Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2006

Ποιος είναι εναλλακτικός;

O όρος, μετάφραση από το ξένο alternative, χρησιμεύει για να καταδείξει αυτό που διαφέρει, που ξεχωρίζει, που διαφοροποιείται από τους κυρίαρχους τρόπους. Έτσι π. χ. μιλάμε για εναλλακτική ιατρική, εννοώντας όλες τις μεθόδους θεραπείας που δεν ανήκουν στην κλασική ιατρική, για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που περιλαμβάνουν την αιολική και την ηλιακή.

Και ποιος θα ήταν ο «εναλλακτικός άνθρωπος»; Αυτός που διαφέρει, ξεχωρίζει, διαφοροποιείται. Αυτός που κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα. Anti mainstream.

Εδώ όμως καραδοκεί ένα παράδοξο. Το ρεύμα δεν είναι πάντα το ίδιο, δεν κουβαλάει όμοιο περιεχόμενο. Π. χ. ο Τσόμσκυ στην πατρίδα του είναι εναλλακτικός. Στην Ελλάδα, με τον αντι-αμερικανισμό στο 85%, είναι mainstream.

Όπου λοιπόν πρέπει να σημειώσουμε ότι για τον ορισμό ενός εναλλακτικού χρειάζονται δύο στοιχεία α) οι δικές του θέσεις και β) η κυρίαρχη ιδεολογία στον χώρο του.

Άλλο στοιχείο: μπορεί κάποιος να αμφισβητεί μία κυρίαρχη ιδεολογία στο όνομα μιας άλλης. Π. χ. ένας φανατικός Χριστιανός πάστορας στις ΗΠΑ ο οποίος αντιτίθεται στον πόλεμο του Ιράκ. Είναι mainstream όσον αφορά τον Χριστιανισμό και αντιρρησίας ως προς τον πόλεμο.

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να ορίσεις τον εναλλακτικό. Ιδιαίτερα που, σαν ελεύθερος άνθρωπος, θα έχει διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα. Στην Ελλάδα ο Στέφανος Μάνος (κι ας είναι ένας ευκατάστατος αστός) είναι πιο εναλλακτικός από έναν τυπικό Αριστερό που διαδηλώνει κόντρα στους Αμερικάνους και την παγκοσμιοποίηση. Ο τελευταίος εκφράζει (έστω και έντονα) πλειοψηφικές θέσεις.

Γράφω όλα αυτά με αφορμή ένα αφιέρωμα του περιοδικού «Ζενίθ» (τεύχος 12, Δεκέμβριος 2006) στο θέμα: «Η Άλλη Ελλάδα – ποιοι είναι οι Εναλλακτικοί Έλληνες που αντιστέκονται δημιουργικά;». Στο κείμενο του αφιερώματος ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Στάμκος γράφει, ανάμεσα σε πολλά άλλα και τα εξής:

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια απαραίτητη διευκρίνιση: Εναλλακτικός δεν σημαίνει, απλά να φοράς μπλουζάκια με τον Τσε Γκεβάρα,

να καπνίζεις «χόρτο», να ακούς ψαγμένη ροκ ή alternative μουσική, να διαβάζεις Adbusters, να αγοράζεις βιολογικά φρούτα και να πετάς τις εφημερίδες σου στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, να έχεις μια «χαλαρή» και ελευθεριάζουσα συμπεριφορά, οικολογικές ευαισθησίες, να δηλώνεις αντί Μπουσικός, να διαδηλώνεις κατά της παγκοσμιοποίησης και του πολέμου στο Ιράκ, να είσαι υπέρ του γάμου μεταξύ των gay, υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών και των μειονοτήτων, και να έχεις «άποψη» για τα διεθνή ζητήματα. Όλα τα προηγούμενα θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηρίζουν έναν δήθεν Αριστερό, όχι όμως κι έναν εναλλακτικό. Εναλλακτικός σημαίνει πάνω απ' όλα να είσαι ο Εαυτός σου, να αφουγκράζεσαι τις εσωτερικές φωνές της συνείδησής σου, να σκέφτεσαι ελεύθερα και να πράττεις υπεύθυνα έξω από το «κυρίαρχο ρεύμα» (mainstream). Σημαίνει να αμφιβάλλεις και να προτείνεις ταυτόχρονα. Να επαναστατείς και να συναινείς εκεί όπου υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Να καταστρέφεις το παλιό αλλά και να δημιουργείς το νέο. Να κόβεις ένα δένδρο αλλά και να φυτεύεις ένα άλλο. Να μην χτίζεις την ταυτότητά σου πάνω οε μια άρνηση, αλλά να είσαι θετικός εκεί που χρειάζεται».

Δεν χρειάζεται να πω ότι συμφωνώ με αυτή την άποψη – ιδιαίτερα με την τελευταία της φράση. Γιατί είναι πολύ εύκολο (και πάει πολύ με τον μεσογειακό μας χαρακτήρα) να εκφράζουμε αντιρρήσεις και αμφιβολίες για όλους και όλα. Όμως εναλλακτικός δεν είναι ο αντιρρησίας. Η ίδια η λέξη λέει πως είναι αυτός που θέτει κάτι διαφορετικό στην θέση του κυρίαρχου – εναλλάσσει κάτι με κάτι άλλο.

Έπεται …δημοψήφισμα. Γράφει το περιοδικό:

«Αυτοί είναι, σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του ΖΕΝΙΘ και με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας των χρηστών του διαδικτυακού τόπου www.antidogma.gr οι πιο εναλλακτικοί Έλληνες (η κατάταξη τους είναι με βάση τις ψήφους που απέσπασαν):

1. Νίκος Δήμου

2.Τζίμης Πανούσης
3. Κλεάνθης Γρίβας
4. Γιάννης Αγγελάκας
5. Μάνος Δανέζης και Στράτος Θεοδοσίου
6. Παναγιώτης Χατζηστεφάνου
7. Στέλιος Κούλογλου
8. Αντώνης Κανάκης
9. Αλέξης Τσίπρας
10. Γρηγόρης Βαλλιανάτος
11. Μίμης Ανδρουλάκης
12. Μανώλης Ρασούλης
13. Αντώνης Καφετζόπουλος
14. Σώτη Τριαντάφυλλου
15. Λιάνα Κανέλλη

16. Χρήστος Χωμενίδης
17. Διονύσης Σαββόπουλος
18. Γιώργος Γραμματικάκης
19. Γιάννης Μπουτάρης
20. Λένα Πλάτωνος

21. Κώστας Ζουράρις
22. Θέμος Αναστασιάδης».

Δεν θα σχολιάσω για ευνόητους λόγους τον κατάλογο, ούτε τα καλά λόγια που γράφει για μένα ο συγγραφέας του άρθρου. Αν δεν γνωρίζετε τους Μάνο Δανέζη και Στράτο Θεοδοσίου (η εκπομπή τους είναι στην ΕΤ3) να πω ότι είναι αστροφυσικοί και κάνουν μία εξαίρετη δουλειά στην προώθηση όχι μόνο γνώσεων αλλά και της επιστημονικής μεθόδου.

Ο συγγραφέας του άρθρου αναφέρει και πολλά άλλα ονόματα που δεν καταγράφηκαν (να διευκρινίσω εδώ ότι δεν είχα ιδέα για την ψηφοφορία ούτε τον δικτυακό τόπο γνώριζα – τον είδα κατόπιν εορτής). Μερικά από τα ονόματα αυτά είναι κατά τη γνώμη μου πιο αξιόλογα από εκείνα του καταλόγου. Σταχυολογώ: Δημοσθένης Κούρτοβικ, Πάνος Κουτρουμπούσης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Τεο Ρόμβος, Θανάσης Τριαρίδης, Σωτηρία Λεονάρδου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αντουανέτα Αγγελίδου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ριχάρδος Σωμερίτης, Τάκης Μίχας, Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, Διονύσης Γουσέτης, Χάρυ Κλυν, Νίκος Νικολαΐδης, Γιάννης Υφαντής, Σωκράτης Μάλαμας… Εγώ θα πρόσθετα και τους Πάσχο Μανδραβέλη, Παναγιώτη Δημητρά, Γιώργο Νακρατζά, Μάνο Στεφανίδη και Γιώργο Τσιάκαλο. Και σίγουρα ξεχνάω πολλούς.

Μία καταληκτική παρατήρηση: όπως όλα τα «σουξέ» (που λέει κι ο Διονύσης Σαββόπουλος) η θέση μου στην κορυφή του καταλόγου μάλλον οφείλεται σε συγκυρία ή παρεξήγηση. Προσωπικά δεν νιώθω εναλλακτικός…

175 σχόλια:

  1. @ΝΔ

    Μεταξύ του "εναλλακτικός" και του "ανένταχτος" υπάρχει συσχετισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To Hlithio Agrino said...
    @ΝΔ
    "Μεταξύ του "εναλλακτικός" και του "ανένταχτος" υπάρχει συσχετισμός;"

    Συνήθως, ένας σωστός εναλλακτικός είναι και ανένταχτος - γιατί είναι ελεύθερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κώστας Καββαθάς των Τεχν. Εκδόσεων αξίζει να είναι στην λίστα;
    Ποιά είναι η γνώμη σου Δον Γάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Εναλλακτικός σημαίνει πάνω απ' όλα να είσαι ο Εαυτός σου, να αφουγκράζεσαι τις εσωτερικές φωνές της συνείδησής σου, να σκέφτεσαι ελεύθερα και να πράττεις υπεύθυνα έξω από το «κυρίαρχο ρεύμα» (mainstream). Σημαίνει να αμφιβάλλεις και να προτείνεις ταυτόχρονα. Να επαναστατείς και να συναινείς εκεί όπου υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Να καταστρέφεις το παλιό αλλά και να δημιουργείς το νέο. Να κόβεις ένα δένδρο αλλά και να φυτεύεις ένα άλλο. Να μην χτίζεις την ταυτότητά σου πάνω οε μια άρνηση, αλλά να είσαι θετικός εκεί που χρειάζεται».

    22.Θέμος Αναστασιάδης????

    Συμπαθής είπαμε, ή εναλλακτικός ήταν το θέμα αυτής της ψηφοφορίας?

    @ ΝΔ
    Αν μου επιτρέπετε, το ότι αισθάνεστε "όχι και τόσο πολύ" εναλλακτικός, είναι γιατί σε αντίθεση με τη μισή τουλάχιστον λίστα, δεν είστε επαγγελματίας εναλλακτικός. Απλά η σκέψη σας είναι ανεξάρτητη αλλά όχι και ανεπηρέαστη (κριτικά ή αναλυτικά) του mainstream.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. giant13 said...
    "Ο Κώστας Καββαθάς των Τεχν. Εκδόσεων αξίζει να είναι στην λίστα;
    Ποιά είναι η γνώμη σου Δον Γάτε;"

    Άξιος καθ' όλα αν δεν τον έτρωγε ο εθνικισμός και η τουρκοφοβία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πάντα σκεπτικιστής said...
    "Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γιατί απουσιάζει καί απο τους δυο καταλόγους; Ανεξάρτητα απο την πολιτική του τοποθέτηση, έχει γράψει αξιολογότατα κείμενα που μόνο mainstream δεν μπορούν να χαρακτηριστούν".

    Δεν ψηφίστηκε αλλά είναι στην λίστα του Στάμκου. Η μυθοποίηση του Άρη, ο ανορθολογισμός και ο εθνικισμός του είναι μάλλον mainstream.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΔ σεντ

    Δεν ψηφίστηκε αλλά είναι στην λίστα του Στάμκου. Η μυθοποίηση του Άρη, ο ανορθολογισμός και ο εθνικισμός του είναι μάλλον mainstream.

    και η στάση του απέναντι στις γυναίκες είναι 'αλβανογραικικό' ((c) harry) mainstream

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To na sxoleitai kaneis me to poios einai enalaktikos, den einai mhpws h meghsth ekfrash tou mainstream?

    Filika..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πηγα στο www.antidogma.gr αλλα σταματησα γρηγορα να διαβαζω μ'αυτα τα κοκκινα και ασπρα γραμματα σε μαυρο φοντο. Μερικες φορες αναρωτιεμαι αν καποιοι δικτυακοι τοποι σπονσοραροντε απο το σωματειο των οφθαλμιατρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θέλω να μπω στη συλλογιστική του mainstream - εναλλακτικός. Αλλά θα πω οτι σε αυτό τον τόπο υπάρχουν πολλοί σκεπτόμενοι άνθρωποι, η λίστα περιλαμβάνει ελάχιστους από αυτούς. Αφορά κυρίως σε πρόσωπα που προβάλλονται από τα μήντια και που δυστυχώς συχνά αερομπουρδολογούν και ο κίνδυνος είναι να μπερδέψεις την κριτική σκέψη με το πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμένοι. Το πρόβλημα νομίζω είναι οτι πολλοί από τους σκεπτόμενους έλληνες αρνούνται το δημόσιο λόγο γιατί είναι αγοραφοβικοί και διανοητικοπούν αυτή τους την άρνηση με χίλλια τερτίπια. Και δυστυχώς είναι αγοραφοβικοί γιατί φοβούνται πολύ οτι η έκθεση θα τραυματίσει την εικόνα τους. Ένας φιλός έδωσε κάποτε μια συνέντευξη στις απαρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης στον Παναγιωτόπουλο, μετά ορκίστηκε να μην ξαναμιλήσει δημόσια γιατί δεν του επέτρεπε να ολοκληρώνει τις σκέψεις του και γέμιζε τις σιωπές με άστοχα σχόλια. Δεν γίνεται όμως να βγαίνεις στην τηλεόραση και να είσαι η εικόνα του γραπτού σου λόγου ούτε ο οίστρος των προφορικών σου παραδόσεων. Αν έχεις να πεις κάτι μπορείς να το πεις απλά, τόσο απλά που θα το καταλάβουν αρκετοί από όσους δεν μπορούν να σε διαβάσουν. Αρκεί αυτό. Συνάντησα τις προάλλες κάποιον που διάβασε το καινούργιο του βιβλίο επειδή τον θυμόταν από εκείνη τη συνέντευξη. Κι αυτό αρκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι βλακώδης μετάφραση του όρου alternative.
    Τι εναλλακτικός, όπως λέμε "οικολόγοι εναλλακτικοί";
    Δηλαδή όσοι ακούνε rock ακούνε πέτρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. βράχο εννοούσα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε παπατέμπορα χάρυ, οι "μεγάλες δυνάμεις" όπως τις αποκαλείς, και των οποίων τα έργα θαυμάζεις τόσο πολύ με τους "ειρηνοελευθερωτικούς" αγώνες τους, όπως επίσης τους αποκαλείς σε τι βασίζουν την δύναμη τους για να βομβαρδίζουν και να ισοπεδώδουν;
    Στον πατριωτισμό. Πως λοιπόν τις θαυμάζεις τόσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όποιος συλλογάται ελεύθερα δεν δέχεται την ένταξη του κάτω από καμία ταμπέλα.

    Θυμάμαι πόσο εκνευρίζονταν οι καλλιτέχνες όταν διάβαζαν στα περιοδικά το όνομά τους under file...

    Από την άλλη πλευρά, οι ταμπέλες χρειάζονται για λόγους πρακτικότητας.

    Φανταστείτε να ψάχνετε σε ένα δισκάδικο όπου οι δίσκοι δεν είναι κατηγοριοποιημένοι, ο Debussy ανάμεσα απ' τον Dalara και τον Dylan...

    H ολοκληρωτική απόρριψη της ταμπέλας είναι το ίδιο λανθασμένη όσο η πλήρης αποδοχή της.

    Είναι ένα σχηματικό παιχνίδι και τίποτα παραπάνω.

    Ο Θέμος και η Κανέλλη εναλλακτικοί;;;!!!

    Τί εναλλακτικό να πίνουν άραγε αυτοί που τους ψήφισαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εμένα λεσ χρυσαυγίτη;
    ααααααχαχχαχαχαχαχχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μου δημιουργείται μια σύγχυση για το τι σημαίνει εναλλακτικός.
    Είναι δυνατό ο Δήμου και ο Ανδρουλάκης να είναι στην ίδια λίστα (οποιαδήποτε λίστα) με την Κανέλλη και το Ζουράρι? Γιατί να ξεχωρίζει δηλαδή η Κανέλλη από τους υπόλοιπους 500.000 κουμουνιστές της Ελλάδας? Επειδή φωνάζει περισσότερο? Επειδή δεν κωλώνει να καπνίσει στην τηλεόραση? Ο Ζουράρις πάλι? Επειδή μπορεί να λέει κοινότοπες ανοησίες χρησιμοποιώντας αρχαΐζουσα γλώσσα???
    Ακόμα και ο Δήμου γιατί να είναι εναλλακτικός? Επειδή έχει χτίσει την κοσμοθεωρία του στον ορθολογισμό? Τότε και το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας είναι εναλλακτικό!

