Πέμπτη, Νοεμβρίου 09, 2006

Κρίμα στο Χρήμα!

Είχα την τύχη να γνωρίσω πόλεις πριν και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η πρώτη ήταν η πόλη όπου έζησα έξη χρόνια, κάνοντας τις σπουδές μου: το Μόναχο, πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Οι Ολυμπιακοί έγιναν το 1972 αλλά ήδη από το 1967 η πόλη ήταν γιαπί. Μετρό, τρεις ομόκεντροι δακτύλιοι ταχείας κυκλοφορίας, λεωφόροι, πεζόδρομοι στο κέντρο με τεράστια υπόγεια γκαράζ. Η πόλη άλλαξε τόσο που όταν την είδα τελειωμένη, δεν την αναγνώριζα. Ό,τι έργο έγινε για τους Ολυμπιακούς αξιοποιήθηκε στο 100%.

Η δεύτερη πόλη ήταν η Βαρκελώνη. Από επαρχιακό λιμάνι, με μόνο αξιοθέατο τα γλυπτά αρχιτεκτονήματα του Γκαουντί, έγινε μία κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη. Η πιο ριζική μεταμόρφωση πόλης που έχω δει.

Και η Αθήνα; Ο φίλος μας ο Doctor είχε ήδη αναφερθεί στο θέμα στα σχόλια του blog με τρόπο πολύ εμπεριστατωμένο. Κατάλαβα πως το είχε μελετήσει και τον παρακάλεσα να μας γράψει κάτι σχετικό. Ιδού το κείμενό του:


«Να μην πάθουμε ό,τι οι καημένοι οι Έλληνες»

Το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012. Το κεντρικό του στάδιο θα είναι 80.000 θέσεων, αλλά είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε μεταολυμπιακά να μετατραπεί σε ένα γήπεδο 20.000 θέσεων.

Το κολυμβητήριό τους πάλι αποτελείται από πολλές πτυσσόμενες πισίνες! Την επομένη των Αγώνων θα ξεστηθούν και θα πάνε σε άλλες βρετανικές πόλεις ή σε αφρικανικές χώρες. Το αγγλικό σκεπτικό είναι «Να μην πάθουμε ό,τι οι καημένοι οι Έλληνες που έχτισαν μεγαθήρια και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν».

Δύο χρόνια μετά τις περήφανες ημέρες των Ολυμπιακών της Αθήνας, γίναμε πάλι παράδειγμα προς αποφυγήν.

Η σύγκριση με τη Βαρκελώνη και το Σίδνεϊ είναι χαστούκι για την Αθήνα:

* Η πρωτεύουσα της Καταλονίας έφτιαξε μόνο 8 στάδια, εκ των οποίων τα δύο ήταν προκάτ. Δεν επένδυσε σε μεγαθήρια και έριξε όλα τα λεφτά για να αλλάξει η πόλη. Γκρέμισε τους παλιούς τοίχους που «έκοβαν» τη Βαρκελώνη από τη θάλασσα, ξήλωσε τις σιδηροδρομικές γραμμές κι έφτιαξε μια παραλία 15 χλμ. με ξενοδοχεία, γκαλερί και συνεδριακά κέντρα.

Όσο για τα 5.000.000 δολ., που ήταν το κέρδος των Αγώνων; Το «Ίδρυμα Ολυμπιακή Βαρκελώνη» τα επανεπένδυσε για έργα εξωραϊσμού, με αποτέλεσμα σήμερα η ανεργία στη Καταλονία να κυμαίνεται στο μισό απ' ό,τι σ' όλη την υπόλοιπη Ισπανία.

* Το Σίδνεϊ άργησε δύο χρόνια για να ανοίξει το homebush bay (17 χλμ. μακριά), αλλά σήμερα είναι το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας στον κόσμο.

Εμείς ξοδέψαμε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ολυμπιακό στοίχημα το κερδίσαμε.
Χάσαμε όμως το μεταολυμπιακό.
Κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό.
Τα στάδια είναι ακόμη ερμητικά κλειστά. Ο κινητός εξοπλισμός (121 εκατ. ευρώ το κόστος του) μοιράστηκε μεν σε ιδρύματα και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά κανείς δεν πήρε αυτά που πραγματικά είχε ανάγκη.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ουδέποτε ασχολήθηκε με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και χάθηκαν οι προθεσμίες για να πουληθεί στην Κίνα και τη Γερμανία η τεχνογνωσία ασφαλείας που αποκτήθηκε.

Όσον αφορά τα οφέλη; Μας έταξαν «πνίξιμο» της Αθήνας στο πράσινο, λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τεράστια αύξηση του τουρισμού και τόσα άλλα.
Η πραγματικότητα ήρθε δύο μόλις μήνες μετά τους αγώνες: NEA

Η μεταολυμπιακή Αθήνα απέδειξε ότι όλες οι εγκαταστάσεις έγιναν χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό για την μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρήση τους.

