Πέντε χρόνια πέρασαν κι ακόμα δεν έχω καταλάβει τι έγινε στις 11.9.01 και γιατί.
Ναι το έχουμε συνηθίσει όλοι και το γεγονός και τις εικόνες του - αλλά όλες οι συζητήσεις γύρω από αυτό παραμένουν αμήχανες και ασαφείς.
* Ήταν ο "πόλεμος των πολιτισμών" - το καθαρό και αυθεντικό Ισλάμ εναντίον της άπιστης και διεφθαρμένης Δύσης (όπως το παρουσιάζουν οι δράστες του;)
* Ήταν η εκδίκηση των φτωχών (οργανωμένη από πλούσιους) εναντίον της εκμετάλλευσης του Τρίτου Κόσμου από τον Πρώτο;
* Ήταν η επανάσταση κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ (θυμηθείτε πως μέχρι τοτε δεν είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν ούτε στο Ιράκ).
* Ήταν η αντίδραση στην καταπίεση των Παλεστίνιων (οι οποίοι πουθενά δεν εμφανίζονται στις αρχικές διακυρήξεις της Αλ Κάιντα).
* Υπήρξε τελικά κάποια συνωμοσία - και ποίων;
Και - κυρίως - πόσο δυνατό ηταν το κίνητρο που να οδηγήσει στην αυτοκτονία δεκάδες μορφωμένους και ευκατάστατους ανθρώπους (τους δράστες) και στο θάνατα χιλιάδες αθώα θύματα;
Έχετε μία συνοπτική απάντηση; (Μην τραβήξετε διατριβές - θα κοπούν!)
Αυτά, λιγο ετεροχρονισμένα, πριν να πάμε σε ειδυλλιακές περιηγήσεις στην Κοπενχάγη...
Μύθος φίλοι η επάρκεια των Σκανδιναυών στο Διαδίκτυο. Πανάκριβο, με προβλήματα (όλο πέφτει η σύνδεση) αγχωτικό (έχετε 12 λεπτά χρόνο!). Μη με παρεξηγείτε αν δεν επικοινωνώ συχνά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓατε, φίλοι
ΑπάντησηΔιαγραφήδε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να παρακολούθησε τα γεγονότα τότε και να μην έκλαψε μπροστά στην οθόνη του.
Δεν έχω απαντήσεις, μόνο ερωτήσεις που γεννούν κι άλλες ερωτήσεις και δε λέει να κοπάσει.
Τίποτα από όλα αυτά που λένε δεν μου κάνει για λόγος. ΤΙΠΟΤΑ!
Ενα ξέρω: όταν η κλιμάκωση φτάνει σε τέτοια επίπεδα (γιατί ακολούθησαν και τα άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα, μην ξεχνιόμαστε), ο κόσμος δεν πάει καθόλου καλά.
Και η τρομοκρατία εμένα με έχει ήδη νικήσει. Στον πρώτο γύρο τουλάχιστον.
Κατι μου λεει οτι οταν μετα απο πολλα χρονια θα ανοιξουν καποια αρχεια και θα μαθουμε πραγματικα τι εγινε, θα μεινουμε με το στομα ανοιχτο. Δεν μ'αρεσουν και δεν υποστηριζω τις θεωριες συνομωσιας, αλλα το συγκεκριμενο συμβαν ομολογουμενως γεννα πολλα ερωτηματικα και ειδικα αφου 5 χρονια μετα δεν υπαρχει μια ξεκαθαρη απαντηση. Το μονο σιγουρο ειναι οτι εκτοτε ο κσομος εχει γινει χειοτερος. Η τρομοκρατια (κρατικη ή ιδιωτική) εχει γινει μερος τις ζωης μας, και μοιαζουμε ανημποροι να αντιδρασουμε. Εχθροι μου ειναι ολοι οσοι εκμεταλλευονται εκεινη την μερα για αυξηση των εξουσιων και των τραπεζικων τους λογαριασμων...
ΑπάντησηΔιαγραφήaphrodite said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να..."
Aρκετοί είπαν "καλά να πάθουν"!
Προτιμώ να το αποφύγω το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά είναι - για όλους μας - ενδεικτικό του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, το ότι αναφερόμενοι στην 11/9, εννοούμε την 11/9/2001, ενώ θα μπορούσαμε να θυμόμαστε και την 11/9/1973:
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην Χιλή - τους πέταγαν στον ωκεανό από τις θυρίδες βομβών των βομβαρδιστικών.
Τα παιδιά τους δόθηκαν σε άτεκνα ζευγάρια ασφαλιτών του καθεστώτος Πινοσέτ. Μεγάλωσαν μαθαίνοντας να μισούν τους γονείς τους (όσα έμαθαν μεγαλώνοντας ότι, οι που τα μεγάλωναν, δεν ήταν οι φυσικοί τους γονείς). Αυτό το δράμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι ΗΠΑ, κάνουν την αλαζονική πάπια.
Υπάρχουν άμαχοι σε ένα πόλεμο; Θάπρεπε να υπάρχουν.
Οι άνθρωποι των Αμερικάνων στη Χιλή το σεβάστηκαν; Όχι.
Οι δολοφόνοι σους Δίδυμους Πύργους το σεβάστηκαν; Όχι.
Οι Αμερικάνοι στο Ιράκ το σεβάστηκαν ή το σέβονται; Όχι.
Οι Ιρακινοί στο Ιράκ το σέβονται; Όχι.
Οι Ισραηλινοί στο Λίβανο και την Παλαιστίνη το σέβονται; Όχι.
"Συνήθειο τόχει η βία, να γεννάει τη βία" (Σοφοκλής).
Νομίζω ότι πάμε να συζητήσουμε σε λάθος βάση. Επιτρέψτε μου παρακαλώ να το αποφύγω....
Η Aphrodite είπε:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Και η τρομοκρατία εμένα με έχει ήδη νικήσει."
Συμφωνούμε απόλυτα. Πάνε δύο μήνες που μετακομίσαμε έξω απ' το Λονδίνο και κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε στο υποσυνείδητό μας πάντα υπάρχει η σκέψη "κι αν τώρα εδώ που καθόμαστε ανατιναχτούμε;!". Η ζωή μας δεν περιφέρεται γύρω απ' την τρομοκρατία, όμως έχει αλλάξει πολύ τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Και δυστυχώς, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται (η τρομοκρατία) μόνο περισσότερο τρόμο μπορεί να αποφέρει...
Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι πολυδιάστατο και πως οι μονοδιάστατες αναγνώσεις του επιφέρουν μονο σύγχυση. Παρά ταύτα εδώ το ζήτημα δεν είναι τόσο φαινόμενο της τρομοκρατίας γενικώς, αλλά τα της 11 Σεπτ. ειδικώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελετώντας (Μπέζγος και Ανδριανόπουλος) μαθαίνουμε πως ο φονταμενταλιστής, δηλ ο φανατικός ισλαμιστής, (fontamentum=θεμέλιο) πιστεύει ότι η πηγή της ευτυχίας βρίσκεται «στα θεμέλια» του ένδοξου θρησκευτικού του παρελθόντος, τού οποίου η αναβίωση κινδυνεύει από την Λογική, την Επιστήμη και την... Τέχνη! Γι΄ αυτό και είναι αποφασισμένος να πολεμήσει και να εξαλείψει από προσώπου γης τούς «κακούς» που δεν ακολουθούν τους «ιερούς κανόνες». Αν πεθάνει, πολεμώντας και σκοτώνοντας «απίστους» κάθε είδους, τον περιμένει ο «παράδεισος». Ως εκ τούτου "ο φονταμενταλισμός είναι η θρησκευτική αναπαραγωγή της κοινωνίας προς το χειρότερο. Είναι κάτι σαν καρκίνωμα της ιστορίας και παράσιτο του πολιτισμού."
----------------------------------
----------------------------------
Αγαπημένε ΝικόΔημε,
ήμουν στα μέρη σας προ μηνός. Δυστυχώς δεν είχα χρόνο για περιηγήσεις. Ομως η Κοπενχάγη μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι η πόλη της γαληνης και της ηρεμίας, των ποδηλατων και της εξυπηρετικής ευγένειας!
Με αγάπη
Παράγραφος
Ό,τι είχα να πω επί του θέματος το είπα χθες (και αυτό με έναυσμα τα σχόλια δύο άλλων σχολιαστών). Θα αποφύγω αναλύσεις του τύπου γιατί το έκαναν και τι συνεχίζουν να κάνουν οι τρομοκράτες αυτοί (και δη δημόσιες).
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσοι πανηγύρισαν για το 9/11 και συνεχίζουν να το κάνουν (κάτι άκουσα για αρνιά και σούβλες χθες στις ειδήσεις), τους θεωρώ τουλάχιστον κακεντρεχείς και δεν ασχολούμαι μαζί τους. Πάντως δεν θεωρώ ότι αυτοί οι συμπατριώτες μας που πανηγύρισαν/ζουν νοιάζονται καν για τα συμφέροντα της χώρας μας και αλλά και του κόσμου, ούτε και των Μουσουλμάνων (ποιά χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Μουσουλμάνων; Μήπως η Ινδονησία;) Και Έλληνες - άλλωστε -σκοτώθηκαν στις 11/9/2001. Μην το ξεχνάμε.
Αυτό που πίστεψα από την πρώτη στιγμή που κατάλαβα ότι επρόκειτο για μεγάλο πλήγμα, ήταν το σενάριο της προβοκάτσιας. Ότι είτε ήταν συμφωνημένο είτε ήταν γνωστό και δεν απετράπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς και μόνο για να αποκτήσουν οι ΗΠΑ διαβατήριο για να εξαπολύσουν τόσους και τόσους πολέμους (με τη συγκατάθεση του κόσμου που τους αντιμετωπίζει ως ένα πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, την οποία και ένιωσε στο πετσί του, στην καθημερινότητα του) ως σταυροφορίες εναντίον του κακού.
Όμως όταν συνειδητοποίησα πως δεν επρόκειτο απλώς για ένα πλήγμα, αλλά για τη μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, απλώς αποφάσισα ότι δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι αυτό το σενάριο.
Τόσες ζωές. Τόσες ανθρώπινες ιστορίες. Και μία να ήταν θα ήταν λυπηρό. Όταν αναλογίζεται, λοιπόν, κανείς πως ήταν τόσες χιλιάδες...
Δε θέλω ούτε καν να σκέφτομαι πως υπήρξε συνωμοσία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως σίγουρα και πολιτικά αλλά και οικονομικά η επίθεση αυτή και όλοι εκείνοι οι θάνατοι έτυχαν απίστευτης εκμετάλλευσης. Στη χώρα, βέβαια, που έχει θεοποιήσει την εκμετάλλευση. Αλλά αυτό δε μειώνει καθόλου την αποστροφή που μου δημιουργεί αυτή η συνειδητοποίηση.
Ο φανατισμός και ιδιαίτερα ο θρησκευτικο-πολιτικός είναι δύσκολη υπόθεση και ουσιαστικά δεν υπάρχει λύση. Η πρόταση "καλά να πάθουν" δείχνει όλη τη μικροπρέπεια (να μην πω χειρότερες λέξεις) αυτών που την προφέρουν ή τη γράφουν. Σκότωθηκαν με πρόθεση 3000 αθώα άτομα και υπάρχουν ακόμα μερικοί που δικαιολογούν αυτό το έγκλημα. Το μόνο που πληρώνουν οι Αμερικάνοι είναι η αρχηγική θέση που έχουν στον κόσμο με αποτέλεσμα να κατηγορούνται για τα πάντα είτε γιατί κάνουν κάτι (εισβολή στο ΙΡΑΚ) είτε γιατί δεν κάνουν (δεν εμπόδισαν τους Τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο!). Το έγκλημα τελικά είναι έγκλημα είτε το κάνουν Αμερικανοί είτε το κάνουν Μουλάδες. Αν στιγματίζουμε το ένα και επιδοκιμάζουμε το άλλο τότε είμαστε συνένοχοι και να περιμένουμε τη σειρά μας. Όποιος αμφιβάλει ας δοκιμάσει να συννενοηθεί με κάποιο φανατικό που υποστηρίζει ότι έχει εντολή απο το θεό να σώσει τον κόσμο με κάθε τίμημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άμεσο αποτέλεσμα βέβαια της 11/09 είναι ότι ο κόσμος έγινε χειρότερος. Η τρομοκρατία τελικά αντί να χτυπήσει του μηχανισμούς εξουσίας χτύπησε τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ελέυθερη διακίνηση και άλλα πολλά που θα τα δούμε στο μέλον.
1. Κίνητρο για αυτοκτονία - ο θρησκευτικός φανατισμός, καλλιεργημένος με μεθοδολογίες σέχτας (δες Le syndrome du berger, του Jean Yves Roy).
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Υπήρξε συνωμοσία - όχι ακριβώς από την αρχή, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι που ήξεραν άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν γιατί αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των (πετρελαϊκών) εταιρειών με τις οποίες συνδέονταν (δες La face cachée du 11 septembre του Εric Laurent, το House of Bush House of Saud: The Secret Relationship Between the World's Two Most Powerful Dynasties του Craig Unger και άλλη σχετική βιβλιογραφία). Κάτι παρόμοιο αν θέλετε με την απόκρυψη από τον Ρούζβελτ της επικείμενης επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. Οι άλλες θεωρίες συνωμοσίας - π.χ. η υπονόμευση των πύργων με εκρηκτικά - είναι αστείες ακόμη και να τις συζητήσει κανείς.
3. Τα συνθήματα «πόλεμος των πολιτισμών», «εκδίκηση των φτωχών», «επανάσταση κατά των ιμπεριαλιστών» και «υπεράσπιση των Παλαιστινίων» - είναι ακριβώς αυτό - συνθήματα. Που χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες των δύο πλευρών (Άραβες δυσαρεστημένοι από την κατανομή της εξουσίας στις χώρες τους, Αγγλοαμερικάνοι του κύκλου των πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών που πουλάν ασφάλεια και άμυνα) για την στρατολόγηση αγαθών και τον φανατισμό των μαζών. Όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την περιοχή της Μέσης Ανατολής θα λυθούν μόλις τελειώσει το πετρέλαιο - ή μόλις βρούμε κάποια άλλη πηγή ενέργειας και τοπετρέλειο δεν το χρειαζόμαστε πια τόσο πολύ
Να το αποφύγουμε το θέμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλα ΔΕΝ μας "συμφέρει" εμάς του "πολιτισμένους"!!
Βλέπετε υπάρχει και η πολιτισμένη τρομοκρατία (πέρα απο την απο-λίτιστη της 11/9), αυτή που ασκεί κατεξοχήν η υπερδύναμη (και ας είναι 150-200% με δανεικά...) και την οποία προσπαθούν να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πολιτισμένα κράτη - ανθρώπινες αγέλες.
Η τρομοκρατία της πολιτικής εξουσίας, των εκβιασμών, της πολιτικής προπαγάνδας (το Ιράκ είχε πυρηνικά, ο άξονας του "κακού", κλπ), της οικονομικής παγκοσμιοποίησης ....
Βλέπεις μιρκή μου Αφορδίτη ο ανθρώπινος κόσμος δεν ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ τα τελευταία 10.000 χρόνια!
Ή ας το πούμε διαφορετικά -> Γιατί δεν πάει καλά ... μια χαρά τα πάει και ο 3ος χιμπατζής, όπως άλλωστε καλά τα πήγαινε και κάθε άλλο ζωο του ζωικού βασιλείου μέχρι σήμερα!
Τα τσακάλια της Ασιατικής ερήμου, πολεμάνε την Αγγλική αλεπού και τους πολιτισμένους λύκους της Βόρειας Αμερικής για όλα όσα αγωγίζονται τα ζωντανά της Φύσης απο καταβολής Κόσμου:
ΕΔΑΦΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΝΕΡΟ, ΤΡΟΦΗ
Όλα βρίσκονται σε έλλειψη και το ανθρώπινο ζώο ξεπέρασε τα 6 δις ... Μερικές αγέλες (αλεπούδες, λύκοι, κλπ) έχουν περισσότερα εδάφη και πόρους στην ΚΑΤΟΧΗ τους, οπότε οι υπόλοιπες αγέλες που πείνανε ή δεν έχουν τα εδάφη που θα ήθελαν να έχουν ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Ποιός είχε πει το περιβόητο "Περισσότερο επικύνδινος απο τον μισο-πεθαμένο είναι ο μισο-χορτάτος"; Έχετε δει τα πεινασμένα τσακάλια να ορμάνε με επιτυχία σε αγριεμένα λιοντάρια (που και αυτά τρώγονται μεταξύ τους) πάνω απο το φρεσκοσκοτωμένο πτώμα ενός ελαφιού; Αν δεν έχετε νας σας στείλω ένα DVD του BBC ... (από αυτά της Καθημερινής, αλλά τα δείχνει και ο Sky, ξέρω-ξέρω οι περισσότεροι παρακολουθούν Χατζηνικολάου:)
Η νοημοσύνη του ανθρώπου είναι απλά ένα εργαλείο στην υπηρεσία των ενστίκτων επιβίωσης και επικράτησης. Ένα εργαλείο που του έδωσε απλά πολλαπλάσια ΔΥΝΑΜΗ, πολύ μεγαλύτερη απο κάθε άλλο ζώο! Τίποτε περισσότερο! Βέβαια η δύναμή του είναι πολύ μικρότερη απο εκείνη της ΓΑΙΑΣ, αλλά πάλι ξέφυγα απο το θέμα μας ...
Έτσι δεν είναι μικρή μας Αφροδίτη ;)
Καλημέρα κι από μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφή5 χρόνια μετά και τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν όμως τα πράγματα στον κόσμο έχουν αλλάξει για όλους στο χειρότερο (Δύο πόλεμοι εν εξελίξει (Αφγανιστάν, Ιράκ), Γκουαντανάμο, μυστικές φυλακές CIA σε διάφορες χώρες, κ.λ.π.).
Αυτό καθ’ αυτό το γεγονός ξεπέρασε κάθε φαντασία κι έκανε τις αντίστοιχες ταινίες καταστροφής να μοιάζουν με κινούμενα σχέδια.
Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν κι εδώ, μάλλον, δεν ισχύουν(ή τουλάχιστον δεν εξηγούν το γεγονός, πέρα από τις ενδεχόμενες ολιγωρίες των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών).
Τέλος, κατά τη γνώμη μου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κανείς (ούτε πρόσωπο, ούτε οργάνωση) δεν «ανέλαβε την ευθύνη» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της όλης επιχείρησης, μας οδηγεί στο πιθανό συμπέρασμα ότι κάποιοι από τους αυτουργούς ήταν και οι εγκέφαλοι της όλης επιχείρησης. Από φανατικούς, δυστυχώς, ακόμα στην εποχή μας, δεν έχουμε έλλειψη.
