρετικότητα, δημιουργικότητα και κοσμοπολιτικότητα του Έλληνα σε επιχειρηματικότητα που να μην α΄ναλώενεται στη γραφειοκρατία που παράγει η αριστερή "φοβία" ή "μπαμπουλοποίηση" της ατομικής/ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή δράσης ή ελευθερίας, τότε ..... μουσείο κυριολεκτικά θα γίνει σύντομα η χώρα και θα δουλεύουμε όλοι είτε ως φύλακες του μουσείου είτε ως ξεναγοί. Ή ας τα κάνουμε όλα και επισήμως ΔΕΚΟ και κρατικά, να τελειώνουμε. Να σταματήσει όμως αυτό που περιγράφει τόσο γλαφυρά ο ΝΔ στο ποστ του.

  Όσο για το πόσο οι πολυεθνικές αφήνουν χώρο δράσης για τους μικρότερους, ας διαβάζει κανείς το βεστ σέλλερ "Blue Ocean Strategy".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. @andy

  επ' αυτού του είδους της αντιπαράθεσης, απάντησα ήδη: είσαι μόνος σε ό,τι με αφορά σ' αυτή την τακτική.

  Επειδή ΔΕΝ ξέρεις ποιός είναι ο καθένας, κι αν έχει δράσει ή όχι στον ιδιωτικό τομέα και με ποιά επιτυχία, κράτα μικρό καλάθι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Στο μεταξύ ο γράφων θα ψάξει για δουλειά υπάλληλος σε βιντεστορ ή ως οδηγός ταξί. Με 3 ξένες γλώσσες και 2 μάστερ και ένα καλό σε εμφάνιση όχημα, θα μπορέσει να βγάλει ένα ανθρώπινο μηνιάτικο, μακριά και από μίζερα γκλάμορους γραφεία. Αν είναι για στελεχιακή καριέρα κ.α. μύθους, σε άλλες οικονομίες θα τις βρει (ΗΠΑ, Βρετ.) ως πραγματικότητα. Τα κοστούμια δεν κάνουν τον επαγγελματία και δη το "στέλεχος επιχείρησης" ή "μάνατζερ" (!!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Και στα προ-καπιταλιστικά κράτη υπήρχε κρατική παρέμβαση (για άλλους λόγους - ο μερκαντιλισμός)

  Αργότερα, το αστικό κράτος δημιουργήθηκε ως αίτημα της "αστικής οικονομίας", δηλ. για να την υπηρετει (με ό,τι αυτό συνεπαγόταν - μεσα και η μαρξιστική κριτική).

  Επι δυο αιώνες η οικονομία βάδιζε "πέρα από το κράτος" και φτάσαμε στο κραχ του ΄29.

  Ο Κέυνς βρήκε τη λύση με την "κρατική παρέμβαση", με τον μοχλό της "ζήτησης", της αναθέρμανσης της οικονομίας μέσω των "κρατικών" οικονομικών υπερδραστηριοτήτων (μαζική απασχόληση).

  Εν τω μεταξύ, αλλού λιγότερο (στα κράτη με αστική παράδοση) και αλλού απελπιστικά πολυ περισσότερο (στα κράτη του περιφερειακού καπιταλισμου) άρχισε να γιγαντώνεται η κρατική γραφειοκρατία, ένα υδροκέφαλος, παρασιτικός μηχανισμός πέριξ του ιδιωτικού τομέα, που ωστόσο συνέβαλε στην "ανακατονομή" του κοινωνικού εισοδήματος και στην παροχή κονωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία κλπ), έδρασε δηλαδή ως κοινωνικό... αμορτισέρ.

  Μετά την Θάτσερ έχουμε (κα στην Ευρώπη) τον αίτημα του "νεο-φιλελευθερισμου", ο οποιος υπερασπίζεται τον ιδιωτικό τομέα που πλεον ασφυκτιά, όντας στην αγκαλιά ενός μάλλον αδιαφορου "υπηρέτη" (του κράτους), το οποίο επιδίδεται εδώ και καιρό τον ρόλο του δραγουμάνου. (Φαύλος κύκλος.)

  Θυμάστε την ταινία "ο Υπηρέτης;"

  Με αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Αναρωτιέμαι αν η Παρθενος
  ειναι το .......................


  ....Oldest profession which helped boost Greek national output by 25 percent............................

  Alogoskoufian method....

  Εστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας
  στην εφημερίδα για δυσφήμιση....
  :)

  Financial Times

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. @γενικώς

  Ή συμφωνεί κάποιος με τον ΝΔ ή όχι;

  Μπας κι η ισοσθένεια είναι απλώς άλγεβρα boole;

  Αναμένω απάντηση για την παραοικονομία κι το αίσχος του μεγέθους των έμμεσων φόρων. Κανείς;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. @Ηeinz,

  Χαίρομαι γιατί απαντάς με επιχείρημα κα όχι με σύνθημα όπως πολλοί άλλοι.
  Συμφωνώ απόλυτα με την διάχυτη παθογένεια της νεοελληνικής πραγματικότητας. Γι αυτό και όλοι επαγγέλλονται - αν και κανείς δεν αποτολμά- τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές. Για να σπάσει αυτή η δομή της κοινωνίας που αναφέρεις. Πιστεύω όμως ότι ενώ την ευθύνη την έχουν ιδιώτες (όλοι ιδιώτες είμαστε) είναι λάθος να την φορτωνουμε σε αυτήν την γενίκευση που συνήθως αποκαλούμε Ιδ. πρωτοβουλία.
  Να πολεμήσουμε δηλαδή ώστε να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του συναλλάσσεσθαι, να απαιτήσουμε να ισχύσουν οι κανόνες του ανταγωνισμού, να εξαλείψουμε την παραοικονομία, συμφωνώ. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ πως αδυνατώντας να πετύχουμε τα παραπάνω- ή και απλώς εκ του πονηρού αρνούμενοι- να επιρρίπτουμε τις ευθύνες της κακοδαιμονίας μας στην Ιδ. πρωτοβουλία, λες και υπάρχει τίποτε άλλο. Φοβάμαι δηλαδή αγαπητέ μου ότι αντί για τον γάιδαρο χτυπάμε το σαμάρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Α ναι, και κάτι άλλο. Πόσοι τελικά βρήκαν επιχειρηματική διέξοδο στην "Νέα Οικονομία" στην Ελλάδα σε σχέση με ΗΠΑ και Βρετανία και άλλες χώρες; Πόσα σάιτ περιεχομένου πήραν διαφήμιση ή συνδρομές από συνδρομητές στην Ελλάδα? Ακόμη και η "Νέα Οικονομία" βρήκε μπροστά της τατείχη της στενής, αβαθούς και κλειστής Ελληνικής φερόμενης ως "Οικονομίας" (το "φερόμενη ως" πάει στην Οικονομία)????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Πριν συνεχίσετε, θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος τι εννοούν όταν λένε ότι ο ΔΤ κατατρέχει τον ΙΤ. Καλώ είναι αυτό να το αποσαφηνίσουμε επί τεχνικής φύσεως, εξαρχής. Δεν είναι σωστό να μιλάμε γενικολογώντας. Πρώτον δεν θα οδηγήσει σε κανένα συμπέρασμα, οπότε θα έχουμε ένα άλλο άσκοπο τσατ. Και δεύτερον, ο κάθε συζητητής δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει στην ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αυτή η ερώτηση μπορεί να έχει μόνον θετική απάντηση. Αλλά…

  Από αυτά τα λίγα που ακούω από εδώ και εκεί, καταλαβαίνω ότι ο ΙΤ το μόνο που ζητά είναι να γίνει και αυτός ΔΤ. Και εάν αυτό του αρνηθούν, τότε οδύρεται ότι το κυνηγάνε επειδή δεν του επιτρέπουν την ασυδοσία. Είναι αυτό το ζητούμενο? Να πέσει το μεροκάματο στο μισό, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, τα βιβλία τους να είναι γρίφος, και όταν τους ελέγξει κάποιος να οδύρονται ότι δεν τα βγάζουν πέρα. Έτσι δεν δημιουργείται η ιδ. πρωτοβουλία, αλλά μία μαφία. Το ερώτημα μου είναι, πως εμποδίζει το κράτος τον ιδ. τομέα να δημιουργηθεί. Αντιθέτως έχω την εντύπωση ότι όλοι κάνουμε τα στραβά μάτια. Σχεδόν οι μισοί έλληνες δεν πληρώνουν ΙΚΑ, αποκρύπτουν φορολογητέα εισόδημα κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Περίπτωση να πάει για έλεγχο εφορία, ΙΚΑ κτλ, Επιθεώρηση Εργασίας, κ.α., κ.α. σε μία επιχείρηση και να μην βρει, λόγω πολυνομίας, παραβάσεις, ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ? Όποιος θεωρεί πως όχι, μάλλον δεν έχει βιώσει το επιχειρείν.

  Ποιός ορθολογιστής δέχεται να λειτουργεί σε ένα τόσο πολυδαίδαλο και ασαφές και πολυνομικό περιβάλλον-πλαίσιο, ειδικά μικρομεσαίος? Να κοιμάται το βράδυ χωρίς να ΜΠΟΡΕΙ να ξέρει ότι είναι εντάξει απέναντι στις ρυθμίσεις και τους 1000000000 νόμους άγνοι των οποίων απαγορεύεται?

  Ποιός?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Τα παραλές. Εάν δεν ξέρει τους νόμους, να προσλάβει επαγγελματίες να τους ρωτήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Οκ για να καταλάβω, ο ΔΤ πρέπει να σταματήσει να υφίσταται, ή έστω να έχει αρμοδιότητα σε ελάχιστα θέματα και να προχωρήσουμε σε ελεέθερη αγορα. Σωστά ως εδώ?
  Θέλει κάποιος να μου πει μια αγορά οπουδήποτε στον κόσμο που είναι πραγματικά ελεύθερη?
  Δηλαδή είναι τόσο δυσδιάκριτο το γεγονός πως μια "απολύτως ελεύθερη" αγορά είναι ουτοπική? Ελεύθερη μπορεί να είναι μόνο από τον κρατικό παρεμβατισμό, γιατί σε χρόνο dt αυτοί που έχουν συσσορευμένο κεφάλαιο και ούτως υπερτερούν έναντι των άλλων, λόγω ικανότητας παραγωγής αλλά και καθορισμού τιμών, θα συνεργαστούν. Θα φτιάξουν (όπως ακριβώς αυτοί οι κομμουνισταί οι αναχρονιστικοί) συνδικάτα και θα καθορίζουν τα πάντα με στόχο και σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος. Και τότε το μόνο διαφορετικό θα είναι πως θα υπάρχουν ακόμη λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δε θα υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, δε θα υπάρχει δωρεάν παιδεία και υγεία και αν δεν έχεις social security number θα σε σηκώνουν μαλακά μαλακά, με αποστειρωμένα latex γάντια (μην τσιμπήσεις καμιά μόλυνση) και θα σε πετάνε έξω από το νοσοκομείο....απλά όμορφα και ωραία.

  "Το Δημοσιο & οι τερατωδεις πολεμικες δαπανες,συμβολο φασισμου & μισους εναντιον αδελφων λαων,συνθλιβουν τον ιδιωτικο τομεα,οπου υπαρχει εντονη ταξικη διακριση & δυσκολα " ο φτωχος " αντεχει να μη παρασυρθει απο αντιπλουτοκρατικα κηρυγματα"

  Έχεις την εντύπωση πως στο δημόσιο δεν επιβάλεται να κάνει αυτές τις δαπάνες. Πως το δημόσιο κάθεται και σκέφτεται: "Χμμμ έχω μερικά δις ευρώ για χάλασμα, που να τα φάω ρε γαμώτο? Ας πάρω μερικά αμυντικά-επιθετικά οπλικά συστήματα και μερικά F16."
  Σίγουρα και παίρνουν μίζες οι πολιτικοί που βάζουν τις υπογραφές για αυτά. Σκέψου όμως να πούμε εμείς στους προμηθευτές μας (των όπλων): "Παιδιά ευχαριστούμε, λέμε φέτος να μην αγοράσουμε όπλα και να φτιάξουμε κανά πανεπιστήμιο και κανά νοσοκομείο..." Χεχ τι λες πως θα μας πουν? Και γιατί τόση ρεμούλα έχουν αυτοί να μας πουλήσουν όπλα?
  Ο καπιταλισμός είναι καταδικασμένος να τρέφεται από τις σάρκες του. Χωρίς συνεχείς πολέμους έρχεται κορεσμός. Χωρίς να συντηρείς εξαθλιωμένους το κόστος παραγωγής γίνεται απαγορευτικό, χωρίς να ελέγχεις γεωγραφίες δεν έχεις πρώτες ύλες...
  Δεν καταλαβαίνω πως γλινεται να μη βλέπετε πως ακριβώς η απελευθέρωση της αγοράς από τον κρατικό παεμβατισμό και η επικράτηση της "ελεύθερης αγοράς", είναι αυτά που θα εξαφανίσουν την ελευθερία σας εφ'όσον δεν είστε στην ελίτ των μεγαλοκεφαλαιούχων.
  Αν είχαν την απόλυτη ελευθερία κινήσεων οι κεφαλαιοκράτες δε θα υπήρχαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο κολοσσοί και "πάρκα διασκέδασης" τύπου The Mall.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. @onlycurious

  Μάλλον με παρεξηγήσατε. ΔΕΝ φορτώνω τα πάντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία - κάθε άλλο.

  Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι μιλάμε με γενικεύσεις όλοι: το κράτος, ο δημόσιος τομέας, η ιδιωτική πρωτοβουλία κλπ. κλπ.
  Εδώ καταρχήν δημιουργείται ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγεί σε παρεξηγήσεις.

  Παρακάτω: ο ΝΔ, υπόρρητα στο κείμενό του διακρίνει δυο οντότητες:
  Κράτος - ιδιωτική πρωτοβουλία, και τις εξετάζει ως περιβάλλον την πρώτη (κράτος) κι ως ολότητα μέσα σ' αυτό το περιβάλλον την δεύτερη (ιδιωτ. πρωτοβουλία).

  Ισχυρίζομαι ότι αυτή η διάκριση είναι λάθος σε ό,τι αφορά τον τόπο τούτο (πιθανόν και γενικά):

  Το κράτος είναι περιβάλλον της ιδιωτ. πρωτοβουλιάς, αλλά κι η ιδιωτ. πρωτοβουλία είναι περιβάλλον του κράτους. Μπλέκουμε έτσι σε έναν φαύλο κύκλο, που μπορεί να σπάσει μόνο με κρατικιστικές επικλήσεις: "να γίνουν θεσμικές αλλαγές". Αλλά αυτό μας φέρνει πάλι στην αρχή - δεν υπάρχει εγγύηση ότι το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ο,τιδήποτε μακροπρόθεσμα.

  Αυτό συμβαίνει απλώς, γιατί το κράτος έχει λειτουργικά διαφοροποιηθεί. Αλλιώς: ξεχάσαμε ότι :

  -Κράτος
  -Κοινωνία
  -Παιδεία
  -Υγεία
  -Οικονομία
  -Έθνος

  κι ένα κάρο άλλα συστήματα που σήμερα είναι λειτουργικά διαφοροποιημένα μεταξύ τους, υπάρχουν ΜΟΝΟΝ για ένα λόγο:

  Το να ζουν καλά οι άνθρωποι.

  Άρα, η βάση της συζήτησης που θέτει ο ΝΔ, είναι ουσιαστικά μια παγίδα, που θα μας οδηγήσει σ' αυτό που καταρχήν θέλαμε να αποφύγουμε: το πρόβλημα άρνησης στην εκδήλωσης της δημιουργικότητας.

  Θα έπρεπε λοιπόν νομίζω, να μιλήσουμε για τους λόγους που αυτή η χωρα υπάρχει - κι αν θέλουμε να υπάρχει - κι όχι να κάνουμε κύκλους γύρω από τη μιζέρια μας. Γνώμη μου είναι ότι, η χώρα τούτη είναι η έκφραση της μιζέριας καθεαυτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Δείκτης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι η παραγωγικότητα. (Κανένας ιδιώτης δεν κάθεται να ‘το παίζει’, για να το πούμε ωμά – ή παράγει και πουλάει, ή όχι).

  Στην Ελλάδα, λοιπόν, υπάρχει μια πρωτοφανής επίφαση παραγωγικότητας. Κρατικοί οργανισμοί ανακυκλώνουν δημόσιο χρήμα και ανεβαίνει ο κύκλος εργασιών. Δεν μιλάω για μίζες – μιλάω για απλή ανακύκλωση. Κάτι σαν το ανέκδοτο όπου ο ένας χρηματιστής έδωσε 100.000 δολάρια στον άλλο για να φάει σκ… και ο δεύτερος έκανε το ίδιο με τον πρώτο. «Τελικά φάγαμε σκ… αλλά δεν κερδίσαμε τίποτα» παρατηρεί ο δεύτερος. «Ναι, αλλά συμμετείχαμε σε μια οικονομική δράση 200.000 δολαρίων» λέει ο πρώτος.

  Έτσι και η Ελλάδα.

  Αν τα λόγια ήταν κεφάλαιο, θα ήμασταν το Κατάρ και το Μπαχρέιν μαζί.

  Κατεξοχήν ένδειξη αυτού που λέω: Παίρνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ή η Περιφέρεια ή δεν ξέρω ποιος Οργανισμός, ευρωπαϊκό κονδύλι για την ενημέρωση του πολίτη. Τα κάνει όλα τηλεοπτικά σποτάκια άδεια από νόημα και περιεχόμενο. «ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ». Ή «ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» (λες και ανταγωνίζεται το Λιμάνι Πειραιά). Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι, για να το πούμε ευγενικά.

  Και έτσι, η ωραία ιδέα ενημέρωσης του πολίτη (που μπορεί να έχει προεκτάσεις όπως ‘προβολή κοινής πολιτικής κουλτούρας και συνταγματικής συνείδησης στους Ευρωπαίους’), γίνεται μια εντελώς χαμένη ενέργεια και πεταμένο χρήμα. Ή (εφόσον πάει σε ιδιωτικά κανάλια) νόμιμη μίζα που συνεπάγεται ό,τι είδους ανταλλάγματα μπορείτε να σκεφτείτε.

  Στο βάθος, η ιδιωτική πρωτοβουλία, εάν δρούσε έστω σε ποσοστό 2% μ’ αυτόν τον τρόπο, θα είχε κλείσει το μαγαζί της προ πολλού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Το περιβάλλον και το "κλίμα" καθιστά στην Ελλάδα το "επιχειρείν οτιδήποτε" νομοτελειακά "ανθυγιεινό". Ό,τι επιβιώνει, αναγκαστικά πρέπει να προσαρμοστεί, να σκύψει, να υποταχθεί στην ασάφεια, στη γραφειοκρατία, στην πολυνομία, το μεράκι της δημιοργίας χάνεται και σε ορισμένους μπαίνει ο ιός της αποφυγής φόρων, εισφορών, κ.α.. Σε ορισμένους μόνον και για λόγους επιβίωσης. Αλλά και Δον Κιχώτες υπάρχουν πολλοί. Αλλά λιγοστεύουν επικίνδυνα και αυτό φαίνεται στο εξωτερικό ισοζύγιο της εθνικής οικονομίας. Πολύ πιό εύκολο να εισάγει ςκαι να πουλάς στην Ελλάδα παρά να παράγεις, οτιδήποτε, στην Ελλάδα και να έχεις το όνειρο να το εξάγεις εκτός!!! Όνειρο και ηρωισμός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. As we speak που λέμε και στον τόπο τούτο, προσπαθώ να ξεμπερδέψω το πως η Εφορία ισχυρίζεται ότι επί πέντε χρόνια φιλικό μου πρόσωπο δεν έχει καταβάλλει ΦΠΑ κι ότι δεν υποβάλλει δήλωση. Κι όμως, κάθε χρόνο τα κάνω ο ίδιος, και τα διπλοελέγχω. Κι έχω και τ' αντίγραφα και τις βεβαιώσεις όλες.

  Και τι να κάνω; να συμπεράνω ότι ο (απλώς ηλίθιος) εφοριακός, κυνηγά το φιλικό μου πρόσωπο, γιατί "έτσι έχει μάθει" ή "έτσι προστάζει το κράτος";;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. cyberdust said...
  Το ερώτημα μου είναι, πως εμποδίζει το κράτος τον ιδ. τομέα να δημιουργηθεί.

  Mε χίλιους τρόπους: ατέλειωτες άδειες για να ανοίξεις δουλειά, να κινηθείς, να χτίσεις, να εμπορευθείς, να παράγεις. Πολυνομία και ασάφεια. γραφειοκρατία και διαφθορά.

  Αν ήταν τόσο ελκυστικός ο Ιδιωτικός Τομέας στην Ελλάδα γιατί είμαστε τελευταίοι στον διεθνή χωρο σε πενδύσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. @ Ergo te Lina

  Ευχαριστούμε για το link του άρθρου στους f.t., το οποίο τελειώνει ως εξής:

  Among the snags of becoming so much richer, Greece will have to contribute more to the EU budget and could lose €470m ($597m, £318m) a year in EU funds earmarked for poor countries after a review in 2010.

  No comment!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. "Κανένας ιδιώτης δεν κάθεται να ‘το παίζει’, για να το πούμε ωμά – ή παράγει και πουλάει, ή όχι"

  Η επιχειρηματικότητα είναι πάνω από όλα ιδέα και όραμα και ΜΕΤΑ κέρδος. Όποιος δεν το κατανοεί, "φυσικό" είναι να είναι σκεπτικιστής γαι το επιχειρείν και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

  Η επιχειρηματικότητα είναι η ΠΙΟ καταπιεσμένη μορφή "ΕΚΦΡΑΣΗΣ" στην Ελλάδα σήμερα, όχι ο λόγος!

  Όποιος δεν το κατανοεί, "φυσικό" είναι να είναι σκεπτικιστής γαι το επιχειρείν και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Kαλλημέρα/καλησπέρα,

  Bull's eye το σημερινό ποστ! Επανέρχομαι με τα του θέματος.

  Θερμή όμως παράκληση να με συγχωρέσετε που προωθώ το ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ e-mail που έλαβα κάνοντας κατάχρηση της φιλοξενίας. Δεν είναι για σχολιασμό, δεν θα επανέλθω, θεωρήστε ότι δεν γράφτηκε εδώ, ούτε καν σαν παρένθεση,αλλά το θέμα είναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ:

  ==================

  "Διαβάστε το κείμενο και μετά πηγαίνετε στο site του χαμόγελου του παιδιού ΕΔΩ ΑΚΡΙΒΩΣ για να ψηφίσετε.....

