Σάββατο, Οκτωβρίου 07, 2006

Computer Sickness

Όλοι εμείς που συχνάζουμε σε αυτό το blog έχουμε ένα κοινό σημείο. Μπορεί να διαφέρουμε σε όλα τα άλλα: ηλικία, φύλο, εμφάνιση, τόπο διαμονής, απασχόληση, σπουδές, πολιτική τοποθέτηση, χαρακτήρα, γούστα – αλλά ένα πράγμα μας συνδέει: Ο Υπολογιστής.

Πραγματικά, blogger χωρίς υπολογιστή δεν γίνεται. Όλοι συνεργαζόμαστε με αυτά τα «μηχανήματα του Σατανά», όπως τα λένε οι θρησκόληπτοι, τα οποία μερικές φορές αυτονομούνται και γίνονται πραγματικά διαβολικά.

Δέκα έξη χρόνια τώρα γράφω κάθε μήνα στο RAM ιστορίες με κομπιούτερ. Στην αρχή η στήλη μου ονομαζόταν «Alt+Ctrl+Del – από την σκοπιά του απλού χρήστη». Ήταν πολύ της μόδας το Alt+Ctrl+Del εκείνα τα χρόνια, που τα Windows έβγαζαν μπλε οθόνες πιο συχνά από ότι η καλοκαιρινή Ελλάδα μπλε ουρανό. Εκεί ιστορούσα την «πάλη με το θηρίο» γιατί, πραγματικά, πάλη σώμα με σώμα ήταν η σχέση με τους υπολογιστές εκείνα τα χρόνια. Θυμάμαι τον συμμαθητή, φίλο και μέγα γκουρού της Πληροφορικής Μιχάλη Δερτούζο, πως περιγράφει σε ένα βιβλίο του τον εαυτό του να πέφτει στα γόνατα μπροστά στο μηχάνημα, παρακαλώντας το να συνέλθει. Παρηγοριόμουν: αν ο επί δεκαετίες διευθυντής του MIT Laboratory for Computer Science πάθαινε τέτοια χουνέρια – πόσο μάλλον εγώ.

Αργότερα βέβαια η πληροφορική εξελίχθηκε, προχώρησα κι εγώ – σε γνώσεις και σε θέματα – και η στήλη διευρύνθηκε. Πάντα όμως με επίκεντρο την ψηφιακή τεχνολογία. Αρκετά από τα τελευταία κείμενα υπάρχουν στο site μου. Άλλα έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο μου «Ψηφιακή Ζωή».

Αλλά τα παθήματά μου αρχίζουν πολύ πριν από τις ιστορίες του RAM. Το 1985 αγόρασα τον πρώτο μου IBM PC XT με δύο τεράστια floppies των 5.25 και χωρίς σκληρό δίσκο. Έγινα DOS expert από ανάγκη. Μετά για να μπω στο Internet χρειάστηκε να μάθω λίγο UNIX. Ευτυχώς από το 1994 μπορούσαμε πια να σερφάρουμε χωρίς εντολές – με λίγα κλικ.

Τώρα γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Διότι την περασμένη νύχτα γύρισα πολλά χρόνια πίσω. Και να πως:

Το κεντρικό μου desktop computer είναι μία ιδιοκατασκευή (ή μάλλον, για να ακριβολογήσω, συναρμολόγηση). Τις πιο πολλές δουλειές τις κάνω με τα φορητά (ένα μεγάλο και ένα πολύ μικρό) αλλά το κεντρικό είναι η βάση και η αποθήκη των πάντων. Όλα όσα συμβαίνουν στα φορητά καταλήγουν σε αυτό, για να υπάρχει ένα πλήρες αρχείο. Επίσης έχει όλες τις προεκτάσεις με τα περιφερειακά: εκτυπωτές, σκάνερ, κάμερες, κλπ.

Ο βασικός του σκληρός δίσκος, της Western Digital, είχε ένα ελάττωμα: ήταν πολύ θορυβώδης. Τον ονόμαζα «καβουρντιστήρι», διότι έτσι ακούγονταν. Έχοντας στήσει ένα πολύ αθόρυβο σύστημα (με τροφοδοτικό, ψήκτρες και ανεμιστήρες της Zalman) o ήχος του ακούγονταν πολύ και μου έσπαγε τα νεύρα. Υπήρχαν και μερικά προγράμματα όπως το Window Search (χρησιμότατο!) που συνεχώς ψάχνουν και αρχειοθετούν. Λόγω αυτών, ο δίσκος καβούρντιζε συνέχεια.

Βρήκα λοιπόν μετά από ψάξιμο και τεστ τον πιο αθόρυβο – έναν Seagate – και σκέφθηκα να τον αντικαταστήσω. Υπήρχε και ένα άλλος WD στο σύστημα για backup. Αποφάσισα να τον βγάλω, να αντιγράψω τον πρώτο στον καινούργιο και να τους αλλάξω θέση.

Η δουλειά έγινε με όλα τα σχετικά ειδικά προγράμματα: ο κλώνος του πρώτου δίσκου με το Norton Ghost, η αλλαγή σε active με το Partition Magic, η ταξινόμηση με τα jumper σε θέση Master + Slave, κλπ. Δεν θέλω να σας σκοτίσω με τεχνικές λεπτομέρειες. Πάντως το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας ήταν να …διαλυθεί ο υπολογιστής.

Εμφανίστηκαν προβλήματα σε θέσεις μνήμης (svchost.exe) σε mounting, τα πάντα κολλούσαν. Μάταια σκυμμένος μέσα στο κουτί (άλλο πράγμα και η σωματική ταλαιπωρία) άλλαζα και ξανα-άλλαζα όσα μπορούσα να αλλάξω.

Τελικά αναγκάστηκα να βγάλω τον καινούργιο δίσκο και να επαναφέρω το καβουρντιστήρι. Ο νέος δίσκος δεν είναι ανεκτός στο σύστημα ούτε ως δεύτερος – το ίδιο και ο παλιός δεύτερος. Έγινε σύστημα ενός δίσκου! Έχασα όλη την προστασία του Norton Internet Security – διότι αυτό το ηλίθιο λογισμικό, κάθε φορά που του αλλάζεις δίσκο νομίζει ότι το εγκατέστησες σε άλλον υπολογιστή – και με την δεύτερη αλλαγή σου λέει ότι πρέπει να το ξαναπληρώσεις (κι ήταν μόνο ενός μηνός!).

Βέβαια όλα αυτά σημαίνουν καμπανάκι για το παλιό σύστημα, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει μείνει αρκετά πίσω. Αλλά αυτή τη στυφή γεύση του να πολεμάς επί ώρες με ένα πεισματάρικο μηχάνημα που …σε γράφει, είχα καιρό να την νιώσω.

Και είναι ενδιαφέρον το σύμπτωμα μεταφοράς: με χαλασμένο υπολογιστή (ή αυτοκίνητο) νιώθω εγώ άρρωστος. Τελικά είναι κομμάτι του εαυτού μου;

173 σχόλια:

  1. Εχετε σκεφτεί να μετακομίσετε σε APPLE ?

    Αν όχι, τώρα είναι η στιγμή να εξετάσετε το ενδεχόμενο.

    (θα γλυτώσετε και από το NORTON...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι πως κάθε blogger θα έχει ζήσει παρόμοιες ή άλλες στιγμές. Δεν ξέρω αν τα αυτοκίνητα έχουν ψυχή (όπως είχα γράψει σε κάποιο παλιότερο Post) αλλά σίγουρα οι υπολογιστές δείχνουν πολλά σχετικά σημάδια...

    Τουλάχιστον τα είπα και εκτονώθηκα. Αρχίζω πάλι το ψάξιμο. Δεν αντέχω να έχω κουτσό μηχάνημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το ποστ:

    " Ήταν πολύ της μόδας το Alt+Ctrl+Del εκείνα τα χρόνια, που τα Windows έβγαζαν μπλε οθόνες πιο συχνά από ότι η καλοκαιρινή Ελλάδα μπλε ουρανό. "
    -----------------------------
    Περίεργο, ο δικός μου υπολογιστής (του γραφείου μου) θυμίζει συχνά... ουρανό, με αποτέλεσμα "εκείνα" τα χρόνια που μνημονεύετε, να τα ζω εγώ ακόμα τώρα! Ομως η ασχετοσύνη μου δεν με πανικόβαλε μέχρι τώρα. Μήπως θα πρέπει άραγε να ανησυχώ;

    Με αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω δουλέψει και με Apple και με Linux... έχω καταγάψει τις εμπειρίες μου στο RAM. Η Apple με είχε ταλαιπωρήσει με τα προβλήματα συμβατότητας τόσο με συσκευές όσο και με λογισμικό. Ξέρω πως τώρα είναι λιγότερα (δοκίμασα και το Mac OS X) αλλά θέλει πολλά χρήματα και κουράγιο να τα αλλάξεις όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποτε είχα το ίδιο πρόβλημα με δίσκο και την πρώτη φορά λύθηκε με αναβάθμιση bios της μητρικής, και την δεύτερη με αγορά εξτρά controller..
    Δεν ξέρω αν βοήθησα..
    Θα ήθελα περισσότερο αλλά δεν έχω στοιχεία. Τεχνικός είμαι και έχω δει πολλά..

    Το Norton αν μπορείς, το αποφεύγεις. Σου χαλάει τη registry με το παραμικρό στραβοπάτημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. harrygreco said...
    Ισως να συμβαινει & σε αλλους που εμαθαν πισι σε προχωρημενη ηλικια (35+). Δεν αγαπησαμε αληθινα το πισι.

    Αν ήταν θέμα ...αγάπης, δεν θα είχα ποτέ προβλημα. Τις μηχανές μου τις αγαπώ όλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ cgp said

    "Εχετε σκεφτεί να μετακομίσετε σε APPLE ?"

    Νά θέμα για post πού άπτεται και των προηγουμένων!!

    "Γιατί δεν βάζω APPLE?"

    marketing, "θρησκευτικός" φόβος, κοινωνικοί λόγοι αποκλεισμού, αισθητική, παραπλάνηση αγοραστικού κοινού, manipulation αγοράς, προβλέπω νέο ρεκόρ σχολίων.

    Είναι εντυπωσιακό όντως το γεγονός ότι νοιώθουμε ανάπηροι όταν ξεχάσουμε το κινητό στο σπίτι ή χαλάσει ο υπολογιστής... Αναρωτιέται κάποιος πως ζούσαν οι άνθρωποι πριν 20 χρόνια...

    Να ομολογήσω πάντως ότι απο προχθές ήθελα να ρωτήσω άν υπάρχει τρόπος να ελαφραίνει το blog όταν γίνονται πολλά τα σχόλια, ή (για τους λιγότερο ειδήμονες) με ποιόν τρόπο μπορεί να παρακολουθεί κανείς τα νεοεισερχόμενα σχόλια, χωρίς να περιμένει κλπ.

    Εύχομαι ταχείαν αποκατάσταση λειτουργιών και μηχανημάτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απο τότε που πέταξα απο τη ζωή μου κάθε τι που έχει σχέση με τον Norton, ησύχασα για πάντα και τίποτα, ποτέ δεν ξανακόλλησε ! Ενα ΖοneAlarm μαζί με ένα καλό antivirus (όχι Norton) είναι πολύ καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άκου «μηχανήματα του Σατανά»! Οι υπολογιστές μας αναγκάζουν να μάθουμε να προσευχόμαστε, να εξασκούμαστε στην υπομονή και ώρες ώρες να εξετάζουμε και το ενδεχόμενο ίσως να υπάρχει τελικά κάποιος θεός - και δεν εννοώ τον Bill Gates ...

    Όσο για το πέρασμα σε Apple, Linux κλπ. νομίζω πως είναι κάτι σαν αλλαγή θρησκείας. Απλώς η κόλαση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κλισέ, αλλά μάλλον ο υπολογιστής είναι προέκταση του εαυτού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τη λύση για το κεντρικό μηχάνημα του σπιτιού μου την έδωσε ένας παλιός υπολογιστής.Έβαλα 3 δίσκους ο ένας μικρός γύρω στα 40 GB και οι άλλοι 2 από 250 GB ο καθένας.Στον πρώτο τρέχει ένα debian και οι άλλοι δύο κρατάνε τα δεδομένα.Όλα τα pc του σπιτιού συνδέονται σε δίκτυο με αυτό.Τα windows συνδέονται μέσα απο samba και τα linux μέσα απο nfs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θυμάμαι με πολλή... νοσταλγία τις μέρες του Atari... Που για πρώτη φορά στα μάτια μου σήμαινε το "έχω υπολογιστή" vs "δεν έχω", ο παλιός μου κόσμος υποχωρούσε αλαφιασμένος μπροστά στην επέλαση του νέου...

    Την επόμενη μεγάλη μου σχετική συγκίνηση την πήρα όταν ανακάλυψα τα τόσο "εύχρηστα" laptops (τι γομάρια ήταν εκείνα!)και το Powerpoint (πωπωωωω neat παρουσιάσεις επιτέλους, χωρίς ζελατίνες και αηδίες...!!!)- χλιδή, επαγγελματική δουλειά!

    Το μόνο που δεν άλλαξε ποτέ, είναι το ότι ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που μου τα κάνει μούτι ο υπολογιστής, μα ΚΑΘΕ φορά έχω φαντασιώσεις ότι βαράω αλύπητα και με βαριοπούλα μάλιστα ΟΛΟ το hardware - ντυμένη S/M...

    Ομως επειδή κωλύομαι (κόσμος τριγύρω), συνήθως αρκούμαι στο να βγάζω την μπρίζα από τον τοίχο και να φεύγω κυρία!

    (God bless UPS!)
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μερικές ...συμβουλές:

    ΒΑΛΤΕ RAID! Όλα σχεδόν τα motherboards το υποστηρίζουν (τουλάχιστον το 1) και το φαινομενικά "άχρηστο" κόστος του extra δίσκου θα βγάλει στο χιλιαπλάσιο τα λεφτά του στο πρώτο hard disk crash. Αν και το backup χρειάζεται σε κάποιες extreme περιπτώσεις (σεισμός, πλημμύρα, καταποντισμός - ή αν χαλάσει ο RAID controller και δεν υπάρχει ανταλλακτικό λόγω παλαιότητας), τίποτα δεν αντικαθιστά την ευτυχία να συνεχίζεις κανονικά την εργασία σου χωρίς διακοπές και reinstalls όταν ο ένας δίσκος θα παραδώσει το ...πνεύμα ;)

    ΠΑΙΞΤΕ με Virtualization (VMware κλπ.) Έτσι θα μπορείτε ΚΑΙ να εκτελείτε "επικίνδυνες αποστολές" με ασφάλεια (Internet surfing π.χ.), αλλά ΚΑΙ να δοκιμάσετε και όποιο λειτουργικό θέλετε πριν ...αλλαξοπιστήσετε - μόνο λίγη παραπάνω RAM χρειάζεται, αλλά πλέον είναι πάμφθηνη ;)

    ΒΑΛΤΕ UPS και ένα ΚΑΛΟ τροφοδοτικό! Με 100-300 ευρώ, προστατεύετε ό,τι πιο πολύτιμο έχετε. Τον κόπο σας και την ψυχική σας ηρεμία!

    ΠΑΝΤΑ να έχετε ένα δεύτερο PC σε δίκτυο - ακόμα κι έναν Pentium III ή παλιότερο. Δε χρειαζόμαστε τίποτα σούπερ-ντούπερ για τις βασικές μας εργασίες. Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε, ώσπου να φτιαχτεί το "καλό" και να ...συνεχίσουμε το video editing και τα 3D Games! Κι ένα NAS (για τους "έχοντες") λύνει πολλά προβλήματα ;)

    ΜΗΝ βάζετε φορτωμένα προγράμματα προστασίας (anti-μπλα μπλα μπλα) και ΕΙΔΙΚΑ "Norton τάδε". Ένα NOD32 αρκεί - και το Fix του (για να κρατάει μερικούς αιώνες χωρίς ανανέωση) ΔΕΝ θεωρείται τυπικά "παράνομο". Άλλωστε, φτηνό είναι ;)

    Καλή η ...θεωρία, αλλά ας περάσουμε στην πράξη: Πότε να ανηφορίσω προς ...Παράσχου μεριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απο τότε που κόλλησα ιό
    και έφαγα την ταλαιπωρία
    του FORMAT
    Διάλεξα KASPERSKY
    και ησύχασα.....

    Κατι κανουν και οι Ρωσοι...

    :)

    Kαλό Σαββατοκύριακο!...



    ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΣΑΤΑΝΑΚΙ (1.12.2003)
    ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΒΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ!

    ndimou.gr


    Ο μεγάλος μου υπολογιστής άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα αιφνίδιου θανάτου. Ξαφνικά, εκεί που δούλευα, ακουγόταν ένα μπουπ – και νεκρώνονταν τα πάντα. Την τρίτη φορά που έγινε αυτό, ακούστηκε και μία ψιλή συνθετική φωνίτσα που επαναλάμβανε: system failure! system failure! Ήταν φανερό πως η μητρική μου κάρτα (ASU……….
    …..Εκεί λοιπόν που άνοιγα, σπρώχνοντας με το κατσαβίδι και πιέζοντας με το δάχτυλο, τις τρύπες στο μέταλλο, κόβομαι με την λαμαρίνα βαθιά – και τόσο γλυκά που ούτε το κατάλαβα. Το επόμενο πράγμα που βλέπω: μία λίμνη αίματος μέσα στο κουτί (ευτυχώς άδειο) και όλα, χέρια, μπράτσα, ρούχα, μέσα στο αίμα. Πανικός, οξυζενέ και πιεστικό – κάποια στιγμή σταμάτησε.

    ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ – ΤΙ ΝΑ ΛΕΩ ΕΓΩ; Όχι ο Πάπας της Ρώμης (αυτός ο καημένος δεν έχει δυνατότητες να γράψει τίποτα) αλλά ο πάπας των ηλεκτρονικών, ψηφιακών και πάντων άλλων τεχνολογικών, ο και γεννήτορας αυτού του περιοδικού, Θεόδωρος Σπίνουλας, (κύριο άρθρο του, στο HI TECH). Μετά από μία τραυματική εμπειρία με το υπερσύγχρονό του Home Cinema, όπου συνέβησαν όλα τα στραβά – κάηκε το τουίτερ, μικροφώνιζε το υπογούφερ, έκαναν παρεμβολές τα καλώδια – τι να σας πω: ο Νόμος του Μέρφυ αυτοπροσώπως – κατέρρευσε. Έφαγε πολλή ώρα για να μπαλώσει τα πράγματα και να κάνει μία ανάπηρη προβολή, με πολλή καζούρα από το κοινό. Στο τέλος αναστέναξε εκ βαθέων: «Περισσότερο χρόνο περνάω συντηρώντας το σύστημα παρά χρησιμοποιώντας το. [ ] Άρα, εντέλει, είμαι ο κύριος του συστήματος ή ο υπηρέτης; Εγώ έχω μηχανήματα ή αυτά με έχουν;»

    Να αγιάσει το στόμα σου, τεχνολογιώτατε!..........


    ΑΛΛΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΑ; Υπάρχει και το Σατανάκι. Το Σατανάκι είναι μία μικρόσωμη γατούλα (κεραμιδόγατα Bonzai) που έχει κερδίσει επαξίως και με πολύ κόπο το όνομά της.




    Όλες οι γάτες παίζουν (και καταστρέφουν) όταν είναι μικρές. Όταν μεγαλώσουν σοβαρεύουν και ραχατεύουν. Όχι όμως το Σατανάκι. Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο διάολος γίνεται.
    Το χόμπι του Σατανάκι είναι τα καλώδια και τα βύσματα. Τα μασάει, τα τραβάει, τα ανακατώνει… Έτσι, πότε δεν παίζει το κεντρικό ηχείο του Home Cinema, πότε το αριστερό του μίνι ηχοσυστήματος της κρεβατοκάμαρας. Το αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του ήταν όταν τρύπωσε πίσω από τον μεγάλο ενισχυτή audio-video της Yamaha και άλλαξε όλους τους διακόπτες. Δεν δούλευε τίποτα. Στο μικρό φορητό CD-Player καταφέρνει και κουνάει τους διακόπτες ενώ είναι συρόμενοι και αρκετά σκληροί. Περιττό να πω τι συμβαίνει όταν πηδάει επάνω στο πληκτρολόγιο και παίζει πιάνο με τα πλήκτρα. Έχω επιπλέον την υποψία ότι κάτι ξέρει για το εργαλείο που ονομάζουμε ποντίκι – αλλιώς δεν θα είχε τόση επιμονή να το γκρεμίζει από την θέση του.
    Έτσι λοιπόν, με την βοήθεια του Σατανάκι, πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες συντήρησης των ηλεκτρονικών του σπιτιού. Κι άμα έχω τελειώσει με τους υπολογιστές, τα ηχητικά, τα κινητά, τα palmtops, τα ΜΡ3 – όλο και κάποια λάμπα θα έχει καεί ή κάποια βρύση θα στάζει…


    Ιδού και το Satanaki in the bag by Nikos Mobile photographer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. PC = προσωπικός υπολογιστής, και αφού είναι προσωπικός σίγουρα είναι προέκταση του εαυτού μας.

    Μια πρόταση προς Νίκο Δήμου: Απορώ πως αντέχεις με 3 PC. Δεν σε ενοχλεί το διαφορετικό περιβάλλον από το ένα στο άλλο? Με τα email σου τι κάνεις (θα πρέπει να βάζεις bcc κάποιο account κάθε φορά που στέλνεις)? Ειδικά αν σε όλα αυτά προσθέσεις και τα PDA σου γίνεται χαμός!
    Συμβουλή: Κρατάς μόνο το μικρό laptop και εξοπλίζεσαι με ένα docking station. Έχεις και 1-2 εξωτερικούς δίσκους για backup και είσαι έτοιμος! Επίσης μακριά από τη Norton! Ενώ κάνουν καλά τη δουλειά που προορίζονται, ξεσκίζουν τελείως το σύστημα. Αντί για το Ghost λοιπόν, το Acronis True Image (www.acronis.com), το firewall των Windows είναι μια χαρά (ειδικά στα επερχόμενα Vista), αντί για το Antivirus οποιοδήποτε ελαφρύ, ακόμα και το free Anti-Vir (www.free-av.com).

