Δευτέρα, Ιουλίου 17, 2006

Ηγετικό αδιέξοδο

Πολλά επώνυμα και διάσημα πρόσωπα με έχουν απογοητεύσει στη ζωή μου. Όχι πως είχα ποτέ αφεθεί σε άκριτους θαυμασμούς και λατρείες. Οπαδός δεν κατάφερα να γίνω ποτέ μου.

Αλλά να – η ζωή παίζει σκληρές φάρσες
Π. χ. όταν περιμέναμε τον Jean Louis Trintignant (από το “Z”) και μας προέκυψε ο Κύριος Χρήστος Σαρτζετάκης...


Η τελευταία μου μεγάλη απογοήτευση ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μου ήταν πάντα συμπαθής – όπως άλλωστε και στους περισσότερους. Όταν έγινε αρχηγός σκέφθηκα ότι θα μπορούσε να φέρει κάτι καινούργιο. (Ο Καραμανλής είχε τελειώσει οριστικά για μένα από τη στιγμή που υπέγραψε για τις ταυτότητες). Όταν μάλιστα ο Γ. Π. έκανε την περίφημη διεύρυνση, φέρνοντας στο ΠΑΣΟΚ μερικά από τα πιο παραγωγικά και λαμπερά μυαλά της ελληνικής πολιτικής, ενθουσιάστηκα. Εγώ, που ποτέ δεν είχα στηρίξει ή ψηφίσει ΠΑΣΟΚ (ίσα-ίσα είχα γράψει και το πρώτο βιβλίο κριτικής), βγήκα στην «Ελευθεροτυπία» και έγραψα δύο κείμενα εγκωμιαστικά – πράγμα που δεν είχα κάνει ποτέ πριν για πολιτικό αρχηγό. (Υπάρχουν στα «Επίκαιρα»).

Και τι έγινε; Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, ο Ανδρουλάκης, παροπλίστηκαν αμέσως μετά τις εκλογές. Όχι μόνο δεν χρησίμευσαν (όπως νόμιζα) ως κινητήριες δυνάμεις της ανανέωσης – αλλά κλείστηκαν στο ντουλάπι σαν αμαρτήματα που έπρεπε να ξεχαστούν. Ξαναείδαμε τα ίδια πρόσωπα και ακούσαμε τον ίδιο ξύλινο λόγο της παλαιοπασοκικής λαϊκίστικης ρητορείας. Μερικές ανανεωτικές αναλαμπές (όπως η υποψηφιότητα της Καρα-Χασάν) δεν άλλαξαν τίποτα στην ουσία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ολισθαίνει προς την ανυπαρξία. Δεν μιλάω μόνο για τις δημοσκοπήσεις, όπου και το κόμμα του, αλλά κυρίως ο ίδιος, πέφτουν συνεχώς. Μιλάω για την παρουσία του (μάλλον θα έπρεπε να πω απουσία του). Όταν εμφανίζεται έχω μόνιμα την αίσθηση ότι συνεχώς έχει αλλού το νου του, ότι κάτι άλλο σκέπτεται. Σαν να είναι αφηρημένος και λίγο χαμένος. Ακόμα και οι οπαδοί του τον αντιμετωπίζουν ως εξωγήινο.

Οι επιλογές των συνεργατών του είναι από μέτριες ως αποτυχημένες. Πρόγραμμα συγκροτημένο δεν φαίνεται να υφίσταται, ούτε πολιτική γραμμή. Στα καυτά θέματα (παιδεία, οικονομία, εξωτερική πολιτική) υπάρχει απλώς ασάφεια. Τα πράγματα που λέει είναι συνήθως κοινοτοπίες. Αλλά και όταν πει κάτι ουσιαστικό, το χαντακώνει με την εκφορά του. (Η διαφορά από τον πατέρα του: Ο Α. Π. έλεγε ασήμαντα πράγματα με τέτοιο τρόπο που να φαίνονται σημαντικά. Ο γιος κάνει ακριβώς το αντίθετο).

Φοβάμαι πως αν δεν είχε το όνομα, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα έβγαινε ούτε βουλευτής.

Σε ηγετικό επίπεδο βλέπω απόλυτο γενικό αδιέξοδο. Ακόμα και ένα κάποτε συμπαθές μικρό κόμμα, ο Συνασπισμός, αντί για έναν ανοιχτόμυαλο, πραγματικά ανανεωτικό αριστερό, όπως τον Παπαγιαννάκη, εξέλεξε έναν ανανεωτικά μακιγιαρισμένο κομμουνιστή.

Με αποτέλεσμα να χάσει πλέον και την μοναδικότητά του – ως το ουσιαστικά προοδευτικό κομμάτι της αριστεράς – και να έχει διαρροές κι από τις δύο πλευρές.

Ομολογώ ότι ποτέ το ελληνικό πολιτικό τοπίο δεν μου φαινόταν τόσο σκοτεινό. Η χώρα έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές, από ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς – και δεν διαφαίνεται πουθενά ούτε η αχνή ελπίδα μιας δυνατότητας.

Η χώρα χρειάζεται αυτό που θα ονόμαζα «πολιτικούς καμικάζι» - δηλαδή πολιτικούς που θα αποφάσιζαν να αυτοκτονήσουν πολιτικά: Να προχωρήσουν σε αλλαγές, αγνοώντας το πολιτικό κόστος (αυτόν τον καρκίνο που μας κατατρώγει) και μετά να πάνε σπίτια τους.

Αλλά αντί για Κιγκινάτους έχουμε κουραμπιέδες.

336 σχόλια:

 1. Καλησπέρα!

  Έχεις δίκιο Νίκο. Δυστυχώς, νομίζω πως η πολιτική (και όχι μόνο) στην Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες αποκλειστική υπόθεση των ...κουραμπιέδων (και οι λίγοι καλοί χάνονται ή "παροπλίζονται").

  Θα επανέλθω με πιο αναλυτικά σχόλια αργότερα ή τις επόμενες μέρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ερωτημα ειναι τι ελπιδες εχει ο Γ.Π. να εκλεγει αν μιλησει διαφορετικα. Εχς την κρυφη ελπιδα οτι ξερει τι πρεπει να κανει αλλα ειναι αρκετα ρεαλιστης για να μην το πει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ποιός είχε πει ρε γαμώτο το
  "εκει (στην Τουρκία) 100 αετοί οδηγούν 80 εκατομμύρια βόδια, και από την άλλη (στην Ελλάδα), 100 βόδια οδηγούν 10 εκατομμύρια αετούς" ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έχω την εντύπωση ότι οι πραγματικοί ηγέτες έχουν πάψει να ασχολούνται με την πολιτική, δεν έχουν πάψει να υπάρχουν.
  Κι αυτό γιατί η ηγεσία δεν πηγάζει πλέον από εκεί.

  Πόσο καιρό έχετε να δείτε έναν ηγέτη οποιασδήποτε χώρας τον οποίο μπορείτε να θαυμάσετε. Τον οποίο μπορείτε να δείτε ως είδωλο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα δύο "μεγάλα" κόμματα από καιρό τώρα δεν έχουν πια τίποτε να προσφέρουν. Έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρίες με σκοπό τη νομή της εξουσίας και το βόλεμα των εκάστοτε ημετέρων. Δε νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πια θέμα προσώπων-αρχηγών. Και να ήθελε πραγματικά κάτι να αλλάξει ο Γ.Παπανδρέου (ή ο Καραμανλής, ή ο φούφουτος...) είναι τόσο "καλά" στημένοι οι κομματικοί μηχανισμοί και τόσα και τέτοια τα συμφέροντα που θα αφανιστεί (ήδη δηλαδή έχει αφανιστεί...). Το ΚΚΕ εκπροσωπεί σήμερα ό,τι πιο συντηρητικό μπορεί να υπάρξει στην πολιτική σκηνή, αυτοί οι άνθρωποι λες και δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έγινε στον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια!
  Μόνη (ρεαλιστική) ελπίδα η λεγόμενη "Ανανεωτική Αριστερά", μια Αριστερά σύγχρονη και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Συμφωνώ, βέβαια, ότι με άτομα όπως ο Αλαβάνος μόνο να μειώσει περαιτέρω το ποσοστό της μπορεί...δυστυχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συμφωνώ με την "κατακραυγή" του Καραμανλή για τις ταυτότητες. Ήταν μια πράξη καθαρής μικροπολιτικής (του χειρίστου είδους). Από την άλλη όμως, αν τελικά προβεί στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται άμεσα και πιεστικά, δε θα σταθώ σε αυτή, αλλά θα δω την ουσία.

  Δυστυχώς, τόσο η στάση του σε βασικά ζητήματα (π.χ. δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αύξηση των ωρών των ...αρχαίων και διατήρηση των ...θρησκευτικών - ακόμα και σε ΤΕΕ - και διατήρηση του απαρχαιωμένου και απαράδεκτου καθεστώτος στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας), όσο και η επιλογή προσώπων στην κυβέρνηση που ούτε καν "κουραμπιέδες" δεν είναι (π.χ. Γιακουμάτος), δε μου αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

  Ως πολίτης, δεν είμαι οπαδός ούτε υποστηρίζω κάποιο κόμμα και ψηφίζω κατά βούληση, αλλά τηρώ την εξής στάση: Από τη στιγμή που θα τελειώσουν οι εκλογές και θα βγει μια νέα κυβέρνηση, θα σεβαστώ την πλειοψηφία και θα την υποστηρίξω στο έργο της (και στα σημεία που διαφωνώ θα εκφράσω όσο γίνεται τις αντιρρήσεις μου κόσμια και πολιτισμένα). Αν χρειαστεί, θα την "τιμωρήσω" στις επόμενες εκλογές - δε θα κάτσω να την "μποϊκοτάρω" με διαδηλώσεις και απεργίες.

  Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση της εκάστοτε αντιπολίτευσης (με ελάχιστες εξαιρέσεις), να σκέφτεται από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, πώς θα "πριονίσει" το κλαδί που κάθονται οι "αντίπαλοι", προκειμένου να καταλάβει εκείνη την εξουσία, αλλάζοντας την πολιτική της στάση σε διάφορα ζητήματα μόνο και μόνο για να είναι "αντί" και αδιαφορώντας για το συμφέρον της χώρας και συχνά πιέζοντας για πρόωρες εκλογές, ακόμα και για ...ψύλλου πήδημα.

  Νομίζω πως ο τελευταίος πολιτικός που προσπάθησε να αλλάξει κάτι (χωρίς να αναλύσω αν οι προσπάθειές του ήταν στη σωστή ή όχι κατεύθυνση), χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος ήταν ο γνωστός "γκαντέμης". Και μάλιστα, έχοντας ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, ακροβατούσε σε τεντωμένο σκοινί, έχοντας ελάχιστα περιθώρια. Πλήρωσε τελικά τη στάση του πολύ ακριβά.

  Θυμάμαι πως εκείνα τα χρόνια οι λυσσαλέες αντιδράσεις (αντί διαλόγου) των ΠΑΣΟΚΩΝ - "Παπανδρεϊκών" είχαν παραλύσει όλη τη χώρα. Πήγαινα στο Λύκειο, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες "καταλήψεις". Με το ζόρι κάναμε κι εμείς, χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος φυσικά. Ένας καθηγητής (που δεν ήταν "δεξιός" μάλιστα) ρώτησε τους "εκπροσώπους" μας γιατί κάνουμε κατάληψη, εφόσον το σχολείο μας έχει τα πάντα (εργαστήριο, βιβλιοθήκη, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα, νέο κτήριο κλπ). Η απάντησή τους ήταν "για ...συμπαράσταση". Ένιωσα πολύ ηλίθιος εκείνη την ώρα :(

  Κατά τα άλλα, πιστεύω πως η πολιτική σήμερα (και ειδικά ο "διάλογος") γίνεται μέσω των παραθύρων των γνωστών ΜΜΕ, υπό τον συντονισμό των Χατζηνικολάδων και τις βαρύγδουπες πολιτικές (και όχι μόνο) "αναλύσεις" των Τραγκαίων, Κακαουνάκηδων και Καρατζαφέρηδων. Μικροπολιτική Über Alles!

  (για περισσότερα, παραπέμπω στα - συχνά - εξαιρετικά άρθρα του Π. Μανδραβέλη)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. posted by Nikos Dimou:
  "Η χώρα χρειάζεται ... πολιτικούς που θα αποφάσιζαν να αυτοκτονήσουν πολιτικά."

  Δηλαδή, πολιτικούς που με τις πράξεις τους θα έχαναν το έρεισμά τους στο λαό. Που ο λαός, δηλαδή, θα αποδοκίμαζε τις πράξεις τους. Που οι πράξεις τους θα ήταν, τελικά, αντίθετες προς τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών (του λαού), από τους οποίους - υποτίθεται - αντλούσαν την νομιμοποίηση για τις πράξεις τους. Μήπως, άθελά σας, περιγράφετε δικτάτορες; Έστω και "φωτισμένους".

  Υ.Γ. "Η τελευταία μου μεγάλη απογοήτευση ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου." Με απογοητεύσατε. Είναι δυνατόν να είχατε προσδοκίες από αυτό τον άχρωμο, άγευστο και κατ' ουσίαν ανύπαρκτο πολιτικό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Και κάτι τελευταίο:

  Πιστεύω πως το κλασικό "αντιπροσωπευτικό" πολιτικό σύστημα (όπως και πολλές άλλες κοινωνικές δομές) είναι χρεοκοπημένο! Όχι μόνο σε μας, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Την εποχή που οι πληροφορίες ρέουν άμεσα και ελεύθερα είναι τουλάχιστον γελοίο να μην έχουμε άμεση πρόσβαση στο έργο και τις δαπάνες της κάθε κυβέρνησης (ας κρατήσουν μόνο τις στρατιωτικές "κρυφές"), να ενημερώνονται οι πρωθυπουργοί και υπουργοί σε πολύωρες συναντήσεις με χαρτιά, μολύβια και "summary reports" (πως παίρνουν τόσο σημαντικές αποφάσεις;) ή να επισκέπτεται ο Μπους ένα κράτος και να ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια για την ασφάλειά του (μια videoconference μέσα από ειδικό "ασφαλές" κανάλι, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο υποκλοπής θα κόστιζε …peanuts). Ζούμε ακόμα στην εποχή των αυτοκρατόρων και των υποτελών!

  (Στην Ελλάδα βεβαίως, οι πολιτικοί έχουν πιο σημαντικά πράγματα για να αφιερώσουν τον χρόνο τους: Ρουσφέτια και "άγρα ψήφων" - έχουμε και τη "σταυροδοσία" πανάθεμά μας).

  Δυστυχώς, στην πολιτική μαζεύονται συνήθως "μυαλά δεύτερης διαλογής" (η φράση ανήκει σε ήρωα νουβέλας του Arthur C. Clarcke), οι οποίοι συνήθως δεν έχουν την παραμικρή ικανότητα επίλυσης προβλημάτων (troubleshooting skills). Συνήθως με καθαρά "θεωρητική" κατάρτιση και καταγόμενοι από διάφορα "τζάκια", είναι εντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν ακόμα και το απλούστερο πρόβλημα. Κι όμως, σε αυτούς έχουμε αναθέσει την επίλυση των πιο σημαντικών προβλημάτων μας: Από την ανεργία μέχρι το ...Κυπριακό! Και για να παραφράσω τη γνωστή ρήση παλιού ...Παπανδρεϊκού: Ούτε για θυρωροί στην πολυκατοικία μας δεν κάνουν - πού 'σαι Λευτέρη;

  Υ.Γ. Νίκο, δεν υπάρχει "ηγετικό αδιέξοδο". Όπως έγραψα πρόσφατα για τους "σοφούς", δε χρειαζόμαστε "ηγέτες" για πολιτικούς μας. Η εποχή τους μας ...τελείωσε! Θέλουμε ομάδες ικανών ανθρώπων, με τεχνοκρατική σκέψη, ορθολογική κρίση, αξιοκρατική επιλογή στελεχών, πρακτική αντιμετώπιση των ζητημάτων και ...μακριά από φαφλαταδισμούς! Ζητάω πολλά, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. To θέμα με τις ταυτότητες δεν ήταν μόνο μία ταπεινή μικροπολιτική πράξη, ήταν μία βόμβα στα θεμέλια του κοσμικού κράτους, μία απαξίωση βασικών ατομικών δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο που και το δικό μας Συμβούλιο Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψαν τις προσφυγές.
  Όποιος υποστήριξε την θέση της εκκλησίας υπεράνω του Κράτους και των ατομικών ελευθεριών δεν έχει δικαίωμα ούτε καν να πολιτεύεται - όχι να είναι πρωθυπουργός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν βλεπω που ειναι το περιεργο.

  Ο ελληνας ψηφοφορος σημερα εχει να διαλεξει απο τον Γεωργιο Β' (Παπανδρεου) τον Κωνσταντινο Β' (Καραμανλη) την Ντορα Α' (ελειψει αρρενος διαδοχου του οικου) ενω επονται οι Νικολαος Α'(Παπ.), Κυριακος Α' (Μητσ.),κα.

  Αν τους ανωτερω (κουραμπιεδες) τους πασπαλισει με αχνη απο Κεφαλογιαννη Β', Βαρβιτσιωτη Β',Αλευρα Β' κα θα εχει μια ικανοποιητικη εικονα του πραγματος.

  Ενα τσουρμο απο τυπους που στην πλειοψηφια τους δεν εχουν δουλεψει μια μερα στη ζωη τους περα απ το μαγαζι του μπαμπα, δηλαδη τη βουλη.
  Ενα τσουρμο απο ορθια κοστουμια που κοστιζουν πιο πολυ απο το περιεχομενο τους.
  Ενα τσουρμο απο ανικανους που κανεις σωφρων επιχειρηματιας δεν θα τους ανεθετε ποτε την διαχειριση ουτε ψιλικατζιδικου.

  Κατα τ'αλλα η Ελλαδα εχει πολιτευμα αβασιλευτο και δεν σηκωνει μυγα στο σπαθι της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @mickey....Αν χρειαστεί, θα την "τιμωρήσω" στις επόμενες εκλογές - δε θα κάτσω να την "μποϊκοτάρω" με διαδηλώσεις και απεργίες.

  αχαχαχαχχαχα έχω λιώσει στο γέλιο....

  Συγγνώμη αλλά η άποψη που θέλει τις απεργίες και τις διαδηλώσεις να είναι μποϊκοτάζ είναι τραγελαφική. Δλδ να μην αντιδρά κανείς σε τίποτα και με κανέναν τρόπο? Α ναι μπορούμε να εκφραζόμαστε σε καμιά συγκέντρωση με φίλους (χαμηλόφωνα μη μας ακούσουν και νομίζουν πως κάνουμε μποϊκοτάζ), σε κανά μπλογκ κλπ

  Αν δεν "μποϊκοτάριζε" κανείς τις κυβερνήσεις θα δουλεύαμε 12ωρα(?), ανασφάλιστοι και η λέξη σύνταξη δε θα υπήρχε στο λεξιλόγιό μας.....

  Συγγνώμη που κράζω αλλά έμεινα κατάπληκτος από αυτήν την άποψη που εξέφρασες και αν δεν κατάλαβα καλά να το συζητήσουμε είμαι όλος αυτιά (ή μάλλον μάτια :ppppp )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Vrennus said...
  posted by Nikos Dimou:
  "Η χώρα χρειάζεται ... πολιτικούς που θα αποφάσιζαν να αυτοκτονήσουν πολιτικά."
  Δηλαδή, πολιτικούς που με τις πράξεις τους θα έχαναν το έρεισμά τους στο λαό".


  Όχι βέβαια στον λαό αλλά στις συντεχνίες που τον ποδηγετούν και (δήθεν) τον εκφράζουν. Δεστε τι γίνεται με την παιδεία - δεν είναι ο λαός που αντιδρά (αντίθετα μάλιστα) αλλά ορισμένες οργανωμένες μειοψηφίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Nikos Dimou said...
  To θέμα με τις ταυτότητες [...] ήταν μία βόμβα στα θεμέλια του κοσμικού κράτους [...]
  Μα δεν έχουμε κοσμικό κράτος! Αντίθετα! Το ίδιο μας το σύνταγμα επικαλείται την Αγία Τριάδα και αναφέρεται σε επικρατούσα θρησκεία. Οι βουλευτές και η κυβέρνηση, με μόνη εξαίρεση την Αριστερά (η κα Κανέλλη δεν ανήκει στην Αριστερά), δίνει θρησκευτικό όρκο και φιλάει το χέρι του Αρχιεπισκόπου. Μάλλον στα ελάσσονα είναι το ζήτημα των ταυτοτήτων, από αλλού θα' πρεπε να είχαμε ξεκινήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. 'Μόνη (ρεαλιστική) ελπίδα η λεγόμενη "Ανανεωτική Αριστερά", μια Αριστερά σύγχρονη και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό'....λέει με φυσικότητα ο φίλος titmus. Τη δεκαετία του 80, όλα αυτά μπορεί να προκαλούσαν ακόμα και ενδιαφέρον, άν και (μεταξύ μας) ούτε τότε ψηνόμουνα. Σ' αυτό τον τόπο ψάχνουμε να βρούμε την αριστερή νιρβάνα, χωρίς ακόμα να έχουμε ανακαλύψει τον φιλελευθερισμό. Ο Ανδριανόπουλος κάποτε ειπε ότι έχουμε τόσα αντι-φιλελέυθερα κόμματα, αλλά κανένα φιλελευθερο΄- άρα τί αντιπαλεύονται όλοι αυτοί?. Αλλά αυτή, όπως και οι σκέψεις του Νίκου Δήμου, είναι δύσκολο να αξιολογηθούν από ανθρώπους που αναθέτουν στα κλισέ να σκέφτονται αντί για αυτούς.... Τελείωσαν λέει τα μεγάλα κόμματα...Καλά, εντάξει, από 10 χρονών το ακούω, και όλο και καλύτερα πάει ο δικομματισμός. Και μιά κουβέντα γιά τον Γιωργάκη:Πάντα μού ήταν συμπαθής, φαίνεται θετικό στοιχείο γιά τον τόπο, έστω και σαν συμπληρωματικός του Καραμανλή. Θεωρώ όμως τεράστια αμετροέπεια το να διακομωδείς τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως έκανε βάζοντας 1 εκ.ανθρώπους να πάνε να τον ψηφίσουν σαν αρχηγό χωρίς αντίπαλο. Το θυμάσαστε αυτό το ατόπημα? Πολλά έγκριτα (δυστυχώς) ΜΜΕ το πλασάρισαν στους τότε στους χαχόλους σαν 'Δημοκρατική Συμμετοχή'. Αυτά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ποτέ δεν έτρεφα ψευδαισθήσεις για τον Γ.Α. Παπανδρέου....Ένας πολιτικός άρχηγος που έχει σαν δεξί χέρι(από τα πρώτα του βήματα) τον...Τσούρα, μόνο άνεμο ανανέωσης δεν φέρνει...Η συνέχεια του ήταν ακόμη πιο απογοητευτική, όπως σωστά λέτε κ.Δήμου...Ασάφεια,"ναι μεν αλλά" , κοινοτοπίες και κάποιες δόσεις λαϊκισμού...(Ατάκα Γ.Α. Παπανδρέου στη Βουλή, αντιδρώντας ακόμη και σε αυτήν την άτολμη απελευθέρωση του ωραρίου "Γιατί δεν είμαστε μόνο καταναλωτές, είμαστε και άνθρωποι...".Κάτι τέτοια γράφαμε σαν μαθητές, παπαγαλίζοντας τα εκθεσιολόγια, στις εκθέσεις του Λυκείου, αλλά δεν φιλοδοξήσαμε ποτε να κυβερνήσουμε τη χώρα...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. vrennus said: Είναι δυνατόν να είχατε προσδοκίες από αυτό τον άχρωμο, άγευστο και κατ' ουσίαν ανύπαρκτο πολιτικό;


  Θα συμφωνήσω! Είναι δυνατόν? Επίσης είναι δυνατόν να απογοητευτήκατε από τον Καραμανλή (ανηψιό) λόγω του θέματος με τις ταυτότητες (μονο?) ? Δεν ήταν εξ'άλλου αναμενόμενη η θέση του στο ζήτημα αυτό?

  Γιωργάκης και Κωστάκης είναι τα παιδιά της καρπαζιάς σε μια παρέα άντε τα γλυκούλικα παιδάκια που ποτέ δε μεγάλωσαν και ακόμη μας διασκεδάζουν....αρχηγοί κομμάτων (για να μη μιλήσω για προθυπουργοί) πάντως δεν μπορεί να είναι.

  Οι φωτογραφίες του ΓΠ πάντως θα μπορούσαν να μην υπάρχουν είναι αντιαισθητικές λολ λολ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Και από που θα έρθει η πολυπόθητη ανανέωση???Η αριστερά, με τις δογματικές, κρατικίστικες αγκυλώσεις της στα θέματα της οικονομίας, μόνο ακόμη πιο πίσω μπορεί να μας πάει...Οι φιλελευθεροι πολιτικοί τύπου Μάνος, Ανδριανόπουλος, έχασαν σε αξιοπιστία, συνεργαζόμενοι με το κατεξοχήν κόμμα του "Μεγάλου Δημοσίου Τομέα", το ΠΑΣΟΚ...Και δεν βλέπω να τολμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία πραγματικού φιλελεύθερου κόμματος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. nikos dimou said:
  Όχι βέβαια στον λαό αλλά στις συντεχνίες που τον ποδηγετούν και (δήθεν) τον εκφράζουν.

  Ισως όχι μόνο συντεχνίες αλλα και άλλες εστίες συμφερόντων που κατευθήνουν πράγματα και καταστάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. cobden said...
  Οι φιλελευθεροι πολιτικοί τύπου Μάνος, Ανδριανόπουλος, έχασαν σε αξιοπιστία, συνεργαζόμενοι με το κατεξοχήν κόμμα του "Μεγάλου Δημοσίου Τομέα", το ΠΑΣΟΚ...Και δεν βλέπω να τολμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία πραγματικού φιλελεύθερου κόμματος...

  Τόλμησαν και κανείς δεν τους στήριξε. Έζησα από μέσα την τραγωδία των "Φιλελεύθερων"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ΝΔ said...
  Vrennus said...
  [...]
  "Δηλαδή, πολιτικούς που με τις πράξεις τους θα έχαναν το έρεισμά τους στο λαό."
  Όχι βέβαια στον λαό αλλά στις συντεχνίες που τον ποδηγετούν και (δήθεν) τον εκφράζουν. Δεστε τι γίνεται με την παιδεία - δεν είναι ο λαός που αντιδρά (αντίθετα μάλιστα) αλλά ορισμένες οργανωμένες μειοψηφίες!


  Τους πολιτικούς ανεβάζει και κατεβάζει ο λαός (οι πολίτες) δια της ψήφου του, κι όχι οι συντεχνίες. (Γι' αυτό κι η υπουργός Θρησκευμάτων είναι ακόμη στη θέση της, επειδή οι "οργανωμένες μειοψηφίες" δεν έχουν αποκτήσει - ακόμη - ευρύ λαϊκό έρεισμα.)

  Μήπως υποννοείτε ότι "οι συντεχνίες" εμποδίζουν το λαό (τους πολίτες) να εκφράσει, δια της ψήφου του, την αυθεντική του βούληση; Αλλά κι αν είναι έτσι, ποιος θα μας διαβεβαιώσει για την αυθεντική και αδιαμεσολάβητη βούληση του λαού (των πολιτών);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @it is (Δευ Ιουλ 17, 04:55:30 μμ)

  Φυσικά και δεν κατάλαβες, αλλά από αυτά που γράφεις, φαίνεται πως είσαι και ...μακριά νυχτωμένος ;)

  Αντί απάντησης, σου συνιστώ να πας στη Γερμανία ή την Αμερική και να δεις πώς γίνονται ΕΚΕΙ οι διαδηλώσεις και οι απεργίες (και δουλεύουν τα οκτάωρά τους και πληρώνονται τις υπερωρίες τους).

  Όσο για τα ...12ωρα, δεν ξέρω πολλούς Γερμανούς που νιώθουν ότι άφησαν το κράτος ή τους εργοδότες να τους "πιουν το αίμα". Ίσα ίσα απολάμβαναν μέχρι πρότινος απίστευτες κοινωνικές παροχές (ακόμα και οι άνεργοι), αλλά μετά την ένωση με την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία (στην οποία προφανώς στηριζόταν το "δίκιο του εργάτη :))), το σύστημά τους κατέρρευσε, η ανεργία ανέβηκε και κουτσούρεψαν και τα επιδόματα. Οι Αμερικανοί ζούνε σε μεγαλύτερη "αβεβαιότητα", αλλά και πάλι οι ικανοί επιβιώνουν και πλουτίζουν!

  Κι εγώ και πολλοί άλλοι μπορούμε να δουλεύουμε και 12ωρα και 30ωρα ακόμα (και όσο θέλουμε γενικώς), αλλά θα ρισκάρουμε για να ανταμειφθούμε αδρά για τον κόπο μας. Αλλιώς, αν είσαι (ή και βολεύεσαι ως) υπάλληλος και δεν είσαι ευχαριστημένος από την εταιρεία που εργάζεσαι, παραιτήσου και πήγαινε σε άλλη. Ελεύθερη αγορά έχουμε κι αν είσαι ικανός, θα βρεις τον δρόμο σου!

  Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι επίσης ξεπερασμένες από την εποχή μας. Ποιοι απεργούν στην Ελλάδα εκτός από τους Δημόσιους Υπαλλήλους, που φυσικά δεν ρισκάρουν απολύτως τίποτα, εκτός από τα μεροκάματα των ημερών που απεργούν; Και μη μου πεις πως δεν το κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια, υποκινούμενοι από την εκάστοτε αντιπολίτευση (εκεί αναφέρεται το "μποϊκοτάρισμα"). Βρες μου ΕΝΑΝ ιδιωτικό υπάλληλο που θα απεργήσει και θα συγκινήσει τον εργοδότη του (ΜΟΝΟ το κράτος - και πάλι - μπορεί να ανταποκριθεί στα ...αιτήματά του).

  Οι Κινέζοι (και σε λίγο οι Ινδοί) κατακλύζουν την αγορά κι εμείς αντί να γίνουμε ανταγωνιστικοί, σκεφτόμαστε τα παρωχημένα "προνόμιά" μας (8ωρα, απεργίες κλπ) και σαν τη στρουθοκάμηλο, χώνουμε το κεφάλι στην άμμο, να μη δούμε το μέλλον που έρχεται. Και οι πολιτικοί μας, μας γαργαλάνε τα αυτιά με "προγράμματα ανταγωνιστικότητας", "κοινωνία της πληροφορίας" και χίλιες δυο μαλ@κίες!

  Αν είσαι ικανός, θα μπεις στο χορό και θα χορέψεις. Αλλιώς η ίδια η εποχή θα σε προσπεράσει και θα μείνεις σαν την Παπαρήγα να ζητά "κατώτατο μισθό 1200 ευρώ" και "δωρεάν παιδεία στα παιδιά του λαού". Ε, ρε Λευτέρης που σας χρειάζεται!

