Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2016

Τα λάθη των ξένων



Προκαταρκτικό: αυτό το θέμα θα μπορούσε (και ίσως θα έπρεπε) να γεμίσει έναν ή και περισσότερους ...τόμους. Εδώ σημειώνω πρόχειρα τα βασικά σημεία που μου έρχονται στο νου – και καλώ τους συνομιλητές να συμπληρώσουν, διορθώσουν, ακόμα και να απαλείψουν ό,τι  νομίζουν σωστό ή λάθος. Εφόσον δεν είμαι οικονομολόγος, οι παρατηρήσεις μου είναι εντελώς εμπειρικές και καθόλου επιστημονικές.

Πρώτο λάθος: Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Φυσικά αυτό δεν είναι αποκλειστικά λάθος των ξένων. Εμείς το ζητήσαμε. Αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να μας δεχθούνε. Κι ας «μαγειρέψαμε» τα στοιχεία. Μία οικονομία με χαμηλή παραγωγικότητα και κακή οργάνωση αποκτά ένα σκληρό νόμισμα, χάνει την δυνατότητα της υποτίμησης και αναγκάζεται να ανταγωνιστεί πολύ πιο προηγμένα κράτη. Από εκεί ξεκινάει όλη η κρίση. Ας μην φωνάξει κάποιος: τότε πίσω στη δραχμή! Διότι από την στιγμή που μπήκαμε είναι σχεδόν αδύνατο να βγούμε χωρίς τεράστιες ζημίες.

Δεύτερο λάθος: Υποτίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα παρακολουθούν και ελέγχουν όλα τα κράτη. Δεν είδαν τις σπατάλες και τον υπερδανεισμό μας μετά την ένταξη; Είτε ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (που κόστισαν πολλαπλάσια με την μέθοδο του «κατεπείγοντος») είτε οι μαζικοί διορισμοί που διπλασίασαν τα έξοδα του κράτους στην περίοδο Καραμανλή-Παυλόπουλου. Το ευρώ έκανε εύκολο και φαινομενικά φτηνό τον δανεισμό. Όπως έγραψα στο γερμανικό μου βιβλίο: «ήταν σαν να αμολάς ένα πεντάχρονο παιδί σε ξέφραγο ζαχαροπλαστείο». Που ήταν οι κηδεμόνες του παιδιού; Η Ευρωπαϊκή τράπεζα που με το παραμικρό ανησυχεί και παρεμβαίνει – γιατί άφησε το χρέος να γιγαντωθεί;

Τρίτο λάθος: Φτάσαμε στο σημείο μηδέν: την χρεοκοπία. Οι θεσμοί που εμείς καλέσαμε (προσοχή: δεν μας επιβλήθηκαν) μας έφεραν τα (απαραίτητα) χρήματα. Μας έφεραν και "βοήθεια" με την μορφή όρων για τον δανεισμό. Στην διαδικασία αυτή έκαναν απανωτά λάθη (εκτός από τους πολλαπλασιαστές). Βιάστηκαν να μας καπελώσουν με ένα γενικό Μνημόνιο λιτότητας (δηλαδή εσωτερικής υποτίμησης) χωρίς να μελετήσουν σε βάθος το δικό μας πρόβλημα. Όμως γρήγορα φάνηκε πως η λιτότητα δεν ήταν λύση. Δέχθηκαν τα τραγικά «ισοδύναμα» των Ελλήνων πολιτικών (π. χ. οριζόντιες περικοπές) αντί για ουσιαστικές περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις. Οι πολιτικοί μας βέβαια το έκαναν για ευκολία και για να μειώσουν το δικό τους «πολιτικό κόστος». Αλλά η Τρόικα γιατί το δέχθηκε;

Τέταρτο λάθος: Οι ξένοι γενικά δεν προσπάθησαν ούτε να καταλάβουν την νοοτροπία του Έλληνα, ούτε να επικοινωνήσουν μαζί του. Θα μου πείτε ότι αυτό είναι έργο των Ελλήνων πολιτικών. Ναι, αλλά αφού είδαν πως οι δικοί μας πολιτικοί, δέσμιοι του πελατειακού συστήματος, απλώς τους κορόιδευαν, περνώντας νόμους που κανείς δεν εφάρμοζε, έπρεπε κάτι να κάνουν. Οι τροϊκανοί αρκέστηκαν στο να δίνουν εντολές κι έτσι δεν κατόρθωσαν να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Δεν εξήγησαν στον λαό γιατί ήταν αναγκαίες και ποιο θα ήταν το όφελος για τον πολίτη. Γενικά υπήρξε ένα τεράστιο πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στους ξένους εκπροσώπους και τους Έλληνες πολίτες. Το εκμεταλλεύθηκε η εκάστοτε αντιπολίτευση (ας μην ξεχνάμε πως ο πρώτος φανατικός αντιμνημονιακός ήταν ο Σαμαράς) διαιρέθηκε η Ελλάδα σε μνημονιακούς και αντί-  και άνθισε η φιλολογία περί «τοκογλύφων» και «δυνάμεων κατοχής», που έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Πέμπτο λάθος: Βλέποντας ότι, ιδιαίτερα με την κρατικίστικη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει ελπίς περιορισμού των δαπανών (ακόμα και οι 300 άχρηστοι οργανισμοί που είχε βρει ο Πάγκαλος το 2010 δεν καταργήθηκαν – αλλά προστίθενται και άλλοι) για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό αποδέχθηκαν την αύξηση των φόρων σε επίπεδα παρανοϊκά. Αλλά είναι εμφανές ότι η αύξηση των φόρων δεν θα αυξήσει τα έσοδα (όπως δεν το έκανε τον περασμένο χρόνο) και άρα είμαστε πάλι σε αδιέξοδο.


Αυτά είναι μερικά από τα βασικά λάθη που αναπτύσσω όταν μιλάω προς τους ξένους – και συχνά τα έχω αναφέρει και στην Ελλάδα (όποτε μου δόθηκε ευκαιρία). Λυπάμαι που δεν διαθέτω καμία ευφάνταστη θεωρία συνωμοσίας για να ποικίλω το θέμα. Δέχομαι πάντως συμπληρώσεις και (φυσικά) αντιρρήσεις.

172 σχόλια:

  1. Ο τίτλος του άρθρου είναι παραπλανητικός: "Η Ελλάς ως νήπιο" ή "Η Ελληνική ιδιαιτερότητα και οι Άλλοι" θα ήταν πολύ πιο αντιπροσωπευτικός του περιεχομένου του.

    k2825

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα λέω ότι δεν κατάλαβαν ούτε πως είμαστε νήπιο - ούτε πως έχουμε ιδιαιτερότητα...

      Διαγραφή
    2. Τι ωραίο drama on three, drama on three. Και τι στον κόσμο της ζωής δεν εκφράζει την καθολική διαμαρτυρία της ίδιας της ζωής. Τι ευτυχία το drama της μαύρης τσαμπούνας on three. Τι μεγάλη -μαύρη- ησυχία της φύσης το drama on three. Όπως ο βροχερός μεγάλος ουρανός από Linlithgow για Haymarket. Ο ιδρωμένος καβαλάρης του ηλεκτρόνιου στην άκρη του κόσμου με το σπέρμα.

      Διαγραφή
  2. Βασική αντίρρηση:τα λέγανε κ τα ξαναλεγανε. Κάθε χρόνο. Αλλά ο τοίχος ήταν από διπλό τούβλο. Εθνική κυριαρχία κ λαικισμος. Δηλαδή εξαιρετικά ανθεκτικός.
    Αν προστεθεί δε κ η ευρωπαϊκή ευγένεια, καταλήγει κάνεις στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι αν κάποιου το παιδί γίνει κακόμαθημενο, φταίνε οι γονείς του. Μόνο. Όχι οι γείτονες ή οι μακρινοι συγγενείς.
    ΠΒΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω να μπορέσετε κάποτε, και πριν εγκαταλείψετε αυτό το μάταιο κόσμο να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχουν λάθη, παρά μόνο καλά σχεδιασμένες κινήσεις για να τελειώσουν τους Ελληνες.

    Αυτό απαιτεί βέβαια να αποδεχθείτε ότι μια ζωή τρώγατε και εσείς και όλοι μας κουτόχορτο, αλλά αν αποδεχθείτε κάτι τέτοιο θα τσαλακωθεί ο εγωισμός σας, οπότε ας μιλήσουμε για "λαθη των ξένων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λύστε μου μίαν απορία: Γιατί, γιατί, ΓΙΑΤΙ "να τελειώσουν τους Έλληνες";

      Όλοι αυτοί που ¨συνωμοτούν" ενατίον μας - γιατί το κάνουν;

      Διαγραφή
    2. @Nikos Dimou
      2016-02-27 09:31:08+00:00

      > Λύστε μου μίαν απορία: Γιατί, γιατί, ΓΙΑΤΙ "να τελειώσουν τους Έλληνες";

      Πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό.

      Τη Guatemala ήθελαν να «τελειώσουν» — αλλά την μπέρδεψαν με τη "Greece." (Να γιατί πρέπει να επιβάλουμε με κάθε τρόπο τη διεθνή ονομασία "Hellas" — σόρρυ Harrysmatic…)

      Διαγραφή
    3. Γιατί, γιατί, ΓΙΑΤΙ "να τελειώσουν τους Έλληνες"

      Όποιος ψάχνει απαντήσεις σε αυτό, πρέπει μάλλον να το πιάσει από αλλού το κουβάρι.

      Ναι σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει παράλογο. Γιατί ειδικά τους Έλληνες;

      Ίσως πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο και να αναρωτηθούμε για κάποια άλλα παράλογα. Ας πούμε γιατί οι Εβραίοι ραβίνοι έχουν γεμίσει το Ταλμούδ με ύβρεις ειδικά και μόνο εναντίον των Ελλήνων; Γιατί τόσο μίσος εκεί μέσα ειδικά για τους Έλληνες, και όχι για κάποιον άλλο λαό;

      Περίεργα πράγματα, πολύ περίεργα:

      - KETHUBOTH (3Β) : Το σπέρμα των Ελλήνων έχει την αυτήν αξίαν με το σπέρμα του κτήνους.
      - ABHODAH ZARACH (26Β) : Οι καλύτεροι των Ελλήνων πρέπει να φονεύονται.
      -SEPHER OR ISRAEL (177B) : Εάν Εβραίος φονεύση Έλλην , δεν διαπράττει έγκλημα.
      -ΚERITHUTH (6B , σελ. 78) : Οι Εβραίοι ονομάζονται άνθρωποι . Οι έλληνες δεν ονομάζονται άνθρωποι.
      - ABHODAH SARACH (22 Α ) : Ύποπτοι είναι οι Έλληνες της συνουσίας μετά ζώων.
      -KIDDUSCHIM (68A) : Οι Έλληνες είναι ένας λαός γαιδάρων.
      -MIDRASCH TALPIOTH (225) : Oι Έλληνες επλάσθησαν , δια να υπηρετούν τους Εβραίους πάντοτε.
      -SANHEDRIN( 92,1) : Οι Έλληνες φυλή αγέλη κτηνών εστί εκ του Σατανά καταγομένη και μόνο το όνομα του χοίρου δικαιούται να φέρει.
      - CHOSCHEN HAM (183 , 7) : Κράτησε εκείνο , το οποίον, ο Έλλην εκ λάθους σου πλήρωσε επιπλέον.
      - CHOSCHEN HAM ( 226 , 1) : Ο Εβραίος δύναται να κρατήση απωλεσθέν υπό ‘Ελληνος και ανευρεθέν υπό Εβραίου
      - CHOSCHEN HAM ( 183, 7) : Οι Εβραίοι πρέπει να διαμοιράζονται εκείνο, το οποίον εισέπραξαν επιπλέον από Έλληνες , οι οποίοι πιστεύουν εις το Ελληνικό δόγμα.
      -IORE DEA (157,2H ) : Επιτρέπεται να εξαπατάς τους Έλληνες .
      -ABHODAH ZARACH ( 54 Α) : Τοκογλυφία δύναται να εφαρμοστεί επί Ελλήνων.

      Ας μην μπούμε τώρα στη συζήτηση γιατί το Ταλμούδ επιφυλάσσει τέτοια ωραία ρατσιστικά για τους Ελληνες, ας αναρωτηθούμε μόνο σε ποιους χρωστάει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλος ο πλανήτης, και σιγά σιγά το σχήμα αποκτά μορφή.

      Διαγραφή
    4. Το Ταλμουδ - που δεν είναι ιερό βιβλίο σαν την Βίβλο - γράφτηκε πριν 1800 χρόνια όταν οι Εβραίοι είχαν αρνητικές αναμνήσεις από τον Αλέξανδρο και τους τους Έλληνες κατακτητές. Και στα τροπάρια που ψέλνουμε εμείς στις εκκλησίες μας υπάρχουν ύβρεις, κατάρες και αρνητικοί χαρακτηρισμοί για τους Εβραίους. Αυτοί οι ρατσισμοί ανήκουν στην αρχαία ιστορία.

      Διαγραφή
    5. 1) Οι Εβραιοι αναφερονται στους (αρχ) Ελληνες/ Hellenes ...
      Εμεις ειμαστε Γραικοι / Greeks ( 1453 εως σημερα )
      Δεν μας αφορα ...
      .
      2) (Kl)ein (mein)...steppenwolf..
      Να ονομαστουμε .. HELLASS..
      Οι αρχαιοι ανδρες ειχαν... an ass from hell.. :)

      Διαγραφή
    6. Σύμφωνα με μελετητές εκείνη την εποχή οι Εβραίοι αποκαλούσαν Έλληνα κάθε ένα που δεν ήταν Εβραίος.

      Διαγραφή
    7. Σύμφωνα με μελετητές εκείνη την εποχή οι Εβραίοι αποκαλούσαν Έλληνα κάθε ένα που δεν ήταν Εβραίος.

      Διαγραφή
    8. Η ευχή σας εμπεριέχει λεκτική κακία και ηλικιακό ρατσισμό πασπαλισμένο με μία λεπτή δόση ειρωνείας.

      Εγώ αντίθετα ελπίζω εσείς να ζήσετε αρκετά, για να ανακαλύψετε πόσο δίκιο είχε ο Κος Δήμου και να αισθάνεστε υπερήφανος που κάποτε του συνομιλούσατε.

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    9. Και εγώ να ευχηθώ με τη σειρά μου να ωριμάσεις και να σταματήσεις να αισθάνεσαι υπερήφανος, επειδή κάποιος καταδέχεται να σου μιλήσει.

      Διαγραφή
    10. "Αν βρεις άνθρωπο που να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, να είσαι βέβαιος πως αυτή είναι η μόνη μεγάλη ιδέα που πέρασε από το μυαλό του"

      D.

      Διαγραφή
    11. @ακοινώνητος
      2016-02-27 13:11:25+00:00

      > - KETHUBOTH (3Β) : Το σπέρμα των Ελλήνων έχει την αυτήν αξίαν με το σπέρμα του κτήνους.
      > - ABHODAH ZARACH (26Β) : Οι καλύτεροι των Ελλήνων πρέπει να φονεύονται.
      > -SEPHER OR ISRAEL (177B) : Εάν Εβραίος φονεύση Έλλην , δεν διαπράττει έγκλημα.
      > -ΚERITHUTH (6B , σελ. 78) : Οι Εβραίοι ονομάζονται άνθρωποι . Οι έλληνες δεν ονομάζονται άνθρωποι.
      > - ABHODAH SARACH (22 Α ) : Ύποπτοι είναι οι Έλληνες της συνουσίας μετά ζώων.
      > -KIDDUSCHIM (68A) : Οι Έλληνες είναι ένας λαός γαιδάρων.
      > -MIDRASCH TALPIOTH (225) : Oι Έλληνες επλάσθησαν , δια να υπηρετούν τους Εβραίους πάντοτε.
      > -SANHEDRIN( 92,1) : Οι Έλληνες φυλή αγέλη κτηνών εστί εκ του Σατανά καταγομένη και μόνο το όνομα του χοίρου δικαιούται να φέρει.
      > - CHOSCHEN HAM (183 , 7) : Κράτησε εκείνο , το οποίον, ο Έλλην εκ λάθους σου πλήρωσε επιπλέον.
      > - CHOSCHEN HAM ( 226 , 1) : Ο Εβραίος δύναται να κρατήση απωλεσθέν υπό ‘Ελληνος και ανευρεθέν υπό Εβραίου
      > - CHOSCHEN HAM ( 183, 7) : Οι Εβραίοι πρέπει να διαμοιράζονται εκείνο, το οποίον εισέπραξαν επιπλέον από Έλληνες , οι οποίοι πιστεύουν εις το Ελληνικό δόγμα.
      > -IORE DEA (157,2H ) : Επιτρέπεται να εξαπατάς τους Έλληνες .
      > -ABHODAH ZARACH ( 54 Α) : Τοκογλυφία δύναται να εφαρμοστεί επί Ελλήνων.

      Η λίστα που παραθέσατε είναι στην ουσία ένα τεράστιο ψέμα.

      Προέρχεται από λίστα της αντισημίτριας Lyrl Clark Van Hyning, στην οποία έχουν γίνει προσθήκες ανύπαρκτων παραθεμάτων από ανύπαρκτα βιβλία, αλλαγές όρων, ονόματα βιβλίων έχουν σακατευτεί, λέξεις έχουν μεταφραστεί λάθος κλπ.

      Άλλα πράγματα γράφει το Ταλμούδ, τα οποία έχουν παρερμηνευθεί και αυτή ακριβώς η παρερμηνεία τους έχει μπει στη λίστα ως δήθεν κατά λέξη παράθεμα από το Ταλμούδ.

      Επίσης οι όροι Goyim («οι Εθνικοί», δηλαδή όλοι οι μη Εβραίοι) και Kutim (οι Σαμαρίτες) έχουν γίνει «Χριστιανοί» (όπως στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη «Οι Εβραίοι: όλη η αλήθεια», σελ. 28‒29) ή «Έλληνες» (όπως στην εδώ λίστα). Έτσι η απάντηση στο ερώτημα

      > γιατί οι Εβραίοι ραβίνοι έχουν γεμίσει το Ταλμούδ με ύβρεις ειδικά και μόνο εναντίον των Ελλήνων; Γιατί τόσο μίσος εκεί μέσα ειδικά για τους Έλληνες, και όχι για κάποιον άλλο λαό;

      είναι: Διότι πρόκειται για πλαστογραφία.

      Κατάρριψη της συκοφαντίας παράθεμα προς παράθεμα:

      Talmud: The Real Truth About The Talmud

      Falsifiers of the Talmud

      Διαγραφή
    12. Λύκε ούτε εγώ ούτε εσύ υποθέτω έχουμε η μπορούμε να μεταφράσουμε το ταλμουδ.

      Οι πηγές σου απο ότι είδα είναι κάποια αγνώστου προελεύσεως sites που μπορεί να γράφει εκεί ο καθένας ότι θέλει, αυτό που λέμε έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.Πίστευε ότι ταιριάζει καλύτερα στην τρέχουσα εκδοχή των απόψεών σου.

      Ανώνυμε D ωραίο το τσιτάτο, διανύεις ως φαίνεται την εποχή που τρέφεσαι με τέτοια.

      Διαγραφή
    13. @ακοινώνητος
      2016-02-28 14:24:31+00:00

      > Οι πηγές σου απο ότι είδα είναι κάποια αγνώστου προελεύσεως sites

      Οι δικές σας πηγές ποιες είναι;

      > ούτε εγώ ούτε εσύ υποθέτω έχουμε η μπορούμε να μεταφράσουμε το ταλμουδ.

      Αν δεν μπορείτε ν' αποδείξετε την ισχύ των κατηγοριών σας, τότε πρέπει να καταδικάσουμε ή ν' αθωώσουμε το Ταλμούδ;

      Κάντε τον κόπο να ψάξετε στο Google για "Talmud online" και να ελέγξετε τους ισχυρισμούς σας.

      Διαγραφή
    14. Αγαπητέ αυτά τα αποσπάσματα απο το ταλμούδ κυκλοφορούν ευρέως σε πάρα πολλές ιστοσελίδες, δεν προτίθεμαι να γίνω ειδικός ταλμουδολόγος για να σε ικανοποιήσω, αλλά ούτε και εσύ μου μοιάζεις για τέτοιος.Εαν θεωρεις ότι είσαι κράτα τις βεβαιότητές σου για τον εαυτό σου, εμένα δεν με πείθεις.

