Σάββατο, Ιουλίου 01, 2006

Διακοπές - πώς;



Διακοπές, ναι. Αλλά διακοπές πώς;

Μπήκαμε στον πρώτο μήνα των διακοπών – και περιμένω ανυπόμονα να αδειάσει η Αθήνα. Ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μου μήνας. Μόνο τότε χαίρομαι την πόλη που γεννήθηκα.

Και διακοπές; θα ρωτήσετε. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια είχα δημοσιεύσει ένα κείμενο όπου αμφισβητούσα τις οργανωμένες, προγραμματισμένες, σχεδόν καταναγκαστικές διακοπές.

ΗΛΙΟΣ Ο ΤΡΙΤΟΣ

Εκείνα τα καλοκαίρια φύγανε. Τα ένθεα καλοκαίρια του Σικελιανού, τα μεταφυσικά-εκστατικά του Ελύτη, ακόμα και τα αισθησιακά-αστικά του Κοσμά Πολίτη - πού είναι πια; Η μήπως μεγαλώσαμε και χάσαμε τη δυνατότητα της καλοκαιρινής μέθης;

Γιατί βέβαια το ελληνικό καλοκαίρι είναι σαν κρασί - αν δεν το γευτείς αρκετά δεν μεθάς, αν δεν μεθύσεις δεν καταλαβαίνεις τη λογική του.

Τώρα όμως, προστατευμένοι, τυλιγμένοι σε κύματα κλιματισμού, νιώθουμε τον ήλιο μόνο την προκαθορισμένη ώρα της ηλιοθεραπείας μας. Που κι αύτη έχει γίνει υποχρέωση και αγγαρεία.

Όπως και οι διακοπές. Ένα “πρέπει” μέσα στα άλλα.

Προγραμματισμένο, πακεταρισμένο. Α! Το αλήτικο καλοκαίρι το παλιό – και να 'θελες δεν υπήρχαν “μενού”, “τουρ” και “ημιδιατροφή”. Θα μου πείτε- και σήμερα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές (οι καλοί αστοί τους λένε “αλητοτουρίστες”). Ξένοι όμως όλοι – πόσοι από μας;

Πάει το καλοκαίρι: έγινε βιομηχανία. Εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να ξεκουραστούν (πόσο πάει το "πρέπει" με το "χαλαρώνω";) πρέπει να μαυρίσουν, πρέπει να περιηγηθούν. Οι νόμοι της μαζικής λογικής επιβάλλονται αυτόματα. Μεμονωμένος τουρίστας; Μόνο δισεκατομμυριούχος ή αναρχικός.

Κι αυτή η βιομηχανία επιδρά στην απόλαυση του καλοκαιριού, όπως το πορνείο στην απόλαυση του έρωτα. Την κάνει τυπική, μηχανική εκτόνωση ανάγκης.

Κρίμα- τα τζιτζίκια κρατάνε ακόμα τον ίδιο διονυσιακό ρυθμό- κανείς δεν χορεύει. Κι αν χόρευε, θα ήταν “λαϊκοί χοροί ‘, προγραμματισμένοι κι αυτοί.

Ο ήλιος αντιστοιχεί σε κρέμα μαυρίσματος με παράγοντα 6 ή 10. Το βράδυ λαδωμένοι, μαυρισμένοι, θα πάμε στην ντίσκο, τρομάζοντας τη φύση με βρόντους και φώτα. Όχι δεν θα πάμε στην αμμουδιά να τραγουδήσουμε- δεν συνηθίζεται πια.
Κι η φυγή πιο σύνθετη τώρα- προσπαθείς να ξεφύγεις από αυτούς που ξεφεύγουν. Ανακαλύπτεις κάθε τόσο ένα ξεχασμένο νησί, ένα απόμερο χωριό- για να το εγκαταλείψεις μετά από λίγο όταν θα το καταλάβει κι αυτό ο εχθρός. Έρχεται με τσιμέντο, πλαστικό και τρανζίστορ και κάνει κατοχή.

Κάποτε η Σκιάθος ανήκε στον Παπαδιαμάντη και η Μυτιλήνη στον Ελύτη. Τώρα τον ένα τον κρύψαμε κάτω από το Νόμπελ κι ο άλλος πάει να γίνει αρχαίο κείμενο. Ποιος μπορεί σήμερα να γευθεί τον "Ρεμβασμό του Δεκαπενταύγουστου "; Μόνον το Όρος έχει μείνει αληθινό – το πολιορκούν όμως κι αυτό παραδοξολόγοι και ακροβάτες.

Έχει αλλάξει, δεν λέω, κι ο χειμώνας μας και η άνοιξη - αλλά αυτό το καλοκαίρι δεν αναγνωρίζεται. Ο "Ήλιος ο Πρώτος", που ανέτειλε στην Ιωνία των προσωκρατικών, δύει τώρα καθημερινά προγραμματισμένα μπροστά στο Σούνιο (sunset by Sοuniοn) με χιλιάδες φωτογραφικά κλικ.

Από το “φάος ηελίοιο” φθάσαμε στο “Σαν Μπήτς” με πολυτέλεια Χόλλυγουντ. Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι πια δικό μας.

.................................................................

Αυτά έγραφα το 1983. Όσο γερνάω το πρόβλημα γίνεται οξύτερο. Δεν αντέχω πια να ταλαιπωρούμαι στα ερημονήσια – αλλά οι ψεύτικοι μαζικοί μηχανισμοί αναψυχής των οργανωμένων μπητς με απωθούν όλο και περισσότερο. Και δυστυχώς δεν πλούτισα αρκετά για να αποκτήσω το πλωτό σπίτι που από παιδί ονειρεύομαι,

Ευτυχώς έχω ένα φιλόξενο φίλο με ένα παραθαλάσσιο κτήμα κάτω στην Πελοπόννησο. Περιπέτεια εκεί δεν υπάρχει, αλλά αυθεντική φύση και γαλήνη. Λίγες μέρες τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο πίσω στην άδεια Αθήνα. Αυτή δεν την χάνω με τίποτα.

71 σχόλια:

  1. Ναι. Η αυγουστιάτικη Αθήνα είναι η καλύτερη! Να έκανε και λιγότερη ζέστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Πελλοπονησο?Που?

    Περάστε και απο Καλαματα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άμα ψάχνεις, βρίσκεις. Θες όμως αντοχές, ν’ αφήσεις πίσω σου το βόλεμα -μπορεί και να ψιλοκινδυνέψεις, να πεινάσεις, να ξεμείνεις- κι ένα 4Χ4 ή μια Enduro. Ευ ζην, το ζην επικινδύνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Κι αυτή η βιομηχανία επιδρά στην απόλαυση του καλοκαιριού, όπως το πορνείο στην απόλαυση του έρωτα.»

    Πόσο ‘Δήμου’! Να, γιατί αγαπώ τη γραφή σας.


    «Μόνον το Όρος έχει μείνει αληθινό – το πολιορκούν όμως κι αυτό παραδοξολόγοι και ακροβάτες.»

    Δυστυχώς, το Όρος (αν αναφέρεστε στο Άγιο) θα μείνει στην ιστορία σαν το μόνο μέρος που διέσχισε πέντε αιώνες σε δύο δεκαετίες. Όταν πήγα πρώτη φορά (έγραψα για την εμπειρία ανεύρεσης ερημικής παραλίας και να πέφτουν κατοστάρικα από πάνω, από προσκυνητές) δεν είχε ηλεκτρικό και τηλέφωνο – ζούσε στον 15ο αιώνα. Τώρα τα μοναστήρια, με τα κονδύλια της Ε.Ε. έχουν air condition και ασανσέρ... Τα μονοπάτια κλείνουνε (ζήτω τα τζιπ) και κανείς δεν φεύγει 200 μέτρα μακριά από κάθε μοναστήρι με τα πόδια.

    ‘sunset by Sοuniοn’. Έγραφα στο μπλογκ μου: Στο Σούνιο είδα, φυσικά, και το ηλιοβασίλεμα. Κλικ-κλικ οι μηχανές (κι εγώ μαζί τους), και όταν χάθηκε ο ήλιος, σαν σε παράσταση, άρχισαν να χειροκροτούνε! Όχι, ο ήλιος δεν ξανανέβηκε για να υποκλιθεί. Ούτε ανταποκρίθηκε στα encore που - παραδέχομαι - φώναζα γελώντας.


    Σαν παλιός αλητοτουρίστας, καταλαβαίνω την ευεξία των ελεύθερων διακοπών – αλλά και το ‘βάρεμα’ του (προσωπικά) σαραντάρη.

    Στόχος μου, οι διακοπές με φίλους και η επαναφορά στα μέρη που ακόμα μένουν ανέγγιχτα. Κάθε χρόνο, η αγωνία τού πόσο άλλαξαν. Αν έχτισε κι άλλος – και τι. Η θάλασσα μεταφέρει τον ήχο και ακούω τις απέναντι disco – αλλά εγώ κοιτάω, ακόμα, τα άστρα. Το καλοκαίρι, με sleeping bag (όχι όλο το βράδυ – όσο μπορούμε) το καλύτερο θέαμα είναι ο Γαλαξίας. Αυτός, κι αν αλλάζει, βλέπουμε το παρελθόν του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν σύνθημα και μέσα μου χτυπάει: "Την Αυγουστιάτικη Αθήνα, να μη χάσω!" Τη μόνη Αθήνα που ομολογώ. Τη μόνη ίσως Ελλάδα. Ας κρατούσε όλο το πνεύμα της για λίγες μέρες μόνο!...Εκεί από το ψήλωμα, να βλέπεις με άλλο μάτι. Ο,τι θα ήθελαν να σου πουν οι αρχαίοι ημών...και αποφεύγουν, οι διανοητές ημών...που κουράστηκαν, οι ταπεινοί τη καρδία, ημών και δεν ακούστηκαν στην "άλλη" παραζάλη...

