Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2006

H Tσόχα στον Δίσκο

Γεννήθηκε σε λάθος χώρα και υπηρετεί λάθος θρησκεία. Θα του πήγαινε πολύ το καφτάνι και το τουρμπάνι των μουλάδων και γιατί όχι – των Αγιατολαχ. Έχει όλα τα προσόντα για Μεγάλος Αγιατολαχ – ύψιστος αρχηγός και κυβερνήτης των πάντων.

Η ρητορεία του, η νοοτροπία του, η λογική του – είναι η δική τους. Διαβάζοντας τα τελευταία συγγράμματα των I. Buruma & A. Margalit: Occidentalism, a Short History of Anti Westernism και Occidentalism, the West in the Eyes of its Enemies (Penguin), που πραγματεύονται την εικόνα της Δύσης στο νου των Μουσουλμάνων, ήταν σαν να τον άκουγα. Το ίδιο μίσος για τον Διαφωτισμό, την Νεοτερικότητα, τον Ορθολογισμό, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ίδια εμμονή στην ενότητα Κράτους-Εκκλησίας, στον εθνικό ρόλο της Θρησκείας. Όχι, ο άνθρωπος δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκό τοπίο. Εκτός αν η Ελλάδα δεν ανήκει και αυτή στον χώρο της σύγχρονης Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα, η Ελλάδα παλινδρόμησε. Εκεί που εξελισσόταν σε μία ανοιχτή κοινωνία, άρχισε να κλείνεται και να απομονώνεται. Συμπτώματα φανατισμού, φονταμενταλισμού, μισαλλοδοξίας, εθνικισμού και ρατσισμού έγιναν όλο και πιο εμφανή. Η πάλαι ποτέ «πηγή του Ευρωπαϊκού πνεύματος» και του ορθολογισμού, επέστρεψε στην Βαλκανική μήτρα της. Λες και θέλαμε να βγάλουμε αληθινό τον Samuel Huntington, αρχίσαμε να φερόμαστε ακριβώς όπως μας περιγράφει.


Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, το μέλλον σκοτεινιάζει. Αν δεν απαλλαγούμε από την ανασφάλειά μας, το άγχος, το σύνδρομο του «ριγμένου» – που μας κάνουν να αντιδρούμε υπερβολικά και υστερικά (είτε πρόκειται για την Ιστορία του Duroselle, είτε για το Μακεδονικό) δεν μπορώ να μας φανταστώ σαν ανοιχτή, δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία. Θα παραμείνει ως κυρίαρχη ιδεολογία μας η μελό-λαϊκίστικη σοβινιστική ρητορική του Χριστόδουλου και το εθνικιστικό-σταλινιστικό πρόσωπο του ΚΚΕ.

Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο κ. Παρασκευαΐδης θα ήταν απλώς γραφικός. Εδώ, λόγω του Βαλκανικού μας υποσυνείδητου, μπορεί να γίνει και επικίνδυνος.

Τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκα να ασχοληθώ συχνά με τον Προκαθήμενο. Δεν με ενδιαφέρουν, ούτε με αφορούν τα θρησκειολογικά και ενδοεκκλησιαστικά – αλλά φοβάμαι πως ελάχιστα τον ενδιαφέρουν και εκείνον. Ως θρησκευτικός ηγέτης είναι ανύπαρκτος – η παρουσία του σχεδόν εξαντλείται στο χώρο της πολιτικής. Έτσι ανήκει στην αρμοδιότητα κάθε σχολιαστή των κοινών.

Όταν ανέβηκε στον θρόνο δεν συμμερίστηκα τον αρχικό ενθουσιασμό μερικών διανοούμενων. Ίσως επειδή είχα διαβάσει μερικά από τα άρθρα του στο «Βήμα» και είχα σχηματίσει ήδη γνώμη. Ίσως γιατί η πρώτη – και τελευταία μου – επαφή μαζί του, μου είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση. Ήμουν ομιλητής σε μία εκδήλωση στον Βόλο (εκείνος, τότε, Δημητριάδος) και μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους με αγκάλιασε, και με επαίνεσε υπερβολικά, ονομάζοντάς με «φίλο του». Δεν με είχε ξαναδεί στην ζωή του.

Έτσι, την επόμενη μέρα της εκλογής του, σε τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη αντιμετώπισα με σκεπτικό τρόπο τον ενθουσιασμό του Χρήστου Γιανναρά (φαντάζομαι να τον έχει ξεχάσει) και των άλλων συνομιλητών μου. Λυπάμαι που οι ενστάσεις μου όχι μόνο δικαιώθηκαν αλλά ξεπεράστηκαν από τα πραγματικά γεγονότα.

Πολύ εύκολα θα μπορούσε κανείς να αντιπαρέλθει το «φαινόμενο Χριστόδουλος» ισχυριζόμενος ότι το κήρυγμά του είναι ελάχιστα χριστιανικό, η παρουσία του καθόλου πνευματική και το επίπεδο του λόγου του αφόρητα χαμηλό. Θα μπορούσε να πει, ότι το μόνο που απομένει από την μέχρι τώρα θητεία του είναι ένα συνονθύλευμα πατριωτικό-ανεκδοτολογικής ρητορείας και τα χειροκροτήματα, που αυτός πρώτος κόμισε στο χώρο των ναών.

Η εμφάνισή του δεν σηματοδότησε κάποια αναζωπύρωση της πνευματικότητας ή του θρησκευτικού συναισθήματος. Η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να ζει με τον απαράλλαχτο παγανιστικό της τρόπο, επισκεπτόμενη την εκκλησία μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα, παραβαίνοντας καθημερινά αρκετές από τις δέκα εντολές και αγνοώντας συστηματικά το κήρυγμα της Επί του Όρους Ομιλίας.

Πρόκειται για ένα τυπικό λαϊκιστή. Χαϊδεύει τα αυτιά των ακροατών του, μιλώντας για την ανωτερότητα και τον ανδρισμό των Ελλήνων και αναζωπυρώνοντας εθνικά όνειρα και Μεγάλες Ιδέες. Ακολουθεί την κλασική λαϊκίστικη πολιτική της «Αυριανής»: απαξιώνει όλους τους πολιτικούς και τους διανοούμενους και επαινεί τον «κοσμάκη».

Ιδεολογικά τρέφει το ακροατήριό του με ένα παρωχημένο εθνικιστικό και ενίοτε ρατσιστικό λόγο (κυρίως απέναντι στους «κατώτερους και θηλυπρεπείς» Δυτικούς – αλλά και την «βάρβαρη Ανατολή»). Ένα λόγο που έχει τόση σχέση με τον Χριστιανισμό όσο και ο περιώνυμος φάντης με το ρετσινόλαδο. Όταν δεν είναι ανεκδοτολογικός και διασκεδαστικός ο Αρχιεπίσκοπος είναι επικίνδυνος. Αντί να κηρύσσει την Αγάπη, καλλιεργεί στερεότυπα και προκαταλήψεις, καταδεικνύει διαφορές και διακρίσεις, σπέρνει διχασμό και μισαλλοδοξία.

Εκμεταλλεύεται μία ιστορική ιδιαιτερότητα των Ελλήνων: το γεγονός ότι δεν βλέπουν την θρησκεία τους σαν προσέγγιση στο Επέκεινα, ούτε καν σαν σύστημα ηθικών κανόνων. Την βλέπουν κυρίως ως στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Τα μεταφυσικά, θεολογικά, ηθικά στοιχεία υποχωρούν στην συνείδηση των περισσότερων, μπροστά στην παράδοση και την ιστορία. Όλες οι κοινωνιολογικές και δημοσκοπικές έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αφενός δηλώνει ότι η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή της, ενώ, αφετέρου, ούτε ακολουθεί την χριστιανική διδασκαλία, ούτε καν εκκλησιάζεται τακτικά. Για τους ανθρώπους αυτούς, ορθοδοξία ισούται με ελληνικότητα.

Έτσι συμβαίνει να συναντά κανείς συχνά άτομα που υπερασπίζονται την ορθοδοξία ενώ στην προσωπική ζωή τους είναι άθεοι ή αγνωστικιστές. Ελληνικό φαινόμενο είναι και οι χριστιανο-κομμουνιστές, που συνταιριάζουν τα αντιφατικά: μία αθεϊστική υλιστική κοσμοθεωρία με (επιλεγμένα) αισθητικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά στοιχεία της ορθοδοξίας. (Φαίνεται όμως ότι στους Έλληνες αρέσουν οι αυτοαναιρούμενες αντιφάσεις – ας θυμηθούμε μόνο τον μηδέποτε υπάρξαντα «ελληνοχριστιανικό πολιτισμό»).

Αυτή λοιπόν την «Εθνική» θρησκεία – και όχι την Χριστιανική – εκπροσωπεί ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος. Τα κηρύγματά του ασχολούνται πολύ περισσότερο με εθνικά παρά με θρησκευτικά θέματα. Είναι σαφές ότι υπόδειγμά του δεν είναι ο Ταπεινός Ποιμήν, αλλά ο Εθνάρχης.

Δεν γνωρίζω αν η πολιτεία του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου οδηγεί σε μία «εωσφορική αλλοίωση του μηνύματος της Εκκλησίας» όπως έγραψε ο Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος. Για να το κρίνει κανείς αυτό θα χρειαζόταν εκκλησιολογική και θεολογική γνώση που δεν κατέχω. Θα συμφωνούσα όμως απόλυτα με μία άλλη κρίση του ίδιου Ιεράρχη: «...διακρίνεται και εφαρμόζεται μία έκπτωση του εκκλησιαστικού λόγου σε ιδεολόγημα, μία υποβάθμισή του σε έντεχνη άσκηση φτηνής και κακοαντιγραμμένης μικροπολιτικής, παράλληλα με την αδίστακτη υιοθέτηση του κανόνα ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Νομίζω ότι η λέξη-κλειδί στην προηγούμενη φράση είναι: «φτηνή». Από την ημέρα της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου έχω μία έντονη αίσθηση φτήνιας, ευτέλειας και έκπτωσης. Νιώθω σαν να παρακολουθώ ένα από τα κλασικά σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης που μοναδικός τους σκοπός είναι η επίτευξη όσο γίνεται μεγαλύτερης θεαματικότητας, με κάθε μέσον.

Μετά από εκατοντάδες τηλεοπτικές εμφανίσεις, μετά από δεκάδες ανέκδοτα – τι μένει; Ποιος ο απολογισμός του στην κεφαλή της Ελληνικής Ορθοδοξίας; Έγινε η Εκκλησία μας πιο σύγχρονη; Αν κρίνουμε από τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου για τις προγαμιαίες σχέσεις ή την εξομολόγηση στα σχολεία – μάλλον όχι. Έγινε το εκκλησίασμα πνευματικότερο ή πιο ενάρετο; Ήρθαν οι ιερείς πιο κοντά στον μέσο άνθρωπο και τα προβλήματά του; Απλώθηκε περισσότερο το κήρυγμα της αγάπης, της ταπεινοφροσύνης και της ανιδιοτέλειας;

Τίποτα από αυτά. Αυτό που χαρακτηρίζει καλύτερα όλη την θητεία του Αρχιεπισκόπου είναι η εντολή του να μπαίνει τσόχα στον δίσκο για να μην ακούγεται ο ήχος του χρήματος. Εκεί είναι το θέμα: να πέφτει το χρήμα, αλλά να μην ακούγεται ο ήχος.

Τέτοιος ήταν και ο «εκσυγχρονισμός» της εκκλησίας: μία εξωτερική επίφαση, ένα show λέξεων («σας πάω» κλπ.) και από μέσα ο Μεσαίωνας και ο Γιοσάκης....



Αποσπάσματα από τον πρόλογό μου στο βιβλίο του Μανώλη Βασιλάκη: "Η Μάστιγα του Θεού". Ολόκληρο το κείμενο στο βιβλίο μου "Ασκήσεις Ελευθερίας".

633 σχόλια:

  1. Και τι μένει τώρα να πούμε εμείς, αγαπημένε ΝικόΔημε;

    Αυτό δεν είναι ποστ! Είναι πολυβολείο που θα κανει κάθε σχόλιό μας να φαντάζει ταπεινό και καταφρονεμενο!

    Με απέραντη αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό κείμενο!
    Να δούμε τι είδους flame wars θα ξεσηκώσεις πάλι Δήμαρχε μου.

    Τι έντονη αντίθεση κάνουν ατομάκια, yes ATOMAKIA, σαν τον Παρασκευαίδη με μορφές όπως ο Αλβανίας , o Δελβινακίου Σεβαστιανός( την δεκαετία του '60) αλλά και "μικρότερης εμβέλειας" ιερείς (είδατε προχθές τον απίθανο πατέρα Ελπίδιο από την Αφρική στο ALTER?)

    Ίσως να μπορούμε να κάνουμε και χωρίς τα δεκανίκια μιας θρησκείας (για να θυμηθούμε λιγάκι και την μεγάλη Λιλή Ζωγράφου). Αλλά να , που μια θρησκεία σαν τον Χριστιανισμό , με όλα τα κακά της , μας δίνει τέτοιες σπουδαίες μορφές...

    Σας φιλώ
    Πατήρ azrael :)

    Δευ Οκτ 02, 09:59:14 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με στελνεις αδιαβαστο μ'αυτο το post,ΝΔ....
    Μπορω, τουλαχιστον, να μπαινω στο blog σου με το σκουλαρικι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμάμαι τον Χριστόδουλο μετά την 11/9. Τι είχε πει; "Οργή Θεού" ή κάτι τέτοιο...
    Δεν πρόκειται να του το συγχωρέσω. Μετά τα μάζεψε βέβαια και πρωτοστάτησε και σε μια λειτουργία για τα θύματα της τρομοκρατίας. Μέγας υποκριτής.

    Θυμάμαι τα ρεζιλίκια με τις ταυτότητες.

    Θυμάμαι κα τα δάκρυά του όταν αναπολούσε "χαμένες πατρίδες."

    Αλλά ας αφήσω τις αναμνήσεις τώρα, δεν ενδιαφέρουν κανένα. Το θέμα είναι τεράστιο και εμένα προσωπικά με έχει φοβίσει. Εν έτει 2006 διδάσκονται τα παιδιά μας Θρησκευτικά ενώ οι 20 υπολογιστές στο σχολείο είναι όλοι σπασμένοι.

    Αργότερα περισσότερα. Οταν εσεις θα κοιμάστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρουσα σύμπτωση ;)

    Μόλις είδα στο δελτίο της ΝΕΤ την είδηση για τη "σύμπραξη" Εκκλησίας-Πολιτείας με σκοπό την ανάπτυξη του "θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού". Έγραψα στα γρήγορα ένα ποστάκι και το ανέβασα στο blog μου και μπαίνω μετά εδώ να δω αν επιτέλους ξεμπερδέψατε με το "ίδρυμα" και ...οποία έκπληξις!!!

    Το κείμενο που περίμενα να δω στο blog από τότε που ...ξεκίνησε :)

    Ομολογώ πως πιάστηκα στη φάκα ;)

    Με τρεις λέξεις:

    Χώσ' τα, Χρυσόστομε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πανάσχημη said...
    "Εν έτει 2006 διδάσκονται τα παιδιά μας Θρησκευτικά..."

    ...και η Ιερά Σύνοδος επιμένει να κατοικοεδρεύουν οι εξομολογητές στα σχολεία. Θεωρεί άνευ σημασίας την γνωμάτευση του Συνήγορου του Πολίτη "που προκάλεσαν ορισμένοι 'προοδευτικοί' γονείς".

    Σημερινή είδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και ακομα κάτι. Ενας πολιτικός που πολύ θαύμασα παρ’όλο που ήταν νεκρός πολλά χρόνια ήταν ο JAWAHARLAL NEHRU. Τόσο αυτός όσο και ο Γκάντι προώθησαν μια «σωστή» διασταση εθνικής ταυτότητας που στηρίζεται στην ομαδική προσπάθεια για βελτίωση χωρίς αποκλεισμούς. Απέτυχαν βέβαια σε μεγάλο βαθμό όπως αποδεικνύουν η ύπαρξη του Πακιστάν και αργότερα του Μπαγκλαντες. Αλλά όμως το σκεπτικό ήταν ελκυστικό. Σε ένα από τα γράμματα που είχε στείλε ο Νεχρού στην κόρη του, της έγραψε τα ακόλουθα :
    «I have given you many quotations and extracts from poets and others in this letter; I shall finish up with one more. It is from "Gitanjali"; it is a poem, or prayer, by Rabindra Nath Tagore:-

    "Where the mind is without fear and the head is held high; Where knowledge is free; Where the world has not been broken up into fragments by narrow domestic walls; Where words come out from the depth of Truth; Where tireless striving stretches its arms towards perfection; Where the clear stream of reason has not lost its way into the dreary desert sand of dead habit; Where the mind is led forward by thee into every widening thought and action -- Into that Heaven of Freedom, my Father, let my country awake."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φυσικά, τα συγχαρητήρια περιττεύουν! Πρόκειται για κείμενο-μνημείο.

    Μόνο που πιστεύω πως δε θα πρέπει να αρκεστούμε σε συγχαρητήρια και επισημάνσεις των στραβών, αλλά να δούμε πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο και τον νεοσυντηρητικό κατήφορο που τόσο γλαφυρά περιγράφει ο γάτος στο κείμενό του.

    Ομολογώ πάντως πως οι σημερινές ειδήσεις (για τον θρησκευτικό τουρισμό και την εξομολόγηση στα σχολεία) δε μου άφησαν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αστείο περιστατικό:

    Τις παραμονές της εκλογής Χριστόδουλου , οι δύο κύριοι Διεκδηκητές ήταν οι

    1.Χριστό-δουλος και
    2.Ιερώ-νυμος

    Παρακολουθούσαμε στην δουλειά την εκλογή οπότε λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ανήρ συνάδελφος ρωτάει ξανθιά συναδέλφισσα :

    -Ποιός βγήκε? και εκείνη λέει (συνθέτοντας τα δύο ονόματα)
    -Εεε ο... ο... ΙΕΡΟ-ΔΟΥΛΟΣ!!

    Μηπως δεν ήταν ξανθιά? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Giannis said...
    Παρακολουθώ στην TV με έκπληξη τις ¨υπερωρίες¨ των παπάδων για να προλάβουν να ¨αγιάσουν¨τα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων ανα την επικράτεια!!


    Εδώ έκανε για πρώτη φορά αγιασμό και το Συμβούλιο Επικρατείας. Ευτυχώς που δεν πάτησαν οι μισοί δικαστές... Αλλά ο πρόεδρος είχε πέσει να φιλήσει τα πόδια του Χ. (πριν γίνει - κι έγινε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπόθεση εργασίας: αν για κάποιο λόγο εκλείψει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και δεν υπήρχoυν υποψήφιοι με τις τυπικές προϋποθέσεις να τον αντικαταστήσουν, ο Χριστόδουλος θα γινόταν Τούρκος προκειμένου να εκλεγεί Πατριάρχης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πιστεύω ότι ο X. είναι ο κατάλληλος για τη θέση του αρχιεπισκόπου.Oι πρακτικές του είναι συνεπείς με τις πρακτικές που ο χριστιανισμός εφάρμοζε και εφαρμόζει.Eκφοβισμός και απειλές,σταχτή στα μάτια με αγαθοεργίες και γλυκόλογα,αλλά το δηλητήριο εκεί, περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. draminos δεν νομίζω πως θέλει να γίνει πατριάρχης - η εξουσία του θα ήταν θεωρητική και περιορισμένη. Εθνάρχης ονειρεύεται να γίνει... κάτι σε Ελλαδίτη Μακάριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όπως είπε κι η paragrafos, τo post δεν αφήνει περιθώριο για σχολιασμό.

    Το σωστό να λέγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ mickey

    Ξεχνάτε την επίσκεψη του Χριστόδουλου στον πρωθυπουργό, την υπόσχεση για ανέγερση (απο το κράτος) νέου μητροπολιτικού ναού στην Αθήνα και Συνοδικού - Διοικητικού Κέντρου. Βάλτε και τον επιλεγέντα χρόνο που σηματοδοτεί την εμπλοκή της Εκκλησίας στα εκλογικά, με το σαρδόνιο χριστοδουλικό χαμόγελο κατά την έξοδό του απο το Μαξίμου. Θεωρώ επιτυχία που δεν πήγε ο Πρωθυπουργός στη Μονή Πετράκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θερμά συγχαρητήρια κ. Δήμου, καταπληκτικό άρθρο. Που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τόσο. Γιατί ο άνθρωπος, κυριολεκτικά, δεν έχει τον Θεό του, τίποτε δεν τον σταματάει.

    Διαφωτισμός, Ανθρωπισμός, Ανοχή, Διαφορετικότητα, Σεβασμός του Άλλου, Διάλογος, Σχετικότητα, Πρόοδος, όλα είναι στο στόχαστρό του. Και, κυρίως, ό,τι προέρχεται από τη Δύση. Τι να πει κανείς, νομίζω πως, αν μπορούσε, θα' βαζε τα γυαλιά σε 10 Χομεϊνί και σε άλλους τόσους Ναχμαντινεζάντ (τα αληθινά του είδωλα).

    Το θέμα όμως δεν είναι ο φαιδρός αυτός άνθρωπος. Είναι ο φόβος της πολιτικής ηγεσίας μπροστά του, ο τρόμος μη χαθεί η πολύτιμη δεξαμενή των ψήφων που ελέγχει. Κι αυτό είναι που μου δημιουργεί βαθύτατη θλίψη, αφού, ως ένα σημείο, δικαιώνει και την περιφρόνησή του προς το πολιτικό σύστημα του τόπου. Και καλά ο πρωθυπουργός, αυτός τέλος πάντων υπέγραψε και στην προσπάθεια δημοψηφίσματος που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος για τις ταυτότητες. Αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Που κοινωνάει μπροστά στις κάμερες, και που σηκώνει εικόνες, επιταφίους, κι ότι άλλο νομίζει ότι θα τον ευνοήσει εκλογικά; Γι αυτόν, και τον χώρο που εκφράζει, τι να πει κανείς;

    Τις προάλλες, ξέσπασε η περίφημη ιστορία με τον αγιασμό στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεγάλο μέρος των δικαστών διαφώνησαν, μαζί τους και ο σοβαρός τύπος. Ο αρχιεπίσκοπος, που δεν περίμενε τέτοιο κόλαφο, τους "εκδικήθηκε" σε λίγες μέρες, από άμβωνος, στην Αγία Σοφία. Το τι είπε, δεν περιγράφεται (μαζί με επίθεση στην πολιτεία για τα σχολικά βιβλία κλπ). Μίλησε -πάλι- για χέρια που πρέπει να κοπούν, για γελοίους δικαστές, για ανολοκλήρωτες προσωπικότητες κλπ. Το σύνολο (σχεδόν) του τύπου αντέδρασε και πάλι σωστά. Τα κόμματα όμως - (νομίζω πλην Συνασπισμού) - και μαζί και οι διανοούμενοι (άλλη τραφική έννοια στη χώρα μας) -όπως σωστά επεσήμανε ο Γ. Πρετεντέρης στο "Βήμα", έδειξαν εκκωφαντική σιωπή. Λες και το θέμα δεν τους αφορά ...

    Τους αφορά, μας αφορά, αφορά τον τόπο, το παρόν και το μέλλον του. Η καμπάνα χτυπά εδώ και καιρό, ο θόρυβος μεγαλώνει, κανένα άλλοθι πλέον δεν συγχωρείται για όσους ακόμη δεν έχουν καταλάβει για ποιον χτυπά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παρεμπιμπτόντως το βιβλίο του Μανώλη Βασιλάκη είναι εξαιρετικό και ιδιαίτερα γενναίο.

    Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο blog του Μ. Βασιλάκη εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. To προηγούμενο link οδηγεί στο blog με τίτλο enlightment.

    Εδώ μπορείτε να βρείτε και το άλλο blog του M. Bασιλάκη με τίτλο τον τίλο του βιβλίου "Η Μάστιγα του θεού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. harrygreco said...
    "Ο Δημου κανει κριτικη απο τη σκοπια του αστικου φιλελευθερισμου"

    Όχι μόνο - κι από την σκοπιά του καθαρού Χριστιανισμού... Με τα δικά του μέτρα τον ζυγίζω και τον βρίσκω ελλιπέστατο.

    Έχει και Μπέντλεϋ - δεν του έφτανε η Jaguar. Και Χριστούγεννα θέλησε στο Georges V, υπόκλιση και χιλιάρικο...

    Ένας άθεος που θα εφάρμοζε την Επί του Όρους Ομιλία θα ήταν πιο Χριστιανός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αφήνω την απόλυτη συμφωνία μου με το ποστ και περιμένω, όπως πάντα να διαβάσω τα σχόλια. Αν και φοβάμαι το κατά πού θα πάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Eμένα μ'αρέσει η Bentley.

    Τώρα αντιπροσωπεύεται και επισήμως στην Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εξαιρετικό κείμενο.Οχι ότι θα ιδρώσει κανενός τα αυτί βέβαια.

    Εχω μια απορία.Ο ίδιος ο χριστόδουλος πιστεύει άραγε;

    Η όλη του παρουσία φωνάζει απο μακρυά ότι είναι μέγιστος υποκριτής και δολοπλόκος.Ο βίος του είναι μνημείο ανακολουθίας σε σχέση με τα όποια θετικά επιτάσσει η χριστιανική διδασκαλία.

