Πέμπτη, Οκτωβρίου 12, 2006

Όλα στα άστρα!

Εσείς νομίζετε πως εχθές κερδίσαμε τέσσερα μηδέν την Βοσνία επειδή έπαιξαν καλά ο Κατσουράνης και ο Μπασινάς.

Η ότι οι Ιταλοί πήραν το Μουντιάλ λόγω του επεισοδίου με τον Ζιντάν.

Ή ότι ο Ρεχάγκελ μας έκανε πρωταθλητές Ευρώπης.

Τίποτα απο αυτά δεν ισχύει.

Ήταν όλα γραμμένα στα άστρα. Ποιος πότε θα σουτάρει και με τι αποτέλεσμα...


Την Δευτέρα μαζί με τα ΝΕΑ κυκλοφόρησε ως ένθετο ένα πολυτέλεστατο φυλλάδιο 24 σελίδων (κόστος εκτύπωσης και ένθεσης, υπέρογκο) που είχε αποσπάσματα από το βιβλίο "Αθλητική Αστρολογία" της κας Δέσποινας Γιαννακοπούλου. Εκεί λεπτομερείς χάρτες εξηγούσαν όλα τα αθλητικά συμβάντα. Η ίδια κυρία έχει γράψει και Χρηματιστηριακή Αστρολογία (Dow Jones, Nasdaq, κλπ) και άλλα συγγράματα που εικονίζονται στο οπισθόφυλλο του εντύπου.


Πολύ ωραία (αισθητικά) είναι και η Ερωτική Αστρολογία που είχε εκδόσει παλιότερα ο κύριος Κώστας Λεφάκης - ένα πολυτελεστατο λεύκωμα με ωραίες πρωτότυπες εικόνες. Δεν αμφιβάλλω ότι θα πούλησε πολύ. Όλοι θέλουμε να μάθουμε τις ερωτικές μας τύχες. Όπως πουλάνε δεκάδες περιοδικά και φυλλάδια που αραδιάζουν αστρολογικές προβλέψεις.

Είμαστε καλά;

Προφανώς όχι.

Πριν δύο χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο για το θέμα προσπαθώντας να καταλάβω. Επίσης δύο άρθρα στο RAM (1.1. και 1.2.2004) που θα βρείτε ΕΔΩ.


Τα ζώδια και τα ζώα.

Όταν κάποιος με ρωτάει: «Τι ζώδιο είστε;» με πιάνει απελπισία.

Ο άνθρωπος, σκέπτομαι, ζει στην εποχή των Σουμερίων και των Βαβυλωνίων! Είναι δυνατόν, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια επιστημονική έρευνα, να πιστεύει ακόμα στην Αστρολογία!

Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της Gallup (1990, δείγμα 1232 ενήλικες Αμερικανοί) το 52% του συνόλου εμπιστεύεται την Αστρολογία. Δηλαδή η πλειοψηφία! Κι ας μην έχει αποδειχθεί ποτέ (πειραματικά και στατιστικά) ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στις κινήσεις των άστρων και των ανθρώπων. (Αντίθετα, ό,τι προσπάθειες έγιναν, απέδειξαν περίτρανα την έλλειψη κάθε αντιστοιχίας).

Κι όμως από καμία «σοβαρή» εφημερίδα μας δεν λείπει το ωροσκόπιο. Οι αστρολόγοι των ΜΜΕ γίνονται «μεντιατικές» προσωπικότητες, κι αντί να στιγματίζονται ως απατεώνες, πλουτίζουν χάρη στην ευπιστία των αφελών.

Ζούμε στην εποχή της επιστήμης και της τεχνολογίας. (Η δεύτερη δεν είναι άλλο από την εφαρμογή και υλοποίηση της πρώτης). Οι αποδείξεις για την εγκυρότητα της επιστημονικής μεθόδου είναι χειροπιαστές και καθημερινές – από τον διακόπτη που ανάβει το φως μέχρι το κινητό τηλέφωνο. Χάρη στην επιστήμη έχει διπλασιαστεί ο μέσος όρος της ζωής μας, έχουν καταργηθεί οι αποστάσεις, έχουν φωτιστεί μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος, έχουν εξαφανιστεί φοβερές ασθένειες, έχουν βελτιωθεί οι καθημερινές συνθήκες της ζωής μας.

Από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μόνο η επιστήμη προοδεύει. Μόνο αυτή ανακαλύπτει διαρκώς καινούργια «παραδείγματα» που είτε συμπληρώνουν είτε ανατρέπουν τα παλιά. Στις τέχνες, στην φιλοσοφία, στην ποίηση, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με τους αρχαίους Κινέζους, Ινδούς ή Έλληνες. Αλλά η επιστήμη καλπάζει. Στα τελευταία πενήντα χρόνια έχει προσθέσει περισσότερη γνώση από όση είχε μαζέψει η ανθρωπότητα σε όλη της την ιστορία.

Τείνουμε να σνομπάρουμε την «πρόοδο» κι αυτό το κάνουμε από τις άνετες κατοικίες μας (με κλιματισμό και θέρμανση), από τα σύγχρονα νοσοκομεία μας, τα γεμάτα ψυγεία μας και τα γρήγορα αυτοκίνητα και αεροπλάνα μας. Ας πάει να μιλήσει κανείς εναντίον της προόδου σε φτωχούς του Τρίτου Κόσμου και θα τον πάρουν με τα λεμόνια (αν έχουν…) Αυτοί ζουν σαν τους μακρινούς πρωτόγονους προγόνους μας, κυνηγημένοι από την στέρηση, τα καιρικά φαινόμενα, τις επιδημίες, τους λιμούς.

Κι όμως. Παρόλη την ορατή πρόοδο της επιστήμης, παρόλη την καθημερινή επιβεβαίωση της επιστημονικής μεθοδολογίας, έχουμε γεμίσει ψευδο-επιστήμες, παρα-επιστήμες, δεισιδαιμονίες, μυστικιστικά και αποκρυφιστικά δόγματα, παράλογες θεωρίες. Άνθρωποι υποφέρουν (και ενίοτε πεθαίνουν) επειδή, αντί για την ιατρική επιστήμη, εμπιστεύονται «εναλλακτικές» θεραπείες. Άλλοι πληρώνουν μεγάλα ποσά σε μέντιουμ και μάντεις για να τους αποκαλύψουν αυτά που κανείς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει.

Γιατί υπάρχει αυτή η τόσο χτυπητή αντίθεση; Γιατί στην εποχή της επιστήμης θάλλουν τόσο πολύ οι αντι-επιστημονικές δοξασίες; (Τέτοιες ονομάζω όσες ισχυρίζονται ότι περιγράφουν και ερμηνεύουν φαινόμενα, χωρίς να καταθέτουν την μεθοδολογία τους και χωρίς να εκτίθενται στον συστηματικό πειραματικό έλεγχο της δοκιμής και του λάθους).

Μία εξήγηση λέει πως η εξέλιξη της νοοτροπίας των ανθρώπων δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη της επιστήμης. Αν σήμερα το 52% πιστεύει στην Αστρολογία, τον Μεσαίωνα πρέπει να ήταν το 99%. Κι ίσως χρειασθούν ακόμα μερικοί αιώνες για να αποκτήσει ο μέσος άνθρωπος μία νοητική θωράκιση εναντίον όλων όσοι προσπαθούν να του υποβάλουν διάφορες παράλογες (αλλά χρήσιμες για τις ανάγκες του) ψευτοθεωρίες. Η επιστήμη μπορεί να πέτυχε πολλά – αλλά δεν έλυσε βασικά προβλήματα της ζωής: από την γνώση του μέλλοντος, μέχρι το μυστήριο του θανάτου.

Εκεί λοιπόν εισχωρεί η παρα-επιστήμη που διατείνεται ότι συμπληρώνει τα κενά. Μερικοί μάλιστα έχουν τρομάξει με την ταχύτητα της εξέλιξης και τις αρνητικές της πλευρές. Έτσι γυρίζουν το βλέμμα προς τα πίσω, προς την αγνή και «φυσική» ζωή, τις αθώες και άδολες ρίζες. (Όλα αυτά ξεκινάνε από τον «ευγενή άγριο» του Ρουσσώ και τους Ρομαντικούς απογόνους του).

Η διάδοση των ψευδοεπιστημών έχει άμεση σχέση με την παρακμή των θρησκειών και του θρησκευτικού συναισθήματος. Ο άνθρωπος, χάνοντας την πίστη του στις ξεκάθαρες συντεταγμένες του θρησκευτικού δόγματος, αναζητεί εναλλακτικές λύσεις.

Βέβαια και οι θρησκείες δεν είναι άλλο παρά θεσμοποιημένες δεισιδαιμονίες. Απλώς τις έχουμε συνηθίσει. (Είναι πιο εύκολο να το καταλάβουμε αυτό αν δούμε τις θρησκείες των άλλων – ή προσπαθήσουμε να δούμε ψύχραιμα την δική μας με τα μάτια των άλλων: πως π. χ. τους φαίνεται η Άμωμη Σύλληψη ή το ομοιούσιον της Αγίας Τριάδος). Και είναι χαρακτηριστικό το πόσο συστηματικά και πεισματικά κυνηγάνε οι εκκλησίες τις λεγόμενες «αιρέσεις» αλλά και τις παραφυσικές πρακτικές, που δεν είναι άλλο από ανταγωνιστικά μαγαζιά.




Από τη στιγμή λοιπόν που ο άνθρωπος έχει ανάγκη από μεταφυσική παρηγοριά (εκεί η επιστήμη δεν έχει να προσφέρει) και δεν την βρίσκει πια στην παραδοσιακή πίστη του, είναι φυσικό να καταφεύγει σε κάθε είδους δοξασίες οι οποίες εμφανίζονται πιο εκσυγχρονισμένες (π. χ. αστρολογία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές!).

Φτάσαμε στην ρίζα του προβλήματος. Η ανασφάλεια και αδυναμία του ανθρώπου τροφοδοτούν όλες αυτές τις καταστάσεις. Το ανθρώπινο ον αργεί να ενηλικιωθεί. Δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τον κόσμο χωρίς Πατρική Προστασία ή Μεταφυσική Παραμυθία. Ακόμα κουβαλάει μέσα του το δέος του πρωτόγονου. Βαθιά του κρύβει ένα φοβισμένο ζώο.

Τον φόβο και το δέος εκμεταλλεύονται όλοι οι ψευδοπροφήτες. Πουλάνε ναρκωτικά του νου – συχνά πιο επικίνδυνα από την ηρωίνη.

309 σχόλια:

  1. ΕΖΗΣΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΚΙ ΑΥΤΟ!!!!

    ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!!!!

    Φτυάρι ορ νοτ, το έζησα!

    (μισό, να συνέλθω πρώτα!)
    :)))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηγα σε μαγισσες,σε χαρτοριχτρες
    να δω ποιά σχολια κοβεις τις νυχτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ND wrote:
    Τον φόβο και το δέος εκμεταλλεύονται όλοι οι ψευδοπροφήτες. Πουλάνε ναρκωτικά του νου – συχνά πιο επικίνδυνα από την ηρωίνη.

    X9es to bradu epeita apo suzntnsn pou eixa me kapoious filous gia to ramazavi, pou tugxavei va'vai mousoulmavoi, auto akribws skeftnka... Kalnmera se olous, paw va diabasw to zw(o)dio mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Δημου,
    κατ'αρχην καλημερα σας.
    Πρώτη φορα γραφω σχολιο σε καποιο δικο σας post.
    Σας διαβαζω σχεδον καθημερινα και οφειλω να ομολογησω οτι σας θαυμαζω γιατι δεν πατε μετ το "ρευμα". Το θεμα που θιξατε ειναι πολυ μεγαλο.
    Συμφωνω απολυτα μαζι σας.

    Και παλι καλημερα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nikos Dhmoy said...
    "Φτάσαμε στην ρίζα του προβλήματος. Η ανασφάλεια και αδυναμία του ανθρώπου τροφοδοτούν όλες αυτές τις καταστάσεις. Το ανθρώπινο ον αργεί να ενηλικιωθεί. Δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τον κόσμο χωρίς Πατρική Προστασία ή Μεταφυσική Παραμυθία. Ακόμα κουβαλάει μέσα του το δέος του πρωτόγονου. Βαθιά του κρύβει ένα φοβισμένο ζώο.

    Τον φόβο και το δέος εκμεταλλεύονται όλοι οι ψευδοπροφήτες. Πουλάνε ναρκωτικά του νου – συχνά πιο επικίνδυνα από την ηρωίνη......".

    Εκεί ακριβώς εντοπίζεται η ανάλυση της ύπαρξης του φαινομένου.

    Ιδιαίτερα δε όταν αναφερόμαστε για τούς Έλληνες με τις καραανασφάλειές τους....ε, τότε το όλο ζήτημα παίρνει μυθικές διαστάσεις!!!

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόλις προχθές συνάντησα ένα φίλο μου που πάσχει απο χρόνια αρθρίτιδα και μου έλεγε ότι καταλαβαίνει πότε "έχει πανσέληνο" απο το μέγεθος του πόνου του. "Γιατί;" ρώτησα η αφελής κι εκείνος απάντησε "Ξέρω' γω, κάτι για μαγνητικά κύματα και τέτοια μου λένε οι γιατροί..." Ο φίλος μου είναι γύρω στα 45, μορφωμένος, τεχνοκράτης, "πετυχημένος" και παρ' όλο που το μόνο που ξέρει περί Αστρολογίας είναι τα ζώδια, έχει την ίδια ακριβώς άποψη με εσάς, κύριε Δήμου. Οτι η Αστρολογία είναι για τους αφελείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν πιστεύω στ' άστρα, αλλά είναι γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί ότι υπάρχει απέραντο ανεξερεύνητο πεδίο σχετικά με τη συμπεριφορά της ύλης , της διαστάσεις , τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία του σύμπαντος κόσμου.
    Τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με αφορισμούς.
    Υπάρχουν θέματα, φαινόμενα κλπ, στα οποία η επιστήμη αδυνατεί προς το παρόν να δώσει απάντηση (αυτό δε σημαίνει πως δε θα δώσει αύριο)
    Φυσικά από την "αγνωστικιστική" στάση μέχρι την ροπή προς εκμετάλλευση από κάθε Λίτσα , Πίτσα κλπ, η απόσταση είναι τεράστια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε γινόταν! Αστρολογία για αθλητισμό και όχι για τα μπλογκ σας Γάτε?

    Name: nikosdimou
    January 2 2006
    3:59 PM
    athens, GRC


    Ζώδιο (όλα του μπλογκ, να εξηγούμαστε): Αιγόκερως
    -------------------------

    Extremely serious and mature, you are capable of accepting responsibilities and do so willingly. Others expect you to be dutiful as a matter of course. You tend to have "tunnel-vision" -- this allows you to block out extraneous matters that might distract others and to concentrate totally on the matter at hand. As such, you are the ideal one to manage or administrate any ongoing project and to be practical and efficient at it. You are known for being totally persistent, tenacious and tireless in reaching your goals.

    Δε λέω...

    Ωροσκόπος: Δίδυμοι
    ------------------

    Extremely active by nature, you like to get around, meet people and do different things. Very restless, you just can't seem to stay put. You need to be involved in several projects at once in order to keep your mind stimulated. You like to read books and to write letters and to talk -- constantly. Seemingly ageless, you will always appear to be much younger than you really are. Very adaptable and inquisitive, you are always open to new ideas and experiences.

    Πέραν του μπλα-μπλα, μέχρι το αντιγηραντικό φίλτρο έπιασε το προφίλ!!!


    Σελήνη στον Υδροχόο
    -------------------

    You are a true democrat -- you are not a follower, but you enjoy being with those who are like-minded. You appreciate emotional self-control -- you practice it yourself and you look for it in others. You solve problems, including emotional ones, with your brains and intellect, not your feelings. Try to be tolerant of those who have powerful and obvious emotional responses -- not everyone is as objective, cool, dispassionate and detached as you are.

    Δημοκρατία προ-μοντ εποχής!


    Ερμής στον Τοξότη
    -----------------
    Your mind is very curious and inquisitive, always seeking information on a wide variety of topics. The broader the subject matter (philosophy, science, religion, metaphysics), the more it will appeal to you. You prefer to deal with abstractions -- the small but important details associated with any subject tend to slip your grasp. You are known for being blunt, honest and truthful.

    Μέχρι τη θεματολογία σου βρήκε!

    Αφροδίτη στον Αιγόκερω
    ----------------------

    You tend to keep your feelings under control -- emotions are only released in serious or important situations. You are distrustful of others whose behavior could be judged excessive or immoderate. As such, you prefer to relate to those whose position is such that respect and duty are more important for both of you than passion or emotional response.

    Τι να πω!!!!!!

    Οχι, τι να πω!!!!

    (δε λέω, μόνο γελάω! Ερχεται και του τωρινού μπλογκ...)

    ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πενηντάχρονη καθηγήτρια ογκολογίας στο Fred Hutchinson Cancer Center (ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως), με πλούσιο ερευνητικό και κλινικό έργο. Πριν 6 μήνες περίπου, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή της, μας τύπωσε τα λεπτομερή ωροσκόπιά μας για τα επόμενα 5 (ίσως και 10, δε θυμάμαι) χρόνια: με ποιους τύπους ανθρώπων ταιριάζουμε, ποιες χρονιές θα είναι δύσκολες και σε ποιούς τομείς, πόσο ελκυστικούς θα μας θεωρούν οι γυναίκες, πόσο χρήσιμοι θα νιώθουμε στους γύρω μας (!!!). Από τους 4 γιατρούς που είμασταν παρόντες, οι 2 την κοιτούσαμε κατάπληκτοι και αμίλητοι (από ευγένεια). Οι άλλοι δύο όμως ήταν ενθουσιασμένοι. Ο ένας μάλιστα τηλεφώνησε στη σύζυγό του, μπροστά μας, και την ρώτησε την ώρα γέννησής της, ώστε η καθηγήτρια-"Λίτσα Πατέρα" να βγάλει και το δικό της ωροσκόπιο!

    Τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι μόνο άσπρο (επιστήμη) - μαύρο (δεισιδαιμονία). Έχω γνωρίσει νευροεπιστήμονα που διεξάγει σοβαρή επιστημονική έρευνα (με λειτουργική μαγνητική τομογραφία κλπ) για το φαινόμενο της τηλεπάθειας. Άλλον που ψάχνεται με altered states of consciousness μέσα από το Zen και τους γκουρού του. Πέρσι, στη ετήσια συνάντηση του Society for Neuroscience (η μεγαλύτερη επιστημονική συνάντηση παγκοσμίως, προσελκύει περίπου 30-35.000 επιστήμονες και γιατρούς) έδωσε διάλεξη ο ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ. Μου είπαν ότι η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Όχι από σκεπτικιστές. Από υποστηρικτές του. Επιστήμονες, όλοι.

    Έχει κανείς μια ικανοποιητική εξήγηση για όλα αυτά; Μήπως να αρχίσω κι εγώ τα ευχέλαια μπας και δω καμιά άσπρη μέρα με εκείνο το καταραμένο το πείραμα που με παιδεύει?

    Την καλημέρα μου σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Name: doncat
    May 20 2006
    1:08 PM
    athens, GRC



    Ζώδιο: Ταύρος
    -------------

    You are known for being patient, slow moving and careful -- you love to prolong and savor enjoyable times. You require strenuous situations in order to grow and mature properly, even though you try to avoid them. Affectionate, even-tempered and slow to anger -- when you do become emotionally upset, you are also slow to forgive and time must pass before your calm returns. You demand real results from any situation Very artistic, your hands love to mold and shape things. You portray an earthy, physical sexiness that others find quite seductive.

    Οι διαφορές με το προηγούμενο μπλογκ, τουλάχιστον όπως ξεκίνησε...


    Ωροσκόπος: Παρθένος
    -------------------

    Even though you may think you are uninteresting and dull, you are actually quite soft- spoken, orderly, neat and very likable. You are a perfectionist with high standards, and at times you can be quite tactless in pointing out the faults of others.
    Very practical, efficient and purposeful, your appearance and bearing reflect your need to appear graceful, sensible and reserved. You have a crisp, no-nonsense approach to dealing with others. Never lazy or self-indulgent, you tend to be dedicated to the work ethic.

    Ο-έ-ο, ο-έ-ο!!!!


    Σελήνη στον Υδροχόο
    --------------------

    Το αυτόν με προηγούμενο βλόγιον...

    Ερμής στους Διδύμους
    --------------------

    Your mind is active, quick and agile. You are very restless and you get bored easily. Unless you receive constant mental stimulation, you become extremely nervous and begin to act in an unstable manner. You are probably a good student because of your natural inquisitiveness. You also love to travel.

    Χμμμμμμ.... χμμμ λέγω!


    Αφροδίτη στον Κριό
    ------------------

    You are very affectionate but you hate to be tied down. Once you have set your sights on someone, you tend to pursue him or her ardently and passionately. But you do demand your own way in a relationship. Try to give in to your partner's needs and desires once in a while.

    Να προσθέσω εδω? Ζαμαί των ζαμών!

    Γάτε μας, ρε μπας και...

    Αλλά μπααααααααα....

    Ανησυχητικό όμως, ε?

    Καλά, για να μην βγάλεις φλύκταινες, επανέρχομαι με κάτι σοβαρότερον....

    ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ (ναι, πλάκα ήταν...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απλώς χθες ο Ρωσος διαιτητής
    μας έπαιξε σαν Πρωταθλήτρια
    Ευρώπης....

    Τωρα πια εχουμε αστρο
    πισω μας....

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κ. Δήμου,
    Πείτε μου ειλικρινά, Αν γνωρίσετε (στενά) κάποιο Ζυγό (αν δεν κάνω λάθος) ψάχνετε να βρείτε συγγένειες; Συνηθως αυτό γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το θέμα δεν είναι ότι εκδίδονται βιβλία αστρολογίας, αλλά πως ένας μεγάλος "σοβαρός" εκδοτικός οργανισμός σαν τον Λαμπράκη υποκύπτει στη γοητεία του μεγάλου τιράζ.

    Να περιμένουμε κι από το ομογάλακτο ΒΗΜΑ τα άπαντα του Έριχ φον Ντένικεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "You are distrustful of others whose behavior could be judged excessive or immoderate"

    Οτι θα έβρισκε και το moderation - κι ύστερα μου λέτε ότι δεν τα πιστεύετε! Τς τς τς

    Καθηγήτρια ψυχολογίας μας έκανε ένα τεστ, από αυτά που απαντάς σε καποιες δεκάδες ερωτήσεις, να μας βγάλει αδρά το ψυχολογικό προφίλ. Οχι αστρολόγα, ψυχολόγα.

    Αφού κάναμε 2 ώρες να το συμπληρώσουμε και να τα περάσουμε σε υπολογιστή, μας ειπε θα τα καθαροτυπώσω και θα σας τα δώσω την επόμενη ημερα.

    Ετσι κι έγινε, ο καθένας μας πήρε ένα προσωπικό ψυχολογικό προφίλ κι ένα χαρτί να αξιολογήσουμε το πόσο ακριβές ήταν, σε επιμέρους μοναδικά μας ιδοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά και το πόσο συμφωνούσαμε ή όχι.

    90% από εμάς λέγαμε πόσο σωστό ήταν, πόσο μέσα είχε πέσει κτλ. Το υπόλοιπο 10% απλώς έλεγε ότι είχε βρει τα περισσότερα, όχι όλα, αλλά εν πάσει περιπτώσει ήταν τεστ ακριβείας.

    Κίντερ-έκπληξη: πριν τη λήξη του μαθήματος, μας είπε ότι ο υπολογιστής πήρε το ίδιο κείμενο των 2 σελίδων, άλλαξε σειρά γραμμών και παραγράφων κι έδωσε σε όλους μας ΤΟ ΙΔΙΟ πράγμα. Απλώς ανακατεμένο.

    Ντ-άαααχ!

    Τα άστρα και η ασάφειά τους μας μάραναν!

    Τα συμπεράσματα δικά σας!
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Human Cannonball,

    Συμβαινει και στις καλυτερες οικογενειες.

    Ο Alan Turing σ'ενα διασημο paper (Computing Machinery and Intelligence)οπου εισαγει για πρωτη φορα το Turing test αναφερει πιθανα προβληματα του τεστ που προτεινει. Ενα απ'αυτα, το οποιο προφανως παιρνει στα σοβαρα, ειναι "το επιχειρημα της εξωαισθητικης αντιληψης", οπου προτεινει ενα "telepathy-proof room" για να μην επηρεαζεται το turing test απο φαινομενα τηλεπαθειας!

    Αν την επαθε κι ο Turing τι να περιμενει κανεις απ'την μεση νοικοκυρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. H πολυαγαπημένη μου και τετραπέρατη αείμνηστη (έφυγε το 1983) Αργείτισσα γιαγιά μου, Σοφία τω ονόματι, μου είχε απαντήσει το εξής όταν, τηνέιτζερ ακόμα, την είχα ρωτήσει γαιτί ασχολείται με τη θρησκεία και την εκκλησία.

    Μέχρι λίγα χρόνια πριν δεν ασχολιόταν. Χήρα όμως ούσα πλέον με μεγάλα παιδιά μου αποκάλυψε το εξής για την απόφαση της να ασχοληθεί. "Και αν όντως υπάρχει μετά θάνατον ζωή εγγονέ μου, γιατί να μην έχω και εγώ κάνει 5 πράγματα για να έχω δικαιώματα σε αυτήν. Τι έχω να χάσω με το να ασχολούμαι στην ηλικία μου";

    Άρα "hedging" έκανε η Σοφία γιαγιά μου, επί το επιστημονικότερον.

    Αγνωστικός ων, δεν πιστεύω ούτε σε ΟΥΦΟ, ούτε σε μετά θάνατον ζωή και με υποψιάζει κατά τι η εμφαινόμενη ανθρωποκεντρικότητα πολλών θρησκειών εν μέσω σύμπαντος (σε αντίθεση με την μη-ανθρωποκεντρικότητα πολλών ιδεολογιών - πολλές από αυτές δεν παίζουν έναν ρόλο "πατερούλη προστάτη (π.χ. σοσιαλισμός??)). Η παράμετρος των θρησκειών στην άνωθεν "αστυνόμευση" (η οποία τα πάντα ορά) είναι ομολογουμένως πολύ πιό αποτελεσματική από την κοσμική.

    Θα πρέπει να ομολογήσει κανείς ότι η ΧΟ και ορισμένες άλλες θρησκείες, ως φιλοσοφίες ζωής - κοινωνικά συστήματα, είναι εμπνευσμένα.

    Εδώ ορισμένοι θεοποιούν ομάδες ποδοσφαίρου και άλλοι τη χαρακτηρίζουν ως "ιδέα", τι περιμένει κανείς?

    Το έλλειμμα που αφήνει η επιστήμη είναι "φυσικό" να καλύπτεται από ανταγωνιστές της.

    Δεν είμαι λοιπόν τόσο αυστηρός όσο εσείς απέναντι στις θρησκείες, όσο στους επί τη Γη αντιπροσώπους τους. Και οι τόσο σοφοί Αρχαίοι Αθηναίοι σε 12θεο πίστευαν άλλωστε.

    Και πολλοί επιστήμονες έχουν κάνει την πολιτική τους ιδεολογία, θρησκεία, αντί να παράγουν λύσεις στα προβλήματα!

    Άρα επιστήμη και πολιτική φέρουν ευθύνες για την κατάσταση. Η μεν αρνείται να γίνει πιό πόπιουλαρ, να κατέβει στον απλό άνθρωπο (δια των εκπροσώπων της - Popular Science) η δε ανταγωνίζεται κατ΄ουσία τη θρησκεία αναλαμβάνοντας στοιχεία "θρησκείας" και "δόγματος" σε πολλές από τις ιδεολογίες της. Τα δε ΜΜΕ, αυτά .... είναι ... υπεράνω κρίτικής! Διεκδικούν το αποκλειστικό δικαίωμα να κρίνουν, τους πάντες και τα πάντα, ειδικά τα τηλεοπτικά. Για τα ratings των μέσεων και για το "λειτούργημα" των λειτουργών τους. Που διεκδικούν τώρα να κάνουν "proliferate" τα νέα μήδια. Ουαί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Τα άστρα και η ασάφειά τους μας μάραναν!"

    Αφροδιτη, το συμπερασμα ειναι οτι εχουμε την ταση να βλεπουμε τον εαυτο μας σε οποιαδηποτε λιστα χαρακτηριστικων, γι αυτο και δημιουργειται η εντυπωση οτι οι αστρολογοι "πεφτουν μεσα". Το τεστ ηταν ενα καλο επιχειρημα εναντιον της αστρολογιας. Αν καταλαβα καλα απ'το σχολιο σου που κανω quote, εσυ το ειδες ως επιχειρημα εναντιον της ψυχολογιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αληθινή ιστορία που μου διηγήθηκε η σύζυγός μου. Επέστρεφε από Αυστραλία και στο αεροπλάνο πίσω της καθόταν ένας κύριος, ο οποίος άρχισε ξαφνικά να φωνάζει. «Βοήθεια! Η γυναίκα μου με πυροβολεί με λέιζερ! Με παρακολουθεί και θα με καταστρέψει!».

    Το αεροπλάνο αναστατώθηκε. Ένας φροντιστής προσπάθησε να μιλήσει λογικά στον - όλο και πιο εκνευρισμένο - ταξιδιώτη. «Μα αυτά που λέτε δεν τα κάνουν ούτε οι Αμερικάνοι. Ξέρετε πόσα λεφτά στοιχίζει ένα τέτοιο μηχάνημα; Αποκλείεται να γίνονται αυτά που λέτε!». Τίποτα. Ο εκνευρισμός στο αεροπλάνο άρχισε να γίνεται αισθητός.

    Μέχρι που επενέβη ένας άλλος φροντιστής. «Μα βεβαια. Έχετε δίκιο! Και σ'έναν γνωστό μου συνέβησαν τα ίδια!». Ο φωνασκών σταμάτησε στιγμιαία. «Αλήθεια, από τι υλικό είναι οι σόλες στα παπούτσια σας;» «Δέρμα. Γιατί;». «Ε, βέβαια! Αυτό είναι το πρόβλημα. Τα λέιζερ περνούν από το δέρμα. Αν φορούσατε πλαστικό δεν θα είχατε πρόβλημα. Θα σας φέρω κάτι ειδικά παντοφλάκια που τα έχουμε για τέτοιες περιπτώσεις!»

    Αμ έπος, αμ έργον. «Βρε παιδί μου, σε τόσους γιατρούς έχω πάει, εσύ βρέθηκες να μου πεις τη λύση!. Μπράβο σου!». Ο φωνασκών ησύχασε. Και το αεροπλάνο επίσης. Και το ταξίδι μέχρι την Αθήνα κύλισε ομαλά. Ο φροντιστής, γύριζε κάθε τόσο και τον περιποιόταν - πιθανώς να του έβαλε και κάποιο υπνωτικό στο ποτό του.

    Μερικές φορές στους ψυχοπαθείς ένας μύθος ή μια απίθανη ιστορία μπορεί να έχει πιο ευεργετικά αποτελέσματα από όλες τις επιστήμες του κόσμου. Μήπως και ο Φρόυντ κάτι τέτοιο δεν (αποδεικνύεται τελευταία ότι) έκανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σωστά για την αστρολογία. Το διάβασμα του φλιτζανιού του καφέ όμως γίνεται επιστημονικά. Μου έχει εξηγήσει τη μεθοδολογία παλιά Κωνσταντινουπολίτισσα:
    ο χώρος που διαβάζεις το φλιτζάνι είναι χωριστός από το χώρο υποδοχής, όπου υπάρχει κάποιος/α για να υποδέχεται τους πελάτες και να προσφέρει τον καφέ. Φυσικά δουλειά του/της είναι να τους πιάνει κουβέντα και να δει τι θέματα τους απασχολούν ώστε να ξέρεις να κανεις σωστές προβλέψεις!

    Σοβαρά τώρα, είναι λυπηρό να βλέπεις μορφωμένους ανθρώπους (των "θεωρητικών" επιστημων κυρίως) να τους πηγαίνει κάτι στραβά και να σου λένε "Νατο, το έλεγε το ωροσκόπιο μου" και να προβληματίζονται αν πρέπει να το πιστεύουν στο μέλλον...
    Επίσης είναι λυπηρό μια εφημερίδα που θέλει να θεωρείται σοβαρή να προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις της με ωροσκόπια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φοβάμαι ότι είναι δυστυχώς και θέμα παιδείας:

    Όταν βλέπω ακόμα γιαγιάδες και μαμάδες να ξεματιάζουν ή να σταυρώνουν τα παιδιά τους...

