Πέμπτη, Νοεμβρίου 09, 2006

Κρίμα στο Χρήμα!

Είχα την τύχη να γνωρίσω πόλεις πριν και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η πρώτη ήταν η πόλη όπου έζησα έξη χρόνια, κάνοντας τις σπουδές μου: το Μόναχο, πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Οι Ολυμπιακοί έγιναν το 1972 αλλά ήδη από το 1967 η πόλη ήταν γιαπί. Μετρό, τρεις ομόκεντροι δακτύλιοι ταχείας κυκλοφορίας, λεωφόροι, πεζόδρομοι στο κέντρο με τεράστια υπόγεια γκαράζ. Η πόλη άλλαξε τόσο που όταν την είδα τελειωμένη, δεν την αναγνώριζα. Ό,τι έργο έγινε για τους Ολυμπιακούς αξιοποιήθηκε στο 100%.

Η δεύτερη πόλη ήταν η Βαρκελώνη. Από επαρχιακό λιμάνι, με μόνο αξιοθέατο τα γλυπτά αρχιτεκτονήματα του Γκαουντί, έγινε μία κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη. Η πιο ριζική μεταμόρφωση πόλης που έχω δει.

Και η Αθήνα; Ο φίλος μας ο Doctor είχε ήδη αναφερθεί στο θέμα στα σχόλια του blog με τρόπο πολύ εμπεριστατωμένο. Κατάλαβα πως το είχε μελετήσει και τον παρακάλεσα να μας γράψει κάτι σχετικό. Ιδού το κείμενό του:


«Να μην πάθουμε ό,τι οι καημένοι οι Έλληνες»

Το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012. Το κεντρικό του στάδιο θα είναι 80.000 θέσεων, αλλά είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε μεταολυμπιακά να μετατραπεί σε ένα γήπεδο 20.000 θέσεων.

Το κολυμβητήριό τους πάλι αποτελείται από πολλές πτυσσόμενες πισίνες! Την επομένη των Αγώνων θα ξεστηθούν και θα πάνε σε άλλες βρετανικές πόλεις ή σε αφρικανικές χώρες. Το αγγλικό σκεπτικό είναι «Να μην πάθουμε ό,τι οι καημένοι οι Έλληνες που έχτισαν μεγαθήρια και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν».

Δύο χρόνια μετά τις περήφανες ημέρες των Ολυμπιακών της Αθήνας, γίναμε πάλι παράδειγμα προς αποφυγήν.

Η σύγκριση με τη Βαρκελώνη και το Σίδνεϊ είναι χαστούκι για την Αθήνα:

* Η πρωτεύουσα της Καταλονίας έφτιαξε μόνο 8 στάδια, εκ των οποίων τα δύο ήταν προκάτ. Δεν επένδυσε σε μεγαθήρια και έριξε όλα τα λεφτά για να αλλάξει η πόλη. Γκρέμισε τους παλιούς τοίχους που «έκοβαν» τη Βαρκελώνη από τη θάλασσα, ξήλωσε τις σιδηροδρομικές γραμμές κι έφτιαξε μια παραλία 15 χλμ. με ξενοδοχεία, γκαλερί και συνεδριακά κέντρα.

Όσο για τα 5.000.000 δολ., που ήταν το κέρδος των Αγώνων; Το «Ίδρυμα Ολυμπιακή Βαρκελώνη» τα επανεπένδυσε για έργα εξωραϊσμού, με αποτέλεσμα σήμερα η ανεργία στη Καταλονία να κυμαίνεται στο μισό απ' ό,τι σ' όλη την υπόλοιπη Ισπανία.

* Το Σίδνεϊ άργησε δύο χρόνια για να ανοίξει το homebush bay (17 χλμ. μακριά), αλλά σήμερα είναι το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας στον κόσμο.

Εμείς ξοδέψαμε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ολυμπιακό στοίχημα το κερδίσαμε.
Χάσαμε όμως το μεταολυμπιακό.
Κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό.
Τα στάδια είναι ακόμη ερμητικά κλειστά. Ο κινητός εξοπλισμός (121 εκατ. ευρώ το κόστος του) μοιράστηκε μεν σε ιδρύματα και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά κανείς δεν πήρε αυτά που πραγματικά είχε ανάγκη.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ουδέποτε ασχολήθηκε με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και χάθηκαν οι προθεσμίες για να πουληθεί στην Κίνα και τη Γερμανία η τεχνογνωσία ασφαλείας που αποκτήθηκε.

Όσον αφορά τα οφέλη; Μας έταξαν «πνίξιμο» της Αθήνας στο πράσινο, λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τεράστια αύξηση του τουρισμού και τόσα άλλα.
Η πραγματικότητα ήρθε δύο μόλις μήνες μετά τους αγώνες: NEA

Η μεταολυμπιακή Αθήνα απέδειξε ότι όλες οι εγκαταστάσεις έγιναν χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό για την μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρήση τους.

Υπήρχαν πολίτες που ήταν ενάντιοι στην τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταξύ των οποίων και ο γράφων. Τα Μ.Μ.Ε. τους χαρακτήριζαν γραφικούς, ανθέλληνες, μεμψίμοιρους και μηδενιστές.

Σήμερα τα ίδια Μ.Μ.Ε. τους δικαιώνουν δείχνοντας τις εγκαταλελειμμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κανένας δεν ζήτησε συγγνώμη, κανένας δεν ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες γι’αυτό το όργιο διαπλοκής και διαφθοράς σε βάρος του έλληνα φορολογούμενου …

Άλλαξε η Αθήνα προς το καλύτερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Στην τελευταία θέση της κατάταξης 30 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων - επιχειρηματικών κέντρων βρίσκεται η Αθήνα, όπως προκύπτει από τη μελέτη με τίτλο «European Cities Monitor 2005» της Cushman & Wakefield Healy & Baker. H διαπίστωση είναι απογοητευτική για μια πόλη που πριν από μόλις δύο χρόνια φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διοργάνωση καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη όλων των υποδομών της. Ακόμη πιο απογοητευτικό, με αυτά τα δεδομένα, είναι το γεγονός ότι η Αθήνα παραμένει μια πόλη που μάλλον προκαλεί δυσαρέσκεια στους κατοίκους της και όσους κινούνται καθημερινά σε αυτήν.

H Βαρκελώνη, μια πόλη που προτού διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 θα μπορούσε να θεωρηθεί «μικρή» σε σχέση με την Αθήνα, είναι σήμερα πέμπτη στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τις πόλεις-έδρες επιχειρήσεων, πίσω από το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες.

H Αθήνα, δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, βρίσκεται στην 30 θέση (μεταξύ 30 πόλεων) της σχετικής κατάταξης, έχοντας υποχωρήσει κατά μια θέση σε σχέση με το έτος διεξαγωγής των Αγώνων και οκτώ θέσεις σε σχέση με το 1990. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το ότι τη στιγμή που η Ακρόπολη προσελκύει περί το ένα εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση, η Sagrada Famila προσελκύει σχεδόν τους διπλάσιους.» (Το ΒΗΜΑ, 13/08/2006).

Από τη μια έχουμε μια Αθήνα στην οποία «επενδύθηκαν» 11 δισεκατομμύρια ευρώ εντελώς λανθασμένα και επιπόλαια και από την άλλη την υπόλοιπη Ελλάδα που ακόμη και σήμερα «πληρώνει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού πολλά έργα υποδομής ακυρώθηκαν, «πάγωσαν» ή αναβλήθηκαν με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το κυκλοφοριακό όχι απλώς παρέμεινε, αλλά επιδεινώθηκε, το τραμ και ο προαστιακός είναι για λύπηση, η δε Αττική Οδός σε 10 χρόνια θα γίνει όπως είναι σήμερα το «ποτάμι».

Για το τέλος άφησα την πιο «μαύρη» σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, το μεγαλύτερο σκάνδαλο αυτής της φαρσοκωμωδίας: την κατασκευή του εμπορικού κέντρου «The Mall» του μεγαλύτερου αυθαιρέτου της Ευρώπης το οποίο κατασκευάστηκε με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων ως Ολυμπιακό Έργο (!!!), ένα Ολυµπιακό έργο που εγκαινιάστηκε ένα χρόνο μετά τους Ολυµπιακούς! Παραθέτω όλη την ιστορία, με όλες τις ντροπιαστικές για το πολιτικό μας σύστημα λεπτομέρειες, όπως δημοσιεύτηκε από το περιοδικό «Γαλέρα»: Galera

Doctor

243 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!

    Πουλ μουρ, τζα φρα!

    Μετάφραση στα "ελληνικά":
    Πολύ μούρη, τζάμπα φράγκα...

    Γιατί έτσι μας αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα


    Η Βαρκελώνη ηταν σε καλυτερη
    κατασταση και πριν...

    Η Αθηνα ηταν στον πάτο
    και ανεβηκε στη μεση

    Αποτυχημενες πολεις στη
    μετα-ολυμπιακη αξιοποίηση
    ειναι ο κανόνας....Μεξικό,Μόσχα
    Λος Αντζελες,Σεουλ,Ατλαντα κτλ


    Το Πεκίνο παντως ακολουθει
    το παραδειγμα της Αθηνας
    με μεγαλυτερα "Εργα-Τερατα"
    (και χωρις δημοκρατικο διαλογο...)


    The Olympics will ruin London, hike taxes and rob the national lottery. Is it too late to give them back?

    Wednesday November 8, 2006
    The Guardian

    We should seriously be thinking about giving the 2012 Olympic games back, before it is too late. It's all very well to say that it will be all right on the night, but that's now looking increasingly unlikely. Tessa Jowell's performance in the Commons on Monday confirmed that there already exists a state of mild chaos.



    I'm often confronted with another, somewhat patronising argument: "If Greeks can do it for Athens, surely we can do it just as well, if not better?" Wrong. London is bigger and far more complicated than Athens, needs more new buildings and more protection.

    Self-criticism by Guardian

    Y.Γ.
    Το Μall τελικα είναι αυθαίρετο;
    Αλλα λεγαμε στο post για τον Steve Jobs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tο Σίδνεϊ αναβαθμίστηκε, στο Mόντρεαλ ακόμα πληρώνουν...

    Το Πεκίνο που ακολουθεί την Αθήνα (2008) μπορεί να επαίρεται για το ότι τα περισσότερα Ολυμπιακά έργα έχουν και «ιδιωτικά κεφάλαια» - άρα εξασφαλισμένη μετα-Ολυμπιακή λειτουργία και βιωσιμότητα - παραλείπει όμως να πει ότι ο «ιδιώτης» είναι κυρίως μεγάλες εταιρίες που σχετίζονται με τον... δημόσιο τομέα (κάτι σαν τις δικές μας ΔΕΚΟ).

    H Βαρκελώνη, κατά δήλωση του αντιδημάρχου της ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για το συνέδριο του «Εκόνομιστ» (Φλας 9,61), «τώρα εξοφλεί και τα τελευταία της χρέη από τη διοργάνωση του '92». Και το Σίδνεϊ αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μετα-Ολυμπιακή χρήση του μεγάλου Ολυμπιακού Σταδίου (κάτι σαν το δικό μας ΟΑΚΑ) αφού, αν και παραχωρήθηκε σε ιδιώτη, φαίνεται πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του. Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν και παραδείγματα που κανείς δεν θέλει να θυμάται, όπως αυτό του Μόντρεαλ (Καναδάς) το 1976, όπου το κόστος των υποδομών ήταν τέτοιο που οι κάτοικοι ακόμα πληρώνουν τα τοκοχρεολύσια.

    Κάθε πόλη διαχειρίζεται με τον δικό της τρόπο και σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες τα έργα μετά τους Αγώνες.

    H Ατλάντα. Στην Ατλάντα όλα έγιναν προσωρινές κατασκευές και σήμερα ελάχιστα θυμίζουν ότι από την πόλη πέρασαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αντίθετα, στη Βαρκελώνη τα διαμερίσματα του Ολυμπιακού Χωριού (ακριβές κατασκευές με θέα στη θάλασσα) πουλήθηκαν σε ιδιώτες και έδωσαν ζωή σε μια υποβαθμισμένη πριν από τους Αγώνες περιοχή.
    .......
    Στο Σίδνεϊ εκτιμάται ότι αν δεν γίνονταν οι Αγώνες, η περιοχή του Ολυμπιακού Πάρκου θα έκανε 30 χρόνια για να έρθει στη σημερινή της μορφή, αντί για τα 5 χρόνια που έκανε λόγω των Αγώνων.


    ΤΑ ΝΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή σας μέρα,

    Κρίμα το χρήμα του κοσμάκη!

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    (Το λικν "Η πραγματικότητα ήρθε δύο μόλις μήνες μετά τους αγώνες: NEA", δεν δουλεύει.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Visca el Barça!

    …………………………….
    Η κυρία που πρωταγωνιστεί στη διαφήμιση της ισπανικής τηλεόρασης είναι ηλικιωμένη, Ελληνίδα και εμφανώς νευριασμένη. «Πρώτα μας πήραν τα αρχαία μας», λέει στα ελληνικά. «Μετά μας πήραν τις Ολυμπιάδες μας. Τώρα θέλουν να μας πάρουν και το γιαούρτι μας», καταλήγει κλείνοντας με θυμό τη λουλακί πόρτα, για να ακολουθήσει μια ανδρική φωνή που διαφημίζει κάποια μάρκα γιαουρτιού ως τον «τελευταίο ελληνικό θησαυρό».
    Οι Ολυμπιάδες είναι ένα αγαπημένο θέμα των Ισπανών και ιδιαίτερα των Καταλανών, όχι μόνο γιατί πρόεδρος της ΔΟΕ είναι ένας «δικός» τους άνθρωπος, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, αλλά γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 βοήθησαν στο να μεταμορφωθεί η Βαρκελώνη σε μια υπέροχη πόλη και παραμένουν ένα διαρκές σημείο αναφοράς. …………………….
    Τα φαρδιά πεζοδρόμια στην Ντιαγκονάλ είναι γεμάτα κόσμο, πολλοί έχουν βγάλει βόλτα τον σκύλο τους, οι ποδηλάτες περνούν από τις ειδικά διαμορφωμένες λωρίδες και οι ηλικιωμένοι ξεκουράζονται κάτω από τα δένδρα. Τα καφέ γύρω από τη Ράμπλας σφύζουν από ζωή, οι βιτρίνες των καταστημάτων στην Πασέιγ ντε Γκράσια συναγωνίζονται σε πρωτοτυπία, τα μπαρ στο Εϊξάμπλ και το λιμάνι προσφέρουν όλα τα μουσικά είδη και τα πάρκα του Γκαουντί και του Μιρό παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουριστών……………..


    Δεν έλειψαν και τα υλικά κίνητρα. «Ντύστε τη Βαρκελώνη όμορφη», ήταν το σύνθημα του δήμου το 1992 και σήμερα το 90% των σπιτιών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης είναι ανακαινισμένα, με αφορμή τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών. Ο δήμος έκανε φορολογικές απαλλαγές σε όσους έβαψαν και έφτιαξαν τις προσόψεις των κτιρίων τους, ενώ πολλά σπίτια αναπαλαιώθηκαν με τη βοήθεια εταιρειών που προσφέρθηκαν ως σπόνσορες.

    Υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών, αλλά και για την αλλαγή της πόλης; ρωτήσαμε τόσο τον αντιδήμαρχο όσο και τον παλαιό αθλητή. «Η πολιτική ενότητα» απάντησαν και οι δύο. «Αυτή είναι η κύρια ιδέα. Όταν προετοιμάζαμε τους Ολυμπιακούς, μας έπαιρνε σχεδόν κάθε ημέρα τηλέφωνο ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και μας το υπενθύμιζε. Γιατί οι Ολυμπιακοί αφορούν όλη τη χώρα και πρέπει να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν».


    Η Holsa, ήταν η εταιρεία που συστάθηκε για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της υποδομής και ανήκει κατά 51% στην ισπανική κυβέρνηση και κατά 49% στον Δήμο Βαρκελώνης. «Το 60% των κατασκευών πληρώθηκε με χρήματα που προήλθαν από σπόνσορες και από μεγάλους οικονομικούς θεσμούς, οι οποίοι συμμετείχαν στη χρηματοδότηση», λέει ο Λουίς Σέρα, διευθυντής της Holsa. «Όλες οι εταιρείες στις οποίες απευθυνθήκαμε μας απάντησαν θετικά, γιατί η συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα τούς προσέθεσε κύρος».

    Ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, η ανεργία στην περιοχή μας είναι 12%, το μισό δηλαδή απ' ό,τι στην υπόλοιπη χώρα».

    Οι εταιρείες μπορεί να ήταν δημόσιες, τις διευθύναμε όμως ως ιδιωτικές», λέει ο κ. Σέρα. «Δεν προσελήφθησαν "ημέτεροι", αλλά τα καλύτερα στελέχη που υπήρχαν στην ελεύθερη αγορά. Τοποθετήθηκε ένας υπεύθυνος για κάθε μεγάλο έργο, ο οποίος έδινε αναφορά για την πρόοδο των εργασιών κάθε μήνα. Ξεφύγαμε από τον προϋπολογισμό κατά 20%, ποσοστό που ήταν μέσα στα πλαίσιά μας. Σήμερα, οι εταιρείες έχουν διαλυθεί, καθώς ένα χρόνο μετά τους αγώνες ξεπληρώσαμε όλα τα χρέη προς τις τράπεζες. Τώρα έχουμε μείνει μόνο μια ομάδα, που επιβλέπει την αποπληρωμή του τελευταίου δανείου. Αυτό γίνεται με την πώληση διαμερισμάτων και γης, την οποία αποκτήσαμε με τα έργα που έγιναν. Μάλιστα συνεχίζουμε την ανάπτυξη της πόλης, καθώς σχεδιάζουμε την επέκταση του λιμανιού και την ανάπτυξη της περιοχής που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Ολυμπιακό χωριό».
    «Το βασικό είναι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης. «Πρέπει να πείσεις τους επιχειρηματίες να συμμετέχουν όπως και τους κοινωνικούς φορείς. Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση, πάντα όμως με την ηγεσία του δημόσιου, γιατί μιλάμε για μια πόλη, μια κοινωνία, όπου οι κανόνες πρέπει να βασίζονται στην αρχή του κοινού καλού».
    ……………………
    «Η συλλογική δουλειά για την προετοιμασία των Αγώνων μάς έδωσε ένα αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν να εργαστούν εθελοντικά και πολλές ομάδες εθελοντών συνέχισαν και μετά τους Αγώνες να βρίσκονται και να προσφέρουν εργασία: είτε φυτεύοντας δένδρα είτε βοηθώντας σε γηροκομεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκευάζοντας πάρκα, δίνοντας αίμα». ………………
    Τα λόγια της Πιλάρ επιβεβαιώθηκαν, λίγο αργότερα, από τα στοιχεία. Η Ισπανία είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε δωρητές οργάνων και η Καταλωνία έχει τους περισσότερους δωρητές οργάνων από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ισπανίας. Ο αριθμός των δωρητών αυξήθηκε κατακόρυφα μετά το 1992!

    TA NEA –Νατασα Μπαστέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ergotelina,

    Η Αθήνα ήταν στον πάτο και παρέμεινε στον πάτο, εκεί που της ταιριάζει δηλαδή ... ρεαλιστικά στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε πλέον είναι ένα 7άρι ρίχτερ από την Πεντέλη (κατά προτίμηση τον 15αύγουστο).

    Τα μόνα έργα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία και είχαν ουσιαστική παρέμβαση στα επίπεδα λειτουργίας της Πόλης και ποιότητας ζωής των κατοίκων της έχουν να κάνουν με το Μετρό, την Αττική Οδό, τις παρεμβάσεις στις περιφερειακές οδικές υποδομές και τους σταθμούς του Ηλεκτρικού. Αφορούσαν δηλαδή σε τομείς που έτσι κι αλλιώς είχαν μείνει πίσω και απαιτούσαν εκσυγχρονισμό και επέκταση.

    Η κύρια συγκοινωνιακή συνεισφορά των Ολυμπιακών αγώνων ήταν το άθλιο, αναποτελεσματικό και καταστροφικό ΤΡΑΜ όπως και οι δολοφονικοί άξονες της Λ.Μαραθώνος και της Βάρης-Κορωπίου.

    Η μόνη μου ένσταση σε όσα γράφει ο doctor αφορά στο Mall ... Το οποίο ναι μεν είναι, κατά γαλέρα και όχι μόνο, παράνομο αλλά τουλάχιστον δημιούργησε εκ του μηδενός μια υποδομή κόσμημα σε μια περιοχή όπου το μόνο που προϋπήρχε ήταν βιοτεχνίες και βοσκοτόπια.

    Ο χώρος που κτίστηκε το Mall, χωρίς να δικαιολογώ τις όποιες παρανομίες έγιναν, είναι κατά την γνώμη μου από τα καλύτερα αξιοποιημένα 45 στρέμματα γης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αφού χάρη σε αυτά βρήκαν/βρίσκουν δουλειά εκατοντάδες, κυριολεκτικά, άνθρωποι και δημιουργήθηκε ένας κλειστός πολυχώρος «αστικής αναψυχής» που την ύπαρξη του στην Ελλάδα ελάχιστοι μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από μερικά χρόνια ...

    Για μένα στο στέγαστρο κωλο-τράβα, τα τράμια και κωπηλατοδρόμια και τόσα άλλα αποτελούν πολύ μελανότερες σελίδες της ιστορίας των ολυμπιακών από το Mall …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει διαπλοκή αλλά παράλληλα υπάρχει και μεγάλη γκρίνια (και κακομοιριά) τα έργα που έγιναν με τους Ολυμπιακούς αγώνες φυσιολογικά θα τα κάναμε τα επόμενα 100 χρόνια! με 100πλάσιο κόστος με τις γνωστές υπερτιμολογήσεις. Κοιτάξτε τα έργα που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν με τους αγώνες ή έχουν παραμείνει όπως ήταν ή σέρνονται απελπιστικά.
    Η λογική σε 10 χρόνια η Αττική οδός θα είναι ίδια με το ποτάμι τι σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνει; Σήμερα είναι ο μοναδικός σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που έχουμε στην Αθήνα με υποδειγματική συντήρηση (σε ποιο δρόμο μετά από δύο χρόνια το οδόστρωμα είναι σε κατάσταση συγκρίσιμη με αυτό της Αττικής οδού;- Αυτά αν και μου "τρώει" περίπου 1000 Ευρώ το χρόνο-). Υπήρχε περίπτωση να τελειώσει το μετρό χωρίς τους αγώνες ; κοιτάξτε πόσο θα καθυστερήσουν οι επεκτάσεις του και αν ποτέ γίνει νέα γραμμή. Βέβαια η Ελληνική ανοργανωσιά και αναποτελεσματικότητα έδειξε και εδώ το πρόσωπό της στην μετα-ολυμπιακή εκμετάλλευση. Το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ θα ερχόταν στο Κέντρο Τύπου και ακόμα έρχεται παρόλο που πληρώνει τεράστια ενοίκια κάθε χρόνο.
    Σχετικά με το Mall δεν έχω άποψη γιατί δεν έχω ασχοληθεί, οι ευαισθησίες ορισμένων πολιτών και δικαστικών δεν είναι πάντα το καλύτερο κριτήριο (κοιτάξτε τις πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το παλιό κτήριο του Φιξ και τα ξαναλέμε). Σχετικά με τα μεγάλα κτήρια απλά διαπιστώνω ότι είμαστε η μόνη μεγάλη πόλη χωρίς ουρανοξύστες. Τις ίδιες αντιδράσεις είχαμε με τον Πύργο Αθηνών καθώς και με το κτήμα που είναι απέναντί από αυτό (δεν θυμάμε το όνομά του -εκεί έχτισε πάλι ο Λάτσης). Τελικά και τα δύο κτήρια είναι όμορφα καθαρά με ελεύθερους χώρους τριγύρω και το βασικότερο πάρκιν!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πού να προτείναμε να γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Θεσ/νίκη..
    Θα μας είχανε λυντσάρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά συζητάμε για κέρδος Ολυμπιάδας 5.000.000 $ με τόσα λεφτά δεν πληρώνεις ούτε τα αναδρομικά 10 δικαστών!
    Απαράδεκτη απόφαση που δείχει ακριβώς την νοοτροπία αυτών που μπορούν να απομυζήσουν το κράτος. Δεν υπήρχαν λεφτά για τους δασκάλους δεν υπήρχουν λεφτά για τους αστυνομικούς (αυτά μάλλον θα βρεθούν) αλλά να δείτε τι εύκολα θα βρεθούν λεφτά για τους δικαστικούς.
    Αίσχος βρε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αρκιοί, Ερεικούσα, Μαθράκι, Γαύδος, Οθωνοί, Σύμη, Αντικύθηρα και τόσα άλλα νησάκια όπου όταν το σαπιοκάικο πιάνει "λιμάνι" οι λιγοστοί κάτοικοι-ήρωες σχεδόν πανηγυρίζουν.

    Αν δεν πιάσει, περιμένουν την επαύριο για τα φάρμακα, το γάλα, το ψωμί, τα ...αυτονόητα για μας τους Αθηναίους.

    Ε, λοιπόν ζητώ συγγνώμη ως Αθηναίος από αυτούς τους ανθρώπους και δέχομαι να "πήζω" στο ποτάμι, αν είναι να γίνουν εκεί κάποια έργα.

    Δεν δέχομαι όμως να βλέπω έργα εκατομμυρίων ευρώ κλειδαμπαρωμένα και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μόνο για 15 ημέρες ενώ άλλοι στην επαρχία ταλαιπωρούνται για μια ζωή.

    Υπάρχουν χωριά στην ορεινή Ελλάδα που ο κόσμος περνάει φαράγγια πάνω σε γέφυρες που παραπέμπουν σε γουέστερν.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αρχαίος said...

    Η λογική σε 10 χρόνια η Αττική οδός θα είναι ίδια με το ποτάμι τι σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνει;

    ***--***

    Δεν είπα κάτι τέτοιο.
    Απλά, και 15 Αττικές Οδούς να φτιάξουν, αν δεν διακοπεί το συνεχές ρεύμα αστυφιλίας θα είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο.

    Η λύση στις μεγαλουπόλεις είναι μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς που στην Αθήνα είναι μέσα μαζικής ταλαιπωρίας.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάλι παράπονα γιά την Αθήνα, τον ομφαλό του πλανήτη. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε εμπάθεια και είμαστε κομπλεξικοί προς την Αθήνα, όταν φωνάζουμε πως δεν γίνεται τίποτα εδώ και 60 χρόνια.Είναι όμως "Μακεδονία".
    Υ.Γ. Γιατί οι Ολυμπιακοί δεν έγιναν στην Μαδρίτη και έγιναν στην πρωτεύουσα των Βάσκων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @giant13,

    Αντί άλλης απάντησης, και έχοντας ζήσει στην Θεσσαλονίκη για περίπου 2 χρόνια, θα σου απαντήσω ως εξής:

    Πόσους θεσσαλονικείς ξέρεις που με χαρά θα μετακόμιζαν στην Αθήνα?
    Πόσους Αθηναίους ξέρεις που με χαρά θα μετακόμιζαν στην Θεσσαλονίκη (παρά τις ελλείψεις και προβλήματα των εκεί υποδομών)?

    Η αριθμητική αναλογία που προκύπτει ορίζει και την διαφορά επιπέδου της ποιότητας ζωής μεταξύ των 2 πόλεων ...

    Βεβαίως μεταξύ των 2, προσωπικά ψηφίζω Χανιά ... :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραίο το σημερινό γλυκανάλατο κείμενο. Δεν το διάβασα ακόμα, βαριέμαι. Εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει ο χαρρυς και αρχίσει τον οχετό υβρεολόγιων να ρέει ασταμάτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. giant13 said...

    Υ.Γ. Γιατί οι Ολυμπιακοί δεν έγιναν στην Μαδρίτη και έγιναν στην πρωτεύουσα των Βάσκων;

    Πεμ Νοε 09, 10:12:47 πμ

    ----------------

    Συμφωνώ μαζί σας.
    Εδώ εδρεύει στην Αθήνα το ... υπουργείο Γεωργίας αντί να είναι στην Λάρισα!!!

    Αλλά εσείς στην Θεσσαλονίκη έχετε 15 γραμμές μετρό, έτσι δεν είναι;
    Κάθε χρόνο δεν εξαγγέλει και από μια ο εκάστοτε πρωθυπουργός;
    Και εσείς αντί να του πετάξετε ντομάτες τον χειροκροτάτε, όχι εσείς συγκεκριμένα αλλά οι συμπολίτες σας.

    Εδώ στην Αθήνα, με τα ίδια χρήματα θα κάνανε τους διπλάσιους σταθμούς μετρό, αλλά αυτοί θέλανε χλιδή μέσα στους σταθμούς.
    Έχω πάει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
    Το μετρό εκεί είναι απλό, απλοϊκό ενίοτε.
    Απλά εξυπηρετεί, δεν εντυπωσιάζει.
    Στο Αμβούργο που ήμουν πριν δύο εβδομάδες το έζησα ξανά.
    Απλά πράγματα.

    Εδώ κάναμε το μετρό ως"έργο τέχνης", μόνο που όταν βγαίνεις στην επιφάνεια από τον σταθμό του Μεταξουργείου και αντικρύζεις το κιτσαριό γύρω σου, σφίγγεται το στομάχι σου.

    doctor

    Υ.Γ. Μια διόρθωση giant13: Η Βαρκελώνη είναι η πρωτεύουσα των Καταλανών και όχι των Βάσκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. --> Ακολουθεί σεντόνι <--

    Τους Ολυμπιακούς τους διεκδικήσαμε, και τους «πήραμε», από ένα καπρίτσιο. Κανένας δεν είχε σαφή αντίληψη του «γιατί» θέλουμε να διοργανώσουμε τους αγώνες και «ποιοι είναι οι στόχοι μας». Επικτρατούσε διάχυτα μια, μεταφυσικής τάξης, αντίληψη ότι τάχα οι Ολυμπιακοί θα μεταμορφώσουν την πόλη μ' ένα μαγικό ραβδάκι. Κανένας ποτέ δεν είχε σαφή εικόνα (δεν αναφέρομαι σε ολοκληρωμένη αλλά τουλάχιστον σε σαφή) του «πώς» θα θέλαμε την πόλη μετά τους αγώνες.

    Οι ιθύνοντες, αρχικά, είχαν πάρει το όλο εγχείρημα αψήφιστα. Μέχρι το 2000 περίπου κανένας δεν είχε αντιληφθεί πόσο δύσκολο και πόσο περίπλοκο εγχείρημα είναι η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων - νόμιζαν ότι είναι της τάξεως ενόςο τελικού Champions League, άντε ενός Eurobasket. Όλοι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου. Όταν ξύπνησαν ήταν πολύ αργά. Προείχε να διοργανωθούν με επιτυχία οι Αγώνες. Όσο για τη μεταολυμπιακή μορφή της πόλης άσ' το γι' αργότερα.