    Απο την άλλη δεν μπορώ να δεχθώ ότι αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να υπηρετεί υποκριτικά κάτι που δεν πιστεύει.

    Σε κάποιο θεό πιστεύει.Το θέμα είναι σε ποιόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εμείς εδώ κάτω..Χριστόδουλο
    ακούμε και Χριστόδουλο
    δεν βλέπουμε..........


    Εξηγείται κάπως απο
    το μαστίγιο-link,που
    έδωσε ο Αndy........


    Μεγάλης σημασίας είναι η (για πρώτη φορά) ολοκληρωμένη παράθεση ενός ντοκουμέντου που, σήμερα ενώπιον της αναθεώρησης του Συντάγματος, αποκτά μεγάλη σημασία. Πρόκειται για τα Εστενογραφημένα Πρακτικά της Β΄ Συντακτικής των Κρητών Συνελεύσεως όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος δίνει μια αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που τότε και σήμερα υποστηρίζουν την αρχή της ‘επικρατούσας θρησκείας’


    Kαληνύχτα...
    Y.Γ.
    να πέφτει το χρήμα, αλλά να μην ακούγεται ο ήχος...............

    Και αυτό χριστιανικό είναι!
    :)

    σου δε ποιούντος ελεημοσύνην μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου....................
    (Κατα Ματθαίον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Eπιτέλους! Αυτό το ποστ το περίμενα εδώ και καιρό! Αλλά φοβάμαι ότι το θέμα είναι τόσο καυτό που θα καώ από την απέχθεια που έχω για τον κ. Παρασκευαϊδη. Γιατί πραγματικά πως μπορεί κανείς να είναι ψύχραιμος με όλα αυτά που κατά καιρούς ξεστομίζει; Πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς με ψυχρό επιστημονικό τρόπο το φαινόμενο Χριστόδολος;Γιατί, όπως έχω ξαναγράψει σε ένα προηγούμενο ποστ σας ο Χριστόδολος δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία. Καμία. Καλύτερα ας μη γράψω τίποτα, γιατί ήδη βλέπω τη φάτσα του και θέλω να σπάσω την οθόνη του υπολογιστή. Καλύτερα ας ξαναμουδιάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο Χριστόδολος μόνο σε ένα θεό πιστεύει. Σε αυτόν που πιστεύουν και άλλοι πολλοί. Στο χρήμα! Πουθενά αλλού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΑΓΑΠΗ

    @ΝΔ, και τους υπόλοιπους που συμφωνούν με το post :

    ---- Διαφωνώ ριζικά με όσα γράφονται εδώ.
    ---- Και, προς το παρόν, ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ προς τον Αρχιεπίσκοπο.

    ( ..και, μήν αποπειραθεί κανείς εδώ να πεί τις καθιερωμένες κοροϊδίες περί «έρωτος» κλπ.. Τον άνθρωπο τον έχω συναντήσει μόνο 2 φορές στην Εκκλησία, όπου απλώς μου έδωσε αντίδωρο, και τον ξέρω ουσιαστικά ΜΟΝΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Εντάξει;

    Ας είμαστε σοβαροί, μήν ξεφτιλίσουμε κι’ αυτό το post, πράγμα που κανένας απο σάς δέν θα ήθελε, φαντάζομαι...)

    -----------

    Κύριε Δήμου,
    Δέν είναι δυνατό βέβαια να σας αντικρούσω τα τόσα που γράφετε, εύκολα! Πρέπει πρώτα ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΩ κάθε σας πρόταση, και μετά να δώ τί μπορώ να σχολιάσω, και ΑΝ μπορώ να σχολιάσω κάτι!...

    Γιαυτό, περιορίζομαι προς το παρόν στην εκδήλωση της «αγάπης για τον Αρχιεπίσκοπο», αφήνοντας την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ μεταξύ μας, για λίγο αργότερα.

    Σας υπόσχομαι ότι θα επανέλθω, σύντομα! Ίσως απόψε, ίσως αύριο, που δέν δουλεύω και άρα έχω χρόνο για να συζητήσουμε το θέμα εδώ, με την άνεσή μας!

    Και βέβαια, διευκρινίζω ότι θα συζητήσουμε την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΝΤΙΘΕΣΗ στα όσα γράφετε, όχι καμμιά «επίσημη γνώμη της Εκκλησίας» δηλαδή, για να μήν παρεξηγηθώ απο τον οποιονδήποτε!

    Άν βέβαια, εμφανιστεί κάποιος εκπροσωπώντας την Εκκλησία στο μεταξύ, να γράψει ΥΠΕΡ του Αρχιεπισκόπου, εγώ θα υποχωρήσω και δέν θα χαλάσω τον διάλογο μεταξύ σας, που θα ήτανε και πιό ενδιαφέρων, για όλους μας!

    Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο.

    Μέχρι τότε, θα σας κρατήσω για λίγο σε αναμονή.

    Επίσης, θέλω να πώ και στους άλλους σχολιαστές, ότι θα σχολιάσω ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, εκείνες δηλαδή που δέν εξαντλούνται στο «πές τα μεγάλε!», αλλα προσφέρουν και κάτι παραπάνω στη συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. resident said
    "Oι πρακτικές του είναι συνεπείς με τις πρακτικές που ο χριστιανισμός εφάρμοζε και εφαρμόζει.Eκφοβισμός και απειλές,σταχτή στα μάτια με αγαθοεργίες και γλυκόλογα,αλλά το δηλητήριο εκεί, περιμένει. "


    Και ναι και όχι. Το όχι το εφήρμοσε ο Μαρτιν Λούθερ Κινγκ, με μεγάλη επιτυχία. Δείτε τον στο στοhttp://video.google.com/videoplay?docid=-4478792526791993831&q=%22I+have+a+dream%22+martin+luther+king&hl=en

    Είναι ένα μικρό μόνο κομάτι αλλά τελειώνει με το "Free at last, Almightly God, Free at last!"

    Τέτοιους σκοπούς πρέπει να υπηρετεί η θρησκεία. Και όχι να κάθεται στο τιμόνι της κατακόρυφης πτώσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις με αυτό τον άνθρωπο...
    Αυτό όμως που με εξοργίζει περισσότερο είναι ότι τον πληρώνω (και μαζί με αυτόν, όλη του την κουστωδία). Του πληρώνω ακόμα και τη τζάγκουαρ που κυκλοφορεί και δεν μπορώ να τον κρίνω! Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε για πάντα τις επικίνδυνες αρλούμπες του, χωρίς να μπορούμε να του αφαιρέσουμε το αξίωμα (είναι ο μόνος δημόσιος λειτουργός –δεδομένου ότι πληρώνεται από την πολιτεία- που δεν είναι αιρετός και δεν έχει κάποιον να τον αξιολογεί και να τον κρίνει, ο οποίος θα μπορεί και να τον καθαιρέσει)!

    Γράφω και ένα περιστατικό που με έκανε να χάσω κάθε εκτίμηση που είχα για τον Χατζηνικολάου:
    Ήταν περίπου το 2000 όταν η Ελευθεροτυπία δημοσίευε σχεδόν κάθε μέρα από ένα εθνικιστικό/φασιστικό κείμενο του Χριστόδουλου. Έβγαζε επίσης ντοκουμέντα για τη συμμετοχή του Χριστόδουλου στη χούντα κατά την επταετία. Στην πουλημένη συνέντευξη που του πήρε ο Χατζηνικολάου εκείνη την περίοδο, δεν του έκανε ούτε μία αναφορά για την ταμπακέρα και το μόνο που προσπαθούσε να κάνει ήταν να τον παρουσιάσει ως ένα γλυκό παππούλη που αγαπάει όλους τους Έλληνες! Που αν είχε απέναντί του πολιτικό θα τον είχε ξεπουπουλιάσει με τις επίμονες ερωτήσεις του για το θέμα!

    @yosemite sam
    “Εχω μια απορία.Ο ίδιος ο χριστόδουλος πιστεύει άραγε;”

    Την είχα και εγώ την ίδια απορία μέχρι την ομιλία του για τις ταυτότητες στη Θεσσαλονίκη, όπου είπε από τον άμβωνα ότι «το βράδυ τον επισκέφθηκε ο Θεός και του είπε να συνεχίσει τον ανένδοτο αγώνα για τις ταυτότητες» (και δώστου παλαμάκια από κάτω τα χαϊβάνια).
    Αυτή του η φράση με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πιστεύει (δεδομένου ότι αποκλείεται να τον επισκέφθηκε ο Θεός το προηγούμενο βράδυ για να τα πούνε για τις ταυτότητες), αφού δεν είχε κανένα πρόβλημα να πει ψέματα χρησιμοποιώντας το Θεό.
    Επίσης, αν πίστευε έστω και λίγο στη διδασκαλία του Χριστού (που μετακινούταν με γαϊδούρι) θα πουλούσε τη τζάγκουαρ του και με τα λεφτά που θα εξοικονομούσε θα έκανε αγαθοεργίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Χέρι- χέρι- με τον- Παπαγεωργόπουλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Πανάσχημη, Έχεις δίκιο.Kαι ναι και όχι, αλλά νομίζω συνήθως ναι. Kαληνύχτα σε όλους και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θέλω να προσπεράσω τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης της Εκκλησίας.
    Άλλωστε ελλοχεύει συνεχώς η ερώτηση "Γιατί ασχολείσαι αφού δεν ανήκεις στο χριστεπώνυμον πλήθος?"

    Εδώ ακριβώς είμαστε.
    Γιατί έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο. Με κάθε ευκαιρία (ταυτότητες, εξομολόγηση στα σχολεία, ιερατικές σχολές, σχέσεις κράτους - εκκλησίας, καύση νεκρών, πολιτικός γάμος - κηδεία, κλπ) ο Χριστόδουλος μας τσουβαλιάζει στο περίφημο 98% των Ελλήνων που αυτονοήτως (κατά τη γνώμη του) συμφωνούν μαχητικά κιόλας μαζί του.
    Αν δηλαδή δεν είσαι Ινδουιστής, πηγαίνεις στο προαύλιο της Αγ. Σοφίας την Ανάσταση για ένα τέταρτο της ώρας και όπως πολύ εύστοχα θίγει ο Νίκος Δήμου στο post, κάτι μυστήριο δένει μέσα σου ενα κομμάτι της ορθοδοξίας με την έννοια παράδοση και ελληνικότητα (δεν έχει σημασία εδώ, ούτε γιατί, ούτε πώς), άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και εν πάση περιπτώσει ότι διαφωνείς μέ όλα όσα διεκδικεί ή υπονοεί (ακόμα) ο Χριστόδουλος. Και τέλος: Τι φταίω ο Χριστιανός (εδώ κολλάει πολύ καλά αυτό!) να υφίσταμαι όλο και περισσότερο στην καθημερινή μου ζωή τις επιλογές, επιρροές, αποφάσεις, κλπ μιάς εξουσίας που δεν νομιμοποιείται από πουθενά?
    Και όλο και ζητά να παρεμβαίνει και να καθορίζει περισσότερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γιατί επιτέλους δε λέει έστω την αλήθεια όταν μιλάει για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας και κάνει λόγο για σιαμαία αδέρφια και άλλα φαιδρά; Γιατί δε λέει ότι όλοι οι ιερείς πληρώνονται τώρα από το Κράτος ως δημόσιοι υπάλληλοι και ότι αν γινόταν ο περιβόητος διαχωρισμός, τους μισθούς των ιερέων θα έπρεπε να τους πληρώνει η Εκκλησία από το ταμείο της; Money is the reason!!Aλλά και πάλι τα σιαμαία αδέρφια πρέπει κάποτε να χωρίζονται, για να μπορέσουν να ζήσουν μια πιο άνετη ζωή! Αμήν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @proinos
    “Άλλωστε ελλοχεύει συνεχώς η ερώτηση "Γιατί ασχολείσαι αφού δεν ανήκεις στο χριστεπώνυμον πλήθος?"”

    Μα επειδή τους πληρώνω! Να διαχωριστεί η εκκλησία από το κράτος και στη συνέχεια ο Χριστόδουλος θα φαντάζει στα μάτια μου κάτι σαν τον Κώστα Λεφάκη: απατεώνας, αλλά δεν μπλέκεται με κανένα τρόπο στη ζωή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. πανασχημη said :

    "Εν έτει 2006 διδάσκονται τα παιδιά μας Θρησκευτικά ενώ οι 20 υπολογιστές στο σχολείο είναι όλοι σπασμένοι."

    Δεν θα μ'ενοχλουσε καθολου να διδασκεται το παιδι μου " Θρησκευτικα" ,αν η διδασκαλια εστιαζοταν στα διαφορα δογματα, σε ολες ανεξαιρετως τις θρησκειες με αντικειμενικο τροπο και την δεουσα αποσταση. Με λιγα λογια να μην ξεπεφτει στην κατηχηση και την προπαγανδα.
    Αυτο ισως να βοηθουσε στην διαμορφωση πιο ολοκληρωμενων προσωπικοτητων,πιο ανοιχτων μυαλων που θα αναγνωριζαν, θα αποδεχονταν, θα απολαμβαναν την διαφορετικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανεξιθρησκία στην Ελλάδα; lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εξαιρετικό το ποστ δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω σε τίποτα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του Χριστόδουλου.

    Μια σκέψη μόνο.
    Μήπως το συνολικό φαινόμενο «Χριστόδουλος» δεν είναι άλλο τίποτα παρά ο θόρυβος ενός οικοδομήματος που καταρρέει;

    Η απώλεια εξουσίας της εκκλησίας είναι πλέον ορατή.
    Σήμερα η ταυτότητά μου δεν αναφέρει θρήσκευμα, ο πολιτικός γάμος, έστω και μη υποχρεωτικός, ισχύει, η θέσπιση της δυνατότητας καύσης των νεκρών επίκειται και η κατάργηση της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία ήδη συζητιέται, κ.ά.

    Γι’ αυτό σκέφτομαι μήπως υπερτιμούμε τις δυνατότητες του Χριστόδουλου;

    Πως έλεγε κι ο Παναγιώτης Κονδύλης:
    «Ο διάβολος είναι εξαιρετικός θεολόγος, οι θεολόγοι μέτριοι διάβολοι.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @azrael - υπάρχουν κι οι Ξανθές Αναλαμπές ... (νέος όρος που ακούστηκε στην Κρήτη).

    @Nikos Dimou - Νίκο λες ότι τον ζύγισες. Δεν σε πιστευω! Ποιά ζυγαριά τον άντεξε;

    Τσόχα έβαλε στους δίσκους. Ισολογισμούς (έσοδα-έξοδα) δημοσιεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Για να βρεθεί κάποιος σε μια τέτοια θέση εξουσίας πρέπει φαντάζομαι να διαθέτει ποιότητες Χριστόδουλου. Ποιός πραγματικά πνευματικός άνθρωπος θα μπορούσε να είναι τόσο ανάλγητος ωστε να επιδοθεί στα αναγκαία μαφιοζιλίκια για να υποσκελίσει τους αντιπάλους σωτήρες? Θυμηθείτε πώς εξελέγη η μαύρη ρόμπα στα Ιεροσόλυμα, δείτε τη Ναζιστόφατσα του Ράτσινγκερ,(και μόνο το άκουσμα του ονόματός του με κάνει να ανησυχώ),και δείτε και τον Τασούλη (Αλβανίας) έναν αξιολάτρευτο άνθρωπο, υπόδειγμα χριστιανού, που τον στείλανε με "δυσμενή μετάθεση" στην Αφρική και μετά στην Αλβανία για να μην τον έχουν στα πόδια τους.
    Πολλή μπόχα βγαίνει όταν ανεμίζουν τα ράσα τους...

    Το να συγχαρώ για το post νομίζω περιττεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @proinos
    Βλέπω (και διαβάζω) σπανιότατα ειδήσεις πλέον - τυχαία έπεσα στη σχετική είδηση της ΝΕΤ. Σε ευχαριστώ που με κάνεις να νιώθω ακόμα πιο ...αισιόδοξα ;)

    @kato patissia
    Και μένα μου έδωσε αντίδωρο - και πασχαλιάτικα μάλιστα! Επειδή ήθελα να του πω και δυο τρεις λέξεις πάντως, περίμενα να αδειάσει η ουρά, αλλά ο "φουσκωτός" που είχε δίπλα του δε μου άφησε και πολλά περιθώρια :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κατά τα ...χριστιανικά νεανικά μου χρόνια, έτυχε να διαβάσω σε μια κατασκήνωση το βιβλίο του (Δημητριάδος τότε) "Μπροστά στο Σεξ με ευθύνη". Από τότε είχε τη φήμη "προοδευτικού" ιεράρχη που αγαπά τους νέους και ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους (τα περισσότερα πάντως χάρη στο "σινάφι" του τα αποκτήσαμε).

    Διαβάζοντας το βιβλίο, απηύδησα με τα "τρικ", τις "σοφιστείες" και την υποκριτική στάση που τηρούσε για να καταλήξει στο γνωστό "σεξ μόνο μέσα στο γάμο". Δε χρειαζόταν να γράψει όλο αυτό το κατεβατό. Κι ο Νικόδημος ο Αγιορείτης στο "Πηδάλιό" του τα ίδια γράφει ;)

    Νομίζω πως το θέμα δεν είναι πώς αντιμετωπίζουμε εμείς τον Χριστόδουλο και την "ασφυκτικά" στενή σχέση Κράτους-Εκκλησίας γενικότερα. Κανείς δε θα μας δώσει σημασία, επειδή είμαστε ...μειοψηφία.

    Θα έπρεπε η ίδια η "βάση" της Εκκλησίας, οι πιστοί χριστιανοί δηλαδή (και κυρίως οι συνειδητοί) να αντιληφθούν την ασυμβατότητα των λόγων και των έργων του με το κήρυγμα του Ιησού. Αλλά δυστυχώς, όταν σταματά (ή χρησιμοποιείται ...επιλεκτικά) η λογική (συχνά μάλιστα θεωρείται "τέχνασμα του Διαβόλου") δε μπορεί να γίνει συζήτηση και να ασκηθεί κριτική "εκ των έσω".

    Εδώ "κατάπιαν" κοτζάμ Σταυροφορίες (και άλλους "ιερούς" πολέμους), Ιερά Εξέταση και διωγμούς "εθνικών" (ακόμα και στην καθ' ημάς Ανατολή). Στα παραληρήματα του Χριστό-Δούλου θα κολλήσουνε; Μάλλον θα μαζεύουν τα ...ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι του "θρησκευτικού τουρισμού", σαν τον φτωχό Λάζαρο - και θα δοξολογούν τον Θεό για τον μεγάλο ...ηγέτη!

    Όπως στην πολιτική, έτσι και στη θρησκεία, ο "λαός" άγεται και φέρεται, αλλά και ανέχεται και ενίοτε επικροτεί κιόλας - όση "πλύση εγκεφάλου" κι αν επικαλεστεί ως δικαιολογία, έχει ΕΥΘΥΝΗ. Όσο υπάρχουν "πρόβατα", τόσο θα υπάρχουν "ποιμένες" - αν και τους κόβω περισσότερο για ...λύκους ;)


    Το christodoulos.blogspot.com πάντως είναι ...αγκαζέ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μια και μιλαμε για ναζιστοφατσες :
    Tην επομενη της εκλογης του νεου παπα το " Il Manifesto " βγαινει με τον εξης πετυχημενο , κατα την γνωμη μου , τιτλο :

    IL PASTORE TEDESCO

    Ο Γερμανος ποιμενας ,αλλα στα ιταλικα μεταφραζεται και...ο γερμανικος ποιμενικος , το λυκοσκυλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΝΔ said...
    "Όταν δεν είναι ανεκδοτολογικός και διασκεδαστικός ο Αρχιεπίσκοπος είναι επικίνδυνος."

    Διαφωνώ κάθετα. Ακριβώς τότε είναιπου γίνεται πιοεπικίνδυνος. Λύκος ντυμένος με προβιά.

    Όπως κι εσείς, ΝΔ, καθόλου δεν ενθουσιάστηκα με την εκλογή του, ακριβώς εξ αιτίας της αρθρογραφίας του στο "Βήμα". Κι αναρωτιέμαι, νηφάλιες και προοδευτικές φωνές του κλήρου (ναι, υπάρχουν) γιατί άραγε δεν έτυχαν ποτέ τέτοιας προβολής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο Παρασκευαϊδης "παίζει" τα ΜΜΕ και μάλιστα καλά.
    Βέβαια τόσο χάλια πούναι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, δεν είναι και κανά κατόρθωμα. Αν όμως τον αντιμετώπιζαν ακριβώς ως έχει - έναν γραφικό παλιάτσο - νομίζω ότι θάταν πολύ πιο μαζεμένος.

    Εν πάσει περιπτώσει, τόσες συνταγματικές σύνοδοι χάθηκαν, ενώ μπορούσε το έργο νάχει ήδη τελειώσει. Άρα, κάποιοι ΔΕΝ θέλουν, κάποιοι εξυπηρετούνται από την κατάσταση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Η καταργηση του μαθηματος των θρησκευτικων με την τωρινη του μορφη ειναι κατακτηση , η μη αντικατασταση του με κατι αναλογο αυτου που προχειρα περιγραφω σε προηγουμενο σχολιο , πνευματικη φτωχεια.
    Εσεις τι "πιστευετε" κυριε ΝΔ (οσοι πιστοι , προσελθετε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αγαπητέ κύριε Δήμου

    Αν το πληκτρολόγιό σας αρχίσει ξαφνικά να μοσχοβολάει και να πετάει βλαστάρια σαν τη ράβδο του Ταγχώυζερ, θα είναι γιατί αγίασε από την πολλή αλήθεια που γράφετε.

    Άξιος, άξιος, άξιος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Α, ναι, κι εκτός από όλα αυτά που του καταλογίζετε, έχω να του προσάψω ότι βάζει παραισθησιογόνα στο αντίδωρο...! Δεν εξηγείται αλλιώς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Πολύ ενδιαφέρον post. Κρίμα που δεν προλαβαίνω να γράψω περισσότερα επειδή ταξιδεύω. Πράγματι μοιάζει με κακόγουστη φάρσα ο συγκεκριμμένος αλλά δυστυχώς ταιριάζει με τον λαϊκίστικο και ανάξιο πολιτικό μας περιβάλλον.

    Σύγχρονος Φαρισαίος υποκριτής.

    @ Πανάσχημη said: Θυμάμαι τα ρεζιλίκια με τις ταυτότητες...

    Μήπως θυμάστε και ποιός υπέγραψε μαζί με την σύζυγό του, παιδαγωγό τότε, ιατρό χειρούργο και δεν συμμαζεύεται σήμερα; (Φαίνεται ότι σπούδασε και έκανε και το αγροτικό της εν τω μεταξύ!)

    Σαν δεν ντρεπόμαστε!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ε, καλά! Παλιά ιστορία η τσόχα στο δίσκο!

    Προ πολλών πολλών ετών ο αντίστοιχος της Αυστραλίας είχε ζητήσει να ρίχνουν μόνο χαρτονομίσματα γιατί ο ήχος των κερμάτων ενοχλεί στα νεύρα!

    Και εδώ στο Αμέρικα οι θεόπνευστοι παπάδες στενοχωριούνται που δεν έχουν ακόμα μηχάνημα για πιστωτικές κάρτες. Και έχουν το θράσος να το λένε την ώρα της λειτουργίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλημέρα σας! Μόνο ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να με πείσει να βάλω στην άκρη την διστακτικότητά μου και να προσπαθήσω να "μπω" στην παρέα σας. Σας διαβάζω καθημερινά, όπως σας είχα πεί στο email που σας είχα στείλει κ.Δήμου και αναρωτιόμουν (αφού το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα "ρουφήξει" στην΄κυριολεξία το βιβλίο του Μ.Βασιλάκη με το δικό σας σχόλιο που παραθετετε εδώ) γιατί δεν γράφατε κατι γι αυτό..και νά το λοιπόν. Δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω εγώ τίποτε περισσότερο απ τα ήδη εξαιρετικά σχόλια των φίλων που διάβασα παραπάνω. Τι τεράστια διαφορά Αναστασίου Αλβανίας και Χριστοδούλου. Αναρωτιέμαι ποσο ενδιαφέρον θα ήταν ενα debate μεταξύ των δύο,όπως γίνεται με τους πολιτικούς!!!Η απόλυτη ανατροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @ mtryfo said

    "Τι τεράστια διαφορά Αναστασίου Αλβανίας και Χριστοδούλου. Αναρωτιέμαι ποσο ενδιαφέρον θα ήταν ενα debate μεταξύ των δύο,όπως γίνεται με τους πολιτικούς!!!Η απόλυτη ανατροπή"

    Καλώς ήλθατε!
    Στη συζήτηση ο Χριστόδουλος είναι μειλίχιος, ήρεμος, συγκαταβατικός και έχει πάντα στο μυαλό του 3-4 ονόματα συγγραφέων για να κάνει καλή εντύπωση.
    Στον άμβωνα το παθαίνει!
    Και όταν δει τις κάμερες...δεν κρατιέται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πρωτη του μηνός Οκτώβρη ο "κύριος" υπουργός Δημοσίας Τάξης Βύρων Πολύδωρας παρέδωσε την εικόνα της Παναγιάς της βρεφοκρατούσας και συγκινημένος είπε: "Ως Αστυνομία, ως πιστοί, ως ευλαβείς, παραμένουμε αιώνιοι και σταθεροί προσκυνητές της χάριτός της". Δεν προσθέτω τίποτα στα λόγια του αρχηγού των ακίνητων στρατιωτών με τα αντεστραμένα γκλοπ και τις σιδερογροθιές.