    Νιώθω ότι δεν δίνουμε στον όρο την πραγματική του ερμηνεία, αλλά προσπαθούμε να τον ωραιοποιήσουμε, αναδεικνύοντας τη θετική πλευρά του. Θεωρητικά λοιπόν, εναλλακτικός είναι ο Κουφοντίνας (προσπαθούσε να αλλάξει το πολιτικό σύστημα με μοναδικό τρόπο: δολοφονώντας), ο Στυλιανός Πατακός (νόμιζε ότι θα σώσει την Ελλάδα από ένα φανταστικό κίνδυνο), ο Χορταρέας (βγάζει το ψωμί του, πουλώντας το «κληρονομικό του χάρισμα»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πάντα σκεπτικιστής said...
    "το θέμα της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ εθνικισμού-πατριωτισμού, νομίζω θα πρέπει να μας απασχολήσει κάποια στιγμή στο μέλλον".

    Μας έχει απασχολήσει πολύ στο παρελθόν (βλ. nikosdimou). Συνοπτικά: ο πατριωτισμός είναι η βιωματική σχέση με το οικείο, ο εθνικισμός είναι μία αφηρημένη ιδεολογική κατασκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Κανέλλη είναι τριπλά mainstream.

    α) είναι εθνικίστρια
    β) είναι φανατική ορθόδοξη
    γ) είναι αριστερή

    τρεις κυρίαρχες ιδεολογίες μαζί μήπως δίνουν μία εναλλαγή;

    Νομίζω ότι την ψήφισαν μόνο επειδή είναι μαχητική.

    Εμένα με προβληματίζει πιο πολύ ο μεγαλοεκδότης Θέμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο μεγαλοεκδότης Θέμος Αναστασιάδης στο κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. The opposite of mainstream is "cult" or "original" or "new" (e.g. "new media"). The opposite of mass is niche.

    Using the term alternative justifies the existence of mainstream. The existence of mainstream signifies absence of "pluralism".

    Freedom is about having MANY real alternatives, not dilemmas (two choice/option sets).


    ------
    Αυτά σε μία από τις mainstream alternative γλώσσες (η alternative mainstream είναι Greeklish). Η πιο alternative alternative είναι Αρχαία Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Harry δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί - θα πέσει ψαλλίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Για μένα ο πιο εναλλακτικός πολίτης της Ελλάδας, ο πιο σεμνός, ο πιο ντροπαλός, ο πιο αγαπημένος, ο πιο εκτός συστήματος είναι ένας: Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ.

    Ένας άνθρωπος μάλαμα, ατόφιο χρυσάφι.
    Ένας άνθρωπος με κεφαλαία.

    Ζει στο περιθώριο, δεν συμμετέχει ποτέ στις μαζώξεις των δήθεν celebritys, διδάσκει ήθος και σεμνότητα.
    Του δίνουν την σειρά τους οι πολίτες σε ουρές και δεν δέχεται.
    Χαμογελάει και μιλάει σε όλους, τον βλέπεις και συγκινείσαι, είναι απίστευτος.

    ***

    Δεν μπορώ να καταλάβω τι το mainstream έχει να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια (μήπως να τα τρώγαμε για να το παίξουμε...alternative;) ή τι το mainstream έχει η αποδοχή των θηριωδιών των Αμερικανών ή των Ισραηλινών.
    Δε μιλάω για τους πολίτες αλλά τους πολιτικούς αυτών των χωρών που δυστυχώς στηρίζονται από τους πολίτες.

    Για τους πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης που σβήνουν από το μιλιταριστικό κράτος του Ισραήλ δεν πρέπει να μιλάει κανένας;
    Για το ότι το θύμα του Β'Παγκοσμίου Πολέμου έχει γίνει θύτης;

    Αυτό είναι το .... alternative;
    Σήμερα το έμαθα.

    Ή είναι alternative ο αποτυχημένος Μάνος που δεν ξέρει που βρίσκεται και που πατάει;
    Αποτυχημένη θητεία στην ΝΔ, αποτυχημένη προσπάθεια να αρθρώσει κάτι το διαφορετικό με τους ταύρους,
    αποτυχημένη [και λίαν κουτοπόνηρη] επάνοδος στην βουλή ως συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ.

    Αν είναι και η Κανέλλη alternative
    τότε ο Νίκος Δήμου θα πρέπει να ανησυχεί που βρίσκεται στην ίδια λίστα!

    doctor

    Υ.Γ. Alternative είναι να πάρεις ένα κομπρεσέρ, να σπας πεζοδρόμια και να φυτεύεις δέντρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. doctor

    αυτό που δεν είναι alternative είναι οι γενικεύσεις - και κάνεις πολλές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @doctor
    “Ή είναι alternative ο αποτυχημένος Μάνος που δεν ξέρει που βρίσκεται και που πατάει;
    Αποτυχημένη θητεία στην ΝΔ, αποτυχημένη προσπάθεια να αρθρώσει κάτι το διαφορετικό με τους ταύρους,
    αποτυχημένη [και λίαν κουτοπόνηρη] επάνοδος στην βουλή ως συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ.”

    Αυτή είναι η ένστασή μου και την περιγράφω και παραπάνω.
    Το ότι ο Μάνος είναι αποτυχημένος (αυτό βέβαια ελέγχεται) δεν πάει να πει ότι δεν είναι και alternative. Ούτε καν το αν οι πράξεις του είναι θετικές ή αρνητικές για την κοινωνία.
    Ο Μάνος λοιπόν ναι, είναι διαφορετικός. Η διαφορετικότητά του σε σχέση με τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο είναι έκδηλη σε όλη τη σταδιοδρομία του: από τους ταύρους και τα πολιτικά τους συνθήματα, μέχρι τα γκρεμίσματα των τοίχων από lego στην TV όταν συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @NikosDimou
    Άξιος καθ' όλα αν δεν τον έτρωγε ο εθνικισμός και η τουρκοφοβία του.

    Τριάντα σχεδόν χρόνια που παρακολουθώ τον Κ.Καββαθά αν όταν παρουσιάζει με στοιχεία, τις απόψεις και δημοσιεύσεις ξένων κέντρων σχετικά με την ουδετεροποίηση της Θράκης και τον έλεγχο του νέου καθεστώτος από το Νατο, αυτό θεωρείται εθνικισμός, τότε ας προτείνουμε από μονοι μας τα σύνορα της Ελλάδας μέχρι την Θεσσαλία, να είμαστε και στο κλίμα του ενναλακτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο ΝικόΔημος είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο ιδεοτυπικός εναλλακτικός:

    αποδεδειγμένα αντιδογματιστής, γνήσιος φιλελεύθερος και όχι κρατικοδίαιτος, φιλοσοφημένα αναρχικός, οραματιστής και διανοούμενος, του οποίου τα οράματα μονίμως προσκρούουν στα στεγανά του εθνικισμού, του ανορθολογισμού και των συλλογικών μας μύθων.

    Τέλος, είναι από τους ελάχιστους εναλλακτικούς που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με προσωπικό κόστος, επειδή δίνει λογαριασμό στη συνείδησή του και μόνο.

    Αντί για "εναλλακτικός", θα έπρεπει να λέμε μοναχικός και αντιδογματιστής διανοούμενος.


    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΥΓ Για πολλούς απο τους από τους Ελληνες, που αναφέρονται στη λίστα ως εναλλακτικοί, έχω έντονους
    ενδοιασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΝΔ ποιά η άποψή σου για τον Θεμο Αναστασιάδη ; θεωρεις τις πλάκες του και τη σάτυρά του έξυπνη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ο Πανούσης ενναλλακτικός? και μάλιστα δεύτερος ε οχι ρε παιδιά.
    Πάει με το ρεύμα απόλυτα. Πουλάει εναλακτικότητα και τίποτα άλλο.
    Ο αλβανογραικός φασίστας Χάρυ μάλιστα!, αυτός είναι εναλλακτικός στο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. giant

    υπάρχουν ξένα κέντρα που μιλούν για την ουδετεροποίηση της Θράκης αλλά υπάρχουν και άλλα που οργανώνουν την άμυνα της γης για πιθανή εισβολή από την Ανδρομέδα. Εννοώ οτι απόψεις και κέντρα που τις υποστηρίζουν θα βρεις πολλές, ανάμεσα τους πολλές φαιδρές, άλλες πιό λογικές, το ζήτημα είναι οτι αυτά δεν είναι facts και πρέπει να είσαι σε θέση να εκτιμήσεις τη δυναμική τους. Εθνικιστής είναι γιατί κάνει την τρίχα τριχιά. Προέχει η θέση και έπεται το επιχείρημα, αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουν οι εθνικιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @giant13
    “Τριάντα σχεδόν χρόνια που παρακολουθώ τον Κ.Καββαθά αν όταν παρουσιάζει με στοιχεία, τις απόψεις και δημοσιεύσεις ξένων κέντρων σχετικά με την ουδετεροποίηση της Θράκης και τον έλεγχο του νέου καθεστώτος από το Νατο...”

    ... και τριάντα χρόνια οι εξελίξεις τον διαψεύδουν! Και το μέλλον μιας Ενωμένης Ευρώπης κάνει ακόμα δυσκολότερη την υλοποίηση αυτών «των φοβερών και τρομερών σχεδίων».
    Συνεπώς πέφτει στην κλασική παγίδα της κινδυνολογίας και των «μεγάλων ισχυρών κέντρων» που ξυπνούν και κοιμούνται με σχέδια κατά της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ο harry ναι είναι εναλλακτικός, εδώ είναι εύστοχη η χρήση του όρου, είναι εναλλακτικός του dimitrizzz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Harry said...
    'Οσο για τον Τσομσκι,στο Αμερικα τον θεωρουνε fruitcake & σπανε πλακα με δ'αυτον. Η μουρη του τα λεει ολα.'

    Χμμμ...τέτοια σχόλια ανεβάζουν το επίπεδο του μπλογκ. Fruitcake ένας ίσως από τους σημαντικότερους επιστήμονες (στη γλωσσολογία) του αιώνα.

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    Οσο για τον αντιαμερικανισμο όσο αναφορα τους πολέμους...οι πιο μαχητικοί είναι οι αμρικανοί βλ. Dave Chappele (koryfaios komikos), Eminem (superstar kai super genikos) Neil Young (thrylos ths mousikhs) kai vale kai vale kai vale

    Οι χωριάτες βέβαια είδανε Mall και το πέρασαν για ναό...όπως οι πρώτοι φύλαρχοι της Αφρικής που είδαν αεροπλάνο έπεσαν στα τέσσερα και έκλαιγαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @doctor said..
    “Ή είναι alternative ο αποτυχημένος Μάνος που δεν ξέρει που βρίσκεται και που πατάει;"

    Μα αυτή είναι η απόδειξη πως είναι εναλλακτικός...

    @mainmenu
    κανείς δεν αμφισβήτησε τον Τσόμσκυ ως γλωσσολόγο

    Nikitas said...
    "ΝΔ ποιά η άποψή σου για τον Θεμο Αναστασιάδη ; θεωρεις τις πλάκες του και τη σάτυρά του έξυπνη ;"

    Δεν έχω δει ποτέ την εκπομπή του και δεν έχω γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. περιγλώσσιε

    τι μάλαμα εναλλακτικό σχόλιο ήταν αυτό; ;). Προτείνω να μπεί παραυτα στη λίστα των εναλλακτικών μπλόγκο-σχολίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΜΠορείς στ' αλήθεια να γίνεις εναλλαχτικός ή αν καταφερεις να γίνεις (χρειαζεται αγωνας για να το πετυχεις) μπορεις να παραμεινεις εναλλαχτικος ;Ενα απλό παραδειγμα . Όλοι τρώμε κρέας . Να ένας να πει εγώ δεν τρώω έχω συνείδηση κτλ.Μετά άλλοι τόσοι θα ακολουθήσουν (που έχουν μάλιστα ακολουθήσει μιας και οι χορτοφάγοι αυξάνονται ευτυχώς ) και τότε δεν θα είναι πλέων διαφορετικός . Άρα πας να κάνεις κάτι το διαφορετικό , ξεχωρίζεις απο το κοινωνικό σύνολο και μετά να που δημιουργείται ένα άλλο σύνολο (δημιουργία κομμάτων κ.α.) Άρα πως να γίνεις αναλλαχτικός ή αν γίνεις να παραμείνεις ; ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανθέλλην said...
    "Παρακολουθώ χρόνια τον Καββαθά... Κρατάει παρόλα αυτά μια ενδιαφέρουσα στάση μέσα στο τρέχον εκδοτικό μπουρδέλο".

    Έχω ζήσει τον Κ. Κ. και στην δουλειά (ήμουν 11 χρόνια συνεργάτης) και στην ζωή του. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σαν άνθρωπος είναι διαμάντι ήθους και εντιμότητας. Άλλο αν διαφωνώ με απόψεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ND said...
    @mainmenu
    κανείς δεν αμφισβήτησε τον Τσόμσκυ ως γλωσσολόγο


    Ενταξει για αυτο και ημουνα πολυ προσεχτικος στη διατυπωση μου κι εγω δε συμφωνω πολιτικα μαζι του, αλλα με εκνευρισε το υφος του Χαρρυ. Αλλο να διαφωνουμε κι αλλο να απαξιωνουμε τον καθενα που σκεφτεται διαφορετικα απο εμας. Ουτε ολοι οσοι αντιτιθενται εστω και υπερβολικα στην πολιτικη των αμερικανων ειναι για γελια, ουτε όσοι βρισκουν και τα θετικα της ειναι φασιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Nικο Δημου τεσσερις ολοκληρες θεσεις μπροστα απο τον Παναγιωτη Χατζηστεφανου και επτα απο τον Αντωνη Κανακη δεν
    ειναι μικρο κατορθωμα!

    Και σε ανωτερα!

    (Χιουμοριστικα το λεω γιατι
    ολοφανερα η συγκεκριμενη λιστα ειναι για τα πανηγυρια)

    Το Νο15 παντως το παω.
    Eιναι κλασσικη περιπτωση Αριστερου εν πληρει συγχυσει.
    Στα ορια της ψυχοπαθολογιας.

    Και υλιστικη (κομμουνισμος) και
    μυστικιστικη(χριστιανισμος) θεωρηση του Κοσμου.
    Και διεθνισμος και εθνικισμος.Ταυτοχρονα.

    Αλλα ας κλεισω με λιγη "ενναλακτικη ποιηση" του Νο2:

    "Φακα Adidas μου επιασε την φτερνα
    μπερδευω το τζουκ μποξ
    με την λατερνα
    Πανω απ' του ταφου μου
    το κυπαρισσι
    μαυρη χελωνα μ' εχει κατουρησει"

    Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ zoros

    Η Κανέλλη σε πείραξε; Εδώ ο ΝΔ και ο Ανδρουλάκης είναι στην ίδια λίστα με τον ... Κανάκη!

    Αν και συμφωνώ με πολλά από τα ονόματα της λίστας, κάποια άλλα δείχνουν τί κουτόχορτο τρώει ο κόσμος!

    Ο Κούλογλου εναλλακτικός;;; Ο Κανάκης;;; Ο Καφετζόπουλος;;; Ο Σαββόπουλος;;;

    Δηλαδή αν αυτοί δεν εκφράζουν τουλάχιστον ιδεολογικά το mainstream τότε ποιοί το εκφράζουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ο εναλλακτικός είναι αντικομφορμιστής;

    Ο ανικομφορμιστής είναι εναλλακτικός;

    Ο στείρος αντικομφορμισμός (του στυλ "όχι σε όλα") είναι άκρατος αρνητισμός που δεν οδηγεί σε σύνθεση αλλά σε αποσύνθεση των πάντων χωρίς να κομίζει κάποια εναλλακτική λύση.