  Υ.Γ. Έχω δουλειά τώρα (πρέπει να βγάλω κάποια λεφτά και δεν έχω ...οκτάωρο) κι έτσι δε θα συνεχίσω τον "διάλογο". Έτσι κι αλλιώς, το σχόλιό σου μάλλον ...καλοπροαίρετο ήταν :PPP

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Vrennus ο σωστός ηγέτης δεν ακολουθεί απλώς τον λαό (τότε είναι λαϊκιστής) τον καθοδηγεί. Το ενημερώνει, τον διαφωτίζει και όταν χρειαστεί του πάει κόντρα. Το έκαναν ο Ελ.Βενιζέλος και ο Κ. Καραμανλής Sr. Σήμερα τρέμουμε τα ΜΜΕ, τις οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, και τρέχουμε πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Δεν διαμορφώνουμε την Κοινή Γνώμη - αλλοι την διαμορφώνουν κι εμείς ακολουθούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Νομίζω πως το ερώτημα είναι τι είδους ηγέτες πραγματικά χρειαζόμαστε. Προσωπική μου άποψη είναι πως χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον κ. Σημίτη. Eίναι o μόνος ίσως πρωθυπουργός τις τελευταίες δεκαετίες που είχε ένα όραμα, έθεσε έναν δύσκολο στόχο και τον πέτυχε. Nαι, μιλάω για την ένταξη της Eλλάδας στην ONE και το σχετικό νοικοκύρεμα της ελληνικής οικονομίας. To 1996 όποιος γνώριζε την κατάσταση θεωρούσε ανέκδοτο την έγκαιρη ένταξη της Eλλάδας, και όμως τα κατάφερε. Πολλοί θα πούνε πως έκανε λάθη και παραλήψεις (π.χ. παιδεία, υγεία). Σύμφωνοι. Πέτυχε και κάτι πολύ μεγάλο όμως.
  Πολλοί τον κατηγορούσανε πως είναι "λογιστής". Μήπως τελικά κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε; Έναν "λογιστή" που να δουλεύει μεθοδικά στους στόχους που θέτει και τους πετυχαίνει; Γιατί από μεγάλα λόγια πάμε καλά, πράξεις δε βλέπουμε.

  Kαι όπως είπε o Mickey, χρειαζόμαστε αντιπολίτευση που να στηρίζει την κυβέρνηση όταν προσπαθεί να κάνει κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση (μα τι λέω, αυτά μόνο κάτι ξενέρωτοι σκανδιναβοί τα κάνουνε...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Όταν παραλύει το κράτος, οι συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ...

  Όταν κλείνουν οι δρόμοι, τα μαγαζιά, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες...

  Όταν δε μπορώ να πάω στη δουλειά μου, στις διακοπές μου, στο εξωτερικό, να κάνω μια συναλλαγή ή να διεκπεραιώσω μια υπόθεση, δεν έχω νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα ή κινδυνεύει η ζωή του παιδιού μου και ψάχνω ποιο νοσοκομείο εφημερεύει και έχει επαρκές "προσωπικό ασφαλείας"...

  Ε, αυτό το ονομάζω "μποϊκοτάρισμα" και όχι μόνο γενικά και αόριστα για ένα απρόσωπο κράτος ή κυβέρνηση, αλλά για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά!

  Τα δικαιώματά μου δε θα μου τα στερήσει κανένας κρατικοδίατος και άχρηστος συνδικαλιστής!

  Και σ' όποιον αρέσουμε ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. ΝΔ said

  "cobden said...
  Οι φιλελευθεροι πολιτικοί τύπου Μάνος, Ανδριανόπουλος, έχασαν σε αξιοπιστία, συνεργαζόμενοι με το κατεξοχήν κόμμα του "Μεγάλου Δημοσίου Τομέα", το ΠΑΣΟΚ...Και δεν βλέπω να τολμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία πραγματικού φιλελεύθερου κόμματος...

  Τόλμησαν και κανείς δεν τους στήριξε. Έζησα από μέσα την τραγωδία των "Φιλελεύθερων"..."


  Για πόσο τόλμησαν???Για δύο χρόνια που κράτησε το θνησιγενές πολιτικό εγχείρημα των Φιλελευθέρων???Και περίμεναν πως σε δύο χρόνια, θα άλλαζαν κρατικίστικες νοοτροπίες δεκαετιών???Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για ένα τέτοιο εγχείρημα, που οι εγχώριοι φιλελέυθεροι, δεν φάνηκε να διαθέτουν...Αντίθετα, με την πρώτη ευκαιρία, ξαναμπήκαν στα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων...Και επιπλέον,πόσο φιλελευθερο είναι ένα κόμμα που βασικό πολιτικό του σύνθημα είναι οι επιδόσεις του αρχηγού του, στον τομέα των δημοσίων έργων???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Να συμφωνήσω κι εγώ με τον Odysseas για τον Σημίτη (να λέμε τα καλά και των "δυο πλευρών"). Θα τον έβαζα δίπλα στον Μητσοτάκη - "πολιτικά" πάντως, στάθηκε πολύ πιο τυχερός.

  Γενικά, όταν ακούτε να κατηγορούν κάποιον πολιτικό, όχι στη βάση των πράξεών του, αλλά επειδή "είναι αποστάτης", "είναι γκαντέμης", "μοιάζει με τον Δρακουμέλ", "έχει νευρικό τικ με τους ώμους του", "δεν έχει λέγειν", "είναι ψυχρός", "κάνει σαρδάμ", "είναι λογιστής" κλπ. ΣΥΝΗΘΩΣ πρόκειται για αξιόλογο πολιτικό. Οι "άψογοι" συχνά είναι ...λαοπλάνοι - ένας είναι ο "champion" φυσικά!

  Αλλά τελικά ο Μητσικώστας αντιμετωπίζει τους πολιτικούς πολύ πιο σοβαρά από ότι οι πολίτες που τους ψηφίζουν - συνήθως για "προσωπικούς" λόγους ;)

  Δυστυχώς, οι αμόρφωτοι (σε συντριπτικό ποσοστό - κι ας έχουν δέκα πτυχία) Έλληνες δίνουν πιο μεγάλη σημασία στις εντυπώσεις, παρά στην ουσία - συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βεβαίως βεβαίως ;)

  Μακάρι να γίνουμε κάποτε "Σκανδιναβοί" κι ας ...ψυχραθούμε και λίγο - πολύ στο σορολόπ το έχουμε ρίξει άλλωστε τον τελευταίο καιρό και θα το πληρώσουμε ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Συμφωνώ μαζί σας και για τον Παπανδρέου και για τον Συνασπισμό.
  Το μόνο που κάνει ο Παπανδρέου σαν υποψήφιος πρωθυπουργός είναι να λαϊκίζει αριστερά και δεξιά και ευτυχώς σε αυτό τον τομέα δεν έχει το ταλέντο του πατέρα του. Κρίμα γιατί σαν υπουργός είχε … μιας και δεν δίσταζε να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, πχ ένας από τους ελάχιστους που δεν είναι (ήταν;) γεράκι στα Ελληνό-Τουρκικά, διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, αποποινικοποίηση κλπ.
  Ο Συνασπισμός είχε την ευκαιρία να προφέρει και να προσφέρει κάτι διαφορετικό (και θετικό) στην Ελληνική πολιτική με τον Παπαγιαννάκη αλλά διάλεξε τον Αλαβάνο με αποτέλεσμα να γίνει ένας αποτυχημένος κλώνος των εθνο-σταλικών του ΚΚΕ. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει σαν κόμμα είναι λύπηση για τα όσα αξιόλογα στελέχη και οπαδοί του έχουν μείνει.

  Κρίμα και για τους δύο.

  Υ.Γ Για το ανέκδοτο «Σαρτζετάκη» τι να πούμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Nikos Dimou said...
  Vrennus ο σωστός ηγέτης δεν ακολουθεί απλώς τον λαό (τότε είναι λαϊκιστής) τον καθοδηγεί [...] Σήμερα τρέμουμε τα ΜΜΕ, τις οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, και τρέχουμε πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Δεν διαμορφώνουμε την Κοινή Γνώμη - αλλοι την διαμορφώνουν κι εμείς ακολουθούμε.

  Άρα; Οι πολιτικοί (και η πολιτική) είναι υποχείρια και ενεργούμενα αυτών που διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη; Είναι, λοιπόν, οι σημερινοί πολιτικοί μαριονέττες στα χέρια κάποιων που δρουν στα παρασκήνια; Κι από πού αντλούν, τέλος πάντων, την ισχύ τους αυτοί που διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη και κάνουν τους πολιτικούς να τρέχουν πίσω από δημοσκοπήσεις;

  Υ.Γ. Αυτό το "καθοδηγεί το λαό" πάντως, εμένα δε μου ακούγεται και πολύ δημοκρατικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. cobden said...
  "Για πόσο τόλμησαν???Για δύο χρόνια που κράτησε το θνησιγενές πολιτικό εγχείρημα των Φιλελευθέρων???"

  Τόσο άντεξαν. Ξέμειναν από λεφτά (και ήδη είχαν ξεμείνει από ψηφοφόρους - ούτε 1,5%...).

  Έχετε απόλυτο άδικο όταν λέτε πως ήταν "ένα κόμμα που βασικό πολιτικό του σύνθημα είναι οι επιδόσεις του αρχηγού του, στον τομέα των δημοσίων έργων???". Ουδέποτε μίλησαν γι αυτό. Αντίθετα τον καιρό που υπήρχαν ξεκίνησαν δεκάδες μελέτες για όλα τα θέματα - και τέτοια παραγωγή πολιτικών προτάσεων δεν έχει ξαναδεί αυτός ο τόπος. Ριζοσπαστικές και φιλελεύθερες. (Πολλές υπάρχουν ακόμα στο bulls.gr). Αλλά ζούσαν σε λάθος χώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Διακόσια πενήντα χρόνια αναμονή!!

  μία εν δήμω εξομολόγηση


  Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004
  Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα γενναίο άνοιγμα προς τον ορθολογισμό και την ανοιχτή κοινωνία. Ξέχασε μόνο να επινοήσει και ένα λαό που θα επικροτούσε και θα υπερψήφιζε αυτό το άνοιγμα.

  Πολλοί επισκέπτες των σελίδων μου ρωτάνε γιατί απέσυρα όλα τα προεκλογικά μου κείμενα. Θα απαντήσω: δεν αντέχω να τα ξαναθυμάμαι. Η διάψευση άλλης μίας ελπίδας ήταν πολύ οδυνηρή. Εύχομαι να έχει δίκιο ο Διονύσης Σαββόπουλος που είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου πως: «είτε χάσει είτε κερδίσει, αυτός είναι ο άνθρωπος του μέλλοντος». Μόνο που είμαι εξήντα εννέα χρόνων και δεν ξέρω αν θα προλάβω αυτό το μέλλον.

  Υ. Γ. Από τον υπογράψαντα για τις ταυτότητες, δεν περιμένω πολλά. Διότι είτε πίστευε σε αυτό που έκανε - οπότε πράγματι ανήκει στην εποχή πριν από την Γαλλική Επανάσταση - είτε το έκανε από καιροσκοπισμό και δημαγωγία, οπότε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Τι είναι τα κόμματα στην Ελλάδα (και όχι μόνον) σήμερα; Ενας συνασπισμός ατόμων που έχουν σαν κοινό στόχο την κατάληψη και διαχείριση της εξουσίας. Ο συνασπισμός αυτός δεν έχει πια ούτε ιδεολογία ούτε κυρίως πρόγραμμα όπως παλαιότερα. Το κάποιο πρόγραμμά του είναι ένα συνονθύλευμα δήθεν προγραμματικών θέσεων που έχει σαν στόχο, όχι τη δέσμευσή του απέναντι στους πολίτες, αλλά την εξαπάτησή τους και την υπεξαίρεση της ψήφου τους. Και ποιος είναι ο καλύτερος "αρχηγός"; (η ελληνική πολιτική ορολογία εξακολουθεί να είναι προσαρμοσμένη στην ποδοσφαιρική τέτοια: αρχηγός, οπαδοί, πάγκος κτλ) Αυτός που θα έχει τις ικανότητες να εξαπατήσει τους πολίτες και να τους πείσει να ψηφίσουν το κόμμα του και να φέρουν στην εξουσία όλο αυτόν τον ορυμαγδό που το αποτελεί. Οσο δλδ περισσότερο απατεώνας αποδειχτεί κάποιος αρχηγός, τόσο περισσότερο αποδεκτός θα είναι από το κόμμα του.
  Επειδή λοιπόν αυτοί που αποτελούν ένα κόμμα δεν έχουν κοινά πιστεύω και κοινό πρόγραμμα, όταν καλούνται να κυβερνήσουν προκύπτει ένας τραγέλαφος και είναι ουσιαστικά ακινητοποιημένοι και καταδικασμένοι να πράττουν το ελάχιστο. Μόνο που οι ανάγκες των πολιτών και της χώρας αυτής δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από το ελάχιστο.
  Είναι χαρακτηριστικό τι συμβαίνει όταν θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για κάποιο σοβαρό ζήτημα: πολλοί από την αντιπολίτευση συμφωνούν με τον υπουργό αλλά δεν τολμούν να το πουν, αρκετοί της συμπολίτευσης διαφωνούν με τον υπουργό, αλλά και αυτοί μούγγα, ο ΣΥΝ μονίμως διαφωνεί με όλους και το ΚΚΕ συμφωνεί επί της ουσίας με ό,τι πιο αντιδραστικό και ανελελεύθερο υπάρχει στην κοινωνία μας, αλλά καλύπτει τη συμφωνία του αυτή διαφωνώντας επί της διαδικασίας.
  Ναι, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε απολύτως από αυτά τα κόμματα. Αλλά και τα κόμματα μήπως δεν είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας;
  Το τελικό συμπέρασμά μου είναι οτι η κοινωνία αυτή βρίσκεται σε παρακμή. Τι μπορούμε να περιμένουμε άλλωστε από μια κοινωνία που το υποτιθέμενο πρωτοπόρο κομμάτι της (φοιτητές, διανόηση) ζητάει να μην αλλάξει τίποτε;
  Το πρόβλημά μου είναι οτι ζω μέσα σ' αυτήν. Οσα γίνονται (ή δεν γίνονται) επηρεάζουν τη ζωή μου. Δεν ξέρω... Εν πρώτοις έχω αποφασίσει να μην ξανασυμμετέχω στην κοροϊδία που ονομάζεται "εκλογές", κάθε είδους εκλογές:βουλευτικές, δημοτικές, νομαρχιακές. Είναι η μόνη μου ελπίδα, οτι ίσως να ταραχθούν λίγο τα λιμνάζοντα νερά αν η αποχή είναι μεγάλη. Αν ταραχθούν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. @Nikos Dimou
  " δεν έχει δικαίωμα ούτε καν να πολιτεύεται - όχι να είναι πρωθυπουργός"

  Διαφωνώ ακόμα και οι νέο-ναζί ας πολιτεύονται. Το γεγονός ότι ο ανιψιός του θείου υπέγραψε το "δημοψήφισμα" του φασιτόδουλου αποδεικνύει πως ούτε λαϊκισμό δεν μπορεί να κάνει, μιας και ήταν αντισυνταγματικό κλπ κλπ κλπ.

  @mickey
  " Ίσα ίσα απολάμβαναν μέχρι πρότινος απίστευτες κοινωνικές παροχές "
  Συγκριτικά με την μαχόμενη Ελλάδα οι παροχές είναι απίστευτες.
  "το σύστημά τους κατέρρευσε, η ανεργία ανέβηκε και κουτσούρεψαν και τα επιδόματα."
  Κόψε κάτι "κατέρρευσε" και δεν κουτσούρεψαν τις παροχές αλλά τις μείωσαν (μερικές χώρες όχι όλες).

  @Nikos Dimou

  "Vrennus ο σωστός ηγέτης δεν ακολουθεί απλώς τον λαό (τότε είναι λαϊκιστής) τον καθοδηγεί. Το ενημερώνει, τον διαφωτίζει και όταν χρειαστεί του πάει κόντρα. "
  Αυτό είναι αυτονόητο το αντίθετο είναι λαϊκισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Συμφωνώ με τους μπλογκοσυντρόφους: Είναι όλοι τους ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ.

  Για να αποφύγω τον κίνδυνο επανάληψης, συνεισφέρω στο post μυστική συνταγή με κουραμπιέδες...

  Υλικά
  1. 600 γρ. Πολιτικούς αρχηγούς με τη φλούδα
  2. 600 γρ. Έλληνες ψηφοφόρους γάλακτος
  3. 2 κρόκοι γόνων βουλευτών
  4. 225 γρ. Πολιτικό Όραμα (Μπλέ ή πράσινο, για τους αριστερούς της καθυστερημένης πρόοδου προσφέρεται και στην αγορά σε φούξια κίτρινο )
  5. 900 γρ. διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες
  6. 1 φλιτζανάκι μπράντι
  7. Αμερικανική Επιρροή
  Ετοιμασία
  1. Χτυπάμε τους Έλληνες ψηφοφόρους πάρα πολύ καλά. Δεν τους λυπόμαστε καθόλου.
  2. Για το χτύπημα χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά αναδευτήρια μάρκας ΜΜΕ, όπως Κακουανακομίξερ ή Τραγκαγουδοχέρι.
  3. Οταν επιτέλους ασπρίσουν από το κτύπημα και τη γενετική μαλακία που τους δέρνει (προσοχή, μην χρησιμοποιείτε γενετικά τροποποιημένους ψηφοφόρους που συχνάζουν σε blogσφαιρες και ανταλλάσσουν αιρετικές απόψεις, θα χαλάσει η ζύμη) προσθέτουμε το πολιτικό όραμα ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να έχουν οι κουραμπιέδες μας και συνεχίζουμε ανελέητα το χτύπημα.
  4. Μόλις αφομοιωθεί το μείγμα και οι ψηφοφόροι φωνάζουν δυνατά ότι βλέπουν καταμπροστά τους την καλύτερη Ελλάδα προσθέτουμε έναν-έναν τους γόνους επιφανών βουλευτών και το μπράντι, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  5. Συνεχίζουμε με τους πολιτικούς αρχηγούς (προσοχή με τη φλούδα για να μην χαθεί η πολιτική στρατηγική και η καλύτερη Ελλάδα) καθώς και τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες (Σ΄ αυτή τη φάση θα χρειασθεί να αλλάξουμε τα αναδευτήρια γιατί το μίγμα παίρνει πλέον μορφή εύπλαστης ζύμης που δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα αγιορείτικα αναδευτήρια Ψυχάρη, εξαιρετικά είναι επίσης και τα αναδευτήρια Μπόμπολα ή Λιακουνάκου) Στο τέλος θα έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, τη διαπλοκοζύμη που αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας
  6. Παίρνουμε τη διαπλοκοζύμη και ακολούθως πλάθουμε του κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε ώστε να κρατήσουν για πάντα αναλλοίωτοι και τους ψήνουμε στο φούρνο του διαβόλου μέχρι να ροδίσουν.
  7. Όταν τους βγάλουμε τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλούμε σε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα στρώσεις-στρώσεις και σε κάθε μία στρώση πασπαλίζουμε με λίγη αμερικανική επιρροή.
  8. Προσοχή (οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά):
  Ο φούρνος του διαβόλου να ανάβει στο πάνω-κάτω. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιείστε φούρνους Χριστόδουλου (εγγύηση μέχρι τη Β’ Παρουσία)
  Αν τυχόν όταν τους βγάλετε από το ταψί διαλύονται, είναι πιθανόν να μην έχετε βάλει πολλούς διαπλεκόμενους επιχειρηματίες. Είναι εύκολο να βρείτε, βάλτε όσους χρειάζεστε, μην τσιγκουνεύεστε, ή πατρίδα είναι γεμάτη. Βάλτε τους κουραμπιέδες σε απορροφητικό χαρτί και αχνώστε τους την επομένη. Σας βεβαιώνουμε ότι χαρτί θα έχει απορροφήσει και τους τελευταίους σκεφτόμενους ψηφοφόρους

  Καλή σας όρεξη (η πραγματική συνταγή για τους φίλους/ες που ενδιαφέρονται να φτιάξουν και να απολαύσουν αμυγδαλωτούς κουραμπιέδες βρίσκεται στο blog μου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. “αυτοί οι άνθρωποι λες και δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έγινε στον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια!”

  Προφανώς εννοείς τα τελευταία 60 χρόνια. Διότι πέραν του Ατλαντικού και 8ωρο υπήρχε και τα πάντα. Κι ευκαιρίες (με λίγη καλή τύχη και παζάρι). Λόγω έλλειψης της έντονης παρουσίας των πολιτικών στην καθημερινή ζωή…

  «πού 'σαι Λευτέρη;»
  Εδώ είμαι ρε παιδιά αλλά έχω δουλειά. Και τους πολιτικούς, από πού να τους πιάσεις… που ν’ αρχίσεις και που να τελειώσεις.

  «Το ίδιο μας το σύνταγμα επικαλείται την Αγία Τριάδα και αναφέρεται σε επικρατούσα θρησκεία.»
  Δηλαδή ο Θεός να μας βοηθήσει…!
  Πως λένε κι οι Αμερικάνοι «in God we trust”

  Ο άνθρωπος είναι ον που φτιάχνει ομάδες. Συμμορίες. Έχουμε τη συμμορία των πολιτικών και τη συμμορία των αστυνομικών. Όποιος άλλος φτιάξει συμμορίες, την έβαψε, διότι οι πρώτες δύο θα τον κυνηγήσουν.
  Τα χαρακτηριστικά αυτών των συμμοριών είναι:
  1) Όπως και η μαφία, εισπράττουν λεφτά από κάθε μαγαζί και ιδιώτη για να μην τον δείρουν ή βάλουν φυλακή (φόροι κλπ).
  2) Όπως και η μαφία, έχουν κάποια λαϊκή υποστήριξη και ο κόσμος λέει «είναι αναγκαίο κακό».
  3) Όπως και η μαφία, «τρώνε» όποιον τους αντιστέκεται από μέσα. Τον διώχνουν διότι δεν «συμπλέει».

  Η Ελλάδα σήμερα δεν χρειάζεται πολιτικούς, διότι είναι πολύ μικρή χώρα. Τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται (διαχειριστές) και τα άλλα ούτως ή άλλως τα αποφασίζει η ΕΟΚ (δηλαδή η Γαλλία και η Γερμανία).

  «συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βεβαίως βεβαίως ;)»

  Βεβαίως. Το έχω πει χιλιάδες φορές: σε νοοτροπία, οι ΗΠΑ είναι πιο κοντά στην Ελλάδα απ’ ότι σε κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα (BMW, γκόμενα, φοροδιαφυγή, διαφθορά, γλέντι και χαβαλές κάθε φορά που βρίσκουν ευκαιρία, απειθαρχία και αποστροφή για κάθε "κυβέρνηση» κλπ). Εκεί που στάθηκαν πιο τυχεροί, είναι ότι πέσανε πολλοί Γερμανοί και Άγγλοι στην αρχή κι οργανώσανε τη χώρα πολύ καλά (δρόμοι κλπ), δεν είχαν βασιλιάδες και άλλα κατάλοιπα να τους κυνηγάνε αιωνίως και ο φόρος εισοδήματος δεν υπήρχε (ήταν "παράνομος") έως το 1913... τους έδωσε πολύτιμο χρόνο. Άσε που δεν καταστραφήκανε από ένα σωρό πολέμους… ακόμα κι ο εμφύλιός τους δεν ήταν τόσο καταστρεπτικός (εκεί που γίνανε οι μάχες, ήταν σκέτα λιβάδια κλπ).  «Μακάρι να γίνουμε κάποτε "Σκανδιναβοί" κι ας ...ψυχραθούμε και λίγο»

  Γιατί ρε μάγκα; Για να ορίζει το κράτος τη ζωή σας ακόμα περισσότερο; Για να λες «δεν έχω λεφτά να πάρω ψωμί, αλλά μπορώ να τρέχω στο γιατρό κάθε μέρα δωρεάν». Σαν κι αυτούς θ’ αυτοκτονάτε κάθε μέρα στο τέλος… κι ακόμα και τα πιο προφανή συναισθήματά σας, θα κατατροπώνονται από θεωρίες των ψυχολόγων. Θα σου λένε «πληγώθηκες επειδή ο/η σύζυγος σε κεράτωσε, αλλά το πρόβλημα είναι δικό σου. Εδώ θα μάθουμε πώς να μην σε ενοχλούν τέτοια πράγματα». Επιστημονική αποκτήνωση δηλαδή.

  Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο σεβασμός του ενός προς τον άλλο. Από νόμους, υπάρχουν. Και πόροι υπάρχουν. Σεβασμός δεν υπάρχει. Δεν διδάσκεται στα σχολεία, ούτε στις οικογένειες. Ο πληθυντικός ευγενείας δεν είναι αρκετός, ούτε ουσιώδης. Τουλάχιστον σταματήσανε να πετάνε τα σκουπίδια από το παράθυρο στην εθνική οδό;

  Λευτέρης

  ΥΓ. Σε σχέση με το Μέγα Αλέξανδρο, που κατέκτησε όλο τον κόσμο στην ηλικία των 25 σε ένα άλογο, όλοι οι υπόλοιποι είναι αδερφάρες και μπάμιες. Αλλά ο Αλέξανδρος, είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη (κι αυτός με τη σειρά του τον Πλάτωνα, κι αυτός με τη σειρά του το Σωκράτη). Οι σημερινοί δάσκαλοι διδάσκουν έλλειψη πυγμής, έλλειψη αποτελεσματικότητας. Σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι παρά "ξεπλυμένοι" φτηνο-φιλόσοφοι που ζουν με τα μαγικά λεφτά των φορολογουμένων και διδάσκουν να φορέσουμε όλοι φούστα χίπικη και να ζούμε κι εμείς από αυτά τα "μαγικά" λεφτά που μυστηριωδώς έρχονται από το πουθενά κάθε μήνα...
  Με τέτοιους δασκάλους κι επιρροές, τι ηγέτες να φτιάξει κανείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. @ΝΔ
  Εχετε δίκιο για το κόμμα των Φιλελεύθερων, η παραγωγή πολιτικών προτάσεων σε σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας ήταν δυσανάλογη του μεγέθους τους.
  ΑΛΛΑ είχαν ένα μειονέκτημα: έλεγαν την αλήθεια και στηρίζονταν στην πραγματικότητα. Η κοινωνία αυτή δεν έχει καλές σχέσεις με την πραγματικότητα. Θα εμπιστευθεί όποιον της σερβίρει το ωραιότερο παραμύθι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι γιατί αν και μεγάλη μερίδα του κόσμου δηλώνει ανένταχτη και "αδιάφθορη", οι ίδιοι άνθρωποι ψηφίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα με συντριπτικά ποσοστά σε βάρος των μικρότερων.

  Είναι ότι τελικά αυτός ο κόσμος δεν είναι ούτε ανένταχτος ούτε "αδιάφθορος";
  Είναι ότι τα μικρότερα κόμματα είναι τόσο απογοητευτικά;
  Κάτι άλλο;

  Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος που μιλάει για πολιτική έχει πίσω την ουρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @Vrennus Δευ Ιουλ 17, 05:49:35 μμ

  TV Rules mate :)

  "Υ.Γ. Αυτό το "καθοδηγεί το λαό" πάντως, εμένα δε μου ακούγεται και πολύ δημοκρατικό."
  Δεν ξέρω πως ακούγεται αλλά έτσι είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. @Playmobil

  Πολύ καλή η συνταγή σου!

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Στα δυο πρώτα "ερωτήματα" του Vrennus (Δευ Ιουλ 17, 05:49:35 μμ) η "απάντηση" είναι:

  ΝΑΙ (απλά και ξεκάθαρα)

  Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα κι ας μη μας αρέσει :(

  Ορισμένοι μάλιστα από τους "μαριονετίστες" δε χρειάζεται καν να δρουν στο ...παρασκήνιο: Το κάνουν "χύμα" και live στα δελτία ειδήσεων, τα talk-show και τις ..."αποκαλυπτικές" εκπομπές!

  Για το τρίτο ερώτημα δεν ξέρω την απάντηση, αλλά κάτι υποψιάζομαι... ;)

  Υπάρχει βεβαίως και η απλή "ερμηνεία" της άκρατης βλακείας και ανικανότητας των πολιτικών μας. Πιστέψτε με, δεν έχει ΚΑΘΟΛΟΥ μικρές πιθανότητες. Πολλές φορές τα πράγματα είναι απλούστατα και ξεκάθαρα - οι sophisticated αναλύσεις περιττεύουν...

  Επίσης, να πω ότι έχει δίκιο ο ioannisk στο σχόλιό του (Δευ Ιουλ 17, 06:02:48 μμ) για τη λέξη "κατέρρευσε". Ο όρος που χρησιμοποίησα ήταν υπερβολικός!

  Πάντως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και η ανάκαμψη μοιάζει άπιαστο όνειρο. Μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουν κι εκείνοι στα λιγότερα.

  Όσο για τις λέξεις "κουτσούρεμα", "περικοπή" και "μείωση", είναι ουσιαστικά συνώνυμες (η πρώτη δεν έχει κάποια "εγγενή" υπερβολική ερμηνεία και σημαίνει "περικοπή" στο πιο ...λαϊκό). Και φυσικά από χώρες, αναφέρομαι ΜΟΝΟ στη Γερμανία λόγω "ένωσης" (νομίζω πως ήταν σαφές).

  Υ.Γ. Όση ώρα έγραφα τα παραπάνω, το Playmobil "ζωγράφισε" και ήρθε κι ο Λευτέρης, οπότε μπορεί να συνεχίσει εκείνος τη ...μπάλα - το γήπεδο είναι εδώ και μέρες δικό του :))

  Μια διευκρίνιση: Οι "Σκανδιναβοί" αναφέρθηκαν ΜΟΝΟ για τη στήριξη της Κυβέρνησης από την Αντιπολίτευση (σχόλιο του odysseas) και την οργάνωσή τους. Άλλωστε δε νομίζω πως θα γίνουμε ποτέ "Σκανδιναβοί" ...γενικώς - οι αναφορές σε ψυχολογικά και αυτοκτονίες είχαν πλάκα, αλλά θαρρώ πως τους "αδικούν" κομματάκι ;)

  Και προς ενημέρωσή σου: ΝΑΙ, οι Έλληνες πετάνε ΑΚΟΜΑ τα σκουπίδια από το παράθυρο στην Εθνική Οδό - και όχι μόνο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Nikos Dimou said...

  "....ο σωστός ηγέτης δεν ακολουθεί απλώς τον λαό (τότε είναι λαϊκιστής) τον καθοδηγεί."

  Ούτε βέβαια αυτό είναι απολύτως ακριβές, νομίζω.
  Ο "ηγέτης" αποτελεί έναν μηχανισμό ανατροφοδότησης που 'διαβάζει" τα τεκταινόμενα και πυροδοτεί τα ευκταία.
  [πρβλ. Sir Stafford Beer, 1973, Fanfare for an Effective Freedom]
  Αυτό γίνεται στη βάση ενός κοινού νοήματος που (υποτίθεται ότι) ο ηγέτης και η κοινωνία μοιράζονται διϋποκειμενικά (θεωρώντας την κοιωνία υποκείμενο).
  [Luhmann N., 1984, Social Systems]

  Άμα όμως η κοινωνία στερείται νοήματος, τότε ο ηγέτης είναι απλώς ένας διαχειριστής που προσπαθεί (ανεπιτυχώς λέει η εμπειρία) να αποφύγει τα χειρότερα.
  [πρβλ. Ελλάδα, 1982 κ.ε. ΛΟΛ]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. "TV Rules mate :)"

  Η αλήθεια είναι πως τα τέλευταία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιήται ευρέως η έκφραση "επικοινωνιακά τρικ". Γιατί αυτό είναι πλέον η πολιτική, διαφήμιση! Κάτι σαν την Phillip Morris που σε παρακαλάει να κόψεις το τσιγάρο...Κοροϊδία σκέτη!
  Έχουμε όμως ευθύνη ως πολίτες, εμείς τους ανεβάζουμε και εμείς τους κατεβάζουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν με έπειθε παρά σαν υπουργός εξωτερικών. Και γεννάται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να είναι ΤΟΣΟ καλός υπουργός εξωτερικών και ΤΟΣΟ κακός αρχηγός κόμματος; Έχω μια απάντηση.

  Πρώτα όμως, σημειώνω πως δεν με έπεισε καθόλου όταν συνεργάστηκε με τους Μάνο, Ανδριανόπουλο, Ανδρουλάκη – για δύο λόγους: (1) τα μεγάλα στελέχη του κόμματός του έμαθαν για αυτή τη συνεργασία από τις εφημερίδες (ετσιθελική νοοτροπία, που θυμίζει Ανδρέα) και (2) και παράγωγο του πρώτου, δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα συνεργασίας. Δεν υπήρχαν οι βάσεις της προσπάθειας συνεννόησης. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους έλεγε λοιπόν το μακρύ του και το κοντό του – με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, οι Μάνος, Ανδριανόπουλος και Ανδρουλάκης, να έχουν πλέον «καεί» πολιτικά. Ούτε στη ΝΔ μπορούν να πάνε, ούτε στο ΠΑΣΟΚ να (ξανα)γυρίσουν. Και θυμάμαι τότε, ο ΝΔ μου έκανε εντύπωση που υποστήριζε τέτοιο πολιτικό «ψάρεμα σε θολά νερά».

