
Τα ξανακούω κάθε Οκτώβριο και επιστρέφω. Το πρώτο που είχα καταγράψει στη μνήμη είναι το «Κορόιδο Μουσολίνι».
Φέτος ξαναπρόσεξα τους στίχους:
…εσύ και η Ιταλία
η πατρίδα σου η γελοία
τρέμετε όλοι το χακί.
(Αναρωτιέμαι πόσο «πολιτικά ορθό» είναι να μεταδίδεται σήμερα αυτό τα τραγούδι – που βρίζει όχι έναν ηγέτη ή ένα κόμμα – αλλά μία πατρίδα).
Πάντως εμένα μου πήρε δεκαετίες να ξεπεράσω αυτό το «γελοία». Η εικόνα που κυριαρχούσε τότε για τους Ιταλούς συμπυκνώνονταν σε αυτή τη λέξη. Ήταν δειλοί, θηλυπρεπείς, ωραιοπαθείς, κρατούσαν κιθάρα αντί για όπλο, φορούσαν κοκκορόφτερα – και μόλις έβλεπαν τσολιά έπεφταν στα γόνατα και παραδίνονταν.

Αντίθετα οι Γερμανοί ήταν τρομεροί. Μηχανές. Τέλειες αλλά άψυχες. Ήδη πριν από τον πόλεμο η γκουβερνάντα μου, η Μαμζέλ Ανιές, μου μίλαγε για τους φοβερούς Boches και μου πέρασε όλο το γαλλικό μίσος (αλλά και τον τρόμο) γι αυτούς.
Όταν οι Γερμανοί μας κήρυξαν τον πόλεμο είδα όλους τους γύρω μου να παίρνουν ένα σοβαρό και σχεδόν πένθιμο ύφος. Καλά οι Ιταλοί – αλλά τούτοι εδώ είναι άλλο πράγμα. Δεν είχαμε ελπίδες.
Το στερεότυπο εκεί ήταν «η Γερμανική μπότα» που θα μας καθόταν στο σβέρκο.
Την άκουσα όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, παρελαύνοντας με το «βήμα της χήνας». Το σπίτι που μέναμε τότε στην οδό Υψηλάντου, ήταν δίπλα στην Βασιλίσσης Σοφίας όπου πέρασαν και ο βηματισμός αντηχούσε ως μέσα στα δωμάτια.
Αντίθετα λοιπόν με τους «γελοίους» Ιταλούς, οι Γερμανοί αντιμετωπίζονταν με διφορούμενα αισθήματα: μίσους, τρόμου αλλά και κρυφού θαυμασμού για την φοβερή πολεμική μηχανή τους.
Και οι Άγγλοι; Στην αρχή ήταν οι φίλοι, οι σύμμαχοι: «τα Εγγλεζάκια». Ελάχιστοι υπήρχαν τότε στην Αθήνα και γίνονταν δεκτοί με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Σε μας τα παιδιά μοίραζαν σοκολάτες. Η μητέρα μου μιλούσε για την αγγλίδα δασκάλα της και το five o’ clock tea που υποχρεωτικά έπρεπε να πάρουν κάθε μέρα και για τις Αγγλίδες εξαδέλφες της που έμεναν στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ.

Οι Άγγλοι λοιπόν ήταν «ψύχραιμοι, ψυχροί και φλεγματικοί, κάπνιζαν πίπα και έπιναν τσάι». Να το πλήρες στερεότυπο. Πολύ αργότερα όμως, αφού πρώτα τους επευφημήσαμε ως ελευθερωτές, η εικόνα άλλαξε. Άκουγα «η δολία Αλβιών, ο αγγλικός δάκτυλος»...
Λίγο μετά πήγα στο σχολείο. Εκεί έμαθα πως οι εχθροί του έθνους δεν ήταν οι Γερμανοί (κι ας στενάζαμε κάτω από την «μπότα») αλλά οι Τούρκοι. Που ήταν πρωτόγονοι, αιμοσταγείς και αντίχριστοι. Κατώτερα όντα.
Σε κάποιες φάσεις αργότερα τον ρόλο τον Τούρκων πήραν οι Βούλγαροι και μετά μία άλλη ράτσα που λεγόταν «Εαμοβούλγαροι». Κι ανάλογα με το που ανήκες, οι βάρβαροι ήταν οι μοναρχοφασίστες ή οι κομμουνιστοσυμμορίτες.
Μέχρι να φτάσω στα δέκα μου χρόνια, είχα αποκτήσει μία ολόκληρη πινακοθήκη από στερεότυπα και ρατσιστικές προκαταλήψεις.
Περιέργως, από όλες αυτές, οι «γελοίοι» Ιταλοί άντεξαν περισσότερο. (Αλήθεια, οι Αλβανοί πού βρίσκονταν, τι έκαναν στον πόλεμο της Αλβανίας; Κανείς δεν τους αναφέρει, ποτέ).
Τώρα, τόσες δεκαετίες μετά, καταλαβαίνω πόσο με είχαν διαποτίσει όλα αυτά τα κλισέ. Και συναισθάνομαι τι αγώνα έκανα και πόσα χρόνια μου πήρε για να απαλλαγώ (και ίσως όχι ολότελα) από αυτά.
Αφιερωμένο στην Βουλγάρα μαθήτρια που - όπως λένε - υποχρέωσε τους συμμαθητές της να την βιάσουν.
Επειδή πολλοί ζούμε εκτός Ελλάδος και ενημερωνόμαστε κάπως αργοπορημένα, παραθέτω το δημοσίευμα της Ελ/πίας για την κτηνωδία
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως απέδειξε και η τύχη του καημένου του Αλεξ, οι οικονομικοί μετανάστες δεν είναι καν πολίτες, όχι δεύτερης αλλά ούτε τρίτης κατηγορίας, ενώ τα παιδάκια τους λογίζονται ως παιδάκια ενός άλλου κατώτερου θεου...
Τα κρυπτορατσιστικά στερεότυπα και η ανοχή μας προς αυτά, είναι συνήθως οι ηθικοί αυτουργοί τέτοιων εγκλημάτων.
Με αγάπη και συμπαράσταση προς το θυμα
Παράγραφος
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεμίσαμε και πάλι εθνική υπερηφάνεια!!! Τελικά πρέπει να είμαστε από τους ελάχιστους λαούς που συνεχίζουν να κάνουν παρελάσεις. Προς τί?
gravoura - μόνο εμείς και οι Γάλλοι παρελαύνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία σκληρή συνέντευξη του Θανάση Τριαρίδη για τις παρελάσεις ΕΔΩ
gravoura said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τελικά πρέπει να είμαστε από τους ελάχιστους λαούς που συνεχίζουν να κάνουν παρελάσεις. Προς τί?"
Μα για να μας θυμίζουν (οι παρελάσεις) ότι μόνο εμείς οι Έλληνες, είμαστε άξιοι να "κρατάμε" την ελληνική σημαία! Για τί άλλο;
;-)
καλημέρα
Και φυσικά όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την αξία των παρελάσεων είναι γραικύλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας μεταφέρω ατάκες από ουζερί (σε σχέση με το βιασμό της 16χρονης στην Εύβοια):
ΑπάντησηΔιαγραφή- τα παιδιά (που κατηγορούνται) είναι παιδιά φίλων μου, πολύ καλά παιδιά, από πολύ αξιοπρεπείς οικογένειες (τους ξέρω...)
- έμαθα πως η ίδια σήκωνε τη φουστίτσα της στην κατάληψη και ρώταγε τους άλλους μαθητές: Σου αρέσει το στριγγάκι μου;
- Μεταξύ 16χρονων δεν υπάρχει θέμα βιασμού (!)
Τα σχόλια δικά σας.
Μόλις συνειδητοποίησα πως είμαι (αρκετά) εκτός θέματος. Νομίζω πως το σχόλιό μου μπορεί να παραγραφεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο post είναι προβοκατόρικο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δάσκαλος κουράστηκε και ψάχνει αφορμή να επαναφέρει το moderation.
Ξεσαλώστε κατά βούληση..
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτάνει μόνο να γυρίσεις λίγο πίσω για να δεις πόσο μεγάλη ζημιά έχουν κάνει τα "στερεότυπα"!
Το πρώτο σοκ το πέρασα στο δημοτικό!
Η προγιαγιά μου μου έιχε δώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα για τον Τούρκικο λαό από οτι μας έλεγαν στο σχολείο!
Και τελικά Νίκησε το σχολείο!
Οι τούρκοι έγιναν εχθροί μου γιατί άραγε?
Γιατί έτσι έπρεπε, γιατί εμείς είμαστε οι καλοί και αυτοί οι κακοί!
Γιατί εμείς γεννήσαμε τον πολιτισμό και αυτοί ήταν απολίτιστοι!
Καμαρώνα που συμμετείχα σε παρέλασεις σήμερα μετανιώνω!
Και προσπαθώ συνέχεια να αποβάλω τα "στερεότυπα".
Πιάνω ακόμη τον εαυτό μου να πέφτει σε "στερεότυπα".
Τι θα ήθελα?
Να είχα δασκάλους που θα μου καλλιεργούσαν την αγάπη για τον άνθρωπο, και την διαφορετικότητα!
Δασκάλους που θα με μάθαιναν να αμφισβητω και να ρωτάω.
Δασκάλους που θα μου έλεγαν πια είναι η επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση του ανθρώπου.
Δασκάλους που θα με μάθαινα για τις θρησκείες στον κόσμο και όχι μάθημα χριστιανοσύνης!
Καλημέρα!
Νομίζω ότι και οι Τούρκοι κάνουν παρελάσεις και η Βόρειος Κορέα, Πακιστάν, οπως και πολλοί άλλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μήπως δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία? τουλάχιστον αυτοί έχουν και δικά τους όπλα εμείς διαφημίζουμε εισαγόμενα.
Καλημέρα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω τον φόβο ότι θα αναμασήσουμε τα ίδια και τα ίδια και ότι τίποτε ουσιαστικό δε θα αλλάξει.
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν τα πράγματα,δυστυχώς.
pagis said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Νομίζω ότι και οι Τούρκοι κάνουν παρελάσεις και η Βόρειος Κορέα..."
Εννοούσα - οι μόνοι από τον Δυτικό κόσμο. Όχι και με την Βόρειο Κορέα!
civil δεν είστε εκτός θέματος...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι για να ολοκληρώσω την εικόνα, αντιστρέφω: για σκεφθείτε 4 αλλοδαποί μαθητές να είχαν βιάσει μια ελληνίδα...
yosemite sam
ΑπάντησηΔιαγραφήκαμία διάθεση να φορτωθώ τον μπελά της moderation.
Λέτε να θιγούν τόσο οι "γελοίοι" Ιταλοί;
Πιστεύω ότι στη δεκαετία του 80 ο εθνικισμός στην Ελλάδα ήταν στο περιθώριο, ο δε ρατσισμός δεν είχε λόγο έκφρασης(αλλά, δυστυχώς και προφανώς, υπήρχε, έστω και λανθάνων.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη δεκαετία όλα αλλάζουν, από ένα all times low περάσαμε με μια συντηρητική στροφή σε ένα περιβάλλον όπου και οι δυο ιδεολογίες κυριαρχούν(ιδεολογίες που ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΟΒΟ). Και αυτή πιστεύω είναι η ουσία: κατά ένα παράξενο τρόπο φαίνεται σαν ο Ψυχρός Πόλεμος να μας πρόσφερε μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Μόλις άλλαξαν τα παγκόσμια δεδομένα, οι Έλληνες, άρρωστα ανασφαλείς, αντί να διεκδικήσουν μια θέση στο νέο κόσμο, έτρεξαν φοβισμένα στη φούστα της μαμάς- πατρίδας(εξ ου η εθνικιστική έξαρση) ή στα μπατζάκια του μπαμπά-έθνους( εξ ου και ο ρατσισμός.)
Και για όσους παρακολούθησαν χθες Λαζόπουλο,
Μπράβο στο Λάκη που κατακεραύνωσε την υποκρισία στο θέμα του κοριτσιού που βιάστηκε
Μπράβο στον Καμπουράκη που είπε στη μητέρα ενός από τους κατηγορούμενους για βιασμό:" Δε θέλετε να αναφερόμαστε στο γιό σας σαν βιαστή, αλλά εσείς αναφέρεστε στην κοπέλα σαν πουτάνα"
Μπράβο σε κάποιον-δε συγκράτησα το όνομά του- που αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν στην Εύβοια πέντε Βούλγαροι βίαζαν μία Ελληνίδα; Αλήθεια, το διανοήσθε;
Καλό μήνα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έθνη είναι πρόσφατα κατασκευάσματα.
Η "καλλιέργεια" κλισέ επίσης.
Όσο τονώνεται το εθνικό φρόνημα και οι ταγοί καταφέρνουν και στρέφουν το βλέμμα του λαού προς τα έξω και όχι προς τα μέσα τόσο πιο εύκολα κυβερνούν και είναι πιο ίσοι από τους ίσους.
Πάνω από όλα όμως είμαστε άνθρωποι και εραστές της ελευθερίας "από" και "προς".
Όσο για τον βιασμό ΑΝ οι δράστες ήταν αλβανοί και το θύμα ελληνίδα τότε να δείτε τι θα γινόταν στα Μ.Μ.Ε.
Αλλά η ηλιθιότητα των τεσσάρων ζώων βαφτίστηκε βίτσιο της κοπέλας.
Μπάτσος ο πατέρας του ενός, αθώωση βλέπω στον ορίζοντα...
doctor
@mihalis a dreamer say ....
ΑπάντησηΔιαγραφή.... ." οι Έλληνες, άρρωστα ανασφαλείς, αντί να διεκδικήσουν μια θέση στο νέο κόσμο, έτρεξαν φοβισμένα στη φούστα της μαμάς- πατρίδας"
κάπως έτσι, καλά τα λές, αν το προεκτείνει κανείς και η μαμά-πατρίδα ψάχνει προστάτη εναγωνίως σε αυτό το νέο χάος.
Πριν μερικά χρόνια πίστευα πως η Ελλάδα έπιασε πάτο, πως με τα χάλια που είχαμε η μόνη κατεύθυνση ήταν προς τα πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς το βαρέλι είχε πολύ βάθος ακόμα και τώρα τελευταία φοβάμαι πως δεν έχει καν πάτο. Η προκατάληψη, ο ωχαδερφισμός και η άγνοια βασιλεύουν και την Ελλάδα κυριεύουν. Λυπάμαι για την κοπέλα αλλά και για τους τέσσερις νεαρούς που έλαβαν αυτή την "αγωγή" από το περιβάλλον τους και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταστραφεί η ζωή τους εξ'αιτίας της "αγωγής" αυτής. Οι κυριότεροι ένοχοι στην ιστορία αυτή είναι οι γονείς οι δάσκαλοι και όποιος άλλος τα βοήθησε να γίνουν αυτό που έγιναν.
Λέτε να θιγούν τόσο οι "γελοίοι" Ιταλοί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Ιταλοί όχι, αλλά μέχρι το βράδυ βλέπω να ενσκήπτουν οι ελληναράδες για να προασπίσουν τα όσια και ιερά. (στερεότυπα)
...και βέβαια η υστερόγραφη αφιέρωση συμπυκνώνει άλλο ένα, «μοντέρνο» - τρομάρα μας - στερεότυπο. Αυτό της «εύκολης» ανατολικοοευρωπαίας που σκοπός στη ζωή της έχει να ικονοποιεί σεξουαλικές ορέξεις. Στερεότυπο ένδυμα ενός χυδαίου ρατσισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζετε την εξαιρετικά διαδεδομένη άποψη, που αποτελεί και το άλλοθι των σύγχρονων δουλεμπόρων, ότι δήθεν οι ανατολικοευρωπαίες που έρχονται στη χώρα μας να υπηρετήσουν τον αγοραίο έρωτα έχουν απόλυτη επίγνωση του τι τις περιμένει και το επιλέγουν απολύτως ελεύθερα (και άρα είναι και κακόπιστες και απατεώνισσες όταν καταγγέλλουν τους δουλεμπόρους);
Υ.Γ. Πάντως, δεν είναι εντελώς λάθος να αποδίδονται αρχετυπικές, στερεοτυπικές συμπεριφορές στη βάση θεμάτων κοινής κουλτούρας. Οι Ιταλοί πχ. μπορεί να μη είναι γελοίοι, λάτρεις του εσπρέσσο όμως είναι! Ή για τους Γάλλους μπορούμε άφοβα να πούμε ότι είναι λάτρεις του καλού κρασιού! Αυτό που είναι σίγουρα λάθος, κατά την άποψή μου, είναι να κρίνεται ένας άνθρωπος ή ενας ολόκληρος λαός στη βάση στερεοτύπων.
Υ.Γ.2 Μιλιταριστικού τύπου μαθητικές παρελάσεις, όπως εδώ πέρα, σε ποια άλλη χώρα γίνονται;
Υ.Γ.3 (και ελαφρώς άσχετο) Το πλέον αποκρουστικό στην υπόθεση των τεσσάρων νεαρών και της κοπέλλας από τη Βουλγαρία είναι ότι η αδελφή ενός εκ των δραστών βιντεοσκοπούσε τα τεκταινόμενα. Τέτοια νοσηρή διαστροφή...
mihalis, a dreamer said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πιστεύω ότι στη δεκαετία του 80 ο εθνικισμός στην Ελλάδα ήταν στο περιθώριο, ο δε ρατσισμός δεν είχε λόγο έκφρασης(αλλά, δυστυχώς και προφανώς, υπήρχε, έστω και λανθάνων.)
Την επόμενη δεκαετία όλα αλλάζουν..."
Σωστή η περιγραφή - να αλλάξω λίγο την διάγνωση: μέχρι το 80 κάτι, μας έσωζε η αριστερά που ήταν κοσμοπολιτική και διεθνιστική. Μετά το 89 η Αριστερά ψάχνοντας για δόγμα, έγινε εθνικιστική (π. χ. Γιουγκοσλαβία). Ήρθαν και οι μετανάστες κι έδεσε το πράγμα.
Το τραγικό είναι να κρατάς τα στερεότυπα ενώ έχεις περάσει την εφηβεία. Ο καλύτερος καταστροφέας στερεοτύπων είναι η επαφή με τους “άλλους”.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Αλβανοί άρχισαν να γίνονται οι κακοί του ελληνο-ιταλικού πολέμου τα τελευταία χρόνια, βιάζοντας κάθε έννοια της ιστορίας. Βιάζοντας… λάθος λέξη αν κρίνω από την αφιέρωση. Δε θέλω να γίνω μελλοντολόγος αλλά είναι πολύ πιθανόν η κοπέλα να γίνει άλλη μία αλλοδαπή που καταγγέλλει σεξουαλική βία εις βάρος της και βγαίνει ο θύτης. Ίσως βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα ενώ δεν έχει γίνει ακόμα δίκη. Θα δούμε...
Υ.Γ. και οι Βέλγοι κάνουν παρέλαση την 21η Ιουλίου. Φυσικά τα τελευταία χρόνια παίρνουν μέρος και αγήματα από άλλες χώρες και δεν ακούς μα… για την μεγαλοσύνη του έθνους κλπ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήμα καλά, μπορεί να υπάρχει τόση αφέλεια; Δεν καταλάβατε πως ο βιασμός ήταν στα πλαίσια του Εθνικού Εορτασμού; Εδώ ξοδεύουμε τόσα λεφτά και "διδακτικές" ώρες για να τιμήσουμε τους εκτελεσθέντες και βιασμένους του παρελθόντος με μονοήμερη φιέστα φασιστικής νεολάιας. Τί παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε για το φρόνημα, από το να δείξουμε ότι τώρα, μετά και από τα τελευταία Ευρωπαϊκά Κ.Π.Σ. εμείς είμαστε αυτοί που Γ@μ0ύμε! Για να μην αναφέρω ότι αυτή που τόσο υποκριτικά φέρεται ως θύμα, τόλμησε παλιότερα να απλώσει χέρι πάνω στην Ελληνορθόδοξη Γαλανόλευκή μας και να καμαρώνει κιόλας σα γύφτικο σκεπάρνι! Εγώ λυπούμαι γιατί με τους πόρους που διατίθενται για την παιδεία, μόνο κακοφωτισμένη λήψη χαμηλής ανάλυσης με κινητά ήταν δυνατή, αν υπήρχαν κονδύλια θα είχαμε κανονικές κάμερες και τουλάχιστον ένα υπωτυπώδες στούντιο για αυτές τις εκδηλώσεις που οι καλοπληρωμένοι ποια καθηγητές, θα μπορούσαν να έιχαν εντάξει σε ενισχυτική διδασκαλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης! Παρ' όλες τις ελλείψεις, τουλάχιστον η μαθητιώσα νεολαία μας, θα περνάει κάθε 15 μέρες από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, για να τους χτυπήσουν φιλικά (και με κρυφό καμάρι) στην πλάτη και να τους εμψυχώσουν για καλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές στο μέλλον...
Τα στερεότυπα που περιγράφετε, καθώς και η ανορθολογική αντιμετώπιση της πραγματικότητας στην οποία εναντιώνεστε, ήταν τα «εργαλεία» που κινητοποίησαν χιλιάδες ανθρώπους να πολεμήσουν και να διακινδυνεύσουν για τα θεωρούμενα ως «εθνικά δίκαια» αυτού του τόπου (είτε επρόκειτο για το 1821 είτε για το ‘40).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι δεν είχαν/έχουν το κοινωνικοικονομικό υπόβαθρο και την παιδεία που εσείς ή ο κύριος Τριαρίδης αποκτήσατε, συνεπώς δεν έχουν την ικανότητα, ή την πολυτέλεια, να διεισδύσουν στο εσώτερο «είναι» της έννοιας «ελληνισμός» και να αγωνιστούν για τα «μη εθνικιστικά υψηλότερα ιδανικά» που οι όποιοι «διεθνιστές προοδευτικοί» επικαλούνται.
Δυστυχώς, τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Προσωπικό των Ε.Δ. και τόσοι άλλοι που διακινδυνεύουν την σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και σε περίοδο ειρήνης, έχουν ανάγκη αυτή την απλουστευτική μανιχαϊστική αντίληψη του «Καλό-Κακό», «Άσπρο-Μαύρο», «Ανώτερο-Κατώτερο», «Εχθρός-Φίλος» ώστε να κάνουν την δουλειά τους αποτελεσματικά ...
Δια ταύτα ... Σίγουρα η στερεοτυπική προσέγγιση της πραγματικότητας δεν εντάσσεται ως ιδιότητα στο μοντέλο του «ιδανικού πολίτη», όμως, ιστορικά, είναι το μόνο εργαλείο που κινητοποιείσε (και μπορεί και πάλι να κινητοποιήσει) αποτελεσματικά τα λιγότερα καλλιεργημένα σύνολα πληθυσμού προς υπεράσπιση της ελευθερίας και την ακεραιότητας της χώρας, απέναντι στους από ανατολή και βορά «φίλους και γείτονες».