    Υπάρχει πάντα η άγονη, η μη υποχρεωτική Ελλάδα, στο καλοκαίρι της. Εύθραυστη ακόμα στην απληστία... Η περιέργεια ας είναι ο μόνος λόγος που δε θα την αναζητήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει ένας πολύ καλός τρόπος να ξεφύγεις απο αυτούς που ξεφεύγουν.

    Φορτώνεις τα μπαγκάζια σου εδώ και αναχωρείς για κάτι τέτοια μέρη.

    Ούτε συνωστισμός, ούτε μεθυσμένοι που γκαρίζουν και ξερνάνε στις 4 το πρωϊ.

    Μετά το δεκαπενταύγουστο μπορείς να χαρείς και την πατρίδα σου καθώς σταδιακά ηρεμεί η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι μορφή ο Zidane!

    Χαίρομαι που ταπεινώθηκε η υπεροψία των Βραζιλιάνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν το πάρει η Γαλλία, ο Ζιντάν μπορεί να βγει κορυφαίος παίκτης, λίγο πριν αποσυρθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Berlin- Berlin- Wir fahren nach Berlin" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαν εργαζόμενος στην Αθήνα έχω να πω: Αυγουστό μόνο στην Αθήνα (όπως και το Πάσχα) και μόνο στην Αθήνα. Τότε μόνο η πολή γίνεται πόλη για να κατοικούν άνθρωποι. Ας πηγαίνει ο όχλος (και ας ακουστώ ελιτιστής) στα χωριά του και στα σκατομέρη που είναι trendy. Δυστυχώς (και) φέτος η εταιρία που δουλεύω θα κλείσει υποχρεωτικά τον Αύγουστο, και αυτός είναι λόγος να ψάξω για άλλο μαγαζί!

    @Yannis H said...
    Δεν ξέρω πότε πήγες στο Αγιο Όρος άλλα όταν το επισκέφτηκα, το 1990, είχα μέινει άφωνος από τον αριθμό των Unimog που συναντούσα. 1990 μία εποχή που αν είχες Datsun στην Ελλάδα ήσουν πρώτη μούρη στο καβούρι, τώρα ποια και Hummer να έχεις... (βλέπε προηγούμενο bolg).

    Dion.M. said...
    "VIVE LA FRANCE", Mon Dieu! όχι και vive la France στην μπάλα! Οι Γάλλοι σχολιαστές είναι το ίδιο ελεείνοι με τους Έλληνες. Πάντως πρώτη φορά στην ζωή μου υποστήριξα Γαλλία. Αμάν ποια με τους braziLays ακόμα και εγώ παίζω καλύτερη μπάλα (αλλά δεν πουλάω γαριδάκια).

    Υ.Γ Forza Italia!!!

    Υ.Γ. 2 Lays κανείς;


    Nikos Dimou said...
    "Τι μορφή ο Zidane!" Ναι στους δύο nock-out αγώνες έδειξε τι παικταράς είναι. Να δούμε την Τετάρτη ποιον παικταρά θα αποχαιρετήσουμε για πάντα, τον Figo ή τον Zinade?

    "Χαίρομαι που ταπεινώθηκε η υπεροψία των Βραζιλιάνων!" Και εγώ αλλά έχετε παρακολουθήσει αγώνα την Γαλλίας σε Γαλλικό κανάλι; Ηδονή ήταν τα τελευταία 10 λεπτά του αγώνα Γαλλία – Κορέα όπου ο σχολιαστής του TF1 παρακαλούσε να τελειώσει ο αγώανας και να πάρει η Γαλλία το Χ.

    synas said...
    "Αν το πάρει η Γαλλία", MON DIEU bis! Όχι και να το πάρει η Γαλλία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nikos Dimou said...
    Τι μορφή ο Zidane!
    Χαίρομαι που ταπεινώθηκε η υπεροψία των Βραζιλιάνων!

    @ΝΔ Νίκο πάντα πίστευα ότι τα λόγια σου ήταν σωστά. Τώρα με αναγκάζεις όμως να αναιρέσω. Τα λόγια σου είναι τουλάχιστον σοφά.

    @synas Νομίζω ότι ο Zizou απόψε διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν σε κάποιους για το πόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής είναι. Ακόμη και αν δεν το πάρει η Γαλλία ο Zizou θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου σαν ένας από τους μεγάλους.


    Διακοπές όλοι στην Γαλλία, τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα ακόμα και η ΔΕΗ μας το λέει με τον τρόπο της.

    Διακοπές τώρα!

    Αν κ προτιμώ μετά τις 25 Αυγούστου.

    Εχουν έρθει οι πολλοί, και όταν επιστρέφω δεν έχει μείνει πολύ καλοκαίρι ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Yosetime sam said....υπάρχει ένας πολύ...
    Μαζί σου χωρίς δεύτερη σκέψη,αλλά με αυτοκίνητο με μουσική για τέλειες διαδρομές.
    Εχω κάνει αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη,μέχρι Νορβηγία 33 μερες 7500 χλμ,πάντα με το αυτοκίνητο μου.
    Ελεύθερος να πάω όπου ήθελα όποτε ήθελα,χωρις να ξέρω κανένα και χωρίς να με ξέρει κανένας.
    Να αλλάζουν οι χώρες, να αλλάζουν οι γλώσσες να αλλάζουν τα πάντα,
    εκτός από τον πολιτισμό και τον σεβασμό στον πελάτη,σεβασμος για κάθε ευρώ που τους δίνεις...
    "Δεν σταμάταγε ο χορος τους μέχρι που νύχτωνε και χάνονταν στο σκοτάδι.
    Πότε καθιστοί,πότε ξαπλωμένοι,πότε στριγμωμένοι στο μεγάλο αυτοκίνητο χαζευαμε έξω απ'τα τζάμια
    τις πόλεις,τα δάση,τις πεδιάδες,τις ταμπέλες,τα σήματα,τα σύνεφα,τον ουρανό,που τρέχαν προς τα πίσω,ενώ εμείς πάντα μπρόστα,δεν είχε σημασία που πηγάίναμε,φεύγαμε και τα σύρματα χόρευαν στον ουρανό μέχρι να φτάσουμε στο σημάδι που'χε βάλει ο πατέρας μας πάνω στο χάρτη" ....δεν είναι δικό μου αλλά το έχω κολλημενο μπροστά μου πάνω σε ένα χάρτη.
    Είναι κρίμα η Ελλάδα να έχει μέρη όπως η Κυκλάδες και να αφήνει τους κάθε είδους κάφρους να τις δυσφημίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Ν.Δ.
    Καλημέρα σε όλους

    Αθηναίοι,

    Συμβουλή:

    Μην διαφημίζετε τόσο τον Αύγουστο στην Αθήνα γιατί θα γίνει της μόδας και τότε δεν θα φεύγει κανένας. Ακούστε που σας λέω !

    Κρατήστε το μυστικό.

    Είμαι και γω των διακοπών του Ιουλίου
    ( έστω και αν σαν κύπριος ο Ιούλιος με πληγώνει ).

    Η καλύτερη ώρα είναι, μόνος σου, λίγο πριν νυκτώσει, στη μέση του πελάγου, γύρω- γύρω θάλασσα και το καράβι να σχίζει το κύμα και να τη χαράζει σαν άσπρη κιμωλία σε σκούρο μπλε πίνακα.

    Αυτή την ώρα την θέλω δική μου.
    Ενώπιος - ενωπίω ( αν γράφεται έτσι ).

    Εκεί αδειάζουν η ψυχή και το μυαλό από περιττά λίπη και τοξίνες. Καθαρίζει το Hard disk. ( μαζί και ο δίσκος της καρδιάς ). Οι περιττές μνήμες, άλλες πετάγονται στο recycle bin και άλλες αποθηκεύονται σε ένα new folder το οποίο κάνεις rename σε "never open again".

    Γίνεται κάτι σαν clean - up ή defragment ?

    Αυτή η διαδικασία κρατά λίγο αλλά δίνει αντοχές για πολύ

    Σε λίγες ώρες ( αν όλα πάν καλά ) θα το ζήσω πάλι.

    Εύχομαι σε όλους καλές καλές καλές διακοπές γιατί ο καθένας τις αξίζει, μετά από τη συμμετοχή του
    σ' αυτό το ανελέητο αλισφερίσι ( με τους άλλους ή και με τον εαυτό μας )
    που κάναμε τη ζωή μας.



    O Zidane είναι ΜΕΓΑΛΟΣ


    Με αγάπη
    Κκαϊ – Λι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα

    Μπήκαμε στα πιο χαλαρά και μου κάνει εντύπωση πως ακόμα το blog έχει τόση κίνηση...

    Ο Δαρβίνος πάει για ρεκόρ. Βάζω και εδώ ένα Link από το οποίο προκύπτει ότι η Θεωρία του ΔΕΝ διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία! ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μεγάλη κουβέντα είπα - κι από την ώρα που την είπα δεν ξαναπάτησε άνθρωπος!