  .

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

  Νομιμοποίηση του Κόμματος των Παιδοφίλων (PNVD)

  από την Ολλανδική Κυβέρνηση


  Μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία βασιζόμενη στην ελευθερία της έκφρασης, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, δεν απαγόρευσε την ίδρυσή του, η Ολλανδική Κυβέρνηση αναγνώρισε και επίσημα το νεοϊδρυθέν Κόμμα των Παιδοφίλων (PNVD).


  Σε αυτή την περίπτωση η ελευθερία της έκφρασης λειτούργησε εναντίον των δικαιωμάτων των παιδιών.


  Βασικοί στόχοι του κόμματος είναι:


  - Η νομιμοποίηση της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων από 12 ετών

  - Η νομιμοποίηση της κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού για προσωπική χρήση


  Επίσης, κάθε νομοθεσία, που απαγορεύει την σεξουαλική επαφή μεταξύ ανθρώπων και ζώων, τους βρίσκει ρητά αντίθετους.


  Κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο οφείλει να αντιταχθεί στην νομιμοποίηση αυτού του πολιτικού κόμματος.


  Η Φινλανδία, έχοντας την Προεδρία της Ε.Ε. πρόκειται να αιτηθεί την καταστολή της δράσης του Κόμματος των Παιδοφίλων στην Ολλανδία. Η αίτηση από την Πρωθυπουργό της Φινλανδίας κα. θα παραδοθεί στον Επίτροπο της Ε.Ε. κ. Franco Frattini, Αρμόδιο για Εσωτερικές Υποθέσεις, στο τέλος του τρέχοντος έτους.


  Στα πλαίσια Ατυπης Συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. η οποία πραγματοποιήθηκε 20-22 Σεπτεμβρίου στην πόλη Tampere, οι Φιλανδοί πολίτες παρέδωσαν τις πρώτες υπογραφές στην Υπουργό Δικαιοσύνης της χώρα τους.


  Όσο περισσότεροι σε ολόκληρο τον κόσμο συνυπογράψουμε το αίτημα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ισχύς του!


  Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στην παγκόσμια αυτή διαμαρτυρία

  συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο & την ηλεκτρονική σας διεύθυνση


  Όλα τα στοιχεία θα αποσταλούν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην αρμόδια Επιτροπή Συλλογής Υπογραφών

  (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το http://www.adressit.com/pedonkielto)

  http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=50&newi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. heinz said...
  "As we speak που λέμε και στον τόπο τούτο, προσπαθώ να ξεμπερδέψω το πως η Εφορία ισχυρίζεται..."

  Να μία απάντηση του πως το Κράτος βιάζει την Ι. Π.

  Ερώτηση σε όλους τους υπερασπιστές του κράτους: γιατί γκρινιάζουν; Ζουν στην τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης όπου το κράτος άμεσα ή έμμεσα ελέγχει πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομίας.

  Μόνο που είμαστε τελευταίοι στην παραγωγικότητα και τις επενδύσεις.

  Μήπως αυτό σχετίζεται με την παντοδυναμία του Δημόσιου Τομέα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Heinz,

  Η επίρριψη των ευθυνών στην Ιδ. Πρ. ήταν γενικότερη και δεν αφορούσε εσάς.
  Συμφωνώ με την απέραντη μιζέρια. Μόνο που ενώ έχουμε εξαιρετικά δημιουργικούς, εξωστρεφείς, ανήσυχους επιχειρηματίες, η μιζέρια μας κυρίως συνίσταται στην απομείωσή και συκοφάντηση τους και στην αναγόρευση ως προτύπων κάποιων απίθανων ασημαντοτήτων της show biz.
  Φοβάμαι πως η κοινωνία μας μισεί την δημιουργικότητα, ίσως γιατί την φοβάται.
  Σας ευχαριστώ για την συζήτηση όμως πρέπει να φύγω τώρα η ιδιωτική πρ. θέλει θυσίες βλέπετε!.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Nikos Dimou said...
  Mε χίλιους τρόπους: ατέλειωτες άδειες για να ανοίξεις δουλειά, να κινηθείς, να χτίσεις, να εμπορευθείς, να παράγεις. Πολυνομία και ασάφεια. γραφειοκρατία και διαφθορά.
  Πεμ Οκτ 05, 02:24:38 μμ

  (Εκτός της διαφθοράς?) Αυτά τα εμπόδια υπάρχουν και αλλού, και σε μεγαλύτερο βαθμό. Επιμένω, να προσλάβει επαγγελματίες να του λένε τους νόμους και να του κρατούν τα βιβλία, και να μην προσπαθεί να κλέβει. Το παράνομο σε τελική ανάλυση είναι πολύ πιο ακριβότερο. Εάν πληρώνει ΦΠΑ και κρατά τις αποδείξεις, δεν μπορούν να τον εμποδίσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. @ND, et al,

  Τι να λέμε για Ι.Π. αφού:

  από μικροί έχουμε μεγαλώσει με πρακτικές του τύπου "χώσου σε θέση να σωθείς" όπου θέση βέβαια εννοείται το δημόσιο,

  όταν η συνήθης πρακτική είναι δουλειά στο δημόσιο (για την μονιμότητα) και το απόγευμα κανένα άλλο επάγγελμα και αυτό στο γόνατο!

  οι περισσότερες Ι.Π. προσαρμόζονται στο να βυζαίνουν το δημόσιο

  όταν δεν υπάρχουν σωστές υποδομές και το κόστος γενικά είναι ακριβό

  Πόσες ελληνικές πατέντες, εφευρέσεις, ανακαλύψεις έχουμε τον χρόνο ή έστω τα τελευταία χρόνια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Nikos Dimou said...
  Ζουν στην τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης όπου το κράτος άμεσα ή έμμεσα ελέγχει πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομίας.
  Πεμ Οκτ 05, 02:34:10 μμ

  Στα δύο τρίτα συμπεριλαμβάνονται και τα (πρώην) μονοπώλια όπως ΔΕΗ, Πετρέλαια, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Τράπεζες, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού (!) τομέα όπου κρατικές τράπεζες χορήγησαν θαλασσοδάνεια με αντίκρισμα ποσοστά στις μετοχές κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. Μου θυμησες τον συγχωρημενο ΑΛΒΕΡΤΟ ΑΡΡΟΥΧ.......το ιδιο σαρκαστικος και ευστοχος!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. ...και επειδή ο οικοδεσπότης αφιέρωσε το post στον πρόεδρο του ΣΕΒ για όσα είπε εχτές περί κρατικού καρτέλ, ας προσπαθήσουμε να το δούμε υπό αυτό το πρίσμα:

  Λοιπόν, η παρθένος ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγών γάλακτος βιαζεται συστηματικά από το καρτέλ του δημοσίου τομέα, που εκπροσωπείται εδώ από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες (μία εκ των οποίων ανήκει στον πρόεδρο του ΣΕΒ), το οποίο αρπάζει την περιουσία τους - το γάλα που παράγουν - έναντι ευτελούς τμήματος (για να το μεταπωλήσει στο πολλαπλάσιο) προφασιζόμενο ότι η παραγωγικότητά τους είναι χαμηλή κλπ. κλπ.

  Σωστά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. Διαφωνώ με αρκετούς που ρίχνουν την ευθύνη σε φορείς. Και άλλα μέρη του πλανήτη έχουν ισχυρό κρατικό παρεμβατισμό, όπως η ΝΑ Ασια, αλλά οι οικονομίες εκεί έχουν εκτοξευθεί.
  Αυτό που θέλω να πω είναι οτι η τοπική κουλτούρα και νοοτροπία έχουν μεγάλη σχέση είτε με την πρόοδο, έίτε με την οπισθοχώρηση. Η δική μου γνώμη είναι ότι η νοοτροπία μας είναι το πιο σοβαρό εμπόδιο.

  Από αυτά που έχω δει, ούτε το Protestant work ethic των Δυτικών έχουμε ούτε το group spirit ή την αυτοπειθαρχία των Ασιατών.

  My two cents...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. NΔ είσαι φοβερός...
  Πάντα επίκαιρο (δυστυχώς) το σχολιο σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. vrennus said...
  "αρπάζει την περιουσία τους - το γάλα που παράγουν - έναντι ευτελούς τμήματος"

  Το πληρώνει 35 λεπτά έναντι 29 που πληρώνονται οι παραγωγοί της Γερμανίας...

  Αχ, τι κάνουν τα κλισέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. Pensierix

  παρακαλώ να κάνετε copy paste το σχόλιό σας στο χθεσινό ποστ (όπου και ανήκει) και θα σας απαντήσω. Σβήστε το από εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. Demosthenes said...
  Η επιχειρηματικότητα είναι πάνω από όλα ιδέα και όραμα και ΜΕΤΑ κέρδος.

  Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι η θέση σας καταρρίπτει τη θεμελιώδη αρχή της οικονομικής επιστήμης.

  Nikos Dimou said...
  Ζουν στην τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης ...

  Το ακούτε σύντροφοι εκεί στον Περισσό;

  ... όπου το κράτος άμεσα ή έμμεσα ελέγχει πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομίας.

  Ποιος όμως ελέγχει το Κράτος; Ο Καραμανλής κι ο Παπανδρέου, τα κόμματα κι οι συντεχνίες ή μήπως οι μεγαλοτραπεζίτες, οι μεγαλοεκδότες, οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλέμποροι κι οι μεγαλοβιομήχανοι; Μη μου πείτε πως η ΑΔΕΔΥ έχει μεγαλύτερη πολιτική ισχύ από τον κ. Λαμπράκη πχ. ή η ΓΣΕΕ από τον κ. Δασκαλόπουλο.

  @ 03:06:38 μμ Το πληρώνει 35 λεπτά έναντι 29 που πληρώνονται οι παραγωγοί της Γερμανίας...

  ...και γιατί, τότε, δεν αγοράζουν το γάλα από τους Γερμανούς παραγωγούς; Και, επίσης, γιατί να θωρήσω ότι τα 29 λεπτά είναι καλή τιμή για το Γερμανό παραγωγό και να μην θεωρήσω ότι το καρτέλ του γάλακτος στη Γερμανία είναι πιο αποτελεσματικό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. Τον Λαμπράκη μπορείς να τον ικανοποιήσεις με 35 τρόπους – την ΑΔΕΔΥ με ένα-δυο.

  Πιο δύσκολα θα βάλει ο (κάθε) Λαμπράκης βόμβα στην πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό και την ορθολογιστική διαχείριση απ’ ότι η (κάθε) ΑΔΕΔΥ.

  Με τον (κάθε) Λαμπράκη μιλάς με επιχειρηματικούς όρους – ακόμα και όταν μιλάς για μίζες. Με την ΑΔΕΔΥ μιλάς με μικροκομματικούς και συντεχνιακούς όρους.

  Και στο κάτω-κάτω, αν αναρωτιόμαστε ποιος ελέγχει το κράτος, έχει σημασία πως οι πολιτικοί μας πιο πολύ μοιάζουν στην ΑΔΕΔΥ παρά στο Λαμπράκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. Πορφανώς όλα αυτά περί διαφθοράς στον ΙΤ και "συνεργασίας" του με το ΔΤ ισχύουν.
  Προφανώς υπάρχουν επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται επιδοτήσεις, που στήνουν δουλειές για να πάρουν μίζες κ.ο.κ.
  Το ζήτημα -κατά τη γνώμη μου- είναι ότι όλα αυτά ναι, ισχύουν αλλά είναι το αποτέλεσμα.

  Δεν νομίζω πως ο ΙΤ στο ξεκίνημά του αποτελούνταν από επιχειρηματίες που είχαν στο νου τους να τα αρπάξουν.
  Με την πάροδο του χρόνου όμως, κι ενώ βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον απόλυτο παραλογισμό της γραφειοκρατίας και της απουσίας ουσιαστικού ελέγχου, εφήυραν τρόπους προκειμένου να επιβιώσουν. Λάθος τρόπος αντιμετώπισης του "τέρατος", αλλά λόγω νοοτροπίας (που προφανώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο) αυτόν βρήκαν.
  Εξάλλου αν κάποιος σου έλεγε π.χ. "θα σε αφήσω να χτίσεις εκεί το εργοστάσιό σου αλλά εσύ θα μου βρεις ψήφους" ε, λίγοι θα ήταν αυτοί που θα αρνιούνταν. Κι όχι γιατί ήταν διαπλεκόμενοι ή ανήθικοι, αλλά γιατί κάπως έπρεπε να αντιμετωπίσουν την παράνοια και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
  Μην κοιτάζουμε μόνο τα τελευταία χρόνια όπου έχουν ξεφτιλιστεί τα πάντα, και αν δεν έχεις μέσο ή αν δεν δώσεις μίζα, δουλειά δεν κάνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. Το σωστο στη γραικικη γλωσσα ειναι παιδεραστης,καθ' οτι παιδοφιλοι ειναι...οι γονεις.Το κομμα παιδεραστων εχει δικαιωμα να υπαρχει & να ζηταει αλλαγη νομου,εφ' οσον δεν παραβιαζει τον τωρινο νομο. Ειναι κλασσικη περιπτωση ρησης Βολταιρ : " Διαφωνω με οσα λες αλλα θα υπερασπιστω κλπ. " . Αλλωστε,οι ελ. ειχαν την παιδεραστια σαν υψιστο τροπο διαπαιδαγωγησης. Οι Ολλανδοι ειναι ο πιο φιλελληνικος λαος & οι Γραικοι απο τους πιο ανθελληνικους. Επι του θεματος,η Γραικια ειναι περισσοτερο για " νταβατζηδικο καπιταλισμο ",δικη μου αποδοση του crony capitalism ,τυπου ΝΑ Ασιας,με βαρωνους διαπλεκομενους, παρα για " λαικο καπιταλισμο " τυπου Αμερικα ή ανεφαρμοστα φορομπηχτικα καθεστωτα Σκανδιναυιας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. ΥΓ. Με αυτά που λέω δεν θέλω να νομίσει κανένας ότι επικροτώ τη διαφθορά και τις μίζες. Αλλά καλό είναι να παίρνουμε κάποτε-κάποτε μια ακραία θέση – για να δείξουμε την άλλη πλευρά. Πόσοι, για παράδειγμα, θα παραδεχτούν το παρασκηνιακό κι εγκληματικό ρόλο των συνδικάτων στην οπισθοδρόμηση της χώρας; Γιατί όλοι κρίνουν τις κυβερνήσεις που ‘έβαλαν μέσα’ την ΟΑ, για παράδειγμα, και δεν κρίνουν τη ΓΣΕΕ που συνωμότησε με τις κυβερνήσεις σε αυτήν την πράξη και είναι σαφώς συνυπεύθυνη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. @ΝΔ

  Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι κλισέ;

  Μήπως το "αυτό είναι κλισέ" είναι κλισέ;

  Μήπως γινόμαστε δούλοι των λέξεων, αντί να είμαστε δούλοι της ανθρωπιάς;


  @γενικώς

  Ακούστε παρακαλώ: έχω περάσει από παντού.

  - Κι υπήρξα επιχειρηματίας και με μεγάλη επιτυχία για έξι χρόνια. Αλλά, βαριέμαι εύκολα τα ίδια και τα ίδια και τόκλεισα.
  - Κι άνοιξα άλλη επιχείρηση και πάλι τα πήγα θαυμάσια.
  - Και μετά κι άλλη και πάντα σε ΑΛΛΟ αντικείμενο.
  - Κι υπήρξα μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και παραιτήθηκα γιατί - απλώς - ήταν βαρετά.
  - Κι είχα και δυο παιδιά.
  - Και τα παιδιά μου δεν πείνασαν, γιατί - όπως ήδη γνώριζα - και στον ιδιωτικό τομέα τα πήγαινα μια χαρά και ξαναγύρισα εκεί.
  - Και μετά ξανά, αρνήθηκα 3 μονιμοποιήσεις λόγω παλαιότητας, γιατί δε μου φαινόταν δημιουργική η δουλειά που θα έκανα.
  - Και επέμεινα μέχρι που εκλέχτηκα (δεν διορίστηκα) με το σπαθί μου στη θέση που ήθελα στο Δημόσιο (γιατί δεν έχουμε ιδιωτικά ΑΕΙ).

  Κι αφού έχω διασχίσει τα όρια δημόσιου-ιδιωτικού δυο φορές μέχρι τώρα και προς τις δυο κατευθύνσεις, λέω το εξής:

  Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Μα ακριβώς η ίδια. Η δημιουργικότητα, είναι πρόβλημα στην Ελλάδα, όχι στο ελληνικό κράτος.

  Τούτη η κοινωνία, ΔΕΝ έχει στόχους. Υπάρχει από συνήθεια. Αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε όσοι λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι.

  Υ.Γ. Συγγνώμη για το έκανα-αυτό-κι-αυτό. Απλώς, κάποιος ανόητα με προκάλεσε και για να μην νομίζει ότι η ευγένεια είναι απουσία ικανοτήτων, γνώσεων ή ό,τι άλλο, γι' αυτό....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. Παρεξήγηση: οι συνδικαλιστές είναι κομμάτι του Δημόσιου τομέα. Εκπροσωπούν μόνο τις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο.

  Είναι η άλλη πλευρά του ιδιου νομίσματος.

  Σαφώς την Ολυμπιακή την έριξαν έξω οι συνδικαλιστές και το κράτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. Σε αρκετές χώρες η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης απαιτεί λίγες μέρες. Οι Βέλγοι θέλουν κι αυτοί να κατεβάσουν τον εν λόγω χρόνο στη μία μέρα (δες τις ιστοσελίδες του kafka.be που ανέφερα παραπάνω).

  Αλλά και ο άκρατος φιλελευθερισμός δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Όσοι θέλουν να δουν τα αποτελέσματα της πλήρους απελευθέρωσης ή/και κατάργησης των κρατικών επιχειρήσεων ας διαβάσουν το Everything for Sale: the Virtues and Limits of Markets. Εκείνο που φταίει συχνά δεν είναι ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός τομέας αλλά οι μονοπωλιακές/ολιγοπωλιακές καταστάσεις, η έλλειψη ελέγχου (από το κράτος ή την κοινωνία) σε συνδυασμό με τη διαφθορά (που και αυτή μπορεί να εξηγηθεί με οικονομικά κριτήρια - διαβάστε το επί σειρά εβδομάδων ευπώλητον Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything για να πάρετε μια γεύση).

  Γνώση χρειάζεται (και) στην οικονομία και ορθολογισμός, όχι ιδεολογήματα και φανατισμοί. Η οικονομία δεν είναι θρησκεία, όπως εξάλλου και η θρησκεία δεν είναι οικονομία (παρόλο που για να εξηγήσουν τα ανεξήγητα και την αυθαιρεσία οι θεολόγοι ομιλούν περί «θείας οικονομίας»).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. vrennus αγοράζουν γάλα απέξω (αλλά καταγγέλλεται ως αντεθνική πράξη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. Ένα interim σχολιάκι πριν ολοκληρώσω την ανάγνωση όλων των σχολίων:

  @ καπιταλιστικό κομμούνι:

  "Κοινωνία των Πολιτών" και ισχυρό "Κράτος" είναι έννοιες ασύνδετες που δεν συμβιβάζονται μεταξύ τους και δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Μόνο σε κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει το ισχυρό κράτος την κοινωνία των πολιτών. Δεν τόξερες;

  Η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να ανθίσει μόνο συνδυαζόμενη με μια υγιή Ιδιωτική Πρωτοβουλία.
  Οι δυο γυναίκες σου λοιπόν μαζί θα έπρεπε να συνέλθουν και να βάλουν αυτόν τον ανεπρόκοπο ΝΤΑΒΑΤΖΗ στη γωνία και αυτοελεγχόμενες καθώς και αλληλοελεγχόμενες να αναπτυχθούν και να προκόψουν.
  Αυτά.

  @it is: Ντροπή! Είστε κι άσχετος. Αυτό που λέτε για παντελή έλλειψη σεβασμού της αντίθετης άποψης, πείτε το στον εαυτό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. heinz συγγνώμη - πόσων χρόνων είσαι;

  Αθροίζοντας τα έκανα + έκανα πρέπει να με περνάς μερικά χρόνια.

  Οπότε μάλλον βγαίνεις στην σύνταξη ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. Αν κατάλαβα καλά το θέμα του post είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από ιδιώτες (και είναι κρατικοδίαιτες ή στήνουν καρτέλ). Αν ξεφύγουμε από ο κυνήγι του πλούτου το ίδιο επιχείρημα μπορεί να ειπωθεί και για αυτούς που κυνηγάνε την γνώση ή to excel σε κάποιον τομέα.

  Πάντως μου αρέσουν οι “Αριστεροί”. Χθες που ήταν ένα θέμα που έθιγε την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μελετούσαν. Σήμερα διαδηλώνουν... Δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια απλώς έκανα scroll τα nicks.

  Γυρίζω στο 8ωρο μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. Νομίζω ότι χάνουμε το θέμα αναφερόμαστε πολύ εύκολα και γενικά σε κόμματα, συντεχνίες, μεγαλο{εκδότες,τραπεζίτες,εργολάβοι,*} καρτέλ κτλπ, και ξεχνούμε ότι τέτοια φαινόμενα (ίσως σε μικρότερο) βαθμό τα βρίσκουμε σε όλες τις χώρες.

  Αυτό που δεν έχουμε, σε αντίθεση με τους άλλους, είναι μια δημιουργική Ι.Π. που δεν θα είναι παρασιτική και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. @maria velliou

  "Ενδιαφέρουσες αντιδράσεις...
  Είναι πασιφανές ότι οι αντιδρώντες δεν έχουν βρεθεί ποτε στην θέση του ιδιώτη επιχειρηματία"

  Μαρία με όλο το σεβασμό και τη συμπάθια που έχω στο πρόσωπό σου, αν το παραπάνω σχόλιο δεν αποτελεί απαξίωση της αντίθετης άποψης και καταστρατήγηση της ισοσθένειας για την οποία διερρήγνυε τα ιμάτιά του ο κ Δήμου σου ζητώ ειλικρινά συγγνώμη. Αλλά νομίζω πως το σχόλιο αυτό δικαιολογεί το δικό μου σχόλιο που σε στεναχώρησε ή εκνεύρισε....
  Εν τω μεταξύ νομίζω πως ο κ Δήμου είναι αρκετά μεγάλο παιδί ώστε να υπερασπίσει τον εαυτό του αν κρίνει πως χρειάζεται. Αν έθιξα εσένα άθελα μου συγγνώμη και πάλι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. My respects!

