Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2006

...χωρίς αυτοκίνητο!



Σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.

(Αν μπορείτε, γιορτάστε την. Τα λεωφορεία πάντως – και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς – είναι δωρεάν. Αν τα βρείτε. Εδώ που μένω περνάνε κάθε 30 με 60 λεπτά, ανάλογα με το που φυσάει σήμερα. Πάντως, είναι δωρεάν. Θα κερδίσετε ένα ευρώ και θα χάσετε την μισή σας μέρα.).

Έρχομαι από μία χώρα που γιορτάζει αυτή τη μέρα 365 φορές τον χρόνο.

Σε καμία πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν έχω δει πιο άδειους δρόμους. Ακόμα και τις ώρες αιχμής είναι έρημοι. Ένα μποτιλιάρισμα δεν είδα.



Οι μισοί Δανοί μετακινούνται με ποδήλατο και οι άλλοι μισοί με μαζικά μέσα.

Προσπάθησα, φωτογραφίζοντας, να σας δώσω μία ιδέα του πλήθους των ποδηλάτων. Πρέπει να αναλογούν δύο ή τρία ανά κάτοικο. Αν και δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις. Από πολλούς ειδικούς σταθμούς δανείζεσαι ένα – δωρεάν και χωρίς καμία διατύπωση, απλώς το παίρνεις – πας στην δουλειά σου και το αφήνεις στον κοντινότερο σταθμό. (Μου είπαν ότι δεν έχει κλαπεί κανένα).




Φυσικά υπάρχουν παντού ποδηλατόδρομοι – με προτεραιότητα. Τα ποδήλατα κινούνται πολύ γρήγορα. Ως πεζός κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από αυτά, παρά από τα αυτοκίνητα – έτσι που δεν είσαι συνηθισμένος να προσέχεις τις προεκτάσεις των πεζοδρομίων που γίνονται ποδηλατόδρομοι. Οι ποδηλάτες φορούν σχεδόν όλοι πλαστικά κράνη.

Όπου κι αν είσαι, κάπου στο βάθος θα δεις την σιλουέτα ενός ανεμόμυλου – δηλαδή μίας ανεμογεννήτριας. Πολλοί και οι ηλιακοί σταθμοί παραγωγής (κι ας ψάχνουν τον ήλιο με το τουφέκι). Άλλοι από βιομάζα. Ήδη, από τα στοιχεία που βρήκα, το 23% της παραγωγής ρεύματος γίνεται από ήπιες ανανεώσιμες πηγές, και ο στόχος τους είναι να φτάσουν σύντομα το 50%.


50%
- ναι -
50%
μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο!


Καμία σχέση με Ελλάδα. Ήλιο έχουμε (και πολύ περισσότερο από αυτούς). Αέρα έχουμε. Μυαλό έχουμε;

Έβλεπα πριν από μέρες ένα σχετικό ντοκυμαντέρ: για να στηθεί ένα αιολικό πάρκο στην Ελλάδα χρειάζεται να γνωματεύσουν 42 επιτροπές από 6 υπουργεία. Μία να έχει ενδοιασμούς (π. χ. πολιτιστικούς) η άδεια δεν χορηγείται.

Σιγά μην γίνουμε Δανία!


Ακούω ραδιόφωνο – η κίνηση στους δρόμους: Την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο την γιορτάζουμε με τα μεγαλύτερα μποτιλιαρίσματα όλων των εποχών.

Και τώρα ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί το παλιό σουξέ: «Εγώ και το ποδήλατό μου».

165 σχόλια:

  1. Θυμάμαι τη έκφραση σου Νίκο όταν περιέγραφες το τι νιώθεις περνώντας από έναν καθρέπτη κοιτώντας τον εαυτό σου ως τάχα μου 'γέρο': Αντε ρε!

    Αυτή η έκφραση ταιριάζει γάντι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με συχνότητα διέλευσης 30 - 60 λεπτά, όχι μόνο δωρεάν κάθε μέρα θα 'πρεπε να 'ναι τα λεωφορεία, αλλά να μας πληρώνουν κι από πάνω! Αυτή, νομίζω, είναι η μεγάλη κακοδαιμονία των ΜΜΜ στην Αθήνα, η απαράδεκτη συχνότητα διέλευσης. Στη γειτονιά μου πρέπει να περιμένω κατά μ.ο. 10 λεπτά να περάσει λεωφορείο σε ώρα αιχμής! Έχασες το λεωφορείο, περίμενε ένα τέταρτο το επόμενο, όταν με το αυτοκίνητο είμαι στη δουλειά μου σε 25 λεπτά! Μη νομίζετε ότι το μετρό πάει πίσω! 5 λεπτά συχνότητα διέλευσης στις οκτώμισι το πρωί είναι ικανοποιητική; Ακόμη θυμάμαι τα λόγια εκείνου του ανεκδιήγητου υπουργού μεταφορών που εγκαινιάζοντας τις λεωφορειακές γραμμές κορμού είπε ότι θα έχουν μεγάλη συχνότητα διέλευσης, κάθε 10 με 15 λεπτά! Και σοβαρολογούσε!

    Για τα αιολικά πάρκα πάντως, μπορεί οι 42 εγκρίσεις (και όχι αποφάσεις επιτροπών)να φαντάζουν πάρα πολλές (αλλά και η περιπλοκότητα τέτοιων επενδύσεων είναι μεγάλη), όμως τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται στην παντελή απουσία χωροταξικού σχεδιασμού και, βέβαια, κτηματολογίου.

    Όχι, δεν έχουμε μυαλό, αν είχαμε μυαλό, θα είχαμε πάψει ν' αγοράζουμε γάλα από τους "4 μεγάλους" αντί ν' παίζουμε τις κουμπάρες.

    Τέλος, ένα πραγματικό περιστατικό ως αντίστιξη στο Δανικό μοντέλο: Μαθητής, περιχαρής, πηγαίνει στο σχολείο με το ολοκαίνουργο ποδήλατό του και το δένει μ' αλυσίδα σ' ένα δεντράκι. Έκλεψαν το ποδήλατο ξεριζώνοντας το δεντράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. i ve got a bike you can ride it if you like...it s got a bell and a basket and it makes it look good...κι εγώ με ποδηλατο κυκλοφοραω εδω που μενω κι έχει παντου ποδηλατοδρομους.

    και οντως αν εισαι πεζος μπορει να σε κοψει κανενας με το ποδηλατο. Ειλικρινα τα ποδηλατα οδηγανε πιο νευρικα απο τ αμαξια

    καλημερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία! Να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο σπάνια και να κυκλοφορούν όλοι με τα ποδήλατά τους!
    Πολύ όμορφη εικόνα. Πόσο διαφορετική θα ήταν η Αθήνα αν...

    Όσον αφορά την ενέργεια,
    μήπως μπορεί κάποιος να μου πει γιατί τα φράγματα γίνονται τόσο εύκολα ενώ τα αιολικά πάρκα όχι?
    Είναι τόσο κερδοφόρα τα φράγματα πια?

    Και κάτι ακόμα (που έχει σχέση και με το προηγούμενο ποστ):
    Εδώ και καιρό έχει αποφασιστεί το τρίτο κατά σειρά φράγμα στον Άραχθο. Οι κάτοικοι αντιδρούν, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε να συνταχθεί με τους κατοίκους ...ενόψει δημοτικών εκλογών.
    Οι διάφοροι "τοπικοί παράγοντες" ομολόγησαν πως η Μηχανική (που έχει αναλάβει το φράγμα) τους έχει υποσχεθεί "δουλειές" προκειμένου να μην αντισταθούν στην κατασκευή του...
    Τελικά αυτό τον τόπο δεν τον αγαπάει κανείς?
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την Τρίτη είπα να επισκεφθώ μία έκθεση στο ΣΕΦ. Ας μην πάρω το αμάξι είπα.
    Που να ψάχνω να παρκάρω, θα χάσω χρόνο κλπ.
    Στήθηκα στο τραμ λοιπόν και περίμενα. Ωρα 7:10.
    Στις 8 έφυγα άπρακτος. "Το δρομολόγιο ΣΕΦ θα συνεχιστεί με μικρές(!) καθυστερήσεις"...

    Οσες φορές είπα να κινηθώ με δημόσια μέσα το μετάνοιωσα.
    Θέλω να μην χρησιμοποιώ το αμάξι μα δεν μπορώ, δεν γίνεται, δεν σε αφήνουν.
    Οπότε επαναλαμβάνω:

    Αντε ρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παιδια με συγχωρείτε που θα το πω...

    ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ

    Εχω μεινει Αθηνα 4 χρονια, χωρις αμαξι εκανα τη δουλεια μου με συγκοινωνια χωρις προβλημα...περνανε αρκετα συχνα...

    ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ

    Απο τη στιγμη που πηρα το αμαξι, δε το αφηνα ποτέ

    ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙ

    ¨Ενας φίλος Αυστραλος έπαιρνε΄ταξί ή λεωορείο για τη δουλειά και το αμάξι μόνο την Κυριακή για βόλτα

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ...ΟΛΟΙ

    Στη Ροδο παραπονιουνται για τη συγκοινωνια (εχουν βαλει καινουρια λεωφορεια πανεμορφα εν τω μεταξυ) και οι αποστασεις ειναι όλες περπατησιμες.

    ΘΕΜΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ

    εδω που μενω η συγκοινωνια εχει 4 ευρω η μια διαδρομη με το λεωφορειο, ναι είναι πιο ακριβα κι απο ταξι πολλες φορες
    ...
    κι όμως όλοι το παίρνουν

    ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΑΛΛΑΞΤΕ..ΠΡΩΤΑ (και το λεω και στον εαυτο μου γιατι μολις ερχομαι Ελλαδα και βρω αμαξι δε κανω τιποτα χωρις αυτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΑΛΛΟ:

    Στην Ελλαδα η συγκοινωνια θεωρειται μέσο για τα Γυναικοπαιδα και τους δούλους - κοινώς μετανάστες - οι υπόλοιποι αριστοκράτες βλαχογυφτοι θέλουμε να κάνουμε λουξ διαδρομες με τη μουσικουλα μας κτλ και το τσιγαρακι κι ας περναει μια ζωη στο φαναρι Β.Σοφίας. Βέβαια από τα νεύρα τη τσίτα και τη ζέστη (είτε του καλοριφέρ ή του ήλιου) σε δύο λεπτά βρωμάς πιο πολύ κι από οικοδόμο Αλβανό που καταφθάνει με το τρόλευ κι ας βγαίνεις από Μερσεντες...

    τεσπα ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο φιλος ο Αυστραλος - Αθηνα εμενε και κατεβαινε κολωνακι για τη δουλεια του ... οχι καμμια Χαγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. mainmenu Ταξί στην Αθήνα... θα αστειεύεσαι!

    Πρόκειται για εφεύρεση του ντε Σαντ

    Υποκλίσεις, παρακλήσεις, ταπεινώσεις και κλέψιμο από πάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. email: "εσείς λάτρης του αυτοκινήτου..."

    Λάτρης και φανατικός μάλιστα ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ!

    Μέσα στην πόλη είμαι λάτρης του Μετρό (αχ, αν υπήρχε παντού...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξάλλου mainmenu, σκέψου ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που αντικειμενικά δεν γίνεται.
    Εμένα η δουλειά μου απέχει από το σπίτι μου 30 χλμ. και η συγκοινωνία δεν φτάνει ως εδώ.
    Όσο καλές προθέσεις και να έχω...για να κάνω με το ποδήλατο 30 χλμ. θα πρέπει να με συνοδεύει κι ένα ασθενοφόρο :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Αν και δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις. Από πολλούς ειδικούς σταθμούς δανείζεσαι ένα – δωρεάν και χωρίς καμία διατύπωση, απλώς το παίρνεις – πας στην δουλειά σου και το αφήνεις στον κοντινότερο σταθμό. (Μου είπαν ότι δεν έχει κλαπεί κανένα)."

    Γέρω ότι αυτό που θα πω θα παρεξηγηθεί σίγουρα και συγνώμη εκ των προτέρων, αλλά εμένα μου τη σπάει τόσος πια πολιτισμός...ΑΜΑΝ ΠΙΑ !!!

    Τι αποστείρωση είναι αυτή!

    Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα...

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. nikos dimou said...

    " Ποδήλατο δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις. Από πολλούς ειδικούς σταθμούς δανείζεσαι ένα – δωρεάν και χωρίς καμία διατύπωση, απλώς το παίρνεις – πας στην δουλειά σου και το αφήνεις στον κοντινότερο σταθμό. (Μου είπαν ότι δεν έχει κλαπεί κανένα). "


    καλά αυτό είναι φοβερό..

    που να γινότανε αυτό στην Ελλάδα..

    ήξερα ότι το 40% των μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατο στη Δανία, αλλά ότι τα δανείζεσαι δωρεάν δεν το ήξερα.

    φοβεροί!

    Υ.Γ : Το να μιλάς για ποδηλατοδρόμια, ΜΜΜ και αιολικά πάρκα στην Ελλάδα,

    είναι σαν να μιλάς για τη Μύκονο στη Δανία.. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. somebody να σου πω κατι, αν απογοητευοσουν το ιδιο γρηγορα με το αμαξι όπως και με τις συγοινωνιες θα το ειχες παρατησει εδω και καιρο...10 λεπτα καθυστερηση πφου...που κανεις κυκλους στα Μοναστηρακια μεχρι να βριες μια χαραμαδα να το χωσεις μετα από μιση ώρα απελπισ΄μένος και η παράσταση έχει τελειώσει..΄.εχθές για να πάω δουλειά μου περίμενα μισή ώρα...μπήκε μια κυρία μέσα και λέει στον οδηγό

    you were late sir

    not at all, i am on time (ΨΕΥΤΗΣ)

    δεν ειπε κουβεντα η γυναικα...και κανεις μας δηλαδη. Καθε δυο τρεις μερες αργουν τα λεωφορεια, και 7 με 8 ειναι πατεις με πατω σε, χειροτερα κι απο το θρυλικο 222 στου Ζωγράφου, κι είναι και ιδιωτικά και πανάκριβα κι είναι και Αγγλία...κανείς δε παραπονιέται

    Συγγνώμη για τα πολλά σχόλια, αλλά ως σχεδόν αλκοολικό η ποδηλατάδα κι το λεωφορείο είναι τα μόνα πράγματα που με συκινούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ND έχεις δίκιο σε αυτό, είναι ολόκληρη ιστορία και το ταξί, still το βάσανο δε συγκρίνεται με το βάσανο του φαναριου και του πάρκινγκ. Γνωμη μου και σταματω γιατι σας ζαλισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. maiosone said...
    Σιγά που θα αφήσει την προέκταση (νομίζει) του πέους του και θα πάρει ποδήλατο!

    Διαφωνώ. Νομίζω πως εκεί που φτάσαμε, δεν ισχύει παί η ...προέκταση. Έτσι κι αλλιώς δεν την βλέπει κανείς σε μία μποτιλιαρισμένη πόλη. Η επιτυχία του Μετρό το αποδεικνύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπάρχει ένας έλληνας στην Σουηδία (νεόπλουτος-επαρχιώτης-αγράμματος) που έχει εστιατόρια και έχει ένα εξοχικό έξω από την Στοκχόλμη.
    Ο ταχυδρόμος αφήνει τα γράμματα στην είσοδο του κτήματος.
    Το γραμματοκιβώτιο από την σπιταρώνα απέχει γύρω στα 100 μέτρα (παρεμβάλλεται γκαζόν, λουλούδια, δέντρα κ.λπ.).
    Ε, ο ελληνάρας πάει και παίρνει τα γράμματα ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ!!! και έχει γίνει το ανέκδοτο του χωριού...

    Ένα 20% των μετακινήσεων στην Αθήνα με το αυτοκίνητο είναι άσκοπες.
    Αρκετοί μπαίνουν στο αυτοκίνητο χωρίς να ξέρουν που πάνε...

    Ήλιο έχουμε και αέρα έχουμε, μόνο που αυτός λυσσομανάει στο άδειο μας κεφάλι...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στα δικά μου τα μέρη (Κύπρος), με ελάχιστες εξαιρέσεις, χρήσιμοποιούν ποδήλατα μονο οι σύγχρονοι είλωτες τους οποίους εκμεταλλευόμαστε εντί πινακίου φακής: οικιακές βοηθοί, ψειριασμένοι αγρεργάτες του... 18ώρου, "καλλιτέχνιδες" και λοιπά άτομα που βρίσκονται χαμηλά στην κοινωνική ιεραρχία της "βλαχιάς" μας και των προκαταλήψεών μας.

    Οπότε είναι ζήτημα... κύρους. Γιατί, αν πας με το ποδήλατο στη δουλειά, τότε πώς θα δείξεις ότι έχεις το χι ή ψι "αξιοπρεπές" αυτοκίνητο; Τι νόημα θα είχε η ζωή αν δεν επιδεικνύαμε τα πολυτελή αυτοκίνητά μας;

    Για τα ψωροποδήλατα θα μιλάμε τώρα;

    Ζήτω το μποτιλιάρισμα!

    Επιδεικνύεις τα... κάλλη σου αποτελεσματικότερα!

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όσο για τον "εορτασμό" της σημερινής μέρας χωρίς αυτοκίνητο στην Αθήνα, είναι η πεμπτουσία της ηλιθιότητας.

    Σαν να εορτάζει ο βρωμιάρης την ημέρα καθαριότητας στην μόνη ημέρα του χρόνου που κάνει μπάνιο...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η Δανία, όπως και οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες, μοιάζει πολύ με την Σουηδία στην οποία έζησα πολλά χρόνια.

    Η καταλυτική διαφορά μεταξύ των Σκανδιναβικών χωρών και της Ελλάδας (και όχι μόνο…..) είναι ότι το Κράτος σέβεται τον πολίτη και τον αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια σε όλες τις φάσεις του κύκλου της ζωής του. Και, αντίστοιχα, ο πολίτης έχει τέτοια κοινωνική και πολιτική παιδεία που τον βοηθάει να υπολογίζει το κοινωνικό σύνολο και φυσικά και το ίδιο το Κράτος στο οποίο άλλωστε πληρώνει υψηλούς (αλλά ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥΣ!!) φόρους. Γι΄αυτό άλλωστε έχει και τις ανάλογες απαιτήσεις, εννοώ ο πολίτης από το Κράτος.

    Κατόπιν τούτου δεν έχει νόημα να συγκρίνει κανείς την κατάσταση π.χ. στην Ελλάδα με την Σκανδιναβία……

    Τι σχέση μπορεί να έχει η Σκανδιναβία με μια χώρα της οποίας οι πολίτες ασχολούνται (ψηφίζοντάς τους) τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια με τρεις οικογένειες: Μητσοτάκηδες, Καραμανλήδες και Παπανδρέου…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα αιολικά πάρκα που έχουν βάλει στην Κάρυστο είναι σε αχρηστία εδω και καιρό. Με αέρα 10 μποφόρ βλέπεις να γυρνάνε μόνο ελάχιστες έλικες. Κατα πάσα πιθανότητα δεν έχει γίνει συντήρηση εδώ και χρόνια. Επίσης υπάρχουν περιοχές που αντιδρούν στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου γιατί υποβαθμίζεται το περιβάλον!!!
    Διαβάστε τη σχετική διμαρτηρία στο http://www.gianniskofinas.com/apopseis/vatika_arthro.htm.
    Για λόγοςυ ευκολίας αντιγράφω ένα τμήμα της "επιτροπής αγώνα": "Έρευνες στην Αγγλία και Γερμανία αποδεικνύουν ότι σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ανεμογεννήτριες, οι άνθρωποι υποφέρουν από αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους, συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ως "σύνδρομο των υπόηχων". Οι ακουστικές και οι οπτικές επιδράσεις από τις ανεμογεννήτριες κάνουν την ζωή των ανθρώπων ανυπόφορη.

    Παράλληλα η πτώση της αξίας των ακινήτων και η δραματική μείωση του τουρισμού (στην Δανία ως και 40%) επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην υγεία και στην ψυχολογία των κατοίκων που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση.

    Τα προβλήματα όμως που συνοδεύουν τις ανεμογεννήτριες δεν εξαντλούνται εδώ. Η όλη διαδικασία της ανέγερσης 70μ. ανεμογεννητριών προκαλεί ρωγμές στο υπέδαφος και επηρεάζει σοβαρά τις φυσικές λεκάνες στις οποίες συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα αυτά να αλλάζουν πορεία ή να εξαφανίζονται.

    Αλλά και οι επιπτώσεις στην χλωρίδα και στην πανίδα των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα αιολικά πάρκα δεν είναι μικρότερες. Οι επιδράσεις είναι καταστροφικές και οδηγούν στην πλήρη μεταμόρφωση του τοπίου σε γη "Ερημική και άνυδρη".

    Αυτά, και όταν ακούω αντιδράσεις για φράγματα θυμάμε τα λόγια του Μάργαρη που συχνα φέρνει το παράδειγμα των αντιδράσεων "οικολόγων" για το φράγμα της λίμνης Κερκίνης που τώρα θεωρείται υπόδειγμα βιοτόπου απο τους ίδιους "οικολόγους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kε ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Η ΜΕΤΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ.

    ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗς ΕΦΗΒΙΚΗς ΜΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗς (ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ)ΑΚΟΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ.

    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΕΤΡΟ. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΤΗς ΑΡΡΕΝΩΠΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΝΟΣ ΤΡΑΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ UNDERGROUND.

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. doctor
    "Σαν να εορτάζει ο βρωμιάρης την ημέρα καθαριότητας στην μόνη ημέρα του χρόνου που κάνει μπάνιο..."

    εννοείς την μόνη που επίσης και επίτηδες ΔΕΝ κάνει μπάνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα!
    Την ίδια "πλάκα" την έπαθα κι εγώ πέρσι που πήγα Άμστερνταμ. Χιλιάδες ποδήλατα παντού! Εκείνο όμως που με άφησε με το στόμα ορθάνοιχτο ήταν ένα τεράστιο δυόροφο πάρκινγκ ποδηλάτων έξω από τον κεντρικό σταθμό τρένων! Όσοι έχουν παέι θα το θυμούνται...
    Επίσης κάτι που μου άρεσε πολύ ήταν οτι δεν είδε κανένα καινούριο ποδήλατο. Όλα ήταν παμπάλαια, από κείνα που είχαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας... που δεν έσκυβες καν για να πιάσεις το τιμόνι και που η σέλα ήταν σα θρόνος.