    Ο γιγαντισμός των κατασκευών έγινε αποκλειστικά και μόνο για να ωφεληθούν οι μεγάλες εργοληπτικές επιχειρήσεις. Γι' αυτό το λόγο δαπανήθηκαν τεράστια ποσά στις κατασκευές - όταν μάλιστα το υποτιθέμενο πλεονέκτημά μας ήταν ότι είχαμε τις περισσότερες αθλητικές υποδομές έτοιμες! Ακόμη και προμήθειες εξοπλισμού πέρασαν μέσα από τα χέρια των εργολάβων - κάτι αδιανόητο για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το άλλο τεράστιο κονδύλι ήταν η ασφάλεια που μας τη φόρεσαν εκβιαστικά καπέλο - άσε που τα περισσότερα ούτε λειτούργησαν ούτε λειτουργούν, τα πιο πεταμένα λεφτά.

    Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι από τι αστικές υποδομές που έχουν κατασκευαστεί τελευταία, ούτε μία δεν σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς. Η Αττική Οδός, το μετρό, το τραμ κι ο προαστιακός (έργα που σχεδιάστηκαν με σκοπό να αποτύχουν), η (εγκληματική) κάλυψη του Κηφισσού είχαν ξεκινήσει πριν αναλάβουμε τους Ολυμπιακούς! Πόσα πεταμένα θα μπορούσαν να διατεθούν σε τέτοιες υποδομές (να μείνουν κι οι εργολάβοι ευχαριστημένοι); Συμπερασματικά, από την αρχή ούτε ξέραμε τι θέλαμε, ούτε πώς να διαχειριστούμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το αποτέλεσμα, ένα βουνό μπετά και σίδερα είναι μάλλον αναμενόμενο. Άλλη μια «Μεγάλη Ιδέα» που αποδείχτηκε καταστροφική.

    Όσο για το σκάνδαλο του «The Mall», κι αυτό ενδεικτικό της όλης παθογένειας είναι. Έχει πραγματικά ανάγκη η Αθήνα (η Αθήνα, όχι οι επιχειρηματίες) από τέτοια μεγακέντρα; Προσωπικά, τα απεχθάνομαι, αλλά επιπλέον θεωρώ ότι είναι και επιζήμια. Και μην αναφέρεστε στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν – πρώτον, αυτές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και χωρίς να υπάρχει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, δεύτερον, πόσε θέσει εργασίας χάθηκαν εξαιτίας του; Τα θηριώδη εμπορικά κέντρα αυτού του είδους αναπαράγουν μια ξεπερασμένη πλέον και καταστροφική για τον αστικό ιστό θεώρηση για τη δομή της πόλης που εισηγείται την συγκέντρωση των αστικών λειτουργιών σε διακριτές χωρικές ενότητες «χρήσεων γης». Μια θεώρηση που θεμελιώθηκε με τη διακήρυξη της «Χάρτας των Αθηνών», στην οποία πρωτοστάτησε ο Le Corbusier, και συνιστά την εισαγωγή της φασιστικής ιδεολογίας στην πολεοδομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα.

    Μετά τα χθεσινά έκτροπα, όπου δυστυχώς συμμετείχα και εγώ, νόμιζα πως θα είχαμε ένα ουδέτερο κείμενο.

    Το μόνο σχόλιο που θα κάνω είναι πως 27 μήνες μετά τους ολυμπιακούς δεν γνωρίζουμε το κόστος τους.

    27 μήνες και ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είναι για μένα ένα έργο lifting της Αθήνας που ανετέθη σε κακή πλαστικό χειρουργό. Αν θυμηθούμε επίσης ποιός διεκδίκησε αρχικά το έργο και ποιος ΥΠΕΧΩΔΕ το υπολοίησε, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν ως έχουν σήμερα. Βέβαια οι άνθρωποι που κλήθηκαν να συμβάλλουν στην καθημερινή δουλειά, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό (ξέρω μερικούς που ξενυχτούσαν συστηματικά) - αλλά η σύλληψη και ο σχεδιασμός ήταν δυστυχώς ala Greca. Θα διδαχτούμε άραγε τίποτα απ' όλα αυτά; Άρθρα σαν κι αυτό του doctor ίσως να μην είναι τελείως ανώφελα - με τις ευχαριστίες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. cyberdust said...

    Ωραίο το σημερινό γλυκανάλατο κείμενο. Δεν το διάβασα ακόμα, βαριέμαι. Εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει ο χαρρυς και αρχίσει τον οχετό υβρεολόγιων να ρέει ασταμάτητα.

    -----

    Μην γίνεστε κακός ... αν παρατηρήσετε προσεκτικά, στην αλληλουχία των δημοσιεύσεων του κου Ν.Δ. δείχνει να υπάρχει μια συγκεκριμένη "κανονικότητα", μια "ρυθμολογία" ("ησυχία πριν από την καταιγίδα", κεραυνοί βροντές, και πάλι από την αρχή σε διάφορες παραλλαγές ...) και όλα αυτά εν μέσω των δημοσιεύσεων του Harrygreco που σαν χτυπήματα αλάνθαστου μετρονόμου θυμίζουν στην ορχήστρα το τέμπο του ταγκό (ακόμα και όταν αυτή παίζει καρσιλαμάδες).

    :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ioannisk said...
    ... 27 μήνες μετά τους ολυμπιακούς δεν γνωρίζουμε το κόστος τους.

    27 μήνες και ακόμα...

    Πεμ Νοε 09, 10:42:29 πμ

    -------------

    Το κόστος κυμαίνεται από 5 δις (αν είσαι ΠΑΣΟΚ0 έως 13 (αν είσαι ΝΔ).

    Το 11 δις που έγραψα είναι και αυτό παρακινδυνευμένο, αλλά σε αυτό συγκλίνουν οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα οικονομικά.

    Τόσο κόστισε το χόμπυ της Γιάννας Αγγελοπούλου.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. dver25 said...
    Κ. Δημου ελπιζω τωρα να διαβασετε περι του the mall. Το σχετικο κειμενο που εξηγουσε το εγκλημα που εγινε ειχε διαρρευσει απο καιρο.

    Έγκλημα; Μην είστε υπερβολικός. Παρατυπίες ίσως - αλλά όχι και έγκλημα (εναντίον ποιού;). Και συμφωνώ με την άποψη του k2825
    "Ο χώρος που κτίστηκε το Mall, χωρίς να δικαιολογώ τις όποιες παρανομίες έγιναν, είναι κατά την γνώμη μου από τα καλύτερα αξιοποιημένα 45 στρέμματα γης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αφού χάρη σε αυτά βρήκαν/βρίσκουν δουλειά εκατοντάδες, κυριολεκτικά, άνθρωποι και δημιουργήθηκε ένας κλειστός πολυχώρος «αστικής αναψυχής» που την ύπαρξη του στην Ελλάδα ελάχιστοι μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από μερικά χρόνια ..."

    Προτιμώ μία παρατυπία που αποδίδει παρά μία νομιμότητα που νεκρώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα!

    Τέλειο θέμα και φανταστικό άρθρο του Doctor...
    Μου κάνει,δε, τρομερή εντύπωση η ιστορία του Mall και πραγματικά θα τη μελετήσω διεξοδικά γιατί απλά μου ακούγεται τραγική!Θα μας βοηθούσε πάντως και κάποιο link που να ανφέρει την προκήρυξη για το έργο...

    Όσο για το όλο θέμα να προσθέσω για αρχή ένα σχόλιο για το Λονδίνο. Έζησα εκει τον περασμένο χρόνο και μπορώ να επιβεβαιώσω πως έχουν ΗΔΗ αρχίσει την μετατροπή πολλών σταθμών του μετρό και μάλιστα κομβικών! 5 χρόνια πριν! Αυτά στην Ελλάδα δε θα τα δούμε ποτέ! Τέλος θα συμφωνήσω οτι το κυκλοφοριακό δε μπορεί να λυθεί απλώς με την κατασκευή δρόμων, βασική αρχή που διδάσκεται στα πολυτεχνεία, αλλά μόνο με την αποκέντρωση. Πάντως σίγουρα η Αττική οδός όπως και η Βάρης-Κοροπίου έλυσαν αρκετά προβλήματα, μαζί με την επέκταση της εθνικής οδού (Κηφισός) προς την παραλιακή. Αυτά απλά για μην πουν μερικοί οτι μόνο γκρινιάζουμε.

    Περιμένω και υπόλοιπα σχόλια και θα επανέλθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Κ2825
    Βεβαίως μεταξύ των 2, προσωπικά ψηφίζω Χανιά ... :-))))


    Συμφωνώ και επαυξάνω.
    Ανετα μένω στα Χανιά τα οποία επισκέφθηκα τον Αύγουστο και φωτογράφισα πάνω απο 60 φορές. Χώρια τα video

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. giant13 said...
    @Κ2825
    Βεβαίως μεταξύ των 2, προσωπικά ψηφίζω Χανιά ... :-))))
    Πεμ Νοε 09, 11:02:07 πμ

    ---------

    Εγώ προτιμώ το πανέμορφο Ρέθυμνο!

    Στην θέση του Mall θα προτιμούσα ένα πυκνό δάσος πάντως με μια λίμνη στην μέση με πάπιες και παγκάκια γύρω-γύρω.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ Doctor
    Υ.Γ. Μια διόρθωση giant13: Η Βαρκελώνη είναι η πρωτεύουσα των Καταλανών και όχι των Βάσκω



    Ευχαριστώ γιά την διόρθωση.Αδικαιολόγητος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Nikos Dimou said...
    «Προτιμώ μία παρατυπία που αποδίδει παρά μία νομιμότητα που νεκρώνει...»

    Συμβαίνουν όμως και τα δύο ταυτόχρονα: η παρατυπία (παρανομία) αποδίδει κέρδη στους επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από αυτήν και νεκρώνει το αστικό περιβάλλον (οικιστικός ιστός, καταστήματα κλπ.) στη γύρω περιοχή. Δημιουργεί θέσεις άθλια αμειβομένων εμπροϋπαλλήλων και κλείνει καταστήματα σχετικά ευκατάστατων αυτοαπασχολουμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Doctor
    Εγώ προτιμώ το πανέμορφο Ρέθυμνο!

    Συμφωνώ, αλλά τις μέρες που ήμουν εκεί, 5 κάδοι στην παραλία στο κέντρο της πόλης και γύρω-γύρω στίβες τα σκουπίδια, δυσοσμία αφόρητη με 36 βαθμούς θερμοκρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Vrennus said...
    "νεκρώνει το αστικό περιβάλλον (οικιστικός ιστός, καταστήματα κλπ.) στη γύρω περιοχή. Δημιουργεί θέσεις άθλια αμειβομένων εμπροϋπαλλήλων και κλείνει καταστήματα σχετικά ευκατάστατων αυτοαπασχολουμένων".

    Ποιο αστικό περιβάλλον; Σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το Mall δεν υπήρχε τίποτα. Τώρα δημιουργείται. Και γιατί "άθλια αμοιβόμενοι"; Από ότι ξέρω τις ίδιες αμοιβές παίρνουν που δίνουν οι αλυσσίδες και εκτός Mall. Όσο για κλείσιμο καταστημάτων - έχετε στοιχεία;

    Φυσικά θα προτιμούσα κι εγώ να ήταν 100% νόμιμο - αλλά στην Ελλάδα με το επιχείρημα της παρανομίας έχουμε διώξει πολλές επενδύσεις - και είμαστε τελευταίοι στους σχετικούς πίνακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τέλος θα συμφωνήσω οτι το κυκλοφοριακό δε μπορεί να λυθεί απλώς με την κατασκευή δρόμων, βασική αρχή που διδάσκεται στα πολυτεχνεία, αλλά μόνο με την αποκέντρωση.

    Ναι και μάλιστα η κατασκευή δρόμων αυξάνει το κυκλοφοριακό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (revealing latent demand, etc. etc.)

    αλλά φτάνει πια με την αποκέντρωση

    έχουμε μια πόλη (ας πούμε Αθήνα) τεράστια, με απίστευτο (κρυμμένο τις πιο πολλές φορές) δυναμικό και θέλετε να τους στείλετε πίσω στα χωριά τους? σίγουρα έχει πρόβλημα η περιφέρεια αλλά για να λυθεί πρέπει να αποδυναμωθεί η Αθήνα?

    ναι, αποσυμφόρηση
    όταν ο υπουργός μεταφορών της Ολλανδίας πηγαίνει στη δουλειά του με το ποδήλατο
    όταν κέντρα μεγάλων πόλεων κλείνουν για τα αυτοκίνητα (πλην κατοίκων του κέντρου και service καταστημάτων)
    και όταν υπάρχουν χώρες που πιο εύκολα ξεπληρώνεις την αγορά ενός πανάκριβου διαμερίσματος στο κέντρο παρά την συντήρηση του αυτοκινήτου σου

    τότε ναι έχεις καταφέρει να αποσυμφορήσεις την πόλη και έχεις κρατήσει και τον κόσμο στην πόλη και έχεις και ποιότητα ζωής που έχει (γίνει και καλά location factor για δουλειές) ε και ναι τελικά έχεις και λεφτά για να κάνεις δημόσιες συγκοινωνίες

    (πολύ, πολύ απλοικά, θα επανέλθω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα!

    Σωστή η σκέψη σας κύριε Δήμου να αναθέσετε στον doctor να γράψει κάποια πράγματα για την μεταολυμπιακή Αθήνα.

    Δημήτρη (doctor...) με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο με τα όσα γράφεις. Ανήκω στους ανθρώπους που ήτανε κάθετα αντίθετοι στην ανάληψη των Ολυμπιακών από την Αθήνα (ναι την Αθήνα. ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!).

    Αλλά ας μη το βασανίζουμε......Ήξερα (όπως πιθανώς και εσύ) ότι, από τη στιγμή που οι τσιφλικάδες της Ελληνικής πολιτικής σκηνής (διάβαζε Καραμανλήδες, Παπανδρέου και Μητσοτάκηδες) αποφασίσανε από μόνοι τους (προς Θεού δεν ζούμε και σε μια ευνομούμενη και Δημοκρατική χώρα για να ρωτάγανε τον λαό π.χ. μέσω ενός δημοψηφίσματος!! Σε μπανανία ζούμε Δημήτρη μου!) ήξερα λοιπόν ότι από τη στιγμή που τούτοι αποφασίσανε να ταΐσουνε με 11 δισεκατομμύρια ευρουλάκια τους διάφορους Αγγελόπουλους, Κοκαλήδες, Βαρδινογιάννηδες κ.λ.π. κ.λ.π -συν φυσικά και τους εαυτούληδες τους!!- η απόφαση της ανάληψης ήτανε δεδομένη.

    Όχι για να δημιουργηθεί η στοιχειώδης έστω υποδομή της μεταολυμπιακής Αθήνας (για όλη την Ελλάδα ούτε λόγος να γίνεται!)! Απλά για να αυγατίσουνε τα λεφτουδάκια τους. Σαφώς σε βάρος των Ελλήνων!!. Των σημερινών και των επόμενων γενεών! Αφού γνωρίζανε πολύ καλά ότι ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΘΟΎΝΕ ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝΕ ΜΕ ΣΑΠΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Είναι αλήθεια πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν πολύ ακριβά, όπως στις περισσότερες πόλεις που έχουν γίνει άλλωστε και αυτό ήταν αναμενόμενο. Επίσης είναι αλήθεια πως δεν υπήρχε καν σχέδιο για τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων (και το λέω αυτό έχοντας επισκεφθεί αρκετές πόλεις που οργάνωσαν ΟΑ τα τελευταία 30 χρονια).

    Κερδίσαμε όμως κάτι από αυτή την ιστορία?
    - Έγιναν κάποια έργα υποδομής που αν και πανάκριβα, φοβάμαι πως δε θα είχαν ξεκινήσει ακόμα χωρίς τους ΟΑ. Αναρωτιέμαι μάλιστα αν χωρίς τους αγώνες θα είχαν κοστίσει ακόμα περισσότερο λόγω περισσοτερων καθυστερήσεων.
    - Κερδίσαμε σε εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλειας (αν και μας βγήκε πανάκριβα). Θυμάμαι όμως ένα περιστατικό λεωφορειοπειρατείας με ομηρους επιβάτες, λίγους μόλις μήνες μετά τους ΟΑ που είχε αίσιο τέλος λόγω σωστής αντίδρασης του οδηγού και της αστυνομίας, σύμφωνα με όσα είχανε μάθει για τους αγώνες.
    - Μάθαμε πως με σκληρή δουλειά και προγραμματισμό (έστω... νεοελληνικού τύπου!) μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα (άσχετα με το αν κανεις συμφωνεί ή διαφωνεί με τη διοργάνωση, οι αγώνες ήταν επιτυχημένοι).
    - Κάναμε μια πολύ καλή διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό (αν και μετά δεν την εκμεταλλευθήκαμε σχεδόν καθόλου).

    Αξίζουν αυτά τα κέρδη το υπερβολικό κόστος? Πραγματικά δεν ξέρω. Είναι όμως πράγματα που δεν ποσοτικοποιούνται εύκολα για να πούμε αν χάσαμε ή κερδίσαμε. π.χ. είναι πολύ δύκολο να υπολογίσει κανεις ποσο ευνοήθηκε ο τουρισμός από τους ΟΑ.

    Τα γράφω αυτά ως ερεθίσματα για συζήτηση και όχι για να υποστηρίξω τους ΟΑ. Προσωπική μου άποψη είναι πως μάλλον άξιζε, χωρίς να είμαι βέβαιος αν έχω δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Nikos Dimou said...
    Ποιο αστικό περιβάλλον; Σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το Mall δεν υπήρχε τίποτα. Τώρα δημιουργείται.

    Κάνετε λάθος. Ο οικιστικός ιστός του Αμαρουσίου εκτεινόταν από καιρό μέχρι το όριο της Αττικής Οδού, ακριβώς απέναντι από το «The Mall».

    «Και γιατί "άθλια αμοιβόμενοι"; Από ότι ξέρω τις ίδιες αμοιβές παίρνουν που δίνουν οι αλυσσίδες και εκτός Mall.»

    Όλοι οι εμποροϋπάλληλοι είναι άθλια αμειβόμενοι, εντός και εκτός «The Mall». Η αντίθεση ήταν μεταξύ «άθλια αμειβομένων εμπροϋπαλλήλων» και «σχετικά ευκατάστατων αυτοαπασχολουμένων».

    «Όσο για κλείσιμο καταστημάτων - έχετε στοιχεία;»

    Μια βόλτα κατά Μαρούσι και Χαλάνδρι μεριά θα σας δείξει. Ρωτήστε και τους οικείους εμπορικούς συλλόγους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα!

    Μια συζήτηση πο έκανα με φίλους και γνωστούς πολλές φορές λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες.
    Εγώ ήμουν υπερ των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα εκείνοι κατά!
    Δεν νιώθω οτι σήμερα δικαιώνονται εκείνοι.
    Και δεν το νιώθω για΄τον απλούστατο λόγο οτι ήμουν υπέρ των Ολυμπιακών αγώνων αλλά όχι ανευ όρων.
    Δεν φταίνε σε τίποτε οι Ολυμπιακοί αγώνς αν είμαστε φαταούλες, άνθρωποι λυσσασμένοι και χωρίς αισθητική!
    Δεν φταίνε σε τίποτε οι Ολυμπιακοί αγώνες πως οι "γραφικοί" ήταν τελείως αρνητικοί για οτιδήποτε.
    Έπεσαν στα χέρια των ανθρώπων που δεν έπρεπε να πέσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες.

    Μου θυμίζει η συγκεκριμένη συζήτηση την κουβέντα για την δημοκρατία.
    Πολλοί νοσταλγοί της χούντας κατηγορούν τη σημερινή δημοκρατία και αντί να ανζητήσουν μια πιο ποιοτική και ουσιαστική δημοκρατία νοσταλγούν τη χούντα!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Να θέσω και το ερώτημα ΤΙ είναι σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

    Είναι μια γιορτή άμιλλας και υγιούς αθλητισμού; (βλ.αναβολικά, πολιτικές μικρότητες και παιχνίδια, εξοντωτική προσωπική ζωή για τους αθλητές, χρήμα, χρήμα, χρήμα).
    Είναι μια γιορτή συναδέλφωσης; (βλ.μποϊκοτάζ 1980 και 1984)

    Και τέλος έχει ή δεν έχει λογική το σύνθημα των αναρχικών:

    "Να πεθάνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην χώρα που γεννήθηκαν".

    Γιάννη (svensken):

    Du har hält rätt, vad du talar verkligen klokt!
    Du har skrivit den hårda verkligheten, den nakna sanningen.

    Έχεις απόλυτο δίκιο, μιλάς πράγματι σοφά.
    Έγραψες την σκληρή πραγματικότητα, την γυμνή αλήθεια.

    Άντε, να εξασκήσω και τα σουηδικά μου!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Vrennus said...

    Συμβαίνουν όμως και τα δύο ταυτόχρονα: η παρατυπία (παρανομία) αποδίδει κέρδη στους επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από αυτήν και νεκρώνει το αστικό περιβάλλον (οικιστικός ιστός, καταστήματα κλπ.) στη γύρω περιοχή. Δημιουργεί θέσεις άθλια αμειβομένων εμπροϋπαλλήλων και κλείνει καταστήματα σχετικά ευκατάστατων αυτοαπασχολουμένων.

    ----


    Το μέγεθος της "πίτας" δεν είναι σταθερό. Η πίτα μεγαλώνει με κάθε επιτυχημένη επιχειρηματιή προσπάθεια. Δεν σημαίνει, κατ ανάγκην ότι το μεγαλύτερο "κομμάτι" του ενός μειώνει το "κομμάτι" του άλλου.

    Προσωπικά γνωρίζω ανθρώπους που αδιαφορούσαν σχεδόν για την "βόλτα στα μαγαζιά" (και ότι αυτό σημαίνει από πλευράς κατανάλωσης) μέχρι που άνοιξε το Mall μεταβάλλοντας αυξητικά τις καταναλωτικές τους συνήθειες, παρέχοντας συνάμα κάποιας μορφής «παιδικής χαράς» και «χώρο αναψυχής» για αυτούς και τα παιδιά τους.

    Το Mall νεκρώνει το αστικό περιβάλλον!? Ποιό αστικό περιβάλλον? Τα βοσκοτόπια των ματσομένων τραχανοπλαγιάδων του Αμαρουσίου και των γύρω περιοχών? Ή μήπως τα υπαίθρια νεκροταφεία αυτοκινήτων και τα πάσης φύσεως συνεργεία? Βγείτε στις βεράντες του Mall και ρίξτε μια ματιά τριγύρω ...

    ... Και μετά κάντε μια βόλτα στις παρυφές και εντός της νεόκτιστης Βοβούπολης στο Μαρούσι ... ρίξτε και πάλι μια ματιά στους ανύπαρκτους χώρους στάθμευσης και στην χάραξη των δρόμων στην γύρω περιοχή και τα ξαναλέμε για το ποιος νεκρώνει και καταστρέφει τι ...

    Το Mall είναι λειτουργικά και αρχιτεκτονικά ένα κόσμημα μπροστά στα τερατουργήματα της σύγχρονης ελληνικής αστικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας.

    Τέλος οι μπουτικτζούδες και οι πάσης φύσεως πωλητές λίγο πολύ αμείβονται το ίδιο ανεξαρτήτως του που δουλεύουν. Σε ότι αφορά δε την, εικαζόμενη, πτώση αγοραστικής κίνησης στα μαγαζιά των ευκατάστατων σινιέ μεγαλομπουτικτζούδων των Β.Π. προσωπικά την θεωρώ δείγμα προόδου και όχι δυσμενή εξέλιξη ...

    Για δε τους υπόλοιπους μικροεπιχειρηματίες το μέλλον δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο και ζοφερό (ανεξαρτήτως ύπαρξης Mall) ... ΛΟΥΚΕΤΟ ... (κατά το: «προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ή εξαφάνιση»).

    Αφήστε που προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι τι μου προσφέρει ως καταναλωτή πχ το άθλιο (από πλευράς καθαριότητας, εξυπηρέτησης και ποιότητας προϊόντων) μπακάλικο της γειτονιάς μου αντί ενός ακόμα πάγκου/ψυγείου στο οικείο Carrefour.

    Άς φέρει ο μάγκας μπακάλης (και γενικότερα μικρο-έμπορος) καλύτερα προϊόντα, ας με αντιμετωπίζει με χαμόγελο και επαγγελματισμό και μπορεί και να (ξανα)γίνω πελάτης ... Α! και μην αρχίσουμε την καραμέλα του ολιγοπωλιακού καθορισμού των τιμών, γιατί έχω πολλά να γράψω επ αυτού ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα.

    Γιατί τόση έκπληξη για την μεταολυμπιακή κατάσταση ? Δεν καταλαβαίνω. Περιμέναμε κάτι διαφορετικό ? Πότε διδαχτήκαμε από τα λάθη της ιστορίας μας για να διδαχθούμε και τώρα (και πότε διδαχθήκαμε καν την πραγματική ιστορία αυτού του τόπου?).

    Από την άλλη, πότε 'κατεβήκαμε στους δρόμους' για να διαμαρτυρηθούμε, όχι γιατί εμείς (δηλαδή το δικό μου τετράγωνο) δεν θα κερδίσει κάτι, αλλά για αυτά που χάνουμε ως σύνολο, ως κοινωνία ? Πότε μαυρίσαμε τους πολιτικούς μας για:
    - το μουσείο μοντέρνας τέχνης που δεν έγινε
    - για τις παρκαρισμένες λιμουζίνες έξω από το, κατα τα άλλα, κέντρο πολιτισμού, το Μέγαρο (πού το έχετε ξαναδεί αυτό ? Να βγαίνω από το πολυτελές μαρμαρένιο μετρο και να πέφτω στον βόθρο, το καταλαβαίνω ίσως, αλλά να βγαίνω από την όπερα και να μην μπορώ να περπατήσω 3 βήματα, ίσως ούτε στην Βομβάη να μην συμβαίναι (δεν ξέρω, δεν έχω πάει ακόμη - κάτι μου λέει ότι θα είναι λιγότερο pretentious).
    - όσο για το Mall, δεν έχω κανένα πρόβλημα με το concept. Αν είναι παράνομο, δεν ξέρω, εγώ πηγαίνω, γιατί αλήθεια, που αλλού μπορώ να βρω μαζεμένα τόσα ηλεκτρονικά gadgets και να 'παίξω' με αυτά ? Αλλά, και αλλού ίσως γίνονται παρανομίες μεγαλύτερες ή μικρότερες. Το πραγματικά τραγικό με το Mall, και αυτό που πραγματικά δείχνει την ανωτερότητά μας, είναι ότι για να φτάσεις εκεί, πρέπει να κάνεις σλάλομ επειδή 200 ανεγκέφαλοι, εγωιστές, ανήθικοι, απολίτιστοι, αμόρφωτοι, άνευ παιδείας ΕΛΛΗΝΕΣ παρκάρουν στον δρόμο, και ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ. Και μόνο το εισόδημα από τις κλήσεις στον ένα χρόνο λειτουργίας θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κάτι κοινόχρηστο που να ικανοποιήσει τους όσους κατοίκους της περιοχής τυχόν διαμαρτύρονται.

    Τελικά, για ποιό πράγμα συζητάμε εδώ? Πίστευε κανείς πραγματικά ότι είχαμε πλάνο μεταολυμπιακό ? Ή εάν το είχαμε θα το εφαρμόζαμε ? ΓΙΑΤΙ ? Τι άλλαξε που δεν το βλέπω ? Πέτυχαν οι Ολυμπιακοί - Ελληνικό θαύμα..... ΑΡ....Α, συγνώμη. Πέτυχαν γιατί δούλεψαν κάποιες χιλιάδες ανασφάλιστων αλλοδαπών κάτω από άθλιες συνθήκες και πληρώνοντας του εργολάβους τρελές υπερωρίες - λάθος ? ΄

    Την διαχείρηση του κράτους και το όραμα του μέλλοντος της χώρας δεν μπορούμε να το κάνουμε oursourced σε φτηνά αλλοδαπά εργατικά χέρια. Και δυστυχώς το υλικό που διαθέτουμε, και πολιτικό και κοινωνικό είναι, to say the least, πολύ πολύ κατώτερο του ελάχιστου που χρειάζεται για να πάμε μπροστά.

    Όλα αυτά δεν είναι, για παράδειγμα, ανεξάρτητα από το ότι την στιγμή που εμφανιζόμαστε τελευταίοι σε research and development, σε τεχνολογία, σε ανάπτυξη, κλπ. την ίδια στιγμή μένουν κλειστά τα σχολειά μας για 6 εβδομάδες. Λες και έχουμε τέτοια πολυτέλεια......

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Vrennus said...
    "Όλοι οι εμποροϋπάλληλοι είναι άθλια αμειβόμενοι".

    E τότε να μη γίνονται μεγάλα καταστήματα πουθενά... να υπάρχουν μόνο "ευκατάστατοι αυτοαπασχολούμενοι"... Δεν νομίζω ότι είναι λογική αυτή η ένσταση.

    Όσο για το κλείσιμο καταστημάτων, επειδή μένω εκεί κοντά και κυλοφορώ, δεν έχω παρατηρήσει τίποτα.

    Οι εμπορικοί σύλλογοι άλλωστε πάντα γκρινιάζουν (εναντίον των "Μεγάλων").

    Έχουμε όμως ξεφύγει - το θέμα μας δεν είναι το Mall αλλά οι Ολυμπιακοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. doctor said...

    Να θέσω και το ερώτημα ΤΙ είναι σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

    -----

    Μπίζνα στηριγμένη πάνω στην ντόπα, την τηλεόραση και τις διαφημίσεις μήπως?

    Μπίζνα στηριγμένη πάνω στην σκληρή δουλειά, την στέρηση, τα όνειρα και τον ρομαντισμό αθλητών και παραγόντων?

    Ίσως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. etherovamon said...
    "για να φτάσεις εκεί, πρέπει να κάνεις σλάλομ επειδή 200 ανεγκέφαλοι, εγωιστές, ανήθικοι, απολίτιστοι, αμόρφωτοι, άνευ παιδείας ΕΛΛΗΝΕΣ παρκάρουν στον δρόμο, και ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ".

    Α μπράβο! Και για να γλυτώσουν το φθηνότερο πάρκιν της Αττικής 0,50λ η πρώτη ώρα - -1,5 οι δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. "Προοπτικές του Χρηματιστηρίου" (98-2000), "Ωφέλεια από τους Αγώνες" (1997-2004) και Ωφέλεια από την ΟΝΕ" (1996-2001) αποτέλεσαν τους 3 μεγάλα οράματα, που τελικά αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό ακριβοί "μύθοι" (ακριβοί σε δημόσιο χρήμα, σε αποταμιεύσεις ιδιωτών, σε ψυχολογία (πριν και μετά)).

    Τα αποτελέσματα τους τα "κληρονόμησε" η μετά το έτος 2004 Ελλάδα.

    Ή ΟΝΕ αποφασίστηκε το 1992 στο Μααστρίχτ. Από 1992 έως 1995/6, πόσοι μιλούσαν για τα κριτήρια σύγκλισης της ΟΝΕ και το πως θα τα επιτυγχάναμε. Η ΟΝΕ "προβλήθηκε" ως "πανάκεια", ως πολιτικός στόχος και όχι ως αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο της χώρας. Και τώρα το πληρώνουμε, με απαιτήσεις μη ρεαλιστικές, για προσδοκίες που δεν ανατποκρίνονται σε πραγματικότητα (μετά ΟΝΕ), αφού τελικά σχεδόν κανείς δεν μιλούσε συγκεκριμένα για το τι θα γινόταν ΜΕΣΑ στην ΟΝΕ. Αναλωθήκαμε στο πως θα μπούμε!

