Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2016

Το πρόβλημα είμαστε εμείς

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου, Καθημερινή 18.2.16








Η χυδαία χοντράδα που είπε ο Λαζόπουλος για τους ανάπηρους, ότι η καθήλωση σε μία
καρέκλα τους κάνει παρανοϊκούς (στοχεύοντας προφανώς τον Βόλφγκανγκ Σόυμπλε) ήταν μία ακόμα εμετική φράση ενός ανθρώπου που έχει από καιρό χάσει τόσο την εξυπνάδα όσο και το χιούμορ του. (Για ήθος δεν μιλάμε καν).

Αλλά για μένα το σημαντικό δεν είναι τι είπε ο Λαζόπουλος. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου μία τέτοια φράση θα πάγωνε την αίθουσα – και θα ακολουθούσαν  έντονες αποδοκιμασίες.

Εδώ το κοινό γέλασε και χειροκρότησε.

Αυτό για μένα δείχνει το πόσο χαμηλά έχουμε πέσει.

Και οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν ήταν κυρίως από εκπροσώπους των ΑΜΕΑ που αισθάνθηκαν θιγμένοι.

Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα αυτή η βαρβαρότητα θα είχε τελειώσει τον Λαζόπουλο σαν δημόσιο πρόσωπο. Δεν θα μπορούσε ούτε καν να κυκλοφορήσει στον δρόμο – όχι να εμφανιστεί στην τηλεόραση.

Πάμε στοίχημα ότι εδώ θα ξεχαστεί σύντομα;

Μα θα μου πείτε ότι ο ελληνικός λαός μισεί τον Σόυμπλε.

Κι ακριβώς εκεί είναι η ανωριμότητα και η αφέλειά του.

Ο Σόυμπλε είναι ένας καλός πολιτικός και ένας γενναίος άνθρωπος που παρά την αναπηρία του εργάζεται σκληρά και κάνει σωστά την δουλειά του.

Εμείς, στην δική μας παράνοια (ναι, εμείς είμαστε οι παρανοϊκοί!) τον έχουμε κάνει σκιάχτρο και σύμβολο. Του έχουμε φορτώσει όλες τις ευθύνες για τα δικά μας λάθη και σφάλματα και τον έχουμε φέρει στην θέση του αποδιοπομπαίου τράγου.

Αλλά δεν έχει τελικά σημασία ο Σόυμπλε. Το πρόβλημα είμαστε εμείς. Που χειροκροτούμε ένα Λαζόπουλο! 

134 σχόλια:

  1. Οι "ευρωπαϊστές"- κατά το οι Σταλινιστές- αντί να συμμορφωθούν για το κακό που κάναν στην χώρα συνεχίζουν να είναι επιτιμητές των πάντων, λες και δεν είναι αυτοί που φέραν την χώρα σε αυτήν την κατάσταση και δεν είναι αυτοί που προβάλλουν τους ξένους, συμπεριλαμβανομένου και του Σόιμπλε, ως μόνιμη δικαιολογία, αυτό μας είπαν, θα το συζητήσουμε με τους εταίρους, το ένα οι εταίροι, το άλλο ο Σόιμπλε και ένα σωρό παραπομπές σε εξωτερικούς παράγοντες. Αλλά είπαμε και να πεθάνει ο Έλληνας θα φταίει ο ίδιος, κανείς άλλος. Ασφαλώς και το πρόβλημα δεν είναι ο Σόιμπλε, το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί οι ¨ευρωπαϊστές" στην φιλελεύθερη και την ευρωσταλινική εκδοχή τους που δεν λένε να αλλάξουν παρά συνεχίζουν τους ευρωλαϊκισμούς τους ενώ έχουμε πάρει τον δρόμο του μισεμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κύτιε Παπαδόπουλε, ο άλλος προσβάλλει χυδαία όλους τους ανάπηρους συναθρώπους μας, και το μόνο που βρήκατε να πείτε είναι ότι φταίνει οι ...ευρωπαϊστές. Μένω άναυδος!

      Διαγραφή

    2. Ο Λαζόπουλος είναι ένας λαϊκιστής και ένας "ψυχοπονιάρης'' σαν εκείνο τον τύπο από το Αλαλούμ του Χάρρυ Κλυν που έκλαιγε για τα φτωχά παιδιά της Αφρικής γευματίζοντας πολυτελώς, ο κλασικός αριστερός της ανανεωτικής αριστεράς που ενώ διάγει ζωή με πάσης φύσεως ανέσεις εκστομίζει με περίσσια ευκολία τον αριστερίστικο λόγο-καλή(;) ώρα σαν τον Τσίπρα που δεν φοράει γραβάτα ενώ μόνο για την εκπαίδευση των παιδιών του ξοδεύει 15.000 ευρώ-, όμως, αφενός δεν είναι ο Λαζόπουλος το κεντρικό σημείο του προβληματισμού και αφετέρου, όλοι αυτοί που κατείχαν και κατέχουν κυβερνητικά και δημόσια αξιώματα και που τώρα δήθεν υπερασπίζονται τους ΑμεΑ τί κάναν για να τους δευκολύνουν τη ζωή τους ως κρατικοί αξιωματούχοι που ήταν; Tίποτα απολύτως, παίζεται ένα θέατρο εκνευριστικού περιεχομένου από όλες τις μεριές.

      Διαγραφή
    3. Ο Λάκης ως τηλεοπτικός λόγος είναι ένας λαϊκιστής λόγος. Αν σαν λαός νοηθεί το βόλεμα των οικογενειών των πολιτικών τζακιών στα κρατικά αξιώματα και στις αργομισθίες. Από την άποψη της ελευθερίας μας όμως είναι -ο τηλεοπτικός λόγος του Λάκη- ένας δαγκωνιάρης πίθηκος.

      Διαγραφή
  2. Νίκο όπως πολύ σωστά σημειώνεις το πρόβλημα είναι ο κακός μας εαυτός. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε, αλλάζουμε λαό; Σύμφωνοι πολλοί θα γράψουν πάλι ότι είναι βασικά θέμα παιδείας και θα αναφερθούμε ξανά σε όλες αυτές τις αιτίες που μας κατάντησαν έτσι. Πρακτικά όμως πως αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους φαινόμενα, τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς πέρα από το να γράφουμε posts και να κάνουμε like και dislike στο ίντερνετ. Η γνώμη μου είναι ότι η χώρα έχει πάρει ένα δρόμο χωρίς γυρισμό και η ολική κατάρρευση είναι πλέον κοντά. Δεν βλέπω πια κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το μοιραίο. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά θα σου εκμυστηρευτώ ότι προσωπικά εάν ήμουν 15 χρόνια νεότερος θα έφευγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ο Σόιμπλε λογίζεται ως ηθικότερο στοιχείο από έναν Έλληνα πολιτικό της σειράς του; Σε τι διαφέρει. Στην αγάπη για την ανθρωπότητα ή μήπως στην ανθρώπινη πληρότητα των εξηγήσεων του για το σημαίνει ζωή στον γαλάζιο πλανήτη;

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ το ίδιο!
      Το μόνο καλό που διαθέττει πια η χώρα μας είναι το ΦΩΣ. Και δεν είναι λίγο , μόνο που το πληρώνουμε βέβαια πολύ ακριβά. Με μόνη την λιακάδα πώς να πας μπροστά?
      Ν.

      Διαγραφή
    3. @anonymous No1. Τι σχέση έχει η ηθική και η πολιτική του Σόιμπλε με το γεγονός ότι είναι ανάπηρος. Μήπως να κατηγορήσουμε και τον Κουρουμπλή για τυφλή πολιτική;

      Διαγραφή
    4. Δεν ξέρω τι θα κάνετε. Αλλά μέχρι να το βρείτε και να το κάνετε σταματήστε να μου φορτώνετε τα πάθη σας.

      Διαγραφή
  3. Προβλήματα και προβληματικοί υπήρχαν και θα υπάρχουν παντού και πάντα. Δεν μας προβληματίζουν και, προφανώς, δεν μας εκφράζουν. Τους προσπερνάμε.
    Δεν εκφράζεσαι έτσι για κανένα, μα κανένα ανθρώπινο όν, για οποιονδήποτε λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλεις να παίξεις το παιχνίδι του, ή από αγανάκτηση, εκφράζεσαι και έτσι και χειρότερα. Και αν έτσι εκφράζεσαι δεν τον αντιμετωπίζεις ποτέ με τρόπο ευθύ, αποδοτικό και τίμιο, δηλαδή που να σας βοηθάει να μην νιώθετε άσχημα. Οι τηλεοπτικοί και οι του θεάματος είναι από τους τελευταίους συμπατριώτες μας που θα ανακαλύψουν την ανόλεθρη απλότητα του λευκού ελληνικού άνθους.

      Διαγραφή
  4. Ο ανήθικος και θλιβερός καλλιτέχνης σατίρισε την εξουσία. Είπε λοιπόν ότι η ιδιότητα του υπουργού των οικονομικών δεν ταιριάζει σε έναν ζωντανό άνθρωπο. Και αν ποτέ γινόταν να γίνει άνθρωπος ο εξουσιασμός θα ήταν ένας οργανισμός ανάπηρος στο σώμα ή ένας αποβλακωμένος και μισάνθρωπος νους. Είναι ψέμα; Οπωσδήποτε, αν ο φραγκάτος καλλιτέχνης είχε την φώτιση του τι είναι σημαντικό να πει και να μας εξηγήσει, τι είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο και τι όχι, θα απόφευγε την ακίνδυνη στην εξουσία και παραπλανητική και προδοτική προπαγάνδα στη ζωή. Το πρόβλημα μας είναι να βρούμε τι είναι σημαντικό και να μην διαστάσουμε άφοβα να σκεφτούμε και να κάνουμε και τι είναι ασήμαντο, άρα άχρηστο, και σε αυτό να μην σταθούμε. Δεν είμαστε εμείς παρανοϊκοί και προβληματικοί. Η πολυπλόκαμη προπαγάνδα είναι. Ας μην ταυτίζουμε τον ζωντανό εαυτό μας με την προπαγάνδα τους, τηλεοπτική και άλλη. Ας υπάρχουμε ανεξαρτήτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι απίστευτη η κατρακύλα του Λαζόπουλου.

    Κάποτε έχτιζε ξεκαρδιστικά σκετς από την αρχή μέχρι το τέλος μόνος του, σεναριογράφος, θιασάρχης και ηθοποιός. (το ηθοποιός το βάζω τελευταίο γιατί δεν έχει αξιόλογες υποκριτικές ικανότητες. Επίσης, αναφέρομαι στην περίοδο πριν τους 10 Μικρούς Μήτσους).

    Και τελικά, με την τεράστια επιτυχία των 10 Μικρών Μήτσων (που κατέληξαν προβλέψιμοι και απλώς επαναλαμβανόμενοι στο τέλος) πέρασε στην άλλη πλευρά και έγινε media-persona. Πέρασε στην γκρίζα και περίεργη περιοχή του τηλε-ευαγγελιστή, του τηλε-επαναστάτη, του τηλε- λαϊκιστή.

    Κοινωνικά δεν είχε άποψη. Οτιδήποτε κολακεύει τον κόσμο. Μεγαλόστομες κορώνες εύκολο δάκρυ, επαναστατικές δηθενιές.

    Το χιούμορ έγινε σταδιακά σκατολογικό. Πλέον δεν είναι καν χιούμορ. Δεν καταλαβαίνω πως την έχει δει… Μου δίνει την εντύπωση πως νιώθει κάτι ανάμεσα σε Χριστό και Βέγγο.