    Βέβαια, το να κυκλοφορούμε στην Αθήνα κι εμείς με ποδήλατα έχει μία εμφανή δυσκολία...
    Η Αθήνα δεν είναι επίπεδη!!!
    Έτσι, όσες φορές έχω επιχειρήσει να εντάξω τις δύο ρόδες στην καθημερινότητά μου, μου έχει βγει η γλώσσα. Άσε που το να κυκλοφορείς ανάμεσα σε τρελούς ιδηγούς Ι.Χ. μοιάζει με extreme sport!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. αρχαίος
    οι περισσότερες ανεμογεννήτριες στην Δανία είναι μέσα στην θάλασσα.

    Κι αυτές που είδατε στην φωτο απέχουν πάνω από 500 μέτρα από την ακτή (τηλεφακός 450άρης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν γνώριζα ότι είναι Ευρωπαϊκή μέρα χώρις αυτοκίνητο. Πήγα στη δουλειά με το ποδήλατο και το έμαθα τώρα.Παρεπιμπτόντως μόνο ψωροποδήλατα δε μπορούν να χαρακτηριστούν πλέον.Ένα καλό ποδήλατο είναι πλέον hi-tech και στοιχίζει από 400 euro.Και πανέμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ihadafarminafrica μ@λακιες...με στενό παντελόνι ο ποδηλάτης κ@υλ|*νει και καλογρια

    αχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητοί φίλοι δηλώνω φανατικός της αυτοκίνησης.

    Από μικρό παιδί το μόνο που ήθελα όταν μεγαλώσω ήταν αυτοκίνητο. Πήγαινα δημοτικό όταν υπολόγιζα πόσο θα κάνει το αυτοκίνητό μου όταν μεγαλώσω, και πως θα έβρισκα τα λεφτά.

    Το σπίτι μου θα μπορούσε να είναι με ρόδες και τιμόνι.

    Είμαι ικανός να πάρω το αμάξι μου από τα Κάτω Πατήσια για να κατέβω στο κέντρο (και το κάνω σχεδόν πάντα, και ας είμαι δίπλα στον ηλεκτρικό).

    Δεν με νοιάζει η κίνηση. Συνήθως την απολαμβάνω. Σχεδόν κάθε ώρα υπάρχει ένας σταθμός με κάτι αξιόλογο να ακούσεις.

    Δεν με ενδιαφέρει που θα παρκάρω. Ας είναι μακριά. Ας πληρώσω πάρκινγκ. Δεν παρκάρω παράνομα, ψάχνω.

    Δεν κορνάρω, ούτε βρίζω. Δεν εκνευρίζομαι εύκολα και δεν καταλαβαίνω τους τύπους με το ανοιχτό παράθυρο που ψάχνουν αφορμή να σου την πούνε. Μάλλον βαριούνται στο αμάξι τους γιαυτό κάνουν έτσι.

    Όταν ήμουν φαντάρος και έπαιρνα άδεια την πέρναγα σχεδόν όλη στο αυτοκίνητο. Ατελείωτες βόλτες στην Αθήνα και αλλού. Εκεί καφές, εκεί τσιγάρο, εκεί φαγητό, εκεί sex... (από όταν απολύθηκα, που είχα και λεφτά, προτιμούσα το ξενοδοχείο).

    Το όνειρό μου είναι μία δουλειά στην οποία θα πρέπει καθημερινά να διανύω τεράστιες αποστάσεις με το αυτοκίνητο.

    Αν ποτέ στη ζωή μου έχω ένα μήνα διακοπές -και λεφτά και καλό αυτοκίνητο- θα πάω οδικώς Ισπανία και θα γυρίσω από Αφρική.

    Θα μπορούσα να είμαι ο άνθρωπος που ετοίμαζε το αυτοκίνητό του -είμαι σχεδόν. Ήμουν μια βδομάδα μουδιασμένος όταν διάβασα αυτό το κείμενο.

    Ναι, είμαι άρρωστος. Διαπράττω ύβρη. Και γιαυτό το πλήρωσα. Πριν από 2 χρόνια αγόρασα, ένα ολοκαίνουριο Xoara. Χωρίς προκαταβολή, με έξι χρόνια δόσεις. Στους έξι μήνες το τράκαρα και το πέταξα (150€ μου έδωσαν), αλλά, ευτυχώς, δεν έπαθα τίποτα. Έμεινα ένα χρόνο χωρίς αυτοκίνητο. Ήταν ο χειρότερος της ζωής μου. Ακόμα το πληρώνω -και το αμάξι και την ύβρη, αφού τώρα οδηγώ Accent.

    Παρόλα αυτά θα τιμήσω τη μέρα. Δεν θα βγω από το σπίτι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Nikos Dimou said...
    mainmenu Ταξί στην Αθήνα... θα αστειεύεσαι!
    Πρόκειται για εφεύρεση του ντε Σαντ
    Υποκλίσεις, παρακλήσεις, ταπεινώσεις και κλέψιμο από πάνω!
    10:37 πμ

    Και στη Θεσσαλονίκη το ίδιο γίνεται. Εγώ δεν χρησιμοποιώ ποτέ ταξί γιατί αισθάνομαι απαίσια να στέκομαι με το χέρι σηκωμένο με τις ώρες σκούζοντας που πηγαίνω και να στοιβάζομαι και με 3 άλλους που πηγαίνουν εκεί κοντά. Ε όχι προτιμώ το λεωφορείο. Βγάζω μηνιαία κάρτα και πηγαίνω όπου θέλω. Βέβαια για να σας πω την αλήθεια μου έχω βαρεθεί και εγώ τις καθυστερήσεις και το στρίμωγμα και σκέφτομαι να κυκλοφορώ με ένα μικρό αυτοκίνητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Να θυμηθούμε και λίγο Εμπειρίκο που έλεγε:
    "Η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου" ;)

    Τώρα, σοβαρά, έχω ακούσει την άποψη ότι σε μία πόλη με πολύ νέφος όπως η Αθήνα, η χρήση ποδηλάτου είναι πολύ ανθυγιεινή.
    Ξέρει κανείς αν αληθεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. mainmenu said: "Εχω μεινει Αθηνα 4 χρονια, χωρις αμαξι εκανα τη δουλεια μου με συγκοινωνια χωρις προβλημα...περνανε αρκετα συχνα..."

    Θα συμφωνήσω. Βρες μου όμως με ποιο τρόπο θα πάω πχ από Κολωνό στο Αιγάλεω χωρίς αυτοκίνητο.
    Και δεν εννοώ μέσω κέντρου που θέλω 2 συγκοινωνίες και 2 ώρες στο περίμενε πήγαινε έλα.

    Ξανά: Αντε ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα
    Ποιάς εποχής ειναι
    το παλιό σουξέ: «Εγώ και το ποδήλατό μου»?

    Ο Γούναρης το τραγουδά;
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η Δανία είναι ο leader στην αγορά αιολικών πάρκων και όπως αναφέρθηκε κατασκευάζονται ανοιχτά στην θάλασσα. Όσο για τους ποδηλατοδρόμους, αν κάνετε το λάθος και τους παραβιάσετε πεζός τότε κινδυνεύετε ποιο πολύ από ότι ποδηλάτης στην Συγγρού το ίδιο ισχύει και στο Amsterdam.

    Ακόμα θυμάμαι το ανέκδοτο που είχα διαβάσει το “Ολυμπιακό” καλοκαίρι πως θα κατασκευαστούν ποδηλατοδρόμοι στην Αθήνα ξεκινώντας από την 3η Σεπτεμβρίου. Το άρθρο έλεγε πως οι εργασίες θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο 2004...

    @mainmenu
    Συμφωνώ μαζί σου αν εξαιρέσουμε τα ταξί. ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ!

    @maiosone
    Δυστυχώς δεν το νομίζει αλλά είναι προέκταση…

    @paragrafos
    Και στην Ελλάδα έτσι είναι, αν πάτε Νέα Μάκρη θα δείτε πολλούς ανθρώπους με ποδήλατα. Είναι οι Ινδοί και οι Πακιστανοί που δουλεύουν στα χωράφια (οι τσιφλικάδες έχουν μπέμπα).

    @doctor
    “Όσο για τον "εορτασμό" της σημερινής μέρας χωρίς αυτοκίνητο στην Αθήνα, είναι η πεμπτουσία της ηλιθιότητας.”
    Όπως όλες οι αντίστοιχες ημέρες μόνο που την συγκεκριμένη νοιώθω πως με βρίζουν

    Υ.Γ. ΝΔ με προλάβατε, θα αγοράσω ποδήλατο μιας και μετά τον τελευταίο τραυματισμό είναι ένα από τα λίγα sport που μπορώ να κάνω και ήθελα να γράψω ένα post για τα ποδήλατα. Να δούμε πόσες μέρες θα επιζήσω με ποδήλατο στην Αθήνα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το ταξι στην Ελλαδα ειναι καλη περιπτωση, ειναι παμφθηνο (μην κατηγορατε την διπλομισθωση, γι αυτο ειναι φθηνο) και το βρισκεις ευκολα (στο εξωτερικο δεν σταματανε στο δρομο, πρεπει να πας σε πιατσα).
    Αυτο που δεν αντεχω ειναι το καπνισμα μεσα στο ταξι και πρεπει να ειναι ενα 90% των ταξιτζηδων που καπνιζει. Κι οταν δεν καπνιζουν στη διαδρομη, αρκει η μυρωδια απ'τα προηγουμενα τσιγαρα που εχει ποτισει την ταπετσαρια για να σου φερει αναγουλα. Δεν μπορω να καταλαβω τι νοημα εχει ο διαχωρισμος καπνιστων / μη καπνιστων στα εστιατορια οταν σ'ενα χωρο 1Χ1 εχεις καποιον διπλα σου που καπνιζει, κι εδω το κρατος δεν κανει τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Οι Έλληνες ταξιτζήδες κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να κατακτήσουν τον πάτο των ταξιτζήδων του πλανήτη.
    Ο αγώνας τους αξίζει της συμπαράστασής μας.

    Δεν είναι εύκολο, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, υπάρχουν σοβαροί αντίπαλοι από την Ασία, την Αφρική, την Νότιο Αμερική.

    Δυνατά μας χαρτιά:

    Το κάπνισμα,
    ακόμα και με παιδιά επιβάτες.

    Η αγένεια.
    Ο πελάτης πρέπει να νιώθει στο πετσί του ότι ο ταξιτζής του κάνει χάρη, είναι θεμελιώδες αυτό.

    Πρέπει επίσης οι επιβάτες των ταξί να τιμωρούνται όταν δεν έχουν ψιλά και ζητούν ρέστα.
    Άκουσον, άκουσον, να ζητούν ρέστα...

    Νέες, trendy βρισιές διδάσκονται στους επιβάτες δωρεάν, κυρίως εναντίον των άλλων οδηγών (γυναικών κατά προτίμηση), αλλά και της κυβέρνησης, του κράτους, της Αμερικής.

    Η βρώμα.
    Το Ελληνικό ταξί είναι μες στη βρώμα, μέσα κι έξω - το ατού μας είναι η εσωτερική βρωμιά και η τσιγαρίλα.

    Αριστερό μπράτσο έξω απ' το παράθυρο.
    Τιμητικός τίτλος το μαυρισμένο απ' τον ήλιο αριστερό μπράτσο, μας βοηθάει η ηλιοφάνεια.

    Ζώνες ασφαλείας.
    Πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι ο καλός οδηγός ΔΕΝ χρειάζεται ζώνη ασφαλείας.
    Η ζώνη είναι ένα ακόμα τέχνασμα των πολυεθνικών να μας τα παίρνουν.
    Ο σύλλογος Ελλήνων ταξιτζήδων προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα να μας απαλλάξει και από αυτή την καπιταλιστική συνήθεια.

    Τι λέτε για γιαούρτια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κι εγώ λάτρης του Μετρό είμαι, αλλά έχω να σας εξομολογηθώ κάτι για το οποίο ντρέπομαι πολύ, πιο μικρή ντρεπόμουν ακόμη περισσότερο γι' αυτό: δεν ξέρω ποδήλατο...Οπότε θα ήμουνα χαμένη στα σίγουρα στην Ολλανδία και τη Δανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τώρα διάβασα το σχόλιο του Andy για τα ταξί. Τι να πω; Αν και είμαι καπνίστρια, αλλά ποτέ δεν καπνίζω σε αυτοκίνητα και σπίτια με πεντακάθαρο αέρα, μπήκα μια μέρα μέσα σε ένα ταξί και έπαθα ναυτία σε μια μιρκή διαδρομή, από τη βρώμα και την τσιγαρίλα...Αρρώστησα για μια ολόκληρη μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. είπαμε να κάνουμε λίγη αυτοκριτική ρε άνθρωποι...άμα είναι να τα χώσουμε σε όλους τους άλλους δε βγαίνει πουθενά...δεν είναι όλοι οι τσξίτζήδες οι ίδιοι και στο κάτω κάτω με αυτές τις τιμές πάλι καλά που δεν κουβαλάνε και ζώα..

    πρώτα τη μπανανία μέσα μας να χλεβάσουμε...

    ο μόνος ειλικρινής ο εξάγγελος

    βλέπεις ο Έλληνας έγινε ελεύθερος πριν μερικά χρονάκια, πρότυπα του οι τσιφλικάδες και οι γεωκτήμονες...κι αφού η γη δεν περισσεύει εκτονώνεται με το αμάξι του...δεύτερη κατοικία...καλό, σπουδαίο κτλ

    ενα μιγμα μεσαιωνα και υστερου καπιταλισμου, οπως ίσως και ένα κομμάτι της Αμερικής...καουμπόυδες και κλέφτες και αρματωλοι με 1000 άλογα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα κ. Δήμου
    Θα σας θέσω μια ερώτηση, απλώς για να σας βάλω σε σκέψη:
    Οι οικολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα κόπτονταν επί χρόνια για την δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα (Υδροηλεκτρικά, Αιολική ενέργεια, Ηλιακή ενέργεια) και την απεξάρτηση μας από ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Σήμερα που υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρίες για την δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γιατί δημιουργούν προβλήματα και αντιτίθενται στην εγκατάσταση τους στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. To look των ταξιτσιδων και των ταξί υπέροχο! Μαλλιά, μούσια ,μουστάκια ,φαβορίτες ,ανοιχτά πουκαμισά, απ τον καθρέφτη να κρέμονται σταυροί, χριστοπαναγιες ,κομπολόγια, το ταμπλό να κοσμούν υπέροχα λεπτοκαμωμένα πετσετάκια,και αν είσαι τυχερός παίζει και μουσική που δένει με το σύνολο. Αυτά βλέπουν οι τουρίστες και προτιμούν τον ποδαρόδρομο

    Που είναι ο καλός σχολιαστής podilatis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Giorgos said...
    Καλημέρα κ. Δήμου
    Θα σας θέσω μια ερώτηση, απλώς για να σας βάλω σε σκέψη:
    Οι οικολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα...

    Μα αγαπητέ ΔΕΝ υπάρχουν σοβαρές και μελετημένες οικολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα, όπως δεν υπάρχουν και καταναλωτικές.

    Υπάρχουν διάφοροι θορυβοποιοί "οικοχόνδριοι" όπως τους λέω που απλώς διαμαρτύρονται (και μασάνε και κάτι κονδύλια της Ε.Ε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανέφικτο το ποδήλατο στην Αθήνα, λόγω ανηφοροκατήφορων.

    Το δοκίμασα για δύο εβδομάδες και μου βγήκε η γλώσσα έξω.

    Για μια διαδρομή 7 λεπτών με το αυτοκίνητο, έκανα 25 λεπτά με το ποδήλατο και μόλις έφτανα, ήθελα άλλη μισή ώρα για ξεκούραση, ντους και αλλαγή ρούχων.

    Αφήστε που στη διαδρομή αισθανόμουνα ότι διασχίζω εμπόλεμη ζώνη...


    Για το κέντρο χρησιμοποιώ τον ηλεκτρικό.
    Εγώ και οι μετανάστες...


    Το μετρό της Αθήνας είναι ΤΕΛΕΙΟ.
    Αν σε εξυπηρετούν οι διαδρομές του, είναι μονόδρομος, χωρίς ελάττωμα, απ' τα καλύτερα του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μακάρι να είχα μια φωτογραφική να σας αποθανάτιζα αυτή την στιγμή (13:12), ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο την Λ. Αλεξάνδρας. Δεν κουνιέται κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. andy dufresne said...
    Το μετρό της Αθήνας είναι ΤΕΛΕΙΟ.
    Αν σε εξυπηρετούν οι διαδρομές του, είναι μονόδρομος, χωρίς ελάττωμα, απ' τα καλύτερα του πλανήτη.


    Έχεις δίκιο αλλά έχω μία ένσταση: Κλιματιμός; Και μετά από μετρό θέλεις ντους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αγαπητέ κ. Δήμου,

    Ναι, αυτή είναι η Ελλάδα. Η Δανία κάνει εξαγωγές τεχνογνωσίας σε ανεμογεννήτριες και έχει λύσει το κυκλοφοριακό στην πρωτεύουσα της με τρόπο ριζικό και φτηνό και οικολογικό.

    Στην Αθήνα ο ΟΑΣΑ έχει πρόβλημα να επανδρώσει γερανοφόρα γιά να επιτελέσουν ένα έργο καταστολής και να έχουμε τις λεωφορειολωρίδες ανοικτές. (Είναι ντροπή να χρειάζεται διαδικασία καταστολής γιά να πεισθεί ο μέσος οδηγός ότι η λεωφορειολωρίδα είναι για...λεωφορεία)

    Η σύγκριση μεταξύ Δανίας και Ελλάδος στην καθημερινότητα που ζόύμε έχει να κάνει με το τεράστιο έλλειμμα πολιτισμού που υπαρχει μεταξύ Δανίας και Ελλάδος. Ο μέσος έλληνας πιστευει ότι ζούμε πολύ καλύτερα από τους Δανούς(Δηλαδή, φραπέ, Night life,ήλιος, λίγο θάλασσα κλπ). Τώρα αν κάποιοι γραφικοί διαφωνούν, να πάνε στον Καιάδα. Εχει γίνει μετάλλαξη στον Ελληνα και δεν επικοινωνεί πλέον με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ας είμαστε μέλος της ΕΕ από το 1979).

    Είστε ευτυχής που μένετε στα Κιούρκα και ούτε ακούτε και ούτε βλέπετε ούτε βιώνετε σε καθημερινή βάση τις μέσες ταχύτητες των 5 km/h με ΙΧ και το τραμ δίπλα να περνάει άδειο !!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. MainMenu said...
    "...περνανε αρκετα συχνα..."(ενν. τα ΜΜΜ)

    Καλό! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

    (εκτός αν ζείτε εκατέρωθεν της οδού Πατησίων, όπου περνούν 2-3 ανά 10λεπτο ή αν θεωρείτε ότι 3 δρομολόγια την ώρα είναι ικανοποιητική συχνότητα!)

    andy dufresne said...
    "Οι Έλληνες ταξιτζήδες κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να κατακτήσουν τον πάτο των ταξιτζήδων του πλανήτη."

    Δύστυχώς υπάρχουν κάποιοι κακοί επαγγελματίες εξ αιτίας των οποίων θα χάσουμε αυτή την τιμητική διάκριση. Να φανταστείτε ότι πήρα ταξί έχοντας αποσκευές, με άφησε στην πόρτα μου και μου έκοψε κι απόδειξη αδιαμαρτήρητα! Α, ούτε καν κάπνιζε! Τέτοιο αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. andy, έχεις απόλυτο δίκιο για τους ταξιτζήδες. Δεν θα ξεχάσω όταν πήγα στην Αγγλία, πήρα ταξί νάρθει στο σπίτι του αδερφού μου να με πάρει, κι επειδή δεν τον περίμενα έξω, ήρθε κύριος, χτύπησε την πόρτα του σπιτιού για να με ειδοποιήσει! Μετά από αυτό, τι να σκεφτώ για τους Έλληνες ταξιτζήδες!

    ΝΔ, προφανώς στο post αναφέρεσαι στο ντοκιμαντέρ του Κούλογλου για τα ενεργειακά θέματα στην Ελλάδα. Το είδα κι εγώ, όσο μπορούσα, γιατί απογοητεύτηκα. Δεν νομίζω να υπάρχει μέλλον και σ'αυτό το θέμα.

    Όσο για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, επειδή μένω στη Θεσσαλονίκη (μόνο αστικά), με εξυπηρετούν, αλλά έχουν και κάποιες δυσκολίες, όπως συνωστισμός και ιδρωτίλα τις ώρες αιχμής, δεν ανάβουν air-condition αρκετοί οδηγοί το καλοκαίρι λες κι αυτοί το πληρώνουν κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @pagis,
    παρεξήγησις.

    Ήθελα να πω το εξής: στην Ολλανδία, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Κίνα, μπορείς να πηγαίνεις με ποδήλατο στη δουλειά σου χωρίς να σου βγαίνει η γλώσσα, άρα, σε 25 λεπτά (ας πούμε), είσαι στη δουλειά, 5 λεπτά ξεκούρασης και είσαι έτοιμος.

    Κι αυτό λόγω φλαταδούρας (μακάριοι καμπίσιοι...).

    Η διαφορά είναι στο δεύτερο μισάωρο.

    Και βέβαια άλλο να κάνεις ποδήλατο στο βουνό για γυμναστική και fan κι άλλο να σε κυνηγάνε οι δουλειές.


    @vrennus,
    δίκιο έχεις, υπάρχουν και τέτοιοι... "κακεντρεχείς" ταξιτζήδες, που "χαλάνε" την πιάτσα - κι εγώ έχω πετύχει τέτοιους.

    Χαίρομαι τόσο πολύ που αφήνω γενναιόδωρο φιλοδώρημα, πληρώνω και για το ότι μου φτιάχνουν τη διάθεση.

