Σάββατο, Ιουλίου 22, 2006

Επιστολή προς DonΝίκο καλησπέρα,

Με λύπη βλέπω την κατάσταση στο blog σου να γίνεται ανυπόφορη. Το χαλλλλαρό mood του καλοκαιριού με το moderation υποσχόταν μια ήρεμη μετάβαση σε ένα πιο «ανθρώπινο» blog. Μετά κάτι στράβωσε. Το moderation σταμάτησε, ξαναεμφανίστηκαν τα trolls, κάποιοι άλλαξαν ύφος (ίσως αυτό να είναι το πραγματικό τους), κάποιοι καβάλησαν το καλάμι.

Εσύ μάς έμαθες ότι το blog σου είναι μια ανοιχτή παρέα με έναν φιλόξενο οικοδεσπότη. Ένα κοινόβιο. Διαφωνώ. Το blog είναι σαν τα λευκώματα της εφηβείας μας. Ένα προσωπικό τετράδιο, που το φυλάμε σαν τα μάτια μας και αφήνουμε να γράψει όποιος, όποτε, όπως, αν και όταν θέλουμε εμείς. Εδώ δεν χωράνε δημοκρατίες και τέτοιες ευαισθησίες. Το λεύκωμά μου είναι δικό μου και το δίνω σε όποιον θέλω εγώ. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να το μουντζουρώνει. Η δε λογοκρισία είναι συνεχής, αδιάλειπτη και σκληρή. Από τα πιο απλά (greeklish; διαγράφονται άμεσα) ως τα πιο σοβαρά (ύβρεις; καρατομούνται). Ο moderator κρατάει ψηλά τη συζήτηση. Αυτός την επαναφέρει όταν ξεστρατίζει.

Ξέρω ότι το moderation είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Αλλά μόνο έτσι κρατιέται ένα blog. Φαντάσου να καλέσεις κόσμο στο σπίτι σου και να αρχίσουν να το κάνουν μπάχαλο. Δεν θα επέμβεις; Δεν θα ηρεμίσεις τα πνεύματα; Δεν θα πετάξεις κάποιους από την πόρτα; Στο σπίτι μου (και στο blog μου) εγώ βάζω τους κανόνες. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά κανένας απαραίτητος. Όποιος δεν γουστάρει τους κανόνες μου απλά δε μπαίνει σπίτι μου. Π.χ. στο σπίτι μου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Όποιος δεν αντέχει, βγαίνει στο μπαλκόνι, είτε έχει καύσωνα, είτε χιονίζει. Όποιος δεν γουστάρει τις γάτες μου, δεν έρχεται στο σπίτι μου. Εδώ δεν χωράνε δημοκρατίες. Δεν θα πάρω τη γνώμη της πλειοψηφίας για το αν θα έχω γάτες στο σπίτι μου.

Θα έχεις απόλυτο δίκιο να εκνευριστείς με αυτά που γράφω και να μου πεις: «δικό μου είναι το blog, όπως θέλω εγώ το χειρίζομαι, δεν σου πέφτει λόγος». Σκέψου όμως την παρέα σου. Όλους αυτούς που παρακολουθούν και υποφέρουν σιωπηλά. Προσωπικά βλέπω το blog σου ως όαση στο ελληνικό internet και στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα. Λυπάμαι να βλέπω ένα διαμάντι να πλέει στο βούρκο.

Συμπάθα με για τα βαριά λόγια. Είναι λόγια αγανάκτησης. Έπρεπε όμως να τα γράψω, γιατί νομίζω πως θα αρχίσω να αραιώνω τις επισκέψεις μου στο κοινόβιο. Δεν με σηκώνει το κλίμα. Και μου τρώει πάρα πολύ χρόνο. Δεν αξίζει να ξοδεύω τόσες ώρες για το 10% των σχολίων που αξίζουν. Ή μπορεί τελικά να διαβάζω μόνο το αρχικό post και τίποτα άλλο από τα comments.

Όπως και να έχει θα λυπηθώ πραγματικά.

Με μεγάλη εκτίμηση και αγωνία,

Γιάννης

Ιωάννης Σάββας (ισ)


Υ. Γ. του Ν. Δ.: Η επιστολή στάλθηκε πριν από το χθεσινό μπάχαλο. Το προέβλεψε. Φαντάζομαι πως λίγοι θα διαφωνήσουν με τον φίλο Γιάννη - τον σοβαρό μας κτηνίατρο.

Εγώ διαφωνώ μόνο ως προς τα greeklish. Με ενοχλούν αφάνταστα, αλλά τα βλέπω ως κατάσταση ανάγκης. Δεν νομίζω πως αρέσκεται κανείς να τα χρησιμοποιεί. Απλώς θα παρακαλούσα όποιος δεν έχει ελληνικό πληκτρολόγιο να είναι σύντομος. Κουράζουν.

Από κει και πέρα τίθεται θέμα: moderation ή λίστα; Έχοντας υποφέρει με την moderation (για να υπάρχει ροή σχολίων πρέπει να μπαίνεις κάθε ώρα) φλερτάρω με την λίστα. Αλλά και εκεί, για να μην αποκλείεις τους καινούργιους, θα πρέπει κάθε λίγο να εγκρίνεις υποψήφιους.

Ακούω γνώμες. Συνεχίζουμε ως ξέφραγο αμπέλι, βάζουμε moderation, λίστα, ή καταργούμε τα σχόλια; (υπάρχει και αυτό). Όλοι θα πουμε την γνώμη μας και ο σοβαρός Don (φωτογραφία) θα αποφασίσει.

222 σχόλια:

 1. Ο μη άμεσος διάλογος λόγω moderation *και* ο περιορισμός στις λέξεις το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε καλά κατά τη γνώμη μου. Έδωσε σε όλους την ευκαιρία να βουτάμε τη γλώσσα μας στον εγκέφαλό μας πριν προτρέξουμε να φλυαρίσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. προτείνω ομάδα εθελοντών moderators για να μοιράζεται το φορτίο

  είναι εύκολη απόφαση αν ένα σχόλιο πρέπει να κοπεί ή να περάσει, οι κανόνες (που τους ορίζει ο ΝΔ) είναι σαφείς (και μπορούν να περιλαμβάνουν black listed usernames)

  εξάλλου το moderation κατα κύριο λόγο λειτουργεί ως μέτρο πρόληψης (μπαμπούλας) παρά καταστολής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Δεν αξίζει να ξοδεύω τόσες ώρες για το 10% των σχολίων που αξίζουν."

  - "Αυτό αξίζει και το άλλο δεν αξίζει". Εάν το αποφασίσει αυτό ο Don, τότε σε 1-2 βδομάδες θα μείνει μόνος του.
  (When you look only after yourself, you are running a very small business...).

  - Από την άλλη, το moderation ΔΕΝ είναι λύση, γιατί κουράζει υπερβολικά τον κάτοχο του blog.

  =================================
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Don μάλλον θα πρέπει ν' αποφασίσει εάν θέλει:

  α) Μια ανοικτή κοινωνία, η οποία στηρίζεται στην ανεκτικότητα και δυστυχώς θα έχει κι αυτούς που "πειράζουν" τους υπόλοιπους. Η λύση: Μην απαντάτε σε προσωπικές βρισιές και τα (ελάχιστα) πολύ άσχημα σχόλια, να απομακρύνονται από τον Don άμεσα. Η "σκληρή" γλώσσα είναι απαραίτητη για πολλά θέματα, οι επιθέσεις σε ιδέες αποτελούν αναγκαιότητα (ακόμα και οι καλύτεροι πολιτευόμενοι του κόσμου χρησιμοποιούν συχνά σκληρή γλώσσα και επιθέσεις σε ιδέες). Οι προσωπικές βρισιές όμως, απλά φανερώνουν κακή ανατροφή και κακή ποιότητα γονέων και παιδείας.

  β) Μια κλειστή κοινωνία, με 5-10 επίλεκτα μέλη, που θα γράφουν αυτά που ξέρουν και θα τα επαναλαμβάνουν, έως ότου αποτελέσουν τμήματα ενός άλλου "λευκού ελέφαντα".
  Υπάρχουν και τέτοια blog και είναι όντως "λευκώματα". Αλλά αυτό κατασκευάζεται καλύτερα με τον εξής τρόπο:
  - Προσωπική (κρυφή) διεύθυνση e-mail μέσω της οποίας μαζεύονται απόψεις εκλεκτών και κατόπιν δημοσιεύονται σε website που ΔΕΝ είναι blog (σταθερό website). Τα ανοικτά blogs από τη φύση τους δεν μπορούν να γίνουν εκλεκτά λευκώματα, όσο κι αν ο (καλόπιστος) εκλεκτισμός των δημιουργών τους τα θέλει έτσι.

  Το "λεύκωμα" πέτυχε όταν το λέγανε "Επίκαιρα". Από τη στιγμή που έγινε blog, έγινε σαν δρόμος της Αθήνας: κτίρια καλά και άσχημα, άνθρωποι ωραίοι και άσχημοι, σκουπίδια αλλά και λουλούδια που και που, κ.ο.κ.

  ==================================

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συμφωνώ με τον gragoyle. Επ αυτού όμως έχω τοποθετηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, σε ανύποπτο χρόνο.

  Δεν θέλω να θίξω κανέναν και όπως και να έχει εδώ θα είμαι.

  Μόνο που χωρίς moderation δεν προλαβαίνω να διαβάζω τα σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων συχνά αναλώνονται κάποτε σε άγονες αντιπαραθέσεις, όχι και τόσο σχετικές με το θέμα του ποστ.

  Και αυτό όχι μόνο προκαλεί θλίψη επιπλεόν συσχεραίνει και τη συμμετοχή τού... άμαχου πληθυσμού.

  Με ειλικρίνεια και αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Με δυο λόγια Νίκο Δήμου, εάν θέλεις "λεύκωμα", άσε τον κόσμο να στέλνει e-mail, σβήνε όσα θες, κράτα όσα θες και δημοσίευε όσα σου αρέσουν στα "Επίκαιρα". Αυτό μάλιστα, θεωρείται "λεύκωμα".

  Αλλά τα blogs από τη φύση τους ΔΕΝ είναι λευκώματα.

  Γιατί δεν κάνω εγώ blog; Γιατί δεν συμφωνώ καθόλου με την ανωνυμία. Μου θυμίζει ΚουΚλουξΚλαν. Καθόλου ανωνυμία και κουκούλες. Εάν είχα blog θα απαιτούσα αληθινά ονόματα και συνδρομή (μικρό συμβολικό ποσό, η πληρωμή όμως του οποίου θα πιστοποιούσε και την ταυτότητα του γράφοντα -- με τα διάφορα verisign κλπ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτές βέβαια οι προσωπικές βρισιές είναι κατάλοιπα ενός μη ανεκτικού και άχρηστου Ελληνικού σχολείου που στέλνει τα παιδιά σε κόσμο κακής κρητικής, αρνητισμού και ανεργίας (άμα έχεις γύρω σου αρνητισμό, τι διάθεση έχεις να δημιουργήσεις και εργασίες για άλλους;). Μόλις πάει ο Ευρωπαίος να κάνει ένα (1) λάθος σε 5000 σελίδες κειμένου, πέφτουν πάνω του όλοι να τον φάνε... κι εκεί είναι που το Ευρωπαϊκό μοντέλο κακόπιστης και επιθετικής (και άχρηστης) κριτικής είναι 100 χρόνια πίσω σε σχέση με το ανεκτικότατο Αμερικάνικο, που αφήνει τον κόσμο να δημιουργήσει και του λέει "μπράβο" ακόμα κι αν η βαθμολογία είναι "σχεδόν καλά".

  Κι αυτό ανάγεται στη σφαίρα του προσωπικού γούστου, όπου εάν γράψει κάτι κάποιος που δεν μας αρέσει, τον λέμε "βλάκα" (διότι εμείς είμεθα μέγα δάσκαλοι της ανθρωπότητας...).

  Στην Ευρώπη είδα με τα ίδια μου τα μάτια γονέα να παραπονιέται στην κόρη του γιατί έβγαλε "μόνο 19.2" και όχι "20άρι". Στην Αμερική, με ένα 16άρι θα της είχε πάρει Lexus (ή τουλάχιστον λουλούδια, εάν δεν είχε τα φράγκα για το κάρο).

  Για κάποιους λοιπόν που δεν συμφωνούν, όλοι οι άλλοι είναι "βλάκες". Η ονείρωξη του μεγαλείου δεν υπάρχει βέβαια μόνο στην Ελλάδα... "όλοι οι άλλοι είναι βλάκες".
  Τι διάολο, δεν θ' αφήσουμε τα διδάγματα του Γκαίμπελς να χαθούν, έτσι; I hate Europe.

  Γι' αυτό σου λέω Don. Πέτα το πέρα το blog, ξαναβάλε τα Επίκαιρα. Μπορεί στο τέλος να μη θέλουμε να γράφουμε... μπορεί να θέλουμε μόνο να διαβάζουμε. Δεν αξίζουμε να γράφουμε, οι περισσότεροι από μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το Internet γενικά και το Blogging ειδικότερα δεν είναι κομματική συγκέντρωση με την ατζέντα της συζήτησης να ελέγχεται αυστηρά απο τον καθοδηγητή με ποινή αποβολής για εκείνον που έχει μια ερώτηση "εκτός προγράμματος".

  Δεν είναι δυνατόν να έχουμε την υποκρισία κάποιων που δημιουργούν κλίκα, πίσω απο τις πλάτες άλλων ανεξάρτητων απο νοητικό σαμάρωμα ή καινούργιων επισκεπτών, για να "σφραγίζουν" ότι τους κάνει να αισθάνονται εκείνη την "γλυκιά θαλπωρή" του "ακριβώς έτσι σκέφτομαι κι εγώ", αλλά να ζητούν άμεση λογοκρισία για ότι τους δημιουργεί ταραχή ψυχής.

  Είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να κάνουμε διάλογο αλλά όταν διαβάζουμε μονόπλευρες αντιλήψεις και μονοδιάστατες ασυνείδητες αντιγραφές κομματικών εντύπων σε τέτοιες περιπτώσεις η σιωπή δεν είναι φρόνηση.

  Όταν το blog γίνει κομματική συγκέντρωση, ομοίων μιλώντας σε όμοιους
  τότε το blog θα ξεψυχήσει.
  Με όλο το συμπάθειο και την αγάπη που έχουν άσπονδοι φίλοι αλλά τα κουφάρια λογοκρισίας για λόγους ψυχικής υγιείας αποφεύγονται.

  Τι κάνουμε λοιπόν με τις προσωπικές επιθέσεις με βρισιές, τα γα...... και τα fu..
  Αυτά αγαπητοί/ές μου δεν χαρακτηρίζουν το blog, χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο που του/της ξεφεύγουν για την έλλειψη αυτοσεβασμού.
  Όταν βλέπετε μια έγκυος να στέκεται όρθια στο λεωφορείο ή στο τραίνο σκέφτεστε γιατί ο οδηγός δεν βάζει μια φωνή στον δίπλα που δεν της δίνει την θέση του ή ότι πρέπει εσείς να σηκωθείτε;

  Μην επηρεάζεστε απο τους οδυρμούς και τα μανιάτικα μοιρολόγια των "επαγγελματιών" κομματοπόντικων.
  Οι μαγιονέζες δεν μπορούν να κρύψουν για πολύ την μπαγιάτικη αυγοσαλάτα.
  (Παράδειγμα λόγου που δεν περιλαμβάνει ωμή βρισιά και χρειάζεται για την εμπέδωση).

  Τι γίνεται στην περίπτωση που το blog αρχίζει και γίνεται διάλογος μεταξύ δύο ατόμων;
  Τους προσπερνάς ή ευγενικά τους ζητάς να δώσει ο ένας link στον άλλον για να συνεχίσει ο διάλογος τους σε άλλο blog.

  To moderation πρέπει να εφαρμόζεται σπάνια και σε ακραίες περιπτώσεις σαν επιμορφωτικό σεμινάριο και cool off period για τους "υπερενθουσιώδεις" σχολιαστές που ξεχνάνε την διαφορά του έρωτα απο του βιασμού.

  Θερμόαιμοι Μεσογειακοί τυποι Έλληνες ΚΑΙ Ελληνίδες.

  Το σωστό να λέγεται.
  Μην κρύβετε λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Λευτέρη,
  αν κουράστηκες να γράφεις,
  υπάρχoυν και οι καλοκαιρινές διακοπές μακρυά απο blogs.

  Lefteris,
  I don't want to discourage you. You are one of the good eggs of free speech here but you sound overloaded.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Απο σχόλιο μου
  στη συζήτηση
  για την εξελιξη
  και την υπο Θεού δημιουργία
  ............................  Το blog θα εξελιχθει σε μια αυτόνομη
  καινοτόμα ιστοσελίδα;;..
  by Mickey...(?)

  ή θα παραμείνει στο έλεος
  του προχειρου δημιουργισμού
  του blogger.com?....


  Ετσι θα πληρωθείτε και
  τα βαρεα,ανθυγιεινα
  ενσημα...(για το moderation
  που λεγατε..)

  Απο Σεπτεμβρη..
  το γατο-κοινό
  αναμένει..

  Ο Γατος να εξελιχθεί σε ΑΙΛΟΥΡΟ!

  ...................................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σε ενα τετοιο αυτονομο forum
  το οποιο το ειχε προτείνει
  ο Alombar42,ηδη απο αρχες Μαϊου

  θα μπορούσαν να λυθουν πολλα
  μεσα απ' την τεχνολογία.....

  1.Λεξεις υβριστικες να μην
  περνανε..
  2.Το μηκος του σχολιου να εχει
  ανωτατο οριο...

  και αλλα που ο Μικυ,τα ξερει
  καλυτερα..................

  Είναι ακριβο ενα τετοιο
  εργαλείο;....................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το blog είναι σαν τα λευκώματα της εφηβείας μας. Ένα προσωπικό τετράδιο, που το φυλάμε σαν τα μάτια μας και αφήνουμε να γράψει όποιος, όποτε, όπως, αν και όταν θέλουμε εμείς. Εδώ δεν χωράνε δημοκρατίες και τέτοιες ευαισθησίες. Το λεύκωμά μου είναι δικό μου και το δίνω σε όποιον θέλω εγώ

  Νομίζω ο Νίκος είναι πολιτικό ον
  ενδιαφερεται για μια συζητηση
  καμμια φορα σκληρη,πανω σε επιχειρηματα όμως................

  Αυτό που λεει ο Σαββας εδω
  θα ερχοταν σε αντίθεση
  με πολλά απ όσα εχει πει
  για ελευθερία και
  ισοσθενεια..................

  Τα πολλα σχόλια βεβαια κουραζουν
  ιδιως όταν εξελίσσονται σε
  καυγά...

  Και αυτό μεσω ενος Cat-forum
  Ανωτατο οριο π.χ.6 σχόλια
  και για προσωπικες αντιπαραθέσεις
  ας τις συνεχίσουν στα blog τους...


  Παντως απ'οτι οσμίζομαι
  προσωρινά για λίστα πάμε..................

  Υ.Γ.Για τα σεντόνια
  γραψτε τα στο Word
  και σπαστε τα σε 2 ή 3 μέρη..........


  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.........:)...........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εγώ προτείνω τον εξοστρακισμό!!

  Να υπάρχει ένα είδος ψηφοφορίας μετά από κάθε 4-5 θέματα (blog-άκια) για ποιον θα εξοστρακίσουμε.

  Ο κάθενας μας θα προτείνει έναν άτομο προς εξορία από το blog. Αυτός που θα μαζέψει τις περισσότερες ψήφος θα παίρνει....κόκκινη κάρτα.

  Αρχαία Αθήνα θα το κάνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Το blog έχει πράγματι εξελιχθεί σε ξέφραγο αμπέλι και είναι πλέον αδύνατο να παρακολουθήσεις τα σχόλια. Αν είναι να συνεχίσει έτσι καλύτερα να καταργηθούν τα σχόλια και να διαβάζουμε μόνο τα κείμενα του NΔ και των προσκεκλημένων φίλων.

  Αν ο οικοδεσπότης επιθυμεί να έχει σχόλια, τότε πιστεύω ότι σεβόμενος τους σχολιαστές, αλλά πολύ περισσότερο τους πολλούς αναγνώστες που δεν σχολιάζουν, αλλά διαβάζουν (και σκέφτονται), πρέπει να δημιουργήσει μια λίστα.

  Θα ήθελα η λίστα αυτή των σχολιαστών να είναι αρχικά πολύ μικρή και να μεγαλώσει σταδιακά και με μέτρο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς συχνάζουμε σε αυτή τη μπλογκογειτονιά, γιατί γουστάρουμε να διαβάζουμε κείμενα και σχόλια που μας κάνουν να ξεκολλάμε λίγο από την ισοπέδωση που βιώνουμε, να σκεφτόμαστε, να βγάζουμε λίγο το κεφάλι μας από το βόθρο στον οποίο ολοένα και πιο βαθιά βυθιζόμαστε. Είμαι σίγουρος ότι δεν συχνάζουμε επειδή καυλώνουμε να διαβάζουμε τι αριστούργημα γράψαμε και να περιμένουμε να μας χειροκροτήσουν.

  Λίστα λοιπόν. Και κάτι τελευταίο:

  Επειδή και τα πιο όμορφα και πολύτιμα πράγματα αρχίζουν να ξεθωριάζουν όταν αρχίζουμε να τα θεωρούμε δεδομένα, θα πρότεινα στον υπομονετικό οικοδεσπότη, να ξεκουραστεί και να απολαύσει για κάποιο χρονικό διάστημα τη ζωή χωρίς μπλογκ. Τότε μόνο θα εκτιμήσουμε όλοι εμείς περισσότερο τι ήταν και τι μπορεί να είναι το μπλογκ του Νίκου Δήμου, και θα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε (με την ανάγνωση ή τα σχόλια μας) σε κάτι που θα είναι άξιο της προσοχής, του χρόνου και της αγάπης μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Το μπάχαλο στο πόστ γίνεται συνήθως μετά τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, γιατί λοιπόν αυτές τις ώρες το πόστ να μην γίνεται read-only, ίσως αυτό να αποθαρρύνει λίγο τους ταραξίες.

  Το moderation και λίστα στην πράξη είναι λίγο ανεφάρμοστα, και πιθανότατα αποθαρρύνουν αναγνώστες να στείλουν σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εθελοντές moderators, συμφωνώ με τον broccoli.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. -> Εργοτελίνα said...
  "Λεξεις υβριστικες να μην
  περνανε.."

  Άγγελος εξάγγελος μάς ήρθε από μακριά
  γερμένος πάνω σ’ ένα δεκανίκι
  Δεν ήξερε καθόλου, μα καθόλου να μιλά
  και είχε γλώσσα μόνο για να γλείφει

  Δ. Σαββόπουλος
  Υβριστικός;

  "Παντως απ'οτι οσμίζομαι
  προσωρινά για λίστα πάμε.................."

  Αν αυτό που οσμίζεται η Εργοτελίνα δεν είναι απο το μαγειρείο του πόντικα, άλλα της γάτας, τότε παιδιά χρειάζεστε για το αναπηρικό πουλμανάκι της παρέας συνοδηγό που δεν έχει συνδικαλιστική κάρτα;


  -> Ερατοσθένης 314159 said...
  "Εγώ προτείνω τον εξοστρακισμό!!
  .....
  Αρχαία Αθήνα θα το κάνουμε"

  Με δούλους, γυναίκες σκλάβους, εταίρες και παλλακίδες;

  Το ανηψάκι μου που αποστήθισε τον Επικήδειο του Περικλή για την σχολική γιορτή ζητάει να μπει στην λίστα της Εργοτελίνας και στον ... Παράδεισο.
  Γίνεται;
  Τον προειδοποίησα μια και τον λένε Αριστείδη αλλά αυτός ... αρχαίο κεφάλι.


  -> Playmobil said...
  "Το blog έχει πράγματι εξελιχθεί σε ξέφραγο αμπέλι...
  Είμαι σίγουρος ότι δεν συχνάζουμε επειδή καουλώνουμε...Λίστα λοιπόν."

  Εσύ φίλε με το γερανάκι σου θα είσαι απο τους τελευταίους στην λίστα.

  Εργοτελίνα το καουλώνουμε είναι κακιά λέξη;

  Ερατοσθένη, δώσε ένα μελανό όστρακο σε παρακαλώ για την ψήφο.

  -> pagis said...

  Σωστός!
  Ο κόπος της ημέρας, το ξενύχτι και δυο τρία ουισκάκια κάνουν και τον πιο ντροπαλούτσικο κέρβερο.

  ->imak said...
  "Εθελοντες moderators, συμφωνώ με τον broccoli."

  Ένας εθελοντής είχε κάνει μεταμεσονύχτια βάρδια στο παρελθόν, όταν γίνονται όμως ομάδα επιφύλαξης άντε βρες μέση άκρη.
  Μου θυμίζει φοιτητικές πορείες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Moderation οπωσδήποτε, τουλάχιστον για τα βράδια.

  Καλή η ιδέα της λίστας, αλλά δεν θα μου άρεσε να γίνουμε κλειστό club τελικά. Και οι νέοι υποψήφιοι προς ένταξη? Θα δίνουν εξετάσεις? (Έφτασα να μιλάω σαν να μου ανήκει το μπλογκ-αν είναι δυνατόν!!!).

  Στον εαυτό μου επιβάλλω αυστηρό περιορισμό εδώ και καιρό. Διαβάζω πάντως όλα όσα γράφονται (ποστ και σχόλια), αλλά προτιμώ τον ρόλο του Watcher....

  Λυπάμαι με όσα συμβαίνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Εγώ, διακοπές και μπαίνω συχνά-πυκνά να διαβάσω. (Έγινε και η Κρήτη πιο δυσπρόσιτη από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδος, και μάλλον αύριο τελικά ξεκινάω για πιο μακρινά ταξίδια.)

  Αλλά θα ήθελα, όταν γυρίσω, να ξέρω ότι θα υπάρχει αυτό το διαδικτυακό μέρος. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

  Κάποιες ιδέες στις ερωτήσεις: Ναι, όπως λέει και η Εργοτελίνα, η παλιά ιδέα του φόρουμ που ‘έριξε’ ο Αλομπάρ – ή, moderation “with a little help of my friends”. Όλα εξαρτώνται από το ΝΔ: πώς το νιώθει καλύτερα;

  Όσον αφορά τη λίστα... στην ουσία είναι ένα απλούστερο moderation: δεν χρειάζεται να σβήνεις μηνύματα (που είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες κάθε μέρα), απλώς να εγκρίνεις νικς (που μάλλον θα είναι ένα-δυο καινούρια κάθε βδομάδα). Και δεν νομίζω πολλοί να γράψουν ένα σοβαρό κείμενο για να εγκριθούν ώστε να πουν μετά «άντε και γαμήσου ΝΔ». Και αν το κάνουν κάποιοι, σημαίνει ότι δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν – δεν έχουμε εμείς το πρόβλημα.

  Αισθητικά, βέβαια, με χαλάει η λίστα. Το internet είναι η τέλεια ανοιχτή κοινωνία κι εμείς θα θέτουμε λίστες; Μοιάζει με τέλεια αποδοχή ήττας! Πώς θα μιλήσουμε για ανοιχτή συζήτηση, πώς θα υπερασπιστούμε το σεβασμό στον καθένα ξεχωριστά και στο σύνολο όταν έχουμε δείξει ότι δεν τα θεωρούμε δυνατά; Ότι η πραγματικότητα είναι κατώτερη των προσδοκιών μας;

  Από την άλλη, δεν είμαι με αυτούς που όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις απόψεις μου, λέω τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Τη βλέπω την πραγματικότητα, ακολουθεί το νόμο του Μέρφι. Είμαι αληθινά απογοητευμένος. Και ίσως η απομόνωση ορισμένων να είναι η καλύτερη πρόληψη, άμυνα και – πιθανόν – γιατρειά.

  Υπερασπίζομαι την ανωνυμία, δεν τη θεωρώ ένδειξη δειλίας. Ούτε πιστεύω πως θεραπεία της μαλακίας είναι η επωνυμία. Όποιος δεν σέβεται το νικ του ή το νικ κάποιου άλλου, ουσιαστικά δεν σέβεται τα πραγματικά άτομα που υπάρχουν πίσω από τα νικ (τον εαυτό του και τους άλλους). Το αν σε λένε Γιώργο ή Yorgos386JK ενώ κάνεις τη μαλακία, έχει λίγη σημασία – σημασία έχεις «εσύ».