    Ο άνθρωπος πλέον έχει ξεφύγει εντελώς. Και όσοι τον παρακολουθούν, όσοι πάνε και τον βλέπουν... Ψηφίζουν! Ζουν ανάμεσά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί του συμβαίνει έτσι να γίγνεται στη ζωή του και στην κοινωνική ζωή μας έτσι να φανερώνεται;

      Διαγραφή
  6. Για το χάλι μας δε φταίνε μόνο οι «πολιτικοί», αφού, αν το καλοσκεφτεί κανείς, σε επίπεδο ηγεσίας τουλάχιστον δεν υστερούσαν ιδιαίτερα απέναντι στους αντίστοιχους ευρωπαίους – που κι εκείνοι δεν ήταν πάντοτε της αρίστης ποιότητος. Ούτε φταίνε οι δυτικόφερτοι θεσμοί που για καθυστερημένη χώρα υπήρξαν αδιανόητα προοδευτικοί (η καθολική ψηφοφορία για παράδειγμα καθιερώθηκε στην Ελλάδα προτού επιτραπεί ουσιαστικά στην Αγγλία): οι σύγχρονοι δημοκρατικοί θεσμοί είναι αναγκαστικά δυτικοί, όπως και η σύγχρονη τεχνολογία, όπως και ο σύγχρονος εθνικισμός. Αν δε μας άρεσαν ή δε μας ταίριαζαν, θα μπορούσαμε να είχαμε παραμείνει τρόφιμοι στο οθωμανικό κοινόβιο. Το πρόβλημα στα βαλκάνια υπήρξε ανέκαθεν η αβελτηρία των ανθρώπων. Όχι πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις – και μάλιστα είναι τόσο αξιοσημείωτες, όσο αντίξοες είναι για την εμφάνισή τους οι κοινωνικές συνθήκες: για να κρατήσει κανείς χαρακτήρα σε τέτοιο περιβάλλον, θα πρέπει να είναι εξαρχής φτιαγμένος από διαμάντι. Δυστυχώς όμως δεν αρκούν τα κερασάκια για να πετύχει η τούρτα.
    Την αβελτηρία μας αυτή τη συνειδητοποίησα για πρώτη φορά στο στρατό, όπου σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων «πατριωτών» υπηρέτησα κανονικά και με το παραπάνω. Δεν είναι μόνο που ήμουν αναγκασμένος να συναναστρέφομαι κάθε καρυδιάς καρύδι, το χειρότερο ήταν ότι από ένα σημείο και πέρα ήμουν υποχρεωμένος και να τους διοικώ: οι αξιωματικοί θεωρούσαν αφελώς πως ο λοχίας θα πρέπει να είναι ενήλικος και σπουδαγμένος – οποία πλάνη!
    Στην αρχή προσπαθούσα να είμαι δίκαιος με τους πάντες. Αμερόληπτη συμπεριφορά σε νέους και παλιούς, κανένα χατίρι σε φίλους και φυσικά πρώτος εγώ να δίνω το καλό παράδειγμα σε υπηρεσίες και αγγαρείες. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσω καθολική δυσαρέσκεια και καταφανή περιφρόνηση προς τις ηγετικές μου ικανότητες. Κάθε προσπάθειά μου για ισότητα και δικαιοσύνη προσέκρουε στην ίδια απάντηση: «Γιατί αυτός κι όχι εγώ;» και το αντίστροφο – ο λεγόμενος ελληνικός ατομισμός. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, θυμήθηκα όμως τα σοφά λόγια του Μακιαβέλι «καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε αγαπούν» και αποφάσισα ν’ αλλάξω τακτική. Απροκάλυπτη εύνοια στους φίλους και κατάφωρη αδικία στους υπολοίπους, πάνω απ’ όλα όμως απάλλαξα τον εαυτό μου από κάθε υποχρέωση και λογοδοσία. Θα περίμενε κανείς τη γενική κατακραυγή, έγινε όμως ακριβώς το αντίθετο: τα παράπονα σταμάτησαν εντελώς, όλοι έκαναν το καθήκον τους αγόγγυστα, ενώ συγχρόνως δεν έκρυβαν απέναντί μου – απέναντι στο δυνάστη τους – ένα αίσθημα ειλικρινούς σεβασμού που πραγματικά μου ανακάτευε το στομάχι. Όταν επιτέλους πήρα στα χέρια μου το χαρτί, είχα πλέον καταλήξει στην απόφαση να μην ξαναψηφίσω για κανένα λόγο και να μην ανακατευτώ στα κοινά με κανένα τρόπο, μια συμπεριφορά που οι αρχαίοι ημών ονόμαζαν υποτιμητικά ιδιωτεία. Δεν κράτησα την υπόσχεσή μου με συνέπεια, ούτε και μπόρεσα όμως ποτέ να αναθεωρήσω την εκτίμησή μου: το να οραματίζεσαι δικαιοσύνη στα νότια βαλκάνια είναι σα να ζωγραφίζεις καρδούλες σε δημόσιες τουαλέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι οι ανεπίλυτες διαφορές Ρομαντισμού και Διαφωτισμού. Που σταματά η ευθύνη του απομόναχου Έλληνα και πού αρχίζει η ευθύνη του κοινωνικού συνόλου; Εκεί τοποθετείται. Ας ελπίζουμε για το καλύτερο.

      Διαγραφή
  7. Δυστυχώς και λυπάμαι πολύ γι αυτό, η ράτσα μας είναι αυτό ακριβώς που δείχνει η φωτογραφία του ΝΊΚΟΥ του Δήμου : Σκ&&ά. Ας μην ελπίζουμε λοιπόν αυθόρμητες , πολιτισμένες αντιδράσεις. Οι καλεσμένοι του Λαζόπουλου στο στούντιο ήταν ΤΟΣΟ υπερήφανοι που βρίσκονταν στον χώρο του λατρεμμένου τους "ινστρούκτορα" που ότι και αν τους έλεγε , ακόμα και για την ίδια την μάνα τους, θα τον προσκηνούσαν χωρίς άλλη σκέψη, ή μάλλον ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΚΕΨΗ.
    Αυτό που χρειάζεται τώρα ό "κυβερνητικός μας γελοτοποιός " είναι ένα συστηματικό μποΰκοτάρισμα από τις επιχειρήσεις που διαφημίζονταν μέχρι σήμερα στην εκπομπή του. Να δώ τότε ποιό κανάλι θα τον πάρει. Μπορεί βέβαια να τον προσλάβει η ΕΡΤ με πρωσοπική σύμβαση σαν ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ή και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν ...εκπαιδευτικό σύμβουλο με στόχο να ενημερώνει τους μαθητες στα σχολεία για τα κακά της λογικής , της αμεροληψίας και της...αναπηρίας.
    Σε αυτό το κράτος και με αυτήν την κυβέρνηση τα ΠΑΝΤΑ πμορεί να συμβούν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη Eορτή στου Σωσιβίου18 Φεβρουαρίου, 2016 12:04

      Συμφωνώ. Το ελληνικό κύτταρο είναι εκφυλισμένο. Χρειάζεται η γενετική τροποποίηση. Είναι βαρείς οι διανοητικοί κόποι.

      Διαγραφή
  8. ΥΓ. Και να μην ξεχνάμε... Ο Λαζόπουλος ήταν ο εκπρόσωπος του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος που ο Τσίπρας επέλεξε να συστήσει στον Ολάντ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος διατύπωσε από δημοσίου βήματος μια προσβλητική κατά πολλούς άποψη για έναν "σακάτη"?

    Ότι αυτός "ο κάποιος" είναι ένας λαϊκιστής γελωτοποιός?

    Ότι αυτός "ο κάποιος" είναι παρατρεχάμενος του ΣΥΡΙΖΑ?

    Ότι ο "σακάτης" είναι ο Bundesministerium der Finanzen της Γερμανίας?

    Πόσοι είπαμε ότι διαμαρτυρήθηκαν όταν το 90% των κωμικών της χώρας - μαζί με κάμποσους σοβαρούς δημοσιογράφους - αποκαλούσαν τον ΓΑΠ ως πρωθυπουργό ηλίθιο? Τον Πάγκαλο παχύδερμο εξαιτίας του βάρους του? Τον Παπανδρέου και τον Μητσοτάκη δεινόσαυρους λόγω της ηλικίας τους? Την Τζάκρη σούργελο και βλαχάρα λόγω του γούστου της και της καταγωγής της? κτλ κτλ

    Αν αποκαλέσω έναν ομοφυλόφιλο τελεσίδικα καταδικασμένο για απάτη "λαμόγιο" καθίσταμαι ομοφοβικός?

    Αν πω ότι η αρρώστια, η αναπηρία και τα γηρατειά αλλοιώνουν την προσωπικότητα και δημιουργούν εμμονές καθίσταμαι ρατσιστής?

    Αλά καρτ ευαισθησίες ...

    k2825

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πω ότι η αρρώστια, η αναπηρία και τα γηρατειά αλλοιώνουν την προσωπικότητα και δημιουργούν εμμονές καθίσταμαι ρατσιστής?

      ΣΑΦΩΣ! Πρώτα γιατί κάνετε μία ανεπίτρεπτη γενίκευση (είναι η μάνα του ρατσισμού: όλοι οι Εβραίοι είναι τσιγκούνηδες). Δεύτερον γιατί κάνετε μία διάκριση (η άλλη πηγή του ρατσισμού). Το να πείτε ότι ειδικά το άτομο Νίκος Δήμου επειδή είναι γέρος έχει μειωμένες διανοητικές ικανότητες μόνον αν είστε ειδικός και τον έχετε υποβάλει σε τεστ μπορείτε να το πείτε - και πάλαι το "επειδή είναι γέρος" δεν είναι επιστημονικά ορθό.

      Διαγραφή
    2. χαίρομαι που συμφωνούμε οτι ο ΓΑΠ είναι ηλίθιος και εφόσον είναι άτομο με κάποιου βαθμού διανοητική υστέρηση, δεν θα έπρεπε να τον κριτικάρει κανει΄ς.

      Διαγραφή
    3. 1. “Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα αυτή η βαρβαρότητα θα είχε τελειώσει τον Λαζόπουλο σαν δημόσιο πρόσωπο”

      2. "Το πρόβλημα είμαστε εμείς. Που χειροκροτούμε ένα Λαζόπουλο!"

      3. "Πρώτα γιατί κάνετε μία ανεπίτρεπτη γενίκευση (είναι η μάνα του ρατσισμού: όλοι οι Εβραίοι είναι τσιγκούνηδες). Δεύτερον γιατί κάνετε μία διάκριση (η άλλη πηγή του ρατσισμού)."

      Κατόπιν τούτων (3) υποθέτω ότι είστε πρόθυμος να αποσύρεται το ρατσιστικό σχόλιο σας για όλους "εμας" (2) όπως και το ανάστροφα ρατσιστικό “για όλους τους άλλους” (1).

      Όπως προείπα: αλακαρτ ευαισθησίες ... καταπώς μας συμφέρει, συμπληρώνω …

      k2825

      Διαγραφή
    4. Αν θεωρείτε ρατσισμό την κριτική που κάνει κανείς σε ένα ακροατήριο που χειροκροτεί ρατσιστικές ατάκες, ή σε ένα κοινωνικό σύνολο που δεν αντιδρά σε τέτοιες ατάκες... τότε σηκώνω τα χέρια και λυπάμαι που σας απάντησα...

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο, με την γενίκευση, την διάκριση αξίζει μία πλατύτερη αναφορά. Λυπάμαι που φτάνω να το γράψω (γιατί ίσως να φαίνεται κάπως άσχημα) αλλά μάλλον αξίζει. Σε εμάς που δεν είμαστε των πανεπιστημίων δεν έχουν ποτέ παρόμοιες έννοιες παρουσιαστεί και δεν τις ξέρουμε. Μας τις δείχνουν με το δάχτυλο μόνον όταν επιθυμούν να μας βλάψουν αλλά ποτέ δεν μας μιλούν για την χρησιμότητα και την αλήθεια τους.

      Διαγραφή
  10. Η ανάρτηση λέει να μην μπορούμε να πάρουμε την αναγκαία αναπνευστική απόσταση από την εκμεταλλευτική προπαγάνδα. Να συγκριθούμε με αυτή και να αξιολογηθούμε από αυτήν και να πάρουμε θέση μέσα της. Δεν θα το κάνω αυτό. Το φαινόμενο είναι όπως είναι και δεν αλληλεπιδρώ. Θα σκεφτώ αλλιώτικα. Αλλά πριν σκεφτώ αλλιώτικα θα νιώσω φυσιολογικά. Γι' αυτό θα πληκτρολογήσω του Εγγονόπουλου, Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ:

    Ποιος είν' αυτός που σήκωσε πολεμικό χαζράνι,
    κι' όλη τη νύχτα περπατεί, σε βαλτονέρια οδεύει,
    το μέτωπο του κόσμησε με σέλινα και σμύρτα,
    και σκέπασε τη γδύμνια του με λυρικά παλτά;

    Ποιος είν' αυτός που στα θαμπά της θλίψης μεσημέρια
    μ' όλο τον κόσμο τάβαλε και βγήκε νικητής,
    που μέσ' στους κάμπους έσυρε ολόξανθες πλεξούδες,
    γέμισε τάφρτους κι' εγκρεμούς με μάτια λαμπέρα;

    Αυτός, που μέσ' στα στήθια του ξανάζησε το μύθο
    του όνειρου και της ζωής, του νου και του κορμιού,
    που είταν καράβι κι' έφυγε να μην ξαναγυρίση,
    που είταν σαν άγαλμα στητό σ' έρημους αιγιαλούς;

    Πού όταν ο ήλιος έδυε πίσω απ' τα κορφοβούνια
    εφάνταξε ολόλαμπρος ωσάν το σταυραητό,
    που είναι της μέρας καύχημα και της αυγής σκουτάρι,
    της νύχτας άξιος εραστής σε μυστικούς σηκούς;

    Αν είν' αυτός π' αγάπησαν οι δεκατρείς νεράϊδες,
    προτού πλησιάσει ας πάη να πιη τ' αθάνατο νερό,
    κι' αν είν' αυτός ο λυτρωτής, ο εικονισματάρης,
    προτού μιλήση, ο ίσκιος του ας σβύση κι' ας χαθή.