Πρός τον Κ2825:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα στερεότυπα αυτά είναι που σε συνδυασμό με το "ότι οι περισσότεροι δεν είχαν/έχουν το κοινωνικοικονομικό υπόβαθρο και την παιδεία..." οδηγήσαν τους Γερμανούς στην πόρτα μας και τα εκατομύρια νεκρών στον "άλλο κόσμο"... Τα στερεότυπα δεν δημιουργούνται προς το συμφέρον ΚΑΘΕ λαού...
k2825 said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"το Προσωπικό των Ε.Δ. και τόσοι άλλοι που διακινδυνεύουν την σωματική τους ακεραιότητα..."
Μη γενικεύετε βασιζόμενος σε μερικές εξαιρέσεις.
Το προσωπικό των Ε.Δ. και άλλοι
ΔΕΝ διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα και κυρίως ΔΕΝ κάνουν αποτελεσματικά της δουλειά τους.
Διάβασα το κείμενο του Τριαρίδη και δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του, παρόλο που είμαι post-nationalist. Η παγκοσμιοποίηση, ένα από τα θετικά της στοιχεία είναι ότι φέρνει τον κόσμο ποιο κοντά, δεν είναι αυτονόητο πως θα μειώσει τον εθνικισμό μπορεί να τον αυξήσει, όπως συνέβη στην χώρα μας τα τελευταία 10 με 15 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά υπάρχουν κοινωνίες όπου ο εθνικισμός είναι σχεδόν ξεπερασμένος (οι πολυπολιτισμικές πόλεις της δύσης σαν τις Βρυξέλλες) αλλά είναι μειονότητες.
Το ανατριχιαστικό είναι πως τόσο τα εθνικιστικά όσο και τα διαφυλετικά στερεότυπα χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα ακόμα και σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι η πενυματική τεμπελιά και η μικροψυχία, αντί να μειώνονται, αυξάνονται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με τις παρελάσεις να θυμίσω και τη ρήση του Αϊνσταϊν:
ΑπάντησηΔιαγραφήHe who joyfully marches to music in rank and file has already earned my contempt. He has been given a large brain by mistake, since for him the spinal cord would fully suffice. This disgrace to civilization should be done away with at once. Heroism at command, senseless brutality, how violently I hate all this κλπ
k2825 said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τα στερεότυπα που περιγράφετε, καθώς και η ανορθολογική αντιμετώπιση της πραγματικότητας στην οποία εναντιώνεστε, ήταν τα «εργαλεία» που κινητοποίησαν χιλιάδες ανθρώπους να πολεμήσουν..."
και μας οδήγησαν στην ήττα του 1897, την καταστροφή του 1922 και την τραγωδία της Κύπρου.
Η "εθνική μας τύπλωσις" όπως αλλιώς λέγεται.
Κι εσείς είστε υπέρ του "όλοι οι Ιταλοί γελοίοι, οι Τούρκοι βάρβαροι, οι Βουλγάρες πουτάνες..."
Λυπάμαι.
Έχω την εντύπωση ότι η τέχνη, σε όλες της τις εκφάνσεις, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να "καθιερώνει" και να "εγκαθιστά" στο συλλογικό υποσυνείδητο τους μύθους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ εδώ να επιχειρηματολογήσω διεξοδικά. Θα επιθυμούσα , όμως, την έκφραση απόψεων. Μπορεί να κάνω λάθος.
Nα συμπληρώσω: με τα ίδια στερεότυπα που περιγραφει ο Κ2825 δεν συντηρείται η συνοχή των εθνών-κρατών
ΑπάντησηΔιαγραφήτων άλλων χωρων(και των "δυτιων");
Γιατί διαθέτουν στρατούς;
Η παρέλαση μονο κάνει τη διαφορά;
Τι είδους ορθολογικά "ανθρωπιστικά"
εσωτερικά κίνητρα μπορούν να προσδώσουν νόημα σε δομές όπως ο στρατός, όταν ο αντικειμενικός τους σκοπός είναι η κορυφή του ανθρωπινου παραλογισμού;
Μαζική τυφλή βία εναντίον ενός φαντασιακού εχθρού , απλουστευτικό σχήμα κάτω από το οποιο αθροίζονται συλλήβδην ένα πλήθος μοναδικών,ξεχωριστών ατομικοτήτων.
Και μια ερώτηση προς όλους:
Στην υποθετική περίπτωση που ένας λαός όπως οι Έλληνες εξορθολογιστούν πλήρως και πάψουν να τρέφουν κέθε "μορφηε" εθνικισμό, τότε και η παρουσία στρατού με τις ελάχιστες αξιώσεις αποτελεσματικότητας φαίνεται αδύνατη.S' αυτή την περίπτωση ποιος εγγυάται ότι δεν κινδυνεύουμε από γείτονες και μη
που θα συνεχίζουν να διατηρούν εθνικά στερεότυπα; Η ερώτηση μπορεί να γενικευτεί για κάθε λαό.
Το τραγικό θέμα της κοπέλας και των συμμαθητών της το βλέπω από δυο σκοπιές:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Σκοπιά καθαρά νομική. Εκεί πρέπει να περιμένουμε, να ξεκαθαρίσει το τοπίο δικαστικά, να μη βιαζόμαστε να δικάζουμε και να καταδικάζουμε, να μην παρασυρόμαστε από τις άθλιες τηλεοπτικές δίκες, όσο "προφανή" κι αν μας φαίνονται τα περιστατικά κι όσο απεχθείς οι φερόμενοι ως δράστες.
Γιατί, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, με πρωτοπορία τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, έχει συντελεστεί στην κοινωνία μας μια φρικώδης αντιστροφή της μεγαλύτερης κατάκτησης στο ποινικό δίκαιο και στον νομικό πολιτισμό του δυτικού κόσμου: Κανείς να μην θεωρείται ένοχος αν αυτό δεν αποδειχθεί μετά από δίκαιη δίκη.
Ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει στην αθώωση χίλιων ενόχων (και βιαστών). Η κοινωνία πρέπει να αποδεχθεί το ρίσκο αυτό. Γιατί, η άδικη καταδίκη έστω και ενός αθώου αποτελεί ανεξίτηλο κρίμα, που πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθεί.
2. Σκοπιά καθαρά κοινωνική. Εκεί ναι, συμφωνώ απολύτως με τον χαρακτηρισμό "κτηνωδία". Το περιστατικό αυτό, όπως και σειρά άλλων (πχ Άλεξ), αλλά και πάρα πολλών που δεν γίνονται γνωστά, αποδεικνύει, περίτρανα, δύο πράγματα:
α/ Πόσο πίσω είναι η ελληνική κοινωνία σε θέματα ανθρωπιάς, ευγένειας ψυχής, γενναιοδωρίας, αποδοχής της διαφορετικότητας, δικαιοσύνης. Κατάσταση που, αντίθετα με τους αισιόδοξους, πιστεύω πως θα χειροτερεύει όλο και περισσότερο, τουλάχιστον όσο θα μεγαλώνε η οικονομική ύφεση και οι κάθε είδους κήρυκες του μίσους θα σπέρνουν σε γόνιμο έδαφος.
β/ Πόσο τραγικά ασφυκτική είναι η κατάσταση στους ελληνικούς "μικρόκοσμους". Η "αγνή" ελληνική επαρχία είναι, υπό προϋποθέσεις, τοπίο αντάξιο των μεγάλων μαιτρ του τρόμου, γιγαντιαία υπερπαραγωγή splatter με μη ορατό τέλος. Με πρώτα θύματα τους κάθε είδους αδύναμους. Στους οποίους, βέβαια, εξέχουσα θέση κατέχουν οι οικονομικοί μετανάστες, και ιδίως όσοι ή όσες τολμούν να θέλουν να προκόψουν, μέσα από ατέλειωτες ώρες εργασίας, να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, να ανέβουν κοινωνικά, να γίνουν σαν και μας, να ακουμπήσουν (άπαγε της βλασφημίας) τα ιερά σύμβολα του έθνους.
Τελευταία παρατήρηση: Πάντα για το κοινωνικό σκέλος, περιμένω την αντίδραση της εκκλησίας. Εκτός αν και για το περιστατικό αυτό, καθώς και για τα όμοια, φταίει η κατάργηση του πολυτονικού, οι ολέθριες ιδέες του διαφωτισμού, η Δύση γενικώς.
Κανείς δεν είπε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε στρατό (δυστυχώς είναι ακόμα αναγκαίο) ετοιμοπολεμο και ισχυρό. Αλλά όχι να τον ταΐζουμε κουτόχορτο και μίσος - και αυτόν και τους πολίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι να καταλάβουμε πως οι ιδιαιτερότητες του κάθε λαού αντί να μας χωρίζουν, θα πρέπει να μας ενώνουν, έχουμε πολλά εκατομμύρια χιλιόμετρα να διανύσουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές φορές σκέφτομαι πως τον λεγόμενο εθνικισμό και τον όποιο -ισμό οι πιό πολλοί τον χρησιμοποιούν σαν άμυνα παρά ως αυτή καθ εαυτή στάση που τους εκφράζει.
Απάντηση στο λάθος, με λάθος.
Πχ, εγώ θέλω να δω τον "Τούρκο" ως άνθρωπο. Εκείνος θα με δεί ως άνθρωπο ή ως "Ελληνα" και μάλιστα μλκ;
Ζαλίστηκα να τριγυρνώ μέσα σε φαύλους κύκλους...
maiosone said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω την εντύπωση ότι η τέχνη, σε όλες της τις εκφάνσεις, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να "καθιερώνει" και να "εγκαθιστά" στο συλλογικό υποσυνείδητο τους μύθους!
Γιατί το λέτε αυτό; Εκτός από τις ελάχιστες περιπτώσεις της "στρατευμένης" τέχνης, πέστε μου πότε και ποια μορφή τέχνης "καθιέρωσε" ή "εγκατέστησε" στο συλλογικό υποσυνείδητο οποιοδήποτε μύθο;
------
@σκουληκότρυπα
Μα, το θέμα δεν είναι να πάψουν να τρέφουν εθνικισμό οι έλληνες.
Το θέμα είναι να πάψουν να τρέφουν εθνικισμό οι άνθρωποι!
σκουληκοτρυπα said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Και μια ερώτηση προς όλους:
Στην υποθετική περίπτωση που ένας λαός όπως οι Έλληνες εξορθολογιστούν πλήρως και πάψουν να τρέφουν κέθε "μορφης" εθνικισμό, τότε και η παρουσία στρατού με τις ελάχιστες αξιώσεις αποτελεσματικότητας φαίνεται αδύνατη".
Γιατί;
Ο πόλεμος πλέον είναι ένα τεχνολογικό computer game. Δεν είναι "Πίσω και σας φάγαμε!"
Πολλά κράτη της Δύσης (Σκανδιναβικά, Γερμανία. Ολλανδία κ.ά.) δεν πάσχουν πια από εθνικιστικές ιδεοληψίες - κι όμως συντηρούν στρατούς.
Προς alogaki
ΑπάντησηΔιαγραφήΚινηματογραφικές ταινίες, πίνακες ζωγραφικής, όπερες, κλασική μουσική, ποίηση , πεζογραφία, είναι γεμάτες από παραδείγματα έργων που εμφανίζουν μια ωραιοποιημένη διάσταση της πραγματικότητας, χωρίς , σε κάθε περίπτωση, οι δημιουργεί να βρίσκονται σε "στρατευμένη" αποστολή. Ψάξτε το λίγο, έχει ενδιαφέρον.
antvol said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τελευταία παρατήρηση: Πάντα για το κοινωνικό σκέλος, περιμένω την αντίδραση της εκκλησίας".
ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ! Αυτό είναι το ανεκδοτο της ημέρας!
Καλό μήνα σε όλους
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι τα στερεότυπα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν . Η πηγή τους βρίσκεται στις ίδιες τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για μια κατ’ αρχή προσέγγιση ενός συνόλου. Λέμε Ιταλός και αμέσως βάζουμε μια ταμπέλα σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Το ίδιο και χειρότερα με τους «Αμερικάνους», τους «Κινέζους», αλλά και με τους «Αθηναίους», τους «Κρητικούς» κλπ.
Από τη στιγμή που γίνεται η πρώτη γενική σήμανση, είναι πολύ εύκολο ν’ ακολουθήσουν και άλλες.
Φυσικά τα στερεότυπα υπάρχουν παντού. Λέμε για Ιαπωνικά, Ιταλικά και Γερμανικά αυτοκίνητα, για Γαλλικά κρασιά, για Ελβετικά ρολόγια και αμέσως εννοούμε κάτι μ’ αυτό.
Απευθύνονται στο συναίσθημά μας και γι αυτό νομίζω ότι είναι ανθρώπινο. Ένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν νομίζω ότι θα τους δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι βέβαια γεγονός ότι κάποιοι τα παίρνουν περισσότερο σοβαρά και δεν κάνουν ένα βήμα παραπάνω στη σκέψη τους, αλλά πάλι είναι λίγοι όσοι η σκέψη τους λειτουργεί με βάση το συναίσθημα και μόνο;
antvol said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"α/ Πόσο πίσω είναι η ελληνική κοινωνία σε θέματα ανθρωπιάς, ευγένειας ψυχής, γενναιοδωρίας, αποδοχής της διαφορετικότητας, δικαιοσύνης."
Για την ισοσθενεια(στο μλπογκ)να πω ότι και οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες που έρχονται σε αυτή τη χώρα που ζούμε,προέρχονται μάλλον από τέτοιου είδους κοινωνίες και δημιουργούν και εδώ κοινωνίες τέτοιου τύπου.
Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.
@ND said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο πόλεμος πλέον είναι ένα τεχνολογικό computer game. Δεν είναι "Πίσω και σας φάγαμε!"
Πολλά κράτη της Δύσης (Σκανδιναβικά, Γερμανία. Ολλανδία κ.ά.) δεν πάσχουν πια από εθνικιστικές ιδεοληψίες - κι όμως συντηρούν στρατούς."
Αυτό δεν ισχύει σε όλα τα στάδια
του πολεμου.
Ακόμα και έτσι όμως, λέτε διηλαδή ότι
το πάτημα του "κουμπιού" από τον
πολιτισμένο στρατιώτη που δεν βιώνει
πρόσωπο με πρόσωπο το αίμα,είναι μια πράξη χωρίς στοιχεια παραλογισμού;
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
Οι παράλογοι σκοποί(πόλεμοι) υπηρετούνται από παράλογους τρόπους σκέψης.
Εχω καιρό να συμμετάσχω σε συζήτηση στο blog. Δεν έχω χάσει όμως κανένα post και σχεδόν κανένα comment. Η ανάγνωση των posts και των comments αυτού του blog μου έγινε καθημερινή συνήθεια. Άλλοτε διαφωνώ, άλλοτε συμφωνώ, άλλοτε χμμμ... δηλαδή μία κανονική συναναστροφή που πολλές φορές επηρεάζει και τον ψυχισμό μου. Υπάρχουν σχολιαστές που συμπαθώ, άλλοι που μου είναι αδιάφοροι, πολλοί με τους οποίους δεν θα ήθελα να συναντηθώ ποτέ και άλλοι που τους θεωρώ οιωνεί φίλους μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία απο τις φίλες που με κρατάνε στο blog (εκτός απο τον doncat) είναι η Αφροδίτη. Η Αφροδίτη όμως σταμάτησε να γράφει. Είμαι βέβαιος, από την εμπειρία μου, ότι σ'αυτές τις περιπτώσεις ρήξης σε μία "παρέα" δεν φταίει ένας. Φταίνε τουλάχιστον δύο. Και στην περίπτωσή μας η Αφροδίτη και ο doncat.
Έπειδή
η ρήξη αυτή αγγίζει την (εύθραυστη ούτως ή άλλως) δομή αυτής της "παρέας",
επειδή δεν είναι θέμα "συζήτησης" αλλά επέμβασης,
επειδή δεν έχω άλλο τρόπο να επέμβω,
ΣΤΑΜΑΤΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ BLOG ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ.
Και επειδή η αποχή μου σταματά ακριβώς μετά το publishing ελπίζω να ειδοποιηθώ ότι επανήλθε η Αφροδίτη.
Καλήν αντάμωση
@θωμάς λιόλιος
ΑπάντησηΔιαγραφήαφού θέλετε να διαβάζετε την Αφροδίτη γιατί δεν πάτε στα δικά της blog;
Όσο για την μη συμμετοχή της εδώ, είναι δική της απόφαση. Κανείς δεν την έδιωξε ούτε της φέρθηκε άσκημα. Της υποδείχθηκε απλώς ότι έκανε ένα φάουλ - αλλά επειδή θεωρεί τον εαυτό της αλάνθαστο, ενοχλήθηκε. Λυπάμαι.
Επίσης λυπάμαι που σταματάτε την ανάγνωση του blog. Είστε ελεύθερος να το κάνετε - αλλά δεν έχετε δικαίωμα να μου επιβάλετε όρους.
spirosth said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Απευθύνονται στο συναίσθημά μας και γι αυτό νομίζω ότι είναι ανθρώπινο. Ένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν νομίζω ότι θα τους δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι βέβαια γεγονός ότι κάποιοι τα παίρνουν περισσότερο σοβαρά και δεν κάνουν ένα βήμα παραπάνω στη σκέψη τους, αλλά πάλι είναι λίγοι όσοι η σκέψη τους λειτουργεί με βάση το συναίσθημα και μόνο;"
Είναι αρχικά προσπάθεια ταξινόμησης, οργάνωσης και κατανόησης συστημάτων με τεράστιο
αριθμό "μεταβλητών" και ουσιαστικά
χαοτική συμπεριφορά.
Η γενίκευση είναι μια αναπόφευκτη
"λογική" διεργασία που χρησιμοποιείται σε κάθε γνωστική διαδικασία και σε πολλέςεπιστήμες.
Το κακό ξεκινα εκεί που δεν
γίνεται σωστή χρήση της ... εμπλέκεται και το "συνσαισθημα" που περιέγραψες...
Εγώ δεν κατάλαβα ακριβώς τι σχέση έχει το θέμα του ποστ με την αφιέρωση γιατί παρακολουθώντας όσα έδειξε η τηλεόραση για το θέμα της Εύβοιας δεν είδα πουθενά στερεοτυπική αντιμετώπιση. Το αντίθετο θα λεγα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαθήτρια είχε την επιβράβευση των καθηγητών της στους βαθμούς για τις προσπάθειες της, την κάνανε και σημαιοφόρο εν μέσω εθνικού πανικού πάνω στο θέμα των αλλοδαπών σημαιοφόρων, ήταν και στην "παρέα" των συμμαθητών της στην κατάληψη και τελικά βγήκαν και διάφοροι (Έλληνες) και είπαν και 5 καλές κουβέντες γι αυτήν.
Ε να μην είμαστε ρατσιστές αλλά να μη μας φαίνεται και παρανοϊκό να θέλει μια 16χρονη (Βουλγάρα ή Ελληνίδα) να θέλει να κάνει χαβαλέ σεξουαλικού περιεχομένου με τους συμμαθητές. Μην είμαστε τόσο κολλημένοι που αντιρατσιστολογικά να ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ εξ ορισμού (και χωρίς στοιχεία) ότι μια αλλοδαπή καλή μαθήτρια δεν μπορεί να συμμετείχε σε κάτι σαν κι αυτό που ακούσαμε. Στο κάτω κάτω τι έγινε? Τέτοιες φάσεις ονειρευόμασταν όλοι στο γυμνάσιο. Και συνάμα, πολύ πιστευτό μου φαίνεται αυτό που ακούστηκε ότι αντέδρασε όταν ακριβώς κατάλαβε ότι την βιντεοσκοπούσαν. Τα ρεμάλια θέλαν να την κάνουν ρόμπα σε όλο το σχολείο και το παιδάκι για να αμυνθεί τους επιτέθηκε. Τόσο της έκοψε. Ναι της φέρθηκαν πολύ άσχημα αλλά τα παιδιά είναι αναίσθητα, το ξέρουμε όλοι αυτό και η αναισθησία τους δεν περιορίζεται προς τους αλλοδαπούς. Και όταν ξεφύγει ο έλεγχος ο χαβαλές γίνεται ενίοτε δυσάρεστος αλλά τι να κάνουμε? Περιμένουμε τελειότητα και ωριμότητα από 16χρονα?
Μερικοί έχετε κάνει life style τον αντιρατσισμό και μου προκαλείτε το ίδιο αίσθημα κινδύνου που μου προκαλούν οι ρατσιστές, απλά από την ανάποδη.
Ειδικά κάποιοι δημοσιογράφοι που παρακολούθησα να αναφέρονται στο θέμα με ανατρίχιασαν. Ας αφήσουμε σου λέει τις εντυπώσεις και έεεεχει ο θεός. Στο κάτω κάτω τι καλύτερο μπορεί να διαδεχτεί τον Άλεξ από μια 8μελή ομάδα ελληνόπουλων που με ρατσιστική διάθεση "βιάσαν" την κακόμοιρη πλην όμως άριστη, άξια και δουλευταρού, αλλοδαπή μαθήτρια?
Για το θέμα του βιασμού τα είπε χτες το βράδυ ωραία ο Λαζόπουλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι τα στερεότυπα κάποτε να πάψουν να υφίστανται. Αλλά το βλέπω δύσκολο
Για τον εθνικισμό μάλλον το πιο αξιόλογο βιβλίο είναι αυτό του Μπένεντικτ Άντερσον, το "Φαντασιακές Κοινότητες" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη
Μεγάλο θέμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω ξαναγράψει: τα εθνικά κλισέ καταρρέουν μόνο όταν γνωρίζεις τους τόπους και τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρονται...
Zoros said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το έχω ξαναγράψει: τα εθνικά κλισέ καταρρέουν μόνο όταν γνωρίζεις τους τόπους και τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρονται..."
Και τι μπαίνει στη θέση τους;
Nέα κλισέ; Όλα αυτά που λέγονται στο blog αυτό για την νοοτροπία των Ελλήνων και άλλων λαών τι είναι;
Δεν είναι γενικεύσεις; Αυτές δεν είναι
που παράγουν ενίοτε τα κλισέ;
Όπως είπα πιο πάνω είναι ανθρώπινη "γνωστική" ανάγκη η ομαδοποίηση και η γενίκευση ιδιοτήτων που αποδίδονται σε σύνολα. Με αυτή την έννοια πολλά από τα κλισέ έχουν ένα βαθμό αληθειας.
Το λάθος είναι όταν τις γενικές ιδιότητες του συνόλου τις εξατομικεύουμε αποδίδοντας τις χωρίς περαιτέρω σκέψη se κάθε μέλος του .
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ "εθνική μας τύπλωσις" όπως αλλιώς λέγεται.
