Σάββατο, Φεβρουαρίου 20, 2016

Το αίνιγμα Τσίπρας

Με τον Αλέξη Τσίπρα άρχισα να αλληλογραφώ εδώ και τέσσερα χρόνια. Όχι δηλαδή πως ανταλλάσσαμε μηνύματα – εγώ έγραφα άρθρα, «ανοιχτές επιστολές», που δεν νομίζω ότι τις διάβασε ποτέ. Απλώς ήταν ένας τρόπος να του απευθύνομαι.

Ήμουν ίσως ο πρώτος που τον αποκάλεσε χαρισματικό – πράγμα που δυσαρέστησε πολλούς αντιτιθέμενους. Όμως το επίθετο χαρισματικός δεν είναι απαραίτητα θετικό. Χαρισματικός ήταν π. χ. ο Αλκιβιάδης (μεγάλο μούτρο).

Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν πράγματι  χαρισματικός (4 συνεχόμενες εκλογικές νίκες μέσα σε χάος διαψεύσεων, ανατροπών, αθετήσεων, αντιφάσεων, το πιστοποιούν).

Το πρώτο γράμμα το είχα στείλει τον Μάιο του 2012. Εκεί έγραφα:
« …πρέπει να ομολογήσω πως αυτή τη στιγμή είστε ο MVP του ελληνικού πολιτικού παιχνιδιού. Ουσιαστικά, παίζετε χωρίς αντίπαλο».

(Αυτό βέβαια δεν ισχύει πια).

Και συνέχιζα:

«Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείτε την γοητεία σας για να πουλάτε ανέφικτες υποσχέσεις (ευρώ χωρίς μνημόνιο, κατάργηση της λιτότητας και μάλιστα πανευρωπαϊκά, κλπ.). Παραμένετε άρα ένας χαρισματικός δημαγωγός. Θα μπορούσατε να εξελιχθείτε σε υπεύθυνο ηγέτη;».

Όταν εκλέχτηκε πέρυσι τον Ιανουάριο του το θύμισα γράφοντας στο τρίτο γράμμα:
«Το ερώτημα τότε ήταν λίγο ακαδημαϊκό. Τώρα είναι φλέγον. Τίποτα δεν χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα σήμερα από έναν σοβαρό και υπεύθυνο ηγέτη. Η παρουσία του μπορεί να φέρει την σωτηρία. Το λάθος του – τον όλεθρο».

Φτάσαμε τώρα, ένα χρόνο μετά, και το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί. Αντίθετα όσο περνάει ο καιρός το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα γίνεται πιο ακαθόριστο. Αινιγματικό. Η εξουσία τον έχει αλλάξει. Έχει χάσει αρκετό από τον νεανικό ενθουσιασμό του. Έχει μετριάσει τις υπερβολές του («κατάργηση των μνημονίων με ένα άρθρο και ένα νόμο», «ανατροπή ισοροπιών σε όλη την Ευρώπη» κλπ.).

Αυτό σημαίνει πως ωριμάζει – ή ξεφουσκώνει;

Το μόνο σημείο όπου έχει δείξει ικανότητα και δύναμη είναι στην προπαγάνδα. Χάρη σε αυτήν στέκεται ακόμα όρθιος, μετά από τόσες καταστροφές και αποτυχίες.

Βλέπει κανείς να διαγράφεται μέσα του ο ηγέτης;

Είναι άραγε τόσο ευφυής που να φαίνεται έντιμος και ειλικρινής ακόμα κι όταν δεν είναι; Και πόσο ειλικρινής και έντιμος είναι στ’ αλήθεια;

Σίγουρα είναι φιλόδοξος – αλλά η φιλοδοξία του υπερβαίνει το άτομό του;

Σίγουρα είναι  εμβολιασμένος από παιδί με μία ιδεολογία – πόσο μπορεί να την ξεπεράσει όταν το απαιτήσει η πραγματικότητα;

Πολλά – πάρα πολλά ερωτήματα. Μερικά θα τα απαντήσουν μόνο οι μελλοντικοί ιστορικοί. Αλλά και η ματιά του αυτόπτη μάρτυρα είναι χρήσιμη.

Ποιός είναι πραγματικά; Ανάμεσα στον άκριτο θαυμασμό και την ολοκληρωτική απόρριψη, μπορείτε να φιλοτεχνήσετε ένα σύντομο πορτρέτο του; Πώς τον βλέπατε πριν τρία χρόνια και πώς τώρα; Θα έχει ενδιαφέρον αν διαβαστεί αργότερα…

Συζητάμε!


159 σχόλια:

  1. Ειναι ένας από τα ίδια, χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να αποκαλυφθεί. Δυστυχώς οι 'Ελληνες έχουν πια την εμπειρία να διακρίνουν γρήγορα, σε 35 χρόνια τα έχουν δει όλα. 'Αλλο αν δέχονται μία κατάσταση, εξαγοράζονται εύκολα με μία θεσούλα ή μία συνταξούλα.
    Το έγκλημα του Τσίπρα είναι ότι δικαίωσε την πολιτική όλων όσων μας έφεραν εδώ απλά επαναλαμβάνοντάς την. Το ιστορικό του έγκλημα είναι ότι ξεφτίλισε την έννοια της αριστεράς και την εξαφανίζει από το παρασκήνιο συστηματικά. Δεν τον κατηγορώ ούτε για την αποτυχημένη διαπραγμάτευση ούτε για Βαρουφάκη ούτε για τίποτα σχετικό. Τον κατηγορώ γιατί ενώ μπορούσε να αλλάξει πολλά στην Ελλάδα σχετικά με θεσμούς και νοοτροπίες προτίμησε τον εύκολο δρόμο για να κυβερνήσει και μόνο. Στην ιστορία θα μείνει ως ανέκδοτο.

    civil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, πολύ εύστοχα αυτά:

      «Το έγκλημα του Τσίπρα είναι ότι δικαίωσε την πολιτική όλων όσων μας έφεραν εδώ απλά επαναλαμβάνοντάς την. Το ιστορικό του έγκλημα είναι ότι ξεφτίλισε την έννοια της αριστεράς και την εξαφανίζει από το παρασκήνιο συστηματικά.»

      Συμφωνώ απόλυτα.

      Εδώ, πάντως, έχω διαφορετική γνώμη:

      «Δεν τον κατηγορώ ούτε για την αποτυχημένη διαπραγμάτευση ούτε για Βαρουφάκη ούτε για τίποτα σχετικό.»

      Μήπως αυτά δεν είναι αλληλένδετα με όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως περί εξευτελισμού της έννοιας της αριστεράς κ.λπ.;

      Διαγραφή
  2. Ο τελευταίος μαθητής της τάξης που έγινε σημαιοφόρος, υποσχόμενος άκριτα τα πάντα στους πάντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τον φηφισα το γεναρη. Τον ψηφισα ομως στις τελευταιες. Για ενα λογο. Να κυβερνησει μετα τα ζορια του καλοκαιριου αλλα κυριως μετα τις αποπομπες βαρουφακηδων κτλ. 6 μηνες νομιζα αρκουσαν να ωριμασει μια λαικιστικη αριστερα . λαθος μου. Αποδεικνυεται το αντιθετο απο αυτο που ευαγγελιζοταν. Το νεο. Ειναι πιο παλιος και απο το big bang. Τα κλασσικα δηλαδη...φταιν οι αλλοι μμε ξενοι κτλ δημιουργια εχθρων, συντεχνιακη νοοτροπια, αλλα το κυριοτερο που το ξαναγραψα εδω. Φοβαμαι πιο πολυ τον πεινασμενο απ'οτι αυτον που ξερει να τρωει. Χαλιφης στην θεση του χαλιφη με δυο λογια το πορτραιτο του ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς να φιλοτεχνήσουμε ένα πορτραίτο του Αλέξη του Τσίπρα, κιαι μάλλιστα σύντομο, όταν δεν μπορείς εσύ Δάσκαλε?
    Την γοητεία του Τσίπρα την διαπιστώσαμε από την αρχή όπως και το fake πρόσωπό του που μήνες τώρα μάς προβληματίζει και μας τρομάζει.
    Το άν στο βάθος, βάθος, βάθος του μυαλού του υπάρχει ένα έντιμο " πιστεύω" και θέληση για την εφαρμογή του , μέλλει να αποδειχθεί. Δεδομένο πάντος είναι ότι τα άτομα (τα περισσότερα ) που τον περιβάλλουν είναι πολύ χαμηλού επιπέδου, δεδομένο είναι ακόμα πως η διαχήριση, σωστή ή λανθασμένη, της Κρίσης τον έχει καταφανώς εξαντλήσει και εντυπωσιακά γεράσει. Αυτό, αν μη τι άλλο, σημαίνει έντονη προσπάθεια.
    Το μέλλον, και όχι το πολύ μακρυνο, θα δείξει....
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να φιλοτεχνήσω πορτρέτο - δεν δοκίμασα καν, γιατί ήθελα να αφήσω το πεδίο ελεύθερο. Ίσως στο τέλος των δικών σας σχολίων να κάνω μία δοκιμή.

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ γενικά με την περιγραφή σας κ. Δήμου, αλλά ειλικρινά ποτέ μου δεν κατάλαβα τι το χαρισματικό βλέπατε πάνω του. Το τυποποιημένο και μηχανικό ρητορικό του πάθος εμένα εξαρχής μου θύμιζε επαρχιακό παπά που προσπαθεί να κάνει κήρυγμα σε ανθρώπους που ετοιμάζονται να πάνε για σουβλάκια. Ούτε τον πήρε ποτέ κανένας τοις μετρητοίς. Ο κοσμάκης στην αρχή τον ψήφισε με την ελπίδα ότι θα κάνει τα μισά έστω από αυτά που υπόσχεται – κι όταν αποδείχτηκε ψεύτης, τον ξαναψήφισε με την ελπίδα ότι δε θα κάνει ούτε τα μισά από αυτά που υπόσχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν έβλεπσ τίποτα το χαρισματικό - αλλά το έβλεπαν όσοι τον ψήφισαν. Άρα είμαι υποχρεωμένος να τους λάβω υπόψη μου...

      Διαγραφή
  6. Ο Νίκος Δήμου ορίζει τον χαρισματικό ηγέτη με τον τρόπο που θα τον προσέγγιζε ο Μαξ Βέμπερ (ο οποίος άλλωστε έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα). Δηλαδή ουδέτερα και όχι αξιολογικά.

    Ο ιστορικός Γιώργος Μαυρογοδράτος, έχοντας ως πρότυπο τον Βενιζέλο, θεωρεί ότι χαρισματικός ηγέτης είναι εκείνος που, όντας διορατικός και ορθολογιστής, παρασύρει προς αντίστοιχες επιλογές και το λαό, πείθοντάς τον μάλιστα να αποδεχτεί ακόμη και εκείνα που δεν του αρέσουν (ο Βενιζέλος λογουχάρη, αν και υπέγραψε το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας και πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνη τον Κεμάλ Ατατούρκ, εντούτοις οι πρόσφυγες συνέχισαν να τον στηρίζουν ("για το καλό της Ελλάδας"). Εν αντιθέσει προς το Βασιλιά Κωνσταντίνο που ήτανε ένα χαμένο κορμί.

    Ο Τσίπρας τώρα, είναι χαρισματικός κατά το Νίκο Δημου και το Μαξ Βέμπερ, δηλαδή κινητοποιεί τις μάζες υπέρ του (όπως άλλωστε έκαναν και οι Μουσολίνι, Χίτλερ και Φράνκο) αλλά με κανένα τρόπο δεν προσεγγίζει το νόημα που του αποδίδει ο Μαυρογορδάτος. Δεν είναι δηλαδή αποτελεσματικός ηγέτης, διορατικός, ορθολογιστής κοκ.

    Είναι όμως σχετικά νέος. Έχει δείξει δείγματα προσαρμογής. Ίσως ξυπνήσει, αν τον βρει κανένα μεγάλο κακό. Κι εγώ ως τα 36 μου είχα τις απόψεις του Τσίπρα. Άλλαξα εξαιτίας της ασθένειας της κόρη μου που είχε επάνω μου μία καταλυτική επίδραση και της επαφής μου με το Νίκο Δήμου.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως θα έπρεπε ο Μαυρογορδάτος να συμπληρώσει τον όρο χαρισματικός με κάποιο επίθετο: π. χ. θετικά χαρισματικός. Γιατί ο Βέμπερ έχει δίκιο: χαρισματικός είναι όποιος έχει το χάρισμα και αρέσει στον λαό. Αν θα τον πάει προς το καλό ή την καταστροφή (όπως ο Αλκιβιάδης ή οι δικτάτορες) αυτό δεν περικλείεται μέσα στον όρο.

      Διαγραφή
    2. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στους "ιδεοτύπους" που εισηγήθηκε ο Βέμπερ και στην δυσκολία που έχει η Ιστορία να τους διαχειρισθεί. Εξαρτάται βέβαια και από το γνωστικό αντικείμενο του καθενός. Ο Μουζέλης, για παράδειγμα, έχτισε την καριέρα του πάνω στον... Βέμπερ, μελετώντας τον "περιφερειακό καπιταλισμό" τύπου Ελλάδας και Λατινικής Αμερικής.

      Διαγραφή
  7. O Aλέξης Τσίπρας, ένας χρήσιμος ηλίθιος

    Aπό τον αναγνώστη της Lifoland, D.

    31.7.2015 | 14:44

    Ήταν λοιπόν όλα μία παρεξήγηση.

    Στο «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» του Γ. Μπαμπινιώτη, αναφέρεται ότι η λέξη «ηλίθιος» είναι πιθανόν να συνδέεται ετυμολογικά με το αρχαίο ρήμα «ηλάσκω», που σημαίνει περιφέρομαι, περιπλανώμαι.

    Η διαφορά του να περιφέρεται κανείς ή να περιπλανιέται, με το να πηγαίνει ένα ταξίδι ή να πάει διακοπές, έγκειται στο γεγονός ότι το ταξίδι υποδηλώνει έναν σκοπό, έναν στόχο, ενώ το να περιφέρεται κανείς, το άσκοπο του όλου εγχειρήματος.

    Το ταξίδι προϋποθέτει ένα πλάνο. Ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.

    Ενώ το να περιφέρεται κανείς (ασκόπως) βασίζεται περισσότερο στην θεωρία του χάους.

    Πάντως εκείνο που ξέρω είναι ότι από εδώ και πέρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα, ενώ και ο δρόμος- αν και ανηφορικός- φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του.

    Την θεωρία που έγινε το σύγχρονο ευαγγέλιο του κάθε αριστερίζοντα του ΣΥΡΙΖΑ που σεβόταν τον εαυτό του και τις ιδέες του και ήθελε να είναι κατατοπισμένος στον σύγχρονο οικονομικό - ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος.

    Συνώνυμα του περιφέρομαι (άσκοπα) είναι το βολτάρω και το (αργκώ) κωλοβαραώ.

    Κάπως έτσι ο Κος Τσίπρας περιφερόταν άσκοπα από επιτροπή σε επιτροπή, από συνέδριο σε συνέδριο και από Eurogroup σε Eurogroup.

    Ο χρόνος όμως είναι χρήμα, αλλά αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τον κάθε αριστερίζοντα επαναστάτη.

    Για αυτόν εξάλλου το μόνο που έχει σημασία είναι "ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος...".

    Όπως επισήμανε και ο Νικολάς Μαδούρο Μότος στο πρόσφατο μήνυμα συμπαράστασης του (sic), προς τον Ελληνικό λαό.
    Και αυτό τον δρόμο επέλεξε ο Κος Τσίπρας.

    Όμως κάπου εδώ φάνηκε ότι είχε γίνει μία παρεξήγηση.

    Τον δρόμο αυτό, δεν τον επέλεξαν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ξεροστάλιαζαν στις ουρές για να πάρουν ένα "μεροκάματο" αντί σύνταξης, από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης.

    Και αυτό από μόνο του δεν θα ήταν κάτι τόσο άσχημο και απάνθρωπο εάν το "μεροκάματο" αυτό δεν το είχαν ήδη δουλέψει όταν ήταν πολύ νεότεροι, τότε που τα πόδια βάσταγαν και η ορθοστασία στις ουρές δεν τους τσάκιζε, ούτε ο καυτός ήλιος τους πτοούσε.

    Τα " περήφανα γηρατειά"-, για να θυμηθούμε έναν άλλο λαοπλάνο και "μεγάλο" ηγέτη, τον Α. Παπανδρέου- άλλο δρόμο επέλεξαν.

    Τον δρόμο αυτό δεν τον επέλεξαν ούτε οι καρκινοπαθείς, που τους έλειψαν τα χρήματα να αγοράσουν κάποια βασικά φάρμακα και βρέθηκαν να είναι στο μαύρο τους το χάλι, νιώθοντας την επάρατη νόσο να αυξάνει γεωμετρικά μέσα τους.

    Τον δρόμο αυτό δεν τον επέλεξαν ούτε κι αυτοί που περίμεναν αγωνιώντας το επίδομα πρόνοιας, το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα.

    Γιατί για όλους τους παραπάνω -και για άλλους πολλούς- έκτος από τον δρόμο σημασία είχε και ο χρόνος.