    Χρόνια τον επροσμένανε στα ερειπωμένα σπίτια
    και σε καθρέφτες σκοτεινούς, στα τζάμια τα κλειστά,
    καρδιές που ώργωσε βαθειά ο πόνος της αγάπης,
    μάτια που ώργισε φριχτά των πόθων ο καϋμός.

    Κι' ως έρθη, το πελέκι του, ψηλά θαν το σηκώση,
    θα θρέψη μ' αίμα ποταμούς ηρωϊκή φωτιά,
    τα σπλάχνα που ξερρίζωσε στους άνεμους θα σπείρη,
    και θα σταθή εκδικητής στο Κάστρο της Σιωπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυο σκεψεις για Παντελιδη και Λαζοπουλο(και το κλασικο γνωσιακο λαθος της γενικευσης και της προσωποποιησης)....

    Σκεφτομαι τους ανθρωπους που μεχρι χθες εβριζαν τον Παντελιδη για τον κακο στιχο και σημερα που πεθανε λυπουνται και σοκαρονται απο τον θανατο.Μεσα τους νιωθουν αμηχανα.Γιατι ομως;Κατι τους μπερδευει στην συμπεριφορα τους.Τι ομως;
    Για εμενα το προβλημα ξεκινα απο οταν χαρακτηριζουμε τον ανθρωπο συνολικα και οχι την μεμονωμενη συμπεριφορα.Ισως συμβαινει για να εξυπηρετηθει η οικονομια του μυαλου.Ειναι πιο πολυ ευκολο κανεις να γενικευει,σε γλιτωνει απο κοπο.Ειναι επισης πιο εκτονωτικο.Τι εκτονωση να σου προσφερει αν κρινεις μια συμπεριφορα η ενα στιχο;(ενω αντιθετως βριζεις τον αλλον και νιωθεις ανακουφιση)
    Καθε συμπεριφορα βεβαια πηγαζει απο εναν ανθρωπο αλλα ενας ανθρωπος ειναι εκατομμυρια συμπεριφορες.Και εγω θα πω πως καθενας οτι μα οτι και να εχει κανει αξιζει σεβασμο για το γεγονος πως υπαρχει και ζει(ειμαι ανθρωπος και τιποτα το ανθρωπινο δεν μου ειναι ξενο ελεγε ο Τερεντιος).
    Παρακολουθω και τους χαρακτηρισμους για τον Λαζοπουλο,ποιος θα διαφωνησει οτι αυτο που ειπε ειναι ασχημο και λαθος;Ομως η πλειοψηφεια θα τον μειωσει σε προσωπικο επιπεδο(σαν η πλειοψηφεια να μην μπορει να κανει αυτη την διακριση οτι αλλο ο ανθρωπος συνολικα και αλλο η εκαστοτε συμπεριφορα).Δεν με ενδιαφερουν οι τυποι η να ειμαστε politically corect,μιλαω για ουσια.Θα ελεγαν τους ιδιους χαρακτηρισμους για τον Λαζοπουλο αν πεθαινε αυριο;Γιατι να χρειαζομαστε το θανατο για να μας υπενθυμισει το μετρο και τη λογικη;
    Υ.γ Νικο φυσικα και δεν αναφερομαι εσενα(αντιθετως εσυ εισαι αυτος που μου εμαθε τη λογικη και να σκεφτομαι),ουτε σε σχολια εδω μεσα...αλλα σε παρα πολλα που κυκλοφορουν στο ιντερνετ αυτες τις ημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάκη κι αν ακόμα πέθαινε ο Λαζόπουλος αύριο - δεν θα έπαυε να είναι ρατσισμός αυτό που είπε για τον Σόυμπλε και όλους τους ανάπηρους. Ο χειρότερος ρατσισμός εφόσον αφορά τους αδύναμους.

      Διαγραφή
    2. Η συμπεριφορά βαριά λέξη. Άλλο η συμπεριφορά του οργανισμού άλλο οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τα λόγια και οι κουβέντες. Και στην πατρίδα μας πονάμε πολύ και από την ορολογία και από τις έννοιες της Βιολογίας που η άρτια και σωτήρια χρήση τους εξαρθρώνεται κατά τα δίκοπα καλέσματα διερευνήσεως της ανθρωπινότητας των φαινομένων του θεάματος.

      Διαγραφή
  12. Μια ζωη ο Δημου κανει το σφαλμα να μιλαει για " εμεις ".
    Δεν υπαρχει εμεις.
    Ο καθενας ανηκει στη κατηγορια του..
    Ο Γεωργιανος ,ενδεχομενα κρυφος ομοφυλοφιλος,
    εχει τον κοσμο που του αξιζει.
    Κανονικα,οσοι δεν τον γουσταρουν
    πρεπει να μπουκοταρουν αυτον
    & το καναλι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οταν ο κόσμος δεν εχει κριτήριο μπερδεύει τον ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ (ναι το ακούσαμε και αυτο παλιότερα) με τον ΤΑΡΤΟΥΦΟ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Σόιμπλε δεν κάνει σωστά την δουλειά του. Η δουλειά του δεν είναι να είναι υπουργός. Η δουλειά του είναι οι πεταλούδες και τα κρύα νερά της πηγής. Η δουλειά του είναι να μας πει αν ξέρει κάποιο τρόπο να σταματήσουμε τους πολέμους. Οπωσδήποτε ο Σόιμπλε παρασιτεί. Τρώει την φαιά ουσία και τις σάρκες όλων των άλλων που Σόιμπλε δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέω να το μεταφράσω και να το στείλω στην Γερμανία. Θα του αρέσει αυτό του Σόυμπλε αν το διαβάσει...

      Διαγραφή
    2. Ας το κρατήσει. Χάρισμα του. Την πατρίδα μας (είτε με το ευρώ είτε με το διπλό του νόμισμα) δεν χαρίζουμε και δεν ξεπουλάμε.

      Διαγραφή
    3. H πλάκα είναι ότι για όσους καταλαβαίνουν λίγα οικονομικά, αν είχαμε ακολουθήσει τις συμβουλές της Γερμανίας από την αρχή, η χώρα θα είχε ξεπεράσει την κρίηση...

      Διαγραφή
  15. @Nikos Dimou
    2016-02-18T08:50:00+02:00

    > Αλλά για μένα το σημαντικό δεν είναι τι είπε ο Λαζόπουλος. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου μία τέτοια φράση θα πάγωνε την αίθουσα – και θα ακολουθούσαν  έντονες αποδοκιμασίες.

    Μέρες αργότερα ο Λαζόπουλος θα επέμενε: με γιούχαραν γιατί τους έθιξα τον Σόιμπλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με Σόιμπλε ή με Λάκη ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιστεί... Και ο Κυριάκος κυττάει στα μάτια τη γεωργική παραγωγή... Και οι δυστυχισμένοι θα μπουν στο Τιβι Τσάνελ και θα το κάνουν Στερνό στην Κόρδοβα ταξίδι...

      Διαγραφή
  16. Εκεί κάτω ακόμη ψάχνετε τον τέλειο κωμικό και τον τέλειο πρωθυπουργό. Ψηφίστε Κοντοπίδη -- 2 σε 1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Λάκης απλώς μέχρι τώρα επέρδετο...
    [για τις ανάγκες του χιουμοριστικού-προπαγαδιστικου του τσαντηροπρογράμματος]
    τώρα δυστυχώς αφόδευσε κι όλας...
    [ Εξαιρετικά τό είπε ο Χαντζόπουλος!]

    Ο Σόϊμπλε μπορεί να μας είναι αντιπαθής. Να μας φαίνεται κυνικός, μισάνθρωπος, μισέλλην [περί ορέξεως...}
    Αλλά ποτέ δεν θα μπορούσες να τον κατηγορήσεις για έλλειψη σοβαρότητας, ευθύτητας ή πολιτικού σθένους. Με πείσμα, ευστροφία και μαχητικότητα διαδραμματίζει το ρόλο του για τη χώρα του και την Ευρώπη [η ιστορία θα τον κρίνει]

    Ο διασκεδαστής Λαζόπουλος αλήθεια τί έχει προσφέρει στον τόπο του άραγε ωστε να τολμά να γίνεται τιμητής και κατήγορος των εχθρών του γένους;

    Για το ζητημα του χυδαίου σχολιασμού της αναπηρίας από τον "ηθοποιό" [αυτός που ποιεί ήθος;] δυστυχως το τηλεοπτικό κοινό και το ακροατήριο της αίθουσας απ' όπου έγινε η αναμετάδοση είναι συνένοχο & συμμέτοχο.

    Η απίθανη σαχλαμάρα πως "ο έλληνας δεν είναι ρατσιστής" καθόλου δεν συμβαδίζει με τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής αλλά ούτε και με την μετάλλαξη "του φούρναρη της Κώ" σε ...έξαλλο κάτοικο στο Πυλί [στο ίδιο νησί - μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας σκλάβος (στα δεσμά και του Σόιμπλε) είναι πάντοτε ρατσιστής...

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα. Η σημερινή ανάρτηση ανακατεύει -άθελά της, νομίζω- δύο ζητήματα, το ηθικό και το πολιτικό. Με τον χαρακτηρισμό τού Σόυμπλε ως καλού πολιτικού που "εργάζεται σκληρά και κάνει σωστά την δουλειά του", αρκετά σχόλια ξεστράτισαν από το κυρίαρχο ηθικό ζήτημα τού ρατσισμού.
    Ακόμη και δικτάτορας εάν ήταν ο ανάπηρος, εάν ο Χίτλερ ήταν ανάπηρος, και πάλι δεν θα είχε κανείς το ηθικό δικαίωμα να προβεί σε συσχετισμούς μεταξύ αναπηρίας και σκέψεων ή δράσεων.
    Παρόλο που το "εμείς" ενέχει στοιχεία ρατσισμού, όπως υπαινίσσεται παραπάνω σχολιαστής, θα συμφωνήσω με αυτήν τη γενίκευση, πάνω στο υπό συζήτηση θέμα. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την έννοια "λαός", και στους λαούς, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, συναντάς κάποια επικρατούντα χαρακτηριστικά. Και, φυσικά, το γεγονός ότι το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο συμπεριλαμβάνει και το πρώτο ενικό, αφαιρεί το βάρος του ρατσισμού από αυτήν τη γενίκευση. "Εγώ" δεν βρισκόμουν ανάμεσα στους χειροκροτητές τού Λαζόπουλου αλλά δεν μπορώ να μη συμμεριστώ με "αυτούς" την ιδιότητα των συνελλήνων!
    (Και τι να πω γι' αυτούς, τους πάρα πολλούς, που υπερασπίζονται το "τρολλάρισμα" του Ελύτη στο διαδίκτυο! Όταν έγραψα κάπου ότι πρόκειται για έλλειψη σεβασμού, πήρα την απάντηση ελληνίδας πανεπιστημιακού: "το τρολλάρισμα δεν δείχνει έλλειψη σεβασμού. Απεναντίας, δηλώνει αναγνώριση συμβολικού κεφαλαίου, το οποίο επικαιροποιεί.")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη αλλά όταν γράφω ότι ο Σόυμπλε "εργάζεται σκληρά και κάνει καλά τη δουλειά του" λέω κάτι που είναι τόσο γνωστό και παγκόσμια αναγνωρισμένο που σχεδον δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Είναι γνωστό ότι δουλεύει δώδεκα ώρες το 24ωρο και έχει κρατήσει την χώρα του στην πρώτη θέση παγκόσμια σε οικονομική επιτυχία. Αυτή ειναι η δουλειά του και μακάρι να είχαμε κι εμείς έναν Σόυμπλε...

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, μακάρι. Αλλά δεν αμφισβήτησα τον Σόυμπλε ως προσωπικότητα. Υπαινίχθηκα κάτι που είναι επίσης γνωστό, ότι δηλαδή στην Ελλάδα ο Σ. είναι ό,τι το κόκκινο πανί για τον ταύρο! (Αν δούμε το θέμα από την άλλη πλευρά, ό,τι είναι πολύ καλό για τη γερμανική οικονομία, είναι άραγε εξίσου καλό για την ελληνική;)

      Διαγραφή
    3. Ο Σόιμπλε κάνει κακό στην χώρα του. Το κακό που κάνει στην χώρα του είναι το ίδιο κακό που κάνει στην χώρα μας. Απλώς πρέπει να βάλω έναν ζωντανό άνθρωπο στη θέση της λέξης χώρα για να δω καθαρά και το νόημα της χώρας και την κατάσταση μου.