    Όταν βλέπω νέους και μορφωμένους ανθρώπους να αναπαράγουν την ακατάσχετη μπουρδολογία που υπέστησαν όταν ήταν μικροί...

    Δεν εντυπωσιάζομαι καθόλου που κάποιοι σκέφτηκαν να "κονομήσουν" εκμεταλλευόμενοι την αμάθεια και την ηλιθιότητα των άλλων!

    Όσον αφορά τα έντυπα που δημοσιεύουν "ωροσκόπια", νομίζω ότι αυτά καταλογίζονται στη σοβαρότητα (και την εγκυρότητα) τους, καθώς και στην κρίση των αναγνωστών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα αστρα & τα ζωδια
    μας φερανε εμποδια...Οποιος πιστευει βασιμα, οχι χαριν παιδειάς ,ειναι απο ψωνιο μεχρι μλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αν και δεν τα πάω καλά με τις θετικές επιστήμες, ωστοσο μελετώντας σε ανύποπτο χρόνο κατι από το έργο και τη ζωή του Νεύτωνα, διαπίστωσα πως είχε μια κρυφή (δεισιδαίμονα) πλευρά που ανακαλύφθηκε εκ των υστέρων, τρεις αιώνες μετά: [πέρα από το ότι ήταν ως άνθρωπος μοχθηρός (συκοφαντούσε συστηματικα τον Leibniz)] ήταν και κρυφα... αποκρυφιστής, μυστικιστής. Και ολα αυτά προκύπτουν από έναν τεράστιο όγκο χειρογράφων του που ουδείς είχε μελετήσει συστηματικά αφου δεν είχαν επιστημονικό ενδιαφέρον!!!

    Στις αποκαλύψεις αυτές, αν δεν με απατά η μνήμη μου, προέβην ο Κέυνς (ο πασίγωνστος οικονομολόγος), ο οποίος σε μια του προκλητική διάλεξή ανακοίνωσε (ίσως με κάποια δόση υπερβολής) πως ο Νέυτωνας δεν ήταν τόσο ο εκπρόσωπος της εποχής του Ορθού λόγου (όπως πιστεύεται) αλλά ο ύστατος των μάγων του... μεσαίωνα.

    Μήπως και ο γενάρχτης της Κοινωνιολογίας, ο Αυγουστος Κοντ, (την επιστημη του την αποκαλούσε "κοινωνική φυσική") δεν έφτασε προς το τέλος της ζωής του να οραματίζεται μια θρησκεία με ιεράρχες τους "κοινωνικούς φυσικούς" και άλλα τινά θρησκογενή τελετουργικά;

    Μήπως και σπουδαίες προσωπικότητες της διανοούμενης Ελλάδας (πχ Δημ. Μαρωνίτης που αν και ψάλτης δεν θελει ν΄ακουει για χριστοδουλους), δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί;

    Διαβάζοντας ο,τι μπορώ από το έργο του Κωνσταντίνου Τσάτσου, διαπιστώνω τεράστια αφοσίωση στην θρησκεία και στο θεό, τόση ώστε να... τρομάζω. Με καθησυχάζει λίγο η αντίθεση του Δ. Τσάτσου που έλεγε πως διαφωνώ ριζικά με το θείο μου: εκεινος είναι ιδεαλιστής, καντιανός.. ευσεβιστής, ενώ εγω... φυσιοκράτης, αριστοτελικός κλπ.

    Τώρα, κι εγω η ταπεινή, κοινή θνητή, που δεν πολυπιστεύω σε θεούς και θεωρώ κουτές ακόμα και τις δοξασίες της θρησκευτικής μας παράδοσης, έχω πάνω από το προσκέφαλο της κορούλας μου ένα φυλαχτάρι (σταυρός από τα ιεροσόλυμα) που μου το έστειλε η εκλεκτή μου φίλη (Αθηναία) ακτιβίστρια και βέρα ορθολογίστρια.

    Και ολιγόστιγμη προσευχή κανω τη νύχτα, νοερά, (που μοιάζει περισσότερο με ευχή και ελπίδα) για τα αγαπημένα μου πρόσωπα, όσα θυμαμαι εκεινη την ώρα.

    Ομως με τα ζώδια, τις μαγγανείες, τους εξορκισμους, τα ευχέλαια, τα πνεύματα του... κακου, τους δαιμονισμους, πολλές αόριστες ψευδοφιλοσοφίζουσες ανατολικής προέλευσης ενναλλακτικές θεραπείες και τα ρέστα, με όλα αυτά, όχι μονο δεν έχω καμία απολύτως σχέση, τουναντίον, κάποτε φτάνω στο σημειο (για προσωπικους λόγους) να μην διάκειμαι απέναντί τους φιλικά!


    Με πολλή αγάπη

    Α.

    ΥΓ. συγγνώμη για την έκταση, τώρα το παρατήρησα. Τρία σχόλια σε ένα. Δεν θα επανέλθω. Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προσοχή!

    Ο Δαλάι Λάμα δεν έχει καμία σχέση με αστρολογίες και ψευδοεπιστήμες.

    Είναι ένας απόλυτα λογικός άνρθωπος και έχει πεί: "αν αύριο αποδειχθεί επιστημονικά ότι κάπου σφάλλει ο Βουδισμός, θα πρέπει να αλλάξει!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λοιπόν. Εχουμε και λέμε:
    Αστρολογία. Οπως λέμε ...πασαλολογία.
    Θα εξηγηθώ:
    Το γεγονός είναι πως δεν κλείνω πόρτες. Παλιά, έλεγα και εγώ πως 'αστρολογία, βλακείες'.
    Εβλεπα όμως πως άνθρωποι γεννημένοι ίδια περίοδο με μένα, είχαν πολλά κοινά μαζί μου.
    Πχ, πάθος για αρμονία, αίσθηση δικαίου, τάξη, τελειομανία, μουσική.
    Πράγματα πχ που δεν τα έβλεπα σε ανθρώπους γεννημένους στο ζώδιο του Τάυρου. Εκείνοι είναι πολύ 'γήινοι' για μένα. Απελπιστικά ρεαλιστές.
    Υδροχόοι; Αστα, κυκλοθυμικοί του κερατά!
    Εφτασα λοιπόν στα εξής συμπεράσματα. Αν έφτασα λάθος, τότε και οι συγκυρίες που με οδήγησαν ήταν λάθος.

    Πιστεύω λοιπόν (ως τώρα) πως η χρονική στιγμή που γεννιέται κάποιος (ή που συλλαμβάνεται, ποιός το ξέρει) δίνει κάποια γνωρίσματα εκείνης της στιγμής.
    Αυτό παρατηρήθηκε κάποτε λοιπόν.
    Και οι άνθρωποι τότε, μη έχοντας κάτι να το στηρίξουν, το 'απεικόνισαν', το 'χαρτογράφησαν' στα αστέρια.
    Οπως ακριβώς, ένας που χώνει έναν πάσαλο στη γη και από τη σκιά του σου λέει: Είναι 1:20!
    Τι θα πεις σε αυτόν; Οτι είναι ...πασαλολόγος;
    Θα πεις ότι ο πάσαλος καθορίζει την ώρα;
    Οχι φυσικά!
    Ε, έτσι ακριβώς έχω την αστρολογία στο μυαλό μου. Ως απεικόνιση ενός φαινομένου που δεν μπορούμε να απεικονίσουμε καλύτερα, ορθολογιστικότερα!

    Και φυσικά, όλα τα περί προβλέψεων και συναφή ανήκουν στην κατηγορία της ανοησίας...

    Αν τα άστρα μας επηρρεάζανε, τότε πιό πολύ θα μας επηρρέαζε το κινητό του μαιευτήρα και αν ήταν παναφον ή κοσμοτέ, παρά τα άστρα!

    Και επίσης, σαν 'απόδειξη' των παραπάνω να θυμίσω το εξής:
    Πριν από πολλούς μήνες και πριν ακόμα μάθω για την ημέρα που ο οικοδεσπότης μας γεννήθηκε, τον είχα ρωτήσει έχοντας μελετήσει την προσωπικότητα του και τα κείμενα του: "Μήπως είσαι ζυγός στο ζώδιο";
    Ο ίδιος, το κοροίδεψε. Ο ίδιος όμως ξέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έκκληση για βοήθεια!

    Απευθύνομαι στον αγαπητό οικοδεσπότη μας και τους αγαπητούς σχολιαστές μήπως μπορούν να βοηθήσουν να βρεθεί λύση σε μια τεράστια αδικία που υφιστάμεθα μια ευάριθμη κατηγορία ανθρώπων.

    Όλοι εμείς που έχουμε γεννηθεί μεταξύ 30 Νοε και 17 Δεκ ανήκουμε στο ζώδιο του Οφιούχου. Ωστόσο, όλοι, μα όλοι οι θεράποντες της υψηλής τέχνης της Αστρολογίας συστηματικά και εντελώς απροσχημάτιστα επιμένουν να μας αγνοούν. Πουθενά και σε κανένα ωροσκόπιο δεν θα δείτε ν' αναφέρεται το ζώδιό μας. Σ' όσους αστρολόγους απευθυνόμαστε εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με τους Τοξότες. Αυτή η αδικία πρέπει να πάψει. Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να στερούμεθα τη ζωδιακή μας ταυτότητα επειδή οι αστρολόγοι είναι προληπτικοί και δεν θέλουν να εντάξουν 13ο ζώδιο στην τέχνη τους. Θέλουμε ν' ακουστεί η φωνή μας. Θέλουμε να βλέπουμε το ζώδιό μας στα Ωροσκόπια. Θέλουμε κι εμείς να να βλέπουμε μέσ' από τ' άστρα τα μελλουμενά μας όπως όλοι οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παλιότερα στο RAM + στο Discovery and Science είχα γράψει:

    "Έχω δηλώσει δημόσια, ότι οι αστρολόγοι θα έπρεπε να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κοινού ποινικού δικαίου. Γιατί δηλαδή να καταδικάζεται ο απατεών ο οποίος πουλάει στον κλασικό αφελή ένα φάρμακο που είναι σκέτο νεράκι και να μην καταδικάζεται εξίσου αυτός που πουλάει μία πρόγνωση η οποία δεν έχει καμία (ΜΑ ΚΑΜΙΑ) επιστημονική βάση. Όσες έρευνες έγιναν για να εξεταστεί η αξία των αστρολογικών εκφάνσεων απέδειξαν ότι είναι κάτω και από την στατιστική τυχαιότητα. Αλλά ο ανορθολογισμός καλά κρατεί.

    Επαναλαμβάνω λοιπόν πως οι αστρολόγοι είναι απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου και παρακαλώ όποιον θίγεται να με μηνύσει για να έχουμε και ένα δεδικασμένο".

    Από τους 14400 Έλληνες αστρολόγους (τόσοι είναι δηλωμένοι στην εφορία)
    ουδείς μου έκανε μήνυση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μία απορία θα εκφράσω, αν και επιφυλάσσομαι, διότι κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ad hominem. Πως μπορεί ο κ. ΝΔ να ήταν κάποτε πρόεδρος της ελληνικής βουδιστικής εταιρίας, υπέρμαχος του Δαλάι Λάμα και να τον φιλοξενεί? Ο Λαμαϊσμός είναι η κατεξοχήν έκφραση της δυσδαιμονίας, της απόλυτης αστρολογίας στην κεντρική Ασία (όχι ο Βουδισμός κατ’ αυτού, αλλά αυτό το παρακλάδι). Και μετά διαβάζω αυτό το αριστοτεχνικό άρθρο… Μπερδεύτηκα. (Εάν είναι ad hominem, ας διαγραφεί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μα αστειεύεστε κύριε Δήμου;

    Αυτός που έχει τη μεγαλύτερη βεβαιότητα για το αν πρόκειται περί απάτης, είναι ο ίδιος ο απατεώνας!

    Το ξέρουν και οι ίδιοι. Απλά βασίζονται στην αμάθεια των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. cyberdust said...
    "Μία απορία θα εκφράσω, αν και επιφυλάσσομαι, διότι κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ad hominem. Πως μπορεί ο κ. ΝΔ να ήταν κάποτε πρόεδρος της ελληνικής βουδιστικής εταιρίας, υπέρμαχος του Δαλάι Λάμα και να τον φιλοξενεί?".

    Προφανώς αγνοείτε πολλά πράγματα (δεν έχετε διαβάσει και προηγούμενα ποστ).
    α) Ο Βουδισμός ΔΕΝ είναι θρησκεία. Δεν πιστεύει σε θεό, ούτε τον ενδιαφέρει το επέκεινα. Ιδρύθηκε ως μία αγωγή για την απάλειψη της βιοτικής οδύνης. Ορισμένοι κλάδοι αργότερα απεικόνισαν και θεοποίησαν τον Βούδα πράγματα τα οποία είχε απαγορεύσει.

    β) Ο Δαλάι Λάμα δεν ασπάζεται τις δοξασίες του λαϊκού ταντρισμού (ο Βουδισμός του Θιβέτ λέγεται Τάντρα). Τον ενδιαφέρει μόνο η ηθική πλευρά. Μελετάει τις σύγχρονες επιστήμες και σκέπτεται τελείως ορθολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο λαμαισμός είναι το απόλυτο σκοτάδι. Ο θεσμός του Δαλάι Λάμα αυτό εκφράζει. Ο άνθρωπος που βρίσκετε άθελά του στην θέση του Δ.Λ. ίσως όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. somebody said...

    "Πιστεύω λοιπόν (ως τώρα) πως η χρονική στιγμή που γεννιέται κάποιος (ή που συλλαμβάνεται, ποιός το ξέρει) δίνει κάποια γνωρίσματα εκείνης της στιγμής."

    Και ποιος είναι αυτός που μπήκε στη διαδικασία, να αναγνωρίσει, να καταγράψει και να συγκρίνει τα γνωρίσματα που αναφέρετε και στη συνέχεια να δημιουργήσει τις ομάδες (ζώδια) και να οριοθετήσει τις χρονικές περιόδους;

    Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δεισιδαιμονία/Αberglaube/Superstition:
    Στο ακόλουθο Link έχει κι άλλα το μαγαζί ( http://www.answers.com/topic/superstition)

    Αλλά, πόσες φορές δεν χρειαζόμαστε κι εμείς την ασπιρίνη μας;

    Κατά την γνώμη μου όμως, η ανοχή είναι καλύτερη της υπεροψίας.

    Και αν τελικά εφαρμόζονται οι νόμοι του Kepler;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Nikos Dimou said...

    Παλιότερα στο RAM + στο Discovery and Science είχα γράψει:

    "Έχω δηλώσει δημόσια, ότι οι αστρολόγοι θα έπρεπε να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κοινού ποινικού δικαίου.
    ///////////////

    Nα ποινικοποίησουμε την αστρολογία..

    Μήπως όμως ετσι
    θεριέψει;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ergo te lina

    Φαντάζεστε να κυκλοφορούν στη "μαύρη αγορά" παράνομα δελτία αστρονομικών προβλέψεων;

    αστρολοαπαγόρευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπημένο θέμα!
    Είναι απίστευτο το τι τζίρους κάνει όλη αυτή η παράνοια!
    Εργάτες, υπάλληλοι, καθαρίστριες, βιομήχανοι, γιατροί και δικηγόροι και άλλοι πολλοί πολλοί αποτελούν τους πελάτες όλων αυτών των απατεώνων.
    Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν και εβδομαδαιαία περιοδικά με θέμα την αστρολογία!
    Απίστευτο?
    Και όμως?
    Για τολμήστε να αμφισβητήσετε την ορθότητα???? της ατρολογίας σε κανέναν καμμία πιστή του είδους!
    Ποιός είδε τους σταυροφόρους και δεν φοβήθηκε!
    Έπαθα πλάκα με τους χιλιάδες των αστρολόγων που είναι δηλωμένοι στην εφορία!

    Ο ΝΔ είχε γράψει κάπου πως όταν τον ρωτούν τι ζώδιο είναι απαντά τελείως λάθος και του λένε οτι έχετ όλα τα χαρακτηριστικά!

    Δοκιμάστε!! Πολύ γέλιο!!!!!!!!!

    Λοιπόν είμαι φτυστός Κριος, Καρκίνος , Λέων, Ζυγός, Παρθένος και Τοξότης!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μα αν ποινικοποιήσουμε την αστρολογία δεν θάπρεπε να ποινικοποιήσουμε και τις θρησκείες - στο όνομα των οποίων έχουν γίνει, και συνεχίζουν να γίνονται, μεγάλα εγκλήματα; Σίγουρα δεν το εννοείς έτσι Νίκο ...

    Μόρφωση χρειάζεται, εκπαίδευση, παιδεία. Παιδεία; Μήπως με όσα συμβαίνουν στα σχολεία σήμερα θάπρεπε να ποινικοποιηθεί το Υπουργείο Παιδείας ... το Ελληνικό εννοείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν πιστεύω στην Αστρολογία και τα συναφή, όμως -όπως λέει ένας αγαπημένος μου φίλος- ίσως πρέπει να υπάρχει η αντίδραση στην απόλυτη δικτατορία της επιστήμης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η πιο επικίνδυνη μορφή του σκοταδισμού είναι εκείνη που είναι ντυμένη με προβιά ορθολογισμού.

    Γελάμε με τις αμορφωτες γιαγιάδες στα χωριά επειδή προσκυνάνε τις μεσαιωνικές δοξασίες τους , αλλά μόλις ντύσουν τις ίδιες δοξασίες με ολίγη ψευδοεπιστήμη χειροκροταμε σαν χάνοι.

    Τις περισσότερες υπηρεσίες στον σκοταδισμό τις προσφέρουν εκείνοι που , προσπαθώντας να είναι δεκτικοί στα άπαντα , εκλογικεύουν το παράλογο χρησιμοποιώντας καταγέλαστα-υπο-το-φως-της-επιστήμης παρατηρήματα που είναι λογικά μόνο στην επιφάνεια.

    Εάν η εκμάθηση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ διαδικασίας της επιστημονικής απόδειξης ήταν υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία οι επίδοξοι εκλογικευτές θα συνειδητοποιούσαν με τρόμο ότι στο όνομα της δημοκρατίας ανόιξαν τις πύλες τους στον πιο κατάπτυστο μεσαιωνισμό.

    Άντε μην τα πάρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. "...Η τηλεοπτική, εκδοτική και επιχειρηματική εισβολή του ανορθολογισμού δεν είναι επιστροφή στον Μεσαίωνα (που το «σκοτάδι» του δεν ήταν λυκόφως, αλλά λυκαυγές), αλλά προπομπός ενός σκληρού μέλλοντος. Ο μοντέρνος σκοταδισμός συνδυάζεται άνετα με το λαϊφστάιλ και την πιο ορθολογική, αμείλικτη επιδίωξη των ατομικών συμφερόντων. Τα ζώδια και οι προφητείες δεν είναι ένα ακίνδυνο χόμπι, αλλά συμπλήρωμα ενός εγωιστικού (και άλλο τόσο σαστισμένου και ανασφαλούς) τρόπου ζωής και σκέψης. Η σύγχρονη μεταφυσική είναι μια πολυπλόκαμη και επικερδής βιομηχανία ελπίδων και ψευδαισθήσεων, από τις οποίες πολλοί γαντζώνονται, καθώς τα κατεστημένα οράματα και δόγματα κλονίζονται, καθώς οι βεβαιότητες ανατρέπονται, ενώ η επιστήμη, η πολιτική και η τέχνη συχνά γίνονται θεραπαινίδες του πολέμου και της απληστίας. Η ευκολία με την οποία τόσο πολλοί αποδέχονται το μεταφυσικό παραμύθι δείχνει ότι οι άνθρωποι αναζητούν κάποιες απαντήσεις, έστω και αν τα ερωτήματα διατυπώνονται με θολό, πρωτόγονο τρόπο. Mόνο που οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν ούτε από προφήτες ούτε από κυνηγούς φαντασμάτων, αλλά από τη συλλογική και προσωπική αναμέτρησή μας με τη ρεαλιστική πραγματικότητα του δικού μας κόσμου."

    Απόσπασμα άρθρου με τίτλο :
    "Λυκόφως ή λυκαυγές;"
    της Μαριάννας Τζιαντζή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Τι να πρωτοσχολιάσουμε. Το κείμενο αφορά τέσσερα διαφορετικά θέματα. Αστρολογία, η αξία της επιστήμης, η φθορά των θρησκειών, οι μεταφυσικές αναζητήσεις των ανθρώπων. Πολλά θέματα για σχολιασμό σε blog.

    Πάντως, από την μεταξύ σοβαρού κι αστείου ανάγνωση ενός ζωδίου έως την υιοθέτηση της άποψης πως τα ζώδια καθορίζουν τα πάντα υπάρχει μια κάποια απόσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Σχετικά με την έλλειψη προόδου της τέχνης (ειδικά της μουσικής, αλλά και στις άλλες αδερφές της), υπάρχει ανακρίβεια, μεγάλη. Ας μιλήσω για μουσική, μιας και αυτήν κατέχω περισσότερο:

    1ον: Όσον αφορά στην τεχνική δημιουργίας μουσικής υπάρχει μεγάλη πρόοδος αναμφισβήτητα. Για παράδειγμα τώρα γνωρίζουμε και εκμεταλλευόμαστε πολύ καλύτερα την κατασκευή του ανθρώπινου σώματος/ανατομίας μας, ώστε να διοχετεύουμε όση περισσότερη ενέργεια μπορούμε στη μουσική (σημειώνω πως η επιστήμη δεν βοήθησε αναγκαία σε αυτό, αλλά καθώς υπάρχουν περισσότεροι μουσικοί, όταν κάποιος βρήκε έναν τρόπο –για παράδειγμα για να παίζει πιο γρήγορα– τον ακολούθησαν και οι άλλοι --- κάτι σαν φυσική επιλογή). Για τις άλλες μορφές τέχνης εκτιμώ πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σχετικά με τις τεχνικές δημιουργίας των.

    2ον: Όσον αφορά στην κατασκευή των οργάνων (ή αν θέλετε των υλικών που χρησιμοποιούνται στην τέχνη), επίσης υπάρχει μεγάλη πρόοδος, και σε αυτό βοήθησε και η επιστήμη.

    3ον: Πλέον υπάρχουν, και συνεχίζουν να δημιουργούνται, περισσότερα έργα που μας συγκινούν. Για αυτό εμένα είναι πρόοδος της τέχνης, στο καλλιτεχνικό της επίπεδο. Ιστορία: Επειδή μέχρι τότε έπαιζα πολλή μουσική και είχα ακούσει περισσότερη, κατάλαβα πως δύσκολα συγκινιόμουν με νέες εκτελέσεις ή συνθέσεις. Είναι σπάνιο να συγκινηθώ από κάτι νέο, αλλά πάντα βρίσκω κάτι που με γεμίζει ελπίδα πως συνεχίζω να συγκινούμαι από τη μουσική. Κάποτε είχα ακούσει το "Las Ciudades" που τραγουδούσε η Amelita Baltar, σύνθεσης Astor Piazzolla σε ποίηση του Horacio Ferrer (downloaded από http://www.emusic.com/album/10904/10904215.html). Το mp3 player μου μπήκε σε repeat για μια ολόκληρη βδομάδα: κάθε φορά που τ' άκουγα ξεψυχούσα και πίστευα πως δεν είχε γράψει ο συνθέτης κάτι πιο μαχητικό και όμορφο όπως αυτό. Μετά από μερικά tracks άκουσα το Preludio para el año 3001 και ο κύβος ερρίφθη. Ο καθένας συγκινείται και με άλλα κομμάτια, αλλά σίγουρα τώρα μπορεί να συγκινηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό –κατά κανόνα­– απ’ όσο μπορούσε πριν μερικές δεκαετίες.



    Όσον αφορά στην αίσθηση της τέχνης από τους δημιουργούς της; Κατά μία έννοια δεν έχει αλλάξει και πολύ. Αλλά δεν έχει αλλάξει και ο τρόπος αντίληψης των συναισθημάτων μας, δεν έχει αλλάξει την κατασκευή του ο άνθρωπος. Επίσης ο τρόπος γραφής μερικών κομματιών είναι πιο περίπλοκος απ' όσο μερικούς αιώνες παλαιότερα (επειδή μερικοί άνθρωποι συγκινούνται περισσότερο από την περιπλοκότητα πιθανότατα). Και έχουν δημιουργηθεί και νέα είδη μουσικής (Jazz κ.τ.λ...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Η αλήθεια είναι οτι με τρομάζουν οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε τίποτα. Οι άθεοι. Προτιμώ όσους λένε οτι πιστεύουν σε κάτι εκεί έξω, χωρίς να το εντάσσουν σε κάποια οργανωμένη θρησκεία.
    Με τρομάζει επίσης ο απόλυτος ορθολογισμός γιατί νομίζω οτι εμπεριέχει έπαρση. Ακόμα κι αν η επιστήμη έχει προχωρήσει αφάνταστα τα τελευταία πενήντα χρόνια, αυτά που γνωρίζουμε είναι απειροελάχιστα σε σχέση με αυτά που δεν γνωρίζουμε.
    Ναι στο πείραμα και το αποτέλεσμα αλλά ως ένα όριο. Γιατί ακόμα και οι επιστημονικές μέθοδοι αποτελούν έναν καθρέφτη των ικανοτήτων του ανθρώπινου νου. Πιστεύω πως υπάρχουν αλήθειες στο σύμπαν που ο νους μας δεν μπορεί καν να αναρωτηθεί γι'αυτές και άρα ούτε και να τις διερευνήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει στην αστρολογία.
    Ο Joseph Campbell πάντως -που ήταν σοβαρότατος- θεωρούσε τους αστρολογικούς χάρτες ως ένα είδος μυθολογικού Rorschach.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΝΔ said (a long time ago)...
    ""Έχω δηλώσει δημόσια, ότι οι αστρολόγοι θα έπρεπε να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κοινού ποινικού δικαίου"

    Γνωρίζετε, υποθέτω, ότι οι λεγόμενες «αστρολογικές προβλέψεις» είναι τόσο ασαφείς και γενικόλογες που επιτρέπουν στον καθένα να δώσει την ερμηνεία που επιθυμεί. Στην πραγματικότητα είναι ο «πιστός» που κάνει την πρόβλεψη κι όχι ο αστρολόγος. Ο τελευταίος του παρέχει υλικό για να καλλιεργήσει τις ...μελλοντολογικές του ικανότητες! Όπως κι η Πυθία με τα «ήξεις, αφίξεις». Ο φίλος μας ο Adorno έχει γράψει ένα καλό δικίμιο επί του θέματος («Τ' άστρα κάτω στη γη»). Επομένως, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να εντάξει στη δικαιοδοσία του ποινικού δικαίου την αστρολογία. Αλλοιώς, δεν θα είχε βρεθεί ένα δικαστήριο στις ΗΠΑ πχ. να παραγάγει σχετική νομολογία;

    Υ.Γ. Για μας τους Οφιούχους θα γίνει τίποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Οι περισσότεροι από απο μας ζούμε σε μια κοινωνια που μας έχει ξεκόψει από σχέσεις και από συναισθήματα που θα μπορούσαν να μας τονώσουν και την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική μας ισσοροπία. Που το κακό λοιπόν αν πολλοί βρίσκουν υποκατάστατο; Δεν σας καταλαβαίνω και το εννοώ.

    Που το κακό αν κάποιος τους κρατήσει το χέρι, τους κοιτάξει στα μάτια, και τους εξηγήσει πως αυτοί σαν άτομα συνδέονται με το σύμπαν. Πως μυστηριώδεις δυνάμεις, πολύ μεγαλύτερες του εαυτού τους, συνδυάζονται για να επηρεάσουν και να διμορφώσουν την ζωή τους; Που το κακό οταν φεύγουν ευχαριστημένοι διότι κάποιος έμοιαζε να νοιάζεται; Ψεύτικα θα μου πείτε... Ε ... και;
    Ποσοι απο μας εισπράττουμε καθημερινά ψευτικο ενδιαφέρον αλλά μας καλοαρέσει... Διότι στον χαώδη και απροσωπο κόσμο μας, η ψευδαίσθηση μας συνδέει. Και μας συντηρεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Έτσι όπως καίει στα χείλια ο καφές μας μπορούμε να ισχυριστούμε για τις ανθρώπινες αναζητήσεις όπως η Αστρολογία ότι έχει ξεπεραστεί από "την επιστημονική έρευνα" και ότι είναι παράλογη αλλά για τον Χριστιανισμό δεν λέμε από τα ίδια για να τον χτυπήσουμε εις τα ίσα. Δεν λέμε ότι είναι παραλογισμός, αντιανθρώπινη δοξασία, ψευτοθεωρία, απάτη. Ότι οι χριστιανοί έχουν παραδώσει την ανθρωπιά στη βαρβαρότητα. Μόνο την πίστη τους αναδεικνύουμε ως θεσμοποιημένη θρησκευτική δειδιδαιμονία και τους ίδιους τους ψευδοπροφήτες ως επιστήμονες της φιλοσοφίας. Η αδιαφορία μας τροφοδοτεί αυτή την κατάσταση. Το ανθρώπινο ον αργεί να ζήσει και να αφομοιώσει την πραγματικότητα. Δυσκολευόμαστε να δούμε τον υλικό κόσμο χωρίς τη λογική που μας στερούν με σύστημα οι απατεώνες. Κουβαλάμε μέσα μας το φόβο της χριστιανικής αγάπης: ότι θα μας μαλώσουν αν αγαπήσουμε το βραχυκύκλωμα χωρίς τον έλεγχο του Θεού-ηλεκτρολόγου. Έτσι να καείς που πήρες τις χαρές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δεν ξέρω τι να πω και τι να κάνω, είναι και που σήμερα ο ζωδιακός μου χάρτης (ο γεωγραφικός και όχι ο πολιτικός, αυτός θα είναι την ερχόμενη Κυριακή) μου ανέφερε για παρανοήσεις, παρεξηγήσεις και εκνευρισμούς και θα ήθελα να τα αποφύγω...
    Τι να πεις...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Το πρωί καθώς ετοιμαζόμουν, είχα την τηλεόραση να παίζει, εν είδει ραδιοφώνου, και άκουσα τα περί του ζωδίου μου. Είχα να κάνω μια δουλειά για την οποία έπρεπε να κατέβω κέντρο και ψιλοβαριόμουν, μια δικαιολογία αναζητούσα για να μην ασχοληθώ μαζί της. Και είχα πείσει τον εαυτό μου, μέχρι που άκουσα το ζώδιό μου: έλεγε να μην κάνω τη δουλειά και όλα θα πάνε στραβά μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Τι ήταν να το ακούσω, τσιτώθηκαν τα νεύρα μου και αποφάσισα να την κάνω τη δουλίτσα. Κατέβηκα λοιπόν κέντρο και απρόσκοπτα διεκπεραίωσα την υποχρέωση με τον πλέον εύκολο, άμεσο και ανώδυνο τρόπο. Αυτά για τις προβλέψεις που με ήθελαν σήμερα, λέει να κλειστώ στο σπίτι και να ασχοληθώ με νοσταλγικές εργασίες, όπως να κοτάζω το φωτογραφικό μου άλμπουμ...Μην τρελαθούμε! Είμαι γραφείο και γράφω δαιμονισμένα ακόμα και για τα ζώδια, άκου να χαζεύω το άλμπουμ μου 28 χρονών άνθρωπος...Τι θα κάνω στα 80 μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Η θρησκεία, τα ζώδια και τα λοιπά είναι φυγή από την πραγματικότητα για τους αδύναμους.
    Τι παρηγοριά παρέχει σε έναν καψούρη η δεύτερη συνθήκη του Bohr για την στροφορμή του ηλεκτρονίου;
    Ενώ τα ζώδια και οι ωροσκόποι;

    Ορίστε και past life analysis:

    http://www.4crete.gr/downloads/fun/PastLife.htm

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. πανασχημη said...
    "Διότι στον χαώδη και απροσωπο κόσμο μας, η ψευδαίσθηση μας συνδέει. Και μας συντηρεί".