    Και χρόνο δεν διέθεταν πολύ.

    Τους ήταν πολύτιμος.

    Και κάπως έτσι ο δρόμος και ο χρόνος χωρίστηκαν και βρέθηκαν αντιμέτωποι να παλεύουν ο ένας τον άλλο.

    Το ποιός θα νικήσει τελικά δεν το ξέρω ακόμα.

    Πάντως εκείνο που ξέρω είναι ότι από εδώ και πέρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα, ενώ και ο δρόμος- αν και ανηφορικός- φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του.

    Αυτό βέβαια ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει τον Κο Τσίπρα και την παρέα του, οι οποίοι "δειλοί και άβουλοί αντάμα προσμένουν ίσως ένα θάμα" για να θυμηθούμε και τα λόγια του ποιητή.

    Και εάν και δεν φαίνεται να τους πολυενδιαφέρει (ως άθεοι που είναι) θα έπρεπε να ξέρουν ότι θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα.

    Ενδιαφέρει όμως όλους τους υπολοίπους.

    Και κυρίως τους ψηφοφόρους τους.

    Οι οποίοι πήραν ένα καλό μάθημα, τόσο για τον δρόμο που πρέπει να τραβήξουν από εδώ και πέρα, όσο και για το χρόνο που έχουν μπροστά τους.

    Και από αυτή την άποψη ο Κος Τσίπρας θα μπορούσε να προσφέρει στην χώρα του πολλά.

    Ως ένας χρήσιμος ηλίθιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως η έννοια "χρήσιμος ηλιθιος" λέγεται ότι ανήκει στον Λένιν. Δεν έχει διαπιστωθεί η πατρότης. Ίσως προέρχεται από την άλλη συναφή φράση του Λένιν: "οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν και το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε".

      Διαγραφή
  8. από την αρχή της κρίσης όποιος ανεβαίνει στην πρωθυπουργεία της Ελλάδος καίγεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στις εκλογές του 1928 το κόμμα του πήρε 2,6%. Το 1929 ξέσπασε η οικονομική κρίση, που έπληξε ιδιαίτερα την Γερμανία λόγω του τεράστιου χρέους των πολεμικών αποζημιώσεων. Το 1930 το κόμμα του πήρε 18,3% και το 1932, το κόμμα του βγήκε πρώτο κόμμα με 37,2%. Το 1933 έγινε καγκελάριος. Αν δεν μεσολαβούσε η οικονομική κρίση, ίσως κανείς δεν θα τον θυμόταν. Αλλά αν δεν ήταν αυτός χαρισματικός στην ρητορεία, στο να ενθουσιάζει τα πλήθη και την προπαγάνδα, επίσης ίσως κανείς δεν θα θυμόταν το κόμμα του παρ’ όλην την οικονομική κρίση. Τα στοιχεία για την χημική αντίδραση ήταν όλα εκεί, αλλά αυτός ήταν ο απαραίτητος καταλύτης.
    Τελικό αποτέλεσμα: Κατέστρεψε και μίκρυνε την πατρίδα του. Το όνομα αυτού, Αδόλφος Χίτλερ.
    Στις εκλογές του 2009 το κόμμα του πήρε 4,6%. Αμέσως μετά ξέσπασε η οικονομική κρίση με την Ελλάδα καταχρεωμένη και ανίκανη να βγει στις αγορές να δανειστεί. Στις δύο εκλογές του 2012 το κόμμα του πήρε 16,78% και 26,89% . Στις εκλογές του 2015 το κόμμα του ανεκηρύχθη πρώτο κόμμα με 36,37%. Χωρίς την άνεσή του στον λόγο, την εμφάνισή του και τα προσόντα του (αυτού και του κόμματός του) στην προπαγάνδα και την δαιμονολογία, ίσως αυτό δεν θα συνέβαινε. Αυτός ήταν –είναι- ο καταλύτης. Το όνομα αυτού Αλέξης Τσίπρας.
    Η συνέχεια επί της οθόνης, τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Χίτλερ δεν ήταν χαρισματικός ρήτορας. Ήταν μαννούλα στα φονικά. Έχει διαφορά. Και όσοι τον προσεγγίζουν σαν ρήτορα ή σαν χαρισματικό δεν είναι διαφορετικοί από τον φονικό εαυτό Εκείνου. Όποιος και αν είναι εκείνος· Χίτλερ, Σόιμπλε ή Τσίπρας ή ο εαυτός τους ο συνδοξαζόμενος.

      Διαγραφή
    2. Λάθος! Ο Χίτλερ ήταν χαρισματικός ρήτορας. Ξεσήκωνε τα πλήθη. Υπάρχουν τα ντοκυμαντέρ της εποχής και τα φιλμ της Λένι Ρίφενσταλ - αδιάψευστες μαρτυρίες.

      Διαγραφή
    3. Ο εαυτός τους: ο σκηνοθετικά και κινηματογραφικά συνδοξαζόμενος.

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι μόνο "ο εαυτός τους ο σκηνοθετικά συνδοξαζόμενος" Αφού δεν πείθεσθε από τα ντοκυμανταίρ της εποχής, διαβάστε κανένα βιβλίο ιστορίας τουλάχιστον. Σας προτείνω τον Αγγλο Ian Kershaw και συγκεκριμένα το Hubris. Εκτός αν είναι συνδοξαζόμενος και αυτός.

      Διαγραφή
    5. ΧΑ και ΚΚΕ είναι ανίκανα στο μάζεμα του πλήθους και στην έμπνευση του τύπου: "όλοι μαζί κινούμε συρφετός...". Η ΧΑ προσπαθεί με το παρακράτος και με φόνους. Το ΚΚΕ περιμένει τη ζωή σαν σάπιο φρούτο. Και η ΧΑ επίσης. Τι να πουν στον κόσμο; Ότι θα σας προδόσουμε διότι ο σκοπός μας είναι και η φονική και η γραφειοκρατική εξουσία; Ότι είμαστε όπως και οι άλλοι; Απλώς περιμένουν την σειρά τους. Αν προκύψει. Δεν θα προκύψει.
      Αν ήμουνα λοιπόν στην... Γερμανία του Χίτλερ...θα ένιωθα ακριβώς όπως νιώθω σήμερα για τα σημερινά ναζιστικά κόμματα και τις Ενώσεις. Για να κινηθώ και να πάω στις συγκεντρώσεις θα έπρεπε να με δείρουν. Ούτε θα είχα συγκινηθεί ούτε θα ήμουν τότε περισσότερο ευάλωτος ούτε θα πίστευα τον Χίτλερ για διαφορετικό από τον Κουτσούμπα και τον Αρχηγό ούτε θα ίσχυε ότι οι περισσότεροι θα είχαν συγκινηθεί ή θα ήταν πιο ευάλωτοι. Και δεν τα σκέπτομαι αυτά επειδή έχω την πληροφορία του τι αληθινά ήταν ο Χίτλερ. Μου το λέω επειδή σκέπτομαι τι αληθινά σημαίνει ο φόβος του φόβου και πώς μπορεί αυτός να συντρίψει έναν ζωντανό οργανισμό, αλλά και τι σημαίνει να είμαι κάπως ζωντανός και φυσιολογικός σήμερα και να είμαι κάπως ζωντανός και φυσιολογικός και σε εκείνη την εποχή αν ζούσα. Νομίζω πως δεν μεταβάλλομαι ως προς τις κομματικές συγκεντρώσεις ως ένα φαινόμενο της ζωής μέσα στον χρόνο. Δεν θα δεχόμουν την προπαγάνδα και δεν άφηνα τη δουλειά μου για να πάω στις συγκεντρώσεις της. Δεν θα πάω σε έναν προς σφαγή Γερμανό του 1936 να του πω: ναι, αλλά στην εποχή σας ήταν ο Αρχηγός που παρακινούσε και δονούσε τα πλήθη. Θα μου έλεγε: πόσο είσαι ανίκανος να ζήσεις! Θέλω να τον σέβομαι. Είχε κάποτε και εκείνος τα κύτταρα του. Δεν είναι διαφορετικά από τα δικά μου. Ο Χίτλερ ήταν ένας πολιτικός. Όπως είναι ο Χ σημερινός πολιτικός. Γιατί να πιστεύω ότι είναι ο ένας ή άλλος χαρισματικότερος ή ολιγότερο χαρισματικός; Γιατί να πυροδοτήσω μέσα στο νου μου μιαν έξαρση διαφοροποίησης της άθλιας κατανόησης της ζωής μας από τους εξουσιαστές στα 1936 με την ομοίως άθλια σημερινή; Γιατί να θυσιάσω την περασμένη πια φυσική παρουσία και την συνείδηση όποιου αληθινά ζωντανού και γι' αυτό τίμιου ανθρώπου της εποχής εκείνης, με την παραδοχή και αμοιβαία επιβολή στις διαφορετικές ζωές μας πραγμάτων που δεν ισχύουν σήμερα για εμένα και δεν ίσχυαν τότε για εκείνον; Ποιος ισορροπημένος άνθρωπος αγαπάει σήμερα την ΕΕ; Αν ένας βλάκας μου δώσει δωρεάν σχεδόν Το Αυτοκίνητο, ή τον Υπολογιστή της Κρίσης, αμέσως θα του πω: βλάκα! εκεί γιατί έκανες και γιατί συνεχίζεις τον πόλεμο; Με τον πυκνωτή θα με ξεγελάσεις; Δεν είμαι εγώ που θα τα πω αυτά. Η πολυδιατηρημένη και αναπαραγόμενη ζωή θα τα πει με το στόμα μου. Είναι πολύς ο χρόνος που η ανθρωπότητα καταπιέζει τα απολύτως φυσιολογικά και χρήσιμα στην επιβίωση ένστικτα των ζωντανών οργανισμών. 3 εκατομμύρια χρόνια είναι. Ο CsLakonas μου είπε ότι ο φόβος είναι συναίσθημα. Αλλά δεν μπορεί να φτιάξει μία προπαγάνδα που να με υποτάσσει στην ανοησία του. Δεν μπορεί. Δεν ξέρει ούτε να μεταχειριστεί τα ναζιστικά σκαρφίσματα του. Θετικό. 3 εκατομμύρια χρόνια και η ζωή διορθώνει τα λάθη. Σκορπίζοντας θολούρα στα μυαλά των ανόητων νεκροθαφτών μου. Πείθομαι από πιο αληθινά πράγματα, καλημεριτζή dion.malaka.

      Διαγραφή
  10. Η ιδεολογία του είναι αυτή του ευρωσταλινισμού στο φαίνεσθαι και οπορτουνισμού στην ουσία. Οι συγκρίσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι άστοχες όταν γίνονται διότι ο Παπανδρέου αν και λαϊκιστής και ήξερε πως κυβερνιέται μια χώρα και ήταν μορφωμένος που ήξερε πότε χρησιμοποιούμε στον λόγο την λέξη χιλιετίες και πότε το "χιλιετηρίδες". Ο Τσίπρας ήταν και είναι αμόρφωτος, ένας άσχετος που παπαγαλίζει τα χαρτιά που του φέρνουν μπροστά του, ένας ακόμα επικίνδυνος για τον τόπο, συνοδοιπόρος με τους άλλους της Δεξιάς στην δολοφονία της Ελλάδας. Ούτε καν δημαγωγό δεν μπορεί κανείς να τον πει διότι δεν υπάρχουν συναισθηματικές σχέσεις ανάμεσα σε αυτόν και τον λαό-περίπτωση Ανδρέα-, μια λύση ανάγκης που την οδήγησαν στην εξουσία χωρίς καμιά αξιόλογη δυναμική οι καταστροφικές πολιτικές των προηγούμενων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευφυής αλλα χωρίς παιδεία, αδίστακτος λαϊκιστής προκειμένου να πάρει την εξουσία, δικαιολογεί μεσα του τα ψέματα επειδή θεωρεί ότι η ιδεολογία του ειναι η σωστή και άρα τα λέει για το "καλό του λαού". Η δημοσιότητα που πήρε για πρώτη φορά στις καταλήψεις του '91 διαμόρφωσε κομβικα τον χαρακτήρα του και τον έκανε να ζει σε μια φαντασιακή σφαίρα της ριζοσπαστικής αριστεράς οπου ο ρεαλισμός ειναι "νέο-φιλελεύθερος" και κακός. Το ότι κυβερνάει με τον Καμμένο δείχνει ότι η μανία του για την εξουσία ειναι μεγαλύτερη απο την ιδεολογία του.

    Τωρα απλα συγκρούστηκε στον τοίχο της πραγματικοτητάς και κατέρρευσαν οι ψευδαισθήσεις του. Αν τον Σεπτέμβριο έβγαινε με σύνθημα "έκανα λάθος, αδίκησα πολλούς με τον λαϊκισμό μου, όμως θα κάνω τα πάντα για να προσαρμοστώ στην πραγματικότητα και να κυβερνήσω καλά επειδή ειμαι αμόλυντος κλπ κλπ" μπορει πράγματι να είχε τη συμπάθεια μου, όμως τωρα του αξίζει να βράζει στο ζουμί του και τα ψέματα του να αποτελέσουν την πολιτική του ταφόπλακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Nikos Dimou
    2016-02-20T09:20:00+02:00

    > Έχει χάσει αρκετό από τον νεανικό ενθουσιασμό του.

    Θα εξεπλάγη όταν είδε ότι η γοητεία του έχει πέραση μόνο στη στενή επαρχιακή γωνιά μας.

    > Έχει μετριάσει τις υπερβολές του («κατάργηση των μνημονίων με ένα άρθρο και ένα νόμο», «ανατροπή ισορροπιών σε όλη την Ευρώπη» κλπ.).

    Η «πρόταση νόμου» Κατάργηση των Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων — Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των Μνημονίων παραμένει «κατατεθείσα». ☺

    > «Παραμένετε ένας χαρισματικός δημαγωγός. Θα μπορούσατε να εξελιχθείτε σε υπεύθυνο ηγέτη;».
    > Βλέπει κανείς να διαγράφεται μέσα του ο ηγέτης;

    Μπορεί η αδήριτη ανάγκη να μεταβάλει ένα Bernard Madoff σε καινούργιο Warren Buffett και το πανεπιστήμιο της ζωής να μεστώσει ένα Σωκράτη Σώρρα σε νέο Bill Gates;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για όσους αμφισβητούν την ευφυία του Τσίπρα, να θυμίσα ότι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα 15 χρονών από τις καταλήψεις και πέρασε στο ΕΜΠ πολιτικός μηχανικός. Από καθηγητή του ΕΜΠ σε παρείστικη κουβέντα άκουσα ότι η διπλωματική του ήταν πολύ καλή.'Αρα η πορεία του ήταν συνεπέστατη με τους στόχους του (βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=Z1ladXmxclg). Απλά διάλεξε το δρόμο που θα τον έκανε τον νεώτερο πρωθυπουργο της μεταπολίτευσης με κάθε κόστος (συνεργασία με ΑΝΕΛ, διάλυση σύριζα κλπ) υιοθετώντας το μοντέλο πασοκ '80. Δεν νομίζω ότι είναι κατώτερος του Κωστάκη Καραμανλή (τι κάνει αυτό το παιδί?), Σαμαρά, Γιωργάκη κλπ.

    Όσοι νομίζουν ότι υπερασπίζομαι τον Αλέξη, ας προσέξουν το πρώτο σχόλιο του θέματος.

    civil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σήμερα η μέρα ξεκίνησε άσχημα με τα νέα του θανάτου του Έκο.

    Πόσο λίγοι και μικροί δείχνουν τύποι σαν αυτόν του θέματος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό Γιάννη - αλλά δυστυχώς αυτοί οι μικροί κουμαντάρουν τη ζωή μας...

      Διαγραφή
    2. Λάθος, κύριε Δήμου! Συνήθως κανένας πολιτικός δεν "κουμαντάρει της ζωή μας" σε μια δημοκρατία, πόσο μάλλον μια θλιβερή φιγούρα σαν τον Τσίπρα. Εξαίρεση είναι ίσως τύποι σαν τον Berlusconi οι οποίοι ως ιδιοκτήτες διαφόρων ΜΜΕ όντως κουμαντάρουν το λαό (έμμεσα και δόλια).

      Όσο για τον Eco: άστοχη η σύκριση. Άλλο να είσαι λογοτέχνης, φιλόσοφος κ.λπ. κι άλλο να έχεις την αποστολή να αντιμετωπίσεις με χειροπιαστό τρόπο τα συγκεκριμένα προβλήματα μιας κοινωνίας και μιας χώρας.

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή πιστεύετε πως οι αποφάσεις ενός πρωθυπουργού δεν επηρεάζουν τη ζωή μας; (Μην ανησυχείτε, όσο για μηχανισμούς προπαγάνδας διαθέτει και αυτός πολύ αποτελεσματικούς!). Όσο για την σύγκριση με τον Έκο, δεν την έκανα εγώ.