Υ.Γ. Διαβάζω στις σημερινές εφημερίδες ότι ο Γιώργος (Α.Π.) γοητεύεται από το Σουηδικό μοντέλο. Πρόσεχε φίλε Νίκο μη υποκύψεις κι εσύ στη γοητεία κανενός "Σκανδιναβικού Μοντέλου" και σε χάσουμε ;)
Καλή Επάνοδο.
ΠΡΟΣ ΗΕΙΝΖ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και έχεις δίκιο αλλά μη μπερδεύεις τις δυο καταστάσεις. Οι καταπατήσεις δικαιωμάτων και η άγριες δολοφονίες πολιτών έγιναν κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου όπου η πρεσβεύουσα ιδεολογία ήταν αυτή της ισσοροπίας του τρόμου. Και από τις δυο πλευρές. Ενδιάμεση λύση δυστυχως δεν χωρούσε. Ο Πολ Ποτ δολοφόνησε το 1/4 του πληθυσμού της χώρας του και κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Η μάλλον ασχολήθηκε... ο Νοαμ Τσόμσκυ που άρχισε να αμφισβητεί υα νούμερα. Στην Αματολική Ευρώπη τι έγινε; Εχεις ακουστά τον Jan Palach; Πριν από λίγα χρόνια πήρα την μικρή μου κόρη στην Πράγα με ένα σκοπό. Να επισκεφθούμε τον τάφο του. Ρώτησα τουλάχιστον δέκα ανθρώπους που βρισκόταν ο τάφος. Δεν ξέραν (σε κεντρικότατο σημείο ήταν). Δες γι αυτόν στο http://www.fragmentsweb.org/stuff/palach.html
Θα επανέλθω για την 11/9 αργότερα.
paragrafos said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μελετώντας (Μπέζγος και Ανδριανόπουλος) μαθαίνουμε πως ..."
Αγαπητή Παράγραφος,
Μαθαίνουμε πως οι Μπέγζος και Ανδριανόπουλος πιστεύουν ότι...
Με βάση ποιό σύστημα οι προαναφερόμενοι κάνουν διακρίσεις;
Αυτό είναι το ερώτημα.
Who says it? Who is the observer? [Maturana H., 1970, Biology of Cognition].
(παρεπιμπτόντως κι άσχετο, αλλά ο Humberto Maturana ήταν μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Aλλιέντε - γλύτωσε γιατί ήταν Αμερική για διαλέξεις).
Αν ρωτήσουμε τους Αμερικάνους για την Χιλή, θα μάθουμε κάτι άλλο.
Το ίδιο κι αν ρωτήσουμε φονταμενταλιστές για την 11/9/2001, ή άλλους φονταμεναλιστές(όρα και Χριστόδουλο) για την 29/5/1453.
Κι αν ρωτήσουμε τις μάνες τους, κι από δω κι από κει, άλλο πάλι θα μάθουμε.
Ας μην είμαστε μονοδιάστατοι...
Γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα που μέσω του θρησκευτικού φανατισμού δημιούργησαν και δημιουργούν "μάρτυρες της πίστης". Εν τέλει τα δύο (συμφέροντα και πίστη) μπερδεύονται τόσο που ταυτίζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧτες το BBC έδειξε μια ταινία (κάτι σαν δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ) με βάση τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της Northern Alliance είχε πει (σύμφωνα με την ταινία) σε ένα πράκτορα της CIA ότι επίκειται επίθεση της Αλ-Καϊντα στις Η.Π.Α. με αεροπειρατία. Ο αρχηγός της Northern Alliance του είχε πει μάλιστα να θεωρήσει ως σημάδι για αυτή την επίθεση την τυχόν δολοφονία του, όπερ και εγένετο λίγες μέρες πριν την επίθεση στους Πύργους.
πάντα σκεπτικιστής said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μία μόνο ερώτηση έχω να θέσω: Πως είναι δυνατόν η ισχυρότερη πολεμική μηχανή του κόσμου να μην σήκωσε ούτε ένα μαχητικό αεροσκάφος στον ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ πρώτου και δευτέρου χτυπήματος; Και ο αρχηγός της αεροπορίας να παραμείνει στη θέση του μετά απο αυτό;Γιατί κανένα Αμερικανικό ΜΜΕ δεν έθεσε ποτέ στους υπευθύνους αυτό το ερώτημα;"
Ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν μικρός και το σοκ μεγάλο.Κανείς δεν πρέπει να περίμενε ότι θα έπεφτε και δεύτερο αεροπλάνο.Δεν είχε συμβεί ξανά αυτό.
Απόλυτα δικαιολογημένη η απραξία κατά την γνώμη μου.Ούτε καν απ το μυαλό δεν μου πέρασε ότι μπορούσε να ανατραπεί η πτώση του δεύτερου αεροπλάνου στους πύργους!
"δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να παρακολούθησε τα γεγονότα τότε και να μην έκλαψε μπροστά στην οθόνη του."
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω κάποιους κομμουνιστές που γελούσαν...
Για τις αιτίες... Δεν μπορεί να είναι μόνο μία. Σίγουρα ήταν και Clash of Civilizations (kill the infidels), σίγουρα φταίει και εξωτερική πολιτική των USA (κάποιοι αδίκως τα έριξαν όλα εκεί).
Heinz, όντως «λάθος βάση». Αλλά έτσι δεν είναι με τα περισσότερα θέματα εδώ;
ΑπάντησηΔιαγραφήTakis Alevantis: Δεν είναι σύνηθες, όταν κόβουμε τα «τερατώδη» άκρα των θεωριών συνωμοσίας, να φτάνουμε στον κορμό της αλήθειας;
Υποκείμενο δικαίου: Victor Hara. Μην επεκτείνουμε τον Ντανταϊσμό και στο Σαντιάγκο...
@ Takis Alevantis
ΑπάντησηΔιαγραφή"Όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την περιοχή της Μέσης Ανατολής θα λυθούν μόλις τελειώσει το πετρέλαιο - ή μόλις βρούμε κάποια άλλη πηγή ενέργειας και το πετρέλειο δεν το χρειαζόμαστε πια τόσο πολύ"
Αν όχι όλα, πάντως πολλά.
Όχι πάντως την πυρηνική ενέργεια!
No nukes!
Πότε θα πάμε (τη συζήτηση) Κοπενχάγη επιτέλους! Αλήθεια, το πυρηνικό οι Σουηδοί το σταμάτησαν απέναντι από τη Δανία; Ήσυχη φύση η Δανία (και στη Γαλλία, αλλά γεμάτη πηρυνικα είναι). Να πάτε κ. ΝΔ και στο κάστρο του Άμλετ. Έχουν ακόμη τις παράξενες τουαλέτες στην πλατεία της κοντινής πόλης;
Κάντε και καμμία συζήτηση με Δανούς για το Δανέζικο μοντέλο ευελιξίας στις απολύσεις! Και δώστε μας τα σχόλια σας. Mange Tak!
Ο εφυής σκηνοθέτης Michael Moore, έδωσε την δική του εκδοχή και συνολική εκτίμηση των πραγμάτων σχετικά με την τραγωδία της 9/11.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσοι δεν παρακολουθήσει αυτή την ταινία "χαστούκι" προς την κυβέρνηση Bush (προβlήθηκε εχθές το βράδυ από την ΕΤ1 αν θυμάμαι καλά) σας την προτείνω. Και τα συμπεράσματα, δικά σας.
http://www.fahrenheit911.com/
Δεν ξέρω αλήθεια τι να πω και τι να γράψω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ίδια ανατριχίλα που με πιάνει πάντα στο ακουσμα των νεκρών!
Και άλλοι νεκροί.
Προστέθηκαν και αυτοί στις λίστες με τα θύματα που καλλιεργεί το μίσος και ο φανατισμός.
Θυμάμαι πέρσι τα Χριστούγεννα αποφασίαμε με τη σύντροφο και το μόλις 3 μηνών γιο μας να περάσουμε μια ημέρα ξεγνοιασιάς και δώρων.
Φασκιώσαμε τον μικρό βάλαμε τα μπουφάν και έξω!
Ξεκινάμε και πρώτος σταθμός ήταν το mall!
Κόσμος, φασαρία,γέλια, εκδηλώσεις με δώρα τα μαγαζιά γεμάτα και οι πολύχρωμες βιτρίνες συμπλήρωναν το παζλ του εορταστικού κλίματος.
Πολλές φορές όταν βρίσκομαι σε τέτοιο κλίμα μελαγχολώ!
Σκέφτομαι τους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά και αντιμέτωπίζουν πρόβλημα ακόμη και για τη διατροφή τους.
Φέτος πάλι μου χτύπησε τη πλάτη ο φόβος της τρομοκρατίας.
Σκέφτηκα τι θα μπορούσε να συμβεί αν κάποιος αποφάσιζε να ανατινάξει το mall.
Πάγωσα. Χιλιάδες ανυποψίαστων ανθρώπων θα γινόντουσαν στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά!
Προσπάθησα να σκεφτώ κάτι άλλο.
Φύγαμε.
Επόμενος σταθμός Σύνταγμα!
Κόσμος και εκεί, ενθουσιασμός, μπαλόνια!
Όμως εγώ εκεί!
Σκεπτόμενος τον εφιάλτη!
Οποιαδήποτε στιγμή οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει μαζί του στον άλλο κόσμο χιλιάδες ανθρώπους!
Έφυγα προβληματισμένος.
Το βράδι και πίνοντας ένα ποτήρι κρασί σκέφτηκα αυτό ακριβώς που είπε η Αφροδίτη!
"Η τρομοκρατία με νίκησε"
"Τουλάχιστον στο πρώτο γύρο."
Να το πούμε και αυτό! Η 9/11 (το πως κάταφεραν τρομοκράτες να κτυπήσουν εκεί που κτύπησαν και με τον τρόπο που κτύπησαν - πέρα από θεωρίες συνομοσίες του ζεστού αέρα) απομυθοποίησε ΑΚΡΙΒΩΣ την εικόνα της Αμερικής και της λέξης "Αμερικάνικο". Με ευρύτατες επιπτώσεις σε τόσο πολλούς τομείς που δεν αναλύονται. Τώρα από θεωρίες συνομοσίας .... αυτό είναι παλιά τέχνη ορισμένων. Π.χ. ήξερε ο Ρούσνελτ για το Περλ; Οι Γιαπωνέζοι πάντως κτύπησαν και δεν ήταν Αμερικανοί ντυμένοι Γιαπωνέζοι! Έλεος (μια λογική έχουμε ως άνθρωποι, μην την χάσουμε μέσα σε συνομοσιολογήματα, κατάρες, γρουσουζιές, κ.α. ιδεοληψίες που μας πάνε πίσω και από το Μεσαίωνα, σε Κελτικές ειδωλολατρίες και μαγικά)! Εκτός αν πιστεύουμε στην κυκλικότητα της ιστορίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς ο ψυχολογικός πόλεμος και η ψυχολογική βία έχουν γίνει το νέο α λα μοντ όπλο, μαζί με τις δεισιδαιμονίες!
Ο ήλιος είναι η λύση. Ο ήλιος και του Αιγαίου! Και ο άνεμος!
Η απάντησή μου θα επικεντρωθεί στους λόγους για τους οποίους οι Αραβες μισούν τη Δύση, μια που αυτό το μίσος χρησιμοποιήθηκε σαν καύσιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ’αρχάς το Κοράνι δεν φταίει για την εξάπλωση του μίσους. Το έχω δαβάσει και είναι αόριστο, με ποιητικές αναφορές και αντιφάσεις. Η έχθρα μεταξύ Αράβων και Χριστιανών ξεκίνησε από την εποχή των σταυροφοριών, ρίζωσε με την Οθωμανική επέκταση του 15ου αιώνα, αποκορυφώθηκε με την αποικιοκρατία του 20ου.. Πάρα ταύτα υπήρξαν περίοδοι ειρήνης μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών, κυρίως υπό Μουσουλμανική εξουσία.
Τι άλλαξε λοιπόν; Στο τέλος της δεκαετίας του 50 υπήρξε ένας μεγάλος ενθουσιασμός με την άνοδο του Νάσερ που έφερε ανεξαρτησία από τους μισητούς Δυτικούς και υποσχέθηκε σοσιαλισμό και δικαιοσύνη. Η Αίγυπτος τότε ήταν ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Μέσης Ανατολής και το όραμα του Νάσερ διείσδυσε και στα πιο απόμακρα μέρη της περιοχής, από Ιράκ μέχρι Σαουδική Αραβαία, Κουβέιτ, Ιορδανία. Ολοι ξέρουμε την εξέλιξη. Το όνειρο έγινε εφιάλτης με τις δικτατορίες να ισχυροποιούνται και με οικονομικά συστήματα κεντρικού πατερναλισμού. Ο Αραβικός κόσμος έβλεπε την απόσταση που τον χώριζε από τους μισητούς Δυτικούς να μεγαλώνει. Η χαριστική βολή ήρθε το 67 και 73 με τις ταπεινωτικές ήττες από το Ισραήλ. Που όσο μισητό και να ήταν, δυστυχώς ξεχώριζε ως η μόνη λειτουργούσα και λειτουργική δημοκρατία όλης της περιοχής. Η ανεργία και η οπισθοδρόμηση είχε γίνει ο κανόνας στα υπόλοιπα κράτη. Στν Αίγυπτο το 90% των ανέργων είναι πτυχιούχοι. Ενας από αυτούς τους ανέργους ήταν και ο Μωχάμεντ Αττα. Εξαιρετικά μορφωμένος και αξαιρετικά άνεργος. Και ποιος του έφταιγε; Είχε μάθει από τα μιντια της πατρίδας του ότι του έφταιγε η Αμερική. Οχι ο Μουμπάρακ.
Και μετά ήρθε και η δεύτερη μεγάλη ταπείνωση. Το άφθονο χρήμα που εισήλθε με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου το 74, πήγε σε λίγους, κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αγανάκτηση στους ντόπιους, Και ξανά έφταιγε η Δύση. Και τέλος η τρίτη ταπείνωση ήρθε το 89, όταν το ένα κρατος μετά το άλλο στην Ανατολική Ευρώπη έβρισκε την ελευθερία του, τα Αραβικά κράτη έμειναν, τα μοναδικά πλέον, με τις παλιές στυγνές ακούνητες δικτατορίες.
Μικροταπεινώσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Το Ιραν κερδίζει 44 δις από τις πωλήσεις πετρελάιου και ξοδεύει τα μισά σε επιδοτήσεις ενώ εισαγάγει το 1/3 της βενζίνης που χρειάζεται διότι δεν έχει αρκετά διυλιστήρια.
Γι αυτό και δεν μου προκάλεσε εντύπωση το μίσος. Απο τον Αραβικό κόσμο ξεκινάει. Η λύση; Την αγνοώ.
Γάτε,
ΑπάντησηΔιαγραφήε όχι και ακριβό το ιντερνετ στον βορρά! Είναι λογικό το ξενοδοχείο να ¨βαράει¨ τις χρεώσεις!
Από τότε που οι Σκανδιναβικές τηλεπικοινωνίες ιδιωτικοποιήθηκαν (Telia) ο ανταγωνισμός λειτούργησε υπέρ των χρηστών και σήμερα όλοι χαίρονται ταχύτατες συνδέσεις με πολύ χαμηλό κόστος.
Γειά σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ μόλις γύρισα από διακοπές στη Μήλο όπου επίσης το ξενοδοχείο, αξιοπρεπές κατά τα άλλα, δεν είχε internet. Μερικές φορές αισθάνομαι σαν UFO που παρά τα -άντα μου ασχολούμαι τόσο πολύ με τη νέα τεχνολογία που είναι τόσο πίσω στην Ελλάδα. Δεν έχω χρόνο να διαβάσω τα προηγούμενα σχόλεια στα post παρότι θα το ήθελα.
Σας ζηλεύω don που πάτε Σκανδιναυία.
'Οσο για την 11/9 τί να πω είναι χαρακτηριστικό της εποχής που ζούμε. Σε άλλες εποχές θα ήταν κάτι άλλο που θα τρόμαζε τους ανθρώπους. Διάβασε και στο ΄Εψιλον την άλλη άποψη. Δεν ξέρω η ιστορία είναι διαφορετική για τον καθένα και ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια. Υπάρχει άραγε;
Αυτό που συνέβη εκείνη τη μέρα ήταν ο απόλυτος παραλογισμός. Θυμάμαι τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση που δε μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα. Ακόμα και σήμερα τρομάζω στη σκέψη, όχι επειδή φοβάμαι πως θα μου συμβεί κάτι παρόμοιο (οι πιθανότητες είναι ελάχιστες), αλλα επειδή ανθρώπινος νους συνέλαβε και εκτέλεσε αυτό το σχέδιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μονη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ο φανατισμός. Ίσως το καλύτερο παράδειγμα για το ποσο μπορεί να τυφλώσει τον άνθρωπο...
Περί θεωριών συνωμοσίας: είναι γνωστό πως οι αμερικανικες μυστικές υπηρεσίες είχανε πληροφορίες περίπου ένα μηνα νωρίτερα για τρομοκρατική επίθεση με πολιτικο αεροσκάφος. Το πιθανότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι πως:
a) πίστευαν πως θα αποτρέψουν την επίθεση (αν και τα αμερικανικα αεροδρόμια τότε ήτανε πράγματι ξέφραγο αμπέλι –o οποιοσδήποτε μπορούσε να φτάσει μέχρι τα αεροπλάνα χωρίς να έχει εισιτήριο)
b) ίσως όντως θεώρησαν πως μια αεροπειρατεία από ισλαμιστές θα τους δώσει ευκαιρία να εφαρμόσουν την πολιτική τους (υπήρχαν ήδη δημοσιεύματα για το Iraq). Κανένας φυσικά δε μπορούσε να φανταστεί το τι θα γινότανε.
Για να φτάσεις με αεροπλάνο στους δίδυμους πρέπει πρώτα να φτάσεις κάπου αλλού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, η Αμερική κατάφερε να τους φτάσει εκεί.
Κανείς δεν γεννιέται τρελός, όλοιόμως γίνονται πολύ εύκολα.
Να το πούμε ΚΑΙ αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγκοσμιοποίηση δεν είναι το παγκόσμιο εμπόριο (το "world trade center" κτύπησε ο ΜΛ μαζί με Πεντάγωνο και Λευκό Οίκο, αν δεν ήταν οι ήρωες της πτήσης της UAL).
Είναι το ό,τι συμβαίνει σε ένα σημείο του κόσμου (πχ πέταγμα μιάς πεταλούδας στην Κίνα - ή ένας υιός πτηνών, η τρύπα στο ώζον, το λυώσιμο των πάγων στα βουνά της Ελβετίας, κ.α. πολλά μη οικονομικά), έχουν ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ επίπτωση σε όλους τους πολίτες αυτής της Γης. Μέχρι να έλθει ένας κομήτης (κάποτε) και τότε .... lights out!!!