    Η δική μου ιστορία με τα PC: ξεκίνησα το 1984 με ένα Commodore VIC20, χωρίς tape ή κάποιο άλλο μέσο αποθήκευσης! Δεχόταν cartridges (είχα 4-5 παιχνίδια) και κάθε φορά που έγραφα ένα πρόγραμμα-παιχνίδι (αντεγραμμένος κώδικας από το θρυλικό Pixel, 4 ώρες υπόθεση) το έπαιζα εκείνη τη στιγμή και μετά το έχανα, αφού δεν μπορούσα να το αποθηκεύσω!!! Στη συνέχεια Commodore 128 (με tape :-), Amiga 500 (μεγάλος έρωτας, την έπλενα με κολόνια!!!), μετά τα ξενέρωτα Wintel PC (ποτέ δεν ένιωσα έλξη για ένα PC, μπορεί επειδή πλέον είχα μεγαλώσει) και μετά το 2000, Wintel laptop.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμ, κ. Δήμου, όλο και κάτι πειράζετε. Μέχρι πριν 1.5 χρόνο που αγόραζα το RAM, το πρώτο πράγμα που διάβαζα ήταν η στήλη σας και ίσως είναι το μόνο που μου έχει λήψει από αυτό το περιοδικό. Διασκέδαζα με τις περιπέτειές σας και όλα τα μπλεξίματά σας αλλά θεωρούσα ότι μάλλον πηγαίνατε γυρεύοντας.

    Προσωπικά δεν έχω ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από τους υπολογιστές μου εκτός από μια φορά κάθε τρία χρόνια. Επειδή και εγώ τους συναρμολογώ μόνος μου, κάθε φορά που έκανα βασικό upgrade περνούσα τουλάχιστον μια ημέρα τρόμου. Ποτέ δεν μου δούλεψε με την πρώτη και το κακό είναι ότι όταν αλλάζεις όλα τα βασικά εξαρτήματα, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι δεν δουλεύει. Τελικά το πρόβλημα δεν ήταν αστοχία υλικού - συνήθως.

    Θυμάμαι το 1992, απλά με όλες τις κάρτες που έπρεπε να βάλλω μέσα και να λειτουργούν ταυτόχρονα, τελικά ξεχάστηκα από την κουραση (ένα ολόκληρο Σάββατο, από το πρωί μέχρι το βράδυ) και έκανα αλλαγή κάρτας χωρίς να το σβύσω πρώτα - εκεί που κόντευα να λύσω το πρόβλημα. Κάηκε και η κάρτα και ένα υποσύστημα της μητρικής.

    Το 1996 το πρόβλημα ήταν ένα τζαμπεράκι. Τρόμος αλλά και μεγάλη ικανοποίηση όταν ανακάλυψα, τελικά, το "λάθος", όταν δεκάδες φορές εξέταζα το κάθε τι ξανά και ξανά, ψάχοντας να ανακαλύψω επιτέλους κάτι που δεν είχα κάνει την προηγούμενη και άρα να ελπίσω ότι το βάσανο θα τελείωνε.

    Το 1999 δεν κατάλαβα ακριβώς από τί υπέφερα. Ξαφνικά το σύστημα άρχισε να δουλεύει εκεί που δεν έπαιρνε μπρος με τίποτα. Μάλλον κάποια μνήμη δεν πατούσε καλά. Βάλε-βγάλε, τελικά θα "πάτησε". Εδώ το πρόβλημα λύθηκε με... θαύμα.

    Το 2002 υπέφερα για δυο βδομάδες από ένα σύστημα που μισολειτουργούσε και όλες οι εφαρμογές κάναν crush στα καλά καθούμενα. Τελικά σκέφθηκα ότι μάλλον οι μνήμες έφταιγαν και τελικά τις άλλαξα με γνωστή μάρκα. Αυτό ήταν. Αλλά πέρασε ένας μήνας ακόμη μέχρι να πιστέψω ότι είχα απαλλαχθεί από το "μάτιασμα".

    Από τότε έχω μείνει με το ίδιο σύστημα, με αλλαγές μόνο σε δίσκους και ποσότητα μνήμης. Αυτό θα το κρατήσω μάλλον μέχρι τη στιγμή που θα είναι mainstream οι τετραπύρηνοι των 3GHz και πάνω - από ότι φαίνεται.

    Και δεν θέλω να πειράζω τίποτα γιατί θα καταλήξω σε καταστάσεις που είναι τζάμπα λεφτά και κέρδος μηδέν. Σημασία για μένα έχει πλέον αποκλειστικά το τι κάνω με τον υπολογιστή και όχι το "υλικό" του. Άλλωστε όλη μου η ζωή είναι επικεντρωμένη γύρο από αυτόν και δεν χωρούν "ατυχήματα".

    Ο υπολογιστής μου είναι θορυβώδης βέβαια αλλά τον έχω συνηθίσει πια και τα φορητά δεν μπορούν να τον συναγωνιστούν σε ζητήματα εργονομίας όταν πρόκειται για πολύωρη εντατική δουλειά. Αλλά μπορούμε να ελπίσουμε σε ένα πιο ήσυχο μέλλον χάρη στην τεχνολογία. Δηλαδή να λειτουργούν οι ανεμιστήρες μόνο όσο πρέπει ή να μην χρειάζονται καθόλου. Νομίζω ότι η ASUS έχει βγάλει κάποιες μητρικές με παρόμοιες δυνατότητες, πρόσφατα και νομίζω ότι και η INTEL ξεκινά να ενσωματώνει τεχνολογίες στους επεξεργαστές της προς αυτόν τον σκοπό. Χρειάζονται.

    Αυτή τι στιγμή στον υπολογιστή μου λειτουργούν 6 ανεμιστήρες. Ο ένας από αυτούς "θορυβεί" μόνο το καλοκαίρι. Οπου νάναι θα τον αποσυνδέσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενώ όπως έγραφα πριν δεν νιώθω πλέον έλξη για τα PC/Laptop μου, το αντίθετο συμβαίνει με τα Windows Mobile PDA μου.
    Επειδή εργάζομαι στη τεχνολογία, είναι πολύ δύσκολο να με συγκινήσει μια καινούρια συσκευή. Ενώ σαν φοιτητής «η χαρά του νέου μηχανήματος» κρατούσε περίπου 3 μήνες, τώρα πλέον κρατάει με το ζόρι 3 ώρες. Ε λοιπόν, με το νέο HTC TyTN (http://www.htc.com.gr/tytn.html) είμαι ερωτευμένος τις τελευταίες 3 μέρες και δεν δείχνει να περνάει!!! ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ από όλες τις πλευρές. Τέλος με τα Windows Mobile 5, η Microsoft κέρδισε ακόμα μια μάχη λειτουργικών: των smartphones.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εργοτελίνα, συμφωνώ για το Kaspersky. Αντιμετωπίζει ιούς σαν αστυνομικός που ξέρει τι εστί ρώσικη μαφία.

    Βέβαια, επειδή τον έχω από παλιά, πρέπει να πω ότι μικρός δεν ήταν έτσι: είχε βρει τον τέλειο τρόπο να μην κολήσεις ιούς από το νετ: να μην μπαίνεις στο νετ. Άνοιγες σελίδα από εταιρικά site που ήξερες κι αυτός τα έκλεινε. Τον απενεργοποιούσες για να μπεις κι αυτός ακόμα δούλευε. Έκανες exit κι αυτός εκεί (δεν κάνω πλάκα!)

    Μόνο με uninstal μπορούσες να δουλέψεις - και μετά, ξανά instal και όλο το update από την αρχή.

    Σίγουρα το πρώτο του όνομα θα ήτανε Μαγκάιβερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τα οποία μερικές φορές αυτονομούνται και γίνονται πραγματικά διαβολικά.

    Και λίγα έπαθες!

    Πληροφορούμαι ότι ο μακαριότατος παρακάλεσε τον γλυκύτατο ιησού όπως ενσκήψωσιν εις σε τα εξανθήματα του Ιώβ, η λέπρα του Ιεχωβά, ο μαρασμός των νεκρών, το τρεμούλιασμα των ψυχορραγούντων, και οι κεραυνοί της Κολάσεως, εις δε τους επισκεπτόμενους το μπλόγκιον να μαραθώσιν αυτών αι χείρες, τυφλωθώσιν αυτών οι οφθαλμοί και κωφαθώσιν τα ώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αξίωμα: Οσο περισσότερο ανάγκη έχουμε να τελειώσουμε μία σημαντική εργασία στον υπολογιστή, τόσο τα προβλήματα θα αυξάνονται εκθετικά!
    Λες και παίζει με την ανάγκη μου.

    Οταν δεν έχω κάτι σημαντικό, τότε όλα λειτουργούν τέλεια! Και λέω μέσα μου: Ωραία, λειτουργώ (η ταύτιση) άψογα:)

    Μερικά κολπάκια λοιπόν για να μην μας καταλαβαίνει το pc:

    Μην δίνετε στον υπολογιστή να καταλάβει ότι αυτό που κάνετε είναι κάτι σημαντικό.
    Θα σας κρεμάσει.
    Ετσι την πάτησε ο Gates τότε με την παρουσίαση των '98!

    Μετονομάστε τα αρχεία των προγραμμάτων σε game1.exe, game2.exe κλπ.

    Οχι βιαστικές κινήσεις με το mouse, πληκτρολόγιο. Θα καταλάβει πως βιάζεστε!

    Ονομάζετε τις εργασίες σας σαν Test1.doc, test.xls. Θα νομίσει πως ...δοκιμάζετε τις ικανότητες του και θα τα κάνει όλα σωστά!

    Μη λέτε στο τηλέφωνο το πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνετε στο pc σε κανέναν! Πείτε ότι κάνετε δοκιμές ή ..παίζετε πασιέντζα!
    Ακόμα και αν έχει καλέσει ο εργοδότης σας για τον οποίο ετοιμάζετε τη δουλειά!

    Μερικά από τα κόλπα που χρησιμοποιώ και το pc μου λειτουργεί άψογα!
    Το παν είναι να μη σας καταλάβει!

    Και μετά μιλάμε αν έχουν ψυχή;
    Μην καταλάβουν την ανάγκη σου!...

    ΥΓ: Εμαθα επίσης και ότι ο ΝΔ έχει 3 PC. Εχει και άλλα PCs, μόνο που αυτά είναι Personal ..Cats! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συχνα, ατομα που μαθαινουν οτι ειμαι σχετικος με πληροφορικη και γραφω και προγραμματα μου κανουν ερωτησεις σχετικα με hardware, windows troubleshooting και "τι pc / καρτα γραφικων ν'αγορασω?".
    Οταν λεω π.χ. οτι δεν εχω ιδεα απο windows troubleshooting κι ουτε μ'ενδιαφερει ιδιαιτερα, με κοιτανε καχυποπτα ("εισαι οντως σχετικος η μας δουλευεις?"). Ο περισσοτερος κοσμος νομιζει οτι computer science = να ξερεις πως αντιμετωπιζεται καθε bug των windows η να μπορεις να αλλαξεις motherboard (δεν εχω ανοιξει ποτε το pc μου). Ουτε τα bugs των δικων μου προγραμματων δεν ξερω πως αντιμετωπιζοντε αν δεν μπω στον κωδικα.

    ----------------------------------

    - How many software engineers does it take to change a light bulb?

    - None. It's a hardware problem!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σίγουρα είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας, αφόύ ένα μέρος του το εναποθέτουμε στο Web μέσω του Η/Υ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σε όλους!
    Πραγματικά προέκταση του εαυτού μας ο υπολογιστής!

    ΙΣΤΟΡΙΑ
    Πριν λίγο καιρό έκανα επίδειξη των ικανοτήτων μου στη σύντροφο μου!
    Είχα βάλει κάποια καινούρια προγράμματα και έκανα το λάθος (δεν το ξανακάνω) να βάλω και Norton!
    Περιττό να σας πω οτι μόλις πάτησα το κουμπί για επανεκκίνηση χάθηκαν όλα!
    Τζάμπα η επίδειξη!
    Αμηχανία, εκνευρισμός, το κέρατο μου μέσα, ανθοδέτης στα τέσσερα, αποτέλεσμα κάηκε ο σκληρός!
    Στα αρχεία είχα κάνει back up όχι όμως και στις φωτογραφίες που είχαμε τραβήξει οικογενειακός στο γύρο της Πελοποννησου! (κλαψ, κλαψ)
    Καινούριος δίσκος τώρα όλα καλά αλλά....ποτέ πια επίδειξη στη σύντροφο (είναι γκαντέμο!!! βολεύει αυτό!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. θυμάμαι πριν πάρω το πρώτο μου pc ξημεροβραδιαζόμουν στα σπίτια των φίλων μου που είχαν. Ειδικά αν υπήρχε και σύνδεση στο δίκτυο δεν έφευγα ποτέ. Αποκαλούσα τον εαυτό μου και όσους άλλους έκαναν την ίδια δουλειά με μένα μετανάστες.
    Τελικά το παρατσούκλι έμεινε στο σχολείο ακόμα και όταν πήρα pc.

    Για τα pc κάθε φορά που έχω πρόβλημα θυμάμαι την φράση ενός καθηγητή μου:

    I will nenver understand computers.
    They always do what i tell them to do, but they never do what i want to do.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μετά την θύελλα η γαλήνη. (Αντίθετα από τον καιρό - εδώ στα Κιουρκα βρέχει). Μετα τα 840 του Χριστόδουλου και τα 450 της Παρθένου - τωρα θα είναι θαύμα αν πιάσουμε τα εκατό σχόλια.

    Καλό αυτό. Πρέπει να κάνω και μερικά άλλα πράγματα - εκτός από το να φτιάξω τον υπολογιστή. (Πρώτη διάγνωση: hardware failure - hard disk controller). Tελικά το πιο ευαίσθητο σημείο του υλικού είναι η μητρική κάρτα. Έχω αναγκαστεί να αλλάξω πολλές τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια αλλαγή μητρικής συνεπάγεται γενικό ξήλωμα - και γίνεται αφορμή για αναβάθμιση (νέοι μπελάδες...).

    Αυτό που με έχει αγανακτήσει είναι η συμπεριφορά του Norton. Όχι μόνο "έληξε" με την αλλαγή δίσκου αλλά, ακόμα και απεγκατεστημένος, μπλοκάρει κάθε άλλη εγκατάσταση αντι-ιικου. Τελείως φασιστικό λογισμικό. Πρέπει τώρα να μπω στην Registry και να την καθαρίσω με το χέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σήμερα βράδυ είναι ο αγώνας της Εθνικής μας με την Νορβηγία. Με την ευκαιρία διάβασα ένα ωραίο ποστ του Antvol για τον Otto Rehagel ΕΔΩ. Σας το συνιστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ωραίο θέμα. Εγώ την εποχή που γράφατε στο RAM διάβαζα Pixel! Πολύ ΙΒΜ compatible η ύλη του RAM για τα ενδιαφέροντά μου τότε.
    Φυσικά και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς υπολογιστές και πλέον βέβαια ίντερνετ. Μου είναι δύσκολο να θυμηθώ πως λειτουργούσαν τα πράγματα πριν το δίκτυο και τους υπολογιστές.
    Αν δε κάτι χαλάσει (βλέπε πχ crash ο ένας από τους 2 σκληρούς στο RAID το οποίο και γώ το θεωρώ απαραίτητο ) και δεν έχω ανταλλακτικό και πρέπει να περιμένω αποστολή από online παραγγελία τότε αισθάνομαι άρρωστος και ανάπηρος ταυτόχρονα. Αφήνω τους υπολογιστές ανοιχτούς και ξεκοιλιασμένους μέχρι να έρθει το μόσχευμα να κλείσουμε την πληγή. Και ξέρετε τι είναι το αστείο; Ο υπολογιστής είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοιχτός και μόνο αν λείπω για καιρό τον σβήνω για ασφάλεια. Ε λοιπόν όταν επιστρέψω και τον ξανανοίξω συνήθως παρουσιάζονται τα προβλήματα. Κάτι σα διαμαρτυρία ή πείσμα που έμεινε off line για λίγο καιρό.
    Το ζήτημα της σχέσης του μέσου Έλληνα σήμερα με τους υπολογιστές πάντως αξίζει ξεχωριστό post νομίζω.

    Υ.Γ. Αν θέλετε antivirus πάντως χωρίς συνδρομές και τα σχετικά της Norton, προτείνω το AVG Free edition της grisoft. ( Grisoft ) Firewall ,αντιβιοτικό και ..κοινή λογική νομίζω πρέπει να είναι αρκετά για τους περισσότερους κινδύνους εκεί έξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ΝΔ,

    "Τελικά είναι κομμάτι του εαυτού μου;"

    Τς τς τς...

    ΕΣΥ είσαι κομμάτι του υπολογιστή σου!
    ;)

    (δες πώς σε τρέχει...!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ManBlogg said...
    Ωραίο θέμα. Εγώ την εποχή που γράφατε στο RAM

    Μα ακόμα γράφω στο RAM!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είδατε.. ούτε τώρα διαβάζω RAM !. Γενικότερα σπάνια διαβάζω περιοδικά όσον αφορά τους υπολογιστές. Ας είναι καλά τα Tom's hardware , CNET και τα σχετικά για reviews και σχόλια και το PriceWatch για σύκριση τιμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ένα σχετικό άρθρο για τη σχέση των Ελλήνων με τα PC, εδώ.

    Τελευταίοι της Ευρώπης... Μελαγχολία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κάποτε ο Νόρτονας ήταν ο φύλακας άγγελος κάθε χρήστη PC. Με τον καιρό έγινε ο χειρότερος εφιάλτης! Μακρυά από κάθε Νόρτονα! Έχει δίκιο ο Mickey. Άκου 'κει Norton Ghost! Το "Ghost" δεν σας άκανε ν' ανησυχήσετε μήπως αποκτήσετε δίσκο φάντασμα;!;! Ή Partition Magic, για να εξαφανίσετε μαγικά τους δίσκου σας!!! Κάντε τους δίκους σας RAID όπως λέει κι ο Mickey να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Και κρατήστε κάπου ένα Linux LiveCD δια παν ενδεχόμενο.

    Να λέτε πάλι καλά που ο Νόρτονας, όταν είδε πως αλλάξατε δίσκο (και υπέθεσε ότι τον εγκαταστήσατε ως παλιοπειρατής σε άλλο PC) δεν έστειλε διαδικτυακά τα στοιχεία σας στην ασφάλεια - σαν να ήσασταν τρομοκράτης - και δεν σας έσβησε τα data!!! Φημολογείτε ότι κάτι τέτοια θα κάνουν τα επερχόμενα asta-la-Vista. Οδεύουμε ολοταχώς προς λογισμικό pay-per-use!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα δήμαρχε,

    Δεν τολμάει κανείς να κάνει ένα tech post και τσουπ πετάγεται ένα Απλίστας:

    "Αλληλούια αδελφοί!
    (Του Στηβ Τζόμπζ δεηθώμεν! - Αη Ποντ Ελέησον)

    Βάλτε Apple και θα λυθούν όλα σας τα προβλήματα! Θα σας μαλακώσει και ο κάλος που σας παιδεύει λέμε!Αιμοροϊδες τέλος!Αμήν! "

    Ναι 'στε καλά παιδιά . Σας αγαπάμε. Κάθε χωριό έχει τον τρελλό του:

    :)

    (Έβαλα smiley λέμε και αγαπώ όλο τον κόσμο.

    ...

    Ακόμα και τους Μακ πίπολ)

    Πάντως, καλέ μου Δήμαρχε χαίρομαι που έβαλες ανάλαφρο θεματάκι.

    Έβλεπα το προχθεσινό με τους Δημόσιους υπάλληλους και δίσταζα να συμμετασχω. Είναι η πρώτη φορά που φοβήθηκα να γράψω. Το να γράφεις επώνυμα έχει μειονεκτήματα τελικά. Εάν θα έπιανα πληκτρολόγιο στα χέρια μου , το τι θα έσουρνα στους Δ.Υ. δεν λέγεται!

    Στο θέμα μας για να μην μου πεις:
    "Εεεε παπα-αζραέλ! Φλυαρείς!!"

    Περίεργο που δέν έπιασε η "Γκοστιά". Πρώτη φορά το ακούω. Εγώ θα επέμενα λιγάκι ακόμα. Ενδεικτικά να σου πώ ότι το σύστημα μου επιβιώνει με συνεχή "Γκόστ σε γκόστ"
    από αλλαγές μητρικών, επεξεργαστών, δίσκων, ακόμα και OS (από WIN2K σε XP , έδώ και 7 χρόνια και πάει σφαίρα λες και το έχω στήσει χθες.

    Καλή τύχη ΔονΓάτε μας.

    Πατήρ azrael

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Να πάρω πάλι το λόγο ;

    Τώρα να τα ρίχνουμε και στο Γκόστ , που έχει σώσει στρατιές I.T. τεχνικών παγκοσμίως , είναι...

    ...χμμμ...

    τι να πει κανείς...

    ..εδώ ο Μητσοτάκης βγήκε πρωθυπουργός , θα μου πεις!

    Αααα , η ανθρωπότης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λοιπόν, όποιος έχασε δεδομένα από σκληρό θα με καταλάβει. Αναλογικά (όχι με βάση την αναλογία αλλά ‘αναλογικά’) είναι σαν να χάνεις μέρος της βιβλιοθήκης σου, ολόκληρα συρτάρια σου, μέρος του φώτο-άλμπουμ σου, της δισκοθήκης σου κι όλα μαζί.

    Είχα πάει σε ειδικό να μου αντιγράψει τον παλιό μου σκληρό στον καινούριο. ΟΚ, ήταν από τους πρώτους υπολογιστές – ο καλύτερος 486 της αγοράς, με την ιλιγγιώδη χωρητικότητα των 400 ΜΒ. Αλλά ο καιρός περνάει γρηγορότερα στη διάσταση των Η/Υ, εκεί ισχύει μια άλλη θεωρία σχετικότητας. Ιδίως στην Κάμβριο ή την Παλαιοζωική περίοδο τους είδους, ο χρόνος κυλούσε ασύλληπτα γρήγορα. Ελάχιστες μέρες μετά τη γέννηση ενός μέλους, το είδος του είχε ήδη μεταλλαχτεί και τα νεότερα αδελφάκια του ήταν αγνώριστα. Πάει να πει, για να ζευγαρώσουν δύο μέλη, θα έπρεπε να είχαν γεννηθεί με διαφορά ωρών. Οι στατιστικές πιθανότητες ήταν μηδαμινές και έτσι προέκυψε το πρόβλημα που έγινε γνωστό σαν ‘ασυμβατότητα’.