      Διαγραφή
  20. ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

    Αισθάνομαι πολύ άσκημα με τον θάνατο του Παντελή Παντελίδη. Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε. Διαβάζω γι αυτόν στο Διαδίκτυο, βιώνω διάχυτο τον πόνο για τον τραγικό του χαμό – και σχεδόν νιώθω ενοχές που δεν συμμετέχω. Καταλαβαίνω ότι για πολλούς ήταν ένα κομμάτι της ζωής τους. Πόσα υπάρχουν που δεν τα ξέρουμε…

    Να πω και κάτι σαν παλιός ειδικός στην αυτοκίνηση. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να σκοτωθεί κάποιος σε ένα σύγχρονο μεγάλο αυτοκίνητο. Τα περισσότερα θύματα τροχαίων είναι πεζοί, επιβάτες δίτροχων και παλιότερων μοντέλων. Ζώνες ασφαλείας πολλαπλοί αερόσακοι, άκαμπτοι κλωβοί επιβατών, προστατεύουν τους επιβάτες ενός μεγάλου τζιπ της Μερτσέντες. Μέρα, με πλήρη ορατότητα… πολύ περίεργο δυστύχημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχεδόν είμαι σίγουρος ότι το άγριο διαδυκτιακό ξεκατίνιασμα που έπεσε τις προηγουμένες μέρες με το ατόπημα του [μακαρίτη πια...]Π.Π. να τραγουδήσει αυτήν την παιδαριώδη ανοησία στην Κύπρο [κάτι για μια "σκάρτη γκόμενα που τριγυρνά στα κατεχόμενα"] να έπαιξε εδώ κάποιο σημαντικό ρόλο... Ίσως. Θα το πουν φίλοι του;
      Ένα νέος άνθρωπος που αναριχήθηκε στα γρήγορα με επιτυχίες , εμφανίσεις, πωλήσεις είναι εύκολο να καεί [αν δεν έχει στόφα Λαζόπουλων ή Σφακιανάκηδων να μην "καταλαβαίνουν Χριστό"...].
      Πιθανότατα ήπιε. Πιθανότατα πολύ. Και το πράγμα δεν άργησε να συμβεί. Αλλά ίσως πάλι ... η Θεά των τραγικών συμπτώσεων να έχει βαλει το χέρι της...

      Π

      Διαγραφή
    2. Αν ειναι το σημειο που υποψιαζομαι, βγαινοντας απο παλιο διεθνες αεροδρομιο προς βουλιαγμενης στο Α/Β, εχει "λοφακι" το οδοστρωμα και αναποδη κλιση, οποτε αν την παρεις με μεγαλη ταχυτητα τη στροφη και δεν κοψεις σωστα, το εχεις χασει. Ακομη και τζιπ, σου εχει φυγει τουμπα και με τα 4!

      Διαγραφή
    3. "Διαπιστώθηκε αμέσως ότι ο τραγουδιστής δεν ήταν δεμένος με ζώνη ασφαλείας."
      ...

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς είχα δίκιο. Εκτός που ήταν όλοι άυπνοι και πιωμένοι πράγματι οι μπροστινοί επιβάτες δεν φορούσαν ζώνες. Η κοπέλα που κάθονταν πίσω και φορούσε ζώνη δεν έπαθε τίποτα.

      Διαγραφή
    5. @Nikos Dimou
      2016-02-19 07:04:47+00:00

      > πράγματι οι μπροστινοί επιβάτες δεν φορούσαν ζώνες. Η κοπέλα που κάθονταν πίσω και φορούσε ζώνη δεν έπαθε τίποτα.


      Τι είπε η 21χρονη συνοδηγός του Παντελή Παντελίδη στους αστυνομικούς


      Ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα που είχαν οι Αρχές για το ποια κοπέλα ήταν η συνοδηγός του Παντελή Παντελίδη, τη στιγμή του μοιραίου δυστυχήματος. Σύμφωνα με την πρώτη και εξαιρετικά σύντομη κατάθεση που έδωσε στους αξιωματικούς της Τροχαίας η 21χρονη Φρόσω, ανέφερε πως εκείνη ήταν η συνοδηγός του τραγουδιστή και πως η 30χρονη Μυρσίνη, που τραυματίστηκε βαριά, καθόταν στα πίσω καθίσματα.

      Μάλιστα, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, όπως και κανείς άλλος.

      Οι ζώνες ασφαλείας ήταν κουμπωμένες στις θέσεις τους, περασμένες πίσω από τις πλάτες τους.

      Διαγραφή
  21. Επικαλούμαι την πολύτιμη εμπειρία των μεγαλυτέρων - συμπεριλαμβανομένου του Κου Δήμου.

    Αν:
    "Η κρίση στην χώρα μας σήμερα δεν είναι πρωτίστως οικονομική, αλλά ηθική".

    Θυμόσαστε άλλη προγενέστερη χρονική περίοδο που να υπήρξε πολυεπίπεδα τέτοιος ηθικός ξεπεσμός ;

    Αντικειμενικά όμως, χωρίς ωραιοποίηση του παρελθόντος.
    Στην χούντα ίσως ή στην κατοχή, στον εμφύλιο ή και ακόμα παλιά;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι. Το βέβαιον είναι ότι η Χούντα φεύγουσα -έτσι- άφησε ένα μηδενικό δημόσιο χρέος. Έτσι. Μετά το έτσι όγδοο λεπτό η αλήθεια. Έτσι. Και σήμερα το ξανάχουμε στο ακέραιο! Χμ-χμ-έτσι.

      Διαγραφή
    2. Η Χούντα μπορεί να μην άφησε οικονομικό χρέος - αλλά το ηθικό και πολιτικό χρέος που άφησε ακόμα το πληρώνουμε. Όσο για την κατοχή ήταν εποχή μεγάλης ηθικής ανάτασης. Ιδιαίτερα η απαρχή του ΕΑΜ (πριν αλωθεί από το ΚΚΕ) ήταν πολύ ελπιδοφόρα. Για πρώτη φορά είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια διαπαραταξιακή ενότητα.

      Διαγραφή
    3. Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, είναι πραγματικό!

      Δεν έζησα εκείνες τις περιόδους και παρότι διάβασα κάποια πράγματα δεν μπορώ να ξέρω.

      Γι' αυτό και επικαλούμαι την μνήμη και την κρίση των μεγαλυτέρων μου.

      Επαναλαμβάνω:
      Υπήρξε άλλοτε τέτοιος ηθικός ξεπεσμός;
      Ηθικός και όχι οικονομικός, που σίγουρα υπήρξε.
      Πότε και γιατί.

      Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας

      Διαγραφή
    4. Ο φιλόσοφος ψεύδεται: Τι έκανε η χούντα στη συνέχεια; Έκανε την πληρωμή των χρεών αυτών εξωλογιστική. Γι' αυτό εμφανίζεται ότι έχει μικρά ποσοστά χρέους η χούντα. Τα πλήρωνε κάτω από το τραπέζι.
      Ο φιλόσοφος λέει ότι μια χούντα σήμερα και πάντα είναι η λύση. Η χούντα αυτή υπάρχει. Λέγεται Ευρωζώνη.
      Ποιος διαφωνεί για τους χθεσινούς και σημερινούς δοσίλογους του ΚΚΕ; Είναι σωστά.

      Διαγραφή
    5. Η χούντα δεν άφησε μηδενικό χρέος. Αφησε ένα χρέος περίπου 20 % του ΑΕΠ. Το χρέος εκτοξεύτηκε την δεκαετία του 80 απο 20 στο 100 %.

      Διαγραφή
  22. Περί Λαζόπουλου: το καλύτερο που διάβασα "Ηταν κάποτε Δέκα Μικροί Μήτσοι, που μεγαλώνοντας έγιναν 'Ενας Μεγάλος Μ@λ@κ@ς!"

    Κι εν τω μεταξύ, την Ντενίση που ατάλαντη την ανέβαζε, ατάλαντη την κατέβαζε, έχει φτιάξει μία από τις αξιοπρεπέστερες (και ακριβότερες) θεατρικές παραγωγές των τελευταίων ετών ("Σμύρνη μου Αγαπημένη"). Δεύτερη χρονιά, αθόρυβα, παράγει έργο εκεί που βιβλίο Ιστορίας του ΟΕΔΒ μίλησε για "συνωστισμό" (μην ξεράσω). Κόσμος μπαίνει να ψυχαγωγηθεί και φεύγει κλαίγοντας. Δεν το αναφέρω για να ξεκινήσω νέο κύκλο πλακώματος (είναι γνωστή η "join the club" Ρεπούση), αλλά για να τονίσω το ότι κάποιος δουλεύει και τελικά εξελίσσεται, ενώ καποιος μας δουλεύει επί χρόνια και τελικά την πατάει...

    Ας πρόσεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πριν από την Καταστροφή της Σμύρνης ξεκίνησα τον θάνατο του Τιμόθεου Κώνστα στο YouTube και σταμάτησα λόγω Ντενίση και Βαλτινού. Δεν τους δέχομαι.

      Διαγραφή
  23. "Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου μία τέτοια φράση θα πάγωνε την αίθουσα".
    Φαίνεται τότε ότι οι Η.Π.Α. δεν συγκαταλέγονται στις πολιτισμένες χώρες, καθ' ότι ο Ντόναλντ Τραμπ (με πολυάριθμες ρατσιστικές δηλώσεις στο ενεργητικό του) διεκδικεί με αξιώσεις το προεδρικό χρίσμα.

    "Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα αυτή η βαρβαρότητα θα είχε τελειώσει τον Λαζόπουλο σαν δημόσιο πρόσωπο."
    Δεν θυμάμαι να έχω δει κάποια αντίστοιχη γελοιογραφία του Χαντζόπουλου μετά τη συγγνώμη του Μάκη Βορίδη για τις νεανικές επιθέσεις του με τσεκούρι αλλά στην περίπτωση του Λαζόπουλου απαιτούμε την κεφαλήν του επί πίνακι για το λεκτικό του ατόπημα. Το μιντιακό σύστημα το οποίο υπηρετεί ο προαναφερθείς γελοιογράφος φαίνεται ότι έχει επιλεκτικές ευαισθησίες.

    Άλλο η αυτονόητη καταδίκη του απαράδεκτου σχολίου του Λαζόπουλου και άλλο η εξύμνηση των πολιτικών του Σόιμπλε. Για τη χώρα του είναι σίγουρα άξιος πολιτικός. Για την υπόλοιπη Ευρώπη δεν ξέρω...

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη - αλλά δεν είναι υπουργός οικονομικών της Ευρώπης. Μόνο της Γερμανίας.΄Αρα η "εξύμνηση των πολιτικών του" είναι σωστή εφόσον κι εσείς γράφετε ότι "Για τη χώρα του είναι σίγουρα άξιος πολιτικός".

      Διαγραφή
    2. Όσο για τον Τραμπ - δεν συγκαταλέγω την ρεπουμπλικανική αμερική ανάμεσα στις πολιτισμένες χώρες...

      Διαγραφή
  24. Και μια που το mood της ημερας παει απο το κακο στο χειροτερο, να κλεισω τις παρενθεσεις μου με ενα αρθρο περι τροχαιων... γιατι μπροστα σ'αυτα, τα απαραδεκτα σχολια του (κατα τα λεγομενα του) "νεου Αριστοφανη" ειναι τρελλη πολυτελεια... Να προσεχουμε για να εχουμε, να διορθωνομαστε και να διορθωνουμε, να γινομαστε καλυτεροι. Φτανει πια με την κατρακυλα, βαρεθηκα.

    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/o-iaverhs-sygklonise-th-voylh-einai-san-na-peftei-kathe-mera-se-katoikhmenh-perioxh-aeroskafos-me-20-epivates.3901655.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ας συγχωρηθούν τα κατά κόσμον αμαρτήματα του και ας είναι καλά εκεί που βρίσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ακούσιος και εκούσιος ρατσισμός (Φασουλής, Τσούκας και Λαζόπουλος)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Είναι μια παράσταση που θα ήθελα οπωσδήποτε να παρακολουθήσω: «Ο μπαμπάς» του Florian Zeller, σε μετάφραση και Σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με πρωταγωνιστή τον ίδιο (υποδύεται ένα ηλικιωμένο με Αλτσχάιμερ και πολλά κενά μνήμης). Θα το επιδιώξω όμως, όχι μόνο επειδή (καθώς πληροφορούμαι) η παράσταση και η ερμηνεία του Φασουλή είναι συγκλονιστικές, αλλά και διότι είμαι ευαίσθητος σε ζητήματα υγείας και… νευρολογίας, αφού η κόρη μας πάσχει από βαριά επιληψία.