      Διαγραφή
    4. Τα μέσα που διαθέτει η κυβέρνηση για "προπαγάνδα" είναι πενιχρά μπροστά στο πάνοπλο (αν και παρηκμασμένο, απαξιωμένο και χρεοκοπημένο) μπλοκ των συστημικών μέσων των ολιγαρχών της ενημέρωσης. Η καταπολέμησης της πολιτικής - μιντιακής - επιχειρηματικής - τραπεζικής διαπλοκής αποτελεί βασική προϋπόθεση κάθαρσης και εκσυγχρονισμού της χώρας. Και μην βιαστείτε να καταφύγετε στον "αριστερό λαϊκισμό". Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο νεότερος ήταν αυτός που είχε δηλώσει: "Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή της χώρας".

      Διαγραφή
    5. Και τι έκανε τελικά; Διόρισε την μισή Ελλάδα και μας βούλιαξε στο χρέος.

      Διαγραφή
  15. Καμιά φορά για να δούμε το τι είναι ο καθένας, πρέπει να βλέπουμε τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν και συμβουλεύουν.Εσείς πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός(ναι είναι ο πρωθυπουργός της χώρας μου και πρέπει να τον σέβομαι ως θεσμό) έχει αξιόλογους σύμβουλους;Εγώ πιστεύω πως σίγουρα όχι και αντιθέτως μόνο κακό του κάνουν στη κρίση του.Αναφέρω τους κυρίους Βαρουφάκη και Φλαμπουράρη...Ο ένας την έκανε, ίσως είναι καλό και ο άλλος να τον αφήσει να προχωρήσει μόνο του ο Αλέξης ο Τσίπρας, νέος άνθρωπος είναι και δε μπορώ να πιστέψω ότι θέλει το κακό του τόπου του.Όχι δε τον ψήφισα και ούτε πρόκειται γιατί απλά έχουμε διαφορετική ιδεολογία.Όμως κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται και όπως είναι...Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, θέλει το κακό της χώρας διότι δεν έχει συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών που έχει αυτός και η κυβέρνησή του απέναντι στον τόπο και τον Ελληνισμό, δεν μπορείς την ώρα που όλοι χλευάζουν την Ελλάδα εσύ να μιλάς περί μιας άλλης Ευρώπης- η ουτοπία του ευρωπαϊσμού- και να μετατρέπεις την χώρα σε χωματερή του καπιταλισμού, που πήγαν τώρα οι αντικαπιταλιστικές κορώνες τους; To ρίξαν στον ανθρωπισμό επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο για να δικαιολογηθούν, αν είναι έτσι να κάνουμε την εκκλησία κυβέρνηση που είναι και πιο αποτελεσματική στην φιλανθρωπία.

      Διαγραφή
    2. Η προηγούμενη ανάρτηση σοφά επιγράφειτο: "το πρόβλημα είμαστε εμείς". Εννοεί: "το πρόβλημα μας είμαστε εμείς". Εμείς είμαστε τα κλαδιά και το πριόνι. Σημιτικοαμφισβητικό τράκι. Εφημεριδένιος τίτλος. Τα ηχητικά κουπόνια της λαλιάς. Δεν αρκεί λοιπόν να λέμε "δεν μπορεί". Μια χαρά μπορεί. Και πρέπει το πράμα -της ζωής δηλαδή- να το νιώσουμε διαφορετικά. Αλλά να το νιώσουμε. Οι αισθήσεις μας δεν είναι κάτι σαν επισκέψη Εφοπλιστή-Σκυλούς σε διάσημο χαμαιτυπείο. Γιατί αυτός κάνει πράξεις ενώ εμείς λέμε απλώς ότι θα θέλαμε να απαγορεύσουμε να μην μπορεί; Σε τι πόλεμο μας έχουν εμπλέξει...

      Διαγραφή
  16. Επιτρέψτε μου πολύ να αμφιβάλω.

    Θα αναφερθώ σε δύο αληθινά παραδείγματα.

    Παράδειγμά πρώτο:

    Είχα κάποτε ένα φίλο που επειδή ανήκε στην νεολαία ενός μικρού κόμματος σε κάποιο πανεπιστήμιο, μου είχε εκμυστηρευτεί, ότι τον είχε πάρει ένας καθηγητής του στο τηλέφωνο και του υποσχέθηκε ότι εάν τον ψηφίσει στις εκλογές, θα περάσει στο μάθημα του, αυτόν και δύο ακόμα φίλους του.

    Παράδειγμά δεύτερο:

    Ο ίδιος ο φίλος μου όταν τελείωσε τις σπουδές του -ήταν του διαβάσματος- αναλάμβανε έναντι πληρωμής την σύνταξη μεταπτυχιακών εργασιών για άλλους φοιτητές έναντι αμοιβής
    - σε κάποιους είχα πουλήσει την ίδια μεταπτυχιακή εργασία ταυτόχρονα - μου είπε (!!!) γιατί δεν πρόλαβα να γράψω και την δεύτερη.

    Στην ερώτηση μου εάν δεν ανησυχεί μήπως εκτεθεί, μου είχε απαντήσει, ότι ανησυχεί μεν ,αλλά επειδή επρόκειτω για το ίδιο πανεπιστήμιο μεν, αλλά σε διαφορετική πόλη της Ελλάδος δε, το κάθε ένα, ήλπιζε ότι αυτό δεν θα συμβεί - και όντως δεν συνέβη.

    Τώρα σχετικά με το "καλό" μεταπτυχιακό του Τσίπρα:

    Εγώ ξέρω ότι για συντάξεις ένα καλό μεταπτυχιακό θα πρέπει να ξέρεις -τουλάχιστον- καλά αγγλικά - εκτός από Ελληνικά.

    Ό Τσίπρας τι από τα δύο ήξερε;

    Και εάν ο φίλος μου περνούσε έτσι κάποια μαθήματα, πώς εσείς πιστεύεται ότι περνούσε τα μαθήματα ο Τσίπρας- ο οποίος ήταν και αρχηγός της νεολαίας του κόμματος του;

    Εξάλλου η όλη του παρουσία, η αντίληψή του, η κριτική του σκέψη, η εκφορά του λόγου του (Ελληνικά και Αγγλικά), σας πείθει για άνθρωπο του διαβάσματος;

    Εμένα πάντως όχι.


    Υ.γ.
    Διαβάζω για το Εκο και σκέπτομαι, να με τι θα έπρεπε να ασχολούμαι τώρα και με τι αναγκάζομαι να ασχολούμαι… και με πιάνει θλίψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον σε εμένα απευθύνεται.
      Μίλησα για διπλωματική εργασία που εκπονήθηκε στο τομέα γεωτεχνικών του ΕΜΠ και όχι για μεταπτυχιακό. Για μία εργασία δεν χρειάζεται να ξέρεις καλά αγγλικά, ίσα μόνο να διαβάσεις την ορολογία. Εργασίες πωλούνται και στο διαδίκτυο, πολιτικά μέσα στα πανεπιστήμια υπάρχουν εδώ και δεκαετίες όπως και σε όλοι την ελληνική κοινωνία, έχω σπουδάσει τη δεκαετία 80 και το γνωρίζω.

      Σε κάθε περίπτωση, στο ΕΜΠ μπαίνεις δύσκολα και όχι με μέσο.

      Θα μπορύσε να έχει σπουδάσει στο Harvard, Princeton, Yale, LSE. Είδαμε αυτοί που τα τελείωσαν που μας πήγαν. Τα 4 αυτά ιδρύματα κατέστρεψαν την Ελλάδα!

      civil

      Διαγραφή
    2. Μάλλον σε εμένα απευθύνεται.
      -----Ναι---

      Μίλησα για διπλωματική εργασία που εκπονήθηκε στο τομέα γεωτεχνικών του ΕΜΠ και όχι για μεταπτυχιακό. Για μία εργασία δεν χρειάζεται να ξέρεις καλά αγγλικά, ίσα μόνο να διαβάσεις την ορολογία.

      ---γνωμη μου είναι ότι για μια εμπεριστατωμένη και ΚΑΛΗ εργασία χρειάζεται να ξέρεις ΚΑΙ αγγλικά, για μια σειρά από λόγους-

      Εργασίες πωλούνται και στο διαδίκτυο, πολιτικά μέσα στα πανεπιστήμια υπάρχουν εδώ και δεκαετίες όπως και σε όλοι την ελληνική κοινωνία, έχω σπουδάσει τη δεκαετία 80 και το γνωρίζω.
      ---όντως---


      Σε κάθε περίπτωση, στο ΕΜΠ μπαίνεις δύσκολα και όχι με μέσο.
      --- σε αυτό συμφωνώ (παρότι το ελληνικό σύστημα προάγει την παπαγαλία δεν μου αρέσει να ισοπεδώνω τα πάντα) ότι διάβασε για να περάσει και μάλιστα πολύ, διάβασε αλλά μέχρι εκεί, από εκεί και πέρα μάλλον δεν ξανάνοιξε βιβλίο ---

      Θα μπορύσε να έχει σπουδάσει στο Harvard, Princeton, Yale, LSE.
      Είδαμε αυτοί που τα τελείωσαν που μας πήγαν. Τα 4 αυτά ιδρύματα κατέστρεψαν την Ελλάδα!

      --- όχι ΔΕΝ θα μπορούσε! Το Harvard ΔΕΝ είναι το ίδιο με το ΕΜΠ, στην ουσία δεν έχουν απλά καμία σχέση, για μια σειρά από λόγους---
      Ο Αντρέας π.χ. ήταν λαοπλάνος αλλά ήταν και κορυφαίος οικονομολόγος παγκοσμίως.
      Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

      Απλά οι άλλοι κορόιδευαν, αυτοί εδώ όχι μόνο κοροϊδεύουν αλλά είναι ΚΑΙ ΆΣΧΕΤΟΙ επομένως πολύ ποιο επικίνδυνοι για μιά σειρά από λόγους.



      Διαγραφή
    3. ---το ξέρω ότι μίλησες για διπλωματική εργασία αλλά έλα που το ΕΜΠ θεωρεί την διπλωματική εργασία...μεταπτυχιακό λόγο...πενταετούς φοίτησης (!)

      Εγώ φταίω;---

      Διαγραφή
  17. Ο Τσίπρας είναι ναζιστής. Πάθος για την εξουσία - μηδενικές εξηγήσεις ως προς το φαινόμενο της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν είναι απόφοιτος της ελλαδίτικης άϊβυ λίγκ. Ενοχλεί.
    Δεν είναι δεμένος από Siemens. Ενοχλεί τα μάλα.
    Δεν πήρε τη μαύρη πιστωτική. Κόκκινο πανί.
    Ετοιμάζεται να κλείσει κανάλια. Συναγερμός.
    Δώστε του υπερεξουσίες με αναστολή συνταγματικών άρθρων σε κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης και προχωρήστε με αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν τον εκτιμώ καθόλου τον κύριο πρωθυπουργό!
    Τον θεωρώ τακτικιστή (σπουδές στον Λένιν και στον Βενιζέλο), αριβίστα, ακαλλιέργητο.
    Πρόδωσε όλους τους συντρόφους του -με τους οποίους κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία και τους έστειλε στον αγύριστο.Παραμένοντας σαν να μην συμβαινει τίποτα στο πηδάλιο με την φαιδρα συνωμοταξία των ΑΝΕΛ, των Πολάκηδων, Φίληδων, κλπ αστέρων]. Με ενοχλεί αφάνταστα που άλλοτε κοιτάζει κατά τη Δύση ["η ενωμένη Ευρωπη", "ο Διαφωτισμός", η "κοινοτική αλληλεγγύη" κλπ κλπ] κι άλλοτε το βλέμμα του ψαχουλεύει τα Μαδουρέϊκα,θυμάταιτου στυγνούς δανειστές, τα σκληρά μνημόνια, άλλοτε την Βαλκανική ερημία και λόξα, άλλοτε τις παράφωνες κορωνες της εθνικης κυριαρχίας [αυτό τέλειωσε "χάσαμε μερος της εθνικής μας κυριαρχίας!" Τελεια και παύλα έχει σφραγιστεί το σύμφωνο συμβίωσης με την ...ιδέα!]. Αλλοτε κατά την "περήφανη διαπραγμάτευση/ή την έντιμη συμφωνία", το ψιλο-παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και πολλά κομμουνιστικά θεωρήματα. Και φυσικά προπαγάνδα καλά δουλεμένη γηπεδική -πιασάρικη για μπουρδολόγους, ελαφρόμυαλους και εξημένους διαδηλωτές ή απελπισμένους. Αλλά πάντως "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ!".
    Με τέτοιον στραβισμό στο βλέμμα κι ενω "το καραβάνι προχωρά..." φοβάμαι πως θα στουκάρουμε με φόρα σε καναν τοίχο και θα μας συμβεί τίποτε το μοιραίον...
    Οπότε θαναι κι αργά να ψάχνουμε για τον επόμενο "χαρισματικό"
    [πιο Χαρ ...ισματικός απ' όλους ...ο ... Χάρ ...ος!!!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιάνω το νόημα που βγαίνει από την φράση "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ". Ξέρω όμως ότι ήθελε να πει "δεν θα με/σας προδόσω" και είπε "δεν είμαι παντός καιρού". Δηλαδή: μετεωρολογική απουσία νοήματος. Το φαιδρό ήταν που ο Λαφαζάνης έπιασε εύκολα το νόημα που θα μας αποκάλυπτε ο Τσίπρας αν ο τελευταίος δεν μας είχε πει το αντίθετο και αποκρίθηκε με την ίδια φρασεολογία. Το θέαμα...

      Διαγραφή
    2. #Δεν πιάνω το νόημα που βγαίνει από την φράση "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ".#

      Να σου έξηγήσω λοιπόν αγαπητέ...
      "Αστυφύλακα" γνωρίσαμε όλοι. [Ο σημερινός αστυνομικός!]
      Τον "χωροφύλακα" κάτι μεταξύ ντραγάτη [αγροφύλακα] και εθνοφρουρού-πολιτοφύλακα που αμα λάχει κόβει και κανά κεφαλι λησταντάρτη τον γνώρισαν άλλες γενιές.
      Α... και φυσικά δεν το 'χω πρωτοπεί εγώ αυτό που σε παραξενεύει τόσο πολύ.

      Διαγραφή
    3. Αυτή η νόηση βέβαια δεν μου ανήκει.

      Διαγραφή
    4. Α, κατάλαβα!
      Μήπως θες να σβήσω τα σχόλια κι όλας [πάλι!!!]
      γιατί τα βρίσκεις και κομμάτι αισχρά;

      Διαγραφή
  20. Μπορώ να του συγχωρέσω πολλά πράγματα αλλά όχι την συνεργασία του με τον Καμμένο. Αυτόματα, και μόνον αυτό τινάζει στον αέρα όλη την "Αριστερή" του ιδεολογία - και όλη του την αξιοπιστία. Ωραία, ο Βαρουφάκης (άλλη νίλα!) τον θάμπωσε με τους ακροβατισμούς του - αλλά ο Καμμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αριστερός" που στέλνει το παιδι του σε ιδιωτικο παιδικο σταθμο και μετα στην Χιλλ... αυτό και μονον εμενα μου αρκει ως δειγμα "γραφης", περι αριστερου "ηθικου πλεονεκτηματος" το οποιο εκπροσωπει, πριν καν φτασουμε στην καριερα, τις επιλογες και το αξιωμα για το οποιο εξελεγη.
      Ο Καμμενος αυτο ηταν, αυτο συνεχιζει να ειναι, προσωπικα και στο αξιωμα, στο πιο ατσουμπαλο, το πιο μικρονοικο και φυσικα το πιο ψεκασμενο, με παντελη αγνοια κινδυνου κι ευθυνης.

      Διαγραφή
  21. Εξαρχης ηταν ενα κομμουνι, σε επιπεδο καταληψια τοπικου ΤΕΛ..

    Η αποτυχια των μπουληδων του Κολλεγιου,
    των κομματων μπουρζουαζιας
    εφερε αυτη τη μπλεμπα
    στη κυβερνηση.

    Ειδαμε & τα χαηρια των προφεσσορων.

    Θα αποτυχουν ομως & αυτοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αντιπροσωπευτικός νεοέλληνας, δημαγωγός και λαοπλάνος, ο Ανδρέας χωρίς μόρφωση και καλλιέργεια. Κι οι δύο τους ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί για τη χώρα, ο ένας τη διέφθειρε και ο άλλος την τελείωσε. Μην έχετε αυταπάτες, καμιά χώρα δεν προόδευσε με μπολσεβίκους κυβερνήτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σώσουμε την πατρίδα μας. Θα αποβιβάσουμε το ΝΑΤΟ στην ηπειρωτική χώρα και θα τσακίσουμε τον μπολσεβικισμό. Θα προοδεύσουμε.

      Διαγραφή
  23. Πρωθυπουργός ζητεί αξιόπιστα στελέχη

    Προσόντα:

    Προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών χρόνων σε δημαγωγία και λαϊκισμό.
    Ο κατάλληλος υποψήφιος θα πρέπει να μπορεί να παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο, να συντονίζει ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδουλέψει ποτέ στην ζωή τους και να παρουσιάζει αληθοφανώς στο κοινό ότι δήθεν παράγουν έργο.
    Να είναι αδίστακτος και αριβίστας.
    Να μπορεί να καπηλεύεται ιδέες και προτάσεις περασμένων αιώνων, παρουσιάζοντάς τες ως σύγχρονες και ριζοσπαστικές.
    Τυχόν προϋπηρεσία σε ΔΕΚΟ ή κομματική νεολαία θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν.
    Μισθός ικανοποιητικός, θέση εργασίας σταθερή (δημόσιο).