    Πάω κι εγώ για μπάνιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @mickey
    Πού είσαι παλικάρι μου, σε ξελόγιασε η μπάλα και η θάλασσα??
    Μας λείπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα.
    Διακοπές;Προτιμώ πιό πολλά μικρά ταξίδια μέσα στο χρόνο από μεγάλες καλοκαιρινές διακοπές.Πάντως καλοκαίρι γιά μένα σημαίνει Αιγαίο.Ότι άλλο δοκίμασα μετάνοιωσα.Όσο γιά την κοσμοσυρροή πάντα τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη και σε πιό απόμερα νησάκια.Με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως φέτος που αναγκάζομαι να πάω Ιούλιο, τότε Δωδεκάννησα άγονη γραμμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Schwimmer sagte
    ...~~~~~~~~~~~~~~...
    Μόνον το Όρος έχει μείνει αληθινό – το πολιορκούν όμως κι αυτό παραδοξολόγοι και ακροβάτες.

    Το Αγιον Ορος..η Καραμάνου
    ..παραδοξολογεί και ακροβατεί;;..

    Γιατί να μην μπουν γυναίκες
    ευπρεπώς ενδεδυμένες;...

    και να εκσυγχρονιστεί τουριστικά
    το παρθενον έδαφος....με
    αειφόρον,εναλλακτικήν και νεο-ορθόδοξον ανάπτυξιν;;..

    Αυτά γράφατε το 1983. Όσο γερνάτε το πρόβλημα γίνεται οξύτερο.

    Γιατί όμως;..απο αυτό το "πρόβλημα"
    ζούμε ως χώρα...

    Κατανοώ,βέβαια οτι ως συγγραφέας
    αποφεύγετε την πολυκοσμία
    και επιδιώκετε την δημιουργική απομόνωση...

    Υ.Γ...Με το κινητό τι γίνεται;;..
    μπορει να αλαφρύνει τα βαρεα
    και ανθυγιεινα του moderation?...
    :-)
    Μobile-Mickey ..τοποθετήσου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αμάν βρε παιδιά με την μαγεία της Αθήνας τον Αύγουστο!

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί αυτή η πυρέσσουσα, τσιμεντόψυχη, μισάνθρωπη και ανθρωποφάγα πόλη να γίνει ελκυστική επειδή γίνονται δυό-τρεις εκδηλώσεις και κυρίως επειδή απουσιάζουν οι κάτοικοί της! Παύει να είναι πόλη εξ' ορισμού!

    Έχω μείνει Αθήνα τον Αύγουστο και δεν θα ξεχάσω το αίσθημα της αποπνικτικής μοναξιάς που με πλημμύριζε. Παντού ιδρωμένη άσφαλτος και πυρωμένο μπετόν, να καίνε τα σκαλοπάτια του Ηρώδειου ακόμα και μετά το τέλος της βραδινής (φυσικά!)παράστασης!

    Οπότε μην φοβάστε μήπως και αποκαλυφθεί το μυστικό, παινέψτε την όσο θέλετε, δεν νομίζω ότι θάναι πολλοί αυτοί που θα έρθουν Αυγουστιάτικα Αθήνα για διακοπές!

    Κακά τα ψέματα, η Αθήνα πιά είναι barely βιώσιμη. Δεν λέω έχει κρυφές ωραίες γωνιές (μιά απ' αυτές μου έδειξε ψαγμένος φίλος μου πρόσφατα στον Υμηττό) αλλά δεν παύουν να είναι εξαιρέσεις μέσα στην γενική αλλοφροσύνη.

    Η Ελλάδα έχει απίστευτα ωραίες περιοχές για διακοπές ακόμα και τον Αύγουστο, φαντασία και ψάξιμο και άντε λίγο οργάνωση χρειάζεται.

    Αθήνα τον Αύγουστο, μπρρρρρ

    Χαιρετισμούς σε όλους από την Κω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα σας!

    Δυστυχώς Gravoura, δε με έφαγε η μπάλα ούτε η θάλασσα (έχω δει ελάχιστα ματς και έχω κάνει μόνο ένα μπάνια), αλλά η πολλή δουλειά - ακόμα και τώρα κλεισμένος μέσα είμαι. Είναι άλλωστε η μόνη που τρώει τον αφέντη - ακόμα και τους πόντικες. Ελπίζω από τα μέσα του Ιουλίου να είμαι κι εγώ πιο ...χαλαρά, αν και τότε ενδεχομένως να έχουν φύγει όλοι για διακοπές - με τον "παλιό" ή τον "νέο" τρόπο.

    Πάντως, ποτέ δεν οργάνωσα διακοπές στη ζωή μου - και συχνά επισκεπτόμουν για μια-δυο μέρες φίλους που "παραθέριζαν" κάπου. Άλλωστε, πέρα από υπολογιστές, δε μου αρέσει να προγραμματίζω σχεδόν τίποτε άλλο :)

    Ειδικά τα τελευταία χρόνια, παίρνω το αμάξι και όπου με βγάλει! Πέρσι π.χ. μού ήρθε και πήγα αυθόρμητα στη Λευκάδα, όπου και πέρασα υπέροχα, ενώ "πετάχτηκα" και μέχρι τα Σύβοτα (κοντά στην Ηγουμενίτσα) να δω πώς είναι. Και στην Αμερική, έκανα το ταξίδι της ζωής μου με αυτοκίνητο, μόνος σε ξένη χώρα, χωρίς να προγραμματίσω τίποτα, πέρα από ένα rough plan, χωρίς καν ένα χάρτη της προκοπής. Έτρωγα και κοιμόμουν όπου έβρισκα, οδηγούσα σαν τρελός, αλλά έζησα ζωή χαρισάμενη και δεν ήθελα να τελειώσει ποτέ...

    Πάντως για να πας σε μέρος που δεν πάει αυτοκίνητο απευθείας (π.χ. σχεδόν όλα τα νησιά μας - ή Αμερική και Αυστραλία στο εξωτερικό), χρειάζεται συνήθως να κλείσεις από (αρκετά) πριν, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς. Χώρια το άγχος να βρεις και να προλάβεις, για να μην αναφέρω την απογοήτευση αν χάσεις την αναχώρηση - ή ακυρωθεί για "τεχνικούς" λόγους :(

    Πάντως, συμφωνώ με τον Harry. Η ποιότητα των διακοπών έχει ανέβει κατακόρυφα, ενώ πλέον είναι προσιτές σε πολύ περισσότερο κόσμο (και κυρίως τα πακέτα για το εξωτερικό, που κάποτε ήταν υπόθεση καθαρά των ολίγων). Ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά, είναι μια πολύ καλή λύση.

    Για τους άλλους, που "ψάχνονται", όσο υπάρχουν αυτοκίνητα ή μηχανές (και σκάφη για τους πλουσιότερους), θα υπάρχουν πάντα επιλογές, έστω κι αν πρέπει να πάει κανείς λίγο πιο μακριά για να βρει κάποιο "παρθένο" μέρος. Και για όσους αρέσκονται για "αλητοτουρισμό" με σακίδια, ύπνο σε καταστρώματα πλοίων και υπνόσακους και να περιφέρονται από δω κι από κει χωρίς δεκάρα στην τσέπη, ακόμα υπάρχει αυτή η δυνατότητα (αν και στο μέλλον ίσως όχι).

    Άλλωστε είναι στη φύση του ανθρώπου να περιηγείται και να εξερευνά νέα μέρη και οι "μποέμικες" διακοπές είναι μια επιστροφή στην "φυσική" μας κατάσταση, μακριά από τις κλειστοφοβικές πόλεις και την απρόσωπη οργάνωση της παραγωγής και κατανάλωσης που επιβάλλει η οικονομία της αγοράς. Ίσως κάποτε, με τη χρήση ενός παγκόσμιου ασύρματου δικτύου επικοινωνιών, να μπορέσουμε να "απλωθούμε" περισσότερο και πιο ορθολογικά και να μη ζούμε με την προσμονή των διακοπών και της επιστροφής στη φύση - θα τα ζούμε καθημερινά πλέον.

    Ένα καλό ενδιάμεσο στάδιο πάντως θα είναι η ολοκληρωμένη τελωνειακή, οικονομική και πολιτική ένωση της Ευρώπης, όπως έχει γίνει και με τις ΗΠΑ (ο παράδεισος του οδηγού). Ξέρετε τι σούπερ παραλίες έχει η Αλβανία και η Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αντώνη Λιόλιο δεν κατάλαβες - η Αθήνα τον Αυγουστο είναι για όσους θέλουν να είναι μόνοι. Όταν η πολή μεταφέρεται ολόκληρη στην Μύκονο, την Τήνο κλπ. όπου συναντάς γνωστούς σε κάθε βήμα, τι ευτυχία να τοςυ ξεφορτωθείς όλους μαζί!