    Στατιστικά όμως, γκρέμιστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Τα ποδήλατα στις πόλεις δεν είναι φαινόμενο μόνο της βόρειας Ευρώπης. Προ μηνός βρέθηκα Βαρκελώνη (Μεσόγειος) και μου έκανε εντύπωση η ύπαρξη ειδικών ποδηλατοδρομίων στη μέση μεγάλων δρόμων (κάτι σαν τεράστια νησίδα) όπου πολλοί ποδηλάτες κινούνταν με ασφάλεια και ηρεμία. Πρόβλημα ήταν για τους αμύητους πεζούς (πχ έλληνας τουρίστας...) που κινδύνευαν πράγματι από ατύχημα περισσότερο από ποδήλατο παρά από αυτοκίνητο! Φανταστήτε στην Αθήνα τώρα, εγώ να σκεφτώ να πάω στη δουλειά μου (από Γλυφάδα Χαϊδάρι) με ΜΜΜ ή ποδήλατο. Στην πρώτη περίπτωση θέλω 3 ώρες (και 3 διαφορετικές συγκοινωνίες) στη δε δεύτερη κινδυνεύω να μη φτάσω ποτέ λόγω πιθανότατου ατυχήματος! Με το αυτοκίνητο θέλω περίπου μια ώρα, καθώς το μποτιλιάρισμα τόσο στην παραλιακή όσο και στον Κιφησσό είναι δεδομένο. Είναι όμως απλά ο λιγότερο επώδυνος τρόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. σας είπα κ.Βρεννους εδω στην Αγγλια μενω στο κεντρο αρκετα μεγαλης πολης και μπορει το λεωφορειο να κανει και 20 λεπτα..κανεις δεν παραπονιεται΄...

    γκρηνιαρηδες ολοι σας;))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλημέρα.
    Α. Υπάρχει μία συνηθισμένη έρευνα στην Ευρώπη τι ποσοστό οδηγών χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για διαδρομές μικρότερες των -νομίζω- 3 χιλιομέτρων. Τα αποτελέσματα είναι και πάλι αποκαρδιωτικά για την νοοτροπία μας. Μπορεί να περπατάμε μισή ώρα στον διάδρομο γυμναστικής στο δωμάτιό μας και να πηγαίνουμε στο περίπτερο για εφημερίδα (δεν λέω τσιγάρα) 200 μέτρα με το αυτοκίνητο.
    Β. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης των λεωφορείων είναι η επιεικώς αντικοινωνική συμπεριφορά των οδηγών ΙΧ απέναντι σαυτά. Οι λεωφορειόδρομοι καταπατούνται συστηματικά ενώ η παράνομη στάθμευση στα σημεία που τα λεωφορεία στρίβουν προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις. Ο νεοέλληνας οδηγός βλέπετε αρνείται να περπατήσει και σταθμεύει το αυτοκίνητό του ακριβώς στο σημείο του προορισμού του και γαία πυρί μειχθήτω.
    Δεν είναι δηλαδή μόνο η επιμονή στην χρήση του ΙΧ αλλά κυρίως ο αντικοινωνικός και εγωκεντρικός τρόπος της χρήσης αυτής.
    Για την σωστή χρήση της ενέργειας τέλος υπενθυμίζω ότι η Δανία χρησιμοποιεί για... θέρμανση περίπου 60-80% λιγότερη ενέργεια από όση η μεσογειακή Ελλάδα λόγω βεβαίως του σωστού ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ξαναδιάβαζα τα σχόλια στο χθεσινό και μετά στο σημερινό ποστ - και μπούκωσα από την συσσωρευμένη αγανάκτηση.

    Είναι δυνατόν να έχουμε όλοι δίκιο και να είναι όλα στραβά στον τόπο μας - από την διαφθορά ως τους ταξιτζήδες;

    Και μετά συνειδητοποίησα την αιτία: φταίει η παγκοσμιοποίηση.

    Αν ζούσαμε πριν μερικούς αιώνες (η παγκοσμιοποίηση άρχισε πολύ νωρίτερα από όσο νομίζουμε) δεν θα ξέραμε πως ζει ο άλλος κόσμος. Άντε να είχαμε πάει ως το απέναντι χωριό...

    Ενώ τώρα: έτσι η Δανία, έτσι η Ολλανδία, να οι Άγγλοι ταξιτζήδες, οι Γερμανοί γιατροί...

    ...κι εμείς γκρίνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Με άλλα λόγια: είμαστε απροσάρμοστοι Ευρωπαίοι στην πιο απροσάρμοστη επαρχία της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Για κάντε κράτει με τη γκρίνια σας.
    Θα έπρεπε να ζειτε σε μια περιοχή μεγάλη σαν κι αυτή που μένω εγώ (3,000,000) και η οποία διαθετει δυο μόνο λεωφορειακές γραμμές, να σας πω πως θα αναζητήσετε τα λεωφορεία και τα φθηνά ταξί. Εχει πέντε μέλη η οικογένεια σου άνω των 17; Πέντε αυτοκίνητα χρειάζεσαι.

    Και όχι πως η κατάσταση είναι καλύτερη αλλού. Μιλούσα εχθές με φίλο στην Μέμφιδα, του είπα ότι είναι τυχερός διότι είδα σ'ενα ντοκυμαντέρ γι αυτήν την πόλη κάτι πανέμορφα ανοιχτά τραμ, και μου είπε ότι η γραμμή ήταν μια και μοναδική.

    Κι ας μη μιλήσω για άλλες πόλεις που έχουν μετρό και λεοφωρεία αλλά δεν έχουν πάρκινγκ, ή όταν το έχουν στο χρεώνουν χρυσάφι.
    Παντού τα ίδια χάλια...

    Γι αυτό πείτε και κάτι καλό για τα λεωφορεία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. MainMenu said...
    "... μπορει το λεωφορειο να κανει και 20 λεπτα..κανεις δεν παραπονιεται..."

    Η διαφορά είναι ότι στην Αθήνα το λεωφορείο θα κάνει σίγουρα 20 λεπτά (και βάλε). Κι εν πάση περιπτώσει το ότι δεν διαμαρτύρονται οι Άγγλοι τι σημαίνει; Ότι όποιος απαιτεί αρτιότερες υπηρεσίες είναι γκρινιάρης;

    Nikos Dimou said...
    "Και μετά συνειδητοποίησα την αιτία: φταίει η παγκοσμιοποίηση."

    Χωρίς αστεία, σίγουρα ένα μέρος της "ευθύνης" θα πρέπει να την αποδώσουμε στην ραγδαία αστικοποίηση της κοινωνίας μας. Βλέπετε, οι παππούδες μας (κι οι πατεράδες πολλών μας) πήγαιναν με το γαϊδουράκι (αν είχαν), σε δυο γενιές βρεθήκαμε ξαφνικά με απαστράπτουσες κουρσάρες με πολλές δεκάδες άλογα κάτω απ' το καπώ! Πώς να μην την ψωνίσουμε;

    Ως χαρακτηριστικοί νεόπλουτοι επαρχιώτες ξεσηκώσαμε τη γυαλιστερή επιφάνεια που βλέπαμε στους προηγμένους αστικούς πολιτισμούς της Δύσης, όχι όμως και την αντίστοιχη κουλτούρα. Το ίδιο γίνεται σήμερα στις επαρχιακές πόλεις: στην ασθμαίνουσα προσπάθειά τους να μοιάσουν της Αθήνας ξεσηκώνουν ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Μήπως τελικά η γκρίνια μας φταίει για πολλά από τα στραβά μας? Αν αντί να γκρινιάζουμε μεταξύ μας αναλάβει ο καθένας μας το μικρό κομματάκι ευθύνης που του αναλογεί δε θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα?

    Παράδειγμα 1: να προσπαθούμε να πάρουμε τα MMM ακόμα κι αν μας παίρνει λίγη ώρα παραπάνω η διαδρομή. Ειδικά για όσους κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθηνας, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το να περιμένουμε 10 λεπτά το λεωφορείο δεν είναι τραγικό. Βεβαια πολλές φορες περιμένεις μιση ώρα το λεωφορείο που υποτίθεται πως έρχεται κάθε 10 λεπτά. Να διαμρτυρηθουμε στους υπευθυνους (στην Αθηνα ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ –αν θυμάμαι καλά τα γραφεία τους είναι Μετσόβου & Ρεθύμνου, διπλα από το αρχαιολογικό μουσείο –ναι, έχω διαμαρτυρηθεί) με συγκεκριμένα στοιχεια. Ώρα, μέρα, γραμμή. Θα αλλάξει κάτι? Ίσως. Αν δε διαμαρτυρηθουμε πάντως σε αυτούς σίγουρα δε θα αλλάξει τίποτα.

    Παράδειγμα 2: για τους λάτρεις του αυτοκινητου μέσα στην πόλη. Να μην παρκάρουμε πάνω στις γωνιές και γενικότερα σε σημεία που εμποδίζουν τη διέλευση αυτοκινήτων και MMM. Πολλές φορες αυτός είναι ο λόγος που καθυστερούν τα λεωφορεία (p.x. γωνια Στουρνάρα & Μπουμπουλίνας, έχω δει λεωφορεία κολλημένα εκεί αμετρητες φορες). Και μετά βρίζουμε το κράτος που δεν έχουμε συγκοινωνίες.

    Δε λέω πως είναι το ευκολότερο πράγμα, αλλα αν δε δεχτούμε πως έχουμε και εμείς οι ίδιοι ευθύνη, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Φυσικά και έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες γραμμές metro (και σε άλλες πόλεις), φυσικά θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός, αλλα το ζήτημα είναι τι κάνουμε και εμείς οι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ένα από τα προβλήματα που δεν έχει η ελληνική επαρχία και ειδικά τα νησιά ,είναι το κυκλοφοριακό και το χάσιμο χρόνου στις μετακινήσεις. Για να πάω στη δουλειά μου θέλω μόλις 2 λεπτά με το αυτοκίνητο.Είναι απίστευτο το να θέλεις μια και δυο ώρες για να πας στην δουλειά σου.Και μισή πολύ είναι.
    Σας συμπονώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ωραια θα ήταν να υπήρχαν οι υποδομές για ποδήλατο.Εδώ θα φοβόμουν να κυκλοφορήσω με ποδήλατο, θα με πατήσουν σίγουρα ή θα έπεφτα και σε καμία λακκούβα.Αν υπήρχαν ποδηλατοδρομοι, μια λεπτή λωρίδα που υπάρχει σε άλλες χώρες για ποδηλατα κάτι θα γινόταν.
    Τα λεοφωρεία δεν παλεύονται, δεν παιρνάνε ποτέ, δεν χωράς να μπείς και σταματάνε στις 12.Τα ταξί μας κλέβουν και που λεφτά για να δίνουμε συνέχεια σε ταξί;
    Ποσα πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε όμως αν ενδιαφερόμασταν γι αυτή τη χώρα.Ειναι κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Δεν είμαστε αδικαιολόγητα γκρινιάρηδες - έχουμε δίκιο να παραπονιόμαστε. Έχουμε κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής

    ΑΛΛΑ

    είναι γεγονός ότι δεν κάνουμε κάτι γι αυτό. Κι αυτό το κάτι δεν μπορεί να είναι μεμονωμένη ατομική προσπάθεια (χάνεται). Γι αυτό μιλάω για κοινωνία πολιτών. Που θέλει χρόνια για να αναπτύξει τους θεσμούς της.

    Εδώ συνασπιζόμαστε μόνο για να υπαρασπιστούμε βραχυπρόθεσμα επαγγελματικά ή ατομικά συμφέροντα. Δεν βλέπουμε πέρα από την μύτη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Η ελληνική λογική: "Σήμερα είναι η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Συνεπώς οι ΑΛΛΟΙ δεν θα πάρουν, άρα θα πάρω ΕΓΩ". Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Δεν θα μου κάνει εντύπωση, εάν το βράδυ μάθουμε ότι σήμερα οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ήταν περισσότερες από τις άλλες ημέρες.

    Εάν και πρέπει να παραδεχθούμε ότι μορφολογικά η Δανία ευνοείται για το ποδήλατο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτα.

    Κάποτε είχα διαβάσει στην εφημερίδα ότι στην Δανία, όχι μόνο υπάρχει κτηματολόγιο, αλλά είναι επακριβώς καθορισμένες οι χρήσεις της γης. Αυτό σημαίνει, ότι εάν παραδείγματος χάριν έχω μια αγροτοκτηνοτροφική μονάδα και θέλω να χτίσω ένα ξενοδοχείο, δεν γκρεμίζω απλώς τα σιλό και χτίζω το ξενοδοχείο, αλλά πηγαίνω στις καθορισμένες περιοχές και αυτήν που είχα την ελευθερώνω για την επόμενη αγροτική επιχείρηση.
    Εδώ, που απ' ό,τι έχω καταλάβει τα πράγματα είναι "χαλαρότερα", πέρα από την γραφειοκρατία, γιατί να κάνει κάποιος ένα αιολικό πάρκο; Κινδυνεύει να βρεθεί σε λίγα χρόνια με σπίτια δίπλα του, που θα προσπαθούν να το διώξουν (φυσικά υπάρχει και η πιθανότητα και ο ίδιος να το στήσει δίπλα σε σπίτια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλησπέρα σε όλους,
    Κατ'αρχάς θα ήθελα να πω σχετικά με τα αιολικά πάρκα & τις άλλες ανανεώσιμές μορφές ενέργειες, ότι είναι πραγματικά
    πολύτιμη η εξάπλωσή τους ωστόσο δεν είναι πανάκεια & δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται χωρίς σχεδιασμό. Συγκεκριμένα με τα αιολικά πάρκα υπάρχουν κάποια θέματα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπ'όψιν, όπως π.χ σοβαρό πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στην ορνιθοπανίδα. Πιο αναλυτικά : http://www.ornithologiki.gr/gr/hos/dt/dt_20060708.htm
    . Παρεπιπτόντως το link είναι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας
    μιας από τις σοβαρες οικολογικές οργανώσεις, που έχει να επιδείξει πολύτιμο έργο από τότε που υπάρχει.
    Μια άλλη παρατήρηση σχετικά με τον Μάργαρη & τα φράγματα. Οι σχετικές αναλύσεις του Μάργαρη είναι μάλλον υπεραπλουστευμένες & λίγο υπεροπτικές με οπτική της λογικής δεν τρέχει τίποτα ουδέν κακώς αμιγές καλού. Στην πραγματικότητα το φράγμα
    της Κερκίνης που είναι πράγματι από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας & υπαγμένο στην συνθήκη Ramsar (ένας από τους 11 αν θυμάμαι καλά), είναι χαμηλό ήπιο φράγμα κατασκευασμένο για αρδευτικούς λόγους & παρ'όλα αυτά καθώς σε εκείνο το σημείο ο Στρυμόνας σχημάτιζε ούτως ή άλλως εσωτερικό δέλτα, ήταν πριν το φράγμα πολύ πλουσιότερο οικοσύστημα. Τώρα είναι σε συνεχή επισφάλεια με τα συνεχή σκαμπανεβάσματα της στάθμης.
    Τα δε μεγάλα φράγματα στο εξωτερικό έχουν πλέον εγκαταλειφθεί γιατί επιφέρουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, συχνά μη αναστρέψιμες.
    Οι πληθυσμοί της πανίδας μειώνονται δραστικά & οι καλαμιώνες που την ευεργετούν δεν μπορούν να αναπτυχθούν λόγω των μεγάλων σκαμπανεβασμάτων της στάθμης. Μια βόλτα στα φράγματα του Αχελώου & όχι μόνο μπορεί να πείσει σχετικά.
    Τέλος πρέπει να πω ότι με λίγο περπάτημα παραπάνω η κίνηση στο κέντρο είναι εφικτή όπως & σε μια ακτίνα μέχρι τα κοντινά προάστια. Τα καταφέρνω τουλάχιστον τις μέρες της εβδομάδας, αφήνοντας μάλιστα στην άκρη μηχανή !!& όχι αυτοκίνητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Την απολαμβάνουμε όμως την καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο μέσος όρος αυξήθηκε, σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη, είτε ταλαιπωρείσαι με το λεωφορείο, είτε ξεπαγιάζεις στο ποδήλατο, είτε είσαι αναγκασμένος να αγοράσεις πέντε αυτοκινητα. . Γιατί το παραβλέπουμε αυτό; Γιατί δεν κοιτάμε τον μέσο όρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, έτσι, για να τους δειξουμε εμείς, την γιορτάζουμε ως ημέρα του Καραγκιόζη - Αγίου Χριστόφορου.

    Τρελλή επιτυχία!

    ***********

    Σήμερα στις διαδρομές μου (ναι, με αυτοκίνητο) έκανα +40% χρονικά.

    ************

    Συγνώμη, κι εδώ θα κλέψω μία απίθανη φράση του cyrusgeo, εγώ η κατάπτυστη, όχι από βίτσιο, αλλά από πραγματική ανάγκη να τα φέρω όλα εις πέρας χωρίς:

    - να μου πατήσουν τα παιδιά στις διαβάσεις
    - να τα ποδοπατήσουν στα ΜΜΜ
    - να αλλάζω 2 συγκοινωνίες ακόμη και για να κατέβω στο κέντρο
    - να πάθω εμφύσημα από το καυσαέριο
    - να σωριαστώ (ελαττωματικά σωματικά αμορτισέρ ντε, τα οποία όμως πρέπει να κουβαλάνε από 5-κιλα απορρυπαντικά μέχρι κούτες συμπράγκαλα!)
    - να μην έχω ανά πάσα στιγμή κάποιο μέσο να μπορώ να τα τρέξω τα μωρά έτσι και γίνει η στραβή (ναι, παραλιακή/Δέλτα φαλήρου - Παίδων, Παρασκευή βράδυ με όλον τον κόσμο στους δρόμους, την έκανα σε 14 λεπτά κορνάρωντας ως παλαβή)

    ε, λοιπόν, γιορτάζω 365 μέρες το χρόνο,

    τον Αγιο... Αμάξιμο!!!!

    Επανέρχομαι
    :ΡΡΡΡ

    (κι είμαι και οικολόγα τρομάρα μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Α, και λίγο που πιάσαμε τα Εγγλέζικα λεωφορεία, το καλύτερό τους είναι που σε βοηθάνε στην καλλιτεχνική έκφραση: έτσι όπως πολλές φορές δεν σταματάνε ακριβώς στην στάση, απλώς κόβουν ταχύτητα, με βοήθησαν να τελειοποιήσω το ρεσιτάλ σούρδας, με πάμπολλές παραλλαγές.

    Η φιγούρα που ονομάστηκε after me είναι το τριπλό άξελ με όλα τα βιβλία πέταμα στον αέρα (εξαιρετικός βαθμός δυσκολίας να συγχρονιστεί η εν σειρά πτώση τους κατακέφαλα), προσγείωση «δεν τρέχει τίποτα» με 4-5 δρασκελιές μέχρι να βρεις τον ρυθμό σου (εξαιρετικός βαθμός δυσκολίας να πάρεις παραμάζωμα μερικές γιαγιάδες και γεμάτους κάδους) και χωρίς να φανεί βρακί ή να σου ξεφύγει ο,τιδήποτε πέραν του «nice weather eh?».

    Εδώ στην Ελλάδα μισούν την καλλιτεχνική έκφραση.

    Κι εμένα προσωπικά.

    Μόνο να με στήνουν, να με μπαρουτοκαπνίζουν (γκαχ-γκουχ!), να με κάνουν να τρέχω 100-άρια μετ’εμποδίων και να φεύγουν την ώρα που φτάνω τον προφυλακτήρα (με έξτρα ντήζελ κερασάκι) κι άντε, άμα είναι λίγο πλακατζής ο οδηγός, να με κλείνουν οι πόρτες. Αυτό ειδικά σε έγκυο είναι εγγυημένο γέλιο.

    Αλλά τη χάρη του άξελ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. πανάσχημη said...
    Γιατί δεν κοιτάμε τον μέσο όρο;

    Γιατί η μακροζωία δεν είναι απαραίτητα και καλοζωία.

    "The length of things is vanity, only their height is joy".

    (Gerorge Santayana)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Αβραμόπουλος-ελεγχόμενη στάθμευση- 1996, μέτρο του αιώνα εκ του αποτελέσματος.

    Με 200 δρχ έβρισκα πολλές άδειες θέσεις για πάρκινγκ στους δρόμους του Κολωνακίου (ανατριχιάζω μόνο που το θυμάμαι) χωρίς ποτέ να κάνω άσκοπους γύρους στα τετράγωνα. Τα ΜΜΜ πήγαινε έλα , ενώ κόστιζαν πάνω από 100 δρχ, άρχισαν να τα προτιμούν οι οδηγοί.
    Για το τελευταίο νομίζω ότι η μαλακία του Έλληνα είναι πολυσύνθετο φαινόμενο που δεν έχει αναλυθεί ακόμα από τους συγκοινωνιολόγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Συμφωνω ότι η χαρά βρίσκεται στο height και οχι στο length. Αλλα μιλούσα για τον μέσο όρο ποιότητας η οποία δεν ορίζεται μόνο με τι ηλικία θα πιάσει κανείς. Η γενική αυτή ποιότητα ζωής έχει ανέβει. Σωστά;
    Οπωσδήποτε δεν την καταβρίσκει κανείς με στατιστικές, αλλά και το height πολλές φορές είναι δίπλα μας. Το καταλαβαίνουμε όταν φεύγει βέβαια, αλλά ας μην εκτραπουμε τώρα....
    ΑΣ συγκεντρωθούμε στις συγκοινωνίες. Και το τραγικό ατύχημα που μόλις έγινε στη Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. ολοι οι αντρες 30 και φευγα μουρμουρανε περι συγκοινιωνων κτλ, και δεν ειναι τυχαιο οτι δεν εχω δει ποτε Ελληνα αντρα αυτης της ηλικιας μεσα σ ενα τρολευ ή λεωφορειο, εκτός κι αν είναι πολύ φτωχός ή επισκέπτης από επαρχεία.

    γιατι οσο κι αν δε θελουμε να το παραδεχθουμε ο αντρας ο απο μονος του φτιαγμενος δεν ειναι δυνατον να κυκλοφοραει στην πολη, με συγκοινωνια πως να το κανουμε, τι ειναι συνταξιουχος ή αδερφή (ξεφωνημένη που λεει κι ο Λευτέρης). Εγω δε διαφωνω με ολα αυτα μ αρεσουν γενικα οι γραφικοι εραστες του τριτου κοσμου αλλα μη γκρινιάζετε...ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ

    Τον ταξιτζη που τον κοροιδεύετε θα έπρεπε να το βλέπετε σαν καθρέφτη αγοράκια...