    Παλιά το σύνθημα έλεγε: " Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνε δεξιά"

    Ο λαός το ξέχασε
    Η δεξιά θυμάται

    Αλήθεια ασχέτως πολιτικής πως ανεχόμαστε τέτοιοι άνθρωποι να μας διοικούν; Να παίζουν με την νοημοσύνη μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Το "σύστημα" λειτουργεί κάπως έτσι:

    1. Γεννιέσαι σε μια "χριστιανική" οικογένεια ή (σπανιότερα) για κάποιους άλλους λόγους (φίλοι, συγγενείς, παιδιά που παίζετε μπάλα) μπλέκεις με μια ενορία ή χριστιανική οργάνωση (ει δυνατόν σε "τρυφερή" ηλικία).

    2. Στην αρχή σε εντυπωσιάζουν με όμορφα τραγούδια, παιχνίδια και κάποιους καλούς "κυρίους" ή "κυρίες" (νεαρούς κατά προτίμηση και πάντα του ίδιου φύλου με σένα - το άλλο είναι ...απαγορευμένο), που σου λένε ωραίες ιστορίες για τον "Καλό Χριστούλη", που μας αγαπά όλους και πρέπει κι εμείς να αγαπάμε τους άλλους - μέχρι εδώ, καλά.

    3. Σιγά σιγά, αρχίζουν να σου πλασάρουν τα "μη" και τα "όχι" ("δεν αρέσει αυτό στον Χριστούλη", "ο Θεός όλα τα ξέρει και όλα τα βλέπει") και αρχίζει η καταπίεση και η ...τρομοκρατία. Αν είσαι αρκετά ζωηρό παιδί και δε μπορείς να "προσαρμοστείς" είσαι ΠΟΛΥ τυχερός! Διαφορετικά, αν τύχει και είσαι ευγενικός, ευαίσθητος, ειλικρινής και υπάκουος, έκανες το πρώτο βήμα για την ...κόλαση (κι ας σε διαβεβαιώνουν για το ακριβώς αντίθετο).

    Τα όπλα είναι απλά: Εξομολόγηση και ενοχές - ακόμα κι αν δεν έχεις κάνει τίποτα το μεμπτό. Και για τα ...βαριά υπάρχουν μεγαλύτερες "ποινές", τα γνωστά "επιτίμια". Όπου "βαριά", οτιδήποτε σχετίζεται με το μέγιστο αμάρτημα: το σεξ - ακόμα και ως ...σκέψη!

    4. Στα εφηβικά σου χρόνια, που το αίμα σου βράζει, οι ορμές είναι στα κόκκινα και θες να τα γκρεμίσεις όλα και να φτιάξεις έναν καλύτερο κόσμο (ή έστω να κάνεις χαβαλέ και γκομενιλίκι, όπως κάθε φυσιολογικός έφηβος), αρχίζει το ουσιαστικό "κοσκίνισμα". Εκείνοι ξέρουν ποιος θα αντέξει και ποιος δεν τραβάει.

    Από κείνους που αντέχουν, κάποιοι δεν σκέφτονται και πολύ. Δε θα μάθουν ποτέ. Προορίζονται για "κατώτερος κλήρος" και "λαϊκοί" (από "κοινούς" θεολόγους μέχρι καντηλανάφτες).

    Οι άλλοι, που σκέφτονται μεν, αλλά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να σκέφτονται όπως θέλουν οι ίδιοι, οφείλουν να ...συμμορφωθούν. Η καταπίεση και οι ενοχές εντείνονται στον ύψιστο βαθμό. Αρκετοί θα "σπάσουν" και θα τα βροντήξουν κάποια στιγμή. Κάποιοι θα μείνουν. Δεν είναι κατ' ανάγκη ιδιοφυΐες ή χαρισματικοί. Απλά σκέφτονται και μάλιστα "ελεγχόμενα". Επομένως μπορούν να διοικήσουν!

    5. Μαζί με την ελεύθερη σκέψη, πρέπει να τους κοπεί δια παντός και ο ...βήχας που λέγεται σεξ. Η λύση είναι απλή. "Έχεις ...αποστολή, νέε μου!" (πως λέμε: "έχεις αγώνα αύριο"). Ο Θεός σε προορίζει για κάτι σπουδαίο. Ως λαϊκός και δη έγγαμος δε μπορείς να ανταπεξέλθεις - οι κοσμικές μέριμνες θα σε αποπροσανατολίσουν από τον ιερό σου σκοπό. Πρέπει να μπεις σε εκκλησιαστική σχολή και να βάλεις στόχο το επισκοπιλίκι. Πρώτα διάκονος φυσικά, (να "τριφτείς" κι άλλο στην υπακοή και την ταπείνωση), έπειτα αρχιμανδρίτης (μην τυχόν μας ξεφύγεις και ...παντρευτείς) και μετά ...έχει ο Θεός.

    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. (συνέχεια του ...αλγόριθμου)

    6. Μετά από πολλά χρόνια "τριβής" και στερήσεων (από όλα όσα μας κάνουν ανθρώπους και δη ευτυχισμένους), χωμένος μέχρι τα μπούνια στο κύκλωμα, έχοντας διδάξει και εξομολογήσει ο ίδιος εκατοντάδες ανθρώπους, ή θα καλωδιωθεί ο εγκέφαλός σου να πιστεύει πως όλα αυτά είναι σωστά και άγια, οπότε καταντάς αφελής (και άρα ΑΝΙΚΑΝΟΣ να διοικήσεις) ή θα καταλάβεις πως είναι μπαρούφες.

    Και τότε, έχοντας συνειδητοποιήσει πως έχεις φάει τα νιάτα σου και την ενέργειά σου, έχεις τρεις επιλογές: Την απέκδυση του "σχήματος", το ...Δρομοκαΐτειο και τη συνέχιση της κατάστασης (ως αρχιμανδρίτης που μπορεί να φτάσεις μέχρι και προϊστάμενος ενορίας και να φτιάξεις τον δικό σου μικρόκοσμο, ταλαιπωρώντας άλλους συνανθρώπους-οπαδούς σου ή ως ...Επίσκοπος. Για το τελευταίο, χρειάζεται φυσικά το γνωστό "μέσον" ;)

    7. Αν είσαι από κείνους που δε διστάζουν σε τίποτα, μπορεί και να ικανοποιήσεις τις ορέξεις κανενός ήδη "μεγάλου" (που από την πολύχρονη "πείνα" του, προτιμά τα "κεριά" και τους "μπιντέδες" παρά τις "εκδιδόμενες" - άσε που είναι και ...αμαρτία) για να αναρριχηθείς στο πολυπόθητο αξίωμα.

    Διαφορετικά, πρέπει να κάνεις "κύκλους" (όχι τριγυρνώντας από δω κι από κει, αλλά καλές γνωριμίες, τύπου Χρυσοπηγής). Σπανιότερα, η Ιεραρχία λαμβάνει υπόψη τη "φωνή λαού" και εκλέγει κάποιον "καλό" ιεράρχη που είναι αγαπητός στην ευρύτερη κοινωνία. Λάθος - σπανιότατα!

    8. Αφού λοιπόν γίνεις "Ελέω Θεού" Επίσκοπος, πρέπει να "στοχεύσεις" κάποια Μητρόπολη-Φιλέτο. Όχι τίποτα Ξάνθης και Περιθεωραίου (θα βρεθείς στο ...περιθεώριο), αλλά Μητροπόλεις με πολυπληθή, αλλά επαρκώς απογοητευμένη λαϊκή βάση, κάτι σε αγροτιά π.χ. - λέγεται και "Δημητριάδος" ;)

    9. Να που έγινες Μητροπολίτης λοιπόν! Τώρα έχεις τρεις επιλογές: Να επανέλθεις στα χρόνια της αθωότητας (ή να ήσουν από τους ελάχιστους, "λαοεκλεγέντες") και να γίνεις κάτι σαν τον Αναστάσιο, οπότε είσαι αφελής ή έστω "χαμηλών τόνων" (και πας Αλβανία και Αφρική) ή γίνεσαι ένας στυγνός υποκριτής και τα παίζεις όλα για όλα: Give people what people want!

    Πατρίς - θρησκεία - οικογένεια, ολίγη από παράδοση και επιστροφή στις ...ρίζες (σαν καλά φυτά) και ...πολλή από αγάπη στους νέους - πώς αλλιώς θα συνεχιστεί η "παράδοση" και ποιος θα μας στηρίζει όταν οι γριούλες τινάξουν τα πέταλα;

    10. Αν δεν τα καταφέρεις, το πολύ πολύ να γίνεις το σύμβολο της ευρύτερης περιοχής και "τοπικός άρχων" και φυσικά θα συμποσιάζεσαι με τους άλλους "τοπικούς άρχοντες" (και θα τους ανεβοκατεβάζεις κατά το δοκούν), θα κονομάς μπόλικα "τυχερά" από γάμους, βαφτίσια και κηδείες (όλοι θέλουν την "ευλογία" του Μητροπολίτη για να κάνουν γερά παιδιά και να σχωρεθούν οι αμαρτίες τους - ο "απλός" παπάς δεν έχει πέραση στον Ύψιστο.

    Μπορεί και να πάρεις καμιά "ευμενή" μετάθεση σε Μητροπόλεις που φημίζονται για τον καλό και πλούσιο (εσωτερικά πάντα) κόσμο τους - κάτι σε Αττικής π.χ. με βίλες, πισίνες και γιουσουφάκια.

    Αν τα καταφέρεις, γίνεσαι Χριστόδουλος!

    Τώρα πλέον μπορείς να βγάλεις τα συσσωρευμένα απωθημένα μιας ζωής σε χιλιάδες πιστούς οπαδούς. Είσαι Θεός ή έστω ότι πιο κοντινό σε αυτόν - ειδικά στα μάτια εκείνων. Λες ότι θες, κάνεις ότι θες κι όλοι σε λατρεύουν (ή σε τρέμουν). Άσε που (ξ)ορκίζεις και ...Πρωθυπουργούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Και τρεις after σημειώσεις για να ...κλείσουμε:

    1. Ο παραπάνω "αλγόριθμος" είναι εξαιρετικά stable και αν εφαρμοστεί "ευλαβικά" παράγει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Τον αναφέρει και ο Donald Knuth στο μνημειώδες έργο του The Art of Computer Programming, Vol. 666.

    2. Δε γνωρίζω τον Βίο και την Πολιτεία του κ.κ.κ. Χριστόδουλου, αλλά αφού ο γάτος ανέβασε το εξαιρετικό του κείμενο, θα σπεύσω να προμηθευτώ το βιβλίο του κ. Βασιλάκη. Όσα γράφω στηρίζονται σε προσωπικά βιώματα, αφηγήσεις γνωστών από χριστιανικούς κύκλους (ορισμένοι είχαν φοιτήσει σε εκκλησιαστικές σχολές και μου περιέγραφαν τα όργια που γίνονταν εκεί μέσα) και, φυσικά, μπόλικη ...φαντασία. Αν και κάτι μου λέει πως η παραπάνω "συνταγή" δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα :(

    3. Αφεντικό, ξέρω πως ξεπέρασα τις 1.000 λέξεις συνολικά και είμαι "απαράδεκτος". Αν θες σβήστο και το ανεβάζω στο δικό μου blog, να μην πιάνει χώρο εδώ. Πάντως είναι κατάθεση ψυχής (έστω και άκομψη) και δε μπορώ να το κουτσουρέψω...

    Καλημέρα σας και ...βοήθειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Rallousilach said...

    "Ποιός σας είπε πως οι παπάδες δεν έχουν γυναίκες (ή άντρες..);;; "

    Κ αν δεν έχουν. Και κάτι μικρά αγοράκια πολλές φορές... καλή ώρα οι τράγοι τηε Καθολκής εκκλησίας της Βοστώνης. Τι πάθανε;
    Μετάθεση τους στείλανε τους περισσότερους.
    Out of sight out of mind.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. XA XA! Τι μου θύμισες τώρα! Μας έσυραν μια μέρα τα αμαρτωλά δεκάχρονα για εξομολόγηση... Δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται αλλά κατάλαβα ότι πρέπει να συζητήσω με τον παπά. Τι να πεις όμως σ έναν άγνωστο? Ήμουν και συνεσταλμένο παιδί.
    Μπήκα μέσα στο δωματιάκι και μου ήρθε η θεία φώτιση να τον ρωτήσω γιατί η εκκλησία απαγορεύει την παρακολούθηση ορισμένων κινηματογραφικών ταινιών. Ο πάτερ έπαθε πλάκα, στραβοκατάπιε και ψέλλισε κάτι ακατανόητα ηθικοπλαστικά. Πραγματικά απόρησα τότε πώς γίνεται να τους παίρνουν μερικοί άνθρωποι τόσο στα σοβαρά!
    Αξέχαστη εμπειρία η εξομολόγηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Συνδυαζοντας γεγονότα και παραστάσεις από το παρελθόν,
    ξαφνικά κατάλαβα ότι αυτοί που τα τελευταία χρόνια είναι με τον έλληνα χομεινί,είναι αυτοί που παλιότερα (εως σήμερα) περίμένουν τις τάσεις τις μόδας για να ζήσουν.
    Δηλαδή...
    είναι όλοι τους άτομα που περίμεναν τα περιοδικά να τους πούνε ποιός χορός είναι τις μόδας για να χορέψουνε στις γιορτές.
    Ποιά τραγούδια είναι τις μόδας για να τραγουδήσουν.
    Άτομα που πρέπει να τους πούνε οι άλλοι γενικά τί πρέπει να κάνουνε στη ζωή τους...
    Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει και σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Πράγματι έχετε απόλυτο δίκιο. Όλα τα μεγάλα εγκλήματα της ανθρωπότητας τα διέπραξαν ορθολογηστές και άθεοι.

    Οι καλοί πιστοί υπήρξαν αμέτοχοι και παρασυρόμενοι.

    Συγνώμη που υπήρξαμε και υπάρχουμε. Ειλικρινά συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. " Και καλώς ή κακός τον Χριστιανισμό, την πυγή όλων των καλών "

    Βρε miracle, διόρθωσε το εκείνο το πυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Τώρα τελευταία, δεν συμφωνούσα με μερικά από τα κείμενα σου. Αλλά σ΄αυτό απλά θα πώ: DITTO :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  63. Τον καιρό της κατοχής οι ορθολογιστές αλλά ανήθικοι Γερμανοί (παρόλο που ήταν κυρίαρχοι) πέταγαν στους δρόμους κάτι εκρηκτικά μασούρια τα οποία είχαν περιτυλίξει με φανταχτερό γυαλιστερό χαρτί.
    Στόχος τους ήταν να γυαλίζουν στα ανίδεα παιδάκια ώστε να τα πιάνουν και να τραυματίζονται.
    Και πράγματι με αυτή την τακτική τραυματίστηκαν από εγκαύματα και ακρωτηριασμούς πολλά Ελληνόπουλα.

    Υπάρχει κανείς από εσάς που αμφιβάλει αν θα το έκανε αυτό ποτέ κάποιος Χριστιανός Έλληνας στρατιωτικός έστω και σε περίοδο κρίσης όπως αυτή του πολέμου ;

    Το ότι δεν θα το έκανε οφείλεται στις ενοχές που θα ένιωθε μετέπειτα επειδή ακριβώς θα είχε Χριστιανική ηθική, ασχέτως αν λόγο πολέμου δεν είχε τον φόβο άμεσης τιμωρίας.

    Όπως βλέπετε ακόμη και σε περιόδους έντασης και βαθιάς κρίσης οι ενοχές που γεννά η ηθική είναι χρήσιμες και είναι αυτές που μας αποτρέπουν από το να γίνουμε ζούγκλα(τον παλαιό άνθρωπο που λέει και ο Χριστιανισμός).

    Και καλώς ή κακός τον Χριστιανισμό, την πηγή όλων των καλών δεν τον υπηρετούν τόσο οι λαϊκοί όσο οι Ιερείς.
    Και κατά συνέπεια σε αυτούς χρωστάμε το γεγονός ότι δεν είμαστε μια ανήθικη κοινωνία όπου μόνη ελπίδα για την διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης θα ήταν η έντονη και τεταμένη καταστολή(πχ θανατική ποινή, αυστηροί νόμοι κτλ).

    Σκεφτείτε τι προτιμάτε τις ενοχές της ηθικής ή το μαστίγιο του νόμου ;
    Προσωπικά βρίσκω τις ενοχές και αποτελεσματικότερες και πιο ανώδυνες.

    ΥΓ: Όσον αφορά την τσόχα, μπορεί απλά να ήθελε να μην γίνονται συγκρίσεις μεταξύ των ποσών που ρίχνουν οι πιστοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Miracle

    Να σας θυμίσω τον "ηπιότατο" εμφύλιό μας;
    Τις χαρές μας την 9/11;
    Την αμέριστη συμπαράστασή μας στον χασάπη των Βαλκανίων;
    Την πλάτη που γυρίσαμε στην τραγωδία της Σρεμπρενιτσα;

    God bless us all...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Το να αρχίζουμε να "κράζουμε" το Χριστόδουλο δεν θα καταλήξει πουθενά, μπούμερανγκ είναι και θα πέσει στα μούτρα μας.

    Προβληματίζομαι με τέτοιες προσωπικότητες όμως και αναρωτιέμε ... πώς είναι δυνατόν;
    Πως λειτουργεί αυτός ο εγκέφαλος; (και του καρατζαφέρη).

    Το συμαντικότερο όλων είναι ότι ο Έλληνας έχει αποδεχθεί την ηθική του χριστιανισμού και θεωρεί παράδοση όλες τις ηλίθιες γιορτές του (συμμετείχα και εγώ όταν ήμουν Έλλάδα για να μην γίνω γραφικός).

    Τελικά νομίζω ότι αυτή η παραδόση και η κακώς κείμενη κουλτούρα του χριστιανισμού όδηγουν σε προσωπικότητες σαν τον Χριστόδουλο.

    Παρόλο που δεν αποδέχομαι σε πολλά σημεία την διδασκαλία του Χριστού -τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάζετε από τις γραφές - ε! άμα ήταν ζωντανός σήμερα θα έριχνε πολλές μούντζες ... και κατα Ιταλία μεριά

    Επίσης θεωρώ ότι στον αντισημιτισμό η εκκλησία έχει ενεργήσει θετικά...ναι! και ο Χριστόδουλος.

    Ο αλγόριθμος του mickey δουλεύει γάντι ... ίσως ο χριστιανισμός είναι ένας φιλοσοφικός αλγόριθμος τελικά.

    kato patissia ανυπομονώ να δώ πως θα υπερασπιστείς τον Χριστόδουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Θα έπρεπε η ίδια η "βάση" της Εκκλησίας, οι πιστοί χριστιανοί δηλαδή (και κυρίως οι συνειδητοί) να αντιληφθούν την ασυμβατότητα των λόγων και των έργων του με το κήρυγμα του Ιησού.

    Οι συνειδητοί χριστιανοί έχουν υιοθετήσει το εξής σόφισμα:

    Ανθρωπος είναι και αυτός και θα κριθεί όπως όλοι μας.Δεν είναι δική μας δουλειά να τον κρίνουμε.Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε το..σχήμα.

    Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για ασυνέπεια.Μην ξεχνάμε ότι η δουλικότητα και η υποταγή στις υπερέχουσες αρχές είναι στον πυρήνα του χριστιανικού ιδεολογήματος.

    Θυμίζω τα..εμπνευσμένα λόγια του αποστόλου παύλου στην προς ρωμαίους επιστολη:

    Κάθε άνθρωπος οφείλει να υποτάσσεται στις ανώτερες εξουσίες, γιατί δεν υπάρχουν εξουσίες παρά από τον Θεό. Κι αυτές που υπάρχουν έχουν τεθεί από τον Θεό. Ετσι λοιπόν, όποιος αντιτάσσεται στην εξουσία, αντιστέκεται στην τάξη που έβαλε ο Θεός, κι όσοι αντιστέκονται είναι υπεύθυνοι για την τιμωρία τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Kαλημέρα!

    85-2 το σκορ. (Δύο υπέρ του Χ.)

    Miracle πολλά φρικτά κάνανε οι Ναζι - αλλά αυτό που περιγράφεις ΔΕΝ το κάνανε. Είναι μύθος. Πέρα από ότι δεν τεκμηριώνεται από πουθενά - ήμουν κι εγώ παιδί στην Κατοχή.

    Η θεωρία ότι οι Ναζί έκαναν ότι έκαναν επειδή ήταν ορθολογιστές είναι επίσης μπούρδες. Πόσο ορθολογιστής είναι κάποιος που πιστεύει στην Αρεία φυλή και το Ράιχ των 3000 ετών; Ήταν φανατικοί πιστοί μιάς άλλης θρησκείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Mickey ζωγράφισες! Τον "αλγόριθμο" από τα πρακτικά της Χρυσοπηγής τον ξεπατίκωσες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Κι ένα Επίκαιρο που είχα γράψει το 2003:

    Κόντεψα να τρακάρω, σήμερα 10 Νοεμβρίου στις 12.35, όταν άκουσα από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να λεει: «Σας εύχομαι» (μιλούσε στο προσωπικό της κρατικής ραδιοφωνίας) «υγεία για να κάνετε την δουλειά σας με μεράκι». Εδώ παύση – και συνέχισε: «Μεράκι! Υπάρχει άραγε σε άλλη γλώσσα αυτή η λέξη;».

    Αχ, Μακαριότατε! Μόνο σε άλλη γλώσσα υπάρχει αυτή η λέξη – στα ελληνικά είναι δάνειο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Και για την συνέντευξεη Χατζηνικολάου (2005) είχα γράψει:


    Ξέπλυμα βρώμικου αρχιεπίσκοπου

    (ντρέπομαι εγώ για λογαριασμό τους...)

    Το είδαμε κι αυτό! Το Νίκο Χατζηνικολάου να λειτουργεί ως πλυντήριο σε μία καταφανώς σκηνοθετημένη συνέντευξη που αποσκοπούσε στην απενοχοποίηση και αθώωση του αρχιεπίσκοπου.

    Καθαρό μελό ήταν όταν μας διαβεβαίωνε ότι «ντρεπόταν» για τις (στημένες) δήθεν σκληρές ερωτήσεις (π. χ. για την περιουσία). Αντί να ντρέπεται για τις υποβολιμαίες (και πάλι στημένες) δήθεν ερωτήσεις για «το πουλάκι από την Κωνσταντινούπολη» και άλλα συνωμοτικά της δεκάρας.

    Κι αυτά από τον κάποτε ορθολογιστή και αδέκαστο Νίκο. (Τι κρίμα! Άλλα περιμέναμε από σένα – όχι να σκηνοθετείς αθωώσεις).

    Ο Άλλος πάλι έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεύτο-σεμνότητας. Τίποτα δεν ήξερε, τίποτα δεν γνώριζε. (Όπως και στα χρόνια της δικτατορίας). Ψέματα δεν είπε, κάτι λαθάκια έκανε. Με το δάκρυ έτοιμο και την φωνή σκέτο βούτυρο. (Ο Μαμαλάκης είναι πιο σκληρός...).

    Δώδεκα ώρες μετά – κι ακόμα να συνέλθω από την ναυτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Εκεί που το κείμενο αναφέρει "να πέφτει το χρήμα αλλά να μην ακούγεται" καθώς και σε άλλα, μου ήρθε για άλλη μία φορά στο νου απόσπασμα από τη "δυστυχία".

    "Τον αιώνα που πέρασε η Ελληνική εκκλησία υπηρέτησε, πιστά και αφοσιωμένα πολλούς κυρίους. Εκτός από τον Ένα."...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Demosthenes said... "Η λύση για την Εκλ. τ. Ελλάδος θα ήταν η εξωστρέφεια και διείσδυση σε νέες (μη παραδοσιακές) αγορές"

    Μιλάτε για την Εκκλησία σαν να ήταν εταιρία πολυεθνική και έπρεπε να μεγιστοποιήσει την απόδοσή της...

    Μήπως θα ήταν καλύτερα να στραφεί στη Ελληνική ...αγορά και να προασφέρει κάποιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Κανονικά θα έπρεπε να βγει η τσόχα και να αλλάξουν και οι ρόλοι.Δίσκο πρέπιε να βγάζουμε εμείς και η εκκλησία να ρίχνει.Απο 100ευρα και πάνω.Ξέρετε για τη περιουσία μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @ demosthenes

    Συγγνώμη, αλλά έχω την αίσθηση (παρακαλώ διορθώστε με) ότι το post είναι για την προσωπικότητα και συμπεριφορά του Χριστόδουλου.
    Αλλωστε ο ΝΔ ξεκαθάρισε ότι το βλέπει μέσα απο τη σκοπιά τη χριστιανική και όχι ιδεολογικά, η θεολογικά - θρησκειολογικά όπως εσείς (όχι ότι εκεί θα αντιμετώπιζε και πολλά προβλήματα..)
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. proinos
    και βέβαια το ποστ αφορά τον Χριστόδουλο - αλλά είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τα περί θρησκείας και ρόλου της εκκλησίας.