  Τέλος, όσον αφορά εμάς τους πιο ‘σταθερούς’, λίγο αυτολογοκρισία δεν βλάπτει. (Είναι καλό να αναρωτιόμαστε εάν έχουμε όντως τόσα πολλά να πούμε και που είναι σημαντικό να ακουστούν.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Σωστό λεγάμενε

  ..εσυ μη φοβασαι
  θα ειμαι υπερ σου να μπεις
  στη λίστα....
  αν γίνει πειραματικα βεβαια
  γιατι και το mod
  πειραματικα ξεκινησε.....
  αλλα κουρασε τον διαχειιστη...
  Πηγαινε στο χθεσινο ποστ
  να δεις βρισιες...
  Συνήθως το blog γίνεται
  μπαχαλο,απο την επικαιρότητα

  Παράδειγμα...  o AMOS OZ,….υπέρ
  των ισραηλινών επιθέσεων…

  Περιστέρια και Γερακια ενωμένα

  πρωτοφανής συσπείρωση του λαού του Ισραήλ…

  If, as we all hope — Israeli hawks and doves alike — Hezbollah is going to be defeated soon, Israel and Lebanon will be the winners. Moreover, a defeat of a militant Islamist terror organization may dramatically enhance the chances for peace in the region.
  Μηπως είμαστε μονόπλευροι στην Ελλάδα;;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Νικος Δημου


  Δεν έχω σχέδια. Έχω την αίσθηση ότι έχω εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μου προς τον εαυτό μου και τους γύρω μου – εξήντα βιβλία και αμέτρητα άρθρα, έντυπα και ηλεκτρονικά, εκατοντάδες εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και χιλιάδες φωτογραφίες. Έχω ήδη κληροδοτήσει το αρχείο μου στο Μουσείο Μπενάκη. Από κει και πέρα θα κάνω ότι μου καπνίσει. Να – πώς προέκυψε το blog; Την παραμονή ούτε το είχα σκεφθεί.


  Aρα θα περιμένουμε απρόβλεπτες
  καταστασεις.....................

  Απο συνεντευξη στο Blog.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Συμφωνώ με τον yiannis h "Εσείς πώς το νιώθετε καλύτερα?"
  Αν έχετε το κουράγιο να κάνετε moderation, κάντε το.

  Νομίζω 2-3 είναι αυτοί που προκαλούν το μπάχαλο. Προσωπικά τους προσπερνάω. Δεν τους διαβάζω καν.
  Αν τους αγνοήσουν όλοι οι υπόλοιποι, δεν θα βαρεθούν?

  Είναι κάτι σαν τα σκουπίδια της τηλεόρασης. Αν δεν τους έβλεπε κανείς, κάποια στιγμή θα έπαυαν.

  Γιατί πρέπει να περιμένουμε εσάς για να τους κόψετε? Δεν μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας με ποιόν θα ασχολούμαστε και με ποιόν όχι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Αν δεν κάνω λάθος ο νίκος ξεκίνησε αυτό το blog ως χώρο γόνιμου διαλόγου για τα κακώς κείμενα της πατρίδας μας.

  Το blog θίγει ζητήματα που διχάζουν έντονα και αργά η γρήγορα οι τόνοι θα ανέβουν.Είναι ευτύχημα που σε αυτούς τους καυγάδες συμμετέχουν μόνο πληκτρολόγια.

  Το moderation ειναι προληπτική λογοκρισία.Δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του νίκου.

  Είμαι εναντίον και της λίστας γιατί μάλλον θα δημιουργήσει ελιτίστικες καταστάσεις.

  Είναι όμως υποχρέωση του οικοδεσπότη να επαναφέρει την τάξη (διαγραφή σχολίων,moderation) όταν η κατάσταση εκτροχιάζεται.Το πότε έχουμε εκτροχιασμούς είναι στην αποκλειστική του ευχέρεια να το κρίνει.

  (Ιδού μία περίπτωση όπου το όραμα του φωτισμένου δικτάτορα του μακαρίτη του αβέρωφ παίρνει σάρκα και οστά)

  Τι να κάνουμε.Εαν το blog ασχολείτο με την..αναπαραγωγή του μεταξοσκώληκα δεν θα είχαμε παρεκτροπές.(Μάλλον ούτε επισκέπτες)

  Οσοι ταράζονται και ονειρεύονται ησυχία νεκροταφείου ας ασχοληθούν με national geographic.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Να γίνονται καλλιστεία! Και να κερδίζει αυτός με την καλύτερη γραμματοσειρά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Μην ξεγελιέστε από την υποκρισία του κ. Δήμου.
  Θυμάστε την αντίδραδη του στην συζήτηση εκείνη περί ολοκαυτώματος και
  την ασσύμετρη έκρηξη του στην αμφισβήτηση των (εξωφρενικών) αριθμών των θυμάτων, και παράλληλα την αδιαφορία του σε χαρακτηρισμούς άλλων λαών σαν "ψυχασθενών λαών με δολοφονικά ένστικτα".
  Ο άνθρωπος θυμάται την αντίσταση στον ρατσισμό μόνο όταν πρόκειται για τους εβραίους.
  Το ίδιο συμβαίνει και με τις βρισιές: Σε παλιότερα σχόλια θα τον δείτε να βρίζει σχολιαστές για τις απόψεις τους, όταν όμως βρίζει κάποιος άλλος γίνεται drama queen.
  Σχιζοφρένεια; Μπα, απλή φασίζουσα βλακεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Broken Window Theory :

  A successful strategy for preventing vandalism, say the book's authors, is to fix the problems when they are small. Repair the broken windows within a short time, say, a day or a week, and the tendency is that vandals are much less likely to break more windows or do further damage. Clean up the sidewalk every day, and the tendency is for litter not to accumulate (or for the rate of littering to be much less). Problems do not escalate and thus respectable residents do not flee a neighborhood. The theory thus makes two major claims: 1) further petty crime and low-level anti-social behavior will be deterred, and thus 2) major crime will be prevented.  Αν κάθε φορά που κάποιος σπάει ένα παράθυρο λέμε "δεν πειράζει μωρέ, το προσπερνάω, θα φυσάει και αεράκι", στο τέλος οδηγούμαστε σε φαινόμενα blogo-βανδαλισμού.

  όχι μόνο γιατί υπό την ανοχή των υπολοίπων επιτρέπεται στους υβριστές να αλωνίζουν,

  αλλά και γιατί και ένας αφελής παρατηρητής θα πει
  "κάτσε ρε συ, εδώ σπάνε παράθυρα και δεν τους κάνουν τίποτα! γιατί να μην σπάσω και εγώ κανένα, ή ακόμα να βάλω και φωτιά στο κτίριο!"


  χειρότεροι για μένα δεν είναι οι επαγγελματίες υβριστές, αλλά οι εν δυνάμει. Άνθρωποι δηλαδή και ψαγμένοι και με ωραίες σκέψεις (π.χ dimitrizzzzz χθες), οι οποίοι για κάποιο λόγο το χάνουν το πράγμα και..ξεσπάνε στο blog, και στους συνbloggers.

  αποτέλεσμα, να διαλύεται η συζήτηση και να προσβάλλει ο ένας τον άλλον.


  Για μένα λύση κε.Δήμου είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ διάλογος ΑΛΛΑ ομάδα "επιβλεπόντων" που θα παρεμβαίνουν και θα διαγράφουν τυχόν άχρηστα και επικίνδυνα σχόλια (όπως υβριστικά).

  ότι θέλουμε να πούμε μπορούμε να το πούμε και χωρίς να βρίσουμε θεούς και δαίμονες.

  αυτά.

  Υ.Γ : το πολύ πετυχημένο απόσπασμα
  ""Είναι στη φύση μου" είπε ο σκορπιός στον βάτραχο, που τον περνούσε απέναντι. Τον τσίμπησε και πνίγηκαν και οι δύο. " από που το αντλήσατε κύριε Δήμου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Βρε συπαθητικέ Λεβέντη,
  έναν καλό οδοντίατρο δεν βρήκες ακόμη;

  Πασχαλίτσα, Ξυλοπόδαρε
  συγκλίνουν οι απόψεις μας για το blog.
  Δεν θα έλεγα είναι ακριβώς οι ίδιες βέβαια και μετά έχετε να δώσετε εξηγήσεις στον φίλο του "άλλου" blog.

  Πόρτα,
  μην πεις καλλιστεία, γιατί ένα γνωστό μας αγόρι είναι πανέτοιμο, και θα πέσουν μαλλιοτραβήγματα με τα κορίτσια του blog.

  -> Εργοτελίνα said...
  "Σωστό λεγάμενε

  ..εσυ μη φοβασαι
  θα ειμαι υπερ σου να μπεις
  στη λίστα...."

  Άγαπητή φίλη,
  δεν θα ήθελα να ήμουν σε μια λίστα με εμένα σαν μέλος.
  Αφού να σκεφτείς όταν μου ζητούσαν να παίξω σε μια ομάδα για φουλ μπάκ τους πρότεινα διαιτητής για να μην "θερίσω" αμυνόμενος τους φόρ της αντίπαλης ομάδας, φιλαράκια κι εκείνοι.

  Πειραματίζομαι με αυτολογοκρισία.


  Υ.Γ.
  Όπως είπα οι βρισιές χαρακτηρίζουν τον απερίσκεπτο δράστη όχι τον χώρο.

  Όπως και τα μονόπλευρα άρθρα, αν είναι όλα μονόπλευρα, στους Los Angeles Times χαρακτηρίζουν τους δημοσιογράφους των άρθρων όχι την εφημερίδα ουτε και όλο τον Αμερικάνικο τύπο.

  Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας θυμάσαι τι γινόταν απο τα μονόπλευρα άρθρα των ελληνικών εφημερίδων και δελτία ειδήσεων στα κανάλια;
  Νόμιζες ότι παρακολουθούσαν το CNN και βγάζαν ανταποκρίσεις μόνο και μόνο για να αποδείξουν τα αντίθετα.

  Ήταν όλοι με τον Μίλόσεβιτς;
  Όχι βέβαια!

  Ήταν όλοι αντιαμερικανοί;
  Έ άλλο να χύνεται ο Μισισιπής στον κόλπο του Μεξικού κι άλλο να "χύνεται" στο Ιόνιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Kύριε Δήμου,
  Καίτοι επισκέπτομαι το blog σας από την πρώτη ημέρα δημιουργίας του (2/1/2006), δεν έχω συμμετάσχει σε σχολιασμούς λόγω φόρτου εργασίας και υποχρεώσεων. Το επίπεδο σχολιασμού του πρώτου blog δεν συγκρίνεται με το τωρινό. Οι αξιόλογοι σχολιαστές (πλούτος μη κοινότοπων ιδεών, αξιοπρόσεκτο point of view, κάποιος σουρεαλισμός ίσως) βαίνουν δυστυχώς μειούμενοι.
  Θα πρότεινα κατάργηση σχολίων. Ούτως ή άλλως, αυτό που προλαβαίνουμε να διαβάσουμε οι περισσότεροι είναι το δικό σας post. Σχόλια του τύπου "Σε αγαπώ και σε σκέφτομαι" ή επιπέδου Cosmopolitan, δεν μας αφορούν. Στην περίπτωση που θεωρείτε αξιοπρόσεκτα κάποια e-mails, που προφανώς οι αξιόλογοι και έχοντες χρόνο σχολιαστές σας θα σας στέλνουν, μπορείτε να τα δημοσιεύετε ως post. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. @DimitrizZzZz

  Μπορεί να σε έθιξε


  αλλα ό,τι λες,θα
  το τεκμηριώνεις
  με links.............

  To θέμα είναι
  να καταλάβουμε
  τί ζητάει ο Γατος....
  και τί ...τα γατόπουλα...

  Και στο τέλος.......
  ..................................

  ((((((Όλοι θα πουμε την γνώμη μας και ο σοβαρός Don (φωτογραφία) θα αποφασίσει.)))))))))))))))))))))

  Τρίτη, Ιανουάριος 10, 2006  ((((..Αυτό δεν είναι blog - είπε ο Βούδας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Ξυπνώντας το πρωί, πρώτη σκέψη το blog:"Τι θα συζητήσουμε σήμερα;"

  Και μετά φρενάρησα. Μια στιγμή! Αυτό είναι blog. Ημερολόγιο! Δεν είναι πανεπιστημικό σεμινάριο, όμιλος συζητήσεων, debating society, forum ή newsgroup. Ούτε είναι δυνατόν να νιώθω σαν τον καθηγητή που ετοιμάζει το θέμα και μπαίνει στην τάξη λέγοντας: "Σήμερα, παιδιά, θα μιλήσουμε για την πρόοδο".

  Κανονικά ένα blog πρέπει να μιλάει για τον συντάκτη του: εμπειρίες, βιώματα, συναισθήματα, γεγονότα, παθήματα...

  Αλλά έχω πάθει το εξής: επειδή τα βιβλία μου είναι πολύ εξομολογητικά και αυτοβιογραφικά (π. χ. "Το Ημερολόγιο του Καύσωνα" που θα το βρείτε ολόκληρο στο www.ndimou.gr, ή το τελευταίο "Οι Δρόμοι μου", 735 σελίδες ανασκαφή του εαυτού μου) έχω βαρεθεί την ενδοσκόπηση. Έκλεισε αυτός ο κύκλος.

  Και τελικά κανείς δεν απαγορεύει σε ένα blog να είναι ο,τιδήποτε.

  Οπότε συνεχίζουμε να συζητάμε.

  Η συζήτηση περί ευτυχίας με γύρισε σε μία άλλη συνταγή αλυπίας: την Βουδιστική.  http://nikosdimou.blogspot.com/2006/01/blog_10.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. -> AdHoul said...
  "Broken Window Theory"

  Do you know the "metal grid outside of the windows" theory or the "build a hoop so they can throw balls instead of rocks" theory or "call the cops" theory or the "sprinkler triggered by motion detection" theory.

  Στο Ιντερνετ όπως και στην καθημερινή ζωή ο δημιουργικός νους μπορεί να βρει αρκετές λύσεις. Σε ένα τέτοιο φιλελεύθερο μέσο επικοινωνίας ποιά λύση θα χρησιμοποιηθεί
  και ποιά θα έχει επιτυχία είναι ένα αίνιγμα που αξίζει τον Αίσωπό του.

  Συγγνώμη αν σας κούρασα, τελευταίο μήνυμα μάλλον.
  Αγαπητοί φιλοι και φίλες γεια χαρά σας, καλό Σαββατοκύριακο, ελπίζω όλοι οι bloggers να πουν ελεύθερα την γνώμη τους.
  Εύχομαι το blog να συνεχίσει με ελεύθερα, υπεύθυνα, αισιόδοξα και μερικές φορές γιατί όχι χιουμοριστικά σχόλια.


  Το σωστό να λέγεται.
  Μην κρύβετε λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Ούτε moderation ούτε λίστα (καλά λέει ο Dormammu -- κλειστό κλαμπ θα το κάνουμε;). Δώστε σε 2-3 άτομα που εμπιστεύεστε (και που έχουν το χρόνο) τον κωδικό πρόσβασης στο μπλογκ ώστε να μπορούν να σβήνουν τα υβριστικά σχόλια. Και οι υπόλοιποι: ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΤΑ ΤΡΟΛ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Παίρνω το θάρρος να πω ότι συμφωνώ με το Γιάννη. Όταν έχω χρόνο παακολουθώ το blog με πολύ ενδιαφέρον, αλλά σπάνια διαβάζω τα comments γιατί με κουράζουν αφάνταστα. Και όταν τα διαβάζω, αποφεύγω να αφήσω δικό μου comment γιατί αισθάνομαι σα να συμβάλλω κι εγώ σε μια καθόλου αναγκάια λεκτική ρύπανση, αφού, έτσι κι αλλιώς συμφωνώ ότι λιγότερα από 10 στα 100 comments έχουν πραγματικό ενδιαφέρον. Ψύλλοι στ' άχυρα.

  @εργοτελίνα, Εχω κι εγώ την γνώμη, ότι είναι τελείως διαφορετικό να εκφράζει κάποιος έντονα την άποψή του και τελείως διαφορετικό να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις με ύβρεις που δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα σε μια συζήτηση.

  Κάνω την επισήμανση χωρίς να έχω να προτείνω λύση, ευελπιστώ ότι κάτι θα σκεφτείτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Ένας σκορπιός κι ένας βάτραχος συναντώνται στην όχθη ενός ποταμού και ο σκορπιός ζητά από τον βάτραχο να τον κουβαλήσει στην πλάτη του ώστε να περάσει απέναντι μαζί του. "Και πώς ξέρω ότι δε θα με τσιμπήσεις;" ρωτάει ο βάτραχος. Ο σκορπιός απαντά "Αν το κάνω, θα βυθιστώ κι εγώ μαζί σου!".

  Ο βάτραχος ικανοποιημένος από την απάντηση του σκορπιού τον κουβαλάει και αρχίζει να κολυμπά για την απέναντι πλευρά. Στη μέση της διαδρομής ο σκορπιός τον τσιμπάει. Ο βάτραχος αρχίζει να παραλύει και ενώ βυθίζονται ρωτάει τον σκορπιό "Γιατί το έκανες αυτό; Τώρα θα πνιγούμε και οι δύο!".

  Ο σκορπιός τότε, του απάντησε "Γιατί είναι στη φύση μου να δαγκώνω...".

  Είναι μύθος του Αισώπου από όσο θυμάμαι.

  Και η Γιαπωνέζικη παραλλαγή.
  Δύο μοναχοί έπλεναν τις κούπες τους στο ποτάμι, όταν είδαν έναν σκορπιό να πνίγεται. Ο ένας μοναχός, αμέσως τον άρπαξε και τον άφησε δίπλα στην όχθη. Κατά την διάρκεια, ο σκορπιός τον τσίμπησε.
  Καθώς συνέχισε να πλένει την κούπα του, ο σκορπιός και πάλι έπεσε στο νερό. Ο μοναχός και πάλι τον έσωσε, ενώ ο σκορπιός και πάλι τον τσίμπησε.
  Ο άλλος μοναχός τον ρώτησε «αδελφέ μου, γιατί συνεχίζεις να τον σώζεις, αφού το γνωρίζεις ότι είναι στην φύση του σκορπιού να τσιμπάει;»
  «Διότι είναι στην δική μου φύση να σώζω» απάντησε ο μοναχός.

  Μήπως θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε όλοι το έργο του 'μοναχού' (ΝΔ) μικρότερο μη του γυρίσουν τα μυαλά και μας πνίξει όλους στο τέλος;
  (Αν και δεν το πιστεύω, είναι στη φύση του η επικοινωνία και δημοσιοποίηση των κειμένων του)!! :)

  Ας την σεβαστούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Πριν από δύο μήνες, είχα προτείνει τους εθελοντές moderators.

  Τότε είμασταν ακόμα στο παλιό blog , και όλοι ακόμα έφριτταν με την ιδέα και μόνο του moderation. Να όμως, που η παλιά πρόταση ήρθε στη μόδα

  Επανέρχομαι με μια νέα καλύτερη , νομίζω ,ιδέα

  --

  Α. Τo doncat να είναι κλειστό club με λίστα μελών

  Β. Οι δηλώσεις συμμετοχής των φερέλπιδων νέων να "υποβάλλονται" , υπο μορφή ενός μικρού κειμένου σε ΑΛΛΟ δευτερεύον blog που να λειτουργεί ως προθάλαμος για το doncat.

  Γ.O Δον Γάτος να ελέγχει το δευτερεύον blog για "αιτήσεις" και να μοιράζει κλειδιά όταν χρειάζεται.

  Δ.Εξυπακούεται ότι θα αφαιρούνται κλειδιά απο τους ταραξίες.

  Καπετάν-άζραελ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. DimitrizZzZz said...
  "Μην ξεγελιέστε από την υποκρισία του κ. Δήμου.
  Σε παλιότερα σχόλια θα τον δείτε να βρίζει σχολιαστές για τις απόψεις τους, όταν όμως βρίζει κάποιος άλλος γίνεται drama queen.
  Σχιζοφρένεια; Μπα, απλή φασίζουσα βλακεία".


  Γιατί δεν σβήνω αυτό το σχόλιο;

  Γιατί τελικά βγάζει γέλιο.

  Ο Δήμου υποκριτής, φασίστας και βλάκας!

  Νομίζω ότι είναι σαν να πεις τον Φασούλα "κοντοπίθαρο".

  Πόσο θα τον ενοχλήσει;

  Αν βάλω moderation θα μου λείψουν τέτοια ανέκδοτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Να μείνει ως έχει. Μου αρέσει το concept ενός τόπου όπου ο καθένας γράφει ότι θέλει. Προσωπικά δύσκολα κάποιος θα καταφέρει να με τσαντίσει με, προσωπικές, ύβρεις. Τους γνωστούς-άγνωστους (ίσως ανήκω και εγώ σε αυτούς :)) μπορούμε να τους βλέπουμε σαν τους τρελούς του χωριού.

  το Moderation μου θυμίζει λογοκρισία.

  Λίστα; μόνο σαν έσχατη λύση.

  Συμφωνώ με το "Το σωστό να λέγεται" Σαβ Ιουλ 22, 10:28:33 πμ, θαύμα; :)

  Καλό ΣΚ σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @somebody


  σε ευχαριστώ θερμά.

  ειλικρινά θαυμάσια η ιαπωνική παραλλαγή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Και πριν πέσετε να με φάτε , μιλάω για λίστα μελών με καμιά 100 μέλη!.

  Αυτό δεν είναι κλειστό κλάμπ! (Αλλά και να είναι , τί πειράζει?)

  Έτσι κι αλλιώς τον Γάτο τον διαβάζουν 2000-3000 άτομα την ημέρα κατ' ελάχιστο και συμμετέχουν στα σχόλια καμιά 50ρια , οπότε η δυναμική της ομάδας ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Διαγραφή των υβριστικων σχολιων (και) με τη βοηθεια εθελοντων moderators. Το προβλημα ειναι οτι πολλοι δεν καταλαβαινουν τη διαφορα υβριστικου σχολιου και κριτικης μιας αποψης, τη διαφορα προσωπικης και μη επιθεσης, το διαπιστωνω συνεχως και δεν παυει να με εκπλησσει. Μια λυση ειναι να υπαρχει ενα μονιμο κειμενο στο blog που θα εξηγει με μεγαλη λεπτομερεια και σαφηνεια (ισως και με παραδειγματα) τι αποτελει υβριστικο σχολιο. Ετσι δεν θα μπορει να πει κανεις οτι κοπηκε το σχολιο του μονο και μονο επειδη ειχε αντιθετη αποψη (οπως κανουν πολλοι) και θα αποφευχθει το κοψιμο κειμενων, που δεν ειναι στην πραγματικοτητα υβριστικα, απο υπερβαλλοντα ζηλο καποιων moderators.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Επειδή τυγχάνω High Level Moderator στο μεγαλύτερο site λογιστικού περιεχομένου στην Ελλάδα (www.taxheaven.gr) [ως doctor με το ίδιο avatar), που αριθμεί 3.398 μέλη και έχει ως σήμερα 110.675 δημοσιεύσεις, προτείνω στον Νίκο Δήμου να ορίσει moderators και να δημοσιεύσει όρους λειτουργίας του blog.
  Εξ αρχής θα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι (τι διάολο, ανοικτή κοινωνία θέλουμε), αλλά αν κάποιος παρεκτρέπεται συνεχώς, αφού του γίνουν παρατηρήσεις, στο τέλος θα αποβάλλεται.
  Όπως κάθε κοινωνία,έτσι και ένα blog πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες, αλλιώς θα γίνει ζούγκλα και ξέφραγο αμπέλι.

  Δημήτρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. @nikos dimou
  “Αν βάλω moderation θα μου λείψουν τέτοια ανέκδοτα...”

  Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα σοκαριστούμε ή θα μας επηρεάσουν τα κακά σχόλια, αλλά ότι δημιουργείται διάλογος γύρω από αυτά και τελικά χάνουμε το νόημα του αρχικού post. (έπεσα και εγώ χτες για λίγο σε αυτή την παγίδα στο θέμα με το linux). Επίσης τα trolls και τα semi-trolls (το έχω ξαναγράψει: τα semi είναι χειρότερα) έχουν ένα φοβερό πλεονέκτημα: αναπαράγουν τα σχόλιά τους με τρομακτική ταχύτητα (σαν τα ποντίκια...) και τελικά κάνουν μια πλήρη κατάληψη στο blog. Κάποιες φορές νομίζω ότι τα σεντόνια τους γίνονται αυτόματα generate από κάποια μηχανή παραγωγής φράσεων! Τέτοια είναι η ταχύτητά τους.

  Τα κανονικά trolls αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα: Αυτόματη διαγραφή των σχολίων τους (αλλά και σχολίων που απαντούν σε αυτά) από το ΝΔ ή από μια ομάδα σχολιαστών απόλυτης εμπιστοσύνης. Τα κανονικά trolls είναι πολύ εύκολα εντοπίσημα και πιστεύω ότι τελικά δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα ως προς αυτό.

  Με τα semi-trolls υπάρχει πρόβλημα και η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να γίνει χωρίς παραχωρήσεις. Το σωστότερο είναι ο ΝΔ να κάνει μια άτυπη λίστα των semi-trolls και να είναι πολύ αυστηρός στο ποια σχόλιά τους θα αφήνει να δημοσιεύονται. Κρίνει ότι ξεφεύγουν από το θέμα και σύντομα θα αρχίσουν να σολάρουν? Σβήσιμο! Κρίνει ότι αρχίζουν να ασχολούνται με τα αγαπημένα τους θέματα (Ιησούς Χριστός νικάει, Εβραίοι, American dream κλπ) και θα κατεβάσουν σεντόνια? Σβήσιμο! Χωρίς εξηγήσεις και χωρίς τύψεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Καλημέρα σε όλους.
  Είναι πραγματικά δύσκολο να προτείνεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει σε κάτι που αγαπάμε πάρα πολυ(blog) γιατί άλλωστε συμμτέχουμε.
  Το σίγουρο είναι οτι θα δεχτούμε οτι αποφασίσει ο οικοδεσπότης.
  Συμφωνώ μάλλον με τον doctor, σκέφτομαι πάλι οτι μια κοινωνία έχει πολλές όψεις. Και με το να τις κρύβεις δεν βγαίνει τίποτε.
  Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει εκφράσεις και απόψεις απίθανες που είναι τουλάχιστον εξωφρενικές?
  Δεν αντιδράτε? Δεν λέτε όπα στάσου δεν είναι έτσι όπως τα λες?
  Τελικά νομίζω πως πρέπει να παέι χωρίς moderation και να σβήνονται μόνο αυτά που είναι πλέον αισχρά και πα΄ντοτε κατά την κρίση του αφεντικού.
  Η νύχτα μόνο είναι λίγο δύσκολη μάλλον το μαγαζί τη νύχτα πρέπει να κλείνει!

  Δεν νομίζω οτι μπορώ να προτείνω τελικά κάτι διαφορετικό. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σεβαστώ την απόφαση του οικοδεσπότη!

  ΥΓ.: Ε όχι και φασίστας ο Δήμου.
  Για γέλια και για κλάμματα.
  Έχουν και οι ανοησίες το οριό τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. azrael-λιστα μελών με 100 μελη?Ποιος κρίνει ποιος περνάει δηλαδή;Μηπως να ανοιξουμε και prive club να τα λέμε απο κοντα;Παντώ συμφωνω με την fantina οτι η ουσια ειναι τα κείμενα του ΝΔ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. εγω προτείνω πάντα να’ναι κάποιος πίσω από τον πάγκο να φροντίζει το μαγαζί (από επιλεγμένους εθελοντές γατοmoderators αν μπορεί να γίνει αυτό), και όλα καλά!

  αλιώς.. ίσως ελεύθερο κάποιες ώρες που τριγυρνά ο γάτος εδώ (είτε ο Ντόν είτε από γατολίστα που να μπορεί να σβήσει σχόλια), και κλειστό με moderation τις υπόλοιπες ώρες. ..αν γίνεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, προτείνω να εναλλάσσεται η λειτουργία του μπλόγκ ανάλογα με την κρίση, τη διαίσθηση και κυρίως το κέφι του οικοδεσπότη, δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

  Ούτως ή άλλως, εμείς είμαστε εκατοντάδες ενώ εκείνος είναι ένας. Κι όταν το πράγμα στραβώνει, όλα τα δεινά σε κείνον καταλήγουν.

  Γι΄ αυτό προτείνω να μη ρωτάει κανέναν και να αποφασίζει ο ίδιος αναλόγως της ωριμότητας των σχολιαστών: "αυτή τη βδομάδα έχει έτσι το παιγνίδι", "την άλλη, αλλιώς" κοκ. Ή "σήμερα έχει modeation" κοκ.

  Εμείς που ούτως ή άλλως τον εκτιμάμε (και δεν είμαστε λίγοι - μεσα σε αυτούς βάζω και τη τεράστια πλειονόητα των επισκεπτών που δεν σχολιάζουν) εμείς λοιπον οι πάμπολλοι, εύκολα θα προσαρμοστούμε στις όποιες εναλλαγές (όπως κάνουμε άλλωστε) επειδή ξέρουμε ότι η κοινωνία μας χρειάζεται το μπλογκ του ΝΔ, φτάνει το μπλόγκ να μη φάει τον ιδιοκτήτη του για χάρη μας ή για χάρη των προκαταλήψεών μας περί δήθεν τ"ης δημοκρατίας των συμπλογκιστών"... (ώραία δημοκρατία, κάποιοι να βρίζουν ανενόχλητα και ατιμωρητί την μάνα του άλλου).

  Η δημοκρατία έχει νόμους, κανόνες, δικαστήρια και πάνω-κάτω ισχύει εφόσον οι τρεις μορφές εξουσίας ειναι μεταξύ τους διακριτές. Εδώ μεσα δεν έχουμε πολιτευμα, δεν ασκείται κάποια μορφή εξουσίας που σκοπό έχει την ανακατανομή και διαχείριση του κοινωνικού εισοδήματος. Εδώ είναι κάτι πολυ συγκεκριμένο, όπως σοφά επισημαίνει ο φίλος μου
  Γιάννης στο σημερινό πόστ: εδώ είναι είναι το ημερολόγιο του ΝΔ.