    Αλλά να μη σας κουράζω με τα ιστορικά. Εγώ λοιπόν, είχα κάνει τον 486 μου να έχει double space. Ένα αρχαίο είδος επέμβασης, που τα κατοπινά είδη όχι μόνο δεν είχαν ακουστά, αλλά δεν τον αναγνώριζαν καν σαν μέλος τους! Τους ήταν ξένος, άγνωστος, δεν συνεννοούνταν!

    Κάτι πήγε να κάνει ο ειδικός με τα FAT (έτσι μου τα είπε), δεν μπόρεσε, πήγα το ανάδελφο είδος μου σε άλλο ειδικό, αυτός μου είπε πως έχουν σβηστεί τα πάντα, πήγα στον πρώτο έξαλλος και μου είπε ότι ο δεύτερος τα έσβησε, πήγα στο δεύτερο που μου είπε ότι ο πρώτος τα είχε σβήσει... Τα πολυλογώ αλλά έγιναν με περισσότερα λόγια (και καθόλου κομψά από τη μεριά μου).

    Να αποδείξω ευθύνες για τη λοβοτομή ήταν αδύνατο, καθώς είχα πάει σε δύο ‘ειδικούς’. Ο πρώτος όμως ,ε εξόργισε γιατί είχε διάφορες πινακίδες στο μαγαζί. Μια από αυτές έλεγε: ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Μου την έδειξε, λες και μου έδειχνε επιστολή του ΟΗΕ. «Κι αν ρε βλάκα βάλεις ένα χαρτί που θα λέει ότι δεν φέρνεις ευθύνη για δολοφονίες; Τι έγινε, αυτοαθωώνεσαι;» του φωνάζω. Εγώ τα φώναζα, εγώ τα άκουγα. Το κακό είχε γίνει. Τα δεδομένα μου είχαν πάει εκεί που πάνε όλα τα δεδομένα όταν χάνονται και ποτέ, κανείς, δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους.

    Κάποιοι λένε ότι φορές το ποντίκι κουνιέται μόνο του, ότι τρεμοπαίζει η οθόνη, ότι ακούγεται περισσότερο ο σκληρός ενώ δουλεύει. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι μήνυμα από τα χαμένα δεδομένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ο αριθμος των σχολιων δηλωνει οτι οι εκδοχες ειναι δυο:

    1) Η πλειονοτητα των σχολιαστων θεωρει τον ΝΔ ικανο να επιλυσει μονος του το προβλημα με το pc.

    2) Οι σχολιαστες που μπορουν να βοηθησουν τον ΝΔ ειναι λιγοι.

    Αν ισχυει η δευτερη εκδοχη τοτε αισθανομαι λιγοτερο μονος. Πολυ φοβαμαι, ομως, οτι ισχυει η πρωτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το καλοκάιρι του 1999 αποφάσισα να φτιάξω ένα ντοτκόμ, ένα σάιτ περιεχόμένου (στο GR). Κάθησα με έμαθα html editing, κτλ κτλ κτλ. Πίστεψα στη Νέα Οικονομία ντοτ τζι άρ. Έκτοτε έπαθα βεβεβάρτηση, χάλασα τα μάτια μου, λεφτά σοβαρά δεν έβγαλα παρότι το σάιτ στον τομέα του θεώρήθηκε πολύ καλο και είδε αρκτή δημοσιότητα, αλλά όχι τόση μαζική επισκεψιμότητα όσο ζητούσαν.

    Έκτοτε "I am hooked on www" αλλά είμαι σε στάδιο "απεξάρτησης". Ήμουν και άλλες φορές. Την τελευταία, ένα άρθρο γνωστόι βρετανικού περιοδικού για την επανάσταση των νέων μήδια με ξανάριξε στο βεβεβε καθώς και ένας γάτος, μα τι γάτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Άντε να σιγοντάρω κι εγώ... Μακριά από Νόρτον. Ο συνδυασμός Zonealarm, AVG και Adaware (όλα freeware) δεν με έχει προδώσει ως τώρα.

    Για τα Mac έχει δίκιο ο ΝΔ -- θέλει χρήμα και κουράγιο.

    Linux έχω βάλει στο laptop, και μπορώ να κάνω κάποια βασικά πράγματα -- αλλά όχι ακόμη όλα όσα κάνω στα windows. Σιγά-σιγά, πάντως, η ευχρηστία βελτιώνεται.

    Για την ιστορία, ξεκίνησα κι εγώ με IBM χωρίς σκληρό δίσκο, το 1988, με DOS, φυσικά. Το 1993 (αν θυμάμαι καλά) πέρασα σε 386 με Windows 3.1, το οποίο κράτησα ως το 2000 (ήταν κι ο στρατός στη μέση, βλέπετε).

    Χαιρετισμούς σε όλους τους συναρρώστους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τίποτε δεν είναι πολυτιμότερο στη ζωή του ανθρώπου από το χρόνο. Κανένα λεπτό που χάθηκε δεν θα το ξαναδεις ποτέ. Κάθε ένα που περνάει, σε φέρνει πιο κοντά στο Game Over!

    Κι'όταν νομίζοντας ότι κάνεις οικονομία, χάνεις την ώρα σου να παλεύεις με φτηνομηχανές, προσπαθώντας να τις κάνεις να δουλέψουν...

    Εχει ποτέ κανείς σκεφτεί γιατί όλοι οι IT τεχνικοί, λατρεύουν το δίδυμο PC-Windows; Είναι γιατί είναι οι μόνοι που κερδίζουν απ'αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κατ' αρχήν να διευκρινίσω ότι δεν έχασα αρχεία διότι...

    ..είμαι μανιακός του backup!

    Οτιδήποτε γράφω, φωτογραφίζω, ριπάρω (εκ του rip για MP3s)αποθηκεύεται ταυτόχρονα σε διάφορα μέσα. USB disks (πολλοί, από 256kb μέχρι 4ΜΒ) εξωτερικοί φορητοί σκληροί, CDs + DVDs. Παλιά ήταν τα Zip (τα έχω ακόμα) και οι δισκέτες (μπαούλα ολόκληρα). Για να χάσω κάτι πρέπει να πέσει βροχή από συγκυρίες.

    Δεύτερο να πω ότι αυτό που έκανα εχθές (αλλαγή δίσκων) το έχω ξανακάνει με επιτυχία. Έπεσα στην περίπτωση που τα έφτυσε ο Controller. Όσο για τον Νόρτωνα, είναι παλιά κακή συνήθεια - αλλά θα πάρει πόδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κ. Δήμου,

    Δεν αντέχω, θέλω να το μοιραστώ μαζί σας, κι ας είναι άσχετο με το αποψινό θέμα: Αυτή τη στιγμή η ΝΕΤ μεταδίδει τον αγώνα μεταξύ της Αγγλίας και της ακατανόμαστης. Μέχρι περίπου το 40 του πρώτου ημιχρόνου η αναγραφή στην οθόνη των ομάδων ήταν ENG -σκορ- MAC (έτσι ερχόταν το σήμα από την ξένη τηλεόραση. Μετά το λεπτό αυτό, η κρατική τηλεόραση, πάντα άγρυπνη σε θέματα ηθών και εθνικής περηφάνειας, παρενέβη και πάνω στο μεταδιδόμενο σήμα μπήκε μια μαύρη λωρίδα με τη διόρθωση: ENG -σκορ- F.MC. Και, τώρα, στο 55 του δευτέρου, ξανάλλαξε: ENG -σκορ- FYRM!!!

    Αχ, μα τι ανασφάλεια είναι αυτή, Θεέ μου, πόσο μπορεί να μολυνθούμε από την τηλεοπτική μετάδοση ενός αγώνα, σε λίγο, όταν θα παίζει ομάδα της γείτονος αυτής χώρας, θα βάζουν την ένδειξη "απαραίτητη η γονική συναίνεση" και θα τον μεταδίδουν τα μεσάνυχτα...
    Και, τέλος πάντων, αλλάζουν που αλλάζουν την ονομασία, ας καταλήξουν σε μια αναγραφή, δεν μπορεί κάθε δεκάλεπτο να έχουμε καινούργιο όνομα, ο λαός μπερδεύεται, θα κάνουμε κανένα λάθος, στο τέλος θα πούμε την απαγορευμένη λέξη, και τότε ποιος μας σώζει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Χουμ.....Χουμ...

    Τελικά , κάθε συζήτηση μεταξύ computer users , νομοτελειακά καταλήγει σε "διαγωνισμό μεγέθους".

    Οι πιτσιρικάδες στη δεκαετία του εβδομήντα, είχαν θυμάμαι ένα παιχνίδι , τις "πιτσικουλιές" που τονε βγάζανε όξω και τον εμετρούσανε.Θριαμβολογούσανε κιόλας! (Δεν είναι και πολύ κόσμιο για να συνεχίσω, μας διαβάζουν και κυρίες)

    Καλέ μου Δήμαρχε,
    εσύ μας λές για το δράμα σου (ΕΧΑΣΕΣ ΔΙΣΚΟ, ΦΟΡ ΓΚΑΝΤΣ ΣΕΗΚ!!) και εμείς παίζουμε πιτσικουλιές!!

    Techno-Geeky subject διάλεξες, καλά να πάθεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Θα σας πω την πρώτη μου επαφή με Η/Υ. Από τη μια τους φοβόμουν κι από την άλλη ήθελα να τους μάθω. Κι έχω ένα αναθεματισμένο θράσος μερικές φορές. Μέσα δεκαετίας του ’90 και ήξερα τη διαφορά μεταξύ dos και windows (στα τελευταία υπάρχει κι ένα βελάκι στην οθόνη). Μου δίνει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που δούλευα έναν 386 να του βάλω windows. Με ύφος ειδικού, του λέω δεν έχει χώρο (είχα ρωτήσει τι υπολογιστή να πάρω και το ήξερα). «Αλλά μπορώ να κάνω χώρο» συμπληρώνω. (Ήξερα ότι μπορείς να σβήσεις αρχεία.) Έγινα (γι’ αυτόν) εξπέρ των Η/Υ. Ανοίγω τον υπολογιστή, με τα πολλά φτάνω σε ένα σημείο όπου φαινόταν βελάκι στην οθόνη. Ήμουν στο setup του Η/Υ και όχι στα windows, που έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν – αλλά δεν το ήξερα. Έμαθα να κάνω delete και έψαχνα να βρω αρχεία που να φαίνονται άχρηστα. Το πρώτο (και πιο άχρηστο που φάνηκε) ήταν κάποιο autoexecute. Μα τι άχρηστο όνομα! Ούτε ‘Client List’, ούτε ‘Price List’, μια χαζομάρα και μισή.

    Φυσικά, μετά ο υπολογιστής έδειχνε μόνο μαύρη οθόνη – για όσους δεν ξέρουν, ήταν το πιο βασικό αρχείο για τη λειτουργία του.

    Πάντως, έμαθα. Και μπήκα στο net πριν γίνει με βελάκια. Έπαιξα και UNIX, έμπαινα στο Gofer με εντολές για να δω τι φαγητό έχει το Πανεπιστήμιο, που να πάω σινεμά... και καθόμασταν μπροστά από την οθόνη με την παρέα και θαυμάζαμε την εποχή που ζούμε.

    Φοβερός ο εξανθρωπισμός του somebody.

    Reactor, ναι, λες και φυσάγανε το γιαούρτι με δέκα ανεμιστήρες. Πάντως από το νέο Kaspersky, είμαι φοβερά ευχαριστημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Διευκρίνιση

    Δεν έχω "εξάρτηση" από τον υπολογιστή μου αλλά τις προοπτικές (εφαρμογές) που υποτίθεται ότι προσφέρει.

    Το 1999 ήταν μιά σημαδιακή χρονιά. Πολλοί πίστεψαν στον "συμμετοχικό καπιταλισμό" (XAAAAAAA), ορισμένοι στον Φιλελευθερισμό.GR (<2%) και εγώ στην Νέα (Ελληνική) Οικονομία (ως απόδραση από την στενότητα της Παλαιάς) αλλά και στα προηγούμενα 2. Triple header!!! Τελικά από τον Φιλελευθερισμό (GR) διασώθηκα αφενός, είδα το φως μου το μπλε πάλι, σε αντίθεση με αυτούς που το είδαν πράσινο, αφετέρου ανέκτησα φέτος την αρχική επένδυση στο συμμετοχικό καπ του '99 (ας είναι καλά τα μπλου τσιπς τζι αρ). Το βεβεβε δεν μπορώ ακόμα να κάνω "σέικ".

    Τελικά μόνον η συντηρητικότητα μου απέναντι στο συμμετοχικό καπ με γλύτωσε (αν θεωρείται ότοιι γλύτωσα όταν ξαναπήρα μετά 6 χρόνια αυτά που είχα τότε βάλει, αν και αγαπητά πρόσωπα με κορόιδευαν την εποχή εκείνη που επένδυα "συντηρητικά" σε μπλε τσιπς μόνον, λέγοντας μου, ότι στο ... μπαίνεις για να "κερδίσεις". Εκτοτε κλαίνε τις δικές επενδύσεις (λεφτά). Εγώ "κλαίω" τον χαμένο στο βεβεβε χρόνο! Τον εν Ελλάδι Φιλελεθερισμό τον ξεπέρασα, δεν τον περιμένω να ξαναέλθει πριν το 2099.

    Σημ. Πόσοι έβγαλαν χρήματα από σάιτ περιεχομένου στο GR; Εσείς ξέρετε κανέναν/καμμία; Me, no!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούσα σαν browser τον firefox δοκίμαζα και τον opera και τον netscape, αλλά τελικά προτίμησα τον maxthon και τον ρύθμισα όσο μπορούσα καλύτερα . Πριν λίγες μέρες κατέβασα τον ΙΕ 7, και χάρηκα που αυτόματα έβλεπε όλα τα favorites που είχα στον maxthon. Αλλά.... από εκείνη τη μέρα ο maxthon κλείνει μόνος του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ουσιαστικά άχρηστος. Τώρα είμαι στον opera, πιστεύω ο πιο εύχρηστος, αλλά πολλές φορές ανοίγω κάποια link βγαίνουν κινέζικα. Οποιος μπορεί να με βοηθήσει να τον ρυθμίσω σωστά ας το κάνει, τον ευχαριστώ εκ των προτέρων. Οσο για το norton μάλλον κοιμάται όρθιο, γιατί το AVG εντοπίζει πρώτο τους ιούς και τους καθαρίζει, είναι και δωρεάν, ενώ το norton όποτε εντόπισε ιό, προσπάθησε αλλά μόνο στην καραντίνα τους βάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. PS. Το σχόλιο έτερου σχολιαστή περί Μητσοτάκη θεωρώ ότι ήταν unfair! Εδώ έγινε PM ο άλλος Κώστας και κάθισε και 8 χρόνια (αντί 3+ του άλλου Κώστα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @Enas kostas:

    Περιπτώσεις:
    1:
    Εκανες φορμάτ στο ένα ζευγάρι sata της μητρικής και τελικά τον τοποθέτησες στο άλλο.
    2:
    Είναι απενεργοποιημένα κάποια options στο bios στο κομμάτι που αφορούν τις ρυθμίσεις sata. Δεν τις θυμάμαι απ έξω! Είναι το enhanced mode στις Asus.
    3: Βρές έναν task manager πολύ πιό πλήρη (προτείνω: Security task manager) και δες το. Πιθανότατα κάποια εργασία 'προστέθηκε' ίσως και εν αγνοία σου. Ο κλασσικός δεν τις δείχνει όλες!

    Την ώρα που κολλάει, έχε σε πρώτη φάση ανοικτό το κανονικό task manager στο cpu usage, να σε κατευθύνει αρχικά.
    Για περαιτέρω όμως καλό θα ήταν να μη 'ζαλίζουμε' τους φίλους εδώ. Στείλε μου mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Backup. Κάποιοι έχουν organizer για να κρατούν σημειώσεις, εγώ έχω disorganizer. Κάνω κάποιες φορές backup αλλά τόσο χαοτικά, που δεν ξέρω που έβαλα τι και με ποια λογική.

    Κάποιος φίλος έλεγε: δείξε μου το desktop σου να σου πω ποιος είσαι. Ε, το δικό μου desktop είναι ανακατωμένος ο ερχόμενος – με διάφορα New Folder πάνω που ο θεός ξέρει τι έχουν μέσα, αλλά και κωδικούς: όταν γεμίζει, τα βάζω όλα σε ένα folder με ανάλογη ονομασία. Έτσι έχω folder με ονόματα New Desktop, Newest Desktop, Latest Desktop, κοκ.

    Cyrusgeo, το Adaware (σουηδικό) τελικά δεν κατάλαβα τι κάνει – το έχω κι εγώ. ΟΚ, μπλοκάρει pop-ups, αλλά αυτό το κάνει ο Mozila αυτόματα. Όταν μετά από δυο μήνες μου έδειξε ότι δεν υπήρχε κανένα update να κατεβάσει, μου μπήκαν πραγματικά ψίλοι στ’ αυτιά. Δεν το έβγαλα ακόμα, αλλά το βλέπω απλώς να κάθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Yannis H said...
    Backup. Κάποιοι έχουν organizer

    Τα έχω καταργήσει από καιρό - μια και τα καλά κινητά κάνουν τα πάντα. Κι όχι μόνο αυτά με Windows Mobile που ανέφερε ο Zoros αλλά και τα πολλά που έχουν λειτουργικό Symbian (8 ή 9).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ξαναπετάγομαι για βοηθήσω τον φίλο "enas_kostas":

    Φίλε "enas_kostas" ο ήχος που ακούς (μπιιιιιπου - μπουουουπου) όταν παραζορίζεις το πισάκι σου είναι επειδή ζεσταίνεται ο επεξεργαστής σου και σφυράει ο συναγερμός της μητρικής σου!

    Ο "χαμένος" φίλος σου είχε απλά αυξήσει την θερμοκρασία πάνω από την οποία χτυπάει ο συναγερμός!

    Η λύση είναι είτε να αυξηθεί και άλλο το "όριο συναγερμου" είτε να βάλεις καλύτερο "ψυγειάκι" στον επεξεργαστή σου

    Ευχαριστώ,
    δούλος σας,

    Πατήρ azrael

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΝΔ, εγώ ένα organizer αγόρασα (παλιά) και είδα ότι δεν κάνει για μένα. Και εφόσον δεν κάνει αναλογικά, δεν κάνει και ηλεκτρονικά. Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ηλεκτρονική εποχή μεταφράζει και επεκτείνει τις δεξιότητές μας – δεν τις αλλάζει. Εγώ οργανωμένος δεν είμαι. Η ηλεκτρονική εποχή, απλώς επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα μου.

    ΟΚ, με υπενθυμίσεις και ‘έχετε εκκρεμότητες’ κάτι πάει να γίνει. Αλλά όπως παρέβλεπα τις κόκκινες σημειώσεις με διπλή υπογράμμιση, έτσι παραβλέπω και τα ηλεκτρονικά μηνύματα με ήχο buzz. Ας είναι καλά το OK και το CANCEL.

    I’m a lost case!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Kι άλλο ένα Post για άντρες...

    Έχω την εντύπωση πως οι γυναίκες έχουν τελείως διαφορετική (και ίσως υγιέστερη) σχέση με τους υπολογιστές από μας.

    Τους χρησιμοποιούν σαν συσκευές - όπως π. χ. το πλυντήριο.

    Και με τα αυτοκίνητα το ίδιο συμβαίνει - πόσες γυναίκες έχουν ανοίξει το καπό, πόσες έχουν μελετήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά, πόσες ξέρουν να αλλάξουν λάστιχο;

    Είναι θέμα ψυχοσύνθεσης ή παιδείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Να και κάτι που μπορεί να σας γλυτώσει χρήματα . PRICELINE.COM
    Μπορείτε να κλείσετε ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο κάνοντας προσφορά. Δεν μπορείτε να επιλέξετε το ξενοδοχείο, αλλά επιλέγετε την κατηγορία και την περιοχή της πόλης. Πριν δυο χρόνια στο Λονδίνο είχα μείνει με 120 ευρώ στο Sheraton Park Lane.
    Αν φεύγετε από Αμερική μπορείτε να κάνετε και προσφορά για το εισητήριό σας.

    Βλέπετε τι χρήματα γλυτώνετε με το ιντερνετ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ΝΔ said… “Έχω την εντύπωση πως οι γυναίκες έχουν τελείως διαφορετική (και ίσως υγιέστερη) σχέση με τους υπολογιστές από μας. Είναι θέμα ψυχοσύνθεσης ή παιδείας;”

    Σαν άντρας που δεν έχει δίπλωμα (ούτε ο πατέρας μου είχε) λέω πως (α) είναι θέμα οικογενειακής ιστορίας και (β) στερεότυπο. Έχω βρει γυναίκες που βάζουνε ‘γκολ’ οποιονδήποτε τεχνικό αυτοκινήτων.
    Πριν 30-40 χρόνια ένα τραγούδι έλεγε «έγινες και σωφερίνα / κι ύστερα από λίγα χρόνια / θα φορέσεις παντελόνια / Βαλεντίνα.

    Για την αλήθεια, πάντως, γυναίκες να λύνουν προβλήματα Η/Υ δεν είδα – όταν ζορίζονται όλο εμένα καλούνε. Να μη τους φοβούνται όμως και να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, ναι. Είδα.

    ΥΓ. Εγώ δεν κώλωνα στη Φινλανδία στο πλυντήριο και κωλώνω στην Ελλάδα – λες κι εδώ είναι πιο περίπλοκο! Έχω μέσα μου την υποψία ότι ΟΚ, τα ‘σκληρά’ hardware τα κάνουν οι άντρες στην Ελλάδα, αλλά έτσι και τολμήσετε να ακουμπήσετε τα δικά μας hardware (π.χ. πλυντήριο) ...θα σας βγάλουμε το λάδι! Σοβαρά μιλάω. Ούτε η μάνα μου δεν μου λέει πως δουλεύει – πήγα από την ανήλικη πίσω στη νηπιακή ηλικία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Έγραψα κάτι αλλά μου φάνηκε λίγο άσχετο και το έβαλα τελικά εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Και για τους διαμένοντες στην Αμερική, όταν αγοράζετε αυτοκίνητο πηγαίνετε στο
    http://www.edmunds.com/
    zipcode/new/

    και μετα στο
    Exclusive TMV selling prices

    Θα σας δείξει την χαμηλότερη τιμή με την οποία πουλήθηκε το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει στην περιοχή σας. Οπλισμένοι με αυτό το χαρτί, μπορείτε να διαπραγματευτείτε την τιμή καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Χωρίς υπολογιστή νιώθω ανάπηρη!