Κι εσείς είστε υπέρ του "όλοι οι Ιταλοί γελοίοι, οι Τούρκοι βάρβαροι, οι Βουλγάρες πουτάνες..."
Λυπάμαι.
--------
Πρόκειται για δικό σας αυθαίρετο συμπέρασμα.
Αυτό που έγραψα είναι ότι τα εθνοτικά στερεότυπα έπαιξαν, παίζουν και θα εξακολουθούν να παίζουν ένα ρόλο "εργαλείου" στην ιστορική εξέλιξη. Εν' ολίγοις πρόκειται, κατά την γνώμη μου, για ένα "αναγκαίο κακό" που τα προσδοκώμενα και πραγματικά οφέλη από την χρήση του είναι μεγαλύτερα από την βλάβη που, με βεβαιότητα, αυτό προκαλεί. Το ζήτημα είναι ο τρόπος χρήσης του εργαλείου και όχι η ιστορική αναγκαιότητα ή μη της ύπαρξης του.
Σε περίπτωση μιας υποθετικής στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία τι θα μπορούσε να πάρει την θέση του όποιου ανορθολογικού εθνοτικού στερεοτύπου κατά την γνώμη σας, πείθοντας και παρακινώντας μας να ξεβολευφτούμε και να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας ως έθνος (και όχι μόνον ως στρατεύσιμοι) στο πρότζεκτ «αμύνεσθαι περί πάτρις» ?
Πιστεύεται ότι ο Χ υποθετικός μελλοντικός πολίτης-οπλίτης, είτε αυτός χειρίζεται ένα F16, είτε χειρίζεται ένα Leopard, είτε εφορμά πεζός "δι εφόδου", θα ήταν αποτελεσματικότερος αν αντί πχ της βαθιάς ριζομένης ανορθολογικής ιδεοληψίας "της ανωτερότητας της φυλής των ελλήνων και της προάσπισης των εθνικών δικαίων και της γης τον προγόνων" διαπνεόταν από τα δημοφιλέστατα στις μέρες μας διεθνιστικά, πολυ-πολιτισμικά και υπερεθνικά ιδεολογήματα?
@k2825
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπαμε κατανοητός ο ρόλος των στερεοτυπων
στα σημερινά δεδομένα. Αλλα το "Θα" της ιστορικής εξέλιξης και τα εργαλεία της πως τα γνωρίζεις;
Μην προτρέχεις.
Θα συμφωνήσω με τον geotropical. Δηλαδή αν το θύμα ήταν ελληνίδα πιστεύετε οτι θα είχε καλύτερη αντιμετώπιση από τον κοινωνικό περίγυρο; Όλα τα θύματα βιασμού (αν υποθέσουμε οτι αυτό συνέβη), ανεξαρτήτως εθνικότητας, αντιμετωπίζονται ως οιονεί θύτες από την αστυνομία, τις δικαστικές αρχές και πάνω από όλα την κοινωνία (και όσο πιο μικρή η κοινωνία, τόσο πιο έντονος είναι ο στιγματισμός). Το πρόβλημα εδώ είναι οι κοινωνικές διακρίσεις και όχι οι φυλετικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, το πρόβλημα είναι η άνεση με την οποία έγινε η δίκη και βγήκαν οι ετυμηγορίες στα κανάλια. Αν αποδειχθεί βιασμός, ας τους σταυρώσουμε. Αν αποδειχθεί πλήρης συναίνεση, ας τους καταδικάσουμε αναλόγως για την παράνομη βιντεοσκόπηση (αν θυμόμαστε ακόμη οτι και αυτό ποινικό αδίκημα είναι). Αλλά ας αφήσουμε για μια φορά να κρίνει η δικαιοσύνη, όπως πρέπει.
Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε τί στερεότυπα έχουν οι ξένοι για τους Έλληνες? Μας βλέπουν σαν άλλους Ζορμπάδες ή σαν τον μετανάστη που μεγάλωσε στις φάμπρικες της Γερμανίας και της Αμερικής και έκανε καριέρα εστιάτορα? Μας θεωρούν έξυπνους και προικισμένους ή κουτοπόνηρους και μικροαπατεώνες?
ΑπάντησηΔιαγραφήσκουληκοτρυπα said...
ΑπάντησηΔιαγραφή@k2825
Είπαμε κατανοητός ο ρόλος των στερεοτυπων
στα σημερινά δεδομένα. Αλλα το "Θα" της ιστορικής εξέλιξης και τα εργαλεία της πως τα γνωρίζεις;
Μην προτρέχεις.
-------
Δεν διαθέτω μαγική κρυστάλλινη σφαίρα, είναι αλήθεια :-)
Ρίξε μια ματιά όμως γύρω μας ... Πότε στο παρελθόν έχει κατασκευαστεί αποτελεσματικότερα και ταχύτερα στερεότυπο αντίστοιχης κλίμακας με αυτό του «κακού άραβα τρομοκράτη» ή του ότι ως «προηγμένη δύση» βρισκόμαστε υπό την απειλή του Χ άραβα δικτάτορα?
Άσε που η ανάγκη γέννησης του στερεοτύπου έχει καθαρά βιολογικό υπόβαθρο ... «Γιατί να πρέπει να κρίνω ο ίδιος καταναλώνοντας χρόνο και ενέργεια ώστε να καταλήξω στο Χ συμπέρασμα μέσω της Ψ αυστηρής λογικής επεξεργασίας όταν μπορώ να έχω την απάντηση έτοιμη?» (π.χ. οι κλέφτες αλβανοί, οι ρωσίδες πουτάνες κτλ κτλ).
Ο εγκέφαλος μας «βολεύεται» με την υπεραπλούστευση ... Η οικονομία της φύσης βλέπεις ;-)
@ND
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως από διηγήσεις πατεράδων και παππούδων δεν θυμάμαι καθόλου χλευαστική αντιμετώπιση των Ιταλών.
Απλά τους περιέγραφαν σχετικά ανθρώπινους και συμπαθείς σε πλήρη αντίθεση με τους Γερμανούς.
@numb2006
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτιμώ: Hobsbawm Eric, Nations and Nationalisms Since 1780, Canto, Cambridge, 2000
@k2825
“διαπνεόταν από τα δημοφιλέστατα στις μέρες μας διεθνιστικά, πολυ-πολιτισμικά και υπερεθνικά ιδεολογήματα?” Αν ήταν δημοφιλέστατα τότε δεν θα γινόταν το σενάριο που αναφέρεις.
Η επιχειρηματολογία σου είναι κλασική εθνικιστική (το χρησιμοποιώ ουδέτερα εδώ όχι αρνητικά): εμείς vs αυτοί που πρέπει να πολεμήσουμε και να πεθάνουμε για τον εχθρό (= οι άλλοι) όταν έρθει.
Άλλο εθνότητα και άλλο έθνος, “ιστορική εξέλιξη” παίζει το έθνος τα τελευταία 250 χρόνια, πριν δεν υπήρχε.
@Felix
“Etre PD comme un Grec” δηλαδή να είσαι π..στης σαν έλληνας λένε οι Γάλλοι και οι Βέλγοι. Αχ οι αρχαίοι μας πρόγονοι :)))
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήantvol said...
"Τελευταία παρατήρηση: Πάντα για το κοινωνικό σκέλος, περιμένω την αντίδραση της εκκλησίας".
ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ! Αυτό είναι το ανεκδοτο της ημέρας!
Η ανορθολογική, παθολογική χριστιανοφοβία σας και ο αντικληρικαλιστικός σας φανατισμός σάς έχουν τόσο τυφλώσει ώστε αγνοείτε την βοήθεια που προσέφερε η Εκκλησία στην οικογένεια του μικρού Άλεξ, και ασφαλώς θα προσφέρει (αν δεν έχει ήδη προσφέρει - δεν μπορώ να τό γνωρίζω) και στην μικρή Βουλγάρα, αγνοείτε, ή μάλλον εμπαθώς και δολίως αποκρύπτετε τα δισεκατομμύρια με τα οποία η Εκκλησία ενισχύει τους αναξιοπαθούντες λαθρομετανάστες και την φιλομεταναστευτική πολιτική του Αρχιεπισκόπου. (Κακώς, κατ' εμέ, διότι σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία ο νόμος για τους παρανόμους εισβολείς προβλέπει απέλαση.)
Το μίσος σας και οι ύβρεις για την Ελληνική επαρχία και τους "υπανάπτυκτους χωριάτες" υποδαυλίζονται από άλλα συμφέροντα - προσέξτε, μην παρασύρεστε. Πρέπει βλέπετε να δυσφημιστεί η επαρχία, να αποκοπούν οι άνθρωποι από το χωριό και την ρίζα τους, ώστε να γίνουμε όλοι βιομηχανοποιημένα, εκσυγχρονισμένα, πολυπολιτισμικά και πολυφυλετικά νεοτάξ ανδράποδα.
Η παρουσίασις των Ιταλών ως γελοίων και δειλών πολεμιστών είναι εντελώς ανακριβής και μειώνει την αξία του προετοιμασθέντος και καθοδηγηθέντος από τον εθνικό κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά Έπους του '40. Ωστόσο, και ειδικώς εν καιρώι πολέμου, είναι θεμιτή και αναγκαία η χρησιμοποίησις των ψυχολογικών μέσων (είναι ολόκληρη στρατιωτική επιστήμη) για την κατατρόπωσι του εχθρού.
Οι ιδέες σας περί εθνικιστικών προκαταλήψεων είναι παιδαριώδεις. Ως συνεπής εθνικιστής δεν μισώ τους τούρκους ούτε αντιτίθεμαι στην τουρκία επειδή οι τούρκοι είναι κατώτεροι ή ανώτεροι. Και όσοι εθνικιστές τυφλώνονται από τέτοιες προκαταλήψεις δεν είναι πραγματικοί εθνικιστές αλλά χούλιγκαν. Μάθετε ότι εξωτερική πολιτική σημαίνει υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος. Στην τουρκία αντιτίθεμαι (εκεί και καθ' όσον αντιτίθεμαι) διότι έχουμε συγκρουόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα. Εάν ο χ ή ό ψ γνωστός σας τούρκος είναι φίλος σας και ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου, είναι παντελώς αδιάφορον.
Τα περί παρελάσεων γραφόμενά σας είναι ανάξια οιουδήποτε σχολίου. Σάς υπενθυμίζω όμως ότι η παρέλασις είναι η λαϊκότερη και δημοκρατικότερη εθνική εκδήλωσις. Γι' αυτό και παρελαύνουν οι Γάλλοι, επειδή έχουν ένα παλλαϊκό 1789. Γι' αυτό και το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ καθιέρωσε τον εορτασμό μετά παρελάσεως στρατού και λαού της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Όπως ξαναέγραψα, είναι προφανές ότι σε κάθε ιδιαίτερη πολιτισμική κοινότητα θα εντοπίσουμε στερεότυπα, ή καλύτερα αρχετυπικές συμπεριφορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ολα τα μέλη αυτής της ομάδας υπάγονται σ' αυτή. Το στερεότυπο είναι μια συχνά χρήσιμη αφαίρεση. Στερεότυπα και αρχετυπικές συμπεριφορές θα πάψουν να υπάρχουν όταν πάψουν ναν υπάρχουν κοινωνίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λάθος και ο κίνδυνος είναι να χαρακτηρίζουμε και να κυρίως να αξιολογούμε λαούς ή άλλες ομάδες με βάση στερεότυπα - και πολλές φορές να τα δημιουργούμε κι από πάνω.
Τα εθνικά στερεότυπα είναι πολύ χρήσιμα στους πολέμους. Χωρίς εθνικά στερεότυπα δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο λόγο που δυο λαοί θ' αλληλοσφάζονταν με ζήλο για πράγματα που δεν τους αφορούν. Παλιά οι πόλεμοι διεξάγονταν μεταξύ, κατά το μάλλον ή ήττον, μισθοφόρων. Ο λαουτζίκος παρακολουθούσε μάλλον απαθής. Όποιος κι αν νικούσε θα του γύρευε τη δεκάτη. Η μαζικοποίηση των στρατών έγινε με τη δημιουργία των εθνικών κρατών. Πώς θα πειθόταν ο λαουτζίκος να γίνει τροφή στα κανόνια, και χωρίς μάλιστα να έχει πολλά να περιμένει από μια αίσια έκβαση του πολέμου, αν δεν εφευρίσκονταν τα εθνικά παραμύθια;
Σήμερα που οι στρατοί, λόγω της τεχνολογικής προόδου, ξαναγίνονται μισθοφορικοί, υποχωρούν και τα εθνικά στερεότυπα. Ή μάλλον επανέρχονται με άλλη μορφή: το στερεότυπο του απολίτιστου και δυνάμει τρομοκράτη μουσουλμάνου για παράδειγμα είναι απαραίτητο για να διακιολογηθούν (όχι μόνο ηθικά αλλά κυρίως οικονομικά) οι πόλεμοι της νέας εποχής.
@k2825 Έχεις δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα η πιστη στη δυνατότητα πρόβλεψης της ιστορίας με βάση "εγγενείς" στέρεους κοινωνικούς νομους και κανόνες έχει παρέλθει.
Για την ανάγκη γέννησης του στερεοτύπου εγγραψα παραπάνω τη γνώμη μου.
Διορθώνω το τυπογραφικό λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΑΜ-ΕΛΑΣ
Συμφωνώ απόλυτα με την καθαρή σκέψη σας για τον Εθνικό Αυτισμό-Ομφαλοσκόπηση των ''Πανηγυριωτών'' των μετόπισθεν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ιταλός στρατιώτης, σύμφωνα με Έλληνες στρατιωτικούς-2004, αντίθετα με τα γενικώς λεγόμενα, ήταν μαχητικός πολεμιστής,ικανός κατασκευαστής γραμμών αμύνης- χαρακωμάτων,πειθήνιος στο καθήκον και καθόλου μα καθόλου δήθεν ''αντιφασίστας''.Αντίθετα ήταν υπάκουος στο καθεστώς και είχε αποδεχτεί το Εθνικιστικό ιδανικό της Μεγάλης Ρώμης.
Οι Έλληνες φαντάροι που αντιμετώπισαν στο ύψ.731, στο 717,στο υψ. Μπρέγκου Ραπίτ, στη ''χαραδρα του θανάτου'' Πρόι Μάθ, κτλ, στον Αώο, την Μαρτιάτικη - 9/3 - 20/3/1941- επίθεση των Ιταλών, (όπου ολόκληρες Ελληνικές μονάδες/τάγματα και συντάγματα απεδεκατίσθησαν κι απεσύρθησαν στα μετόπισθεν), μπορούν, όπως κι ε π ί σ η μ α έγγραφα κι ιστορικές αφηγήσεις, να το βεβαιώσουν. Βέβαια οι Ιταλοί δεν πέρασαν.
Οι απαγωγές επίσης Ελλήνων φαντάρων από επίλεκτα χιονοδρομικά Ιταλικά τμήματα τον Δεκ./Γενάρη/Φλεβάρη 1941 λχ στην Τρεμπεσίνα, οι σκληροί σώμα με σώμα νυχτερινοί αγώνες στον παγετό, στα ύψη των 1800-2000 μ. κτλ. μιλούν πειστικά για το δήθεν ...'μακαρονίστικο θυμικό' των Ιταλών.
Κι΄άν ο Ελληνικός στρατός απέκρουσε στο Καλπάκι/Πίνδο τους εισβολείς (28/10 - 10/11/1940) , τούτο συνέβη - και συνήθως α π ο κ ρ ύ π τ ε τ α ι στις επίσημες ''Ιστορίες''- διότι είχε τοπική αριθμητική υ π ε ρ ο χ ή έναντι των Ιταλών : από προηγηθείσα εν καιρό ειρήνης μυστική -ατομ. προσκλήσεις- προεπιστράτευση : ήδη στις 28 Οκτ/βρίου 1940 πολλές Ελληνικές μονάδες, πάνοπλες, έσπευδαν στην ημιοχυρωμένη άλλωστε, ''γραμμή Καλαμά-Γκραμπάλας''. Τόν Νοέμβρη 1940, όταν η Ελλάδα επεστράτευσε σχεδόν 15 μεραρχίες (250000) στο Αλβανικό μέτωπο, απέκτησε καθαρή γενική υπεροχή, ποσοτική και ποιοτική, έναντι του στρατού του Βισκόντι Πράσκα.
Όπως βεβαιώνει ο θεσσαλός Ιστορικός Λάζαρος Α ρ σ ε ν ί ο υ (''Η Α ν α τ ο μ ί α του Έ π ο υ ς 1940 - 41 ''-1998) , πρώην δημ/γράφος κι ερευνητής της Αριστεράς - και τότε Ανθυπ/γός - , το Ελληνικό πυροβολικό ήταν ανώτερο π ο ι ο τ ι κ ά του Ιταλικού_(Αυστριακός χάλυψ ''Σκόντα'' κτλ) και το ίδιο συνέβαινε με το επαναληπτικό ντουφέκι του ''Μάνλιγχερ'' και τις χειροβομβίδες ''Μίλς'' έναντι των Ιταλικών όπλων.
Ακόμα κι η Ιταλική αεροπορία ποτέ δεν παρέταξε τα δήθεν 500 - 800 αερ/φη : παρέταξε περίπου μόνο 250-350 πρώτης γραμμής (BRIAN CULL και SHORES : '' Η αερ/κή μάχη στα Βαλκάνια, 1940-41"-
1996, αμετάφραστο).
Παραθέτω επίσης και κάτι σχετικό, άν μου επιτρέπετε.
Αυτές τις μέρες προβάλλεται η ταινία ''S O P H Ι E S C H O L L - ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ".
Ένα βαρύ διαμάντι, τόσο βαρύ, που δεν το βλέπεις -σαν ταινία- , παρά είτε το α ν τ έ χ ε ι ς , είτε δ ε ν το α ν τ έ χ ε ι ς .
Εξαρτάται κι απ' το άν σ' ενδιαφέρει η Ιστορία, άν σ' αρέσει το Πολιτικό σινεμά, άν ανοίγεσαι σε τόσο βαρειές ιστορικές καταστάσεις...
Είναι ταινία που, - ταπεινή μου άποψη, - προαπαιτεί ωριμότητα, ηλικία, γνώση της Ιστορίας, ευαισθησία κι υποχρέωση να ψάχνεσαι, να μαντεύεις πίσω απ'το μυαλό των πρωταγωνιστών, τον τρόμο, το τι σκέφτονται, τί τους γίνεται. Ήταν μοναδικοί αυτοί οι π ρ ω τ α γ ω ν ι σ τ έ ς, ελάχιστοι , ( μέσ' απ' τα εκατομμύρια των άλλων πανίσχυρων ή αδυνάτων ανθρώπων), που ανέβηκαν ως την λεπίδα, και μάλιστα στα 19 τους, γιατί έμεναν τρελλά κολλημένοι στη συνείδησή τους. Όταν εκατομμύρια άλλοι τους απεκάλουν προδότες του Έθνους, ή παρέμεναν νομοταγείς στα θέσφατα του Κόμματος. Η λιτότητα της ταινίας είναι απ' τα πιό δυνατά σημεία. Τό παίξιμο της Γιέντς ήταν σχεδόν θεατρικό, αρχαίας Τραγωδίας . Πρέπει να μαντεύεις, να μαντεύεις... Οι παγεροί υπάλληλοι του Ράιχ, η Καφκική ατμόσφαιρα, όπου δεν ξέρεις αν είσαι υπόδικος, άν θα γλυτώσεις, άν θα βασανιστείς, άν σε περιμένει το απόσπασμα εκτελέσεων...
Ο α ν α κ ρ ι τ ή ς της Geheime Staats Polizei, αυτό το φίδι, -( ίσως μόνο ο Άμπελ Γκάντζ -'' Η Πτώση'', ή ο Κάρλ Μπραντάουερ ή ο Άντ. Χόπκινς - να έπαιζαν ισάξια ),- παρουσιάζεται αριστουργηματικά νά έχει τεράστιο κύρος , αυτό που είχε λόγω της αποστολής του της ανεύρεσης κατασκόπων ή προδοτών, όταν το σύνολο του γερμανικού Έθνους διεξάγει σαν μιά ψυχή αγώνα ζωής ή θανάτου. Έχει συντριπτικά επιχειρήματα αυτός σε βάρος της ανώριμης, με κρατικές -Εθνικοσοσιαλιστικές δαπάνες μάλιστα- σπουδάζουσας φοιτητριούλας...Παίζει έξοχα, χωρίς λαικίστικα βρισίδια, ως ο ...''Παραδικαστής '' Φρίσλερ (΄μετέπειτα Κρατικος κατήγορος-άγγελος θανάτου εκατοντάδων άτυχων συλληφθέντων στην απόπειρα της 20ής Ιουλίου 1944 κατά της ζωής του ....Φύρερ)
Οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου, απ' το γκριζο 'μαύρο κελλί της,
ο αγώνας να μείνει στη γραμμή της σ υ ν ε ί δ η σ ή ς της, παρά τις αμφιβολίες πως ίσως είναι στιγματισμένη και αχρεία προδότρια εκατομμύριων άλλων ομοεθνών της, (αυτών που σκοτώνονται στα μέτωπα,),
το πείσμα της πως η αντίστασή της είναι σωστή,κι όχι η υπακοή ,
η μικρή της φωνούλα, πως η γι αυτήν η ά ρ ν η σ η τής πρέπει, πως επιβάλλεται πάση θυσία η αντίσταση για να σωθούν οι μελλοντικές γενιές, παρά την απομόνωσή της απ' την κοινωνία, απ' την Πατρίδα, απ' την αγία εξουσία {για κάθε Γερμανό, φτωχό ή πλούσιο κτλ, το Κ ρ ά τ ο ς είναι Θεός !},
όλος αυτός ο α γ ώ ν α ς να μήν λυγίσει, είναι αβάσταχτος για κοινούς θνητούς.
Έξοχη η ηθοποιία και των άλλων, η σκηνοθεσία, τα μπουντρούμια, η ''ένστολη δίκη-παρωδία'' του Καθεστώτος στο τέλος.
Η π ι σ τ ό τ η τ α του σεναρίου και της σκηνοθεσίας ΄μάλιστα είναι τόσο ισχυρή, που σε πιάνει σύγκρυο. (Ούτε αμερικανιές ψευτοθεαματικής δράσης ,συνήθως για τιποτένιους σκοπους,- χωρούν εδώ, σ' αυτην την ι ε ρ ή σκηνή-μήτε χωρούν Ευρωπαικές ''εμπορικές cine ανοησίες τύπου Multiplex για ασυνείδητη νεολαία.
Ούτε κάν μπορεί κανείς να φανταστεί τις παρόμοιες παγερές στιγμές επερχόμενου θανάτου, που αντιμετώπισαν λ.χ. οι κατάσκοποι της ''Κόκκινης Ορχήστρας'' στα χέρια του Γκεστάπο- Μύλλερ, των απλών αγωνιστών των δικτύων αντιστάσεως, η Μαρία Δημάδη, οι ''κομμουνισταί'' εδώ, χωρίς αυτήν την ταινία, που αποτελεί φρικώδες διάμεσο της, όσης μπορούμε ,αντίληψής μας για το βάρβαρο παρελθόν .