    Γιατί ο κ.Μάνος ως μέλος της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έκανε τίποτα από όσα στη συνέχεια-ανέξοδα- εξήγγειλε στο νέο του κόμα;

    Αν τα lego είναι alternative, τότε είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου alternative που κέρασε μελομακάρονα τους δημοσιογράφους ή που βάζει τις φόρμες του και τρέχει;

    Μήπως μπερδεύουμε (και εγώ μαζί) τον εναλλακτικό με τον αντικοινωνικό, τον αντικομφορμιστή, τον εκκεντρικό, τον "περίεργο" ή τέλος σε αυτόν που θέλει να ξεχωρίζει;

    Νομίζω ότι έχει πολύ "δήθεν" η έννοια του εναλλακτικού και κυρίως κανείς δεν συμφωνεί στον ορισμό της όσον αφορά τον χαρακτηρισμό ενός ανθρώπου.

    doctor

    Υ.Γ. Ο Καββαθάς πρότεινε να μετατραπεί το πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού σε πίστα για φόρμουλα 1.
    Μήπως να κάναμε πάρκινγκ τον Εθνικό Κήπο;
    Τέτοιο μίσος για την φύση πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αποτυχημένος πολιτικός ο Στέφανος Μάνος? Από που κι ως που? Αντίθετα από τους πιό επιτυχημένους είναι διότι>>>> Ακολουθώντας πάντα τη δική του γραμμή, διετέλεσε υπουργός, έκανε δικό του κόμμα (ιδιαζόντως εναλλακτικό σε σχέση με τα παραδοσιακά, με 25 μη-πολιτικούς υποψήφιους Ευρωβουλευτές), "επεβίωσε πολιτικά" του 1,6% του κόμματος, τον δέχθηκε για συνεργασία η ΝΔ το 2000 και - αυτό είναι και η κορυφαία καταξίωση του προσωπική-πολιτική !!! - το κόμμα που τόσα χρόνια τον "έβριζε πολιτικά", το ίδιο αυτό κόμμα τον έστειλε μέσω Επικρατείας στη Βουλή πάλι το 2008! Αν αυτό δεν είναι προσωπική πολιτική επιτυχία, τότε τι είναι (ΣΣ ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς με τις απόψεις του ή τις αποφάσεις του (π.χ. εκλογική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ το 04))?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Συμφωνούμε σύντροφε Μυλωνάκη και θέλω στο πω δηλώνοντας θαυμαστής του σχολίου σου. Έχω να συμπληρώσω. Εσύ μπορεί να λες ανοησίες συσχετίζοντας την κλασική μουσική με τη σχετικότητα - αλλά έχεις σχέση με κάτι από τα δύο, με τη μουσική, άρα έχεις σχέση με κάτι πραγματικό. Ο zoros διαβάζει Νίκο Δήμου (λογική στη δόση που εγώ θέλω και δικαίωμα μου να παίζω να χειρίζομαι και να χαίρομαι τη ζωή) και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ο zoros είναι διεφθαρμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. doctor said...
    "Υ.Γ. Ο Καββαθάς πρότεινε να μετατραπεί το πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού σε πίστα για φόρμουλα 1.
    Μήπως να κάναμε πάρκινγκ τον Εθνικό Κήπο;
    Τέτοιο μίσος για την φύση πια;"

    Προφανώς δεν έχετε επισκεφθεί πίστες - π. χ. το Νυρμπουργκρινγκ είναι ένα μεγάλο δάσος. Μία πίστα είναι 3% άσφαλτος, 4% κτήρια και 93% πάρκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Όταν το διαφορετικό, το μοναδικό, το ορίτζιναλ, το innovative, να χαρακτηρίζονται "εκκεντρικό" (ή "γραφικό"), τότε καταδείχνεται περίτρανα η ιδεολογική κυριαρχία του mainstream ... ακόμη και στην εναλλακτικότητα!!!

    Πολύ mainstream για τα ΕΛληνικά δεδομένα η έως τώρα συζήτηση περί εναλλακτικότητας/διαφορετικότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Zontas
    Εθνικιστής είναι γιατί κάνει την τρίχα τριχιά. Προέχει η θέση και έπεται το επιχείρημα, αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουν οι εθνικιστές


    Η εκπομπή του Παπαχελά από τα Σκόπια,τα βιβλία, οι χάρτες, οι συνεντεύξεις καθηγητών και μαθητών
    γιά το ποιά είναι τα πραγματικά σύνορα της πατρίδας τους, είναι όλα μυθεύματα εθνικιστών άνευ σημασίας που πρέπει οχι μόνο να αγνοούνται αλλά ούτε να αωαφέρονται; Σιγά ρε παιδιά τα ισοπεδώσαμε όλα, τα κάναμε flat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Φαντάζομαι πως αν ζητήσουμε από 100 ανθρώπους να δώσουν τον ορισμό του «εναλλακτικού», τότε μάλλον θα ακούσουμε 100 διαφορετικούς ορισμούς, οι οποίοι φυσικά δεν θα είναι αλληλοσυμπληρωματικοί αλλά αλληλοσυγκρουόμενοι. Ίσως και έτσι να εξηγούνται τα αποτελέσματα αυτής της λίστας. Γιατί για μένα οι 15 από αυτούς όχι μόνο δεν είναι «εναλλακτικοί», αλλά απόλυτα mainstream. Το κατά πόσο αυτή η λίστα είναι αντιπροσωπευτική της έννοιας alternative είναι θέμα που με αφήνει σχεδόν αδιάφορο.

    Το κοινό στοιχείο και των 22 είναι το ότι είναι διάσημοι, τίποτα άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Η δε Ελλάδα είναι η πλέον εναλλακτική/διαφορετική χώρα - αν όχι στον κόσμο - τουλάχιστον στην ΕΕ των 25 (με τα καλά και κακά συνεπακόλουθα). Και αντί να αποτελεί αυτό βάση/θεμέλιο για κτίσιμο διαφοροποιημένης στρατηγικής επιβίωσης της χώρας και ανάπτυξης της στην ΕΕ και τον κόσμο, εισάγονται από δυσμάς, ανατολάς, βορρά (και νότο???) και προσπαθούν να επιβληθούν εκ των άνω και δια της mainstream/mass propaganda τα πλέον mainstream μοντέλα (οικονομικά, κοινωνικά, συνολικά, κ.α.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου είναι να είσαι αντί, να το φωνάζεις όσο μπορείς αυτό και άμα βρεις καμιά βιτρίνα σπάσε την ή ένα ΑΤΜ, βάλτου γκαζάκια. Η πραγματική τέχνη είναι στο μετά. Να προσπαθείς να μαντέψεις τους λόγους γιατί είναι τα πράγματα έτσι, και μετά τι έχεις να προτείνεις. Όχι όμως να μείνεις εκεί, αλλά και να προβλέψεις τα επακόλουθα των απόψεων σου, δηλαδή τα δύσκολα της εφαρμογής. Κοινώς, έξω από το χορό όλα στραβά τα βλέπεις. Δια τους άνω λόγους κανείς του καταλόγου δεν αξίζει να του δώσεις σημασία. Π.Χ. ο Τσόμσκυ, ένας γεροντάκος με επιτυχίες στα νιάτα του (στην επιστήμη του), αλλά τώρα ένας θλιβερός γέρος που γράφει βιβλία με την αράδα γεμάτα αντιφάσεις με μόνον και μοναδικό σκοπό να ακούγεται στον τύπο και να βγάζει κάνα φράγκο από διαλέξεις. Και όταν τον στριμώξεις στις αντιφάσεις του που πέφτει συνεχώς, η απάντηση του είναι στερεότυπη: ότι έχω να πω τα έχω πει και διαβάστε κανένα βιβλίο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Οι άνθρωποι αποφασίζουν να συζητήσουν για να πάρουν αποφάσεις για συγκεκριμένα πράγματα. Η γενίκευση γίνεται για τα άψυχα. Ο όρος εναλλακτικός είναι χαοτικός και το νόημα του επίσης. Αναφέρεται σε ένα αλβανικό πράμμα που δεν υπάρχει. Μπορούμε να εντοπίσουμε τα λάθη στη λογική αυτών που γενικεύουν ή που θέλουν να μετατρέπουν σε ιδέα την πραγματικότητα. Κάθε φορά έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένα διακριτά άγχη. Π.χ. Χάρρυ Κλυνν, Γούντι Άλεν, Οδυσσέας Ελύτης, Ελένη Λουκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Nikos Dimou said...
    doctor said...
    "Υ.Γ. Ο Καββαθάς πρότεινε να μετατραπεί το πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού σε πίστα για φόρμουλα 1.
    Μήπως να κάναμε πάρκινγκ τον Εθνικό Κήπο;
    Τέτοιο μίσος για την φύση πια;"

    Προφανώς δεν έχετε επισκεφθεί πίστες - π. χ. το Νυρμπουργκρινγκ είναι ένα μεγάλο δάσος. Μία πίστα είναι 3% άσφαλτος, 4% κτήρια και 93% πάρκο...

    Σαβ Νοε 25, 04:17:43 μμ

    ******
    Όχι κε Δήμου, δεν έχω επισκεφθεί κάποια πίστα -ούτε και είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου.
    Οι αναλογίες που γράφετε είναι πολύ καλές, ονειρικές θα έλεγα.
    Είστε σίγουρος ότι θα ετηρούντο στην Ελλάδα;
    Καταλαβαίνετε τι εννοώ.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Πάντως το σημαντικό είναι ότι αν ψηφίζαμε εμείς ίσως να βγάζαμε μόνο 3 ή 4 κοινούς (και όχι απαραιτήτως από την λίστα).

    Αυτό είναι εντελώς φυσικό.

    Διότι μέσα στην έννοια του εναλλακτικού είναι και το ότι αμφισβητείται ή αγνοείται από πολλούς (ίσως τους περισσότερους).

    Εδώ υπάρχει κι η εσωτερική αντίφαση μιάς τέτοιας λίστας: (την επεσήμανε κι o Zontas): ο κόσμος ψηφίζει αυτούς που ξέρει. Αλλά στην ουσία του εναλλακτικού είναι να μην γίνεται σταρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. "Αλλά στην ουσία του εναλλακτικού είναι να μην γίνεται σταρ..."

    Με εκπλήσσετε, αγαπητέ κύριε Δήμου.

    Γιατί να μην έχει ευρεία αποδοχή το εναλλακτικό? Το θέμα είναι να μην την επιδιώκει, να μην παίζει "σταριλίκι", αλλά το να θέτουμε ως προϋπόθεση του εναλλακτικού την ΜΗ αποδοχή του ευρέως, ΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ, αυτό τόρε δεν συνιστά εναλλακτικότητα, αλλά άλλο όρο, που δεν επιθυμώ να χρησιμοποιήσω.

    Κοινώς, το εναλλακτικό είναι αυτό που είναι επειδή έτσι είναι όπως είναι, δεν επιδιώκει να είναι διαφορετικό, ΕΙΝΑΙ, και σε όποιους αρέσει. Αν αρέσει όμως, αυτό δεν άρει την εναλλακτικότητα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Demosthenes
    Σταρ και γνωστός είναι διαφορετικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. cyberdust:
    Για πεστε μας τεσσερις-πεντε απο τις βασικες αντιφασεις του Chomsky για να δουμε ποσο εχετε διαβασει (και κατανοησει) τα βιβλια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Μήπως υπάρχει και η "μαζικότητα" του "εναλλακτικού"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @mainmenu
    Σαβ Νοε 25, 03:32:06 μμ

    O Neil Young είναι Καναδός και οι πολιτικές του απόψεις είναι τόσο σταθερές όσο του Μίκη Θεοδωράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ

    ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ POST ΓΙΑ ΤΟ underground TA ΛΕΜΕ.

    ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΠΕΤΑΩ ΚΑΝΤΗΛΕΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Η δημιουργία λιστών είναι από μόνη της mainstream πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Please define "γνωστός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ρε παιδια πως γινεται να υπαρχουν σχολια με ωρα 05:19:18 μμ οταν η ωρα
    ειναι ακομη 05:16 μμ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Το "εναλλακτικός"-διαφορετικός έχει ως σύνολο αναφοράς τους άλλους. Ειναι το να μην είσαι κόπια ή απομίμηση άλλου. Δεν έχει σχέση με την απήχηση σου (στενή ή ευρεία) από τους άλλους.

    Ένα θέμα είναι όταν είσαι εναλλακτικός με απήχηση και αρχίσεις και σε αντιγράφουν΄- μιμούνται και αλλοι (αντί απλώς να σε αποδέχονται ή εκτιμούν ως διαφορετικό), τότε παύεις να είσαι
    "εναλλακτικός"?

    Ανάλογα, το να έχεις μιμητές είναι προϋπόθεση για το σταριλίκι? Το να μην έχεις?

    Το ζητούμενο είναι να εκτιμάς είτε έστω αποδέχεσαι το διαφορετικο χωρίς όμως να το μιμείσαι!

    Να μην μιμείσαι τίποτα! Να είναι όλοι ορίτζιναλ ή όσοι περισσότεροι γίνεται! Αυτό δεν συνιστά Πλουραλισμό (στην Κοινωνία, την τέχνη, την οικονομία, κτλ)???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Μαλλον ο blogger παει λαθος
    γιατι και το δικο μου λαθος το εβγαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Demosthenes said...
    Please define "γνωστός".

    --------------

    Γνωστός είναι κάποιος που αναγνωρίζεται.

    Σταρ=γνωστός+γκλαμουριά και λάμψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @ αntifonitis

    Ειναι που το συγκεκριμένο blog έχει εναλλακτική ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. proinos:

    Καλο! :-)

    Μενει να διευκρινησουμε αν
    η εναλλακτικη ωρα ειναι και σταρ ή απλως γνωστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Μιλάμε σε απλά Ελληνικά ή σε Επικοινωνιακή γλώσσα> Διότι έχει διαφορά....

    "Σταρ=γνωστός+γκλαμουριά και λάμψη..."

    Η τεχνητή "λάμψη" αποτελεί γκλαμουριά σε επικοινωνιακή γλώσσα και θεώρηση. Η από φυσικού "λάμψη" δεν είναι κακό ούτε αντι-εναλλακτική. Εκτός αν ως εναλλακτικό θεωρούμε το "΄μουντό"!

    Τα αστέρια λάμπουν από φυσικού τους, λόγω πόζας ή λόγω spin doctors και σκηνοθέτη?

    Εναλλακτικά "αστέρια" δεν υπάρχουν? Ποιός χαρακτηρίζει ποιόν αστέρι? Τα πουμπλί ή από μόνοι τους οι υπόλοιποι ("unaided" awareness)?

    ----

    Imitation
    Original

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. " Σημαίνει να αμφιβάλλεις και να προτείνεις ταυτόχρονα."

    Να προτεινεις με βαση τι;
    Το συναισθημα; Το μίσος; Την ημιμάθεια; Το κόμπλεξ;

    ΥΓ Τον Τσομσκυ τον σεβονται απεριοριστα σαν καθηγητη γλωσσολογίας. Είναι κορυφή στον τομεα του.
    Δυστυχως οταν ανοιγει το στομα του για πολιτικα, είναι τοσο μονόπλευρος και τόσο παραπλανητικός πολλές φορές, που προκαλει οργή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Όσον αφορά τη μουσική, νομίζω πως το απόλυτο alternative group είναι οι απίστευτοι Dead Can Dance.

    Μουσικό είδος από μόνοι τους, η απόλυτη γροθιά στη μάπα του mainstream.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. basik said...O Neil Young είναι Καναδός και οι πολιτικές του απόψεις είναι τόσο σταθερές όσο του Μίκη Θεοδωράκη.

    ρε παιδι μου οκ, απλα εννοουσα οτι δε μπορεις να βγαλεις ακρη μειωνοντας προσωπα...ασε που μενει στις ΗΠΑ ποσα χρονια εκει, εχει οικογενεια, γυναικα αμερικανιδα κτλ...τεσπα πολυ φανατισμος πεφτει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Mainmenu
    Πεφτει πολύς φανατισμός διότι η Αμερική ειναι το "εναλλακτικό" κράτος. Ισως το μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. ισως να μπορουσαμε να ορισουμε ως εναλλακτικο αυτον που ακολουθει της επιθυμιες της ψυχης του,που δεν σκυβει το κεφαλι,που αγωνιζεται καθε μερα για να κανει τον κοσμο ενα κλικ καλυτερο και που ζει και αναπνεει για να κανει ολα αυτα στο μετρο που μπορει

    μαλλον ειναι αυτος που δρα πολιτικα εχοντας ομως και απο κοντα την μουσικη ,το σινεμα ,το διαβασμα ...

    ολα αυτα να μπερδευονται ομορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Πανάσχημη

    δεν είστε σε καλό mood σήμερα, αρχίσατε σχεδόν με καντήλια :))

    Ψάξτε για το εναλλακτικό του mainstream σημερινού mood

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. "Εκτός από φιλοσοφείν,
    αρετή και τέχνη το λακωνίζειν"

    Αυτό είναι μία mainstream και Σπαρτιατική οπτική. Υπάρχει και η εναλλακτική Αθηναϊκή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Οχι, δεν είμαι σε καλή διάθεση όταν βλέπω ονόματα σαν του Ζουραρι και της Κανελλη.
    Πρωταγωνιστες διάδοσης μίσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Φαντάζομαι πως αν νιώθατε εναλλακτικός δεν θα ειχατε και την ανάγκη να αναδημοσιεύσετε ενα άρθρο απο κάποιο περιοδικό που σας κολακεύει για να ξανα-αυτοδιαφημιστείτε.N'est pas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Πολυ ενδιαφερον ποστ και μερικα κομμεντς ειναι ολα τα λεφτα! Παντα λεω θα τσεκαρω μπλογκς για λιγα λεπτα και καταληγω να καθομαι γεματο διωρο+...

