Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2006

Υποσημείωση μοναξιάς

Τι δεν ξέρετε εσείς οι νεότεροι για το Πολυτεχνείο:

Δεν ήταν επανάσταση ούτε καν εξέγερση. Ήταν μία μικρή, απειροελάχιστη νησίδα ελευθερίας μέσα σε μία Αθήνα αδιάφορη, φοβισμένη ή και εχθρική. Μία χούφτα νέα παιδιά που μέθυσαν από νιότη και έσωσαν την τιμή όλων μας.

Στους «Δρόμους» έγραψα: «Ιδιαίτερα με πόνεσε η μοναξιά των εξεγερμένων. Η σιωπηλή πλειοψηφία παρέμεινε σιωπηλή. Δεν κατέβηκε στους δρόμους. Κάναμε αντίσταση ακούγοντας ραδιόφωνο. Μέσα στην ποιητική έξαρση των τελευταίων στιγμών, θυμάμαι – σαν παράσιτα – τους γνωστούς μου που τα έβαζαν με τους “αναρχικούς” επειδή θα σταματούσαν την “πορεία προς τον εκδημοκρατισμό” και το ΚΚΕ που καταδίκαζε την εξέγερση».

Αυτή τη μοναξιά σκέπτομαι κάθε φορά που βλέπω τις τεράστιες πορείες.

Γράφω αυτά, όχι για να υποτιμήσω την αξία της κίνησης των ολίγων – ίσα-ίσα για να την εξάρω. Ήταν δέκα φορές πιο πολύτιμη επειδή ήταν μοναχική.

Στα πλαίσια της μυθοποίησης που πάντα κάνουμε στην Ιστορία μας, χάνουμε συχνά την επαφή με την πραγματικότητα. Ήθελα μόνο να κάνω μία υπενθύμιση.

277 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά. Για μια μοναχική ομάδα ανθρώπων μιλάμε.
    Η πλειοψηφια, η μεγάλη πλειψηφία σιώπησε.
    Σαν χώρα είχαμε έναν εμφύλιο που ήταν ο αγριότερος ίσως του δυτικού κόσμου. Και μια δικτατορία, απέναντι στην οποία δειξαμε ανοχή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που έδειξαν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής στις δικές τους.
    Και στις δυο περιπτώσεις η χώρα μου μου θύμισε Αφρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αυτή τη μοναξιά σκέπτομαι κάθε φορά που βλέπω τις τεράστιες πορείες."

    Και αυτή η μοναξιά γίνεται ακόμα πιο έντονη και θλιβερή αν σκεφτούμε τα ψέμματα και την καπηλεία που ακολούθησε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως το είπατε: "...και έσωσαν την τιμή όλων μας."

    Ναι είναι η μόνη δυνατή απάντηση στο αιχμηρό σχόλιο του Hobsbawm οτι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαική χώρα στην οποία μια δικτατορία ηλιθίων κατάφερε να κρατήσει την εξουσία για εφτά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς η πλειοψηφία πάντα παραμένει σιωπηλή. Ίσως έχει σχέση με το φυσικό νόμο της αδράνεις που εξαρτάται απο τη μάζα. Έτσι οποιοδήποτε γεγονός ιδιαίτερα μάλιστα αν είναι ξαφνικό δεν μπορεί να κινητοποιήσει μάζες. Αντίθετα συνεχόμενα μικρά γεγονότα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση.
    Για το ΚΚΕ έχετε δίκαιο για τις πρώτες ημέρες τις εξέγερσης μετά είδαν την δυναμική του και συμετείχαν. Σήμερα προτιμούν να ξεχνούν τις πρώτες εκείνες μέρες.
    Σήμερα δεν ξέρω τι νόημα έχει η συνέχεια του εορτασμού και τι νόημα έχει το σύνθημα ορισμένων αριστεριστών ¨Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά όλα αυτά που σημειώνετε κύριε Δήμου. Άντε γιατί μέσα σε μια νύχτα μια κοινωνία,η Ελλάδα ολόκληρη, έγινε αντιστασιακή και έκανε εξορία....

    Αφιερωμένο ας είναι αυτό το κείμενο στους αυτοεξόριστους...στους αγωνιστές που κατέθεσαν μήνυση για Εσχάτη Προδοσία για να παίξουν τη δημοκρατική μεταπολιτευτική τους μούρη...
    Στους all time classic πολίτες της χώρας μας που ήταν είναι και θα είναι ό,τι δηλώσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλιο 2ο, πιό πικρό...

    Όταν κοιτάξει κανείς προς τα που πήγαν τρεκλίζοντας πολλά από αυτά τα νιάτα όταν ξεμέθυσαν, δεν υπάρχει πιό ταιριαστό επιτύμβιο να τους αφιερώσει από αυτό του Μανώλη Αναγνωστάκη:

    Τριάντα έξη στέφανα σε συνοδέψανε, τρεις λόγοι αντιπροέδρων,
    εφτά ψηφίσματα για τις υπέροχες υπηρεσίες που πρόσφερες.
    Α, ρε Λαυρέντη, εγώ που μόνο το 'ξερα τι κάθαρμα ήσουν,
    τι κάλπικος παράς, μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα.

    Αλλά έτσι είναι ο άνθρωπος, "μαλακός ένα δεμάτι χόρτο". Να τους φτύσεις, να τους καταλάβεις, να τους αγνοήσεις...; Εμένα δε μου κάνει καρδιά για τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Zontas
    Και να ήταν μόνο ο Λαυρέντης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πανάσχημη
    Συμφωνώ με την αγριότητα του εμφύλιου αλλα η δική μας δικτακτορία ήταν "light" σε σχέση με τις δικτακτορίες της Λατινικής Αμερικής και έτσι δεν υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις. Είχαν ίσως και την τύχη να πέσουν πάνω σε περίοδο ανάπτυξης (στην αρχή μετά τα έκαναν χάλια) και και ο κόσμος είχε δουλεία στα εργοστάσια. Ακόμα και ο δικός μας Αλβανογραικός αναπολεί αυτή την περίοδο!!
    Για τη μονάξια θέλω να σημειώσω ότι πάντα οι πρωτοπόροι είναι μόνοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρχαίε
    Για την δική μου οικογένεια δεν ήταν λάιτ.
    Το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ποταμάκι

    τα σημαίνοντα σας γλιστράν επικίνδυνα το ένα μέσα στο άλλο όπως θα έλεγε και ο Lacan, σαν να λείπει το Όνομα του Πατρός για να χουν κάπου να αγκιστρωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πανάσχημη

    ο Λαυρέντης είναι η χειρότερη μάρκα γιατί δημιουργεί προσδοκίες σε εμένα τον αφελή και με κάνει για χρόνια θύμα. Καλά να πάθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...η μόνη δυνατή απάντηση στο αιχμηρό σχόλιο του Hobsbawm οτι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαική χώρα στην οποία μια δικτατορία ηλιθίων κατάφερε να κρατήσει την εξουσία για εφτά χρόνια

    O Ισπανικός εμφύλιος ήταν εξ ίσου η και περισσότερο άγριος από τον δικό μας, και στην Ισπανία η δικτατορία κράτησε 37 χρόνια.

    Να είμαστε αυστηροί με την χώρα μας, αλλά έχουμε αρκετούς αληθινούς λόγους και δεν χρειάζονται ανιστόρητοι εντυπωσιασμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H συνέντευξη του οδηγού όπως την είχε δώσει ο enplw στο προηγούμενο ποστ:

    «Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι "μαυροσκούφηδες" ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. "Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα" μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. "Παλιοκουμμούνια" θα καλοπεράσετε!" λέγαμε».
    «Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο»
    «Οταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε "είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια". Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!
    «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Έδειχναν πανικόβλητοι»
    Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: "Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!"»
    «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα». «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί»
    «Οι αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν - θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους - δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν»
    «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: "Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;". Αφήνιασα. Έβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω". Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. »
    «Όταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ένιωθα περήφανος. Ήμουν και εγώ φασίστας»

    συνεντευξη του στρατιωτη-οδηγου του τανκ που γκρεμισε την πυλη του Πολυτεχνειου (Βήμα/9-11-2003)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Zontas
    Απ'ό,τι φαίνεται όμως, έμαθες.
    Κι έτσι προχωράμε. Με το να μαθαίνουμε μέσω τέτοιων εμπειριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πανάσχημη said... Και μια δικτατορία, απέναντι στην οποία δειξαμε ανοχή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που έδειξαν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής στις δικές τους...
    ---

    Όχι μόνο ανοχή, φίλη μου. Αλλά και αποδοχή. Για ορισμένο καιρό μάλιστα, ενθουσιώδη. Είμαι σίγουρος πως στο πρώτο δημοψήφισμα, του 1969, αν η Χούντα ήταν πιο ευφυής και δεν νόθευε το αποτέλεσμα, ιδίως μέσω των εφορευτικών επιτροπών, δεν θα βλέπαμε βέβαια το 90 plus % που είδαμε, αλλά θα είχαμε, πάντως, άνετο ποσοστό υπέρ των στρατιωτικών.

    Τώρα, βέβαια, πώς έγινε κι η χώρα, μετά το 1974, γέμισε αντιστασιακούς, πολλά εκατομμύρια απ' αυτούς, δεν έχω καταλάβει.

    'Οπως δεν έχω καταλάβει πώς συμβαίνει κι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να παίρνουν επίδομα ως "αγωνιστές εθνικής αντίστασης". Άλλος λαός με τόσους αγωνιστές αγέννητους ή, έστω, μικρά παιδιά, δεν πρέπει να 'χει εμφανιστεί στον πλανήτη.

    Κι αυτό είναι που με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον αυτού του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...δεν χρειάζονται ανιστόρητοι εντυπωσιασμοί.

    dion
    ο ανσιτόρητος λόγος δεν είναι δικός μου, είναι του σπουδαιότερου ίσως Βρετανού ιστορικού. Δεν συμφωνώ, ούτε διαφωνώ, δηλώνω άγνοια απλά. Το μόνο που επεσήμανα είναι οτι εύστοχα ο ΝΔ χρησιμοποίησε την έκφραση "...έσωσαν την τιμή όλων μας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Antvol
    Είχε πει η Ντοϊτσε Βέλλε στην επέτειο της 21.4 να μεινουν όλοι στα σπίτια τους σαν ένδειξη σιωπηλής διαμαρτυρίας.
    Τι θα σου στοίχιζε; Τίποτα.
    Πλημμύρισαν οι δρόμοι και οι πλατείες σε πληροφορώ.
    Για τον πασατέμπο και τον χαβαλέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Dion.M. said...
    Χθές σε μία εκπομπή,με θέμα την διαφθορά των πολιτικών, ας μην την αναφέρω για να μην εκτεθώ, ρώτησαν μια φοιτήτρια, αν έχει, σύγχρονους πολιτικούς σαν ινδάλματα και πρότυπα.
    Και αυτή απάντησε:
    Μάλιστα, ο... Τσίπρας!...

    Εδώ ταιριάζει το άσμα του Σαββόπουλου,

    Στην φοιτητριούλα,
    που σ' έχει ερωτευτεί,
    θα σε καταγγείλω
    πονηρέ πολιτευτή!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δύο πράγματα ξέρω για το Πολυτεχνείο.

    1. Το 80% όσων ισχυρίζονται σήμερα πως ήταν μέσα ούτε απ΄ έξω δεν είχαν περάσει εκείνες τις μέρες.

    2. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου δεν ήταν η αφορμή για να πέσει η χούντα. Η αφορμή ήταν η Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έχω γραψει ότι η μαύρη μέρα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας δεν ήταν η 21η Απριλίου αλλά η 22η.

    Και πάλι από τους "Δρόμους":

    "Την άλλη μέρα το πρωί σηκώθηκα χαράματα και πήρα τους δρόμους. «Δεν μπορεί», σκεπτόμουν «από κάπου θα ξεκινήσει η αντίδραση». Οραματιζόμουν ποτάμια λαού να κατηφορίζουν προς το Σύνταγμα σε μία έστω σιωπηλή διαδήλωση διαμαρτυρίας.

    Τίποτα. Οι οικοδόμοι, οι μαχητικοί οικοδόμοι που έκαναν τις κυβερνήσεις να τρέμουν, ήταν πρώτοι και καλύτεροι στις δουλειές τους. Οι φίλοι, που τους τηλεφώνησα από το γραφείο, ήταν όλοι στο «περίμενε» και στο «άσε να δούμε». Ήταν ο αιφνιδιασμός, ήταν η κούραση από τις συνεχείς πολιτικές διαμάχες, ήταν η έλλειψη δημοκρατικής παιδείας και ανακλαστικών; Ένιωσα μία πικρή γεύση απογοήτευσης".

    Λίγο καιρό μετά πήγε να γίνει ένα πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη. Οι φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους και σταμάτησαν τα τανκς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ο ανιστόρητος λόγος δεν είναι δικός μου, είναι του σπουδαιότερου ίσως Βρετανού ιστορικού.


    Σε αυτόν αναφερόμουνα, οχι σε σένα Zontas.

    Σαν υπερβολή χάριν εμφάσεως είναι αποδεκτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. (από τα απομνημονεύματα της Ελένης Ράντου - τόμος IV)

    Νοέμβρης 73

    Από τις άγριες νύχτες της Αθήνας
    όπου το μικρό και το μεγάλο συνεκρούσθηκαν
    και επεκράτησε το μικρό
    για να υψωθεί το μεγάλο σε παραστάτη
    οδηγό της αλήθειας.......

    άναψε κυρά μου το καντήλι, θα νικήσουμε.....
    Από τις άγριες νύχτες της Αθήνας......
    λύκοι στα σκοτεινά, λύκοι ξεμοναχιάσαν
    λάφι παρθενικό ξεκοίλιασαν το αίμα τούπιαν
    και μέσα τους μπολιάστη
    κτηνών καρδιά ταράχτη
    πρώτη φορά θαρώ.

    άναψε κυρά μου το καντήλι, θα νικήσουμε....

    Τραγούδι σέρνω και χορός κινά
    στην κέρινη σιωπή της απαγόρεψης
    κυκλοφορεί η γνώση
    μη μου τους κύκλους τάρατε..... τρανζίστορ νοθεμένο.

    Άναψε κυρά μου το καντήλι... θα νικήσουμε......

    Από τις άγριες νύχτες της Αθήνας....
    όλοι μαζί ραγιαδες στοχαστείτε...
    σας λάλησε τ' αηδόνι απ' το πέτρινο μπαλκόνι.....
    και μια φορά λαλεί!!!!

    *Το κομμάτι απαγγέλλονταν με συνοδεία τύμπανων κατά την περίοδο του χειμώνα του '73 και "5η εποχή" στο τέλος ο ρυθμός γινόταν πιο στακάτος κι έντονος ταπ ταπατάπ ταπ ταπ, τα όργανα (αρμόνιο, μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα" αναπαράγαγαν τους ήχους εκείνης της βραδυάς, σειρήνες, πυροβολισμούς, ήχους καπνογόνων, μηχανές, αλαλαγμούς, και μαζί με τη μελωδία της αμερικάνικης επέλασης που παιζόταν ο κόσμος ακολούθαγε το ρυθμό των τυμπάνων και ψυθίριζε εκείνο το "ΕΣΛ ΕΣΕΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ" Καμμιά φορά τύχαινε να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο και πανικοβάλλοντας ο κόσμος στο δρόμο. Γι' αυτό το παραθέτω, δεν το ξανάπαιξα από τότε. Έτυχε και κάνα δυό φορές να με τραβήξουνε στο τμήμα κι εγώ του έλεγα πως είμαι μουσικός και αναζητώ ήχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. alitovios said...
    "Δύο πράγματα ξέρω για το Πολυτεχνείο".

    Και τα δύο σωστά. Μάλιστα, όχι μόνο δεν έπεσε η χούντα, αλλά έγινε πολύ πιο σκληρή (Ιωαννίδης).

    Όσο για την Ισπανία οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. Ούτε ο Φράνκο έκανε το λάθος της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Alitovios
    Δικιο έχεις.
    Μόνοι τους γκρεμίστηκαν.
    Κι εκει θεατές ήμασταν τρώγοντας σπόρια και φτύνοντας τα τσόφλια στο δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Πανάσχημη

    ΠΑΝΑΣΧΗΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΒΓΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΤΩΡΑ.

    ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ασημένιο ποταμάκι/το σωστό να λέγεται/σαλτάρω.

    ΕΛΑ. ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ hate speech.

    Η ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑγΆΠΗ ΜΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Πανάσχημη

    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ pc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Όσο για την Ισπανία οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. Ούτε ο Φράνκο έκανε το λάθος της Κύπρου.

    Σύμφωνοι. Επι πλέον ο Φράνκο κατάφερε να μην εμπλακή η Ισπανία στον WW2 και σίγουρα δεν ήταν ηλίθιος. (Ο Χίτλερ είχε πεί ότι προτιμούσε να του βγάλουν τα δόντια ένα-ένα, παρά να ξανασυνομιλήσει με τον Φράνκο).

    Αλλά το γεγονός των 37 χρόνων δικτατορίας και ενός αιματηρότατου και σκληρότατου εμφύλιου παραμένει.

    Οπως παραμένει και το γεγονός ότι καμμία δικτατορία στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, είτε δυτικού είτε κομμουνιστικού τύπου δεν κατέρευσε από λαϊκές εξεγέρσεις. Ολες κατέρευσαν από εξωτερικούς παράγοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δε σε καταλαβαίνω Νικόδημε! Ποια κίνηση των ολίγων; Ξεχνάς ότι πάνω στα κάγκελα, ήταν 10.000.000 Ελληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τελικά πόσοι ήταν οι "νεκροί ήρωες του Πολυτεχνείου"? Ξέρετε μήπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Με κριτήριο την εκτίμηση του Phivos περίπου δέκα εκατ.

    Κάγκελα παντου...

    Συγγνώμη αλλά με θυμώνει το θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ k2825 said...
    Τελικά πόσοι ήταν οι "νεκροί ήρωες του Πολυτεχνείου"? Ξέρετε μήπως?

    Παρ Νοε 17, 09:02:37 μμ


    ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κάτι τέτοιες στιγμές, μιλώντας για μοναξιές και μικρές ομάδες, σκέφτομαι την απόλυτη μοναξιά του ενός, του Αλέκου Παναγούλη. Εκανε το λάθος να πεθάνει αντιηρωικά. Οι χουντικοί στην περίπτωσή του έπραξαν σωστά, με προοπτική τριακονταετίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Και για να γυρίσω σε ένα σχόλιο που ξε-καρφίτσωσα από προηγούμενο ποστ, ο φασίστας που οδηγούσε το τανκ έπρεπε να λουφάζει. Αν ψάχνει για 'επανόρθωση', το σαλόνι του Βήματος δεν είναι ο κατάλληλος τόπος. Τι ψάχνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @zontas
    Πολύ καλά έπραξε " ΤΟ ΒΗΜΑ ". Αλίμονο αν στις δημοκρατίες οι άνθρωποι λουφάζουν, αυτό κι αν είναι φασιστικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Βεβαίως Χαρυ
    Αλλο κι αυτό με τους Αμερικανούς. Αυτοί μας την φέρανε. Αντε να επιβαλλεις δικτατορία σε λαό που δεν την θέλει.
    Το βαρέθηκα αυτό το πανηλιθιο ψωμοτύρι. Με τη δική μας σκασίλα ξυπνάει η Αμερική, με τη δική μας σκασίλα κοιμάται.
    Κούνια που μας κούναγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @Zontas

    Σας θυμώνει η ερώτηση μου ή το σχόλιο του Phivos?