      Διαγραφή
  4. Οι ξένοι δεν κάνουν κανένα λάθος, κάτι που γίνεται επανειλημμένα μέσα στην ιστορία δεν συνιστά λάθος, το λιοντάρι όταν πεινάει ορμάει,δεν κάνει λάθος και οι δυτικοί στους τελευταίους αιώνες που κυριαρχούν αποδεικνύονται παντελώς ανίκανοι να ηγηθούν του κόσμου χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με λαούς, κοινωνίες, κράτη και την ίδια τη φύση. Αυτοί είναι. Σε κάθε χώρα της περιφέρειας ή του τρίτου κόσμου υπάρχει και ένα "λάθος", παραμαζευθήκαν τα λάθη για να είναι λάθη.
    Από την άλλη για τα χάλια της Ελλάδος ευθύνονται αποκλειστικά και διαχρονικά οι ελίτ της χώρας- τους ολιγάρχες συναντάν οι πολιτικοί όχι εμένα, το ευρώ ως εύκολο χρηματικό μέσο για παραπέρα πλουτισμό και αυξημένη κυριαρχία επί της χώρας οι ελίτ το θέλαν όχι εγώ που ως απλός πολίτης το μόνο που ήξερα ήταν το διαφημιστικό σύνθημα "με το ευρώ καλύτερα", τους Ολυμπιακούς αγώνες από τις ελίτ παζαρευόντουσαν με τον Σημίτη, δώσε μου για να σε δώσω, όχι από τον απλό πολίτη-, το αν τώρα φαίνεται ότι έχουμε έρθει σε αδιέξοδο οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να παραχωρήσουμε χωρίς να αλλάξει φυσιογνωμία η χώρα.
    Δεν υπάρχει καμιά συνωμοσιολογία, οι δυτικοί και οι βόρειοι ενώ είναι αυτό που είναι οι εδώ "αντιπρόσωποι" όλων των παρατάξεων μας τους παρουσίαζαν ως κάτι άλλο, ας πούμε ως το υπέρτατο ιδανικό. Δείτε τα πρόσωπα τους, των Γερμανών πολιτικών, των Αυστριακών, των Γάλλων, των Άγγλων ακόμα χειρότερα των Αμερικανών και ρωτήστε τον εαυτό σας αν σε αυτά διακρίνει ψήγματα επιρροής από τις ουμανιστικές τέχνες και φιλοσοφίες της Ευρώπης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζοντας το κείμενό σας παρατηρεί κανείς ότι το βασικό επιχείρημα σας στηρίζεται έν πολύς στην λομπροζική θεωρία.

      Ο Λομπρόζο Νομικός του 19 αιώνα που υποστήριζε ότι:

      "Τα επίκτητα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθορίζουν εάν κάποιος είναι εγκληματίας ή όχι"

      Κρίμα…

      Επομένως:
      "Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο γι αυτήν."
      -Ντ. Μαρκορά

      Συνοψίζοντας:

      Εάν θέλεις να πεις ψέματα, βάλε και 2-3 αλήθειες μέσα για να γίνει ποιο πιστευτώ.

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    2. O Cesare Lombroso ισχυριζόταν ακριβώς το αντίθετο. Ότι τα κληρονομημένα (κι όχι τα επίκτητα) χαρακτηριστικά καθορίζουν αν κάποιος είναι εγκληματίας ή όχι.

      Διαγραφή
    3. Δεκτή η διόρθωση, αυτό εννοούσα άλλωστε.
      D.

      Διαγραφή
    4. Εσείς στα πρόσωπα, αυτών των πολιτικών βλέπετε καλλιεργημένους ανθρώπους που έχουν οράματα για την οικουμένη; Εγώ δεν το βλέπω. Πάντως μιας και αναφέρθηκε, όλες οι θεωρίες έχουν μια δόση αλήθειας, αρκεί βέβαια να μην γίνονται απόλυτος οδηγός στην ζωή και να καταλαβαίνει το άτομο ότι η ζωή είναι τόσο πολύπλοκη που δεν ερμηνεύεται μονοδιάστατα. Ο Λαμπρόζο, όπως και οι φυσιογνωμιστές φαντάζομαι, προφανώς βασίζονται στον φυλετισμό, δηλαδή εφόσον ανήκεις στον τάδε ανθρωπολογικό τύπο σωματικά, θα έχεις και τις αντίστοιχες τάσεις κοινωνικής συμπεριφοράς, μιλάω πάντα για την Ευρώπη.

      Διαγραφή
    5. Εγώ λέω ότι δεν είναι σωστό να κρίνουμε τους ανθρώπους από το "πως φαίνονται" αλλά από το "τι λένε".

      Πόσο μάλλον να αναγάγουμε το "πώς εμάς μας φαίνονται", ως βασική μας επιχειρηματολογία για να αιτιολογήσουμε τα λεγόμενα μας.

      Η λεγόμενη "λομπροζική θεωρία" υπήρξε πολύ διαδεδομένη και δημοφιλής στις αρχές του 19 αιώνα.
      Σήμερα έχει όμως πλήρως απορριφτεί από όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
      Μέχρι να απορριφθεί όμως, κάποιοι άνθρωποι υπέφεραν και καταδικάστηκαν άδικα από τα δικαστήρια - στηριζόμενοι σε αυτή ακριβώς τη θεωρία.

      D.

      Διαγραφή
    6. Υ.γ.
      Το παραμύθι "η ωραία και το τέρας" αφηγείται με υπέροχο τρόπο το λάθος αυτών των προκαταλήψεων και αυτής της θεωρίας.

      Διαγραφή
    7. Κρίνετέ τους μόνο από τα λόγια και τις πράξεις, στον ίδιο παρανομαστή καταλήγουμε πιο γρήγορα και χωρίς περιθώρια παρανόησης

      Διαγραφή
    8. Επομένως η παρακάτω φράση:

      "Δείτε τα πρόσωπα τους, των Γερμανών πολιτικών, των Αυστριακών, των Γάλλων, των Άγγλων ακόμα χειρότερα των Αμερικανών και ρωτήστε τον εαυτό σας αν σε αυτά διακρίνει ψήγματα επιρροής από τις ουμανιστικές τέχνες και φιλοσοφίες της Ευρώπης;"

      δεν στέκει ως επιχείρημα, γιατί είπαμε ότι το σωστό είναι να μην κρίνουμε το πως μας φαίνονται οι άλλοι (υποκειμενικό) αλλά θα πρέπει να κρίνονται (αντικειμενικά) μόνο από τα λόγια και τις πράξεις τους.

      D.

      Διαγραφή
    9. Δεν είπα ότι είναι επιχείρημα, εσείς δηλαδή όταν βλέπετε το πρόσωπο του Τσίπρα χρειάζεστε επιχειρήματα για να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά;

      Διαγραφή
    10. Πάντως στο κείμενο σας ως επιστέγασμα της όλης επιχειρηματολογίας σας, σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγετε -οι αναγνώστες ας κρίνουν.

      Όσο για τον Τσίπρα…
      Εγώ δεν έκρινα ποτέ τον Τσίπρα από αυτό που έδειχνε εμφανισιακά, αλλά από αυτά που έλεγε. Ξέρω όμως πάρα πολλές κοπελίτσες που τον ψήφισαν γιατί τον έβρισκαν νέο, ωραίο και γοητευτικό- τα ίδια και με τον Κασιδιάρη.

      D.

      Διαγραφή
  5. Δεν είναι λάθος των ξένων η έλλειψη κατανόησης της νοοτροπίας.

    Πχ, στις περίφημες αγανακτισμενες συγκέντρωσεις, ήταν εκεί οι ταξιτζηδες γιατί δεν θέλανε να κόβουν αποδείξεις, οι συνταξιούχοι που δεν θέλανε να κόβουν συντάξεις, οι αστοι που δεν θέλουν περισσότερες εισφορές και οι νέοι που επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον με ελπίδα να πάρουν σύνταξη.

    Όλοι αυτοί (τυχαία επιλογή) ουσιαστικά είναι αντίπαλοι, αλλά στην συγκέντρωση φάνηκαν ότι είναι μαζί εναντίων των "ξενων".

    Πώς να τα βγαλεις πέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αν οι ξένοι είχαν μελετήσει την νοοτροπία του Έλληνα και είχαν κατάλληλα "πουλήσει" την παρουσία τους - και είχαν επίσης εξηγήσει το γιατί των μέτρων και το όφελος που θα προέκυπτε για τους πολίτες - δεν θα είχαν δημιουργηθεί οι "αγανακτισμένες" συγκεντρώσεις - δεν θα είχε αφόρητα λαϊκίσει ο Σαμαράς και δεν θα έριχνε βενζίνα στην φωτιά.

      Διαγραφή
    2. Χμ. Μια εταιρεια πνεει τα ηλιθια και προσλαμβανει επαγγελματια συμβουλο επιχειρησεων συν τραπεζικο για δανεισμο, οι οποιοι της λενε τι ακριβως πρεπει να κανει για να μην καταληξει belly up (απο αυτονοητα που τα ξερει και η ιδια, αλλα δεν ειχε την τολμη ή δε γουσταρε να τα κανει, μεχρι ειδικα "κολπα"). Το ζητουμενο ειναι να γινει η δουλεια. Η βοηθεια απο τους συμβουλους, η εφαρμογη απο την εταιρεια. Το ΠΩΣ θα σερβιριστει ΟΛΟ αυτο το εγχειρημα στην εταιρεια (απο το ΔΣ μεχρι τον παπιοφόρο για ολες τις δουλειες, τους μετοχους και το κοινο), ειναι θεμα ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ. Ο συμβουλος δεν παει σε καλλιστεια, σε πελατη παει.

      (μπορει φυσικα η εταιρεια, αν βλεπει οτι δεν βγαινει το θεμα της, να προσλαβει εναν εξτρα συμβουλο για το σερβιρισμα, αλλα αυτο χρεωνεται εξτρα!) :)

      Διαγραφή
  6. 1. Χρέος: Τα δάνεια που καταρράκωσαν την ελληνική οικονομία προέρχονται κυρίως από την Ιαπωνία (τη δεκαετία του 80) και κατόπιν από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να αγοράσουμε καταναλωτικά αγαθά από την Ιαπωνία (τη δεκαετία του 80) και κατόπιν από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Κυρίως όμως τα φάγαμε σε όπλα από Ευρώπη και Αμερική με τις γνωστές διαδικασίες και σε τιμές «ευκαιρίας». Συγχρόνως οι «εταίροι» κυνικά αρνήθηκαν τη δημιουργία ευρωστρατού ή έστω την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού έτσι θα έχαναν πολύτιμα λεφτά από εξοπλισμούς. Με τις παραπάνω τακτικές τους επιστρέψαμε άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, πληρώσαμε το υπόλοιπο σε τόκους, ενώ συνεχίζουμε να χρωστάμε και το αρχικό ποσό. Η σχέση των δανειστών με την Ελλάδα (και άλλων τριτοκοσμικών χωρών) είναι η σχέση του πορνοβοσκού με την πόρνη, που πρώτα την κάνει πρεζάκι και μετά τη βάζει να δουλεύει για τη δόση της, που την παρέχει φυσικά ο ίδιος, εισπράττοντας μετρητά και δουλοπρεπείς ευχαριστίες. Ο δανεισμός κυμαινόταν σε κάπως ανεκτά επίπεδα ως την είσοδό μας στην ΕΕ, αφού τα επιτόκια ήταν ως τότε σχετικά υψηλά, οπότε η Γερμανία εγγυήθηκε για πάρτη μας χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία γνώριζε φυσικά ότι ο ξελιγωμένος βαλκάνιος θα της επέστρεφε άμεσα με τη μορφή καταναλωτικών αγορών που θα ξεκινούσε αμέσως μετά το διορισμό του στο δημόσιο. Το πρόβλημα του δανεισμού «λύθηκε» οριστικά όταν υιοθετήσαμε το ευρώ, αφού η αποπληρωμή σε αναξιόπιστες δραχμές δεν επέτρεπε πραγματικά μεγάλα ανοίγματα στις αγορές. Φυσικά και ήξεραν οι «εταίροι» μας που πήγαιναν τα λεφτά που μας δάνειζαν – και το ενέκριναν απολύτως. Δεν μιλάμε για συνομωσία, μιλάμε για καθαρό συμφέρον. Το γιατί η χώρα μας τσίμπησε το δόλωμα σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει να κάνει τόσο με γεωπολιτικούς (κυρίως με τον ιδιόμορφο ρόλο της κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου), ιστορικούς (πολιτιστικός εξισλαμισμός) και πολύ φοβάμαι και βιολογικούς παράγοντες, δεδομένου ότι σλαβικές επιδρομές, παιδομάζωμα και υπερπόντια μετανάστευση διέλυσαν και σκόρπισαν την αφρόκρεμα της γενετικής μας δεξαμενής, ενώ το ρουσφέτι αποτελείωσε τη δουλειά προάγοντας την επιβίωση του κατώτερου.

    Ανωνύμου του Έλληνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Anonymous
      2016-02-27 09:20:13+00:00

      > Κυρίως όμως τα φάγαμε σε όπλα από Ευρώπη και Αμερική

      Οι αριθμοί σάς διαψεύδουν. Οι δαπάνες για την Άμυνα αποτελούν μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού. Τα περισσότερα δίνονται για μισθούς και συντάξεις.

      @Nikos Dimou
      2016-02-27T09:04:00+02:00

      > Είτε ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (που κόστισαν πολλαπλάσια με την μέθοδο του «κατεπείγοντος»)

      Κι αυτοί είχαν καθαρό κόστος μόλις €4,5 δις — ψίχουλα μπροστά στο συνολικό χρέος.

      Διαγραφή
    2. Η Ελλάδα το 2013, εν μέσω οικονομικής καταστροφής, ήταν η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ (δείτε το σχετικό άρθρο στο Βήμα), με ποσοστό 2,1% επί του ΑΕΠ, το οποίο μάλιστα πριν τις περικοπές έφτανε στο 3,1%. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τέτοιες δαπάνες. Το ποσοστό μάλιστα αυτό είναι απατηλά μικρό σε σχέση με λιγότερο χρεωμένες χώρες, δεδομένου ότι ένα ασυνήθιστα μεγάλο μέρος του ελληνικού ΑΕΠ αναφέρεται παραδοσιακά στην εξυπηρέτηση τοκοχρεολυσίων. Είναι πάντως αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος των αμυντικών δαπανών αφορά δαπάνες προσωπικού. Ούτε πρέπει να παίρνουμε στα ελαφρά τα μονοψήφια πολλαπλάσια του δις, τα οποία για άλλες αποτελούν το σύνολο του εξωτερικού τους χρέους.

      Ανωνύμου του Έλληνος

      Διαγραφή
    3. @Anonymous
      2016-02-27 11:16:46+00:00

      > Η Ελλάδα το 2013, εν μέσω οικονομικής καταστροφής, ήταν η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ, με ποσοστό 2,1% επί του ΑΕΠ, το οποίο μάλιστα πριν τις περικοπές έφτανε στο 3,1%. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τέτοιες δαπάνες.

      Ακριβώς, ενώ η ίδια χώρα «εν μέσω οικονομικής καταστροφής» το 2012 έδινε για συντάξεις το 17,5% του ΑΕΠ και το 2015 το 17,9%, δηλαδή το 40,9% του προϋπολογισμού!

      (Το 40% των δημοσίων δαπανών πάει στις συντάξεις).

      Διαγραφή
    4. Δεν αντιλέγω φυσικά περί αυτού, ίσως η αρχική μου διατύπωση να ήταν παραπλανητική και υπερβολική. Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις είναι πάντως σε όλες τις χώρες μεγαλύτερες από τις αμυντικές, απλά στη χώρα μας είναι και οι δυο φουσκωμένες πέρα από κάθε λογική (ο στρατός μάλιστα είναι ουσιαστικά αδρανής από την εποχή του .. εμφυλίου). Αν υπονοείτε πάντως ότι μια δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εξυγίανση της χώρας, προσωπικά θα ήμουνα διστακτικός. Οι δαπάνες αυτές είναι καταστροφικές στο βαθμό που το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό (και είναι!) και τα χρήματα αυτά διαφεύγουν τελικά στο εξωτερικό με τη μορφή εισαγωγών, καταθέσεων και επενδύσεων (αυτό είναι και το νόημα των capital controls). Αν το εμπορικό ισοζύγιο ήταν θετικό, θα αποτελούσαν απλώς μια μορφή εσωτερικής ανακύκλωση του χρήματος, με δυνητικά θετική επίδραση στην εσωτερική οικονομία. Μια δραστική περικοπή αυτών των δαπανών, χωρίς άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις (και ως τώρα δεν υπάρχει καμία) θα οδηγήσει σε απόλυτη κατάρρευση και τον υπάρχοντα ιδιωτικό τομέα (όπως έγινε σε μεγάλο βαθμό) που ζει σχεδόν αποκλειστικά από κρατικές επιχορηγήσεις και από τα λεφτά των δημοσίων υπαλλήλων (δεν υπάρχουν άλλα προς το παρόν, αφού ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος του παρέχει εσωτερικές υπηρεσίες και δεν παράγει πλούτο). Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Οι μόνες κατηγορίες που παράγουν πραγματικό πλούτο, γεωργία δηλαδή και τουρισμός, παραμένουν ουσιαστικά αφορολόγητες και η συμβολή τους στην εθνική οικονομία συναγωνίζεται εκείνη των εφοπλιστών.

      Ανωνύμου του Έλληνος

      Διαγραφή
    5. @AnonymousSat Feb 27, 03:19:00 PM
      ΠΕΡΙ ΛΟΓΙΚΗΣ…

      >Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις είναι πάντως σε όλες τις χώρες μεγαλύτερες από τις αμυντικές, απλά στη χώρα μας είναι και οι δυο φουσκωμένες πέρα από κάθε λογική.
      -------
      Στην χώρα μας -όπως π.χ. και στο Ισραήλ- η φουσκωμένες αμυντικές δαπάνες έχουν λογική, λόγο γειτνίασης με χώρες που απειλούν την εδαφική μας ακεραιότητα (ο κύριος λόγος υπαναχώρησης στα Ίμια, ήταν γιατί η Τουρκία είχε 300 αεροπλάνα και μείς 100 -εάν συνέβαινε το αντίθετο δεν νομίζω ότι θα υπαναχωρούσαμε, αλλά ούτε η Τουρκία θα προέβαλε τέτοιου είδους διεκδικήσεις.) Τέτοια προβλήματα δεν έχουν οι άλλες χώρες της Ε.Ε.

      Αντιθέτως, οι φουσκωμένες δαπάνες σε συντάξεις ειδικά αυτές σε διπλές και τριπλές έως δεκαπλές(!) συντάξεις (70.000 ΣΥΝΟΛΙΚΑ περιπτώσεις), χωρίς καμία αναλογικότητα εισφορών, (όπως επίσης και αυτές άγαμων θυγατέρων, σαραντάρηδων συνταξιούχων κ.α.) είναι πέρα μα πέρα, από κάθε λογική.

      Ρωτάμε συχνά, πώς άλλα κράτη τα καταφέρνουν και εμείς όχι;
      Η Σουηδία λ.χ. δίνει ως μέση σύνταξη μόλις το 1/4 του μέσου μισθού. Κάτι ξέρουν.

      Τέλος όσο για το επιχείρημα "εάν μειωθούν οι συντάξεις, θα μειωθεί και η κατανάλωση πράγμα καταστροφικό για την οικονομία" (sic).

      Εάν θέλει το κράτος να δώσει χαριστικά κάπου λεφτά, ας κόψει τις παράλογα υψηλές μη ανταποδοτικές συντάξεις και ας τα δώσει σε επιδόματα φτωχών, ανέργων, πολυτέκνων, αναπήρων κ.α.
      Και αυτοί μια χαρά θα καταναλώνουν για να στηρίξουν την οικονομία και οφέλη (κοινωνικά, δημογραφικά, οικονομικά κ.λ.π) θα είναι πολλαπλά.

      Παράδειγμα:
      Πόσα καταναλωτικά αγαθά (και τι είδους) αγοράζει ένας υπερήλικας το χρόνο εάν έχει λ.χ. 100.000 - και πόσα ένας πολύτεκνος;
      Ο υπερήλικας θα δώσει πιθανών το μεγαλύτερο μέρος τους σε φακελάκια στους γιατρούς (μαύρη οικονομία) ενώ ο πολύτεκνος θα αγοράσει τρόφιμα και ρούχα (πραγματική οικονομία.)

      Ποιό από τα δύο παραδείγματα είναι ωφελιμότερο για την οικονομία και για το κράτος;


      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    6. Η σύγκριση με το Ισραήλ είναι κατά τη γνώμη μου ατυχής. Το Ισραήλ 1) έχει τεράστια κέρδη ως παραγωγός, πωλητής και διακινητής όπλων, και επομένως η αμυντική του πολιτική, σε αντίθεση με την ελληνική, συνιστά επικερδή δραστηριότητα για το κράτος. Αν η Ελλάδα είχε τόσο πια τόσο σοβαρό αμυντικό πρόβλημα, θα έπρεπε να αναπτύξει πρωτίστως την πολεμική της βιομηχανία, η οποία παρεμπιπτόντως είναι η πρώτη που έβαλε λουκέτο. 2) Το Ισραήλ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ το στρατό του και μάλιστα επί καθημερινής βάσεως, σε αντίθεση με το δικό μας που έχει καθαρά συμβολική, για να μην πω διακοσμητική σημασία, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική πλευρά πάντοτε υποχωρεί στις όποιες – περιορισμένες – τουρκικές αξιώσεις, κατά τη γνώμη σας λόγω στρατιωτικής κατωτερότητας (το 1974 πάντως οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες ήταν συγκρίσιμες με τις τουρκικές). Ποια είναι τελικά η διαφορά στην πράξη από το να μην έχεις καθόλου στρατό; Αν η Τουρκία επιθυμεί τόσο πολύ τα νησιά του Αιγαίου, γιατί δεν τα έχει πάρει ακόμα, τη στιγμή που, όπως έχει φανεί πλέον από την εξέλιξη του «προσφυγικού», είναι τελείως ανυπεράσπιστα και οποιοσδήποτε μπορεί να τα καταλάβει χωρίς καν τη χρήση όπλων;
      Για το ζήτημα των μισθών, επιδομάτων κλπ, δεν ήμουν εξαρχής ιδιαίτερα κατηγορηματικός, γιατί το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και είναι αδύνατο να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις. Από την άλλη όμως τα επιδόματα πολυτέκνων, αναπήρων, ανέργων κλπ υπερβαίνουν ήδη τις δυνατότητες της χώρας και σε μεγάλο βαθμό παρέχονται σε άτομα που δεν πληρούν τα ουσιαστικά κριτήρια για την είσπραξή τους. Επιπλέον μισθοί και συντάξεις έχουν ήδη περικοπεί δραματικά. Αυτά που προτείνετε λοιπόν έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται – βλέπετε όμως εσείς καμιά βελτίωση; Η κεϋνσιανή θεωρία του «πολλαπλασιαστή» προβλέπει ότι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στις επιπλέον επενδύσεις και στην απασχόληση (οι τελευταίες δηλαδή καταλήγουν να είναι πολύ μεγαλύτερες από την αρχική κρατική επένδυση), απαιτεί όμως προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν προς το παρόν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο όπου κάθε προσπάθεια επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση.