    Η λιστα ειναι οντως προβληματικη ως κονσεπτ και ως περιεχομενο!
    Παντως νομιζω ειναι πολυ πιο σημαντικο και θετικο το γεγονος οτι καποιοι επιτελους ασχολουνται με το τι ειναι εναλλακτικο αφου αυτο οπως και αλλες 1002 λεξεις στο λεξικο του νεοελληνα (αναφερω τον ελληνα γιατι με ποναει, φανταζομαι το ιδιο συμβαινει σε καθε χωρα και κουλτουρα) ειναι grossly misinterpreted... (συγνωμη για αγγλικουρα αλλα δεν ψαχνω λεξικο πρωινιατικα)
    Πολυ καλη σας ημερα/νυχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. αμόρφωτε houmorista

    όταν χρησιμοποιούμε ξένες λέξεις να τις χρησιμοποιούμε σωστά

    το χιούμορ δεν γράφεται houmor

    και το σωστό είναι N’est ce pas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι το «εναλλακτικό» στις μέρες μας είναι «mainstream»? Η λογική αντίφαση προφανής, τόσο όσο και το νόημα τους σχολίου ελπίζω.

    Επί του συγκεκριμένου, μου κάνει εντύπωση το γιατί δεν αναρωτήθηκε κανείς φωναχτά μέχρι τώρα για το τι διάολο ήταν αυτή η ψηφοφορία και πώς διαμορφώθηκε η αρχική λίστα υποψηφιοτήτων.

    Τις απαντήσεις μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ (όσοι βαριέστε διαβάστε τις σελίδες 1 & 4 ...)

    “Houston, we have a problem” … a big one θα πρόσθετα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. η αλήθεια είναι ότι λογικό είναι αυτό που είναι ανθρώπινο

    τα άτομα τα εναλλακτικά και τα υψηλά τοίς ταίχνοις και τοίς αγάποις είναι φοβισμένα και παρανοϊκά

    ζουν με το τίποτα, τις ιδέες και τη μοναξιά

    και γουστάρουν ο οργανισμοί τους πολύ δούλεμα - δες και το μπλογκ του κυρίου Κλυνν να γελάσεις με το παρανοϊκό το αδιέξοδο

    τι κάνεις παιδί μου; ποιώ ποίηση. τι ποίηση; είμαι μόνος στο ΤΕΙ και μελετάω χατζηδάκι, κολμογκόροφ και αναπολώ την ομοφυλοφιλία ως στάση ζωής, μαρσκούζε μου να τη συναντήσουμε

    εκδότης είναι ο κωστόπουλος και γενικότερα οι δογματικές φούσκες εξυψούνται και άμα λες κάτι λογικό σε ονοματίζουν διαφωτιστή για να σε χλευάσουν με στερεότυπα

    και δεν υπάρχει έλεος και δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι σκεφτόμαστε λογικά κάθε στιγμή και ότι είμαστε υποχρεωμένοι

    όμως υπάρχει και το εντιτόριαλ αν θες να ξέρεις. η κορωνίδα της λογικής. και όταν μελετάς εντιτόριαλ να φοράς γάντια χειρουργικά να μη χάσεις τον ειρμό της λυσιτελής σκέψης

    όσο θα αναγνωρίζεις δικαίωμα να επιβάλουν τη γνώμη τους που δεν είναι η γνώμη τους αλλά ο τρόπος που θέλουν να σκεφτούν για σένα ή η αδιαφορία και η μηδαμινότητά τους

    και πρέπει να προσέχεις και να ξέρεις ότι αναβοσβήνουν όπως όλοι μας - υπάρχουν και δεν υπάρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. και τι σημαίνει ότι η χημική ισορροπία είναι δυναμική και όχι στατική και ότι οι αντιδράσεις δεν είναι ποσοτικές και τι καταλαβαίνουν - επειδή μιλάνε, αυτό δείχνει ότι έχουν σχέση;

    ο δυναμισμός βεβαίως και οι θψηλές διαπιστώσεις από αυτούς που δεν βλέπουν ως δυνατότητες τα ανθρώπινα όντα. οι τυφλοί άγουν.

    ο διονύσης σαββόπουλος τόλμησε να παρουσιάσει το εικοσάχρονο, την Καλομοίρα, ως βυζαρού. έτσι είπε. σοβαρός άνθρωπος, καλλιτέχνης ή ριαλιτζής του κερατά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Mainstream είναι η αδιαφορία και το άγχος, σε όλους τους καιρούς. Δηλαδή ο παραλογισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Καλησπέρα!

    Εναλλακτικός δεν είναι ο ΝΔ...(έλεος, με δεύτερο τον Πανούση?!!?!Τζηζους! Και τους άλλους που είπαν οι φίλοι, στην ίδια λίστα? Που σηκώνουν την τρίχα και σε σπανό χέλι? Και καλά πες ο Γραμματικάκης και η Πλάτωνος ΟΚ, μα είναι δυνατόν να συγκριθούν, έστω και τηρουμένων των αναλογιών, με τον Θέμο?!)

    Εναλλακτικός λοιπόν είναι ο γάτος του ο Ντον - ξέρετε εσείς κι άλλους γάτους που να μπλογγάρουν?
    ;)

    Και πείτε μου ποιοί ακριβώς από όλους αυτούς δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο βαθμό κάπου, και δεν έχουν γίνει έστω και λίγο mainstream, μην πω και to the extreme (αν μη τι άλλο διότι από εναλλακτικοί έχουν γίνει εξαιρετικά προβλέψιμοι ή/και μονομανείς στην πρότασή τους)... Ο Τσίπρας είναι πίσω ακόμη, αλλά θα δούμε.

    (Νίκο, οι παρόντες κτλ...)

    Αααχ Μαλβίνα, εσύ έφυγες νωρίς...
    :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Στην Ελλάδα, εναλλακτικός είναι όποιος πληρώνει φόρους και τηρεί τους νόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Πριν που μπήκα έλεγα κάτι δεν πάει καλά. Τώρα με το λίνκ του φίλου Κ2825, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω... Πόσος είναι ο αριθμός δείγματος είπαμε? Και ποιό το δείγμα?! Και είναι απλώς αφορμή για ποστ-σχολιασμό, ή για να το πάρουμε τοις μετρητοίς είπαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Λοιπόν μπήκα τελικά στον πειρασμό να απαντήσω ποιός είναι εναλλακτικός με παραδείγματα. Δεδομένου οτι εναλλακτικός δεν σημαίνει υποχρεωτικά αξιοσέβαστη ποιότητα ανθρώπου και ικανότητα σκέψης ή δημιουργική ικανότητα:

    1. εναλλακτικός πολιτικός --> ο Γιώργος Παπανδρέου, γιατί κατά βάθος πιστεύει οτι στην Ελλάδα μπορείς να κυβερνάς, σαν να διαχειρίζεσαι φάρμα στο Lunden. Κανένας άλλος δεν το πιστεύει.

    2. εναλλακτική ακροδεξιά --> η αλεπού Καρατζαφέρης με τον οποίο γελάω πολύ, αντίθετα με κάθε άλλο ακροδεξιό με τον οποίο ανατριχιάζω μόνον. Είπε σήμερα ή χθες το εξής αμίμητο για το γάμο των ομοφυλόφιλων: αν ήσασταν μάνα ποιόν θα θέλατε για γιό το φονιά ή τον Τσαρούχη; Και βέβαια τον Τσαρούχη, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θα του δώσουμε και το δικαίωμα να παντρευτεί. (Θεός φυλάξοι).

    3. εναλλακτικό Τμήμα Πανεπιστημιακής Σχολής --> το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, γιατί πριν δυό Παρασκευές σε τιμητική εκδήλωση για τα 150 χρ από τη γέννηση του Freud, διάλεξαν να βραβεύσουν τη Μίκα που είναι από τους πρωτεργάτες του Συμπεριφορισμού στην Ελλάδα (μόνο αυτοί!!!).

    4. εναλλακτική ελληνίδα επιστήμονα --> τη Μίκα γιατί στην προαναφερθείσα εκδήλωση, τώρα που η Ψυχανάλυση ξαναγεννιέται παγκοσμίως από τις στάχτες της, τοποθέτησε σε χρόνο μέλλοντα την αποκαθήλωση της, και δη στην ακριβώς κατάλληλη εκδήλωση (μόνο αυτή!!! Α ρε πατρίδα, πάντα στο κέντρο των εξελίξεων !!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. k2825 said...

    ''Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι το «εναλλακτικό» στις μέρες μας είναι «mainstream»? Η λογική αντίφαση προφανής, τόσο όσο και το νόημα τους σχολίου ελπίζω.

    Επί του συγκεκριμένου, μου κάνει εντύπωση το γιατί δεν αναρωτήθηκε κανείς φωναχτά μέχρι τώρα για το τι διάολο ήταν αυτή η ψηφοφορία και πώς διαμορφώθηκε η αρχική λίστα υποψηφιοτήτων.

    Τις απαντήσεις μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ (όσοι βαριέστε διαβάστε τις σελίδες 1 & 4 ...)

    “Houston, we have a problem” … a big one θα πρόσθετα ... ''


    ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Κ285 (Σαβ Νοε 25, 06:57:02 μμ)

    ΕΔΩ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ.


    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. συγχαρητήρια κε Δήμου.

    εναλλακτικός σημαίνει ότι επιλέγει κάποιος να είναι διαφορετικός από το κατεστημένο;

    ή σημαίνει αληθινός στον τρόπο ζωής και αλήθειας που επιλέγει να ζήσει; με αξιοπρέπεια και σύνεση. και του το αναγνωρίζουν;

    γενικά δεν συμφωνώ να 'μαντρώνουν' ανθρώπους και να τους κατηγοριοποιούν δίνοντάς τους ταμπέλες... αφού η ελεύθερη βούληση και η προσωπικότητα ενός έτσι και αλλιώς 'ξεχωριστού/λαμπερού' ανθρώπου δεν χρειάζεται επίθετα... αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Μη μου πείτε ότι δεν ήταν έγκυρη η ψηφοφορία και θα ακυρωθεί η εκλογή μου;

    Και πως θα ζήσω χωρίς τίτλο;

    Σοβαρά τώρα: όπως γράφει και το άρθρο η επιλογή έγινε από την συντακτική ομάδα του περιοδικού. Το ποστ αποτελεί απλώς αφορμή για συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. κύριε Δήμου μας,

    κανείς δεν σας παίρνει αυτό τον τίτλο, είστε πρωτοπόρος! :)

    σοβαρά τώρα, στη χώρα μας, έχουμε την τάση τους ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά, που εκφράζουν άποψη, γνώση, τέχνη, άλλη προσέγγιση, να τους θεωρούν διαφορετικούς και παράλληλα, ανένταχτους.

    μα αυτό δεν είναι τέχνη, αυτό δεν είναι το νόημα της τέχνης σε κάθε επίπεδο; να προκαλεί, να προσκαλεί και να εξελίσσει;

    γιαυτό αναρωτιέμαι η γυναίκα... μου φαίνεται λίγο αυτονόητο και ότι κάνουμε πολύ φασαρία στην ελλάδα για κάτι που είναι λογικό (ίσως η απορία να είναι α(υτο)νόητη, βέβαια!)

    απ'την άλλη μπορεί να λείπει τόσο πολύ η κάθε μορφή ουσιαστικής τέχνης που να αγαλιάζεται η καρδιά μας μόλις αισθανθούμε έναν 'καλλιτέχνη' στον τομέα του.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Σιγά τ’αυγά θα μου πείτε, αλλά προσωπικά προτιμώ να ξαναδιαβάσω μερικές από τις εξαίρετες δημοσιεύσεις του zontas στο προηγούμενο thread, παρά να σχολιάσω οτιδήποτε αφορά σε αρχικό post που γράφτηκε με αφορμή ένα χαρακτηριστικό - κατά τα φαινόμενα - δείγμα (εναλλακτικού) δημοσιογραφικού τσαρλατανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. k2825 said...
    "σε post που γράφτηκε με αφορμή ένα χαρακτηριστικό - κατά τα φαινόμενα - δείγμα (εναλλακτικού) δημοσιογραφικού τσαρλατανισμού".

    Χαρακτηρίζετε ένα έντυπο και ένα συγγραφέα που δεν γνωρίζετε με απαράδεκτη επιπολαιότητα. Για την ουσία του θέματος που συζητάμε δεν έχει καμία σημασία η ένστασή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. @nikos dimou

    Δεν γενικολογώ και ούτε χαρακτηρίζω συνολικά έντυπο και συγγραφέα. Μίλησα αποκλειστικά και μόνον επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

    Κρίνω «κατά τα φαινόμενα» δηλαδή βάσει των αποσπασμάτων τα οποία δημοσιεύσατε και τα οποία δημιουργούν εντυπώσεις (όχι με δική σας υπαιτιότητα πιστεύω) προφανέστατα αναντίστοιχες με τα «πραγματικά δεδομένα» στα οποία βασίστηκε το σχετικό άτυπο «δημοψήφισμα».

    Εάν η γνώση του πλήρους άρθρου «περί εναλλακτικότητας», της ιστορίας του εντύπου και των συντελεστών του ήταν προαπαιτούμενα για την ανάγνωση του αρχικού post σας, οφείλατε να το διευκρινίσετε στην αρχική σας δημοσίευση.

    Δεν αμφισβητώ ούτε την εντιμότητα σας, ούτε τις καλές σας προθέσεις. Ενοχλούμε όμως (ίσως λόγω επαγγελματικής διαστροφής) από κάθε είδους "σφυγμομετρήσεις" και "στατιστικές" του κώλου, από οπουδήποτε και αν προέρχονται και με οποιοδήποτε τρόπο και αν χρησιμοποιούνται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Παρόλο που με προλάβατε:
    Αν η Κανέλλη, ο Ζουράρις και ο Αναστασιάδης είναι εναλλακτικοί, δηλαδή αντί-mainstream, τότε εγώ είμαι η κοκκινοσκουφίτσα.

    @andy
    "Τί εναλλακτικό να πίνουν άραγε αυτοί που τους ψήφισαν...". Δεν πίνουν απλώς λιώνουν στην TV. Μακάρι να έπιναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Κοίτα να δείς που έπιασε τόπο η ψήφος!

    το forum βρίσκεται εδώ (με διαφορετικά χρώματα tslyns) και το αντίστοιχο thread της ψηφοφορίας εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Νομίζω πως εχουμε αδικήσει λιγάκι τον Τσόμσκι. ΟΚ σαφώς και "πουλάει"αρκετά στην Ελλάδα λόγω του εύκολου αντιαμερικανισμού, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να τον εντάξουμε απαραίτητα στην κατηγόρία των αφελών και των mainstream ανθρώπων. Ας θυμηθούμε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος καταδικάζει συνολικά κάθε μορφή βίας, είτε αυτή προέρχεται απο τα δυτικά κράτη είτε απο τις τότε κομμουνιστικές χώρες.
    Οι απόψεις του για την οικονομία σαφώς και έλέγχονται, όμως τουλάχιστον δεν είναι και σαν τον Μποβέ, ο οποίος καταδικάζει τις ΗΠΑ για τον επιθετικό τους χαρακτήρα και την δήθεν νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, ξεχνώντας παράλληλα τις επεμβάσεις της χώρας του στην Αλγερία και τον πλουτισμό των Γαλλικών εταιρειών.
    Μην φτάσουμε δηλαδή στο σημείο να χαρακτηρίζουμε mainstream και οποιον εναντιώνεται στον Μπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Παράπλευρη απορία (ίσως κι εκτός θέματος): σε σύλονο 47 ονομάτων, βλέπω 5 (πέντε?) γυναικεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Η πρώτη ολοδικιά μου κασέτα ήταν τα Ζεστά Ποτά των Κατσιμιχαίων. Όλη μου η εφηβεία είναι γεμάτη με τα τραγούδια τους. Όταν ανακοίνωσαν ότι σταματούν την κοινή πορεία τους πραγματικά λυπήθηκα, κι ας ήξερα ότι ήταν αναπόφευκτο. Αληθινά ανανεωτικοί, εναλλακτικοί και πρωτοπόροι.

    Ο ήχος των φασολιών και του ρυζιού όταν κυλάνε.Ο ήχος του αέρα στο πευκοδάσος της Φανερωμένης, που μοιάζει με νερό που τρέχει. Η φωνή της Μαρίας στο τηλέφωνο. Και όλοι οι μακρινοί ήχοι είναι εναλλακτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Έφτασε η εποχή που ο Νίκος Δήμου είναι στην κορυφή λίστας με "συγκατοίκους" τον Πανούση, τον Κανάκη, την Κανέλλη, τον Αναστασιάδη.

    Έφτασε η εποχή που ο Νίκος Δήμου είναι "in", αφού είναι "out".

    "Διαβάζω Νίκο Δήμου, γράφω και στο blog του. Μήπως είμαι και εγώ "εναλλακτικός" άραγε? Λες?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Εναλλακτικός = Νάρκισσος

    Ακολουθούν δίφραγκα για όσους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη μύγα από το γάλα, τον αντιαμερικανό από τον αντιφασίστα και την χώρα από την πολυεθνική:

    Εχουμε ένα κατεστημένο-mainstream.

    Κάποιοι δεν μπορούν να το αποδεχτούν και έτσι αρχικά αντιδρούν σε αυτό.

    Αντιδρούν σε αυτό βάση της κουλτούρας τους, της παιδείας τους, του χαρακτήρα τους, της οργανικής τους κατάστασης κτλ. Με λίγα λόγια βάσει του ΕΓΩ τους.