    (Αναρωτιέμαι όμως πόση σχέση έχει ο Χρ. με την θρησκεία - και κυρίως την Χριστιανική).

    Stavros P (isisdoros): LOL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. miracle said:

    "Υπάρχει κανείς από εσάς που αμφιβάλει αν θα το έκανε αυτό ποτέ κάποιος Χριστιανός Έλληνας στρατιωτικός έστω και σε περίοδο κρίσης όπως αυτή του πολέμου;"

    Άνετα φαντάζομαι καντηλωμένους Έλληνες Χριστιαναράδες να κάνουν τα ίδια και χειρότερα σε τουρκόπουλα, ευκαιρίας δοθείσης.
    Μην είσαι τόσο αφελής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Δεν ξέρω αν το έχει ήδη σχολιάσει κάποιος αλλά η περίπτωση Χριστόδουλου θυμίζει την περίπτωση Σαρτζετάκη. Μας βγήκαν και οι δυο γραφικοί. Το επικίνδυνο στην περίπτωση Χριστόδουλου είναι ότι έχει περισσότερη εξουσία και περισσότερους οπαδούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Λευτέρη, συμμετοχή στην εξουσία έχουν ήδη - και τεράστια. Όποτε συγκρούστηκε το κράτος με την εκκλησία έχασε - εκτός από το θέμα των ταυτοτήτων - που έφαγε τον Σημίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Είχα δύο όνειρα:

    To πρώτο μου ιντερνετικο όνειρο, η δημιουργία δηλαδή ενός site που θα ονομάζεται http://www.sweedishfanny.com εκπληρώθηκε.

    Το δεύτερο ιντερνετικό μου όνειρο είναι η δημιουργία από σοβαρούς αλλά και με υψηλή αίσθηση του χιούμορ ανθρώπους ενός διαδικτυακού τόπου που θα ονομάζεται www.skotadismos.com και θα έχει έμβλημά την καρικατούρα του αρχιεπισκοπίξ (όχι ότι ο ίδιος δεν είναι καρικατούρα από μόνος του, αλλά λέμε…)!

    Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτονόητο! Η πατρίδα μας παρέχει άφθονα σκοταδιστικά παραδείγματα, γεγονός που καθιστά την πραγματοποίηση αυτού του site επιβεβλημένη.

    Η προσέγγιση των θεμάτων θα πρέπει να είναι καθαρά χιουμοριστική και σατυρική δίχως αυτό να σημαίνει απώλεια εγκυρότητας και αξιοπιστίας.

    Τον αρχιεπισκοπίξ μπορεί να τον κατηγορούμε και να τον επικρίνουμε για χίλιαδύο πράγματα, η αλήθεια όμως είναι πως όταν θα λήξει η θητεία του, πολύ γελοιογράφοι θα χάσουν τη δουλεία και τον ύπνο τους. Επομένως καλά κλάνει η κυβέρνηση Καραμανλή και τον στηρίζει.

    Ο αρχιεπισκοπίξ είναι το καλύτερο placebo για την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Cancer For The Cure!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Εξαιρετικός ο αλγόριθμος του μίκυ αλλά θέλει συμπλήρωση καθώς δεν καταγράφει τα επομενα βήματα, δηλαδή το πως εδραιώνεις τη θέση σου αφού καταφέρεις να αναρριχηθείς στον θώκο.

    Να μου επιτρέψει λοιπον να τον συμπληρώσω με έναν άλλο πολυ πιο σύντομο αλλά με..μεγάλη αντοχή στο χρόνο.Τα εύσημα στον Μακιαβέλι:

    Γιατί οι άνθρωποι γενικά κρίνουν περισσότερο αυτό που φαίνεται παρά αυτό που κανείς κάνει.Γιατί όλοι μπορούν να δούν λίγοι όμως καταλαβαίνουν.Ετσι ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι, λίγοι αντιλαμβάνονται αυτό που είσαι.Και εκείνοι οι λίγοι δεν τολμούν να εναντιωθούν στη γνώμη των πολλών που έχουν την εξουσία του κράτους να τους προστατεύει.Ας κοιτάξει λοιπόν ένας ηγεμόνας να νικήσει και να διατηρήσει την εξουσία.Τα μέσα θα κριθούν πάντα έντιμα και θα επαινεθούν απο τον καθένα.Γιατί ο όχλος παρασύρεται απο εκείνο που φαίνεται και απο το τελικό αποτέλεσμα.Και στον κόσμο δεν υπάρχει άλλο παρά όχλος.Και για τους λίγους δεν υπάρχει θέση όταν οι πολλοί έχουν που να στηριχθούν.Κάποιος ηγεμόνας των τωρινών καιρών που δεν είναι σωστό να αναφέρουμε,δεν διακηρύττει άλλο απο την ειρήνη και την συνέπεια και είναι μεγάλος εχθρός και της μιας και της άλλης.Αν δεν είχε τηρήσει και τη μια και την άλλη (έχθρα προς αυτές) θα είχε χάσει πολλές φορές η το κύρος η το κράτος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Το "μεράκι" δεν βγαίνει από το "ίμερος"; (ελληνικότατη λέξη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. demosthenes said...
    "Οι επιστήμες και ο ορθολογισμός καιρός είναι να βγουν από το καβούκι τους και να επικοινωνήσουν με τον πολύ κόσμο. Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει. Άμεση σχέση έχει αυτό με το θέμα του ποστ, νομίζω".

    Και βέβαια έχει σχέση αν και για την ανάπτυξή του ίσως χρειαζόταν αυτόνομο ποστ.

    Δυστυχώς εμείς οι ορθολογιστές είμαστε και ατομιστές - και όχι μαζάνθρωποι όπως οι φανατικοί πιστοί.

    Εδώ και χρόνια είχε ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για ένα ελληνικό Skeptic Society που θα πολεμούσε τον ανορθολογισμό. Το είχα βαφτίσει ΣΟΣ (Σύνδεσμος Ορθολογικής Σκέψης). Έγιναν συναντήσεις, συζητήσεις - αλλά δεν καταφέραμε ποτέ να οργανωθούμε σε σωματείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. username said...
    "Το "μεράκι" δεν βγαίνει από το "ίμερος"; (ελληνικότατη λέξη)".

    Αμάν με αυτά τα πλαστά αντι-δάνεια! (Εθνικιστική εφεύρεση). Λέτε οι Τούρκοι να ήξεραν την Ομηρική Διάλεκτο; Γιατί ούτε οι Βυζαντινοί γνώριζαν την λέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Demosthenes said...
    Εννοείτε ότι τον "κέρδισε" πολιτικά/"ψηφολογικά" στο εν λόγω θέμα ή ότι τον "κατέστρεψε" πολιτικά? Αν είναι το β', πολιτική άποψη/εκτίμηση σας είναι αυτό, προφανώς.

    Όχι μόνο δική μου. Χιλιάδες κυρήγματα έγιναν στις εκκλησίες... μάχη ψιθύρων εναντίον του "άθεου" Σημίτη. Και όταν ο Χρ. είπε ότι κέρδισε "Η Δεξιά του Κυρίου" ήξερε τι έλεγε.

    Θυμηθείτε και την περίπτωση Τζανετάκου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ετσι ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι κ.Δήμου.

    Γιατι το είδος της αγωνίας που εξωτερικεύεται στη ρητορική της λεγόμενης επίσημης ελληνικής Εκκλησίας ταιριάζει μια χαρά με τη φιλοδοξία να μετατραπεί το Σώμα του Χριστού σε μεγαλοεπιχειρηματία.

    Αφού δεν μετέχουν στο Σώμα, οι εκκλησιαζόμενοι μπορούν, σου λέει, να γίνουν σώμα μετόχων, με ετήσια συνέλευση.

    Την εκκλησιαστική αυτή αγωνία περιβάλλει, με το φωτοστέφανό της, η πρώτη ανάμεσα στις τηλεοπτικές αρετές: η απόλυτη κενότητα.




    ΥΓ. Ο Χριστόδουλος με τον εθνοσωτήριο λόγο του, στην περίμετρο του οποίου η αναπνοή της Εκκλησίας έχει καταντήσει να τροφοδοτείται με την κακοσμία ενός τύπου απολιθωμένης θρησκευτικής ιδεολογίας, ό,τι πρέπει για τριτοκοσμικούς ιεραποστολικούς διακανονισμούς.
    Αυτό είναι σήμερα η Εκκλησία του Χριστόδουλου και της γραφειοκρατίας του, εφεδρικό υπουργείο κοινωνικών υπηρεσιών με μια επιπλέον άσκησης φροντίδας ώστε να παραμένει το σπίτι καθαρό και με την παραδοσιακή του διακόσμηση σε τάξη.

    Ευχέλαια, όχι στις προγαμιαίες σχέσεις, η κουνιάδα μας θα έρθει επίσκεψη. κλπ
    Ουστ Μπρε...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @ demosthenes

    Υπάρχει θέμα με τη δημόσια συμπεριφορά ενός ταγού που παρασύρει μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας σε κατεύθυνση αντίθετη και από αυτήν που υποτίθεται ότι έχει ταχθεί να υπηρετεί.
    Που επηρεάζει το δημόσιο βίο μακράν του όποιου ρόλου του επιφυλάσσει παραδοσιακά η ελληνική κοινωνία.

    Ο ρόλος της θρησκείας, της ορθοδοξίας κλπ είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα, στο οποίο ίσως και να είμαι πιό απόλυτος στη σκέψη απο σάς, αλλά νομίζω ότι είναι άλλο θέμα.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαβάζω με προσοχή τις απόψεις σας ή επιδιώκω την απουσία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ελλας. Πυρ ! Ελληνων. Πυρ ! Χριστιανων. Πυρ !
    Τρεις λεξεις νεκρες.
    Γιατι τις σκοτωσε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. @ΝΔ
    Με προλάβατε για 17 λεπτά… Ανέβασα ένα post για την συνάντηση Καραμανλή - Φασιστόδουλου και ειδικά για τη υπόσχεση του 1ου ότι η εκκλησία θα διαχειρίζεται πόρους από το 4ο ΚΠΣ για κοινωνικά θέματα.

    Τι να πω για τον Φασιστόδουλο; Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να μαζέψει ότι κατακριτέο υπάρχει στην ανθρωπότητα.

    Πάντως μία φορά τον συνάντησα (σχεδόν). Ένα βράδυ πριν από μερικούς μήνες γυρνούσα σπίτι μετά από δουλειά και ποδόσφαιρο, όπως καταλαβαίνετε πτώμα. Πλησιάζω στην πλατεία Κεφαλαρίου και είχε πολύ κίνηση, ανεξήγητο για τέτοια ώρα. Όταν έφτασα είδα μία λιμουζίνα με πινακίδες της αρχιεπισκοπής να έχει κλείσει την μισή Χαριλάου Τρικούπη στα φανάρια της πλατείας Κεφαλαρίου. Ο Φασιστόδουλος είχε πάει στα εγκαίνια του Nargile και φυσικά εμείς οι σκλάβοι έπρεπε να υποστούμε την κίνηση για να μην περπατήσει ο άρχοντας 10 μέτρα.

    Ναι ο τύπος είναι η καλύτερη επιβεβαίωση του Huntington.

    Όσον αφορά το «προσκύνημα» του προέδρου, ήταν στο Ελεγκτικό Συνέδριο όχι στο ΣτΕ: Ρώτησα ένα δικαστή του Ε.Σ. και μου είπε πως είμαι ψέματα, αλλά από την άλλη στο Ε.Σ. κάνουν κάθε χρόνο αγιασμούς.

    Το χειρότερο είναι πως ο Φασιστόδουλος έχει απήχηση, θα μου πείτε τόση προπαγάνδα που το κάνουν τα ΜΜΕ, ειδικά η TV.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. πιστεύουμε δεν πιστεύουμε, υπάρχει ένα μόρφωμα που λέγεται εκκλησία και δουλεύει αποτελεσματικά εδώ και χιλιάδες χρόνια με τις καλές και τις κακές του στιγμές.

    Είναι ενδεχόμενο ο κάθε Χριστόδουλος να ονειρεύεται πλούτη και εξουσίες, προσπορισμένες νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να διώχνει τον κόσμο από την εκκλησία, δεν του ανήκει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ο Χριστόδουλος μού έκανε χείριστη εντύπωση την ολόπρωτη μέρα που τον είδα, την μέρα της εκλογής του. Αμέσως μετά την εκλογή λοιπόν, βγήκε έξω από τη Μονή να χαιρετίσει τους πιστούς που τον περίμεναν....Αντί όμως να χαιρετάει τους πιστούς με την ευλάβεια του ποιμενάρχη, αυτός κοιτούσε διεισδυτικά το φακό της τηλεόρασης... από τότε κατάλαβα ότι το είχε πιάσει το νόημα...
    Επίσης θα θελα να διηγηθώ μια σύντομη ιστορία.
    Στους μεγάλους σεισμούς του '97 στην Ιταλία (Assisi κλπ) έτυχε να είμαι εκεί. Μεγάλες καταστροφές, πολλοί άστεγοι. Μια από τις επόμενες μέρες του μεγάλου σεισμού ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέφτηκε τους καταυλισμούς των αστέγων, μίλησε με λόγια παρηγοριάς για τους νεκρούς στους εναπομείναντες, που θρηνούσαν θύματα και περιουσίες, και στο τέλος μπήκε σε ένα τροχόσπιτο όπου έμενε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, κάθησε μαζί τους και προσευχήθηκαν ευλαβικά και σιωπηλά.
    Δυο χρόνια μετά, στο σεισμό του '99 στην Αθήνα, έβλεπα το Χριστόδουλο που επισκέφτηκε τους σεισμοπλήκτους. Μπροστά στα κανάλια, κοιτάζοντας το φακό φυσικά, δήλωσε: "Δώσαμε στους αστέγους ως πρώτη βοήθεια εννέα εκατομμύρια δραχμές και θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλα" (sic!)
    Νομίζω ότι το στιγμιότυπο είναι χαρακτηριστικό του ανδρός και του προσανατολισμού της ελληνικής Εκκλησίας, υπό την επάξια καθοδήγησή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. cthemelis said...

    "το υπέροχο κείμενο και τα σχόλια με κάνουν να σκεφτώ μήπως οι εντόπιας κοπής ορθόδοξοι δεν είναι τόσοι πολλοί όσοι υποτίθεται;"

    Αμ, ορθόδοξος είμαι. Γι' αυτό δεν πάω τον Χριστόδουλο. :-))

    ------------------

    Ο (μεγάλος πλέον) γυιός μου, όταν ήταν μικρός, επί "ταυτοτήτων":

    Βλέπει τον Χριστόδουλο στην τηλεόραση να αγορεύει στο Σύνταγμα σαν ...Παπαφλέσσας, εν μέσω λαβάρων, συνθημάτων κλπ. Μένει έκπληκτος, βραχυκυκλώνει και λέει:

    "Μπαμπά, ο Σημίτης ντύθηκε παπάς!!!".

    ...από μικρό κι από τρελό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ:

    Για περάστε οι Αθηναίοι από το Μπενάκη να δείτε την "Κλοπή της Ιστορίας".
    Όχι τιποτ' άλλο, αλλά από τον υπολογιστή που γράφω τούτη τη στιγμή (κι από τον γράφοντα) βγήκε το βασικό κομμάτι...

    Προσωπικά δε με ενθουσίασε, αλλά τρώγεται, φαντάζομαι στους ...κουλτουριάρηδες θα φανεί καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. eli_loulour said...

    "Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε τον ανορθολογισμό για αυτό οι Σύνδεσμοι ορθολογικής σκέψης, εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας κλπ είναι απαραίτητοι."

    Μην το κάνουμε θέμα τώρα, αλλά:

    1. Σε μια ορθολογική κοινωνία, θα χτυπάγαμε ρεκόρ στις αυτοκτονίες (ελάχιστη εντροπία)

    2. Ζωντανό σύστημα και ορθολογισμός, ΔΕΝ πάνε μαζί. Ο ορθολογισμός, προϋποθέτει την αντικειμενικότητα. Την οποία ως γνωστόν, εκφράζουν μόνο αντικείμενα, ενώ τα υποκείμενα εκφράζονται υποκειμενικά ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. @Πανάσχημη
    Διαφωνώ για τον Γκάντι, ήταν και αυτός φανατικός με την θρησκεία του και ώθησε τους μουσουλμάνους της Ινδίας να φτιάξουν το Πακιστάν.

    @andy
    “Eμένα μ'αρέσει η Bentley.

    Τώρα αντιπροσωπεύεται και επισήμως στην Ελλάδα!”
    Από ποιον μητροπολίτη;

    @Kato Patissia
    Βλέπεις κάμερες; Όχι άρα δεν θα έχουμε εκπρόσωπο της εκκλησίας.
    Σε κάθε περίπτωση η άποψη μου είναι να γράψεις ανεξάρτητα, είναι απαραίτητη και η άλλη φωνή. Αν μου επιτρέπει ο ΝΔ δεν είναι δικό μου το blog.

    @Taflanidis
    Γίνεται να αφορίσει και εμένα;

    @proinos
    "Άλλωστε ελλοχεύει συνεχώς η ερώτηση "Γιατί ασχολείσαι αφού δεν ανήκεις στο χριστεπώνυμον πλήθος?""
    Γιατί με κυβερνάνε.

    @petalida
    "στενοχωριούνται που δεν έχουν ακόμα μηχάνημα για πιστωτικές κάρτες. "
    Είσαι αντιδραστική και δεν δέχεσαι τον εκσυγχρονισμό της εκκλησίας!

    @MIRACLE
    Ένα σύνθημα (από τα πολλά) που έμαθα στον Ελληνικό στρατό (τέλος 20ου αιώνα): “Νίκη δόξα πεζικό – Αίμα αίμα Τουρκικό”, και φυσικά το φωνάζανε σε μία παρέλαση που πήρα μέρος μπροστά στον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας. Ο παπάς της ενορίας σου που υπηρέτησε αλήθεια;

    @Lefteris Kritikakis
    "Ο Χριστόδουλος ΔΕΝ προκαλεί ζημιά, "
    Προκαλεί ζημιά και τεράστια μιας και φανατίζει τους οπαδούς του.

    @Demosthenes
    "Zoferos Mesaionas may have a point. Μετά την απροετοίμαστη στην ουσία είσοδο στην ΟΝΕ"
    Ο φασιστόδουλος έγινε αντιβασιλέας της Ελλάδαw 3 χρόνια πριν την ΟΝΕ.

    @ΝΔ
    "έφαγε τον Σημίτη"
    Ο Σημίτης δεν έχασε μόνο από τις ταυτότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Χριστόδουλος: άλλο ένα "βαποράκι" του οπίου του λαού.

    Χριστόδουλος:"Δούλος του Χριστού", άκου όνομα, αν το άκουγε ο Χριστός θα πέθαινε από τα γέλια...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Αυτό που μου τη δίνει είναι ότι ενώ σήμερα εναντίον του Αρχιεπισκοπίξ (welcome back bdb) κλέβουμε εκκλησία, όταν έρθει η ώρα για γάμους και βαφτίσια, αρχίζουμε τα γραφικά, η παράδοση, τι θα πει ο κόσμος κλπ.

    Ποιος απ' όλους σας αρνήθηκε θρησκευτικό γάμο και τη βάφτιση του παιδιού του;

    Λόγια, λόγια, λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. heinz

    απίθανο πως έχεις στραβο-καταλάβει τον ορθολογισμο... κι επιμένεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Νομιζω οτι ο κ.Kritikakis εχει δικιο ,
    ο Χριστοδουλος ειναι extreme αλλα φανταστειτε εναν "καλο" αρχιεπισκοπο με ηπιο λογο και ψιλοπροοδευτικες αναλαμπες. Ο Χριστοδουλος δουλευει για μας αυτη τη στιγμη , καποιος αλλος θα κουκουλωνε πολλα πραγματα που ο Χριστοδουλος για διαφορους λογους αναδαυλιζει. Για μενα ειναι η καλυτερη διαφημιση του διαχωρισμου κρατους εκκλησιας. Αν βλεπεις τον Χριστοδουλο και πιστευεις ακομα οτι υπαρχει θεος , τοτε βοηθεια σου.Εγω θα φοβομουν πιο πολυ τον Ελληνα Martin Luther.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Όσο σκούζουν οι αφελληνισμένοι γραικύλοι και ο καταδικασθείς από την Ελληνική Δικαιοσύνη συκοφάντης Βασιλάκης, τόσο ξεσκεπάζονται.

    Kατά την δική μου γνώμη, η ευθύνη του Αρχιεπισκόπου ήταν πως ενώ γνώριζε πως είναι στόχος όλων όσων κινούνται σε ανθελληνικό πλαίσιο και τον εχθρεύονταν αυτόν τον ίδιο προσωπικώς, δεν φρόντισε να θωρακισθεί καταλλήλως.

    Εδώ και χρόνια, σημαντικό μέρος των αποστολών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας φαίνεται πως είναι η παρακολούθηση και συλλογή στοιχείων που σχετίζονται με "εσωτερικούς εχθρούς" του κομματικού κατεστημένου (άλλωστε, δεν θυμάμαι εδώ και μία εικοσαετία περίπου, να έχει συλληφθεί πράκτορας ξένης δύναμης). Στην συνέχεια, τα "στοιχεία" γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και χρησιμοποιούνται κατάλληλα από ΜΜΕ και άλλους βαλτούς ή χαζούς της "διανόησης". Ο Αρχιεπίσκοπος λοιπόν, έπρεπε να ξέρει πως όσο ψηλότερα πάς στην Ελλάδα, τόσο πιο εύκολο είναι να σου ρίξουν έναν Βαβύλη από δίπλα σου ή να κατασκευάσουν ενοχοποιητικά στοιχεία μιας δήθεν τέτοιας σχέσης.

    Προσωπικώς, αδιαφορώ για το αν ο Χριστόδουλος είναι δημοκράτης ή δικτάτορας μέσα στο χώρο διοικητικής ευθύνης του. Με ικανοποίησε και εξακολουθώ να είμαι οπαδός (όχι αναγκαστικά του θεσμού, αλλά του προσώπου) διότι είναι Έλληνας και ηγέτης, όταν οι φυσικοί ηγέτες του έθνους εξέλιπαν ή έγιναν χειρότεροι από σαλιγκάρια. Χίλιες φορές λοιπόν η ψυχή και ο επιθετικός λόγος ενός Χριστόδουλου, που γνωρίζει τον Βαβύλη και τον Γιοσάκη και είναι δικτάτορας στην Εκκλησία, που εχθρεύεται ο Στεφανόπουλος, ο Σηφουνάκης, ο Πάγκαλος και η Ελευθεροτυπία, παρά ο παρηγορητικός λόγος και η αγία μορφή του πανάξιου Αναστασίου Αλβανίας, που είναι αρεστός στην ... Καραμάνου λ.χ.!

    Ο Παπαφλέσσας, με τα ψέμματα, την συκοφαντία και την απειλή ξεκίνησε την Επανασταση, τιμώντας κατ'αυτόν τον τρόπο και το ράσσο του όχι λιγότερο ακόμα και από άγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Για μένα δεν έχει καμία σχέση η θρησκεία με την Εκκλησία.

    Μπορώ να πηγαίνω στην Ανάσταση το Πάσχα, να κάνω θρησκευτικό γάμο κλπ κλπ, θεωρώντας όλα αυτά έθιμα της χώρας μου. Όπως στολίζω δέντρο τα Χριστούγεννα.
    Δε μου λένε τίποτα.

    Η Εκκλησία είναι μια σιχαμερή και καλοστημένη επιχείρηση εξαπάτησης, εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και της άγνοιας ορισμένων.
    Με επικεφαλής τον τύπο αυτόν που αναφέρεται το ποστ του ΝΔ.

    Σε μια κοινωνία με θεό το χρήμα, μια χαρά θέση έχει ο τύπος. Τη σωστή.

    Εμείς φταίμε που δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Στην καλύτερη περίπτωση διαμαρτυρόμαστε εδώ μέσα ή στις παρέες μας.
    Από πράξεις, τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Σχετικά με την ιστορική ιδιαιτερότητα των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν τη θρησκεία ως στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας, όπως λέει ο ΝΔ στο ποστ:

    Αυτό είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς νομίζω δεν μπορεί να αρνηθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχω γνωρίσει κανέναν άθεο/αγνωστικιστή ή ό,τι άλλο που να περνάει το Πάσχα ως απλό Σαββατοκύριακο, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
    Δύο πράγματα είναι αυτά που καθορίζουν (δικαίως ή αδίκως, ειλικρινά δεν γνωρίζω) την ταυτότητά μας: η θρησκεία και η γλώσσα.

    Ακριβώς εκεί πατάει και ο Χ. και όσοι άλλοι (Ο Χέρι-Χέρι κλπ) για να τα εκμεταλλευτούν όπως τους βολεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. @andy

    " Δεν παω " τον Χριστοδουλο δεν ειναι συνωνυμο του " δεν ειμαι χριστιανος ορθοδοξος".