    Δεν ξέρω ποιοί τελικά έφτιξαν, καλλιέργησαν και συντήρησαν αυτές τις υπερ-προσδοκίες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το έκαναν καλοπροαίρετα. Ίσως το έκαναν διότι πίστευαν το ότι αν δεν το έκαναν, δεν θα υπήρχε "inspiration" για να γίνουν οργανωτικά κτλ όσα έπρεπε να γίνουν όταν αναλαμβάνει κανείς τόσο ΜΕΓΑΛΑ "έργα"-υπερπαραγωγές.

    Τους Αγώνες έπρεπε να τους επιτρέψουμε πίσω ή να τους αναδιαπραγματευτούμε εκ μηδενικής βάσης με τη ΔΟΕ μετά το 9/11, διότι ήταν ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι το κόστος τους και η ωφέλεια τους θα ήταν διαφορετικές από όσο πριν την 11/9/2001.

    To be fair, tο πρόσωπο που αναφέρθηκε, ας σημειωθεί ότι επέτυχε να μας δοθεί η διοργάνωση αλλά μετά παραγκωνίσθηκε και την διοργάνωση ανέλαβαν άλλοι. Και μετά, αρκετά μετά, κλήθηκε για να διασώσει την κατάσταση. Διότι οι πολιτικοί νόμισαν ότι δια του πολιτικού μάνατζμεντ οργανώνονται τόσο πολυσύνθετα έργα-παραγωγές.

    Διαφωνώ με την έμφαση που δόθηκε στους Αγώνες και που δεν δόθηκε έμφαση σε σκηνικά τύπου Τιβί )που κοτίζουν λιγότερα αλλά και εφόσον τέτοι γεγονότα για την Τιβί γίνονται) . Η πιό "επιτυχημένη" κατά εμέ οργάνωση μέσα στην οργάνωση ήταν η διοργάνωση αθλήματος στην Αρχαία Ολυμπία (σφαιροβολία ήταν ή δίσκος, δεν έχει σημασία) και η τελετή έναρξης (ακριβή αλλά άξιχε τα λεφτά της ως εικόνα, για εντός και εκτός αξιοποίηση).

    Αναμφίβολα υπήρξαν και υπάρχουν positive εθνικο-οικονομικά και εθνικής εικόνας externalities από τους Αγώνες. Απλώς δεν ήταν όσα είχε αφθεί να δημιουργηθεί η εντύπωση και η σχέση κόστους - ωφέλους είναι ένας υπολογισμός που μάλλον σε 20 χρόνια ίσως μπορέσει να γίνει.

    Τα 3 μεγάλα "έργα" - προσδοκίες - ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ που αναφέρω αποτέλεσαν (ΜΑΖΙ) πολύ βαρύ φορτίο για την Ελλάδα 1996-2004 (ΟΝΕ, μετοχές, Αγώνες). Και αυτό αποτελεί βαριά ΠΟΛΙΤΙΚΗ, αν μη τι άλλο, ευθύνη.

    Οι Αγώνες του Χελσίνκι έκαναν την μικρή Φινλανδία αυτό που είναι σήμερα. Έκτοτε, καμμία άλλη χώρα ανάλογο μεγέθους δεν έχει αναλάβει αγώνες πλην της Αθήνας-Ελλάδας. Η Φινλανδία όμως δεν είχε παράλληλα ΟΝΕ κ.α.

    Οι Αγώνες της Αθήνας ήταν και οι πρώτοι που έγιναν με περιβαλλοτικούς περιορισμούς ΕΕ. Σαν να μην έφταναν όλοι οι άλλοι και η Ελληνική γραφειοκρατία.

    Η Ελλάδα έδειξε όντως ότι μπορεί και στα μεγάλα. Αυτό όμως πόση αξία έχει για να δικαιολογεί τα κόστη? Ποιά άλλα μεγάλα μπορεί να οργανώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και για πιό λόγο?

    Εξ σχεδιασμού τα μεγάλα ΟΝΕΙΡΑ δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα της Ελλάδας αλλά κυρίως ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πραγματικότητα! Η ενδοσκόπηση μας έχει φάει στο "νησί" Ελλάς!

    Και η τάση να θέλουμε μεγάλα όνειρα εκτός από μικρότερα και πιό ρεαλιστικά υλοποιήσιμα. Τα μεγάλα πρότζεκτ, όπως και οι μεγάλες προσδοκίες απόδοσης στα χρηματιστήρια συνιδεύνονται και από μεγάλα ρίσκα. Άλλο ομόλογα και άλλο μετοχές!

    Ex post facto analysis όλοι σχεδόν μπορούν να κάνουν. Ex ante impact assessment ΠΟΣΟΙ? Και πόσο ζήτηση έχουν στην Ελληνική φαστ φουντ, φαστ everything - στα όρθια κυρίαρχη νοοτροπία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @ k2825 said...

    Το αν η πιττα μεγαλώνει ή απλά ξαναμοιράζεται μένει να το δούμε. Προσωπικά θεωρώ ότι απλά ξαναμοιράζεται. Μου φαίνεται αξιοπερίεργο ότι υπήρχαν άνθρωποι που κρατούσαν πεισματικά στην τράπεζα (ή στο σεντούκι) τα λεφτά τους και περίμεναν το «The Mall» για ν' αρχίσουν να ξοδεύουν! Να σας επισημάνω επίσης ότι οι βεράντες του «The Mall» βλέπουν νότια. Αν έβλεπαν βόρεια θα βλέπατε και τον προϋπάρχοντα οικιστικό ιστό (κατοικίες) του Αμαρουσίου - κι όχι καμμιά βωβούπολη βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Περί Santiago Calatrava ο λόγος (θα έφτανε κι εκεί):

    Όσο είναι επαρχιωτισμός να λοιδωρείς το έργο του S. Calatrava άλλο τόσο είναι να στέκεσαι εκστατικός απέναντί του. Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ο γνωστός αρχιτέκτονας έκανε μια αρπαχτή ολκής, αναπαράγοντας τυφλά και ερήμην του τοπίου τη μανιέρα που τον έκανε διάσημο. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Nikos Dimou said...
    «Προτιμώ μία παρατυπία που αποδίδει παρά μία νομιμότητα που νεκρώνει...»
    ------

    Όχι, με τίποτα, λυπάμαι. Δεν είναι το θέμα μας σήμερα, αλλά μια πολιτεία ή σέβεται τους νόμους που η ίδια θέσπισε ή δεν είναι δημοκρατική. Παρανομίες που δικαιολογούνται εκ των υστέρων απλά ανοίγουν την όρεξη για τις επόμενες. Κι ο κατήφορος αυτός όλοι ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει.

    Όσο για τη νομιμότητα που νεκρώνει, υπάρχει δρόμος, οι πολιτισμένες χώρες αλλάζουν τους κακούς νόμους και προσαρμόζουν την πραγματική κατάσταση στο νέο καθεστώς.

    Στη χώρα μας, αφήνουμε το νόμο στην ησυχία του, παρανομούμε ασύστολα, κι αν μας ενοχλήσει κανένα δικαστήριο που κάνει τη δουλειά του, νομιμοποιούμε εκ των υστέρων την παρανομία.

    Αλλά, τι λέω, εδώ πρώτα χτίζουμε και μετά φτιάχνουμε σχέδιο πόλης, στο Mall θ' ανησυχήσουμε;

    Κατά τα άλλα, φίλε Doctor θερμά συγχαρητήρια, πολύ ωραίο το άρθρο σου, θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Πρώτη φορά για το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ έμαθα σε ένα άρθρο επισκόπησης τύπου, που δημοσιεύουν οι εφημερίδες (η τάδε εφημερίδα πούλησε τόσα φύλλα, ο τάδε συντάκτης πήρε μεταγραφή στην άλλη, υπογράφηκε συνεργασία με τον τάδε εκδοτικό όμιλο του εξωτερικού κλπ). Ούτε το γνώριζα το περιοδικό, ούτε οι φίλοι και οι γνωστοί μου. Μετά την αναφορά του στο Τhe Μall άρχισαν όλοι να μού το αναφέρουν.
    Άραγε κριτικάρουμε το Τhe Μall για τις πραγματικές (ή υποτιθέμενες) μεγάλες ( ή μικρές) παρατυπίες, ή μήπως επειδή αποτελεί έναν τρόπο πολιτιστικής και καταναλωτικής συμπεριφοράς, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ; Ως γνωστόν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ θεωρούνται απολίτιστη χώρα με αγράμματους ανθρώπους (για αυτό προφανώς αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες τους διαβάζουν περισσότερα βιβλία από τους Έλληνες, οι οποίοι είμαστε...παντογνώστες).
    Ο τυπικός Έλληνας θα πάρει το αυτοκίνητό του, θα οδηγήσει προς το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο σκεπτόμενος για την αμερικανοποίηση, την αλλοίωση της φυλής και άλλα τέτοια ψευτοπατριωτικά. Σκεφτόμενος δε το άρθρο του ΓΑΛΕΡΑ, θα καβαλήσει το πεζοδρόμιο για να παρκάρει το αυτοκίνητό του. Έχει κάνει κάποια αυθαιρεσία; Μα είναι δυνατόν; Ποτέ των ποτών*


    *Δεν μπορώ να δεχθώ την άποψη ότι το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο είναι υπαίτιο για τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα επί της Ανδρέα Παπανδρεόυ. Όχι μόνο διαθέτει χώρους στάθμευσης (και με σχετικά χαμηλό αντίτιμο), αλλά είναι και κοντά σε σταθμούς ΜΜΜ. Φταίνε οι ίδιοι οι οδηγοί και είναι κρίμα, που δεν υπάρχει όχι κάποιος τροχονόμος για να τους "γράφει", αλλά γερανός για να τα σηκώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Oι Αγώνες επίσης αποτέλεσαν αφρμή για να φανεί πόσο hysterical ήταν τα δημοσιεύματα πολλών ξένων ΜΜΕ και δημοσιογράφων πριν τους Αγώνες, που έβλαψαν πολύ την προσέλευση Αμερικανών κυρίως σε αυτούς. Σε βαθμό που θα έπρεπε να είχε γίνει αστική μήνυση προς πολλά από αυτά και εξωδικαστικός συμβιβασμός με αντίβαρο θετικά εντιτόριαλς, πουμπλί και σε μεγάλο ντισκάουντ διαφημίσεις για την Ελλάδα 2004-2014. Αλλά οιπιό πολλοί, οοουπς, σόρρυ Έλληνες, σφάλαμε σε αυτά που γράφαμε πριν τους Αγώνες, σόρρυ μέιτς, και έφυγαν για να πάνε να αναλύσουν και χυστερίσουν επί άλλου (και ειδικά μικρού) που θα είχε το θράσσος να θελήσει να διοργανώσει κα΄τι μεγάλο όχι μόνον στα εξ΄ Ελβετίας πρότυπα αλλά τα πρότυπα της παγκόσμια 4ης εξουσίας! Και μετά πάλι με ένα "οουπς σόρρυ, λάθος κάναμε" καθαρίζουν.

    Και μας άφησαν με τα έργα, τις αποπληρωμές και τις διαψευμένες προσδοκίες οι εντιμότατοι κύριοι σχολιαστές, ανταποκριτές και στηλάρχες της παγκόσμιας 4ης εξουσίας.

    Την 11/9/2001, αυτός που κτύπησε τους Πύργους δεν έριξε μόνον αυτούς αλλά κατάφερε και ισχυρό πλήγμα και στα δικά μας όνειρα. "Ας προσέχαμε"?????? Διότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να παραδεεχθεί ότι χωρίς Αμερικανούς (τουρίστες) δεν θα είχαμε ξένους paying θεατές αλλά και ότι ο Ελληνικός τουρισμός χωρίς Αμερικανούς τουρίστες, τουρίστες έχει, αλλά έσοδα ανά τουρίστα πόσα έχει????

    Αλλά η αλήθειες κοστίζουν και δεν τις διαβάζει κανείς ακόμη και στα περίφημα ΜΜΕ του εξωτερικού, παρά μόνον εξ ποστ φάκτο! Διότι ειδησεογράφοι είναι και ας το παίζουν φορκάστερς, αναλυτές, και γκουρού!

    Κόστισε πολύ το μάθημα που μάθαμε! Και τα αποκαίδια των ονείρων καίνει ακόμα. Διότι όλα που εισάγονται στην Ελλάδα έρχονται σε τσιμπιμένες τιμές! Ακόμη και τα όνειρα και προσδοκίες.

    Καιρός θα ήταν να παράηουμε πλέον εμείς όνειρα και προσδοκίες για εξωγωγή. Ή καλύτερα μύθους και φιλοσοφίες, που είναι σαφώς ανώτερα και πιό "honest", εφόσον είναι labelled "φιλοσοφίες" και "μύθια" και όχι "αναλύσεις", "προβλέψεις" κ.α. και αξιολογήσεις ανταγωνιστικότητας, ποιότητας ζωής, κτλ!

    Έχουμε πολλά να διδάξουμε (σε σεμινάρια και βιβλία) κτλ την (υπόλοιπη) Δύση. Και να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουμε τις υστερίες τους χωρίς ουσίες αλλά με τις γραμματείες των προγόνων μας. Όταν βέβαια καθισουμε και τις μελετήσουμε οι ίδιοι και τις προσαρμόσουμε στα προβλήματα του κόσμους και της Ευρώπης της εποχής!

    Τι άλλο έχουμε να εξάγουμε? Αν έχουμε κάτι άλλο ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΜΕ, ας μας το πει κανείς, για να το κάνουμε! Εκτός αν το κρατά για "μυστικό"!

    "Το ισοζύγιο ξένων συναλλαγών, ..., το ισοζύγιο ξένων συναλλαγών" (παραφράζοντας τον πάντα επίκαιρο Μπιλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Vrennus said...

    Το αν η πιττα μεγαλώνει ή απλά ξαναμοιράζεται μένει να το δούμε. Προσωπικά θεωρώ ότι απλά ξαναμοιράζεται. Μου φαίνεται αξιοπερίεργο ότι υπήρχαν άνθρωποι που κρατούσαν πεισματικά στην τράπεζα (ή στο σεντούκι) τα λεφτά τους και περίμεναν το «The Mall» για ν' αρχίσουν να ξοδεύουν! Να σας επισημάνω επίσης ότι οι βεράντες του «The Mall» βλέπουν νότια. Αν έβλεπαν βόρεια θα βλέπατε και τον προϋπάρχοντα οικιστικό ιστό (κατοικίες) του Αμαρουσίου - κι όχι καμμιά βωβούπολη βέβαια!

    ----

    Και μένα μου φάνηκε παράξενο το πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κατάληξαν να γίνουν μόνιμοι σχεδόν θαμώνες του “Μόλου” ... Όταν όμως ρώτησα πήρα την εξής, περίπου, αποστομωτική απάντηση από την Μάνα (και Αρχηγό) της μιας οικογένειας:

    Δεν έχεις παιδιά και δεν ξέρεις … πάμε στο Mall με το τρένο, κοιτάζω βιτρίνες ενώ ο Βασίλης είναι στα ηλεκτρονικάδια, κάνω τα ψώνια μου, πίνω τον καφέ μου - χωρίς να ξεποδαριαστώ - δεν ιδρώνω δεν κρυώνω και ότι και να γίνει τα παιδιά είναι προφυλαγμένα κάπου κοντά - και κάτω να κυλιστούν «καθαρά» είναι.

    Έχετε δει πόσα πχ Β.Π. πιτσιρίκια επισκέπτονται (και καταναλώνουν) στο Mall μετά το σχολείο ή το φροντιστήριο αντί να πάνε σπίτι για να δουν DVD, καμιά τσόντα στο ιντερνετ, ή να παίξουν X-BOX?

    Όσο για το (χτισμένο, παραπλεύρως της Αττικής Οδού, εν μέσω πολλών τερατωδών ολυμπιακών υποδομών και εκτάσεων βοσκοτόπων/σκουπιδότοπων) Mall, και των δυσμενών παρενεργειών που υποτίθεται ότι προκαλεί στον οικιστικό ιστό του Αμαρουσίου, το επιχείρημα δεν με εκπλήττει καθόλου ...

    Είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με τα αντίστοιχα επιχειρήματα των ανθρώπων εκείνων (θολοκουλτουριάρηδες οικολογούντες, αρτηριοσκληρωμένοι δικαστικοί, εργολάβοι, "αγανακτισμένοι πολίτες" και τοπικοί "άρχοντες" στην πλειοψηφία τους) που έβαλαν τις απειράριθμες τρικλοποδιές στην "Περιφερειακή Υμηττού", πάγωσαν την επέκταση της περιφερειακής προς Γλυφάδα διότι "διαταράσσεται το τοπικό οικοσύστημα και το μικροκλίμα της περιοχής" και που προτιμούν την "ήπια οικιστική ανάπτυξη" του παλιού αεροδρομίου του "Ελληνικού" αντί πχ της δημιουργίας ενός πάρκου μηχανοκίνητου χερσαίου αθλητισμού και αεραθλητισμού στον ίδιο χώρο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ k2825:

    Σεις μπορεί να αρέσκεσθε σε αχανή εμπορικά πολυ-κέντρα όπου θέλεις μισή και μία ώρα για να φτάσεις, να προτιμάτε γειτονιές-υπνουπόλεις που να μην υπάρχει ούτε περίπτερο σε βαδίσιμη απόσταση, θα σας αρέσει να βλέπετε βουνά ξεκοιλιασμένα ή ποτάμια σκεπασμένα για να περνούν αυτοκινητόδρομοι, να προκρίνετε πίστες μηχανοκίνητου αθλητισμού στην καρδιά της πόλης αντί για λίγο πράσινο που τόσο της λείπει κλπ. κλπ.

    Εγώ είμαι από την άλλη πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Και ενώ βρήκαν τόσα δισεκατομμύρια ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξαφνικά -ω του θαύματος!- δεν έχουν χρήματα για να φτιάξουν έναν χώρο πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και θα ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΟΥΝ οι άθλιοι το 1/5 του χώρου για να ειπράξουν χρήματα για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

    Μας δουλεύουν και από πάνω...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @ Vrennus και k2825:

    Και οι δύο έχετε δίκιο.

    (Και αν ρωτήσει κανείς πως γίνεται και οι δύο να έχουν δίκο, του απαντώ ότι και αυτός/ή δίκιο έχει).


    α) Πόσο είναι διατεθειμένος κανείς να ΠΛΗΡΩΣΕΙ για να μπει σε ένα φυσικό πάρκο? Αν είναι δωρεάν, ποιός πληρώνει α1) στον δήμο δημοτικά τέλη - έσοδα (σε αντίθεση σε "εμπερικές χρήσεις")? β) τους απαραίτητους φύλακες (αστυφύλακες ή σεκιούριτι) γ) τι γίνεται το βράδι? Και σε τι κατάλοιπα από το βράδι βρίσκει κανείς το πρωί και δεν πρέπει να προσέχει μην τα πατήσει (το παιδί του) και τρέχει μετά για τεστ? Ποιός έχει την ώρα να πηγαίναι και να ρεμβάζει σε πάρκα τις καθημερινές σε ώρες εργασίας (8 πμ έως 5+++++ μμ)???

    Β) Πράσινο? Που είναι τα δένδρα και τα παγκάκια σε μίνι-πάρκα σε κάθε συνοικία, σε κάθε 1-2 τετράγωνα. Ποιός θα φυτεύει και ποιός τα συντηρεί (ποτίζει)? Η "Κοινωνία των Πολιτών" της Γειτονιάς? Ο δήμος?

    Για ποιές αρμοδιότητες εκλέγουμε δημοτικές αρχές? Ιδεολογικο-κομματικο-μεγαλοπολιτικές, για να κτίζουν σαμαράκια και τείχη αποθθάρυνσης σε μη-δημότες, ή για μικρά (αλλά δύσκολα???) έργα σαν τα δένδρα σε κάθε πεζοδρόμιο και παγκάκια (κάθε παζοδρόμιο και δένδρα, κάθε τεράγωνο και μίνι-πάρκο, τόσο μίνι που να είναι αυτο-εποπτεύσιμο και ασφαλές)??

    Για να βγάζεις το παιδί σου?

    Όλοι δίκιο έχουν. Αυτό σημαίνει (τελικά) "παγκοσμιοποίηση" και όχι άλλα. Analyse this!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Για να είμαι ακριβείς, δεν τα βρήκαν αυτοί, άλλοι τα βρήκαν, 'οπως τα βρήκαν.

    Και εφόσον τα βρήκαν και τα ανάλωσαν για τα έργα αυτά, μήπως έχει μείνει πλέον τίποτα για να βρεθεί? Παρά μόνον (εκ νέου) η "Αμερική" (ή το παλιό καλό ταμείο της "ΕΟΚ"???)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Doctor said: ... και θα ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΟΥΝ οι άθλιοι το 1/5 του χώρου για να ειπράξουν χρήματα για το Μητροπολιτικό Πάρκο...

    ---------

    Αγαπητέ Doctor, από πότε τόσο αισιόδοξος; Φταίει μήπως ο υπέροχος σημερινός ήλιος; Πιστεύεις, πραγματικά, ότι θα τσιμεντώσουν ΜΟΝΟ το 1/5;

    Σε παρακαλώ, κράτα αυτό το comment, θα μας χρειαστεί σε επόμενη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. k2825 said...
    cyberdust said...
    δείχνει να υπάρχει μια συγκεκριμένη "κανονικότητα", μια "ρυθμολογία":-)))))
    Πεμ Νοε 09, 10:47:29 πμ

    Δηλαδή για να το καταλάβω. Σήμερα δεν έχει γλέντι? OMG Oh mein lieber Gott!!! Γκλουχ, ορίστε το κατάπια και αυτό. Θα επιζήσω όμως!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μήπως είχαμε τόσο συνηθίσει κάποιοι να μας δουλεύουν για τόσο καιρό και τώρα μας λείπει αυτό (ως συνήθεια)? Ερωτώ απλώς, άλλους ειδικότερους εμού, διότι δεν είμαι ειδικός επιστημονικά σε τέτοια θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Το Θέμα "Ελληνικό" είναι μια πολύ πονεμένη και περίπλοκη υπόθεση ... Ο Καββαθάς των τεχνικών εκδόσεων (4Τροχοί κτλ) έχει γράψει κατ επανάληψη εμπεριστατωμένα για το ζήτημα, δημοσιεύοντας μάλιστα και αποσπάσματα σχετικών μελετών που είχαν υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές κατά το παρελθόν.

    Εν ολίγοις, η δημιουργία χώρων πρασίνου ΔΕΝ είναι ασύμβατη με δριαστηριότητες μηχανοκίνητου αθλητισμού κάθε είδους. Αντίθετα ένα τέτοιο μοντέλο ΚΑΙ οικονομικά βιώσιμο θα ήταν ΚΑΙ κοινωνικά ωφέλιμο ΚΑΙ θα έδινε διέξοδο για ανάπτυξη 10άδων εναλλακτικών δραστηριοτήτων σε πιτσιρικάδες κάθε ηλικίας (π.χ. από πίστες για κάρτ/μινι ασφάλτινα ράλλυ, ποδηλατοδρόμους και πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, μέχρι 400άρι dragstip/διαδρόμο απογείωσης για υπερ-ελαφρά αεροσκάφη).

    Η ουσία είναι ότι κάποιοι ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ να χτίσουν στο Ελληνικό πολυτελείς πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα με το πρόσχημα της «ήπιας οικιστικής ανάπτυξης». Και θα κάνουν αυτό που ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ γιατί όλοι μας είμαστε αρκετά ΜΑΛΑΚΕΣ για να τους το επιτρέψουμε ... Και ξαναγυρνάμε και πάλι στο, εξαντληθέν προ πολλού, θέμα της προσωπικής ευθύνης, παιδείας και καλλιέργειας ...

    Αλλά ας μην συνεχίσω ... όπως διακριτικά υπενθύμισε νωρίτερα ο κος Ν.Δ. το θέμα μας είναι οι Ολυμπιακοί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Οι Αγώνες της Αθηνας δεν έγιναν για να πάνε κυρίως οι εν Αθηναίς και οι λοιποί κάτοικοι Ελλάδος να τους δούνε. Υποτίθεται ότι έγιναν για να έχουμε συναλλαγματικά έσοδα από τις κοσμοσυρροή ξένων θεατών. Δεν έγιναν λοιπόν γαι τους ολίγους, για ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ έγιναν (για να τους δει από την Τιβί) και γα να έχουμε και συναλλαγματικά έσοδα στο "ξένο ισοζύγιο".

    Και εγώ ως εν Αθήναις κατοικών από την Τιβί τους είδα και ούτε πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι γίνονταν εδώ για να πάω εγώ να τους δω από κοντά! Αλλά οι πλούσιοι τουρίστες της παγκόσμιας "φίλαθλης κοινότητας", δλδ κυρίως ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Των οποίων, μετά 9/11 η μαζική προσέλευση ήταν μάλλον όνειρο και έγινε ακόμη πιό όνειρο με τις προ-Αγώνων υστερίες ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΛΩΝ της παγκόσμιας 4ης εξουσίας.

    Αν ήταν να οφελωθούν κάποιοι, αυτοί θεωρείτο ότι θα ήταν από τους ΠΛΟΥΣΙΟΙ τουρίστες αι ο ωφλεημένος θα ήταν ο Ελληνικός τουρισμός και όχι μόνον ο Αθηναϊκός. Και όσοι είπαν ΜΠΡΑΝΟ μετά, δεν είπαν ΜΠΡΑΒΟ Αθηναίοι, αλλά ΜΠΡΑΒΟ Έλληνες. Σε ποιό νησί θα θέλατε να είχαν γίνει οι Αγώνες, εναλλακτικά? Ίσως σε ένα νησί που να φιλοξενούσε μόνον επισήμους και μήντια και οι θεατές να ήταν μόνον ΤΗΛΕ-ΘΕΑΤΕΣ, όπως σε πολλά άλλα σήμερα!

    Και τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα. Για τα ΜΜΕ έγιναν οι Αγώνες και τελικά τους άρεσαν. Και άλλαξαν γνώμη για τις προ-Αγώνων υστερίες πολλών από αυτούς. Τόσο μας κόστισαν, το ξαναλέω. Και με ένα οοουπς, σόρρυ μέιτς, καθάρισαν.

    Και σε όλους εμάς έμειναν οι προσδοκίες.

    ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ ΤΟ ΝΤΟΥΣ, και ακόμη δεν έχουμε μάλλον συνέλθει. ΚΑι αν βάλεις και ΟΝΕ και Μετοχές 98-2000 μαζί, τότε ..... post-traumatic effect syndrome. Γι' αυτό πλέον μεγάλα και ωραία λόγια είναι πλέον εκτός μοδός.

    Ας αναλύσουν οι ειδικότεροι εμού πιό επιστημονικά τα εφφέκτς όλης αυτής της κατάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Περί Ολυμπιακών Αγώνων

    Τελικά τα καταφέραμε καλά ή όχι; Οι Αγώνες ήταν επιτυχημένοι;
    Αυτό μετράει κατά τη γνώμη μου και η απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα είναι ΝΑΙ. Και δεν ήταν καθόλου σίγουρο εκ των προτέρων.


    Περί της σημασίας των Ολυμπιακών Αγώνων

    Η πολιτική σημασία ενός αντίστοιχου γεγονότος, όπου μαζεύονται όλα τα κράτη της γης, ξεπερνάει κατά πολύ τη σημασία μιας απλής αθλητικής συνάντησης. Εξ άλλου πόσους παγκόσμιους θεσμούς έχουμε που να λειτουργούν;


    Τι μας έμεινε;

    ΑΜΕΣΑ
    -Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων (πεζοδρόμηση Διον. Αρεοπαγίτου, κ.λ.π.)
    -Μετρό (μέχρι το αεροδρόμιο!!!)
    -Τραμ (καθόλου αποτυχημένο, σιγά σιγά αρχίζει ο κόσμος να το συνηθίζει)
    -Αττική Οδός
    -Ανακατασκευή σταθμών ΗΣΑΠ
    -Αναπαλαίωση πολλών κτηρίων του Κέντρου (μεταξύ των οποίων και τα λιφτινγκ ξενοδοχείων όπως η Μεγάλη Βρετανία, Χίλτον, κ.λ.π.).
    -Ανακαίνιση μουσείων, αρχαιολογικών χώρων…
    -κ.λ.π.

    ΕΜΜΕΣΑ
    -Βελτίωση του διεθνούς κύρους της χώρας (και μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ – προσωρινό έστω;)
    -Απόδειξη πως και μια μικρή χώρα μπορεί να τα καταφέρει
    -Βελτίωση της εικόνας μας ως ενός ελκυστικού τουριστικού προορισμού (και όχι μόνο για λόγους sea – sun - κ.λ.π.) που αποδείχθηκε με την αύξηση των αφίξεων
    -κ.λ.π.

    Να συμπληρώσω πως εμείς όλη την τελευταία 10ετία είχαμε συνεχή αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστά 3 και 4 % όταν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζαν μηδενική ανάπτυξη.


    Περί του κόστους των έργων

    (Τηρουμένων των αναλογιών) Για την κατασκευή του Παρθενώνα που αποφάσισε ο Περικλής και υλοποίησε ο Φειδίας, κατηγορήθηκαν αμφότεροι ότι σπατάλησαν το συμμαχικό ταμείο…


    Περί ΜΩΛ

    Εκτός από την επένδυση, τις θέσεις εργασίας, την αξιοποίηση του χώρου, κ.λ.π. κατά τη γνώμη μου είναι και αξιοθέατο (εκτός από ναός της κατανάλωσης). Όσον αφορά τη νομιμότητα – τα πράγματα δεν είναι ποτέ 100 % νόμιμα ή 100 % παράνομα. Δυστυχώς, στη χώρα μας, με τη γραφειοκρατία που υπάρχει, το να θέλει κανείς να είναι τελείως νόμιμος είναι σισύφειος άθλος.

    Υ.Γ. Το να συνεχίζουμε να «φτύνουμε» τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη πραγματικά μου κάνει εντύπωση. Έκανε τη δουλειά της τέλεια και με άψογα αποτελέσματα. Μακάρι να είχαμε κι άλλους σαν κι αυτήν.
    Αλήθεια, αν αποτύχαινε τι θα λέγαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Συγχαρητήρια, το σχέδιο πέτυχε!

    Του ΚΩΝ. ΚΑΡΤΑΛΗ
    Αναπληρωτή καθηγητή Παν/μίου Αθηνών, πρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ

    Είναι νομίζω γνωστό ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ως βαρίδια, τα οποία πρέπει να ξεφορτωθεί με το καλύτερο δυνατό τίμημα. Είναι επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση επέλεξε ένα σχέδιο αξιοποίησης που θεωρεί τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις εμπορικά αγαθά, στα οποία εντάσσονται μόνο όποιες δημόσιες χρήσεις ταιριάζουν στις προτεραιότητες των ιδιωτών επενδυτών. Αντί δηλαδή να τις αντιμετωπίζει ως κοινωνικά αγαθά, για την αξιοποίηση των οποίων υπάρχει χώρος και δυνατότητα και για τον ιδιωτικό τομέα.