    Μέσα από αυτήν την αντίδραση προκύπτουν δύο γενικές κατηγορίες.
    Αυτοί που αναλώνονται στην αντίδραση και εκείνοι που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα παρουσιάζοντας αντίλογο, νέες, ανακυκλωμένες ή διαφοροποιημένες απόψεις, θέσεις, ιδεολογίες κτλ.

    Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, είναι ποιές οι αιτίες και οι αφορμές της πρωταρχικής αντίδρασης. Αυτής που τον ώθησε εξ αρχής στην απόρριψη μιας κατάστασης και του έδωσε το χρίσμα του εναλλακτικού, ασχέτως του αποτελέσματος και της ορθότητας του αντίλογου.

    Ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ζώο, αποζητά την αποδοχή της ομάδας, αρχικά με την στενή έννοια, αυτή της οικογένειας, και αργότερα με την ευρύτερη έννοια, αυτή της κοινωνίας, των θεσμών της κλπ.

    Εδώ οι παράμετροι που αποτελούν το έναυσμα, χαρακτηρίζουν και διέπουν την αντίδραση του ατόμου, διαχωρίζονται σε δύο στάδια με κεντρικό άξονα την "συμβατότητα" του με το περιβάλλον του.

    1) Το άτομο πρέπει αρχικά να γνωρίσει την απόρριψη. Είναι η βασική αιτία και η πλέον απαραίτητη προυπόθεση της αντίδρασης. Η απόρριψη μπορεί να έρθει είτε στα πρώτα χρόνια της ζωής του από το πιο κοντινό του περιβάλλον(γονείς, μητέρα κα), είτε στα επόμενα(σχολείο, κράτος, εραστές κα). Σε αυτή τη βάση, η αποδοχή και η αντίδραση είναι αντιστρόφως ανάλογα ποσά.

    2)Απο τη στιγμή που το άτομο γνωρίσει την απόρριψη, στην "εξίσωση" που θα μας οδηγήσει στο μέγεθος και τον χαρακτήρα της αντίδρασης οι μεταβλητές είναι πολλές και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

    Το μέγεθος της απόρριψης, η ηλικία στην οποία τη βίωσε(όσο νωρίτερα τόσο μεγαλύτερη η ισχύς της ως μεταβλητή) και ο βαθμός στον οποίο είχε διαμορφωθεί το Εγώ του, τα άτομα από τα οποία προήλθε, η νοημοσύνη του ατόμου, οι σωματικές του λειτουργίες ή "δυσλειτουργίες", η πρότερη νοητική και ψυχική του κατάσταση καθώς η μεταγενέστερη της απόρριψης, η κατάσταση του ευρύτερου περιβάλλοντός του, οι προσλαμβάνουσες που έχει από αυτό, οι συνθήκες και αμέτρητοι άλλοι παράγοντες.

    Αρα, από τη στιγμή που το άτομο γνωρίσει την απόρριψη, μέσα στη συνείδησή του τίθεται, με την ανάλογη "ένταση", το θέμα της "συμβατότητας" με το περιβάλλον του.

    Σε εκείνο το σημείο, και πάντα ανάλογα με τις παραπάνω μεταβλητές, η αντίδραση του ατόμου μπορεί να στραφεί είτε στον εαυτό του(αποδεχόμενο μερικώς την απόρριψη), είτε στα άτομα από τα οποία γνώρισε την απόρριψη, ή, τέλος, σε άτομα που ταύτισε με εκείνα που το απέρριψαν.

    Σε κάθε περίπτωση το άτομο προσπαθεί να γίνει "συμβατό" με το περιβάλλον του μέσα από την εξάλλειψη των παραγόντων που οδήγησαν, ή πιστεύει πως οδήγησαν, στην απόρριψή του. Εχει, λοιπόν, δύο επιλογές για να προσαρμοστεί. Να μεταβάλλει το Εγώ του ή να μεταβάλλει το περιβάλλον του. Στην πρώτη περίπτωση η αντίδραση δεν είναι άμεσα εμφανής στο περιβάλλον του, ενώ στη δεύτερη μπορεί να αλλάξει ακόμα και η ροή της Ιστορίας(θεωρώ πως τα παραδείγματα είναι περιττά...).

    Βλέποντας, λοιπόν, τι λέει ο Φρόυντ για τον Ναρκισσισμό...

    "Freud implies that this
    ‘primal’—‘happy love’—is essentially narcissistic object love, whether pursued
    with another person in the external world or as a love affair with the self in the
    internal world. In either situation, whether it is with an external or an internal
    object, the positive relationship is conditional on the elimination of difference."
    (ευχαριστώ Zontas για το κείμενο του Ronald Britton)

    ...Το πεδίο ξεκαθαρίζει, τουλάχιστον για μένα, καθώς βλέπω πως η αντίδραση του ατόμου, καθώς και ο βαθμός της "εναλλακτικότητάς" του, πηγάζει από την αναζήτηση του Εγώ του μέσα στο περιβάλλον του, με σκοπό την "happy love" μέσα από την αποδοχή.

    Προσωπικά, θεωρώντας πως εφ' όσον κάθε άτομο, κάθε Εγώ, είναι μια ξεχωριστή οντότητα που έχει ως πρότυπο πρωτίστως τον εαυτό του, και είναι ως εκ τούτου ασύμβατο στον όποιο βαθμό με το περιβάλλον του, όλοι είμαστε λίγο-πολύ Νάρκισσοι, και στον ίδιο βαθμό "εναλλακτικοί".

    Το κατά πόσο προκύπτει, όπως προείπα, από το την εξίσωση της αντίδρασης, καθώς και τον Ναρκισσισμό-Εναλλακτικότητα-Αντίδραση των υπολοίπων.

    Δεδομένης, λοιπόν, της κατάστασης που επικρατεί στη σημερινή παγκόσμια κοινωνία μας, ο πιο "εναλλακτικός" είναι εκείνος που έχοντας περάσει το στάδιο της αντίδρασης, οδεύει προς τη διαλλακτικότητα, την κατανόηση και την ανοχή όσων ακόμα αντιδρούν.

    Αφιερωμένο στη Θεά του Ερωτα, που μας την στεναχώρησαν, και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που θεωρώ πιο μάγκες απ' όλους εμάς τους "εναλλακτικούς" καθώς η δική τους σώζει ζωές κόντρα στην αδράνεια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. @ΝΔ

    Τι θα λέγατε για μια λίστα διαχρονική; Εγώ θα έβαζα πρώτο-πρώτο τον Διογέννη τον Κυνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. πάλι μου ξέφυγε ένα "ν"... βρε μανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. O Mάνος Στεφανίδης εναλλακτικός;;; ΕΛΕΟΣ κύριε Δήμου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. "Και ποιος θα ήταν ο «εναλλακτικός άνθρωπος»; Αυτός που διαφέρει, ξεχωρίζει, διαφοροποιείται. Αυτός που κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα. Anti mainstream" . Αυτος ο ορισμος μου φαινεται λιγο αυθαιρετος γιατι δεν καθοριζει τον τροπο με τον οποιο διαφερει κανεις. Οποιοδηποτε 'ψωνιο' θα μπορουσε να θεωρηθει εναλλακτικος. Ισως θα επρεπε να ειναι πιο συγκεκριμενα τα κριτηρια της λιστας. Παντως ειναι ευτυχες το γεγονος οτι ο κ.ΝΔ κατελαβε την πρωτη θεση φυσικα για τις 'αιρετικες' αποψεις του και την σταση ζωης γενικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. rednet69 (georgia m.)
    said...

    Εναλλακτικός είναι και ένας μοναχός που γνωρίζω προσωπικά,από το εξωτερικό,γιος διπλωμάτη,πάμπλουτος,με γνωριμίες,κλπ,που τα άφησε όλα πίσω του,ήρθε στην Ελλάδα και μένει σε ένα πολύ φτωχό μοναστήρι.Λέει πως δεν του λείπει τίποτα.

    Σαβ Νοε 25, 08:17:44 μμ

    ---------------------------------
    Sorry αλλά εγώ θα τον έλεγα μαλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Καλησπέρα σε όλους

    Ποιοι είναι εναλλακτικοί;

    Νομίζω κανένας από την λίστα. Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως ήταν «εναλλακτικοί» στο ξεκίνημά τους.

    Εναλλακτικός είναι αυτός ο οποίος δεν έχει (βρει ακόμα) διέξοδο μέσω του σχετικού εμπορικού κυκλώματος.

    Ο πρώτος εναλλακτικός που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ο Νικόλας Άσιμος.

    Σίγουρα δεν είναι εναλλακτικοί όσοι κάνουν σημαία τη διαφορετικότητά τους ή τον αιρετικό τους λόγο για να τα «κονομήσουν».


    Σχετικά με τον οικοδεσπότη, όπως είπε ο ίδιος:

    …η θέση μου στην κορυφή του καταλόγου μάλλον οφείλεται σε συγκυρία ή παρεξήγηση. Προσωπικά δεν νιώθω τόσο εναλλακτικός…

    Ε, μ' αυτή τη θέση συμφωνώ απόλυτα γιατί ούτε κι εγώ τον θεωρώ εναλλακτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Πέρασαν πάνω από δέκα τρία χρόνια από τότε που διάβαζα για τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο.
    Θυμάμαι μία φράση από την κοινωνιολογία όπου αναφερόταν: "όταν ένας άνθρωπος έχει συντηρητικές απόψεις στην πολιτική, είναι λογικό να έχει αντίστοιχα συντηρητικές απόψεις και στον τρόπο που διαμορφώνει διάφορες άλλες απόψεις, για την οικονομία την κοινωνική του συναναστροφή κλπ".
    Ε λοιπόν αυτό δεν ισχύει πλέον, δεν ξέρω αν ίσχυε και ποτέ, αλλά σίγουρα δεν ισχύει πλέον.
    Από τον στενό κοινωνικό μας περίγυρο μέχρι τα πρόσωπα που καθορίζουν ή επηρεάζουν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε οτι ενώ κάποιος μπορεί να έχει τις πιο προοδευτικές ιδέες για ητν δουλειά του ή την κοινωνική του συμπεριφορά, αναδιπλώνεται στις πιο συντηρητικές απόψεις σε άλλα θέματα, είτε αυτά είναι η θρησκεία, είτε η ερωτική ζωή είτε η επιλογή επαγγέλματος του γιού του.
    Νομίζω είναι αδύνατο να κρίνουμε έναν άνθρωπο ως σύνολο πια, γιατί μπορεί να έχει τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες για την μουσική ή την τέχνη και τις πιο συντηρητικές για την πολιτική.
    Η ασυνέπεια αυτή δυστυχώς ή ευτυχώς παρουσιάζεται και σε πιο σημαντικά θέματα. Ένας επιστημόνας που όλη του η ζωή είναι βασισμένη στην λογική και σητν νομοτέλεια, σηκώνεται το πρωί και πάει στην εκκλησία με το κομποσχοίνι στον καρμπό του ή ανοίγει κάποιο περιοδικό και διαβάζει το ζώδιο του.
    Ίσως πιο σημαντικό από την κρίση κάποιου σε σχέση με το περιβάλλον του και την κυριάρχη άποψη στο περιβάλλον του να είναι η απομόνωση και κρίση των επιμέρους απόψεων του.
    Νομίζω είναι αδύνατη η κατάταξη ενός ανθρώπου σύμφωνα με το σύνολο των απόψεων του, αλλά μόνο σύμφωνα με το θέμα για το οποίο είναι γνωστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Έχει δίκιο ο Γάτος, η λίστα είναι μόνο η αφορμή. Κι εμένα όμως με μπλόκαρε η λίστα, ήταν σαν θόρυβος, πάνω σε ένα μήνυμα που είναι ύπουλα ανατρεπτικό. Το alternative συμβαίνει. Είναι συμβάν το alternative, δεν είναι άνθρωποι και σίγουρα όχι λίστες. Συμβαίνει όταν κάποιος διαλέγει να ξεφύγει από τις αυταπάτες του καιρού του που έλεγε και ο Γκαίτε. Αυτό αφορά όμως σε στιγμές ενός ανθρώπου, σε περιοχές της ψυχής και της σκέψης του, χαρακτηρίζει τον άνθρωπο, αλλά δεν τον ξεθεμελιώνει. Υποθέτω αν κάποιος ξεθεμελιωθεί για να κατοικηθεί πιά από μια ιδέα, μια φιλοσοφία, μια στάση παύει να είναι alternative, γίνεται ξανά συμπαγής. Ναι υπάρχουν άνθρωποι που είναι φτιαγμένοι από υλικά που τους δίνουν μιαν αξιοζήλευτη ισορροπίας ρευστότητας και ευστάθειας, άνθρωποι που η ψυχή τους μπορεί να ταλαντώνεται πιο ελεύθερα, σαν το spiral Plenoptic του media player μου. Συνήθως στην τροχιά τέτοιων ταλαντώσεων, συμβαίνει μια αναπάντεχη σπίθα που αναστατώνει όλη την τροχιά και εκτινάσσει λίγο παραδίπλα το κέντρο της. Όλοι είμαστε alternative υπό μιαν έννοια (πως έλεγε ο Μάνος, όλοι είμαστε κατά περιόδους έξυπνοι και κατά περιόδους βλάκες). Σε κάποιους η τροχιά είναι πιο ευκίνητη, η σπίθα ανάβει πιο εύκολα, δεν ξέρω, ή κι αν ξέρω δεν μπαίνω στον κόπο να το πω . Σε κάποιους, ακόμη πιο λίγους, η σπίθα είναι σαν έκρηξη που τραντάζει όχι μόνο τη δική τους τροχιά αλλά και τις τροχιές όλων μας. Άλλο αν συνήθως οι υπόλοιποι τις σφιχτγκαλιάζουμε για να μην μετακινηθούν. Ακόμη και σε αυτούς όμως είναι στιγμές η έκρηξη, πολλές, λίγες, ασήμαντο, είναι στιγμές. Χρειάστηκε μόνο μια στιγμή στον εσωτερικό χώρο του Freud για να γίνει το Πτολεμαϊκό εσωτερικό σύμπαν όλων μας μια Κοπερνίκεια κίνηση μέσα στην κίνηση. Ο Freud είχε πολλές τέτοιες στιγμές, άλλοι επίγονοι του πολλές περισσότερες, αλλά λιγότερο καθοριστικές για να γίνει η μεγάλη αλλαγή. Δεν ξέρω ποιόν θα έβαζα στη λίστα. Όσο ανατρεπτικός κι αν ήταν, η ψυχή του είχε χώρους άκαμπτους, αμετακίνητους. Δεν είναι ένας ολόκληρος άνθρωπος alternative, η στιγμή του είναι. Δείτε όμως αυτή η στίγμη πόση αντίδραση ξεσήκωσε. Μαινόμασταν εναντίον του, όχι εγώ είμαι το κέντρο του σύμπαντος μου, δεν υπάρχει καμμιά ριζική ετερότητα μέσα μου. Πόσες προσπάθειες δεν έγιναν να τον εξευτελίσουν, να τον αποκαθηλώσουν. Με πόση χαρά δεν λένε ακόμη κάποιοι στην επιστημονική κοινότητα: Μα η ψυχανάλυση δεν είναι επιστήμη. Όχι δεν είναι επιστήμη αλλά παραμένει ακόμη ο πιο ανατρεπτικός λόγος για τον άνθρωπο. Φτάσαμε να μιλάμε για το ασυνείδητο ως mainstream στη γνωσιακή επιστήμη, αλλά όχι αυτό δεν είναι το Φρουδικό, δεν μιλάμε για συγκρούσεις και συμπτώματα ως compromise formations. Μερικά μόλις χρόνια πριν ο Eric Κandell ο νομπελίστας γκουρού των απανταχού νευροεπιστημόνων, βγήκε να δηλώσει: ‘psychoanalysis still represents the most coherent and intellectually satisfying view of the mind that we have’ και κλυδωνίστηκε το σύμπαν. Άλλοι δειλά-δειλά βγήκαν απ’ το καβούκι τους και είπαν κόφτε τις μαλακίες και ψάξτε, έτσι είναι, κι άλλοι αμυντικά κάνουν ότι δεν άκουσαν, αλλά κανείς δεν τόλμησε να του γυρίσει την πλάτη. Ήταν alternative η στιγμή του; Δεν ξέρω, εδώ μούγκα. Ότι έκανε το έκανε με την ασφάλεια του πιο σεβάσμιου προσώπου στο χώρο.