  Ευπρόσδεκτοι πρέπει είναι όσοι σέβονται τον ευαυτό τους και τους άλλους. Κι επειδή ο καθένας ορίζει το σεβασμο με δικά του κριτήρια και όχι πάντα καλόπιστα, προτείνω τον τελευαταίο λογο να τον έχει ο οικοδεσπότητης.

  Ναι στον πολιτισμένο διάλογο και στις όποιες επιλογές του Don.

  Με αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Tωρα που
  είμαστε ελεύθεροι και ζωντανοί,ας μπλογκάρουμε….γιατί
  αύριο
  δεν ξερει κανείς τι γίνεται

  (((((((...
  Στηρίξτε τους 2 Ελληνες blogger στην Ινδία….την πιο δημοκρατική χωρα του
  Κόσμου....

  όπως οι ίδιοι οι Ινδοί τη λέν…………………………………………

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Είναι φανερό ότι η σύγχρονη κοινωνία έχει ήδη φθάσει σε μια κατάσταση "παράλληλων μονολόγων", στην οποία υπερισχύει η άποψη των "πολλών".

  Από ότι βλέπω όμως ούτε αυτό είναι αρκετό. Πλέον θα κινηθούμε σε σύνδρομα "καθρέπτη καθρεπτάκι μου...". Θα μιλάμε μόνο στον καθρέπτη αφού μόνο αυτός θα συμφωνεί μαζί μας.

  Ο εξοστρακισμός που ανέφερα νωρίτερα αφορούσε στον περιορισμό αυτών που ξεφεύγουν από τα ανεκτά όρια της ηθικής. Και με αυτό τον τρόπο θέλησα να δώσω την δυνατότητα στον καθένα να επιλέγει, και όχι στο γατούλη ή σε μια "κλίκα" (moderators list) που θα επιλέγει.

  Φυσικά η απόφαση πρέπει να αφορά μόνο τον Νίκο και κανέναν άλλο. Εκείνος πρέπει να αποφασίσει την μορφή θέλει να έχει το blog-ακι του. Και αυτό είναι το ρίσκο που θα πάρει με την όποια επιλογή του.

  Για να καταλάβω όμως για πιο λόγο γίνεται η συζήτηση πρέπει να ρωτήσω κάτι....

  Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί το blog αυτό?
  Για πιο(ους) λόγο(ους) δημιουργήθηκε?
  Ποιοι είναι στόχοι του για το μέλλον?

  Ανάλογα με τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις προκύπτουν νέες ερωτήσεις που τελικά προσδιορίζουν τον ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του blog-ακίου και επομένως την "πολιτική" διαχείρισης των σχολίων (αν υπάρχουν).

  Πρέπει να μας απαντήσει ο Νικος σε αυτές τις ερωτήσεις, αλλιώς δεν μπορούμε να προτείνουμε τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Τις προτάσεις μου τις έχω κάνει εδώ και μήνες (έριξα και μια ακόμα σήμερα τα ξημερώματα), όπως και ο Alombar42 (και πριν από μένα) και άλλοι. BTW, Εργοτελίνα, τζάμπα είναι το "εργαλείο" κι αν θέλετε κάτι πιο "ειδικό", σας το φτιάχνω επίσης τζάμπα. Και το web hosting είναι επίσης τζάμπα ή πάμφθηνο πλέον - άσε που μπορούμε να βάλουμε και διαφημίσεις. Προσωπικά, αν είναι να διαβάζω ωραία κείμενα και να συμμετέχω σε πολιτισμένο διάλογο, πληρώνω κιόλας ;)

  Άσχετα με τα όποια "μέτρα καταστολής" (προληπτικής ή after), εκείνο που έχει σημασία είναι ο κάθε σχολιαστής να έχει ένα email, με το οποίο θα μπορεί να επικοινωνεί με τον οικοδεσπότη ή όποιον άλλο σχολιαστή. Μάλιστα, αν το email ανήκει σε κάποιον από τους "μεγάλους" (MSN Hotmail, Yahoo, AOL, Google Mail), θα μπορεί να κάνει και real-time chat μαζί του μέσω Instant Messenger.

  Έτσι θα λύνονται οι όποιες "παρεξηγήσεις", θα δίνονται οι απαραίτητες "εξηγήσεις" χωρίς να τρώμε χώρο και χρόνο εδώ μέσα με αντεγκλήσεις που δεν ενδιαφέρουν (ή και διώχνουν) τους υπόλοιπους και θα γνωριστούμε και καλύτερα - ενώ και την επόμενη φορά που κάποιος κάνει ένα "περίεργο" σχόλιο, θα ξέρουμε τι εννοεί και δε θα πέσουμε να τον φάμε.

  Προσωπικά, έχω ειδική διεύθυνση email για το blogging από το ξεκίνημα της παρουσίας μου στη μπλογκόσφαιρα και έχω επικοινωνήσει με δεκάδες ανθρώπους (που γνώρισα εδώ ή σε άλλα blogs) με email, chat, τηλέφωνο και "ζωντανή" επικοινωνία. Φυσικά, τηρώ την απαραίτητη εχεμύθεια σε όσα ανταλλάσσονται ιδιωτικά.

  Στο δικό μου blog πάντως, όποιος βρίσει ή επιτεθεί προσωπικά σε κάποιον χωρίς λόγο, διαγράφεται το σχόλιό του και σβήνονται και όλα τα επόμενά του (όσο σωστά κι είναι αυτά που θα γράψει μετά) μέχρι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Επίσης, ζητώ από σχολιαστές που δε γνωρίζω, να μού στείλουν κάποιο email (χωρίς να τους υποχρεώνω πάντως). Έτσι κόβεται εξ' αρχής ο βήχας στους υβριστές και ο οικοδεσπότης δίνει το στίγμα που θέλει να ακολουθήσει το blog του. Δεν το προτείνω για εδώ, απλά λέω τι κάνω εγώ.

  Και το κυριότερο: Πείτε και καμιά συγγνώμη ρε παιδιά (ακόμα και ο οικοδεσπότης), αν πιστεύετε πως κάπου κάνατε λάθος. Δε βλάπτει σε τίποτα και ούτε θα σας πέσει η μύτη...


  Υ.Γ. Προσωπικά, όπως είπα και τα ξημερώματα, αν είναι για το καλό του blog, προτίθεμαι να κάνω το πρώτο βήμα και να μην ξανασχολιάσω εδώ μέσα (δυστυχώς, κάποιοι δε θέλουν ούτε να το ακούσουν και δε με αφήνουν να ...αγιάσω). Από το Πάσχα και μετά (ίσως και από πιο πριν) δε νομίζω πως το blogging μού προσφέρει τίποτα ουσιαστικό ή ότι ο ίδιος προσφέρω τίποτα εδώ μέσα (το είχα γράψει και στον Γάτο με email). Περισσότερο έμπαινα επειδή μού το ζητούσαν άλλοι, παρά επειδή ο ίδιος είχα όρεξη (φυσικά, το βάρος των επιλογών και των ευθυνών είναι δικό μου και δεν το ρίχνω σε κανέναν). Καλύτερα να προσφέρω κάτι σε "τεχνικό" επίπεδο (και αφανώς), παρά να γίνεται της ...Πόπης όταν γράφω κάτι "παρεξηγήσιμο" ή εμπλέκομαι σε υπερασπίσεις, κριτικές, τσατάκια και καβγάδες. Ούτε ο ίδιος είμαι ευχαριστημένος με τον κακό εαυτό που μου βγάζει συχνά το blog ούτε και κανείς άλλος φαντάζομαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Εγραψα πριν για τα υβριστικα σχολια, που πιστευω οτι ειναι το κυριο προβλημα αλλα αφησα απ'εξω καποια δευτερευοντα. Το προβλημα της φλυαριας π.χ. Ειναι δυσκολο να οριστει τι αποτελει φλυαρια ωστε να υποκειται σε moderation με αντικειμενικα κριτηρια οπως οι υβρεις (αν και λιγο πολυ θα συμφωνουσαμε ολοι στο ποιοι ειναι οι φλυαροι). Το ιδιο ισχυει και για τα ασχετα σχολια τα οποια μαλιστα σε ορισμενες περιπτωσεις δινουν περισσοτερο ενδιαφερον στο blog. Αλλα τι νοημα εχουν τα σχολια τυπου "κεφτες", 100σταρα, 200αρα κλπ.? Ποιος πραγματικα θελει να τα διαβαζει? Ακομα και σχολια του τυπου "Καλημερα, δεν διαβασα το post αλλα θα το διαβασω αργοτερα και ισως σχολιασω". Γιατι πρεπει να γραφτει και γιατι πρεπει να διαβαστει ενα τετοιο σχολιο?

  Zoros, πως ακριβως οριζεται ποιος ειναι troll? (εγω π.χ. θα κατετασσα στα trolls αυτους που γραφουν συνεχως ασχετα σχολια, οπως παραπανω). Αλλα ακομα κι αν εχεις καποιον καλο ορισμο δεν συμφωνω σε καμμια περιπτωση με καθολικο αποκλεισμο ανεξαρτητως περιεχομενου σχολιου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Ε, αφού "φλυαρώ", να πηγαίνω...

  ΑΡΚΕΤΑ ανέχτηκα εδώ μέσα. Έχω ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ πράγματα να κάνω.

  Νίκο, αν θες επικοινώνησε μαζί μου προσωπικά να τα πούμε. Νόμιζα πως είσαι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει την παρουσία του καθενός εδώ μέσα (εφόσον εμπίπτει στα όρια της ευπρέπειας), αλλά προφανώς υπάρχουν άλλοι, ...βασιλικότεροι του Βασιλέως.

  Κάποιοι θέλουν το blog για παρεά, άλλοι για να κάνουν τον δάσκαλο, άλλοι για να κάνουν χαβαλέ, άλλοι για να βγάλουν τα απωθημένα τους, αν και όλοι λίγο-πολύ έχουν κάποιο ...mix.

  Προσωπικά, ξεκίνησα να γράφω για να επικοινωνήσω με τον οικοδεσπότη και στη συνέχεια και με κάποιους άλλους. Αν είναι να προσέχουμε και την "καλημέρα" που θα πούμε, δεν έχει νόημα να συνεχίσω. Περισσότερα έχω γράψει στο post "ηγετικό αδιέξοδο".

  Συγγνώμη, αν ενόχλησα κάποιους με τη "φλυαρία" μου (κι ας είχα σχεδόν μηδενική παρουσία για ένα μήνα). Δε θα ξανασυμβεί ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Ερατοσθένης 314159 said...
  "Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί το blog αυτό?
  Για πιο(ους) λόγο(ους) δημιουργήθηκε?
  Ποιοι είναι στόχοι του για το μέλλον?"

  Λεπτομερείς απαντήσεις έχουν δοθεί πολλές φορές σε διαφορά "ενδοσκοπικά" ποστ κυρίως στην πρώτη φάση του blog. (nikosdimou.blogspot.com)

  To blog είναι μία προέκταση του site μου (www.ndimou.gr) που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια. Σκοπός και των δύο είναι να δώσουν την ευκαιρία σε ένα συγγραφέα να επικοινωνήσει με το κοινό του (και αντίστροφα - πράγμα που το blog καταφέρνει καλύτερα).
  Δεν είναι φόρουμ συζήτησης θέματων (άλλο αν γίνεται καμία φορά) ούτε chat room (παρόλο που κι αυτό συμβαίνει, ενίοτε). Δεν έχει σκοπούς ούτε ειδικό πρόγραμμα για το μέλλον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Kαποτε είχε πει ο Νίκος

  κατι παρόμοιο,δεν θυμαμαι

  καλα ακριβώς......

  Eγω δεν εχω blog,εχω πρακτορείο
  ειδήσεων
  ........

  Δε θυμαμαι ακριβως ποια λεξη
  χρησιμοποιησε...

  ας με βοηθησει,όποιος ξερει..

  με αφορμη τον πολυπληθή αριθμο
  επισκεπτών στο blog του.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. mickey said...
  "Ε, αφού "φλυαρώ", να πηγαίνω...

  ΑΡΚΕΤΑ ανέχτηκα εδώ μέσα. Έχω ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ πράγματα να κάνω".

  Κανείς δεν είπε για σένα ότι φλυαρείς - ίσα ίσα που οι προτάσεις σου είναι χρησιμότατες.

  Αλλά αυτό το "Έχω ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ πράγματα να κάνω" μας το έχεις ξαναπεί δυο-τρεις φορές. Φαντάζομαι ότι όλοι εδώ έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να κάνουμε (εκτός ίσως από μένα :))...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Ok, ισως ειμαι υπερβολικος.
  Ας μεινουμε στη διαγραφη υβριστικων σχολιων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. @tslyns
  “Zoros, πως ακριβως οριζεται ποιος ειναι troll? (εγω π.χ. θα κατετασσα στα trolls αυτους που γραφουν συνεχως ασχετα σχολια, οπως παραπανω). Αλλα ακομα κι αν εχεις καποιον καλο ορισμο δεν συμφωνω σε καμμια περιπτωση με καθολικο αποκλεισμο ανεξαρτητως περιεχομενου σχολιου.”

  Δεν υπάρχουν στάνταρ σχολιαστές trolls (μπορούν πολύ εύκολα να μπουν με νέο nick), αλλά σχόλια τύπου troll.
  Για παράδειγμα το σχόλιο του Dimitrizzzzz χτες στις Σαβ Ιουλ 22, 12:17:40 πμ http://www.blogger.com/comment.g?blogID=28447674&postID=115345857870935566
  Θα έπρεπε κατευθείαν να σβηστεί (από το ΝΔ ή από μια ομάδα moderators), αφού είναι στα όρια του υβριστικού. Επίσης η άσχετη προσβλητική αναφορά του σε παλιά αρθρογραφία του ΝΔ περί linux, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του: να αρχίσει καβγάς.

  Τώρα αυτούς που γράφουν ασταμάτητα άσχετα σχόλια, τους λέω semi-trolls (δεν χρειάζονται παραδείγματα, όλοι τους ξέρουμε). Στην αντιμετώπισή τους υπάρχει ένα όπλο: είναι συγκεκριμένοι bloggers που μπαίνουν πάντα με το ίδιο nick. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει μια διαρκής εγρήγορση του ΝΔ να σβήνει τα σχόλιά τους όταν αρχίσουν να σολάρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Εργοτελίνα said...
  Kαποτε είχε πει ο Νίκος
  κατι παρόμοιο:
  Eγω δεν εχω blog,εχω πρακτορείο ειδήσεων.

  Όχι και πρακτορείο!
  Είχα πει ότι έχω ένα ΜΜΕ (Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας). Με 200.000 επισκέψεις σε έξη μήνες είχε περισσότερο κοινό από αρκετά περιοδικά και εφημερίδες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
  ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΟ ΚΡΑ-ΚΡΑ

  ω ελλείψεις των εγκαταστάσεων
  και των υλικοτεχνικών υποδομών
  της χαρτοπαικτικής λέσχης του Κάφκα
  και των ολίγων περγαμόντων
  ξεθεμελιώνω τις παραλιακές σας θάλασσες
  με θυμωνιά και νώτα ανάπτυξης τελμάτων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Παρακολουθώ τον Νίκο εδώ και αρκετά χρόνια.
  Κάθε μεσημέρι που η δουλειά μου επιτρέπει σερφάρισμα άνοιγα τα επίκαιρα με την ελπίδα πως κάτι θα έχει γράψει ο Δήμου, τι γνώμη να έχει άραγε για αυτό ή το άλλο ζήτημα.
  Για κάποιους μπορεί να φαίνεται περίεργο (δεν είναι γλύψιμο) ο κάθε άνθρωπος έχει τις συμπάθειες του. Έτσι για μένα ο Δήμου είναι αυτό που λέμε η σκέψη σε λίγες λέξεις. Γιατί κάθε φορά αυτό που εγώ προσπαθώ να πω σε 1500 λέξεις(μια ζωή πολυλογάς ο Δήμου καταφέρνει να το πει σε 20 (για αυτό είναι ο Δήμου!!)
  Μετά ήρθε το μπλογκ. Από εκείνον ανακάλυψα αυτή την όμορφη παρέα και είδα οτι πραγματικά δεν ήμουν μόνος. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με εξαιρετική καλλιέργεια που βοηθούσαν την κουβέντα να πάει λίγο παρακάτω.
  Σίγουρα mickey όλοι έχουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο ελπίζω να μην το εννοούσες έτσι όπως φάνηκε αλλά αυτή η συντροφιά έδωσε και δίνει όμορφες στιγμές.
  Δεν νομίζω λοιπόν πως ο "κεφτές" μια καλή ατάκα χαλάνε την εικόνα του blog.
  Είναι στα πλαίσια της παρέας και του καλαμπουριού που βγαίνει από αυτή τη διαδικασία.
  Δεν θέλω να χαλάσει αυτό.
  Μεσημέρια ετοιμάζω τον καφέ μου και ετοιμάζω την βουτιά μου στα ποστ.Το βραδάκι ποτάκι και πάλι το ίδιο.
  Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι όσοι το αγαπήσαμε να το πάμε πιο πέρα.
  Ο Νίκος θα δώσει την γραμμή και εμείς θα ακολουθήσουμε.
  Είμαστε όλοι άνθρωποι με έντονη προσωπικότητα πως άλλωστε θα συμμετείχαμε σα κάτι τέτοια άλλα είμαστε και άνθρωποι που μπορούμε να κάνουμε και λίγο άκρη για να χωρέσει και ο άλλος.
  Συμφωνώ mickey η συγνώμη πάντοτε χρειάζεται. Ας προχωρήσουμε.
  Καλησπέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. @Mickey, Nikos Dimou

  Μα γιατί βρε Mickey μου «τα παίρνεις» στο κρανίο τόσο εύκολα και εκρήγνυσαι? Με την πρώτη ευκαιρία «παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις»! :-)

  Λοιπόν τόσο καιρό στο blog του ΝΔ, έχω αρχίσει να ψυχογραφώ κάποια βασικά μέλη.
  Mickey, το “αλά zoros” ψυχογράφημά σου ξέρεις με ποιανού ταυτίζεται?
  Με του Νίκου Δήμου!!! Σας θεωρώ σχεδόν ταυτόσημους στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις σας! Αγαπάτε να επικοινωνείτε, παθιάζεστε/πωρώνεστε με αυτό που κάνετε, το παραπαίρνετε στα σοβαρά, και σε κάποια ανύποπτη στιγμή ΣΚΑΤΕ! Αυτό που δεν ξέρω είναι πόσο επηρεάζει η εκτός blog ζωή σας αυτά τα «σκασίματα». Αν δεν σας επηρεάζει, τολμώ να πω ότι κάποιες φορές μου φαίνονται ακατανόητα... :-)

  Χαλαρααααααά, όπως άλλωστε είναι το μότο του νέου καλοκαιρινού blog!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Εεε ρε γ....., γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε το αυτονόητο? Δεν είναι κοινόβιο το blog, φιλοξενούμενοι είμαστε σε καλό φίλο και χουβαρντά, μπορεί να μην συμφωνούμε όλοι με τους άλλους καλεσμένους αλλά δεν αρχίζουμε και καβγά!

  Είναι τεχνικά εύκολο να μπορεί κάποιος να στέλνει ελεύθερα 1-2 σχόλια τη βδομάδα, αλλά να χρειάζεται να είναι σε λίστα για παραπάνω?

  Έτσι και οι νέοι μπαίνουν ευπρόσδεκτοι και οι πολυγραφότατοι ελέγχονται.

  Πιστέυω οτι μιλάω για πολλούς, αν όχι για τους περισσότερους που χαίρονται να διαβάζουν πολλά κείμενα και σχόλια διαμάντια, αλλά σπανίως πιστεύουν οτι έχουν κάτι ΤΟΣΟ διαφορετικό να πουν που θα πρέπει να δημοσιευτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Αφήστε το blog να πάρει το δρόμο του - έστω με τα trolls, τους ημιμαθείς και τους ασεβείς.

  Ο Νίκος Δήμου δεν είναι ο Μήτσος Δενυπάρχω και αυτό κάνει τη διαφορά στον ορισμό του blog. Για ένα Νίκο Δήμου, το blog δε μπορεί να είναι προσωπικό τετράδιο σημειώσεων, εκτός αν κλείσουν τελείως τα σχόλια.

  Αν ο άνθρωπος Νίκος Δήμου θέλει οπωσδήποτε ένα blog τύπου προσωπικές εξομολογήσεις κλπ, εισέρχεται ανώνυμα (κάτι που δε με βρίσκει σύμφωνο μεν, αλλά δε μου πέφτει και λόγος).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Nikos Dimou said...

  To blog είναι μία προέκταση του site μου (www.ndimou.gr) που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια. Σκοπός και των δύο είναι να δώσουν την ευκαιρία σε ένα συγγραφέα να επικοινωνήσει με το κοινό του (και αντίστροφα - πράγμα που το blog καταφέρνει καλύτερα).
  Δεν είναι φόρουμ συζήτησης θέματων (άλλο αν γίνεται καμία φορά) ούτε chat room (παρόλο που κι αυτό συμβαίνει, ενίοτε). Δεν έχει σκοπούς ούτε ειδικό πρόγραμμα για το μέλλον...

  Από ότι λοιπόν κατάλαβα πρέπει το blog να περιοριστεί στους αναγνώστες μόνο. Το πως θα γίνει αυτό πρακτικά δεν ξέρω.

  Από την άλλη, αν ακόμα υποθέσουμε ότι αυτό γίνει, τότε οι αναγνώστες σε τι θα κλιθούν να συμμετάσχουν?

  Αν αφήνουν τα σχολιά τους μοιραία το blog θα γίνει forum όπως περίπου είναι σήμερα.

  Αν πάλι δεν μπορούν να πουν την γνώμη τους τι σόι επικοινωνία μπορεί να γίνει?

  Μάλλον το μέλλον του blog είναι το κλείσιμο των σχολίων και η απ'ευθείας επικοινωνία μέσω email, συναντήσεων κλπ.

  Δεν ξέρω αν κάνω λάθος αλλά έχω την εντύπωση ότι έχετε κουραστεί με την συντήρηση του blog (και δικαιολογημένα).

  Δυστηχώς όμως η φύση της τεχνολογίας είναι τέτοια που απαιτεί μεγαλύτερο έργο συντήρησης παρά ανάπτυξης.

  Προτείνω λοιπόν διακοπές και ραντεβού το Σεπτέμβρη....

  Με τις θερμότερες ευχές μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Kε ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

  ΕΝΑ BLOG ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ COMMENTS. ΕΝΑ BLOG ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩς ΚΑΙ πΡΩΤΙΣΤΩς ΤΑ pOSTS TOY KATOXOY TOY.

  ΟΣΟΙ ΜπΑΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑ πΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜπΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΓΡΑΨΕΙ ΕΣΕΙΣ.

  πΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΙΓΑΝΤΩΘΕΙ. ΕΓΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ πΡΟΒΛΗΜΑ πΟΥ ΒΛΕπΩ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ. ΚΑπΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ πΡΙΝ ΟΤΙ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ 2000-3000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ 50-100 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

  ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΤΑ πΡΑΓΜΑΤΑ;

  ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ; ΜΑΛΛΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;

  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΝΑ ΑπΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΜΕΣΗ πΕΡΙΚΟπΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ. 100 ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ( ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΔΥΟ ΜπΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΑΛΛΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΚΑπΩς Ο ΒΗΧΑΣ/ Η ΦΟΥΡΙΑ ).

  ΑπΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ : ΤΟ BLOG ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

  ΤΟ BLOG πΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑπΟ ΕΝΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ( ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΝΝΟΙΑ ΑΥΤΗς ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ) EINAI MEΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ πΟΥ πΡΟΣπΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗς πΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. ΟπΩς ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ πΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑπΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ.

  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ πΕΔΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑς ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ : ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕπΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

  πΟΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕπΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑπΟΨΗ ΟΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ πΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑπΟ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. ΕπΙΣΗΣ ΑΛΛΟΙ ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙπΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗς ΕπΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ/METΑΔΟΣΗΣ ΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕDΙΑ.

  Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ πΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕΣΑ ΑπΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ.

  ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ( ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑς ) πΟΥ ΑΝ ΤΑ ΑΚΟΥΓΑΝ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΧΛΩΜΙΑΖΑΝ. ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑ ΑπΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΥΣ.

  ΣΤΟ INTERNET ΑπΛΩς ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ.

  ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ πΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑπΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩπΟ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Ένα blog είναι ένα ελέυθερο βήμα γιά τον blogger και μόνο!

  Όλοι οι άλλοι είναι επισκέπτες και σαν τέτοιοι οφείλουν να φέρονται ανάλογα.

  Ναι στο διάλογο - όχι στο γιαουρτοπόλεμο!

  Εάν η αυτοσυγκράτηση είναι πολυτέλεια για μερικούς τότε χρειάζεται mod.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Το moderation πάντως καλά λειτούργησε.Η ελεύθερη έκφραση οδήγησε πολλάκις σε ασυδοσία.Κούρασε πολλούς.Η λίστα μένει να δοκιμαστεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. @Oikonomika.blog
  Ένα blog είναι ένα ελέυθερο βήμα γιά τον blogger και μόνο!

  Φαντάσου να ανοίξει ένα blog ο Γιωργάκης (ΓΑΠ), που έχει και τη σχετική λόξα και να δηλώσει "εδώ παιδιά θέλω να μιλήσουμε μόνο για υγιεινή διατροφή".
  Πόσοι θα το σεβαστούν αυτό;
  Ποιος θα έχει δίκιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Εγώ θα έλεγα πως για τον ΝΔ είναι και ακόμα κάτι το blog αυτό.
  Με τον δικό μου πάντα τρόπο αντίληψης, μπορεί να έχω και σοβαρό λάθος.

  Κατά καιρούς (συχνούς μάλιστα) αναδημοσιεύει παλαιότερα κείμενα του.
  Είχε μάλιστα κάποτε κατηγορηθεί για αυτό!
  Λες και ένα διαχρονικό κείμενο γίνεται ποτέ ανεπίκαιρο!

  Στο ημερολόγιο λοιπόν του καύσωνα είχε γράψει:
  "Μισή ώρα μαστόρεμα στο αυτοκίνητό μου.
  Η ευφορία της συγκεκριμένης εργασίας. Μόνον ο χειρώναξ είναι ευτυχής. Βλέπει (ή δεν βλέπει) αποτέλεσμα. Ξέρει τι έκανε.
  (Εγώ γράφω, ξαναγράφω και ποτέ δεν θα μάθω - οριστικά - τι έκανα.)"

  Πόσο εντύπωση μου έκαναν αυτά τα λόγια. Μα ...δεν ρωτά εμένα το τι έκανε, μου απάντησα!

  Μήπως λοιπόν, η ανάγκη του ως συγγραφέας είναι να νιώσει την χαρά του χειρωνάκτη που τόσα χρόνια δεν μπορούσε;
  Να δει τι απήχηση έχουν τα κείμενα του στον σημερινό κόσμο; (όχι συμφεροντολογικά προς θεού, αν δρούσε έτσι δεν θα είχε 10 παραιτήσεις!)

  Δηλαδή, πάλι για λόγους αληθινής επικοινωνίας μιλάμε!
  Επισημαίνω απλώς άλλη μία πτυχή της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. αυτός ο mickey επαναλαμβάνει αυτό το "εκπάγλου καλλονής" και το συνδέει με τους επαγγελματίες υβριστές
  ίσως επειδή τα σαρκοβόρα τρικάταρτα εξακολουθούν να σταθμεύουν στον παραλυτικό ηθμό. όμως εμένα, στα Άγια τα μάτια Μου, εκφαίνεται η ρουφιανιά της μοναξιάς ως περεστρόικα με γκλασνοστ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. Ερατοσθένης 314159
  &
  somebody

  Όταν λέω ότι σκοπός του blog είναι να φέρνει ένα συγγραφέα σε επικοινωνία με τους αναγνώστες του (και το αντίστροφο) εννοώ ακριβώς ότι θέλω να ακούω τις απόψεις τους. Αλλιώς Ερατοσθένη δεν θα έκανα blog - θα έμενα στο site.
  Όταν λέω πως δεν είναι φόρουμ - εννοώ θεματική συζήτηση.

  Και φυσικά Somebody χαίρομαι να νιώθω την απήχηση όσων γράφω - αυτό κάνει το blog πιο ζωντανό από ένα βιβλίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. @ nikos dimou

  Μα "ακούτε" τις απόψεις των αναγνωστών σας και μέσω e-mails. Κατόπιν δημοσιεύετε τα πιο ενδιαφέροντα,

  @ σαλτάρω στο κενό
  Μη συμβάλλετε στη δημιουργία άσχετων σχολίων.Μελετήστε καλύτερα κβαντομηχανική. Θα σας ωφελήσει περισσότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. Νίκο,

  Δεν υποτιμώ το blog ΓΕΝΙΚΩΣ ως "ασόβαρο" και συμφωνώ πως ΟΛΟΙ έχουμε άλλα πράγματα να κάνουμε. Αλλά, θα συμφωνήσεις κι εσύ πως δεν είναι ότι πιο "χρήσιμο" ή "σοβαρό" να διαβάζουμε ή να απαντάμε σε σχόλια του τύπου "το μ*** της μάνας σου" ή άλλα, που εξισώνουν κάποιον με troll επειδή "φλυαρεί", το ρίχνει στην πλάκα ή δεν εκφράζεται ...λακωνικά.

