Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2006

Τρισυπόστατο Μίσος



Πως με πονάει το μακελειό στη Μέση Ανατολή! Ιδιαίτερα επειδή δεν μιλάω μόνο για αφηρημένες στατιστικές θυμάτων. Έχω γνωστούς και φίλους σε όλους τους χώρους που εμπλέκονται. Μου λένε ο καθένας τον πόνο του και τελικά δεν μπορώ να μην σκεφθώ ότι όλοι έχουν κάποιο δίκιο. Μόνο που δεν χωράνε τόσα πολλά δίκια σε τόσο μικρό τόπο.

Είναι ο χώρος από όπου κατάγονται όλες οι μεγάλες θρησκείες – και, ενώ θα έπρεπε να είναι τόπος αγάπης, είναι το Παγκόσμιο Κέντρο του Μίσους. Εδώ φιλονικούν και συμπλέκονται μεταξύ τους όλες οι πίστεις (όλες μονοθεϊστικές, με την ίδια, εξελικτικά, ιδέα του Θεού).

Αλλά και οι οπαδοί της κάθε θρησκείας συγκρούονται με τους ομόθρησκους. Μουσουλμάνοι με Μουσουλμάνους (π. χ. Σιίτες με Σουνίτες, Παλαιστίνιοι εναντίον Αράβων), Εβραίοι με Εβραίους (Ορθόδοξοι εναντίον Εκσυγχρονιστών) και το χειρότερο: Χριστιανοί με Χριστιανούς!

Στον ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης, στον Πανάγιο Τάφο, έξη διαφορετικά «χριστιανικά» δόγματα διαγκωνίζονται και αντιμάχονται το ένα το άλλο. Λες και ο Ιησούς, αντί για «αγαπάτε αλλήλους», κήρυξε την έριδα και την διαμάχη.

Αντί να υπάρχει μία εκκλησία που να στεγάζει τον Πανάγιο Τάφο – υπάρχουν έξη, χωριστές. Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Αρμένιοι, Σύριοι, Κόπτες και Αβησσυνοί, έχουν από ένα δικό τους παρεκκλήσιο. (Οι Διαμαρτυρόμενοι δεν διεκδίκησαν μέρος αυτού του χώρου. Τον όρισαν παρακάτω). Αν κάποιος περάσει τα «σύνορα» από το ένα δόγμα στο άλλο, γίνονται παρατηρήσεις και συχνά καυγάδες. Συμβαίνει ακόμα και οι μοναχοί να έρχονται στα χέρια...

Αν υπάρχει ένα επιχείρημα για την αποτυχία των θρησκειών, αυτό λέγεται Ιερουσαλήμ.

Και τώρα αυτή η απίστευτη τραγωδία!

Την λεω απίστευτη, όχι διότι δεν υπήρξαν χειρότερες σε θύματα και καταστροφές, αλλά γιατί η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη που δεν μπορεί κανείς να την συλλάβει εύκολα.

Ο περισσότερος κόσμος (ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα) εκτονώνεται απλοποιώντας τα πράγματα. (Βοηθάνε πολύ και τα ΜΜΕ μας). Έτσι καταδικάζουμε το «βάρβαρο Ισραήλ» (και τον πάτρωνά του, τις ΗΠΑ) και ησυχάζουμε ότι κάναμε το καθήκον μας.

Έχω όμως γνωστούς Λιβανέζους που εύχονται να νικήσει το ...Ισραήλ για να απαλλαγούν από την ιρανικού τύπου δικτατορία της Χεζμπολά. Διαβάζω τον μεγάλο συγγραφέα και συνεπή ειρηνιστή Άμος Οζ, που πρώτη φορά υποστηρίζει στρατιωτικές επιχειρήσεις της πατρίδας του. Βλέπω τους περισσότερους ευρωπαίους διανοούμενους, να τον στηρίζουν.

Ξέρω ότι με ομόφωνο ψήφισμα (1559 – Σεπτέμβριος 2004) του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε αποφασιστεί πως όταν το Ισραήλ αποχωρήσει από τον Νότιο Λίβανο και η Χεζμπολά θα αφοπλιστεί. Το Ισραήλ αποτραβήχτηκε από τον Λίβανο. Η Χεζμπολά όχι μόνο δεν αφοπλίστηκε, αλλά πολλαπλασίασε το οπλοστάσιό της, προσθέτοντας και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που κάθε μέρα σκοτώνουν Εβραίους αμάχους. Αλλά γι αυτούς δεν διαβάζουμε τίποτα – 2700 πύραυλοι έχουν πέσει σε Εβραϊκές περιοχές με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σημερινός πόλεμος ξεκίνησε από αναίτια επίθεση σε Ισραηλινό φυλάκιο, που κατέληξε σε επτά νεκρούς και δύο αιχμαλώτους.

Με όλα αυτά δεν θέλω να δικαιολογήσω το Ισραήλ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ασπρόμαυρα όσο νομίζουμε. Υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Δεν είναι εύκολο να ζεις σε ένα κράτος του οποίου αμφισβητείται ακόμα και η νομιμότητα της ύπαρξης. Τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολά ορκίζονται να το εξαφανίσουν από τον χάρτη.

Σκεφθείτε μία ανάλογη κατάσταση στην Ελλάδα: Επιθέσεις αυτοκτονίας από φανατικούς Σκοπιανούς και πύραυλοι Τουρκικοί να πέφτουν στον Πειραιά (όπως στην Χάιφα). Και η Τουρκική κυβέρνηση να λέει πως φταίνε οι Γκρίζοι Λύκοι (που όμως κατέχουν υπουργεία).



Ξέρω τα επιχειρήματα: η Ελλάδα δεν είναι «αυθαίρετο» κράτος που ιδρύθηκε σε ξένα εδάφη (να ένα επιχείρημα που δεν μας συμφέρει – εμάς τους κληρονόμους Αρχαίων). Όμως, καλώς η κακώς (κακώς αν προτιμάτε) το Ισραήλ υπάρχει. Είναι μία πραγματικότητα. Δεν μπορεί να εξαερωθεί, ούτε να μεταφερθεί στην Αλάσκα, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του Ιράν. Οι φονταμενταλιστές δεν βοηθάνε ούτε την δική τους πλευρά. Όποιος επιμένει να είναι απόλυτος, χάνει το δίκιο του.

Το δράμα είναι οι τύχες των αμάχων. Που γίνεται ακόμα χειρότερο όταν συνειδητοποιήσει κανείς πως συχνά οι ισλαμιστές τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Εποικίζουν τα στρατηγεία τους και τις αποθήκες πολεμικού υλικού με οικογένειες και παιδάκια – όπως στέλνουν παιδιά να τιναχτούν στον αέρα για το καλό της πίστης τους.

Και οι Ισραηλινοί; Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από ένα στριμωγμένο άγριο ζώο. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν και να απαλλαγούν από αυτόν τον κίνδυνο στα σύνορά τους, κάνουν υπερβολές και προκαλούν εκατόμβες. (Ματαιοπονώ. Για την Ελλάδα, και μόνο το γεγονός ότι τους στηρίζουν οι ΗΠΑ αρκεί. Αν πολεμούσαν εναντίον Αμερικανών, θα μιλούσαμε για ηρωικούς μαχητές...)

Όμως η ουσία παραμένει αλλού. Επάνω στην πλάτη αθώων παίζονται πάλι φρικτά παιχνίδια – γεωπολιτικά, θρησκευτικά, κυριαρχικά. Αλλά ο πόνος δεν έχει ταυτότητα, ούτε θρήσκευμα ούτε εθνικότητα.

Τα βράδια που ξενυχτάω, ελπίζοντας να φανεί ο χαμένος σύντροφός μου, σκέπτομαι τη μαύρη μοίρα αυτών των άτυχων – και οι νύχτες γίνονται πιο σκοτεινές.


Οι φωτογραφίες είναι από επίσκεψη του 2000. Επάνω το Τέμενος στον Βράχο - από όπου ανελήφθη ο Μωάμεθ για να δει τον Αλλάχ, στην μέση η εκκλησία του Πανάγιου Τάφου και κάτω το "Τείχος των Δακρύων" μοναδικό απομεινάρι από τον ναό του Σολομώντα. Τρεις ιδρυτικοί τόποι μέσα σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο!

271 σχόλια:

  1. Φιλος Λιβανεζος μου ειπε το εξης : Let's hope we'll get rid of Hezbolah this time.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα άπειρα άρθρα σε εφημερίδες, διαδίκτυο κλπ.

    Ελάχιστα δεν ξεκινούν και δεν εξαντλούνται στους αφορισμούς εναντίον του Ισραήλ.

    Η μεγαλύτερη πίκρα ήρθε από τα blog, όπου ήλπιζα ν' ακούσω και μια πιο ψύχραιμη άποψη.

    Δυστυχώς, η πλειοψηφία των bloggers αναπαράγει τα γνωστά κλισέ.

    Συμφωνώ απόλυτα με τον ΝΔ, ο πόλεμος αυτός είναι πιο παράλογος απ' τους παράλογους.

    Ούτε το Ισραήλ ξέρει γιατί επιτέθηκε. Έχω ακούσει δεκάδες εκδοχές για τους λόγους (θα γραφτούν και στα σχόλια άλλες δεκάδες), η πληθώρα των οποίων μάλλον επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο.

    Μάλλον πρόκειται για παβλωφική αντίδραση τύπου "βία στη βία".

    Οι φανατικοί και των δύο πλευρών ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χαίρομαι που διαβάζω μια τόσο ισορροπημένη ανάλυση της κατάστασης, κάτι που πραγματικά λείπει από τα ελληνικά ΜΜΕ.

    Η ειρωνεία της υπόθεσης: ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν προέρχεται από το στρατό. Φταίει η απειρία του; Η μήπως ακριβώς για αυτόν τον λόγο προσπαθεί να δείξει πως έχει δύναμη κάνοντας έναν πόλεμο από τον οποιο δε μπορεί να βγει κανεις κερδισμένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι και εσείς κάνετε κάποιες απλοποιήσεις:

    Σαφώς υπάρχει τρομοκρατία. Αλλά, υπάρχει μια αιτιακή αλυσίδα.

    Η Χεζμπολά υπήρξε αιτιατό, πολύ πριν γίνει αίτιο. Η φαντασίωση της γης Χαναάν, νομίζω ότι είναι το αρχικό αίτιο. Αν το Ισραήλ βάλει κάτω την ιδέα της συνύπαρξης, αν σταματήσει να κουβαλάει εποίκους, αν σταματήσει να κάνει ομήρους τους Παλαιστίνιους μέσα στην ίδια την Παλαιστίνη, τότε υπάρχει ελπίδα.

    Κι όσο για επιχειρήματα που ακούγονται, περί δημοκρατίας από τη μια και φανατικής θρησκοληψίας από την άλλη, σημειώνω ότι ο Ράμπιν δεν πέθανε από ...αμυγδαλές.

    Αν λοιπόν τώρα η Χεζμπολά ανάγεται σε αίτιο, και το Ισραήλ αντιδρά έτσι, αρχίζει να αναδύεται νέο αιτιατό, κι έχει όνομα:

    Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

    Και θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα μ' αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nikos Dimou said……
    Όμως η ουσία παραμένει αλλού. Επάνω στην πλάτη αθώων παίζονται πάλι φρικτά παιχνίδια – γεωπολιτικά, θρησκευτικά, κυριαρχικά. Αλλά ο πόνος δεν έχει ταυτότητα, ούτε θρήσκευμα ούτε εθνικότητα……..

    Αυτή είναι η φράση-κλειδί και καταλύτης………Δυστυχώς……..

    Καλημέρα κύριε Δήμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα.
    Αναρωτιέμαι πως μπορούν άνθρωποι και πέρνουν θέση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα χωρίς να έχουν κάποιο ουσιαστικό συμφέρον.
    Πως λες δηλαδή είμαι με τον ένα ή με τον αλλον σε ένα τόσο παράδοξο πόλεμο.
    Είναι αλήθεια κανείς με την Χεζμπολαχ?
    Είναι κανείς με τους Μουτζαχεντίν?
    Υποστηρίζει κανείς αυτά που φανατικοί υποστηρίζουν?
    Και αν αύριο αρχίζουν να μας σκοτώνουν για το τρόπο ζωής μας θα έχουν δίκιο?
    Επειδή έχουμε τηλεόραση ή επειδή οι γυναίκες ψηφίζουν?
    Ξέρετε είναι σίγουρο πως καταδικάζουμε όλοι το Ισραήλ και τις επιθέσεις.
    Αλλά μέχρι εκεί.
    Είναι άραγε τρόπος να υποστηρίζεις την Ειρήνη δίνοντας δίκιο σε ανθρώπους που επιθυμούν την εξαφάνιση μιας χώρας από τον χάρτη?
    Εξοργίζομαι τις τελευταίες μέρες γιατί ακούω πράγματα που δεν έχουν καμμία λογική.
    Είναι προτιμότερο σε αυτές τις στιγμές που ο πόνος ξεππερνά τα ανθρώπινα όρια να σιγείς.
    Κόσμος πηγαινοέρχεται στα ΜΜΕ και υποστηρίζει απίστευτα πράγματα.
    Άκουσα τις τελευταίες μέρες ανθρώπους να μακαρίζουν το Χίτλερ και να λυπούνται που δεν κατάφερε να τους εξαφανίσει όλους!
    Ποιούς? Τους Εβραίους έτσι γενικόλογα και αόριστα!
    Άκουσα ανθρώπους να υποστηρίζουν πως η Ελληνική πλευρά πρέπει να υποστηρίξει την Χεζμπολαχ για να έχουμε εμείς ήσυχο το κεφάλι μας.
    Να κλείσουμε τα σύνορα γιατί δεν αντέχουμε άλλους πρόσφυγες.

    Δεν ξέρω σαν μονάδα αν έχω την δύναμη να αποτρέψω οτιδήποτε από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο κόσμο. Νομίζω πως δεν έχω.

    Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραδειγματίζομαι από τους ανθρώπους που συγχωρούν.
    Από τη μάνα της Ισραηλινής κοπέλας που αγκαλιάζεται με την μάνα του Παλαιστίνιου καμικάζι και ζητούν να σταματήσει αυτό που γίνεται.
    Να διδάσκω στο παιδί μου την Ειρήνη. Και πως για αυτή θα πρέπει να υποχωρεί και όχι να πολεμά!
    Θα πρέπει να κάνει δύο βήματα πίσω για να πάει ένα βήμα μπροστά.

    Για να δημιουργήσω τον άνθρωπο εμπόδιο στα σχέδια και τα πιστεύω αυτών που μπολιάζουν το μίσος στο μυαλό των ανθρώπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα! (τι καλημέρα δηλαδή...)

    Το είπα και το ξαναλέω: Η απόλυτη παράνοια στο πρόσωπο μιας Λιβανέζας μάνας, που ούρλιαζε "Πρέπει να σώσω τα παιδιά μου, να τα προστατεύσω!" και είπα ωχ την έρμη μάνα, Θεούλη μου τι τραβάνε, συγκινήθηκα, θύμωσα, ντράπηκα... Από τον καναπέ βεβαίως, από την ασφάλεια του σπιτιού μου και τα παιδιά μου να ρουθουνίζουν στον ύπνο τους...

    Και συνέχισε μετά: "... γιατί πρέπει να μεγαλώσουν, να τα φτάσω να πάνε στρατό, να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς..."

    Αγρίμι είπατε? Από όλες τις πλευρές... The beast with bloodshot eyes!

    Κι όταν ζεις έτσι, πώς να μην συνεχίσεις (με περηφάνεια κιόλας!) το δρόμο του μίσους...

    Δεν ξέρω, στον πλανήτη του 2006, αυτή είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΡΕΛΛΑ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΗΘΙΚΟ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΚΟ!!!

    Καλημέρα ε?...
    :-<

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (... ωραία, να δούμε, θα το κλείσουμε αυτή τη φορά το μπλογκ?...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω την εντύπωση ότι οι θρησκείες φτιάχτηκαν όχι για να ενώνουν αλλά για να χωρίζουν τους ανθρώπους και για να δίνουν άλλοθι για κάθε είδους ωμότητα και αγριότητα. Δείτε τις συζητήσεις στην τηλεόραση μεταξύ οπαδών διαφορετικών θρησκειών. Όλοι έχουν ένα ύφος αγαθότητας αλλά όταν τους θίξουν τα πιστεύω τους μόνο που δεν κατασπαράζουν τους έχοντες αντίθετη γνώμη. Κατά τη γνώμη μου η θρησκεία είναι ο απόλυτος σκοταδισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. (...α, και μη μου πει κανείς πως κατηγορώ μόνο τη Λιβανέζα μάνα, έτσι? Το αγρίμι βρίσκεται σε όλα τα χαρακώματα, ακριβώς γιατί είναι ο φυσικός του τόπος αναπαραγωγής...)

    (... τι έλεγα κανείς να μην σηκώσει όπλο ποτέ? ναι, να υπερασπίζεσαι το σπίτι σου όταν σου κάνουν επίθεση, νόμιμο, αλλά αν ούτε αυτοί έχουν όπλα, πώς θα σου επιτεθούν? Θα βρουν τρόπο θα μου πεις, παίζονται πολλά... Ατομικές σφαλιάρες ίσως...)

    (...μύλος...)

    (.... λέω να κανω διάλειμμα, μη φουντώσω με τη ζέστη, συμπαθάτε με, ε?...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλημέρα.

    Η μία πλευρά έχει ορκιστεί να εξαφανίσει από προσώπου γης την άλλη. Η άλλη πλευρά θεωρεί την πρώτη ως υποδεέστερη και την αναγκάζει να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Άντε να βρεις άκρη μετά.

    Εκτίμηση για το μέλλον:
    1) Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να έχουν οι Ισραηλινοί κάποια θεαματικά αποτελέσματα μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων. Ακούγονται πολλά για βόμβες κατά καταφυγίων κλπ.
    2) Οι ρουκέτες θα συνεχίσουν να πέφτουν επί δικαίων και αδίκων (μέχρι να τελειώσουν? οι ρουκέτες).
    3) Ο Λίβανος θα κάνει καμιά 20ετία να ξαναχτιστεί.
    4) Σε λίγο καιρό θα έχουμε βρει άλλο hotspot θέμα για να κουβεντιάζουμε.

    Είδατε τώρα με το Λίβανο πώς ξεχάστηκε και η Λωρίδα της Γάζας, η Βαγδάτη, Η υπο-Σαχάρια Αφρική, η Βόρειος Κορέα.

    Καλημέρα σε όλους.

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΛΕΟΣ Θεε μου....
    μεσα απ την καρδια μου

    συμφωνω με ολους σας και με τον κ. Δημου, τα λογια μου θα ειναι επαναλειψη και υπερβολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. k. Dimou kalispera
    katarxin sygnomi gia ta greeklish alla apo to grafeio mou sto londino einai i moni lisi.
    Sygxartiria gia to poly kalo kai tolmiro post. Einai oi proti fora pou apo ellina akouo kati logiko kai ousiastiko gia tin katastasi stin mesi anatoli xoris na einai empotismeno me misos gia tous evraious.
    Einai tragika ayta pou diavazo stis ellinikes efimerides aytes tis meres kai epivevaionoun poso ratsistes eimaste pragmatika.
    O ratsismos ayto vrisketai pantou kai eimai sigouros oti proerxetai apo tin panteli elipsi pragmatikis gnosis tis istorias kai ton pragmatikon gegonoton.
    Vlepo ena politiko komma pou oi oikogeneia mou edose tin zoi tis gi ayto (kke) na antidra me afantasto kai dogmatiko tropo . Apo pote eginan oi palestinioi adelfia mas alla den exoume kanena provlima na ypiretoume ston evro kai na eimaste etoimoi na skotosoume opiondipote tourko mas valoun mprosta mas
    Diavasa se megali efimerida akoma kai oti ola ayta ginontai gia to petrelaio. ????? einai dynaton tetoia parapliroforisi.
    dystyxos den vlepo kanena na einai antithetos se xores opos i aigyptos i syria , i saoudiki aravia klp pou oxi mono den exoun voithisei ta adelfia tous tous omothriskous tous palestinious alla tous apagorevoun na mpoun kai na zisoun i na ergastoun stis xores aytes. kata ta alla to israil einai o kakos tis perioxis alla plironei gia olo to infrastructure ton palestinion . o monos pragmatikos tous simmaxos
    den thelo na synexiso parapano giati xero oti ta greeklish kourazoun.

    opos eipe i Golda Meir o polemos that stamatisei mono otan oi palestinioi (kai mporoume na allaxoume edo to onoma me opoion allo fundamtalisti) agapisoun ta paidia tous perissotero apo oti misoun tous evraious.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. heinz said...
    "Η φαντασίωση της γης Χαναάν, νομίζω ότι είναι το αρχικό αίτιο".

    Δεν νομίζω πως η φαντασίωση αυτή συγκινεί πια τους Ισραηλινούς... Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να αναγνωριστούν σαν κράτος και να ζήσουν ειρηνικά.

    Σήμερα οι αδιάλλακτοι δεν είναι από αυτή την πλευρά.

    Το Ισραήλ είχε κάνει βήματα στο θέμα των εποίκων και της Γάζας - όταν ξεκίνησαν επιθέσεις Χαμάς και Χεζμπολα (πιθανόν με εντολή του Ιράν...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. i golda meir exefrase kati to opoio ypostirizoun oloi oi evraioi giati einai meros tis istoria tous kai kyrios tis 8riskeytikis tous sinidisis pou vasizetai stis Grafes. den yparxei pouthena stin vivlo i palestini sa xora. den exei na kanei tipota me to misos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα σε όλους.

    Was Israel nicht darf

    Der Krieg im Libanon dauert schon zu lange, um noch legitim zu sein

    von Martin Klingst

    Η έγκυρη γερμανική εφημερίδα DIE ZEIT έχει ως κύριο θέμα της, τι άλλο, από τη σύρραξη στο Λίβανο, και υποστηρίζει, ότι ήρθε η ώρα της επέμβασης της διεθνούς κοινότητας και της διάνοιξης διαύλων για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Όμως αυτό οδηγεί το Ισραήλ στην εκεχειρία-ήττα και δίνει τη δυνατότητα στους φανατικούς μουσουλμάνους να επανακάμψουν.

    Είναι λύση ή μετάθεση του προβλήματος; Και τι γίνεται με τους αμάχους που αγκομαχούν καθημερινά και υποφέρουν;

    Το δικό μου πικρό συμπέρασμα είναι ότι αφού οι εμπλεκόμενοι(σ.σ. σε καμία περίπτωση δεν ισομοιράζονται οι ευθύνες) δε μπορούν(μπόρεσαν) να κάνουν υπερβάσεις και επέλεξαν (εάν είχαν τη δυνατότητα επιλογής ή μάλλον την είχαν πριν αρκετά χρόνια) αυτό το δρόμο, η καταστροφή ήταν ήδη προγραμματισμένη. Το έργο, οι πρωταγωνιστές και το, τα σενάρια πάνω κάτω γνωστά, τώρα επιβεβαιωμένοι όλοι μας απορρούμε...

    Πόσο ειλικρινής είναι η λύπη μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. KAΛΗΜΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ DΟΝ.

    ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ:

    1) ΕΙΡΗΝΙΣΤΗΣ Ο ΑΜΟΣ ΟΖ; ΔΕΝ ΤΟΝ πΙΣΤΕΨΑ πΟΤΕ. Ο ΤΡΟπΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟπΟΙΟ ΔΙΑΤΥπΩΝΕΙ ΤΑ ΕπΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΚΑπΟΙΟΥ πΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ πΕΙ ΤΑ πΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ. ΣΑΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ πΟΥ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΟπΑΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΖΗΓΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜπΙΖΝΕΣ ΤΟΥ.

    2)Η ΧΕΖΜπΟΛΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ πΥΡΑΥΛΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ; ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΑΛΛΑ πΟΥ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ; ΑπΟ ΤΟ 1989 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑπΙΕΙ ΤΟ ΧΑπΑΚΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΕΓΝΟ. ΚΑΙ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟ 1989 ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕπΙΘΕΣΗ ΤΗΣ 11ης ΣΕπΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑπΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ. ΤΟΤΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ Η πΤΩΣΗ ΤΗς ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΥπΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣπΟΡΑ ΤΗς πΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗς ΣΤΟΝ πΛΑΝΗΤΗ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΥπΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣπΟΡΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑς ( ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ )ΚΡΥΦΕΣ πΩΛΗΣΕΙΣ ΟπΛΩΝ.