    ΕΣΑΣ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΕΙ...ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. mainmenu
    έπρεπε να το κόψω το σχόλιό σου αλλά προτίμησα να σε αφήσω να εκτεθείς
    με το ρεσιτάλ σου:

    "...τι ειναι συνταξιουχος ή αδερφή;"
    " ... Tον ταξιτζη που τον κοροιδεύετε θα έπρεπε να το βλέπετε σαν καθρέφτη αγοράκια...ΕΣΑΣ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΕΙ...ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ"

    Αγοράκια;

    Χρειαζόμαστε και χαμόγελα στο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Το διάστημα 1981-1982 ζούσα στη Γερμανία με τους γονείς μου σε μιά πόλη περίπου όσο το Κιλκίς. Όλα τα πεζοδρόμια στη Γερμανία έχουν ειδική λωρίδα για ποδήλατα οπότε είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ο πατέρας μου κυκλοφορούσε εκεί μόνο με ποδήλατο το ίδιο έκανα και εγώ ώσπου μια μέρα ή νύχτα κάποιος "δανείστηκε" το ποδήλατο μας. Ξαφνικά 2 άτομα χάσαμε το ποδήλατο μας, οπότε την επομένη μέρα βρήκα ένα ξεκλείδωτο ποδήλατο (και πολύ καλής ποιότητας) το "δανείστηκα" και γω, αλλά "ξέχασα" να το επιστρέψω. Η μοναδική κλεψιά που έκανα μέχρι τότε στα 22 χρόνια μου. Εκεί όμως αν το άφηνες ξεκλείδωτο το ποδήλατο, σου έλεγαν καλά να πάθεις, αν πάλι έβρισκες ξεκλείδωτο σου έλεγαν μπράβο τυχεράκια.

    Στην Ελλάδα μόνο στα Τρίκαλα και στο Βόλο είδα ποδήλατα, ενώ στη Θεσ/νίκη που έζησα 15 χρόνια, έβαψε κάποτε ο δήμαρχος Κοσμόπουλος 2 λωρίδες στην παραλία για να περνούν από εκεί τα ποδήλατα, και βάφτισε την Θεσ/νίκη ποδηλατούπολη. Ο τέλειος εμπαιγμός της νοημοσύνης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Η ίδια ...ποδηλατομανία(!) επικρατεί και στο Amsterdam. Τα ποδήλατα είναι εκατοντάδες και μάλιστα πολλά από αυτά είναι κοινόχρηστα.

    Πέρνεις ένα να κάνεις την δουλεία σου και το αφήνεις όταν τελειώσεις.

    Αξεσουάρ ποδηλάτων?
    Άπειρα!

    Βλέπεις από καρεκλάκια για τρίτο(!) επιβάτη μέχρι καλάθια για μωρά και θήκες για laptop!

    Αυτό βέβαια που κάνει περισσότερη εντύπωση στα ασυνήθιστα μάτια ενός Αθηναίου είναι να βλέπει ορδές από πιτσιρίκια (8-10 χρονών) να γυρνάνε τα απογεύματα από το σχολειό τους ποδηλατάρωντας σαν βολίδες ανάμεσα στο πυκνό δίκτυο των τραμ.

    Τα αυτοκίνητο βέβαια στο Amsterdam είναι είδος υπο εξαφάνιση.

    Ποιός το χρειάζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. σ ευχαριστω ΝΔ. Με εκθετεις και με κανεις να ντρεπομαι...:( κι εγω μεταξυ σοβαρου κι αστειου το ελεγα...δεν εκανα επιθεση παντως σε κανενα.

    οταν ο Λευτερης φωναζε για ξεφωνημενες αδερφες με το χειροτερο ρατσισμο δεν ειπες τιποτα. Κατι που με πειραξε πολυ με το τροπο που το ειχε εκφρασει...παροτι γενικα συμφωνω με αυτα που λεει.

    Ολοι οι τριανταρηδες και πανω ταυτιζονται με το αμαξι τους και η πρωτη υλη αυτης της συλλογιστικης είναι ίδια με αυτη του ταξιτζή...κι εγω το εχω μεσα μου αυτο. Και το ειπα απο την αρχη...

    γιατί όμως, αναρωτιέμαι γιατί και λυπάμαι, λυπάμαι πολύ...

    τι το θελω και κανω σχολια αφου παρεξηγουμαι.

    Σήμερα έχει Νικ Κέηβ λαιβ στην Αθηνα, αν ημουνα εκει θα τραγουδουσα stranger than kindness...γιατι απο το αντιστροφο δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Πάντως ένα από τα καλά επαγγέλματα πρέπει να είναι ποδηλατάς στην Δανία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. gargoyle said...
    "pagis: Από όσο έχω διαβάσει, οι μέγιστες εκπομπές CO2 από δίκυκλα είναι μικρότερες από τις μέσες εκπομπές αυτοκινήτων".


    Εκτός αν είναι δίχρονα οπότε ρυπαίνουν φοβερά (καμένα λάδια, υδρογονάνθρακες, κλπ). Στην Ελλάδα είναι τα περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ας κάνουμε μερικές διαπιστώσεις.

    Τα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένου και του μετρό, είναι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ δωρεάν, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπάρχει έλεγχος και πληρώνει μόνο όποιος θέλει!
    Αυτό σημαίνει ότι τα μέσα μεταφοράς χρηματοδοτούνται, ώς συνήθως, από τους φορολογούμενους και όχι από τους χρήστες.

    Κανείς δεν τολμάει να κάνει έλεγχο και να επιβάλει τον νόμο. Και σε αυτήν την περίπτωση το κόστος της κλοπής που συστηματικά γίνεται εις βάρος των παθητικών, αν και υπερπλήρων, μέσων μεταφοράς, μετακυλίεται στους φορολογούμενους.

    Το ποδήλατο είναι όχι μόνο μέσο μεταφοράς με μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον αλλά και πολύ υγιεινός τρόπος γυμναστικής. (Το τραινάκι της υγείας λένε οι Γάλλοι).
    Επειδή δεν περισσεύει χρόνος για γυμναστική καθημερινά, θα μπορούσε να συνδυάζεται η μεταφορά μας στην εργασία μας με πολύ καλή γυμναστική.
    Το πρόβλημα στην Αθήνα, το οποίο δεν υπάρχει στο Αμστερνταμ και στην Κοπεγχάγη, είναι ότι έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές και δεν μπορεί να γενικευθεί η χρήση του. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε άλλες πόλεις με υψομετρικές διαφορές, όπως η Ρώμη, η χρήση του ποδηλάτου είναι περιορισμένη.

    Αυτό που θα μπορούσε να γίνει και θα ήταν πολύ χρήσιμο, είναι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων σε επιλεγμένους οδικούς άξονες, όπου το πλάτος του δρόμου το επιτρέπει.

    Ευνόητο είναι ότι θα πρέπει να μην επιτρέπεται η κίνηση άλλων δικύκλων, πεζών και αυτοκινήτων κατά μήκος των ποδηλατοδρόμων. Εδώ πάει για άλλη μια φορά το «άντε ρε»!...

    Σήμερα άκουσα τις «χαριτωμενιές» του υπουργού μεταφορών για αυτοκίνητα με μόνο έναν επιβάτη, πλην όμως αυτό που, οι -διαχρονικά ανίκανοι- νομοθετούντες και κυβερνώντες, μας αποκρύπτουν συστηματικά, αλλά το αντιλαμβανόμαστε στις πολύ ωραίες μέρες που τα ταξί έχουν απεργία (και οι ταξιτζήδες δεν έχουν πορεία), είναι το γεγονός ότι το κυκλοφοριακό στις πόλεις μας και κυρίως στην Αθήνα οφείλεται στα υπεράριθμα ταξί, τα οποία είναι περίπου δεκαπλάσια από ό,τι θα έπρεπε να είναι αναλογικά. Κάθε ταξί επιβαρύνει το κυκλοφοριακό όσο 15 επιβατηγά, παρανομούν δε ασύστολα και παρεμποδίζουν την κίνηση σε υπερθετικό βαθμό με την ανοχή αν όχι την ενθάρρυνση του αναξιόπιστου, ανίκανου και μοιραίου κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Nομίζω ότι βρήκα το ποδήλατο που μας ταιριάζει (ως κράτος, ως κόμμα, ως blog), εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. chemic said...
    σιγά που τα περισότερα είναι δίχρονα!
    Όλα τα παπιά εδώ και δεκαετίες, είναι τετράχρονα.

    Όχι και δεκαετίες. Το κλασικό παπί το 50άρι ήταν δίχρονο - τα τελευταία χρόνια άλλαξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. aphrodite said...

    "Την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, έτσι, για να τους δειξουμε εμείς, την γιορτάζουμε ως ημέρα του Καραγκιόζη - Αγίου Χριστόφορου".

    Στο "χωριό" που μένω (Πικέρμι) η κεντρική εκκλησία του είναι ο Αγ. Χριστόφορος. Στην πόρτα του ναού έχει τοποθετηθεί μια μπρονζέ ταμπέλα που γράφει "ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ-ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ". Την κοιτάω και γελάω. Μου θυμίζει μαγαζι (μα είναι, τελικά) με επωνυμία. Όλοι οι ενάρετοι πολίτες του χωριού, αφού αποκτήσουν όχημα, περνούν από την εκκλησία να το "αγιάσουν"... ξέρετε να το ευλογήσουν για να 'ναι καλοτάξιδο, να μην το πιάνει το "μάτι" κλπ. επιστημονικά!


    Τις προάλλες, περνώντας απ' έξω το είδα με τα μάτια μου: Ένα NISSAN με ανοικτό το καπό, ο παππάς έψελνε, πέταγε αγιασμό (δια του βασιλικού μέσα στην μηχανή) και ο κάτοχος αγκαλιά με την αγαπημένη του να κοιτούν το αυτοκίνητο τους να βαφτίζεται "εν Χριστώ κοινωνία".

    Ό,τι περιγράφει ο Νίκος για Κοπενχάγη/Κοπεγχαγη (αλλά και οι φίλοι σχολιαστές για διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις) είναι αντίστοιχο και για την Σουηδία.
    Δύο (2) φορές πέρασα απρόσεχτη ποδηλατόδρομο (θεωρώντας τον άδεια προέκταση του κανονικού δρόμου) και παραλίγο να προκαλέσω ατύχημα σε ποδηλάτες. Το "σουηδικό" της υπόθεσης ήταν ότι κοκκάλωσαν, με κοίταξαν ανέκφραστοι και (προσέξτε) ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ να περάσω.

    Σκεφτείτε τώρα την αντίστοιχη περίπτωση εδώ σε εμάς , βάλτε όλη σας την φαντασία να δουλέψει και ξεκαρδιστείτε.

    Περιττό να σας πω ότι ο σύντροφος μου τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις μετακινήσεις του στην Αθήνα έχει "λαλήσει". Σήμερα (χαράς την γιορτινή μας μέρα χωρίς αυτοκίνητο, εδώ γελάνε.-) κινδύνεψε να τον σκοτώσει νταλίκα σε μη κεντρικό δρόμο. Επειδή δεν έκανε στην άκρη του δρόμου (ποια άκρη δλδ, αρχές αμπελιού-χαντάκι για να καταλάβετε) θεωρώντας ότι ο νταλίκα ντράιβερ θα "έκοβε".

    Αμέ, πως.

    Δεν είναι μόνο ότι μπαίνουμε στα οχήματα μας. Είναι ότι από την στιγμή αυτή και έπειτα, μεταλλασώμεθα σταδιακά σε Χουλκ. Ειδικά το καλοκαίρι με την υψηλή θερμοκρασία, έχουν παρατηρηθεί οι πιο επιθετικές συμπεριφορές οδηγών (road rage-θυμάστε το περιστατικό των δύο που αλληλοσκοτώθηκαν για να πιάσουν την ίδια θέση σε άδειο πάρκινγκ σουπερμάρκετ??).

    Ποδήλατα στην Αθήνα?? Στην Θεσ/νίκη?? Είστε με τα σωστά σας?! Μα είναι σαν να λέμε ότι έχουμε 3 τετραγωνικά μπάνιο πλήρες, με όλα τα άχρηστα, και θέλουμε να βάλουμε τζακούζι! Οι περισσότερες μεγαλουπόλεις μας χρειάζονται γκρέμισμα κ χτίσιμο εξ' ολοκλήρου.

    Αλλά προσοχή!!! ΟΧΙ πάλι με τους ίδιους "υπεύθυνους", ακόμα καλύτερα αν μπορούμε να φέρουμε ένα "ΥΠΕΧΩΔΕ GROUP" από Γερμανία ή όπου αλλού θέλετε (όσο πιο βόρεια τόσο καλύτερα).

    (Αναρωτιέμαι, αν θα καταφέρει ν'αλλάξει τις γειτονιές ο Νικήτας, το μεγάλο φαβορί. Καλός επικοινωνιολόγος, αλλά στα υπόλοιπα??)

    'Αντυ, σχετικά με το ποστ του ταξί σήμερα και το προχθεσινό για το θέμα διαφθοράς της γειτονιάς σου: σε συμπαθώ απεριόριστα, count me in for the yoghurting! (στην "επιχείρηση ταξί", νομίζω τα γιαούρτια πρέπει να είναι ΚΑΙ ληγμένα)

    >=)


    Νίκο, ωραία, ένα σάββατο είχαμε να κοιμηθούμε λίγο, τώρα πρέπει να βάλω ξυπνητήρι ν'ακούσω flash.

    ;)

    doktor,

    Vilken rolig historia du skrev! Greker kommer alltid förbli Greker... eller hur? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Και ναι, το μετρό εδώ είναι χάρμα, αλλά με 4 βασικές προϋποθέσεις:

    1. Να πηγαίνεις εκεί που πηγαίνει το κυριλέ του κομμάτι (το άλλο, με τους αρχαίους συρμούς είναι δράμα ως ήτο).

    2. Να μην έχει ιδρώσει ΚΑΝΕΙΣ μέσα σε βαγόνι (δλδ από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο καλύτερα να κάθεσαι σπίτι σου, εκτός αν έχεις αντιασφυξιγόνο μάσκα ή μπορείς να κρατήσεις την ανάσα σου για πάνω από 20-λεπτο).

    3. Να μην ιδρώνεις ούτε εσύ, οπότε να μην χρειάζεσαι ξύστρισμα με χλωρίνη μετά την αποβίβαση (γειά σου Αγγελε που το είπες ωραία!)

    4. Να μην κινείσαι ώρες αιχμής, όπου δεν χωράει κανείς σε βαγόνια, και φεύγουν το ίδιο σαρδέλλες όπως εννοεί και ο τίτλος ΜΜΜ (αν είναι να περιμένεις 3-4 διαδοχικά τραίνα, τότε δεν αλλάζει χρονικά τίποτα, πάλι μηδέν εις το πηλίκον!)

    Και, φυσικά, να ακολουθείς τον βασικό κανόνα που λέει «Περιμένουμε ΠΡΩΤΑ να βγει ο κόσμος, και μετά μπουκάρουμε!».

    (Αν βιάζεσαι πολύ και δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να «βολευτούν» όλοι στο «έμπα», μπορείς κάλλιστα να επισπεύσεις τη διαδικασία, κρεμώντας πλατύ χαμόγελο στ’αυτιά, και φωνάζοντας με τα χέρια σε έκταση: «ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ?»).

    *****************

    Να πω και για την αγαπημένη μου κίτρινη φυλή? (και δεν εννοώ τους Κινέζους).

    Τον Κίτρινο Πυρετό, την Κίτρινη Λαίλαπα, την Κίτρινη Σαρανταποδαρούσα (που την κόβεις και πολλαπλασιάζεται...), που αγαπάνε τον άνθρωπο οδηγό, και ειδικά την γυναίκα οδηγό.... Την στολίζουν εξαπτέρυγα, την φλερτάρουν κορνάροντας δυνατά, της εύχονται ταξίδια αναψυχής μετά αχαλίνωτου σεχ («ΑΪΓΑΜ.....!»)...

    Σε κεντρικό μεγάλο άξονα, με μία λωρίδα μόνον λόγω έργων τραμ, πήγαινα το Γιούγκο φίλης μου για βενζίνη συν κοινά ψώνια. Σταματούσα πολύ προσεκτικά (δεν φρενάρω απότομα, είπαμε, η καραμπόλα είναι ηλίθια ως σύλληψη), και γενικώς σε προσοχή-έργα δεν κάνουμε ντανιές.

    Από πίσω μου 3 ταρίφες (αγάπες μου!), ο ακριβώς πίσω μου δε, πολύ ευέξαπτος, μυρμήγκια στον ποπούλη του. Κάποια στιγμή που σταμάτησα πρώτη σε φανάρι με πορτοκαλί (και αν προχωρούσα θα έκλεινα τη διασταύρωση), ήταν και κυρίες με μωρά και γέροι κτλ, που έψαχναν από πού θα περάσουν, ο ντελικανής μας κορνάρει.

    Το φλερτ ξεκινά.

    Ανάβει κόκκινο, στο επόμενο τα ίδια, ε, την τρίτη φορά, βγαίνει από το tariff-mobil, τρέχει σε μένα και μου χτυπάει το καπώ ουρλιάζοντας:

    «ΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙΜΩΡΗMΠΙΙΙΙΠ!ΚΑΙMΠΙΙΙΙΙΠ!ΚΑΙΞΑΝΑMΠΙΙΙΙΠ!ΚΟΡΙΤΣΙΠΡΑΜΑΝΑΕΧΕΙΣΚΟΨΕΙΟΛΗΤΗΝΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑΙΝΑΜΗΜΠΟΡΟΥΜΕΝΑΠΑΜΕΣΤΗΔΟΥΛΕΙΑΜΑΣΜΩΡΗΠΙΙΙΙΙΠ!» (τα σάλια του έβρεξαν τζάμια μπροστινό συν οδηγού και η παλάμη του κόντεψε να αφήσει γούβα).

    Ε, αφού με είπε κορίτσι πράμα, λέω άντε, it’s show time, let’s be N-I-C-E!

    Ανοίγω πόρτα (οι από πίσω είχαν κερώσει, και βλέποντας να ανοίγω πόρτα έπνιξαν και κάτι κορναρίσματα που πήγαν να ρίξουν), οπισθοχώρησε λίγο για να την ανοίξω διότι έτσι είναι αυτοί, και κάνοντας την έκπληκτη, χαμόγελο νούμερο 30 (το μεγάλο), αρχίζω:

    «ΘΕΙΟ!!!!» (προσοχή, όχι θείε, θείο, έχει σημασία!) «Ι-ΙΣΥ Ι-ΙΣΙ? ΑΜΑΑΑΑΑΝ! ΚΑΤΣ’ΝΑ ΠΑΡ’ΤΙΙ ΜΑΡΙΙΓΟΥΩΛΑ ΤΙΛΙΗΦΟΥΝΟΥ! ΠΩΠΩ ΧΑΡΙΙΙΙΙΕΕΕΣ!»

    και ναι, τον αγκαλιάζω (νταχχχχ!), και τον κοιτάζω στα μάτια συγκινημένη.

    Το ανθρωπάκι τα μάζεψε αμέσως διότι με τον τσαμπουκά κάτι κάνουμε, με την ηλίθια τι? Από πίσω (χάσαμε τρία-τέσσερα φανάρια) δεν... μπίπισε κανείς!

    Κι έφυγα κυρία.

    Ναι, στον επόμενο κίτρινο αγαπημένο μου με μυρμηγκοφωλιά θα έχω τελειοποιήσει την τεχνική μου.

    Θα βγάλω λοστό.

    (Don’t pay the tariff-man!)

    ΛΟΛ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Αιολική ενέργεια? Ξεπερασμένα πράγματα.. (όγκος, ανεπάρκεια, αντι-οικο)

    Δείτε αυτό:

    http://seabased.com/
    (τους επισκέφθηκα το καλοκαίρι στα γραφεία τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. pagis said...

    "Τελικά υπάρχει κανένας ποδηλατόδρομος στην Αθήνα? έτσι εγκυκλοπαιδικά για να ξέρουμε ;-)"

    Πως λέμε "-Έχει η Παραμυθιά Χίλτον?"

    Και δεν έχει και αχρείαστο της είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ποδήλατα δωρεάν για να κυκλοφορείς στην Δανία...
    Απίστευτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Καταρχήν να επισημάνω ότι το ποδήλατο δεν βοηθά και τόσο στη κυτταρίτιδα (η οποία είναι ένα γυναικείο προνόμιο ασχέτο με ηλικία και πάχος ).

    Τώρα σχετικά με την μέρα χωρίς αυτοκίνητο. Προσωπικά χρησιμοποιούσα το ποδήλατο για ένα ολόκληρο χρόνο για να πηγαίνω στα ΤΕΙ. Μία ώρα ποδηλατάδα στο πήγαινε μόνο. Έκανα όλες τις διαδρομές μου με το ποδήλατο. Η πιο μεγάλη διαδρομή που είχα κάνει είναι Πειραιάς - Μπαρουτάδικο (άλσος Αιγαλέου) όπου βρίσκονται τα ΤΕΙ Αθηνών - Αμπελόκηποι - Γλυφάδα - Πειραιάς. Και αυτές οι διαδρομές όχι μέσα από στενά αλλά από κεντρικές αρτηρίες. Το διασκέδαζα πολύ.