Υπήρχαν πολίτες που ήταν ενάντιοι στην τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταξύ των οποίων και ο γράφων. Τα Μ.Μ.Ε. τους χαρακτήριζαν γραφικούς, ανθέλληνες, μεμψίμοιρους και μηδενιστές.

Σήμερα τα ίδια Μ.Μ.Ε. τους δικαιώνουν δείχνοντας τις εγκαταλελειμμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κανένας δεν ζήτησε συγγνώμη, κανένας δεν ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες γι’αυτό το όργιο διαπλοκής και διαφθοράς σε βάρος του έλληνα φορολογούμενου …

Άλλαξε η Αθήνα προς το καλύτερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Στην τελευταία θέση της κατάταξης 30 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων - επιχειρηματικών κέντρων βρίσκεται η Αθήνα, όπως προκύπτει από τη μελέτη με τίτλο «European Cities Monitor 2005» της Cushman & Wakefield Healy & Baker. H διαπίστωση είναι απογοητευτική για μια πόλη που πριν από μόλις δύο χρόνια φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διοργάνωση καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη όλων των υποδομών της. Ακόμη πιο απογοητευτικό, με αυτά τα δεδομένα, είναι το γεγονός ότι η Αθήνα παραμένει μια πόλη που μάλλον προκαλεί δυσαρέσκεια στους κατοίκους της και όσους κινούνται καθημερινά σε αυτήν.

H Βαρκελώνη, μια πόλη που προτού διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 θα μπορούσε να θεωρηθεί «μικρή» σε σχέση με την Αθήνα, είναι σήμερα πέμπτη στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τις πόλεις-έδρες επιχειρήσεων, πίσω από το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες.

H Αθήνα, δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, βρίσκεται στην 30 θέση (μεταξύ 30 πόλεων) της σχετικής κατάταξης, έχοντας υποχωρήσει κατά μια θέση σε σχέση με το έτος διεξαγωγής των Αγώνων και οκτώ θέσεις σε σχέση με το 1990. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το ότι τη στιγμή που η Ακρόπολη προσελκύει περί το ένα εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση, η Sagrada Famila προσελκύει σχεδόν τους διπλάσιους.» (Το ΒΗΜΑ, 13/08/2006).

Από τη μια έχουμε μια Αθήνα στην οποία «επενδύθηκαν» 11 δισεκατομμύρια ευρώ εντελώς λανθασμένα και επιπόλαια και από την άλλη την υπόλοιπη Ελλάδα που ακόμη και σήμερα «πληρώνει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού πολλά έργα υποδομής ακυρώθηκαν, «πάγωσαν» ή αναβλήθηκαν με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το κυκλοφοριακό όχι απλώς παρέμεινε, αλλά επιδεινώθηκε, το τραμ και ο προαστιακός είναι για λύπηση, η δε Αττική Οδός σε 10 χρόνια θα γίνει όπως είναι σήμερα το «ποτάμι».

Για το τέλος άφησα την πιο «μαύρη» σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, το μεγαλύτερο σκάνδαλο αυτής της φαρσοκωμωδίας: την κατασκευή του εμπορικού κέντρου «The Mall» του μεγαλύτερου αυθαιρέτου της Ευρώπης το οποίο κατασκευάστηκε με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων ως Ολυμπιακό Έργο (!!!), ένα Ολυµπιακό έργο που εγκαινιάστηκε ένα χρόνο μετά τους Ολυµπιακούς! Παραθέτω όλη την ιστορία, με όλες τις ντροπιαστικές για το πολιτικό μας σύστημα λεπτομέρειες, όπως δημοσιεύτηκε από το περιοδικό «Γαλέρα»: Galera

Doctor

237 σχόλια:

  1. zontas said...
    "...είναι που δε συναντάω πιά το Λάγιο και το Βλαβιανό της εφηβείας μου στα καφενεία της Ιπποκράτους να σκοτώνονται για το Sartre, για την Ολυμπιάδα, για τη Φρόσω".

    Έτσι έλεγα κι εγώ όταν μεγάλωσα και δεν συναντούσα πια τον Χατζηδάκι, τον Τσαρούχη, τον Ελύτη και τον Γκάτσο να συζητάνε...

    Αλλά συζητούσαν τότε ο Λάγιος με τον Βλαβιανό - και σήμερα κάποιοι άλλοι νεότεροι συζητάνε που δεν τους ξέρουμε...