    3) ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Υ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑπΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ πΑΤΕΡΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ πΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑπΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ πΛΕΥΡΑ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΤΕΚΛΑΡΕ ΕπΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ. ΑΡΑ ΜΗπΩς ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΘΕΟΙ; ΔΕΝ ΥπΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΘΕΙΣΜΟΣ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ.

    4) ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑς ΤΩΡΑ: ΝΑ ΔΩ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ πΩς ΘΑ ΤΟ ΦΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑς πΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ πΑΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΥΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΙΜΑ πΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑπΕΙΡΟ ΙΔΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑπΕ ΤΟΥ ΕπΑΝΩ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜπΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ πΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΑπΟ ΤΙΣ 22 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑπΤΥΓΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΕΣ. Η ΚΑπΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑπΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΟ πΡΑΓΜΑ. πΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ πΑΡΕΙ ΧΑΜπΑΡΙ ΑΚΟΜΑ; ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Nikos Dimou said...


    "heinz said...
    "Η φαντασίωση της γης Χαναάν, νομίζω ότι είναι το αρχικό αίτιο".

    Δεν νομίζω πως η φαντασίωση αυτή συγκινεί πια τους Ισραηλινούς... Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να αναγνωριστούν σαν κράτος και να ζήσουν ειρηνικά."


    ναι είναι ολοφάνερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Hai...Idont know your language.but Ienjoyed photos .Nice blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. είναι άτυχη πολύ των άτυχων η μοίρα. εντελώς πετρωμένη στην αγάπη και σαβανωμένη του έρωτα το ανοξείδωτο φάος. θα πεθάνουν μεταξύ των ατύχων όμως και άτομα των μειονοτήτων που ίσως να έπαιζαν ρόλο μετά την ειρήνευση. ένας ομοφυλόφιλος ισραηλίτης θα μπορούσε να ιδρύσει εκ νέου το μουσουλμανισμό πάνω στις υγιείς αμερικανικές βάσεις της Σούδας, ενώ ένας απόστρατος σουνίτης θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει playstation σε γιγαντιαία συνταγματική οθόνη. οι υπόλοιποι πεθαίνουμε από τερηδόνα και λεπτοδείκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα και από εμένα...
    ΝΔ wrote:
    Έχω όμως γνωστούς Λιβανέζους που εύχονται να νικήσει το ...Ισραήλ για να απαλλαγούν από την ιρανικού τύπου δικτατορία της Χεζμπολά.

    Με ποιο τρόπο μπορεί να νικήσει το Ισραήλ δεν έχω καταλάβει; Και οι φίλοι μου οι Λιβανέζοι το ίδιο λένε για τη Hesbollah εδώ και 5 χρόνια που έχω τη τύχη να τους γνωρίζω... Ωστόσο σήμερα το μόνο που θέλουν είναι να σταματήσει ο πόλεμος έξω από το σπίτι τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτά που γράφω παρακάτω τα δημοσίευσα και σε άλλα μπλογκς, αλλά επειδή σίγουρα ταιριάζουν καλύτερα στο μητρικό μπλογκ, τα ξαναπαρουσιάζω, έστω κι αν γίνομαι κουραστικός.
    *************

    O καφενειακός ή δημόσιος διάλογος (;) που γίνεται στην ελληνική γλώσσα και αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολέμου, είναι εξ ορισμού μάταιος. Διεξάγεται μονόπλευρα και μονολιθικά, σε πολύ στενά ιδεολογικά και ελληνοκεντρικά πλαίσια, και αποκλείει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απόψεις των άμεσα εμπλεκόμενων, όπως και τρίτων ουδέτερων παρατηρητών από άλλες χώρες. Όταν σπάνια φιλοξενούνται στο διάλογο μας τρίτοι, η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια μεροληπτικά, πάντα με γνώμονα την προβολή θέσεων που παραδοσιακά βρίσκουν σύμφωνη και κολακεύουν την ομοιογενή και ομοιόμορφη και επιλεκτικά ευσυγκίνητη ελληνική κοινή γνώμη. Ο σκοπός των έντονων και συναισθηματικά φορτισμένων αντιπαραθέσεων, που βλέπουμε και διαβάζουμε στα κανάλια και στις εφημερίδες, δεν είναι η υπεράσπιση του δικαίου ( υπάρχει φυσικό δίκαιο στην εξωτερική πολιτική άραγε;) της μια ή της άλλη πλευράς –οι περισσότεροι άλλωστε, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, συντασσόμαστε πάγια εναντία στους ισραηλινούς και τους Αμερικάνους- αλλά η ανάγκη των διαπληκτιζόμενων μερών, δημοσιογράφων, αναλυτών, διανοουμένων, άσχετων τηλεμαϊντανών, ειδικών αντιαμερικανολόγων με PhD στο Harvard ή στον Περισσό κτλ, να διαφημίσουν τους εαυτούς τους , να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους και να κερδίσουν τις εντυπώσεις με την ορθότητα (;) των απόψεων τους και τον πλούτο των γνώσεών τους, επιδεικνύοντας με στόμφο τις δήθεν ουμανιστικές ευαισθησίες τους, μα πάνω από όλα την ξέχειλη οργή τους (νηφάλιος στην Ελλάδα = χαμένος από χέρι), η οποία, όμως, «είναι μονομερής και υποκριτική και η ύπαρξη θυμάτων προβάλλεται ή υποβαθμίζεται προκειμένου να στηρίζει προκαταλήψεις για τους θύτες» (Μπίστης).


    Με το «Μπίστης» που ανέφερα μάλλον έχασα το οποιοδήποτε δίκιο που μπορεί και να είχα, ε;

    Και εγώ θα τον πήγαινα περισσότερο αν δεν εξευτέλιζε τον εαυτό του τόσο πολύ σε χαζοεκπομπές και χαζοκάναλα…

    Με αυτά που λέω, εύκολα κάποιος γραικαλβανός (αισθητή η απουσιά του harry από τέτοιες συζητήσεις) θα μπορούσε να μου προσάψει την «κατηγορία» του αμερικανοεβραιόφιλου. Εμένα πάντως ο charmingjustcharming, διέγραψε όλα τα σχόλια μου και με κήρυξε ανεπιθύμητο στο μπλογκ του. Έχει καιρό βέβαια, δεν το έκανε πρόσφατα με τις εξελιξεις…


    Νομίζω δεν έχει πολύ νόημα να συζητάμε διεθνή θέματα με τους όμοιους μας. Εκτός και αν θέλουμε να εκτονωθούμε, όπως κάνουμε και με τα ποδοσφαιρικά. Είτε πάμε στην Τούμπα και την καίμε, είτε πάμε Β. Κωνσταντίνου (σωστά το λέω;) και εξασκούμε τα μπράτσα μας, ρίχνοντας τον τρουμαν μπρούμυτα στο έδαφος.

    Αυτές τις μέρες με εκφράζει πιότερο ο!!! Πιτσιρίκος (Και το καινούριο του ποστ ωραίο είναι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλές οι διαπιστώσεις

    Αλλά να μη ξεχνούμε την πραγματική αιτία των πολέμων που δεν είναι άλλη από τα συντήρηση και επαύξηση των συμφερόντων, οικονομικών και άλλων, των γερακιών και το πάθος τους για παντοκρατορία.

    Και η καημένη η ειρήνη αποδεικνύεται και πάλι
    " ασύμφορη ".

    Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αν
    κουνούσαν το μικρό τους δακτυλάκι, αν εφάρμοζαν κάποια προγράμματα με στόχο την καθιέρωση της Ειρήνης στον πλανήτη, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

    Αντί αυτού προάγουν την τρομοκρατία. Τη δική τους και των άλλων.

    Το ίδιο μήπως δεν ισχύει και με το περιβάλλον που καταστρέφεται.

    Ποιοί δεν υπογράφουν τις συνθήκες προστασίας του και γιατί ?

    Και στο τέλος -τέλος, αφού ούτε ένα σκοτωμένο, πεινασμένο, ακρωτηριασμένο, απορημένο, αθώο παιδί δεν καταφέρνει να συγκινήσει τις ψυχές αυτών που μπορούν να μιλήσουν και δεν το κάνουν, τότε που βρίσκεται η σωτηρία ?

    Μήπως στον Ο.Η.Ε. που συνήθως σωπαίνει ή μιλά όταν είναι αργά ?

    Μήπως στην Ευρώπη των ανενεργών και αναποτελεσματικών
    ( έτσι δυστυχώς αποδεικνύεται ) αρχών της ?

    Μήπως στον καθένα από μας που δεν ευκαιρούμε ?

    Πού ?

    Μήπως στους Λαούς,

    Ίσως

    Υπάρχει και αυτή η εκδοχή,

    Πρέπει να βλέπουμε την εικόνα, έξω από αυτή,
    για να την βλέπουμε ολόκληρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kostas Trent & Πάντα Σκεπτικιστής - στείλατε σχόλια πολύ μεγαλύτερα από το όριο των 300 λέξεων (ακόμα και το έκτακτο των 500!).

    Παρακαλώ να είστε πιο συνοπτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ενπλω said...
    κ.Δήμου
    "έχω την εντύπωση ότι η νηφάλια προσέγγισή σας στο ζήτημα, στερείται "ιστορικότητας" και γνώσης των σύγχρονων δεδομένων.
    (βλ. διαχρονικά, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ & την πολιτική των τελευταίων ισραηλινών κυβερνήσεων)".

    Η "ιστορικότητα" είναι μία παγίδα για την επίλυση σημερινών προβλημάτων. Το θέμα είναι να κρίνει κανείς με τα σημερινά δεδομένα κι όχι με το τι είχε γίνει προ 5.000, 50 ή 5 ετών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αλήθειες: Το Ισραήλ είναι το μόνο και το πιο παλιό ρατσιστικό κράτος του κόσμου με θεσμοθετημένο επίσημα τον ρατσισμό μέσω της Παλαιάς Διαθήκης στην οποία αναφέρεται ότι είναι ο περιούσιος λαός.
    Είναι ίσως το πιο στρατιωτικοποιημένο κράτος του κόσμου με την στρατιωτική εκπαίδευση να συνεχίζεται δια βίου σε όλους τους πολίτες - έχοντας άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή και στην νοοτροπία των ισραηλινών.
    Είναι από τα πιο θεοκρατικά κράτη του κόσμου - βλέπε και τις μονάδες που πολεμούν οι οποίες συνοδεύονται από ραββίνους για να προσεύχονται πριν τις επιχειρήσεις.
    Οι αποφάσεις του ΟΗΕ που έχουν βγεί για τους Παλαιστίνιους είναι εντελώς αγνοημένες από το Ισραήλ και τώρα θυμήθηκε την απόφαση για την Χεζμπολά;
    Οι απαγωγές ισραηλινών στρατιωτών ήταν στρατιωτική ενέργεια και το Ισραήλ απάντησε σκοτώνοντας αμάχους και κυανόκρανους.
    Το Ισραήλ χωρίς την οικονομική κυρίως αλλά και στρατιωτική υποστήριξη από την αμερικάνικη ακροδεξιά που κυβερνάει τώρα δεν θα είχε καταφέρει τίποτα!
    Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα λέγοντας ότι όλες οι πλευρές έχουν άδικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @kostas trent
    Δημοσίευσα και το δεύτερο σχόλιό σας (550 λέξεις - το πρώτο ήταν 860!) κατ' εξαίρεση γιατί ήθελα να ακουστούν οι απόψεις σας. Με προλάβατε με το τρίτο.

    Ως προς την ουσία έχω να πω ότι προσωπικά ΔΕΝ τηρώ πολιτική ίσων αποστάσεων.
    Πιστεύω, όπως κι εσείς πως το Ισραήλ έχει μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης. Ωστόσο οι αποστάσεις είναι θέμα ηθικό ή νομικό (κι εγώ δεν είμαι ούτε κριτής ούτε δικαστήριο, ούτε ιστορικός του μέλλοντος).

    Το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι να αποφανθούμε ποιος φταίει και πόσο - αλλά 1. να σταματήσει η σφαγή 2. να ξεπεραστεί η αδιαλλαξία, ώστε να υπάρξει χώρος για μία μελλοντική ειρηνική συνύπαρξη.

    Δυστυχώς στο χώρο παίζονται παιχνίδια τρίτων που δυσκολεύουν κάθε λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. πάντα σκεπτικιστής said...
    "Η "ιστορικότητα" είναι μία παγίδα για την επίλυση σημερινών προβλημάτων. Το θέμα είναι να κρίνει κανείς με τα σημερινά δεδομένα κι όχι με το τι είχε γίνει προ 5.000, 50 ή 5 ετών... "

    Για αυτό ο ΟΗΕ αποφάσισε το 1948 να ιρυθεί το κράτος του Ισραήλ, εκεί που το τοποθετούσε...η Βίβλος;"

    Να λοιπόν που κι εσείς γυρίζετε πίσω στο 1948!

    Όσο για την αναλογία σας ότι πρέπει να δημοσιεύσω σχόλιο 655 λέξεων λόγω του ότι αφορά 432 νεκρούς... Τι μακάβριο μέτρο είνα αυτό; Τότε για τα θύματα του Πολ Ποτ θα επιτρέπονταν 3,5 εκατομμύρια λέξεις;

    Υπάρχουν κανόνες σε αυτό το blog - καλό είναι να τους σεβαστείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @παντα σκεπτικιστής

    ευτυχώς που περικόψατε το περίφημο σχόλιό σας έτσι που δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε για λογοκρισία και οι αναγνώστες του μπλογκ μπορούν να δουν με πόση επάρκεια, σαφήνεια και νηφαλιότητα διατυπώνετε τα επιχειρήματά σας.

    Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω διάλογο με εκφράσεις όπως "για την αλητοπαρέα του Μπούς και των λοιπών νεοσυντηρητικών". Αυτά κάνουν για τηλεοπτικά πραράθυρα και ντουντούκες διαδηλώσεων. Είστε σε λάθος τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τα περί γης Χαναάν, είναι ασφαλώς μια υπόθεση που κάνω. Η πλήρης υπόθεσή μου είναι η εξής:

    Ισραηλινοί:
    Όλες οι "φυλές του Ισραήλ".
    Συνεκτικός ιστός (νόημα - ταυτότητα): Η αφήγηση ("γη Χαναάν").
    Κατά βάση: Μάλλον σημίτες.

    Άραβες- Ισλάμ:
    Κατά βάση: Μάλλον σημίτες και άριοι (οι Πέρσες δεν είναι σημίτες βέβαια).
    Συνεκτικός ιστός (νόημα - ταυτότητα): Η αφήγηση ("οι σταυροφόροι", "το κακό").

    Γιατί με νοιάζει:

    Γιατί νομίζω ότι αν δεν μπει ο ένας στη θέση του άλλου, δε βλέπω λύση. Κι αυτό δεν σημαίνει μια "λογική" προσέγγιση, αλλά να δεις τον κόσμο με τα μάτια του Ισραηλινού και του Άραβα. Μόνο έτσι νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ alkinio

    i golda meir exefrase kati to opoio ypostirizoun oloi oi evraioi giati einai meros tis istoria tous kai kyrios tis 8riskeytikis tous sinidisis pou vasizetai stis Grafes. den yparxei pouthena stin vivlo i palestini sa xora. den exei na kanei tipota me to misos.

    Στισ Γραφές απ'ο,τι ξέρω παραλείπονται και άλλες χώρες και λαοί....ΗΠΑ πχ...πάμε να τους φάμε κι αυτούς για να είμαστε σωστοί και by the book?

    Οι Ισραιλινοί χρησιμοποιούν και βόμβες φωσφόρου.....(παράνομες από το διεθνές δίκαιο)

    Η Ευρώπη είναι κι αυτή συμμέτοχη άμεσα και έμμεσα.

    Κάποιοι θεωρούν ως αντίφαση το ότι ενδεχωμένως τα "Αριστερά" και Αριστερά κόμματα θα ήταν με το Ισραήλ αν πολεμούσε κόντρα στις ΗΠΑ....μα προφανώς τότε θα ήταν η αδύναμη πλευρά χωρίς τα μέσα να υπερασπιστεί με "διπλωματία" τα συμφέροντά της.....που είναι λοιπόν η αντίφαση?
    Κανείς δε λέει πως οι Παλαιστίνιοι είναι "άγγελοι" εκ των πραγμάτων όμως δεν μπορούν να είναι όπως το έθεσαν ήδη και άλλοι.
    Το επιχείρημα με τους Τούρκους είναι κατά την άποψη μου σοφιστία....και μόνο για τις εντυπώσεις (επίσης το έχει διατυπώσει ήδη ο Ανδριανόπουλος....)
    Ο Μαύρος Γάτος έχει μια πο΄λύ εύστοχη παράθεση του λόγου των Αθηναίων στους πολίτες της Μήλου κατά τις "διπλωματικές" διαβουλεύσεις για την "εθελούσια" προσχώρηση της Μήλου στην Αθηναϊκή "Συμμαχία" (βλέπε Ηγεμονία). Δυστυχώς δεν ξέρω να το βάλω ως link αν κάποιος ξέρει ας το κάνει.
    Πάντως όντως δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο παρά μόνο νεκροί που δε φταίνε. Οι φαντάροι αιχμάλωτοι είναι φαντάροι....όχι καμμένα από τις βόμβες φωσφόρου παιδιά που κοιμόντουσαν στο σπίτι τους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. catmans said...

    "Αλήθειες: Το Ισραήλ είναι το μόνο και το πιο παλιό ρατσιστικό κράτος του κόσμου με θεσμοθετημένο επίσημα τον ρατσισμό μέσω της Παλαιάς Διαθήκης στην οποία αναφέρεται ότι είναι ο περιούσιος λαός."

    Αλήθειες επίσης: η Παλαιά Διαθήκη είναι ιερό βιβλίο και για τις υπόλοιπες δυο εβραϊκές θρησκείες, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.

    Go figure, που θάλεγε κι παρέα των συμμάχων μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. alkinio said...

    "den yparxei pouthena stin vivlo i palestini sa xora."

    Πως δεν υπάρχει; Filistin. Οι Φιλισταίοι. Οι Παλαιστίνιοι.
    Άσε που ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας είναι ο Σαμψών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σε καιρούς παράλογους, οι λογικές φωνές πάντα θα δέχονται επίθεση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @ nikos dimou

    @παντα σκεπτικιστής

    "Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω διάλογο με εκφράσεις όπως "για την αλητοπαρέα του Μπούς και των λοιπών νεοσυντηρητικών". Αυτά κάνουν για τηλεοπτικά πραράθυρα και ντουντούκες διαδηλώσεων. Είστε σε λάθος τόπο."

    Παρά Ταύτα αποφεύγετε να απαντήσετε στις θέσεις του οι οποίες ναι μεν δεν είναι 100% υποστηριζόμενες από επιχειρήματα αλλά:

    Α) Υπάρχει όριο λέξεων
    Β) Προφανώς ήταν και ταραγμένος όταν τα έγραφε αλλά είμαι σίγουρος πως έχει μέσα του την απαραίτητη στήριξη με επιχειρήματα και δεν έχετε παρά να του τη ζητήσετε εκεί που κρίνετε πως είναι ανεπαρκής.

    Με λίγα λόγια δε νομίζω πως είναι απορριπτέα εντελώς αυτά που γράφει κάποιος επειδή ενδεχομένως δεν τα έγραψε όντας 100% ψύχραιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. heinz said...
    "Γιατί νομίζω ότι αν δεν μπει ο ένας στη θέση του άλλου, δε βλέπω λύση. Κι αυτό δεν σημαίνει μια "λογική" προσέγγιση, αλλά να δεις τον κόσμο με τα μάτια του Ισραηλινού και του Άραβα. Μόνο έτσι νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση".

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ! Τι άλλο είπε ο Καντ με την κατηγορική προσταγή; Ο ανθρωπισμός του ορθολογισμού βασίζεται ακριβώς σε αυτή τη σκέψη - από την οποία εκπορεύονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αγαπητέ Νίκο,
    διαβάζοντας το post σου και τα comments αναρωτήθηκα για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια γιατί εμείς που ζούμε στο εξωτερικό βλέπουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά από τον τρόπο που τα βλέπουν στην Ελλάδα. Μήπως φταίει κάτι που βάζουν οι καπιταλιστές στο νερό μας; Μήπως κάθε βράδυ διάφορα λόμπι, διάφορα για να μη παρεξηγηθούμε από τους ‘προοδευτικούς political correct’, μου κάνουν υπνοθεραπεία για το πως να σκέφτομαι ή μήπως γιατί η ενημέρωση μου δεν προέρχεται αποκλειστικά από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης;

    Το καλό είναι ότι ΝΑΙ πολλοί Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί που ζουν εδώ μαζί μας θα συμφωνούσαν απεριόριστα με το post σου. Και για όσους απορούν είναι πολλοί αυτοί που θα εύχονταν να νικήσει το Ισραήλ, αλλά θα πρέπει να ζητήσω ειλικρινά συγνώμη γιατί δυστυχώς και αυτοί οι δύσμοιροι πίνουν το ίδιο αμερικανομολισμένο νερό που πίνω κι εγώ!!!

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. it is said...
    "Με λίγα λόγια δε νομίζω πως είναι απορριπτέα εντελώς αυτά που γράφει κάποιος επειδή ενδεχομένως δεν τα έγραψε όντας 100% ψύχραιμος".

    Ο διάλογος με κάποιον που βρίζει, δεν έχει νόημα. Όπως επίσης με κάποιον που είναι απόλυτος. Δεν υπάρχει καμία διαμάχη στον κόσμο όπου η μια πλευρά έχει 100% δίκιο.

    Θα υπενθυμίσω μία αγαπημένη μου φράση: "Σε καιρούς διχογνωμίας το καθήκον του διανοούμενου είναι να υποστηρίζει την άποψη των αντίθετων".

    Πολύ εύκολο να βρίσω και εγώ του Μπους και να εισπράξω χειροκρότημα. Το θέμα είναι να καταλάβει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει, και γιατί συμβαίνει.

    Όσο για την ιστορία των Μηλίων - ποιος θα το έλεγε στον Θουκυδίδη πως θα γινότανε κι αυτός αντι- αμερικανός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Έγραψες ΝΔ:
    Όποιος επιμένει να είναι απόλυτος, χάνει το δίκιο του.

    Απο όλην αυτή την συνεχιζόμενη αιματοβαμμένη ιστορία, κρατώ το παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Δεν ξερω τι θα γινει με αυτην την καινουρια ιστορια στο Λιβανο και μαλλον δεν με ενδιαφερει (οπως και σχεδον ολους μας ).Θα κρατησω ομως κατι απο αυτη την ιστορια , και αυτο θα ειναι η εικονα απο τα κοριτσακια που εγραφαν "Με αγαπη απο το Ισραηλ" πανω στα βληματα των 155mm . Για μενα θα ειναι η εικονα του 2006 οτι αλλο και αν γινει φετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. πάντα σκεπτικιστής said...
    "Πόσοι απο αυτούς που διάβασαν το σημερινό σας κείμενο, συμπέραναν οτι "το Ισραήλ έχει μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης";

    Δυστυχώς δεν διαβάζετε η δεν καταλαβαίνετε τα σχόλια. Πριν λίγο έγραψα πάλι ότι το πρόβλημα δεν είναι να δικάσουμε και να καταδικάσουμε - δεν είμαστε δικαστήριο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

    Εσείς έχετε κολλήσει στον καταγγελτικό λόγο (που εύκολα γίνεται υβριστικός). Αυτή είναι η αρρώστεια της ελληνικής συζήτησης που στοιχειώνει τα τηλεοπτικά παράθυρα.

    Εμένα με ενδιαφέρουν άλλα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ν.Δ. said: Έχω όμως γνωστούς Λιβανέζους που εύχονται να νικήσει το ...Ισραήλ για να απαλλαγούν από την ιρανικού τύπου δικτατορία της Χεζμπολά.

    Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το 1970 στην Ελλάδα της δικτατορίας κάποιος φανατικός Χουντικός αξιωματκός έκανε "ντου" σε τουρκικό φυλάκιο και σκότωνε πέντε έξι Τούρκους στρατιώτες. Αρχίζανε μετά οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των Τούρκων και ισοπεδώνανε την μισή Ελλάδα και σκοτώνανε αμάχους. Θα υπήρχε κανείς που θα έλεγε "ας ελπίσουμε να νικήσει η Τουρκία για να γλυτώσουμε από τον Παπαδόπουλο και τους υπόλοιπους χουντικούς"?????

    Συνήθως συμφωνώ μαζί σας κύριε Δήμου, αλλά για πολλά σημεία αυτού του κειμένου είμαι πολύ επιφυλακτικός. Όσο για τον Άμος Όζ μέσα από τα βιβλία του είδα με άλλη ματιά τους εβραίους και κατανόησα προβλήματά τους πολύ καλύτερα (μου άνοιξε τα μάτια) αλλά αν υποστηρίζει αυτό το αιματοκύλισμα για οποιονδήποτε λόγο, τι να πω ... λυπάμαι και καλύτερα να μην γράψω την γνώμη μου από σεβασμό στον οικοδεσπότη του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Να μαντέψω;
    Πάλι καλά που βάλατε moderation!

    O Don γύρισε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Et in Arcadia ego said...
    Θα κρατησω ομως κατι απο αυτη την ιστορια , και αυτο θα ειναι η εικονα απο τα κοριτσακια που εγραφαν "Με αγαπη απο το Ισραηλ" πανω στα βληματα των 155mm . Για μενα θα ειναι η εικονα του 2006 οτι αλλο και αν γινει φετος.

    Μη την κρατήσετε - η εικόνα ήταν στημένη. Πόλεμος προπαγάνδας. (Η σας φαίνεται φυσικό να κυκλοφορούν κοριτσάκια σε αποθήκες πυρομαχικών;).

    Απολλύων said...
    Ότι και να λένε τα ΜΜΕ, το Ισραήλ ΔΕΝ είναι δημοκρατία, ΔΕΝ είναι κοσμικό κράτος Δυτικού τύπου, ΔΕΝ είναι κράτος ίσων ευκαιρειών για όλους του τους πολίτες...

    Αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ γράφονται άρθρα και γίνονται διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου. Αυτό σε κανένα κράτος της περιοχής δεν θα μπορούσε να γίνει...

    Για τις ίσες ευκαιρίες, συμφωνώ - οι Αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες έχουν λιγότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ioannisk said...
    "Να μαντέψω;
    Πάλι καλά που βάλατε moderation!"

    Μπα - δεν έχω κόψει τίποτα - ένα μόνο λόγω μήκους και αυτό ξανάρθε μικρότερο.

    "O Don γύρισε;"

    Αν γύριζε θα είχαμε προωτοσέλιδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. tsatilas
    Οι ενδιαφερόμενοι ισχυρίζονται πως το καθεστώς της Χεζμπολά είναι πολύ πιο καταπιεστικό από αυτό της δικής μας Χούντας...

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. πΑΝΤΑ Ο πΟΛΥ ΣΚΕπΤΙΚΙΣΜΟΣ ΒΛΑπΤΕΙ.

    ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΜπΕΙΡΙΑ ΜΙΑΣ πΟΛΥ ΚΑΛΗς ΦΙΛΗΣ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑπΟ ΕΝΑ πΡΟΣΦΑΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ. ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΚΑπΟΙΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΝΕΟΙ ( ΚΑΤΩ ΑπΟ 30 ) ΤΗΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΑΔΗΜΟΝΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥπΗΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ πΕΡΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟπΟΣ ΝΑ ΛΗΞΕΙ Η ΚΑΤΑπΙΕΣΗ ΑπΟ ΤΟ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

    ΛΥπΗΡΟ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΣ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Μία θεία μου, που ασχολείται με επιχειρήσεις, "υιοθέτησε" (βάφτισε), προ τριών ετών, ένα μικρό παιδάκι μιας μάλλον φτωχής(με τα δικά μας μέτρα) οικογενείας λιβανέζων χριστιανών (καθολικών).

    Πέρυσι τους φιλογένησε (οικογενειακώς) ένα μήνα εδώ στη Λευκωσία κι έτσι τους γνώρισα κι εγώ. Χρυσοί άνθρωποι.

    Προ τριών μηνών, η Μ. γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και λέγαμε να τους φιλοξενήσουμε πάλι φέτος (η θεία μου, δηλαδή - εγώ απλώς βοηθάω, αν και όταν μπορώ) άλλο έναν μήνα κι αν μπορούσαμε να βαφτίσουμε κι αυτό το παιδάκι.

    Επειδή όμως είχα προγραμματίσει να παω, την πρώτη βδομάδα τού Αυγούστου, στη Δανία (σε συνέδριο για την Επιληψία), είπαμε να μας επισκεφτούν μετά τις 10 Αυγούστου...

    Όταν άρχισε το κακό, αμέσως η θεία άρχισε να τους ψάχνει και να αγωνίζεται να βρει τρόπο να τους φέρει εδώ. Μάταια...

    Ακομα τους ψάχνουμε... Μάλλον θα είναι ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους (με ένα παιδάκι τεσσάρων ετών και ένα μωράκι τριών μηνών...)

    (Τι θα φάνε αυτοί οι άνθρωποι, πού θα βρουνε νερό, τουαλέτες, που θα κοιμηθούν, που θα πλυθεί το μωρό, με τι θα το αλλάξουν, που θα βρουν γάλα να το ταισου μέσα σε κείνον τον χαμό...Συγγνώμη για τα αφελή ερωτήματα... όμως τέτοιες απλές ανάγκες είχαμε κι εμείς το 74 και πιστέψτε με, ήταν βουνό!)

    Τα κινητά, ως γνωστόν δουλεύουν με... φορτισμένες μπαταρίες οι οποίες όμως (εκεί) έχουν αδειάσει. (Αντε να βρεις μπρίζα στο δρομο ή στην εξοχή...) Αν συνεχιστεί το κακό, θα πέσει άγρια,μαύρη αγορά: σε λίγο μια φορτισμένη μπαταρία θα κοστίζει όσο ένα... αυτοκίνητο.

    Το ίδιο και οι θέσεις για ένα εισιτήριο, άνευ επιστροφής, προς Κύπρο ή Πειραια...

    Εννοείται πως αυτές οι θέσεις είναι για ξένους υπηκόους... ευρωπαίους, ασιάτες και αμερικάνους: δείχνουν το διαβατήριο και μπαίνουν. (Εξαιρούνται οι ντόπιοι με τα μέσα). Οι "άλλοι" ντόπιοι θα μείνουν εκεί να πεινάσουν, να διψάσουν, να αρρωστήσουν να τιμωθηθούν για να... βάλουν μυαλό...

    Περί αυτού πρόκειται: περί συλλογικής τιμωρίας και μαζικών αντιποίνων.

    Λες και ο κοσμάκης μπορεί να τα βάλει με τη Χεσμοπλά και να της πει φύγετε...

    (όχι δέκα αλλά) Χίλιοι οφθαλμοί αντί οφθαλμού...



    Με θλιψη

    Παράγραφος


    ΥΓ. Μην πυροβολάτε τον πιανίστα! Δεν είναι έγκλημα την ώρα της συμφοράς να παραμένει κάποιος ψύχραιμος - εγώ πάντως δεν είμαι καθόλου. Τι να πει κι εκείνος ο κοσμάκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Κατά τα άλλα, όλες οι θρησκείες (και μάλιστα στον τόπο που γεννήθηκαν) προωθούν την ειρήνη και την αδελφοσύνη...

    Δεν με νοιάζει ποιος έχει δίκιο -αν και θα ήθελα κάποια στιγμή να καταλάβω, πολύ μετά το τέλος όμως, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τώρα- θέλω να σταματήσουν να χαραμίζουν τις ζωές τους. Καλά δεν μπορεί να κάνει κανένας τίποτα τόσα χρόνια;

    Τέλος πάντων πόσους συμφέρει αυτός ο πόλεμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αγαπητέ ΝΔ,

    Δυο πράγματα δε μου άρεσαν στο post:
    (1) Aυτό το "...κάθε μέρα σκοτώνουν Εβραίους αμάχους. Αλλά γι αυτούς δεν διαβάζουμε τίποτα...", γιατί ενέχει μέγάλη δόση υπερβολής. Δεν θρηνούν θύματα κάθε μέρα οι Ισραηλινοί, αλλά και όποτε θρηνούν το διαβάζουμε.
    (2) Η επίκληση της "ανάλογης κατάστασης στην Ελλάδα". Γράφω στο blog μου (για να ευλογήσω και τα γένια μου) σε τι ολισθηρά μονοπάτια μπορεί να μας οδηγήσει μια τέτοια αναλογία.

    Τέλος, σχετικά με το "Η "ιστορικότητα" είναι μία παγίδα για την επίλυση σημερινών προβλημάτων" (σιγά που θα το άφηνα έτσι:-)) επτρέψτε μου την άποψη - και θα μείνω εκεί - ότι ακριβώς η γνώση της ιστορίας της περιοχής είναι που επιτρέπει σε σας να κατανοείτε πόσο περίπλοκα είναι τα προβλήματα στην περιοχή ενώ ο παραμερισμός της αποτελεί εγγύηση για την αποτυχία οποιουδήποτε ειρηνευτικού σχεδίου.

    Ο γάτος θα επιστρέψει, θα δείτε, εκτός πια κι αν ο ίδιος, για κάποιο περίεργο γατίσιο λόγο, δεν το θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. http://blogs.guardian.co.uk/news/archives/2006/07/20/lies_damn_lies_and_war_pictures.html#more

    απο την Guardian ... για τα κοριτσακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. πάντα σκεπτικιστής said...
    "αλλά σήμερα πραγματικά έβραζα βλέποντας καμένα παιδιά απο βόμβες φωσφόρου".

    Πρέπει να αλλάξετε Nick. Όχι μόνο δεν είστε "παντα σκεπτικιστής" - δεν είστε καθόλου.

    Υιοθετείτε άκριτα κάθε προπαγανδιστικό τέχνασμα.

    Δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία έγκυρη πηγή ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου. Το ίδιο το διαψεύδει κατηγορηματικά. Η μόνη πληροφοία είναι από Λιβανέζους γιατρους που έκριναν ότι ορισμένα εγκαύματα "θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από βόμβες φωσφόρου". (BBC). H εικασία τους έγινε για σας γεγονός.

    Μη βράζετε τόσο εύκολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. nikos dimou said...
    Πριν λίγο έγραψα πάλι ότι το πρόβλημα δεν είναι να δικάσουμε και να καταδικάσουμε - δεν είμαστε δικαστήριο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

    Μάλλον δεν θέλετε να καταλάβετε τι συμβαίνει...
    Εφόσον η κυβέρνηση του Ισραήλ και οι πολίτες του (εφόσον αυτοί την εκλέγουν δημοκρατικά) δεν αλλάξουν τα πιστεύω τους που ταυτίζουν -και στο συνταγμά τους- το κράτος τους με την θρησκεία του εβραϊσμού, δηλαδή αναφέρουν ότι είναι ο καλύτερος λαός του κόσμου και όλοι οι άλλοι λαοί είναι κατώτεροι, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει από το Ισραήλ. Γιατί απλά δεν χωράει ορθολογισμός και συζήτηση όταν η μια πλευρά στηρίζει τις απόψεις τις σε θρησκευτικά δόγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Κύριε Δήμου διαβάζοντας το σημερινό σας post αναρωτιέμαι ποια είναι συνολικά η γνώμη σας για το παλαιστινιακό ζήτημα. Αναγνωρίζετε ότι οι παλαιστίνιοι διεξάγουν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στο στρατό κατοχής του Ισραήλ; Αν ναι, τότε το δίκιο δεν είναι αναγκαστικά με το μέρος τους, έστω και αν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι πολλές φορές κατακριτέες (π.χ. επιθέσεις αυτοκτονίας σε αμάχους).

    Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να εστιάζουμε στα σημερινά γεγονότα αγνοώντας το παλαιστινιακό ζήτημα που βρίσκεται στην καρδία του προβλήματος της μέσης ανατολής. Μόνο όταν το Ισραήλ διαλύσει τους παράνομους οικισμούς του και αποσύρει τα στρατεύματα του από την Δυτική Όχθη θα μπορεί να ισχυρίζεται με πειστικότητα ότι έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Πάντα σκεπτικιστής... said:

    Κύριε Δήμου ..... Θα έλεγα οτι είστε ένας πληρωμένος κονδυλοφόρος του Ισραήλ, ούτε η ίδια η Ισραηλινή κυβέρνηση δε θα υπερασπιζόταν τον εαυτό της τόσο καλά όσο εσείς με το σημερινό κατάπτυστο δημοσίευμα.

    *****************

    Αυτό ήταν το ανέκδοτο της ημέρας.

    O Δήμου .... πληρωμένος κονδυλοφόρος!!!

    doctor

    Y.Γ. Ο Stavros Katsaris (Πεμ Ιουλ 27, 11:53:21 πμ) με κάλυψε. Συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ExBerliner said...
    "Η επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο (έστω από την Χεζμπολά) είναι τρομοκρατική επίθεση?"

    Δεν ισχυρίστηκα πουθενά κάτι τέτοιο. Στρατιωτική επίθεση ήταν και στρατιωτικά αντίποινα έφερε.
    Βέβαια οι Χεζμπολά δεν είναι "καποιοι που μάχονται για την πατρίδα τους" (ποιά;).

    Οι Παλαιστίνιοι πράγματι μάχονται για την πατρίδα τους - συμφωνώ με τον Jaded man - και τους αξίζει να την αποκτήσουν. Αλλά για μένα ο μόνος τρόπος είναι μία ειρηνική συνύπαρξη με το Ισραήλ - που σημαίνει κατ αρχήν να το αναγνωρίσουν.

    catmans said...
    "αν δεν αλλάξουν τα πιστεύω τους που ταυτίζουν -και στο συνταγμά τους- το κράτος τους με την θρησκεία του εβραϊσμού, δηλαδή αναφέρουν ότι είναι ο καλύτερος λαός του κόσμου και όλοι οι άλλοι λαοί είναι κατώτεροι"

    Πραγματικά - το λένε στο σύνταγμά τους; Μήπως διαβάσατε κατά λάθος τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Σφάζονται για αιώνες.

    Κάποια στιγμή ο ισχυρότερος λέει, ΟΚ, θα κάνω ένα βήμα πίσω, θα φύγω από τη Γάζα.

    Γενναία και δύσκολη απόφαση με μεγάλη εσωτερική αντίδραση, όχι μόνο από τους Ισραηλινούς στρατιώτες (θυμάστε τις σκηνές κατά την αποχώρηση;), αλλά και από χιλιάδες πολίτες.

    Οι εθνικιστές του Ισραήλ φωνάζουν ότι είναι λάθος η αποχώρηση από τη Γάζα, διότι η Χεζμπολά δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις και περιμένουν στη γωνία.

    Πράγματι, η Χεζμπολά δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει και όντως δεν σταματά.

    Οι εθνικιστές στο Ισραήλ πιέζουν και κάποια στιγμή (μέχρι κι ο αποδεδειγμένα ειρηνιστής Αμος Οζ δεν άντεξε), με την αφορμή των επτά νεκρών και των δύο αγνοούμενων, ξεκινάει το μακελειό.

    Άρα, η Χεζμπολά έχει ευθύνη.
    Δεν μιλάω για το παρελθόν, όποιος ασχολείται με αυτό, ανατροφοδοτεί το μίσος, μιλάω για το ΤΩΡΑ.

    Και η Χαμάς ορκιζόταν τζιχάντ, αλλά ως κυβέρνηση έδειξε αρχικά κάποιες μετριοπαθείς τάσεις, χαραμάδα φωτός σε σπίτι χτισμένο από νάρκες.

    Στο επιχείρημα δεν απαλλάσσεται ο κλέφτης που δείχνει καλή διαγωγή, η απάντηση είναι ότι δεν είναι κλέφτης – και οι δύο έχουν δίκιο και οι δύο έχουν άδικο.

    Δεν παύει όμως το Ισραήλ να έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης (μαζί με τις ΗΠΑ, λόγω πολέμου στο Ιράκ).

    To λάθος των Ισραηλινών (dimitrakis μη φτάνουμε στο άλλο άκρο...) είναι ότι επειδή είναι πιο ισχυροί και πιο ορθολογιστές, θα έπρεπε να καταλάβουν ότι με τις βόμβες ΔΕΝ πρόκειται να κερδίσουν τίποτα, τουναντίον, αυτές τις μέρες θεριεύει το μίσος και "εξασφαλίζονται" συμβόλαια θανάτου για αρκετά ακόμη χρόνια και από τις δύο πλευρές.

    Κι έτσι δικαιώνονται όσοι μιλάνε για συμφέροντα...

    Όμως, το θέμα του post κατά τη γνώμη μου είναι άλλο.

    Αν από όλη αυτήν την ιστορία, βλέπουμε ΜΟΝΟ την ευθύνη του Ισραήλ τότε

    (α) οι Ισραηλινοί θα πρέπει να μετακομίσουν στην Αλάσκα, όπως πολύ σοβαρά πρότεινε ο Νασράλα ή

    (β) Τα δάκρυά μας είναι υποκριτικά και ΔΕΝ βοηθάμε στην επίλυση.


    Για να βρεθεί λύση πρέπει να ακούσουμε ΚΑΙ τις δύο πλευρές.
    Ο μόνος δρόμος για την ειρήνη είναι να μεγαλώσουν οι ψύχραιμες φωνές που κατανοούν και την απέναντι πλευρά.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνός λαϊκισμός.

    @paragrafos είπες,
    ΥΓ. Μην πυροβολάτε τον πιανίστα! Δεν είναι έγκλημα την ώρα της συμφοράς να παραμένει κάποιος ψύχραιμος

    Όχι απλώς δεν είναι έγκλημα, καθήκον είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. ...................


    Kαι πού καταλήγουμε;;;
    οτι χρειαζομαστε
    μια Νέα Μέση Ανατολή
    (οπως ειπε η Κοντολιζα)
    με περισσότερη
    νηφαλιότητα,λιγοτερη θρησκευτική
    μισαλλοδοξία, και αποδοχη
    της Πολυπολιτισμικης Κοινωνιας.....

    Αυτο μπορει να το κανει ο Μπους
    ο Νασράλα και ο Εχούντ Ολμερτ ;;..

    Χρειαζομαστε καποιο Ατομο-Ηγετη κοινης αποδοχης...που
    να μπορει να επικοινωνει
    με ολες τις πλευρες...

    Μια Rock Επανασταση μεσα στην
    Ερημο του Μισους...


    Μονο αν αναστησουν ενα άλλο Οικουμενικο Αλεξανδρο

    :)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Nikos Dimou said...
    [...] Δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία έγκυρη πηγή ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου.

    Τέσσερις παρατηρητές του Ο.Η.Ε. που θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Πάντως είναι πολύ πιθανόν το Ισραήλ να χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου. Αυτές χρησιμοποιούνται επίσης και για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού, το Ισραήλ, λοιπόν, θα μπορούσε απ' αυτό το παραθυράκι να ξεφύγει την απαγόρευση των εμπρηστικών όπλων. Επίσης, δεν είδα να αρνήθηκε ότι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς - τις χρησιμοποιούν κατά κόρον και οι Αμερικανοί, όπως και τις βόμβες φωσφόρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ...και για να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου:

    Η Χεζμπολά ρίχνει ρουκέτες εντελώς στα τυφλά, κι όποιον πάρει ο Χάρος (έχει πάρει και Άραβες εκτός από Εβραίους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. vrennus
    για τις βόμβες διασποράς υπάρχουν πληροφορίες - ανεπιβεβαίωτες.

    Η ανακοίνωση του Κράτους του Ισραήλ δηλώνει ότι "δεν χρησιμοποιεί απαγορευμένα όπλα".

    Αλλά όλη αυτή η συζήτηση είναι μάταιη και υποκριτική - σαν να υπήρχαν καλές και κακές βόμβες.

    Όλες σκοτώνουν - αναθεμά τις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @ ΝΔ


    Για τα κοριτσάκια της φωτογραφίας μην είστε σίγουρος. Διαβάστε άρθρο της Guardian που λέει την ιστορία της φωτογραφίας. (σχετικό λινκ υπάρχει στο μπλογκ του Μαύρου Γάτου και πάλι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. nikos dimou said:
    Θα υπενθυμίσω μία αγαπημένη μου φράση: "Σε καιρούς διχογνωμίας το καθήκον του διανοούμενου είναι να υποστηρίζει την άποψη των αντίθετων".

    Υποψιάζομαι ότι δεν είναι και τόσο ευχάριστος ο ρόλος σας. Γιατί φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου συμφωνείτε με την πλειοψηφία, αλλά το "καθήκον" σας δεσμεύει.

    Νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένα σας posts προκαλούν αψιμαχίες.

    Προσωπικά πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το πνευματικό επίπεδο του καθενός, είναι δικαίωμα του να εκφράζει την άποψή του, η οποία δεν πρέπει να καθορίζεται από την κοινή γνώμη. Διαφορετικά είναι σαν να ανοίγετε ένα μέτωπο απέναντι στους αναγνώστες σας, χωρίς κάποιο λόγο. Λίγο μάταιο και ματαιόδοξο μου φαίνεται αυτό.

    Σας έχω αναφέρει και στο παρελθόν για παράδειγμα ότι οι αντεθνικές εμμονές σας μου φαίνονται εξίσου ατέρμονες με τις εθνικιστικές (που επικρίνετε σωστά κατά τα άλλα). Νομίζω λοιπόν ότι οι πιο πολλοί αναγνώστες διαφωνούν μαζί σας γιατί ακολουθούν το ίδιο "καθήκον" με εσάς.

    Point taken, αλλά και η κόντρα (=αναγνώστες) στην κόντρα (=nikos dimou) καταντάει κουραστική.

    Έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε με το μυαλό μας (και εννοώ και σε αυτό το blog) από το να ανακυκλώνουμε τις ίδιες διαφωνίες με διαφορετικό πρόσχημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Μεταφερω καποιες σκεψεις ενος Ινδου διδασκαλου(παρόλο που ο ιδιος δεν σταματησε να δηλωνει οτι δεν ειχε καμια εθνικοτητα).

    ".....Γιατι τι εχουμε κανει μεχρι τωρα? Οι ανθρωποι στους οποιους εχουμε βασιστει, οι θρησκειες, οι εκκλησιες, η εκπαιδευση, μας εχουν οδηγησει σ'αυτο το φριχτο χαος. Δεν εχουμε ελευθερωθει απο τη θλιψη, δεν εχουμε ελευθρωθει απο την κτηνωδια μας, απο την ασχημια μας, απο την ματαιοδοξια μας.......
    ...εχουμε διαιρεσει τον κοσμο σε κομμουνιστες, σοσιαλιστες, ιμπεριαλιστες και σε καθολικους, προτεσταντες, ινδουιστες, βουδιστες και σε εθνικοτητες και σε γλωσσικες διαφορες, ολο αυτο ειναι ενα κομματιασμα. Γιατι ο νους κομματιασε τη ζωη ?...........
    ...πιστευω οτι η αληθεια ειναι μια χωρα χωρις κανενα μονοπατι προς αυτην, και δεν μπορει να πλησιαστει μεσα απο κανενα δρομο, καμια θρησκεια, καμια οργανωση....."
    Τζιντου Κρισναμουρτι
    "Το ξυπνημα της νοημοσυνης"

    Κυριε Δημου σας ευχαριστω για το αρθρο σας. Ειναι μια οαση μεσα στην τρελλα των καιρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Σημερα δημοσιευεται στο Ποντικι από London Reviews of Books
    Δυο Αμερικανοι Καθηγητες John Mearsheimer Stephen Walt
    αμφισβητουν την συμμαχια ΗΠΑ-Ισραηλ
    Θεωρωντας την επιζημια για τα αμερικανικα συμφεροντα στη Μεση Ανατολη

    Y.Γ Παντως τα Χεζμπολά είναι σκληρα καρύδια…..συμφωνα με το αρχικο σχεδιασμο…επρεπε να τους ειχαν κανει τη λιτανεία μεχρι το Λιτάνι ποταμο…
    αλλα αντιστεκονται …..οι στρατιωτες του Ισραηλ απ'οτι βλεπω είναι αμουστακα παιδια
    μονο τεχνολογια εχουν….για να αντιμετωπισουν εμπειρους ανταρτες…
    .
    (Που σαι Guerrero να μας εξηγησεις;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. franki said...
    "Point taken, αλλά και η κόντρα (=αναγνώστες) στην κόντρα (=nikos dimou) καταντάει κουραστική.

    Έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε με το μυαλό μας (και εννοώ και σε αυτό το blog)".

    Μπορεί να είναι κουραστικό (και για μένα) αλλά μοιάζει να είναι χρήσιμο (για να μην πω απαραίτητο).
    Άλλωστε έχουμε κάνει και πολλά άλλα πράγματα σε αυτό το blog...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. ΝΔ said:

    Το θέμα είναι να κρίνει κανείς με τα σημερινά δεδομένα κι όχι με το τι είχε γίνει προ 5.000, 50 ή 5 ετών...

    Για τα 5000 χρόνια συμφωνώ απόλυτα.Για τα 5 επιφυλάσσομαι...

    "Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να αναγνωριστούν σαν κράτος και να ζήσουν ειρηνικά."

    Μόνο που δεν κυβερνάει η συντριπτική πλειοψηφία...

    Η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ είχε όλα τα συστατικά που θα εξασφάλιζαν ένα διαρκές έγκλημα.Πολλοί απο τους εποίκους ήταν Αμερικάνοι και Καναδοί σιωνιστές που δεν είχαν γνωρίσει τη φρίκη του ολοκαυτώματος.Κι όταν λέμε έποικος εννοούμε: "Το σπίτι σου δεν σου ανήκει πλέον,είναι δικό μου,έτσι αποφασίστηκε οπότε go to hell!"

    Και τι σημαίνει να δούμε τα πράγματα με το βλέμμα του άλλου;Ποιανού άλλου; Των Ναζί; του Στάλιν; της Χεζμπολλά; των Ταλιμπάν;
    Δεν νομίζω οτι η αλήθεια βρίσκεται "κάπου στη μέση".Είναι φορές βρίσκεται πολύ περισσότερο προς τη μία άκρη

    "Κρίνετε για να κριθείτε" είχε πεί ο Μ. Αναγνωστάκης και πιστεύω είχε απόλυτο δίκιο...

    Υ.Γ.1 Για το τί τροφοδοτεί το μίσος των παλαιστινίων μπορεί κανείς να δεί στο βιβλίο του Ουίλιαμ Ντάλριμπλ "Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου"

    Υ.Γ.2 Ο deepak gopi είναι δύναμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Το μεσανατολικό είναι δύσκολο πρόβλημα. Δεν ξέρεις από που να αρχίσεις. Φταίνε οι εβραίοι που κουβαλήθηκαν με το έτσι θέλω εκεί το 1946; Φταίνε οι άραβες που τους αρνούνται το δικαίωμα κράτους;

    Μετράει το τώρα. Και για τώρα βλέπω ότι οι ισραηλινοί τα βρήκαν σκούρα. Θα επικρατήσουν αλλά δεν είναι περίπατος στο πάρκο.

    Πάντως ένα πράγμα που βρίσκω στραβό στους εβραίους είναι η ολοκληρωτική τους άρνηση να συγχρωτιστούν πολιτιστικά με τον οποιοδήποτε άλλο λαό. Δεν νομίζω ότι την σήμερον μπορούν να έχουν τέτοια πολυτέλεια. Όσο την κρατούν θα γίνονται αντιπαθείς και θα διώκονται. Άσε που τέτοια άρνηση μου βγάζει άλλες σκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. NΔ said:
    Για τις ίσες ευκαιρίες, συμφωνώ - οι Αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες έχουν λιγότερες.

    Να μην ξεχνάμε οτι οι "Αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες" κατοικούσαν ανέκαθεν στον τόπο που τώρα έχουν λιγότερες (έως καθόλου)ευκαιρίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. x-taramas said...
    Να μην ξεχνάμε οτι οι "Αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες" κατοικούσαν ανέκαθεν στον τόπο που τώρα έχουν λιγότερες (έως καθόλου)ευκαιρίες..."

    Σε σχέση με τους Παλαιστίνιους είναι βασιλιάδες - άσε που στις δημοσκοπήσεις βγαίνουν "γεράκια". Μυστήρια πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Καλησπέρα σε όλους!

    Γράφω παρόμοια πράγματα με το post σε σχόλιά μου (μέχρι και παράδειγμα με "Σκοπιανούς" είχα γράψει) εδώ και μέρες στο blog του Μαύρου Γάτου, ο οποίος έχει καταπιαστεί εδώ και καιρό με το θέμα, αλλά και στου Heinz, που το αντιμετώπισε πιο ψύχραιμα και συνετά (από όσα ξέρω ως τώρα τουλάχιστον).

    Μετά τις υπεραπλουστεύσεις, τα κηρύγματα μίσους, τις "συλλογικές ευθύνες", τις προκαταλήψεις, τις (μάλλον σκόπιμες) λογικές ακροβασίες, "αναλογίες" και "παραλληλισμούς" και την αντιμετώπισή μου με άσχετους χαρακτηρισμούς και ...ποδοσφαιρικού τύπου "οπαδοποιήσεις" (εμείς και οι άλλοι, συλλήβδην καλοί και κακοί, σωστοί και λάθος, "ξεκάθαρες" θέσεις κλπ), αποφάσισα χθες να απέχω από περαιτέρω σχολιασμό για το ζήτημα. Γενικά, πάντως, έχω απογοητευθεί από τη μπλογκόσφαιρα σε ότι αφορά την πραγμάτευση τέτοιων θεμάτων.

    Αν πάντως έκανα κι εγώ post, τα ίδια περίπου θα έγραφα, αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να ξανακούσω τα ίδια κλισέ ως απαντήσεις-αντιδράσεις ή να εμπλακώ σε (ο θεός να τους κάνει) "διαλόγους" φανατικών και εθελοτυφλούντων.

    Χαίρομαι πολύ που έγραψες αυτό το post και απλά προσυπογράφω!

    (χωρίς περαιτέρω σχόλια - ούτε κι έχω διαβάσει τα προηγούμενα εδώ μέσα)

    Ας κάνει ότι μπορεί ο καθένας μας για να πολεμήσει το ΜΙΣΟΣ και όχι τον εκάστοτε "αντίπαλο". Με τις ευχές και (ιδίως) τις "αντιπαλότητες" δε λύνονται τα προβλήματα. Αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται και ψύχραιμες φωνές - σαν του οικοδεσπότη.

    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. απο την Guardian ... για τα κοριτσακια.
    το λίνκ εδώ

    το συνοδευτικό κείμενο γράφει μεταξύ άλλων
    "Goldman says that the children were from Kiryat Shmona, which is right on the border with Lebanon and had been hit by Hizbullah rockets. The AP photographer who took the photograph does not want to speak publicly about it, but Goldman is given an account by a reporter who was there.
    ... "

    μπορείτε αν θέλετε να δείτε το γεγονός με συμπάθεια, όπως ο αρθρογράφος.
    πάντως στημένη δεν είναι η φωτογραφία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. [διορθωμένο το σχόλιό μου Πεμ Ιουλ 27, 07:27:13 μμ]

    "Nikos Dimou said...
    Et in Arcadia ego said...
    ...η εικονα απο τα κοριτσακια που εγραφαν "Με αγαπη απο το Ισραηλ" πανω στα βληματα των 155mm ...

    Μη την κρατήσετε - η εικόνα ήταν στημένη. Πόλεμος προπαγάνδας. "

    πώς το ξέρετε ότι είναι στημένη;
    τη φωτογραφία την έδωσαν το AP και AFP και τη δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel, εγώ εκεί την είδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Όταν λέω στημένη εννοώ σκηνοθετημένη.

    Είναι προφανές ότι κάποιος (από ότι λένε ο φωτογράφος) έβαλε τα παιδάκια να γράψουν.

    Εκτός αν θεωρείτε ότι τα παιδάκια βρέθηκαν τυχαία σε αποθήκη πυρομαχικών, είχαν τυχαία μαζί τους μαρκαδόρους και είχαν μόνα τους την έμπνευση να γράψουν στους πυραύλους...

    Ασκήστε την λογική σας!

    Πάντως ο φωτογράφος έβγαλε πολλά λεφτά από την σκηνή (το ζητούμενο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. "Nikos Dimou said...
    Όταν λέω στημένη εννοώ σκηνοθετημένη.

    Είναι προφανές ότι κάποιος (από ότι λένε ο φωτογράφος) έβαλε τα παιδάκια να γράψουν.

    Εκτός αν θεωρείτε ότι τα παιδάκια βρέθηκαν τυχαία σε αποθήκη πυρομαχικών, είχαν τυχαία μαζί τους μαρκαδόρους και είχαν μόνα τους την έμπνευση να γράψουν στους πυραύλους..."
    Ενώ θεωρείτε πιο λογικό να πήρε τα παιδάκια ο φωτογράφος του AP και να τα πήγε στην αποθήκη -- με άδεια φαντάζομαι του Ισραηλινού στρατού;-- για να σκηνοθετήσει τις φωτογραφίες.

    Διαβάστε το λινκ που έδωσα. Περιγράφει ακριβώς τι έγινε από μάρτυρες που είναι φιλικοί προς τους Ισραηλινούς, όχι προπαγανδιστές της χεζμπολάχ. Και όχι, αυτό που έγινε δεν είναι ότι σκηνοθέτησε ο φωτογράφος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ

    "Nikos Dimou said...
    Ασκήστε την λογική σας!"
    Επίσης. Καθώς και τις δεξιότητες έρευνας που σίγουρα διαθέτετε. Δεν αποδέχτηκα αμέσως τη φωτογραφία, έψαξα πολύ για να βεβαιωθώ ότι είναι γνήσια πριν την αποδεχτώ. Ξέρω κατά λέξη τι γράφει το σύνθημα που φαίνεται. Περισσεύουν λοιπόν σε μένα οι προτροπές σας, η έρευνα πηγών είναι η δουλειά μου.


    "Nikos Dimou said...
    Πάντως ο φωτογράφος έβγαλε πολλά λεφτά από την σκηνή (το ζητούμενο...)."
    Ας αφήσουμε τις δίκες προθέσεων τέτοιες ώρες, ειδικά για φωτογράφους/δημοσιογράφους που δουλεύουν στην εμπόλεμη ζώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Συμφωνώ απόλυτα με το post του Ν.Δ.

    Αν βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση αυτού που κατηγορούμε –εν προκειμένω του Ισραήλ-τότε οι απόψεις μας ίσως γίνουν πιο μετριοπαθείς. Αν «Αλβανοτσάμηδες» μας έριχναν ρουκέτες με συνέπεια τον θάνατο αμάχων και απήγαγαν και δύο στρατιώτες μας, επειδή, όπως ισχυρίζονται τους διώξαμε από τον τόπο τους, εμείς τι θα κάναμε;

    Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την πολιτική και την αντίδραση των Ισραηλινών-αντίθετα- αλλά χρειαζόμαστε πιο κριτική θεώρηση και όχι τόσο συναισθηματική και προκατειλημμένη.

    Για τα Ελληνικά ΜΜΕ να εκφράσω για άλλη μια φορά την αποδοκιμασία μου για την πολύ χαμηλή ποιότητα, και προκατειλημμένη ενημέρωση. (Των κρατικών συμπεριλαμβανομένων).

    Επειδή γίνεται λόγος για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, θυμάται κανείς καμία συγκέντρωση για τα θύματα των ερυθρών Χμέρ και του Πολ Ποτ; Ηταν άμαχοι και εκατομμύρια, εκτελούντο μάλιστα εν ψυχρώ. Θυμάται κανείς καμμία συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή συμπαράστασης εδώ στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. και πιο αναλυτικά το ιστορικό της επίμαχης φωτογραφίας εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Humpty Dumpty οι αναλύσεις έχουν πάντα νόημα - αποτέλεσμα (άμεσο) δεν έχουν...

    Λέτε:
    "Είναι, το πιστεύω αυτό βαθιά, η μεγαλωσύνη των Ελλήνων που δεν μπορεί να χωνέψει αυτήν την ωμή επιβολή της βίας των ισχυρών πάνω σε ασθενέστερους".

    Μαααλιστα. Ας πούμε οι Έλληνες υπερασπίζονται τους Τσετσένους απέναντι στους ισχυρούς Ρώσους; Υπερασπίζονται τους αντιφρονούντες της Κούβας; Και τους δικούς τους ασθενέστερους (π. χ. τους Ρομά) τους υπερασπίζονται και τους βοηθάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Το προβλημα μου με τη φωτογραφια αυτη δεν αφορα αμεσα το μεσανατολικο ,το οποιο "το εχω βαρεθει".Ειναι για μενα ενα σχολιο για μια κοινωνια σε κατασταση πολεμου .Ειναι μια τραγικη φωτογραφια , πιο πολυ και απο τα πτωματα και τα ερειπια.
    Για τους Ισραηλινους το μονο που μπορει να πει κανεις ειναι οτι " man kann sich auch totsiegen ".Leider.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. thodoras said...
    Διαβάστε το λινκ που έδωσα. Περιγράφει ακριβώς τι έγινε...

    Το Link το ξέρω από την πρώτη μέρα. ΔΕΝ περιγράφει ακριβώς τι έγινε - περιγράφει τι νομίζει μία δημοσιογράφος οτι έγινε. Ο φωτογράφος σιωπά. Εμπλέκονται διάφοροι (γονείς, δημοσιογράφοι).
    Το μήνυμα της φωτογραφίας ερμνεύεται κατά το δοκούν...και στα μηνύματα του μπλογκ που ακολουθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Σχετικά με τις φωτογραφίες (κι όχι την φωτογραφία, γιατί έχω δει τουλάχιστον τρεις):

    Τα κορίτσια που γράφουν τα μηνύματα δεν βρίσκονατι σε αποθήκη πυρομαχικών αλλά στο ύπαιθρο. Ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο (;) παρά 'κεί μας υποψιάζει ότι μάλλον εκεί σταθμεύει Ισραηλινή πυροβολαρχία. Κανείς, νομίζω, δεν ισχυρίστηκε ότι τα κορίτσια αυτά έργαψαν τα συνθήματα με δική τους πρωτοβουλία. Όμως αυτό έγινε τουλάχιστον με την ανοχή, και μάλλον με τη συνενοχή, γονιών, στρατιωτικών κλπ. Μαρκαδόρους προφανώς θα προμήθευσε η στρατιωτική επιμελητεία - τους είναι απαραίτητοι.

    Ναι, στήθηκε η φωτογραφία (όπως κι η διάσημη φωτογραφία με τους αμερικανούς σταρτιώτες να στήνουν τη αστερόεσσα στην Ιβοζίμα) αλλά η ουσία παραμένει: αυτά τα κοριτσόπουλα (τα) μεγαλώνουν με το μίσος. Πώς να βρεθεί μετα διέξοδος για ειρηνική συμβίωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Mάλλον πρέπει να δούμε κι αυτό.

    Eδώ μιλάμε για λαϊκό πανηγύρι, ο ρόλος της θρησκείας στις χειρότερες στιγμές της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. thodoras said...
    και πιο αναλυτικά το ιστορικό της επίμαχης φωτογραφίας εδώ

    Από το νέο link που δίνει ο Θόδωρας (το πιο τεκμηριωμένο μέχρι στιγμής) φαίνεται ότι η φωτογραφία έχει παρερμηνευθεί.

    Τώρα μας προέκυψαν και οι Τσάμηδες-Ναζί... Διαβάστε Μαργαρίτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα!
    Το Ισραήλ είναι ίσως το μοναδικό κράτος που δεν έχει σύνταγμα!
    Επειδή υπάρχει ο εβραϊκός θρησκευτικός νόμος!
    Για του λόγου το αληθές http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/
    Politics/Constitution.html
    Πώς να συνομιλήσεις με βάση τον ορθολογισμό με ένα κράτος που ταυτίζεται με την θρησκεία και έχει σαν υπέρτατο νόμο τα ιερά τους κείμενα;
    Και τα οποία υποστηρίζουν ότι ο εβραϊκός λαός είναι ο εκλεκτός του Θεού;
    Πως θα φανούν διαλακτικοί και συνεργάσιμοι όταν πιστεύουν πως ότι κάνουν είναι ευλογημένο από τον Θεό και αλάθητο;
    Τώρα για τις βόμβες διασποράς βομβιδίων και τις εμπρηστικές έχουν τεράστια διαφορά από τις συμβατικές γιατί προκαλούν σημαντικές παράπλευρες απώλειες εκτός του στόχου τους.
    Επίσης η χρήση τους δείχνει την απόγνωση των ισραηλινών οι οποίοι δεν μπορουν να εντοπίσουν τους Χεζμπολα και ρίχνουν στα τυφλά.
    Το μόνο που θα καταφέρουν στο τέλος είναι να δημιουργήσουν μια νέα γενιά τρομοκρατών και να αποκλείσουν για πάρα πολλά χρόνια την δυνατότητα συμβίωσης τους με τους άραβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Quiz:
    Αναζητείται η πατρότης του κειμένου που ακολουθεί.

    "... η λωρίδα της Γάζας, που η έκτασή της ηταν τριακόσια εξήντα τετραγωνικά χιλιόμετρα, στριμωγμένη ανάμεσα στα σύνορα της Αιγύπτου, τη θάλασσα και τα συρματοπλέγματα που την χώριζαν από το κράτος του Ισραήλ, θύμιζε, σε πιό έρημη έκδοση το γκέτο της Βαρσοβίας... εννιακόσιες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ζούσαν ο ένας πάνω στον άλλο κάτω από φρικτές συνθήκες, και αναπαράγονταν σαν τα κουνέλια, επιβιώνοντας ως ένα σημείο χάρη στις διεθνείς οργανώσεις. Ηταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων του κόσμου..."

    Hint: δημοσιεύθηκε το 1994.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Lefteris Kritikakis said...

    "Όχι, γιατί αυτά δεν τα εγκρίνει η μεγαλοσύνη του Ριζοσπάστη. "

    Πότε είπαμε ότι φύγατε από την Ελλάδα;
    Δεκέμβρη του '44 αν θυμάμαι καλά;;

    Ας σοβαρευτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Nikos Dimou said...

    "Ας πούμε οι Έλληνες υπερασπίζονται τους Τσετσένους απέναντι στους ισχυρούς Ρώσους;"

    Ναι. Εγώ. Κι είμαι ο μέσος Έλληνας.

    "Υπερασπίζονται τους αντιφρονούντες της Κούβας;"

    Ναι. Εγώ. Κι είμαι ο μέσος Έλληνας.

    "Και τους δικούς τους ασθενέστερους (π. χ. τους Ρομά) τους υπερασπίζονται και τους βοηθάνε;"

    Ναι. Εγώ. Κι είμαι ο μέσος Έλληνας.

    Και τους Πομάκους και τους Τουρκόφωνους και τους "Μακεδόνες" (σλαβόφωνους) και το αίσχος του άρθρου 19 κλπ. κλπ. κλπ.

    Και είμαι ο μέσος Έλληνας.
    Κι αυτό μαθαίνω και στους γυιούς μου.

    Γι' αυτό, παρακαλώ, μην απαξιώνετε τους Έλληνες, γιατί είμαι Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Εκτακτο Δελτίο Ειδήσεων:

    ΗΡΘΕ! ΗΡΘΕ Ο DON!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. ααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Αντε και κάτι να γλυκαθεί η ψυχή μας!

    (Πώς είναι; Περπατάει καλά; Διψάει;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Nikos Dimou said...
    "Το μήνυμα της φωτογραφίας ερμνεύεται κατά το δοκούν..."

    Και πάλι με επαγγελματική σχολαστικότητα θα μιλήσω. Υπάρχουν τρία ζητήματα:
    α. η γνησιότητα της φωτογραφίας, που νομίζω ότι πλέον δεν είναι υπό αμφισβήτηση: η φωτογραφία δεν είναι πλαστή.
    β. η αυθεντικότητα της φωτογραφίας, δηλ. αν είναι στημένη ή πραγματικό στιγμιότυπο. και πάλι νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία: η φωτογραφία είναι αυθεντική
    γ. η ερμηνεία της φωτογραφίας:
    --γ1. η φωτογραφία δεν πρέπει να ερμηνεύεται εκτός πλαισίου--χωρίς λεπτομέρειες για το ποιος, που, πότε και σε ποιες συνθήκες.
    --γ2. είναι απαραίτητο να εξετάζουμε τις διαφορετικές ερμηνείες που υπάρχουν.

    Τέλος, υπάρχει η αξιολογική κρίση για τη φωτογραφία, αν έπραξαν καλά ή άσχημα, συγχωρητέα ή ασυγχώρητα οι γονείς και τα παιδιά -- ή ίσως κάποια ενδιάμεση, γκρίζα απόχρωση. Αυτό ξεφεύγει από τα πλαίσια της ιστορικής έρευνας, αλλά προσωπικά θα σεβαστώ οποιαδήποτε γνώμη έχει σχηματιστεί από την αυστηρή έρευνα που έχει εξετάσει προσεκτικά τα α, β, γ.

    Αυτά, γιατί ζούμε σε καιρούς πονηρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλά, αυτή η moderation τώρα, θα μας σπάσει τα νεύρα....

    Αφήστε την για λίγο να μάθουμε πώς, πώς, πώς ήρθε, πώς είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Και τω θεώ δόξα!!!

    μα τον @#$$#@ νούμερο καλοκαιριάτικα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. ΥΠΕΡΟΧΑ!! ΥΠΕΡΟΧΑ!!! ΥΠΕΡΟΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Καλώς ήρθε ο γατούλης!!!Ανέβασε αν γίνεται μια φωτογραφία του να τον δούμε!
    Κατα τα άλλα ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για την κατανόηση των ισραηλινών θέσεων με τίτλο "Israel's Discriminatory Practices Are Rooted in Jewish Religious Law"
    http://www.washington-report.org/
    backissues/0795/9507018.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. O don ήρθε επειδή στο αβατάρι έβαλα για γούρι τον Don King. Ζητώ συγγνώμη από την cruella, νόμιζα ότι αυτή τον είχε κλέψει για να τον φάει.

    Καλά θα ήταν να είχαμε για μονάρχη μια γάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Λοιπόν ο Don φαίνεται γερός. Πεινούσε και ιδίως διψούσε φοβερά. Είναι και τρομαγμένος. Πρέπει να είχε κάπου εγκλωβιστεί - ίσως βοήθησαν και οι νέες αφίσες που κόλλησα σήμερα.

    Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Δεν μπορώ να σχολιάσω άλλο - αλλά εσείς συνεχίστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Εκτακτο Δελτίο Ειδήσεων:

    ΗΡΘΕ! ΗΡΘΕ Ο DON!


    Συγχαρητήρια ειλικρινή και εγκάρδια.

    Φαντάζομαι θα το γιορτάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. @catmans:

    "Το Ισραήλ είναι ίσως το μοναδικό κράτος που δεν έχει σύνταγμα! ..."

    Μοναδικό? και η Μ. Βρετανία δεν έχει σύνταγμα.
    *****

    Και η νεα ζηλανδία δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά αυτό δεν τις καθιστά λιγότερο δημοκρατικές χώρες - το αντίθετο ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. pagis said...
    @catmans:

    "Το Ισραήλ είναι ίσως το μοναδικό κράτος που δεν έχει σύνταγμα! ..."

    Μοναδικό? και η Μ. Βρετανία δεν έχει σύνταγμα.
    ---------------------------

    Για το Ισραηλινο σύνταγμα δεν ξέρω τίποτε. (Υποθέτωόμως ότι δεν έχει καμία παράδοση - πού τη βρήκε;)

    Σε αντίθεση με το βρετανικό: είναι εθιμικό. Βασίζεται στην αστικοφιλελεύθερη παράδοση που ξεκινάει δυναμικά (αν κι έχει παλαιότερες ρίζες) με την επανάσταση του 1648 αλλά κυρίως με την "αναίμακτη" επανάσταση του 1688 όταν ο βασιλιάς έχασε οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να έχει στρατό και να επιβάλει φορολογία δίχως τη συγκατάθεση του κοινοβουλιου.

    αυτά περί γραπτού και εθιμικού συντάγματος (εν μέσω αφάνταστης χαράς λόγω Ντον!!!!)

    Με πολλή χαρά και αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Επέστρεψε ο Ντον!!!

    Γιούπιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!

    Ακόμα κι εμείς οι ...ποντικοί τον λατρεύουμε!

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. (Sorry gia ta greeklish, megalo provlima)

    O DON THA GYRISEI.

    OK?

    COOL IT loipon, mehri n'akoustei to "meow!" Ypomoni, andras einai, ti volta tou kanei... Isos kai moutrakia, isos kai na tou ti varese... Pandos SIGOURA OXI gia na pethanei, me tetoia syndesi pou exete, tha to eixes piasei ston aera...

    THA GYRISEI, OK?

    PS- molis gyrisei, afou teleiosoun hares & panigyria, rikstou mia
    ston popo apo mena... Ton katergarako, pou se laxtarise etsi!!!

    Δευ Ιουλ 24, 04:00:52 μμ

    *****************

    Χ Α !!!!!

    Επρεπε να σε είχα χρεώσει για την πρόβλεψη...

    Κληρονομικό χάρισμα Γάτε!

    (και τώρα δως του τη φάπα στον ποπό πληζ!)

    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Έβγαλα και την moderation γιατί έχω άλλη δουλειά, πιο σοβαρή - περιθαλψη και αγάπη στον οικοδεσπότη του blog.

    Catman η φωτογραφία του είναι το avatar μου. Άσε που πριν τρία ποστ υπήρχε και μεγαλη στο ποστ.

    Αντε καληνύχτα. Και μην το κάνετε μπάχαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. λοιπόόόνννν

    Ως γνωστόν όταν λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια.

    Που τόχω το kalasnikov? Μισό, επιστρέφω ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. 'Ασε που θα μειωθούν κατά έναν οι ανόητοι αρθρογράφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Καλώς τα δέχτηκες, Νίκο!!

    Πολύ χάρηκα.

    (επί τέλους κάτι χαρμόσυνο μέσα στην γενική γκριζάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. DimitrizZzZz said...

    ...ένα κάρο μ*λακίες.

    παρακαλώ μην απαντάτε γιατί τότε θα αποδειχθεί ότι το moderation έχει λόγο ύπαρξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. @Γατος αλανιάρης.....

    επανήλθε....
    σε ποια αγκαλια να κρυβόταν
    τόσο καιρό;;...




    @Περιμενω σοβαρη αναλυση απ' τον Guerrero.........

    Γιατί δεν εχουν νικησει....

    Δεν ειναι ο ισχυρότερος
    στρατός του κόσμου;;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Δεν φανταζεστε ποσο χαιρομαι...

    Γεμιστε τον ΑΓΑΠΗ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Όλα καλά λοιπόν.Άργησε λίγο εδώ που τα λέμε.Δικαιολογημένος.Είναι ο μήνας των διακοπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. DimitrizZzZz είσαι θρασύδειλος. Περίμενες να βγεί η moderation για να πεις την γνώμη σου. Τι γνώμη δηλαδή - ύβρεις.

    Την διαφωνία σου μπορούσες να την καταχωρίσεις και χωρίς βρισιές.

    Αλλα δείχνεις ότι δεν είσαι αρκετά ώριμος για να κάνεις διάλογο. Για κάτι όντα σαν και σένα εφευρέθηκε η moderation. Εμένα δεν με ενοχλεί να με βρίζεις (έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν) αλλά δεν σου φταίνε όλοι οι άλλοι να εισπράττουν βοθρολύματα.

    Γι αυτό σε σβήνω και ξαναβάζω moderation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. σχετικά με τις βόμβες φωσφόρου:

    θα συμφωνήσω με τον νίκο δήμου, δεν με ενδιαφέρει τι σόι βόμβες είναι, όλες το ίδιο σκοτώνουν. θα παραβάλω ότι όταν έτρωγα δακρυγόνα στις πορείες δεν με ενδιέφερε αν ήταν ληγμένα αλλά ότι τα έτρωγα(έρηξα κλάμα άλλο πράμα, ούτε η "λάμψη" δεν με είχε συγκινήσει τόσο). φυσικά το παράδειγμα δεν είναι τόσο ταιριαστό.

    σχετικά με τον αντιαμερικανισμό και αντισημιτισμό:
    προσωπικά δεν έχω κάτι με τους αμερικανούς και τους ισραηλίτες αλλά με την πολιτική των κυβερνήσεών τους. όσο για τον αντιαμερικανισμός έχουμε καταντήσει τα πιο αντιαμερικανάκια αμερικανάκια.

    σχετικά με τις πορείες:
    πράγματι πάντα είχα απορροία γιατί κράζαμε τους αμερικανούς για ότι και να διαδηλώναμε. (πχ ασφαλιστικό: φονιάδες των λαών αμερικάνοι), από την άλλη ότι κάνει το κκε δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα και τους αριστερούς της ελλάδας . άλλωστε αγαπητοί αν κατεβαίναμε και για τους τσετσένους, καθώς και για τις άλλες ομάδες ανθρώπων που αναφέρατε, θα γκρινιάζατε όλοι ότι κατεβαίνουμε σε πορείες για όλους τους πικραμένους χωρίς να σκεφτόμαστε τη δική σας πικραμένη ταλαιπωρεία (ναι mickey σε εσένα αναγέρομαι). εμμ σας τρώει κι εσάς ο... οργανισμός σας

    τέλος όταν υπάρχει αναταραχεί στην θάλασσα περιμένεις να ηρεμήσει η άμμος και μετά βλέπεις. είναι νωρίς πιστεύω ακόμη για οποιαδήποτε κρίση, αντικειμενική πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. @ Υποκείμενο δικαίου

    Σας ευχαριστούμε θερμά!


    Με εκτίμηση και αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Καλως ηρθες Don.
    Ησουν η πιο χαρουμενη ειδηση της ημερας.
    Μας γεμισες με μια γλυκια ανακουφιση. Σε αφηνουμε να απολαυσεις τις αγκαλιες του συντροφου σου. Εχετε να πειτε πολλα εσεις οι δυο. Καληνυχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. τώρα το είδα κι εγώ καλώς ήρθε ο γατούλης.

    ίσως ήδη οι περισσότεροι να ξερουμε το θέμα του αυριανού post

    δεν συμφωνώ πάντως με την αφροδίτη (όχι ότι θα το κάνει ο δήμου) να του δώσει μία στα οπίσθια. ένας φοβισμένος γάτος είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Lefteris Kritikakis said...
    "Εν ολίγοις, γιατί ζητήματα ΦΥΛΗΣ, ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, και ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ είναι τόσο σημαντικά για τόσο πολλούς ανθρώπους; "

    Γιατί αυτά είναι τα μόνα πράγματα που έχουν για να ταϊζουν την "υπερηφάνειά" τους.

    Πεμ Ιουλ 27, 08:49:17 μμ
    **********

    Αγαπητέ Λευτέρη μου έδωσες πάσα:

    "Ο σοβινισμός είναι η αρρώστια των φτωχών λαών.
    Και επί προσωπικού επιπέδου, των φτωχών εγκεφάλων.
    Όταν σου λείπει κάτι, από φαϊ μέχρι μυαλό, το αντικαθιστάς με θορυβώδη ιδεολογήματα για να μην ακούς το γουργουρητό της κοιλιάς και το σφύριγμα των ρευμάτων του αέρα που κυκλοφορεί στο κλούβιο σου κεφάλι.
    Ο εθνικισμός και η ακραία του μορφή, ο σοβινισμός, είναι καταδικασμένος σε θάνατο, όχι γιατί το θέλουν οι διεθνιστές κομμουνιστές, αλλά γιατί το απαιτεί το διεθνές κεφάλαιο, που είναι αδύνατον να υπάρξει μέσα στα στενά όρια που καθορίζονται από τα σύνορα των εθνικών κρατών".

    Από το "Οι λαοί των Βαλκανίων" του Βασίλη Ραφαηλίδη, κεφάλαιο 4.

    ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    Γκρεμίστε τις εκκλησίες που μας κρύβουν την ειρήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Επιτέλους!!!

    Πολύ χάρηκα!!!

    Άρα κε Δήμου κρατάμε το Don και ξεχνάμε το Captain, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. @cortlinux,

    Το moderation σας έφαγε το χιούμορ?!?!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Χαιρετώ την επιστροφή του άσωτου γιού, ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ. Άραγε ποιοί ανεμόμυλοι τον κράτησαν τόσες μέρες μακρυά;

    Ζεστό ζεστό το θέμα σαν φρατζολάκια που μόλις έχουν βγεί απο τον φούρνο.
    Συμφωνώ με τον κυρ Νίκο, επι της ουσίας αλλά και του ύφους.

    Να χαρούμε όμως κάτι γαρδέλια που μας κελαηδάνε:
    "είλωτες Παλαιστίνιοι, με τη μπότα στο λαιμό τους, δικαιούνται να μεταχειριστούν ό λ α τα μέσα.
    Πώς είναι δυνατό να διασώσεις αξίες ;"

    Τώρα αν αυτή η ερώτηση γινόταν στον Άγιο Ιώαννη της Αποκάλυψης, τί αραγε θα σου λεγε εκείνος;
    -Καλά τα μάντεψα εγώ, στην Ιερουσαλήμ στην αρχή του τέλους.
    -Ποιός ακούει Κασσάνδρες;
    Με έναν Αρμαγέδδων της φύσης διασώζεται ότι έχει απομείνει απο τις ανθρώπινες αξίες.
    Έτσι κι αλλιώς η ελεύθερη βόυλησή τους τους οδηγεί στο πεπρωμένο τους, να αλληλοσκοτωθούνε με τον πιο βίαιο τρόπο.
    Είναι θέμα χρόνου!
    Όχι δεν είναι αστείο!

    Ποιός ο λόγος για θεικές προειδοποιήσεις σε μίσος, εκρήξεις και τρομοκρατικές αυτοκτονίες, ζωές ατάκτως ερριμένες, παρα η αγάπη του Θεού για τα πλάσματά του που αλληλοσπαράζονται.

    Οι ΕΒραίοι ραββίνοι μπορούν να κατανοήσουν όλα, ακόμα και προφητείες για το μέλλον βγάζουν απο το Ταλμούδ με αποκωδικοποιήσεις, εκτός το τραγικό τέλος τους. Οι μουσουλμάνοι θα πεθάνουν με την κραυγή "Αλλάχ είναι μέγας" στον ιερό τους πόλεμο, και οι Χριστιανοί θα την πληρώσουν κι αυτοί μια που οι Σταυροφόροι δεν έχουν εξελιχθεί σε Δαρβινικές επτάψυχες γάτες.

    Μήπως όλα σ'αυτή την γη πληρώνονται;
    Μια που δεν υπάρχουν αθώες φυλές, ποιός θα κρατήσει το χέρι του Κακού, να προστατεύσει ποιόν αθώο αγγελούδι όταν το αίμα έχει χυθεί άφθονο κι απο τις δυό φυλές;

    Όπως είπε κάποιος αν οι Πλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αγαπούσαν τα παιδιά τους θα υπήρχε ειρήνη στην περιοχή.
    Το Δίκαιο σ'αυτή την περίπτωση είναι μ' αυτόν που θα σταματήσει τον πόλεμο πρώτος.

    -> Πάντα σκεπτιστικιστής...των Αμερικανών και όποιων μας έκαναν το όνειρο της Παγκόσμιας Κυριαρχίας τωβν Σοβιέτ ... κουρέλι.
    Η αλητοπαρέα ευτυχώς ή δυστυχώς βγήκε με την ελεύθερο ψήφο του λαού τους, κάτι που κανένα κομουνιστικό κόμμα στην εξουσία δεν έχει επιτρέψει, ούτε έξω απο το κόμμα, ούτε ακόμα μέσα στο ίδιο το κόμμα.

    "Μόνο ένα ευρείας κλίμακας μποϋκοτάζ των προϊόντων και πάσης φύσεως υπηρεσιών που το ρατσιστικό-θεοκρατικό Ισραήλ προσφέρει είναι δυνατό να το συνετίσει, ώστε να πάψει να αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη."

    Έχουμε καμμιά Ισραηλινή που χορεύει καλά τον χορό της κοιλιάς;
    Μπουκοτάζ στις υπηρεσίες της, αποτελεί κίνδυνο στην παγκόσμια ειρήνη των μη ρατσιστικών, μη θεοκρατικών ζευγαριών.


    Το πιο ωραίο καινούργιο μέχρι τώρα σ'αυτό το ποστ είναι:
    "Όσο για την ιστορία των Μηλίων - ποιος θα το έλεγε στον Θουκυδίδη πως θα γινότανε κι αυτός αντι- αμερικανός..."

    Σε 100 χρόνια ακόμη και τον Μητσοτάκη τον ανιστόρητο θα κάνουν αντι-αμερικάνο, αν δεν γίνει ο ίδιος σε δέκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. @υποκείμενο δικαίου,

    "...except by a Law fitting the values of the State of Israel, designed for a proper purpose, and to an extent no greater than required or by such a law enacted with explicit authorization therein.."

    Πόσο νερό παίρνει αυτό? Please explain for the case in question...

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Παλληκαράκια της άκρα αριστεράς αν είχατε τόσο θάρρος με τους Αμερικανούς θα μας κάνατε μεγάλη χάρη αν δείχνατε το ένα δέκατο του θάρρους με τους Τούρκους στα νησιά, στην Κύπρο ή όπου αλλού υπάρχει το αληθές συμφέρον.

    -> φρανκι
    οι διαφωνίες είναι φωνές, δείγμα ζωής. Καλό αυτό.
    Οι παραφωνίες είναι παρα-δειγμα μοναδικής ζωής. Ακόμα καλύτερο!

    ->Τουλίτσα
    Να κι ο Τζιντου Κρισναμουρτι που τα λέει σωστά. Μια στιγμή τι έρχεται τοσο μακρυά εδώ και τα λέει; Γιατί δεν τα λέει στην χώρα του που έχει γίνει γης μαδιάμ.
    Κ αυτός οικονομικός μετανάστης;

    -> χ-ταραμας είπε
    "Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να αναγνωριστούν σαν κράτος και να ζήσουν ειρηνικά.Μόνο που δεν κυβερνάει η συντριπτική πλειοψηφία...Πολλοί απο τους εποίκους ήταν Αμερικάνοι και Καναδοί σιωνιστές που δεν είχαν γνωρίσει τη φρίκη του ολοκαυτώματος..ειναι εποικιστές...που αρπάζουν γη".
    Περισσότεροι είναι οι Ρώσσοι εποικιστές, αλλά δεν έχει σημασία η χώρα προέλευσης. Ζουν στο Ισραήλ και εκεί ψηφίζουν. Η πλειοψηφία αποφασίζει για την ηγεσία του Ισραήλ.

    -> μικυ μάους
    "...αποφάσισα χθες να απέχω από περαιτέρω σχολιασμό για το ζήτημα."

    Τι έγινε και επανήρθες;
    Είδες την μήνη της Αφροδίτης;
    "Το ΜΙΣΟΣ πολεμιέται με τον έρωτα, τον γέλωτα και την καλοπέραση".
    Αριστοφάνης.

    -> humpty-dumpty είπε
    "...γιατί οι Ελληνες είναι κατά των Εβραίων και των Αμερικάνων. Δεν είναι, όπως νομίζεται, η επιβολή της Χούντας. Είναι, το πιστεύω αυτό βαθιά, η μεγαλωσύνη των Ελλήνων που δεν μπορεί να χωνέψει αυτήν την ωμή επιβολή της βίας των ισχυρών πάνω σε ασθενέστερους, όσο «δίκαιο» και εάν έχουν οι πρώτοι και όσο «αδικο» και να έχουν οι δεύτερο...".

    Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία των Τούρκων πάνω σε Έλληνες δεν θα χωνέψουμε την βία άλλων σε άλλους;

    Δημήτρη5Ζ σκεφτόμουν να έκανα τον Ντον ... Ντονέρ με την λαχτάρα που έδωσε στον κυρ Νίκο, αλλά μια κι αυτός γύρισε πίσω μόνο πεινασμένος, αλλά εσύ γύρισες πίσω πεινασμένος για καυγά σου αφιερώνω τον τίτλο του Donner of Moderation.
    Να τον χαίρεστε!
    Είπαμε θα γλυτώσουμε απο το "στείλε και περίμενε", θα πέσει το moderation, και μόλις το σκεφτήκαμε μας επεσες εσύ ο κιμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. πιστεύω ότι το βασικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ακραία εθνίκια και από τις δύο πλευρές. οπότε το δίκιο πάει στο φούντο μια και αυτή τη στιγμή γεννιούνται τρομοκράτες και από τις δύο πλευρές (θεωρώ τρομοκράτη και αυτόν που χρησιμοποιεί τη στρατιωτική στολή του για εφαρμόσει την εξουσία του πάνω σε αμάχους και άοπλους, αλλά και αυτόν που μπαίνει στο σταθμό του μετρό και ανατινάζεται)
    πρέπει να μας προβληματήσει πως ο "πολιτισμός" μας έχει τέτοια "φρούτα"
    , τέτοια αποτελέσματα. γιατί κανένας δεν γεννιέται τρομοκράτης. γίνεται.
    και στην τελική γιατί να διαλέξω ανάμεσα στο λευκό και στο μαύρο. ποιος δικτάκτορας που επιβάλει πλασματικά διλήματα;


    προς αφροδίτη: φυσικά και δεν μου το έφαγε απλώς ίσως δεν έγινε αντιληπτό το δικό μου. ;-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Time for radio.........

    Middle East Comedy(podcast)

    Eνα ραδιοφωνικο αποσπασμα για το πώς
    Βλεπουν οι αμερικανοι την Μεση Ανατολη…


    Lefteris for you!..

    Listen in
    or


    Dowload it

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. 628 λέξεις είναι πάρα πολύ λίγες όταν πρόκειται για 432 νεκρούς 3οοο τραυματίες και 800.000 πρόσφυγες.
    Στο κάτω κάτω έχετε ανεχτεί σεντόνια επι σεντονίων για ζητήματα της πλάκας!


    ******
    H ευαισθησία μας για τα θύματα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις καθιερωμένες μας πεποιθήσεις και ανάλογα με την ιεράρχηση των ειδήσεων και τη βαρύτητα που δίνουν στα γεγονότα τα ΜΜΕ της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του Δυτικού Κόσμου. Ξαφνικά στην κλειστοφοβική Ελλάδα, πάψαμε να ασχολούμαστε με το βρακί της Βίσση, τη σύνταξη του «κοσμάκη» και άλλα φαιδρά, και το ρίξαμε στον πόλεμο των κακών ισραηλινών έναντι των καλών Αράβων που… τόοοσο πολύ τους αγαπάμε. Απόδειξη, εκτός από τους εναγκαλισμούς του Ανδρέα με Άραβες ηγέτες, είναι και τα 6 τζαμιά στην Αθήνα και τα άλλα 7 στη Θεσσαλονίκη, που τους φτιάξαμε για να προσεύχονται.

    Πριν λίγες μέρες στην Ινδονησία, από ένα τσουναμάκι , έχασαν τη ζωή της μέσα σε μια στιγμή 650 άτομα. Πιο πολλά και από τον δεκαπενθήμερο πόλεμο δηλαδή. Σημασία δε δώσαμε… Το ίδιο και για τους φρικιαστικούς πολέμους (εκατόμβες θυμάτων καθημερινά), το ίδιο και για την Τσετσενία. Έκει βέβαια οι αδερφοί μας οι Ρώσοι έχουν δίκιο – αναχαιτίζουν τις προσπάθειες των ισλαμιστών για τη δημιουργία μουσουλμανικού τόξου. Προτείνω, όπως και με τη Βοσνία να στείλουμε εθελοντές να τους βοηθήσουν.

    Αντίθετα, στο πρώτο «θεαματικότερο» τσουνάμι κοκορευόμασταν πόσο φιλεύσπλαχνοι είμαστε. Λέγανε και ξαναλέγανε ότι τα κατά κεφαλήν ποσά που δώρισαν οι Έλληνες ήταν μεγαλύτερα από οποιονδήποτε άλλο λαό (ψέμα!). Η εκκλησιαστική ΜΚΟ Αλληλεγγύη , μάλιστα, έστειλε στις πληγείσες περιοχές αποκριάτικες στολές και στριγγάκια!!!

    Τις τελευταίες μου ελπίδες για τη σωτηρία του πλανήτη τις εναποθέτω στον Superman, ο οποίος, μετά από χρόνια απουσία, επέστρεψε δριμύτερος. Αν δεν τον παρασύρουν τα γκομενιλίκια και Gene Hackman, τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Καλώστονε κι ας άργησε! Τον Δον, εννοώ. Κάντε του ένα σπέσιαλ βραδινό -- κοτόπουλο αλά κρεμ με μανιτάρια και μυρωδικά, ας πούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. προς λευτέρη:
    αγαπητέ ειλικρινά αν με εκνευρίζει κάτι με τους νεοελληναράδες είναι ότι ότι βρίζουν και κατηγορούν τους αμερικανούς το αντιγράφους μέχρι κατσαρίδας ( κάπως αλλιώς λέγεται αλλά μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή). (κοινώς συμφωνώ μαζί σας)
    προηγουμένως ήθελα να πω ότι πολλές φορές παρατηρώ να γενικεύουμε και να μαζικοποιούμε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες χωρίς καμία κριτική ουσιαστική. όπως πχ με τους αμερικανούς που θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνοι για όλα τα κακά του κόσμου, χωρίς να βλέπουμε και τα όσα θετικά προσφέρουν. δεύτερο πχ κάνει κάτι κάποιο λάθος κκε ή ο συν - όλοι οι αριστεροί στην κρεμάλα. τα σπάνε κάτι ανεγκέφαλα στο γήπεδο ταυτίζεται η ομάδα με τους ανεγκέφαλους καθώς και όσοι την υποστηρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Σας είπα το πρωί:

    "Μπορεί σήμερα...!"

    ..η αλήθεια είναι πως το "μπορεί σήμερα" το σκεφτόμουν κάθε μέρα, κάθε φορά που φόρτωνα τη σελίδα σας!

    Όπως και να 'χει, χαίρομαι που είναι ξανά κοντά σας!

    Καλή ξεκούραση και στους δυό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Το ίδιο και για τους φρικιαστικούς πολέμους (εκατόμβες θυμάτων καθημερινά)...

    Στη Αφρική ήθελα να πω. Μια ματιά και μόνο στις σημερινές (μια τυχαία μέρα) ειδήσεις που προέρχονται από αυτή την ήπειρο,επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Δεν μου αρέσει η λογική των ίσων αποστάσεων σε ένα πόλεμο. Η λογική του «σε ένα πόλεμο, όλοι φταίνε».

    Συμφωνώ ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ γενικότερα είναι αδικαιολόγητα επιθετική. Συμφωνώ επίσης ότι με τον τρόπο που αποφασίστηκε να «γεννηθεί» ως κράτος το 1948, μόνο προβλήματα μπορούσε να δημιουργήσει και πως προκλήθηκε μεγάλη αδικία στους αραβικούς πληθυσμούς που κατοικούσαν στην περιοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, βρήκε πατήματα για να κάνει ό,τι κάνει και δυστυχώς ισχυροποιήθηκε η εθνικιστική πτέρυγα του Ισραήλ που πρέσβευε το δόγμα «μηδέν υποχωρήσεις για τους Άραβες».

    Επίσης, «δεν μου πάει» να δώσω δίκιο σε μαχητές του Αλλάχ. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν καταπιεσμένοι και εξαθλιωμένοι λαοί -έχετε δει πουθενά αλλού ανθρώπους βόμβες? Η πίστη στην απόλυτη αλήθεια μιας θρησκείας είναι ό,τι πιο επικίνδυνο. Μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στον τυφλό παραλογισμό της βίας και της εκδίκησης, αφού τα πάντα έχουν τη θεϊκή δικαιολογία.

    Ναι όντως θεωρώ ότι το Ισραήλ έχει εξαντλήσει τα όρια της επιθετικότητας. Από την άλλη όμως τι μπορείς να συζητήσεις και να διαπραγματευτείς με ανθρώπους που πιστεύουν στον ισλαμικό νόμο και λιθοβολούν μέχρι θανάτου μια γυναίκα επειδή έμεινε έγκυος από βιασμό? Που δικαιολογούν να ξυλοκοπήσεις μέχρι θανάτου τη γυναίκα σου? Που κρεμάνε παιδιά 16 χρονών επειδή είναι ομοφυλόφιλα? Αυτά είναι τα πιστεύω της ιρανοθρεμένης Χεζμπολάχ...

    Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι το πιο δημοκρατικό ισλαμικό κράτος στον κόσμο, είναι η Τουρκία! Δεν μπορεί επίσης να είναι τυχαίο ότι ελάχιστα ισλαμικά κράτη παρέχουν στοιχειώδεις ελευθερίες στους πολίτες τους ή κάνουν προσπάθεια για ισοκατανομή του πλούτου. Και δεν υπάρχει σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη το κακό Ισραήλ για να δικαιολογεί όλα τα κακά της μοίρας τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Εγώ μίλησα μια φορά. Αφήνω να μιλάει ο Κρητικάκης που έχω δηλώσει και στο παρελθόν ένθερμος οπαδός του! Λέγε Κρητικάκη κι εγώ μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Τώρα που επέστρεψε ο Don μπορώ να γράψω κάτι. Από το όλο σκηνικό πάντως νομίζω οτι έχεις δίκιο Νίκο οτι μάλλον εγκλωβίστηκε. Και για μην επαναληφθεί αυστηρή δίαιτα και άσκηση!

    Το παρακάτω κείμενο υπάρχει και σε άλλο blog αλλά νομίζω οτι ταιριάζει και εδώ.
    --------------------------------

    Αν δεν καταλάβατε, σας ενημερώνω οτι γίνεται πόλεμος. Σε όλους τους πολέμους υπάρχουν θύματα και μεταξύ των αμάχων. Οπότε τα 400, 500, αντε 1000 θύματα δεν είναι δα και μεγάλος αριθμός.

    Κυνικός,ε;

    Σας ενημερώνω επίσης οτι τα καθημερινά θύματα από την πείνα, το AIDS, τα αφροδίσια και τα τροχαία είναι πολύ περισσότερα ημερησίως, πάρα πολύ παρισσότερα. Κι όμως κανένας από όσους σήμερα σκίζουν τα ιμάτιά τους για τα θυματα του Λιβάνου, δεν κάνει κάτι για τα θέματα αυτά. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα σκοτώνονται σε τροχαία περισσότεροι συνάνθρωποί μας από αυτούς που σκοτώθηκαν μέχρι σήμερα στον Λίβανο. Αλλά πέρα βρέχει. Ναι ξέρω. Στα τροχαία δεν εμπλέκονται οι αμερικάνοι και οι Ισραηλινοί, τουλάχιστον άμεσα, οπότε οι αλαλάζοντες πολέμιοί τους δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Και αν ακόμη ασχοληθούν, θα ανακαλύψουν οτι η αιτία των θανάτων από τα τροχαία στην Ελλάδα είναι στο τέλος, τελος ...οι αμερικάνοι! (με την ευκαιρία Ν.Δ. νομίζω οτι θα πρέπει προσεχώς να ανεβάσεις ένα post με θέμα: Τα τροχαία ατυχήματα (;) και η βλακεία των ελλήνων)

    Και για να συνεχίσω ακόμη πιο κυνικά:

    Ευτυχώς που υπάρχουν και οι αμερικάνοι, αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί που επεμβαίνουν στις διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλιώς ο κόσμος θα ήταν ένα τρελλοκομείο. Σε κάθε γωνιά της γης θα γινόταν και ένας πόλεμος. Στην Βοσνία που δεν επενέβησαν από την αρχή, θα το έλυναν λέει οι ευρωπαίοι το ζήτημα, μετά από λίγες βδομάδες τους παρακαλούσαν όλοι να στείλουν στρατό.
    Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχουν και οι αμερικάνοι. Αλλιώς θα είχαμε πάνω από το κεφάλι μας κανένα μουλά (ή τον Χριστόδουλο, το ίδιο κάνει) και δε θα ξέραμε που να κρυφτούμε. Πάνω από όλα βρισκονται ή υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Και οι αμερικάνοι τα υπερασπίζονται αυτά τα δύο και πολύ καλά κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. το’ξερα!! δεν γίνόταν!! ο Ντόν θα γύριζε!!!!

    YESSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!

    για τα άλλα δεν έχω να σχολιάσω κάτι.. δεν ξέρω και πολλά από πολιτικά.. το μόνο που πιστεύω για αυτά είναι πως η άρνηση είναι κακό και πως η διαφορετικότητα είναι καλό..

    καλό βράδυ :)

    γύρισε!!! YESSSSSSSSSS!!!! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. "We look forward to the time when the power to love of will replace the love of power. Then will our world know the blessings of peace."

    William Gladstone

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία των Τούρκων πάνω σε Έλληνες δεν θα χωνέψουμε την βία άλλων σε άλλους;



    Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία των Ελλήνων πάνω σε Έλληνες δεν θα χωνέψουμε την βία άλλων σε άλλους;

    Η βία είναι βία, δεν έχει σημασία, νομίζω, από ποιόν προέρχεται.

    Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία του Μεγαλέκου (που σαι harry) πάνω σε Εβραίους (απείρου κάλλους σκηνες)...
    ******
    Χθες σκοτώθηκε ένα 19χρονο Εβραιόπουλο (όλοι οι Εβραίοι ανεξαρτήτου μόνιμης κατοικίας είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στον Ισραηλινό στρατό)γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τα Γιαννενα. Δικό μας παιδί δηλαδή - γείτονας. Θύμα ή θύτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Ανεκτικότητα είναι η υποψία ότι ο άλλος έχει δίκιο.

    Kurt Tucholsky

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Και κάποιο θέμα δεοντολογίας

    Ειναι τουλάχιστον ΑΝΕΝΤΙΜΟ μερικοί που οι απόψεις τους φιλοξενούνται σ' αυτό το blog, να θάβουν και να ειρωνεύονται τον οικοδεσπότη μας Νίκο Δήμου στο δικό τους blog.

    ΟΚ κύριε heinz;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Αν υπηρχε ο θεος του πολεμου,ο κακος και τρομερος Αρης θα γελουσε σαρδονια διαβαζωντας τα σχολια σας.
    Καλα οι νεοελληνες φυσικα και ειναι ολοι αραβες τωρα.
    Με βαση την ανοητη,παρωπιδικη,αγραμματη και ανιστορητη λογικη του μεσου ελληνα,ο κοσμος χωριζετε και καλους και κακους.
    Δεν θα σχολιασω ποιος εχει δικιο κ αδικο αλλα την σταση του Ισραηλ σε συγκριση παντα με την σταση την δικη μας σαν κρατος και σαν λαος σε παρομοια περιπτωση.
    Μα τι λεω ο ανοητος,μια απλη κρισουλα οπως τα Ιμια αποκαλυψε το μεγαλειο του Καραγκιοζ μπερντε της -παντα-εθνικη υπερηφανης ελλαδας.
    Πανελ,πολιτικοι να εχουν χεστει πανω τους,ειδικες δυναμεις να αποβιβαζονται σε λαθος βραχονησιδα,στρατηγοι να τα εχουν χασει,ο αποπλους του στολου να καλυπτετε ζωντανα απο τηλεοπτικα συνεργεια κοκ.
    Φανταστειτε να επεφτε και καμμια οβιδα!!!
    Μου αρεσει δε η αμηχανια σας.
    -Μα ειναι δυνατον να συμβαινουν αυτα;
    Καλα ρε αδερφια;Απο ποιο ακριβως πλανητη ηρθατε;
    Ποτε σταματησαν να συμβαινουν;
    Ιστορια εχετε διαβασει ποτε;
    Αθωοι,αμαχοι,αδικο,δικιο.
    Ανουσιες εννοιες.
    Το δικιο παντα το ειχε ο ισχυρος.
    Οχι και μεγαλη εξελιξη απο την ζουγκλα ε;
    Και αφου αυτο δεν αλλαζει και δεν προκειτε να αλλαξει,accept it and live with it.
    Μπορειτε παντα να ονειρευστε την ουτοπια σας,και να διαμαρτυρεστε σε πορειες,διαδυκτιο,γειτονια,καφενεια.Δεν θα σταματησει τον πολεμο,ουτε αυτον ουτε αυτους που θα'ρθουν.
    Περαστικα σας...
    Υ.Γ Ελπιζω οι φιλανθρωποι ελληνες σε τυχον ανθρωπιστικη βοηθεια που θα στειλουν στο Λιβανο,να συμπεριλαβουν και τανγκα,καλτσες χωρις ζευγαρι,γουνες συνθετικες,και οτι παλιατζουρα φυλανε στις ντουλαπες τους.Οπως τοτε με το τσουναμι "ανθρωπιας"(μη χεσω)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Κακοσχεδιασμένο αγόρι :), πως γίνεται σε ένα μήνυμα να τραβάς τρείς κατάμαυρες "αλήθειες"-μουτζούρες.

    α) "Η βία είναι βία, δεν έχει σημασία, νομίζω, από ποιόν προέρχεται."

    Εγώ πίστευα ότι είχες πει στο παρελθόν ότι η βία άν προέρχεται απο οποιονδήποτε σύμμαχο των Αμερικανών, σαν τους Ισραηλινούς πχ, τότε η βία είναι διπλή, μία απο τον σύμμαχο των Αμερικάνων και άλλη μία απο την Αμερική που "πάντα φταίει σε κάτι" σε τέτοιες περιπτώσεις.

    β) "Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία του Μεγαλέκου (που σαι harry) πάνω σε Εβραίους (απείρου κάλλους σκηνες)..."

    Τι έκανε ο Μεγαλέκος στους Εβραίους, παρα λίγο να τους κάνει 100% Έλληνες;
    Με Ωμή βία; Όχι βέβαια!

    γ) "όλοι οι Εβραίοι ανεξαρτήτου μόνιμης κατοικίας είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στον Ισραηλινό στρατό".

    Λάθος κάνεις, αν δεν είσαι μόνιμος κάτοικος Ισραήλ, αλλά πολίτης άλλης χώρας δεν υπάρχει υποχρέωση, δεν σου στερούν την Εβραικότητά σου αν δεν πας να πολεμήσεις. Άλλο αν τα Εβραιόπουλα πάνε εθελοντές σε ώρες κρίσης για το έθνος του Ισραήλ, και οι μανάδες τους στέλνουν λέγοντας τους "ταν ή επι τάς".

    Βλέπεις ο Μεγαλέκος περνώντας απο εκεί έκανε τους Εβραίους Έλληνες, και τις Εβραίες Ελληνίδες, δίνοντας τους παραδείγματα γενναιότητας και θυσίας στην πατρίδα, ενώ οι Τούρκοι κάναν τους Έλληνες "Εβραίους" της μετα-Μωυσικής εποχής που προσκυνάνε στον Μολώχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Επιτέλους! Αγχωθήκαμε κάπως.

    Για το μίσος τι να πω;Το όποιο δίκιο του το Ισραήλ πιστεύω το έχασε με το τρόπο που ενήργησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Μετά από μέρες απουσίας θα γράψω δυο λόγια…

    Το Ισραήλ το μισούσαν και θα το μισούν πολλοί και για πολλούς λόγους. Δεν γνωρίζω πλήρως την κατάσταση στη μέση ανατολή και δεν ξέρω γιατί εκεί υπάρχει τέτοιο μίσος εναντίον του Ισραήλ. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο αυτό το μίσος γιατί αυτό θα έκανε εκατομμύρια αράβων παράφρονες που ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν να μισήσουν το Ισραήλ έτσι για να περνά η ώρα τους. Δεν νομίζω όμως ότι και αυτό ως κράτος κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση αυτή προς το καλύτερο. Μάλλον χειροτερεύει τα πράγματα. Ο εβραϊκός νόμος «οφθαλμός αντί οφθαλμού» είναι ξεπερασμένος στης μέρες μας. Το Ισραήλ τον εφαρμόζει όμως και μάλιστα με ένα τρόπο σκληρό που τον μετατρέπει σε «ζωή αντί οφθαλμού». Σίγουρα δεν βοηθάει στην ευημερία ενός κράτους αυτή η λογική. Σίγουρα δεν προωθεί την ειρήνη.

    Όμως να δούμε και το καθαρά ανθρώπινο μέρος. Σε τελική ανάλυση έχουμε δυο συγκρουόμενους στρατούς που αντιμάχονται. Και στη μέση αθώος κόσμος, άμαχοι , παιδάκια που πεθαίνουν ή το χειρότερο τραυματίζομαι υπερβολικά άσχημα, χωρίς λόγο. Είναι λογικό όταν βάλουν εναντίον σου να πρέπει να διαλέξεις πλευρά. Ίσως κρίνοντας ,έστω και λανθασμένα σχετικά με το ποιος φταίει, ίσως ελπίζοντας ότι αν βοηθήσεις την μια πλευρά θα βοηθήσεις να τελειώσει το κακό , αλλά πάντως σε κάθε περίπτωση μάλλον θα διαλέξεις πλευρά. Άλλοι αθώοι θα πάνε με το Ισραήλ και άλλοι με τη Χεσμολάχ, και ο κύκλος συνεχίζει και επαναλαμβάνεται.

    Και τέλος όσον αφορά το Ισραήλ ας είμαστε σίγουροι πως ένα οποιοδήποτε άλλο κράτος χωρίς τις πλάτες των αμερικανών ( κλισέ ακούγεται το ξέρω αλλά στην περίπτωση μας έτσι είναι) θα αναζητούσε σίγουρα πιο ειρηνικές λύσεις…

    Εγώ είμαι με το μέρος των αμάχων που υπάρχουν και στις δυο όχθες…
    Καληνύχτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. OK, back to normal, να ρωτήσω τώρα ποιό ακριβώς είναι το "δια ταύτα"? (Εμ, obsessions είναι αυτά...)

    Το "θα πάρει λίγες μέρες ακόμη" σενάριο και μετά?...

    ..The Israeli campaign is aimed at "changing the reality on the northern border," Israeli Defense Minister Amir Peretz said Thursday.

    "Hezbollah must not in the future be what it has been in the past," Peretz said. "This may take time and it may take more force. We have both in plenty."

    http://www.cnn.com/2006/WORLD/
    meast/07/27/mideast.main/
    index.html

    Και οι άλλοι φαντάζομαι τα ίδια...

    Κι εμείς από τον καναπέ!

    Αναρωτιέμαι πού είναι η ευθύνη μας σαν πολιτικά ζώα και τι μπουρούχες θα λέμε στον Αγιο Πέτρο όταν με το καλό θα κάνουμε απολογισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. - Μάλιστα... Καραμήτρος, του Δημητρίου, τι έχεις να δηλώσεις?

    - Βοήθησα!

    - Πώς, αμέ! Ποιόν? Ε? Φώναξες κάποιον από όλους αυτούς να τον πάρεις σπίτι σου μέχρι να δει τι θα κάνει?

    - Ορίστε? Και πού να τον έβρισκα...

    - Να έκανες διάβημα μαζί με άλλους 1000 νοματαίους στα γ... τα Υπουργεία σας!

    - Νναι, αλλά πώς θα τους μάζευα?

    - Στη Shakira πώς μαζευτήκατε? Πώς μαζευόσασταν μωρέ και κάνατε ασκήσεις υψηλής διανόησης με τα πληκτρολόγια? Τόσα επιχειρήματα, τόσες βιβλιογραφίες, τόσα μήντια...ΧΑ! Ειδικά τα μήντια, αντί να πάτε να κάνετε καμμιά ειρηνική κατάληψη σε καμμιά πρεσβεία, να τα μαθαίνατε από μέσα...

    - Μα τι λες τώρα, πώς θα οργανώναμε ολόκληρο-

    - Χα! Δύσκολο είναι κακομοίρη μου νομίζεις.... Μια χαρά η διανόηση, σε θεωρητικό επίπεδο διαμάντια, μας κουφαίνετε ώρες-ώρες με το πόσα άλογα βγάζετε, αλλά αλλάζει ο κόσμος με τη διανόηση?

    - Δεν άλλαζει? Οταν οι μπροστάρηδες...

    - ...φάνε μια βόμβα...

    _ Μα μας δείχνουν την άλλη όψη-

    - ... που κι αυτή τρώει βόμβα...

    - Μα τότε τι μας μένει?...

    - Τι μας μένει ρωτάει! Βρε ανεγκέφαλε, παραγγέλνεις τα βιλιαράκια σου και τις γκατζετιές σου από το ίντερνετ και ξοδεύεις τα κέρατά σου για διασκέδαση, και πού κόλωσες? Να μην μπορείς να ταίσεις μια μικρή οικογένεια απ’αυτούς τους κατατρεγμένους για μερικές μέρες?

    - Μμα μμα.... Εμ, ποιανής πλευράς?

    - ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ?!?!?!

    - Οχι, οκ, οκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. - Τι φοβήθηκες? Τον πανικό τους? Την προσφυγιά τους? Τη βρωμιά τους τόση ταλαιπωρία? Τα μικρόβιά τους? Μη σε μολύνουν με τα θρησκευτικά τους? Μη σου ανοίξουν τα μάτια? Μη σου πετάξουν βόμβες διασποράς? Φωσφώρου? Μήπως ζωθούνε βόμβες και κα-μπουμ? Ε? Για ΜΙΑ οικογένεια όλη κι όλη μιλάμε!

    - Εχμ, να, ξέρεις...

    - Και δε μου λές, γιατί δεν φιλοξενούσες στο καπάκι κι άλλη μία οικογένεια, από την άλλη πλευρά, μαζί, στο ίδιο σπίτι όλοι σας, να δεις και να καταλάβεις και να τους τα βρεις?

    - Μα ΕΓΩ πια θα έλυνα το Μεσανατολικό?!?!?!!!!

    - Οχι, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινάει κανείς. Αυτό το μικρό τουβλάκι σου κλήρωσε, και δεν το έχτισες, ούτε καν το πέταξες, το έκανες αμπαζούρ, ηλίθιε! Ούτε καν μια πορεία δεν έκανες!

    - Μα λύνεται τίποτε με τις πορείες?

    - Γιατί, με τις βόμβες λύνεται? Βρε πάρ’το χαμπάρι έστω κι αργά, όσο μένετε μέσα στη βολή σας, δεν φαίνεστε και παίζουν στην πλάτη σας! Σου λένε, σιγά μην ξεσηκωθούν οι βολεμένοι! Να στο πω απλα, θυμάσαι στον σεισμό του ‘99, πώς μέσα σε μία ώρα η Συγγρού, ταχείας κυκλοφορίας, από Δέλτα-Καλλιρρόης, είχε ΓΕΜΙΣΕΙ αυτοκίνητα με κόσμο πανικόβλητο? Πού ήταν όλοι αυτοί? Για σκέψου τους αυτούς κι άλλους τόσους στους δρόμους γύρω-γύρω, στα βαπόρια και στ’ αεροπλάνα, βάλε τραίνα, σπίτια, μετρό και πεζούς και πες μου, αν είναι μάζα ικανή να κάνει κάποια διαφορά...

    - ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. doctor said...

    ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    Γκρεμίστε τις εκκλησίες που μας κρύβουν την ειρήνη.


    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΨΑ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ 3 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΤΟ πΡΩΙ. ΤΟ πΑΡΑΘΕTΤΩ ΕΔΩ πΑΛΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟπΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ:

    3) ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Υ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑπΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ πΑΤΕΡΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ πΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑπΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ πΛΕΥΡΑ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΤΕΚΛΑΡΕ ΕπΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ. ΑΡΑ ΜΗπΩς ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΘΕΟΙ; ΔΕΝ ΥπΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΘΕΙΣΜΟΣ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ.


    KAI AπANTΩ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ:

    ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΣΤΟΧΗΣΕΣ ΣΤΗΝ πΕΡΙπΤΩΣΗ ΜΟΥ. πΟΣΟ πΟΛΥ ΔΕΝ ΜπΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ. ΤΟ copy paste ΚΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ πΑΝΤΑ ΛΑΘΟΣ πΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.


    ΚΕ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΔΕΧΤΗΚΑΤΕ ΤΟΝ DON !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. - Να σου πω και το άλλο. Πες ότι σε στέλνω πίσω, έτσι όπως είσαι. Για παιχνίδι, να σου εξηγήσω: κάθεσαι στο τραπέζι με τους δύο να τα βρούνε. Μέσα σε πέντε λεπτά έχουν αρχίσει ο ένας να πετάει βόμβες στον άλλον. Μη φοβού, όποιος σκοτώνεται ξαναγυρίζει, μόνο και μόνο για να φανεί το μάταιο του πράγματος. Δεν μπορούν να πλήξουν ο ένας τον άλλον πλέον.
    Στην αρχή, σου σκοτώνει τη μάνα και τον πατέρα, τα παιδιά σου όλα και σου ξεκληρίζει και το σόι. Δίνουν εντολή για βόμβα στο τραπέζι, πέφτει ακριβώς εκεί που θέλουν, με μάξιμουμ αριθμό θυμάτων. Τους επαναφέρω όμως. Ξανά και ξανά και ξανά. Αρα? Μέχρι το βράδυ θα έχουν βαρεθεί. Οταν και η ζωντανή ασπίδα δεν θα μπορεί να εκβιάσει, τι μένει? Εξαέρωση? Ε, εκεί μπαίνεις εσύ. Να τους τα βρεις. Χωρίς να σε καρυδώσουν στην πορεία. Γίνεται? Εχουν επιχειρήματα πάντως. Και οι δύο. Πολλών χρόνων. Και πολλές, πάααρα πολλές αποχρώσεις του γκρίζου. Θα τα κατάφερνες?

    - .... Δε νομίζω...

    - Καλά, όοοολες αυτές τις ώρες που ξόδεψες να πείσεις όλους τους «απ’έξω» , δεν κατανόησες τίποτε που να σε βοηθήσει να τους τα βρείς?

    - ....

    - Δεν έχεις να πεις τίποτε?

    - ... Είναι αργά πια, ε?

    - Για σένα, εντελώς.

    - Θα καώ στην κόλαση, ε?

    - Εντελώς λέμε.

    - Χαράμισα τη δύναμή μου, τη φωνή μου, ε?

    - Τά’παμε....

    - ... Εντάξει, Καληνύχτα Αγιε Πέτρο...

    - Καληνύχτα μπάρμπεκιου... Επόμενοοοος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Καλημέρα!

    Είμαι τόσο χαρούμενος που βρήκα τον Don (μάλλον αυτός με βρήκε) που δεν θα ενοχληθώ από τίποτα. Ακόμα και από "παράπλευρα" σχόλια σε άλλα μπλογκς.

    Ένας φίλος γιατρός που με ξέρει κατάλαβε γιατί (ενώ είχα ξεκινήσει με αποδράσεις και διακοπές) εγραψα αυτό το ποστ.

    Διότι ήθελα να ξεφύγω από την συνεχή ενασχόληση με την απουσία. Διάλεξα λοιπόν ένα θέμα καφτο και το παρουσίασα με λίγο περισσότερη προκλητική "ισοσθένεια". Ένα είδος μπλογκοθεραπείας (όπως εργασιοθεραπεία).

    Ευτυχώς στην μέση ήρθε ο Don και ξεμπλοκάρισα. Πάντως, μέχρι να έρθει, η θεραπεία λειτούργησε.

    Το θέμα θα μείνει και σήμερα (άλλωστε θα μπορούσε να μείνει και πολύ περισσότερο) κι από αύριο μπαίνουμε σε πλήρη περίοδο διακοπών (φεύγει η μισή Ελλάδα).

    Θα βρεθώ κι εγώ ψηλά στην Ευρυτανία. Ελπίζω να υπάρχει σύνδεση κι από εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Ας μη κάνουμε τίποτα.Καλά περνάμε.Έτσι αλλιώς δε γίνεται τίποτα.Τόσα χρόνια σκοτωνόμαστε με τους Σπαρτιάτες και ακόμα τίποτα.Κάθε μέρα ρουκέτες στη Μεσσηνία και βορβαδισμοί στην Αθήνα.Γιατί με τους Γερμανούς;Εκεί να δείς.Μάχες καθημερινές στα βουνά και στις ταβέρνες.Πίσω στις πόλεις κράτη ,πίσω στις πόλεις οικογένειες ,πίσω στις ζούγκλες.

    Α και οι θεές με topless.

    ΟΚ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Lefteris Kritikakis said...
    "Είδα ένα τίτλο στην Ελευθεροτυπία:
    "Πιστοποιητικό μη κομμουνιστικού παρελθόντος για τους δημόσιους υπαλλήλους"

    Άλα τις... κι οι Πολωνοί; Τα νέα μέλη της κοινότητας;"
    ........................