Θά μπορούσα να συνεχίσω μέ σελίδες επί σελίδων. Όσοι αντέχουν, ή θέλουν να σκεφτούν, άς δούν λοιπόν αυτήν την Sophie Scholl ...
dark ages dear friends... dark years ahead.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤά όσα παραπάνω εξιστόρησα, είναι και έμμεση απάντηση στα όσα ο κ. ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ διατείνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός άν γράφει προβοκατόρικα...
@k2825
ΑπάντησηΔιαγραφή“διαπνεόταν από τα δημοφιλέστατα στις μέρες μας διεθνιστικά, πολυ-πολιτισμικά και υπερεθνικά ιδεολογήματα?” Αν ήταν δημοφιλέστατα τότε δεν θα γινόταν το σενάριο που αναφέρεις.
Η επιχειρηματολογία σου είναι κλασική εθνικιστική (το χρησιμοποιώ ουδέτερα εδώ όχι αρνητικά): εμείς vs αυτοί που πρέπει να πολεμήσουμε και να πεθάνουμε για τον εχθρό (= οι άλλοι) όταν έρθει.
Άλλο εθνότητα και άλλο έθνος, “ιστορική εξέλιξη” παίζει το έθνος τα τελευταία 250 χρόνια, πριν δεν υπήρχε.
-------
Είναι δημοφιλέστατα μεταξύ συγκεκριμένων "κύκλων" (συνήθως των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «προοδευτικών δυνάμεων») , απολαμβάνοντας μάλιστα εκτεταμένης (και συχνά χωρίς αντίλογο) προβολής από κάμποσα ΜΜΕ.
Σε ότι αφορά το διαφοροποίηση μεταξύ της «εθνότητας» και του νεότευκτου «έθνους» προφανώς συμφωνούμε. Σε τι όμως διαφοροποιεί αυτό τα πράγματα?
Ψιτ! Τουρκοφάγε πιες μια σόδα να χωνέψεις. Τι παπαριές είναι αυτές ρε άνθρωπέ μου. Ο Χριστόδουλος κόπτεται για φτωχούς και αδυνάτους? Από πότε? Αλλά ας μην μιλήσω εγώ για τον Χριστόδουλο, διαβάσετε δικές του δηλώσεις στο: http://enteka.blogspot.com/2006/
ΑπάντησηΔιαγραφή10/blog-post_30.html
@Τουρκοφάγε::
ΑπάντησηΔιαγραφήδιατί θες να φας τους Τούρκους; Έχουν ωραίο κρέας;
Έπρεπε να γράψεις στο χθεσινό post για την κουζίνα.
k2825 said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα στερεότυπα που περιγράφετε, καθώς και η ανορθολογική αντιμετώπιση της πραγματικότητας στην οποία εναντιώνεστε, ήταν τα «εργαλεία» που κινητοποίησαν χιλιάδες ανθρώπους να πολεμήσουν και να διακινδυνεύσουν για τα θεωρούμενα ως «εθνικά δίκαια» αυτού του τόπου (είτε επρόκειτο για το 1821 είτε για το ‘40).
Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι δεν είχαν/έχουν το κοινωνικοικονομικό υπόβαθρο και την παιδεία που εσείς ή ο κύριος Τριαρίδης αποκτήσατε,... ιδανικά»
Συμφωνώ κι εγώ με τα όσα διεισδυτικά γράφετε.
Ομως στα 1937,
(Πρβλ. και Σπυρ. Μαρκέτος "Πώς φίλησα τον Μουσσολίνι-ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ - 2006- ''Βιβλιόραμα",
έξοχη μελέτη, που έχω αρχίσεινα διαβάζω και συνιστώ σ' όποιον διαφέρεται,)
υπήρχαν και μερικές συνειδήσεις (ΤΡΟΤΣΚΥ, Ελληνες Τεταρτοδιεθνιστές, Σπύρος ΣΤΙΝΑΣ κτλ) που ξεχώριζαν το εθνικό ιδανικό - βλέμμα απ' το λαμπρο ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ βλέμμα,) που επιζητούσαν να διορθώσουν την Ιστορία : για να μήν ξαναρχίσει ο Μέγας Π ό λ ε μ ο ς : γιατί είναι οι εργαζόμενοι πρωτίστως, οι εργαζόμενοι κ ά θ ε Πατρίδας και κοινωνίας, που τον πλήρωσαν και θα τον πληρώσουν με το αίμα τους.
Η αντιεθνικιστική όραση υπάρχει.
Η αμερόληπτη οικουμενική εκτίμηση είναι δυνατή.
Νομίζω πως ο Κ2825 μιλάει ορθολογικότερα από όλους στο συγκεκριμένο θέμα. Η ορθολογική του προσέγγιση όμως είναι τόσο ξεκάθαρη και ωμή, που διεγείρει τα συναισθηματικά αντανακλαστικά των υπολοίπων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αδυνατούν να εντοπίσουν το πόσο λογικά είναι αυτά τα οποία λέει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει την ψυχοσύνθεση και την πνευματική καλλιέργεια του κυρίου Δήμου. Αν την είχε, όντως θα ζούσαμε σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο. Δεν την έχει. Διότι η κοινωνία για να λειτουργήσει, εκτός από καλλιεργημένους συγγραφείς, επιτυχημένους πρώην διαφημιστές, διανοούμενους, στοχαστές, διευθυντές τραπέζης, καρδιοχειρούργους και δικηγόρους, χρειάζεται και σοβατζήδες, μπετατζήδες, οδοκαθαριστές, κλητήρες, ελαιοχρωματιστές κλπ. Οι δεύτεροι αποτελούν ποσοτικά το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Και κακά τα ψέματα, αν ο μέσος σοβατζής ή ο μέσος καλουπατζής οικοδόμος, είχαν την πνευματική καλλιέργεια και το γνωστικό υπόβαθρο να αντιληφθούν τον κόσμο υπό το πρίσμα του κυρίου Δήμου, δεν θα ήταν οικοδόμοι. Θα προτιμούσαν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους από το να λιώνουν στην σκαλωσιά, με αποτέλεσμα ο κόσμος να γέμιζε καλλιεργημένα άτομα χωρίς να υπάρχει άνθρωπος να αδειάσει κανέναν βόθρο, να μαζέψει τα σκουπίδια από τους κάδους, να σερβίρει καφέ στο καφενείο, να δουλέψει ως εργάτης σε ελαιοτριβείο κλπ. κλπ. Δεν νομίζω πως θα υπήρχαν και πολλοί άνθρωποι μιας κάποιας καλλιέργειας και μόρφωσης που θα δεχόντουσαν πρόθυμα να κάνουν τέτοιου είδους επαγγέλματα. -εκτός αν βρίσκονταν αντιμέτωποι με εξαιρετικά έντονες οικονομικές δυσκολίες.
Με αυτό ως δεδομένο, κάποια «παράλογα» πράγματα όπως η προπαγάνδα και η καλλιέργεια συναισθηματικής έπαρσης, αποτελούν αναγκαίο κακό ως κινητήριος δύναμη προκειμένου να κινητοποιηθεί η λεγόμενη «βάση» της κοινωνικής πυραμίδας. Μακάρι να ξημερώσει η μέρα που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα αγγίξει την πνευματική καλλιέργεια του κυρίου Δήμου, ταυτιζόμενη με την οπτική του γωνία για το πώς πρέπει να είναι ο κόσμος, ενώ ταυτόχρονα οι «χαμαλοδουλειές» θα έχουν ανατεθεί σε ρομπότ. Μέχρι τότε όμως, η προπαγάνδα και ο μύθος, είναι αναγκαίες παράμετροι για την κινητοποίηση των μαζών όπου και όταν αυτό απαιτείται από τις εκάστοτε οικονομικοπολιτικές συνθήκες και το συνολικό συμφέρον.
ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ έφα:
ΑπάντησηΔιαγραφή«εξωτερική πολιτική σημαίνει υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος»
Μπορείτε, παρακαλώ, να μας δώσετε έναν ακριβή ορισμό του «εθνικού συμφέροντος»; Αυτό που, εικάζω, ενώνει εμένα, τον οικοδεσπότη, τον κο Κόκκαλη και τον απολυμένο εργάτη στη Νάουσσα επί παραδείγματι;
@ oldman
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα η άποψή σας. Ώστε η κοινωνία χωρίζεται σε επαγγελματίες «ανώτερης» και «κατώτερης» στάθμης όπου οι δεύτεροι δεν έχουν την ικανότητα / δυνατότητα κριτικής σκέψης και (πρέπει να) λειτουργούν με στερεότυπα. Να επινοήσουμε τότε και τρόπους ώστε να αποκλείουμε από τη δυνατότητα στη γνώση ένα ευάριθμο τμήμα του λαού προκριμένου να μη στερηθούμε των «κατώτερης» στάθμης επαγγελματιών. Μήπως να βρούμε κι από πάνω έναν Χίτλερ, έναν Φράνκο, έναν Παπαδόπουλο τέλως πάντων;
Oldman τι είδους κοινωνικές εμπειρίες έχεις;Δεν έχεις ακούσει για διανοουμενους ΣΥΝΕΙΔΗΤA (χωρίς ιδιοτελή κίνητρα) εθνικιστές, καλλιεργημένους σκοταδιστές,επιστήμονες θρήσκους και μεγάλους πολιτικούς πελάτες αστρολόγων; Δεν είναι λίγοι,κάθε άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Oldman καλά σου λέει ο Vrennus.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τις απλουστεύσεις που κανεις θα
παρεξηγηθείς αν σε εντάξω στη δεύτερη κατηγορια ανθρώπων;
Πολλοι εχουμε τη διάθεση να διαχωρίζουμε τον κόσμο σε US vs THEM. Ετσι τον απλοποιούμε και επιλέγουμε πάντα ως παρέες αυτούς που μας μοιάζουν. ΟΙ διαφορετικοί θα έκαναν τις σχέσεις μας χαώδεις. Οταν βρεθούμε σε μια άσχημη κατάσταση, είναι «φυσικό» να λέμε «μου φταίει ο τάδε διαφορετικός.» Και αν έχουμε εμποτιστεί με μπόλικο μίσος, άγνοια και φόβο (ένας πρωην αρχηγός ναζιστικού κόμματος εδω στην Αμερικη είχε πει ότι πριν μάθει να μισεί, είχε μάθει να φοβάται) τότε λέμε «μου φταιει ο ταδε διαφορετικός και θα κάνω κάτι γι αυτό.»
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εφημερίδες έχουν ρίξει απερίγραπτο λάδι στη φωτιά. Η σοβαρότατη Independent εκανε μια έρευνα για να διαπιστωθει ποιο εθνος ηταν το πιο «νευρωτικό.», χρησιμοποιώντας ποσοστα εγκληματικότητος, αυτοκτονίας, αλκοολισμου, διαζυγίου και κατανάλωσης καφεϊνης παρακαλώ. Η Αμερική παρουσιάστηκε ως η λιγότερη νευρωτική ενώ η Ουγγαρία και Γαλλία πάτωσαν. Εκει φτάσαμε. Πόση ακόμα ηλιθιότητα θα βρούμε στα μιντια;
Στο εργο MEN IN BLACK ο Γουιλ Σμιθ καθεται με τον Τομυ Λι Τζοουνς σε ένα παγκάκι και αναρωτιέται γιατι δεν μπορούν να πουν στον κόσμο ότι ανεκάλυψαν aliens.
Jay: Why the big secret? People are smart, they can handle it.
Kay: A person is smart. People are dumb, panicky, dangerous animals and you know it.
Και κάτι ακόμα για τους βιαστες. Από 217 περιπτώσεις που μελετηθηκαν εδω και στις οποίες ο κατηγορούμενος ηταν αθλητής (δηλ. γερός δικηγόρος τον υπερασπίστηκε), μόνο 10 κατέληξαν στη φυλακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι αυτούς τους τύπους δεν υπάρχουν αρκετά ψαλίδια στον πλανήτη.
Ωχ! Θα οργιασει σ' αυτο το post ο harry :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήSpirosTh dhladh den ufistantai elbetika rologia, germanika autokinhta, portogalik krasia. Pou ftiaxnontai sto feggari.
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou: Pera apo to 1897 uparxei to 1912-1913, to 1918, to epos tou 1940 to 1821 klp klp. Epeidh eiste deilos proswpika kai ta prospernate den shmainei oti einai kai oloi oi ellhnes. Kai sto katw katw ti sas enoxloun ta tragoudia ths epoxhs, deite ta ws xioumoristika kai auton ton skopo eksuphretousan. Se kairo polemou eisastan kurie Niko Dhmou ti perimenate mpetoben? Kai gia na menate Ypshlantoy pros Basilisshs Sofias den nomizw na eisastan kai apo tou ftwxous ths epoxhs. Den peirazei oi amorfwtoi propagandoplhktoi ths eparxias kai twn laikwn geitoniwn ekanan to 40 kai to OXI pragmatikothta. Eseis twra apo to salonaki sas 8ewrhtikologeiste oso 8elete mesa sthn asfaleia sas.
By the way diafwnw me tis ma8htikes parelaseis einai kakogousto 8eama
Πολύ σημαντικό και "ευαίσθητο" το θέμα "στερεόπτυπα" και δεν προσφέρεια για γενκεύεσεις ούτε απλουστεύσεις, θαρρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τα ψέματα το "ξένον" φοβίζει πολλούς και το ξένον δεν είναι το μη-Ελληνικόν αλλά το "άγνωστον".
"Ταυτότητες", "εθνικές ανταγωνιστικότητες (και ικανότητες/δεξιότητες)", "Made in ..", "brands", "global icons", κτλ.
Παραπέμπω στην με όσκαρ βραβευμένη ταινία "Κρας" ως παράδειγμα ότι "στερεοτυπική" σκέψη υπάρχει (δυστυχώς) εκ των πραγμάτων σε πολλά και από πολλές πλευρές (Π.χ. ο συμπαθής μαύρος αστυνόμος που θεωρεί όμως την κοπέλα του "Μεξικάνα"). Αντίκειται και στη λογική ("Ο Χ είναι Μ, ο Χ είναι επίσης Ψ, άρα όλοι οι Ψ είναι Μ").
Όμως
α) χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Μάρκετινγκ και στα "Made in Germany", "Made in France", κτλ. Ακόμη και στις κουζίνες (βλ. προγ. ποστ).
β) Όπως ανέφεραν και άλλοι, τα στερεότυπα που έχουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες οι Βρετανοί/ες, Γερμανοί/ες, οι (άλλοι?) "Δυτικοί" γενικότερα (αλλά και οι μη "δυτικοί").
Και τι εντύπωση έχουν οι π.χ. οι Ολλανδοί για τους Γερμανούς? Τι εντύπωσξ καλλιεργούν συνειδητά πολλά ΜΜΕ της Βρετανίας για Γερμανούς και Γάλλους? Για τις "Βρυξέλλες". Οι δε Βρυξέλλες δεν είναι άνευ ξενοφοβικών εντάσεων (π.χ. φοβία Φλαμαδόφωνων είναι η αγορά σπιτιών στη Φλάνδρας από μη-Βέλγους (κοινοτικούς υπαλλήλους και μη) θα οδηγούσε σε προτίμηση τους για Γαλλόφωνους υποψηφίους στη Φλάνδρα και Φλαμανδικά προάστια Βρυξελλών? Γιατί οι Δανοί ζήτησαν στο Μααστρίχτ εξάιρεση της δυνατότητας των Γερμανών από την αγορά γης στη Ν. Δανία? Τι λένε οι Σουηδοί για τους Νορβηγούς? Στερεότυπα Βρετανών για Σουηδέζες?
Πόσα χρόνια κάνει ένας Έλληνας στην Γαλλία για να σταματούν στη γειτονιά του να αναφέρονται σε αυτό ως "λε Γκρεκ"????
Πάντα έβριθε ο κόσμος όλος από στερεότυπα, κάποτε για πολεμική κυρίως χρήση/αξιοποίηση, σήμερα περισσότερο για Μαρκετινίστικη (προϊόντα, υπηρεσίες, κ.α.).
Πολύ σύνθετο το θέμα. Τα στερεότυπα προωθούν τα ίματζ, το σπιν και η αδυναμία του μέσου ατόμου εν μέσω ειδησεομανίας κ.α. παραγόντων μασσομηντιακής αξιοποίησης (για θεαματικότητες κτλ) να απορροφεί λεπτομερή στοιχεία γαι τα πάντα και να λαμβάνει αποφάσεις με λίγες σχετικές με το θέμα πληροφορίες και υλικό.
Πολλά περίμενα να διαβάσω σήμερα αλλά τόση δικαίωση για τις απόψεις μου όση μου έδωσαν ο Κ2825, ο τουρκοφάγοσ ("εθνικό κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά" LOL!) και ο oldman - δεν την είχα φανταστεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΏστε έτσι oldman - αντιγράφετε ασύστολα το 1984 του Orwell. Κι εκεί υπάρχει ειδική προπαγάνδα για τους proles - τους εργάτες...
kostas trent - παρακαλώ όχι τόσο μεγάλα σχόλια. Την ιστορία της Sophie Scholl την ξέρω από πρώτο χέρι. Πήγα στο Μόναχο το 1954 λίγα χρόνια μετά την εκτέλεσή της - γνώρισα συγγενείς και γνωστούς της. Το πανεπιστήμιο στο Μόναχο βρίσκεται στην πλατεία αδελφών Scholl (Geschwister Scholl Platz).
Oldman telika re aderfaki mou ti problhma exete me tous kaloupatzhdes sofatzhdes. O pateras mou ksekinhse ws kaloupatzhs mia trwglh mazi me ton 8eio mou. Oyte master exoun, oute PhD gia to opoio eimai upopshfios. Kai epeidh den blepoun ton kosmo upo to prisma tou Nikou Dhmou ti egine dhladh? (Basika me authn thn apostrofh sou kai o idios o Nikos Dhmou 8a diafwnhsei) Oute egw thn blepw kai as exw master kai ptuxia kai as exw paei se 300 sunedria. Ante mazeuteite re mprouklhdes ths sfaliaras, o kaloupatzhs pateras mou me morfwse kai me esteile stis eurwpes na ginw professoras twn oikonomikwn. Ante parata mas re noumero
ΑπάντησηΔιαγραφή@Vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφή"Να επινοήσουμε τότε και τρόπους ώστε να αποκλείουμε από τη δυνατότητα στη γνώση ένα ευάριθμο τμήμα του λαού προκριμένου να μη στερηθούμε των «κατώτερης» στάθμης επαγγελματιών. Μήπως να βρούμε κι από πάνω έναν Χίτλερ, έναν Φράνκο, έναν Παπαδόπουλο τέλως πάντων;"
Μα αυτό δεν συμβαίνει σήμερα; Ίσως όχι τόσο εξόφθαλμα, μονοκόμματα και χοντροκομμένα όπως στα καθεστώτα που αναφέρετε, αλλά πιο συγκαλυμμένα και «ύπουλα». Παρακαλώ, κοιτάξτε γύρω σας λίγο καλύτερα..
Στο comment μου, δεν αναφέρθηκα στο αν μου αρέσει, αν με ικανοποιεί συναισθηματικά αυτό που γίνεται ή όχι. Ούτε υπονόησα πως οι ανήκοντες στα κατώτερα κοινωνικο-επαγγελματικά στρώματα δεν έχουν ικανότητα κριτικής σκέψης. Λέω πως η ικανότητά τους αυτή είναι περιορισμένη εν συγκρίσει με τα ανώτερα, λόγο παιδείας. Αν αρνήστε και αυτό, τότε λυπάμαι, έχουμε εντελώς διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Με συγχωρήτε αν σας ενόχλησε το ότι επισήμανα την ύπαρξη κοινωνικο-επαγγελματικής διαστρωμάτωσης στην κοινωνία, αλλά ξέρετε, δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την ύπαρξή της. Απλώς την υπενθυμίζω.
@σκουληκότρυπα
Φυσικά και υπάρχουν διανοούμενοι και στοχαστές που ‘έλκονται και ενδίδουν στον σκοταδισμό, την θρησκειολαγνεία και τον εθνικισμό. Δεν είναι λίγοι. Είναι όμως πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους υπολοίπους «συναδέλφους» τους. Το ακριβός αντίθετο συμβαίνει στην «δεύτερη κατηγορία» όπως είπατε. Δεν έχω κάποια επίσημη στατιστική να σας παραθέσω, είναι προσωπική παρατήρησή μου στα 25 χρόνια που ζω και αναπνέω σε αυτό τον πλανήτη. Αν αργότερα δώ αλλιώς τα πράγματα γύρω μου, φυσικά και θα αλλάξω απόψεις.
Το γεγονός της Εύβοιας δείχνει ξεκάθαρα τα στερεότυπα της παρηκμασμένης Ελληνικής κοινωνίας και ναι, είναι γεγνός κύριε "Τουρκοφάγε" δυστυχώς στην Ελληνική επαρχία έχουν έχουν πάρει πολύ έντονες διαστάσεις. Κάθε Βουλγάρα πουτάνα,οι Ελληνίδες όμως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου κάνει πάντως φοβερή εντύπωση, το γεγονός οτι δε βρέθηκε ούτε ΕΝΑΣ απο τη Χαλκίδα που να βγεί στα κανάλια να υπερασπιστεί την κοπέλα...σα κωμώπολη του Αμερικάνικου νότου τη δεκαετία του '50.
Εκτός αν πιστέψουμε, οτι η μικρή κα΄λεσε 4 στις...τουαλέτες για γουστα, κι απο πάνω και τρείς συμμαθήτριες να βιντεοσκοπούν!
Πολύ καλή η επισύμανση του δον γάτου. Αν ήταν αλλοδαποί οι 4 και Ελληνίδα η μικρή, θα είχαμε 4 κτήνη που έσυραν την παρθένα παρά τη θέλησή της με ζωώδη βία.
Τι να πει κανείς...
@ vrennus
ορισμός του ενικού συμφέροντος; διάλεξε απο τους παρακάτω:
1)το δικαίωμα του κατοίκου του Καστελόριζου να υποβάλλει φορολογική δήλωση στην εφορία Δωδεκαννήσου και όχι στην εφρία Σμύρνης
2)το δικαίωμα της κρατικής εταιρίας πετρελαίων να κάνει γεωτρήσεις έστω και στα...3 μίλια(ούτε εκεί δεν τολμούν οι κυβερνήσεις των οπαδών της Τουρκικής Ευρωπαικής ένταξης, για ακόμα καλύτερες μέρες γειτονίας
3) το δικαίωμα του βοσκού απο την Κω, αν πάει στα 'Ιμια (για σένα Καρντάκ ίσως;)τα κατσίκια του για βοσκή.