  Άλλωστε, όποτε τέθηκε από ΣΕΝΑ ζήτημα "περιορισμών" ύφους, μεγέθους και πλήθους σχολίων το σεβάστηκα απόλυτα. Και άλλοι βεβαίως μπορούν να κάνουν τα ίδια με μένα, αλλά δεν εκπροσωπώ κανέναν άλλο και μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να μιλήσω. Αν και αυτό ενδέχεται να θεωρηθεί αυταρέσκεια ή αλαζονεία (και οι λέξεις "εγώ", "εμένα" κλπ. ως "taboo words"), so be it. Δε με ενδιαφέρουν οι "εντυπώσεις", αλλά η ουσία!

  Και είναι φυσικό, αν κάποιος συμμετέχει ενεργά στο blog με πολλά σχόλια, να ρίξει και μερικές μ@λακίες ή να κάνει τσατ. Εκείνοι που απέχουν ή κάνουν 1-2 σχόλια το μήνα, θα είναι πιθανότατα "άψογοι" - ενδέχεται να γίνουν και ...post ;)

  Όποιος δεν κάνει λάθη, συνήθως δεν κάνει τίποτα!

  Κατά τα άλλα, ισχύουν όσα έγραψα τώρα, αλλά και στο παρελθόν. Ειδικά για τα φλύαρα και ακατάσχετα σχόλια που ενοχλούν μερικούς, έχω γράψει από το Γενάρη (το κάνω …σούμα) πως:

  "Όποιος δε θέλει να διαβάζει κάποια σχόλια που θεωρεί άσχετα, φλύαρα, γλυκανάλατα ή γενικότερα διαφορετικού γούστου και επιπέδου από τα δικά του και κρίνει πως τον ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ να γράψει το δικό του σχόλιο, ΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑ κι ας στείλει τα δικά του με ...email. Τόση ματαιοδοξία πια, να τα δει να "φιγουράρουν" στο επίσημο blog του ΝΔ; Ο οικοδεσπότης είναι ο ΜΟΝΟΣ αρμόδιος να κρίνει."
  (το πλήρες ...πάπλωμα σε αυτό το post (Πεμ Ιαν 26, 04:42:47 πμ 2006)

  Προσωπικά δεν έθιξα κανέναν επειδή τα σχόλιά του απλώς δεν ήταν του ...γούστου μου (μόνο αν έκρινα πως ενώ ο γάτος έθετε "κανόνες" τους οποίους κάποιοι σεβόμασταν, για άλλους γίνονταν "διακρίσεις" και "εξαιρέσεις"). Τα βρισίδια και οι προσωπικές επιθέσεις είναι άλλη υπόθεση βεβαίως, καθώς με κάποιους γνωριζόμαστε και προσωπικά. Αν συνεχιστούν, απλά θα σταματήσω (κι ας λέει ο Zoros πως όλο φεύγω κι όλο μένω) και δε χρειάζεται να το φιλοσοφήσω και πολύ - μπορώ κι εγώ να στέλνω email ;)

  Τέλος πάντων, σταματώ εδώ - μην αρχίσει να βγαίνει πάλι ο κακός εαυτός μου ή ο ...γλυκός Mickey που όλο "παρεξηγεί"

  BΤW Εργοτελίνα στο link που μου "αφιερώνεις" έχω παραπέμψει πολλάκις και το έχω παραθέσει και αυτούσιο, ακόμα και ...προχθές! Γράψε και κάτι πιο ...original εκτός από συνεχείς παραπομπές και μην υπογραμμίζεις με link 50 αράδες κείμενο (1-2 λέξεις αρκούν). Φιλικά και με αγάπη :)


  Συγγνώμη για τη φλυαρία μου και

  Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!  Υ.Γ. Πάντως Νίκο, καλό είναι και συ ο ίδιος να βάλεις από την αρχή κάποιους "κανόνες" (ό,τι κι αν αποφασίσεις) και ει δυνατόν να μην "παρασύρεσαι" και τους αλλάζεις κάθε λίγο και λιγάκι. Φιλική παρατήρηση με πολλή αγάπη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. @mickey
  epitelous, iremise h' dine tou!

  sa gomena pou (kakis poiotitos) den tis dinoun rin prosoxi pou uauele kaneis!

  etsi ki allios den grafeis kai tipota tis prokopis. opote ante stin efxi tou ueou!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. εσύ fantina, δηλαδή εγώ - ή, μάλλον!- εσύ
  τ ώ ρ α
  ε μ έ ν α
  με αγαπάς-εντάξει.
  ωραία;
  μήπως όμως δεν μπορείς
  τ ώ ρ α
  π ι α
  παρά να με αγκαλιάσεις
  ή θα το τραβήξεις πολύ το εξαπτέρυγο;

  ΟΥΡΑΓΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

  κάποτε ψήφο χώσαμε
  στη συμμετοχική δημοκρατία
  μα αφήσαμε και κυβέρνησε
  η Φάνη Πάλη παραλία

  ίσως δεν ήτανε γραφτό
  να διακυβερνηθώ μαζί σου
  όμως θα είμαι η πιο φαιδρή
  καρκινική μετάστασή σου

  όσο να ζεις όπου κι αν πας
  θα είμαι η σκιά σου
  θα προσπαθείς μα θάναι αργά
  να βγω από τ’ άντερά σου

  όταν τα χρόνια φύγουνε
  ηγέτης πια όταν θάσαι
  θα σέρνεσαι στις κλινικές
  στα ράντζα θα κοιμάσαι

  σοσιαλισμό να σου ευχηθώ
  ποτέ δε θα μπορέσω
  γιατί κι εγώ σε ψήφισα
  γκαίουλα και θα πονέσω

  αποσκοτείνιασε ο ουρανός
  εθελοντές δεν εκτελούνε
  δεν έχει νόημα το προπογκόλ
  τώρα που χώρια ζούμε ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. Αν και σχετικά καινούργιος 'φίλος' από τη μακρινή Φινλανδία και με τη παρότρυνση άλλων ξενιτεμένων (από επιλογή, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) φίλων, έγινα τακτικός αναγνώστης και δυστυχώς συμφωνώ με τη επιστολή γιατί και εγώ έχω το συναίσθημα ότι κάποιοι επιζητούν τα 15 λεπτά διασημότητας τους παρασιτικά.

  Το τελευταίο καιρό έχω περιορισθεί να διαβάζω μόνο τα δικά σου post χωρίς να κοιτάζω καν τα comments και είμαι σίγουρος ότι η ύπαρξη αυτών των comments κάνει πολλούς να μην θέλουν να συμμετάσχουν σε όποια συζήτηση μπορούσε να γίνει.

  Λυπάμαι που δεν μπορώ να προτείνω κάτι, φαντάζομαι ότι υπάρχουν δεκάδες αν οχι εκατοντάδες πιο ειδικοί blog-φίλοι που θα έχουν προτάσεις. Ήδη κάποιοι έχουν βοηθήσει εμένα σημαντικά.

  Παράλληλα ελπίζω να μη σε κάνουν αυτά να σταματήσεις, οχι γιατί αποτελείς όαση (σε παρακαλώ μην το πάρεις αρνητικά) όπως γλαφυρά σημειώνει ο επιστολογράφος, για πολλούς όλη η blog-σφαίρα είναι όαση και υπάρχουν καταπληκτικά ελληνικά blogs, αλλά γιατί αποτελείς κομμάτι αυτής της παρέας και σαφώς έχεις πολλά να πεις, ελεύθερα Αυτή η μικρή λεξούλα είναι η μαγεία των blogs και που οι ‘συμμετέχοντες’ την καταλαβαίνουν πολύ καλά.

  Εύχομαι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα και λυπάμαι αν δεν διαβάσω την τυχόν απάντηση, αλλά είπαμε ...δεν αντέχω αυτή την αυτοϊκανοποίηση κάποιων.

  Από την ακόμα ηλιόλουστη Φινλανδία

  Θάνος

  Υ.Γ. Η δικαιολογία των Greeklish μου φαίνεται λίγο φτωχή ... ένα από τα πρώτα πράγματα που φροντίσαμε όλοι μας να κάνουμε στο εξωτερικό ήταν να ...’φτιάξουμε’ τα keyboards όπου υπήρχε περίπτωση να ακουμπήσουν τα δάχτυλα μας. Κι αυτά πριν τα OS X και τα Win.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. Εμένα δεν με ενοχλούν ούτε τα άσχετα σχόλια, ούτε τα trolls. Τα μεγάλα σχόλια απλά τα αγνοώ.

  Το πρόβλημα με το μπλογκ αυτό είναι η διαφορετική άποψη περί "ορθού λόγου" που έχει ο κάθε σχολιαστής.

  Βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα εδώ και μήνες να εκφέρουν τις ίδιες απόψεις. Χωρίς καμμιά αλλαγή. Και παρά την αποδοκιμασία των άλλων.

  Μερικοί μάλιστα είναι εντελώς άσχετοι με το individual Νίκος Δήμου και την κοσμοθεωρία του. Πιθανότατα το γνωρίζουν αλλά αυτό δεν τους λέει και πολλά...

  Δεν παίρνω πια αυτό το μπλογκ πολύ στα σοβαρά. Διαβάζω μόνο τα μικρά και ουσιώδη σχόλια παλιών/καλών επισκεπτών. Φυσικά και αυτά του ΝΔ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. Για το επιχείρημα του mickey ότι σε όποιον δεν αρέσουν κάποια σχόλια αρκεί να τα προσπεράσει:

  Μεγάλα ή υβριστικά ή τσατοειδή σχόλια συχνά αλλάζουν τη ροή ολόκληρου του σχολιασμού και επομένως προσπερνώντας τα κανείς χάνει τελικά τη μπάλα. Σε τελική ανάλυση το θέμα είναι υπάρχει καλό επίπεδο ώστε να μπορούν να διαβαστούν όλα από όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. @mickey

  Πιστεύω πως δεν έχεις δίκιο όταν λες πως δεν υπάρχει λόγος να γράφεις πλέον στο blog. Ίσα ίσα είναι υποτιμητικό και δεν ισχύει καθόλου. απλά μην τα παίρνεις όλα τόσο προσωπικά.
  mickey said....

  Υ.Γ. Πάντως Νίκο, καλό είναι και συ ο ίδιος να βάλεις από την αρχή κάποιους "κανόνες" (ό,τι κι αν αποφασίσεις) και ει δυνατόν να μην "παρασύρεσαι" και τους αλλάζεις κάθε λίγο και λιγάκι.  αυτό το σχόλιο περιέχει αρκετή δόση αλήθειας. δηλαδή πρέπει λίγο να παρθούν κάποιες αποφάσεις και να τηρηθούν αυτές. ενδεχομένως λόγω υπερβολικής ευαισθησίας σε ζητήματα ανοχής και ελευθερίας να έχετε καθυστερήσει να τις πάρετε και να τις έχετε αναθεωρήσει.

  και είναι κρίμα να σταματάει η συζήτηση σε πολύ ωραία θέματα γιατί αλλεπάλληλα βρισίδια ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, προκαλούν αηδία και αποστροφή σε έναν ενδεχόμενο πόστ-ερ.

  οπότε θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες (π.χ κανένας δε δικαιούται να βρίσει και σε όποιο ποστ συμβαίνει θα διαγράφεται, ή όχι τσατ, ή ανώτατο όριο λέξεων 100-150 λέξεις)


  άντε κύριε Δήμου μην το κουράζουμε περισσότερο από όσο πρέπει το θέμα, για να συνεχιστεί και η συζήτηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. @ σαλτάρω στο κενό

  Επειδή, μεταξύ άλλων σχολιαστών, ευθύνεστε για τον αποπροσανατολισμό του blog, σας παρακαλώ, εφόσον αποφασίσατε να επιστρέψετε, να παραμείνετε σχετικός με το θέμα του εκάστοτε post και να μην παρωδείτε άλλους σχολιαστές. Όταν γράφετε σουρεαλιστικά είστε καλός. Αλλιώς ασχοληθείτε με τον Euler. Τα μαθηματικά τακτοποιούν τις σκέψεις και κτίζουν τη λογική. Κάντετο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. Μ'άρεσε το 'μεγάλα, υβριστικά και τσατοειδή σχόλια' του gargoyle.Τέτοια σχόλια αφενός αλλάζουν την ροή του σχολιασμού, πράγμα πολύ κουραστικό και σπαστικό,(τουλάχιστον για μένα που περισσότερο διαβάζω, παρά γράφω)και αφετέρου βαραίνουν το blog χωρίς λόγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. @mickey

  Υ.Γ. Πάντως Νίκο, καλό είναι ....

  Poso xronon eisai mickey??? stoixeideis astiki evgeneia xereis ti simainei???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. Ευχαριστώ Ovi - χαίρομαι τους νέους φίλους και τις σωστές απόψεις.

  Τα σχόλια τα διαβάζω όλα - άλλο αν δεν προλαβαίνω να απαντήσω.

  Ναι υπάρχει πρόβλημα με τα "15 λεπτά" αλλά και με τις εμμονές, όπως σωστά επισημαίνει η porta.

  Κι από την άλλη μεριά blog χωρίς σχολιαστές δεν είναι blog. Ή μόνο με λίγους επιλεκτους. Ή με φίλτρα στα σχόλια (και η ελευθερία;).

  Πάντως για τον καιρό που ίσχυσε η
  moderation λειτούργησε αποτρεπτικά. Δεν χρειάστηκε να κόψω σχόλια προφανώς διότι οι αποστολείς αυτολογοκρίνονταν εκ των προτέρων.

  Παρόλο που με φορτώνει με πρόσθετη δουλειά μάλλον είναι η καλύτερη λύση για το blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον σας για το blog, ΝΔ. Τ'ακούτε εσείς που φλυαρείτε, βρίζετε και προσβάλλετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. Υπάρχει τρέλλα, υπάρχει κακία, υπάρχει φθόνος. Προφανώς όμως για πολλούς bloggers δεν υπάρχει πραγματική ζωή. Κι όλα τους τα συναισθήματα τα εκφράζουν μόνο στο Internet. Οπότε... φυσικό είναι να συμβαίνουν όλ' αυτά. Το moderation είναι απαραίτητο, αν θέλετε να τ' αποφύγετε όλ' αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. Oταν η όλη επικοινωνιακη ικανότητα του Πρωθυπουργού της Χώρας μας εξαντλείται σε αυτό …ας μην έχουμε,μεγάλες απαιτήσεις απ’ τους πολίτες μιας κατά τα άλλα "επικοινωνιακής" χώρας
  ....................................
  Eίμαστε λενε εμεις οι Ελληνες
  περισσότερο της κουβεντας
  και της επικοινωνιας
  σε σχεση με τους "παγερούς λαούς"...............
  ....................................
  Υ.Γ. Πρόεδρε άλλαξε τις γραμματοσειρές στο «οι Νεοι έχουν το λόγο»
  Δεν διαβάζονται……………………………………………………


  Y.Γ. Πρόεδρε του blog,ο Δον Γατος εχει παραπαχύνει ή τον αδικεί ο φακός;;;;;;;;;…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. @ AdHoul
  Κανόνες υπάρχουν, είναι γνωστοί (τους έγραψες κι εσύ) τους ξέρουν και αυτοί που τους παραβαίνουν (απόδειξη ότι επί moderation τους τηρούσαν).

  "Ενός νόμου χρείαν έχομεν - του περί τηρήσεως των κειμένων νόμων".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. AdHoul said...
  σωστός ο Τρικούπης.

  Ροΐδης!

  Τα σχόλια (αυτά εννοείτε) δεν είχαν μειωθεί πολύ (15%) - ενώ είχαν κερδίσει σε ποιότητα. Ο διάλογος ναι, δυσκολεύει - αλλά παραμένει εφικτός αν η moderation γίνεται τακτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. σωστός ο Τρικούπης.

  κύριε Δήμου το ότι οι κανόνες εφαρμόζονταν μόνο επί moderation θα πρέπει να σας βάζει σε σκέψεις.


  επίσης εμένα δε μου άρεσε τόσο η ιδέα του moderation για 2 λόγους

  α) δεν υπήρχε ζωντανή ροή και ο διάλογος ήταν δύσκολος
  β) μειώθηκαν τα ποστ

  + το ότι θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για σας να διαβάζετε δις όλα τα μηνύματα.

  λοιπόν πάντως καλό είναι να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. αν δεν υπάρξουν πιστεύω θα προκύπτει ανά τακτά διαστήματα το ίδιο θέμα προς συζήτηση και θα κάνουμε αέναες συζητήσεις για το τις πταίει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. ευχαριστώ για τη διόρθωση, λάθος μου.

  το ποστ το εννοούσα στη φορουμική διάλεκτο, με την έννοια reply, απάντηση, σχόλιο.

  από εκεί και πέρα, αν μπορείτε να είστε πάνω από το pc όλοι την ώρα (εφόσον θέλετε να κάνετε μόνος σας moderation, γιατί υπό τη μορφή που το είχατε πως αλλιώς θα γινόταν?) έχει καλώς, αλλά θυμάμαι σας είχε κουράσει πάρα πολύ,


  αλλιώς θα έλεγα free&live posting(replying...) και ομάδα επιβλεπόντων.

  πάνω κάτω το ίδιο είναι, το θέμα είναι

  α) ότι χρειάζονται (θεωρώ) αλλαγές άμεσα.

  β) αν θέλετε&ευκαιρείτε να το αναλάβετε εξ'ολοκλήρου μόνος σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. Κάποιοι εδώ μέσα μου θυμίζουν "τοπικούς δικαστές" του μεσαίωνα (σαν κάτι φάτσες που βλέπεις στους πίνακες του Ιεώνυμου Μπος). Το αγαπημένο τους σπορ είναι το "ΚΑΤΗΓΟΡΩ". Να κατηγορούν θέλουν και να επιτίθενται προσωπικά. Άμα ήταν εδώ θα νομίζανε οι γύρω τους ότι η μαμά τους ή ο μπαμπάς τους, τους κατηγορύσανε αβέρτα και τώρα βγάζουν το απωθημένο στο δίκτυο, μια και οι γύρω τους ακόμα και στην Ελλάδα έχουν βαρεθεί τις προσωπικές τους επιθέσεις.

  Έτσι για παράδειγμα, όταν κάνει κάποιος ένα λάθος ή πέφτει σε αντίφαση (όχι μόνο ανθρώπινο, αλλά και ίσως αναγκαίο), πέφτουν πάνω του σαν όρνια.

  Αντί να του πουν "κάνεις ένα λάθος εδώ", τον λένε "βλάκα". Αντί να πουν "αντιφάσκεις εδώ", τον λένε "υποκριτή". Χρησιμοποιούν τις λάθος λέξεις κι εκφράσεις, γιατί
  α) τους αρέσει να κατηγορούν, αυτά μάθανε από τα σχολεία και τις οικογένειες
  β) φορτίζονται συναισθηματικά σε κάθε τι, διότι αδυνατούν να ξεχωρίσουν μια συζήτηση από συναισθηματισμούς (lack of emotional development)

  Εάν κάποιος εκφράσει την άποψή του για ένα θέμα, του λένε "βούλωστο γιατί δεν είσαι ειδικός". (κι αυτά από την Ελλάδα, την παγκόσμια πρωτεύουσα των μη ειδικών που επίστανται των πάντων και δεν κάνουν τίποτα).

  Ήταν ένας από τους λόγους που έφυγα: τα ξυνισμένα μούτρα, ο αρνητισμός, το "κατά βάθος" που οδηγεί ολόκληρη χώρα σε παραξενιές, η "ψευτομαγκιά", κλπ κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. Νομίζω ότι με moderation ήταν καλύτερα τα πράγματα - μόνο ποιός αντέχει να την κάνει.

  Η λίστα, δεν ξέρω θα μπορούσαμε να την δοκιμάσουμε, το πρόβλημα είναι ότι θα χάνονται κάποιοι καινούργιοι.

  Ίσως μια συνδυασμένη λύση με ελεύθερο την ημέρα (και σβήσιμο κακόβουλων σχολίων εκ των υστέρων) και το βράδυ moderation να ήταν η καλύτερη λύση - τουλάχιστον η πιο ξεκούραστη για τον οικοδεσπότη, χωρίς να χαθεί η αμεσότητα και να παρεμβάλλονται εμπόδια σε καινούριους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. -------------------------------------------
  ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - Μεταφορά σχολίων, συναφών προς το εδώ ποστ.

  [Αγαπητέ Νικόδημε, αν νομίζετε ότι καταλαμβάνουν πολύ χώρο, μπορείτε να τα σβήσετε]
  -------------------------------------------  Stavros P (isisdoros) said...
  Σχετικά με το moderation.Συμφωνώ ότι έχει ανέβει κατά πολύ η ποιότητα των σχολίων. Πιό πολύ δουλειά όμως για τον διαχειριστή. Δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα η καθυστέρηση στη δημοσίευση των σχολίων. Εξ'άλλου εάν κάποιος θέλει άμεση επικοινωνία με άλλους blogger μπορεί να το κάνει στο δικό του blog.
  Πεμ Ιουν 29, 10:07:57 πμ

  nuwanda said...
  Και η δική μου άποψη είναι ότι το blog αναβαθμίστηκε αισθητά με το moderation - πριν τα αξιόλογα σχόλια χάνονταν μέσα στον όγκο των παρείστικων μηνυμάτων.
  Δεν έχει αυξηθεί όμως πλέον ο εργασιακός φόρτος του οικοδεσπότη? Τι γίνεται αν θελήσει να λείψει μια μέρα? no comments?
  Πεμ Ιουν 29, 10:33:24 πμ

  synas said...
  Μια χαρά είναι. Αν και από Σεπτέμβρη, θα μ' άρεσε να γίνει πάλι λίγο... χάβρα!
  Πεμ Ιουν 29, 10:36:14 πμ

  Nikos Dimou said...
  nuwanda said...
  "Δεν έχει αυξηθεί όμως πλέον ο εργασιακός φόρτος του οικοδεσπότη? Τι γίνεται αν θελήσει να λείψει μια μέρα? no comments?"

  Nαι αυτό είναι το σκοτεινό σημείο του νέου καθεστώτος. Ήταν που ήταν δέσμιος του blog ο οικοδεσπότης... τώρα απόγινε. Βέβαια για τις απουσίες υπάρχει φορητός με ασύρματη σύνδεση (άρα moderation και από την παραλία)και τώρα μελετάω νέα λύση με κινητό.
  Πεμ Ιουν 29, 10:43:47 πμ


  paragrafos said...
  Προσωπικά αισθανόμουνα βαθύτατα προσβεβλημένη όταν έβλεπα ελάχιστους "περαστικούς" να στολίζουν συστηματικά με απίστευτες αισχρότητες και συκοφαντίες κυρίως τον οικοδεσπότη. (Άλλο ο έντονος διάλογος-αντίλογος όπως και οι παρεξηγήσεις που συνέβησαν μερικές φορές, κι άλλο η εσκεμμένη κοπρο-λασπολογία)

  Από αυτήν την άποψη, η moderation απεδείχθη ευλογία, αφού η τσογλαναρία πήγε από εκεί που ήλθε.

  Πάνω απ΄όλα, το νέο καθεστώς. ευνοεί το ποιοτικό σχόλιο, καθώς ο επισκέπτης ξέρει ότι δεν αναμένεται άμεση απόκριση, ότι το σχόλιό του θα μείνει για λίγη ώρα εκτεθειμένο στην κοινή θέα, άρα θα διαβαστεί ως έχει, ως κείμενο, θα κριθεί ως τέτοιο, οπότε ο συντάκτης του εκ των πραγμάτων φροντίζει να γράφει πιο προσεκτικά, να αρθρώνει το κείμενό του με σύνεση ούτως ώστε να τον βγάλει ασπροπρόσωπο, ή τουλάχιστον να μην τον εκθέσει ανεπανόρθωτα.

  Το νέο σύστημα, ταυτόχρονα, απαλλάσσει εκατοντάδες αφανείς αναγνώστες από την ταλαιπωρία των πολλών τσατοσχολίων τα οποία, ως ανάγνωσμα, μάλλον δεν τους πρόσφερε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Τουναντίον, εκείνες οι "παρεμβολές" κάποτε τους εμπόδιζαν να πάνε κατευθείαν στην πηγή, στην ουσία, τους έκλεβαν τον λιγοστό τους χρόνο με ένα σωρό (κατ΄εκεινους) αχρείαστες "παρεμβολές".

  Παρά ταύτα, ουδέν καλόν αμιγές κακού. Συμφωνώ για τα μειονεκτήματα που επεσήμανε πριν η φίλη μας Γιωργία Μ., καθώς ο σκληρός πυρήνας του μπλογκ σφυρηλατήθηκε κατά το χειμώνα ένεκα και της αμεσότητας των σχολίων και λόγω του πολιτισμένου τσατ.

  Ας μη ξεχνάμε όμως ότι και αυτή η πρακτική είχε ένα άλλο μειονέκτημα: οι "θαμώνες" είχαμε δημιουργήσει ένα εκ πρώτης όψεως "κλειστό κύκλωμα" που ενώ αντικειμενικά δεν εμπόδιζε την αφομοίωση νέων "μελών", την ίδια στιγμή δεν τα ενθάρρυνε στο να συμμετάσχουν δίπλα μας επί ίσοις όροις, στο βαθμό που ένιωθαν "αλλότριοι", εκτός παρέας και κλίματος, επυλίδες.

  Αυτά εκ πρώτης όψεως, γιατί υπάρχει σοβαρός αντίλογος και δεν μου το επιτρέπει για την ώρα ούτε ο διαθέσιμος χώρος ούτε και ο χρόνος.
  Με αγάπη - Παράγραφος
  Πεμ Ιουν 29, 11:33:38 πμ


  Ein Steppenwolf said...
  Symphono se hola me ten Paragrapho.
  Πεμ Ιουν 29, 12:06:11 μμ

  scalidi said...
  Συμφωνώ και εγώ για τα οφέλη του moderation.Μπορώ και διαβάζω σαν άνθρωπος πια όλα τα σχόλια προσεκτικά (Μαρία Βέλλιου τα σέβη μου!) και δεν χάνομαι. είναι ένα καλό modus vivendi για μας, αλλά δεν ξέρω για τον αγαπητό κ. ΝΔ...
  Πεμ Ιουν 29, 12:08:43 μμ


  gravoura said...
  Συμφωνώ απόλυτα με την Παράγραφο.
  Ρίχνω μια ιδέα. 3-4 φορές το μήνα post χωρίς moderation ώστε να ξεσπαθώνουν οι θεριακλήδες για chat? Να είναι συγκεκριμένες ημερομηνίες και με έγκαιρη γνώση. ΄Ισως να είναι ένα "παιχνίδι" δοκιμαστικά.
  Πεμ Ιουν 29, 12:10:22 μμ

  Μύγα said...
  Συμφωνώ κι εγώ με την Παράγραφο.
  Σας διαβάζω εδώ και πολύ καιρό και οφείλω να πω ότι μετά το moderation, το απολαμβάνω πολύ περισσότερο.
  Απορία: δεν μπορείτε να φτιάξετε και ένα chat?
  Πεμ Ιουν 29, 01:02:22 μμ

  Nikos Dimou said...
  Να κάνει και το Γκνάκι την κατοστάρα του.

  Chat κι εδώ; Υπάρχουν τόσα στο Διαδίκτυο. (Κι εμένα δεν με λυπάστε - που θα έχω και αυτό στο κεφάλι μου;).

  Πεμ Ιουν 29, 01:10:01 μμ

  Μύγα said...
  chat δικό σας, για τους φίλους σας που τους λείπει η αμεσότητα και η ...χάβρα που λέει κι η synas :)
  (ομολογώ ότι αν το αποφασίσετε, θα σας λυπάμαι βαθύτατα!)
  22/7/06 10:25 AM

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. Λίστα.

  αρκεί να είναι και ο σαλτάρω μέσα! (εντάξει, δεν ξέρω αν γράφει ακόμα, εγώ δυό τρεις διαβάζω ούτως ή άλλως).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. Το μετάνοιωσα. Δεν μ' αρέσει η χάβρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. Καλοί μου φίλοι,
  καλοί φίλοι του Γάτου μας.

  Έχει πλάκα που κάθε φορά που προτείνονται οι λύσεις των moderation
  και των member list να βλέπεις τις αντιδράσεις κάποιων .

  -"Και ποιός θα διαλέγει τα μέλη?"
  -"Και ποιός θα κρίνει τι κόβεται?"
  -"Είναι αυτό δημοκρατία?"
  -"Και ο Χίτλερ τέτοια έκανε!"
  -"Κι αν μας πούνε ελιτίστικες παλιοκουφάλες?"
  -"Ωχ Χριστέ μου τι θα πάθουμε!"
  -"Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω ο Περικλής και η Ασπασία!"

  Παίδες βλέπετε πολλή τηλεόρασή!

  Εδώ δεν κοινοβουλευτική δημοκρατία , είναι μπλόγκ!!

  ΦΥΣΙΚΑ και επιτρέπεται να έχει κλειστό κύκλο μέλων.
  ΦΥΣΙΚΑ και επιτρέπεται η λογοκρισία.
  ΦΥΣΙΚΑ και επιτρέπεται να κάνει ότι γουστάρειο Γάτος ,
  διότι είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ προαιρετικά επισκεπτόμενος από εσάς.

  Δεν ζείτε εντός του μπλογκ του Δήμου για να απαιτείτε Δημοκρατία.

  Όμως, εκμεταλεύεστε το ότι ο Γάτος είναι καλοκάγαθος σαν το αρνί
  και νομίζετε ότι το μπάχαλο που ανέχεται είναι κληρονομικό σας δικαίωμα...
  Τι να πεις...