    Στην Πολωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός είναι δίδυμα αδερφάκια!
    Τα Καλουτάκια στην Κορυφή του κράτους!...

    Υπάρχουν και χειρότερα...

    What a brillant day today!
    Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Ο κύριος Δήμου είπε:
    "Μπορεί να είναι κουραστικό (και για μένα) αλλά μοιάζει να είναι χρήσιμο (για να μην πω απαραίτητο).
    Άλλωστε έχουμε κάνει και πολλά άλλα πράγματα σε αυτό το blog..."

    Σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σας απόλυτα. Αν και δεν με βρίσκει σύμφωνο η θέση σας στο συγκεκριμένο θέμα, ειλικρινά σας ευχαριστώ που πήρατε θέση και που μας δίνεται η ευκαιρία για συζήτηση και σχολιασμο. Να είσθε πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Κύριε Δήμου
    Τα πράγματα είνια πολύ απλά...
    Ο αδύνατος θα είναι πάντα συμπαθής και ο δυνατότερος αντιπαθής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη χαρά που δίνει η επιστροφή ενος αγαπημένου μας προσώπου. Καλώς τον δεχθήκατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρήκατε το Don. Και άλλη φορά να μη δίνετε τόση σημασία στα όνειρα. Δώστε του ένα γλυκό χάδι από μένα και το Ζιζού. Καλή σας μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Nikos Dimou said...
    Καλημέρα!

    Είμαι τόσο χαρούμενος που βρήκα τον Don (μάλλον αυτός με βρήκε) που δεν θα ενοχληθώ από τίποτα. Ακόμα και από "παράπλευρα" σχόλια σε άλλα μπλογκς
    ----------------------------

    T a n d e m f e l i x !

    Με αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Μην βάζετε τα κεφαλάκια σας κάτω νεαροί και νεαρές να βρείτε λύση.
    Δεν γνωρίζετε πόσο βαθιά έχει ριζώσει σε εκείνη την γωνιά της γης το μίσος εναντίον "εκείνων" και απο τις δυό πλευρές.

    Μάθημα, Αγγλικής φιλολογίας σε πρωτοετείς σε Αμερικάνικο κολλέγιο.
    Οι μαθητές είναι απ' όλες τις γωνιές της γης.
    Άμερικανοί όλων των αποχρώσεων, απο το Πουέρτο Ρίκο, Κινέζοι, Ινδοί, Ευρωπαίοι, ένας Λιβανεζος, μια Ισλανδέζα, Βραζιλιάνες, Κολομβιανοί, μία απο τον Ισημερινό, απο τις Φιλιππινες, και ένας Παλαιστίνιος, πολλοί σχετικά πρόσφατα αφιχθέντες στην "χώρα της επαγγελίας", φιλικοί και με δίψα για μάθηση.

    Η καθηγήτρια ΑμερικανοΕβραία, παντρεμένη με wasp,
    μαμά με έφηβη κόρη,
    παιδί της 'γενιάς' του '60 και περήφανη για αυτό, παιδί των λουλουδιών, παίζει κιθάρα, πρώην τραγουδίστρια σε club στο Village, προοδευτική σ' όλα.
    Αυτό που θα λέγαμε στην Αμερική liberal mind in a liberal body.
    Στην Ελλάδα, πληθωρικό μυαλό (πολλές καλές ιδέες) σε ένα πληθωρικό σώμα (πολύ καλό κι αυτό).
    Πάντα με το χαμόγελο. Σχεδόν πάντα.

    Όλοι οι μαθητές συστήνονται, λένε κάτι για την ζωή τους, απο που ήρθαν, τι τους αρέσει στην πόλη, τι θέλουν να σπουδάσουν, κτλ κτλ.

    Την επόμενη μέρα, το θέμα της πρώτης Έκθεσης στην τάξη είναι πάνω κάτω το θέμα της συζήτησης της προηγούμενης μέρας.
    Γράψτε για τον τόπο που γεννηθήκατε, τα έθιμα, τις συνήθειες, τους ανθρώπους, τα όνειρά σας.
    Ωραία αρχή!

    Την επόμενη μέρα, το χαμόγελο απο το πρόσωπο της καλής καθηγήτριας έχει εξαφανισθεί.
    Σαν να βρίσκεται σε ομίχλη.
    Ζητάει πρώτα απο τον Παλαιστίνιο νεαρό να διαβάσει την έκθεσή του.
    Τι είχε γράψει ο καψοχόλης;

    Πως μεγαλώνεις σαν παιδί στα προσφυγικά στρατόπεδα στην Παλαιστίνη.
    Πώς μαθαίνεις απο το Δημοτικό να φτιάχνεις... σπιτικές αυτοσχέδιες βόμβες! Πλήρη περιγραφή πρώτων υλικών, τοποθέτησης φυτιλιού και "συναρπαστικές" περιγραφές απο σκηνές μάχης με τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.
    Βγάζεις το παιδί απο το στρατόπεδο και την μάχη και μετά απο 10 χρόνια ονειρεύεται πόσο ηρωικά ήταν εκεί πίσω στην κόλαση ρίχνοντας βόμβες στον εχθρό που τον πυροβολούσε!
    Πως ήθελε να γίνει μάρτυρας του αγώνα των Παλαιστινίων!

    Η καθηγήτρια προσπάθησε να του εξηγήσει για τα αγαθά της ειρήνης, για την δίκη της οικογένεια, με μητέρα που επέζησε της Γενοκτονίας, τι τράβηξε εκείνη παιδί.
    Ο νεαρός φάνηκε για μια στιγμή λίγο να κλονίζεται, στις πεποιθήσεις του στον αίωνιο αγώνα μέχρι τέλους εναντίον των Ισραηλινών, αλλά επανήλθε δριμύτερος και επιθετικότερος, εναντίον της καθηγήτριας τώρα.
    Έκείνη προσπαθώντας ήρεμα να τον πείσει για το άσκοπο του μίσους, την ειρηνιστική πλευρά της ζωής, εκείνος επιμένοντας στο παρελθόν, πιασμένος στο παιδικό μίσος σαν σανίδα σωτηρίας στον άγνωστο ωκεανό μπροστά του.

    Παιζόταν ένα ιστορικό δράμα
    μπροστά μας, χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά απο τον τόπο του πρώην μαρτυρίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Heinz λυπάμαι, έσβησα την απάντησή σου στον Ψύχραιμο.

    Μεχρι την τελευταία φράση ήταν ΟΚ αλλά μετά πέσαμε στον κανόνα περί offensive language.

    Μπορείς αν θέλεις να την ξαναστείλεις με άλλη διατύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Nikos Dimou said... Θα βρεθώ κι εγώ ψηλά στην Ευρυτανία. Ελπίζω να υπάρχει σύνδεση κι από εκεί...
    Και τον don που θα τον αφήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. @ΝΔ

    :-)

    Ναι το υπέθεσα ότι θα την σβήνατε...

    ο ψύχραιμος said...

    "Ειναι τουλάχιστον ΑΝΕΝΤΙΜΟ μερικοί που οι απόψεις τους φιλοξενούνται σ' αυτό το blog, να θάβουν και να ειρωνεύονται τον οικοδεσπότη μας Νίκο Δήμου στο δικό τους blog.

    ΟΚ κύριε heinz;"

    To αν θάβουμε τον ΝΔ ή όχι, το απάντησε ήδη ο Θόδωρας.

    Αλλά για σιγά...
    Λογαριασμό θα σας δώσουμε;
    Δεν είμαστε καλαααααά......

    Μετά από τον ύμνο στην κυνικότητα που ξεδιπλώσατε, θέλετε τώρα να κάνετε μαθήματα ήθους;
    Την θηριώδη αντιφατικότητά σας, δεν την βλέπετε;

    Όσο για το γεγονός ότι πάτε να κάνετε cross-posting για να "καρφώσετε" τάχα κάτι, τι να σας πω, κι αυτό επίσης σας χαρακτηρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Μπα, δεν το ήξερα ότι η ισοσθένεια παρέχεται με δόσεις. Δοσολογίες, φάρμακα, φαρμάκια, αρρώστια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. " Οι Γάλλοι πάντα νομίζανε ότι όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι."

    Γειά σου Κρητικάκη!

    Καλά ρε γαμώτο, μόνο εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ο Κρητικάκης εδώ μέσα παραδίδει μαθήματα εφαρμοσμένης φιλοσοφίας; Γράφει κατά τη γνώμη μου τα πλέον αξιόλογα σχόλια. Είναι τα μόνα, για μένα, που έχουν πραγματικά θέσεις και ζουμί.

    Ρε Κρητικάκη γιατί δεν κάνεις μπλογκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. username said...
    Μπα, δεν το ήξερα ότι η ισοσθένεια παρέχεται με δόσεις.

    Με δόσεις, όχι. Με έμφαση όμως;

    zizugataki said...
    Και τον don που θα τον αφήσετε;

    Μην ανησυχείτε - από μένα θα περνάει καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Τρισυπόσαστο μίσος ο βλάχος αρχιτσιφλικάς εναντίον Ελλάδας και Ορθοδοξίας.
    Η μία του πήρε τα σκλαβάκια του τους τσοπάνηδες τους Αλβανούς κι άλλη του πήρε τις στρούγγες και τα "τυχηρά".
    Δεν είναι όμως και πολύ άσχετος προς το θέμα αυτού του post;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Μόλις έμαθα τα καλά νέα!!!
    Αυτή μάλλον ήταν η ενηλικίωση του Don. Μοιάζει διαφορετικός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Aς νιώσουμε και την ματιά
    ενός δικού μας Μετανάστη…
    και Πολιτη του Κοσμου,όπως του αρεσει να αυτοπροσδιορίζεται…



    εδω

    και

    εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. @ΝΔ

    "Θα υπενθυμίσω μία αγαπημένη μου φράση: "Σε καιρούς διχογνωμίας το καθήκον του διανοούμενου είναι να υποστηρίζει την άποψη των αντίθετων"."

    Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω!
    Ποιο είναι το αντίθετο στην περίπτωσή μας?

    Έχουμε Ισραήλ + ΗΠΑ + ΕΕ (εμμέσως πλην σαφώς) εναντίον

    Λιβάνου + Παλαιστίνης + ορισμένα άλλα τριτοκοσμικά κράτη... περίπου αυτά και ξέρω πως τα απλοποιώ αλλά το κάνω για να μπορέσει να γίνει η σύγκριση έστω με προσέγγιση.

    Ποιο είναι λοιπόν το αντίθετο? Ή μάλλον με τον όρο αντίθετο τι εννοούμε? Γιατί εγώ καταλαβαίνω το αντίθετο του ισχυρού δλδ αυτού που έχει επικρατήσει και άρα είναι το mainstream.

    Επίσης να εκφράσω μια απορία μου χωρίς εμπάθεια:

    Διαβάζω εδώ και καιρό το blog και έχω διαβάσει και αρκετά από τα archives του μαζί με τα σχόλιά τους και παρατηρώ το εξής:

    Α) Ποτέ δεν έχετε κάνει λάθος σε αυτά που λέτε!

    Β) Ακόμη κι αν κάποιος επισημάνει ή έστω ισχυριστεί πως έχετε κάνει λάθος, φταίει το Μέσον (blog, internet) ή η μειωμένη αντίληψη του αναγνώστη που δεν κατάλαβε το νόημα αυτών που γράφετε.

    Και διερωτώμαι: Είναι δυνατόν?

    Μήπως διανοούμενος είναι αυτός που αντιμετωπίζει τον κόσμο σα μικρό παιδί (όχι ως προς την αντίληψη αλλά ως προς την περιέργεια και την ανοιχτή σε αλλαγές διάθεση, καθώς και τη αθωότητα) και θέτει συνεχώς υπό αμφισβήτηση τόσο τα τεκταινόμενα γύρω του όσο (και κυρίως) τον ίδιο του τον εαυτό?
    Που είναι αυτή η διάθεση?
    Ποιος κρίνει αν κάποιος είναι όντως διανοούμενος? Ο ίδιος μας ο εαυτός ή οι γύρω μας? Και πότε μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί έτσι? Αφού χαρακτηριστεί διανοούμενος κρατάει τον τίτλο ισόβια(?) ή είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι να πεθάνει?
    Επαναλαμβάνω απλώς διερωτόμαι (χωρίς εμπάθεια και χωρίς να υπονοώ πως είμαι διανοούμενος ούτε πως έχω τέλεια αντίληψη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Τι ωραία νέα... Επέστρεψε, πολύ χαίρομαι! Σου το είπα, είμαι Σαββατογεννημένη, κάτι θα κατάφερνα... Μακάρι οι ευχές μου στο ... Σύμπαν, να έπιαναν και για τα μεγάλα, σοβαρά ζητήματα, σαν κι αυτό του παρόντος post...

    Τα ζώα, που είναι πιο αγνά από τους ανθρώπους, φαίνεται, ωστόσο, ότι ακούνε τις φωνούλες.

    A big hug.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Δεν πρόλαβα να διαβάσω όλα τα σχόλια (δουλειά γαρ &^*&^*&^8) οπότε μπορεί αυτά που γράφω να έχουν ήδη ειπωθεί και σίγουρα γνωρίζω πως δεν γράφω τίποτα το πρωτότυπο.
    Σημειώνω πως δεν παίρνω το μέρος κανενός, πώς να το κάνουμε είναι πόλεμος δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου. Πάντως σε γενικές γραμμές το τι λέει ο καθένας (τουλάχιστον από τα nicks που γνωρίζω) και που τοποθετούνται ήταν αναμενόμενο.

    @ovi αυτό ακριβώς είναι το σημείο που ορίζει τα πιστεύω του καθενός και σε αυτό το θέμα. Αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με άλλους πολιτισμούς.
    Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ταξιδεύει (τα casino στην Πράγα δεν είναι ταξίδι) ούτε διαβάζει ξένα MME (και δεν διαβάζει γενικά) σαν αποτέλεσμα να μην έρχεται με επαφή με άλλες απόψεις παρά μόνο με τις self-fulfilled prophecies που αναπαράγουν τα στερεότυπα.

    Αν ξεφύγουμε από τον εθνοκεντρισμό μας και πάμε στην Αμερική οι πολιτείες που ψηφίζουν Bush είναι αυτές που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. Bush δεν ψηφίζει η Νέα Υόρκη, ούτε η Βοστόνη, ούτε η Καλιφόρνια πολιτείες που είναι ανοικτές σε άλλους κόσμους και είναι πρωτοπόροι στον πλανήτη. Bush ψηφίζει η Alabama και για όσους το αγνοούν η Ελλάδα στην κλίμακα της Ε.Ε. είναι μία Alabama, μία κλειστή, συντηρητική, θρησκόληπτη και υποανάπτυκτη* πολιτεία (ή χώρα).
    Είναι οι περίφημοι δύο κόσμοι (βιβλίο ως TV κλπ), και για αυτό διαφωνώ με τον @Andy dufresne, στα blogs οι απόψεις είναι μοιρασμένες ενώ στον "πραγματικό" κόσμο η μονομέρεια βασιλεύει.

    Μία άλλη παρατήρηση είναι πως οι "pro-Hezbollah" γράφουν φανατισμένα ενώ οι "pro-Israel" γράφουν ποιο νηφάλια. Και σίγουρα δεν είναι το δίκαιο της οργής.

    Τέλος πρέπει να παρατηρήσω πως οι εθνικιστές βρίζουν το Ισραήλ.

    * η ανάπτυξη δεν είναι τα high tech κινητά, ούτε οι κούρσες, ούτε τα σιγνέ ρούχα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Για το θέμα του post.

    Μερος 1ο

    Δυστυχώς στην πολιτική σπανίως πρυτανεύει η λογική. Ιδίως όταν τα συμφέροντα που συγκρούονται δεν αφορούν αποκλειστικά τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές.

    Το Ισραήλ σφάλλει και εγκληματεί ανοιχτά, στην περίπτωση του Λιβάνου. Ναι, έχει κάθε δίκιο να θέλει τη Χεζμπολά αφοπλισμένη. Κανείς δεν θέλει να νιώθει να αναπνέει πάνω από το σβέρκο του μια οργάνωση φανατικών θρησκόληπτων, που καταφεύγουν στην ωμή βία. Βία όμως που έχει χρησιμοποιήσει και το Ισραήλ κατά κόρον στο παρελθόν, μακρινό και κοντινό. Κανείς επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η Χεζμπολά έχει μεγάλο λαϊκό έρεισμα στο λαό του Λιβάνου. Στο λαό του Λιβάνου που μέχρι πρότινος επιθυμούσε, απ' ό,τι φαίνεται στην πλειοψηφία του, να απαλλαγεί από τη Χεζμπολά. Γιατί όμως; Γιατί μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών απο το Νότιο Λίβανο μερικά χρόνια πριν, το κράτος είχε περάσει σε μια άλλη φάση, μεταβατική μεν, ωστόσο φάση προόδου, ανοικοδόμησης. Ενας φίλος είχε ταξιδέψει πριν 3 χρόνια στη Βηρυτό, για επαγγελματικούς λόγους, και μου έλεγε πόσο εμφανής είναι η προσπάθεια των κατοίκων της πόλης να αναγεννηθούν, να προχωρήσουν.

    Με αφορμή τους απαχθέντες στρατιώτες, το Ισραήλ ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων, που αντί για τη Χεζμπολά, έπληξε άμαχους. Γυναίκες και παιδιά, κυρίως. Αντί να "ισοπεδώσουν" τον άμεσο εχθρό, ισοπεδώνουν τη χώρα, και τη στέλνουν πάλι στα μαύρα σκοτάδια απ'όπου είχε μόλις καταφέρει να βγει.

    Οποια και να είναι τα δίκια του Ισραήλ, σε σχέση με τις τρομοκρατικές τακτικές της Χεζμπολά, της Χαμάς, αλλά και της Αλ Κάιντα (που αν και διαφοροποιείται σε στόχους και φιλοσοφία από την Χεζμπολά πρόσφατα τάχθηκε κι αυτή ανοιχτά εναντίον του Ισραήλ και όσων το στηρίζουν), το αποτέλεσμα της επέμβασης του Ισραήλ στο Λίβανο παραπέμπει σε έγκλημα πολέμου. Ούτε καν το παρατηρητήριο του ΟΗΕ δεν σεβάστηκαν. Ακόμη και ο πάντα μετριοπαθής Κόφι Αναν, που σπανίως ορθώνει ανάστημα αντίστοιχο με αυτό που θα περίμενε κανείς ένεκα αξιώματος και ευθύνης που έχει αναλάβει ως Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., το είπε απερίφραστα. Ναι, δεκτή η συγνώμη του Ισραήλ, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Και η θέση του παρατηρητήριου είναι η ίδια εδώ κι 60 περίπου χρόνια. Τελικά δεν είναι και τόσο έξυπνες αυτές οι έξυπνες βόμβες... Εκτός αν είχαν όντως άλλο μήνυμα να κομίσουν.

    Δεν ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ εξυπηρετεί απλώς τα σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή. Αυτό όντως παραπέμπει σε συνομωσιολογία. Το Ισραήλ θέλει να απαλλαγεί από τη Χεζμπολά και το στρατιωτικό κομμάτι της Χαμάς. Λογικό και δικαιολογημένο. Κι εγώ αν ήμουν Ισραηλινή το ίδιο θα ήθελα. Και το ίδιο θέλω και ως πολίτης του κόσμου. Δεν θέλω να απειλείται κανενός η ζωή από ζωσμένους με εκρηκτικά πολεμιστές του Ισλάμ. ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. It is said...
    "Ποιο είναι το αντίθετο στην περίπτωσή μας?"

    Το αντίθετο από την κυρίαρχη τάση στην Ελληνική κοινή γνώμη.

    Στο ερώτημά σας: Από τον καιρό του Ζολά, υποτίθεται πως διανοούμενος είναι ένας πνευματικός άνθρωπος που παίρνει θέση σε κοινά θέματα.

    Τώρα για το ποιος απονέμει τον τίτλο - δεν το ξέρω. Προσωπικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου διανοούμενο αλλά απλά σκεπτόμενο.

    Όσο για τα λάθη και κάνω και έχω αποδεχθεί αρκετά. Προσπαθώ μάλιστα να μαθαίνω από αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Ξεκίνησε όμως έναν πόλεμο, κάνοντας μεγάλα λάθη. Πρώτον, δεν υπολόγισε σωστά τη δύναμη της Χεζμπολά. 17 μέρες πέρασαν, και ο στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Δεύτερον, χτύπησε τυφλά εναντίον άμαχου πληθυσμού. Τρίτον, έβαλλε ανοιχτά κατά του Ο.Η.Ε.

    Και, το κυριότερο. Ισχυροποίησε τόσο τη Χεζμπολά στη συνείδηση των Λιβανέζων, που αν υπήρχαν μέχρι πρότινος ελπίδες να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις από την Κυβέρνηση του Λιβάνου αλλά και τον ίδιο το λαό, για αφοπλισμό της Χεζμπολά, τώρα πια είναι σίγουρο ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον. Τους ηρωοποίησε, με άλλα λόγια! Μέγα σφάλμα.
    Εβγαλε τα μάτια του με τα δυό του χέρια, με άλλα λόγια, το Ισραήλ. Συμπαρασύροντας μαζί του αθώους ανθρώπους, που όντας τώρα πλέον πιασμένοι στα δίχτυα του αίματος και του μίσους, περικυκλωμένοι από τόσο άδικο θάνατο, δεν θα είναι ούτε θα νιώθουν ποτέ ξανά τόσο αθώοι. Το μίσος και η βία φέρνουν περισσότερο μίσος και σφοδρότερη βία, το ξέρουμε αυτό.

    Κι αντί το Ισραήλ, ως πιο πολιτισμένο που είναι και πιο δυνατό από τα γειτονικά του κράτη, ως το μόνο με το ένα πόδι στη Δύση, και με την ανοιχτή υποστήριξη των Αμερικανών, να επιδείξει τόλμη και να κάνει θαραλλέα, και πολιτικά έξυπνα βήματα μπροστά, επέλεξε για άλλη μια φορά τη δύναμη των όπλων.

    Πόσα χρόνια θα περάσουν άραγε, ώστε να γεννηθούν άνθρωποι σε αυτή την γειτονιά του χάρτη, που δεν θα νιώσουν τόσο βαθιά ριζωμένο το μίσος μέσα τους, εκατέρωθεν;

    Ειδικά για το λαό του Λιβάνου, είναι πάντως σίγουρο ότι θα χρειαστούν πολλά, δυστυχώς...

    Με λύπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Ομολογώ ότι έκανα λάθος χθες αναφερόμενος στις βαρβαρότητες το Μ.Α εναντίον των Εβραίων. Πυροβολήστε με. Ήμουν μάλλον επηρεασμένος από περιγραφές, που είχα διαβάσει παλιότερα και δε θυμάμαι πολύ καλά, άλλων βαρβαροτήτων που συνέβησαν τότε στην περιοχή όπου διεξάγεται ο πόλεμος σήμερα.

    Είναι αλήθεια ότι, παρότι μπορεί να υπήρχαν σχέσεις αμοιβαίας καχυποψίας μεταξύ Ελλήνων και Εβραίων, η συνύπαρξη τους κατά την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο ήταν μάλλον καλή. Και οι προσπάθειες σύνδεσεις των δύο πολιτισμών αρκετές. Π.χ ο εξελληνισμένος Ιουδαίος φιλόσοφος Φιλων από την Αλεξάνδρεια.

    Ενδιαφέρον βρίσκω το τελευταίο ποστ της Εργοτελίνας (το ξαναlinkάρω), της οποίας το μπλογκ ως εκ θαύματος λειτουργεί κανονικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. @heinz

    "Μετά από τον ύμνο στην κυνικότητα που ξεδιπλώσατε, θέλετε τώρα να κάνετε μαθήματα ήθους;"

    Δλδ κάποιος που θεωρεί τον εαυτό του κυνικό δεν έχει ήθος; Παράκληση προς οικοδεσπότη ένα επόμενο post να έχει θέμα τον κυνισμό, για να μάθουμε όλοι τι σημαίνει.
    Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις. Αυτό που εγώ θεωρώ κυνικό αλλοι το ονομάζουν αλλιώς (makis-skf "Δεν θα έλεγα κυνισμός οτι είναι αυτά που λες αλλά μάλλον ρεαλισμός.").