  Ένας φίλος, πολιτικοποιημένος της αριστεράς, θα ψήφιζε λευκό και μόλις άκουσε για αυτήν τη συνεργασία, αποφάσισε να ψηφίσει ΝΔ. «Ο άνθρωπος γίνεται επικίνδυνος» μου είπε. Η πρωθυπουργία δεν ασκείται με θολά πειράματα. Από την άλλη, ο Γιωργάκης (όχι τυχαίο το υποκοριστικό) έλεγε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει και ότι έχει πρόγραμμα (μην ξεχνάμε, τρεις μήνες πριν τις εκλογές πήρε το δαχτυλίδι του Σιμήτη) γιατί.... ‘κρατούσε σημειώσεις στον υπολογιστή του’. Αν είναι έτσι, οι μπλογκάδες κάνουν για πλανητάρχες!

  Το οξύμωρο; Ο Καραμανλής δεν μου εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη, τον θεωρώ δειλό και ακόμα χειρότερο, πείσμωνα. Αυτό είχε φανεί σε πολλά σημεία που του στοίχιζαν σε ψήφους ενώ δεν ήταν μείζονα (π.χ. εμμονή στον Σπιλιοτόπουλο, στο να μην αποκαλύπτει αν θα υποστηρίξει Κωστή Στεφανόπουλο για δεύτερη θητεία, κτλ.). Έχει δείξει δηλαδή πολλές φορές ότι προτιμά να συνεχίσει μια αποδεδειγμένα λάθος πολιτική, παρά να την αλλάξει. Και εάν αυτό το κάνει σαν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ζημιώνεται κυρίως το κόμμα του - αλλά σαν πρωθυπουργός; Τι μπορεί να ρισκάρουμε;

  Το οξύμωρο, λοιπόν, είναι πως θεωρώ τον Γιώργο καλύτερο πρωθυπουργό από τον Καραμανλή. Δεν του πάει η διαχείριση εξουσίας και κόμματος, ενώ στην πράξη και στις τολμηρές αποφάσεις φάνηκε καλύτερος. Φυσικά όμως δεν θα τον ψηφίσω: πέρα από το ότι δεν πείθει, ψυχανεμίζομαι πως θα προκύψουν πάλι κάτι Ρέπες, Βάσω, Τσοχατζόπουλοι, Παπαντωνίου, κτλ. Πολλοί θα το πουν «ευχαριστώ, πήραμε».

  ΥΓ. Η μεγαλύτερη απογοήτευση για μένα ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου. Συγκροτημένος λόγος, ευρωπαϊκό προφίλ, σύγχρονη σκέψη και στα δύσκολα (δυο μέρες πριν τις εκλογές)... βγαίνει με ψηλές μπότες και λέει θυμωμένα στην κάμερα «το αυτοκίνητο με πινακίδες τάδε, μάρκας τάδε που ανήκει στη ΝΔ, διακινεί ανώνυμες επιστολές με προεκλογικό υλικό». Μόνο το μαστίγιο στην μπότα δεν χτυπούσε. Νέος άνθρωπος, με νέα οράματα για το ποιόν της πολιτικής μας ζωής. Δεν της το συγχωρώ.

  ΥΓ2. Τελικά νομίζω ότι υπήρξε συγκροτημένη παραπληροφόρηση στα γκάλοπ των προηγούμενων εκλογών. Όλα έδιναν 2 μονάδες διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους – για να βγει τελικά η ΝΔ με 7 μονάδες. Είναι στατιστικά απίθανο να κάνουν λάθος όλα τα γκάλοπ (και μάλιστα το ίδιο). Αλλά σκέφτομαι πως ούτε στο ΠΑΣΟΚ θα συνέφερε να δείξει ότι έχει χάσει με διαφορά από τα αποδυτήρια (γελοιοποίηση) ούτε στη ΝΔ ότι έχει τις εκλογές στο τσεπάκι της (χάνει σε συσπείρωση) ενώ και τα δύο κόμματα θα έχαναν σε ουσία προεκλογικού λόγου. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, είναι ότι στις εταιρίες δημοσκόπησης ‘φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη’: είχαν τα σωστά αποτελέσματα αλλά έκαναν αναγωγές γιατί φαίνονταν... ‘κουφά’ ή ακραία. Και δεν μιλούσαν για τις αναγωγές με τη σύμφωνη γνώμη των δύο κομμάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Αναρωτιέμαι βέβαια εάν μια σημερινή κοινωνία χρειάζεται όντως "ηγέτες".

  Μήπως απλά χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα ελέγχει τους διαχειριστές;

  Τι να τους κάνουμε τους "ηγέτες" σήμερα; Πρόβατα είμαστε;

  Λευτέρης

  ΥΓ. Ε, μπορεί όντως να τους αδικώ τους Σουηδούς κομμάτι, αλλά έρχονται εδώ με το τσουβάλι, γιατί τους αρέσει βέβαια ο πλούτος και η ανοικτή κοινωνία και η ελευθερία (το κράτος στη Σουηδία τους έχει βάλει σε μέγγενη, αλλά με το γάντι -- ευγενικότατη μέγκενη).

  ΥΓ2. Όπως θα κατάλαβες, η Αμερική και ειδικά ο αντικυβερνητικός νότος μ' έχουν επηρεάσει.
  Αλλά γενικά, άλλη νοοτροπία έχει ο άνθρωπος του διαμερίσματος, κι άλλη αυτός του ράντζου.
  Θα το έχετε διαπιστώσει και στην Ελλάδα, ότι αλλιώς σκέφτεται αυτός που έχει μονοκατοικία με μεγάλο κήπο στο χωριό, κι αλλιώς αυτός που έχει μεγαλώσει και ζει ακόμα σε ποντικοφωλιά στην πόλη.


  Καθένας προσπαθεί να προστατέψει αυτά που έχει (τα "κεκτημένα" του). Αυτός που δεν έχει τίποτα, ούτε μια καλή θέα που λέει ο λόγος, δεν έχει και να παλέψει για τίποτα, παρά μόνο για το δικαίωμα να φωνάζει και να ψηφίζει. Αυτόν προσπαθούν να επηρεάσουν και οι πολιτικοί στο μέγιστο βαθμό... για παράδειγμα, εάν το πανεπιστήμιο το πληρώνανε οι φοιτητές από την τσέπη τους (ναι, καλά!) και το καθαρίζανε οι ίδιοι με βάρδιες (τώρα μάλιστα), νομίζεις ότι θα το καταστρέφανε; Όχι βέβαια... καταστρέφουν τα μηχανήματα στο πανεπιστήμιο, αλλά άμα κανείς τους πειράξει τη βέσπα, είναι έτοιμοι να τον φάνε ζωντανό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Yannis H said...
  "...σημειώνω πως δεν με έπεισε καθόλου όταν συνεργάστηκε με τους Μάνο, Ανδριανόπουλο, Ανδρουλάκη – για δύο λόγους: (1) τα μεγάλα στελέχη του κόμματός του έμαθαν για αυτή τη συνεργασία από τις εφημερίδες (ετσιθελική νοοτροπία, που θυμίζει Ανδρέα)"

  Mα αν τους ρωτούσε - ή έστω τους ενημέρωνε - θα ήταν εφικτή αυτή η κίνηση; Μπορεί να ήταν πραξικοπηματική (αν και είχε εκλεγεί με 100%) αλλά μόνο έτσι θα πέρναγε. Το πρόβλημα είναι ότι μετά δεν κράτησε την ίδια αρχηγική στάση και έκανε πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. yannis h: Σχετικά με τη Διαμαντοπούλου, το ευρωπαϊκό προφίλ είναι εντελώς πλαστό, απλά ξέρει να το πλασάρει πολύ καλά. Όσο ήταν επίτροπος, είχε κατηγορηθεί ο σύζυγός της που είχε εταιρεία διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων (τι σύμπτωση!) ότι έπαιρνε πληροφορίες εκ των έσω. Όσο ήταν υπουργός, ευνοούσε συμβούλους της ιδιοκτήτες διαφόρων εταιρειών για την ανάληψη δημοσίων έργων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα είχε τοποθετηθεί κομματικά ο σύζυγός της πρόεδρος στο ΔΣ δημόσιας υπηρεσίας, θέση με μηδενικά καθήκοντα αλλά παχυλό μισθό. Φυσικά δεν έχω αποδείξεις γι’ αυτά, και μάλιστα τίποτα από αυτά δεν είναι παράνομο, αλλά είναι όλα παράτυπα και αμφίβολης ηθικής. Μάλλον βαλκανικό/μεσανατολικό το προφίλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Lefteris Kritikakis said...
  Αναρωτιέμαι βέβαια εάν μια σημερινή κοινωνία χρειάζεται όντως "ηγέτες".

  Κάθε κοινωνική ομάδα χρειάζεται ηγέτη. Προσοχή όμως - μιλάμε για ηγέτη ότι για αρχηγό, πρόεδρο, αφεντικό, κλπ. Ο ηγέτης είναι αυτός που έχει τα προσόντα να ηγείται - και την αποδοχή των άλλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Cobden: Σχετικά με τον Τσούρα που σε απογοήτευσε ως συνεργάτης του ΓΑΠ, νομίζω ότι ήταν έξυπνη επιλογή, γιατί τον είχε διορίσει υπεύθυνο για τις κομματικές διαδικασίες. Είναι άτομο βγαλμένο από το ΠΑΣΟΚ των 80s, ξέρει από μηχανισμούς, κομματική γραφειοκρατία, παρασκήνια κτλ. και ήταν μάλλον από τους πιο κατάλληλους, δεδομένου ότι ο ίδιος ο ΓΑΠ ποτέ δεν χρειάστηκε (και συνεπώς δεν ήξερε) να ασχοληθεί με για τις βρώμικες δουλειές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Σε μια ιδανική κοινωνία δε χρειάζονται ηγέτες! Ξέρω, ακούγεται (και ίσως είναι) ουτοπικό, αυτή δεν είναι άλλωστε και η βασική αρχή και φιλοσοφία του αναρχισμού;
  Νομίζω πάντως, ότι υπάρχει μια τέτοια κοινωνία που έχει επιχειρήσει αυτό το πείραμα και έχει πετύχει (;) κάπου στη Δανία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Yannis.H said:

  "Αν είναι έτσι, οι μπλογκάδες κάνουν για πλανητάρχες!"

  Γιατί, αυτοί που έχουμε τώρα είναι ...καλύτεροι; (μη χέ**, που λέει κι ο δικός μας Νομάρχης :)))

  Στα σοβαρά πάντως, το πρόβλημα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ. Θεωρούμε πως οι πολιτικοί είναι κάποια "ανώτερα" και "χαρισματικά" όντα, που "ξέρουν καλύτερα" (και συχνά "πριν από μας για μας"), έχουν γνώση του "πολιτικού γίγνεσθαι" (σιγά - κι η γιαγιά μου έχει σήμερα), είναι ικανοί να μας "κυβερνήσουν" (ως γνωστόν, χωρίς "αφεντικά" δε δουλεύουμε) και να λύσουν τα προβλήματα μας (τα οποία φυσικά ΟΙ ΙΔΙΟΙ δημιουργούν). Υπήρχαν και υπάρχουν φυσικά και τέτοιοι (λίγοι), αλλά συνήθως είναι ...παραγκωνισμένοι. Γι' αυτό και "απογοητευόμαστε" συχνά - αν δε ...γοητεύεσαι δεν απογοητεύεσαι ;)

  Σήμερα οι πολιτικοί ΔΕΝ λύνουν προβλήματα. Απλά επιτείνουν τα παλιότερα και δημιουργούν νέα. Φυσικό είναι, αφού οι περισσότεροι έχουν μάθει να "λύνουν και να δένουν" σε θεωρητικό ή ιδεολογικό επίπεδο. Η πολυπλοκότητα της κοινωνίας όμως είναι τέτοια, που οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους είναι ελλιπείς και οι αποφάσεις τους στην πλειονότητά τους λανθασμένες (και μέχρι να τις πάρουν, τα δεδομένα έχουν αλλάξει).

  Η Παπαρήγα και ο Αλαβάνος π.χ. θα μας δώσουν 1.200 ευρώ το μήνα εφ' όρου ζωής κι ας πίνουμε φραπεδάκι όλη μέρα. Αμφιβάλλει κανείς πως θα τα καταφέρουν;

  Και φυσικά κατασπαταλούν απίστευτους πόρους για το τίποτα! Έγραψα πριν για τις επισκέψεις του Μπους. Για το "Σχέδιο Ανάν" (ποιο απ' όλα;) πόσα χρήματα και ανθρωποώρες σπαταλήθηκαν; Πόσες σελίδες είχε το τελικό κείμενο, με προσοχή και την τελευταία τελεία; Τελικά η απόφαση πάρθηκε από μάλλον ανενημέρωτες λαϊκές μάζες που τις τραβολογούσε ο κάθε "ηγέτης" με ένα ...δάκρυ (ας μας πουν η Παράγραφος, η Απουσία και όποιος άλλος θέλει πόσους Κύπριους γνωρίζουν που διάβασαν ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το κείμενο πριν πάρουν την απόφασή τους για την ψήφο που θα ρίξουν - ΔΕΝ κρίνω το αποτέλεσμα).

  Και μη σταθούμε μόνο στα δικά μας. Πέρα από τους Ινδούς και τους Κινέζους που έκαναν το colpo grosso (το οποίο προσωπικά αμφιβάλλω αν θα συνεχιστεί) και κάποιες άλλες χώρες που προσαρμόστηκαν γρήγορα (Ιρλανδία, Δανία, Φινλανδία, Ν. Κορέα κ.α.) στα νέα οικονομικά δεδομένα, οι άλλες ακόμα ψάχνονται. Και οι ΗΠΑ διατηρούνται ακόμα από τις υποδομές (οι ...δρόμοι του Λευτέρη), το "head start" λόγω Β' Π.Π. και ΚΥΡΙΩΣ την στρατιωτική τους υπεροχή (σου λένε "οικονομικά μπορεί να μας τη βγουν, στα nukes τι θα ...αντιπαραθέσουν, το ...ευρωσύνταγμα;")

  BTW πόσους Ιρλανδούς, Δανούς, Φινλανδούς ή Κορεάτες πολιτικούς ξέρετε; Εμ, βέβαια, οι άνθρωποι εκεί προφανώς ασχολούνται με πιο σοβαρά ζητήματα από το P.R. τους ;)

  Υ.Γ. Δεν επιθυμώ να πλέξω το εγκώμιο κανενός (ειδικά της ολοκληρωτικής Κίνας με τη γνωστή πολιτική της στα ανθρώπινα δικαιώματα), αλλά θα πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τα πρόσωπα και τις ιδεολογίες και να στραφούμε στις πράξεις. Διαφορετικά και μετά από 50 χρόνια τα ίδια θα λέμε - Νίκο, άσε τον ...Γιωργάκη, χρειαζόμαστε άλλες "λύσεις".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Θα συμφωνήσω ότι είναι ανεπάρκής ο Γιώργος Παπαδρέου. Ο ίδιος είναι μάλλον ακατάλληλος γι' αυτή τη θέση, δύσκολα εμπνέει εμπιστοσύνη. Αυτό που βλέπω και μου αρέσει είναι οι προοδευτικές ιδέες που αναμφίβολα έχει ο Γ.Π. Μπορεί να μην κάνει για ηγέτης, σίγουρα όμως η πολιτική του, αν ασκηθεί από κάποιον άλλο, ικανότερο ηγετικά, μπορεί να δώσει όραμα στην Ελλάδα.
  Σκεφτείτε ότι δε λαϊκίζει, ότι την ώρα που ο Καραμανλής πάει να ακολουθήσει το "Αντρεϊκό" μοντέλο, ο Γιώργος το προσπερνάει, έχοντας ως πρότυπά του Ευρωπαίους ηγέτες. Το μεγάλο του μειονέκτημα, το οποίο δεν ξέρω αν θα ξεπεράσει ποτέ είναι ότι δεν πείθει ως αρχηγός. Και το πρόβλημα είναι ότι δε βλέπω αυτή τη στιγμή ποιός θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει, ακολουθώντας όμως το ίδιο πολιτικό μονοπάτι.
  Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη. Θυμηθείτε τον Καραμανλή το 1998, πιστεύατε τότε ότι αυτός ο άνθρωπος θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός; Δούλεψε όμως πάνω στο ίματζ του, εκμεταλλεύτηκε το λέγειν του και βελτίωσε την εικόνα του και τώρα είναι φαβορί για 2η τετραετία.
  Οπότε, μην αποκλείουμε κάτι ανάλογο και για τον Γ.Π.
  Η μεγάλη μου απορία όμως είναι αν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει έναν πρωθυπουργό σαν το Γιώργο, αν θα έδινε την ψήφο της σε έναν εκπρόσωπο του (ψυχρού σε μας) σκανδιναβικού μοντέλου.
  Παρεμπιπτόντως, μια και μιλάμε για ηγέτες, πώς θα σας φαινόταν ένα comeback του Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Το καλό με την έλλειψη moderation είναι πως υπάρχει ζωντανός διάλογος. Το κακό είναι πως μέχρι να γράψεις κάτι, το έχει πει ήδη κάποιος άλλος.

  Δεν αφήνουμε πάντως τα "οράματα" λέω 'γω; (έχουμε κάτι "μέντιουμ" που μπροστά τους τύφλα να 'χει ο ...Ανδρέας). Πράξεις και αποτελέσματα χρειαζόμαστε. Αν ο Κακλαμάνης μπορεί να μειώσει θεαματικά τα ράντζα από τις κλινικές σε λίγες μέρες (δεν ξέρω τελικά τι ακριβώς έγινε, αλλά παράδειγμα φέρνω, μην κολλήσουμε σε αυτό), ενώ τόσα χρόνια οι άλλοι τα αντιμετώπιζαν με "στρατηγικούς σχεδιασμούς" επί ...χάρτου, τότε και πολλά άλλα απλά και καθημερινά μπορούν να βελτιωθούν. Πρακτικό μυαλό χρειάζεται και όχι "χαρισματική" φυσιογνωμία.

  Πάντως ο οικοδεσπότης κάνει με τους "ηγέτες" την ίδια ...ντρίμπλα με τους "σοφούς". Αφού ...καταλαβαινόμαστε και λέμε τα ίδια πράγματα, τι ζαλίζουμε τις ...λέξεις;

  Σαν ...πολιτικοί κάνουμε :)))

  Υ.Γ. Νίκο, για την ...χρεία των "ηγετών", έθιξα το θέμα πολύ πριν τον Λευτέρη, αλλά σε εκείνον απάντησες. Αλλά ξέρω, μου κρατάς μούτρα για το ...Γκνάκι :PPP

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Καλησπέρα και από εμένα σε όλους!

  Σχετικά με το Γιώργο Παπανδρέου, με έχει απογοητεύσει και εμένα η πολιτική συμπεριφορά του. Από την άλλη νιώθω ότι ένας πολιτικός στην Ελλάδα, μόνο όταν προσαρμοστεί στα κλισέ και στην ξύλινη γλώσσα έχει ελπίδες να εκλεγεί. Αν παρέμενε ο Γιώργος του υπουργείου εξωτερικών επί Σημίτη δυστυχώς δεν θα είχε καμία ελπίδα. Τα έχουμε ξαναπεί: Οι πολιτικοί μας και η τηλεόρασή μας είναι ό,τι μας αξίζει!

  Πολλοί (ανάμεσα τους και ο ΝΔ) εκθειάζουν την προσπάθεια των Φιλελευθέρων και του Στέφανου Μάνου. Συμφωνώ μαζί τους στην ουσία του θέματος. Υπάρχουν όμως δύο παράγοντες που οι περισσότεροι παραβλέπουν:

  1. Απόλυτα φιλελεύθερες οικονομίες λειτουργούν σωστά σε μεγάλες αγορές όπου παράλληλα λειτουργεί σωστά και ο ανταγωνισμός (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία κλπ).
  Για παράδειγμα ο Στέφανος Μάνος όταν ήταν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμούσε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ (με ιδιωτικό management) από το 1992! Τη στιγμή που ακόμα και σήμερα (με τους δεκάδες εναλλακτικούς) ο ΟΤΕ είναι πρακτικά μονοπώλιο (έχοντας κρατική διοίκηση), αφού κανέναν ιδιώτη δεν συμφέρει να κάνει σοβαρή επένδυση τηλεπικοινωνιακής υποδομής στην Ελλάδα. Ακόμα και στην κοιτίδα του καπιταλισμού (ΗΠΑ) δεν θα βρείτε ιδιωτικά κερδοσκοπικά ιδρύματα που να είναι μονοπώλια. Η ελπίδα μας να παρακάμψουμε τον σκόπελο του μη ανταγωνισμού είναι μέσω της Ευρωπαϊκής ενοποίησης της οικονομίας.

  2. Για να λειτουργήσει σωστά μια απόλυτα φιλελεύθερη οικονομία θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες αγοράς που να εφαρμόζονται για όλους και πάντα.
  Στις ΗΠΑ κυνηγούν ανελέητα τη Microsoft επειδή θεωρούν ότι εκμεταλλεύεται την ηγετική της θέση για να κυριαρχήσει και σε άλλους τομείς με νέα προϊόντα! Επίσης κλείσανε εταιρίες-γίγαντες όπως η Enron, όχι επειδή έκλεβε την εφορία, αλλά επειδή με λογιστικά τρυκ έδειχνε μεγαλύτερα κέρδη (πληρώνοντας τελικά περισσότερα στην εφορία...) και παραπλανούσε τους επενδυτές! Τι πιθανότητες θα είχε να συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα? Εδώ και η κουτσή Μαρία γνωρίζει ότι για να πάρεις έργο δημοσίου πρέπει να λαδώσεις ακόμα και τις γάτες του υπουργείου και πρακτικά για αυτό δεν γίνεται τίποτα!

  Φυσικά ο φιλελευθερισμός δεν εφαρμόζεται μόνο στην οικονομία. Είναι και κοσμικό κράτος, ελευθερία στην έκφραση, συρρικνωμένο δημόσιο κλπ, που με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. "Κάθε κοινωνική ομάδα χρειάζεται ηγέτη. Προσοχή όμως - μιλάμε για ηγέτη ότι για αρχηγό, πρόεδρο, αφεντικό, κλπ."

  Σωστό. Να δούμε τώρα εάν ο Έλληνας θα σταματήσει να πετάει σκουπίδια στην εθνική οδό εάν υπάρχει "ηγέτης" ή εάν υπάρχει "αφεντικό".

  Διότι, όποιος κάνει τον Έλληνα να σταματήσει να πετάει σκουπίδια στην εθνική (και να σταματήσει όλα τα άλλα παρόμοια), τότε δεν έχει σημασία εάν είναι ηγέτης ή αφεντικό. Το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικός.

  Ο "ηγέτης", θα παίρνει αποφάσεις άμεσα εκτελέσιμες, ή θα κάθεται να συζητάει προσπαθώντας να "εμπνεύσει"; Διότι εάν προσπαθεί κανείς να εμπνεύσει ανθρώπους 50 ετών, τότε η μάχη είναι χαμένη.

  Απ' ότι έχω καταλάβει και στις δύο χώρες (ΗΠΑ και Ελλάδα), τα μέτρα που έχουν φέρει αποτέλεσμα, είναι:
  α) Η καταστολή (εφ' όσον η αρχή δείχνει ότι δεν αστειεύεται).
  β) Η αρχή του ότι τα μέτρα, αλλά και οι φόροι, θα χρησιμοποιηθούν με αποτέλεσμα την καλυτέρευση βιωτικού επιπέδου.
  γ) Η παιδεία από την οικογένεια και το σχολείο. Σε τεράστιο βαθμό.

  Ο "ηγέτης" πρέπει να επιληφθεί σε πολλά θέματα και να εμπνεύσει, αλλά και να επιβάλλει.

  Διότι ακόμα κι αν 99 άτομα είναι καλαναθρεμένα και νομοταγή, αρκεί ένας (1) να κάψει τη γειτονιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. @yiannis h
  “Όλα έδιναν 2 μονάδες διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους – για να βγει τελικά η ΝΔ με 7 μονάδες.”

  Διόρθωση: με 5,5% διαφορά βγήκε τελικά η ΝΔ. Η ψαλίδα άνοιξε απότομα με την υπόθεση Πάχτα, που αμέσως μετά συνέπεσε η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων λόγω εκλογών. Η διαφορά πριν γίνει αρχηγός ο Γιώργος ήταν στις 5-6 μονάδες, με το που έγινε αρχηγός ροκανιζόταν συνεχώς μέχρι τις 2-3 μονάδες μέχρι που έσκασε η ιστορία με τον Πάχτα και το «φαινόμενο» ξεφούσκωσε....
  Πάντως δεν νομίζω να υπήρχε κάτι το πονηρό από τη μεριά των εταιριών δημοσκοπήσεων. Απλά πολλές από αυτές ήταν επιφυλακτικές και προσεχτικές στις αναγωγές τους, λόγω του στραπάτσου του exit poll του 2000.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. mickey said...
  "Αν ο Κακλαμάνης μπορεί να μειώσει θεαματικά τα ράντζα από τις κλινικές σε λίγες μέρες..."

  Αυτό κι αν ήταν επικοινωνιακό τρυκ. ΤΙΠΟΤΑ δεν έκανε (έχω εσωτερική πληροφόρηση). Απλώς για λίγο μοίρασε τα ράντζα σε περισσότερα νοσοκομεία (που όμως ήταν ανεπαρκή σε υποδομή) και φάνηκε σαν να έφυγαν...

  Οι γιατροί είναι έξαλλοι μαζί του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Και για να ...τελειώνουμε (πήρα φόρα και δε σταματώ τη μπλογκοδιάρροια), πολλές από τις προτάσεις της Γιαννάκου για τα ΑΕΙ τις βρήκα απλές, λογικές, σαφείς, κατανοητές και ΚΥΡΙΩΣ πρακτικές (άσχετα αν συμφωνώ ή όχι). Ο "αντίλογος" στηριζόταν σε ιδεοληψίες, θεωρητικούρες και φληναφλήματα.

  Αν και ο ίδιος έχω να της σούρω πολλά για άλλες επιλογές της, εν τούτοις αυτό δε με εμποδίζει να επικροτήσω (και αν μπορώ να στηρίξω) τις συγκεκριμένες προτάσεις. Και αυτό είναι ένα άλλο ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα της πολιτικής μας ζωής.

  Σαν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, που για την ίδια αμφισβητούμενη φάση στη μεγάλη περιοχή ο ένας λέει "πέναλτι" και ο άλλος "θέατρο", έτσι και στην πολιτική "θεοποιούμε" και "δαιμονοποιούμε" πρόσωπα ή κόμματα. Ας καταλάβουμε πως ο ίδιος πολιτικός (ή κόμμα) μπορεί τη μια να λέει σοφίες και την άλλη αρλούμπες. Τη μια να παίρνει σωστές αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας και την άλλη να μας ...χαντακώνει. Ας κρίνουμε επιτέλους ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!

  Μακάρι να έκαναν το ίδιο (ψήφο "κατά συνείδηση" που λένε) και οι βουλευτές μας για κάθε νομοσχέδιο, αλλά ξέχασα: Η αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής μυρίζει σα στάνη από την ...προβατίλα. Μην τυχόν και φύγουν από το μαντρί και τους φάει ο ...λύκος! Αλλά δυστυχώς, το σύστημα με τις τετραετίες μας καθιστά ομήρους στα χέρια των αετονύχηδων. Γι' αυτό τα κάναν μούσκεμα και με το "ασυμβίβαστο" - οι ίδιοι βεβαίως είναι μάλλον ιδιαιτέρως ...συμβιβασμένοι ;)

  BTW, έχετε παρακολουθήσει ποτέ συζήτηση στη Βουλή, εκτός από εκείνες που μιλάνε οι "μεγάλοι"; Ή ακόμα καλύτερα τη "Βουλή των Εφήβων"; Τέτοιο ξεκαρδιστικό σόου έπρεπε να πληρώνουμε χοντρά για να το βλέπουμε :)))

  Άντε, οκτώ πήγε η ώρα, παρακολουθείστε απευθείας στην TV τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χατζηνικολάου, τον Πρωθυπουργό κ. Τράγκα και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κακαουνάκη να καθορίζουν την πολιτική ατζέντα των επόμενων ημερών - ο Καρατζαφέρης μάλλον τον ρόλο της ...Παπαρ-ήγα παίζει ;)

  Υ.Γ. Ξέρω πως τα "ισοπεδώνω" όλα, αλλά τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Αν δε δράσουμε εγκαίρως ως πολίτες ή δεν την κάνουμε γι' αλλού, θα μας θάψουν στην ...κουραμπιεδόσκονη. Δε μπορούμε μόνο να θίγουμε τα κακώς κείμενα και να διαμαρτυρόμαστε. Χρειάζεται κάτι πιο ...πρακτικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. @ΝΔ: Σίγουρα δεν υπήρχε πιθανότητα επιτυχίας της συνεργασίας εάν ρωτούσε τα παλαιοκομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – αλλά ήδη από την αρχή, φαινόταν πως μη ρωτώντας τους ‘πυροβολούσε στα τυφλά’ (δεν υπήρχε ίχνος σχεδίου) και θα υπήρχε εσωκομματικό σαμποτάζ. Το τελικό του πισωγύρισμα (ίσως φόβος;) έκανε την προδιαγεγραμμένη πορεία αποτυχίας να δείχνει ακόμα πιο κενή.

  Επίσης, δεν νομίζω ότι ο Γιώργος ποτέ ‘ψηφίστηκε’ – μόνος υποψήφιος με δαχτυλίδι διαδοχής... όχι ότι δεν είχε τυπικά το δικαίωμα, αλλά δεν παρέπεμπε σε Νέα Τάξη. Φιέστα με την παλιά λογική του ΠΑΣΟΚ θύμιζε εκείνο το Συνέδριο.

  @Μίκυ: Ναι, πολλοί – όχι απλώς μπλογκάδες αλλά καθημερινότατοι – άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι πολιτικοί αρχηγοί. Πολλοί δεν έχουν υστέρημα ικανοτήτων, έχουν υστέρημα δημοσίων σχέσεων, όρεξης και πολύ πιθανόν, λαμογιάς.

  Τέλος, επειδή το ΥΓ2 στο προηγούμενο μήνυμά μου θυμίζει λίγο θεωρία συνωμοσίας, αν θέλει ο ΝΔ που έχει πιο πολλές γνώσεις (μεταξύ άλλων, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων σχετίζονται με τις διαφημιστικές), να σχολιάσει: φαίνεται πως υπήρχε συγκροτημένη παραπληροφόρηση, ή όντως μπορούσαν να πέσουν έξω όλα τα προεκλογικά γκάλοπ 5 μονάδες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Για τον Κακλαμάνη:

  OK Boss, διευκρίνισα κιόλας πως δεν ξέρω τι έγινε τελικά (και ούτε έχω το χρόνο να το ψάξω). Αν και εκείνος δεν έκανε τελικά τίποτα, τότε είμαστε ΟΝΤΩΣ καταδικασμένοι :(

  Θα ψάχνουμε για λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα, όπως ο Διογένης με το φανάρι. Από πάρκα, συντριβάνια και Ολυμπιακούς πάντως σκίζουμε, έτσι;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. M;ikyQ "Ας καταλάβουμε πως ο ίδιος πολιτικός (ή κόμμα) μπορεί τη μια να λέει σοφίες και την άλλη αρλούμπες."