  Νομίζετε ότι οι κλειστές κοινότητες είναι κάτι κακό?
  Για κάντε ρε καρντάσια μια βόλτα απο το γκούγκλ για να δείτε τι είναι
  το social networking , δείτε το ΜΕΛΛΟΝ των ιντερνετικών κοινοτήτων!!

  Γάτε μου , πιστεύω να καταλαβαίνεις πόσο σε σέβομαι , αλλά δεν ξέρω εάν μπορώ πλέον
  να συμμετέχω έτσι...
  Εδώ παρασύρομαι και εγώ μερικές φορές από το τρολινγκ!!!

  Μόνος σου το είπες: Η κοινωνική δυναμική και μόνο του moderated περιβάλλοντος ,
  έκανε τους συμμετέχοντες να μην προσπαθούν καν να "τρολλάρουν".

  Θέλω να πω, ποιός θα τολμούσε να χουλιγκανίσει στο Υπόγειο Του Κούν , Γάτε μου?
  Βλέπεις τα πλεονεκτήματα της "πόρτας"?
  Τη στιγμή μάλιστα που η ανάγνωση θα είναι πάντα προσιτή σε όλους?

  καλή αντάμωση κάπου ,
  θα σε διαβάζω κάθε μέρα ,
  azrael

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. Έκανα τυχαία και 100άρα!
  Ααααα, θα πάρω λαχείο σήμερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. @Πού εισαι στρουθίον και σε χασαμε...

  γιατί εβαλες λιστα στο blog σου...

  και στα τελευταία,δεν επιτρεπεις

  σχόλια;;...


  )))))Να μην ξεχναμε και τους παλιούς
  σχολιαστες...που δεν βλέπουμε συχνα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. Εργοτελίνα, δεν μπορώ να σχολιάσω στο μπλογκ σου. Stuck overflow! Για κοίτα το! (Έχει πάντως και το "ελεύθερο" τα καλά του... Άμα δεν κολλήσεις τίποτα...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. 1. Κύριε Δήμου, ή μαζικό φαινόμενο θάχετε - οπότε μετράτε comments και επισκέπτες- ή club μελών. Και τα δυο δεν γίνεται.

  2. Πρέπει να ξεκαθαριστεί: μαζικό φαινόμενο και blog δικό μου, ΔΕΝ γίνεται. Εκτός κι αν είμαι ο Χριστός ή ο Μωάμεθ.

  3. Οι ιδέες της αυτολογοκρισίας, ή της κατασταλτικής λογοκρισίας, σίγουρα δεν διασφαλίζουν τίποτα. Δεν διασφάλισαν ποτέ κάτι στις ανθρώπινες κοινωνίες, ή μη μόνον τον συντηρητισμό τον δεδομένων δομών. Οι οποίες παρεπιμπτόντως, ουδέποτε επιβίωσαν.

  4. Αν αποφασίσετε να μείνει ως έχει, θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε ότι θα υπάρχουν αναταράξεις. Και να φροντίσετε έτσι ώστε να μη φτάνουν σε σας, γιατί τότε μπορεί να τις αναπαράγετε μεγαλώνοντας την αστάθεια.

  5. Αν αποφασίσετε να προάγετε το moderation, τότε πάτε στο σημείο (3). Η "καλύτερη" περίπτωση, αυτή της αυτολογοκρισίας για την αποφυγή της καταστολής, θα είναι ήδη ευνουχισμός της δυνητικότητας του blog σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. Το blog σας ήταν το πρώτο blog που ξεκίνησα να διαβάζω στο Ίντερνετ, χάρη σε μία αναφορά του Χρήστου Μιχαηλίδη στη στήλη του στην Ελευθεροτυπία. Ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να γίνω κι εγώ blogger - για να μπορώ να σχολιάζω.

  Τώρα πια βαριέμαι. Τα σχόλια είναι άπειρα και τα περισσότερα χωρίς ουσία. Άλλοι αποφασίζουν να κάνουν επίδειξη γνώσεων, άλλοι ντύνονται Ρομπέν των Δασών και υπερασπίζονται δήθεν θιγμένες βασικές αρχές τους, άλλοι μπαίνουν μόνο και μόνο για να αφήσουν ένα σχολιάκι, να τους προσέξει κανείς και να τους επισκεφτεί και τους ίδιους. Και πολλοί, πάρα πολλοί, παρασύρονται από τη ροή της κουβέντας, η οποία ξεστρατίζει, και στο τέλος καταλήγουμε να συζητάμε άλλα αντ' άλλων.

  Δεν έχω ούτε την όρεξη ούτε το χρόνο να τα διαβάζω όλα αυτά. Απλώς διαβάζω το κείμενο και αφήνω ένα σχολιάκι, αν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος.

  Αλλά ειδικά αυτές τις μέρες που είμαι στην Αθήνα και μπαίνω με την dial-up, μέχρι να κατέβουν όλα τα σχόλια και τα avatars, χρειάζεται ένα 10λεπτο.

  Μάλλον η λίστα θα ήταν πιο έξυπνη επιλογή, αν και δεν ξέρω αν έχετε τη διάθεση να μπείτε στη διαδικασία να εγκρίνετε κάθε τόσο τους καινούριους. Και με τον καιρό, μάλλον θα καταντήσει έτσι πάλι η υπόθεση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. Synas

  Aυτο γίνεται στον Εξπλόρερ

  νομιζω....με την Αλεπου ΟΚ...

  Εγω φταίω...ασχολήθηκα με το

  Μεσανατολικό και μου στείλανε

  κοριο.....λες..................

  τον Εξπλορερ ποιος τον ελεγχει;;..

  Με την Αλεπου δεν εισαι πιο
  ασφαλης;;..ετσι δεν λενε;;...

  ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ..................

  Σ ενα Cat-forum αυτο το σχολιο
  μαζί με αλλα...θα μπορουσαν
  μεσω της τεχνολογίας,να περνανε
  σε δενδρικη αναπτυξη............

  που σημαινει οτι γλυτωνουμε με
  το γραμμικο προβλημα του blogger.com

  Ετσι καθε ποστ θα βγαζε τα κλαδια του...σε αλλο κλαδί oι καυγαδες
  σε αλλο το chat...και στον κυριο
  κορμο το "on the topic"..........


  Καλα τα λεω Μike;;...γίνεται;.....


  Aντι να σβηνει ο moderator.........

  TO KAθE POST ΘΑ ΓΕΝΝΟΒΟΛΑ ΚΛΑΔΙΑ....
  απο καποιον που θα ελεγχει τις
  διακλαδώσεις....................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. " 3. Οι ιδέες της αυτολογοκρισίας, ή της κατασταλτικής λογοκρισίας, σίγουρα δεν διασφαλίζουν τίποτα. Δεν διασφάλισαν ποτέ κάτι στις ανθρώπινες κοινωνίες, ή μη μόνον τον συντηρητισμό τον δεδομένων δομών. Οι οποίες παρεπιμπτόντως, ουδέποτε επιβίωσαν. "


  ο συλλογισμός σου είναι λανθασμένος γιατί ξεκινάει από λάθος βάση.

  λογοκρισία έχουμε όταν απαγορεύουμε σε κάποιον να εκφράσει την άποψη του και τα επιχειρήματα του.

  εκφράσεις του τύπου το "μ**** της μάνας σου" μόνο απόψεις εμπεριστατωμένες δεν είναι.

  μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως μπορεί κάποιος να υποστηρίζει πως αποτελεί ευνουχισμό και συντηρητισμό η διαγραφή ωμών και υβριστικών/επιθετικών σχολίων ,

  δηλαδή το να ανέχεσαι και να επικροτείς ως δημοκρατικό το να σε βρίζουν τι είναι?

  Ανανέωση των κοινωνικών δομών?
  Μάααλιστα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. Θα ζητήσω συγνώμη εκ των προτέρων αλλά προκειμένου να καταλάβω, μιας και είμαι νέος αναγνώστης, θα ήθελα να μου περιγράψετε τι σημαίνει moderation (πρακτικά)?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. AdHoul said...

  "μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως μπορεί κάποιος να υποστηρίζει πως αποτελεί ευνουχισμό και συντηρητισμό η διαγραφή ωμών και υβριστικών/επιθετικών σχολίων , "

  Το τι είναι ωμό και υβριστικό, και τι όχι, δεν αποτελεί παρά ερμηνεία ενός παρατηρητή.
  Αλλά, αν κρίνω από την ειρωνική σας αντίδραση, μάλλον δεν είστε σε θέση να καταλάβετε τις συνέπειες αυτής της κοινοτοπίας, οπότε παρακαλώ, συνεχίστε ανυποψίαστος και μην ταράζεστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. @Ερατοσθένη
  Πρώτα διαβάζει ο ιδιοκτήτης του blog τα σχόλια και μετά δημοσιεύει όσα γουστάρει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. Σημειώνω δε ότι, αυτό που μόλις σας απηύθυνα, για τα δικά μου κριτήρια είναι απείρως υβριστικώτερο της φράσης "το μ**** της μάνας σου".

  (μπας και καταλάβετε τι λέω)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. heinz said...

  Το τι είναι ωμό και υβριστικό, και τι όχι, δεν αποτελεί παρά ερμηνεία ενός παρατηρητή.


  κάτι είναι ωμό και υβριστικό όταν δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο μίας θέσης ούτε αποτελεί το ίδιο θέση και επιχείρημα, αλλά επιτίθεται κατά του προσώπου που διατύπωσε μία θέση.

  δηλαδή άμα πει κάποιος ότι οι Αμερικανοί κατά τη γνώμη του κάνουν ανθρωπιστική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή (ή το αντίθετο σαφώς) δεν αποτελεί ύβρη, αλλά αν πει "τα ψωλο..." ή "το μ*** της ..." αποτελεί ύβρη.

  Heinz στο συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά ξεκάθαρα τα πράγματα και σου είπα πως εντύπωση μου προκάλεσε η θολούρα της θέσης σου, δεν με τάραξε.

  από εκεί και πέρα άμα θέλει κάποιος βρίσκει πάτημα και στα πιο απλά πράγματα για να αναλύσει τις ιδέες του περί σχετικότητας των παρατηρητών, συντηρητικότητας των κοινωνικών δομών και αντροπή αυτών και άλλα τέτοια ωραία αλλά άσχετα με την πρακτικότητα και τους κανόνες της συζήτησης.

  δικαίωμα σου να προχωρείς σε αναλύσεις, δικαίωμα μου να τις θεωρώ αβάσιμες και άσχετες με το προς συζήτηση θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. Ναι... είναι καλύτερο να πεις "Άντε, γ..., ρε μ... !" παρά "Είσαι ένα γελοίο ανθρωπάκι"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. Κατά σειρά βαρύτητας προσβολών, θεωρώ:

  1. Να με θεωρούν ανυποψίαστο.
  2. Να με ειρωνεύονται.
  3.
  4.
  .
  .
  .
  125488895. Να απευθύνονται στο .... της μάνας μου.

  - Θεωρώ (εγώ και κανείς άλλος) ότι ο ΝΔ προσπαθεί μέσα από τούτο το blog πολλά περισσότερα από ένα blog απλώς.
  - Θεωρώ ότι είναι στα πλαίσια αυτού που ο ίδιος ονομάζει "προσπάθεια εξορθολογισμού της ελληνικής κοινωνίας".
  - Θεωρώ ότι σ' αυτό θα αποτύχει.
  - Θεωρώ ότι θα πετύχει πάντως την επίγνωση (ημών και υμών) ότι υπάρχουν εναλλακτικές ατραποί.
  - Θεωρώ ότι αυτό είναι μεγάλο πράγμα.

  Και γι' αυτό παίρνω αυτήν την θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. @ heinz

  Όλα είναι σχετικά και όλα είναι πιθανά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 111. ...που σε πέταγε...

  Εκεί έγκειται η προσβολή. Για όσους δεν έχουν προσέξει ολόκληρη την έκφραση...

  Σε 'σένα απευθύνονται, όχι στη μάνα σου. Αυτό έχει σχέση και με την κουτουλιά του Ζιντάν... δεν τσαντίστηκε προφανώς για τη μάνα του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 112. το άγχος της άντζελας δημητρίου να φορέσει δεύτερη φορά στεφάνι - αυτή το έκανε όμως...

  και όλη η άγνοια όλων που είδαν τον κόσμο και άρχισαν να απορούν χωρίς να αφεθούν να ζήσουν (και χωρίς οι φιλότιμοι να τους προτρέψουν να ζήσουν)

  γιατί και τα λόγια τα γραμμένα ζωή είναι και καθόλου στάσιμα και στατικά
  διότι αυτό που υπάρχει είναι το έλλογο ον που κινείται

  κι αν είναι κάποιος που θέλει να μένει σε δόγματα (ιδεολογικά, λεκτικά) έρχεται η ζωή (των άλλων, που ζουν και στο κενό και τον αέρα) και τον ξετινάζει

  να είσαστε καλά να ξετινάζεστε και να απασχολείτε το μυαλό σας όπως εσείς επιθυμείτε

  γιατί η ελευθερία είναι γενική, είναι συνεχώς παρούσα, είναι πραγματικότητα από αυτές που υπάρχουν και που δημιουργήθηκαν μαζί με τη ζωή ή το χώρο

  τιποτένια ανδράποδα που θέλετε να βάλετε κανόνες και να εγκαθιδρύσετε θεσμούς και δε βλέπετε που το Σύμπαν σας ξερνάει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 113. synas said...

  "...που σε πέταγε...

  Εκεί έγκειται η προσβολή. Για όσους δεν έχουν προσέξει ολόκληρη την έκφραση...

  Σε 'σένα απευθύνονται, όχι στη μάνα σου"

  Kαι γι' αυτό πρέπει να τρελαθώ;;;
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 114. Αγαπητέ Νίκο,βρήκα το τελευταίο σχόλιο του azrael πολύ σωστό και συγκινητικό. Προσωπικά,δεν με ενδιαφέρει ο διάλογος που γίνεται εδώ τις τελευταίες μέρες και βρίσκω στη συντριπτική τους πλειοψηφία τά σχόλια κουραστικά,για να το πω κομψά.(Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου).Απ' την άλλη παρατηρώ οτι πολλοί προσανατολίζονται σιγά-σιγά στο να διαβάζουν μόνο τα posts σου και τα σχόλια δυό-τριών "σεσημασμένων" σχολιαστών,και μετά να το κλείνουν,φτιάχνοντας έτσι ο καθένας τη δική του άτυπη Λίστα.
  Όσο για τη moderation, είναι εντελώς ντροπή κάποιοι να "κάθονται φρόνιμα" όχι επειδή το απαιτούν απο τον εαυτό τους,αλλά για να μην κοπούν.Ούτε νομίζω σου αξίζει να είσαι ο "μπαμπούλας" του κάθε συμπλεγματικού wannabe...
  Η γνώμη μου λοιπόν είναι: ΛΙΣΤΑ.
  Νομίζω οτι θα είναι και η λιγότερο χρονοβόρος λύση για σένα και θα σε απαλλάξει απο το άχαρο καθήκον του...παιδονόμου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 115. Οι απόψεις δεν χρειάζεται να είναι "εμπεριστατωμένες". Δεν κάνουμε πανελλήνιες εξετάσεις εδώ... ούτε και κάποια άποψη κερδίζει σοβαρότητα όταν είναι επεριστατωμένη (όπως εκείνος ο Σουηδός νομπελίστας που αποδείκνυε επιστημονικά το 1965, ότι στο έτος 2000 ο δυτικός κόσμος θα λιμοκτονεί).

  Αρκεί να είναι καλόπιστες και να μην αποτελούν προσωπικές επιθέσεις. Εκτός κι αν ορισμένοι ζουν μόνο για τις όποιες "απόψεις" και την όποια "κριτική"... "Η άποψή μου"... μάλιστα... όπως λένε εδώ, opinions are like assholes, everybody has one.

  Μου κάνει εντύπωση που φοβάται κανείς, σε μια απλή κουβέντα, να κάνει και κάνα λάθος, ή καμιά αντίφαση. Γιατί θα πέσουν οι αρχηγοί της παγκόσμιας μετριότητας να τον "κατακρίνουν". Καλά το είχα πει εγώ ότι είστε σφιγμένοι μέχρι αηδίας και δεν ξέρετε να ζήσετε... υπάρχει πια τίποτα που να μπορείτε ν' απολαύσετε χωρίς να το ξυνίζουν οι διάφοροι "κριτικοί" μιας μικρής χώρας κάπου 'κει πέρα; Ή, για να το πω πιο απλά σε όσους πετάνε προσωπικές κατακρίσεις, "who the fuck you think you are anyway...?".

  Αυτό είναι που χαλάει το blog. Λέει κάτι κάποιος στους "δημοκράτες", κι αν αυτοί διαφωνούν, αρχίζουν τις προσωπικές προσβολές, όπως τους δίδαξαν οι δάσκαλοί τους και οι γονείς τους. Κι αν δεν έχουν όρεξη να βρίσουν, πετάνε και το περίφημο "δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε". Τώρα μάλιστα! Θα έρθει άλλος ένας ασήμαντος κάτοικος μιας ασήμαντης περιοχής, να μας πει εάν έχουμε και το δικαίωμα να εκφράσουμε μια άποψη, ή και να μιλήσουμε ακόμα! Απ' αυτούς ξεκινάνε οι διάφοροι φασισμοί, αλλά η Ευρώπη συνεχίζει να τους εκτρέφει, διότι δεν έχει μάθει και πολλά πράματα τα τελευταία 70 χρόνια... όπως και ο Μιτεράν είπε στις μικρές χώρες "καλή ευκαιρία να το βουλώσετε". Και γέλαγε εδώ ακόμα και η κοντολύσσα... και βρήκε αφορμή κι ο άλλος να πετάξει το περίφημο "old Europe" και να καθηλώσει, με μία φράση, ολόκληρη ήπειρο. Γιατί τους άξιζε. Η παλιά, αυτοκρατορική και φασιστική Ευρώπη που τρέφει ακόμα απόψεις "δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε". Και περιμένουν να γίνουν και "υπερδύναμη" πριν από τους Κινέζους. Εδώ κι ένα νησάκι σαν την Ιαπωνία τους έχει ρίξει στ' αυτιά...

  Τέλος, αν και πάντα ήμουν αδιάφορος για σκυλιά και γατιά, η φωτογραφία του Don σ' αυτό το thread είναι φοβερή και εντυπωσιακή.

  Λευτέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 116. @heinz

  ...

  Διακοπές! Χρειαζόμαστε διακοπές! Γιατί θα τρελαθούμε όλοι στο τέλος με τις μαλακίες... Πολύ σοβαρά τό 'χουμε πάρει... Όλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 117. Μία ακόμα λύση είναι ο σχολιασμός μέσω προσωπικών blog (του κάθε σχολιαστή)- είτε σε συνδυασμό με moderation, είτε όχι. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι η μπλογκόσφαιρα κάνει μία ιδιωτική συζήτηση (ή μάλλον ένα παράλληλο μονόλογο), αλλά κάθε λύση έχει τα μειονεκτήματά της.

  Μερικές φορές, σε ξένα blog, βλέπεις ότι σε κάθε δημοσίευση υπάρχουν παραπομπές - σε άλλα blog, που σχολιάζουν, διαφωνούν, κτλ. Πως γίνεται αυτό - μπορεί να γίνει αυτομάτως; Μπορούν οι έμπειροι bloggers να μας διαφωτίσουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 118. Καλησπέρα,
  Όταν μπαίνω στα σχόλια και έχουν γραφεί πάνω από ένας αριθμός-και επιπλεόν είναι και σεντονάτα- σπανίως τα κοιτώ και γράφω, εάν γράψω, κατ' ευθείαν τα δικά μου. Ενδεχομένως να χάνω πολλά και αξιόλογα, αλλά δυστυχώς ο χρόνος είναι περιορισμένος.
  Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορώ να απαιτήσω από τον συντάκτη του μπλόγκ να κάθεται μέρα και βράδυ και να διαγράφει σχόλια, ώστε να έχω εγώ άνετο χρόνο.
  Κατάργηση των σχολίων θα σημαίνει κάτι ανάλογο με τα "επίκαιρα", οπότε γιατί να υπάρχουν και τα δύο.
  Λίστα το βλέπω κάτι σαν "διαδικτυακό περιοδικό" με τους συντάκτες του (μα υπάρχουν και στήλες αναγνωστών, θα πουν κάποιοι!).
  Ίσως μία άλλη λύση είναι προσπάθεια για μικρά σχόλια και ακολούθως παραπομπή στα μπλογκ του καθενός μας για εκτενέστερες αναλύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 119. Αγαπητοί φίλοι,

  χαίρετε, χαίρετε!

  Μετά από αναγκαστική ολιγοήμερη αποτοξίνωση από τα blog, I’m back.
  Αποτοξινώθηκα λίγο από το γράψιμο,
  όχι όμως και από το διάβασμα των σχολίων.

  Αγαπητοί,
  μου έχετε γίνει παρέα, καλή παρέα,
  νομίζω ότι σας χρειάζομαι, ακόμα και με χούγια σας.

  Με συγκινείτε ενίοτε.
  Η filomila πριν λίγες μέρες με αναζήτησε σε κάποιο σχόλιο της και κάποιοι άλλοι με email – με συγκίνησε αυτό.
  Δεν μου ’χει ξανασυμβεί να με αναζητούν άγνωστοί μου!

  Αισθάνομαι ότι αυτή η ζεστασιά κινδυνεύει με το moderation και τη λίστα,
  για να συνδεθώ με το σημερινό θέμα.
  Η ατμόσφαιρα της παρέας,
  η θαλπωρή της επικοινωνιακής μέθεξης.

  Σε κάθε λύση, κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις.

  Αν ικανοποιηθεί η πλευρά ισ και λοιπών σχολιαστών που προτιμούν λιγότερα και καλύτερα σχόλια (κι εγώ πολύ συχνά συντάσσομαι μαζί τους),
  θα λείψουν πολλά σχόλια από εκείνα που με έκαναν να αγαπήσω αυτήν την παρέα.

  Γνώμη μου να μείνει ανοιχτό όσο αντέξει τις επιθέσεις και τότε moderation.

  Nα συμφωνούμε δεν χρειάζεται σε τίποτα, ούτε στο τι είναι ύβρις.
  Ο καθένας δίνει τον ορισμό που θέλει στο δικό του blog,
  οπότε καθορίζει το όριο της διαγραφής ενός σχολίου.


  Θα ΄θελα να σας ευχαριστήσω όλους έναν-έναν, αλλά θα σας κουράσω χωρίς λόγο.

  Καλή δύναμη don.

  Καλή σας μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 120. Jason said...
  Το blog σας ήταν το πρώτο blog που ξεκίνησα να διαβάζω στο Ίντερνετ, χάρη σε μία αναφορά του Χρήστου Μιχαηλίδη στη στήλη του στην Ελευθεροτυπία. Ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να γίνω κι εγώ blogger - για να μπορώ να σχολιάζω.

  Τώρα πια βαριέμαι. Τα σχόλια είναι άπειρα και τα περισσότερα χωρίς ουσία. Άλλοι αποφασίζουν να κάνουν επίδειξη γνώσεων, άλλοι ντύνονται Ρομπέν των Δασών και υπερασπίζονται δήθεν θιγμένες βασικές αρχές τους, άλλοι μπαίνουν μόνο και μόνο για να αφήσουν ένα σχολιάκι, να τους προσέξει κανείς και να τους επισκεφτεί και τους ίδιους. Και πολλοί, πάρα πολλοί, παρασύρονται από τη ροή της κουβέντας, η οποία ξεστρατίζει, και στο τέλος καταλήγουμε να συζητάμε άλλα αντ' άλλων.

  Δεν έχω ούτε την όρεξη ούτε το χρόνο να τα διαβάζω όλα αυτά. Απλώς διαβάζω το κείμενο και αφήνω ένα σχολιάκι, αν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος.

  Αλλά ειδικά αυτές τις μέρες που είμαι στην Αθήνα και μπαίνω με την dial-up, μέχρι να κατέβουν όλα τα σχόλια και τα avatars, χρειάζεται ένα 10λεπτο.

  Μάλλον η λίστα θα ήταν πιο έξυπνη επιλογή, αν και δεν ξέρω αν έχετε τη διάθεση να μπείτε στη διαδικασία να εγκρίνετε κάθε τόσο τους καινούριους. Και με τον καιρό, μάλλον θα καταντήσει έτσι πάλι η υπόθεση...


  Έτσι ακριβώς αισθάνομαι και εγώ με την σειρά μου.

  Νομίζω τελικά ότι κατά την διάρκεια της εξέλιξης της τεχνολογίας την περασμένη 20-ετία δεν προβλέφθηκε το γεγονός ότι θα γίνει αντικείμενο χρήσης από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Άνθρωποι με διαφορετικά υπόβαθρα, γνώσεις και παιδεία, με διαφορετικούς σκοπούς και φιλοδοξίες, συναντιούνται σε ένα κοινό σημείο-χώρο. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να μεταφέρονται έριδες, συγκρούσεις, μίση, μισαλοδοξίες κλπ σε έναν χώρο που ΔΕΝ είχε προβλέψει, κατά την αναπτυξή του, αυτό ακριβώς το γεγονός.

  Δεν νομίζω λοιπόν να είναι πρακτικά δυνατόν να γίνει οτιδήποτε σχετικά με τον περιορισμό των "κακόβουλων" ή των "άσχετων", των πολέμιων του ΝΔ κλπ. Το moderation απαιτεί δουλειά και θα κατηγορηθεί ως λογοκρισία. Όλες οι άλλες μέθοδοι είναι ανεπαρκείς. Στην λίστα μπορεί να εισχωρήσει οποιοσδήποτε. Μία λύση είναι να μην απαντάμε σε κακόβουλους σχολιαστές. Δεν υπάρχει χειρότερη τιμωρία γι'αυτούς, πιστέψτε με. Για μένα βέβαια είναι εύκολο να το κάνω, αλλά για κάποιον σαν τον ΝΔ που είναι οικοδεσπότης και ταυτόχρονα δέχεται συκοφαντίες, προσβολές κλπ, είναι πολύ δύσκολο να μην απαντήσει.

  Τελικά τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Αν όλοι μας είχαμε την παιδεία ενός πολιτισμένου λαού, δεν θα είχαμε ούτες τις κραυγές μέσα στα blog, ούτε τα σκουπίδια στην τεταρτοκοσμική-ελληνική-τηλεόραση, ούτε την καθημερινή βία-ρατσισμό-φοβία κλπ, κλπ, κλπ.

  Κύριε Δήμου, είμαι πολύ απογοητευμένος από το κατάντημα του δημόσιου λόγου. Δεν μου μένει πλέον να σιωπήσω, να τυφλωθώ και να κουφαθώ. Καλή δύναμη σε όλους εσάς που συνεχίζετε τον αγώνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 121. andy dufresne said...

  "Καλή σας μέρα.

  Σαβ Ιουλ 22, 08:23:24 μμ "

  Διακοπές στην Αυστραλία τυχερέ Andy???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 122. nikos dimou said....

  Γιατί άραγε; Τι κερδίζετε με το να βρίζετε εμένα ή ο ένας τον άλλο;

  Αλλά οι "γνωστοί - άγνωστοι" (πόσο ταιριάζει εδώ ο χαρακτηρισμός) φαίνεται πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

  [...]

  Αν ξαναρχίσουν τα ίδια, το blog θα χάσει όλους τους σοβαρούς συνομιλητές του.

  heinz said....

  Το τι είναι ωμό και υβριστικό, και τι όχι, δεν αποτελεί παρά ερμηνεία ενός παρατηρητή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 123. heinz said....
  "Το τι είναι ωμό και υβριστικό, και τι όχι, δεν αποτελεί παρά ερμηνεία ενός παρατηρητή".

  Κι εγώ είμαι σκεπτικιστής, αλλά τέτοιος σχετικισμός... τότε σαν τον Κράτητα δεν θα έπρεπε να μιλάμε καθόλου (έδειχνε μόνο με το δάχτυλο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 124. @ andy dufresne

  Φίλε Αντυ, μου λείπεις πολύ!

  Εύχομαι να είσαι καλά και να περνάς ακόμα καλύτερα!

  Με απέραντη εκτίμηση και αγάπη

  Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 125. Αγαπητέ Νίκο,
  είμαι εναντίον της λίστας γιατί μάλλον θα δημιουργήσει ελιτίστικες καταστάσεις.
  Tο Moderation μου θυμίζει λογοκρισία.
  Aφησε το bog σου ελεύθερο.
  Οποιος θέλει ας διαβάσει όσα μπορεί.
  Ότι είναι ελεύθερο έχει πολλά κακά,
  αλλα έχει ένα και μοναδικό καλο,είναι ΕΛΕYΘΕΡΟ!!!
  Δημήτρης - Σικάγο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 126. Nikos Dimou said...
  "τότε σαν τον Κράτητα δεν θα έπρεπε να μιλάμε καθόλου (έδειχνε μόνο με το δάχτυλο)."
  ----------------------------

  Μήπως κι αυτό ως νεύμα, δεν είναι βρισιά; (Μάλιστα,διόλου ασυνήθιστη ανά το παγκόσμιο...)

  (προσπάθεια για χιούμορ)

  Με αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 127. @heinz said,
  Διακοπές στην Αυστραλία τυχερέ Andy???