    Το Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή
    Για την υποστήριξη αυτού του σχεδίου χρησιμοποιήθηκαν πολλά επιχειρήματα και κατασκευάστηκαν αντίστοιχα άλλοθι. Για παράδειγμα, προβλήθηκε κατά κόρον ότι το ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας θα ήταν 100 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, και για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο πολίτης, οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να δοθούν σε ιδιώτες, με νέους προφανώς πολεοδομικούς όρους. Ομως δεν εξηγείται πώς η ΓΓΑ προκήρυξε πρόσφατα το διαγωνισμό συντήρησης και λειτουργίας των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ (όσα δηλαδή είχε εκτιμήσει το υπουργείο Πολιτισμού το 2003).

    Για την υποστήριξη επίσης του ιδίου σχεδίου, η κυβέρνηση δεν δίστασε να ακυρώσει τις πρόνοιες των προεδρικών διαταγμάτων που είχαν δρομολογηθεί το 2001 και που προέβλεπαν τις προϋποθέσεις της ολυμπιακής αλλά και μεταολυμπιακής ανάπτυξης των ολυμπιακών πόλων. Στο ίδιο πλαίσιο φρόντισε να ακυρώσει το σχεδιασμό του βασικού ολυμπιακού νόμου (2730/1999), που προέβλεπε ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις συγκροτούν ένα συγκροτημένο δίκτυο υπερτοπικών πόλων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού που λειτουργεί συνεκτικά μέσα στον πολυκερματισμένο αστικό (αθηναϊκό) ιστό.

    Ποια είναι η

    κατάσταση τώρα;

    Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας προκηρύχθηκε (ορθώς) για ιδιωτική αξιοποίηση, αλλά με τη δυνατότητα -από το νόμο 3342 του 2005- στον ανάδοχο που θα το αναλάβει να κατασκευάσει επιπλέον 65.000 τ.μ. (!) στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, πάνω δηλαδή στο νερό. Για λόγους σύγκρισης, πρόκειται για το 1/3 του νέου εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι, ενώ το «Χίλτον» είναι 52.000 τ.μ. Το γεγονός ότι αδρανούν οι όμοροι δήμοι σε αυτή την προοπτική, το γεγονός ότι δεν αντιδρούν επίσης οι σύλλογοι που στο παρελθόν έσπευδαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για κάθε ολυμπιακό θέμα, προκαλεί πολλές και εύλογες απορίες.

    Το Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή παραχωρήθηκε μαζί με την έκταση των 22,5 στρεμμάτων που το περιβάλλει σε μια ιδιωτική κοινοπραξία, που σύμφωνα με το επενδυτικό της σχέδιο θα το μετατρέψει σε θεατρικό χώρο. Για 20 έτη οι πολίτες του Δήμου Αθηναίων, του δήμου δηλαδή με τις λιγότερες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, θα το επισκέπτονται μόνο ως θεατές. Είχε προηγηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Πολιτισμού για την εμπορική αξιοποίηση του «πάρκου». Ερήμην φυσικά του ΥΠΕΧΩΔΕ ή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας ή της νομαρχίας Αθηνών. Οσο για το Δήμο Αθηναίων; Απών.

    Το Ολυμπιακό Κέντρο στο Γαλάτσι παραχωρείται για 40 χρόνια προκειμένου να γίνει εμπορικό κέντρο μαμούθ. Ετσι, ενώ χωροθετήθηκε σε περιοχή τού άλλοτε κτήματος Βεΐκου για να ενωθεί λειτουργικά με το πάρκο Γαλατσίου και για να εξυπηρετήσει μεταολυμπιακά ως πολυδύναμο αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο τις προφανείς -και πιεστικές- ανάγκες για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων, τώρα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, σε μια προνομιούχο για τους ιδιώτες περιοχή. Μάλιστα σε έκταση που απαλλοτριώθηκε από το ελληνικό Δημόσιο με το ποσόν των 25 εκατ. ευρώ.

    Το Ολυμπιακό Κέντρο στη Νίκαια παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Δεν εξηγείται διαφορετικά: αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν το έχουν επισκεφθεί καν. Τι άραγε θα κάνει το Πανεπιστήμιο Πειραιά τις κερκίδες, τις αίθουσες ενδυνάμωσης, τους προπονητικούς χώρους, τα φυσικοθεραπευτήρια, τις σάουνες των αθλητών κ.ά.; Πώς, άραγε, το Πανεπιστήμιο Πειραιά θα αναδείξει το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας σε υπερτοπικό πόλο πολιτισμού και αθλητισμού;

    Η έκταση στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό τεμαχίζεται μεταξύ Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, σε μια προφανή προσπάθεια εγκατάλειψης του σχεδίου της ολοκληρωμένης ανάδειξης του χώρου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο. Πρόσφατη άλλωστε είναι και η είδηση της πρόθεσης ενοικίασης της κλειστής εγκατάστασης στο Ελληνικό σε επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων.

    Στο Φάληρο, οι χρήσεις γης άλλαξαν με το νόμο 3342/2005 ώστε να φιλοξενηθούν θεματικά πάρκα, δηλαδή όπως λέει ο ίδιος ο νόμος λούνα παρκ, ενυδρείο, μίνι γκολφ κ.ά. Επί του παρόντος το παράκτιο μέτωπο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο για τους πολίτες, ενώ η μαρίνα του Φλοίσβου έχει καταληφθεί από σκάφη που καμία σχέση δεν έχουν με το ναυταθλητισμό που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα του 2001. Οσο για τον όμορο χώρο του πρώην ιπποδρόμου, παραμένει αναξιοποίητος. Πού λόγος για τη λειτουργική του συνένωση μέσω της εσπλανάδας με το παράκτιο πάρκο. Ευτυχώς, σε αυτή την περιοχή ένας τουλάχιστον δήμος (της Καλλιθέας) αντιδρά διεκδικώντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας αυτό που το ίδιο το Συμβούλιο ενέκρινε -κατά τον προληπτικό του έλεγχο το 2001- ως το σχέδιο αξιοποίησης του παράκτιου μετώπου.

    Ολες οι άλλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις περιμένουν την «αξιοποίησή» τους. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο πέτυχε. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις «πωλούνται εξοπλισμένες».

    Οσοι ενδιαφέρονται για μια άλλη αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που θα δίνει τη δυνατότητα για την ανεμπόδιστη χρήση τους από τους πολίτες της πόλης, δεν έχουν παρά να το εκφράσουν. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για τις δημοτικές αρχές που διεκδικούν την εμπιστοσύνη μας, άραγε για ποια Αθήνα, για ποιο παράκτιο μέτωπο, για ποιο πρότυπο ανάπτυξης του μητροπολιτικού μας συγκροτήματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2006

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @demosthenes
    Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όλα αυτά τα αρνητικά δημοσιεύματα ίσως μας βγήκαν τελικά σε καλο. Αρχικά είχε δημιουργηθεί φόβος για την επιτυχία των αγώνων, που βασιζόταν κυρίως στην εικόνα που υπήρχε για την Ελλάδα. Ήταν όμως μια ευχάριστη έκπληξη για όλους το ότι όλα πήγανε καλά και αυτό λειτούργησε ως θετική διαφήμιση.

    Το να εκμεταλλευτούμε αυτή τη διαφήμιση είναι στο χέρι μας. Γιατί πολλοί θα είναι οι τουρίστες που θα έρθουν και θα θελήσουν να επισκεφτούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις (που όπως διαβάζω στις εφημερίδες τις έχουμε αφήσει στην τύχη τους). Αν όμως γυρίσουν στις πατρίδες τους και πούνε στους φίλους τους ότι όλα έχουν εγκαταλειφθει, αυτό θα λειτουργήσει ως αρνητική διαφήμιση.

    Τι θέλω να πω? Δε μας φταίνε οι "κακοί" ξένοι με τα σχόλια τους. Εμείς κρατάμε την τύχη μας στα χερια μας.

    @zoferos mesaionas
    Συμφωνώ πως άλλαξε πολύ η εικόνα μας προς τα έξω προς το καλύτερο. Αυτό δεν ξέρω πως το μετράμε σε $$.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. zoferos mesaionas said...
    Τι μας έμεινε;

    ΑΜΕΣΑ
    -Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων (πεζοδρόμηση Διον. Αρεοπαγίτου, κ.λ.π.)


    Χα! Ένα όραμα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση (και όχι της Μελίνας Μερκούρη) περιορίστηκε σε μια πεζοδρόμηση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 30 χρόνια.

    -Μετρό (μέχρι το αεροδρόμιο!!!)

    Το οποίο ούτως ή άλλως θα πήγαινε μεχρι το αεροδρόμιο αλλά δεν έχει πάει ακόμη στο Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ελληνικό που το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε μέχρι το 2003.

    -Τραμ (καθόλου αποτυχημένο, σιγά σιγά αρχίζει ο κόσμος να το συνηθίζει)

    Που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τρόπο που να το σιχαθεί ό κόσμος.

    -Αττική Οδός

    Έργο άσχετο με τους Ολυμπικούς - δημοπρατήθηκε το 1995 αν θυμάμαι καλά.

    -Ανακατασκευή σταθμών ΗΣΑΠ
    -Αναπαλαίωση πολλών κτηρίων του Κέντρου (μεταξύ των οποίων και τα λιφτινγκ ξενοδοχείων όπως η Μεγάλη Βρετανία, Χίλτον, κ.λ.π.).
    -Ανακαίνιση μουσείων, αρχαιολογικών χώρων…


    Αυτά έμειναν. Αλλά έπρεπε να πάρουμε μια σημαντική και δαπανηρή διοργάνωση για να ρίξουμε ένα βαψιματάκι στο σπίτι μας; Αλλά τέτοια είναι η «νοικοκυροσύνη» μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Δείτε εδώ μια πολύ ωραία σύγκριση Αθήνας και Βαρκελώνης:

    http://e-rooster.gr/11/2005/185


    **********************
    Προς zoferosmesaionas:

    Πάει κάποιος οικογενειάρχης να πληρώσει ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.
    Αντ'αυτών παέι και αγοράζει ένα αρμάνι και πάει πίσω στην γυναίκα του και στα παιδιά του.

    - Πλήρωσες τους λογαριασμούς;

    - Όχι, αλλά κοίτα τι όμορφος που είμαι!!!

    Τα όσα μας έμειναν αξίζουν τα δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν;
    Η ερώτηση είναι απλή και σαφής.

    Όσο για το τραμ, είναι με διαφορά το πιο αργό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πιο αργό και από το ταπεινό τρόλεϊ.
    Σύνταγμα-Γλυφάδα σε 1,5 ώρα σε ώρα αιχμής...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. doctor said

    Η λύση στις μεγαλουπόλεις είναι μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς που στην Αθήνα είναι μέσα μαζικής ταλαιπωρίας.

    Καιπού να δεις τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Όμηροι ενός και μοναδικού ΟΑΣΘ, αστικών λεωφορείων, δηλαδή. ΔΙπλών, αρθρωτών, που στριμώχνονται σε δρόμος όπως η Ερμού, με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
    Για να βρεθείς από τα ανατολικά στο κέντρο (μια απόσταση 25 χιλιομέτρων) αλλάζεις τρία αστικά λεωφορεία.
    Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν -και πολεμούν, για- να μην υπάρξει μετρό, άλλη περιφερειακή, υποθαλάσσια, άλλος δρόμος. Που προτείνουν να κλείσει το κέντρο (με αυτές τις αστικές γραμμές) για τα αυτοκίνητα.
    Η πόλη έχει ένα γήπεδο (για να φθάσουμε στο θέμα μας), το Καυτανζόγλειο, ανακαινισμένο για τους Ολυμπιακούς, χτισμένο το 1950 (το εγκαινίασε ο τότε υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Καραμανλής)!
    Τα Ολυμπιακά έργα στην Τούμπα περιορίστηκαν στην κατασκευή στεγάστρου και πολυόροφου κτίσματος κολλητά με το γήπεδο. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες ΔΕΝ δίνουν άδεια διεξαγωγής αγώνων -κι όμως, ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται εκεί κάθε, περίπου, 15 μέρες.
    Το Ολυμπιακό Προπονητήριο Χαριλάου (ή Κλεάνθης Βικελίδης) είναι το παμπάλαιο γήπεδο του Άρη, χτισμένο μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή κι όποτε γίνεται αγώνας οι δρόμοι κλείνουν και ο κόσμος ταλαιπωρείται.
    Το γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς έμεινε στη μέση. Έμεινε η μία κερκίδα, να ατενίζει έναν... μαντρότοιχο από την απέναντι πλευρά. Κι όμως, το γήπεδο είναι χτισμένο δίπλα ακριβώς στο στρατόπεδο Κόδρα, το οποίο έχει ονομαστεί "Πολυχώρος Πολιτισμού".
    Κολυμβητήρια; Δύο: το Ποσειδώνιο (ανακαινίστηκε κι αυτό για τους Ολυμπιακούς, χτίστηκε το 1975) και το Εθνικό, δίπλα στο Καυτανζόγλειο (χτίστηκε κι αυτό το 1974 και διαθέτει... 25άρα κλειστή πισίνα), κατάλληλο μόνον για πόλο. Στην Περαία, αντίθετα, η ιδιωτική πρωτοβουλία δημιούργησε πισίνα με όζον -κι όχι χλώριο- αλλά για να πας εκεί πρέπει να έχεις... αυτοκίνητο (αφού η αστική συγκοινωνία προβλέπει ΜΙΑ γραμμή λεωφορείου, με σταθμό μετεπιβίβασης και δρομολόγια ανά 15 λεπτά).
    Γήπεδα μπάσκετ, δύο: Το Αλεξάνδρειο, που δόθηκε για χρήση από τον Άρη. Χτίστηκε το '50 και χωρά 3.700 ανθρώπους. Ανακαινίστηκε για τους Ολυμπιακούς. Το "παλατάκι" (κλειστό ΠΑΟΚ). Χτίστηκε από την πολιτεία και χαρίστηκε στον ΠΑΟΚ, που ήταν η πρώτη ομάδα μπάσκετ η οποία κατέκτησε ευρωπαϊκό κύπελλο (μετά την ΑΕΚ του εξηντακάτι) το 1995. Ήδη θέλει λίφτινγκ.
    Γήπεδα Βόλεϊ. Ο Ηρακλής, με συμμετοχές σε φάιναλ φορ, παίζει στο φοβερό Κατσάνειο (θυμίζει το Παπαστράτειο, για τους πιο παλιούς νοτιοελλαδίτες).
    Μπορώ να γράφω μέχρι αύριο. Έχω μια απάντηση για κάθε θέμα. Εν κατακλείδι: να είστε κι ευχαριστημένοι για όσα έγιναν. Αν ζούσατε εκτός λεκανοπεδίου, ακόμη και στην ΣΥΜ-πρωτεύουσα (τρομάρα της, ας όψεται ο τίτλος συμβασιλεύουσα) Θεσσαλονίκη, θα πηγαίνατε στη δουλειά σας με το αστικό (και μόνον με αυτό), ή με τα πόδια, ή θα παραμένατε ακίνητοι στους τρεις, όλους κι όλους, δρόμους που, κατ εφημισμόν αποκαλούμε "ταχείας κυκλοφορίας".
    Και Δόξα Τω Θεώ, που τραγουδούσε κι ο αείμνηστος Μπιθικότσης.

    ΥΓ. Κύριε Δήμου,
    ως γεννημένος στην Κομοτηνή, μεγαλωμένος στην Έδεσσα και ως μόνιμος -πλέον- κάτοικος Θεσσαλονίκης, έχω χιλιάδες ενστάσεις για το προηγούμενο ποστ. Εδώ και 45 χρόνια ζω σε περιοχές με -υποτιθέμενες- μειονότητες. Κι όταν λέμε "ζω", το εννοούμε: Δεν τους βλέπω απέναντι, αλλά παίζω τάβλι μαζί τους, αγοράζω από τα καταστήματά τους, έπαιξα με τους συνομήλικούς μου, φλέρταρα με τις κόρες τους (πριν 20 χρόνια). Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε η λύση περνά μόνον από ελληνικά χέρια. Πλέον βρισκόμαστε σε στάση άμυνας, μπροστά σε κάποιους που αδιαφορούν γι αυτήν τη ζωή που εγώ -και χιλιάδες άλλοι εδώ πάνω- βιώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. A! Ξέχασα!
    Κωπηλατοδρόμιο: Κάποτε υπήρχε αυτό της Βόλβης, στη λίμνη (γνωστή για τους σεισμούς και την ενδονεοδημοκρατική πολιτική κίνηση). Τώρα ούτε κι αυτό υπάρχει, αφού η λίμνη... πέθανε. Οι κωπηλάτες κάνουν προπόνηση στον ανοικτό Θερμαϊκό Κόλπο -κι όταν έχει μπορίνι, βγαίνει το Λιμενικό και τους μαζεύει πριν θαλασσοπνιγούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ένα από τα θέματα που με προβληματίζουν είναι η μεταμόρφωση των Αθηναίων κατά την διάρκεια των Αγώνων.

    Ξαφνικά νόμιζες πως ζούσες στην Ελβετία ή την Σουηδία!

    Άψογοι στην κίνηση (κανείς δεν παραβίαζε τις Ολυμπιακές λωρίδες) ιππότες στην συμπεριφορά, ευγενικοί, γελαστοί και ευφρόσυνοι στους πεζόδρομους γύρω στην Ακρόπολη και το Θησείο... Αμ οι εθελοντές; Πού βρέθηκαν τόσοι πειθαρχημένοι, συμπαθείς και πρόθυμοι νέοι;

    Ήταν ένα όνειρο εβδομάδων. Μετά ξυπνήσαμε και επιστρέψαμε στα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @ΝΔ
    Ακριβώς, αυτό το όνειρο, ποσο κόστιζε?

    Αποδείξαμε (στους εαυτούς μας κυρίως) τι μπορούμε να κάνουμε, αν το θελήσουμε.

    Για αυτό δυσκολεύομαι να πω αν κερδίσαμε ή χάσαμε: πως τα μετράει κανεις σε χρήμα όλα αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Σχετικά με την αποκέντρωση, παραθέτω μια αρκετά αιρετική άποψη που ομολογώ ότι με προβλημάτισε:

    http://e-rooster.gr/01/2005/69

    Το παραπάνω site το ανακάλυψα πριν λίγες ημέρες και είναι ενδιαφέρον.
    Έχει και το ndimou.gr στα links που προτείνει.

    doctor

    Y.Γ. Ο εθελοντισμός ήταν αποτέλεσμα της πλύσης εγκεφάλου των Μ.Μ.Ε.
    Κάποιοι κακόμοιροι εργάστηκαν αμισθί και κάποια λαμόγια έλυσαν το οικονομικό τους πρόβλημα για πάντα χωρίς να εργαστούν ούτε ένα λεπτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Περί οικονομικών:


    Πόσο μας στοίχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; 11 δις €

    Πόσο είναι το εθνικό μας χρέος; 200 δις €


    Ε, και τι λέτε, τίποτα χρήσιμο δεν μας έμεινε; μα τίποτα;

    Μήπως, ό,τι και να γινόταν θα είμαστε αρνητικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. gargoyle said...
    "Είναι εξωφρενικό να παρουσιάζεται το Mall σαν επένδυση του δημοσίου για την καταπολέμηση της ανεργίας!
    ΝΔ και οι σοφιστίες έχουν κάποιο όριο".

    Από ότι έχω διαβάσει στα σχόλια κανείς δεν είπε ότι ήταν "επένδυση του Δημοσίου". Όλοι ξέρουμε πως ήταν ιδιωτική. Αλλά την ανεργία μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις θα την περιορίσουμε - το Δημόσιο χωρίς να παράγει, απλώς επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Nikos Dimou said...
    «Ένα από τα θέματα που με προβληματίζουν είναι η μεταμόρφωση των Αθηναίων κατά την διάρκεια των Αγώνων.»

    Να ήταν η χωριάτικη κουτοπονηριά μας, η παιδιάστικη ανωριμότητά μας; Ξαφνικά γίναμε «καλά παιδιά» γιατί τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν σταμμένα πάνω μας: μας βλέπουν, ο «μπαμπάς» είπε να καθίσουμε φρόνιμα να μη γίνουμε ρεζίλι. Ή να ήταν η πεποίθησή μας ότι η παραμικρή παρασπονδία μας θα τιμωρείτο με όλη τη δέουσα αυστηρότητα; Ίσως να ήταν και τα δυο. Είμαστε ικανοί για το καλύτερο, δυστυχώς όμως μόνο όταν μας το επιβάλλουν.

    Όσο για τους εθελοντές, δίπλα μας είναι ακόμη. Πάντα γελαστοί, πάντα πρόθυμοι, πάντα φιλότιμοι αλλά να υπάρχει κάποιος σκοπός. Όταν η κοινωνία μας θεωρεί χρεωστούμενα τη φιλοτιμία, την προθυμία, το χαμόγελο και απαξιοί να τα ανταμείψει, τότε κι αυτά σιγά - σιγά θα εκλείψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. 2Nikos Dimou said...

    ''Ένα από τα θέματα που με προβληματίζουν είναι η μεταμόρφωση των Αθηναίων κατά την διάρκεια των Αγώνων.

    Ξαφνικά νόμιζες πως ζούσες στην Ελβετία ή την Σουηδία!
    .
    .
    .
    Ήταν ένα όνειρο εβδομάδων. Μετά ξυπνήσαμε και επιστρέψαμε στα ίδια. ''


    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΕ ΔΗΜΟΥ

    ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΑΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ;

    Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΛΙΣ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΓΚΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΕΨΕΙ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ- ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΔΑΞΕ Η ΜΑΜΑ ΤΟΥ-ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΤΣΟΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ ΤΣΑΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΟΠΗΔΗΜΑΤΑ.

    ΤΩΡΑ, ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΜΑΜΑ ΦΟΡΑΕΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΣΟΥΛΑ ΕΝΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΑΚΙ ΤΗς ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΟΝΗ ΤΗς ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ως ΛΥΣΗ Η ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΕΚΦΟΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΙΓΔΙΑΣΜΕΝΟΥ ΣΟΥΒΛΑΚΙΟΥ. ΝΑ ΤΡΩΣ ΣΟΥΣΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΓΥΡΟ ΚΑΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΕ ΜΠΑΚΑΛΟΤΑΒΕΡΝΕΣ.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟΣ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ''ΦΩΤΙΣΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΑΣ'' ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. axuro έχω μεταφέρει το σχόλιό σας στο προηγούμενο ποστ - όπου και ανήκει και σας απάντησα εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. ihadafarminafrica said...
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΕ ΔΗΜΟΥ

    ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΑΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ;

    Όχι, αλλά το έζησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Nikos Dimou

    ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΖΗΣΑ. ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ DEJA VU.

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΖΗΣΑ ΣΑΝ ΜΙΣΟΞΥΠΝΙΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΩΣ ΕΝΑ ΒΡΑΧΥΒΙΟ ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΟ.

    ΥΓ: ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗς EUROBANK ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΥΨΟΣ ΤΟΝ ΛΑΤΣΗ;

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Doctor
    Μου άρεσε πολύ το κείμενό σας αλλά όχι πολύ το "Κάποιοι κακόμοιροι εργάστηκαν αμισθί."
    Μια μικρή ένσταση.
    Ο εθελοντισμός προσφερει εσωτερική ευχαριστηση στον καθενα. Οποιος το κάνει, γνωριζει πολύ καλά ότι κάοπιος άλλος δεν πληρώνει γι αυτες τις υπηρεσίες -άρα κερδιζει- αλλά όταν στο τέλος της ημέρας νιώθεις ωραια με τον εαυτο σου, δεν πληρώθηκες και εσυ;
    Μην συσχετιζουμε την κάθε δραστηριότητά μας με χρημα.
    Πολλές γινονται για το εσωτερικό μας κέφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ακόμα και σήμερα, αν θέλουμε μπορούμε σχετικά εύκολα και απλά να αλλάξουμε την μεταολυμπιακή χρήση πολλών εγκαταστάσεων,ή να τα μεταφέρουμε. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι μεταλλικές κατασκευές, που με κάποιο επιπλέον κόστος μπορούν να ξεστηθούν και να μετεγκατασταθούν σε κάποιες επαρχιακές πόλεις που δεν έχουν αθλητικές υποδομές. Στη θέση τους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πάρκα και χώροι περιπάτου. Φυσικά αν υπήρχε καλύτερος αρχικός σχεδιασμός θα γλυτώναμε κάποια λεφτά, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΩΣΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. Θέλουμε πόλη ανθρώπινη, με φαρδιά και άνετα πεζοδρόμια, με σύγχρονα ΜΜΜ, με πάρκα και πλατείες, με ποδηλατόδρομους και ελεύθερους χώρους περιπάτου? Ή θέλουμε μια πόλη που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ΙΧ με οποιοδήποτε κόστος? Γιατί και τα δυο μαζί δε γίνονται. Ως κοινωνία έχουμε σαφώς επιλέξει το δεύτερο και υφιστάμεθα τις συνέπειες. Αυτός είναι και ο λόγος της «αποτυχίας» του τραμ και του προαστιακού. Έχουμε μετατρέψει την πόλη μας σε ένα τεράστιο πάρκιν, κι έτσι βολεύονται όλοι. Μη μιλάμε λοιπόν για ανθρώπινη πόλη και κουραφέξαλα. Δε φταίει ούτε ο Σημίτης ούτε ο Καραμανλής, φταίει ο μέσος Έλληνας που βάζει τη διευκόλυνσης των 5 ΙΧ της οικογένειάς του υπέρ άνω κάθε άλλης προτεραιότητας. Και φυσικά όσο μεγαλύτερο το SUV τόσο το καλύτερο.

    Θυμηθείτε τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό κατά τη διάρκεια των αγώνων και πόσο άψογα λειτούργησε. Γιατί ανατράπηκε την επόμενη ακριβώς ημέρα? Ούτε καν τα σπέσιαλ Ολύμπικς δεν περιμέναμε να τελειώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. dimitris
    δεν νομίζω ότι έχουμε επιλέξει κάτι - π. χ. την προτεραιότητα στα Ι.Χ. Απλώς πάμε όπου μας πάει το ρέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Και μια ερωτηση πριν φυγω

    Για τον ρολο του Κώστα Μπακουρη μπορει να με ενημερώσει κανεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Πανάσχημη said...
    Doctor
    Μου άρεσε πολύ το κείμενό σας αλλά όχι πολύ το "Κάποιοι κακόμοιροι εργάστηκαν αμισθί."
    Μια μικρή ένσταση.

    --------

    Δεκτή η ένσταση.
    Επιτρέψτε μου όμως να σας θυμίσω ότι επειδή η συμμετοχή των εθελοντών ήταν μηδαμινή στην αρχή και επειδή έβλεπαν ότι ΔΕΝ θα έχουν τους εθελοντές που χρειαζόταν, οι διοργανωτές μαζί με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς προέβησαν στα εξής:

    1) Βομβαρδισμός με τηλεοπτικά σποτ, με καταχωρήσεις στον τύπο και στα περιοδικά.

    2) Οι κυβερνώντες, μανούλες στις υποσχέσεις, υποσχέθηκαν ότι οι εθελοντές θα πάρουν μπόνους κάποιους πόντους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Πληροφοριακά, ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο, μεταολυμπιακά.

    3) Σε αυτό έχω άμεση εμπειρία λόγω του επαγγέλματός μου:

    Τα συμβαλλόμενα μέρη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) αποφάσισαν στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002-2003 στο άρθρο 14 την χορήγηση 10 εργασίμων ημερών ΜΕ αποδοχές σε όσους συμμετάσχουν ως εθελοντές στους Ο.Α.
    Όταν η παραπάνω συμφωνία γνωστοποιήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. πολλοί εργαζόμενοι άρχισαν να συνωστίζονται για να γίνουν ... εθελοντές, όχι και τόσο αγνά και ανιδιοτελώς αγαπητή κ.Πανάσχημη...

    Είδα πολλούς κουτοπόνηρους που δήλωσαν εθελοντές για να δούνε αγώνες τσάμπα, για να πάρουν μπόνους βαθμούς για τον ΑΣΕΠ, για να πάρουν εξτρά 10 εργάσιμες, ήτοι 14 ημερολογιακές (σχεδόν μισό μήνα) επιπλέον άδεια ΜΕ αποδοχές από τον εργοδότη τους που χωρίς να το καταλάβει τσόνταρε και αυτός για το ...ιδεώδες.

    Το όλο κύμα λοιπόν των εθελοντών, θύμισε πολύ τις ...λαοθάλασσες των συλλαλητηρίων του Μακεδονικού όπου έκλεισαν επιχειρήσεις,σχολεία και υπηρεσίες και οι πολίτες σχεδόν εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν.

    Προσέξτε το λίγο.

    Υπήρξαν ΣΙΓΟΥΡΑ και εθελοντές με αγνές προθέσεις, αν και θα εκτιμούσα να ήταν εθελοντές σε αναδασώσεις ή σε καθαρισμούς παραλιών, όπως ο γράφων.

    *****

    Χάρυ, για τους αριστερούς είμαι ρεβιζιονιστής και οπορτουνιστής, για σένα είμαι ...κλασσικός αριστερός;
    Δηλαδή τα πάρκα της Ολλανδίας και της Γερμανίας είναι αποτελέσματα των ψηφισμάτων της αναρχοοικολογικής διεθνούς;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Φυσικά χρειάζεται ένα μπράβο και στην Γιάννα. Που ξαφνικά έγινε ανθρώπινη, όταν χόρευε μόνη της στην κερκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Miltos said...
    demosthenes said "...Σε ποιό νησί θα θέλατε να είχαν γίνει οι Αγώνες, εναλλακτικά?"

    Δεν έγινα κατανοητός. Να γίνονταν εκτός Αθηνών, σε μία ΝΕΑ πόλη, "ΝΗΣΙ", φρούριο ασφαλείας για επισήμους, αθλητές και ΜΜΕ, χωρίς θεατές (ή με εικονικούς), ως μήντια ιβέντ που είναι!

    Και θα μας άφηναν κληρονομιά και μιά ΝΕΑ πόλη, για 100-200-300 χιλ. κατοίκους!!!

    Με χαμηλότερο συνολικό κόστος. Μία "αθλητούπολη".

    Η ένα μέρος για διεξαγωγή κάθε χρόνο ΔΙΚΩΝ μας Παγκόσμιων Αγώνων (αλλά με άλλο μπραντνέιμ).

    Το παρόν μπραντ το κατέχει διεθνής οργανισμός και δεν μπορεί ο εκάστοτε διοργανωτής να κάνει ό,τι αλλαγέ θέλει. ΠΟΛΗ διοργανώνει τους αγώνες αυτούς. Αυτή είναι η προδιαγραφή.

    ------------

    Κακώς!!! Κάκιστα!!! Εγώ αν ζούσα στην Αθήνα θα συμμετείχα. Ήθελα να το ζήσω το γεγονός απο κοντά, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου...