  Εκτός του Παπαληγούρα. Αυτός δεν λέει ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ίσως, τώρα που το σκέφτομαι, μπήκε στην πολιτική γι' αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Hê rhiza tou kakou brisketai poly pisô, sto 1821. Tote eisêkhthêkan ta syntagmata, ta koinoboulia kai hoi ekloges se mia koinônia pou den ta gnôrize, den ta eikhe apaitêsei kai -pithanôs- den ta khreiazotan.

  Mia katastasê dêladê san ki autê sto sêmerino Irak, hopou ho kosmos oute polykatalabainei ti pragma einai hoi ekloges, oute kai polynoiazetai.

  Ho Omar Sharif eikhe dêlôsei ston Spiegel aperiphrasta, hoti hoi Arabes ekhoun alles morphes organôsês tou politikou biou, me topikous arkhêgous kai symboulia gerontôn, pou einai asymbates me to dytiko systêma, to hopoio gi' auto to logo einai katadikasmeno se aiônia dysleitourgia se khôres hopôs to Irak.

  Nomizô hoti ta logia tou Sharif tairiazoun kai stên Hellada. An kapoios thelei n' allaxei tên katastasê, tha prepei n' anazêtêsei tis aities tês sto makrino parelthon prokeimenou na tis exaleipsei. Alliôs, etsi hopôs pêge straba to pragma ta teleutaia dyakosia khronia, etsi akribôs tha synekhisei kai ta hepomena dyakosia.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. yannis h said...
  φαίνεται πως υπήρχε συγκροτημένη παραπληροφόρηση, ή όντως μπορούσαν να πέσουν έξω όλα τα προεκλογικά γκάλοπ 5 μονάδες;

  o Zoros έδωσε πριν ικανοποιητική απάντηση. Να προσθέσω ότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να υπάρξει τέτοια συνεννόηση ανάμεσα σε εταιρίες που σκοτώνονται ανταγωνιστικά (και μάλιστα όλες μαζί...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. @Mickey
  “Δε μπορούμε μόνο να θίγουμε τα κακώς κείμενα και να διαμαρτυρόμαστε. Χρειάζεται κάτι πιο ...πρακτικό!”

  Χμ... Μάλλον μια επανάσταση μας χρειάζεται!
  Το μεγάλο μειονέκτημα (αλλά και πλεονέκτημα σε κάποιες περιπτώσεις) της δημοκρατίας είναι ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι σταδιακές και να έχουν κοινωνική αποδοχή. Οι πολιτικοί μας είναι ο καθρέφτης μας. Αν κάποιος πολιτικός αποφασίσει να σταματήσει πχ τα ρουσφέτια, πολύ απλά θα σταματήσει και να εκλέγεται, αφού είναι κοινωνικά αποδεκτό και επιθυμητό το ρουσφέτι!
  Δίνω το εξής παράδειγμα: Πόσο ντρεπόμαστε να πούμε ότι κάναμε μια κομπίνα για να φορολογηθούμε λιγότερο? Ότι δεν ζητήσαμε απόδειξη από ένα μαγαζί για να μας κάνει έκπτωση? Ότι βάλαμε μέσο για να προσληφθεί το παιδί μας στο δημόσιο? Ε, σας πληροφορώ ότι τα παραπάνω αν τα πεις σε ένα Σουηδό τα θεωρεί ανάλογα με το να του πεις ότι έσπασες μια βιτρίνα για να κλέψεις ένα βίντεο. Όταν ωριμάσουμε κοινωνικά τόσο (και δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω) ώστε να τα θεωρούμε μη αποδεκτά, τότε θα αλλάξουν και θα προσαρμοστούν και οι πολιτικοί μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Οι πολιτικοί δεν είναι αεροσυνοδοί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. @mickey

  Όπως γράφει και ο ΝΔ, Δυστυχώς ο Κακλαμάνης δεν έκανε τίποτα.
  Τους τελευταίους μήνες ήμουν δίπλα σε συγγενή α' βαθμού σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία επί 8 εβδομάδες. Πίστευα ότι ο μεθοδικός Κακλαμάνης είχε πράγματι νικήσει το "τέρας". Τι βίωσα?
  Τα ράντζα απλώς μετακινήθηκαν από τους διαδρόμους μέσα στα δωμάτια δημιουργώντας συνθήκες στάβλου, μοιράστηκαν μεταξύ των νοσοκομείων.
  Και το χειρότερο: οι διοικητές κρίνονται από τον αριθμό των ράντζων που αναφέρουν καθημερινά στο υπουργείο. Πιέζουν μέχρι αηδίας τους δντές των κλινικών και αυτοί τους γιατρούς για να στέλνουν τους ασθενείς σπίτια τους, πολλές φορές χωρίς η κατάσταση τους να δικαιολογεί εξιτήριο. Αποτέλεσμα: 2-3 μέρες μετά το εξιτήριο οι ασθενείς ξαναεισάγονται σε κάποιο άλλο νοσοκομείο που εφημερεύει και η οδύσσεια αρχίζει από την αρχή (και ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει).

  Φρίκη. Σιχάθηκα τη ζωή μου και ένοιωσα απογοητευμένος γιατί παρότι θεωρούσα τον εαυτό μου υποψιασμένο, το είχα χάψει το Κακλαμανο-παραμύθι κανονικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Δεν την είχα δει - ευχαριστώ και τους δύο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Για Κακλαμάνη: Σπουδάζει κάποιος ιατρική, γίνεται ακτινολόγος, δουλεύει σε δημόσια νοσοκομεία, ασχολείται και συνδικαλιστικά, μετά ασχολείται με την πολιτική, χρόνια βουλευτής, του δίνεται κάποια στιγμή η φοβερή ευκαιρία να γίνει υπουργός στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει, δουλέψει και πολιτικοποιηθεί! Φαινομενικά ιδανικό! Ε, μετά από ένα μόλις χρόνο υπουργός δηλώνει ότι θέλει να γίνει δήμαρχος και μετά από ακόμα ένα χρόνο την κάνει από το υπουργείο. Αυτά δεν είναι αρκετά στοιχεία για την ποιότητα του ανθρώπου και του πολιτικού;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Σίγουρα δεν είμαι ειδικός επί του θέματος,αλλά έχω την αίσθηση οτι οι μεγάλοι ηγέτες σαν τον Βενιζέλο,τον Καραμανλή,ή τον Άρη,ξεπηδούν μέσα από εποχές πολύ μα πολύ ταραγμένες και πορεύονται συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού,κατέχοντας μιά θέση που συχνά δεν επεδίωξαν.Τέτοιες συνθήκες στην εποχή μας δεν υπάρχουν,ευτυχώς κατ'εμέ.Τα βασικά προβλήματα σήμερα είναι τα ringtones και η στριμούρα στα σκυλάδικα...Κι όσο για τα Σκανδιναβικά πρότυπα,ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα με τον έναν η τον άλλο τρόπο βρισκόταν σε πόλεμο σχεδόν μέχρι το '80,ενω οι Σουηδοί για παράδειγμα είχαν διακόσια και βάλε χρόνια ηρεμίας...
  Μεγάλοι ηγέτες δεν θα υπάρξουν εύκολα.Μεγάλοι διαχειριστές ίσως,αλλά πρέπει να περιμένουμε πρώτα να χορτάσουν οι μπούληδες εξουσία,να τους βγεί από τ'αυτιά και μετά να κάνουν τίποτε της προκοπής.Μέχρι τότε,ας χαιρόμαστε τον ήλιο,το φεγγάρι και την αγάπη-προπαντός.
  Σας αφήνω,έχω πατάτες στο φούρνο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. Δεν έχω πολλά να προσθέσω στο post και τα σχόλια. Απλώς νομίζω ότι το εγχείρημα "Γιώργος Παπανδρέου" αποκαλύφθηκε από την μέρα της εκλογής του. Μία τριτοκοσμική διαδικασία, σαν αυτή που άλλοτε (και αλλού)θα αναδείκνυε "πρόεδρο" τον Σαντάμ Χουσείν, ή τον Μάρκος με το 98.7% των ψήφων. Ένα κόμμα θέλει να κυβερνήσει την χώρα σε μία κρίσιμη καμπή - και δεν μπορεί να παράγει μία σοβαρή εσωκομματική συζήτηση, μία δεύτερη πρόταση , έναν αντίπαλο υποψήφιο. Δεν βρέθηκε κανείς να βάλει υποψηφιότητα για πλάκα, μόνο και μόνο να δώσει λίγη νομιμοποίηση στην διαδικασία...

  Η κατάντια φάνηκε και από μία ειδησούλα των τελευταίων ημερών. Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε τον Άνθιμο για να "του ζητήσει να μείνει ουδέτερος". Ναι, εκεί φτάσαμε, μετά από 30 χρόνια δημοκρατίας...πίσω στο Βυζαντιο.

  ΥΓ. Vrennus, είμαστε κοσμικό κράτος. Θα ήταν ενδιαφέρουσα μία συζήτηση για το τί σημαίνει κοσμικό κράτος. Πάντως, ιστορικού περιεχομένου αναφορές στην θρησκεία δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του (υπάρχουν και στις ΗΠΑ, το κατεξοχήν κοσμικό κράτος μαζί με την Γαλλία), όπως δεν τον αλλάζει και η "επικρατούσα", που είναι μία στατιστική διαπίστωση. Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν μόνο στα χαρτιά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. @υποκείμενο δικαίου
  «Απλώς νομίζω ότι το εγχείρημα "Γιώργος Παπανδρέου" αποκαλύφθηκε από την μέρα της εκλογής του. Μία τριτοκοσμική διαδικασία, σαν αυτή που άλλοτε (και αλλού)θα αναδείκνυε "πρόεδρο" τον Σαντάμ Χουσείν, ή τον Μάρκος με το 98.7% των ψήφων. Ένα κόμμα θέλει να κυβερνήσει την χώρα σε μία κρίσιμη καμπή - και δεν μπορεί να παράγει μία σοβαρή εσωκομματική συζήτηση, μία δεύτερη πρόταση , έναν αντίπαλο υποψήφιο.»

  Η εκλογή του Παπανδρέου, αν και όντας ο μοναδικός υποψήφιος, εξυπηρετούσε 2 σκοπούς:
  1. Να συσπειρώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στον Παπανδρέου λόγω της φιέστας. Επίσης ο Βενιζέλος ήθελε να κατέβει ως υποψήφιος, αλλά τον απέτρεψαν για να μην διχαστεί το κόμμα 1 μήνα πριν τις εκλογές. (Ορθά ασκείται κριτική στο ΠΑΣΟΚ ως προς αυτό)
  2. Ήταν η χρυσή ευκαιρία να αρχίσει να εκλέγεται ο πρόεδρος από την κομματική βάση που είναι και το σωστό. Σε κάθε άλλη περίπτωση με 2 ή περισσοτέρους υποψηφίους, πάντα αυτός που δεν θα είχε τα ερείσματα στη κομματική βάση θα ασκούσε αντιρρήσεις και τελικά το σχέδιο θα κατέρρεε. Πχ, στην προηγούμενη εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποκλείεται να αποδεχόταν κάτι τέτοιο ο Αρσένης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. Κύριε Δήμου

  απορώ γιατί δεν με ενημερώσατε
  να παρω και εγω μερος
  στην συζητηση

  (και σας είχα σε εκτίμηση..)

  με απογοητεύσατε...

  Αντι να καυτηριάσετε την
  λαϊκίστικη πτέρυγα στο κόμμα μου
  επικεντρώνεστε σε μένα προσωπικα
  σε μια στιγμη που κρατάω με δυσκολία
  κρυφές εσωτερικες ισορροπίες
  κατα την πορεία μας προς τις
  φθινοπωρινές εκλογές...
  τώρα που παίρνω πρωτοβουλίες
  στη Μέση Ανατολή
  είναι πολύ βαριά τα λόγια σας..
  "εξωγήινος,πρόβλημα με την εκφορά του
  λόγου μου"(μετανάστης είμαι,τί περιμένετε;)"δε θα βγαινα ούτε βουλευτης!"(και άλλοι είχαν τα ονόματα
  αλλα δυστυχώς επτώχευσαν)
  Ούτε απο τον αγαπητο Αρχιεπίσκοπο
  δεν περίμενα τέτοιες κουβέντες...
  χρειαζομαι στηριξη!..δε βλεπετε
  που εχω ανοιχτεί τοσο πολύ..
  να σας αγκαλιάσω Ολους πασχίζω!..
  Ζηταω στηριξη όχι μόνο απο το λαό
  που παραδοσιακά με αγαπά
  αλλα και απο τη διανόηση
  που παντα προσπαθεί
  να βρίσκει να γκρινιάζει..
  πριν δει το τελικό αποτέλεσμα
  του έργου μου..


  Κύριε Δήμου είμαι και εγώ blogger!
  γιατί δεν το λέτε;..Συζητάω με την Νεολαία..όπως
  και εσείς..


  Το site μου είναι ενα λουνα παρκ
  χαράς και δημιουργικότητας!...

  Με το Μάνο και τον Ανδρέα
  κάνουμε πολύ ευχάριστες
  συζητήσεις,όταν βρισκόμαστε
  και να στε βέβαιος
  οτι θα τους χρησιμοποιήσω
  στην κατάλληλη θέση..

  Ο Μίμης ενδοσκοπεί οικειοθελώς
  αφήνοντας χώρο στην αγαπημένη του
  Μαρία,και βρίσκοντας χρόνο
  για το νέο του βιβλίο
  που θα γράψει καλοκαιριάτικο..

  Λειτουργώ σαν ρολόι
  που θα δώσω την καταλληλη ωρα
  το σύνθημα και θα αιφνιδιάσω
  τον αντίπαλο..  Αλλά τί να λέω περισσότερο
  θυμίζετε τις παλιές
  Πρασινοφοβικές σας εποχές..που εξαντλήθηκαν!..

  Με απογοητευσατε
  και την μόνη εξηγηση
  που δινω.........  ΜΕ ΦΘΟΝΕΙΤΕ!!!..


  Διαβάστε και το post της
  αγαπητής DJ Synas να με νοήσετε
  http://synas2006.blogspot.com/2006/07/blog-post_15.html  Φθονείτε τις Διακρίσεις μου
  :

  * Περού, Λίμα - Παρασημοφόρηση από τον ΥΠΕΞ Περού κ. Allan Wagner Tizon, με τον Μεγαλόσταυρο " Ήλιος του Περού ", 31 Οκτωβρίου 2003

  * ΗΠΑ, Ουάσιγκτον - Βραβείο: Υπερασπιστής της Δημοκρατίας- του Parliamentarians for Global Action Κοινοβουλευτικοί για Παγκόσμια Δράση , 17 Σεπτεμβρίου, 2003

  * Ιταλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας (2003)

  * Ουγγαρία-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας (2003)

  * Βράβευση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου με το ανθρωπιστικό βραβείο "Jackie Robinson" από United States Sport Academy (U.S.S.A.) (26 Ιουλίου 2002)

  * Βατικανό-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πίου ΙΧ από τον Πρέσβη της Αγίας Έδρας Mgr Paul Tabet, Εκπρόσωπο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' (Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2002)

  * Πορτογαλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Infante dom Henrique (2002)

  * Βέλγιο-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Στέμματος (2001)

  * Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής (2001)

  * Eastwest Institute 2000 Awards - Peace Building Awards . Βραβείο "Σημαίνων ανήρ του έτους 2000". Στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Α. Παπανδρέου και στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ismail Cem, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην βελτίωση των διμερών σχέσεων (2 Μαΐου 2000)

  * Γερμανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας, πρώτης τάξεως (2000)

  * Αναγόρευση σε Μέγα Σταυροφόρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και Απονομή του Μεγαλόσταυρου από τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Διόδωρο Α' (30 Σεπτ. 1999)

  * Σουηδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πολικού Αστέρος (1999)

  * Αυστρία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής, πρώτης τάξεως (1999)

  * Εσθονία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λευκού Αστέρος (1999)

  * Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την "Προαγωγή της Δημοσιογραφίας, τους πολύπλευρους αγώνες του για να γίνει θεσμός του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος η Ελεύθερη Ραδιοφωνία" (1988)

  * Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας (1998)

  * Ειδικό Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (Ιούνιος 1997) "για τη δραστηριότητά του υπέρ της Ελληνο-Τουρκικής Προσέγγισης κατά την περίοδο 1995 - 1996, ως Υπουργού Παιδείας"

  * Βραβείο από την Οργάνωση " SOS Ρατσισμός " για την προσφορά του στον αγώνα ενάντια στο Ρατσισμού και την Ξενοφοβία (1996)

  * Πολωνία-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας (1996)

  * Φινλανδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λέοντος (1996)

  * Ουκρανία-Ταξιάρχης του Τάγματος του Yaroslav (1996)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. Δεν ήξερα ότι αγοράζεις διακρίσεις με Mastercard...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. @x-taramas:

  Οι Γιαπωνέζοι και κυρίως οι Γερμανοί πριν 50 χρόνια ήταν στάχτη και μπούρμπερη. Πού είναι τώρα εκείνοι και πού εμείς; Ούτε νομίζω πως οι Φινλανδοί και οι Ιρλανδοί είχαν ...διακόσια χρόνια ηρεμίας. Μήπως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι δεν ήταν μέχρι πρότινος οι φτωχοί συγγενείς; Απλά, όλοι αυτοί, στρώσανε τον κ... τους και δουλέψανε, αντί να φιλοσοφούν για "δημοκρατικές διαδικασίες" και ...περασμένα μεγαλεία ;)

  Μη δικαιολογούμαστε με τα περί "πολέμου" και "αναταραχών". Αν σκεφτόμαστε συνεχώς πως είμαστε εκ φύσεως "ραγιάδες" και για όλα μας φταίνε η μαύρη μοίρα μας, το κακό ριζικό μας, οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί, οι Εβραίοι, το "Κράτος των Βρυξελλών" και ο επάρατος καπιταλισμός, τότε απλά θα είμαστε αυτό που ...σκεφτόμαστε - και θα παραμείνουμε ες αεί έτσι!

  Έχουμε 30+ χρόνια δημοκρατία και πολιτική σταθερότητα, καμιά πολεμική σύρραξη ή έστω σοβαρό επεισόδιο (μόνο κάτι φαιδρότητες και θεατρικά τύπου Ιμίων και αεροπλάνων), λεφτά που εισέρρευσαν με τη σέσουλα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και σαφέστατα ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο (σε σχέση με τότε πάντα - μόνο η γη και τα σπίτια είναι σε σχετικά μεγέθη πιο ακριβά, αλλά έχουμε γεμίσει με Καγιέν και φουσκωτά).

  Η Τουρκία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, με τα "Βαλκανικά" τη σκαπουλάραμε καθαρά χωρίς συνέπειες μέχρι στιγμής (αν και πήγαμε να βγάλουμε τα μάτια μας με τη "Μακεδονία"), με τους μετανάστες αποκτήσαμε φτηνό εργατικό δυναμικό για τις δύσκολες δουλειές (και ανάσα για τα ασφαλιστικά ταμεία) και με τους Ολυμπιακούς πουλήσαμε και ωραία, για να μην πω άψογη (έστω και πανάκριβη) μούρη!

  Κι όμως στην παιδεία, στην υγεία, στην κρατική οργάνωση, τη νοοτροπία και χίλια δυο άλλα έχουμε μείνει ΠΟΛΥ περισσότερα χρόνια πίσω!

  Ε, τι άλλο θέλουμε; Να χέζ@υμε χιλιάρικα για να ξεφύγουμε από το παραμύθι της Τουρκοκρατίας και των άλλων δικαιολογιών; Φτάνει πια!

  Σιγά μη φταίει ο Παπαδόπουλος ή ο ...Ομέρ Βρυώνης που ο Παπανδρέου (ο "μάγκας", όχι ο "φλούφλης") καταλήστεψε τον τόπο και οι επόμενοι μάζευαν τα ...λάφυρα. Ούτε φταίει ο ...Κιουταχής, που όταν ήταν να πάω σε πρότυπο γυμνάσιο με τους βαθμούς και την αξία μου, ο Κακλαμάνης (όχι ο "γιατρός", ο ...άλλος) κατάργησε την αξιοκρατία και έβαλε ...κλήρωση (και γενικά ρήμαξαν την παιδεία με την απόλυτη εξίσωση προς τα "κάτω" - ή μάλλον προς τον ...πάτο). Εικοσιπέντε χρόνια τώρα έχουμε γίνει η χώρα του φραπέ και της λαμογιάς. Το "αρχαίο κλέος" μάς μάρανε ;)

  Υ.Γ. Για τη "δεξιά" που "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει" δε μπορώ να γράψω κάτι, γιατί πολύ απλά δεν έζησα τίποτα τέτοιο. Από τα δέκα μου χρόνια, που άρχισα να αποκτώ στοιχειώδη πολιτική σκέψη, όλο το "ενωμένο" και "δυνατό" ΠΑΣΟΚ βλέπω στην εξουσία, με ένα σύντομο διάλειμμα, όπου όταν έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου εμείς κάναμε δίκες και κατόπιν κριτικές για το "βρώμικο '89" και οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είχαν λάβει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου (το "μποϊκοτάζ" μας πείραξε). Προφανώς είχαμε λύσει όλα μας τα προβλήματα και δεν είχαμε τίποτα πιο σοβαρό να ασχοληθούμε (φυσικό είναι, αφού ο Τσοβόλας, τα είχε "δώσει όλα" - κρίμα που δεν πρόλαβα να πάρω κι εγώ τίποτα ψιλά).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. Μα ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Β', δεν εξελέγη λόγω αξίας αλλά βάσει της κληρονομικής δημοκρατίας, ως υιός του Ανδρέα Παπανδρέου και αυτός ως υιός του Γεωργίου Παπανδρέου του Α', εκκινητή της δυναστείας των Παπανδρέου.

  Οι δυναστείες του Μητσοτάκη και Καραμανλή τα ίδια.

  Ο Αλέκος και η Αλέκα στην κοσμάρα τους, ο Καρατζαφέρης out of space.

  Το καφενείον "η Ελλάς".

  Ήρθε η ώρα του Βασίλη Λεβέντη (γιατί ο Μπους είναι πιο έξυπνος;)

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. Διόρθωση για το προηγούμενο περί Γερμανών και Γιαπωνέζων: 60 και όχι 50 χρόνια.

  Σε 10 χρόνια μέσα είχαν ήδη κάνει τα "θαύματα", για τα οποία εμείς απλώς ...προσευχόμαστε ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. mickey said...
  @x-taramas:

  Οι Γιαπωνέζοι και κυρίως οι Γερμανοί πριν 50 χρόνια ήταν στάχτη και μπούρμπερη. Πού είναι τώρα εκείνοι και πού εμείς; Ούτε νομίζω πως οι Φινλανδοί και οι Ιρλανδοί είχαν ...διακόσια χρόνια ηρεμίας. Μήπως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι δεν ήταν μέχρι πρότινος οι φτωχοί συγγενείς; Απλά, όλοι αυτοί, στρώσανε τον κ... τους και δουλέψανε, αντί να φιλοσοφούν για "δημοκρατικές διαδικασίες" και ...περασμένα μεγαλεία ;)

  *************

  Mickey, όταν βρεις έστω και έναν ΜΗ έλληνα που τρώει το Δώρο Χριστουγέννων στα μπουζούκια σε ένα βράδυ, κερδίζεις cd με το "Τσοβόλα δώστα όλα".

  Ο λαός δεν θέλει να δουλεύει, αφού είναι απόγονος του Περικλέους. Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι είναι κατά κάποιον τρόπο, υποχρεωμένοι να τον συντηρούν με δάνεια, πακέτα και ΚΠΣ.

  Το γέλιο θα πέσει όταν από λήπτρια χώρα γίνουμε δότρια, το 2013...

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. Ωχ, γιατρέ μου! Δεν το ήξερα. Τότε να φύγω το ...2012 :))

  Η Νέα Ζηλανδία καλά ακούγεται; Έχω κάτι γνωστούς εκεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. Gargoyle, blog είναι, δε γράφω βιβλίο ούτε κάνω διατριβή!

  Και κάποια πράγματα ΕΙΝΑΙ απλά (όχι όλα - όπως το Σχέδιο Ανάν π.χ.) Αλλά έχουμε μάθει να τα ...ζαλίζουμε από συνήθεια και για να δικαιολογούν κάποιοι τις παχυλές αμοιβές τους!

  Μην ανησυχείς, ξέρω πως το ζήτημα είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο (αλλά θέλω πολλά post για να γράψω όσα σκέφτομαι - και σίγουρα θα πω και καμιά μ@λ@κία).

  Έχουν γνώση οι ...πόντικες ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. Κύριε Δήμου,
  καταλαβαίνω τον προβληματισμό σας και τον συμμερίζομαι μερικώς. Σίγουρα ένας άνθρωπος σε θέση κεντρική από όπου θα πήγαζε μία πολιτική και θα διαχεόταν επηρρεάζοντας τα κοινωνικά στρώματα θα ήταν σωτήρια.

  Από εκεί και πέρα, πιστεύω πως αυτός ο άνθρωπος για να κατάφερνε να αλλάξει πραγματικά τη ροή των πραγμάτων(βλ. μηδενική παραγωγικότητα , τραγική κλειστή οικονομία και βιομηχανία&διαρθρωτικά προβλήματα , βλ. επίπεδο αστικής κοινωνίας και επαρχιωτισμό.

  πιστεύω πως τα προβλήματα ξεκινάνε από τους ίδιους τους πολίτες της Ελλάδας, με όλο το κοινωνικό background μας ως χώρα. Στην Αθήνα κάτι γίνεται αλλά ψίχουλα(συγκρινόμενοι εννοείται με σοβαρές οικονομίες).

  πως ένας "ηγέτης" να αλλάξει νοοτροπία δεκάδων-εκατοντάδων ετών?

  εγώ πιστεύω πως ακόμα και αν υπήρχε κάποιος τέτοιος(με τα απαραίτητα πιστοποιητικά κοινωνικής-πολιτικής "αναρρίχησης"), θα έπρεπε να προβεί σε σφοδρές συγκρούσεις προς πάσα κατεύθυνση.

  Συνεπώς, αμφιβάλλω ιδιαίτερα αν θα μπορούσε να επιβιώσει κάποιος για διάστημα εύλογο και να υλοποιήσει έργο με αποφασιστικότητα ταχύτητα και προγραμματισμό.

  Μάλλον σε λογικές "ομαλής προσγείωσης" και "αυτόματου πιλότου" μπορούμε να ελπίζουμε..

  είμαστε πολύ πίσω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΥ

  ΤΙ ΣΑΣ ΕΦΤΑΙΞΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΑΜπΙΕΔΕΣ;

  ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟΙ ΚΑΙ Ως ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ Ως ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ!!!

  ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ πΡΟΣΘΕΣΑΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΓΧΟς; ΑΝ ΟΝΕΙΡΕΥΤΩ ΕΝΑΝ ΚΟΥΡΑΜπΙΕ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΕ πΟΛΙΤΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ;

  ΥΓ1

  ΜΗΝ ΑπΑΝΤΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟπ.

  ΥΓ2

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΤΟ. ΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑς ΘΥΜΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.

  ΥΓ3

  ΜΗΝ ΑπΑΝΤΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. Ο ενας εγκωμιαζει τον π*υστη ελληνα Χιτλερ,ο αλλος βαζει εισαγωγικα στη Μακεδονια,αλλοι,που δεν τους ψηφιζει ουτε η θεια τους, μιλουν για πολιτικους των 3,5 & 3 εκ ψηφων με υφος Ιουλιου Καισαρα...reloaded. Απο την Ιστανμπουλ ερχομαι & στη κορφη μπλογκ. Καλη ανταμωση τον Οκτωβριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. ioannisk said...
  TV Rules mate :)

  But who rules TV????

  mickey said...
  Στα δυο πρώτα "ερωτήματα" του Vrennus (Δευ Ιουλ 17, 05:49:35 μμ) η "απάντηση" είναι:
  ΝΑΙ (απλά και ξεκάθαρα)


  Και άρα, οι πολιτικοί είναι υποχείρια κάποιων που δρουν στα παρασκήνια και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Και το ερώτημα παραμένει - κι εδώ είναι η ουσία: αυτοί που υπαγορεύουν πολιτικές και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη από πού αντλούν την εξουσία τους; (η οποία σ' ένα δημοκρατικό κρατος ΔΕΝ νομιμοποιείται, είμαστε όμως δημοκρατικό κράτος;)

  Nikos Dimou said...
  Κάθε κοινωνική ομάδα χρειάζεται ηγέτη. Προσοχή όμως - μιλάμε για ηγέτη ότι για αρχηγό, πρόεδρο, αφεντικό, κλπ.

  Ηγέτης, εκ του άγω, αυτός που άγει (και φέρει) τον λαό. Με συγχωρείτε αλλά ξέρω πολύ καλά το δρόμο, δε χρειάζομαι κάποιον ηγέτη να με πάρει από το χεράκι και να με οδηγήσει. Καλύτερα ένα πρόεδρο (έναν που απλά κάθεται μπροστά)!

  @Υποκείμενο δικαίου:
  Το Σύνταγμά μας επικαλείται το "όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος". Αυτό και μόνο το γεγονός μάς καθιστά κράτος ελάχιστα πιο κοσμικό από το Ιράν.

  Ένας λύκος της στέππας έκανε αυτό που έπρεπε: Έθεσε τα πράγματα στη σωστή ιστορική τους βάση. (Να 'γραφε και στο ελληνικό αλφάβητο, μ' αρέσει όμως που χρησιμοποιεί τη σωστή μεταγραφή, π.χ. το ήτα ως ε-μακρόν, ακόμη και δασείες βάζει!)

  @George Andrew Pap:
  Avec ta gueule de chef charismatique... (ξέρει αυτή!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. "Οι Γιαπωνέζοι και κυρίως οι Γερμανοί πριν 50 χρόνια ήταν στάχτη και μπούρμπερη."

  Ναι, αλλά για δες και πόσες Αμερικάνικες επενδύσεις πέσανε σ' αυτές τις χώρες... και πόση πολιτική επιρροή και βοήθεια... ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΑΓΟΡΑΖΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ; Οι ΗΠΑ...

  ================================
  "ΤΙ ΣΑΣ ΕΦΤΑΙΞΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΑΜπΙΕΔΕΣ;"

  Σε τίποτα. Όμως, μην τους ξεσκονίζουμε κι όλας...

  ==============================

  "Δεν ήξερα ότι αγοράζεις διακρίσεις με Mastercard... "

  Ειδικά εδώ στο Αμέρικα αγοράζεις και οικόπεδα στον πλανήτη Άρη. Δεν κάνω πλάκα.

  ==============================

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. Η αριστερά βέβαια εγκαινίασε και συνέχισε την αρνητικολογία στην Ελλάδα: "όχι, το μαύρο δεν είναι μαύρο, άσπρο είναι, αλλά οι καπιταλιστικές δυνάμεις μας λένε ότι είναι μαύρο".

  Γεμίσανε τη σκέψη των περισσοτέρων Ελλήνων με συνθήματα, φανατισμούς, και αντιδράσεις (όχι "αποκρίσεις", απλά τυφλές αντιδράσεις).

  Και στο τέλος μας είπανε ότι η Ρωσία είναι παράδεισος. Μόλις αποκαλύφθηκε η κόλαση του ανατολικού μπλοκ, σιωπήσανε: κι επανήλθανε μετά από 5-6 χρόνια να μας πούνε "παράδεισος ήταν, δες που κατάντησε σήμερα με την αστική δημοκρατία".

  Πρόκειται για γεννετικά σφάλματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. @mickey

  Δεν δικαιολογώ, απλώς διαπιστώνω κάτι.Ισχύουν αυτά που λες για τους Γιαπωνέζους και τους άλλους,μόνο που οι έλληνες διαφέρουμε απο αυτούς τους λαούς κυρίως ως προς το ότι περάσαμε απ΄τον 16ο στον 20ο αιώνα απότομα,όπως και απο τη φτώχεια στο όνειρο του χρήματος, για να φάμε γρήγορα πόρτα και να καταφύγουμε στα διακοποδάνεια,σύντομα δε και στα τυροπιτοδάνεια...Η Ελλάδα είναι μια μικροαστική χώρα που βαυκαλίζεται με τα καγιέν που αγόρασε ξεγελώντας τους κουτόφραγκους,και προσπαθεί έτσι να ξεχάσει ένα παρελθόν που αφήνει ακόμα τα σημάδια του παντού.Και οι συμμορίες που την κυβερνούν,απο το ίδιο σώμα βγαίνουν.