      Ανωνύμου του Έλληνος

      Διαγραφή
    7. @AnonymousSun Feb 28, 09:29:00 AM

      Η σύγκριση με το Ισραήλ έγινε για να καταδείξω πως μια μικρή -εδαφικά- χώρα, καμιά φορά είναι απαραίτητο να έχει ισχυρό στρατό. Τι μας εμπόδισε και μας να μην έχουμε παραγωγή όπλων όπως το Ισραήλ ή έστω συμπαραγωγή όπως η Τουρκία;
      Κατά την γνώμη μου ένα μόνο - ο κρατισμός.

      Το πώς κατανέμονται τα αμυντικά κονδύλια είναι άλλο μεγάλο θέμα- η ιστορία του Τσοχατζόπουλου νωπή.

      Ένα ερώτημα επίσης είναι, αν μπορεί μια οικονομικά ανίσχυρη χώρα να έχει ισχυρό στρατό. Κατά την γνώμη μου όχι.( Ένας από τους λόγους που κατέρρευσε η πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν η κόντρα στους Εξοπλισμούς).

      Παρόλα αυτά, δεν βρίσκω το λόγο που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε γεμίσει από άκρη σε άκρη την Ελληνική επικράτεια με S-300 ή παροιμία τέτοια αμυντικά συστήματα. Και φτηνά είναι σε σχέση με τα αεροπλάνα και δρουν αποτρεπτικά για κάθε επικείμενη επίθεση. Εξάλλου ως χώρα εμείς, να κρατήσουμε τα κεκτημένα θέλουμε, δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις.

      Για την βιομηχανία έχετε δίκιο - θα μπορούσαμε και εμείς να έχουμε, αλλά γίναν πολλά λάθη -το ρουσφέτι και ο κρατισμός έβαλε και εκεί το χεράκι του-.

      Σωστή η ιστορική αναφορά στο 1974 για το συσχετισμό των τότε δυνάμεων.

      Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί δραματικά αλλά όχι με το σωστό τρόπο. Δεν γίνεται να λες λόγο χάρη σε κάποιον που παίρνει τρείς συντάξεις και δύο επικουρικά σου κόβω το δέκα τις εκατό και σε κάποιον που παίρνει τριακόσια ευρώ σου κόβω και εσένα δέκα. Το ίδιο στομάχι δεν έχουν και οι δύο;

      Στην Αυστραλία εάν έχεις αρκετά εισοδήματα από άλλες πηγές σου γίνεται αναστολή της σύνταξης .Έχεις δεν έχεις πληρώσει.
      Επιπλέον οι περικοπές γίνονται διστακτικά, πάντα κατόπιν εορτής.

      Ο Καραμανλής έπεσε γιατί δεν έδωσε αυξήσεις!

      Εάν είχε τολμήσει από τότε να κόψει από όλους μόνο ένα δέκα τις εκατό, δεν θα μας είχαν πετάξει έξω οι αγορές και κατά συνέπεια δεν θα είχαμε ποτέ πτωχεύσει. Τίποτα από όλα αυτά τα ζοφερά που ζούμε σήμερα δεν θα συνέβαινε.
      Για την Κενσιανή θεωρία δεν θα εκφέρω άποψη - δεν είμαι αρκετά ενημερωμένος.

      D.

      Διαγραφή
    8. @Anonymous (Ανώνυμος ο Έλλην)
      2016-02-27 13:19:20+00:00
      @Anonymous (Ανώνυμος ο Έλλην)
      2016-02-28 07:29:57+00:00

      > Η κεϋνσιανή θεωρία του «πολλαπλασιαστή» προβλέπει ότι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στις επιπλέον επενδύσεις και στην απασχόληση, απαιτεί όμως προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν προς το παρόν στη χώρα μας

      Καίρια παρατήρηση του Ανδρέα Παπανδρέου για τον ελληνοκεϋνσιανισμό σε παλιότερο σχόλιό μου.

      > Μια δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων, χωρίς άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, θα οδηγήσει σε απόλυτη κατάρρευση και τον υπάρχοντα ιδιωτικό τομέα, που ζει σχεδόν αποκλειστικά από κρατικές επιχορηγήσεις και από τα λεφτά των δημοσίων υπαλλήλων.

      Αυτό που στην Ελλάδα μετράνε ως «ανάπτυξη» οι «πολλαπλασιαστές» είναι σε μεγάλο βαθμό η μεταπρατική οικονομία, μια ανάπτυξη μόνο στα χαρτιά· τα δάνεια γίνονται μισθοί και συντάξεις που ξοδεύονται σε εισαγώμενα καταναλωτικά αγαθά, οι δουλειές των εισαγωγέων κι εμπόρων πάνε καλά, χτίζουν μεγαλύτερα μαγαζιά για να χωράνε περισσότερο εμπόρευμα, οι δουλειές των οικοδόμων πάνε καλά κλπ., μέχρι που ξεμένουμε από δανεικά, η πλασματική «ανάπτυξη» ξεσκεπάζεται κι οι έμποροι μένουν με τα ντουβάρια (και τον ΕΝΦΙΑ)…

      Οι παροχές μισθών και συντάξεων για την «τόνωση» της μεταπρατικής οικονομίας απαιτούν φόρους (ή δάνεια), που καταστρέφουν την παραγωγική οικονομία. Αυτού του είδους η επιζήμια «ανάπτυξη» πρέπει ν' αφεθεί να καταρρεύσει, αντί να διασώζεται με νύχια και με δόντια.

      Διαγραφή
    9. @Anonymous (Ανώνυμος ο Έλλην)
      2016-02-27 13:19:20+00:00

      > ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος του παρέχει εσωτερικές υπηρεσίες και δεν παράγει πλούτο).

      Οι υπηρεσίες φυσικά και είναι πλούτος. Παλιότερα πίστευαν πως μόνο ό,τι τρώγεται είναι πλούτος (φυσιοκρατία). Μετά κάνανε την παραχώρηση: πλούτος είναι οτιδήποτε υλικό, ακόμα κι αν δεν τρώγεται (όπως ο @ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ σε σχόλιό του). Καιρός ν' αντιληφθούμε πως υπάρχει και άυλος πλούτος. Αλλιώς γιατί πληρώνουμε τις υπηρεσίες του δασκάλου, του μασέρ, του διερμηνέα, του γιατρού, του σερβιτόρου, αφού είναι αέρας κοπανιστός; (Έτσι έγινε και με τους αριθμούς· κάποτε το μηδέν ήταν άγνωστη έννοια. Σιγά-σιγά συνηθίσαμε την ιδέα ότι το μηδέν είναι αριθμός, κατόπιν και τους αρνητικούς αριθμούς, αλλά σκοντάφτουμε ακόμα στους φανταστικούς).

      Διαγραφή
    10. Δε βλέπω να διαφωνούμε σε κάτι ουσιώδες. Φυσικά και είναι πλούτος οι υπηρεσίες για μια εξωστρεφή χώρα, όπως και η «άυλη» βιομηχανία στην οποία αναφέρθηκε παρακάτω ο κ. Δήμου, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε το παράδοξο του χαμηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος σε χώρες με το μεγαλύτερο φυσικό πλούτο. Πραγματικός πλούτος σήμερα είναι κυρίως η τεχνογνωσία (τι να τις κάνεις τις φυσικές πηγές, αν δεν είσαι σε θέση να τις αξιοποιήσεις;). Τίποτε από τα παραπάνω όμως δεν ισχύει για τη χώρα μας. Η τεχνογνωσία είναι εισαγόμενη, όπως σε όλες τις καθυστερημένες χώρες, και οι υπηρεσίες είναι εσωτερικές, οπότε απλώς ανακυκλώνουν, η φυγαδεύουν, το υπάρχον – επίσης εισαγόμενο – χρήμα. Ένας τριτογενής τομέας της τάξης π.χ. του 60% του ΑΕΠ στην Αγγλία δεν είναι συγκρίσιμος με αντίστοιχα ελληνικά ποσοστά. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγω να αναφερθώ σε συγκεκριμένους δείκτες και νούμερα (το μόνο εύκολο), αφού κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς παραπλανητικοί, με εξαίρεση το εμπορικό ισοζύγιο κι αυτό υπό προϋποθέσεις. Το ελληνικό ΑΕΠ για παράδειγμα αποτελείται εδώ και δεκαετίες σε μεγάλο βαθμό από τοκοχρεολύσια και η αύξησή του στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί κακό οιωνό, σε αντίθεση π.χ. με το ΑΕΠ της Κίνας. Θα έμπαινα κι εγώ φυσικά στον πειρασμό να αναφωνήσω «άστο να καεί να δούμε άσπρη μέρα!», δεδομένου όμως ότι δε διαφαίνεται προς το παρόν κάποια εναλλακτική προοπτική, θα ήμουνα πολύ διστακτικός για τις κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου οικονομικού δαρβινισμού.

      Διαγραφή
  7. 2. Ανάπτυξη: η λέξη αυτή έχει προπαγανδιστική σημασία και μπορεί να αναφέρεται σε βιομηχανία, γεωργία, εισαγωγές, εξαγωγές, δάνεια, τόκους, παραγωγή, κατανάλωση – ό,τι δηλαδή και το ΑΕΠ: αέρας κοπανιστός. Όταν μιλάμε για χειροπιαστή ανάπτυξη όμως, η έννοια στενεύει δραματικά, αφού δεν μπορεί να δηλώνει τίποτε άλλο από εγχώρια εξαγωγική βιομηχανία υπό συνειδητό κρατικό σχεδιασμό. Τέτοια ανάπτυξη είναι αδύνατη στη χώρα μας υπό τις παρούσες συνθήκες για πολλούς λόγους, ενώ ήδη έχει αρχίσει να γίνεται δυσχερής ακόμα και για χώρες που ως τώρα δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα, από τη στιγμή που οι Ασιάτες απέκτησαν την απαραίτητη τεχνογνωσία μετά από αιματηρές επενδύσεις στην εκπαίδευση που σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή τους υπεροχή τούς επέτρεψαν τελικά να ξεπεράσουν το αρχικό στάδιο της δουλείας. Η εξαγωγική γεωργία πάλι (που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιθέσεις της διεθνούς κερδοσκοπίας) δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για μια χώρα με μικρή και δαπανηρή παραγωγή, εκτός αν μιλάμε για προϊόντα πολυτελείας (ελαιόλαδο, κρασί κλπ) που όμως απαιτούν συστηματική και δαπανηρή εκστρατεία προώθησης, όπως εξάλλου και ο τουρισμός – τριτοκοσμικές οικονομικές δραστηριότητες με πρόσκαιρο κέρδος. Η μόνη προοπτική που μας «ανοίγεται» προς το παρόν, αφορά μάλλον σε μια σχετική γεωργική αυτάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης που δεν ανταγωνίζεται την αντίστοιχη ευρωπαϊκή παραγωγή και μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε μια ψοφοδεή επιβίωση.

    Ανωνύμου του Έλληνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταυτίζετε κι εσείς την ανάπτυξη με την βιομηχανία. Αλλά στους ψηφιακούς μας καιρούς έχει μεγαλύτερη σημασία η καινοτομία! Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου ελάχιστες είναι βιομηχανίες (Google, Microsoft, Apple, Oracle...). Δείτε πως αναπτύχθηκαν οι χώρες της Βαλτικής...

      Διαγραφή
    2. Οι δραστηριότητες που περιγράφετε είναι κι αυτές «βιομηχανικού» (μεταφορική έκφραση στα ελληνικά, το industry αντιθέτως έχει ευρύτερη χρήση στην αγγλική) χαρακτήρα, αφού δεν πρόκειται για παροχή υπηρεσιών, ασχέτως αν το τελικό προϊόν αποκτά υλική μορφή ή παραμένει σε ψηφιακό επίπεδο. Κατανοώ φυσικά την επιθυμία σας να δείτε κάποια στιγμή τη χώρα σας στην πρωτοπορία της εποχής, όσο μου είναι όμως δυνατό να κάνω προβλέψεις, μπορώ να σας βεβαιώσω πως αυτό δε πρόκειται να συμβεί στο ορατό μέλλον. Ο συνδυασμός απαρχαιωμένου εκπαιδευτικού συστήματος και γενικευμένης αναξιοκρατίας (δε μιλάω μόνο για το δημόσιο τομέα) τοποθετεί μια τέτοια προοπτική στην κατηγορία των ευσεβών πόθων.

      Ανωνύμου του Έλληνος

      Διαγραφή
    3. @Nikos Dimou
      2016-02-27 09:53:35+00:00

      > Ταυτίζετε κι εσείς την ανάπτυξη με την βιομηχανία.

      Πάλι καλά — άλλοι την ταυτίζουν με τη γεωργία.

      Διαγραφή
    4. #Πάλι καλά — άλλοι την ταυτίζουν με τη γεωργία#

      μόλις 3.6% του ΑΕΠ...
      [Ο "πυλώνας/θεμέλιος της οικονομίας"]

      Διαγραφή
  8. 3. Ευρώ ή δραχμή; Ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα έχει νόημα μόνο για χώρες που στηρίζουν την ανάπτυξή τους στη βαριά βιομηχανία και στις εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας (όπως η Γερμανία) και μάλιστα κατά προτίμηση προς χώρες που χρησιμοποιούν παρόμοιο νόμισμα, όπως η δικιά μας. Στην περίπτωσή μας το ευρώ απλώς διευκολύνει τις εισαγωγές και καθιστά αδύνατες τις εξαγωγές αυξάνοντας συνεχώς τόσο το ιδιωτικό, όσο και το κρατικό χρέος. Η δραχμή θα έλυνε το πρόβλημα; Σίγουρα θα μείωνε τις δαπανηρές εισαγωγές, αλλά η αύξηση των εξαγωγών θα ήταν μικρή σε απόλυτα νούμερα για λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω και το ίδιο μάλλον θα ίσχυε για τα έσοδα από τον τουρισμό. Σίγουρα πάντως θα βοηθούσε στο ζήτημα της ρευστότητας και θα αποτελούσε ένα ισχυρό κίνητρο προς μια οικονομία προσανατολισμένη στην αυτάρκεια. Το υψηλό χρέος πάντως αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για μια εξαγωγική οικονομία, αφού τα έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες αποδεκατίζονται από την υψηλή φορολογία ωθώντας τους ενδιαφερόμενους σε off shore δραστηριότητες. Η δε τρομοκρατία σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αυτοεκπληρούμενης προφητείας: οι καταθέτες βγάζουν τα λεφτά τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους τα δανείζουν στις δικές μας, δημιουργώντας ένα χρέος που (ματαίως) ελπίζουν να εισπράξουν στο μέλλον, δηλαδή προσδοκώμενα τοκολγυφικά κέρδη από το μηδέν. Αν ήθελαν πραγματικά να διευκολύνουν τη ρευστότητα, θα έπρεπε να προωθήσουν τη «βοήθεια» στην αγορά μέσω κρατικών παραγωγικών επενδύσεων και όχι μέσω των τραπεζών που έχουν πλέον καταργήσει εντελώς τα δάνεια προς ιδιώτες.

    Ανωνύμου του Έλληνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου χλεύη για τους οικονομολόγους: "Εφόσον δεν είμαι οικονομολόγος, οι παρατηρήσεις μου είναι εντελώς εμπειρικές και καθόλου επιστημονικές."
      Είναι σωστό. Τι μας έμαθαν τόσα χρόνια που μας μιλούν; Και πότε στάθηκαν ποτέ με ανθρώπινη ακρίβεια και καθαρότητα να μας εξηγήσουν το αναγκαίο; Τι είναι η επιστήμη σας, κύριοι; Από την εμπειρία δεν γεννήθηκε η επιστήμη; Με την εμπειρία δεν την χτίζουμε; Ποια είναι η εμπειρία σας στη ζωή, οικονομολόγοι; Η πνοή που θα σαρώσει την προπαγάνδα θα είναι εμπειρική. Ζωολογικώς εμπειρική. Τι κάνουμε εμείς στη ζωή με την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος μας; Γαλανόλευκα μπρίκια κολλάμε; Έχει δίκιο.

      Διαγραφή
    2. @AnonymousSat Feb 27, 08:10:00 PM

      Κάνετε λάθος, απαξιώνοντας γενικά τις επιστήμες.
      Αυτό είναι άλλο ένα από το διαχρονικά προβλήματα της χώρας μας, η ισοπεδωτική και πλήρης απαξίωση των πάντων.
      Εάν έχετε πρόβλημα υγείας, θα πάτε σε επιστήμονα γιατρό όχι σε εμπειρικό.

      Το ότι στο παρελθόν υπήρξαν γιατροί που δεν τίμησαν την επιστήμη τους(π.χ. λοβοτομές), δεν αναιρεί την ίδια την επιστήμη.
      Εξάλλου και ο Βαρουφάκης οικονομολόγος δεν ήταν;

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
  9. να γιατι ο Σμιτ δεν μας ηθελε στο κλαμπ των ισχυρων. Καποιος εκβιασμος του ' εθναρχη ' (αν ειναι αληθεια οσα γραφονται τελευταια ) για εκλογικα τερτιπια μας αποτελειωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Nikos Dimou
    2016-02-27T09:04:00+02:00

    Η τρελή μου πρόταση προς την ΕΕ: να επέμβουν απευθείας (όχι μέσω της ελληνικής κυβέρνησης) στην Παιδεία, ιδρύοντας δικά τους σχολεία, όπου π.χ. θα διδάσκονται Αγγλικά από την αρχή, δε θα διδάσκονται Θρησκευτικά, η Ιστορία δεν θα είναι ελληνοκεντρική, τα βιβλία των Μαθηματικών θα είναι μεταφράσεις των καλύτερων ξένων, και φυσικά οι διδάσκοντες θ' αξιολογούνται, δε θα έχουν είκοσι γυμναστές και μηδέν φυσικούς κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω. Και να δημιουργησουν σχολεια και οχι κεντρα περιθαλψης αστεγων ειδικοτητων.

      Διαγραφή
    2. Δίπλα στα σχολεία τους να μην παραλείψουν να ιδρύσουν και να στολίσουν τα νεκροταφεία τους.

      Διαγραφή
    3. @Ein Steppenwolf Sat Feb 27, 12:11:00 PM

      Εγώ ΑΝΤΊΘΕΤΑ προτείνω κάτι ακόμα ποια ρηξικέλευθο.

      Αντί θρησκευτικών στο δημοτικό να διδάσκεται το βιβλίο η "Δυστυχία του να είσαι Έλληνας" ως προαιρετικό μάθημα, για να αποκτούν τα παιδιά μας πραγματική παιδεία.

      Και στο λύκειο να διδάσκεται υποχρεωτικά και ανάλογα με την δέσμη το:

      "Πρόγραμμα Ζαππείου"
      το "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης"
      το "Κεφάλαιο του Μαρξ"
      και τέλος,
      το ανεπανάληπτο πρόγραμμα του… καναλιού 67:
      "Καρκίνος να πιάσει το Μητσοτάκη (και όλα του τα σόγια) και τον Παπαντρέου(και όλα του τα σόγια) επίσης".

      Για να αποχτήσουν τα παιδιά μας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ στην ζωή!