  Ακόμη δεν έχω προλάβει να διαβάσω τα 720 και κάτι (!) σχόλια του προχθεσινού post, θα το κάνω... το Σαββατοκύριακο!!!

  Τι να κάνω η γυναίκα, έχω πήξει στο γραφείο, δεν σηκώνω κεφάλι σήμερα και χθες, και μ'έχετε στην ανασφάλεια, εδώ να γίνεται ο χαμός, κι εγώ να απέχω!!!

  :)

  Αλλά διάβασα το σημερινό post, και ακόμη γελάω. Γιατί με αυτό το θέμα, ή γελάς ή κλαις, δεν έχεις άλλη εναλλακτική... Ιδίως αν ανήκεις στον Ιδιωτικό Τομέα, και ακόμη χειρότερα στη σκέψη ότι του χρόνου τέτοια εποχή ίσως να έχεις μεταπηδήσει στο χώρο της ... Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας.

  Πολύ καλό post, τα συγχαρητήριά μου. Και αναζωογονητικό, ως προς το στήσιμό του, μετά από τόσο ράσο και μαυρίλα, πήξαμε στη γενειάδα!

  Φιλιά σε όλους, επανέρχομαι αργότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. Maria Velliou said...
  "Κοινωνία των Πολιτών" και ισχυρό "Κράτος" είναι έννοιες ασύνδετες που δεν συμβιβάζονται μεταξύ τους και δεν μπορούν να συνυπάρξουν

  Προφανώς έχετε μια πολύ συγκεκριμένη μορφή Κράτους κατά νου. Η λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών (στην οποία το καπιταλιστικό κομμούνι, υποθέτω, ήθελε να δώσει ένα κάπως διαφορετικό περιεχόμενο) δεν ταυτίζεται με την απουσία Κράτους (την Αναρχική κοινωνία). Αν έχω αντιληφθεί σωστά, η Κοινωνία των Πολιτών επιχειρεί να δώσει διαφορετικό περιεχόμενο στην έννοια του Κράτους.

  @ ΝΔ
  Απαντάτε πάντοτε στο ένα σκέλος των προβληματισμών μου ή μου φαίνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. pagis said...
  Αυτό που δεν έχουμε, σε αντίθεση με τους άλλους, είναι μια δημιουργική Ι.Π. που δεν θα είναι παρασιτική και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη.

  ΣΩΣΤΟ! Και γιατί δεν την έχουμε; Διότι το κράτος ευνουχίζει κάθε δημιουργικότητα και κάθε πρωτοβουλία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. vrennus said...
  @ ΝΔ
  Απαντάτε πάντοτε στο ένα σκέλος των προβληματισμών μου ή μου φαίνεται;

  Ό,τι προλαβαίνω... δώδεκα σχόλια έχω ήδη γράψει...κι εχω και άλλες δουλειές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. @ it is : το "ή τρελλός, ή βλάκας ή κακόβουλος" με το "καλημέρα", έθιξε βάναυσα την ανάγκη μου για ένα καλό επίπεδο συζήτησης.
  Κι αυτό δεν διορθώνεται εύκολα, μπαλώνεται ίσως αλλά δεν διορθώνεται.
  @ vrennus: μίλησα για ισχυρό κράτος vs ενός κράτους-ρυθμιστή πιθανόν, περιορισμένου και σαφώς ελεγχόμενου από τους άλλους δύο πόλους. Όχι για απουσία κράτους.

  @ antvol : το σχόλιο σας στις 1.34, ίσως το καλύτερο που διάβασα ως τώρα. Αμέσως μετά, οι παρεμβάσεις του Τάκη Αλεβαντή και τα σχόλια Παραγράφου.

  @ Ν.Δ.: Το blog γίνεται όλο και πιο δυνατό. Όχι που θα σας ξέφευγε δηλαδή. Ως προς το σημερινό post, αν δεν υπήρχαν τα σχόλια δεν θα είχα τι να σχολιάσω. Άψογο, από κάθε άποψη.
  Τι κρίμα που δεν έγινε αμέσως από όλους κατανοητή η τόσο εμφανής διάκριση Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας και μεγάλου κατεστημένου κεφαλαίου. Αλλά αυτό ήταν άλλο ένα καλό τεστ για την ύπαρξη ιδεολογικών αγκυλώσεων στη χώρα μας. Ου μην αλλά και ιδεολογικής τρομοκρατίας, φοβάμαι, αν και εκεί ίσως έχουμε βελτιωθεί κατά τι.
  Ελπίζω να μπορέσω να επανέλθω, καλή συνέχεια σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. Nikos Dimou said...

  "heinz συγγνώμη - πόσων χρόνων είσαι;"

  45

  "Αθροίζοντας τα έκανα + έκανα πρέπει να με περνάς μερικά χρόνια"

  -------------------------------
  1980-1995 Μουσικός
  1990-1996 Επιχειρηματίας
  1989-1998 Δημοσιογράφος (1994-1998 ΕΡΤ)
  1997-2001 Δήμος Χ (παραίτηση)
  1999-2005 Ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων
  2000-2005 Πανεπιστήμιο Χ. εξωτερ. συνεργάτης (αρνήσεις διορισμών)
  2005- Πανεπιστήμιο Χ. (εκλογή)
  -------------------------------
  ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. Nikos Dimou said...

  "Οπότε μάλλον βγαίνεις στην σύνταξη"

  Over my dead body

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. @Maria Velliou
  Το σχόλιο που σου χάλασε τη διάθεση το εννοώ και δε θα απολογηθώ για αυτό. Δεν το έγραψα πάνω σε εκνευρισμό μου. Είναι η κυρίως απορία που μου έβγαλε το ποστ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. Καλές οι "πρωτοβουλίες" και οι "τομείς", αλλά τη "βρώμικη" δουλειά την κάνουν οι ...εργαζόμενοι. Δε βρωμάει μόνο από το "κεφάλι" το ψάρι, αλλά κι απ' την ...ουρά ;)

  Έχοντας εργαστεί τόσο στον Δημόσιο Τομέα (ως εκπαιδευτικός, αλλά και ως υπάλληλος γραφείου - συμπληρώνοντας το "ωράριό" μου) όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα ως υπάλληλος, στέλεχος (μόνο σε πολυεθνική δεν έχω εργαστεί), αλλά και ελεύθερος επαγγελματίας, συνεργαζόμενος με διαφόρων ειδών εταιρείες και φορείς (και στους δυο "τομείς"), έβγαλα κάποια συμπεράσματα (θαρρώ πως πολλοί ακόμα θα συμφωνούν):

  Γενικά μιλώντας, ο Έλληνας εργαζόμενος - από κλητήρας μέχρι μεγαλοεπιχειρηματίας:

  - Δουλεύει αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά (για να μην πω ...ηλίθια)
  - Εργάζεται ως επί το πλείστον σε αντικείμενα που δεν τον ενδιαφέρουν (απλά προσδοκά να βγάλει χρήματα ή έστω να επιβιώσει).
  - Δεν έχει ιδέα από νέες τεχνολογίες ή - ακόμα χειρότερα - έχει μια λανθασμένη ιδέα και τα χρησιμοποιεί με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο (π.χ. χρησιμοποιεί το Word ως γραφομηχανή, τυπώνει τα κείμενα και τα στέλνει με Fax!).
  - Έχει μάθει να "περιχαρακώνει" τις αρμοδιότητές του, αντί να συνεργάζεται και (φτου κακά!) να ...προσφέρει ("δεν είναι δικιά μου δουλειά", "γιατί να δουλέψω περισσότερο, θα κερδίσω τίποτα;").
  - Ενδιαφέρεται πρώτιστα να "φυλάξει τον κ... του" και αποφεύγει όπως ο Διάολος το λιβάνι να "βάλει το κεφάλι του στον ντορβά" ("πάσαρε τη δουλειά στον ...επόμενο", "αφού δουλεύει, μην το ...ψειρίζεις").
  - Αρέσκεται να μένει στις (παρωχημένες) γνώσεις που έχει αποκομίσει από ένα σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα (και καμαρώνει για τα ...διδακτορικά του) και δεν ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη δουλειά του.
  - Ακόμα περισσότερο, αρνείται πεισματικά να μάθει άλλα πράγματα πέραν του "αντικειμένου εργασίας" του και να "χάσει τον χρόνο του" παρακολουθώντας την εργασία των άλλων.
  - Λατρεύει να εισαγάγει και να μιμείται ξένες μεθόδους, αλλά μην έχοντας την απαιτούμενη γνώση και κρίση, τις προσαρμόζει ταχύτατα στα δικά του "δεδομένα" (και έπειτα γκρινιάζει για την ...αποτυχία τους).

  - Δουλεύει σκληρά!
  - Δουλεύει πολύ!
  - Μιλάει πιο ...πολύ!!
  - Γκρινιάζει για τη δουλειά του ακόμα ...περισσότερο!!!

  Φυσικό είναι στο τέλος να μην παράγει ...ΤΙΠΟΤΑ - αλλά και να έχει μειωμένες έως ανύπαρκτες ικανότητες problem-solving.

  Ευτυχώς που υπάρχει κι ο τουρισμός (να που η φύση αγαπά ακόμα και τους "αυθαίρετους" καταπατητές-εμπρηστές-βιαστές της), αλλά ξύπνησαν οι γείτονες κι όπου να 'ναι θα μας φάνε τους ...πελάτες ;)

  Υ.Γ. 1: Εξαιρέσεις υπάρχουν φυσικά (ίσως περισσότερες από όσες φανταζόμαστε - ναι, ακόμα και στο Δημόσιο). Αλλά από τη στιγμή που ό,τι παράγουν, το νέμονται ένα μάτσο επιτήδειοι ή (ακόμα χειρότερα) ηλίθιοι, έχουν δυο επιλογές: Ή να "εκμεταλλευτούν" την κατάσταση (όπως έγινε π.χ. από διάφορα "στελέχη" και επιχειρηματίες στους πρόσφατους Ολυμπιακούς) ή να την κάνουν γι' άλλες ...Πολιτείες ("Ηνωμένες" και μη).

  Υ.Γ. 2: Το κείμενο είναι έξοχο και προσφέρεται για γόνιμο προβληματισμό. Ας μην αναλωθούμε σε εκατέρωθεν "κατηγορίες" και "οπαδισμούς" για την "Ιδιωτική" ή τον "Δημόσιο". Άλλωστε, στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας κι οι δυο τα ίδια χάλια έχουν :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. Πάντως το θέμα έχει πολλά παρακλάδια και ...μπόλικο ψωμί. Ελπίζω να μπορέσω να επανέλθω - προς το παρόν, Heinz Rulez ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. Τα περισσότερα σχόλια είναι απογοητευτικά. Μου θυμίζουν κομμουνιστές που εξαπατήθηκαν... Νάναι καλά οι Αγγλοαμερικάνοι που μας γλύτωσαν από την φτώχια, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Δυστυχώς δε γλυτώσαμε από την κρατικίστικη νοοτροπία. Και με τη νοοτροπία αυτή θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Το ακόμη χειρότερο είναι οτι αυτή η κρατικίστικη νοοτροπία κυριαρχεί στο σύστημα της εκπαίδευσής μας (δημοτικά, μέση εκαπίδευση και κυρίως στα πανάθλια πανεπιστήμια όπου επικρατεί η απόλυτη αναξιοκρατία). Δλδ δεν υπάρχει ελπίς.

  Εκείνο που φοβάμαι είναι μήπως διολισθήσουμε σε φασιστικού τύπου κοινωνία. Είναι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ φασιστικών και κομμουνιστικών ιδεών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. aphrodite said...
  Kαλλημέρα/καλησπέρα,

  Bull's eye το σημερινό ποστ! Επανέρχομαι με τα του θέματος.

  Θερμή όμως παράκληση να με συγχωρέσετε που προωθώ το ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ e-mail που έλαβα κάνοντας κατάχρηση της φιλοξενίας. Δεν είναι για σχολιασμό, δεν θα επανέλθω, θεωρήστε ότι δεν γράφτηκε εδώ, ούτε καν σαν παρένθεση,αλλά το θέμα είναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ:

  ******

  Πολύ σοβαρό, όντως. Που να σου απαντήσω όμως Αφροδίτη;

  Επί του θέματος τώρα: Διαβάστε την Παράγραφο προσεκτικά εσείς που αν βάλει ράσα ο Δήμου θα γίνετε σατανιστές μόνο και μόνο για να του πάτε κόντρα.
  Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να αποφορτιστεί κανείς...

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. @Doctor
  Γιατί θεωρείς πως δρούμε από αντίδραση? (φαντάζομαι πως με συμπεριλαμβάνεις μιας και πήγα κόντρα στο ποστ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. Maria Velliou said...
  Τι κρίμα που δεν έγινε αμέσως από όλους κατανοητή η τόσο εμφανής διάκριση Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας και μεγάλου κατεστημένου κεφαλαίου. Αλλά αυτό ήταν άλλο ένα καλό τεστ για την ύπαρξη ιδεολογικών αγκυλώσεων στη χώρα μας. Ου μην αλλά και ιδεολογικής τρομοκρατίας, φοβάμαι, αν και εκεί ίσως έχουμε βελτιωθεί κατά τι.

  Δυστυχώς, η παιδεία που έλαβα και τα βιβλία που διάβασα αντί να μου ανοίξουν τα μάτια με εμπόδιζαν να ξεχωρίζω την αγνή και άδολη παρθένο της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας από το βδελυρό Μεγάλο Κατεστημένο Κεφάλαιο. Στο φτωχό μυαλό μου ακόμη τριβελίζει αυτή η σκοταδιστική αντίληψη που η ιδεολογική τρομοκρατία τόσων χρόνων μ' έκανε να θεωρώ αληθινή: ότι το Μεγάλο Κατεστημένο Κεφάλαιο είναι εκφραστής (και δη ο πλέον επιτυχημένος) της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας.

  Ναι, οφείλω να κάνω την αυτοκριτική μου, ν' ανοίξω τα μάτια μου και να δω ότι το Μεγάλο Κατεστημένο Κεφάλαιο δεν είναι παρά ένα ακόμη από τα πολλά πλοκάμια του καταραμένου του Δημόσιου Τομέα. Ν' αντιληφθώ ότι και 'γω, ο υπάλληλος μιας πολυεθνικής, δεν είμαι τελικά παρά ένας ακόμη απ' αυτούς τους ελεεινούς δημοσίους υπαλλήλους που ζουν πάνω στην πλάτη και τον κόπο των φιλότιμων επιχειρηματιών του Ιδιωτικού Τομέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. @ It is

  "Θέλει κάποιος να μου πει μια αγορά οπουδήποτε στον κόσμο που είναι πραγματικά ελεύθερη?"

  Καμία. Κάποιες αγορές που στην Ελλάδα είναι μπάστε σκύλοι αλέστε, στις ΗΠΑ είναι σε φοβερό βαθμό ελεγχόμενες. Κάθε πωλητής μετοχών, ή και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ακόμα που σχετίζονται με επενδύσεις σε μετοχές ή ομόλογα (securities), πρέπει να καταγράφει σε ειδικό ημερολόγιο ακόμα και όλα τα τηλεφωνήματά του, ακόμα κι αν δεν του απάντησαν. Ο SEC και ο NASD δεν αστειεύονται καθόλου και ο έλεγχος/αστυνόμευση κάποιων τέτοιων βιομηχανιών είναι έως και υπερβολικός.


  "Χωρίς συνεχείς πολέμους έρχεται κορεσμός. Χωρίς να συντηρείς εξαθλιωμένους το κόστος παραγωγής γίνεται απαγορευτικό, χωρίς να ελέγχεις γεωγραφίες δεν έχεις πρώτες ύλες..."

  Δεν έχω ξαναδιαβάσει πιο ακριβή περιγραφή της ΕΣΣΔ.

  Τέλος πάντων, το θέμα είναι πιο πολύ νομικό παρά οικονομικών δομών. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει "άτομο" με δικαιώματα ίσα με το κράτος, άρα δεν μπορεί να υπάρξει και ελεύθερη αγορά.
  Το κράτος αποφασίζει τί θα σπουδάσω, το κράτος αποφασίζει τι θρησκεία θα έχω, το κράτος αποφασίζει... τα πάντα σχεδόν.

  Ως πρώην οικονομικός εκπρόσωπος δύο μεγάλων εταιριών στις ΗΠΑ, θα μου επιτρέψετε να πω ότι "καπιταλισμός" στις ΗΠΑ, όπως τον αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μόνο σε ορισμένες περιοχές (οι οποίες, όπως το Μανχάτταν, ψηφίζουν κάργα δημοκρατικούς (το πάμπλουτο Μανχάτταν τους δίνει 85% ενώ η επαρχία μειοψηφία), μια και επί δημοκρατικών το χρηματιστήριο είναι πάντα πολύ πιο πάνω απ' ότι είναι επί ρεπουμπλικάνων).

  Επίσης, τα πράγματα είναι πολύ πιο διαφορετικά απ' ότι νομίζετε. Μιλάτε για τις ΗΠΑ με λάθος εικασίες και στο τέλος χαραμίζετε το χρόνο σας.

  Καμία χώρα δεν έχει συγκεκριμένο "σύστημα". Η Σουηδία αλλάζει κι αυτή όπως το επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες.... οι Έλληνες θέλουν να νιώθουν "σιγουριά" (αχ, μαμά, μαμά, μαμά και άλλα Μεσογειακά) και γι' αυτό μιλάνε συνεχώς για "σύστημα", "Τάξη" κλπ κλπ. Οι Έλληνες περάσανε πολλές ταλαιπωρίες και επιθυμούν διακαώς τη "σταθερότητα" που νομίζουν ότι ένα "Σύστημα συγκεκριμένο" θα επιβάλει. Οι Έλληνες θέλουν Ηγέτη (χάιλ!), Ισχυρό Κράτος (χάιλ!), τάξη πειθαρχία και ασφάλεια, και κάποιο μαγικό χέρι να πληρώνει λεφτά που δεν υπάρχουν (όπως η μαμά κι ο μπαμπάς, που φρόντιζαν να γεμίζουν το ψυγείο σαν τον Άη Βασίλη). Εάν τους πει κανείς "τώρα είσαι τελείως ελεύθερος να αποφασίζεις για το άτομό σου", θα πανικοβληθούν και θα θεσπίσουν αμέσως ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα τους επιβάλει το τι θα κάνουν και τι θα μάθουν και τι θα κάνουν για τα παιδιά τους.

  Ο μεγάλος εχθρός του Έλληνα δεν είναι ο καπιταλισμός (οι Έλληνες πάντα ήθελαν ατομική ιδιοκτησία), αλλά οι Επιλογές. Τους πανικοβάλουν. Προτιμούν τη μιζέρια της μονοτονίας, γιατί αυτό τους δίνει "σιγουριά".
  Εκδηλώνουν δηλαδή συμπτώματα "κακοποιημένου παιδιού" που θέλει σιγουριά και σταθερότητα κι ασφάλεια. Αλλά με ισχυρές δόσεις "καλομαθημένου μοναχογιού" που νομίζει ότι όλοι του χρωστάνε, ακόμα κι οι περαστικοί.

  Επίσης, η Ελληνική παιδεία δεν έχει καμία ανωτερότητα, εκτός από το ότι καλύπτει μεγαλύτερη ύλη σε μαθηματικά. Κατά τα άλλα, μόλις φτιάξει κανείς κάτι ωραίο, γεμίζει γκραφίτι, σαν τις μαύρες γειτονιές στην Αμερική... με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα γεμίζει με αισχρές βρισιές. Βέβαια, εάν ο ίδιος ο γραφίστας αυτός δει σπρέι στο μηχανάκι ή το αυτοκίνητό του, θα τον πιάσει η καρδιά του, γιατί το αυτοκίνητο είναι ΔΙΚΟ ΤΟΥ (καπιταλισμός, ιδιοκτησία).

  Τέλος, δεν νομίζω ότι οι Έλληνες μιλάνε στα σοβαρά όταν μιλάνε για πολιτεύματα, συστήματα κλπ. Πλάκα κάνουνε, για να περάσει η ώρα, για να μπει λίγη αδρεναλίνη στη συζήτηση να ξεβαρεθούμε. Ποιος Έλληνας είναι αυτός που θα πει "βεβαίως και θα δωρίσω το σπίτι μου, το αυτοκίνητό μου, το μηχανάκι μου, στο κράτος." ή "βεβαίως και συμφωνώ να ελέγχεται και ρυθμίζεται η επικοινωνία μου από την κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ". ή "Βεβαίως και συμφωνώ να μην έχω δικαίωμα εξόδου από τη χώρα"...

  Χωρίς να θέλω να προσβάλω το Νίκο Δήμου, ο οποίος, απελπισμένος πια για την έλλειψη κατανόησης από τους λοιπούς Έλληνες, έγραψε εδώ ένα κείμενο "βασικό" (101) για να βάλει σωστή βάση για τη συζήτηση, δεν μιλάμε σοβαρά... ή κάνω λάθος...