    Το σχόλιό σας είναι άδικα απαισιόδοξο. Δεν λέω ότι ζούμε στους καλύτερους καιρούς - αλλά σίγουρα ούτε στους χειρότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Doctor
    Εμεις σε ευχαριστούμε που μας ενημέρωσες.
    Παντως για όσα μας είπες για τον εθελονισμο, εγώ έπεσα από τα σύννεφα. Και στο λέω αυτό διότι φοιτητής Ελληνας στο Κορνελ είχε κάνει αίτηση και τον απέρριψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikos Dimou said...
    Αλλά συζητούσαν τότε ο Λάγιος με τον Βλαβιανό -

    Η αλήθεια είναι πως για την Ολυμπιάδα δε συζήτησαν ποτέ, διότι δεν υπήρχε ελληνική σκέψη για Ολυμπιάδα, τον Sartre δε, τον ανέφερε μόνο ο Παπαγιώργης - ως παράδειγμα προς αποφυγήν - και ναι η Φρόσω νομίζω ήταν υπαρκτό πρόσωπο
    ------------------------

    και σήμερα κάποιοι άλλοι νεότεροι συζητάνε που δεν τους ξέρουμε...

    Στα blogs γι αυτό ερήμωσε η Αθήνα, μην καυχηθούν οι πολιτικοί μας οτι το κατάφεραν αυτοί.
    --------------------------------

    Το σχόλιό σας είναι άδικα απαισιόδοξο. Δεν λέω ότι ζούμε στους καλύτερους καιρούς - αλλά σίγουρα ούτε στους χειρότερους.

    Καθόλου δεν είπα αυτό. Επεσήμανα για τι προσωπικά μπορώ να θρηνώ instead of: αυθαίρετα εμπορικά, τζάμπα τσιμέντο, τζάμπα φράγκα. Άλλωστε δεν έχω κανένα λόγο να είμαι απαισιόδοξος, αφού όπως είπε και η θυμόσοφος Sharon Stone: η ζωή αρχίζει στα σαράντα, όταν πιά ξέρεις τι θέλεις (ωομίζω ήταν κανά δυό βδομάδες μετά τη συνέντευξη αυτή που υπέστη το εγκεφαλικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @doctor
    Οι επαρχιώτες που ζουν στο εξωτερικό είναι στη χειρότερη θέση!! :)))
    Το θέμα του ποστ έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις και δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της Αθήνας. Ισως η "συγγνώμη" σας να αποτελεί δείγμα του αθηνοκεντρισμού σας! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. doctor said...
    Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους μη Αθηναίους φίλους και φίλες που λόγω της ... εντοπιότητας του θέματος δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν ενεργά.

    Ειδικά από τους φίλους/ες που ζούνε στο εξωτερικό.

    doctor

    Παρ Νοε 10, 07:22:36 μμ
    --------------------------

    Φίλε Ντοκ,

    σας ακολουθούμε κατά πόδας!!!

    Πριν δεκα χρόνια, η Λευκωσία ήταν άδεια (που λέει ο λόγος) από αυτοκίνητα και γι΄ αυτό πολυ ανθρώπινη. Τώρα, σε ώρες αιχμής, θελεις ελικόπτερο!!!

    Για την Αθήνα: την έζησα προς ετών και ήταν από την άποψη που περιγράφεις, απερίγραπτη.

    Την έζησα λίγο και ως εξ ανάγκης... τουρίστρια, το 2004, και την χάρηκα. Βρήκα την Αθήνα του 1995 να είναι ποιοτικά πολυ κατώτερη από την Αθήνα του 2005 η οποία με εντυπωσίασε!

    Βέβαια, εσείς που τη ζείτε με το... κουτάλι, έχετε τον πρώτο λόγο. Ενώ εμείς είμαστε πλέον βιαστικοί επισκέπτες οπότε η γνώμη μας περισσεύει κάπως.

    Με αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλειψα από το βλογ και σας θαυμάζω τι ωραία συζητάτε. Όλοι να συμφωνείτε μεταξύ σας και κυρίως ειδικά με τον βλογγερ, αλλά ακόμα κυριότερο ουδείς να προβληματίζετε στο ελάχιστον και να θέτει προβληματισμούς, και καταλήγοντας, όλοι σας, μα όλοι σας μηδενός εξαιρουμένου να έχει έναν κοινό εχθρό: το «κράτος». Να ‘ταν και η πραγματική ζωή έτσι, τι ωραία, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ξέρω, ξέρω τι θα πείτε: «και τι σε νοιάζει εσένα ρε μλκ δικό σου είναι το κράτος?» «Όχι του θείου μου.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @doctor said...

    ''ihadafarminafrica είστε εκτός θέματος, εντελώς όμως.''

    ΕΙΜΑΙ;

    ΚΑΙ Η BJORK ΑΚΟΜΑ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗς Η ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ!!!

    ΦΙΛΕ Doctor ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ.


    ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΟΙ ΣΥΓΡΟΝΟΙ ΟΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΠΙΖΝΑ. ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥς ΕΙΔΑΜΕ ΩΣ ΙΔΕΑ. ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ.

    ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΑΝΕ; ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΙ ΑΥΤΟΙ?