    Όλοι είμαστε alternative, ακόμη και η Madonna ήταν alternative όταν τραγούδησε, I got you under my skin :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Εναλλακτικά και τα ελληνάκια που εμφανίζονται στη Βουλή των Εφήβων. Απαγγέλουν δια της συναισθηματικής βίας την εθνικοφροσύνη και τον εκφασισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Αγαπητέ κ.Δημου
    προφανώς είστε τόσο μακριά απο
    τη νεολαία και την ορολογία τους οσο και η σεμνότητα που πρέπει να διακρίνει ενα μεγάλο άνδρα
    οταν χρειάζεται να μιλήσει για τον εαυτό του.
    Προς γνώσην σας λοιπόν να σας πληροφορήσω πως οι λέξεις είναι γραμμένες έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι και τις χρησιμοποιούν
    οι νέοι μ'αυτον τον τρόπο για να σαρκάσουν κάποιες καταστάσεις.
    Απορώ πως ακόμα σε τέτοια ηλικία δεν εχετε βρει την γαλήνη μέσα σας ώστε να βλέπετε
    με καλοσύνη ακόμα και τους επικριτές σας.Προφανώς το σχόλιο μου χτύπησε κάποια φλέβα αλήθειας.

    Αυτή τη φορά αν απαντήσετε μην το κάνετε με κακία, θα έχουν πάει στράφι κάποια παλιά σας άρθρα περί αμφισβήτησης κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. σκοτάδι τρύπιο είναι το φως said...
    Η πρώτη ολοδικιά μου κασέτα ήταν τα Ζεστά Ποτά των Κατσιμιχαίων. Όλη μου η εφηβεία είναι γεμάτη με τα τραγούδια τους. Όταν ανακοίνωσαν ότι σταματούν την κοινή πορεία τους πραγματικά λυπήθηκα, κι ας ήξερα ότι ήταν αναπόφευκτο. Αληθινά ανανεωτικοί, εναλλακτικοί και πρωτοπόροι.

    Σαβ Νοε 25, 09:37:27 μμ

    ********

    "Παίξε βραχνή μου φυσαρμόνικα"
    "Φάνης"
    "Μη γυρίσεις"
    "Καλό ταξίδι"

    Και το πιο γλυκό τους τραγούδι, πιο γλυκό και από το αγαπημένο μου Jägermeister:

    "Bleibtreu cafe "


    Μ' αρέσανε τα μπαρ στο Βερολίνο
    μετά τις τρεις όταν μεθούσαν οι ξανθές σιγά-σιγά
    Μοναχικές πριγκίπισσες, του τίποτα ερωμένες
    στων νικημένων το νησί γλεντώντας σιωπηλά
    στων νικημένων τη γιορτή
    γλεντώντας κάθε βράδυ σιωπηλά

    Erika, Maria, Monika, Sabine
    θα δούμε άραγε ξανά μαζί ποτέ
    το χιόνι του Δεκέμβρη απόγευμα να πέφτει
    έξω απ' τη τζαμαρία του Bleibtreu cafe

    Berlin, ah du Berlin
    Berlin, ah du Berlin
    Berlin, ah du Berlin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Επειδη το καταπληκτικο σχολιο του Lucifer περασε στο ντουκου, ας μου επιτρεψει την αντιγραφη!

    "Στην Ελλάδα, εναλλακτικός είναι όποιος πληρώνει φόρους και τηρεί τους νόμους."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Αντιδραστήριε

    U Rock

    :))

    ευτυχώς είμαστε όλοι λίγο ναρκισσιστές, αλλιω΄ς δεν θα είχε συμβεί καμμιά πρόοδος στον ρημαδόκοσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Φίλε houmoristas από πότε η νεολαία γράφει ανορθόγραφα;

    Αστοχήσατε στην επίθεσή σας, μην βρίσκετε φτηνές δικαιολογίες.

    Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει...

    Φιλικά
    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. dimitrizzz

    τι έγινε; Εκτός εθνικιστικού πεδίου ξαναβρίσκεις την ευελιξία σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. " Φίλε houmoristas από πότε η νεολαία γράφει ανορθόγραφα;"

    Από... πάντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Συνεχίζω την εναλλακτική μου τραμπάλα... Capuccino grande απο το Caribou. Καθημερινή απόλαυση των τελευταίων μηνών. Μοσχοκάρυδο στη μπεσαμέλ. Βραστά κολοκυθάκια με λαδόξυδο. Ντομάτα με τυρί φέτα και ψωμί: κάθε μέρα του καλοκαιριού ήταν το απογευματινό μας. Ψωμί με μερέντα (καλοκαιρινή μνήμη κι αυτή - Μάης 68), πραλίνα φουντουκιού γενικότερα. Και τα πιο εναλλακτικά: Σύκα. Ειλικρινά τότε με ενοχλούσε η μυρωδιά που φέρναμε στο σπίτι από τη συκιά και τα πατημένα λιωμένα σύκα (μπλιαχ) αλλά τώρα που τη θυμάμαι μου λείπει. Με τα σύκα είχα πάντα μια άρρωστημένη σχέση: όσο η συκιά είχε πολλά δε μου άρεσαν. Μόλις τελείωνε η εποχή της, μου άρεσαν υπερβολικά και με κατελάμβανε τρέλλα τρελή και στενοχώρια που τελειώνουν τόσο γρήγορα! Λημνιό κρασί για ρήξη και ανατροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Γιατί με λες εθνικιστή; Κάτι συγκεκριμένο ή κάτι στην ατμόσφαιρα;
    Οι χαρακτηρισμοί δίνουν και παίρνουν βλέπω. Είναι απλά αστείο να με αποκαλείς έτσι. χεχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Τελικά βέβαια οι χαρακτηρισμοί παίρνουν από εκείνον που τους αποδίδει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Άλλη μεγάλη σύγχυση:
    Ο εναλλακτικός είναι επαναστάτης;
    Και αν ναι, τότε το "εναλλακτικός" είναι επιθετικός προσδιορισμός και όχι έννοια, οπότε μόνο του δεν δύναται να σταθεί.

    Λέμε τότε:
    "εναλλακτικές πηγές ενέργειας",
    "εναλλακτική μουσική",
    "εναλλακτικός τουρισμός" κ.λπ.

    Το σκέτο "εναλλακτικός" νομίζω ότι στερείται νοήματος.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. δεν χαρακτήρισα εσένα dimitrizzz, το πεδίο, την κουβέντα, το θέμα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Η απόδοση του alternative με την απλή μετάφραση του είναι τόσο πετυχημένη όσο θα ήταν και η απόδοση της rock μουσικής ως βραχώδους μουσικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Na epanalabw mia erotisi?

    Τι θα λέγατε για μια λίστα διαχρονική; Εγώ θα έβαζα πρώτο-πρώτο τον Διογέννη τον Κυνικό.

    Σαβ Νοε 25, 10:07:32 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. @Zontas,

    "Ακόμη και σε αυτούς όμως είναι στιγμές η έκρηξη, πολλές, λίγες, ασήμαντο, είναι στιγμές. Χρειάστηκε μόνο μια στιγμή στον εσωτερικό χώρο του Freud για να γίνει το Πτολεμαϊκό εσωτερικό σύμπαν όλων μας μια Κοπερνίκεια κίνηση μέσα στην κίνηση. Ο Freud είχε πολλές τέτοιες στιγμές, άλλοι επίγονοι του πολλές περισσότερες, αλλά λιγότερο καθοριστικές για να γίνει η μεγάλη αλλαγή. Δεν ξέρω ποιόν θα έβαζα στη λίστα. Όσο ανατρεπτικός κι αν ήταν, η ψυχή του είχε χώρους άκαμπτους, αμετακίνητους. Δεν είναι ένας ολόκληρος άνθρωπος alternative, η στιγμή του είναι."

    Απλά το αντιγράφω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. @ Σκοτάδι τρύπιο ή Σαλτάρω
    Είσαι ωραίος στην αντιγραφή!
    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Αυτό που δεν καταλαβαίνω petalida μου είναι πως ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια - με τόσο πρωτόγονο τρόπο - και να βρίσκονται επιστήμονες για να στελεχώνουν τους πυρηνικούς σταθμούς. Και με πονάει και με πληγώνει και με διαλύει ψυχικώς αυτό το ερώτημα. Κι έχουμε το Κοζλοντούι δίπλα μας σχεδόν. Και με ποιον τρόπο άραγες δόθηκαν οι εντολές και αποκτήθηκαν οι άδειες για λειτουργία πυρηνικών σταθμών; Οι δυνατοί αποφάσισαν πάλι; Είναι πιο δυνατοί μπροστά στην απειλή της ραδιενέργειας που κατακαίει; Είναι απρόσβλητοι; Είναι σαδιστές. Το άγχος αν θα με πατήσει αυτοκίνητο, το ελέγχω. Το άγχος για τον αόρατο εχθρό, μου το επιβάλλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. to na eisai enallaktikos, einai enallaktiko?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. to na eisai enallaktikos, einai enallaktiko?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. @ Αντιδραστήριος

    Συμφωνώ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Εναλλαγή και παραλλαγή αυτής, κι αλλαγή μιας διάθεσης -του Sacha Distel για την ακρίβεια.

    Αυτός που έχει μυαλό και προβαίνει στην πραγμάτωση αυτού, αυτός που δεν απορεί με κουβέντες πάνω στη λέξη είναι η πνοή της λέξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Τούτα εδώ τα άτομα είναι πυροβολημένα. Λένε ότι το ιώδιο βρίσκεται σε δύο μορφές: την κανονική και τη μη κανονική. Στην κανονική μορφή, χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό. Δηλαδή, το διάλυμα του ιωδιούχου καλίου, ονομάζεται πια ιώδιο. Με θεϊκή επιταγή. Είναι το κανονικό ιώδιο που λέει ο ποιητής. Φυσικά, το ιώδιο, στην καθαρή του μορφή, είναι τοξικό και καταστρέφει τα κύτταρα, αλλά η μόνη απειλητική μορφή που αναγνωρίζει ο ποιητής είναι το μη κανονικό ιώδιο, δηλαδή το ραδιενεργό ισότοπο του ιωδίου. Όμως το πρόβλημα μας βρίσκεται πέρα από την ανακρίβεια. Βρήκαν το διαδίχτυο για να γράφουν ανοησίες και διαφωτίζουν ποιους άραγε, αυτούς που δεν έφτασαν στο Λύκειο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Μιλάμε για την λίστα ονομάτων που καλώς ή κακώς κοσμεί το σημερινό post και αναλώθηκαν πολλά bytes σε χαρακτηρισμούς των ατόμων που εμφανίζονται σε αυτήν.

    Το περιοδικό Ζενίθ δεν δίνει πρόσβαση στα περιεχόμενα στην φτωχή ιστοσελίδα του οπότε μένω με την απορία του ποιός είναι ο συνολικός αριθμός αλλά και ο αριθμός των επιμέρους ψήφων. Στα links που δόθηκαν βλέπω συνολικά 30 (!!) μόνο ψήφους. Είναι δυνατόν; Ελπίζω να κάνω λάθος μπορεί κάποιος που έχει πρόσβαση στο περιοδικό να μου το ξεκαθαρίσει;

    Ξέρω ότι αυτό δεν είναι το ζητούμενο αλλά είναι ένα θέμα.

    Όσο αφορά τον "εναλλακτικό" και τον ορισμό του, παρά τις προσπάθειες μου δεν κατάφερα να κατανοήσω τον ορισμό. Φοβάμαι ότι είναι ακόμη μιά προσπάθεια τεχνητής και περιττής κατηγοριοποίησης.

    Και όλοι οι ολοκληρωτισμοί με κατηγοριοποιήσεις ξεκινάνε

    Υγιαίνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Συμφωνώ με τον zoros και τον k2825 για τα περί "εναλλακτικών" αλλά και με την Αφροδίτη που μας θύμισε την Μαλβίνα.
    Μα, αλήθεια, κύριε Δήμου, πιστεύετε ότι ήταν άξια αναφοράς αυτή η λίστα του περιοδικού; Γεμάτη ονόματα του σταρ σύστεμ; Χωρίς κανένα μεθοδολογικό κανόνα από αυτούς που θα χαρακτήριζαν μια έρευνα έστω όχι ιδιαίτερα σοβαρή, λόγω θέματος, αλλά τουλάχιστον άξια ν' αναφερθεί κανείς;
    Ας το ξεχασουμε, θα πρότεινα. Εκτός αν είναι να απολλαύσουμε ζωγραφιές σαν αυτή που μας πρόσφερε πριν λίγο ο Λευτέρης-υπέροχο το σχόλιο του.
    BTW, αναφερθήκατε σ' έναν άνθρωπο πολύ δικό μου, που γνωρίζω και συνεργάζομαι είκοσι χρόνια, έχω ζήσει πολύ μαζί του προσωπικά κι επιπλέον έχει βαφτίσει τη δεκατετράχρονη σήμερα κόρη μου: το Μάνο Στεφανίδη. Δε νομίζω ότι ο Μάνος είναι εναλλακτικός, με όποιο τρόπο κι αν το εκλάβει κανείς , εκτός κι αν εννοεί εκρηκτικός ή και ρηξικέλευθος. Δεν ξέρω πως θα έβλεπε τον εαυτό του σε μια τέτοια λίστα. Σίγουρα θα ανατρίχιαζε στην ιδέα της συνύπαρξης με πολλά από αυτά τα πρόσωπα.
    Τελευταία διαπιστώνω ότι έχουμε κάμποσους κοινούς γνωστούς, ή μάλλον σας ξέρουν προσωπικά κι άλλοι πολύ δικοί μου άνθρωποι. Μήπως να κάνω κανένα πάρτυ καποια στιγμή...
    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. To kserw..
    Atopo
    Kai akairo
    As poume oti thelw vohtheia na me katalavw..oti vrethka se auto to blog kai eipa na kanw ena tsigaro..

    Kairo twra eviwtha polu ‘alternative**’ ..
    Anti-mainstream kai anti new-age-alternative style...
    Kai eviwtha xaroumenh mes thn thlipsh mou :‘toulaxiston egw kserw.lupamai autous tous xaroumenous, pou ti ki an mathoun thn alhtheia otan tha einai pia arga;;’

    Kai twra anarwtiemai…..'ti ki an einai polu arga pia otan diapistwsw oti einai arga na zhsw……xaroumena kai apla……..;;'

    Sta 29 mou katalava oti agapaw tous anthrwpous…………kuriws autous tous laikous tupakous, pou apodexontai ta sunaisthhmata tous kai tragoudane se skuladika th zwh tous….

    ** (nai nai,ok, kai politika kai mousika kai logotexnika.
    Edw ke me 1 parapanw ‘meaning’)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο, αλλά ανακάλυψα έναν... μεγαλόψυχο άνθρωπο για τον οποιο είμαι σίγουρη πως του χρόνου θα δηλώνει... εναλλακτικός, αφού τώρα στα 91 του ανακάλυψε ότι "δεν κρατάει κακία... "

    ----------------------

    Αντιγράφω από ΤΑ ΝΕΑ:

    "Σήμερα στα 91 του, ο Πινοτσέτ σημείωσε: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη των όσων έγιναν στη χώρα με μοναδικό κίνητρο να γίνει η Χιλή μια σπουδαία χώρα και να αποφευχθεί η κοινωνική αποσύνθεση.

    » Σήμερα που βρίσκομαι στις τελευταίες μου μέρες, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν κρατάω κακία σε κανέναν και ότι πάνω από όλα αγαπω τη χώρα μου.»

    Εδώ και λίγες εβδομάδες ο Πινοτσέτ τελεί υπό κατ'οίκον περιορισμό. Ο δικαστής Αλεχάνδρο Σολίς εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του σχετικά με τα βασανιστήρια στην περιβόητη Βίλα Γκριμάλντι το διάστημα 1974-1977.

    Συγκεκριμένα, ο Πινοτσέτ κατηγορείται για 36 απαγωγές, μία δολοφονία και 23 υποθέσεις βασανιστηρίων."

    ---------------------

    Για την αντιγραφή

    Παράγραφος - Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Παράγραφε
    Για τον Πινοσετ κανεις δεν τρεφει συμπαθεια.
    Μου είχε κάνει εντύπωση η τρομερή συμπαράσταση που του είχε δώσει η Θάτσερ όταν είχε τα πρωτα δικαστικά προβλήματα με την έκδοσή του, ευρισκόμενος στην Αγγλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. @agnostosx:
    δεν ξέρει τι είναι γνώση και τι επιστημονική μέθοδος;

    και πως σχετίζεις αυτό που λέει με το αν ο ίδιος διαθέτει πτυχίο στην Αστροφυσική. αυτό του λες.

    και με τα πτυχία μετράς εσύ τους ανθρώπους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Παντως οι άνθρωποι που πήγαν κόντρα στο ρεύμα στην Ελλάδα, που επέλεξαν την αντικειμενική σφαιρική πληροφόρηση, που ξεφορτώθηκαν παρωπίδες, που ανέπτυξαν ανοιχτό μυαλό και ανεκτικότητα, που ξεχώρισαν τους συντελεστές ατομικης και συλλογικής ανάπτυξης από αυτούς της οπισθοχώρησης, αυτοί λοιπόν, έχουν φάει μεγάλο φτύσιμο στην χώρα μας.

    Στο εξωτερικό, τους έχουν για leaders. Εμεις θέλουμε να τους κατασπαράξουμε.