    Κατι που μερικοι το θεωρουν γραφικο αλλοι το θεωρουν πνευματικο.
    Το θεμα ειναι ο Χ., οχι η πιστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Έχει απόλυτο δίκιο ο Ηαιντς, ο ορθολογισμός είναι πέραν της ανθρώπινης φύσης, ένα άπιαστο όνειρο. Μπορούμε μόνον να προσπαθήσουμε να «ορθολογικέψομε» την φύση του ανθρώπου, και σε αυτό μην έχετε πολλές ελπίδες, δλδ μην βάλλετε στοίχημα. Από κει και πέρα, διαλέξατε λάθος μέθοδος αν προσπαθείτε να κτυπήσετε την θρησκεία μέσω του αρχιεπισκόπου. Είναι δύο ξέχωρα πράγματα. Με αυτό απαντώ στον Ανδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Γενικά η πίστη 'πουλιέται' με χυδαίο τρόπο στην Ελλάδα - προσέξτε δε λέω τα μνημεία κτλ αλλα η πίστη.

    Περισσότερο από το Χριστόδουλα μου τη δινουν οι παπαροκάδες που 'πουλάνε' την αγάπη λες κι είναι πωλήτριες στο Χοντος Σέντερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Nikos Dimou said...

    "απίθανο πως έχεις στραβο-καταλάβει τον ορθολογισμο... κι επιμένεις! "

    1. Αν δεν επέμενα, δεν θα μ' έλεγαν Heinz, θα μ' έλεγαν Χατζηαβάτη!!! :-)

    2. Άρα υπάρχουν πολλοί ορθολογισμοί??? ;-)

    Τότε, πως διαπιστώνουμε ότι δεν είναι ο καθείς κι ο ορθολογισμός του?
    Ποιός είπε ότι ο Habermas ή ο Parsons ήταν αλάθητοι? Εδώ ο θείος Marx δεν ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Να λοιπόν που μας ήρθε και ένας γνήσιος εκπρόσωπος της εθνικιστικής ακροδεξιάς, ο "τουρκοφάγοσ" για να ξέρουμε και τις απόψεις της άλλης πλευράς.
    Με την συνωμοσιολογία της και τον φανατισμό της.

    Η καταδίκη την οποία αναφέρει είναι τίτλος τιμής για τον Μανώλη Βασιλάκη ο οποίος έπεσε θύμα ενός καταιγισμού μηνύσεων και αγωγών - και αναγκάστηκε να υπογράψει αυτή την δήλωση για να μην χάσει το σπίτι του (του ζητούσαν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων).

    Δυστυχώς υπάρχει ένας νόμος που επιτρέπει τις προσωπικές μηνύσεις και αγωγές εναντίον παντός γράφοντος - με αποτέλεσμα να φαλκιδεύεται η ελεύθερη γνώμη. Πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί και ο νόμος έχει προσβληθεί ως αντισυνταγματικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Να προσθέσω ακόμα πως ο ουσιαστικός ηγέτης της ακροδεξιάς στην Ελλλάδα δεν είναι ο Καρατζαφέρης αλλά ο "Αρχιεπίσκοπος-Κεραυνός" όπως τον ονομάζει ο "Στόχος". Στου οποίου το συνέδριο μίλησε ο Χρ. (τότε Δημητριάδος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Xeinz πάντως ένα υποκείμενο σκέφτεται λογικά...θέτει δλδ τη λογική στην υπηρεσία των υποκειμενικών επιδιώξεων του.

    Το να γνωρίζω ότι η άποψη μου είναι υποκειμενική είναι και αυτό μια πράξη ορθολογισμού.

    η ζωή συμβαίνει μόνο μέσα στη λογική. Η θέληση για ζωή από την άλλη φονταμενταλισμός της βιολογίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ said...

    Προσωπικώς, αδιαφορώ για το αν ο Χριστόδουλος είναι δημοκράτης ή δικτάτορας μέσα στο χώρο διοικητικής ευθύνης του.

    Aυτό μυρίζει καθολικισμό... Μπα, δεν θα πάρω, ορθόδοξος γαρ.

    Με ικανοποίησε και εξακολουθώ να είμαι οπαδός (όχι αναγκαστικά του θεσμού, αλλά του προσώπου) διότι είναι Έλληνας και ηγέτης, όταν οι φυσικοί ηγέτες του έθνους εξέλιπαν ή έγιναν χειρότεροι από σαλιγκάρια.

    Α, μάλιστα. Το έθνος θέλει και ηγέτες. Άρα, π.χ. οι Γάλλοι δεν είναι έθνος. Μπας και μπερδεύουμε το έθνος με την ...μεραρχία???

    Ο Παπαφλέσσας, με τα ψέμματα, την συκοφαντία και την απειλή ξεκίνησε την Επανασταση

    Αλήθεια είναι. Αλλά, προς τι οι επαναστατικές υποβόσκουσες διαθέσεις το 2006?? Επανάσταση ενάντια σε τι?? Σε κάθε "μη ελληνικό"? Μη μπλέξουμε τώρα στο πόσο σχετικό είναι το "ελληνικό".

    Heinz (τουρκοφάγος επίσης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Ευτυχώς για όλους μας Heinz υπάρχει μόνο ένας ορθολογισμός - γι αυτό μπορούμε να συζητάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Nikos Dimou said...

    "Να λοιπόν που μας ήρθε και ένας γνήσιος εκπρόσωπος της εθνικιστικής ακροδεξιάς,"

    Να, αυτό είναι που με θυμώνει. Με εξορκισμούς δεν ξεφορτωνόμαστε το φαινόμενο αυτό. Αν πάμε έτσι, δεν διαφέρουμε από τον Χριστόδουλο.

    MainMenu said...

    "Το να γνωρίζω ότι η άποψη μου είναι υποκειμενική είναι και αυτό μια πράξη ορθολογισμού"

    Ναι συμφωνούμε. Αλλά αυτό, θέτει - εξ αντικειμένου - ένα "ηθικό" πλαίσιο: "Γνωρίζω ότι θεωρείς ότι γνωρίζεις και γνωρίζεις ότι θεωρώ ότι γνωρίζω". Αλλά αυτό εγώ το αποκαλώ επίγνωση της υποκιειμενικότητας και σαφώς το διαχωρίζω από τον ορθολογισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Demosthenes said...
    @ cyberdust
    Ενώ η μετα-θάνατον ζωή, ο σοσιαλισμος, ο φιλελελυεθρισμός, τι είναι. Πιαστά όνειρα; Πότε έγιναν πιαστά;

    Και αυτά είναι άπιαστα όνειρα, αλλά μέσα στην φύση του ανθρώπου. Φαίνεται ο καθένας με τον ορθολογισμός του. Τον δικό μου ορθολογισμό μόλις εξέθεσα, με τσιγκλάει η περιέργεια να μάθω για τον δικό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Παραπεμπω τον Τουρκοφαγο στο "σχολιο" μου των 11.10

    Θα βρει καλη παρεα εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Καλημέρα!
    Στη τσόχα μπορούμε να ρίχνουμε και μάρκες?
    Εξαιρετικό θέμα θα επανέλθω αργότερα!

    Να υποχρεώσει το δικαστήριο το συγγραφέα να κάνει και 500 μετάνοιες τη μέρα!
    Τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι δεν βρισκόταν κανείς ν απαντήσει στον τουρκοφάγο, κάτω από ποιές συνθήκες ίσως αναγκάστηκε να κάνει τέτοιες δηλώσεις ο΄Μ.Β.
    Σας ευχαριστώ οικοδεσπότη μας, για τις τόσο ξεκάθαρες απαντήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. heinz said...
    "Να, αυτό είναι που με θυμώνει. Με εξορκισμούς..."

    Ποιους εξορκισμούς; Η ταυτοποίηση και ονοματοδοσία δεν αποτελεί εξορκισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Αυτό να δεί ο Χριστόδουλος να δείτε τι μας περιμένει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Demosthenes said...

    Ορθολογικοποίηση των ανθρωπίνων σχέσεων, δηλαδή των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων σε μία κοινότητα, κοινωνία, κτλ. και μεταξύ των κοινοτήτων, κοινωνιών και εθνών.

    δεν ξέρω και γερμανικά...
    Ein Volk, ein Reich....

    Εγώ κι ο Δημοσθένης, καταλαβαίνουμε με τον ίδιο τρόπο τον ορθολογισμό. Μόνο που εγώ σκούζω εναντίον του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Nikos Dimou said...

    "Η ταυτοποίηση και ονοματοδοσία δεν αποτελεί εξορκισμό."

    The name is not the thing named.

    Το θέμα είναι: τους θέλουμε απέναντι για νάχουμε να κοντράρουμε και κατά συνέπεια να αναδημιουργούμαστε ως κάτι-άλλο, ή πάμε στο λειτουργικότερο "Γνωρίζω ότι θεωρείς ότι γνωρίζεις και γνωρίζεις ότι θεωρώ ότι γνωρίζω"??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Ηαιντς καλα αλλο πραγμα το ηθικο πλαισιο. κι εγω συμφωνω. και δε μπορουμε να μιλαμε και για κοινωνιες βασισμενες στη λογικη, λογω πολλων υποκειμενων. Οι κοινωνιες βασιζονται στη δυναμη...στη δυναμη επιβολης καποιων σε αλλους.

    Αλλα αυτό δεν αναιρει τη λογικη μεσα στην οποια συμβαινουν ολα αυτα. Αν θελω να σε σκοτωσω πρεπει να καθαρισω με μαθματικη ακριβεια την κανη του οπλου μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Demosthenes said...

    Ό,τι δεν ξέρεις το υποθέτεις και το χρησιμοποιείς ως βεβαιότητα, αρκεί να ικανοποιεί τις υπάρχουσε ήδη προσλαμβάνουσες και κοσμοθεωρία σου. Έτσι μου φαίνεται.
    Εσύ τι λες? Έχω δίκιο? "


    Φυσικά και έχεις δίκιο!! Και τόνισα ό,τι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
    Αλλά:

    1. Το ίδιο ισχύει για όλους.
    2. Κρατάω πάντα την υποσημείωση της υποκειμενικότητάς μου.
    3. Κατά συνέπεια η κοσμοθεωρία μου συνεχώς αλλάζει.
    4. Άρα: πούντος ο ορθολογισμός;

    Εσύ τι λες; Έχω δίκιο;
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. τουρκοφάγοσ τους τούρκους άντε να το καταλάβω αλλά το ς τι σου φταίει και τόφαγεσ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. @mainmenu

    Λες νομίζω το εξής:
    Να σου ρίξω μια σφαλιάρα, να δεις: υπάρχει αντικειμενικός κόσμος ή δεν υπάρχει;
    ΛΟΛ!!! Αυτό είναι πράγμαται ακαταμάχητο επιχείρημα.

    Αλλά η ερμηνεία της σφαλιάρας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Εκπρόσωπος Τύπου Ενωμένων Βυζαντινών Πολιτειών said:

    Ω γλυκύ μου έαρ

    nothing in the air

    O ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ ΟΠΩς ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗς ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗς ΕΛΛΑΔΟΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανι.Οι ΔΥΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΘΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΘΕΜΑ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Λεφτόδουλος:

    Πρέπει νά'σαι πολύ λέρα
    για να κυβερνάς γαλέρα!

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. To σχόλιο του "τουρκοφάγοσ" των 12:43 θα σβηστεί διότι:

    α) Ο Μ. Βασιλάκης έχει αθωωθεί σε επόμενη δίκη. (Βλ. "Επίλογο στην Μάστιγα του Θεού".

    β) Περιέχει διευθύνσεις κλπ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Demosthenes said...
    @ cyberdust

    Ορθολογικοποίηση των ανθρωπίνων σχέσεων, δηλαδή των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων σε μία κοινότητα, κοινωνία, κτλ. και μεταξύ των κοινοτήτων, κοινωνιών και εθνών.


    Θα στα σταθώ στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, ίσος ισχύ ότι μπορείς να το επεκτείνεις και στα υπόλοιπα. Τελείως λανθασμένη προσέγγιση του ζητούμενου. Αυτές οι σχέσεις δεν περνούν μέσα από τον ορθό λόγο, αλλά από το αίσθημα. Ένα χαμόγελο και σε κάνει λιώμα, και ας λέει η λογική σου όσο θέλει ότι είναι μία στρίγγλα.. (Η απάντηση σου όμως δεν λέει τι είναι ο ορθολογισμός (σου))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Heinz - καλό θα ήταν να μελετήσεις του σοφιστές... δεν τα καταφέρνεις καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Διαπιστώνω συμφωνίες του δικού μας Harry με τον Χριστόδουλο στο "τουρκόσπορος" και φυσικά στην νοοτροπία.
    Βέβαια για το harry το τουρκόσπορος αποτελέι τίτλο τιμής γαι κάθε σύγχρονο Έλληνα, αυτό εννοούσε άραγε και ο Χ για τον Πατριάρχη;.
    Γα τον ίδιο τον Χ είναι ρποαγματικά επικίνδυνος γυρίζει πίσω όλη την Ελλάδα. Να δούμε ποιός πολιτικός θα έχει το θάρος διαχωρισμού εκκλησίας - κράτους (δεν ελπίζω για τα επόμενα 10 χρόνια).

    Άκου να του φιλήσει τα πόδια δικαστικός και να τον προωθήσουν; σε άλλη χώρα θα είχε φύγει την επόμενη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. @pensierix,
    έχεις δίκιο, δεν το διευκρίνησα.
    Το παράπονό μου δεν είναι απ' τους πιστούς, αλλά από όσους ΔΕΝ πιστεύουν και μόνον αυτούς.

    @cyberdust,
    δεν είδα κανέναν εδώ μέσα να προσπαθεί να "χτυπήσει" τη θρησκευτική πίστη, η οποία είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός και καθ'όλα σεβαστή - ο Χριστόδουλος είναι στο στόχαστρο και οι λοιποί Γραμματείς και Φαρισαίοι.

    Οσο αφορά στο δικό μου τελευταίο σχόλιο, ο στόχος ήταν οι αγνωστικιστές, οι άθεοι, οι μη-πιστοί.

    Οπότε, νομίζω ότι ούτε από σένα ούτε από άλλον έχω πάρει απάντηση μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Περί ορθού λόγου
    ------------------

    Η παράδοση της νεωτερικότητας και της ανοιχτής κοινωνίας είναι γεννήματα της κληρονομιάς του Διαφωτισμού ο οποίος εναντιώθηκε σε ό,τι σαχλό, βίαιο και απάνθρωπο εκπροσωπούσε η "δαιμονόπληκτη" σκέψη και εξουσία του "αριστοκρατικού" δυτικού καισαροπαπισμού (που αρχικά χρησιμοποιουσε ως όργανα επιβολης της τους πραιτωριανούς της ιεράς εξέτασης). Ο τελευταίος, αργότερα, (ως αυταρχικός συντηρητισμος) θα επιβιώσει στο πολιτικό πεδίο, μεταλλαγμενος όμως υπό τα άμφια της δήθεν "φωτισμένης δεσποτείας", (η οποία ενεθάρρυνε την ανορθόλογη/μεταφυσική σκέψη "των εκλετών του αίματος και της φυλής"), εν τέλει ομως, ως πολικό σύστημα θα καταρρεύσει αφου κατάφερε πρώτα να ματοκυλισει την ανθρωπότητα με δυο πολέμους.

    Εν πάση περιπτώσει, στο παιδί μου θα πώ "αύριο" (αν τελικά γλιτώσει τις μόνιμες βλάβες που του έχει προκαλέσει η ασθένειά του και μπορέσω να επικοινωνήσω μαζί του) ότι ένας γνήσιος ορθολογιστής είναι πάνω απ΄όλα Ανθρωπιστής, Δημοκράτης, Ανεκτικός, Ανεξίθρησκος, φιλειρηνιστής και γενικώς απαιχθάνεται τη βία και το ρατσισμό εν λόγοις και εν έργοις.

    Ο πατέρας μου, υποτίθεται ήταν στα λόγια ορθολογιστής, οραματιζοταν την ειρηνική συνύπαρξη ε/κ και τ/κ και την κοινή πατρίδα, όμως στο σπίτι του ήταν ένας τύραννος και συχνά επικροτούσε την πολιτική βία σε βάρος... φασιστών (έτσι ονόμαζε όλους τους αντιφρονούντες).

    Τέτοιους ορθολογιστές, να τους βράσω!

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Στις 12 Ιουνίου εξέδωσα το παρακάτω δελτίο τύπου:

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Η Χριστοδουλοκίνητη εκστρατεία λάσπης

    Αθήνα 12.6.2006


    Έως την ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου «Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» ο Αρχιεπίσκοπος θεωρούσε ότι είχε επιτύχει αν όχι την αποσιώπησή του, τουλάχιστον την ελαχιστοποίηση της προβολής του. Και με ποικίλους τρόπους και μηχανισμούς το είχε πράγματι καταφέρει. Μετά την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου (συμβολικά στις 6.6.2006) από τους κ. Λ. Κύρκο, Σ. Μάνο, Ν. Σηφουνάκη, Μ. Σταθόπουλο και Ρ. Σωμερίτη επιδόθηκε στο γνωστό «άθλημα», στο οποίο είναι πρωταθλητής, καταγγέλλοντας ότι «σήμερα δεχόμεθα μια υβριστική επίθεση από κάποιους που αυτοαποκαλούνται “Δημοκράτες”…», ότι επιχειρείται η «περιθωριοποίηση της Εκκλησίας», ότι «αθεμίτως και αντισυνταγματικώς» επιχειρείται η στέρηση του δικαιώματος «της Εκκλησίας να εκφέρει λόγο», μίλησε για «αποφορά Ύβρεων και μίσους που δημιουργούν δυσώδη κατάσταση» κ.λπ. Ως συνήθως ταυτίζει τον εαυτό του με την Εκκλησία και παρουσιάζει όσους επικρίνουν τον ίδιο και την ηγετική ομάδα της Ιεραρχίας ως επιτιθέμενους στην Ορθοδοξία και στον Θεό…
    Η άμυνά του είναι αποκαλυπτική της απόλυτης ένδειας επιχειρημάτων. Ούτε ένα επιχείρημα δεν βρήκε για να αντικρούσει ένα βιβλίο 666 σελίδων αφιερωμένο στον λόγο και τα έργα του. Αν μπορεί ας καταρρίψει οποιοδήποτε επιχείρημά μας, ας διαψεύσει ένα από τα εκατοντάδες ντοκουμέντα που παρατίθενται στο βιβλίο. Γνωρίζοντας ότι αδυνατεί να το αντιμετωπίσει με επιχειρήματα οχυρώθηκε πίσω από μια δήθεν επίθεση στην Εκκλησία! Ουδείς επέκρινε την Ορθοδοξία, αλλά όλοι επικρίναμε τη φύση των «ελληνοχριστιανικών» χουντικών ιδεολογημάτων (μετονομασμένων / μεταμφιεσμένων σε «ελληνορθόδοξα», που είναι και εκκλησιαστικώς αιρετικά) με τα οποία η ηγετική ομάδα της Ιεραρχίας δηλητηριάζει τους ανθρώπους. Αν κάποιος εστράφη εναντίον της Μεγάλης Εκκλησίας και της καθόλου ορθοδοξίας αυτός είναι ο υπονομευτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο ίδιος ο επίδοξος μητραλοίας κ. Χριστόδουλος. Αν κάποιος την κατέβασε στο πεζοδρόμιο και συναναστράφηκε με τον υπόκοσμο των «κυκλωμάτων» αυτός είναι ο κ. Χριστόδουλος.
    Η συνέχεια της Χριστοδουλικής απάντησης δίδεται με τα γνωστά μέσα τα οποία χρησιμοποιεί (ας θυμηθούμε τον τρόπο εκλογής του ή το περιβάλλον του και τους εν Κορυδαλλώ πλέον Αποστόλους του). Πρωταγωνιστής της γενικότερης εκστρατείας λάσπης είναι το «Παρόν» του κ. Μ. Κουρή με το αδιαμφισβήτητο know how. Ήδη, εγκαταλείποντας τη «χριστιανική στάση», ανέθεσα στον δικηγόρο μου να ασκήσει εναντίον του όλα τα ένδικα μέσα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο Ραδιοσταθμός της Εκκλησίας (με διευθυντή τον κ. Επιφάνιο) χρησιμοποιείται για να λασπολογούν κάποιοι εναντίον του συγγραφέα του βιβλίου ή για την προβολή της εκτάκτου ανακοινώσεως-«καταγγελίας» του καρατζαφερικού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. υπό τον τίτλο «Χέρι - χέρι ΛΑ.Ο.Σ. - Αρχιεπίσκοπος». Όλοι οι «απόστολοι» του κ. Χριστόδουλου κινητοποιήθηκαν συντονισμένα και με τα συνήθη μέσα: οχετό λασπολογίας, συκοφαντίας, ύβρεων εις βάρος κυρίως του συγγραφέα και του κ. Λεωνίδα Κύρκου. Είναι χαρακτηριστικό ποιοι είναι οι υπερασπιστές του κ. Χριστόδουλου –“πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι”: το «εθνικό δίκτυό» του, τα έντυπα του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου (βρίσκεται για «θεραπεία» εκτός Κορυδαλλού) και τα έντυπα της ακροδεξιάς πάσης («Στόχος», «Α1» κ.λπ.).
    Αν υπάρχουν επιχειρήματα ας προταθούν. Αλλά η χριστοδουλική εκστρατεία λάσπης πρέπει να σταματήσει. ΩΣ ΕΔΩ!

    Μανώλης Βασιλάκης
    συγγραφέας του βιβλίου «Η Μάστιγα του Θεού»

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Το παρόν κοινοποιείται και σε όλους τους Αρχιερείς και τις Ορθόδοξες Εκκλησιαστικές Αρχές, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.


    ***

    Εκτός όλων αυτών των αθλιοτήτων, μια συμμωρία άνανδρων κουκουλοφόρων αλητοφασιστών, παρακολουθεί άγρυπνα το διαδίκτυο και με την εμφάνιση του ονόματος Βασιλάκης ή του τίτλου «MAΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» επιδίδεται σε λασπολογία εναντίον μου, αναπαράγοντας τις αθλιότητες των ελληνορθόδοξων του «Στόχου», της «Χρυσής Αυγής», του site του Ελληνικού Μετώπου του Βορίδη κ.λπ.
    Στον Επίλογο του βιβλίου μου ανάμεσα σε άλλα τονίζω:
    «Ούτε και τώρα ακόμη υπάρχει τρόπος να γίνει γνωστό ότι με την υπ’ αρ. 4935 απόφαση του Εφετείου Αθηνών τον Ιούνιο του 2005 οριστικώς τέλειωσε, με την αθώωσή μου, η εξαετής δικαστική καταδίωξη, από ανθρώπους που απευθύνονταν επισήμως προς το δικαστήριο γράφοντας ότι “Τα μέλη του Δικτύου 21 είναι επίλεκτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί των ανωτάτων βαθμίδων (ε.α.), δικαστές, δικηγόροι” κ.λπ., επισημαίνοντας ότι με μηνύματά του έχει συμμετάσχει στις “επί θεμάτων εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος” εκδηλώσεις τους “ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος”... Έτσι ομοϊδεάτες και συνεργάτες του Χριστόδουλου μου προκάλεσαν τρομερές ψυχολογικές, οικονομικές και επαγγελματικές καταστροφές. Ο εξαετής αυτός εφιάλτης που έζησα θα αποτελέσει όμως το αντικείμενο επόμενου βιβλίου μου. Ευγνωμονώ όσους μου συμπαραστάθηκαν και είμαι ζωντανός, και με το βιβλίο εκείνο θα έχω τη δυνατότητα να εκπληρώσω το ηθικό χρέος μου.».
    ***
    Δεν πρόκειται να κάνω διάλογο με τους ελληνορθόδοξους αλητοφασίστες και τα «ελληνοχριστιανικά» τάγματα εφόδου. Καλώ για μια ακόμη φορά τον Χριστόδουλο να σταματήσει την οργανωμένη εκστρατεία λάσπης. Αν θεωρεί ότι τον συκοφαντεί οποιοδήποτε σημείο του βιβλίου μου, ας απαντήσει το γραφείο τύπου του.
    Αλλά απαιτώ να σταματήσει τα φερέφωνά του, εδώ και τώρα, διότι όπως τόνιζα και στο δελτίο τύπου, έχω αποφασίσει να εγκαταλείψω τη «χριστιανική στάση».