    Όσο για ωραίες γωνιές έχει πολλές και υπέροχες (και δροσερές) φτάνει να ψάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εργοτελίνα το Άγιον Όρος για το ποίο μιλούσα ήταν της δεκαετίας του 60 και 70. Τώρα δεν χάνετε και πολλά με το αβατον - σαν την Μύκονο έγινε :))

    Με κινητό smartphone (Mobile Windows) μπορώ να κάνω τα πάντα: να ανεβάσω ποστ και φωτογραφίες, να γράψω και να δημοσιεύσω σχόλια, να δω τα σχόλια προς moderation. Ένα δεν μπορώ: να περάσω την εντολή δημοσίευση ή απόρριψη. Την παίρνει το σύστημα αλλά δεν την εκτελεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Antonios Liolios: πυρέσσουσα ναι, μισάνθρωπη και ανθρωποφάγα πόλη ναι ― τσιμεντόψυχη όχι. Η ψυχή της εγκαταβιοί στην ευλογημένη μοναξιά της, τη απουσία των trendy κατοίκων της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν λογοκριθώ θα φταίνε ο αρνί και ο ζιζού - με πήρανε τα μυαλά οι ανθρώποι!
    ********************************

    Τώρα που βλέπω κοτζάμ ΝΔ να ασχολείται με τα ποδοσφαιρικά μου ήρθε μια καταπληκτική ίδεά.- θα συμφωνήσουν όλοι εκτός από τον ίδιο, φαντάζομαι

    Προτείνω να τον πιέσουμε να κάνει μια τηλεοπτική εκπομπή, παρόμοια με αυτές του Τσουκαλά και του Γεωργίου. Αντί για «καφενείο των φιλάθλων» θα την ονομάσει « Το καφενείο των φιλοσόφων». Όταν λέω φιλόσοφοι δεν εννοώ αναγκαστικά τον Κιρκροκφορ και τον Πλούτωνα, αλλά τον φιλόσοφο που κρύβει ο κάθε Έλληνας μέσα του. Η εκπομπή δε θα είναι μονοθεματική αλλά θα καλύπτει τα πάντα. Θα παίρνει ο κόσμος τηλέφωνα και ο ΝΔ με το χαρακτηριστικό του τρόπο θα απαντάει.
    *************************

    Νταλάρας: Κυρ Νίκο ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική αριστερά σήμερα;

    ΝΔ: Από τότε που επιβλήθηκε η μαρξιστική διανόηση δια της ωμής μη βιάς έναντι των δεξιών αμόρφωτων και αγροίκων γραικαλβανών φασιστοειδών, ναι μεν γλιτώσαμε από τους κωλο-μαλάκες, αλλά γεμίσαμε ένα κάρο χοντρο-μαλάκες. Πηδήχθηκε ο συμπας σας λέω…


    ***************************
    Κοσμάς: Κύριε Δήμου τα λέτε πολύ ωραία, συγχαρητήρια για την εκπομπή σας!

    ΝΔ: Ωστέ Κοσμά είπαμε σε λένε ε; Κοσμά Κοσμά, ξησ’ τα αρχ…’ς με γκασμά!

    **************************

    Εργοτελίνα: ΟΦΗ φορμόλη συνουσιάζεται η Κρήτη όλη!

    ΝΔ: ΑΕΚαρα μια ζωή ρε… θα σας σκίσουμε τους πάτους… ORIGINAL 21 Ανω-Κάτω Ψυχικού…Ντούσαν ουστ… Ntemi the party is over…


    Εργοτελίνα: Θα ήθελα επίσης να μιλήσουμε και για τα προβλήματα του γυναικείου ποδοσφαίρου…

    ΝΔ: Ένα πράγμα δε μπορώ να καταλάβω με το γυναικέιο ποδόσφαιρο: Οι γυναίκες όταν στήνουν τείχος στις εκτελέσεις φάουλ, τι πιάνουν με τα δυό τους χέρια; Αφού παπάρια δεν έχουν…

    Εργοτελίνα: Επίσης θα ήθελα να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από την ομιλία του Τσόμσκι από το Φιλοσοφικό συνέδριο που εγι…

    ΝΔ: Ποιος Τσόμσκι και πράσσεινα γαϊδούρια μανταμ. Ο Ομβραίος (παραλλάγη της γνωστής απαγορευμένης λέξης) δεν είναι φιλόσοφος - παπαρολογία έχει σπουδάσει o άνθρωπος. Άντε γειά

    *********************************
    Aphrodite (με λάγνα παιχνιδιάρικη φωνή): Γεια σας είμαι η Αφροδίτη και τηλεφωνώ από τον όλυμπο! Aχ κύριε Δήμου, τι γλυκούλης που είστε! Τι όμορφα μιλάτε καλέ! Αχ είστε τρέλα το λέει και ο Αρης!

    ΝΔ: E Αφού το λέει και ο Άρης, σκύψε να τον πάρεις! Χαχαχαχαχαχα σε καλό να μας βγει...

    Aphrodite: χιχιχιχιχιχι σεξιστούλη μου εσύ! Καλέ πότε θα μας έρθετε για καμία διάλεξη ;) στο Μύτικα;

    ΝΔ: Ξυπνάει ο φλογερός Γάλλος μέσα του): Mon amour!!!



    Ne te lave pas, j’ arrive!!!




    Αρε ζιζου τι με έχεις κάνει! Έχω παραφρονήσει ο άνθρωπος. Πόσο χάρηκα που έστειλες τους Βραζιλιάνους για διακοπές (τώρα είμαι εντός θέματος) δε λέγεται! Είσαι πολύ αλτρουιστής τελικά. Ήξερες πόσο κουρασμένοι είναι οι καριόλας και τους έστειλες νωρίς για μπάνια. Thanks for the memories and never wash yourself again!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σε πείσμα όλων κάνω διακοπές τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.
    Τότε που όλοι είναι ήρεμοι και οι Αθηναίοι έχουν επιστρέψει στα κλουβιά τους.
    Τότε φεύγω!

    Και φυσικά τον Οκτώβρη μια εβδομάδα στην αγαπημένη μου Στοκχόλμη.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Nikos Dimou έφα:
    Αντώνη Λιόλιο δεν κατάλαβες - η Αθήνα τον Αυγουστο είναι για όσους θέλουν να είναι μόνοι. Όταν η πολή μεταφέρεται ολόκληρη στην Μύκονο, την Τήνο κλπ. όπου συναντάς γνωστούς σε κάθε βήμα, τι ευτυχία να τους ξεφορτωθείς όλους μαζί!


    Μα ποιά είναι λοιπόν αυτή η περίφημη γοητεία μιας πόλης που ομορφαίνει μονάχα σαν φύγουν οι κάτοικοί της; Και αν η μοναξιά είναι το ζητούμενο γιατί να επιλέξετε μαζοχιστικά την Μύκονο ή την Τήνο; Υπάρχουν μέρη σε νησάκια και βουνά (ειδικά στην βόρεια Ελλάδα που την ξέρω αρκετά καλά) που θάστε θεομόναχος και με όλες τις ανέσεις (παρακαλώ υπογραμμίστε το όλες!και φτηνά!) και στο τέλος θα ψάχνετε παρέα εναγωνίως! Προς τι λοιπόν να ασκητέψετε μέσα στην μπετονόμαζα; Δεν βλέπω λόγο να παραμένει κανείς εντός των πυρωμένων τειχών καλοκαιριάτικα. Εκτός κι αν δεν μπορεί να φύγει οπότε κάνει την ανάγκη φιλότιμο και απολαμβάνει τα πολιτιστικά δρώμενα και την έρημη Πατησίων. Στην αναβροχιά....

    Όσο για ωραίες γωνιές έχει πολλές και υπέροχες (και δροσερές) φτάνει να ψάξεις.

    Συμφωνώ απολύτως, είναι μιά δυνητικά πανέμορφη πόλη με πτυχές μονάχα του άλλοτε πλούσιου κάλλους της που κακόπεσε στους νεοέλληνες. Δε λέω, μέσα στο τσιμέντο κρύβονται μικρές οάσεις αλλά είναι μικρές και θέλουν ψάξιμο, φαντασία και ενέργεια (κυρίως ενέργεια!)όπως έλεγε και ο εν λόγω ψαγμένος φανατικός Αθηναίος φίλος μου. Αν την έχετε πλεονάζουσα και σας αρέσει να την διαθέτετε έτσι, please, by all means, be my guest!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κάτι σαν τάμα:

    Υπόσχομαι, μόλις βρεθεί τρόπος να πάμε διακοπές (τέσσερα χρόνια, τώρα είμαστε κολλημένοι στη Λευκωσία), να περάσουμε πρώτα από την αυγουστιάτικη Αθήνα μας!

    Όλο και κάποιος φίλος θα έχει απομείνει εκεί και μάλλον δεν θα αρνηθεί έντονα να τον επισκεφτούμε - έστω για λίγο.(Ε, ΝικόΔημε;)

    ΜΕ αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Με ανοιχτές αγκάλες, Παράγραφος!

    Harry, ξεχνάς τα Ιόνια: Κέρκυρα, Λευκάδα και Ζάκυνθος οι πρωταγωνίστριες.

    Μεγάλο μπουρίνι έπιασε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @antonis liolios
    Τελικά το πρόβλημα αγαπητέ μου , είναι ότι κανείς δεν αγαπάει στ' αλήθεια αυτή την πόλη...

    Εκεί που εσύ βλέπεις "τσιμέντο και μπετονόμαζα" εγώ βλέπω την πατρίδα μου.

    (Ασε που υπάρχουν συνοικίες και συνοικίες... Αθήνα είναι πλέον από την Βοιωτία εώς το Σούνιο οπώς ας μην... ισοπεδώνουμε :P )

    Φαντάσου πάντως έναν κάτοικο της Νew Υοrk να έλεγε την κουκλίτσα του , το big apple του "τσιμεντόψυχη, μισάνθρωπη και ανθρωποφάγα πόλη"... εε?

    Να σου πώ κάτι άλλο φίλε μου.