  Παλιότερα έβριζα συνεχώς την Ελλάδα και τους έλληνες.Μέχρι που
  κάποια στιγμή,ζώντας έξω,κατάλαβα οτι είναι η πατρίδα μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. Και για όσους απορούν για το δυσθεώρητο ύψος που έφτασαν οι ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, παρά το μέσο επίπεδο του πληθυσμού τους, ιδού η αιτία:

  Εδώ δεν υπάρχει "Δεξιά" κι "Αριστερά".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. Το κουτόφραγκους σε εισαγωγικά,βέβαια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό της υποτίμησης των πολιτικών μας προσωπικοτήτων.

  Αναρωτηθήκαμε καθόλου αν και πόσο πραγματικοί είναι?
  Μήπως ο λόγος τους, οι επιλογές τους υπαγορεύονται από την "Βούληση του λαού"?
  Αν ναι, τότε γιατί εμείς, η μειοψηφία (1.5%), διαμαρτυρόμαστε? Η Δημοκρατία αποφάσισε. Και
  ενδεχομένως να αποφασίσει ξανά έτσι (ή ακόμα χειρότερα)....
  Αν όχι τότε είναι προφανές ότι δεν ζούμε σε δημοκρατία επομένως....προς τι η συζήτηση?

  Νομίζω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, είναι
  πρόβλημα όχι στην πολιτική της δομή, και στα πρόσωπα που μετέχουν σε αυτήν αλλά στις επιλογές
  που κάνει ο Έλληνας και στην παιδεία του.

  Προσωπικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω την θέση μου και να πω ότι όσο και αν είναι ύβρις δεν θεωρώ
  την Δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα. Κάθε άλλο μάλιστα. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι
  καθόλου καλό πολίτευμα σε περιπτώσεις λαών χωρίς παιδεία και πολιτισμό.

  Αναρωτηθήκατε πόσο ήθικο είναι κάθε ένας ανενημέρωτος πολίτης να καλείται να πάρει αποφάσεις
  για μείζονα ζητήματα του τόπου του, και μάλιστα έχοντας ΙΣΟΤΙΜΗ γνώμη με έναν ενημερωμένο. Για
  να μην θέσω και ζητήματα ήθους και πολιτισμού.

  Η θεώρηση ότι όλοι είναι ίσοι με όλους είναι η πλέον φασιστική αντίληψη. Και αυτή η αντίληψη
  είναι η καρδιά της σύγχρονης δημοκρατίας.

  Οι φιλελεύθεροι κέρδισαν 1.5%. Αξιολογήθηκε το πρόγραμμα τους?
  Αν ναί από ποιούς?
  Από τους τηλεθεατές των reality?
  Από τους οπαδούς της Λουκά?
  Από τους βολεμένους δημόσιους υπάλληλους?
  ............

  Οι πολιτικοί φαίρονται να εκφράζουν το λαό...αυτό γίνεται?...ή εκπαιδεύουν τον λαό να επιλέγει?

  Έχουμε τηλεοράσεις με 20 κανάλια που παίζουν το ίδιο πρόγραμμα.

  Αυτή είναι η σημερινή δημοκρατία: Παιδεία της βλακείας.

  Δημοκρατία χωρίς παιδεία και πολιτισμό είναι αφανής φασισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. @Vrennus
  The morons who watch TV.

  @Lefteris Kritikakis
  "Ναι, αλλά για δες και πόσες Αμερικάνικες επενδύσεις πέσανε σ' αυτές τις χώρες"
  Στην Ιαπωνία, μέχρι πρόσφατα, καμία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. mickey said...
  Ωχ, γιατρέ μου! Δεν το ήξερα. Τότε να φύγω το ...2012 :))

  Η Νέα Ζηλανδία καλά ακούγεται; Έχω κάτι γνωστούς εκεί...

  Δευ Ιουλ 17, 10:34:12 μμ

  *********

  Νέα Ζηλανδία;

  Βανουάτου λέμε!
  Απέραντη ευτυχία.
  Siesta 5 ώρες...

  Εργοτελίνα, σωστός;

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. @Mickey
  “Οι Γιαπωνέζοι και κυρίως οι Γερμανοί πριν 50 χρόνια ήταν στάχτη και μπούρμπερη. Πού είναι τώρα εκείνοι και πού εμείς;”

  Συμφωνώ με το συλλογισμό σου. Δεν πρέπει να ανακαλύπτουμε δικαιολογίες για την όποια υστέρησή μας. Έχουμε όμως μια ιδιαιτερότητα σαν λαός που πιστεύω ότι μας στοίχιζε μέχρι και τη δεκαετία του ’80: τον ΕΜΦΥΛΙΟ.
  Δεν ήταν τόσο τα 4 χρόνια της διάρκειάς του το πρόβλημα, όσο αυτά που ακολούθησαν. Ακόμα και η χούντα ήταν έμμεσο παιδί του.

  Αναφέρεις πόσο κακό έκανε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου (τη δεκαετία του ’80) και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Όμως με το λαϊκισμό του, με τη ρητορική γοητεία του, με την εφεύρεση εχθρών-σκιάχτρων κατάφερε τελικά να πάρει την εξουσία και παράλληλα να νομιμοποιήσει την μισή Ελλάδα (κεντρο-αριστερά) βάζοντας ουσιαστικό τέλος στον εμφύλιο (η αρχή είχε γίνει με τον Καραμανλή το ’74).

  Και εμένα μου φαίνεται σήμερα τουλάχιστο γελοία η ρητορική του: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» κλπ κλπ. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν το ’81 όταν τα έλεγε: Σε μια κατά βάση κεντροαριστερή χώρα (ακόμα και στις εκλογές του 2004 το σύνολο της κεντροαριστεράς ήταν πλειοψηφία) θα ήταν η πρώτη φορά σε 50 χρόνια που θα υπήρχε κεντροαριστερή κυβέρνηση! Την προηγούμενη φορά που πήγε κάτι ανάλογο να γίνει με την Ένωση Κέντρου του 52% (είχαν προηγηθεί οι εκλογές βίας και νοθείας), η κυβέρνηση έπεσε από το παλάτι και στη συνέχεια ακολούθησε η χούντα έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και πρόσχημα "να σωθούμε από τον κουμουνισμό". Για αυτό θα δεις και μια τεράστια στροφή στη διακυβέρνησή του το διάστημα ’93-’95: καμία σχέση με τον λαοπλάνο Ανδρέα του ’80, αφού πλέον δεν συνέτρεχαν πραγματικοί λόγοι.
  Προσοχή: δεν θέλω να δικαιολογήσω τις πολιτικές του πράξεις (μια ευκαιρία που είχα να τον ψηφίσω –το ‘93- δεν το έκανα). Απλά προσπαθώ να ερμηνεύσω την πολιτική συμπεριφορά ενός σίγουρα ευφυούς ανθρώπου. Αν στη θέση του Ανδρέα του ’80 ήταν ο Σημίτης του 2000, το ΠΑΣΟΚ, και μαζί του όλη η κεντροαριστερά, μάλλον δεν θα γινόταν ποτέ κυβέρνηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. Σκόρπιες σκέψεις και συγχωρέστε τις γενικεύσεις...

  Κάπου είχα ακούσει αυτό και το βρήκα πολύ to the point:

  "Εσείς οι Έλληνες παίρνετε πολύ τον εαυτό σας στα σοβαρά, αλλά δεν παίρνετε τα πράγματα στα σοβαρά"

  Με ενδιαφέρει να δουλεύουν οι θεσμοί και ας είναι και ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός...Φυσικά, αν δουλεύουν οι θεσμοί, ο Καραγκιόζης δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός.

  "Ουδείς αναντικατάστατος"...φυσικά σε ένα σύστημα που δουλεύει, αλλιώς άστα...

  Όσοι πολιτικοί λένε ότι θα μας "μεταρρυθμίσουν" σε μια τετραετία να χάνουν το βουλευτικό τους αξίωμα πάραυτα. Είναι άσχετοι, λαοπλάνοι και επικίνδυνοι.

  Τέλος, προτείνω να σταματήσουμε την καραμέλα ότι η πολιτική είναι "λειτούργημα", γιατί κανείς δεν μας λέει τι συνεπάγεται το "λειτούργημα" και ο καθένας κάνει ότι "κατεβάζει η κούτρα του". Η πολιτική είναι επάγγελμα, job δηλαδή, τετραετές για τους βουλευτές και μόνο οι καλύτεροι πρέπει να προσλαμβάνονται. Το είπε χτες σε μια συνέντευξη ο Tony Blair "in the end of the day, you have to do the job".

  Προτείνω λοιπόν, οι βουλευτές να βγαίνουν μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ, όπου να προσμετρώνται τα τυπικά προσόντα...στα οποία ΔΕΝ ανήκουν το επώνυμο, οι εργατοώρες αφισκοκολλήσεων και συστατικές επιστολές μητροπολιτών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. @Zoros

  Very right,very true zoros!Με μία διαφορά όμως... Ο Εμφύλιος δεν κράτησε 4 χρόνια, στην πραγματικότητα είχε ξεκινήσει πρίν την απελευθέρωση.Οι 'Αγγλοι ήταν πάντα προνοητικοί.Yes sirrr!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. "Όποιος υποστήριξε την θέση της εκκλησίας υπεράνω του Κράτους και των ατομικών ελευθεριών δεν έχει δικαίωμα ούτε καν να πολιτεύεται - όχι να είναι πρωθυπουργός!"
  Αχ, ρε Δήμου, πάντα στεκόμουνα με άδολο θαυμασμό και πραγματικό οίστρο μπροστά στα αδιαπραγμάτευτα δημοκρατικά σου αισθήματα, αλλά κάθε φορά καταφέρνεις να με εκπλήσσεις ευχάριστα! Φυσικά, πού το βρήκε το δικαίωμα να είναι προθυπουργός αυτός που ψηφίστηκε γι' αυτήν την θέση από τους μισούς Έλληνες. Ο Καραμανλής φυσικά και δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ρίναι πρωθυπουργός, Όπως δεν είχε ΔΙΚΑΙΩΜΑ, μέσα στον ονειρεμένο ελεύθερο κόσμο σου, εκείνος ο ναζιστής του Μονάχου να σου αποδεικνύει με ατράνταχτα ΣΤΟΙΧΕΙΑ και ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ότι το ολοκαύτωμα είναι ένας ξεδιάντροπος εβραϊκός μύθος. Γιατί, συμπληρώνω εγώ, είναι ασύγκριτα περισσότεροι από τους Εβραίους οι Πολωνοί, οι Τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι και οι ανάπηροι που εξοντώθηκαν στους φριχτούς θαλάμους αερίων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. Νομίζω πάντως το καλύτερο για το χάλι μας το είπε ο Ν.Δ. στο σχόλιο των 5.28.
  Και κάτι άλλο: δεν σας κάνει εντύπωση η εξαιρετικά περιορισμένη παρουσία γυναικών σήμερα; Σημαίνει ότι δεν έχουμε άποψη; Κάθε άλλο. Απλά συχνά σωπαίνουμε όταν δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό να πούμε-δε μας αρκούν οι καταγγελίες και η μόνιμη έκφραση απογοήτευσης, θα θέλαμε να ακούσουμε και κάποια πρόταση.
  Πάντως προσωπικά εκνευρίζομαι πολύ με το νεποτισμό της πολιτικής μας σκηνής αλλά και με τη διαπλοκή σ' αυτή τη χώρα που όλοι ανεχόμαστε, καθώς και με τη διαφθορά. Έχουμε ένα σύστημα σάπιο, δεν είναι το πρόβλημα μόνο οι πολιτικοί. Και το κακό είναι ότι δεν μας σώζουν πλέον οι δικαιολογίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. Και μια "πολιτική" κατοστάρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. Το ίδιο το εθνικό κράτος μαζί με όλους τους θεσμούς και τις δομές που το υποστήριξαν αργοπεθαίνει, αν ψάχνετε για ηγέτες σήμερα θα πρέπει να τους αναζητήσετε ανάμεσα στους διευθυντές πολυεθνικών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. Δυο λόγια κι από μένα σ' αυτό το ποστ που... μου θύμισε φθινόπωρο:

  Η απαξίωση της πολιτικής είναι διεθνές φαινόμενο (βλ. Μπους, Μπερλουσκόνι, κ.ά.)

  Για το Γιωργάκη:All we are saying, is give him a chance;)
  Κατ' αρχήν δεν είναι χειρότερος από τον Κωστάκη και επιπλέον νομίζω πως, αν αντέξει άλλα 6 χρόνια στην αντιπολίτευση, θα "στρώσει":-)

  Για το Συνασπισμό - ο ορισμός της αυτοκαταστροφής:Μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους.Κρίμα;(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. @x-taramas & zoros:
  Ο εμφύλιος είχε ξεκινήσει από το 1823! Με τους Άγγλους, κλασσικά, να κινούν τα νήματα απ 'το παρασκήνιο. 158 χρονάκια μέχρι την ανακωχή (αμφιβάλλω αν έχει επέλθει οριστική ειρήνευση), ξεπερνάμε μακράν και τον εκατονταετή πόλεμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. Είναι Θεοί, είναι Θεοί οι Ολλανδοί :-)
  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=724825&lngDtrID=245

  Η χώρα που εφαρμόζει 100% τον (κοινωνικό) φιλελευθερισμό! Είμαστε έτοιμοι για κάτι ανάλογο στην Ελλάδα?
  Ο φιλελευθερισμός δεν είναι καλός μόνο στα εύκολα. Τον αντέχουμε και στα δύσκολα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. Λευτέρη, πάνω σε αυτό που έγραψα:

  "Οι Γιαπωνέζοι και κυρίως οι Γερμανοί πριν 50 χρόνια ήταν στάχτη και μπούρμπερη",

  απάντησες:

  "Ναι, αλλά για δες και πόσες Αμερικάνικες επενδύσεις πέσανε σ' αυτές τις χώρες..."

  Εμ βέβαια, ποιος σώφρων Αμερικανός επιχειρηματίας θα επενδύσει σε αυτή τη χώρα; (για πολλούς και διάφορους λόγους, τότε, αλλά και τώρα - δε θέλω να το αναλύσω αυτή τη στιγμή)  Ο "Ερατοσθένης" στις 11:40:19 μμ θίγει ένα ΠΟΛΥ σημαντικό ζήτημα, το οποίο ενδέχεται να παρεξηγηθεί από "λαϊκίζοντες δημοκράτες" ως φασισμός. Δεν είναι ώρα για περαιτέρω ανάλυση, αλλά κινείται σε ενδιαφέροντα πλαίσια. Από τα "taboo" που δεν τολμάμε να θίξουμε στη "δημοκρατική" Ελλάδα :(  Μαρία Βέλλιου, ήδη σήμερα κινηθήκαμε σε αρκετά διαφορετικό στιλ από το γνωστό "καλοκαιρινό κλίμα". Προτάσεις υπάρχουν (ορισμένες μάλιστα εντυπωσιακές), αλλά δε μπορούν να αναλυθούν σε αποσπασματικά σχόλια (μην κατηγορούμε μετά τους πολιτικούς για "προχειρότητα"). Πιστεύω πως ο προβληματισμός που διαφαίνεται (και) εδώ μέσα, ακόμα κι αν εκφράζεται "πρόχειρα", "γκρινιάρικα" ή "χαριτωμένα" θα φέρει κάποια αποτελέσματα και μάλιστα σχετικά σύντομα.

  Το ζήτημα είναι να μην "παραιτηθούμε". Και αυτό είναι αρκετά εύκολο σήμερα, μια και ο χορτάτος δεν έχει και πολλή όρεξη για αλλαγές και προβληματισμούς (και ΕΙΜΑΣΤΕ χορτάτοι, σε σχέση με το παρελθόν τουλάχιστον - μην αρχίσουμε ομαδικά τις κλάψες για την ακρίβεια, όπως στα κανάλια, μπορείτε να δείτε πώς ήσασταν στα παιδικά σας χρόνια). Πάντως, αν θέλουμε να γίνει κάτι, πρέπει να κινηθούμε διαφορετικά, συντονισμένα και σύμφωνα με τους "κανόνες του παιχνιδιού" (οι επαναστάσεις, μασκοφόρε μου αγωνιστή, μάλλον σταμάτησαν στον ...καιρό σου).

  Συμφωνώ πως οι μελλοντικοί "ηγέτες" θα προέλθουν από τον κόσμο των επιχειρήσεων (και των τεχνοκρατών γενικότερα). Το έθνος-κράτος κάπου θα μας αφήσει. Το χρήμα και η πληροφορία είναι η δύναμη (ΠΑΝΤΑ αυτά ήταν άλλωστε).

  Πρέπει να αξιοποιηθούν τα νέα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και να μην επενδύουμε σε παρωχημένα, συγκεντρωτικά και αδηφάγα (σε χρήμα και ανθρώπους) συστήματα - εκεί οι "παλιοί παίκτες" έχουν το "πάνω χέρι" και ελέγχουν σχεδόν τα πάντα. Για πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια μεταπολίτευσης, υπάρχει η δυνατότητα (ίσως και η κοινωνική ωριμότητα - για κάποια "κρίσιμη μάζα" τουλάχιστον) να ξεφύγουμε από το πολιτικό αδιέξοδο. Αν δεν τα καταφέρουμε και τώρα, ακόμα κι εμείς θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

  Νομίζω πως ξέρω ΤΙ είχε δει ο Δήμου στον Γιωργάκη στις αρχές του 2004, αλλά προσωπικά δεν είχα αμφιβολίες για την εξέλιξή του (και την συνακόλουθη απογοήτευση του οικοδεσπότη μας). Το "βαρυτικό πηγάδι" του παρελθόντος (και όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ) ήταν πολύ ...βαθύ για να ανέβει στην επιφάνεια και να το αφήσει πίσω του (χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη "ώθηση" και "ταχύτητα διαφυγής").

  Αν πιστεύετε πως μιλάω με γρίφους, υπομονή μέχρι το ...φθινόπωρο. Από την άλλη μπορεί και να τα έχω παίξει από την υπερένταση :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. Ο Τσόρτσιλ δεν ήταν αυτός που είχε πει ότι οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν; Λέτε; Λέτε να μας αξίζουν ο Κωστάκης κι ο Γιωργάκης; Ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ της πολιτικής;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. και βέβαια έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν..και γι'αυτό έχουμ δικομματικισμό (αλά αμερικανιά,φυσικα)...δηλαδή στις άλλες χώρες που έχουν απλή αναλογική και πάνε σε συνασπισμό κομμάτων με πολλά διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά και συχνή ανανέωση του πολιτικού σκηνικού και πλειοψηφίες που χρειάζονται ευρύτατες συναινέσεις (έργο δηλαδή)είναι βλάκες;(για να μην πω την άλλη την λέξη που ξεκινάει από μ)

  τώρα όσο γι'αυτά που λέει ο Mickey έχω μείνει άναυδος.αν η λέξη αποστάτης δεν χαρακτηρίζει τον μητσοτάκη για τις πράξεις του γιατί τον χαρακτηρίζει; δηλαδή δεν έριξε τον Γέρο (για να σώσει την χώρα όπως φυσικά λέει) μ΄πηως το έχει βγάλει ο μητσικώστας για να κάνει χαβαλέ; το μητσοτάκη κ***ρμα που φώναζε ο λαός στους δρόμους το '65 τι ήτανε; χαβαλές ή προσπάθεια να τον σπιλώσουνε; η πρόταση του στον παπούλια να αντικατασταθεί άμεσα ο Παπαδόπουλος στη κύπρο από κάποιον μετριοπαθέστερο τι ήτανε; γιατι θα τρελλαθούμε τελικά σ'αυτήν την χώρα...
  και επίσης θεωρεί ότι είμαστε πλέον χορτάτοι γι'αυτό μας αρέσει να περνάμε καλά..δηλαδή ότι το 25% του πληθυσμού είναι στα όρια της φτώχιας (Eurostat) το παραβλέπουμε..για πηγαίνεται στις φτωχές συνοιίες της αθήνας να δείτε πως ζει ο κόσμος. για να μιλήσετε με νέα παιδια φίλους μου παντρεύτηκαν και κάνουνε 2 δουλείες να τα βγάλουνε πέρα.και έχουν και ένα σπιτάκι από την οικογένεια, πάλι καλά..και όλοι οι πρώην συμφοιτητές μου στο ταμείο ανεργίας (πρώτη στη ανεργία νεών η ελλάδα - eurostat) ήμαρτον, μην τα ισοπεδώνουμε όλα..η ελλάδα δεν είναι μόνο 200 blogger που διαβάζουν τον Δήμου...αν χορτάσανε κάποιοι δεν χορτάσανε όλοι...μόνοι οι ημέτεροι κάθε φορά (διαφορετικού χρώματος.)

  και ότι ο σημίτης μας έκανε το καλό να μας βάλει στην ΟΝΕ.με ψεύτικους προυπολογισμούς και πλαστά στοιχεία...με οικονομία τραβεστί, η οποία αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο όταν φύγαν οι λογιστές..που τα είδατε ρε παιδιά αυτά;

  τώρα για τον γιωργάκη τι να πω; αν περίμενα να κάνει σοβαρό μαγαζί με αυτούς που βρίζανε τον πατέρα του και το κόμμα του (Δαμανάκη, Μάνος, Μίμης) είναι γελοίος...για την ποιότητα του μάνου ως ανθρώπου θα πω ότι απ'τη στιγμή που τελείωσανε τα λεφτά κλείσαμε το μαγαζί και πήγαμε αλλού να βγάλουμε το μεροκάματο..ήθελα να ήξερα δεν ντραπήκανε να πάνε εκεί που φτύνανε πριν ελάχιστα χρόνια; και κάτι άλλο..αυτές τις ριζοσπαστικές προτάσεις για τον τόπο (κάποιες πραγματικά καλές) γιατί δεν τις κατεβάζει ως ανεξάρτητος βουλευτής να βοηθήσει τον κοσμάκη; εκτός να έχει παέι εκεί μόνο για να είναι στην βουλή..δηλαδή οι άλλοι που παλεύονυ τόσα χρόνια, χαλάνε λεφτά και χρόνο, χάνουν τις δουλειές τους για να βοηθήσουν, τι είναι; αυτός που δεν έχει χρόνο και τον δίνει είναι μάγκας, όχι αυτός που κάνει το επάγγελμα του (βουλευτής δεν είναι ο μάνος και οι άλλοι που τους έβαλε ο μπαμπάς;)

  κι όσο για το θέμα του καραμανλή (είμαι εντελώς αντι-καραμανλικός) που δεν έπρεπε να πολιτευτεί πραγματικά δεν ξέρω τι ναπω..δηλαδή όλοι οι άλλοι που θέλουν να αποφασίζουν για το καλό της κύπρου (από το κολονάκι) πρέπει να πολιτεύονται; δηλαδή κύριε δήμου ο πρωτόπαπας που βάζει πάνω από τα συμφε΄ροντα των εργατών που εκπροσωπούσε τα κομματικά του συμφερόντα πρέπει (ξέρω ότι δεν είστε ΠΑΣΟΚ αλλά είναι παράδειγμα..δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παθαίνουν αλλεργία κάποιοι για το γεγονός ότι ελληνισμός και ορθοδοξία συμβαδίζουν μαζί χιλιάδεις χρόνια τώρα (με τα καλά τους και τα κακά τους φυσικά)..είναι στο dna μας..όπως είναι και πολλά άλλα πράγματα..ελλάδα δεν είναι μόνο ο σεφέρης και ο μπιθικώτσης..είναι και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι που ψέλνει η γιαγιά στο χωριό, τα μοναστήρια, η εκκλησία ως χώρος συγκέντρωσης και απόδοσης δικαιοσύνης στο παρελθόν και λοιπά. το δικαίωμα του καθένα να εκφράζει και να προβάλει την πίστη του που είναι (και πριν με προλάβετε και βέβαια συμφωνώ να φτιαχτεί τζαμί για τους μετανάστες στη αθήνα)

  ιστορική αλήθεια είναι ότι ορθοδοξία και ελλάδα βαδίζουν μαζί.ας το δεχτούνε κάποιοι. μήπως συμφωνείτε και με τη άποψη του σηφουνάκη να βγει ο σταυρός από την ελληνική σημαία; μήπως να δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ να κάνει νέα σημαία; λέει η παπαρήγα ότι είνιαι υπερώριμο το αίτημα για διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. ας μου πει ένας που το βλέπει αυτό; δεν βλέπουν ότι οι νέοι επιστρέφουν στις κλασσικές αξίες οικογένεια και εκκλησία για να βρουν ελπίδα; (στατιστικές τελευταίων 5 ετών)ότι η εκκλησία ανοίγει κέντρα για να βρει δουλεία στον κόσμο;(και τα λέω εγώ που είμαι εντελώς αντι-χριστοδουλικός)
  μήπως και να κάνουμε υποχρεωτικό τον πολιτικό γάμο και πρεοαιρετικό τον θρησκευτικό, όπως λένε κάποιοι; το γεγονός ότι το 75% τοων γάμων είναι θρησκευτικό το παραβλέπυμε αβλεπί βλέπω...ήμαρτον ρε παιδια..

  sorry για το μακροσκελέστατο γράμμα αλλά τρλλάθηκα με αυτά που διάβαζα...λίγο σύνεσηη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. Γυρίζω σ' εσένα mickey για να πω ότι, ΟΚ, αλλά έπρεπε να πω κάτι για το φύλο μου, το οποίο στέκει ούτως ή άλλως, δηλαδή νομίζω είμαστε πιο πρακτικές σ' αυτά τα θέματα.
  Ως προς το κράτος-έθνος, νομίζω ότι ούτως ή άλλως είναι κάτι επίπλαστο, ένα κατασκεύασμα στην πραγματικότητα, έτσι δεν είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. Κακώς απογοητευόμαστε.

  Δε λέω ο γιωργάκης τελευταία πνέει τα λοίσθια.

  Ομως το πολιτικό σύστημα αγρυπνά καλύπτοντας άμεσα τα όποια κενά.Νέοι ελπιδοφόροι πολιτικοί προβάλλουν στον ορίζοντα.

  Νυχθημερόν αυτοί οι νέοι πολιτικοί αγωνιούν και κοπιάζουν για το μέλλον της χώρας.

  Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι καθώς οι αγωνίες τους άρχισαν να πιάνουν τόπο.Και τι τόπο.5 στρέμματα και βάλε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. agapite N D kato ta xeria apo ton G Papantreou,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. "Φυσικά, αν δουλεύουν οι θεσμοί, ο Καραγκιόζης δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός. "

  Κι όμως, στις ΗΠΑ που οι θεσμοί δουλεύουν (σχεδόν) άψογα...

  ================================

  "Εμ βέβαια, ποιος σώφρων Αμερικανός επιχειρηματίας θα επενδύσει σε αυτή τη χώρα;"

  Αναφερόμουν στις επενδύσεις αμέσως μετά τον πόλεμο.
  Στην Ελλάδα; Σαφώς και κάνουν επιχειρήσεις οι Αμερικάνοι (η ασφαλιστική Alico, τα McDonald's και πολλές άλλες), αλλά κάνουν τις ΣΩΣΤΕΣ επενδύσεις. Δεν είναι μαλάκες οι Αμερικανοί. Διαλέγουν τις επενδύσεις που ταιριάζουν σε κάθε χώρα. Δεν πρόκειται ν' ανοιξουν αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα, αλλά κάτι που θα αποφέρει κέρδος με βάση το τι γίνεται και ισχύει στην Ελλάδα.

  Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και δεν μπορεί να στηρίξει βαριά βιομηχανία, ειδικά μάλιστα στη γεωγραφική θέση που βρίσκεται.
  Η Ελλάδα καλά τα πάει με την ελαφρά βιομηχανία. Η οικονομία της Ελλάδας δεν είναι καθόλου άσχημη, τηρουμένων αναλογιών. Είναι το ένα τρίτο της οικονομίας του Σικάγου. Καθόλου άσχημα...

  Ξέρετε κάτι όμως; Η Ελλάδα πάσχει από ένα πράγμα: μια παιδεία που να λειτουργεί, κι ας είναι και μισή απ' ότι είναι σήμερα. Πιο "σφιχτοδεμένη". Να ξέρει ο άλλος σε τι βασίζεται, έστω και για τα "βασικά".
  Και πιο καλή αγωγή. Προσωπική αγωγή. Μικρά πράγματα δηλαδή, αλλά που μπορούν να σου σπάνε τα νεύρα καθημερινά (όπως τα σκουπίδια ας πούμε). Μικρά πράγματα. Άμα αυτό το 10% που χαλάει τη χώρα σταματήσουν να κάνουν σαν τσογλάνια, τότε τα πράγματα θα βελτιωθούν σε πολύ μεγάλο επίπεδο για τους υπόλοιπους. Πολύ μεγαλύτερο απ' ότι φαντάζεται κανείς.

  Από τα μικρά ξεκινάνει κανείς για να φτιάξει τις μγάλες υποδομές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. "δεν βλέπουν ότι οι νέοι επιστρέφουν στις κλασσικές αξίες οικογένεια και εκκλησία για να βρουν ελπίδα;"

  Για εκκλησία δεν ξέρω, αλλά η παραδοσιακή (τουλάχιστον με τη σύγχρονη έννοια της ισότητας), απαλάσσει από πολλά άγχη (ειδικά το άγχος να βρίσκεις τη μια και την άλλη θεοπάλαβη που θα σου σπάσει τα νεύρα) και εξασφαλίζει, εφόσον πετύχει, σταθερότητα, ηρεμία, ευτυχία. Εάν πετύχει βέβαια...
  Επιστροφή στην κλασική έννοια της οικογένειας υιοθετούν και πλουσιότατοι νέοι στις ΗΠΑ (θα έλεγα, ΕΙΔΙΚΑ οι πλούσιοι, γιατί δεν θέλουν βέβαια να χαραμίσουν όσα έχουν, και την καλή ποιότητα ζωής τους, με τον/την κάθε τσογλάνι που περιφέρεται σαν αδέσποτο -- απεναντίας, θέλουν ότι καλύτερο: καλό σπίτι, καλή γειτονιά, καλό φαγητό, καλή δουλειά, καλό σύντροφο).

  ===============================
  "μήπως συμφωνείτε και με τη άποψη του σηφουνάκη να βγει ο σταυρός από την ελληνική σημαία;"

  Γιατί, τον προσβάλει ο σταυρός; Θρησκευόμενος δεν είμαι, αλλά ο σταυρός αποτελεί κι όμορφο finishing του ιστού, κανένα πρόβλημα η ύπαρξή του, εκτός κι αν κανείς είναι σε τόσο βαθμό κοπλεξικός, που τον πειράζουν όλα, ακόμα και οι σχεδόν αδιόρατοι συμβολισμοί, που είναι και ακίνδυνοι.

  ==================================
  "ελλάδα δεν είναι μόνο ο σεφέρης και ο μπιθικώτσης..είναι και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι που ψέλνει η γιαγιά στο χωριό, τα μοναστήρια, η εκκλησία ως χώρος συγκέντρωσης και απόδοσης δικαιοσύνης στο παρελθόν και λοιπά. το δικαίωμα του καθένα να εκφράζει και να προβάλει την πίστη του"

  Σωστότατο. Αλλά μην ξεχνάς ότι στην Ελλάδα, όταν λέει κάποιος "να αλλάξει το τάδε", εννοεί ότι πρέπει ΟΛΟΙ να αλλάξουν κιόλας. Άρα, εάν ας πούμε αποφασίσει κάποιος να διδάσκουν στα σχολεία μπιθικώτση, τότε ΟΛΑ τα σχολεία θα διδάξουν μπιθικώτση. Εάν πει κάποιος "ναι στον πολιτικό γάμο", τότε ΠΡΕΠΕΙ να καταργήσουν ΟΛΟΙ το θρησκευτικό... έλα Παναγία μου...