    Μπόνους
    Ταξίδια στο εξωτερικό με ιδιωτικό αεροπλάνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δυστυχώς η "θητεία" μου στην πολυτεχνική σχολή ΑΠΘ με έφερε πολύ κοντά σε μελλοντικούς Τσίπρες οι οποιοι τότε μόλις έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Ωραίοι στην όψη κατα την "αριστερη" παντα αισθητικη, εξυπνάκιδες με ξυνισμένο χαμόγελο, είχαν μια απάντηση για όλα όσο εξωφρενική και αν ακουγονταν. Ήρεμοι μέχρι τη στιγμή που δεν θα μπορουν να απαντήσουν οπότε και τα επίθετα φασίστας, προδότης κτλ έδιναν και έπαιρναν (και ας ημουν στα χαρτια αριστερος και γω). Και παρέμεναν γοητευτικοί...κυρίως στις γυναίκες. Νομίζω οτι οι ¨Ελληνες έχουμε την τάση να αγαπάμε αυτούς που στις ΗΠΑ αποκαλούν cool guys ανεξαρτήτως τι λένε. Ο Μητσοτακης π.χ. σε ένα υποθετικό λύκειο μαζι με τον Τσιπρα θα ήταν ο ήσυχος καλός μαθητής στο πρώτο θρανίο που σχεδόν κανείς δεν του μιλάει ενώ ο Τσιπρας θα ήταν το "τούβλο" με τη μοτοσικλέτα και τα κορίτσια. Εν κατακλειδι η περίπτωση Τσιπρα με οδηγει στα εξης: α)ηταν ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμη-τυχερος όχι ικανος. β) πιστεύω οτι 5 χρόνια μετα την διαφαινόμενη πτώση του κανείς δεν θα τον θυμάται (τυχερός και πάλι). γ) δεν είναι βλάκας μα ούτε και έξυπνος-μάλλον για κουτοπόνηρος μοιάζει. δ) ως τέτοιος ακολουθεί κατ εμε εντολές του παλιού κατεστημένου (βλ. Γιαννα Αγγελοπουλου) και έτσι μέσα στα 5-10 στραβα κανει και κανα καλό για να κραταει "τα ισα". ε)Παραδόξως όπως και όλοι διαχρονικά οι "αλητήριοι" που γνωρισα στην εφηβεια νομιζω οτι στην ψηχη του ειναι καλος-κατι τελειως αδιαφορο για την εξελιξη της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ότι καλύτερο έχω διαβάσει -εάν έβαζες και παραγράφους θα ήταν τέλειο-.

      Διαγραφή
  25. Προσωπικά, απορώ που για σας ο Τσίπρας εξακολουθεί να είναι αίνιγμα. Είναι ο άνθρωπος που μόλις διαισθάνθηκε ότι υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να ορθοποδήσει επί "σαμαροβενιζέλων" βιάστηκε να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογών για να κατακτήσει την εξουσία. Η πρωθυπουργία τον ενδιέφερε περισσότερο από τη σωτηρία της χώρας. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε, ως ένα σημείο. Υπάρχει μεγαλύτερη προδοσία από αυτήν; Είναι αδίστακτος: ποια ιδεολογική σχέση έχουν οι ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ; και όμως, συνεργάζονται, λόγω καρέκλας. Ο Τσίπρας ήταν τυχερός: εάν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν αηδιάσει τους ψηφοφόρους, θα είχε παραμείνει γραφική αντιπολίτευση. Η συγκυρία και η λειψανδρία τον κατέστησε MVP, όπως γράψατε το 2012. Και νομίζω ότι τις ανοησίες που διακήρυττε, τις πίστευε. Και μετέδωσε την πίστη του σε πολλούς, πάρα πολλούς. Περισσότερο από «ψεύτης», κατά τη γνώμη μου, είναι ανόητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τσίπρας είναι ηγέτης. Ας μην τον αδικούμε. Ας μην συσχετίζουμε την εξουσιαστική μανία του ανόητου πολιτικού με τις σκέψεις και τις δράσεις του έγκυρου και έγκριτου ηγέτη.

      Διαγραφή
    2. Μήπως τελικα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ειναι ιδεολογικά μια χαρα συμβατοί και για αυτο συγκυβερνούν τόσο αρμονικά; Ο Λαϊκισμός ειναι ο απόλυτος συνδετικός κρίκος...

      Διαγραφή
    3. Αμοραλιστής μέγας.
      Το άγχος του για διατήρηση της εξουσίας εκδηλώνεται με ...επιχείλιο έρπητα!

      ΥΓ. Ένα θετικό ας του αναγνωρίσω: Σε αντίθεση με τον "Οίκο Παπανδρέου" δεν χορεύει επιδεικτικές ζεϊμπεκιές (Ανδρέας στο πιό αντρικό brutal -ΓΑΠ στο "γυμναστικες επιδείξεις fitness club- γυμναστηρίου ή gala συνοικιακής σχολής χορού).

      Διαγραφή
    4. Το «αίνιγμα Τσίπρα» (είναι απατεώνας; είναι ιδεαλιστής; είναι βλάκας; είναι ξύπνιος;) το είχε λύσει ο Νίτσε ήδη από το 1887 επισημαίνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να πείσεις τους άλλους με τα ψέματά σου, είναι να τα πιστεύεις πρώτα ο ίδιος.

      Διαγραφή
  26. Σήμερα είναι μια μέρα πένθους για τον ελληνισμό. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο παρέλκει.

    "Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα"

    k2825

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ φυσικά μιλάμε για την πλήρη απώλεια της αίσθησης του μέτρου...

      Διαγραφή
    2. Δεν είδα τηλεόραση. Αλλά το θέαμα πρέπει να ήταν γελοίο αν από τις νεκρολογίες των δημοσιογράφων περί Γεννηματά και Μερκούρη και Παπανδρέου στο YouTube. Σκέτη Βόρεια Κορέα οι άθλιοι.

      Διαγραφή
  27. Συζητώντας με έναν αδελφικό φίλο της τσιπρο-οικογένειας, ο οποίος έχει και μια στοίβα πτυχία, μου ομολόγησε ότι ήλπιζαν να αλλάξουν τα πράγματα όπως τα έλεγε ο Τσίπρας!!! (Δηλαδή να αλλάξει την... Ευρώπη!)

    Και δυστυχώς μιλούσε σοβαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν του κάθισε η μπίλια των ...."παιγνίων" του Βαρουφάκη. Αλλοιώς θα σας [& μας] έδειχνε όλους αυτός Κώστα μου πως γίνονται τα θάματα!

      Έπαιξε και ...χάσαμε!

      Διαγραφή
    2. Σ’ αυτό πάντως δεν τον αδικώ. Οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος γνωρίζει καλά ότι το ν' αλλάξει κανείς την Ευρώπη αποτελεί στόχο ασυγκρίτως εφικτότερο από το ν' αλλάξει κανείς την Ελλάδα..

      Διαγραφή
  28. We Don't Need Another Hero

    Out of the ruins, out from the wreckage
    Can't make the same mistakes this time
    We are the children, the last generation
    We are the ones they left behind
    And I wonder when we are ever gonna change?
    Living under the fear, till nothing else remains

    We don't need another hero,
    We don't need to know the way home
    All we want is life beyond the Thunderdome

    Looking for something we can rely on
    There's got to be something better out there.
    Mmmm, love and compassion, their day is coming
    All else are castles built in the air
    And I wonder when we are ever gonna change?
    Living under the fear, till nothing else remains.

    All the children say,
    We don't need another hero,
    We don't need to know the way home
    All we want is life beyond the Thunderdome

    So what do we do with our lives?
    We leave only a mark.
    Will our story shine like a light,
    Or end in the dark?
    Give it all or nothing!

    We don't need another hero,
    We don't need to know the way home
    All we want is life beyond the Thunderdome

    All the children say,
    We don't need another hero,
    We don't need to know the way home
    All we want is life beyond the Thunderdome

    https://www.youtube.com/watch?v=dq4aOaDXIfY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο. Εμένα από τα δυτικόπληκτα μ' αρέσει Bauhaus - Boys. oooOooooOOOOooooooOOOOOoooooo.

      Διαγραφή
  29. Επανέρχομαι στο πρώτο σχόλιο του Ανωνύμου (πάρτε ένα όνομα!) που έγραψε:
    "Τον κατηγορώ γιατί ενώ μπορούσε να αλλάξει πολλά στην Ελλάδα σχετικά με θεσμούς και νοοτροπίες προτίμησε τον εύκολο δρόμο για να κυβερνήσει και μόνο".
    Πράγματι με την στήριξη που είχε τον πρώτο καιρό θα μπορούσε να έχει ανανεώσει την Ελλάδα. Να χωρίσει την Εκκλησία από το Κράτος, να ανανεώσει την δημόσια διοίκηση, να καταργήσει όλους που περιττούς και άχρηστους οργανσιμούς που απομυζούν το κράτος...

    Και τι έκανε; Τα έκανε πλακάκια με τους παπάδες (Αριστερός!) και διόρισε όλους τους συγγενείς, φίλους και κολλητούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλώς προσφέρει δουλειά σε ένα μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας.

      Διαγραφή
    2. Όταν κάποτε ρώτησαν το Ντίνο Χριστιανόπουλο τι θα έκανε αν του πρότειναν ν' ασχοληθεί με την πολιτική, εκείνος απάντησε: η πολιτική θέλει Rχ: - κι εγώ δεν έχω!
      Όχι κυρ Κώστα μου, έχεις και παραέχεις, άλλοι είναι που θα έπρεπε να κοιταχτούν!

      Διαγραφή
    3. @Nikos Dimou
      2016-02-20 18:01:19+00:00

      > Πράγματι με την στήριξη που είχε τον πρώτο καιρό θα μπορούσε να έχει ανανεώσει την Ελλάδα. Να χωρίσει την Εκκλησία από το Κράτος
      > Και τι έκανε; Τα έκανε πλακάκια με τους παπάδες (Αριστερός!)

      Επιτρέπει παρουσία κληρικών στο μάθημα των Θρησκευτικών!
      Μετά από σχετικό αίτημα της Ι. Μητρόπολης Ν. Ιωνίας - Φιλαδέλφειας, δίνει την άδεια για την παρουσία εκπροσώπων της Ι. Μητρόπολης στα σχολεία της περιοχής της, κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος των Θρησκευτικών.

      Διαγραφή
  30. Ο Τσίπρας είναι ένας Δον Κορλεόνε της Πολιτικής. Όλη του η πορεία αυτό και μόνον καταδεικνύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μου αρέσει ο Τσίπρας. Είναι πολιτικός μηχανικός. Ξέρει ο άνθρωπος. Π.χ. έβαλε στην ύλη της Φυσικής της Τρίτης Λυκείου τα ρευστά. Ο νέος θα αγαπήσει την εξίσωση της συνέχειας και θα προβληματιστεί σοβαρά στο έργο της άνωσης. Εδώ, στο Καφέ Αμάν στο Chicago, οργανοπαίχτες και τραγουδιστές διαφωνούμε με την εξίσωση της συνέχειας. Είμαστε μπροστά από την Ελλάδα χρόνια παρά ένα τεσσαράκοντα. Όμως από κάπου πρέπει και η φτωχή πατρίδα μας να ξεκινήσει. Κάθε αρχή είναι καλή. Έρχομαι, κύριε Σταύρο.

      Διαγραφή
  31. @Πράγματι με την στήριξη που είχε τον πρώτο καιρό θα μπορούσε να έχει ανανεώσει την Ελλάδα. Να χωρίσει την Εκκλησία από το Κράτος, να ανανεώσει την δημόσια διοίκηση, να καταργήσει όλους που περιττούς και άχρηστους οργανσιμούς που απομυζούν το κράτος...

    Κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν. Ειδικά όταν αυτοί εκλέγονται μέσα από αδιάβλητες εκλογές και δεν επιβάλλονται με τη βία.

    Αν ο Τσίπρας προσπαθούσε να κάνει αυτά που λέτε, η δημοτικότητά του θα κατρακυλούσε στα τάρταρα. Και η κυβέρνηση, μη μπορώντας να αντέξει τη λαϊκή κατακραυγή, θα κατέρρεε.

    Η πεμπτουσία της δημοκρατίας στη νεοελληνική πολιτική σκηνή: οι ηγέτες δεν εκλέγονται για να κάνουν τα δικά τους, αλλά για να υπηρετήσουν το θέλημα του κυρίαρχου λαού.

    Κι έχει πλέον περίτρανα αποδειχθεί ότι ο ελληνικός λαός θέλει (κατά πλειοψηφία βέβαια) ακριβώς αυτά που ένας αριθμός αναγνωστών εδώ, και εσείς προσωπικά, απεχθάνεστε.

    CaptN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δεν ξερω τπτ για τον κυριο Τσιπρα, μονο οτι ειναι μικρος σε ηλικια σε συγκριση με τους δεινοσαυρους και οτι μαλλον ειναι λιγο μεγαλυτερος μου (5-10 χρονια) το οποιο με εκνευριζει γιατι σημαινει οτι εγω ''γερασα''.

    Τελοσπαντων, απο μερικες στιγμες που τον ειδα στην τηλεοραση πανω σε κρισιμες φασεις εκρινα με βαση το ενστικτο μου μονον, οτι ο ανθρωπος αυτος παιζει καλα το επικοινωνιακο παιχνιδι με εντυπωσιακες δηλωσεις και αυτο που εγω θεωρω ψευδο-επαναστατικο στυλ στο οποιο παντα διαπρεπουν οι αριστεροι λογω ιστορικου πλαισιου που οντως δεν τους αφηνει ισως να ειναι πιο λυρικοι ως προς τις αποψεις τους και την εποικοινωνια τους. Μεσα στη βουλη ομως το βραδυ που ψηφιζοταν μεγαλα θεματα πιο επαναστατικος φανηκε ο Σαμαρας αν και για αυτον πιστεψα οτι ειναι παλι επικοινωνιακο τρυκ /σοοου. Τελικα δεν ξερω ποιος Ελληνας ή Ελληνίδα πολιτικος μπορουν να κανουν πολιτικη χωρις ανυποστατες δηλωσεις εντυπωσιασμου και χωρις σόοου μεσα στη βουλή. Ειναι λες και ολα στην Ελλαδα παιζονται σε επιπεδο υπερφιαλο (στο επιπεδο του εντυπωσιασμου και των μηντια) και δουλεια δεν γινεται πιο παραπερα διοτι κανεις πραγματικα δεν πιστευει οτι πρεπει να γινει δουλεια ή οτι αξιζει να γινει. Ενω ολοι σχεδον (ειδικα λιγο παλιοτερα) μου εκθειαζαν τον Τσιπρα (ειδικα ξενοι φιλοι μου αλλα και Ελληνες) εγω ποτε δεν πειστηκα στο σημειο που ενιωθα τυψεις. Οι ανθρωποι (χμ, κυριως οι αριστεροι δηλαδη) εβλεπαν εναν νεο Τσε στο προσωπο τους (κατι που παλι δεν καταλαβα ποτε μου, τι σχεση εχει με τον Τσε;). Εβλεπαν ισως μια αντισταση στην αμερικη, στις τραπεζες, στην νομενκλατουρα του διεθνισμου και της παγκοσμιοποιησης, μεχρι και τον Λενιν εβλεπαν πανω του.... Εγω απλως εβλεπα αλλο ενα κλασσικο νεο-ελληνα που οταν κανει καριερα στην ελληνικη πολιτικη σκηνη το ριχνει στις δηλωσεις ον καμερα και με αυτο και μονο τα κανει ολα.

    Καλυτερα ισως ειναι καποιος που παρακολουθει στενα τις αλλαγες επι Τσιπρα (εφερε πισω την Ερτ, αυτο ξερω μονο), να κρινει καλυτερα για το αν ειναι αληθινος πολιτικος με βουληση και θεληση ακομη και για αυτο-θυσια (αυτο χαρακτηριζει νομιζω τους μεγαλους πολιτικους) ή αν ειναι απλως ο παπαγαλος της αριστεριζουσας ελληνικης πολιτικης σκηνης που απλως μεταφερει οσα πρεπει να πει και πρεπει να ακουστουν, ειτε αυτος προσωπικα συμφωνει ή οχι (τι τραγωδια ε...).