    Όταν πάψει να μας νοιάζει το "χωριό μας" (που περνάμε 5 μέρες το χρόνο) , περισσότερο από τον αθηναϊκό δρόμο της κατοικίας μας (που περνάμε 360 μέρες το χρόνο), η πόλη θα αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αφιερωμένο στο Χάρρυ (με χαμόγελο)

    Εξετάσεις στη Σχολή Χωροφυλακής
    Μάθημα: Έκθεση
    Θέμα: Χρόνου Φείδου

    Το φίδι είναι ένα ζώο που βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα. Το φίδι ζευγαρώνει την Άνοιξη. Την Άνοιξη είναι και η μεγάλη εθνική μας εορτή, η 25η Μαρτίου. Η 25η Μαρτίου..... κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ξεχνάτε και την Μακεδονία, Ήπειρο, ακτές Καβάλας, Φλώρινα, Έδεσσα, Πρέσπες, Χαλκιδική κλπ

    Αγαπητή παράγραφος πως είναι το παιδί σου;

    Μπουρίνι στην Αθήνα; Εδώ στην Κω η συνεχής καλοκαιρία άρχισε να γίνεται βαρετή....Προσωπικά μου λείπει η βόρεια Ευρώπη και με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω το ταξιδάκι μου στην Φινλανδία/Δανία. Αααχ η καλοκαιρινή δροσιά της Σκανδιναβίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. (Βέβαια, μια φορά αναφέρθηκε τόσο εκτενώς στο πραγματικό θέμα, ούτε που ανέφερε τη λέξη Γραικιά και δεν τον αφήνω ν’ αγιάσει. Αλλά τώρα μου ήρθε στο μυαλό...)

    Βάστα Χάρρυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Και στη Θεσσσαλονίκη βρέχει δυνατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Antonios Liolios said... «Αααχ η καλοκαιρινή δροσιά της Σκανδιναβίας!»

    Ένα αξέχαστο και υπέροχο καλοκαίρι στη Σκανδιναβία, και η Δευτέρα 23 Μαϊου και η Πέμπτη 18 Ιουλίου. Όλες τις άλλες έβρεχε.

    Μετά άρχισαν οι βροχές του φθινοπώρου. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα με το σκανδιναβικό καλοκαίρι, είναι τα κουνούπια (έχω δει στη Λαπωνία ΤΟΙΧΟ από κουνούπια, ορατότητα δέκα μέτρα και αναγκαστικά φορούσα στολή μελισσοκόμου) όπως επίσης, ότι εάν περάσεις 2-3 ολόκληρα καλοκαίρια εκεί, μετά δεν αντέχεις με τίποτα το ελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και που ξέρεις harry ότι η λέξη Μορέα δεν προέρχεται από το Μόρα, λέξη σπαρτιάτικη που σήμαινε το λόχο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ...αν και η Αυγουστιάτικη Αθήνα δεν "αδειάζει" πλέον όπως παλιά... παρα-μαζευτήκαμε πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η Αφροδίτη άνοιξε πατσατζίδικο!

    Από Θεά αυτού του του μπλογκ θα σερβίρει χοιρινά ποδαράκια σούπα στους ξενύχτηδες...

    sic transit gloria mundi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Yannis said:
    Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα με το σκανδιναβικό καλοκαίρι, είναι τα κουνούπια (έχω δει στη Λαπωνία ΤΟΙΧΟ από κουνούπια, ορατότητα δέκα μέτρα και αναγκαστικά φορούσα στολή μελισσοκόμου)

    Κάτσε βρε Γιάννη, πρόσφατα ήμουν Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο στην Σουηδία/Νορβηγία (Oslo/Bergen/Alesund/Stockholm) και τα κουνούπια ήταν ελάχιστα, λιγότερα σίγουρα από παραθαλάσσιες ελληνικές πόλεις! Σε διαφορετική Σκανδιναβία πήγαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Την πρώτη φορά που πήγα στο εξωτερικό ώς τουρίστας, ...συγγνώμην ως ταξιδιώτης ήθελα να πω, έτρωγα μέρα παρά μέρα σάντουιτς και μέρα παρά μέρα κανονικό φαγητό, και μάλιστα μια φορά την μέρα και ό,τι φθηνότερο. Οι πρώτες μου διακοπές ήταν σε δωμάτιο χωρίς μπάνιο. Εν τω μεταξύ "έκτισα" εξοχικό, το οποίο ήδη έχω εγκαταλείψει για τους νεώτερους, και προτιμώ να κάνω ό,τι κάποτε περιφρονούσα:
    Διακοπές ή διαμονή, σε ακριβά ξενοδοχεία.
    Σε ένα τέτοιο, είχα πάει για μια εβδομάδα πέρισυ, στην Μύκονο. Κατέβηκα στην πόλη μόνο ένα βράδυ. Μου φάνηκε κακόγουστο και "στημένο" παζάρι αυτό που κάποτε με ενθουσίαζε και θεωρούσα παράδεισο. Δεν ξανακατέβηκα άλλο.
    Αν ρωτάτε πότε ήμουνα πιο ευχαριστημένος θα πώ ...τότε φυσικά. Αλλά αν έκανα τώρα ότι έκανα και τότε θα ήταν μιζέρεια και θλίψη.

    Αλλο το να ήμουνα όπως "τότε" και άλλο να έκανα ό,τι και "τότε". Τεράστια διαφορά!

    Αύγουστο και Πάσχα δεν χάνω την Αθήνα με τίποτα. Τον Σεπτέμβριο όταν οι άλλοι έρχονται εγώ ...ξαναφεύγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ...Οσο για διακοπές με πλωτό σπίτι, είχα πάει κάποτε.

    Συζήτηση αραγμένοι σε άσχετα λιμάνια, στο πίσω μέρος του σκάφους, βουτιές σε κάτι ερημιές, και καμμιά βόλτα για φαγητό στα κοντινά ταβερνάκια...

    Δεν θυμάμαι τίποτα πιο ανιαρό!

    Με κατάλληλη παρέα ίσως ήταν διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @Παράγραφε,

    Μεγάλη βαλίτσα πάρε, θα ξεχειμωνιάσετε εδώ, δε σας βλέπω σπίτι, είμαστε πολλοί υποψήφιοι!!!
    :)

    @μπιντιπιτ,

    η απάντηση ξέρεις πού... (δεν έχεις το θεό σου!)
    ΛΟΛ!


    @harry,09:00:31 μμ

    ούτε... πράξη αγαπητέ?
    (δε μπορούσα να κρατηθώ!)
    ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!

    "Το sic transit βγηκε την εποχη που η Gloria Gaynor ηταν φιρμα & περναγε τρανζιτ στ' αεροδρομια του κοσμου..."

    Εκπληκτικό! Ποιός το πιάνει όμως....


    @yannis,

    Το "από πού κόβουμε χαρτάκι" το έχω κυκλοφορήσει! Πολύ αστείο!

    Καλησπέρα σε όσους είχαν καιρό να μπουν, καλησπέρα στην παρέα, καλησπέρα σε όσους θα μπουν αργότερα.

    Κύριε Οικοδεσπότα τι κάνετε?

    Καλά?

    Στο σπίτι όλοι καλά?

    Πάντα καλά, πάντα καλά....

    Πόσα δίφραγκα χωράει ακόμη το μπλογκόσπιτο?
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Λιόλιο, μιλούσα για τη Λαπωνία και ίσως όπως το έγραψα, ήταν γενικευμένο.

    Πήγαινε εκεί και θα καταλάβεις.

    (Λογική: τα κουνούπια αγαπούν την υγρασία, έλη, βάλτους, κτλ. Η Φινλανδία είναι γνωστή σαν η χώρα των 1.000 λιμνών - αν και στην πραγματικότητα, έχει 118.000 λίμνες. Είναι το απόλυτο βασίλειό τους. Όχι στις πόλεις, αλλά στην εξοχή και όσο πιο βόρεια πας, τόσο εντονότερο γίνεται.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. To αν θα εκτιμήσει και θα ανακαλύψει κάποιος την Αυγουστιάτικη Αθήνα -αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου- είναι συνάρτηση των ενδιαφερόντων, του χαρακτήρα, ίσως ακόμα και της κοσμοθεωρίας του. Σε άλλους φαντάζει –ωσάν φάντασμα:)-ως τσιμεντούπολη και σε άλλους ως χρόνος και χώρος ανάπαυσης των Θεών –των δικαιωματικών της Θεων!-

    Εάν η παρουσία των άλλων είναι καθοριστικός παράγοντας δημιουργίας και ψυχικής ισορροπίας για κάποιον, τότε σίγουρα η Αθήνα θα είναι ο τόπος που θα μισήσει στις μοναξιές της. Εάν αναζητάει τους άλλους (στη βαθιά κατανόηση και αγάπη ίσως) μέσα στη σιωπή, ίσως την υποδεχτεί με ανακούφιση. Εάν αγανακτεί στην πολυκοσμία και τρέμει την απομόνωση και τη νίψη (βαριά κι αυτή η καλογερική) τότε ίσως χρειάζεται πολλή και πειραματική δουλειά με τον εαυτό του για να ανακαλύψει ισορροπίες....Είμαστε όλοι εν δυνάμει σ’αυτήν την τελευταία κατηγορία, σ’αυτή την ανασφάλεια, σ’αυτήν την επιβεβαίωση του πεπερασμένου...που όμως κουβαλάει πάντα μια γοητεία. Της προσπάθειας.