  Όπως και στη Γαλλία, που από τη μια επιτρέπουν στη Σοφία Λώρεν να φοράει μαντήλα (εφόσον είναι Γκούτσι), αλλά όχι στις μοουσουλμάνες γυναίκες στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι "δημοκράτες"... διαχωρίσουν τη θρησκεία από το κράτος, και απαγορεύουν τη θρησκεία... (αλλά επιτρέπουν την κακόγουστη μουσική και τέχνη, επιτρέπουν τις διάφορες κουλτούρες και "κινήματα", που αποτελούν και αυτά παροδικές "θρησκείες"...

  Με δυο λόγια, η μόνη χώρα στον κόσμο στην οποία μπορείς να λατρεύεις ότι θεό σου γουστάρει και να ντύνεσαι και ανάλογα (ακόμα και με βατραχοπέδιλα στη μέση της πόλης), εφ' όσον δεν παραβαίνεις τους νόμους και δεν εμφανίζεσαι γυμνός, είναι οι ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι "άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς". Κάτω ο μπλε, πάνω ο πράσινος. Κάτω ο πράσινος, πάνω ο μπλε. Η συνύπαρξη κράτους και θρησκείας και θρησκειών και ενδυμασιών κλπ, δεν επιτρέπεται. Μαύρο-άσπρο. Και περιμένουν με τέτοιες νοοτροπίες να έχουν και σοβαρό πάτημα στην ανατολή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 111. Καλημέρα!

  Από τον Γ. Π. ξεκινήσαμε και φτάσαμε ως συνήθως μέχρι την Ελληνορθοδοξία και το Ολοκαύτωμα.

  Θέλω να συγκρατήσω μία σκέψη του Ερατοσθένη 314159:
  "Δημοκρατία χωρίς παιδεία και πολιτισμό είναι αφανής φασισμός".

  Ναι η ποιότητα της Δημοκρατίας εξαρτάται από τον "Δήμο" - αφού αυτός "κρατεί". Αν ο Δήμος είναι μάζα και όχλος θα εκλέγει λαϊκιστές και κόλακες. Δεν θα βλέπει πέρα από το στενό προσωπικό του συμφέρον.

  ΑΡΑ (το μεγάλο και βαρετό στην επανάληψη "άρα") όλα είναι θέμα παιδείας.

  Π. χ. στην Ιρλανδία, μία χώρα συντηρητική, και καθυστερημένη, η επανάσταση άρχισε από μία ριζική και επαναστατική τομή στην παδεία.
  Η οποία έφερε καρπούς σε λίγα χρόνια.

  Εμείς και εκεί πάμε ανάποδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 112. Υπογραμμίζω την επισήμανση της Μαρίας Βέλλιου για την απουσία του ωραίου φύλου (αν και δεν συμφωνώ με την ερμηνεία που δίνει. Μάλλον είναι το γεγονός ότι προσφάτως προτιμούν να ασχολούνται με ...ποδόσφαιρο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 113. Α,ναι - και διακρίνω μία αδιόρατη νοσταλγία Σημίτη. Τελικά αυτός ο άχρωμος άνθρωπος, κατάφερε να προκαλέσει εμπάθεια, να διχάσει τον ελληνικό λαό όσο και ο πληθωρικός Ανδρέας. Πολλοί τον θεωρούν ό,τι χειρότερο έχει περάσει από τη χώρα και αρκετοί άλλοι ό,τι καλύτερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 114. "Π. χ. στην Ιρλανδία, μία χώρα συντηρητική, και καθυστερημένη, η επανάσταση άρχισε από μία ριζική και επαναστατική τομή στην παδεία.
  Η οποία έφερε καρπούς σε λίγα χρόνια."

  Όταν ρώτησα μια φίλη μου δασκάλα και κοινωνική λειτουργό "γιατί οι κάτοικοι του Μίσιγκαν είναι τόσο πιο φιλικοί σε σχέση με αυτούς του Σικάγο, λίγα μίλια πιο πέρα" μου είπε "τα σχολεία τους είναι πολύ καλύτερα". Είχε δίκιο.
  Αυτό το βλέπει κανείς ακόμα και σε διαφορετικές δεκαετίες φοίτησης στην ίδια περιοχή ή χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 115. Κι όταν λέω Μίσιγκαν βέβαια, εξαιρώ το Ντιτρόιτ... μιλάω για τις μικρές πόλεις κοντά στο Σικάγο, στην ανατολική ακτή της λίμνης... άλλος κόσμος... ωραίος κι απλός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 116. Το 2004, λίγο πριν τις εκλογές του Μαρτίου, συνάδελφοι από το χώρο εργασίας μου έλεγαν ότι ήρθε η ώρα να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, εγώ ένας αμιγώς, κατά δήλωσή μου και πολιτική συμπεριφορά, φιλελεύθερος, μετά τη συνεγασία Μάνου και Ανδριανόπουλου με το ΠΑΣΟΚ και τις διακηρύξεις του ΓΑΠ. Απάντησα πως μου είναι δύσκολο να σκύψω να πιάσω και να δοκιμάσω μια σοκολάτα που βρίσκεται μέσα σε ένα βόθρο με αφοδεύματα. Σε δύο χρόνια βλέπω πως δεν υπάρχει καν σοκολάτα εκεί. Σκεπάστηκε και απορροφήθηκε από τις άλλες ουσίες και αναδίδει τη μυρωδιά τους.
  Κάπου στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής" διάβασα μια προτροπή. Μια ευχή, καλύτερα, για την ύπαρξη ενός πολιτικού που θα βγει στο λαό και θα ζητήσει με προγραμματικές δηλώσεις την ψήφο του, αλλά θα μας υποσχεθεί ότι μετά την ερφαρμογή τους δεν θα ξαναζητήσει την επανεκλογή του. Θυμάμαι το Σόλωνα στην Αθήνα της αρχαιότητας μέσα από τις αφηγήσεις του Πλούταρχου. Μετά την κατάθεση της μεταρρύθμισής του, έφυγε προς ανατολάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 117. Ποιος λεει οτι εμεις οι Ελληνες ειμαστε εθνικιστες;
  Εθνικιστες;
  Bollocks ειμαστε.
  Δεν αγαπαμε την πατριδα μας,αν την αγαπουσαμε δεν θα ηταν σε αυτα τα χαλια,δεν θα ειχε αυτους τους ηγετες.
  Στο συλλογικο υποσυνειδητο μας υπαρχει ακομα η πολη-κρατος.Μονο που η πολη-κρατος του σημερα εχει πολλυ περιορισμενα συνορα,ειναι ο ευατος μας.Εγω εναντιον ολων των αλλων.Ο κουτοπονηρος,ο μιζερος,ο χεστης,ο γλυφτης,ο βολεμενος,ο ικανοποιημενος με τα λιγα,ο ζητουλας.
  Εθνος-καραγκιοζης.
  Ζουμε και ανεπνεουμε με ενα ρητο:Κανε στους αλλους αυτα που δεν θελεις να σου κανουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 118. @yahnnis said (Τρι Ιουλ 18, 02:09:48 πμ)

  "η ελλάδα δεν είναι μόνο 200 blogger που διαβάζουν τον Δήμου...αν χορτάσανε κάποιοι δεν χορτάσανε όλοι...μόνοι οι ημέτεροι κάθε φορά (διαφορετικού χρώματος.)"

  Πολύ "συνετό" αυτό που διαβάζω (και τα υπόλοιπα του σχολίου). Υποθέτω λοιπόν πως και ο Δήμου κι εγώ και οι άλλοι ...199 blogger που τον διαβάζουν είμαστε ...ημέτεροι - ποιου χρώματος ακριβώς; Εκτός αν με τη λέξη "χορτάτος" εννοείς από Μπόμπολα και πάνω. Νομίζω πως ήταν σαφές πως δεν αναφερόμουν στους ...κυβερνήτες μας!

  Έχει η σημερινή φτώχεια (και τα όριά της) σχέση με όσα ζήσαμε στα παιδικά μας χρόνια (και κυρίως οι μεγαλύτεροι από μας) τότε; Που τα πάντα, από το καθημερινό μπάνιο, τα κρεμοσάπουνα και τους χυμούς μέχρι τα αυτοκίνητα και τα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν είδος πολυτελείας και τρώγαμε κρέας μια φορά την εβδομάδα - και αν; Δεν είπα πως εξαλείφθηκε η φτώχεια ούτε πως ΟΛΟΙ είναι χορτάτοι (μιλάμε για τον κανόνα και όχι για τις εξαιρέσεις και κατά μέσο όρο). Αλλά σήμερα ζούμε σαφώς καλύτερα (ίσως και πολυτελέστατα θα έλεγα σε σχέση με 30-40 χρόνια πριν - μόνο γη και σπίτι είναι πλέον πολύ δυσκολότερο να αποκτήσεις). Μόνο οι "τυφλοί" δεν το βλέπουν! Βεβαίως πριν 10-15 χρόνια ίσως και να ζούσαμε ΑΚΟΜΑ καλύτερα και να ήμασταν πιο χορτάτοι από σήμερα - "τρώγαμε" βλέπεις ακόμα από τα ΚΠΣ και τις ...φιλανθρωπίες του Τσοβόλα ;)

  Φυσικά, τώρα με τα χάλια των επιχειρήσεών μας, τον κατακλυσμό φθηνών προϊόντων εξ' ανατολών και την αυξανόμενη ανεργία (παγκόσμιο φαινόμενο, κυρίως λόγω αυτοματισμών και αδυναμίας της πολιτικής να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τεχνολογίες), μπορεί και να "επιβεβαιωθείς" οσονούπω :(

  Όσο για τις "εκτενείς" αναφορές στον Μητσοτάκη και την αποστασία του, επιβεβαιώνουν τα όσα έγραψα. Η πολιτική στην Ελλάδα γίνεται στη βάση του τι έκανε κάποιος 40 χρόνια πριν - γι' αυτό και δίνουμε την εξουσία στους "αγωνιστές" του παρελθόντος (από "αντιστασιακούς" μέχρι ...αφισοκολητές) κι ας μην ξέρουν να ξεδιαλέξουν δυο γαϊδουριών άχυρα με τις (αν)ικανότητές τους!

  Αλλά από ...ελληνορθόδοξους τι περιμένεις; Όπως έλεγε και ο Χάρι Κλιν σε παλιό του δίσκο: "Με μάτσο Ορθοδοξία και με μια ζεμπεκιά, να 'την η Ελλάδα ...ανάσκελα" - σύμφωνα με τον ίδιο δίσκο, ήταν ξαπλωμένη ...μπρούμυτα από όσα της είχε κάνει ο "αγωνιστής" και "αντι-αποστάτης" Ανδρέας ;)

  Άντε να κάνει κόμμα ο Χριστόδουλος, να βγει πρωθυπουργός και να μας βρει ...δουλειά. Έχει και πολύ "προωθημένες" ιδέες από όσα ξέρω. Μπορούμε και να επιστρέψουμε στην παλιά, αγνή, "βουκολική" κατάσταση της γεωργικής οικονομίας και να ξεφύγουμε από την "νεοφιλελεύθερη" λαίλαπα. Ή να βγάλουμε την Παπαρήγα και τον Αλαβάνο να συγκυβερνήσουν - 1.200 ευρώ στην τσέπη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ γκαραντί! Τότε θα ...χορτάσει και ο κάθε πικραμένος :))

  Υ.Γ. Όσο για τους νέους που ολοένα και περισσότεροι "στρέφονται στην εκκλησία για ελπίδα", ας περάσουν κι από τα μέρη μου να τους δώσω καμιά συμβουλή - έχω μεγάλη ...πείρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 119. Σε αναζήτηση ενός (πε)φωτισμένου δικτάτορα που θ' αναστείλει τη λειτουργία της δημοκρατίας για την οποία, ως λαός απαίδευτος, είμαστε ανάξιοι και θα τολμήσει τις ριζικές τομές που χρειάζεται ο τόπος (όπως ο καθένας μας τις αντιλαμβάνεται, βεβαίως, βεβαίως), ή λάθος συμπέρασμα βγάζω από τα σχόλια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 120. Καλημέεεερααααα!

  Αυτό είχα να σας πω.

  Κι οχι, ΔΕΝ θα μπω στην κουβέντα περί πολιτικής, κι ας παραπονεθούν κάποιοι για... απουσίες του φύλου μου!

  Μετά τα ελληνοτουρκοκυπριακά και το γαλατικό χωριό στο οποίο ΠΑΛΙ καταλήξαμε - με μαθηματική ακρίβεια και συνοπτικότερες διαδικασίες τολμώ να πω, αν μπω και στα πολιτικά, δεν έχει μετά χωριό... παρακάτω.

  Πολιτικοί & παιδιά τους στον κύκλο, μικρή (ευτυχώς) θητεία σε πολιτική νεολαία, συμπυκνωμένη "από μέσα" εικόνα, ας μην... Για τους μισούς θ'ακούγομαι σαν χρυασυγίτισσα, για τους υπόλοιπους θα πουλάω ριζοσπάστη, όλοι μαζί θα λέτε ότι είμαι καρεκλοκένταυρος και το βράδυ κολλάω αφίσσες, όσοι φίλοι με διαβάζουν και δε μπαίνουν, θα μου λένε "έλα για κάνα κρασί το βραδάκι, να πούμε αντάρτικα, στην πισίνα" που λέει και ο ποιητής, άσε... Τα έχω πει παλιότερα εξ'άλλου περί αδιεξόδου...

  Ας απολαύσω κι εγώ ένα ηγετικό αδιέξοδο ως θεατής μια φορά!

  (κανονίστε, μην έχουμε... Ιουλιανά στο μπλογκ στο τέλος!- Και μην αρπαχτεί κανείς τώρα!)
  :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 121. Καλημέρα!Έύστοχα τα περισσότερα σχόλια σήμερα.Σαν μπαγιάτικη τούρτα μου φαίνεται το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ. Θέλω μια ενιαία αριστερά με τον Παπαγιαννάκη αρχηγό!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 122. Τα λιμνάζονται ύδατα και αδιεξοδα μια κοινωνίας μεταφράζονται συχνά και σε "ηγετικό αδιέξοδο".

  Έτσι η κουβέντα πάει αλλού: στη διεπιδραστική σχέση κοινωνίας και ηγεσίας:

  Πότε, δηλαδή, μια ηγεσία στ΄ αλήθεια χαρισματική/αποτελεσματική (Πχ Καποδίστριας, Τρικούπης και Βενιζέλος) μπορεί να παρασύρει προς τα "εμπρός" κάπως μια κοινωνία

  και πότε οι κοινωνικές συνθήκες κυοφορούν την αποτελεσματική (δηλ χαρισματική) ηγεσία (αφού κανείς ηγέτης δεν είναι γέννημα του... ευατού του).

  Υπ΄ αυτήν την έννοια, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το "ηγετικό αδιέξοδο" υποδαυλίζεται από το "κοινωνικό αδιέξοδο": μια κοινωνία στείρα δεν κυοφορεί λύσεις παρά μόνο δυσλειτουργίες.

  Μεγάλη συζήτηση...


  Παράγραφος - Με αγάπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 123. Δε μπορώ όμως, ένα μικρό σχολιάκι (μικρό σε σχέση με τις λεπτομέρειες στις οποίες.. άσε!)

  @ maria velliou,

  Να το συνεχίσω παίρνοντάς το και από το φύλο μου, για δες τι κάνουμε ως μανάδες, που ο νους μας είναι να χρησιμοποιήσουν τα βλαστάρια μας το όποιο σύστημα για να βολευτούνε αργότερα (όσο εμείς μπαινοβγαίνουμε από απίστευτα παραθυράκια, ώστε να τους έχουμε χτίσει την προίκα τους)...

  *********

  Χωρίς να χρειαστεί να το επεκτείνω, μια που θέλουμε λύσεις, στο πλαίσιο της Παιδείας θα πρέπει να προστεθεί από την Α' Δημοτικού ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ & ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ, κι όχι σκέτη... "ιστορική" ιστορία (σόρρυ για τους ορισμούς μου, αρχίζω να φουντώνω ξέρετε...), συν Αγωγή του Πολίτη συν υποχρεωτικές εργασίες και debates επί παντός επιστητού που άπτεται της κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας, συν workshops "πολιτικής διοίκησης" (κατά τα business games, της διοίκησης επιχειρήσεων δλδ) να καταλαβαίνουν τα παιδάκια απο ΜΙΚΡΑ, όπως τα κουτσομαθαίνουν τώρα για την ανακύκλωση, ε, έτσι...

  Οχι κομματικά όμως, πολιτικά, τεράστια διαφορά...

  Παιδεία και γενικότερη καλλιέργεια και πώς διάολο να βάλουμε στο κεφάλι μας από μέσα από την οικογένεια, ότι η χώρα δεν είναι "κάποιοι άλλοι", που ζούνε αλλού κι εμείς να δούμε πώς θα βολευτούμε όσο αυτοί λείπουν, αλλά ότι είναι ένα "πράγμα" που το αποτελούμε όλοι μας, κι όσο πιο σωστή δουλειά/προσφορά κάνει ο καθένας μας ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ, τόσο καλύτερα πηγαίνουν όλα.

  Και βέβαια ν'αποσυνδεθεί επιτέλους το "Σχεδιασμός" (στον οποίο θα έπρεπε να συμμετέχουν πολιτικοί από ΟΛΑ τα κόμματα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα και σαφή δέσμευση συνέχισης / τελικής ολοκλήρωσης) από το "Πολιτικό Κόστος". Αν χρειαστεί, ακόμη και να εκλέγεται κανείς για μία 4-ετία μόνο και μετά όξω, ας είναι. Υπάρχουν ένα κάρο πράγματα στα οποία μπορεί να προσφέρει ο πολιτικός - δεν είναι η Βουλή / το Ευρωκοινοβούλιο όλα, είναι κυρίως ΟΟΟΟΛΟ το άλλο το χαμαλίκι για τα καθημερινά και τα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

  Μην εξαντλούμαστε στο πώς θα ‘κονομάμε / διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα, αλλά στο να «επενδύουμε» ακόμη κι αν τσούζει για κάμποσα χρόνια μέχρι να αποδόσει.

  Κι αν χρειαζόμαστε πολιτικούς που να κάνουν καλές δημόσιες σχέσεις και να "γράφουν" στο γυαλί και να τα συμπυκνώνουν όλα σε ευπώλητο «όραμα», για να μπούμε σε μια σειρά και ν’αρχίσει να "τσιμπάει" ο κόσμος, so be it! Αν τώρα είναι ταυτοπροσωπία η πολιτική ευφυία με τη χαρισματική προσωπικότητα, ακόμη καλύτερα!

  Full υποστήριξη στον πωλητή.

  Που πρέπει να είναι top στο είδος του. Ανεξαρτήτως καταγωγής στην τελική, μια και ναι, το να είσαι από «τζάκι» δε σημαίνει ότι δικαιούσαι εργολαβία το αξίωμα, αλλά μην ξεχνάμε την έκθεση τέτοιων «γόνων» σε πρόσωπα & καταστάσεις που ο μη προερχόμενος από τέτοιο περιβάλλον δεν την έχει, και η οποία στα σωστά χέρια είναι έξτρα προσόν στο «cv» του. Αν μπορεί να είναι και manager, μαγκιά του.

  Το εργοστάσιο όμως, εκεί είναι το θέμα, πρέπει να παράγει εντελώς σύγχρονο, «σκληρό» προϊόν, να ανοίγει αγορές, να είναι προετοιμασμένο για ανελέητο παιχνίδι με ανταγωνισμό (κι ως ανταγωνισμό βάζω από τους μικρόνοες ως τις αντίξοες συνθήκες σχεδόν στα πάντα εντός & εκτός Ελλάδας) και να προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του με πρόγραμμα και συνεχή επαφή με τις εξελίξεις, όχι στα τυφλά...


  Φούντωσα! Enough!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 124. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 125. Είναι κάτι που ξεχνάμε όταν μιλάμε για έλλειψη ικανών ηγετών, και για έλλειψη ικανών πολιτικών γενικότερα. Μιλήσαμε και για πολιτικούς από τζάκια, αλλά και για εξαρτημένους πολιτικούς.
  Υπολογίστε πόσο κοστίζει μια προεκλογική εκστρατεία, έστω στην επαρχία, γιατί στην Αθήνα μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνετε πως αυτομάτως αποκλείονται πολλοί, μεταξύ των οποίων και πολλοί ικανοί, από τη διαδικασία. Εκτός κι αν αναζητήσουν σπόνσορες (είτε επιχειρηματίες, είτε ...χορηγούς επικοινωνίας), από τους οποίους μετά την εκλογή τους θα είναι εξαρτημένοι. Μια άλλη λύση είναι να επενδύσουν στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του μπαμπά ή του θείου, στην υπάρχουσα πελατεία τους δηλαδή. Γιατί λοιπόν σας φαίνεται τόσο παράξενο που οι πολιτικοί είτε κατάγονται από τζάκια, είτε είναι εξαρτημένοι, άρα και διεφθαρμένοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 126. ΚΙ ΕΓΩ πΟΥ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕς ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΣΥΝΕπΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑπΟΥΣΙΑ ΤΟΥς...!!!

  :))

  ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΙπΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΝΕΟ πΡΟΙΟΝ / ΣΚΛΗΡΟ πΡΟΙΟΝ / ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ.

  ΥΓ1:

  ΜΗΝ ΑπΑΝΤΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟπ ( ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ )

  ΥΓ2 :

  ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πΕΡΙ πΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ πΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΜΑς ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟπΟΛΕΜΟΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ή ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ; πΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ; Ο πΑπΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ;

  ΥΓ 3:

  ΜΗΝ ΑΑΝΤΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 127. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 128. @mickey Δυστυχώς μπαίνω στο blog από τη δουλειά μόνο (είμαι νέος και ακόμη δεν έχω πολλές αρμοδιότητες :S) οπότε συγγνώμη για την καθυστέρηση.
  Επίσης δυστυχώς δε λέω να ξεκολλήσω από πάνω μου τη συνήθεια να αντιδρώ πριν να είμαι σίγουρος πως κατανόησα πλήρως.....

  Λες:
  "Και μη μου πεις πως δεν το κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια, υποκινούμενοι από την εκάστοτε αντιπολίτευση (εκεί αναφέρεται το "μποϊκοτάρισμα")."

  Με αυτήν την επεξήγηση συμφωνώ....

  Όμως το γεγονός πως πρέπει να δουλεύεις 12ωρα για να βγάλεις αυτά που χρειάζεσαι είναι ένας άλλος τρόπος "επιβολής" του 12ωρου πιο μαλακός και άρα πιο δυσδιάκριτος οπότε η αντίδραση είναι πιο δύσκολη.

  Οι περισσότεροι θεωρούν πως οι "αριστερές" ιδέες είναι ξεπερασμένες. Διαφωνώ. Θεωρώ απλώς πως πήγαν να εφαρμοστούν πολύ νωρίς και χωρίς τα απαραίτητα προστάδια (παιδεία, επιστημονικός {και όχι ΠΑΣΟΚικός} σοσιαλισμός κτλ). Πιστεύω επίσης πως είναι η τέλεια κατάσταση της κοινωνίας να δουλεύουν όλοι για όλους και να έχουν όλοι ότι τους χρειάζεται και αν κρίνω από το ότι τα παραγόμενα προϊόντα σήμερα είναι παραπάνω από τις ανάγκες μας (πολλά πετιούνται στα σκουπίδια, ή θάβονται για να ανέβουν οι τιμές, ή εταιρίες φαρμάκων αντιτίθενται δικαστικά σε άλλες που παρασκευάζουν τα ίδια φάρμακα φθηνότερα βλ. φάρμακα για το AIDS) τότε εύλογα απορώ γιατί δε γίνεται το αυτονόητο.....να δουλέψουμε όλοι μαζί για όλους και να μην χρειάζονται χρήματα ή καταστολή για να μην επιστρέψουμε σε πρωτόγονη κατάσταση.

  Γιατί να θέλουμε να ξεχωρίσουμε από ένα ακριβό αμάξι ή τα ρούχα μας κλπ. Κάποιοι ενδεχομένως να πουν πως είναι στη φύση του ανθρώπου....εγώ νομίζω πως είναι θέμα παιδείας και πάλι και πως τα μόνα που είναι στη φύση του ανθρώπου εκ γενετής είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής....

  mickey συγγνώμη για την παρερμηνεία των γραπτών σου και για το ηλίθιο ύφος μου....θα μάθω που θα πάει :p (πάντως κατά την επιστροφή μου μού ήρθε η επιφοίτηση πως αναφερόσουν στις σκοπούμενες από μικροκομματικά συμφέροντα των συνδικάτων απεργίες).

  Α ναι αυτή τη στιγμή αυτά που λέω δεν είναι ρεαλιστικά (με βάση των παγκόσμιων συγκυριών), θέλω να πιστεύω πως ο άνθρωπος θα εξελιχθεί όμως προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος.....

  Κατά βάθος είμαι καλοπροαίρετος βρε κουτό ποντίκι :PPPP

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 129. Η Περεστροικα της δεξιας ειναι το μπλογκ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 130. Ο κάθε Έλληνας πρέπει να έχει τον αδριάντα του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 131. ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 132. @ihadafarminafrica,

  Τι μου θύμισες περί γκάλλοπ...

  Για όσους ξέρουν το Doonesbury του σκιτσογράφου Trudeau, στην 4η ανθολογία του, δημοσιευμένη κατά την εκλογική καμπάνια, ορκομωσία & τα 2 πρώτα χρόνια του Ρήγκαν, με καθημερινά & κυριακάτικα στριπάκια, έχει τη στιχομυθία ένος γκαλλοπ-ατζή που χτυπάει το κουδούνι πολίτη-ψηφοφόρου. Αντιγράφω:

  (Bzzzzz!)
  - Yeah?
  - John Q. Public?

  OK, one last question. How would you rate Jimmy Carter’s performance as president – excellent, good, fair or poor?

  - You’d like me to say «poor», wouldn’t you?

  - Me? Why would I want to do that?

  - Because if enough people say “poor”, then you can continue claiming that Carter is even more unpopular than Richard Nixon ever was.

  - Well, it is true that all our recent polls have led to that conclusion.

  - Which says a lot more about the polls than it does about Carter. When people rate Carter “poor”, it means something entirely different from a similar rating for Nixon.

  In Carter’s case, it’s a measure of dissatisfaction with an incompetent. With Nixon, it was an expression of loathing for a crook. They are not the same thing, and to imply they are is misleading and dishonest.

  - Uh-huh. Look, do you have a rating for Carter or don’t you?

  - “Excellent”. I won’t be party to this sham.

  - Hey, c’mon, man, that’s gonna throw off the whole curve!!!


  Λίγη ιστορία για το ποιοί χαρακτήρες «παίζουν» στα στριπς του:

  http://www.the-hug.org/paul/doonesbury.html

  Το βιβλίο υπάρχει ακόμη:

  http://www.amazon.com/
  gp/product/0030000726/
  sr=1-24/qid=1153211374/ref=
  sr_1_24/104-3644156-5548702?
  ie=UTF8&s=books

  Δεν είναι πολύ «εύκολα» τα πολιτικά του στριπς, αλλά είναι πάντα εύστοχα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 133. Είχαμε κάποτε μία καθηγήτρια Αγγλικών η οποία, κάθε φορά που λέγαμε κάτι άσχετο με το μάθημα, μας έλεγε παγερά "Irrelevant." και μας άφηνε σύξυλους.

  Όλα αυτά που συζητάτε τα βρίσκω λίγο άσχετα. Κατανοώ, βέβαια, ότι τα post στο blog αυτό λειτουργούν μόνο ως αφορμή για συζήτηση. Αλλά εδώ έχουμε ξεφύγει τελείως.

  Ο Δήμου σχολίασε την απουσία πραγματικών ηγετών στην Ελλάδα και εσείς συζητάτε την αποθέωση του κοινωνικού φιλελευθερισμού στην Ολλανδία και τα σχολεία του Ντριτρόιτ.

  Επί του θέματος εγώ έχω να πω δύο μόνο πραγματάκια.

  Πρώτον, ότι έφτασε πλέον η ώρα να ψηφίσω κι εγώ (που υπήρξα από πολύ μικρός πολιτικά ευαισθητοποιημένος και εξακολουθώ να είμαι σε μεγάλο βαθμό) και πραγματικά δεν έχω καμία όρεξη να δώσω την ψήφο μου κάπου. Αυτό το θεωρώ κατάντια για ένα πολιτικό ον, αλλά τελικά φοβάμαι πως απλώς αντικατοπτρίζει την αποτυχία του πολιτικού κόσμου.
  (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό που μου τη δίνει περισσότερο είναι το παρόν εκλογικό σύστημα που βιάζει την αξία του λευκού). Όπως και να 'χει, δεν έχω την παραμικρή όρεξη να ψηφίσω κανέναν τους. Για διαφορετικούς λόγους τον καθέναν.

  Δεύτερον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ηγέτες δημιουργούνται και από τις καταστάσεις. Ζούμε εποχές πολιτικά ήπιες. Αυτό που μας αναλογεί, λοιπόν, είναι και πολιτικοί ήπιων τόνων. Χωρίς αυτό να αναιρεί ότι η έλλειψη πραγματικών ηγετών σήμερα είναι γεγονός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 134. Μία σκέψη που με τρώει εδώ και χρόνια:

  Πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχαν δολοφονήσει τον Καποδίστρια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 135. Holy Baby said:

  Ο μόνος άνθρωπος στην Ιστορία που δεν έχασε την ψυχή του ασχολούμενος με την πολιτική ήταν ο Ρωμαίος Κιγκινάτος. Αγρότης και πολιτικός. Αναλάμβανε αξιώματα στις δύσκολες στιγμές και μόλις έφερνε εις πέρας την αποστολή του επέστρεφε στην καλλιέργεια της γης. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να διατηρείς μια σχέση με τις ρίζες σου».
  http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=17837&m=N06&aa=4


  Nikos Dimoy said

  Κινγκινάτους
  ή Κουραμπιέδες;

  Συγγνώμη Νίκο αλλα αυτό το σχολιο
  σου παρέσυρε καποιους να νοσταλγουν δικτατορες.......

  εδω θα υπερασπιστώ
  τους κουραμπιέδες....
  Οπως ειπε και ο Jason:
  .. δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ηγέτες δημιουργούνται και από τις καταστάσεις. Ζούμε εποχές πολιτικά ήπιες. Αυτό που μας αναλογεί, λοιπόν, είναι και πολιτικοί ήπιων τόνων.

  Ποιος ζηταει σημερα Κινγκινάτους
  και Καμικαζι;...

  Ο Τελευταίος που έκανε τετοια
  πραγματα εχει αποσυρθεί
  στα χωραφια του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 136. Συζητούμε για έλλειμμα ηγεσίας, όμως, σε έλλειμμα δημοκρατίας, τελικά, αναγόμαστε. Αλλά, όταν κάθε πολιτική επιλογή, κάθε σπουδαία ή μη απόφαση τεκμηριώνεται και δικαιλογείται με αφορισμούς του τύπου "There Is No Alternative", γιατί να μας εκπλήσσει ο εκφυλισμός της (αστικής) δημοκρατίας μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 137. @ND

  Και ο Καποδίστριας ηταν σκληρός
  απότομος,αυταρχικός
  γιατί έτσι το απαιτούσε
  η σκληρή του 21 εποχή...

  Εκεί που εχασε ηταν
  στο επικονωνιακο
  political marketing
  και δεν φταιει
  αυτός αλλα η εποχή του..

  είναι οτι δεν υπήρχαν τότε
  τηλεόραση,διαφημιστές
  πολιτικοί συμβουλοι..

  ωστε να τον βοηθήσουν
  να φέρει εις περας
  το παλιγγενεσιουργό,τιτάνιο έργο του..

  Τον Καποδίστρια με τα συμπαθή καντόνια του, τον τίμησε
  το ΠΑΣΟΚ..