    Τώρα γιατί το σταμάτησα; Πολλοί λόγοι.
    Πρώτος: Είχα βαρεθεί να πληρώνω ζάντες (λακούβες παντού)
    Δεύτερος: Όταν κάνεις ποδήλατο μέσα στις αστικές περιοχές προσλαμβάνεις περισσότερο μολυσμένο αέρα από ένα απλό πεζό. Οπότε μάλλον δεν γίνεσαι πιο υγειής.
    Τρίτος: δεν μπορούσα να πάω με την κοπέλα μου κάπου. Βλέπετε δεν χωρούσε στη σέλα (αντικειμενικά το ποδήλατο είναι ένα μοναχικό μέσο)

    Τώρα πια είμαι οδηγός. Όταν όμως θέλω να επισκευτώ το κέντρο χρησιμοποιώ τα ΜΜΜ και προσωπικά δεν τα έχω βρει άσχημα. Έχουν φτιάξει κατά πολύ. Άλλωστε ούτε εμείς είμαστε σωστοί. Γιατί λέμε καθυστερούν. Όμως ποιος βάζει το αμαξάκι του (και γίνεται συχνά αυτό) στην στροφή του λεωφορείου; Ή λέμε είναι βρώμικα όμως ποιος γράφει, φτύνει, πετάει τα σκουπίδια του κάτω μεσα στα λεωφορεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Μπήκα λίγο βιαστικά χωρίς να διαβάσω τα σχόλια-συγγνώμη, αφού όλως συμπτωματικά αύριο πάω στο συνεργείο το ποδήλατό μου που ξέθαψα (απ τη μνήμη και το υπόγειο) για να ακολουθήσω κάτι φίλους που με έψησαν ότι η φθινοπωρινή ποδηλάτη Πάρνηθα είναι όλα τα λεφτά. Σήμερα μου έλεγε ένας απ αυτούς ότι συνάντησε το πρωί μια ελαφίνα με το ελαφάκι της εκεί που έκανε ποδήλατο. Τα ζωάκια δεν είναι τρομοκρατημένα στα υψίπεδα και αρκετά «φιλικά» με τους ανθρώπους.

    Ας το κάνουμε κι αυτό;) Καληνύχτα

    ΥΓ: Πάντως αν έχετε ποτέ ακούσει κάτι περίεργα μουγκρητά στα μονοπάτια της Πάρνηθας (κι εγώ έτυχε να τρομάξω) είναι επιβεβαιωμένα ελάφια (όχι αρκούδες) και μάλιστα «αγαπητικά»:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. δεν είναι κακό να θέλουμε ανέσεις κατά τη γνώμη μου αλλά μην γινόμαστε και παράλογοι. Εγώ πχ θα ήθελα σε 5 λεπτά να είμαι από Πειραιά Πασαλιμάνι στην πλατεία Εξαρχείων. Γίνεται όμως;

    Άλλωστε κατά στη γνώμη μου το θέμα στα ΜΜΜ δεν είναι αν έρχονται συχνά αλλά να έρχονται στην ώρα τους. Διότι έτσι μπορείς και κανονίζεις το πρόγραμμά σου. Στην τελική αν ξέρω ότι περνάει στις 8:13 και περνάει, μου είναι πιο χρήσιμο.
    Θύμάμαι όταν είχα πάει στη Βουδαπέστη που στη στάση του λεωφορείου έλεγε το χρόνο μεταξύ δύο στάσεων. Πχ Στάση Α 2'13 Στάση Β.
    Μιλάμε κουφάθηκα.

    Κι επειδή κάποιοι θα μου πουν ότι βολεύτηκα. Το αυτοκίνητο (που μου αρέσει πολύ ) το χρησιμοποιώ για να πάω κάπου που πιθανόν θέλω να έχω μια μικρή ανεξαρτησία χρόνου και χώρου. Αλλιώς προτιμώ ΜΜΜ ή ακόμη πιο πολύ πεζός. Ίσως είμαι από τους λίγους που προτιμώ να περπατήσω Σύνταγμα Ομόνοια (ακόμα κι όταν βιάζομαι) παρά να πάρω το μετρό. (ίσως κατάλοιπο από τις πορείες του Νοέμβρη (με τη διαφορά ότι τρέχω οικιοθελώς))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Κολωνός-Ηλιούπολη. Επιβίβαση στο μετρό Στ.Λαρίσης και αποβίβαση στο σταθμό Δάφνης. Απο εκεί (δρομολόγιο κάθε 40 λεπτα!) στο 201 για να βρεθώ στην οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου.
    Χρόνος: Από 35 λεπτά (εκείνη τη μέρα παίρνω λαχείο) έως 80.
    Επιστροφή, η αντίστροφη πορεία.
    Χρόνος μετακίνησης από 70 έως 160 λεπτά! Κόστος: 2*0.80+2*0.5=2.60€.
    Αυτοκίνητο: Ζυγές μέρες μέσω κέντρου 20 λεπτά, τις άλλες μέσω Ν.Σμύρνης 30.
    Κόστος: 16χλμ*0.12=1,92€
    Κόστος το οποίο έχει τεράστια διαφορά λαμβανομένου υπόψιν ότι το χειμώνα κάποτε που χρησιμοποιούσα ΜΜΜ ήμουν κρεβατωμένος 1-2 φορές το μήνα που κολλούσα ιώσεις από τη σαρδελοποίηση..

    Ταξί: Μόνον σε περίπτωση πραγματικά έκτακτη αντέχονται! Θα έπρεπε το 'απαγορεύεται το κάπνισμα' να κυκλοφορεί και ως αυτοκόλλητο επάνω μας! Και τι ωραία να ακούς από το 'ράδιο' (σιγά μην είναι και ...στρόντιο ή καίσιο!) ποδόσφαιρο. Εγκεφαλικός σεισμός! Σορυ ποδοσφαιρόφιλοι αλλά αν δεν είσαι του club, το να το ακούς, δεν αντέχεται.
    Και ένας ταξιτζής ένα βράδυ κάποτε καβάλησε κοτζάμ νησίδα πέφτοντας επάνω στην κολώνα με το βέλος που έδειχνε την πορεία! Αν επίσης ερχόταν κάποιος από απέναντι θα με είχε σκοτώσει!
    Τη ζωή μου δεν την εμπιστεύομαι σε κανέναν αναλφάβητο ταξιτζή. (Οι έξυπνοι εδώ μέσα κατάλαβαν)...

    2τροχο: Ποδήλατο αποκλείεται. Δεν θα πάθω καρκίνο από τον αέρα που αναπνέω στους τριπλούς ρυθμούς! Σωστά το έθεσε φίλος εδώ. Ανέκδοτο: Να βλέπεις άτομα να κάνουν joking στο κέντρο της Αθήνας!! Οντως, he must be joking!

    Μηχανή: Εδώ είμαστε! Ηθελα πάντα να χρησιμοποιώ μηχανή. Πλήν όμως, πολλοί κάτοχοι τους έχουν φτιάξει μέσα μου μία εικόνα ιδιαζόντως απεχθή μέσα μου και στην εικόνα του κόσμου για αυτό το μέσον.
    Οταν μου πετάνε στη μούρη καμμένο λάδι από την εξάτμιση, όταν περνούν δίπλα μου και θέλω μετά ΩΡΛ από τις κομμένες εξατμίσεις τους... Δεν κόβουν τίποτα άλλο καλύτερα; Νομίζουν μήπως πως το μήκος που κόβουν θα προστεθεί αλλού που σίγουρα λείπει; Οι 'σούζες' αυτό μαρτυρούν.
    Απολίτιστο μέσον εδώ στην Ελλάδα το κατάντησαν οι ίδιοι οι χρήστες του...

    Οπότε: Μέρα χωρίς αυτοκίνητο;
    Αντε ρε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Και επίσης:
    Ηρθα ένα βράδυ σπίτι μου και θυμήθηκα να πάρω ένα περιοδικό. Είχα μόλις παρκάρει και πήγα περίπτερο με τα πόδια. (φυσικά με τα πόδια θα πείτε).
    Στην επιστροφή μου την πέσαν 3 αλήτες αλλοδαποί (και Νίκο, μη με πεις ρατσιστή εδώ!) και μου πήραν κινητό και πορτοφόλι με 500 περίπου ευρώ μέσα.
    Οπότε μην με κατηγορήσετε που πάω πλέον και στο περίπτερο ακόμα, με το αμάξι...
    Σημεία των καιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Λευτέρη,
    πές ένα παράδειγμα για τους gay στην Νέα Υόρκη.

    Παρατηρώ ότι πολύ τα βάζεις με την ΝΥ, έχεις κάποιο λόγο; Μήπως σε έχει επηρεάσει και το Σικάγο λίιιγο;

    Για όσους δεν ξέρουν στο blog, το Σικάγο με την Νέα Υόρκη είναι όπως η Θεσσαλονίκη με την Αθήνα ... στο 10πλάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Αφροδίτη...είσαι όαση...τέρμα!

    πολύ το χάρηκα το τελευταίο σου post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Καλημέρα!

    Σήμερα είναι Ημέρα Με Αυτοκίνητα.

    (Όχι σαν κι εχθές!)

    george said...
    Αφροδίτη...είσαι όαση...τέρμα!
    πολύ το χάρηκα το τελευταίο σου post.

    Γλώσσα λανθάνουσα, αληθή λέγει: Η Αφρο δεν γράφει σχόλια εδώ - ποστάρει! Και απολαυστικά. Έχει κατακτήσει με το σπαθί της αυτό το δικαίωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Διάβασα όλα τα σχόλια...τελικά βρε παιδιά τι προσπαθούμε;
    α) να γίνουμε Δανία; ή
    β) να συγκριθούμε με την Δανία;

    δεν γίνοντε από την μία μέρα στην αλλή αυτά, μόνο και μόνο το ότι συγκρίνουμε δηλώνει πρόοδο για την Ελλάδα...απλώς δεν είμαστε ακόμα εκεί που πρέπει (ή έστω, θα έπρεπε).

    Για τα ταξί όμως ... no comments

    Για τα ποδήλατα πλέον είναι αργά, θα πρέπει να γκρεμιστεί το 80% της Αττικής για να μπορέσουμε να το βάλουμε στη ζωή μας.

    Το μετρό το έχουμε αγαπήσει όλοι ... αλλά θέλει υπομονή μέχρι να καλύψει και άλλες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Είδα μιά ομάδα από ποδηλάτες χθες κατά τις 8 και το βράδυ στις αρχές της Πανεπιστημίου. Χώμα από την κούραση ήμουν, διότι είχα πάει να αγοράσω ειδική ανλία για να βγάλω τα νερά λόγω των πρόσφατων "κατακλυσμών" στην Αθήνα. Δεν είχα καταφέρει να αντλήσω τα νερά, η αντλία ήταν για πιό "βαθιά" νερά, παρά τις διαβεβαιώσεις του συμπαθούς πωλητη, ήταν και βαριά! Περίμενα για ταξί για να πάω σπίτι. Οι ποδηλάτες, συμπαθείς μεν, μου φάνηκαν από "άλλο πλανήτη" στην πραγματικότητα και την καθημερινότητα και τις αγγαρίες-τιραμόλα της Αθήνας του 2006! Κάποτε πριν πολλά χρόνια προσπάθησα να κάνω τζόγκινγλ στην Αθήνα. Γέμισαν τα πνεμόνια μου καυσαέριο. Και επίσης πριν πολλά χρόνια, τηνέιττερ, έκανα τη διαδρομή Πατήσια-Παγκράτι με ποδήλατο! Δεν το ξαπαεπιχείρησα. Η Αθήνα έχει γεμίσει παλιές πολυκατοικίες με χίλια δυό πλέον προβλήματα υγρασίας και φθοράς. Που ηρεμία και όρεξη τώρα για ποδήλατο στο κέντρο - Δήμο Αθήνας! Άλλο το Μαρόύσι, η Κηφισιά, κ.α. Άλλωστε και πολλές ανηφόρες κατηφόρες. Τεστ κοπώσεως θα κάνουμε τώρα. Η Ολλανδία είναι φλατ! Κάθε αυτο-κίνητο όχημα είναι πάνω πηγή ατομικής ελευθερίας. Η λύση είναι αυτο-κίνητα που να μην ρυπαίνουν. Τα ΜΜΜ μπορούν να δώσουν λύσεις σε φιξ διαδρομές και σε ανθρώπους που δεν τρέχουν να προλάβουν το φρενληρη ρυθμό της εργασιακής ζωής (σε ορισμένους τομείς τουλάχιστον). Ηλεκτρικά ποδήλατα ίσως είναι μία λύση για κάποιες χρήσεις στην Αθήνα. Το συνολικό ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό να "λυθεί" όμως. Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα ακούγεται ωραίο, αλλά στην πράξη (σε Αθήνα, Ελλάδα και άλλες χώρες) είναι όχι το ρεαλιστικό, θαρρώ. But it sounds good! And what sounds good today, gets media and public attention! Όχι όμως και εφαρμογής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. LOL!!

    ΝΔ,

    Είδατε πως λειτούργησε το υποσυνείδητο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλημέρα σε όλους,

    έφτιαξα ένα βαρελάκι καφέ και συντονίστηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Aπo ηρακλειο κρητης δεν μπορω να ακουσω τη συνεντευξη....δεν καταλαβαινω...ουτε απο το ιντερνετ.....το live flash εδω δεν δουλευει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Σήμερα οδηγείτε γρήγορο αυτοκίνητο;

    Πολύ.
    Να φανταστείτε προχθές στην εθνική πέτυχα ένα νεαρό με αυτά τα πουσαριμένα GTI, ε, λοιπόν, του 'δωσα και κατάλαβε.
    Σε λίγο, βγήκαμε απ' την Εθνική, μ' έπιασε το φανάρι, μ' έφτασε ο νεαρός στο φανάρι και μου είπε:

    Καλέ πώς οδηγάτε έτσι;
    Σας εύχομαι να οδηγάτε έτσι για όλη σας τη ζωή.


    Aφήγηση του ΝΔ στο Flash.

    Τάκη, κρίμα, αν και δεν λέει τίποτα που δεν το γνωρίζουμε.

    Μόλις ξεκίνησε να μιλάει για το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Και δω τα ίδια.Δεν μπορώ να ακούσω την συνέντευξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ο ραδ.παραγ. αναρωτήθηκε αν ο Νίκος έχει, ας πούμε, εγκαταλείψει τα σημαντικά θέματα της ζωής για να ασχολείται με το μπλογκ, όπως και αν με αφορμή το μπλογκ θα σταματήσει να γράφει βιβλία. Οι απαντήσεις ήταν αυτές που αντιλαμβάνεστε, ότι και τα περισσότερα σημαντικά θέματα απασχολούν το μπλογκ αλλά και ότι ουσιαστικα, το μπλογκ είναι (το σημαντικότερο) συγγραφικό του έργο. Με τη διαφορά ότι είναι ¨ζωντανο¨, εφ' όσον αυτοί που τον διαβάζουν μπορούν να σχολιάζουν και να υπάρχει συζήτηση.
    Αναφέρθηκε και σε άλλους μπλόγκερς κυρίως σε αυτούς που έχουν εκδόσει έντυπα το διαδυκτιακό τους ημερολόγιο.

    Εντύπωση μου έκανε η αναφορά στον πιτσιρικά αναγνώστη του RAM που είδε τον Νίκο μετά από καιρό στην τηλεόραση και έπαθε μπλακ άουτ, νομίζοντας ότι όλο αυτό τον καιρό ο Δήμου ήταν νεότατος. "Όταν όμως σας άκουσα να μιλάτε", έγραψε στο μαιλ, "είπα, ότι είστε νεότερος μου"!

    Καθώς απαντούσε στις ερωτήσεις ο Νίκος, απαντούσα κι εγώ μαζί του. Ήξερα πριν απαντήσει στις ερωτήσεις του παραγωγού, τι σκεφτόταν. Ουσιαστικά, ήταν σαν να άκουσα την συνέντευξη ενός ανθρώπου που γνωρίζω χρόνια.

    Αυτό το οφείλω κυρίως στο μπλογκ, και μετά στα "παραδοσιακά" γραπτά του, που έλεγε πριν λίγο.

    Εξήντα βιβλία?? Τσάρκα δηλ. σε όλες τις αποθήκες των βιβλιοπωλείων και ... καλή μας τύχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Καλημέρα μετά από αρκετές ημέρες. Ταξίδι μετ' (νετ) αποτοξίνωσης.

    Είδα αρκετά θέματα, μου άρεσε περισσότερο το ‘εσωστρεφές’ περί του μπλογκ (πολύ ανθρώπινο), μετά αυτό για τον Λευτέρη που με εξέπληξε ευχάριστα (δεν τον είχα καταλάβει έτσι από τα γραπτά του)...

    Γέλασα όταν διάβασα πως η Κοπεγχάγη δεν δίνει την αίσθηση μητρόπολης – για μένα, όταν κατέβαινα από τη Φινλανδία, ήταν η πρώτη μητρόπολη, σηματοδοτούσε το σημείο που άρχιζε η Ευρώπη!

    Και στο σημερινό... για μένα κάθε μέρα είναι "χωρίς αυτοκίνητο" :)

    Αντίποδας της Τέλειας Διαδρομής είναι οι καθημερινές Τραγικές Διαδρομές. Μια σειρά από θέματα που συζητάμε καταλήγουν στο φαύλο κύκλο της έλλειψης παιδείας, έλλειψης κρατικής πρόνοιας και έλλειψης παιδείας και αξιοπρέπειας από μέρους μας που τους (ξανά και ξανά)ψηφίζουμε για να διαιωνίζεται η κατάσταση. Και δεν σταματούμε να σκεφτούμε «για κάτσε: τι έκανες για μένα; Ακόμα πιο σωστή σκέψη: «τι δέχτηκα να μου κάνουν»!

    Γιατί ό,τι μας συμβαίνει το επιτρέπουμε κι εμείς να συμβεί. Δεν οδηγεί το «Σύστημα» στους δρόμους μας. Ούτε ψηφίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. @ pagis

    Η άποψη μου είναι ότι οι κάτοικοι της Αθήνας δεν "(ευ) ζουν" καλύτερα από τους υπόλοιπους ¨Ελληνες, απλώς "επιβιώνουν" (survive) καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Όσο για το καλύτερο μέσο μετακίνησης στην Αθήνα (εκτός από μακρές διαδρομές, π.χ. Κηφισιά-Γλυφάδα), ειδικά εντός ορίων Δήμου, θεωρώ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, το ταξί, ως "πολυτέλεια" του "μεσοαστού" (αντί για σκι, χάι διακοπές, κ.α.), Η εμπειρία μου με ταξιτζήδες είναι μία κακή ανά 5 καλές. Όταν γίνω πιό "risk converse" θα πάρω μηχανάκι (μικρού κυβισμού)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Καλημέρα σε όλους!

    Αν και είμαι οπαδός των μέσων μαζικής μεταφοράς, νομίζω πως αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στον τρόπο οργάνωσης των ΜΜΜ τότε ή κατάσταση στην Αθήνα θα παραμένει το ίδιο άσχημη στον τομέα αυτό. Το μόνο μέσο που λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί σε μια μεγάλη ευρωπαική πρωτεύουσα είναι το μετρό. Κι αυτό ας μην ξεχνάμε ότι ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία, αλλιώς ποιός ξέρει πως θα ήταν η κατάστασή του σήμερα...
    Από την άλλη τα λεωφορεία και τα τρόλλευ συνεχίζουν να πάσχουν περισσότερο από ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι πως την Πέμπτη στα καλά καθούμενα οι οδηγοί αποφάσισαν να κάνουν απεργία, και μάλιστα σε ώρα αιχμής, απροειδοποίητα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην μπορούν να πάνε στις δουλειές τους (κι εγώ σε αυτούς όλως τυχαίως). Η αιτία δε της απεργίας ήταν η μη αναγνώριση των ΠΛΑΣΤΩΝ δικαιολογητικών που έφεραν κάποιοι οδηγοί, κάτι που οδήγησε και σε απομάκρυνσή τους από τις θέσεις εργασίας τους.
    Αξίζει επίσης να αναφέρω ένα από τα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά σε λεωφορεία και τρόλλευ. Μια μέρα πριν, την Τετάρτη που μας πέρασε, αποφάσισα να πάρω το λεωφορείο για να φτάσω στη στάση του Μετρό στο Χαλάνδρι. Αφότου περίμενα σχεδόν για μισή ώρα (ενώ έπρεπε το αργότερο σε 15 λεπτά να έχει περάσει), φτάνει επιτέλους το λεωφορείο. Μπαίνοντας μέσα ο κλασσικό έλληνας οδηγός με τη μουσική στο διαπασόν να ακούει "φιλολαικά άσματα για αγρίους". Ουδείς διαμαρτυρήθηκε. Αφού έβρισε κάποιον επιβάτη που τόλμησε να τον ρωτήσει κάτι, συνέχισε απτόητος τη διαδρομή. Ξαφνικά, σταματάει το λεωφορείο μπροστά σε ένα περίπτερο. Κατεβαίνει, κύριος, πηγαίνει στο περίπτερο, πέρνει ένα πακέτο τσιγάρα και μπαίνει πάλι μέσα με το τσιγάρο αναμένο. Βάζει πάλι μπρος και ανοίγει το κινητό. Συνέχισε να μιλάει μέχρι να φτάσουμε, και ταυτόχρονα να καπνίζει με το ίδιο χέρι... Για ευνόητους λόγους συντομίας και κοινής λογικής δε θα παραθέσω το διάλογό μου με τον εν λόγω οδηγό... τα συμπεράσματα δικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Κεσάτια...

    εδώ και μία ώρα δεν πάτησε ψυχή...

    πως θα βγάλουμε το μεροκάματο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. ..."Για το θέμα της ενέργειας, αν και σημαντικότερο, είχαμε πολύ λίγα σχόλια"...

    Για να καταλάβουμε γιατί μιλάμε πρέπει να λάβουμε υπ΄όψη μας και το κόστος.

    Ενα υβριδικό φωτοβαλταϊκό σύστημα, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζει πάνω από 10 φορές περισσότερο από το αντίστοιχο πετρελαιοκίνητο. Υπάρχει και επιδότηση από την Ε.Ε. αλλά σου επιστρέφουν περίπου το ένα τρίτο μετά από άπειρη γραφειοκρατία.
    Τι λέτε; Επιμένετε οικολογικά;
    Θα πληρώνατε 80.000 Ευρώ αντί για 8000, προκειμένου να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκό σύστημα αντί για πετρελαιοκίνητο; "Είναι πολλά τα λεφτά" και εκεί είναι το ζήτημα.

    Σήμερα πήγαινα στο Λαύριο 10.00 me 11.00 για μια δουλειά και εξελίχθηκε σε "τέλεια διαδρομή"!