    Πάραυτα, υπάρχουν κι άλλα πολλά μέρη εκτός ...για ασκήσεις ελευθερίας και κοινωνίας. Οι ευκαιρίες και ο χρόνος δεν είναι σε αφθονία.
    Επειδή την Αθήνα την έχω αγαπήσει και μισήσει. Την ξέρω λίγο και την αγνοώ. Της δίνω πάντα το χρόνο που χρειάζο-μαι. Φέτος θα την αποχωριστώ όμως για λίγο, σε μια άλλη διαδρομή με αυτοκίνητο στο εξωτερικό. Εκεί...στη συλλογή εικόνων ανθρώπων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Και μια και είναι η πρώτη γεμάτη Ιουλιάτικη μπόρα, που αλλάζει άρδην διαθέσεις, ορίστε κάτι καλό από το:

    Πεζά, "Πρόλογος ή πώς χάνεται ο Παράδεισος" (Από τις Τολμηρές Ιστορίες)

    Στο γνωστό:

    http://www.ndimou.gr/
    articledisplay.asp?
    cat_parent=1&time_id
    =97&cat_id=1

    ****************

    Αρχή καλοκαιριού, το σχολείο είχε κλείσει, ο Ισίδωρος ήταν άνεργος. Γύριζε όλη μέρα γύρω από την Ισμήνη.

    Η Ισμήνη μια φορά άκουσε την μουσική του Werner και ξελογιάστηκε. Βρισκόταν πάντα κάπου γύρω στο αυτοκινητόσπιτο.
    Δεν ήξερε από μουσική - γενικά η Ισμήνη δεν ήξερε πολλά πράγματα. Είχε βγάλει το Δημοτικό (με τον προκάτοχο του Ισίδωρου) και μετά γύριζε ελεύθερη σαν αδέσποτη γάτα.

    Ο πατέρας της είχε φύγει για την Γερμανία - δώδεκα χρόνους άφαντος. Η μάνα της συζεί μ' έναν δεύτερο ξάδερφο του πατέρα, χοντρό και ασθματικό. Εκείνη τρώγεται με αυτόν - κι αυτός με τις αρρώστιες του.

    Τώρα βλέπω μια εικόνα: Η Ισμήνη, μισοξαπλωμένη κάτω από ένα πεύκο ακούει τη μουσική. Πιο χαμηλά, ο Werner, έξω από το σπίτι του, σκαλίζει σκυφτός και αφοσιωμένος. (Έτσι ζει - πουλάει ξυλόγλυπτα στους τουρίστες.)

    Λίγα μέτρα πάνω από την θέση όπου κάθεται η Ισμήνη, είναι κρυμμένος ο Ισίδωρος. Περιμένει ή παραμονεύει; Κι ο ίδιος δεν ξέρει.

    Από τότε που ήρθε ο Werner, η Ισμήνη ζει σε άλλον κόσμο. Την έχει ναρκώσει η μουσική. Δεν γελάει πια, ούτε παίζει. Ακούει. Ο Ισίδωρος την έχασε. Σπάνια δέχεται ακόμα τα χάδια του, μακρινή, αφηρημένη. Κι όλο καθισμένη σε μία ακτίνα τριάντα μέτρα από το αυτοκινητόσπιτο. Ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά.

    Ο Werner δεν έχει κάνει απόπειρα να την πλησιάσει. Σκαλίζει, μαγειρεύει, αλλάζει κασέτες. Ξέρει πως η Ισμήνη είναι εκεί γύρω - νιώθει την παρουσία της. Και περιμένει.

    Τρεις άνθρωποι περιμένουν. Η εικόνα μαρμαρώνει και συνεχίζει έτσι για πολλές μέρες.


    *************

    Α ρε Ισίδωρε, δεν έμαθες ακόμη ότι η ιστορία σου είχε δύο τέλη- το δεύτερο ούτε που σου πέρασε ποτέ απο το μυαλό, ε?

    Δεν ήταν ο Werner. Δεν ήταν μόνον ο Werner. Το ίδιο με το ότι δεν ήσουν εσύ, δεν ήσουν μόνον εσύ. Ηταν κι οι γωνίες σου Ισίδωρε...

    Δωσμένη, χαρισμένη ήταν. Από την πρώτη ώρα.

    Κι αν σε πίστευες λιγάκι, θά’ταν όλα αληθινά....

    (-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ Antonios Liolios said...
    "(...) Αγαπητή παράγραφος πως είναι το παιδί σου;"
    --------------------------
    Φαίνεται ότι πέρασε και αυτή η μπόρα. Σα να μη συνέβη τίποτε. Γρήγορα συνήλθαμε: περπατάμε, ψιλοτρέχουμε κι όλας, κάνουμε πως διαβάζουμε, πώς τραγουδάμε... Κάναμε και κάποιες προσαρμογές στην κετογενική δίαιτα. Τι να πω;

    Είχαν προηγηθεί τα εμβόλια - τέλη Μαϊου. Μετά άρχισαν οι προειδοποιήσεις. (Εκεί να δείτε αγωνία) κι ύστερα ήλθε η έκρηξη. Να ήταν λόγω των εμβολίων; Μυστήριο! Και η πρώτη μεγάλη κρίση ήλθε ύστερα από το πρώτο εμβόλιο (όταν ήταν πέντε μηνών). Ίσως πρόκειται για εκλυτικό παράγοντα.

    Σε γενικές γραμμές, προχωράμε καλά και όσο χρόνο κλέβουμε από τις δουλείες μας, τον ρίχνουμε στον αγώνα κατά την επιληψίας και υπέρ της ενημέρωσης και της στήριξης ατόμων με επιληψία.

    Στις αρχές Αυγούστου θα πάω σε ένα συνέδριο στη Δανία για την επιληψία: απευθύνεται και στην κοινωνία, όχι μονο σε ειδικούς. Θα τολμήσω για πρώτη φορά να φύγω πέντε μέρες μακριά από το παιδί. (Να μη σας πω για την... αεροπλανοφοβία μου...) Ναι, είναι τραγωδία να ζεις με ένα παιδί που πάσχει από φαρμακοανθεκτική επιληψία. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Είναι λύση όμως να περιμένεις το μοιραίο και να μην κάνεις κάτι άλλο που τουλάχιστον θα βοηθήσει άλλα παιδάκια;

    Με πολλή αγάπη

    και εμμονή στο ζήτημα

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Θεά καλώς όρισες!

    Από δίφραγκα έχουμε πήξει. Κανένα μεγαλύτερο νόμισμα;

    Παλαιό άσμα: "Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια".

    Μήπως τα δεκαχίλιαρα είναι σεντονάκια;

    Μας έλειψαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Θέλει μήπως κανείς να τυλιχτεί?

    (επίκαιρο λόγω πατσατζίδικου: -σαν σουβλάκι?)

    :))))

    (Πληρώνουμε και σε σκληρό νόμισμα!)
    ξανα-:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Πολλοί Ισίδωροι. Πολλοί Werner. Και πολλές Αφροδίτες;

    Μάλλον διπλωπία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Πατσατζήιδκο η σουβλατζήδικο - με μπερδεψες...

    Άντε τώρα κάνουμε εμείς τσατ!

    Κανονικά θα έπρεπε να κόψω τα μηνύματά μας...

    Στο θέμα μας: που θα πας για διακοπές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ακούω ότι στην Αθήνα και αλλού έβρεξε.

    Στον Παράδεισο της Κρήτης αυτό είναι ανέκδοτο.

    liolios η Αθήνα είναι πόλη για να τη μισείς, να μην βλέπεις την ώρα να φύγεις από αυτήν, αλλά και να μην μπορείς να ζήσεις για πολύ μακριά της.
    Τον Αύγουστο είναι μια κούκλα.

    Καλοκαιρινές διακοπές πάντα 21 Ιούνη και Σεπτέμβρη.
    Φέτος παρασπονδία λόγω bambino.

    harry, στο σημερινό jet ski σε είχα στο μυαλό μου.

    Eπίσης (ως ομοιοπαθής μπλογκοπαθής) πήρα mobile κάρτα Vodafone. Επειδή ψάχνεσαι, ρώτα ΝΔ ή κάναν άλλο γιατί 1 συνδέεται, 4 δε συνδέεται.

    Τι να γράψεις για τις διακοπές όταν είσαι διακοπές στον Παράδεισο;

    Έχω ραντεβού με τ' άστρα κι έχω αργήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αφροδίτη, μόλις διάβασα το πεζό του Δήμου. Δεν το είχα διαβάσει και νοιώθω λίγο μαλάκας... Είναι υπέροχο. Ζήλεψα. Όχι όπως με γυναίκες, δεν είναι το ίδιο, αλλά κάτι πιο βαθύ και πιο «φούσκα» ταυτόχρονα. Μια βαθιά φούσκα κάπως κινήθηκε. Όχι, δεν είναι το ίδιο...
    Τα ίδια τα χρόνια δεν είναι τα ίδια.
    (Πότε Ισίδωροι και πότε Werner. Και κάποια στιγμή πια, επιτέλους, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Καλό είναι αυτό; Δεν ξέρω.)
    Αλλά τον Δήμου τον ζηλεύω. Για τις λέξεις που κέρδισε.
    Κοιτάζω αυτές τις γραμμές σαν αναγνώστης και θέλω να τις σβήσω. Μέσα μου, όμως, δεν θα εξαφανιστούν. Τις στέλνω.