    Σημερα πηγα σε μια απομακρυσμένη παραλία, μακρυά από τους ανθρώπους και τα γελοία τους καμώματα. Παρακολούθησα δυο εφήβους να ξεκαρδίζονται ενώ προσπαθούσαν να στήσουν ένα μικρό ιστιοφόρο.
    Γελούσαν για πολλή ώρα με τα λάθη τους.

    Η νεα φουρνιά ανθρώπων σκέφτηκα. Τόσο καλύτεροί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Και αφού αποφάσισαν να κάνουν αγιασμό στην πρεσβεία χάρη της συζύγου του πρέσβη, η οποία ασφαλώς βρισκόταν στην πρώτη γραμμή (τραπέζι πίστα δηλαδή), μαντέψτε ποιας το κίνητο χτύπησε και αποσύρθηκε διακριτικά προς το βάθος της αίθουσας και, αφού επανήλθε, ξαναμαντέψτε ποιας το κινητό ξαναχτύπησε σε δέκα λεπτά και διακριτικά απάντησε με sms πίσω από την πλάτη του συζύγου της.

    Μήπως κι αυτή η κυρία είναι εναλλακτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Στη Χιλη υπήρξε σοβαρή αντισταση. Πολλοί τον "ήθελαν" επειδή πολέμησε τους κομμουνιστές και μέσα στο κλίμα του ψυχρού πολέμου η χώρα διχάστηκε έντονα. Υπήρξε και σοβαρή αναπτυξη βέβαια.
    Αλλά η αντισταση ήταν σοβαρή. Οχι σαν τους δικόυς μας που λούφαξαν και μετά έπαιρναν συντάξεις ανιστασιακών.

    Ασε με... διαβάζω μερικές φορές Ελληνικές εφημερίδες, και γίνομαι ατμομηχανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Εκείνο που δεν έχετε καταλάβει είναι οτι ακόμη και λίστα αναμονής να έβρισκε που έχει πρώτο το όνομα του θα μας την έδειχνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Καλά θα έκανε. Θα έγραφε και ωραίο, λογικό και επεξηγηματικό κείμενο από αυτά που δεν κυκλοφορούν στο διαδίχτυο. Φίλος μου πτυχίων έξι και μη Έλλην και συνέλλην λέει ότι ο Δήμου είναι απελπιστικά μόνος στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Κύριε Δήμου...

    Δεν ξέρω αν επιτρέπετε τη διαφήμιση άλλων blog αλλά εδώ έχω μια... εναλλακτική πρόταση για τους συμπατριώτες μου Κύπριους.

    http://hlithioagrino.blogspot.com/2006/11/blog-post_26.html

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Καλημέρα σε όλους,
    δυο σχόλια:
    μήπως ο πιο εναλλακτικός από όλους είναι ο γείτονάς μου ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά άνεργος με παιδί στα πενήντακάτι του και όχι μόνο δεν τον άκουσα ποτέ να γκρινιάζει και να μιζεριάζει ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες αλλά είναι πάντα με χαμόγελο και με μια αισιόδοξη σκέψη?
    σχόλιο βου:
    τι το πρωτοποριακό έχει πει ο Μάνος?
    εφαρμόζει την πολιτική πονάει δόντι-βγάζουμε δόντι...Να κλεισει ο προβληματικός ΟΤΕ, ΟΑ, ΟΣΕ κλπ.
    είναι αυτό εναλλακτικότητα?
    πιστεύω πως όχι.
    Η εναλλακτικότητα -πιστεύω- είναι δράση και όχι αντίδραση.
    Μπορεί να κάνω και λάθος
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. agnostosX said...
    "ΝΔ, είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να έχετε άποψη επί παντός του επιστητού (θα έδινα και τη ζωή μου… κλπ.) Το αν είναι συνετό να το ασκείτε επί θεμάτων που δεν γνωρίζετε, είναι κάτι που εναπόκειται στην κρίση σας".

    Μα δεν έκρινα την επιστημονική τους επάρκεια (αυτή δεν δικαιούμαι να την κρίνω) αλλά την εκλαϊκευτική τους δουλειά. Αυτή σαν άνθρωπος της επικοινωνίας επί 50 χρόνια, δικαιούμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Μαρία Βέλλιου - και πολλοί άλλοι - έγραψα ότι ούτε εγώ νιώθω εναλλακτικός. Έθεσα ένα θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Παράγραφε

    μόνο να βλέπατε από μια γωνιά αυτές τις κυρίες των φιλοπτώχων, που αφιερώνουν τόσο κόπο για να φέρουν φαγητό, τσιγάρα και δώρα, σε ασυλοποιημένους γέροντες πως ταράζονται σύγκορμες όταν κάποιος απ αυτούς πάει να ακουμπήσει το καλοραμένο τους manteau. Εχετε δει πολλούς ανθρώπους να μετρούν στα δωμάτια του σπιτιού τους και την αποθήκη; Το δυστυχές με κάποιους είναι οτι ο μη κατοικήσιμος χώρος υπερβαίνει τον ωφέλιμο. Απ την άλλη βέβαια θα το έβρισκα πρόστυχο να πάει κάποιος να πεί σε έναν ογδοντάχρονο, μα διαπράξατε ανομήματα. Ε, και; Θα του δώσεις πίσω τα νιάτα να επανορθώσει; Την πράξη ας την κρίνουμε όπως θέλουμε, ο 91 ετών όμως γέροντας χρειάζεται πιά φροντίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Τελειώνω το βιβλίο του Καρλ Πόππερ, «Open Society And Its Enemies» (μόλις θα αρχίσω το διάβασμα των παραρτημάτων). Και θα ρωτούσα: Είναι ο Καρλ Πόππερ «εναλλακτικός»; Αστεία πράγματα. Να πεις τον Καρλ Πόππερ «εναλλακτικό» και έτσι να τον αχρηστεύσεις και να τον γελοιοποιήσεις – το έργο του δηλαδή.

    Εντυπωσιάσθηκα από την στιβαρότητα και την συστηματικότητα της σκέψης του, την επίγνωση των ορίων της, και θα ρωτούσα καλύτερα: Ποιος από όλους μας είναι «Καρλ Πόππερ»; Όχι βέβαια ως προσωπικότητα αλλά στον τρόπο σκέψης και στην μέθοδο, ενδελεχές παράδειγμα της οποίας είναι και αυτό το βιβλίο. Και δεν έχει σημασία, τόσο, τι πραγματεύεται το βιβλίο αλλά το πώς το πραγματεύεται.

    «Εναλλακτικοί» υπάρχουν μόνο μεταξύ των δογματικών του κάθε είδους. Που έχουν «αντί» ή «υπέρ» απόψεις. Που θεωρούν ότι πρέπει να είναι υπέρ του «ρεύματος» ή κατά. Που δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι όλη την ώρα να αναλύουν και να επιλέγουν και να αποφασίζουν για την στάση τους - και όλη την ώρα να εξετάζουν τα στοιχεία. Τα νεότερα αλλά και τα παλιότερα υπό το φως των νεότερων. Και όλη την ώρα να συμπληρώνουν την «εικόνα».

    Οι «εναλλακτικοί» είναι μια παγωμένη στιγμή του χρόνου. Μαζί με τους όποιους «αντίθετούς» τους. «Εναλλακτικοί» είναι και αυτοί που αυθαίρετα προσπαθούν να παγιδεύσουν κάποιους άλλους σε μια στιγμή για να μπορούν να τους λατρεύουν ή να τους μισούν ή απλά να τους επικαλούνται. Υπό αυτήν την έννοια και ο Καρλ Πόππερ θα μπορούσε να παγιδευθεί σε μια στιγμή στην συνείδηση κάποιου άλλου. Και να καταντήσει «εναλλακτικός».

    Διαφορετικά ο χρόνος είναι συνεχής και καινούργια στοιχεία μπορούν πάντα να ανακαλυφθούν, αυτά που αδιάκοπα ψάχνουμε για να δοκιμάσουμε τις αντιλήψεις και τη σκέψη μας. Και που μας επιτρέπουν, την εικόνα που έχουμε για τα πράγματα και η οποία ποτέ δεν μας ικανοποιεί, και που ποτέ δεν την αισθανόμαστε πλήρη ή επαρκώς τεκμηριωμένη, να της δώσουμε άλλη μια ευκαιρία να γίνει πιο ικανοποιητική και πιο πλήρης.

    Οι «εναλλακτικοί» της μιας ή της άλλης πλευράς «αρέσκονται» σε μια «γαργαλιστική» θέση, χωρίς ακριβώς να ξέρουν γιατί, επικαλούμενοι συνήθως μια πρόχειρη εκλογίκευση με βάση την οποία αυτοδικαίως πρέπει να έχουν δίκιο. Γιατί απλά ψάχνουν να δικαιολογηθούν, να αυτοδικαιωθούν στα μάτια κάποιου ακροατηρίου κατάλληλου για την περίπτωσή τους.

    Και εις του αιώνας των αιώνων αμήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. @periclis

    Εγώ θα προτιμούσα ένα συνδυασμό Καρλ Πόππερ με Τζέρυ Λιούης (του κωμικού).

    Σας κάνει για εναλλακτικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. paragrafos said...
    Zontas said...
    Παράγραφε

    "Απ την άλλη βέβαια θα το έβρισκα πρόστυχο να πάει κάποιος να πεί σε έναν ογδοντάχρονο, μα διαπράξατε ανομήματα. Ε, και; Θα του δώσεις πίσω τα νιάτα να επανορθώσει; Την πράξη ας την κρίνουμε όπως θέλουμε, ο 91 ετών όμως γέροντας χρειάζεται πιά φροντίδα. "

    Κυρ Νοε 26, 11:34:50 πμ

    --------------------------------

    Αγαπητέ φίλε,

    Είναι απλά ανομήματα (κρίματα και αδικήματα) οι απαγωγές, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες;

    Και για να επανορθώσει κάποιος θα πρέπει να του δώσουμε τα... νιάτα του; Χάθηκε η μεταμέλεια, η συγγνώμη;

    Και ποιος σας είπε ότι ειμαι κατά της φροντίδας ενός γέρου, ακόμα κι αν αυτός υπήρξε αρχιτσόγλανος;

    Εκείνο που βρήκα ειρωνικό είναι το ότι ένας εγκληματίας στα νιάτα και κατά την ωριμότητα και την μέση ηλικία του, παραμένει αμετανόητος στα γερατιά τους και έχει μάλιστα το θράσος να... συγχωρεί;

    Ποιους συγχωρεί; Τις μανάδες που στερήθηκαν τα παιδιά τους ή τα παιδιά που άφησε ορφανά από γονείς; Ή τους άντρες και τις γυναίκες που γούσταρε να βασανίζει;

    Ποιους συγχωρεί; Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε;

    Εκτός πια, εάν αποδεδειγμένα αυτός ο αμετανόητος εγκληματίας έχασε εντελώς το μυαλό του, οπότε έχει το ακαταλογιστο!

    Δυστυχώς όμως, κάποιοι βάναυσοι εγκληματίες παραμένουν τέτοιοι μεχρι το τέλος: και νηφάλιοι και αμετανόητοι!

    Κάτι ήξεραν οι Ισραηλινοί και μάζευάν έναν-έναν τους αρχιφονιάδες ναζ. (Προσωπικά βέβαια θα προτιμούσα όχι την εκτέλεση αλλά την ισόβια κάθειρξη. Είμαι κατά της θανατικής ποινής.)

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΥΓ. Περίεργη αντίληψη έχετε για την... προστυχιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Μιλάμε για τους "εναλακτικούς" λες και είναι φρούτα. Λες και είναι κάστα ανθρώπων συγκεκριμένη και σαφώς προσδιορισμένη. Βέβαια ο καθένας την προσδιορίζει στα δικά του μέτρα. Κι αυτό γιατι οι περισσότεροι ονειρεύονται να μπουν σε ένα τέτοιο περιοδικό και θέλουν η παρέα τους να τους θεωρεί cool. Θέλουν να προκαλούν για να χαίρονται με τα profile views τους και τελικά να νομίζουν οτι έκαναν κάτι το τρομερό στη ζωή τους ή οτι είναι πλεόν καταξιωμένοι (αμπελο)φιλόσοφοι!

    Αμ, δεν είναι έτσι και ο Γάτος σε όλα του τα σχόλια εδώ μέσα έχει δείξει πόσο έξω πέφτουν αρκετοί. Το παν είναι κανείς να τα έχει βρει με τον εαυτό του, να ξέρει ποιος είναι και τι θέλει. Από κει και πέρα, όπως πάντα μας θυμίζει η αγαπημένη paragrafos, είναι πιο σημαντικό να έχεις ήθος, να κρατάς το μέτρο και να είσαι πάντα ευγενής. Αυτά ξεχωρίζουν τους ανθρώπους. Μαζί πάει και το μυαλό. Αυτά εκλείπουν στην εποχή μας. Τώρα τα άλλα είναι απλώς για να κουβεντιάζουμε...

    Καλή σας μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Παράγραφε

    μάλλον παρεξηγήσατε το σχόλιο μου. Αυτό που ήθελα να πω είναι οτι οι άνθρωποι έχουμε συχνά χαμένο μεγάλο μέρος του μυαλού μας μέσα στον ακατοίκητο χώρο, ήδη από τα νιάτα μας.

    Αυτός ο άνθρωπος ήταν μια τέτοια περίπτωση ανθρώπου που διέπρατε ατιμίες, αδικήματα, εγκλήματα, όπως θέλετε πείτε το, αλλά στον χώρο που κατοικούσε, ας πούμε στο living room της ψυχής του, αυτά φωτίζονταν μόνον ως πράξης σωτηρίας, θαραλέες χειρονομίες εναντίον του κακού, κλπ. Το υπόλοιπο των προθέσεων, ήταν στοιβαγμένο στον ακατοίκητο χώρο.

    Κι αυτό που εν τέλει υποστηρίζω είναι οτι αν ένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να δει την εσωτερική του ερημιά στα νιάτα του, περιμένουμε να τη δει στα γεράματα του; Εχει πετάξει πιά φοβάμαι και το κλειδί της αποθήκης. Δεν έχει νόημα να τον πείσει κανείς, αυτός είναι ο κόσμος που αντέχει.

    Απ την άλλη οι δημοκρατίες έχουν αυτό το προνόμιο, δίνουν χώρο για σκέψη σε εμάς τους υπόλοιπους, προσπαθούμε να καταλάβουμε, συλλογικά, και να φοβόμαστε λιγότερο. Κι αν κάπου κάνω λάθος θα με βοηθήσετε να το καταλάβω, κανείς απ τους δυό μας δεν κινδυνεύει πιά απ τον Πινοσέτ. Όχι συγχώρεση για την πράξη δεν υπάρχει, συμπάθεια για τον ανήμπορο άνθρωπο ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Μια μικρή συμπλήρωση στο προηγούμενο σχόλιο.

    Το νηφάλιος δεν σημαίνει απαραίτητα οτι κάποιος δεν έχει χαμένα τα λογικά του. Μίλαγαν κάποτε για έναν νηφάλιο Έλληνα διανοούμενο που έσπαγε τη γυναίκα του στο ξύλο. Ποιός θα μας σώσει από την τρέλλα μας;

    Και όσον αφορά την 'προστυχιά'. Μάλλον έχετε δίκιο, ήταν απόλυτο το σχόλιο. Ναι για μια μάνα που έχασε το παιδί της δεν είναι καθόλου πρόστυχο να πάει να τον φτύσει, αλλά για έναν άνθρωπο που το βλέπει από έξω και μπορεί να κρατήσει τις αποστάσεις ξέρω γω, τι να πας πείς στον ανήμπορο πρώην εγκληματία, να κλωτσάς το κουφάρι; Ότι έπρεπε να γίνει, έγινε, αποδόθηκε δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Zontas said...
    Παράγραφε

    μάλλον παρεξηγήσατε το σχόλιο μου. Αυτό που ήθελα να πω είναι οτι οι άνθρωποι έχουμε συχνά χαμένο μεγάλο μέρος του μυαλού μας μέσα
    -------------------

    Πράγματι παρεξήγησα το σχόλιό σας. Τώρα όμως, με τις διευκρινίσεις σας αντελήφθην τι θέλατε να πείτε. Ως εκ τούτου ζητώ συγγνώμη.

    Πάνω στην ώρα, θυμήθηκαν τον Αντρέα Λεντάκη που είχε πει "η δημοκρατία δεν εκδικείται" και δεν είχε αντίρρηση στο να βγουν από τη φυλακή οι πραξικοπηματίες, ακόμα και οι αμετανόητοι υπέργηροι.

    Αυτό είναι προς τιμήν του.

    Ο Πινοσέτ όμως, ήταν ο ίδιος φυσικός και ηθικός αυτουργός των εγκληματων που του καταλογίζονται. Βέβαια, από νομικής απόψεως ακόμα και τα κακουργήματα παραγράφονται μετά την παρέλευση εικοσαετίας ή και εικοσιπενταετίες.