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
  11. Συμφωνώ. Σε έναν αιώνιο φοιτητή που αφού διήγαγε βίον έκλυτο, διαπίστωσε ότι χρωστάει 50 μαθήματα, βρίσκεται στο 7ο έτος, η πιστωτική έχει λήξει και ο καθηγητής Σόϊμπλε ζητά επιμόνως την εργασία, δεν τον βοηθάς με διαταγές.
    Θέλουν όμως να βοηθήσουν; Και δεν εννοώ να δώσουν χρήματα. Ήθελαν ποτέ; Έχω κάποιες αμφιβολίες. Ξέρετε, δεν είστε κάτι ιδιαίτερο γι’ αυτούς. Και αγαπάνε τους λαούς τους περισσότερο από εσάς. Ω ναι, γι’ αυτό να είστε σίγουροι.
    Και φυσικά η στενομυαλιά δεν λείπει καθόλου. Κοιτάξτε λ.χ. τι κάνει η Αυστρία σε ένα όχι τρομακτικό πρόβλημα (δεν δέχεται δα και πυρηνική επίθεση). Μονομερώς και εις βάρος μιας τρίτης χώρας, καλεί σύσκεψη και συνωμοτεί εναντίον της. Δεν είναι να απορεί κανείς με τόση ηλιθιότητα πώς άρχισαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Και έχει την κουτοπονηριά να λέει μετά -αφού απομονώθηκε- ότι το έκανε δήθεν για να κινητοποιηθεί η Ελλάδα. Στην οποία Ελλάδα οικογένειες προσφύγων βαδίζουν στα Τέμπη δίπλα στα τρακτέρ τα οποία έχουν κλείσει τις εθνικές οδούς -ειρωνεία: για να βαδίζουν πιο άνετα οι πρώτοι χωρίς διερχόμενα αυτοκίνητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άριστη ανακεφαλαίωση των λαθών κ Δήμου. Παρόλα ταύτα, η πρόσφατη κρίση έδειξε την μεταρρυθμιστική αδράνεια και ανευθυνότητα της ράτσας μας σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι με την βοήθεια των εταίρων, ξαναβγήκαν ή ξαναβγαίνουν από την κρίση. Η Κύπρος για παράδειγμα, μπήκε μετά από μας στην κρίση και βγαίνει τον επόμενο μήνα. Άκουσα τον υπουργό οικονομικών της Κύπρου να λέει «εμείς ιδιωτικοποιήσαμε το μνημόνιο των ξένων, το κάναμε δικό μας και το εφαρμόσαμε γιατί καταλάβαμε πως οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για το καλό μας». Οι Κύπριοι βέβαια ήταν τυχεροί επειδή Είναι φανερό πως το ευρωπαϊκό κλαμπ χρειάζεται πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο μελών υπεράνω του δικού μας. Το πρωτοφανές ποσό στην ιστορία των 400 δις που μας έδωσαν οι εταίροι με σκοπό την βελτίωση του επιπέδου μας, το επενδύσαμε σε Cayenne, στα μπουζούκια, στα λούσα και σε καταθέσεις εξωτερικού. Σίγουρα φταίνε κι αυτοί που μας τα έδωσαν ανεξέλεγκτα αλλά ας μη ξεχνάμε πως κάθε Έλληνας χρειάζεται κι έναν ελεγκτή. Το πρόβλημα είναι ότι παραμένουμε κατσαπλιάδες και ραγιάδες. Ένας λαός παρίας που επιμένει να ζει εις βάρος των άλλων επειδή έτσι έμαθε και επειδή έχει ένδοξους προγόνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @SakisSat Feb 27, 12:47:00 PM

      >Δεν τίθεται θέμα ράτσας, η ίδια η ράτσα είναι που διαπρέπει έξω. Και οι Κύπριοι ίδια ράτσα.
      Φταίει το σύστημα.
      ---
      >Το πρωτοφανές ποσό στην ιστορία των 400 δις που μας έδωσαν οι εταίροι με σκοπό την βελτίωση του επιπέδου μας, το επενδύσαμε σε Cayenne, στα μπουζούκια, στα λούσα και σε καταθέσεις εξωτερικού.

      @Δεν είναι απόλυτο αυτό - Δυο παράδειγμα:

      Ο πρώτος γεωργός όντως πήρε με τα λεφτά της επιδότησης Cayenne ,αλλά με μια άλλη επιδότηση έδωσε 70-80 χιλιάδες για τρακτέρ και παρελκόμενα (ακόμα περιμένει να του μπουν στο λογαριασμό…)

      Ο δεύτερος, με ίδια κεφάλαια και απασχολώντας ανασφάλιστους μαύρους (40-50 ημερησίως, μεροκάματο 15 ευρώ) έκανε μια κάποια περιουσία.

      Ακολούθησε παραγωγή στην Ελλάδα και πώληση σε συνεργασία με Σούπερ Μάρκετ και παραγωγή στο εξωτερικό (εξαγωγές).

      Με τα κέρδη του αγόρασε χωράφια, του εγκρίθηκε η επιδότηση και κατασκεύασε (δανειζόμενος) αρκετά στρέμματα με θερμοκήπια.
      Τα χρήματα της επιδότησης ακόμα την περιμένει-μετά από 5 χρόνια (!)-, ενώ έχει πλέον καταστραφεί και οικονομικά.

      Συμπερασματικά, θα έλεγα εμπειρικά ότι οι μισές επιδοτήσεις πήγαν σε άσκοπες ιδιοτελής σπατάλες αλλά οι άλλες μισές έπεσαν όντως στην αγροτική παραγωγή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και εκεί είναι η γραφειοκρατία.

      D.

      Διαγραφή
  13. Tην επόμενη φορά που θα πεινάσουμε, που θα θελήσουμε παπούτσια, ρούχα, οικοδομικά υλικά για να χτίσουμε κάτι, δέντρα και φυτά για να έχουμε φρούτα και λαχανικά, βενζίνη για το αυτοκίνητο, πετρέλαιο για το σπίτι, ηλεκτρικό για τον υπολογιστή, νερό για να ξεδιψάσουμε και ένα σωρό άλλα θα τα παραγγείλουμε από την Google, αυτά μόνο στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά είναι αφελή επιχειρήματα. Αν έχεις την Google και κερδίζεις δισεκατομμύρια εξάγοντας τεχνογνωσία - αγοράζεις τα πάντα.

      Διαγραφή
    2. Aπό ποιον τα αγοράζεις; Από τους Αρειανούς; Και με τί όρους ανταλλαγής προϊόντων; Kαι πως θα τους επιβάλλεις τους όρους; Δώσε μου παπούτσια και πατάτες και πάρε διαδίκτυο να φας εικόνες; Για τα μάτια της Google αναστατώνει η Αμερική όλη την Μέση ανατολή και την ανατολική Ευρώπη; Yπάρχει καμιά χώρα σοβαρή που καταστρέφει τον παραγωγικό της ιστό;

      Διαγραφή
    3. Quiz
      Κύριε Γιώργο

      Α) Αν κάποιος λέει φασίστα κάποιον άλλο χωρίς να το αιτιολογεί και εάν αυτός που κατηγορεί έχει φασιστικές ιδέες ο ίδιος ως κοσμοθεωρία, ποίος από τους δύο είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φασίστας;

      Β)Εάν κάποιος είναι στην θεωρία ανθρωπιστής φιλάνθρωπος και ελεύθερο πνεύμα, αλλά στην καθημερινή του σκέψη και πρακτική είναι ρατσιστής, μισάνθρωπος και δογματικός τι από τα δύο είναι στα ΑΛΗΘΕΙΑ;

      Έτσι για να γνωριζόμαστε σιγά- σιγά, ένας -ένας εδώ μέσα.

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    4. Β) Αυτό που μετράει είναι να είσαι καλός άνθρωπος, να έχεις μέσα σου ενδοσυμπάθεια για όποιο πλάσμα βλέπεις να υποφέρει και να βοηθάς όπου και όσο μπορείς, όλα τα άλλα είναι αέρας κοπανιστός.
      Α) Συνέχεια από το πρώτο, σημασία έχει ποιος σε λέει φασίστα, ποιο είναι το ποιόν αυτού που σε λέει φασίστα, δείτε τα σημερινά χάλια όλων αυτών των "αριστερών" που κάναν κατάχρηση αυτής της λέξης στο παρελθόν, όποιος έζησε την δεκαετία του 80 θυμάται

      Διαγραφή
    5. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεξιοί, κομμουνιστές, ανανεωτικοί, πασοκτζήδες κλπ στην καθημερινότητα τους ή άρπαγες είναι ή αγροίκοι ή και τα δύο, πρακτικά καμιά διαφορά δεν παρουσιάζουν, όλα είναι μπλα-μπλα

      Διαγραφή
    6. Quiz 2

      Συμφωνούμε, πάμε τώρα στα ιδεολογικά. Τι εννοεί ο ποιητής (Μαρξ) όταν λέει :

      "από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του";

      Πώς μια μαρξιστική κυβέρνηση μετράει τις ικανότητες καθενός πολίτη (άρα καθορίζει πόσο μπορεί να παράγει) και προσδιορίζει τις ανάγκες του (άρα πόσο του επιτρέπεται να καταναλώνει).

      Και τι εννοούσε ο άλλος ποιητής (Τσε Κεβάρα) όταν έλεγε ότι:

      "Οι νέοι θα πρέπει να μάθουν να σκέφτονται και να λειτουργούν ως μάζα. Είναι εγκληματικό να σκέφτονται ως ξεχωριστά άτομα."

      Κι εάν ο Μαρξ και ο Τσε δεν ήταν σωστοί αριστεροί, ποιος επιτέλους είναι ο σωστός αριστερός;

      Ανακεφαλαίωση:Όχι φίλε Γιώργο, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ, όχι επειδή δεν είναι Αριστερά.

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    7. Κοιτάξτε εδώ στην Ελλάδα της αποσυγκεντρωμένης ελεύθερης οικονομίας-δεν μιλώ για το τώρα- ο φτωχός έκανε παρέα με τον πλούσιο, ο Μαρξ έγραφε για άλλες κοινωνίες-τα έλεγε και ο Ίωνας Δραγούμης πριν ένα αιώνα- και εκφράζει επιθυμίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από Θεούς ή από παιδιά Θεών-Πλάτων-. Ο Τσε εννοεί μάλλον την κοινότητα των ανθρώπων, και αν δεν εννοεί κάτι τέτοιο εγώ έτσι το μεταφράζω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά, είναι η μία εκδοχή του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊσμού που απέτυχε παταγωδώς διότι θέλησαν να εμφανιστούν ότι είναι συνεπείς με την αριστερή ιδεολογία που τόσα χρόνια επικαλούνταν ενώ η πραγματική κοινωνικοοικονομική τους θέση και τα συμφέροντά τους ήταν και είναι κάπου αλλού και προφανώς δεν έχουν σχέση με την αριστερά.

      Διαγραφή
    8. Με πείσατε για τον Τσε:

      Πάμε τώρα να "μεταφράσουμε" μαζί και τα υπόλοιπα που έχει πει αυτός ο μεγάλος δημοκράτης ηγέτης:

      1) Οι νέοι δεν θα πρέπει να αμφισβητούν τις κυβερνητικές εντολές, αντίθετα θα πρέπει να αφιερωθούν στη μελέτη, τη δουλειά και τη στρατιωτική τους θητεία.

      ---εννοεί ότι πρέπει να είναι πειθαρχημένοι, μελετηροί και να μην λιποταχτούν---

      2) Οι νέοι θα πρέπει να μάθουν να σκέφτονται και να λειτουργούν ως μάζα. Είναι εγκληματικό να σκέφτονται ως ξεχωριστά άτομα.

      ---εδώ είπαμε εννοεί την κοινότητα τον ανθρώπων -γενικά… ---

      3) Η νίκη του σοσιαλισμού αξίζει εκατομμύρια θύματα!

      ---εδώ εννοεί ότι αφού πεθαίνουν που πεθαίνουν με τον κακό καπιταλισμό, τι είναι μερικά εκατομμυριάκια νεκροί μπροστά στο επίτευγμα του σοσιαλιστικού παραδείσου και ευημερίας που θα επιτευχθεί στην Κούβα.---

      4) Μια επανάσταση δεν μπορεί να επιτευχθεί με ελευθερία του Τύπου.

      ---εδώ εννοεί ότι όλα τα μέσα είναι ανελεύθερα και καθοδηγούμενα (εξαίρεση η Πράυδα ίσως και ο ριζοσπάστης που είναι αντικειμενικά) και ως εκ τούτου πρέπει να καταργηθούν.---
      ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΤΑ "ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΤΕ" ΕΣΕΙΣ…

      5) Όταν στέλνεις ανθρώπους στο εκτελεστικό απόσπασμα, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι απαραίτητα. Αυτές οι διαδικασίες είναι παλιομοδίτικες, μπουρζουαζίστικες λεπτομέρειες. Αυτό άλλωστε είναι η επανάσταση! Και ο επαναστάτης πρέπει να γίνει μία ψυχρή μηχανή θανάτου με κίνητρο το ΑΓΝΟ ΜΙΣΟΣ.

      6) Το μίσος είναι το κεντρικό στοιχείο της πάλης μας. Ένα μίσος τόσο βίαιο που εκτοξεύει το ανθρώπινο ον πέρα από τις φυσικές του δυνατότητες, καθιστώντας το μία βίαιη και ψυχρή μηχανή θανάτου. Έτσι πρέπει να γίνουν οι στρατιώτες μας.

      7) Οι μαύροι, αυτό το υπέροχο παράδειγμα της αφρικανικής φυλής που διατήρησε τη φυλετική του καθαρότητα, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ είδαν τη φάρα τους να καταπνίγεται από ένα διαφορετικό είδος σκλάβων: τους Πορτογάλους.

      8) Ο μαύρος είναι νωθρός και φαντασιόπληκτος, σπαταλάει τα χρήματά του σε ελαφρότητες και αλκοόλ• ο ευρωπαίος προέρχεται από μία παράδοση να δουλεύει και να αποταμιεύει, κάτι το οποίο τον ακολουθεί μέχρι αυτή τη γωνία της Αμερικής και τον βοηθά να προοδεύει.

      9) Πυροβόλησα με μία σφαίρα 32 caliber στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του και βγήκε από το αριστερό του κρόταφο. Βόγκηξε για λίγο και πέθανε.

      10) Θα ήθελα να ομολογήσω Πάπα μου, ότι εκείνη τη στιγμή ανακάλυψα πως μου αρέσει πολύ να σκοτώνω.

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    9. Μα τί σας έπιασε με τον Τσε λες και είπα ότι αυτός με καθοδηγεί; Δύο πράγματα μπορώ να πω, ότι μιλάμε πολύ για κοινωνίες που μας είναι στην ουσία άγνωστες και δεν τις προσεγγίζουμε στρουχτουραλιστικά αλά Λεβί-Στρος, και δεύτερο ότι δεν είναι και λίγο να αφήσεις τιμές και αξιώματα, ομιλίες στον ΟΗΕ και υπουργικούς θώκους, για να πας να σκοτωθείς στις ζούγκλες της Βολιβίας επιδιώκοντας το ακατόρθωτο.

      Διαγραφή
    10. Δεν με έχει πιάσει κάτι, ούτε μπορώ να ξέρω ποιος σας καθοδηγεί.
      Εκείνο που ξέρω είναι ότι όποιος λέει τα παραπάνω -είτε ο Τσε είναι, είτε είναι ο Χίτλερ- είναι ραντιστής και όποιος προσπαθεί να υποστηρίζει με κάθε τρόπο αυτόν που τα λέει, ασπάζεται και ο ίδιος ρατσιστικές ιδέες -άρα είτε το ξέρει είτε όχι είναι και ο ίδιος ραντιστής.
      Μην έχετε καμία αμφιβολία γι αυτό, ρωτήστε ένα Χρυσαυγήτη, πιστεύει ότι είναι ραντιστής;
      Όχι! Το πιθανότερο είναι να σας πει ότι πιστεύει ότι επιτελεί …θεάρεστο έργο.
      Το ίδιο και ένας κομουνιστής.
      Είμαστε οι ιδέες μας και όχι το τι νομίζουμε εμείς ότι είμαστε είτε το θέλουμε είτε όχι.
      Μπορούμε βέβαιά πάντα να νομίζουμε ότι εμάς μας συνεφέρει κάθε φορά- που να ταιριάζουμε με την κοσμοθεωρία μας, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να μην παραβλέπουμε κάτι;

      Όταν μας φτύνουν, είναι γιατί πραγματικά μας φτύνουν όχι γιατί… ψιχαλίζει!

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    11. Aν ήμασταν οι ιδέες μας τότε όποιος φώναζε ζήτω η Ελλάδα θα θεωρούταν αυτομάτως καλός πατριώτης και όχι ύποπτος για πατριδοκαπηλία, όποιος επικαλούνταν την αριστερά καλός αριστερός χωρίς να υπάρχει αμφιβολία για τα κίνητρά του και όποιος την Ευρώπη ευρωπαϊστής και όχι άσχετος με ότι έχει να κάνει με τη διοίκηση ενός κράτους και μεσάζοντας τρίτων και της τσέπης του. Είμαστε ότι κάνουμε, για αυτό και δεν με αγγίζουν τα λόγια του διαδικτύου, αρκεί βέβαια να μην περνάν ένα όριο ανοχής

      Διαγραφή
    12. @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣSun Feb 28, 06:13:00 PM

      Κύριε Γιώργο κάνετε κάτι πολύ επικίνδυνο, ακροβατείτε συνεχώς μεταξύ σοβαρού και παραλόγου.
      Δεν ξέρω ένα είστε τρολ, δεν ξέρω εάν πραγματικά τα πιστεύετε όλα αυτά που λέτε ή απλά σας αρέσει η συζήτηση για την συζήτηση. Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν συμφωνεί με την αριστερή ιδεολογία σας, το αγνοείτε συστηματικά ή παραφράζεται τα λεγόμενα κάποιου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα που κάθε φορά σας βολεύει.

      Το κορυφαίο είναι η προσωπική σας αφήγηση κάθε φορά της αλήθειας που συνοψίζεται στο:
      "Γράφει μεν άσπρο, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη εννοεί… μαύρο".
      Όταν σας στριμώχνουν με επιχειρήματα λέτε "έ, το ίδιο λέμε" και μετά πάτε παρακάτω επαναλαμβάνοντας το ίδιο τροπάρι.
      Καμία αναθεώρηση σκέψης και καμία αυτοκριτική.
      Μην απορείτε λοιπόν που πολλοί-κατά τα δικά σας γραφόμενα -σαν χαρακτηρίζουν ακραίο.
      Το ίδιο που κάνετε συστηματικά αλλού, το κάνετε και την τελευταία σας απάντηση:
      ----
      >Aν ήμασταν οι ιδέες μας τότε όποιος φώναζε ζήτω η Ελλάδα θα θεωρούταν αυτομάτως καλός πατριώτης και όχι ύποπτος για πατριδοκαπηλία…

      Σαφώς και όποιος φωνάζει "ζήτω" δεν είναι πατριώτης -γιατί απλά όποιος φωνάζει δεν σημαίνει ότι πιστεύει αυτά που φωνάζει - μπορεί να το κάνει για χίλιους δυο άλλους ωφελιμιστικούς λόγους.
      Αλλά ποιος μίλησε για φωνές;
      Εγώ μίλησα για ιδέες, για πιστεύω.

      Αλλά όποιος πιστεύει, όποιος δηλαδή έχει πατριωτικές ΙΔΕΕΣ, σαφώς και ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ και όποιος σκέπτεται ρατσιστικά, ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ - όπως και το οτιδήποτε πιστεύει κάποιος καθορίζει και το τι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.
      Είτε σας αρέσει είτε όχι.
      Και σαφώς οι πράξεις είναι αυτές που τελικά μετράνε, αλλά για να πράξουμε το οτιδήποτε θα πρέπει πρώτα να το σκεφτούμε, αλλιώς θα ήμασταν άλογα όντα- εκτός όταν πράττουμε ενστικτωδώς, αλλά και πάλι λειτουργεί μία διαδικασία σκέψης μέσα στο μυαλό μας, που έχει να κάνει με τα αρχέγονα ένστικτα.
      Τι δεν καταλαβαίνετε;

      Λυπάμαι αλλά έτσι δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος μαζί σας από δω και πέρα Θα απέχω.
      Δεν έχω κανένα σκοπό να σας προσβάλω και ούτε είμαι γι αυτό εδώ.
      Αλλά για μένα (για να χρησιμοποιήσω μία προσφιλή σας έκφραση) -εφόσον πιστεύετε πραγματικά αυτά που γράφετε- είστε αυτό που ο λαός ονομάζει "αμετανόητος αριστερός".

      Καταλήγοντας:
      "Ο έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη τον άλλων, ο μέτριος από τα λάθη τα δικά του και ο ανόητος δεν μαθαίνει ποτέ".
      Και δεν το λέω με κακία το λέω…

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    13. Nαι, καλύτερα αυτό να κάνετε διότι από τον λόγο για τον Τσε,το αμετανόητος αριστερός και τα υπόλοιπα που γράφετε διαπιστώνω ότι συζητάτε με φανταστικό πρόσωπο μέσα στο μυαλό σας και όχι με εμένα. Πάντως αν ξαναδείτε τρολ με φωτογραφία και ονοματεπώνυμο να μου το πείτε και εμένα.

      Διαγραφή
  14. Φυσικά και φταίνε οι Ξένοι.

    ΓΙΑ ΟΛΑ.

    Τα λάθη των ξένων είναι μεγάλα και διαχρονικά:

    1ον
    Γιατί διεξήγαγαν την ναυμαχία του Ναβαρίνου, ενάντια στα εμπορικά συμφέροντά τους.

    2ον
    Γιατί κατά το συμμοριτοπόλεμο ο Τσόρτσιλ μας βοήθησε - θα έπρεπε να μας είχε αφήσει να νιώσουμε και εμείς την γλύκα του "κομουνιστικού παράδεισου" για μερικές δεκαετίες όπως και οι γειτονικές μας χώρες -.