Η απάντηση δεν είναι "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε ...." ούτε "οι κακοί Αμερικάνοι". Η απάντηση είναι ΑΓΑΠΗ για όλους και ΦΩΣ για όλους! Και ένας πιό ανθρωποκεντρικός καπιταλισμός (ας μην κάνουν πλέον όνειρα οι απανταχού κομμουνιστές και ψάχνουν για "εχθρούς των εχθρών τους").
Αν δεν είχε μπει η Αμερική στο Β' Παγκόσμιο, δεν θα είχε γίνει ούτε η Χιροσίμα ούτε το 9/11. Η Ευρώπη όμως και η Ασία .....
Ας είναι καλά τα "χαζά" Αμερικανάκια που πάνε και σκοτώνονται εκτός ΗΠΑ για την Ευρώπη κ.α.
Αν το κόψουν το συνήθιο, τότε θα δούμε τι θα γίνει! Αυτά προσπαθεί να αποτρέψει ΤΩΡΑ ο κ. Φουκουγιάμα!
ΥΓ. Το ότι ο πετρελαιοτραφής Τζούνιορ τώρα μιλάει για την "εξάρτηση της Αμερικής από το πετρέλαιο" τι συνέπάγεται, κατά τους ανά τον κόσμο αναλυτάς και σχλιαστάς;
Δεν έχω απαντήσεις παρά μόνο μια διαπίστωση (την αντιγράφω από το blog μου): "Πέντε χρόνια μετά τα ερωτηματικά για τα γεγονότα εκείνης τη μοιραίας μέρας, αντί να απαντώνται, πληθύνονται. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η Αμερικανική κυβέρνηση δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, αλλά, κυρίως, επειδή δείχνει να είναι μέρος της απάντησης στο κλασσικό ερώτημα του Κικέρωνα cui bono (ποιος ωφελείται)."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μια ακόμη πικρή διαπίστωση: Πόσο εύκολα ανταλλάξαμε πολύτιμες και με αίμα κερδισμένες ελευθερίες και δικαιώματα για μια επίφαση περισσότερης ασφάλειας...
NICHOLAS
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα ένα σχόλιο πριν φύγω. Η εξάρτηση από το πετρέλαιο είναι αυτή που τροφοδοτει και τις δυο πλευρές. Η Αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον φόρο που εισπράττει για να συντηρεί τον στρατό της, τα δε κράτη παραγωγής χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για να τροφοδοτούν λεβέντες σαν τους Χεζμπολλάδες.
Ενας αρθογράφος των ΝΥΤ, ο Τόμας Φρίντμαν έχει συχνά τονίσει την ανάγκη επιβολής και άλλων μεγάλων φόρων στο πετρέλαιο ώστε να στραφούμε σιγά σε άλλες μορφές ενέργειας. Για φανταστείτε τι θα πάθει το Ιραν αν τα έσοδά του κοπούν στη μέση. Θα αναγκαστούν να κόψουν τις επιδοτήσεις και το καθεστώς θα καταρρεύσει εκ των έσω.
Την καλημέρα μου σε όλους σας και θα σας ξαναδιαβάσω απόψε.
Δε νομίζω ότι ο Μichael Moore δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις στην ταινία του Fahreneit 911. Το να εξαπολύει εύκολους και απίστευα εκλαϊκευτικούς αφορισμούς εναντίον του πλανητάρχη,ώστε η ταινία του να γίνει κατανοητή από την μέση αμερικανίδα νοικοκυρά και ώστε να έχει και επιτυχία στο Box office δεν είναι ένα κριτήριο, στο οποίο μπορεί να βασιστεί κάποιος για να ερμηνεύσει τη συντριβή των αεροπλάνων στους δίδυμους πύργους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε φυσικά εγώ έχω απάντηση σε αυτά που έγιναν στη Νέα Υόρκη πριν από 5 χρόνια. Ίσως η απάντηση σε κάποια θέματα να βρίσκεται, από τη μια μεριά,στη συνολική αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 30 χρόνων και από την άλλη, στη διαστραβλωμένη ερμηνεία του Κορανίου από τον Μπιν Λάντεν και τους φίλους του. Γιατί το Κοράνι σίγουρα δεν προτείνει στους μουσουλμάνους να μπουν σε ένα αεροπλάνο και το συντρίψουν σε ένα κτίριο σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους..
Οι θεωρίες συνωμοσίας πάντα είχαν μεγάλη επιτυχία σε εμάς, γιατί δυστυχώς είναι πιστευτές. Αξίζει να τις παίρνουμε όμως στα σοβαρα, όταν θέλουμε να ερμηνεύσουμε ένα ιστορικό γεγονός με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εκφάνσεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί; γιατί δεν υπάρχει γιατί. Ο άνθρωπος δέχεται να πεθαίνει σε πολέμους και θα το κάνει για πάντα(;).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο που κατάφεραν είναι να δώσουν το άλλοθι στον Bush και στους γέρακες του να επιτεθούν στο Ιράκ, διαχωρίζω το Αφγανιστάν. Για όσους το αγνοούν η αρχική πολιτική του Bush ήταν η εσωστρέφεια και όχι οι επεμβάσεις. Σίγουρα δεν φοβάμαι, έτυχε και ήμουνα στην Μαδρίτη 2 εβδομάδες πριν τις επιθέσεις και σύντομα θα πάω Λονδίνο, χωρίς ίχνος φόβου.
@γενικά
- Οι θεωρίες συνομωσίας έχουν αναφερθεί σε άλλο post του ΝΔ, και παρά είναι απλοϊκό "α φταίει το πετρέλαιο” που ακούγεται στις light θεωρίες συνομωσίας.
- Απλά οικονομικά οι χώρες που παράγουν το πετρέλαιο το χρειάζονται ποιο πολύ από ότι οι χώρες που το καταναλώνουν. Αν γίνει πετρελαϊκή κρίση θα μειωθεί το βιοτικό μας επίπεδο, αν μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση οι χώρες που παράγουν θα πεθάνουν της πείνας.
@heinz
Έχεις μόνο 5 χρόνια καθυστέρηση (για 11/9/1973). Σε πρόλαβε ο Monde Diplomatique... Με τον συμπάθιο αλλά προτιμάω να διαβάζω Ramonet από Heinz :)
@αρχαίος
Συμφωνώ
@πάντα σκεπτικιστής
"Μία μόνο ερώτηση έχω να θέσω: Πως είναι δυνατόν η ισχυρότερη πολεμική μηχανή του κόσμου να μην σήκωσε ούτε ένα μαχητικό αεροσκάφος στον ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ πρώτου και δευτέρου χτυπήματος; Και ο αρχηγός της αεροπορίας να παραμείνει στη θέση του μετά απο αυτό;Γιατί κανένα Αμερικανικό ΜΜΕ δεν έθεσε ποτέ στους υπευθύνους αυτό το ερώτημα;" γιατί θα ήταν πραξικόπημα, αυτή είναι δουλειά της εθνοφυλακής όχι της πολεμικής αεροπορίας. Μπράβο! Παρακολουθήσατε ΟΛΑ τα αμερικάνικα ΜΜΕ;
Υ.Γ. Μου φαίνεται αδύνατον το ξενοδοχείο σας να μην έχει σύνδεση στο internet σε κάθε δωμάτιο και να μην είναι δωρεάν.
Ο κοινός δολοφόνος (δηλαδή ο ποινικός εγκληματίας - πχ βιαστής, εκβιαστης και ληστής μετά φόνου κλπ) μοιάζει σε κάτι με τον πολιτικό εγκληματία (που δρα εντός των κλασικών αστικών δημοκρατιών) όπως οι Μπάαντερ, Μάινχοφ και σία, η δική μας 17Ν και μπινλαντενισλαμιστές: αμφότεροι στρέφονται κατά της κοινωνίας και των συμπολιτών τους και παραβιάζουν τα βασικά τους δικαιώματα εν καιρώ ειρήνης και απρόσκοπτης λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφέρουν όμως και σε κάτι: ο κοινός παραβάτης ενεργεί για ίδιον υλικό όφελος.
Αντίθετα, ο πολιτικός εγκληματίας αναμένει "ιδεολογικά οφέλη" και μια κάποια απήχηση ως "παρακαταθήκη" για τους επιδοξους ομοϊδεάτες του που θα παραλάβουν τη σκυτάλη, εν ονοματι συγκεκριμένων "κοινωνικών οραμάτων" και μιας ιδεολογίας, φυσιοκρατικής εμπνεύσεως μεν, μεταφυσικών... απολαβών δε.
Με αγάπη
Παράγραφος
[δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να παρακολούθησε τα γεγονότα τότε και να μην έκλαψε μπροστά στην οθόνη του.]
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν έκλαψα, είναι γελοία τα κλάματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Πήγα στο σαλόνι τα μάτια μου έπεσαν στην τηλεόραση, έμεινα βουβή.
Το κλάμα σας ισούται με το πάρτυ ενός γνωστού, themed η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας.
"Στην αόριστη αγάπη για την ανθρωπότητα αγαπάς σχεδόν πάντα τον εαυτό σου." Ηλίθιος
Γειά σας. Το ξενοδοχείο μου είναι το πανάκριβο Hilton της Κοπενχάγης και πουλάει την σύνδεση (με Wi-Fi ή Ethernet) 10 ευρώ τα 15 λεπτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε τα σχόλια δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις!
Εγώ τα διάβασα (με δύο κουπόνια) και έμεινα ακριβώς με την αρχική μου εντύπωση. Το γεγονός είναι ουσιαστικά ακατανόητο!
Κάπου ο Thomas Pynchon γράφει ότι η παράνοια είναι μία ανάγκη σε ένα κόσμο τόσο παράλογο και ακατανόητο σαν τον δικό μας. Εξ ου και οι θεωρίες συνομωσίας. 'Οπως η θρησκεία (άλλη μία μορφή οργανωμένης παράνοιας) βοηθούν τον κόσμο να επιβιώσει...
Nikos Dimou Hat gesagt…
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας. Το ξενοδοχείο μου είναι το πανάκριβο Hilton της Κοπενχάγης και πουλάει την σύνδεση (με Wi-Fi ή Ethernet) 10 ευρώ τα 15 λεπτά!
κι εγω νομιζα οτι με κλεβανε στις καφετεριες με 1 ευρώ τα 15 λεπτά (κερματοδεκτης)...
για το σημερινο θεμα δεν εχω κατι να σχολιασω συγγνώμη, η αληθεια ειναι οτι οταν επεφταν τα αεροπλανα λυπομουν, μετα ψιλοχάρηκα,
υστερα, με τα αντιποινα της αμερικης εναντιον του Ιρακ και Αφγανιστάν, λυπηθηκα γενικοτερα,
η 11 σεμπτεβριου εδωσε την αφορμή για να κανει οτι θελει η αμερικη στην περιοχη μας και να αγνοεί τον ΟΗΕ επιδεικτικα, νομιζω πρωτη φορα μετα το τελος του Β παγκοσμιου πολεμου, ισως και στο Βιετναμ, i cant be sure.
Ήταν ένα επικοινωνιακό αντάρτικο του Ισλάμ. Μια επικοινωνιακή Τζιχάντ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπήρχε άλλος λόγος πέρα από την επικοινωνία για την πράξη της 9/11. Σαν τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Οι ίδιοι οι αμερικανοί το ονόμασαν νέο Pearl Harbour κι αν συγκρίνουμε τους ιάπωνες καμικάζι με τους άραβες αεροπειρατές οι ομοιότητες είναι ακόμα περισσότερες..
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να μοιραστώ μια ιστορία σχετική κι ολότελα αντίθετη στο περιεχόμενο του blog. Εκείνο το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου ήμουν σε ένα αφιέρωμα για τον Τσιτσάνη, νομίζω στη Δραπετσώνα, μεταξύ περίπου τριών χιλιάδων θεατών. Λίγο πριν την έναρξη της παραστασης και καθώς η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάποιος από τους οργανωτές πήρε το μικρόφωνο και μας ζήτησε -"αφού τελικά θα πραγματοποιηθεί η συναυλία παρά τα τραγικά γεγονότα"- να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα χιλιάδες θύματα αυτού του προοιμίου πολέμου.
Σχεδόν απρόθυμα και με μουρμούρες κόντρα στην παράκληση, οι κερκίδες άρχισαν να ψηλώνουν. Όταν σηκώθηκε κι ο τελευταίος θεατής, ο οργανωτής κοίταξε το ρολόι του...
Την αφοσίωσή του και την απροθυμία μας διέκοψε μια φωνή δυνατή. "ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ!". Το επόμενο που θυμάμαι είναι τρεις χιλιάδες άνθρωποι να χειροκροτούν και να επαναλαμβάνουν τις τρεις λέξεις που μας συντάραξαν. Αντί επιλόγου - την επόμενη μέρα ο Δ.Σαββόπουλος σχετικά με τα γεγονότα είπε:'Ακούω μέσα μου μια φωνή να κραυγάζει "καλά να πάθουν!" και της φωνάζω κι εγώ "ΣΚΑΣΕ!" '...
Λευτέρη για τον Moore τα έχουμε ξαναπεί - είναι γλοιώδης λαϊκιστής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κακό με τον Bush είναι ότι έχει εξίσου φτηνούς αντίπαλους (εκτός από λίγους σοβαρούς που όμως δεν "πουλάνε").
Όλοι μαζί έχουν ξεφτιλίσει την πολιτική.
See you again tomorrow morning - με νέα κουπόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφή11η Σεπτεμβρίου - Η Τζιχάντ της επικοινωνίας
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον αιώνα της μαζικής επικοινωνίας υπάρχουν θύματα πολέμου που πρέπει να κρατηθούν μυστικά (όπως οι Εβραίοι στα Στρατόπεδα των Ναζί) κι άλλα που πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλους (όπως τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι). Σήμερα ξέρουμε ότι η Ιαπωνία βρισκόταν το 1945 στο χείλος του γκρεμού και ότι οι δύο ατομικές βόμβες ήταν ένα μήνυμα στην ΕΣΣΔ. "Πρόσεχε μη πάθεις τα ίδια." (Μια ακόμα απόδειξη της ρήσης "το μέσο είναι το μήνυμα" - σε αυτήν την περίπτωση: Η Βόμβα). Το μήνυμα των ΗΠΑ βέβαια δε θα είχε σταλεί αν δε μάθαιναν όλοι την αποτελεσματικότητά του. Αν οι νεκροί από τις βόμβες δε γινόταν διάσημοι.
Το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν παρόμοιο από πολλές απόψεις. Η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο δεν απέβλεπε (και δεν μπορούσε να επιφέρει) αντίστοιχο πλήγμα στις ΗΠΑ. Τα θύματά τους όμως προορίζονταν να γίνουν διάσημα όπως αυτά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Είναι σημαδιακό ότι το κέντρο της τραγωδίας της Νέας Υόρκης απέκτησε το ίδιο όνομα με το σημείο όπου έσκασε η πρώτη ατομική βόμβα: Ground Zero, Σημείο Μηδέν.
Καθώς δεν υπάρχουν άλλα "Ground Zero" στον κόσμο, από επικοινωνιακή άποψη το Atomic Bomb Dome στη Χιροσίμα και οι δύο δέσμες φωτός στη Νέα Υόρκη είναι αδελφά μνημεία. Μας θυμίζουν το μέγεθος που μπορεί να φτάσει ο τρόμος στον αιώνα της επικοινωνίας - και χάριν αυτής.
Τα δυο εγκλήματα διαφέρουν στο ότι ο κόσμος μας διέπεται από μια συγκεκριμένη λογική: Οι ατομικές βόμβες είναι μέσα μαζικής καταστροφής ενώ τα αεροπλάνα είναι μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι ατομικές βόμβες, όσο κυνική κι αν υπήρξε η λογική που οδήγησε στη χρήση τους, χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που προορίζονταν. Τα αεροπλάνα της American Airlines όχι. Όντως "το μέσο είναι το μήνυμα", αλλά οι τρομοκράτες δε μας έλεγαν "Επιβατικά αεροπλάνα" χρησιμοποιώντας τα για βόμβες. Το μέσο τους ήταν ένας βιασμός της λογικής. Το πρωταρχικό μήνυμά τους ήταν ο ίδιος τους ο παραλογισμός. Καλύτερα: ένα νέο είδος παραλογισμού.
Η Αμερική το 1945 επικοινωνούσε το τι είναι ικανή σε βάθος χρόνου. Οι τρομοκράτες την 11η Σεπτεμβρίου έκαναν ένα πυροτέχνημα. Ο επικοινωνιακός τους αντίκτυπος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους όμως είναι κι ίδιοι οι Αμερικανοί, οι οποίοι μέσα από την pop κουλτούρα, λειτούργησαν σαν επικοινωνιακές βόμβες διασποράς.
Μερικοί αντικειμενικοί παράγοντες που επηρέασαν την επικοινωνιακή ισχύ της 11ης Σεπτεμβρίου:
Ζωντανή εικόνα από την αρχή
Η Νέα Υόρκη είναι μια παγκόσμια μητρόπολη και στεγάζει πολλούς κεντρικούς οργανισμούς. Αμέτρητοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν επί ποδός μεταδίδοντας τα νέα. Δεν είναι τόσο παράξενο που είχαμε σε video ακόμα και την πρώτη επίθεση: στη Νέα Υόρκη όλο και κάτι θα γυρίζεται - έτυχε να είναι ένα Γαλλικό συνεργείο που γύριζε ντοκιμαντέρ κοντά στους πύργους...
Οικουμενικότητα της είδησης - Κλιμακωτή κατανόηση
Αμέσως μόλις χτυπήθηκε ο πρώτος πύργος, έγινε διακοπή του προγράμματος και άρχισε η ζωντανή μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο. Και ενώ νομίζαμε ότι πρόκειται για ένα αλλόκοτο αεροπορικό δυστύχημα, είδαμε τη δεύτερη επίθεση ζωντανά. Το σάστισμα των δημοσιογράφων δεν ήταν μικρότερο από το δικό μας.
Η κλιμάκωση ήταν αντάξια ταινίας του Χόλιγουντ: Οι πύργοι φλέγονταν, εγκλωβισμένοι κουνούσαν μαντήλια από τα παράθυρα και έπεφταν στο κενό, πυροσβέστες προσπαθούσαν να τους σώσουν. Μέχρι την κατάρρευση και το χάος. Εκείνες τις ώρες μοιραστήκαμε αυτό που αποτελεί πλέον κοινή μνήμη όλων μας...
Αρχική καταστροφολογία
Οι πρώτες πληροφορίες ήταν υπερβολικά συγκεχυμένες: Έγκυρα δορυφορικά κανάλια μετέδιδαν ότι χτυπήθηκαν το Αμερικανικό Θησαυροφυλάκιο, το Κογκρέσο, η Wall Street, το FBI, κτλ.