    Εκτός από μας συντηρεί πλουσιοπάροχα και όλους αυτούς τους απατεώνες. Καλά έλεγε παλιά η "Εστία" ότι σε περιπτώσεις απάτης πρέπει να τιμωρείται και ο αφελής που εξαπατάται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. MagnusE said...
    Σχετικά με την έλλειψη προόδου της τέχνης (ειδικά της μουσικής, αλλά και στις άλλες αδερφές της), υπάρχει ανακρίβεια, μεγάλη. Ας μιλήσω για μουσική, μιας και αυτήν κατέχω περισσότερο:

    Ωστε νομιζετε πως η μουσική που γράφεται σήμερα είναι ανώτερη από αυτήν του Μπαχ ή του Μότσαρτ; Και το θέατρό μας καλύτερο από των αρχαίων τραγικών ή του Σαικσπηρ;

    Εγώ δεν είπα πως είναι χειρότερα - αλλά ότι δεν νομίζω πως υπαρχει στις τέχνες γραμμική πρόοδος όπως στις επιστημες όπου το νέο υποκαθιστά το παλιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Nikos Dimou said...
    "Έχω δηλώσει δημόσια, ότι οι αστρολόγοι θα έπρεπε να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κοινού ποινικού δικαίου. Γιατί δηλαδή να καταδικάζεται ο απατεών ο οποίος πουλάει στον κλασικό αφελή ένα φάρμακο που είναι σκέτο νεράκι και να μην καταδικάζεται εξίσου αυτός που πουλάει μία πρόγνωση η οποία δεν έχει καμία (ΜΑ ΚΑΜΙΑ) επιστημονική βάση.


    Αφροδίτη με αποκαλεί κλασσικό αφελή! Με προκαλεί. Μα όχι...δεν
    θα ενδώσω.



    gally said...
    Μόλις προχθές συνάντησα ένα φίλο μου που πάσχει απο χρόνια αρθρίτιδα και μου έλεγε ότι καταλαβαίνει πότε "έχει πανσέληνο" απο το μέγεθος του πόνου του. "Γιατί;" ρώτησα η αφελής κι εκείνος απάντησε "Ξέρω' γω, κάτι για μαγνητικά κύματα και τέτοια μου λένε οι γιατροί..."

    Διορθώστε με αν θέλετε...δεν κινείται η επιφάνει του νερού όταν έχει πανσέληνο; Γιατί το σχετίζετε με την αστρολογία;



    Titika said... Με τρομάζει επίσης ο απόλυτος ορθολογισμός γιατί νομίζω οτι εμπεριέχει έπαρση. Ακόμα κι αν η επιστήμη έχει προχωρήσει αφάνταστα τα τελευταία πενήντα χρόνια, αυτά που γνωρίζουμε είναι απειροελάχιστα σε σχέση με αυτά που δεν γνωρίζουμε.


    Ρωτήστε τον Νίκο μέσα στον αφόρητο ορθολογισμό του πώς έτυχε να βρεθεί στην συγκεκριμένη υπεραγορά όπου,όπως ο ίδιος ομολόγησε, πήγε μόνο 2-3 φορές στη ζωή του μέχρι τότε, αφού ψώνιζε πάντα στην διπλανή, την συγκεκριμένη μέρα και ώρα και ΠΩΣ εγώ το ήξερα από την προηγούμενη νύχτα και πήγα εκεί με όλη την οικογένεια και την βεβαιότητα πως θα τον συναντούσα;
    Σου έστειλα Νίκο την απόδειξη του ταμείου με την ημερομηνία και την ώρα;


    Άφρο έζησες να το ακούσεις και αυτό :)


    Να διευκρινίσω πως δεν ασχολούμαι ούτε με αστρολογίες ούτε με μέντιουμ μα μερικά πράγματα όπως λέει και η Τιτίκα δεν τα ξέρουμε ακόμα.

    Τω αγνώστω θεώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Πάντως ο σημερινός Νομπελίστας Ορχαν Παμούκ ήταν δίδυμος
    στο ζώδιο...

    λετε να βοήθησαν τα αστρα;...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ειλικρινά, δε νομίζω ότι τα ζώδια προκαλούν καμιά ζημιά. Ο κόσμος τα διαβάζει, γιατί εάν δεν διάβαζε τα ζώδια, θα διάβαζε κάτι άλλο παρόμοιο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι οι οποίοι θα υπερβάλουν και θα κάνουν ζημιά, αλλά εάν δεν ήταν τα ζώδια, θα ήταν οι λυκάνθρωποι και άλλα.

    1. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με πίστη σε υπερφυσικά. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να διαβάσουν πρόγνωση για τον καιρό και άλλη μια πρόγνωση για τον εαυτό τους. Αυτό θα το ήθελα κι εγώ, εάν μπορούσε να γίνει (να μου έλεγε κάποιος τι να αποφύγω... τι ωραία που θα τανε...)

    Γι' αυτό και διαβάζουν κάτι στην εφημερίδα, το οποίο οι περισσότεροι ΔΕΝ πιστεύουν, αλλά θα ήθελαν να πιστεύουν. Όλοι σκέφτονται, νομίζω, "τι ωραια που θα τανε εάν αυτά που λέει εδώ ήταν αξιόπιστα... θα με βοηθούσε να προγραμματίσω τη ζωή μου καλύτερα".


    2. Συνήθως στα ζώδια γράφουν γενικολογίες που ισχύουν ούτως ή άλλως: "Σήμερα, μην τσακωθείτε με το περιβάλλον σας" (λες και αύριο θα ήταν εντάξει). "Μπορεί να γνωρίσετε τον έρωτα της ζωής σας αυτή τη βδομάδα" (σώπα!). Κλπ κλπ.


    3. Μια απορία πάντως. Εάν λέει στο δικό μου ζώδιο (Κριός) "θα τσακωθείς με τη γυναίκα σου", τότε γιατί δε λέει στο ζώδιο της συζύγου (Λέων) ότι θα τσακωθεί με τον άντρα της;

    4. Μόλις τώρα πάρκαρε απ' όξω μια κάντιλακ των 50.000 που την οδηγεί γυναίκα με μπούρκα. America...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μπαίνουμε στον Υδροχόο
    και θα ανάψουνε φωτιές
    οι καιροί νερό θα φέρουν
    έτσι λένε αυτοί που ξέρουν....

    Αφιερωμένο στα άστρα τις τέχνες και τους πλυμμυροπαθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Οταν τα πραγματα μενουν απλα στο επιπεδο της γραφικοτητας δεν βλεπω να υπαρχει μεγαλο προβλημα. Θα μπορουσαμε να πουμε οτι απο οικονομικης πλευρας δεν υπαρχει απατη, γιατι αν αυτο που προσφερεται απο αστρολογους, καφετζουδες κλπ. ειναι κατι σαν υπηρεσια ψυχαγωγιας (με τον τροπο που το θετει η πανασχημη) η υπηρεσια ειναι πραγματικη ασχετα αν βασιζεται σε κατι ψευτικο. Ειναι πραγματικη γιατι το αισθημα αυτου που την αγοραζει ειναι πραγματικο (κανεις δεν μπορει να μας πεισει οτι δεν αισθανομαστε αυτο που αισθανομαστε). Το πραγμα αλλαζει οταν ξεφευγει απο την γραφικοτητα και μπλεκει με σοβαρες αποφασεις, π.χ. αυτο το φυλαχτο βοηθαει την καταπολεμηση του καρκινου αλλα πρεπει να σταματησεις την χημειοθεραπεια για να δουλεψει (εδω σηκωνει ποινικη διωξη). Η οταν ο Νικιας ανεβαλε την αναχωρηση του στολου, γιατι θεωρησε θεικο σημαδι την εκλειψη της σεληνης (εδω σηκωνει λιθοβολισμο εως θανατου, πραγμα που του συνεβη, αλλα τι εφταιγε ο ορθολογιστης Αθηναιος στρατιωτης που κατεληξε στα λατομεια?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @ azrael

    Συμφωνώ με το posting σου.

    @Dimou
    Well, δεν ξέρω πολλά πράγματα για το βουδισμό, αλλά το να πω "θα εγκαταλείψω τις επιθυμίες μου ώστε να μην υποφέρω" δεν μ' αρέσει. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Προσωπικά μ' αρέσει να έχω επιθυμίες, άσχετα με το εάν δεν εκπληρώνονται ποτέ. Οι επιθυμίες είναι το κρασί μου κι αν δεν εκπληρωθούν ποτέ, δεν πειράζει γιατί στο μεταξύ τις έχω ξεχάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. κ. ΝΔ
    Καλά κάνεις και τα λες αλλά:

    1. Είναι τα πιο παλιά μαγαζιά (μάγοι και παπάδες - χωρίς να μπορείς να πεις ποιός είναι ποιός). Αρχαιότε
    ρα επαγγέλματα από το αρχαιότερο γνωστό

    2. Το πελατολόγιο είναι μεγάλο. Κάποια φορά στην Αμερική κοιτώντας κάτι γελοίες διαφημίσεις για γελοία προϊόντα ρώτησα κάτι "αμερικανάκια" φίλους:"Ποιός θα αγοράσει αυτές τις .." και η απάντηση: "Είμαστε 200 εκατομύρια και βάλε. Δεν θα βρεθούν 20-30.000 λάλάκια να τα πάρουν; Έλυσες το πρόβλημά σου".

    3. Το προϊόν είναι άυλο με εγγύηση. Δεν θα υπάρξει κανείς να το βρει ελλατωματικό για να σου το επιστρέψει. Και αν ακόμη το βρεί του το αντικαταστείς με ένα άλλο από το τεράστιο απόθεμα της αποθήκης.

    Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Θα σας παραπέμψω σε αρκετά άρθρα του Διονύση Σιμόπουλου που
    ξεγυμνώνει τους αστρολόγους χρησιμοποιώντας επιστημονικά επιχειρήματα για κάθε δοξασία τους.

    Σας παραθέτω μερικούς απλούς λόγους που δείχνουν ότι η αστρολογία είναι ΑΠΑΤΗ:
    1. Οι αστερισμοί έχουν αλλάξει χρονική θέση από την εποχή που ορίστηκαν τα ζώδια (και επίσης έχει προστεθεί ο Οφιούχος), λόγω αλλαγών στην τροχιά της γης. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος γεννιέται αρχές Αυγούστου δεν θα έπρεπε να είναι Λέων αλλά (νομίζω...) ζυγός, αφού ο εν λόγω αστερισμός βρίσκεται επάνω από τη γη εκείνη την περίοδο. Φυσικά οι αστρολόγοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να προσαρμοστούν! (λες και θα άλλαζε κάτι...)
    2. Μου φαίνεται τελείως γελοίο τα τυχαία ονόματα που δόθηκαν στους πλανήτες από θεούς της μυθολογίας να έχουν επίδραση στη συμπεριφορά μου! Αν δηλαδή έχω τον πλανήτη Άρη στο ζώδιο μου να γίνομαι επιθετικός, επειδή ο θεός Άρης ήταν ο θεός του πολέμου! Το ίδιο με τα ίδια τα ζώδια: επειδή ο αστερισμός του Λέοντα μοιάζει (με αρκετή φαντασία...) με λιοντάρι, σημαίνει ότι όποιος γεννιέται την εποχή που ο αστερισμός βρίσκεται επάνω από τη γη, θα είναι ηγετικός, φιλόδοξος κλπ όπως θεωρητικά είναι τα λιοντάρια... ΕΛΕΟΣ!
    3. Δεν υπάρχει τρόπος να επιδρά ένας πλανήτης (ή ακόμα περισσότερο ένα πολύ μακρινό άστρο) στον χαρακτήρα μου τη στιγμή της γέννησης μου. Αρχικά επειδή δεν δέχομαι σχεδόν καμία ακτινοβολία (δεδομένου ότι γεννιόμαστε σε κλειστό χώρο και η ακτινοβολία της λάμπας του μαιευτηρίου εκπέμπει δισεκατομμύρια φορές περισσότερη) και ότι ο μαιευτήρας έχει πολύ μεγαλύτερη βαρυτική επίδραση στο βρέφος από ότι ο πλανήτης Αφροδίτη (λόγω απόστασης...). Θα έπρεπε λοιπόν να λένε οι αστρολόγοι: αν τη στιγμή της γέννησης είχατε μια λάμπα στην πάνω δεξιά γωνία και ο μαιευτήρας σας κοιτούσε προς βορρά φορώντας άσπρη μπλούζα, τότε θα είστε φιλόδοξοι, εγωιστές κλπ κλπ :-)))


    Η απορία μου όμως είναι άλλη: Πως μπορούν και γλιτώνουν από το νόμο για παραπλανητική διαφήμιση. Αν βγω και διαφημίσω ότι η εταιρία
    μου έχει ανακαλύψει πχ τα λειτουργικά συστήματα των Η/Υ και ότι είμαστε η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο θα έχω κάποια επίπτωση από το νόμο λόγω ψεύδους.
    Πως γίνεται λοιπόν ο κάθε απίστευτος τύπος να βγαίνει στην τηλεόραση και να διαφημίζει ότι προβλέπει το μέλλον και βρίσκει το παρελθόν και να μην τιμωρείται? Το πιο απλό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος εισαγγελέας είναι να τους επισκεφθεί, να τους ρωτήσει τι έφαγε χτες (να του απαντήσουν κάτι άσχετο...) και να τους "μαζέψει"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Γράφει ο ΝΔ στις ασκήσεις ελευθερίας (σελ.87):

    … οι άνθρωποι πιστεύουν όχι αυτό που είναι πιο κοντά στα πράγματα αλλά αυτό που τους χρειάζεται συναισθηματικά. Τα κάθε είδους δόγματα –ιδεολογίες, θρησκείες, κοσμοθεωρίες- δεν βασίζονται (όπως η επιστήμη) σε ένα πλέγμα υποθέσεων και πειραμάτων αλλά στη συναισθηματική αναπλήρωση και στην ψυχολογική παρηγοριά που παρέχουν. Πολλές φορές γίνονται τα ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ που βοηθάνε τον άνθρωπο να ξεπερνάει την πραγματικότητα.
    Και επειδή ο οπαδός τους εξαρτάται από αυτά, δεν είναι ψύχραιμος και νηφάλιος όπως ο επιστήμων, αλλά μισαλλόδοξος και φανατικός.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. despw said...
    μερικά πράγματα όπως λέει και η Τιτίκα δεν τα ξέρουμε ακόμα.
    Τω αγνώστω θεώ....

    Ένας λόγος παραπάνω να τα σεβόμαστε και να μην τα εξευτελίζουμε. Ο σεβασμός στο μυστήριο του κόσμου είναι από τα βασικά στοιχεία της στάσης μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @titika:
    Άθεος δεν είναι αυτός που δεν πιστεύει σε τίποτα, αλλά αυτός που δεν πιστεύει στην ύπαρξη κάποιου θεού, τουλάχιστον με την έννοια του γέρου με τα μούσια
    που έπλασε τον κόσμο και έχει και κάποιο σχέδιο γι΄αυτόν.

    Εγώ ώς άθεος π.χ. δεν πιστεύω σε "κάτι εκεί έξω", αλλά σε "κάτι εκεί μέσα", άν με εννοείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Με τα συμπεράσματα του κειμένου συμφωνώ (αν και ο τρόπος που τίθεται είναι μάλλον συνηθισμένος), αλλά πέραν του κειμένου, θα σταθώ σε μια επισήμανση που έκανε ο ΝΔ σε σχόλιό του στις 01:22:11 μμ:

    "Όσες έρευνες έγιναν για να εξεταστεί η αξία των αστρολογικών εκφάνσεων απέδειξαν ότι είναι κάτω και από την στατιστική τυχαιότητα."

    Δηλαδή, ΑΝ οι "προβλέψεις" των αστρολόγων είχαν μια "ικανοποιητική" ακρίβεια (βάλτε εσείς το όριο, ας πούμε 80%), τότε η Αστρολογία θα είχε ΒΑΣΗ; Δε νομίζω ;)

    (ούτε η "θολούρα" των προβλέψεων τής δίνει ή της παίρνει "πόντους")

    Η ιστορία μου θυμίζει πολλές "φαιδρές" στατιστικές έρευνες που βγάζουν αυθαίρετα (έως και θεότρελα) συμπεράσματα, μπερδεύοντας το correlation με το causation ("κάναμε έρευνα και διαπιστώσαμε ότι όσοι έχουν κρεατοελιά στο δεξί μάγουλο και έχουν πάνω από δυο κατοικίδια με άσπρες βούλες, κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου και να πεθάνουν από ανακοπή με πιθανότητα μεγαλύτερη του 56%").

    Η Αστρολογία (όπως και η Θρησκεία και πολλά ακόμα) αποτελεί ένα ΣΑΘΡΟ "λογικοφανές" οικοδόμημα που δε στηρίζεται πουθενά! Η όποια "επιστημονικότητά" της καταρρίπτεται πιο εύκολα κι από έναν πύργο από τραπουλόχαρτα, χωρίς την ανάγκη καμιάς "έρευνας", "στατιστικής", "πειράματος" ή "παρατήρησης". Δεν έχει επίσης ΚΑΜΙΑ σχέση με φαινόμενα (μήπως αυθυποβολής;), όπως η λεγόμενη τηλεπάθεια, το "μάτιασμα" κλπ. Ούτε με "ζωντανά" όνειρα, οράματα, παραισθήσεις και χίλια δυο άλλα.

    Από τη στιγμή που η Αστρολογία επικαλείται ΔΕΔΟΜΕΝΑ και ΚΑΝΟΝΕΣ για να βγάλει ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, υπόκειται σε λογικό / επιστημονικό έλεγχο. Και εκεί δεν αντέχει ούτε για ...πέντε λεπτά (και δεν αναφέρομαι στο γνωστό "παράδοξο των διδύμων").

    Περισσότερα θα ήθελα να γράψω στο δικό μου blog, αν και βλέπω πως ξεκίνησε ήδη ο Zoros να παραθέτει μερικές γνωστές "ασυνέπειες" και πάει να μας φάει το ...ψωμί :))

    Ίσως αναφέρω κάποια ακόμα εδώ στη συνέχεια - θα δούμε ;)

    Αν και υπάρχουν πολλά γνωστά μου πρόσωπα που πιστεύουν λίγο ως πολύ στα ζώδια, θα το γράψω απλά και ξεκάθαρα:

    Όποιος πιστεύει σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ βαθμό στην Αστρολογία και τα Ζώδια είναι απλά αφελής. Όποιος πληρώνει κι από πάνω για να έχει την "προσωπική" του πρόβλεψη είναι ...διπλά αφελής - χρησιμοποιώ την πλέον "ήπια" λέξη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. ΝΔ said:
    "Ο σεβασμός στο μυστήριο του κόσμου είναι από τα βασικά στοιχεία της στάσης μου."

    Τοτε γιατι θεωρειτε πιο σεβαστη την αποψη " Θεος δεν υπαρχει" απο την " Θεος υπαρχει" ; Η υπαρξη η μη του Θεου δεν ανηκει στο μυστηριο του κοσμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. aphrodite said:
    Τα άστρα και η ασάφειά τους μας μάραναν!

    Η καθηγήτριά σας (η ψυχολόγα που λες...και μου θυμίζεις τη γιαγιά μου που όταν τη ρωτάνε για την εγγονή της από κεκτημένη ταχύτητα συνήθως λέει ότι είναι "ψυχαλόγα"!!! :)) αυτό που μάλλον ήθελε να σας δείξει ήταν όχι το ότι η Ψυχολογία αποτυγχάνει στην κατανόηση του ανθρώπου (δε θα το πιάσω αυτό ως θέμα γιατί απαιτεί πολιιιύ γράψιμο) άλλα ότι δεν είναι εφικτή αυτή η κατανόηση μέσω τέτοιων διαγνωστικών διαδικασιών.

    Ότι όλα αυτά τα υπέροχα τεστάκια, που κυκλοφορούν παρόμοιά τους μαζί με περιοδικά, του τύπου "Πόσα καλά γνωρίζετε τον εαυτό σας?", "Είστε θύμα ή θύτης?", "Τι λένε τα χρώματα για εσάς?" και χίλια μύρια τέτοια ΔΕΝ είναι ψυχολογικά τεστ.
    Και, όχι, δεν τα διδασκόμαστε στη σχολή.
    (Και, ναι, μάλλον θα "κοβόμασταν" κι από το μάθημα αν κάποιος πότε άρθρωνε κάτι περί εγκυρότητας για αυτά..!)

    Μπορώ να καταλάβω ότι συχνά όλα αυτά τα τεστάκια-παρωδίες είναι πολύ ευχάριστα για να περνάς το χρόνο σου ειδικά μέσα σε μια παρέα. Οτιδήποτε, και οποιοσδήποτε, ασχολείται με αυτήν τη έρμη τη βαθύτερη κατανόησή μας είναι δελεαστικό. Ωστόσο το ότι έμειναν να αποκαλούνται ψυχολογικά τεστ οφείλεται όχι στην εγκυρότητα-αξιοπιστία τους αλλά στο ότι (όπως και με καθετί που απλοϊκά λέγεται ψυχολογικό) ως έννοια η Ψυχο-λογία είναι τόσο ευρεία και δύσκολη να περι-οριστεί από τη στιγμή που περιέχει ως αντικείμενο-υποκείμενο τον άνθρωπο με όλες του τις δυνατότητες σε όλες του τις εκφάνσεις.
    Ή για να το πω πιο απλά, μοιάζει συχνά με ξέφραγο αμπέλι!
    Το ίδιο αφορά κι όλους αυτούς που δηλώνουν ψυχοκυβερνητικοί-ψυχολογοτέχνες-ψυχοσκηνοθέτεσ (ω ναι! τα έχω διαβάσει σε διαφημιστικά φυλλάδια "εργαστηρίων" και "ψυχο-κέντρων"!) χωρίς κανένα πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης... Τον Πητ Παπαδάκος τον έχετε ακούσει? Μια ταμπέλα 7x3 πάνω στην Εγνατία να γράφει "Αστρολόγος-Ψυχολόγος". Φέρτε μου τα πτυχία να τυλίξω σουβλάκια!

    Έχω να γράψω πολλά και αν πάρω φόρα δε θα σταματήσω...Αλλά επειδή "όποιος παίρνει φόρα φόρα κατηφόρα" βγαίνει από το θέμα του post σταματώ εδώ λέγοντας ότι ίσως η αστρολογία έχει τόση "πέραση" πρώτον, γιατί "υπόσχεται" να μας λύσει το μυστήριο του...εαυτού μας και, δεύτερον, γιατί ποτέ δε θα μπορέσει να ελεγχθεί και έτσι να διαψευστεί (θυμίζω και το post περί επιστημονικών θεωρίων, των οποίων βασικό κριτήριο είναι η επιλαθευσιμότητα - ή αλλιώς διαψευσιμότητα). Και η ανυπόστατη και εκ των έσω πίστη είναι συχνά ακλόνητη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Takis alevantis said: Μήπως και ο Φρόυντ κάτι τέτοιο δεν (αποδεικνύεται τελευταία ότι) έκανε;

    Όχι, ο Freud δεν έκανε κάτι τέτοιο.

    Αυτό, πάντως, που έκανε ο φροντιστής (κατά τη δική μου (επιστημονική και μη) γνώμη) ήταν το καλύτερο – τον «συνόδευσε» στο παραλλήρημά του. Κάποιον που να μπει στο δικό του κόσμο και να αναγνωρίσει τη δική του αλήθεια ήθελε, κι όχι να μπει στον κόσμο των άλλων.
    Και είμαι, σχεδόν, σίγουρη ότι δεν του «έριξε» κανένα υπνωτικό στο ποτό του (πράγμα που θα ήταν και αντιδεοντολογικό, αλλά κυρίως αχρείαστο..)

    Για να καταλήξω κάπου, θέμα παιδείας είναι. Όπως όλα.
    Όταν στο ξαδερφάκι μου ο μπαμπάς του του εξηγεί πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν και πώς έφτασε ο άνθρωπος στη σημερινή του μορφή, το μικρό θα πει: μα αφού η γιαγιά είπε ότι ο θεούλης μας έφτιαξε.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Καντιλλακου με μπουρκα,οπως βλαχοτεξανοι με κερατα ταυρου & μαυροι με ασπρη βελεντζα καλυμμα...Επι του θεματος,ας μην φασιζουμε φλερταροντας με ιδεα απαγορευσης αστρολ. Ειναι ακινδυνο παθος,οπως & η μλ. Κανει μπρατσα & αποφευγεις αρρωστιες. Οπως ελεγε καποιος...
    για να μεινεις εκτός νοσου /
    μοναχος σου εκτονωσου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Δεν φτάνει που πλέον η ελευθερία μας είναι σχετική, έχουμε και τους πλανήτες να ορίζουν την μοίρα μας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ζωή μου είναι προδιαγεγραμμένη αφού σχετίζεται με τις τροχιές των πλανητών οι οποίες μπορούν να υπολογιστούν ακόμα και για τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια.
    Αλήθεια, τι να λέει το ζώδιό μου για το 2835 μ.Χ. ; Αν είχα γεννηθεί 143 μέρες πιο πριν, θα κέρδιζα στο στοίχημα ; Η αστρολογία, αρκεί να υπολογίσει (-με εργαλείο την επιστήμη της αστρονομίας-) που ήταν ή που θα είναι οι πλανήτες τη συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα και έτσι μπορεί να μου απαντήσει ! Πόσο τακτοποιημένα φαίνονται όλα. Αφού είναι έτσι, τι ώρα να γεννηθεί το παιδί μου για να γίνει πρωθυπουργός ; χμμ, μάλλον προηγείται κάτι άλλο! Να κανονίσω πότε θα πάω με τη γυναίκα μου, έτσι ώστε το παιδί να γεννηθεί ,όταν τα άστρα θα ευνοούν !!! Εντάξει υπερβάλλω …. Όμως υπάρχουν άτομα που αυτό το πιστεύουν! Πάντως εγώ δεν αντέχω να στερούν την ελευθερία μου, και να ρυθμίζουν την τύχη μου ακόμα και οι πλανήτες!! Αντιδρώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Αν κάποιος διαφωνεί με τους "βαρείς" χαρακτηρισμούς του προηγούμενου σχολίου μου (μάλλον ...επιεικείς ήταν), ας αναρωτηθεί για τα παρακάτω (η λίστα μπορεί να επεκταθεί και άλλο, φυσικά):

    - Τι απέγιναν τα ζώδια των ανθρώπων και οι προβλέψεις των αστρολόγων όταν αλλάξαμε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο;

    - Ποιος γνωρίζει τι ζώδιο είναι, άμα γεννηθεί ακριβώς τα μεσάνυχτα μιας ημερομηνίας αλλαγής μεταξύ δυο ζωδίων - κι αν δει ρολόι, πώς ξέρει την ακρίβειά του ή πώς ξέρει ότι βαδίζει με το "σωστό" ημερολόγιο; (φυσικά ΔΕΝ υπάρχει "σωστό" ημερολόγιο)

    - Νομίζει κανείς πως ξέρει τι ώρα γεννήθηκε; Μήπως την επίσημη ώρα που ορίζει η ωριαία ζώνη του κράτους στο οποίο γεννήθηκε; Μα αυτή δε συμβαδίζει με το γεωγραφικό μήκος.

    Οι Παξοί και το Καστελόριζο έχουν τεράστια διαφορά "πραγματικής" ώρας, αλλά η "επίσημη" ώρα τους (που θα καταγράψει και το μαιευτήριο) είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια. Και το ανατολικότερο άκρο της Νορβηγίας, που είναι ακόμα πιο ανατολικά και από το Καστελόριζο, πάει μια ώρα ΠΙΣΩ. Μύλος ;)

    Για να μην αναφέρω τι κάνουμε με τη θερινή και τη χειμερινή ώρα. Φανταστείτε το άτυχο βρέφος που γεννήθηκε στο αμάξι, καθώς η οικογένειά του διέσχιζε τα σύνορα Νεβάδα-Αριζόνα (η μία Πολιτεία τηρεί θερινή ώρα, η άλλη όχι).

    Όσοι θέλετε να μάθετε το ζώδιό των παιδιών σας, φροντίστε την ΑΚΡΙΒΗ στιγμή της γέννησης τους, να έχετε μαζί σας GPS, ατομικό ρολόι καισίου και να συμβουλεύστε αστρονομικούς πίνακες, μπας και καταφέρετε κάτι - αν και σας διαβεβαιώ πως είναι μάταιος κόπος ;)

    - Γιατί στις επιδράσεις των "κοντινών" ουρανίων σωμάτων "παίζουν" ΜΟΝΟ εκείνα που είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και ήταν γνωστά ΠΡΙΝ την εφεύρεση του τηλεσκοπίου;

    Γιατί να μη μας επηρεάζει ο αγέρωχος Ποσειδώνας; Ή ο Φόβος και ο Δείμος, οι δορυφόροι του Άρη (άσε που έχουν και ...γαμώ τα ονόματα για να "δικαιολογούν" ανθρώπινες ιδιότητες); Ο ...Όμπερον και η Τιτάνια (δορυφόροι του πλανήτη Ουρανού) είναι "ριγμένοι" λόγω μη ...γραικικού ονόματος (πού 'σαι Harry); Ο μακρινός και σκοτεινός Πλούτωνας (που πρόσφατα "έπαψε" να θεωρείται πλανήτης) δε θα είχε περίοπτη θέση στις προβλέψεις μας, μαζί με τον "κολλητό" του Χάροντα;

    Μια "επιστήμη" δε θα έπρεπε να λάβει υπόψη της τα νέα "δεδομένα";

    - Τέλος, γιατί υπάρχουν διαφορετικά ωροσκόπια (το "γνωστό", το "κινέζικο" και δεν ξέρω 'γω ποιο άλλο), αφού η ακρίβεια στην ημερομηνία και ώρα γέννησης παίζει τόσο μεγάλο ρόλο (ωροσκόπος και σία); Είναι δυνατόν να είναι ΟΛΑ σωστά;

    Προφανώς συμβαίνει ό,τι με τις θρησκείες. ΚΑΝΕΝΑ δεν είναι σωστό - αποτελούν αποκυήματα καλπάζουσας φαντασίας, που απευθύνονται σε ανθρώπους ανώριμους, αφελείς, χωρίς επιστημονική γνώση ή λογική - με λίγα λόγια ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ (ακόμα κι αν έχουν ...δέκα διδακτορικά, αν πιστεύουν στα Ζώδια, πάλι αμόρφωτοι είναι - τουλάχιστον σε βασικά επιστημονικά και λογικά ζητήματα).

    Υ.Γ. 1: Ας μου συγχωρεθεί ο "επιθετικός" χαρακτήρας, αλλά μερικές φορές χρειαζόμαστε σφαλιάρα για να ξυπνήσουμε. Ανέχομαι ήδη την εξουσία του Χριστόδουλου - μη μας την βγει και ο "δόκτωρ" (μη χέ**) Λεφάκης!

    Υ.Γ. 2: Προ(σ)καλώ όποιον θέλει να μαντέψει το ζώδιό μου και ό,τι άλλο σχετικό - όσοι τα γνωρίζουν, ας μην είναι ...μαρτυριάρηδες :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Pensierix said...
    ΝΔ said:
    "Ο σεβασμός στο μυστήριο του κόσμου είναι από τα βασικά στοιχεία της στάσης μου."
    Τοτε γιατι θεωρειτε πιο σεβαστη την αποψη " Θεος δεν υπαρχει" απο την " Θεος υπαρχει" ; Η υπαρξη η μη του Θεου δεν ανηκει στο μυστηριο του κοσμου;"

    ΑΚΡΙΒΩΣ γι αυτό τον λόγο αρνούμαι να ονομάσω το μυστήριο (Θεό. Αλλάχ, Ιεχωβά) να του δώσω όψη και ιδιότητες (Πανάγαθος, Παντοδύναμος)δηλαδή να το φέρω στα μέτρα μου. Για ότι δεν ξέρω το μόνο που μπορώ να πω είναι "δεν ξέρω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Χαιρετώ τον γάτο blogger, τον σπιτονοικοκύρη του και τους αναγνώστες, καθώς γράφω σε blog για πρώτη φορά.

    Ίσως οι ολοφάνερα απατεώνες "αστρολόγοι" δεν τιμωρούνται λόγω ..τύψεων της εξουσίας! Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια! Δεν λένε μόνο οι "αστρολόγοι" παραμύθια όυτε είναι οι μοναδικοί που αποπροσανατολίζουν! Και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, το σύχγρονο τηλεφωνικό δίκτυο και τα όμορφα 090- νουμεράκια, τώρα "φορείς του κράτους" έχουν μερίδιο από τα κέρδη των "αστρολόγων"...

    Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ.Δήμου, κι ας ξεφεύγει λίγο από το θέμα, η δοξασία της μετεμψύχωσης του Δαλάϊ Λάμα, πράγμα που έχει προβληθεί σε όσους δεν γνωρίζουμε, είναι κάτι που αποδέχεται το σύστημα του Βουδισμού?.. γιατί ακούγεται κάπως ανορθολογιστικό. Ρωτώ απλά γιατί δεν γνωρίζω.

    Και για τη μουσική και τις υπόλοιπες τέχνες, η πρόοδός τους σαφώς δεν συμβαδίζει με την εξέλιξη της επιστήμης. Όμως κι εκεί συμβαίνουν σημαντικά πράγματα, όπως ότι οι νέες τεχνολογίες δίνουν την ευκαιρία για νέα αντίληψη στη μουσική, παράδειγμα η σύνθεση μουσικής από ήχους που δεν παράγονται από τα κλασικά μουσικά όργανα, μαζί αλλάζει κι ο τρόπος που ο εγκέφαλός μας δέχεται τη μουσική.

    με συγχωρείτε για το μέγεθος και το "εκτός θέματος", αλλά είναι για μένα η πρώτη φορά και τα ερεθίσματα τόσα πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Νομίζω πως η ιστορία όσων, με διάφορες ονομασίες, ασχολούνται με την πρόβλεψη του μέλλοντος, μπορεί, άκρως επιγραμματικά, να διακριθεί σε τρεις περιόδους.

    Α. Πριν από την επικράτηση των μονοθεϊστικών θρησκειών (χρυσή περίοδος, the golden years).

    Η πρόβλεψη του μέλλοντος ήταν δραστηριότητα απολύτως σεβαστή, είχε δημιουργήσει θεσμούς κι ήταν κοινωνικά περιζήτητη (μάγοι, μάντεις, οιωνοσκόποι κλπ). Οι φορείς των θεσμών αυτών είχαν ψηλή θέση στην κοινωνική ιεραρχία, ήταν σεβαστοί πολίτες. Βεβαίως οι επαγγελματικοί κίνδυνοι δεν ήταν σπάνιοι, μια λάθος πρόβλεψη μπορούσε να σου στερήσει τη ζωή, σε γενικές όμως γραμμές άξιζε τον κόπο να το διακινδυνεύσεις. Κι όσοι σχετικοί θεσμοί έδειξαν αντοχή στο χρόνο, το πέτυχαν γιατί επέδειξαν τη δέουσα σοβαρότητα (βλ. Μαντείο των Δελφών).

    Β. Περίοδος μετά την επικράτηση ιδίως του χριστιανισμού και μέχρι τον 20ο αιώνα (σκοτεινή περίοδος, the darken years).

    Η σοβαρή αυτή θρησκεία, έχοντας απόλυτη επίγνωση της φοβερής ισχύος της σχετικής δραστηριότητας, αλλά και την απεγνωσμένη ανάγκη του ανθρώπου για ένα καλύτερο αύριο, διεκδίκησε και ανέλαβε την αποκλειστικότητα της προβλέψεως του μέλλοντος, και, μέσω αυτού, πέτυχε την απόλυτη οικονομική της αξιοποίηση (άφεση αμαρτιών, συγχωροχάρτια κλπ). Οι ανταγωνιστές διώκονταν, καταδικάζονταν, πήγαιναν στην κόλαση, αλλά, και πριν πεθάνουν, για σιγουριά, εξοντώνονταν. Η πρακτική ήταν εναρμονισμένη σ' ανατολή και δύση, το σύστημα δούλευε ρολόι, το μονοπώλιο ακλόνητο κι οι πιο όμορφες σελίδες του γράφτηκαν την εποχή που οι μάγισσες καίγονταν κι οι σταυροφόροι φεύγοντας προαγόραζαν συγκεκριμένη ποσότητα απ' τα μελλοντικά τους αμαρτήματα, κυρίως δηλ. από τη σφαγή όσων άτυχων θα βρίσκονταν στο δρόμο τους (ιδιοφυής πρακτική, a win-win game, η εκκλησία είχε μηδέν ρίσκο από τυχόν θάνατο του σταυροφόρου κι αυτός, με τη σειρά του, μηδέν ρίσκο να πάει στην κόλαση - τα θύματα, βέβαια, δεν υπολογίζονταν, τι να γίνει όμως, το παιχνίδι είχε σχεδιασθεί για δυο μέρη).

    Γ. Νεότερη περίοδος (ο θρίαμβος των υποπροϊόντων, the fast food years).

    Το κύρος του χριστιανισμού χλωμιάζει, η μονοπωλιακή του θέση καταρρίπτεται, το νομικό του οπλοστάσιο εξασθενεί, η ανάγκη όμως του ανθρώπου για παραμύθιασμα παραμένει. Και, μάλιστα, μεγαλώνει, γιατί ξεθωριάζει, σιγά σιγά, κι όλη η σοβαρή μεταφυσική του χριστιανισμού, για την οποία δύο χιλιετίες δούλεψαν χιλιάδες λαμπρά μυαλά, μαζί με υπέροχους καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές. Κι επειδή (όπως οι μεγάλοι Ρωμαίοι είπαν), η φύση δεν ανέχεται κενά, αστρολόγοι, medium, μάγοι, new age, σαϊεντολόγοι κλπ, με τη βοήθεια εντύπων, ΜΜΕ, διαφημίσεων και άπειρων χρημάτων, σπεύδουν να πληρώσουν το κενό, προσφέροντας στο διψασμένο κοινό όλο και πιο εύπεπτα, απλοϊκά, μαζικά κι εξευγενισμένα υποπροϊόντα. Κι οι πεινασμένοι άνθρωποι ξεμαθαίνουν το σπιτικό φαΐ και τρέφονται αποκλειστικά πια στα fast foods του μέλλοντός τους, δεχόμενοι, πχ, να κατατάσσονται, ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά τους - όχι μόνον όλοι οι ζωντανοί, αλλά κι όλοι οι πεθαμένοι - σε 12 κατηγορίες!

    Συμπέρασμα: Υπάρχει πρόβλεψη του μέλλοντος; Ναι, σίγουρα, μόνο που είναι η πρόβλεψη του μέλλοντος όσων το προβλέπουν. Κι αυτό διαγράφεται λαμπρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. andreas said...
    "η δοξασία της μετεμψύχωσης του Δαλάϊ Λάμα είναι κάτι που αποδέχεται το σύστημα του Βουδισμού?."

    Δεν υπάρχει ΤΟ σύστημα του Βουδισμού - υπάρχουν πολλά και με διαφορετικές αντιλήψεις. Ο θιβετιανός Βουδισμός το αποδέχεται - άλλοι όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Βλεπω οτι ο Δημου δεν τσιμπησε για ποστ αποκαλυπτικων του εμπειρειων με πολιτικους,γι' αυτο...ξανατσιγκλωνω...Παντως εγω θα ψηφισω προσωπα & οχι κομμα. Επι του θεματος...
    για να μεινεις εκτός νοσου
    με τα ζωδια εκτονωσου,
    εισαι κατοικος Γραικιας
    του βασίλειου μλκιας...
    μα κι αν φυγεις overseas
    λενε κι αλλοι: αστρα,please...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Πριν λίγο δέχτηκα την επίσκεψη του θεού.Εγώ:Θα πάει στον παράδεισο ο Νίκος Δήμου;Θεός:Ποιός είναι αυτός;
    Εγώ:μα δεν ξέρεις τον Νίκο Δήμου της μπλογκόσφαιρας εσύ ο αρχηγός της κοσμόσφαιρας;Κάνει μια αναζήτηση στον φορητό του ο θεός,λοξοκοιτά,περιμένω με αγωνία εγώ και μου ανακοινώνει...yes kai enter.Μερικοί άλλοι πιστοί δεν τη γλυτώνουν αλλά αυτός έχει ένα ελαφρυντικό,μια παιδική αφέλεια μέσα στη γνώση του.Αυτά είπε ο θεός και χάθηκε πέρα στα άστρα(τι όμορφη λέξη).Εγώ θα σωθώ;Πρόλαβα και φώναξα καθώς έκλειναν οι πύλες του ουρανού.Μείνε μέσα στο blog και θα δούμε απάντησε ο γοργόφτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Μερικά πρωινά βλέπω στην TV τις αστρολόγους να λένε συνέχεια για το τι θα μας συμβεί σήμερα, είναι μία μάλιστα η οποία για κάθε ζώδιο μιλάει ένα τέταρτο.
    Πριν από καιρό ένας ψυχίατρος πήρε δώδεκα άτομα που πίστευαν στα ζώδια , κάθε άτομο εκπροσωπούσε και ένα ζώδιο, τους μοίρασε από μία κάρτα στην οποία όπως τους είπε έγραφε τα χαρακτηριστικά του ζωδίου τους.
    Αφού διαβάσανε τις κάρτες τους ρώτησε εάν συμφωνούν με τα χαρακτηριστικά , όλοί απάντησαν θετικά ότι συμφωνούν απόλυτα 100%, τότε ο ψυχίατρος τους είπε να ανταλλάξουν τις κάρτες, μετά την ανταλλαγή διαπίστωσαν ότι οι κάρτες όλες έγραφαν τα ίδια για όλους.
    Το ποιο ωραίο όμως το έχει γράψει ο Αντώνης Πανούτσος , νέος δούλευε σε μία εφημερίδα η οποία για λόγους οικονομίας απέλυσε προσωπικό και μεταξύ αυτών και τον αστρολόγο, την στήλη των ζωδίων την ανέθεσε στον Πανούτσο ο οποίος γύρναγε τα γραφεία και ρώταγε τον καθένα τι ήθελε να του γράψει στο ζώδιο του, έκτος από το ζώδιο του κολλητού του φίλου το οποίο το έγραφε ο ίδιος και ξέροντας τα πάντα για τον φίλο του το προσάρμοζε αναλόγως, το αποτέλεσμα ήταν μία ημέρα να πάει ο φίλος του στα γραφεία της εφημερίδας για να γνωρίσει τον καταπληκτικό αστρολόγο!!!!!!!!!!!!! Μια φορά όποιος δεν έχει δει και ακούσει τον περίφημο αστρολόγο Χορταρέα χάνει ο οποίος κυκλοφορεί με Φερράρι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. ΝΔ, ΦΤΟΥ ΣΟΥ!! KAI ΞΑΝΑ ΦΤΟΥ ΣΟΥ, να μη σε ματιάσω ¨:))))

    Δεν νομίζω η πλειοψηφία του κόσμου τα πιστεύει πραγματικά όλα αυτά. Για τον ελεύθερο χρόνο είναι, να σκοτώσουν την ώρα τους το κάνουν. Πάντως παλαιότερα αν κάποια που γνωριζόμασταν πρώτη φορά με ρωτούσε ποιό είναι το ζώδιο μου, ήμουν 99% σίγουρος ότι με γουστάριζε και έψαχνε αφορμή για τα περαιτέρω.

    Είχα πάρα πολλά να γράψω για το θέμα αλλά είναι πεσμένοι οι βιορυθμοί μου σήμερα γι αυτό σταματώ εδώ :))

    Και μια απορία: Οι περισσότεροι αστρολόγοι και μάντεις κλπ είναι "πτυχιούχοι". Που πωλούν τέτοια πτυχία να αγοράσω και γώ ένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Το σχόλιο του Mickey (Πεμ Οκτ 12, 09:06:32 μμ) περικλείει όλη την ουσία της αποδόμησης της αστρολογίας.
    Όσο για τον χαρακτηρισμό "αφελής" μίκυ μου είναι πολύ ευγενικός...

    doctor

    Υ.Γ. (άσχετο): Είδα εφιάλτη ότι είχα πεθερό τον Ψωμιάδη και πεθερά την Γιαννάκου. Μπρρρρ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Το μεγαλύτερο κακό που κάνουν σήμερα οι αστρολόγοι, τα μέντιουμ και οι κάθε είδους παραφυσικοί-μεταφυσικοί ειδήμονες, είναι ότι ρίχνουν στο ίδιο τσουβάλι, στο ίδιο μπλέντερ θα μπορούσα να πω, φαινόμενα άσχετα μεταξύ τους, από εξίσου άσχετα πεδία(Ιστορία, φυσική, χημεία, κοινωνιολογία, ψυχολογία κ.α). Πολλοι, δε, αυτών, χρησιμοποιούν, ηθελημένα ή μη, τους τίτλους και τις περγαμηνές τους. Αντιδρώντας κάθε Σαββατο στην "μπουρδουκλολογία" των Χαρδαβελάκηδων, αναφορά και μνεία της οποίας φρόντιζε να μου κάνει η μάνα μου σε κάθε διαφημιστικό διάλειμμα, κατάλαβα το ακόμη μεγαλύτερο σφάλμα στο οποίο υποπίπτουμε εμείς οι "ορθολογιστές". Παίρνουμε όλο το τσουβάλι, και το πετάμε, ως άλλοι Ιεροεξεταστές, στην πυρά. ΜΕΓΙΣΤΟ ΛΑΘΟΣ!
    Εμείς, πρώτοι, πρέπει να σώσουμε την επιστήμη από την "απολυτολογία" και την αλαζονεία του "αλάθητου" που θα βοηθήσει τους, ουκ ολίγους όπως φαίνεται από το άρθρο, εχθρούς της να την μειώσουν στέλνοντάς μας πιο κοντά στον Μεσαίωνα. Με τα "όπλα" που μας έδωσε εκείνη, έχουμε το καθήκον, αν θελουμε να γλιτώσουμε τα εισαγωγικά, να παρατηρήσουμε, να πειραματιστούμε και να δείξουμε προς την Αλήθεια, σεβόμενοι ΠΑΝΤΑ την ανάγκη άλλων ανθρώπων να κοιτούν ηθελημένα από την άλλη και προσπαθώντας ως επιστήμονες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τους λόγους τους. Είμαστε υποχρεωμένοι, ως πολίτες, να ανεχόμαστε και τις πεποιθήσεις και τις φοβίες των ανθρώπων δίπλα μας, μέχρι το σημείο φυσικά που αρχίζουν να γίνονται βλαβερές για εμάς. Συμπληρώνω το Σύνταγμα, με μια κραυγή για ΑΝΟΧΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ. Ο Δαλάι Λάμα, ο δάσκαλος, και όχι ποιμένας, της διδασκαλίας, και όχι θρησκείας, του Δάσκαλου και ποτέ Θεού, Βούδα, αυτό διδάσκει σε μένα με την στάση του απέναντι στη ζωή, και όχι απλά με λόγια που από καιρούς έχουν περάσει.
    Επαναλαμβάνω ένα ρητό ανώτερο όλων των απανταχού "ξερόλων" σαν και μένα: "Γηράσκω, αεί διδασκόμενος"...
    Μην ξεχνάτε, άλλωστε, τους Σκοταδιστές που αυτοαποκαλούνται βιολόγοι και γενετιστές, και δυστυχώς οι πανεπιστημιακοί τίτλοι τους το επιβεβαιώνουν, οι οποίοι στον βωμό της αναγνώρισης ενός νόμπελ, της οικονομικής απολαβής μιας προσωρινής, μεροληπτικής και άκρως κερδοφόρας μετάλλαξης και με την ψευτοπρόφαση της επί προσώπου γης εξάλειψης της πείνας, ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας δηλώνοντας Προμηθείς και προστάτες του ανθρώπινου γένους. ΝΑΙ αυτοί οι ΜΑΛΑΚΕΣ δεν είναι ούτε μέντιουμ, ούτε παραφυσικοί "ειδήμονες", είναι επιστήμονες που έφαγαν την ζωή τους μέσα στα εργαστήρια και την έρευνα, που έφτασαν στο Λίκνο και την Βάση όλων των μορφών ζωής και που μόλις φώτισαν το πρώτο σκαλοπάτι, ανέβηκαν πάνω του κοιτώντας το σκοτάδι και αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες, είναι εκείνοι που τώρα βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, με τους ανόητους και τους ζηλόφθονες, τους ίδιους τους τους συναδέλφους που ωρίονται για τις επιδράσεις των μεταλλάξεων στο περιβάλλον και το εκάστωτε οικοσύστημα. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβεις πως μια πατάτα με το γονίδιο του σκορπιού, η οποία είναι απρόσβλητη από τα τρία είδη οργανισμών που τρέφονται από αυτήν, είτε θα προκαλέσει την άμεση εξαφάνισή τους και την αντίστοιχου μεγέθους διαταραχή της τροφικής αλυσίδας, είτε την στροφή τους προς άλλα είδη φυτών, με τα ίδια τελικά αποτελέσματα.
    Τα "Σκήπτρα" και το αδιαμφισβήτητο του "Αλάθητου" δεν έκαναν ποτέ καλό σε κανέναν, και ΕΙΔΙΚΑ στην Επιστήμη. Αν ήταν στο χέρι μου, πρώτα θα τσάκιζα αυτούς τους ΜΑΛΑΚΕΣ και μετά τους αστρολόγους-ψυχολόγους...

    Υ.Γ@Δήμου: Ελπίζω σε αντίστοιχο άρθρο σας σύντομα, συμβουλευτείτε τον κ.Georgesoul που δηλώνει βιολόγος. Και πάλι συγνώμη για το "σεντονάκι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ηarrygreco - για πολιτική θα μιλήσουμε πριν τις εκλογές. Έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. @κ.Δήμου,

    Μην βάζετε στο ίδιο τσουβάλι τον θεό και τον Ιεχωβά με τον Αλλάχ, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Ο Αλλάχ είναι το σύμπαν, η μοίρα, ο κόκκος της άμμου, η όαση και η δίψα μαζί. Δεν υπόσχεται πουθενά ελεύθερη βούληση, δηλαδή ούτε ψεύδεται, πως γίνεται άλλωστε να ψευδεται η αλήθεια του υπαρκτού και του αναγκαίου, και μόνο μέσα από την κατάχρησή του από ιδιοτελείς και σκατόψυχους "Αγιατολαχάδες" και "Μουλάδες", θύματα και θύτες της ανεμοθύελλας, λειτουργεί ως αναισθησιογόνο και ντόπα. Οταν ένας μουσουλμάνος ακούει τον Αλλάχ να του λέει πως το αλκοόλ είναι αμαρτία, είναι σαν να ακούμε εμείς τον επιστήμονα γιατρό να μας λέει πως δεν πρέπει να γινόμαστε "ντέφια" από τα "ξύδια" εν μέσω καύσωνα 43 βαθμών κελσίου κάτω από τον ήλιο, ιδίως της "ξεσκέπαστης" ερήμου! Τουλάχιστον εκείνοι ακούνε! Όσο για το δωδεκάθεο και τους σοφούς αρχαίους, στους οποίους αναφέρθηκε κάποιος προηγουμένως(συγνώμη, δεν μπορώ να εντοπίσω το σχόλιο), οι 12 θεοί είχαν πάψει να αντιπροσωπεύουν, ειδικά για εκείνους τους ανθρώπους, κάτι παραπάνω από έννοιες (sorry Liakopoulas boy), όπως δεν αντιπροσωπεύεται σήμερα η παρέα μας από Χριστοδουλάκηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Υπάρχει τρόπος να επιδράσει ο πλανήτης Αφροδίτη με εμένα κατά τη γέννησή μου. Λένε οι επιστημόνες ότι υπάρχουν εξαιρετικώς απειροστικής μάζας σωματίδια, τα νετρόνια, που διατρέχουν το Σύμπαν σε όλες τις υπό προσανατολισμόν διευθύνσεις, άρα από αυτά τα νετρόνια κάποια έχουν φτάσει σε μένα μέσω Αφροδίτης κατά τη γέννησή μου. Άρα έχω αλληλεπιδράσει με την Αφροδίτη μέσω των αφόρτιστων και μηδενικής μάζας νετρονίων που λέει η επιστήμη. Λέει ακόμα η επιστήμη ότι η ύλη που μας αποτελεί είναι αστρική, άρα έχουμε και τις ιδιότητες των σωμάτων με τα οποία έχουν αλληλεπιδράσει. Κατά το παρελθόν. Με άλλα λόγια, οι αστρολόγοι, αν έχουν γνώση της επιστήμης των νετρονίων μηδενικής μάζης κινουμένων με c³ εις το κενό, τότε μπορούν να εικάσουν με μέθοδο ακλόνητη ένα μέρος της αλήθειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ε-ε-ερχεται. Παρασκευη & 13 ,στις 13:13 ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. @tslyns said...
    "Τα άστρα και η ασάφειά τους μας μάραναν!"

    Αφροδιτη, το συμπερασμα ειναι οτι εχουμε την ταση να βλεπουμε τον εαυτο μας σε οποιαδηποτε λιστα χαρακτηριστικων, γι αυτο και δημιουργειται η εντυπωση οτι οι αστρολογοι "πεφτουν μεσα". Το τεστ ηταν ενα καλο επιχειρημα εναντιον της αστρολογιας. Αν καταλαβα καλα απ'το σχολιο σου που κανω quote, εσυ το ειδες ως επιχειρημα εναντιον της ψυχολογιας?

    Πεμ Οκτ 12, 12:42:31 μμ

    Οκι καρντιά μου, όπως ακριβώς το είπες, "εχουμε την ταση να βλεπουμε τον εαυτο μας σε οποιαδηποτε λιστα χαρακτηριστικων", αυτό είναι όλο... Πώς διαβάζουμε αν όχι τα πρωτεύοντα, τα δευτερεύοντα συμπτώματα μιας ασθένειας και λέμε "Ιιιιιι, κι αυτό το έχω, κι αυτό, κι αυτό, πωπωπωωωω πεθαίνω!", κάπως έτσι. Καμμία σχέση με μομφή σε ψυχολογία...

    Είναι βρε παιδί μου το οτι ψάχνουμε το... "τιμημένο" το manual του κατασκευαστή μας, να δούμε από τι είμαστε φτιαγμένοι, πώς δουλεύουμε και τι νόημα έχουν όλα αυτά, οπότε κάθε τι που μοιάζει με λυσάρι, κιτάπι, τεφτέρι (λευτέρη! hi!), σημειώσεις, ποστ-ιτ, ε, κάτι μας κάνει...

    @φιλομήλα,

    προφανώς δεν ήταν τεστάκι της σειράς, πολύ καλά το κατάλαβες, και έβγαλε ακριβή αποτελέσματα, απλώς ένα από τα συμπεράσματα ήταν το πόσο gulllible είμαστε ώρες-ώρες... Τα κανονικά αποτελέσματα λοιπόν μας τα έδωσε την επόμενη μέρα, αλλά πλέον την είχε φοβηθεί τόσο το μάτι μας, που δεν πιστεύαμε τίποτα!!!

    @ Οφιούχος, δράκος, τοξότης (δλδ μισός άνθρωπος, μισός άλογος, κενταυροειδής κατάσταση), 4-σε-1 εκ του περισσού... ΒΟΗΘΕΙΑ!!! Εσύ θες εξορκισμό καλέ, όχι αστρολογία! ΛΟΛ!!!

    @Μίκυ,

    άλλος κερνά, άλλος μεθά?

    Γιααα φέρε απ'αυτό που πίνεις, ο Ερμής μου σήμερα ήταν όχι σκέτος ανάποδος, αλλά ανάποδος γ*μώτος...

    Αστα!
    ;)

    Μισό, τι διάβασμα έχω να σας κάνω πάλι να σας προλάβω!

    Επανέρχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Φταίει μετά ο Dawkins που απελπίζεται όταν τα βιβλία αστρολογίας πουλάνε περισσότερο απο τα βιβλία αστρονομίας;

    http://www.simonyi.ox.ac.uk/dawkins/WorldOfDawkins-archive/Dawkins/Work/Articles/1995-12romance_in_stars.shtml

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. αφροδίτη, συγκλονιστική ανάλυση!

    About astrology and palmistry: they are good because they make people vivid and full of possibilities. They are communism at its best. Everybody has a birthday and almost everybody has a palm.

    Kurt Vonnegut Jr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Τα σύμβολα της αστρολογίας θα μπορούσαν να είναι πολύ γοητευτικά αν τα βλέπαμε απλώς ως σύμβολα ακόμα μιας μυθολογίας. Από την άλλη, οι αστρολόγοι και ο λόγος που εκφέρουν μου είναι ιδιαίτερα αντιπαθής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Γενικά:

    Αλλο οι βιορρυθμοί (σωματικός, κύκλος 23 ημερών, συναισθηματικός, 28 ημ και διανοητικός, 33 ημερών) κι άλλο ο σιρκαδιανός (circadian) ρυθμός, ο ημερήσιος, του 24-ώρου...

    Θα χμ-ίσω χμμμμ βαρύν:

    οι παραδόπιστοι που κακοβούλως σφαλίζουν τα μάτια τους στην μέγιστην & εκτυφλωτικήν αλήθειαν της αστ(ρ)ολογίας, από δω και πέρα θα γράφουν σχόλια ξεκινώντας με πλήρη ημ/νία & ώρα γέννησης και πού ακριβώς είχαν την Αφροδίτη τους...

    Για να κόβουμε κίνηση, να ξέρουμε πού βαδίζουμε...

    (και μην ακούσω αηδίες για την Αφροδίτη σας, έτσι?!)

    @δέσπω,

    ο άνθρωπος ειναι μετεωρίτης, έπεσε on our little blue planet κι άνοιξε κρατήρα να, μας άλλαξε τροχιά, και θα σχολείται με σκέτους αστερίσκους?

    Είναι θέμα μαρκίζας, πώς να το κάνουμε...

    (έχω όμως την φαντασίωση να τον δέσουμε λέει χειροπόδαρα μπροστά στην οθόνη να βλέπει όλη μέρα για καμμιά βδομάδα αστρολογίες στην τιβι, να τον ταίζουμε/ποτίζουμε στανικά ομοιοπαθητικά ματζούνια, να του αλλαζουμε τα έπιπλα και να τοποθετούμε τα γατιά του αναλόγως φενγκ-σούι, κι όσο εσύ του διαβάζεις κιόλας τα άπαντα "ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ", εγώ να του σπάω με βαριοπούλα τα πισιά... για να τα συνδέουμε και με προηγούμενα ποστς...)

    Η που θα βγάλει φωτοστέφανο, ή που από Ντον θα γίνει Σατανάκι-reloaded και θα μας τρελλάνει στις διατριβές στο μπλογκ για κάνα τρίμηνο, 5 ποστς τη μέρα...

    ΛΟΛ!!!
    ΛΟΛ!!!
    ΛΟΛ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. aphrodite said...
    "έχω όμως την φαντασίωση να τον δέσουμε λέει χειροπόδαρα μπροστά στην οθόνη"

    Υοu are into S&M now?

    Εσύ μπορεί να είσαι του Σαντ (too sad?) αλλά εγώ δεν είμαι του Sacher-Masoch!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. @ND,

    θα γίνεις....

    (μεγάλο φροντιστήριο το μπλογκ!)

    ΛΟΛ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. @Mikakeie,

    Να σου συμπληρώσω το πιο απλό:

    Να βάλω χοντρά-χοντρά 6 δις που είμαστε? Ε, χωρίς να υπολογίσω οφιούχους, οπιούχους, υποβιβασμό Πλούτωνα (γιατί Γ’ εθνική ρε παιδιά...) κτλ, και το ότι τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται άνοιξη (αληθινόν, μεγάλη ανάλυση, άλλη ώρα), ας πούμε διαιρώ δια του 12, όσα και τα ζώδια...

    Αρα έχω 500 μύρια νοματαίους να είναι το ίδιο! Κι άντε, να δεχτώ όλα τα διαφορετικά που βγάζουν οι διάφοροι γενέθλιοι χάρτες – φτάνουν τα 500 μύρια συνδυασμούς και άρα 500 μύρια μοναδικούς ανθρω΄πους? Οχι, γενικοποίηση... Ομαδοποίηση, δεν βγαίνει αλλιώς...

    Είχε όμως το γέλιο του, με την Υψηλή Ζωδιακήν ο εκάστοτε γκόμενος στο στόχαστρο, δεν είχε ούτε μία ευκαιρία να ξεφύγει, όλα του τα αναλύαμε με τις φιληνάδες μέχρι την μετεφηβεία... Τύφλα νά’χει το Σχέδιο Μάρσαλ!!!

    Λέγε τώρα πόσα στάζεις, να μην ξεράσω το ζώδιό σου... Αν και δεν είναι δύσκολο να το μαντέψει κάποιος που σε διαβάζει συστηματικά...
    ;)))))

    @δραμινός,

    Η Ανωτάτη Αστρολογική είναι πίσω ακριβώς από την Ανωτάτη Εφοπλιστική, στο δεύτερο στενάκι δεξιά...
    ;)

    @ΝΔ (λούκουμος),

    Σε ξαναδιάβασα... “Are you into S& M now?”

    Well…

    Isn’t everyone?

    ΛΟΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Με δεδομένο ότι:
    α) Οι περιστάσεις είναι, για τους περισσότεοους ανθρώπους, ισχυρότερες από το χαρακτήρα τους (ο οποίος δαμορφώνεται κι απ' αυτές ούτως ή άλλως), πώς θα χαρακτήριζε κάποιος την ταξινόμηση ατόμων ως "Personality A", "Personality B" κλπ; Μήπως αυτή η βολική ταξινόμηση, που προέρχεται από απλουστευτικές ψυχολογικές θεωρίες (και ισχύει για συγκεκριμένα περιβάλλοντα και κουλτούρες), δεν είναι μιας μορφής ζωδιακή ταξινόμηση; Για σκεφτείτε το λίγο... τα ζώδια έχουν στόχο να ταξινομήσουν τα άτομα σε ορισμένες κατηγορίες, ανάλογα με το μήνα που γεννήθηκαν... η ψυχολογικές ταξινομήσεις, με το μανδύα της επιστήμης, ταξινομούν σε λιγότερες κατηγορίες και γίνονται κι αποδεκτές ακόμα κι από ενόρκους σε δικαστήρια πολλές φορές... (επί τη ευκαιρία... ένας βομβιστής αυτοκτονίας, είναι Personality A ή B;).

    Σε όλους αρέσει να ταξινομούν και να στερεοτυπούν, νιώθουν ότι έχουν έλεγχο όταν "βάζουν τάξη στο χάος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Θα σας έγραφα πιο αναλυτικό post, αλλά δεν μπορώ γιατί έχω ανάδρομο Ερμή, χα χα χα...
    Σοβαρά τώρα, φίλη που γνωρίζει τα της διααφήμισης και του μάρκετινγκ μου έλεγε ότι σε περιοδικά και κανάλια του τύπου Αθήνα Τί Βι, έγινε μία έρευνα για τον διαφημιστικό τζίρο και προέκυψε ότι το μεγαλύτερο διαφημιστικό μπάτζετ το έχει ποιος βαρυσήμαντος κλάδος της ελληνικής οικονομίας νομίζετε ; Ε ναι λοιπόν, "οι μάγισσες και οι καφετζούδες που λεν πως έμπλεξες με μπελαλούδες" για να παραφράσωμε και την κυρία Ελένη Βιτάλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Παρασκευη & 13...Οι προληψεις με ιντριγκαρουν...Τι θα συμβει στο μπλογκ στις 13:13 ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ώστε έτσι, κ. Δήμου; Η επιστήμη μας απελευθερώνειαπό την αστρολογία; Μήπως τα πράγματα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ;;;; Μήπως μόνον η χριστιανική πίστη μας απελευθερώνει από την αστρολογία και από κάθε άλλη δεισιδαιμονία, ενώ η επιστήμη μας κρατάει σκλαβωμένους σ' αυτήν;;; Μήπως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα, στην απόλυτα ορθολογική εποχή μας έχουμε ανεξέλεγκτη έξαρση της αστρολογίας και όλων των άλλων συναφών "τεχνών"; το ξέρετε πως στο μεσαίωνα πίστευαν ελάχιστοι στην αστρολογία, γιατί ακριβώς έτσι τους δίδασκε να κάνουν η χριστιανική πίστη τους; Δεν με πιστεύετε; Διαβάστε λοιπόν την παρακάτω υπεράσπιση της αστρολογίας, που δημοσίευσαι ο ιος στην Ελευθεροτυπία της 12/2/1995. Και δέστε ποιος την έγραψε:
    "Δανειζόμαστε τον υποθετικό διάλογο μεταξύ ενός υποστηρικτή του ορθού λόγου, της επιστήμης, της Αστρονομίας (Α) και ενός αμφισβητία, ενός αντιπάλου της κυρίαρχης λογικής και οπαδού της Αστρολογίας (Β), που συνέταξε ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια Paul Feyerabend, o εικονοκλάστης συγγραφέας του "Ενάντια στη μέθοδο". Ο διάλογος περιλαμβάνεται στο Three dialogues on knowledge (Blackwell, 1991) και δεν έχει ακόμα μεταφραστεί στα ελληνικά.