    Άποψη σας, αλλά μην μου την επιβάλετε και σε μένα. ¨Αλλωστε συμμετοχή στους αγώνες, αυτή θα ήταν ως αθλητής. Συμβολή? Συνέβαλα στην επιτυχία της ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ με το να μην επιβαρύνω το κυκλοφοριακό εκείνες τις μέρες. Και με το να απαντώ σε χοντράδες για τη χώρα μου που έγραφαν μέλη σε ονλάιν φόρουμ γνωστής βρετανικής εφημερίδας. Αν σας φτάνουν ως "συμμετοχή"... εμένα μπυ έφταναν (μαζί με την παρακολούθηση από Τιβί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ξέρετε πόσο έβλαψε στην εικόνα της χώρας και των Ελλήνων παγκοσμίως το γιουχάρισμα των συμμετεχόντων στο τελικό των 200μ (Α)? Διότι το εξέλαβαν ως γιουχάρισμα των αθλητών αυτών και όχι της μη-συμμετοχής του Έλληνα. Και γιοχαρίσμα σε στίβο θεωρούνται αμποσολούτ "νο, νο"! Ποιός το εξήγησε αυτό στο διεθνές τηλεοπτικό κοινό? Ξέρετε τι γράφτηκε για αυτό σε φόρα του εξωτερικού? Ποιός ήταν εκεί για να εξηγήσει?

    Ακού εκεί "κάκιστα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Doctor
    Δεν τα γνώριζα αυτα. Εφ'οσον έγιναν αυτά τα παρατράγουδα, ανακαλώ την ένσταση.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Δημοσθενη

    "Διότι το εξέλαβαν ως γιουχάρισμα των αθλητών αυτών και όχι της μη-συμμετοχής του Έλληνα."

    Μα ήταν γιουχαϊσμα εναντιον των μαυρων, εχεις καμια αμφιβολία;
    Μαυρος και πρωτος; Που ξανακούστηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. ME ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΑΛΛΑ Η ΓΙΟΥΧΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗς ΑΘΗΝΑΣ 2004.

    ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΜΑΥΡΩΝ ΠΟΙΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΛΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΓΙΟΥΧΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ.

    ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΜΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ. ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΠΧ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΙΟΥΧΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ( ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΟΥΣ) ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΔΕΙΕΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ.

    ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΓΙΟΥΧΑΙΣΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΑ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ (ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΙΝΟ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Πανάσχημη said...
    Μα ήταν γιουχαϊσμα εναντιον των μαυρων, εχεις καμια αμφιβολία;
    Μαυρος και πρωτος; Που ξανακούστηκε;

    Λάθος Πανάσχημη. Ήταν γιουχάισμα λόγω της υπόθεσης Κεντέρη (που εξελήφθη ως διεθνής συνωμοσία).
    Αντίθετα οι Έλληνες έχουν χειροκροτήσει συχνά μαύρους σε όλα τα αθλήματα - έχουμε και πολλούς μαύρυς που αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες - μερικοί είναι και έλληνες (π. χ. Σκορτσιανίτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Dear Panaschimi,

    I was not in the stadium, I did not boo or spoke with anybody who booed. Thus any interpretation is possible.

    Withg all due respect, I do not think your interpretation (volor based) is a probable one.

    Some may think that they booed the US Athletes who they thought were the ones to "benefit" from the non-participation of the Greek. They happened to be black, I think.

    Some could say that they booed in general protest "towards all those who conspired (!!??) against the Greek's participation"!

    In any case, the crowd should have been aware, as individuals, of who much they were hurting the image of our Games, our country, our athletic spirit, etc, when they decided to boo. They had not thought it thu!

    In any case (and I mean it), the view that they booed againt the non participation of the Greek athlete and not the other athletes should have been heard and explained by all Greeks to their friends all over the world, when it came up in discussions. For that I had/have no doubt.

    The behaviour of 10.000 Greeks cannot be allowed to harm the image of a whole country and people and the 04 Games I will not elaborate further on this matter.

    I merely wanted to reply to the comment about "participation" in the Games.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Actually, the American woman who had started the thread against Greeks in general based on the booing in question, after an exchange of posts in the very popular online forum of a British paper, wound up in the end, asking me for a "date"-private chat!!!! Which of course I refused, on the premise that based on her personal trait to project on 10 mil Greeks her impression of a behavior incident of 10 thousand, I was not interested in liaising with her in any way.

    Maybe Lefteris can analyse her behaviour! LOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Δίκιο έχετε όλοι που παραπονιέστε, θα μπορούσανε να έχουνε γίνει πολλά πράγματα με τα έργα κ όπως πάντα η λαμογιά κέρδισε στα σημεία. Αλλά εμένα μου άρεσε που η Αθήνα έβαλε τα καλά της για 15 μέρες, έστω. Κ επίσης θυμάμαι πάντα το δέος που ένιωθα μέσα στο γήπεδο την ώρα που έτρεχε ο Green, πηδούσε η Δεβετζή κ φορούσε το μετάλλιο η Χαλκιά. Ας μη μιλήσω για το γλέντι που ακολουθούσε στο Μοναστηράκι κ την Ερμού κάθε βράδυ.
    Αυτά σκέφτομαι κ δεν μετανιώνω που πήραμε τους Αγώνες, ούτε αναρωτιέμαι γιατί υπάρχουνε ακόμα οι Ολυμπιακοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. harrygreco said...
    «Αν κορεστει η αττικη οδος,να φτιαξουν δευτερο καταστρωμα. Ηδη επρεπε να ειχε γινει στο "ποταμι". Οπως στις γεφυρες στο Νιου Γυορκ. Όπως Αμερικη...»

    ...και στο τέλος να γκρεμίζουμε τα σπίτια για να φτιάχνουμε δρόμους, όπως Αμερική (ναι, το έκαναν στο LA)! Μόλις έφτιαχναν καινούργιο αυτοκινητόδρομο σε δυο μήνες έπηζε, kι άντε πάλι από την αρχή. Έφαγαν τα μούτρα τους και γύρισαν στα ΜΜΜ - άκου 'κει μετρό στο LA, ποιος να το ΄λεγε τη δεκαετία του '70!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. @ zoi20

    Καλές οι επιτυχίες Ελλήνων αθλητών, τραγουδιστών και Ελληνικών αθλητικών ομάδων σε Ευρωπαικούς ή Παγκόσμιους διαγωνισμούς. Επιτυχής και η οργάνωση τελικά, σε "ρυθμό συρτάκι". Ακόμη και νεό προτζεκτ μανατζμεντ ρυθμό "μάθαμε" στους ξένους, "syrtaki management style: you start slow and then you finish the project in a frenzied rythm".

    Όμως, όπως είχα γράψει και σε άρθρο που φιλοξένησε γνωστή εφημερίδα πριν χρόνια, καιρός είναι κάποτε να έχουμε και αννάλογες επιτυχίες στα Ευρωπάϊκά και Παγκόσμια "πρωταθλήματα" επιχειρήσεων. Χάρηκα, ρίγησα, πάρα πολύ με την επιτυχία της Χάλκιά στα εμπόδια. Αλλά θα ήθελα να βλέπω και ελληνικά ΕΠΩΝΥΜΑ προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων καταστημάτων και των σουπερμάρκετ ανά τον κόσμο, βιβλία Ελήνων και στα βιβλιοπωλεία της ΝΥ, της Λόνδρας, και Έλληνες σχολιαστές στα TV πάνελ του BBC World, BBC1, BB2, CNN, TV5, A2, FR3, DW, ARD, CBS, NBC, κτλ.

    Αυτό θεωρώ "εξωστρεφή εθνική οικονομία" και "εθνικισμό". Και δεν έχουν καμμία σχέση με DNA.

    Ξέρω, είμαι πολύ ....... (συμπληρώστε εσείς ό,τι έχετε προδιάθεση ο καθείς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Αν συνεχίσεις όμως να το κριτικάρεις (δικαίωμα σου) χαρακτηρίζοντας το ΟΜΩΣ όπως χαρακτηρίζεις άλλους τότε θα αποκτήσει δουλειά ο δικηγόρος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Εσύ πως προτείνεις δε να καλύψουμε το άκρως ελλειμματικό ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ισοζύγιο ξένων συναλλαγών, ή δεν σε ενδιαφέρει αυτό! Είσαι hedged εκτός Ελλάδος? Δικαίωμα σου, αλλά όχι οι ΒΑΡΕΙΣ χαρακτηρισμοί προς αυτούς που δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. doctor said...

    ...Είδα πολλούς κουτοπόνηρους που δήλωσαν εθελοντές για να δούνε αγώνες τσάμπα...

    Μήπως υπερβάλλεις λίγο;

    Αν μας διαβάζει κανείς εθελοντής, ας απαντήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Όσο γαι το "γιάπικη έκδοση", είσαι πολυυυυύ εκτός! Αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι υβριστικός. Οι σε Φ.... και Ν.... είναι. Δεν θα εμπλακώ δε σε δημόσια ή ιδιωτική συζήτηση μαζί σου. Live and let live, αλλά υπάρχουν και σαφή όρια στο δικαίωμα περί ελευθερίας χαρακτηρισμών. Ρόσο "Libertarian" δεν τυγχάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Άσε τώρα το ΜΒΑ-σπηκ. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας λέγεται, εθνικές οικονομίες αξιολογεί το ΔΟΦ, εθνική παραγωγικότητα μετριέται. Αν το φινάνζ κεφάλαιο δεν θέλει σύνορα και έθνη και θέλει να βγούμε όλοι γυμνοί και ξυπόλητοι ανιδείκευτοι στην παγκόσμια αγορά για φτηνά εργατικά χέρια, αυτό δεν το χαρακτηρίζω πως λέγεται και τι συνιστά. Δεν μου αρέσει να χαρακτηρίζω. Το τι σου αρέσει δεν με απασχολεί, αρκεί να μην μου απευθύνεις χαρακτηρισμό σαφώς υβριστικό. Εφόσον δεν το κάνεις, γράφε ό,τι θέλεις και για μένα και για τις απόψεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Πως το έλεγε ο Χριστός « ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω» ήμουνα και παραμένω ενάντια στους ολυμπιακούς, καλιγραφείες στον κόλο της μυλωνους, εδώ δεν έχουμε κρεβάτια στις εντατικές και οι ολυμπιακοί μας μαράνανε, Doctor οι διαγνώσεις σου είναι σωστές.
    Τώρα Αττική οδός, από τα ταξίδια μου στην Ευρώπη ,πάντα με το αυτοκίνητο μου ,είναι από του τελειότερους δρόμους όχι μόνο στην κατασκευή αλλά και στην συντήρηση, μόνο που γρήγορα θα βγει νοκ άουτ, όποιος χρησιμοποιεί την είσοδο –έξοδο της Μεταμόρφωσης θα ξέρει, ήδη μπλοκάρει, πολλές φορές αντί να βγω για Πειραιά πάω για Λαμία και πάω από Φιλαδέλφεια.
    Και τέλος για το Mall, αφού το 80% των Ελλήνων έχει χτίσει και από ένα αυθαίρετο γιατί να μην το κάνει και ο Λάτσης ,δεν κατάλαβα, το μισό Ηράκλειο της Κρήτης είναι αυθαίρετο και όχι με μονοκατοικίες αλλά με πολυκατοικίες, ας πάει αύριο το πρωί ο Don μια βόλτα γύρω από το εξοχικό του και να μας γράψει για τα αυθαίρετα, τα σεντόνια του Lefteri θα ωχριούν μπροστά στα σεντόνια που θα γεμίσουν με αυθαίρετα.
    Και κάτι που θα μείνει μεταξύ μας , ποιοι από τους γράφοντες δεν έχουν κάνει οικοδομική αυθαιρεσία αυτοί ή οι γονείς τους και πρώτος εγώ ,ο πατέρας μου αυθαίρετο διώροφο εξοχικό στην Κερατέα,είμαι και θα παραμείνω εναντίον των αυθαιρέτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Dimitris said: ... ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΩΣΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. Θέλουμε πόλη ανθρώπινη, με φαρδιά και άνετα πεζοδρόμια, με σύγχρονα ΜΜΜ, με πάρκα και πλατείες, με ποδηλατόδρομους και ελεύθερους χώρους περιπάτου? Ή θέλουμε μια πόλη που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ΙΧ με οποιοδήποτε κόστος?
    ---------

    Όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο "γι αυτή την πόλη", αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για καμιά πόλη. Κι ούτε θα υπάρξει. Ακόμη χειρότερα, το άθλιο μοντέλο της τερατούπολης εξάγεται με μεγάλη ταχύτητα στην περιφέρεια, τόσο πετυχημένο θεωρείται.

    Γιατί, ενώ σε όλο τον κόσμο ο σχεδιασμός προηγείται (το λέει κι η λέξη) κι η εφαρμογή του έπεται, στην Ελλάδα ακολουθείται η αντίθετη φορά:

    Τα κάθε είδους συμφέροντα (μικρά μεσαία και μεγάλα) λυμαίνονται οικιστικά μια περιοχή, κι όσο μεγαλύτερου φυσικού κάλους είναι τόσο περισσότερο (πηγαίνετε μια βόλτα στην Αγόργιανη και τα λέμε).

    Η πολιτεία ανέχεται την κατάσταση, τόσο χρόνο όσο χρειάζεται ώστε η βλάβη να μην είναι αναστρέψιμη.

    Μετά, εκδίδεται σειρά νομοθετημάτων, με τα οποία η παρανομία νομιμοποιείται, συνήθως με την καταβολή ασήμαντων προστίμων.

    Τέλος, η ήδη δομημένη περιοχή εντάσσσεται στο σχέδιο. Ο σχεδιασμός δηλαδή καταλήγει να είναι αποτύπωση της υπάρχουσας παρανομίας.

    Αν, μετά απ' αυτό, εξακολουθείτε να Θέλετε ανθρώπινες συνθήκες, απλά αλλάξτε χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. zoferos mesaionas said...
    doctor said...

    ...Είδα πολλούς κουτοπόνηρους που δήλωσαν εθελοντές για να δούνε αγώνες τσάμπα...

    Μήπως υπερβάλλεις λίγο;

    Αν μας διαβάζει κανείς εθελοντής, ας απαντήσει...

    Πεμ Νοε 09, 06:55:29 μμ

    ****--*****-------******

    Δεν είπα ότι όλοι οι εθελοντές είχαν κρυφίους σκοπούς, απλά ότι πάρα πολλοί είχαν.

    Ο Χάρυ έχει δίκιο στον εύστοχο παραλληλισμό του με την τέως Ε.Σ.Σ.Δ.
    Την ώρα που οι σοβιετικοί περίμεναν στην ουρά για ψωμί, οι Σοβιετικοί εκτόξευαν τον Σπούτνικ.

    Αντί να φτιάξουν νοσοκομεία και σχολεία, φτιάξανε γήπεδα που σήμερα τα τρώει η σκόνη.

    Όσο για την Αττική Οδό, για πηγαίνετε το πρωί από Παλλήνη μέχρι Κηφισίας και θα δείτε πήξιμο.
    Και που είστε ακόμη.

    Η αιτία που ήμουν αντίθετος με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το σημερινό αποτέλεσμα που όλοι βλέπουμε.

    Δεν το μάντεψα, το πρόβλεψα και πιστέψτε με όλοι κατά βάθος το ξέραμε.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Αγαπητέ/ή Rallousilach εύχομαι ολόψυχα το παρακάτω να μην το ζήσετε ούτε για σας, ούτε για κανένα συγγενικό σας πρόσωπο:

    "...εδώ δεν έχουμε κρεβάτια στις εντατικές και οι ολυμπιακοί μας μαράνανε..."

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Υποκείμενο δικαίου said...
    "Είμαι και εγώ ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί ήταν εξαιρετικά βλαπτικοί για την χώρα".

    Νομίζω πως σε αυτό συμφωνούμε οι περισσότεροι.

    Για να απολαύσουμε μερικές ωραίες στιγμές στην τελετή έναρξης (το μόνο θετικό που μου έμεινε μαζί με το βραχύβιο όνειρο μίας οργανωμένης πόλης) καταχρεωθήκαμε και απεμπολήσαμε ουσιαστικά έργα.

    "για ένα πουκάμισο αδειανό... για μία Ελένη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. "Βρήκαμε πρόσφατα την καραμέλα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και νομιμοποιούμε καραμπινάτες κομπίνες. 'Εχουμε ανάγει τον κάθε κερδοσκόπο, ασύδοτο επιχειρηματία σε φιλάνθρωπο..."

    Οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται από παρθενογέννεση ούτε από το κράτος ούτε με νόμους. Δημιουργούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Για να είναι όμως κανείς επιχειρηματίας και εργοδότης με την γραφειοκρατία, πολυνομία. κ.α. που δέρνουν την Ελληνική "οικονομία" (πόσο σε να είναι και εξαγωγέας) ΗΡΩΑΣ θα πρέπει να είναι ή κάτι άλλο. Μάλλον όχι όμως αυτό που γράψατε.

    Η απογραφειοκρατικοποίηση και η απορρύθμιση θα άρουν την ασφυξία του υγειούς επιχειρείν στην Ελλάδα και ίσως αφήσουν χρόνο στις επιχειρήσεις να μελετήσουν και τι προιόντα και υπηρεσιες θέλουν οι άλλες (εκτός Ελλάδος) αγορές. Για να μην πανηγυρίζουμε εσαεί επιτυχίες ΜΟΝΟΝ στους στίβους και τα φεστιβάλ αλλά και αλλού. Και υγεία στο ισοζύγιο!
    Μετά την ΟΝΕ αιμοραγούμε πλέον όχι σε δρχ αλλά σε Ευρά και δεν μπορούμε πλέον να τυπώνουμε Ευρά όπως τυπώναμε δρχ.

    Καλοί οι διογανώσεις αγώνων δε και οι επενδύσεις στην εικόνα της Ελλάδας αλλά πρέπει κάποτε να δούμε και ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ το ισοζύγιο συναλλαγών.

    Έτσι δεν είναι. κ. Δήμου?

    Αλλιώς άτομα, μειοψηφίες και πλειοψηφίες, ΟΛΟΙ θα πεινάσουμε. Και με αθλοπαιδιές και θεάματα μόνον. άρτον που έχουμε πόρους να αγοράσουμε? ¨Ή σε βαρέλια ως Διογένηδες θα την βγάλουμε (σαν τον Νικ Νόλτε στο Down and Out in Beverly Hills). Down and out in Athensbowl and the Former National Economy of Greece (FNEG)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Ο αρχικός προϋπολογισμός της Ολυμπιάδας (χωρίς τα έξοδα του Οργανισμού "Αθήνα - 2004") ήταν 2,2 δισ. ευρώ. Λίγο πριν παραδώσει το ΠΑΣΟΚ, το κόστος των έργων έφτανε ήδη επισήμως τα 4,6 δισ. και σήμερα πια πολλοί μιλούν για 8 δισ. ευρώ ή ακόμα και για 12 δισ. ευρώ (βουλευτής ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη).
    Το σίγουρο είναι ότι απ' αυτά τα αστρονομικά ποσά ελάχιστα επενδύθηκαν για την ουσιαστική ασφάλεια και την υγιεινή στα εργοτάξια κατά παράβαση όχι μόνο της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων που επιβάλλει η Επιθεώρηση Εργασίας-ΣΕΠΕ, αλλά και των ίδιων των Συμβάσεων. Το ΣΕΠΕ και οι τοπικές του υπηρεσίες αποδείχθηκαν πολύ λίγες και άτολμες μπροστά στα έργα "εθνικής προτεραιότητας". Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 15/12/2003 -τρία και πλέον χρόνια από τις εργασίες στα πρώτα εργοτάξια των ολυμπιακών έργων, μετά από 13 θανατηφόρα δυστυχήματα και μερικές εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες- το ΣΕΠΕ εξέδωσε λιτή ανακοίνωση "υπερηφανευόμενο" ότι οι νεκροί "αποτελούν το 2% του συνόλου των εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων που συνέβησαν στη χώρα για το ίδιο διάστημα". Και ότι "κατά τη διανυθείσα τριετία πραγματοποιήθηκαν 1348 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 509 πάσης μορφής κυρώσεις (πρόστιμα, μηνύσεις και διακοπές εργασιών)". Ζητήσαμε επίμονα από το ΣΕΠΕ τις εκθέσεις αυτοψίας αυτών των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν ώστε να δούμε ακριβώς το είδος και την στατιστική κατανομή των παραβάσεων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στα ολυμπιακά έργα, καθώς και τους υπευθύνους εργολάβους και μηχανικούς ασφαλείας των συγκεκριμένων έργων. Τα στοιχεία δεν μας δόθηκαν.

    *********

    Από ρεπορτάζ του Ιού της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (Νικόλας Ζηργάνος και Νικόλας Λεοντόπουλος).

    http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040502a.htm

    --------------------

    Να μιλήσουμε και για τις 2 περιπτώσεις αλλοδαπών εργατών που ΤΣΙΜΕΝΤΩΘΗΚΑΝ, που ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ στα μπετά;
    Είναι κοινό μυστικό πια τέτοιες ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ πρακτικές...

    Ναι, το αρχικό κόστος Rallousilach ήταν 2,2 δις ευρώ και έφτασε στα 11 ή στα 13 κατά πολλούς, και εγώ ως φορολογούμενος πολίτης που διαμαρτύρομαι έχω άδικο;
    Γκρίνια λέτε εσείς την ευθιξία;

    Εσείς πως νιώθετε δηλαδή;
    Ικανοποίηση;

    Δεν νομίζετε ότι κάποιοι είναι υπεύθυνοι γι'αυτόν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού των αγώνων;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Βλέπω ότι το pet, βγάζει πάλι ανακοινώσεις, αυτή τη φορά για τις πόλεις, το urbanism, τους urbanites και το city competitiveness.

    Θα ξεφωνίσω πάλι με τη σχετική βιβλιογραφία παραμάσχαλα και θα έχουμε εγκεφαλικά του ....ioannisk.

    Αφού ρε harry δε σε πάει η θεωρία, κάτσε στην αρβανιτολογία κι ας τα άλλα. Φάε κανένα "κομμούνι" όπως μας λες στον ύπνο σου και γύρνα πλευρό...

    Το ...Αμέρικα, έχει μια βιβλιογραφία ΝΑ! για τα λάθη και τις βλακείες που έχει κάνει στον αστικό σχεδιασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Θλίψη και οργή προκαλεί η εικόνα πλήρους εγκατάλειψης των Ολυμπιακών έργων.
    Όπως κατέγραψε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ALPHA και του Σπύρου Λάμπρου, στις εγκαταστάσεις του Φαληρικού Δέλτα τα κτίρια και οι υποδομές όχι μόνο ρημάζουν, αλλά είναι και «ξέφραγο αμπέλι», καθώς δεν υπάρχει μέριμνα για τη φύλαξή τους.

    Όσο για τους αρμοδίους, την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα και το υπουργείο Πολιτισμού, επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

    Ένα ανοιχτό παράθυρο, ένα σπασμένο τζάμι και μια παραβιασμένη πόρτα ανοίγουν τον δρόμο για να μπει οποιοσδήποτε, όποτε θέλει, στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του Beach Volley και του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο.

    Στα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα η φύλαξη είναι ανύπαρκτη και η εγκατάλειψη κάτι παραπάνω από ορατή.

    Όταν το συνεργείο του ALPHA μπήκε στο χώρο του Beach Volley, ο συναγερμός χτύπησε, αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και μάλιστα μέρα-μεσημέρι. Η κάμερα και ο ρεπόρτερ του ALPHA κινήθηκαν ανενόχλητοι σε όλους τους χώρους, σε όλους τους ορόφους.

    Η κάμερα και ο Σπύρος Λάμπρου μπήκαν στον κεντρικό χώρο ελέγχου. Στους πίνακες ηλεκτροδότησης όλα είναι ακόμη σε λειτουργία. Οι πίνακες στην διάθεση του καθενός να πατήσει οποιοδήποτε κουμπί. Βγαίνοντας από το κτίριο οι περαστικοί υπέδειξαν στο τηλεοπτικό συνεργείο ακόμα μία είσοδο στον χώρο του Tae Kwon Do. Περιμετρικά τα πάντα είναι κατεστραμμένα. Πυροσβεστήρες άδειοι, σκουπίδια παντού, γυμνά καλώδια, ακόμα και κομματιασμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πεταμένοι στον χώρο. Ίδια η κατάσταση με πέρσι. Μόνο που τότε οι πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων ήταν κλειστά.

    Φέτος λοιπόν η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερα. Φύλακες υπάρχουν, αλλά αν δεν ψάξεις, δεν θα σε βρουν. Ο Σπύρος Λάμπρου έψαξε λοιπόν για τους φύλακες και τον υπεύθυνο, αλλά βρήκε μόνο δύο security, οι οποίοι είπαν ότι μόνοι τους δεν μπορούν να ελέγξουν τόσο μεγάλη έκταση.

    http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=90&news_id=16893

    ********

    Εδώ και πολλά χρόνια συλλέγω υλικό για αυτήν την φαρσοκωμωδία.
    ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ δεν διάβασε κάτι;
    Ούτε για τα μάτια του κόσμου κάποια δίωξη;

    Έχω πλήθος δημοσιευμάτων με αποκαλύψεις για σκάνδαλα, διαφθορά, διαπλοκή και μίζα.
    Δεν τα παρουσιάζω, γιατί θα γίνει το blog εκπομπή του Ευαγγελάτου!

    Και όσο ψάχνω, τόσο αηδιάζω αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Δήμου για το βήμα και την ευκαιρία που μου έδωσε να μοιραστώ μέρος της ερασιτεχνικής μου έρευνας.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. harrygreco said...

    Σιγουρα η Γραικια δεν εχει πια κομμουνιστες

    Μ' αυτό το πλευρό να κοιμάσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Rallousilach said...
    Είναι σαν να λέμε πως μία φτωχη γυναίκα είναι αμαρτία να βάλει κραγιόν...(Είναι;;;)
    Πεμ Νοε 09, 08:14:26 μμ

    *********

    Μα δεν έβαλε κραγιόν η φτωχή κυρία.
    Έφαγε την σύνταξή της στα μπουζούκια και τώρα λέει δεν έχει λεφτά για τα κοινόχρηστα (δάσκαλοι), το νοίκι (συμβασιούχοι) και την Δ.Ε.Η. (τρίτεκνοι) και ας υποσχέθηκε ότι θα τους εξοφλήσει...

    Είναι αμαρτία να παίρνεις μισθό 600 ευρώ και να αγοράζεις Πόρσε με δόση 500 ευρώ το μήνα;
    Όχι, δεν είναι αμαρτία. Κάτι άλλο είναι, αλλά δεν το λέω...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Μιας και αναφέρθηκε το όνομα του Κεντέρη, παραθέτω, για όσους τυχον δεν γνωρίζουν, άρθρο από "ΤΑ ΝΕΑ" για την κατάληξη της όλης υπόθεσης. "Καλά" παιδιά τα δικά μας, αλλά και αυτά της ΔΟΕ δεν πάνε πίσω...

    "Ξαφνικό και οριστικό τέλος δόθηκε χθες στην υπόθεση της εκδίκασης από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) της ένστασης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) με σολομώντεια λύση που απαλλάσσει τους αθλητές, χωρίς να τους κηρύσσει αθώους, με ομολογημένο γραπτώς και από τις δύο πλευρές συμβιβασμό που δεσμεύει τους αθλητές να μη διεκδικήσουν διαφυγόντα κέρδη και να μη σχολιάσουν καν την απόφαση!

    Πρόκειται πραγματικά για πρωτοφανή λύση στα χρονικά των διώξεων που έχουν επιχειρήσει μεγάλοι αθλητικοί οργανισμοί κατά πρωταθλητών, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών ή άρνηση ελέγχου ντόπινγκ. Είναι φανερό ότι το κατηγορητήριο της IAAF αποδείχθηκε ανίσχυρο να πείσει το δικαστήριο, το οποίο τελεί υπό τη σκέπη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), για την ενοχή των δύο αθλητών καθώς υπήρξε σαφής παραβίαση κανονισμών εκ μέρους της ίδιας της ΔΟΕ και της Παγκόσμιας Επιτροπής κατά του Ντόπινγκ (WADA), όσον αφορά στο απαιτούμενο τρίτο «non show».

    Πρόκειται για το περίφημο τελεσίγραφο την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας να παρουσιαστούν οι αθλητές εντός μιας ώρας για έλεγχο ντόπινγκ, το οποίο δέχθηκε η ΔΟΕ ότι ουδέποτε έφτασε στα χέρια των αθλητών όπως προβλέπει ο κανονισμός για κάθε έλεγχο ντόπινγκ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. @harry

    Όχι βρε harry, θα πάρουμε την εξουσία με επανάσταση, αφού καταλάβουμε τα χειμερινά ανάκτορα εξ εφόδου και θα σε διορίσουμε Υπουργό Πολιτισμού της επανάστασης.

    Και θα κάνεις και μια ωραία "πολιτιστική επανάσταση" αλα Μάο, να βγάλεις και το άχτι σου να χορτάσεις!!

    Είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Φαίνεται ότι τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας πολύ γρήγορα τα καταγράφουμε ως δεδομένα και ξεχνάμε να εκτιμήσουμε την αξία τους. Θυμάται κανείς το τριτοκοσμικό αεροδρόμιο στο Ελληνικό; (Και με πόση γκρίνια υποδεχτήκαμε το Ελ. Βενιζέλος;) Μένω στα νότια προάστια και πριν γίνει ο ανισόπεδος κόμβος στον Κηφισό ήθελα κατά μέσο όρο 40 λεπτά μόνο και μόνο για να βγω στην εθνική. (Τώρα δεν έχει ούτε ένα φανάρι). Θυμάμαι ακόμα την οδύσσεια στη Μεσογείων και στη Λαυρίου πριν την περιφερειακή του Υμηττού. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα. Η αλήθεια είναι ότι οι υποδομές στην Αθήνα βελτιώθηκαν αισθητά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα έργα αυτά δεν θα είχαν γίνει καθόλου ή θα καθυστερούσαν απελπιστικά αν δεν υπήρχαν οι αγώνες – αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδειχτεί, απλώς μας το υποδεικνύει η συνήθης πρακτική κατασκευής δημόσιων έργων στην Ελλάδα. Άλλωστε αρκετά απ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται στο κόστος, αλλιώς δεν φτάνουμε στο αστρονομικό ποσό των 10 και βάλε δις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Οι Ολυμπιακοί ήταν μια πολύ, πάρα πολύ κακή ιδέα. Για την Ελλάδα δηλαδή (ρε γ@μώτο).

    @doctor

    Η Βαρκελώνη, είναι άλλη περίπτωση, δούλεψε με master plan, κι αφού έγινε εκτεταμένη έρευναγια το ήθελαν και προσδοκούσαν οι πολίτες. Η υπόθεση αυτή, ΔΕΝ συνδέθηκε με τους Ολυμπιακούς, αντίθετα, οι Ολυμπιακοί υποτάχθηκαν στο ανεξάρτητο master plan της πόλης.
    Στην περίπτωση αυτή έγινε εκτεταμένη έρευνα από ειδικούς και λήφθηκε σοβαρότατα υπόψη η γνώμη όλων των μη ειδικών, των κατοίκων δηλαδή. Επίσης, σοβαρό ρόλο έπαιξε - και παίζει - το εκεί πανεπιστήμιο κι οι τεχνολογικές εφαρμογές.

    Εδώ όμως, όπως σωστά επισημαίνεις, είναι Βαλκάνια. Και κάτι λιγότερο ε; Το Βελιγράδι δεν έχει τέτοια χάλια, ούτε η Σόφια.