    3ον
    Γιατί μας έβαλαν στην Ευρωπαϊκή ένωση και πέταξαν λεφτά σε έργα υποδομών θέλοντας να αναπτυχτεί η χώρα.
    - Θα έπρεπε Αθήνα- Καλαμάτα να κάνουμε ακόμα 8-9 ώρες και να μην υπάρχει το μετρό στην Αθήνα.

    Αλήθεια όλοι αυτοί οι Δεν πληρώνω γιατί δεν πάνε από τον παλιό δρόμο;

    Πώς είπατε; Από τον παλιό πάνε;

    Α! ξέχασα... τον καινούριο το έχουν κλείσει τα τρακτέρ!

    Ε, και γι αυτό οι ξένοι φταίνε! Ποιος έδωσε 70-80 χιλιάρικα επιδότηση στους αγρότες να αγοράσουν τρακτέρ;

    Οι ξένοι!

    Άρα:

    ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ.

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα μιλήσω μόνο για το πέμπτο λάθος, τα πρώτα 4 απλά αναφέρουν ότι είμαστε τα κωλόπαιδα της τάξης και ο δάσκαλος δεν μας συμμάζεψε. Είμαστε όμωως λαός, και μέχρι πρόσφατα ανεξάρτητος.
    Για το πέμπτο, όσο καμμία κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που πρέπει, οι ξένοι το μόνο που δέχονται είναι αύξηση φόρων αφού η οικονομία αντέχει από τα χρήματα κάτω από το στρώμα και αυτά που βρίσκονται έξω ή στις τράπεζες. Δεν είναι δουλειά τους να κυβερνήσουν, να μειώσουν την ανεργία ή να φέρουν επενδύσεις. Θέλουν το κεφάλι τους ήσυχο, έχουν άλλα προβλήματα τώρα. 'Αλλωστε το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα πια στην Ευρώπη, έχει περάσει στα χέρια κυβερνήσεων.

    ps. Ένας Anonymous λιγότερος τώρα, αν και υπέγραφα στα σχόλιά μου ενώ είχα συστηθεί το 2005.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τέλος πάντων, το ποστ είναι για τα λάθη των ξένων αλλά δεν κρατιέμαι. Στον ΟΚΑΝΑ προϋπολογισμού 35 εκ., τα 350.000 για μεθαδόνη και τα 34.650.000 για μισθούς (Ρακιντζής). Από μόνο του δεν σημαίνει κάτι μα το μυαλό κάνει συνειρμούς τι μπορεί να συμβαίνει αλλού.
    Να προσεύχεστε να μη χρεοκοπήσετε τον Μάρτιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. οι ξένοι δεν έκαναν κανένα λάθος

    1) Ο τρόπος που σχεδιάστηκε η ΕΕ είναι για να ευνοεί τις εξαγωγικές χώρες. Η είσοδος της Ελλάδας ήταν επιθυμητή απο τους ξένους και γι'αυτό έκαναν τα στραβά μάτια στα μαγειρεμένα στοιχεία (το ότι δεν ήξεραν είναι εντελώς αφελής άποψη, το ίδιο έγινε και με την Ιταλία)

    2) Ο σκοπός ήταν ο υπερδανεισμός, ώστε να αγοράζουν τα προϊόντα τους και να κερδίζουν απο τους τόκους. Το ότι έσκασε η φούσκα οφείλεται στην παγκόσμια κρίση του 2008. Άλλα ούτε αυτό τους έθιξε καθώς διέσωσαν τις τράπεζες τους μεταφέροντας το κόστος στους φορολογούμενους (Έλληνες και μη). Win-win.

    3) Γιατί να τους καλέσουμε αν είχαμε δηλώσει χρεοκοπία με διαγραφή χρέους; Αυτοί ήρθαν με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά στις γαλλο-γερμανικές τράπεζες, πράγμα που το πέτυχαν. Απο εκεί και πέρα πουλάνε το παραμύθι της αναγκαίας λιτότητας (οι σπάταλες χώρες του νότου τρώνε τα λεφτά των εργατικών του βορρά) μέχρι να δούνε τί θα κάνουν (ή μέχρι να διαλυθεί το μαγαζί)

    4) Οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται για μεταρρυθμίσεις, όπως δεν ενδιαφέρονται για την ανθρωπιστική κρίση. Αν ήταν πρόβλημα "επικοινωνίας" δεν θα συνέχιζε να υφίσταται 6 χρόνια και 4 κυβερνήσεις μετά.

    5) Ο Συριζα είναι πιστός εφαρμοστής του μνημονίου. Η αύξηση των φόρων είναι μνημονιακή απαίτηση. Οι δαπάνες έχουν ήδη περικοπεί δραστικά. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις αλλά είναι δευτερεύουσας σημασίας, παρά τις διαρκείς αποπροσανατολιστικές αναφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Διαφωνω πληρως...

    Στο μονο που φταινε οι " ξενοι " ειναι οτι
    εχουν πολλα καταλοιπα
    κλασσικοφασιστων / ελληνορωμαιστων πολιτικων,
    που αντιμετωπιζουν σκανδαλωδως ευνοικα την Greece ..

    Προσφατα ο σεξομανης Φραγκος / Francais Ολαντ δηλωσε οτι
    βοηθησε την GR διοτι ειναι...

    " η ιστορια μας ,ο πολιτισμος μας "...

    Αυτα τα... καταλοιπα ειναι ο κινδυνος για ολους ...

    Για τις χωρες τους ,την Γρια ηπειρο & το κοσμο...

    Ενας ειναι ο εχθρος,ο κλασσικισμος / κλασσικοφασισμος .. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξερεις ποσα εισαγουμε απο Γαλλια? Γι'αυτο τον πηρε ο πονος τον Ολλαντ, οχι για την ιστορια μας και τα καταλοιπα!

      Διαγραφή
  19. Δεν πιστεύω σε συνομωσιολογίες, αλλά ούτε και στον "Αι-Βασίλη".
    Γιατί έπρεπε να μας κηδεμονεύουν οι ξένοι;
    μόνο για να κλέβουμε και να κοροιδεύουμε μας "κόβει";
    Κατά την γνώμη μου δεν φταίνε οι ξένοι. Αυτοί κάνουν την δουλειά τους, λειτουργούν με οδηγό το δικό τους συμφέρον. Ετσι λειτουργεί ο κόσμος. Δεν θα περιμένω από ένα γνωστό ή γείτονα να μου υποδείξει τον "σωστό δρόμο", είναι δική μου ευθύνη και απόφαση.
    Αν περιμένω τους "έξω" να με σώσουν την έχω "βάψει".
    Και να με σώσει από τί; την στιγμή που είμαι μέσα στον λάκκο και δεν έχω καν συνειδητοποιήσει πως βρέθηκα μέσα, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; Οχι βέβαια.
    Κάθε χωριό έχει τον τρελό του. Γνώρισα αρκετούς τρελούς. Ολοι τον κέρδιζαν αυτόν το τίτλο.
    Εμείς καταφέραμε να γίνουμε οι τρελοί της Ευρώπης.

    ΥΓ Ποιο ταιριαστός τίτλος θα ήταν:
    "τα λάθη μας και των ξένων σε ένα εξιδανικευμένο κόσμο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι: "εμείς και οι ξένοι". Είναι: η ζωή και οι τοκογλύφοι και οι διοργανωτές των πολέμων. Αυτοί μας κηδεμονεύουν. Είναι ξένοι στις αισθήσεις μας; Δεν ξέρουν αυτές τι είναι και πώς εκδηλώνεται ο κίνδυνος;

      Διαγραφή
  20. Σχετικά με:

    -"το 1ο λάθος". Αν δεν έμπαινε η Ελλάδα στο Ευρώ για τους λόγους που αναφέρθηκαν, δε θα έπρεπε να μπει ούτε η Ιταλία. Θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    -"2ο λάθος". Προϋποθέτει την πλήρη ανικανότητα των ελλήνων πολιτών και πολιτικών να κατανοήσουν πως δουλέυει η οικονομία ενός νοικοκυριού. Όταν υπερδανείζεσαι κάποια στιγμή θα σταματήσουν να σου δανείζουν. Αυτός ο κανόνας είναι ανεξάρτητος του νομίσματος μίας χώρας. Εν πάσει περιπτώσει δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους Ευρωπαίους να αντιμετοπίζουν ένα ιστορικό μέλος της ΕΕ σαν πεντάχρονο (ανεξάρτητα αν συμπεριφέρεται έτσι). Όποιος συμπεριφέρεται σαν πεντάχρονο θα αναλάβει και τις συνέπειες των πράξεών του. Φυσικά παρόμοια προβλήματα είχαν και άλλες χώρες και ΝΑΙ υπάρχει θέμα δομικής οργάνωσης του ευρώ στο ότι δεν μπορείς να έχεις ένα νόμισμα με 15 διαφορετικά υπουργεία οικονομικών. Χρειάζεσαι ομοσπονδιακή οργάνωση αλλά εκεί υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

    -"3ο λάθος". Δε μπορούσαν να μην δεχθούν ισοδύναμα, ειδάλως θα σήμαινε πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Εμείς ζητήσαμε τη συνδρομή του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, εμείς οφείλαμε να έχουμε την πρωτοβουλία και την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων. Η Τρόικα αρκέστηκε στο να εξασφαλίσει τα δάνεια που δίνονται στη χώρα (με υποθήκες, πώληση δημόσιας περιουσίας, υπερφορολόγηση κλπ). Κακή συνταγή; Απολύτως διότι για να ξεπληρώσουμε τα δάνεια αποφασίσαμε να μη παραγούμε περισσότερα αλλά να ζούμε φτωχότερα. Αυτό όμως είναι επιλογή των Ελλήνων. Δεν εντοπίζω δηλαδή ευθύνη των ξένων ούτε εδώ. Και οι δύο πλευρές συνέκλιναν σε μία win-win κατάσταση όπως αυτές την αντιλαμβάνονταν.

    -"4ο λάθος". Καμία υποχρέση δεν έχουν οι ξένοι να κατανοήσουν τη νοοτροπία της κάθε χώρας που βοηθάνε. Οι βοηθούμενοι ωφείλουν να κατανοήσουν τη νοοτροπία των ευεργετών. Η χώρα έλαβε πρωτοφανή βοήθεια τόσο σε δάνεια όσο και σε χωρίς προηγούμενο διαγραφή χρέους εν καιρώ ειρήνης.

    - "5ο λάθος". Βλέπε "3ο λάθος".

    Εν ολίγοις δε νομίζω πως μπορούμε στα σοβάρα να ψέγουμε τους ξένους στο ότι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν το πόσο άχρηστοι/ανώριμοι/προβληματικοί είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να συμπληρώσω τη σκέψη μου, το βασικό λάθος των Ευρωπαίων είναι η υπόθεση εργασίας που έγινε σχετικά με την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης. Οι ατέλειες του κοινού νομίσματος που ήταν γνωστές πριν το 2001, θεωρήθηκε ότι θα διορθωθούν μέσα από την κρίση που αναπόφευκτα θα προκληθεί ως αποτέλεσμα των ατελειών αυτών. Συγκεκριμένα ο Milton Friedman έδινε το 2000 περίπου δέκα χρόνια ζωής στο Ευρώ και πράγματι η ευρωζωνη βρέθηκε σε κρίση εντός των προβλέψεων. Στα δέκα χρόνια της ευημερίας η ζώνη του Ευρώ δεν προετοιμάστηκε με μηχανισμούς έκτακτης που έχει σήμερα όπως ο ESM ή ο EFSF και δεν απέκτησε δομές και τεχνογνωσία όπως αυτή του ΔΝΤ ώστε να διατηρείται η οικονομική ευστάθεια και να συνεχίζεται αδιατάραχα η ευρωπαϊκή εναρμόνιση των εθνικών οικονομιών. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως τα πακέτα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομίων από μόνα τους δεν αποτελούν ικανή συνθήκη οικονομικής σύγκλισης με την παρουσία του κοινού νομίσματος.

      Διαγραφή
    2. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συντρίβεται στην Ελλάδα. Το χρέος μας διαγράφεται -κάποτε οι άξιοι λαοί -οι ζωντανοί άνθρωποι τουτέστι- διαγράφουν τα χρέη που τους φορτώνουν οι αφέντες- οι ευρωπαϊκές τράπεζες βαράνε κανόνι. Ξέρεις, το χρήμα είναι μία λογιστική εγγραφή. Δεν έχει αξία, ας πούμε.

      Διαγραφή
  21. Ένα από το πιο ουσιαστικά περιεκτικά/σφαιρικά κείμενα για την κρίση.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η απάντηση του Αρκά στο θέμα μας:

    https://www.facebook.com/352589524877216/photos/a.352594344876734.1073741827.352589524877216/784351015034396/?type=3&theater

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση του παπά στο θέμα σου. Ο άνθρωπος φυσιολογικά απορεί: τι πράγμα; Και εσύ επιμένεις στις ασύλληφτες κακοτοπιές του νου.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω ποιο είναι το "θέμα μου" αλλά θα σας πω ποιο είναι το "θέμα σας":

      Ότι επικαλείστε το "χιούμορ" του φαρσέρ προς διανοητικά άρρωστο τον "Παπά", ως απάντηση στο χιούμορ του Αρκά!

      Συμπέρασμα" θεμάτων":
      Όλα είναι ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    3. Δεν έβαλες σύνδεσμο και δεν πήγα στον Αρκά. Είσαι τεχνολογικά αναλφάβητος. Όπως ήταν ένας Χίτλερ...ο Στάλιν...ο Μάο...όπως ο Γκουσγκούνης...

      Διαγραφή
    4. Πολύ... βαριές κατηγορίες εκστομίζετε. Δεν με πιάνουν!
      Το χιούμορ του Αρκά είναι γνωστό -ακόμα και να μην έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο.

      Παρόλα αυτά:
      Το να εκφέρει κανείς άποψη σε ένα θέμα χωρίς να το έχει καν διαβάσει, είναι κωμικό!

      Επιχειρήματα χαμηλού επιπέδου και ύβρεις. Μπαφιάσαμε και από τα δύο.
      Έτσι όπως το θέτετε:
      Και ο Σωκράτης, Βολτέρος, Νίτσε τεχνολογικά αναλφάβητοι όπως και ο Καζανόβα.

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
  23. Θα διαβάσω τις ιστορίες από την Κολιμά για να μάθω να μην διορθώνω το αρχικό λάθος και για να μάθω επίσης ότι η διόρθωση του λάθους πρόκειται να με καταστρέψει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κατά την γνώμη μου, το σημαντικότερο λάθος των Ευρωπαίων ήταν το αναφερόμενο στο ποστ ως δεύτερο: Γιατί μας άφησαν να χρεωθούμε τόσο πολύ.
    Το αναφερόμενο ως πρώτο, η μη είσοδος στην Ευρωζώνη, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί παρά μόνο με αυστηρούς ελέγχους στα τελωνεία για την εξαγωγή συναλλάγματος. Θυμόμαστε ότι κάποτε ταξιδεύαμε με 3.000 δολάρια μάξιμουμ στην Ευρώπη ανεξαρτήτως ημερών ταξιδιού. Αν δεν γινόταν αυτό, όλοι οι Έλληνες θα άνοιγαν έναν λογαριασμό στο εξωτερικό και κάθε εκατομμύριο που θα έβαζαν στην άκρη θα το μετέτρεπαν σε σκληρό νόμισμα και θα το κατέθεταν εκεί. Γιατί να περιμένουν την επόμενη υποτίμηση; Αυτό θα είχε συνέπειες στην ρευστότητα των τραπεζών. Το ίδιο θα γίνει και αν ξαναγυρίσουμε στην δραχμή. Μόνο οι αφελείς θα έχουν απόθεμα σε δραχμές σε Ελληνικές τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συμπληρώνω το προηγούμενο σχόλιό μου: Από την άλλη πλευρά, νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση δεν γίνεται. Νομίζω ότι ξεκινήσαμε ανάποδα και ασύμμετρα. Ευρώ και πελατειακές σχέσεις, κομματικό κράτος και ακατάσχετοι διορισμοί και αναξιοκρατία. Αν είναι δυνατόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολιτικη ενωση συν εργασιακα, ασφαλιστικα, infrastructure ολα εναρμονισμενα και κερασακι "ομοσπονδιακο" στρατο (να που μπαινει η Frontex...). Δλδ το μονο που θα εμενε τοπικο θα ηταν η γλωσσα, η εθνοτητα, καποιες συνηθειες και τετοια "άυλα"... η νομισματικη θα εμπαινε υπο Κ.Σ. μετα, εαν κι εφ'όσον πηγαιναν καλα οι προηγουμενες "ενωσεις"...

      Διαγραφή
  26. Επιτέλους αυτό το κείμενο το περίμενα από καιρό από τον Νίκο Δήμου!

    Σχολιάζοντας :
    Όλα πήγαν στραβά από την αρχή...
    Τα φαγωμένα λεφτά του χρηματιστηρίου που ΠΟΤΕ δεν δόθηκαν στη ανάπτυξη. Να θυμηθώ μονάχα τον μακαρίτη Λαναρά που εξελίχτηκε σε «παπαγαλάκι» και χρηματιστηριακό λαμόγιο αντί να νοικοκυρέψει την ιστορική οικογενειακή κλωστοϋφαντουργία και να δώσει πρωτοφανή ώθηση στν κλάδο –όταν μάλιστα η πρώτη ύλη/βαμβάκι παράγονταν σε ικανή ποσότητα κι καλή π[χ]ιότητα [αχ βρε Κωστάκη Σημίτη!] εν Ελλάδι. Τώρα φεύγει στην Τουρκία σε σακιά και γυρνά πίσω σαν πουκάμισα/ μπλουζάκια /παντελόνια…
    Θυμάμαι κι έναν πρώην υπουργό που τα βράδια …πουλούσε μετοχές την επόμενης πρώτης μέρας διαπραγμάτευσης στη τηλεόραση εκείνα τα ευτυχισμένα χρόνια. Ονόματα ας μη λέμε.
    Εννοείται πως "έπρεπε να μπούμε" (και εμείς!). Παρόμοια οικονομική μ’ εμάς κατάσταση οι Πορτογάλοι![βρίσκονται και τώρα στην ίδια μοίρα μην απατάσθε…]. Και οι Κύπριοι. Και άλλοι και άλλοι… Υπήρξε περίοδος προσαρμογής/ υποτίμησης του νομίσματος κλπ κλπ. Που βοήθησε στην πλήρη νομισματική ένωση του 2000. Φυσικά με την εισδοχή το party άρχισε μέγα! Οι μισθοί στο Δημόσιο δια μιας διπλασιάστηκαν, οι συντάξεις πήραν φόρα. Οι τράπεζες [τάχα…] «τρελάθηκαν» και άρχισαν να μοιράζουν δάνεια στον κάθε πικραμένο αψηφώντας κάθε ρίσκο. Ήδη από το 2008 είχαν αρχίσει να πουλάνε σε ξένα funds τα υποψήφια «κόκκινα» δάνεια….
    Από τη στιγμή άρχισε να γίνεται «σοβαρό» το πρόβλημα ΑΕΠ/δανεισμού της χώρας όλοι θα έπρεπε να σοβαρευτούν. [Και η Ευρώπη! Αναρωτιέμαι οι ίδιοι αυστηροί εποπτικοί μηχανισμοί που τώρα διυλίζουν τον κώνωπα δεν θα ‘πρεπε ΕΓΚΑΙΡΩΣ να τραβήξουν αυτιά; Αυτές τις ανοησίες για τα μαγειρέματα της στατιστικής να τα αφήσουν κατά μέρος!]. Τι όμως έγινε; Μας επέτρεψαν να οργανώσουμε τις Ολυμπιάδες της Γιάννας . Τα πηγαινέλα των εκπροσώπων της ΔΟΕ τότε και η διαρκής επίσειση απειλών –που επέτρεψε να φάνε εις διπλούν οι εργολάβοι…- μου έδωσαν την πρώτη γεύση ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ...
    Ο σεμνά και ταπεινά ο ανύπαρκτος λίγο προτού αποχωρήσει και για δυο –ΜΟΝΟ!!!- μήνες απελευθέρωσε από τους δασμούς στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Γερμανικά επί το πλείστον που αγοράστηκαν εκτελωνίστηκαν άρον άρον τότε. Καταγράφηκαν φυσικά στο έλλειμμα ισοζυγίου την επόμενη ΚΡΙΣΙΜΗ χρονιά…
    Ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ αντί να στρώσει τον [γυμνασμένο] κώλο του κάτω μόλις ανέλαβε και αντί να ταΐζει φούμαρα το πανελλήνιο με οράματα και θάματα πως θα ανοικοδομήσει εκ βάθρων το αττικό τσιμεντένιο τοπίο με μαγικά ραβδιά αρχιτεκτόνων από σόι… θα ’πρεπε να προβεί σε γενναία ΑΜΕΣΗ μείωση μισθών [εις το ήμισυ όπως προ ΟΝΕ και με χορήγηση 40ετων ομολόγων για το άλλο μισό] και συντάξεων… ΒΙΑΙΗ περικοπή/καταστολή του εφάπαξ και αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης που θαυμαστά δίδυμα δημοσιογράφων και πλουμιστών εργατολόγων από τηλεοράσεως έστελναν καραβιές εργαζομένων να θεμελιώνουν απαιτούν και κερδίζουν από το δημόσιο…
    Αλλά αντ’ αυτού μόνος στο Καστελλόριζο & ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ διεκήρυξε την χρεοκοπία και πήγε με στη ρότα των 1,2,3, 4, 5 λαθών που σοφά και δίκαια σημειώνει ο Νίκος Δήμου. Εννοείται πως η θέσπιση ρήτρας ΑΕΠ στην αποπληρωμή του χρέους και η επέκταση του ορίζοντα στα 30 και 40 χρόνια με μεταρρυθμίσεις οδυνηρές και γενναίες χωρίς κούρεμα θα ήταν πολλαπλώς ευεργετική από τις ηλίθιες τακτικές που υιοθετήθηκαν.
    Η στάση των Ευρωπαίων υπήρξε παρόμοια μ’ αυτήν που ακολουθείται τώρα στο προσφυγικό . Φύγε κακό από πάνω μου , ο αποδιοπομπαίος τράγος κλπ…
    Τώρα όμως είναι αργά για δάκρυα … Ο διανοούμενος και ευφυής –το λέω με παρρησία- Βαρουφάκης στην πιο κρίσιμη στιγμή διαδραμάτισε καταστροφικό ρόλο.
    Το προσφυγικό, η επιδεινούμενη γεωπολιτική αναστάτωση στην περιοχή, ο εκφασισμός του δημόσιου λόγου, διαδέχτηκαν τους αντιευρωπαϊστές, τους «αντιμνημονιακούς» αρλουμπολόγους.
    Δεν πείθουμε πια κανέναν και δεν μα λυπάται κανείς. Σε λίγο ίσως δεν θα μας θυμούνται κι όλας.