    Μανώλης Βασιλάκης

    Περισσότερα στο blog Enlightenment: http://mvasilakis.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Δυστυχώς, παράγραφε, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου και τέτοιους ορθολογιστές θα ξεβράζει πάντα. Αυτό που εσύ αποκαλείς «(η οποία ενεθάρρυνε την ανορθόλογη/μεταφυσική σκέψη "των εκλετών του αίματος και της φυλής")», για αυτούς ήταν το τελευταίο επίτευγμα του ανθρώπινου ορθολογισμού εκείνης της εποχής. Όπως και ο ευγονισμός που ήταν η κυρίαρχη ιδεολογία στους κύκλους των «ορθολογιστών» εκείνης της εποχής (μη ρωτάς τι θα σου πρότεινε ο ορθολογιστής του 1900 να κάνεις με το παιδί σου). Όπως βλέπουμε, η κάθε εποχή είχε τον ορθολογισμό που της άρμοζε. Μερικοί μπερδεύουν τον ορθολογισμό με τον ουμανισμό ή και την δημοκρατία. Ο Χριστιανισμός είναι που είπε «αγάπα των πλησίον…», ενώ από την ιστορία ξέρομε τη πρότειναν οι διάφοροι ορθολογιστές (κάποιας νοοτροπίας ή κάποιας περασμένης εποχής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. ΔΙΑΒΆΖΟΝΤΑΣ μερικά κείμενα εδω ξυπνάει η αγανάκτησή μου για την εθνοσωτήρια, κρυπτο-χουντική ρητορεία αυτού του ανθρώπου, στο κέντρο της οποίας η αναπνοή του πάλαι ποτέ εκκλησιαστικού σώματος είχε καταντήσει να τροφοδοτείται αποκλειστικά με την προτεσταντική κακοσμία μιας απολιθωμένης θρησκευτικής ιδεολογίας, απερίγραπτα πρόσφορης σε τριτοκοσμικούς διακανονισμούς ανάμεσα σε κουτοπόνηρους μικροκομματάρχες.

    Το αίμα του Χριστού διοχετεύτηκε στην προοπτική εικονογράφησης μιας δεισιδαιμονικής πίστης, ανεξάρτητης απ' την αμεσότητα της εμπειρίας, στην οποία, εντέλει, δεν χρωστούσε κανείς παρά το να την τιμά σαν το αυθαίρετο και παράλογο περιεχόμενο της ενοχής του.

    Τι θα ήταν χειρότερο; Γυμναστική και πειθαρχία για ψυχές τόσο ξένες προς τη διδασκαλία της αγάπης, τόσο μακράν του ερωτικού πένθους της ελληνικής παράδοσης, επίσης τόσο εργατικές στο κυνήγι αξιωμάτων και πλούτου ώστε να επιτρέπεται από κάθε άποψη η σύγκριση της διαβόητης Χρυσοπηγής με φωλιά τερμιτών.

    Θα έλεγα το ίδιο ακριβώς αν μιλούσα για τον θυμό που μου προκαλεί το κιτς.

    Το κιτς δεν είναι μια πολυτέλεια του κακού, είναι μια δύναμη δολοφονική που ξεπηδάει από το βαθύ ρήγμα της πλήξης και του κομφορμισμού των μεσαίων στρωμάτων. Εκεί, ακόμη και το καλωσόρισμα των νεαρών με τα σκουλαρίκια έφτασε να θεωρείται σαν τολμηρή κατάκτηση.

    Το πνεύμα αυτό είναι γνώριμο σ' εμένα από τα κατηχητικά, επί δικτατορίας, όπου μας υποχρέωναν να παρακολουθούμε γελοίες διαλέξεις, το μήνυμα των οποίων ήταν εμπνευσμένο από τους φαρμακόγλωσσους θεολόγους του Σωτήρα και της Ζωής.

    Κάθε τους λέξη έσταζε μίσος για την παλλόμενη ζωντάνια της εφηβείας μας, για τους πιο όμορφους και μυστηριώδεις φωτισμούς της διαίσθησής μας, για τις ανδρικές ορμόνες και για τις πιο κρίσιμες απ' τις απορίες που μας κρατούσαν δεμένους με την ανταύγεια των πραγμάτων.
    Ηταν μίσος για τις εντάσεις που μας καθόριζαν και για κείνη την ανώριμη αλλά φωτεινή περιέργεια προς την καρδιά της οποίας μας οδηγούσε ο μαγνητισμός της ηλικίας. Πουριτανοί στο έπακρο και φανατικοί πολέμιοι κάθε ψυχολογικού χειρισμού, το μόνον που τους ενδιέφερε ήταν να μας έχουν υπό έλεγχο και να μην αυνανιζόμαστε. Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου.

    Υπήρξαμε, τότε, παιδιά που ήλπιζαν να αποσπάσουν κάτι ανεπανάληπτο από τη συντροφικότητα, ενώ αυτοί μας δηλητηρίαζαν με τις αποκρουστικές αναθυμιάσεις ενός Μωσαϊκού Νόμου κομμένου στα μέτρα τους.

    Εμείς προβλέπαμε στο παιχνίδι και στην ανταλλαγή, σε μια έγκαιρη γνώση γύρω απ' τις εκκρίσεις του σώματος και στις πρωτότυπες χρήσεις της φαντασίας για εκδρομές στο φεγγάρι.

    Αυτοί μας δίδασκαν τον σεβασμό της ιδιοκτησίας, τη μιασματική αρρωστοφοβία του διεστραμμένου τους υπερεγώ, την υποκριτική άσκηση στην ευσέβεια και την άγρυπνη αντιπάθεια για ό,τι έλαμπε γύρω μας, για ό,τι αναδυόταν σαν αυθόρμητη ανταπόκριση στα μειδιάματα της φύσης. Η επιθυμία τους ήταν σε τέτοιο βαθμό λογοκριμένη ώστε προθυμοποιούνταν, σε κάθε ευκαιρία, να την εκδικηθούν σκοτώνοντας τη δική μας, αποθαρρύνοντας την αυθεντικότητα κάθε στοργικής κίνησης, την οποία ήθελαν, με λύσσα, να δουν να απορροφάται απ' τις κοινωφελείς τάχα εκστρατείες και τον προσκοπισμό των συσσιτίων, όπου πρωτοστατούσαν φθονερές γεροντοκόρες. Μπορούσες να αναπνεύσεις τη μυρωδιά του θανάτου εκεί μέσα.

    Αυτή η μυρωδιά, κυρίες και κύριοι, ΔΕΝ είναι το λιβάνι των Αγίων, το λιβάνι το μύρισε, μη σας φανεί μελό, όποιος έχει διαβάσει Παπαδιαμάντη και όποιος άκουσε το τριζόνι, τις νύχτες του Ιουνίου στις Κυκλάδες.

    Μας έκρυψαν για χρόνια, Χρυσοπηγή & Σία, ότι ο Θεός μιλάει με το βλέμμα της κοπέλας που κάθεται απέναντί σου, εδώ και τώρα.

    Μας απέκρυψαν ότι το δειλινό της Μεγάλης Παρασκευής είναι η πλέον ερωτική στιγμή του χρόνου και ότι η καλοσύνη πάει όπως η γύρη από άνθος σε άνθος. Μας έκρυψαν ότι η Κόλαση είναι η ανία των κανόνων και ότι, αν θέλεις να αισθανθείς την ανάσα του Θεού, πρέπει να κυνηγάς την εκπνοή του, όχι την εισπνοή.

    Πιθανόν απλώς να μην το ήξεραν.

    Δεν με ενοχλεί που κλέβουν και πλουτίζουν, ούτε που έχουν εραστές, ούτε που ψοφάνε για μεγαλεία και πασαρέλα. Με ενοχλεί που τα κάνουν όλ' αυτά χωρίς λίγη αγάπη, λίγη γενναιοδωρία, λίγη έμπνευση, λίγο χιούμορ έστω. Περιφρονήστε τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. cyberdust said...
    "Δυστυχώς, παράγραφε, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου και τέτοιους ορθολογιστές θα ξεβράζει πάντα".

    ΛΑΘΟΣ! Ο ορθολογισμός και ο διαφωτισμός κορυφώνονται με την διακύρηξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο νέος ανθρωπισμός που βασίζεται όχι σε θεία θέληση αλλά στον ορθό λόγο, την κατηγορική επιταγή του Καντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. "η θρησκευτική πίστη, η οποία είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός και καθ'όλα σεβαστή ... "
    ειναι το προβλημα και ο καθε Χριστοδουλος ισως ο 40 C πυρετος πριν γινουμε καλυτερα .. η τα τιναξουμε .

    Ο κ.Χριστοδουλος ανεβασε την εκκλησια στο ρινγκ για να παλεψει και νικαει βεβαια περισσοτερο απο οτι χανει , εχει ομως κανει το λαθος να δειξει στον κοσμο οτι η εκκλησια μπορει και να χασει , και για αυτο τον αγαπαμε.
    Χωρις την τρελλα που πουλαει ο Χριστοδουλος δεν θα μπορεσουμε ποτε να κοντραρουμε και να ανατρεψουμε αυτην εδω την κωλοκατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. cyberdust said...
    Δυστυχώς, παράγραφε, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου και τέτοιους
    ----------------

    Το συμπέρασμά σας είναι τουλάχιστον αλλόκοτο. Γιατί δεν ξαναδιάβάζετε την δεύτερη παράγραφο ή μάλλον να την επαναλάβω, για να σας βγάλω από τον κόπο:

    "ένας γνήσιος ορθολογιστής είναι πάνω απ΄όλα Ανθρωπιστής, Δημοκράτης, Ανεκτικός, Ανεξίθρησκος, φιλειρηνιστής και γενικώς απαιχθάνεται τη βία και το ρατσισμό εν λόγοις και εν έργοις."

    Τέλος, αφού συμβουλευτείτε και το συναφές σχόλιο του αγαπημένου ΝικόΔημου, επιχειρήστε να ξαναστοχατείτε το συμπέρασμά σας.

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Black swan από το πολύ ωραίο σχόλιο κρατώ την τελευταία παράγραφο - αλλά και το ορισμό του κιτς.

    Και πάω ένα βήμα παρακάτω:

    Ο Χριστόδουλος είναι το πιο κιτς πράγμα που κυκλοφορεί σημερα. Και εμφανισιακά - αλλά κυρίως νοηματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Κύριε Βασιλάκη
    Σας διαβάζουμε ως και στη μακρινή υποτροπική Φλοριδα. Και εδώ έχουμε κάτι αντίστοιχο, -όχι βέβαια σε τέτοιο επικίνδυνο βαθμό- με αυτούς που ετάχθησαν κατά της εξέλιξης και θέλουν να φέρουν στα σχολεία το intelligent design.
    Στο Ντόβερ της Πενσυλβάνιας το σχολικό συμβούλιο απεφάσισε να επαναφέρει αυτή τη θεωρία, εδιωχθησαν στις επόμενες αρχαιρεσίες και η υποθεση κατέληξε στο δικαστηριο.
    Ο δικαστης Τζόουνς απεφάσισε κατά του intelligent design. Αντιγράφω:
    "Jones decried the “breathtaking inanity” of the Dover policy and accused several board members of lying to conceal their true motive, which he said was to promote religion. "

    Ποιο το περιεργο σε αυτήν την υπόθεση; Ο συγκεκριμένος δικαστής ήταν βαθιά θρησκευόμενος.

    Του βγάζεις το καπέλο ή όχι; Πείτε μου.

    Ολο το σκεπτικό της απόφασης βρίσκεται στο http://msnbcmedia.msn.com/i/
    msnbc/sections/
    news/051220_kitzmiller_342.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ:
    «Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ»


    Oμιλία του Λεωνίδα Κύρκου
    στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Βασιλάκη
    «Η Μάστιγα του Θεού», 6.6.2006

    Το βιβλίο του Μανώλη Βασιλάκη είναι μια μεγάλη συνεισφορά στον προβληματισμό των σκεπτομένων Ελλήνων. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, παρά κάποιες ελπίδες που υπήρχαν με την εκλογή του και τις οποίες συμμεριζόμουν, πως θα ανανέωνε τον εκκλησιαστικό λόγο και με πράξεις θα έφερνε την Εκκλησία πιο κοντά στον δοκιμαζόμενο λαό, διέλυσε γρήγορα αυτές τις αυταπάτες και έδειξε με την ασυγκράτητη πολιτικολογία του και με τις σκοταδιστικές του παρεμβάσεις, πως αντί να ανοίξει τα παράθυρα τα έκλεινε ερμητικά σε ό,τι ανανεωτικό και σύγχρονο και οδηγούσε την Ιεραρχία στις χειρότερες στιγμές της, ένα οχυρό της συντήρησης, που περιφρουρούσε τα κεκτημένα του, οργίαζε με την εκμετάλλευση της πίστης, της αθωότητας και της άγνοιας των απλών ανθρώπων και τους έσερνε κατά το δοκούν σαν αληθινό ποίμνιο – δεν επεξηγώ τον όρο γιατί δεν θέλω να προσβάλω κανένα. Ο Αρχιεπίσκοπος αναδείχθηκε σε αρχιερέα της εθνικοφροσύνης, σε ιδεολογικό αρχηγό της συντηρητικής παράταξης σε μια στιγμή κρίσης της ιδεολογίας της. Και τα γεμάτα εμπάθεια κηρύγματά του κατά του Διαφωτισμού και του πολύτιμου κόσμου της κουλτούρας, διαστρέβλωναν πλήρως και αυτή την Ιστορία, και το νόημα των σύγχρονων αγώνων για την υπεράσπιση των μεγάλων ιδανικών της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά στις εκκλησίες όπου πήγαινε, πάντα συνοδευόμενος όχι τυχαία από την TV, ακούστηκαν χειροκροτήματα που θύμιζαν κομματικές συγκεντρώσεις της Δεξιάς.
    Στο βιβλίο του ο Βασιλάκης, παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία του Αρχιεπισκόπου, τους δεσμούς του με τις φασιστικής έμπνευσης ομάδες, το παραεκκλησιαστικό καρκίνωμα της «Χρυσοπηγής» και το Γκαιμπελικό τους όργανο «Στόχο». Αποδείχνει πως το κήρυγμα και το όραμά του είναι το πανάθλιο εύρημα της χούντας «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», διακωμωδεί τα αντιευρωπαϊκά του κηρύγματα που δεν τον εμποδίζουν παρά τις λοιδορίες κατά των «ευρωλιγούρηδων» να επιδιώκει να επωφεληθεί από τα προγράμματα της Ε.Ε. Και ενώ ομνύει κατά της Δύσης που συνωμοτεί αδιάκοπα κατά της Ελλάδας, προσβλέπει και στην απορρόφηση της σατανικής Ευρώπης από την Ορθοδοξία όπως δείχνει και το καταγέλαστο σύνθημα που δονούσε τις «λαοσυνάξεις»: «Ελλάδα - Ευρώπη - Ορθοδοξία»! Η πεμπτουσία της παραληρηματικής διδασκαλίας του συμπυκνώνεται στην έκκληση: «Όπισθεν ολοταχώς», την οποία πρώτος απηύθυνε ο δήμαρχος Κολοκοτρωνιτσίου, Πόποτας, στο ευθυμογραφικό σκετς του Aντέννα, «Καφέ της χαράς». Αλλά αν στα χείλη του αφελούς δημάρχου (Ρώμα) η φράση ανταποκρίνεται στη νοοτροπία του πετυχημένου ευθυμογραφήματος και σκορπά τα γέλια και τους καγχασμούς, στο στόμα του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας προδίδει την άβυσσο που τον χωρίζει από τον σημερινό βηματισμό του έθνους.
    Ο κ. Χριστόδουλος συνέλαβε καλύτερα από πολλούς άλλους δημαγωγούς το επίπεδο γνώσης μεγάλων στρωμάτων. Έτσι, παίζοντας με τη βαθιά θρησκευτική πίστη τους, και ταυτίζοντας την Εκκλησία, δηλαδή τον εαυτό του, με την πίστη, άφησε ανοιχτό το δρόμο σε μασκαριλίκια του τύπου, ευλογία στα καρμπυρατέρ των αυτοκινήτων, θαύματα και φαινόμενα χομεϊνισμού, για τα οποία ντρέπεται κάθε ορθοφρονών θρησκευόμενος. Και επειδή ο Χριστόδουλος-Χομεϊνί κόπτεται για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, ένα δείγμα της έδωσε το περιεχόμενο του βιβλίου της Δ΄ Δημοτικού που πρόβαλαν οι τηλεοράσεις.
    Στις μέρες μας το βιβλίο και η ταινία «Κώδικας ντα Βίντσι» προκάλεσε μέγα ενδιαφέρον και θερμές συζητήσεις. Θα ευχόμουν να συγκεντρώσει την προσοχή και να προκαλέσει αντίστοιχες συζητήσεις ο «Κώδικας Χριστόδουλου-Χομεϊνί» που μας παρουσίασε ο Βασιλάκης. Ίσως αυτό θα μπορούσε να εξυγιάνει το κλίμα της Εκκλησίας και να την φέρει πιο κοντά στις καρδιές των θρησκευομένων.
    Και ο μεν κ. Χριστόδουλος εξακολουθεί να δημαγωγεί ασύστολα και να δείχνει καθημερινά πόσο επικίνδυνος είναι για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Η πολιτεία όμως τι κάνει; Το ερώτημα περιμένει απάντηση που δεν εξαντλείται στο θέμα: χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος.
    Ήρθε η στιγμή να μη μείνουν στο απυρόβλητο οι σκοταδιστικές θεωρίες του Αρχιεπισκόπου. ΩΡΙΜΑΣΕ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΑΦΩΤΙΣΜΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ . Ο Αρχιεπίσκοπος θα μείνει στην Ιστορία σαν «Ο Αρχιερέας του Σκότους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
    Ήταν κουρασμένος. Έφαγε βιαστικά το φαγητό που του είχε ετοιμάσει η γυναίκα του και ξάπλωσε στον καναπέ. Γρήγορα κατάλαβε τα μάτια του να βαραίνουν και το κορμί του έτοιμο να παραδωθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. Καληνύχτισε τη γυναίκα του και πήγε για την κρεββατοκάμαρα. Το κρεββάτι του τον περίμενε. Φρεσκοπλυμμένα σεντόνια μοσχοβολούσαν αρώματα. Κοιμήθηκε.

    Μια εκτυφλωτική λάμψη το έκανε να τιναχτεί. Τι είχε συμβεί?
    Η γυναίκα του κοιμόταν δίπλα του. Την κοίταξε αφηρημένα και χαμογέλασε.
    Παντρεμένοι εδω και 30 χρόνια είχαν ζήσει τα πάντα. Ήταν κάτι περισσότερο από αγάπη αυτό που ένιωθε ο ένας για τον άλλο.
    Πλύθηκε, ντύθηκε και έφυγε για το καφενεδάκι που απολάμβανε το καφεδάκι του το πρωί από τότε που βγήκε στη σύνταξη.
    -Τα 'μαθες τον ρώτησε ο καφετζής μόλις τον αντίκρυσε.
    -Τι να μάθω?
    -Καταργήθηκαν οι θρησκείες!
    -Τι?
    -Ναι σου λεω. Καταργήθηκαν οι θρησκείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος. Δεν υπάρχουν πια ούτε εκκλησίες ούτε βαφτίσεις ούτε θρησκευτικοί γάμοι οι κηδείες πολιτικές. Τέλος.

    Τα ΄χασε. Πως είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο. Και εμείς που πιστεύαμε τόσα χρόνια?
    Πως είναι δυνατόν να σβήνουν όλα αυτά σε μια στιγμή? Σε ένα δευτερόλεπτο?
    Θυμήθηκε που ήταν παιδάκι και πήγαινε στην εκκλησία με τη συγχωρεμένη τη μάνα του.
    Ποιά συγχωρεμένη? Και από ποιόν? Μα τι γίνεται? Δεν μπορεί να είναι αλήθεια.
    Περπατούσε σαν χαμένος χωρίς σαφή προορισμό. Ήταν μπερδεμένος και οι σκέψεις που έκανε τον βασάνιζαν.
    Το είχε σκεφτεί αυτό που έγινε σήμερα. Ναι ο Παναγιωτάκης αυτό το ανθρωπάκι είχε καθήσει πολλές φορές και φιλοσοφούσε. Μόνος. Δεν ήθελε να μοιραστεί τις σκέψεις του με κανέναν. Φοβόταν. Μήπως τον κατηγορήσουν για άθεο. Μήπως τον περνούσαν για τρελό.
    Άλλες πάλι φορές σκεφτόταν πως ετσι πρέπει να κυλάει η ζωη και έτσι κυλάει. Πόσοι θα μείνουν άνεργοι αν εξαφανιζόντουσαν οι θρησκείες? Είχε σκεφτεί κάποτε. Τώρα. Τι θα γίνει αλήθεια τώρα?

    -Τι έγινε αδελφέ μου Παναγιώτη? Τι συλλογιέσαι?
    - Γύρισε ξαφνικά και κοίταξε πίσω του. Ένας 35άρης αδύνατος καλοστεκούμενος με ένα τζιν παντελόνι και μια λευκή μεταξωτή πουκαμίσα. Είχε ξανθό μαλλί περιποιημένο και ένα επίσης καλοξυρισμένο μουσάκι συμπλήρωναν την εμαφανισή του.
    Τα μάτια του τον κοίταζαν με ένα ειρωνικό χαμόγελο. Τα μάτια αυτά κάπου τα έχω ξαναδεί σκέφτηκε ο Παναγιώτης. Εκφραστικά γαλαζοπράσινα μάτια που μέσα τους μπορούσες να ταξιδέψει σε ουρανούς και θάλασσες που ποτέ δεν είχες φανταστεί.
    -Με γνωρίζετε Κύριε? Ρώτησε ο Παναγιώτης.
    - Παναγιώτη? Αν είναι δυνατόν. Τι είναι αυτά που με ρωτάς αδελφέ μου?
    - Γιατί με λες αδελφό σου? Με ξέρεις και από χτες?
    - Παναγιώτη? Κοιταξέ με λίγο. Δεν με γνώρισες? Στις εικόνες πήγαινες και με φιλούσες και τώρα κάνεις οτι δεν με ξέρεις?


    Έτρεμε ολόκληρος. Τι του λέει αυτός ο άνθρωπος? Πως είναι ο Χριστός? Και τι κάνει εδώ?
    Σήμερα? Ειδικά σήμερα.

    Ναι Παναγιώτη όπως το σκέφτεσαι είναι. Πίσω από όλα όσα γίνονται σήμερα κρύβομαι εγώ.
    Αποφάσισα πως πρέπει να επέμβω. Αρκετά γίνονται πια στο ονομά μου χωρίς την δική μου έγκριση! Δεν νομίζεις?
    Παναγιώωωτη.....( περιπαιχτικά) τι κάθεσαι και με κοιτάς έτσι αφού και οι 2 ξέρουμε οτι τις ίδιες σκέψεις έχεις κάνει και 'συ. ΄
    Τι νόμιζες λοιπόν πως εγώ θα ξαναγύριζα για να χαιδέψω αυτιά?
    Όχι Παναγιώτη. Ήρθα εδώ γιατί πρέπει να τακοποιηθούν όλα.
    Λοιπόν τι έχεις να πεις?
    -Τι να πω. Αν εσύ όπως λες είσαι ο Χριστός τότε γιατί καταργείς τη θρησκεία που εσύ δημιούργησες?
    -Λίγο συγχυσμένος είσαι Παναγιώτη? Δημιούργησα εγώ ποτέ καμμιά θρησκεία. Είπα εγώ ποτέ να χτίζονται τέτοια θηριώδη κτίρια για να με λατρεύει ο κόσμος?
    Ζήτησα ποτέ να υπάρχει ιεραρχία στους εκπροσώπους μου? Και αλήθεια πότε εγώ διαχώρισα τους ανθρώπους σε εκλεκτούς και μη?
    Εκπροσωποί μου Παναγιώτη είναι όλοι όσοι ζουν σε αυτό που δημιούργησα. Αυτοί που συνεχίζουν την ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στη γη. Αυτοί που ερωτεύονται, που απιστούν, που κλέβουν ναι που κλέβουν και αυτοί δικοί μου εκπρόσωποι είναι. Εγω τα έφτιαξα όλα. Και τίποτα δεν αρνούμαι από όλα αυτά. Και σου έδωσα μάτια για να βλέπεις και μυαλό να σκέφτεσαι. Για να μπορείς να αξιολογείς και να πορεύεσαι. Όλοι αυτοί που αγάπησαν αυτό που έφτιαξα είναι εκπροσωποί μου Παναγιώτη.
    Εγώ αγάπη δίδαξα.Τίποτε άλλο. Αν οι άνθρωποι αγαπούσαν και μάθαιναν να συγχωρούν τίποτε δεν θα είχε συμβεί σήμερα.
    -Ξέρεις τα έχω λίγο χαμένα! Δεν ξέρω τι να πω. Αλλιώς μου τα είπανε αλλιώς τα σκεφτόμουν...
    -Ξέρω Παναγιώτη. Και ξέρω και τι σκέφτεσαι τώρα. Γιατί τα άφησα όλα αυτά να συμβούν?
    Μα εκεί ακριβώς βρίσκεται η ουσία Παναγιώτη μου. Δεν υπάρχω Παναγιώτη. Δεν υπήρξα ποτέ. Τουλάχιστον με την ιδιότητα που με έμαθες. Δεν είχα ποτέ τη δυνατότητα να τιμωρώ Παναγιώτη. Μα ακόμη και αν την είχα δεν θα το έκανα. Στο είπα και πριν, εγώ την αγάπη δίδαξα Παναγιώτη. Τίποτα άλλο.
    -Δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω!
    - Όταν αγαπάς Παναγιώτη είσαι Θεος. Είσαι ο απόλυτος άνθρωπος. Αυτός που αγαπάει δεν κλέβει, είναι δίκαιος είναι φιλεύσπλαχνος, βοηθάει τους συνανθρώπους του αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Με την αγάπη όμως. Μόμο με την αγάπη.
    - ......Ναι ξέρεις ......
    - Ξέρω Παναγιώτη. Γι αυτό είμαι εδώ επειδή ξέρω.
    - Θέλω να πω πως αφου δεν υπήρξες όπως λες πως σε βλέπω τώρα εγώ να μου λες αυτά τα πράγματα?..... Συγνώμη δηλαδή και με το συμπάθειο που λένε αλλά....
    - Παναγιώτη με βλέπεις επειδή είσαι ο ιδάνικός άνθρωπος.
    - Μα εγώ είμαι μικρός για... Με αδυναμίες και αμαρτίες. Με πάθη και μίση. Δεν είμαι Αλάνθαστος!
    - Ποιός σου είπε το αντίθετο Παναγιώτη? Αυτό δημιούργησα και εγώ . Έναν άνθρωπο που απολαμβάνει όσα του έδωσα και ονειρεύεται για άλλα τόσα. Που αγαπά που κακιώνει, που συγχωρεί.
    Αν άκουγαν οι άνθρωποι οτι τους λένε οι εκκλησίες τίποτα δεν θα είχε γίνει μέχρι σήμερα.
    Κοίταξε γύρω σου Παναγιώτη. Η επιστήμη κάνει θαύματα, η τεχνολογία το ίδιο. Οι άνθρωποι χαίρονται, επικοινωνούν, αγαπάνε.
    Ποιός αλήθεια θα το εμποδίσει αυτό?
    Για κοίταξε τώρα ποιοί κρύβονται πίσω από τους πολέμους και τις ανθρωποθυσίες! Στο όνομα τίνος γίνονται πόλεμοι και σφάζονται άνθρωποι.
    Ποιοί κλέβουν και κυκλοφορούν με θωρακισμένες μερσεντες?
    Εσύ με ποιούς πιστεύεις Παναγιώτη οτι θα πήγαινα αν ξαναρχόμουν στη γη?
    - Δεν ξέρω τι να πω. Και η σωτηρία της ψυχής?
    - Η ζωη μετά? Αφου το είδες και μόνος σου Παναγιώτη όταν ξέθαψες τη μάνα σου. Κόκκαλα. Ένα κρανίο και καμμιά δεκαριά κόκκαλα. Βρήκες τίποτα άλλο Παναγιώτη?
    - Όχι.
    - Η ψυχή ελευθερώνεται με το θάνατο του ανθρώπου Παναγιώτη και γυρίζει ελεύθερη στο μυαλό των ανθρώπων. Πόσες φορές δεν θυμήθηκες τη μάνα σου?
    - Πολλές.
    - Η ψυχή της ήταν. Παρακαταθήκη. Η ψυχή εμφανίζει τις πράξεις των ανθρώπων όσο ήταν στη ζωη. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
    Ξέσπασε ο Παναγώτης. Θέλω να πεθάνω δεν αντέχω. Πάρε με από εδω. Έκλαιγε με λυγμούς τώρα. Ήταν αδύνατο να σταματήσει.