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΙ. ΑΠΛΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝΕ.ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΧΑΣΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

    ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ?

    Η ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΦΟΥ Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΣΗ. ΚΙ ΕΣΥ Ο ΘΕΑΤΗΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΗΣ;

    ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΛΥΠΑΣΑΙ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΤΟΥ ΑΞΙΖΕ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΠΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΖΗΣΕ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΕΙ EVER ΣΤΗΝ ΖΩΟΥΛΑ ΤΟΥ.

    ΤΑ ΙΔΙΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.

    ΑΥΤΟ ΑΝ ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΓΙΑΤΙ: U never say goodbye to a Myth.

    ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ:

    ΖΗΣΑΜΕ ΤΑ 15 ΜΑΣ ΛΕΔΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΩΣΑΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΚΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ. ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΝ ΠΛΗΡΒΝΕΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ. ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nikos Dimou said...
    δεν νομίζω ότι έχουμε επιλέξει κάτι - π. χ. την προτεραιότητα στα Ι.Χ. Απλώς πάμε όπου μας πάει το ρέμα...
    -----
    Σκεφτείτε μια Αθήνα χωρίς καθόλου ΙΧ πρακαρισμένα σε δρόμους, πεζόδρομους, ή πεζοδρόμια. Σκεφτείτε ακόμη μια Αθήνα με φαρδυά πεζοδρόμια, και πολλούς πεζόδρομους. Χωρίς θόρυβο, ατμοσφαιρική μόλυνση, και τροχαία ατυχήματα. Και πεστε μου αν αυτή η Αθήνα δεν θα είναι ανθρώπινη πόλη.

    Εμείς έχουμε επιλέξει το προσωπικό βόλεμα του ΙΧ, και έχουμε σχεδιάσει ολόκληρη την ανάπτυξη και την οικονομική ζωή αυτής της πόλη με βάση το ΙΧ. Η σημερινή τερατούπολη είναι επιλογή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nikos Dimou said...
    δεν νομίζω ότι έχουμε επιλέξει κάτι - π. χ. την προτεραιότητα στα Ι.Χ. Απλώς πάμε όπου μας πάει το ρέμα...
    -----
    Σκεφτείτε μια Αθήνα χωρίς καθόλου ΙΧ παρκαρισμένα σε δρόμους, πεζόδρομους, ή πεζοδρόμια. Σκεφτείτε ακόμη μια Αθήνα με φαρδιά πεζοδρόμια, και πολλούς πεζόδρομους. Χωρίς θόρυβο, ατμοσφαιρική μόλυνση, και τροχαία ατυχήματα. Και πεστε μου αν αυτή η Αθήνα δεν θα είναι μια πραγματικά ανθρώπινη πόλη.

    Εμείς έχουμε επιλέξει το προσωπικό βόλεμα του ΙΧ, και έχουμε σχεδιάσει ολόκληρη την ανάπτυξη και την οικονομική ζωή αυτής της πόλη με βάση το ΙΧ.

    Οτιδήποτε απειλεί τη χρήση του (π.χ. τραμ, πλάτεμα πεζοδρομίων, ελεγχόμενη στάθμευση) γίνεται ο εχθρός του λαού, και όλοι ξεσηκώνονται εναντίον του. Η σημερινή τερατούπολη είναι επιλογή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Harry

    έτσι ξεκινάει πάντα η κουβέντα για το σεξ. Αρχίζεις θέτοντας το ζήτημα της ελύθερης βούλησης, προχωράς στο ζήτημα της 'ακρασίας' και της ελύθερης επιλογής και καταλήγεις να μιλάς για το μόνο ενδιαφέρον πράγμα στον κόσμο, το σεξ ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Zontas
    Ενδιαφερον για σας.
    Πολλοί το θεωρούν ξεπερασμένο, ίδιον κατωτέρων οργανισμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @cyberdust

    ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ:

    της θείας σου... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.


    ΥΓ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΤΕ.

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πανάσχημη said...
    Zontas
    Ενδιαφερον για σας.
    Πολλοί το θεωρούν ξεπερασμένο, ίδιον κατωτέρων οργανισμών.

    ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΩΤΕΡΗ;

    :)))

    ΜΕ ΤΟ ΣΕΞ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ: ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩ.

    ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 5 ΚΥΚΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. harrygreco said...
    Αλλα ατομα την εχουν μεγαλυτερη,τη θεληση,τη δυναμη,την επιτυχια στον ερωτα. Αλλοι την εχουν μικρη. Ειναι θεμα μεγεθους.

    ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΚΙ ΕΓΩ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ. ΤΑ 11 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΗΤΑΝ XXLarge ΚΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕ.

    ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σωστά... αυτό ξέχασα να το επισημάνω και αφού γρήγορα εξαντληθεί το θέμα του σεξ καταλήγουμε στο μέγα θέμα του πρωκτικού σεξ...διότι όπως εύστοχα επεσήμανε ο landlord σε αυτή τη χώρα έτσι βιώνουμε ως πολίτες την πλειονότητα των πολιτικών πρωτοβουλιών ως συγκεκριμένες (και όχι συμβολικές ή αφηρημένες) ενέργειες που μας έρχονται
    πισώπλατα και αφορούν τον πισινό μας.

    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Πανάσχημη

    αν γι αυτό το 'πολλοί' έχετε βάσιμα στοιχεία, να τρίψω τα χέρια μου, είναι πολλοί, συνάγεται το συμπέρασμα, αυτοί που χρήζουν ψυχαναλυτική αγωγή ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ Zontas
    Είπατε "το μόνο ενδιαφέρον πράγμα στον κόσμο"

    Εκει εστιάστηκε η ένστασή μου. Αλλωστε πολλοι αρχισαν να σιγοψιθυρίζουν ότι είναι way overrated...

    Αν θελετε διαβαστε κάτι σχετικο
    article

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. το άρθρο καταλαβαίνω οτι μάλλον ηθικολογεί παρά πειχειρηματολογεί, και ατυχέστερα διανοητικοποιεί ηθικολογώντας. Επιτρέψτε μου να επιμείνω οτι το σεξ είναι απροσδόκητα διαρκώς παρών με πολλές μεταμορφώσεις και μιαν αναπάντεχη κυκλικότητα. Κι όταν λέω σεξ εννοώ κάθε επιθυμία και προσδοκία απόλαυσης που μπορεί να σημαίνει η επαφή με τη σάρκα, την τροφή, το νερό, τα συναισθήματα κλπ Η βιολογική μας μοίρα ειναι να είμαστε δέσμιοι του. Η ψυχική μας μοίρα είναι να εξανθρωπιζόμαστε αγωνιζόμενοι να του ξεφύγουμε, ενώ ειρωνία ακόμη και ο επιτυχής εξανθρωπισμός μας ανταμείβεται σε όρους απόλαυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Zontas
    Λετε
    "Η βιολογική μας μοίρα ειναι να είμαστε δέσμιοι του..."

    Άποψή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να επιχειρηματολογήσω; Θα πάει μακριά η βαλίτσα. Θα σας παραπέμψω μονάχα αν έχετε ενδιαφέρον για το θέμα στο σύστημα ντοπαμινεργικών προβολών στον προμετοπιαίο φλοιό. Πρόκειται για ένα α-νόητο σύστημα που όμως μπορεί να αποδώσει incentive valence σε οποιαδήποτε αισθητηριακή εμπειρία. Είναι αυτό που μας κάνει ικανούς να αγαπάμε αλλά και να εξαρτώμαστε ανίσχυροι από ουσίες. Είναι αυτό που εξηγεί γιατί το 98% των Αμερικάνων που επέστρεψαν από το Βιετνάμ μπόρεσαν να διακόψουν τη χρήση ουσιών παρότι υπήρξαν συστηματικοί χρήστες. Επίσης είναι ένας από τους πολλούς λόγους που κάνουν τους Αμερικάνους νευροεπιστημόνες να ξανα-δηλώνουν αφοσίωση στον Freud. Για να μην κουράσω παραπάνω κάντε ένα Googling (Ventral Tegmentasl Area dopaminergic projections to prefrontal cortex).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Tegmental, συγγνώμη, και για να μην σας βγάλει μόνο νευροεπιστημονικό jargon, προσθέσ: Incentive valence, dependence, love etc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ζοντας

    Νομίζω διαφωνούμε ως προς τον βαθμό αξιολόγησης.

    Ταπεινή μου άποψη παραμένει ότι έχει γίνει way-overrated.
    Και θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα του άρθρου ότι δεν είναι και πολύ cost-effective.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. α) Περί παραγωγών ιδεών

    Από που προκύπτει ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε "παραγωγούς ιδεών"?

    Αγορά ιδεών μπορεί να μην έχουμε. Αλλά παραγωγούς από που προκύπτει ότι δεν έχουμε?

    β) Περί της απήχησης της Ιστορίας

    Ποιός θα περίμενε πριν μερικά χρόνια (προ Χιστ. Τσάννελ κα. - διεθνώς) ότι η Ιστορία θα μπορούσε να είναι εμπορικά επιτυχημένο κόντεντ?

    γ) Μύθοι και Πραγματικότητες

    Στην Ελλάδα έχουμε πάντως σίγουρα και παραγωγούς και σκηνοθέτες και σεναριοηράφους και παπαγαλάκια-ντιστρίμπουιτερς και ΕΣΑΓΩΓΕΙΣ πολιτικών και οικονομικών μύθων, κυρίως βεβαίως, όπως και σε άλλα, για εσωτερική χρήση (από εξαγωγές, ......).