    Καιρός συννεφιασμένος, το αυτοκίνητο γρήγορο και αθόρυβο, κίνηση ελάχιστη και αντί μουσικής, η γνώριμη φωνή ενός φίλου σε μια πολύ ωραία συνέντευξη στον Flush.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Eκτός από αυτά που ανέφερε νωρίτερα η elinor,
    ένα ωραίο σημείο της συνέντευξης στο Flash ήταν όταν ο Σταματόπουλος (ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη) ανέφερε ότι κάποιο νέο παιδί του πρότεινε να δει ένα πολύ ωραίο blog, ένα blog που γίνονται ωραίες συζητήσεις, κάθε μέρα κι ένα διαφορετικό θέμα, το blog κάποιου... dimou.

    Είναι λογικό κάποιοι νέοι να μαθαίνουν τον ΝΔ απ' τα blog, αλλά δεν παύει να έχει πλάκα.

    Το επεσήμανε κι ο Σταματόπουλος ότι κανείς δεν ξέρει ολόκληρο το έργο του ΝΔ, άλλος τον ξέρει απ' το RAM, άλλος απ' τους 4Τροχούς, άλλος ως διαφημιστή, άλλος απ' τα 20 βιβλία.

    "Ποιά 20;" λέει ο ΝΔ, "τα 60, θέλετε να πείτε. Εδώ δεν υπάρχει κανείς που να τα έχει διαβάσει και τα 60".

    Αυτό δεν είναι ακριβές, ξέρω κάποιον που τα έχει όλα, χωρίς βέβαια αυτό να αλλάζει την ουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. somebody said...
    Κόστος: 16χλμ*0.12=1,92€

    Μάλλον έχεις υποτιμήσει το κόστος του αυτοκινήτου ανά χιλιόμετρο.

    Αν συμπεριλάβεις και τα λάδια , ελαστικά, εφορία, ασφάλεια, κ.ά.(κόστος λειτουργίας) καθώς και την απόσβεση της τιμής αγοράς (κόστος επένδυσης), το ποσόν είναι πολύ μεγαλύτερο από το 0,12 €/χλμ που υπολόγισες.

    Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το κόστος ανά χιλιόμετρο υπολογίζεται μεταξύ 0,4 € μέχρι 1 € /χλμ. και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και η αρχική τιμή αγοράς, τα διανυόμενα χιλιόμετρα ανά έτος κ.λ.π. χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι τυχόν ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. ουτε γω μπορεσα να ακουσω τη συνεντευξη.. εκ των υστερων ανακαλυψα πως επαιζε σε ιντερνετ εξπλορερ,μαλλον εφταιγε ο φαιαρφοξ στη δικη μου περιπτωση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. @ andy dufresne

    "Ποιά 20;" λέει ο ΝΔ, "τα 60, θέλετε να πείτε. Εδώ δεν υπάρχει κανείς που να τα έχει διαβάσει και τα 60".

    Αυτό δεν είναι ακριβές, ξέρω κάποιον που τα έχει όλα, χωρίς βέβαια αυτό να αλλάζει την ουσία...
    --------------------------

    Είχα διαβάσει τους "δρόμους" του αγαπημένου μας ΝικόΔημου, στην προ μπλογκ εποχή.

    Τους ξαναδιαβάζω τώρα. ΄Η μάλλον, τώρα δεν διαβάζω εγώ.

    Τώρα ακούω το βιβλίο που μου μιλάει τρυφερά.


    Με συγκίνηση και αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. anastasios papadakis said...
    "Κάθε χώρα έχει κάτι να θαυμάσεις. Και κάτι να της προσάψεις. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακουγόταν και η άλλη πλευρά, από έναν επισκέπτη με το δικό σας μάτι, κύριε Νίκο.
    Αυτή η σκανδιναβολαγνεία(όχι από εσάς -γενικά μιλάω) έχει σίγουρα τη βάση της, αλλά μήπως είναι μια μεγάλη υπερβολή;"


    Κατ αρχήν όλοι θαυμάζουν αυτό που τους λείπει. Για μας οι Σκανδιναβοί είναι ο,τι δεν έχουμε: τάξη, οργάνωση, ευγένεια, ησυχία. Αυτοί έρχονται εδώ και απολαμβάνουν ήλιο, ταμπεραμέντο, αυθορμητισμό και ...φασαρία.

    Δεύτερον ήδη στο κείμενο για την Δανία είχα και αρνητικές εντυπώσεις - είπα ότι η Κοπεγχαγη μου θύμισε επαρχία.

    Οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις είναι πάντα ρευστές. Εκτός από τις διαφορές από τον ένα ταξιδιώτη στον άλλο, και στον ίδιο άνθρωπο παίζει ρόλο η εποχή και η διάθεση. Μου έχει τύχει να ξαναδώ κάτι με τελείως άλλα μάτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. ένα από τα βασικά για να αρχίσουμε να μην χρησιμοποιούμε υπερβολικά το αυτοκίνητο είναι να αλλάξουμε γενικά νοοτροπία. Ακόμη και στην ίδια την οδήγησή μας. Να σταματήσουμε να είμαστε τόσο εγωκεντρικοί. Γιατί λειτουργούμε σε όλα εγωκεντρικά. Όλο με την λογικοί ότι για ολα φταίνε οι άλλοι κι εγώ είμαι ο άγιος. Μόνο που τόσοι άγιοι που μαζευτήκαμε τα κάναμε κόλαση.
    Δεν έχουμε αποκτήσει ή πιο σωστά κατακτήσει την έννοια της συλλογικότητας και της κοινής δράσης. Θεωρούμε κορόιδα όσους μέσα από αυτές προσπαθούν για κάτι διαφορετικό. Όχι ότι η ατομική προσπάθεια δεν έχει αξία. Αλλά συνήθως είναι μεμονωμένη.
    Όμως επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθώ ότι κάνω στρατολόγηση σε οργάνωση ή κόμμα σταματάω. Αλλά σκεφτείτε πόσα πράγματα θα είχαν πιο εύκολα λυθεί αν συνεργαζόμασταν ακόμη και για προβλήματα του στενού μας μικρόκοσμου όπως πχ μια πολυκατοικία ή μια γειτονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. ένα τελευταίο σχετικά με την ευθύνη...

    αν θυμάμαι καλά , νομίζω στους αδελφούς Καραμάζωφ το διάβασα, όπου ο ήρωας θεωρούσε τον εαυτό του ένοχο για την παρανομία ή τη φτώχια ή την κατάντια ενός οποιουδήποτε ξένου προς αυτόν. Σκεφτείτε το.

    (κύριε Δήμου αν κάνω λάθος ως προς το νόημα διορθώστε με)

    (το ΝΔ δεν το μπορώ μου θυμίζει την Νέα Δημοκρατία που πια την έχω σιχαθεί περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ )

    Αυτό το τελευταίο αν θέλετε αφαιρέστε το αν θεωρείτε ότι θα δημιουργηθεί φασαρία στο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Τα αρχικά ΝΔ ανήκουν σε μένα από το 1936 (που βαφτίστηκα).

    Οιοιδήποτε τα οικειοποιήθηκαν μετά θα έπρεπε να μου έχουν ζητήσει την άδεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Παρούσα!!!

    (καλέ δεν είπαμε να μου χτυπάτε κάρτα?!)

    Σήμερα, με την βροχή, σε mega-giga-super σούπερ-μάρκετ (μιλλούνια ο κόσμος! Πού βρέθηκαν όλοι αυτοί?!) είδα έναν συν-πλην 40-άρη να έχει στο ένα χέρι την ομπρέλλα και στο άλλο το ποδήλατό του από το τιμόνι, να το τσουλάει. «Ωραία!» λέω, κι έτσι όπως μπαίναμε στην ουρά για τα καροτσάκια (ουρά 12 ανθρώπων για να πάρεις το ρημάδι να μπεις να ψωνίσεις!!!) τον ρώτησα πολύ ευγενικά:

    «Πώς και προτιμάτε το ποδήλατο, ειδικά τέτοιες μέρες? (αν δεν το προσέξατε, ρίχνει τουλουμοτύρια!)

    «Ε, το πήρα και κόλλησα!» (μωρέ μπράβο ο άνθρωπος, προσέχει το περιβάλλον, ακόμη κι αν είχε ενδοιασμούς στην αρχή τελικά η ηθική νίκησε).

    «Ξέρετε ρωτάω γιατί θέλω να πάρω κι εγώ ένα, αλλά φοβάμαι τα αυτοκίνητα, τις ανηφόρες, τις λακούβες...» (βασικά θέλω να σας κάνω ρόμπα στο διαδίκτυο ως ρομαντικό αιθεροβάμονα, αλλά μην καρφωθούμε κιόλας...)

    «Ε, δίκιο έχετε!» (ΣΩΩΩΠΑ!)

    «Τότε εσείς πώς και το βολευτήκατε?» (δώσε μου υλικό, έλα, κατέβαινε!)

    «Δεν το βολεύτηκα καθόλου! Αλλά χώρισα πριν ένα μήνα, και είπα ν’αρχίσω πάλι γυμναστήριο και να κάνω ποδήλατο, ξέρετε, να ξαναβρώ τη φόρμα μου, να χάσω κάνα κιλό...» (!!!!)

    «Δηλαδή δεν είστε ποδηλάτης εκ πεποιθήσεως?» (κούφανέ μας τώρα!)

    «Φυσικά και όχι! Τρελλός είμαι? Αμάξι και πάλι αμάξι! Αυτό είναι για κάνα περίπτερο, κάνα σούπερ-μάρκετ... Μα είναι δυνατόν, ξέρετε πόσες φορές τη μέρα κοντεύουν να με πατήσουν οι μ..... οι οδηγοί, αφήστε τις ορθοπεταλιές... Και τώρα με τη βροχή, ορίστε, το πηγαίνω με τα πόδια για να μη με κάνουν λούτσα. Ράκος γίνομαι όποτε το παίρνω! Μωρέ έτσι και ξαναγυρίσει η πρώην ή βρω άλλη, θα το πετάξω στα σκουπίδια!»

    Ωραίος!

    Κι αν δεν ρωτούσα, θα έλεγα κοίτα ένα λαμπρό παράδειγμα, να βρέχει καρεκλοπόδαρα κι ο άνθρωπος αυτός στο καθήκον...

    Πάντως άνοιξε κι άλλο θέμα, το πώς ξύπνησε ο Lans Armstrong μέσα του, τώρα που χώρισε. Οσο ήταν με την πρώην, νααα τα σουβλάκια και οι πίτσες φαντάζομαι....

    Αλλά αυτό είναι για άλλο ποστ!

    ΥΓ- στη βροχή πάντως έχεις και τα τυχερά σου. Ομορφες στιγμούλες... Εναν μπαμπά να κουβαλάει στο σβέρκο το παιδάκι του και να τρέχουν στο υπόστεγο σκασμένοι στα γέλια. Ζουμερές στιγμούλες... Δυό τσουπωτές μεσόκοπες κυρίες να τραμπαλίζονται στα λαμέ τσόκαρα και να ψάχνουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τσιρίζοντας λες κι έχουμε τσουνάμι. Σέξυ στιγμούλες... Ακόμη καλοκαιρινά σώματα με τα μακώ, είχε ζέστη το πρωί. Μουλιασμένα φανελλάκια. Ομορφα κολλάνε!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. @pagis said...

    ...ενώ παράλληλα καθιστούμε πρακτικά ανεφάρμοστες όποιες εναλλακτικές λύσεις...


    Δεν τις καθιστούμε ανεφάρμοστες, απλώς κοστίζουν πολύ περισσότερο και καταλήγει να τις υιοθετούν κάποιες εταιρείες, σε περιορισμένη έκταση και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

    Υπομονή έρχεται η παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο. Ηδη χρησιμοποιείται σε περιορισμένη έκταση στον U.S. ARMY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. PAGIS

    Γινονται πολλά περισσότερα πράγματα απ’ότι πιστεύουμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το ντοκυμαντερ του Γκορ ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Πολλοί δεν νιώθουν την ιδια εξυπνίστικη άνεση να σε κοιτάν κατάματα και να σου λένε «Εγώ δεν πιστεύω στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης»... λες και μιλάμε για κάποια αόριστη φιλοσοφική έννοια. Ο Richard Branson (The Virgin Group chairman ) την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε τη δωρεά όλω σχεδον των κερδων – 3 δις δολλάρια – στον αγώνα ενάντια της υπερθέρμανσης. Ο iδιος ήδη ιδρυσε την Virgin Fuels, που θα επενδύσει 400 εκ δολλαρια τα επόμενα τρια χρόνια στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων. Ο δε δήμαρχος του Λος Αντζελες Antonio Villaraigosa εβαλε σε εφαρμογή πολλές αλλαγες που θα μειώσουν σημαντικα τη μόλυνση της πόλης του (http://www.pm.gov.uk/output
    /Page9961.asp).
    Ιδρύθηκε δε μια ένωση δημαρχων (200 στον αριθμό) που εβαλαν σαν στοχο την τοπική εκπλήρωση των στόχων του Κυοτο.
    Παιδιά μη γκρινιάζετε τόσο. Εστιάστε την προσοχή σας και σε κάτι θετικό. Τόσα και τόσα θετικά γίνονατι γύρω σας, μόνο εγώ τα βλεπω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. @ Νου Διανοούμενε (ΝΔ για!),

    Στις... ορθοπεταλιές πάντως, ακόμη και συνεντευξιαζόμενος, εσύ μας βάζεις τα γυαλιά!

    Θέλω να δω την συνέχεια της αυτοβιογραφίας σου, με το μπλογκ που σού'χει κάνει τη ζωή... ποδήλατο!

    (εμείς, καλά, classic, με σχοινάκι από πίσω, στα πατίνια μας, να μας πηγαίνεις βόλτες δεμένους απ΄το ποδήλατό σου. Κι όταν παίρνεις απότομα τις στροφές -με τον Ντον αγκαλιά ν'άλλάζει απλώς πόδι, ωπ! αλλαγή πορείας! -εμείς να συνεχίζουμε ευθεία....!)

    (πόσο κανει αυτός ό τρόπος μετακίνησης σε ευρώ και γάζες?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. (αλήθεια, ποδηλασία υπό βροχήν λέει?)

    (κάσκα, μάσκα, αναπνευστήρας υποχρεωτικά, κουπί προαιρετικό...)

    (χμ, λέει όσο και παραλιακή ντάλα καλοκαίρι -πριν τις άδειες- για μπάνιο, 2 ώρες να πας, 3 να γυρίσεις...)

    (είμαστε όμως ορίγκιναλ, που θα έλεγε και ο harry!)

    (george, thnx!)
    ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Τάσο,
    Κάποτε που μου αφιέρωσαν μία ώρα εκπομπή στην Γερμανική τηλεόραση, την προετοίμαζαν έξη μήνες. Ήρθαν 3 μέρες στην Ελλάδα παραγωγός, σκηνοθέτης και παρουσιαστής να με γνωρίσουν. Ετοίμασαν ένα φάκελο 2 κιλά με υλικό. Μου πλήρωσαν 1η θέση αεροπλάνο και 3 μέρες ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Φρανκφούρτη - και μου έδωσαν και αμοιβή 3000 μάρκα. (Έξω όλες οι συνεντεύξεις πληρώνονται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. πάντως ως πρώην χρήστης ποδηλάτου έχω να δηλώσω ότι πράγματι η βροχή είναι μία από τις χειρότερες καταστάσεις για έναν ποδηλάτη. Διότι έκτός του νερού, εκείνες τις ώρες συσσωρεύονται σχεδόν όλες μαζί ταυτόχρονα οι δυσκολίες που συναντά καθημερινά.

    όχι μόνο την άδεια αλλά και μήνυση για δυσφήμηση αρχικών.

    θεά αυτό με τα βρεγμένα μπλουζάκια ήταν ενδιαφέρον αλλά δεν του έδωσες την απαραίτητη ανάλυση ως όφειλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Χαίρετε!

    Διαβάζοντας όλα τα προηγούμενα σχόλια έκρινα σκόπιμο να αφήσω κι εγώ το δικό μου μιάς και τα τελευταία οκτώ χρόνια χρησιμοποιώ καθημερινά ποδήλατο γιά να μετακινηθώ και γιά να βολτάρω μέσα στην πόλη. Διανύω κατά μέσο όρο 15χλμ. ημερησίως. (όταν δεν βρέχει)
    Δεν μένω σε σκανδιναβική πρωτεύουσα αλλά στην συμπρωτεύουσα θεσσαλονίκη.


    Εχω την υποψία οτι οι περισσότεροι εδώ μέσα έχουν την εμπειρία μόνο από τα ποδήλατα που είχαμε μικροί, τα οποία φυσικά και δεν υπήρχε περίπτωση να ανέβουν ανηφόρες και ήταν και κουραστικά στον ίσιο δρόμο.(σιδερένια, βαριά, χωρίς ταχύτητες, κακή γεωμετρία σκελετών, κακορυθμισμένα,κακή ποιότητα γενικά)


    Κι εγώ μόνο αυτή την εμπειρία είχα, μέχρι που προ οκτώ ετών άρχισα να το ψάχνω πάλι μιας και πάντα το συμπαθούσα ως αντικείμενο.

    Εχω λοιπόν να πω οτι ένα καλό σημερινό ποδήλατο (προσοχή, τα καλά ξεκινούν από τα 400ευ και τα ποδήλατα που βρίσκετε σε σούπερ μάρκετ δεν είναι ποδήλατα, είναι
    σιδερικά, έτσι απλά) ανεβαίνει με άνεση ανηφόρες φτάνει να μην έχουν ακραίες κλίσεις (συνήθως εκεί και τα μηχανάκια δυσκολεύονται) φρενάρει με τρόπο απόλυτο σε όλες τις συνθήκες(υραυλικά δισκόφρενα), εκμεταλεύεται όλη τη δύναμη της πεταλιάς (σωστή γεωμετρία σκελετού) και προσφέρει ευχαρίστηση και ευεξία στον αναβάτη του (εντάξει, και ιδρώτα το καλοκαίρι).


    Απλώς όπως και σε κάθε άλλο μέσον πρέπει να μάθεις να το οδηγείς, και να μάθεις τον χειρισμό του.



    Ιδού τα πιό συνηθισμένα λάθη που έχουν κάνει όσοι δυσκολεύονται πολύ.

    1. Εχουν ποδήλατο χωρίς ταχύτητες. Απλώς δεν πάει.
    2. Εχουν ποδήλατο με ταχύτητες αλλά ο αναβάτης δεν ξέρει να τις χειριστεί. Οι ταχύτητες αλλάζουν με τη συχνότητα που αλλάζουν και στο αυτοκίνητο. Πρόκειται γιά την ίδια λογική.
    3. Εχουν πολύ χαμηλά τη σέλα και έτσι χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμης του ποδιού.
    4. Δεν έχουν καλά φουσκωμένα λάστιχα. 45psi πίεση είναι οτι πρέπει γιά άσφαλτο.
    5. Εχουν αγοράσει το φτηνότερο ποδήλατο που βρήκαν (συνήθως σε σουπερ μάρκετ. Πολύ βαρύ και κουραστικό ακόμα και στον ίσιο δρόμο.
    6. Εχουν αγοράσει το φτηνότερο ποδήλατο που βρήκαν και έχει και πίσω ανάρτηση!!!
    Τραγικό λάθος! Πολύ βαρύ και κουραστικό και ή πίσω ανάρτηση σου τρώει τη δύναμη της πεταλιάς κι από πάνω. Και ειδικά στις ανηφόρες!
    (ενδεικτικά να αναφέρω οτι καλό ποδήλατο με καλό σχεδιασμό πίσω ανάρτησης ξεκινάει από τα 2000ευ, και δεν υπερβάλλω)

    Και ξέρω οτι τα λάθη από το 2 έως και το 6 μπορεί να τα συναντήσετε όλα μαζί στο ίδιο ποδήλατο.....


    Κλείνοντας, να πω οτι είμαι γενικά ευχαριστημένος από την 8χρονη εμπειρία μου και οτι τα πράγματα γιά έναν ποδηλάτη μέσα στην πόλη δεν είναι και τόσο άσχημα όσο
    περίμενα από πλευράς συμπεριφοράς των οδηγών ιχ. Με φοβούνται γιατί είμαι ευάλωτος σαν πεζός. Μόνο έτσι μπορώ να το ερμηνεύσω.
    Πιό πολλές καφρίλες έχω δει από τους μοτοσυκλετιστές.

    Αν κάποιος ενδιαφέρεται, ιδού: http://www.cyclist.gr/friends/
    (γιά να μη νομίσετε πως είμαι ο μόνος τρελλός)


    Και κάτι άλλο.
    Ο δήμαρχος ή ο πολιτικός που θα κάνει το σωστό (να φτιάξει σωστή συγκοινωνία, να απαγορεύσει απολύτως την κυκλοφορία ιχ στο κέντρο, να φτιάξει ποδηλατόδρομους) θα πρέπει να φύγει νύχτα από τη χώρα, να κάνει πλαστική και να αλλάξει το όνομα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. @ cortlinux

    "εύκολα λυθεί αν συνεργαζόμασταν ακόμη και για προβλήματα του στενού μας μικρόκοσμου όπως πχ μια πολυκατοικία ή μια γειτονια"

    Ειδικά σε επίπεδο (γενικής συνέλευσης) πολυκατοικίας ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ; Καλά! Good luck! Αν έχει κανείς θετικό παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας, ας το πει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. @ΝΔ,

    και παρ'όλ'αυτά Γάτε, είσαι εδώ, μαζί μας...

    !!!!

    (ευτυχώς!)
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Z.F said:
    "Μάλλον έχεις υποτιμήσει το κόστος του αυτοκινήτου ανά χιλιόμετρο."

    Οχι, και μπράβο σου που το επεσήμανες. Σωστός!
    Απλώς προτίμησα την απλοποίηση. Αν τα υπολόγιζα όλα τότε σε τι κόστος θα μπορούσα να αποτιμήσω το βράδυ που ο ταξιτζής με έριξε επάνω στη νησίδα;
    Η το βράδυ που έπρεπε να επιστρέψω και δεν πρόλαβα στο παρά 5' και αναγκάστηκα να πάρω ταξί με 2πλή ταρίφα;
    Η το βράδυ που με έκλεψαν (500 μετρητά, 600 κινητό);
    Εξάλλου η ασφάλεια, τέλη κυκλ. λάστιχα, απόσβεση είναι έξοδα που 'τρέχουν' ούτως ή άλλως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. dion.M. said...
    "Υπομονή έρχεται η παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο. Ηδη χρησιμοποιείται σε περιορισμένη έκταση στον U.S. ARMY."