    -Παναγιώτη, Παναγιώτη. Ξύπνα καλέ τι έπαθες?
    - Ε?
    - Τι έπαθες Παναγιώτη? Εφιάλτη έβλεπες?
    -Όνειρο γυναίκα. Όνειρο. Από αυτά που όνειρα μένουν. Έσκυψε και φίλησε τη γυναίκα του με πάθος χωρίς να μπορεί να σταματήσει το κλάμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Παράγραφε

    Τελικά δεν παύω να συνειδητοποιώ πως ο αυθεντικά αντικειμενικός, ο Ορθός Λόγος, δεν είναι ο λόγος στον οποίο συμφωνούν όλοι, αλλά -αντίθετα- ο λόγος που μένει να ανακαλυφθεί ξανά.

    Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το εξηγήσεις αυτό στους υπερβολικά μορφωμένους ανθρώπους.
    Και αυτοί, από τη μεριά τους, θα σου καταλογίσουν αγυρτεία.
    Ομως, το ότι είναι πράγματι λάθος να συγχέουμε τον Ορθό Λόγο με το διαδεδομένο κοινό νου, ελάχιστα σημαίνει πως ο Ορθός Λόγος υπάρχει μόνον ως κάτι το εντελώς υποθετικό.

    Για παράδειγμα, η προσφυγή στον Ορθό Λόγο, από μόνη της, εξασφαλίζει τη διαπίστωση πως, στη διάκριση μεταξύ Καλού και Κακού, εκείνο που μετράει, εκείνο του οποίου το νόημα πρέπει να συλλάβουμε, δεν είναι ούτε το Καλό ούτε το Κακό αλλά η διάκριση.

    Αυτή έχει την τάση να καταλήγει ψευδεπίγραφη, ξεχωρίζοντας από δω τα ξεσπάσματα της υποκειμενικότητας και από κει τα ψυχρά, ακριβή, καθωσπρέπει, εξειδικευτικά πορίσματα από την παρατήρηση του κόσμου, σύμφωνα κι εγώ δεν ξέρω με ποιο βιβλιογραφικό προηγούμενο.

    Κοίτατε πόσο παραληρηματικά κείμενα δημοσιεύονται με πρόθεση να μας πουν ότι για όλα φταίει ο σιωνισμός ή η πολιτική σκευωρία που ονομάζεται «μεταμοντέρνο».

    Επομένως, είναι μάταιο να κρεμάσουμε για μία ακόμη φορά φωτεινές ταμπέλες μέσα στο σχεδόν αδιαπέραστο σκοτάδι αυτής της φάρσας.


    Το καλό και το κακό, εδώ, όπως άλλωστε σε οποιαδήποτε περίπτωση, εξαρτάται από την ταυτότητα εκείνου που μιλάει.


    Το αν ο λόγος αντηχεί ως επιστροφή της υποκειμενικότητας σε μια κλειστή υπόθεση αυστηρών εξειδικεύσεων, μπορεί, αναλόγως, να είναι καλό ή κακό εξίσου.

    Και τανάπαλιν: Ο Ορθός Λόγος, αυτός που μένει να ανακαλυφθεί ξανά, προαπαιτεί να γνωρίζεις ότι κανένα ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί αντιπαροχή.



    ΥΓ. «Δεν μας αρέσουν ούτε το χαβιάρι του φτωχού ούτε οι φακές του πλούσιου», λέει ο Ρενέ Κρεβέλ εδώ συμβαίνει το ανάποδο: δεν μου αρέσει ούτε η σκοτοδίνη του φανατικού ούτε οι νεκρικοί τρόποι του μίζερου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. @ND

    Κύριε Δήμου,

    Με όλο τον - ειλικρινή - σεβασμό, το θέμα δεν είναι αν τα καταφέρνω (εγώ ή όποιος), αλλά:

    - Αν μπορεί να διατυπωθεί ορθολογικός αντίλογος, στην - με τα εργαλεία του ορθολογισμού οικοδομημένη - απόρριψη του ορθολογισμού ως τέτοιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. @harrygreco

    Ας μη γενικεύουμε: η - βασική - λέξη της τουρκικής efent, είναι απευθείας παραφθορά του (ελληνιστικού) βυζαντινού αυθέντης.
    Όπως επίσης Liman, kalem (κάλαμος - το μολύβι) κλπ.

    Οι περιοχές των Βαλκανίων, βράζουν στα δάνεια και τα αντιδάνεια (π.χ. "αυθέντης"->"efent"->"αφέντης", "κάλαμος"->"kalem"->"καλέμι" κλπ.).

    Όχι ότι αυτό αποδεικνύει κάποια σχέση ανωτερότητας/κατωτερότητας βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Reactor 69 said
    "Οσο για τον δικαστή: Μπράβο του, αλλά είναι ασύλληπτο και αποκαρδιωτικό, εν έτει 2006, να υπερασπιζόμαστε την επιστημονική αλήθεια με δικηγόρους. Τραγελαφικό, μα φοβάμαι τραγικό εν συνεχεία... "

    Συμφωνώ απόλυτα αλλά δεν υπάρχει πλέον επιλογή. Ο Χριστιανισμός εδώ στις ΗΠΑ διαδίδεται πλέον δια της τρομοκρατίας. Σου τηλεφωνούν ως και στο νοσοκομείο για να σε προειδοπιήσουν οτι αν δεν αποδεχτείς τον Ιησού θα πας στην κόλαση. "Μα ήμουν καλός άνθρωπος" διαμαρτύρεσαι. Δεν εχει σημασία λένε. Στον παράδεισο πάει όποιος αποδέχεται τον Ιησού, ανεξαρτήτου βίου.
    Ο πόλεμος είναι ανοιχτός γι αυτό πρέπει να επέμβει η δικαιοσύνη να δώσει ένα τέλος σε αυτή την ηλιθιότητα. Αν μπείτε στον κόπο να διαβάσετε το σκεπτικό θα δείτε ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Τζόουνς δεν ήταν απαλές. Γράφει κάπου ότι το σκεπτικό της πλευράς των θρησκευόμενων του έκοψε την ανάσα.
    Γι αυτό λέω μπράβο του. Δεν κόλωσε με τις λέξεις, παρά τη θέση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΘΕΡΜΗ

    Μη γραφετε σεντόνια! Το (ωραίο) διήγημα του Στ. Κατσαρη ήταν 1150 λέξεις - πιο μεγάλο από το ποστ μου. Μαζί με τα σχόλια του Μανώλη Βασιλάκη και μερικά άλλα, κάνουν την στήλη των σχολίων δυσανάγνωστη.

    Δεν θέλω να σβήνω - βοηθήστε με!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. heinz said...
    - Αν μπορεί να διατυπωθεί ορθολογικός αντίλογος, στην - με τα εργαλεία του ορθολογισμού οικοδομημένη - απόρριψη του ορθολογισμού ως τέτοιου.

    Mα από την στιγμή που χρησιμοποιείτε τον ορθολογισμό για να τον καταρρίψετε, τον έχετε αποκαταστήσει.
    Δεν χρειάζεται αντίλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. heinz said..
    Οι περιοχές των Βαλκανίων, βράζουν στα δάνεια και τα αντιδάνεια (π.χ. "αυθέντης"->"efent"->"αφέντης", "κάλαμος"->"kalem"->"καλέμι" κλπ.).

    To ότι υπάρχουν (φυσιολογικά) μερικά αντιδάνεια δεν σημαίνει ότι όλες οι (χιλιάδες) τουρκικές λέξεις που έχουν περάσει στα ελληνικά είναι αντιδάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Black Swan said...

    Ομως, το ότι είναι πράγματι λάθος να συγχέουμε τον Ορθό Λόγο με το διαδεδομένο κοινό νου, ελάχιστα σημαίνει πως ο Ορθός Λόγος υπάρχει μόνον ως κάτι το εντελώς υποθετικό.

    Άρα ο ορθός λόγος είναι αυθύπαρκτος? Υπερβατικός?

    εκείνο που μετράει, εκείνο του οποίου το νόημα πρέπει να συλλάβουμε, δεν είναι ούτε το Καλό ούτε το Κακό αλλά η διάκριση.

    Αναμφίβολα. Αλλά, ποιά είναι η πρώτη διάκριση η - και - κυρίαρχη και η μοναδική αναμφισβήτη;
    Εγώ και αυτό. Άρα εγώ. Κατά συνέπεια ο ορθός λόγος είναι αδιάσπαστος από εμένα.

    Επομένως, είναι μάταιο να κρεμάσουμε για μία ακόμη φορά φωτεινές ταμπέλες μέσα στο σχεδόν αδιαπέραστο σκοτάδι αυτής της φάρσας.

    Κι όμως. Αν υπάρχει ελπίδα, δεν βρίσκεται στην προπαγάνδα του ορθού λόγου, αλλά του γενεσιουργού του μηχανισμού: της διάκρισης. Απλά: μην ξεχνάς ποτέ, ότι εσύ βλέπεις ό,τι βλέπεις.


    Και τανάπαλιν: Ο Ορθός Λόγος, αυτός που μένει να ανακαλυφθεί ξανά, προαπαιτεί να γνωρίζεις ότι κανένα ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί αντιπαροχή.

    Θα συμπλήρωνα: Κάθε τι που λέγεται, είναι απάντηση σε ένα ρητό ή υπόρρητο ερώτημα. Με ποιά διαδικασία γεννιώνται τα ερωτήματα αυτά (κι όχι κάποια άλλα), αυτό είναι το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Nikos Dimou said...

    To ότι υπάρχουν (φυσιολογικά) μερικά αντιδάνεια δεν σημαίνει ότι όλες οι (χιλιάδες) τουρκικές λέξεις που έχουν περάσει στα ελληνικά είναι αντιδάνεια.

    Μα δεν είπα κάτι τέτοιο!!!! Κι επίσης αραβικές, αρμένικες, σλάβικες, ιταλικές και - εσχάτως - ένα τσουβάλι αμερικανιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Η κοινωνια δεν βασιζεται ουτε στους νομους, ουτε στη σχεση δυνατου / αδυνατου.
    Η κοινωνια κινειται μεταξυ δυο πολων, της συγκρουσης και της συναινεσης οι οποιοι διαμορφωνουν τους νομους και τις σχεσεις εξουσιας.
    Ισως η αποξενωση της ελληνικης κοινωνιας τα τελευταια χρονια να μεταφραζεται σε ακινησια και παθητικη συναινεση, προιον των οποιων ειναι και ο Χριστοδουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Nikos Dimou said...

    Mα από την στιγμή που χρησιμοποιείτε τον ορθολογισμό για να τον καταρρίψετε, τον έχετε αποκαταστήσει

    Φρρρρ!!!! (σφυρίχτρα διαιτητή από προηγούμενο blog) :-))

    Όχι δα!! Αυτό που έχω πυροδοτήσει είναι μια ταλάντωση:

    Μια στον ορθολογισμό και μια απέξω.

    Με την ορολογία του BalckSwan: διασχίζω την διάκριση πρώτα προς την μια και μετά προς την άλλη - περνάω και ξαναπερνάω το όριο.

    Αλλά αυτό δεν οδηγεί στο κενό βέβαια. Όπως το θέτει ο Spencer Brown ("Laws of Form"), σ' αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό του ενός ή του άλλου περάσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. heinz: τι είναι ταλάντωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. ο κόσμος είναι του Θεού said...

    heinz: τι είναι ταλάντωση;

    Αυτό που κάνουν (και) όσοι αλλάζουν συνεχώς το nick τους και προσβάλλουν ανθρώπους, ενώ μετά ποιούν την νήσσα.

    Πρόκειται δε για διπλή ταλάντωση (δικός μου όρος):

    - Μια ταλάντωση μεταφορική (καλός/κακός).
    - Μια ταλάντωση κυριολεκτική (σε αφήνω να το ανακαλύψεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Κύριε Δήμου πυροβολείτε με έντονο ρυθμό, πάντα με σημεντικά θέματα και κείμενα κι ως που να συνέλθουμε από το ένα έχει πέσει το άλλο.
    Τούτο το κείμενο είναι πολύ καλό και ορισμένες παράγρσαφοι του όπως πάντω εμβληματικές.
    Ο χρόνος μας δεν επαρκεί και δεν είναι εύκολο να σχολιάσουμε πάντα, διότι χρειάζεται περίσκεψη, αν θες να πεις κάτι που έχει πράγματι νόημα, που προσθέτει στη συζήτηση κι όχι απλά να επαναλάβεις τα ήδη λεχθέντα από τους άλλους.
    Λοιπόν, συμφωνώ για τον αρχιεπίσκοπο, ότι απέχει πάρα πολύ από το να είναι επαρκής, αξιοσέβαστος και ουσιαστικός ως θρησκευτικός ηγέτης. Θεωρώ επικίνδυνο το ότι εκτός από φιλόδοξος είναι και αμετροεπής. Για τα τελευταίο του ξέσπασμα εναντίον των δικαστών έγινε συζήτηση και στο e-roosters.blogspot.com, όπου είχε γίνει παλιότερα και εκτενής αναφορά στο βιβλίο του Μ. Βασιλάκη ενώ συζητηση για τη θρησκεία γενικά έγινε και στο theorein.org.
    Το τελευταίο του ξέσπασμα θεωρώ ότι δεν είναι ανεξάρτητο από τις δικαστικές διώξεις εναντίον μελών της εκκλησίας πέρυσι και ίσως προσπαθεί να μειώσει το δικαστικό σώμα στα μάτια των πιστών.
    πολλά από τα σχόλια είναι πολύ αξιόλογα. Ξεχώρισα, για δικούς μου λόγους, αυτό της Παραγράφου στις 2.36.
    Για το αν είναι εν γένει επικίνδυνος ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχω απάντηση γιατί δεν μπορώ να αξιολογήσω την απήχηση που έχει. Δεν ξέρω ας πούμε αν είναι περισσότερο επικίνδυνος από όσο ήταν οι παραθρησκευτικές οργανώσεις παλιότερα, όταν ήμουν νέα, που δρούσαν περισσότερο στο παρασκήνιο, ήταν πανίσχυρες και βρίσκονταν στο απυρόβλητο, με πανίσχυρα δίκτυα στήριξης σε όλα τα επίπεδα. Δεν ξέρω επίσης αν τα φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της εκκλησίας που αποκαλύπτονται κατά καιρούς είναι περισσότερα από παλιά ή αν απλώς οι καιροί ευνοούν την αποκάλυψη τους.
    Σίγουρα ενοχλεί την αισθητική μου όχι μόνο ο αρχιεπίσκοπος αλλά πολλές όψεις του θρησκευτικού φαινομένου. Από την άλλη, ξέρω ότι δεν μπορούμε να ξεμπερδέψουμε με τη θρησκεία τόσο έυκολα και να τοςυ κάνουμε όλους ορθοογιστές μέσα σε μια νύχτα, όπως ονειρευόμαστε εσείς κι εγώ και κάποιοι άλλοι. Θυμάστε το προ-προηγούμενο ποστ για το Τσι; Θυμάστε πόσα λέγαμε εκεί για την ανάγκη ακόμη και σήμερα πολλών ανθρώπων να εξαρτηθούν από παράλογες δοξασίες, για τις σειρήνες του ανορθόλογου που πολιορκούν με τη μορφή δοξασιών, προλήψεων, "αποκαλύψεων", υπερφυσικών υποσχέσεων κ.α. ακόμη και στις εκθέσεις βιβλίου! Δυστυχώς!
    Σίγουρα, εφόσον δεν γίνεται αλλιώς, θα ήθελα μια διαφορετική εκκλησία σήμερα, με ηγεσία φωτισμένη που θα προσεγγίσει τους νέους και τα κοινωνικά προβλήματα με τρόπο ουσιαστικό και βαθειά προοδευτικό, όχι επιφανειακά.
    Όμως ξαναλέω, δεν ξέρω την πραγματική του απήχηση. Οι υπογραφές για τις ταυτότητες δεν είναι ένδειξη, θυμάστε και ξέρετε καλά ότι οι περισσότερες μπήκαν από αντιπολιτευτικό μένος, όχι από υπακοή στον Χριστόδουλο. Κακώς, κάκιστα κι ευτυχώς η τότε κυβέρνηση δεν έκανε πίσω-από τα λίγα αναμφισβήτητα σωστά που έκανε και πρέπει να της πιστωθεί.
    Καλή συνέχεια, δεν ξέρω αν και πότε θα προλάβω να ξαναμπώ, εξαρτάται κι από το πόσο θα μείνει το ποστ. Είναι πολύ αξιόλογο πάντως και σίγουρα με μόνο ένα ποστ δεν ξεμπερδεύει κανείς με ένα τόσο σύνθετο θέμα.


    Τώρα να πω ότι το θρησκευτικό φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σύνθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Κύριε Δήμου,
    Το σχόλιο αυτό θα είναι υπέρ το δέον αυτοαναφορικό και ίσως λίγο μακροσκελές, αλλά αισθάνομαι ότι όλοι έιμαστε μια καλή παρέα και κάποια πράγματα μπορώ να τα μοιραστώ με την ομήγυρη. Θέλω να πω τους προσωπικούς λόγους για τους οποίους αντιπαθώ τον αρχιεπίσκοπο, τον οποίο γνωρίζω από τη νηπιακή μου ηλικία, από τότε που αναπνέαμε τον ίδιο αέρα στην όμορφη πόλη του Βόλου. Σκέφτομαι και γράφω λοιπόν:
    1. Ήμουν τρίτη δημοτικού, όταν ο εν λόγω ήρθε στο δημοτικό σχολείο μου και όλα τα παιδάκια έτρεξαν να ασπαστούν το χέρι του. Έτσι ήταν το σωστό, μάλλον. Ο γράφων απλά του έσφιξε το χέρι και δεν το ασπάστηκε. Τότε γυρνάει και μου λέει το ότι δεν του φίλησα την χείρα είναι δείγμα ασέβειας και ότι θα έχανα τη βασιλεία των ουρανών. Αυτά σε ένα παιδί 8-9 χρόνων! Έπρεπε τότε να του πω ότι χ*στηκα για τη βασιλεία των ουρανών, αλλά ντράπηκα και του φίλησα το χέρι..
    2. Ιερουργούσε στο ναό του Α.Νικολάου μια Κυριακή και έτυχε να ακούσω ένα από τα πύρινα κηρύγματά του. Με μελίρρητο λόγο μιλούσε για την κοσμική ισορροπία. Έκανε λόγο για το Θεό, για τον κόσμο που δημιούργησε, για το ότι μπορεί Αυτός και κρατάει τα αστέρια και γι’ αυτό δεν συγκρούονται στη Γη, για την κόλαση, για πύρινους ποταμούς, για τα βασανιστήρια των αμαρτωλών. Τώρα όλα αυτά είναι αστεία, αλλά όταν τα ακούς σε ηλικία 11 ετών η αλήθεια είναι ότι σκιάζεσαι! Και από τότε είπα ότι δε θα ξαναπάω σε λειτουργία του μητροπολίτη Δημητριάδος και γενικότερα σε θεία λειτουργία, γιατί ήθελα να σκέφτομαι τα του δικού μου ψυχικού κόσμου και όχι τα της κοσμικής ισορροπίας. Δεν ήθελα να ξανακούσω τίποτα για τον Χ. Και για μερικά χρόνια ήμουν χαρούμενος μέχρι...
    3. τότε που εξελέγη αρχιεπίσκοπος και παρακίνησε τις «λαοσυνάξεις» για το θέμα των ταυτοτήτων. Εδώ τα σχόλια περιττεύουν. Σκεφτηκα ότι δε θα μπορούσε να κάνει κάτι χειρότερα διχαστικό και παρεμβατικό στην πολιτική ζωή της Ελλάδας..
    4. Έκανα το τραγικό λάθος να παρακολουθήσω ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων και έπεσα πάνω σε ένα κήρυγμά του. Έλεγε πάλι τα γνωστά. Τα έλεγε με τρόπο απλό και κατανοητό, ώστε να γίνεται αντιληπτός από τα περήφανα γηρατειά, που έιχαν κατακλείσει το ναό μέσα στον οποίο ο εν λόγω θα έδινε ρεσιτάλ...Και τι δεν είπε...Κατακεραύνωνε τους ιστορικούς γιατί στα σχολικά βιβλία δεν γινόταν μνεία στη συμβολή της Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821! Ποια συμβολή; Όταν η διαστράβλωση της ιστορίας συναντά τη δημαγωγία τότε δημιουργούνται παραθρησκευτικοί ηγέτες, « ελέω» Θεού.
    Θα μπορούσα να γράφω και άλλα. Όμως δε θα καταχραστώ τη φιλοξενία σας.
    Αλήθεια ποιος είναι ο Φαρισαίος στη γνωστή χριστιανική παραβολή; Μήπως τον λένε Χρ.;

    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Το πρόβλημα δεν είναι το "φαινόμενο Χριστόδουλος" αυτό καθεαυτό. Είναι μάλλον το αποτέλεσμα της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση και έπειτα (ας μη μιλήσουμε για πριν...). Αν ένας Ανδρέας Παπανδρέου την εποχή της παντοδυναμίας του (1981-1986) δεν τόλμησε να κρατήσει τις προ της (άνετης) εκλογής του υποσχέσεις του και δεν έκανε υποχεωτικό τον πολιτικό γάμο (αλλά "ισότιμο" με τον θρησκευτικό, πού ισχύει αυτό στη Ευρώπη;), είμαστε η μόνη χώρα που τα μικρά παιδιά δηλώνονται ως "αβάβτιστα" (ή άρρεν και θήλυ) λες και αν δε γίνει η εκκλησιαστική τελετή ο άνθρωπος δε δικαιούται να έχει όνομα (!), ενώ και την πολιτική κηδεία ακόμη την περιμένουμε...
    Έζησα καιρό στη Γαλλία, μια χώρα με ανθρώπους σαφώς πιο ευσεβείς και πιστούς από ό,τι οι Έλληνες, το κοσμικό κράτος όμως ήταν δεδομένο και ο ρόλος της εκκλησίας σημαντικός αλλά απόλυτα διακριτός.
    Όσο λοιπόν κανείς πολιτικός σχηματισμός δεν τολμά να βάλει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο, να περιμένουμε πολλούς Χριστόδουλους που σίγουρα θα επακολουθήσουν του Παρασκευαϊδη...δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Heinz 'Λες νομίζω το εξής:
    Να σου ρίξω μια σφαλιάρα, να δεις: υπάρχει αντικειμενικός κόσμος ή δεν υπάρχει;
    ΛΟΛ!!! Αυτό είναι πράγμαται ακαταμάχητο επιχείρημα.