  Mπα, που τέτοια τύχη.
  Αν και, φοβάμαι, ότι η πόλις πάντα θα με ακολουθεί...

  Στη γνωστή φυλακή μου με βρίσκετε αγαπητοί, απλά μ' αρέσει να λέω καλημέρα ακόμα και το βράδυ - το 'χω κολλήσει απ' τα Ιταλικά.


  @paragrafos,

  είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι καλοσύνη.

  Μια σου γυρίζει, δέκα δεν σου γυρίζει - πάλι αξίζει.

  Να' στε όλοι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 128. Δεν ξέρω πια μπορεί να είναι η λύση για την διατήρηση της ηρεμίας στο blog. Άλλωστε δεν είμαι από αυτούς που συμετέχουν συστηματικά. Ίσως η λίστα να είναι μια καλή επιλογή. Συντομά θα σχηματιστεί μια ομάδα από σχολιαστές που θα εμπλουτίζεται σιγά-σιγα, ενώ όπως παρεκτρέπεται θα εξωστρακίζεται.

  Το blog έτσι όπως είναι τώρα θυμίζει ακαλλιέργητο αγρό, για να επανέλθω σε κάτι που έγραψα και χθες. Τα ζηζάνια όντας από τη φύση τους ισχυρότερα σαυτές τις συνθήκες καταλαμβάνουν λίγο-λίγο όλο το χώρο. Οι υβριστές, οι ξεροκέφαλοι και οι ζηλωτές κάθε πίστης φλυαρούν και εμπλέκονται σε καυγάδες γεμίζοντας το blog με άχρηστα σχόλια θάβοντας έτσι και τα καλά. Η επιμονή τους είναι απίστευτη ορισμένες φορές.

  Έτσι είναι το Internet και η ελευθερία που παρέχει. Μπορείς να συναντήσεις τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα.

  Αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 129. Κύριε Δήμου εσείς δεν τα γράψατε αυτά? πόσο δίκιο είχατε...


  [...]

  Όσο πιο ελεύθερη είναι μία κοινωνία, τόσο πιο ισχυροί πρέπει να είναι οι θεσμοί που προστατεύουν και κατοχυρώνουν την ελευθερία ΟΛΩΝ. Γιατί ελεύθερη κοινωνία (και αγορά) δεν σημαίνει ότι μερικοί είναι ...πιο ελεύθεροι από τους άλλους. Ούτε η έννοια της ελευθερίας περιορίζεται στην πολιτική, ή την έκφραση γνώμης. Η ελευθερία του ατόμου περιλαμβάνει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα - πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά. Όλη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

  [...]

  Και ο πιο ανίδεος στα φιλοσοφικά θα σας πει ότι ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία. Η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία (αλλά και η αξιοπρέπεια) του άλλου.

  [...]

  Δεν θέλει μόνο «αρετήν και τόλμην η ελευθερία» - χρειάζεται και προστασία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 130. @paragrafos έδειχνε, ΕΔΕΙΧΝΕ!

  Με τον δείκτη.

  Όχι το άλλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 131. Tεχνολογίας το ανάγνωσμα.............

  Επειδή μπορεί να μπήκαν στο φιλό-Τεχνο Γάτο
  ιδέες....του τύπου...τί κανω..
  φεύγω απ' το blogger.com?...
  Να κάνω κατηγοριοποίηση στα post μου,τωρα που αυξάνονται;;
  Μπορώ να μπλοκάρω ενα trol?..

  Yπαρχουν εναλλακτικές λύσεις;;..

  Δινω σε λινκ ενα καλο κειμενο
  του Tero,που αναρωτιέται γι όλα
  αυτά...δεν τα καταλαβαίνω βέβαια όλα....ας εξηγησει και κάποιος Web-Master..
  Ποιός blogging service provider θα με έπειθε να φύγω από τον Blogger
  (Συγκριση Blogger-Wordpress)και άλλα κομπιουτερικά..
  Υ.Γ. Πού είναι ο -ΙΣ;;..
  οπου και να ναι καλά να περνά...

  Αndy
  Καλως όρισες...εσύ που θα
  γινόσουν moderator...τωρα
  το απαρνιέσαι;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 132. H μηχανή ΔΕΝ δουλεύει γιατί πάτε να φτιάξετε γαλλικό καφέ στο ΜΠΡΙΚΙ! Είναι δυνατόν να πίνεται το αποτέλεσμα;

  Δεν είναι το blog για να γίνεται συζήτηση μέσω σχολιασμού. Ο κάθε χρήστης πρέπει να σχολιάζει ΤΟ ΘΕΜΑ και όχι το σχόλιο κάποιου.

  Για συζητήσεις υπάρχουν τα forum… Αν θέλει ο ΝΔ μπορεί να κάνει ένα forum να συζητάνε όλοι με την ηρεμία του αλλά όχι στο Blog.

  Γι αυτό το λόγο υπάρχουν όλα αυτά τα software και οι ιστορίες για να μην γίνεται αυτό εδώ. Αλλού τον γαλλικό καφέ και αλλού τον ελληνικό.

  Αν λοιπόν μπουν κανόνες να μην γίνεται κουβέντα αλλα σχολιασμός, πολλά θα φτιάξουν. Το αστείο είναι ότι πολλοί γράφουν ολόκληρο άρθρο μέσα στα σχόλια. Αν είναι δυνατόν…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 133. Αντυ ο δίκαιος.

  Αντυ, ο καλός φίλος στη χαρά
  και ο επίμονος συμπαραστάτης στα δύσκολα.  Με ευγνωμοσύνη και αγάπη

  Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 134. Κάθε λύση θα δημιουργεί και νέα προβλήματα, στο τέλος η υπόθεση θα καταντήσει λερναία ύδρα.
  Προσωπική μου άποψη είναι να παραμείνει ανοιχτό χωρίς λίστα ή moderation. Έστω με ένα περιορισμό σε λέξεις για τα ενοχλητικά σεντόνια.
  Οι προσβολές ενάντια στο ΝΔ δε με ενοχλούν και πιστεύω δε θα πρέπει να ενοχλούν ούτε τον ίδιο ούτε και αυτούς που γνωρίζουν την αξία του.
  Έχω παρατηρήσει ότι πια ο ΝΔ σπάνια απαντά στα υβριστικά σχόλια εναντίον του και πολύ καλά κάνει.
  Όσο τα post του ΝΔ έχουν ποιότητα και προκαλούν σκέψεις και αντιδράσεις, τόσο μεγαλώνει και η αξία αυτού του blog.
  Στους υβριστές απλά ανοχή και ακόμα καλύτερα όχι αντεγκλίσεις (αν και σε αυτό χρειάζομαι βελτίωση).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 135. Κάποτε ο Χότζας είπε να φτιάξει ένα φούρνο! Περνά ο πρώτος διαβάτης, κοιτάζει το φούρνο και του λέει: " Φούρνο έφτιαξες, βλέπω, Χότζα, αλλά γιατί το άνοιγμα είναι προς την ανατολή;" "Αμ πού πρέπει νάναι:" "Πρέπει να κοιτάει στη δύση!" Χαλάει ο Χότζας το φούρνο και τον ξαναφτιάχνει με το άνοιγμα προς τη δύση. Περνά ο επόμενος διαβάτης κλπ κλπ κλπ μέχρι που ο Χότζας έφτιαξε το φούρνο πάνω σ' ένα κάρο και ησύχασε!
  Ο μύθος δηλοί..... μα είναι ανάγκη να πούμε τι δηλοί;
  Κάνε , Νίκο, ό,τι καταλαβαίνεις και μην ακούς κανένα , γιατί θα σε σεκάρουμε με τ' απαρέμφατά μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 136. Προτείνω συνδυασμένες κινήσεις γιατί είναι φανερό ότι το blog έγινε μεγαλύτερο από τους επισκέπτες/σχολιαστές του και προφανώς κι από τον οικοδεσπότη και στο τέλος θα μας φάει όλους μαζί:

  1. Συνδιαχείριση με επιλεγμένους χρήστες

  2. Απαγόρευση συγκεκριμένων nicks, IPs, URIs και Εmails

  3. Mετακόμιση στο ndimou.gr

  (To 3 είναι άσχετο, αλλά μιας και ο Ν.Δ. μάς επιτρέπει, γιατί να μην το πω; Αξίζει σε αυτό το blog να είναι μέρος του κυρίως site.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 137. Είναι πολλά. Πάρα πολλά . Θα κόψω να μην κουράσω. Απλώς συγχωρέστε μου το ότι θα τα λέω όπως βγαίνουν, μια και ο υπολογιστής μου δεν είναι ακόμη έτοιμος, το "καλό" λάπτοπ δεν είναι διαθέσιμο, και το εναπομείναν-καβουρδιστήρι θα με τρελλάνει πλέον!!!

  Ξεκινώντας από το ότι κι εγώ η ίδια έκανα χρήση greeklish χτες, βεβαιώθηκα πως υπάρχει πρόβλημα στην γρήγορη ανάγνωση, αλλά για μισό- δεν είναι υποχρεωμένος ή μπορεί να μην διαθέτει χρόνο ή χρήμα κάποιος να τ'αλλάξει, ή ακόμη και να επιλέγει τα greeklish για δικούς του λόγους (στην αρχή με τα e-mails πχ πριν από χρόνια, φυσικά κι έγραφα greeklish, μάλλον phonetically, δλδ το θήτα δεν το έγραφα "8" αλλά "th" και μετά τρελλάθηκα όταν έπρεπε να γράφω ελληνικά, δεν μπορούσα, έκανα ώρες, μέχρι άλλάζα τα ελληνικά φωνήεντα κτλ... Φίλοι μου έξω ακόμη γράφουν έτσι γιατί έχουν συνηθίσει επί σειρά ετών.) Οπότε?..

  Η μια κυρία δλδ σαν την m.m. που γράφει έτσι την απορρίπτουμε ως σχολιάστρια? Αν μη τι άλλο, εάν παρακολουθούσε κάποιος τα ελάχιστα, πλην όμως σαφέστατα, ευγενέστατα, τρυφερά και "αφιερωμένα" σχόλιά της θα καταλάβαινε ότι πρόκειται για εξαιρετικά κλασσάτο άνθρωπο. Πληζ λοιπόν.

  Η ακόμη και τα κεφαλαία, τα οποία φαίνονται σα να γκαρίζουν, ε, όταν μεταφέρουν ουσία όπως: «πΑΝΤΑ πΡΟΣΕΓΓΙΖΩ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΜΕ ΣΤΟΡΓΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ. πΑΝΤΑ. 18 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕπΕΤΡΕΨΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΝΑ ΔΥΣΦΟΡΗΣΕΙ ΑπΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩπΙΝΟ πΟΝΟ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ πΙΟ ΔΥΣΤΡΟπΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΣΚΟπΕΥΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΕΤΣΙ.» ihadafarminafrica, χτεσινό ποστ, Παρ Ιουλ 21, 02:34:15 μμ,

  Ε, τότε, ας γκαρίζουν. Τέτοια μαθήματα ζωής χρειάζονται σε όλους μας. Ειπωμένα κιόλας εντός θέματος... Κι αν μ’ενοχλούσαν τα κεφαλαία, απλώς δεν θα τα διάβαζα, απλό είναι.

  Επανέρχομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 138. Για τα trolls τώρα, μέχρι και ποστ έχεις κάνει Γάτε, θυμάσαι, με αφορμή τον αγγουροντομάτα και το ΠΟΣΟ μύλο μας είχε κάνει. Εβρισε νεκρούς (παιδιά, συντρόφους, γονείς), πήρε ταυτότητες ανθρώπων και έμπαινε σε άλλα μπλογκς και τους σκυλόβριζε, αλλά εσύ στο όνομα των αρχών σου, τον έχεις ακόμη και σουλατσάρει ανάμεσά μας. Ξέρω, με το κράξιμο και το moderation αργότερα (ίσως και άλλα δικά του προσωπικά εμπόδια), έκοψε για κάμποσο τις περαντζάδες, αλλά αφού είχε πάρει τραγικά πολλά νικς, είχε αφήσει τις μουτζαλιές του σε διάφορα ποστς κι είχε φτιάξει ολόκληρες περσόνες.

  Ει, σαλτάρω, για σένα μιλάω!

  Και το να μην θέλεις να υποπέσεις σε ad hominem fallacy, σε κάνει/μας κάνει να ανεχόμαστε μία κατάσταση που μας έχει στοιχίσει και μας έχει φτωχύνει. Πού ήταν ή παράγραφος επί σειρά ποστς Νίκο? Πού είναι η απουσία? Να μην επεκταθώ, καταλαβαίνεις...

  Ασε που όπως είπε ο zoros, τα semi-trolls είναι πολύ πιο επικίνδυνα, μια που μεταμφιέζονται καλά, δημιουργούν κάποιες καλές εντυπώσεις, και πάνω που τους συμπαθούμε και μπορεί να κάνουμε και διάλογο μαζί τους, ΦΑΑΑΠ! Πάρ’το τρολλίζειννννννν στη μάπα... να το λέμε βέβαια!!!

  ΟΚ, η αγάπη μας για σένα είναι προφανώς μεγαλύτερη από την τσαντίλα μας για την αγένεια, την ύβρι, την παράνοια και την σαπίλα. Αλλά μας ζορίζει. Πολύ. Κι ανοίγει την πόρτα και για τα άλλα τρολλς και γενικά τους θρασείς τύπους. Κι ακόμη και για την δημιουργία νικς για να πουν αυτά που το γνωστό νικ δεν μπορείνα πει ευθαρσώς. Πώς το είπε πολύ εύστοχα ο adhoul περί βανδαλισμών/broken window theory?

  Κι επίσης, οι νέοι, με τις τόσο φρέσκιες ιδέες τους, πολλές φορές βιάζονται να παρεξηγήσουν γραφόμενα και πρόσωπα, σε σημείο που να πρέπει να τους εξηγήσεις και να γίνεται ολόκληρη ιστορία για κάτι που εάν περίμεναν λίγο να σε γνωρίσουν καλύτερα, δεν θα το παρεξηγούσαν in the first place.

  Επανέρχομαι

  (πληζ κρατήστε τα μου μαζεμένα, δεν έχω τη δυνατότητα του μπες-βγες, θ’απαντήσω στους φίλους μαζί)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 139. Αχ Maiosone δίκιο που έχεις με τον Χότζα...

  Υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες ιστορίες

  Από ότι κατάλαβα, ό,τι και να κάνω θα είναι στραβό για κάποιους

  και ό,τι κι αν πάει στραβά, θα φταίω πάλι εγώ...

  πάω για ύπνο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 140. Η moderation ίσως είναι το καλύτερο αλλά δημιουργεί μεγάλο φόρτο στον blogger.

  Αν αφήσουμε τα πράγματα ελεύθερα, νομίζω ότι χρειάζεται περιορισμός σχολίων, όχι πάνω από τρία ανά post, και περιορισμός λέξεων. Μια ιδέα επίσης θα ήταν οι παρεκτρεπόμενοι να αποβάλλονται για ένα μήνα από το blog μετά από ειδοποίηση η και χωρίς ειδοποίηση αν το ατόπημά τους είναι βαρύ. (Κίτρινη και κόκκινη κάρτα) Δεν ξέρω όμως αν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα και το κυριότερο δεν ξέρω αν είναι διατεθειμένος ο ιδιοκτήτης να κάνει αυτήν την δουλειά.

  Μια άλλη ιδέα θα ήταν οι σχολιαστές να είναι επώνυμοι ή να ξέρει ο ιδιοκτήτης του blog τα ονόματά τους, να είναι δηλαδή ανώνυμοι μόνο για τους συνσχολιαστές. Πιστεύω ότι τότε όλοι γινόμαστε πιο υπεύθυνοι. Και πάλι όμως η εφαρμογή στην πράξη μοιάζει με υποβολή βιογραφικού ή στοιχείων ταυτότητος.

  Η λίστα έχει το μειονέκτημα ή ότι θα εξελιχθεί σε παρεϊστικη υπόθεση, μερικοί θα αποκτήσουν ίσως την αλαζονεία του βασικού μέλους, ήδη και τώρα υπάρχει μερικές φορές αυτή η αδιόρατη αίσθηση, και –κυριότερο- το θέμα της εισόδου των νέων σχολιαστών.

  Εμένα προσωπικά το chatting και τα άσχετα σχόλια με ενοχλεί περισσότερο και από τις βρισιές. Τις τελευταίες τις ξεπερνάς και με ένα ειρωνικό χαμόγελο. Το chatting και τα άσχετα σχόλια πως να τα ξεπεράσεις!

  Πάντως αν τα πράγματα μείνουν ελεύθερα ο ΝΔ δεν θα αντέξει πολύ ακόμα και αν μπει moderation επίσης προκύπτει τόσος φόρτος που πάλι δεν θα αντέξει πολύ. Συμπέρασμα: Να γίνονται όλα με την σειρά (moderation, λίστα, ελεύθερα) κατά το δοκούν του ιδιοκτήτη, με δυνατότητα αποβολών και με διαλείμματα για να ξεκουράζεται ο blogger.

  «Τι γρήγορα που φτάσαμε ώς εδώ»!!
  Από την πικροδάφνη που κάνει τον απελπισμένο αγώνα της για την ζωή και το φως στο «μ... της μάννας σου».

  Είναι να γελάει κανείς ... η να κλαίει! Μάλλον το πρώτο. Αλλα αν ήμουνα ιδιοκτήτης ίσως έκλαιγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 141. Και μια που έχω πάρει φαλάγγι τα δυσάρεστα, να προσθέσω Νίκο και κάτι που σε κάνει πολύ ανθρώπινο στα δικά μου μάτια, και που τσαλακώνει την εικόνα του θεριού «Δήμου» τον οποίον δεν θα τολμούσα να κοιτάξω παρά για να μου δώσει αυτόγρ...ε, να μου γράψει αφιέρωση σε βιβλίο του.

  Δε πά’ να σε λένε ψυχρό, ορθολογιστή, απόμακρο, εγώ βλέπω ότι δίνεις την ψυχή σου, τι λέω, την σπαταλάς πάνω μας με δύναμη και φόρα. Μοιράζεις τον έπαινο όχι σαν δάσκαλος «μπράαααβο τα καλά παιδάκια, τι καλά παπαγαλάκια που είστε εσείς!», αλλά σαν άντρας που αναγνωρίζει τον κόπο και την ψυχή που βγάζει ο άλλος στο κείμενό του, τη ντροπή που προσπερνά, την αγωνία της απόρριψης που κατανικά. Κι επίσης αναγνωρίζεις την αξία του ανθρώπου, πέρα και πάνω από την «λογοτεχνική» αξία του γραπτού του. Και δεν το κάνεις για δημόσιες σχέσεις. Δεν είναι του τύπου σου, όχι μόνον λόγω συστολής & τακτ, αλλά και λόγω αξιών και «χόρτασης».

  ΑΛΛΑ:

  Υπάρχουν ατυχείς στιγμές που ξεχώρισες φίλους και τους «έκραξες», ακόμη και δυσανάλογα με το βάρος του ατόπηματός τους. Δεν θ’αναφερθώ σε μένα και το «άδειασμα» που μου έχεις ρίξει κατά καιρούς (το οποίο το έχουν προσέξει κι άλλοι), όχι για το αναμενόμενο, επειδή το εξισορροπούν τα χίλια καλά που μου έχεις πει. Ξέρεις τι ειδικό βάρος έχουν τα μεν λεγόμενα, και τι τα δε. Δεν αναφέρομαι σε μένα γιατί τα εκλαμβάνω ως μαθήματα. I’m a big girl. I bite the bullet, ή τουλάχιστον προσπαθώ, μια και ξέρω ότι η πρόθεσή σου είναι ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΗ, για όλους μας.

  Αναφέρομαι στη φάση «ηλιόδεντρο». Ακόμη και τώρα, δεν καταλαβαίνω πώς κατά διαστήματα «περνούσαν» το moderation σχόλια-χαστούκια για όλους μας, χωρίς βέβαια να χρησιμοποιούν υβριστικές λέξεις, αλλά εξαιρετικά προσβλητικά, για σένα, για μας, προσωπικά, γενικά, αλλά σε πείραξε το «προσυμφωνημένα» και μετά φυσικά κλιμακώθηκε η ρήξη.

  Χτύπησε ίσως «φλέβα» το όλο σχόλιο, προφανώς το θεώρησες θρασύ, έπεσε σε κατάσταση προϋπάρχουσας φόρτισης κιόλας, οπότε... μπουμ! Το ίδιο που είχε γίνει και με τα υβριστικά για τους εβραίους (μπουμ!), ενώ επί σειρά ποστς σουλατσάριζαν απίστευτες χυδαιολογίες στα ελληνοτουρκικά... Και πληζ, κατάλαβέ το ότι χυδαίο εννοώ εδώ κάτι που έχει λέξεις φαινομενικά το πολύ κακούλικες, αλλά κρύβει δυναμική πολλών χαστουκιών στην αξιοπρέπεια, το ήθος και την υπόληψη κάποιου. Μη με κάνεις να αντιγράψω, δε θέλω ούτε να τα θυμάμαι.

  Κι όλα αυτά τα λέω με καλή καρδιά, απλώς... απλώς...

  Νίκο, με έχεις κατατρομάξει, αυτό προσπαθώ μάλλον να σου πω τόσην ώρα.

  Δεν ξέρω πότε να περιμένω τον νηφάλιο, ανώτερο άνθρωπο και πότε τον εκρηκτικό (με τα χίλια δίκια, έτσι? Αν μη τι άλλο, σπίτι σου είναι, μην τα πάρεις τώρα!!!), και για πόσο διάστημα. Θα μου πεις, αυτό είναι που έχει όλο το ζουμί, το να μην είναι ο άλλος προβλέψιμος και θανατερά βαρετός... Και τον κάνει μαγνήτη –δες τι τραβάς! Αλλά αυτό είναι που έχει κι όλη την τρεμούλα, από πού θα μας έρθει... Κι όλο το άγχος μου...

  Επανέρχομαι (κράτα τις σφαλιάρες σου για το τέλος, που θα λουφάξω...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 142. Α, συμπλήρωση στο προηγούμενο, με τον Μίκυ πάντως δεν εννούσα ότι έχετε ρίξει κατηγορίες tit-for-tat, ώστε να σας δέσουν... Ιρλανδοί στο τραπέζι να τα βρείτε, γιατί φίλος μάλλον έτσι το εξέλαβε. Εννοούσα γενικά ότι οι διαφορές, ακόμη κι αν ξεκινούν κι ακόμη χειρότερα συνεχίζονται από τον έναν μόνον, πρέπει να λύνονται, όχι να κακοθάβονται, βρυκολακιάζουν... τουλάχιστον αυτό πήγε καλά νομίζω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 143. Λίστα.

  Η moderation είναι χαμένος χρόνος για τον οικοδεσπότη, και ο χρόνος του είναι ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ για μας.

  Οι εκτός λίστας ας παρακολουθούν ζηλεύοντας τους υπόλοιπους. Ας πρόσεχαν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 144. αναρωτιιμεαι νικο ποσο σημαντικα ειναι τα σχολια σε ενα μπλογκ σαν αυτο οταν κατα βαση ξεπερανε τα 150/θεμα, γεγονος που κανει αδυνατη την πραγματικη συζητηση, καθως σχεδον παντα το θεμα των σχολιων καταληγει να μην εχει καμια σχεση με το αρχικο σου θεμα...

  ποσο χρονο εχει πραγματικα ο καθενας μας για να τον αφιερωσει να διαβαζει 150 σχολια αναμεσα στα οποια μπορει να βρει 10 μονο που να εχουν πραγματικα κατι να πουν;

  πραγματι υπαρχουν σχολια που ειναι πολυ ενδιαφεροντα, τα οποια δινουν τροφη για σκεψη και οι συζητησεις με αυτα τα ατομα θα μπορουσαν να ειναι παρα πολυ ομορφες.Ομως προσωπικα οταν διαβαζα τα επικαιρα με ενδιεφερε η δικη σου γνωμη, το δικο σου θεμα, η δικια σου οπτικη...οταν διαβαζω ενα βιβλιο μ'ενδιαφερει τι εχει να μου πει ο συγγραφεας και δεν ψαχνω στο ιντερνετ να βρω τι γνωμη εχουν για καθε αποψη του αλλοι αναγνωστες...ισως τα σχολια στο συγκεκριμενο μπλόγκ να εχουν γυρισει μπουμερανγκ..σε οικονομικους ορους νομιζω θα ταιριαζε ο ορος 'economies of scale'...οταν μια εταιρεια αρχιζει να μεγαλωνει και να επεκτεινεται αρχικα δημιουργει κερδη και νεες δυνατοτητες εξελιξης...φτανει ομως ενα σημειο οπου η εξελιξη της την εχει κανει πολυ πολυπλοκη και δυσλειτουργικη, κατι το οποιο γινεται μπουμερανγκ για την εταιρεια η οποια αρχιζει να συρρικνωνεται και να εχει ζημιες...νομιζω οτι αν στην θεση της 'εταιρειας' βαζαμε ´μπλογκ' η αληθεια δεν θα ηταν πολυ μακρια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 145. aphrodite
  τελικά το θέμα εξελίχθηκε σε κατηγορητήριο εναντίον μου...

  τελειώσατε την αγόρευση κυρία εισαγγελεύ - να πάμε για ύπνο;

  μεροληπτούσα και παρέβλεπα...

  αδίκησα και το ηλιόδεντρον...

  σε έχω κατατρομάξει...

  έτσι μπράβο παιδιά ,με βοηθάτε πολύ να κρατήσουμε το blog

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 146. Το μεγάλο fallacy που επικρατεί, είναι το logical fallacy of relativism. Πολλοί πιστεύουν ότι "όλα είναι σχετικά" και δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες και κανονισμοί, διότι αποτελούν "παραβίαση ελευθερίας".
  Συμφωνώ και γι' αυτό μεθαύριο θα μπω στο πανεπιστήμιο Αθηνών (οπλισμένος κάργα βέβαια), θα τους βγάλω όλους έξω και θα το κάψω το ρημάδι. Διότι, εάν οι φοιτητές έχουν αυτές τις "ελευθερίες" και απολαμβάνουν αυτή την έλλειψη περιορισμού, τότε κι εγώ πρέπει να έχω αυτές τις ελευθερίες. Σωστά; Ή μήπως εάν περάσω τις πανελλήνιες εξετάσεις, αποκτώ περισσότερα δικαιώματα και γίνομαι "πιο ίσος" από τους άλλους;

  Τέλος πάντων... διακρίνω όχι μόνο ανωριμότητα, αλλά και ημιμάθεια στο μέγιστο βαθμό. Γι' αυτό και εξακολουθώ να ΜΗΝ πιστεύω στην νηπιαγωγείου στυλ ανωνυμία. Καλά τα alter ego, αλλά να ξέρουμε με ποιον μιλάμε. Κι επειδή η ζωή έχει κόστος (εκτός κι αν έχεις περάσεις τις πανελλήνιες εξετάσεις στη νότια χερσόνησο των βαλκανίων), θα πρότεινα να δημιουργηθεί νέο blog με διαπιστωμένα επώνυμα μέλη.

  Νίκο Δήμου... θες να φτιάξεις λεύκωμα μέσα από blog. Μάλιστα. Τι είδους λεύκωμα θα είναι αυτό, όταν σχεδόν όλοι οι γράφοντες (εκτός από εμένα κι εσένα) είναι "φανταστικές προσωπικότητες"; Πως θα δείχνει κανείς στο μέλλον μια τέτοια "εικονική" κοινότητα; Περιμένω από σένα να βρεις περισσότερα επιχειρήματα σ' αυτό ακριβώς που λέω. Η ανωνυμία είναι αυτή που
  α) Δεν χρησιμεύει σε τίποτα στους legitimates.
  β) Επιτρέπει την είσοδο trolls.

  Καλά όλα αυτά τα γλυκούλια που παίζουν εδώ τα παιδιά στο AOL (ψευδώνυμα, χαμογελαστές φάτσες κλπ), αλλά αυτή είναι η παιδική πλευρά του Ίντερνετ και όχι αυτή που χρησιμεύει για έρευνα, για προβληματισμό, για ΩΡΙΜΗ επικοινωνία.

  Δεν μπορεί να υπάρξει ώριμη επικοινωνία με ανωνυμία. Και το Moderation χρήσιμο είναι, εάν κανείς θέλει καλής ποιότητας blog. Αλλά κάποια τεχνική μέθοδος πρέπει να βρεθεί για να ανακουφίσει τον κάτοχο.

  Και η λίστα (ελληνιστί: κατάλογος) καλή είναι, εφ' όσον οι εγγεγραμμένοι είναι επώνυμοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 147. Kαληνυχτα don.....

  Ειμαι νεο μέλος στην οικογενεια των γάτων και ονομαζομαι μωρο....

  Αυτη τη στιγμη σας παρακολουθω και εχω κολλησει τη μουσουδιτσα μου στην οθονη...

  Προχθες κιολας ακουσα την εκφραση << η περιεργεια σκοτωσε τη γατα>> και αγαπητε don εχω τρομαξει...ειμαι όλος περιεργεια....:-))

  Don σας ζηλευω...και σας ζηλευω γιατι σας αγαπουν τόσοι φιλοι....και δεν είναι θαυμασμος είναι αγαπη......Aγαπη!

  Μπηκα να πω μια καληνυχτα,γιατι με τοσους γατους και γατες εδω μέσα νιωθω σαν το σπιτι μου...