    Άρα, εδώ δεν είναι ούτε Βαλκάνια. Είναι, απλώς, Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. hejsan Δημήτρη! Mycket intressant inlägg!

    Οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Δύο βασικά μέτρα προόδου μιας χώρας που αρνούμαστε πεισματικά να εφαρμόσουμε.

    Η "Αθήνα 2004" απλά μας επιβεβαίωσε τα αυτονόητα.

    Παλαιότερα σε ένα από τα ποστς του φωτομπλόγκ μου, παρέθεσα δύο φώτο, μία από το Olympisch Stadion Munich και μία από το ΟΑΚΑ.

    Ο τίτλος του ποστ ήταν "Η Ωραία και το Τέρας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Nαι, αλλά οι Κινέζοι δεν έχουν harry έχουν?
    Ενώ οι Έλληνες (εξ αίματος δηλαδή) έχουν!!

    Ελλάς ντουζ πουά, λα σιν τρουά πουά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Hypnotist, ωραίος ο κούκος, μου αρέσει και μένα, αλλά τον πληρώσαμε για αηδόνι.

    elinor, tack vännen!

    heinz, και εδώ είχαμε master plan, αλλά για την διαπλοκή. Εξετελέσθη με χειρουργική ακρίβεια.
    Τυχαία είμαστε δεύτεροι στην Ε.Ε. των 25 στην διαφθορά;
    Μόνο οι Πολωνοί έχουν καλύτερο master plan από εμάς.

    Pensierix, αυτοί που ονόμασαν το πλοίο ΑΙΟΛΟΣ-ΚΕΝΤΕΡΗΣ δεν είχαν διαβάσει οι δύσμοιροι το "μηδένα προ του τέλους μακάριζε" και τίμησαν εν ζωή κάποιον. Μου θύμισε τα αγάλματα που τοποθετούσε ο Σαντάμ για την αφεντιά του...

    Rallousilach, καλοπροαίρετα σας απάντησα, το ξέρετε.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Ούτε εγώ προσωπικά ήθελα να τους πάρουμε τους αγώνες, όμως πολλοί άλλοι ήθελαν.

    Κι από την ώρα που τους πήραμε και τους οργανώσαμε, κρίνω εκ των υστέρων τα αποτελέσματα και λέω πως κάτι θετικό έμεινε.

    Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και καλύτερα.
    Πολλοί λένε για τη μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε.
    Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν και φθηνότερα - ας μην ξεχνάμε το φέσι του 1,5 δις που μας φόρεσαν για την "ασφάλεια" λόγω 11.9.2001 και Ιράκ κ.λ.π.

    Σε τελευταία ανάλυση, αν είχαμε την μεθοδικότητα των Γερμανών, την ψυχραιμία των Άγγλων, την ευαισθησία των Γάλλων, το χιούμορ των Ιταλών και δεν ξέρω τι άλλο, θα τα καταφέρναμε καλύτερα.

    Όμως, εμεις, παρ' όλη την κακομοιριά μας, τα καταφέραμε, έστω και τελευταία στιγμή.

    Και κάτι έμεινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. gargoyle said...
    <...>
    Βρήκαμε πρόσφατα την καραμέλα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και νομιμοποιούμε καραμπινάτες κομπίνες. 'Εχουμε ανάγει τον κάθε κερδοσκόπο, ασύδοτο επιχειρηματία σε φιλάνθρωπο.
    -----

    Μην απομονώνεται ένα μόνον τμήμα της σχετικής επιχειρηματολογίας. Η πλήρης τοποθέτηση υπάρχει στην αρχική δημοσίευση και μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτή.

    Κατά τα άλλα μακάρι να υπήρχαν πολλοί ιδιώτες επιχειρηματίες πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν στην ψωροκώσταινα επενδύσεις του ύψους και της επάρκειας του Mall (παρά τις όποιες παρατυπίες και προνομιακή σχέση με το ελληνικό δημόσιο), παράγοντας ΠΛΟΥΤΟ και παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, από τα οποία επωφελούμαστε άπαντες.

    Στο πολλαπλάσιο, θα ήταν ευλογία για τον τόπο να δημιουργούνταν κάμποσες παραγωγικές & ερευνητικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας & διεθνούς εμβέλειας αντίστοιχες με εκείνες που τόλμησε να στήσει ΕΚ-ΤΟΥ-ΜΗΔΕΝΟΣ στο Ελλαδικό ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ο έτερος «κερδοσκόπος ασύδοτος επιχειρηματίας» - και δικαίως αποκαλούμενος κατά την γνώμη μου - «εθνικός προμηθευτής» μέσω των έμμεσων κρατικών «επιχορηγήσεων» ...

    Τα απειράριθμα τύποις νομιμόφρονα τρωκτικά του Δημοσίου Τομέα, οι νομότυπα συμπεριφερόμενοι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές και οι μονίμως μεμψιμοιρούντες φιλήσυχοι υπαλληλίσκοι της «διπλανής πόρτας» τι συνεισέφεραν στην ίδια περίοδο (έστω και κατ αναλογίαν)?

    Αλλά τι λεω τώρα!? ... Σε μια χώρα που οι δήθεν προοδευτικοί θολοκουλτουριάρηδες ποινικοποιούν τις έννοιες του «κέρδους», της «κατανάλωσης» και της «επιχειρηματικότητας» από τα δημοτικά σχολειά ακόμα και που το πολιτικό της προσωπικό είναι σε μεγάλο βαθμό ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟ τι καλύτερο να περιμένει κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Kαι που να δεις - για το ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ - χαβαλές που έγινε με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

    Έχεις ξανακούσει να γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, και να ανακοινώνεται ...μετά - αφού δηλαδή πουληθούν τα πακέτα των μετοχών???

    Κι όμως...

    Από οικονομικά έχω μαύρα μεσάνυχτα, αλλά μου ακούγεται κάπως....

    Και τους βγήκε και μάπα το καρπούζι (ΑΙΟΛΟΣ-ΚΕΝΤΕΡΗΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Έλα harry τώρα, δεν πειράζει, εσυ δικαιούσαι να λες ό,τι θες - τι να τις κάνεις τις παραπομπές?

    Sui generis παιδί μου, out of the top of your head θεωρίες, ή αλλιώς, είσαι τυπικότατος Ελληναράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Αλήθεια ποιοί Κινέζοι; Αφού είναι όλοι μογγολόσποροι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. @ Demosthenes
    Βρε Demosthenes, εγώ δεν μίλησα για εθνική υπερηφάνεια. Ήξερα ότι κάποιος θα βρεθεί να το πει αυτό γι αυτό έβαλα κ τον Green μέσα στους αθλητές. Κ στο Μοναστηράκι το μεγάλο χαβαλέ οι ξένοι το είχανε, όχι οι δικοί μας. Ειδικά οι Βραζιλιάνοι με τις σάμπες τους. Που το έφτασες εσύ στο συρτάκι, στους τραγουδιστές κ τα ελληνικά προϊόντα?

    Πολύ ένταση σε αυτό το blog…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Ρε harry, όποτε μου χτυπάς αυτή την άτιμη την επιμειξία, με πικραίνεις!!!

    Χάθηκε νάμαι κι εγώ καθαρόαιμο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Nαι ρε harry, με καθαρό άρειο, ελληνικό, κάτι τελοσπάντων, να μην είμαι τουρλού.

    Πω ρε πίκρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Συγγνώμη, για να καταλάβω:

    η στιχομυθία περιέχει χιούμορ για να ευθυμήσουμε (σπανίως πια)

    ή κακία για να μελαγχολήσουμε (ως συνήθως);


    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Παράγραφος, μετά τόσους μήνες, ρωτάτε κάτι τέτοιο;

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Όταν μου το πρωτόπες harry, που δεν είμαι Έλληνας, μούρθε βαριά.

    Μου τόχε πει προηγούμενα κι ο Νεοκλής ο Σαρρής, "καραμανλής, α μα δεν είσαι Έλληνας!!!", αλλά έκανα την πάπια.

    Αλλά, άμα στο λένε δυο, το ξανασκέφτεσαι.
    Κι έπεσα σε κατάθλιψη.

    Αλλά μετά, ακολούθησα την μέθοδο του καραμανλή παππού μου: χλαπάκιασα μισό κιλό παστουρμά με ούζο κι ένα καυτερό σουτζούκι στα κάρβουνα, σιχτίριασα (σε άπταιστα ελληνικά) και τη μοίρα μου, κι ηρέμησα.

    Βέβαια, μούφυγε το βάρος το θλίψης, αλλά μούπεσε βαρύς ο παστουρμάς. Ε, μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Κούλογλου ΕΤ-1 για την χούντα, τώρα.

    Καληνύχτα σ' όλους, harry ιδιαιτέρως (ειλικρινά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. h&h μου έχετε γ@μ...ει το blog και το ωραίο post του doctor

    ειδικά ο harrygreco έγινε διαλυτικό στοιχείο

    δεν μπορούμε να συζητήσουμε πια

    κόλλησε και ο heinz και τσατάρουνε...

    για μαζευτείτε λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Miltos said...

    Ότι τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και στη χώρα αυτή.

    ...γιατί όταν διαβάζω την πρόταση αυτή ακούγεται μες στο μηνίγγι μου μια φωνή, που λέει, περισσότερο από τους πολιτικούς, αυτούς που τους φέρνουνε κοντά σου, τους δημοσιογράφους, να κατηγορήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ωφέλησαν την Αθήνα αρκετά. Έγιναν τόσα έργα υποδομής, όπως η Αττική Οδός, η λεωφόρος Κηφισού (άραγε πόσα χρόνια ακόμα θα κατασκευαζότανε αν δεν υπήρχε η Ολυμπιάδα), το μετρό, το αεροδρόμιο, ο προαστιακός και το τραμ είναι έργα που θα μείνουν στους Αθηναίους για πολλά χρόνια, και που χωρίς Ολυμπιάδα τα περισσότερα από αυτά δεν θα υπήρχαν.

    Για τα καθαυτού Ολυμπιακά έργα, δηλ. τα γήπεδα, το κόστος δεν ήταν τόσο σημαντικό συγκριτικά. Με λίγο σωστό σχεδιασμό ακόμα και τώρα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κάποια από αυτά, κι όσα δε χρειάζονται καθόλου, ας τα ξηλώσουν.

    Να θυμίσω σε όλους ότι το μεγάλο φέσι των αγώνων προήλθε από το «πακέτο» της ασφάλειας, το οποίο αρχικά είχε υπολογισθεί στα 40 δις δρχ. και τελικά ξεπέρασε τα 800 δις, αφού σχεδόν εκβιαστικά μας υποχρέωσαν να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ μέχρι και σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας.

    Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να γίνει μια συνολική επανασχεδίαση της παραλιακής ζώνης, καθώς και όλων των ελεύθερων χώρων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την απομάκρυνση κάποιων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Και φυσικά θα πρέπει να μην επιτραπεί να χτιστεί ούτε τετραγωνικό εκατοστό στον παλιό Ιππόδρομο, στο παλιό αεροδρόμιο, και στην παραλιακή ζώνη. Το κόστος διαμόρφωσης πάρκων σε όλους τους παραπάνω χώρους δεν είναι τόσο μεγάλο, ενώ το όφελος στο πνιγμένο λεκανοπέδιο τεράστιο. Επίσης θα πρέπει να συνεχιστεί η επέκταση του τραμ προς το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και μέχρι το Πέραμα και τη Βουλιαγμένη, και να εφαρμοσθεί επιτέλους το πράσινο κύμα. Ακόμα, χρειάζεται η κατασκευή ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΩΝ κατά μήκος όλης της παραλιακής κοντά στις στάσεις του τραμ, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε καθημερινά θύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. gargoyle said...
    "ποιοι από τους γράφοντες δεν έχουν κάνει οικοδομική αυθαιρεσία"

    Ούτε εγώ, ούτε κι οι γονείς μου. Κι ακόμη, δεν έχω ζητήσει ποτέ μου "εξυπηρέτηση" από κανέναν πολιτικό, για αποιοδήποτε λόγο. Κι αισθάνομαι περίφανος γι' αυτό. Διαφορετικά θα ντρεπόμουνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Διαπιστώνω με λύπη ότι πολλοί συσχολιαστές δεν γνωρίζουν ότι οι βασικές υποδομές της Αθήνας, δηλαδή, το αεροδρόμιο, η Αττική Οδός, το μετρό, η Λεωφ. Κηφισσού (το «ποτάμι») δεν έχουν καμμία σχέση με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχαν ανατεθεί πριν αναλάβουμε τη διοργάνωση. Εκτός από τα άχρηστα στάδια, οι μόνες υποδομές που άφησαν οι Ολυμπιακοί ήταν το τραμ κι ο προαστιακός (έργα και τα δύο σχεδιασμένα από παλιότερα) που θεωρούνται και τα πλέον αποτυχημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. @Heinz
    "Θα ξεφωνίσω πάλι με τη σχετική βιβλιογραφία παραμάσχαλα και θα έχουμε εγκεφαλικά του ....ioannisk."

    Θες να τσαντιστώ και να αρχίσω να σε βρίζω;

    Δεν τα κατάφερες :)

    Καλή σου νύχτα (και σε όλους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. @ zoi20

    "zoi20 said...
    @ Demosthenes
    Βρε Demosthenes, εγώ δεν μίλησα για εθνική υπερηφάνεια. Ήξερα ότι κάποιος θα βρεθεί να το πει αυτό γι αυτό έβαλα κ τον Green μέσα στους αθλητές. Κ στο Μοναστηράκι το μεγάλο χαβαλέ οι ξένοι το είχανε, όχι οι δικοί μας. Ειδικά οι Βραζιλιάνοι με τις σάμπες τους. Που το έφτασες εσύ στο συρτάκι, στους τραγουδιστές κ τα ελληνικά προϊόντα?"

    Βρε Ζωή, δεν διαφώνησα με αυτά που έγραψες. Απλώς πήρα έναυσμα και έκανα και εγώ το δικό μου σχόλιο. Δεν μίλησα για εθνική υπερηφάνια. Μίλησα για Ελληνική χαρά, μιά ζαρά που στα πέτρινα χρόνια του Ελληνικού στίβου δεν την χαρήκαμε. Χαιρόμαστε βεβαίως τις επιτυχίες αθλητών από άλλες χώρες. Το να έχουν όμως και μερικοί Έλληνες "μερίδιο" στις επιτυχίες, αυτό είναι, πως να το κάνουμε, εμψυχωτικό.

    Όπως και το να βλέπεις ελληνικά προϊόντα ΕΞΩ δεν είναι θέμα "υπερηφάνιας" αλλά εθνικής οικονομικής επιβίωσης εν μέσω παγκοσμιοποίησης.

    Το θέμα είναι οικονομικής και εργασιακής επιβίωσης. Και καμμία σχέση με DNA αλλά με το ότι ένας άνθρωπος με βάση την Ελλάδα μπορεί να είναι διεθνώς ανταγωνιστικός (ή ένα προϊόν). Για καθαρά πρακτικούς λόγους, οικονομικής επιβίωσης μέσω της επιβίωσης της εθνικής μα οικονομίας και του ισοχυγίου πληρωμών και της ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ και ΤΡΟΜΟΥ που προκαλεί το παρόν έλλειμμα του.

    ΥΓ. Οφείλω όμως να πω ότι για να έχουμε στην Πλάκα ή στην Ελλάδα γενικά ένα πολυεθνικό πάρτυ, δεν χρειαζόταν να οργανώσουμε Αγώνες και να πληρώσουμε τόσα λεφτά. Ούτε για να δούμε τον Γκριν. Είχαμε και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 1997 και γκραν πρι κάθε χρόνο.

    Τις Ελληνοαμερικανίδες του μπέιζμπωλ ομολόγώ, τις χάρηκα πολύ. Και συμπαθέστατες ήταν και εκπροσωπούσαν την Ελλάδα. Η υπεργφάνια είναι πλέον "εθνικισμός"! Μον ντιέ!

    Νάσε καλά. Συζήτηση κάνουμε. Δεν διαφωνούμε. Ρίξε όμως μιά ματιά στο έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών και ίσως και εσύ αισθανθείς κάποιο "εκνευρισμό" με αυτό που θα δεις και ανησυχία!

    Φιλικότατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Gargoyle said: Ωραία νοοτροπία…….Ούτε οι γονείς μου, ούτε εγώ……….

    Καταρχάς δήλωσα ότι είμαι εναντίον των αυθαιρέτων ,
    Από ότι είδα στο μπλοκ σου ζεις στον Καναδά , εκεί νομίζω δεν θα μπορείς να βάλεις ούτε τούβλο αυθαίρετο , εάν ζούσες στη Ελλάδα και αντιστεκόσουν θα σε παραδεχόμουν, μπορεί να κάνω βέβαια και λάθος.
    Ο πατέρας μου δεν ήταν μάγκας απλά ακολούθησε και αυτός την πλειοψηφία, για τον Λάτση όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι μάγκας , δεν γίνετε να χτίζεις αυτοκρατορίες και να είσαι μαλάκας.

    Harrygreco said: Το παρα-θεμα των αυθαιρέτων. Σε ένα καθεστώς τυρρανικο, στερητικό, απαγορευτικό φτωχός λαός πρέπει να αμυνθεί…..

    Μήπως θέλεις να σε πάω μια βόλτα στην Αττική για να δεις τα αυθαίρετα παλάτια του φτωχού και καταπιεσμένου Έλληνα, γνώμη μου είναι ότι μόνο ένα 10% των αυθαιρέτων είναι για πρώτη κατοικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Vrennus said...
    Διαπιστώνω με λύπη ότι πολλοί συσχολιαστές δεν γνωρίζουν ότι οι βασικές υποδομές της Αθήνας, δηλαδή, το αεροδρόμιο, η Αττική Οδός, το μετρό, η Λεωφ. Κηφισσού (το «ποτάμι») δεν έχουν καμμία σχέση με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχαν ανατεθεί πριν αναλάβουμε τη διοργάνωση. Εκτός από τα άχρηστα στάδια, οι μόνες υποδομές που άφησαν οι Ολυμπιακοί ήταν το τραμ κι ο προαστιακός (έργα και τα δύο σχεδιασμένα από παλιότερα) που θεωρούνται και τα πλέον αποτυχημένα.

    Πεμ Νοε 09, 11:00:01 μμ

    ----------

    Να' στε καλά γιατί άρχισα να αναρωτιέμαι αν το 1990 είχαμε ήδη αναλάβει τους Ο.Α.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. doctor said...
    Ο κύριος υπεύθυνος των αυθαιρέτων είναι η Δ.Ε.Η. που τα ηλεκτροδοτεί.
    Εκεί είναι η πηγή του κακού.

    --------
    Θα διαφωνήσω, η πηγή του κακού βρίσκεται στην πολεοδομία. Που δεν κάνει ελέγχους, δίνει παράνομες άδειες και σφυράει αδιάφορα στις καταγγελίες. Με το αζημίωτο βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. doctor said...
    Vrennus said...
    // Διαπιστώνω με λύπη ότι πολλοί συσχολιαστές δεν γνωρίζουν ότι οι βασικές υποδομές της Αθήνας, δηλαδή, το αεροδρόμιο, η Αττική Οδός, το μετρό, η Λεωφ. Κηφισσού (το «ποτάμι») δεν έχουν καμμία σχέση με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχαν ανατεθεί πριν αναλάβουμε τη διοργάνωση. //
    Σωστά. Μόνο που θα κατασκευάζονταν μετά από 30 χρόνια. Τόσα χρόνια τουλάχιστον θυμάμαι τα βαρέλια στη λεωφόρο Κηφησού.

    //Εκτός από τα άχρηστα στάδια, οι μόνες υποδομές που άφησαν οι Ολυμπιακοί ήταν το τραμ κι ο προαστιακός (έργα και τα δύο σχεδιασμένα από παλιότερα) που θεωρούνται και τα πλέον αποτυχημένα. //

    Γιατί αποτυχημένα? Ειδικά το τραμ είναι εκπληκτικό μέσο, άνετο και ανθρώπινο. Δυστυχώς του γίνεται συστηματικός πόλεμος, επειδή ως μέσο ανταγωνίζεται το ΙΧ και στην κίνηση και σε χώρους στάθμευσης. Υπάρχουν κάτι πολύ όμορφοι πεζόδρομοι στο Παλιό Φάληρο και τη Νέα Σμύρνη, κατά μήκος της πορείας του τραμ, που έχουν μετατραπεί σε κανονικά πάρκιν. Είναι πραγματικά ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. @doctor
    "Να' στε καλά γιατί άρχισα να αναρωτιέμαι αν το 1990 είχαμε ήδη αναλάβει τους Ο.Α."

    Η Αττική Οδός είχε σχεδιαστεί από τη δεκαετία του '70 και αν δεν υπήρχε η πίεση των Ολυμπιακών θα ήταν ακόμα στα σχέδια.
    Το κείμενο το βρίσκω υπερβολικό και απόλυτο. Ναι μεν δεν τα καταφέραμε το ίδιο καλά με τη Βαρκελώνη, αλλά δεν είναι και όλα μαύρα. Πχ, όταν γράφεις...
    "Το κυκλοφοριακό όχι απλώς παρέμεινε, αλλά επιδεινώθηκε, το τραμ και ο προαστιακός είναι για λύπηση, η δε Αττική Οδός σε 10 χρόνια θα γίνει όπως είναι σήμερα το «ποτάμι»."
    ... είσαι λάθος. Αν δεν υπήρχαν τα Ολυμπιακά έργα (όπως πχ το άνοιγμα του Κηφισού μέχρι το Φάληρο, ο δρόμος του Ολυμπιακού χωριού κλπ κλπ) η Αθήνα σήμερα θα ήταν κόλαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Ανθέλλην said...
    Ντόκτορ (και άλλοι γνώστες του θέματος) μια ερώτηση: υπάρχει άραγε κάποιος ρεαλιστικός τρόπος, ΣΗΜΕΡΑ ή στο κοντινό μέλλον, κάποια από τα τεράστια έξοδα που έγιναν για τους Ολυμπιακούς να πιάσουν τόπο; Να αποδώσουν όφελος; (Σε ό,τι αφορά: στάδια, εξοπλισμό ασφάλειας κλπ;)

    ----------

    ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ:


    Πωλείται όπως είναι, λεηλατημένο

    Κοιτάξτε πώς κατάντησε το «κόσμημα της υφηλίου», όπως είχε χαρακτηρίσει το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο ο χρυσός ολυμπιονίκης Μ. Ντάιμοντ, που αγωνίστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2004. «Μακάρι τέτοιες εγκαταστάσεις να υπήρχαν κι αλλού στον κόσμο» είχε πει. Μήπως, αν του στείλουμε σήμερα τις φωτογραφίες, το ξανασκεφτεί;

    **Μετά τις στιγμές του ονείρου (Αύγουστος 2004), ήρθε κι ο μεταολυμπιακός εφιάλτης (Απρίλιος 2006). Μια πανάκριβη εγκατάσταση 8.000 θέσεων ρημάζει, κι ας στοίχισε στον κρατικό κορβανά 60 εκατ. ευρώ! Η εγκατάσταση αποφασίστηκε εξ αρχής να γίνει μόνιμη αφ' ενός στο πλαίσιο του μαξιμαλισμού που διέκρινε όλες τις επιλογές της «Αθήνας 2004» και του ΥΠΠΟ και αφ' ετέρου γιατί η πρωτεύουσα δεν είχε άλλο τέτοιο σκοπευτήριο, οπότε θεωρήθηκε ότι η μεταολυμπιακή του χρήση ήταν εξασφαλισμένη.

    **Την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία ΑΛΤΕ, η οποία το παρέδωσε αλλά μετά βούλιαξε οικονομικά. Βρέθηκε να χρωστάει 200 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και βγήκε εκτός, με τους πιστωτές να σχηματίζουν ουρά.

    Το κράτος χρησιμοποίησε το στάδιο για τους Ολυμπιακούς -με ένα πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής- ο εργολάβος δεν μπόρεσε να κάνει τις τροποποιήσεις που προέβλεπε η σύμβαση για να το παραδώσει οριστικά και το ΥΠΠΟ θεώρησε σωστό να αφήσει το έργο έκτοτε στην τύχη του.

    **Κι αφού στον ενάμιση χρόνο που μεσολάβησε το στάδιο λεηλατήθηκε και δεν έμεινε τίποτα όρθιο από τον πανάκριβο εξοπλισμό του, η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα αποφάσισε (το 2005) να προσλάβει ιδιωτικούς φρουρούς για να το προστατεύουν(;). Τριάντα χιλιάδες ευρώ το μήνα στοιχίζουν οι σεκιουριτάδες, αν και ο χώρος παραμένει ξέφραγο αμπέλι. Και η αυτοψία της «Κ.Ε.», οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα, το αποδεικνύουν.

    **Η ουσία τώρα είναι τι μέλλει γενέσθαι με το σκοπευτήριο. Από την καθ' ύλην αρμόδια εταιρεία για την αξιοποίησή του, την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., τα «μασάνε».

    Από κεί που με περίσσια σιγουριά δήλωναν (τον Αύγουστο του 2004) ότι το στάδιο ήταν περιζήτητο, τώρα ανακάλυψαν ότι το Μαρκόπουλο είναι μακριά από την Αθήνα και δεν έχει καλή συγκοινωνία. Αρα, ουδείς ιδιώτης δείχνει ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του.

    - Η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, πάλι, που θα το ήθελε για την εξάσκηση των αστυνομικών στη σκοποβολή, μόλις είδε τα χάλια του, απέσυρε το ενδιαφέρον. Οι μόνοι που απέμειναν ως υποψήφιοι επενδυτές;

    - Η Ομοσπονδία Κυνηγών Ελλάδος (έχει 90.000 μέλη) και η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος, χωρίς κι αυτές να είναι δεδομένες. Προτίθενται να αναθέσουν σε εξωτερικό σύμβουλο μια μελέτη για το κόστος της επένδυσης και της συντήρησης της εγκατάστασης και, αν βγάζουν τα έξοδά τους, θα προχωρήσουν σε σύμβαση με το Δημόσιο. Αλλιώς, όχι. Θα το ξέρουμε στις αρχές του 2007.

    **Από την Ολυμπιακά Ακίνητα διευκρινίζεται ότι το κράτος θα πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών του κτιρίου, σε περίπτωση που βρεθεί επενδυτής διατεθειμένος να το αναλάβει. Το κόστος της αποκατάστασης δεν έχει υπολογιστεί, αλλά το ποσό είναι μεγάλο.

    **Για την ιστορία, ιδού τι προέβλεπε το σχέδιο για το Μαρκόπουλο: Τριακόσια στρέμματα γης φυτεμένα με δέντρα, πολυτελείς αίθουσες επισήμων, προθερμαντήρια και φρεσκοβαμμένοι αγωνιστικοί χώροι, κερκίδες θεατών και VIPs, μεγάλοι δρόμοι, πλάκες στρωμένες σε όλα τα πεζοδρόμια. Στα σχέδια, ένας παράδεισος. Στην πραγματικότητα, μια κόλαση.

    Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

    kmakri@enet.gr
    ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 23/04/2006

    http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%F3%EA%EF%F0%EF%E2%EF%EB%DE&a=&id=65923452

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Εξαιρετικό το κείμενο του doctor, προσυπογράφω πλήρως.

    Κι εγώ συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να πάρουμε την Ολυμπιάδα, αλλά όπως είπε κι ο zoferos mesaionas την πήραμε, άρα τώρα τι γίνεται.

    Ο λόγος που δεν εκμεταλλευτήκαμε την Ολυμπιάδα είναι κατά τη γνώμη μου ότι δεν έγινε συνολικός σχεδιασμός και ότι χάθηκε (εγκληματικά) πολύτιμος χρόνος τα πρώτα χρόνια μετά την ανάθεση, με αποτέλεσμα την τσάτρα-πάτρα σχεδίαση της τελευταίας στιγμής (και τις υπερκοστολογήσεις…).

    Το ίδιο λάθος γίνεται και τώρα.

    Λείπει αυτό που μερικοί λένε Μητροπολιτικός Σχεδιασμός.

    Ο elias λίγο νωρίτερα ανέφερε αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν, όχι όμως όλα.

    Προφανώς χρειάζεται δέσμη μέτρων σε πολλά επίπεδα και κυρίως συνολική αντιμετώπιση, συγκεκριμένο πλάνο και μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, δηλαδή… επιστημονική φαντασία για το Ελληνικό Δημόσιο.

    Εκτός από τα δεκάδες σοβαρά άλλα προβλήματα που απειλούν να μας κατασπαράξουν, νομίζω ότι το Νο1 είναι το κυκλοφοριακό.
    Δεν αργούμε να φτάσουμε στη μέρα που θα μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, θα ξεπαρκάρουμε και θα μπαίνουμε στην στάσιμη ουρά, όπου και θα παραμένουμε για ώρες μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας – νομίζω ο Στέφανος Μάνος το ’χε πει.

    Λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν βλέπω καμία συντονισμένη προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, μόνο μεμονωμένες ενέργειες οι οποίες μάλιστα καθυστερούν τόσο πολύ να υλοποιηθούν, οπότε όταν γίνει αυτό είναι ήδη ξεπερασμένες.

    Άρα είναι βέβαιο ότι βαδίζουμε προς το απόλυτο χάος, προς την ημέρα που η Αθήνα θα είναι πραγματικά ακατοίκητη, ή μάλλον «ακυκλοφόρητη».

    Αν η Αττική Οδός δεν είχε κατασκευαστεί, η Αθήνα θα ήταν ήδη «ακυκλοφόρητη», αλλά δεν χρειαζόταν η Ολυμπιάδα για να κατασκευαστεί – το ίδιο και το αεροδρόμιο.

    BTW, δεν ξέρω αν γνωρίζετε την ιστορία της Αττικής Οδού.

    Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς μέσα στην καρδιά αυτού του μπετονένιου τέρατος χώρεσε αυτό το σωτήριο ασφάλτινο χαλί;
    Η Αττική Οδός ήταν χαραγμένη τη δεκαετία του ’50 (από Αμερικάνους…) και αναφέρεται στους χάρτες, ως Λεωφόρος ΝΑΤΟ.

    Μάλιστα, υπάρχουν ακόμα και σήμερα συμπληρωματικά της κομμάτια (τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε σύγχρονους αυτοκινητόδρομους) και ανατολικά και δυτικά της, τα οποία ονομάζονται ακόμα «Λεωφόρος ΝΑΤΟ».

    Είχαν προβλέψει τι θα γινόταν και «έσωσαν» αυτή την σωτήρια λωρίδα απ’ την επιδρομή των βαρβάρων…

    Όσο αφορά στο The Mall, παρότι θεωρώ ότι είναι ένα σπουδαίο και χρήσιμο έργο (κακής αισθητικής έστω), είναι εγκληματικό ότι το οικόπεδο δόθηκε στον Λάτση για ένα κομμάτι ψωμί.