Όταν χτυπιέται ο πιο ισχυρός, ποιος είναι ασφαλής;
Πολλά δεδομένα του κόσμου μας έπαψαν να ισχύουν. Είδαμε ότι το πιο ισχυρό κράτος στον κόσμο μπορεί να δεχτεί επίθεση, ότι οι οικονομικές ελίτ δεν είναι ανέγγιχτες, ότι τρομοκρατικά σενάρια αρρωστημένης φαντασίας δεν κατασκευάζονται αποκλειστικά στο Χόλιγουντ. Για αρκετές μέρες έπαψε να υπάρχει η αίσθηση σταθερότητας που μας έδιναν αυτά τα (παρωχημένα πλέον) δεδομένα. Όλα έγιναν ρευστά.
...Και βέβαια, έχουμε τους αμέτρητους αυτόπτες μάρτυρες.
Στις γύρω λεωφόρους μαζεύτηκε πλήθος Νεοϋορκέζων, οι οποίοι ανήκουν και στα πλέον εξοικειωμένα κοινά με τα ΜΜΕ. Το πλήθος αυτό έπαιξε το ρόλο ανεπίσημου - και διαπροσωπικού - πολεμικού ανταποκριτή.
Με κινητά, κιάλια και φωτογραφικές μηχανές, η 11η Σεπτεμβρίου υπήρξε η επίθεση με τις περισσότερες ερασιτεχνικές ανταποκρίσεις και φωτογραφήσεις στην ιστορία του κόσμου.
Τη δεκαετία του '60 η δολοφονία του Κένεντυ έμεινε χαραγμένη στη μνήμη των Αμερικανών λόγω του νέου της εμπειρίας: Ήταν η πρώτη τραγωδία που μετέδωσε η (νεότευκτη τότε) τηλεόραση. Όλοι θυμόταν με λεπτομέρεια τι έκαναν όταν μάθαιναν τα νέα.
Η 11η Σεπτεμβρίου προφανώς θα μείνει γνωστή ως η πρώτη τραγωδία των κινητών τηλεφώνων, της ερασιτεχνικής φωτογράφησης και ειδικά για τους Αμερικανούς, του "με ποιον μιλούσα εκείνη την ώρα". Είτε σαν αυτόπτης μάρτυρας, είτε σαν τηλεθεατής.
Θρίαμβος και "δέσιμο" των Αμερικανών - για το αντίθετο στρατόπεδο, όμως, το να καταστήσει το μήνυμά του προσωπικό, αποτελούσε την απώτατη επικοινω
Είπαμε να μη γράψουμε διατριβή. Την είχα έτοιμη (και δεν την έβαλα όλη)... :)
@ Lefteris Kritikakis
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεφτέρη, φιλοαμερικανός είμαι, συμφωνώ για τομ Μουρ με σένα και ΝΔ, αλλά και αυτός ο Μπους Τζούνιορ, αχώνευτος είναι, τελείως. Μορόνικ 99,9%. Ψάχνω να βρω λόγο ή σημείο για να τον συμπαθήσω. αλλά μάταια! Τι στο καλό του βρήκαν οι συμπατριώτες του/σου το 2000 και το 2004; Ανάλυσε το μας, πληζ! Ειλικρινά!
"Γειά σας. Το ξενοδοχείο μου είναι το πανάκριβο Hilton της Κοπενχάγης και πουλάει την σύνδεση (με Wi-Fi ή Ethernet) 10 ευρώ τα 15 λεπτά!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει λύση: Starbucks έχουν δωρεάν Wi-Fi, αλλά θα μου πείτε είναι (και αυτό) όργανο των αμερικάνων :)
[κατ΄ εξαίρεσιν]
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said...
See you again tomorrow morning - με νέα κουπόνια!
Τρι Σεπ 12, 08:37:43 μμ
----------------------------
Αγαπημένε μου ΝικόΔημε,
βρήκατε μεγάλο μπελά εκεί μέσα! Στο μέλλον θα ακουτε για Δανία και όπου φύγει-φύγει!
Παρεμπιπτόντως, σε αυτό το ξενοδοχείο (πριν ένα μήνα) ήμασταν κι εμείς! Εχω και φωτογραφίες από τα... παράθυρα!
Τέλος, θυμάμαι ότι το ψηλότερο κτήριο της Κοπεγχάγης ήταν (έδειχνε να είναι) το Χιλτον! (Μήπως πρέπει να ανησυχείτε - θυμάστε το μένος των ισλαμιστών για τη Δανία;)
Και κάτι... πατριωτικό: το δικό μας...Χιλτον, είναι απείρως καλύτερο!
Με τη ελπίδα ότι σας διασκέδασα λίγο.
Με απέραντη αγάπη
Α.
ΥΓ. Ελεγα ότι οι δανοί είναι οι ευγενέστεροι άνθρωποι στον κοσμο. Τοσο πολυ μας εξυπηρετουσαν οι περαστικοί όταν ζητουσαμε πληροφορίες! Ξάφνου, ακούω πίσω δεξία ένα εκκωφαντικό θόρυβο! Γυρίζω κι ενας κύριος είχε πέσει (σε κάτι σταματημένα ποδήλατα) και τώρα βρισκότανε βαρδυς πλατύς στο οδόστρωμα με το ποδήλατο από... πανω του. Ετρεξα αμέσως να τον βοηθήσω! "Είμαι εντάξει, είμαι εντάξει" είπε, σηκώθηκε κι έφυγε βιαστικά, αλλά κουτσαίνοντας! Κανείς άλλος δεν γύρισε να τον κοιτάξει! Δεν είναι περίεργο; Τι συνηθεια είναι αυτή;
Σημειώστε ότι τα ποδηλατα (έχουν περισσότερα και από τους... κινέζους) είναι μονίμως ξεκλείδωτα
[Είπαμε, κατ΄ εξαίρεσιν]
ΝΔ, η απάντησή μου σε όλες τις ερωτήσεις σας είναι "όχι" -- εκτός της τελευταίας, φυσικά, που δεν είναι ερώτηση ολικής αγνοίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην τελευταία ερώτηση, σας απαντώ "πολύ".
Ο τυφλός θρησκευτικός φανατισμός είναι το ισχυρότερο κίνητρο που υπάρχει -- γιατί μπορεί να καταστήσει οποιονδήποτε δήμιο (με την ακλόνητη πεποίθηση πως έχει το δίκιο και το Θεό με το μέρος του), και γιατί δεν μπορεί κανείς να τον αντιμετωπίσει, ούτε με τη λογική, ούτε με το συναίσθημα.
(Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η περιγραφή συμπεριλαμβάνει, αναπόφευκτα, και τον Μπους...)
Δεν είναι και τόσο ασαφές το κοράνι...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://skepticsannotatedbible.com/quran/contra/free.html
Νομίζω ότι η ουσία του θέματος βρίσκεται κάπου μεταξύ Michael Moore/Noam Chomsky και του Sam Harris (The End of Faith).
9/11 – σε υπεραπλούστευση, χώρος/χρόνος γαρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει ΕΝΑ «διότι». Δεν θα μπορούσε να υπάρχει.
Πολλά πράγματα πήγαν «καλά» επί μακρόν για να πετύχει εγχείρημα τέτοιας κλίμακας (έχουν αποτραπεί μικρότερες επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών και πριν το τελευταίο που είδαμε, κι έχει σχιζοφρενιάζει όλα τα αεροδρόμια του κόσμου – αυτό θα μπορούσε να τα έχει ξεπεράσει όλα!).
Πολλά «επειδή» στη σκακιέρα:
Αφγανιστάν-πόλεμος εναντίον Σοβ. Ενωσης, ανδρώνεται νέα γενιά ριζοσπαστικών αράβων μαχητών. Αναπόφευκτη η ίδρυση της Αλ Κάιντα, να διασπείρει το τζιχάντ.
Η «ταπείνωση» και ο ξεπεσμός του μουσουλμανικού κόσμου, τα τέλεια πυρομαχικά στην νομιμοποίηση της εξίσωσης: «Δύση = the ultimate evil» στα μάτια των πιστών του Κορανίου . Κι από πάνω η πλήρης αποτυχία ενδογενών βιώσιμων πρακτικών σε οικονομικό & πολιτικό επίπεδο στον μουσουλμανικό κόσμο (τα έσοδα εκτός πετρελαίου είναι γελοία νούμερα).
Σε εντελώς πρακτικό επίπεδο, μουσουλμάνοι ζουν στο πετσί τους τις διακρίσεις και την αποξένωση στις Δυτικές χώρες.
Τα νέα επικοινωνιακά μέσα (δορυφορικά κανάλια, ιστοσελίδες), εξαπλώνουν την ιδεολογία και τροφοδοτούν τη δίψα για «εκδίκηση». Η μετάβαση στο ακραίο γίνεται ολοένα κι ευκολότερη.
Η μαγιά έτοιμη.
Ο Μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι η εξωτερική πολιτική της Αμερικής και ιδίως η κατάφορη υποστήριξή της προς το Ισραήλ (’82 εναντίον του Ν. Λιβάνου, ’90 με την υποστήριξη μέσω troops στη Σ. Αραβία μετά την εισβολή Χουσείν στο Κουβέιτ) είναι η αιτία της επίθεσης.
Οχι ο πολιτισμός της και τα πρότυπα που θέτει. Αλλά το μακρύ της χέρι που μπορεί να διαμορφώσει τον χάρτη στη Μέση Ανατολή.
Προσθήκη στο όραμα του και οι αποτυχίες/αποσύρσεις των Αμερικανών σε Λίβανο (’83), Σομαλία (’93), το γνωστό «η χάρτινη τίγρη» (υπερεκτίμηση βέβαια που στοίχισε το retaliation της Αμερικής εναντίων των Ταλιμπάν και τον αποδεκτισμό της Αλ Κάιντα μετά την 9/11).
Αλλά «πολεμούμε τον μακρυνό εχθρό» συνεχίζοντας την κατάλυση των καθεστώτων του «κοντινού εχθρού» (στη Μ. ανατολή).
Η τρομοκρατία ήταν πλέον ζήτημα χρόνου να γίνει ο πιο σύντομος δρόμος προς την πολιτική ισχυροποίηση και την στρατηγική επικράτησή του. Διαλέγει ομάδα, περιορίζει το χτύπημα σε κάτι «εφικτό» συντονιστικά, με το πιο ολέθριο δυνατόν αποτέλεσμα.
Το «δια ταύτα» (πέραν των νεκρών & της άμεσης επιχειρησιακής/ πολιτικής καταστροφής):
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οπαδοί πιστεύουν ότι θα σώσουν τον κόσμο και την θρησκεία τους. Εγκαθίδρυση θεοκρατίας τύπου Ταλιμπάν για το μέλλον– τι καλύτερο! Σιωπηρή η μειοψηφία που δεν υιοθετεί το μοντελο βίας του Ισλάμ.
Μια Αμερική που βρυχάται (ψάχνει και την λέξη που θα συμπυκνώνει τον συνεχιζόμενο πόλεμο και θα «ομπρελλιάζει» από Ιράκ μέχρι Συρία) , αλλά όλοι πλέον διαβλέπουν τον πόλεμο για το πετρέλαιο πίσω από κάθε κίνηση ελέγχου και επιβολής καθεστώτων στη Μ. Ανατολή.
Να βάλουμε και την βιομηχανία οπλικών συστημάτων (παράγουμε-ξοδεύουμε)? Και τα καρτέλ ναρκωτικών (92% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου από το ταπεινό Αφγανιστάν...)? Και το να κόψουμε τα πόδια στην Κινεζική μηχανή η οποία έχει ξυπνήσει και απειλεί την μονοκρατορία? Να τα βάλουμε, όλοι κερδίζουν...
Τα δε φιλοαμερικάνικά αραβικά καθεστώτα χάνουν έδαφος στον κοινό νου του ισλαμικού κόσμου, εκεί που ακόμη η καρδιά κατευθύνει το μυαλό. Και το φανατίζει.
Το Ισλάμ μπροστά, ο θρησκευτικός φανατισμός από πίσω και τα τεράστια οικονομικοπολιτικά συμφέροντα πάρα πίσω. Παράνοια.
Κι εμείς στη μέση. Με τις κυβερνήσεις των χωρών και την φιλοαμερικανική πολιτική τους ανίσχυρες στα τρομοκρατικά χτυπήματα (Μαδρίτη, Λονδίνο).
Οι άμαχοι νεκροί στη Μ. Ανατολή από αμερικάνικα όπλα ζυγίζουν λιγότερο από τους νεκρούς των Δίδυμων Πύργων?
Μήπως χτυπηθήκαμε στην βολεμένη μας ζωή ευμάρειας?
Μήπως θα μπορούσε να είμασταν εμείς σ’εκείνα τα γραφεία ή σ’εκείνα τα αεροπλάνα?
When there is a will, there is a way. And now there are the means too.
Μήπως είμαστε μόλις μετά την αρχή?
Ρίξτε και μια ματιά στο blog μου (τελευταίο post) να δείτε τι ακριβώς μαθαίνουν τα παιδάκια στο Ισλάμ...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://rational-minds.blogspot.com/
Φυσικά και δεν είναι μία η απάντηση. Και σίγουρα δεν τα ξέρουμε όλα. Για να δούμε και το νέο σήριαλ του ABC περί της ημέρας... να γελάσουμε (πικρά!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, συμφωνώ με προλαλήσαντες-σεντονάδες (takis, yannis h, αφρο, υποκείμενο) και θεωρώ ότι το να λέει κανείς "καλά να πάθουν οι μ@λ@κες" και να χαρακτηρίζει "γελοία" τα δάκρυα μπροστά στο χαμό, είναι ένδειξη βαρβαρότητας του χειρίστου είδους.
Ομως, να ελαφρύνω λίγο το ποστ γιατί δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη;
(και μη μου αρχίσετε είσαι ανεύθυνος κλπ, ετσι;)
"Dear Sirs;
I have the solution for the prevention of hijackings, and at the same time getting our airline industry back on its feet.
Since men of the Muslim religion are not allowed to look at naked women, we should replace all of our female flight attendants with strippers.
Muslims would be afraid to get on the planes for fear of seeing a naked woman, and of course, every
businessman in this country would start flying again in hope of seeing a naked woman.
We would have no more hijackings, and the airline industry would
have record sales.
Now why didn't Bush think of this?
Why do I still have to do everything myself?
Sincerely,
Bill Clinton".
(no comments)
Στις 12/9/2001 ανηφόρησα με κάποιους φίλους στο Λυκαβηττό, για να δούμε μια συναυλία από ένα γνωστό ελληνικό γνωστό ροκ συγκρότημα. Όλα ήταν ωραία. Η βραδιά όμως απογειώθηκε όταν ο τραγουδιστής άρχισε να εκφέρει άποψη για το γεγονός της πτώσης των πύργων στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι λυπόταν τους φίλους μας τους Αμερικάνους, αλλά περισσότερο λυπόταν τις χώρες που είχαν υποφέρει από την αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 20-30 χρόνια. Στο θέατρο έγινε χαμός! Όλοι χειροκροτούσαν την άποψη αυτή.Και το πάρτι, συγγνώμη η συναυλία, συνεχίστηκε ακόμη πιο δυνατή…
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε η άποψή του μου είχε φανεί σωστή.Τώρα που τα γράφω αυτά ντρέπομαι και αναδρομικά αισθάνομαι ηλίθιος που τον χειροκρότησα. Ναι,η βία γεννάει βία και για κάθε δράση υπάρχει η αντίδραση, και ,ναι, η επίθεση στην Αμερική ήταν μάλλον νομοτελειακό να συμβεί, αλλά κανείς δεν περίμενε η αντίδραση να είναι τόσο καταστροφικά εντυπωσιακή και ήταν η πρώτη φορά που η υπερδύναμη χτυπήθηκε στο εσωτερικό της και , ναι, πολλοί χάρηκαν με αυτό που έγινε.Αλλά με το να σκοτώνονται 3000 αμερικανοί και μη πολίτες στους πύργους, αυτό δε σήμαινε ότι οι νεκροί , τα χιλιάδες θύματα που είχαν διαμελιστεί από τις αμερικανικές βόμβες θα γύριζαν πίσω στη ζωή. Και ήταν βέβαιο ότι η 11η Σεπτεμβρίου θα ξεκινούσε έναν νέο κύκλο τρομοκρατίας, διεξαγόμενο από τις ΗΠΑ. Και ότι αυτοί που σκοτώθηκαν τότε στη Νέα Υόρκη ήταν αθώοι πολίτες
Αυτά τότε δεν τα είχα σκεφτεί. Για αυτό και τώρα ντρέπομαι.Ελπίζω να ντρέπεται και ο τραγουδιστής!
Πώς αλλιώς θα πουλήσει ο Moore αν δεν κάνει "sensational" υλικό; Ένα κουραστικό ντοκυμαντέρ χωρίς την κλαψα και τον εντυπωσιασμό του Fahrenheit 9/11 δεν θα το έβλεπε κανείς. Τον δικαιολογώ εν μέρει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Δήμου, εννοείται ότι είναι στην ευχέρειά σας να διαγράψετε το σχόλιο αν το θεωρήσετε παντελώς άσχετο με το θέμα που συζητούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάποιοι χάρηκαν με τα γεγονότα της 11/9/2001 αυτό οφείλεται στο ρεύμα του αντιαμερικανισμού, στο οποίο κάποιοι είναι κοινωνοί. Το πώς και γιατί αναπτύχθηκε αυτό το ιδεολογικό ρεύμα είναι εύκολο να κατανοηθεί από τα ιστορικά συμφραζόμενα της χώρας μας και δεν θέλω να μπω σε βαρετές λεπτομέρειες. Θέλω να πω ότι για αυτό το θέμα διάβασα ένα σύνθημα που ήταν γραμμένο σε έναν τοίχο κοντά στα ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή μου φάνηκε αστείο και σκέφτηκα ότι ο γράφων το σύνθημα ήθελε να εξαπολήσει ένα λεκτικό πυροτέχνημα και ήταν σε πλήρη σύγχυση. Αλλά ακόμη και τώρα το σκέφτομαι. Έλεγε: «Ο αντιαμερικανισμός είναι ο σύγχρονος εθνικισμός των Νεοελλήνων». Για σκεφτείτε το λίγο...
Το έχω προσέξει κι εγώ... "Ο αντιαμερικανισμός είναι μεταμοντέρνος εθνικισμός", δεν είναι και τελείως άστοχο, κατηγορούμε τους Αμερικάνους και δεν βλέπουμε τα δικά μας χάλια. πριν λίγο καιρό κάποιος το κάλυψε με ένα άλλο σύνθημα...