    Για να μη γίνονται παρεξηγήσεις: χρειάζεται να ξοδέψουμε ενέργεια για να φτιάξουμε υδρογόνο, δε μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από υδρογόνο. Απλώς, επειδή το υδρογόνο όταν καίγεται είναι καθαρό, υπάρχουν σκέψεις να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ελαφρά τροποποιημένους κινητήρες εσωτερικής καύσης (σαν αυτούς που χρησιμοποιούμε σήμερα) είτε με κυψέλες καυσίμου (fuel cells).

    Το πρόβλημα δεν είναι ποια από τις 2 τεχνολογίες θα χρησιμοποιήσουμε (στο απώτερο μέλλον μάλλον κυψέλες καυσίμου), αλλά πώς θα φτιάξουμε υδρογόνο με οικονομικό τρόπο. Και επίσης, πώς θα το φτιάξουμε με έκλυση ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα (αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου) μικρότερη από αυτή που θα είχαμε αν χρησιμοποιούσαμε έναν κλασικό κινητήρα βενζίνης. Η μόνη λύση σε αυτό με την υπάρχουσα τεχνολογία θα ήτανε η πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, αν η Γαλλία (80% πυρηνική ενέργεια) αποφάσιζε να χρησιμοποιεί μόνο υδρογόνο για την αυτοκίνηση, θα έπρεπε να τριπλασιαστούν τα πυρηνικά της εργοστάσια!

    Το δεύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων. Κάθε βενζινάδικο θα έπρεπε να μετατραπεί σε "υδρογονάδικο" και η μετατροπή αυτή δεν είναι ούτε απλή ούτε φτηνή.

    Παρ'όλα αυτά, η έρευνα σε θέματα υδρογόνου συνεχίζεται και κατά πάσα πιθανότητα κάποια στιγμή θα το δούμε σε αυτοκίνητα παραγωγής. Σίγουρα όμως όχι πριν περάσουν μερικές δεκαετίες! Μέχρι τότε θα έχουμε εναλλακτικά καύσιμα, βιοκαύσιμα, υβριδικούς κινητήρες και ποιος ξέρει τι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. @έτσι ακριβώς

    ευχαριστούμε για το άκρως διαφωτιστικό και εμπεριστατωμένο σχόλιο. Ως παλιός ποδηλάτης υπογραμίζω και επαυξάνω. Θυμάμαι την πρώτη φορά που καβάλησα (πανάκριβο) ποδήλατο από ελαφρό κράμα - νόμιζα πως πετούσα!

    Εξαιρετικά ποδήλατα φτιάχνουν και αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Porsche και η BMW.

    Βέβαια θα πρέπει να πάρεις και δύο pit bull να το φυλάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. pagis οι αντιπρόεδροι δεν υπογράφουν τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. ΝΔ, βλέποντας τη δεύτερη φωτογτραφία στο ποστ, έψαχνα στο βάθος την επιγραφή "Centraal Station", γιατί μου θύμισε λίγο το Αμστερνταμ.
    Στο λύκειο πήγαινα στο σχολείο με το ποδήλατο. Σύντομα έμαθα και τους πιο ήσυχους μονόδρομους, οι οποίοι έκαναν την μετακίνηση γρηγορότερη και ασφαλέστερη. Ήταν όμως και αρχές/μέσα του '90, που τα αυτοκίνητα δεν ήταν τόσα πολλά. Σήμερα δεν θα το διακινδύνευα.
    Στην Ολλανδία θυμάμαι ένα πρωί πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο είδα έναν ποδηλάτη με κοστούμι - στέλεχος εταιρείας; - και μπροστά στο τιμόνι και πίσω στη σχάρα σε ειδικά καρεκλάκια δύο μικρά, τα οποία πήγαινε προφανώς στο σχολείο/νηπιαγωγίο πριν τη δουλειά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. @ετσι ακριβώς:
    Πολύτιμες πληροφορίες πράγματι...
    Με κάνεις να θέλω να αποκτήσω ποδήλατο.
    Αλλά:
    Μήπως ζούμε σε εποχή που πληρώνουμε για το 'ψώνιο' μας και όχι για την πραγματική χρηστικότητα ενός αντικειμένου; (θέμα για ποστ από μόνο του)
    Γιατί ένα ιδανικό ποδήλατο να κοστίζει τόσα χρήματα; Εφαρμόζει τεχνολογία που έχει χρόνια τώρα αποσβεσθεί.
    Γιατί πχ να δώσω 400-2000€ όταν με τα ίδια χρήματα μπορώ να πάρω ένα μηχανάκι και να μην κουράζομαι καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. ΠΑΓΙΣ

    Μαλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα. Εγραψα ότι άρχισαν να γίνονται πολλά για το πρόβλημα, και τα οποία παραβλεπουμε. Κολλήσαμε στο πρόβλημα και αγνοούμε τις εξαιρετικά σοβαρές προσπάθειες που γίνονται από πολλούς φορείς για την βελτίωση της κατάστασης.
    Για τη συνθήκη του Κυότο, οι στόχοι είναι σεβαστοί, οι όροι της όχι και τόσο (ψαξε flexibility mechanism of Kyoto TReaty).
    Αλλα αυτό είναι άλλη κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Κι όμως, υπάρχουν ποδήλατα (σκέφτομαι να παραγγείλω ένα - από ό,τι είδα δεν είναι και τόσο ακριβά) που δεν σε κουράζει καθόλου! Όπως πάει στις ανηφόρες πάει και στην ευθεία: έχει ηλεκτρική βοήθεια, αρκεί να μένει έξι με εφτά ώρες τη μέρα στην... μπρίζα.

    Οταν ήμουν στη Δανία ζήλεψα τα ποδήλατα με τα τρέιλερς. Είδα πάρα πολλές μητέρες να βγαίνουν βόλτα με το πολήλατο και να έχουν πίσω και το παιδάκι τους.

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΥΓ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Pagis
    ναι ήταν ο Κλίντον εκεί. Η εκδήλωση ήταν το Clinton Global Initiative

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Οι Clinton, Gore ήταν υπέρ της εφαρμογής του πρωτοκόλου του Κυότο, αυτοί που αντιδρούσανε ήταν το US Senate. Και όταν κέρδισε τις εκλογές του 2000 ο Bush αποφάσισε πως οι ΗΠΑ δε θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του γιατί θα "βλάψει την αμερικάνικη οικονομία".

    Τα τελευταία χρόνια κάποιες πολιτείες (βορειοανατολικές και πρόσφατα η California) αποφάσισαν να εφαρμόσουν μόνες τους ανάλογες δεσμεύσεις με αυτές του Κυότο για τον περιορισμό αερίων του θερμοκηπίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. pagis είπε

    "...αέρα και ήλιο, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τεχνολογία αλλά δυστυχώς και εκεί είμαστε πίσω."

    Δεν είμαστε πίσω...γραφειοκράτες του κερατά είμαστε και κακοδιάθετοι. Ξέρω περίπτωση επενδυτή που ήθελε να κάνει ανεμογεννήτριες στην Λήμνο (με δικά του χρήματα)...τα παράτησε ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Οδδυσεα
    Τι περίμενες να σου πει ο Μπους, καμια έξυπνάδα; Δυστυχώς ένας άλλος γραφικός ο Chavez τον περιέγραψε προχθές με ακρίβεια:Former drunk, unqualified, not up to the job, incompetent. Εδω πέρα δεν υπάρχει ενα 49% που ψήφισε Κερρυ αλλά ένα 49% που σιχαίνεται τον Μπους. Πρώτη φορά βλέπω τέτοια απεχθεια γύρω μου. Μετριοπαθείς άνθρωποι ούτε στην τηλεόραση δεν τον μπορούν πια. Αλλάζουν κανάλι.
    Δυστυχώς ήταν ο,τι το χειρότερο μπορούσε να συμβεί σε αυτήν την χώρα. Και ένας γάιδαρος, καλύτερα θα τα είχε καταφερει.
    Το ξέρεις ότι μετά από 6 χρονια στην εξουσία, ακόμα δεν μπορει να προφερει σωστα τη λεξη nuclear? Νιουκιλαρ το λεει συνεχεια το ζώον. Τον ακούς και θέλεις να κρυφτείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Οδυσσεα
    Σορυ που έγραψα λάθος το ονομα σου. Αυτά παθαίνω όταν μιλω για κρετίνους σαν τον δήθεν προεδρο τρομάρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Σχετικά με την προετοιμασία των τηλεοπτικών εκπομπών (αφού το θέμα πήγε εκεί λόγω της συντεύξης). Στην Αμερική τα θέματα των εκπομπών είναι ήδη έτοιμα τουλάχιστον 6 μήνες πριν (καμιά φορά 3 μήνες, ειναι και η επικαιρότητα) - το ξέρω γιατί έχω μιλήσει με 2 τηλεοπτικούς παραγωγούς και άλλους συντελεστές στην τηλεόραση.

    ΝΔ: πώς προέκυψε αυτή η συνέντευξη;
    θα μπορέσετε να την βάλετε στην ιστοσελίδα σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. george said...
    "ΝΔ: πώς προέκυψε αυτή η συνέντευξη;
    θα μπορέσετε να την βάλετε στην ιστοσελίδα σας;"

    Ένα τηλεφώνημα του δημοσιογράφου - πριν φύγω για την Δανία. Λόγω ταξιδιού πήγε ένα Σάββατο πίσω.

    Δεν την ηχογράφησα - ούτε καν την άκουσα. Δεν νομίζω ότι είπα κάτι καινούργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Λευτέρη,

    Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω την κουβέντα πέρι ΝΥ - είμαστε εντελώς εκτός θέματος και δεν είναι ευγενικό για τους συμμετέχοντες. Ζητάω συγγνώμη γιατί έγω άνοιξα την κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Bananoula
    Ο Andy Warhol πέθανε το 1987 ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. @pagis
    οι ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ είναι του Δημοσίου. Σαν τον τράγο του ανεκδότου που όταν αγοράστηκε από τον Δήμο έπαψε να βατεύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Για όσους δεν άκουσαν τη συνέντευξη πρόλαβα και ηχογράφησα τα τελευταία 15 λεπτά και θα τα βρούν εδώ. (Δεξί κλικ - αποθήκευση προορισμού ως..).

    Υ.Γ. Λυπάμαι που δεν την πρόλαβα ολόκληρη αλλά υπέθεσα πως κάποιος άλλος θα τό' κανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Χαίρομαι λοιπόν που το σχόλιο μου έκανε την εντύπωση που θα ήθελα να κάνει και σας ευχαριστώ...

    Εγραψα μόνο τις προσωπικές μου εμπειρίες σχετικά με το θέμα και τίποτε άλλο.

    Θα χαρώ ιδιαίτερα αν παρακινηθούν κάποιοι και ασχοληθούν με την ποδηλασία.

    Συμπληρωματικά και εξ αφορμής των δύο πιτ μπούλ που ανέφερε ο κος Δήμου να σας πω οτι γιά όποιον είναι ποδηλάτης και έχει δώσει πολλά γιά το ποδήλατο του, η πιό καλή λύση στο πρόβλημα της ασφάλειας είναι το πάρκινγκ επί πληρωμή. Και με το τηλεκοντρόλ στο χέρι! Αυτό κάνω εδώ και 5 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.
    Και μην ανησυχείτε, είναι πάμφθηνο. 15ευ το μήνα δίνω γιά κάθε μου ποδήλατο (έχω δύο)


    @somebody
    πολύ λογική η απορία σου σχετικά με το κόστος.

    Το πρώτο πράγμα που πληρώνεις ακριβά σε ένα καλό ποδήλατο και στα εξαρτήματα του, είναι το γεγονός οτι είναι πολύ ελαφρύ και ταυτόχρονα το ίδιο ανθεκτικό με ένα σιδερένιο. Η μείωση του βάρους αλλά όχι και της αντοχής είναι τόσο σημαντική στα ποδήλατα όσο και στα αεροπλάνα!
    Γι αυτό και χρησιμοποιούνται υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην αεροναυπηγική (κράματα αλουμινίου, τιτάνιο, carbon)

    Το δεύτερο είναι οτι τα πάντα λειτουργούν.
    Άθόρυβα, με σιγουριά και χωρίς δισταγμούς. Το να αλλάζεις ταχύτητες γίνεται απόλαυση.

    Επίσης πληρώνεις γιά την μπροστινή ανάρτηση που κάνει τις διαδρομές στην ελληνική άσφαλτο πολύ πιό ξεκούραστες και ασφαλείς.
    Και βέβαια μιά καλή ανάρτηση δεν μπορεί να είναι βαριά όπως στις μοτοσυκλέτες. Θα είναι ελαφριά, το ίδιο ανθεκτική, και...ακριβή.

    Ενα καλό ποδήλατο της τάξης των 400-600ευ από αλουμίνιο και με μπροστινή ανάρτηση δεν πρέπει να ζυγίζει πάνω από 11 κιλά (και πολλά είναι)
    Γενικά με αυτό το ποσόν αγοράζει κανείς κάτι αξιόπιστο που θα κάνει και τη δουλειά του, και θα το ευχαριστηθεί και δεν υπάρχει λόγος να δαπανηθεί μεγαλύτερο ποσόν εκτός κι αν έχεις την τρέλλα.

    ΑΛΛΑ

    με τρέλλα ή όχι, το ποδήλατο το επιλέγεις επειδή σου αρέσει και σου πάει. Δηλαδή συνειδητά.
    Δεν είναι απλώς ένα μέσον, είναι στάση ζωής, γίνεται προέκταση του σώματος σου με τον καιρό και γι αυτό το φροντίζεις και το αγαπάς. Πιό πολύ κι από το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα γιατί εσύ το κινείς, εσύ είσαι η μηχανή.


    Και να μην ξεχάσω να το πω κι αυτό.
    Οι χρόνοι που έκανα γιά την μετακίνηση μου προς κάποια περιοχή τις ώρες αιχμής μετά τους πρώτους έξι μήνες που ασχολήθηκα, ήταν ακριβώς οι χρόνοι που έκανα μετακινούμενος με λεωφορείο.

    Και σας πληροφορώ οτι μέσα στην πόλη το ποδήλατο συχνά πάει πιό γρήγορα από αυτοκίνητο γιατί δύσκολα μποτιλιάρεται και ποτέ δεν ψάχνεις μισή ώρα θέση γιά πάρκινγκ.
    (κέντρο-χαριλάου σε 8 λεπτά,χθες το πρωί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. pagis,

    ο Ιδιώτης θα ειχε "μέσο". Εξάλλου η ιστορία της Λήμνου ήταν τέλη 2000. Μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε.

    ΝΔ: τι εννοείτε; ότι η ΔΕΗ τις αγόρασε από τον ιδιώτη, ότι ο ιδιώτης λειτουργούσε υπό την εποπτία της ΔΕΗ ή ότι δεν υπήρξε ποτέ ιδιώτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ας το δούμε ανατολίτικα.

    Η παγκοσμιοποίηση φτιάχνει τη γκρίνια μας όπως είπε ο ΝΔ και αυτή θα μας την πάρει αρκεί να προχωρήσει προς ανατολάς(Τουρκία,Μέση Ανατολή) και προς νότο(Αφρική)...οπότε έτσι θα νιώσουμε Ευρωπαίοι και θα περιφρονούμε συνήθειες ..απολίτιστων,υπανάπτυκτων..εκτός και το ρίξουμε πάλι στην γκρίνια για να τους συναγωνιστούμε!
    Δεν παιζόμαστε οι ανάδελφοι!

    Και για τις ανεμογεννήτριες κάτι γίνεται τελευταία στο ελλάδα αλλά λίγο.
    Ύποπτα συμφέροντα!(οι καχύποπτοι)
    Άσχετοι οικοχόνδριοι!(τι εύστοχο! ΝΔ και ο Μάργαρης τους ξεγυμνώνει)
    Δειλοί,άβουλοι και μοιραίοι τοπικοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες.
    Στην Καλαμάτα δεν έδωσαν έγκριση (Νομαρχιακό Συμβούλιο) για αιολικό πάρκο σε βουνό κοντά στην Κορώνη γιατί είναι προεκλογική περίοδος.Ναι οι ωμοί,οι ανίκανοι. Άρχοντες ε;

    Και ο λαός μέσα στην άγνοια,την ανασφάλεια και την πονηριά.

    Και κάτι σχέδια για ποδηλατόδρομους και τραμ ναι τραμ μένουν σχέδια;

    Η χρήση βιομάζας που στην Κίνα έχει ήδη παρελθόν;

    Αμ εκείνοι οι ΧΥΤΑ;που στην Ευρώπη είναι ξεπερασμένοι;

    Και την ώρα της συνέντευξης να διακόπτει ο σταθμός που αναμεταδίδει στην πόλη μου και να βάζει πολιτική διαφήμιση,αυτός είναι ψεύτης ο άλλος ειλικρινής και μετά αντίστροφα.

    Τα πήρα, δεν αντέχω,τοπικοί άρχοντες λέει.
    Να πνίγεται η αρχοντική φωνή η απαλή βελονιά του ελεύθερα σκεπτόμενου ΝΔ

    Πάρτε τα ποδήλατα σας αύριο και δρόμο για το ...βουνό ή τη θάλασσα.

    Τουλάχιστον να φερόμαστε όπως νιώθουμε και ας νιώθουμε άβολα.

    Η γοητεία της ελευθερίας είναι υπέροχη και γιατί όχι υπεροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Αν και λίγο off topic, επειδή αναφέρθηκε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα ήθελα να διευκρινήσω ότι αυτό το φαινόμενο ή μάλλον καλύτερα η έξαρσή του, αφού το φαινόμενο αυτό καθεαυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν είναι βέβαιοι ούτε για τις αιτίες του ούτε για τις συνέπειές του.

    Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι παρά την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η στάθμη της θάλασσας δεν ανέβηκε όσο αναμενόταν (τήξη των πάγων στους πόλους) διότι η αύξηση της θερμοκρασίας οδήγησε σε ενίσχυση του φαινομένου εξάτμισης του επιφανειακού νερού των ωκεανών με αποτέλεσμα περισσότερες χιονοπτώσεις στους πόλους οπότε και γρηγορότερη αναπλήρωση των "χαμένων" πάγων.

    Επομένως τα όποια μέτρα ληφθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν θετικά στην συγκράτηση αυτού του φαινομένου διότι η έξαρσή του μπορεί να οφείλεται σε καθαρά φυσικές διαδικασίες. Ασφαλώς και θα βελτιωθεί βέβαια η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις αλλά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή είναι αβέβαιη.

    Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι παρόλο που οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν το πρωτόκολλο του Κιότο, τα πάνε πολύ καλύτερα στην μείωση της εκπομπής αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τις Ευρωπαικές χώρες που το υπέγραψαν!

    Σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής της 19.01.2006 με τίτλο "Πρασινή Αμερική" επισημαίνεται ότι τη στιγμή που οι περισσότερες Ευρωπαικές χώρες παρουσιάζουν άυξηση των παραπάνω εκπομπών από το 1997 που υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Κιότο (δεκατρείς από τις 15 υπογράφουσες χώρες της Ε.Ε. δεν θα επιτύχουν τους στόχους που θέτει το πρωτόκολλο για το 2010, η Δανία, για παράδειγμα, αντί να μειώσει τα επίπεδα εκπομπής κατά 21%, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, έχει παρουσιάσει αύξηση 6,3% στις εκπομπές από το 1990, το έτος που χρησιμοποιήθηκε ως βάση στο Κιότο), οι ΗΠΑ καταγράφουν σήμερα μείωση στις εκπομπές αερίων κατά 0,8% μεταξύ 2000 και 2002.

    Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, "Δεν υπάρχει απόδειξη ότι μικρότερες εκπομπές μειώνουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πράγματι, η ιδέα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει την κλιματολογική αλλαγή είναι αμφίβολη δεδομένου του ρόλου της ίδιας της φύσης στις ατμοσφαιρικές αλλαγές."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Το τελευταίο διήμερο δέν πάω καλά, με αποτέλεσμα σήμερα να ...ξεχάσω ν’ακούσω τη συνέντευξη του κ.ΝΔ !

    Ευτυχώς όμως, ο zoferos mesaionas μας πρόσφερε ηχογραφημένα τα τελευταία 15 λεπτά στο σχόλιο των 9:11, κι’ έτσι μπόρεσα να ακούσω κάποια πράγματα, που μάλιστα ήταν για τα blog!

    Με εντυπωσίασε η άποψη πως το Ίντερνετ μοιάζει με την ανακάλυψη ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ!! Αυτό, το άκουσα για πρώτη μου φορά και ακόμα το σκέφτομαι... κι’ανατριχιάζω!

    Είχα ακούσει για τον παραλληλισμό του Ίντερνετ με την ανακάλυψη της τυπογραφίας, και κάπως έτσι το θεωρούσα κι’ εγώ μέχρι σήμερα.

    Αλλα ο κ.ΝΔ, με πήγε πολύ βαθύτερα, απόψε!

    Κι’ έχει σημασία, να έχω στο μυαλό μου την πιό κατάλληλη παρομοίωση, γιατι αυτή καθορίζει και τη θέση μου απέναντι στο μέσο, αλλα και τη χρήση που του κάνω..

    Άκουσα κι’ άλλα ενδιαφέροντα, αλλα απόψε ‘έχω κολλήσει’ σ’αυτή την παρομοίωση μέχρι στιγμής..

    Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον zoferos mesaionas, και στον κ.ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Βροχή από στερεότυπα βλέπω. Πλημμύρα! Θα κρυώσουμε! Απσού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Καλημέρα.

    Με τις υγείες σας Nicholas Nerd. Μπηκαμε στο φθινόπωρο - κάνει ψύχρα.

    Το επόμενο θέμα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. zoferos mesaionas said...
    Για όσους δεν άκουσαν τη συνέντευξη πρόλαβα και ηχογράφησα τα τελευταία 15 λεπτά και θα τα βρούν εδώ. (Δεξί κλικ - αποθήκευση προορισμού ως..).