Θα μπορούσα να δώσω άλλα 100 παραδείγματα, σε ώτα μή ακουόντων όμως....
Όποιος δεν ξέρει τι είναι εθνικό συμφέρον, είναι αγράμματος .
Όποιος ξέρει αλλά ειρωνεύεται,αξίζει την τύχη των παλαιστηνίων, και αργά ή γρήγορα, θα την έχει.
Αυτό έχει αποδείξει η ιστορία του ανθρωπίνου είδους και προκαλώ οποιονδήποτε να το αμφισβητήσει (με επιχειρήματα εννοείται γιατι απο ιδεοληψίες...)
Με φωναξε κανεις ? " Φορτωνω " & θα τα χωσω στο τελος ...
ΑπάντησηΔιαγραφήmartinglae said...
ΑπάντησηΔιαγραφή...Epeidh eiste deilos proswpika kai ta prospernate...
"Δειλός;" Να κάτι καινούργιο. Το βάζω στην συλλογή μου.
Απλώς επεσήμανα τους πολέμους που χάσαμε επειδή μας οδήγησε "η εθνική μας τύφλωση". Στους άλλους είμασταν ανοιχτομάτηδες :))
@τουρκοφάγος
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι απόψεις σας είναι εμπρηστικές και μάλλον προσπαθείτε να δημιουργήσετε επεισόδιο.
Συμπεριφορές σαν τη δική σας επαναφέρουν κάθε φορά την moderation.
Αν περιμένετε απάντησησχετικά με την εκκλησία και τα χρήματα που διαθέτει θα σας έλεγα οτι με το σκεπτικό το δικό σας τα κανάλια θα έπρεπε σε καθημερινή βάση να παρουσιάζουν κάθα πιστό ξεχωριστά μαζί με την προσφορά που έκανε.
Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αλλά τα χρήματα που προσφέρει η εκκλησία μόνο δικά της δεν είναι!
Τώρα το άλλο με τα γεωπολιτικά συμφέροντα που εσείς συγκεκριμένα έχετε με τους Τούρκους δεν γνωρίζω.
Αυτά είναι προσωπικά σας και δεν μπορώ να σας βοηθήσω!
Πάντως αν σας πήραν το χωράφι σας μπορείτε να πάτε σε ένα δικαστήριο και να κάνετε μήνυση!
Με το να πάρετε μια καραμπίνα και να καθαρίζετε Τούρκους δεν πρόκειτε να σας δώσουν πίσω το χωράφι σας.
Καλησπέρα σας!
Oldman said: ...Μακάρι να ξημερώσει η μέρα που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα αγγίξει την πνευματική καλλιέργεια του κυρίου Δήμου, ... Μέχρι τότε όμως, η προπαγάνδα και ο μύθος, είναι αναγκαίες παράμετροι για την κινητοποίηση των μαζών όπου και όταν αυτό απαιτείται από τις εκάστοτε οικονομικοπολιτικές συνθήκες και το συνολικό συμφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφή--------------
Λυπάμαι, αυτό μου θυμίζει, αμυδρά, το brave new world του Aldus Huxley και τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε alpha males κλπ.
Αλίμονο στην κοινωνία που, αντί να προσπαθεί, όσο το δυνατόν, να διαπλάθει υπεύθυνους και ώριμους πολίτες (με όλη τη σημασία της λέξης), παρασκευάζει "μάζες" έτοιμες, όταν διαταχθούν, να πέσουν στη φωτιά παραμυθιασμένες με ό,τι τους πλασαριστεί ως "εθνικό συμφέρον".
Μια τέτοια κοινωνία, ακόμη κι αν μπορεί ίσως να κερδίσει ένα πόλεμο (καθόλου βέβαιο), πάντως την ειρήνη την έχει σίγουρα χάσει.
Καμία γυναίκα (και μάλιστα 16χρονη) δεν καλεί 4 άνδρες να την γ@μήσουν και δύο κοπέλλες να την μαγνητοσκοπήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσοι το ερμηνεύουν έτσι εκτός από ρατσιστές πρέπει να καταναλώνουν και πολλές τσόντες.
@ND
ΑπάντησηΔιαγραφήmou arese h teleutaia paragrafos sas me to xamogelo opote me kanete na to parw pisw to deilos.
Apla hmarton me thn mania sas na blepete ratsismous pantou, se polemo briskosastan ti 8a legane kala paidia tous italous. Emene mallon otan akouga sto sxoleio to italos makaronas mallon gi gelio dhmiourgouse allwste eixe kai mia diafhmish makaroniwn paromoia ekeinh thn epoxh
@Martingale
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλω και να μειώσω την αξία του πατέρα και του θείου σου ως προσωπικότητες και σου ζητάω συγνώνη αν άθελά μου το έκανα. Πιστεύω όμως πως θα συμφωνούσες μαζί μου αν σκεφτείς ψύχραιμα, πως στην περίπτωση που ο πατέρας σου είχε μια κάποια μόρφωση, καλλιέργεια και πτυχία, θα διάλεγε άλλο επάγγελμα να κάνει, από αυτό που η ζωη τον οδήγησε να κάνει. Αν είναι περίφανος για το επάγγελμά του και ικανοποιημένος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει τότε εγώ κι εσύ πιαστήκαμε κορόιδα, ας σκίσουμε τα πτυχία μας να ανέβουμε στην σκαλωσιά μπάς και δούμε άσπρη μέρα.
Δεν είναι μόνο η πνευματική καλλιέργεια που μας λείπει, αλλά η αγάπη. Δεν ξέρω αν ξεχάσαμε να αγαπάμε ή αν δεν το μάθαμε ποτέ. Το είχα πει νομίζω και στο παρελθον, ας το επαναλάβω, ότι ο καλύτερος ορισμός "εθνους" που έχω διαβάσει είναι "μια ομάδα ανθρώπων που συνδέονται με μια κοινή ψευδαίσθηση για το παρελθόν τους και μια κοινή αντιπάθεια για τους γείτονες τους."
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δικό μου έθνος πάντως είναι ο πλανήτης γης.
Και έχω βαρεθεί και αηδιάσει κάθε φορά που είμαι Ελλάδα και μιλώ με μορφωμένους ανθρώπους να μου λένε μέσα σε πεντε λεπτά για την ηλιθιότητα των Αμερικανών και για φονιάδες λαων και ολα τα παρεμφερή.
Ουτε καν στοιχειώδης ευγένεια αν όχι τίποτα άλλλο.
While watching a German military parade in the 1880s with his parents, young Albert Einstein became terrified by the almost mechanical movements of the soldiers who seemed to have no minds of their own. His parents had to promise their frightened son he would never have to become a soldier. Einstein despised militarism and the use of force his entire life—although he later recognized that in some situations, there is no alternative but to "fight for peace."
ΑπάντησηΔιαγραφήO Εinstein επισης αργοτερα διατυπωσε ξεκαθαρα τον αποτροπιασμο του για ολους αυτους που "σκιρτουσαν απο πατριωτισμο"παρακολουθωντας μια παρελαση.
@ πάντα σκεπτικιστής
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι αρκετά αγράμματος ώστε να μην γνωρίζω τι είναι το «εθνικό συμφέρον», όχι όμως τόσο ώστε να μην μπορώ να διαπιστώσω ότι στους ορισμούς του «εθνικού συμφέροντος» που προτείνετε και στους τρεις αναφέρεστε σε ...δικαιώματα!
BTW, το δικαίωμά μου να ζω αρμονικά με τους γείτονές μου πού εμπίπτει, στο «εθνικό συμφέρον» ή στην «εθνική μειοδοσία»;
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά περίμενα να διαβάσω σήμερα αλλά τόση δικαίωση για τις απόψεις μου όση μου έδωσαν ο Κ2825, ο τουρκοφάγοσ ("εθνικό κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά" LOL!) και ο oldman - δεν την είχα φανταστεί.
-------
Αδυνατώ να αντιληφθώ το νόημα του σχολίου ... Σε κάθε περίπτωση: Kαλησπέρα σας.
Πανάσχημη είχα γράψει στα
ΑπάντησηΔιαγραφή"Επίκαιρα" (στο site μου) την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004:
Μια φράση του Renan
(προς μελέτην)
«Έθνος είναι μία ομάδα ανθρώπων που τους ενώνει μία εσφαλμένη άποψη για το παρελθόν και το μίσος ενάντια στους γείτονές τους».
Θα ήθελα αυτή η φράση να αποτελέσει το επόμενο θέμα έκθεσης στις πανελλήνιες εξετάσεις...
(Παραληρώ).
Πόσα όμως δεν διαφωτίζει από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Για τους ιδρυτικούς και συνεκτικούς μύθους μας. Και για το πρόβλημα με τους (πάντα κακούς) γείτονες...
DEM
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μακαρίτης ο πατέρας μου (αντιστράτηγος ήταν) μου έλεγε οτι ο Αινσταιν είχε πει πως όποιος νιώθει περηφάνια σε μια στρατιωτική παρέλαση, τοτε το μυαλό του δόθηκε κατά λάθος. Η σπονδυλική στήλη είναι ό,τι του πρέπι.
Ο πατέρας μου είχε μια μεγάλη συλλογή από παρασημα. Από τον Δευτερο Παγκόσμιο τα πρωτα, οταν είχε καταδικαστει δυο φορες σε θάνατο από τους Γερμανούς και δραπετευσε και τις δυο ως και τον ανώτερο ταξίαρχο του τάγματος της τιμής που του είχε απονείμει ο Καραμανλής 'οταν είχε αρρωστήσει. Τενεκεδάκια τα ανεβαζε τα παρασημα, τενεκεδάκια τα κατεβαζε. Και ήταν ίσως ένας από τους ελάχιστους λεβέντες που γνώρισα στη ζωη μου.
Μπορει και ο μόνος.
Αναμένω εναγωνίως την "απόκρουση-προέλαση" του Harrygreco, ενάντια στους: "τουρκοφάγους, οικοπεδοφάγους, σκουπιδοφάγους και κάθε λογής -φάγους"
ΑπάντησηΔιαγραφήLOL
;-))
Με το "Τουρκοφάγο" δεν ασχολούμαι. έχουμε δυστυχώς αρκετούς και κάποιους απ αυτούς τους ακούμε και σε κάποια κανάλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον "oldman"...σου λείπει η σοφία του γέρου...μόνο 25 χρόνια στην πλάτη σου, φύλαγέ τα για τις σπουδές σου και μη προτρέχεις με σπουδή να μας πείσεις. Το μόνο παρήγορο στην περίπτωση σου είναι η τελευταία σου παράγραφος ότι "φυσικά" θα αλλάξεις γνώμη αν δεις αλλιώς τα πράγματα γύρω σου. Για να δεις αλλιως όμως τα πραγματα γύρω σου κάτι πρέπει να ανοίξεις τα μάτια σου και το μυαλό σου...
k2825 said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αδυνατώ να αντιληφθώ το νόημα του σχολίου".
Μα αν μπορούσες να το αντιληφθείς θα ήσουν ο Δήμου και όχι ο Κ2825...
ND
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτη φορα ακουω ότι το είπε ο Ρεναν. Ως τωρα νομιζα ότι ηταν άγνωστης προελευσης.
Εμαθα κατι σήμερα.
alogaki said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμένω εναγωνίως την "απόκρουση-προέλαση" του Harrygreco, ενάντια στους: "τουρκοφάγους, οικοπεδοφάγους, σκουπιδοφάγους και κάθε λογής -φάγους"
********
Αυτό περιμένω και εγώ!
Τόσες ημέρες προπόνησης και τώρα που βγήκε ο αντίπαλος στο ρινγκ κρυβόμαστε;
Βουρ λέω!
doctor
Υ.Γ. Τουρκοφάγε αν κάνεις πλάκα έχει καλώς. Αν όχι:
"Βρε μπαγάσα,
περνάς καλά κει πάνω"....
Nikos Dimou said: ... Μα αν μπορούσες να το αντιληφθείς θα ήσουν ο Δήμου και όχι ο Κ2825...
ΑπάντησηΔιαγραφή----
Εμείς τώρα τι σας φταίμε; Που το καταλάβαμε; Έστω κι αν είμαστε εμείς κι όχι ο Δήμου;
Loading... Για να διευκολυνω τη κουβεντα,σχεδον ολα τα στερεοτυπα ( = ομαδικη συμπεριφορα,εμπειρικα βεβαιωμενη ) ειναι αληθινα. Ο χαρακτηρισμος τους σαν " καλα "," κακα",θετικα ,αρνητικα ειναι θεμα ιδεολογιας.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πανάσχημη"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και τα "παλληκαράκια" που βίασαν την κοπελα ή τα άλλα που "εξαφάνισαν" τον Αλεξ είχαν τέτοιο πατέρα, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά στη σημερινη κοινωνία...
antvol said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Εμείς τώρα τι σας φταίμε; Που το καταλάβαμε; Έστω κι αν είμαστε εμείς κι όχι ο Δήμου;"
Και ποιος σας είπε ότι μετά από τόση παρέα με τον Δήμου δεν έχετε αποκτήσει τις δικές του προσληπτικές ικανότητες;
Καλό μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγαλώνοντας, μαθαίνεις ότι εκείνο που πρωτίστως σκλαβώνεται είναι η σκέψη.
Αυτή είναι σκλαβωμένη από το λυκαυγές της κιόλας.
Κατ' αρχάς και κατ' αρχήν, είναι σκλαβωμένη στη γλώσσα, που βρίσκεται ήδη εγκατεστημένη εκεί, πολύ πριν το υποκείμενο, και το περιμένει, ως κάτι εντελώς εξωτερικό προς τη συνείδησή του, για να το διαμορφώσει.
Πριν γεννηθείς, οι θεσμοί, ο πολιτισμός, η παράδοση, σε περιμένουν.
Την αναμονή αυτή, τα παραμύθια ονομάζουν πεπρωμένο.
Δεν είσαι εσύ που θα διαλέξεις το είδος της μεταφυσικής που σου ταιριάζει.
Απλώς βρίσκεσαι εκεί, ξαφνικά, και βαθμηδόν προσαρμόζεσαι.
Περίεργο πόση σοφία κρύβεται στο «Ελευθερία ή θάνατος».
Είσαι ελεύθερος να κρατήσεις τη σημαία.
Είσαι ελεύθερος να είσαι Αλβανός, είσαι ελεύθερος να είσαι Έλληνας.
Είσαι ελεύθερος να πας φυλακή ή να μείνεις έξω.
Είσαι ελεύθερος να βιαστείς και να βιάσεις.
Δικαιούσαι να μιλήσεις τη γλώσσα που μιλούν όλοι ή να μουγγαθείς.
Διάλεξες να μιλήσεις.
Κανένας δεν σε πίεσε.
Είσαι ελεύθερος να περιμένεις προαγωγή.
Κάτσε.
Σήκω.
Υποτάξου.
Υποτάχτηκες;
Κανένας δεν σε ανάγκασε.
Είσαι ελεύθερος είτε να πιστέψεις πως οτιδήποτε συμβαίνει στο ανθρώπινο ον σχετίζεται με το εσωτερικό του DNA, είτε να μην το πιστέψεις.
Είσαι ελεύθερος να καταλάβεις ή να μην καταλάβεις ότι ο άνθρωπος είναι αυτό το φυσικότατο πράγμα: ένα άγριο θηρίο που σκοτώνει για ευχαρίστηση.
ΕΓΩΩΩ, ΡΕ....... θα σε εξοντώσω, αλητήριε, για να δεις τι παθαίνουν όσοι δεν ενοχλούν κανέναν!
Είσαι ελεύθερος. Προαγωγή.
Συνταξιοδότηση.
Κάτσε, σήκω.
Προσποιήσου.
Προσποιήθηκες;
Κανένας δεν σε υποχρέωσε.
Είσαι απολύτως ελεύθερος να κάνεις ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι.
Σε εμπόδισε κανείς;
Μέρα νύχτα σού λένε πόσο ελεύθερος είσαι: είσαι ελεύθερος να τ' ακούς. Αν δεν θέλεις, μην το ακούς.
Είσαι ελεύθερος να κουφαθείς.
Υγ. Σε ό,τι με αφορά, μετά τους ωκεανούς ελευθερίας που διέσχισα από την ημέρα που γεννήθηκα, διαλέγω να είμαι σκλάβος (της γλώσσας).
Που σημαίνει ότι, όπως κάποτε με υποχρέωσαν να ονομάσω τη σκλαβιά ελευθερία (επιλογής), έτσι τώρα ξαναδίνω στη σκλαβιά το αληθινό της όνομα, το ξεχασμένο.
Ετσι εισπράττω σαν αποζημίωση αυτή την ελάχιστη πραγματική άνεση (ούτε καν ελευθερία), τη μοναδική που μπορεί ο άνθρωπος να νιώσει μέσα στη σκλαβιά τού «Ναι»: την άνεση του σταδιακού αποχωρισμού, του πένθους που συντελείται μέσα στο ψυχικό βλέμμα, όταν κοιτάζει τη φρίκη των πραγμάτων με απορία.
Αυτή την ήπια, θεραπευτική μελαγχολία τη συγκρίνω με μία ευτυχισμένη χρήση της χρονικότητας, που ποτέ δεν θα μας αποκαλυφθεί πλήρως, αλλά που είμαστε, κατά καιρούς, ικανοί να δεχτούμε τον προϊδεασμό της.
Πρόκειται για μια σύντομη αστραπή νοσταλγίας• λίγη συμπάθεια για ό,τι αναπνέει, μια βαθιά αναπνοή για όσους μας συμπαθούν.
Ελευθερία είναι η χώρα όπου, αν μαθαίνεις την αλήθεια, πάντως δεν τη μαθαίνεις από μικρό κι από τρελό
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμψύχωση ή κοροϊδία;
ΑπάντησηΔιαγραφή------------------------
"(...)Και διαβάζαμε όλοι απορημένοι, μ' όλο που το' χαμε κιόλας ακουστά, πώς επανηγύριζαν
στην πρωτεύουσα και πώς ο κόσμος εσήκωνε, λέει, ψηλά στα χέρια τους
φαντάρους που γυρίζανε με άδειες από τα γραφεία της Πρέβεζας και της Άρτας.
Και σημαίνανε όλη μέρα οι καμπάνες, και το βράδυ στα θέατρα λέγανε τραγούδια και παριστάνανε
στη σκηνή τη ζωή μας για να χειροκροτά ο κοσμάκης.
Βαρειά σιωπή έπεσε ανάμεσά μας, επειδή κι η ψυχή μας είχε μήνες τώρα μέσα στις ερημιές αγριέψει,
και, χωρίς να το λέμε, πολύ λογαριάζαμε τα χρόνια μας.
Μάλιστα μια στιγμή δάκρυσε ο λοχίας ο Ζώης κι έκανε πέρα τα χαρτιά με τις
είδησες του κόσμου,
ανοίγοντας τα πέντε δάχτυλα καταπάνω τους.
Και οι άλλοι εμείς δε λέγαμε τίποτε, μονάχα με τα
μάτια του δείχναμε κάτι σαν ευγνωμοσύνη.(...)"
για την αντιγραφή
Παράγραφος - Με αγάπη
harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Loading... Για να διευκολυνω τη κουβεντα,σχεδον ολα τα στερεοτυπα ( = ομαδικη συμπεριφορα,εμπειρικα βεβαιωμενη ) ειναι αληθινα. Ο χαρακτηρισμος τους σαν " καλα ","κακα",θετικα ,αρνητικα ειναι θεμα ιδεολογιας".
Να η βασική μας διαφορά με τον harry. Η δική μου άποψη είναι πως όλα τα στερεότυπα είναι αναγκαστικά ψεύτικα. Δεν μπορείς να ομαδοποιείς μυριάδες ατομικότητες. Η κοινωνιολογία εδώ και 60 χρόνια έχει πάψει να μιλάει για "εθνικό χαρακτήρα".
mtryfo
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίχω ότι είναι και θεμα γονιών αλλα και θεμα θεσμών. Μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή με το να ονομάσουμε όλες αυτες τις εθνιστικές μονάδες "ομάδες μίσους."
Το έχουν κάνει εδώ στην Αμερική εχοντας μάθει το πολύ πικρό μάθημα των αποτελεσμάτων του ρατσισμού. Και μετα οι ενέργειες τους που εμπίπτουν στις παραβιασεις του ποινικου κώδικα "εγκλήματα μίσους." Και ως τέτοια να έχουν βαρύτερες ποινές από τα άλλα διότι δεν στρεφονται εναντίον της κοινωνίας μόνο αλλά εναντίον του "state".
Loading (και εγώ) ... Για να διευκολυνω τη κουβεντα,σχεδον ολα τα στερεοτυπα ( = ομαδικη συμπεριφορα, εμπειρικα βεβαιωμενη) ειναι ΜΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη και αν 99% των Χ είναι Ψ, ακόμη και τότε η διατύπωση συμπεράσματος "(άρα) οι Χ (ή ΟΛΟΙ οι Χ) είναι Ψ" είναι ήταν και θα είναι μη ορθολογική, είτε εμπορικής, είτε άλλης υφής.
(Note: Η Τυποποίηση (προϊόντων, και γενικά) και ο "Ολιηή Ποιότητα" είναι "παραδοσιακά" και όχι νέα εργαλεία απόθάρρυνσης του πλουραλισμού στην προσφορά και καθοδήγησης της ζήτησης σε μαζικά και mainstream choices/decisions).
ND said: “Να η βασική μας διαφορά με τον harry.”
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα και ο harry ανήκει στην κατηγορία των *.φάγων... A ποτέ δεν σκανδαλιστικά με αυτά που γράφει ο harry.
Για τον Renan:
Ernest Renan
What is a nation?
Πανάσχημη μην ξεχνάς την πηγή όλων αυτών: hate speech.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ND
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με την άποψη σας για στερεότυπα. Τότε όμως ΟΦΕΙΛΩ, κατά λογική προέκταση, να πω ότι και μία διαπίστωση του είδους "Καμμία (ή κανένας ..." εκ της φύσης της αποκλείει την έστω και κατά το 1 εκατομυριοστό εξαίρεση, συλλογιστικά ομιλών και "μη δικαιούμενος" να αναφερόμαι, και ιδεολογικά ορμώμενος (innocent until proven guilty in a court of LAW (and not public opinion or other)), σε εκκρεμείς έναντι της δικαιοσύνης υποθέσεις.