    (Αφροδίτη, γιατί διάλεξες αυτό ειδικά το κομμάτι του Δήμου απόψε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ακούω «Unchained» by Johnny Cash. Δεν θέλω να πάω πουθενά για διακοπές. Να διακόψω τι;

    Ναι, αυτό που θέλω είναι να νιφτώ ― έχεις δίκιο Ιουλία, τώρα το κατάλαβα... Για τα καλά. Να νιφτώ ακόμα κι από τον αλητοτουρισμό που κάποτε γέμιζε άμμο τα μάτια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Διακοπές?

    Πέραν του Ολύμπου, ε?

    Καλά, εκεί θα γελάσουμε, θα ρίξουμε μερικούς κεραυνούς του μπάρμπα, να κάνουμε σουβλάκι κάτι κ***τουρίστες... Και πατσά τις κυρίες τους τις τετράπαχες!!!

    Χμ, σοβαρά τώρα, στο ρήγμα της Αταλάντης, να προκαλέσω την τύχη μου...

    Το βασικό είναι ότι θα είμαι με τα παιδιά, οπότε έχω πλέον τον υπέροχο εκείνο αβανταδόρικο ρόλο που ακόμη σε βλέπουν σαν σούπερ-ήρωα. Είσαι Ο γονιός, τα ξέρεις όλα και μπορείς να τα κάνεις όλα.

    Κι ό,τι καινούριο ή διαφορετικό από της πόλης (παραλία, αχινούς, μεζέδες, κούνιες, διαδρομές, βατραχοπέδιλα, ηλιοβασιλέματα, πεφταστέρια, στρωματσάδες), τους φαίνεται μαγικό...

    Υπάρχουν κι αυτό είναι αρκετό. Δεν χρειάζονται να "κάνουν" για να περνάνε καλά, και λίγο αυτό το ρουφάς κι εσύ μαζί τους...

    Σκέφτομαι πόσο μαγικά μου φαίνονταν κι εμένα περασμένα καλοκαίρια, και τώρα πρέπει να την βάλω εγώ τη μαγεία μέσα, για να μην ξεχνιέμαι από τη μία, αλλά και γιατί τους την οφείλω από την άλλη...

    Θέλει κόπο να τους δημιουργήσω ήρεμες, αθώες αναμνήσεις - η ζωή τους έρχεται καλπάζοντας πολύ πιο γρήγορα απ'ό,τι στις μέρες μου και οι κατραπακιές που θα φάνε θα τσούζουν πιο βαθειά...

    Αταλάντη λοιπόν, μια χαρά μου
    φαίνεται...

    (Κι αν θέλεις, το "η Αφροδίτη είναι μία και μόνη (και 3 ιπτάμενες μούντζες)" το βάζω εδω, το άλλο δεν πειράζει, άστο!)
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Κapsokalyva να διαβάσεις όλες τι Τολμηρές... οι μισές είναι στο δίκτυο, για τις άλλες σου στέλνω τη νέα ανατύπωση.

    Αχ, Αφροδίτη πως ταλαιπωρείς τον Ισίδωρο...

    Ευτυχώς ήρθε και η σοφή Houlia. Αύριο έρχεται και η Blade..


    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @kapsokalyvas

    (Μεγειά το avatar πρμ - παρεμπιπτόντως)

    Μου δίνει τέλεια την αίσθηση αυτής της καταιγίδας κι είναι υπέροχη ιστορία- διάβασέ την όλη και θα σ'αρέσει πολύ...

    **********

    Πράσινο χρώμα ζήλειας απλώθηκε στο μπλογκόσπιτο ενός γάτου, οι επίδοξοι γραφιάδες την έφαγαν την σφαλιάρα τους κανονικά... Κειμενάρα!

    Θέλω διακοπές! Θέλω τη νεραϊδονονά μου την άχρηστη! Θέλω να ξαναγυρίσω στη ζωή, να τον παρασύρω ως ξωτικό σε όποια θάλασσα γουστάρει και να του κάνω μια ξεγυρισμένη πατητή μπας και αλλάξει η ροή της ιστορίας κι επιτέλους γράφω εγώ καλύτερα!

    Ααααργκ!
    >:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Yannis H said...
    Λιόλιο, μιλούσα για τη Λαπωνία και ίσως όπως το έγραψα, ήταν γενικευμένο.
    ********

    Γιάννη τα κουνούπια που έχω δει στο χωριό μου στον Έβρο δεν τα έχω δει πουθενά.
    F-16 τα λένε οι φαντάροι (ή γκατζολόπτερα).
    Εκεί θέλεις στολή ραδιοβιοχημικού πολέμου και όχι μελισσοκόμου!

    doctor

    Y.Γ. Τι δροσερή νύχτα! Υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Μουντιάλ
    Είναι άξια σχολιασμού η τάση μας να υποστηρίζουμε πάντα τα αουτσάιντερ και να ταυτιζόμαστε αυτόματα με τον Δαυίδ. Είναι γιατί είμαστε μικρή χώρα και επενδύουμε στα θαύματα? Πάντως ο Ζιντάν χθες ήταν ένα δίδαγμα ήθους, αποφασιστικότητας και μια ελπίδα για μας που μεγαλώνουμε, σχετικά με τον πόλεμο βιολογικής φθοράς και ψυχικής δύναμης.
    Διακοπές.
    Νομίζω πως το πρόβλημα είναι γενικότερο. Είναι η μαζικοποίηση σε κάθε σχεδόν δραστηριότητα που επιφέρει η τεράστια δύναμη επιρροής των ΜΜΕ, της διαφήμισης, η επιβολή προτύπων κατανάλωσης, συμπεριφοράς, εμφάνισης που συντρίβει την προσωπικότητα και θάβει την ιδιαιτερότητα κάθε ανθρώπου κάτω από ένα παχύ στρώμα «make up» εξομοίωσης.
    Η τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. «Οι μοναχικοί ζουν επικινδύνως» ήταν η λεζάντα του εικονιδίου που επέλεξα (avatar το λέτε?).
    Άρα αγαπητοί φίλοι η προσπάθεια να διαλέγεις πάντα τον προσωπικό σου δρόμο, να εκφράζεις την δική σου προσωπικότητα ακόμα και σε αντίθεση με τον συρμό είναι συνεχής, επίπονη και γενική, στις διακοπές και σε κάθε άλλη επιλογή μας.
    Πάντως, οι «γκρίζες ζώνες» των τουριστικών γραφείων προσφέρουν καταπληκτικά λιμανάκια για ιστιοφόρα και μη σκάφη που η ενοικίασή τους είναι εξαιρετικά προσιτή.
    Καλό καλοκαίρι λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Τα ιόνια νησιά συνδυάζουν πράσινο και υπέροχες παραλίες.Οι καλύτεροι μήνες για διακοπές στα νησιά αυτά είναι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης .
    Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερα ζεστοί και έχει πολυκοσμία. Επειδή γεννήθηκα και ζω μόνιμα σε νησί δεν μου λείπει η θάλασσα,και έτσι μάλλον θα πάω διακοπές τον Οκτώβρη στην Σκανδιναβία. Ελπίζω να είναι καλή εποχή για αυτά τα μέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @nikos dimou
    "Ένα δεν μπορώ: να περάσω την εντολή δημοσίευση ή απόρριψη. Την παίρνει το σύστημα αλλά δεν την εκτελεί... "

    Δοκίμασες τον Opera?
    http://www.opera.com/products/mobile/products/winmobileppc/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Νίκο για απομόνωση προτείνω εδώ.

    Πολύ όμορφες φωτογραφίες εδώ.

    Εχει και συμφέρουσες τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Θα ήθελα να δηλώσω ότι η με την παραπάνω ιστορία ουδεμία σχέση έχω. Άλλωστε θα έχετε προσέξει ότι ονομάζομαι Isisdoros και όχι Ισίδωρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Azrael a dit

    Τελικά το πρόβλημα αγαπητέ μου , είναι ότι κανείς δεν αγαπάει στ' αλήθεια αυτή την πόλη...


    Ditto


    Εκεί που εσύ βλέπεις "τσιμέντο και μπετονόμαζα" εγώ βλέπω την πατρίδα μου.....Φαντάσου πάντως έναν κάτοικο της Νew Υοrk να έλεγε την κουκλίτσα του , το big apple του "τσιμεντόψυχη, μισάνθρωπη και ανθρωποφάγα πόλη"... εε?

    Σε καμιά περίπτωση δεν θάθελα να προσβάλλω την πατρίδα σου αλλά στην Αθήνα έζησα πολλά χρόνια και γω και νομίζω ότι πια είναι πατρίδα όλων και κανενός μας. Συμπτωματικά έζησα και πολλά χρόνια στην Νέα Υόρκη η οποία έχει κι αυτή τα προβλήματά της αλλά δεν άκουσα ποτέ κανέναν να την εξυμνεί τον Αύγουστο (το αντίθετο). Δυστυχώς η Αθήνα αγνόησε εδώ και πολλά χρόνια τις παρεμβάσεις και τις προοπτικές που κάνουν μια μεγαλούπολη ανεκτή. Σε ένα νομίζω δεν φτάνεται, ακόμα και από την Νέα Υόρκη: Στην νυκτερινή ζωή!


    Να σου πώ κάτι άλλο φίλε μου.