  Να ειστε καλα
  Νιαου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 148. Αυτό που κάνει το μπλογκ του Δήμου τόσο πετυχημένο κατά τη γνώμη μου είναι το ότι ένας άνθρωπος του δικού του βεληνεκούς, εκτίθεται δημόσια, και απαντά σε πραγματικό χρόνο, όσο του επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του βεβαίως. Κι όχι μόνον η θεματολογία του, η γραφή του, οι φωτογραφίες του. Κι από κει και πέρα, η ζωή των σχολίων, που με αφορμή το θέμα του, ξεδιπλώνουν πολυεπίπεδη ανάλυση, ακόμη κι αν δεν είναι το ζητούμενο το φόρουμ. Είναι αναπόφευκτο. Κι όσο και να κουράζει και να εκτρέπεται, γεγονός είναι ότι παραμένει μοναδικό σαν κλίμα.

  Αυτό πέραν των στραβών σαν αυτά που ήδη έγραψα (τονίζω πάλι το με καλή καρδιά, κι όχι για να πληγώσω), τοποθετεί και το πλαίσιο δημιουργίας μιας αόρατης «κόλλας» ανάμεσά μας. Δεν είναι μόνον το ότι το βιβλίο είναι μουγκό, το μπλογκ όχι... Είναι και το ότι το «talking” blog συνδέει τους συν-σχολιαστές με αόρατη κόλλα, η οποία αλλού είναι πιο γερή, όχι μόνο σαν συλλογική άποψη-συμφωνία αλλά και σαν μοναδική φωνή-encapsulation αδιαμφισβήτητη. Βέβαια αλλού είναι δυστυχώς πολύ αδύναμη, κι αρχίζουν οι ρήξεις...

  Υπάρχει όμως, κι είναι αυτή που πυροδοτεί συζητήσεις και στα μπλογκς των ανθρώπων που συχνάζουν εδώ, και είναι επίσης αυτή που μας έχει κάνει να γνωριστούμε μεταξύ μας και να μπούμε λίγο-πολύ σε μια κυβερνο-παρέα. Επιπρόσθετα των ήδη υπαρχουσών, real-life παρεών μας. Και σε απόλυτα καθαρές στιγμές, να υπερβούμε το «ανώνυμο» της ιστορίας και να δεθούμε με πολύ προσωπικό τρόπο, εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς (βλ. Παράγραφο και τον αγώνα της για κάτι πέραν του προσωπικού της θέματος).

  Ε, λοιπόν, αυτή η κόλλα δε χτίζεται μόνο με Μπαμπινιώτη. Ούτε μόνο με τα υπέροχα σχόλια-διατριβές, που τα διαβάζεις και στην καλύτερη τα χαζεύεις, στη χειρότερη τα ζηλεύεις. Θέλει και το ανθρώπινο, την «καλημέρα», το άσχετο σχολιάκι, τον «κεφτέ» και τη «διακοσάρα» που είναι τα inside jokes μας. Οχι μόνον γιατί δένουν την μεγάαααλη παρέα.

  Αλλά γιατί λειτουργούν σαν προστατευτικό δίχτυ να μπορεί ο άλλος να μπει και να πει αυτό που πραγματικά νοιώθει, το κρύσταλλο, κι όχι κάτι ώστε να γίνει απλώς αρεστός /σεβαστός / επιθυμητός ή να δηλώσει ένα αδιάφορο «παρών!». Και δίνουν την αίσθηση της συνέχειας σε όσους παρακολουθούν το μπλογκ, ανεξαρτήτως του πότε μπήκαν τελικά. Τον τόνο, τον χαρακτήρα. Οπότε χωράει και το cosmopolitan, χωράει και το «σ’αγαπώ». Και τα υπερθετικά και τα μεγάλα ίσως κομπλιμέντα. Δεν είναι υποχρεωτική η ανάγνωσή τους φυσικά. Μας θυμίζει όμως το κύριο ατού της επικοινωνίας: την προσέγγιση. Και δυνητικά την αγκαλιά. Την έχουμε έξω, δε λέω. Εδώ όμως που μιλάμε ψυχή με ψυχή έχει άλλο νόημα.

  Μην τα ξακρίζουμε όλα. Δεν είναι θάμνος-φράκτης παραλληλόγραμμος. Κήπος είναι. Ακόμη και τα ζιζάνιά του έχει είπαμε... Αλλά στη θέα ενός λουλουδιού σπάνιας ομορφιάς, λες οκ, εδώ είμαστε. ΚΟΛΛΑΣ.

  Δεν είναι περίγραμμα λοιπόν. Είναι το μέσα. Που όταν ξεχειλίζει από δημιουργικότητα και ιδέες και φωνές, είναι ακόμη καλύτερο από αυτό το οποίο προοριζόταν να γίνει. Και μας δείχνει έναν κόσμο που έχει ελπίδα, όσο υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες ιδέες. Κι αλλάζουμε και μαθαίνουμε και μη μου πει κανείς ότι κάποια στιγμή δεν του πέρασε από το μυαλό κατά τη διάρκεια κάποιας τυχαίας μέρας κάτι που ειπώθηκε εδώ μέσα...

  ΚΟΛΛΑ.

  Και ντρόγκα.


  Αρα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 149. ND,kalispera

  "Από ότι κατάλαβα, ό,τι και να κάνω θα είναι στραβό για κάποιους"

  Eftihos:afto simenei zondani simmetohi

  Fandasou na eitan oloi simfonoi mazi sou....(tha eihes paei gia ipno pooooli noritera)

  Trolls kai ashetoi me to thema:
  Dinoun rythmo kai anasa sto ksetiligma tou blog(ki'as se afinei anavdo,sihna, to dianoïtiko tous epipedo)

  Simberasma(prosopiko):afto to blog einai olo zondania,min allaksis tipota.

  Myrto

  PS.Aphro,timi mou

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 150. Έγραφα το παρακάτω στην Αφροδίτη όταν παρατήρησα την δικαιολογημένη πίκρα στα λόγια του κυρ Νίκου.
  Ξέρετε Αφροδίτη το πιο δύσκολο σε μια ανθρώπινη σχέση είναι να βάζετε τον εαυτό σας στην θέση του άλλου. Δεν είναι το πρόβλημα ότι διαμαρτύρεστε για αυτά που σας πληγώνουν, αλλά γιατί υπομένετε τόσο καιρό να σας πληγώνουν χωρίς λόγο.
  Ο κυρ Νίκος δεν νομίζω να επιδίωξε μια πατρική σχέση εξάρτησης μαζί σας , αλλά μια φιλική.
  Κανείς απο τους δυό που υπερασπίζεστε δεν συνέχισε την προσωρινή παρεξήγηση, εσείς γιατί το κάνετε και αλληλοπληγώνεστε με τον κυρ Νίκο άσκοπα;

  θα σας πω κάτι που μου θυμίζει η μάνα μου για τους ανθρώπους.
  Ο Ελληνικός καφές είναι καλύτερος όταν το καιμάκι πάει να ξεχυλίσει.
  Τότε έχει την πιο γερή νοστιμιά, με τις φουσκάλες.
  Όταν ξεθυμάνει είναι καφές που έχει χάσει το άρωμά του.
  Πιές τον όσο έχεις καιρό και απόλαυσέ τον!

  -> aphrodite said...
  "Ει, σαλτάρω, για σένα μιλάω!"

  Now you read him, now you don't!

  Κάποιο δενδράκι μπλόκαρε την πτώση του "σαλτάρω στο κενό", αυτόχειρας;


  "Η μοναξιά του σαλτάρω στο κενό"

  Κρυφό του απόστημα,
  μικραίνει το υπόστιγμα,
  σαλτάρει φάλτσα στο κενό,
  σαν βαρελάκι αναποδογυριστό,
  μέσ' στον Νιαγάρα ποταμό.

  Η νύχτα φωτίζεται,
  στον γκρεμό τσακίζεται,
  η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει,
  ψάρι στον φούρνο τρέχει,
  θα προλάβει; γιατί βρέχει;

  Κοινωνία γιατί άφησες τον Πάνο,
  μόνο του κουλουριασμένο, νάνο,
  τώρα στην Σωτηρία αγκομαχά,
  Μανούλα, σφίγγονται τα πλευρά,
  τελευταία πνοή, Χριστιανοί ένα παπά!

  Μια προσευχή, άγνωστος σε άγνωστο,
  Θεέ μου ελέησε τον άνθρωπο,
  καταδιωγμένος ζούσε μια ζωή μοναχική,
  τον έδιωξε η μάνα του μικρό παιδί,
  Πατέρα αγκάλιασέ του την ψυχή!

  Όλα στην ζωή έχουν σημασία,
  δεν υπάρχει ο Θάνατος χωρίς αίτία,
  ξεχνάμε εύκολα μεσ' την τριβή,
  τι μας κρατάει στην ζωή,
  μια Θεική διαταγή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 151. Oh No!
  Here we go again with Miss Moderation.
  Back to our virginity days!

  Αχ ρε θεά του Έρωτα τι μας κάνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 152. Αρα moderation. Κι από τη στιγμή που ο φόρτος θα είναι μεγάλος (δείτε τι γίνεται τώρα, καλοκαιριάτικα, που έχουμε και... τα μπάνια του λαού! Φαντάσου από Σεπτέμβριο!!!), ας παραχωρηθούν τα «κλειδιά» του... Δημαρχείου σε κάποιους ανθρώπους, που με βάρδιες ίσως θα μπορούν να βοηθήσουν. Δε χρειάζεται να ξέρουμε οι υπόλοιποι τι και πώς. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να συνεχίσει το μπλογκ του ΝΔ με τον τρόπο που αρέσει στον ΝΔ καλύτερα. Κόλλα-ξεκόλλα, ο Γάτος είναι που κάνει τη διαφορά. Κι αν εκείνος είναι καλά, είμαστε κι οι υπόλοιποι στο μπλογκ του – συμπεριλαμβάνω και τους φίλους που μας διαβάζουν και δεν γράφουν (ακόμη).

  Κι αν αυτό μπορεί να γίνει με κάποιον καλύτερο τρόπο, σε κάποια καλύτερη πλατφόρμα, ας γίνει. Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε εξαιρετικά ελαστικοί και ακολουθούμε πρόθυμα την επιθυμία σου Νίκο. Δεν σου κράτησε κανείς μούτρα για το κλείνω/ανοίγω, προς Θεού. Εσύ τι θέλεις, κι εμείς μέσα. Τη γνώμη μας εκφράζουμε μόνον σήμερα, να ξέρεις πώς νοιώθουμε. Εσύ θ’αποφασίσεις τι θα κάνεις και ποιά αυγά θα σπάσεις. Χωρίς πάντως να σπάσεις κάποια αυγά, ομελέτα δεεεεε...

  Μας αγαπάς, σ’αγαπάμε.

  Δε χωράνε πολλά ανάμεσα!

  Κι αν σε στεναχώρησα, παίρνω πίσω αμέσως ό,τι εξέλαβες σαν «κατηγορητήριο» (!!!!) εναντίον σου... Νόμιζα ότι θα καταλάβαινες ότι η πρόθεσή μου ήταν ΠΑΝΤΑ η καλύτερη. ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.
  Τα «μεροληπτούσα και παρέβλεπα & αδίκησα» δεν ειπώθηκαν έτσι. Αυτό που ειπώθηκε ήταν το είσαι άνθρωπος, έγιναν «μπουμ», αλλά μαζί σου, γιατί είσαι αυτά απ’έξω-έξω αλλά ΠΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑ από μέσα. Και τελεία. Και παύλα.
  Το ότι με κατατρόμαξες, φυσικά, το εξήγησα κιόλας. Δεν είσαι υπεύθυνος για το πώς αισθάνομαι εγώ, αλλά είμαι υπεύθυνη εγώ να το δηλώνω –όταν το κάνω- με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν είναι μομφή. Λαχτάρα είναι. Αγωνία. Μην τα πάρεις στο κρανίο και το ξανακλείσεις!!!

  Το... «κυρία εισαγγελεύ», ελπίζω να ήταν πειραγματάκι... Είναι και η ώρα τέτοια... Αν το εννοείς, πάντως, πάσο. Πες το κι έγινε!
  Να πάμε για ύπνο; Δεν ήξερα ότι με περίμενες, έτσι ή αλλιώς δε μένεις τόσο αργά συνήθως, δεν είχες και moderation, οπότε με άλλο σκεπτικό ξεκίνησα να γράφω. Αν ήξερα ότι θα μπει, θα σου έγραφα 3 λέξεις, «moderation, βάρδειες, αποφασίζεις». Τι να το ξενυχτούσα κι εγώ προσπαθώντας να τα πω όλα τούτα? Αντε να προσέθετα και το να βάζεις 2-3 φωτος με ένα μικρό κειμενάκι ανά 2- 3ημέρες,να το παίρναμε κι εμείς το μήνυμα ότι πάμε πάλι χαλλλλαρά...

  Bottomline Νίκο,
  Περιφρούρηση. Για να μπορούμε να γράφουμε με επιχειρήματα (ή όχι...!) στα σχόλια, ΟΛΑ αυτά που δεν χωράνε ανάμεσα στο «Μας αγαπάς» και στο «σ’αγαπάμε».

  Καληνύχτα. Καλημέρα.
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 153. Όποιος δεν έχει δουλέψει ως System Administrator σε εταιρεία με χίλιους και παραπάνω ταυτόχρονα εργαζόμενους στα Πισί τους , θα καταλάβει πολύ δύσκολα , τον αδιάκοπο και συνεχή αγώνα ενάντια στην "Εντροπία της Άσκοπης Δημοκρατίας των Δικτύων".

  Τα οφέλη των Low User Rights , της Λίστας , του Moderation θα του φαίνονται θεωρητικά ομιχλώδη και ακατανόητα.

  Δεν πειράζει. Όταν ΑΛΛΟΙ σε προσέχουν , έχεις την πολυτέλεια να θεωρητικολογείς...

  Μια όχι και τόσο άσχετη ιστορία:

  Όταν τελειώνω τα ψώνια στο Super Market τοποθετώ και πάλι το καροτσάκι στη θέση του , όπως όλοι μας (για να πάρω πίσω και τα 50cents μου, btw)

  Όμως, για κάποιο περίεργο λόγο , ΠΑΝΤΑ η μια από τις τρεις στη σέιρά ουρές-στοίβες από καροτσάκια , είναι η (πολύ) μεγαλύτερη. Βλέπεις, όλοι βάζουν το καρότσάκι τους εκει που το βάζουν και οι άλλοι. Οι άλλες δύο σειρές λοιπόν "φυτοζωούν". Εγώ πάντα ενισχύω τις αδύναμες στοίβες.(Μάταια βέβαια!)

  Τελικά , είναι στη φύση μου να "τακτοποιώ"...

  Διότι είναι στην φύση των Users να "κάνουν ότι κάνουν οι άλλοι" αδιαφορώντας για την εντροπία που δημιουργούν...

  ...ενώ είναι στη φύση των Admins να τακτοποιούν την σαβούρα που αφήνουν πίσω τους οι users....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 154. Αν δουμε το blog ως μια ορχηστρα, ο Νικος Δημου είναι αυτός που ήθελε να παίξει κάποια θέματα που ο ίδιος επέλεξε.

  Σ 'αυτό τον βοήθησαν και κάποιοι φίλοι αρκετά ικανοί και δημιουργήθηκε μία καλή ορχήστρα.

  Μαζί με αυτούς ανεβαίνουν στη σκηνή και δεκάδες φίλοι που όλοι μαζί φτιάχνουνε κάτι που όπως αποδείχτηκε παρακολούθούν χιλιάδες.

  Πού και πού όμως μαζί με τους μουσικούς ανεβαίνουν στη σκηνή και τα γνωστά φρικιά και κάνουν φασαρία προσπαθώντας να χαλάσουν τη συναυλία

  Όλοι αυτοί που παρακολουθούν και θα ήθελαν να είναι στη σκηνή αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν (χρόνος,ικανότητα,διάθεση)θα αισθανθούν τεράστια απογοήτευση άν ξαφνικά για δύο τρία κολωπαίδια διαλυθεί κάτι τόσο καλό.Στη περίπτωση της συναυλίας οι σεκιουριτάδες θα είχανε δώσει τη λύση .Εδώ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 155. Κύριε Δήμου, καλημέρα.
  Ζητώ συγγνώμη αλλά δεν έχω διαβάσει τα σχόλια, δεν ε΄χω χρόνο κι είναι πολύ αργά.
  Αισθάνομαι λίγο όπως ο επιστολογράφος σας τώρα τελευταία, ότι δηλαδή δεν προλαβαίνω πια και δεν αντέχω να διαβάζω τόσα σχόλια, παρόλο που συμπαθώ πια τη συντριπτική πελιοψηφία των σχολιαστών σας, όπως τους γνώρισα από τα κείμενα τους. Αλλά μου είναι αδύνατον να δαπανώ τόσο χρόνο.
  Είμαι προσωπικά υπέρ του moderation, όπως έχω ξαναπεί. Καταλαβαίνω ότι αυτό θα βαρύυνει εσάς και σίγουρα η απόφαση είναι δική σας.
  Όμως είμαι προσωπικά κάθετα αντίθετη στη λίστα.
  Κατ' αρχήν μου κάνει εντύπωση που όσοι σχολιαστές πρόλαβα να διαβάσω που τάχθηκαν υπέρ της λίστας, θεωρούν δεδομένο ότι θα περιληφθούν σ' αυτήν! Απορώ πως!
  Δεύτερον, πολλά φλύαρα σχόλια τώρα τελευταία ή σχόλια επί προσωπικού ή άσχετα με το θέμα ή chats προέρχονται από παλιούς και τακτικούς σχολιαστές σας, που σημαίνει ότι η λίστα δεν θα εξασφάλιζε μια αρμονική ροή ποιοτικών σχολίων.
  Τρίτον, θα χάνονται έτσι αξιόλογα σχόλια από άτομα εκτός λίστας που δεν θα γράφουν διότι δεν θα έχουν διάθεση να περάσουν τη διαδικασία της λίστας ή θα θεωρούν ότι το σχόλιο τους θα καταστεί ανεπίκαιρο όταν τελικά εγκριθεί.
  Αυτά ως πρώτες σκέψεις. Θα επανέλθω το μεσημέρι, αφού διαβάσω τα υπόλοιπα σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 156. Σχετικά με τα greeklish:

  http://speech.ilsp.gr/greeklish/

  όποιος θέλει μπορεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 157. Καλημέρα!

  Moderation λοιπόν.

  Με όσο πιο γρήγορη διαδοχή σχολίων για να μην κολλάει ο διάλογος.

  Αλλά με "διαλείμματα ελευθερίας" όταν είμαι στον υπολογιστή και ελέγχω.

  Η θέση και άρση της moderation έδειξε πως και μόνο η παρουσία της είναι αποτρεπτική. Όσο την έχεις λες: "μα τι χρειάζεται; - δεν κόβω τίποτα!". Όμως όταν φύγει φτάνουν μόνο μερικές ημέρες για να επανέλθουμε στην ζούγκλα που περιγράφει ο ισ.

  Επαναλαμβάνω τους κανόνες:

  1. Όχι σεντόνια (παράκληση: κάτω από 300 λέξεις. Ανώτατο όριο - για ειδικές περιπτώσεις μόνο - οι 500).

  2. Όχι προσωπικές επιθέσεις. Κρίνουμε απόψεις, όχι ανθρώπους.

  3. Όχι φανατισμοί. Όχι hate speech - μηνύματα μίσους εναντίον οποιωνδήποτε: Τούρκων, Εβραίων, Αμερικάνων, Χριστιανών. Κριτική, ναι - μίσος όχι.

  4. Όχι βρισιές (οffensive language) έστω, Heinz, το ποινικά κολάσιμο.

  5. Όχι μονοπώληση της συζήτησης. Παράκληση: τα 3 σχόλια ανά θέμα. Μέγιστο όριο τα 5 - από κει και πέρα κόβω. Να μιλήσουν και άλλοι.

  Αυτοί είναι οι κανόνες που προτείνω. Το θέμα θα μείνει και σήμερα, οπότε δέχομαι ακόμα προτάσεις και ενστάσεις.

  ΤΕΛΟΣ: Μην πυροβολείτε τον πιανίστα. Κάνει ότι μπορεί.
  (και δεν πληρώνεται γι αυτό...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 158. Nikos Dimou said...
  "Καλημέρα!

  Moderation λοιπόν.

  "Με όσο πιο γρήγορη διαδοχή σχολίων για να μην κολλάει ο διάλογος.

  Αλλά με "διαλείμματα ελευθερίας" όταν είμαι στον υπολογιστή και ελέγχω.(...)"

  ---------------------------


  Αυτό θα πει "χρυσή τομή".  Καλημέρα σας - με αγάπη

  Παράγραφος


  ΥΓ. Τους κανόνες, καλού κακού, τους έχω αποθηκεύσει και αναλόγως τις προσθαφαιρέσεις θα τους "ενημερώνω".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 159. Την καλημέρα μου.

  "1. Όχι σεντόνια (παράκληση: κάτω από 300 λέξεις. Ανώτατο όριο - για ειδικές περιπτώσεις μόνο - οι 500)."
  Σιγά να μην είμαι εγώ με την πλέμπα και υπακούσω!. Η εξαίρεση είναι για μένα! Ποιά εξαίρεση; Δεν είναι καν για μένα ο κανόνας! Ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε;

  Αλήθεια, ο ίδιος ξέρει;...

  Ετσι, για έναν πρωινό προβληματισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 160. Καλημέρα.
  Συμφωνώ με Αφροδίτη και βρίσκω σωστούς τους κανόνες που έθεσε στο τελευταίο του σχόλιο ο ΝΔ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 161. Ωχ!

  Ο δάσκαλος έβγαλε τη βέργα.

  Ερχονται δύσκολες μέρες για μας τους ταραχοποιούς του τελευταίου θρανίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 162. Sorry για το 2ο ποστ.
  Νίκο, το έχεις πει και συ στην δυστυχία.

  "Σε μία παρέα 10 διανοούμενων, ο κάθε ένας προσπαθεί να κάνει τους άλλους 9 ακροατήριο του!"

  Νάτο εδώ στην πράξη! Που όλοι νομίζουμε πως είμαστε και κατέχουμε το απόλυτα σωστό.
  Στο τέλος μπάχαλο. Ρε παιδιά τι έγινε ακριβώς;..

  Πως ξεπερνιέται αυτό;

  Στο αμάξι έχω ένα led που αναβοσβήνει και αυτοκόλλητο: "this car is protected by hidden cameras, any move around is recorded" και στα ελληνικά.
  Ως σήμερα λειτουργεί!
  Πιάνουμε το υποννοούμενο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 163. somebody said...
  "Σιγά να μην είμαι εγώ με την πλέμπα και υπακούσω!. Η εξαίρεση είναι για μένα! Ποιά εξαίρεση; Δεν είναι καν για μένα ο κανόνας! Ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε;
  Αλήθεια, ο ίδιος ξέρει;..."

  H εξαίρεση αφορά:

  α) ελάχιστα κείμενα που θα κρίνω ότι είναι εξαιρετικά και δικαιολογούν ένα μεγαλύτερο μήκος.

  β) Την Αφροδίτη (ως Πειραϊκή-Πατραϊκή).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 164. Tα περί σχετικισμού που αναφέρονται, είναι βεβαίως άσχετα με ό,τι είπα και δεν αποτελούν άποψή μου. Είναι - κι αυτό - μια ερμηνεία του παρατηρητή σε συνδυασμό με το περίφημο Occam's Razor.

  Τώρα, οι χαρακτηρισμοί του Κρητικάκη περί ημιμάθειας, είναι ανάξιοι απάντησης.

  Όποιος πράγματι ενδιαφέρεται να μάθει τι παίζει με εμάς τους ίδιους, ορίστε:

  - "Laws of Form", G. Spencer-Brown
  - "Theories of Distiction", N. Luhmann
  - "H Διάκριση", Pierre Bourdieu
  - "Mind and Nature", G. Bateson
  - "Autopoiesis and Cognition", H. Maturana, F. Varela

  Για να μπορούμε (κ. Kritikakis) να μιλήσουμε ισότιμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 165. Εγώ λέω ούτε moderation ούτε λίστα ούτε τίποτα. Είναι πολύ βαρετό να διαβάζεις το post από τον ΝΔ και μετά να βλέπεις 100 σχόλια να επαναλαμβάνει ο καθένας τον προηγούμενο με διαφορετικά λόγια και να συμφωνεί με τον ΝΔ.
  Μετά το "κλείσιμο" του του nikosdimou.blogspot.com διαβάζω σχεδόν μόνο το αρχικό post και άντε 3-4 posts που ξέρω ότι 100% αξίζει να τα διαβάσω (αφροδίτη, παράγραφος, κτλ).

  Πλέον ανακάλυψα και τον πιτσιρίκο τον οποίο διαβάζω κάθε πρωί για να ξυπνήσω, ενώ τον γάτο Don τον διαβάζω τη νύχτα για ένα γλυκό ύπνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 166. Heinz είστε αρκετά ευφυής και γνώστης ώστε να ξέρετε ότι στην πράξη χρησιμοποιούμε συμβάσεις, κανόνες και κατηγορίες για να πορευόμαστε. "Βιωτική τήρησις" το έλεγαν αυτό οι αρχαίοι σκεπτικοί. Αλλιώς κανένα δικαστήριο δεν θα μπορούσε να δικάσει και κανένας οδηγός αυτοκινήτου δεν θα μπορούσε να φτάσει κάπου... (ή έστω να νομίσει ότι έφτασε κάπου...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 167. κ. Δήμου, πίστευω ότι εσείς καταλαβαίνετε τι ακριβώς λέω:

  Εδώ μέσα (κι αλλού) πέφτουν στο τραπέζι πολύ χειρότερες και βαρύτερες προσβολές από "το ... της ... του" και κανείς δεν συγκινείται.
  Η light ερμηνεία μου είναι ότι κάποιοι ίσως δεν τις παίρνουν είδηση.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις καταλαβαίνουν όλοι, όμως...

  Αυτό λέω απλώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 168. Nikos Dimou said: ΤΕΛΟΣ: Μην πυροβολείτε τον πιανίστα. Κάνει ότι μπορεί.
  (και δεν πληρώνεται γι αυτό...)

  Όπως λέει κι ο ιδιαίτερα ευρυματικός τίτλος των Triology*: "I shot the Viola Player (but I didn't shoot the Cellist)"!!

  [*Παραπομπή: Triology - Who Killed The Viola Player?]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 169. Καλημέρα κι από τα μετόπισθεν!

  Αν δει κανείς τα δύο προηγούμενα "κλεισίματα" θα διαπιστώσει πως η "μαγιά" ήταν η ίδια:

  * Φορτισμένο θέμα (που κι αν το όρισε ο κος Δήμου ως "οχι προς συζήτησιν", στο τέλος πάλι εκεί καταλήξαμε),

  * post που έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα (ενώ αν κατεβαίνει στο 24-ωρο δεν προλαβαίνει να ξεφύγει τόσο πολύ),

  * σχετική "χαλαρότητα" στην επαγρύπνηση, οπότε δεν επενέβαινε ο οικοδεσπότης με κάποιο "μαζευτείτεεεε!" σχόλιο, εξ'αρχής εκτροχιασμού,

  * φυσικά όχι
  moderation, και τέλος

  * ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ.

  Με φωτεινή εξαίρεση τον heinz, ο οποίος περιόρισε την παρουσία του εδώ σε πολύ διακριτικά πλαίσια, κι αν μη τι άλλο συνέχισε το blogging με ορισμένα πολύ αξιόλογα posts στο δικό του χώρο, και του doctor ο οποίος τελικά αντί ν'ακολουθεί στην κλιμάκωση, προτιμά να το "κόβει", οι άλλοι δεν έχουν αλλάξει σε τίποτε!

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!

  Κι όσο για το γνωστό ψυχοπαθές troll, που οι καινούριοι μάλιστα αντιμετωπίζουν σαν ενδιαφέρον, εξωτικό φρούτο (περιμένετε να μπει στα μπλογκ σας και να σας τα κάνει μπάχαλο να δείτε τη γλύκα!), ε, ξανά προς τη δοξα τραβά. Με την moderation κάααπως ηρέμησαν τα πράγματα (ακόμη κι ο αλέ, κι ο ζζζζζζζ). Οπότε καλά το αποφασίσατε.

  ΜΟΝΟ ΠΟΥ: χρειάζεται και κάποιο plan B. Γιατί όταν θα πλακώσει κόσμος το χειμώνα, και θα μαζεύονται με moderation πάνω από 300 σχόλια το 24-ωρο, τι θα γίνει? Θα είστε κι εσείς και οι βοηθοί 24/7 πάνω από τις οθόνες σας? Λίγο ακόμη να εμφανιστείτε στην τηλεόραση, να γράψουν για σας οι εφημερίδες περί blogging και να διαβάσουν τα βιβλία σας, τι θα γίνει?

  Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε και μας "ρωτάτε" κιόλας αντί ν'αποφασίζετε και να διατάζετε, γι αυτό και ρωτώ το τι θα γίνει μετά. Τώρα που καταλήξαμε κάπου που είναι λύση για τον όγκο που είχαμε μέχρι πριν λίγο. Μη φτάσουμε πάλι στο απροχώρητο και τρέχουμε μετά...