    ΥΓ. Τα τεκταινόμενα στην ενδοχώρα με τις ωσμώσεις Ποταμιού - Κέντρου και παραδοσιακής Δεξιάς θα καταστρέψουν και το Ποτάμι και την ΝΔ προς δόξαν των «Τσιπραίων» κα «Καμένων» αμοραλιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η ανάρτηση είναι απολαυστική σε εμένα. Ωραία ελληνικά. Μαθαίνω πολλά πράγματα της Γλώσσας και χαίρομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμένα μου αρέσουν τα ελληνικά του Δήμου αλλά επειδή είμαι ανορθόγραφος έχω, μία απορία:

      Μετά από άνω- κάτω τελεία, στην παρακάτω περίπτωση ξεκινάμε με μικρό ή με μεγάλο γράμμα; - ;)

      "Προκαταρκτικό: αυτό το θέμα…"

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    2. Αν είναι κομμάτι της ίδιας φράσης, όπως εδώ, με μικρό. Άν είναι φράση άλλου, με εισαγωγικά, κεφαλαίο.

      Διαγραφή
    3. Α! γιατί εγώ αλλιώς τα ήξερα: "Η λέξη ύστερ' από τις δύο τελείες γράφεται με αρχικό γράμμα κεφαλαίο όταν οι δύο τελείες έχουν τη θέση τελείας".

      Πηγή:
      https://www.teicrete.gr/users/kutrulis/Glosika/Stixi.htm

      Διαγραφή
    4. Επομένως το σωστό είναι :

      Προκαταρκτικό: Αυτό το θέμα θα μπορούσε (και ίσως θα έπρεπε) να γεμίσει έναν ή και περισσότερους ...τόμους.
      ή
      Προκαταρκτικό: αυτό το θέμα, θα μπορούσε (και ίσως θα έπρεπε) να γεμίσει έναν ή και περισσότερους ...τόμους.


      D.

      Διαγραφή
    5. Όντως πολύ στρωτά τα ελληνικά του κ. Δήμου, αν και ακόμη και σε αυτόν ξεφεύγουν κάποια ορθογραφικά λαθάκια.

      Διαγραφή
  28. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ακούω αυτά τα «θα σας διώξουμε από το ευρώ!», «θα σας διώξουμε από τη Σέγκεν!», και θυμάμαι τον ξάδερφό μου τον Αποστόλη. Τελευταίος μαθητής και τραμπούκος με περικεφαλαία. Ο μαθηματικός μας στο γυμνάσιο με είχε κάποτε ρωτήσει: «Είναι στʼαλήθεια ξάδερφός σου;» Ναι, του λέω με απορία. «Και δεν ντρέπεσαι;» Όχι, του λέω χαμογελώντας. Γιατί σε μένα ήταν αφοσιωμένος κι ευγενικός ο Αποστόλης.

    Κάθε φορά που η μάνα του ερχόταν στο σχολείο, πάντα το ίδιο το βιολί: «Θα τον διώξουμε, να το ξέρεις!» Αγράμματη γυναίκα βέβαια, αλλά, πώς να το κάνουμε, φοβόταν: είχε ακούσει ότι χρειάζεται τη σήμερον απολυτήριο λυκείου και τον ζόριζε. Και τι μʼ αυτό; Από το κακό στο χειρότερο ο Αποστόλης. Τι απειλές στο παιδί, τι παρακάλια στους δασκάλους, ήρθε στο τέλος το μοιραίο: δευτέρα λυκείου σταμάτησε ο Αποστόλης.

    Έλα όμως που δεν ήλθε η συντέλεια του κόσμου! Όταν ηρέμησαν τα πράγματα, άρχισε δουλειές του ποδαριού ο Αποστόλης. Όσο μισούσε τα γράμματα, τόσο αγαπούσε τη δουλειά: υπεύθυνος, εργατικός και οικονόμος. Σύντομα καλοπαντρεύτηκε κι έκανε την τύχη του στις πλαστικές σακούλες ως βιοτέχνης στην αρχή, ως βιομήχανος μετά ο Αποστόλης.

    Το πρόβλημα τώρα είναι ότι, όπως πάνε τα πράγματα, μάλλον θα χρειαστεί κάποια στιγμή να πάρουν και οι «προκομμένοι» το δρόμο το σκληρό του Αποστόλη. Και δεν είναι μόνο που τους πήρανε τα χρόνια, αλλά και δεν έχουν την έφεση την πρακτική του Αποστόλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμμαθήτρια από το Γυμνάσιο πουλούσε νερά στην είσοδο του ασύλου την ημέρα της γενικής, εισαγωγικής εξέτασης τον Ιούνιο. Φρικιαστική ντροπή δεν είχα νιώσει μέχρι την ημέρα εκείνη.

      Διαγραφή
  29. Πόσοι αραγε περιλαμβανουμε στο λεξιλόγιό μας τη λεξη ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ?
    Στα αγγλικα 'goes without saying'

    α.μιχαλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανήρ 32,Msc in finance. Νομίζω η χώρα έχει τόσο βασικές ελλείψεις σε θέματα πλαισίων ρυθμιστικών , δικαιωμάτων ιδιοκτησίας , πολεοδομικών -Κτηματολόγιο -, κρατικής μηχανής όπως πχ δήμοι,εφορίες,τελωνεία, θέματα υγείας σε μεγάλη κλίμακα που πλέον κάνουν τη συζήτηση περί οικονομικών θεμάτων, ανιαρή.
    Αλλά μιας και είμαι στο στοιχείο μου ας την κάνουμε .
    η δραχμή δε βοηθά σε τίποτα , καθώς στην ουσία ένα νόμισμα απλά αντικατοπτρίζει τη παραγωγικότητα μιας χώρας. Με λίγα λόγια είναι απόλυτος μύθος όσα αναφέρουν κάποιοι σαν εκτιμώμενα ποσοστά υποτίμησης του νομίσματος και άρα του πλούτου κατα 50 ή 70 % σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος . Απλά κοιτάξτε το παράδειγμα της Αργεντινός όπου το νόμισμά τους σήμερα είναι 300% χαμηλότερα από την αρχή της κρίσης τους.
    Τα δικά μας προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα και βαθύτερα από το πρόβλημα της παραγωγικότητας και σε αυτό λανθάνει όλο το ευρωπαϊκό συνάφι και το Δ.Ν.Τ. Γιατί από την αρχή της δικής μας κρίσης ειπώθηκαν ένα σωρό ψέμματα από μεριάς τους όπως ότι το χρέος είναι βιώσιμο και απλά περνάμε μια δύσκολη στιγμή όπου κανείς δε μας δανείζει ;;
    Για τα swap της Goldman (που εμείς ζητήσαμε ) υπάρχουν Διεθνείς νόμοι που προςτατεουν τον πελάτη (εμάς) σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα δεν είχε γνώση των συμβολαίων που υπέγραφε και των κινδύνων που αναλαμβάναμε. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν περιπτώσεις που η Goldman αποζημίωσε εξωδικαστικά πελάτες της για αυτό το λόγο.
    PSI. Καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία μας έχαναν 50% της αξίας των αποθεμάτων τους, ταυτόχρονα η Ελλάδα εξοφλούσε στο ΑΚΕΡΑΙΟ ομόλογα του ΟΣΕ τα οποία όποιος ζητούσε να αγοράσει 2-3 μήνες πριν την εξοφλησή τους το 2012, ΔΕΝ έβρισκε να αγοράσει. Πράγμα που σημαίνει πως οι κατοχόι τους ήταν απολύτως βέβαιοι ότι θα πληρωθούν στο ακαριαίο. (Αλλιώς θα πουλούσαν όσο όσο )
    Τα ίδια ασφαλιστικά ταμεία μας στη τελευταία ανακεφαλαιοποίηση δίνουν υπέρογκα ποσά για να στηρίξουν τις τράπεζες. Μόνο το ταμείο των μηχανικών έδωσε περίπου 350 εκ. Για να αγοράσει μετοχές μιας μη συστημικής τράπεζας.
    Η λογική για τα παραπάνω με ξεπερνάει. Αποδεικνύει ότι οι πιέσεις, τα τηλέφωνα κλπ είναι υπεράνω δημοσίου συμφέροντος και λογικής.
    Η οικονομία ΔΕΝ είναι επιστήμη γιατί οι θεωρίες της ΔΕΝ επιβεβαιώνονται με πειράματα . Αυτό αφήνει τεράστιο χώρο για ιδεοληψίες και από τους ξένους και στο εσωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μείνω μόνο στο τελευταίο:

      >"Η οικονομία ΔΕΝ είναι επιστήμη γιατί οι θεωρίες της ΔΕΝ επιβεβαιώνονται με πειράματα ."

      Ξέρετε εγώ από την άλλη έκανα το εξής πείραμα:
      Κάθε μήνα ξόδευα περισσότερα από ότι έβγαζα και στο τέλος του κάθε μήνα πείναγα.
      Όσες φορές και να επανέλαβα το πείραμα το ίδιο αποτέλεσμα!
      Δεν είναι αυτό επιστήμη;

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
  31. Πρόχειρο διαγώνισμα:

    "Φταίνε οι φασίστες οι ξένοι, αλλά ποιοι είναι οι φασίστες ξένοι που φταίνε;"

    (Σκονάκι βοηθείας: Ποιος τα είπε αυτά ο Τσε ή ο Χίτλερ;)


    1) Οι νέοι δεν θα πρέπει να αμφισβητούν τις κυβερνητικές εντολές, αντίθετα θα πρέπει να αφιερωθούν στη μελέτη, τη δουλειά και τη στρατιωτική τους θητεία.

    2) Οι νέοι θα πρέπει να μάθουν να σκέφτονται και να λειτουργούν ως μάζα. Είναι εγκληματικό να σκέφτονται ως ξεχωριστά άτομα.

    3) Η νίκη του σοσιαλισμού αξίζει εκατομμύρια θύματα!

    4) Μια επανάσταση δεν μπορεί να επιτευχθεί με ελευθερία του Τύπου.

    5) Όταν στέλνεις ανθρώπους στο εκτελεστικό απόσπασμα, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι απαραίτητα. Αυτές οι διαδικασίες είναι παλιομοδίτικες, μπουρζουαζίστικες λεπτομέρειες. Αυτό άλλωστε είναι η επανάσταση! Και ο επαναστάτης πρέπει να γίνει μία ψυχρή μηχανή θανάτου με κίνητρο το ΑΓΝΟ ΜΙΣΟΣ.

    6) Το μίσος είναι το κεντρικό στοιχείο της πάλης μας. Ένα μίσος τόσο βίαιο που εκτοξεύει το ανθρώπινο ον πέρα από τις φυσικές του δυνατότητες, καθιστώντας το μία βίαιη και ψυχρή μηχανή θανάτου. Έτσι πρέπει να γίνουν οι στρατιώτες μας.

    7) Οι μαύροι, αυτό το υπέροχο παράδειγμα της αφρικανικής φυλής που διατήρησε τη φυλετική του καθαρότητα, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ είδαν τη φάρα τους να καταπνίγεται από ένα διαφορετικό είδος σκλάβων: τους Πορτογάλους.

    8) Ο μαύρος είναι νωθρός και φαντασιόπληκτος, σπαταλάει τα χρήματά του σε ελαφρότητες και αλκοόλ• ο ευρωπαίος προέρχεται από μία παράδοση να δουλεύει και να αποταμιεύει, κάτι το οποίο τον ακολουθεί μέχρι αυτή τη γωνία της Αμερικής και τον βοηθά να προοδεύει.

    9) Πυροβόλησα με μία σφαίρα 32 caliber στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του και βγήκε από το αριστερό του κρόταφο. Βόγκηξε για λίγο και πέθανε.

    10) Θα ήθελα να ομολογήσω Πάπα μου, ότι εκείνη τη στιγμή ανακάλυψα πως μου αρέσει πολύ να σκοτώνω.

    ----------------------------------------
    Ο ευρών ιδεολόγος αριστερός αμείβεται:
    Δώρο μπάλα σανού.
    ----------------------------------------


    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το matrix

    To matrix ήταν μία πολύ γνωστή εντυπωσιακή ταινία στηριζόμενη εν ολίγοις στο μύθο του σπηλαίου το Πλάτωνα.
    Ότι δηλαδή όλη η ανθρωπότητα είναι, ζει, σε μία πλάνη -σε μία φανταστική πραγματικότητα- και μόνο λίγοι, οι μυημένοι και τυχεροί, καταφέρνουν να βγουν στον έξω κόσμο και δουν την πραγματική αλήθεια -όσο ζοφερή και άσχημη κι αν είναι αυτή.
    Η ταινία ήταν πολύ ωραία και μου άρεσε, ΩΣ ΤΑΙΝΙΑ.

    Ας την δούμε όμως ορθολογικά θέτοντας στην κρίση σας το παρακάτω ερώτημα:
    Στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ τι είναι ποιο πιθανό;
    Nα φανταζόμαστε όλοι σήμερα μία εικονική πραγματικότητα -και μόνοι λίγοι φωτισμένοι άνθρωποι - εν προκειμένω οι αριστεροί, να κατέχουν την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ;
    Η στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ το ποιο πιθανό θα ήταν του "Νίνο" (του πρωταγωνιστή της ταινίας) να του έδιναν παραισθησιογόνες ουσίες ΑΦΟΥ τον νάρκωναν και τον έδεναν στην καρέκλα ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;


    Συμπέρασμα:
    Αγαπητοί αριστεροί, όταν κάτι φαίνεται, μυρίζει και έχει γεύση σαν ΣΚΑΤΑ στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ είναι ΣΚΑΤΑ στο matrix όχι.

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μπορει καποιος με απλα λογια να μου εξηγησει αυτο που ο κ.Δημου αναφερει στο Νο 2 λαθος των ξενων;
    Γιατι η Ευρωπαικη Επιτροπη και η Ευρωπαικη Τραπεζα δεν καταφεραν να προβλεψουν αυτο που συνεβη στην Ελλαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μπορόύσα να το εξηγήσω - θα το είχα γράψει... Νομίζω μάλλον αβλεψία και έλλειψη ενδιαφέροντος. Είμαστε δα μόνο το 2% της Ευρώπης και πληθυσμιακά και οικονομικά.

      Διαγραφή
    2. Όταν ξαναδιάβασα την ερώτησή μου συνειδητοποίησα πόσο απλοική είναι - ετοιμαζόμουνα να την σβήσω. Ευχαριστώ για την προσπάθεια!

      Διαγραφή
    3. Την κλιμακα δεν την προεβλεψαν ακριβως, αλλα ο στοχος (μεταξυ αλλων) ηταν να τζιραρουν οση βοηθεια θα μας εδιναν, γνωριζοντας οτι αυτη θα ξαναγυρνουσε με διπλο τοκο στις τσεπες τους αφηνοντας λιγο κατιμά σε μας. Το 2% της Ευρωπης σε τσεπες ειναι λογαριασμος, οχι αστεια! :)

      Διαγραφή
  34. Στον καταυλισμό φτάνει το ουρλιαχτό του δάσους: το ευρώ μειώνει τις συντάξεις και τους μισθούς μας! Το ευρώ μειώνει τις εξοπλιστικές δαπάνες (και το προσωπικό) του στρατού της πατρίδας μας! Το Γυμνό Φως του Φεγγαριού λέει πρόστυχα στο Σκοτάδι της Σελήνης: Ο Λύκος της Στέππας συσχετίζει το ύψος της σύνταξης σου, αγάπη μου, με το ύψος των εξοπλιστικών δαπανών! Απορία της φυλής: γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Η Ελλάδα πάντως δεν είναι η μοναδική ούτε η χειρότερη περίπτωση καθυστερημένης χώρας. Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη είναι βυθισμένο στην «καθυστέρηση» (σε σχέση με την προτεσταντική Ευρώπη και Αμερική πάντοτε, που έχουν αναγορεύσει εαυτόν σε «μέτρον πάντων χρημάτων»). Ας υποθέσουμε τώρα, «εν μέρει για να εξακριβώσω μια εποχή, εν μέρει και την ώρα να περάσω..», ότι όλες αυτές οι χώρες ανακαλύπτουν τελικά τις πταίει για το χάλι τους και συμπεριφέρονται αναλόγως. Μέσα σε λίγα χρόνια, δέκα δισεκατομμύρια and counting κόσμος αποκτά ΙΧ και κεντρική θέρμανση και κλιματιστικό και..και.. και γεμίζει τον τόπο με τις ανάλογες κλανιές και τα σχετικά σκουπίδια. Σε τι θα διαφέρει αυτός ο «υπέροχος νέος κόσμος» από μια πυρηνική σύρραξη;

    Ανωνύμου του Ανθρώπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Υπάρχει μία χώρα που δεν λέγεται "Ουτοπία" - αλλά είναι. Η μοναδική από ότι ξέρω, που δεν έχει στρατό. (Τον κατάργησε το 1949). Που διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου αλλά με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας δεν τα εκμεταλλεύεται.Ηλεκτροδοτείται από ανανεώσιμες πηγές - κυρίως υδροηλεκτρικές. Έρχεται σταθερά πρώτη στην βαθμολογία του περιβάλλοντος - και θεωρείται η πιο "πράσινη" χώρα στον κόσμο. Είναι και πανέμορφη. Μπορείτε να διαβάσετε γι αυτήν, ΕΔΩ διότι πέφτει λίγο μακριά για να την επισκεφθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Με το που βλεπω ...anonymous...

    ή προκλητικο γιουζερνεμι,οπως Γεωργιος Παπαδοπουλος,

    δεν διαβαζω καν το σχολιο...

    Μπουκοταρισμα..
    Η καλυτερη μεθοδος...

    Αφου ο Δημου δεν τα σβηνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εσύ χάνεις. Οι ανώνυμοι γράφουν τα καλύτερα σχόλια. Αυτά που δεν σβήνω, βέβαια, γιατί υπάρχουν και πολλά που τα σβήνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Nikos DimouSun Feb 28, 12:17:00 PM

      Η κατά Δήμου θεωρία:
      Εφόσον οι ανώνυμοι γράφουν τα καλύτερα σχόλια και ο D. είναι κατ' αυτόν, ο καλύτερος ανώνυμος…
      Άρα ο D. γράφει τα καλύτερα σχόλια!
      Μορφωμένοι όλοι του κόσμου κοκκινίστε!
      Σας ξεπέρασε ένας ημιμαθής ανορθόγραφος θρασύς πολυλογάς ο …

      D.

      Διαγραφή
    2. ο συλλογισμός σε Modus BARBARA θυμίζει το γνωστόν:
      Ο χωροφύλαξ είναι όργανον
      το μπουζούκι είναι όργανον
      άρα ο χωροφύλαξ είναι μπουζούκι

      Διαγραφή
    3. Γιατί δεν είναι ο χωροφύλακας μπουζούκι;
      Και μπουζούκι είναι και μπαγλαμάς είναι!

      Γι αυτό και εμείς προτιθέμεθα οσονούπω να καταργήσουμε τα Ματ!
      Θα αυτόπροστατευόμεθα μόνοι μας από… τους (κακούς) εαυτούς μας!

      D.