  Λευτέρης


  ΥΓ. Κάποτε στα χωριά του νότου των ΗΠΑ, ο Σερίφης έβγαζε το καπέλο στην πόρτα του φράχτη μιας φτωχής οικογένειας και μιλούσε με τον πιο ευγενικό τρόπο στον αγρότη ή τη γυναίκα του για να του επιτρέψει ο χωριάτης να μπει στο σπίτι του να του μιλήσει. Φοβόταν ότι το έβλημα της "εξουσίας" που κουβάλαγε (πρόκληση) θα προκαλούσε το χωριάτη να τον πυροβολήσει, μια και ο αγρότης ήξερε ότι "this is MY house, MY land" και ο Σερίφης το σεβόταν αυτό... στην Ελλάδα όμως, η "εξουσία" δεν είχε ποτέ σεβασμό (έστω κι από φόβο) για τους πολίτες... κι όταν η εξουσία αντιμετωπίζει τους πάντες σαν υποδυέστερους, έτσι κι αυτοί θα συμπεριφέρονται στην εξουσία και ο ένας στον άλλο. Από κει αρχίζει το κακό, και γίνεται "κακές δομές" στη συνέχεια.
  Αυτοί οι χωριάτες στις ΗΠΑ, που οι Έλληνες ονομάζουν "απολίτιστους", ήταν και οι φάροι της ατομικής ελευθερίας για όλο τον κόσμο. Κανείς άλλος δεν αντιμετωπίστηκε με περισσότερο σεβασμό (τότε, τον καιρό εκείνο) από οποιαδήποτε Αρχή/Εξουσία, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

  ΥΓ2. Εσείς που θέλετε "ισχυρό κράτος", αφήστε μια ομάδα πρώην μέτριων μαθητών που δουλεύει σε ένα υπουργείο, να καθορίσει και να ελέγξει 100% τη μόρφωση των παιδιών σας και περαστικά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. Απο τοτε που γεννηθηκα ψαχνουνε ολοι να βρουν τη σωστη δομη και διασταση για τη δημιουργια της κοινωνιας πολιτων.Πανε 30 χρονια.Και ακομα ψαχνουμε.Οταν την βρειτε παρτε και μενα ενα τηλεφωνο καπου στο εξωτερικο θα ειμαι οπου οι δυνατοτητες για προκοπη ειναι περισσοτερες.Αλλα ξεχασα πως οι κοκκαλης κωστοπουλος και τα λοιπα ειναι ιδιοι με μενα μονο που καταφεραν και προκοψαν σε 'εχθρικο' περιβαλλον.Ωρα ειναι τωρα κανεις να πει πως οι καημενοι ασφυκτυουν στο πολυ κρατος.Κυριοι σαν αυτους ειναι οι πρωτοι που στο ακουσμα λεξεων οπως 'απελευθερωση' 'αποκρατικοποιηση' ΄φιλελευθερισμος' βγαζουν σπυρια.Γιατι ειναι σα να βαζουμε σε διαιτα την αγελαδα που χρονια τωρα αρμεγουν.Αλλα ξεχασα επισης πως στην Ελλαδα ανακαλυψαμε προσφατως και το κλειδι για την καλη λειτουργια του κρατους.Και λεγεται ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ.Σας ευχομαι λοιπον συνελληνες και αδελφια καποτε να ψηφισετε τους πιο τιμιους και ηθικους μετα να μπορεσετε να ψηφισετε του πιο τιμιους και ηθικους που παραμενουν ηθικοι και μετα το λουτρο εξουσιας ,στη συνεχεια να καταφερετε να βρειτε αξιους τιμιους και ηθικους που κουμανταρουν σε ποστα χαμηλοτερα αυτων που ψηφισατε εως οτου καταφερετε να εξαλειψετε καθε ανηθικο και κερδοσκοπο(κερδοσκοπος και ανηθικος ειναι το ιδιο)...ΜΑ εγω εχω πριν απο ολους το κλειδι για μια ιδανικη κοινωνια πολιτων.Και δεν ειναι αλλη απο μια ομορφη θεοκρατια.Η ηθικη πανω απο ολα.Ο καθενας να κοιταζει το κοινο καλο και οχι το ιδιωτικο.(αλλα κατι μου λεει πως ο νεοελληνικος κρατικος διαφωτισμος το εχει παρει και αυτο χαμπαρι)
  Παντως εχοντας σας αδειασει τη γωνια(οποτε δε μπορειτε να με κατηγορειτε για φαυλο φιλελευθερισμο και ζημιων το κρατος και την κοινωνια) με ολη μου τη αδιαντροπη αγενεια λεω πως προτιμω μια κοινωνια(γιατι ειναι πιο εφικτη οχι γιατι ειναι ιδανικη)οπου η προσωπικη απλυστια ειναι κινητηριος δυναμη απο μια κοινωνια οπου η δυναμη αυτη ειναι η αγαπη το κοινο οραμα μιας ιδανικης κοινωνιας πολιτων.Και τα λεω αυτα κατα παραδοξο τροπο χωρις να ειμαι ουτε απλυστος ουτε μη εχοντας ψιχα αγαπης για τον συμπολιτη μου.
  Σας χαιρετω και επιστρεφω στην αγαπημενη μου ασχολια αυτη που λεγεται πατα επανω στο σωμα του πιο ατυχου συμπολιτη σου.(μη σας νοιζει δεν ειναι ελληνες/οι ελληνες προτιμουν να μην ποδοπατουνται γι αυτο μενουν στην ελλαδα στη θαλπωρη του ελληνικου δημοσιου οραματος.Καπου στα 35 θα ερθει για ολους διορισμος.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. δεν ξερω αν κολαει αλλα θα πω μιαπ ραγματικη ιστορια που μου τη διηγηθηκε συνταξιουχος ελληνοαυστραλος

  Οταν πηγε Αυστραλια ηταν παφτωχος (κλασσικά). Δουλεψε ως υδραυλικος, στην αρχη ως παραγυιος ενος επαγγελματια. Μετα εκανε δικες του δουλειες. Υστερα απο 6-8 χρονια καταφερε να αγοραζει με χρεος ενα μεγαλο αυστραλεζικο σπιτι. Νοικιασε καθε υπνοδωματιο και μαζι με τη δουλεια του ,που τωρα πια ηταν μια μικρη επιχειρηση, εβγαζε αρκετα λεφτα και μεσα σε αλλα 5-6 χρονια ξεχρεωσε τη τραπεζα για το δανειο του σπιτιου. Υστερα ξαναχρεωθηκε και αγορασε αλλο ενα σπιτι κ.ο.κ ωσπου κατεληξε εισοδηματίας.

  Αφου μου ειπε την ιστορια ,εστιασε στο οτι

  1) Η αυστραλεζικη τραπεζα, με μονο μια εγγυητικη επιστολη απο εναν φιλο επισης μεταναστη ελληνα, του εδωσε το πρωτο ποσο για να αγορασει το πρωτο του σπιτι (αυτο δε θα συναιβενε ποτε στην ελλαδα σε εναν φτωχο μεταναστη εργατη)

  2) Οταν η αυστραλεζικη τραπεζα ειδε οτι πληρωνεται τα χρηματα της, ευχαριστως εδωσε στον μεταναστη και αλλα λεφτα...

  Προσπαθησε να μου εξηγησει οτι εαν σημερα εχει πολλα χρηματα το οφειλει στην Αυστραλία...και ειχε κακα λογια να πει για τους ελληνες εκει.

  Για παραδειγμα, εαν ελεγε σε εναν συμπατριωτη του οτι "πανε καλα οι δουλειες" αμεσως πεφτανε να του φανε τους πελατες και τον ιδιο να τον κακολογησουν. Στο τελος μου εδωσε μια ,καπως πικρη τη βρισκω, συμβουλη. ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΩ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΟΤΙ ΠΑΩ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΝΑ ΛΕΩ ΟΤΙ "ΠΑΩ ΧΑΛΙΑ"....

  δεν ξερω, ισως ειναι common sense αυτο αλλα δεν μου αρεσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. Τι θα γινει με τα 500αρια ( σε λεξεις...).Το ζητημα ειναι οτι it takes 2 to tango & for free economy. Αν βγει ο " κρατικος παρεμβατισμος " - δηλ. πολιτικαντηδες που φουνταρουν περιπτερο απο ανικανοτητα,χρειαζονται ευσυνειδητοι πλουσιοι,χωρις απληστια / καρτελοφιλια / τυραννια υπαλληλων,αλλα & ευσυνειδητος λαος - καταναλωτης,να τιμωρει & να μπο-υκοταρει την " αισχροκερδεια ", αλλα & χωρις δονκιχωτικες απεργιες/ καταληψεις /βανδαλισμους.
  Φταιν' οι βιομηχανοι
  φταιει ο Ζ*υραρις (!)
  μα φταιει & ο ιδιος ο λαος
  που ειναι μαραζιαρης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 111. @ cyberdust

  "cyberdust said...
  Τα παραλές. Εάν δεν ξέρει τους νόμους, να προσλάβει επαγγελματίες να τους ρωτήσει"

  ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ έχεις δίκιο. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ.


  @ vrennus

  Όσο για τα άλλο σχόλιο σου περί "οικονομκής επιστήμες", εγώ αναφέρομαι στην πολύ πιό πρακτική και εφαρμοσμένη και πραγματική επιστήμη και ΤΕΧΝΗ (και ΜΕΡΑΚΙ) του "επιχειρείν".

  Η διαφορά μεταξύ οικονομικής επστήμης και επιστήμης/τέχνης του επιχειρείν είναι "ανάλογη" μεταξύ της διαφοράς μεταξύ Φυσικής και π.χ. Πολιτικής Μηχανικής. Η μία είναι ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ, η άλλη πιό ΠΡΑΚΤΙΚΗ και ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΗ.

  Αλλά και η οικονομική επιστήμη, έχει σχολές που δεν στηρίζουν αυτό πους λες.

  Ζούμε όντως στην πλέον κομμουνιστική οικονομία της Ευρώπης.

  Ακόμη και η καπιταλοκομμουνιστική Κίνα, σε λίγο θα φαντάζει όχι φιλελεύθερη αλλά "νεο-φιλελεύθερη" μπροστά της!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 112. Τι να πω τώρα; Πάνω που ο Heinz "καθάριζε" το ματς, ήρθε ο ...Οδοστρωτήρας (AKA Lefteris Kritikakis) και σε ένα σχόλιο-ποταμό τα είπε ΟΛΑ!!!

  Αν και κατά βάθος συμφωνούν οι δυο τους σε αρκετά σημεία, περιμένω γερή "μονομαχία" στη συνέχεια για τις "διαφορές" - εγώ μάλλον θα κάνω τον ...διαιτητή ;)

  Σε αποκλειστική, ολοζώντανη μετάδοση από το doncat.blogspot.com!

  Υ.Γ. Πραγματικά, πόσο γελοία φαίνονται τα "επιχειρήματα" των μόνιμων μαϊντανών των talk shows σε σχέση με κάποια "διαμάντια" που κοσμούν αυτόν τον ιδιότυπο online ασύγχρονο διάλογο. Κι ας συνυπάρχουν πολλές φορές με τις λάσπες και τα ...μπάζα ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 113. Το να έχεις δικιά σου επιχείρηση σήμερα σημαίνει:

  1. Είσαι εξ ορισμού κλέφτης

  Αλλιώς δεν εξηγείται η αντιμετώπιση της περαίωσης (χρησιμοποιώ το πιο πρόσφατο εύρημα). Είναι σα να σου λέει "ξέρω ότι κλέβεις -το υπολόγισα- αλλά δώσε τόσα και κάνω το χαζό. Κάτι σαν τα νυχτερινά μαγαζιά, δώσε τόσα για να μη σου το σπάσουμε. Και μετά δεν ανεχόμαστε τους νταβατζήδες.

  2. Είσαι εκμεταλλευτής και καιροσκόπος.

  Το ΙΚΑ και η επιθεώρηση εργασίας έχουν μονίμως το ύφος του προστάτη των αναξιοπαθούντων. Εσύ ρωτάς τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να είσαι νόμιμος και αυτοί σε αντιμετωπίζουν σαν να κοιτάς πως μπορείς να κλέψεις.

  Επίσης

  Το προσωπικό σου -όχι όλοι βέβαια- σε αντιμετωπίζει σαν αυτόν που δεν ξέρει τι έχει και τους πίνει το αίμα. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί κάποια στιγμή να μαζεύεις ψιλά για να πάρεις βασιλόπιτα επειδή πλήρωσες κανονικά τα δώρα Χριστουγέννων

  3. Είσαι καρμίρης και γύφτος

  Κάθεσαι και σκέφτεσαι πως μπορείς να βάλεις σε μία τάξη όλα αυτά που προκύπτουν καθημερινά και όλοι σου λένε "έλα μωρέ, πως κάνεις έτσι, πάρε κάνα άτομο ακόμα" και βέβαια από μέσα τους σκέφτονται "τόσα βγάζεις"...

  Θα συμφωνήσω με τον Andy για την πολεοδομία. Οι τύποι δεν παίζονται. Αλλά όποιος δεν έχει βγάλει άδεια για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχει δει τίποτα.

  Να μη μιλήσω για την συμπεριφορά μέσα στη δουλειά. Οποιοσδήποτε μπορεί να παραιτηθεί όποτε θέλει και να σε κάνει τόσο ξεφτίλα που να ντρέπεσαι να κυκλοφορήσεις. Παράδειγμα αν έχεις φροντιστήριο. Τσακώνεσαι με όλους τους γονείς για το πως θα βγει το πρόγραμμα και κοντά στα Χριστούγεννα ένας καθηγητής σου λέει "ξέρεις εγώ θέλω παραπάνω από ότι συμφωνήσαμε αλλιώς φεύγω". Τι κάνεις; Ποιος είναι ο ισχυρός; Και φεύγοντας σου κάνει και μια καταγγελία στην επιθεώρηση ότι δούλευε παραπάνω από ότι τον δήλωνες -κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να αποδείξει- και τραβάς τα μαλλιά σου. Και μετά σου έρχεται και το ΙΚΑ για έλεγχο και σου χρεώνει 500€ τη μουτζούρα στο νεοπροσληφθέντων -τεσσεράμισι χιλιάρικα πλήρωσα σε έλεγχο για μουτζούρες. Και κατόπιν μαθαίνεις από τους γονείς ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής σε συκοφαντούσε στα παιδιά και τα έψηνε να τα πάρει ιδιαίτερο.

  Και έχεις και την εφορία συνεταίρο. Μέχρι 40% φτάνει η φορολόγηση στην ανώτερη κλίμακα.

  Αλλά η αντιμετώπιση σε όλες τις περιπτώσεις από το κράτος είναι ίδια για όλους. Ίδιο το πρόστιμο σε μένα, ίδιο στην coca cola. Ίδια η αποζημίωση για κάποιον που βαριέται που ζει για μένα ίδια και για έναν εφοπλιστή.

  Και βέβαια θεωρούν όλοι ότι έχεις άπειρο χρόνο στη διάθεσή σου να τρέχεις. Χιλιάδες δικαιολογητικά από εκατοντάδες υπηρεσίες. Έχεις πληρώσει τα πάντα αλλά δεν μπορούν να το δουν από το computer του γραφείου τους πρέπει να γυρίσεις όλους τους ορόφους για υπογραφή. Και αν είναι σε άλλη υπηρεσία, σε άλλη περιοχή πρέπει να χάσεις και την επόμενη μέρα

  Και αν πάει καλά λες άντε, δεν πειράζει.
  Αν όμως δεν πάει…


  Το κράτος δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει ότι η δύναμή του τόπου ήταν είναι και θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι θα πρέπει να τις στηρίξει. Αν όλα τα μαγαζάκια που υπάρχουν παντού πήγαιναν καλά θα λύνονταν πολλά προβλήματα. Και προσωπικό θα έπαιρναν ώστε να μειωθεί η ανεργία και χρήμα θα διακινούσαν. Όμως οι επιχειρηματίες δεν έχουν όργανα για απεργίες, δεν μπορούν να κάνουν απεργίες και έτσι το όποιο μέτρο για ξεζούμισμα περνάει έτσι. Ποιος πληρώνει το 2% του τζίρου στους δήμους; Υποτίθεται ότι οι πελάτες, αλλά όταν είναι 3 σουβλατζίδικα στη σειρά, ποιος θα τολμήσει να ανεβάσει τιμή; Όταν όμως οι συνδικαλιστές ακούν για επαγγελματία στο μυαλό τους έχουν μόνο τον Κόκκαλη. Και όλοι μπαίνουν στο ίδιο καζάνι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 114. ειναι περιεργο οτι συζηταμε για ελλειψη ιδιωτικης πρωτοβουλίας οταν οι ελληνες φημιζονται για το "επιχειρηματικο τους δαιμονιο"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 115. Sorry αν τα είπα λίγο χοντροκομμένα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 116. "Στο τελος μου εδωσε μια ,καπως πικρη τη βρισκω, συμβουλη. ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΩ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΟΤΙ ΠΑΩ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΝΑ ΛΕΩ ΟΤΙ "ΠΑΩ ΧΑΛΙΑ"...."


  Αυτό είναι γνωστό γενικά, το ξέρουμε σαν "δεύτερη φύση" όλοι όσοι εργαστήκαμε στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια. Ο Έλληνας είναι κατά βάση συναισθηματικός, με την έννοια ότι τα συναισθήματα τον καταβάλουν εύκολα. Το ίδιο συμβαίνει με όλους τους Μεσογειακούς, τους περισσότερους Αμερικανούς του νότου, κλπ κλπ. Μπορεί να φταίει το κλίμα. Ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα που τον καταβάλουν εύκολα, είναι η ζήλια.

  Όταν ο Έλληνας λέει "ο σοσιαλισμός... δικαιοσύνη..." κλπ, στην πραγματικότητα εννοεί "ζηλεύω το γείτονα που έχει BMW και θέλω να χάσουν όλοι τις BMW τους, να δω τότε τα μούτρα τους τι θα λένε". Ταυτόχρονα, αφαιρεί έτσι κι από τον εαυτό του την απόκτηση BMW, αλλά είπαμε, "να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα" θέλουμε, όχι ν' αποκτήσουμε κι εμείς γάιδαρο.

  Οι περισσότεροι "σοσιαλιστές" γιατροί που έχω γνωρίσει στην Ελλάδα, έχουν χτίσει βιλίτσες από τα φακελάκια...

  Δεν ξεγελάτε κανέναν κύριοι... δεν είστε ιδεαλιστές. Ζηλιάρηδες είστε. Πράσινοι από τη ζήλια (τώρα θ' αρχίσουν να αφορίζουν: "εμείς ζηλιάρηδες; τι λές ρε χλεμπονιάρη, εσύ δεν ξέρεις να ζεις, μπλα μπλα μπλα"... στο οποίο εγώ θα απαντήσω από τώρα "απ' έκαμε Ηγούμενος, έκαμε και κελάρης").

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 117. Οι πλέον "αναγκαίες" στις "λειτουργούσες" στην Ελληνική οικονομία επιχειρήσεις θέσεις εργασίας είναι

  α) Πωλητές
  β) Λογιστής/ες
  γ) Γραμματέας

  Και στις μικρές
  Επιπλέον "Υπάλληλος Γραφείου"

  Και ως συνεργάτες
  α) Νομικοί σύμβουλοι
  β)Φοροτεχνικοί σύμβουλοι

  Οι ακόλουθες ειδικότητες/λειτουργίες είναι ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ (και από πλευράς συνολικού κόστους λειτουργίας) για τις πιό πολλές

  Μάρκετινγκ, Δ. Ανθρώπινων Πόρων, Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία, Operations, Logistics, IT, Management Accounting, Στρατηγική (!!!), κ.α.

  Ρωτήστε όποιον θέλετε στο χώρο της Επιλογής Στελεχών ή τη Δ.Α.Π. μιάς επιχείρησης.

  Ειδικά στο Μάρκετινγκ, σε αντιδιαστολή με τις Πωλήσεις, πόσες θέσεις εργασίας υπάρχουν στην Ελληνική αγορά? Νέτο.

  Τι δείχνει και συνεπάγεται αυτό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 118. (Παρενθετικό σχόλιο)
  Δεν μου αρέσει να παριστάνω το δικηγόρο των άλλων, αλλά το σχόλιο του it is που αφορούσε το ΝΔ (1) άφηνε τρεις διαζευκτικές εκδοχές (τρελός, βλάκας ή κακόβουλος) και (2) εξέφραζε απορία και όχι χαρακτηρισμό. Ο ΝΔ πάντως κράτησε ειδικά τον ένα απ' αυτούς. Προσωπικά, δεν συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς, όμως είναι ο ΝΔ υπεράνω κριτικής - έστω κι αν αυτή γίνεται μέσω άκομψων χαρακτηρισμών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 119. ΝΔ: «Οι συνδικαλιστές είναι μέρος του κράτους».

  Ίσως, οι συνδικαλιστές είναι η κρατική, θεσμοποιημένη εκδοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 120. Κάποτε σε ένα παγκόσμιο συνέδριο, ένας συνάδελφος έκανε μία παρουσίαση. Στην πρώτη διαφάνεια έγραψε το όνομά του και από κάτω “free practitioner”. Ένας Αμερικανός δίπλα μου απόρησε και με ρώτησε “What does this mean? He used to be a prisoner?”. Κυριολεκτούσε ή μιλούσε μεταφορικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 121. Lefteris Kritikakis said...
  Όταν ο Έλληνας λέει "ο σοσιαλισμός... δικαιοσύνη..." κλπ, στην πραγματικότητα εννοεί "ζηλεύω το γείτονα που έχει BMW και θέλω να χάσουν όλοι τις BMW τους, να δω τότε τα μούτρα τους τι θα λένε". Ταυτόχρονα, αφαιρεί έτσι κι από τον εαυτό του την απόκτηση BMW, αλλά είπαμε, "να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα" θέλουμε, όχι ν' αποκτήσουμε κι εμείς γάιδαρο.

  Δεν έχω συμφωνήσει ποτέ περισσότερο μαζί σου.

  Και βέβαια βρίσκω υπέροχο το κείμενο το ΝΔ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 122. @aggelos-x-aggelos:

  Και ΛΙΓΑ είπες! Θα έλεγα πως σε βρήκα πολύ ...συγκρατημένο ;)

  Το "επιχειρηματικό δαιμόνιο" του Έλληνα είναι ένας ακόμα μύθος της ...φυλής. Πιστεύω πως οι μόνοι που δικαιούνται (έστω και exaggerated) να ομιλούν για "γονιδιακό" επιχειρηματικό δαιμόνιο είναι οι Εβραίοι. Στατιστικά, είμαστε μάλλον νάνοι μπροστά τους!

  Λευτέρη, θες να πεις πως η δικιά μου BMW κινδυνεύει να ...ψοφήσει; Μήπως να πάρω κάνα Skoda, μπας και γλιτώσω από το κακό μάτι (θυμάμαι μια φορά έναν μηχανόβιο που στα καλά καθούμενα, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και αιτία, με αποκάλεσε "μαλάκα μπεμβεδάκια" - κοίταζα απορημένος για πολλά δευτερόλεπτα...)

  [ομολογώ πως έχεις μεγάλα κέφια (και) σήμερα]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 123. Ούτε το δημόσιο φταίει για τα πάντα, ούτε ο ΙΤ είναι πανάκεια.

  Επειδή όμως κάποιοι προσπαθούν να τα ισιώσουν, παραθέτω απόσπασμα από άρθρο του Π. Μανδραβέλη, με αφορμή τη διαφθορά.

  Φυσικά, δεν είναι το μόνο επιχείρημα, ειπώθηκαν ήδη αρκετά και από τον NΔ και πολλούς άλλους (παράγραφος, Λευτέρης, aggelos, δημοσθένης, yannis h. κλπ).


  Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη μια ακόμη σημαντική διαφορά. Οι επιχειρηματίες δεν πληρώνονται από το κοινωνικό σύνολο για να είναι καλοί άνθρωποι. Αντιθέτως, οι δημόσιοι λειτουργοί υπογράφουν μαζί μας ένα συμβόλαιο ότι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας. Ορκίζονται ότι δεν θα διαφθαρούν.

  Αν δηλαδή είναι μια φορά κακό να χρηματίζει ένας επιχειρηματίας κάποιο δημόσιο λειτουργό, είναι δύο φορές άθλιο να χρηματίζεται ένας δημόσιος λειτουργός από κάποιον επιχειρηματία. Στο έγκλημα της παράνομης συναλλαγής πέφτουν και οι δύο. Μόνο που στον δημόσιο λειτουργό πρέπει να καταλογίσουμε και το παράπτωμα της αθέτησης συμβολαίου με τους εργοδότες του, δηλαδή με όλους εμάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 124. "ειναι περιεργο οτι συζηταμε για ελλειψη ιδιωτικης πρωτοβουλίας οταν οι ελληνες φημιζονται για το "επιχειρηματικο τους δαιμονιο"


  Αυτοί που καλλιέργησαν αυτό το μύθο, ήταν οι εφοπλιστές. Βγήκαν από σχολεία στην επαρχία και Αθήνα που τους δίδαξαν σεβασμό, πειθαρχία και σκληρή εργασία. Οι πιο τυχεροί απ' αυτούς, έγιναν πάμπλουτοι. Κάποιοι άλλοι, έχτισαν τα σπίτια στα οποία μένουν σήμερα, δωρεάν, οι σοσιαλιστές γιοί τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 125. ο ιδ.τομεας δεν παει καλα και για εναν αλλο λογο:

  ειναι οικογενειοκρατουμενος (τουλαχιστον στην επαρχία)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 126. @ Lefteris

  Εδώ στην Ελλάδα πάντως, οι περισσότεροι που κάναμε κάποτε μία επιχείρηση και/είτε εργασθήκαμε ως στελέχη, δεν το κάναμε για να αποκτήσουμε πολυτελές αυτοκίνητο. Όχι πως είναι "κακό", απλώς δεν το κάναμε για αυτό, ούτε και ανάλογα.

  Για το μεράκι, την ιδέα, την δημιουργία, το κάναμε και για να ικανοποιήσουμε ανάγκη ή "θέλω" ανθρώπων.

  Και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, άλλοι έχουν δει το επιχειρείν "έτσι" και άλλοι "αλλιώς". Στην Ελλάδα όμως, είτε έτσι είτε αλλιώς, ορθολογικά, το να ξεκινήσεις επιχείρηση με προϊόντα ή υπηρεσίες που απευθύνονται σε ιδιώτες ως αγοραστές είναι, θεωρώ, ηρωϊκή πράξη. Αν είναι και να τα εξάγεις, τότε, Δον Κιχωτική!

  Και θαυμάαω όσους το κάνουμ ΑΚΟΜΗ. Εγώ τελείωσα από επιχειρείν, έστω και ατομικό, στην Ελλάδα. Χίλιες φορές καλύτερα οδηγός ταξί (στην Ελλάδα)!

  Ούτε σκοπεύω ποτέ να προσλάβω υπαλλήλους στην Ελλάδα με αυτή την εργατική νομοθεσία.

  Αν πάρεις σοβαρά τους όλους τους νόμους και ρυθμίσεις στην Ελλάδα, τότε δεν επιχειρείς τίποτα στην Ελληνική Οικονομία.

  Εκτός αν αλλάξουν πολλά, πάρα πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 127. @mickey
  Μην αγχώνεσαι. Η BMW σου δεν παθαίνει τίποτα. Μόνο να της μετράς την ιπποδύναμη που και που μήπως ψοφήσει κάνα άλογο -τα πιάνει πολύ το μάτι και πάνε μαζί με το γάιδαρο που λέει ο Λευτέρης!

  LOL!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 128. ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ

  Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ libertarian;

  ΛΕΥΤΕΡΗς

  :))))

  ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 129. Απο ενα εγαζομενο στον ΙΤ.
  Σε σχεση με τουσ προβληματισμους του
  Mickey.
  Εργαζομαι σε μεγαλη εταιρια τεχνολογιων (S/W development).
  Τα projects που αναλαμβανουμε γινονται
  σε συνεργασια με μεγαλη πολυεθνικη εταιρια με εδρα στην
  Γερμανια, αλλα και παραρτηματα σε αλλες ευρωπαικες χωρες.

  Επειδη ολοι οι εργαζομενοι συνεργαζομαστε αρκετα με τους ευρωπαιους
  συναδελφους στην Γερμανια και αλλου
  (συχνα ταξιδια),σημειωνω τα εξης:

  1. Ο μεσος ορος των Ελληνων εχουν
  καλυτερη καταρτιση και γνωση των
  του αντικειμενου τους.
  2. Τα φαινομενα μετριας ως κακης
  αποδοσης - αποτελεσματικοτητας,
  απο μερος εργαζομενων ειναι πιο
  εντονα εκτος Ελλαδας.

  3.Οι Ελληνες εργαζονται με υψηλοτερους ρυθμους ( στον ιδιο χρονο περισσοτερη δουλεια) , αρα ειναι πιο παραγωγικοι.

  4. Η ποιοτητα του τελικου προιοντος (με μετρησιμα κριτηρια) φερνει το Ελληνικο τμημα στις υψηλοτερες θεσεις (παλιοτερα στην 1η μεταξυ τοτε δεκαδων αλλων τμηματων).

  Αυτα που λεω αν δεν τα εβλεπα απο μεσα δεν θα τα πιστευα στον παρελθον.
  Ειναι βλεπετε ο μυθος για την
  περιφημη τεμπελια και αντιπαραγωγικοτητα του Ελληνα ( σε συγκριση με τον αντιστοιχο Ευρωπαιο).

  Εχετε αναρωτηθει μηπως τι μπορει να φταιει για το τελικο αποτελεσμα της χαμηλης παραγωγικοτητας σε ντοπιες
  εταιριες;
  Μηπως εχει το ρολο της και δοιηκηση
  του ΙΤ;
  Εννοω απο τους μανατζερς εως και τους CEO και την νοοτροπια τους.
  Πολλοι απ΄αυτους δεν εχουν διακριθει
  για τις γνωσεις και την προτερη εμπειρια τους σαν "μαχιμοι" στο αντικειμενο τους.

  Ακομα στην Ελλαδα δεν εχουν μαθει να
  αμοιβουν τους παραγωγικους και ταλαντουχους -τεχνικα καταρτισμενους,
  οσο τους μανατζερς. Εξω συμβαινει
  καποιοι "γκουρου" να αμοιβονται περισσοτερο απο τους line manager τους. Ολα αυτα σε συνδυασμο με τις πολυ χαμηλες αποδοχες σε σχεση με τον αντιστοιχο ευρωπαιο συναδελφο( ιδια ειδικοτητα-εμπειρια) ξερετε
  που τουσ οδηγουν;

  Να αφηνουν τη δουλεια τους φευγοντας για το δημοσιο εστω και με τα μισα χρηματα.

  Στα παραπανω να προσθεσω και μια αλλη παραμετρο. Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ.
  Ξερετε ποιος ειναι αυτη τη στιγμη
  ο Νο1 "εχθρος" μας για την μελλοντικη
  προοπτικη μας στην εταιρια;
  Οι Ινδοι και οι Κινεζοι νεοεισερχομενοι συναδελφοι.
  Πως να ανταγωνιστω εγω το χαμηλοτατο
  κοστος τους;
  Ο αντιστοιχος Ευρωπαιος δεν εχει την
  ιδια ανασφαλεια γιατι θα βρει δουλεια
  πολυ ευκολοτερα.
  ( Στο τελευταιο ας απαντησουν οι υπερμαχοι της νεας ανοιχτης, παγκοσμιοποιημενης Οικονομιας).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 130. Για να μιλαμε σωστα γραικικα...Στην Αυστραλια,οσοι κρατησαν εθνικοτητα Γραικου,ειναι Γραικοι Αυστραλιας ( 2 λεξεις ). Οσοι αυστραλοποιηθηκαν & εχουν εθνικοτητα Αυστραλου,ειναι Γραικοαυστραλοι ( 1 λεξη ). Το αντιστοιχο για Καναδα,Αμερικη. Δεν μπορεις να εχεις 2 εθνικες ταυτοτητες,ιδιως οταν εχουν πληρως αντιθετη ιδεολογια. Απο τη μια,ελευθερια,ισοτητα,...αδελφωσυνη. Απο την αλλη,4000 χρονια αρχαιοσυνης & φυλετικη ανωτεροτητα εναντιον ολων.Μπορεις να μεταπηδησεις μεταξυ συγγενων εθνικοτητων ( Αμερικανοι,Βρετανοι,Καναδοι,Αυστραλοι ) Οσο για το επιχειρηματικο δαιμονιο των Γκρηκς,ειναι αλλος ενας ανωτεριστικος μυθος. Οι εφοπλιστες πετυχαν διοτι ειναι ανελεγκτοι,αφορολογητοι,ασυδοτοι & κανουν τις βρωμοδουλειες ( εμπαργκα,Ιραν -Ιρακ ) που δεν κανουν οι κυριλε Σκανδιναυοι. Εχουν τη φημη της Μαφιας των Θαλασσων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 131. "Ξερετε ποιος ειναι αυτη τη στιγμη
  ο Νο1 "εχθρος" μας για την μελλοντικη
  προοπτικη μας στην εταιρια;
  Οι Ινδοι και οι Κινεζοι νεοεισερχομενοι συναδελφοι.¨"

  Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ.

  ==============================

  "( Στο τελευταιο ας απαντησουν οι υπερμαχοι της νεας ανοιχτης, παγκοσμιοποιημενης Οικονομιας). "

  Μα αυτό δεν ήταν ανέκαθεν και το όνειρο του Σοσιαλισμού; Η παγκοσμιοποίηση (διεθνισμός). Δηλαδή, αντί να αμοίβονται 5 Αμερικανοί με 100Κ το χρόνο και 5 Ινδοί με 5Κ το χρόνο, ας τα "μοιράσουμε" αυτά τα 525Κ σε 10 ίσα μερίδια, ώστε ο καθένας να βγάζει 52,5Κ το χρόνο.... δεν είναι πιο δίκαιο αυτό; Γιατί από τη μια λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τους χαμηλούς μισθούς στον Τρίτο Κόσμο; Ε, ιδού, ικανοποιήθηκε το αίτημα των σοσιαλιστών και τώρα ο κάθε Ινδός μπορεί να εργαστεί από το Αμερικανόφερτο ίντερνετ και να αμοιφθεί με τα ίδια χρήματα που αμοίβεται κι ο Αμερικανός συνάδελφός του (ο οποίος παραπονιέται τώρα περί παγκοσμιοποίησης, γιατί έχασε τα κεκτημένα).
  Τι σκατά σοσιαλιστές είστε, αν δεν θέλετε να μοιραστείτε τον πλούτο σας με τους Ινδούς και τους Κινέζους;

  ==============================
  "Πως να ανταγωνιστω εγω το χαμηλοτατο
  κοστος τους;"

  Να ρίξεις κι εσύ το δικό σου κόστος. Ποδήλατο ο Κινέζος; Ποδήλατο κι εσύ. Ισότητα δεν ήθελες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 132. Η ισοτητα γινεται και αλλιως .
  Προς τα πανω. Να παρει ο Ινδος
  οσα παιρνω εγω.
  Αυτοκινητο εγω.
  αυτοκινητο κι αυτος.

  Ποιον δεν συμφερει αυτο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 133. Ο ΛΚ ειναι bulldog του αμερ. καπιταλισμου. Θα μπορουσε να κανει καριερα στους ( παλιους ) Φιλελευθερους του Μανου,αν & στα εθνικα θεματα εχει σκεψη " ελ" ,δηλ. αρχαιου. Οι σημερινοι Κρητικοι ειναι λαος 1100 ετων,χαρμανι Αλβανων,Ιταλων,Τουρκων,Εβραιων & Τσιγγανων. Η ινδο-κινεζολογια ειναι αντιαμερικανικος μυθος " αντιπαλου δεους ",αντιστοιχος της Ιαπωνολογιας των '80s. Θα φλαταρουν & αυτοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 134. Έγραφαν την περασμένη εβδομάδα τα ΝΕΑ :
  Δώρο χ εκατομμυρίων στους γαλακτοβιομήχανους. Ανατρέχοντας στις εσωτερικές σελίδες ανακάλυψα ότι ο συντάκτης εμέμφετο την προτεινόμενη παράταση της διάρκειας ζωής στο γάλα γιατί έτσι θα εξοικονομούντο από τις επιστροφές κάποια εκατομμύρια € που θα ενθυλάκωναν οι βιομήχανοι. Ενώ τώρα δηλαδή είναι καλύτερα να τα πετάμε! Μόνο το 50% των επιστροφών (ληγμένων) του γάλακτος και αφού διαχωρισθεί από την συσκευασία παραδίδεται σε βιομηχανίες οι οποίες με την μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης ανακτούν την λακτόζη -κυρίως- και την κάνουν ζωοτροφή. Το υπόλοιπο 50 % όχι μόνο πετιέται αλλά μολυνει σοβαρά και τον υδροφόρο ορίζοντα!
  Για κάποιους προοδευτικούς όμως διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι καλύτερα έτσι παρά να επωφεληθεί η επονείδιστη βιομηχανία!
  Η παραγωγικότητα της κοινωνίας μας σε ένα ακόμα τομέα πέφτει θύμα του διαταξικού μας φθόνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 135. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 136. Συγγνώμη αλλά αυτή η ιστοριούλα με την αδικημένη/βιασμένη/κατατρεγμένη Ι.Π. και τον δυνάστη/νταβατζή Δ.Τ. μου θυμίζει απλοική παραβολή επιπέδου κατηχητικού.

  ΝΔ said...

  "Είναι πασιφανές ότι οι αντιδρώντες δεν έχουν βρεθεί ποτε στην θέση του ιδιώτη επιχειρηματία..."

  Εξίσου πασιφανές είναι ότι δεν έχετε βρεθεί κι εσείς στη θέση του μισθωτού/υπαλλήλου σε ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 137. "Ο αντιστοιχος Ευρωπαιος δεν εχει την ιδια ανασφαλεια γιατι θα βρει δουλεια πολυ ευκολοτερα"

  Γιατί όμως θα βρει δουλειά πολύ ευκολότερα?

  -------

  Η "ανάλυση" ΛΚ περί πραγμάτωσης "διεθνούς σοσιαλιστικού οράματος" απολαυστική (πλην κάποιων κακών λέξεων, που θα "κόβονταν" σε αμερικανικό φόρουμ, ΛΟΛ)

  -----------

  Μέγα λάθος να επιτραπεί η ένταξη της (ακόμη) κομμουνιστικής Κίνας στον ΠΟΕ και γενικότερα το ελεύθερο εμπόριο. Καπιταλισμός+κομμουνισμός (εν Κίνα) παράγουν έναν "φράνκενσταϊν" για την παγκόσμια οικονομία. Η περίπτωση Ινδίας είναι διαφορετική.

  -----------------

  Ο κόσμος δεν παράγει αρκετή αναπτυξη ΑΕΠ ώστε και α) να απορρροφηθεί η ανοδος μεγαθηρίων Κίνας και Ινδίας (κυρίως Κίνας) ΚΑΙ β) να μην (ακόμη και) μειωθεί το ΑΕΠ σε ορισμένες όικονομίες. Το θέμα είναι να ζεις σε Ινδία με εισόδημα Βρετανίας και όχι στη Βρετανία με εισόδημα Κίνας (βλ. "purchasinng power parity).

  Αν υπάρξει ολοκληρωτική παγκοσμιοποίηση τότε οι τιμές όλων των "πραγμάτων" θα συγκλίνουν, σε άλλες χώρες θα πέσουν και σε άλλες θα ανέβουν (βλ. μία Ενιαία Οικονομία σαν τις εθνικές). Το σοκ ποιοί θα το αντέξουν όμως; Μόνον όσοι θα είναι ικανοί να ζήσουν (στο διάστημα της μετάβασης) στην Βρετανία σε εισοδήματα Ινδίας.

  Τα πράγματα περιπλέκει η χαμηλή κινητικότητα του εργαζόμενου, ειδικά του "λευκού κολλάρου". Σε αυτό πάσχει και η ΕΕ και εκεί έγκειται μέρος της ισχύος των ΗΠΑ (εσωτερική κινητικότητα).

  Τώρα όμως που τα ΙΤ jobs migrated East, ο σύμβουλος του Μπους που μίλησε για "people needing to move up to higher added value jobs" προεκλογικά, μαζεύτηκε άρον-άρον.

  Μία λύση είναι περιφερειακές "πλήρεις ενοποιήσεις" α λα ΕΕ (αλλά το πρότζκτ κολλάει και δεν τσουλάει).

  Επικινδύνως ενδιαφέροντες καιροί.

  Όπου δουλειά και ....

  Για την Ελλάδα, αυτά είναι ακόμη σε πρωτοβάθμιο στάδιο. Το οικονομικό τσουνάμι δεν έχει ακόμη έλθει. Γιατί? Θα έλθει ποτέ? Ας το αναλύσουν άλλοι.

  Δεν αναλύω Ελληνική οικονομία -σύστημα πλέον-άλλο. Αρνούμαι και απέχω αυτής. Καλή τύχη σε όλους μας, ειδικά αυτούς με υψηλές ανελαστικές υποχρεώσεις. Θα την χρειασθούν, μαλλον. Μία καλή λύση είναι η ωρίμανση του Έλληνα καταναλωτή. Όμως χωρίς ισχυρές εξαγωγές .......... (που πηγαίναμε, δεν ξέραμε???)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 138. @ gargoyle

  You are right, but ONLY to the extent that Greece's problem is "systemic failure" not "partial" and that people on any side of the economy are not the ones to blame. The same canot be said of their "leaders" including TU leaders.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 139. "Οι σημερινοι Κρητικοι ειναι λαος 1100 ετων,χαρμανι Αλβανων,Ιταλων,Τουρκων,Εβραιων & Τσιγγανων."

  Μάλιστα κύριε... ξέχασες τους Άραβες (των οποίων το αριθμητικό σύστημα χρησιμοποιείς), τους Αιγύπτιους (Πυραμίδες και άλλα αρχιτεκτονικά θαύματα), κλπ.

  ============================
  "Δεν μπορεις να εχεις 2 εθνικες ταυτοτητες,ιδιως οταν εχουν πληρως αντιθετη ιδεολογια."

  Δεν έχουμε ταυτότητες εδώ κύριε... μόνο διπλώματα οδήγησης, τα οποία δεν αναγράφουν ούτε εθνικότητες, ούτε κάνουν DNA ανάλυση που κάνεις εσύ.
  ============================
  "1. Ο μεσος ορος των Ελληνων εχουν
  καλυτερη καταρτιση και γνωση των
  του αντικειμενου τους."

  Συμφωνώ και το έχω ζήσει κι εγώ. Σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες.
  ==============================

  "Να αφηνουν τη δουλεια τους φευγοντας για το δημοσιο εστω και με τα μισα χρηματα."

  Η αποφυγή ανάλειψης ρίσκου και ο φόβος της "μη σιγουριάς" είναι κάτι που μαθαίνεται από τα δημοτικά σχολεία κιόλας.

  Εκείνο που δεν μας μαθαίνουν, είναι ότι τα καράβια ΔΕΝ είναι φτιαγμένα για να μένουν στα λιμάνια, αλλά για να σαλπάρουν στις ανοιχτές θάλασσες.

  ================================
  "Η ινδο-κινεζολογια ειναι αντιαμερικανικος μυθος " αντιπαλου δεους ",αντιστοιχος της Ιαπωνολογιας των '80s. Θα φλαταρουν & αυτοι. "

  Το να κάθεσαι σε ένα καφενείο και να περιμένεις να δεις "αυτοκρατορίες να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν", σημαίνει ότι θες να είσαι αμέτοχος σε οτιδήποτε και προτιμάς το ρόλο του μπανιστηρτζή της αποτυχίας. Σαν να σου αρέσει μια πορνό ταινία στην οποία ο πρωταγωνιστής είναι ανίκανος, αφού η όποια επιτυχία σου προκαλεί αλλεργίες (και πετάς και σαρκαστικά-ειρωνικά σχόλια και άμα πετύχει κάποιος σε οτιδήποτε, θα του πεις "θα πέσεις κι εσύ").

  Σε γενικές γραμμές, ακούγεσαι αρνητικός, εύχεσαι το κακό των άλλων, σου αρέσει να βλέπεις παρακμές και πτώσεις και γενικά σου λείπει κάθε ενθουσιασμός να κάνεις κάτι, να χτίσεις, να συμμετέχεις, να αποδεχτείς, διότι "θα πέσει κι αυτό". This way, you are not an asset; you' re a liability.

  Σοφία δεν σημαίνει να προβλέπεις παρακμές. Αυτό είναι σαν να λες "φέτος θα βρέξει έστω και μία φορά στην Αθήνα". Βεβαίως και υπάρχει παρακμή, αλλά σοφία είναι η ενίσχυση της ακμής, όχι η γεροντίστικη αντίληψη περί "γενικής παρακμής". Παρά τα όσα λες, λοουλούδια θα ανθίζουν κάθε άνοιξη. Ίσως όχι στο δικό σου σπίτι, αλλά στα σπίτια αυτών που τα καλλιεργούν. Εσύ τα ποδοπατείς. Και μετά κάνεις και ανάλυση DNA, διότι είσαι και ερασιτέχνης βιολόγος.
  (άκου που μας έκανε και βιολογική ανάλυση του πληθυσμού της Κρήτης... κι εμείς πανικοβληθήκαμε τώρα... θα κόψουμε το μεσημεριανό διότι μίλησε ο δικός σου... θα βάλουμε και τη γάτα μας να κλαίει).

  Κι αποχωρώ τώρα γιατί έγινε το θέμα πάλι ποιος θα κερδίσει σε προσωπικές επιθέσεις... ποιος θα μειώσει τον άλλο (κατάλοιπο τουρκοκρατίας), ειδικά για ασήμαντα θέματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 140. Σόρρυ, μπέρδεμα με μεροκάματο και μισθό με αναγκάζουν να το ξαναποστάρω.