    Βέβαια, η Ελληνική πραγματικότητα εκδικήθηκε το Λάτση, διότι οι μίζες που έπεσαν στην κατασκευή ήταν αστρονομικές - ό,τι κέρδισε απ’ το τσάμπα οικόπεδο, το ’χασε x10 στις μίζες που του ’φαγαν οι δικοί του άνθρωποι…

    Κι έτσι τελικά, η υπεραξία ενός από τους κρισιμότερους κόμβους του Λεκανοπεδίου και περιουσία όλων μας, ξεπουλήθηκε και κατέληξε στις τσέπες 3-4 αξιοσέβαστων managers…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. ναι, θα συμφωνήσω μαζί σας (ακόμα μια φορά). η Βαρκελώνη είναι μια συγκλονιστική πόλη που έξυπνα έχει εκμεταλευτεί την ευκαιρία που της δώθηκε για ανάπλαση... και ναι, έχοντας τέτοια στολίδια όπως τα έργα του γκάουντι μέσα στην πόλη, την κάνει περισσότερο όμορφη.

    πανέμορφο παράδειγμα που φυσικά δεν υπήρχε λόγος να μιμηθούμε εμείς οι ευφυέστατοι έλληνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Καλησπέρα σας
    στα γρήγορα διάβασα τα περισσότερα σχόλια.
    Λυπάμαι για το πανηγύρι με δανεικά που έζησε η Χώρα... ή μάλλον, θα έπρεπε να πω η ΑΘΗΝΑ! άλλωστε υπό τη "φίρμα" της έγιναν οι αγώνες.
    Βέβαια, κι εμείς εδώ στο Βόλο, γίναμε "ολυμπιακή πόλη", μας φτιάξανε ένα τεράστιο στάδιο που έχει χρησιμοποιηθεί άλλη μία φορά από τότε.. έγινε και περιφερειακός της πόλης, Ολυμπιακό έργο, μόνο που μισοτελείωσε, τον κλείσανε, κυνηγούσανε τον εξαφανισμένο εργολάβο, τον ανοίξανε ξανά, και ακόμη κατασκευάζεται.. μάλλον θα είναι "Ολυμπιακό" για την επόμενη Ολυμπιάδα... ά, και κάτι άλλο, ο υπό κατασκευή περιφερειακός, όοοταν τελειώσει θα περνάει σχεδόν στη μέση της Πόλης, ας πούμε στα 2/3 του πλάτους της.. και οι γέροι, νέοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, πεζοί γενικά, για να περάσουν απέναντι, ΘΑ έχουν την ευκαιρία σε μόλις κάθε 2-3 χιλιόμετρα (στο περίπου), να βρούν μια πεζογέφυρα, ανοιχτή, που περνάει πάνω από τον δρόμο.. έτσι ίσως θα διευκολυνθούν και όσοι θελήσουν να αφήσουν το μάταιο τούτο κόσμο, όταν τους πείσει ο Harry ότι είναι απλά κομμουνιστές αλβανότουρκοι και όχι απόγονοι του Ιάσωνα και του Αχιλλέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. gargoyle said:..Το συμπέρασμα ότι δεν αυθαιρετώ...
    Κάνεις μεγάλο λάθος το αυ8αίρετο της Κερατέας δεν είναι πια αυθαίρετο, έχει νομιμοποιοι8εί με την μεγάλη σφραγίδα του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. andy dufresne said: ...Λείπει αυτό που μερικοί λένε Μητροπολιτικός Σχεδιασμός...
    -----

    Φίλε Andy, είπες την ατάκα της βραδιάς, μπράβο.

    Δυο λέξεις άσχετες με τον τόπο και την πόλη που δεν έχει μια ευθεία οδό, τόσο τα συμφέροντα κι η άθλια μικροπολιτική δεν άφηναν κανένα σχέδιο να εφαρμοστεί.

    Εκτός κι αν, με τις δυο αυτές λέξεις, εννοείς τον σχεδιασμό της νέας Μητρόπολης, στο Γουδή (μάλλον). Εκεί κάτι κινείται, βλέπεις στην παλιά έληξε η εγγύηση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Αεροδρόμιο, μετρό, Αττική οδός, Βάρης-Κορωπίου, Κηφισός, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, τραμ, προαστιακός και πολλά άλλα (ανακαίνιση σταθμών ηλεκτρικού, ανισόπεδος κόμβος Ψυχικού, ανακαίνιση μουσείων) είναι έργα που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το σύγχρονο αεροδρόμιο είναι απαίτηση της ΔΟΕ πριν καν εξετάσει την υποψηφιότητα. Κάποια απ’ αυτά έχουν πάρει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ως ολυμπιακά έργα. Τα περισσότερα συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, γι’ αυτό φτάνουμε τα 9 ή 11 ή 13 δις. Επίσης (κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο) η παράδοσή τους έχει συμπέσει χρονικά με την περίοδο προετοιμασίας και διεξαγωγής των αγώνων. Γι’ αυτό θεωρώ ότι το άρθρο και η λογική της πλήρης άρνησης είναι λάθος. Ένας ουδέτερος και αντικειμενικός παρατηρητής (π.χ. ένας ξένος επισκέπτης) μάλλον δεν θα χαρακτήριζε την Αθήνα ως το ultimate success story (Βαρκελώνη), αλλά δεν θα τα έβλεπε και όλα μαύρα και σίγουρα δεν θα ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει κάποια αισθητή διαφορά στην όψη και λειτουργία της πόλης πριν και μετά τους αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Ντε και καλά ν' αποδώσουμε στους Ο.Α. προϋπάρχουσες υποδομές της Αθήνας! Λοιπόν:
    (1) Αεροδρόμιο: Εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το 2000. Κατασκευαζόταν από πολλά χρόνια πριν.
    (2) Αττική Οδός: Ανατέθηκε το 1995. Άργησε να ξεκινήσει γιατί οι τράπεζες δεν δάνειζαν τους ...εργολάβους! Το 2000 συνέδεσε την Αθήνα με το νέο αεροδρόμιο.
    (3) Μετρό: Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992 (;) και συνεχίζεται ακόμη. το 2003 (!) θα έπρεπε να είχε φτάσει στο Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ελληνικό. Ακόμη να φτάσει.
    (4) Κηφισσός: Η παγκόσμια πρωτοτυπία της Αθήνας: Όλες οι πόλεις αναδεικνύουν τα ποτάμια που έχουν - έστω και ποτάμια σαν τον Κηφισσό. Εμείς τα μπαζώνουμε ή στην καλυτερη περίπτωση τα σκεπάζουμε να γίνουν δρόμοι! Τέλος πάντων, οι εργασίες στο «ποτάμι» είχαν ξεκινήσει από το 1994!
    (5) Δεδομένου ότι οι Ο.Α. μας ανατέθηκαν το 1997, σε τι ωφέλησαν τις υποδομές αυτές;
    (6) Το Τραμ είναι μεγάλη πίκρα. Όπως και ο Προαστιακός, τα μόνα έργα που προωθήθηκαν λόγω Ο.Α. (προωθήθηκαν γιατί υπήρχαν από παλιά ως σχέδια), λες και φτιάχτηκαν για να αποτύχουν! Και τα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα σχεδιασμού προς αποφυγή.
    (7) Το νοικοκύρεμα της πόλης: Θεωρώ άκρως προσβλητικό να λέγεται ότι έπρεπε να πάρουμε του Ο.Α. για να νοικοκυρευτεί (τα σκουπίδια κατω από το χαλί δηλαδή) η πόλη. Εσείς κάνετε μπάνιο μόνο όταν είναι να δεχτείτε επισκέψεις;
    Και, επιτέλους, ας τελειώσει αυτή η καραμέλλα «αν δεν υπήρχαν οι Ο.Α. δεν θα τελείωναν τα έργα», πρώτον γιατί δεν μας τιμά ως πολιτεία, δεύτερον γιατί και με τους Ο.Α. πολλά έργα (μετρό) ακόμα σέρνονται. Α, να μην ξεχνάμε ότι η Ε.Ε. δεν έδωσε ούτε λεπτό για «Ολυμπιακά Έργα», σιγά μην πλήρωναν οι ευρωπαίοι το καπρίτσιο μας.
    Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. @ doctor, vrennus, andy, κ.α.

    Συμφωνώ με τον ypnotist και τους υπόλοιπους που δέχονται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτούργησαν καταλυτικά στα μεγάλα έργα του λεκανοπεδίου. Το γεγονός ότι η Αττική Οδός σχεδιάστηκε από το 1950 και άρχισε το 1990, ή το αεροδρόμιο απο το 1992 και το μετρό ξεκόλλησε λόγω της ελληνικής υποψηφιότητας στη ΔΟΕ, ακριβώς δείχνει ότι καλώς ή κακώς (στην Ελλάδα ζούμε όλοι) πιθανόν όλα αυτά να ήταν ακόμα βαλτωμένα.

    Να μην ξεχνάμε και μικρότερα έργα ή ρυθμίσεις που σαφώς ήταν σχετισμένα με τους Αγώνες. Για παράδειγμα ο άξονας Λεωφόρος Κηφισίας-Βασ.Σοφίας, με την κατάργηση σχεδόν όλων των στροφών αριστερά - δεξιά έγινε σαφώς πιό γρήγορος. Το ξέρω ότι δεν χρειάζονταν οι Αγώνες για να το σκεφτεί κάποιος αυτό, αλλά έλα πού μόνον τότε το σκέφθηκε!... Και υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα.

    Επίσης -πείτε με ρομαντικό-, μου άρεσε που αναλάβαμε τους Αγώνες. Μπορεί, μετά το προηγούμενο post, να μην ξέρω από που κρατάει η σκούφια μου, αλλά μέσα στο διαστρεβλωμένο διεθνές αθλητικό κλίμα, οι Αγώνες αυτοί ειδικά στην Ελλάδα είχαν ένα πρόσθετο λόγο διοργάνωσης. Από την Τελετή Εναρξης ως τη σφαιροβολία στην Ολυμπία, ζήσαμε έντονες στιγμές και αλλάξαμε την εικόνα της χώρας διεθνώς, κάτι που δεν αποτιμήθηκε βέβαια σε ευρώ στα σχόλια που διαβάζω εδώ σήμερα.

    Είμαι ένας από τους άμισθους εθελοντές. Και μάλιστα σε περίοδο, ταυτόχρονα πολύ στριμωγμένη επαγγελματικά. Ούτε άδεια από εργοδότη πήρα, ούτε απο το στρατό, ούτε τον ΑΣΕΠ κυνηγούσα, ούτε αγώνες έβλεπα από εκεί πού ήμουν.
    Είναι αλήθεια αυτά που περιγράφει ο doctor για πολλούς απο τους εθελοντές. Υπήρξαν όμως και αρκετοί άλλοι, που αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να δώσουν ένα χέρι, ΕΣΤΩ και αν ήξεραν ότι κάποιοι τους εκμεταλλεύονταν (και τους κακομεταχειρίζονταν επίσης...)

    Οι αγώνες αυτοί, ισως αδικαιολόγητα, υπήρξαν και δικαίωμα στο όνειρο για αυτούς που δεν είχαν σίγουρα εμπλοκή ή συμφέρον και δεν έδωσαν τόση σημασία στο τεφτέρι του λογαριασμού.
    Εν πάση περιπτώσει, τηρουμένων όλων των αναλογιών, προτιμώ να πληρώνω για τους Ολυμπιακούς παρά για τον τελικό της Eurovision...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Επιτέλους έκανε εμφάνιση ο andy!! Τι έγινε???? Κατέφθασε ο...ΟΤΕ????? ;)


    PS: Πιστεύω ότι το σχόλιό μου κάλυψε και το θέμα του post... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Όχι ακόμα, κλεφτοπόλεμο κάνω.

    Ο ΟΤΕ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου κι εγώ συνδέομαι με Vodafone mobile (με χίλια δύο προβλήματα).

    Και κάτι που είναι χρήσιμο για όσους δεν έχουν καλή σύνδεση.

    Με τον Internet Explorer δεν κατεβαίνουν οι σελίδες με πάνω από 200 σχόλια, αντιθέτως κατεβαίνουν με Mozilla.

    Χαιρετισμούς στη filomila, τον antvol και όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Καλημέρα

    Χαιρετίζω κι εγώ την επανεμφάνιση του Andy.

    Η συζήτηση ισορροπημένη και ευπρεπής (τι διαφορά με την περασμένη...)

    Ότι οι Ολυμπιακοί λειτούργησαν ως καταλύτης για πολλά έργα δεν το αμφισβητώ.

    Ότι το τελικό cost-benefit ratio βγαίνει αρνητικό (ακόμα κι αν υπολογίσουμε τα intangibles που έθεσε ο proinos) δεν το αμφισβητώ επίσης...

    Συνεχίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Καλημέρα!
    Διάβασα με προσοχή όλα τα μηνύματα.
    Δεν βλέπω με ελάχιστες εξαιρέσεις να διαφωνούμε κάπου.
    Το βασικό πρόβλημα είναι στη διαχείριση του προβλήματος που διαπιστώνουμε.
    Και εδώ νομίζω πως είναι το πρόβλημα.
    Στον Πειραιά (που μπορώ να γνωρίζω) διάφοροι απίστευτοι (οικοχόνδριοι) γάτε επιτρέπεις το clopy έτσι ξαφνικά θυμήθηκαν οτι αν περάσει το τραμ μέσα από την πόλη δεν θα έχουν που να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους 3/κάτοικο.
    Τι λέτε καλέ?
    Τέτοια ξεφτίλα δεν έχω ξαναδει στη ζωη μου!
    Το τραμ τερματίζει έξω από την πόλη!!!!
    Ο μόνος που υποστήριξε την ΤΡΑΜ Α.Ε. και είναι προς τιμήν του γιατί είναι αριστερός είναι ο Δρίτσας.
    Και βρήκαν και γαι αυτόν να πουν οτι τα πέρνει!!!!!
    Σε δημοτικό συμβούλιο άκουσα το αμίμητο!!!???!!!!
    -Το τραμ θα κόψει λειτουργικό χώρο από τα πεζοδρόμια. Δηλαδή λιγότερος χώρος για τους πεζούς!!!!!
    Το τραμ είναι αποτυχημένο γιατί δεν δόθηκε προτεραιότητα με τα έξυπνα φανάρια.
    Λογικό είναι να πέρνει ο άλλος το αυτοκίνητο το όταν θέλει 2 ώρες με το τραμ για να πάει στο Σύνταγμα.
    Η επέκταση του μετρό πέφτει συνέχεια πάνω σε οικοχόνδριους που δεν το θέλουν στην περιοχή τους!!
    Οι ίδιοι βέβαια κουβεντιάζουν για το χάλι της κίνησης στους δρόμους!!!!
    Δοκιμάσατε να πάρετε ένα λεοφωρείο??
    Αφού γίνετε παστός σα σαρδέλα σας πιάσουν πέντε έξι φορές τον κώλο νομίζοντας πως είναι ο κώλος της δίπλα κούκλας θα φτάσετε στον προορισμό σας!!!
    Αν δεν βελτιωθούν τα ρημάδια, δεν αυξηθούν τα δρομολόγια δεν πρόκειτε να εγκαταλείψουμε τα ατοκίνητα μας!
    Καλήμέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. proinos

    Σας καταλαβαίνω, είχα μιλήσει κατά την διάρκεια των Ο.Α. [όπου είχα συμμετοχή λόγω της δουλειάς μου] με Εθελοντές και μου έλεγαν πολλά για τους "εθελοντές"...

    Δεν τα βλέπω όλα μαύρα, απλά καταδεικνύω το Input και το Output της επένδυσης, το βλέπω πιο ψυχρά, πιο υπολογιστικά (ίσως επειδή εργάζομαι ως λογιστής).

    Έχετε βιώσει ιδίοις όμμασι την συνεχώς αυξανόμενη κίνηση στην Αττική Οδό αλλά κυρίως στους δρόμους από και προς αυτήν - π.χ. Κύμης;.

    Κάθε πέρυσι και χειρότερα και να δω σε 3-4 χρόνια με τι θράσσος θα ζητάνε τα διόδια, τουλάχιστον στο ποτάμι πήζεις αλλά δεν πληρώνεις...

    Το ξαναλέω: Όσους δρόμους και να φτιάξουμε στην Αθήνα το πρόβλημα δεν θα λυθεί διότι η λύση είναι μία: Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ειδικά το μετρό.

    Θα ανταπαντήσουν λοιπόν οι λοιποί εκτός ΑΘηνών: Καλά, τόσα λεφτά φάγατε, θέλετε κι άλλα;

    Και το μετρό της Θεσσαλονίκης;
    Δεν το δικαιούνται;
    Γιατί να επεκταθεί το μετρό στην Αθήνα και να μη γίνει στην Θεσσαλονίκη η περιβόητη και συνεχώς εξαγγελούμενη πρώτη γραμμή του μετρό;

    Για την επαρχία και τα νησιά της άγονης γραμμής τα έγραψα στην αρχή της συζήτησης.

    Καλημέρα

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. harry άλλαξε πρόγραμμα Voda - τα 80ΜΒ 3G κοστίζουν μόνο 35€ πάγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. andy dufresne said... Και κάτι που είναι χρήσιμο για όσους δεν έχουν καλή σύνδεση.
    Με τον Internet Explorer δεν κατεβαίνουν οι σελίδες με πάνω από 200 σχόλια ...
    ------------

    Andy, να μια καλή ιδέα: Ο Ν.Δ. να κάνει τον κόπο (χρόνο έχει, είναι σαφές) να δημιουργήσει το "doncat best of the best" ή "doncat selection" ή "doncat golden comments" ή κάτι τέτοιο.

    Εκεί θα καταχωρεί τα καλύτερα comments κάθε post, με όριο τα 200.

    Κι έτσι όσοι δυστυχείς δεν έχουν καλή σύνδεση, δεν θα νιώθουν το άθλιο συναίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού από το blog αυτό, το οποίο, εκτός των άλλων, μπορεί να τους δημιουργήσει και αντικοινωνικά αισθήματα, να τους ρίξει στο ποτό, στο τσιγάρο, σε άλλα, ανταγωνιστικά blogs, στις εφημερίδες κλπ.

    Κι αν ο Ν.Δ. δεν προφταίνει, ας δημιουργήσει 3μελή επιτροπή αξιολόγησης (με όχι πάνω από 5 μέλη), εθελοντές θα βρεθούν, προσφέρομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Καλημέρα.

    Stavros Katsaris said...
    «Στον Πειραιά [...] διάφοροι απίστευτοι (οικοχόνδριοι) [...] θυμήθηκαν οτι αν περάσει το τραμ μέσα από την πόλη δεν θα έχουν που να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους 3/κάτοικο.
    [...]
    Ο μόνος που υποστήριξε την ΤΡΑΜ Α.Ε. και είναι προς τιμήν του γιατί είναι αριστερός είναι ο Δρίτσας.»


    Αν και δεν θα διαφωνήσω ότι υπάρχει πολλή οικοχονδρία από μέρους της «αριστεράς» (1) αυτοί που αντιτίθενατι στο τραμ στον Πειραιά δεν είναι «οικοχόνδριοι», είναι μίζεροι μικροαστοί με ρόδες που θεωρούν τους δρόμους ατομική ιδιοκτησία τους (2) προς τιμήν του γιατί είναι αριστερός; Δεν γνωρίζετε ότι η αριστερά, σχεδόν σύσσωμη, έχει υποστηρίξει με νύχια και δόντια το τραμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. andy dufresne said... "Και κάτι που είναι χρήσιμο για όσους δεν έχουν καλή σύνδεση.
    Με τον Internet Explorer δεν κατεβαίνουν οι σελίδες με πάνω από 200 σχόλια ..."


    Mε τον ΙΕ 7.0 δεν βλέπω καμία διαφορά στο κατέβασμα σε σχέση με τον Firefox 2.0.

    Και αυτά με οποιαδήποτε σύνδεση (και Voda).

    Antvol η πρότασή σου είναι βόμβα Μολότωφ στα θεμέλια του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. doctor said...

    Δεν τα βλέπω όλα μαύρα, απλά καταδεικνύω το Input και το Output της επένδυσης, το βλέπω πιο ψυχρά, πιο υπολογιστικά

    Ίσως αυτή είναι η κύρια διαφορά μας. Καμιά φορά, η ψυχρή αποτίμηση της πραγματικότητας, νομίζω πως μπορεί να οδηγήσει και σε λάθος συμπεράσματα.

    Κατά τη γνώμη μου, η συνολική αποτίμηση του κόστους - οφέλους των Ολυμπιακών Αγώνων απαιτεί "διεπιστημονική" προσέγγιση και όχι στενά οικονομική.

    Εξ άλλου, "ουκ επ' άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος"...
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Ελλάς το μεγαλείο σου!

    Να υπενθυμίσω ότι στη Θεσσαλονίκη, η θητεία της σας Πολιτιστική Πρωτεύουσα έγινε το μεγάλο φαγοπότι – κάποιοι εξασφάλισαν μέχρι και τα εγγόνια τους. Και μόνο το ότι 15 χρόνια μετά ο αρμόδιος οργανισμός λειτουργούσε επειδή ακόμα γινόταν ανακρίσεις και εξεταζόταν δικογραφίες, κάτι λέει.

    Πιο σημαντικό, είναι το ότι τέτοιες πρακτικές αποτελούν κανόνα, όχι εξαίρεση - και ότι η καθεμιά τους είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όλες οι σταγόνες της διαφθοράς μαζί, φτιάχνουν τον ωκεανό όπου ζούμε καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Bye bye free trade?

    "Many of the Democrats who recaptured seats held by Republicans have been described as moderates or social conservatives.... The better term, with props to Fareed Zakaria, is probably illiberal Democrats. Most of those who reclaimed Republican seats ran hard against free trade, globalization, and any sort of moderate immigration policy. That these Democrats won makes it likely that others will take up their reactionary call..."

    From http://www.slate.com/id/2153271/nav/tap1/
    The Lou Dobbs Democrats
    Say hello to the new economic nationalists.
    By Jacob Weisberg
    Updated Wednesday, Nov. 8, 2006, at 7:59 PM ET

    --------------
    Bye bye free trade, bye bye globalization? Hello Regionalization? Τα Βαλκάνια (ΝΑ Ευρωπη) θα είναι "Ελντοράντο" τα επόμενα 20 χρόνια, ανάλογο της Ιρλανδίας? Τροφή για σκέψη! In Balkans we trust, in the EU, in the US ή σε μία εξωστρεφή "Ελληνική" "οικονομία"? Έως πότε θα εξαρτώμεθα από άλλους ή όνειρα (2004)?
    Γιατί αυτό δεν είναι το ουσιαστικό "θέμα" του ποστ και της μετά 2004 Ελλάδας? Οικονομία έχουμε λοιπόν και όχι πως θα την αποκτήσουμε? Με επενδύσεις "χρηματοδοτούμενες" από εθνικά όνειρα, με επενδύσεις χρηματοδούμενες από ΕΟΚ, ή από μαζικές ξένες επενδύσεις που έρχονται, έρχονται, έρχονται, αναμείνατε στο ακουστικό σας!! Όποιος διαθέτει πρόταση ας την πει, διότι το έλλειμμα δεν περιμένει ...

    Δεν είμαστε ΤΕΛΙΚΑ Ελβετία (σε ΑΕΠ κ.α.) για να ζούμε σαν Ελβετοί με λεφτά από ΕΟΚ και όνειρα από "παπαγαλάκια" (βλ. '99). Ιδού το σταυροδρόμι, ποιός έχει ρεαλιστική πρόταση για το μέλλον (και όχι για το παρελθόν)? Μετά τους Αγώνες, τι θα εξάγουμε που έχει ζήτηση και έσοδο από το εξωτερικό?

    Υπάρχει πιό ΚΕΝΤΡΙΚΟ θέμα στην Ελλάδα σήμερα (και όχι μόνον στην Ελλάδα)?

    (Μην αφήνετε τα παραθυρα της Τιβί να καθορίζουν την ατζέντα μας)

    Ο ιδρώτας μπορεί να δίνει την ψευδαίσθηση αλλά δεν συνιστά αποδοτικότητα ή παραγωγικότητα. Ούτε οικονομική επιβίωση.

    Αυτό δεν είναι - ουσιαστικά - "το θέμα" των τελευταίων ποστ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Ενας μεμψιμοιτοε του τοτε ειμαι και εγω. Η λυση μου μια πυρηνικη δοκιμη στην Αθηνα, ενας σεισμος 10 ριχτερ η να αποφασισει το κρατος να χαραξει αλλου πρωτευουσσα. Μπαι δε γουει ειδα μια μερα εικονες της καστοριας μια εν γενει μινι Γενευης την οποια επισκεφτομαι καθε χρονο. Εκει θα ητο καποια λυσις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Demosthenes said...

    Ο ιδρώτας μπορεί να δίνει την ψευδαίσθηση αλλά δεν συνιστά αποδοτικότητα ή παραγωγικότητα. Ούτε οικονομική επιβίωση.

    Έτσι λέτε εσείς.
    Κι εγώ ίσως, και μερικοί άλλοι.
    Τους ...προτεστάντες του τόπου, τους ρωτήσατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Πολύ εύστοχο το σχόλιο σου Χάινζ. Πολύ, πάρα πολύ. Δεν έχω τίποτα κατά της εργασίας ιδρώτα, περ σε. Αλλά αυτή που οδηγεί? Και πόσο πληρώνεται? Με τι κάνει ο ιδρωμένος εργαζόμενος στα 50+, όταν θεωρείται too old to swet and too young to die? Εδώ και τους 35+ τους αντικαθιστούν με νεώτερους εργάτες του ιδρώτα, διότι όταν έχεις φρέσκο "ρεσώρς" γιατί να πληρώνεις πενταετίες (των ΣΣΕ)? ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ έχουμε!

    Αν ήταν για να κάνουμε ένα παγκόσμιο πάρτυ, να πληρώσουμε τόσα λεφτά από τον κρατικό κουρβανά, τότε αυτό ήταν το λάστ ντανς! Μετα (απρέ)? Το ρίξανε ορισμένοι στο ρηαλ εστέιτ πάλι ή στο να μας πείσουν ότι θα έλθουν ξένες επενδύσεις-πανάκεια, ενώ τελικά μας κλείνουν το μάτι και μας λένε να εργασθούμε "όπως οι οικονομικοί πρόσφυγες" ή οι "Ιάπωνες". Στην Ελλάδα όμως ή στην Ιαπωνία!

    Οικονομία και Εργασία με "νόημα" και "ουσία" υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα? Αν κάποιος ξέρει, ας μας το πει! Εγώ δεν βλέπω. Αλλά δεν είμαι ούτε θεός ούτε εθνικιστής, γαι το εθνικό ισοζύγιο ανησυχώ και την "απασχολησιμότητα" (μετά ΟΝΕ και μετά Αγώνες)! Και δεν βλέπω τίποτα. Ακόμη και το μπλόγκινγκ "τζαμπα" γίνεται! Σιγά μην πάρει μπλογκ διαφήμιση και αν έβαζε ο μπολόγκερ συνδρομή, να δούμε πόσοι θα παρέμεναν!

    Η Ελλάδα μήπως είναι η χώρα της απόλαυσης των δωρεάν (ήλιος, θάλασσα, επισκέψεις σε αρχαία, καμάκι, κ.α.) προσφέρεται τελικά είτε για "Διογένηδες" σε "βαρέλια"? Ερωτώ, δεν συμπεραίνω!

    Αλλά ξέχασα, οι ξένες επενδύσεις θα σώσουν την Ελλάδα! Φορ σουρ!

    Μετά-αγωνιστικές (04) σκέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Όσο για τους μετανάστες προς Ελλάδα, η άποψη μου είναι, να μπορεί να έλθει όποιος θέλει, γαι όσο θέλει, επίσημα και όχι κρυφά ή με κίνδυνο της ζωής του (μέσα από βουνά και χιόνια είτε με βάρκες εμπόρων σαρκας και ονείρων). Εφόσον πλοιρεί 1-2 προδιαγραφές (που θα εξετάζει ειδική υπηρεσία με δικό της εκπρόσωπο σε κάθε Ελληνική πρεσβεία).

    Το να λέμε ότι όποιος είναι desperate αρκετά ας έλθει παράνομα (κάτι σαν κρας τεστ) και τότε ΟΚ είναι λάθος. Ας ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά στα φυλάκια μόνον. θα υπάρχουν φύλακες για να ελέγχουν για μερικά πράγματα ΟΛΟΥΣ (και Έλληνες).

    Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ. Το έκανε τόσο δύσκολο να μεταναστεύσεις εκεί, ώστε τελικά γέμισε με απελπισμένους (εκτός αν αυτό ήταν το ζητούμενο!!!! δεν πιστεύω). Και τώρα κάνει λοταρίες για να εμπλουτίσει τον πληθυσμό της! Αν δεν είναι αυτό παραδοχή ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ στο immigration policy, τότε τι είναι?

    Το να λέει κανείς "θα πάρω μετανάστες αλλά μόνον σε ειδικότητες που δεν έχω" είναι ΜΥΘΟΣ. Διότι η αγορά εργασίας σε μία οικονομία δεν είναι ντετερνινιστική ώστε να μπορείς να το κάνεις (μόνον σε σέντραλυ πλαντ οικονομίες). Εκτός αν εννοούνε τις εργασίας που δεν θέλουν οι "ντόπιοι" να κάνουν! ΠΟΛΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ! Οι γείτονες Βαλκάνιοι δεν είναι β' κατηγορίας "πολίτες" της Ευρώπης. Μορφωμένοι είναι, οικονομία δεν έχουν. Γι΄ αυτό και ήλθαν σε εμάς διότι και αυτοί παραπλανήθηκαν ότι είχαμε οικονομία είτε επειδή "είμασταν κοντά" και θα ήταν σχετικά κοντά και στην πατρίδα τους! Για να το έχουν (σωστά) δίπορτο. Δεν είναι παράλογο αυτό. Παράλογη είναι η γενική κατάσταση στην Ελλάδα. Απάνθρωπη και για τους ξένους και για τους Έλληνες. Τι περίμεναν οι ξένοι, ειδική μεταχείριση? Ας πρόσεχαν να πήγαιναν αλλού και ας προσέχαμε και εμείς όταν κάναμε τις ατομικές και ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ επιλογές που κάναμε. Τώρα τι γίνεται? 2 χρόνια μετά τους Αγώνες (πανάκεια) και 5 μετά την ΟΝΕ (εξίσου "πανάκεια")????

    Τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Η εξήγηση είναι απλή. Η Ελλάδα έχει γίνει ένα πολυνομικό - γραφειοκρατικό αλαλούμ στο οποίο ουδείς "αδέσμευτος" επιθυμεί να επενδύσει όνειρα, οικονομίες, προσπάθεια και ευθύνες (π.χ. εργοδοτικές). Όσοι παραμένουν, παραμένουν διότι έχουν "δεσμούς" ή διότι δεν έχουν γίνει ακόμη τόσο desperate όσο οι τέως γείτονες μας και νυν συγκάτοικοι μας.

    Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει. Χωρίς να γκρεμίσεις όμως να αλλάξεις τα θεμέλια ενός "κτίσματος" κοστίζει πάρα πολλά λεφτά και θέλει και φοβερό μηχανικό-σχεδιασμό.

    Και χρειάζεται και ένα άλφα consensus, που δύσκολα τελικά επιτυγχάνεται όταν 10 εκατομύρια άνθρωποι έχουν 10 εκατομύρια (τουλάχιστον 1 ο καθένας) "μοντέλα αλλαγής" στο μυαλό τους, που τα πιό πολλά είναι και όχι τόσο "πλουραλιστικά" αλλά επιβάλλουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο και στους άλλους, αυτό που αυτοί θεωρούν (καλοπροαίρετα έστψ) ως το βέλτιστο μοντέλο!