Κια αντι να μιλάμε με γενικότητες ας μιλήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Θυμάστε το αλαλούμ με τον Οδυσσέα και τη σημαία;. Εγώ όταν είχα ακούσει αυτό το παιδί να μιλά έμεινα άναυδη από τα τέλεια Ελληνικά του και την εξυπνάδα του. Και είχα σκεφτει: "Καλα τόσο μ#λάκες είμαστε; Ετσι που του φερόμαστε, θα τον βουτήξει η Αμερική -η οποία δεν διστάζει να δώσει τη σημαία στους ικανούς και ας μην είναι καθαρόαιμοι- και εμείς τι καταλάβαμε δηλαδη;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οντως έτσι έγινε. Πλήρης υποτροφία από το Brown university
και σιγά που θα επιστρέψει. Σε ποιους; Σε αυτούς που τον φτύνανε;
Ποιος κέρδισε στο τέλος;
Ποιος έχασε;
Καλά το έχετε αντιληφθεί ότι γίναμε και ηλίθιοι με αυτά τα "πιστευω";
1. Τα στερεότυπα, είναι μέρος της αφήγησης. Κανένα κοινωνικό σύστημα δεν επιβιώνει χωρίς αφήγηση. Τα κοινωνικά συστήματα, έχουν ανάγκη από παρελθόν. Στηρίζεται στην - σχετικά αφελή - ιδέα πως, ό,τι συνέβη έχει αυξημένες πιθανότητες να ξανασυμβεί.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Οι παρελάσεις, παρουσιάζουν ένα πρόβλημα σε όσους τις υπερασπίζονται: αποτελούν βασική λειτουργία αναπαραγωγής της αφήγησης σε σχέση με κάποιο πολεμικό "έπος". Όσοι λοιπόν λένε ότι οι παρελάσεις μας ενώνουν ως κοινωνία, στην ουσία λένε ότι έχουμε ανάγκη τους πολέμους για να μπορούμε να υπάρχουμε. Μια τέτοια λογική ήταν εγγενής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα και επιχειρήθηκε να απορριφθεί με το Tanzimat.
3. Παρόλ' αυτά, στο βαθμό που εθνικά κράτη υφίστανται, υπάρχει η ανάγκη στρατού. Αλλά - προηγουμένως - υπάρχει η ανάγκη νοήματος ως συνεκτικού στοιχείου του "έθνους" ή όποιου άλλου κοινωνικού μορφώματος. Τέτοια στοιχεία συνοχής που ενυπάρχουν στην κοινωνία ως "κοινές ιδέες", σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν τα βλέπω. Δηλαδή, κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίση ταυτότητας.
Πρόταση δεν έχω. Απλώς αυτό που λέω είναι, να συμφωνήσουμε - καταρχήν - στα ελάχιστα:
i. Ότι κοινό μας γνώρισμα είναι, ότι επιλέξαμε να ζούμε εδώ.
ii. Να ξεκαθαρίσουμε γιατί επιλέξαμε να το κάνουμε.
Μέσα από μια τέτοια διεργασία, μπορεί - απλώς μπορεί... - να καταφέρουμε να βρούμε κοινό νόημα.
Αλλά αμφιβάλλω.
--------------------
Για το θέμα της μαθήτριας που βιάστηκε.
Νομίζω ότι απλώς έτυχε, όχι επειδή είναι Βουλγάρα, αλλά απλώς επειδή κάποιοι γονείς δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους (που γίνονται βιαστές).
Η εκ των υστέρων επίθεση σε στυλ "Βουλγάρα πουτάνα", δεν νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα ξενοφοβίας. Νομίζω ότι αν δεν ήταν "Βουλγάρα", θα ήταν απλώς "πουτάνα", ή έστω "προκλητική" ή ο,τιδήποτε, για να βγουν λάδι τα χαϊδεμένα.
Τα δείγματα (δήγματα) είναι αλλού διάχυτα και πολύ πιο σοβαρά - όπου εμφανίζονται.
@Πανάσχημη said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ως τέτοια να έχουν βαρύτερες ποινές από τα άλλα διότι δεν στρεφονται εναντίον της κοινωνίας μόνο αλλά εναντίον του "state".
Η υπεράσπιση του "state" είναι το τελευταίο προπύργιο του αυταρχισμού πάντως. Κι είναι κατά βάση ο αυταρχισμός που παράγει όλα τα άλλα φαινόμενα. Είναι οξύμωρο -και αναποτελεσματικό - να υπερασπίζεται κάποιος το αυταρχικό "state", από τα γνήσια παιδιά του.
Παρασυγχίστηκα σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχίστηκα και εχθες και οδηγούσα νυχτιάτικα με σβηστά φώτα.
175 δολλάρια προστιμο από γυναίκα τροχονόμο.
(Μήπως θα έπερεπε να υπάρχει expense account στο μπλογκ κύριε Δήμου;)
Οποτε με σταματα άνδρας τη γλυτώνω.
Με αυτές τις σκρόφες δεν τα βγάζεις πέρα!
@πανάσχημη επίσης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όσο για το τι μάθημα "έχει πάρει η Αμερική", όταν θα δω κυρίως WASPs να σκοτώνονται στο Ιράκ, θα το πιστέψω...
Ή ίσως, όταν θα τους δω όλους έξω από το Ιράκ.
Heinz
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι βέβαια. Δεν μιλαμε για λιγότερες ελευθερίες. Τότε αρχίζει αυτή η κουβέντα.
Μιλάμε για αυστηρότερες ποινές ωστε σιγα σιγά όλοι να καταλάβουμε την κακοήθεια αυτής της ιδεολογίας.
Μιλάμε για ομάδες μίσους, στο Ιρακ καταλήξαμε και στους φονιάδες των λαων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπρό ζωντανό παραδειγμα των όσων ανέφερα πιο πριν.
Πανάσχημη said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπρό ζωντανό παραδειγμα των όσων ανέφερα πιο πριν.
Ποιό, το Ιράκ ή εγώ;
Κατά συνέπεια το "ποινολόγιο" είναι που καθορίζει την συμπεριφορά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι τέτοια έλεγε κι ο σχωρεμένος ο Skinner όμως και εκτέθηκε όταν δημιουργήθηκε το ναζιστικό κράτος.
Δεν εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι ορισμένοι τον χαβα τους. Απορροια συγκεκριμένης ιδεολογίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ said...
ΑπάντησηΔιαγραφή«όλα τα στερεότυπα είναι αναγκαστικά ψεύτικα. Δεν μπορείς να ομαδοποιείς μυριάδες ατομικότητες. Η κοινωνιολογία εδώ και 60 χρόνια έχει πάψει να μιλάει για "εθνικό χαρακτήρα"»
Αν όλα τα στερεότυπα είναι ψεύτικα τότε δεν υπάρχουν και διακριτές κουλτούρες. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ισχύει. Φυσικά και μπορείς να ομαδοποιείς μυριάδες ατομικότητες, καμμία «ατομικότητα» δεν υπάρχει αφ' εαυτής αλλά μόνο εντός ενός κοινωνικού πλαισίου από το οποίο επικαθορίζεται σε τελευταία ανάλυση.
Μπορούμε με ασφάλεια να ισχυριστούμε ότι πχ. οι Άγγλοι αγαπούν τη βασίλισσά τους, αλλά όχι όλοι οι Άγγλοι. Ότι οι Γάλλοι αγαπούν το καλό κρασί, αλλά όχι όλοι οι Γάλλοι. Ότι οι Γερμανοί είναι μεθοδικοί, αλλά θα βρεις και τσαπατσούληδες. Ότι οι Ελληνες μεγαλώνουν μαθαίνοντας να μισούν τους Τούρκους, αλλά πολλοί προσπαθούν κι έχουν ξεφύγει από αυτό το στερεότυπο (δεν αντιφάσκω)!
Δεν είναι σφάλμα να αναγνωρίζουμε αρχετυπικές, στερεοτυπικές συμπεριφορές στις κοινωνίες. Σφάλμα είναι να σκεπτόμαστε στη βάση στερεοτύπων - και περισσότερο, στη βάση τεχνητών στερεοτύπων.
Η κοινωνιολογία στην οποία αναφέρεστε εικάζω ότι είναι αυτή η γελοία κοινωνιομετρία που επικρατεί τελευταία εις βάρος της θεωρητικής αναζήτησης. Όπως και στα οικονομικά, δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο σημείο οτιδήποτε εκφράζεται με μαθηματικό τρόπο να αναγορεύεται αυτόχρημα σε επιστημονική αλήθεια!
@Πανάσχημη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς για να προχωράτε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα τοποθέτησης - επίγνωση ίσως της ελαφρότητας κάποιων θέσεων που διατυπώνετε.
Μπορείτε πάντα πάντως, να αναθεωρείτε τις απόψεις σας, αντί να επιτίθεστε - ίσως είναι λειτουργικότερο.
Βρε Vrenus dear, πολύ σε πάω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(όχι αλα Χριστόδουλας - πράγματι)
Για ρίξε ένα email - άμα θες!
Οταν μια ομαδα,ενας λαος,ενα εθνος,σε ποσοστο οχι απλα ανω του 50% αλλα κατα 70%,80%,εχει ενα κοινο χαρακτηριστικο γνωρισμα,τοτε το στερεοτυπο ειναι επιστημονικα σωστο & αληθινο. Η αμφισβητηση της αληθειας αυτης ειναι αντιδραστικη/απαξιωτικη.Spoiler activity.Νομιζα οτι ο Δημου ειναι εναντιον των...σπόιλερς. Το τι κανεις με την αληθεια,αν τη χρησιμοποιεις σαν εργαλειο μισους,υποτιμησης,δυσφημισης,διακρισης ειναι η ουσια. Οτι οι αδελφοι μας Αλβανοι εχουν μεγαλυτερη εγκληματικοτητα απο το συνολο των Γραικων,ειναι αληθεια. Ειναι ρατσα βιαιη,δυναμικη,επιθετικη. Δεν ειναι Πολωνοι,ουτε Φιλιππινεζοι. Λογω φασιστικης πανουκλας με αρχαιους ομως,ο κοσμος δεν αναγνωριζει & δεν δεχεται οτι & στο εθνος των Γραικων,το εγκλημα εχει κυριως χρωμα...αρβανιτικο. Οι αλλες φυλες,βλαχοι,τουρκοσποροι,ιταλοι,μακεδονιτες,εθνοτητες,νεες εθνοτητες (" μεταναστες ") , ειναι ησυχοι. Το DNA υπαρχει,δινει προδιαθεση, " τους τρωει το χερι τους "," ειναι στο αιμα τους ". Το θεμα ειναι αν το πνευμα, οι ιδεες,η παιδεια ,η αγωγη,επικρατουν των καταβολων του DNA. Αυτη η διαδικασια ονομαζεται...πολιτισμος. Μη με κουφαινετε ομως αρνουμενοι τα οφθαλμοφανως αληθινα στερεοτυπα,ειτε " καλα ", ειτε " κακα ".
ΑπάντησηΔιαγραφήk2825:
ΑπάντησηΔιαγραφήTα ιδεολογηματα "εργαλεια"
στα χερια ποιων;
Oσο για την περιπτωση πολεμου με την Τουρκια
(ή οποια αλλη χωρα) ουτε
μια σφαιρα για την Intracom του Κοκκαλη και την Motor-Oil του Βαρδινογιαννη!
Γενικως, ουτε μια μερα στο στρατο!
Οι απαρχές της ξενοφοβίας και των στερεοτύπων που διευκολύνουν το άνοιγμα του χάσματος us vs them είναι μέσα στη βιολογική μας φύση και στην εγκεφαλική μας δομή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι χιμπατζήδες έχουν οριοθετημένες επικράτειες(πρωτοέθνη;), περιπολούν στα όριά τους και διεξάγουν επιδρομές στα αντίπαλα "κράτη". Αν ένα αρσενικό βρεθεί κατά λάθος σε άλλη επικράτεια κατακομματιάζεται. Αν ένα θυληκό κάνει το ίδιο πράγμα βιάζεται ομαδικά και στη συνέχεια μπορεί να εισαχθεί στην ομάδα σαν μέλος της.(Βλ. το εξαιρετικό Shadows of forgotten ancestors των Sagan & Druyan)
'Ολοι μας γεννιόμαστε με αυτά τα ορμέμφυτα, που όσο κι αν είναι κτηνώδη, κάποτε διασφαλίζανε την επιβίωσή μας. Μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, όπως ένας ορειβάτης ξεπερνά τον έμφυτο φόβο του κενού, αλλά όχι χωρίς προσπάθεια. Άρα οι ρατσιστές- εθνικιστές είναι πνευματικά τεμπέληδες και νωθροί!?
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω την εντύπωση πως έχετε λάθος!
Με το σκεπτικό που διατυπώσατε πριν όλοι οι Γερμανοί είναι φιλοναζιστές
όλοι οι Εγγλέζοι είναι Αμερικανάκια,
όλοι οι Ιταλοί είναι φασίστες
κ.ο.κ.
Κατά τη γνώμη μου η ομμαδοποίηση ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε χαρακτηρισμούς που έγραψα πριν.
Καλησπέρα
Ρε harry, πόσα θες να μας τρελάνεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Έλληνες δηλαδή "είναι φονιάδες", γιατί κατά βάση είναι Αλβανοί που "είναι φονιάδες", αλλά αν ήταν Έλληνες δεν θα "ήταν φονιάδες" και σε κάθε περίπτωση οι Αλβανοί "είναι φονιάδες".
Ζντουπ!!!!
Ακόμα πάντως δεν έχω καταλάβει γιατί η 28 Οκτωβρίου έχει πάρει διαστάσεις εθνικής γιορτής. Ημέρα μνήμης, το καταλαβαίνω. Εθνική γιορτή όμως από που κι ως που;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ελληνο-Ιταλικός πόλεμος διεξήχθη στα πλαίσια ενός άλλου πολέμου που άγγιξε σχεδόν όλη την ανθρωπότητα και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται η ελευθερία (κάποιο βέβαια θα πουν ότι ούτε τώρα είμαστε ελεύθεροι, απλώς άλλαξε ο δυνάστης...)μας σε αυτόν. Λίγο μετά τη νίκη μας για πότε ήρθαν οι Γερμανοί και μας πήραν φαλάγγι, ούτε που το καταλάβαμε.
Όσες σημαίες κι αν κατέβαζε ο Γλέζος, αν δεν έχαναν οι ναζί σε διεθνές επίπεδο από τις συμμαχικές δυνάμεις, ακόμα υπό κατοχή θα ήμασταν. Στα σχολεία και στους δεκαρικούς πριν τις παρελάσεις αυτή η διάσταση του πολέμου παραγνωρίζεται.
Το αστείο είναι ότι για τους πιο πρόσφατους δυνάστες μας, Ιταλούς και Γερμανούς, τώρα τρέφουμε φιλικότατα αισθήματα, ενώ για τους παλαιότερους, Τούρκους, και τους ανύπαρκτους νυν, Άγγλους και Αμερικάνους, μίσος και κόμπλεξ.
Ο Τσενάι τι απέγινε τελικά;
BadlyDrawnBoy said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Τσενάι τι απέγινε τελικά;
Καλά, ακόμα δεν έχεις καταλάβει ότι ο harry είναι η persona του Τσενάι?
Που ζεις άνθρωπέ μου;
Ο τουρκαλβανος αδελφος μας Οντιν πηγε Αμερικα & εγκατελειψε το τρελλαδικο οπου γραικοφωνοι βαλκανιοι,καποιοι μαλιστα με επωνυμο Τσεναης, παριστανουν τον αρχαιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said: ... Και ποιος σας είπε ότι μετά από τόση παρέα με τον Δήμου δεν έχετε αποκτήσει τις δικές του προσληπτικές ικανότητες;
ΑπάντησηΔιαγραφή-------
Μακάρι να συμβαίνει αυτό, θα σας είμαστε αιώνια υπόχρεοι. Σκέφτεστε όμως, έστω και για μια στιγμή, να συμβαίνει - παράλληλα - και το αντίθετο; (φρίκη).
@harry
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δικό μου επώνυμο πάντως, είναι Μαυροφίδης (λέμε τώρα) μπρρρ...
@ Stavros Katsaris:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ξανατρέξετε τα σχόλιά μου θα διαπιστώσετε ότι αποφεύγω επίμονα να γράψω όλοι οι Άγγλοι, Γερμανοί Έλληνες κλπ., αντίθετα, γράφω όχι όλοι.
Γι αυτους που παριστανουν (ειναι;)τους χαζους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡωτησαμε ενα πληθος Ν ανθρωπων της Χ εθνοτητας ποιο φαγητο του αρεσει.Το μεγαλυτερο ποσοστο απαντα
το Υ φαγητο.Δικαιουμαστε να πουμε οτι το εθνος Χ προτιμα αυτο το φαγητο Υ;
Ειναι σωστο να συμπερανουμε οτι καθε μελος του εθνους Χ προτιμα το
φαγητο Υ;
@ σκουληκοτρυπα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε βάση το σκεπτικό σας, δικαιούμαστε να πούμε ότι οι Έλληνες ψήνουν αρνιά και τσουγκρίζουν αυγά το Πάσχα ή όχι;
Χαρρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ίδια έγε ο Λομπροσο και ο Σελντον τον περασμένο αιώνα όμως. Παραβλέπεις τελείως την επίδραση του περιβαλλοντος η οποία είναι και πρωταρχική. ΟΙ σημερινές θεωρίες που ασχολούντι με την "εγκληματική" συμπεριφορά εχουν επικεντρωθει στο περιβάλλον.
Learned behavior.
Period.
Για οσους πουλανε τρελλα & ειναι σπαζομπλογκηδες...Αν ενα εθνος κατα > 50-60-70% προτιμα ενα φαγητο ή ποτο,ειναι " εθνος του ταδε φαγητου/ποτου ". Το στερεοτυπο περι " μακαροναδων" ειναι αληθινο. Η ιδεολογια αλλαζει το νοημα του. Οσοι ειναι φασιστες & εγκληματικης ψυχοσυνθεσης το θεωρουν συμβολο αδυναμιας. Οσοι ειναι πολιτισμενοι το θεωρουν συμβολο ηπιοτητας & ελλειψης των φονικων διαθεσεων των " γερμαναραδων ".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιπα κατι για επικρατηση ιδεων,παιδειας κ.ο.κ επι του DNA αλλα το προστιμο...κουφαινει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα στερεότυπα αυτού του είδους (επιθετικά/εθνοκεντρικά/απαξιωτικά για τους "άλλους"/εγκωμιαστικά για το μυθικό "εμείς") είναι παραμορφώσεις τής δήθεν πραγματικότητας, αλλοιωμένες εικόνες που διεκδικούν πρωτεία πιστής φωτογραφίας, υποπροϊόντα τυποποιημένης "σκέψης", μίμησης και ψευδεπίγραφης κρίσης, αναστολείς ορθολογικής αξιολόγησης τής πραγματικότητας. Μόνο που ο χρήστης τους τα παίρνει στα σοβαρά, τα λογαριάζει ως απαύγασμα νωπής σπουδής τής ζωής και ως αδιαμφισβήτητες αλήθειες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως πρόκειται για άτομα εντός των οποίων έχουν, τεχνηέντως (μέσω του σχολείου, της εκκλησίας, της οικογένειας, των ΜΜΕ κά) εμφυτευθεί συγκαλυμμένες προκαταλήψεις που παράγουν σκαιά, αρνητικά συναισθήματα (μίσος, απέχθεια, αποστροφή, φόβο κλπ). Το κακό, σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι την πατάνε και άνθρωποι με μια κάποια μόρφωση: εκλογικεύουν τους μύθους τους αφού δεν αντέχουν να ζήσουν δίχως αυτούς. Κι ενώ, ειδικά αυτοί, είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην δείχνουν πως υιοθετούν ρητά τα εν λόγω στερεότυπα και τις (σε βάρος των «άλλων») προκαταλήψεις, στην ουσία ενθαρρύνουν τα στερεότυπα των άλλων είτε με το να τα ανέχονται, είτε με το να τα "δικαιολογούν", είτε κι όλας με τον να τα υποστηρίζουν με σοφιστείες και αναληθείς συλλογισμούς του τύπου "ναι, οι βουλγάρες δεν είναι πουτάνες, όμως, κάποιες μπορεί και να είναι, αφου... "
Με αγάπη
Παράγραφος
Vrenus ο υπαινιγμος δεν ηταν για σενα.Συμφωνω σε οσα λες. Απλα καποιοι αρνουνται καταρχην να συμφωνησουν σε στοιχειωδους λογικης
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμπερασματα.
Σε εναν κόσμο δίχως στερεότυπα, θα έπρεπε στην υποθετική περίπτωση που εντοπίζαμε φίδι στον κήπο του σπιτιού μας, να ανατρέξουμε σε εγκυκλοπαίδειες προκειμένου να διασταυρώσουμε αν είναι δηλητηριώδες η όχι, ωστε να αποφασίσουμε αν πρέπει να ανησυχίσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήvrennus όσοι καλλιεργούν στερεότυπα υπαινίσσονται (αν δεν το δηλώνουν ξεκάθαρα) ότι οι συμπεριφορές δεν αφορούν το συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο αλλά είναι χαρτογραφημένες στο DNA.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν π.χ. λένε "δεν αλλάζει ο τούρκος" εννοούν ότι το στερεότυπο που εμφανίζει σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι απόρροια των συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών αλλά το κουβαλάει και θα το κουβαλάει αιωνίως.
@vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το είπα για εσάς προσωπικά!
Γενικά μιλάω!
Θεωρώ οτι ο ΝΔ σε αυτό έχει δίκιο.
Κάθε ομμαδοποίηση είναι λάθος.
Ούτε όλοι οι Έλληνες είναι έτσι ούτε όλοι οι Τούρκοι είναι αλλιώς.
Αν το 60% των Ιταλών υποστηρίζει οτι του αρέσει να τρώει μακαρόνια δεν μπορεί να διατυπωθεί η άποψη οτι όλοι οι Ιταλοί είναι μακαρονάδες!
Θυμήθηκα τις εκλογές στη Γαλλία που ο Λεπέν πήρε 15%
Τότε οι εφημερίδες μιλούσαν για φασίστες Γάλλους!
Νομίζω πως καταλαβαίνεται πως δενβ ήταν έτσι!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήparagrafos said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τα στερεότυπα αυτού του είδους"
------------------
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ:
Προσωπικά μιλώ για τα στερεότυπα που αναφέρει το ποστ.
Θέλω να πω, το σχόλιό μου δεν έχει να κάνει με την κουβέντα που έχετε ανοίξει στα τελευταία σχόλια.
σας ευχαριστώ
με αγάπη
Α.