  Άδικα συζητάτε, κατά το ΣΕΒ ¨βρέθηκε η λύση, η λύση είναι η εξής μία: 1. ο μισθός να είναι στα λογικά επίπεδα του 250 Ευρώ. 3. Να καταργηθούν όλες οι ασφαλιστικές εισφορές. $. Η φορολογία να πέσει στα μισά ποσά. 5. Η καλή τη πίστη να γίνει θεσμός, e.g. ουδέν έλεγχος από τους αστίατρους. (Που ακούστηκε να κλείνουν φαστφουντάδικο επί δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό και τουαλέτα (όπως έγινε στην γειτονιά μου) (Αυτά δεν γίνονται ούτε στο Βέλγιο)).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 141. "ας προσέχανε" (ας προσέχαμε εμείς δηλαδή) δεν είχε πει κάποιος κύριος? και πήγε subitos "home alone", αφήνοντας πίσω του .... δεν τον έφαγαν τα ID cards ... "The economy ..." που έλεγε ο Μπιλ. Άλλο Μπιλ άλλο Ντίνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 142. "Εκείνο που δεν μας μαθαίνουν, είναι ότι τα καράβια ΔΕΝ είναι φτιαγμένα για να μένουν στα λιμάνια, αλλά για να σαλπάρουν στις ανοιχτές θάλασσες"

  And that nobody lives for ever.

  And that to sell your parents house and move is not a curse!

  Και ότι Έλληνας παραμένεις όπου και αν είσαι στη Γη, όχι μόνον όταν διαμένεις στην Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 143. onlycurious, η προτεινόμενη «παράταση ζωής» αφορά το γάλα που διατίθεται ως «φρέσκο». Το γάλα αυτό πράγματι μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο και μετά την ημερομηνία λήξης (διατηρείται επί 10 ημέρες συναλικά). Οι γαλακτοβιομηχανίες ήδη διαθέτουν στην αγορά γάλα που τεχνικά είναι πανομοιότυπο με το φρέσκο, αλλά έχει ημερομηνία λήξης 10 ημερών. Μάλιστα μία από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες επαψε να διαθέτει «φρέσκο» γάλα στην αγορά και διαθέτει μόνο αυτό των 10 ημερών. Πού είναι η ουσία; Σεις αποδέχεστε να αγοράζετε και να πληρώνετε ως «φρέσκο» ένα προϊόν που έχει παραχθεί μια βδομάδα πριν; Προσωπικά, το θεωρώ κοροϊδία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 144. vrennus said... said...
  "Δεν μου αρέσει να παριστάνω το δικηγόρο των άλλων, αλλά το σχόλιο του it is που αφορούσε το ΝΔ (1) άφηνε τρεις διαζευκτικές εκδοχές (τρελός, βλάκας ή κακόβουλος) και (2) εξέφραζε απορία και όχι χαρακτηρισμό. Προσωπικά, δεν συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς, όμως είναι ο ΝΔ υπεράνω κριτικής - έστω κι αν αυτή γίνεται μέσω άκομψων χαρακτηρισμών;"

  Με συγχωρείτε, αυτό το λέτε κριτική; Γιατί εγώ το λέω βρίσιμο.

  gargoyle said...
  Εξίσου πασιφανές είναι ότι δεν έχετε βρεθεί κι εσείς στη θέση του μισθωτού/υπαλλήλου σε ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.

  ΛΑΘΟΣ. Επί 4 χρόνια (πριν κάνω δική μου επιχείρηση) και επί αρκετά μετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 145. @ Vrennus

  Ζεις σε μία πόλη δεινόσαυρο σαν την Αθήνα του 2006 και όχι σε μια μικρή πόλη ή χωριό και περιμένεις να βρίσκεις στα 5 μέτρα από το σπίτι σου φρέσκο της ημέρας αγροτικό προϊόν σαν νάναι εφημερίδα? Θα μας τρελάνεις τώρα ή αργότερα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 146. "Μάλιστα μία από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες επαψε να διαθέτει «φρέσκο» γάλα στην αγορά και διαθέτει μόνο αυτό των 10 ημερών."

  Είδες; Ποιος σκέφτεται λογικά τώρα; Για παράδειγμα, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν οι Κρητικοί γάλα δικό τους (δεν έχει η Κρήτη γελάδια και κατσίκια τόσα πολλά που να ταϊσουν 600.000 κόσμο), οπότε η Κρήτη πρέπει να φέρνει γάλα από αλλού. Μόλις έρθει το γάλα, θα ψάξουν να βρουν κάτι κακό, για να γράψουν και κάτι στις φυλάδες να περάσει η ώρα να βγει μεροκάματο. Στο κάτω κάτω, συνέπειες δεν υπάρχουν στον τύπο για οτιδήποτε (οι Δημοσιογράφοι έχουν περισσότερα δικαιώματα από κάθε άλλο πολίτη και είναι οι περισσότεροι απόφοιτοι γυμνασίου).

  Οπότε, εγώ λέω, να σταματήσει η Ελλάδα να κάνει εισαγωγές ή να έχει βιομηχανίες που παράγουν οτιδήποτε. Ο καθένας ας έχει ένα μικρό κήπο και δυο κατσίκια να ταϊζει τον εαυτό του και την οικογένειά τους. Έτσι, θα λυθεί το πρόβλημα των παραπόνων.
  ==============================

  "Σεις αποδέχεστε να αγοράζετε και να πληρώνετε ως «φρέσκο» ένα προϊόν που έχει παραχθεί μια βδομάδα πριν;"

  ΣΕ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ;

  Σε λίγο θα μας πεις ότι οι φορτηγατζήδες που σου φέρνουν τα λαχανικά, ΔΕΝ πρέπει να κοιμούνται, για να στα φέρουν πιο γρήγορα... και να είναι και φτηνά και κορυφαίας ποιότητας... δε μου λες, άμα σου φέρω γάλα πρώτης ποιότητας που παράχθηκε μόλις 25 ώρες πιο πριν, είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις 10 ευρώ το κιλό, για παράδειγμα; Ή μπας και νομίζεις ότι θα φροντίζω εγώ ένα κοπάδι γελάδια και 10 οδηγούς υπερηχητικών φορτηγών για να το φέρνω στην πόρτα σου τσάμπα;

  (ή εάν προτιμάς, αγόρασε μια αγελάδα να χαρείς φρέσκο γάλα).

  Όλα έτοιμα τα θέλετε. Λες και υπάρχει χώρα στον κόσμο σήμερα που "διακτινίζει" το γάλα από την αγελάδα στον καταναλωτή... (κι εδώ με φορτηγά μεταφέρεται).

  Τι καλομαθημένοι που είσαστε...

  ("θέλουμε μια αγορά που να είναι 300% τέλεια, χωρίς εμείς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα... και ένα μισθό κάθε μήνα που να καλύπτει τα πάντα, χωρίς δουλειά... και ένα σύστημα υγείας που θα είναι τέλειο, χωρίς προσπάθεια... κλπ κλπ... θέλουμε η γραμμή παραγωγής γάλακτος να έχει απίστευτη ταχύτητα, ώστε από το βυζί της αγελάδας έως το συσκευασμένο προϊόν στο σούπερ μάρκετ στην άλλη άκρη της Ελλάδας, να έχουν περάσει μόνο 5 ώρες).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 147. @ cyberdust

  Εξίσου πασιφανές είναι α) ότο ο ΣΕΒ δεν ζητάει αυτά ππυ λες και β) ότι η Ελλάδα είναι η Ρόδος της Ευρώπης και ότι η βιομηχανία δεν ήταν και δεν είναι φυσικό της προϊόν.

  Και ότι όσο πιό γρήγορα περάσει σε μία μεταβιομηχανική κατάσταση και πλαίσια, τόσο καλύτερα.

  Σημ. Όταν έγινε η βιομηχανική επανάσταση στο UK, οι ελεύθεροι επαγγελματίες/τεχνίτες δεν ήθελαν να γίνουν υπάλληλοι. Ενδιαφέρον, έ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 148. @harrygreco
  Οι εφοπλιστες πετυχαν διοτι ειναι ανελεγκτοι,αφορολογητοι,ασυδοτοι & κανουν τις βρωμοδουλειες ( εμπαργκα,Ιραν -Ιρακ ) που δεν κανουν οι κυριλε Σκανδιναυοι. Εχουν τη φημη της Μαφιας των Θαλασσων.

  Οποία ανακρίβεια. Οι Ελληνική ναυτιλία θέριεψε γιατί έχει ιστορία αιώνων, η Ελλάδα είναι βουτηγμένη στη Θάλασσα και πριν τον τουρισμό η κύρια απασχόληση για τα προς το ζείν ήταν η Θάλασσα (και αργότερα η μετανάστευση).Η διεθνής Ναυτιλία είναι αφορολόγητη εκ των πραγμάτων καθώς ως επι το πλείστον οι πλοικτήτριες εταιρείες ανεξάρτητα εθνικότητας πλοικτήτη εδρεύουν σε χώρες που δεν φορολογούν το εταιρικό εισόδημα. Η αφορολογησία δεν είναι προνόμιο των Ελλήνων εφοπλιστών. Υπάρχουν Έλληνες εφοπλιστές και πλοικτήτες που έσπασαν εμπάργκο, λίγοι όμως και σίγουρα όχι μόνοι. Είμαι 30 χρόνα στον κλάδο και σε διαβεβαιώ καθε άλλο παρά φήμη 'Μαφίας' έχει η Ελληνόκτιτη ναυτιλία. Ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια εκτός του ότι είναι η πρώτη σε χωρητικότητα, εχει χαμηλό προφίλ ηλικίας και υψηλούς δείκτες ασφαλείας. Εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια όπως σε κάθε κλάδο.

  Αναφορικά δε με το κυρίως θέμα του blog, πριν απο 4-5 χρόνια είχα διαβάσει σε έγκυρη έκδοση οτι η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο δείκτη αυτοαπασχόλησης στην Ευρώπη. Κάτι κοντά στο 52% όταν στην Γερμανία ήταν γύρω στο 17% . Κάθε δρόμος και 10 μαγαζάκια. Πολλές φορές να πουλάνε το ίδιο προιόν.
  Έχει κανείς φρέσκιες στατιστικές για την αυτοαπασχόληση των Ελλήνων?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 149. Το σχολιο φιανσε Ινδιανας το αφηνω...ασχολιαστο.Με τοσους απογονους Βυζαντα & Μινωα εδω μεσα,κραταω την ισορροπια. Στο μπλογκ υπαρχουν 2 κατηγοριες σχολιαστων. Οι " Ελ" & οι Γραικοι. Εγω απευθυνομαι στη μια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 150. nicholas nerd said...
  "Για την Ελλάδα, αυτά είναι ακόμη σε πρωτοβάθμιο στάδιο. Το οικονομικό τσουνάμι δεν έχει ακόμη έλθει. Γιατί? Θα έλθει ποτέ? Ας το αναλύσουν άλλοι".

  Είναι βέβαιο ότι θα έρθει (ήδη έχουμε σχετικά φαινόμενα) και θα μας πιάσει στον μακάριο ύπνο μας.

  Είναι απίθανο το πόσο επαρχιώτικα και στενοκέφαλα σκέπτονται οι Έλληνες - κυρίως οι εργαζόμενοι. Θυμάμαι την ιστορία της Πιρέλλι στην Πάτρα. Είχε ένα πανίσχυρο σωματείο που διατύπωνε συνεχώς νέα αιτήματα και έκανε απανωτές απεργίες. Όπου η εταιρία κάποια στιγμή έκλεισε το εργοστάσιο και έμειναν 400 οικογένειες χωρίς εισόδημα. Η ιστορία αυτή έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια...

  Στην Βόρεια Ελλάδα κλείνουν οι υφαντουργίες λόγω της φθηνότερης εργασίας στους βόρειους γείτονες. Όμως όχι όλες. Μερικές (Ακκάς) εκσυγχρονίστηκαν τεχνολογικά και όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά μεγαλώνουν και προσλαμβάνουν. Αν το έκαναν περισσότεροι αυτό δεν θα είχαμε να φοβηθούμε από το τσουνάμι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 151. Οσο για τη ναυτιλια,οχι ιστορια αιωνων,αλλα..4000 ετων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 152. @ ΝΔ
  Φυσικά και δεν θεωρώ ως κριτική τους χαρακτηρισμούς (υβριστικούς και μη). Αυτό που, επιτρέψτε μου, θα ήθελα να μην είχατε γράψει ήταν αυτό για τον άνθρωπο που χαρακτήρισε κάπως το ΝΔ (το σβήσατε?)

  @Demosthenes
  Στη δεινοσαυρική Αθήνα του 2006 μπορώ και βρίσκω γάλα μιας - δυο ημερών. Αν επιμένετε μπορώ να σας τρελάνω αργότερα ;-Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 153. Σκιά της (σωστής) ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Όχι μόνο στο κράτος αλλά (πρωτίστως) στους ανθρώπους. Πρώτα απ’ όλα, σεβασμός στο κράτος (το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η φοροδιαφυγή). Περίπου το ίδιο (αλλά όχι ακριβώς) σεβασμός στη νομοθεσία. Υπάρχουν πράγματα που δεν σου περνάνε καν από το μυαλό να κάνεις – όπως το να πουλήσεις προϊόντα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

  Εάν δεν βάλουμε αυτές τις ‘ατομικές’ συνισταμένες στην εξίσωση (που αφορούν όλους μας), τότε η πιο ελεύθερη οικονομία βρίσκεται στα ανατολικοευρωπαϊκά και αραβικά κράτη: ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, ο σώζων εαυτώ σωθήτω, δεν λογοδοτεί κανένας σε κανένα, πλήρης ασυδοσία. Η ελεύθερη αγορά έχει κανόνες.

  Γι’ αυτό, ενώ σε όλα τα άλλα (δυτικά) κράτη, πολιτεία και πολίτης ή κεφάλαιο και επιχειρηματικότητα συγκρούονται, εδώ έχουμε κανονικό αντάρτικο. Γι’ αυτό και ενώ σε όλα τα (δυτικά) κράτη υπάρχει διαφθορά, εδώ έχουμε αλητεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 154. @ ΝΔ

  Συμφωνώ.
  Όμως δεν συμφωνείς και εσύ ότι και η Ελλάδα δεν προσφέρεται και τόσο για χώρος βιομηχανικής παραγωγής και "μαγαζάκια ιδρώτα" γενικότερα αλλά για ............

  (ας συμπληρώσει καθένας τι νομίζει/θεωρεί/εκτιμά)

  Σηκώνει το κλίμα στην Ελλάδα "χειρονακτική εργασία" και "χειρονάκτες εργάτες"? Ερωτώ.

  Τι "σηκώνει" τελικά?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 155. @ Yannis h

  "Γι’ αυτό και ενώ σε όλα τα (δυτικά) κράτη υπάρχει διαφθορά, εδώ έχουμε αλητεία"

  Παρακαλώ, "αλητεία" δεν έχουμε. Κοιτάξτε παρακαλώ τον ορισμό της "αλητείας".

  @ Vrennus

  Τότε, φίλτατε, δείξε μας και μας που να το βρούμε στην Αθήνα του 2006 στα 5 μ. από το σπίτι για να μας "τρελάνεις". Στην Αθήνα, όχι στην Αττική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 156. Παραδέχομαι πως αδυνατώ να διαβάσω όλα τα σχόλια, διάβασα ωστόσο πάνω από το 70-80%, ανατρέχοντας συνεχώς στα προηγούμενα για να δω γιατί ήταν τόσο δυνατή η κλαγγή του σπαθιού στον εκάστωτε διαξιφισμό. Αυτό που συμπέρανα είναι πως όλοι, λίγο-πολύ, συμφωνούμε μέσα στο χάος της ελληνικής αγοράς.
  Η νοοτροπία του Ελληναρά, στην οποία κατηγορία βάζω και τον εαυτό μου διότι δεν μπορεί παρα να επηρρεάζομαι και να επηρρεάζω την κοινωνία μου και την αγορά της, διαμορφώθηκε στην περίοδο της τουρκοκρατίας από το κράτος δυνάστη και τους τσιφλικάδες/φεουδάρχες εκμεταλευτές. Ο μόνος τρόπος επιβίωσης ήταν να απομυζήσεις αυτούς, καθώς off shore inc. και franchise δεν "έπαιζαν".
  Το καθένας για την πάρτη του και για την οικογένειά του(στον νεποτισμό we rule!), επιβίωσε μαζί μας.-
  Το μόνο που χρειάζεται η Ι.Τ για να βρει τον δρόμο της στην Ελλάδα, είναι απλούστερες γραφειοκρατικές διαδικασίες(να αγιάσει το στόμα σας κύριε Αλεβάντη), ισονομία και πραγματική δικαιοσύνη και αναθεώρηση του Συνταγματος και των σχετικών άρθρων, νόμων, πλαισίων κ.δ.σ, που έχουν περισσότερα "παραθυράκια" και "ευνοϊκούς για την αγορά(εδραιωμένο ήδη διαπλεκόμενο κεφάλαιο) κανόνες" ακόμα και από το Μicrosoft Windows xp desktop μου!
  Κύριε Δήμου, ωραία η παρομοίωσή σας, αλλά στην σχέση της Ι.Τ με τον Δ.Τ, ο λόγος που μάλωναν, και μαλώνουν, είναι το τρίτο πρόσωπο που ξεχάσατε να αναφέρετε και έβαλε όλους τους blogger σε μπελάδες μέχρι να βάλουν στο χάος τάξη. Ο Δ.Τ είναι "κολλημένος" με την μεγαλύτερη αδελφή της Ι.Τ, την Αρχουσα.Κατεστημένη.Παγιωμένη.Ακρως.Κερδοφόρα.Οικονομική.Τάξη
  η οποία είναι πιο ώριμη από την Ι.Τ και καταλαβαίνει καλύτερα τον Δ.Τ, είναι σε παράνομη σχέση μαζί του και τον εξιτάρει με παράνομα και ανήθικα παιχνιδάκια, είναι πολύ πιο ματσωμένη από την μικρή της αδελφή και τον έχει κάνει ζιγκολό. Οσο για αυτόν, δεν χαλιέται, σας πληροφορώ καθόλου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 157. Αυτό το παράδειγμα της Pirelli και των υφαντουργιών δείχνει πολύ χαρακτηριστικά το πρόβλημα: αντί να δούμε πως βελτιωθούμε, να γίνουμε καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί, προσπαθούμε να κρατήσουμε τα "κεκτημένα".

  Νομίζω πως έχουμε μάθει να φοβόμαστε την αλλαγή και οτιδήποτε καινούριο ή διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε.

  Όσο για το κείμενο, το πιο λυπηρό είναι πως το γράψατε το 1987 και εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 158. Demosthenes said...
  @ cyberdust
  Εξίσου πασιφανές είναι α) ότο ο ΣΕΒ δεν ζητάει αυτά ππυ λες και β) ότι η Ελλάδα είναι η Ρόδος της Ευρώπης και ότι η βιομηχανία δεν ήταν και δεν είναι φυσικό της προϊόν.
  Πεμ Οκτ 05, 08:10:36 μμ

  Αυτά ειπώθηκαν σε συνέδριο του ΣΕΒ παρουσία υπουργού της ΝΔ (χωρίς ο τελευταίος να αντιδράσει). Εξάλλου είναι και η πρακτική που εφαρμόζεται σε τεράστιο ποσοστό της καθημερινής πράξης. Ειδικά στην επαρχία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 159. @ cyberdust

  "1. μισθός να είναι στα λογικά επίπεδα του 250 Ευρώ"

  Ζήτησε κάτι τέτοιο όντως ο ΣΕΒ?

  Στην επαρχία, σε ποιές δουλειές και από ποιούς (δεν ρώτησα σε ποοούς, ΟΚ?

  Ποιό είναι το κόστος ζωής στην επαρχία?

  Για την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών ΚΑΙ την χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής τουλάχιστον (και μιάς ελάχιστης σύνταξης) από τους γενικούς φόρους (αν αυτό είπε ο ΣΕΒ), συμφωνώ απόλυτα πάντως!!!!

  Δεν φθείρει μόνον η εργασία την υγεία! Την φθείρουν και άλλα όπως π.χ. η παρακολούθηση των "ειδήσεων" και "παραθυρο-συζητήσεων" στην Τιβί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 160. Η ιστορια της Πιρελλι ειναι κλασσικη περιπτωση " ταξικης παλης " που λενε & οι αγαπητικοι Σ. Ενωσης.Πηγαν με τσαμπουκα να παρουν πιο πολλα & πηραν...το μεσαιο. Δεινον προς κεφαλαιον λακτιζειν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 161. @solon(?)

  Περί ελληνικής ναυτιλίας ...

  Πως το έλεγαν εκείνο το δεξαμενόπλοιο που βρώμισε τις ακτές της Ισπανίας-Γαλλίας?

  Ποιοι πάσχιζαν με όλα τα μέσα να κρατήσουν τα μονοπυθμενα δεξαμενόπλοια?

  Η να πούμε για τα χάλια της ακτοπλοΐας μας, καμποτάζ ναυάγια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 162. Μα που κολλάει ο ΣΕΒ με την Ι.Π.? συνδικαλιστές είναι και αυτοί σε διαφορετική κλίμακα που βρίσκουν και κάνουν σε μια διαστρεβλωμένη αγορά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 163. Κυρίες και κύριοι,

  Οι σχετικές με την συζήτηση αυτή λύσεις για την Ελλάδα είναι θεωρώ απλές. Θα τις ακούσετε στο συνέδριο που δεν θα οργανώσω, στο κόμμα που δεν θα φτιάξω, στις συμβουλές που δεν δίνω, στο βιβλίο που δεν θα γράψω, στην εκπομπή που δεν θα πάω να μιλήσω ακόμα και να με καλέσουν και ούτε και σε αυτό το μπλογκ (ούτε και το δικό μου, το σταματάω, το Ελληνικό). Διότι απλούστατα α) δεν επιχειρώ τίποτα πλέον στην Ελλάδα. απλώς "ζω/επιβιώνω" και β) δεν υπάρχει "αγορά ιδεών" διότι στην Ελλάδα σήμερα δεν έχουν ζήτηση και συνεπώς "αξία" (δεν ξέρω αν είχαν και ποτέ, αν ξέρει κανείς, ας πει (παρά μόνον αν είναι εισαγώμενες)).