    Πλέον, δεν μπορώ να κάνω τίποτε χωρίς αυτόν... Στη δουλειά, απαραίτητος. Αλλά και στην επικοινωνία, ναι, ακόμη κι εκεί... Τις ώρες που είμαστε ταυτόχρονα στο γραφείο εγώ και το αμόρε, πολλές φορές είναι πιο εύκολο να του γράψω κάτι που θέλω να του πω και να του το στείλω με e-mail, παρά να τον πάρω τηλέφωνο...

    Και μην βιαστεί κανείς να αρχίσει να κατηγορεί, ως νεο-Λουδίτης, την τεχνολογία για την παρακμή της "αληθινής" επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, blah blah blah.

    Mερικά από αυτά που γράφω στο αμόρε μέσω e-mail, δεν μπορώ να του τα πω προφορικά, χάνουν τη μαγεία τους, είναι αλλιώς, πως να το κάνουμε...

    Αυτό όμως που με τρόμαξε πραγματικά ήταν όταν ανακάλυψα ότι πλέον δεν μπορώ να γράψω με ευκολία σε χαρτί... Εκεί τρομοκρατήθηκα, ιδιαίτερα δε αφού έχω ιδιαίτερη σχέση με το γράψιμο, οπότε ξαφνικά ένιωσα ότι είμαι πλήρως εξαρτημένη από τον τρόπο με τον οποίο έχω συνηθίσει πια να εκφράζομαι γραπτώς, από το 1996 και μετά. Γράφοντας δηλαδή σε υπολογιστή, και μάλιστα με τυφλό σύστημα... Προχθές, για να καταλάβετε το μέγεθος, έγραψα στο χέρι ένα σημείωμα που θα συνόδευε ένα δώρο, και παρατήρησα ότι τα γράμματα ..."έφευγαν" από την ευθεία (εγώ, η πάντα ορθογράφος, καλλιγράφος και σχολαστική με τέτοια πράγματα), το κείμενο έτρεμε! Και αναγκάστηκα να το ξαναγράψω, δύο φορές ώστε να δείχνει όμορφο και όχι η απόπειρα μιας διανοητικά ταραγμένης, να γράψει δύο προτάσεις σε χαρτί... Και σκέφτηκα. Αν για κάποιο λόγο οι υπολογιστές εξαφανιστούν μυστηριωδώς από τη ζωή μου, πόσο χρόνο θα μου πάρει να συνηθίσω να γράφω πάλι με στυλό, σε χαρτί, όπως κάποτε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Σε ό,τι αφορά στον Norton, προσωπικά έχω εγκαταστήσει Norton System Works και Norton Internet Security. Μέχρι στιγμής, είχα κάτι ψιλοπροβλήματα, αλλά με μελέτη ωρών στο site της Symantec, τα έλυσα μόνη μου, και με επεμβάσεις στο Registry, και με κάτι επιστροφές στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας το Norton GoBack, σε ημερομηνίες όπου το σύστημα λειτουργούσε άψογα. Τώρα τελευταία, δεν έχει παρουσιαστεί νέο πρόβλημα, αλλά δεν έχω κι εγώ κάνει καμία τρομερή αλλαγή, βλέπε εγκατάσταση νέου προγράμματος κλπ., για να το τσεκάρω.

    Ιδωμεν.

    Σκεφτόμουν όμως κι εγώ τη λύση ενός άλλου antivirus μέχρι πρόσφατα, γιατί είχαν σπάσει τα νεύρα μου κάθε φορά που παρουσιάζονταν προβλήματα, λόγω ακριβώς αυτής της υπερβολικής παρεμβατικότητας του software, στη λειτουργία του υπολογιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @Pensierix (07:59:58 μμ)

    Σκέφτηκες ποτέ το ...τρίτο ενδεχόμενο;

    Ο Γάτος να ΘΕΛΕΙ να τα βγάλει πέρα μόνος του, είτε τον θεωρούμε "ικανό" είτε όχι - δεκάρα δε δίνει άλλωστε και "φτιάχνεται" απίστευτα με το ...παίδεμα :))

    Από τη σκοπιά του ...απλού χρήστη ;)

    . . .

    Δε νομίζω πάντως πως το blog προσφέρεται για ...Help Desk επί παντός επιστητού. Υπάρχουν ειδικά fora για αυτό - κυρίως ξένα. Κι αυτό είναι μια τεράστια προσφορά του Internet προς την Ανθρωπότητα (και των ανθρώπων φυσικά που γράφουν απορίες, προβλήματα και ...λύσεις).

    BTW, να ξέρετε ότι οι άνθρωποι της Πληροφορικής (ειδικά οι "ψαγμένοι" και όχι οι ...γιαλαντζί "ειδικοί") είναι από τους πιο εξυπηρετικούς και ανιδιοτελείς ανθρώπους που υπάρχουν στον πλανήτη - και με ΤΕΡΑΣΤΙΑ αποθέματα ...υπομονής!

    (ας ευλογήσουμε και τα γένια μας μια φορά ;))

    @Blade, εγώ πλέον δε μπορώ να γράψω καθόλου με μολύβι και χαρτί, μόνο να ...σκιτσάρω - υπάρχουν και χειρότερα όπως βλέπεις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Δεν έχω δοκιμάσει πάντως ποτέ να κάνω upgrading μόνη μου. Πιστεύω ότι αν αποπειραθώ να το κάνω, θα τα καταφέρω, ίσως γιατί ήμουν από μικρή επιδέξια, σε ό,τι αφορά γενικά τις μηχανές (αγοροκόριτσο ολκής, ιδιαίτερα μέχρι τα 18, και με έφεση εξαιρετική στις Θετικές Επιστήμες, αν και ήμουν του 20 και στα θεωρητικά). Θυμάμαι δε ότι γύρω στα 10, όταν είχα αποκτήσει το πρώτο μου - φορητό, Philips με αποσπώμενο ηχείο - πικ απ, το διέλυα και το επανασυναρμολογούσα εντελώς μόνη μου, προς έκπληξη των γονέων...

    Νίκο, μπα, δεν ισχύει αυτό για τις γυναίκες, ότι η σχέση τους με τις μηχανές άρα και με την τεχνολογία, είναι από φύση αδιάφορη. Ξέρω και αρκετούς άντρες που ουδεμία σχέση έχουν με τα παραδοσιακά ανδρικά ενδιαφέροντα, χωρίς να είναι gay. Είναι μάλλον θέμα ατόμου και προσανατολισμού του εγκεφάλου. Και σίγουρα θέμα παιδείας. Αν αγοράζανε οι γονείς περισσότερα mind games στα κοριτσάκια τους, απ' ότι bibibo και barbie (εγώ για παράδειγμα, τις διέλυα, απεχθανόμουν τις κούκλες και όλα τα παρεμφερή), τότε η σχέση που θα ανέπτυσσαν με τις μηχανές μεγαλώνοντας θα ήταν πολύ πιο φυσική και πολύ πιο πλήρης. Θέμα παιδείας λοιπόν, σε αρκετές περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Η ιστορία του desktop μου θυμίζει science fiction (σφίξιον που έλεγε κάποιος). Κάθε φορά που το ανοίγω προσθέτει και άλλο πρόβλημα σαν μία μυστηριώδης ασθένεια να κατατρώει τα σωθικά του. (Λέτε να είναι η κατάρα του Χριστόδουλου;). Τελικά δεν θα το γλιτώσω το format... Εκτός αν τον σουτάρω όλον μαζί και πάρω άλλον. Προκειμένου να ξαναχτίσω όλο τον δίσκο προτιμώ να το κάνω σε καινούργιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Σε ό,τι αφορά τέλος, γενικά τη σχέση μας με τον υπολογιστή, νομίζω ότι είναι αναπόφευκτα σχέση πάθους, εξάρτησης και ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά μας. Τη μεγάλη ευκολία που σημαίνει για τη δουλειά μου η χρήση υπολογιστή δεν την αλλάζω με τίποτε!

    Πράγματα χαζά κάποτε απαιτούσαν ώρες για τη διεκπεραίωσή τους. Τώρα, αυτό το χρόνο τον αναλώνουμε αλλού, αντικαθιστώντας τα ανούσια και πολύ διαδικαστικά, με πιο σημαντικές εργασίες. Αρα, η ζυγαριά κλίνει θετικά προς την πλευρά του.

    Τώρα, αν έχεις και το μικρόβιο του κάν'το μόνος σου, και του ράβε-ξήλωνε συνεχώς, εννοείται ότι δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Οταν το δικό μου pc στο σπίτι (γιατί στη δουλειά έχουμε IT manager, που τα φροντίζει όλα στην εντέλεια), σε πρώτη φάση προσπαθώ να λύσω το πρόβλημα μόνη μου. Αν δω τα σκούρα όμως, υπάρχει πάντα τεχνικός εμπιστοσύνης (που να ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει), για να μου λύσει το πρόβλημα με αντίτιμο. Νομίζω όμως ότι αυτό που περιγράφεις Νίκο, αλλά και αρκετοί bloggers όπως διάβασα από τα σχόλια, έχει τη δική του γοητεία, γιατί αλλιώς μάλλον δεν θα έμπαινες καν στη διαδικασία να πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου! Δεκτά τα παράπονα, αλλά νομίζω ότι γουστάρετε κιόλας να παλεύετε με τις μηχανές. Οχι computer sickness λοιπόν, αλλά computer passion θα έλεγα, που έτσι κι αλλιώς δεν απέχει και πολύ ως έννοια!

    Πάω να δω το τέλος του αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Blade το πρόβλημα με το χειρο-γράψιμο το έχω και εγώ. Μετά από 15 χρόνια γραφομηχανή και 21 υπολογιστή ούτε δύο αράδες δεν αντέχω να γράψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Mickey πέρασαν οι καιροί που ήθελα να τα κάνω όλα μόνος μου... και την έβρισκα παιδευόμενος. Απλώς από την πείρα μου ξέρω ότι όταν αρχίζουν όλα να σε φτύνουν είναι πολύ δύσκολο να σε βοηθήσει κάποιος.

    (Νομίζω πως τελικά θα τον σουτάρω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Νίκο, σούταρέ τον και πάρε καινούριο. Είναι σίγουρο πως μετά από τόσο "μαστόρεμα", γρήγορα θα σου ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα. Η εμπειρία μου είναι ελάχιστη σε σχέση με τη δική σου, γενικά όμως όταν αφορά μηχανές, είμαι της άποψης "χαλάει; το πετάς και παίρνεις άλλο"... Και ψυχολογικά λειτουργεί αλλιώς! Και αν δεχτούμε ότι οι μηχανές αποκτούν με το χρόνο ... ψυχή, σκέψου τι κακή ενέργεια θα υπάρχει μεταξύ σας, μετά από τόσο μπινελίκι που θα έχει φάει από χτες!

    Σε ό,τι αφορά το post του antvol, το διάβασα, thanks που το επεσήμανες. Θα σχολιάσω απευθείας εκεί, αλλά σε γενικές γραμμές, μια και είναι και το παιχνίδι εν εξελίξει, να πω ότι η περίπτωση Ρεχάγκελ για μένα είναι άλλη μια απόδειξη του κλισέ σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνες είμαστε αχάριστος λαός. Γενίκευση μεν, και είμαστε κατά των γενικεύσεων, αλλά να που στην περίπτωση του Γερμανού αποδεικνύεται περίτρανα ότι ισχύει.

    Κάτω τα χέρια από τον Ρεχάγκελ, ζώα! Μας χάρισε μια χαρά που όμοιά της δεν θα ξαναζήσουμε, γιατί δεν την αξίζουμε. Αρα, τουμπεκί και αφήστε τον άνθρωπο να κάνει τη δουλειά του, όσο ακόμη αντέχει. Ηθελα να ξέρω τι θα λέγαμε όλοι εμείς, αν μετά το θρίαμβο μας εγκατέλειπε και επέστρεφε στη Μπουντεσλίγκα, όπως λεγόταν τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. γεια σου mickey!

    Eγώ πάλι δεν ζωγραφίζω καθόλου, οπότε δεν έχω ΚΑΙ αυτό το άγχος... Πάντως, είναι σοβαρή ένδειξη ότι η εποχή έχει αλλάξει ριζικά. Μόνο εδώ στο blog τρεις ομολογούμε την ίδια αδυναμία. Πάω και στοίχημα ότι είμαστε πολύ περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Νίκο, νομίζω πως δεν είναι ανάγκη να προβείς στο ...απονενοημένο διάβημα, αλλά αν θέλεις, τι να σου πω;

    (θα μπορούσα να μπω και στο PC σου με remote desktop ή κάτι αντίστοιχο και να ρίξω μια ματιά, μπας και το ...σώσουμε)

    Πάντως, αν το αποφάσισες, ας γίνει η "ανάνηψη" σε νέο σκληρό ή ακόμα καλύτερα σε νέο σύστημα (αν τελικά φταίει κι ο controller, δεν έχεις και πολλές επιλογές). Η ηδονή πάντως του νέου συστήματος με την ολοκλήρωση του "fresh start" είναι ...απερίγραπτη - μετά την οδύνη του "φτου κι απ' την αρχή".

    Ηδονή-Οδύνη: Να ένα ...εκκλησιαστικό θέμα για εκείνον που μας καταράστηκε - Yosemite, λες γι' αυτό να έχω πολλά προβλήματα τώρα τελευταία;

    Πάντως όλη αυτή η απαρχαιωμένη δομή του PC με τα κατσαβίδια και τις κάρτες, καθώς και τα δαιδαλώδη λειτουργικά συστήματα με τα καπρίτσια και τις ασυμβατότητές τους, οδεύουν προς το τέλος τους.

    Θεωρώ τα Vista ως το τελευταίο "εμπορικό" Desktop OS που θα βγει - και ο ίδιος μάλλον ούτε καν θα το εγκαταστήσω. Ο κόσμος πάει γι' άλλα! Είμαστε πιαθνότατα η τελευταία γενιά που θα ζήσει την ηδονή-οδύνη του κατσαβιδιού, των μπλε οθονών και των ατέλειωτων ρυθμίσεων.

    Τουλάχιστον, γατούλη, θα έχεις να λες πως έζησες και μετέδωσες μέσα από τις στήλες σου όλη την "προϊστορία" της Πληροφορικής στην Ελλάδα. Μεγάλη υπόθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. @ΝΔ: μηπως θα σας εσωζε ενα system restore previous date, εαν εχετε windowsXP ??

    @bladerunner: μολις κατεβασα το Antivir Personal απο download.com, δειχνει να κανει τη δουλεια του, και ειναι ελαφρυ και κομψο(και free),

    σημερα μπαινω με "οπερα" και εχω να δηλωσω οτι ειναι αρκετα καλο και μου λεει τα kilobytes καθε ιστοσελιδας που ανοιγω (τα σχολια εδω ειναι 150 ΚΒ) τωρα αυτο τι χρησιμοτητα εχει!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Mickey από καθαρή περιέργεια θα ήθελα την γνώμη σου - επικοινωνούμε αύριο. Αυτό που συμβαίνει δεν το έχω ξαναδεί στα 21 χρόνια που τραβιέμαι με υπολογιστές, είναι σαν να φυτρώνουν με καταρρακτώδη ταχύτητα συνεχώς νέα παράθυρα που σου λένε για μνήμη που δεν γράφεται, για εφαρμογές που τις έκλεισε η Microsoft για να με προστατεύσει - μιλάμε για δύο με τρία παράθυρα το δευτερόλεπτο. Κι όλα αυτά αφού έβγαλα τον Νόρτωνα. Ως τότε και με τον ένα δίσκο δουλευαν όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Διόρθωση: Ελειπα και όταν επέστρεψα, μπήκα κατευθείαν στο blog. Φυσικά χωρίς να καταλάβω ότι ο αγώνας άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση!

    Ετσι, ενώ νόμιζα ότι είχα χάσει όλο το πρώτο ημίχρονο, δεν έχασα ούτε ένα λεπτό...

    1-0 οέο, για να δούμε και το δεύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ασχετο, αλλά για άλλη μια φορά να το πω: Τι επίπεδο περιγραφής χαρίζει ο Αλέξης Σπυρόπουλος... Χωρίς καμία σύγκριση, νομίζω, ο καλύτερος της νέας γενιάς. Θα μπορούσε να σχολιάζει άνετα ξένα πρωταθλήματα. Εξαιρετικός λόγος, γνώσεις σε βάθος, περιγραφή to the point, χωρίς το κακώς εννοούμενο "πάθος" άλλων σχολιαστών... Εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. proinos said:

    "με ποιόν τρόπο μπορεί να παρακολουθεί κανείς τα νεοεισερχόμενα σχόλια, χωρίς να περιμένει κλπ."

    απο οσο ξερω, υπαρχει δυνατοτητα για RSS σχολιων, μονο που ο blogger δε την προσφερει (και οποτε ανακοινωνεται σχολιο παιρνεις ειδοποιηση στην επιφανεια εργασιας σου εαν διαθετεις ενα προγραμμα RSS READER, αυτο θα ηταν πολυ ευχρηστο για ενα μπλογκ οπως του Κ.ΝΔ το οποιο συνεχεια δεχεται σχολια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. @nikos dimou
    "Αυτό που συμβαίνει δεν το έχω ξαναδεί στα 21 χρόνια που τραβιέμαι με υπολογιστές, είναι σαν να φυτρώνουν με καταρρακτώδη ταχύτητα συνεχώς νέα παράθυρα που σου λένε για μνήμη που δεν γράφεται, για εφαρμογές που τις έκλεισε η Microsoft για να με προστατεύσει - μιλάμε για δύο με τρία παράθυρα το δευτερόλεπτο."

    Μου μυρίζει χτυπημένη μνήμη (όταν πάει να γράψει το λειτουργικό σε κάποιες θέσεις χτυπάει).
    Αν έχεις πάνω από ένα sim δοκίμασε να τα αφαιρέσεις εναλλάξ και να τσεκάρεις αν συνεχίζεται το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Nikos Dimou said...

    "Kι άλλο ένα Post για άντρες...
    [...] Είναι θέμα ψυχοσύνθεσης ή παιδείας;"


    Homo Faber vs Homo ...Mother ? ;-P

    "Για να 'χεις το PC σου πάντα σε φόρμα, κάνε format κάθε εβδομάδα και στο μήνα ένα ακόμα" ισχυρίζεται ένας φίλος!

    BTW hasta-la-Vista κι όχι asta-la-Vista. Εντατικά Ισπανικών και γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Μιση ωρα βροχη και το γηπεδο εγινε λιμνη...! Το "Καραισκακη" ειναι η το "κανοε καγιακ"; Ολυμπιακες εγκαταστασεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Zoros καλή ιδέα - αύριο θα παίξω με τα dimms - τώρα δεν αντέχω να ξαναχωθώ - αν και δεν θα είχε φανεί στον έλεγχο του BIOS;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Καλησπεεεέεερα!

    Τι ωραία βροχή ήταν αυτή! Τώρα δε μου φτάνει να αγωνιώ να κλείσω διακόπτες κτλ μη μου καεί καμμιά τηλεόραση ή ηλ. κουζίνα, τρελλαίνομαι μην μου καεί το πισί... Και μου τη ΣΠΑΩΩΩΩ!!!!!!

    Φορητοί? Οχι δα, ζεσταίνουν τα γόνατα πολύ, αν δεν έχεις ασύρματο μάους σου σπαν τα-να-μην-πω, αν το ακουμπήσεις παραδίπλα τσακίζεται ο καρπός στην πληκτρολόγηση και αν πάθουν ζημιά, νον ρηστοράρε...

    Ανασκαφή & επαναφορά σβησμένων αρχείων... 4 προγράμματα για επαναφορά σβησμένων η-μαίηλς (και κανονικά και κλεψιμέικα με τα σπαστήρια τους, κι ευρέθησαν 34 από γύρω στα 5.500 η-μαιηλς... Μετά το πρώτο σοκ (εγκεφαλικό μαζί με έμφραγμα θα μου στοίχιζε σαφώς λιγότερο), λέω δεν πειράζει, πάμε γι άλλα. Το λέω κάθε φορά που τα σκέφτομαι. Αφού κλάψω το προκαθορισμένο 3-ωρο κάθε φορά που τα σκέφτομαι.
    :(

    Μπακ-απ? Ναι, πλέον κάνω, μετά από 4 φορές που διαλύθηκε το σύμπαν στο πισι και τα λάπτοπς, αλλά χρειάζομαι χάρτη θησαυρού για να βρω ο,τιδήποτε εκεί μέσα....

    Γράψιμο με το χέρι? Κρατούσα 16-18 σελίδες σημειώσεις την ώρα στα τελευταία μου -χρονικά- θρανία (κι είχε μάθει όλη η τάξη τα συντομευτικά και τα σύμβολά μου, δεν κράταγε σημειώσεις κανείς, αλλά εγώ μάθαινα την ώρα που έγραφα, οπότε καλώς έγραφα - και οι σημειώσεις του άλλου δεν προσφέρουν πάντα πολλά, η κωδικοποίηση και η κατηγοριοποίηση προσλαμβανουσών διαφέρει πολύ),
    και πλέον γράφω κάποιο σημειωματάκι και μου λείπει εκείνος ο κάλος στο εσωτερικό του δεξιού μέσου, που προστάτευε το δάχτυλο από την τριβή και την πίεση του στυλό και με ζορίζει χωρίς... Μισή σελίδα και με πονάει...

    Κι εμένα μόνον η ζωγραφική κάααπως με "γυμνάζει", αλλά εκείνη την ταχύτητα, με τίποτα!!!

    Να ξέρατε πάντως πόσο όμορφο μου φαντάζει ένα χειρόγραφο σημείωμα... (και πόσο αηδία ένα χειρόγραφο βιογραφικό...!)