    Αυτή μου η σχέση… πάθους με τη… νευρολογία μού έχει δημιουργήσει ορισμένες… εμμονικές αλλεργίες εναντίον της γλωσσικής μας παράδοση που κάποτε δίδασκε «τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς» ή λοιδορούσε τους φαντασμένους με τη χαριτομενιά «τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα και μαργαριτάρι», φράση/ατόπημα με την οποία ξεκίνησε ένα (κατά τα άλλα) πολύ εύστοχο άρθρο του ο Σταμάτης Φασουλής, τον περασμένο Αύγουστο και απορώ πώς δεν βρέθηκε κανείς να του το επισημάνει.

    Γιατί, κυρ-Σταμάτη μου, όφειλες να μάθεις, αν δεν ήξερες, ότι «η ψωρίαση είναι ακόμη και σήμερα μία χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα κλπ κλπ. (…)" και ότι υπάρχουν και σήμερα άτομα με ψωρίαση και το λιγότερο που θα περίμεναν από εσένα είναι να μην τους μειώνεις.

    Σκέφτηκα να του στείλω ένα μέιλ, αλλά το ανέβαλα, εν αντιθέσει με ό,τι έπραξα προς τον Χαρίδημο Τσούκα, όταν μιλούσε για «αυτιστική» ελληνική πολιτική, θυμίζοντάς του ότι ο Αυτισμός είναι το και το και πως δεν έχει σχέση με την κοινωνική πολιτική συμπεριφορά. Η δε εκ μέρους του αρνητικά χροιά που αποδίδει στον... κοινωνικό αυτισμό, είναι δυνάμει ρατσιστική αφού προβαίνει σε δυσμενή διάκριση σε βάρος των ατόμων με αυτισμό (του τα είπα και δεν νομίζω να κατάλαβε – Κακώς).

    Στις περιπτώσεις Φασουλή και Τσούκα ασφαλώς και δεν υπήρχε δόλος, κακία ή μίσος. Απλώς οι άνθρωποι αναπαρήγαγαν αστόχαστα γλωσσικά στερεότυπα. Ούτε ο Φασουλής διανοήθηκε να προσβάλει τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση ούτε ο Τσούκας τα άτομα που υποφέρουν από αυτισμό.

    Με τον Λαζόπουλο όμως το πράγμα έχει αλλιώς.

    Μισεί τον Σόυπλε (ειλικρινά ή εξ… επαγγέλματος, δεν το γνωρίζω) και γύρεψε να τον μειώσει εστιάζοντας στην αναπηρία του, γι΄ αυτό και ο Λάκης είναι ασυγχώρητος.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γύρεψε να τον μειώσει. Τον εξευτέλισε ομπρός στα ματάκια και τα αφτάκια ελληνικού και του γερμανικού λαόνου. Η λύση είναι η αντικατάσταση του Σόιμπλε.

      Διαγραφή
  27. Κι όμως εμένα μου άρεσε η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ του Λαζόπουλου(!!!) προς τον Σόιμπλε.

    Το αφήγημα απλό.
    Δεν φταίει αυτός (ο καημένος) που σκέπτεται έτσι, φταίει η σωματική του αναπηρία.
    Γιατί δεν είναι δυνατό ένας νορμάλ άνθρωπος να σκέπτεται και να πράττει έτσι.
    Εάν ήταν σωματικά υγιής -όπως είμαστε όλοι εμείς- φυσικά και δεν θα σκεπτόταν έτσι.

    Άρα βρήκαμε τι φταίει.
    Οπότε τον συμπονούμε.
    Οπότε τον λυπόμαστε και τον κατανοούμε.
    Δεν τον ξεσυνεριζόμαστε.
    Γιατί εμείς - οι σωματικά υγιείς- είμαστε πολύ ευαίσθητοι ΚΑΙ μεγαλόψυχοι.

    Γι αυτό και κάνουμε ΡΕΚΟΡ τηλεθέασης, γιατί μιλάμε στην καρδιά του Έλληνα

    ΠΟΣΟ ΠΟΙΟ ΚΑΤΩ ΘΕΕ ΜΟΥ…
    …ΠΟΣΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εμενα με προβληματιζει η υπερβολη με την οποια αποθεωνουμε ενα δημοφιλες προσωπο και αντιστοιχα η ευκολια με την οποια το αποκαθηλωνουμε.

    Ειδικα με τον Λαζοπουλο, εχω την εντυπωση οτι παντα ηταν επιλεκτικα ευαισθητος και οτι ακομα και στις καλες στιγμες του με τους Μητσους, μπορουσε κανεις να διακρινει μια εμπαθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Όσο θα φαίνονται και θα αισθάνονται ότι είναι λίγοι, μικρούτσικοι, συγκρινόμενοι με το χθες και απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής τόσο θα τυφλώνονται από μίσος που θα πλασάρεται ως ορθολογισμός και ηθική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο Λαζόπουλος έχει επιλέξει δεκαετίες τώρα (πολύ πριν τον Τσίπρα) τη μεριά της μεταπολιτευτικής νοοτροπία των Ελλήνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Δε συμφωνώ με την άποψη πως το πρόβλημα είναι πως το κοινό από κάτω εκείνη τη στιγμή χειροκρότησε το συγκεκριμένο σχόλιο (που δεν το χειροκρότησε). Αυτό αν συνέβει, συνέβει από αδράνεια: πας σε μία παράσταση, ακούς το απίστευτο και είναι φυσικό να αργήσεις να αντιδράσεις. Ακόμη και όσοι κατάλαβαν τι είπε εκείνη τη στιγμή θα είχαν μία συστολή να αντιδράσουν άμεσα, υπό την αμφιβολία και μόνον πως δεν κατάλαβαν καλά.

    Το χειρότερο για εμένα είναι η επιστολή συγνώμης που απέστειλε ο Λαζόπουλος. Όποιος τη διάβασε συμπεραίνει για το ηθικό υπόβαθρο αυτής της προσωπικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί θα πουν ότι ο καλλιτέχνης, ο μιγαδικός Oscar Wilde αίφνης, αγνοεί ένα σύνολο από δυνάμεις του i. Θα προσθέσουν ότι αγνοεί και τις δυνάμεις του που έχουν για βάση έναν ακέραιο αριθμό και στον εκθέτη το διάνυσμα i. Και εγώ δεν έχω ιδέα πώς θα υπολογίσω αν μου πουν: βρες πόσο κάνει 3 στην i. Προχωρημένα. Οι καλλιτέχνες δεν είναι θετικοί επιστήμονες. Πρέπει να συγχωρούμε. Τι ξέρουν; Μόνον ΣΥΡΙΖΑ αγάπες μου ΣΥΡΙΖΑ και χλοχλο και χλιχλιχλι, ταμπούρλα, ντέφια και κοπάνες από το καυτό ερώτημα του 3 στην i, και επέκεινα και εκατέρωθεν του επέκεινα και Ρουβίκωνες. Δεν είναι αυτοί για αναμέτρηση με τα ερωτήματα πραγματικότητος.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Μα υπάρχει τίποτε τι το πιο γελοιότερον από το ότι ένα γράμμα υψούμενο στην δευτέραν δύναμιν θα ισούται με τον απαράδεκτο αριθμό -1;

      Διαγραφή
    4. Επίσης: Δε μου αρέσουν οι επικλήσεις στις αυθεντίες αλλά

      "Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται απ’ αυτό που θεωρεί αστείο." Γκαίτε

      @Ανωνυμος

      Το παραπάνω σχόλιό μου δεν είναι απάντηση στο δικό σας σχόλιο.

      Διαγραφή
  31. Υπάρχει ένας τρόπος να απαλλαγούμε από τον Σόιμπλε: να μην τον έχουμε ανάγκη, δηλ. να είμαστε αυτάρκεις οικονομικά. Έως τότε, είναι αυτός που μας δανίζει. Τον Σόιμπλε τον κάναμε μάγκα εμείς.
    Για Λαζόπουλο, βλέποντας και τα σημερινά νέα (παραιτήσεις υπουργών κατόπιν δηλώσεων - δυστύχημα με θύμα τραγουδιστή κλπ), πιστεύω ότι είναι πια εύκολο να εκτεθείς (αν είσαι επώνυμος)όσο συμμετέχεις σε κοινωνικά δίκτυα ή κάνεις εκπομπές τρίωρες ενώ δεν έχεις πια έμπνευση. Κάποτε αυτά θα πέρναγαν στα ψιλά των εφημερίδων ή δεν θα απασχολούσαν κανένα μιας και θα έμεναν γνωστά μόνο σε όσους παρακολουθούσαν τα συγκεκριμένα.

    civil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ας μη μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Πολλά κουσούρια μπορεί να έχουν οι έλληνες, αλλά οι μεγαλύτεροι ρατσιστές της Ευρώπης δεν είναι με τίποτα. Και μην αρχίσουμε πάλι τα γνωστά με τη χρυσή αυγή κλπ. Σε οποιαδήποτε από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά θα είχαν ψηφίσει όλοι Χίτλερ δαγκωτό αν είχαν τα μισά έστω από τα τρέχοντα δικά μας προβλήματα. Δε χρειάζεται να καταφύγουμε σε ιστορικά παραδείγματα, οι κοντόφθαλμες και υστερικές αντιδράσεις τους στο προσφυγικό (ΑΑΑΑ!!.. ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΑΑΣ!!!) μιλάνε από μόνες τους. Τουλάχιστον οι δικοί μας με το Σύριζα ψήφισαν αυτοκτονία, όχι γενοκτονία. Ο δε αξιοθρήνητος Λαζόπουλος είπε απλώς άλλη μια χοντράδα από αυτές που αμολάει συνέχεια και ο κοσμάκης χειροκρότησε από κεκτημένη ταχύτητα. Τόσα και τόσα έχει πει για τις γυναίκες και τις αδερφές και οι μεν κλώσες χαζογελάνε με καμάρι, ο δε ..ίδιος δε φαίνεται να ενοχλείται καθόλου. Όσο για το Σόιμπλε, σακάτης ξεσακάτης, ο τύπος είναι ο μόνος πολιτικός που ξέρει τι του γίνεται κι έχει κάποια συναίσθηση της κατάστασης. Οι άλλοι, έλληνες κι ευρωπαίοι, είναι τόσο πολύ στην κοσμάρα τους, όσο ήταν και στις παραμονές του Β’ παγκοσμίου. Κι ας μην είχαν βάλει τότε το χέρι τους σοβιετικοί και αμερικάνοι, και θα βλέπαμε ποιοι θα σήμερα ήταν οι πρόσφυγες και οι ζητιάνοι.

    Disclaimer: Αν κάτι από τα παραπάνω αποτελεί αφορμή για να χαρακτηριστώ ρατσιστής, δέχομαι το χαρακτηρισμό ευχαρίστως. Το ζήτημα δεν είναι αν ένα σχόλιο είναι ρατσιστικό, το ζήτημα είναι αν λέει την αλήθεια ή όχι – και το σχόλιο περί αναπήρων είναι απλώς χονδροειδέστατο ψέμα. Αν δε με πιστεύετε, ρωτείστε και τον Steven Hawking..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθαυτή η ανάρτηση του οικοδεσπότη έχει τα κύρια - κατά δική του δήλωση (βλ. παραπάνω) - χαρακτηριστικά τόσο ευθείας (κακοί Έλληνες) όσο και ανάστροφης ρατσιστικής τοποθέτησης (καλοί "Άλλοι").

      Η Αλήθεια σας δεν ενδιαφέρει κανένα εδώ. Μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η επιβεβαίωση των εμμονών μας.

      πχ Είστε ρατσιστής & φασίστας αν δεν καταδικάζεται τις όντως ανεγκέφαλες δηλώσεις του εθνικού διασκεδαστή και δεν απορρίπτεται την Πλατωνική αυταρχική κοσομαντίληψη αλλά ταυτοχρόνως δεν τρέχει κάστανο αν δηλώνετε θιασώτης της μουσικής του αρχιρατσιστή Βάγκνερ (βλ Das Judenthum in der Musik κτλ) ή του ναζιστή Ορφ και διαβάζετε Νιτσε ...

      k2825

      Διαγραφή
    2. Πώς βγάλατε το συμπέρασμα ότι "δεν τρέχει κάστανο"; Πού έγραψα εγώ ότι όλοι οι Έλληνες είναι κακοί και ρατσιστές - μίλησα για το κοινό του Λαζόπουλου. Ούτε είπα ότι οι ξένοι είναι άγιοι.