ΑπάντησηΔιαγραφήBTW, αυτός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κι η οργάνωσή του δεν ήταν το χαϊδεμένο παιδί των Η.Π.Α. την εποχή της Σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν; Τι να μεσολάβησε και τα 'σπασαν τόσο χοντρά τα φιλαράκια;
ΑπάντησηΔιαγραφήBTW (επίσης), το Ιράκ (μαζί με τη Συρία) δεν ήταν τα πλέον κοσμικά και - για τα μέτρα της περιοχής πάντα - προοδευτικά κράτη του Αραβικού κόσμου; Δεν ήταν ο Σαντάμ εχθρικός απέναντι στην Αλ Κάιντα; Ποιος έχασε τελικά, ο Σαντάμ ή ο Οσάμα;
Υ.Γ. Πόσο ξίνισε η δις Ράις που έπρεπε να αποδώσει τα εύσημα στη Συρία που απέκρουσε την επίθεση στην Αμερικανική Πρασβεία της Δαμασκού, το είδατε;
Υ.Γ. Η διεύθυνση του Hilton βρίσκει και τα κάνει αγαπητέ ΝΔ - κι αυτό παρόλο που απομακρύνθηκε η Δανία από το "Σκανδιναβικό μοντέλο". Υπομονή καναδυό χρόνια και πηγαίντε στο Παρίσι: θα 'χετε δωρεάν WiFi Internet access από κάθε γωνιά της πόλης! Είδατε ο κρατισμός;
Τόση καταπίεση πρέπει να εκτονωθεί κάποτε... μήπως η αυτοκτονία φαντάζει εύκολη διέξοδος; Είναι και οι 72 παρθένες στη μέση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αυτοκτονικός τρομοκράτης και η σχέση του με τον Επαναστάτη και τον Καμικάζι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραφράζοντας τον Στέλιο Ράμφο ("Άνοιξη και άβυσσος στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο", ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23-9-01):
Πρώτο θύμα τού τρομοκράτη είναι η ίδια η ψυχή του, ο εαυτός του, η ύπαρξή του. Απαρνιέται την αγάπη για τη ζωή η οποία είναι έμφυτη σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα. Ενώ όμως παραιτείται από το δικαίωμα της ζωής, την ίδια στιγμή αφαιρεί ετσιθελικά και από τους άλλους το δικαίωμα να θέλουν να ζήσουν.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η διαφορά ανάμεσα στο να αφαιρεί κάποιος την ίδια του τη ζωή επειδή δεν την μπορεί (αυτοκτονία), και στο να αυτοκτονεί επειδή αυτός είναι ο... προσφορότερος τρόπος να δολοφονήσει! Άλλο πράγμα λοιπόν η αυτοκτονική αυτοθυσία κάποιου, κι άλλο η δολοφονική αυτοκτονία που γίνεται με σκοπό την δολοφονία και την καταστροφή των άλλων.
Ο δολοφόνος αυτόχειρας τρομοκράτης δεν έχει επίσης καμιά σχέση με τον επαναστάτη που θυσιάζεται για την ελευθερία της πατρίδας ή την δημοκρατία ή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμα και ο καμικάζι που πέφτει με το αεροπλάνο του σε ένα πλοίο, ακόμα και αυτός διαφοροποιείται διαφέρει ριζικά από τον αυτοκαταστροφικό δολοφόνο. Γιατί, καλώς ή κακώς, ούτε ο επαναστάτης, ούτε ο καμικάζι θυσιάζονται επειδή αναμένουν ανταμοιβή στον ουρανό αλλά διότι πιστεύουν ότι η θυσία τους θα ωφελήσει τους ομοϊδεάτες και συντρόφους τους να ζήσουν καλύτερα και με αξιοπρέπεια. Εν πάση περιπτώσει το μυαλό τους είναι στη γη κι προς τα εκεί είναι στραμμένη η θυσία τους.
Αντίθετα, ο μηδενιστής τρομοκράτης έχει ως αντίπαλο την θέα της ζωής, και χαρά του την... μεταθανάτια καταστροφή που θα σκορπίσει. Δεν παλεύει ενάντια σε κάποιο συγκεκριμένο εχθρικό στρατόπεδο. Για τον τρομοκράτη, όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι εχθροί: γυναίκες, παιδιά, υγιείς, ασθενείς, αρτιμελείς, ανάπηροι, μικροί, μεγάλοι, φτωχοί, πλούσιοι. Όλοι τους είναι «ένοχοι» επειδή εκπροσωπούν εκείνο που ο ίδιος μισεί: την ζωή και τον αγώνα για ζωή και ευδαιμονία.
Το πρωτότυπο:
Το πρώτο που δολοφονεί ο τρομοκράτης είναι η ψυχή του. Αρνείται την αγαπητική της φύσι, δεν θέλει να ακούη τίποτε γι' αυτήν. Έτσι μπορεί εύκολα να σκοτώση και να πεθάνη.
Όμως άλλο αυτοθυσία αυτοκτονική και άλλο δολοφονική αυτοκτονία. Ο τρομοκράτης δεν είναι αποφασισμένος να πεθάνη· είναι αφιονισμένος να πεθάνη.
Ουδεμία σχέσι με τον επαναστάτη που παλεύει με γυμνά χέρια και σκοτώνεται στο οδόφραγμα ή με τον καμικάζι που πέφτει με το αεροπλάνο του στο εχθρικό πλοίο, βάζοντας τον αυτοκράτορα πάνω από τη ζωή του.
Αντίπαλος του μηδενιστή τρομοκράτη δεν είναι κάποιος στρατός αλλά η ίδια η ύπαρξι, γι' αυτό εξολοθρεύει αθώους και ανυπεράσπιστους, χορταίνει με τον σφαδασμό τους το δικό του αδηφάγο θάνατο.
Για την παράφραση
Παράγραφος - Με αγάπη
Καλημέρα (τσακ - νέο κουπόνι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς Ευμίλιε ούτε στα Hot Spots του αεροδρομίου είναι τζάμπα το Internet... Τελος πάντων άλλες τρεις μέρες είναι αυτές - θα πληρώσω κάτι παραπάνω...
dem υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κατανοώ και το καταλαβαίνω - αλλά δεν την καταλαβαίνετε.
Οι ερωτήσεις μου έφεραν πολύ αξιόλογες απαντήσεις - ξεχωρίζω αυτές του Yannih για την επικοινωνιακή οπτική, τις δύο της Αφροδίτης, την εξαιρετικά ισορροπημένη από το υποκειμενο δικαίου, την τόσο βιωματική από την losangelina και την πολύ ουσιαστική τοποθέτηση του Στέλιου Ράμφου (μέσω Παραγράφου). Έχει σημασία να φωτίσει κανείς την ψυχοσύνθεση του δράστη.
Σε όσους γράφουν: μα και τι έγινε; τόσοι σκοτώνονται εδώ και εκεί! κλπ. θα πω ότι τους διαφεύγει η μοναδικότητα του γεγονότος. Δεν ισοσταθμίζεται με άλλες εκατόμβες.
Δεν ήταν στα πλαίσια πολέμου ούτε καν διαμάχης: ήταν μία εν ψυχρώ εκτέλεση χιλιάδων αθώων.
numb2006 υπάρχει η φράση του J. Juillard: "Ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηληθίων"
paragrafos said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πρώτο θύμα τού τρομοκράτη είναι η ίδια η ψυχή του, ο εαυτός του, η ύπαρξή του. Απαρνιέται την αγάπη για τη ζωή η οποία είναι έμφυτη σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα."
Αλλά γιατί να κάνουμε επιλεκτικές προσεγγίσεις;
Ο στρατιώτης που πεθαίνει στη μάχη (απαρνείται την ύπαρξή του μένοντας εκεί) κάνει το ίδιο.
Ο αντιστασιακός που βασανίζεται για να μιλήσει, επίσης.
Το ίδιο ο πρωτοχριστιανός μάρτυρας, ο Σαμψών της Βίβλου, ο κομμουνιστής που δεν υπέγραφε και λοιποί, ων ουκ έστι αριθμός....
Η ιδέα ότι η προσκόλληση στη ζωή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στον άνθρωπο:
1. Υποβιβάζει τον άνθρωπο στο επίπεδο των απλών - λεγόμενων - συστημάτων.
2. Αντιμετωπίζει μια τεράστια σειρά από γεγονότα ως παράδοξα - αυτά που προαναφέρθηκαν και άλλα.
Lefteris, βεβαίως και είχαμε και εμείς βομβιστές αυτοκτονίας. Σαμουήλ τονε λέγανε τον καλόγερο στο Κούγκι, κι άλλος ήτανε στην Κρήτη, αν δεν κάνω λάθος (λέω που ανατινάξανε το μοναστήρι μετά των ....αλλοφύλων).
Παράγραφος, η ιδέα αυτή (κριτήριο: επιβίωση), από την εποχή του Pavlov και πιο πολύ του Skinner, αποτελεί το υπόβαθρο μιας σειράς επιλογών, που προκαλούν, όταν εκφράζονται πολιτικά, παθογένειες.
Αν την φέρουμε στα άκρα (και πολλοί ερευνητές την φέρνουν), καταλήγουμε σε ολοκληρωτικές απόψεις και μορφές οργάνωσης.
Και, τέλος-τέλος, είναι κι αντιεπιστημονική.
Το κριτήριο για την ύπαρξή μου, δεν είμαι εγώ, αλλά το άλλο, καλύτερα ο άλλος. Είτε είναι μια οντότητα (άνθρωπος, θεός) είτε μια conceptual οντότητα (ιδεολογία, σύστημα, ιδεολόγημα).
Το κριτήριο λοιπόν, δεν είναι αυτό, αλλά το νόημα. Αν δηλαδή αυτό που πράττω, είναι (για μένα) συναφές με εμένα, όπως εγώ με αντιλαμβάνομαι.
Με ποιόν τρόπο, οι άνθρωποι που πεθαίνουν για την θρησκεία τους (αν είναι έτσι - που αμφιβάλλω!!!) είναι διαφορετικοί απ' αυτούς που πεθαίνουν για την πατρίδα τους, ή τον φίλο τους, ή το παιδί τους, τον σύντροφό τους κλπ., αδυνατώ να καταλάβω.
Ποιά είναι η διάκριση, μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων;;;
Το μόνο που εγώ καταλαβαίνω είναι, ότι τα χωρίζουμε σε παράδοξα και μη. Kι έτσι, αγνοούμε (αν δεν απορρίπτουμε κι όλας) το δικαίωμα του καθένα να έχει την κοσμολογία του.
----------
Καλύτερα το κενό από το λάθος.
[Δήμου Ν., 1998, Τρίπτυχο επικοινωνία, αγάπη, ελευθερία, Πατάκης: 223]
Αν επεκτείνουμε πάνω σ' αυτό, έχουμε δραματικές συνέπειες. Δυστυχώς/ευυχώς δε, είναι -εμπειρικά - αληθές.
Εν κατακλείδι: οι βομβιστές αυτοκτονίας ΔΕΝ είναι το πρόβλημά μας. Το "λάθος" με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι, αυτό είναι. Αλλιώς: η απουσία κοινού (με εμάς) νοήματος.
Παράγραφος, παραφράζοντάς σας:
"Αγκαλιάζει την αγάπη για το νόημα η οποία είναι έμφυτη σε κάθε κοινωνικοποιημένο ανθρώπινο πλάσμα."
Πέρασε η ώρα μου - κλείνω και φεύγω. Από το απόγυεμα ή αύριο τουριστικά πράγματα - να ελαφρώσει η ψυχή μας...
ΑπάντησηΔιαγραφή(Έστω για λίγο...)
Για ποιούς χιλιάδες νεκρούς από στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μιλάμε προ 9/11; Ή οι ΗΠΑ έκαναν την 21/4/67, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ή την "επέμβαση" στο Αφγανιστάν (οι Σοβιετικοί την έκαναν). Ή μήπως ήταν το Ιρακ του 1991 (μετά την ειρηνιστική παρέμβαση Σαντάμ στο Κουβέιτ) ή η Γρενάδα; Ή μήπως οι χαμένοι του Λας Βέγγας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λάθος πατέρα Μπους ήταν ότι δεν ολοκλήρωσε την επέμβαση στο Ιράκ το 1991.
Οι ΗΠΑ όντως έχουν ατυχήσει σε στηρίξεις ή ανοχές που έδειξαν σε γεγονότα και "πλευρές" σε άλλες χώρες (Χιλή, εισβολή Τούρκων σε Κύπρο). Όμως στην Κύπρο εγγυήτρια δύμανη δεν ήταν η Βρετανία; Που ήταν αυτή το 1974; Και το καλοκαίρι του 1974 ποιός προήδρευε στις ΗΠΑ (ο Νίξόν ήταν με το ένα πόδι εκτός).
Και τα ψηφίσμστα του ΟΗΕ πότε έγιναν χαρτί για ....; Τι αποτέλεσμα είχαν αυτά του ΟΗΕ για την Κύπρο. Οι ΗΠΑ τα ξέχασαν όταν έκαναν το Ιρακ ΙΙ;
Πολλές επιλεκτικές και μνήμες κυκλοφορούν.
Ή χρεώνουν ορισμένοι ακόμη στις ΗΠΑ το Βιετνάμ ή την Κορέα; Και τη Χιροσίμα; Γιατί τότε δεν τους χρεώνουν και το D-Day, και την συμμετοχή τους στο Α' ΠΠ.
"Καλά να πάθουν" οι ΗΠΑ που κάνουν μπίζνες (ειγαγωγές και εξαγωγές, επενδύσεις, κτλ, κυριολεκτικά "μπίζνες" όχι μεταφορικά) με εχθρούς και φίλους και όχι μόνον με φίλους.
Πόσοι από αυτούς που είπαν τον "καλά .." κάνουν μπίζνες με τους "Γιάνκηδες" και για "εξισορρόπηση" μετά τους βρίζουν.
Ο γράφων είναι μεν φιλοαμερικανός, όμως δεν έχει διπλό νατιοναλιτυ ούτε πράσινη κάρτα, ούτε έχει πάρει ούτε ένα μπίζνες ντόλαρ από ΗΠΑ, αντίθετα έχει δώσει πολλά ντόλαρς στις ΗΠΑ για σπουδές.
Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στο πρότυπο των ΗΠΑ. Για ευγενή ανταγωνισμό με ΗΠΑ. Όνειρο (οι ΗΠΕ). Κάτι ξέραν όσοι Άγγλοι, Ολλανδοί, Ιρλανδοί, Ιταλοί, Έλληνες, κ.α. παράτησαν τα τελευταία 200 χρόνια την "αρτιοσκληρωτική" και "μίζερη" και πολεμοχαρή Ευρώπη των 2 ΠΠ και πολών άλλων πολέμων και πήγαν για ένα καλύτερο αύριο στις ΗΠΑ. Μήπως οι ΗΠΑ πρέπει να "τιμωρηθούν" ή να "μισούνται" επειδή ιθμίοζυν στην Ευρώπη τι θα μπορούσε να είναι και δεν είναι είτε για το Έλλις Άιλαντ;;;;;; Ή επειδή θα προτιμούσαν να είναι αυτοί "χαλιφηδες" στην θέση του 'χαλίφη" αλλά ούτε κατά διάνοια μπορούν;
Και για να στερεοτυπήσω ολίγον, αχ πόσο "naive" είναι οι Αμερικανοί! Γι' αυτό όμως είμαι φιλοαμερικανός. Έχουν όρεξη για ζωή. Δεν μου αρέσουν οι "πονηροί" και "υποκριτές" και "ζηλιάρηδες" και ελιτιστές (πρωτίστως) "Ευρωπαίοι" ΄που ούτε μία ΕΕ της προκοπής δεν θέλουν ή μπορούν να φτιαξουν!
Δίκιο έχει σε πολλά ο Λεφτέρης.
Το πρόβλημα της αυτοκτονίας (με παράπλευρη θανάτωση αθώων ή όχι) έχει μελετηθεί αρκετά μετά τις ομαδικές αυτοκτονίες αιρέσεων (δες και το άρθρο Cult suicide της Wikipedia. Επαναλαμβάνω πως η καλύτερη ανάλυση του φαινομένου γίνεται στο υπέροχο βιβλίο του ψυχίατρου Jean Yves Roy με τίτλο Le syndrome du berger.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλουμε να καταλάβουμε ορισμένα πολύπλοκα φαινόμενα, όπως η 11η Σεπτεμβρίου, δεν θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο στη σχετική με το ίδιο το φαινόμενο βιβλιογραφία, αλλά να επεκταθούμε και στην ανάλυση των θεμελειωδών συμπεριφορών και ιστορικών καταβολών. Η δημοσιογραφική προσέγγιση όχι μόνο δεν είναι αρκετή αλλά πολλές φορές μπορεί να είναι και παραπλανητική.
Ενδιαφέρον επίσης έχουν και οι σχετικές εκθέσεις τόσ για την 11η Σεπτεμβρίου όσο και για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο.
Συμπέρασμα (it's essential my dear Watson):
ΑπάντησηΔιαγραφήNicholas_on_Europe = harry reloaded
(από το utterance)
1.@Vrennus ρωτησε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος ωφελήθηκε περισσότερο
μηπως ο Πουτιν;;...
Εχει ανεβει επικινδυνα...
:)
2.Μια πρωτη Λυση ειναι η Συγγνώμη
Και υπαρχουν Μουσουλμάνοι
που απολογούνται για την 11/9
και τους φανατικούς τους
Καλο ειναι να απολογηθουν
και για τα δικα τους
οι Αμερικάνοι και λοιποί
π.χ.Ξερει κανείς αν εχουν
ζητησει συγγνωμη για τη
Χιροσίμα;
...........................
Y.Γ.
ο Νασράλλα για την 11/9
"What do the people who worked in those two (World Trade Center) towers, along with thousands of employees, women and men, have to do with war that is taking place in the Middle East? Or the war that Mr. George Bush may wage on people in the Islamic world?" he asked me. "Therefore we condemned this act - and any similar act we condemn.
"HASSAN NASRALLAH"(Inside the Mind of Hezbollah)Washington post
@ heinz
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκλεκτέ μου φιλε,
Από μια άποψη έχετε δίκιο. Ετσι όπως αναλύετε τα εν λόγω αποσπάσματα - δηλ. αποκομμένα από τις συνδηλώσεις τους και τη "διανγωστική" τους περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εντός των οποίων "λειτρουργούν" ως "κατ΄ εντολήν σημαινόμενα" και όχι ως αόριστα σημαίνοντα που επιδέχονται την "αυθαίρετη"/ελεύθερη (δηλ. υποκειμενική) εννόηση του αναγνώστη - επόμενο είναι να συμφωνούμε όλοι μαζί σας, κι εγώ πρώτη!
Με πολλή αγάπη και εκτίμηση
Α.