    Συμφωνω απολυτα δηλαδη, προκειται για πολιτικο (και ατομο) αινιγμα. Βεβαια αν τον παρακολουθουσα πιο στενα ισως να ειχα μια πιο συγκεκριμενη εντυπωση να γραψω για αυτον. Ισως πιο πολυ σαν προσωπικοτητα ειναι αινιγμα παρα σαν πολιτικος ανδρας. Και κατα την ταπεινη μου αποψη ενας πολιτικος χωρις προσωπικοτητα ειναι ενα πολυ επικυνδινο φαινομενο. Ισως αλλο ενα σημα των καιρων if you ask me.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αλέξης εραστής είναι. Της ιδέας καβαλάρης. Των φτωχών ερώτων αθλητής. Στα άνθη το κακού περιβολάρης. Της αμαρτίας καλλιεργητής. Είναι το παιδί που δεν το παίξαν στη γειτονιά τα τέκνα των αστών και οι λαϊκές παρέες του το μπλέξαν να γίνει οπαδός των χλευαστών. Την ώρα που οι άγιες οικογένειες μαθαίναν στα παιδιά τους σεβασμό αυτός τον πόθο πλήρωνε με ασθένειες και την αγάπη με αφορισμό. Δεν άκουσε ποτέ φωνή Ράμφου τις νύχτες που γυρνούσε εραστής και στις βαθύτατες πηγές του μυστηρίου γονάτιζε να πιει προσκυνητής...

      Διαγραφή
    2. Ειναι ενας ιδεαλιστης ρομαντικος δηλαδη;

      Διαγραφή
  33. AnonymousSat Feb 20, 12:52:00 PM

    από την αρχή της κρίσης όποιος ανεβαίνει στην πρωθυπουργεία της Ελλάδος καίγεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.


    Μήπως γιατί κανείς δεν μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας;
    Ο ένας "λεφτά υπάρχουν...", ο άλλος "Ζάππειο 1, 2,...", και μετά ο περί ου ο λόγος που θα έσκιζε το μνημόνιο...

    Nikos DimouSat Feb 20, 03:02:00 PM

    Μπορώ να του συγχωρέσω πολλά πράγματα αλλά όχι την συνεργασία του με τον Καμμένο.


    Εγώ αυτό που δεν μπορώ να καταπιώ με τίποτα είναι ο Παυλόπουλος.
    Τουλάχιστον με τον Καμένο είχε και μια διακαιολογία - ήθελε να κυβερνήσει και ο Καμ φαίνεται ότι είναι ο πιο (δια)χειρίσιμος.

    Για ΠΔ ,μπορούσει να επιλέξει όποιον ήθελε κι αυτός προτίμησε τον Παυλόπουλο - αδικαιολόγητος... ή μάλλον ασυγχώρητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ότι γράψατε για τον Καμμένο ισχύει πολύ περισσότερο για τον Παυλόπουλο...

      Διαγραφή
  34. Για τον Τσιπρα 'ηγετη' νομιζω μας φτανουν και περισσευουν οσα ζησαμε ως τωρα για να βγαλουμε καποιο συμπερασμα. Οι προηγουμενοι σχολιαστες τα ειπαν ολα!

    Ο Τσιπρας 'ανθρωπος' ειναι οντως ενα αινιγμα. Πιστευει ή δεν πιστευει αυτα που λεει; ειναι ή δεν ειναι προοδευτικος στις ιδεες του; θελει ή δεν θελει να αλλαξει τον τροπο που βλεπει τα πραγματα;

    Θα περιμενε κανεις απο τους πιο νεους ανθρωπους να εχουν μια 'σπιθα' στο βλεμμα τους και δυστυχως στον Τσιπρα βλεπω καποια μαλθακοτητα και βαρεμαρα. Μπορει και να πεφτω εξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν υπάρχει Τσίπρας. Υπάρχει Γιάνης, Παππάς, Δραγασάκης, αλλά Τσίπρας όχι. Ένας ευπρόσωπος Μικρός Αδερφός στην υπηρεσία της αριστερής καμαρίλας και τίποτα παραπάνω. Κι επειδή θυμήθηκα το Γιάνη, επιβάλλεται κι ένα μικρό αφιέρωμα στην αλήστου μνήμης διαπραγμάτευση..

    Ο ΓΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΡΙΟ

    Του έπους ραψωδία χι.
    Ο Έκτωρ τρέχει να σωθεί
    απ’ τ’ Αχιλλέως την οργή.

    Τον παίρνει τέλος η ντροπή
    και στέκετ’ ασκαρδαμυκτί
    μπρος στου θεριού τη χασμωδή.

    Μες τη καρδιά του το νοεί
    δε θα τη βγάλει καθαρή.
    Μια συμφωνία παστρική
    είν’ η στερνή του η βουλή.

    -Μάγκα μου όποιος νικήσει,
    το πτώμα να μη μαγαρίσει.

    -Ωρέ πού τ’ άκουσες εσύ
    λύκος να σέβεται αρνί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που δεν μπορώ να δεχθώ την επιρροή της προπαγάνδας και έτσι χτυπημένος να παρακολουθήσω τον Τύπο και να θρηνήσω χαμούς, ή να μιλήσω για τον πρωθυπουργό Τσίπρα.
      Η Ελλάδα αλλάζει. Γιατί οι Έλληνες αλλάζουν. Διεκδικούν την πατρίδα τους σαν τον εαυτό τους. Κάποτε οι λαοί επαναστατούν για την υγεία τους.
      Ο λαός μας είναι πολλά χρόνια βυθισμένος στο μαύρο σκοτάδι των δανείων και της προπαγάνδας των δανειστών. Η τελευταία τον ανάγκασε να νιώθει μειωμένος, πλεγματικός, θλιβερός και γελοίος.
      Θα μπορούσε και αυτό να σήμαινε η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας. Ίσως γι' αυτό ο πονηρός κύριος Σαββίδης (+) να έκανε εκείνο το σχόλιο. Δεν ενδιαφέρομαι να διερευνήσω το μυαλό του Σαββίδη (+).
      Ενδιαφέρομαι όμως να νιώθω πως είναι δύο σημαντικά: και να μην είμαι χρεωμένος και να μην με περιγελούν που δεν επαναστατώ.
      Αν γράψω στο δίκτυο νιώθω ότι μεταφέρω λάσπη μέσα στο σπίτι του δικτύου. Αν μείνω ολομόναχος ψάχνω να βρω ένα σημείο να σταθώ που να επιτρέπει μία δημιουργική προσπάθεια.

      Διαγραφή
  36. Μετά τις τελευταίες εκλογές είδα ένα βράδυ το εξής περίεργο όνειρο. Βρισκόμουν σ’ ένα μακρόστενο κλειστοφοβικό δωμάτιο μαζί με άλλα τρία άτομα. Ο ένας ήταν ο Τσίπρας, που καθόταν με την πλάτη στον τοίχο δίπλα σ’ ένα τραπέζι, άνετος, χαλαρός και καλοδιάθετος. Αριστερά στα πόδια του, ανάμεσα σ’ αυτόν και σε μένα, κείτονταν μια ψόφια γριά, από το στόμα της οποίας κυλούσε ένα σιχαμένο πηχτό άσπρο υγρό που προκαλούσε αναθυμιάσεις και δηλητηρίαζε την ατμόσφαιρα. Απέναντί μας καθόταν σε μια χαμηλή σχολική καρεκλίτσα ο Ελύτης και με θερμό βλέμμα και χειρονομίες μας έλεγε κάτι άσχετο που έχω ξεχάσει. Πίσω από τον ποιητή, ανάμεσα σ’ αυτόν και στον τοίχο, κυλούσε ένα αυλάκι με φαινομενικά καθαρό τρεχούμενο νερό, στο οποίο όμως αισθανόμουν ότι κρυβόταν κάποιο φοβερό ανομολόγητο κακό. Το μόνο που πρόλαβα να κάνω προτού ξυπνήσω, ήταν ν’ αδειάσω στα δροσερά νερά ένα μπουκαλάκι με αγιασμό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία. Τι πιστεύεις για τις δημοσκοπήσεις. Να παρατήσουμε το βιβλίο με την Στατιστική και τις Πιθανότητες και να ριχτούμε στην ανάγνωση και στην ερμηνεία τους; Γιατί ο ελληναρισμός εδώ πέρα έχει τάσεις κατάργησης και υποκατάστασης της επιστήμης με τα μαγειρικά ερωτήματα. Γίνεται και μία διάκριση ανάμεσα σε δύο Ελλάδες. Η μία Ελλάδα, που μανθάνει σοβαρά την Στατιστική και δεν έχει μιλιά και ποτίζει ωραίο μελάνι από πένες χρωματιστές τα λευκά χαρτάκια. Και η Ελλάδα των αρχολίπαρων. Που οι μισοί χωρικοί της νιώθουν ωραία να αφιερωθούν στην Ευρωβουλή ή στα δημοσκοπικά κολατσιά και οι άλλοι μισοί χωρικοί της δεν νοιάζονται και ακολουθούν. Άμα το δεις το σχετικό όνειρο να μου το πεις.

      Διαγραφή
  37. Σήμερα το πρωί σε μία ανάλυση λεπτομερειών της έρευνας ΜRΒ άκουσα ενδιαφέροντα πράγματα. Ότι στον "καταλληλότερο" ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε ψήφους από τον Τσίπρα - ο Τσίπρας έχασε ψήφους προς τον Κανένα. Που δείχνει απογοήτευση αλλά όχι αλλαγή στην προτίμηση. Ότι ο Σύριζα εξακολουθεί να υποστηρίζεται από ένα συμπαγές μπλοκ ανθρώπων που ζητούν δικαιοσύνη, ανακατονομή εισοδήματος, καταπολέμηση της διαπλοκής κλπ. Ότι οι συνολικές ψήφοι της Αριστεράς δεν έπεσαν. Και ότι το 80% των Ελλήνων στηρίζει τους αγρότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνθήκες εξαιρετικές για την επιβολή "λαϊκού" κ α θ ε σ τ ώ τ ο ς [μια "εθνικη καταστροφή" θα μπορούσε αυτό να το επισπεύσει...].

      Διαγραφή
    2. Λες, φίλε Νώντα να γίνουμε η Βενεζουέλα της Ευρώπης; Κάντε αποθέματα χαρτιού υγείας!

      Διαγραφή
    3. Προσωπικά έχω μαζέψει από τα πριν.
      [Με έπεισε "τότε" η Βούλτεψη!]

      Διαγραφή
    4. "το 80% των Ελλήνων στηρίζει τους αγρότες";;

      Που΄έγινε η έρευνα, στα χωριά της Λάρισας;

      Για όνομα του θεού, στον δικό μου κύκλο η αποδοχή είναι 0%!

      Διαγραφή
  38. Εθνική καταστροφή προκαλούν οι ευρωπαϊστές στην φιλελεύθερη και την ευρωσταλινική εκδοχή τους, το έχω πει πολλές φορές αλλά δεν γίνεται να χανόμαστε σε ανακρίβειες που συσκοτίζουν και άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά απορώ με την άποψή σας. Αν αποκλείσουμε την Ευρώπη, σε ποιον άλλο κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό χώρο θα μπορούσε να ενταχθεί η Ελλάδα; Μη μου πείτε να μείνει ανένταχτη και αυτόνομη - εδώ ακόμα και οι υπερδυνάμεις ψάχνουν συμμάχους. Ποια άλλη επιλογή έχει ένας ορθολογικά σκεπτόμενος άνθρωπος παρά να είναι ευρωπαϊστής; Σίγουρα η Ευρώπη έχει πολλά τρωτά - αλλά είναι σαν την δημοκρατία: Με πολλά μειονεκτήματα αλλά το καλύτερο πολίτευμα από όσα δοκιμάστηκαν.

      Διαγραφή
    2. Τα τρωτά της Ευρώπης δεν είναι οι σάρκες μας. Η ορθολογική σκέψη λέει ότι η αυτοκρατορία είναι ένα πολίτευμα. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα 'ρθούν οι εξωγήινοι να καταργήσουν το πολίτευμα. Εξωγήινα τεριρέμ θα ξεχυθούν στους ουρανούς μας. Ανδρομεδιανές γαρδένιες θα φυτρώσουν στα σύννεφα. Οι ανθρώπινες συμμαχίες θα αποδειχθούν ισχυρότατες. Και τους εξωγήινους θα πολεμάμε και στη Συρία θα σκοτωνόμαστε και στο Αιγαίο θα πνιγόμαστε και φόρο για το σπίτι μας θα πληρώνουμε! Πολύ πολίτευμα! Αλλά καταργηθέν πολίτευμα. Γιατί είναι οι εξωγήινοι αδίστακτοι και αλειτούργητοι.

      Διαγραφή
    3. Πρώτα από όλα το πολίτευμα δεν είναι δημοκρατικό αλλά ολιγαρχικό, το αφήνω στην άκρη, δεν είναι μαύρο ή άσπρο, δηλαδή ή γινόμαστε η Βενεζουέλα της Ευρώπης, διότι αυτό προκαλούν οι ευρωπαϊστές με τις επιλογές τους- ειρωνικό είναι το ευρωπαϊστές, δεν αποδίδεται τίτλος τιμής- ή αποκλειόμαστε από συμμαχίες ισότιμες και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα με άλλους λαούς, και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε να έχουμε την ησυχία της Νορβηγίας, τα αυτονόητα συζητάμε;

      Διαγραφή
    4. Κυριε Δήμου, στο Φεισμπουκ καθε τρεις και λιγο βλεπω μια διαφημιση πολιτικη που μιλα για ενωση ελλαδας και κυπρου με ρωσια για μια νεα 'ευρασιατικη ενωση' ή κατι τετοιο τελοσπαντων, τρελενομαι στα γελια ,αυτο ειναι αστειο με διαρκεια γιατι οσοι το σκεφτονται αυτο ως προοπτικη μαλλον θεωρουν την ΕΕ ΗΔΗ τελειωμενη υποθεση... οποτε γελαω. Αυτη λενε ειναι μια ενναλλακτικη απο την ΕΕ, ''ενωση με Ρωσια!''. Ο Πουτιν ειναι εντυπωσιακος και ξερει καρατε κτλ. Μη Ελληνες γραφουν οτι η ΕΕ ειναι η ΕΣΣΔ φτυστή, εμενα αυτο με απασχολει τωρα, ισχυει ; Γιατι δεν αφιερωνετε μια συζυτηση διαδικτυακη γυρω απο αυτο το ερωτημα να δουμε τις πλεον προχωρημενες αποψεις;

      Διαγραφή
    5. Τα έχω υπόψη μου αυτά - μαζί με τον θαυμάσμό που τρέφει η πλειονότητα των Ελλήνων για τον Πούτιν. Αποφεύγω ως τώρα να τα σχολιάσω γιατί τα θεωρώ μάλλον ανάξια σχολιασμού. Μπορεί όμως και να κατέβουμε πιο κάτω...

      Διαγραφή
    6. #το πολίτευμα δεν είναι δημοκρατικό αλλά ολιγαρχικό#
      Πείτε μας σε πιό σημείο της υδρογείου λαβαίνει τα καθαρά θεωρητικά του χαρακτηριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα.
      Πάντως και μόνο που αναφέρετε τη λέξη "ολιγαρχία" καθιστά παραπάνω από φανερό πως "η πάλη (και πάλι...και πάλι ...και πάλι...) των τάξεων συνεπαίρνει το "είναι" σας...

      Διαγραφή
    7. 'Oλοι είστε υπέρ το δέον ευφυείς και μορφωμένοι, συνεπώς γνωρίζετε ότι οι Γερμανοί και με τους Ρώσους του Πούτιν συνεργάζονται οικονομικά σε μεγέθη ασύλληπτα για την Ελλάδα, και με τους Κινέζους και με τους Ιρανούς, με όλους, αναπαράγονται εσκεμμένως απλοϊκοί λογισμοί για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, λες και έχει κανένα νόημα να δανειστούμε από την Ρωσία ευρώ-που δεν σε δανείζει έτσι και αλλιώς διότι μιλάει με την Γερμανία πρώτα και έχει και τα δικά της συμφέροντα-

      Διαγραφή
    8. Πουθενά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ονομάζουμε τα πράγματα με το όνομά τους για να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, την ολιγαρχία θα την λέμε με το όνομά της, ολιγαρχία και όχι δημοκρατία. Ολιγαρχία σήμερα είναι να υπάρχουν ομάδες μειοψηφικές που να κάνουν ότι θέλουν σε οικονομικό επίπεδο απαιτώντας και κατορθώνοντας να λογαριάζεται όλο και λιγότερο η θέληση του κοινωνικού συνόλου, δεν έχει σχέση με τις τάξεις και τον κομμουνισμό, και εμείς μια ζωή ελεύθερη αποσυγκεντρωμένη οικονομία είχαμε, αυτό ήθελε και θέλει ακόμα-αλλά πλέον δεν το έχει- η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων

      Διαγραφή
    9. Γιατί πρέπει να συμμαχήσουμε; Ποιος μας απειλεί;

      Διαγραφή
    10. Για να σε δεχτούν ως ισότιμο μέλος σε μια συμμαχία, πρέπει να έχεις κάτι να δώσεις σε αντάλλαγμα. Αν είσαι απλά ένας κουτοπόνηρος ζητιάνος που απαιτεί να ζει από τα πνευματικά δικαιώματα των προγόνων «του», να περιμένεις και ανάλογη μεταχείριση. Μήπως μπορεί να μου πει κάποιος τι έχει (να) προσφέρει η ΣΥΓΧΡΟΝΗ Ελλάδα στην Ευρώπη εκτός από χρέη, διάτρητα σύνορα και μεγάλη γλώσσα; Για ποιο λόγο να θέλει κάποιος τέτοιο σύμμαχο;

      Διαγραφή
    11. Αστειότητες τα περί ζητιάνων που ζoυν κάνοντας χρήση του ονόματος των προγόνων, ανήκει στις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που κυριαρχούν διότι δεν πλασάρονται από ανθρώπους του περιθωρίου αλλά από ένα σύστημα που λειτουργεί μέσα στο κράτος και γίνονται κατά κάποιο τρόπο παράλληλη κρατική ιδεολογία. Ποιος μεσουρανούσε μέχρι και πριν 100 χρόνια από τον Καύκασο μέχρι την Αλεξάνδρεια; Άλλος λαός; Oι Ελοχίμ και οι Νεφελίμ; Οι κατεξοχήν κουτοπόνηροι και ανευθυνο-υπεύθυνοι βεβαίως είναι οι ευρωπαϊστές- δεν λέω οι Ευρωπαίοι Έλληνες, παρόμοια διαφορά υπάρχει και ανάμεσα στον Κομμουνιστή και τον Σταλινιστή-.