    Υ.Γ. Λυπάμαι που δεν την πρόλαβα ολόκληρη αλλά υπέθεσα πως κάποιος άλλος θα τό' κανε.
    ----------------------

    Ευχαριστούμε
    ευχαριστούμε
    ευχαριστούμε

    με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. lefteris kritikakis wrote
    Όπως είναι ύποπτης αντίληψης ένα χωριό στο South με 80% Ρεπουμπλικάνους ψήφους, έτσι είναι ύποπτο και το Μανχάτταν με 85% Δημοκρατικούς.

    Ναι είναι γεγονός οτι εμείς εδώ στη Νέα Υόρκη ψηφίσαμε 85% Gore (για την ακρίβεια ψηφίσαμε 85% εναντίον του Bush) και δεν ντρεπόμαστε γι’αυτό. Εδώ στη Νέα Υόρκη η συντριπτική πλειοψηφία είμαστε σε πλήρη διάσταση με την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δεν ακολοθούμε τυφλά την Washington όπως οι του Midwest . Πριν απο 2 χρόνια είχαμε εδώ στη Ν.Υ. μια αντιπολεμική διαδήλωση με συμμετοχή πάνω απο 250,000 άτομα. Αυτά πολλοί τα βλέπουν αρνητικά. Εμείς εδω τα βλέπουμε αλλιώς. Ναι είναι αλήθεια οτι εμείς οι Νεουρκέζοι είμαστε διαφορετικοί απο τους υπόλοιπους Αμερικανούς. Οχι καλλίτεροι, απλά διαφορετικοί. Οταν ρωτήσεις κάποιον Νεουρκέζο που βρίσκεται στο εξωτερικό, απο πού είναι, σπάνια θα σου πεί απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως επι το πλείστον θα σου πεί απο τη Νέα Υόρκη. Και ναί πολλοί απο μάς είμαστε τόσο απογοητευμένοι απο την πορεία της ομοσπονδίας που δεν θα μας πείραζε καθόλου να αποσπασθούμε απ’ αυτήν. Βλέπουμε αυτή τη χώρα, που την αγαπάμε, έρμαιο μιας συμμορίας μορών να ακολοθεί μία καταστροφική πορεία και για τις ΗΠΑ αλλα και για την οικουμένη και διαμαρτυρόμαστε. Η ομοσπονδία μας τιμωρεί. Πρόσφατα τα σαίνια της Washington αφαίρεσαν τεράστια ποσά απο το αντιτρομοτακτικό budget της Νέας Υόρκης και το μετέφεραν στο Midwest. Λες και ο επόμενος στόχος της αλκαίντα είναι η Iowa.
    Ναι υπάρχουν πολλοί εδώ που πίνουν καπουτσίνο των 5 δολλαρίων και πληρώνουν 5000 δολλ ενοίκιο αλλά υπάρχουν και εκατομμύρια άτομα που παίρνουν τον απλό καφέ των 90 σεντς, μένουν σε φθηνά rent stabilized διαμερίσματα και περνούν φίνα με ένα απλό μισθό. Κι όταν ο λεφτάς πάει με το Ferrari του στο Crab House του Sam για καβουροκεφτέδες, ο Sam όπως και οι πιο πολλοί Νεουρκέζοι θα τον υποδεχτεί με το ίδιο χαμόγελο που υποδέχεται και τον μικρουπάλληλο που πάει με το Hyundai του. Γιατί εδώ στη Νέα Υόρκη δεν μετράει πολύ ούτε τι αμάξι οδηγάς, ούτε που μένεις , ούτε τι μάρκα ρούχα φοράς .
    Ναι πολοί εδώ έχουν πολλά λεφτά, αλλά και μείς οι με τα λιγότερα περνάμε μιά χαρά. Το μετρό είναι παμπάλαιο αλλά σε πάει παντού, γρήγορα και με ασφάλεια.
    Τα σκουπίδια ήταν αλήθεια πρόβλημα παλιότερα. Οπως και η εγκληματικότητα. Τα τελευταία χρόνα η πόλη είναι καθαρή και ασφαλής . Είναι όμορφα εδώ. Ζώ τρίαντα χρόνια στη Νέα Υόρκη και κάθε μέρα ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο. Σίγουρα η γνώμη μου δεν είναι αντικειμενική αλλά πώς να είσαι αντικειμενικός για κάτι που αγαπάς ?

    Υ.Γ. όποιος φίλος απ το blog βρεθεί κατα δώ είνα καλεσμένος για ποδηλατάδα γύρω απ το Manhattan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. "Δεν είναι απλώς ένα μέσον, είναι στάση ζωής, γίνεται προέκταση του σώματος σου με τον καιρό και γι αυτό το φροντίζεις και το αγαπάς. Πιό πολύ κι από το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα γιατί εσύ το κινείς, εσύ είσαι η μηχανή."

    Πολύ δυνατά λόγια! Σε ευχαριστώ! :)
    Ετσι ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Αν και το θέμα είναι ενδιαφέρον και μου ξυπνά νοσταλγικές μνήμες (Κοπενχάγη, αρχές δεκαετίας του '90), ο τίτλος του post μου τη σπάει λιγάκι. Άκου "χωρίς αυτοκίνητο"! Μου θυμίζει το "Χωρίς Οικογένεια", μόνο που είναι ακόμα πιο ...οδυνηρό :))

    Δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτοκίνητο, αλλά φυσικά ΜΟΝΟ εκτός πόλης. Η αυτοκίνηση στην πρωτεύουσα (και τις άλλες πόλεις) της Ψωροκώσταινας είναι σκέτη κόλαση! Ευτυχώς που με ένα καλό ηχοσύστημα μετριάζεται το κακό - αλλά το περιβάλλον (και όλοι μας) υποφέρει το ίδιο :(

    Μας έχουν πρήξει βέβαια με τα ΜΜΜ, αλλά όταν η πρόσβαση είναι δύσκολη, οι χώροι για να φορτώσεις μια βαλίτσα αδιανόητοι, τα πάρκιν στους σταθμούς του Μετρό και τους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους ανύπαρκτα ή γεμάτα και τα δρομολόγια ακολουθούν ...χαοτική κατανομή (Hell Curve), δεν τίθεται καν δίλημμα: Ι.Χ. και πάλι Ι.Χ. Ειδικά εμείς που μένουμε στα "απομονωμένα" Νοτιοδυτικά Προάστια πιο γρήγορα φτάνουμε στην Τρίπολη παρά στην Κηφισιά - κυριολεκτώ!

    Μια και το κράτος "αγρόν αγοράζει", μια καλή λύση θα ήταν να συνεννοούμαστε και να πηγαίνουμε στις δουλειές μας πολλοί μαζί σε κάθε Ι.Χ. ή και να παίρνουμε κάποιους που πηγαίνουν στον ίδιο δρόμο με μας εκ περιτροπής (σαν εθελοντικά ταξί με μηδενικό ή συμβολικό αντίτιμο). Μόνο που κάτι τέτοιο απαιτεί μια άλλη κοινωνία και νοοτροπία πολιτών - ακόμα πιο "προχωρημένη" και από τους Δανούς, που δανείζονται δωρεάν ποδήλατα και δεν κλέβουν κανένα ;)

    BTW, το ποδήλατο είναι καλή λύση, αλλά παντελώς ανεφάρμοστη για τα ελληνικά δεδομένα - και δε νομίζω πως χρειάζεται να εξηγήσω τους λόγους...

    Όσο για το κλέψιμο στα ταξί, πηγαίνετε πρώτα Βουδαπέστη και μετά θα βλέπετε τους Έλληνες ταξιτζήδες ως αγίους - αν και στη ...λίγδα παραμένουν πρωταθλητές :))

    Η οριστική λύση είναι μία και μοναδική: Φτηνό (ίσως και τζάμπα) ασύρματο Ίντερνετ πάντα και παντού και μαζική προώθηση της τηλεργασίας - πάνω από τις μισές επαγγελματικές δραστηριότητες και σχεδόν ΟΛΕΣ του Δημόσιου Τομέα μπορούν να γίνουν από το σπίτι ή ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ αλλού και όχι μόνο στους παραδοσιακούς "χώρους εργασίας". Τότε η πολυπόθητη "Αποκέντρωση" θα επέλθει όμορφα και φυσιολογικά και ούτε μεγάλα έργα θα χρειαζόμαστε ούτε θα πληρώνουμε δις για τη συντήρησή τους. Αλλά οι υπουργοί μας κόπτονται για την "Κοινωνια της Πληροφορίας" και αμέσως μετά αρχίζουν να υπογράφουν μια ντάνα χαρτιά ύψους 10 μέτρων ;)

    Όλα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες και ημίμετρα. Να δω ποιο κράτος θα τολμήσει επιτέλους να μπει στο νέο αιώνα ΚΑΤ' ΟΥΣΙΑΝ!

    (Στο δικό μας πάντως δίνω μικρότερες πιθανότητες και από το να κερδίσω το Τζόκερ - άλλωστε, δεν παίζω ποτέ :)))

    Υ.Γ. Αν τα πολλά κυβικά είναι προέκταση του ...γνωστού οργάνου, τότε κάποιος από δω μέσα, με τα 2.500 που διαθέτει (και σε ...Turbo Mode μάλισττα), πρέπει να είναι εξαιρετικά "προικισμένος". Ίσως γι' αυτό έχει και τόση ...πέραση στις γυναίκες του μπλογκ :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. ΓΑΤΕ, ΕΙΣΑΙ ΖΑΒΟΛΙΑΡΗΣ!

    Όση ώρα καθόμουν να γράψω με ευλάβεια τη ...σεντονάρα μου και να διαβάσω τα προηγούμενα σχόλια, το εκμεταλλεύτηκες για να μου φας με απαράδεκτο και ανήθικο τρόπο τη διακοσάρα ΜΟΥ :(

    Απαιτώ άμεση διαγραφή του 200ου σχολίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Ορίστε κύριε Mickey έχει και το 200 και το 201.

    Περιττό να σου πω ότι συμφωνώ με τις πολύ ουσιαστικές προτάσεις σου. Ανάλογες έχω κάνει και εγώ, σε επίσημα αυτιά που όμως ...δεν ακούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Ευχαριστώ πολύ - και όχι μόνο για τη διαγραφή!

    Η τάξη αποκαταστάθηκε - πάμε για τα ...333 ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Και κάτι τελευταίο, σχετικό-άσχετο:

    Έριξα και μια πενηντάρα στο παρθενικό post στο παλιό μπλογκ (προχθές νομίζω), αλλά δε βλέπω τίποτα, παρά τα συνεχη refresh. Μήπως ...σκάλωσε στα δίχτυα του moderation;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Δίκιο έχεις Mickey - μερικές φορές παραμελώ το παλιό... ΟΚ τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Ας συνεχίσουμε λοιπόν τα μπλα μπλα, μια και μάλλον δε μας ακούνε ούτε και τα ...αυτιά των σχολιαστών :)

    Το πρόβλημα δεν είναι οι συγκοινωνία στην πόλη, το πράσινο στην πόλη, ο καθαρός αέρας στην πόλη, ο θόρυβος στην πόλη κλπ, αλλά ...η ίδια η πόλη!

    Προϊόν της Γεωργικής Επανάστασης (μέχρι τότε μαζεύαμε καρπούς και κυνηγούσαμε να φάμε ζώα - και μας κυνηγούσαν κι εκείνα με τη σειρά τους - ώσπου κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να καλλιεργήσουμε τη γη), μαζί με την ιδιοκτησία και χίλια δυο άλλα που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία 10.000 χρόνια, έχει γίνει σύμφυτη με την ύπαρξή μας, τις κοινωνικές μας δομές και στέκει ως σύμβολο ανωτερότητας και προόδου: Μεγάλα, ψηλά κτίρια (που πέφτουν ενίοτε με το πρώτο ή μάλλον και το δεύτερο ...αεροπλάνο), ξεχωριστοί χώροι (καθώς και φόροι και πολιτικές) για εργασία και οικιακή χρήση, μαζικές συγκεντρώσεις (από τις συναυλίες του Φρειδερίκου της Πρωσίας μέχρι την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών), μαζικές μετακινήσεις και μαζικές ...υστερίες ;)

    Μια πλέον αναποτελεσματική και χαμηλής ενεργειακής απόδοσης δομή, που όμως στην ύπαρξή της στηρίχθηκε ο Πολιτισμός - ακόμα και ως λέξη!

    Όμως ο άνθρωπος ούτε γεννήθηκε για να ζει σε πόλεις ούτε για να ταλαιπωρείται σε μποτιλιαρίσματα ούτε για να εργάζεται με ωράρια και αφεντικά, παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες που μάλλον ποτέ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο ίδιος. Αρκετοί έχουν οραματιστεί έναν κόσμο χωρίς αστυφιλία (το "Τρίτο Κύμα" της δεκαετίας του '80 είναι από τα γνωστά ...τεχνο-ουτοπικά, αλλά υπάρχουν και άλλα, πιο συγκροτημένα) και η σημερινή τεχνολογία καθιστά θεωρητικά εφικτό κάτι τέτοιο. Όμως το πρόβλημα έγκειται ΚΥΡΙΩΣ στην κοινωνική μας οργάνωση.

    Δυστυχώς, η ιδέα της μόνιμης κατοικίας και ειδικά σε μια πόλη, μας έχει διαποτίσει βαθειά από τα γεννοφάσκια μας. Μαθημένοι από την πρώτη τάξη του Δημοτικού να συγκεντρωνόμαστε σε έναν ΚΟΙΝΟ χώρο για να κάνουμε τη δουλειά μας και έχοντας χωρίσει την ανθρωπότητα σε ομάδες κυρίως ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, θεωρούμε ως δείγμα προόδου και ανωτερότητας την κατοίκηση σε πόλεις - κατόπιν βεβαίως φτιάχνουμε τα "Προάστια" και πάμε "διακοπές", για να πάρουμε μια ...ανάσα και μια γεύση φύσης ;)

    Ποιος από μας μπορεί να συναλλαχθεί με ένα κράτος, χωρίς να συμπληρώσει το "μαγικό" πεδίο "Διεύθυνση (Μόνιμης) Κατοικίας"; Κι όμως, οι (όχι και τόσο μακρινοί) πρόγονοί μας, δε δένονταν και τόσο πολύ με τη ...σπηλιά τους (ή έστω το σπιτάκι στο χωριό). Και φυσικά, μαζί με το "σπίτι μου", έρχεται ο "χώρος μου", τα "υπάρχοντά μου" και όλα τα άλλα "μου" που δεν είναι "σου" και πρέπει να προστατευθούν (από ...διαρρήκτες μέχρι στρατούς ολόκληρους - υπέρ βωμών και ...εστιών). Και μετά γεμίζουμε με άχρηστα πράγματα και τα πετάμε στα σκουπίδια ή χρησιμοποιούμε ...άλλους χώρους (από πατάρια και ντουλάπες μέχρι ιδιόκτητες αποθήκες) και τα στοιβάζουμε για "όταν τα χρειαστούμε". Ο θρίαμβος της ιδιοκτησίας - και της βλακώδους ματαιοδοξίας θα συμπλήρωνα :(

    Θα ήθελα πάντως να μένω σε "κινητό" και να συμπληρώνω "Μαρίνα Ζέας, πρώτη αποβάθρα αριστερά" ή "ΑΥΤΗ τη στιγμή στο 45ο χλμ. της Αθηνών - Κορίνθου, συγγνώμη 46ο - αμάν, κόψε ταχύτητα" :))

    Σταματώ - πιάνουμε τα 500. Συμπερασματικά θα έλεγα:

    "Χωρίς ...ακίνητο!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Κι όμως Mickey υπάρχουν πόλεις που είναι διαφορετικές... Τπ Βερολίνο καλύπτεται από πάρκα και λίμνες σε 40% της επιφάνειας... είναι αποκεντρωμένο (για να πας από μία συνοικία στην άλλη περνάς από δάσος). Το Μόναχο έχει επίσης 40% πράσινο - χιλιόμετρα πεζόδρομους με υπόγειους δρόμους και γκαράζ για τα ΙΧ. Δεν μιλάω για μικρότερες πόλεις σαν την Γενεύη όπου είναι εύκολο να συντηρείς την ανθρώπινη κλίμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Μόλις γύρισα από μινι ταξιδάκι διακοπών στην Χαλκιδική!
    Έχει ενδιαφέρον να δείτε την αντίδραση φίλων μου εκεί στο άκουσμα της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο!
    Με κοίταζαν λες και έβλεπαν εξωγήινο!
    Ειδικά αυτοί που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Αθήνα.

    ΚΑΙ 2 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    *Επέκταση του ΜΕΤΡΟ
    *Προτεραιότητα στο ΤΡΑΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. μια διορθωση η ηλικια μου ειναι 74 και αυτο θα δικαιολογησει μερικα μελλοντικα σφαλματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Παραθέτω σχετικό άρθρο με τίτλο: "Η Σουηδία καταργεί τα συμβατικά καύσιμα"από τη σημερινή "Καθημερινή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Δεν θα διαφωνησω καθολου με τα μετρα θεσπισης οικολογικοτερων μεταφορων και παραγωγης ενεργειας. Θελοντας ομως να σπασω την προκαταληψη περι ανικανου ελληνικου κρατους/λαου σχετικα με τη συστηματικη και λειτουργικη ποδηλατοδρομία και τις εναλλακτικες μορφες ενεργειας, τονιζω απλα δυο βασικα πραγματα:

    1)Σε μια πολη σαν την Αθηνα, με υψομετρικη διαφορα 0 (παραλια) έως 480 (βορεια προαστια) και αρκετες εδαφικες και γεωφυσικες ανωμαλιες (λοφοι, δεντρα, ρεματα) δυστυχως η ποδηλατοδρομια δεν μπορει να εχει τη διασταση που εχει στη Δανια, οπου το μεγαλυτερο υψομετρο ολοκληρης της χωρας δεν ξεπερναει τα 170 μετρα, της δε Κοπεγχαγης ειναι σχεδον ιδιο παντου, με διαφοροποιησεις ελαχιστων μετρων. Επιπλεον, λαμβανοντας υπ'οψιν τη γεωμορφολογια της χωρας αυτης, διαπιστωνουμε οτι οι ανωμαλιες που προανεφερα για την Αθηνα δεν υφιστανται καν, μιας και δεν υπαρχουν σημαντικα υψωματα και η βλαστηση ειναι χαμηλη. Ακομη κι αν θεωρησουμε μια μικρη αποσταση 2-3 χιλιομετρων, πχ. στα Δυτικα Προαστια (Περιστερι->Πετρουπολη), η υψομετρικη διαφορα της αρχης με αυτην του τελους ειναι αρκετα μεγαλη. Αρκει να σημειωσουμε οτι η πλατεια Αγιου Αντωνιου στο Περιστερι εχει υψομετρο λιγοτερο απο 90 μετρα, τη στιγμη που η κεντρικη πλατεια Πετρουπολης εχει μεγαλυτερο απο 190, η δε αποσταση τους ειναι περιπου 5 χλμ.

    2)Προσωπικα δεν θεωρω καθολου παραλογη τη γραφειοκρατια που διεπει την κατασκευη δημοσιων εργων μεγαλης επιφανειας και εμβελειας, χαρη στην ιδιαιτερη ποικιλομορφια της ελληνικης επικρατειας. Κατα την κατασκευη του Αττικο Μετρο, οπως ειναι γνωστο, βρεθηκαν εκατονταδες αρχαιοτητες. Κανεις απο μας δεν θα ηθελε να σκεφτει το ενδεχομενο να δημιουργηθει αιολικο παρκο πανω σε αρχαιοτητες-πλουτο για την παγκοσμια κληρονομια ή να καταστραφει η αισθητικη μιας περιοχης ιδιαιτερου φυσικου καλλους με την προσθηκη ογκωδεστατων ανεμογεννητριων. Για τους λογους αυτους, δικαιολογειται η εγκριση που απαιτειται απο τις εφοριες αρχαιοτητων για την κατασκευη τετοιου βεληνεκους εργων, την οποια βεβαια κακως καποιοι θεωρουν παραλογη. Σε αντιπαραβολη με τη Δανια, η Ελλαδα ειναι μια χωρα που σχεδον στο συνολο της εκτασης της αποτελειται απο μια τεραστια αρχαιολογικη και φυσικη ποικολομορφια που δεν επιτρεπει να θυσιαστουν πολλες εκτασεις σε εργα πανακριβα και κοστοβορα, οπως ειναι τα αιολικα παρκα. Αρκει να σημειωθει οτι τα ρουλεμαν των ελικων μιας ανεμογεννητριας κοστιζουν αρκετα εκατομμυρια ευρω και απαιτουν αντικατασταση ανα τακτα χρονικα διαστηματα, καθως και χρονοβορα και επικινδυνη εργασια. Αυτος ειναι και ο κυριος λογος που προτιμουνται τα φραγματα.
    Δυστυχως, υπηρξαν πολλες περιπτωσεις που ιδιωτες ή ΟΤΑ ελαβαν ασυλληπτου μεγεθους επιδοτησεις απο το κρατος και την ΕΕ για την κατασκευη αιολικων παρκων, τα οποια λειτουργησαν μονο κατα τον προβλεπομενο χρονο του συμβολαιου (συνηθως τριετια) και μετα εγκαταλειφθηκαν λογω του υψηλου κοστου συντηρησης. Αυτο που πραγματικα θα βοηθουσε στην Ελλαδα ειναι μονο τα φωτοβολταικα κυτταρα, λογω αφθονιας ηλιοφανειας καθ 'ολη τη διαρκεια του ετους και μικρου κοστους συντηρησης των εγκαταστασεων, συγκριτικα με τα αιολικα παρκα.

    Γενικα, ειναι λαθος να συγκρινουμε ανομοιες καταστασεις. Η Δανια και η Ελλαδα ειναι δυο χωρες με εντελως διαφορετικους παραγοντες. Διαφορετικες απο αποψης γεωγραφιας, μεγεθους, δυνατοτητων, κατα κεφαλην εισοδηματος, μορφη οικονομιας, επικρατουσας ιδεολογιας και αναγκων. Χωρα με την οποια θα μπορουσαμε να συγκρινουμε την Ελλαδα ειναι κατα μεγαλυτερη προσεγγιση η Ιταλια και οχι η Δανια και αλλες παρομοιες χωρες. Θα ηταν ενδιαφερον αν γινοταν καποια συγκριτικη μελετη, συνυπολογιζοντας και το κατα κεφαλην εισοδημα και το ΑΕΠ, αναμεσα στις δυο αυτες χωρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.