  Η μικροπολιτικού ΝΔ τον ατίμασε ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 138. Αναρωτιέμαι αν βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο ηγετών ή αν μιλάμε πια για την δικτατορία του όχλου.
  Παακολουθώντας την πορεία του Γ. Παπανδρέου πίστεψα και ΄γω πως κάτι διαφορετικό θα φέρει. Θυμηθείτε τις κραυγές προχώρα και αλλαξέτα όλα.
  Πυροτέχνημα. Τίποτα διαφορετικό καμμία αλλαγή και πάλι οι γνωστοί συστηματοπασόκοι πίσω από την αντιπολίτευση Παπανδρέου.
  Για την Ν.Δ. τι να πρωτογράψει κανείς? Χωρίς κανένα προγραμματισμό και τρέχοντας πίσω από τα γκάλοπ παρέλαβε τη χώρα σε μια περίοδο που ήταν απογοητευμένος όλος ο κόσμος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κατάφερε να μην κάνει απολύτως τίποτε.
  Συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με την λογική του ώριμου φρούτου. Μόνο που τώρα είναι κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση.
  Στο Συνασπισμό τελευταίο παράδειγμα είναι η επιλογή του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων που δεν αποτελεί επιλογή σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες αλλά ορισμός ανταπόδωση στο ΣΥΡΙΖΑ.
  Και έτσι με μια κίνηση απορρίφθηκε ένας άνθρωπος με τις δυνατότητες του Παπαγιαννάκη.
  Η όλη συμπεριφορά του Αλαβάνου θα πετύχει την έξοδο του Συνασπισμού από την βουλή στις επόμενες εκλογές.
  Για το ΚΚΕ δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Το μόνο που με κάνει να γελάω είναι οτι είτε ακούς το ΚΚΕ έιτε ακούς τον Χριστόδουλο και τον Καρατζαφέρη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Υποσηρίζουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.
  Και επειδή ανέφερα και τον Καρατζαφέρη είναι πραγματικά ενδιαφέρον βλέποντας τα γκάλοπ οτι ο Καρατζαφέρης έχει ποσοστό ικανό να μπει στην βουλή. Και αναρωτιέμαι όλοι αυτοί που πρόκειτε να τον ψηφίσουν γνωρίζουν κάποιο άλλο στέλεχος του κομματός του? Δηλαδή ο Καρατζαφέρης μόνος του διεκδικεί ποσοστό που ανταποκρίνεται σε χιλιάδες ψήφους χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς πιστεύει και με πιο τρόπο θα το υποστηρίξει.
  Θεωρώ λοιπόν πως φτάνουμε πάλι εκεί που καταλήγουν όλες οι συζητήσεις, στην έλλειψη παιδείας και αυτό δυστυχώς είναι το πιο τραγικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 139. @ΝΔ

  Αλήθεια, για τον Βενιζέλο (τον Ευάγγελο) ποιά είναι η γνώμη σου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 140. @Stavros Katsaris:
  Αν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι ακριβώς οι δημοκρατικές διαδικασίες που προέκριναν τον κύριο Τσίπρα εις έναντι του κυρίου Παπαγιαννάκη (ο κύριος Αλαβάνος, νομίζω, προτιμούσε την υποψηφιότητα του άσπονδου συντρόφου του).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 141. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτή τη χώρα αν δεν αλλάξουμε εμείς. Αν δεν σταματήσουμε να ψηφίζουμε ιδεολογικά (τόσα χρόνια ΚΚΕ, τι να θες να ψηφίσω τώρα), αν δεν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την πάρτη μας (αφού μου διόρισε το παιδί μου, να μην τον ψηφίσω) αν δεν κοιτάξουμε κάποτε λίγο πιο μακριά (έλα μωρέ σε τέσσερα χρόνια βλέπουμε). Και αν δεν πεθάνουν όλες οι παλιές ιδεολογίες που δεν εξυπηρετούν τίποτα και κανέναν σήμερα. Δεξιά και αριστερά μου ακούγονται τόσο επίκαιρες, όσο και οι χρησμοί του μαντείου των Δελφών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 142. ΝΔ said
  "Μία σκέψη που με τρώει εδώ και χρόνια:

  Πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχαν δολοφονήσει τον Καποδίστρια..."

  Όχι και τόσο διαφορετική...Την πολιτική του Καποδίστρια, δηλ.του συγκεντρωτισμού και του αυταρχικού "εκσυγχρονισμού" εκ των άνω, την συνέχισε σε γενικές γραμμές ο Όθωνας...Tα αποτελέσματα, δε θα έλεγα πως ήταν και τόσο εντυπωσιακά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 143. cobden said...
  "Την πολιτική του Καποδίστρια, δηλ.του συγκεντρωτισμού και του αυταρχικού "εκσυγχρονισμού"εκ των άνω, την συνέχισε σε γενικές γραμμές ο Όθωνας".

  Καλά νομίζετε πως σε εκείνη τη φάση ήταν δυνατός ο εκσυγχρονισμός εκ των κάτω; Μόνο που ο Καποδίστριας δεν θα ήταν ελέω Θεού μονάρχης, θα είχε άλλα πρότυπα (πράγμα που ήδη φάνηκε στις πρώτες επιλογές του). Τελος πάντων - αυτό είναι θέμα για alternative historians...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 144. Αφροδίτη, άργησες, αλλά ήρθες και σάρωσες!
  Από κοντά και η παράγραφος, αν και πιο ολιγόλογη.
  Μπράβο ρε κορίτσια, επιτέλους! Καλά το λέω εγώ ότι η σκέψη μας είναι βαθιά!
  Λοιπόν, δεν έχω ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, έχω τραφεί με αντιπασοκικό μένος από την εφηβεία μου. Οτιδήποτε πασοκικό επί χρόνια με ανατρίχιζε.
  Τώρα τελευταία, μα πολύ τελευταία,έχω αρχίσει να τους βλέπω έως και με σχετική συμπάθεια. Φταίει κι η Νέα Δημοκρατία με το χάλι της.
  Κι αυτό παρόλο που έχω επιφυλάξεις για το Γιώργο και συμμερίζομαι τις ανησυχίες για το έλλειμμα δημοκρατικότητας του.
  Λέτε να είναι σοβαρό γιατρέ μου;

  Επιπλέον, λέτε συνέχεια για τον Αλαβάνο, ότι είναι παλιοκομμουνιστής και άχρηστος. Δώστε μου μια εξήγηση γιατί όταν ήταν στην ευρωβουλή ήταν τελείως διαφορετικός. Έως και φιλελεύθερες κάποιες θέσεις του, τύχαινε να φέρνουν σε αμηχανία κάποτε το κόμμα του. Ομολογώ ότι δυο φορές ψήφισα Συνασπισμό στις ευρωεκλογές, μόνο για χάρη του. Πως μεταμορφώθηκε έτσι; Μήπως απλά δεν κάνει για αρχηγός; Διότι δεν μπορεί να πει όχι στα βαρίδια που κουβαλά το κόμμα; Κι αυτή η πρόταση για Τσίπρα στην Αθήνα τι ήταν; Ένας πολύ νέος άνθρωπος που ως μόνο ένσημο παρουσιάζει τη συμμετοχή του στις σχολικές καταλήψεις του '89-90;
  Βέβαια δεν πιστεύω ότι ο Παπαγιαννάκης θα ήταν καλύτερος για αρχηγός. Αυτός ο άνθρωπος δεν με πείθει εδώ και αρκετά χρόνια.
  Τέλος, αν και άσχετο με τα προηγούμενα, αυτό που λέει ο Ν. Δήμου για την παιδεία, ότι είναι η βάση για τα πάντα, για την ωρίμανση του κράτους, για την πρόοδο, για την πολιτική ωρίμανση των πολιτών, για τον εκπολιτισμό της κοινωνίας, έίναι η απόλυτη αλήθεια. Μιλάμε βέβαια για την ουσιαστική βαθειά παιδεία, όχι για την επιφανειακή μόρφωση-αν και συχνά η δεύτερη, όταν είναι ποιοτική και συστηματική, εξασφαλίζει την πρώτη.
  Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε διαρκώς αυτό το περί παιδείας. Η παιδεία, εκτός των άλλων, εξασφαλίζει και την ανοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 145. vrennus: Δεν νομίζω οτι έγινε ακριβώς έτσι. Η υποψηφιότητα του Παπαγιαννάκη υποστηρίχθηκε με την επιμονή του ίδιου γιατί από τον Συνασπισμό ήθελα οπωσδήποτε υποψήφιος να είναι ο Τσίπρας.
  Επίσης δεν έχω καταλάβει τι είδους δημοκρατία είναι αυτή που επιβάλει την άποψη του προέδρου στους ψηφοφόρους βουλευτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 146. vrennus, εγώ θυμάμαι αντίθετα ότι ο Αλαβάνος άδειασε τον Παπαγιαννάκη προς χάριν Τσίπρα, τουλάχιστον αυτή η εικόνα μου δημιουργήθηκε από τα Μ.Μ.Ε., αλλά ίσως κάνω λάθος. Τέλος πάντων, έχω προσωπική συμπάθεια παλαιόθεν στον Αλέκο όπως είπα, όσο κι αν εκπλήσσομαι μ' αυτά που κάνει δυο χρόνια τώρα, δίνω ακόμη λίγο περιθωριο πριν τον διαγράψω.

  @ aphrodite
  Αφροδίτη, ξέχασα να σου πω σ' αυτό που είπες για τις μάνες, ότι ναι μεν έχεις δίκιο γενικώς, οι μάνες όμως τι είμαστε; Μέλη της κοινωνίας είμαστε και ότι κάνουμε ως πολίτες κάνουμε κι ως μάνες.
  Αυτό αντίστροφα σημαίνει βέβαια ότι καμία μάνα δεν κάνει ως μάνα κάτι που δεν έκανε ή δεν θα έκανε ως προς τις άλλες της ιδιότητες και δραστηριότητες. Αυτό το πιστεύω και το λέει κι η εμπειρία μου.
  Κύριε Δήμου, ως προς τον Καποδίστρια έχω αναρωτηθεί κι εγώ. Όμως νομίζω ας μην το ψάχνουμε, Διότι θα ήταν αδύνατον να μην είχε δολοφονηθεί. Ή, αν δεν είχε δολοφονηθεί, θα είχε διωχθεί και συκοφαντηθεί με κάποιον τρόπο. Αυτοί είμαστε, βλέπετε. Τι να κάνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 147. Και θα συμπλήρωνα στον aggelos-x-aggelos κι αν δεν πάψουμε να προσπαθούμε να βολευτούμε όλοι στο δημόσιο γιατί εκεί υπάρχει σιγουριά ή να βρούμε κάποιες άκρες να οικονομίσουμε από τα διάφορα πακέτα των κοινοτικών πλαισίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 148. ΝΔ, μόνιμα διακρίνω μία γεύση απογοήτευσης από την Ελληνική πραγματικότητα και μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:
  - Δεν αισθάνεσαι λίγο (ή πολύ) Δον Κιχώτης;
  - Γιατί δεν εγκατέλειψες τη μάταια τούτη χώρα για μια χώρα της προκοπής;
  Τα ερωτήματα μπορεί να φαίνονται προσωπικά αλλά νομίζω ότι αφορούν πολλούς από εμάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 149. @ zizugataki
  Και να ξανασυμπληρώσω εγώ, και από εκεί να βρίζουμε για τη φοροδιαφυγή των άλλων μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούμε και εμείς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 150. Προς np:
  Μα συγγνώμη αυτό τώρα που προτείνετε είναι λύση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 151. Το χθεσινό μου σχόλιο για τον Σημίτη δεν ήταν νοσταλγία. Ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, και νομίζω το κατάλαβε και ο ίδιος. Απλώς πιστεύω πως θα ήτανε καλύτερα πολλά πράγματα αν δουλεύαν κι άλλοι σαν αυτόν. Kαι μιλάω κυρίως για τo πώς δούλεψε (μεθοδικά και με στόχο).

  By the way, αποφάσισα να εγκαινιάσω το blog μου. Αφορμή κάποια χθεσινά σχόλια εδώ, κάτι που είδα σήμερα και κάποιες αναμνήσεις από Ελλάδα. Σας περιμένω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 152. aggelos-x-aggelos said...

  Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτή τη χώρα αν δεν αλλάξουμε εμείς.


  αυτή είναι η ουσία, όπως ακριβώς το λες.

  τα περισσότερα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται στους Έλληνες. Δεν είναι θέμα σωτήρων  Nikos Dimou said...

  Μία σκέψη που με τρώει εδώ και χρόνια:

  Πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχαν δολοφονήσει τον Καποδίστρια...


  πολύ βάσιμη η απορία(καθόλου αφελής -μάλιστα θα θυμάστε το θίξαμε και σε άλλο ποστ σας προ ημερών!)

  λοιπόν πιστεύω το συμβάν της δολοφονίας του Καποδίστρια εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το ποιόν της πλειοψηφίας.
  Δεν πιστεύω πως ήταν μια μεμονωμένη κίνηση ενός ανθρώπου η πράξη της δολοφονίας του. Ήταν απλά η έκφραση μίας νοοτροπίας προυχοντικής που μας χαρακτήριζε και μας χαρακτηρίζει.

  Εμένα μία άλλη σκέψη με βασανίζει σχετικά με τον Καποδίστρια : Αν δεν κατάφερναν τελικά να τον σκοτώσουν τότε, μετά από πόσες απόπειρες θα τα κατάφερναν τελικά??(σκεφτείτε το και πείτε μου κύριε Δήμου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 153. Κουράστηκα πια να διαβάζω ύμνους για τον "μεγάλο ηγέτη" Καποδίστρια...Μήπως πρέπει να ξεφύγουμε από την απλοϊκή ανάγνωση της ιστορίας τύπου: "ο καλός Καποδίστριας" vs "οι κακοί κοτσαμπάσηδες", "ο οραματιστής Τρικούπης" vs "ο λαϊκιστής Δηλιγιάννης", "ο οραματιστής Βενιζέλος" vs "οι οπισθοδρομικοί "Κωνσταντινικοί";...Τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα...
  Και, όσον αφορά τον Καποδίστρια, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως εφάρμοσε μια δεσποτική διαχείριση της οικονομίας και της κοινωνίας, εμπνεόμενη από το τσαρικo συγκεντρωτικo και αυταρχικo πρότυπο...Αυτό είναι που θαυμάζετε στον Κυβερνήτη, ακόμη και άνθρωποι φιλελεύθερων αντιλήψεων;Αυτό το μοντέλο πιστεύετε πως ήταν ιδανικό για την Ελλάδα ή αντίθετα από εκεί ξεκινάει η παράδοση κρατισμού και συγκεντρωτισμού, που μας κατατρέχει ακόμη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 154. Και πόσος ιστορικός ντετερμινισμός, κύριε Δήμου, υπάρχει στην άποψη πως το μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης που μπορούσε να εφαρμοστεί τότε στην Ελλάδα, ήταν το "συγκεντρωτικό-αυταρχικό"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 155. ΕΦΤΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΩΡΑ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ
  Ο ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ

  ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΑ ΞΕΧΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΤΩΧΟ
  ΚΙ ΟΛΙΓΟΝ ΒΑΡΕΤΟ
  ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ

  ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 156. @Cobden(1)
  συμφωνω δεν κανουν
  καλο οι υπεραπλουστευσεις
  αλλωστε το πολυσυνθετο
  και πολύνοο κομμα μου
  εχει δεινοπαθήσει απ αυτες...


  Cobden(2)

  Μεταπολεμικές καταστασεις ηταν..
  Τί Δημοκρατία να εφαρμόσεις
  ..των Κουμπουράδων και των Κοτζαμπασηδων;..Μονο ενα ισχυρο κρατος θα μπορουσε να τους αντιμετωπίσει..

  Δεν κατανοώ λοιπον, τον διακαή ποθο του κυρίου Νίκου και των Ελληνων γενικότερα
  να αναζητούν επίμονα και μίζερα Mεγάλους Ηγέτες..
  οι οποιοι συνηθως κανουν
  και Μεγαλα Λαθη,ε;..

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ ΟΠΩΣ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ
  ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ
  ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ
  ΚΑΙ ΟΛΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΡΟΛΟΊ

  Και εγω αναρωτιέμαι πού είναι
  οι ΠΟΛΙΤΕΣ,τους οποίους
  επανειλημμένα εχω καλέσει
  να εκφραστούν συμμετοχικά...

  κατι που θα φερει πραγματικη
  Αντιεξουσιαστικη Επανασταση
  Μια Εξουσια με ανθρωπινο
  συμμετοχικο προσωπο

  Μοιάζω ανθρωπος να μην
  ακουω τον λαό
  και τις αναγκες του;..

  Ιδιαίτερα κανω εκκληση στις
  γυναίκες,τις οποιες αγαπω
  αληθινα και με πραξεις
  οπως θα εχετε καταλαβει..
  Τεσπα,Επειδή ό,τι και να λέμε εμείς,οι αγορές ειναι αυτές που αποφασίζουν,αυτή η είδηση πρέπει να μας προβληματίσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 157. Maria Velliou said...
  vrennus, εγώ θυμάμαι αντίθετα ότι ο Αλαβάνος άδειασε τον Παπαγιαννάκη προς χάριν Τσίπρα, τουλάχιστον αυτή η εικόνα μου δημιουργήθηκε από τα Μ.Μ.Ε.

  Όπως πολύ σωστά τα λέτε, αυτή η εικόνα σας δημιουργήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. και αυτή σας έμεινε - ανεξάρτητα από τι έγινε στ' αλήθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 158. Το ζητούμενο, φίλε np, είναι να έρθει η χώρα της προκοπής εδώ και όχι να πάμε εμείς εκεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 159. cobden said...
  Κουράστηκα πια να διαβάζω ύμνους για τον "μεγάλο ηγέτη" Καποδίστρια...Μήπως πρέπει να ξεφύγουμε από την απλοϊκή ανάγνωση της ιστορίας?

  Από ότι βλέπω το μόνο που λες είναι πως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και ο Καποδίστριας δεσποτικός και αυταρχικός.

  Για πες μας δηλαδή(δίδαξε μας πέρα από την "απλοική ανάγνωση της ιστορίας") ποιο τελικά είναι το σωστό μοντέλο,

  όχι αφορισμοί και γενικολογίες μόνο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 160. vrennus: Για κάντε μια βόλτα στο www.syn.gr να δείτε τι ακριβώς είχε γίνει τότε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 161. Το ξέρετε οτι ο αμίμητος Σαρτζετάκης έχει site? Έβαλα για πλάκα www.sartzetakis.gr και είδα αυτή την αγέρωχα ηλίθια φάτσα να ατενίζει το άπειρο.Διαβάστε (όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό) και κανένα άρθρο του.Ο τύπος πρέπει να είναι ένας απο τους τελευταίους που χρησιμοποιούν ακόμα τον όρο κομμουνιστοσυμμορίτες!!
  Περίπτωση για αμφιθέατρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 162. NP said...
  ΝΔ, μόνιμα διακρίνω μία γεύση απογοήτευσης από την Ελληνική πραγματικότητα και μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:
  - Δεν αισθάνεσαι λίγο (ή πολύ) Δον Κιχώτης;

  Aρκετά :))

  - Γιατί δεν εγκατέλειψες τη μάταια τούτη χώρα για μια χώρα της προκοπής;

  "Πραγματικά θα ήθελα να ζω αλλού. Όμως θα επιθυμούσα αυτό το αλλού να είναι εδώ. Γι αυτό έδωσα την μάχη – να εντείνω και να καλλιεργήσω τα θετικά στοιχεία του Δυτικού (δηλαδή Ελληνικού) πολιτισμού στην χώρα μας".

  Από την Απολογία ενός Ανθέλληνα.

  Ο Δον που λέγαμε (doncat!). Tελικά ίσως θα έπρεπε να είχα ζήσει αλλού - στο προσωπικό επίπεδο θα ήμουν κερδισμένος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 163. cobden said...
  Και πόσος ιστορικός ντετερμινισμός, κύριε Δήμου, υπάρχει στην άποψη πως το μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης που μπορούσε να εφαρμοστεί τότε στην Ελλάδα, ήταν το "συγκεντρωτικό-αυταρχικό"!

  Κανένας. Απλή στοιχειώδης λογική. Η Ελλάδα μετά την (ξενοκίνητη) απελευθέρωσή της ήταν ένα χάος. Οι κοτζαμπάσηδες, οι οπλαρχηγοί και οι Φαναριώτες σφάζονταν μεταξύ τους. Νομίζετε πως θα είχαν την δυνατότητα να εγκαθιδρύσουν θεσμούς και αρχές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 164. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 165. x-taramas said Το ξέρετε οτι ο αμίμητος Σαρτζετάκης έχει site? Έβαλα για πλάκα www.sartzetakis.gr και είδα αυτή την αγέρωχα ηλίθια φάτσα να ατενίζει το άπειρο.

  Μου άρεσαν στο site οι "ΟΔΗΓΙΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΟΣ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 166. Ο κος ΓΠ? ... Αξιολογότατος εκ πρώτης όψεως ... Έτυχε να τον συναντήσω κάποιο απόγευμα στην διάρκεια ενός νωχελικού απογευματινού περιπάτου στις παρυφές του εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς. Ευγενέστατος και ιδιαίτερα προσιτός ... Η καλύτερα σωματοποιημένη εκδοχή ενός σοσιαλιστή Αντι-Γιακουμάτου ... Εφάμιλλη των καλυτέρων δυτικό-ευρωπαϊκών ...

  Κύριες Δήμου, πιστεύεται ότι μετά από σχεδόν 15 χρόνια θητείας του κου ΓΠ σε κάμποσες κυβερνητικές θέσεις ευθύνης, ήταν απαραίτητες οι πρόσφατες ατυχείς κομματικές & αντιπολιτευτικές του επιλογές ώστε να μπορέσουμε να αποφανθούμε με ασφάλεια (ως εκλογείς) για τις ηγετικές ικανότητες του ανδρός?

  Νομίζω ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα-παρία (τεχνολογικά, πολιτισμικά, στρατιωτικά και οικονομικά υπολειπόμενη) όπως η σύγχρονη Ελλάς, η μόνη ελπίδα αναγέννησης μπορεί να προέλθει από την δημιουργία ενός Οράματος (μιας άλλης «Μεγάλης Ιδέας») που θα συγκινήσει, θα συνεπάρει και θα εμπνεύσει την «σιωπηλή πλειοψηφία», πέρα από τα θλιβερά (αλλά δυστυχώς απαραίτητα) μικρο-οικονομικά και μακρο-οικονομικά δεδομένα του κάθε κου Αλογοσκούφη.

  Προσωπικά μου είναι αδιάφορο αν αυτό το «σάλπισμα αφύπνισης» προέλθει από Αριστερά, από Δεξιά ή από ακόμη Δεξιότερα ... Άσπρη Γάτα, Μαύρη Γάτα ... Το Ζήτημα Είναι Να Πιάνει Ποντίκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 167. Mεγάλη πληγή άνοιξε ο Ν.Δημου με αυτη την αναφορά στο Γιωργακη, που απο οτι φαινεται, ποτέ δε θα γινει Γιώργος...
  Ενας ανθρωπος που θα γινοταν βασιλιας... σε μια τριτοκοσμικη χώρα, που για να γίνεις αρχηγός κόμματος ή/και πρωθυπουργός μια μέρα, πρέπει να είσαι...πορφυρογέννητος!

  Αντιπαθώ τον Γ.Α.Παπανδρέου, διότι:

  1) Εξελέγη στην ηγεσία με τρόπο 100% αντικαταστατικό, σε μια διαδικασία οπερέτα, όπου "βρωμοπασόκοι" (δε θετω τον όπο υβριστικά, είναι θεσμοθετημένος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ)και απλοί πασόκοι, έσπευσαν να τον "ψηφίσουν" ΜΠΑΣ και κερδίσουν τις εκλογές...

  2)Επιχείρησε, με το κατάπτυστο "συνέδριο " που ακολούθησε, να το νομιμοποιήσει

  3) Δεν τόλμησε να πετάξει έξω γνωστά ανα το πανελλήνιο λαμόγια που απέκτησαν αμύθητες περιουσίες σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού - με την ανοχή ΚΑΙ του Σημήτη (η θεωρία των πρωθυπουργών που δεν γνώριζαν, δε με έπεισε ποτέ)

  4) Ανέχτηκε ή/καιπροσκάλεσε στο κόμμα που...περίπου κληρονόμησε απο τον μπαμπά του, άτομα που όχι απλά είχαν το θράσσος να περάσουν απο τα τρία εκ των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο,(Μπίστης, Ανδρουλάκης) αλλά και άλλα, που όταν δοκιμάστηκαν πχ ως υποψήφιοι Δήμαρχοι, πάτωσαν κυριολεκτικά, αποκομίζοντας τα μικρότερα ποσοστά που κατέγραψε το Πασοκ στις πόλεις αυτές (Δαμανάκη, Βούγιας)

  5) Δεν δούλεψε ποτε στη ζωή του - τα περι εργατόπαιδου στη Σουηδία να τα πει αλλού, άνθρωπος που δουλεύει για τα προς το ζείν εργάτης στη Σουηδία, δεν παει για master στο Ηarvard και δε γίνεται στα 32 του βουλευτής Πάτρας, μη τρελλαθούμε όλοι εδω μέσα...

  6) Τα περι συμμετοχικής Δημοκρατίας τα κατάπιε σε χρόνο dt...και υποχρέωσε τον απλό ψηφοφόρο του Πασοκ να ψηφίσει για τη Βουλή άτομα που καθόλου δεν τον εκφράζουν (καλώς ή κακώς), όρα Ανδριανόπουλο και Μάνο (για το εν λόγω δίδυμο, βλ παρακάτω...)
  Αν τολμούσαν οι κύριοι αυτοί, ας έβαζαν υποψηφιότητα με τα ψηφοδέλτια του Πασοκ, και αν τα κατέφερναν, ας έμπαιναν στη Βουλή με την αξία τους...

  7)Δεν δείχνει να μαθαίνει απο τα λάθη του...Τοποθέτησε την κυρία Ματσούκαστο Ευρωψηφοδέλτιο, χωρίς να ρωτήσει ΚΑΝΕΝΑΝ, δηλ. μια
  απόφοιτο Ιταλικής φιλολογίας,με μεγαλοσυνδικάλα μπαμπά (μήπως είδε τον εαυτό του πρίν 30 χρόνια στο προσωπό της άραγε;)που την έχωσε απο την πίσω πόρτα στην Cosmote, θυγατρική της ΔΕΚΟ της οποίας έλεγχε το συνδικάτο!
  Δηλαδή ζήτω η αξιοκρατία!
  Χάθηκαν οι νέοι επιχειρηματίες, που στα 25 και στα 30 τους έχουν ήδη αναπτύξει δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις και δίνουν και δουλειά σε συνανθρώπους τους, χάθηκαν οι αριστούχοι των πανεπιστημίων που στα στη ίδια ηλικία έχουν βραβευθεί για τις έρευνες και τις καινοτομίες τους σε Ελλάδα και εξωτερικό! Το μέλλον είναι στις Ματσούκες και στις Καιλές, που ακόμα δεν έχει μάθει να λέει ένα δελτίο ειδήσεων, μετά απο ένα χρόνο εξάσκηση.

  8) Ως Υπουργός εξωτερικών, υπηρέτησε πολλά συμφέροντα, εκτός απο τα Ελληνικά (βλ.σχέδιο Ανάν, και τα ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ μονο ψιθυροι ακουγονται και αν δημοσιευτούν δε θα ξερει που να κρυφτει...)

  9)Γιατι ας μην κρυβομαστε πίσω απο το δακτυλό μας, ο άνθρωπος ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  10) Γιατι όλους τους συνεργάτες που έχει μαζέψει γύρω του (μιλάμε για ΤΑ νούμερα, έχω εσωτερική πληροφόρηση), αν τους διώξει τώρα αμέσως , στις εκλογές θα πάρει περισσότερες ψήφους...

  11) Γιατί δεν έχει επιχειρήσει κάν να ορίσει τις διαχωριστικές γραμμές του απο τα άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα την πλήρη σύγχιση στον κόσμο

  12)Γιατί δεν έχει κανένα σαφές συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα σε κανένα σχεδόν τομέα

  13)Γιατι βγήκε και τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημιών και της ανασφάλιστης εργασίας χωρίς να συζητήσει με κανένα όργανο του κόμματός του, και μετά οι κομματικοί παρατρεχάμενοι της Χαρ. Τρικούπη έτρεχαν αν συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα...(ειδικά στο θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, το Πασοκ άλλαξε τουλάχιστον 3 φορές άποψη τα τελευταία δύο χρόνια...)


  Υ.Γ.

  Στέφανος Μάνος:

  Κληρονόμησε μια δυναμική εταιρία απο τη μητέρα του, η οποία την κουμαντάριζε μια χαρά...Αρχικά παρα λίγο να τη βουλιάξει, στη συνέχεια την πούλησε σε καλή τιμή και στράφηκε στην πολιτική.Ως Υποργός οικονομίας, αύξησε τη βενζίνη κατα 50 δρχ έχοντας κα΄νει κακό υπολογισμό στο willingness to pay με αποτέλεσμα και την κατακραυγή να υποστεί η κυβέρνησή του, αλλά και τα ελλείματα να μη μειώσει. Αυτό το τελευαίο, διδάσκεται σε πολλά ελλήνικά οικονομικά πανεπιστήμια ως κλασσική περίπτωση τσαρλατανισμού στη μικροοικονομία.
  Σημαντικό: ΔΕ ΔΟΥΛΕΩΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ
  Α,ναι. Ίδρυσε έναι νεοφιλελεύθερο κόμμα, που πάτωσε. Απο την πολιτική αφάνεια, τον ξέθαψε ο Γιωργάκης, με το αμίμητο πολιτικό του διαμόνιο...

  Ανδρέας Ανδριανόπουλος:

  Απόφοιτος κορυφαίου Αμερικανικού Πανεπιστημίου,που στα 28 του έγινε υφυπουργός και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής της Ν.Δ.Μέχρι και δήμαρχος Πειραιά εξελέγει, για να ανεβάσει τις κομματικές μετοχές του. όταν τα έσπασε με τον πολιτικό του φορέα, αποσύρθηκε μέχρι που τον ξέθαψε απο την πολιτική αφάνεια ο Γιωργάκης...
  Έχει γράψει αξιόλογα βιβλία, αλλά αυτός, ο ορκισμένος μέχρι θανάτου αντιπαπανδρεικός και αντιπασοκικός, εξελέγει με πασοκικές ψήφους στο κοινοβούλιο!
  Α, ναι. Επίσης, παράλληλα με τη βουλευτική ιδιότητα, είναι σύμβουλος Ρωσικού ενεργειακού κολοσσού και εναντίον του εκκρεμεί ένσταση για τη βουλευτική έδρα απο την πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου επικρατείας του Πασοκ. κυρίας Ρόζας Βρετού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 168. Ευχαριστώ για την (αναμενόμενη) απάντηση. Ο στόχος είναι πολύ δύσκολος και νομίζω ότι προσπαθούν ελάχιστοι. Πώς να αλλάξεις ένα λαό που είναι ευχαριστημένος!!! Το "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" ταιριάζει απόλυτα στη χώρα αυτή.
  Για μένα η τελευταία ελπίδα ήταν ο Σημίτης. Τώρα το χάος...
  Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους πολιτικούς αλλά παντού...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 169. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 170. πάντα σκεπτικιστής said...
  Mεγάλη πληγή άνοιξε ο Ν.Δημου με αυτη την αναφορά στο Γιωργακη

  Ξεχάσατε να αναφέρετε την εκλογή της κυρίας με το μακρύτατο όνομα στην θέση της γραμματέως του ΠΑΣΟΚ - απόλυτα αποτυχημένη επιλογή.