    Καμμία υπομονή για καταστάσεις που λύνονται με λίγο πισι και ο άλλος πηγαίνει άντε το πολύ με φωτοτυπικό και φαξ... ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΜΑΙ!

    Και κάτι ακόμη....

    Γάτε μας, τώρα που θα το σουτάρεις...

    Πληηηηηηζ , μικρή παρακλησούλα, το Αφροδιτάκι σου.....

    ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΘΡΥΨΑΛΑ!!!

    (οκ, θα αφήσω την γάτα με τις 9 ουρές σπίτι, μην αλλαλιάσουν τα γατιά σου, αλλά δεν θα σου προσφέρω φουλ θέαμα...)

    ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!

    Χμμμμμ... Αν κανείς έχει γενέθλια, του προσφέρω αυτή την ηδονή στο δικό μου πισί... Γενέθλια κανείς σήμερα?
    ;)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Νίκο, αν και δε μπορώ να κάνω διάγνωση με τα στοιχεία που έχουν αναφερθεί, μια πρώτη εκτίμηση είναι πως οι πληροφορίες που έχουν τα Windows για το hardware σου είναι λανθασμένες (το έχω συναντήσει αρκετές φορές). Περισσότερα θα πούμε με προσωπική επικοινωνία - BTW, πες μου εκδόσεις Norton, Partition Magic και ότι άλλου χρησιμοποίησες ή (απ)εγκατέστησες στη χθεσινή "επιχείρηση", ώστε να το ψάξω καλύτερα.

    Η εμπειρία μου με Norton Internet Security είναι μάλλον τραυματική, καθώς το έβαλα για πρώτη φορά σε ένα φορητό που το έδινε "δωρεάν" ως συνοδευτικό, τον Νοέμβριο του 2002 με τα τότε "φρέσκα" Windows XP - στο desktop σύστημά μου τα εγκατέστησα μόλις το 2004, όταν δε μπορούσα άλλο να συνεχίσω με τα Windows 98 SE (από φέτος το καλοκαίρι, η ίδια η Microsoft τα "εγκατέλειψε" και επίσημα).

    Προσπαθώντας απεγνωσμένα να κάνω το παλιό, καλό Desktop PC μου με τα Windows 98 (ακόμα το έχω, αλλά με XP) να δει στο δίκτυο το νέο φορητό με τα XP, κατάλαβα πως κάτι πήγαινε στραβά με τον Νόρτονα. Κάποια στιγμή, έκανα uninstall, "σκούπισα" όλο το registry, αλλά τα προβλήματα συνεχίστηκαν. Αποφάσισα να πάω πίσω με το System Restore και τότε έγινε το ...έλα να δεις (δεν περιγράφεται). Ευτυχώς που το μηχανάκι ήταν φρέσκο και ξεκίνησα από την αρχή με τα Recovery CDs, χωρίς να κάτσω να το παιδέψω κι άλλο ;)

    Από τότε, όποιος φίλος/η μου δίνει το φορητό του να το "σετάρω", το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να "σουτάρω" τον Νόρτονα (σχεδόν πάντα pre-installed σε φορητά της HP και άλλα). Παρότι η έκδοση 2006 που έχουν καθαρίζει "εύκολα".

    Φέτος, σούταρα και τα SystemWorks (την παλιά, καλή έκδοση 2003), αφού μετά από μια γκάφα της Symantec το καλοκαίρι (που έκανε τον γύρο του κόσμου στα σχετικά fora), έφτασε να μου καταναλώνει μέχρι και 25% των CPU resources (προφανώς σε συνδυασμό με κάτι άλλο στο νέο PC, στο παλιό δεν υπήρχε πρόβλημα). Επίσης, το Norton Recycle Bin και το Norton Antivirus κατά καιρούς δημιουργούσαν προβλήματα στο Boot Record του σκληρού μου (για την ακρίβεια ένα RAID-5 σύστημα με τρεις δίσκους) και πέρασα μεγάλες αγωνίες.

    Ευτυχώς, όσο μάπα hardware βγάζει η Intel κατά καιρούς (βλέπε π.χ. Pentium D 8xx - πάντως AMD δεν έχω βάλει ακόμα στη ζωή μου), τόσο καλό software έχει: Το RAID Volume, ακόμα κι όταν φαινόταν ως failed (πώς δεν αυτοκτόνησα τότε!), τελικά "επανήλθε" αυτόματα όταν έστησα ένα άλλο XP σε άλλο σκληρό και "μπούταρα" από κει.

    (Δυστυχώς, η ίδια η Intel δεν είχε ΚΑΜΙΑ τεκμηρίωση για τις εντολές του RAID software της (Matrix Storage Manager) - και φυσικά πριν προχωρήσω σε κάτι τόσο "ευαίσθητο" ήθελα να είμαι σίγουρος. Σε όλα τα email που έστειλα, έλαβα ΠΑΝΑΣΧΕΤΕΣ απαντήσεις! Δε συμβαίνουν βλέπετε, μόνο στην Ψωροκώσταινα, αλλά και στις καλύτερες οικογένειες - μιλάμε για την INTEL στην ΑΜΕΡΙΚΗ, στην Ελλάδα δεν είχαν καν ...ιδέα.)

    Πάντως, αν ΔΕΝ είναι hardware failure (controller, RAM κλπ) και θες έτσι κι αλλιώς να προχωρήσεις σε ανανέωση, θα ήθελα να το ψάξω, ακόμα και από απλή περιέργεια. Άλλωστε, μόνο έτσι μαθαίνει κανείς και αποκομίζει πολύτιμες εμπειρίες, ώστε να τα παίρνει όποτε χρειαστεί "χοντρά" από "καπιτάλες" εταιρείες για επίλυση προβλημάτων και ανάκτηση δεδομένων - φυσικά, από φίλους και γνωστούς ούτε τη ...βενζίνη μου δεν δέχομαι να πληρωθώ!

    Υ.Γ. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το "επάγγελμα του μέλλοντος" (αυτό που πολλοί αφελείς γονείς και παιδιά στην Ελλάδα ονομάζουν "Πληροφορική", χωρίς να κατανοούν τι εννοούν), αλλά θα "έχωνα" πολλά λεφτά στον ...troubleshooter ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. @nikos dimou
    "αν και δεν θα είχε φανεί στον έλεγχο του BIOS;"

    Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου έχει τύχει ποτέ το BIOS να κάνει detect χαλασμένη μνήμη! Μόνο λάθος τύπο ή λάθος τοποθέτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Καλή η ιδέα του Zoros ;)

    Πάντως, το BIOS ούτε τα ...βασικά δεν ελέγχει - μην ...ελπίζεις άδικα :(

    Αλλά για να μην αλλάζεις DΙΜΜάκια ΧΩΡΙΣ να είσαι σίγουρος, δοκίμασε αυτό (τρέξε και όλα τα Extended Tests για τουλάχιστον ένα pass).

    Έχω ανακαλύψει αρκετά ελαττωματικά DIMMάκια με αυτό τον τρόπο - σε μισή ώρα περίπου θα ξέρεις - και με 100% βεβαιότητα ;)

    Αν βρεις σφάλμα, βγάλε ένα DIMM, ξανατρέξε το κ.ο.κ. Μπουτάρει από δισκέτα και ελέγχει αποκλειστικά και μόνο τη μνήμη (RAM και συναφή).

    Προσωπικά δε δίνω μεγάλες πιθανότητες να φταίει η μνήμη - λογικά θα είχες προβλήματα και στο παρελθόν (δε μπορεί όλα να χάλασαν ξαφνικά χθες, εκτός κι αν ο Χ. έχει ΠΟΛΥ μεγάλη ...χάρη ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. @Zoros
    "Amiga 500 (μεγάλος έρωτας, την έπλενα με κολόνια!!!), μετά τα ξενέρωτα Wintel PC (ποτέ δεν ένιωσα έλξη για ένα PC, μπορεί επειδή πλέον είχα μεγαλώσει)"

    Ακριβώς το ίδιο και εγώ. Δεν μπορώ να νιώσω για τα PC αυτό που νιώθω για τις Amigες μου :-) Ίσως γιατί δεν είναι κάτι το μοναδικό αλλά κάτι το κοινό στην αγορά των υπολογιστών. Ίσως γιατί μεγάλωσα με Amiga. Το PC το έχω δίπλα από τον σκουπιδοτενεκέ :Ρ

    Είναι απλά ένα εργαλείο το οποίο μπορώ να το αλλάξω με ένα οποιοδήποτε άλλο. Κάνω απλά την δουλειά μου. Όταν είμαι σε Amiga είναι άλλο πράγμα!

    Βασικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα από ιούς στο PC γιατί γενικά δεν κατεβάζω binaries. Έχω όσες εφαρμογές χρειάζομαι.

    Αυτό που είναι η κατάρα των PC είναι ο θόρυβος (ανεμιστηράκι για την CPU, ανεμιστηράκι για την GPU, ανεμιστηράκι για το PSU...) και η σκόνη! Αχ αυτή η σκόνη, με το κιλό την βγάζω κάθε φορά που ανοίγω τον υπολογιστή μου, επάνω στο ανεμιστηράκι, επάνω στην ψύχτρα... Σήμερα προσπαθούσα να παίξω Guild Wars και κλάταρε όλο το σύμπαν -πάγωνε διαρκώς το display- τελικά έβγαλα την κάρτα γραφικών ξεβίδωσα το ανεμιστηράκι και έβγαλα από την ψύκτρα της GPU ένα τόνο λιωμένης σκόνης.

    Iδού η θεά μου :-)
    (Amiga 4000)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Καικάτι ακόμη:

    Μη μας αποπαίρνετε πια με το ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν γρυ από μηχανήματα και κομπιούτερς- διότι καλό το να ξέρεις, αλλά με το να μην ξέρεις κάνεις και γνωριμίες...
    ;)

    Οκ, είναι σπαστικό να μην ξέρει μια γυναίκα να αλλάξει λάστιχο ή να μην μπορεί να βάλει βενζίνη στο αμάξι της, αλλά από την άλλη αν έχει καλυμένο το όποιο πεδίο με... outsourcing ή, ακόμη καλύτερα, in-house vertical integration, why bother?

    Το ίδιο βρε δεν κάνετε κι εσείς (ή νομίζετε ότι τα σπίτα είναι αυτοκαθαριζόμενα, τα πουκάμισά σας αυτοσιδερωνόμενα και τα ψυγεία αυτογεμιζόμενα?)

    Μμμμ?

    Φτ να πάρει, ήθελα να πετύχω το 12:00 σχόλιο, να ισχύει το περί γενεθλίων για 2 ημέρες, αλλά τρέχει το ρολόι σου Γάτε, να το... νουθετήσω λίγο κι αυτό?

    ΛΟΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. @yannis h: Με το Adaware σκανάρεις πού και πού (μια φορά τη βδομάδα, ή και συχνότερα) το σύστημα για adware και malware. Αυτή είναι η βασική χρησιμότητά του. Για δωρεάν εργαλείο μια χαρά είναι, αν και τα τεστ λένε πως δεν είναι 100% αποτελεσματικό.

    Μου κάνει εντύπωση που δεν βρίσκει updates. Εμένα μου ζητάει αυτόματα update κάθε 15 μέρες, συνδέεται και κατεβάζει. Μήπως δεν έχεις την τελευταία έκδοση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. aphro, κορίτσαρε, γεια σου, μαύρα μάτια... Ελειπα η άχρηστη, στα καλύτερα!

    By the way, κι εγώ αναρωτιόμουν το ίδιο... Κανείς γενέθλια σήμερα;

    Οταν θα σουτάρω τον δικό μου (αργεί λίγο ακόμη, αλλά που θα μας πάει; pc είναι, δεν μπορεί, κάποια στιγμή ....), έλα από δω μια βόλτα να βγάλεις τα απωθημένα σου... Ακούς εκεί μόνο 30 κάτι από τα χιλιάδες! Εγκεφαλικό; Το λιγότερο.

    mickey, νομίζω πως έτσι κι αλλιώς στο εξής θα αναλάβεις εσύ τα μαστοριλίκια του pc μου, με αμοιβή. Αν δεν θέλεις χρήμα, κάτι θα βρούμε βρε αδελφέ να ισοφαρίσουμε, δεν θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας, ουφ!

    Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Ανατολάκης, Νικοπολίδης, σούπερ σούπερ παιχνίδι. 1-0, και πάμε με άλλη ψυχολογία ελπίζω στη συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Σαν πιό πιθανό εικάζω το εξής:
    Οσο το pc ήταν ανοικτό, να τρύπωσε μέσα το ...Σατανάκι!!!

    Θα ήθελα να βοηθήσω αλλά δεν έχω επαρκή στοιχεία..

    Μία πρόταση μόνον. ΝΔ, δοκίμασε αν λειτουργεί σε safe mode. Εκεί, bus mastering και πολλά άλλα δεν λειτουργούν. Επίσης, δοκίμασε να κλείνεις services μέσω του msconfig και να τα εκκινείς ένα ένα. Καθώς και drivers.
    Eνεργοποίηση bootlog.
    Αλλά ας μην καταχρώμαι χώρο με τα πολλά σενάρια.
    By dividing & conquering...

    Και με το ...Σατανάκι στο δίπλα δωμάτιο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Γιατί ρη-άκτορ παιδί μου ,έχεις γενέθλια κάθε 5/10?
    :)

    Μπλέηντ, να σας συστήσω:

    Πήγασε η μοτοσυκλέτα με τα γκάζια, ρηάκτορ69 (προς τι το '69 αν είσαι 20+?) ο Πήγασος με τα ΠΑΡΑ πολλά γκάζια (στα φτερά!)

    :)))

    Μίκυ, προσλαμβάνεσαι ως αουσόρσερ (άτσα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Αγαπητή μου παιδίσκη, Αφροδίτη:

    Τι αίσχη είναι αυτά που ακούν τα ώτα μου. Θα κάμεις "θρύψαλα" τα πλάσματα που έφτιαξε ο άνθρωπος κατ' εικόνα και ομοίωσή του; Μη γένοιτο. Εάν προβείς στην καταστροφή τους, θα ψήνεσαι αιώνια εις την Γεένην της Κολάσεως!

    Δια να συμμορφωθείς, σου βάζω ως επιτίμιον να κάμεις πεντήκοντα restart σε ένα PC που έχουν εγκατασταθεί και απεγκατασταθεί 100 προγράμματα (χωρίς ...registry cleaning) και τεσσαράκοντα backup και restore σε δίσκο 500GB με ...δισκέτες ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. @πανάσχημη

    με το link που έστειλες μου κατέστρεψες τη μέρα... ή μάλλον το κεφάλι μου κ τον τοίχο.

    @mickey
    {
    Υ.Γ. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το "επάγγελμα του μέλλοντος" ... αλλά θα "έχωνα" πολλά λεφτά στον ...troubleshooter ;)
    }
    ναι μαζί με τους υδραυλικούς, τρελλλά λεφτά. Ούτε 50Κ$/χρόνο κ να ακούς κ τον κάθε άσχετο.

    \start - geek comment
    όταν αγοράζετε δίσκους πέρα από τη φασαρία, καλό είναι να κοιτάτε κ το reliabillity. Δεν θέλω να αναφέρω μάρκες αλλά υπάρχουν στοιχεία στο νετ. Επίσης, δεν πρόσεξα αλλά ΝΔ υποθέτω ότι μιλάτε για ATA drives.
    More than an interface - SCSI vs. ATA πολύ καλό paper και εύκολο - google it if u like)
    \end geek comment


    Αυτή η ιστορία με το PC πάντως είναι εξάρτηση. Νομίζω ότι πολλοί φίλοι από εδώ ανήκουμε στην ίδια life-style κατηγορία... technosexuals

    Το αγαπημένο μου σημείο είναι αυτό:
    Occasionally, this term is used as an insult, implying in a derogatory way that a person would prefer a sex toy to an actual sexual partner.

    Εντάξει είπαμε... είμαστε κ ελληνάρες (sorry harry)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. @Πάτερ Μικάκειε,

    "...τα πλάσματα που έφτιαξε ο άνθρωπος κατ' εικόνα και ομοίωσή του;"

    Αν είναι σαν του libertarian, λίγο... square δεν είναι ο συγκεκριμένος κύριος?

    Δε μου συστήνετε καλύτερα τον άλλον άνθρωπο, που τα φτιάχνει με καμπύλες τα πλάσματά του? (ξεύρετε εσείς...!).

    Στη φύση δεν υπάρχουν ευθείες πάτερ, ούτε επίτημα... Μόνο... καπουλάδες (-τες) και τεθλασμένες!

    Και μια που ο ρηάκτορ πάτερ μου μόλις εδήλωσε το
    "Εγώ θα αναλάβω την καταστροφή και ο Mickey την αποκατάσταση. ...και ο Λουμίδης στους καφέδες.",

    άρα ΚΑΙ αμάρτησε ΚΑΙ σας εξέθεσε, συν απευθύνθη ταυτοχρόνως σε Πήγασο και εμέ (δύο μαζί και να του κάτσουμε, μόνο στον λαιμό η στο σβέρκο, δεν παέι αλλλιώς στο νέο, μην τρελλαθούμε τώρα!!! Αυτά είναι για τον Γάτο με πέταλα!),

    προτείνω να του ρίξετε και μερικούς αφορισμούς μαζί με τα επίτημα που είπατε.

    Είμαι σίγουρη πως θα φρικάρει εντελώς!!!!

    (μπορώ να βλέπω?)

    ΛΟΛ!!!!

    (καλά, τι έχω ν'ακούσω πάλιιιιι... η απολωλή κτλ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Πολύ καλή ιδέα αυτό το ποστ, Νίκο.
    Όλοι έχουμε κάποιου είδους "σχέση" με τα "εργαλεία" αυτά....

    ...το 1981 δανείστηκα ένα ΖΧ81 από ένα ξάδερφο για να το ...μάθω πρώτα εγώ και έπειτα να του δείξω πως να το προγραμματίζει!
    Αυτό ήταν. Γοητεύτηκα!

    Έκτοτε πίστευα ότι οι αυριανοί αγράμματοι θα είναι εκείνοι που δεν "κατέχουν πράμα" από PC.

    Πάνω σ'αυτή τη λογική, όταν ο γιός μου έγινε 10 χρονών του πήρα ένα προσωπικό υπολογιστή κάνοντας σχέδια και όνειρα ότι από μικρός αφού εξοικιωθεί με το "εργαλείο" θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει με σκοπό τη μάθηση...
    ....εμ δέ!!
    το είδε εξ αρχής σαν παιχνιδομηχανή και τώρα (4 χρόνια μετά) έχει γίνει top gamer σε διάφορα interactive παιχνίδια τύπου world of warcraft και "χάνεται" επί ώρες τα βράδια στους virtual κόσμους του διαδικτύου....
    όλα αυτά βέβαια εις βάρος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που ένας έφηβος της ηλικίας του θα είχε. Αλλά επίσης εις βάρος και αυτής της σωματικής και ψυχικής του υγείας!

    Χωρίς να θέλω να κουράσω περισσότερο την ομήγυρη θάθελα να συμβουλεύσω τους νέους γονείς ΝΑ ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ Η.Υ. ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
    Καλύτερα να τα αφήνετε να "παίζουν" λίγο σε κάποιο ελεγχόμενο μηχάνημα της οικογένειας παρά να αποκτήσει το παιδί δικό του PC που δεν θα μπορείτε να το ελέγχετε.
    Η επίδραση των Η.Υ. (και κυρίως των σημερινών μελετημένα ψυχοφθόρων παιχνιδιών) στα παιδιά δεν έχει ακόμα μελετηθεί σε βάθος για όλες τις συνέπειές τους.
    Η ευκολία με την οποία χτύπαγαν τους ιρακινούς με τις "έξυπνες βόμβες" τους τα αμερικανάκια, σαν να ήταν ένα οποιοδήποτε special videogame, και οι μελλοντικές εφαρμογές μιας τέτοιας συνειδησιακής "αναισθητοποίησης" με κάνει να τρομάζω.

    ....ο χρόνος θα το δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. ΑΑΑΑΑΑΑΧ Χρυσοθήρα μου,

    ενώ άμα βλέπεις 40-άχρονους μαντράχαλους με τα τζόυστικς πίου-πίου όλα τα γκεημς με τα τρομερά γραφικά, αισθάνεσαι καλύτερα...

    Αφιόνι!

    (το 3-χρονο πήρε το mouse για πλάκα, το έβαλε μπροστά στην τιβι και μαζί με κάποια από τα ουκ έστιν αριθμός (είμαι σίγουρη ότι ζευγαρώνουν στα κρυφά πίσω από τους καναπέδες!) τηλεχειριστήρια, προσπαθούσε ν'ανοίξει το μήντια σέντερ έτσι... Το σουτάρεις ή το κάνεις πακέτο στον Βασιλάκη?)

    @ρηάκτορ παιδί μου,

    όταν φτάσεις στην ηλικία όπου δεν θα γιορτάζεις γενέθλια κάθε χρόνο, διότι θα το έχεις χορτάσει το σπορ, έλα να μας βρεις... Μερσί!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. @reactor

    vroooom? έ όχι και vrooom!

    Να πάμε κόντρες εσύ με τα κυβικά σου κι εγώ με τα φτερά μου, αλλά θέλει πρώτα το παίδεμά του το πράγμα... Τι, πιάνουμε την ευθεία και το τελικιάζουμε με την πρώτη; Θέλει στρώσιμο πρώτα! Ξέρεις τι ιδρώτα και τι πνευματικό - και άλλον - κόπο έχουν ρίξει άλλοι πριν από σένα, για να προαχθούν από ψάρακες;;; Καλά τα είπε η τρελοκοτσιδού που έκανε και τις συστάσεις, αυτά είναι μόνο για γάτους με πέταλα, αλλιώς θα καταλήξεις με αυχενικό, βρε αγόρι μου!

    Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι, μην βιάζεσαι!

    Πίσω στη σειρά σου γρήγορα...

    Δεν είναι και το βρωμοπόντικο εδώ, που είναι πάλιουρας σε αυτά τα κόλπα και θα σου εξηγήσει πέντε πράγματα περί της διαδικασίας...

    Αντε, καληνύχτα τώρα.