    Ας παραγράψουμε και τα δικά του.

    Όχι όμως να μας δουλεύει! Ακους εκεί "δεν κρατάει κακία".

    Συγγνώμη για την έλλειψη ψυχραιμίας. Σε ορισμένα ζητήματα η νηφαλιότητά μου παέι περίπατο.

    Τέλος, σας υπέρευχαριστώ για το πολυτιμο σχόλιο που αφήσατε στο μπλογκ μου.

    Με πολλή εκτίμηση και ακόμα περισσότερη αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Periclis said...
    Τελειώνω το βιβλίο του Καρλ Πόππερ, «Open Society And Its Enemies» (μόλις θα αρχίσω το διάβασμα των παραρτημάτων).

    Τα παραρτήματα είναι ίσως το καλύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Ξερετε τι λένε Κε Δήμου οι έμπειροι ψαράδες;
    Even a bad day at fishing is far better than a good day of reading.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Καλησπέρα!
    Προβληματίστηκα μέχρι να σχολιάσω!
    Πως ορίζεται ο εναλλακτικός?
    Και τι ακριβώς σημαίνει?

    Δεν συμφωνώ με αυτή τη λογική ανέκαθεν ήμουν κατά των ομμαδοποιήσεων.
    Προσωπικά κινούμαι με βάση τις αρχές και τα βιώματα που πήρα από την οικογένεια μου.
    Προσπαθώ να αποβάλω τα κουσούρια μου.
    Πετάω σε ειδικούς κάδους για ανακύκλωση οχι γιατί θέλω να κάνω τον εναλλακτικό αλλά γιατί θεωρώ πως αξίζει τον κόπο.
    Ακούω μουσικές μου αρέσουν στο γούστο μου,
    δεν συμμετέχω σε πορείες που στερούν δικαιώματα άλλων,
    δεν μου αρέσουν οι δήθεν εναλλακτικοί
    και τέλος δεν θεωρώ τον εαυτό μου εναλλακτικό αλλά ένα φυλακισμένο που αναζητά μια σταγόνα ελευθερίας.
    Καλό βράδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Εξαιρετικό post!!!!

    Να μην κουράσω, λέγοντας ότι συμφωνώ με το κείμενό σου Νίκο, και διαφωνώ (φυσικά), με αρκετές από τις προτάσεις σε πρόσωπα του antidogma. Υποθέτω όμως πως κι αυτές χρειάζονταν, ώστε να εκπροσωπούνται και κατηγορίες προσωπικοτήτων που λανθασμένα θεωρούνται εναλλακτικές από τον πολύ τον κόσμο...

    Είναι μόδα και το εναλλακτικό γενικά...

    Θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Οσο καλοπροαίρετη και αν είναι η προσπάθεια, αδικείται ο οικοδεσπότης μας αν μπαίνει στην ίδια λίστα με την Κανέλλη και τον Ζουράρι.

    Alternative ο Ζουράρης και η Κανέλλη!...

    Ε! Όχι...

    Η αποθέωση του hate speech του λαϊκισμού και της ανοησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Κ. Δήμου, γιατί «ανορθολογιστής» ο Χαριτόπουλος;
    Εμπαθής ίσως, αλλά το ένα δεν είναι συνώνυμο του άλλου.
    Περί ορθολογισμού, ορίστε ένα εξαιρετικό κείμενό του http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=17451&m=P31&aa=1, που θα μπορύσε να αποτελέσει συμπλήρωμα στο δικό σας «Το Τσι σκόνταψε!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Γνωσιακές-συμπεριφοριστικές μέθοδοι τραιναρίσματος επεξεργασίας αρνητικών σκέψεων, πεποιθήσεων και ενδιάμεσων πεποιθήσεων (προέλευσης Α. Beck)

    1. Εντοπισμός αρνητικής σκέψης (π.χ. μήπως δεν είναι γνωσιακή θεραπεία, αλλά θεραπεία της κυράς μας της μαμμής). Καταγραφή της. Σε περίπτωση μη εντοπισμού συγκεκριμένης αρνητικής σκέψης, γίνεται συζήτηση για αρνητικές σκέψεις των παχύσαρκων, έστω και αν ο θεραπευόμενος είναι πετσί και κόκαλο.

    2. Παρουσίαση στον θεραπευόμενο ενός φύλλου χαρτιού με παιδαριώδη σχηματική απεικόνιση και επεξήγηση αρνητικών σκέψεων, με τίτλους που δεν βγάζουν κανένα νόημα. Συζήτηση αδυναμίας του θεραπευόμενου να καταλάβει τι διάολο σημαίνουν αυτά. Διαβεβαίωση του θεραπευτή ότι 99 στους 100 ασθενείς του (SIC) καταλαβαίνουν με την πρώτη περί τίνος πρόκειται και συνεργάζονται καταγράφοντας σκέψεις τους. Επίκληση του επιχειρήματος ότι και στο Ινστιτούτο χρησιμοποιούν την ίδια σελίδα.

    3. Πρόταση για βιβλιοθεραπεία. Υπόδειξη βιβλίων, που μιλούν όμως για γνωσιακή θεραπεία και όχι εκείνη της κυράς μας της μαμμής. Συνειδητοποίηση από τον θεραπευόμενο ότι έχει μπόλικες αρνητικές σκέψεις. Καταγραφή τους. Παρουσίασή τους στο θεραπευτή. Αμηχανία του θεραπευτή («Μα εγώ μετά βίας βγάζω μία αρνητική σκέψη από τους πελάτες μου και εσείς μου φέρατε τόσες!»–Θα κάνει πως ξέχασε τι έλεγε προηγουμένως για τους 99 στους 100).

    4. Υπόδειξη στο θεραπευόμενο να βάλει σε διαφορετικές στήλες τις αρνητικές σκέψεις και να συμπληρώσει όλες τις στήλες (Assumptions, ενδιάμεσες αρνητικές σκέψεις, πεποιθήσεις, ενισχυτικά γεγονότα για την εμπέδωση των πεποιθήσεων, αμφισβήτηση, εναλλακτική πρόταση, πως αισθάνεσαι μετά την πρόταση που έκανες εσύ ο ίδιος). Αφιέρωση ειδικής συνεδρίας για την διευκρίνιση ότι core beliefs ερμηνεύεται στα ελληνικά «πυρηνικές πεποιθήσεις» και όχι «κεντρικές πεποιθήσεις». Επεξήγηση ότι έτσι το ερμηνεύουν στο Αιγινήτειο και επομένως έτσι είναι η ελληνική γλώσσα. Παράθεση επιχειρήματος ότι core ερμηνεύεται μόνο πυρήνας, πυρηνικό, στο αγγλοελληνικό λεξικό Divry’s (=Γεωργίου Κωνσταντοπούλου εκ Δίβρης).

    5. Χωρίς να εξεταστούν οι ήδη εντοπισθείσες αρνητικές σκέψεις, ψάχνουμε και για άλλες. Αναπομπή της λίστας στο θεραπευόμενο με υπόδειξη για πιο γεωμετρικά καλαίσθητη σχεδίαση των στηλών των βαθμών επεξεργασίας κάθε αρνητικής σκέψης. Επανυποβολή στο θεραπευτή σε επόμενη συνεδρία.

    6. Self disclosures του θεραπευτή προς το θεραπευόμενο, ώστε ο τελευταίος να καταλάβει τι λάθη κάνει και να τα γράψει. Να γράψει και τις αμφισβητήσεις που θα κάνει ο ίδιος στις δικές του αρνητικές σκέψεις, καθώς και πόσο ωραία νιώθει τώρα που έκανε τη δουλειά όλη μόνος του.

    7. Συζήτηση, κατόπιν απορίας του θεραπευόμενου για την Judith Beck και το Βιβλίο της Εισαγωγή στη Γνωσιακή Θεραπεία-Cognitive Therapy, Basics and Beyond, ως προς ανάγκη δόμησης της συνεδρίας, εξαγωγή συμπερασμάτων, σύνδεση με την προηγούμενη συνεδρία, ανάγκη να συνοψίσει ο θεραπευόμενος στο τέλος της θεραπείας τι κατάλαβε και τι δεν κατάλαβε, διαδικασία με οποία οδηγούμαστε από την αρνητική σκέψη στην ενδιάμεση πεποίθηση και μετά στην πεποίθηση. Θα πρέπει να εξηγηθεί στο θεραπευόμενο (αφού συμπληρωθούν τουλάχιστο 65 ώρες συνεδριών) ότι αυτά δεν είναι απόλυτα («Ναι, υπάρχουν ορισμένοι άκαμπτοι συνάδελφοί μου που ακολουθούν αυτή τη δομημένη τεχνική. Όμως έχει γραφτεί – πού; στον Τηλεθεατή;- ότι αυτό κουράζει τους ασθενείς, και πράγματι όλοι οι ασθενείς μου, μου έχουν έρθει παρακαλώντας με, ικετεύοντάς με να μιλάμε ελεύθερα γιατί δεν αντέχουν αυτή τη δόμηση. Εγώ επειδή ενδιαφέρομαι πραγματικά για αυτούς και τους αγαπάω, δεν κάνω δόμηση, για το καλό τους»)

    8. Συζήτηση για άλλο είδος θεραπείας που έμαθε ο θεραπευτής ότι κάνουν στο εξωτερικό, και το οποίο έχει σχέση με τη γνωσιακή θεραπεία επειδή δίνει απαντήσεις π.χ. γιατί ο ασθενής νιώθει κατώτερος, ή ότι τον δουλεύουν.

    9. Ανακάλυψη ότι υπάρχουν στο φάκελο του θεραπευτή πολλές δεκάδες αρνητικών σκέψεων που λιμνάζουν επί μήνες, χωρίς να έχουν συζητηθεί. Επιχειρήματα για ανατροπή των ισχυρισμών του θεραπευόμενου («Μα εσείς φταίτε για τη διαχείριση του χρόνου, εγώ απλώς συζητάω αυτά που φέρνετε εσείς στη συνεδρία! Κοιτάξτε πως χαμογελάω σαν αυθόρμητο παιδί!»).

    10. Ο θεραπευόμενος θα μπορούσε να επικοινωνήσει με με e-mail με άλλο γνωσιακό συμπεριφοριστικό θεραπευτή, πρώην μπάτσο, και να λάβει την απάντηση («Στη γνωσιακή θεραπεία υπάρχει πάντα δομή, επαγγελματικότητα και πάντοτε σαφής χρονικός ορίζοντας»). Η φράση «σαφής χρονικός ορίζοντας», μπορεί να χτυπήσει σαν καμπάνα στο μυαλό του θεραπευόμενου. Επικοινωνία με το θεραπευτή του.

    11. Ο θεραπευτής μπορεί να στείλει μήνυμα SMS στο θεραπευόμενο, να μη ζητάει σαφή χρονικό ορίζοντα, επειδή «έχει διαταραχή προσωπικότητας» (πρώτη φορά να του το πει με SMS) και επομένως έχει «πολλή, πολλή, πολλή δουλειά ακόμα!»

    12. Ο θεραπευτής, χωρίς να ακολουθήσει τη μέθοδο που περιγράφει η Judith Beck, για μετάβαση από αρνητικές σκέψεις σε ενδιάμεσες πεποιθήσεις, πρέπει να πετάξει στη μούρη του θεραπευόμενου ό,τι «πυρηνικές» πεποιθήσεις πρέπει να έχει (προσέξτε –όχι «έχει») ο θεραπευόμενος, αφού του έχει διαγνώσει τη συγκεκριμένη διαταραχή (ίσως να είναι η συγκεκριμένη διαταραχή που έχει αναλάβει σαν εργασία να παρουσιάσει σε ομήγυρη εκλεκτών θεραπευτών, οπότε ο πελάτης γίνεται guinea pig). Έτσι, θέλει δεν θέλει, ο θεραπευόμενος έχει δύο επιλογές ή να κάνει το θύμα, αποδεχόμενος πεποιθήσεις που δεν του πάνε, ή να πάει αλλού. Μπορεί ο θεραπευόμενος να ρωτήσει με e-mail μια άλλη θεραπεύτρια τι να κάνει. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκείνη θα πρέπει να του απαντήσει, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να συζητήσετε το θέμα με το θεραπευτή σας. Αν πάτε σε άλλο θεραπευτή μην παραλείψετε να του αναφέρετε το λόγο διαφωνίας σας με τον προηγούμενο».

    13. Ο λόγος του προηγούμενου είναι προφανής. Για την περίπτωση που ο θεραπευόμενος το κρύψει από το νέο θεραπευτή του, θα πρέπει να ζητηθεί εκ των προτέρων από τους συναδέλφους να δείξουν συναδελφική αλληλεγγύη. Κανένας δεν πρέπει να δέχεται άνθρωπο που υποτίμησε τη διάγνωση και διαδικασία –καλή ή κακή- άλλου συναδέλφου.

    14. Μπορεί να γίνει δεκτό αίτημα του θεραπευόμενου για γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία μέσω μερικών e-mails, επι αμοιβή. Φυσικά στην αμοιβή περιλαμβάνονται 40 λεπτά για τη λήψη του μηνύματος και άλλα 40 λεπτά για την αποστολή της απάντησης, επειδή το computer του θεραπευτή είναι αργό και καθυστερεί στην πρόσβαση στο Ιντερνέτ και θα το αλλάξει ….. το Μάιο. Το περιεχόμενο των απαντητικών μηνυμάτων πρέπει να περιέχει μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις, χωρίς να οδηγεί σε κάποιο γνωσιακό συμπέρασμα. Παράλληλα να του μαθαίνει μερικά κόλπα για να θυμάται ονόματα (π.χ. για να θυμάσαι τον Γαβριήλ Γαβριηλίδη, να έχεις στο μυαλό σου το ΓΑΒ-ΓΑΒ του σκύλου).

    15. Θα πρέπει να καταγγελθεί σαν απαράδεκτη η άποψη της Judith Beck, σύμφωνα με την οποία «είναι δυνατόν να υπάρχει και αρνητική σκέψη που να είναι αληθινή και στην περίπτωση αυτή ο θεραπευτής αντί να την αμφισβητεί, βοηθάει τον θεραπευόμενο να επιλύσει το βασικό του πρόβλημα». Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση το γνωσιακό θεραπευτή που έχει σαν στόχο του να δουλεύει μόνο από τα συγκεκριμένα γνωστικά λάθη, τα οποία έχουμε μάθει απέξω κι ανακατωτά. Διαφορετικά ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και ….. Δεν είναι δουλειά του γνωσιακού θεραπευτή να ασχολείται με άλλο πρόβλημα (π.χ. αν έχασε τη δουλειά του ο θεραπευόμενος) εκτός από το να τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τις στάνταρντ αρνητικές σκέψεις που κάνει.

    16. Μπορεί τέλος να ανακαλύψει ο θεραπευτής (με καθυστέρηση 3 μηνών) ότι έχει ξεχάσει συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο είχε υποσχεθεί να διορθώσει ως προς τη διαδικασία των αρνητικών σκέψεων. Τότε του λέγει «α νόμιζα ότι τα κάνατε με άλλο θεραπευτή το καλοκαίρι!».

    17. Τελευταίο επιχείρημα, μετά από 70 ώρες συνεδριών, ο θεραπευτής μπορεί να πει «ε, αν τελικά δεν είστε ευχαριστημένος από την προσέγγισή μου, μπορείτε να πάτε σε άλλο θεραπευτή» (έχοντας βέβαια φροντίσει να σαμποτάρει επιτυχώς μια παρόμοια προσπάθεια προσέγγισης άλλου θεραπευτή). Αν ο θεραπευόμενος ζητήσει από το θεραπευτή του να του συστήσει κάποιον άλλον, εκείνος πρέπει να κάνει πως δεν ξέρει κανέναν. Μπορεί να προσποιηθεί μόλις γύρισε από σπουδές που έκανε στη Μαδαγασκάρη και δεν ξέρει ούτε έναν.

    18. Οι θεραπευτές δεν πρέπει να νιώθουν άσχημα όταν διαχειρίζονται αρνητικές σκέψεις με αυτό τον τρόπο. Με τη διαδικασία αυτή ο θεραπευόμενος θα ξεχάσει την αρχική αιτία που τον ενοχλούσε και θα έχει αγανακτήσει με το θεραπευτή του (=θα μπορούσε να αποτελέσει κάποια βερσιόν ομοιοπαθητικής!) Επίσης, όταν ο θεραπευόμενος πάψει να αγανακτεί κατά του θεραπευτή (που δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα και δεν νιώθει ποτέ άσχημα για το «έργο» του), σημαίνει ότι είναι κοντά στο τέλος της θεραπείας.

    19. Γενικά ο Γνωσιακός θεραπευτής πρέπει να είναι ένα αυθόρμητο παιδί, απαλλαγμένο από οποιοδήποτε αίσθημα ενοχής, ευχάριστο στην παρέα του, που θα αντιμετωπίζει τα πάντα με ένα χαμόγελο και δεν θα κρατάει άσχημες σκέψεις στο κεφάλι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.