      Διαγραφή
    12. Οι μόνοι που μεσουρανούσαν πριν 100 χρόνια ήταν οι έλληνες εφοπλιστές που μεσουρανούν και σήμερα, χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό κράτος. Όσο για την διεθνή πολιτιστική προσφορά του σύγχρονου ελληνισμού, ανοίξτε παρακαλώ ένα οποιοδήποτε ξένο επιστημονικό βιβλίο και αν δείτε στη βιβλιογραφία του όνομα ελληνικό, να μου το πείτε κι εμένα.
      Και για να πούμε τώρα και κάτι σοβαρό:
      Δυο μόνο δρόμοι οδηγούν τη σήμερον στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.
      1. Ο δρόμος του αφέντη: Όλα τα λεφτά στην (τεχνική πρωτίστως) παιδεία και την έρευνα. Αυστηρή αξιοκρατία και άμεση σύνδεση με την παραγωγή.
      2. Ο δρόμος του δούλου: Χαμηλοί μισθοί με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων και τη συσσώρευση κεφαλαίου. Περικοπές δαπανών και φόρων.
      3. Συνδυασμός των δύο παραπάνω (π.χ. Κίνα).
      0. Τίποτα από τα παραπάνω. Ο δρόμος της Ελλάδας.
      Disclaimer: Όσοι έχουν διαβάσει τη διαλεκτική αφέντη και δούλου του Χέγκελ (με πρώτο και καλύτερο το Μαρξ) γνωρίζουν καλά πως η αντιστροφή των ρόλων δε γίνεται ούτε με φωνές ούτε με επαναστάσεις, αλλά με δουλειά.

      Διαγραφή
    13. 100 χρόνια πίσω, από το Μοναστήρι μέχρι την Τραπεζούντα και από εκεί κάτω μέχρι την Καισάρεια, την Σμύρνη και πιο κάτω στην Αλεξάνδρεια στο παραγωγικό και μεταπρατικό εμπόριο πρωταγωνιστούσαν οι Έλληνες, και αυτό κάτω από αντίξοες συνθήκες πράγμα που δείχνει τις αντοχές και τις δυνατότητες αυτού του λαού.
      Ένας λαός που ήταν χωρισμένος και άλλοι ζούσαν σε ένα μικρό κράτος-προτεκτοράτο και άλλοι στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όπου και εκεί κατά το ήμισυ κουμάντο κάναν οι μεγάλες δυνάμεις δεν είχε ονόματα να δώσει στην επιστημονική βιβλιογραφία εκείνης της εποχής ενώ οι Έλληνες πάντα εκείνης της εποχής αναλογικά με τον πληθυσμό, σε ποσοστά, είχαν περισσότερους μαθητές στο μέσο τότε σχολείο και από τους Γάλλους και από τους Γερμανούς, από όλους, γιατί άραγε; Άμα βρείτε κανένα λαό που μπόρεσε, χωρίς ισχύ και κάτω από αυτές τις συνθήκες, και έδωσε επιστήμονες να μας τον πείτε. Στα προτεκτοράτα γενικότερα δεν παράγεται επιστήμη, είναι κανόνας στις διεθνείς μη ισότιμες σχέσεις των κρατών, στις τέχνες βέβαια από τις οποίες δεν απορρέει και κανένας κίνδυνος ανατροπής των σχέσεων μεταξύ των κρατών διακρίθηκαν και διακρίνονται οι Έλληνες και με το παραπάνω.

      Διαγραφή
    14. Αν ψάχνετε λαό διασκορπισμένο και κατατρεγμένο από αιώνες που ωστόσο διέπρεψε σε τέχνες, επιστήμες, εμπόριο και βιομηχανία, η απάντηση είναι απλή: οι εβραίοι. Ιστορικές δικαιολογίες πάντως του στυλ «νάξερες τι έχω τραβήξει..» δεν μετράνε στο χώρο των διεθνών σχέσεων και δεν αλλάζουν την ουσία του ερωτήματος που έθεσα προηγουμένως: τι έχει να προσφέρει ΣΗΜΕΡΑ στην Ευρώπη η χώρα μας ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της σ’ ένα γκρουπ προνομιούχων και για την όποια βοήθεια της προσφέρεται; Κατά τάλλα θα ήμουνα πρόθυμος να συζητήσω διεξοδικά τις προοπτικές εξόδου από τη Σέγκεν, το ευρώ και, γιατί όχι, την ΕΕ καθαυτή, με την προϋπόθεση ότι τόσο οι «ευρωπαϊστές» όσο και οι «αντιευρωπαϊστές» θα είχαν τη στοιχειώδη εντιμότητα να παραδεχτούν ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, οι δρόμοι που προτείνουν αμφότεροι περνάνε αναγκαστικά από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

      Διαγραφή
    15. Θα τους ανέφερα τους Εβραίους αλλά το άφησα σε περίπτωση που θα τους αναφέρατε εσείς όπως και έγινε, οι Εβραίοι έδρασαν και δρουν στα πλαίσια μεγάλων κρατών, κρατών με ισχύ και κάτω από άλλες συνθήκες, και με χαλαρή εθνική συνείδηση, Ρωσόφωνοι στην Ρωσία και πλέον, σήμερα, πλήρως εκρωσισμένοι, Γερμανόφωνοι στον Γερμανικό κόσμο κάποτε, Γαλλόφωνοι στην Γαλλία, Αγγλόφωνοι στην Αμερική σήμερα, αυτές οι χώρες είχαν στην ουσία κάτω από την μπότα τους την Οθωμανική αυτοκρατορία ή οποία είχε κάτω από την δική της μπότα τους Έλληνες, ποιος είχε λοιπόν περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί; Αλλά ακόμα και έτσι πριν 100 χρόνια η Ελλάδα ΄και ευρύτερα ο Ελληνικός κόσμος είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά επί του συνολικού πληθυσμού σε μαθητές και φοιτητές στην Ευρώπη. Το «νάξερες τι έχω τραβήξει..» μάλλον σε άλλον λαό ταιριάζουν, οι παππούδες μας όλες τις ντροπές που βίωσαν τις πήραν μαζί τους σιωπηλά στον τάφος τους. Τα έχουμε ξαναπεί, στην ΕΟΚ μπήκαμε για να έχουμε προστασία από την Τουρκία, όχι για να πάρουμε επιδοτήσεις, την έχουμε; Το βράδυ των Ιμίων την Αμερική ψάχναμε στο τηλέφωνο

      Διαγραφή
    16. Κανείς, αγαπητέ μου, δεν προσφέρει προστασία χωρίς αντάλλαγμα. Ο Βενιζέλος υπήρξε δυστυχώς ο μόνος έλληνας πολιτικός που κατανοούσε αυτή την αυτονόητη αλήθεια. Δεν είναι φυσικά τυχαίο το γεγονός ότι υπήρξε μέγας μελετητής και μεταφραστής του Θουκυδίδη, τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα ο Τσίπρας θα έκαιγε στις καταλήψεις του Λυκείου. Όσο για τα Ίμια, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία, επειδή έτυχε τότε να υπηρετώ σε μια από τις πιο αξιόμαχες μονάδες των συνόρων, έχω να πω μονάχα το εξής: ας μάθουν πρώτα οι καραβανάδες τη δουλειά τους που έχει σαπίσει ο κώλος τους από το καθισιό, ας πάψουν οι «πατριώτες» να στέλνουν τη μάνα τους να παρακαλάει κομματάρχες και παπαδαριό για να λουφάρουν στο σπιτάκι τους – και μετά ζητάμε άμα λάχει και τα ρέστα από τους ευρωπαίους που δε φυλάνε.. τα σύνορά μας. Και γιατί στο κάτω κάτω να τα φυλάξουν; Σε ποιο κορόιδο θα πουλάνε μετά τον ωραίο τους εξοπλισμό; Μπίζνες είναι φίλε μου η Ευρώπη, όχι φιλανθρωπικό ίδρυμα ούτε άσυλο για χώρες με ειδικές ανάγκες.

      Διαγραφή
    17. Μετά το "τα φάγαμε όλοι μαζί τα λεφτά" αρχίζει να αναδύεται το "για την καταστροφή τη Ελλάδος φταίμε όλοι". Υπάρχει κενό εξουσίας στην Ελλάδα, απλοί άνθρωποι του μόχθου που μέχρι χθες πηγαίναν και ψήφιζαν πλέον δεν πηγαίνουν διότι θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται, ότι τα πολιτικά κόμματα δεν διακονούν τα συμφέροντα της Ελλάδος.

      Διαγραφή
  39. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός πολιτικός με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο μακαρίτης Παντελής Παντελίδης υπήρξε ένα χαρισματικός τραγουδοποιός.

    Βίοι παράλληλοι ... αντισυστημικές αυθεντικά λαοπρόβλητες προσωπικότητες και οι δύο - με πνευματική συγκρότηση και γνωστική επαρκεία στον τομέα τους που πολλοί θα ζήλευαν - εκτοξεύτηκαν στο πολιτικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, αντίστοιχα, χωρία κανενός είδους αβάντες πολιτικών και καλλιτεχνικών τζακιών - μακριά από κάθε είδους διαπλοκή.

    Μόνο τους στήριγμα η αποδοχή των λαϊκών στρωμάτων που με το αλάνθαστο αισθητήριο τους επιλέγουν να αναδείξουν πάντα (ήδη από την εποχή του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821) τους πραγματικά άξιους ως κορυφαίους ανάμεσα στους μεγάλους σε κάθε τομέα διανοητικής, καλλιτεχνικής & επιστημονικής δημιουργίας καθώς και κοινωνικής δράσης ... προσφωνώντας τους μάλιστα απλά, λαϊκά και οικεία με το βαφτιστικό τους όνομα ... Κώτσος, Αντρέας, Γιωργάκης, Αλέξης, Λάκης, Παντελής ...

    Τραγικό τροχοπέδη στην περίπτωση και των δύο αυτών αυτών τιτάνων του σύγχρονου ελληνισμού οι ναζιστικές πρακτικές της λύκαινας του Βερολίνου, το μισελληνικό ευρωπαϊκό αντιδραστικό κατεστημένο και τα ντόπια ενεργούμενα τους.

    Τα ίδια ακριβώς ξένα κέντρα που ανέκοψαν την κινηματική δυναμική του μέγιστου διανοητή Βαρουφάκη και ανέστειλαν προσωρινά το σαρωτικό μεταρρυθμιστικό προτσές και την κοινωνική ανατροπή που επαγγελλόταν οραματικά ο Αλέξης, είναι εκείνα που έκοψαν το Νήμα της ζωής στον μέγιστο Έλληνα Τραγουδοποιό της νεώτερης ελληνικής - και ίσως ακόμα ευρωπαϊκής - μουσικής ιστορίας.

    Ξένα κέντρα που στην περίπτωση του Αλέξη ενσαρκώνονται στην θλιβερή καθηλωμένη φιγούρα του εμμονικού Σόυμπλε και στην περίπτωση του αδικοχαμένου Έλληνα τροβαδούρου στην - δήθεν ακούσια δολιοφθορά του γκαζιού - που σκόπιμα φυσικά προκάλεσαν τα ενεργούμενα της απροκάλυπτα ανθελληνικής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και των ντόπιων συνεργατών τους στη ταπεινή Μερτσεντέ του Παντελή της καρδιάς μας.

    "Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα"

    k2825

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άριστα!

      Δεν έχουμε απλά πιάσει πάτο, ξαίνουμε τον πάτο του πηγαδιού προσπαθώντας να φτάσουμε στην ...Κίνα.
      Τι δεν καταλαβαίνετε;

      Διαγραφή
    2. δημοσιεύτηκε τέτοιο πράγμα στ' αλήθεια;
      [αύριο ετοιμάζω διαβατήριο! Δεν υπάρχει ελπίς... Οχι Βενεζουέλα κ. Γ. Παπαδόπουλε αλλά και "τρέλα με ομπρέλα, και κορδέλα" για να θυμηθώ την ψυχαγωγό Πάνια]

      Διαγραφή
    3. Αναβαθμίζει -από απλή σιχασιά- σε αιχμηρό και κορυφαίο χαροποιητικό συναίσθημα την πράξη της παρατήρησης του θεάματος της εκμετάλλευσης.

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς: είμαστε περισσότεροι. Δεν είμαστε διχασμένοι. Και θα ενωθούμε ενωτικότερα. Ο ευρωπαϊκός δοσιλογισμός σας είναι χαμένος από γαλανόλευκο χέρι. Αυτή η γη είναι δική μας.

      Διαγραφή
  40. Λοιπόν μάγκες
    για να τελειώνουμε με τις αμπελοφιλοσοφίες σας.
    Μια και καλή.
    Ναι ρε ψήφιζα το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα.
    Ναι ρε ψήφιζα τη ΝΔ του Κωστάκη.
    Ναι ρε ψήφισα το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη.

    Ο λόγος;
    Είμαι δημόσιος υπάλληλος και δεν γουστάρω ρε να δουλεύω σα το σκυλί.
    Κακομοίρηδες, έ κακομήρηδες.

    Δε γουστάρω πως το λένε;
    Και περιουσία έχω και δεν γουστάρω να πληρώνω φόρους -γιατί ρε μαζί την κάναμε- και δάνειο έχω που δεν πληρώνω και όλα.

    Και εάν αύριο μου πούνε να πληρώσω, θα ψηφίσω Λαφαζάνη, Χρυσή Αυγή δεν με νοιάζει.
    Και γιατί να μην το κάνω αφού μπορώ;
    Είμαστε περισσότεροι και είσαστε λιγότεροι.

    Και όποιος δεν γουστάρει ούστ, έξω από τη χώρα.
    Ήδη έχουν φύγει πολλοί από εσάς και θα φύγουν και άλλοι.
    Και αυτά που λέτε ότι θα καταστραφούμε -σαν καραμέλα- τα γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια.
    Και ξέρεται γιατί;

    Γιατί εγώ και με τον Τούρκο να έρθει θα τάχω καλά και με την Εκκλησία και με όλους.

    Γιατί εγώ ξέρω κάτι που εσείς δεν ξέρετε.
    ΞΕΡΩ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΩ.
    Χωρίς κλάψες και χωρίς τύψεις.
    Γιατί έτσι είναι η ζωή.
    Σας αρέσει δε σας αρέσει.
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

    Γατάκια έ, γατάκια βουτηρομπεμπέδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Respect ... Τα είπες όλα.

      k2825

      Διαγραφή
    2. ..άμα λάχει ναούμ'

      Διαγραφή
    3. Και εγώ μαζί σου.

      Υπογραφή

      45άρης τραπεζικός που έφυγε με το νόμο Προβόπουλου με εθελουσία αφού το μαγαζί (τράπεζα) τα σκάτωσε αλλά την πήρε η Πειραιώς με λεφτά του κοσμάκη βέβαια.

      Διαγραφή
    4. "Η Αυστρία συγκάλεσε διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό Οι σκληροί με την Ελλάδα αυστριακοί υπουργοί καλούν όλες τις χώρες της λεγόμενης βαλκανικής οδού σε διάσκεψη"

      [...] Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

      Oh , Greece ... Where are you?

      Διαγραφή
    5. Επειδη ειμαι κι'εγω ενα 'γατακι βουτυρομπεμπεδικο' μπορειτε να μας πειτε αν βαζετε καποια ορια προκειμενου να ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ?

      Εκτος βεβαια αν αστειευοσασταν, οποτε θα αστειευτω κι'εγω και θα πω οτι μονο οι κατσαριδες θα επιβιωσουν σε μια μεγαλη καταστροφη!

      Διαγραφή
    6. Μα τότε αγαπητή μου Ντίνα είναι πολύ απλό.

      Θα πάω στο εξωτερικό και θα ζήσω ζωή χαρισάμενη με τα λεφτά της "επανάστασης".

      Ούτε ο πρώτος θα είμαι ούτε ο τελευταίος!

      γατάκι...