      Διαγραφή
    4. Καλά τα λέτε για τους ανώνυμους αλλά εσείς δεν συζητούσατε τον αποκλεισμό τους τις προάλλες;

      Διαγραφή
  39. Η Ουτοπια = Costa Rica συνορευει με καποιες χωρες αγρια θηρια: με τη Νικαραγουα, τον Παναμα, το Μεξικο παρα διπλα ...
    Χωρις στρατο, πως δεν την κατασπαραξαν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μιας κι έγινε λόγος για Λατινική Αμερική, ας θυμηθούμε το διαχρονικό ανέκδοτο με τον πλούσιο αμερικανό τουρίστα που του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι στη θέα των αργόσχολων μεξικάνων που κοιμόντουσαν στον ήλιο:

      Αμερικανός: Ξύπνα ρεεεε!!
      Μεξικάνος (σηκώνει το σομπρέρο): Γιατί να σηκωθώ κύριος;
      Αμερικανός; Να πας να δουλέψεις ρε ακαμάτη!
      Μεξικάνος: Και γιατί να δουλέψω;
      Αμερικανός: Για να βγάλεις λεφτά, πολλά λεφτά!
      Μεξικάνος: Τι τα θέλω τόσα λεφτά;
      Αμερικανός: Να αγοράσεις πράγματα, πολλά πράγματα!
      Μεξικάνος: Τι να τα κάνω τόσα πράγματα;
      Αμερικανός: Να είσαι άνετος ρε, ασφαλής, να μπορείς να κάθεσαι, να κοιμάσαι σαν άνθρωπος!
      Μεξικάνος (κατεβάζει το σομπρέρο): Γιατί τώρα τι κάνω;

      Όπου «λεφτά», βλέπε και «όπλα»..

      Διαγραφή
    2. @Anonymous
      2016-02-28 11:57:07+00:00

      Πύρρος και Κινέας:

      Κινέας τὸν Πύρρον ὡρμημένον τόθ' ὁρῶν ἐπὶ τὴν Ἰταλίαν, εἰς λόγους ἐπηγάγετο τοιούτους ἰδὼν σχολάζοντα:

      ―Εἰ δοίη θεὸς περιγενέσθαι τῶν Ῥωμαίων, τί χρησόμεθα τῇ νίκῃ;
      ―Ἐρωτᾷς, ὦ Κινέα, πρᾶγμα φαινόμενον· οὔτε βάρβαρος ἡμῖν ἐκεῖ πόλις οὔθ' Ἑλληνὶς ἀξιόμαχος Ῥωμαίων κρατηθέντων, ἀλλ' ἕξομεν εὐθὺς Ἰταλίαν ἅπασαν, ἧς μέγεθος καὶ ἀρετὴν καὶ δύναμιν ἄλλῳ πού τινι μᾶλλον ἀγνοεῖν ἢ σοὶ προσήκει.
      ―Ἰταλίαν δέ, ὦ βασιλεῦ λαβόντες, τί ποιήσομεν;
      ―Ἐγγύς ἡ Σικελία χεῖρας ὀρέγει, νῆσος εὐδαίμων καὶ πολυάνθρωπος, ἁλῶναι δὲ ῥᾴστη.
      ―Εἰκότα λέγεις· ἀλλ' ἦ τοῦτο πέρας ἡμῖν τῆς στρατείας, λαβεῖν Σικελίαν;
      ―Θεός νικᾶν διδῴη καὶ κατορθοῦν· τούτοις δὲ προάγωσι χρησόμεθα πραγμάτων μεγάλων. Τίς γὰρ ἂν ἀπόσχοιτο Λιβύης καὶ Καρχηδόνος ἐν ἐφικτῷ γενομένης; Ὅτι δὲ τούτων κρατήσασιν ἡμῖν οὐδεὶς ἀντιστήσεται τῶν νῦν ὑβριζόντων πολεμίων, τί ἂν λέγοι τις;
      ―Οὐδέν· δῆλον γὰρ ὅτι καὶ Μακεδονίαν ἀναλαβεῖν καὶ τῆς Ἑλλάδος ἄρχειν ὑπάρξει βεβαίως ἀπὸ τηλικαύτης δυνάμεως. Γενομένων δὲ πάντων ὑφ' ἡμῖν, τί ποιήσομεν;
      ―Σχολήν ἄξομεν πολλήν, καὶ κώθων, ὦ μακάριε, καθημερινὸς ἔσται, καὶ διὰ λόγων συνόντες ἀλλήλους εὐφρανοῦμεν.
      ―Εἶτα τί νῦν ἐμποδών ἐστιν ἡμῖν βουλομένοις κώθωνι χρῆσθαι καὶ σχολάζειν μετ' ἀλλήλων, εἰ ταῦτ' ἔχομεν ἤδη καὶ πάρεστιν ἀπραγμόνως, ἔφ' ἃ δι' αἵματος καὶ πόνων μεγάλων καὶ κινδύνων μέλλομεν ἀφίξεσθαι, πολλὰ καὶ δράσαντες ἑτέρους κακὰ καὶ παθόντες;

      Διαγραφή
    3. @AnonymousSun Feb 28, 01:57:00 PM

      >Όπου «λεφτά», βλέπε και «όπλα»..

      Αυτό είναι λογικό άλμα.

      D.

      Διαγραφή
  40. Τα προβλήματα αυτά θα είχαν λυθεί αν η ΕΕ είχε εγκαίρως προχωρήσει στην φάση της ολοκληρωμένης ομοσπονδιοποίησης με τα σημερινά κράτη-μέλη να αποτελούν πολιτείες του νέου κράτους. Στα πρότυπα των ΗΠΑ φυσικά και χρησιμοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία των αμερικανών στο ζήτημα αυτό. Όπως προαναφέρθηκε δεν γίνεται να έχεις ένα νόμισμα με 15 υπουργεία οικονομικών ή ενιαία πολιτική (εξωτερική ή μη) με 28 εθνικά κυρίαρχες-ανεξάρτητες κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα θα λυνόταν αν η ΕΕ και τα τσιράκια της (όλα: πρώτο το ναζιστικό κκε - να τα λέμε τα καλά) μας εξηγούσαν καθαρά την λογική και τον σκοπό της δημιουργίας της ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας. Μαθαίνουμε μόνοι μας; Χειρότερο για αυτούς. Θάνατος στην Ευρωζώνη.

      Διαγραφή
  41. Συμφωνώ με τα "λάθη" των ξένων που απατριθμεί ο οικοδεσπότης μας . Μόνο που πιστεύω ότι δεν ήταν Λάθη αλλά σκίπιμες αποφάσεις που εξυπηρετούσαν ιδιον όφελος .
    Ολα΄τα στραβά έγιναν και γίνονται από την ανικανότητα ή ,πιο ήπια , αδυναμία των πολιτικών μας που προέρχονται, ας μη το παραβλέπουμε, από τα σπλάχνα του λαού μας.
    Για να αν τιμετωπίσεις με επιτυχία τα "λάθη" των ξένων πρέπει να διαθέτεις εντιμοτητα , γνώση και ΟΝΤΟΤΗΤΑ, κυρίως ...και εμείς είμαστε πολύ λίγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίδιον όφελος; Σαν τι να ωφεληθεί κάποιος από το 2% της Ευρωπαϊκής οικονομίας - και μάλιστα χρεωκοπημένο;

      Διαγραφή
    2. @Nikos Dimou
      2016-02-28 17:59:45+00:00

      > Ίδιον όφελος; Σαν τι να ωφεληθεί κάποιος από το 2% της Ευρωπαϊκής οικονομίας - και μάλιστα χρεωκοπημένο;

      Έχουμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ήλιο και τσίπουρο. Το γράφει και το Ταλμούδ.

      Διαγραφή
    3. Τι άλλο να έχουμε; Μην έχουμε το οικόπεδο; Το οικόπεδο θέλουν. Έχουμε όμως και τη ζωή μας. Φονεύουν τη ζωή μας με την οικονομία για να κλέψουν τη γη μας. Οι Ευρωπαίοι είναι φονιάδες και κλέφτες.

      Διαγραφή
  42. Πρώτο λάθος: νομίζω ότι ήταν ευκαιρία, αντί να την εκμεταλλευτούμε, επαναπαυτήκαμε στα κεκτημένα μας, δεν κάναμε τίποτα, σήμερα πλέον αυτή η ευκαιρία δυστυχώς δείχνει ότι ήταν λάθος.

    Δεύτερο λάθος: εδώ το λάθος είναι ότι ενώ η ΕΕ θέλει ευρώ παράλληλα δεν θέλει την διευρυμένη ένωση. Η κεντρική τράπεζα μέχρι πρόσφατα δεν είχε μεγάλη δύναμη.

    Τρίτο λάθος: το θέμα είναι ότι δεν έχουμε το δικό μας μνημόνιο, οδικό χάρτη που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο

    Τέταρτο λάθος: γιατι θα πρέπει οι ξένοι να μας καταλάβουν? νομίζω ότι έχουν και οι ίδιοι πλέον κουραστεί και μάλλον μας εγκαταλείπουν.

    Πέμπτο λάθος: ο Τσίπρας είχε την δυναμική να αλλάξει την δυναμική, απλά αποδεικνύεται ανεπαρκείς, ίσως και επικίνδυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μετά και την τακτοποίηση της ΑΟΖ "σας" (με ξένη επέμβαση;) λίαν συντόμως, θα έχετε οι ελλαδίτες την ευχέρεια να συζητάτε περισσότερο για τα λάθη των ξένων.
    Ελληνικά που μιλιούνται από σκιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Το πρώτο λάθος ήταν η δημιουργία της ευρωζώνης (η Θάτσερ το είχε καταλάβει). Ούτε περιορίστηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας τα μεγάλα λάθη.
    http://mainlymacro.blogspot.de/2012/06/euro-alternative-moral-tale.html

    Το ότι μαγειρέψαμε τα στοιχεία είναι η μισή αλήθεια. Τα πλαστά στοιχεία αφορούσαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Όμως το συνολικό χρέος ήταν γνωστό πως έφτανε το 100% του ΑΕΠ, ενώ το Μάαστριχτ είχε θέσει όριο το 60% - κριτήριο που ούτε η Γερμανία πληρούσε!
    http://www.voxeu.org/article/politics-maastricht-convergence-criteria

    Δεν περίμενα να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη όσα δεν έγιναν από την εποχή της μεταπολίτευσης, για να μην πω από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Όμως δεν είναι σωστό να λέμε πως δεν έγιναν περικοπές. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις της κρίσης στον προϋπολογισμό - επιδόματα ανεργίας, μειωμένα φορολογικά έσοδα κλπ. - θα δει πως η Ελλάδα έχει αναλογικά το μεγαλύτερο διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη.
    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11687229/Greek-debt-crisis-is-the-Iraq-War-of-finance.html

    Μπορεί να είχε γίνει καλύτερα η εξοικονόμηση πόρων. Όμως το μέγεθος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ ήταν αναμενόμενο, δεδομένου του μεγέθους της λιτότητας κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Βλ. το σχήμα 2 του εξής άρθρου, όπου φαίνεται πως ή Ελλάδα ακολουθεί τον ίδιο νόμο τον οποίο ακολουθούν κατά προσέγγιση τα άλλα κράτη.
    http://www.nybooks.com/articles/2013/06/06/how-case-austerity-has-crumbled/

    Δεν αμφιβάλλω πως δεν εφαρμόστηκαν μερικές σωστές αποφάσεις. Όμως η κατάσταση θυμίζει το ανέκδοτο με το γερμανικό και το ιταλικό τμήμα της κόλασης (στο ιταλικό πότε χάνεται το μαστίγιο, πότε απεργούν οι βοηθοί του διαβόλου κλπ.). Όπως έγραψε η συντηρητική Telegraph, το ελληνικό μνημόνιο δεν έχει έρεισμα στην οικονομική επιστήμη. Η μη πιστή εφαρμογή του σημαίνει πως η ελληνική κόλαση είναι ιταλικού τύπου.

    Θα προσέθετα ένα τελευταίο μεγάλο λάθος: τον τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας μετά το δημοψήφισμα.
    http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/11742624/EMU-brutality-in-Greece-has-destroyed-the-trust-of-Europes-Left.html

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ένα γενικό λάθος των ξένων είναι η αποδοχή του " ο καθένας για τον ευατό του " σε συνδυσμό του "δε σε εμπιστεύομαι (πια)" αλλά και το follow the divine rules (που βολεύουν εμάς) . Ουσιαστικά αλλάζει αυτό που τόσα χρόνια ξέραμε σαν ΕΕ. Δημιουργεί κατά τις ανάγκες των δυνατών, εικόνες όπως οι καταθέσεις των αδυνάμων δεν είναι εγγυημένες, τα ανοιχτά σύνορα μπορεί και να κλείσουν, αποδεχόμαστε τρίτες χώρες σαν τη λύση των προβλημάτων μας. Γενικώς δε θεωρώ το brexit λάθος καθώς θα το κάνει από θέση δύναμης και όχι αδυναμίας όπου θα έιναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Το μεγαλο λαθος των ξενων ειναι που δε μας βομβαρδισαν, να κατεβασουν ενα πουλμαν ελβετων, ενα γιαπωνεζων κι ενα κινεζων, να βαλουν τη μαγια για ακριβο τουρισμο, Α.Π.Ε., airport-hubs και τηλεπικοινωνιες, για να πορευτει η χωρα χωρις εμας, και στο μελλον βλεπουμε.
    Και παλι η αισιοδοξη μου αποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Στη διαμόρφωση του ΑΕΠ πάντα συμπεριλαμβανόντουσαν τα πάντα, και άυλα και χειροπιαστά πράγματα-τα τελευταία χρόνια σαν να εξαφανίστηκε η ανακοίνωσή του από τα ΜΜΕ, κάποτε ήταν πρώτη είδηση για μέρες, σου λένε μην τρομάξουμε τον κόσμο και μας πάρει στο κυνήγι, διότι αυτό θα γίνει όταν συνειδητοποιηθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν-. Με δική σου παραγωγή που πλεονάζει και η δουλειά του δασκάλου στα σχολεία γίνεται κάτω από καλύτερους όρους. Έχουν υπολογιστές και Internet σήμερα τα σχολεία, διεξάγεται κάτω από καλύτερους όρους η διαδικασία της εκπαίδευσης σε σχέση με το παρελθόν; Όχι, και για τους μαθητές και για τους δασκάλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. α) Για όνομα του θεού (οποιουδήποτε θεού) είναι δυνατόν σε ένα άρθρο για τα λάθη των ξένων η συζήτηση να ξεστρατίζει πάλι στους ….Εβραίους; Πόσο πια;
    β) Με πόνο καρδιάς: η μεταφορά ενός λαού ως ανώριμο παιδί που χρειάζεται την καθοδήγηση των πεφωτισμένων της Δύσης, υπήρξε κυρίαρχη στις τελευταίες δεκαετίες της αποικιοκρατίας (πριν θεωρούσαν τους υπόλοιπους λαούς απλώς βάρβαρους). Δεν λέω ότι ο ελληνικός λαός (σε πρώτη ανάγνωση) δεν συμπεριφέρθηκε ανώριμα. ‘Σαν παιδί σε ζαχαροπλαστείο.’ Αλλά η καθιέρωση της μεταφοράς ως κυρίαρχη με ενοχλεί. Βαθιά. Ελπίζω να δημιουργηθούν σύντομα συμπληρωματικές οπτικές και θεωρητικά ‘παρακλάδια’ που θα φέρνουν μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στους δύο πόλους. Και η μεταφορά των Ελλήνων ως ανώριμου παιδιού και των Δυτικών ως καθοδηγητές που δεν ανέλαβαν την ευθύνη διαπαιδαγώγησης, είναι κυρίαρχη στο κείμενο.
    Γ. Επίσης, το επιχείρημα ότι ένας λαός πρέπει να προστατευτεί από τον εαυτό του (συγγενές επιχείρημα με το πνεύμα του κειμένου) είναι η πιο συχνή δικαιολογία ανελεύθερων καθεστώτων. Δεν λέω ότι το κείμενο πρεσβεύει κάτι τέτοιο. Αλλά οι προεκτάσεις είναι δεδομένες. Πως θα προστατευτεί ένας λαός από τον εαυτό του; Σίγουρα όχι ενισχύοντας θεσμούς όπως οι εκλογές και η αυτοδιάθεση. Είναι επικίνδυνη γραμμή σκέψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω ποιος το είπε αλλά είναι σωστό:
      "Μία συζήτηση στο Διαδίκτυο με πάνω από 50 σχόλια αποκλείεται να μην καταλήξει στο Ολοκαύτωμα"....

      Διαγραφή
    2. Goldwin's Law

      https://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για την πηγή: είχα ξεχάσει τον Godwin!

      Διαγραφή
  49. Η δυστυχία του να είσαι αριστερός

    Από την μία ειλικρινά λυπάμαι, που κάποια άνθρωποι ένιωσαν τις ιδέες τα οράματά και τα πιστεύω τους να γκρεμίζονται έτσι ξαφνικά, με την κυβέρνηση της πρώτο- τρίτης φοράς αριστεράς. Ιδέες που τις προηγούμενες δεκαετίες κυριαρχούσαν στη χώρα μας.

    Από την άλλη το να ψάχνουμε για δικαιολογίες μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο ΣΥΡΙΖΑ ότι "αυτή δεν ήταν η πραγματική αριστερά", φοβάμαι πως θα αυτό θα καταντούσε γραφικό -εάν δεν ήταν τόσο τραγικό.
    Και ποια είναι τελικά η "αριστερά" που μας εκφράζει ιδεολογικά, εάν όχι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ;

    Του Κ.Κ.Ε., της πρώην ΕΣΣΔ, της αριστεράς του ΜΑΟ του ΧΟΝΤΖΑ του ΚΑΣΤΡΟ του ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ του ΚΙΜ…;

    Αντί να βασανίζεται άδικα το μυαλό μας με όμορφες αλλά ουτοπικές ιδέες, ας αρκεστούμε σε αυτό που είπαν όλοι οι πολίτες τελικά, σε όποια χώρα κι αν κυβέρνησε κάποια αριστερά:

    " Πιστεύαμε σε κάτι αλλά προδοθήκαμε."

    Η αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς κάποιοι να καπηλευτούν τα οράματα και τις ιδέες της και τελικά με μεταλλαχτεί σε ένα καθεστώς. Ένα επαχθές και απολυταρχικό καθεστώς.

    Η αριστερά ως ιδεολογία κατέρρευσε σε όλο τον κόσμο ουσιαστικά το 1989, αφήνοντας πίσω της εκατόμβες νεκρών, πόνο και δυστυχία και μερικές χαμένες γενιές που πίστεψαν στο όνειρο. Ένα όνειρο που όσοι το έζησαν το είδαν να μετατρέπετε στο χειρότερο εφιάλτη τους.

    Σε όποια χώρα και αν συνεχίζει να υπάρχει ακόμα, υπάρχει ως καθεστώς.
    Ως απολυταρχικό και επαχθές καθεστώς.
    Κάποιοι βέβαια σε εκείνες τις χώρες μπορεί και να νομίζουν ότι ζουν στη γη της επαγγελίας, αλλά εμείς ακόμα, μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια.

    Ας μην προσπαθούνε λοιπόν εμείς να γινόμαστε το συνεχές πείραμα της "πρώτης φοράς αριστεράς".
    Να μην επιτρέψουμε ποτέ να μετατραπεί η χώρα μας σε μία από τις χώρες αυτές.
    Δεν είναι οι άλλοι λαοί ποιο έξυπνοι από μας.
    Αλλά ούτε και εμείς είμαστε καλύτεροι από τους άλλους.
    Απλά διαφορετικοί.
    Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι λαοί είναι διαφορετικοί μεταξύ τους.
    Δεν κατέχουμε μόνο εμείς το μονοπώλιο της διαφορετικότητας.
    Δεν είναι οι κακοί ξένοι, είναι η κακιά αριστερά.
    Και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου στην αριστερά ανήκε, απλά εμείς το βαφτίσαμε "κέντρο".
    Γιατί έτσι μας βόλευε.
    Και δυστυχώς καλή κυβερνώσα αριστερά δεν υπάρχει. Δεν υπήρξε ποτέ ούτε και πρόκειται να υπάρξει.
    Πουθενά.

    Και εάν ένας Αγγέλικας και ένας Καφεντζόπουλος -αλλά και ένας Κύρκος και μία Δαμανάκη - και τόσοι άλλοι πρώην αριστεροί, με αναμφισβήτητους αγώνες και θυσίες, μπόρεσαν να δουν την πραγματικότητα, να μην κιοτέψουμε εμείς, κάνοντας τους αιθεροβάμονες.
    Το οφείλουμε στην αξιοπρέπεια μας, στον εαυτό μας μα κυρίως το οφείλουμε στα παιδιά μας.
    Γιατί σε αυτά θα λογοδοτήσουμε όταν μεγαλώνοντας μας ρωτήσουν:
    "Και εσύ τι έκανες, στην πρώτη φορά αριστερά….;"

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι θα ηθελα να τα πω κι'εγω σε μερικους αλλα δεν εχω αυτο το χαρισμα!
      Το μονο που ελεγα ηταν οτι η αριστερα ειναι μια ιδεολογια 'μη εφαρμοσιμη' χωρις να μπορω να τους πεισω.