    Ελλάς Ελλήνων ... Εισαγωγέων

    Τελικά τι ΔΕΝ εισάγουμε?
    Τι εξάγουμε?
    Ούτε καν ιδέες
    Ούτε καν παραμύθια

    δ) Αυτοκίνητα

    Ωραία θα ήταν η Αθήνα χωρίς αυτοκίνητα, ..... όπως και η Ελλάδα χωρίς εργασία. Να έχεις άπλετο χρόνο να την περιδιαβάζεις σε πεζοδρόμους, να παίρνεις τα ΜΜΜ με την ησυχία σου, να μην έχεις ΑΜΕΑ για να χρειάζεσαι ράμπες και ασανσέρ, να μας πληρώνει όλους το κράτος για να είμαστε F/T παίκτες σε ένα μέγκα-ριάλιτυ σόου.

    Αν δεν αλλάξει ριζικά το εργασιακό και οικονομικό μοντέλο, τίποτα δεν αλλαζει.

    Και αν δεν καταλάβουμε ότι η πολυνομία και η γραφειοκρατία δεν συνιστούν ούτε οικονομία ούτε εργασία, ούτε εύνομη Πολιτεία, τότε όπως είπε και ο ΕΒΓΑτζής της γειτονιάς μου χθες, σε 20-30 χρόνια τα ίδια θα συζητάμε.

    Φορτώσαμε τον πολίτη και τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα δεν 100000000000000000 σελίδες νόμους και ρυθμίσεις, πνίξαμε τη ζωή στην Ελλάδα στο χαρτί και τα χαρτόσημα και πινακίδες που για άλλους ισχύουν και "άλλους" όχι και μετά ψάχνουμε τα αίτια των προβλημάτων της χώρας σε άλλα αίτια!!

    Μακάριοι οι με την γραφειοκρατία μη εμπλεκόμενοι. Για να μην εμπλέκεσαι όμως, ή πρέπει να έχεις άλλους να ασχολούνται αντί για σένα ή να μην κάνεις σχεδόν τίποτα σε αυτή τη χώρα, να μην έχεις τίποτα, να μην ελπίζεις ή δοκιμάζεις τίποτα! Μόνον βόλτες σε πεζοδρόμους και παραλίες και άλση. Sponsored by whom? Parents or State? Or Vanilla Sky? Where is Penelope (Cruz)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΣΠΟΡΤΣ-ΛΑΝΤ

    Ο κύριος τρόπος να αξιοποιηθούν τα στάδια και να υπάρχει χρήση για πάρκα και πεζόδρομους είναι να γίνουμε ..... χώρα Αθλητών, επιχορηγούμενοι όλοι (10 εκ) από το κράτος. Για κάνουμε μόνον αθλητισμό (προπόνηση) κάθε μέρα και υγιεινή ζωή. Αυτό όμως ούτε η DDR δεν το κατάφερε!!!

    ΤΟΥΡΙΣΤ-ΛΑΝΤ

    Ή να γίνουμε 100% χώρα ... για τουρίστες. Όλα για τους τουρίστες-περιπατητές. Και να μας πληρώνει όλους το κράτος (10 εκ) για "εθελοντές" - ντεκόρ σε μία χώρα - χώρο για τουρισμό. Why not? Why not? Εδώ που φτάσαμε, why not! Δεν απέχουμε και πολύ! Αρκεί να το κάνουμε συνειδητά και με στρατηγική και πρόγραμμα. Αλλά ξέχασα, "στρατηγική" και "πρόγραμμα" είναι "ξένες" λέξεις.

    ΘΕΩΡΙΕΣ .. ΣΕΙΡΩΝ

    (Ενώ το "στα όρθια" είναι "ντόπια"??? Στα όρθια φαγητό, στα όρθια στη σειρά στην τράπεζα, στον ΟΤΕ, στο τραίνο, σο σεχ,..... "Περιμένετε κύριε στηη σειρά σας"! "Νουμεράκια δεν έχετε"? "Πως δεν έχουμε, από όλα τα μεγέθη, περιμένετε στη σειρά σας για να εξυπηρετηθείτε".

    ----

    Καλό Σ-Κ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητέ/ή cyberdust αν σας "φτιάχνει" το "μόνος εναντίον όλων", σας κάνει και νιώθετε κάτι σε Κόναν, σε σούπερμαν, σε ζορό, σε αστερίξ, σας δημιουργεί ψυχική ευφορία και σας γεμίζει εσωτερικά, να το καθιερώσουμε! Να βοηθήσουμε θέλουμε...

    Το σχόλιό σας άστοχο. Ίσως ασχοληθήκατε με το θέμα ακροθιγώς.
    Προσέξτε μη μπερδέψετε τα αγχέμαχα από τα εκηβόλα όπλα διότι θα ηττηθήτε και η αγχίνοια που εσείς θεωρείτε ως δεδομένο στον χαρακτήρα σας τελικά είναι βραδύνοια. Προσέξτε το λίγο και σταματήστε να προσβάλλετε τους συνομιλητές σας, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τόσα πτυχία που αν τα απλώσουν κάτω θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για να τα δείτε όλα...