    Πάντως η ερώτηση είναι σαφής και δεν εμπεριέχει κανενός είδους υπαινιγμό:

    Πόσοι ήταν οι βεβαιωμένοι «νεκροί ήρωες του Πολυτεχνείου»?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. πανάσχημη said...
    "άλλο κι αυτό με τους Αμερικανούς. Αυτοί μας την φέρανε".

    Από την έρευνα του Παπαχελά - αλλά και άλλων - προκύπτει ότι οι Αμερικάνοι αιφνιδιάστηκαν από το πραξικόπημα. (Άλλο αν είχαν σχέδια για δικό τους με τους στρατηγούς).

    Φυσικά μετά το στήριξαν - όπως και οι Ρώσοι. Μόνο τα Ευρωπαϊκά κράτη αντέδρασαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Βρε harry

    αν η Ελλάδα έχει νταβατζή την Αμερική πάει να πεί οτι είναι η πιό hype πο*τ*ν* στην πιάτσα, πράγμα δύσκολο. Πιό δόκιμη μου φαίνεται η εκδοχή του φθόνου που τον πιό καλό το νταβατζή τον έχει για πάρτη της η γειτόνισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. k 2825 said...
    Πόσοι ήταν οι βεβαιωμένοι «νεκροί ήρωες του Πολυτεχνείου»?

    Κανείς δεν έχει δώσει ένα τεκμηριωμένο αριθμό. Εγώ τουλάχιστον έχω δει αποκλίνουσες εκτιμήσεις από 3 μέχρι 15.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. κ2825

    προφανώς το σχόλιο του Phivos με θυμώνει. Μόνο στα κάγκελα δεν τα θυμάμαι μερικά από τα δέκα εκατ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. pensierix

    δε σχολίασα το Βήμα, αλλά τον εγκληματία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ετσι όπως παρέσυραν τον οδηγό, φανάτισαν κι ένα τάγμα 18άρδηδων αμούστακων λοκατζήδων και τους ρίξανε, οι παλιάνθρωποι, χαράματα με τυφλή διαταγή και ψέματα στο προεδρικό να σκοτώσουν το.... κομμουνιστή Μακάριο, κι ανοίξανε τις πόρτες στα τουρκικά στρατεύματα...

    ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ !!!



    Με οργή

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Γιατί zontas θυμώνεις; Ξέρεις κανέναν σήμερα, που να μην ήταν μέσα; Αντιστασιακός μέχρι το κόκκαλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ο οδηγός του τανκ ήταν θύμα, όχι εγκληματίας.

    Εσείς, που τον καταδικάζετε, τι θα κάνατε στην θέση του; Τι θα μπορούσατε να κάνετε;

    Ενας κληρωτός ήταν.

    Που είναι αυτή η ψυχή ο guerrero;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Συγγνώμη Phivos

    στην εκδοχή να μην είναι ειρωνικό το σχόλιο σας γίνομαι έξαλλος. Με υπερβαίνει το συναίσθημα εν προκειμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Χαίρομαι που διαβάζω για το ρόλο του ΚΚΕ. Έχοντας μεγαλώσει δίπλα στο Πολυτεχνείο στα τέλη του '70-αρχές '80, πάντα με ενοχλούσε το ότι το ΚΚΕ παρουσίαζε την εξέγερση σαν κάτι δικό του.

    Με ενοχλούνε επίσης όλοι όσοι το εκμεταλλεύονται για μικροπολιτικούς λόγους, με πρώτες απ'όλες τις φοιτητικές πολιτικές παρατάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. zοntas said:
    "..o φασίστας που οδηγούσε το τανκ έπρεπε να λουφάζει. Αν ψάχνει για 'επανόρθωση', το σαλόνι του Βήματος δεν είναι ο κατάλληλος τόπος. Τι ψάχνει;"

    Καθόλου δεν με ενδιαφέρει τι ψάχνει. Απλά οι φοιτητές έπραξαν ό,τι έπραξαν για να μπορεί ο οδηγός του τανκ να έχει λόγο δημόσια, ασχέτως προθέσεων και περιεχομένου. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΛΟΥΦΑΓΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. dion

    εγκληματίας ήταν και είναι ντροπή του τώρα που η ιστορία έχει πια προσδιορίσει τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα ως ήρωες, αντί να λουφάξει και να αναγνωρίσει την εγκληματική φύση της πράξης του, να βγάζει τελάλη τα ανομήματα του. Εκτός αν επιμένει οτι επρόκειτο για μερικά αξιοθρήνητα κουμούνια που ήταν βάρος στις πλάτες της κοινωνίας. Αν πιστεύει αυτό να βγει να το πεί, είναι δικαίωμα του. Κάθε τι άλλο που μοιάζει με απόπειρα εξιλέωσης είναι απαράδεκτο και ίσως λίγο ύποπτο.

    Ο Gunter Grass λούφαξε για εξήντα περίπου χρόνια για κάτι που δεν ήταν καν έγκλημα.

    'Οσο δε αφορά τη θεωρία του θύματος μπορώ να τη δω με συμπάθεια σε πολλές εκδοχές της, στην προκείμενη οπού κινδύνευαν άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, δεν τη χωράει ο νους μου. Αν ήταν sociopath θα είχε ίσως άλλοθι, αλλά δεν ήταν γιατί κρατήθηκε και δεν τράβηξε το περίστροφο, με το άλλοθι όμως μιας εντολής ξαμόλησε όλο του το μίσος τυφλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Δε νομίζω πως έχει σημασία να μετρήσουμε τους νεκρούς, να πούμε αν είμασταν εκεί ούτε στην τελική να εξυψώσουμε κανέναν. Φυσικά ούτε και να κατηγορήσουμε.

    Υπάρχουν πολλές έρευνες και αρκετά βιβλία με έγγραφα απόρρητα (όποιος θέλει τα πιστεύει) που φαίνεται άμεσα η σχέση της Αμερικής και το πως γενικά οι Αμερικάνοι έπαιρναν αναφορά για διάφορες δικτατορίες ανα περιόδους. Υπάρχουν ακόμη σαφείς αναφορές και για ανάμειξή τους στην Κύπρο. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ;

    Προσωπικά έμεινα άναυδος με αυτό που είπε ο Γάτος με το ΚΚΕ! Μας τα ΕΧΟΥΝ πρήξει με τους αγώνες τους! Κι όμως τελικά...

    Σημαντικό, από όσους ζούσαν τότε και ήταν σε ηλικία να αντιδράσουν, είναι ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ! (και δεν αναφέρομαι μόνο στο να ήταν πίσω από τα κάγκελα...) Και για μας που διαβάζουμε, ακούμε και προσπαθούμε να μάθουμε (γιατί στα σχολεία κοιτάμε τη γιορτή, την κοπάνα, το φραπέ και τη γκόμενα) το σημαντικό είναι να μάθουμε να αντιδράμε οταν πρέπει, να κρατάμε την αξιοπρέπειά μας και να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας.

    @Dion
    Όντως θύμα ο οδηγός. Ας προσέξουμε μήπως, τώρα πια, είμαστε κι εμείς θύματα της "δημοκρατίας" μας;

    @Harrygreco
    Αυτά τα ποσοστά που αναφέρατε κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Γιατι προσωπικά έχω εντελώς διαφορετική εικόνα για τους Έλληνες επί χούντας. Ειλικρινά ρωτώ με καμία διάθεση ειρωνίας. Αν μπορείτε δώστε μας την πηγή, γιατί μου ακούγονται υπερβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καταννοώ φίλε zontas την σύγχισή σου (αν υπάρχει). Μέσα σε τέτοιο κλίμα σοβαροφάνειας, είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς. Τι άλλο απο ειρωνεία θα μπορούσε να είναι; Για μια σημαντική σελίδα της ιστορίας μας, που τείνει να μπει δίπλα στα τσολιαδάκια για τους τουρίστες...

    dion.m, σάς παρακαλώ να διαβάζετε προσεκτικότερα, πριν αρχίσετε να σπέρνετε εντυπώσεις: ο Σκευοφύλαξ, μόνος του το λέει στη συνέντευξη, ότι ήταν ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ! Εκπαιδευτής, μονιμάς (αξιωματικός)! Και ότι το φχαριστιότανε κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. pensierix

    και πάλι δεν σας καταλαβαίνω δεν σχολίασα το δικαίωμα του να μιλάει, αναρωτήθηκα για το νόημα της πράξης του και την σχολίασα από τη δική μου ηθική προοπτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Georgios
    Επίτρεψέ μου να παρέμβω στο τελευταίο ερώτημά σου. Ο πατέρας μου ήταν από τους πρώτους που εκδιώχθησαν από τον στρατο το 1967 και στη συνέχεια ήταν εξορία για πολλά χρονια (Γαρδικι και Καστρι Κυνουρίας, μαζί με Περίδη, Κασσιμάτη, Αλευρά, Κλάδο και άλλους). Σε διαβεβαιώνω ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που αντέδρασαν δυναμικά. Ημουν παιδί τοτε που τον επισκεπτομουνα σε αυτά τα μερη, αλλά θυμάμαι ότι κουβέντες τους ήταν πάντα γύρω από αυτό το θέμα. Για την ελαχιστότατη αντίσταση και την ακόμα πιο ελάχιστη υποστήριξη προς τους εξόριστους από παλιούς φίλους και γνωστούς.
    Να δεις πόσοι είχαν γυρίσει την πλάτη. Σε βλέπαν στο δρόμο και άλλαζαν πεζοδρόμιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @Odysseas

    Kinder έκπληξη :-)

    ---------------------
    Π α ν σ π ο υ δ α σ τ ι κ ή
    ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΓΕΝΑΡΗΣ-ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1974

    ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 8

    «<...> Σαν Υπεύθυνη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου καταγγέλλουμε σε όλο το σπουδαστικό κόσμο τη νεολαία και το λαό τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πραχτόρων της να διαστρέψουν, από την αρχή της μεγαλειώδης εκδήλωσης μας του Πολυτεχνείου, τη πορεία και το περιεχόμενο της.
    Καταγγέλλουμε τη προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου τη Τετάρτη 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλλη Καραγιαννόπουλου, με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου και της αμερικανικής CIA με σκοπό να προβάλλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα και συνθήματα που δεν εκφράζανε τη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις.
    Για να μπορέσουν έτσι να απομονώσουν το κίνημά μας και την εκδήλωση μας του Πολυτεχνείου απ το σύνολο του λαού και της νεολαίας.
    Για να μπορέσουν παραπέρα κατασκευάζοντας (και με τη βοήθεια των χουντικών μέσων ενημέρωσης) την εικόνα της μεμονωμένης εξτρεμιστικής επαναστατικοαναρχικής εξέγερσης που δεν έχει τη συμπαράσταση του λαού, να ξαναχρησιμοποιήσουν το χιλιοτριμμένο πρόσχημα του «επαπειλούμενου κοινωνικού καθεστώτος» για να δικαιολογήσουν την επαναφορά του στρατιωτικού νόμου και το δυνάμωμα της αιματηρής τρομοκρατίας. <...>»

    ---------------------

    Όσο για τους βεβαιωμένους νεκρούς εντός και πέριξ του Πολυτεχνείου κατά την βραδιά της μεγαλειώδους εξέγερσης του ελληνικού λαού εναντίον της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, συνεπεία της εκεί αντιστασιακής δράσεως τους:

    Δια Την Αναφορά: Μ – Η – Δ – Ε – Ν .

    Πάω για ξύδια ... καλό σας βράδυ σύντροφοι και συντρόφισσες ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Δεν ηταν μόνο το Πολυτεχνείο...

    .................................
    Ο Γιώργος Μωράκης, φύλακας του Παναγούλη στο Μπογιάτι διηγείται πως τον βοήθησε να αποδράσει. Η Κίττυ Αρσένη θα φύγει κρυφά στο εξωτερικό για να καταθέσει για τα βασανιστήρια στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η χούντα θα στείλει δύο ψευδομάρτυρες για να διαβεβαιώσουν τους Ευρωπαίους πως τα περί βασανιστηρίων είναι ψέματα. Αυτοί όμως θα το σκάσουν από το ξενοδοχείο τους και θα καταθέσουν την αλήθεια.


    Ο Άγγελος Πνευματικός συνειδητοποίησε αμέσως ότι η ανάληψη της εξουσίας από τους συνταγματάρχες δεν είχε να κάνει με την απόκρουση του κομμουνιστικού κίνδυνου. Λίγο καιρό μετά το πραξικόπημα, συγκρότησε με άλλους στρατιωτικούς μια παράνομη οργάνωση, την Ένωση Εθνικής Σωτηρίας.
    Ο Άγγελος Πνευματικός διηγείται πως τον έθαψαν ζωντανό συμμαθητές του από τη Σχολή Ευελπιδων.

    Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @zontas
    Εσείς είπατε οτι έπρεπε να λουφάζει και να μην κάνει δηλώσεις στις εφημερίδες επειδη το νόημά τους και οι προθέσεις του δεν σας ικανοποιούν. Κατάλαβα πολύ καλά. Εγώ διαφωνώ.
    1) Δεν γνωρίζετε τις προθέσεις του.
    2) Ακόμα κι αν τις γνωρίζετε, δικαίωμά σας να τις κρίνετε αλλά είναι απαράδεκτο να του πείτε να λουφάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. harrygreco - υπάρχει η επίσημη Αμερική και η ανεπίσημη των μυστικών υπηρεσιών...

    Πανάσχημη εγώ τα έζησα όλα από κοντά κι από μέσα. Είχα γνωστούς που έκαναν αντίσταση και άλλους που πήγαν με την χούντα. Οι δεύτεροι ήταν περισσότεροι.

    Η αντίσταση ήταν υπόθεση ελάχιστων ανθρώπων. Και οι χιλιάδες που ζητωκραύγαζαν τον Πατακό όταν έκανε περιοδείες στην επαρχία δεν ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία...

    Κάποτε πρέπει να προβληθούν τα κινηματογραφικά "Επίκαιρα" της εποχής - και θα ντρεπόμαστε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ..........................
    Δυο ήτανε βασικά οι γραμμές τότε σε μας ειδικά.

    Θα πάμε προς το αντάρτικο ή αντάρτικο πόλεων; Ή θα προσανατολιστούμε σε ένα μαζικό λαϊκό κίνημα κατά της χούντας ξεκινώντας από μικρά αιτήματα;....

    ...υπήρξε και μια σύγκρουση μέσα στο πολυτεχνείο για την κατεύθυνση του αγώνα. Ορισμένοι νομίζανε ότι ήμαστε στη Σορβόννη και τα μπερδέψανε

    ενώ εδώ πέρα ήτανε τελείως άλλη κατάσταση, εδώ είχαμε χούντα, δεν ήτανε το πρόβλημα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού της ώριμης καπιταλιστικής δημοκρατικής κοινωνίας, σαχλαμάρες δηλαδή. Και λέγανε κάτω το κεφάλαιο, κάντε έρωτα και τρίχες να πούμε. Εκεί υπήρξε μια ψιλοσύγκρουση αλλά τελικά η Συντονιστική Επιτροπή του πολυτεχνείου επέβαλε τον χαρακτήρα του αγώνα ότι είναι λαϊκή κυριαρχία δημοκρατία εθνική ανεξαρτησία και αυτά. Όχι τα υπεραριστερίστικα που θα απομονώνανε το πολυτεχνείο από το λαό....


    Και να μην κλαιγόμαστε τώρα εκ των υστέρων και να έχουμε την μοδάτη κατήφεια των διανοουμένων ότι κάτι σπουδαίο θα κάναμε, θα αλλάζαμε την κοινωνία και ότι τελικά δεν δικαιώθηκαν. Δικαιώθηκαν οι αγώνες μας, δημιουργήσαμε μια καινούρια Ελλάδα δημοκρατική, ανοιχτή, πολιτισμένη, είναι στην Ευρώπη, εντάξει. Τι θέλαμε, δηλαδή τι θα κάναμε ας πούμε; Θα εφαρμόζαμε την ουτοπία και λοιπά; Οι ουτοπίες όλες οδηγούν σε εφιάλτες. Καλύτερα είμαστε έτσι.

    Τέλειωσε όμως και αυτό το παιχνίδι, εντάξει. Προσφέραμε, ολοκληρώθηκε, νέα κινήματα χρειάζονται, άλλα χαρακτηριστικά. Η επανάληψη και η μίμηση διαρκώς του πολυτεχνείου ή του Μάη ας πούμε δεν οδηγεί πουθενά. Δηλαδή πρέπει να ξεφύγουμε απ΄ αυτόν τον κύκλο της κατήφειας ας πούμε της μοδάτης μελαγχολίας νοσταλγών των μεγάλων γεγονότων ξέρω΄γω. Όχι, αυτό ήτανε. Πάντα υπάρχει κάτι στα κινήματα και στις επαναστάσεις που ξεπερνά τις προθέσεις και τις ψευδαισθήσεις των πρωταγωνιστών τους.

    Ο Μάης του ΄68 ήθελε να αλλάξει την κοινωνία. Τι κατάφερε; Ανανέωσε τον ίδιο τον καπιταλισμό, τον έκανε καινούριο, άνοιξε την αγορά.Είναι κι αυτό μια πρόοδος.Κι εμείς θέλαμε να φέρουμε τον σοσιαλισμό και δημιουργήσαμε μια μοντέρνα σύγχρονη,πιό δημοκρατική,πιό ανοιχτή καπιταλιστική Ελλάδα.


    Mίμης Ανδρουλάκης στον Στέλιο Κούλογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Giorgios
    Από το λινκ που εβαλε η Ergotelina, αντιγράφω



    Στο διάστημα που αποστρατεύτηκα μέχρι την ημέρα που πιάστηκα έπρεπε να δουλέψω. Απευθύνθηκα λοιπόν σε πολλούς, κανείς δεν μου έδωσε δουλειά. Όταν βγήκα από την φυλακή, έψαξα να βρω δουλειά. Βρήκαμε λοιπόν, τότε υπήρχε, η δικτατορία έδινε δάνεια για να φτιάξουν κονικλοτροφεία, το λευκό κρέας. Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε έναν της υπηρεσίας γεωργίας στην Κόρινθο να βρούμε μία περιοχή εκεί και να φτιάξουμε κονικλοτροφείο.



    Κάναμε όλα τα χαρτιά μας και λοιπά, τελικά δεν το κάναμε, διότι μας φοβίσανε ότι υπάρχει αρρώστια στα κουνέλια και πήγα και δούλεψα σε ζαχαροπλαστείο. Ο Δεληολλάνης προς τιμήν του, με πήρε στο ζαχαροπλαστείο του στο Παγκράτι και δίπλωνα δέματα και τύλιγα γλυκά και πούλαγα γλυκά. Και όταν έφυγα, όταν με διώξανε και από τον Δεληολλάνη, γιατί πήγανε και του είπανε να με διώξει, πήγα και δούλεψα μπετατζής σε έναν εργολάβο, ονόματι, μου διαφεύγει είναι πολύ φίλος μου τώρα, ο οποίος είχε μια δουλειά στο Λαϊκό Νοσοκομείο, έφτιαχνε μία πτέρυγα στο Λαϊκό Νοσοκομείο και πήγα και δούλευα μπετατζής στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Και ένα γρήγορο πριν τη κάνω ... (Έχω ήδη στήσει το μελλοντικό πρώην έτερον ήμισυ και προβλέπω παντόφλα) :

    Στο Βραχόκηπο μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο φύλλο της Πανσπουδαστικής όπως και το πόρισμα Τσεβά περί πολυτεχνείου. Αν κάποιος έχει την ΠΑΣΟΚική έκθεση Σαμπάνη για το ίδιο θέμα ας δώσει λίνκ.