      Διαγραφή
    2. Λύπηση ειλικρινής ειλικρινώς μετράει αριστερή φορά. Ψάξιμο δικαιολογίας ναυαγίου. Ιδεολογική έκφραση αριστεράς. Ο Δον Κιχώτης, ο Ζορό κι ο Γουλιέλμος Τέλλος. Μπόρεση ευρωκυβερνητικής αριστεράς. Κατάρρευση αριστερής ιδεολογίας των εκατό νεκρών βοδιών. Ελληνοευρωαριστερό απολυταρχικό καθεστώς. Διάκριση αλήθειας. Συνεχές-ασυνεχές πείραμα. Εξυπνάδα διαφορετικότητας. Μονοπώλιο διαφορετικότητας. Να μην πουλήσουμε; Βολεμένη βάπτιση Κέντρου. Πουθενά. Κοίταγμα αριστερής πραγματικότητας. Λογοδοσία και πουθενά. Είναι οι σκέψεις σου; Τι να τις κάνω; Να τις κλαίγομαι σαν τηλεπαρουσιάστρια; Να φωνάζω: Πάτρα; Λύπηση ειλικρινώς αριστερής φοράς! Κέρκυρα; Ψάξιμο δικαιολογήσεως ναυαγίου! Μύκονος; Ιδεολογική έκφραση αριστεράς! Είπα και εγώ! Τι να κρύβεται πίσω από την μίξη του κουρκουτιού; Ο υπό των ευρωναζιστών ξεριζωμός της ζωής μου από τη γη μου σαν επίθεση λογικής και αγάπης, αγάπης και λογικής στην....Αριστερά. Ακάκιε! Τα αυγά να είναι χρυσά!

      Διαγραφή
  50. Είτε έκαναν λάθη οι ξένοι, είτε όχι, έχουν ωστόσο τη δυνατότητα, το χρόνο και το ψυχικό αποθεματικό, να μας αφήσουν να βράσουμε μέσα στη χύτρα των ολέθριων επιλογών μας - Οι απειλές του "Κούγκη" ότι τάχα "θα γεμίσουμε την Ευρώπη τζιχαντιστές", οι 2 φορές "φασιστερά", και 1 "βροντερό" ΟΧΙ στην Ευρώπη έχουν, αν μη τι άλλο, καθορίσει τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι σ' αυτή την αλλαλάζουσα αλητεία, που έχει το θράσος να κομπάζει πως τάχα μου "γέννησε" τις ευρωπαϊκές αξίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται. Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι....

    Κωστής Παλαμάς (Γύριζε)

    από εδώ

    http://www.mixanitouxronou.gr/ragiades-echis-mana-gi-skiftous-gia-to-charatsi-ton-evropeon-perigela-ke-ton-archeon-paliatsi-o-kostis-palamas-grafi-gia-ti-tapinomeni-ellada-opou-o-pseftis-idolo-ine-edo-to-proskina-i/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πρόταση για επόμενο θέμα:

    Υπάρχουν συγγραφείς πολύ καλύτεροι από άλλους που πραγματεύονται παρόμοια θέματα και έχουν επηρεάσει, βλέποντας τα από την ίδια ή διαφορετική οπτική γωνία -δεν ταιριάζουν όμως πάντα στην ιδιοσυγκρασία του κάθε λαού.
    Σε αυτούς τους συγγραφείς θα ήθελα να επικεντρωθούμε στο επόμενο θέμα κάνοντας μία συγκριτική αναφορά:

    Παράδειγμα:

    Νίτσε ή Καζαντζάκης;
    Μπουσκάλια ή Κοέλιο;
    D.

    Υ.γ.
    (Δήμου ή Αποδυτήριακιας;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εγώ με τον αποδυτηριάκια! Τι άλλο θα ακούσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Το ήξερα ότι θα γίνει έξαλλος!

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έξαλλος; Απλώς απορημένος; Σας συμβαίνει κάτι;
      Πάω για ύπνο.

      Διαγραφή
  55. Αποδητηριάκιας VS Δήμου

    Κοινά σημεία:

    [Και οι δύο είχαν φιλοσοφικές αναφορές και αναζητήσεις, ενώ καυτηρίαζαν συνεχώς την Ελληνική πραγματικότητα μέσα από τις στήλες τους. Στήλες που καμία σχέση δεν είχαν με το αντικείμενο της φιλοσοφίας.]

    -Ο Αποδητηριάκιας έγραφε καθημερινά, ο Δήμου μια ναι, μία όχι.
    - Τον Αποδυτηριάκια τ η νεολαία τον γνώρισε κυρίως μέσα από τον Φίλαθλο, τον Δήμου από το ΡΑΜ. Τον φίλαθλο τον διάβαζαν περισσότεροι.
    - Ο Αποδητηριάκιας ήταν ποιό επίκαιρος και ποιο πιστευτός, έβγαζε περισσότερο γέλιο και φαίνεται να γνώριζε καλύτερα τη ρήση του Oscar Wilde: "Αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν" και παρότι έγραφε πικρές αλήθειες γινόταν στους περισσότερους ανθρώπους συμπαθής, ο Δήμου, αντιπαθής.
    - Ο Αποδητηριάκιας ήταν ποιο γλαφυρός.
    -Ο Αποδητηριάκιας είχε να αντιμετωπίσει περισσότερο ανταγωνισμό, μια και το ποδόσφαιρο είναι ποιο προσφιλές θέμα από τους υπολογιστές και τα αυτοκίνητα.
    - Τα "σεντόνια" του Αποδυτηριάκια (ενίοτε με αναφορές στον Σοπενχάουερ-!-) πολλοί άνθρωποι τα περίμεναν εναγωνίως κάθε Κυριακή μέχρι να βγει ο Φίλαθλος να τα διαβάσουν, τα άρθρα του Δήμου, όχι τόσο.
    - Ο Αποδητηριάκιας ήταν ποιο μετριόφρον, έγραφε ότι ο Ηλίας Μπαζίνας -συνάδελφός του στην ίδια εφημερίδα - ήταν καλύτερος αρθρογράφος από αυτόν.

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό μήνα!
      Η σύγκριση μεταξύ εντελώς ανόμοιων πραγμάτων είναι μάταια άσκηση. Ούτε καν γέλιο δεν βγάζει.

      Διαγραφή
    2. #«Το Πάσχα θα έρθει με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας» προέβλεψε ο Πρωθυπουργός.# [Protagon -today]

      Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών
      και ζωήν του μέλλοντος αιώνος.
      Αμήν! [και πότε ...και Καλό Μήνα!]

      Διαγραφή
    3. Καλό μήνα!
      Εξαρτάτε τι εννοούμε όταν λέμε ανόμοια πράγματα και τι ιδέα έχει κανείς για τον εαυτό του.

      Να σας υπενθυμίσω ότι ο Παλαμάς δεν θεωρούσε τον Καζαντζάκη καν ποιητή -τα ίσια σήμερα ισχύουν για τον Τσαρλς Μπουκόφσκι.

      D.

      Διαγραφή
    4. Όσο για το αν μου συμβαίνει κάτι… Ναι! Αισθάνομαι ότι έγινα ματαιόδοξος και ότι δεν έχω ποια χιούμορ.
      Τώρα εάν έχω και κάτι άλλο δεν το ξέρω,μια και είναι εδώ, ας μας κάνει μία on-line πρόχειρη διάγνωση ο νευρολόγος μας ο "θείος Νόντας" (ο αποκαλούμενος κατ' εμέ και… Χασάπης)!

      Υ.γ. Και μια και θα με "κοιτάξει" ας ρίξει και μια γρήγορη ματιά στον… Anonymous Mon Feb 29, 06:14:00 PM

      Ευχαριστώ!

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    5. μικρή διόρθωση: "ο Παλαμάς δεν θεωρούσε τον ΚΑΒΑΦΗ ποιητή" -
      D.

      Διαγραφή
    6. Διάβασα την επόμενη ανάρτηση. Θα την ξαναδιαβάσω πολλές φορές. Είναι απαλή και παιγνιώδης. Νιώθων άσχημα και απέχων από την ωραιότητα της -και από τις επιταγές της ωραιότητας της- ντρέπομαι να πάω να γράψω από κάτω. Φυσικά νιώθω ότι δεν πρέπει να χαθώ στην συζήτηση του τι είναι και τι δεν είναι ο πλούτος. Καλύτερα να επιβάλλω την δημοκρατία συνολικά στον εαυτό μου και στην κοινωνία μου.

      Διαγραφή
  56. Οσο κουτσουλανε οι ανωνυμοι,εγω θα απεχω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλίμονο, τι μεγάλος καλλιτέχνης χάνεται.

      Νέρων, 37 - 68 μ.Χ., Ρωμαίος Αυτοκράτορας [54-68 μ.Χ.]
      (τα τελευταία του λόγια…)

      D.

      Διαγραφή

  57. #Υ.γ. Και μια και θα με "κοιτάξει" ας ρίξει και μια γρήγορη ματιά στον… Anonymous Mon Feb 29, 06:14:00 PM#

    Αγαπητέ μου "D" Ως "θείος Νώντας" [όχι "Θείος"...] μπορώ να σου πω ότι "βρε παιδί μου εσύ χαραμίζεσαι!!!".
    θα μπορούσες να γράψεις την ελληνική παραλλαγή της "αγρύπνιας των Φίνεγκαν"
    Αλλα μην περιμένεις απο νευρολογο να ορίσει με σιγουριά υποκρυπτόμενη ...ψυχική διαταραχή.
    Για μένα είσαι ένας μπουκοφσκι-κός/Μπορις Βιαν-ικός στυλίστας χαρισμένος στην ανωνυμία.
    Προκαλεις όμως συχνά ..."αμηχανία" εις τους θαμωνες του μαγαζιού [παρακολουθώ έκπληκτος την νηφάλια στάση του οικοδεσπότου που ΔΕΝ σου απευθύνεται ως ...ΧΑΣΑΠΗΣ, αλλά σε κανακεύει κι από πάνω...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ουάου!

    Δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανέναν. Και αυτό σας το λέω ειλικρινά. Εκτιμώ όλους τους γράφοντες εδώ μέσα -και δεν εξαιρώ κανέναν. Λέτε όμως ότι αυτό έκανα. Δεν ξέρω μπορεί. Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι ήμουν καλοπροαίρετος απέναντι σας και αυτό σας το λέω σοβαρά. Τώρα εάν είπαμε και κανένα καλαμπούρι δεν χάθηκε και ο κόσμος.

    Υ.γ.
    Ευχαριστώ τον Κύριο Δήμου που μου έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί σας.
    Να είστε όλοι καλά!

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ D. σαν έναν συμπατριώτη μου σε σέβομαι και θέλω πολύ να σε φέρω εις πέρας. Βρήκα δε τι θα ακούω όταν διαβάζω τα λόγια σου:
      1. Το εργαλείο
      2. Ο μπακλαβάς
      3. Ένα άλλο, που λέει: "το πλοίο φτάνει στο νησί/μόνος μου περιμένω/και τότε φάνηκες εσύ/πουλί ταξιδεμένο/όμως εσύ ήσουν αυτή που έπαιρνε πολλούς μαζί...".
      Τα άλλα τραγούδια -- όπως π.χ. Τα νιάτα δεν τα χόρτασα (σε μία πολύ δημοκρίτεια και ζωοκτόνα μυκονιάτικη εκδοχή)-- μου τα διαγουμίζεις...

      Διαγραφή
  59. Οι ξένοι ας μην κάνουν λάθη και οι Έλληνες ας μην ξενιτεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. 1) Οι ξένοι δεν είχαν καμία πρόθεση να αναδιοργανώσουν το ελληνικό κράτος (αυτή άλλωστε είναι δική μας δουλειά, ασχέτως αν αποτύχαμε να τη φέρουμε εις πέρας ως τώρα). Αυτό που τους απασχολούσε ήταν η προστασία και θωράκιση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που διεκπεραίωσαν επιτυχώς.

    2) Τα πρώτα χρόνια της κρίσης (2009-2010) η Ευρώπη δεν ήθελε ούτε να ακούσει για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όταν τελικά δυο χρόνια αργότερα οι θεσμοί αναδιπλώθηκαν και προέβησαν στο κούρεμα (που πριν λίγο καιρό απέκλειαν κατηγορηματικά), η παρέμβασή τους είχε έρθει αργά και ήταν ανεπαρκής.

    3) Η οικονομική συνταγή της λιτότητας που ακολουθήθηκε ήταν λάθος, μια δογματική εμμονή (γερμανικής εμπνεύσεως). Όπου και αν εφαρμόστηκε οδήγησε σε αποδιάρθρωση (παρότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αναφέρονται συχνά ως πρότυπα επιτυχούς εφαρμογής των μνημονίων).
    "Στην Ευρώπη υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: πρώτα στην Πορτογαλία, κατόπιν στην Ισπανία και τώρα στην Ιρλανδία, οι εκλογές καταλήγουν σε ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο, χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο. Το προεκλογικό σύνθημα του Εντα Κένι ήταν «Συνεχίζουμε την ανάκαμψη». Η ιρλανδική οικονομία κατέγραψε πράγματι πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, πρόσφατη έρευνα ωστόσο έδειξε πως μόλις ένας στους τέσσερις ιρλανδούς πολίτες νιώθει ότι η ζωή του βελτιώθηκε την τελευταία χρονιά." (http://www.tanea.gr/news/world/article/5338711/katakermatismenh-kai-h-irlandia/)
    Επί των ημερών μικρόνοων πολιτικών, η Ε.Ε. αποστραγγίχτηκε από τις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών της, διέγραψε την αλληλεγγύη και κατάντησε ένας γραφειοκρατικός, λογιστικός, αδιαφανής οργανισμός, υποταγμένος στις αγορές και απαξιωμένος στη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών.

    4) Μην υποτιμάτε το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όταν ξέσπασε αρχικά η οικονομική κρίση, μια πιθανή μετάδοση της από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να συμπαρασύρει την Ευρωζώνη στην άβυσσο. Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο βιβλίο του "Τρόικα - Ο δρόμος προς την καταστροφή" κατέδειξε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις το κούρεμα μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, με την υποστήριξη του Δ.Ν.Τ., όταν το διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα τελούσε ακόμη υπό πανικό.

    5) Κύριε Δήμου, οι ουτοπίες μας ταυτίζονται. Έχω ακριβώς την ίδια εικόνα στο μυαλό μου για αυτήν, με αυτά που έχω δει και διαβάσει σε άρθρα κατά καιρούς.

    Λάζαρος Μελίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. μεταξυ σοβαρου και αστειου, τι να πει κανεις οταν τοση δυστυχια βλεπει κανεις στην τηλεοραση απο τη μια ο εχθρος (μωρο με τη μανα να κτυπιεται για να ανοιξει ενα καγκελο) και απο την αλλη ο αλλος εχθρος (αυτος που βαζει φωτιες στα στρατοπεδα προσωρινης διαμονης μεταναστων).

    Εγω ειμαι περηφανη που μεχρι τωρα δειξαμε προσωπο πολιτισμενο αλλα απο μια κλωστη κρεμονται ολα φαινεται.

    Ας δειξει τωρα και η Ευρωπη το πραγματικο της προσωπο....

    Αραγε ολοι αυτοι οι ακαδημαικοι γαλλιας και αγγλιας και γερμανιας που εκθειαζουν την αρχαια ελλαδα και την μοντερνα συναμα μεσω της αρχαιας, αυτοι οι ρομαντικοι τυποι δηλαδη, που γεμιζουν με τα βιβλια τους ακομη τα πανεπιστημια στους ελληνοφωνους κλαδους, εχουν ποτε παρει καμια ευθυνη για το οτι λενε βλακειες κανονικες και κανουν κακο;

    Το ολο θεμα ξεκινησε απο τα πολυ παλια... απο τους ελληνοπερσικους, οταν οι Ελληναρες σαν και σημερα καλη ωρα, την 'ειπαν' στους Περσες και νομιζαν οτι τωρα θα κυβερνησουν αυτοι στο συμπαν και οχι μονο πανω στη γη...Μιλαμε για την αρχη του διαχωρισμου (του ρατσιστικου διαχωρισμου) σε 'δυση' και 'ανατολη'. Μπραβο μας. Οκ σε αρχαιο χρονο εμεις φταιμε καθαρα (οχι εμεις δηλαδη, οι αρχαιοι ημων) αλλα σε συγχρονο φταινε αυτα τα 'δυναμικα βαρβαρικα φυλα' και οι Ρωμαιοι που εκθειασαν κυριολεκτικα τον ελληνικο αρχαιο πολιτισμο, για να φτασουμε σημερα να ΄τρεχουμε σε δικαστηρια, ποιος φταιει περισσοτερο για την καταντια οχι μονο της Ελλαδας αλλα και της Ευρωπης ;/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Μου λέει να ακούσω:

    "στα δάση των παραμυθιών σμιλεύει ο αέρας
    αγάλματα και προτομές και πιόνια της σκακιέρας"

    και εννοεί:

    ότι εγώ, όπως είμαι μέσα στην φύση (όπως με φυσάει ο αέρας - ώρες αεροφύσημα)

    είμαι το υλικό της εκμετάλλευσης

    και μετά μου λέει:

    "στους πρώτους διαξιφισμούς πέτρωσε η καρδιά τους
    δεν άντεξαν στο σίδερο τα ξύλινα σπαθιά τους"

    και εννοεί για εμένα:

    πόσο είμαι του ταγμένος στον έρωτα μου, απροετοίμαστος μέσα στην φύση να συνειδητοποιήσω και να αντιμετωπίσω την κατανάλωση της σάρκας του σώματος μου...

    και θα μου στήσουν και άγαλμα! (άμα με αναλώσουν καλά καλά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια! Ωραίος ο Σιγανίδης, δεν κατάλαβα λέξη, όποτε είμαστε σε καλό δρόμο υποθέτω… παρακάτω τι θέλει να πει ο ποιητής; Άμα το βρεις -και το δημοσιεύει ο Κυρ Νίκος που δεν του πολυαρέσουν κάτι τέτοια σουρεαλιστικά αστειάκια- πες το και σε μένα!



      Πλούτος - βελτιωμένος

      Επαναστάσεις κάναμε τον καναπέ μαράναμε.
      Γκρι σύννεφα σε γαλάζιο ουρανό
      ψυχή σκληρή σαν πέτρινο βουνό

      Μα κι αν σε πρόδωσαν αυτοί
      τι άλλο μένει πες μου;
      ο καναπές ακόμα εκεί
      και μέχρι να σου βγει η ψυχή
      η τηλεόραση ανοιχτή
      και το κομπιούτερ αλυχτεί


      Μήπως κοιμάται το γατί
      κι όλος ο κόσμος ξαγρυπνεί;
      Ή μήπως πεινάει ένα παιδί
      και είναι η μοίρα του γραφτή;

      Μα ποιο πολύ και από μικρό, μαθαίνεις την αλήθεια
      σαν έχεις μάτια στην καρδιά και νου στα παραμύθια.

      Κιάν δεν σου λείψει το ψωμί, το βλέμμα του σε τιμωρεί
      κι είναι η αλήθεια του πικρή και βέλος μες στα στήθια

      D.

      Υ.γ.
      Από κάτω, περνάει μια ντουζίνα μαθητών φωνάζοντας εύθυμα: "Ζήτω η βία στα σχολεία - Ζήτω η βία στα σχολεία…"
      Με ξεπέρασαν, δεν περιγράφω άλλο!

      Διαγραφή
  63. Τυχερός όποιος ποτέ δεν γνωρίσει αυτούς -τους ξένους- και δεν αναγκαστεί ήδη μέσα στα όρια του σώματος και της πατρίδας του να δέχεται ή να ακούει αυτούς -τους ξένους- να ανακατεύουν την γλώσσα και τα ποιήματα με τον βόθρο τους και της προπαγάνδας της εκμετάλλευσης τον βόθρο. Τι να σημαίνει τώρα ο στίχος του Καρούζου: "τεράστιες καμπυλες από τίποτα"; Σημαίνει ότι, εφόσον είναι η γραμμή ένα σύνολο σημείων και τα σημεία είναι εκείνα που δεν έχουν μέρη, αποτελείται και η καμπύλη από το τίποτα των σημείων. Φαντάζομαι όμως τι αναλύσεις θα μπορούσαν να κάνουν οι πανηλίθιοι αυτοί αξιωματούχοι της ζωής. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο Καρούζος τούς επιστρέφει στα σπερματόβρεχτα θρανία να μάθουν σωστά Ευκλείδη το λιγότερο τα θεότρελα αυτά μαϊμουδάκια. Το λέει σε ένα άλλο ποίημα: "Δεν ξέρεις από έλευση ζωής/κάπηλε χτηματία του χρόνου/δεν-ξέρεις-αριθμοσύνη." Αφού είναι στόκοι, τι να μάθουν. Να δουν εκείνο που μαθαίνει το παιδί στα 13 χρόνια; Πώς μπορούν αυτοί -οι ξένοι- να ανοίξουν ένα βιβλίο άλγεβρας α' γυμνασίου και να βρουν την ενότητα γεωμετρία και να αγωνιστούν να προσπαθήσουν να μη την διαστρέψουν για τρία μόνο λεπτά. Η απλή γεωμετρία δεν είναι κβαντική-σύγχρονη-αστροφυσική! Και πώς ο νους ο γραφειοκρατικός θα πάρει κανόνα και διαβήτη να κατασκευάσει δύο αντικείμενες ημιευθείες ή μία μεσοκάθετη ευθεία - τόσο πολύ να υποτιμηθεί ο γραφειοκράτης-δολοφόνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.