    Φιλικά

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ihadafarminafrica, τελικά είστε εντός θέματος!

    ------

    amplaoumplas, ενδιαφέροντα τα όσα γράψατε για τον ΟΤΕ. Ως μέγας χορηγός ο Ο.Τ.Ε. δεν επέτρεπε κατά την διάρκεια των Ο.Α. τα πλοία με το σήμα της Vodafone να πιάνουν στον Πειραιά, διότι λέει αυτός είναι ο ΜΕΓΑΣ χορηγός (με τα λεφτά τα δικά μας).

    ------

    Demosthenes

    ΣΠΟΡΤΣ-ΛΑΝΤ: Μπα...

    Εδώ όποιος γυμνάζεται και είναι άνω των 20 ετών θεωρείται γραφικός και ψυχάκιας (όπως ο γράφων καλή ώρα)


    ΤΟΥΡΙΣΤ-ΛΑΝΤ: Ενδιαφέρον. Σας έχω βρει ήδη ποιοι θα υποδυθούν τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Λεωνίδα. Εδώ μέσα βρίσκονται!

    Εγώ θα ήθελα να είμαι ο βαρκάρης στον Αχέροντα. Θα εκδίδω και εισιτήρια on-line και τις ημέρες εξόδου των Αθηναίων θα έχω και έκτακτα δρομολόγια...

    Who pays the ferryman....

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Doctor said: …διότι λέει αυτός είναι ο ΜΕΓΑΣ χορηγός (με τα λεφτά τα δικά μας)……
    Καλημέρα!!
    Αγαπητέ doctor καταρχάς θα σου πω ότι γενικά συμφωνώ με τα όσα γράφεις ,να μου επιτρέψεις όμως σε ένα να διαφωνήσω, αυτό με τα λεφτά μας νομίζω ότι για τον ΟΤΕ δεν μπορεί να ισχύει , όπως δεν ισχύει και για την Vodafon κλπ, συγνώμη όταν πηγαίνεις σένα μαγαζί και παίρνεις ένα σακάκι σε ενδιαφέρει ο έμπορος τι κάνει τα λεφτά που κέρδισε από το σακάκι;
    Τα χρήματα τα οποία πληρώνεις στον ΟΤΕ είναι διότι αγοράζεις κάποιες υπηρεσίες, τηλέφωνο, ιντερνετ κλπ.
    Ο ΟΤΕ ήταν ΑΕ εταιρεία που απλά και μόνο κάποτε όλες τις μετοχές του τις είχε το κράτος , ήταν πάντα κερδοφόρος και ποτέ το κράτος δεν έβαλε χρήματα, πχ ΟΑ, τουναντίον μάλιστα του έφαγε τα λεφτά του ταμείου του.
    Αυτά στα γράφω διότι νομίζω δεν είσαι από τα άτομα που πιπιλάνε διάφορες καραμέλες .Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καταπληκτική αυτή η φράση: "ίσως ασχοληθήκατε με το θέμα ακροθιγώς". Ποιητική και μικροπολιτική. Ποιητική σαν η σάτιρα του Καρυωτάκη για τον Κάλβο και οι σαρκαστικές ειρωνίες του Καβάφη. Και μικροπολιτική ως ξύλινη και βαρβαρική στα χεράκια και στα στόματα πολυμαθών πτυχιούχων και πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ihadafarminafrica said...
    @cyberdust
    ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ:
    της θείας σου... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΥΓ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΤΕ.
    :)))
    Σαβ Νοε 11, 01:13:10 πμ


    ΈΤΣΙ ΕΊΝΑΙ.

    ΤΟ ΠΉΡΕ ΠΡΟΊΚΑ. ΟΠΌΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΌ ΤΟΥ. ΆΡΑ, ΌΠΕΡ ΈΔΕΙ ΔΕΊΞΕ, ΚΑΙ ΕΣΎ ΕΧΕΙΣ ΔΊΚΙΟ, ΚΑΙ ΕΓΏ ΑΚΌΜΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ.

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ Doctor

    Hey, Doc, you caught on the spirit of these proposals (ασκήσεις επί χάρτου, πρωινής ώρας), I think *wink* but not fully:

    Ήτοι

    "ΣΠΟΡΤΣ-ΛΑΝΤ: Μπα...
    Εδώ όποιος γυμνάζεται και είναι άνω των 20 ετών θεωρείται γραφικός και ψυχάκιας (όπως ο γράφων καλή ώρα)"

    Αυτό είναι ένα ... ζήτημα! Αλλά και 1 δις μπλιτζκριγκ διαφήμισης αλλάζει, δεν αλλάζει η "τάση"?