    Τσάγια (οριστικά αυτή την φορά :-)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Αγαπητέ doncat,
    θα ήθελα πολύ να μάθαινα τι έκανε ο κ.Δήμου ενάντια στη χούντα - συμβολικές, μικρές ή μεγάλες κινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. pensierix

    είπα αναρωτήθηκα, δεν είπα οτι γνωρίζω το νόημα της πράξης και, επιμένω δεν ζήτησα να τον λουφάξουμε. Ηθικά απαξιώνω τη χειρονομία του. Αν το νόημα της δημοκρατίας είναι η αναστολή κάθε δικαιώματος να αξιολογούμε δημόσια με κριτήριο την ηθική μας μία πράξη τότε την αντιλαμβάνομαι λάθος. Αφού δεν λουφάζει είναι απαράδεκτος για το δικό μου σύστημα αξιών. Αποδώστε όποιο άλλο νόημα ή αξία εσείς επιθυμείτε στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. dion.m, σάς παρακαλώ να διαβάζετε προσεκτικότερα, πριν αρχίσετε να σπέρνετε εντυπώσεις: ο Σκευοφύλαξ, μόνος του το λέει στη συνέντευξη, ότι ήταν ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ! Εκπαιδευτής, μονιμάς (αξιωματικός)!
    Δεν έχω κανένα λόγο να επιμείνω στην υποστήριξη του οδηγού του τανκ ούτε είναι αυτός το βασικό ζήτημα.
    Αλλά γράφει:
    «Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι "μαυροσκούφηδες" ήταν σώμα επιλέκτων".

    Ηταν εθελοντής μαυροσκούφης και εκπαιδευτής. Ούτε μόνιμος ούτε αξιωματικός. Αλλωστε στην θέση του οδηγού του τανκ ποτέ δεν κάθεται αξιωματικός.

    Τέτοιοι υπήρχαν χιλιάδες και δεν ήταν όλοι χουντικοί.
    Ετυχε να οδηγεί το συγκεκριμμένο τανκ.
    Στην ταινία είδαμε όλοι ότι μπήκε στο Πολυτεχνείο σιγά και αφού πρώτα φρέναρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. "και το ΚΚΕ που καταδίκαζε την εξέγερση"

    Και σημερα ο σταθμος του, ο 902 Αριστερα στα FM, εχει ολοημερο
    αφιερωμα στο ..."Πολυτεχνειο"!

    Τετοια καπηλια!

    Τους πηρα και τους ξεχεσα!

    Antifonitis
    (ανενταχτος και καθολου εν πληρει συγχυσει αριστερος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Μαύρο πρόβατο said...
    "Αγαπητέ doncat,
    θα ήθελα πολύ να μάθαινα τι έκανε ο κ.Δήμου ενάντια στη χούντα".

    Τίποτα το άξιο να αναφερθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Πανάσχημη said...
    Georgios
    Επίτρεψέ μου να παρέμβω στο τελευταίο ερώτημά σου...



    Αν και άσχετο με το θέμα, αυτό το επίτρεψε δεν μπορώ να μην το επαινέσω, αν και μάλλον δεν θα σας αγγιζει ο έπαινός μου.

    Το 99% των Ελλήνων θα έγγραφε επέτρεψε!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Φαίνεται ότι μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε. Στο στρατό, όλοι όσοι έχουν περάσει ΥΕΑ, είναι αξιωματικοί. Από τον πάτο ως την κορφή. Και ναι, "οδηγούν" και τανκς!

    Δέχομαι ως λάθος μου ότι μπορεί να μην ήταν μονιμάς. Αλλά αξιωματικός, δεν γίνεται να μην ήταν!

    Ξέρετε, dion.m, πολλούς κληρωτούς να είναι εκπαιδευτές σε άρματα μάχης; Ξέρετε πολλούς κληρωτούς να φέρουν πιστόλι; Φαντάζεστε εξ'άλλου ότι θα έστελναν σε τέτοια αποστολή, το πρώτο τυχαίο παιδαρέλι;! Που να κινείται αυτόβουλα και χωρίς, απ'ό,τι φαίνεται από τα λεγόμενά του, εντολή κάποιου ανώτερού του;

    Αλλά, γιατί κλείνετε τα εισαγωγικά, εκεί που σάς βολεύει; Λέει: «Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι "μαυροσκούφηδες" ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. "Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα" μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. "Παλιοκουμμούνια" θα καλοπεράσετε!" λέγαμε».

    Και για να μην έχουμε στείρα πάρε-δώσε, να το link για την περίφημη συνέντευξη, αυτή που όλοι μας επικαλούμαστε και όλοι διαβάζουμε ό,τι θέλουμε εκεί μέσα!

    Για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης, δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι έκανε ή τι δεν έκανε τότε ο Σκευοφύλαξ, δεν μ'ενδιαφέρει καθόλου γιατί βγήκε να τα πει, ή αν θάπρεπε καλύτερα να "λουφάξει" (και γιατί άλλωστε;).

    Απλά, να μαλακιζόμαστε σύσσωμοι 33 χρόνια τώρα, χωρίς να μπορούμε να ξεκολήσουμε το μολύβι που έχουμε στα πόδια και στα φτερά, το βρίσκω τουλάχιστον κατάντια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Συγγνώμη, το προχωρημένο της ώρας...

    http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14011&m=I06&aa=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ακου εκει ονομα!

    "Σκευοφυλαξ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ξέρετε, dion.m, πολλούς κληρωτούς να είναι εκπαιδευτές σε άρματα μάχης;

    Παραδεχόσαστε ότι δεν ήταν μόνιμος.
    Αρα μπορεί να ήταν οπλίτης η έφεδρος υπαξιωματικός. Εφεδρος αξιωματικος πιθανολογώ από όσα ξέρω ότι επίσης δεν μπορεί να ήταν. Με όση πείρα έχω από τον στρατό, γιατί δεν υπηρέτησα στο σώμα των τεθωρακισμένων, σας λέω ότι όλοι εκπαιδευτές ήταν παλαιότεροι έφεδροι, που εκπαίδευαν νεώτερους. Οι περισσότεροι ήταν έφεδροι λοχίες η δεκανείς. Δεν είναι αυτό όμως που κάνει την ουσία. Διαφωνούμε περί όνου σκιάς. Και εδώ σταματάω για τον οδηγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Παντως ανεξαρτητα αν ηταν μονιμας
    ή οχι αξιωματικος ή οχι ηταν ενας
    απο ολους αυτους που υπακουσαν στην
    Χουντα.

    Και ηταν παρα πολλοι αυτοι!
    Ιδιαιτερα βεβαια στο στρατο
    και για αυτο στην μεταπολιτευση
    ο τιτλος του Στρατιωτικου/Αξιωματικου
    εχασε καθε αιγλη!

    Και να μην ξεχναμε και τους δικαστικους ε;

    Οι περισσοτεροι δικαστες πχ στη δικη της 17Ν ειχαν μπει στο Δικαστικο Σωμα επι χουντας δηλαδη ορκιστηκαν να υπηρετησουν μια δικτατορια
    και υστερα δικαζαν μια οργανωση
    που ηθελε λεει να καταλυσει τη Δημοκρατια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Και οι έφεδροι λοχίες η δεκανείς, είναι αξιωματικοί. Αλλά, συμφωνούμε στο ότι δεν είναι αυτό το κύριο θέμα. Και γιαυτό, σταματώ κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ο Σκευοφυλαξ ηταν εφεδρος, εθελοντης Μαυροσκουφης και κατα δηλωση του οταν εμπαινε με το ΑΜΧ30 στο Πολυτεχνειο γουσταρε αυτο που εκανε:

    H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

    Aλλα μετα:

    "Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE».

    Χαιρε Σκευοφυλαξ μαλακα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. @hary, ergotelina, πανάσχημη

    Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σας. Αν και το αρχικό μου σχόλιο-ερώτημα πήγαινε κυρίως στα ποσοστά που αναφέρονται στο ότι "καλώς έπραξε" η χούντα με έργα και τα λοιπα. Απάντηση δε πήρα τελικά αλλά έμαθα πολλά και σας ευχαριστώ για αυτό!

    Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι λυπάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Λογικά θα τα είδατε όλοι τα επισόδεια! Επι ματαίω λοιπόν οι αγώνες τους. Τίποτα δε μαθαίνουμε! ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ και δυστυχώς συνομήλικοί μου! Και σίγουρα η μοναξιά όσων αγωνίστηκαν θα είναι μεγαλύτερη κάτι τέτοιες ώρες. Δύσκολοι καιροί για ηρωισμούς. Δύσκολοι καιροί και για δημοκρατία μάλλον! Αλλά τελικά έχει και λίγο δίκιο ο harygreco όταν μας λέει Γραικούς. Λυπάμαι γιατί τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας, ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ!!!

    Αγαπητέ Γάτε δεν είναι η εκμπομπή η λύση. Πανελλαδική προβολή στα σχολεία θέλει με teleconference και υποχρεωτική παρακολούθηση!

    Καλή σας νύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Δεν πήγαν μάταια οι αγώνες τους και τι θράσος να το κρίνει κάποιος από τον καναπέ και από την στημένη ενημέρωση των καναλιών.
    Τόσος κόσμος κατέβηκε και μάλιστα τόσος νέος κόσμος και λέμε ότι πήγαν μάταιοι οι αγώνες τους;
    ή μάλλον, ναι, πήγαν μάταιοι αφού οι νεοέλληνες θεωρούν ανθρώπους και τους ανέχονται τόσους ασφαλίτες και ματατζίδες γύρω τους. δεν είμαι αναρχικός αλλά κάτι βρωμάει σε αυτά τα επεισόδια και δεν είναι μόνο το δακρυγόνο. τα κανάλια προβάλουν πολύ ότι ήταν άτομα του αντιεξουστικού χώρου. ήμουν στη πορεία και η αντιεξουσιαστική κίνηση (α.κ.) ήταν ακριβώς από πίσω μας και ήταν κύριοι.

    κάποιοι ονειρεύονται χούντες και δεν είναι λίγοι.

    το να μιλάμε από τον καναπέ είναι εύκολο, όμως κύριοι και κυρίες η χούντα είναι απ έξω και μας χαμογελάει. δεν έχει τανκς και αστείους δικτακτορίσκους αλλά έχει μορφή ιού και μεταλλάσει το σώμα μας, την σκέψη μας και γινόμαστε ένα με αυτήν.

    και για να τελειώνω παραθέτω το παρακάτω:
    "η ζωή είναι όμορφη, αλλά τις περισσότερες φορές η διατήρηση αυτής της ομορφιάς κοστίζει. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε το κόστος. Αν μείνουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν τα ευτελίζουμε"

    Σούχα Μπεσάρα
    "Αντίσταση - Δέκα χρόνια στο γκουαντανάμο του Λιβάνου" εκδόσεις Ηλέκτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Η χούντα δεν ήλθε από τον ουρανό κι ούτε ήταν αποκλειστικό γέννημα του φασισταριού που ενέδρευε στον ελληνικό στρατό, δηλαδή των "συνωμοτών" που κινουσαν τα νήματα.

    Για να καταλάβουμε πώς ήλθε η χουντα είναι χρήσιμο να θυμόμαστε:

    1. ότι η Ελλάδα, ουσιαστικά, μετά το 47, εισέρχεται οριστικά στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ -λόγω της αποχώρησης των βρετανών, ενώ ανοίγει την αυλαία του ψυχρού πολέμου (μετά θα έλθει η Κορέα, η Μέση Ανατολή κλπ).

    2. Με την ενεργό ενθάρρυνση των ΗΠΑ, εκατομμύρια δολλάρια και κάμποσα όπλα τους (ακομα και χιλιάδες μουλάρια εστάλησαν) ηττήθηκαν οι αντάρτες.

    3. Ο ελληνικός στρατός τελούσε υπό την υψηλή ιδεολογική και σφόρδα αντικομμουνιστική εποπτεία των αμερικανικών μυστικών και φανερών υπηρεσιών της αμερικ. πρεσβείας (το περίφημο δόγμα για τον περίφημο κίνδυνο εκ του... Βορρά).

    4. Το παρακράτος βασίλευε και το σύντομο "κεντρώο" διάλειμμα του Πλαστήρα ούτε τον φασισταριό του στρατού ούτε της αστυνομίας μπόρεσε να αγγίξει.

    5. Εξορίες, φυλακίσεις, ξυλοδραμοί, ασφαλιτικη τρομοκρατία, μετανάστευση και στο τέλος τα ιουλιανά του 65 και η ακυβερνησία κούρασανε τον κοσμάκη που εύκολα τελικά παραδόθηκε στην συνωμοτική αλητεία των πατατομακαρέζων - βοήθησε και η οικονομική συγκυρία.

    6. Οσο για τον οδηγο του τανξ, ναι στην ειλικρινή μεταμέλεια.

    Εκτός αν νομίζουμε πως χτυπωντας το... σαμάρι (αφου ο... γάιδαρος ψόφησε) μετά από 32 χρονια, κάνουμε αντίσταση.

    7. Για το έγκλημα της χούντας, ξέρουμε τους φυσικούς αυτουργούς (συνταγματάρχες) όσο και τους ηθικούς (ΗΠΑ).

    Βέβαια, υπό την ανοχή ή και συνεργία των ΗΠΑ έχουν διαπραχθεί κατά συρροήν πολύ στυγερότερα εγκληματα και οσοι τα αμφισβητούν να πάνε να μιλήσουν με τις μανάδες εκατοντάδων χιλιάδων λατινοαμερικανών και βιετναμέζων.

    8. Ναι, αντίσταση δεν υπήρξε για όλους τους λόγους που ανέφερα νωρίτερα και ο Αναγωστάκης τους επισημαίνει με το δικό του τρόπο παρακάτω:

    "Στην οδό Αιγύπτου – πρώτη πάροδος δεξιά –
    Τώρα υψώνεται η Τράπεζα Συναλλαγών
    Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως
    Και τα παιδάκια δε μπορούνε πια να παίξουνε από τα τόσα τροχοφόρα που περνούνε
    Άλλωστε τα παιδιά μεγάλωσαν, ο καιρός εκείνος πέρασε που ξέρατε
    Τώρα πια δε γελούν, δεν ψιθυρίζουν μυστικά, δεν εμπιστεύονται,
    Όσα επιζήσαν, εννοείται, γιατί ήρθανε βαριές αρρώστιες από τότε
    Πλημμύρες, καταποντισμοί, σεισμοί, θωρακισμένοι στρατιώτες
    Θυμούνται τα λόγια του πατέρα: εσύ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες
    Δεν έχει σημασία τελικά αν δεν τις γνώρισαν, λένε το μάθημα οι ίδιοι στα παιδιά τους ελπίζοντας πάντοτε πως κάποτε θα σταματήσει η αλυσίδα
    Ίσως στα παιδιά των παιδιών τους ή στα παιδιά των παιδιών των παιδιών τους.
    Προς το παρόν, στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται η Τράπεζα Συναλλαγών
    - εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι αυτός συναλλάσσεται –
    Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως
    - εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν – (...)"


    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. και τα επόμενα χρόνια να περιμένετε πολύ αντιαναρχική μανία. η αντικομμουνιστική θα είναι η επόμενη
    ενώ σιγά σιγά θα αγιοποιηθούν οι γερμανοτσολιάδες και οι εθνικοσοσιαλιστές (λέγε με τσεχία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ναι, και είναι πολύ λυπηρό που ακόμη και σήμερα, 3 δεκαετίες και βάλε μετά, δεν ακούγεται φυσικά η αλήθεια, αλλά τα εξής μυθεύματα:

    1. Οτι λόγω του Πολυτεχνείου έπεσε η Χούντα στην Ελλάδα
    2. Οτι η αυθόρμητη κίνηση των φοιτητών είχε την υποστήριξη της ευρύτερης Αριστεράς της εποχής (δεν την είχε, μην μπλέκουμε το Ρήγα Φεραίο με το ΚΚΕ)
    3. Οτι η αυθόρμητη κίνηση των φοιτητών εξέφραζε και την Ελλάδα που ήθελε, αλλά δεν τολμούσε, ή δεν έβρισκε τρόπο να εκφραστεί

    Το Πολυτεχνείο ήταν ακριβώς αυτό που περιγράφεις Νίκο, και επιβεβαιώνουν και όσοι έζησαν τις πληγές της Χούντας στο πετσί τους: Μια αυθόρμητη, ηρωική, νεανική και πάνω απ' όλα μοναχική αντίδραση, εξού και ποιητική, στη μαζική βλακεία, αδικία και ανελευθερία που επικρατούσε τη μαύρη επταετία στην Ελλάδα.

    Ο πολύς κόσμος είτε αδιαφορούσε, είτε απλώς δυσφορούσε. Πάντως η αντίσταση ήταν περιορισμένη. Και την κίνηση των φοιτητών τότε είναι γνωστό πως το ΚΚΕ αρχικά την είχε καταδικάσει.

    Είναι αστείο να τους βλέπεις όλους τους αριστερούς εκ των υστέρων να καρπώνονται μια ενέργεια που δεν είχε καν την επίσημη έγκρισή τους όταν συνέβη το γεγονός.

    Ενας λαός που δεν διαθέτει αισθητική και παιδεία, έχει τις Χούντες που του αξίζουν και την Αντίσταση που του αξίζει. Και δεν μιλάω μόνο για την ένοπλη αντίσταση σε ένα πραξικόπημα, αλλά πολύ πολύ γενικότερα.

    Και μπορεί η αλήθεια να πονάει, αλλά έτσι είναι. Η πλειοψηφία των Ελλήνων αλλού κοίταγε, ξέρω μάλιστα πολλούς που ακόμη τη νοσταλγούν, "γιατί μπήκε για λίγο η χώρα σε τάξη".

    Καλησπέρα και καληνύχτα.

    Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς σε όσους αντιστέκονται γενικά, γιατί και τότε και σήμερα και πάντα, λίγοι θα είναι σε τούτη δω τη γωνιά του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. «Α, ρε, δικτατορία που χρειάζεται...»
    (Ανωνύμου - τυπικού - Έλληνος, 2006)

    ...όπου, δυστυχώς, η παραπάνω συχνότατα εκστομιζόμενη ατάκα μας βεβαιώνει πως ο τότε αγώνας των φοιτητών δεν έπιασε τόπο - εκτός απ' αυτούς που μερίμνησαν να περάσουν από το ταμείο. Μια πορεία μας έμεινε, λειψή κι αυτή, και με την προβοκατόρικη ουρά της, να καμωνόμαστε πως «άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες», λέμε τώρα... Θλιβεροί επίγονοι, ούtε το άσυλό μας δεν είμαστε άξιοι να περιφρουρήσουμε πια.

    Παρεμπιπτόντως, harygreco, συνελήφθητε αδιάβαστος,τα Mirage πωλήθηκαν στην Ελλάδα επί Καραμανλή και όχι επί χούντας.

    Κι ας αφήσουμε πια ήσυχο τον έρμο τον οδηγό του τανκς. Που όποτε τον ρωτούν σχετικά, «ξάδερφός μου ήταν, σκοτώθηκε σε τροχαίο» αποκρίνεται. Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε νέος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Πόσες φορές δεν έχω ακούσει αυτή τη φράση και με πόση ευκολία δεν λέγεται. και φανερώνει μια θρασυδηλεία. τι ωραία που είναι να ζεις σε κλουβί και πόσος φόβος για την ελευθερία. είναι δύσκολο να είσαι ελεύθερος.