    Ιδού ο Γόρδιος Δεσμός της Ελλάδας 2006. Οπαδοί της Σπαρτιατικής πειθαρχίας κ.α. στοιχείων της Σπάρτης ήταν πολλοί (καλοί και κακοί). Προσωπικά, αν και μη βέρο Ατινέο, με την Αρχαία Αθήνα είμαι και όχι την Σπάρτη. Μακριάν εμού και οιουδήποτε άλλου "Καιάδες". Το σύστημα είναι για να υπηρετεί τους ανθρώπους, αλλά και οι νόμοι είναι για να τηρο0ύνται από όλους. Αλλιώς ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ πολύ ΛΕΒΕΝΤΙΑ για να τους καταργήσεις. Διότι αν είναι να ισχύουν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ, τότε αυτό είναι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Παρακολουθώ την σκέψη του demosthenes και δεν διαφωνώ.

    Το μόνο προϊόν που μπορεί να εξάγει η Ελλάδα είναι ο τουρισμός και μόνο ο τουρισμός.

    Οι προοπτικές μεγάλες: Το Ισραήλ, και ο Λίβανος είναι εκτός παιχνιδιού, η Τουρκία έχει έναν φόβο λόγω των βομβιστικών επιθέσεων, η Λιβύη και η Αίγυπτος το ίδιο, άρα παίζουμε στην Μεσόγειο με λίγους αντιπάλους και ενίοτε "λίγους".

    Το background υπάρχει, ήλιος, θάλασσα, παραλίες.
    Οι άνθρωποι να διαχειριστούν αυτό το background ποιοι είναι όμως;
    Αρκούν;
    Ξέρουν;
    Μπορούν;

    Ο Ε.Ο.Τ. τους επιμορφώνει;
    Τους ενημερώνει;


    Και κυρίως: Ασχολούνται σοβαρά οι κυβερνώντες, ή με ευχολόγια του τύπου "live your myth in Greece" επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική φιλοξενία είναι όντως μύθος;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. @ doctor said

    "Έχετε βιώσει ιδίοις όμμασι την συνεχώς αυξανόμενη κίνηση στην Αττική Οδό αλλά κυρίως στους δρόμους από και προς αυτήν - π.χ. Κύμης;."

    Να μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο μπαίνουν στην κίνηση της Αθήνας δεκάδες χιλιάδες νέα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τη μελέτη λειτουργίας της Αττικής Οδού, για να μην φτάνει σε επίπεδα συμφόρησης, τα διόδια έπρεπε να είναι γύρω στα 4 ευρώ. Είναι αλήθεια δε, ότι αν είχε αναλογική ανα χιλιόμετρο χρέωση, τα πράγματα απο πλευράς κίνησης θα ήταν ακόμα χειρότερα. Το ύψος του διοδίου καθορίζει και το ποσοστό των κυκλοφορούντων στην πόλη οχημάτων που θα επιλέξουν την Αττική Οδό. Σίγουρα ακούγεται αντικοινωνικό, αλλά το κάθε έργο έχει και τα όρια του, σύμφωνα με το σχεδιασμό του...

    Συμφωνώ για τα προβλήματα των παράπλευρων δρόμων, ακόμα και των εισόδων προς Αττική Οδό.

    Προσυπογράφω και με τα 2 χέρια την παρατήρησή σας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν δεν κάνω λάθος το θέμα το έχει αναλάβει προσωπικά ο κ. Λιάπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. διόρθωση: δεκάδες χιλιάδΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Hypnolist said:….είναι έργα που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι σχεδόν όλοι υποστηρίζουν ότι χάρις στους Ολυμπιακούς αγώνες έγιναν και τα έργα, δηλαδή έπρεπε να γίνουν οι αγώνες για να γίνουν τα έργα;
    Εάν δίναμε τα δισεκατομμύρια των αγώνων, που τα μισά τα έφαγαν οι μάγκες, για έργα ανά την Ελλάδα δεν θα είχε αλλάξει η Ελλάδα ή μήπως αυξήθηκε ο τουρισμό θεαματικά, τρίχες ,ας μην υπήρχαν τα περιφερειακά γεγονότα και θα τα λέγαμε, λοιπόν τέρμα η καραμέλα των αγώνων.

    Harrygreco said:….το Μωλλ είναι ο σύγχρονος Παρθενώνας. Προτείνω εκεί να συναντηθούμε 3η του Πάσχα..

    Harrygreco θα σε περιμένω, θα σε πάω και στον πραγματικό Παρθενώνα αλλά και στο αυθαίρετο της Κερατέας και η μέρα θα κλείσει με μια ξενάγηση για μια γνωριμία με τα αυθεραιτα της Αττικής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Proinos said: … Είναι αλήθεια δε, ότι αν είχε αναλογική ανά χιλιόμετρο χρέωση, τα πράγματα από πλευράς κίνησης θα ήταν ακόμα χειρότερα...

    Επειδή είχα προσωπική εμπλοκή με την Αττική οδό έχεις απόλυτο δίκιο,
    Τον γνώριζαν ότι με τα αναλογικά διόδια τώρα τα αυτοκίνητα στην Αττική οδό θα ήταν ακίνητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Θα συμφωνήσω με τον vrennus (Παρ Νοε 10, 12:36:38 πμ) τα έργα ουσίας (υποδομής) που έγιναν είναι ανεξάρτητα με τους ΟΑ και όλα υπάγονταν στα ΚΠΣ.

    Ένα λαθάκι: το αεροδρόμιο άνοιξε τον Μάρτιο του 2001, ήμουνα ένας από τους τυχερούς που ακυρώθηκε η πτήση τους ενώ ήμουνα στο εξωτερικό.

    Ξεχάσατε το στοίχημα που είχε βάλει ο Τσοβόλας με τον Μητσοτάκη για το αν θα είναι έτοιμοι οι δρόμοι για το αεροδρόμιο; Το 1ο κομμάτι της Λεωφόρου ΝΑΤΟ (…) τελείωσε στα γρήγορα, Μάρτιο 2001, όχι για τους ΟΑ αλλά επειδή υπήρχε ρήτρα στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει η Ελληνική κυβέρνηση με την Hoechst. Για τους υπόλοιπους δρόμους που τελείωσαν άρον – άρον (όπως η λεωφόρος Αναπαύσεως) ας μην σχολιάσω.

    Η Αττική Οδός δεν είναι υπόδειγμα δρόμου. Οι είσοδοι / έξοδοι είναι πολύ στενοί και κακοσχεδιασμένοι όπως για παράδειγμα η έξοδος στο δαχτυλίδι από αεροδρόμιο. Και η άσφαλτος όταν βρέχει είναι τραγική, δεν βλέπεις τίποτα από το νερό που πετάνε τα προπορευόμενα αυτοκίνητα.

    Θα είχε πλάκα να βλέπαμε τα σχόλια αν το κείμενο είχε γραφτεί πριν τους ολυμπιακούς, κατά προτίμηση Αύγουστο - αρχές Σεπτεμβρίου 1997.

    @andy
    Opera: ο καλύτερος browser για αργές συνδέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Το ερώτημα αν έπρεπε ή αν τελικά άξιζε που πήραμε τους Ο.Α. χωράει συζήτηση. Εγώ πιστεύω πως άξιζε για πολλούς λόγους και πέρα από τα έργα υποδομής. Αναγνωρίζω ότι και για την αντίθετη άποψη υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα, πολλά από τα οποία τα δέχομαι. Ίσως η απάντηση εξαρτάται από το πως ζυγίζει ο καθένας τα συν και τα πλην της διοργάνωσης. Το θέμα όμως αν άλλαξε η όψη της Αθήνας την περίοδο των αγώνων (που περιλαμβάνει τη διεκδίκηση και την προετοιμασία) είναι χειροπιαστό και ξεκάθαρο. Για την Αθήνα η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη των υποδομών της, είτε αποδώσουμε τα έργα στους αγώνες είτε στην ευτυχή συγκυρία. Πιστεύω ότι ένας ξένος που θα αξιολογούσε τον αντίκτυπο των αγώνων στις διοργανώτριες πόλεις σε καμιά περίπτωση δεν θα κατέτασσε την Αθήνα στον πάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. BTW, «Νέος Παρθενώνας» είχε κληθεί από το μακαρίτη Π. Κανελλόπουλο η Μακρόνησος. Οπότε το «The Mall» θα έπρεπε να κληθεί «Νεότερος» ή «Νέος-Νέος» ή «Πολύ Νέος Παρθενώνας» ή τέλος πάντων κάτι τέτοιο. Επίσης, στο «Νέο Παρθενώνα» έστελναν τότε Εαμοβουλγάρους Αναρχοκομμουνιστάς, σε τούτον εδώ τι θα στέλνουμε; Υστερικούς λιγούρηδες μικροαστούς καταναλωτές άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Εγώ πάντως είδα την ανάληψη της διοργάνωσης των ολυμπιακών αγώνων, όχι το '96 αλλά πολύ αργότερα που είχε ανεβάσει στροφές το "εργαλείο", σαν ένα στοίχημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

    Το χεράκι τους το έβαλαν, ας μην το αρνούμαστε. Τόσο στην διαδικασία που προηγήθηκε και οδήγησε στην ανάληψη, όσο και στην χρηματοδότηση, άμεση και έμμεση, των έργων.

    Δεν λέω πως το έκαναν για την ψυχή της μάνας τους! Ανάπτυξη, κυρίως τουριστική, κηνυγούσαν οι άνθρωποι. Κέρδη για τις κατασκευαστικές εταιρείες τους, κάλυψη των τουριστικών τους αναγκών/επιθυμιών από τη χώρα μας, ξένες επενδύσεις στην Ελλαδα της ΟΝΕ κτλ.

    Και τι έγινε;

    Τους υπενθυμίσαμε πως μπορούμε να παίξουμε τους διεφθαρμένους Πολωνούς στα ίσα!
    Πως η μεγαλοψυχία μας εξαντλήθηκε στο Εuro.
    Πως για τον Ελληνα το κράτος τελειώνει στο κούμπωμα του πορτοφολιού του και στη ραφή της τσέπης του...

    Κατά τη γνώμη μου η περίφημη ελληνική φιλοξενία πρέπει να μεταφερθεί και σε εκείνο το επίπεδο!

    Αλλά αν δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κράτος αυτό που ψηφίσαμε, πως να εκτιμήσουμε Ε.Ε και ΟΝΕ τα γαϊδούρια;

    Δεν σπαταλήθηκε μόνο δικό μας χρήμα στους Ο.Α και στα Mall κύριοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Thank God it's Friday και ετσι ευθυμουμε με τον Χαρυ. Προτεινει και συναντηση την τριτη του Πασχα; Δηλαδή υπαρχει περιπτωση να τον δω μαζι με τον Τάκη;
    Τετοιο χαπενινγκ δεν το χάνω, και το δεξί μου χερι δίνω για να το δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Vrennus said...

    BTW, «Νέος Παρθενώνας» είχε κλ σε τούτον εδώ τι θα στέλνουμε; Υστερικούς λιγούρηδες μικροαστούς καταναλωτές άραγε;....

    Αυτοί νομίζω πάνε μόνοι τους, χωρίς παραπεμπτικό. Εξ ιδίων κρίνω, όποτε νοιώθω έτσι, πάω και τα σκάω. Χρωστάω δε μεγάλη χάρη στο blog καθώς υποθέτω δε θα ξανανοιώσω πια ντροπή και δε θα μασάω τα λόγια μου με αμηχανία, όταν με ρωτάν οι εγκρατείς φίλοι μου: που ήσουν ρε μαλάκα. Θα λέω απλά με εκείνο το ύφος απόγνωσης και κούρασης: Άσε μωρέ πετάχτηκα στο αυθαίρετο - κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Thanks Doctor for the assist. I mean it!

    Όμως ως ¨"τουρισμό" δεν θεωρώ τον Τουρισμό μόνον. θα έλεγα ότι και ο όρος τουρισμός εν έτει 2006 είναι στενή έννοια και ξεπερασμένος. Ούτε θεωρω ότι είναι ΜΟΝΟΝ αρμοδιότητα ΕΟΤ, ούτε ΚΥΡΙΩΣ του "κράτους" ή της πολιτικής. Ούτε λέω να απαγορεύσουμε άλλες δραστηριότητες εν Ελλάδι πλην των τουριστικών. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολοκληρωτικό, ανελεύθερο και αντι-πλουραλιστικό και .. λάθος.

    Ούτε όμως και να απαγορεύσουμε τα πάρτυ και τις πιό "ηδονικές" προσεγγίσεις στον τουρισμό (βλ. ορισμένα νησιά) εν ονόματι του "πνευματικού".

    Όύτε να αναγάγουμε τον τουρισμό σε αρχαιολογικό.

    Όμως εκτός από ήλιο, θάλασσα, αμμουδιές και αρχαία (σε τόπους και μουσεία), ο χώρος Ελλάς συνεχίζει να έχει μία "άυλη" αιγλη (π.χ. γιατί πληρώνει κανείς Χ ντάλαρς για επίσκεψη στα στούντιο του Χ στούντιο στο Χόλυγουντ???? Για να δει ακριβώς ΤΙ? "Περιβάλλον" πουλάνε, κάτι όχι υλικό και άλλοι πιό επιστημονικά αρμόδιοι είναι για τα το κρίνουν)

    Και γιατί να αναλώνεται το ιντελέκτουαλ κομμάτι της επίσκεψης στην Ελλάδα σε επισκέψεις με τουρ. οδηγούς στα αρχαία και να μην περιλαμβάνει π.χ. ομιλίες και τσατ σε χώρους συμποσιακούς με Έλληνες και ξένους ομιλητές ειδικούς σε διάφορες πτυχές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, της Γραμματείας της, αλλά και συσχετίσεις με σημερινά παγκόσμια και Ευρω ζητήματα με πανελίστες π.χ. τον Νίκο Δήμου, τον Χάινζ, πάνελ Ελληνικά και ξένα, αλλά με προσψπικότητες που να μπορούν να συνδέσουν το Αρχαίο Ελληνικό με τα σύγχρονα παγκόσμια και Ευρω θέματα της εποχής.

    Αυτό δεν ξέρω αν λέγεται τουρισμός, παράδειγμα είπα, αλλά για κάτι τέτοιο θα έβλεπα και ζήτηση και υπεραξία και στρατηγιή διαφοροποίση. Και παραγωγή βίντεο γκέιμ με θέματα από την αρχαιότητα, π.χ.

    Μελετώ πως αξιοποιούν σε άλλα μέρη του κόσμου της Αρχαία Ελλάδα και την έλξη που έχουν προς αυτή + παραδοσιακές τουριστικές υπηρεσίες (ήλιος, μπάνιο, κτλ) άνδρες και γυναίκες από όλες τις χώρες.

    ¨Ενα θέμα είναι να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος ΤΕΛΙΚΑ των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα, κάτιπου δεν έχει τονισθεί όσο πρέπει για να έχει ακόμη ευρύτερη απήχηση το προίόν και η γκάμα του στο εξωτερικό. Π.χ. ο πιό "φενινιστικός" ρόλος της Ανδρομάχης (γυναίκας του Έκτωρα), κτλ. Και έμφαση όχι στο στρατιωτικο σκέλος της Αρχαία Ελλάδας αλλά στο πολιτικό και φιλοσοφικό και υπαρξιακό! Και τις εφαρμογές του ΣΗΜΕΡΑ σε ΟΛΕΣ τις επιστήμες και τις τέχνες.

    Όχι δεν μιλώ για Τουρισμό. Όπως και οι Αγώνες δεν ήταν απλά Αγώνες αθλητικοί (π.χ. το "διαμάντι" της τελετής έναρξης - άξιζε πολλά ως σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, εμπνευσμένη από την Αρχαία Ιστορία αλλά και Γραμματεία, εμπνευσμένη ήταν).

    Αλλιώς τι να πουλάμε, φασόν, φτηνότερα από άλλους, ποιούς από όλους? Και τι? Υπεραξία δημιουργικότητας και γκρίζας ύλης θα ήτο σκόπιμο να έχει το "Made in Greece" 2007, 2008, 2010, κτλ. Όχι μεγάλα έργα που θέλουν ξένες επενδύσεις (σε τι όρους??) είτε πολλά κεφάλαια εκκίνησης. Αν πάμε σε αυτό το μονοπάτι, τότε στη Γερμανία και τη Βρετανία θα αναγκσθούμε να φτάσουμε όλοι μας, θαρρώ. Μακάρι να κάνω λάθος. Όταμ όμως εξηγώ το "Μάρκετινηκ αυτό κπονσεπτ" σε Έλληνες, 1/10 με καταλαβαίνει. Και 9/10 Αμερικανούς και 8/10 Βρετανούς! Ή μου το λένε οι ίδιοι. ΓΙΑΤΙ!!!!!???? Τι μας έχει βάλειπαρωπίδες και μου λένε πολλοί "δηλδή να ξαναβάλουμε χλαμίδες". Τι να απαντήσει κανείς σε αυτό? Ότι έχουν έλλειμμα παιδείας στο Μάρκετινγκ? Τι, τι, τι?

    Doctor?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. ... Και παραγωγή βίντεο γκέιμ με θέματα από την αρχαιότητα, π.χ. ? - το ερωτηματικό όλο δικό μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Ή ότι η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία έχει τελικά ως % περισσότερη γνώση, κατανόηση και απήχηση σε Βρετανούς/ες, Αμερικανούς/ες, Γερμανούς/ες, Ολλανδούς/ες παρά σε πολίτες της χώρας Ελλάς???

    Δεν ξέρω, τα έχω πλέον "χαμένα"! Χλαμύδες και σύμβολα είναι ότι μας έχουν μάθει ή έχουμε κρατήσει από όσα έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες? Τνν Γραμματεία τους, πόσοι την ξέρουμε, έστω και σε επίπεδο 10 στα 20 (δλδ τη βάση)? Ενώ έχουμε πλέον μάθει απέξω την Ιστορία του Μπίλυ δε Κιντ και βλέπουμε και οι ίδιοι αμερικανικο σήριαλ παρωδία τλληνικού θυινκού προσώπου (ντυμένου, ποιητική αδεία με ρούχα στυλ Κόναν???)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. "... Και παραγωγή βίντεο γκέιμ με θέματα από την αρχαιότητα, π.χ. ? - το ερωτηματικό όλο δικό μου..."

    Έλεος! Αν δεν σας αρέσει η προσέγγιση, απορρίψτε την, αλλά όχι τέτοιες ερωτήσεις πληζ!

    Γιατί? Επειδή>>To answer that (?), one must use, I think his/her knowledge of Ancient Greek history and his/her creativity and an analysis of the world video game market. Δεν θα κάμω ολόκληρο μάρκετινγκ πλαν. Ούτε με πληρώνουν να το κάνω, ούτε το επιδιώκω να με πληρώσουν (κράτος, κτλ), ούτε θα το κάνω (από κέφι, προ μπόνο) σε ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. @Demosthenes

    (π.χ. το "διαμάντι" της τελετής έναρξης - άξιζε πολλά ως σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, εμπνευσμένη από την Αρχαία Ιστορία αλλά και Γραμματεία, εμπνευσμένη ήταν).


    ...so...HTAN MONO ENA SHOW. ΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟ SHOW.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. demosthenes, δυστυχώς τουρισμό πουλάς για να εισπράξεις χρήμα, είναι αναγκαίο κακό.

    Ένα από τα νησιά μας θα έπρεπε να θεωρείται .... Ολλανδικό έδαφος και να έχει cofee shops και ... βιτρίνες.
    Να δείτε εκεί τι χρήμα θα εισπράττει η τοπική Δ.Ο.Υ.

    Επίσης σε ένα νησί να είναι όλοι ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα (όπως υπάρχει κάπου στην Αίγυπτο), επί πληρωμή.

    Τι θέλει ο τουρίστας;
    Να χαζέψει, να ξεχαστεί, να ηρεμήσει, να φτιαχτεί, να φάει, να ... (σσς!)

    Ούτε αυτό δεν μπορούμε να πουλήσουμε, ούτε αυτό.
    Εμείς πουλάμε πολιτισμό με 2,5 ευρώ το μπουκάλι του νερού.

    Η πρότασή σου φίλε demosthenes δεν έχει ουδεμία προοπτική στην Ελλάδα.
    Είναι σα να προσπαθείς να εξηγήσεις το κόκκινο χρώμα σε έναν εκ γενετής τυφλό.


    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. "Η πρότασή σου φίλε demosthenes δεν έχει ουδεμία προοπτική στην Ελλάδα.
    Είναι σα να προσπαθείς να εξηγήσεις το κόκκινο χρώμα σε έναν εκ γενετής τυφλό."

    Ελπίζω (ελπίζω λέω) να μην έχεις δίκιο. Διότι είναι από τις λύσεις που ούτε ΚΠΑ χρειάζονται, ούτε επενδυτές από έξω, ούτε μεγάλα κεφάλαια, ούτε δουλειά ιδρώτα (στα περί "Ολλανδικού" νησιού δεν συμφωνώ, "Ελληνο-Σουηδέζικο" υπάρχει ήδη πάντως και είναι ίσως θέμα/δείγμα προς μελέτη), ούτε πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε "ξένους σωτήρες".

    Αν έχει δίκιο, τότε είμαστε καταδικασμένοι. Γι΄αυτό ελπίζω ότι δεν έχεις και η πρόταση που έγραψες ήταν αίσθηση της στιγμής. Ορισμένες στιγμές είναι όντως απογοητευτικές.

    Αυτά. Κουράστηκα. Βίρτουαλ Ακρόπολη και Παρθενώνας και Αρχαία Αθήνα γίνεται να "κτισθεί" όμως και σε ΗΠΑ (Καλιφόρνια) και σε Λονδίνο και εκεί κοντά στο Καίμπριτζ που λέει/ισχυρίζεται ένας Ολλανδός συνταξιούχος Οικονομολόγος κάτοικος Βρετανία ότι ήταν αρχαία Τροία! Ή ακόμη και σε Σάιτ (σε γουάιντ μπαντ).

    Απογοήτευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Όταν λέω ανάπτυξη του τουρισμού εννοώ εν πολλοίς το διαδίκτυο.
    Σήμερα βρήκα κάτι τυχαία και ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ:

    http://psirri.gr/index.cfm

    Η περιοχή του Ψυρρή έχει δικό της site (Φυσικά και στα αγγλικά) και μάλιστα μπορείς να κλείσεις και τραπέζι online!
    Για τα ελληνικά δεδομένα μιλάμε για επανάσταση.
    Μπράβο!

    Μακάρι να κάνω λάθος demosthenes στην πρότασή μου. Μακάρι,αλλά δυστυχώς από το "γνώθι σαυτόν" μπορούμε να πάμε στην σύνθεση, γιατί αν ξεκινήσουμε ότι είμαστε αυτοί που θα θέλαμε να είμαστε, τότε δεν πάμε πουθενά.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Marguis de Abraham said:

    ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΕΞΑΓΓΕΛΩ ΕΔΩ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗς ''ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΕΟΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΩΝ''.

    ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΑΣ ΚΟΠΙΑΣΕΙ.

    ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΔΡΑ

    ΣΚΟΠΟΣ ΤΗς ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΠΑΛΛΗΛΟ ΓΑΜ@ΣΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΔΙΑΠΟΡΑ ΤΟΥ DNA ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΚΑΘΕ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

    ΩΣ ΜΕΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΣΕ ΓΟΝΙΜΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ STANDARDS ( TOYT' ESTIN SKISE ME TSOLIA MOY N' ALLAKSOPISTISO ).

    OI ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΟΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑς ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΛΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ.

    ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕς ΜΗΤΕΡΕΣ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ- ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ.

    ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΗΔΟΝΗΣ. ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Demosthenes said...

    Έλεος! Αν δεν σας αρέσει η προσέγγιση, απορρίψτε την, αλλά όχι τέτοιες ερωτήσεις πληζ!

    Γιατί? Επειδή>>To answer that (?), one must use, I think his/her knowledge of Ancient Greek history and his/her creativity and an analysis of the world video game market. Δεν θα κάμω ολόκληρο μάρκετινγκ πλαν. Ούτε με πληρώνουν να το κάνω, ούτε το επιδιώκω να με πληρώσουν (κράτος, κτλ), ούτε θα το κάνω (από κέφι, προ μπόνο) σε ποστ.
    ----------------------------------

    ...απλά δεν καταλαβαίνω. Νομίζω οτι το προφανές είναι οτι το folk-lore δεν πουλάει πιά, από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, νομίζω οι πιτσιρικάδες προτιμούν τα Killer pimps games, αν πάλι μιλάμε για το εσωτερικό δράμα της Αντιγόνης, νομίζω συμφωνείτε θα πάει άπατη στο κοινό των video games, καμμιά άλλη εναλλακτική δεν μπορώ να εννοήσω, αν εσείς με διαβεβαιώνεται οτι υπάρχει, θα κρατήσω καλόπιστα την διαβεβαίωση σας και δεν θα ξανα-αναρωτηθώ δημοσίως. Α, ναι ίσως η Σωκρατική Mαιευτική, αυτή ίσως έχει κάποιες ελπίδες να πουλήσει ως Nintendo Brain Trainer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. ihadafarminafrica said...


    ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕς ΜΗΤΕΡΕΣ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ...ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΗΔΟΝΗΣ. ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

    You Bloody Bastard (no offense)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Marguis de Abraham said:

    ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΕΣΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΧΒΑΧ Η ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ. ΟΧΙ ΤΟΝ MARK FOLLEY. ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΟΒΑΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ; Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ ΜΩΡΟ ΜΟΥ!!!



    ΥΓ: ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ...ΠΑΡΕΔΩΣΕ.

    ΥΓ2: ΠΑΡΑΕΔΩΣΕ

    ΥΓ3: ΠΑΡΕ ΔΩΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Zontas said...
    ihadafarminafrica said...


    ''ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕς ΜΗΤΕΡΕΣ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ...ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΗΔΟΝΗΣ. ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

    You Bloody Bastard (no offense) ''


    ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΩ ΤΟ ΑΔΗΦΑΓΟ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΣ ΜΟΥ ΕΝΣΤΙΧΤΟ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗς ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗς ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ Κ@ΥΛΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥΛΗ.

    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΙΔΟΣ ΨΙΛΟΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΧ. ΚΑMIA ΑΠΟΙΚΙΑ ALLIEN.

    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΩ ΤΟ ΑΔΗΦΑΓΟ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΣ ΜΟΥ ΕΝΣΤΙΧΤΟ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗς ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗς ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ Κ@ΥΛΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥΛΗ.

    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΙΔΟΣ ΨΙΛΟΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΧ. ΚΑMIA ΑΠΟΙΚΙΑ ALLIEN.

    :)))
    --------------------------------

    No need for reverie about the farm in africa ... You now have a farm in heaven then

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. και μερικές φωτογραφίες παραπάνω μερικές εβδομάδες μετά την λήξη τους εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. @Zontas

    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΛΑ.

    :))

    ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ chat ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ Ο donψατ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΡΑΦΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ.

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. @ The Farmer

    Ooops! Οι Στρατιώτες της ηδονής αυτολογοκρίνονται. Αλλά εντάξει σεβαστό, φιλοξενούμενοι είμαστε. Εγώ δε ως ψάρακας αγνοοούσα οτι απαγορεύονται οι στυλιστικές επιμειξίες.

    Αν πάντως ο αγώνας ευδοκιμήσει και αναρτήσετε επίσημο blog προσκαλέστε με σας παρακαλώ να φλυαρήσω για τις Φροϋδικές, Κλαϊνικές, Λακανικές, Κοχουτιανές, Λιποβατσικές και λοιπές προοπτικές του ζητήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. @ doctor

    Φαντάζομαι γνωρίζεται ότι ο συμπαθής κατά τα άλλα κ. Κώστας Καρτάλης, του οποίου το άρθρο παραθέτετε, υπήρξε όλα τα κρίσιμα προολυμπιακά χρόνια Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων επι ΠΑΣΟΚ.
    Βασικός υπεύθυνος για το σχεδιασμό της μεταολυμπιακής υλοποίησης ίσως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. διόρθωση: ασφαλώς γνωρίζετΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  199. "Μακάρι να κάνω λάθος demosthenes στην πρότασή μου. Μακάρι,αλλά δυστυχώς από το "γνώθι σαυτόν" μπορούμε να πάμε στην σύνθεση, γιατί αν ξεκινήσουμε ότι είμαστε αυτοί που θα θέλαμε να είμαστε, τότε δεν πάμε πουθενά"

    Για ατομικό ή για συλλογικό (γνώθι) μιλάτε? Αυτά τα περί συλλογικού εγώ δεν τα καταλαβαίνω. Ως Μάρκετερ, θεωρώ το συλλογικό = Σ (ατομικών).

    -----------------

    "Νομίζω οτι το προφανές είναι οτι το folk-lore δεν πουλάει πιά"

    Αν θεωρεί κανείς φολκλόρ της Αρχαία Ελλάδα και την Γραμματεία της, λυπάμαι αλλά δεν διαφωνώ μόνον εγώ με εσάς, αλλά και αυτοί που βλέπουν Χίστορυ Τσάνελ, διαβάζουν τα σάιτ ιστορίας, είδαν (έστω και λιγότεροι από το αναμενόμενο) "Τροία" και "Αλέξανδρο" (αλλά και "Gladiator", "Kingdom of Heaven", "King Arthur", etc). Και παραστάσεις αρχαίων έργων στην Επίδαυρο, αλλά και σε θέατρα σε Λονδίνο, Νιού Γιόρκ, κτλ.

    Είναι βεβαίως θέμα (υποκειμενικό) τι θεωρεί κανείς "φολκλόρ" και τι "ιστορία, γραμματεία ακόμη και μύθο (όταν βεβαίως φέρει λεβέντικα την ούγια "μύθος" και δεν το παίζει "non fiction")
    (Περισσότερα, αν θέλετε, μέσω ε-μέιλ)

    Φιλικά

    από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, νομίζω οι πιτσιρικάδες προτιμούν τα Killer pimps games, αν πάλι μιλάμε για το εσωτερικό δράμα της Αντιγόνης, νομίζω συμφωνείτε θα πάει άπατη στο κοινό των video games, καμμιά άλλη εναλλακτική δεν μπορώ να εννοήσω, αν εσείς με διαβεβαιώνεται οτι υπάρχει, θα κρατήσω καλόπιστα την διαβεβαίωση σας και δεν θα ξανα-αναρωτηθώ δημοσίως. Α, ναι ίσως η Σωκρατική Mαιευτική, αυτή ίσως έχει κάποιες ελπίδες να πουλήσει ως Nintendo Brain Trainer

    Αρκετά σας κούρασα με το εν λόγω - σχετικό με την ευρεία έννοια με το ποστ - "μετά τους Αγώνες τι??" θέμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  200. @Exafricanlandlord & zontas,

    "ΣΚΟΠΟΣ ΤΗς ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΠΑΛΛΗΛΟ ΓΑΜ@ΣΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΔΙΑΠΟΡΑ ΤΟΥ DNA ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΚΑΘΕ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ."

    Θα είμαι και 'γω εκεί!

    Αντε γιατί πολύ κοστίζει τελευταία η εκεχειρία ή αλλιώς save your ammo for later...

    www.pestesankounelia.org ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.