  Σε άλλες έχουν. Σε αυτές στοχεύω πλέον, ενδεχομένως. Κουράστηκα, αγαπητοί Συνέλληνες, να σκέπτομαι για την Ελλάδα. Με πληγώνει (η σκέψη για την Ελλάδα, όχι οι Έλληνες, και η σκέψη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι τόσο διαφορετικά αλλά δεν θα γίνουν). Το διαεπίκαιρον 1987 - 2006 του ποστ του κ. Δήμου ενδεικτικό και καταλυτικό! Το 2025 ποιός ξέρει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 164. Κυρία Βέλλιου,
  η "κοινωνία των πολιτών" για να λειτουργήσει χρειάζεται αρχές και αξίες, όπως αλληλεγγύη, δημιουργικότητα,συμμετοχή και μπορείτε να προσθέσετε και άλλες.
  Αυτό που λένε σήμερα Ιδιωτική Πρωτοβουλία (εν Ελλάδι τουλάχιστον, να μην πω και παγκόσμια) δεν βοηθά για την ανάπτυξη όλων των παραπάνω.
  Δεν είμαι θιασώτης του "υπαρκτού σοσιαλισμού", ούτε μιας πολιτείας γραφειοκρατικών μηχανισμών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 165. Το συνελληνας ειναι trademark του τρελλοναζιστη Βελοπουλου ( απο το αλβανικο Μπελο ). Τρελλοναζιστης = οχι μονο ( ανυπαρκτη ) καταγωγη απο ελληνες,αλλα & αποδοση στους ελ. ανυπαρκτων ιδιοτητων - προελευση απο εξωγηινους,γηγενεις,υπερφυσικες ικανοτητες,δικο τους αλφαβητο κ.ο.κ). Τον παρακολουθω τακτικα,μαζι με τον αλβανοσουλιωτη Λιακοπουλο.Εχουν πλακα. Πολλοι τετοιοι ομως μαζευτηκαν στο μπλογκ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 166. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 167. Κακό πράγμα ο νταβατζής. Όμως αν δεν έτρωγε κι αυτή η Ιδιωτική τις φάπες της, θα γινόταν ασύδοτη κι επικίνδυνη για τους πελάτες. Δεν είναι νά 'χεις και πολλή εμπιστοσύνη σε κάτι τέτοιες... Κι ας σου παρουσιάζονται σαν τα καλύτερα κορίτσια του κόσμου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 168. Demosthenes said...
  @ cyberdust

  "1. μισθός να είναι στα λογικά επίπεδα του 250 Ευρώ"

  Ζήτησε κάτι τέτοιο όντως ο ΣΕΒ?
  Ναι. Σαν πρώτο βήμα στα βιομηχανικά τους πάρκα, μετά βλέπουμε και το επεκτείνουμε.

  Στην επαρχία, σε ποιές δουλειές και από ποιούς (δεν ρώτησα σε ποοούς, ΟΚ?
  Όλοι οι γνωστοί μου στην επαρχία έτσι βολεύονται. Έχουν (παράνομα) βιβλιάρια ΟΓΑ και τα ψίχουλα των 15 Ευρώ την ημέρα τους φαίνονται μεγαλεία. Εάν έχουν μεροκάματα.


  Ποιό είναι το κόστος ζωής στην επαρχία?
  Εάν δεν είσαι από τους τυχερούς που έχουν μπαξέ και σπίτι δικό τους, σχεδόν το ίδιο με την πόλη. Αυτός είσαι αναγκαστικά λιτοδίαιτος.


  Για την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών ΚΑΙ την χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής τουλάχιστον (και μιάς ελάχιστης σύνταξης) από τους γενικούς φόρους (αν αυτό είπε ο ΣΕΒ), συμφωνώ απόλυτα πάντως!!!!
  Ο ΣΕΒ ζητά να μειωθούν οι εισφορές προς το ΙΚΑ στα μισά, ο Γιωργάκης Π. κάνει ένα βήμα μπρος και ζητά την απαλλαγή τους. Λες και τώρα πληρώνουν. Οι περισσότεροι έχουν ΟΓΑ. Αυτοί που έχουν ΙΚΑ (πολύ λίγοι), αρκούνται στα 50 ένσημα το χρόνο, ίσα-ίσα για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Για σύνταξη δεν μιλάμε, αυτή έτσι και έτσι θα είναι στο κατώτατο όριο όταν φτάσεις τα 65.

  Δεν φθείρει μόνον η εργασία την υγεία! Την φθείρουν και άλλα όπως π.χ. η παρακολούθηση των "ειδήσεων" και "παραθυρο-συζητήσεων" στην Τιβί.
  Σωστά.


  Πεμ Οκτ 05, 08:53:43 μμ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 169. Το παραπάνω σχόλιο το αφιερώνω στους κυρίους που με κάλεσαν προ μηνών όχι για να κάτσω να μελετήσω και να προτείνω διάφορες εναλλακτικές (όχι μία) λύσεις (μοντέλα) για την Ελλάδα, αλλά να τους κάνω μιά καταγραφή τι λύσεις εφαρμόζονται σε διάφορες άλλες χώρες. Λες και τα μοντέλα και οι λύσεις είναι πρετ α πορτέ! Σηκώθηκα και έφυγα. Αν είναι να εισάγουμε και μοντέλα πρετ α πορτέ ή Φρανκεστάιν (ποτ πουρί άλλων), τότε τι στο καλό σπουδάζουμε, και τι στο καλό παράγουμε σε αυτή τη χώρα, εκτός από ... εισαγωγές.

  Ευχαριστώ τον Ν. Δήμου για το εμπνευσμένο έναυσμα. Keep rocking!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 170. @pagis

  Τώρα δεν νομίζω πως πρέπει να γίνει διάλογος αλλά αφού αναφέρθηκε, στο Ναυάγιο του Πρεστίζ ευθύνονται πολύ οι λιμενικές αρχές της Ισπανίας που κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων αρνήθηκαν λιμένα προσφυγής (port of refuge). Και το Exxon Valdez δεν ήταν Ελληνικών συμφερόντων, είναι η Αμρικανοί πλοικτήτες Μαφία των Θαλασσών ?.
  Απο τους πρώτους που παρήγγειλαν διπύθμενα ήταν Ελληνικοί όμιλοι όπως Τσάκου, Ωνάση κλπ .
  Η ακτοπλοία δε, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έθιξε ο harrygeco δηλαδή την "ανεξέλεγκτη και αφορολόγητη" ποντοπόρο διεθνή ναυτιλία. Η ακτοπλοία και ελεγχόμενη είναι και φορολογούμενη. (και το αποτέλεσμα γνωστόν).
  Ελπίζω να το καλύψαμε το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 171. Πάντως για:

  1. Τη παραοικονομία,
  2. Τη απίθανη σχέση έμμεσων - άμεσων φόρων

  κυρίως το (2) πλήττει μόνον τα χαμηλά εισοδήματα, απαντήσεις δεν έλαβα....

  Αλλά, κι αυτό, απάντηση είναι.

  Καληνύχτα σ' όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 172. Απο δικη μου πρωτη ερευνα,οι μισοι εφοπλιστες εχουν αλβανικα επωνυμα & οι αλλοι μισοι ιταλικα. Το 70 % των χτυπημενων πλοιων στο πολεμο Ιραν-Ιρακ ηταν ...γκρηκ. Το θεμα του μπλογκ ειναι δημοσια-ιδιωτικη οικονομια,σε ποια αναλογια & με ποιο συσχετισμο ωφελουν ή βλαπτουν. Ειναι πανθομολογουμενη η αποτυχια του δημοσιου τομεα να γινει " η ατμομηχανη " της οικονομιας & να προσφερει ευημερια στους λαους της χωρας. Ομως,το ταξικο μίσος ειναι πολυ εντονο,γι' αυτο & ο " νεοφιλελευθερισμος " δυσφημιστηκε με επιτυχια & δεν επιασε.ΤΗν πρωτη φορα,λογω συσχετισμου με την δικτατορια 67-74,τη δευτερη με τον γουρλη Μητσοτακη 90-93. Παντως οι " πλουσιοι ",λογω φασιστικου/τυραννικου χαρακτηρα,ανεκαθεν οχι μονο δεν προσφεραν,ηγεσια & οραμα στους φτωχους αλλα τους κοπανουσαν με τον απειλητικο/ εκβιαστικο/ τρομοκρατικο λογο οτι " ειναι ακριβοι " & " θα παρουν τις επιχειρησεις τους & θα φυγουν για αλλου ". Πληρης ταξικος διχασμος,με αποτελεσμα το δημοσιο να φανταζει σαν safe heaven για καθε πικραμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 173. Καλησπέρα και από μένα!
  Καταρχήν το κείμενο εξαιρετικό!

  Από εκεί και πέρα. Έχει νομίζω ενδιαφέρον να δούμε την παρακάτω ιστορία.
  Στην οικογένεια μου είμαστε 3 ξαδέλφια που γεννηθήκαμε το ίδιο έτος.
  Πήγαμε στρατιώτες την ίδια περίοδο και απολυθήκαμε ταυτόχρονα.
  Ο Πρώτος του παραχώρησε ο πατέρας του κάτι χωράφια στη Χαλκιδική και ως νέος αγρότης επιδοτήθηκε αρκετά εκατομμύρια δραχμές τότε.
  Μέχρι σήμερα βασίζεται στην ετήσια επιδότηση.
  Με τις επιδοτήσεις αγόρασε αυτοκίνητο έφτιαξε το σπίτι του κ.α.
  Ο δεύτερος προσελήφθη στο δήμο Αθηνών.
  Πήρα ένα δάνειο από το παρακαταθηκών με ιδιαίτερα προνομιακό επιτόκιο.
  Εγώ άνοιξα ένα φυτώριο και συνέχισα και την οικογενειακή επιχείρηση (ανθοπωλείο).
  Όλη η προσπάθεια βασίστηκε σε ίδια κεφάλαια και ανάλογο ρίσκο.
  Κανείς μας μάλλον δεν είχε πρόθεση να κάνει κάτι διαφορετικό.
  Αν ξαναξεκινούσαμε νομίζω πως πάλι τις ίδιες επιλογές θα κάναμε.
  Το αξιοπρόσεχτο είναι οτι εγώ σε αντίθεση με τους άλλους κατά τη γνώμη τους είμαι σε πλεονεκτικότερη θέση.
  Και όμως.
  Δεν επιδοτήθηκα ούτε μια δραχμή.
  Δεν δικαιούμε χαμηλότοκο δάνειο.
  Είμαι σε μόνιμη ανασφάλεια αφού το εισόδημα μου δεν είναι σταθερό.
  Δεν μπορώ να βάλω το παιδί μου σε δημόσιο νηπιαγωγείο.
  Δεν συζητώ για το ωράριο ή τις ιδαιτερότητες της δουλειάς μου γιατί είναι προσωπική επιλογή.
  Όμως σκεφτείτε οτι εγώ θεωρούμε "ισχυρός".
  Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε είχαμε συζήτηση με την κλασσική μας κόντρα.
  Το τραβήξαμε μέχρι άργα πίνοντας καικουβεντιάζοντας.
  Το πρωί άργησα να ξυπνήσω.
  Τρέχοντας για τη δουλειά με περίμεναν έξω από την πόρτα της δουλειάς 3 άνθρωποι.
  Τους κοίταξα και μου ήρθε πάλι η σκέψη.
  3 άνθρωποι και οι οικογένειες του στηρίζονται στη δική μου επιχείρηση.
  Κάθε 15 μέρες περιμένουν το μισθό τους για να στηρίξουν τα όνειρά τους.
  Πού ήταν τα ξαδέλφια μου την ίδια ώρα?
  Ο ένας έτρωγε τα λεφτά της επιδότησης(χειμώνας) ο άλλος έκανε χρήση στο υπόλοιπο της άδειας που είχε από την προηγούμενη χρονιά!

  Καλησπέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 174. Nikos Dimou said...
  " Θυμάμαι την ιστορία της Πιρέλλι στην Πάτρα. Είχε ένα πανίσχυρο σωματείο που διατύπωνε συνεχώς νέα αιτήματα και έκανε απανωτές απεργίες. Όπου η εταιρία κάποια στιγμή έκλεισε το εργοστάσιο και έμειναν 400 οικογένειες χωρίς εισόδημα. Η ιστορία αυτή έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια..."

  Δεν ειναι αληθεια. Συγγενικο μου προσωπο εργαζοταν εκει. Οι εργαζομενοι ειχαν
  συνφωνησει με την δοιηκηση σε ενα συγκεκριμενο ποσοστο παραγωγης την ημερα. Οταν αυτο επιτυγχανοταν μπορουσαν να σχολανε πριν το οκταωρο
  . Ολοι ηταν ικανοποιημενοι.

  Το γεγονος οτι η εταιρια θα μετακομομιζε στην Τουρκια ψυθιριζονταν πριν ξεκινησουν οι οι εσωτερικες αναταραχες.Ηταν προαποφασισμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 175. @pagis

  Τώρα δεν νομίζω πως πρέπει να γίνει διάλογος αλλά αφού αναφέρθηκε, στο Ναυάγιο του Πρεστίζ ευθύνονται πολύ οι λιμενικές αρχές της Ισπανίας που κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων αρνήθηκαν λιμένα προσφυγής (port of refuge). Και το Exxon Valdez δεν ήταν Ελληνικών συμφερόντων, είναι η Αμρικανοί πλοικτήτες Μαφία των Θαλασσών ?.
  Απο τους πρώτους που παρήγγειλαν διπύθμενα ήταν Ελληνικοί όμιλοι όπως Τσάκου, Ωνάση κλπ .
  Η ακτοπλοία δε, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έθιξε ο harrygeco δηλαδή την "ανεξέλεγκτη και αφορολόγητη" ποντοπόρο διεθνή ναυτιλία. Η ακτοπλοία και ελεγχόμενη είναι και φορολογούμενη. (και το αποτέλεσμα γνωστόν).
  Ελπίζω να το καλύψαμε το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 176. Η ιδεολογία-νοοτροπία του ελλαδικού δημοσιουπαλληλισμού (θα έλεγε ο Δερτιλής) έχει τις ρίζες της στις απαρχές του ελληνικού κράτος, του οποίου όλα τα ταμεία ήταν εξαρχής μείον, πλην των εισροών από το εξωτερικό, είτε λόγω παροικιακού κεφαλαίου που ερχόταν "μέσα" όχι για να επενδυθεί (αφου δεν υπήρχαν υποδομές) όσο για να αποθησαυρισθεί, δηλαδή να σπαταληθεί σε μέγαρα και "δωρεές", είτε αργότερα λόγω εισροων από τη μετανάστευση (εμβάσματα).

  Η πλατεία Κλαυθώμος έχασε την κυριολεκτική της σημασίας όταν ο Βενιζέλος ψηφισε "τη μονιμότητα". Εκτοτε όραμα (και ορθολογική επιλογή) του καθε "πελάτη"-ψηφοφόρου ήταν να τον βολεύψει ο πατρωνας (πελατειακές σχέσεις).

  Με υπαμειβόμενα (άρα επιρρεπή στη διαφθορά) ατομα τέτοιας νοοτροπίας (δυσπιστία και καψυποψία προ τον Ιδ. τομέα)στεχωνόταν και στελεχώνεται το δημόσιο που για δυο αιώνες ήταν μόνος "αξιόπιστος" εργοδότης στα όμματα της κοίνωνίας.

  Αντε τώρα να ανεχθεί το αποπαίδι του, τον ιδιωτικό τομέα καινα μη του βάζει εμπόδια...

  ΜΕ αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 177. Ίσως εκτός post αυτό που θα γράψω, αλλά πρέπει να το πώ: Η πολιτική απέτυχε να δώσει λύση στο πρόβλημα της "παρθένου".
  Είχα άλλη εντύπωση για την πολιτική και τους πολιτκούς πριν κάποια χρόνια. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι οι πολιτικοί μας κάνουν πολιτική που λίγο πολύ θα μπορούσε να την κάνει ο καθένας απο εμάς που καταθέτουμε τις απόψεις μας στο blog αυτό.
  Που χώρος για την ιδιωτική πρωτοβουλία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 178. Ο αριθμος υπαλληλων ειναι ( παραδοσιακου τυπου ) συμβολο δυναμης... Ποσους μονιμους υπαλληλους ειχε ο Δημου στην ακμη της εταιρειας του ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 179. απορία said...
  Το γεγονος οτι η εταιρια θα μετακομομιζε στην Τουρκια ψυθιριζονταν πριν ξεκινησουν οι οι εσωτερικες αναταραχες.Ηταν προαποφασισμενο.

  Αυτή ήταν η δικαιολογία που προέβαλαν οι συνδικαλιστές για να γλυτώσουν το λυντσάρισμα...

  Αφού είχαν συμφωνήσει με την διοίκηση και όλοι ήταν ευχαριστημένοι, γιατί απεργούσαν συνέχεια επί δύο χρόνια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 180. harrygreco said...
  Ο αριθμος υπαλληλων ειναι ( παραδοσιακου τυπου ) συμβολο δυναμης... Ποσους μονιμους υπαλληλους ειχε ο Δημου στην ακμη της εταιρειας του ?

  50

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 181. Εγώ είμαι επιχειρηματίας, πάντα ήμουν.
  Η οικογενειακή επιχείρηση ήταν το σπίτι μεσ’ το οποίο μεγάλωσα. Μικρός έμαθα τα ατέλειωτα ωράρια, το κυνήγι των ευκαιριών, τα κόλπα των ανταγωνιστών. Διαβάζω τα σχόλια, θεωρητικά πάντα και μιλάν για την ιδιωτική πρωτοβουλία λες και είναι ένα περίεργο πτηνό, ένα θεώρημα κάποιου φιλοσόφου, αλλά δεν είναι κάτι τέτοιο. Είναι οι επιτυχίες, είναι τα ξενύχτια, οι πίκρες. Είναι και οι κράμπες στο στομάχι που σε ξυπνάν τη νύχτα κάθιδρο, η απελπισία.
  Την επιχείρηση δεν τη δυναμώσαμε για να γίνουμε πλούσιοι. Ήταν μια φυγή προς τα μπροστά, μια ξέφρενη τρεχάλα, μια τρελή επένδυση. Στη δουλειά μας η μικροί πεθαίνουν, η αγορά είναι ανελέητη. Και το κράτος εκεί, να σε θεωρεί απατεώνα, κλέφτη, εκμεταλλευτή. Να σε υποπτεύεται, να σε κατασκοπεύει.
  Εγώ δεν έκανα δικό μου σπίτι, εξοχικό, δεν πήρα κότερο, στην επιχείρηση τα έριξα. Τριάντα πέντε άτομα απασχολώ, τριανταπέντε οικογένειες ζουν από αυτή την επιχείρηση. Δεν ξέρω πόσοι άλλοι από τους φόρους.
  Προχθές μου ήρθε ένας πιτσιρικάς από τη ΣΔΟΕ, απ΄ αυτούς τους νέους που έχει διορίσει η νέα κυβέρνηση. Δεν βρήκε τίποτα αλλά τότε μπήκε στο γραφείο η Μαρία και μου ζήτησε 100€ προκαταβολή από το μισθό της. Τι κάνετε μου λέει, αυτό είναι παρανομία, εάν πρόκειται για δάνειο κανονικά πρέπει να πληρώσετε χαρτόσημο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 182. Nikos Dimou said:

  Αφού είχαν συμφωνήσει με την διοίκηση και όλοι ήταν ευχαριστημένοι, γιατί απεργούσαν συνέχεια επί δύο χρόνια;

  Γιατι επρεπε με καποιο τροπο να μεθοδευτει το κλεισιμο του εργοστασιου (αφηνοντας να φανει οτι "ηταν ευθυνη των εργαζομενων).
  Απο τη στιγμη που αποφασιστηκε
  η μεταφορα του , η δοιηκηση αρχισε να αξιωνει υπερογκη αυξηση της παραγωγης και μεγαλο αριθμο υπεριωριων προκαλωντας αντιδρασεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 183. harry greco

  Μόλις πιάνεις το νόημα 100% ("ταξικό μίσος" - εδώ συμφωνώ, μόνο που εγώ το λέω "φθόνο"), αρχίζεις τα "αποδοση στους ελ. ανυπαρκτων ιδιοτητων" και μου το χαλάς.

  Έλα στο Σικάγο να δεις:
  1) Γερμανικής καταγωγής Αμερικανούς να ζουν σε τροχόσπιτα, χοντροί και βρώμικοι, δέρνουν τις γυναίκες τους κλπ.
  2) Βούλγαρους μετανάστες να προκόβουν μέσα σε 3-4 χρόνια και να έχουν και καλές δουλειές (χωρίς πτυχία κλπ). Ο Βούλγαρος που μου σύνδεσε το cable TV σήμερα, είναι εδώ 4 χρόνια κι ήδη αγόρασε διαμέρισμα στο Glenview.
  3) Σκανδιναβούς να ζούνε στο south και να μπαινοβγαίνουν στις φυλακές.

  Ποιες "ιδιότητες" δηλαδή έχουν οι "λαοί", για να ξέρουμε κι εμείς; Ο Ινδός που στη χώρα του ψωμολυσσάει και τεμπελιάζει, έρχεται εδώ και είτε γίνεται υπάλληλος στο Seven Eleven, ή φτάνει και μέχρι χειρούργος... μήπως λοιπόν δεν υπάρχουν "ιδιότητες λαών", αλλά μάλλον "ιδιότητες ατόμων" και κατάλληλα "περιβάλλοντα";

  Όσον αφορά την "ιδεολογική τοποθέτηση" των περισσοτέρω ανθρώπων, αυτή καθορίζεται από κάτι τύπους που βγάζανε 12 στο γυμνάσιο, τρώγανε και καμιά φάπα, και τώρα γράφουνε στην Ελευθεροτυπία και στα Νέα. Αυτοί κυβερνάνε το μυαλό του Έλληνα. Ο Έλληνας φοβάται να σκεφτεί μόνος του, γιατί μπορεί να τον μαλώσουνε οι φίλοι του ("και ποιος είσαι εσύ ρε"... ενώ άμα πει "το διάβασα στην Ελευθεροτυπία", καθάρισε και κέρδισε αξιοπιστία... το να πεις κάτι δικό σου, δεν αξίζει τίποτα. Το να επαναλάβεις κάτι που διάβασες στα ΝΕΑ, είναι αποδεκτό... το σύνολο των Ελλήνων ως πληθυσμός, είναι όχι 10Μ όπως νομίζετε, αλλά είναι... 27 άτομα(!) όσοι δηλαδή και οι κύριοι αρθρογράφοι και τηλεοπτικοί σχολιαστές).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 184. Ο ...50αρης,ο 50αρης
  ειναι της ταξης της αστικης
  ειν' εργοδοτης μα & μπλογκιαρης
  & ειναι (?) ωραιος σαν εραστης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 185. Παράκληση: όσοι/ες αναφέρονται σε «ταξικό μίσος» ή «ταξικό φθόνο» κλπ. να μη χρησιμοποιούν όρους (το «ταξικός» εν προκειμένω) των οποίων το περιεχόμενο δεν έχουν κατανοήσει. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 186. Και ατταβισμος απο DNA και ανατροφη. Και " γεννιεσαι " και γινεσαι. Ο Ψωμογλου,#1 νουμερο,ειχε δικιο. " Ελ" γεννιεσαι,δεν γινεσαι. Εκεινοι πεθαναν,εμεις...γιναμε Γραικοι. Ως προς τα ταξικα μιση & παθη,αλλο συνειδηση,αλλο ζηλοφθονια. Δυστυχως," οι πλουσιοι " της χωρας ειναι public relations disaster,χειροτερο του Ιρακ. Αν την εβγαιναν εξυπνα,θα αμβλυναν τα παθη εναντιον τους & δεν θα ειχε χαθει 1 γενιά,74-94 (ΟΝΕ). Εμεις οι παλιοι θυμομαστε τις wildcat απεργιες,τις χρεωκοπιες εργοστασιων,τους Σταμουλοκολλαδες,την ιδιωτικοποιηση λεωφορειων,αλλα & μεχρι προσφατα τα αμαζευτα σκουπιδια καθε Χριστουγεννα & Πασχα.Ευτυχως τελευταια κανει απεργιες μονο ο υποκοσμος των αγαπητικων Μπρεζνιεφ/Μιλοσεβιτς. Θα παρουν & αυτοι ο,τι πηραν οι " ναυτεργατες " ,...το μεσαιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 187. @paragrafos said (Πεμ Οκτ 05, 10:13:47 μμ)

  "Η ιδεολογία-νοοτροπία του ελλαδικού δημοσιουπαλληλισμού..."