  Μη γίνει σαν ένα δημόσιο έργο που μέχρι να το τελειώσουν, ο αριθμός των ανθρώπων που θα το χρησιμοποιούσαν και θα επωφελούνταν από αυτό έχει εν τω μεταξύ... πενταπλασιαστεί,οπότε πάλι λίγο είναι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 170. Τελικά ο εφιάλτης μου βγήκε αληθινός...

  Give moderation a chance!

  Ποιος είπε ότι η ειρήνη είναι κάτι υπαρκτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 171. Και κάποια "διαχειριστική" ερώτηση κ. Δήμου: αν σας στέλνουμε e-mails να ξέρουμε ότι μπορεί να γίνουμε και post (titika,ισ εδώ) ή να "φιγουράρουμε" (πχ gravoura) στα επίκαιρα;
  :-)

  Αντε, κι ακόμη μία: μπορούμε λέτε να έχουμε αυτή την κιτρινη-κόκκινη κάρτα μπας και ησυχάσουμε, ακόμη δηλαδή και με moderation, γιατί καλύτερα γαϊδουρόδενε; Κι ας μην χρειαστεί ποτέ.

  Και μια μικρή σκέψη: στο "την αγαπούσε" ετοιμάζαμε ντομάτες για τον... κακούργο. Τώρα μέχρι που τον ευχαριστούμε που την έχει... αποσύρει από την κυκλοφορία!!! Τι τσεκουράτο πράγμα είναι αυτό! Οταν τα παίρνει, ε; Παπαπαπαπααααα! Ε, το σωστό όμως - αι σιχτίρ, έχω κόψει και την έκφραση εξ'αιτίας του!

  Πες τα Θεά και μη σε νοιάζει!

  Μπαίνεις μπροστάρης, τα λες για όλους μας και τραβάς εσύ μετά το λουκι, το μένος & την κριτική, για να μπορούμε οι υπόλοιποι να κάνουμε τις βόλτες μας εδώ, αβίαστα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 172. @ vassiliskou

  Υπάρχει Plan B για το φθινόπωρο - πως το λένε οι Beatles "With a little Help from My Friends".

  Το τι γίνεται Post εξαρτάται από τον Γάτο - η επιστολή του ισ δεν εστάλη για Post. Του ζήτησα την άδεια και την έβαλα. Συνήθως οι guest stars έρχονται κατόπιν προσκλήσεως - αλλά ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει με κάποιο θέμα - χωρίς παρεξήγηση όμως αν δεν μου κάνει.

  Porta όχι και εφιάλτης! Η moderation στην πράξη διώχνει μόνο τα τρολς και τους τρελούς. Καμία σοβαρή και ενδιαφέρουσα άποψη δεν χάνεται, όσο τολμηρή κι αν είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 173. @Nikos Dimou

  κ. Δήμου αρχικά εύχομαι εφόσον καταλήξατε σε αυτές τις "αλλαγές", καλή επιτυχία στην εφαρμογή τους.

  Εγώ ήμουν&είμαι της άποψης ότι το καλύτερο αποτέλεσμα θα έλθει μόνο όταν υπάρχει μία κοινή συνισταμένη.

  Αυτή πιστεύω πως πρέπει να είναι: ερχόμαστε στο blog του άλλου, διαβάζουμε τις σκέψεις του και αυτά που έχει να πει, εκφράζουμε τις συμφωνίες και τις αντιθέσεις μας μέσα στα πλαίσια των κανόνων που έχουν τεθεί, προσπαθούμε να μάθουμε αν μπορούμε να πάρουμε κάτι(στην προκειμένη θεωρώ πολλά), προσπαθούμε να δώσουμε κάτι(ότι μπορεί ο καθένας)

  Όπως και να έχει, αυτή πιστεύω είναι η αξία του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

  Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως ορισμένες φορές έβλεπα και βλέπω να αποβαίνουν εις βάρος του "διαλόγου" που γίνεται, φαινόμενα σαν αυτά που μας οδήγησαν σε αυτήν την συζήτηση. Ωραία θέματα δηλαδή να διαλύονται στο βωμό των εντυπώσεων και της blogo-έπαρσης και (β)logo-διάρροιας ορισμένων.

  Πιστεύω είναι κρίμα και στο χέρι "μ"ας είναι να το διαφυλάξουμε ως πρέπει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 174. Καλημέρα!

  Μια και άλλαξε η κατάσταση (αν η αλλαγή είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ θα φανεί), επανέρχομαι με μερικές παρατηρήσεις επί του θέματος:

  1) Συμφωνώ με τη λίστα επωνύμων του Λευτέρη Κρητικάκη. Άλλωστε, ο οικοδεσπότης και κάποιοι φίλοι σχολιαστές γνωρίζουν ήδη το ονοματεπώνυμό μου. Δε μπορώ όμως να το αποκαλύψω δημόσια σε υβριστές και trolls. Επιμένω στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ επικοινωνία (email, chat μέσω Instant Messengers, τηλέφωνο, συνάντηση) και αν διαπιστώσω την απαραίτητη "φερεγγυότητα" τότε αποκαλύπτω περισσότερα - κυκλοφορούν και ...ψυχάκηδες ;)

  2) Θα συμφωνήσω και με τον άκρατο relativism. Δεν έχει το "σεντόνι" του καθενός την ίδια αξία ούτε τα πολλά σχόλια συνιστούν ντε και καλά φλυαρία (υπάρχουν και "λακωνικές μπαρούφες"). Προφανώς οι "αντεγκλήσεις" κουράζουν και κατανοώ πως ο ίδιος υπέπεσα συχνά στο "αμάρτημα". Για τα flames είχα φτιάξει ειδικό blog. Θα το ενεργοποιήσω ξανά και μπορώ να παραπέμπω εκεί όποιον μου επιτίθεται κακοπροαίρετα. Μπορούν και άλλοι να κάνουν το ίδιο φυσικά (το συνιστώ ανεπιφύλακτα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 175. Συνεχίζω τις παρατηρήσεις μου και ολοκληρώνω στο επόμενο:

  3) Το μη τεχνικό πρόβλημα του blog δεν είναι κατά τη γνώμη μου η "βασική ομάδα", τα σεντόνια κλπ. αλλά οι ΥΒΡΙΣΤΕΣ, οι ΕΠΙΜΟΝΟΙ και τα TROLLS. Μια και είμαι από τους πιο "παλιούς" των "βασικών", ποιος εμπόδισε την Παράγραφο, την Αφροδίτη, τον Andy Dufresne, τον Heinz, τον Glenn (ο καθένας μπορεί να φτιάξει δικιά του λίστα φυσικά) και άλλους που υπήρξαν (ή παραμένουν) "βασικοί" να "ενσωματωθούν" στην ομάδα, ακόμα και 4 μήνες μετά την έναρξη του blog; Δε θυμάμαι κάποιος από τους παραπάνω, στα πρώτα του βήματα να διαμαρτυρήθηκε για "κλειστό club", φλυαρία σχολιαστών, chat, off-topic σχόλια ή γενικότερα να κάνει "κριτική" σε τέτοια βάση. Κέρδισε με το σπαθί του την όποια "αναγνώριση", χωρίς γκρίνιες!

  Όσοι λοιπόν "παραπονιούνται" για τους "αφανείς" νέους σχολιαστές που δήθεν "εμποδίζονται" να γράψουν από τα "σεντόνια" και τη "φλυαρία" κάποιων, ας αναρωτηθούν αν δοκίμασαν ποτέ και ΓΙΑΤΙ τους ενδιαφέρει ΤΟΣΟ πολύ να δουν το nick τους να "φιγουράρει" ανάμεσα στα σχόλια! Με τον ΝΔ μπορούν να επικοινωνήσουν και με email, άλλωστε. Κι αν θέλουν να κάνουν σοβαρό διάλογο μεταξύ τους, χωρίς chat και φλυαρίες, μπορούν να ανοίξουν ένα "σοβαρό" forum και να τα λένε εκεί (θα γλυτώσουν και από τα trolls). Μπορεί να υπάρχει και μόνιμη παραπομπή σε αυτό μέσα από την κεντρική σελίδα του γάτου σε περίοπτη θέση (δε νομίζω να τους χαλάσει το χατίρι). Το ίδιο μπορεί να γίνει και για τσατ ή άσχετα σχόλια. Τα βριδίσια αποτελούν άλλο ζήτημα βεβαίως και αν κάποιοι τα "εξισώνουν" ή τα θεωρούν "καλύτερα" από την όποια "φλυαρία" λυπάμαι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για το ήθος τους :(

  Προσωπικά "απείχα" κατά καιρούς, χωρίς να μου λείπει το συγκεκριμένο blog, ενώ πολλές φορές (και ειδικά μετά το Πάσχα) μπήκα χωρίς να το επιδιώκω ο ίδιος, μόνο και μόνο επειδή μου το ζητούσαν κάποιοι σχολιαστές, αλλά και ο γάτος. Κι αν αυτό θεωρείται "καλάμι" από ορισμένους, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 176. Και ολοκληρώνω (θαρρώ πως είμαι "εντός ορίων" - 150-350 λέξεις περίπου το κάθε σχόλιο):

  4) Το βασικό πρόβλημα με τα σχόλια είναι ΤΕΧΝΙΚΟ. Θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα να φορτώνει η σελίδα ΜΟΝΟ σχόλια με βάση κάποια κριτήρια (π.χ. εκείνα του γάτου ή άλλων nicks, από μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μετά, με σελιδοποίηση, π.χ. 10-20 σχόλια ανά σελίδα κλπ) και με δυνατότητες αναζήτησης, rating, comment summary (και κλικ για το πλήρες κείμενο, ώστε να "κρύβεται" αρχικά ο όγκος των "σεντονιών") κλπ. όπως γίνεται σε πλατφόρμες forum. Να δω τότε τι ζόρι θα τράβαγαν οι "διαμαρτυρόμενοι". Προφανώς η Google δεν είχε προβλέψει μια τέτοια κατάσταση στα blogs, αν και εξακολουθώ να απορώ πώς είναι δυνατόν να παραμένει με αυτή την εφαρμογή και επιπλέον να παρουσιάζει κάθε τρεις και λίγο τα γνωστά "προβλήματα".

  5) Τα 3-5 σχόλια ανά post maximum (το όριο λέξεων καλό είναι) καθιστούν αυτόματα το blog "αγχωτικό". Αν δηλαδή κάποιος μού απευθυνθεί και έχω ήδη κάνει το 5ο μου σχόλιο, θα αφήσω να πλανώνται εντυπώσεις; Δε γίνεται διάλογος έτσι! Αν πάλι δε μας ενδιαφέρει ο διάλογος παρά μόνο τα σχόλια επί του post, μπορώ να τα στέλνω και με email. Δεν έχω καμιά "ματαιοδοξία" να φαίνονται εδώ μέσα - για την επικοινωνία ΚΑΙ ΜΟΝΟ μπαίνω, από το πρώτο σχόλιο που έκανα μέχρι το τελευταίο!

  ΑΝ θα συνεχίσω να έρχομαι λοιπόν, θα λέω απλά την "καλημέρα" μου (και ίσως κάτι "light") και τα όποια σχόλιά μου θα τα κάνω σε άλλο blog, στο οποίο και θα παραπέμπω με link. Όποιος θέλει, θα μπορεί εκεί να αντι-σχολιάσει ή να ανοίγουμε συζήτηση για παραπλήσια θέματα (θα μπορούσα να μεταφέρω εκεί και άλλα σχόλια που έχω κάνει σε αυτό και τα προηγούμενα blogs του ΝΔ - άλλωστε είναι συνήθης τακτική πολλών να ποστάρουν στα δικά τους blogs τα σχόλια που έκαναν εδώ ή και να ανοίξουν blog με αφορμή κάποιο τέτοιο σχόλιο). Να δούμε αν από τον "γραμμικό" σχολιασμό μπορούμε να πάμε σε "δενδρικές" δομές ;)

  Να ξηγιόμαστε για να μην παρεξηγιόμαστε. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!

  Καλημέρα σας και καλή συνέχεια στο νέο (version 4;) blog…


  Υ.Γ. Τελικά οι "εντυπώσεις" ζουν και βασιλεύουν, ακυρώνοντας κάθε καλή προγενέστερη προσπάθεια ή και θυσία ακόμα - συμβαίνει παντού, ακόμα και στα καλύτερα "σπίτια" :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 177. Mickey
  Κατ αρχήν version 4 δεν υπάρχει. Είναι η 3 - doncat με moderation - και τους ίδιους κανόνες. Απλώς έγινε ένα διάλειμμα στην moderation (πειραματικά) απεδείχθη ότι χρειάζεται και επανήλθε.

  Για την συχνότητα των σχολίων: φυσικά και δεν θα διακοπεί ένας σοβαρός διάλογος (όχι τσατ) για ένα σχόλιο παραπάνω. Όλοι οι κανόνες εφαρμόζονται cum grano salis. Προσπαθώ να σταματήσω τις συμμετοχές που γράφουν 15 σχόλια των 400 λέξεων και μπλοκάρουν τα πάντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 178. Καλό απόγευμα σ' όλους.
  Απολαμβάνω το θεριακλίδικο καφεδάκι μου με θέα και αγιορείτικους ήχους .
  Τι ευτυχία του να είσαι Έλληνας, να δοξάζεις τον Θεό γιατί βλέπεις τον ήλιο μια ακόμη φορά να σηκώνεται πάνω απο τέτοια φύση, να έχεις την καλή τύχη να επικοινωνείς με καλούς φίλους, έστω και με moderation, στον ηλεκτρονιοχώρο του κυρ Νίκου!

  Εξαιρετική Ελλάδα, χώρα των εξαιρετικών εξαιρέσεων.
  Εξαίρεση στην φύση της, εξαιρεση στους ανθρώπους της.
  Χώρα που δεν χωράνε στυγνοί ορθολογισμοί με καταπιεσμένα συναισθήματα.

  Έζησα και πήρα γεύσεις απο άλλες "πιο εξελιγμένες" χώρες με τις
  συμβάσεις, κανόνες και κατηγορίες τους, την οργανωμένη, πειθαρχική, παραγωγική τάξη τους.
  Τις θαύμασα, τις αγάπησα, τις μίσησα, όχι όμως τόσο όσο την Ελλάδα.
  Η Ελλάδα των εξαιρέσεων στους κανόνες, η Ελλάδα των εξαιρετικών ανθρώπων.
  Η άναρχη Ελλάδα και οι άναρχοι της Έλληνες, μοναδική δημιουργία του άναρχου Θεού.

  Ελλάδα, ότι δεν σε σκοτώνει σε θεριεύει.

  Τι σχέση έχει;

  Όπου Ελλάδα αντικαταστήσετε doncat, όπου Έλληνες doncittens.
  Όπου Θεός αφήστε το Θεός.


  Υ.Γ.
  Παρακαλώ, άσπονδοι και ελπίζω άσημοι αδιάλεχτοί μου "φίλοι", πάρτε αίτηση παραπόνων, συμπληρώστε την, κάντε και μια υπεύθυνη δήλωση ανεξικακίας, κολλήστε το ένσημο των δύο "πολιτικά ορθών" πεντόευρων, περιμένετε στην ουρά και ρίχτε το φαρμάκι σας στο κουτί που λέει "Παραπόνα" με την φωτογραφία του Jerry Lee Lewis, πόδι πάνω στο πιάνο.
  Αν ακούσετε τις νότες του 'I don't hurt anymore' το μήνυμα σας ελήφθη, αλλιώς πηγαίνετε στο τέλος της διπλανής ουράς με την πινακίδα "Πιστοποιητικά Δογματικής Αθεϊας", τμήμα "Πρώην Διεθνιστών Μαρξιστών". Διευθυντής Σ. Αχέροντας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 179. Στον κατάλογο των κανόνων υπάρχει μία παράλειψη.

  Τα άσχετα (προς το θέμα) μηνύματα (θα την διορθώσω).

  Δύο άσχετα έστειλε "το σωστό να λέγεται".

  Έβαλα το ένα (το λιγότερο άσχετο) για να γράψω και αυτή την προειδοποίηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 180. κυρ Νίκο,
  Είστε πολύ μετριόφρων μια και το δεύτερο ήταν ένα μεγάλο ευχαριστώ για σας, με τον δικό μου τρόπο.
  Δεν χρειάζεται να εμφανισθεί τώρα, αν δεν θέλετε, θα το ξαναστείλω στο πιο σχετικό μέλλον.


  Υ.Γ.
  Της Εργοτελίνας το εικονίδιο για τον ΓΑΠ δεν είναι πια προσβάσιμο και καθυστερεί το φόρτωμα της σελίδας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 181. Ώρες ώρες δεν μπορώ να καταλήξω ποιος φταίει και γινόμαστε συνέχεια μπάχαλο εδώ μέσα. Κάποτε είχαμε ένα συμπαθητικό τρολάκι, με το οποίο ενίοτε κρυφοδιασκεδάζαμε κιόλας, μέχρι που το παράκανε και είπαμε να φύγει. Το κακό όμως άρχισε μετά. Και εδώ είναι που μπερδεύομαι. Φταίνε οι 5-6 που συνέχεια μιλάνε για τα ίδια θέματα -αφορμές καυγά- ή οι 8-10 που τσιμπάνε και απαντούν.

  Στο καινούριο blog γράφω σπανιότερα αλλά δεν έχω σταματήσει να διαβάζω το κάθε σχόλιο, και φυσικά να στεναχωριέμαι με την εσωστρέφεια στην οποία το blog αναγκάζεται να πέφτει συνέχεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 182. Μάλλον βιάστηκα λίγο.

  Νομίζω ότι εδώ είναι το κλειδί. Με moderation ή χωρίς αν δεν περνάνε άσχετα σχόλια δεν θα ξαναέχουμε ποτέ πρόβλημα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 183. aggelos-x-aggelos said:
  Νομίζω ότι εδώ είναι το κλειδί. Με moderation ή χωρίς αν δεν περνάνε άσχετα σχόλια δεν θα ξαναέχουμε ποτέ πρόβλημα.

  Δεν είναι εκεί το κλειδί. Το πρόβλημα ξεκινάει από το ίδιο το post. Συγκεκριμένο θέμα -> συγκεκριμένα σχόλια, γενικό θέμα -> η ιστορία της ζωής μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 184. εσωστρέφεια ή αυτοπροστασία;
  ----------------------------

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το μπλογκ του Νικοδημου χρειάζεται επειδή:

  1. προάγει την κριτική σκέψη και τη γόνιμη αμφισβήτηση (σκεπτικισμός)

  2. αποψιλώνει τα παγιωμένα στερεότυπα

  3. κατακεραυνώνει τις ψευδο-επιστημονικίζουσες αυθεντίες

  4. καταγγέλλει την ξύλινη και ανιστόρητη εθνοφιλολογία (παλαιάς και νεοτέρας κοπής) και τέλος,

  5. βοηθάει να καταλάβουμε πού χρειάζεται το συναίσθημα και που ο ορθός λόγος

  Κοντολογίς, το νικοδήμειο μπλογκ υπηρετεί την νεοτερικότητα, την παράδοση του διαφωτισμού, χωρίς όμως να απαρνιέται την ευαισθησία (ανθρωπιστική, καλλιτεχνική κ.ά). Γι΄αυτό, φρονώ, ότι είναι απαραίτητο στην κοινωνωνία μας.

  Χρειάζεται λοιπόν το μπλογκ και πρέπει να διατηρηθεί, ή καλύτερα, να αυτοσυντηρηθεί ούτως ώστε να μην ξεπέσει σε χωρο όπου θα διεξάγονται κοκορομαχίες πάσης φύσεως, να μη μετατραπεί σε αρένα της κακιάς ώρας, δηλαδή να μην εκφυλισθεί.

  Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για εσωστρέφεια αλλά για αυτοπροστασία η οποία, εικάζω, περνάει μέσα από τους εν λόγω κανόνες.

  "Το φυλάττειν τ' αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι".


  Με αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 185. Δεν βιάστηκες, απλά συνειδητοποίησες οτι αν περνάς κάποια σχόλια που δεν θα τα έγραφες για λόγους τακτ αλλά συμφωνείς μαζί τους είναι σαν να τα επικροτείς.
  Γι αυτό τα έσβησες μετά.
  Χωρίς το moderation δεν έχεις αυτό το πρόβλημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 186. Στις πέντε περίπου το απόγευμα έστειλα ένα σχόλιο με απόψεις για τον κανονισμό και το blog, το οποίο δεν βλέπω. Νομίζω ότι ήταν κάτω από 300 λέξεις και εντός θέματος. Αναρωτιέμαι αν δεν έφτασε-είναι πιθανόν-ή αν κόπηκε από το moderation. Μήπως γίνεται να με ενημερώσετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 187. Η πλάκα μου κάνει ο μπλογγερ ή εφαγα πόρτα πριν (ειχα βαλει και ανεκδοτακι τρομαρα μου)!

  Λοιπον, να προσθεσω:

  1. να βάλεται μια περιοδο διακοπων του μπλογκ πχ 10-20 Αυγουστου, να "κλεισει", να γεμισουμε ολοι τις μπαταριες μας

  2. απο Σεπτεμβριο, να βαλεται μία μερα την εβδομαδα "κενη", να ξερουμε π.χ. οτι κάθε Τετάρτη εχουμε "κενο", να αποφορτιζομαστε λιγακι, κι αυτο να ξεκουραζει λιγο τον ρυθμο σας

  3. να δωσετε για λιγες μερες τα κλειδια στην Αφροδιτη, να δουμε αμα θα κουνηθεί κανενας, θα πεταξει τους ενοχλητικους αμεσως εξω (παιδι μου εσυ!)

  και κατι ακομα: δε δικαιουμαστε μετα απο ΟΛΟΝ αυτο το χαμο επι τοσες μερες, ενα ευχαριστο, χαρουμενο, αστειο ποστ; Παντου εξω μαυριλα κι εδω μεσα που μπαινουμε να διαβασουμε και να χαρουμε, να μωρφωθουμε (γιατι οχι), να ανοιξει το μυαλο μας, να πεφτει μπουνιδι, ε, σκεφτειτε μας κι εμας τους "απ'έξω" λιγο...

  Καλη συνεχεια, καλο βραδυ σε ολους (αφρο, γερα, με τσαμπουκα!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 188. Maria Velliou said...
  "Στις πέντε περίπου το απόγευμα έστειλα ένα σχόλιο με απόψεις..."

  Το σχόλιό σας δεν κόπηκε - δεν ήρθε. Ούτε στο blog, ούτε στην αλληλογραφία μου που παίρνει όλα τα σχόλια. Κάποιο λάθος έχει γίνει - παρακαλώ να το ξαναστείλετε.

  @ DimitrizZzZz, κανείς δεν σε υποχρεώνει να συχνάζεις σε αυτό το blog!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 189. Με υποχρεώνει η ανάγκη μου για γέλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 190. Nikos Dimou said...

  @ DimitrizZzZz, κανείς δεν σε υποχρεώνει να συχνάζεις σε αυτό το blog!


  με αφορμή αυτό, να εκφράσω μία απορία μου και εγώ:

  όλοι αυτοί που μπαίνουν σε αυτό το blog και δεν "γουστάρουν" τον ΝΔ&τους υπόλοιπους, έχουν τελείως αντίθετες θέσεις, "γελάνε" όπως οι ίδιοι λένε με πολλά από αυτά που γράφει&γράφουνε γιατί είναι βλακείες(λένε..), ενίοτε τον-τους βρίζουν κιόλας,

  γιατί μπαίνουν σε όλον αυτόν τον κόπο? δηλαδή γιατί να χάσει κάποιος σοβαρός άνθρωπος τον καιρό του σε κάτι που δεν... "γουστάρει"?

  είναι σαν να βλέπεις μία ταινία που σιχαίνεσαι, να διαβάζεις ένα απαίσιο βιβλίο ξανά και ξανά, να ακούς το χειρότερο είδος μουσικής - για εσένα - που υπάρχει.

  ε αν αυτό δεν είναι θέατρο του παραλόγου, τι είναι τελοσπάντων?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 191. ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
  ______________

  "Δεν βιάστηκες, απλά συνειδητοποίησες"

  Μετάφραση: Εγώ ξέρω τι σκέφτεσαι. Διαβάζω μυαλά. Είμαι άλλος ένας ερασιτέχνης ψυχολόγος.

  "...οτι αν περνάς κάποια σχόλια που δεν θα τα έγραφες για λόγους τακτ αλλά συμφωνείς μαζί τους είναι σαν να τα επικροτείς..."
  Μετάφραση: ή είσαι μαζί τους, ή εναντίον τους (κάτι σαν Μπους).

  "Γι αυτό τα έσβησες μετά."
  Μετάφραση: Εγώ ξέρω τους λόγους για κάθε πράξη στο σύμπαν.

  Θα παρακαλούσα αυτούς που γράφουν, να μην προβαίνουν σε εικασίες του στυλ Μαντείο των Δελφών για κάθε τι που γράφει κάποιος άλλος. Ούτε μυαλά διαβάζει κανείς, ούτε προθέσεις μπορεί να αντιληφθεί. Καταλαβαίνω ότι μεγάλο μέρος του σκεπτικού όλων των ανθρώπων (και ειδικά αυτών που "πετάγονται" πριν ακούσουν), είναι οι εικασίες (assumptions).

  Θα επαναλάβω αυτό που είπα πριν από βδομάδες: Καλό είναι να υπάρχουν "αποκρίσεις" και όχι "αντιδράσεις". Με δυο λόγια, κάτι που μαθαίνω και σε πολλούς εδώ, learn how to RESPOND, not just how to REACT.

  Δηλαδή, όταν γράφει κάποιος κάτι, απαντήστε ως αποκρινόμενοι και όχι σαν να κάψατε το χέρι σας κατά λάθος και πετάγεστε ενστικτωδώς. Οι απόψεις ΔΕΝ είναι ένστικτα (για τους σκεπτόμενους δηλαδή). Οι απόψεις είναι όλες υποκείμενες σε αναθεωρήσεις.

  Οι κανόνες που θέτει ο Don είναι εξαιρετικοί και αναγκαίοι. Ελπίζω να τηρηθούν χωρίς να χρειάζεται υπερβολική δουλειά από το Don.

  Ευχαριστώ

  Λευτέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 192. thomasoik said...
  "και κατι ακομα: δε δικαιουμαστε μετα απο ΟΛΟΝ αυτο το χαμο επι τοσες μερες, ενα ευχαριστο, χαρουμενο, αστειο ποστ;"

  Δεν είμαι πολύ καλός σε αυτά - τα έχω αναθέσει στην Αφροδίτη. Μονο ο ΖΖΖΖ με βρίσκει αστείο. Για περισσότερο γέλιο επισκεφθείτε τον Πιτσιρίκο - το πιο ζωντανό blog!

  Πόρτα δεν φάγατε - το σχόλιο δεν ήρθε. Είναι η δεύτερη φορά (μετά την Μ. Βέλλιου) - που ο blogger χάνει μήνυμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 193. @ Nikos Dimou

  @ Mαρία Βέλλιου

  Χτες το πρωί έστειλα ένα πολύ μεγάλο κείμενο με αρκετά σχόλια (από προηγούμενο ποστ) συναφές όμως με το τρέχον θέμα.

  Μετά από ώρα διαπίστωσα ότι δεν εμφανίστηκε. Ε, σκέφτηκα, ο ΝικόΔημος το έκοψε γιατι θα έκρινε ότι είναι αχρείαστο - αν και κατά τη γνώμη μου ήταν απολύτως σχετικό. Βέβαια, τον παρακαλούσα,στην αρχή του κειμένου, κι εγώ η ιδια να μη διστάσει να το κόψει, αν κρίνει ότι αυτό είναι το σωστό.

  Κάποια στιγμή το απόγευμα, πέρασα από το μπλογκ της φίλης μου της Απουσίας και τι είδα; Όλο εκείνο το τεράστιο κείμενο να έχει καταλάβει τα σχόλιά της!!!

  [Το θέμα εκεί ήταν η αγάπη και η ελευθερία κι εγώ μιλούσα για... moderation...]

  Αμέσως το μετέφερα εδώ. Είναι το "Σαβ Ιουλ 22, 06:58:00 μμ"

  Θέλω να πω, η moderation έχει ένα κακό: δεν εμφανίζει αμέσως τα σχόλια (όπως είχαμε συνηθίσει) κι αν τα στείλουμε αλλού ή κάνουμε κάποιον λάθος χειρισμό, δεν το παίρνουμε αμέσως χαμπάρι και μένουμε με την εντύπωση ότι έπεσε τσεκούρι...

  Γι΄αυτό, προσωπικά, κρατάω ένα αντίγραφο του σχολιου μου, καλού-κακού.

  ΜΕ αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 194. Iδέα:
  Γιατί δεν συνδέετε και ένα chat room για όσους πάσχουν από μπλογκοδιάρρεια,ή παρεξηγούνται εύκολα, και γιατί με αυτό τον τρόπο τα τρόλς θα πηγαίνουν εκεί παρά στο main blog?
  Κάτι σαν αντιπερισπασμό που θα τραβήξει τις υπερβολές από το μπλόγκ.
  Δεν ξέρω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι πάντως, αλλά αυτό μπορεί να το αναλάβει κάποιος άλλος από τον κ. Δήμου...Τι λέτε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 195. Rallou
  Μα υπάρχουν πολλά chat rooms αν θέλουν να πάνε - κι αφού δεν θα είμαι εγώ εκεί θα είναι ίδιο με τα άλλα... άρα περιττό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.