      Διαγραφή
  41. κ2825
    Εγώ δεν παρακολουθώ γιατί τρώω τα σουβλάκια μου στο YouTube με παλιές εκπομπές τύπου "ο Παπαχαλασμένος" και "Τα θαύματα" και "το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία" ή "Όταν ήμουν δάσκαλος" ή ο καλόγερος Μουλατσιώτης, που ρωτάει με ηδονικό μίσος έναν απελπισμένο, φτωχό άνθρωπο: "βλαμμένη είναι η γυναίκα σου;".
    Εσύ πιστεύεις ότι έχεις ανάγκη να σκέπτεσαι ελεύθερα και να νιώθεις καλά καθώς παρατηρείς το τηλεορασικό πράμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.youtube.com/watch?v=wWb_fdAqEAM
      - 14,694,717 Views

      http://www.youtube.com/watch?v=lTQDKFcMofo
      - 15,060 Views

      Διαγραφή
    2. Ο μεν Π. δεν ακούγεται. Δεν είναι ούτε καν της ποιότητας του Μπουγά. Πρόκειται για ένα στιχούργημα συμπυκνωμένης μισανθρωπίας με ευθύ όμως στίχο: "έχω χρήμα· σου μιλάω και εσύ σκάσε".
      Στο δεύτερο ακούω τον Νίκο Δήμου να λέει για την κριτική σκέψη, την ελληνική παιδεία ως αδιανόητη ταλαιπωρία, την ανεξάρτητη γνώμη και κρίση. Είναι συνέντευξη. Άρα είναι μία κατάσταση όπου κάποιος βιάζεται να συγκρίνει την υγεία του με τους στάβλους, τους μαντεύει για ουράνια πάστρα και νιώθει άσχημα.
      Εγώ δεν πιστεύω σε τίποτα από τα δύο. Έλα στο θέμα μας.

      Διαγραφή
  42. Εγω κε Δημου λέω να περιγραψετε τα "χαρίσματα" εκεινων των ελληνων που λετε σε προηγουμενο ποστ ότι γελάνε με τις σιχασιες του λάκη, που μετακινουνται μαζικά από ένα κομμα σε άλλο ισα ισα για να κρατήσουν τα όποια τους προνομια έχοντας παρει διαζυγιο με την πραγματικότητα. Θα έχετε τότε έτοιμο το καλούπι του "χαρισματικού" ηγετη που προτιμάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αυτό κάνω επί 50 χρόνια! Αν διαβάσετε τώρα την "Δυστυχία του να είσαι Έλληνας" που γράφτηκε μέσα στη Χούντα (και κυκλοφόρησε αμέσως μετά) θα νομίσετε πως γράφτηκε τώρα - όπως συμβαίνει με πολλούς αναγνώστες της που αγοράζουν σήμερα την 35η έκδοση.

      Διαγραφή
    2. Ε τότε ειναι καραγκιόζης σε καλούπι μεγαλεξανδρου. Αυτο και αν δεν ταιριαζει και στον Βαρουφακη. Την εχω διαβασει γραφατε ακομα στους 4τροχους.

      Διαγραφή
  43. Κάθε άνθρωπος είναι δημιούργημα της εποχής του.
    Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τις ιδέες του καιρού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Πολύ ενδιαφέρουσα η προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου του Guy Verhofstadt 'Η ασθένεια της Εηρώπης' στο 'Βήμα' (21/2). Διαφωτιστική περιγραφή του ελληνικού προβλήματος, με τη ματιά ενός αμερόληπτου ευρωπαίου πολιτικού παρατηρητή και καταμερισμός των ευθυνών προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο συγγραφέας επικρίνει τον πελατειακό τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους που οικοδομήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοκ και της Νέας Δημοκρατίας, τις θεσμικές ανεπαρκειες, τη μεταρρυθμιστική απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της τωρινής. Ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την εκσυγχρονιστική αδράνεια, τους διορισμούς κομματικών στελεχών (στα πρότυπα των προηγούμενων κυβερνήσεων) και τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε προεκλογικά. Στηλιτεύει όμως με διαυγή και εύστοχο τρόπο και την Ευρώπη για τους χειρισμούς της (αποφεύγοντας τη μονομέρεια η οποία συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών σχολιαστών και αυτού του blog), αναφέροντας μεταξύ άλλων:
    «Η "διάσωση" της Ελλάδας ξεκίνησε αργά, πάρα πολύ αργά. Αντί να πιάσουμε αμέσως τον ταύρο από τα κέρατα και να δημιουργήσουμε έναν κλοιό γύρω από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιβολή βαθιών μεταρρυθμίσεων, ξεκίνησε ένας γύρος "Greece bashing", μισελληνισμού, κατά τον οποίο ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες πρότειναν ακόμη και την άμεση έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ ή την Ενωση. Ηταν πιο εύκολο να ρίξουν την ευθύνη για την κρίση του ευρώ στους Ελληνες από το αναγνωρίσουν ότι υπάρχει διαρθρωτικό πρόβλημα στην ίδια τη νομισματική ένωση.
    Αυτό ώθησε ακόμη ψηλότερα τα επιτόκια και έσπρωξε την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά. Εκτός Ευρώπης κανείς δεν καταλάβαινε τίποτε. Αυτό ήταν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα; Μια νομισματική ένωση που διασπάται με το πρώτο σημάδι κινδύνου και πετάει την αλληλεγγύη στη θάλασσα; Σε τελευταία ανάλυση, το συνολικό χρέος του ελληνικού Δημοσίου αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ετήσιου πλούτου της Ευρώπης. Μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια έναντι ενός ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τάξης των δεκαπέντε τρισεκατομμυρίων. Πρόκειται για το 1,7%. Για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάνε αυτοί οι Ευρωπαίοι; Η αναμονή κράτησε μέχρι τον Μάιο του 2010. Ολοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η μορφή μαζοχισμού έπρεπε να σταματήσει».
    «Για την Ελλάδα αυτά τα δάνεια μετατρέπονται σταδιακά σε δηλητήριο. Εχουν συνδεθεί με προϋποθέσεις που όρισαν οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ∆ΝΤ. Εξυγίανση και περικοπές. Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο το οικονομικό αποτέλεσμα. Η ζημία που προκαλείται στην ελληνική οικονομία ή στις τσέπες των απλών Ελλήνων είναι άνευ σημασίας. Φτάνει να είναι εντάξει το πρωτογενές ισοζύγιο».

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Η γνώμη μου για τον Τσίπρα παλαιότερα – πριν από ένα χρόνο, ας πούμε – ήταν πέρα για πέρα θετική. Το πώς τον βλέπω τώρα το έγραψα στο δικό μου blog ήδη λίγες μέρες μετά την αισχρή προδοσία του – την προδοσία του τόσο στο "OXI" της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού όσο και στον Βαρουφάκη.

    Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να το επαναλάβω. ;-)
    (Το πρωτότυπο το έγραψα στα γερμανικά – σε περίπτωση ανεπαρκούς μετάφρασης στα ελληνικά σάς παρακαλώ να το διαβάσετε εδώ:
    http://enalexiko.blogspot.co.at/2015/07/ein-rucktritt-verrat-unterwerfung.html )

    «Πώς να χαρακτηρίσει κανείς τον Τσίπρα (μαζί με αυτούς που παραμένουν πιστά με το μέρος του);
    Είναι ένας προδότης, ένας ψεύτης, ένας ανίκανος, ένας δειλός, ενάς άχρηστος; Κατά τη γνώμη μου: δυστυχώς όλα αυτά μαζί. Μόνο για το ποσοστό του καθενός από αυτά τα γνωρίσματα είναι δύσκολο να πεις κάτι χωρίς να ξέρεις περισσότερα για αυτόν και για τις διαδικασίες στο παρασκήνιο.»

    Το ότι ωστόσο ο λάος τον στήριξε άλλη μια φορά στις μετέπειτα εκλογές (παρ’ όλο που υπήρχαν πραγματικά αριστερές ομάδες προς επιλογή), είναι άλλο θέμα (επίσης θλιβερό). Όμως αυτό δεν αλλάζει βέβαια τη γνώμη μου για τον Τσίπρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η πλακα ειναι οτι δεν καναμε εμεις την αρχη της διαλυσης της ΕΕ και θα την κανει τωρα η Αγγλια; Ειχαμε ευκαιρεια να πρωτοτυπησουμε και να γραψουμε ιστορια...

      Διαγραφή
    2. Μπα, η Αγγλία δεν φεύγει. Παζαρεύει μόνο και πήρε αυτά που ήθελε. Έχουν γνώση και οι Σκωτσέζοι!

      Διαγραφή
    3. 'Ολο το city του Λονδίνου και η αγορά γενικότερα στο Η.Β. δεν θέλει την έξοδο από την Ευρώπη. Και έιναι γνωστό ότι αυτή διοικεί. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικά παιχνίδια για την διαδοχή στο κόμμα των συντηρητικών.
      Από την άλλη βλέπω αυτά που διαπραγματεύτηκε ο Κάμερον και αντικειμενικά μιλώντας, νομίζω ότι έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα.

      Δεν βλέπω και εγώ να φεύγει η Αγγλία.

      civil

      Διαγραφή
  46. Ο όρος ‘χαρισματικός’ είναι συγκριτικός, αναφέρεται δηλαδή και στο κοινό που απευθύνεται ο Τσίπρας. Σε άλλο κοινό θα ήταν μπουμπούνας και γραφικός.

    Μεταξύ τυφλών όμως, χαρισματικός είναι αυτός που υποστηρίζει ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την τύφλα μας και ότι θα κάνει την τύφλα κανόνα για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε και αγαπημένε Γιάννη,

      Ίσως θα πρέπει να κάνει ο Νίκος Δήμου ένα ποστ με θέμα τα ρατσιστικά στερεότυπα που έχουν εμφιλοχωρήσει στον καθημερινό μας λόγο, μέσω της γλωσσικής μας παράδοσης, και όλοι μας εξακολουθούμε και τα αναπαράγουμε εντελώς άδολα και φυσικά.

      (Το ανεξίκακο, αυθόρμητο και φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα και σωστό. Ό,τι δηλαδή ισχύει και για το νόμιμο που δεν είναι πάντα ηθικό και πρέπον.)

      Εν αντιθέσει προς τον Λαζόπουλο που επινόησε το γνωστό ρατσιστικό λογοπαίγνιο, δόλια, εσκεμμένα και μισαλλόδοξα (εξ ου και επιτέλους αρκετοί στοχαστικοί πολίτες τον παρέδωσαν στην κοινή χλεύη) συμβαίνει και σ΄ εμάς τους υπολοίπους, ενίοτε άθελά μας, να πατάμε την μπαναλόφλουδα.

      Κι εγώ προχτές είπα, "αυτός δεν ξέρει την τύφλα του" και μετά θυμήθηκα τους τυφλούς και δαγκώθηκα. Ή εκείνος είναι τρελός, φρενοβλαβής ή σχιζοφρενής, που έλεγα παλαιότερα.

      Με την ευκαιρία λοιπόν της καταδίκης του λαζοπούλειου εσκεμμένου γλωσσικού ρατσισμού, μήπως θα πρέπει να σκάψουμε κι εμείς λίγο τα "λαϊκά σχήματα λόγου" που μας περιβάλλουν, ώστε να δούμε τελικά ποια αξίζει να χρησιμοποιούμε και πρέπει να πετάξουμε.

      Με εκτίμηση και αγάπη,
      Κώστας

      Διαγραφή
    2. Κώστα: σωστός!

      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Εσείς και οι όμοιοι σας καλά θα κάνετε να αντιληφθείτε τα προφανή, κύριε:

      ΦΩΣ = ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΝΩΣΗ, "ΚΑΛΟ"
      ΣΚΟΤΑΔΙ = ΨΕΥΔΟΣ, ΑΓΝΟΙΑ, "ΚΑΚΟ"

      Δεν θα ανατρέψουμε αγαπητέ κύριε πνευματική κληρονομία αιώνων ούτε θα αμφισβητήσουμε θεμελιώδη εμπειρικά δεδομένα συμμορφούμενοι στον γλωσσικό αυταρχισμό που εσείς και οι όμοιοι σας εισηγείστε υπό το πρόσχημα μιας - επί της ουσίας φασίζουσας - καινοφανούς και καταπώς σας βολεύει πολιτικής ορθότητας.

      k2825

      Διαγραφή
    4. @ k2825

      Τώρα, αυτό είναι σχόλιο ή αστείο;

      Ρωτάω για να ξέρω αν θα απαντήσω.

      Με εκτίμηση,
      Κάπα

      Διαγραφή
    5. Το μυαλό του Κώστα στην πραγματικότητα δεν απειλείται από τα στερεότυπα. Απειλείται από την στερεότυπη, ετοιματζίδικη σκέψη. Οπωσδήποτε αυτή δεν θα μπορέσει την κατάλυση του οργανισμού του Κώστα ποτέ.

      Διαγραφή
    6. Χα χα χα!

      Αθάνατε Σαλτάρω!

      Σαν τον παλιό κρασί!

      Διαγραφή
  47. Η απουσία κάθε ουσίας είναι φανερή ήδη από τις καταλήψεις του '90. Κενότητα λόγου. Αντίδραση για την αντίδραση, ξεσηκώνοντας τους μαθητές. Ναι, είναι σίγουρα χαρισματικός. Έχει απήχηση. Και αυτό σίγουρα δεν έχει πάντοτε θετικό πρόσημο.

    Αντίστοιχα ξεσήκωσε τα πλήθη από το '10 και μέχρι σήμερα. Δεν έγινε πρωθυπουργός λόγω του προγράμματός του και δεν παραμένει ακόμη και σήμερα λόγω των έργων του. Αλλά λόγω υποσχέσεων, μεγάλων λόγων, διορισμών, διασυρμού των πολιτικών αντιπάλων.

    Έχει δηλαδή ακριβώς τα χαρακτηριστικά που ψάχνει ο σύγχρονος Έλληνας όταν βαδίζει προς την κάλπη. Ρίχνει την ψήφο και μετά βρίζει για την χούντα που μας κυβερνά.

    Μήπως λοιπόν αντί για το προφίλ του πρωθυπουργού, να προσπαθήσουμε να αποκρυπρογραφίσουμε τον πολίτη που συνεχίζει να τον ακολουθεί και να τον χειροκροτεί ?

    Το δίλημμα στην ουσία του δεν είναι αριστερά-δεξιά. Είναι 'συνεχίζουμε να είμαστε αιθεροβάμονες' ή βλέπουμε ρεαλιστικά την κατάσταση και στρωνόμαστε στη δουλειά μπας και καταφέρουμε να περισώσουμε κάτι για τα παιδιά μας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Σήμερα έχω όρεξη για κράξιμο
    - sorry gays τίποτα προσωπικό.

    Μιλάω για τους αριστερούς εδώ μέσα.

    Τυγχάνει και έχω και εγώ γνωστούς και φίλους αριστερούς από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, μέχρι και Ανταρσία.

    Οργανωμένους και μη.
    Αλλά όλο και λιγοστεύουν.

    Ο λόγος απλός.

    Έχουν φύγει ή ετοιμάζονται να φύγουν στο εξωτερικό.
    Και που θα πας ρωτάω την μία - οργανωμένη με το ΣΥΡΙΖΑ - πρώτη στις απεργίες και στις αριστεροφιλοσοφίες.

    -Καναδά μου λέει.
    -Και τι πολίτευμα έχουν αυτοί εκεί πέρα;
    την ξαναρωτάω.
    -Καπιταλιστικό είναι…
    μου απαντά αυτή, με μια γκριμάτσα απέχθειας χαμηλώνοντας το κεφάλι.

    Και γιατί δεν πάς στην Κούβα ή την Βενεζουέλα της λέω εγώ, αφού τόσο πολύ έχεις παθιαστεί με της ιδέες της αριστεράς;

    -….
    Μούγκα αυτή.

    Ο άλλος αριστερός και αυτός, ΚΚΕ, ΣΙΡΙΖΑ κ.λ.π. φεύγω μου λέει…

    - Που πάς του λέω;
    -Σουηδία….
    Ίδια ερώτηση απάντηση καμία.
    Πάλι μούγκα.

    Η άλλη ψηφίζει στα εβδομήντα φεύγα της ΑΝΤΑΡΣΙΑ γιατί της κόψαν λέει την σύνταξη.
    Βράζει το αίμα της βλέπεις.
    Επαναστάτρια και αυτή.
    Γριοεπαναστάτρια.
    Υπολόγιζε βλέπεις να παίρνει 6-7 χιλιάρικα από τις συντάξεις και τώρα με δύο χιλιάδες δεν βγαίνει.

    Αλλά πριν ήταν λογική, υποστήριζε Κ.Κ.Ε -αγόραζε και κουπόνια μα την παναγία-αλλά ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για διαφόρους κάθε φορά λόγους (!)
    Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.


    Ο άλλος σταθερά από χωριό αριστερών "με αγώνες και θυσίες" κλασικά πρώην ΚΚΕ νύν ΣΥΡΙΖΑ.
    -Θα φύγω μου λέει και αυτός σκέπτομαι να πάω στην Γερμανία για δουλειά…
    - Και θα κάνεις αγώνα από εκεί τον ρωτάω;
    Μούγκα και αυτός.
    -Θα δουλεύω και θα στέλνω χρήματα στην οικογένεια …μου λέει….

    Όχι ρε αριστεροί και "αριστεροί" ως εδώ.
    ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.

    Εσείς τα βγάλατε τα σκατά, εσείς να τα διώξετε.