    --------------

    "ΤΟΥΡΙΣΤ-ΛΑΝΤ: Ενδιαφέρον. Σας έχω βρει ήδη ποιοι θα υποδυθούν τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Λεωνίδα. Εδώ μέσα βρίσκονται!"

    Χμ! Δεν το πιάσατε πλήρως το σχέδιο (μακέτα). Σε 10 εκ. συμμετέχοντες, και με 1000 περίπου "χαρακτήρες"-"ρόλο", 10.000 θα έχουν κάθε "ρόλο". Άρα 10.000 "Μ. Αλέξανδροι", 10.000 "Λεωνίδες", κτλ.

    Τους δε ρόλους (ανάθεση) θα κάνει ο σκηνοθέτης, μετά από ωντισιόν, ούτε εσείς, ούτε ο γράφων.

    Η δε επιλογή του σκηνοθέτη θα γίνει με διεθνή (εντός ΕΕ διαγωνισμό)! Μπορεί να είναι Έλληνας, Γερμανός, κτλ, αρκεί να έχει δικαίωμα εργασίας στη χώρα. Προβλέπεται και θέση διερμηνέα!

    ------------

    "Εγώ θα ήθελα να είμαι ο βαρκάρης στον Αχέροντα. Θα εκδίδω και εισιτήρια on-line και τις ημέρες εξόδου των Αθηναίων θα έχω και έκτακτα δρομολόγια...Who pays the ferryman...."

    Πονηρόν! Δεν γνωρίζω όμως αν ο ρόλος αυτός θα προβλέπεται στο σενάριο. Θα το κρίνει ο σεναριογράφος, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Το αν το σεναριογράφο θα επιλέξει ο σκηνοθέτης ή ο παραγωγός (το κράτος) αυτό είναι θέμα ... σχεδιασμού παραγωγής. ΟΚ?

    Πάντως "φιλοδωρήματα" μάλλον θα απαγορεύονται. Μόνον ο μισθός και μπόνους αποδοτικότητας, από τον εργοδότη. Οποτε ... (ΛΟΛ)
    --------------------------

    ΥΓ. Αλκυβιάδη πόσοι θα δεχθούν να παίξουν, άραγε? Εφιάλτη? Ιφιγένεια (αν είναι στο σενάριο ο Τρωϊκός και δεν περιορισθεί σε 5 π.χ. αιώα η όλη παραγωγή)!

    θπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. «οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τόσα πτυχία που αν τα απλώσουν κάτω θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για να τα δείτε όλα...»

    Λέτε αυτί που τα σχεδίασαν όλα να μην έχουν πτυχία? Κάνετε τεράστιο λάθος. Εκεί να δείτε κάτι πτυχία και ντοοκτορά με το συμπάθιο, τύφλα να ΄χει το σινικό τοίχος μπροστά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. kolassas, το θέμα του Ο.Τ.Ε. είναι τεράστιο. Δεν θα ήθελα να εκτρέψω την συζήτηση προς τα εκεί. Σεβαστή η άποψή σας.

    ------
    Malahide, η φράση μου δεν απέπνεε κανέναν βερμπαλισμό, ήταν μια φράση προς τον κ. cyberdust. Αξιέπαινη η προσπάθειά σας να την ...ταξιδέψετε τόσο, και αξιόλογη η φαντασία σας ώστε να ανακαλύψετε τους κρυφίους σκοπούς αυτής της έκφρασης.

    --------

    demosthenes, 10.000 Μεγαλέξανδροι; Γιατί τέτοια διασπορά;

    -------

    Cyberdust, επί του θέματος θα πείτε κάτι; Άρχισα να πλήττω μαζί σας.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. «Cyberdust, επί του θέματος θα πείτε κάτι; Άρχισα να πλήττω μαζί σας.»

    Μα νομίζω είδη το έκανα αυτό. Για ηρέμισε, σε βλέπω πολύ φορτισμένο, και σκέψου καλύτερα. Αφού λοιπόν έχουν τόσα πτυχία και ντοκτορά, από εδώ έως την Κίνα, γιατί άραγε να κατέληξαν σε αυτές τις επιλογές? Παρακαλώ μη πεις ότι όλοι τους είναι ηλίθιοι ή ότι λαδώθηκαν ή λαδώνονταν από τα σκοτεινά συμφέροντα. Αυτές τις λαϊκούρες απαντήσεις δεν θα δεχθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. The ani-MALL instinct to me!
    (μουσική επιτυχία των CranberrieS)

    Μια δεύτερη επιτυχία τους είναι το Zombie.

    Μάντης κακών για την Ελλάδα του 2006
    το συγκρότημα, κ.Δήμου.

    Όσο για το άλλο το συγκρότημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ένα σχετικό άρθρο από τον Guardian για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου:
    Let's have commonsense games, not an exorbitant festival of chauvinism

    Συμφωνώ 100% με τον επίλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.