Kαι η Ελλαδα έγινε μέλος και θέλει από την ΕΕ διασφλαλιση των συνόρων μας. Κάτι που παρά τα διάφορα ταρατατζούμ, δεν το κάνει (η ΕΕ), Ούτε το ΝΑΤΟ. Μήπως, υπό αυτό το πρίσμα, για να γλυτωναμε και τόσα λεφτά σε εξοπλισμούς (και ας χάναμε τα πακέτα Ντελόρ κ.α.) καλύτερα θα ήταν να είχαμε επιδιώξει ως χώρα να διασφαλίσουμε τα σύνορα μας ως μέλη των ΗΠΑ αντί της ΕΕ; Στην Ευρώπη άλλωστε μας πάνε ή τους πάμε; Με ποιούς έχει τελικά ο Έλληνας περισσότερη (σχετικά) κοινή νοτροπία; Με Άγγλους και Δανούς και Γερμανούς και Γάλλους ή με τους Αμερικανούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λέει και ο κ. ΝΔ ως ανταποκριτής εν Κοπενχάγη και ως πολυταξιδεμένος; Με ποιούς "ταιριάζουμε" περισσότερο ως νοοτροπία; Πόσα θα γλυτώναμε σε εξοπλισμούς και θα δίναμε για κοινωνική πολιτική και νοσοκομεία;
Ή μήπως τελικά ούτε με ΕΕ ούτε με ΗΠΑ ταιριάζουν τα "χνώτα" μας και το κόστος των εξοπλισμών κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό είναι (δυστυχώς) αναπόφευκτο;
Απλώς ερωτώ, συλλογούμενος ελευθέρως! Τελικά που "ανήκουμε"; Στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, ή είμεθα ανεξάρτητοι και αυτοεξοπλισμένοι-αυτάρκεις; Πάντως στην "Ανατολή" δεν ανήκουμε. Αν και πολλοί μάλλον αυτό θα ήθελαν! Το γιατί, μεγάλη κουβέντα! Ανήκουμε στην Δύση ή η Δύση ανήκει σε εμάς; Κάποια στιμγή πρέπει να αποφασίσουμε.
Και για να ξαναφέρω το σχόλιο στο θέμα, διότι εκεί πήγαινε, Η Κοπενχάγη πόσο κολλάει με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα γενικά; Η Σκανδιναβία γενικοτερα;
Εν στερνό απόσπασμα, από το ίδιο άρθρο. Πρώτα θα δώσω το πρωτότυπο και έπεται η διασκευή/απόδοσή του:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΩΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ
Α. [το πρωτότυπο]
Τι πλάθει έναν τρομοκράτη, αν αυτός δεν είναι καθαρό προϊόν εξωτερικών συνθηκών; Θα πρέπει να ανατρέξωμε επί τούτω στον κόσμο των ιδεολογιών και στον ρόλο τους. Δεν μιλώ για οιεσδήποτε αντιλήψεις περί κοινωνίας και ζωής·
μιλώ για παραποιητικό, υπεραπλουστευμένο τύπο λόγου και σκέψεως, κτισμένο με αντιθετικά
σχήματα καλού και κακού, που φορτίζουν συναισθηματικά εις το έπακρο τον αποδέκτη και τον αποξενώνουν πολύ έως παντελώς από την πραγματικότητα.
Η επιστήμη δείχνει πως οι πολιτικοί των λαών δεν συνιστούν απόλυτες και αμετακίνητες οντότητες. Αποτελούν ιστορικοκοινωνικά συμπλέγματα σημασιών, που προσφέρουν ταυτότητα και συγχρόνως νοηματοδοτούν τις ποικίλες επιλογές ζωής και τα πάσης φύσεως συμφέροντα.
Υπ' αυτούς τους όρους η ιδεολογία μπορεί να επηρεάζη αποφασιστικά τους ψυχισμούς, καθώς έρχεται να στηρίξη ως δραστικό θρησκευτικό υποκατάστατο, ομάδες και άτομα που ζουν μονίμως υπό πίεσιν.
Τι δρόμο ακολουθεί και πώς το επιτυγχάνει; α) Υποβάλλει κατ' αρχήν σε εξοντωτική μανιχαϊστική κριτική το προσωποποιημένο στις ΗΠΑ, λόγου χάριν, ή στο Ισραήλ κακό,
β) υπόσχεται έξοδο από την επώδυνη συνθήκη και εντάσσοντας τις πράξεις των ανθρώπων στη δική τους «εσχατολογική» προοπτική, συνδέει τις θυσίες του απελευθερωτικού αγώνος με ύψιστες ηθικές και μεταφυσικές αξίες.
Β. [Η παράφραση/απόδοση του αποσπάσματος]
Πρωτύτερα δεχθήκαμε ότι ένας τρομοκράτης δεν προέρχεται απ΄ ευ-θείας από τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζει. Οπότε, προκύπτει το ερώτημα πώς στην ευχή γίνεται κάποιος τρομοκράτης. Η ρίζα του κακού, μάλλον, βρίσκεται σε έναν συγκεκριμένο τύπο ιδεολογιών και όχι στις διάφορες ιδεολογικές απόψεις για την κοινωνία και τη ζωή που υπάρχουν γύρω μας. Τούτο το είδος τών τρομογόνων ιδεολογιών έχει συγκεκριμένα γνωρίσματα.
Αυτές οι ιδεολογίες που καθοδηγούν τους τρομοκράτες, βασίζονται σε ένα διαστρεβλωμένο και υπεραπλουστευμένο τρόπο σκέψης. Στο μυαλό τού τρομοκράτη δεσπόζει η θύελλα του φανατισμού που αγριεύει την ψυχή του και την ποτίζει με οργή και μίσος για εκείνους που η διεστραμμένη του λογική αντιλαμβάνεται ως «κακούς».
Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του, «άγγελο εκδικητή» και ελέω Θεού εξολοθρευτή των αμαρτωλών και απίστων. Έτσι, η αλχημεία της παραποιητικής «λογικής» τού τρομοκράτη, μετατρέπει τους απλούς ανθρώπους που ευημερούν αλλού (εργαζομένους άντρες και γυναίκες, διερχομένους ηλικιωμένους και ανηλίκους, και τους τουρίστες απ΄ όλα τη μήκη και πλάτη του κόσμου) σε «κακούς» και εχθρικούς στόχους που πρέπει να σβήσουν από προσώπου γης!!!
Οι κοινωνικές επιστήμες διδάσκουν ότι οι πολιτικοί ηγέτες των λαών αποτελούν δημιούργημα των κοινωνικών εξελίξεων. Συνήθως οι πολιτικοί ηγέτες λειτουργούν ως σύμβολα και ως πρότυπα με τα οποία ταυτίζεται ο απλός ο κόσμος αλλά και τα μιμείται. Με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικοί ηγέτες εκπροσωπούν την κουλτούρα μιας κοινωνίας, τις αγωνίες, τις φοβίες της αλλά και τα συμφέροντά της. Έτσι εξηγείται και η γοητεία που εκπέμπουν κάποτε οι ηγέτες στα υποταγμένα όμματα (=μάτια) των λαών.
Τώρα καταλαβαίνουμε πιο εύκολα γιατί άτομα και ομάδες καταπιεσμένοι εμπιστεύονται τους αρχηγούς τους και αφοσιώνονται στα οράματα των ηγετών τους και στις ιδεολογίες τους. Στον ψυχισμό αυτών των βασανισμένων ανθρώπων, η ιδεολογία ασκεί μια τρομακτική επίδραση οπότε την ακολουθούν με θρησκευτική προσήλωση, την υπερασπίζονται με δογματικό πάθος και αλίμονο στους αντιφρονούντες/αλλοθρήσκους.
Πώς καταφέρνει όμως η ιδεολογία των δύσμοιρων λαών να μετατραπεί σε δραστικό θρησκευτικό υποκατάστατο; α) Πρώτα-πρώτα εντοπίζει όλες τις αρνητικές όψεις (π.χ. των ΗΠΑ ή του Ισραήλ). Στη συνέχεια τις αποδίδει στους λαούς των ΗΠΑ ή του Ισραήλ. Έτσι, οι ενδεχόμενες ποταπές επιλογές π.χ. των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, βαφτίζονται διαβολικές, οπότε αυτόματα «δαιμονοποιείται» ολόκληρος ο «εχθρικός» αμερικανικός λαός. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε Αμερικανός «νεκρός», είναι κι ένας «εχθρός» νεκρός, ένας νεκρός «διάβολος», μια μικρή νίκη του «καλού» και της «δικαιοσύνης» σε βάρος του κακού και της αδικίας.
β) Το δεύτερο γνώρισμα της ιδεολογίας, που παίζει τον ρόλο της σωτηριολογικής θρησκείας , είναι ότι υπόσχεται, στους εξαθλιωμένους, το τέλος της δυστυχίας, το οποίο όμως δεν υπάρχει στη γη αλλά στον ... ουρανό! Ο εξαθλιωμένος και απελπισμένος «μαχητής του Θεού» πιστεύει ότι σκοτώνοντας «εχθρούς» εξαγνίζει την ψυχή του. Αν μάλιστα κατά την ώρα του «ιερού καθήκοντος» τύχει και χάσει τη ζωή του, τόσο καλύτερα για τον ίδιο αφού η θυσία του τού εξασφαλίζει εκατό τοις εκατό το εισιτήριο για τον παράδεισο. Εννοείται βέβαια πως όλες αυτές οι αυτοκαταστροφικές και δολοφονικές πεποιθήσεις των θρησκολήπτων «επαναστατών» δεν έχουν καμία μα καμία επαφή με την πραγματικότητα. Γιατί το αίμα τρέφεται μόνο με αίμα και μανία, ενώ η βία παράγει μόνο βία και έγκλημα. Συνεπώς ο ιδεολογισμός, όχι μόνο δεν απαλλάσσει έναν κακότυχο λαό από την φτώχεια, αλλά τον καταστρέφει κιόλας!
Με αγάπη
Παράγραφος
(Συγγνώμη για την έκταση, δεν θα ξαναγίνει)
"heinz said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπέρασμα (it's essential my dear Watson):
Nicholas_on_Europe = harry reloaded
(από το utterance)"
Aυτή είναι η "κοσμολογία" σου;
ΥΓ. "it is ELEMENTARY my dear Watson" και εσείς δεν είστε - και το αποδεικνύετε ανωτέρω - ούτε Σέρλοκ Χολμς ούτε Δρ. Ουάτσον, Ούτε ο γράφων είναι ο Harry Reloaded ούτε o .... Matrix Reloaded! Το τι λέγεται έχει σημασία και η συλλογιστική και όχι ποιός το λέει ("ξέρεις ποιός είμαι εγώ" νοοτροπία). Αυτό δεν είναι η βάση της Ελληνιστικής μας παράδοσης (και όχι οι θεωρίες "συνομοσίας" και η "VIP-centered-valuation-of-ideas");
W H Y ?..................
ΑπάντησηΔιαγραφήBY Peter Bergen
Terrorism Analyst
Διαλεγεις και παιρνεις...............
PLAUSIBLE BUT FLAWED THEORIES
1.Poverty
2.Madrasas.(religious schools)
(((They hate us because of the freedom-loving people we are. President Bush has been the principal exponent of this view. In 2004 Bin Laden responded by asking why, if this were true, had he not attacked freedom-loving Sweden
))))))
3.The CIA.
4.Weak and failing states
5.Saudi financiers.
6.The Saudis in general
7.The clash of civilisations.
7.Suicide terrorism, including 9/11, is a response to foreign occupation.
8.We are in a clash with a totalitarian ideology, similar to communism.
THE MOST CREDIBLE EXPLANATIONS
1.Radicalisation caused by the Afghan jihad
2.A particular reading of Islamic texts.
3.The spread of communications technology.
4.Authoritarian middle east regimes helped incubate the militants.
5.The alienation of Muslim immigrants in the west.
6.US foreign policies in the middle east, in particular its support of Israel
))))))))))))))))))))))))))))))))))))
What were the causes of 9/11?
" Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας. Το ξενοδοχείο μου είναι το πανάκριβο Hilton της Κοπενχάγης και πουλάει την σύνδεση (με Wi-Fi ή Ethernet) 10 ευρώ τα 15 λεπτά!
Ούτε τα σχόλια δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις! "
Θέλω να ελπίζω πως απλά έγινε ατυχής επιλογή ξενοδοχείου, 10 ευρώ τα 15 λεπτά μου φαίνεται αδιανόητο!
Τελοσπάντων, αν είναι έτσι σε όλα, το φαινόμενο είναι φαιδρό και απαράδεκτο.
προτείνω να διαμαρτυρηθείτε.
Nicholas_on_Europe said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το τι λέγεται έχει σημασία και η συλλογιστική και όχι ποιός το λέει
....
Αυτό δεν είναι η βάση της Ελληνιστικής μας παράδοσης "
Για το δεύτερο, haberim yok!! (δεν έχω ιδέα).
Για το πρώτο: Ποιός το λέει; Ποιές διακρίσεις κάνει, αλλιώς: ποιά είναι η κοσμολογία του;
Αυτή είναι η δική μου θεώρηση. Η δική σας, οδηγεί (πολύ εύκολα) στην αντικειμενικότητα.
Φράση του Heinz von Foerster (σε δική μου μετάφραση):
Ετυμολογικά και σημειολογικά, η υποκειμενικότητα, εκφράζεται από τα υποκείμενα. Αντίστοιχα τότε, η αντικειμενικότητα εκφράζεται από τα αντικείμενα. Είναι όμως πολύ λυπηρό, ότι τα τελευταία δεν εκφράζονται με κανέναν τρόπο.
Αν καταφέρουμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, θα εμποδίσουμε την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων. Πρέπει να δουλέψουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήErgo te Lina said...
ΑπάντησηΔιαγραφήπ.χ.Ξερει κανείς αν εχουν
ζητησει συγγνωμη για τη
Χιροσίμα;
Lina te Ergo,
Οταν η πρωτη πυρηνικη βομβα διελυσε τη Χιροσιμα, οι αντιδρασεις ανα τον κοσμο ηταν πολλες. Μετα απο λιγες μερες, εριξαν και τη δευτερη σαν να μην ηξεραν τον ολεθρο που θα προκαλεσουν σε αμαχο πλυθησμο.
Πιστευουν οτι ο χριστιανικος Θεος και η Παναγία ειναι μαζι τους οσες βομβες και να ριξουν:
God is with Us - Bush
[Ενω στο blog σου φιλοξενησες αρκετες συγγνώμες απο μερικους αφανάτιστους άραβες.]
ΤΟ γεγονος οτι επελεξαν τους διδυμους πυργους δεν εχει να κανει με στοχο τα αθωα θυματα. Προκειται για το εμπορικο κεντρο της Αμερικης (και του κοσμου ισως).
Σε ποιον εδω περα φαινεται "αθωο" το εμπορικο κεντρο της εβραικοδιοικούμενης αμερικης? (δεν ειμαι κατα των εβραιων ως εθνικη ομαδα, ειμαι κατα της επιρροης μιας συγκεκριμενης θρησκευτικης ομαδας επανω στην μεγαλυτερη δυναμη της γης, το εβραικο λομπι)
Λυπαμαι γιατι μερικοι αρνουνται να δουν οτι ειναι αρκετα θρησκευτικο το θεμα. Βλεπω αραβες πολυ δυτικοτροπους, που ειναι ταυτοχρονα μουσουλμανοι. Στην τηλεοραση βλεπω μουσουλμανους με διαλυμενο το IQ απο τον φανατισμο.
Απο την πλευρα μας, εχουμε πολλους φανατικους "χριστιανους".
Σαν κερασακι στην τουρτα, τα θεματα εδαφους στην μεση ανατολης (εβραιοι και παλαιστινιοι, κουρδοι και τουρκοι, κουρδοι και ιρακινοι και παει λεγοντας...) κανουν την ολη υποθεση να περιπλεκεται.
Πρέπει να καταλάβουμε οτι στο Ισλάμ η πολιτική καθορίζεται άμεσα απο την θρησκεία... Γιατί μήπως δεν γίνεται το ίδιο και στην Αμερική; Το Ισλάμ όμως μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Χριστιανισμό του 14ου αιώνα...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ergo te lina - ένα υπέροχο κείμενο, στο οποίο ζητείται συγνώμη για τις βόμβες στη Χιροσίμα, (στο οποίο και αναλύονται επίσης και οι λόγοι γι' αυτό) θα βρείτε στο μυθιστόρημα του Cham Potok με τίτλο The book of lights. Βέβαια, και τα υπόλοιπα βιβλία του Potok είναι υπέροχα, ένα ανθρώπινο παράθυρο στην κοινότητα των ορθόδοξων Εβραίων της Αμερικής. Τα έχω διαβάσει σχεδόν όλα και τα συστήνω ανεπιφύλακτα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερώτημα είναι: "Γιατί έγινε";
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ απάντησή (τους) είναι: "Επειδή έπρεπε".
Συνήθως οι αλήθειες είναι πολύ απλές και μπροστά στα μάτια μας.
Τώρα για τα αίτια και τις συνέπειες θα προτείνω το τελευταίο κείμενο στο Blog του Μ. Ρασούλη rasoulis.blogspot.com
http://rational-minds.blogspot.com/2006/09/blog-post.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία μουτζαχεντίν μόλις τριών χρονών. Η'μηπως καποιος μας δουλευει αγριως?
Αννούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη αφήνεις την Ελευθεροτυπία και το υπόλοιπο κακό συναπάντημα του Ελληνικού τύπου να σου δίνει μαθήματα ιστορίας. Διάβασε πως άρχισε ο πόλεμος και σε ποιο κρίσιμο σημείο βρισκόταν οταν ο Τρουμαν πήρε την απόφαση αυτή. Την πήρε διότι η άλλη λύση ήταν δυστυχώς η εισβολή στην Ιαπωνία. Η εκτίμηση των στρατιωτικών τότε ήταν οτι η συνέχιση των βομβαρδισμών με συμβατικούς τρόπους δεν έφερναν αποτέλεσμα. Η Ιαπωνία δεν παρεδίδετο. Αυτό που σκεπτόταν ο Τρούμαν τότε ήταν πόσες ζωές θα έχανε αν αναγκαζόταν να κάνει την εισβολή. Εγραψε συγκεκριμένα: «Ζήτησα να μάθω από τον στρατηγό Μαρσαλ ποιο θα ήταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές αν κάναμε εισβολή στην Ιαπωνία. Η γνώμη του ήταν 250,000 νεκροί Αμερικανοί.»
Και Αννούλα. Προς Θεού, μη γυρίσεις τώρα και μου πείς «Και τι γυρεύανε οι Αμερικανοί στν Ιαπωνία;» Μη το πεις Αννούλα... σε εκλιπαρώ.
ΠΡΟΣ Λευτέρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Λας Βέγκας μόνο Μουσουλμάνους και Ιάπωνες είδες; Γιατί εμένα το μάτι μου πήρε και κάτι Ευρωπαίους, καθαρόαιμα ροντβαίλερ, άξιοι απόγονοι των Kipling, Cecil Rhodes, Herbert Spencer, που έκαναν διαπραγματεύσεις με επιτακτική καταδεκτικότητα. Λες και βρισκόντουσαν στο Bangkok και αγόραζαν οκτάχρονα.
Είδα και άλλους από νοτιότερα κράτη αλλά αυτοί φυσικά για τουρισμό πήγαν. Προσκύνημα.
What happens in Vegas, stays in Vegas.