    "Α: Η Αστρολογία προϋποθέτει ένα σύμπαν συμμετρικό ως προς το κέντρο και τη γη στο κέντρο του. Αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε από την εποχή του Κοπέρνικου. Οι αστρολόγοι δεν το έλαβαν αυτό υπόψη τους. Είναι αναλφάβητοι από επιστημονική άποψη και διαιωνίζουν τη θλιβερή τους δεισιδαιμονία δίχως να λογαριάζουν την πρόοδο της επιστήμης. Κλέβουν τα λεφτά του κοσμάκη και υποκαθιστούν σοβαρές αποφάσεις με επιφανειακές προβλέψεις. Ετσι κλέβουν απ' τον άνθρωπο την ελεύθερη βούληση, δηλαδή το πολυτιμότερό του αγαθό."
    Η περιληπτική αυτή παρουσίαση της "επιστημονικής" απάντησης στην Αστρολογία ανταποκρίνεται ασφαλώς και στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες. Ομως υπάρχει και απάντηση:
    "Β: Γνωρίζεις ότι αυτή η αντίρρηση στην ελεύθερη βούληση έχει την πηγή της στους Πατέρες της εκκλησίας, για παράδειγμα τον Αγιο Αυγουστίνο;
    Α: Οχι, δεν το 'ξερα. Αλλά τι σημασία έχει;
    Β: Το σημαντικό είναι ότι η μάχη κατά των αστρολόγων δεν ξεκίνησε από επιστήμονες αλλά από την εκκλησία, και για θρησκευτικούς λόγους. (!!!!!!!!!!!!! Λοιπόν, κ. Δήμου; Feyerabend είναι αυτός!!!!!!)
    Νομίζω ότι η βιαιότητα που χαρακτηρίζει τη σημερινή σύγκρουση είναι κατάλοιπο της μεσαιωνικής εποχής, (!!!!!!!!!)όσο "επιστήμονες" και να παρουσιάζονται οι κύριοι εκφραστές της. (...) Οι επιστήμονες, όσο κι αν το αρνούνται, έχουν κληρονομήσει πολλές από τις συμπεριφορές της εκκλησίας(!!!!!!!!!!!)."

    Η σύγκριση με τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Ιεράς Συνόδου είναι αναπόφευκτη. "Η εκκλησία αναγνωρίζει μόνο την Αστρονομία και την Αστροφυσική", είχε ξεκαθαρίσει ο κ. Χατζηφώτης, δίνοντας έτσι το "χρίσμα" της εν Χριστώ επιστήμης, και αποκηρύσσοντας κάθε άλλη εκδοχή της ανθρώπινης σκέψης. (Αυτό, κ. Δήμου είναι σχόλιο του Ιού!!!!)

    "Β: Εχεις ακουστά τον Κέπλερ;
    Α (προσβεβλημένος): Φυσικά τον έχω.
    Β: Γνωρίζεις ότι έγραφε ωροσκόπια;
    Α: Για να κερδίσει τα προς τ
    Β: Γνωρίζεις ότι έγραψε και μελέτες υπερασπιζόμενος την Αστρολογία;
    Α: Δεν θα το εννοούσε.
    Β: Γιατί όχι;
    Α: Μα ένας απ' τους σπουδαιότερους Κοπερνικανούς αστρονόμους;
    Β: Δεν είναι απαραίτητο να με πιστέψεις. Μπορείς να διαβάσεις τον ίδιο τον Κέπλερ, στο Tertius Interveniens και άλλες μελέτες. Μπορείς να διαβάσεις το παλιό έργο του Norbert Herz με θέμα την Αστρολογία του Κέπλερ...
    Α: Τέλος πάντων. Κατά κάποιο τρόπο μπορώ να κατανοήσω αυτή την υπόθεση. Στο κάτω κάτω της γραφής η φυσική επιστήμη δεν ήταν τόσο προχωρημένη εκείνη την εποχή.
    Β: Δεν ήταν όμως αυτό το επιχείρημά σου! Υποστήριξες ότι η Αστρολογία μετατράπηκε σε ανοησία από τη νέα Αστρονομία. Και εδώ βλέπουμε έναν νέο αστρονόμο, έναν απ' τους καλύτερους νέους αστρονόμους, να γράφει μια συνηγορία υπέρ της Αστρολογίας.
    Α: Ισως ήμουν λίγο βιαστικός, αλλά τα λάθη είναι ανθρώπινα...
    Β: Αυτά δεν τα 'λεγες στην αρχή. Εριξες το ανάθεμα στους αστρολόγους σα να 'τανε εγκληματίες, σα να 'χε ήδη τελειώσει η δίκη τους, και να 'χαν καταλογιστεί εις βάρος τους τα πιο επιβαρυντικά στοιχεία. Και τώρα ξαφνικά "τα λάθη είναι ανθρώπινα"... Πόσο ανεκτικοί είσαστε μπροστά στα δικά σας λάθη!"
    Από το απόσπασμα αυτό παίρνουμε μια ιδέα για την κριτική μέθοδο του Feyerabend. Μελετητής ο ίδιος της Αστρονομίας και των Μαθηματικών, δεν διστάζει να υπερασπιστεί την Αστρολογία, όχι εξαιτίας κάποιας μεταφυσικής ανησυχίας, αλλά ως ένα παράδειγμα για τον τρόπο που οι υποστηρικτές του "ορθού λόγου" αυθαιρετούν (!!!!!! Έ ρε, γλέντια!!!!!!!) μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τα δικά τους προνόμια, τη δική τους εξουσία. Με την ίδια ευκολία, o Feyerabend εκθέτει μια σειρά από ακλόνητες "επιστημονικές θέσεις" που χρησιμεύουν για την απόρριψη της Αστρολογίας, και είναι εντούτοις εξίσου αυθαίρετες και "αντιεπιστημονικές" όσο και αυτές που υποτίθεται ότι καλούνται να ανατρέψουν. Επισημαίνει ότι η επιστήμη μόλις τώρα έχει αρχίσει να ανιχνεύει τις επιδράσεις των "αστεριών" πάνω στη γήινη ζωή και ότι σε ερωτήματα της Αστρολογίας δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση θετική η Αστρονομία. Τα επιχειρήματά του δεν είναι μόνο υποθετικά:
    "Β: Ρίξε μια ματιά σ' αυτό το περιοδικό. Είναι το τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου (1975) του αμερικάνικου The Humanist (παράξενος τίτλος για κάτι που αποδεικνύεται μια υπερσοβινιστική φυλλάδα). Περιλαμβάνονται πολλά άρθρα που επικρίνουν την αστρολογία. Τα άρθρα είναι κακογραμμένα και βρίθουν λαθών. Ενας απ' τους συγγραφείς γράφει ότι 'η Αστρολογία δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα εφόσον είναι ένα σύστημα γεωκεντρικό'. Αυτό υπήρξε το πρώτο σου επιχείρημα. Οπως είδαμε το επιχείρημα είναι ανεπαρκές. Ενας άλλος γράφει ότι η Αστρολογία κατάγεται απ' τη μαγεία. Ομως και η σύγχρονη επιστήμη 'προέρχεται απ' τη μαγεία."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Αγαπητοί φίλοι εξαιρετικό το θέμα, θα επανέλθω, αλλά δεν μπορώ να μην μοιραστώ μαζί σας το εξαιρετικά αστείο site

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Εξαιρετικά εύστοχο το σημερινό ποστ περί ζω(ω)δίων με το οποίο διαπίστωσα πως οι περισσότεροι συμφωνούμε, εγκρίνουμε και επαυξάνουμε!

    Θυμήθηκα και ένα από τα τελευταία τραγούδια του Georges Brassens με τον τίτλο Le sceptique (ο σκεπτικιστής) στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τον θεό, την κόλαση, τον παράδεισο, τα ταρό, τις γραμμές του χεριού, τα ζώδια και καταλήγει στο τέλος κάθε στροφής:
    Je ne crois pas un mot de toutes ces histoires (Δεν πιστεύω ούτε λέξη από αυτές τις ιστορίες) για να καταλήξει στο τέλος του ποιήματος:
    Mais j'envie les pauvres d'esprit pouvant y croire (Αλλά ζηλεύω τους «πτωχούς τω πνεύματι» που μπορούν να τις πιστεύουν)….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Θέλω να σας μεταφέρω μια ιστορία, που άκουσα τον Μαρκεζίνη να την λέει, σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση.
    Βρισκόμαστε στο Φθινόπωρο του 1952. Πρωθυπουργός είναι ο Πλαστήρας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Παπάγος.
    Ο Πλαστήρας συχνά καλούσε μια κυρία, για να του διαβάσει το φλιτζάνι.
    Το έμαθαν αυτό οι Αμερικάνοι, που δεν τον ήθελαν και την πλησίασαν. Την έπεισαν λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πήγαινε για να πει το φλιτζάνι στον πρόεδρο, να του έλεγε ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της βουλής ο Παπάγος θα του ζητήσει εκλογές. Να του έλεγε ακόμα πως αυτός θα πρέπει να τις δεχτεί, διότι το φλιτζάνι δείχνει καθαρά πως θα τις κερδίσει.
    Ταυτόχρονα, συμβουλεύουν και τον Παπάγο μόλις ξαναβρεθούν στη βουλή, να ζητήσει εκλογές.
    Έρχεται λοιπόν η ώρα της συνεδρίασης, ο Παπάγος ζητά εκλογές και ο Πλαστήρας, βέβαιος για την ορθότητα όσων είπε το φλιτζάνι, τις δέχεται.
    Γίνονται οι εκλογές και έχουν σαν αποτέλεσμα ο Παπάγος να σαρώνει και ο Πλαστήρας να μην εκλέγεται καν βουλευτής.
    Επειδή πιστεύω πως θα μπορούσε κάλλιστα αντί για τη καφετζού και το φλιτζάνι να είχαμε τον αστρολόγο και το ωροσκόπιο, νομίζω ότι η παραπάνω ιστορία δεν είναι άσχετη με το θέμα. Ελπίζω να τη βρήκατε ενδιαφέρουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Nikos Dimou said...
    Εγώ δεν είπα πως είναι χειρότερα - αλλά ότι δεν νομίζω πως υπαρχει στις τέχνες γραμμική πρόοδος όπως στις επιστημες όπου το νέο υποκαθιστά το παλιό.
    #########
    Κατάλαβα περίπου τη διάθεσή σας, και συγγνώμη που σας παρεξήγησα. Γενικά δεν υπάρχει στη μουσική γραμμική πρόοδος, αν και π.χ. πριν τον Bach είχαμε παρόμοιες συνθέσεις από τον Weiss -κατά μία πολύ χαλαρή έννοια- και τώρα σπάνια ακούγεται ο δεύτερος ενώ πολύ περισσότερο ο πρώτος,... Συνήθως παρατηρείται η φύτευση ενός νέου σπόρου, -νέου genre, νέου κύματος;- η εξέλιξή του και μετά ξανά η ίδια διαδικασία. Άλλά τέλος πάντων, ναι, είναι διαφορετική υπόθεση η πρόοδος στη μουσική και στην επιστήμη.

    Ό,τι καλύτερο!... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Αν βγαίναν όλοι οι αστρολόγοι μάντεις με ένα τεράστιο disclaιmer του στυλ: "Οι παραπάνω προβλέψεις είναι ενδεικτικές και σε καμία περίπτωση δε συνίσταται να παρθούν ως βάση αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα της ζωής σας. Οι παρελθόντες επιτυχείς προβλέψεις δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα και την επιτυχία των μελλοντικών." τότε θα ήταν απλά ένα ωραίο παιχνίδι .. κάτι σαν συστάσεις αναλυτών για αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων με αντίστοιχη προβλεψιμότητα. Μέχρι τότε συμφωνώ με την άποψη του Ν.Δ. ότι πολλοί από αυτούς τους αναλυτές του μέλλοντος και προφήτες εκ' των υστέρων παίζουν με την αφέλεια του κάθε ανασφαλή χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα και χωρίς έλεγχο. Η μαντεία των αναλυτών μετοχών που βασίζεται σε στατιστικές μεθόδους και μοντέλα που ... επιστημονοφέρνουν ελέγχεται από το νόμο και υποχρεούται σε disclaimers για να προστατεύονται οι επίδοξοι μελλοντικοί ...άστεγοι. Οι αστρολόγοι ούτε μια μικρή προειδοποίηση; (Σε παράλληλη κατηγορία να μπουν και οι μετεωρολόγοι παρακαλώ.. και ΄κει disclaimer.. Πόσες φορές "έπαιξα" τις προβλέψεις τους και γύρισα... μουσκίδι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. ΚΡΙΟΣ: Μια ζωη θα πολιορκειτε αλλα κεραταδες και ζημιωμενοι θα μενετε.

    ΤΑΥΡΟΣ: Δεν σας πειραζει το κερατο ( βερνικωμενο κοκκινο), το κοκκινο πανι σας πειραζει.

    ΔΙΔΥΜΟΙ: Εαν ειστε μονοζυγωτικοι θα μοιαζετε, οι δε διζυγωτικοι δεν γλιτωνετε τον καθρεφτη.

    ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Βραχο, βραχο τον καημο μου...Θα καρκινοβατειτε.

    ΛΕΩΝ: Θα ειστε φιλοβασιλικοι αλλα αυτο δεν εχει σημασια. Σημασια εχει να τρεχετε.

    ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Εαν υπαρχετε, φροντιστε ν'αλλαξετε. Ποτε δεν ειναι αργα.

    ΖΥΓΟΣ: Στη ζωη σας θα υπαρχουν παντοτε δυο μετρα και δυο σταθμα.

    ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Θα κανετε πολυ καλο μπουρδετο. Αν ειστε μαυρος, πολυ καλα. Αν ειστε κοκκινος, απλα τρωγεστε.

    ΤΟΞΟΤΗΣ: Κυριολεκτικα, θα πετυχετε ολους τους στοχους σας. Μεταφορικα, μην παρετε κι ορκο.

    ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Θα σας λενε κερατα αλλα εσεις δεν θα μασατε. Μασαει η κατσικα ταραμα;

    ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Παντοτε θα αναρωτιεστε αν το ποτηρι ειναι μισογεματο η μισοαδειο.

    ΙΧθΕΙΣ: Το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο αλλα εσεις μην ψαρωνετε.

    ΟΦΙΟΥΧΟΣ: Ολοι θα σας αγνοουν και με το δικιο τους. Για περισσοτερες πληροφοριες, καλεστε τον vrennus.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Gooood Moooorning Doncat Blog!

    Θαρρώ πως το πιο σοβαρό κομμάτι της δήθεν "σοβαρής" ανάλυσης του axuro (Παρ Οκτ 13, 01:29:28 πμ) ήταν τα πολλά ...θαυμαστικά (!!!!!!)

    :)))

    Η Επιστήμη δεν έχει να κάνει με γνώμες, δοξασίες, προλήψεις και προκαταλήψεις συγκεκριμένων προσώπων ούτε έχει (ή βασίζεται σε) "αυθεντίες" - το πολύ να διαθέτει ...experts. Η όποια "αλήθεια" και "εγκυρότητά" της είναι ΠΕΡΑ και ΠΑΝΩ από τους επιστήμονες, υπόκειται πάντα σε λογικό έλεγχο και τελεί υπό συνεχή αμφισβήτηση και "εν δυνάμει" αναθεώρηση!

    Στο γυμνάσιο, για να με "πείσουν" ότι θρησκεία και επιστήμη συμβαδίζουν, μου είχαν δώσει στο σχολείο ένα βιβλίο με τίτλο "Ομιλούν οι επιστήμονες περί Θεού" (ή κάπως έτσι), που ήταν γεμάτο ρήσεις γνωστών επιστημόνων (ανάμεσά τους τα πλέον "κορυφαία" ονόματα) που εξέφραζαν πίστη στο Θεό ή κάτι παρόμοιο (φυσικά ούτε κουβέντα για άλλες, "αντίθε(τ)ες" φράσεις, στάσεις ή πράξεις τους). Αν και τότε ήμουν αρκετά "πιστός", δεν άργησα να καταλάβω πόσο φαιδρή και ηλίθια ήταν μια τέτοια προσπάθεια.

    Άλλωστε πόσοι και πόσοι θρήσκοι δεν προσπαθούν να πιαστούν από τη λεγόμενη φράση του Αϊνστάιν "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν" για να αντλήσουν δήθεν "κύρος" και "επιστημονικότητα" προκειμένου να στηρίξουν τις παράλογες πεποιθήσεις τους; Βλέποντας πως ο κόσμος μπορεί κάλλιστα να εξηγηθεί χωρίς την ύπαρξη θεού, αντί να αρχίσουν να αμφισβητούν κι εκείνοι κάποια πράγματα, ταμπουρώνονται πίσω από τον Αϊνστάιν και τον Νεύτωνα (κι αυτός μέγας ...μυστικιστής).

    BTW, εκτός του Κέπλερ που ήταν αστρολόγος, ο ίδιος ο Κοπέρνικος ήταν ...θεολόγος (πήγαινε και για Επίσκοπος, αλλά η "άθεη" Επιστήμη μας το ...έφαγε το παλικάρι :)))

    Μάλιστα αμφότεροι έφτασαν στα "επιστημονικά" τους συμπεράσματα, ορμώμενοι από καθαρά "θρησκευτικά" και "μεταφυσικά" κίνητρα. Μήπως, αγαπητέ axuro, αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι "η σύγχρονη επιστήμη προέρχεται από τη θρησκεία" ή θα μας πεις τώρα πως έπασχαν και από κάνα σύνδρομο διαταραγμένης προσωπικότητας; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. υτή τη στιγμή βλέπω 97 σχόλια, χωρίς να γνωρίζω αν έχουν γραφτεί άλλα και αναμένουν στην ουρά του moderation. Εγώ πάντως έριξα δυο δικά μου - μαζί με αυτό ;)

    (θα εξηγήσω τους λόγους στο επόμενο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Και κάτι τελευταίο και ΠΟΛΥ σημαντικό:

    Σήμερα, Παρασκευή και 13, το ωροσκόπιό μου λέει πως αν δεν κάνω κατοστάρα στο post, θα πέσουν τα αυτιά μου, θα κοπεί η ουρίτσα μου και θα πάθω οξύ σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, με αποτέλεσμα να μη μπορώ να ξαναγράψω στο blog - άσε που θα πάθω και άλλες "ζημιές" και δε θα μπορώ ούτε να (σ)τάξω τίποτα στην ...ανάδρομη :))

    Αφεντικό, πάρε τα μέτρα σου! - προς όποια "κατεύθυνση" σου αρέσει, φυσικά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Η εφυία δεν είναι προνόμιο των πολλών και η ενηλικίωση δυστυχώς δεν έρχεται εύκολα...επομένως:
    "Πήγα σε μάγισσες...σε χαρτορήχτρες" - η ενστικτώδη αντίδραση του μέσου ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Καλημέρα!

    Η γρουσούζα συγκυρία είναι "Τρίτη και Δεκατρείς" - η Παρασκευή έρχεται δεύτερη.

    Axuro δεν διαβάσες προσεκτικά το ποστ: λέει ότι αστρολογία και θρησκεία τσακώνονται επειδή είναι ανταγωνιστικά μαγαζιά και πουλάνε ψέμα στους ίδιους πελάτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. α) Πως σας φαίνεται η "πρόγνωση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον του δημογραφικού και δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ? έ?

    http://news.bbc.co.uk/1/low/world/europe/6044856.stm

    Προσέξτε τις 5 προτεραιότητες που προτείνει στα κράτη μέλη.

    Work less, make love more, have more children, pay your taxes? Το χαμηλό % απασχόλησης σε πολλά Κ-Μ? Την ανάγκη εργασιακής ένταξης των "ηλικιωμένων"?

    Λέτε να βγουν οι "προγνώσεις" της?

    β) Οι δε "προγνώσεις" για το παγκόσμιο κλίμα και οι παγετώνες που έχουν λίώσει στα βουνά της Ελβετίας μετά από χιλιάδε χρόνια πάγου, τι "λένε"?

    Οι "προγνώσεις" του Π.Ο.Υ. σχετικά με απώτερη μετάλλαξη μπέρντφλου, επέκταση υπατίτιδας, κ.α.?

    Πάντως λέγεται ότι η τρύπα του όζοντος σταμάτησε να επεκτείνεται! Ουφ!

    Η θεωρία περί περιοδικών αναδιατάξεων του φλοιού της Γης και επιπτώσεων της (εποχή του Υδροχόου, θεωρία για το που βρισκόταν παλιά η Ατλαντίδα (και που μετακινήθηκε, π.χ.. Ανταρκτική), κτλ)?

    Τη θεωρία για το τι ήταν τελικά το χόλυ γκρέιλ?

    Για το που βρισκόταν η αρχαία Τροία?

    Για το από προήλθαν οι Ετρούσκοι?

    κ.τ.λ. κ.τ.λ., κ.τ.λ.

    Τι "κρατά" κανείς και τι όχι από αυτά που διαβάζει ή ακούει (βλ. π.χ. τα παραπάνω) και βάσει ποιών κριτηρίων?

    Γιατί να ανησυχεί κανείς για κάτι που μπορεί να τον σκοτώσει σε 10 χρόνια (εννοεί το Έιτζ) όταν υπάρχουν τόσα άλλα που μπορούν να τον σκοτώσουν σήμερα? Φοβερή "ατάκα" από ταινία με τον Μ. Κέιτζ. Δεν συμφωνώ προσωπικά με το σκεπτικό της "ατάκας", αλλά ... τροφή για σκέψη ή "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε, ..).

    Δύσκολοι καιροί για ορθολογιστές. But when the going gets tough the rational "think it through"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Γενικά τα σχόλια με άφησαν με την αίσθηση ότι δεν υπάρχει αντίπαλος ...μόνο κάτι υποδόρειες υπερασπίσεις στοο στυλ του "ε. και τι πειράζει; μήπως είναι οι μόνοι που πουλάνε μύθους και ψέμματα;"

    Ε λοιπόν εμένα με πειράζει. Και στην αντίρρηση ότι ο κόσμος θα γινόταν φτωχότερος χωρίς την θρησκεία, την αστρολογία, και τους άλλους μύθους - αντιτείνω μία μυθοπλασία που όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά λυτρώνει: την τέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Demosthenes said...
    α) Πως σας φαίνεται η "πρόγνωση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Μα τι σχέση έχουν αυτές οι προγνώσεις που στηρίζονται σε στατιστικά στοιχεία και μελέτες με την πρόγνωση ότι θα βάλει γκόλ ο Κατσουράνης επειδή εκείνη την στιγμή ο Ερμής θα αλλάξει σπίτι;

    Μερικές από αυτές θα διαψευσθούν - κι αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι των επιστημονικών θεωριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Το να προσπαθεί κανείς να αποδείξει ότι η αστρολογία είναι μια ανοησία για να κοροϊδεύουν τους αφελείς και να τους παίρνουν τα λεφτά, είναι και αυτό από μόνο του μια ανοησία και χαμένος κόπος. Η ουσία του ζητήματος δεν είναι στην «εγκυρότητά» της ή όχι, ή αν οι αστρολόγοι είναι απατεώνες.

    Οι διάφοροι «αφελείς» χωρίς να τους αναγκάζει κανείς πηγαίνουν στους αστρολόγους, θυσιάζουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους (που ενδεχομένως να είναι από το περίσσευμά τους και μόνο) και τελικά μπορεί να φεύγουν και ικανοποιημένοι για την ποιότητα του προϊόντος και ότι η ανάγκη τους «ικανοποιήθηκε». Από ότι φαίνεται, υπάρχει και... ανταγωνισμός και επομένως μπορούν να βρουν και καλύτερες τιμές αλλού και καλύτερη «εξυπηρέτηση» αν δεν ικανοποιηθούν από κάποιον.

    Το βασικό, ερώτημα λοιπόν, έχει να κάνει με το ποιό είναι το προϊόν και ποιοι είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να το καταναλώσουν. Δυστυχώς δεν γνωρίζω ανθρώπους που αναζητούν στην αστρολογία συγκεκριμένα την λύση των προβλημάτων τους, αλλά μπορώ να σκεφθώ μερικούς που αναζητούν την λύση σε λιγότερο «εξωφρενικά» πράγματα που μπορεί ακόμη και να τα θεωρούν «ορθολογικά».

    Κατά την γνώμη μου έχει να κάνει με τις άλυτες εσωτερικές αντιφάσεις στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου ο οποίος δεν «γνωρίζει τον εαυτό του» ακόμη κι αν το νομίζει, του οποίου η όλη ύπαρξη είναι στην ουσία μια αχαρτογράφητη περιοχή και με την οποία είναι αναγκασμένος να ζει ούτως ή άλλως.

    Ο άνθρωπος που είναι αναγκασμένος να ζήσει σε έναν κόσμο, να είναι σχετικά λογικός, προσαρμοσμένος, να ασκήσει ένα επάγγελμα, να εκτελέσει με επιτυχία τις σπουδές του, κτλ, είναι υποχρεωμένος να τα κάνει όλα αυτά ακόμη και παρά τις αδυναμίες της προσωπικότητάς του τις οποίες ούτως ή άλλως είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει και ενδεχομένως δεν διαθέτει καν την ελευθερία να το κάνει.

    Έτσι «παριστάνει πράγματα» για να καλύψει τις εσωτερικές τους αντιφάσεις, δημιουργεί επικαλύψεις επί επικαλύψεων, εκλογικεύσεις επί εκλογικεύσεων σε ένα «περίτεχνο οικοδόμημα» που κατ’ουσίαν είναι εκτός ελέγχου της συνείδησής του, η οποία όλο και πιο πολύ παραμένει στο σκοτάδι και σε πλήρη αδυναμία.

    Αυτές οι εσωτερικές αντιφάσεις όμως, διαρκώς πιέζουν το σαθρό οικοδόμημα της προσωπικότητάς του στη καθημερινή ζωή, και το απειλούν με διάλυση. Έτσι ο άνθρωπος αυτός ψάχνει τρόπους να αποφύγει αυτήν την απειλή, διάφορους περίεργους τρόπους και εκκεντρικότητες. Μια από αυτές είναι και η αστρολογία. Δεν έχει σημασία αν είναι λογικό ή όχι αυτό που κάνει. Σημασία έχει τι ανακουφίζει τις εσωτερικές του αντιφάσεις ή όχι, ώστε να εξακολουθήσει «απρόσκοπτα» την επίπλαστη ηθοποιήστικη ζωή του και να επιβιώσει ψυχικά.

    Όπως έλεγε και ο Σωκράτης, «Γνώριζε τον εαυτό σου». Μόνο που για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό δυστυχώς δεν είναι επιλογή. Όσα "πανεπιστημιακά διπλώματα" κι αν έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Παράλληλα θέματα… Φεγκ Σούι πριν λίγες ημέρες, αστρολογία σήμερα. Σίγουρα οι πιστοί τους κάνουν έναν αχταρμά: έτσι το γιγκ, αλλιώς το γιαγκ, περνάει και ο Κρόνος πάνω από τον αχλαδόκαμπο, αλλά ας είναι καλά ο Άγιος Φανούριος που μου φανέρωσε να ότι με μάτιασαν τριπλά. Και τα ταρώ το ίδιο έδειξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Nikos Dimou said...

    "Μα τι σχέση έχουν αυτές οι προγνώσεις που στηρίζονται σε στατιστικά στοιχεία ..."

    Όταν γίνονται μακροπρόθεσμες, είναι δίδυμα αδέρφια της αστρολογίας. Τα στατιστικά στοιχεία, περιγράφουν ΜΟΝΟ αυτό που ΕΓΙΝΕ.
    Καμμία σχέση στην ουσία με τις πιθανότητες - άσχετα αν συνήθως τα βάζουμε κολλητά - που προσπαθούν να προβλέψουν αλλά (σοφά) ΔΕΝ εγγυώνται τίποτα.

    Διαπίστωση που μας φέρνει σ' αυτό που έχω να σχολιάσω:

    Οι αστρόπληκτοι, δεν είναι οι μόνοι εύπιστοι αφελείς. Το ίδιο είναι και μια σειρά οπαδών του επιστημονικού αλάθητου.

    Κανένας δεν προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον. Το "μέλλον" είναι απλώς ένα εφεύρημα. Η μανία μας να το προβλέψουμε, αφορά ΜΟΝΟΝ την ανάγκη να ξέρουμε πως πρέπει να ενεργήσουμε ΤΩΡΑ.

    Αυτό ψάχνουν όλοι.

    Προσπαθούμε, από μια σειρά ενδεχομένων, να βρούμε κανόνες για να επιλέξουμε εκείνα τα ενδεχόμενα κι όχι τα υπόλοιπα.
    Το σύνολο των ενδεχομένων είναι τυχαίο. Οι επιλογές μας δεν πρέπει να είναι. Αυτό συνήθως το λένε "στοχαστική διεργασία" στην θεωρία του χάους.

    Κάποιοι, το ψάχνουν στ' άστρα.
    Άλλοι, ψάχνουν patterns στο χάος.

    Ποιός δικαιώνεται; Άμα έχεις να κάνεις με το χάος, τρέχα να βρεις το δίκιο σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Η τέχνη όχι...αλλά η γνώση θα έλεγα ότι είναι η απάντηση στην αστρολογία και στα άλλα συναφή. Για κάποιους όπως εγώ η αστρολογία και η θρησκεία δεν είναι τίποτα περισσότερο απο την Τέχνη να σερβίρεις το "ψέμα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. @axuro
    Όσο με ενοχλεί κάποιος που μου λέει ότι ο πλανήτης Άρης με κάνει επιθετικό, τόσο (και ακόμα περισσότερο...) με ενοχλεί κάποιος που μου λέει ότι υπάρχει ένας πανάγαθος Θεός που με τιμωρεί και με δοκιμάζει για κάτι μήλα που έφαγε ο Αδάμ.
    Εξηγώ τους λόγους που οι θρησκείες με ενοχλούν τελικά περισσότερο από την αστρολογία:
    1. Οι λειτουργοί της θρησκείας πληρώνονται από το κράτος (στην Ελλάδα) και συνεπώς από εμένα. Τους αστρολόγους δεν έχω την κρατική υποχρέωση να τους πληρώνω.
    2. Οι λειτουργοί της θρησκείας ορκίζουν τα κοινοβούλιο και συμμετέχουν στις διαδικασίες της πολιτείας.
    3. Οι αστρολόγοι δεν έχουν την απαίτηση να διδάσκονται οι μύθοι τους στα σχολεία.
    4. Οι αστρολόγοι έχουν συνείδηση ότι είναι απατεώνες και λένε ψέματα. Οι περισσότεροι παπάδες όχι, και αυτό τους κάνει επικίνδυνους.
    5. Η αστρολογία δεν έχει ξεκινήσει πολέμους.
    6. Οι αστρολόγοι δεν ντύνονται τόσο γελοία όσο οι παπάδες :-)

    Κατά τ ’άλλα συμφωνώ απόλυτα ότι η πελατεία της αστρολογίας και των θρησκειών είναι κοινή: άνθρωποι που αρνούνται τον ορθό λόγο! Για παράδειγμα θεωρώ απίθανο ο Richard Dawkins να πιστεύει στα ταρώ, αλλά δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο να το κάνει ένας προσκυνητής του σκηνώματος του «Αγίου» Βησαρίωνα! (BTW, τι γίνεται με αυτό το «θαύμα»? Φήμες λένε ότι τελικά το σκήνωμα έλιωσε και για αυτό τα έχουν μαζέψει...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Και η ΕΜΥ κάνει προγνώσεις κάθε μέρα και όταν προβλέπει βροχή παίρνουμε την ομπρέλα μας - ακόμη κι αν τελικά δεν βρέξει. Οι προγνώσεις με βάση την θεωρία των πιθανοτήτων δεν έχουν καμιά σχέση με τις αστρολογικές ψευδο-προβλέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. νίκος δήμου: 'Γενικά τα σχόλια με άφησαν με την αίσθηση ότι δεν υπάρχει αντίπαλος ...μόνο κάτι υποδόρειες υπερασπίσεις στοο στυλ του "ε. και τι πειράζει; μήπως είναι οι μόνοι που πουλάνε μύθους και ψέμματα;"

    Έχετε δίκιο. Είναι είδος ναρκωτικού/αποπροσανατολισμού. Αλλά γιατί γίνονται τόσο αποδεκτά από όλους; Μήπως κάποια στιγμή, οι περισσότεροι ασχοληθήκαμε έστω και ελάχιστα. Έστω από περιέργεια; Αλλά γιατί; Όλα ξεκινάνε ίσως από τον φόβο του ανθρώπου για το αύριο, από την ανασφάλειά του για τη ζωή του, τα προσωπικά του, την υλική του ανάγκη, κλπ, (και σε επόμενη προσέγγιση για το φόβο του για το θάνατο).