    (χιούμορ κάνουμε, ελπίζω να μην είσαι κι εσύ από τους εύθικτους!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. "...τα πλάσματα που έφτιαξε ο άνθρωπος κατ' εικόνα και ομοίωσή του;"

    Αν είναι σαν του libertarian, λίγο... square δεν είναι ο συγκεκριμένος κύριος?


    Ναι είχε τετράγωνη λογική ο δημιουργός της :Ρ

    "Δε μου συστήνετε καλύτερα τον άλλον άνθρωπο, που τα φτιάχνει με καμπύλες τα πλάσματά του? (ξεύρετε εσείς...!)."

    γκούχου γκούχου Steve Jobs γκούχου γκούχου...

    τσκ τσκ γυναίκες :Ρ τα καμπυλωτά πλάσματα δεν είχαν ούτε καν preamptive multitasking... κόλλαγε μια εφαρμογή και κόλλαγε όλο το σύστημα. To "square" πλάσμα είχε pree-multitasking 16 χρόνια πριν το αποκτήσει το καμπυλωτό ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Πριν 5-10 χρόνια συναρμολογούσα συχνά PC για φίλους και για μένα, περισσότερες φορές έκανα "γενική καθαριότητα" - φορμάτ.

    Και ενώ στη αρχή απολάμβανα τη χαρά της δημιουργίας, στο τέλος κατέληξε η σχέση με τα PC να γίνεται πιο .. τυπική.
    Χρησιμοποιείται πλέον σαν εργαλείο και όχι σαν πεδίο διοχέτευσης δημιουργικότητας και διάθεσης για πειράματα.

    Ο πολύς πειραματισμός έχει βέβαια και το ρίσκο του (χαμένα partitions με emails από το '95, καμένες μητρικές κτλ.)

    ΝΔ, χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Καλημέρα!

    Ευχαριστώ για τις ευχές αλλά έχω δηλώσει από χρόνια ότι οι σωφρονες άνθρωποι δεν γιορτάζουν γενέθλια άνάμεσα 40 και 80.

    Πριν τα 40 γιορτάζουν ωρίμανση.

    Μετά τα 80 επιβίωση.

    Από τα 40 ως τα 80 είναι απλή γήρανση...

    Come back in 9 years!

    Ξύπνησα νωρίς για να δω το Grand Prix της Κίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Η πολύ σχετοσύνη σα έχει κάνεις τελείως άσχετους. Μπερδευτήκατε με τα διμμς και σιμς και πιο το τελικό αποτέλεσμα? Την τύφλα σας ξέρετε.

    Μου θυμίζετε τους ερασιτέχνες των δεκαετιών ’40, ‘50 και ‘60 που έβλεπαν περιφρονητικά όσους δεν ήξεραν πια λυχνία είναι τελευταίο επίτευγμα της τεχνολογίας και βεβαίως, βεβαίως τα τρανζίστορ υστερούν κατά πολύ και δεν έχουν μέλλον. Τα τρανζίστορ είναι για τους λαουτζίκους. Ο σωστός και πραγματικός φίλος του ραδιοφώνου φτιάχνει ο ίδιος το ραδιόφωνο του. Και αν μπορούσε, θα έφτιαχνε και τις αντιστάσεις, και τα πηνία.

    Εγώ πάλι γιατί ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τα δικά μου πισι, να άλλο ένα μυστήριο της φύσεως. Έχω Norton, zonealarm, spybot και κρατώ το κεφάλι ήσυχο. Η ενημερώσεις γίνονται όλες αυτόματα. Την ίδια δισκέτα του Νόρτον έχω εγκαταστήσει σε τρία μηχανήματα, ουδέν πρόβλημα. Γιατί κολλάει σε σας?

    Ποτέ δεν μου κόλλησε ο υπολογιστής μου, εκτός από μία περίοδο όπου μερικές μνήμες απεβίωσαν και κάπου-κάπου έχαναν τις τελευταίες εγκαταστάσεις του office, επανέφερε αυτομάτως τις προηγούμενες εγκαταστημένες, αλλά οι εφαρμογές μου δεν χάνονταν. Τελικά πετάχτηκα ένα Σάββατο στο πλαίσιο και πήρα νέο. Στο σημείο που έχουν πέσει οι τιμές, δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τις λεπτομέρειες. Δεν σου κάνει ο δίσκος, παίρνεις άλλο μηχάνημα. Η το στέλνεις στους ειδικούς να στο αναβαθμίσουν. Μη είστε αφελείς πιστεύοντας ότι κερδίζετε κάτι κάνοντας τον μάστορα. Δεν κερδίζετε ούτε σε γνώση, ούτε σε χρήμα.

    Στο αμάξι σου δεν βάζεις χέρι να αλλάξεις την μηχανή του ώστε να το αναβαθμίσεις σε τζάγκουαρ. Ούτε πειράζεις τα φρένα του. Πέντε πράγματα είναι όλα και όλα που πρέπει να ξέρεις για να είσαι καλός οδηγός, και αυτά όχι απαραίτητα.




    Ηθικόν δίδαγμα:
    Τα μηχανήματα είναι εργαλεία, και έτσι να τα αντιμετωπίζετε. Την στιγμή που σας έχουν κυριεύσει αυτά, εσείς έχετε χάσει το παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Περί γραψίματος με το χέρι vs γραψίματος στο η/υ

    Μεταφέρω αυτά που έχω ακούσει/διαβάσει με λίγο απλοϊκό τρόπο, μιας και δεν είμαι expert επί του θέματος.

    Απ΄ότι φαίνετε ο εγκέφαλος αυτοματοποιεί κάποιες γνωσιακές διεργασίες ώστε να μην καταλαμβάνουν πολλές resources. To πρόβλημα φαίνετε έντονο στις περιπτώσεις που κάνουμε δύο πράγματα μαζί, και τέτοια είναι η περίπτωση που γράφουμε κάτι πρωτογενές (εννοοώ πως δεν το αντιγράφουμε χωρίς να ενδιαφερόμαστε για το τι λέει το κείμενο). Τέτοια είναι η περίπτωση της γραφής που πρέπει ταυτόχρονα να γράφουμε και να σκεφτόμαστε αυτά που θέλουμε να γράψουμε. Όταν αποκτήσουμε αρκετή εμπειρία σε μια διαδικασία γραφής (χειροκίνητη ή στον υπολογιστή), ο εγκέφαλος την αυτοματοποιεί και «την ρίχνει στο bg» προκειμένου να δώσει περισσότερα resources στην άλλη διεργασία, σε αυτή που μας βοηθάει να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε καλύτερα.

    Τώρα όσοι από μας έχουν συνηθίσει το γράψιμο στον υπολογιστή έχουν ξεμάθει την χειροκίνητη διαδικασία και μας φαίνεται πολύ δύσκολο να γράφουμε και να σκεφτόμαστε ταυτόχρονα. Αφήστε που ξεσυνήθισε και το χέρι.

    Αυτά κάνουν τα μακροχρόνια «κολλήματα» :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. @human canonball

    μήπως είσαι λίιιιιιιγο γκαντέμης????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Τα καλά νέα (για μένα): κερδίζει ο Αλόνσο - έμεινε ο Σουμάχερ. 99% πρωταθλητής ο Αλόνσο.

    Τα κακά νέα: το desktop δεν έχει πρόβλημα μνήμης - έβαλα έβγαλα τα dimms, καμία διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Η φετινή μας ευχή είναι, λοιπόν, να σας ευχηθούμε σε 9 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. synas said...
    Η φετινή μας ευχή είναι, λοιπόν, να σας ευχηθούμε σε 9 χρόνια...

    Ωραία ευχή! Τη δέχομαι. Και σε 19 - ακόμα καλύτερα... ("Άπληστος για Ζωή": τίτλος ταινίας μελό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. maiosone said...
    Αφροδίτη, συγχαρητήρια από τη γυναίκα μου για τα αυτοκαθαριζόμενα σπίτια!!!

    Θυμίστε της όμως τα αυτογεμιζόμενα προτοφόλια και τις αυτοπληρωνόμενες πιστωτικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Kαλημέεερααααα!

    Νομίζω ότι η τέλεια λύση είναι εκείνο το πλήκτρο κάπου ανάμεσα στα υπόλοιπα που λέει "F*ck it!" - συνοπτικές διαδικασίες...

    (Το έχει σε φωτο και εκεί:
    http://georgesoulfunnies.blogspot.com/, δεύτερη φωτο από πάνω)

    Εεεεειιιιιι, libertarian, πλάκα κάναμε με τον Μίκυ (δεν έκανες το χόμγουωρκ σου τελευταία...) εκείνος ως υπέρμαχος των απανταχού κομπιουτεράδων, με τη ρόμπα του κατηχητή (μπρρρρ.... καμμία σχέση το ποντίκι!) να θέλει να με βάλει στον ίδιο δρόμο (μα άκουσες τιμωρία? Ανατρίχιασα!). Κι εμένα την ασεβή, που εκτός από το να τραβάω μπρίζες, κάνω και διάφορα άλλα, ντους με καφέ με πολλή ζάχαρη ή πορτοκαλάδα στα έρμα τα μηχανήματα, κατά λάθος βέβαια, αλλά ναι.... ΚΑΙ αυτό το κάνω... Οπως και το να τα ξεχνάω πιο παλιά ανοιχτά, οπότε να τα καίω κτλ...

    Παράδειγμα ήταν, από το δημιούργημα (τετράγωνο μηχάνημα) να συμπεράνουμε τον δημιουργό (square mind of course, but it wouldn't sound as funny, right?) και να το πάμε μετά σε καμπύλες....

    ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ βρε, όχι της Μήλον Α.Ε.!!!

    Ξέρεις, σα να του λέω Μίκυ (και απανταχού computerοκολλημένοι δλδ) αφήστε τα μίση και πιάστε το... χμ..., make love not war, ναι, και η μπάλλα είναι στρογγυλή αλλά υπάρχουνε κι αλλού στρογγυλάδες που κάνουνε... παπάδες κτλ κτλ κτλ! (βλ. Μουντιαλο-μπλογκ Μίκυ και πώς το λύσαμε το θέμα).

    Αχ, και μετά λέτε για μας, που άμα μπούμε στο Χόντο ξεχνάμε να βγούμε... Ολα στο κομπιούτερς τα ανήγαγε ο φίλος μας!

    "...τα καμπυλωτά πλάσματα δεν είχαν ούτε καν preamptive multitasking... κόλλαγε μια εφαρμογή και κόλλαγε όλο το σύστημα. To "square" πλάσμα είχε pree-multitasking 16 χρόνια πριν το αποκτήσει το καμπυλωτό ;-)"

    Χμμμμ.... δεν ήξερα ότι χρειάστηκε 16 χρόνια το θηρίο ο Αδάμ για να φαέι το μήλο... (στο τέλος μάλλον θα το έφαγε να γλυτώσει από την γκρίνια της... Προτίμησε το να χάσει τον Παράδεισο & την αιώνια ζωή προκειμενου να βγάλει τον σκασμό το βασανάκι, ε?)

    Libertarian, rrrespect man!
    :)))

    @reactor69,

    Εσύ παιδί μου θα πας μπροστά!
    (δεν παίρνουν και μερικοί-μερικοί μαθήματα τακτικής -3:21:13- από το βρέφος λέω εγώ?)

    ΛΟΛ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. @ΝΔ,

    "maiosone said...
    Αφροδίτη, συγχαρητήρια από τη γυναίκα μου για τα αυτοκαθαριζόμενα σπίτια!!!

    Θυμίστε της όμως τα αυτογεμιζόμενα προτοφόλια και τις αυτοπληρωνόμενες πιστωτικές..."

    Αχ Γάε, Γάτε, εδώ μιλάμε για το ύψιστο ταλέντο, να βρεις το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα εκδίδει την λεγόμενη εμ, τώρα πώς το λένε αυτό κομψά... α-γκουχ, τεσπα, "αυτοπουσερνεικαράβι-κάρτα", με τις καλύτερους όρους της αγοράς και προνομιακό επιτόκιο...

    Εχεις και το ΑΤΜ στο σπίτι σου, αν διαπραγματευτείς καλά τους όρους έχεις και απεριόριστο όριο αναλήψεων, καταθέτεις όποτε σε βολεύει όσες δόσεις επιθυμείς, πληρώνεις μόνον τους τόκους ή ακόμη καλύτερα, δεν χρεώνεσαι τόκους υπερημερίας (παρά μόνον εάν θέλεις ντε και σώνει να πληρώσεις όταν ο κουβαλητής σου ήταν... εξαιρετικά-καλό-παιδί-σήμερα) κτλ κτλ κτλ...

    Μέχρι να βγάλεις χρυσή καρτα πάει το θέμα! Η να έχεις πολλές πιστωτικές από διαφορετικές τράπεζες, αρκεί να μπορείς να τις πληρώνεις... ή πάλι, όχι!

    Ποστ ολόκληρο θέλει...

    (Καλά, ευχές νιανιανια να μην πούμε, νέος και ακμαίος όμως και σε 19 χρόνια να μας πεις το μυστικό, να πούμε? Youthness in a bottle..)
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Καλημέρα και καλή τύχη.

    Δυστυχώς δεν έχω να σας συμβουλέψω τίποτα. Αν κι η αν ήταν Apple, όλα θα γίνονταν απλουστάτα (κι αν έχω λύσει-δέσει αμέτρητα Apple...), στο ένα PC που χρησιμοποιώ, δεν τολμάω να κάνω ...ταρζανιές που εμπλέκουν το λειτουργικό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. @ ΝΔ

    Η αποστολή ευχών είναι ανάγκη και ευχαρίστηση του αποστολέα και όχι του εορτάζοντος. Συνήθως δε, χωρίς συνέπειες ή υποχρεώσεις για τον παραλήπτη.

    Εχω μάλιστα την αίσθηση ότι πολλοί σας εύχονται πολλά, κάθε μέρα εδώ στο blog. Με τα γραφόμενα ή τη στάση τους.

    Να τα εκατοστήσετε λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. harrygreco said...
    "Τα γενεθλια των ηλικιωμενων (40+) ειναι show νεανικοτητας. Σημασια εχει στα 72 να δειχνετε & να ειστε ακμαιος. Εκτιμαται ιδιαιτερα απο τις κυριες 50+".

    Περιέργως εκτιμάται και από τις νέες 20-. Μάλλον για μπαμπά ψάχνουν, αλλά επωφελείται κανείς..

    @proinos - ο μη-εορτάζων, ευχαριστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. reactor 69 - Μία τέτοια είδηση δεν είναι ποτέ άσχετη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. @νδ και ριακτορ69

    Η ομοδοξη αδελφή εν Χριστώ Ρωσια ειναι ειδεχθής ...

    αρθρο απο τον σημερινο "πολιτη" της κυπρου:

    ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

    Σκληρά αντίποινα συνεχίζει να επιβάλλει η Ρωσία κατά της Γεωργίας, αντιδρώντας στην υπόθεση κατασκοπείας που απεκάλυψαν οι αρχές στην Τιφλίδα και στην οποία φέρονταν να εμπλέκονται Ρώσοι αξιωματικοί.

    Η κυβέρνηση Πούτιν διατηρεί σε ισχύ τον χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό της Γεωργίας, ενώ προχώρησε και σε απελάσεις Γεωργιανών πολιτών με την κατηγορία της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον διατηρείται το "μπλόκο" στις τραπεζικές συναλλαγές και συνεχίζονται οι έφοδοι και το "σφράγισμα" επιχειρήσεων Γεωργιανών συμφερόντων. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας επιβεβαίωσε πως 200 Γεωργιανοί απελάθηκαν και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Τιφλίδα.

    Σε ένα μάλλον ανατριχιαστικό σκέλος της ρωσικής "εκστρατείας", η αστυνομία στη Μόσχα ζητά από σχολεία λίστες με τους μαθητές γεωργιανής καταγωγής για να "ξεριζώσει" τους παράνομους μετανάστες.


    απιστευτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. NEO! NEO! NEO!

    "Ο τρώσας και ιάσεται"

    (Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι!)

    Το κακό που έκανε ο Νόρτων (Internet Security) το αποκατέστησε ο Νόρτων (Ghost)!Θυμήθηκα ότι πριν ένα μήνα είχα κάνει backup σε έναν εξωτερικό USB δίσκο. Έκανα λοιπόν Restore και ω! του θαύματος - τώρα είναι όλα ΟΚ. Πήγα πίσω ένα μήνα αλλά συγχρόνισα τα αρχεία μου με τα μικρα USB disks. Έχασα μόνο λίγο mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Σχετικά με το πρόβλημα του PC το θέμα ακούγεται μάλλον απλό αν και ομολουγομένως περίεργο. Νομίζω πάντως πώς θα είχαν αποφευχθεί όλα τα προβλήματα αν είχατε επιλέξει τη λύση του RAID controller σε mirroring. Σίγουρα καταλαβαίνετε τι λέω... Επίσης, επειδή παρακολουθώ από τα 15 μου τα άρθρα σας στο RAM, δε μπορώ να κατανοήσω την "εμμονή" στη σουίτα της Symantec. Πρόκειται πραγματικά για το χειρότερο memory management που έχω συναντήσει και δε μπορώ να βρω κάποιο ουστιαστικό πλεονέκτημα πλήν του "όλα σε ένα" και της συνήθειας με το user interface...

    Σχετικά με τη F1 είναι τουλάχιστον κωμικό, όντως, να σπάει -μετά από πόσο καιρό άραγε- κινητήτας της Ferrari σε επίσημο αγώνα... Προσωπικά αισθάνθηκα "προδωμένος"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Nikos Dimou said...
    NEO! NEO! NEO!

    "Ο τρώσας και ιάσεται"

    (Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι!)

    Το κακό που έκανε ο Νόρτων (Internet Security) το αποκατέστησε ο Νόρτων (Ghost)!Θυμήθηκα ότι πριν ένα μήνα είχα κάνει backup σε έναν εξωτερικό USB δίσκο. Έκανα λοιπόν Restore και ω! του θαύματος - τώρα είναι όλα ΟΚ. Πήγα πίσω ένα μήνα αλλά συγχρόνισα τα αρχεία μου με τα μικρα USB disks. Έχασα μόνο λίγο mail.
    ------------------------------

    Συγχαρητήρια!

    Αυτό κι αν είναι δώρο!!!



    Με πολλή αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. προσφατα ειχα τον ιό jar.jar o oποιος αφαιρεσε τα κουμπια απο το START MENU

    με ενα ριστορ και ενα καθαρισμα-σκουπισμα με αντιβαιρους i saved the day

    αλλα για λιγο ημουν lost in space...ενα βήμα πριν το αναθεματισμενο φόρματ (+!+!+ χτύπα ξύλο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. makis-skf said...
    Η δολοφονία της Άννα Πολιτκόφσκαγια είναι
    συγκλονιστικό νέο, ήταν μια
    από τις ελάχιστες ελεύθερες
    φωνές στη σημερινή Ρωσία.

    --------------------------

    Ανέκαθεν, η ελευθερία σκέψης, στοχασμού και έκφρασης, η εμπιστοσύνη στον ορθολογισμό και η διατύπωση καινοφανών θέσεων ή και "αιρετικών", η διάθεση δηλαδή να ξεφύγει κάποιος από το μαντρί, ενέχει πολλούς κινδύνους.

    Ρωτήστε και τον ΝικόΔημο.


    Με πολλή αγάπη και συγκίνηση

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. "Δεν ξέρω ποιο θα είναι το "επάγγελμα του μέλλοντος" ... αλλά θα "έχωνα" πολλά λεφτά στον ...troubleshooter"

    Δεν ξερω για το μελλον αλλα για το παρον δεν ισχυει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Mε τη βοηθεια του μαγικου ραβδιου των << δρομων >> να θυμηθουμε καποια γενεθλια πριν πολλα χρονια......


    << Η Ελενη ηταν στην Αγγλια οπου εμενε αρκετους μηνες,τελειοποιώντας τα αγγλικα της.Μια μερα ειχα επισκεφθει εναν πελατη.Στο προθαλαμο του γραφειου του καθοταν η κορη κοινου μας φιλου,εικοσι ετων που μαθαινε γραμματευς...

    << Ποσες του μηνος εχουμε σημερα? >> τη ρωτησα. << 8 οκτωβριου >> ,μου απαντησε. << Θα επρεπε να το θυμαμαι-εχω και τα γενεθλια ! >> << Και πως θα τα γιορτασετε? << Τιποτα θα πάω σπιτι και θα κοιμηθω νωρις >>

    Κατι στον τροπο που με κοιταξε με εκανε να αλλαξω γνωμη.Την προσκαλεσα να φαμε εξω μαζι και δεχθηκε.Ειχε πανσεληνο στην παραλιακη του Σουνιου.Το ιδιο βραδυ γιναμε εραστες.

    Ηταν η πιο τρυφερη και σωστη ερωτικη ιστορια απο οσες εχω ζησει.Ουτε παθος,ουτε δραμα.Τρεις φορες την εβδομαδα ερχοταν σπιτι μου με προφυλάξεις ( << Θα με σκοτώσει ο πατερας μου >> ) .Καθοταν ολο το απογευμα και το βραδυ.Μιλουσαμε ,ακουγαμε μουσικη και καναμε ερωτα δυο και τρεις φορες.Κρατησε μερικους μηνες.Και,με τον ιδιο απλο τροπο που αρχισε,τελειωσε μια μερα οταν και ποι δυο ειχαμε χορτασει.Ουτε αν αποχαιρετισμος.Δεν τηλεφωνησε,ουτε και εγω..

    Την ειδα μετα απο πολλα χρονια,κυρια με παιδια.Και χαρηκα που θυμοταν αυτη τη σχεση με την ιδια ζεστασια και τρυφεροτητα. >>



    Κ.Νικο χρονια πολλα!!!Η θεια Μικα μαζι με την μητερα σας απο ψηλα θα κοιταν και θα καμαρωνουν το παιδι Νικο που μπηκε στα 72!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Reactor - η αναγγελία ήταν άσχετη αλλά σημαντική - τα σχόλια σε ύφος ζεϊμπέκικο περιττεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Για το αν ο υπολογιστής είναι κομμάτι του εαυτού μας νομίζω ότι όλα ειπώθηκαν στο τελευταίο τεύχος του RAM και λογικά οι περισσότεροι το έχετε διαβάσει. Αν δεν το έχετε όμως διαβάσει, τρέξτε στο περίπτερο να το αγοράσετε γιατί ο γράφων αυτό το σχόλιο δεν ξέρει να κάνει λινκς.