    Και όποιανού το λέει η περδικούλα του να πάει Βενεζουέλα και Κίνα.
    Όχι στην κακιά Ευρώπη της Μέρκελ.

    Κάνατε τη χώρα πειραματόζωο και έχετε και το θράσος να μιλάτε από πάνω.

    Τώρα να ψηφίσετε εσείς Μητσοτάκη εάν θέλετε δουλειά.

    Εγώ θα ψηφίζω απο δω και πέρα αριστερούς και θα πουλάω τρελίτσα.

    Γιατί εγώ είμαι ένας πραγματικός Έλληνας Αριστερός.

    ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑΣ.

    Βρίσκω σπίτια στο κέντρο με πέντε χιλιάρικα να κάνω την προίκα του παιδιού μου.

    (από τα λεφτά φυσικά του θαλασσοδανείου που "ρυθμίσα").

    Βρίσκω μετανάστες για τα χωράφια μου με δέκα ευρώ μεροκάματο και βρίσκω δουλειά στο δημόσιο να έχω σήμερα ένσημα και αύριο σύνταξη καθήμενος και όποιος τολμήσει να μου αντιμιλήσει τον λέω και φασίστα από πάνω.

    ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ έχω ΚΆΘΕ λόγο να είμαι ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ
    εγώ, όχι εσείς.

    Κοροϊδάκια, ε κοροϊδάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μούγκας συνέχεια

      Υ.γ.


      Να και ένας τελευταίος φίλος όψιμος αριστερός:

      Έχω γυναίκα στο δημόσιο μου λέει και εγώ ως συμβασιούχος του δημοσίου θα ψηφήσω ΣΥΡΙΖΑ μπας και βολευτώ και εγώ κάπου.

      Είναι ο μόνος που τον βρήκα λογικό.

      - Για πότε μου ανανέωσαν την σύμβαση ούτε που κατάλαβα τι έγινε, μου εξομολογήθηκε.

      Μετά από λίγο καιρό όμως που βρεθήκαμε πάλι, μου άρχισε και αυτός τις αριστεροφιλοσοφίες.

      - Μα εσύ μου είπες ότι ψήφισες για να γίνεις μόνιμος όχι γιατί πίστεψες στον ΣΥΡΙΖΑ …
      του απάντησα.

      Μούγκα!
      Μούγκα και αυτός.
      Μούγκα!

      Διαγραφή
    2. Ωραίες κραυγές για πράσινο ραδιόφωνο εξολοκλήρου ή για μπλου κομματόσκυλη ραδιοφωνική πολύ πρωινή εκπομπή 1990 και μετά. Αλλά όχι για ανάγνωση. Ένα Λύκειο το βγάλαμε...

      Διαγραφή
    3. AnonymousMon Feb 22, 08:53:00 PM

      Βρε καλόστον και ας άργησε!
      Επιτέλους να και ένας αριστερός….

      Το πράσινο, το βαθύ ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκε στον Σύριζα όπως ξέρεις αγαπητέ.


      Ή δεν το ξέρεις;

      Και εάν δεν το ξέρεις, μπορείς να το μάθεις εύκολα googlαρισε το.

      Ωπ! ξέχασα!!!

      Το google είναι όργανο του σατανά, του έξω από, εδώ των νεφελίμ!

      Όσο για τις …"κραυγές" είναι των …σκυλιών σας που αλυχτάνε (τύπου left κλπ) ενώ το καραβάνι του μεγάλου σας Ηγέτη Μαο τσε Τσίπρ προχωρεί!

      Για την ταπακιέρα, για όλους αυτούς που εγραψα ότι ψηφίσαν ΣΥΡΙΖΑ θα μας πεις τίποτα;

      Τίποτα ε;
      Μούγκα!

      Διαγραφή
  49. Υ.γ.2

    Και για να μην σαν μένει καμία μα καμία απορία:

    Η "φίλη" τελικά έφυγε για τον Καναδά.

    Άδεια άνευ αποδοχών από το δημόσιο για δύο χρόνια, θα πάει, θα δει και εάν της αρέσει θα παραμείνει εκεί, εάν όχι…

    ε, τότε θα γυρίσει στην Ελλάδα -για να ολοκληρώσει την επανάσταση, υποθέτω…

    εξάλλου οι επαναστάσεις (και δημόσιο) μπορεί να περιμένει, εδώ πάμε να κάνουμε καριέρα!

    Υ.γ.3

    Στην "φίλη" είχα δείξει και ένα κείμενο του Δήμου με τίτλο "Βόθρος"…

    Ε, σαφώς και γίναν λάθη στο δημόσιο μου λέει.

    Και την άλλη μέρα, πήρε άδεια από την σημαία και βέβαια από την δουλειά γιατί είχαν συνέλευση στο κόμμα!

    Εγώ δούλεψα για δύο - δεν ήμουν βλέπεις του κόμματος.

    Ηθική Αριστερή ανωτερότητα.

    Μούγκα;
    Μούγκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Κύριε Δήμου,
    μία αποτίμηση του "φαινομένου" Τσίπρας, κατά την αντίληψή μου:
    1. Άνθρωπος ιδεοληπτικός, αμφιβόλου ευφυΐας (εξαρτάται φυσικά από τον ορισμό που της δίνετε). Αλλά πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω κάποιον που γράφτηκε στην κομμουνιστική νεολαία το 1989; Θυμάμαι ακόμη τα σχόλια των παλαιών κομμουνιστών όταν έπεφτε το Τείχος. Οι τότε εβδομηντάρηδες χωρίς μόρφωση είχαν αντιληφθεί, με κάποια πικρία, τι πραγματικά συνέβαινε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που εκδήλωνε από τότε αδυναμία να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του.
    2. Εντυπωσιακά ανεπαρκής για το αξίωμα του πρωθυπουργού: πλήρης αδυναμία κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, λόγω και της έλλειψης οποιασδήποτε επαγγελματικής εμπειρίας. Προστατευμένος στο περιβάλλον του κομματικού σωλήνα από την ημέρα που ξεκίνησε τις σπουδές του, χωρίς το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης, ποτέ του δεν αντελήφθη τον αγώνα των σημερινών εργαζομένων, τους οποίους υποτίθεται ότι υπερασπίζεται. Χωρίς να έχει ζήσει ή πόσο μάλλον εργαστεί ούτε μία ημέρα στο εξωτερικό, χωρίς να μιλά και να γράφει καλά καμία ξένη γλώσσα (αυτό αποτελεί κατόρθωμα για κάποιον της ηλικίας του), αδυνατεί να συλλάβει πόσο πολύπλοκος είναι σήμερα ο κόσμος. Δεν κατανοεί τους κανόνες που ισχύουν στις διαπροσωπικές επαφές μεταξύ ανθρώπων σε αυτές τις υψηλές θέσεις (από την γραβάτα μέχρι τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας).
    3. Πλήρης έλλειψη στοιχειώδους αυτογνωσίας. Είναι ανεπαρκής αλλά δεν το γνωρίζει! Τον χαρακτηρίζει η σιγουριά του αδαούς, η άγνοια κινδύνου. Κάποιος που αντιλαμβάνεται τα όριά του δεν θα είχε για παράδειγμα γελοιοποιηθεί σε αυτό τον βαθμό στη συνάντηση με τον Κλίντον.
    4. Αμοραλιστής, και συγχρόνως εξουσιομανής. Μερικές αποδείξεις γι'αυτό: η υποστήριξη, άνευ όρων, κάθε ακραίας και παράλογης διαμαρτυρίας πριν κατακτήσει την πρωθυπουργία, η ευκολία με την οποία εγκατέλειψε τους συντρόφους του, οι συμμαχίες του με πολιτικούς χώρους με τους οποίους δεν έχει καμία συγγένεια, η διχαστική ρητορική την οποία και σήμερα χρησιμοποιεί.
    Και για να δώσω τη δική μου απάντηση στα ερωτήματά σας:
    Ωριμάζει ή ξεφουσκώνει; Δεν νομίζω ότι ωριμάζει, απλά προσπαθεί να προσαρμοστεί σε συνθήκες που του ήταν αδύνατο να προβλέψει, με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία. Το αν ξεφουσκώνει, θα αποφανθεί ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές.
    Είναι ειλικρινής ή έντιμος; Ίσως ήταν ειλικρινής πριν αναλάβει την εξουσία, όταν αδυνατούσε λόγω ισχνών αναλυτικών ικανοτήτων να συλλάβει την πραγματικότητα. Όχι πια.
    Μπορεί να ξεπεράσει την ιδεολογία του; Κατά τη γνώμη μου απίθανο. Οι παλινωδίες του τελευταίου εξαμήνου αυτό δείχνουν.
    Είναι ηγέτης; Μπορεί να κατευθύνει ή και να φανατίσει ανθρώπους με ελλιπή αντίληψη της πραγματικότητας, ή με ανομολόγητα προσωπικά συμφέροντα. Δεν μπορεί όμως να εμπνεύσει όραμα στους πολίτες, να επιβάλει την αλλαγή νοοτροπιών, να δώσει ένα νέο υπόδειγμα (paradigm) για τη χώρα.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κι αν πεσουμε σε μια τριαντακονταετη εσωστρεφεια, οπως εχει πει σε μια συνεντευξη του ο κ. Ραμφος? Και ο Τσιπρας παρων να μπουρδολογει? Προσωπικα ολο και πιο πολυ μου προκαλει απεχθεια ακομη και με το πως εκφερει τον λογο. Η απομαγευση του λαου Του ισως αργησει λοιπον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εσωστρέφεια -τι λες- η διαρκεστική είναι κάτι που χρησιμεύει στη δουλειά του Ράμφου - ναι ή όχι; Πότε -ο Ράμφος- συνεργάζεται καλύτερα με την εξουσία; Όταν συμπνέει ή όταν την επικρίνει;

      Διαγραφή
  52. Άλλωστε θα ήταν δικαιολογημένο να έχει και λίγη οίηση ένας άνθρωπος που δεν ανήκει σε πολιτικό τζάκι και κατάφερε να γίνει Πρωθυπουργός στα σαράντα του χρόνια...

    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015


    http://www.naftemporiki.gr/story/1041648/antiparathesi-al-tsipra-nt-mpakogianni-gia-tin-anakefalaiopoiisi



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Η καλύτερη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (!!!) που έχω διαβάσει :

    -Όπου "AIDS" βάλτε τη λέξη "Μνημόνιο" ή "Τρόικα" και όπου "Μαίρη Παπαγιαννίδου" τη λέξη "Τσίπρας".

    Όπως γράφει στα ΝΕΑ η Ρούλα Γεωργακοπούλου για την Μαίρη Παπαγιαννίδου:


    Η επιλογή της να καταχωρήσει το AIDS στους μύθους της διεθνούς συνομωσίας και η απόφαση της να διακόψει την πανάκριβη και σωτήρια θεραπεία την οποία στερούνται Αφρικανοί και λοιποί απόκληροι του κόσμου ετούτου ,δείχνει από τι πάσχει ο δυτικός άνθρωπος.

    Μετατρέπει τα προνόμια του σε εχθρό, κηρύσσει τις αξίες του έκπτωτες, υποψιάζεται τα επιτεύγματα του και διαλέγει την αυτοκαταστροφή βαφτίζοντας την ελευθερία.
    Το μόνο προνόμιο που κρατάει ο δυτικός άνθρωπος είναι το ιερό δικαίωμα της επιλογής, χωρίς όμως να το αντιστοιχίζει με την ευθύνη.


    Θα ήθελα να καταδικάσω σε ενός λεπτού σιγή τα χαρούμενα μίντια και τα λάιφ στάιλ έντυπα που με συνεντεύξεις και δημοσιεύματα της έδιναν βήμα και προπαγάνδιζαν τον στροβιλισμό της ίδιας και άλλων προς το θάνατο χωρίς να προβάλουν καμιά ουσιαστικά ένσταση στους ισχυρισμούς της.
    Γι αυτήν αλλά και για τους πολλούς που δεν πρόλαβαν την θεραπεία για τους λίγους που πείστηκαν από την Μαίρη και τώρα δεν προλαβαίνουν. Πλην Αφρικανών και αποκλεισμένων.

    Με αγάπη

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. "Να υψώσουμε τείχος στην άκρα και στη λαϊκίστικη Δεξιά" μας ζητάει σημερα ο Τσίπρας στο Twitter, αυτός που συγκυβερνάει και αγκαλιαζεται με τον Καμμένο! Μας δουλεύει κανονικά και το γνωρίζει - για πόσο ακόμα θα του βγαινει?
    https://twitter.com/atsipras/status/703268192253296640

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αν κατέβαζα στο δίσκο μου την φωτογραφία θα είχα μεγάλη απορία και δυσφορία. Πώς θα μπορέσω να χειριστώ το παράξενο αρχηγείο. Σε τι δυσκολίες θα πλεχτώ. Δεν είμαι να αντιμετωπίσω τα θηριώδη. Υποθέτω ότι και ο πρωθυπουργός δεν προσφέρεται για οτιδήποτε αξιόλογο και εκτός εκμεταλλευτικής μανίας. Και καταλαβαίνω γιατί μαίνεται εναντίον μου. Αφού ζωή δεν ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ο Τσίπρας μου λέει: "υφεσιακή συμφωνία, αλλά την τηρούμε". Είναι σαν να μεταφέρομαι στην ωραία ΕΣΣΔ και οι εξουσιαστές εκεί να μου λένε: "βασανίζουμε και φονεύουμε για το καλό σου". Ποιος ποτέ θα δει αυτά και δεν θα δακρύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Η Νίκη σαν παρηγοριά. Παρηγοριά η καταστολή της ζωής, με την προδοσία του Τσίπρα και με τον ασταμάτητο εξευτελισμό της ειλικρίνειας και της αξιοπρέπειας και της φυσικής παρουσίας του φαινομένου ζωής από όποιον μικρούλη ενδιαφέρεται να μας τον κάνει. Αλέξη; Κέρδισες. Η νίκη σου είναι η λύση του σοβαρού αιώνιου προβλήματος των ζωντανών οργανισμών που διαμαρτυρήθηκαν, αρκεί και θα ξεχάσουν την υγεία τους, γιατί μπορούμε μαζί, η Ιστορία μας το λέει, η ζωή δεν θυμάται και άρα σίγουρα γίνεται να συνεχίσουμε την ιστορία της εξουσίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι όσοι υποστηρίξουν σήμερα ό,τι ξέρουν για εξευτελισμό της αξιοπρέπειας τους, σε αυτή τη γη δεν θα βρουν μελλοντικούς απολογητές, συνεχιστές, υποστηρικτές. Όσο κρατήσει η ζωή θα κρατήσει και ο εξευτελισμός τους. Υπάρχει ο ζωντανός οργανισμός και υπάρχει και το δίκτυο των υπολογιστών που αναδεικνύει το σημαντικό. Η αντιπαράθεση της υγείας της ζωντανής ζωής με την ασθένεια της προπαγάνδας γίνεται πολύ γρήγορα και η προπαγάνδα απορρίπτεται σαν καρτέλα που κλείνει με ctrl & w. Τόσες συνεντεύξεις με ναζιστικές ηλιθιότητες του Θάνου Μικρούτσικου ποιος θα καθίσει να τις δει; Λίγος Καββαδίας και προπαγάνδα; Οι Ξέμπαρκοι είναι καλύτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Είπες: "Η Ελλάδα πρέπει να έχει νέο Σύνταγμα μέχρι το 2021" και φώτισες τη νυχτερινή Ελλάδα. Στη Σίφνο καίνε τις ελιές. Ούτε ο Κατσούλας ούτε ο Τσάκας ούτε ο Πρόδρομος, έτσι, σοφά, δε μίλησαν. Είπες - και τίμησες το θάνατο κάποιου διευθυντή εφημερίδας και το αντιδιαπλεκόμενο κραγιόν σου. Γιατί όμως δεν ξύπνησες από το θάνατο και δεν έφερες στο φως ξανά τον Γιώργο Νάιδα, ή "τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη" - το ίδιο κάνει. Γιατί δε θεραπεύεις το γιο του εκδότη Ρίζου; Πότε θα βάλεις την γραβάτα να μπεις στην Πορς σου να καείς, μεγαλομάρτυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ό,τι μ' αρέσει περισσότερο στην κ. Κωνσταντοπούλου Ζωή -δηλαδή στους γραφειοκράτες που θα στήριζαν τον Κυβερνήτη Τσίπρα αν οι ίδιοι δεν είχαν εξουσιαστικές φιλοδοξίες- είναι τα λόγια. Περιπλεγμένα και συνταγμένα αρχικώς, αλλά πόσο κενά και νταλκαδιάρικα όταν εκφράζουν τον νομικό αυταρχισμό που δεν χαρίζεται στην ανέμελη ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Αυτός ο ειρηνικός άνθρωπος που φωνάζει ήταν καθηγητής του Τσίπρα στο ΕΜΠ. Και διαμόρφωσε τον Τσίπρα τον δωσίλογο, που λέμε. Και μόνο αν μπορείς να διαμορφώσεις πατριώτες σαν τον Τσίπρα γίνεται να είσαι καθηγητής στο ΕΜΠ, μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.