Diastimata
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο διάβασα το κείμενο του κυρίου με τα μεταπτυχιακά στην τραγουδιστική και δεν κατάλαβα λέξη. Μήπως θα μπορούσες να μου πεις την κεντρική ιδέα;
ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΟΥΣ
Ευγνωμονώ τον πρόεδρο Μπούς για ότι έκανε ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Η 11/9 δέν είναι τυχαίο ότι συνέβηκε τους πρώτους μήνες μετά την πρώτη εκλογή του προέδρου Μπούς ( 20/1/2001 ). Ούτε έγιναν τυχαία τα Ίμια τις πρώτες ώρες της πρώτης εκλογής Σημίτη, ούτε είναι τυχαίο το ότι οι βόμβες στην Ισπανία εμπόδισαν την επανεκλογή Αθνάρ.. Στο δέ Λονδίνο, υπάρχει ο Μπλέρ, μαύρο πανί για όσους έχουν συμφέροντα αντίθετα με τα Ελληνικά...
Τα περι Ισλαμιστών τρομοκρατών είναι για μωρά παιδιά. Οι Ταλιμπάν χρηματοδοτήθηκαν απο την κυβέρνηση Κλίντον με στόχο την κατασκευή ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ της “Unocal” που να βγάζει τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ στον Ινδικό μέσω Πακιστάν..
Θυμάμαι τον Κλίντον να δείχνει στον Βαλκανικό χάρτη το Κόσοβο λέγοντας «..το χτυπάμε για να εμποδίσουμε ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ να επεκταθεί στα Σκόπια, και στη...Θράκη!». Σάν να ‘προφήτευε’ γενική ανάφλεξη στην πόρτα μας, με κατάληξη πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας..
ΑΥΤΑ, δέν είναι αστεία!
Είναι ΣΧΕΔΙΑ !
Τον Κλίντον, που τον επηρέαζε το Εβραϊκό λόμπι, τον ένιαζε να προκαλέσει ΠΟΛΕΜΟ ΕΔΩ, για να μή φτιαχτεί ο αγωγός ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.
Η πρώτη εκλογή Μπούς, ανέτρεψε τα σχέδια. Ο UCK ..παρέδιδε τα όπλα, όταν έγινε η 11/9, κι’ όμως αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια σχεδόν κανένας δέν τη θυμάται σήμερα!! Εξαιτίας του προέδρου Μπούς, ο UCK μαζεύτηκε πίσω και το σχέδιο ανάφλεξης ..αναβλήθηκε για 4 χρόνια!
Πρίν τη 2η εκλογή Μπούς, ο UCK βγήκε απο τη ναφθαλίνη. Κάποιοι είχαν την ελπίδα πως ο Μπούς δέν θα ξανάβγαινε.. Αλλα βγήκε! Και, ΘΥΜΑΣΤΕ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;
Αναγνώρισε τα Σκόπια, με το όνομα «Μακεδονία»!
Έτσι, η Αμερική ΕΓΓΥΗΘΗΚΕ την ακεραιότητα του κράτους των Σκοπίων, και ο UCK ..ξαναχώθηκε στη μαύρη τρύπα του!
Παρά την αντίθεσή μου για το όνομα, ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ τον πρόεδρο Μπούς, γιατι χωρίς τη δική του πολιτική ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ.
Το σπίτι μου, είναι και δικό του.
Πανάσχημη said about Truman and Hirosima:
ΑπάντησηΔιαγραφήοταν ο Τρουμαν πήρε την απόφαση αυτή. Την πήρε διότι η άλλη λύση ήταν δυστυχώς η εισβολή στην Ιαπωνία. Η εκτίμηση των στρατιωτικών τότε ήταν οτι η συνέχιση των βομβαρδισμών με συμβατικούς τρόπους δεν έφερναν αποτέλεσμα. Η Ιαπωνία δεν παρεδίδετο. Αυτό που σκεπτόταν ο Τρούμαν τότε ήταν πόσες ζωές θα έχανε αν αναγκαζόταν να κάνει την εισβολή. Εγραψε συγκεκριμένα: «Ζήτησα να μάθω από τον στρατηγό Μαρσαλ ποιο θα ήταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές αν κάναμε εισβολή στην Ιαπωνία. Η γνώμη του ήταν 250,000 νεκροί Αμερικανοί.»
Η πυρηνικη βομβα στην Ιαπωνια αλλαξε τον τροπο που πολεμουν οι ανθρωποι. Καποτε ηταν σωμα με σωμα. Απο τον Β Π.Π και μετά ο πολεμος εγινε απρόσωπος, στη βαση του κτηνώδης αφου με ενα κουμπί εξαφανίστηκε η Χιροσίμα.
Τηλεπόλεμος εγινε. (οπως λεμε τηλεκοντρολ)
O Tρούμαν λοιπόν αφησε το σπαθί και πήρε το τηλεκοντρόλ. Εσωσε 250.000 Αμερικανους στρατιωτες και στη θεση τους σκοτωσε μερικες χιλιαδες αμαχους, με μια μονο απλη πτηση ρουτινας επανω απο την Χιροσίμα. (το κουμπι τοτε δεν ηταν εξελιγμενο οπως σημερα, καποιος επρεπε να κανει τη βρωμικη δουλεια στο τελικο της σταδιο)
Ολα αυτα, για να μη πολυλογω, τα εμπνευστηκα/δανειστηκα απο κατατοπιστικότητο ντοκυμαντερ του BBC.
Αννούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πυρηνικές βόμβες έθεσαν τέρμα στον πόλεμο. Αυτό προήχε.
Τι σήμαινε η συνέχιση του πολέμου; Ασε τους συναισθηματισμούς και τα ΒΒC και πες μου. Τι σήμαινε η συνέχιση του πολέμου; Θέλω από σένα μια ψυχρή ανάλυση. Με νούμερα, με καταστάσεις, με πιθανές εξελίξεις.
Πανάσχημη η κατάληξη της σκέψης σου κι η λογική σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο ατομικές βόμβες (που έπρεπε να είναι δύο ώστε να δοκιμαστεί in vivo αν η βόμβα πλουτωνίου πλεονεκτεί της βόμβας ουρανίου) αντί της εισβολής: Αχρείαστα και τα δύο αν οι Αμερικανοί δέχονταν την υπό όρους παράδοση της Ιαπωνίας. Αλλά οι Αμερικανοί ποτέ δεν αποδέχονται παρά μόνο άνευ όρων παράδοση, διάβαζε, υποταγή. (Και να σκεφτεί κανείς ότι ο μόνος όρος που είχαν θέσει οι έρημοι οι Ιάπωνες ήταν να γίνει σεβαστή η ιερότητα του προσώπου του Αυτοκράτορα! Για τέτοιους καταχρηστικούς όρους μιλάμε!)
Βλέπετε, αν δε λογαριάζεις τη ζωή του εχθρού σου τότε κι ο εχθρός σου δεν θα λογαριάσει τη δική σου ζωή.
Τέλος, γαι να επανέλθουμε στο θέμα, γιατί δεν μας εξηγεί κάποιος πώς είναι δυνατόν η ισλαμική τρομοκρατία να μας αφορά όλους όταν επθέσεις έχουν δεχτεί μόνο οι Η.Π.Α., το Η.Β. και ο τότε κολαούζος τους, η Ισπανία, ενώ δεν έχουν πειραχτεί χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Γερμανία, οι χώρες της Ν. Αμερικής κλπ. κλπ.
Πανάσχημη said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑννούλα
Οι πυρηνικές βόμβες έθεσαν τέρμα στον πόλεμο. Αυτό προήχε.
Τι σήμαινε η συνέχιση του πολέμου; Ασε τους συναισθηματισμούς και τα ΒΒC και πες μου.
Aυτο που λες στην ουσία του ειναι οτι:
με βομβες ολικου ολέθρου λύνονται αποτελεσματικα οι εμπολεμες διενέξεις.
Το παραπανω συμπερασμα, οσο κι αν ειναι αληθές, βασιζομενο σε στοιχεια και αριθμους, εγω δεν μπορω να το δεχθώ (γιατι ειμαι συναισθηματικιά).
What if?
ΑπάντησηΔιαγραφήIf.. then?
Και τι θα είχε γίνει αν οι κομμουνιστές είχαν κερδίσει τον εμφύλιο ή αν στη Γιάλτα την γραμμή επί χάρτου για το Σοβιετικό μπλοκ την είχαν περάσει λίγο πιό νότια από Γιουγκοσλαβία-Βουλγαρία;
Τι θα είχε γίνει; 1946-σήμερα.
Ψυχρή ανάλυση. Με νούμερα, με καταστάσεις, με πιθανές εξελίξεις (σενάρια).
Αννούλα δεν βλέπω απάντηση και επιδή φεύγω, σου εξηγώ εν συντομία (δεν νομίζω άλλωστε οτι ενδιαφέρεταιι κανείς γι αυτό το θέμα πια). Οι Γιαπωνέζοι είχαν μπει στην Κορέα το 1910, στν Μαντσουρία το 31 και στην Κινα το 37. Ι Ο διαβόητος Βιασμός του Νανκινγ είχε σαν θύματα 300,000 Κινέζους πολίτες απο τα ευγενή χέρια των Γιαπωνέζων. Ως το 41 οι Γιαπωνέζοι είχαν σκοτώσει 20 εκατομ. Κινέζους. Το 45 κρατούσαν 400,000 αιχμάλωτους πολέμους από τις συμμαχικές δυνάμεις (στις οποίες και ανήκαμε.) 28% απ’αυτούς πέθαναν πό την βασιλική μεταχείρηση (τα αντιστοιχα νούμερα με τους αιχμαλώτους που κρατούσαν οι Γερμανοί ήταν 4%). Αυτός ήταν ο εχθρός το καλοκαίρι του 1945. Scary?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγρόνως υπήρχε η αργή διείσδυση της Σοβιετικής Ενωσης στην περιοχή. Θα θέλαμε να είχε πέσει η περιοχή υπό κομμουνιστκό έλεγχο; Σκέψου τι οικονομίες –τίγρεις ξεπετάχτηκαν μετά από τον πόλεμο. Αν αυτές είχαν την κατάντια της Καμπότζης, εμείς δεν θα είμαστε πολύ πιο φτωχοί; Ετσι δουλεύει βλέπεις το ελεύθερο διεθνές εμπόριο. Το καλοκαίρι του 45 οι Σοβιετικοί δεν διέθεταν την βόμβα. Πιθανόν, να ενήργησε σαν αποτρπτικός παράγοντας για άλλες τους βλέψεις.
Σου φαίνομαι εκτός από κακάσχημη και κυνική και τραβάς τον γιακά σου; Κι αν δεν είμαι; Σου περνά αυτό το σενάριο από το μυαλό;
Πάντως πάω τη φλόγα σου. Μην την καταστρέφεις με την Ελεθεροτυπία.
dem said...
ΑπάντησηΔιαγραφήParagrafos:
Eυχαριστουμε πολυ που αποφασισατε να γινετε ο
--------------------------
Ο λόγος που παραβάλλω/παραθέτω το πρωτότυπο είναι απο σεβασμό προς τον συγγραφέα (με το ποιητικό και φιλοσοφικό ύφος - ενδεχομένως να εννοεί κάτι περισσότερα από αυτά που φαντάζομαι) κι όχι επειδή προσπαθώ να σας... βοηθήσω.
Το να παραφράζεις δίχως άμεση παραπομπή, είναι λογοκλοπή. Λογοι δεοντολογίας μου το επέβαλαν και όχι άλλότριοι (αφου κανείς δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για λογαριασμό άλλου.)
Αν κάνετε χιούμορ, δεκτόν!
Αν όχι, τότε διαγράφω το σχόλιο
κι ουτε γάτα ούτε ζημιά!
Με αγάπη
Παράγραφος
@ Nicholas_on_Europe & πανάσχημη
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που ζητάτε, λέγεται εναλλακτική ιστορία.
Δεν έχει καμμία αξία, παρά μόνο σαν άσκηση φαντασίας.
Π.χ.
- Αν η Ελλάδα είχε νικήσει το '22, μάλλον θα ίσχυε η συνθήκη των Σεβρών.
- Τότε η Τουρκία, θάχε συρρικνωθεί.
- Τότε ο Χίτλερ - που ήλπιζε ότι η Τουρκία θα μπει στο πλευρό του και θα ελέγχει τη ροή πετρελαίου από τη Μ. Ανατολή - θα ήταν πιο συμμαζεμένος και μπορεί νάχε περιοριστεί στην Τσεχοσλοβακία (κι αν) και την Αυστρία.
- Τότε η γενοκτονία των Εβραίων δεν θάχε γίνει (σ' αυτή την κλίμακα).
- Τότε του κράτος του Ισραήλ δεν θα υπήρχε, αν υπήρχε καν ΟΗΕ δηλαδή...
- Τότε κάποιοι Λιβανέζοι θα ζούσαν σήμερα.
- Τότε δεν θάχα μαλώσει με τον Νίκο Δήμου.
Τότε, τότε, τότε, καταλαβαίνετε τι λέω.
- Αν ο σοσιαλισμός είχε κυριαρχήσει παντού, δεν θάχε λόγο να φοβάται.
- Τότε δεν θάχε κλειστά σύνορα, και η οικονομία του θα ανθούσε, αφού δεν θάχε αντίπαλο.
- Τότε θα είμασταν όλοι πανευτυχείς.
- Τότε ο Κάστρο θα μιλούσε μόνο 3' λεπτά, αφού οι Αμερικάνοι δεν θα τον απειλούσαν.
Και πάει λέγοντας...
Καταλαβαίνετε πως ό,τι θέλει μπορεί να αποδείξει κανένας με την εναλλακτική ιστορία...
Takis Alevantis
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
για το link
Για το πως χρησιμοποιούν το θεμα της Ατομικής Βομβας στα Comedy
Shows,δεστε αυτό του Carlos Mencia
νομιζω οτι η πυρηνικη βομβα δεν ειναι ασχετη με την 11η Σεπ.
ΑπάντησηΔιαγραφή2 "θεαματικες" στιγμες παραλογισμου και εκατομβης θανατου στην ανθρωπινη ιστορια.
και οι δυο εβαλαν στοχο κατοικημενες περιοχες αμαχων για να πονεσει υποτιθεται η κεφαλη του κρατους, ο Ιαπωνας αυτοκράτορας και προσφατα ο Μπους, με τη διαφορα οτι οι αραβες επιτεθηκαν με
επανδρωμενα πολιτικα αεροπλάνα, αλλα το αποτελεσμα ηταν ιδια σοκαριστικο και αιμοβορο οπως αυτο της πυρηνικής επιθεσης στη Χιροσιμα.
Ισως τελικα το θεαμα ηταν ενας απο τους στοχους των μουτζαχεντίν.
μερικες κυνικες σκεψεις ...
@Vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Γερμανία δεν πειράχτηκε επειδή δεν έσκασαν οι βόμβες που είχαν βάλει “επαναστάτες” σε δύο τρένα πριν από λίγες μέρες. Είστε σίγουρος πως δεν θα σας πειράξουν; Ο Bin Landen έχει ένα μικρό προβληματάκι με την δύση γενικά όχι μόνο με τους Αμερικάνους. Στο προηγούμενο comment σας αναφερθήκατε στην αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στην Δαμασκό, σύμφωνα με εσάς η Συρία είναι κολαούζος των Αμερικάνων (μιας και μόνο αυτούς πειράζουν) δεδομένου ότι ήταν στόχος. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως δεν θέλουν να πλήξουν Ελληνικούς στόχους μπορεί να θελήσουν να ανατινάξουν την αμερικάνικη πρεσβεία. Αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι οι περαστικοί, όπως στην Κένυα κλπ, όχι ο Αμερικάνος πρέσβης.
Φυσικά με την ίδια ακριβώς σκέψη: οι Αμερικάνοι ας σφάζουν όποιον θέλουμε εμένα δεν θα με βομβαρδίσουν ή για ποιο λόγο να με αγχώνει ο Λίβανος; Ή το AIDS κλπ.
Για την ειρήνη που πρόσφεραν (πότε έγινε αυτό;) οι Γιαπωνέζοι χωράει πολύ συζήτηση και είμαστε εκτός θέματος.
Για όποιον θελει να ψαξει
ΑπάντησηΔιαγραφήτο θεμα της Ατομικης Βομβας
στην Ιαπωνια υπαρχει
αυτο εδω το link
Was it necessary?
http://www.doug-long.com/
ADMIRAL WILLIAM D. LEAHY
(Chief of Staff to Presidents Franklin Roosevelt and Harry Truman)
"It is my opinion that the use of this barbarous weapon at Hiroshima and Nagasaki was of no material assistance in our war against Japan. The Japanese were already defeated and ready to surrender because of the effective sea blockade and the successful bombing with conventional weapons
Ο λογος που ριχτηκε ηταν
καθαρα εκφοβιστικός
και πειραματικός....
και απο ντοκυμαντερ που εχω δει..
μεχρι και απόμακρες κωμοπόλεις στην Αμερικη εξεθεσαν σε δοκιμη Ατομικης Βομβας για καθαρα πειραματικους λογους παλι
Είναι ένας πόλεμος μεταξύ δύο πολιτισμών η κουλτούρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι κατηγορηματικά αρνητικός σε οτιδήποτε έχει να κάνει με βία σε βαθμό που λέω ότι όλες οι επαναστάσεις (και η Ελληνική) είναι καταδικαστέες. Θα μπορούσε να έρθει η ανεξαρτησία ανέμακτα. Σε ένα ιδανικό κόσμο δεν πρέπει να υπάρχει αντίδραση όταν κάποιος ζητάει την ανεξαρτησία του, είναι αυτονόητο δικαίωμα. Μα θα πούν κάποιοι "υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν 7.000.000.000 κράτη" ε και! μέτα από ένα διάστημα θα υπάρχουν και συνεργασίες και θα φτάσουμε στα 300 κράτη και μετά ίσως πάλι στο 1.000.000 κράτη...τι έγινε. Ο λόγος πρέπει να είναι το όπλο. Γιατί ο Άγιος Κωνσταντίνος κατέσφαξε για να εδραιώσει τον χριστιανισμό στην ρωμαική αυτοκρατορία? Γιατί ο Πότ πάλι κατέσφαξε τους συμπολίτες του για να εδραιώσει τον κουμουνισμό (και ο Μάο και ο Στάλιν). Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε για να εξαπλώσει τον Ελληνικό πολιτισμό?...όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό "ανωτερότητα σε αυτό που είμαστε", όλοι θέλουν να ξεχωρίζουν και να αισθάνονται διαφορετικόί. Δεν μπορούσαν οι παραπάνω κύριοι να πούν ότι είχαν να πουν χώρις βία και ξεσηκωμούς...ποιός ξέρει ίσως σήμερα είχαμε υιόθετήσει από μόνοι μας τον κουμμουνισμό (ή μετά από 200 χρόνια) ή τον χριστιανισμό. Υπάρχει και η θεωρία της επιβίωσης, δηλαδή σκοτώνω γιατί δεν έχω να φάω (ή θέλω περισσότερα), αλλά φίλοι μου πόσοι πόλεμοι έχουν γίνει γι'αυτό, ας αφήσουμε το γεγονός ότι η οικονομική θεωρία έχει δώσει λύσεις και σε αυτό.