  Για Μάνο διαφωνώ κάθετα. Είναι ο πιο σωστός πολιτικός νους στην Ελλάδα σήμερα (δεστε και τα κείμενά του στο bulls.gr). Άφησε εποχή ως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (και πλήρωσε το πολιτικό κόστος μη εκλεγείς καν βουλευτής μετά) και προσπάθησε να σώσει τα οικονομικά όταν - πολύ αργά πια - τον κάλεσε ο Μητσοτάκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 171. cyberdust said...
  Ο αρχηγός ενός κόμματος είναι για να εκτελεί τις αποφάσεις του κόμματος, και όχι για να επιβάλει την θέληση του, ως ένας κομματικός δικτατορίσκος. Τα αρχηγικά κόμματα ταιριάζουν στην Αραβία, όχι στην Ευρώπη.

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. Μόνο που εμείς ζούμε στην Αραβία (κι ακόμα πιο πίσω) και όχι στην Ευρώπη. Υπήρξε ποτέ (ή υπάρχει τώρα) στην Ελλάδα μεγάλο κόμμα αρχών; Όλα αρχηγικά ήταν και είναι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 172. @ NΔ

  Οχι στην Αραβία...
  Η Ελλάδα είναι η βορειότερη χώρα της Αφρικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 173. Nikos Dimou said...
  Για Μάνο διαφωνώ κάθετα. Είναι ο πιο σωστός πολιτικός νους στην Ελλάδα σήμερα

  Αποτυχημένος επιχειρηματίας αλλά σωστός πολιτικός νους. Για την ιδεολογία που υπηρετεί, δεν είναι οξύμωρο;

  Εν πάση περιπτώσει, αν θεωρούμε ότι ο υπέρτατος κριτής είναι η αγορά, τότε στο δικό μας προκείμενο, δηλαδή στην πολιτική αγορά, γιατί δεν αποδεχόμαστε την κρίση της, δηλαδή, τις δια της ψήφου επιλογές των πολιτών (που έστειλαν σπίτι τους τόσο τον κο Μάνο όσο και τον κο Ανδριανόπουλο) και συνεχίζουμε να αναζητούμε φωτισμένους ηγέτες;

  Μήπως το σύστημα δεν λειτουργεί τελικά; Και τι είναι αυτό που κάνει το σύστημα να μην λειτουργεί; Αυτό είναι το πραγματικά ζητούμενο. Κι όχι στην αυγή του 21ου αιώνα να νοσταλγούμε την εποχή της "πεφωτισμένης δεσποτείας".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 174. @it is (Τρι Ιουλ 18, 11:20:05 πμ):

  Συμφωνώ εν γένει με το σχόλιο σου - σχεδόν απόλυτα!

  Δε θεωρώ τις "αριστερές" ιδέες ξεπερασμένες - κάθε άλλο. Απλά, η πρακτική εφαρμογή τους απαιτεί άλλες συνθήκες, οι οποίες δεν υπήρχαν στον εικοστό αιώνα και ενδεχομένως να μην υπάρχουν ούτε σήμερα (αν και κάτι πάει να γίνει σιγά σιγά). Ο κομμουνισμός (με την "αγνή" του έννοια) πιστεύω πως θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο τα επόμενα χρόνια. Απλά πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση (λιγότερο "ιδεολογική" και περισσότερο πρακτική και "τεχνολογική").

  Ίσως αν ο Λένιν είχε τους σημερινούς υπολογιστές και το Internet, τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί ΠΟΛΥ διαφορετικά. Βλέπεις, σκάλωσε κυρίως στην επεξεργασία και διάχυση των πληροφοριών. Όλα γίνονταν από ανθρώπους που εργάζονταν ρουτινιάρικα και τυπικά, ακολουθώντας μια αυστηρά ιεραρχική και απίστευτα γραφειοκρατική δομή, με εκατομμύρια εργατοώρες να σπαταλιώνται σε πράγματα που σήμερα γίνονται (ή μπορούν να γίνουν, αν κάποιοι είχαν μυαλό) σε δευτερόλεπτα!

  Μαζί με το σαφές έλλειμα δημιουργικότητας (λόγω ΚΑΙ απουσίας κινήτρων, αντίστοιχων του κέρδους), επέφερε και την τελική "αγκύλωση" και "κατάρρευση".

  BTW, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες. Και μην ακούσω για προγράμματα τύπου "δικτυωθείτε", για Μεγάλα Έργα Πληροφορικής με χιλιάδες "πισιά" και το "ανέκδοτο" που λέγεται "Πληροφορική στα σχολεία". Τα ...χαζοκούτια και το ετοιματζίδικο software (ή η κακογραμμένη "καστομιά") δε λύνουν τα προβλήματα - ενίοτε δημιουργούν νέα και χειρότερα, ειδικά αν οι "χρήστες" (η λέξη μου θυμίζει πρεζόνια) είναι ...αγράμματοι (κατανοείτε με ποια έννοια).

  Δει δη Παιδείας - που λέει κι ο γάτος κι όλοι μας ;)

  Υ.Γ. Ορμώμενος από το σχόλιό σου, έγραψα χωρίς να το πάρω χαμπάρι, μια ανάλυση 4.000 λέξεων(!) για τα παραπάνω, με παραδείγματα και από την προσωπική μου πολιτική στάση και κοινωνική φιλοσοφία. Δεν ξέρω αν θα μπω στον κόπο να τα ποστάρω εδώ, μια και υπάρχουν διάφοροι μ@λάκες που βλέπουν παντού "φασίστες" ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 175. Vrennus said...
  Αποτυχημένος επιχειρηματίας αλλά σωστός πολιτικός νους. Για την ιδεολογία που υπηρετεί, δεν είναι οξύμωρο;

  Εν πάση περιπτώσει, αν θεωρούμε ότι ο υπέρτατος κριτής είναι η αγορά, τότε στο δικό μας προκείμενο, δηλαδή στην πολιτική αγορά, γιατί δεν αποδεχόμαστε την κρίση της.

  Επαναλαμβανόμαστε βαρετά... Είπαμε ότι η έλλειψη παιδείας (δηλαδή κρίσης) δεν βοηθάει αυτή την αγορά νσ σκεφτεί σωστά. Και αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να την καταργήσουμε (δικτατορία) αλλά να την βοηθήσουμε. Πράγμα που θα χρειαστεί χρόνο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 176. "Ο κομμουνισμός (με την "αγνή" του έννοια) πιστεύω πως θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο τα επόμενα χρόνια."


  Η "αγνή" έννοια του κομμουνισμού:

  α) Απαγόρευση οποιασδήποτε ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τα gadgets που χρησιμοποιείτε όλοι (από κουζίνα και πλυντήριο μέχρι υπολογιστή και αυτοκίνητο).

  β) Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (διότι άμα πάει κανείς σε χώρες που τα έχουν όλ' αυτά, τότε θα φύγουν όλοι).

  γ) Ένα και μόνο κόμα, κατάργηση των εκλογών, ιδιαίτερα κατάργηση ΚΑΘΕ άλλης πολιτικής ιδεολογίας ή τοποθέτησης, εκτός απ' αυτή του κομμουνισμού. Δόγμα δηλαδή και υποχρεωτική η πιστή τήρησή του απ' όλους. Εάν αμφισβητηθεί, μπορεί να εξαφανιστεί. Άρα, για να μην εξαφανιστεί, θα απαγορευτεί η αμφισβήτησή του.

  δ) Το κόμμα αποφασίζει για όλα, για το τι θα μαθαίνουν οι "σύντροφοι", πως θα ζουν, κλπ.

  ε) Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής επιχείρησης. Όλες οι επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, θα ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα και τη γραφειοκρατία του.

  Η μαλακία σας έχει ξεπεράσει τα όρια του σύμπαντος. "Αγνός" κομμουνισμός; Ο κομμουνισμός ήταν αυτός ακριβώς που υπήρχε στο ανατολικό μπλοκ, και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στην Κίνα.
  Αλλά οι πλέον αποτυχημένοι και ξεροκέφαλοι κόπανοι, υποστηρίζουν τώρα ότι υπάρχει και άλλου είδους κομμουνισμός, που δεν εφαρμόστηκε και που εάν εφαρμοζόταν, θα αποτελούσε πρωτοποριακό και "ελεξιγμένο" σύστημα.

  Από τη μια λένε τα φυστίκια των βαλκανίων "κάτω οι απαγορεύσεις" κι από την άλλη υποστηρίζουν ένα πολιτικό σύστημα γεμάτο απαγορεύσεις.
  Από τη μια λένε "έχω προσωπικότητα και θέλω να τη σεβαστούν όλοι" κι από την άλλη υποστηρίζουν ένα σύστημα στο οποίο η προσωπικότητα θεωρείται αστικό κατεστημένο και πρέπει όλοι να έχουν την ίδια προσωπικότητα (ή και να φοράνε τα ίδια ακριβώς ρούχα, όπως στην Κίνα).

  Εκτός κι αν οι φωστήρες των βαλκανίων θέλουν να μας πουν ότι οι Κινέζοι ηγέτες και οι Ρώσοι ηγέτες ήταν ηλίθιοι και δεν κατάφεραν, σε 70 χρόνια, να αναπτύξουν τον "αγνό" κομμουνισμό που θα ανέπτυσσαν οι μεγαλοφυίες Έλληνες (που ονειρεύονται κομμουνισμό με άπειρα ιδιωτικά κεκτημένα και πλούτο να φαν κι οι κότες, κάτι που εξ' ορισμού δεν θα είναι βέβαια πια "κομμουνισμός", αλλά κάτι άλλο, μαντέψτε τι).

  Από τη μια λένε "θέλουμε αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία" κι από την άλλη υποστηρίζουν ένα σύστημα που απαγορεύει αυστηρά και την αυτοδιάθεση, και την ανεξαρτησία, και τοποθετεί τους πάντες κάτω από ΕΝΑΝ αρχηγό και ΕΝΑ κόμμα, με ΜΙΑ ιδεολογία και ΜΙΑ επιλογή και μόνο (Όργουελ δηλαδή).

  Να πάτε να κοιταχτείτε σε κάνα γιατρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 177. Κι αναρωτιέμαι:

  Εάν υπάρξει "κομμουνισμός" που επιτρέπει τις ελεύθερες εκλογές, τι θα γίνει στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές;


  Διότι, κομμουνιστικά κόμματα υπάρχουν ήδη στις χώρες της Ευρώπης. Άρα, ο "λαός" κάθε χώρας μπορεί να τους ψηφίσει άμα θέλει. Αλλά δεν τους ψηφίζει. Βέβαια, εσύ νομίζεις ότι το 90% των Ευρωπαίων είναι ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνουν το πόσο προηγμένος είναι ο κομμουνισμός, ώστε να τον ψηφίσουν και μετά να μην ξαναέχουν εκλογές και άλλους "μπελάδες"...

  Ε ρε απόψεις... ο τυπικός αρνητισμός του Έλληνα: βλέπει ηλίθιο, τον αποκαλεί "κατά βάθος έξυπνο". Βλέπει κάθαρμα σαν τον Κουφοντίνα, τον αποτελεί "κατά βάθος παιδί μάλαμα". Βλέπει το πιο αποτυχημένο σύστημα στην ιστορία του γαλαξία μας, και λέει "κατά βάθος δεν είναι πρωτόγονο, είναι τόσο εξελιγμένο που δεν το πιάνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί".

  Οπότε, κάτσετε στη μικρή κι απομονωμένη χερσόνησο των βαλκανίων κι αφήστε τους υπόλοιπους να προωθούν, με σωστά και με λάθη, την ανθρωπότητα στον 22ο αιώνα. Εσείς θα λέτε "είναι νύχτα, αλλά κατά βάθος, είναι μέρα, απλά δεν είμαστε αρκετά εξελιγμένοι ακόμα για να το συλλάβουμε".

  (κι απ' ότι έμαθα, δεν είναι μόνο στην Αμερική οι τελείως ηλίθιοι, που συναγωνίζονται σε ηλιθιότητα τις φρυγανιές... και στην Ελλάδα πιστεύουν ορισμένοι ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εξωγήινοι... διότι οι Έλληνες, μπορεί να αποδεικνύουν ότι είναι απλά ο μέσος όρος, αλλά "κατά βάθος" είναι οι ανώτεροι όλων... μπορεί το γιαούρτι να είναι άσπρο, αλλά "κατά βάθος είναι μαύρο και αποτελεί οπτική απάτη".

  Κατά βάθος.. είδες τη ζημιά μας κάνανε τα σχολεία μας... που λέγανε επίσημα στα βιβλία της δεκαετίας του 80 (γεωγραφία, ή στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος, "η Αλβανία είναι βιομηχανική χώρα με εκμηχανισμένη γεωργία". Κατά βάθος, θα εννοούσαν.

  Στο γιατρό, αμέσως. "Γιατρέ, άλλα βλέπω μπροστά μου κι άλλα λέω... in fact, τα αντίθετα..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 178. Ο λένιν κάπου είχε πει ότι η τρομοκρατία είναι θεμιτή εάν εξυπηρετεί την ιδεολογία... οπότε, γιατί βρίζουν οι αριστεροί τους Αμερικανούς, που κάθε φορά που τους εξυπηρετεί πετάνε μπόμπες; Τη συμβουλή του λένιν ακολουθούν...

  (δεν ήταν εισβολή στην Πράγα... "κατά βάθος" ήταν η σωτηρία τους, αλλά δεν το πήρανε χαμπάρι, ακόμα και μετά από παρατεταμένη νηστεία... στην Αλβανία, δεν κατάλαβαν ότι "κατά βάθος" το να μην τρως κρέας είναι υγιεινή συνήθεια...

  Οι Ρώσοι μπορεί να μην είχαν οικιακές συσκευές και μπορεί να περιμένανε στην ουρά 25 χρόνια για να τους στεγάσουν σε ποντικοφωλιές (από τις οποίες τρώγανε έξωση κάθε τρεις και μία, λόγω ανακατατάξεων που αποφάσιζε το κόμμα), αλλά "κατά βάθος" αυτό είναι προηγμένο.

  Έλληνες... όχι όλοι, αλλά οι "κατά βάθος"... God they' re so fucking stupid.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 179. Το θείο μου, που προσπάθησαν να απαγάγουν κατά το παιδομάζωμα του εμφυλίου (τον γλύτωσε ο παππούς μου στα σύνορα), "κατά βάθος" δεν ήταν βίαια απαγωγή από την οικογένειά του... ήταν για το καλό του...

  Ο σκύλος μπορεί να φαίνεται χαζός, αλλά "κατά βάθος" έχει μυστικη επικοινωνία με εξωγήινους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 180. @Lefteris Kritikakis
  Κατά βάθος τα λες σωστά.Aς μη το βαθύνουμε άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 181. Τώρα που ξεχαρμάνιασα, να μου πει κάποιος, ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ "ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ";

  (Τεκμηρίωση θέλω και απόδειξη ότι δεν υπάρχει σε άλλο "σύστημα" ή σε άλλη κοινωνία).

  Αποδείξεις, ζειροπιαστά πράγματα, εφαρμοσμένα και με αποτέλεσμα και τεκμηριώσεις, όχι "κατά βάθος" μαλακίες και θεωρίες συνομωσίας και άλλα λόγια μεθυσμένων.

  Κι όποιος γουστάρει, του πληρώνω εγώ one way ticket (χωρίς δικαίωμα επιστροφής) για την Κούβα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 182. Λευτέρη, αυτός δεν είναι ο "αγνός". Είναι ο ...άλλος!

  Καλή η πλάκα, αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν είναι όπως τα νομίζουμε ;)

  Για τη λέξη "κομμουνισμός" και τις διάφορες έννοιές της, μπορείς να ξεκινήσεις (δεν εξαντλείται) κι από εδώ

  Μη με αναγκάσεις να ποστάρω και τις ...4.000 λέξεις :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 183. @Lefteris Kritikakis said...


  "Τώρα που ξεχαρμάνιασα, να μου πει κάποιος, ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ "ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ";"

  Οι Ρωσίδες...

  Οι 18-άχρονες...
  Διπλά διαφορικά...
  Τραβάν στην ανηφόρα...

  ;)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 184. Λευτέρη ηρέμησε... ξοδεύεις άδικα τις σφαίρες σου.

  Πυροβολείς ένα πτώμα.

  Η πραγματική συμβολή του Μαρξισμού (και όχι του κομμουνισμού) είναι ότι (θεωρητικά) μας έδωσε ένα καλό εργαλείο ανάλυσης για ορισμένες πλευρές του καπιταλιστικού συστήματος και (πρακτικά) μέσω της πίεσης που άσκησε (κυρίως η σοσιαλδημοκρατία) έκανε τον καπιταλισμό πιο δίκαιο. (Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στον καιρό του Ντίκενς).

  Αλλά ο κομμουνισμός σαν θεωρία και πράξη είναι οριστικά πεθαμένος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 185. Η απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων, οι πεζοδρομήσεις, οι αλλαγές στον πολεοδομικό κώδικα, η μεταφορά συντελεστή δόμησης, οι πιλοτές στις πολυκατοικίες και αρκετά άλλα θα νόμιζε κανείς ότι καθιερώθηκαν από κάποιον πολιτικό της ανανεωτικής αριστεράς, το πολύ της σοσιαλδημοκρατίας. Κι όμως καθιερώθηκαν από τον ‘ανθρωποφάγο’ Μάνο. Δεν λέω ότι είναι τέλειος, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να παροπλίζουμε τέτοια άτομα, τη στιγμή που έχουν διατελέσει υπουργοί διάφοροι τυχάρπαστοι που λαϊκίζουν με τα αγγουράκια στα μανάβικα, με τα ράντσα στα νοσοκομεία κτλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 186. Υπάρχουν συγκεκριμένα "αδιέξοδα" στον καπιταλισμό, που έχουν να κάνουν κυρίως με την παραγωγή και διανομή "υλικών" αγαθών και τους πεπερασμένους πόρους ή αγορές που μπορεί να έχει ένας πλανήτης.

  Επίσης, η συνεχής χρήση υπολογιστών και αυτοματισμών, καθώς και η μετάβαση του βάρους σε άυλες πληροφορίες από τα υλικά αγαθά, θα οδηγήσουν την έννοια της "απασχόλησης" σε εκφυλισμό (πολύ απλά ΔΕΝ χρειάζεται να δουλεύουμε όλοι για να παράγουμε όσα χρειαζόμαστε - ακόμα και πολυτελείς π@π@ριές).

  Δε μπορώ να κάνω εκτενή ανάλυση σε ξένο blog, αλλά μια και μου αρέσει πολύ η Αμερική, θα ήθελα να διεκδικήσω ένα one-way ticket σε ΑΥΤΗ, αν απαντήσω ικανοποιητικά στην ...πρόκληση ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 187. Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι γάτε, μην το απορρίπτεις - συ είπας!

  Μπορώ να σας εξηγήσω τι είναι ο "αγνός" κομμουνισμός - και δεν έχει και τόση σχέση με αυτό που νομίζετε. Αν σας αρέσει να παίζετε με τις λέξεις, έχω πιο σοβαρά πράγματα να κάνω - που μου τα προσφέρει απλόχερα ΚΑΙ η ελεύθερη αγορά, αλλά ΚΑΙ κάποια "αγνά" εθελοντικά κινήματα (Open Source π.χ.)

  Και BTW, βγάζω πολύ καλά λεφτά από αυτά, χωρίς οκτάωρα και σκοτώματα - για όσους καταλαβαίνουν ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 188. Λευτέρη
  και εγω κατόπιν ωρίμου σκέψεως
  υπερ μιας
  φιλελεύθερης αγοράς είμαι...

  θα σου μιλήσω
  όμως απο καρδιάς...

  Ο κοινοτικός τρόπος ζωής
  εχει λιγότερη μοναξιά
  απ τον φιλελευθερο
  τα ζήσαμε στα νιάτα μας
  στους αγώνες μας...

  Ονειρευτήκαμε....

  κι ας βγήκε το όνειρο ..εφιάλτης..

  εχουν μια γλύκα...
  οι αναμνήσεις..

  αυτες κραταμε
  και συνεχίζουμε
  τον αγωνα μας
  την ενωση και ωσμωση
  των αντιθέσεων...


  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 189. Lefteris Kritikakis said...
  Έλληνες... όχι όλοι, αλλά οι "κατά βάθος"... God they' re so fucking stupid.


  πέρα απ'την πλάκα αυτό το "κατά βάθος",

  και ο άκρατος αρνητισμός πράγματι μας έχει φάει..

  έχεις αρκετό δίκιο. Μόνο αν μπορείς με λίγο καλύτερο τρόπο όσο είναι εφικτό..!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 190. mickey said...
  "Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι γάτε, μην το απορρίπτεις - συ είπας!"

  E όχι και δεν καταλαβαίνω τον κομμουνισμό. Είμαι από τους ελάχιστους Έλληνες που έχουν διαβάσει όλον τον Μαρξ στο πρωτότυπο (και άλλους πολλούς...). Και το 1986, πριν πέσει το τείχος, είχα βγάλει ένα βιβλίο με τίτλο "Μετά τον Μαρξ".

  Αλλά με παρασύρατε και ξέφυγα κι εγώ... το θέμα μας δεν είναι ο κομμουνισμός αλλά η απουσία ηγετών και ο Γ. Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 191. Και κάτι τελευταίο:

  Γάτε, τα "κοινόβια" δεν είναι ακριβώς πολιτικά "φιλελεύθερα". Και νομίζω πως στο παρελθόν, αλλά και σε αυτό το post έχω δώσει αρκετές εξηγήσεις για τις "ιδέες" μου. Το "παραλήρημα" του Λευτέρη αναφέρεται σαφώς σε άλλα πράγματα και όχι σε αυτό που απλά έθιξα, αλλά ΔΕΝ ανέλυσα, σεβόμενος το δικό σου σπίτι.

  Αλλά έτσι είναι.

  Αν θεωρείς τις απεργίες μάταιες και ως πολίτης θέλεις να βοηθήσεις τη χώρα σου να προχωρήσει, στηρίζοντας την εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς να κάνεις "στείρα" αντιπολίτευση και χωρίς να στερείς τα δικαιώματα των άλλων για να κάνουν το κομμάτι τους κάποιοι τεμπέληδες, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές (και να "ανταμειφθούν" με μια θέση στη Βουλή για τον "αγώνα" τους), αλλά διαμαρτύρεσαι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και "τιμωρείς" στις εκλογές) είσαι "φασίστας".

  Αν πιστεύεις στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς, είσαι "φασίστας".

  Αν γνωρίζεις τα όρια της ελεύθερης αγοράς (ΟΥΤΕ αυτή είναι αλάθητη και τέλεια) και τη θεωρείς ως το ενδιάμεσο στάδιο για μια ακόμα καλύτερη κοινωνία, η οποία θα έχει και κάποιες άλλες αρχές και δε θα βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιοκτησία και το κέρδος (θέλετε κι άλλες εξηγήσεις για τον "αγνό" κομμουνισμό;), "η μαλακία σου έχει ξεπεράσει τα όρια του σύμπαντος"!

  Σας αφήνω να απολαύσετε τον "υψηλού επιπέδου" πολιτικό σας "διάλογο" στο ...ιδιότυπο καφενείο που ανοίξατε. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος (και πληρώνεται ακριβά από τους "στυγνούς κεφαλαιούχους") για να τον χαραμίζω ανάμεσα σε κολλημένους του παρελθόντος, προσπαθώντας να εξηγήσω τα αυτονόητα ή να καταθέσω κάποιες απόψεις. Κρίμα, γιατί υπάρχουν και καλοί σχολιαστές και όπως πάντα περίμενα (προφανώς μάταια) κάτι καλύτερο εδώ μέσα. Αλλά, όπως έγραψα και πιο παλιά, τα blogs ευνοούν τις εντυπώσεις και τους χαρακτηρισμούς, μια και η ουσία χάνεται μέσα στον οχετό τους.

  Τις 4.000 λέξεις που έγραψα για το σχόλιο του "it is", αναλύοντας αυτό που σπεύσατε να θάψετε ως "πτώμα" μπορώ να του τις στείλω με email ή να τις γράψω και στο δικό μου blog. Φαίνεται πως ο οικοδεσπότης εδώ μέσα έχει περίεργες ευαισθησίες. Από τη μια κατεβάζει τα ρολά επειδή ...υποψιάστηκε πως τον έθιξε κάποιος και από την άλλη αφήνει τους χαρακτηρισμούς σχολιαστών και τις προσωπικές επιθέσεις να γυροφέρνουν ελεύθερα.

  Για να προλάβω πάντως και άλλους "καλοθελητές", αν δε γουστάρετε αυτά που γράφουμε (εγώ ή άλλοι), απαντήστε με επιχειρήματα, παραδείγματα ή ότι άλλο νομίζετε. Με το να ονομάζετε τον καθένα που διαφωνείτε "φασίστα" η να ερμηνεύετε τις λέξεις όπως γουστάρετε, χωρίς να ζητήσετε κάποιες διευκρινίσεις πρώτα, μόνο στον εαυτό σας δεν περιποιείτε τιμή!

  Από την άλλη βεβαίως, δημοκρατία έχουμε κι ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Μέχρι και ο ...Καραγκιόζης μπορεί να γίνει (και γίνεται) πρωθυπουργός ;)

  Υ.Γ. Για το παρελθόν κάποιων εδώ μέσα, θα χαρώ να δώσω περισσότερες εξηγήσεις. Πάντως, από στατιστική ανάλυση των κειμένων των blogs του γάτου, προκύπτει πως ο πιο συνηθισμένος αρνητικός χαρακτηρισμός είναι ο "φασίστας". Σαν την ...Coca Cola δηλαδή, πάει με όλα - και φυσικά δε λέει απολύτως τίποτα. Άντε να δώσουμε στον κάθε πικραμένο και κάνα ...πιστοποιητικό "δημοκρατικών" φρονημάτων, μπας και τους ...πείσουμε.

  Όσοι φαιδροί, προσέλθετε!

  (ούτε ...500 λέξεις δεν έγραψα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 192. Και για να θυμηθούμε τα παλιά:

  Παβλόφ ...αντικομμουνισμός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 193. gargoyle said...
  "Η απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων, οι πεζοδρομήσεις, οι αλλαγές στον πολεοδομικό κώδικα, η μεταφορά συντελεστή δόμησης, οι πιλοτές στις πολυκατοικίες και αρκετά άλλα θα νόμιζε κανείς ότι καθιερώθηκαν από κάποιον πολιτικό της ανανεωτικής αριστεράς, το πολύ της σοσιαλδημοκρατίας. Κι όμως καθιερώθηκαν από τον ‘ανθρωποφάγο’ Μάνο".


  Και το ότι σώθηκε η Πλάκα και τα διατηρητέα νεοκλασικά σε αυτόν οφείλεται. Αυτός έφτιαξε τους νόμους και τους εφάρμοσε αργότερα ο Τρίτσης.

  Επίσης στην δεύτερη θητεία του έκανε τις βασικές διαπραγματεύσεις και για το Ελ. Βενιζέλος και για την Αττική Οδό.

  (Βενιζέλος... Κάποιος είχε ρωτήσει την γνώμη μου για τον Βαγγ. Βενιζέλο - το ξέχασα.

  Λοιπόν είναι αναμφισβήτητα ευφυής και ικανός - αλλά τόσο φιλόδοξος που γίνεται επικίνδυνος. Δεν διστάζει να υποστηρίξει πράγματα που δεν πιστεύει για να κερδίσει ψήφους... Π. χ. στα θέματα Κράτους -Εκκλησίας...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 194. Mickey αν έχεις κάποιο κείμενο (έστω και 4000 λέξεων όπως λες)και πιστεύεις πως αξίζει (όπως λες) αυτή τη στιγμή ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΝΔ να το κάνει καινούριο ποστ και να το συζητήσουμε με όλη την καλή διάθεση και να μάθουμε κιόλας...

  Αυτή τη στιγμή το μόνο που κάνεις είναι να εκτίθεσαι λέγοντας "έχω επιχειρήματα και έχω γράψει και το κείμενο και βγάζω και λεφτά από τους καπιταλιστές και με παρεξηγείτε".

  λοιπόν με πολύ καλή διάθεση σου λέω γράψε τα επιχειρήματα σου και θα τα συζητήσουμε .. ευχαρίστως.. για αυτό άλλωστε είναι τα blogs,

  αλλά έλεος τώρα μην παρεξηγείσαι έτσι τόσο πολύ..

  Λοιπόν κύριε Δήμου η πρόταση μου ισχύει. πάρτε το κείμενο του Mickey και κάντε το αντικείμενο προς συζήτηση και εκεί θα δούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 195. @Μίκυ,

  "Πως εκτιμάς πότε τελειώνει η ευθεία ώστε να κόψεις ταχύτητα?" από τον Μάρτιο...

  Επιβεβαιώθηκαν και απόψεις περί του ποιοί αλληθωρίζουν προς το φασισμό, καλά πάμε...

  Τουλάχιστον όπως λες, αν μη τι άλλο, το ποιός/οί χτυπά/ούν εξακολουθητικά κάτω από τη μέση φαίνεται...

  Τι χαλιέσαι?
  ;)

  Κάτσε για τους σχολιαστές που κάνουν διάλογο με επιχειρήματα και αν μη τι άλλο, καλή διάθεση...

  Μη φτωχαίνουμε!
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 196. Και επειδή σήμερα έγινε κάτι που συμβαίνει ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ (και όχι μόνο σε αυτό το blog), να επικροτήσω ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τη στάση του "it is".

  Αν και ξεκίνησε "επιθετικά", κατάλαβε τι εννοούσα και το επόμενο σχόλιό του που αναφερόταν σε μένα είχε εντελώς διαφορετικό ύφος. Κι εγώ, όχι μόνο το εκτίμησα, αλλά ήθελα να δώσω συνέχεια σε κάτι που όπως φαίνεται, οι υπόλοιποι θέλησαν απλά να το ...διακωμωδήσουν (θα τα πούμε σε 30 χρόνια - πίσω έχει η αχλάδα την ουρά). Κάπως έτσι έχω ξεκινήσει τη "γνωριμία" μου και με κάποιους άλλους bloggers και τελικά αποδείχτηκαν πολύ πιο "ντόμπροι" και "ξηγημένοι" από τους ...συνήθεις υπόπτους.

  Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε κάποια στιγμή πως αδικήσαμε κάποιον με τα λόγια μας ή ότι κάναμε λάθος στις εκτιμήσεις μας (για τον ίδιο, τις απόψεις του ή οτιδήποτε άλλο). Ίσα ίσα που έτσι προάγεται ο διάλογος. Με την ισχυρογνωμοσύνη και το παιχνιδάκι με τις λέξεις ή τις "αποσπασματικές ερμηνείες", προκειμένου να ταμπουρωθούμε πίσω από την "αυθεντία" μας και να μην παραδεχτούμε πως δεν καταλάβαμε κάτι ή πως (αλίμονο!) κάναμε λάθος, μπορεί να κερδίζουμε αρχικά κάποιες εντυπώσεις, αλλά σε βάθος χρόνου χάνουμε την αξιοπιστία μας και κάνουμε κακό στον εαυτό μας και τους άλλους - σαν τους ...πολιτικούς ένα πράμα...

  Ζητώ συγγνώμη για την "κατάχρηση" του χώρου με το "εκτός θέματος" σχόλιο (και όσα άλλα "εκτός θέματος" έκανα σε αυτό και άλλα post).

  Ας επανέλθετε στον ...Γιωργάκη ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 197. Στην "πρόκληση" του adhoul δεν απαντώ. Σιγά την "έκθεση" μου. Δεν εκτίθενται όσοι βρίζουν ασύστολα και λένε παρωχημένες μπαρούφες και θα "εκτεθώ" επειδή δεν εξήγησα αναλυτικά τι εννοώ με τον "αγνό" κομμουνισμό; Και θα πρέπει κιόλας να το κάνω και "επιμελημένο" post στου ...Γάτου;

  Έχω ΟΝΤΩΣ πιο σοβαρά πράγματα να κάνω - και δε με ενδιαφέρει να σας δώσω και ...λογαριασμό γι' αυτά. Ας πιστεύετε ότι θέλετε - κάποιοι εδώ μέσα ξέρουν άλλωστε ;)

  Άντε, ως γνήσιος βρωμοπόντιξ, να κάνω τη διακοσάρα μου και να πηγαίνω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.