    "Αλλά για σιγά...
    Λογαριασμό θα σας δώσουμε;
    Δεν είμαστε καλαααααά..."

    Προφανώς αυτό σας ξέφυγε λόγω εκνευρισμού. Νομίζω οτι όποιος γράφει δημόσια έχει κάποιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτούς που διαβάζουν τα γραφόμενά του. Εγώ τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι τη συμμετοχή μου σε κάποιο δημόσιο διάλογο.

    "Την θηριώδη αντιφατικότητά σας, δεν την βλέπετε;"
    Θηριώδη; Αυτό ας μη το σχολιάσω. Πάντως δε ρίχνω κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα , ούτε τα χρησιμοποιώ για να επιτεθώ στους ισραηλινούς και αμερικάνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Από την άλλη όμως, να πω και κάτι που αφορά τα σχόλια που κάνουμε εδώ στο blog.

    Συνίσταται ψυχραιμία. Ολοι έχουμε ή νομίζουμε ότι έχουμε άποψη για το θέμα, και όλους μας αφορά, λιγότερο ή περισσότερο, έστω και ως "ευαίσθητους θεατές του καναπέ".

    Αλλά δεν ωφελεί σε καμία περίπτωση το διάλογο που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ, η εμπάθεια. Οσο ευαισθητοποιημένοι και να είμαστε, ας μην ξεχνάμε ότι πλήρη και καθαρή εικόνα είναι δύσκολο να έχουμε.

    Γι'αυτό λοιπον, ψυχραιμία!

    Το λέω για όσους καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. @ΝΔ

    1)

    "Το αντίθετο από την κυρίαρχη τάση στην Ελληνική κοινή γνώμη."

    Α)περιορίζεστε
    Β)Όπως αντιλαμβάνομαι εγώ την τάση της Ελληνικής κοινής γνώμης αυτή είναι πως το Ισραήλ διαπράττει αυτή τη στιγμή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης η Χεσμπολαχ διαπράττει κι αυτή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με το να σκοτώνει τυφλά αμάχους. Η επίθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου δεν είναι επίθεση κατά της Χεσμπολάχ αλλά Επίθεση κατά του Λιβάνου.

    2)

    "Στο ερώτημά σας: Από τον καιρό του Ζολά, υποτίθεται πως διανοούμενος είναι ένας πνευματικός άνθρωπος που παίρνει θέση σε κοινά θέματα."

    Η λέξη πνευματικός πάλι μου αφήνει ερωτηματικά....(επίσης το: "παίρνει θέση").

    3)

    "Όσο για τα λάθη και κάνω και έχω αποδεχθεί αρκετά. Προσπαθώ μάλιστα να μαθαίνω από αυτά."

    Αναφερόμουν στις γραπτές απόψεις που έχετε εκφέρει στο blog σας και παρακαλώ να μου υποδείξετε περιπτώσεις που όντως αποδεχτήκατε σφάλμα σας (α και δεν εννοώ ως σφάλμα κάτι του τύπου ορθογραφικό σφάλμα ή "αυτό που είπα δεν ήταν στο βιβλίο τάδε αλλά στο δείνα" γιατί αυτά δεν είναι επί της ουσίας παραδοχές σφάλματος...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Επικοινωνήαμε με τη Μαρσελ και μας είπε ότι η απόσταση απο το σπιτι τους ως το λιμάνι είναι πολεμική ζώνη. Πολλοί σκοτώθηκαν στο δρόμο για το λιμάνι και πως ο μόνος τρόπος να έλθουν στην Κύπρο είναι μέσω... Ιορδανίας, αεροπορικώς. Όμως δεν υπάρχουν καύσιμα... Μου είπε κι άλλα και δεν σας κρύβω ότι αυτήν την στιγμή γράφω εν βρασμώ ψυχής. Συγχωρέστε με, λοιπον.

    Στο προκείμενο.


    Κατά τη γνώμη μου το θύμα είναι πάντα ο αδύναμος, ο λαουτζίκος, οι μαγκούφηδες, οι φτωχούληδες, ο κοσμάκης.

    Δυνατοί δεν είναι οι ξεβράκωτοι Παλαιστίνοι.

    Δυνατοί δεν είναι οι... άμαχοι τού Λιβάνου.

    Ακόμα και οι ανώμαλοι τής Χεζμπολάχ δεν είναι δυνατοί (ένα τσούρμο φανατικών με τάσεις αυτοκτονίας)συγκρινόμενοι με τους άλλους.

    Δυνατοί είναι εκείνοι που όλοι ξέρουμε.

    Δυνατοί είναι εκείνοι που κατέχουν ξένα εδάφη.

    Δυνατοί είναι εκείνοι που έχουν εξαναγκάσει σε προσφυγοποιηση εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.

    Δυνατοί είναι εκείνοι που επί δεκαετίες εφαρμόζουν σε ξένα εδάφη πολιτική συστηματικού εποικισμού.

    Δυνατοί είναι εκείνοι που έχουνε πίσω τους ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΕς πλατες.

    Κι εγω
    δεν ήμουνα,
    δεν είμαι
    και δεν θα είμαι πότε με τους δυνατούς.

    Όποιοι κι αν είναι αυτοί!!!

    Για ένα βασικό λόγο: τα εγκλήματα των δυνατών πάντα παραγράφονται.


    Εν βρασμώ ψυχή

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. it is said...
    @ΝΔ
    Α)περιορίζεστε

    Ναι - τι να κάνουμε. Ζω στην επαρχία. Δεν μπορώ να επηρεάσω την διεθνή κοινή γνώμη. Έκαστος εφ' ω ετάχθη.

    Για το τι είναι πνευματικός άνθρωπος και τι σημαίνει παίρνω θέση ανοίξτε κανένα λεξικό.
    Όσο για το mea culpa που θέλετε να μου αποσπάσετε - δεν νομίζετε ότι έχετε πάρει ύφος ιεροεξεταστή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Καλωσόρισε ο γατούλης...χαρείτε τον με τα μουτράκια και τις γκρίνιες του, με τις μοναξιές και τις ιδιοτροπίες του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. lefteris kritikakis said:

    "Οι ΗΠΑ θέλουν να γίνει ταραμάς η δουλειά"

    Ταραμάς?? Με ενδιαφέρει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Για την (τις) φωτογραφίες.
    Προσωπικά δεν με νοιάζει αν ήταν στημένες ή ψεύτικες, όπως και οι αντίστοιχες με τους Παλαιστίνιους και δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσο θέμα για μία κίνηση προπαγάνδας. Η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές. Σίγουρα δεν με σοκάρουν, δεν είμαι αγνή παρθένα όπου ξαφνικά συνειδητοποιώ πως υπάρχουν γονείς που ποτίζουν με μίσος τα παιδιά τους.

    Την παρθενιά μου στο συγκεκριμένο θέμα την έχασα τον Μάρτιο του 1997 όταν σαν στρατιώτης έκανα παρέλαση για τα 50 χρόνια της ένωσης Δωδεκανήσων με Ελλάδα, παρόντος και του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας (την αυτού Μεγαλειότης όπως τον αποκάλεσε ένας συνταγματάρχης). Κατά την διάρκεια της παρέλασης φωνάζαμε σόρρυ φώναζαν οι άλλοι συνθήματα τύπου “Νίκη δόξα πεζικό, αίμα αίμα Τουρκικό”, “Σόφια, Σόφια, Βελιγράδι θα σπάσουμε τα σύνορα θα μπούμε ένα βράδυ” κλπ. Ναι είχαμε σκοπό να τονώσουμε το «εθνικό φρόνημα» του λαού της Ρόδου, ακόμα θυμάμαι πως αντιδρούσαν οι πολίτες, ειδικά τα κοριτσάκια 14-17 χρονών και σίγουρα δεν μας πετούσαν ντομάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. nikos Dimou said:
    Θα υπενθυμίσω μία αγαπημένη μου φράση: "Σε καιρούς διχογνωμίας το καθήκον του διανοούμενου είναι να υποστηρίζει την άποψη των αντίθετων".


    Γιατί? Δεν είναι καθήκον του να υποστηρίζει γενναία τη δική του γνώμη η οποία ενίοτε μπορεί και να ταυτίζεται με τη γνώμη των πολλών?

    Και ποιοί είναι οι καιροί διχογνωμίας,ή μάλλον ποιοί ΔΕΝ είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. σκεπτικιστής, It is, κλπ.

    Νομίζω πως έχετε παρεξηγήσει μερικά πράγματα.

    Εδώ δεν είναι Λαϊκό Δικαστήριο. Είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο. Αυτός που γράφει λέει την άποψή του και δέχεται τα σχόλια των άλλων.

    Κανείς δεν είναι υποχρεωμενος να επισκέπτεται αυτό το μπλογκ ούτε (αν το επισκέπτεται) να γράφει σχόλια.

    Επίσης και αυτός που κρατάει το ημερολόγιο δεν είναι υποχρεωμένος να απαντάει στα σχόλια ούτε να απολογείται ή να δίνει εξηγήσεις.

    (Σκεφθείτε να ψάχνω σε 35.000 σχόλια πού ομολόγησα ένα λάθος...)

    Άρα, αυτά τα περί "στριμώχματος" δεν ισχύουν εδώ.

    Την άποψή μου για το Μεσανατολικό σήμερα, την έγραψα στο ποστ και στα δεκάδες σχόλια που ακολούθησαν. Εκεί δήλωσα και δύο πράγματα: πρώτα ότι δεν έχει νόημα να ρωτάμε (τώρα) αν έπρεπε ή όχι να γίνει το κράτος του Ισραήλ - διότι τώρα υπάρχει. Δεύτερο ότι το "ποιος φταίει" είναι μία μάταιη ερώτηση - οδηγεί ίσως σε καταγγελίες αλλά όχι απαραίτητα σε κατανόηση του προβλήματος.

    Γράφετε: "Είναι δυνατόν να ψάχνετε δικαιολογίες για ένα ανηλεή βομβαρδισμό..."
    Ουδέποτε έκανα κάτι τέτοιο. Εστίασα στο γεγονός ότι υπάρχουν άμαχοι-θύματα και από την άλλη πλευρά (πράγμα που αποσιωπάται) αλλά δεν δικαιολόγησα τίποτα.

    Γενικά το ποστ μου αφορούσε την τραγωδία του πολέμου, την μοίρα των αμάχων και την αθλιότητα των φανατισμών.

    Αλλά αυτό δεν σας αρκεί. Θέλετε την καταγγελία, την ντουντούκα, το πανώ.

    Κακώς τότε έρχεστε σε αυτό το μπλογκ - να προτιμάτε τα τηλεοπτικά παράθυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. -> it is said...
    "Έχουμε Ισραήλ + ΗΠΑ + ΕΕ (εμμέσως πλην σαφώς) εναντίον

    Λιβάνου + Παλαιστίνης + ορισμένα άλλα τριτοκοσμικά κράτη..."

    Τριπλό το μίσος του it is.
    Μου ανέτρεψε την θεωρία.
    Νόμιζα στον κάθε δογματικό αντιαμερικανό έβγαινε διπλό το μίσος αλλά ξέχασα εκείνους τους γραφικούς που πιστεύουν στα δεινοσαυρικά πολιτκά συνθήματα. Πριν 20 χρόνια "ΕΟΚ ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Μάλιστα ακόμη και με ευρωβουλευτές κομμάτων που φώναζαν τα συνθήματα τότε και τώρα υπηρετούν στην πρωτεύουσα του "καταραμένου Συνδικάτου".

    Η Παλαιστίνη δεν είναι κράτος, όχι ακόμη, και ούτε θα μπορέσει ποτέ να γίνει με τρομοκρατική ομάδα στην εξουσία.

    Να λέτε τα τριτοκοσμικά κράτη με το όνομά τους, Συρία, Ιράν.


    Αγαπητέ it is ποτέ δεν παραδέχεστε τα λάθη αυτών που σας αποπλάνησαν.
    Τα επαναλαμβάνετε σαν δόγματα χωρίς να δέχονται κριτική, έτσι όπως σας τα μάθανε.Τα κάνετε δικά σας λάθη.

    Ακόμη κι αν κάποιος επισημάνει και σας αποδείξει, πως έχετε κάνει λάθος να ακούτε προπαγάνδα χωρίς αναφορά σε άλλες πηγές, με ανάλυση του κομουνιστικού μανιφέστου, της "βίβλου του κομουνισμού" σε επτά μηνύματα (στους 4 σοφούς) πάλι αποφέυγετε την αυτοκριτική.

    Θα θυμάμαι το πιο "ιδανικό" απο τα ωραία σας:

    "Στον κομμουνισμό δεν υπάρχει καν κράτος...υπάρχει επιστήμη."
    Ναι υπάρχει η επιστήμη της προπαγάνδας και πως να αποφεύγεις τις αλήθειες για τα τρωτά του κομουνισμού ... με επιστημονικές μεθόδους.

    Παρατηρώ την δογματική προσήλωση λατρείας των δογματικών μαρξιστών στους Χεζμπολάχ και ταλιμπάνους πράκτορες του Ιράν.
    Αυτοί που ξερίζωσαν τον μαρξισμό θερίζοντας όποιον μαρξιστή δεν πίστευε στον Αλλάχ, δηλαδή όλους . Στο Ιράν και στο Αφγανιστάν.
    Αν μπορούσε η Αμερικανική άκρα δεξιά, θα φύτευε χεζμπολάχ στην Κούβα, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα και όσους άλλους μαρξιστικούς "παράδεισους" της φτώχειας.
    Σαν να φυτεύεις λαβράκια σε λιμνοθάλασσα για να καταβροχθίζουν τα κουνούπια.

    Γράφετε "Η επίθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου δεν είναι επίθεση κατά της Χεσμπολάχ"

    Την χεζμπολάχ να ρωτήσετε που ζητάει επειγόντως εθελοντές και πολεμοφόδια απο το Ιράν λόγω έλλειψης διατεθειμένων να πολεμήσουν στελεχών και οπλισμού.


    it is, πάντα σκεπτικιστής, Κώστας Τρέντ.
    Η τροίκα χωρίς πολιτική προίκα.
    Τους την έφαγε η περεστροίκα.

    Υ.Γ. #1
    Μην το παίρνετε προσωπικά,
    πιστέυω το πολύ σε είκοσι χρόνια θα είστε και σεις παραγωγικά στοιχεία του Ελληνικού καπιταλισμού όπως και τα δεκάδες "χιλιάδες άλλα "ορφανά του δογματικού μαρξισμού πριν απο σας.
    Όσοι δεν γίνετε θα είστε ακόμη μια μερίδα αιωνίων φοιτητών ή και γιατί όχι ακαδημαικοί, καθηγητές και "δάσκαλοι" του θεωρητικού μαρξισμού.
    Χρείαζεται την ψήφο σας ο Γιωργάκης που ακόμα θα διεκδικεί την εξουσία στηριζόμενος σε πολιτκά δεκανίκια.

    Υ.Γ. #2
    Αναρχικοι και διεθνιστές μην ξεχνάτε τον Ισπανικό Εμφύλιο.
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται με θύματα τους μαρξιστές αυτή την φορά αντί τους αναρχικούς.
    Στο Ιράν οι μαρξιστές συνεργάσθηκαν με τους αγιατολλάδες για να πέσει ο Σάχης και καλά έκαναν.
    Μετά οι αγιατολλάδες τους ξεφορτώθηκαν.
    Στην Μέση Ανατολή βλέπουμε στενή συνεργασία στην Παλαιστίνη μεταξύ μαρξιστών και της Χαμάς.
    Πριν ακόμη ανέβουν στην εξουσία οι Χαμάς άρχισαν τις εκκαθαρίσεις.
    Μόλις εδραιωθούν θα πέσουν και τα τελευταία προσωπεία.
    Ο νόμος των Ταλιμπάν.
    Κανείς μαρξιστής ζωντανός.
    Welcome to Greece.
    Το τελευταίο καταφύγιο των αδικοκυνηγημένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. @πάντα σκεπτικιστής

    Με επίλεκτα τσιτάτα μπορείτε να αποδείξετε τα πάντα.

    Σας θυμίζω μία παράγραφο για τους Ισραηλινούς που σκοπίμως παραλείψατε:

    "Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν και να απαλλαγούν από αυτόν τον κίνδυνο στα σύνορά τους, κάνουν υπερβολές και προκαλούν εκατόμβες".

    Αυτό είναι θετικό;

    Λέτε "το Ισραήλ δεν κύρηξε τον πόλεμο στο Λίβανο"

    Πράγματι - ο Λίβανος επετέθη πρώτος.

    Λέτε:
    "έγραψα τόσο επιθετικά και καταγγελτικά, πράγμα που δεν είναι στο χαρακτήρα μου, όπως νομίζω οτι έχω αποδείξει ολο αυτό τον καιρό"

    Σε μένα έχετε αποδείξει το αντίθετο - μόνο επιθετικά και εριστικά σχόλια θυμάμαι.

    Σε κάθε περίπτωση έχετε προ πολλού ξεπεράσει το όριο των σχολίων - δεν σκοπεύω να ανταπαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Παραθέτω την απάντηση στο χθεσινό, εξαιρετικά δύσκολο, Quiz:

    Gérard de Villiers, Οι σάλπιγγες της Ιεριχούς, Μτφ. Τασσώ Καββαδία.

    Ενα συναρπαστικό, σύγχρονο και επίκαιρο μυθιστόρημα κατασκοπείας και περιπέτειας του Gérard de Villiers, με πρωταγωνιστή τον Πρίγκηπα Μάλκο Λίνγκε, barbouze hors-cadre de la C.I.A.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. ο ψύχραιμος said...

    "Παράκληση προς οικοδεσπότη ένα επόμενο post να έχει θέμα τον κυνισμό, για να μάθουμε όλοι τι σημαίνει."

    Aν θέλετε, κάνετε post δικό σας, Ιδού η Ρόδος. Όχι με κάλυψη ε;

    "Αυτό που εγώ θεωρώ κυνικό αλλοι το ονομάζουν αλλιώς".

    Πάλι πίσω από άλλους κρυβόμαστε; Σημασία έχει τι θεωρείτε εσείς.

    "Προφανώς αυτό σας ξέφυγε λόγω εκνευρισμού."

    Εκνευρισμός ναι, αλλά δεν μου ξέφυγε. Το εννοώ σαφώς.

    "Νομίζω οτι όποιος γράφει δημόσια έχει κάποιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτούς που διαβάζουν τα γραφόμενά του."

    Με πρώτιστη να ξεκαθαρίζει ποιά είναι τα βασικά του αξιώματα. Αλλά φοβάμαι ότι μάλλον δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. @πάντα σκεπτικιστή

    Και μένα ο λόγος σου μου φαίνεται καταγγελτικός και μονομερής (και υποθέτω πως δεν είμαι ο μόνος). Έχεις κολλήσει στο να λες και να ξαναλές πως ο ΝΔ υποστηρίζει το Ισραήλ ενώ από πουθενά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο! Και μάλιστα ο άνθρωπος το είπε ξανά και ξανά πως θεωρεί πως το Ισραήλ έχει άδικο.

    Παρόλα αυτά, το ότι είπε πως τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο και το ότι δεν είναι καθαρά όλο το δίκιο στους άραβες εσένα σου φαίνεται σαν υποστήριξη στο Ισραήλ.

    Τι να πώ? Μου θυμίζεις το The Gods Themselves…..

    (grafo spanios alla exeis katantisei kourastikos/enoxlitikos…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. απολλύων

    δεν είστε μόνο εριστικός είστε και συκοφάντης!

    ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΕΓΩ ΟΤΙ:
    "τα απολύτως κοσμικά καθεστώτα της Σοβιετικής Ένωσης και του Τρίτου Ράϊχ ήτανε υποδείγματα ειρήνης και προόδου".

    Αν δεν είσασταν ανώνυμος θα σας έκανα μήνυση. (Κι αν είστε άντρας - δώστε μου τα στοιχεία σας να τα πούμε στα δικαστήρια).

    'Ολα αυτά που γράφετε στο σχόλιό σας είναι συκοφαντικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις απόψεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. πάντα σκεπτικιστής

    Το όριο σχολίων σε ένα ποστ ειναι τρία. Έχετε γράψει δέκα.

    Μην παραπονεθείτε για λογοκρισία όταν θα κοπεί το επόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Ουφ! καλώς ηρθε!!!

    Αυτη η μανία μου να μην κοιτάζω τα comments και να περιμενω ...ολοσέλιδη ανακοίνωση!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Κύριε Δήμου
    Δεν καταλαβαίνω γιατί τσαντίζόσαστε. Από την στιγμή που γράψατε ένα post για τον πόλεμο και δεν είστε εναντίον του Ισραήλ είναι αυτονόητο πως θα σας κατηγορούσαν και πάλι λίγα ακούσατε. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω, ειναι η πρώτη φορά που τα ακούτε; "Η απολογία ενός Ανθέλληνα" σας λέει τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. @απολλύων
    Έχασα πάσα ιδέα για το Imperial College και δεν αναφέρομαι για τα σημερινά σας comments, ούτε για τον καβγά σας με τον Δήμου. (http://www.blogger.com/comment.g?blogID=28447674&postID=114888454371953157 σχόλιο μου Τρι Μαϊ 30, 11:23:24 πμ) Phd Candidate, θα μου πείτε για να είστε αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών...
    Έλληνας φοιτητής στην Αγγλία Mon Dieu!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Από: http://www.blogger.com/comment.g?blogID=28447674&postID=114888454371953157

    "Απολλύων

    Tina said...

    Ζω καμποσα χρονια μακρια απο την Ελλαδα. Και στην Αγγλια δεν έχω γνωρισει κανέναν Τούρκο, Τουρκάλα, Τουρκοκύπριο, Τουρκαλβανο, ή Τουρκομάνο. Δεν θα αισθανόμουν άνετα μαζί τους, και επ'ουδενί θα μοιραζόμουν οτιδήποτε με αυτούς. Σαν αντιπρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του πανεπιστημίου μου, έχω απαγορεύσει ρητά οιεσδήποτε σχέσεις των μελών μας με τους γείτονες."

    Τα μέλη του συλλόγου είναι σκλαβοι και σας ακούνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. ioannisk said...
    Κύριε Δήμου
    Δεν καταλαβαίνω γιατί τσαντίζόσαστε.


    Διότι άλλο είναι η διαφωνία - και άλλο η συκοφαντία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Καλησπέρα!
    Σε λίγο ένα ακόμη πιο προκλητικό σχόλιο θα έρθει που θα προσβάλει ακόμη περισσότερο τον οικοδεσπότη (μπορεί να του βρίζουν την οικογένεια ποιός ξέρει),η επόμενη κίνηση θα είναι να το κλείσει και μετά θα σχολιάζουν οι "ψύχραιμοι" γιατί τα πήρε ο Δήμου, του έχουν πει και χειρότερα!
    Τι λες αλήθεια? Δεν ήξερα οτι ο Δήμου είναι ντουβάρι εκτόνωσης!
    Προφανώς ο κάθε άνθρωπος έχει την άποψη του. Ευτυχώς ακόμη εδώ υπάρχει αυτό. Επειδή εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει η ύπαρξη αυτού του blog και φαντάζομαι και άλλων όσο ο οικοδεσπότης αισθάνεται οτι του κάνει κέφι να το έχει παρακαλώ όποιον θέλει να εκτονωθεί ή να την "πει" ή να βρίσει ας αποχωρήσει!
    Θα του είμαι ευγνώμων!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Mε συγχωρείτε που ανακατεύομαι, αλλά δεν νομίζω κ. Δήμου ότι ο Απολλύων σας χρέωσε τέτοια πράγματα περί Σοβιετικών και ναζί.

    Δηλαδή, δεν το κατάλαβα καθόλου. Τόσο βλάκας ή φανατικός να είμαι;
    Μου φάνηκε σαν ένα αφηρημένο παράδειγμα, λογοπαίγνιο, ρητορικό σχήμα ίσως, αλλά όχι ότι πήγε να σας προσάψει κάτι τέτοιο.

    Η δε θέση του "εάν βρισκόταν στην Δύση, θα ήταν μάλλον ένας δεύτερος Robert Fisk," μάλλον είναι άλλος ένας ορισμός της ισοσθένειας.

    Ξέρω γω.... μάλλον δεν έχετε δίκιο στην οργή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.