    όμως τι να πεις σε μία κοινωνία ευνουχισμένων νοητικά ατόμων , που μια ζωή είναι κρεμασμένα από τα εσώρουχα των γονιών τους. έχει ένα δίκιο ο λευτέρης όταν μας κράζει ώς μαμάκιδες και βολεμένους. και οι μαμάκιδες δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι είναι ευχαριστημένοι μέσα στη μιζέρια της ζωής τους. ξέρετε άλλωστε κάποιον ευνούχο να αναζητά την χαρά του έρωτα; αφού του έχουν κόψει την επιθυμία για αυτόν. έτσι και τα μαμάκια τους έχει κοπεί η επιθυμία να είναι ελεύθεροι. και οι γονείς τους ως υπερπροστατευτικοί δικτάκτορες σπεύδουν να τους αφαιρέσουν όποιο υπόλλειμα σκέψης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. 6. Οσο για τον οδηγο του τανξ, ναι στην ειλικρινή μεταμέλεια.

    Εκτός αν νομίζουμε πως χτυπωντας το... σαμάρι (αφου ο... γάιδαρος ψόφησε) μετά από 32 χρονια, κάνουμε αντίσταση.

    Παραγραφος:
    Ανποδα τα λετε.
    Ο γαιδαρος ειναι ο Σκευοφυλαξ και ο καθε Σκευοφυλαξ και η Χουντα το σαμαρι
    που στηριχθηκε πανω τους.

    Γιατι καμια Χουντα δεν μπορει να σταθει αν δεν υπαρχουν ¨οι οδηγοι των τανκς".

    O συγκεκριμενος Σκευοφυλαξ μαλιστα ειναι δυο φορες μαλαξ γιατι για να
    εξιλεωθει για το Πολυτεχνειο πηγε και ψηφισε ...ΚΚΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. 18.11.2006

    Λίγα σχόλια για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973.

    33 χρόνια μετά, δεν είναι και τόσο σωστό να κρίνουμε τα γεγονότα της εποχής με τα σημερινά δεδομένα.

    Να συμπληρώσω ότι η χούντα δεν ήταν και τόσο γελοία όσο φαίνεται εκ των υστέρων.
    Επιπλέον έδρασε με προετοιμασμένο σχέδιο και ήδη το πρώτο βράδυ συνέλαβε όλους τους εν δυνάμει ηγέτες της πιθανής αντίστασης - στην κυριολεξία τους έπιασε στον ύπνο - υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία σχετική.

    Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν ο ΦΟΒΟΣ. Αν δεν έχεις αισθανθεί φόβο σου φαίνεται παράξενο. Κι όμως υπήρχε φόβος σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Ελληνική επαρχία.

    Συμπληρωματικά, όπως πολλοί γνωρίζετε, από τις αρχές της δεκαετίας του 60 πολλοί Έλληνες έφευγαν για μετανάστες. Κάθε χρόνο έφτασε να φεύγουν 100.000 Έλληνες για άλλες χώρες, κυρίως Γερμανία και Αυστραλία. Οι λόγοι δεν ήταν μόνο οικονομικοί….

    Έτσι ήταν τα πράγματα τη δεκαετία του 60, με τη Ένωση Κέντρου κάτι πήγε να αρχίσει να γίνεται αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

    Πράγματι είναι ντροπή μας που ανεχθήκαμε τη χούντα 7 ολόκληρα χρόνια, αλλά είχαμε αρκετά ελαφρυντικά, νομίζω.

    Κατά μία έννοια, η χούντα ήταν συνέχεια του ίδιου καθεστώτος που εδραιώθηκε στη χώρα μας μετά το τέλος του εμφυλίου, μόνο «προς το πιο αυταρχικό».

    ΥΓ. Πολύ εύστοχο το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη που αναδημοσίευσε η Παράγραφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. KKE δεν είμαι
    αλλά κι αυτή η αντικομμουνιστική μανία έχει παραγίνει. για όλα τα στραβά που συμβαίνουν όλο οι κακοί κομμουνιστές φταίνε. και αυτό έχει αρχίσει ήδη να γίνεται ύποπτο. και είναι ύποπτό όταν ηρρωποιούνται οι ναζί σε νεοεισαχθέντα ευρωπαϊκά κράτη και κυνηγούνται οι κομμουνιστές και οι αναρχικοί. κι όλα αυτά με την ανοχή της Ε.Ε.

    μήπως ξαναέρχεται η χούντα; μήπως; μήπως κι έχει δήθεν φιλελεύθερο μανδύα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. zoferos mesaionas said...
    "Κατά μία έννοια, η χούντα ήταν συνέχεια του ίδιου καθεστώτος που εδραιώθηκε στη χώρα μας μετά το τέλος του εμφυλίου, μόνο «προς το πιο αυταρχικό».

    ---------------------------

    Τώρα είναι η σειρά μου να συμφωνήσω μαζί σας.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Τσουκαλάς (και άλλοι) επισημαίνει ότι μέχρι το 67 στην Ελλάδα έχουμε ημικοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία, κατά τη γνώμη μου, κουβαλούσε το ονειδος της προπολεμικής και μεταξικής ελλαδας, το ατυχές ιδιώνυμο (1929) της 2ης διακυβέρνησης του Βενιζέλου.

    Μονο μετά το 74 η Ελλάδα θα αρχίσει να πορεύεται σταθερά και με δειλά βήματα προς "δυσμάς". Και ακόμα έχει δρόμο να διανύσει (μειονόητητες).

    Με αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. @ Antifonitis

    Μιλάτε για ένα παιδί 18 χρονών.

    Στα 17-18 και ο Μιτεράν ήταν σε ναζιστική ομάδα και Γκύντερ Γκρας πολέμησε στα εσ εσ. Μήπως ο Κανελόπουλος, κοτζαμ 50ντάρης δεν είπε ότι "έχτιζε παρθενώνες";

    Και, συγγνώμη που θα επιμείνω, οι χούντες δεν βασίζονται σε... 18χρονα.

    Θυματάκια 18χρονα βρίσκουν οι εξουσίες όσα θέλουν (δεν είναι καθόλου δύσκολο να φανατίσεις εφήβους - κοιτάξετε του στα γήπεδα) όταν όλοι οι ΑΛΛΟΙ κανουν την πάπια.

    Ποιος έκανε την περίφημη "πολιτιστική επανάσταση" που διέλυσε ό,τι πολιτισμό είχε η κινα; Δεκαεφτάχρονα και δεκαοχτάχρονα!

    ΤΟ είπε και ο Αριστοτέλης: η ευπιστία της νιότης!

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΥΓ. Αληθεια, γιατί δεν αποδέχεστε την μεταμέλεια αυτού του ανθρώπου; Τι άλλο πρέπει να κάνει; Να αυτοκτονήσει για να σας πείσει; Νομίζετε ότι γεννιόμαστε δημοκράτες; Αλλά και που ψήφισε ΚΚΕ, τι το μεμπτόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. παράγραφε μπαίνουν 2 φορές τα κείμενά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. "δημοκρατία" των ΜΑΤ, των ασφαλιτών(χαφιέδων).
    "δημοκρατία¨" γεμάτη δύσοσμα χημικά (κι αυτά ληγμένα)
    "δημοκρατία" της χαφιεδοκάμερας.
    "δημοκρατία" της κλειδαρότρυπας της τηλεόρασης.
    "δημοκρατία" την καταστολής και της κανονικότητας.
    "δημοκρατία" των ολίγων που τρώνε πολύ.

    "δημοκρατία" των απολιτίκ που όταν γίνονται πολιτίκ τους δέρνουνε
    "δημοκρατία" της απομόνωσης, όπου η κοινωνικοποίηση εννοείται ως τηλεοπτικός αυνανισμός

    αυτή είναι η δημοκρατία μας

    μήπως είναι καιρός να διεκδικήσουμε μία άλλη δημοκρατία;

    δεν είναι κήρυγμα αλλά σκέψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. 1ον Ο παπαχελάς δεν είναι δημοσιογράφος αλλά εκπρόσωπος τύπου της αμερικάνικης πρεσβείας.

    2ον Ο Clinton όταν ήρθε στην Ελλάδα (ως εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος, σε επίσημη επίσκεψη) ζήτησε δημόσια συγνώμη και σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση για τις αμερικανικές πράξεισ ποθ οδήγησαν αρχικά και κατόπιν στήριξαν την χούντα. Δικαιολόγησε αυτό το λάθος της τότε αμερικάνικης πολιτικής στην φοβία της αμερικής για τον κομμουνισμό και μπλα μπλα μπλα.

    Ο κ. Δήμου όμως, εκτός τόπου ως συνήθως, πιστεύει τον παπαχελά και την "έρευνα" του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Για τον κύριο Σκευοφύλαξ: ήταν εθελοντής και όπως λέει σε σώμα elit (έχω βιότσιο με αυτή την λέξη...), δηλαδή το 1973 ήταν ένοχος. Αλλά έχουν περάσει 33 χρόνια και φαίνεται πως έχει μετανοιώσει, άρα η άποψη μου είναι: να ζήσει την ζωή του, άλλωστε από ότι λέει ζει με ενοχές, τι χειρότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Ως Κύπριος το μοναδικό, μεγάλο μου παράπονο από τους "καλαμαράδες" (μην μεταφράζετε πάντα αυτή τη λέξη ως βρισιά παίδες) ήταν πως ανέκτηκαν επί επταετία μία δικτατορία ηλιθίων. Το παράπονο δεν αφορά κυρίως τα συνεπακόλουθα για τη Κύπρο... αλλά το πως ένας ολάκερος λαός επέδειξε σε τέτοιο βαθμό και για τέτοιο διάστημα μια -από φόβο ίσως -τέτοια ανικανότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας νέος που να θεωρεί το Πολυτεχνείο εξέγερση ή επανάσταση. Οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε τι ήταν πάνω κάτω.

    Όμως την επανάσταση οι νέοι την έχουνε μέσα τους. Λίγοι, πολλοί δεν έχει σημασία. Κ το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε πια πώς να την εξωτερικεύσουμε, σε τι να αντιδράσουμε. Στον καπιταλισμό? (πριν ή μετά τα ψώνια?) Στους φονιάδες αμερικάνους? (μια χαρά τους βρίσκουμε, βγάζουν κ ωραίες ταινίες) Ή στον ίδιο μας τον εαυτό που βολεύεται μια χαρά σε όλο αυτό το καταναλωτικό πανηγύρι?

    Γι αυτό πάμε στην πορεία ή τουλάχιστον θα θέλαμε να πάμε. Κάτι προσπαθούμε να σώσουμε κ εμείς…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλ'αβω πως οι Κύπριοι πέρασαν τα σύνορα όταν άνοιξαν για να πάνε να δώσουν τόσα λεφτά στα καζίνο στα κατεχόμενα.
    Μάλλον μασ δουλεύουν τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Δηλαδή μια νεανική τρέλα της στιγμής ΝΔ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Καλημέρα!

    "Haris said...
    Δηλαδή μια νεανική τρέλα της στιγμής ΝΔ..."

    Kάτι πολύ παραπάνω από αυτό - αν και μερικές από τις σημαντικότερες ώρες της ανθρωπότητας ξεκινάνε έτσι.

    Όπως γράφω και στο ποστ - ήθελα να τοποθετήσω το Πολυτεχνείο στην σωστή προοπτική. Για να το αναδείξω περισσότερο. Κι επειδή ακούω συνεχώς τους μύθους που αναφέρει και η Blade Runner.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. To Hlithio Agrino said...
    Ως Κύπριος το μοναδικό, μεγάλο μου παράπονο από τους "καλαμαράδες" (μην μεταφράζετε πάντα αυτή τη λέξη ως βρισιά παίδες) ήταν πως ανέκτηκαν επί επταετία μία δικτατορία ηλιθίων
    ******

    Ενώ σας φαίνεται φυσιολογικό που ψηφίζουν συνεχώς και με συνέπεια τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 1974...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Πως σταθεροποιείς ένα πολίτευμα?

    Η συνταγή είναι πανάρχαια, δοκιμασμένη πάντα επιτυχώς.

    Πρώτα απ’ όλα χρειάζονται σύμβολα πίστης.
    Πάνω σ’ αυτά εδραιώνεις την ιδεολογία.
    (Αλήθειες ή ψέματα? Γελοίο δίλημμα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου ήταν μια αυθόρμητη εξέγερση της νεολαίας, η οποία νομοτελειακά ήταν θέμα χρόνου να συντελεστεί, έπειτα από τον Μάη του 68, τον πόλεμο στο Βιετνάμ και το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα των χίπυς, και γενικά η εξέγερση ευθυγραμμίστηκε στις εξελίξεις της εποχής.
    Ήταν μια εξέγερση σε ένα παρωχημένο καθεστώς που είχε τις ρίζες του στα προπολεμικά φασιστικά καθεστώτα και που δεν είχε πλέον κανέναν λόγο ύπαρξης.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Καμία δικτατορία, κανένας βασιλιάς, κανένας στρατός κατοχής δεν μπορεί να στηριχθεί στα όπλα και να βασιστεί μόνον σε αυτά. Μια χούφτα Αμερικάνων στο Ιράκ? Για σκεφτείτε το λιγάκι, όλοι τους να πάρουν μια βαθιά αναπνοή και οι αμερικάνοι θα πεθάνουν από ασφυξία (σε περίπτωση που δεν ενεργήσουν πιο σοφά και αποχωρήσουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Ουφ τα βαριέμαι όλα αυτά με τα πολυτεχνεία και τα παρόμοια. Έχουν γίνει κάτι σαν τον επιτάφιο της μεγάλης εβδομάδας, ή τις παρελάσεις. Κάθε χρόνο τα ίδια.

    Κι όταν κυριαρχεί η μνήμη, η δράση πάει περίπατο. "Φρέσκα κουλούρια" λέει ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. To πόσο άδικο έχει ο username το έδειξε στο προηγούμενο σχόλιο ο elias.

    "Φρεσκα κουλούρια;" Μα αυτό προσπάθησα - μία φρέσκια ματιά σε ένα γεγονός, μακριά από παράτες και λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Επειδή σήκωσα πρώτος την πέτρα εναντίον του οδηγού του τανκ, να ζητήσω συγγνώμη, δεν είχα διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξη, παρά μόνο το απόσπασμα που έβαλε ο εν πλω στο σχόλιο του. Η αίσθηση μου από αυτό το απόσπασμα ήταν οτι λίγο-πολύ έλεγε, τι τα σκαλίζετε τώρα, νέος ήμουν με επηρρέασαν, μισούσα τα παλιοκουμούνια, το έκανα. Το νόημα όμως της συνέντευξης είναι τελείως διαφορετικό, οπότε ζητάω συγγνώμη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν τολμάει να πει στα παιδιά του ποιός είναι. (Ό νόμος ορίζει να μένει ο φονιας αμίλητος λέει ο Ορέστης). Αυτό ναι είναι αίτημα εξιλέωσης γιατί ο φονιάς αναδεικνύει την τραγική του μοίρα, ομολγεί και την ντροπή και την ενοχή.

    Αυτό που με τρομάζει εμένα είναι εκείνη η ύπουλη ναρκισσιστική αυτο-δικαίωση που δεν περιέχει ούτε ντροπή, ούτε ενοχή, δεν λαμβάνει ποτέ υπ' όψιν της το κακό που έχει προκαλέσει στον άλλον. Φτάσαμε να μην φταίει κανείς πιά, δεν θέλουμε άλλο από τούτο το φρούτο, το χορτάσαμε. Κι ο γιατρός που συνταγογραφεί αντιψυχωσικά στο δεκαοχτάχρονο κορίτσι με τις κρίσεις πανικού, δεν φταίει αυτός, έτσι είναι το σύστημα, μόνο αυτός δεν φταίει. Φταίει η κλινική που τον εκπαίδευσε, φταίει ο καπιταλισμός που αν δεν βγάλει πέντε φράγκα παραπάνω θα τον θεωρήσει looser, φταίει η φαρμακευτική που τον προκαλεί να το κάνει, φταίει η έρευνα που του δίνει άλλοθι κι ας ξέρει καλά οτι καμμιά έρευνα δεν διακαιολογεί αυτό που κάνει, φταίει η επιστημονική κοινότητα που δείχνει ανοχή ή ακόμη και επικροτεί. Το θέμα είναι τι έγινε η ντροπή κι η ενοχή γιατί κατά βάθος ξέρει ποιός φταίει. Τις λούφαξε για να μπορεί να σκοτώνει ελύθερα. Το ζήτημα είναι αν μπορεί κάποιος, ο οδηγός, ο γιατρός, ο παρασκευαστής τροφίμων, να σκεφτεί το νόημα των πράξεων του ως κοινωνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. ....Από δω και μπρος θα πετάς όσο ψηλά θέλεις.
    Κανείς δεν θα σου κλείνει το δρόμο ....
    Και εκεί ψηλά , ανάμεσα σε κάποιο ασημένιο σύννεφο ή σε κάποιο μακρινό γαλαξία θα βρεις και τους άλλους. Ξέρεις πως θα τους αναγνωρίσεις; Είναι απλό: Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΚΡΑΤΑ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ.

    (Πετάμε πέτρες στους πιο καταξιωμένους ανθρώπους γιατί τολμούν να κάνουν αυτό που ο φόβος δεν επέτρεψε σε μας να κάνουμε. ΄Πάντως 7 χρόνια καλά κράτησε η δικτατορία , και πως να μην κρατήσει άλλωστε αφού από την μέρα επιβολής της μέχρι τέλους μόνο τα παιδιά στο πολυτεχνείο αντιστάθηκαν . Οι υπόλοιποι βρίσκονταν σε λήθαργο..........)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Και για να συμπληρώσω τη συλλογιστική μου στο προηγούμενο σχόλιο να προσθέσω οτι φοβάμαι πως ο γιατρός ή ο οδηγός ή οποιοσδήποτε δεν το κάνουν για το Armani & τη Jaguar, για να χορτάσουν την ξανθιά άπληστη σύζυγο, για να μην εγείρουν το θυμό των συνεργών στο έγκλημα, γιατί πιστεύουν σε κάτι κλπ παπαριές. Το κάνουν γιατί η μεγάλη απόλασυη είναι να καταστρέφεις χωρίς κανένας και τίποτε να σου βάζουν φραγμό, όλα τ' άλλα είναι θρούμπες για την όρεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Δεν ξέρω πόσοι από μας έχουμε διαβάσει το πόρισμα Τσεβά. Προσωπικά το έκανα προσεκτικά για πρώτη φορά, πριν απο λίγα λεπτά, απο το link που έδωσε ο Κ2825 χθές στις 11.20 (θερμές ευχαριστίες). Ηταν μιά ευχάριστη έκπληξη σε σχέση με την εντύπωση που είχα διαμορφώσει, παραπλανημένος απο αυτούς που το περιορίζουν σε μιά-δυό φράσεις (όπως και ο ίδιος ο Κ2825!).

    Θεωρώ ότι και αυτή ήταν μιά πράξη θάρρους. Ενα εμπεριστατωμένο πόρισμα, λίγους μήνες μετα τη μεταπολίτευση, σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με τις εκατοντάδες καταθέσεις κλπ, με συγκεκριμένα ονόματα αυτουργών και θυμάτων, λεπτομερή παράθεση γεγονότων, απόδοση ευθυνών και κυρίως σε μιά γλώσσα που δεν χαρίζει κάστανα και ΣΑΦΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ δίνοντας την αίσθηση ότι ανήκει στις πράξεις που "έσωσαν την τιμή όλων μας" όπως γράφει ο ΝΔ στο post.