    Από φίλους ακούω τα πάντα

    Όταν πάψει να μας νοιάζει το "χωριό μας" (που περνάμε 5 μέρες το χρόνο) , περισσότερο από τον αθηναϊκό δρόμο της κατοικίας μας (που περνάμε 360 μέρες το χρόνο), η πόλη θα αλλάξει.


    Ποτέ δηλαδή. Μήπως θα ήταν πιο ρεαλιστικό να επιστρέφαμε στα χωριά μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. http://www.in.gr/news/article.asp?
    lngentityid=720985&lngdtrid=252

    Tο 50% από αυτούς που ψήφισαν δεν γνωρίσει τι είναι μπλογκ.Tώρα όμως θα ψάξουν να μάθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Harry reloaded said και μετά σου λένε κλπκλπ…….
    Αγαπητέ Harry κάνεις ένα φοβερό λάθος, όλοι που μιλάμε για τις παλιές καλές εποχές δεν εννοούμε να ξαναγυρίσουμε στα πλοία μουντζούρηδες κλπκλπ, φυσικά και δεν γουστάρω για να πάω στην Νάξο να κάνω 12 ώρες, να σταματάει το πλοίο μεσοπέλαγα και να με παίρνουν οι βάρκες για να βγω στο νησί, αν και πέρσι για να γυρίσω από την Φολέγανδρο έκανα 13 ώρες με το “Βρωμίλντα”, αλλά ούτε και γουστάρω τα κλειστά κουτιά που σε πάνε στον μισό χρόνο, είναι δυνατόν να ταξιδεύεις στο Αιγαίο και μην κάθεσαι στο κατάστρωμα και να χαζεύεις του γλάρους να πλανάρουν στον ουρανό περιμένοντας πότε θα τους πετάξεις ένα κομμάτι κουλούρι για να βουτήξουν. Ο ΝΔ κάποτε έγραφε στους 4Τ ότι το χειρότερο ταξίδι είναι με το Αεροπλάνο και το ποιο όμορφο με το αυτοκηνιτο ασφαλώς καταλάβαίνεις το γιατί.
    Η διαφορά μας νομίζω δεν είναι για ένα κόσμο που φευγει αλλά είναι το ότι έχει χαθεί ο ρομαντισμός από κάθε εκδήλωση της ζωής μας. Αυτό το στοιχέιο είναι που κάνει όλους τους κάπως μεγαλύτερους να αναπολούν τις καλές παλιές εποχές, αλοιμονο εάν θέλαμε να γυρίσουμε στην γκαζιέρα;
    Ο ΝΔ εκθειάζει τις γυναίκες blogers για τα γραπτά του, γιατί;Μα το βασικό στοιχείο στα γραπτά τους νομίζω είναι ο ρομαντισμός, εάν κάνω λάθος ας με διορθώσουν.
    Μα διακοπές το λες εσύ το να κουβαλάς το Laptop σου παντού;
    Μα διακοπές το λες εσύ το να μεταφέρετε όλη η παραλιακή ΜΑΖΙ με τα μαγαζιά της στην Μύκονο , Πάρο , Σαντορίνη κλπκλπ.
    Αγαπητέ Harry αυτό που ορίζει την ζωής σας και το οποίο εμείς δεν γουστάρουμε είναι η ταχύτητα ,την οποία έχετε θεοποιήσει.
    Η βασική μας διαφορά είναι ότι εμείς πρώτα γνωριζόμασταν , φλερτάραμε και μετά κάναμε έρωτα , εσείς πρώτα κάνετε έρωτα και μετά ,δεν είμαι και σίγουρος, γνωριζόσαστε, γιατί μπορεί να είχατε κάνει φάση ή stand-up.
    Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να τα γράψω καλύτερα αλλά η πένα μου δεν είναι το δυνατό μου στοιχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @resident,

    Στο link σου με τα αστεία αποτελέσματα (γιατί περί αστείου πρόκειται, δεν είναι? Εν έτει 2006 αν είναι δυνατόν!) πρώτη μούρη τα τσιμπούρια - που κάνουν γερή επανεμφάνιση και εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

    Μια που λέμε για διακοπές, για να το δούμε λίγο... Εχει βουϊξει το ιντερνετ, οπότε μια καλή αρχη για να ξέρουμε πέντε πράγματα είναι και το:

    http://msnbc.msn.com/id/11915026/

    Απόσπασμα περί εξάπλωσης:

    "... much more rapid travel over greater distances on both a local and global scale (e.g., flying to or from Europe, Africa, Asia, etc., or any closer destination, in less than 24 hrs.);

    much less current overall public ...knowledge about these bugs, their biology and effective control strategies;

    changes in available properly-labeled insecticides to less toxic, less persistent, chemical active ingredients and formulations;

    and some construction practices and furniture design choices in hotels, motels, and homes.

    Ρεζουμέ: Ψάξτε το, ΚΑΛΟΣ έλεγχος στα δωμάτια, κυρίως κρεβάτια/κλινοσκεπάσματα και στις βαλίτσες μας...

    Τουλάχιστον μη φέρουμε ζωντανά... αιμοβόρα σουβενίρ από τις καλοκαιρινές μας διακοπές!!!

    Α, και ποιό είναι το... βρωμερότερο κομμάτι ενός δωματίου ξενοδοχείου? Η λεκάνη της τουαλέττας? Το βουρτσάκι της τουαλέττας? Τα πόμολα?

    Οχι βέβαια!

    Το τηλεκοντρόλ - πασαλειμένο ακόμη και με βακτηρίδια εντέρου, να το πω κομψά!

    Οι καθαρίστριες δεν το πλένουν/απολυμαίνουν ΠΟΤΕ κι ΟΛΟΙ οι επισκέπτες το πιάνουν΄!

    (Και μην πω πόσοι από τους κυρίους ΔΕΝ πλένουν τα χέρια τους αφού χρησιμοποιήσουν την τουαλέττα!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Από τον Αύγουστο του 1999 έχω να βρεθώ τον ίδιο μήνα εκτός Αθηνών. έμεινα τότε καταναγκαστικά και έκτοτε το λάτρεψα το ακραίο καιρικό φαινόμενο της απουσίας των κατοίκων της πόλης.
    Όσο για ιδανικές διακοπές, σχεδόν τις έκανα φέτος, ελπίζω να τις επαναλάβω με καλύτερη παρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Όταν ξεφεύγετε από τις εμμονές σας και την ασίγαστη αγωνία σας να δείτε μια Ελλάδα αντίγραφο της Γερμανίας, η γραφή σας γίνεται καταπληκτική. Ευθύβολη. Ουσιώδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. -> Antonios Liolios said...

    "Σε ένα νομίζω δεν φτάνεται, ακόμα και από την Νέα Υόρκη: Στην νυκτερινή ζωή!"

    Ναι, έχεις δίκιο τα περισσότερα κέντρα ψυχαγωγίας στην Νέα Υόρκη κλείνουν στις 4, και με τον νόμο για σερβίρισμα ποτών, γι' αυτό δεν λέγονται και ξενυχτάδικα.
    Υπάρχουν βέβαια και τα παράνομα ξενυχτάδικα, αλλά αυτά ούτε οι βέροι Νεορκέζοι δεν τα ξέρουν.

    Αν ήταν μέχρι τα ξημερώματα, η Αθήνα θα 'ρχόταν δεύτερη στην νυχτερινή ζωή και στην διασκέδαση.
    Όλα αυτά τον χειμώνα.
    Όταν ανοίγει ο καιρός και τα κέντρα δεν υπάρχει καμμιά σύγκριση.
    Athens is the city that never sleeps.

    -> aphrodite said...

    "Και μην πω πόσοι από τους κυρίους ΔΕΝ πλένουν τα χέρια τους αφού χρησιμοποιήσουν την τουαλέττα!!!!)"

    Σε ερασιτεχνική έρευνα το 1/3 των κυρίων δεν πλένουν τα χέρια τους στις μη τριτοκοσμικές χώρες.
    Στις τριτοκοσμικές άσε ξέχασέ το.
    Λένε ότι ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται απο τις τουαλέτες της, κυρίως σε δημόσιους χώρους.
    Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, οι χειρότερες τουαλέτες WithCockroaches ήταν του πρώην "Ανατολικού Μπλόκ" και μάλιστα της Τσεχίας, που τις πληρώνεις κι απο πάνω.
    Thank God for the McDonald's.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Οι καλύτερες διακοπές είναι στην διάρκεια της εφηβείας.
    Όταν τα Ελληνικά νησιά τα γνώριζες στην πραγματική φύση τους και τους φιλόξενους κατοίκους τους (εκτός από ένα ξενοδόχο στην Πάτμο).
    Δεν κάνουν οι τοποθεσίες το ταξίδι ευχάριστο αλλά οι άνθρωποι που συναντάς στα ταξίδια σου και η χαρά απο τα απρόσμενα δώρα, η χαρά της συνάντησης, διαφορετικά τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά του Internet, φωτογραφίες και βίντεο.

    Δεν υπάρχει πιο συγκλονιστική εμπειρία απο ένα ταξίδι προσκύνημα στο Άγιο Όρος.
    Αν πας μόνο για τουρισμό, καλύτερα να το δείς απο το ελικόπτερο, θα είναι πιο θεαματικό, σύντομο και λιγότερο ανατρεπτικό της καθημερινής σου ζωής, αν είσαι βολεμένος στο κατεστημένο σου βέβαια και δεν θέλεις να αλλάξεις.
    Θα πηγαίνεις να δείς το έξω και όχι το μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.