      Και να είστε ακριβής: ο Βάγκνερ δεν ήταν φασίστας αλλά αντι-σημίτης. Ούτε ο Νίτσε ήταν φασίστας - τον διέστερψαν και τον εκμεταλλεύθηκαν οι ναζί. Το να ακούς μουσική του Βάγκνερ ή του Ορφ δεν αποτελεί έγκριση των ιδεών τους.

      Διαγραφή
    3. Η κοσμοαντίληψη των Βάγκνερ και Νίτσε (εκφρασμένη μουσικά αντί γλωσσικά στην περίπτωση του πρώτου) υπήρξε εμπνευστική και πρόδρομη της Ναζιστικής ιδεολογίας, χρησιμοποιήθηκε δε ευρύτατα από το ναζιστικό καθεστώς. Αυτό αποτελεί ιστορικό δεδομένο βάσει των μαρτυριών και τις πρακτικές των ίδιων των ναζιστών. Επιπροσθέτως ο Βάγκνερ υπήρξε καραμπινάτα ρατσιστής ... Εσάς βέβαια σας φταίει ο Πλάτωνας ...

      Δεν εκφράζω καμία απολύτως προσωπική άποψη περί ρατσισμού ή αντιρατσισμού ούτε καταφέρομαι ad hominem. Εφαρμόζω απλά το δικό σας σκεπτικό αξιολογώντας με τον politically correct τρόπο που ο ίδιος εισηγείσθε τα γραπτά σας ... και καταλήγω με λογική αναγκαιότητα στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα που θα κατέληγε οποιοσδήποτε απροκατάληπτος παρατηρητής.

      k2825

      Διαγραφή
    4. Ο Πλάτωνας οραματίστηκε μία 100% φασιστική και ελεγχόμενη κοινωνία (ιδιαίτερα στους "Νομους" μπροστά στους οποίους το 1984 είναι παιδική χαρά). Πουθενά ο Βάγκνερ ή ο Νίτσε δεν έκαναν κάτι παρόμοιο. Η χρήση που κάνουν οι μεταγενέστεροι επιλέγοντας και διαστρέφοντας δεν αφορά τους δημιουργούς. Ούτε και το αντίστροφο ισχύει. Αλλιώς θα πρέπει να πούμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ναζί επειδή χρησιμοποιούσε την μουσική του Ορφ.

      Διαγραφή
    5. "Το να ακούς μουσική του Βάγκνερ ή του Ορφ δεν αποτελεί έγκριση των ιδεών τους"

      Εάν ένας καλλιτέχνης, λόγου χάρη, έγραφε το πρωί μουσική και το βράδυ έπινε τον καφέ του με τον Χίτλερ και σχολιάζανε 'Καλά κάνουμε και τους καίμε', δεν θα σας ενδίεφερε; Θα κρατούσατε μόνο το καλλιτεχνικό κομμάτι του καλλιτέχνη;

      Διαγραφή
    6. Φυσικά θα με ενδιέφερε - μόνο που ούτε ο Ορφ ούτε φυσικά ο Βάγκνερ έπινε καφέ με τον Χίτλερ. Κατηγορήθηκε επειδή το έργα του (ειδικά τα κάρμινα Μπουράνα) είχαν μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του 30 - αλλά αθωώθηκε από το Αμερικάνικο δικαστήριο. Δεν ήταν ούτε μέλος του κόμματος και είχε φιλίες με αντιστασιακούς. Κατασκευάζετε ακραία παραδείγματα εκτός πραγματικότητας.

      Διαγραφή
    7. Δεν καταλάβατε. Δεν εξετάζω τις περιπτώσεις των Βάγκνερ και Ορφ, αλλά την γενικότερη αποσύνδεση του έργου ενός καλλιτέχνη και της ζωής του.

      Ωραία, άλλο παράδειγμα. Ο 'Βασιλιάς της Ποπ' κατηγορήθηκε πολλές φορές για παιδεραστία. Εάν λοιπόν ένας καλλιτέχνης είχε καταδικαστεί για αυτό το αδίκημα, θα αποσυνδέατε τη μουσική από την κοινωνική του ζωή; Θα λέγατε 'ακούω την μουσική του, αλλά δεν σημαίνει ότι εγκρίνω τις πράξεις του;'

      Διαγραφή
    8. Προσωπικά δεν θα άκουγα την μουσική του. Όμως το θέμα δεν έχει εύκολη λύση. Ας πουμε δεν θα έπρεπε να διαβάζουμε την ποίηση του Villon επειδή ήταν ληστής ή να θαυμάζουμε τους πίνακες του Καραβάτζιο επειδή ήταν μαχαιροβγάλτης;

      Διαγραφή
    9. Με άλλα λόγια όποιος οδηγάει ακόμα το σκαθάρι θα πρέπει να θεωρείται αμετανόητος ναζιστής?

      Διαγραφή
    10. Πράγματι δύσκολο θέμα. Έχω την εντύπωση πως όσο πιο μεγάλο το παράπτωμα (ή έγκλημα) του καλλιτέχνη, τόσο πιο βαριά σκιά αφήνει πάνω στο έργο του. Δεν γνωρίζω για τις περιπτώσεις που αναφέρατε, άλλα όταν ακούς ένα ερωτικό τραγούδι από κάποιον που κατηγορήθηκε για παιδεραστία, ακούγεται πλέον αλλιώς, είναι ύποπτο.

      Διαγραφή
  33. Με το ρατσιστικο σχόλιο του Λαζόπουλου και το χειροκρότημα του κοινού αποδεικνυει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να ξεφύγει από την ημιμαθεια και τη νοοτροπία ότι πάντα φταίνε οι άλλοι για μας. Άμα στην Ελλάδα του σήμερα οι Ελληνες έχουν ως πρότυπο το Λαζόπουλο και την εκπομπή του που έχει υψηλά νούμερα στις τηλεθεάσεις, μόνο για τα πανυγήρια είναι. Ή ελπίδα να αλλάξουμε ως λαός είναι μόνο για τους απελπισμένους. Δεν αλλάζει. Ο διαφωτισμός δεν μας άγγιξε καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αναμφίβολα θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές με όλο αυτό το κατεστημένο που θα προσπαθεί να δικαιολεί τα αδικαιολόγητα, κάνουν πάντα εσκεμμένως την τρίχα τριχιά ενώ δεν βλέπουν τους ελέφαντες, σε αυτούς πήγαινε το προηγούμενο σχόλιό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις συννεφιασμένες ημέρες νιώθω ασφάλεια. Τσιμέντο του δρόμου και τσιμέντο του λιθόκτιστου τοίχου και τυχαία χορτάρια μέσα στις τρύπες καθεμιάς πέτρας και ανεμισμένα δέντρα και μια ιδέα βότσαλο δίπλα στη λιμνούλα της βροχής κάτω από μία κυανή παπαρούνα. Όταν στρέφω τα μάτια μου προς τον ουρανό παρασύρω με το βλέμμα μου τον τάπητα των λουλουδιών του εδάφους. Πιάνω τότε με τα δάχτυλα ένα ένα τα λουλούδια και τα ξαναφυτεύω στη γη τους. Ένα ένα τα πουλιά και τα λησμονώ αργά στα χαμηλά κλαδιά τους. Τα μοβ μυστήρια του ουρανού είναι οι συννεφιασμένες ημέρες.

      Διαγραφή
    2. Όμορφα ποιήματα γράφετε, αλλά να ξέρετε ότι όλοι οι ποιητές και γενικότερα οι δημιουργοί δεν μεταφέρουν τον κόσμο της ποιήσεως που δημιουργούν στην καθημερινότητα, όταν πηγαίνει η Δημουλά, τυχαία την αναφέρω, να συζητήσει με τον εκδότη της για το πως θα γίνει η έκδοση της ποιητικής συλλογής είναι μια πεζή, πρακτική, καθημερινή γυναίκα που προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα μιας έκδοσης

      Διαγραφή
  35. Δεν αντέχω στο πειρασμό να αντιγράψω σχόλιο που αναρτήθηκε στο Facebook από την Vassilika Sarilaki:

    Το πρόβλημα είναι κάτι αποτυχημένοι συγγραφείς σαν κι εσενα που γερασαν, ζηλευουν τα πάντα γιατι δεν αξιωθηκαν να κάνουν έργο ουσίας και θα αφησουν πισω τους το τιποτα. Ήσουν ένας διαφημιστής που νόμιζε ότι ηταν Ντοστογιεφσκι λέγοντας εξυπνακισμούς κολλεγίου και με πολιτικο Ι Q ραδικιού. Αντίθετα τον Λάκη Λαζόπουλο θα τον θυμούνται ΟΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν από κάποια χρόνια, στα πλαίσια του μαθήματος της Έκθεσης κλπ, συζητούσαμε στην τάξη με τα παιδιά το θέμα των «πνευματικών ανθρώπων», έναν όρο τον οποίο τα περισσότερα δεν είχαν ως τότε ακούσει ποτέ στη ζωή τους, πόσο μάλλον να γνωρίζουν και συγκεκριμένα ονόματα. Αφού με χίλια ζόρια κατάφερα να τους εξηγήσω μέσες άκρες για τι σόι πράμα μιλάμε, και αφού τους ανέφερα τα παραδείγματα του Αινστάιν, του Σαρτρ (who..??) και του Σεφέρη, τους ζήτησα να μου αναφέρουν και κάποιον σύγχρονο που κατά τη γνώμη τους θα χαρακτήριζαν ως πνευματικό άνθρωπο. Η πλειοψηφία δήλωσε απόλυτη άγνοια, υπήρξαν όμως και καναδυό που πρότειναν ...ποιον λέτε??!!

      Διαγραφή
    2. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ειρωνικό το παραπάνω σχόλιο.

      Λάζαρος Μελίδης

      Διαγραφή
    3. Καθόλου ειρωνικό - σκέτο hate speech. Το αστείο είναι πως με αποκαλεί "αποτυχημένο" συγγραφέα. Αν με ονόμαζε "κακό" συγγραφέα θα ήταν η γνώμη της την οποία δικαιούται. Αλλά το αποτυχημένος - επιτυχημένος είναι αντικειμενικά μετρήσιμο...

      Διαγραφή
    4. Νίκο, επιστρέφοντας κάποια στιγμή στην Ελλάδα, ύστερα από δυο δεκαετίες στο εξωτερικό, δεν με πείραξε ούτε τόσο η βρόμα του... κλεινού άστεως ούτε η εγκατάλειψη που συνάντησα στην ύπαιθρο.

      Εκείνο που με πλήγωσε ήταν μία διαδεδομένη μισαλλοδοξία, σκέτη... συριζανελητηρίαση η οποία είχε ποτίσει ακόμη και καλούς ανθρώπους, ακόμη και διαβασμένους ανθρώπους ακόμη και φίλους που με αγαπούσαν οι οποίοι σαν άκουγαν τυχόν αντιρρήσεις μου, έβλεπα να μάτια τους να πετάγονται έξω κατακόκκινα και το στόμα τους να εκσφενδονίζει σάλιο και χολή. Μην εκπλήσσεται λοιπόν. Κανείς δεν τα βγάζει πέρα με τα σκ*τά χωρίς να λερωθεί.

      Μετά τιμής,
      Κώστας

      Διαγραφή
    5. Και κάτι ακόμη:

      Εδώ στην Κύπρο, από το 2012 δίνω μία μάχη πολυδιάστατη (και δικαστική) για να διεκδικήσω τα δικαιώματα της Μαρίας-Φωτεινής.

      Συγκρούστηκα άγρια με άτομα ανήθικα που προέτασσαν τάχα το νόμο, με στόχο όμως ανήθικο, τη διακοπή της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της Μαρίας-Φωτεινής.

      Μάλιστα, δύο καριόλες επεστράτευσαν ψεύδη, χάλευσαν έγγραφα, προσπάθησαν να κατασυκοφαντήσουν την Αντιγόνη... Και φυσικά δεν έμεινα άπραγος. Επιτέθηκα με όλες μου τις δυνάμεις (αφήνοντας στην άκρη ένα κάρο υποχρεώσεις που μας ζούσαν). Αποτέλεσμα: τα δύο αυτά άτομα έχασαν τις δουλειές τους και ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση (η Αντιγόνη λυπήθηκε - αυτή είναι η Αντιγόνη).

      Τώρα φτάσαμε στο τελικό στάδιο - εκκρεμεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που μάλλον θα είναι δίκαιη.

      Αισθάνομαι δικαιωμένος, μετά από αγώνες πέντε ετών. Αλλά και τόσο πολύ εξαντλημένος! Σαν τις γάτες του Αι-Νικόλα στο Σεφέρη, που πάλεψαν με τα φίδια επί χρόνια και τα εξολόθρευσαν. Αλλά στο τέλος χάθηκαν κι αυτές γιατί είχε ποτίσει το κορμί τους δηλητήριο.