    Μακάρι οι αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά της κρατικής μηχανής να ήταν παρόμοια στο παρόν αλλά και στο αποτρεπτικό μέλλον, ειδικά στη δικαστική εξουσία που είναι και στην επικαιρότητα -για πολλούς και όχι θετικούς λόγους- αυτές τις μέρες (ιδέα για επόμενο post?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Δήμου σε ένα βιβλίο σου είχες γράψει (δεν θυμάμαι τον τίτλο του βιβλίου ούτε κι ακριβώς το απόσπασμα)
    ότι ούτε λίγο ούτε πολύ όταν κινητοποιούνται οι αναρχικοί συνήθως κάποιο έλλειμμα ελευθερίας παρουσιάζεται. εγώ θα τόνιζα ότι ήδη κινητοποιούνται και οι "αριστεριστές" οπότε μάλλον μεγάλη οπή ελλειψής ελευθερίας εμφανίζεται καθημερινά.
    αλήθεια πόσοι αντιδράσανε με τις προληπτικές προσαγωγές. το ξέρετε ότι αστυνομικοί τρομοκρατούσαν φοιτητές και μαθητές να μην κατεβούν στην πορεία; δεν είμαστε μακρυά από μία αστυνομοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. paragrqafossaid...

    @ Antifonitis

    Μιλάτε για ένα παιδί 18 χρονών.

    Καταρχιν ηταν 20 χρονων αλλα δεν εχει σημασια.
    Και αυτοι που ηθελε να λιωσει ηταν 20 χρονων αλλα ηταν μεσα απο τα καγκελα.
    Ο δε Διομηδης Κομμηνος που δολοφονηθηκε εξω απο το Πολυτεχνειο ηταν μολις 17 ετων!

    Οι Χουντες στηριζονταν παντα σε "Σκευοφυλακες". Χωρις αυτους δεν υπαρχουν.
    Να σας θυμισω οτι στην Οκτωβριανη Επανασταση επαναστατησαν πρωτοι οι προσωπικοι φρουροι του Τσαρου;

    To μεμπτον δεν ειναι που ψηφισε ΚΚΕ γενικα.
    Το μεμπτον ειναι που ειναι τοσο μαλακας που δεν συνειδητοποιησε ποτε απο οτι φαινεται τι ακριβως εγινε τοτε στο Πολυτεχνειο.

    Και ναι, η αυτοκτονια καποτε ειναι η καλυτερη εξιλεωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Tα ιδεώδη του Πολυτεχνείου δεν αφορούσαν ειδικά την ελευθερία του λόγου, των ιδεών ή τη διενέργεια εκλογών – ήταν γενικά ενάντια στο φασισμό. Γι αυτό και τα χρόνια αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, σύμβολα και ιδεολογίες που συνδέονται με το φασισμό, όπως σημαίες, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η προγονολατρεία, δεν είχαν καμιά πέραση. Οι Έλληνες είχαν πάθει και overdose με τον πατριωτισμό, την αρχαιότητα και το χριστιανισμό στη διάρκεια της επταετίας. Τώρα, όμως, αυτές οι ιδεολογίες επανήλθαν. Τι σημαίνει το Πολυτεχνείο σήμερα όταν οι Έλληνες είναι πρώτοι στην Ευρώπη όσον αφορά την περηφάνια λόγω καταγωγής, στην ξενοφοβία, στη θρησκευτικότητα; Μπορεί να τρέχουν στον Άγιο Βησαρίωνα, να θεωρούν ότι οι ξένοι έπρεπε να φύγουν ήδη χθες, να ψηφίζουν ακόμα και Ψωμιάδη και να δακρύζουν για το Πολυτεχνείο και τα ιδεώδη του.

    Μια δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία φαίνεται στην καθημερινότητά της, όχι στις επετείους της. Στην ερώτηση «πως βλέπουμε το Πολυτεχνείο σήμερα;» εγώ απαντώ: σαν ένα πλατύ ιδεολογικό άλλοθι. Ο μέσος Έλληνας, έχει γυρίσει την πλάτη σε όλα τα ιδεώδη του από καιρό.

    Έγραψα πάνω-κάτω τα ίδια και στο blog της CD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. harrygreco:

    Εχεις ιδεα καθολου για αυτα που λες;

    Τα Γαλλικα Mirage F-1CG ηρθαν στην Ελλαδα το 1975!
    Aπο το επισημο site της ΠΑ:"Στις 4 Αυγούστου 1975 τα δύο πρώτα Mirage F-1 CG προσγειώθηκαν στη 114 ΠΜ"
    http://www.haf.gr/el/history/history/history_11.asp
    Πριν απο αυτα η Ελλαδα δεν ειχε Μirage.

    Αντιθετα τα Αμερικανακια ηταν αυτα που πουλουσαν αβερτα κουβερτα οπλικα συστηματα στη Χουντικη Ελλαδα οπως τα F-102 το 1969 μετα την αρση του δηθεν εμπαργκο το 1972(αληθεια για τι το ηραν, ειχε πεσει η χουντα;)τα F-4E Phantom.

    Kαι για να τελειωνει το αστειο:
    Aν το USA δεν ηθελε θα μπορουσε να σταθει η Χουντα παραπανω απο ενα μηνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. yannis h
    Συμφωνώ 100%. Το καλύτερο σχόλιο.

    Διάβασα κι εγώ το πόρισμα Τσεβά. Μου έκανε εντύπωση ότι από τυς νεκρούς κανένας δεν ήταν φοιτητής, κανένας δεν σκοτώθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο, ένας μόνο (ο Διομήδης Κομνηνός) απέξω
    και οι άλλοι όλοι αλλού, μερικοί σε μακρινές γειτονιές και μοιάζουν να είναι θύματα αδέσποτων σφαιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. "Πόσοι ήταν οι βεβαιωμένοι «νεκροί ήρωες του Πολυτεχνείου»?"

    k2825, εξαρτάται: αν το "βεβαιωμένοι" το ορίζετε περίπου όπως το ορίζουν οι ψευδοϊστορικοί Αρνητές του Ολοκαυτώματος και για παρόμοιους λόγους (π.χ. "να μπορούν να μου φέρουν ιατροδικαστική έκθεση και γραπτές μαρτυρίες από 15 Κογκολέζους -ώστε να είναι αντικειμενικές- ότι σκοτώθηκε 1000% από σφαίρα μπάτσου συν πλην 15 λεπτά από την ώρα που μπούκαρε το τανκ και αυστηρά μέσα σε κτήριο του ΕΜΠ")... τότε ό,τι και να σας απαντήσει κανείς εσείς 0 θα πιστεύετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  130. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΩΦΡΟΝΑ ΘΕΟ ΕΛΕΓΕ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ.

    Νομίζω ότι είναι καιρός να αποδεκτό ότι από την δικτατορία στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία ουσιαστικά εθνική ζημία (ούτε η Κύπρος).

    Καταρχήν τα γεγονότα πρέπει να αναλύονται στην βάση μια χρονολογικής σειράς και υπό το κλήμα που επικρατούσε τότε.

    Μετά από εμφύλιο είναι απλά αδύνατον να εδραιωθεί άμεσα δημοκρατία.

    Η δικτατορία ήταν η μόνη δυνατή επιλογή, αναγκαίο κακό.
    Είναι όπως όταν είναι κάποιος άρρωστος και πρέπει να πάρει ένα φάρμακο που έχει και παρενέργειες, απλά το παίρνεις δεν έχεις άλλη εναλλακτική λύση.

    Η Ελληνική δικτατορία λόγο της επιρροής που είχε από την Εκκλησία ήταν ιδιαίτερα ήπια (για δικτατορία) κάτι όχι αναμενόμενο αν αναλογιστούμε ότι βρίσκονταν και υπό την σκιά των αρνητικών συναισθημάτων λόγο του προηγηθείσα εμφυλίου.
    Και εδώ πρέπει να τονιστεί ο ρόλος την Εκκλησίας που σε αυτά τα 7 χρόνια συντέλεσε στο να μην χυθεί άδικα αίμα όπως έγινε σε πάμπολλες δικτατορίες ανά τον κόσμο.

    Το περιστατικό του πολυτεχνείου εκδηλώθηκε ένα μήνα μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου και ενώ όλα έδειχναν ότι η χώρα κινείται προς την δημοκρατία. Το αν ήταν υποκινούμενο ή όχι δεν έχει και τόση σημασία.

    Σημασία έχει το ότι δεν δόθηκαν οι βάσεις στην Κρήτη για χρήση από τους Αμερικάνους στον πόλεμο εναντίον της Αιγύπτου.

    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από πλευράς Ελληνικών συμφερόντων αυτό ήταν μια ορθή πράξη που θα έκανε οποιοδήποτε σώφρον κυβερνήτης της Ελλάδος.

    Κατά πρώτον στην Αίγυπτο υπάρχει έντονο Ελληνικό στοιχείο λόγω παλαιότερων μετακινήσεων πληθυσμών που είχαν γίνει από την Πελοπόννησο σε παλαιότερο πόλεμο και είχαν γλιτώσει (εξαιτίας του Τοσίτσα) στο τσακ την σφαγή.
    Και μόνο για αυτό δεν ήταν αποδεκτό η Ελλάδα να διευκολύνει πλήγματα στην Αίγυπτο.
    Κατά δεύτερον αν η Ελλάδα έδινε τις βάσεις θα αναζωπύρωνε τα εχθρικά αισθήματα ακόμη ενός παλαιού εχθρού (της Αιγύπτου) από τον Νότο και απλά θα ήταν περικυκλωμένη.
    Αναλογιστείτε ότι εκείνη την εποχή η πολιτική και οικονομική θέση της Ελλάδας καμιά σχέση δεν είχε με την σημερινή.

    Βάση αυτής της κίνησης της Ελλάδας οι Αμερικάνοι ήταν ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ και αυτοί (και υπό τον ανταγωνισμό της Σοβιετικής Ένωσης) να προβούν σε αντίποινα ώστε να αποτρέψουν ένα κύκλο θετικής ανάδρασης από τέτοιού είδους «ανταρσίες» που θα τους απέτρεπαν να ελέγξουν διεθνείς παράγοντες που συσχετίζονταν με συμφέροντα τους.
    Ως «αντίποινα» επέλεξαν να δώσουν την μισή Κύπρο στους Τούρκους. Απλά την πήραν και την έδωσαν δίπλα, δεν προβάλαμε καμία ουσιαστική αντίσταση και λογικά.

    Το γεγονός αυτό αν και πόνεσε το εθνικό φρόνιμα στην ουσία μας έκανε περισσότερο καλό παρά κακό.

    Και αυτό διότι η απώλεια αυτή έδρασε ως καταλύτης στην συσπείρωση των Ελλήνων, στον εκδημοκρατισμό της χώρας και στην προσφορά ενός ηθικού ερείσματος για την άρθρωση μιας εξωτερικής πολιτικής η οποία απέτρεψε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ τον πόλεμο με τα 60 εκατομμύρια φιλοπόλεμων Τούρκων στο παρά πέντε.
    Αν οι Τούρκοι δεν είχαν πάρει την μισή Κύπρο θα ήμασταν στα μάτια τους το μοναδικό στην περιοχή κράτος (και εχθρικό μάλιστα) που έχει μέσα σε λίγα χρόνια υπερδιπλασιάσει την εδαφική του επικράτεια και οδεύει προς την ευημερία και αυτοί δεν έχουν πάρει τίποτα.
    Εννοείτε ότι θα είχαν εισβάλει για ασήμαντη αφορμή και όντας η Ελλάδα εξαθλιωμένη οικονομικά από τόσες κακουχίες και διχασμένη εσωτερικά, μάλλον είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα είχαν επικρατήσει άνετα.

    Εκείνη η κίνηση των Αμερικάνων σε μακροπρόθεσμη βάση ήταν θετική για εμάς τους Έλληνες όχι μόνο διότι στην βάση εκείνου του ηθικού ερείσματος αποκομίσαμε μέσω της εξωτερικής πολιτικής μας οφέλη αλλά και διότι αν δεν γινόταν θα είχαμε χάσει πολύ μεγαλύτερα ποσά εδαφών από αναπόφευκτη Τουρκική εισβολή.

    Μπορεί σήμερα να αισθανόμαστε κάπως ασφαλέστεροί και λόγο της ύπαρξης των πυρηνικών αλλά και λόγω της ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά εκείνη την εποχή κανείς(ούτε οι Αμερικάνοι) δεν θα μπορούσε να ελέγξει σε καθεστώς πολέμου τόσα εκατομμύρια στρατού ενάντια σε μια μικρή, αδύναμη και διχασμένη χώρα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Rallousilach:

    Oχι! Φταει ΚΑΙ αυτος!
    Αλλα δεν φταιει ΜΟΝΟαυτος!

    Αλλα συγχωροχαρτια ετσι ευκολα δεν θα δινουμε!

    Ποιοι ηταν οι αστυνομικοι που βλεπουμε στα "επικαιρα" να χτυπουν
    με λυσσα και να ποδοπατουν ανθρωπους εξω απο το πολυτεχνειο;

    Ποιοι ηταν οι ΕΣΑτζηδες που εβγαζαν νυχια και καναν φαλαγγα;

    Ποιοι ηταν οι "οδηγοι των τανκς" που εκτελουσαν εντολες;

    Απλα "παιδια του λαου" που θα δωσουν μια συνεντευξη στο ΒΗΜΑ
    και θα εξιλεωθουν;

    Ποσοι απο αυτους πηγαν φυλακη;
    Ποσα χρονια πηγε φυλακη ο κυριος Σκευοφυλαξ;

    Mea culpa, και δεν τρεχει τιποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Ακόμα και αν μία κοινωνία κρίνεται ως συντηρητική, δεν εξηγεί τούτο το γιατί δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. miracle
    σχεδόν τίποτα από όσα γράφεις δεν ανταποκρίνονται σε γεγονότα (ας αφήσουμε τις ερμηνείες).
    Ο στρατιωτικός νόμος είχε αρθεί πολύ πριν.
    Ουδέποτε έγινε πόλεμος των Αμερικανών κατά της Αιγύπτου.
    Πριν από την Χούντα οι Αμερικανοί μας είχαν προσφέρει την Κύπρο ολόκληρη (πλην 3 βάσεων - σχέδιο Άτσεσον) και δεν την δεχτήκαμε. Μετά την χάσαμε μόνοι μας.
    Όσο για την Εκκλησία - ναι, ευλογούσε τα βασανιστήρια και τους βασανιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Ρε συ miracle μηπως εισαι
    ο Πατακος;Το φαντασμα του Παπαδοπουλου μηπως;

    Γιατι οχι μονο εχεις τις ιδιες ιδεες μ'αυτους αλλα γραφεις και τα ιδια "Ελληνικα" μ'αυτους:

    " λόγο της επιρροής"

    "λόγο του προηγηθείσα εμφυλίου."

    "σώφρον"

    "το κλήμα που επικρατούσε τότε"

    Ναι, οντως ηταν στραβο τοτε το "κλημα" το εφαγε κι ο γαιδαρος ο Παπαδοπουλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Miracle

    αν καταλαβαίνω καλά τη σούμα: οi xoυντικοί ήταν αξιοσέβαστά πολιτικά αναστήματα (διορατικοί & πραγματιστές), οι 8000 περίπου χιλλιάδες Έλληνες της Αιγύπτου αξίζουν σεβασμού ενώ οι Κύπριοι ούτε καν δεύτερη σκέψη, η εξαθλιωμένη Τουρκία είχε το κουράγιο να τα βάλει με τους Αμερικάνους, ο Θεός των Ελλήνων εν προκειμένω ήταν μια σπαρασσόμενη από συγκρούσεις και δικαιολογημένους φόβους Αμερική, αν δεν χάναμε την Κύπρο θα χάναμε τα σώβρακα και, last but not least, δεν ήταν η Εκκλησία που έδειχνε με το δάχτυλο τους αντιφρονούντες.

    Να τα ξαναπούμε το Σεπτέμβριο φίλτατε, κάτω από τη βάση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Paragrafe
    ειχα ακούσει μια συνέντευξη του Κανελόπουλου στα γεράματά του και ο δημοσιογράφος τον ρώτησε ποιό είναι το μεγαλύτερο λάθος που είχε κάνει. Ο Κανελόπουλος απάντησε ότι το μεγαλύτερο λάθος του είναι αν έχει αναφέφερθεί στη μακρόνυσσο με το χαρακτηρισμό "Παρθενώνες". Συμπλήρωσε ότι αυτός δεν θυμάται να το έχει πει και έχει παρακαλέσει επανειλημένα δημοσιογράφους να του υποδείξουν πότε το είπε, αλλά κανείς δεν του του έχει απαντήσει. "Αν το είπα αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος μου" συμπλήρωσε. Νομίζω ότι η μεταμέλειά του είναι αληθινή, δεν γνωρίζω αν πράγματι το είπε αυτό ή είναι απλά κάποιο απο τα πολύ βολικά ψέματα.

    Φιλικά

    Φοβερό το ντοκουμέντο στο "βραχόκηπο" θα φανεί χρήσιμο σε μερικούς φίλους.
    Ο Αλβανογραικός γνωρίζει σαφώς περισσότερα απο τον πρόεδρο Κλίντον για την πολιτιική της Αμερικής στην περίοδο της χούντας και προσωπικά αυτόν πιστεύω!!!
    Το ίδιο αληθείς και οι αλάνθαστες στατιστικές του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. antifoniti

    δεν είπε απλά mea culpa και τέλος, υποφέρει ακόμη. Η ντροπή κι η ενοχή τον κάνουν πιό συμπαθή, σ εμένα τουλάχιστον, τον κοινωνικοποιούν, πως να το πω. Διάβασες όλο το άρθρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. KE ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΕΔΩ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ.ΙΣΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΕΔΩ.

    ''Δεν ήταν επανάσταση ούτε καν εξέγερση. Ήταν μία μικρή, απειροελάχιστη νησίδα ελευθερίας μέσα σε μία Αθήνα αδιάφορη, φοβισμένη ή και εχθρική. Μία χούφτα νέα παιδιά που μέθυσαν από νιότη και έσωσαν την τιμή όλων μας.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. ΝΔ
    Αυτό πάλι: "Πριν από την Χούντα οι Αμερικανοί μας είχαν προσφέρει την Κύπρο ολόκληρη (πλην 3 βάσεων - σχέδιο Άτσεσον) και δεν την δεχτήκαμε." ακούγεται σαν:
    Αγάπη μου σου πήρα ένα ταγιεράκι, δοκίμασε το, αν δε σου κάνει θα το χαρίσω στη γκόμενα. Η Κύπρος γιατί δεν έπρεπε να ερωτηθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Kαλημέρα σε όλους!

    Συμφωνώ με την απάντηση της παράγραφου στον αντιφωνητή, σχετικά με το σκευοφύλακα. Αντιφωνητή, καταλαβαίνω τον πόνο σου για αυτούς που έπεσαν κάτω από τα τανκς, όλοι έχουμε δακρύσει και ντραπεί και εξοργιστεί με όλα όσα συνέβησαν εκείνες τις μέρες, αλλά και γενικότερα τα 7 χρόνια της Χούντας, που κατέληξαν, άλλωστε, και στο Κυπριακό. Φευ!