Η ουσια της συζητησης ειναι το κλασσικο " γεννιεσαι ή γινεσαι ". Αλλοι κλινουν προς το " γεννιεσαι " & ειναι της φασιστικης ρατσιστικης σχολης,τυπου Ψ*μιαδη,( ο οποιος εχει δικιο : γεννηθηκε τουρκοσπορος & δεν θα γινει Ελ. ποτέ ) αλλοι κλινουν προς το " γινεσαι ",της αριστερης προοδευτικης σχολης σκεψης. Συμφωνω. Ελ δεν γεννιεσαι,,διοτι εσβησε το DNA, εδω & 1000 χρονια,ουτε θελεις να γινεις διοτι...τσουζει.( 9+ ημερες). Γραικος & γεννιεσαι & γινεσαι,δια του...αφελληνισμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κάθε στερεότυπο είναι παρά μια λέξη, μια έννοια που έχει λίγο η πολύ ίδια έννοια για όλους που απαρτίζουν ένα σύνολο. Υπάρχουν θετικά (πχ οι Γιαπωνέζοι είναι εργατικοί) και αρνητικά. Θα μπορούσα μάλιστα να ορίσω μια ομάδα (έθνος, παρέα κλπ) σαν κάποιους οι οποίοι χρησιμοποιούν κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Όλοι αυτοί οι κώδικες στο βαθμό που λειτουργούν σαν συνεκτικός ιστός μιας ομάδας τείνουν να λειτουργούν σαν ένα επιλεκτικό φίλτρο στα ερεθίσματα της πραγματικότητας γεγονός που οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και γενικεύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δύναμη των στερεοτύπων είναι το βασικό εργαλείο των εθνών στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν μια αίσθηση ομογένειας, συνοχής. Ειδικά χρησιμοποιούν αρνητικά στερεότυπα μια και αυτά κάνουν μεγαλύτερη εντύπωση και θέτουν σαφή όρια μεταξύ του εμείς και οι άλλοι. Το βασικό πρόβλημα, για μένα πάντα, είναι στην συνειδητά κακή χρήση που κάνει το έθνος, στις έννοιες / στερεότυπα.
Λέγοντας έθνος δεν μιλάω γενικά για το έθνος των ελλήνων κλπ αλλά την κοινωνία μας, που την ονομάζουμε Ελλάδα, με τη μορφή που έχει σήμερα. Η σημερινή Ελλάδα, κατά την άποψη μου πάντα, είναι ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα, στο οποίο μια πολιτική , εν μέρει κληρονομική, ολιγαρχία, συνεπικουρούμενη από την παντοδύναμη κάστα των ΜΜΕ, προσπαθεί να ελέγξει και να κατευθύνει μια μάζα συνχισμένων και μπερδεμένων «πολιτών». Χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο αρνητικό στερεότυπο, κάθε μαζική ψύχωση (ποδόσφαιρο γιουροβίζιον κλπ) για να πετύχει το σκοπό της. Και ο σκοπός της δεν είναι άλλος παρά η μακροημέρευση της κατεστημένης τάξης πραγμάτων.
Για μένα το θέμα της αρνητικής χρήσης των στερεοτύπων / γλώσσας / κώδικα επικοινωνίας είναι κυρίως πολιτικό.
Το θέμα είναι τεράστιο και σαφώς δεν μπορεί να καλυφθεί εδώ
ελπίζω να μην έγινα κουρατικός.
Ηλίας
oldman εγραψε:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μέχρι τότε όμως, η προπαγάνδα και ο μύθος, είναι αναγκαίες παράμετροι για την κινητοποίηση των μαζών όπου και όταν αυτό απαιτείται από τις εκάστοτε οικονομικοπολιτικές συνθήκες και το συνολικό συμφέρον."
Μακραν ο,τι πιο φασιστικο διαβασα ποτε σε αυτο το blog!
harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο στερεοτυπο περι " μακαροναδων" ειναι αληθινο.
Ναι μόνο που δεν αφορά τους Ιταλούς. Εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες στατιστικές (της Barilla) οι Έλληνες καταναλώνουν κατά κεφαλήν περισσότερα μακαρόνια από τους Ιταλούς...
Άρα - τι γίνεται τώρα με το στερεότυπο;
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήβλέπω ότι μερικοί εδώ σκέφτονται πως θίγουμε την "εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνια" και στο διάλογο ειπώθηκαν, όπωε θα λέγαμε στη δημοτική, ένα σωρό Μ@λ@κίes.. μέχρι ότι σε μια κοινωνία πρέπει να υπάρχουν κάστες για να επιβιώσει ή Είλωτες καθοδηγούμενοι από τους "Άριστους" και ανάλυση του οπλισμού και του ποιός κατείχε το ψηλότερο ύψωμα τάδε...
Στο ΕΠΟΣ του '40, πρωταγωνίστησαν οι ξυπόλητοι φαντάροι που, (μαρτυρία συγχωρεμένου παππού), όταν αποκόπηκε η τροφοδοσία λόγω κατεστραμένης γέφυρας, τρεφόταν από το πεταμένο περίβλημα των κεφαλιών με κασσέρι που κουβαλούσαν στα μπαούλα τους οι εύψυχοι αξιωματικοί τους... Πρωταγωνιστές ήταν επίσης οι μαυραγορίτες, όσοι αποκτήσαν γή για ένα κομμάτι ψωμί και πολλοί άλλοι.. Επίσης οι κυβερνήτες των "σοβατζήδων" και λοιπών "αμόρφωτων" και η προπαγάνδα τους οδήγησαν σε ΕΜΦΥΛΙΟ...
τέλος πάντων... οι μη έχοντες τίποτε ανάμεσα στα ώτα τους, και να ακούσουν ΔΕΝ θα καταλάβουν...
Παρακαλώ πολύ τον heinz να βρεί τη λέξη που θα εκφράζει το αντίθετο του προβοκάστορα. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον φαντάζομαι ως αυτόν που
χτίζει βεβαιότητες, δανείζεται ξένες, υιοθετεί στερεότυπα και πείθεται από παντός είδους μύθους.
Η χαρά όσων ασκούν εξουσία (κάθε μορφής).
Πανάσχημη:
ΑπάντησηΔιαγραφήκι ο δικος μου ο παππους ηταν 4 χρονια απλος στρατιωτης στη Μικρασιατικη
Εκστρατεια.
Οταν τον ρωτησα γιατι πηρε μερος θυσιαζοντας 4 απο τα καλυτερα χρονια της ζωης του μου απαντησε"ε,μας πηραν φανταρους και πηγαμε!"
Δεν αμφισβητω τις θυσιες κανενος αλλα λεω οτι ως ανθρωποτητα πρεπει πλεον να περασουμε απο την "προ-ιστορια" στην "ιστορια".
Μπλογκομπερδεμα. Τα στερεοτυπα που ειναι πραγματικα & βεβαιωμενα,ειναι μια αληθεια.Ουδεις σωφρων την παραβλεπει. Ομως,ειναι αυτο που δηλωνει η λεξη. Στερεοτυπα,πιο σωστα πλειονοτυπα,οχι ολοτυπα. Η επεκταση του στερεο- στην ολοτητα,ειναι συνηθως δυσφημιστικη/ρατσιστικη ." Οι Αλβανοι ειναι φονιαδες ". " Οι Ρωσοι ειναι μεθυστακες ". Υπαρχει ομως & ευεργετικη χρηση των στερεοτυπων ," εργατικοι Ιαπωνες"," γερμανικη τεχνολογια"," ιταλικη αισθητικη " η οποια ειναι καλοπροαιρετη & προαγει τον πολιτισμο. Αρα το ζητουμενο ειναι τα αληθινα στερεοτυπα & η χρηση τους για καλο σκοπο. " Αλβανοι δουλευταραδες,δυνατοι & μπεσαληδες "," βλαχοι νοικοκυρηδες ", " Κρητικοι λεβεντες ", " Επτανησιοι εξυπνοι ", " Βουλγαροι & Ανατολικοι ησυχοι "," Ποντιοι με χιουμορ " " τουρκοσποροι ανοιχτοκαρδοι ". Για αρβανιτες,βλεπε Παγκαλος.Η επαληθευση των στερεοτυπων.
ΑπάντησηΔιαγραφήLadybug
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε μετα να το αρνηθεις.
Είμαστε το διορατικό φύλο... όχι παίζουμε!
DEM
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ και νομίζω το κάνουμε σιγά σιγά.
Οι μεγάλοι πόλεμοι τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτοί που παραμένουν είναι ή εμφύλιοι ή πόλεμοι συνόρων.
Η "στρατιωτική" σκέψη έχει αποδυναμωθει και την αμφισβητούν ως και τα μεγάλα μυαλά του Πανταγώνου πια.
Το διεθνές ελευθερο εμπόριο εχει θέσει τις βάσεις ειρηνικής συνύπαρξης. Θυμάμαι τον Κλίντον που είχε πει σε μια ομιλία του
"Nations that trade heavily, do not go to war with each other."
Ο εθνικισμός μειώνεται, παντού. Μπορεί να τραβά την προσοχή των μιντια, αλλά η παγκοσμιοποίηση τον έχει μειώσει.
@ ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά απίθανο οι Έλληνες πιο μακαρονάδες από τους Ιταλούς. Σίγουρα θα υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης αλλά η Barilla θα αναφέρεται στην κατανάλωση των δικών της μακαρονιών (τα οποία στην Ιταλία θεωρούνται β διαλογής). Ο Ιταλός τρώει μακαρόνια σχεδόν καθημερινά για πρώτο πιάτο.
harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπλογκομπερδεμα. Τα στερεοτυπα που ειναι πραγματικα & βεβαιωμενα
-------------------
Κε Χάρρυ,
το πρόβλημα είναι τα αρνητικά στερεότυπα που υπηρετούν το μίσος και την απαξίωση υπέρ του "υπερήφανου εμείς" (το ποταπό δλδ κίνητρο εκείνου που τα εκφέρει).
Τα άλλα, δηλαδή οι κουβέντες της καθημερινόητας (πχ εργατικοί οι Ιάπωνες) δεν βλάπτουν όταν διδάσκουν κατι καλό, κάποιο πρότυπο.
Κανένας πόλεμος δεν έγινε επειδή παινέψαμε τους άλλους.
Και κανένα λιτζάρισμα δεν έγινε επειδή θαυμάσαμε την αισθητική κάποιου λαού.
Αλλού, λοιπον, είναι το πρόβλημα.
Με αγάπη
Α.
Cosi far tutti...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΝΔ. Μα επαληθευεται το...στερεο. " Ουνα φατσα,ουνα ρατσα "...Αλλωστε & οι Γραικοι " μακαροναδες " ειναι. Ο φασισμος τους ειναι φουσκα. Πηγαν για συνοριακο τσαμπουκα στα...Καρντακ & στο τελος ικετευαν τους Αμερικανους να τους σωσουν. Εφυγε ο συζυγος - απο το σπιτι του,εφυγε & ο εραστης - απο το σπιτι του συζυγου...
oldman:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ενα φιδι,κι ας μη σου εφταιξε,θα το σκοτωσεις.
Τετοια η δικαιοσυνη μας!"- Οδ.Ελυτης
Αν τα στερεότυπα είναι αληθινά, αλλά ως στερότυπα,
ΑπάντησηΔιαγραφήτότε
και τα ψέμματα είναι αληθινά, αλλά ως ψέματα
και τα παραμύθια είναι αληθινά, αλλά ως παραμύθια
Duh!
-------------------
Μία διαπίστωση του στυλ "Στην εθνικότητα Χ παρατηρείται υψηλό ποσοστό εγληματικότητας (ή εργατικότητας)" ΔΕΝ ισούται (από πλευράς Λογικής) με μία διαπίστωση του στυλ "Οι Χ είναι εγκληματίες (ή εργατικοί)".
Τι να κάνουμε, η σωστή διατύπωση ορισμένων συλλογισμών μπορεί να μην έχει την "λογο-τεχνική" ροή άλλων, αλλά "λογο-τεχνική αδεία" δεν είναι ορθολογικό ούτε ΟΚ να γενικεύουμε διότι "πες, πες" η εντύπωση κολλάει. Οδηγεί και σε λάθος αποφάσεις, "σφάλματα".
------------
Το να διαμορφώνει κανείς υποθέσεις για κάποιον που έχει απέναντι του, έπί τη βάσει στοιχείων γενικοτερης "ταυτότητας" (ύψος, πρόσωπο, σπουδές, εθνικότητα, στάση, ντύσιμο, κ.α.) αλλά (προσωπικές) ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ "ΕΡΓΑΣΙΑΣ" απόλυτα ανοικτές όμως σε αναθεώρηση ανά πάσα στιγμή επί τη βάσει περισσότερης πληροφόρησης είναι μία μεθοδολογία έρευνας και μελέτης, όχι όμως δημόσιου λόγου/γραφής, I think.
Ο ΝΔ ανέφερε μια φράση του Renan
ΑπάντησηΔιαγραφή(προς μελέτην)
«Έθνος είναι μία ομάδα ανθρώπων που τους ενώνει μία εσφαλμένη άποψη για το παρελθόν και το μίσος ενάντια στους γείτονές τους».
Το απόσπασμα αυτό μου φάνηκε τόσο ξένο προς την σκέψη του Ρενάν, όπως είναι ευρύτερα γνωστή μέσα από τη διάλεξή του "Τι είναι ένα έθνος", ώστε επιχείρησα μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο. Προς το παρόν καταλήγω ότι έχει ειπωθεί από τον άγγλο θεολόγο και συγγραφέα William Ralph Inge: "A nation is a society united by a delusion about its ancestry and by common hatred of its neighbours". Αν έχει κάποιος κάποια άλλη πληροφορία...
Διάβαζα το post με ένα αμυδρό χαμόγελο για το πόσο εύστοχα παρουσιάζει τη σημερινή πραγματικότητα, κι ας αναφέρεται στην πραγματικότητα 50 χρόνων πίσω. Ίσως η σημερινή πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη από την τότε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν από μερικές βδομάδες η μικρή μου ξαδερφούλα (πάει "Μικρά Νήπια" όπως λέει όλο χαρά) μας τραγουδούσε τραγουδάκια που μάθανε στο Νηπιαγωγείο.....όλα, ΜΑ ΟΛΑ, εθνικιστικά παλιό/παλιά-τράγουδα. Απελπισμένη ζήτησα άλλο τραγουδάκι αλλά φαίνεται ότι εν όψη των "γιορτών" το ρεπερτόριο στο Νηπιαγωγείο περιοριζόταν σε "εορταστικά" τραγουδάκια. Τι κρίμα..
Τον τελευταίο καιρό το νιώθω όλο και πιο βαρύ το περπάτημα μου στα πάτρια εδάφη.. Δε νιώθω να βαστάω για πολύ ακόμα την εδώ κατάσταση (δεν απατώμαι - ξέρω ότι προβλήματα υπάρχουν παντού, απλά στον τόπο σου τον γεμάτο ανθρώπους και μέρη και μυρωδιές και φαγητά (βλ. προηγούμενο post) και μουσικές που αγαπάς πονάει περισσότερο να νιώθεις συμμέτοχος και συχνά συνένοχος..).. Τι κρίμα..
Ακούγεται συχνά ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί αυτό το κύμα προσφύγων. Ίσως. Μα είναι ποτέ στα αλήθεια καμιά κοινωνία έτοιμη να αλλοιώσει το χαρακτήρα της, να ανοίξει, να κάνει συμβιβασμούς, να απορρίψει δικά της στοιχεία, να διατηρήσει κάποια, να ενσωματώσει άλλα? Μέσα στη δική της έδρα?? Δε νομίζω. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό που δεν είναι έτοιμο εδώ είναι προγράμματα κοινωνικής ένταξης των αλλοδαπών. Και προγράμματα ευαισθητοποίησης των ντόπιων. Δύο από τα πολλά που δεν είναι έτοιμα. Και πάλι όμως το πρόβλημα, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ, είναι θέμα παιδείας. Κι εδώ σκύβω το κεφάλι.. Τι κρίμα..
Έτσι, λοιπόν, διάβαζα το post με αυτές και χίλιες δυο άλλες σκέψεις, μέχρι που διάβασα την αφιέρωση.. Σφίχτηκε το στομάχι μου, παραμορφώθηκε το μειδίαμά μου, αναγούλα με έπιασε.. Κάτι δεν πάει καλά εδώ που ζούμε.. Αηδία.. Το βήμα μου όλο και πιο βαρύ.. ΤΙ ΚΡΙΜΑ..
@φιλομίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήκάτι δεν πάει καλά στο κόσμο που ζούμε
προσυπογράφω
mihalis, a dreamer:
ΑπάντησηΔιαγραφήτι θα γινόταν αν στην Εύβοια πέντε Βούλγαροι βίαζαν μία Ελληνίδα; Αλήθεια, το διανοήσθε;
Λέτε να μην έχει γίνει (το ανάλογο);
Θα της αφιερωθεί κάποιο ποστ;
Επίσης, ο Λαζόπουλος είναι μεγάλος λαϊκιστής.
[Οι Αριστοφάνηδες καταδίκασαν και τον Σωκράτη.]
Στατιστικά: Οι Ιταλοί στην πρώτη θέση με 28 κιλά μέση ετήσια κατανάλωση μακαρονιών, οι Έλληνες στην έκτη με 8,7 κιλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή(μάλλον το σχόλιο ταιριάζει περισσότερο με το θέμα του προηγούμενου ποστ...)
Filomila
ΑπάντησηΔιαγραφήΚια σε άλλα κράτη ετσι αντιμετωπίζεται ο βιασμός. Σαν να προεκλήθη. Κι ετσι κι εχεις τα κότσια να πας δικαστηριο, αν ο άλλος εχει γερό δικηγόρο σου βγάζει στη φόρα όλο σου το παρελθον για να αποδειξει ότι ήσουν "trash."
Γι αυτό και τα θύματα ονομάζονται "silent victims" διότι δεν το καταγγέλουν τελικά. Το FBI υπολογίζει οτι μόνο το 37% των βιασμων καταγγέλονται ενώ το Justice Department υπολογίζει ότι μόνο το 26% τελικά καταγγέλονται.
"Τον τελευταίο καιρό το νιώθω όλο και πιο βαρύ το περπάτημα μου στα πάτρια εδάφη.......Ακούγεται συχνά ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί αυτό το κύμα προσφύγων....Κάτι δεν πάει καλά εδώ που ζούμε...."
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θεωρία μου είναι ότι το ζήτημα έχει πρωτίστως βάσεις οικονομικο-εργασιακές και αφορά σχετική ανασφάλεια λόγω της "γύμνιας" της Ελληνικής οικονομίας (φερόμενης ως οικονομίας) η οποία έγινε ακόμη πιό αισθητή από όσο ήταν ΗΔΗ πριν, με την είσοδο στην ΟΝΕ (με τον τρόπο που αυτή έγινε). "Γύμνια" που φαίνεται σαφώς και στο εμπορικό ισοζύγιο. Με τέτοιο εμπορικό ισοζύγιο, πως να μην αισθάνονται (υποσυνείδητα έστω) "ανασφαλείς" πάρα πολλοί Έλληνες? Και αναζητούν σε λάθος χώρους την ζητούμενη "ανταγωνιστικότητα".
-------------
Ανταγωνιστικός (για ένα έθνος, επιχείρηση, προϊόν, εργαζόμενο) δεν σημαίνει καλύτερος από ένα(ν) άλλο, και δη γείτονα, αλλά "στρατηγικά διαφορετικός". Και δεν είναι θέμα DNA (η εν πολλοίς αναξιοποίητη) εφευρετικότητα/δημιουγικότητα που παρατηρείται σε υψηλά σχετικά ποσοστά στους Έλληνες είτε κατοίκους της Ελλάδας (αλλά θέμα "περιβάλλοντος"). Αυτή είναι η "θεωρία" του γράφοντος.
Η δε Αρχαία Ελλάδα και η κουλτούρα της είναι απλώς (ή θα μπορούσαν να είναι) για την Ελλάδα ότι τα πετρέλαιο για τους Άραβες, η ξυλεία για τους Νορβηγούς, τα χιόνια για την Ελβετία, τα Αγγλικά για τους Βρετανούς, κτλ = αναξιοποίητο διεθνώς εθνικό "άσσετ". Αυτό έχουμε (για ενεργή διεθνή αξιοποίηση). Και πολλοί το σνομπάρουν, θεωρώντας ότι είναι δυνατόν η Σοφοκλέους να γίνει LSE ή Ουώλ, και η Ελλάδα βιομηχανική χώρα το 2006 ή χώρα έντασης ιδρώτα! Τι να πει κανείς? Είδε κανείς εργοστάσια και μαγαζάκια ιδρώτα στο Μονακό ή το Λιχτεντάιν ή τη Ρόδο ή το Σεν Τροπέ ή το Νταβός ή το Σίλικον Βάλλυ, ή το Χόλυγουντ ή στο Καίμπριτζ (ΜΑ), π.χ.?
>> Μία σκληρή συνέντευξη του Θανάση Τριαρίδη για τις παρελάσεις ΕΔΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήAπό τη συνέντευξη:
"Το πρώτο είναι ότι ο κάθε μετανάστης πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα που έχει και ο Έλληνας, και το δεύτερο είναι το δικαίωμα όλων των παιδιών (μεταναστών και γηγενών) στο να μην συμμετέχουν σε τελετουργίες μίσους."
Τα ανθρώπινα δικαιώματα του μετανάστη πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο μετανάστης έχει όλα τα ίδια δικαιώματα με τον Έλληνα πολίτη. Υπάρχει διαδικασία, νομίζω, για να πολιτογραφηθεί ένας μετανάστης, και αν γίνει Έλληνας πολίτης, τότε θα μπορεί να έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη.
(Προσωπικά δεν μ' ενοχλεί το να σηκώνει ένας μετανάστης την Ελληνική σημαία).
Επίσης, οι παρελάσεις δεν είναι "τελετουργίες μίσους", είναι μια δημόσια εκδήλωση ανάλογη με τις αρχαίες πομπές που δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να εκδηλώσουν τη φιλοπατρία τους και να επιδείξουν τα σωματικά τους προσόντα/συντονισμό, κτλ. "Μίσος" είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό των παιδιών που παρελαύνουν ή των γονιών τους που τους καμαρώνουν.
Όλα αυτά - το post, τα σχόλια, το λυντσάρισμα της μικρής Βουλγάρας - θυμίζουν τον ορισμό του εθνικισμού από τον Ernest Gellner ("Nations and Nationalism"):
ΑπάντησηΔιαγραφή"...εθνικισμός είναι η γενικευμένη επιβολή μίας "υψηλής" κουλτούρας, εκεί που υπήρχε ένα πλήθος από "χαμηλότερες"...η γενικευμένη διάδοση, με την βοήθεια του σχολείου και των ακαδημιών, ενός ιδιώματος, κωδικοποιημένου για τις ανάγκες της ...γραφειοκρατικής επικοινωνίας. Η εγκαθίδρυση μίας ανώνυμης, απρόσωπης κοινωνίας, με άτομα πανομοιότυπα και αντικαταστάσιμα ..."