    Δυστυχώς δεν μπόρεσα να καταλάβω τα περισσότερα σχόλια από αυτά που διάβασα στο μπλογκ. Αγόρασα τον υπολογιστή μου πριν από 4 μήνες και ακόμα δεν ξέρω τις δυνατότητές του. Δεν τις ξέρω λόγω έλλειψης χρόνου και γιατί δεν έχει μπει ακόμη εντελώς στην καθημερινότητά μου. Δεν είναι ότι φοβάμαι μήπως εθιστώ ή γιατί νομίζω ότι θ’ αποσυρθώ από τον κόσμο μου και τους φίλους μου. Έτσι και αλλιώς έχω εθιστεί!

    Αλλά το θέμα δεν είναι ο εθισμός ούτε αν είμαστε καταναλωτικά όντα. Αυτονόητα πράγματα. Το θέμα είναι ότι σήμερα εκτός από τον ΝΔ έχει γενέθλια ένας δικός μου άνθρωπος που δεν τον έχω δει ακόμη, αλλά επειδή διαβαζει αυτό το μπλογκ και επειδή ξέρει ποιος είμαι του στέλνω από εδώ τις ευχές μου!
    Κύριε Δήμου, εντάξει δεν γιορτάζετε, αλλά αισθάνομαι ότι οφείλω να ευχηθώ: να τα χιλιάσετε και να συνεχίσετε να ανεβάζετε ωραία ποστς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. nikos dimou said:
    Είναι θέμα ψυχοσύνθεσης ή παιδείας;

    Θα έλεγα θέμα συγκυριών και οπωσδήποτε ζήτημα κοινωνικών αναπαραστάσεων. Έτσι αναμένεται να συμπεριφέρεται μια γυναίκα κι έτσι ανατρέφεται, συνειδητά ή ασυνείδητα - κυρίως το δεύτερο (το νου σου Andy! ;).
    Από την άλλη τα αγοράκια από μικρά αναμένεται να ενδιαφέρονται για μηχανές και ό,τι άλλο θα τα προσδώσει το στίγμα του άντρα.
    Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κοινωνικές αναπαραστάσεις επιβεβαιώνονται. Αλλιώς θα άλλαζαν και θα προσαρμόζονταν στη νέα πραγματικότητα.
    Οι συνθήκες, κατά τη γνώμη μου, σε συνδυασμό με το χαρακτήρα-προσωπικότητα διαμορφώνουν τις εξαιρέσεις.

    Από μωρό σιχαινόμουν τις Bibibo, Barbie και λοιπές ροζ κουκλίτσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. nikos dimou said:
    .."Σημασια εχει στα 72 να δειχνετε & να ειστε ακμαιος. Εκτιμαται ιδιαιτερα απο τις κυριες 50+".
    Περιέργως εκτιμάται και από τις νέες 20-. Μάλλον για μπαμπά ψάχνουν, αλλά επωφελείται κανείς..

    Αγαπητέ μου Νίκο Δήμου δεν είναι τα 72 χρόνια ζωής, έστω και με ακμαιότατη εμφάνιση, που εκτιμώνται από τις νέες 20-. Το πνεύμα του συγκεκριμένου 70άρη είναι!
    Ας μιλήσει και μία 20+4... :)

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ευχαριστώ filomila - είναι παρήγορο αλλά και αμήχανο να ακούς τέτοια. Αλλά τα έχω γράψει και αλλού, καλύτερα. Gerontion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. ΝΔ
    Αν αντιληφθηκα σωστά είναι ημέρα γενεθλίων; Χρόνια πολλά τότε!


    Στα κορίτσια του μπλοκ
    Κορίτσια χαμηλώστε τους τόνους για τις πιστωτικές κάρτες. Αυτή η κουβέντα βλάπτει τι κίνημά μας.
    Η σωστή φεμινίστρια ξέρει να ξοδεύει αλλά σιωπηλά....


    Reactor
    Αν συνεχίσεις να μου χαλάς το νικ, ο φεμινισμός μου θα μειωθεί και θα καταλήξω σε κάποιο κοσμηματοπωλείο να αγοράζω κουδουνίστρες.
    Be safe young man

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Πανάσχημη ευχαριστώ - αλλά παραπέμπω και στο σχόλιό μου των 07:44 σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Στα 72 μου πολύ θα ήθελα να διατηρώ blog, να έχω το κουράγιο να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τα gadgets, να είμαι δήμιουργικός και ευφάνταστος. Με λίγα λόγια, να έχω ένα μυαλό ακμαίο, που να είναι παραγωγικό και να "στροφάρει" ακόμη. Νομίζω πως αυτό ευχόμαστε όλοι οι νέοι της ηλικίας μου (22).

    Όσο για τις κοπέλες, θεωρώ πως το πνεύμα, η γοητεία, το χιούμορ και η εγρήγορση είναι αυτά που αρκούν για να κάνουν έναν αντρα ερωτεύσιμο ανεξαρτήτως ηλικίας...

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Η τεχνολογία δημιουργεί εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά.

    Χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς computer, χωρίς κινητό τηλέφωνο, χωρίς τηλεόραση, (ακόμα και αυτήν την γνωστή τηλεόραση) έχουμε συμπτώματα στέρησης.

    Οταν τα κινητά τηλέφωνα μπήκαν στην Ελληνική αγορά, περίπου το 1992, έκανα την σκέψη ότι δεν μου χρειαζόταν, με το σκεπτικό ότι εγώ μεν, όποτε ήθελα έπαιρνα τηλέφωνο άλλοι δε, δεν μου χρειαζόταν να με βρίσκουν στο τηλέφωνο, όταν ήμουν εκτός οικίας η γραφείου.

    Οταν απέκτησα κινητό τηλέφωνο, με έκπληξή μου διαπιστωσα ότι ήμουν τόσο εξηρτημένος ώστε κάποτε που το ξέχασα, γύρισα στο σπίτι μου να το πάρω παρ' ότι αναγκάστηκα να διασχίσω όλην την Αθήνα.

    Χωρίς το πορτοφόλι, μπορούσα να περάσω μια ημέρα. Χωρίς το κινητό όχι!

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός, κυρίως, ότι η τεχνολογία είναι ο κύριος φορέας των πληροφοριών και της επικοινωνίας μας.

    Ειμαστε κοινωνικά ζώα και αντλούμε δύναμη και ζωή από την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

    Ακόμα και αυτούς που δεν γνωρίζουμε προσωπικά, ακόμα και αυτούς, που έχουν ζήσει η θα ζήσουν σε άλλη εποχή. Από τους φίλους μας αλλά και από τους εχθρούς μας.

    ...Οπως ο Ανταίος αντλούσε δύναμη από την επαφή του με την γη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. ΝΔ
    Κι εγώ με τη σειρά μου σας παραπέμπω στο άρθρο της Washington POst στο
    http://www.washingtonpost.com/
    wp-srv/national/longterm/
    glenn/glenn.htm

    Αν βαριεστε να το διαβάσετε σας ματαφέρω το ζουμι. Πρόκειται για τον Τζων Γκλεν που πέταξε στο διάστημα για ακόμα μια φορά στα 78 (και έτσι πως τα μετράμε εμείς τα χρόνια στην Ελλάδα στα 79):

    "The one on the left was Discovery, John Glenn's rocket. At 2 o'clock in the afternoon Thursday, the senator from Ohio is scheduled to blast into orbit, 36 years after he became the first American to take such a journey."

    Θυμάμαι την εκτόξευση διότι υπήρξε παγκόσμια κάλυψη.Ο παρουσιαστής είχε πει οτι το Discovery εκτοξεύθηκε με 7 (νομιζω) ήρωες και έναν Αμερικανό θρύλο.

    Και ο τίτλος του θρύλου προυποθέτει τεράστια εμπειρία πριν.

    Αλλοι δε βλέπουν εμπειρία, βλέπουν ηλιοβασίλεμα. Οπως ο έρμος ο Γιτς
    "When you are old and grey...etc etc"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Θα κάνω υπομονή οκτώ χρόνια για να δώσω τις ευχές μου. Ως τότε, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Αγαπητέ ΝΔ, είτε γιορτάζεις είτε όχι, εγώ θέλω να σου ευχηθώ από καρδιάς χρόνια πολλά, ευτυχισμένα και πάντα δημιουργικά :)))

    με πολλή πολλή αγάπη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Διαβάζω που γράφετε για την τεχνολογία, τους υπολογιστές, τα αυτοκίνητα σαν προεκτάσεις του εαυτού μας... Όταν τα έγραφα αυτά πριν 15 και 20 χρόνια, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θεωρήθηκα ούφο - κι ήταν ένας από τους λόγους που απορρίφθηκα από τους διανοούμενους.

    Τώρα τα γράφουν όλοι. Από περιθωριακός αρχίζω να γίνομαι mainstream. Επικίνδυνο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Reactor
    Γιατί δεν πάυω να σου λέω "be safe" ξανά και ξανά και ξανά και ξανά;
    Από φεμινισμό;
    Ασχετο γλυκέ μου νέε.
    I care about you....
    so please stay safe and don't drive they way you do...

    PS
    Είδα και έπαθα η παντέρμη να ακούσω κι εγώ ένα κομπλιμέντο στη ζωή μου και να χάσω τον τροφοδότη μου;
    STAY SAFE!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Δεν είναι μόνο οτι προκαλεί εξάρτηση η τεχνολογία ή οτι είναι προέκταση του ευατού μας το κάθε gadget που μας εξυπηρετεί. Το θέμα είναι αν και κατά πόσο το χρειαζόμαστε τελικά.

    Φυσικά και δε μπαίνω στη λογική οτι κάποιος μας δημιούργησε αυτές τις ανάγκες και πως τελικά είμαστε θύματα, μακρυά από μένα οι conspiracy theories. Αντιθέτως παρατήρω τόσο τους ανθρώπους του χώρου μου, γνωστοί στο ευρύ κοινό και ως "καΐδια"-προγραμματιστές, οσο και τον εαυτό μου και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η τεχνολογία, τα gadgets, το αμάξι μας κτλ, απλά μας ΒΟΛΕΥΟΥΝ.

    Είναι τόσο απλό νομίζω. Ικανοποιούν την οκνηρία μας, το αίσθημα εξουσίας μας - αφού συνήθως κάνουν ακριβώς ότι τους λέμε χωρίς αντίρρηση- μας υπηρετούν εν γένει και αυτό μας αρέσει. Φυσικά υπάρχουν και οι ώρες παιχνιδιού, οι ώρες συντροφιάς κι επικοινωνίας αλλά είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που αρκούν μόνο αυτά για να κολλήσει κάποιος με το pc του.

    Σημασία για μένα όμως έχει ότι γουστάρω το PC μου, λατρεύω το MSN, καίγομαι στο WoW και αρέσκομαι στα γκάζια του αμαξιού μου ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ενοχή. Νομίζω πως οι περισσότεροι αυτό κάνουν και για αυτό δε χρειάζεται και παραπάνω ανάλυση θεωρω. ΤΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ βρε αδερφέ!

    Why bother?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Georgios said...
    Δεν είναι μόνο οτι προκαλεί εξάρτηση η τεχνολογία ή οτι είναι προέκταση του ευατού μας το κάθε gadget που μας εξυπηρετεί. Το θέμα είναι αν και κατά πόσο το χρειαζόμαστε τελικά.

    Μερικά gadgets μπορεί και να μην τα χρειαζόμαστε. Αλλά χωρίς την τεχνολογία γενικότερα δεν θα είχαμε επιβιώσει σαν είδος. Άλλωστε όλα αυτά είναι πολύ παλιά: εσύ γκαζώνεις, ο Αλκιβιάδης μαστίγωνε τα άλογα στο άρμα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Nikos Dimou said...

    "Άλλωστε όλα αυτά είναι πολύ παλιά: εσύ γκαζώνεις, ο Αλκιβιάδης μαστίγωνε τα άλογα στο άρμα του.."

    Πολύ ψύχραιμους μας βρίσκω!!!
    Αν όμως ο σχωρεμένος μαστίγωνε τις γάτες...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Η εξέλιξη και η πρόοδος μας χαρακτηρίζει σίγουρα σαν είδος αλλά από την άλλη είναι και το βασικό χαρακτηριστικό της Φύσης. Άλλωστε υπηρετώ την τεχνολογία και δηλώνω δέσμιός της...

    nikos dimou said...
    "Άλλωστε όλα αυτά είναι πολύ παλιά: εσύ γκαζώνεις, ο Αλκιβιάδης μαστίγωνε τα άλογα στο άρμα του..."

    Δεν αντιλέγω και σίγουρα προτιμώ το γκάζωμα από το μαστίγωμα γιατί είναι ακόμη πιο ξεκούραστο... Μου αρέσει να τεμπελιάζω άλλωστε..

    Υ.Γ. Αν και το μαστίγωμα μου ακούστηκε ενδιαφέρον ομολογώ... LOL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Χαρυ
    Ο Κλίντον δεν θα συμφωνούσε μαζί σου. Αν είσαι άνω των 22 είσαι σκατόγρια.
    Τελικά όμως με τετραπλό μπαϊπας μπήκε μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Λοιπόν θέλω να διηγηθώ μια ιστορία που έζησα εκεί γύρο στο 86, και την θυμήθηκα τώρα.

    Τί σχέση μπορεί να έχω με τον ΝΔ;

    Πρόλογος

    Θυμάμαι ότι τον πρωτοέμαθα από την τηλεόραση, εκεί το 75-76 όπου "τσακωνόταν" με έναν δημοσιογράφο (έναν με μουστάκι) για το αν ήταν η διαφήμιση καλή ή κακή. Ήμουν έφηβος τότε και φυσικά θεωρούσα ότι η διαφήμιση είναι "κακή", "δεξιά" και "αντιδραστική" και μας βάζει να αγοράζουμε άχρηστα πράγματα. Αν θυμάμαι καλά ο ΝΔ διαφωνούσε και έλεγε ότι είναι "μικρά έργα τέχνης" ή κάτι τέτοιο.

    Παρά τις "διαφωνίες" μου, ο ΝΔ μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση ως ένας λαμπερά έξυπνος άνθρωπος. Αυτή η εικόνα μου έχει μείνει. Και σε αντίθεση με τον δημοσιογράφο. Κάπου σκεπτόμουν: Τι καλά θα ήταν αν γινόμουν σαν και αυτόν όταν μεγαλώσω!

    Στα κατοπινά χρόνια τον άκουγα που και που και επίσης τον είχα παρακολουθήσει σε κάποιες εκπομπές στην τηλεόραση (που μάλλον τις θεωρούσα βαρετές). Γενικά δεν έδινα μεγάλη σημασία αν και τελικά είχα αλλάξει γνώμη και τον θεωρούσα "δικό μας", δηλαδή "προοδευτικό".

    Στο ψαχνό τώρα:

    Εκεί το 86 ήμουν σε ένα περιβάλλον όπου μια κοπέλα μου έδειχνε συμπάθεια και με καλόπιανε. Ηταν στο διανοουμενίστικο στιλ, χαριτωμένη, κορίτσι του μπαμπά μάλλον, πολύ καλή φοιτήτρια. Έξυπνη.

    Κάποια μέρα σε μια συνεργασία, άρχισε στα καλά καθούμενα να μου μιλάει για τον ΝΔ. Τότε έμαθα πράγματα που δεν ήξερα. Π.χ. ότι "δούλευε σκληρά για να βγάλει πολλά χρήματα για να ικανοποιεί το πάθος του με τα ακριβά αυτοκίνητα". Επίσης ότι λάτρευε τις γάτες και νομίζω μου είχε πει ότι είχε γράψει και κάποιο βιβλίο γιαυτές.

    Ο ΝΔ ήταν το ΄"ανδρικό της πρότυπο", μπορούμε να πούμε ότι ήταν ερωτευμένη μαζί του. Αλλά εδώ με περίμενε μια έκπληξη. Ποιός ήταν ο λόγος που μου τα έλεγε όλα αυτά; Μα ότι θεωρούσε ότι του "έμοιαζα". Και ότι μπορούσαμε να κάνουμε δεσμό ή ακόμη να γεννήσει και τα... παιδιά μου.

    Και εγώ αναρωτιόμουν σε τί ακριβώς του έμοιαζα. Εμφανισιακά δεν νομίζω. Πάντως είναι γεγονός ότι από τα 13 μου έγραφα "μυθιστορήματα". Στα 18 και πάνω περάσα την "φιλοσοφική μου συγγραφική φάση". Μετά πέρασα στην ψυχαναλυτική και το 86 στην πιο προσγειωμένη στην πραγματικότητα (αφού βγήκε και το μελλοντικό μου επάγγελμα), την "κομπιουτερική".

    Άραγε όλα αυτά μου έδιναν έναν αέρα που να θυμίζω σε μια κοπέλα τον ΝΔ και ότι ήμουν σε θέση, ως ότι πιο κοντινότερο, να εκπληρώσω την φαντασίωσή της;

    Όλα αυτά ισχύαν μεν αλλά ως... σάλτσες. 'Ηταν ο "περιβάλλον χώρος". Στην πραγματικότητα με ήθελε μόνο για το... κορμί μου. Απλά ήταν ο δικός της τρόπος για να μου την πέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. heinz said...
    Πολύ ψύχραιμους μας βρίσκω!!!
    Αν όμως ο σχωρεμένος μαστίγωνε τις γάτες...

    Προς τι όμως;

    Θα μου πεις και τους Ερμήδες γιατί τους εκοψε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. η τεχνολογια ειναι παλια ιστορια, συνυφασμενη με την ανθρωπινη παρουσια στη γη, ομως ποτε αλλοτε δεν ηταν τοσο δημοκρατικα διαθεσιμη σε ολους

    σημερα παρατηρουμε οτι το κοστος αποκτησης της τεχνολογιας πεφτει, ειδικα λογω της συνεχομενης βελτιωσης των τσιπ, η οποια αφηνει καποια παλια μοντελα να πωλουνται δευτερο ή τριτο χερι σε εξωφρενικα χαμηλες τιμες"

    ωστωσο ο ψηφιακος κοσμος εχει τον κινδυνο της απατης, καποτε εγινε η οκτωβριανη επανασταση, για την οποια δεν εχουμε αμφιβολιες τι συνεβη, σημερα μπορουμε σε εναν υπολογιστη να κατασκευασουμε μια πληρης επανασταση χιλιαδων ανθρωπων και να την πρωοθησουμε ως αληθεια στα Μ.Μ.Ε (ενταξει, αυτο βεβαια ειναι σεναριο επιστημονικης φαντασιας, εγινε παντως ταινια στο χολυγουντ)


    το ψηφίο (the digit) απελευθερωσε τον κοσμο του ανθρωπου απο την Αφή

    ωστοσο παρατηρειται σε εργα τεχνης οπου ο καλλιτεχνης μιμειται τη φυση (πχ, ενας ψευτικος κακτος) σε 2 διαστασεις (digital artwork) οτι αντιδρουμε με την ιδια φοβια οτι θα ..τσιμπηθουμε απο τα αγκάθια (ο απτος κοσμος εχει βαθια ριζωσει μεσα μας την "αντιδραση" στο φυσικο περιβαλλον που γνωριζει ο εγκεφαλος, ειτε αυτο ειναι 3διαστατο, δηλαδη πραγματικο, ειτε ...απλή εικονα)

    αυτα τα ειχα γραψει σε μια εκθεση με θεμα: "ο ψηφιακος κοσμος ειναι πραγματικος?"

    οποτε πιστευω οτι τα αντικειμενα τεχνολογικης φυσης ειναι απολυτως συνυφασμενα με την ανθρωπινη ψυχη

    οτι φτιαχνουμε το φτιαχνουμε επειδη το εχουμε ανάγκη και μαλιστα στα μετρα μας (ψυχοαντριδαση, εργονομικο σχεδιο κτλ)

    μπορει ολα αυτα τα αντικειμενα, ειδικα σχεδιασμενα για τον ανθρωπο, να μην ειναι μερη του εαυτου μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. @ αννούλα

    "οποτε πιστευω οτι τα αντικειμενα τεχνολογικης φυσης ειναι απολυτως συνυφασμενα με την ανθρωπινη ψυχη

    οτι φτιαχνουμε το φτιαχνουμε επειδη το εχουμε ανάγκη και μαλιστα στα μετρα μας (ψυχοαντριδαση, εργονομικο σχεδιο κτλ)

    μπορει ολα αυτα τα αντικειμενα, ειδικα σχεδιασμενα για τον ανθρωπο, να μην ειναι μερη του εαυτου μας?"



    Μήπως επειδή το φτιάχνουμ(ν)ε πρέπει και να το έχουμε ανάγκη? Για να το αγοράσουμε μήπως πρέπει να το νοιώθουμε και τόσο απαραίτητο όσο ένα μέρος του εαυτού μας?

    Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι όντως το κινητό τηλέφωνο είναι σχεδιασμένο πάνω στις ανάγκες μας κλπ.
    Γιατί τότε εν έτει 2006 δεν μπορώ να βρώ μια συσκευή που να έχει μεγάλη μνήμη, να κρατά πολλλά γραπτά μηνύματα και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας?
    Και είμαι αναγκασμένος να αγοράζω μαζί με το τηλέφωνο με το ζόρι, άχρηστες κάμερες, φωτογραφικές μηχανές με μικρή ανάλυση και διάφορα άσχετα με τηλεφωνία?

    Τα αντικείμενα είναι σχεδιασμένα ΑΠΟ τον άνθρωπο, όχι για τον άνθρωπο απαραίτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. @aphrodite
    :Ρ ε δεν κατάλαβα ότι εννοούσατε τον Φουστάνο

    Πάντως στα μηχανήματα το square μπορεί να είναι "sexy" ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Proinos
    Γιατί τότε εν έτει 2006 δεν μπορώ να βρώ μια συσκευή που να έχει μεγάλη μνήμη, να κρατά πολλλά γραπτά μηνύματα και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας?

    Υπάρχουν και τέτοιες συσκευές... ενημερωθείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. @πανάσχημη...

    "Η σωστή φεμινίστρια ξέρει να ξοδεύει αλλά σιωπηλά...."

    Περίεργο... Η σωστή φεμινίστρια ξέρει να τα βγάζει, οπότε μπορεί να τα ξοδεύει και με ΘΟΡΥΒΟ αν γουστάρει!