    Αλλά η ανθρωπιά δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, εξασκείται καθημερινά. Ιδού μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Να δείξουμε κατανόηση σε αυτόν τον 18χρονο ή 20χρονο, δεν έχει και τόση σημασία δα η ηλικία, νέος ήταν έτσι κι αλλιώς, που έπεσε θύμα του μίσους. Τα θύματα του μίσους είναι πάντα άξια της λύπης μας. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό, περνάμε στην αντίπερα όχθη και γινόμαστε κι εμείς θύματα του ίδιου μίσους. Και αν αυτό που σου λέω σου ακούγεται εύκολο στα λόγια, θα σου πω ότι αντιλαμβάνομαι πως ίσως είναι το δυσκολότερο πράγμα στη ζωή, η συγχώρεση ενός τέτοιου εγκλήματος, μιας τέτοιας αδικίας. Αλλά εκεί αποδεικνύουμε τι κότσια έχουμε ως κοινωνία. Η συνέντευξη δείχνει πως δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που απλώς επιδεικνύει μεταμέλεια, αναζητώντας άλλοθι ύπαρξης. Ξέρει πως δεν θα έχει ποτέ άλλοθι, και αυτό ειναι η μεγαλύτερη τιμωρία! Αν σε κυνηγάνε τέτοιοι δαίμονες, τίποτε δεν σε σώζει νομίζω. Σκέψου πόσο άχρηστο θα ήταν το σωφρονιστικό σύστημα εν γένει, αν μπορούσαμε οι ανθρωποι να πετύχουμε την ίαση της κοινωνίας μας, χωρίς την ... "βοήθειά" του. Αν μπορούσαμε με τη στάση μας, όχι ως μονάδες, αλλά ως ένα ιδεατό σύνολο (όχι μάζα, αλλά σύνολο), να
    καθοδηγούμε αυτόν που διαπράττει έγκλημα στην ειλικρινή συνειδητοποίηση και μεταμέλεια. Είναι τεράστιο βήμα αυτό και απαιτεί δύναμη και σθένος ψυχικό, τόσο από τους μεν όσο και από τους δε. Ας μην ξεχνάμε όμως ποτέ ότι ο άνθρωπος δεν παύει να είναι ένα αδύναμο ον.

    Τα επιχειρήματα σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί ένας νέος στην απολυτότητα, δεν τα επαναλαμβάνω, η παράγραφος τα σκιαγράφησε στην ουσία τους αυτή καθ'αυτή. Ολοι υπήρξαμε νέοι άλλωστε, και θυμόμαστε πως είναι να πιστεύεις σε κάτι με πάθος (και μετά να αποδεικνύεται ότι ήσουν στην εντελώς λάθος μεριά του δρόμου...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. @Nίκο

    το έχω διαβάσει κι εγώ, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρη για την αντικειμενικότητά του.

    Παραμένω σκεπτικίστρια απέναντι στο πόρισμα Τσεβά. Και όχι από καμιά ιδεολογική αγκύλωση, αλλά γιατί φοβάμαι να πιστέψω ότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ακριβώς το αντίθετο, για λόγους προπαγάνδας.

    Η σκέψη αυτή με τρομάζει. Σημαίνει πως ολόκληρη η υπόθεση του Πολυτεχνείου έγινε αντικείμενο σφοδρής καπηλείας. Βιάστηκε κατά συρροή και έμεινε μετά ένα άδειο κουφάρι, προς τέρψιν και χρήσιν των πολιτικάντηδων.

    Η σκέψη αυτή προκαλεί εμετό. Θα ήθελα ωστόσο να ξέρω την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Elias said...
    Την χούντα ο μέσος έλληνας την αποδέχτηκε και όταν αυτή έπεσε ο μέσος έλληνας συνέχισε να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Χούντα είναι το βόλεμα του μέσου έλληνα που αδιαφορεί για τα πάντα αρκεί να πέφτει ο μισθός. Χούντα είναι η κληρονομική διαδοχή της πολιτικής εξουσίας και το θεοκρατικό δεκανίκι της.
    Η χούντα ποτέ δεν έπεσε στην Ελλάδα, όσες παράτες και πορείες να κάνουμε αυτή είναι εκεί, μέσα μας.



    χρειαζομαστε ενα νεο πολυτεχνειο δηλαδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΑΗ ΤΟΥ 68 ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΚΛΠ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ ΜΠΟΥΚΑΡΕ ΜΕ ΤΟ ΤΑΝΚ:


    CRASH

    1973, J.G.BALLARD

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 1992 ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ-ΙΚΑΡΟ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ).

    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗς ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:

    ''Έχουμε, φαινομενικά,απεριόριστες δυνατότητες να σκεφτόμαστε και να ιδεολογικοποιούμε - αυτό που πρέπει να φοβούνται τα παιδιά μας δεν είναι τα αυτοκίνητα στις εθνικές οδούς του αύριο, αλλά η απόλαυση που αντλούμε διαλογιζόμενοι τις πιο κομψές παραμέτρους του θανάτου τους.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. @yannis h

    ακριβώς όπως τα λες είναι. Ο στόχος του Πολυτεχνείου ήταν ακριβώς αυτός που περιγράφεις, γιατί έτσι τον όρισαν αυτοί που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα.

    Ηταν ένα ελληνικό Berkeley, ένας αγώνας ενάντια σε ό,τι κρατούσε την κοινωνία πίσω.

    Και είναι παραπάνω από επίκαιρο. Και οι φιέστες γι'αυτό γίνονται με αυτόν τον τρόπο, και οι πορείες γι'αυτό αναπαράγουν τα ίδια και τα ίδια συνθήματα, και όχι τα άλλα, αυτά που θα έπρεπε να ακούγονται, και να διεκδικούν αισθητική, ουσιαστική παιδεία, ποιότητα ζωής, ελευθερία της σκέψης και των ιδεών. Αυτά τα άλλα είναι επικίνδυνα, γι'αυτό και οι πολλοί βολεύονται με τα λουλούδια που αφήνουν στο μνημείο και το μαλλί της γριάς απ' έξω. Που καιρός και κότσια για όλα τα υπόλοιπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Συμφωνώ με την blade runner για την αντιμετώπιση 33 χρόνια μετά του οδηγού του τάνκ. Αλλωστε η τωρινή άποψή του για τα πράγματα δείχνει ότι δεν διάλεξε τον εύκολο τρόπο της απλής αποστασιοποίησης, ούτε της εύκολης δικαιολογίας. Βασανίζεται και πιθανόν να του έχουν ήδη δοθεί ευκαιρίες για προσωπική εξιλέωση (και δεν εννοώ τη ψήφο του).

    Τον Σκευοφύλακα, η Ελλάδα δεν θα τον βρεί ξανά απέναντί της, απόψεις όμως όπως του miracle, πού -όνομα και πράγμα- φαντάζουν ως μαγική εικόνα, δυστυχώς επηρεάζουν καθημερινά την πραγματικότητά μας και είναι έτοιμες να ποτίσουν το χώμα για κάθε στραβό, σε κοινωνικό (συμφωνώ απόλυτα με τον yannis h), πολιτικό, ή πολιτειακό θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. ΝΔ, blade runner

    Το πόρισμα Τσεβά αναφέρει νεκρούς, τους περισσότερους έξω απο το Πολυτεχνείο (Πατησίων, κάθετοι, Πλ. Αιγύπτου) όπου είναι και πιό λογικό γιατί ΕΚΕΙ ήταν οι αστυνομικοί κλπ, άλλωστε όλη η περιοχή το βράδυ της 16ης Νοέμβρη έβραζε και όχι μόνο το Μετσόβιο. Είναι επίσης λογικό να μην θέλει η Αστυνομία πτώματα μέσα στο χώρο που δεν ελέγχει και που οι έγκλειστοι μπορούν επικοινωνιακά να το εκμεταλλευθούν με το ραδιοσταθμό τους. Αναφέρει ακόμα για ελεύθερους σκοπευτές σε συγκεκριμένα σημεία, για επώνυμες καταγγελίες για προσαγωγές πτωμάτων στα νεκροτομεία, ακόμα όμως και για καταγγελίες εγκλείστων (Ανωμερίτης) για νεκρούς μέσα στο Πολυτεχνείο και για μαρτυρίες μελών της Συντονιστικής για δολοφονίες εντός του χώρου, που όμως μέσα στον πανικό δεν ήταν δυνατό να στοιχειοθετηθούν και βέβαια μετά τη βίαιη εισβολή χάθηκαν και τα όποια πειστήρια.

    Θα επιμείνω, ότι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται η αστυνομική βία, η περιφρόνηση για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των διαδηλωτών και η βάσει σχεδίου βαρβαρότητα και χαφιεδισμός είναι μνημειώδης για εισαγγελικό λειτουργό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. @blade runner

    ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ Ή ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΧΡΗΣΤΟ.

    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ, ΕΝΩ ΣΑΦΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ - ΝΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΔΗΛΑΔΗ-, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΠΟΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΖΑΜΠΑ, ΑΣ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΟΛΟΙ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΑΝ ΕΝΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΙΔΙΩΤΙΚΗ. ΑΤΟΜΙΚΗ. ΣΕ ΕΜΑΣ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑς ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥ.

    ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ''ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ'' ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ;

    ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΓΑΛΗΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ.

    ΩΡΑΙΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΕΚΕΙ. ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Ο Χαρυ έχει δικιο για τον Κλιντον. Τον είχαν πιέσει πολύ να πει μια συγνώμη μπας και μειωθει το αντιαμερικανικό μένος. "Ποιο μέμος" σκέφτηκε αυτος. "Αυτο δεν είναι μένος.... αυτο ειναι ηλιθιότητα." Μάσησε κάποιοα λόγια και αυτό ήταν. Σιγά που θα έπεφτε σε παγιδα αυτός. Οπως μάσησε και τα λόγια του για την Ρουαντα όταν είχε πει οτι δεν γνώριζαν πολλά για την γενεοκτονία.
    Πάντως δεν ήταν ξενοφερτη η χουντα και ας σταματησουμε να πιπιλίζουμε αυτη την καραμέλα. Καμια ξενη υπηρεσια, κανενα κρατος δεν μπορει να επιβαλλει δικτοτριες αν ο λαος μέσα δεν τις δεχεται.
    Και αυτές τις καταστάσεις δεχτήκαμε και τις κατοπιν καταστασεις όπως τις συμμαχίες του Παπανδρέου με όλους τους ξεβράκωτους του πλανήτη.
    Αυτοί είμαστε. Αφρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. @Πανάσχημη

    ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΡΙΚΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Δεν ξερω αν ο Κανελλοπουλος
    ειπε οντως τα περι Παρθενωνος αλλα τον Οκτώβρη του 1949 με ειδικό ψήφισμα που κατέθεσε στη Βουλη ως υπουργός Στρατιωτικών με γενικό εισηγητή τον βουλευτή Παναγή Παπαληγούρα(πατερα του σημερινου Υπουργου Δικαιοσυνης, ετσι για να μην ξεχναμε ποια "τζακια" μας κυβερνουν μεχρι σημερα)νομιμοποιησε τη Μακρονησο.

    Και αργοτερα ειπε τα εξης:
    «Το έργον της Μακρονήσου, αναγνωριζόμενον ήδη διεθνώς ως παράδειγμα και πρότυπον άξιον μιμήσεως εις όλας τας ελευθέρας χώρας του κόσμου, αποτελεί τίτλον τιμής δι' όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν εις την πραγματοποίησίν του».

    «Οι ανανήψαντες της Μακρονήσου πρέπει να θεωρηθούν δύο φορές Ελληνες, διότι είναι μια φορά ως γεννηθέντες τοιούτοι και άλλη μια φορά Ελληνες ως ανακτήσαντες μετά γόνιμον ψυχικήν δοκιμασίαν την ελληνικήν των συνείδησιν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. @proinos

    θα το ξαναδιαβάσω, ολόκληρο λοιπόν, με προσοχή. Θυμάμαι πάντως ότι μετά από αναδημοσίευση των βασικών του σημείων σε εφημερίδα - δεν θυμάμαι ποια ακριβώς, είχα μείνει με την εντύπωση πως ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηριζόταν ότι δεν υπήρχαν καθόλου θύματα μέσα στο Πολυτεχνείο. Ισως να έκανε προπαγάνδα η εφημερίδα, διόλου απίθανο.

    Ευχαριστώ πάντως για την επισήμανση, το έχω στον υπολογιστή ολόκληρο, και θα το ξαναδιαβάσω με αφορμή το σχόλιό σου. Αν έγραψα κάτι που δεν ισχύει, θα το διορθώσω. Δεν θέλω να συμμετέχω, έστω και άθελά μου, στο παραμικρό, σε διαστρέβλωση τέτοιων γεγονότων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. @Παράγραφος,

    Δεν έχω προλάβει να διαβάσω ακόμα όλα τα σχόλια, αλλά δεν μπορώ παρά να φωνάξω για το σχόλιό σου(ελπίζω να μην ενοχληθείς από τον φιλικό ενικό) στις
    "Σαβ Νοε 18, 01:41:29 πμ".
    ΠΕΣΤΑ!

    και...

    @Αlitovios,

    "2. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου δεν ήταν η αφορμή για να πέσει η χούντα. Η αφορμή ήταν η Κύπρος."

    Φίλε μου η χούντα των "Τσουτσεκιών" ΜΟΝΗ της έφυγε, μη λέμε και μαλακίες!
    Η Κύπρος ήταν ο Επίλογος της ελληνικής αυτής παρωδίας. Της προμελετημένης, καλογραμμένης και καλοσκηνοθετημένης, βεβαίως βεβαίως!

    Τώρα αν κάποιοι βολεύονται με τους Φίλους Αμερικάνους, μην τους χαλάσουμε και την ονείρωξη με ιστορικές λεπτομερειούλες!

    Παρεμπιπτόντως η Χούντα δεν έφυγε ποτέ...
    Περιμένετε να δείτε "φωτιές", "κρατήρες" και πυρήνες...
    Το "οφθαλμός αντί οφθαλμού" είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.
    Και ναι, υπάρχουν ΚΑΙ τα μέσα.

    Το Πολυτεχνείο πέθανε, η δημοκρατία δεν έζησε ΠΟΤΕ. Α ρε Δαρβίνε μάγκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Zontas said...
    Η Κύπρος γιατί δεν έπρεπε να ερωτηθεί;

    Ερωτήθηκε και εκεί χάλασε το πράγμα. Ο Μακάριος ήθελε να είναι αρχηγός κράτους - όχι τοπικός παράγων (βλ. και σήμερα Τάσσος Παπαδόπουλος). Έτσι δεν έγινε η Ένωση.

    Ο Γ. Παπανδρέου είχε πει: "Μας χαρίζουν πολυκατοικία και μας ζητάνε μία γκαρσονιέρα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. @i had a farm

    έχεις δίκιο ως προς το δικαίωμα της ατομικής επιλογής.

    Αλλά αυτό που εννοούσα είναι ότι σε μια περίπτωση σαν του Σκευοφύλακα, αν η κοινωνία έχει τη δύναμη για συγχώρεση, έχει ήδη κατακτηθεί ένα βήμα προς τα μπρος.

    Οχι επιβάλοντάς του το σωφρονισμό, αλλά δεχόμενη την επιλογή του να μετανιώσει για το έγκλημά του, ως αληθή!

    Στον ίδιο το σωφρονισμό δεν πιστεύω, πιστεύω απλώς στην αναγκαιότητά του, για την απόδοση της τιμωρίας. 'Η μάλλον, για να είμαι ακριβής, δεν πιστεύω πως με τον τρόπο που γίνεται ο δήθεν σωφρονισμός (εξού και τα εισαγωγικά που έβαλα στο προηγούμενο μήνυμά μου) έχει τα αποτελέσματα στα οποία θα έπρεπε να προσβλέπει μια κοινωνία. Τιμωρεί απλώς, αφαιρεί την απειλή για λίγο (γιατί στη συνέχεια την καθιστά μεγαλύτερη, είναι το ίδιο το σύστημα έτσι φτιαγμένο, που να ευνοεί την αναπαραγωγή των αιτιών της εγκληματικότητας).

    Είναι σαφώς λεπτό το νήμα μεταξύ αυτού που εννοώ και του ολοκληρωτισμού, γιατί δυστυχώς μιλάμε για ανθρώπους, και η εφαρμογή των όποιων, τέλειων κατά τα φαινόμενα ιδεών, πάντα σκοντάφτει πάνω στην αδυναμία μας.

    Αυτό που μπορεί να θεωρούν καλό οι πολλοί, να είναι πολύ κακό για τους λίγους, ή για τον έναν. Το θέμα όμως δεν είναι καν αυτό, αλλά το με ποιον τρόπο σφυρηλατείται η σκέψη ενός ανθρώπου και η κρίση του, ώστε να φτάσει να σκέφτεται πραγματικά ελεύθερα, και να ξέρει γιατί θεωρεί κάτι "καλό" ή "κακό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Πανασχημη said...

    "Πάντως δεν ήταν ξενοφερτη η χουντα και ας σταματησουμε να πιπιλίζουμε αυτη την καραμέλα. "


    ειμαι πολυ περηφανη που η δικια μας χουντα ηταν καθαρα ελληνικο προιον

    οχι οπως τις λατινικες της νοτιου αμερικης, που εχουν βαλει και ενα χερακι οι Αμερικανοι "ελευθερωτες λαων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. @i had a farm

    και κάτι ακόμη. Εννοείται πως η ελευθερία του ατόμου να κάνει τις επιλογές του είναι απαραβίαστη.

    Κι όταν αυτές οι επιλογές είναι αντίθετες προς του συμβατικούς κανόνες που θεσπίζει το σύνολο, ώστε να μπορούν τα μέλη του να συνυπάρχουν με μια - σχετική πάντα - αρμονία, να δέχεται και την τιμωρία.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγώ μέσα μου δεν μπορώ να ελπίζω στο ότι ένας άνθρωπος που εγκληματεί εις βάρος άλλων, θα έρθει μια μέρα που θα αντιληφθεί το έγκλημά του, θα το αναγνωρίσει ως τέτοιο και θα μετανιώσει. Δεν μπορώ παρά να ελπίζω σε αυτό. Δεν θα μπορούσα να επιβάλω ποτέ σε κανέναν την μεταμέλεια, ούτε στη γάτα μου και το σκύλο μου δεν το κάνω, είμαι εξίσου ευαίσθητη με σένα σε αυτό το θέμα, υποθέτω.

    Αλλά θα ελπίζω πάντοτε στην έλευση του εσωτερικού φωτός. Με αυτή την έννοια το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. H οργη μου στρεφεται κυριως εναντιον αυτων που αποφασισαν να μην γινει ποτε καθαρση και ουσιαστικη τιμωρια στη μεταπολιτευση.

    Ο Καραμανλης θελοντας ισως να δωσει μια ωθηση στη χωρα μπροστα και να μην αναμοχλευσει παθη αλλα και γνωριζοντας πολυ καλα οτι η Χουντα ηταν παραπαιδι της Δεξιας και στους ψηφους των φιλοχουντικων θα επρεπε να ψαρεψει επελεξε να μην τιμωρησει ουσιαστικα κανεναν περα απο τους πρωταιτιους.

    Αλλα και αυτους αντι να τους κρεμασει αναποδα στο
    Συνταγμα τους μετετρεψε το "εις θανατον" σε ισοβια.

    Αλλα και το περιφημο "οταν λεμε ισοβια εννουμε ισοβια" στην πραξη δεν τηρηθηκε κι ετσι σημερα που μιλαμε ο Πατακος ειναι ελευθερος πολιτης και ζει τη ζωουλα του ενω αλλοι σαν το Διομηδη Κομνηνο εχουν 33 χρονια που σαπιζουν στο χωμα και αλλοι σαν τον Μουστακλη σαπισαν ενω ηταν ακομη ζωντανοι.
    Αλλοι παλι σαν την Πεπη Ρηγοπουλου ζουν την ζωη τους με τα ποδια τους σακατεμενα απο το τανκ που οδηγουσε ο κυριος Σκευοφυλαξ.


    Δηλαδη ανθρωποι σαν τον Γιαννη Ριτσο πληρωσαν με εξοριες και φυλακες για τις ΙΔΕΕΣ τους πολυ περισσοτερο απο οτι ανθρωποι σαν τον Σκευοφυλαξ για τις ΠΡΑΞΕΙΣ τους.

    Αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Σε προηγούμενα posts έχω εκφραστεί επανειλημμένως και μάλιστα έντονα κατά του αντιαμερικανισμού.

    Οπως επίσης έχω υποστηρίξει επανειλημμένως ότι πρώτα πρέπει να προσδιορίζουμε τις δικές μας ευθύνες και μετά να αναζητούμε τις ευθύνες «του ξένου παράγοντα»

    Αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο και να παραβλέπουμε ότι οι USA έχουν συμφέροντα στην Ευρώπη όπως σε όλο τον κόσμο, ούτε να θεωρούμε ότι τα συμφέροντα τους τα αφήνουν στην τύχη.

    Μερικοί (-ές) παρασύρονται από τα αισθήματά τους και αφήνουν κατά μέρος την λογική.

    Μπορεί ο μέσος Αμερικανός να μην ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, μπορεί και να αγνοεί την ύπαρξή της αλλά τα γεωπολιτικά συμφέροντα κάθε χώρας δεν τα διαχειρίζεται ο μέσος πολίτης.

    «Η Ελλάδα είναι σοβαρή υπόθεση, για να αφήσουμε να τη χειριστούν οι Ελληνες» είχε πει ο Churchill.

    Αν αμφιβάλλετε ακόμα, μια κριτική ματιά στο σχήμα και την θέση της Ελληνικής επικράτειας ίσως σας πείσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. ...Συνέχεια από το προηγούμενό μου σχόλιο.

    ....Και μια επίσης κριτική ματιά στην πρόσφατη ιστορία, για το πως, αυτό το σχήμα και η έκταση της Ελληνικής Επικράτειας, δημιουργήθακαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ (Αναδημοσιευση απο rodiat5.blogspot.com/
    και indymedia.org)

    Πρώτη επίσημη έρευνα για το Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκε ύστερα από 30 χρόνια από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
    Την έρευνα παρουσιάζει το περιοδικό Ταχυδρόμος. Με βάση την έρευνα, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι επώνυμοι νεκροί ανέρχονται σε 23, ενώ υπάρχουν και άλλοι 16 των οποίων τα στοιχεία παραμένουν άγνωστα.
    Στην έρευνα του διευθυντή του Ιδρύματος Λεωνίδα Καλλιβρετάκη γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια καταγραφής του χώρου και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα θύματα της εξέγερσης.
    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτες (δημοσιογραφικές) προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα.
    Ακολούθησε η πρώτη επίσημη καταγραφή από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1974 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν 34 άτομα.
    Ένα χρόνο αργότερα, ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου προστίθεται ένας ακόμη νεκρός.
    Οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου δικαιολογούν ως ένα βαθμό τη σύγχυση, λόγω του κλίματος των ημερών εκείνων, που ουσιαστικά δεν επέτρεπε την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών.
    Η έρευνα του κ. Καλλιβρετάκη απαντά και σε ένα ακόμα ερώτημα. Αν υπήρχαν νεκροί μέσα ή έξω από το ΕΜΠ. Όπως προκύπτει, νεκροί υπήρχαν, αλλά είχαν χτυπηθεί στους γύρω δρόμους και μεταφέρονταν στο πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί από τους φοιτητές.
    Το γεγονός αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σημασία της κινητοποίησης των φοιτητών. Αντίθετα αναδεικνύει τη συμμετοχή του αθηναϊκού λαού στην υπόθεση.
    Ορισμένα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι τα εξής:
    Η κατάληψη είχε διάρκεια 56 ωρών. Υπήρξαν 5.000 διαδηλωτές μέσα στο Ίδρυμα, 10.000 στην άμεση περίμετρο και 100.000 σε διάσπαρτες διαδηλώσεις.
    Συνολικά έγιναν 2.000 συλλήψεις, 24 φόνοι, 128 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 1.103 τραυματισμοί πολιτών και 61 τραυματισμοί αστυνομικών.
    Τέλος, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν 24.000 φυσίγγια, η φρουρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έριξε 2.192 φυσίγγια και οι στρατιώτες 300.000 φυσίγγια.
    Τα αποτελέσματα της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος θα δημοσιευθούν σε βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. antifonitis

    Δεν διαφωνεί κάποιος μαζί σας για το ποιός φταίει, αλλά για το σκόπιμο της συζήτησης μιας τιμωρίας μετά από 33 χρόνια, την επιλεκτική απομόνωση απο μιά μακρά αλυσίδα ευθυνών του τελευταίου κρίκου (Σκευοφύλαξ) και την τάση επιβολής της όποιας ποινής επιρρίπτει δίκαια ή άδικα η οργανωμένη (τρομάρα της) κοινωνία προς το αυστηρότερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Η κατασκευή του μύθου του Πολυτεχνείου στηρίχθηκε σε μια ακατάσχετη ψευδολογία και υπερβολή κατά την γνώμη μου. Από κάθε πλευρά ...

    Όσοι έχουν διαβάσει κείμενα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου της 10ετίας του ’80, αλλά και νωρίτερα, γνωρίζουν πολύ καλά την τεράστια διένεξη που είχε υπάρξει μεταξύ των αριστεριστών και του ευρύτερου Αντιεξουσιαστικού/Αναρχικού χώρου (τα «Α» σκόπιμα κεφαλαία, καμία σχέση με τους, κατά πλειονότητα, αλήτες χουλιγκάνους του σήμερα) σχετικά με την απόπειρα καπελώματος της «ελευθεριακής εναλλακτικής εξέγερσης» του Πολυτεχνείου από την επίσημη Αριστερά και τα παρακλάδια της.

    Κατά την γνώμη μου αυτό καθαυτό το μοντέλο του «Ήρωα του Πολυτεχνείου» είναι όχι μόνον ψευδές αλλά και γελοίο ... Η απολύτως ατεκμηρίωτη παπαρολογία περί εκατόμβης νεκρών κατά τις ημέρες της Εξέγερσης είναι αναγκαίος όρος για την εγκαθίδρυση του φαιδρού αυτού στερεοτύπου, γι αυτό και το ζήτημα ουδέποτε τέθηκε, κατά τα ύστερα Μεταπολιτευτικά χρόνια, σε δημόσιο διάλογο επί της ουσίας.

    Ήρωας είναι εκείνος που επιλέγει ενσυνείδητα, έχοντας πλήρη διαύγεια και επίγνωση της κατάστασης, την θυσία - αντί της απεμπλοκής με μηδενικές απώλειες - στο όνομα της υπεράσπισης ενός υψηλότερου ιδανικού που θεωρεί ότι τον υπερβαίνει.

    Η άγνοια κινδύνου και ο τραυματισμός από συμπτωματικούς εξοστρακισμούς σφαιρών των αφιονισμένων κωλόμπατσων, των παρακρατικών και των ασφαλιτών της περιόδου εκείνης, δεν είναι ηρωισμός κατά την γνώμη μου. Θυμίζω ότι κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρξε θάνατος ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ βάσει των επίσημων αρχείων. Η έρευνα Τσεβά, που αφορά στον γενικό πληθυσμό της πρωτεύουσας και όχι αποκλειστικά σε φοιτητές ή Εγκλείστους, είναι μόνον το κερασάκι στην τούρτα των όσων μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί.

    Εν ολίγοις, μια αυθεντική, πηγαία και ρομαντική εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων πρόθυμων να ρισκάρουν για ένα καλύτερο κόσμο, μπήκε στο γελοίο και ανώδυνο καλούπι του «ηρωισμού ενάντια στην Χούντα», ώστε άπαντες να είναι ευχαριστημένοι. Ούτε κουβέντα φυσικά για την εναντίωση των εξεγερμένων στα αστικά κόμματα, την επίσημη αριστερά και την προκάτ κοσμοθεωρία τους, που με πράξεις και παραλείψεις είχαν μετατρέψει σε μπουρδέλο την χώρα τα Προ-Δικτατορικά χρόνια.

    Τη Χούντα την έκαναν Έλληνες, Την στήριξαν Έλληνες, Την Ανέχθηκαν Έλληνες και την Έριξαν Τούρκοι. Ας πούμε τουλάχιστον ένα «ευχαριστώ» στους φίλους και γείτονες για την ευγενή τους χειρονομία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. antifonitis said...
    "Υπήρξαν 5.000 διαδηλωτές μέσα στο Ίδρυμα, 10.000 στην άμεση περίμετρο και 100.000 σε διάσπαρτες διαδηλώσεις".

    Επειδή έχω μιλήσει με πρωταγωνιστές της εξέγερσης οι αριθμοί μου φαίνονται υπερβολικοί. Με έχουν διαβεβαιώσει ότι οι εντός ήταν μερικές εκατοντάδες. Τα γραφεία μου ήταν κοντά στο Πολυτεχνείο περνούσα πολλές φορές την ημέρα απέξω: ποτε δεν είδα 10.000 άτομα τριγύρω ή διαδηλώσεις των 100.000!

    Επίσης αναρωτιέμαι πως τους μέτρησε το Ίδρυμα Ερευνών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Και επειδή μιλάμε για Πολυτεχνείο, υπάρχει μία σκηνή, αποθανατισμένη σε κινηματογραφική ταινία (documentaire), στην οποία, ένα άρμα περνάει πάνω από έναν διαδηλωτή, αυτός παραμένει ανάμεσα από τις ερπύστριες, και όταν το άρμα απομακρύνεται σηκώνεται σοκαρισμένος και φεύγει. Η σκηνή αυτή εκτυλίχτηκε στην Πλατεία Συντάγματος και θυμίζει αυτήν του Κινέζου διαδηλωτή με το άρμα. Και μάλιστα ίσως είναι περισσότερο εντυπωσιακή.
    Ποιος να ήταν και τι απέγινε αυτός ο ήρωας, άγνωστο. Προφανώς δεν ανήκε στους "αντιστασιακούς" που εξαργύρωσαν την αντίστασή τους ακριβά. Ούτε σε κανένα κατ' επάγγελμα ηρωϊκό Κόμμα. Δεν θα έπρεπε να αναζητήσουμε και να βρούμε αυτόν τον άνθρωπο; Πάντως ούτε ο αντίστοιχος Κινέζος βρέθηκε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. @Dion.M.

    Ναι, το χω δεί και 'γώ.

    Μόνο που δεν ήταν ακριβώς άρμα, ήταν Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού M113 το οποίο μάλιστα πολυβολούσε εκφοβιστικά με το μισόιντσο καθ' όλη την διάρκεια του περιστατικού.

    Ωραίες εποχές τότε, αντί να πάς σινεμά για να δείς τον "εξολοθρευτή", απλά καθόσουν στο μπαλκόνι σου και παρατηρούσες προσεκτικά ... Τί Dolby Suround και μαλακίες λέμε τώρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Nικο Δημου δεν μπορω ουτε να επιβεβαιωσω ουτε να διαψευσω τα στοιχεια.

    Οπως και να εχει το Πολυτεχνειο ηταν οπως το περιγραφετε μια μοναχικη νησιδα μεσα στη συμβιβασμενη Αθηνα.

    Αν και προφανως ειχε αρχισει να παιρνει δυναμικη και να μαζευει κοσμο σιγα-σιγα και για αυτο κατεβασαν τα τανκς
    αλλιως θα το αφηναν να σβησει μονο του.

    k2825 διαστρεβλωνεις τα γεγονοτα με τις αποψεις σου περι ηρωισμου πισω απο την ασφαλεια του πληκτρολογιου σου.

    Δηλαδη οι φοιτητες δεν εκκενωσαν το Πολυτεχνειο
    ΑΦΟΥ εγινε η εισβολη αλλα
    φοβηθηκαν και "απεμπλακησαν με μηδενικες απωλειες"υπο την απειλη των τανκς και
    μονον;

    Tι μας λετε ρε κωλοφασιστακια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Για το Πολυτεχνείο παραθέτω από τον πιο αντικειμενικό κομμουνιστή συγγραφέα, από έναν άνθρωπο που δεν μάσαγε τα λόγια του και έγραψε τα πολλά λάθη της Αριστεράς κάνοντας αυτοκριτική, από τον αείμνηστο Βασίλη Ραφαηλίδη που ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ και ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ κατά την διάρκεια της χούντας:

    "Σιγά σιγά, τις 3 μέρες που κρατά ο ξεσηκωμός, πλήθη λαού θα κατακλύσουν τον πέριξ του Πολυτεχνείου χώρο, περισσότερο για να συμπαρασταθούν βουβά στους φοιτητές, παρά για να αντισταθούν στη χούντα.
    Όμως το μήνυμα που θα σταλεί προς την χούντα εκτός από σαφές είναι και αιματηρό.
    Είναι κάμποσοι αυτοί που "πέφτουν" όχι ηρωικά αλλά από αδέσποτες και από σφαίρες που ρίχνουν στο ψαχνό οι δύστυχοι επίστρατοι προς τρομοκράτησιν.
    Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ονομάστηκε έπος. Τούτη η αυθόρμητη παθητική αντίσταση στην χούντα έχει μάλλον έναν λυρικό παρά έναν επικό χαρακτήρα.
    Και η επέλαση των τανκς κατά των νεαρών αόπλων έχει περισσότερη σχέση με γκραν κινιόλ μέσα στην νύχτα παρά με έπος.

    Όπως και να'ναι, το "έπος" του Πολυτεχνείου έγινε ένα ισχυρό αντιστασιακό άλλοθι για εκείνους που για 7 χρόνια λούφαζαν, και ξαφνικά έγιναν αντιστασιακοί εν μια νυκτί, καλά προφυλαγμένοι οι περισσότεροι από την πολυκέφαλη μάζα που τους περιέβαλλε πανταχόθεν.

    Ευτυχώς που η οίηση και ο κομπασμός για ένα έπος ελάχιστα επικό, άρχισε να ξεφουσκώνει σιγά σιγά.

    8 μήνες κρατάει η βασιλεία του Ιωαννίδη, από την 25/11/1973 μέχρι το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β κατά του Μακαρίου την 15/7/1974 και την εισβολή των τούρκων στην Κύπρο.
    Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί οι Αμερικανοί τρενάρουν το πέρασμα της εξουσίας στον Καραμανλή.
    Θέλουν πρώτα να "λύσουν" το πρόβλημα της Κύπρου που είχε αρχίσει να το "λύνει" ο Καραμανλής με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, αλλά το άφησε ανολοκλήρωτο λόγω της παρεμβολής του Γ.Παπανδρέου.

    Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

    Η Μελίνα Μερκούρη, ηγετική μορφή της δια των λόγων "αντίστασης" στο εξωτερικό, γίνεται έξω φρενών σε ένα ταξίδι της στην δεδηλωμένα αντιχουντική Ιταλία, όταν την ρωτούν γιατί επιτέλους οι Έλληνες δεν οργανώνουν ένοπλη αντίσταση κατά της χούντας.
    Αντίσταση δεν είναι μόνο η ένοπλη λέει η Μελίνα πολύ σωστά.
    Όμως δε λέει την αλήθεια όταν συμπληρώνει αμέσως πως στην Ελλάδα αντίσταση κάνει όλος ο λαός κάθε στιγμή.
    Διότι, αντίσταση στην Ελλάδα κάνουν ελάχιστοι.
    Οι περισσότεροι λουφάζουν και ποιούν την νήσσαν, κατά την προσφιλή στους Έλληνες συνήθεια. Η σιωπηλή αγανάχτηση δεν είναι αντίσταση. Είναι φαινόμενο τάξεως ψυχολογικής.

    Εκτός από τον Αλέξανδρο Παναγούλη, αντίσταση πραγματική κάνει κι ένας καθηγητής της Παντείου, ο Σάκης Καράγιωργας.

    Πολλοί «αντιστασιακοί» του εξωτερικού ειρωνεύονται ακόμα και τον Βίλλυ Μπραντ, υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας αυτόν τον καιρό, γιατί λέει πως οι ξένοι μπορούν μεν να βοηθήσουν αλλά χωρίς αντίσταση και χωρίς αίμα, κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο.
    Το μήνυμα του πολύπειρου πολιτικού και έντιμου σοσιαλδημοκράτη είναι σαφές: Αν θέλετε να μας συγκινήσετε, πρώτα να πολεμήσετε, ώστε να μας δώσετε το δικαίωμα να επέμβουμε.
    Αλλά κανείς έλληνας αντισασιακοτουρίστας στην Ευρώπη, ούτε καν το διανοείται να έρθει στην Ελλάδα να μιμηθεί τον Καράγιωργα.
    Πως θα ήταν δυνατόν να κινδυνεύσουν αφού έφυγαν ακριβώς για να μην κινδυνεύσουν;
    Προσωπική αντίσταση κατά της χούντας υπήρξε, και μάλιστα ηρωική. Όμως άξια λόγου μαζική και οργανωμένη ή ένοπλη αντίσταση δεν υπήρξε ποτέ στα εφτά χρόνια της χούντας.

    … ο Καραμανλής, ο άνθρωπος που λούφαξε στην κατοχή, ο άνθρωπος που την κοπάνησε σε μια δύσκολη στιγμή, ο άνθρωπος που δεν θα έβλεπε ποτέ την εξουσία αν δε μεσολαβούσε η χούντα.
    Τελικά, εγώ που βασανίστηκα και φυλακίστηκα από τη χούντα νιώθω μια παράξενη συμπάθεια γι’ αυτούς τους ηλίθιους που έβγαλαν τα κάστανα από την φωτιά ίσα ίσα για να τα φάει ο Καραμανλής. Και ο Μητσοτάκης.

    Στην πραγματικότητα, κανένας δεν έριξε την χούντα, ούτε τα «παιδιά του Πολυτεχνείου» που τα κάναμε παντιέρα για να απαλύνουμε τις ενοχές μας για τη δειλία μας. Η χούντα σάπισε και έπεσε από μόνη της, όπως το σάπιο φρούτο από το δέντρο.
    Και βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε έννοια αντίστασης αυτοί που από δειλία την κοπάνησαν στο εξωτερικό, για να παριστάνουν εκ του ασφαλούς τους αντιστασιακούς, όντας στην πραγματικότητα αυτοεξόριστοι, οι περισσότεροι άνευ λόγου.

    Ούτε το πεπειραμένο ΚΚΕ ενέκρινε την βίαια εξέγερση, τώρα που και τα αστικά κόμματα θα την επιθυμούσαν πολύ. Μέχρι και ο Μητσοτάκης σχεδίαζε πλατωνική ένοπλη εξέγερση στην Κρήτη. Μάλιστα δεν δίστασε να ζητήσει στο Παρίσι τη βοήθεια του Μιχάλη Ράπτη, ή Μισέλ Πάμπλο, ενός πεπειραμένου διεθνούς επαναστάτη, που ήταν διάδοχος του Τρότσκι στην Δ’Διεθνή. Τελικά, το πράγμα περιορίστηκε σε μια τουριστικού τύπου αντίσταση από το εξωτερικό, όπου πρωταγωνιστούσε, όπως και στο θέατρο η πληθωρική Μελίνα Μερκούρη που το έπαιζε Πασιονάτα.

    Βασίλης Ραφαηλίδης, Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους, κεφ.34 (η χούντα των συνταγματαρχών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. @Antifonitis,

    Παρομοίως αντεύχομαι, σύντροφε διοικητή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. doctor
    "η πληθωρική Μελίνα Μερκούρη που το έπαιζε Πασιονάτα".