      Ίσως τελικά δεν αξίζει να πολεμάμε το κακό με πολύ πάθος. Γιατί του δίνουμε μεγάλη αξία που δεν έχει και, το χειρότερο απ΄ όλα, για να νικήσει κανείς, θα πρέπει να θυσιάσει τουλάχιστον τη μισή καλοσύνη και την αγάπη που έχει μέσα του. Ίσως και περισσότερη.

      Με αγάπη,
      Κώστας

      Διαγραφή
    6. Κώστα, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να πολεμάμε το κακό. Ήδη είναι κυρίαρχο - αν δεν το πολεμήσουν και οι λίγοι του αντίπαλοι, θα μας κυριεύσει εντελώς.

      Διαγραφή
    7. Εκτός από σκέτη κακία, συνήθως τέτοιου είδους επιθέσεις είναι 'προβολή' του εαυτού μας. Αβυσσος η ψυχη...

      Διαγραφή
    8. @Anonymous
      2016-02-19 07:58:52+00:00

      > υπήρξαν όμως και καναδυό που πρότειναν ...ποιον λέτε??!!

      Το Λάκη;

      @Anonymous
      2016-02-19 09:39:26+00:00

      > Σαν τις γάτες του Αι-Νικόλα στο Σεφέρη, που πάλεψαν με τα φίδια επί χρόνια και τα εξολόθρευσαν. Αλλά στο τέλος χάθηκαν κι αυτές γιατί είχε ποτίσει το κορμί τους δηλητήριο.

      Σύμφωνα με το Νίκο Δήμου, τα φίδια δάγκωναν πού και πού τις γάτες ποιητικῄ αδείᾳ. Στον πραγματικό κόσμο το φίδι δεν έχει καμιά πιθανότητα.

      > Μάλιστα, δύο καριόλες επεστράτευσαν ψεύδη

      Γερμανός κλασικός φιλόλογος μού είχε διηγηθεί το εξής περιστατικό με Κύπριο που υπηρετούσε στον Ελληνικό Στρατό. Ένα πρωί δεν εγέρθουτου από το κρεβάτι, τον έβγαλαν αναφορά, «Πού εξαφανίστηκες;», «Ήμουνα στις καριόλες» (δηλαδή στο θάλαμο με τα κρεβάτια. Έπεσε τέτοιο γέλιο που ο διοικητής του τη χάρισε. Γι' αυτό και θέλω να ρωτήσω τι σημαίνει η επίμαχη λέξη στην Κύπρο: μόνο «κρεβάτι», μόνο «ανήθικη γυναίκα» (όπως στην Ελλάδα), ή μήπως και τα δύο;

      Διαγραφή
    9. O Κώστας μιλά για κάτι που τον πόνεσε πολύ και τον θύμωσε. Κι έχει να κάνει με το σταυρό που σηκώνει τόσα χρόνια έχοντας σχεδόν απαρνηθεί τον εαυτό του αυτός [κι η γυναίκα του μαζί].
      Για να τους χαρίσω ένα χαμόγελο όμως αξίζει να συνεχίσω μ' αυτό που έπιασε να κάνει ο Ein Steppenwolf για να αλαφρώσει το κλίμα.
      Λοιπόν,
      υπηρέτησα στην ΕΛΔΥΚ ένα φεγγάρι...
      Μια φίλη Κυπρία μια μέρα μου είπε πως εκεί πάνω στη ραχούλα -μου έδειξε!- βγάζουν έξω τις ..."τσούρες" να βοσκήσουν. Έπεσα κάτω ΑΠΝΟΥΣ από τα γέλια. ["τσούρα" βέβαια στο χωριό μου -κάπου στη Δυτική Μακεδονία= λέμε το ...πέος].
      Στην Κύπρο "τσούρες" λένε τις ...κατσίκες!!!

      Διαγραφή
    10. Αυτό θυμίζει τα "κουράδια" του Κρητικού στην Βαβυλωνία του Βυζαντίου.

      Διαγραφή
    11. Εγώ εξεπλάγην όταν στο πανεπιστήμιο μία πολύ συντηρητική Κύπρια συνάδελφος μου είπε ότι δεν μπορεί να καθίσει επειδή έπεσε και χτύπησε στο... καυλονούρι! (=κόκκυγας)

      Οι Κύπριοι λένε... καρκόλα την καργιόλα και φυσικά εννοούν το κρεβάτι. Υπάρχει όμως επώνυμο "Καργιόλου" και όχι καρκόλου.

      Διαγραφή
    12. Νώντα, Στα χωρία, όταν ένας Κύπριος μπαμπάς ή παππούς θέλει χαϊδευτικά να πει στην κορούλα του ή στην εγγονή του "έλα εδώ, καλή μου", της λέει "Τσούρα μου, έλα δαμαί"

      Διαγραφή
    13. Ω, κόντεψα να το ξεχάσω. Πολύ σημαντικό!
      Αν Κύπριος σας πει "Έλα να σου δείξω τη βίλλα μου..."
      να χαρείτε συγκρατημένα.
      "Βίλλα" στην Τσ[χ]ίπρον είναι η δυτικομακεδονική "τσούρα" [που λέγαμε προηγουμένως] ...

      ΥΓ. "Αλ τσαντήρι" το κάναμε εδώ μέσα!

      Διαγραφή
    14. Κώστα καλέ μου, νομίζω πια πρέπει να φέρουμε δω μέσα τον Νίκο Σαραντάκο. Πολύ υλικό προκύπτει.
      Στο Βογατσικό (η πατρίδα μου) ο κόκκυγας είναι η "νουρίτσα" (η ουρίτσα δηλαδή μια και υπόλειμμα ουράς θεωρείται ο κόκκυξ)
      Τώρα το "καυλονύρι" είναι σωστό μεγαλείο διότι εμπεριέχει και την "νουρίτσα" αλλά και το στοιχείο της στυτικής διέγερσης που μπορεί να προκληθεί από την παρατεταμένη ανάπαυση-κατάκλιση σε υπτία θέση [συμβαίνει συχνά σε πολυτραυματίες-καταγματίες].

      Διαγραφή
    15. καριολα (καρκολα) ειναι το κρεβατι και ποτε η 'ανηθικη γυναικα' (τι εννοειτε με αυτο; διοτι υπαρχουν και πολυ ηθικες εταιρες αν εννοειτε τις εταιρες συγκεκριμενα)

      εγω ειμαι μιση Κυπρια ετσ, και αλλη μιση Ελληνιδα, μια φορα σε κυπριακη ομυγηρη ειπα 'μα τι εχουν παθει ολοι μανια με τις βιλες'' (εννοουσα το 2005 που ολοι θελαν ενα αγορασουν με δανει απο τραπεζα μια βιλα),επεσε αγριο γελιο (εις βαρος μου) και δεν θα πω γιατι αλλα ρωτηστε εναν Κυπριο και θα σας ενημερωσει. Βεβαια σημερα αλλαξαν τα πραγματα, και η ιδια παρεα που γελουσε τοτε με τα αφελη ελληνικα μου τωρα αποκαλει την βιλα.....βιλα! Πολλοι Κυπριοι γενικως αυτομαστιγωνονται να μιλησουν 'σωστα' και να μην μιλανε Κυπριακα, παρ'οτι εμενα με κοροιδεψανε πολυ (παλιοτερα χρονια κυριως) για τα ''καλαμαριστικα''μου, δεν μου αρεσει τωρα που πολλοι καταπιεζονται να μιλησουν οπως μιλανε στην Αθηνα παρ'οτι ακομη Κυπρο ζουν. Ειναι και αυτο ενα τρεντ της..παγκοσμιοποιησης!

      Διαγραφή
    16. @weather
      2016-02-20 15:42:18+00:00

      > καριολα (καρκολα) ειναι το κρεβατι και ποτε η 'ανηθικη γυναικα'

      Ευχαριστώ.

      > (τι εννοειτε με αυτο; διοτι υπαρχουν και πολυ ηθικες εταιρες αν εννοειτε τις εταιρες συγκεκριμενα)

      Εννοώ ότι στην Ελλάδα «καριόλα» λένε την ανήθικη γυναίκα (και «καριόλη» τον ανήθικο άνδρα).

      Διαγραφή
  36. Δεν αντέχω στον πειρασμό να πω ότι η Βασίλικα προσφέρει μπόλικο noise και καθόλου art.

    Ας αντιστρέψει το μότο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μεγάλη απορία έχω.
    Να χεις τόσο χρόνο που να τον σπαταλάς στο να μπαίνεις να διαβάσεις κάποιον για τον οποίο επίσης μπαίνεις στον κόπο να γράψεις αυτά που γράφεις. Τι να πω .Άφωνη.
    Τελικά η κακία είναι πολύ διαδεδομένο σπορ.
    Νίκο με κάθε αφορμή αποδεικνύεις πως η ψυχραιμία σου είναι παροιμιώδης και η πίστη σου στο διάλογο ακλόνητη! Ακούς εκεί να απαντήσεις κιόλας! Υποκλίνομαι ακόμα μια φορά!
    Πάντως αυτό που συμβαίνει στο διαδίκτυο πρέπει ν αναλυθεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λία ο διάλογος αξίζει περισσότερο με αυτούς που διαφωνούν...

      Διαγραφή
    2. Πολύ αμφιβάλλω ότι μπήκε όντως στον κόπο να διαβάσει και να εμβαθύνει σε αυτό που επικρίνει με τόσο μένος. Διαφορετικά ίσως να μην αράδιαζε τόσες αρλούμπες.

      Λάζαρος Μ.

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω αν ο διάλογος αξίζει με όλους .Μια πλευρά είναι πως αναπαράγοντας τέτοιου είδους βρισιές ή θα προτιμούσα "βλαστήμιες" -γιατί αυτό είναι , σε καμία περίπτωση δεν είναι άποψη- ικανοποιείς ότι βαθύτερα κάκιστο ένστικτο οδήγησε αυτόν να τα γράψει. Είτε στόχος ήταν απλά να βλάψει εσένα είτε να τιμήσει τον εαυτό του , απο κάνοντας τον έξυπνο έως να ωφεληθεί προσωπικά οτιδήποτε . Δυστυχώς πολλοί τέτοιοι πια.

      Διαγραφή
    4. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επρόκειτο για άλλη "άποψη" που θα τροφοδοτούσε διάλογο. Επρόκειτο για ύβρι. Της δώσατε αξία με την απάντησή σας, αξία που δεν την άξιζε. Τι διάλογος μπορεί να εξασφαλιστεί με έναν υβριστή;

      Διαγραφή
    5. Οι σημαντικές ύβρεις είναι αυτές που σε αφορούν, σε αγγίζουν, σε θίγουν. Αυτό το σχόλιο μου προκάλεσε θυμηδία. Το βρήκα τόσο άσχετο με μένα που γι αυτό το κοινοποίησα - για το παράδοξο του πράγματος...

      Διαγραφή
  38. Πληθος υπερβολικα μεγαλων σχολιων...

    Ας εμπνευστουμε απο τα σχολια στο ΦΒ.

    5 κουβεντες ,μεστες , περιεκτικες & τερμα...

    Οχι σεντονια & ο καθενας τον χαβα του...

    Δεν εχουμε ουτε χρονο ,ουτε διαθεση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το f/b μία ωμή ερωτική συνεύρεση του ήλιου με τον κανιβαλισμό.

      Διαγραφή
    2. Και το facebook έχει σεντόνια. Μήπως εννοείς το twitter;

      Διαγραφή
    3. Το Τουητερ ειναι για πυροβολημενους .
      Στο ΦΒ τα σχολια ειναι συνηθως πολυ περιεκτικα.

      Εδω εχουμε πλατυασμους , χαλαρωση..

      Παλια, οι περισσοτεροι διαβαζαμε τα περισσοτερα σχολια..

      Η γκλαμουρα του μπλογκ Δημου
      ηταν στα σχολια & στο διαλογο.

      Τωρα...ολα μου ξυνιζουν...