    Η έλλειψη χιούμορ είναι που βλάπτει το κίνημά μας περισσότερο απ'όλα...

    @ραλλού,

    όποτε θέλεις κορίτσι μου!!! Γυναίκες ενωμένες, ποτέ νικημένες!
    ;)


    @φίλοι,

    προφανώς δεν είναι τα μηχανήματα και οι γκατζετιές προεκτάσεις του εαυτού μας, αλλά σε αυτά σουλατσάρουν και βρίσκουν έκφραση τα δημιουργικά κομμάτια μας (και μας κάνουν και καμμιά δουλειά στο ενδιάμεσο τα μπιμπλίκια), οπότε καπούτ το μηχάνημα, λες και φιμώνουμε την αντίστοιχη ανάγκη μας...

    Μέχρι να πάμε ένα βήμα πίσω και να την ξαναβρούμε... Στην εποχή της φόρμουλα να πηγαίνεις με αραμπά είναι ολίγον σπάσιμο, αλλά έχει κι αυτό τα καλά του (περισσότερος χρόνος να χαζεύεις τα μικρά κι ασήμαντα, μόλις μπορέσεις να συνηθίσεις τον ρυθμό)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. proinos
    Σχετικά με τηλέφωνα: αυτό που ζητάτε θα μπορούσε να είναι το M600i της Sony Ericsson. Δεν έχει φωτογραφική μηχανή και έχει μνήμη όση θέλετε. 60ΜΒ στην συσκευή και κάρτα μέχρι 4 GB! ΕΔΩ

    Αλλά γιατί χωρίς φωτογραφική μηχανή; Βρισκω εκπληκτικό το να μπορείς να δείχνεις αυτό που βλέπεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ιστορία πρώτη:

    Πριν από καιρό αρρώστησα. Ο γιατρός με καθήλωσε για μέρες στο κρεβάτι. Ματαίωσα σημαντικά ραντεβού, αναστάτωσα το πρόγραμμά μου, δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ανέβασα πυρετό, ένιωθα χάλια. Πώς αντέδρασα; Στο λίγο τμήμα του εγκεφάλου μου που δούλευε επικράτησαν τελικά στωικές τάσεις, ξαναθυμήθηκα τον αγαπημένο μου Μάρκο Αυρήλιο. Αποφάσισα να ηρεμήσω, να δώσω χρόνο στον οργανισμό μου να πάρει μπρος, αναρωτήθηκα για το είδος της ζωής που κάνουμε και που δεν μας επιτρέπει ούτε μια μέρας διακοπή, σκέφτηκα όσους την ίδια στιγμή υποφέρουν για πολύ σοβαρότερους λόγους, με λίγα λόγια έκανα την ανάγκη φιλοτιμία, χαλάρωσα, έδωσα μάλιστα εύσημα στον εαυτό μου για την τόσο ώριμη αυτή αντίδραση, τέλος πάντων σε λίγες μέρες ανάρρωσα.

    Ιστορία δεύτερη:

    Λίγο μετά αγόρασα σύνδεση ADSL. Προσπάθησα να την εγκαταστήσω. Στο γραφείο μου κρέμονται χιλιάδες καλώδια, μπερδεμένα μεταξύ τους, χρόνια τώρα ανέγγιχτα. Μπλέχτηκα ανάμεσά τους, αποσύνδεσα τα λάθος περιφερειακά, απενεργοποίησα τα τηλέφωνα του σπιτιού, έχασα κάθε επαφή με το internet, δεν μπορούσα να συνδέσω το καινούργιο modem (το οποίο μου ζητούσε κωδικό, που θάπρεπε να μου είχαν δώσει από την εταιρεία, αλλά πού), κόλλησε το σύστημα, η τέλεια κόλαση. Έπαιρνα το help desk της ΟΤΕΝΕΤ, περίμενα μισή ώρα, από κει και αφού με άκουγαν υπομονετικά κι ευγενικά, με έστελναν στο help desk του ΟΤΕ (άλλο τηλέφωνο), από κει, μετά νέα αναμονή, με έστελναν στο ειδικό help desk των συνδέσεων ADSL (προφανώς άλλο τηλέφωνο), κι από κει, κι αφού είχε περάσει μια ώρα, με ξανάστελναν στο πρώτο help desk ...

    Πώς αντέδρασα; Μήπως όπως και όταν αρρώστησα; Μήπως με επισκέφτηκε πάλι, προς βοήθεια και παρηγορία, ο ίδιος Μάρκος Αυρήλιος (ή έστω κάποιος συνεργάτης του); Αστεία πράγματα. Μου ήρθε τρέλα. Παράτησα τα πάντα, παρέλυσα, δεν μπορούσα να κάνω τίποτε, ένιωθα ηλίθιος, δυστυχισμένος, αβοήθητος, αναγάπητος, μου έρχονταν τρελές ιδέες, να πετάξω το σύστημα έξω από το παράθυρο και να ξαναγυρίσω στη λίθινη εποχή ...

    Ευτυχώς, με τη βοήθεια φίλων, το πρόβλημα λύθηκε. Η ψυχική μου ηρεμία επανήλθε, και μπόρεσα να συνεχίσω τη ζωή μου.

    Στο ερώτημα λοιπόν αν τα μηχανήματα κλπ αποτελούν προέκταση του σώματός μας, απαντώ πως φυσικά και ναι, από τότε, μάλιστα, που ο πρώτος άνθρωπος έσπασε το κεφάλι του συνανθρώπου του με ένα κόκαλο (2001, H Οδύσσεια του διαστήματος). Αυτό όμως είναι το πρώτο στάδιο. Γιατί, νομίζω ότι πλέον το ερώτημα έχει, ειδικά για τον υπολογιστή, αντιστραφεί: Εμείς αποτελούμε επέκτασή του, αφού η ψυχική και διανοητική ισορροπία μας εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από την καλή του ή όχι λειτουργία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. @ ΝΔ

    Ευχαριστώ πολύ

    Αντί να σας κάνουμε εμείς δώρο... μάς κάνετε εσείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. @peroclis,

    "...Όλα αυτά ισχύαν μεν αλλά ως... σάλτσες. 'Ηταν ο "περιβάλλον χώρος". Στην πραγματικότητα με ήθελε μόνο για το... κορμί μου. Απλά ήταν ο δικός της τρόπος για να μου την πέσει."

    LOL LOL LOL!!!!


    @αμετανόητα θερμόαιμους οδηγούς,

    "Never drive faster than your angel can fly!"

    ΚΑΝΟΝΑΣ!

    (μπορεί να κάνει και καμάκι και να σε έχει γραμμένο κάποιες στιγμές, οπότε μην το ζορίζουμε το ζήτημα...)
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Τι τό'θελα κι είχα άσχημο προαίσθημα που λέγαμε για γκαζώματα κτλ...

    Καλός φίλος (τι καλός, σπάνιος από όλες τις μεριές!) μόλις μου είπε ότι χτες το βράδυ με την καταρρακτώδη βροχή, κοκκάλωσε το αμάξι ο μπροστινός του και ο φίλος μου τρακάρισε με το πολύ γρήγορο διθέσιό του (και τον γυιό του μέσα) στις μπάρες της εθνικής, σε σημείο (αρ. λωρίδα-λίμνη)που έχει ξαναγίνει και εκείνη μάλιστα τη στιγμή ήταν... το τρίτο αυτοκίνητο στη σειρά, υπήρχαν ήδη εκεί τροχαία και ασθενοφόρο...

    Ευτυχώς όλα καλά (γερανός, ταλαιπωρία βέβαια, δεν το συζητάμε...)

    ΕΧΩ ΦΡΙΚΑΡΕΙ!

    Τι θα τον κάνω με το γρήγορό του μηχάνημα, που όλο θέλει να τρέχει, να τρέχει, να προλαβαίνει, να φεύγει, να ξεφεύγει... (και όχι, όταν είναι παιδί μέσα, πάει νορμάλ). Αλλά χωρίς αμάξι είναι πραγματικά μισός...

    (εκείνος, γιατί για μας χωρίς αμάξι θα είναι ολόκληρος, τεσπα...)

    @Speed-junkies...

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. ANTVOL
    Μου συνέβη το ίδιο πράγμα εδώ μετά παό μια καταιγίδα (Η Ταμπα είναι πρώτη στον κόσμο σε κεραυνούς)και τηλεφώνησα το Helpline. Με συνέδεσαν με έναν νεαρό στην Βομβάη. Επί δυο ώρες μου έδινε οδηγίες. Κόπηκε η γραμμή δυο φορές και με πήρε αμέσως πίσω τηλέφωνο. Τελικά τα καταφέραμε.
    Οταν χαλάρωσε η κατάσταση τον ρώτησα πως αντιμετωπίζουν την "εξυπηρέτηση από Ινδία" οι υπόλοιποι. Μου είπε ότι το 1/3 κλείνει το τηλέφωνο.
    Με το outsourcing έχουν μειωθεί τόσο οι τιμές που είχα άμεση λύση στο πρόβλημά μου.
    Tα αρνητικά του outsourcing τα συζητάμε άλλη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Το θέμα ήταν είναι και θα είναι το διαχρονικό ρητό "Παν μέτρον άριστον".
    Διαφορετικά, τα εργαλεία (μηχανές), από μέσα ελευθερίας που είναι, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται εργαλεία της σκλαβιάς μας...
    Και οι δεσμοφύλακες είμαστε εμείς οι ίδιοι...
    Και τότε είναι τραγικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Χαρυ
    Δεν το είπα γι αυτό. Με εντυπωσίασε αφάνταστα η βαθιά γνώση που είχε αυτό το παιδί. Είχε να κάνει με μια ημιμαθή και κατάφερε να απλουστεύσει όλες τις διαδικασίες. Του έβγαλα το καπέλο.
    Στην Ινδία στέλνουν και πολλά ντόπια νοσοκμεία τις μαγνητικές για ανάλυση. Οι Ινδοί γιατροί εδώ πέρα έχουν μπεί γερά στο ιατρικό σύστημα. Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί με τα άλματα αυτής της χώρας στον εκπαιδευτικό τομέα.

    Οσο για τους ρατσιστές, άστους να βράζουν στο ζουμί τους. Ο κόσμος τους αφήνει πίσω σιγά σιγά και με μεγάλη μου ευχαρίστηση τους βλέπω σαν σκουπίδια της ιστορίας. Για να μη πω τίποτα χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Ακόμη σκέφτομαι το 3-πλό τετακέ του φίλου μου...

    Παρ'όλ'αυτά, να σας θυμίσω εκείνο το φοβερό που είχε πει ο yannis h (γειά σου Γιάννη!) στο nikosdimou περί υπολογιστών...

    "... το μάδερ-μπορντ είναι η ψυχή του υπολογιστή. Αλλά μπορεί να είναι κι ένα θηλυκό μπορντ που όλο έλεγε 'εγώ πότε θα γίνω μάδερ;'... και κάποιο φάδερ-μπορντ της έκανε τη χάρη!"

    (Τετ Απρ 12, 06:25:15 μμ 2006)

    Καλό ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Πολύ καλό του Γιάννη!

    Και το restart δεν είναι επανεκίνηση είναι η τέχνη της ξεκούρασης (rest art)

    LOL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Ένα ...αριθμοτεχνολαγνικό 222;;;

    (έπεσε πολλή δουλειά σήμερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Αφροδίτη το φαινόμενο λέγεται υδρολίσθηση (aquaplaning). Όσο φαρδύτερα τα λάστιχα τόσο πιο εύκολα φεύγεις. Κι εκεί δεν ωφελεί ούτε ανάποδο τιμόνι - το αυτοκίνητο είναι εκτός ελέγχου.

    Τυχερός ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Χρόνια πολλά κι από μένα στον (μη) εορτάζοντα - μόλις τώρα το πληροφορήθηκα.

    220 σχόλια και με μοντερέισιον- καθόλου άσχημα.

    Πολύ ενδιαφέρον το ποστ. Συνεχίζω την ανάγνωση και αν αντέξω επανέρχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. @Αγγελε,

    Πολύ καλό!!!!

    ".... Ξέρετε τι είναι το restart; Είναι η τέχνη της ξεκούρασης.

    Όσο είμαστε στον υπολογιστή είμαστε απασχολημένοι.

    Όταν όμως για κάποιο λόγο χρειαστεί restart, τότε μπορούμε να στρίψουμε τσιγάρο, να φτιάξουμε καφέ, ή να πάμε τουαλέτα.

    Για αυτό μην το βλέπετε πλέον σαν re-start, αλλά σαν rest-art ή αλλιώς the art of resting.

    Αυτός είναι και ο λόγος που η Microsoft έφτιαχνε παλιότερα τα windows έτσι ώστε να κολλάνε συνέχεια.

    Παλιές καλές εποχές, τώρα ούτε και αυτά κολλάνε συχνά –άρα δουλεύουμε περισσότερο!"

    ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!

    Το πλήρες κείμενο περί restart που έγραψε ο aggelos, στο ποστ του περί adsl, εεεεδώ.

    @ΝΔ,

    Ετσι είναι... Αν δεν "γραπώνει" το αυτοκίνητο στην άσφαλτο τι να κάνεις? Τίποτα... Ακυβέρνητο ουσιαστικά.

    Ο άγγελός του πάντως δούλεψε υπερωρίες. Πρέπει να τον ξεκουράσει λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Καταλαβαινω απολυτα τον periclis. Βεβαια, σε μενα ελεγε οτι ειμαι η ελληνικη version του Brad..
    Εφαγα ατελειωτες ωρες στο messenger μαζι της. Στο τελος με γεμισε ιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. @periclis & @pensierix

    Χωρίς να ξέρω αν όντως οι ιστορίες σας είναι αληθινές ή απλά όμορφες σκέψεις, αυτό που έχω να πω είναι δεν θεωρώ σπουδαίο το να είναι κανείς με μια γυναίκα επειδή της θυμίζει κάποιον... "Φιλοφρονήσεις" τέτοιου είδους προσωπικά μου ακούγονται επικίνδυνες.

    @aphrodite
    εφόσον οι φίλοι σου δε χτύπησαν νομίζω πως όντως οι άγγελοί τους έκανα πολύ καλά το καθήκον τους... Ελπίζω κι εύχομαι να μη χρειαστούν ξανά την "επέμβασή" τους.

    Rest-art για μένα σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Η δική μου επαφή με τους υπολογιστές ξεκίνησε με έναν Commodore 64 (με κασέτες και τηλεόραση για μόνιτορ)

    Μετά το πρώτο pc με 20 MB σκληρό!

    Στη συνέχεια με mmx 166 – 3 gb σκληρό.

    Σήμερα έχω ένα σταθερό κι έναν φορητό που μοιράζονται ιντερνέτ με ένα adsl ασύρματο modem-rooter.

    Σε επίπεδο s/w, έχω δουλέψει με όλα τα λειτουργικά συστήματα και νομίζω πως η επανάσταση ήταν τα windows 95.

    Σε γενικές γραμμές η όλη επαφή μου με τους υπολογιστές ήταν από πολύ καλή έως άψογη. Χωρίς να είμαι κανένας power user, ούτε gamer, ποτέ δεν αναγκάστηκα να φορμάρω δικό μου υπολογιστή.
    Δεν ξέρω ίσως ήμουν τυχερός – γενικά δεν έβαζα κατσαβίδι στο κουτί ούτε τους δούλευα στα όρια.


    Από gadget δύο ήταν, για μένα τα απόλυτα «αντικείμενα του πόθου», τα οποία συνδύαζαν τέλεια το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».

    Το ένα ήταν το Sinclair Scientific calculator, του 1974. Για να βρει ένα ημίτονο έκανε 1 λεπτό!!! Όμως ακόμα το βρίσκω πανέμορφο.

    Το άλλο, το πιο πρόσφατο psion 5mx.


    Υ.Γ.
    harrygreco said...
    ... Ο Σβαρτσενεγκερ που 60αριζει μπορει να εχει γκομενα 35αρα....

    Μόνο που θα πρέπει να αποφεύγει τα ταξίδια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. @georgios,

    Μια που λέμε γενικώς περί μηχανημάτων, σκέφτομαι πόσο ηλίθιοι είμαστε που έχουμε μέσα μετακινήσεων που δεν είναι 100% ασφαλή, κι όμως τα χρησιμοποιούμε κατά κόρον...

    Κι από την άλλη, χωρίς αυτά, πώς στην ευχή θα είχαμε προχωρήσει?

    Ισως μαζί και οι αρρώστειες λόγω όλης της επιβάρυνσης από τον δυτικό πολιτισμό μας, είναι οι πιο moronic... ελεγκτικοί μηχανισμοί του πληθυσμού μας σε περίοδο ειρήνης!

    Ασε, όλο νομίζουμε ότι τα τροχαία συμβαίνουν στους άλλους, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι κι εμείς είμαστε "κάποιος άλλος" για τους υπόλοιπους...


    @harry,

    back-game στο "Παρθένος" (ΙΤ).
    :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Καλημέρα!

    Ξεκινήσαμε με κομπιουτερικές καταστροφές, περάσαμε σε αυτοκινητιστικές και καταλήξαμε με την εξομολογηση ενός (μελλοντικού) διαφημιστή. (Συνιστώ το κλασικότερο βιβλίο της διαφήμισης: Confessions of an Advertising Man του David Ogilvy).

    Reactor 69 υπήρξαν πριν από αυτούς ποτ αναφέρεις πολύ σημαντικότεροι άνθρωποι που έφτιαξαν την διαφήμιση στην Ελλάδα. Βρες το Λεύκωμα Hellads θα πάρεις πολύτιμα στοιχεία...

    Με αγχώνει η σκέψη πως είμαι καταδικασμένος να ζω με την Norton Internet Security. Ποτέ δεν θα ξανατολμήσω να την βγάλω. Τι φασισμός είναι αυτός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Nikos Dimou said...
    "Μετά την θύελλα η γαλήνη. (Αντίθετα από τον καιρό - εδώ στα Κιουρκα βρέχει). Μετα τα 840 του Χριστόδουλου και τα 450 της Παρθένου - τωρα θα είναι θαύμα αν πιάσουμε τα εκατό σχόλια".

    Αυτά έγραφα Σαββατο απόγευμα. Λάθος πρόγνωση! Πιάσαμε τα 236 ενώ και η Παρθένος ανέβηκε στα 470...

    Αν έπαιρνα ένα Ευρώ για κάθε σχόλιο στα blog μου θα είχα βγάλει μία Porsche Boxter...

    (Εν ανάγκη θα έκοβα και την moderation...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. @Georgios,

    Η ιστορία είναι αληθινή, όσο τουλάχιστον την θυμάμαι. Και δεν ήταν η μόνη ανάλογη. Μερικά χρόνια αργότερα που ήμουν δάσκαλος σε μια ιδιωτική σχολή, είχα επνεύσει τον έρωτα σε μια μαθήτριά μου, ένα γλυκύτατο μικροκαμωμένο πλάσμα, κορίτσι του σπιτιού όπως θα λέγαμε, που έπρεπε να βρει τον σύζυγό της πια, το οποίο θεωρούσε ότι έμοιαζα με την δική της "αδυναμία", τον... Tom Cruise.

    Και δεν είναι κάτι "επικίνδυνο", πρόκειται για αθώες φαντασιώσεις. Κάτι που στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο και λέει, "χαλάρωσε, καλά είναι εδώ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Reactor
    Καλημέρα και σε σένα αντιδραστήρα.
    Δεν ήταν υποτίμηση αυτό που είδες. Ηταν "ένταση."
    Σήμερα δεν σου λέω "stay safe" γιτί το πολύ το κυρ-ελέησον...
    αλλά σε κανα δυο μέρες θα το δεις. Δυο φορές την εβδομάδα οπωσδήποτε.
    Και να μην το ξαναπαρεξηγήσεις διότι σε θέλω γερό και όρθιο και όχι τεtραπληγικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. @ nikos dimou / mickey

    Στην Ημερησία 7/10-Τεχνολογία γράφει: 1 εκ. δολ. προσφέρει η Intel για προτάσεις του πιο ελκυστικού PC!
    Tί λέτε, δεν συνεργάζεστε να "φάτε" το πακέτο; Και μη με...ξεχάσετε παρακαλώ!!!

    ΛΟΛ ΛΟΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Spiros Antipas said...
    Αγαπητέ κύριε Δήμου,
    Είναι δυνατόν να έχετε τόσες γνώσεις πληροφορικής και να έχετε τοποθετήσει στον υπολογιστή σας το Norton?

    Μην ξεχνάτε πως είναι (με απόσταση) η πρώτη φίρμα διεθνώς στο θέμα της προστασίας. Σίγουρα έχει φασιστικές τάσεις (στην κατάληψη του υπολογιστή) αλλά τόσα χρόνια σε τόσους υπολογιστές δεν είχα ποτέ προβλημα. Κι άλλωστε πάλι ο Νορτων με έσωσε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. @Tassos

    Ρίξε ένα email στο mickeyblog@yahoo.com και θα χαρώ να βοηθήσω, αν μπορώ.

    Υ.Γ. Δουλεύω κι εγώ με το Acronis True Image και είχα αντιμετωπίσει με επιτυχία κάποια προβλήματα που προέκυψαν με κλωνοποιήσεις σε εταιρικό δίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Vasilis said...
    Καλησπερα σας κυριε Νικο. Αν και πολυ μικροτερος σας θα ηθελα να σας δωσω μερικες συμβουλες...

    Eυχαριστώ θερμά - αλλά τώρα τα πράγματα έχουν ισορροπήσει και δεν έχω σκοπό να παρέμβω. Οι Αμερικάνοι λένε: αν δουλεύει, μην το πειράζει (if it works, don't touch it) και έχουν δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. κ ΝΔ, βάλτε NOD32, κορυφαίο, και θέλει ελάχιστη μνήμη, ταχύτατο, χωρίς αναναιώσεις κάθε χρόνο, περιορισμούς κτλ.

    για firewall βάλτε κάτι σαν zonealarm που είναι δωρεάν και κάποιο καλό antispyware όπως microsoft antispyware, spybot κ.α. Πάντως το Norton είναι για τα σκουπίδια 1000%

    υ.γ από το RAM σας γνώρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Excellent pieces of information. Keep posting such kind of info on your page.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.