    Έχει ανάγκη ο άνθρωπος της κάθε εποχής (αφού η αστρολογία υπάρχει χρόνια τώρα) από μια σταθερά, να μάθει για τις πιθανότητες που έχει από το στόμα κάποιου άλλου. Ξέρω, ακούγεται παράλογο, αλλά μιλάω σαν γυναίκα (που εμείς επηρεαζόμαστε περισσότερο).

    Είναι εσωτερική ανάγκη αναζήτησης... Αλλά πώς γίνεται ιδιαίτερα μορφωμένα άτομα (και θεωρητικά σκεπτόμενα) να συμβουλεύονται αστρολόγους;

    Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να περιμένουμε τα αστέρια να μας πουν πως θα πάει η μέρα μας (αν και κάποιες φορές έχω και εγώ πέσει στην παγίδα!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Nikos Dimou said...

    "... λέει ότι αστρολογία και θρησκεία τσακώνονται επειδή είναι ανταγωνιστικά μαγαζιά και πουλάνε ψέμα στους ίδιους πελάτες... "

    Κι άντε πάλι με την αδιαμφισβήτητη "αλήθεια"....

    Ψέμα πουλάει ο ψεύτης.
    Ο αφελής, πουλάει λάθη (του).
    Απατεώνες οι καφετζούδες, απατεώνες κι οι παπάδες;

    Πολύ μακρυά και πολύ αλαζονική δεν είναι η γενίκευση τούτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Βρίσκω μεγάλη πρόοδο το ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν στην αστρολογία. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται πως υπάρχουν τουλάχιστον 12 είδη ανθρώπων. Αυτοί που συναντώ εγώ, συνήθως, αποδέχονται την ύπαρξη μόνο ενός είδους ανθρώπου: του εαυτού τους.

    Ισως αν πας από το 1 στο 12 έχεις κάνει το πρώτο βήμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι η ότι η αστρολογία είναι τόσο διαδεδομένη αλλά ότι η αστρονομία και γενικά η επιστήμη δεν είναι- κάτι που το έθιξε ο Γάτος αλλά όχι πολλοί από τους σχολιαστές.
    Εκείνο που δεν μπορώ να χωνέψω είναι πως ακόμη και άνθρωποι του πνεύματος είναι αμόρφωτοι σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα ( ο Γάτος όπως πάντα η φωτεινή εξαίρεση) σε μια εποχή που η γνώση φτάνει σε ένα απειροελάχιστο κλάσμα της αρχής του χρόνου, στο τι συνέβηκε πριν δισεκατομμύρια χρόνια, στο τι συμβαίνει δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Κι όμως αγνοούν επιδεικτικά αυτές τις θαυμαστές ανακαλύψεις, δε νιώθουν το δέος και την ομορφιά του πραγματικού σύμπαντος, και είναι... επιφυλακτικοί απέναντι στο μοναδικό παρακλάδι της ανθρώπινης πνευματικής προσπάθειας που αναμφισβήτητα δουλεύει.
    Αντί να αισθάνονται συγκλονισμένοι από τη δύναμη της επιστήμης μιλάνε για αλλαζονεία(οι ίδιοι που γίνονται Βολταίροι για να υπερασπιστούν φτηνές, εναλλακτικές περιγραφές του σύμπαντος). Μα θα σκάσω: αλλαζόνες οι επιστήμονες και όχι οι αστρολόγοι που τολμούν να μας παρουσιάζουν κοσμοθεωρίες με μηδέν αποδείξεις, κανένα πείραμα, ανύπαρκτα ελεγχόμενα αποτελέσματα- αυτή κι αν είναι αλλαζονεία!
    Λέει πολύ σωστά ο Γάτος ότι καλύπτουν ένα κενό μεταφυσικό που η επιστήμη και η τεχνολογία σεν μπορούν να καλύψουν. Να τολμήσω την πρόβλεψη, βασισμένη στην αθάνατη ρήση του Arthur Clarke, "η προχωρημένη τεχνολογία δεν θα διαφέρει από τη μαγεία" πως η επιστήμη του μέλλοντος μπορεί να καλύψει και αυτό το κενό;(αν δεν αυτοκαταστραφούμε πρώτα, βέβαια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Καλέ μην χτυπάτε τόσο σκληρά το αρχαιότερο μαγαζί. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μια κάποια λύση.

    Μεγαλώνοντας μου είχαν μάθει πιο είναι το αχαιότερο επάγγελμα (ιερόδουλες).

    Τώρα που μεγάλωσα λίγο ακόμα κατάλαβα ότι υπάρχει ένα άλλο πιο αρχαίο (έχει στην σημερινή εποχή τα συνθετικά: ιερό...κάτι και κάτι...δούλο).

    Το προϊόν του μαγαζιού είναι καταπληκτικό. Κατατάσεται στα αγαθά των υπηρεσιών:

    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

    "Σας εξασφαλίζουμε σήμερα θέση για εκεί που θα πάνε όλοι κάποια μέρα. Είμαστε οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Όλοι οι πελάτες μας είναι ευχαριστημένοι. Να φανταστείται ότι δεν έχουμε καθόλου επιστροφές. (Πως λένε οι αμερικάνοι. Zero reworks;) Εγγύηση ποιότητας εξυπηρέτησης από το πολύπληθές προσωπικό μας. Είμαστε πιστοποιημένοι από όλα τα κρατικά και μη ιδρύματα.

    Και προσοχή στις απομιμήσεις. Μόνο εμείς διαθέτουμε τα γνήσια προϊόντα.

    Πάρτε ΤΩΡΑ τηλ. στο 000000000 οι 10 πρώτοι θα κερδίσουν δωρεάν εξομολόγηση για 12 μήνες.

    Αν είστε χουντικοί (απ' αυτούς που διαβάζαμε μαζί κατά την διάρκεια των 7 χρυσών χρόνων του ελληνικού πολιτισμού μην πάρετε τηλ. ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Heinz στο 10:45 σας είχε ήδη απαντήσει ο Zoros με το 10:06.

    Από την πλευρά της εξαπάτησης του κοινού, δεν βλέπω καμία διαφορά ανάμεσα Αστρολογία και Θρησκεία. Απλώς εξαπατούν αλλιώς, με άλλο πειρεχόμενο.

    Το "The God Delusion" του Richard Dawkins - RULEZ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. KΑΛΗΜΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ


    ΕΥΣΕΒΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ said:

    ''Οι νόμοι του σύμπαντος δεν ψηφίστηκαν από συνελεύσεις σοφών. Είναι αυτοί που είναΙ. Σε τι μπορούν να τους αλλάξουν οι γνώμες σας;''

    ΚΑΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥς ΕΚΑΙΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ. ΤΩΡΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ- ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΖΩΟΛΟΓΟΙ!!!

    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. @Takis Alevantis

    Ακριβώς για να μην έχει σχέση με την αστρολογία, η ΕΜΥ αποφεύγει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

    Αλλά, όλοι προσπαθούμε να δούμε μακρύτερα από 2-3 μέρες. Κι έχουμε εφεύρει ένα κάρο θεωρίες για να απομειώσουμε το χάος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Όσο για την τάξη που αναδύεται σε χαοτικά περιβάλλοντα:

    Εξαρτάται πάντα από το βαθμό granularity της παρατήρησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Αγαπητέ Γάτε έχει και site εκπληκτικό για αθεία-ορθολογισμό-αγνωστικισμό:dawkins foundation. Να το επισκεφτούν ιδιαίτερα όσοι τα έχουν με τη Δύση για να δουν πως ένας άνθρωπος ουμανιστής, άθεος και μεγαλωμένος με τις αρχές του Δυτικού πολιτισμού μπορεί μια χαρά να φέρετε κατά των ελαττωμάτων του ίδιου του Δυτικού πολιτισμού.(Χωρίς να τον απαξιώνει στο σύνολό του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. @ΝΔ, γιατί "εξαπατούν το κοινό"; Δεν υπάρχει υπάρχει ήδη ανοιχτή αμφισβήτιση του "φαινομένου" που είναι αδύνατον να τους έχει διαφύγει; Και αφού εξαπατώνται γιατί επιμένουν σε κάτι που δεν έχει αποτελέσματα;

    Προφανώς το προϊόν δεν έχει να κάνει με την "πρόβλεψη". Κάτι άλλο προσφέρεται και αυτό από ότι φαινεται έχει αποτέλεσμα για τα συγκεκριμένα άτομα. Γιαυτό πληρώνουν.

    Ίσως να μην διαφέρει και πολύ από το λεγόμενο "shoping therapy".

    Προσφέρει μια εκτόνωση. Αυτό πουλάνε. Όπως κάποιοι επιλέγουν το shoping therapy κάποιοι άλλοι επιλέγουν την αστρολογία. Τουλάχιστον η τελευταία είναι και πιο... κοινωνική. Μπορεί να λένε και κανά... καλαμπούρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Χαιρετώ την blogοπαρέα.
    το ζήτημα είναι τεράστιο, η μάλλον πρόκειται για πολλά ζητήματα μαζί.

    Συμφωνώ με το σχόλιο του maiosone στις 11.50.

    @ paragrafos : ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    Εγώ παιδιά δεν θα εμβαθύνω, θα αρθρώσω μόνο ένα μικρό ερωτηματάκι που με απασχολεί, όταν φέρνω στο νου όλους όσους επενδύουν στην αστρολογία και λοιπές μεθόδους πρόβλεψης.
    Το ερώτημα είναι το εξής:
    Βρε παιδιά, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή είναι προκαθορισμένο το μέλλον, οπότε είτε το ξέρουμε είτε όχι, δεν έχει νόημα, είτε δεν είναι προκαθορισμένο οπότε δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη.
    Ερώτημα που προκύπτει από την κοινή λογική και μόνο, το οποίο θα έπρεπε να είναι κατανοητό στον καθένα.
    Κι όμως, η αστρολογία και όσοι καταφεύγουν σ' αυτήν, ισχυρίζονται ότι είναι καλό να γνωρίζεις, διότι προετοιμάζεσαι καλύτερα. Άλλη αντίφαση κι αυτή! Δηλαδή,πως προετοιμάζεσαι καλύτερα; Αν είναι όλα προκαθορισμένα, είτε προετοιμαστείς είτε όχι το ίδιο κάνει. Αν, πάλι, μπορείς να προετοιμαστείς, σημαίνει πως δεν είναι όλα προκαθορισμένα, άρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη. Τόσο απλά!
    Αν δεν είναι όλα προκαθορισμένα, μόνος μου, με τη λογική και τη σωφροσύνη μου , φτιάχνω την τύχη μου.
    Αν είναι όλα προκαθορισμένα, τότε, εφόσον δεν μπορώ να τα αποφύγω, θέλω να τα ζω όπως έρχονται, να αντιδρώ σαν άνθρωπος, αλλιώς θα τρελλαθώ αν κάθομαι και περιμένω πότε θα συμβει το καθετί και ποιά μορφή θα έχει.
    Συγγνώμη, αλλά έτσι σκέφτομαι τα τελευταία είκοσι χρόνια και δεν επιτρέπω σε κανέναν ούτε να μου διαβάσει χέρι, ούτε να μου πει καφέ, ούτε τίποτε. Δια ροπάλου.
    Ομολογώ ότι στην ύστερη εφηβεία είχα πειραματιστεί λίγο μ' αυτά.
    Δεν με βοήθησαν σε τίποτε.
    Μετά το θάνατο του αδελφού μου-συγγνωμη που αναφέρω θλιβερά περιστατικά, αλλά εκτιμώ αρκετά την παρέα ώστε να το καταθέσω αυτό-αναρωτήθηκα πολλές φορές αν το "μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι της μητέρας μου" που είχε δει μια χαρτορίχτρα αφορούσε το γεγονός αυτό-και γιατί άραγε μόνο πάνω από τη μητέρα μου; Σίγουρα αυτό δεν εξηγείτο). Κυρίως όμως αναρωτήθηκα σε τι με ωφέλησε η ασαφής αυτή "πρόβλεψη". Η απάντηση είναι απλή: σε τίποτε. Αντίθετα, μου προκάλεσε σύγχυση, αποσπώντας με από αυτά στα οποία θα έπρεπε να δίνω προσοχή ίσως.
    Ανήκω σ' αυτούς που πιστεύουν ότι σίγουρα υπάρχουν πολλα μυστήρια που η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη να εξηγήσει-είμαι βέβαιη πως θα το κάνει, αργά η γρήγορα. Πολλές δυνάμεις "μυστικές," διότι δεν έχουν ακόμη δια της επιστημονικής οδού ανακαλυφθεί-εξερευνηθεί. Όπλο της επιστήμης είναι σίγουρα και η φαντασία. Όμως, άλλο φαντάζομαι, άλλο υποθέτω, άλλο ερευνώ-τα πάντα πρέπει να ερευνούν, με επιστημονικά μέσα, οι επιστήμονες και να κρίνονται ο ένας από τον άλλο, όπως γίνεται- κι άλλο να εμπιστεύομαι την τύχη μου στην κάθε κυρία που εκμεταλεύεται τους αφελείς, επειδή πιστεύω πως "κάτι υπάρχει". Βρε παιδιά, κι αν κάτι υπάρχει, θα το έχουν βρει αυτοί; Και μάλιστα με τρόπο που να μας είναι χρήσιμο; Για βάλτε λίγο το μυαλό σας να σκεφτεί!
    Κατά τα άλλα, αναρωτιέμαι τι να εννοούσε ο Στήβεν Χώκινγκ όταν είπε πρόσφατα, όπως διάβασα, ότι σε λίγες δεκαετίες θα έχουμε βρεθεί πολύ κοντά στην αλήθεια για τον κόσμο και την ύπαρξη μας.
    Οψόμεθα!
    Με εγκάρδιους χαιρετισμούς για όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. ΝΔ said...
    Γενικά τα σχόλια με άφησαν με την αίσθηση ότι δεν υπάρχει αντίπαλος...

    Κανείς δεν τα πιστεύει, όλα αυτά ανθούν ερήμην μας. Στο μεταξύ, όλοι πάντα κάτι έχουν να σου πουν για τους σχολαστικούς Παρθένους ή τους ερωτιάρηδες Σκορπιούς. Όλοι ψέμματα λένε... όπως και για τη σεξουαλική τους ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Δεν το πιστεύω!
    Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι στο blog του γατούλη που υποστηρίζουν "με επιχειρήματα" την αστρολογία;

    Στο επόμενο post τί θα συζητάμε; Για το ξεμάτιασμα, τους λυκάνθρωπους, τα σκόρδα και τις καφετζούδες;

    "Έλεος ρε!" που θα έλεγε κι ο Γεωργίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. '' ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ, ΟΤΙ ΣΟΥ ΕΚΡΥΨΑ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΚΑΝΕΝΑ ΨΕΜΑ. ΑΝ ΕΒΛΕΠΑ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΕΔΩ ΤΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ ΕΝΑ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ''ΝΑ ΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ'' ΘΑ ΗΤΑΝ ΨΕΜΑ; ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ. ΘΑ ΕΙΧΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ.''

    Τελικά ο ΜΑΝΗς ΜΉΠΩς ΉΤΑΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗς ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ;

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. alogaki said...
    Δεν το πιστεύω!
    Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι στο blog του γατούλη που υποστηρίζουν "με επιχειρήματα" την αστρολογία;

    Δεν την υποστηρίζουν... αλλά την ανέχονται. Δείχνουν κατανόηση. Και αν ήταν μόνο για την ανθρώπινη αδυναμία το καταλαβαίνω. Αλλά για τους ίδιους τους αστρολόγους που την εκμεταλλεύονται- εκεί λυπάμαι, δεν τους ακολουθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Φυσικά και έχουμε να κάνουμε με απατεώνες. Από την άλλη μεριά πάρτε τη θέση ενός πατέρα που ο γιος του σκοτώθηκε από μεθυσμένο οδηγό. Το μοναχοπαίδι του. Βρίσκει παρηγοριά στο να "επικοινωνεί" μαζί του μέσω μιας απατεώνισσας. Τι θα του λέγατε αν τον είχατε μπροστά σας; Οτι το παιδί έγινε σκόνη; Οτι ζει μια αυταπάτη; Ο,τι απλώς υπήρξε, τώρα δεν υπάρχει και να κοιτάξει να προχωρήσει; Θα είχατε την καρδιά να του τα πείτε;
    Αυτήν την εξαίρεση θα την κάνατε; Περιμένοντας ότι σιγά σιγά θα συνερχόταν;
    Για αυτή την συγκεκριμένη εξαίρεση μιλώ.
    Οχι για γάμους και πετραχήλια και τα άλλα φούμαρα που πουλάνε.

    Γι αυτήν και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. "Από την πλευρά της εξαπάτησης του κοινού, δεν βλέπω καμία διαφορά ανάμεσα Αστρολογία και Θρησκεία."

    Όχι μόνο από την άποψη της εξαπάτησης...Δεν υπάρχει καμμία διαφορά ουσίας υπάρχει ανάμεσα στην αστρολογία και την θρησκεία.

    Και τα δύο είναι συστήματα, που περιγράφουν κάποια σχέση του ανθρώπου με υπερφυσικές δυνάμεις. Μία περίφημη φράση του Hume, ισχύει εξίσου και για την αστρολογία και την θρησκεία:

    "As every enquiry which regards religion is of the utmost importance, there are two questions in particular which challenge our attention: that concerning its foundation in reason, and that concerning its origin in human nature..."

    Αν μη τι άλλο, η αστρολογία πιο ευλογοφανής, και αρχαιότερη από τις δύο μεγαλύτερες θρησκείες. Το γεγονός ότι η βίβλος ή το κοράνι είναι (ενδεχομένως) πειστικότερα ή πληρέστερα (ή πιο καλογραμμένα) κείμενα, δεν αποτελεί ουσιαστική διαφορά. Άλλωστε, η αστρολογία, όπως και η θρησκεία, δημιουργεί δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους - και ίσως μάλιστα να το κάνει καλύτερα από την θρησκεία (o Dennett, στο τελευταίο βιβλίο του Breaking the spell, εξηγεί ότι αυτό είναι ένα από τα εξελικτικά πλεονεκτήματα που παρέχει η θρησκεία στους ανθρώπους, το οποίο δεν είναι πλέον απαραίτητο).

    Νομίζω πάντως ότι αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την αστρολογία σαν αφορμή για να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Είναι μία τεχνική διήγησης: είμαι [ζώδιο], και μου αρέσει να [...], με ενοχλεί να [...], κτλ.κτλ. Ίσως να νομίζουμε ότι απλή αναφορά στις προσωπικές μας ανάγκες, χωρίς περιστροφές, δείχνει αδυναμία, εγωισμό ή ανάρμοστη διεκδικητικότητα.

    (Αυτή είναι και ίσως η βασικότερη χρήση της θρησκείας, παρεμπιπτόντως - η συλλογική έκφραση της ανασφάλειας και της αδυναμίας που φυσιολογικά νιώθουμε μπροστά στην φθορά και τον θάνατο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Τα στατιστικά στοιχεία ΔΕΝ καταγράφουν μόνο το παρελθόν. Τα στατιστικά στοιχεία χρησιμοποιούνται και για μελλοντικές προγνώσεις, είτε βραχυπρόθεσμες είτε ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ, μέσα από έγκυρες επιστημονικές μεθόδους (λ.χ. ευθεία παλινδρόμησης). Η πρόβλεψη για παράδειγμα του πληθυσμού μιας χώρας στα επόμενα 20 χρόνια τί είναι; Βραχυπρόθεσμη; Ή μήπως δεν είναι επιστημονικά έγκυρη;

    Για όποιον συγχέει δε αυτές τις προγνώσεις με την αστρολογία λυπάμαι πολύ αλλά δεν έχει ιδέα περί στατιστικής και θεωρίας των πιθανοτήτων. Αν ένα γεγονός έχει 80% πιθανότητα να συμβεί, δεν σημαίνει ότι στις 100 φορές που θα εκτελέσω το τυχαίο πείραμα θα συμβεί το γεγονός 80 φορές. Είναι φυσιολογικό να συμβεί και τις 100, εξίσου φυσιολογικό να μην συμβεί καμμία φορά, ΔΙΟΤΙ ΚΑΘΕ ΤΥΧΑΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την θρησκεία ή την αστρολογία του παρελθόντος (ότι κι αν είναι αυτό) με τις σύγχρονες εκφάνσεις τους - ειδικά στις σύγχρονες κοινωνίες με τα συγκεκριμένα κράτη-"έθνη", με τα γενικά ανδιαμφισβήτητα, παγιωμένα σύνορα κτλ. Είναι διαφορετικά πράγματα.

    Οι θρησκείες τα παλιά χρόνια έγιναν οχήματα επαναστάσεων και λαμπρών πολιτισμών (π.χ. η Μουσουλμανική). Την σημερινή εποχή αυτή η θα έλεγα "επική", "οικουμενική" πλευρά της θρησκείας έχει χαθεί. Πλέον παίζει κυρίως στο ατομικό, ψυχολογικό και όχι στη διάρθρωση της κοινωνίας και το ευρύτερο συλλογικό της "συναίσθημα". Άλλος έιναι ο θεός των σημερινών "πιστών" - στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Πανάσχημη said...
    Φυσικά και έχουμε να κάνουμε με απατεώνες. Από την άλλη μεριά πάρτε τη θέση ενός πατέρα που ο γιος του σκοτώθηκε από μεθυσμένο οδηγό. Το μοναχοπαίδι του. Βρίσκει παρηγοριά στο να "επικοινωνεί" μαζί του μέσω μιας απατεώνισσας. Τι θα του λέγατε αν τον είχατε μπροστά σας; Οτι το παιδί έγινε σκόνη; Οτι ζει μια αυταπάτη; Ο,τι απλώς υπήρξε, τώρα δεν υπάρχει και να κοιτάξει να προχωρήσει; Θα είχατε την καρδιά να του τα πείτε;
    Αυτήν την εξαίρεση θα την κάνατε; Περιμένοντας ότι σιγά σιγά θα συνερχόταν;
    --------------------------

    Αγαπημένη φίλη των κοινων αγώνων,

    Αν το όποιο μέντιουμ έκανε αυτήν την πράξη αφιλοκερδώς, αν δηλαδη στόχευε στην παραμυθία ανιδιοτελώς, τότε δεν θα έφερνα σοβαρή αντιρρηση.

    Ξέρουμε όμως ότι δυστυχώς αυτά τα πράγματα γίνονται με το αζημίωτο. Οτι ουσιαστικά κάποιοι επιτήδειοι πουλανε ψευδαισθήσεις, ότι εκμεταλλεύονται τον ΠΟΝΟ μας για να πλουτίσουν. Εκεί βρίσκεται η δική μου ένσταση.

    Και ο δικός μου πολυαγαπημένος αδελφός έγινε "σκονη" και τον κλαίω κάθε μέρα. Αν ομως ερχότανε κάποιος να με παρηγορήσει με αυτόν τον κουτό (κατά την γνώμη μου) τρόπο, δεν θα το δεχομουνα, μάλιστα θα το εκλάμβανα και ως προσβολη στην μνήμη του.

    Με πολλή αγάπη και ειλικρινή εκτίμηση

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Υποκείμενο δικαίου,

    Οι θρησκειες ειναι και ηθικα συστηματα, δεν υπαρχει μονο η μεταφυσικη πλευρα. Στην αστρολογια δεν υπαρχει κατι σαν "αγαπατε τους εχθρους υμων" ουτε εγινε κανεις ανθρωπινη βομβα λογω .. αστρολογικων πεποιθησεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Nikos Dimou said...

    Δεν την υποστηρίζουν... αλλά την ανέχονται. Δείχνουν κατανόηση. Και αν ήταν μόνο για την ανθρώπινη αδυναμία το καταλαβαίνω. Αλλά για τους ίδιους τους αστρολόγους που την εκμεταλλεύονται- εκεί λυπάμαι, δεν τους ακολουθώ.

    Παρ Οκτ 13, 01:53:01 μμ

    Μα γατούλη, το θέμα δεν είναι ότι κάποιοι μάγκες αστρολόγοι "τα τρώνε" από κάποιους χαζούς του Κολωνακίου και κάποια ψώνια της Εκάλης.

    Το θέμα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι δυστυχισμένοι, έστω και "νοητικά αθωράκιστοι" που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα (κοινωνικά, οικογενειακά, ακόμα και υγείας) και μέσα στην ενδεχόμενη ανέχειά τους καταφεύγουν σε όλους αυτούς τους απατεώνες που εκμεταλλεύονται τον πόνο τους.

    Αυτό είναι το απαράδεκτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Μην απατήστε ότι η μόρφωση μας απαλλάσσει από την δεισιδαιμονία. Έτυχε να ήμουν παρών στο ξεμάτιασμα ενός επιστήμονα, καθηγητή ηλεκτρολογίας, και όταν του επισήμανα πως είναι δυνατόν να πιστεύει σε αυτή την μαγεία, στο τέλος απεδείχθη ότι εγώ ήμουν ο αμόρφωτος και ότι δεν γνώριζα από μαγνητικά κύματα.

    Συμπέρασμα, η μόρφωση είναι πολύ σχετική σε αυτά τα θέματα και δεν σε προφυλάσσει. Ένα μεγάλο μερίδιο των πελατών των αστρολόγων είναι άνθρωποι με πανεπιστημιακή μόρφωση. Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι η θρησκεία και η πίστη σε αυτά τα θέματα είναι hard-wired στον εγκέφαλο του ανθρώπου. Προσπαθούμε πάντα να προβλέψουμε τι κρύβεται πίσω από την γωνία, και τι μας περιμένει εκεί.

    Εφόσον είναι στην φύση του ανθρώπου, δεν έχει νόημα να το πολεμάς. Πάντα θα βρει διέξοδο να εκδηλωθεί, είτε σε ξεματιάσματα, είτε στο Σενγκ σουι, σε Ζεν και γιόγκα. Το μόνο που μας μένει είναι να (προσπαθήσουμε να) το τιθασεύσουμε. Μια μεγάλη βοήθεια μπορεί να δώσει ο χριστιανισμός. Όσο και απίστευτο είναι, από όλες τις μεγάλες θρησκείες, ο χριστιανισμός (μαζί με τον ιουδαϊσμό) έχει τις λιγότερες δεισιδαιμονίες και κάλλιστα μπορεί κανείς να το κατατάσσει στις πιο «λογικές» θρησκείες. Προτιμότερο είναι να ακολουθεί κανείς τους κανόνες τις χριστιανικής θρησκείας, παρά να μπλέξει με παγανιστικές τελετουργίες και τα ενεργειακά κέντρα της γιόγκα. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να διώξεις την κακή ενέργεια με ευχέλαια και προσευχές, παρά με το βουντού. Ο χριστιανισμός είναι σύμμαχος σε αυτή την πάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Πράγματι, φαίνεται να συγχέουν ορισμένοι τις μακροπρόθεσμες επιστημονικές προβλέψεις με τις προβλέψεις των αστρολόγων.
    Οι επιστημονικές προβλέψεις βασίζονται σε δεδομένα, επιστημονική γνώση και όπου υπάρχει κενό σε παραδoχές, άρα έχουνε πάντα ποσοστό λάθους (μετρήσιμο). Για παράδειγμα η πρόβλεψη των κλιματικών αλλαγών για τα επόμενα 50 χρονια βασίζεται σε πολλές παραδoχές αλλα είναι επιστημονική κι ας έχει τεράστιο περιθώριο λάθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Αγαπημένη μου Παράγραφε
    Δεν λέω αυτό. Εσύ έχεις το μυαλό και την ψυχραιμία. Ο άλλος δεν το έχει. Τον έχει κατακυριεύσει ο πόνος. Και δεν τον πλησιάζει η απατεώνισσα. Αυτός την ψάχνει. Και την παρακαλά να τον δεχτεί. Και της δίνει τα διπλάσια απο αυτά που του ζητά. Αλλά αυτό τον κρατά στη ζωή για αρκετούς μήνες. Τι μπορώ να του πω εγώ;
    Φυσικά από μέσα μου ξέρω τι συμβαίνει, αλλά όταν βλέπω ότι βοηθιέται; Τι είναι πιο ηθικό ή λιγότερο ανήθικο;
    Να του πω ότι ζει μια απατεωνιά ή να σιωπήσω;

    Θα ήταν καλύτερο αν εχε βρει καταφύγιο στο πιοτό; 'Η στα φάρμακα;

    Εγώ πάντως εσιώπησα.

    Λυπάμαι για ό,τι συνέβη στον αδελφό σου, ειλικρινά λυπάμαι. Αν το ΄ηξερα μάλλον δεν θα έγραφα ό,τι έγραψα.

    Αλλά ο θάνατος παιδιού από έναν μεθυσμένο τσαμπουκά έχει μια ασχήμια μέσα του που δύσκολα τη χωρά ο νους του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Τελικά αυτό το moderation έχει πλάκα καμιά φορά.

    Μόλις διαπιστώνω ότι η "paragrafos" το έθεσε δύο λεπτά νωρίτερα (02:33:02 μμ) αλλά και πολύ καλύτερα από εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Tslyns,

    η μεταφυσική πλευρά είναι απαραίτητη, πάντως. Ηθικά συστήματα υπάρχουν και χωρίς την θρησκεία - όπως υπάρχουν και θρησκείες που μισούν τους εχθρούς τους, και δεν παράγουν ανθρώπινες βόμβες.

    Από το σχόλιο του cyberdust:

    "Έτυχε να ήμουν παρών στο ξεμάτιασμα ενός επιστήμονα, καθηγητή ηλεκτρολογίας, και όταν του επισήμανα πως είναι δυνατόν να πιστεύει σε αυτή την μαγεία, στο τέλος απεδείχθη ότι εγώ ήμουν ο αμόρφωτος και ότι δεν γνώριζα από μαγνητικά κύματα..."

    Ενδιαφέρον. Ο κύριος αυτός πιστεύει ότι το ξεμάτιασμα έχει σχέση με τα μαγνητικά κείμενα; Έχει κάποια θέση στο πανεπιστήμιο; Αν ναι, πως την απέκτησε με τόσο προφανή επιστημονική ανεπάρκεια; Μιλούσαμε, πριν από λίγο καιρό, για την κατάντια της ανώτατης παιδείας....

    "Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι η θρησκεία και η πίστη σε αυτά τα θέματα είναι hard-wired στον εγκέφαλο του ανθρώπου..."

    Κανένα τέτοιο συμπέρασμα δεν βγαίνει από μία και μόνο περίπτωση. Ακόμα και αν αυτό ήταν αλήθεια (α) δεν αποτελεί επιχείρημα υπερ της ύπαρξης του θεού ή υπερφυσικών δυνάμεων (β) δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ της Α ή της Β θρησκείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Το "άγνωστο" ΝΔ είναι καλή αγορά για να κερδοσκοπήσει κάποιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Απο το blog του Μανωλη Ρασουλη στις
    16 Αυγουστου 2006:
    http://tinyurl.com/ylvgfc

    "...Να σας πώ τελειώνοντας ότι την τρίτη μέρα του πολέμου μιλήσαμε με τον αστρολόγο και φίλο Κώστα Λεφάκη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε οτι: " ο πόλεμος θα τελειώσει 14 Αυγούστου, ότι δεν θα πέσουν βόμβες στο Τέλ-Αβίβ και ότι θα ξαναρχίσει τον Οκτώβρη με εισβολή των Αμερικάνων στο Ιράν..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Πανάσχημη said...
    Αγαπημένη μου Παράγραφε
    Δεν λέω αυτό. Εσύ έχεις το μυαλό και την ψυχραιμία. Ο άλλος δεν το έχει. Τον έχει κατακυριεύσει ο πόνος. Και δεν τον πλησιάζει η απατεώνισσα. Αυτός την ψάχνει. Και την παρακαλά να τον δεχτεί. Και της δίνει τα διπλάσια απο αυτά που του ζητά. Αλλά αυτό τον κρατά στη ζωή για αρκετούς μήνες. Τι μπορώ να του πω εγώ;
    Φυσικά από μέσα μου ξέρω τι συμβαίνει, αλλά όταν βλέπω ότι βοηθιέται; Τι είναι πιο ηθικό ή λιγότερο ανήθικο;
    Να του πω ότι ζει μια απατεωνιά ή να σιωπήσω;

    Θα ήταν καλύτερο αν εχε βρει καταφύγιο στο πιοτό; 'Η στα φάρμακα;

    Εγώ πάντως εσιώπησα.