      Διαγραφή
  39. Το σχόλιο στο οποίο αναφέρθηκε ο οικοδεσπότης βρίσκεται αναρτημένο εδώ https://www.facebook.com/nikos.ndimou

    Πιστεύω ότι η ανάρτηση του username "Vassilika Sarilaki" ήταν άστοχη αφού πράγματι ο Ν.Δήμου είναι κατά πολύ πιο "επιτυχημένος" από τον Λ.Λαζόπουλο.

    k2825

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Βλέπω -αλλά δεν διαβάζω- άρθρα της διερώτησης: "πώς να γελάσεις με ένα καθηλωμένο χιούμορ;". Στην πραγματικότητα δεν θέλω ούτε να δω τηλεόραση ούτε να διαβάσω άρθρα ούτε να με στρώσουν στους προβληματισμούς τους. Ιδιαίτερα δε δεν θέλω να γελάσω, ή με το χιούμορ ή την σάτιρα της τηλεόρασης ή με το χιούμορ ή της σάτιρας της εφημερίδας. Γελάω μόνο που θυμάμαι έναν ιεροκήρυκα, που προσλαλούσε λέξεις ως: "αγαπητοί τηλεθεακροαταί". Και σκέπτομαι πάτριο εορτολόγιο και Ιερό Πηδάλιο σαν την πιο φαντασμαγορική αποχαλίνωση των ηθών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @Nikos Dimou
    2016-02-18T08:50:00+02:00

    > Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα αυτή η βαρβαρότητα θα είχε τελειώσει τον Λαζόπουλο σαν δημόσιο πρόσωπο. Δεν θα μπορούσε ούτε καν να κυκλοφορήσει στον δρόμο – όχι να εμφανιστεί στην τηλεόραση.

    Για να δούμε: CDU-Mann beleidigt Malu Dreyer wegen ihrer Behinderung

    Ein CDU-Ortsvorstand in Rheinland-Pfalz machte SPD-Ministerpräsidentin Malu Dreyer mit rüden Worten ihre Krankheit zum Vorwurf. Nun hagelt es Empörung. Die CDU versucht verzweifelt, die Lage zu retten.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κύριε Δήμου, συμμερίζομαι πλήρως και ανεπιφύλακτα την κριτική σας στα λεγόμενα του Λαζόπουλου (έτσι όπως τα περιγράφετε στο κείμενό σας [δεν τον άκουσα]) όσο και την κριτική σε αυτούς που τον χειροκροτούν (μια κριτική που είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με εκείνη στον εκάστοτε δημιουργό μιας τέτοιας "πλάκας"!).

    Μακάρι να δείχνατε την ίδια ευαισθησία και στις δραστηριότητες άλλων "καλλιτεχνών" όπως των σκιτσογράφων του "Charlie Hebdo" … Με τον τρόπο τους έκαναν (και μάλλον εξακολουθούν να κάνουν) το ίδιο που κάνει ο Λαζόπουλος. Το ότι στη μια περίπτωση στόχος/θύματα του χλευασμού και της προσβολής είναι οι άναπηροι και στην άλλη οι οπαδοί κάποιας θρησκείας (οι Μουσουλμάνοι κυρίως, αλλά όχι μόνο) δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη διαφορά, κατά τη γνώμη μου.

    Εκεί που διαφωνώ ριζικά με τις απόψεις σας είναι η (γνωστή βέβαια) εκτίμηση που τρέφεται για τύπους σαν τον Schäuble και η (επίσης γνωστή) εμμονή σας στο "Για όλα φταίμε εμείς οι ίδιοι". Το πρώτο είναι ένα γελοίο εγκώμιο για έναν αδίστακτο πολιτικό και το δεύτερο μια απαράδεκτη υπεραπλούστευση των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τρέφω καμία ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Σόυμπλε - έγραψα απλώς ότι είναι ένας γενναίος άνθρωπος επειδή ξεπερνάει την αναπηρία του και ότι κανει καλά την δουλειά του ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ούτε έγραψα ποτέ ότι για όλα φταίμε εμείς. Ισα-ίσα που το τελευταίο μου βιβλίο που κυκλοφορεί στην Γερμανία τιτλοφορείται: "Οι Γερμανοί φταίνε για όλα". Στην πραγματικότα νομίζω πως οι ευθύνες μοιράζονται.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Δήμου, αν υπάρχει αυτή η πλευρά του εαυτού σας, τότε έχετε καταφέρει να μας την αποκρύψετε με μεγάλη επιμέλεια. Τον Νίκο Δήμου του καταμερισμού ευθυνών και της κριτικής στα λάθη της Ευρώπης δεν τον γνωρίσαμε ποτέ. Μόνο τον σφοδρό επικριτή των ελληνικών ανεπαρκειών και ιδιαιτεροτήτων ξέρουμε.

      Διαγραφή
    3. Μα αυτά τα γράφω και τα λέω στην Ευρώπη - εκεί που πρέπει να ακουστούν. Π.χ. προχθές, στις 19.2. σε άρθρο μου στην Sueddeutsche υπενθύμισα πάλι τα λάθη της Ευρώπης. Εδώ μιλάω για τα λάθη των Ελλήνων - αν αρχίσω να αναφέρομαι στα λάθη των ξένων στην Ελλάδα, θα είναι σαν να δίνω δικαιολογίες στους Έλληνες.

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή (για να θυμηθούμε λίγο το διαφημιστικό παρελθόν σας) θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Νίκος Δήμου κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες: εσωτερικού και εξωτερικού. Θα μπορούσατε ίσως να κρατάτε ενήμερους τους αναγνώστες σας για αυτή τη δραστηριότητά σας στο εξωτερικό, γιατί στα μάτια πολλών η κριτική σας είναι μονομερής προς τις ελληνικές αδυναμίες και οπισθοδρομήσεις, κλείνοντας ταυτόχρονα τα μάτια στις όποιες ευρωπαϊκές ευθύνες (τις οποίες μάλλον επισημαίνετε σχεδόν αποκλειστικά στις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σας).

      Διαγραφή
    5. Για την δραστηριότητά μου στο εξωτερικό θα έπρεπε να ενημερώνουν τα ελλληνικά ΜΜΕ (γράφουν και για την παραμικρή επιτυχία έλληνα αθλητή ή καλλιτέχνη). Αλλά από τα Ελληνικά ΜΜΕ είμαι κομμένος. Αν τώρα το κάνω εγώ θα πείτε όλοι πως αυτο-προβάλλομαι...

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα σε όλους σας και ευχαριστώ τον οικοδεσπότη κ.Νίκο, για την φιλοξενία που προσφέρει , σε ένα από τα σπίτια του.
    Κυριαρχεί η άποψή στο κεφάλι μου , πως αρχικά οφείλω να δηλώσω, ότι είναι η πρώτη φορά που μιλώ μέσω blog , σε ανθρώπους άγνωστους .. που δεν βλέπω .., και λόγω αυτού , είμαι και ίσως θα είμαι , κουμπωμένος για κάποιο διάστημα , εάν , εν το μεταξύ , δεν την κοπανήσω από αυτό το το σπίτι , διαισθανθόμενος ότι μυρίζω αλλιώτικα...σε σχέση με την πλειοψηφία εδώ μέσα..
    Κύριε Δήμου διάβασα τα σχόλια κάποιου(ας) , (και τα λόγια της ήταν η αφορμή για να μπω στο σπίτι σου και να σχολιάσω ), με το όνομα βασιλλικα , να σε χαρακτηρίζει με τα εξής επίθετα : αποτυχημένος , γέρος , ζηλιάρης , ανάξιος , ανούσιος , ψευτοσυγγραφέας , αμόρφωτος ,
    αναποτελεσματικός πολιτικά, όσο και ένα ραδίκι. Ολα αυτά(?) .. οκ .. , απόψεις ... τρέχα γύρευε .. αλλά , έλα , που όλα αυτά , παρότι τα θεωρώ άστοχα και χαζά και και φυσικά διαφωνώ, είναι τόσο σωστά τοποθετημένα , τόσο δυνατά συνταγμένα , τόσο μεροληπτικά μη αυτονόητα , που δεν μου αφήνουν το περιθώριο να πιστέψω ότι απλά είναι απόψεις ρηχού .. εμπαθή.. εμμονικού(?) ιδεοληπτικού(?) ανθρώπου προς ένα πρόσωπο της δικής σου πορείας. Και για να τελειώνω και να εξηγήσω πού το πάω και γιατί , ρωτάω:
    Τι κάνει έναν συγκροτημένο άνθρωπο(το παραμυθάκι της αναφοράς του επαγγέλματος του(ης) βασιλλικα το προσπερνάω.. και εγώ αυτη την εβδομάδα αστροναυτης είμαι ...) όπως ο συγκεκριμένος , να επιτίθεται έτσι άστοχα , σε έναν τόσο διαλεκτικό και λογικά (βήμα-βήμα) σκεπτόμενο άνθρωπο όπως ο κ. Δήμου?.
    Τί κάνει κάποιον να μην καταλαβαίνει τα αυτονόητα, όπως αυτά που κατά καιρούς εκφράζει ο κ.Δήμου , και να γίνεται αντι-Δήμου τόσο ελαφριά?.
    Νομίζω κ.Νίκο ότι τέτοια θέματα πρέπει να τα προκαλείς προς σχολιασμό , γιατί κατά την γνώμη μου, εκεί κρύβεται το κλειδί για την πόρτα σε βαθύτερες και συναρπαστικότερες βουτιές στην ανθρώπινη αντοχή μας , .. σε όλα τα επίπεδα ... Καλή βραδιά από το Göteborg.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γι αυτό το αντέγραψα από το Facebook και το έβαλα στο blog.

      Διαγραφή
  44. Εγώ διαβάζω: Ὁ ὀρθολογισμός βασίζεται πάντοτε σέ μιά συγκεκριμένη προβολή τῆς πραγματικότητος καί σέ ἕνα συγκεκριμένο σύνολο ἀξιῶν." και οπωσδήποτε καταλαβαίνω ότι όταν λέει "συγκεκριμένη προβολή πραγματικότητος" εννοεί το δίχως άλλο σαν απειλή εναντίον μου και σαν πράξη και δική του και των αντίθετων του την "αναίρεση των αισθήσεων (και του νου, που δέχεται τις πληροφορίες)" και όταν λέει σύνολο αξιών εννοεί ακριβώς το ίδιο που εγώ εννοώ. Γιατί να μου εξηγεί για τον ορθολογισμό κάτι καλύτερο από το τίποτα που ο ορθολογισμός από μόνος του είναι και παραδέχεται και ξετυλίγει σαν νόημα; Ποιος είναι αυτός ο διανοούμενος, ή ποιος είναι ο ορθολογισμός των άλλων, που θα τους δεχθώ εγώ να μου αναλύσουν τις δυνατότητες του οργανισμού μου από στιγμή σε στιγμή, ή να μου φιλοσοφήσουν επί της ερώτησης, γιατί λειτουργούν θαυμάσια τα κύτταρα μου, τώρα που ζω! Και αρχίζω να νιώθω άσχημα, το τι σημαίνει το να εμπιστευτώ αυτούς, τους αντιμαχόμενους. Ποιος τους διόρισε να σκέπτονται για την βιολογική πραγματικότητα μου και να μου την προσδιορίσουν και από πάνω! Μπορώ μόνο να συμφωνήσω ότι είναι θεωρίες συνωμοσίας, που στρέφονται κατά της ζωής, οι σκέψεις τους, όποιες και αν είναι. Ποτέ δεν μου εξήγησαν τι είναι η αντλία Κ-Νa, ή την κυτταρική μεμβράνη. Μία φυσιολογική εξήγηση -καθαρή- αρχίζει από το φαινόμενο της ζωής. Λοιπόν αυτές τις εξηγήσεις σήμερα, με την απαιτούμενη επιστημονική ακρίβεια και αυστηρότητα, η ανθρωπότητα δίνει μόνον στους εκπαιδευόμενους ειδικούς. Γιατί; Γιατί δεν έχουμε στην τάξη μας, στην Α' του δημοτικού, ένα μάθημα παρουσίασης του κύτταρου; Γιατί; Και είχα πετύχει στο doncat μία φιλόλογο, που ενώ ήθελε να κάνουμε σαρκικά πράγματα, μου έδωσε τα παπούτσια μου στο χέρι της, μέσα από το κλαμπ της διασκέδασης της -ντάπια ντούμπου- όταν βρέθηκα στην πόλη της. Πού είναι αυτή; Πού είσαι, αδεσποταγαπημένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ελλάδα είναι η πατρίδα όπου νιώθεις ωραία να δεις στις κορυφές του ορθογωνίου τριγώνου να βρεθούν ακίνητα τρία θετικά φορτία και ενώ νιώθεις ωραία πάλι ("χωρίς καημούς χωρίς δεσμά") και στέλνεις το σώμα σου στο άπειρο που 'χει την αναχωρητική ονομασίαααα ααααφίχθηκε, βρίσκεις την δυναμική ενέργεια του συστήματος, αμέσως ξεχνάς και δεν μπορείς να την ξανάβρεις και ούτε πια το μυαλό σου μπορείς να έχεις διαθέσιμο ποτέ. Γι' αυτό ο Πιλαλί έγραψε το περίφημο: "πιάνει πάτο σε κβαντικό πηγάδι ένα ηλεκτροστατικό δυναμικό χωρίς ψεγάδι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.