Αυτό είναι όλο. Ένα ιδίωμα - που στιγματίζει τις χαμηλές κουλτούρες- του μετανάστη,του μεινοτικού, του πρόσφυγα. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ήταν βαθύτατα αντιπαθείς (αφού πολλοί από αυτούς -οι τουρκόφωνοι, π.χ.- δεν συμβιβάζονταν με το "ιδίωμα"), και τα στερεότυπα που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους ήταν πάρα πολλά. Ένα ιδίωμα, που είναι απλώς ένα εργαλείο διοίκησης: βοηθάει, π.χ., την επιτήρηση των μεινοτήτων, και την στρατιωτική αποτελεσματικότητα.(Έτσι νομίζουν, τουλάχιστον). Για αυτό και πρέπει, άλλωστε, να γράφουν οι ταυτότητες τον παράδεισο του καθενός. Η διοίκηση ασκείται είτε με τις γνωστές μεθόδους του κράτους (διάβαζα σήμερα ότι δεν δίνουν visa στον γραμματέα του συλλόγου Αλβανών μεταναστών), ή με τις μεθόδους του "δρόμου": γκετοποίηση, εκμετάλλευση, βιασμοί, στιγματισμοί ή ξυλοδαρμοί (όπως αυτός δύο περαστικών Πακιστανών, με τον οποίο γιόρτασαν κάποιοι την πρόκριση της εθνικής μπάσκετ στον τελικό).
Κρίμα που μερικοί αναγνωρίζουν το εαυτό τους σε αυτή την καρικατούρα. Κρίμα που υποστηρίζουν ότι δεν αξίζουν την ιδιότητα του πολίτη όσοι δεν μιλούν το ιδίωμά τους. Κρίμα που το φτωχο τους ιδίωμα, με τα αρνιά και τα κόκκινα αβγά, δεν έχει να πει τίποτα για το τι σημαίνει (αν σημαίνει κάτι) να είσαι Έλληνας τον 21ο αιώνα, και όχι το 1770 ή το 1950.
Κρίμα, τέλος, που, με πρόσχημα την παγκοσμιοποίηση, μερικοί υποστηρίζουν μία πολύ χειρότερη εσωτερική ισοπέδωση. Μπροστά σε αυτό το χάλι, ακόμα και μία Coca-cola είναι κάποια παρηγοριά.
Το περιστατικό με τον βιασμό της αλλοδαπής μαθήτριας από 4 "συμμαθητές" της στην Εύβοια, καθώς και το τραγικό περιστατικό του Αλεξ στην Βέροια, με κάνουν σαν μέλλος αυτής της κοινωνίας και πολίτης αυτής της χώρας, να ντρέπομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλες τις κοινωνίες βεβαίως, υπάρχουν εγκληματίες και καθάρματα, αλλά εδώ μυρίζει επί πλέον ευρύτερη συμμετοχή και προσπάθεια συγκάλυψης.
Ασυδοσία, λεηλασίες και σήψη.
Που είναι το φιλότιμο και η παλληκαριά για τα οποία μας μίλαγαν καθημερινά.
Δεν μιλάμε απλώς για στερεότυπα, μιλάμε για φούμαρα.
H απουσία και η ατολμία της πολιτικής εξουσίας, ανεξαρτήτως κομμάτων,είναι προφανής.
Να δούμε πότε θα ξυπνήσουν οι υπεύθυνοι της πορείας αυτού του τόπου.
Αλλά γιατί να ξυπνήσουν; Καλά δεν περνάνε;
Ισορροπίες, συμβιβασμοί και "Eyes wide shut"
Πόσοι μετανάστες ακόμα πρέπει να δολοφονηθούν, εξαφανιστούν, ξυλοκοπηθούν, βιαστούν, εκπορνευθούν για να καταλάβουμε επιτέλους το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε; Αν υπάρχουν ακόμα έλληνες που πονάνε την πατρίδα τους και δεν αντέχουν αυτή την κατάντια, η μόνη επιλογή δυστυχώς δεν μπορεί παρά να είναι η προσφυγή σε όλους τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και η έκθεση της πραγματικότητας όπως είναι, χωρίς εξωραϊσμούς και συμψηφισμούς. Μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι εγχώριοι "ταγοί" θα πάρουν το πρόβλημα στα σοβαρά και θα κινητοποιηθούν ουσιαστικά. Αλήθεια εκείνο το "ευρωπαϊκό έτος εναντίον των διακρίσεων" τι απέγινε; Και σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα κονδύλια;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Να δούμε πότε θα ξυπνήσουν οι υπεύθυνοι της πορείας αυτού του τόπου"
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποθέτω ότι αναφέρεσθε είτε
α) στους διανοούμενους της χώρας
είτε
β) στους 10+ εκ. πολίτες αυτής της χώρας
Διότι αυτοί είναι, θεωρώ, οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στο να έχει μία χώρα "πορεία" (και όχι οι λεγόμενες "πολιτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και μηντιακές" "ηγεσίες", ως θεωρούν ορισμένοι).
-------------
Πολυθεματικό διαρκές "πάρκο"/χώρος θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα, ανοικτό όλο το χρόνο στο παγκόσμιο κοινό, ως "κλάστερ", κέντρο, κυρίως δραστηριοτήτων έντασης σκέψης και δημιουργικότητας, "εμπνευσμένο" (αλλά όχι στενά, δημιουργικά και ευρεώς) ΚΑΙ από τις προεκτάσεις του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού (απομυθοποιημένου όμως) στα σύγχρονα προβλήματα, πολιτικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά, και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ. Έμπνευση που να οδηγεί σε πλουραλισμό προεκτάσεων και όχι σε γιούνιφορμ μοντέλα, άλλωστε η αρχαία Ελλάδα και ο πολιτισμός της έχουν πολυσχίδεια και μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα και έμπνευση γαι πολλά διαφορετικά πράγματα.
Αν δεν βγάλουμε όμως την Αρχαία Ελλάδα από τον πολιτισμό της από τον περιορισμό τους στα μουσεία και τους χώρους αρχαίων και δεν τα "προεκτείνουμε" διανοητικά σε όλες τις δυνατές εκφάνσεις, και σε 20 χρόνια από τώρα "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" τής χώρας και της οικονομίας και και μέσο απεξάρτησης από τους τουρ οπερέιτορς θα αναζητάμε για τον τουρισμό που κάποτε θα πρέπει να ξεφύγει από την λογική (η αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα) από την λογική των τόγκα πάρτυ σε "κοσμικά νησιά".
Αυτά, τα ... αντι-στερεότυπα.
ident said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο ΝΔ ανέφερε μια φράση του Renan..."
Δεν είναι αντίθετη με την σκέψη του Renan που πολέμησε τις μεταφυσικές θεωρίες του "αίματος" και όρισε την έννοια του έθνους σαν "καθημερινό δημοψήφισμα"
των ανθρώπων που θέλουν να είναι μαζί.
Αλλά ίσως έχετε δίκιο ότι δεν την έγραψε ο Renan. Την βρήκα σε μία μελέτη για τον Renan που την απέδιδε στον ίδιο, αλλά χωρίς βιβλιογραφική αναφορά. Έψαξα και στα Άπαντα του αλλά δεν την βρήκα. Εφόσον τεκμηριώσατε ότι ανήκει στον Inge - OK. Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλήθεια της.
Pensierix said...
"Στατιστικά: Οι Ιταλοί στην πρώτη θέση με 28 κιλά μέση ετήσια κατανάλωση μακαρονιών"
Μακαρονιών ή ζυμαρικών; Σε pasta είναι σαφώς πρώτοι - η δική μου στατιστική αφορούσε μακαρόνια.
Φιλοπατρια,ο φερετζες του φασιστα... Οσο για τις παρελασεις,στα φασιστικα καθεστωτα ειναι γιορτες μισους ,σε πολιτισμενα ειναι γιορτη χαρας,υψηλων φρονηματων & ελευθεριας. Οσο για τη σημαια,πρεπει το κρατος της Γραικιας να εχει νεα σημαια,γαλανολευκη χωρις σταυρο & η τωρινη σημαια να παραμεινει σαν εθνοτικο συμβολο των Γραικων.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσφαλώς και εννοούσα τα ζυμαρικά (pasta). Ο Έλληνας, όμως, όταν αποκαλεί τον Ιταλό " μακαρονά " εννοεί τον καταναλωτή ζυμαρικών διότι στο λεξιλόγιό του " μακαρόνια" και " ζυμαρικά " ταυτίζονται. Δεν νομίζω ότι για τον Ελληνα ένας Ιταλός είναι μακαρονάς επειδή καταναλώνει ένα συγκεκριμένο τύπο ζυμαρικού...( ως κι εγώ που ζω στην Ιταλία έγραψα λανθασμένα μακαρόνια, λέξη που ακούς σπάνια εδώ...).
Προς Νίκο Δήμου
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ρενάν καταπολέμησε τη μεταφυσική θεώρηση του έθνους, αλλά δεν αρνήθηκε τη σημασία του παρελθόντος στη συγκρότηση και διατήρηση του έθνους. Το παρελθόν, και τα βάρη του και οι πίκρες του δεν μπορούν, κατά τον Ρενάν, πάντα, να αρθούν, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ενότητας.
Une nation est une âme, un principe spirituel. Deux choses qui, à vrai dire, n'en font qu'une, constituent cette âme, ce principe spirituel. L'une est dans le passé, l'autre dans le présent. L'une est la possession en commun d'un riche legs de souvenirs ; l'autre est le consentement actuel, le désir de vivre ensemble, la volonté de continuer à faire valoir l'héritage qu'on a reçu indivis. L'homme, Messieurs, ne s'improvise pas. La nation, comme l'individu, est l'aboutissant d'un long passé d'efforts, de sacrifices et de dévouements. Le culte des ancêtres est de tous le plus légitime ; les ancêtres nous ont faits ce que nous sommes. Un passé héroïque, des grands hommes, de la gloire (j'entends de la véritable), voilà le capital social sur lequel on assied une idée nationale. Avoir des gloires communes dans la passé, une volonté commune dans le présent ; avoir fait de grandes choses ensemble, vouloir en faire encore, voilà les conditions essentielles pour être un peuple. On aime en proportion des sacrifices qu'on a consentis, des maux qu'on a soufferts. On aime la maison qu'on a bâtie et qu'on transmet. Le chant spartiate : «Nous sommes ce que vous fûtes ; nous serons ce que vous êtes» est dans sa simplicité l'hymne abrégé de toute patrie.
Δεν είναι απαραίτητο να συμμερίζεται κάποιος όλες τις πτυχές της σκέψης του Ρενάν, ο οποίος, ας μη το λησμονούμε, μαχόταν για μια συγκεκριμένη υπόθεση, την υπόθεση της γαλλικότητας της Αλσατίας. Όμως θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό σφάλμα να απομονώνει κάποιος τη φράση περί "καθημερινού δημοψηφίσματος" -η οποία έπεται του αποσπάσματος το οποίο παρέθεσα"- και να λησμονεί τα υπόλοιπα. Δεν έχει σημασία αν αυτός ο πολύπτυχος Ρενάν είναι σύμφωνος ή όχι με τη δική σας ή τη δική μου άποψη περί έθνους. Αυτός όμως είναι και είμαστε υποχρεωμένοι να τον αποδίδουμε ως έχει και όχι φορτώνοντάς του τις δικές μας ιδεολογίες. Συγγνώμη για τον κάπως επιθετικό μου τόνο, αλλά θα πρέπει να υποθέσω ότι α) ότι είτε δεν έχετε μελετήσει τον Ρενάν παρά μόνο επιδερμικά είτε ότι β) τον επικαλείστε μόνο για ό,τι σας βολεύει.
@Demosthenes said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Να δούμε πότε θα ξυπνήσουν οι υπεύθυνοι της πορείας αυτού του τόπου"
Υποθέτω ότι αναφέρεσθε είτε
α) στους διανοούμενους της χώρας
είτε
β) στους 10+ εκ. πολίτες αυτής της χώρας
Αναφέρομαι και σε αυτούς αλλά πρωτίστως αναφέρομαι σε αυτούς που τους αναδεικνύουμε για να νομοθετούν, σε αυτούς που τους έχουμε δώσει την αρμοδιότητα να αποφασίζουν, σε αυτούς που τους εμπιστευόμαστε την τήρηση των νόμων, σε αυτούς που τους τους αναθέσαμε να διαχειρίζονται τα οικονομικά μας. Αναφέρομαι στους μοιραίους, άτολμους, και χωρίς όραμα και προοπτική ταγούς της εξουσίας.
Σε αυτά που αναφέρετε στο σχόλιό σας βασικά συμφωνώ, αν δεν υπάρχουν κανόνες όμως και αν δεν τηρούνται φτάνει ένα 5% να διαλύσει την χώρα και να μας στιγματίσει όλους.
Τα 10+ εκατομμύρια χωρίς οργάνωση, χωρίς φωνή με την ψήφο τους κάθε τέσσερα χρόνια, όταν μάλιστα έχουν να ψηφίσουν μεταξύ τεσσάρων συγκεκριμμένων επιλογών, δεν αντιλαμβάνομαι πως θα αποτρέψουν την παρακμή και την διάλυση.
Μια γραμμή μόνο: "Απουσία παιδείας απο το λαό μας". Δυστυχώς αυτό προκύπτει τόσο απο τα στερεότυπα που κουβαλάμε, όσο και απο τις ρατσιστικές συμπεριφορές μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήMiltos
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με τη λέξη "παιδεια" ας μην εννοούμε τη μόρφωση αλλά την ουσιαστική καλλιεργεια αρχών και αξιών.
Διότι και ο Ψωμιάδης και ο Καρατζαφέρης και ο Χριστοδουλος μόρφωση έχουν.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήBadlyDrawnBoy said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσες σημαίες κι αν κατέβαζε ο Γλέζος, αν δεν έχαναν οι ναζί σε διεθνές επίπεδο από τις συμμαχικές δυνάμεις, ακόμα υπό κατοχή θα ήμασταν.
*****
Ε και;
Αν κρίνουμε από το σήμερα (με πολλή φαντασία),θα ήμασταν μία από τις ομόσπονδες δημοκρατίες της Γερμανίας.
Αν το 'ξερε ο Γλέζος θα κατέβαζε την ελληνική σημαία...
Ο Χάρυ σήμερα είναι απόλαυση.
Στο στοιχείο του...
doctor
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οσους δεν γνωριζουν,οι κατοικοι " Αμαρυνθου " αλλα & ολης της νοτιας Ευβοιας ειναι της...γνωστης καταγωγης.Βλεπετε στα καναλια τις φατσες τους,που επιβεβαιωνουν το...στερεοτυπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήdoctor said"Ο Χάρυ σήμερα είναι απόλαυση."
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ harry(whatever) πάντα είναι απόλαυση και για αυτό του λέω να κάνει το δικό του μπλογκ, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να κάνουμε για την πάρτη του περιττά και εκτός θέματος σχόλια σε αυτό το μπλογκ.
Για μένα, από τους πιο δυνατούς χιουμορίστες στην μπλογκόσφαιρα!
Κάποιοι τον συμπαθούν και κάποιοι τον αντιπαθούν, απαρατήρητος όμως δεν περνά ποτέ.
Φυσικά και θα πρέπει να υπάρχει εδώ, μπορεί όμως και να ακολουθήσει παράλληλα αυτόνομη πορεία.
*****
harry said "Για οσους δεν γνωριζουν,οι κατοικοι " Αμαρυνθου " αλλα & ολης της νοτιας Ευβοιας ειναι της...γνωστης καταγωγης."
Δηλαδή ο Γλέζος είναι εγΓλέζος;
ident said...
ΑπάντησηΔιαγραφήα) ότι είτε δεν έχετε μελετήσει τον Ρενάν παρά μόνο επιδερμικά είτε ότι β) τον επικαλείστε μόνο για ό,τι σας βολεύει.
Κι εσείς κάνετε το ίδιο παραλείποντας τα παρακάτω που εν μέρει αναιρούν τα προηγούμενα. Μην ξεχνάνε πότε και που έδωσε ο Ρενάν αυτή τη διάλεξη - έπρεπε σαφώς να πάει με τα νερά του ακροατηρίου για να φτάσει εκεί που ήθελε.
Για το "επιδερμικά" μπορώ να σας αφιερώσω μερικές εργασίες που έχω κάνει για τον Ρ.
Αν εκανα μπλογκ,θα ηταν ζηροκομενταδικο. Η πιατσα ειναι καννιβαλισμενη. Ολοι στο Μωλλ. Το Γλεζος ειναι παραφθορα του αλβανικου Γκλετσο,που δινει & τα επωνυμα Γκλετσος (ηθοποιος) ,Χλετσος(στρατηγος).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανάσχημη said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Διότι και ο Ψωμιάδης και ο Καρατζαφέρης και ο Χριστοδουλος μόρφωση έχουν".
Τώρα για την μόρφωση του Ψωμιάδη και του Καρατζαφέρη επιτέψτε μου να αμφιβάλω. Όσο για τον Αρχιεπισκοπίξ - αυτός πάσχει από παρά- μόρφωση...
Halva το match.
ΑπάντησηΔιαγραφήharrygreco:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια ακριβως ειναι η διαφορα του DNA των Αλβανων με το DNA των Πολωνων που
τους καθιστα "βιαιους, δυναμικους και επιθετικους";
Θελω βιοχημικη/βιολογικη απαντηση για να δω αν μπορεις να υποστηριξεις επιστημονικα τις παπαριες που γραφεις.
@harrygreco
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρυ παίζεις χωρίς αντίπαλο ;)
Πράγματι, καλά θα ήτανε να υπήρχαν τα θετικά στερεότυπα και να βλέπαμε τους άλλους με θετική προκατάληψη - έλα όμως που στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Υποθέτω πως έχεις ακούσει τα Βολιώτικα καθάρματα ή τις Πατρινές πουτ@νες - και για τους Πόντιους που αναφέρεις με χιούμορ (!), μάλλον οι ίδιοι χαρακτηρίζουν έτσι τον εαυτό τους. Αλήθεια τα ανέκδοτα τα ξέχασες;
Πάντως αυτό που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση με τα στερεότυπα ήταν που τα συναντούσα σε μικρά νησάκια του Αιγαίου, ανάμεσα σε δύο χωριά. Για παράδειγμα στη Αμοργό (Αιγιάλη με Κατάπολα δεν χωνεύονταν και μέχρι σχετικά πρόσφατα δεν υπήρχε καν δρόμος να ενώνει τα δυό χωριά). Και οι μεν είχαν για τους δε την χείριστη εικόνα - να έχουν κι οι δυο δίκιο γίνεται;
Άλλα παραδείγματα, στην Πάρο(Νάουσα με Παροικιά), στη Νάξο (ορεινή με πεδινή), στην Κάρπαθο (Όλυμπος κι όλοι οι υπόλοιποι), κ.λ.π.
Αλλά ίσως εδώ κολλάει η παροιμία, "κακό χωριό τα λίγα σπίτια" και εν πάση περιπτώσει, με την "παγκοσμιοποίηση", οι διαφορές αμβλύνονται. Σήμερα πια, σε όλη την Ελλάδα βλέπουν τα ίδια σίριαλ!
Υ.Γ. Για το μωλ συμφωνούμε!
Κύριε Δήμου, χαρακτήρισα τον Ρενάν, πολύπτυχο, ακριβώς γιατί στη σκέψη του συνυπάρχουν στοιχεία που σε μας μπορεί να φαίνονται -και υπό μία έννοια να είναι- αταίριαστα. Δεν απέκρυψα τη φράση περί "καθημερινού δημοψηφίσματος", αντιθέτως επισήμανα ότι έπεται του εκτενούς αποσπάσματος που παρέθεσα. Η άποψή σας είναι ότι ο Ρενάν προσπαθούσε να "τουμπάρει" κατά κάποιο τρόπο το ακροατήριό του. Εφόσον έχετε μελετήσει τον Ρενάν θα γνωρίζετε ότι η αγαπημένη σας -και αγαπημένη μου, ειρήσθω εν παρόδω- φράση περί "καθημερινού δηοψηφίσματος" αφορούσε την υπόθεση της Αλσατίας, καθώς έπρεπε να καταδειχθεί ότι τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια, καταγωγή, γλώσσα κλπ, ήσαν υποδεέστερα σε σχέση με τη βούληση των υποκειμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια αρχή, αυτό που στη σύγχρονη ιδόλεκτο αποκαλούμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, χρησιμοποίησε η ελληνική διπλωματία στην εποχή του Βενιζέλου για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ελληνικότητας πληθυσμών που δεν μιλούσαν ελληνικά και να προωθήσει τις εθνικές (ή μήπως εθνικιστικές;) διεκδικήσεις μας. Ο Ρενάν είναι τέκνο της εποχής του, εθνικιστής, ίσως όχι όπως φανταζόμαστε σήμερα τον εθνικισμό, αλλά πάντως εθνικιστής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ για την αφιέρωση που θα θέλετε να μου κάνετε, αλλά να μου επιτρέψετε ως αντίδωρο μια παρατήρηση: ένας άνθρωπος που έχει κάνει σοβαρές εργασίες για τον Ρενάν ποτέ δεν θα υπέπιπτε στο λάθος να θεωρήσει ως δική του τη φράση που αναφέρατε αρχικά, πόσο μάλλον δεν θα συνέχιζε να επιμένει ότι η φράση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις του Ρενάν. Η ισχυρογνωμοσύνη είναι σε κάθε περίπτωση κακός σύμβουλος. Η αυθεντία του γνωστού και τιμημένου -την οποία σας αναγνωρίζω ως αναγνώστης εδώ και πολλά χρόνια- δεν είναι πάντοτε αρκετή.
Από την άλλη όμως, σκέφτομαι, ότι και η απογοήτευση που αποκιμίζει κάποιος από έναν άνθρωπο που δεν έχει το θάρρος να παραδεχθεί το λάθος του -ή την άγνοιά του- είναι κι αυτή ένα μάθημα, έστω και αρνητικό.
Antifonitis said...
ΑπάντησηΔιαγραφήharrygreco:
Ποια ακριβως ειναι η διαφορα του DNA των Αλβανων με το DNA των Πολωνων που
τους καθιστα "βιαιους, δυναμικους και επιθετικους";
----
Μια πιθανή εξήγηση, για όσους ερμηνεύουν τα κοινωνικά φαινόμενα με όρους DNA, είναι ότι το DNA των Πολωνών, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, έχει αρχίσει να σκουριάζει, δεν βλέπετε που σχεδόν όλοι πια είναι ξανθοκοκκινωποί;
Άντε τώρα με τέτοιο χάλι DNA να 'σαι κι επιθετικός, δεν σε παίρνει ... Ενώ των Αλβανών είναι κιάρο σκούρο, όλο υγεία ...
Να διορθώσω στο σχόλιο μου: όχι κύμα προσφύγων (!), αλλά μεταναστών...
ΑπάντησηΔιαγραφήident
ΑπάντησηΔιαγραφήτο λάθος μου στην πατρότητα της φράσης το αποδέχθηκα - τι άλλο θέλετε; Αίτηση μεταμέλειας;
Όσο γι το αν ταιριάζει με τις απόψεις του - έπειδή ακριβώς είναι πολύπτυχος - είναι καθαρά θέμα εκτίμησης.