    Αλλά η ερμηνεία της σφαλιάρας;;;'

    μα αυτό λέω κι εγώ Heinz είναι άλλο θέμα το γιατί κάνω κάτι (υποκειμενικό) και άλλο το πως που πάντα γίνεται στα πλαίσια του λογικού. Δε κρίνουμε γούστα εδώ...τα γούστα δεν έχουν λογική, αν είχαν θα ξενερώναμε. Ξεκινάς από ένα γιατί, ας πούμε, γιατί θέλω να φάω ένα γιαούρτι και φτάνεις σε λίγο στο γιατί ζω κι εκεί σταματάς...η επιστήμη εξηγεί το πως, η φιλοσοφία το γιατί και η ποίηση περιπαίζει τις λοιπές για τη ματαιότητά τους και ερχόμαστε στα ίσια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. ααα και κατι αλλο δε θελω να ανατρεψω καμμια εξουσια, χωρίς αυτή θα είμαστε όλοι σκόνη. θέλω όμως μια καλύτερη εξουσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Φυσικά και το θέμα καιει...κι εγώ δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια...

    Θ’ αφήσω μόνο μια υποσημείωση γιατί εκείνο που χρειαζόταν ήταν να γίνει η αρχή. Πολλά έπονται. Και κάποια στιγμή ελπίζω ν’ασχοληθούμε από αυτού του βήματος όχι μόνο με την παρακουλτούρα που μας πονάει αλλά και με τους εκλεκτούς και σιωπηλά εργαζόμενους Δημήτριο Αμερικής και Αναστάσιο Αλβανίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. για τον Καντ και το categorical imperative:

    τον παραλογισμό του να θέλω να πάρω με το ζόρι ένα gogo-girl στις τουαλέτες για να τη βρούμε την ώρα που αυτή χορεύει στο πάλκο μπορεί να μου τον εξηγήσει μόνο ο μπρατσαράς Σεκιουριτάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. reactor69: τι είναι κεντρομόλος θέματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Mια που ειπατε για μερακι...


    Ξέρει ο Αρχιεπίσκοπος Τούρκικα;



    Απορία ψάλτου…


    Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003




    Κόντεψα να τρακάρω, σήμερα 10 Νοεμβρίου στις 12.35, όταν άκουσα από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να λεει: «Σας εύχομαι» (μιλούσε στο προσωπικό της κρατικής ραδιοφωνίας) «υγεία για να κάνετε την δουλειά σας με μεράκι». Εδώ παύση – και συνέχισε: «Μεράκι! Υπάρχει άραγε σε άλλη γλώσσα αυτή η λέξη;».



    Αχ, Μακαριότατε! Μόνο σε άλλη γλώσσα υπάρχει αυτή η λέξη – στα ελληνικά είναι δάνειο…

    Υ.Γ.

    Al Marakk δάνειο απο τα αραβικά

    ndimou.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Απο τότε πάντως που έχασε τον
    αντίπαλο του,τον Σημίτη

    κάνει και κάποια ρέγουλα
    στις δηλώσεις
    μην τυχόν επιστρέψει
    το κατηραμένο ΠΑΣΟΚ

    :)

    Υ.Γ.
    Στη Γιαννάκου είπε:
    "Αν και φοράτε φουστάνια
    είστε αντράκι!!!!!!!!!

    Αυτός τί φοράει?????????????
    ................................

    Πάντως η Γιαννάκου ελειπε
    απο τον αγιασμό της Βουλης....

    Κακή χρονιά θα χει...με τόσα
    και τόσα,που περνα η γυναίκα...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Όταν το θρησκευτικό συναίσθημα αναμιγνύεται με ακραίους και σκοτεινούς κύκλους βγαίνει το αποτέλεσμα για το οποίο γράφεις ΝΔ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Ένα κοριτσάκι, σε ένα σπίτι στο χωριό, μπροστά στο τζάκι, έχει μόλις αποκτήσει εκείνο το σωληνωτό κουτάκι με το σαπουνόνερο και το καπάκι με το δαχτυλίδι στην άκρη. Πολύ χαρούμενο που μόλις το απόκτησε, ξεκινάει να κάνει ατελείωτες σαπουνόφουσκες. Πολλές πολλές μικρές ευπαθείς μπαλίτσες ξεχύνονται στον αέρα.

    Πάνω σε μια μπαλίτσα αναπτύσσεται ζωή. Ένα μικρόβιο με διάρκεια ζωής μη αντιληπτή από τον άνθρωπο κάνει μια δικιά του πορεία και γράφει τη δικιά του ιστορία, μόλις με μια πνοή. Γιατί; Τυχαία! Γιατί βρέθηκε σε κατάλληλα απόσταση από το τζάκι, γιατί αντέδρασε με κάποιο στοιχείο από την ατμόσφαιρα, για χίλιους δύο λόγους. Μπαίνουμε μέσα σε αυτήν τη μπαλίτσα, με όργανα που δεν υπάρχουν, και παρατηρούμε τη ζωή στη μπαλίτσα. Το μικρόβιο πολλαπλασιάζεται, δημιουργούνται και άλλα είδη, κάποιο αναπτύσσει νοημοσύνη, λόγο, γραφή, τέχνη, επιστήμη, κάνει διασαπουνοφουσκικά ταξίδια, παρατηρεί γειτονικούς σαπουνοφουσκοπλανήτες να πεθαίνουν και βέβαια τα δύο βασικά χαρακτηριστικά: Θρησκευτικότητα και "από πού ήρθα;".

    Ακολουθούν φιλοσοφίες, μελέτες, θρησκείες, γραφές, πόλεμοι, δόγματα, δικτατορίες, σφαγές, Χριστόδουλοι και μια άποψη από όλες τελικά υπερισχύει (άντε δυο τρεις). Και ασπάζονται όλοι ότι ο Δημιουργός τους, τους έφτιαξε με πολλή αγάπη, ότι θα τους κρίνει για τις πράξεις τους, ότι κατέβηκε στη σαπουνόφουσκά τους για να τους διδάξει την αλήθεια, ότι θα έρθει το τέλος και βέβαια η κρίση και τέτοια.

    Ο δημιουργός τους όμως κάποια στιγμή έπρεπε να πάει για φαγητό. Αγνοώντας λοιπόν το δημιούργημά του, το αφήνει να σκάσει πάνω στο τζάκι και όλοι τελικά καίγονται στις φωτιές της κόλασης. Κανείς δεν έμαθε ποτέ αν είχε δίκιο. Λες να τσακώνονται ακόμα;

    Αποκλείεται ο δημιουργός μας να αγνοεί την ύπαρξή μας; Αν έχει τέτοια διαφορά μεγέθους όπως το κοριτσάκι με το μικρόβιο θα του είναι αδύνατο να μας δει. Ακόμα και με μικροσκόπιο δεν μπορεί να εξετάσει τη σαπουνόφουσκα, δεν προλαβαίνει. Όπως και το μικρόβιο δεν μπορεί να κατασκευάσει τέτοιο τηλεσκόπιο που να δει το δημιουργό του. Θα βλέπει μόνο τον περιβάλλοντα χώρο, το σύμπαν του. Αλλά ακόμα και ο χρόνος είναι σχετικός. Αυτό το για πάντα της μπάλας, είναι μια στιγμή για το κοριτσάκι. Και κάνει πολύ καλά το μικρόβιο που θέλει απαντήσεις τώρα γιατί ο πλανήτης του δεν είναι παντοτινός. Όπως και εμείς. Αλλά γιατί είμαστε τόσο σίγουροι ότι κάποιος μας αγαπάει και μας φροντίζει και όχι ότι είμαστε ένα παιχνιδάκι –κάποιου σαφώς παντοδύναμου για μας- πριν από το φαγητό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Με συγχωρείτε αν καπου επαναλαβω καποια σχολια.

    Εχουμε το Χριστοδουλο που μας αξίζει ομως.

    Δεστε δυο ειδησεις.

    Χθες αρχισε η νεα συνδος της Βουλης με αγιασμο από το Χριστοδουλο που "τιμησαν" με την παρουσια τους βοθλευτες των τριων "θρησκευτικων" κομματων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

    Εικονα με αγιατολαδες θυμιζε παλι η Βουλη οπως λεει και η "Ελευθεροτυπια".

    Σημερα παλι ειχαμε αργια οχι μονο στα σχολεια της Αθηνας αλλα και στα δικαστηρια της χωρας για να γιορτασθει ο Αγιος Διονυσιος προστατης της "θρησκευτικης" δικαιοσυνης και της "θρησκευτικης" Αθηνας.

    Το δελτίο τύπου του Χρ. αρχιζει έτσι :

    " Ενώπιον της Προέδρου της Βουλής κ. Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη, Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, Συμβούλων Επικρατείας, μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Δικαστικών και Εισαγγελέων, Πρωτοδικών, Εφετών και Αρεοπαγιτών τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών η Πανηγυρική Θ. Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτη του δικαστικού σώματος."

    Ο Μιχαλης Σταθοπουλος εχει πει πως μονο στο Ιραν ξεκιναει η Βουλη με αγιασμους και πως η θρησκεύουσα δικαιοσυνη εξ αντικειμενου δεν φαίνεται αμεροληπτη για τους μη χριστιανους.

    Ποιος/α ομως κανει κατι; Εμεις τουλαχιστο εχουμε παει τα θεματα του θρησκευτικου όρκου, της αναγκης να κανουμε αναφορα στην αθεϊα μας για να μην τον δωσουμε, και της εικονας του Χριστου στα δικαστηρια στο Ευρωπαϊκο Δικαστηριο που θα αποφανθει σε 3 χρονια περιπου.

    Αν ολοι που ενοχλουνταν το εκαναν ισως η αλλαγη θα ηταν συντομοτερη.

    Στο μεταξυ ομως ολοι με το Γιωργακη Παπα-ανδρεου πρωτο συναγωνιζονται ποιος θα πρωτοσηκωσει τον Επιταφιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. και λες Reactor69 ότι αυτοί που κάνουν ανθρωποκεντρικές επιστήμες είναι τόσο βλάκες που δεν ξεχωρίζουν τα συναισθήματα από τη λογική; είναι δηλαδή περίσσοτερον ψυχομπάτσοι από τους ψυχιατρούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Να υπενθυμίσω ότι θέμα μας είναι ο Χριστόδουλος και όχι το αντίθετό του - ο ορθός λόγος... και ο "επικατάρατος" κατ αυτόν, διαφωτισμός

    ίσως μου πείτε ότι χρειάζονται τα αντίθετα

    πάντως κάποτε θα κάνω ένα καθαρά φιλοσοφικό ποστ για τον ορθό λόγο - και όποιος αντέξει

    γιατί εδώ ακούστηκαν πολλά παλαβά (π. χ. ότι "αντλεί θεωρίες επηρρεασμένες σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Ένα από τα απολαυστικότερα... εθνικιστικά αντιδάνεια που άκουσα ποτέ είναι η δήθεν ελληνική προέλευση της τουρκικής λέξης "ντουγρού". Το ξέρει κανείς; Η σωστή απάντηση στο επόμενο τεύχος. Όποιος το βρει πρώτος κερδίζει δωρεάν κερί στη Μητρόπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. ergo te lina said...
    Mια που ειπατε για μερακι...

    Συνελήφθης επ'αυτοφόρω να μην διαβάζεις τα σχόλια. Το είχα αναφέρει εγώ στις 8:19 - κι εγιναν
    και πολλά σχόλια μετα για την λέξη!

    Παναγιώτη Δημητρά, καλώς ήλθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. @aggelos

    Γιατί ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να νιώθει ότι κάποια πράγματα που δεν μπορεί να τα ελέγξει, να τα καταλάβει, να τα εξηγήσει, γίνονται για κάποιο λόγο...
    Κάποιος πρέπει να ξέρει καλύτερα τι στο καλό συμβαίνει σ' αυτόν τον κόσμο...
    Πρέπει να είναι πολύ δυνατός κάποιος για να δεχτεί ότι κάποιος έφτιαξε την σαπουνοφουσκίτσα μας και την άφησε στο έλεος των ρευμάτων, την αλληλεπίδραση των άλλων σαπουνοφουσκών και κυρίως στο έλεος των... ανθρώπων!

    Και οι άνθρωποι δεν είμαστε τόσο δυνατοί...
    Και ούτε νομίζω ότι θα είμαστε ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. sofi-k: επειδή παραλογίζεται. και μετά αγχώνεται. και μετά τυφλώνεται. και δεν μπορεί να συστηθεί στις κοπέλες να πει: γεια σας καλέ δεσποινίς Δεσποινίδα. ονομάζομαι Ιξ. και χάνεται μέσα στη ζωή που δεν τον ξέρουν οι άνθρωποι τύπου κοπέλες. κι τυχόν και δε με πνίξει μοναχά που θα βραχώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. @aggelos

    Με την μονη διαφορα οτι ο " Θεος" της Ελλαδας παιζει στο χρηματιστηριο.
    Εκει να δεις φουσκες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. είπες τη μαγική φράση: "τίποτα δεν μας αφορά". αν ενδιαφερθούμε να μας αφορά τότε αυτό που μας απασχολεί θα γίνει συγκεκριμένο και με την ίδια θέρμη και σοβαρότητα θα κάνουμε επιστήμη. είσαι σοφός reactor69.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. να προσθέσω σοφέ reactor69 ότι και η ζωή επιστήμη είναι. γνωρίζω καλώς να ζω. πρώτα παρατηρώ και μετά πλησιάζω τους ανθρώπους να τους πω: σε αγαπώ, πως θα μεταβώ εις το τάδε τοπίον, αφού εγώ σε αγαπώ. και πληρώνονται με τα υψηλά της αγάπης συναισθήματα οι άνθρωποι και ζητάνε τα φιλιά, τα σύκα και τις δορές των λεόντων που στολίζουν το σταυροδρόμι όπου ο Νίκος Δήμου παρέσυρε τον Χριστόδουλο και τον άφησε αιμόφυρτο να τον βρει η μέρα να τον ξεράνει ο ήλιος να τον κάνουμε σκιάχτρο των αγρών να διώχνει το μίσος από το πρόσωπο της Γης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Black Swan said...
    Παράγραφε

    Τελικά δεν παύω να συνειδητοποιώ πως ο αυθεντικά αντικειμενικός, ο Ορθός Λόγος, δεν ...
    ----------------------------

    Λίγες διευκρινίσεις:

    Ο ορθός λόγος έχει πολλές εφαρμογές: στην καθημερινή ζωή (πρακτικές λύσεις), στην επιστήμη (τεχνολογία, πολεοδομία κλπ), στην πολιτική (δημοκρατία), στις σχέσεις μας εν γένει με τους άλλους (δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώμτα)κοκ .

    Δεν μιλάω φιλοσοφικά, γενικώς και αορίστως περί ορθού λόγου (αυτή η συζήτηση δεν έχει τελειωμό), ουτε ξεκινώ την κουβέντα (για τον ορθό λόγο) εκ του μηδενός. Δεν... "επιστημολογώ".

    Απλώς επισημαίνω την αντιδιαστολή του (ορθού λόγου) προς τον δεισιδαίμονα, φανατικό, "βίαιο", αυταρχικό και απάνθρωπο λόγο.

    Ισχυρίζομαι ότι η νεωτερικότητα, η ανοιχτή κοινωνία και η πολυ-πολυτισμικότητα είναι κοινωνικες κα πολιτικές κατακτήσεις και διαρκή αιτήματα του Ορθού Λόγου, είναι δηλαδή ό,τι αντιμάχεται ο "συναισθηματικό-στερεότυπος" λόγος του εκάστοτε θρησκόληπτου, εθνοκεντριστή, ανιστόρητου, κρυπτο-φυλετομανούς και προγονόπληκτου χι ή ψι "δούλου".

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. όμως το φαινόμενο Χριστόδουλος είναι της διαφθοράς και της σαπίλας όχι μόνο των διανοητικών αυτών που λέει το post του κυρίου Δήμου γιατί οι άνθρωποι που είναι γύρω του είναι κακοί και κατηγορούνται για υποθέσεις κοινές και ποινικές και ο ίδιος απηυθύνει γράμματα στους χουνταίους μας προπάτορες και τους λέει πόσο καλοί άνθρωποι είναι που πίσω από τα λόγια κρύβεται η κλεψιά και η καραμπινάτη.

    όμως για να καταλάβεις ποιος είναι ο πνευματικός Χριστόδουλος σκέψου ποιον είχε πνευματικό πατέρα: έναν που από ενορίτη του κατηγορήθηκε για προτροπές σε βιασμούς και απόπειρες σε ασέλγειες και τέτοια πράγματα της πίστεως.

    δείξε μου τον πνευματικό σου πατέρα να σου πω αν είσαι ελληνορθόδοξος όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Ας μην ισοπεδώνουμε.

    Ο χριστιανισμός έχει αναδείξει απίστευτες μορφές αυταπάρνησης, αγάπης, αλληλεγγύης, ασκητισμού, ταπείνωσης και ελεημοσύνης.

    Όσοι από σας έχετε επισκεφτεί καλοπροαίρετα το Άγιο Όρος θα είδατε σίγουρα μερικούς σύγχρονους.

    Αλλά και η ιστορία γέμει από απίστευτους ιεράρχες. Μέγας Βασίλειος; Γιατρός που έκτισε την Βασιλειάδα και φρόντιζε ο ίδιος τους ασθενείς και πονεμένους; Που δεν είχε τίποτε πέρα από ένα ράσο κι αυτό τρύπιο; Ας μην επεκταθώ.

    Φυσικά το θέμα μας είναι οι σύγχρονοι αλλά επειδή δεν μπορώ να αντιτάξω και πολλά στην επιχειρηματολογία του ΝΔ, αντιπαραθέτω τις υψιπετείς μορφές που ο χριστιανισμός ανέθρεψε.

    Και αναθρέφει. Γνωρίζω ευφυέστατο, χαρισματικό, ακτήμων ιεράρχη, απόφοιτο πολλών σχολών και κάτοχο πολλών πανεπιστημιακών τίτλων που ζει και δρα στην Ελλάδα. Που έσκυβε και σκύβει πάνω από κάθε πονεμένο. Που έσωσε πολλά παιδιά από τα ναρκωτικά.

    Θάθελα να πω ποιός είναι αλλά θα με κυνηγήσει αν το κάνω.

    Από πραγματική ταπεινοφροσύνη.

    Ψάξτε - βρέστε, μεγάλα παιδιά είστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Σωστά τα λέει ο Νίκος Δήμου (ως συνήθως). Αλήθεια το νέο business του Χ. το ξέρετε; http://www.solidarity.gr/newsgr/
    και μην παραλείψετε να δείτε τα οικονομικά στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. antonios liolios said:
    "Όσοι από σας έχετε επισκεφτεί καλοπροαίρετα το Άγιο Όρος θα είδατε σίγουρα μερικούς σύγχρονους."

    Κι εγω ειμαι κατα της ισοπεδωσης. Δεν θυμαμαι ομως πουθενα τον Χριστο να λεει:"Παρτε τα ορη, τα λαγκαδια"!
    Ο Χριστος πηγε στην ερημο και γυρισε.
    Τελικα ειχε δικιο ο Λασκαρατος.Ο μοναχισμος ειναι μασονισμος.
    Και στον μυθο της σπηλιας του Πλατωνα ο εκλεκτος φτανει το φως και μετα επιστρεφει στην σπηλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Pensierix said...

    Τελικα ειχε δικιο ο Λασκαρατος.Ο μοναχισμος ειναι μασονισμος.

    Φίλτατε έχεις πάει Άγιο Όρος; Διότι καλά τα ιδεολογήματα αλλά η πραγματικότητα βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στον Άθωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. 1.Η θρησκεία είναι το σύστημα που είναι από την κοινωνία εντεταλμένο για την διαχείριση των παραδόξων.

    (τάχουμε ξαναπεί αυτά, όλα)

    2. Αποτελεί έτσι ένα κλασικό φαινόμενο, είτε περί χριστιανισμού πρόκειται είτε περί όποιας θρησκείας.

    3. Το να πεις "εγώ" αποτελεί βασικό παράδοξο. Αλλιώς: δεν χωράει στον ορθολογισμό η αυτοπαρατήρηση.

    4. Άρα, το παράδοξο είναι αναπόφευκτο. Επιπλέον: χωρίς παράδοξο δεν υφίσταται ζωή όπως την ξέρουμε(1). Κατά συνέπεια κι η θρησκεία - ή όποιο άλλο σύστημα διαχείρισης του παραδόξου - είναι αναπόφευκτη.

    Μπορούμε λοιπόν να πυροβολούμε την όποια θρησκεία όσο τραβάει η όρεξή μας. Αλλά, το να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το παράδοξο είναι σαφώς αδιέξοδο.

    Παρακάτω:

    Ο παρασκευαϊδης απέχει πολύ απ' αυτά. Ο άνθρωπος είναι καθαρά πολιτικός ηγέτης και μόνο σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άρα, για να τελειώνουμε με τις τελετές εξορκισμού:

    Το φαινόμενο Παρασκευαϊδη δεν αντανακλά τίποτε περισσότερο από την πολιτική και πολιτιστική πενία της Ελλάδας. Ο τύπος, είδε στρωμένο τραπέζι και τόριξε στο φαγοπότι.

    Αλλά ποιοί είναι απόντες; Και ποιοί δεν εννοούν με τίποτα να αλλάξουν το Σύνταγμα; ΕΜΕΙΣ.


    (1) Μια σταθερή και προβλέψιμη ζωή, δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε καν σε βιολογικό επίπεδο: η ζωή είναι καθαρά μια στοχαστική διεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. 1 Ο άνθρωπος δεν είναι ούτε καν στο ελάχιστο λογικό ων.
    2 Όπερ ήδη δείξει (που θα ‘λεγαν και ο αρχαίος πάππος μου): Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ούτε καν στο ελάχιστο ορθολογικός.

    Πολύ έχουν πλάσει μία ολόκληρη κοσμοθεωρία στα χνάρια της θρησκείας. Ξεχνούν ότι στην καθημερινή του ζωή ο άνθρωπος οδηγείται από αισθήματα και ορμές, από την περιγραφή με την οποία έχει κτίσει τον κόσμο του και κατά πως αυτός ο κόσμος αντανακλά αυτή την περιγραφή του. (βλέπε Thomas theorem και όλα τα συναφή). Η πραγματικότητα παραείναι σκληρή για να την αντέξει ο άνθρωπος χωρίς δεκανίκια.

    ---ΤΕΛΟΣ---

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. heinz: τι είναι η "στοχαστική διεργασία";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. cyberdust said...

    προσυπογράφω:
    βλέπε Thomas theorem και όλα τα συναφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Η λογική δεν είναι το δεκανίκι που χρειαζόμαστε για να αντέξουμε την πραγματικότητα ω cyberdust;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. "Φίλτατε έχεις πάει Άγιο Όρος; Διότι καλά τα ιδεολογήματα αλλά η πραγματικότητα βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στον Άθωνα."

    Ζητω συγγνωμη απο ολους για τον υπερβολικο χωρο που καταλαμβανω για εκτος θεματος σχολια.
    Η πραγματικοτητα ποια ειναι λοιπον; Για να το λετε, κατι θα ξερετε!
    Αγιο Ορος δεν εχω παει. Αλλα αφου δεν παει ο Pensierix στο ορος, γιατι δεν παει το ορος στον Pensierix;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. cyberdust said...

    βλέπε Thomas theorem και όλα τα συναφή


    So correct...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Φίλτατε έχεις πάει Άγιο Όρος;

    Η περίοδος δεν προσφέρεται για επισκέψεις στο..άγιο όρος.Δυστυχώς παρήλθαν οι εποχές του κλέους.

    Αντιγράφω απο τον κορδάτο:

    Οι καλογεροι ομως του αγιου ορους ειχαν κανει τα κελια και τα μοναστηρια κεντρα σεξουαλικων οργιων.Eιχαν φερει βλαχους μαζι με τις γυναικες τους που ηταν ντυμενες αντρικα,και οργιαζαν μερα και νυχτα.Tα εμαθε ο αλεξιος κομνηνος και προσταξε να φυγουν οι λαικοι απο το αγιον ορος.Τοτε ομως οι καλογεροι επεσαν του πεθαμου.(11ος αιωνας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Συγγνώμη κυρία παραγράφου αλλά αν δεν τα έλεγε όλα αυτά ο κύριος Νικόδημος, θα τα λέγατε εσείς; Συγκλονίζομαι, δεν θρέφετε ιπποτική αγάπη για τον γλυκούλη αρχιεπίσκοπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε στο υπερπλήρες κείμενο του ΝΔ.

    Απ' ό,τι νομίζω, πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος δεν κυκλοφορεί με Τζάγκουαρ, αλλά με Volkswagen Phaeton -- με αυτοκίνητο του λαού, σαν γνήσιο παιδί του λαού -- το οποίο τιμάται μόλις 80 με 140 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την έκδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. mariosp said...

    Αφήνω την απόλυτη συμφωνία μου με το ποστ και περιμένω, όπως πάντα να διαβάσω τα σχόλια. Αν και φοβάμαι το κατά πού θα πάνε...

    Α ρε Μάριε! Αυτό πως το λές, μαντική ικανότητα ή απλή λογική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.