    Γράφει αυτό ο Βασίλης ή είναι λάθος στην αντιγραφή; Το σωστό είναι Πασιονάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. cortlinux said...
    KKE δεν είμαι
    αλλά κι αυτή η αντικομμουνιστική μανία έχει παραγίνει. για όλα τα στραβά που συμβαίνουν όλο οι κακοί κομμουνιστές φταίνε. και αυτό έχει αρχίσει ήδη να γίνεται ύποπτο. και είναι ύποπτό όταν ηρρωποιούνται οι ναζί σε νεοεισαχθέντα ευρωπαϊκά κράτη και κυνηγούνται οι κομμουνιστές και οι αναρχικοί. κι όλα αυτά με την ανοχή της Ε.Ε.

    μήπως ξαναέρχεται η χούντα; μήπως; μήπως κι έχει δήθεν φιλελεύθερο μανδύα;

    Σαβ Νοε 18, 02:30:00 πμ
    ****

    Διαβάστε την "Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού", θα εκπλαγείτε...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. @Dion.m,

    "ένα άρμα περνάει πάνω από έναν διαδηλωτή, αυτός παραμένει ανάμεσα από τις ερπύστριες, και όταν το άρμα απομακρύνεται σηκώνεται σοκαρισμένος και φεύγει. Η σκηνή αυτή εκτυλίχτηκε στην Πλατεία Συντάγματος και θυμίζει αυτήν του Κινέζου διαδηλωτή με το άρμα."

    Το περιστατικό αυτό μας δείχνει την πραγματική εικόνα. "Οι Ελληνες και οι κατσαρίδες θα επιβιώσουν..."
    Οι Ελληνες επιβιώσαμε της χούντας ΜΑΣ, εκείνης που ανεχτήκαμε να μας φορτώσουν. Ο "Ελληνας" βρήκε σκιά από τον καυτό και άβολο "νοητό ήλιο" κάτω από την "κοιλιά" του άρματος. Δεν είχε σκοπό να το σταματήσει, δεν είχε λόγο, δεν σταμάτησε! Ο Κινέζος ΤΑ σταμάτησε.

    Είπατε επίσης:

    "Αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο και να παραβλέπουμε ότι οι USA έχουν συμφέροντα στην Ευρώπη όπως σε όλο τον κόσμο, ούτε να θεωρούμε ότι τα συμφέροντα τους τα αφήνουν στην τύχη.
    Μερικοί (-ές) παρασύρονται από τα αισθήματά τους και αφήνουν κατά μέρος την λογική.
    Μπορεί ο μέσος Αμερικανός να μην ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, μπορεί και να αγνοεί την ύπαρξή της αλλά τα γεωπολιτικά συμφέροντα κάθε χώρας δεν τα διαχειρίζεται ο μέσος πολίτης."

    Συνειδητοποιείτε ΤΙ λέτε;
    Αρα, αφού οι Αμερικανοί βολεύονται κάτω από τα άρματα, και εφ' όσον έχουμε κι εμείς εμπειρία χάρη στο επταετές σεμινάριο-υποτροφία, ας βολευτούμε και εμείς εκεί.
    Αρα οι πολίτες ενός κράτους, οι άνθρωποι μιας κοινωνίας, ΔΕΝ έχουν ΚΑΜΙΑ ευθύνη για την κυβέρνηση που εξέλεξαν, ΔΕΝ πρέπει να ενημερώνονται για τις πράξεις της, ΔΕΝ πρέπει να μορφώνονται διότι ελοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης κριτικής σκέψης, ΔΕΝ πρέπει να βάζουν τις, όποιες, αρχές τους πάνω από το κέρδος της χώρας τους, ΔΕΝ πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρούν στις βουλές των πολιτικών τους, ΔΕΝ πρέπει να ψάχνουν την αλήθεια πίσω από τις κινήσεις των μυστικών τους υπηρεσιών ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ "ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ" ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΖΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ!

    Προσέξτε μην σας πατήσει κάνα δάχτυλο, είναι πολύ βαρύς ο "σκουπιδοτενεκές"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Nikos Dimou said...
    doctor
    "η πληθωρική Μελίνα Μερκούρη που το έπαιζε Πασιονάτα".

    Γράφει αυτό ο Βασίλης ή είναι λάθος στην αντιγραφή; Το σωστό είναι Πασιονάρια.

    Σαβ Νοε 18, 04:53:38 μμ
    ****
    Πασιονάρια, έχετε δίκιο.
    Εγώ έκανα το λάθος, με συγχωρείτε και ευχαριστώ για την διόρθωση.

    Ορίστε και το αποκορύφωμα της κωμικοτραγικότητας της χούντας, η μεγάλη ρήση του Παττακού:

    "Όποιος ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Ελλάδα, είναι κομμουνιστής".

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Doctor
    "Ενώ σας φαίνεται φυσιολογικό που ψηφίζουν συνεχώς και με συνέπεια τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 1974..."

    To pws mia Dimokratia Hlithiwn "kanonikopiite" pio efkola apo mia antistixi diktatoria ...emmesa to eksigisate sto epomeno sas post otan kanate anafora se "parwximena kathestota".

    Alla tetia anoxi gia tous "ethnosotires" eksakolouthi na me ksenizei. Htan pragmati toso kala ta drugs tote Giatre?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. @Doctor,

    "Όποιος ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Ελλάδα, είναι κομμουνιστής".

    Και η διαφορά με την περήφανη(ξέρετε που) Δημοκρατία μας:

    "Όποιος ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Ελλάδα, είναι μαλάκας"

    SAME SHIT, DIFFERENT IMAGE(AND MAKERS!).

    Μα που είναι εκείνο το emoticon που κοπανιέσαι κάτω από τα γέλια... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. To Hlithio Agrino said...
    Doctor
    "Ενώ σας φαίνεται φυσιολογικό που ψηφίζουν συνεχώς και με συνέπεια τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 1974..."

    To pws mia Dimokratia Hlithiwn "kanonikopiite" pio efkola apo mia antistixi diktatoria ...emmesa to eksigisate sto epomeno sas post otan kanate anafora se "parwximena kathestota".

    Alla tetia anoxi gia tous "ethnosotires" eksakolouthi na me ksenizei. Htan pragmati toso kala ta drugs tote Giatre?

    Σαβ Νοε 18, 05:08:33 μμ

    *******

    Ανοχή για τους Εθνοσωτήρες;;;;;

    Ελπίζω να μην αναφέρεστε σε μένα διότι αστοχήσατε.
    Εγώ δεν πιστεύω καν στην έννοια του Έθνους, πως θα μπορούσα να υποστηρίξω τους Εθνοσωτήρες;

    Absurdum...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Reactor69,

    Αυτά που έγγραψα είναι σαφή. Αυτά που γράφετε εσείς είναι δικές σας ερμηνείες, κατά την άποψή μου παντελώς αυθαίρετες και αστήριχτες.

    Αφήστε τις ΔΙΚΕΣ σας προεκτάσεις. Σε τι από αυτά που έγγραψα διαφωνείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. emmenw sto gegonos oti den htan kan eksegersh...kai tipota ap oti exei mu8opoih8ei mexri stigmhs!

    eixa syggeneis pou htan ekei ..kai eidan!

    ki oute 8anatoi anafer8hkan epeidh o stratos ebgale eksw ta opla k arxize na skotwnei gia thn plaka tou atoma!

    uphrxan eleu8eroi skopeutes alla kaneis dn pathse skandalh!


    emena me neuriazei...pou oloi autoi oi ''epanastates'' ths upogeias skhnhs..
    mas kubernoun pleon...
    kai 8libomai pou twra blepw poia htan ta protupa eleu8erias tous kai oi apopseis tous...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. nikos dimou said...
    Ο Μακάριος ήθελε να είναι αρχηγός κράτους - όχι τοπικός παράγων (βλ. και σήμερα Τάσσος Παπαδόπουλος).

    Βαθειά νερά, δεν ξέρω ούτε τότε, ούτε τώρα τι γίνεται στην Κύπρο. Διασθητικά μόνο μπορώ να πω οτι η πρόταση Σημίτη μου φαινόταν η πιό δόκιμη. Ας ελπίσουμε οτι η στάση του Παπαδόπουλου δεν θα είναι ο πρόλογος μιας νέας εποχής απωλειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. harry

    ο Ραφαηλίδης από ότι καταλαβαίνω δεν είπε τίποτε διαφορετικό από αυτό για το οποίο μας κατηγορεί ο Hobsbawm οτι ανεχτήκαμε μια δικτατορία ανίκανων χωρίς να αντισταθούμε για εφτά χρόνια.

    Τον δε κάλο περί Αμερικάνων δεν τον έχουν μόνο οι κομμουνιστές, τον έχει νομίζω η πλειονότητα των Ευρωπαίων μετά το μακελειό ειδικά στη Σερβία και τα εγκλήματα στο Ιράκ & το Αφγανιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Ο Clinton ζήτησε συγνώμη εκ μέρους της αμερικής, και δεν παραποιήθηκε τίποτα μια και το παρακολουθήσαμε όλοι σε ζωντανή σύνδεση.
    Το πως και το γιατί, και αν και ίσως είναι υποθέσεις.
    Εγώ μιλάω για γεγονότα.

    Ενδιαφέρον πως το ο Harry λέπει κομμουνιστικές συνομωσίες ακόμη και σε ζωντανές συνδέσεις. Αυτή είναι και η ίδια εμμονή που οδήγησε στην χούντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. "Μπορεί ο μέσος Αμερικανός να μην ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, μπορεί και να αγνοεί την ύπαρξή της αλλά τα γεωπολιτικά συμφέροντα κάθε χώρας ΔΕΝ τα διαχειρίζεται ο μέσος πολίτης."

    Αρα, λογικά, αφού δεν τα διαχειρίζεται, ΔΕΝ έχει καμία ευθύνη και ΔΕΝ πρέπει να του καταλογίζουμε ευθύνες.
    ΕΔΩ ΔΙΑΦΩΝΩ! Δεν ζητώ από τον "μέσο"(υποτιμητικός όρος) Αμερικανό να γνωρίζει την Ελλάδα, δεν του ζητώ τίποτα παραπάνω από το να δεχτεί τις συνέπειες, μαζί ΚΑΙ την "τρομοκρατία" τους, της πολιτικής της χώρας του, από την οποία και επωφελείται. Αν αυτό σημαίνει συνειδητοποίηση της όλης κατάστασης, τον λυπάμαι γιατί θα νιώσει σαν τους "αγουροξυπνημένους" του Matrix!

    "Κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει" και συμπληρώνω πως όταν ένα προιόν γίνεται leader σε ένα τμήμα μιας αγοράς, σημαίνει πως είτε έχει βρει το κοινό του, είτε το έχει πείσει ή, ακόμα, το έχει δημιουργήσει.

    The most delicious Bu(ll)sh(its) you have ever tasted!

    Bush inc.
    All rights "reserved"!!!

    Αν πάλι παρερμήνευσα τα γραφόμενά σας ζητώ συγνώμη εξ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Zontas said...
    Τον δε κάλο περί Αμερικάνων δεν τον έχουν μόνο οι κομμουνιστές, τον έχει νομίζω η πλειονότητα των Ευρωπαίων μετά το μακελειό ειδικά στη Σερβία και τα εγκλήματα στο Ιράκ & το Αφγανιστάν.

    Σαβ Νοε 18, 05:43:18 μμ

    ******

    Μήπως τον κάλο τον έχουν οι Αμερικάνοι και εμείς απλά τον βλέπουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Doctor iremiste. Anaferomouna stin anoxi ek merous tis tote koinwnias...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Ωπα χαχα!
    Τα αδέρφια σας στο Κόσοβο?
    Και τι δουλειά είχαμε εμείς να πάμε εκεί πέρα;
    Αν κατάλαβα καλά μιλάς πλέον ανοιχτά υπέρ της αμερικανικής πολιτικής να βομβαρδίζει άλλα κράτη;
    Ποιά αδέρφια σου στο Κόσοβο, τι είναι αυτά που λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. doctor said...

    Μήπως τον κάλο τον έχουν οι Αμερικάνοι και εμείς απλά τον βλέπουμε;

    Μακάρι να τον βλέπαμε μονάχα, φοβάμαι τον νοιώθουμε και με άλλες αισθήσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Κατηγορούν τους Έλληνες που δεν διαβάζουν εφημερίδες οι κομματικοί αρθρογράφοι εφημερίδων και οι χυδαίοι διευθυντές φυλλάδων. Ιεροσυλία να ακούς έναν Φυντανίδη να σε κατηγορεί που δεν αγοράζεις και δεν διαβάζεις το χαμηλού επιπέδου πόνημα. Αυτός ο παρανοϊκός Τράγκας διευθυντής εφημερίδας χωρίς να μπορεί να γράψει σωστά το όνομα του...Ο Τσίμας κάμνει αναφορές στο Ροΐδη...διαπιστώνει την ήττα του Ροΐδη από το σουρεαλιστή συνταγματολόγο-ευαγγελιστή Βενιζέλο. Η υφυπουργός υγείας μπήκε στο κοτέτσι του μεγάλου αδελφού του Σρεντιγκερ και δήλωσε ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν προκαλεί επάρατη αγραμματοσύνη... και πέθανε από καρκίνο...Καλά να πάθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Και αποκαλείς "ειρηνοελευθερωτική επιχείρηση" οσα γίνονται στο Iraq?
    Μία επιχείρηση που όπως όλοι (;) θυμόμαστε άρχισε με δήθεν στοιχεία για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής, και όταν αυτό αποδείχτηκε μπούρδα βγήκε απο το συρτάρι η "ανάγκη να ελευθερωθεί ο Ιρακινός λαός";
    Και αλήθεια, τι εννοούσες με το Κόσοβο, ποιά αδέρφια σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. harrygreco said...

    Στη Σερβια,ολη η Ευρωπη,μαζι με τους παραδοσιακα αντιαγγλικους Φραγκους,πηγαν να ελευθερωσουν τ' αδελφια μας της Κοσοβα


    Μα που είναι εκείνο το emoticon που κοπανιέσαι κάτω από τα γέλια... :(
    ((c) reactor69)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Βομβαρδίζουν μόνο στρατιωτικούς στόχους;
    Ε ρε γλέντια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. μεταλλαγμένοι γρακοί
    γεννίτσαροι
    όλοι χαρακτηρισμοί που απευθύνονται στο σύνολο των Ελλήνων.
    Φτάνει να μην πει κανείς οτι ίσως ο αριθμός των νεκρών εβραίων στον Β παγκόσμιο να είναι μικρότερος από τα επίσημα στοιχεία.
    Εκεί βγαίνει η γόμα! χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Η ακρίβεια στις εκφράσεις είναι καλή, βοηθάει να επιτευχθεί ο σκοπός, να αποκαλύπτεται νόημα όπως διαβάσαμε το στο ημερολόγιο του καύσωνα.

    Ο Ραφαηλίδης στο βιβλίο που διαβάζει ο doctor, κατηγορεί το Σεφέρη που άργησε να πει τη γνώμη του για τη Χούντα. Γράφει επίσης για συσκευασίες οπλισμού που περιείχαν πέτρες και προσανατολισμούς.

    Ο άτεχνος ποιητής Μάνος Ελευθερίου διαμαρτύρεται που χρησιμοποιούν τη γραφή τα περιοδικά που παρουσιάζουν και εξασκούν κουτσομπολιό. Δεν οράει ότι βρίσκεται σε μία εφημερίδα όπου γράφει ο αρχέγονος πρόγονος του Τσοχατζόπουλου και αρχιερέας της λογικής Ριχάρδος Σωμερίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. @Reactor 69,

    Νομίζω ότι πρόκειται περί παραννόησης.

    Η παράγραφος που αναφέρεσθε, απαντά σε προηγούμενους σχολιαστές, που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπαν ότι οι Αμερικανοί ούτε ήξεραν, ούτε συνεργάστηκαν, ούτε ανέχθηκαν -μέχρι του βαθμού και momentum που συνεργάστηκαν και την ανέχτηκαν- την Χούντα.

    Αυτό για μια παγκόσμια δύναμη, είτε αυτή λέγεται Αγγλία, (ανέφερα και το παράδειγμα του Churchill) είτε λέγεται Αμερική, με συμφέροντα και πληροφορίες σε όλον τον κόσμο, και ιδίως στην Ευρώπη, είναι παράλογο. Και όταν λέμε Αμερική, δεν εννοούμε τον Αμερικανό γείτονά μας, επειδή μερικοί έκαναν σύγχυση, αλλά αυτούς που έχουν την αντίστοιχη εξουσία, ενημερώνονται και πέρνουν τις αποφάσεις.

    Χωρίς να παραβλέπω τις τεράστιες και πρωταρχικές ευθύνες των δικών μας Πολιτικών, για την δικτατορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. παντρεμένοι κι οι τρεις
    γύρνα σε παρακαλώ
    για σένα πέφτω και στο γκρεμό
    έλα έλα σε παρακαλώ

    Πρέπει να υπάρξει ειδικό σχολικό μάθημα να αναφέρεται στην αγάπη του Ανδρέα Παπανδρέου στο άσμα που έλεγε η Σακελλαρίου Ρίτα "αυτός ο άνθρωπος αυτός". Να γραφτούν συγγράμματα για το αντικείμενο. Να έχουν γενικό τίτλο όπως Αρχονταρίκι. Έτσι θα συνδεθεί η απολιτική εκπαίδευση με την ερωτική αγορά εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Κριτικάκη, γιατί σου φαίνεται περίεργο που οι διαμαρτυρίες για διάφορα θέματα απευθύνονται στην αμερικανική πρεσβεία;
    Η αμερική αθτή τη στιγμή είναι σε ουσιαστικό πόλεμο (βέβαια δεν έχει κυρήξει πόλεμο επίσημα), σε 2 χώρες: Αφγανιστάν, Ιρακ.
    Επιχειρεί σε διάφορα άλλα σημεία του πλανήτη, είτε μέσω των μυστικών υπηρεσιών της (αλήθεια θυμάται κανείς την υπόθεση απαγωγών εθρωπαίων πολιτών και μεταφοράς τους σε άγνωστους προορισμούς, θέμα που τέθηκε επίσημα στο ευρωπαικο κοινοβούλιο πριν μερικους μήνες).
    Απειλεί ανοιχτά με πόλεμο κάποιες άλλες χώρες (Κορέα, Ιραν, Συρία), σιωπά σε στρατιωτικές επεμβάσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο (Israel στο Λίβανο), ενώ κατα καιρούς ζητά την παραπομπή άλλων στο Διεθνέσ δικαστήριο της Χάγης.
    Όλο αυτο το τουρλουμπούκι δεν ειναι φαντασία αντι-αμερικάνων, αλλά αιτία
    διαμόρφωσης αντι-αμερικάνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. συμφωνώ μαζί σας κ.δημου , και αν και νέος με λύπη συνειδητοποιώ ότι η μικρο-αστικοποίηση της κοινωνίας που είχε συντελέστει απο την μικρασιατική καταστροφή και έπειτα άφησε τα ίχνη της ...πάνω στο κοινωνικό γίγνεσθαι.. ακόμα και την επταετια( Δεν ειναι πολλά χρονία?) αλλά ακόμα και σήμερα...όπου το αμύνεσθαι περι πάρτοις...έχει γίνει κεντρικό ιδεολογικο μοτίβο του νεολλήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Λευτέρη η ζωντάνια η δική σου είναι η πρώτη εδώ. Σε έχουμε θαυμάσει πολλές φορές.

    Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνεις...

    Μην ανησυχείς!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  199. κριτικάκη,
    οκ άλλο αυτό.
    Ή έτι η αλλιώς εγώ δεν "κατηγορώ" τους αμερικάνους. Αυτοί την δουλειά τους κάνουν.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σχολιάζετε τα 7 χρόνια που κράτησε η χούντα. Σε άλλες χώρες πιο φριχτές και πιο θανατηφόρες κράτησαν πολλά περισσότερα.
    Και από πολύ πιο γραφικά άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.