  Προσπάθησα να δώσω κάποια "χαρακτηριστικά" και "συνέπειες" αυτής της ιδεολογίας-νοοτροπίας και παρά την επισήμανσή μου πως πρόκειται για συμπέρασμα με βάση τη δικιά μου επαγγελματική εμπειρία και το ενδεχόμενο ύπαρξης αρκετών εξαιρέσεων, κάποιοι κάνουν συγκρίσεις με τη "γηραιά" Ευρώπη (το "κοινωνικό κράτος" της οποίας περνά βαθιά κρίση).

  Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνω οποιαδήποτε δουλειά, με οποιοδήποτε "ωράριο" και χωρίς "στεγανά" και προσωπικά "αιτήματα". Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου, να μαθαίνω από αυτή, να αφιερώνω χρόνο για να την κάνω πιο παραγωγική και ευχάριστη (αντί να ακολουθώ brute-force τακτική) και κυρίως να προσφέρω κάτι παραπάνω από αυτό που μου ζητάνε.

  Ενδιαφέρομαι πρώτα να είναι ικανοποιημένος ο πελάτης από το αποτέλεσμα κι εγώ να είμαι ικανοποιημένος από τις συνθήκες εργασίας μου. Τα χρήματα έρχονται στο τέλος. Και δε θέλω ούτε αφεντικά ούτε υπαλλήλους - μόνο ικανούς και συνεννοήσιμους συνεργάτες. Κατανοώ πως με αυτή τη "νοοτροπία" είσαι εύκολος στόχος (υπήρξα κι ο ίδιος "θύμα εκμετάλλευσης" για πολύ καιρό μέχρι να ...μάθω) και σίγουρα δε μπορείς να γίνεις ...πολυεθνική, αλλά μόνο έτσι αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου και τους άλλους. Άλλωστε πιστεύω πως το "παραδοσιακό σύστημα" εργασίας και οικονομικής οργάνωσης πνέει τα λοίσθια (και δε θα κάνω περαιτέρω ανάλυση εδώ).

  Τέλος, δε με ενδιαφέρει να ανταγωνιστώ κανέναν (Έλληνα ή ...Κινέζο). Προσπαθώ να δίνω την προσωπική μου "πινελιά" στην εργασία μου (ακόμα και στον ΔΤ το έχω κάνει, παρά τις περί αντιθέτου "συναδελφικές παραινέσεις") και σέβομαι τους "ανταγωνιστές" μου. Και πιστεύω πολύ ΚΑΙ στην εθελοντική εργασία. Για όσο ...αντέξω τουλάχιστον ;)

  Πάντως αναποτελεσματικότητα, γραφειοκρατία, αναξιοκρατία και "δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία" συνάντησα σε ΟΛΕΣ τις εταιρείες και φορείς που εργάστηκα ή συνεργάστηκα μαζί τους. Ακόμα και σε μεγάλες πολυεθνικές (με τις οποίες μόνο συνεργάστηκα) έζησα απίστευτα κωμικοτραγικές καταστάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 188. Καλησπέρα!

  (από πού να ξεκινήσει κανείς με τόσα που ειπώθηκαν?!)

  Τι είπε χτες ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, που του έχει αφιερώσει ο Γάτος το ποστ σήμερα?

  1. H κρατικοδίαιτη οικονομία διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα, ενισχύει την ανεργία και εκτρέφει τη διαφθορά.

  2. O προϋπολογισμός είναι διαχειριστικά σωστός, παραμένει όμως μεταρρυθμιστικά ελλειμματικός.

  3. Tο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αυξάνεται σε απόλυτα μεγέθη για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια. H πρόοδος της δημοσιονομικής διαχείρισης είναι αυταπόδεικτα ανεπαρκείς.

  4. Eπιχειρείται η ενοχοποίηση της επιχειρηματικής δράσης στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

  5. Tο «καρτέλ του κράτους» αποτελεί τη μεγαλύτερη παθογένεια της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

  6. Oι δυνάμεις της παραγωγής, εργοδότες και εργαζόμενοι, αποτελούν ένα καλώς εννοούμενο καρτέλ της εργασίας. Eχουν κοινό συμφέρον να προωθηθούν εναρμονισμένες πρακτικές με στόχο την ανάπτυξη για όλους .

  Το καρτέλ του κράτους απαρτίζεται από:

  - Tις περίπου 50 δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα σαν μονοπώλια, γονατίζουν τον προϋπολογισμό, διοικούνται από διορισμένα από το κράτος στελέχη και ακολουθούν αυθαίρετη τιμολογιακή πολιτική.

  - Tα δεκάδες νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις εκατοντάδες επιτροπές που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, χωρίς κριτήριο απόδοσης.

  - Tη γραφειοκρατία που απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

  - Tο πολύπλοκο πλέγμα των νόμων, των προεδρικών διαταγμάτων, των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων.

  - Tον πολυεπίπεδο κρατικό παρεμβατισμό.

  Περισσότερα στην Ημερησία.

  "Το καρτέλ του κράτους δεν ελέγχεται από κανέναν, ούτε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, και δεν αποδίδει λογαριασμό σε κανέναν" είπε (Βήμα, 05.10.06)

  ΟΚ, λογική επίθεση, από τη στιγμή που η Vivartia (a.k.a Δελτα) είναι στο στόχαστρο ελέγχου (καρτέλ γάλακτος...)

  Συνεχίζουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 189. Και μια επισήμανση:

  Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν πρέπει να έχουν ταυτόχρονα ΚΑΙ το δικαίωμα της μονιμότητας ΚΑΙ εκείνο της απεργίας. Σε μια εποχή άκρατου ανταγωνισμού και υψηλής ανεργίας, θα έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ ευχαριστημένοι που έχουν μόνιμο και σταθερό εισόδημα, το οποίο άλλωστε γνώριζαν με απόλυτη ακρίβεια ΠΡΟΤΟΥ προσληφθούν. Αν δεν τους φτάνει ο μισθός τους, ας κάνουν και δεύτερη δουλειά στον (συνήθως αρκετό) ελεύθερο χρόνο τους. Όλοι οι άλλοι κορόιδα είναι;

  Από την άλλη, οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι ούτε μόνιμοι είναι ούτε αντίστοιχα "συνδικαλιστικά" οργανωμένοι - και άλλωστε απεργώντας ρισκάρουν τη θέση τους κι όχι μόνο μερικά ...μεροκάματα. Αυτό συνιστά κατάφωρη αδικία για τα "κορόιδα" που ΔΕΝ είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι, αλλά και έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου (ΚΑΙ των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων) από κάποιους που ήδη απολαμβάνουν εξαιρετικά "προνόμια".

  Αν οι καθηγητές π.χ. δεν είναι ευχαριστημένοι με 1000 ευρώ καθαρά τον μήνα (ποσό που δύσκολα παίρνει κάποιος νεοδιόριστος σε πολλές εταιρείες του Ιδιωτικού Τομέα, ακόμα και με μεταπτυχιακούς τίτλους, παρότι θα εργαστεί τις διπλάσιες ώρες), ας παραιτηθούν - περιμένουν άλλωστε χιλιάδες στην "ουρά", αρκετοί από τους οποίους έχουν εργαστεί σκληρά στον ΙΤ και γνωρίζουν πόσο δύσκολα βγαίνει ο ...επιούσιος ;)

  Όποιος εργάζεται στον ΔΤ πρέπει να έχει την αίσθηση πως επιτελεί κοινωνικό έργο και να κάνει ότι κάνει ευσυνείδητα, με το χαμόγελο στα χείλη, με γνώμονα το κέρδος του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών - συγγνώμη ...ονειρεύομαι πάλι :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 190. Το ποστ για Π/ιδη μαζευει ακομα σχολια. It's alive.Σαν ζομπι. Εσπασε ολα τα ρεκορ.
  Ποιος να το πιστευε
  οτι θα 'ρχοταν ωρα
  ποιος να το πιστευε
  πως θα 'φτανε & η στιγμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 191. Η "ιδιωτική πρωτοβουλία" και η "ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας" είναι κομμάτια μίας επίσημης κρατικής οικονομικής πολιτικής εκεί που υπάρχει κράτος εκεί που η χώρα δεν είναι προτεκτοράτο. Παράδειγμα η FYROM.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 192. Λοιπόν, Mickey, σύμφωνα με τη λογική σας κάποιος δεν έχει το δικαίωμα (μέσω απεργίας κλπ) να διεκδικεί καλύτερους όρους εργασίας αφού τους γνώριζε εκ των προτέρων. Υποθέτω το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπάλληλος, από μόνος του, ελάχιστη δύναμη έχει να επιβάλει τους όρους της εργασίας του δεν σας απασχολεί. Εκτός αν έχετε την ψευδαίσθηση ότι κάποιος μπορεί πραγματικά να διαπραγματευτεί τους όρουε της εργασίας του. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων η «διαπραγμάτευση» ούτε ως επίφαση δεν υπάρχει: αυτό είναι, άμα σου αρέσει, υπάρχουν τόσοι που περιμένουν πίσω. Αν, τώρα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ισχυρά συνδικάτα και δεν απεργούν (όχι παντού, η ΟΤΟΕ, οι οικοδόμοι, η βιομηχανία έχουν ισχύ) ε, δεν θα κόψουμε το δικαίωμα της απεργίας απ' όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 193. ΝΔ said...
  'ΛΑΘΟΣ. Επί 4 χρόνια (πριν κάνω δική μου επιχείρηση) και επί αρκετά μετά.'

  Αν αναφέρεστε στη δεκαετία του 1960 εχουν περάσει 40 χρόνια από τότε και προφανώς οι συγκρίσεις είναι ατυχείς. Επίσης αν ως μετέπειτα εργασία θεωρείτε τη συνεργασία σας με εφημερίδες και περιοδικά, μάλλον ήσασταν από τους πολύ ευνοημένους μισθωτούς. Και στις 2 περιπτώσεις δεν ανήκετε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα.

  Για να δώσω λοιπόν ένα update σε όλους τους νεοφώτιστους του νεοφιλελευθερισμού που έχουν γράψει σεντόνια ολόκληρα σήμερα, απλά αναφέρω ότι ένας απόφοιτος Πολυτεχνείου (=5 χρόνια σπουδών) με υψηλό βαθμό πτυχίου αν βρει δουλειά σε τυπική μικρομεσαία τεχνική εταιρεία αμοίβεται με 700 ευρώ το μήνα *χωρίς* ασφάλιση. Εννοείται ωράριο 9-9.

  Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο τον αρχιεπίσκοπο που μας αξίζει, ούτε μόνο το δημόσιο τομέα και τους πολιτικούς που μας αξίζουν, έχουμε και την ιδιωτική πρωτοβουλία που μας αξίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 194. aphrodite said...
  (Ή μάλλον Πρόεδρος του ΣΕΒ said...)
  "Το καρτέλ του κράτους δεν ελέγχεται από κανέναν, ούτε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, και δεν αποδίδει λογαριασμό σε κανέναν" είπε (Βήμα, 05.10.06)

  To καρτέλ του κράτους ελέγχεται ανά τετραετία (ενίοτε και ενωρίτερα) από τους πολίτες. Το καρτέλ του ΣΕΒ από πού ελέγχεται; Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αμέλησε να μας εξηγήσει πώς τα καταφέρνουν και τα βγάζουν πέρα τα μέλη του με τέτοια λυσσώδη επίθεση που δέχονται από το Κράτος.

  Το κλού όμως είναι στο «Eχουν κοινό συμφέρον να προωθηθούν εναρμονισμένες πρακτικές με στόχο την ανάπτυξη για όλους». Οι μάσκες έπεσαν! Ποιος ανταγωνισμός και κουραφέξαλα. Το συμφέρον του λαού είναι τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια. Με την υπογραφή του Προέδρου του ΣΕΒ. Πώς είπατε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 195. ( Οχι θα τ' αφηνα )... Η Μακεδονια εχει σχετικη αναπτυξη,μιας & οι πολυ φτωχοι λαοι που ηδη εχουν πιασει πατο,δεν εχουν πού να πανε παρα μονο προς τα πανω. Οι λαοι μας ειναι ...ομοιοι,οι οικονομιες οχι.Αλλο Chevrolet Trailblazer,αλλο Chevrolet Lacetti.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 196. Continued from the same source:

  "Στο χθεσινό της φύλλο, η «H» παρουσίασε αμερικανική μελέτη για τους παράγοντες που καθιστούν μια οικονομία ανταγωνιστική - ελκυστική στους ξένους επενδυτές.

  Tο κόστος εργασίας ασφαλώς παίζει τον ρόλο του. Eξίσου σημαντική, όμως, είναι η παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία στην Eλλάδα είναι περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με τις HΠA.

  Στην Iρλανδία, αντίθετα, που κατ επανάληψη έχει παρουσιασθεί ως παράδειγμα προς μίμηση, η παραγωγικότητα της εργασίας υπερβαίνει κατά 73,7% την αμερικανική.

  Αρα, λοιπόν, ένας Iρλανδός εργαζόμενος δουλεύει όσο περίπου έξι Έλληνες;

  Προφανώς οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Άλλωστε οι δείκτες δεν μετρούν την προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα. Kαι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τον εργαζόμενο αλλά από ένα πλέγμα παραγόντων.

  Aπό το επίπεδο της εξειδίκευσης των εργαζομένων μέχρι τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας τους και από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε κάθε επιχείρηση μέχρι το θεσμικό και ηθικό πλαίσιο που διαμορφώνουν τις συνθήκες εργασίας σε κάθε χώρα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 197. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 198. Απλές και λίγο πολύ αυτονότητες προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα:

  1. Το δημόσιο πρέπει να συρρικνωθεί στο ελάχιστο, αλλά με προγραμματισμό. Για παράδειγμα δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ιδιωτικοποιηθεί κάποιο μονοπώλιο (πχ αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ, παλιότερα ο ΟΤΕ). Επίσης να δρα σαν μαξιλάρι μέσω κρατικών επιχειρήσεων, όταν δε λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός και δημιουργούνται καρτέλ (πχ τραπεζικός τομέας, όπου μόνο τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν και όχι τα καταθέσεων!)
  2. Να βγει από τη νοοτροπία μας ότι το κράτος οφείλει να μας βρει δουλειά στο δημόσιο. Για παράδειγμα, από κι ως που είναι υποχρεωμένο το κράτος να προσλάβει τους φυσικούς και τους φιλολόγους στη δημόσια εκπαίδευση, δεδομένου ότι οι ανάγκες του είναι καλυμμένες?
  3. Να γίνει λιγότερο δελεαστική η εργασία στο δημόσιο. Θεωρώ τη μέγιστη ιλαρότητα να προσπαθεί η μισή Ελλάδα να δίνει εξετάσεις στο ΑΣΕΠ. Να καταργηθεί η μονιμότητα και όλες οι έξτρα παροχές που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  4. Να δημιουργηθεί μια σταθερή νομοθεσία όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες τι θα συμβεί την «επόμενη και μεθεπόμενη μέρα», ώστε να προσελκύονται επενδύσεις και να καταργηθούν οι κρατικές αρπαχτές.
  5. Να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα. Μπορούμε άνετα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου σε αυτό. Να μην αξιολογεί ο εφοριακός με την κρίση του αν είσαι νόμιμος ή όχι και να επιβάλει πρόστιμα κατά το δοκούν.
  6. Να χαλαρώσουν οι εργασιακές νομοθεσίες. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται άδικο για τους εργαζομένους, αλλά καλώς ή κακώς η παγκοσμιοποίηση (και η σύγκριση με άλλες χώρες) είναι εδώ. Επίσης, δεν νομίζω ο βρετανός εργαζόμενος να είναι σε χειρότερη θέση από τον Έλληνα. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
  7. Πρέπει να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι «επιχειρηματική νοοτροπία» και να πουλάνε τον εαυτό τους. Αμείβονται και εργάζονται επειδή η επιχείρηση έχει ανάγκη τις υπηρεσίες τους και όχι επειδή είναι μεγάλη η αποζημίωση απόλυσης.

  Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των ημερών, τις απεργίες των δασκάλων. Τους δίνω άδικο στο μεγαλύτερο μέρος αυτών που ζητούν. Μερικά από τα αιτήματά τους: αύξηση στο μισθό τους κατά 45%(!), να δουλεύουν λιγότερο από 25 ώρες την εβδομάδα, να βγαίνουν στη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας!!!
  Έλεος, μα δεν ντρέπονται? Και φυσικά όλα αυτά τα ωραία αιτήματα θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού! Που το βρίσκουν τόσο θράσος να ζητούν μείωση στις ώρες εργασίας τους, όταν εργάζονται 25 ώρες την εβδομάδα και με διαλείμματα κάθε 45’, όταν κάθονται 3 μήνες το καλοκαίρι + 1 μήνα Χριστούγεννα-Πάσχα, όταν έχουν αργία των 3 Ιεραρχών, του πολιούχου, τη 17η Νοέμβρη κλπ κλπ??? Αν νομίζουν ότι δεν είναι καλά στο δημόσιο σχολείο να πάνε στα ιδιωτικά ή να κάνουν άλλη δουλειά! Ουρά περιμένει για να πάρει τις θέσεις τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 199. @Vrennus, μη διαστρεβλώνεις τη ...λογική (και όχι "μου").

  Για τους Δημόσιους μιλάω, όχι για ...όλους!!!

  Άλλωστε όλοι έχουν το δικαίωμα της απεργίας "de jure", αλλά οι Ιδιωτικοί το έχουν χάσει...de facto - ας όψεται η υψηλή ανεργία για αυτό, δε φταίω ...εγώ!

  (Εκτός κι αν ζει κανείς στην εποχή της ταινίας "Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια")

  Δεν είναι άδικο αυτό; Άλλωστε, στις πρώην "κομμουνιστικές" κοινωνίες, υπήρξε καμιά "διαπραγμάτευση" ή "απεργία" ή μήπως απλά στέκονταν οι εργαζόμενοι στην ουρά για το συσσίτιο και λέγανε κι ευχαριστώ; Το Δημόσιο λειτουργεί μήπως με καπιταλιστικά, ανταγωνιστικά πρότυπα; Χωρίς ούτε καν ...αξιολόγηση;

  Και για ποια "διαπραγμάτευση" μιλάμε; Είναι "διαπραγμάτευση" να εμποδίζεις τους άλλους να κάνουν τη δουλειά τους, κλείνοντας δρόμους και στερώντας βασικές υπηρεσίες από τον πολίτη (που ...πληρώνει ως κορόιδο) για να διεκδικείς εσύ καλύτερες συνθήκες στη δικιά σου δουλειά, χωρίς μάλιστα να κινδυνεύεις καν να τη χάσεις;

  Δυστυχώς, από θεωρία σκίζουμε, αλλά σπάνια είναι τα δείγματα ουσιαστικής και πρακτικής σκέψης! Όλοι νομίζουν πως έχουν "κληρονομικά" δικαιώματα και ότι κάπου υπάρχει μια κότα που γεννάει ...λεφτά. Μόνο "μαύρες τρύπες" έχουμε δυστυχώς που ΤΡΩΝΕ λεφτά - ειδικά με τους "αμυντικούς εξοπλισμούς", τους "ειδικούς λογαριασμούς" και τα "μυστικά κονδύλια" :(

  Βρες εσύ λεφτά να πληρώνεται ο καθένας όσο θέλει, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύει κι εγώ μαζί σου. Από τη στιγμή όμως που ΠΛΗΡΩΝΩ για το Δημόσιο (ακόμα κι αν ο ίδιος είμαι Δ.Υ.) και ΔΕΝ έχω δυνατότητα ελέγχου πού στο καλό πάνε τα λεφτά μου νιώθω ιδιαίτερα μεγάλο κορόιδο όταν κάποιοι "βολεμένοι" διεκδικούν της Παναγιάς τα μάτια. Όλος ο κόσμος, αν δεν τα βγάζει πέρα δουλεύει περισσότερο ή παραιτείται από τη δουλειά του και ψάχνει αλλού την τύχη του.

  Μόνο στην μεταπολεμική Ελλάδα και στην Έξοδο των Ισραηλιτών περίμενε ο κόσμος το "μάννα εξ ουρανού". Δει δη Παιδείας δυστυχώς - όλοι ονειρεύονται να ζουν σαν τον ...Παπαλάγκι :(

  . . .

  Συμφωνώ με το σχόλιο του gargoyle (Παρ Οκτ 06, 12:35:50 πμ). Στην Ελλάδα, ο Ιδιωτικός Τομέας λειτουργεί ...αλλιώς. Τουλάχιστον αυτό αποκόμισα από τη δικιά μου επαγγελματική εμπειρία, αλλά ακόμα και ως καταναλωτής - και δη "ποιοτικών" προϊόντων και υπηρεσιών (μην κάτσω να γράψω π.χ. ποια είναι η ποιότητα παροχής υπηρεσιών της BMW στη Γραικία και θεωρηθώ ...δυσφημιστής).

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.