    Λυπάμαι για ό,τι συνέβη στον αδελφό σου, ειλικρινά λυπάμαι. Αν το ΄ηξερα μάλλον δεν θα έγραφα ό,τι έγραψα.

    Αλλά ο θάνατος παιδιού από έναν μεθυσμένο τσαμπουκά έχει μια ασχήμια μέσα του που δύσκολα τη χωρά ο νους του ανθρώπου.

    Παρ Οκτ 13, 03:37:18 μμ
    ------------------------------

    Καλή μου φίλη, Πανέμορφη ψυχή,

    την ώρα και της μιας και της άλλης συμφοράς μου, ούτε ψύχραιμη ήμουνα ούτε μυαλό μου έμεινε. Θρήνος, θρήνος και πάλι θρήνος... ακόμα και χτες, ακόμα και τώρα που σου μιλώ...

    Τις πρώτες μέρες, μάλιστα, ξύπνησαν μεσα μου απιστευτες ενοχές: τι δεν έκανα σωστά και τιμωρουμαι, τι έφταιξα, τι αμέλησα να πράξω, μήπως εκείνο, μήπως το άλλο;

    Πάντως στην στην Αμερική (όπου ζεις κι ευτύχησα να ζήσω λιγο) υπάρχει βοηθεια στην ομαδική ψυχοθεραπεία, στις συναντήσεις και στο μοιρασμα των κοινων δεινών... Αναφορικά με την συναισθηματική διαχείριση της ασθένειας της κόρης μου, βοηθήκα πολυ απο μια εκπληκτική κυρία που είχε χάσει το παιδί της σε μια αιφνίδια επιληπτική κρίση (δεν ηξερε από πρώτες βοήθειες και το ασθενόφόρο άργησε).

    Αυτή η Γυναίκα/Ανθρώπος και τραγική μάνα έπαιρνε κουράγιο δινοντας το χρονο της στους άλλους... τα έχω ξαναγράψει... δεν μπορώ να συνεχίσω επειδή δεν είμαι τόσο ψυχραιμη όσο ακουγομαι...

    Θελω να πω, οτι, προσωπικά, δεν θα σιωπούσα στην περίπτωση που αναφέρεις, θα του έδειχνα του ανθρώπου άλλους τρόπους, περισσότερο επωδυνους μεν, μακροπρόθεσμα όμως πιο αποτελεσματικούς και κυρίως πιο ανθρώπινους (κατά την ταπεινή μου γνώμη).

    Οι γονείς της εξάχρονης Ντέιζυ, η οποία πεθανε από SUDEP, το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου (πληττει όσους έχουν ιστορικο βρεφικής επιληψίας) αν και είχε θεραπευτεί από την επιληψία της με τον κετογενική δίαιτα και όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά, αυτοί οι τάλανες γονείς, λοιπον, έσφιξαν τα χείλη και έκαναν ένα μικρό ιδρυμα για να συγκεντρωθούν χρήματα ύπερ της χρηματοδότησης μιας εξειδικευμένης διαιτολογου στην κετογενική Διαιτα : συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες λίρες (Στη Βρετανία αυτά) και κατάφεραν, στη μνημη του παιδιού τους, να θεσμοθετηθεί η θέση της Κετογενικής θεραπείας στην Αγγλια απο Δημόσιο Νοσοκομειο με εξειδικευμένο προσωπικό.

    Ναι, είναι ανθρώπινο να σε πάρει ο κατήφορος, αν σε βρει το κακό (είχα σοβαρή κατάθλιψη για μήνες και μήνες), πάντα όμως υπάρχει ένα στιβαρό χέρι που μπορεί να σε βοηθήσει να σηκωθείς στα πόδια σου και ν΄ αρχίσεις να περπατάς, έστω τρεκλίζοντας...

    σε φιλώ

    με πολλή-πολλή αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Πανάσχημη said (Παρ Οκτ 13, 01:53:36 μμ)

    "Από την άλλη μεριά πάρτε τη θέση ενός πατέρα που ο γιος του σκοτώθηκε από μεθυσμένο οδηγό. Το μοναχοπαίδι του. Βρίσκει παρηγοριά στο να "επικοινωνεί" μαζί του μέσω μιας απατεώνισσας. Τι θα του λέγατε αν τον είχατε μπροστά σας; Οτι το παιδί έγινε σκόνη; Οτι ζει μια αυταπάτη; Ο,τι απλώς υπήρξε, τώρα δεν υπάρχει και να κοιτάξει να προχωρήσει; Θα είχατε την καρδιά να του τα πείτε;"

    Φυσικά, Πανάσχημη. ΚΑΙ θα τα έλεγα ΚΑΙ το έχω ήδη κάνει! Φυσικά, χωρίς καμιά "επιθετική" διάθεση, χωρίς να είμαι "προκλητικός" και με κατάλληλη επιλογή εκφράσεων. Και σε πληροφορώ ότι ο "παθών" εκτίμησε δεόντως την ειλικρίνειά μου (αν και δε γνωρίζω τι τελικά επέλεξε να πιστεύει). Όταν ξεφύγουμε από τα "παρηγορητικά ψέματα" τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα προς την ωριμότητα!

    BTW, ειλικρινά συγκινούμαι από το παράδειγμα της Paragrafos, που ενώ ανήκει στο κατεξοχήν "target group" των εκμεταλλευτών του ανθρώπινου πόνου, εν τούτοις αγωνίζεται με σθένος και αξιοπρέπεια και δε δέχεται να χρησιμοποιήσει θρησκευτικά και αποκρυφιστικά "δεκανίκια" για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που βιώνει. Απεναντίας, τα "χώνει" χοντρά (ας μου συγχωρήσει την έκφραση) στους "εκμεταλλευτές" και με το παράδειγμά της μας καλεί κι εμάς να συμπαρασταθούμε στον αγώνα της.

    Ειλικρινά, ο ορθολογισμός χίλιων ΝΔ, Mickey και δεν ξέρω εγώ ποιων άλλων δε συγκρίνεται με εκείνον ενός ανθρώπου που πάνω στον μεγαλύτερο πόνο του, τολμά να αψηφά "θεούς και δαίμονες". Άσχετα με το τι έκανε στο παρελθόν ή τι θα κάνει στο μέλλον, της (ξανα)δίνω συγχαρητήρια και μέσα από αυτό το "βήμα". Το μεγαλείο της ανθρωπιάς και της μάνας!

    Υ.Γ. Αν και η ίδια η Paragrafos έδωσε ήδη τη δικιά της απάντηση (Παρ Οκτ 13, 02:33:02 μμ), μια και είχα ήδη γράψει το παραπάνω σχόλιο (και μετά έμπλεξα με μια δουλειά), το καταθέτω ως έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. @heinz - Ο Prigogine, που είχα την τιμή να τον ακούσω λίγο πριν πεθάνει, θεωρούσε πως έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα για την κατανόηση του χάους. Ύστερα υπάρχουν τόσα και τόσα φαινόμενα που εξηγούνται με βάση τις πιθανότητες. Ακόμη και μακροπρόθεσμη πρόγνωση μπορύμε να κάνουμε σε ορισμένα πράγματα, πάντα με κάποιο συντελεστή σφάλματος. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι έχουμε μάθει να σκεπτόμαστε ντετερμινιστικά (αν α τότε β) ενώ πρέπει να σκεφτόμαστε πιθανοτικά (stochastic) (αν α τότε β1 με πιθανότητα π1, β2 με πιθανότητα π2, κλπ).

    Η γιαγιά μου, έλεγε τον καφέ. Ερασιτεχνικά βέβαια και μόνο στις φίλες της, που μαζευόταν από καιρό σε καιρό και τους τον έλεγε. Μάλιστα μερικές την θεωρούσαν και αυθεντία. Κάποτε, μικρός εγώ, την ρώτησα αν πράγματι βλέπει κάτι στο φλυτζάνι. «Ζευζεκιές, παιδί μου, σαχλαμάρες. Φτιάχνω με τη φαντασία μου σχήματα και με βάση τα προβλήματα της καθεμιάς, λέω μερικές μπαρούφες να περνάει η ώρα, να γελάμε». Μια άλλη θεώρηση του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. @mickey - Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη (και τα συγχαρητήρια) σου για την Παράγραφο. Αναφέρω τη σχετική εμπειρία του Michel Onfray, του Γάλλου (αθεϊστή και ηδονιστή) φιλόσοφου, του οποίου η σύντροφος έχει καρκίνο, περιπετεια που διηγείται στο πρώτο μέρος του βιβλίου του Féeries anatomiques.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Μου κάνει πάντα εντύπωση από ποιος μικρές ή μεγάλες τρύπες προσπαθεί να περάσει το παράλογο για να δικαιολογήσει την μωρία των μέν και την εκμετάλλευση των δε.

    Ευτυχώς έχουν γνώση οι φύλακες: Παράγραφος, Mickey και Υποκείμενο Δικαίου θερμά ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Για μενα, η ουσια του σχολιου της Πανασχημης ηταν ο σεβασμος στον ανθρωπινο πονο και οχι η προσπαθεια να περασει το παραλογο απο καποιες τρυπες, οποτε νομιζω οτι αξιζε καλυτερης τυχης. Κραταω την απαντηση που της εδωσε η Παράγραφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Ήμουν σίγουρος οτι κάποια στιγμή θα άρχιζαν ακραία παραδείγματα για να φορέσουμε ομπρέλα στον τσαρλατανισμό!

    Όμως μάλλον δεν το έθεσες καλά πανάσχημη έστω και αν δεν είχες πρόθεση!

    Μπορώ να του πω την ωμή αλήθεια αφού μπορώ και τον αρμέγω (οικονομικά και συναιθηματικά?)

    Κάτι τέτοιοι τύποι ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται φυλακή!

    Α και δεν είναι μόνο αυτοί!
    Δεν θα ξεχάσω όταν πριν από 5 χρόνια που έιχαμε χάσει μια πρώτη μου ξαδέλφη (13ετών) και ο παπάς γύρισε και είπε στο θείο μου που δεν πιστεύει ο άνθρωπος το εξής απίστευτο:
    "Είδες αγόρι μου για να μην πιστεύεις τι έπαθες?"

    Ο άνθρωπος θρηνούσε το παιδί του και ο αλήτης προσπαθούσε να του κάνει κύρηγμα!
    Περιττό να σας πω ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έπιασα παπά από το ράσο και τον έσυρα έξω από την εκκλησία!
    Δεν τον άφησα να λειτουργήσει εννοείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. tslyns said...
    Για μενα, η ουσια του σχολιου της Πανασχημης ηταν ο σεβασμος στον ανθρωπινο πονο

    Μα ο πόνος δεν γιατρεύεται με απάτες! Σαν ασπιρίνη στον καρκίνο - μπορεί να απαλύνει για μία στιγμή - και μετά γίνεσαι χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Κ. Δήμου περίμενα από εσάς μια πραγματική απάντηση στην επικόλλησή μου, αλλά και περισσότερη γενναιότητα.

    Πρώτον: Η θέση του Ιού σ΄ αυτή την αναφορά του είναι ξεκάθαρη: Επιτίθεται κατά της Εκκλησίας, γιατί αυτή με το να πολεμάει την αστρολογία αποκηρύσσει κάθε άλλη εκδοχή της ανθρώπινης σκέψης (που κατά τον Ιό είναι και η αστρολογία!).

    Δεύτερον: Στον Μεσαίωνα όχι μόνον μόνον δεν πίστευαν οι άνθρωποι στην αστρολογία κατά 99%, αλλά πίστευαν ελάχιστοι σ΄ αυτήν, διότι ακριβώς την πολεμούσε η εκκλησία για λόγους αρχών και όχι για λόγους ανταγωνισμού. Σας βεβαιώνω πως για ένα διεφθαρμένο ιερατείο η συνύπαρξή του με την αστρολογία όχι μόνον δεν είναι κάτι φευκταίο, αλλά κάτι άκρως αρεστό και επιθυμητό.

    Τρίτον: Οι καθηγητές φιλοσοφίας των αμερικανικών πανεπιστημίων ΣΗΜΕΡΑ θεωρούν και διακηρύσσουν πως όσοι πολεμούν την αστρολογία είναι σκοταδιστές, διότι αναπαράγουν μεσαιωνικές πρακτικές!!! (έ, να μην βάλω τώρα τα θαυμαστικά μου; Πείτε μου και σεις...)

    Τέταρτον: Οι καθηγητές φιλοσοφίας των αμερικανικών πανεπιστημίων ΣΗΜΕΡΑ αναδεικνύονται σε λαύρους οργισμένους πολέμιους του ορθού λόγου!

    Όπως βλέπετε, η μόνη που πολεμάει συνειδητά και μέχρι τέλους το σκοτάδι της αστρολογίας είναι η χριστιανική πίστη, ενώ οι κορυφαίοι διανοητές και επιστήμονες του Δυτικού πολιτισμού όχι μόνον δεν την πολεμούν, αλλά την αστρολογία την υπερασπίζονται με πείσμα και έτσι γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές της!!!! Και επίτίθενται και στην εκκλησία γιατί αυτή χτυπάει την αστρολογία (!!!
    Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η Δύση. λουστήτε τους.

    Σε αυτά περίμενα να απαντήσετε, κ. Δήμου... Κρίμα.

    Ζορό:
    ...με ενοχλεί κάποιος που μου λέει ότι υπάρχει ένας πανάγαθος Θεός που με τιμωρεί και με δοκιμάζει για κάτι μήλα που έφαγε ο Αδάμ.

    Και εμένα Ζορό αυτό με ενοχλεί το ίδιο με σένα. Και πιο πολύ. Γι' αυτό και είμαι χριστιανός ορθόδοξος και όχι καθολικός ή προτεστάντης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Μου κάνει πάντα εντύπωση από ποιος μικρές ή μεγάλες τρύπες προσπαθεί να περάσει το παράλογο για να δικαιολογήσει την μωρία των μέν και την εκμετάλλευση των δε.

    Πέρα από την "δικαιολογία" υπάρχει και η προσπάθεια κατανόησης ενός φαινομένου. Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος προσέγγισης.

    Οι παληκαρισμοί και οι κραυγές δεν οφελούν σε τίποτα, εκτός από το να κάνουν φασαρία για λόγους που δεν είναι σχετικοί τουλάχιστον.

    Μπορεί να χαρακτηρίζει κανείς τους συνανθρώπους του "μωρούς", πρέπει όμως να δίνει και πραγματικά σημάδια προσπάθειας να τους κατανοήσει.

    Δεν χρειάζονται μόνο οι γάτες κατανόηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. http://www.astrology-and-science.com/


    http://en.wikipedia.org/wiki/Gauquelin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Tslyns
    Σε ευχαριστώ που κατάλαβες.
    Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω, τους υπόλοιπους σας αποχαιρετώ.
    Με αγάπη
    Α.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. imou:
    Γενικά τα σχόλια με άφησαν με την αίσθηση ότι δεν υπάρχει αντίπαλος ...μόνο κάτι υποδόρειες υπερασπίσεις στοο στυλ του "ε. και τι πειράζει; μήπως είναι οι μόνοι που πουλάνε μύθους και ψέμματα;"

    Κύριε Δήμου
    ελπίζω πως δεν έγινε παρανόηση, επειδή εγώ ανέφερα κάτι σχετικό στο δικό μου σχόλιο, σίγουρα "πειράζει" που βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή της αστρολογίας. Παρ'όλα αυτά, γενικότερα το φαινόμενο αντιμετωπίζεται σαν κάτι "κοινωνικά απόδεκτό". Και θα συνεχίσει να είναι έτσι όσο εξουσία στα απανταχού ΠΟΙΜΝΙΑ ασκούν μέσω θρησκειών οι Χριστόδουλοι, μέσω πολιτικής οι ημι-αμαθείς κινηματογραφικοί αστέρες. Δεν είναι περίεργο να υπάρχει, σε μια κοινωνία όπου Δικαιοσύνη και Πολιτικό καθήκον τεκμηριώνονται μέσω όρκου στον Ιερόν Ευαγγέλιον, η κρατική μέριμνα είναι "Παιδείας & Θρησκευμάτων". Η ανάγκη του ανθρώπου για στήριξη και συμπόνια θα υπάρχει πάντα και καθώς η πραγματική μόρφωση δεν προορίζεται για τις μάζες, τα αντίπαλα δέη της Τέχνης και της Ψυχολογίας μάλλον δεν καταφέρνουν και πολλά. Καθώς η μεν Τένχη εξασκείται στα Μέγαρα και καθοδηγείται από τους μάνατζερ και η ψυχολογία ασκείται τηλεφωνικά δίπλα σε μικρούτσικους. Αν μπορώ κι εγώ να προβλέψω τα μελλούμενα, μάλλον σιγά σιγά θα "ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ" όλο και περισσότεροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. "Το "The God Delusion" του Richard Dawkins - RULEZ!"

    Το έχω παραγγείλει σε audiobook - για multitasking καταστάσεις ;-) - από το Amazon.

    (συνέντευξη στο BBC του Dawkins για το νέο του βιβλίο)

    Εγώ πάντως ξέρω να διαβάζω την σοκολάτα :) μμμ μεγάλη πόρτα θα διαβώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Πιτσιρικάς στην προσπάθεια μου να ρίξω καμιά κοπέλα παρίστανα και εγώ το μάντη. Είχα βρει ένα βιβλίο Ι Τσιγκ και τους έβαζα όλους να ρίχνουν νομίσματα. Εγώ ερμήνευα τα σχετικά εδάφια και τα προσάρμοζα μάλιστα στο καθένα. Η επιτυχία ήταν μεγάλη, γνώρισα πολύ κόσμο και διασκέδασα ιδιαίτερα. Εμένα δε με ωφέλησε γιατί κατάλαβα ότι αν θέλεις να κεντρίσεις το ενδιαφέρον κάποιου δεν έχεις παρά να του μιλάς για τον εαυτό του. Θα σε προσέχει ακόμα και αν του λες μπούρδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Αδυνατω να κατανοησω γιατι ορισμενοι ταυτιζουν τον θρησκευομενο ανθρωπο με τον αδαη, τον ανασφαλη, το θυμα. Δεν θεωρω οτι ασπαζομενος μια θρησκεια μετατρεπομαι αυτοματα σε ενα αβουλο, ανασφαλες ον που εχει αναγκη απο παραμυθιασμα και παρηγορια. Ουτε οτι οι μεταφυσικες ανησυχιες μεταφραζονται σε φοβο του αγνωστου.
    Βεβαια, θρησκευομενος δεν σημαινει οπαδος μιας θρησκειας. Αλλα και πιστος δεν σημαινει θρησκοληπτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Πανάσχημη said...
    Φυσικά και έχουμε να κάνουμε με απατεώνες. Από την άλλη μεριά πάρτε τη θέση ενός πατέρα που ο γιος του σκοτώθηκε από μεθυσμένο οδηγό. Το μοναχοπαίδι του. Βρίσκει παρηγοριά στο να "επικοινωνεί" μαζί του μέσω μιας απατεώνισσας. Τι θα του λέγατε αν τον είχατε μπροστά σας; Οτι το παιδί έγινε σκόνη; Οτι ζει μια αυταπάτη; Ο,τι απλώς υπήρξε, τώρα δεν υπάρχει και να κοιτάξει να προχωρήσει; Θα είχατε την καρδιά να του τα πείτε;"

    Εξαρτάται από την ηλικία.Αν ήταν σε προχωρημένη ηλικία πιστεύω ότι δεν θα προσπαθούσα να του αλλάξω τη γνώμη.Σε ένα παιδί τα πράγματα είναι διαφορετικά ,γιατί εκεί πρέπει να πάρει κανείς υπόψη του τις μελλοντικές κοινωνικές συνέπειες που έχουν τέτοιου είδους εσφαλμένες πεποιθήσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Ελληνίδες, Έλληνες...
    Ελληνικέ λαέ...
    Φίλες και φίλοι...
    Συντρόφισσες και σύντροφοι...
    Λιλιπουπολίτες, Λιλιπουπολίτισσες...

    Θα βγάλω φωνή μεγάλη:

    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!

    Εδώ και πολλούς μήνες, κοντράρω συστηματικά (και απολύτως συνειδητά) σε μια συγκεκριμένη προσέγγιση:

    Έχουμε ανάγει τον μοντερνισμό (και κατ' επέκταση τον ορθολογισμό και την επιστήμη) σε θρησκεία.
    Ακόμα - και λυπάμαι αλλά εδώ θα το πω ωμά - κι οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες, κοινώς Soft Sciences, το παίζουνε hard.

    Aν δεν πάρουμε χαμπάρι ότι έτσι ευνουχίζουμε την επιστημονική σκέψη, μαύρη η μοίρα μας.

    Μανιωδώς, θέλουμε να απομειώσουμε την περιπλοκότητα, πάντα το θέλαμε οι άνθρωποι. Και είμαστε διατεθειμένοι να καταπιούμε ο,τιδήποτε, αρκεί να μας παρέχει κάποια - περιορισμένη στα πλαίσια των δυνατοτητών μας - εγγύηση, ότι το μέλλον θα είναι ασφαλές.

    Αγαπητοί συμπολίτες,

    Ας απελπιστούμε ομοθυμαδόν.
    Η προσπάθειά μας δεν θα σταματήσει, αλλά αυτό που έχουμε να ανακαλύψουμε, βρίσκεται μπροστά μας.

    We shall not cease from exploration
    And the end of all our exploring
    Will be to arrive where we started
    And know the place for the first time.

    T.S. Eliot, LITTLE GIDDING (No. 4 of 'Four Quartets')

    Φίλες και φίλοι,

    ΔΕΝ υπερασπίζομαι το δικαίωμα της κάθε καφετζούς ή του κάθε θρησκόληπτου στη βλακεία.
    Θα υπερασπίζομαι όμως πάντα την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας να αμφιβάλλουμε για τις θέσεις μας, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάποτε, δεν θα μειώσουμε μεν την περιπλοκότητα, αλλά θα μειώσουμε την άγνοιά μας για εμάς τους ίδιους.

    Προτεινόμενο link

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. @takis alevantis

    Αν καταλήξουμε να στεφτόμαστε στοχαστικά όμως, πάλι δεν πετυχαίνουμε απομείωση της περιπλοκότητας, γιατί οι κατανομές είναι εκθετικές και υπάρχει το φαινόμενο "απουσίας μνήμης", δηλ. κάτι Α που συμβαίνει με πιθανότητα 0.1, ΔΕΝ αυξάνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης του Β (που έχει πιθανότητα 0.9) στη συνέχεια. Μπορεί να συμβεί το Α και πάλι και πάλι....

    Η λύση βέβαια είναι στην ανάπτυξη της ποικιλίας αντιδράσεων (systemic variety). Αν όμως υποθέσουμε ότι έχουμε πλήρη εικόνα των ενδεχομένων. Που - σχεδόν πάντα - ΔΕΝ έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Συμφωνώ ρητά με το post και με την πλειοψηφία των σχολιαστών για την ανοησία και αγυρτεία κάθε μαγείας, δοξασίας, και μη επιστημονικής, καθεστηκυϊας θεωρίας.

    Με την ευκαιρία όμως, αναρωτιέμαι:

    Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μόνο ότι αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και κατανοούμε με την λογική μας;

    Εφ’ όσον λέμε, αρκετοί από μας, ότι είμαστε αγνωστικιστές νομίζω ότι η λογική και πλειοψηφούσα απάντηση θα ήταν το όχι.

    Αν υποθέσουμε ότι ένα ...σκουλίκι έχει μόνο δύο διαστάσεις (το παράδειγμα είναι μαθηματικό και φυσικά δεν το επινόησα εγώ) και κινείται σε ένα επίπεδο, όλες οι αισθήσεις και οι κινήσεις του θα αφορούσαν το συγκεκριμμένο επίπεδο. Θα μπορούσε να κινηθεί δεξιά η αριστερά πίσω η μπρός αλλά οι έννοιες πάνω η κάτω θα του ήταν εντελώς άγνωστες και δεν θα μπορούσε καν να τις αντιληφθεί.

    Ενώ το σκουλίκι αντιλαμβάνεται ό,τι συμβαίνει στον διδιάστατο κόσμο του, πάνω και κάτω απο αυτό το σκουλίκι υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος κόσμος που, το σκουλίκι, δεν αντιλαμβάνεται και αγνοεί την ύπαρξή του.

    Κατ’ επέκταση, θα μπορούσε να υπάρχει ο,τιδήποτε ταυτόχρονα με εμάς αλλά να μη το αντιλαμβανόμαστε επειδή έχει περισσότερες από τρείς διαστάσεις.

    Με την ίδια λογική και εξετάζοντας σαν τέταρτη διάσταση αυτήν του χρόνου, μπορούμε να αντιληφθούμε όσα στον χρόνο κινούνται παράλληλα με εμάς. Αν κάτι κινείται γρηγορότερα η αργότερα θα μπορούσαμε να το αντιληφθούμε μιά μόνο στιγμή, καθώς θα μας προσπερνάει, όπως ταξιδεύοντας σε ένα τραίνο, ενώ μπορούμε να αντιληφθούμε και να συνομιλήσουμε με τους συνταξιδιώτες μας, τους πεζούς, που κινούνται έξω από το τραίνο, τους αντιλαμβανόμαστε δέκατα του δευτερολέπτου.

    Δεν έχει σχέση με αστρολογία, η αγυρτεία, η μαγεία φυσικά αυτό που περιγράφω, αλλά αν και εντελώς θεωρητικό, δεν είναι εντυπωσιακό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. ... η μόνη που πολεμάει συνειδητά και μέχρι τέλους το σκοτάδι της αστρολογίας είναι η χριστιανική πίστη ...

    Κλασσικό δείγμα ομοιοπαθητικής θεραπείας, θάλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Όσες συζητήσεις και να γίνουν για αστρολογία, θρησκείες, μυστικισμούς κτλ, δεν αλλάζει τίποτα. Αυτοί που δε πιστεύουν θα συνεχίσουν να μη πιστεύουν και να εκνευρίζονται και αυτοί που πιστεύουν θα συνεχίσουν να πιστεύουν. Εγώ τα έχω παρατήσει, δε μπορώ να κάνω διάλογο με πιστούς οποιουδήποτε δόγματος, τα επιχειρήματα που ακούω είναι επιεικώς παιδιάστικα, δεν ασχολούμαι καν με το θέμα.
    Όμως υπάρχει ένα άλλο θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί. Τι είναι αυτό που βοηθάει κάποιον να γίνει ορθολογιστής;
    Δεδομένου ότι οι περισσότεροι βαπτίσθηκαν χριστιανοί, ανατράφηκαν με χριστιανική πλύση εγκεφάλου, παρακολούθησαν το ίδιο σύστημα εκπαίδευσης, είχαν συγγενείς πιστούς πως γίνεται κάποιοι να έχουν ξεφύγει διαλέγοντας το δρόμο του ορθολογισμού;
    Πως γίνεται με την ίδια ανατροφή στο ίδιο περιβάλλον κάποιος να παραμένει πιστός και κάποιος να αποφασίζει να γίνει π.χ. άθεος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. heinz παρανοείς και παραμορφώνεις 100%.
    Εδώ, σε αυτό το blog,πολεμάμε αυτούς που νομίζουν πως ξέρουν. Τους δογματικούς. Από αστρολόγους μέχρι θεούσους. ΔΕΝ ισχυριζόμαστε ότι ξέρουμε εμείς. Δεν διαδίδουμε καμία δοξασία - ο ορθός λόγος δεν είναι δόγμα, είναι μέθοδος.

    Παραβιάζεις λοιπόν ανοιχτές πόρτες. Να δώσω κι εγώ ένα link εναντίον κάθε δογματισμού.

    Πανάσχημη - θα μας λείψεις!

    Axuro πολύ γέλασα μέ "όλους τους καθηγητές των αμερικανικών πανεπιστημίων"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. @Doncat
    Όταν κάποιος με ρωτάει: «Τι ζώδιο είστε;» με πιάνει απελπισία.

    Απαντήστε: "Αν πιστεύετε στα ζώδια, τότε είμαι ακριβώς το ζώδιο που δεν ταιριάζει με το δικό σας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. nifalios said...
    Πως γίνεται με την ίδια ανατροφή στο ίδιο περιβάλλον κάποιος να παραμένει πιστός και κάποιος να αποφασίζει να γίνει π.χ. άθεος;

    Nα λοιπόν ένα από τα ερωτήματα που παιδεύουν τους γενετιστές και τους κοινωνιολόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Το εύστοχο post του κ.Δήμου μου έφερε στο μυαλό το καταπληκτικό βιβλίο του Carl Sagan "Ο Δαιμονισμένος Κόσμος". Αυτό θα έπρεπε να προσφέρουν με ενα επιπλέον ευρώ οι εφημερίδες και όχι αστρολογικούς οδηγούς. Τουλάχιστον έκανε την αρχή το ΒΗΜΑ με τον εν λόγω ορθολογιστή επιστήμονα που δίνει μια ελπίδα ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Heinz said (Παρ Οκτ 13, 06:38:09 μμ):

    "Θα υπερασπίζομαι όμως πάντα την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας να αμφιβάλλουμε για τις θέσεις μας, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάποτε, δεν θα μειώσουμε μεν την περιπλοκότητα, αλλά θα μειώσουμε την άγνοιά μας για εμάς τους ίδιους."

    Heinz, έχεις παρεξηγήσει κάποια πράγματα. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι η Επιστήμη και ο Ορθολογισμός!!! (*)

    Οι όποιοι δογματικοί και αλαζόνες "επιστήμονες" που νομίζουν ότι τα ξέρουμε όλα και μπορούμε να τα κατανοήσουμε όλα, αποτελούν κι εκείνοι εμπόδιο για την ίδια την Επιστήμη (ενίοτε ίσως είναι και πιο "επικίνδυνοι" από τους αστρολόγους ή τους θρησκόληπτους).

    Αλλά από το σημείο τού να πούμε ότι έχουμε να μάθουμε πολλά και ότι η ανθρώπινη αντίληψη είναι "σχετική" και "περιορισμένη" μέχρι να θεωρούμε πως και οι αστρολόγοι έχουν "κάποιο δίκιο" και οι τσαρλατάνοι είναι "απαραίτητοι" για να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, η διαφορά είναι ...χαώδης!!! (*)

    (*) Αρχίζει να με κολλάει το axuro με τα θαυμαστικά :)) BTW, τι ακριβώς παίρνει και κάνει τόσο "σοβαρές" αναλύσεις και βγάζει τόσο "λογικά" συμπεράσματα; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Κύριε Δήμου, δεν νομίζω πως ο heinz παρανοεί και παραµορφώνει:
    Πιστεύετε στ’ αλήθεια πως εδώ μέσα «συχνάζουν» κατά κύριο λόγο άνθρωποι που ΔΕΝ ισχυρίζονται ότι ξέρουν, και μάλιστα δογματικότατα; Και συχνότατα, και με πλήρη απαξίωση κάθε αντίθετου «προβληματισμού»: προφανώς, τα «αυτονόητα» δεν χρήζουν τεκμηρίωσης. Μια απροκατάληπτη ανάγνωση θα ήταν αρκετή...

    Κατά δεύτερον, ο ίδιος αναφέρετε, επίσης, ότι «Όσες έρευνες έγιναν για να εξεταστεί η αξία των αστρολογικών εκφάνσεων απέδειξαν ότι είναι κάτω και από την στατιστική τυχαιότητα». Ισχύει, όντως, για την συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών «ερευνών» και ερευνών. Οι δημοσιεύσεις του Michel Gauquelin εντούτοις, ανατρέπουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ισχυρισμό που διέφυγε, ελπίζω, λόγω αγνοίας του συγκεκριμένου αντικειμένου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Πανάσχημη said...
    ....

    Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω, τους υπόλοιπους σας αποχαιρετώ.
    Με αγάπη
    Α.Σ.

    Κρίμα, Σας είχαμε συνηθίσει. ...Θέλω πω σας είχαμε συμπαθήσει...

    Ευχόμαστε το καλύτερο, ευχαριστούμε για όλα και ελπίζουμε να σας ξαναδούμε. ...Ο πληθυντικός είναι ...της μεγαλοπρεπείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. "Πως γίνεται με την ίδια ανατροφή στο ίδιο περιβάλλον κάποιος να παραμένει πιστός και κάποιος να αποφασίζει να γίνει π.χ. άθεος;"

    Πχ εγώ με τον αδερφό μου. Είμαι άθεος και αυτός πίστευε (ίσως τώρα να είναι αγνωστικιστής, δεν τον έχω ρωτήσει) Θυμάμαι κάποια στιγμή παλιότερα είχαμε μια συζήτηση για την ψυχή και επέμενε ότι κάτι μου συνέβει και γι' αυτό δεν πιστεύω :Ρ (θάνατος παππούδων; δεν ξέρω τι περνούσε από το μυαλό του και προσπαθούσε να βρει άλλη αιτία πέρα του ότι δεν μου φαίνεται λογική η ύπαρξη της)

    Η αλήθεια είναι ότι την αγάπη για την επιστήμη και την λογική μου την μετάδωσε αυτός (από τα βιβλία που διάβαζε etc) και μου φαινόταν εμένα παράξενο που αυτός πίστευε σε τέτοια πράγματα... ο πιο λογικός άνθρωπος που είχα γνωρίσει :-)

    Ακόμα και αν ήμασταν κλώνοι το περιβάλλον δεν είναι όμοιο διότι δεν ζούμε στο ίδιο σώμα. Δεν βλέπω ακριβώς ότι βλέπουν τα μάτια του, δεν διαβάζω ή ακούω τα ίδια πράγματα, εκτός και αν είμαστε διαρκώς μαζί, σιαμέζοι, και είμαστε ξύπνιοι τις ίδιες ώρες και κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αλλά ακόμα και εκεί μπορεί να υπάρξη η παρέκκλισις. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. mariosp said...
    "Πιστεύετε στ’ αλήθεια πως εδώ μέσα «συχνάζουν» κατά κύριο λόγο άνθρωποι που ΔΕΝ ισχυρίζονται ότι ξέρουν, και μάλιστα δογματικότατα;"

    Έχετε δίκιο, μίλησα για λογαριασμό όλων και εννοούσα τον εαυτό μου σαν ιδρυτή του μπλογκ και το κλίμα που θέλω να του δώσω.

    Τις έρευνες του Gauquelin δεν τις ξέρω - έψαξα πολύ σε βιβλία και το Δίκτυο για το θέμα επειδή με είχε απασχολήσει σε άλλα κείμενα αλλά δεν τις συνάντησα. Θα ξαναψάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. mariosp βρήκα το άρθρο της Wiki για τον Gauquelin ΕΔΩ. Από ότι φαίνεται οι εργασίες του καλύπτουν μόνον ένα τομέα (Mars effect) και αυτόν αμφιλεγόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Κύριε Δήμου και όποιος άλλος ενδιαφέρεται, ξαναβάζω τα δυο ενδεικτικά λινκς που είχα βάλει και νωρίτερα:
    http://www.astrology-and-science.com/ (όπου υπάρχει και διάλογος, συχνά «πολεμικός», γύρω από το ζήτημα)
    και
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gauquelin
    Πρόκειται για αμφιλεγόμενο ζήτημα, αλλά μια «αγελάδα με παράξενο χρώμα» αρκεί... Εάν θέλετε, και επειδή πολλά είναι out of print πλέον, είναι στη διάθεσή σας και ολόκληρη η βιβλιογραφία του Gauquelin...

    (Χαίρομαι ειλικρινά για το κλίµα που θέλει να δώσει ο
    ιδρυτής του µπλογκ. Μακάρι να τα καταφέρει! Αναφέρω ενδεικτικά, όμως, τα ερωτήματα του Mickey στο αλαζονικό σχόλιο της Πεµ Οκτ 12, 09:06:32 µµ, τα οποία δείχνουν παντελή άγνοια του «αντικειμένου»...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Nifalios,

    Αποτελώ "ζωντανό" παράδειγμα ανθρώπου που μεγάλωσε σε ένα απίστευτα ανορθολογικό και καταπιεστικό θρησκευτικό "περιβάλλον", χωρίς να υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ κοντινό μου πρόσωπο (συγγενής, φίλος κλπ) που να μπορεί να μου "ανοίξει τα μάτια". Και δεν είχαμε ούτε Internet τότε ;)

    Όμως από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα μια ακόρεστη δίψα για γνώση και στη συνέχεια για μια κοσμοθεωρία που θα τακτοποιεί όλη αυτή τη γνώση και θα μπορεί να δίνει επαρκείς (αν και ίσως ποτέ "πλήρεις") εξηγήσεις στα "βασικά" ζητήματα.

    Έτσι, παρά τους τόνους "σκουπιδιών" που μου σερβίρανε και τη συστηματική (έως λυσσαλέα) προσπάθεια κάποιων να γεμίσω ενοχές γι' αυτό που είμαι και τον "εγωιστικό" (βλ. ορθολογικό) τρόπο σκέψης μου, τα όποια "διαμάντια" ανακάλυπτα (από τα θαύματα του Σύμπαντος μέχρι τους υπολογιστές και από την ηδονή της γυναικείας παρουσίας μέχρι την ηδονή της (καλλι)τεχνικής δημιουργίας), ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες στο γάλα και έκαναν όλα τα βαρύγδουπα κηρύγματα και "ιερά" κείμενα να μοιάζουν με ασυναρτησίες (τα περισσότερα είναι τέτοιες, άλλωστε).

    Κι ακόμα κι όταν υπάκουα (μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα ψυχολογικής πίεσης και συνεχούς δημιουργίας ενοχών), δε σήμαινε πως τα ...έχαβα κιόλας ;)

    Άραγε να έπαιξαν ρόλο τα γονίδια, η κοινωνικότητα και εξωστρέφειά μου (αν και μπορώ να "απομονώνομαι" όσο θέλω κατά το δοκούν), το παιδικό δωμάτιο που έτυχε να είναι και η βιβλιοθήκη του σπιτιού, το όνειρό μου να γίνω ...αστροναύτης (που προϋπέθετε βάθος γνώσεων και κριτική σκέψη), η επαφή μου με τους υπολογιστές, το μόνιμο ερωτικό ενδιαφέρον; Δεν ξέρω τελικά. Δεν έχω ικανοποιητικές απαντήσεις. Και πλέον, δε με ενδιαφέρει και πολύ ;)

    Ας είναι καλά τα βιβλία, η τηλεόραση και κάποιοι άνθρωποι που, χωρίς να το ξέρουν, μου έδιναν κουράγιο μέσα από το έργο τους να το παλέψω - από τον Carl Sagan και τον Arthur Clark μέχρι τον ίδιο τον οικοδεσπότη μας!

    Τελικά, όχι μόνο κατάφερα να ξεφύγω, όχι μόνο κατάφερα να ευτυχίσω (ναι, όντως αισθάνομαι ευτυχής - και με καμιά "χαζοχαρούμενη" έννοια), όχι μόνο θέλω (και πετυχαίνω) να ρουφήξω τη ζωή (με το ...μπουρί της σόμπας), αλλά επιπλέον μπορώ και να κατανοώ όσους δεν τα "κατάφεραν" και να αντιμετωπίζω δεόντως (κατά περίπτωση φυσικά και συχνά με τα ίδια τους τα "όπλα") όσους εκφράζουν τον δογματισμό και τη μισαλλοδοξία - παρά τα ανούσια, ιδιοτελή και βαρυφορτωμένα "μηνύματα αγάπης" τους.

    Υ.Γ. Με συγχωρείτε για την προσωπική "εξομολόγηση", αλλά έχω κι εγώ τις ευαισθησίες μου. Και BTW, δεν ξέρω αν η "Ιερά Εξομολόγησις" είναι Μυστήριο Μέγα, αλλά σίγουρα είναι ένας απάνθρωπος μηχανισμός καταπίεσης, δημιουργίας ενοχών και διά βίου χειραγώγησης των πιστών. Κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο θα έπρεπε να απαγορεύεται στα σχολεία, αλλά η "εφαρμογή" της σε ανήλικους θα έπρεπε να αποτελεί Ποινικό Αδίκημα και να διώκεται δεόντως - λυπάμαι, αλλά δε θα το αναλύσω εδώ περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. ΝΔ: «Από ότι φαίνεται οι εργασίες του καλύπτουν µόνον ένα τοµέα (Mars effect) και αυτόν αµφιλεγόµενο...»
    Δεν είναι ακριβές: το «Mars Effect» έχει μεγάλη «ιστορία», με ελαφρώς διαφορετική «απόχρωση» του άρθρου της wiki... Και είναι πολύ δύσκολο να την αναφέρω εδώ: ας βγάλει ο καθένας μόνος του την άκρη...
    Ελπίζω να μην καταχρώμαι τον χώρο με τα απανωτά σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. @nifalios - Αλήθεια πως; Πολύ σύντομη απάντηση - για κοινωνικούς και συναισθηματικούς λόγους. Δείτε και την υπέροχη ταινία The Rashevski Tango (αν το βρείτε σε κανένα εξεζητημένο video-club καλώς, αλλοιώς στο γαλλικό Amazon).

    Και δυό λόγια για το πως καταπολεμείται ο πόνος - με φάρμακα, με αυθυποβολή, με υπνωτισμό, με ψευδαισθήσεις και γενικά με ό,τι παρέχει ή παράγει τεχνητά ή φυσικά (ενδορφίνες) παυσίπονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Πέραν του συναισθηματισμού, του ανθρώπινου πόνου και του παιδικού "προσηλυτισμού", μια γνωστή μέθοδος που "φοριέται πολύ" τελευταία είναι ο άκρατος σχετικισμός και η επίκληση του "σεβασμού" στην "αντίθετη" άποψη ή "προβληματισμό".

    Άλλο πράγμα η αξία του κάθε ανθρώπου (ως πρόσωπο, που θα έλεγε και η χριστιανική διδασκαλία) και άλλο η αξία της κάθε άποψης, δοξασίας ή ...προβληματισμού.

    Άλλο να πει κανείς γενικά πως μπορεί και να υπάρχει Θεός ή να αφήνουμε ένα παραθυράκι σε φαινόμενα που μας επηρεάζουν χωρίς να μπορούμε να τα εξηγήσουμε και άλλο να λέμε πως θα πληρώσω έναν απατεώνα να μου πει τη μοίρα μου ή να με "ξεματιάσει" ή να πω ψέματα σε έναν συνάνθρωπό μου για να μην του χαλάσω την ψευδαίσθηση ή να απαλύνω τον πόνο του.

    Ευτυχώς η λογική και η επιστήμη βγαίνουν αλώβητες από τέτοια "τερτίπια". Επειδή στο φινάλε, δεν έχει και τόση σημασία ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ λέει κάποιος κάτι. Σημασία έχει ΤΙ λέει ;)

    Θα στεναχωρηθώ ιδιαίτερα, αν η συζήτηση πάει προς τις "εντυπώσεις" και ξεφύγει από την "ουσία" της - ήδη στεναχωριέμαι αρκετά από την αποχώρηση (διαμαρτυρίας ή "προσβολής") της Πανάσχημης και από την προσπάθεια αξιόλογων κατά τα άλλα σχολιαστών να στρέψουν τη συζήτηση προς άλλες "ατραπούς" :(

    Καμιά "ευγενική" και "σεβαστή" προσέγγιση δε μπορεί να αναιρέσει τη φαιδρότητα και την ασχετολογία των αστρολόγων (οι χαρακτηρισμοί είναι όντως επιεικείς). Αν τώρα θέλουμε να κάνουμε συσχέτιση (correlation) για τη θέση των πλανητών σε σχέση με ιδιότητες ανθρώπων (Mars Effect και τα ρέστα), ε, όλο και κάποια περίεργη και "εντυπωσιακή" συσχέτιση θα βρούμε. Το ίδιο κάνουν και πολλές δήθεν "σοβαρές" έρευνες με πολύ "αστεία" αποτελέσματα. Επαναλαμβάνω το exaggerated παράδειγμα:

    "κάναμε έρευνα και διαπιστώσαμε ότι όσοι έχουν κρεατοελιά στο δεξί μάγουλο και έχουν πάνω από δυο κατοικίδια με άσπρες βούλες, κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου και να πεθάνουν από ανακοπή με πιθανότητα μεγαλύτερη του 56%"

    Κι εγώ μπορώ να μαζέψω 100.000 βιογραφικά (τώρα με το Internet είναι πιο εύκολο) και να συσχετίσω μια "κοινή" ιδιότητα με την ...ανάδρομη Αφροδίτη. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο όσο φαίνεται ;)

    (ας μην αναφέρουμε και τη "σχετικότητα" της ώρας και γίνουμε δυσάρεστοι στον συμπαθή συνονόματο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Mariosp, σου επιστρέφω τα περί "άγνοιας" του ...αντικειμένου (του ...ποιού;;;)

    Έλεος δηλαδή! Χρειαζόμαστε και "διδακτορικό" αστρολογίας, όπως ο κ. Λεφάκης για να γράψουμε το ...αυτονόητο;

    Ας έρθει ένας ...γνώστης λοιπόν, με πλήρη "γνώση" του "αντικειμένου", να καταρρίψει τα "αλαζονικά" των σχολίων μου ή όποιων άλλων. Παίζει ή δεν παίζει πρωτεύοντα ρόλο η γνώση της θέσης συγκεκριμένων ουρανίων σωμάτων και η "ακριβής" στιγμή της γέννησης στο επιστημονικοφανές "οικοδόμημα" της αστρολογίας; Ανατρέπονται ή δεν ανατρέπονται όλα, όταν γκρεμιστεί το ίδιο το θεμέλιό της; Απλά τα πράγματα. Τι πρέπει δηλαδή, να κάνουμε και ολόκληρη ...διατριβή;

    Με το ίδιο σκεπτικό και οι θεολογούντες έχουν δίκιο όταν τους αναφέρεις μια σαφέστατη "ασυνέπεια" της Αγίας Γραφής και προσπαθούν με διάφορες σοφιστείες να σου δείξουν πως δεν είναι έτσι τα πράγματα, υπάρχουν χιλιάδες πατερικές ερμηνείες και χίλια δυο. Πρέπει δηλαδή να έχω αποστηθίσει όλη την Αγία Γραφή και την Patrologia Graeca για να φτάσω στο ...αυτονόητο συμπέρασμα; Και πάλι ...έλεος!!!

    Εκτός κι αν το post αναχθεί σε "διαγωνισμό" αστρολογικών γνώσεων και κερδίζει όποιος έχει διαβάσει περισσότερα βιβλία ή ξέρει να καταρτίζει "καλύτερα" (υπό ποία έννοια;) ωροσκόπια. BTW, ένας φίλος αστρολόγος ήθελε να του φτιάξω κάποτε ένα super-duper software για να υπολογίζει διάφορα, αλλά το παράτησα, γιατί δεν ήθελα να πέσω τόσο ...χαμηλά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Periclis said...
    Μου κάνει πάντα εντύπωση από ποιος μικρές ή μεγάλες τρύπες προσπαθεί να περάσει το παράλογο για να δικαιολογήσει την μωρία των μέν και την εκμετάλλευση των δε.

    Πέρα από την "δικαιολογία" υπάρχει και η προσπάθεια κατανόησης ενός φαινομένου. Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος προσέγγισης.

    Οι παληκαρισμοί και οι κραυγές δεν οφελούν σε τίποτα, εκτός από το να κάνουν φασαρία για λόγους που δεν είναι σχετικοί τουλάχιστον.

    Μπορεί να χαρακτηρίζει κανείς τους συνανθρώπους του "μωρούς", πρέπει όμως να δίνει και πραγματικά σημάδια προσπάθειας να τους κατανοήσει.

    Δεν χρειάζονται μόνο οι γάτες κατανόηση.

    Παρ Οκτ 13, 05:44:35 μμ

    Εύγε. Να συμπληρώσω, ορθολογισμός είναι να καταγράφεις, να κατανοείς(!) την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε κανείς να την κάνει. Δεν βγαίνει τίποτες με το να βροντάς σκάγια στον αέρα και όποιον πάρει ο χάρος. Το αποτέλεσμα είναι πάντα αρνητικό. Το αντίθετο της κατανόησης, καταγραφής είναι όμοιο με την θρησκεία. Εξ ου και οι ορθολογιστές είναι εξίσου θρησκόληπτοι άνθρωποι, σε ένα άλλο είδος θρησκείας, εξίσου βλαβερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Κατά τη γνώμη μου τα πράγματα στο συγκεκριμένο θέμα είναι σχετικά απλά.Με τον τρόπο που εξασκείται η συγκεκριμένη "τέχνη" δεν αντέχει σε καμιά κριτική.Εάν στο μέλλον υπάρξουν νέα στοιχεία βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Μickey, ολόδική σου η ατραπός λοιπόν. Να μην ενοχλώ με τις πολυφερεμένες μεθόδους μου προσυλητισμού (!) Πάντως, εντυπωσιάζομαι που αμφισβητείς και την... Στατιστική τώρα!
    Αντίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Πες τα ρε mickey, επιτέλους, είναι κρίμα τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι να μην μπορούν να δουν καθαρά, τα μετρημένα κουκιά. Το άσπρο είναι άσπρο, δεν μπορεί να είναι λίγο έτσι, λίγο αλλιώς.
    Έδωσες ρέστα μ΄αυτό το post. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε τόσο ποτισμένοι από όλα αυτά, που είναι δύσκολο το αυτονόητο. Από την άποψη αυτή, διακιολογώ την εθελοτυφλία. Έχω περάσει κι εγώ αντίστοιχη περίοδο, αν και όχι τόσο δογματική.
    Δεν τους θεωρώ χαζούς. Παραπλανηθέντες τους θεωρώ, όπως μπορεί όλοι να είμαστε σε άλλα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. (...και να που δεν ξεκολάω από το γατο-μπλόγκ! ελπίζω να είναι η παρουσία μου σύμφωνη με το πνέυμα του μπλόγκ...)

    nifalios said...
    Πως γίνεται με την ίδια ανατροφή στο ίδιο περιβάλλον κάποιος να παραμένει πιστός και κάποιος να αποφασίζει να γίνει π.χ. άθεος;
    και ακολουθήσαν διάφορα σχόλια, μέχρι να συζητάμε για την εξομολόγηση.

    Η βασική "κόντρα" εδώ νομίζω πως είναι ο απατεωνισμός της Αστρολογίας ενάντια στον ορθολογισμό της σύγχρονης επιστήμης. Ανέφερα πριν τη γνώμη μου, πως το πρόβλημα (πρόβλημα μόνο για όποιον θεωρεί εαυτόν ορθολογιστή) της αστρολογίας είναι κοινωνικο-ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
    Πολιτικό γιατί η κάθε θρησκεία ή δοξασία έχει γίνει όργανο χειραγώγησης πληθυσμών. Κάποτε, κατά την ίδρυσή της, η χριστιανική θρησκέια, διδάσκοντας ότι ο άνθρωπος είναι υπόλογος του εαυτού του και όχι έρμαιο των αντιζηλιών και ορέξεων των Θεών, ότι είναι φτιαγμένος καθ' ομοίωσιν του δημιουργού του και συγκρινόμενη με το "Οφθαλμός αντί οφθαλμού" αντιπροσώπευε ίσως την ορθολογιστικότερη σκέψη της εποχής. Και η εξομολόγηση είχε τη θέση "ψυχανάλυσης" και συμβουλής στάσης ζωής από τον "γραματιζούμενο" και "μορφωμένο" ιερέα προς απλοϊκούς και αγράμματους ανθρώπους που, μη έχοντας κάποια μόρφωση, κυβερνιόταν μόνο από τα ένστικτά τους.
    Το πολιτικό πρόβλημα υπάρχει, όταν μετά από αιώνες εξέλιξης και ανακαλύψεων και εξέλιξης επίσης του πνέυματος σε όλους τους τομείς, ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ο (εκλεγμένος) αρχηγός ενός κράτους κάλει τους (εκλέγοντες) πολίτες, καθώς δεν λειτούργησε σωστά το κράτος, να ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΝ έπειτα από μια ΘΕΟμηνία... Τους καλεί να ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ τους, όταν οι εχθροί επιβουλευτούν τον πλούτο του...
    Μπορεί να δει κανείς πως καλλιεργείται το πνέυμα "πίστης" σε όλη την κοινωνία και για ποιους λόγους. Έντεχνα ενισχύονται οι πεποιθήσεις που υπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν, είτε αφορούν το "Παράδεισος-Κόλαση" μέσω των επίσημων Εκκλησιών είτε τον ωροσκόπο μας μέσω των σύχρονων περιοδικών. Και επίσης όργανα παραγωγής και διαχείρησης πλούτου & εξουσίας είναι πια όλες οι Εκκλησίες, όπως το και ταμείο κάθε μάντη.

    Ο λόγος που δεν γίνονται "πιστοί" όλοι οι άνθρωποι, πρέπει να είναι η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να ΓΝΩΡΙΣΕΙ, άμμεση συνέπεια του να έχει ένα ον συνείδηση της ύπαρξής του.. αρκεί να μην είναι τεμπέλης ο νούς του...

    Καλύτερα να μην προσπαθούν όσοι ορθολογιστές υπάρχουν εδώ να επιχηρειματολογούν εναντίων των πιστών.. χρειάζεται απλά ο σύγχρονος κόσμος να αγνοήσει τους "πιστεύοντες".. διαφορετικά τους δίνει βάση να υπάρξουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Mickey στις Παρ Οκτ 13, 08:52:28 μμ.
    Η επιχειρηματολογία απόρριψης της αστρολογίας και των θρησκειών δεν βασίζεται στις λεπτομέρειες της ιδεολογίας τους, αλλά στις ίδιες τις βάσεις τους.
    Όταν η αστρολογία μας λέει πως ο χαρακτήρας μας ορίζεται από τους αστερισμούς που βρίσκονται επάνω από τη γη τη στιγμή της γέννησης μας και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οι θέσεις τους έχουν χρονικές αλλαγές με το πέρασμα των αιώνων, αρκεί για να αυτοαναιρεθεί!

    Επίσης με τις θρησκείες συμβαίνει το εξής εντυπωσιακό: οι περισσότεροι θρήσκοι έχουν δημιουργήσει την προσωπική τους αίρεση, κρατώντας μόνο όσα τους βολεύουν, δεδομένου ότι οδηγούνται σε λογικά αδιέξοδα από τις γραφές. Και δεν καταλαβαίνουν ότι οι θρησκείες πρεσβεύουν την απόλυτη-θεόσταλτη αλήθεια. Μία και μόνο αντίφαση ή λάθος αρκούν για να γκρεμίσουν το οικοδόμημα.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Axuro που μου γράφει για να δικαιολογήσει το γελοίο παραμύθι του προπατορικού αμαρτήματος:
    “Γι' αυτό και είμαι χριστιανός ορθόδοξος και όχι καθολικός ή προτεστάντης.”
    Και τι πιστεύει επί του θέματος η ορθόδοξη εκκλησία αγαπητέ Axuro? Για ποιο λόγο ο πανάγαθος Θεός με αφήνει να τυραννιέμαι στη γη και δεν με πάει κατευθείαν στον παράδεισο? Και από πιο αμάρτημα υποτίθεται ότι λυτρώνομαι με τη βάφτιση κατά την ορθόδοξη διδασκαλία, αν όχι του προπατορικού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. periklis & cyberdust για ξαναδιαβάστε το σχόλιό μου:

    Εδώ, σε αυτό το blog,πολεμάμε αυτούς που νομίζουν πως ξέρουν. Τους δογματικούς. Από αστρολόγους μέχρι θεούσους. ΔΕΝ ισχυριζόμαστε ότι ξέρουμε εμείς. Δεν διαδίδουμε καμία δοξασία - ο ορθός λόγος δεν είναι δόγμα, είναι μέθοδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Έχω μια μόνιμη απορία από την αρχή που αρχίσαμε να γράφουμε στο blog του Νίκου Δήμου:
    Έχει αλλάξει κανείς γνώμη για την όποια πίστη του από την επιχειρηματολογία που διαβάζει στο blog ή ο δογματισμός είναι ανίκητος?
    Πιο συγκεκριμένα: αγαπητοί θρήσκοι, σας έχουν γεννηθεί ερωτήματα σχετικά με την πίστη σας ή συνεχίζετε να μην έχετε καμία αμφιβολία για την ορθότητα της?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Mickey power! Ειδικά αυτό για τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Καταντήσαμε να πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τον κάθε βλαμμένο.
    Θα πάω να ψηφίσω Βεργή...;D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Zoros said...
    Έχει αλλάξει κανείς γνώμη για την όποια πίστη του από την επιχειρηματολογία που διαβάζει στο blog ή ο δογματισμός είναι ανίκητος?

    Διάλογος κωφών αγαπητέ Zoros!

    Oι πιστοί παραμένουν πιστοί. (Εκεί δεν γίνεται τίποτα).

    Οι άπιστοι επίσης.

    (Ίσως και οι μεν και οι δε να εμπλουτίζουν τα οπλοστάσιά τους και να ασκούν την ρητορική τους).

    Και ανάμεσά τους οι ελάχιστοι που παραμένουν ανοιχτοί, ομολογούν την άγνοιά τους και συνήθως τα ακούνε κι από τις δύο μεριές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Nikos Dimou said...

    "heinz παρανοείς και παραμορφώνεις 100%."

    A, όχι και παρανοϊκός!!

    Και σεις, αν σας μισούσαν ολοι, θα νοιώθατε παρανοϊκός.

    :-))

    (παλιό αλλά καλό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Μαρία,

    Όπως ανέφερα, σέβομαι τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά ως πρόσωπο (μόλις τώρα βοήθησα τηλεφωνικά έναν ιερωμένο να εγκαταστήσει πολυτονικά στα Windows XP για να γράφει τα κείμενα που εγώ ο ίδιος "χλευάζω"), αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα σεβαστώ και την κάθε ...αρλούμπα.

    (και οι "επιστημονικοφανείς" αρλούμπες δεν παύουν να είναι τέτοιες, από όποια "αυθεντία" ή ''βαρύγδουπο όνομα" εκπορεύονται)

    Αλλά το έχω ξαναδεί το έργο και δε με συγκινεί πλέον. Σου λέει ποιος είναι αυτός ο νεαρός αυθάδης (δεν αναφέρομαι προσωπικά) που ΤΟΛΜΑ να καταρρίπτει με 50 λέξεις ότι μελετώ εγώ συστηματικά και "ευλαβικά" 50 χρόνια, ενώ έχουν γραφτεί για αυτά 50 χιλιάδες βιβλία από 50 "μεγάλους" και η ανθρωπότητα πίστευε σε αυτά για 50 αιώνες!

    Όταν κανείς δεν έχει λογικά επιχειρήματα, το ρίχνει στον "εγωισμό" και την "αλαζονεία" του "αμφισβητία" ή αποχωρεί επιδεικτικά "θιγμένος". Προσωπικά θα ήμουν ακόμα ευτυχέστερος, αν βρισκόταν κάποιος να μου ανοίξει τα μάτια σε πολύ νεαρότερη ηλικία κι ας μου τα 'λεγε πραγματικά "χοντρά", ακόμα κι αν είχα επενδύσει όλο μου το "είναι" σε σεβαστές και ιερές ...ασυναρτησίες. Δε θα καθόμουν να τον μέμφομαι κι από πάνω!

    Κι αντί να σπαταλά κανείς τη φαιά του ουσία για να διαπιστώσει αν οι ηγέτες και οι πρωταθλητές γεννιούνται σε μια συγκεκριμένη φάση του πλανήτη Άρη, ας την επένδυε για να γίνουμε περισσότεροι "ηγέτες" και "πρωταθλητές" ;)

    Αναρωτήθηκε κανείς από τους "γκουρού" αυτών των δοξασιών την κοινωνική του ευθύνη ή το μόνο που τον νοιάζει είναι πως θα τσεπώσει περισσότερα, πουλώντας "αέρα" - ή έστω ενδιαφέρουσες "στατιστικές";

    Εκείνο πάντως που πραγματικά με θλίβει είναι το εξής -κι εδώ θυμάμαι τον μακαρίτη τον Carl Sagan (μέχρι και για "αυτιστικό" τον κατηγόρησαν) με τον "Δαιμονισμένο"(και τον ...σκέτο) "Κόσμο" του:

    Αν δεν είχε υποταχθεί σχεδόν ολόκληρη η ανθρωπότητα για 1000 περίπου χρόνια σε όλες αυτές τις δεισιδαμονίες και τον μη επιστημονικό τρόπο σκέψης, αλλά "επένδυε" αλλού το "δυναμικό" της, ο τίτλος του post μπορεί να μην ήταν "Όλα στα άστρα", αλλά "Φτάσαμε στα άστρα".

    Για σκεφτείτε το λιγάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Τώρα πήρα είδηση τι συζήτηση έγινε με το παράδειγμα της "πανάσχημης".
    Αν και δήλωσε ότι έχει φύγει, έχω να πω κάτι για το θέμα. Άλλωστε, έχω άποψη, όπως νομίζω έγινε κατανοητό από το πρώτο σχόλιο μου σ' αυτό το post-είμαστε ομοιοπαθείς παράγραφε, στο θέμα αυτό, δεν ξερω αν το είδες. Ήμουν τότε στα εικοσιτέσσερα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έχασα και τον πιο αγαπημένο και κοντινό μου πρώτο ξάδερφο.
    Έκανα περισσότερα από δώδεκα χρόνια να ξεπεράσω το συναίσθημα ότι κάπου έφταιγα εγώ. Όσο κι αν δεν το ομολογούσα.
    Λοιπόν, αγαπητή "πανάσχημη" εγώ δέχομαι το παράδειγμα σας. Το δέχομαι όμως όχι ως απόδειξη της χρησιμότητας των, χυδαίων, κατ' εμέ, αυτών εκμεταλλευτών. Και καθόλου δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείτε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο. Το δέχομαι ως απόδειξη ότι πράγματι, ο ανθρώπινος πόνος μπορεί να σε οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις, αν δεν έχεις τη σωστή στήριξη. Και από την άποψη αυτή, κατανοώ απόλυτα τον πατέρα. Ίσως κι εγώ να μην τον απέτρεπα, παρά μόνο αν έβλεπα ότι τον έπαιρνε από κάτω και του έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτό όμως γιατί και ως προς τι αναιρεί το ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών αυτών είναι τσαρλατάνοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. @mouse

    Είπα γω, ότι οι αστρολόγοι κι οι παπάδες μπορεί νάχουν και κάποιο δίκιο?!

    Πότε τόπα???!!!

    Φρρρρρ!!!! (<--- η σφυρίχτρα)

    :-)

    @dion m.

    "Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μόνο ότι αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και κατανοούμε με την λογική μας;"

    Πολύ εύστοχο. Μην πάμε μακρυά όμως:

    Έστω ότι ξέρω την νοηματική και προσπαθώ να δώσω σε έναν εκ γενετής κωφάλαλο να καταλάβει γιατί θεωρώ τον Μπαχ τεχνοκράτη της αντίστιξης και τον Μοτσαρτ πραματικό συνθέτη.
    Αιώνες να προσπαθώ, δεν πρόκειται να καταλάβει το νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. EEEEEEEEEE!!!

    Ποιοί πλακώνονται πάλι? Θα στείλω τον Kronos-squad κι αυτοί οι τύποι δεν αστειεύονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  199. @πανάσχημη:

    To θέμα της συζήτησης είναι το κατα πόσο η αστρολογία, τα μέντιουμ και οι λοιπές ψευδοεπιστήμες ευσταθούν και όχι αν οι ψευδαισθήσεις μπορούν να καταπραύνουν τον ακραίο πόνο κάποιων ανθρώπων. Προφανώς και μπορούν. Και η θρησκεία το μπορεί και η τρέλα επίσης...

    Θέλω να πω, αν η αποχώρησή σου σχετίζεται μ΄αυτό, ξανασκέψου την, είναι κρίμα...

    φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.