Τέλος, αν οι ισλαμιστές νομίζουν ότι ο δικός τους πολιτισμός είναι καλύτερος... καλά κάνουν, δεν μας έχουν πείσει. Ο δυτικός πολιτισμός έχει τις βάσεις του στην Αναγγένηση, στο διαφωτισμό και στην βιομηχανική επανάσταση...δεν επιβλήθικε βίαια, πέρασαν 1000 χρόνια για να γίνει αλλά έγινε.
Τώρα για όσους λένε ότι είμαι ρομαντικός και ότι ο κόσμος δεν μπορεί να λειτουργεί με το τρόπο που προανέφερα, ίσως έχουν δίκιο αλλά θα έχουν και πόλεμο ή βία και δυστυχώς χαράμι τόσες ανθρώπινες ζωές.
Ο Μπίν Λάντεν είναι ακόμα ποιο επικίνδυνος γιατί θέλει να σκοτώσει όλους τους μη πιστεύοντες στον Αλλάχ (λιγο πολύ ότι έκαναν οι ναζί με τους εβραίους, μόνο που ο Λάντεν έχει ποιο ευρία γκάμα), τουλάχιστον ο Μπούς σκοτώνει για να εκδημοκρατήσει (με το τροπό που λειτουργούν οι δημοκρατίες σήμερα)τα κράτη και μετά βέβαια να κάνει business μαζί τους.
Κλαίμε για όλα...και για τους δίδυμους. Οι πολίτες τις ΝΥ πάντως δεν το άξιζαν...και κανένας πολίτης του κόσμου.
στην κυπρο ηρθαν δεν ξερω κι εγω ποσοι μεταναστες απο ιρακ και ιραν, ευτυχως που οι ντοπιοι εχουν αραβικες συνηθειες και τα βρισκουμε στον καφε, το κρεας και τη μουσικη...
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο το λιγο που μιλησα μαζι τους δεν εχουν καμια σχεση με το κορανι, και οι γυναικες τους ειναι πολυ "μοντερνες", απορω, καμια σχεση με τους αραβες της τηλεορασης
@pagis - ένα από τα ζητήματα που τέθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν και το ζήτημα των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης. Η γερουσιαστής Hillary Clinton κατέθεσε το Μάιο μια σχετική πρόταση νόμου, ενώ λίγο αργότερα ο σύζυγος της συμμετείχε στο τρίτο παγκόσμιο συνέδριο για την έγκαιρη προειδοποίηση. Είχε προηγηθεί, το 2004 άλλη σχετική πρόταση νόμου της ιδίας για την αναβάθμιση του 911 (του αμερικανικού κοινού αριθμού κλήσεως έκτακτης ανάγκης) που έγινε νόμος λίγο αργότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγους μήνες πριν η πολιτεία της Νέας Υόρκης είχε ξεκινήσει το έργο κατασκευής ενός δικτύου για επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης.
Θέλετε κι άλλα;
Στην Ευρώπη ακόμα αγωνισζόμαστε να βελτιώσουμε το 112 (το Ευρωπαϊκό 911). Δείτε σχετικά στο http://www.112petition.org κι αν θέλετε υπογράψτε και το σχετικό ψήφισμα. Στις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Αριθμό Έκτακτης ανάγκης θα βρείτε και ένα ενημερωτικό άρθρο (υπό αναθεώρηση, από όπου και τα στοιχεία για τους Clinton κλπ.) σχετικά με τις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Αγαπητοί φίλοι σας διαβάζω αλλά:
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν είμαι σε θέση να απαντήσω στα σχόλια. Η σύνδεση εκτός από πανάκριβη (και βέβαια διαμαρτυρήθηκα!) είναι και άθλια. Έφαγα μία ώρα να ανεβάσω ένα ποστ για την Κοπενχάγη και την στιγμή που το έσωζα κόπηκε η σύνδεση και το έχασα εντελώς. Δεν έχω το κουράγιο να το ξαναστήσω.
Συεχίστε, σας διαβάζω όσο μπορώ αλλά μην περιμένετε πολλά από μένα.
pagis
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μπους τζουνιορ και ο μπιν λαντεν ειναι δυο βουτυρομπεμπεδες των μεγαλων οικογενειων Μπιν Λαντεν της Σαουδικης Αραβιας και Μπους των Η.Π.Α. ΟΙ δυο οικογενειες ειναι πραγματι συνδεδεμενες μεσω κοινων κεφαλαιων σε πετρελαικες εταιρειες. Ισως αυτο εννουν στο σαιτ σχετικα με τον συνδεσμο
http://www.loosechange911.com/index_main.htm
οταν δηλωνουν οτι:
This film shows direct connection between the attacks of September 11, 2001 and the United States government.
@ Heinz
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς "σοσιαλισμό" προφανώς εννοείς αυτό που ο πολύς κόσμος αποκαλεί κομμουνισμό.
"- Αν ο σοσιαλισμός είχε κυριαρχήσει παντού, δεν θάχε λόγο να φοβάται.
- Τότε δεν θάχε κλειστά σύνορα, και η οικονομία του θα ανθούσε, αφού δεν θάχε αντίπαλο"
Aυτά δεν είναι "άσκηση φαντασίας" αλλά "ταξίδι στο απίθανο".
Ειδικά για το β', "ποιά οικονομία" του σοσιαλισμού (που θα ανθούσε);
"Good bye Mr. Lenin"!
Why are Muslims so powerless?
ΑπάντησηΔιαγραφήThere are an estimated 1,476,233,470 Muslims on the face of the planet: one billion in Asia, 400 million in Africa, 44 million in Europe and six million in the Americas. Every fifth human being is a Muslim; for every single Hindu there are two Muslims, for every Buddhist there are two Muslims and for every Jew there are one hundred Muslims. Ever wondered why Muslims are so powerless?
Here is why: There are 57 member-countries of the Organization of Islamic Conference (OIC), and all of them put together have around 500 universities; one university for every three million Muslims. The United States has 5,758 universities and India has 8,407. In 2004, Shanghai Jiao Tong University compiled an 'Academic Ranking of World Universities', and intriguingly, not one university from Muslim-majority states was in the top-500. As per data collected by the UNDP, literacy in the Christian world stands at nearly 90 per cent and 15 Christian-majority states have a literacy rate of 100 per cent. A Muslim-majority state, as a sharp contrast, has an average literacy rate of around 40 per cent and there is no Muslim-majority state with a literacy rate of 100 per cent. Some 98 per cent of the 'literates' in the Christian world had completed primary school, while less than 50 per cent of the 'literates' in the Muslim world did the same. Around 40 per cent of the 'literates' in the Christian world attended university while no more than two per cent of the 'literates' in the Muslim world did the same. Muslim-majority countries have 230 scientists per one million Muslims. The US has 4,000 scientists per million and Japan has 5,000 per million. In the entire Arab world, the total number of full-time researchers is 35,000 and there are only 50 technicians per one million Arabs (in the Christian world there are up to 1,000 technicians per one million). Furthermore, the Muslim world spends 0.2 per cent of its GDP on research and development, while the Christian world spends around five per cent of its GDP. Conclusion: The Muslim world lacks the capacity to produce knowledge. Daily newspapers per 1,000 people and number of book titles per million are two indicators of whether knowledge is being diffused in a society. In Pakistan, there are 23 daily newspapers per 1,000 Pakistanis while the same ratio in Singapore is 360. In the UK, the number of book titles per million stands at 2,000 while the same in Egypt is 20. Conclusion: The Muslim world is failing to diffuse knowledge.
Exports of high technology products as a percentage of total exports are an important indicator of knowledge application. Pakistan's exports of high technology products as a percentage of total exports stands at one per cent. The same for Saudi Arabia is 0.3 per cent; Kuwait, Morocco, and Algeria are all at 0.3 per cent while Singapore is at 58 per cent. Conclusion: The Muslim world is failing to apply knowledge. Why are Muslims powerless? Because we aren't producing knowledge. Why are Muslims powerless? Because we aren't diffusing knowledge. Why are Muslims powerless? Because we aren't applying knowledge. And, the future belongs to knowledge-based societies.
Interestingly, the combined annual GDP of 57 OIC-countries is under $2 trillion. America, just by herself, produces goods and services worth $12 trillion; China $8 trillion, Japan $3.8 trillion and Germany $2.4 trillion (purchasing power parity basis).
Oil rich Saudi Arabia, UAE, Kuwait and Qatar collectively produce goods and services (mostly oil) worth $500 billion; Spain alone produces goods and services worth over $1 trillion, Catholic Poland $489 billion and Buddhist Thailand $545 billion (Muslim GDP as a percentage of world GDP is fast declining).
So, why are Muslims so powerless?
Answer: Lack of education.
Η απάντηση μπορεί να βρεθεί στο άρθρο που παρέθεσα παραπάνω. Οι μουσουλμάνοι έχουν γαλουχηθεί για την ανωτερότητα του ισλαμικού πολιτισμού, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέποντας ότι δεν τα πάνε και τόσο καλά στον σύγχρονο κόσμο, επέρχεται η απογοήτευση. Την λύση την έχουν πάντα πρόχειρα: φταίνε οι δυτικοί που δεν αναγνωρίζουν την ανωτερότητα τους και ότι τους φθονούν. Κάνουν αναφορές στους σταυροφόρους, στον κοράνι, στους διάφορους άραβες και πέρσες διανοούμενους του μεσαίωνα κτλ. και η απογοήτευση κορυφώνεται εις το έπακρον.
Μία δεύτερη απάντηση είναι μπορεί να είναι η άποψη ότι η τρομοκρατία είναι η φωνή των αδυνάτων. Κάνοντας τις τρομοκρατικές ενέργειες σκοπό τους είναι να εισακουστούν τα προβλήματά τους και να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη, ώστε η τελευταία να ενεργήσει ως μοχλός πίεσης. Αυτό είναι τις περισσότερες φορές σωστό, εάν πρόκειται για καταπιεσμένες μειονότητες, και ως παράδειγμα φέρω τους Τσετσένους στην Ρωσία ή τους Κούρδους στην Τουρκία, αλλά και για τους Παλαιστίνιους σε περασμένες δεκαετίες, όταν η Αλ-Φατάχ έκανε τις αεροπειρατείες τις. Μόνον στην περίπτωση της Αλ-Καιντα αυτό δεν είχε αποτέλεσμα και ενήργησε ως ένα είδος μπούμερανγκ. Όχι μόνον η επιλογή του μέσου είναι λανθασμένη, αλλά και ο αποδέκτης. Εδώ η Αμερική είναι μόνον αντιπροσωπευτική της Δύσης και του Χριστιανισμού. Ερευνώντας τα αίτια και τι αντιπροσωπεύει η Αλ-Καιντα, κανείς βρίσκει ότι το Ίσlάμ sucks.Το ότι οι Αραβικές χώρες δεν τα πάνε καλά, παρ’ όλο τον φυσικό πλούτο που διαθέτουν, ας το αναζητήσουν αλλού. Ίσως μέσα στις δομές των αραβικών κρατών, ίσως στον πολιτισμό τους. Το Ισλάμ χρειάζεται ριζικής αναθεώρησης και το κοράνι πρέπει να ξαναγραφεί εξαρχής. Γεγονός παραμένει ότι ενώ υπάρχουν μετριοπαθείς μουσουλμάνοι, δεν υπάρχει μετριοπαθής Ισλάμ. Αντίφαση? Όχι, καμία.
Αφροδίτη "Μήπως χτυπηθήκαμε στην βολεμένη μας ζωή ευμάρειας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως θα μπορούσε να είμασταν εμείς σ’εκείνα τα γραφεία ή σ’εκείνα τα αεροπλάνα?"
όταν δουλεύεις εκεί έχεις δεχθεί όλο το ιδεολογικοπολιτικοκοινωνικο μοντέλο της Αμερικής ή Δύσης. Είσαι εν ενεργεία στρατιώτης χωρίς να το ξέρεις. Όπως είναι και ο μουλάς που θέλει να αποκεφαλίσουν μία γυναίκα γιατί απάτησε τον συζυγό της...αυτός κάποια στιγμή θα με βρεί μπροστά του, ιδίως όταν κοντρολάρει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
o kato patissia εγραψε
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ευγνωμονώ τον πρόεδρο Μπούς για ότι έκανε ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ."
Και γιατί ο Μπούς να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα ?
O πόλεμος στο Ιράκ αποδεικνύεται, δυστυχώς, σε μία στρατιωτική αποτυχία των ΗΠΑ. Όμως δεν επιθυμούν οι ΗΠΑ να τον αφήσουν στη μέση, όπως έκαναν αλλού. Πόσο θα αντέξουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη πλευρά όμως η στρατιωτική τους ικανότητα απομυθοποιείται στο Ιράκ. Και αυτό έχει πολυσχιδείς ενδεχόμενες - παγκόσμιες - συνέπειες για όσους προσπαθούν να κοιτούν μπροστά αντί να περιορίζονται στην ανάλυση των γεγονότων.
To Βιετνάμ κόστισε μεταξύ άλλωμ και συτον Λύντον Τζόνσον την υποψηφιότητα για νέα προεδρία. Από μόνος του αποφάσισε να μην κατέβει για το 1968.
Για να δούμε τι τζιμάνια ετοιμάζουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί για το 2008! Τζεμπ, Ρούντυ, Χίλαρυ, Ρόμπερτς, ........ Σβατσενέγκερ;;;;;; Ο Πάουελ θα ήταν σοβαρός υποψήφιος.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Nicholas_on_Europe
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε το post με τις θέσεις σου.
Μιας και ο ΝΔ δυσκολεύεται να συμμετάσχει στο διάλογο, μπορείτε να διαβάσετε δύο παλαιότερα κείμενά του για την 9/11:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή στη χώρα μας παρεξηγούνται τα πάντα, ας δηλώσω πως έχω διαφωνήσει ανοιχτά και δημόσια με τις περισσότερες αποφάσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου με συγκλόνισε. Αυτός ο συνδυασμός τεχνολογίας και μίσους με παγώνει ακόμα. Δεν με ενδιαφέρει αν έγινε στις ΗΠΑ και αν τα θύματα ήταν Αμερικανοί - η ουσία της πράξης παραμένει μοναδική στην ανθρώπινη ιστορία. Και βέβαια υπήρξε αφετηρία δεινών για όλη την ανθρωπότητα. Όπως κάθε τρομοκρατική πράξη, αντί να συνετίσει την εξουσία την έκανε πιο σκληρή και πιο ασύδοτη.
Τα δύο κείμενα που ακολουθούν εκφράζουν τις άμεσες αντιδράσεις μου στο γεγονός. Το πρώτο μου ζητήθηκε από την "Ελευθεροτυπία", η οποία δεν το δημοσίευσε. Εμφανίστηκε τελικά στο Greek-American Review (11.01) και ανθολογήθηκε από τον Μανώλη Βασιλάκη στο βιβλίο του "Καλά να Πάθουν!". Το δεύτερο εμφανίστηκε σε αφιέρωμα της "Απογευματινής".
H συνέχεια εδώ.
Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή---------------
Για oπoιoν ξερει Ιστoρια, η αναλoγια ειναι μεγιστη:
Ρηγας - Oσαμα Μπιν Λαντεν
Koλoκoτρωνης - Μωxαμεντ Αττα
Φαναριωτες - WASPoλακεδες αμερικανoλιγoυρηδες
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η παγκόσμια ανισoτητα και καταπιεση ειναι ανελεητη, και απανθρωπων διαστασεων.
ΟΥΑΙ ΤΟΙΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΕΥΣΙ
---------------
Ισxυει αυτo πoυ ειπε καπoτε ενας συγxρoνoς Γερμανoς φιλoσoφoς (oνoμα; ): Ο (Kρατικoς) νoμoς ειναι τo xρoνικo επεξελιγμα ενoς Eπιτυxημενoυ πρωην Tρoμoκρατη.
Πρoτιμω τoν νoμo (τρoμoκρατια) πoυ απoσκoπει στην μεγιστη ισoτητα ευκαιριων δημιoυργιας για τον μεγιστo αριθμo ανθρωπων. (Αυτo δεν επιτυγxανεται με εναν στρατo (των WASPηδων) πoυ λoγoδoτει μoνo στo 5% τoυ πληθυσμoυ της Γης,- αλλα επενεργει, (κατα βoυληση τoυ 5%) στo 80% αυτoυ τoυ πληθυσμoυ).
---------------
Για μενα, τo ψυxoλoγικo πρoφιλ τoυ Αττα ειναι διαφανεστατo: ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ. Μηxανικoς,-δηλαδη τoυ αρεσει να xτιζει/ΜΗΧΑΝΕΥΕΤΑΙ φιλoδoξα/μεγαλα πραγματα. (παρεμπιπτoντως, θυμησoυ τις διαφημισεις της Apple). Bαθεια ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ,- η ανατρoφη απo τoν σoβαρo δικηγoρo πατερα τoυ, και τo στυλ zωης τoυ,- θυμιζει απειρως κoντα, σε εμενα, τoν ΣΩΚΡΑΤΗ στoν Κρίτωνα. Bαθεια ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ: Eνα παιδι πoυ μεγαλωσε με τις ταινιες τoυ Xoλυγoυντ πoυ κανoυν καρικατoυρα τoυς Αραβες-βλακες καμηλιερηδες,- και απoθεωνoυν τoυς πανεξυπνoυς απoικιστες των πατρoγoνικων των Αραβων εστιων Σιωνιστες. (Eπιxειρηση Eντεμπε,-κλπ πιo πρoσφατα εργακια, με τoυς Eβραιoυς ως τoυς "σωτηρες της ανθρωπoτητας").
O τυπoς συντoμευσε τη zωη τoυ κατα τo ημισυ. Αλλα ΚΑΥΛΩΣΕ. Kαι εγινε τo ΕΙΔΩΛΟ, γενεων και γενεων μoυσoυλμανων, και εν γενει ανταρτων απo τoυς καταπιεσμενoυς, στo μελλoν.
YΓ: Παρεμπιπτoντως, o Αττα ειxε την ηλικια πoυ πεθαναν και o Μεγαλεξανδρoς και o Xριστoς. Δεν ειναι τυxαιo.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται πως περίμενα αυτή την τοποθέτηση από σένα, Νίκο, σε ένα θέμα που νομίζω πως έχει ξεσκεπάσει όσο λίγα την υποκρισία των Ελλήνων σοσιαλιστών/αριστερών και λοιπών προοδευτικών. Χωρίς να ψηφίζω την παραδοσιακή κοντόφθαλμη ΝΔ ή το λαϊκίστικο ΠΑΣΟΚ, στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την αποσιώπηση στην οποία αναφέρεσαι, τη φέρει η Αριστερά στη χώρα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως με τα όσα γράφεις. Προσωπικά, ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια είναι εξωτερική πολιτική σκληρότητας και βλακείας, πολιτική που είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως σε μερικά χρόνια θα γυρίσω ως μπούμερανγκ και θα σκάσει θεαματικά στα μούτρα τους. Και αν και είμαι και αμερικανίδα πολίτης τυπικά (έχω γεννηθεί στη Βοστώνη), πιστεύω πως αν ζούσα τώρα εκεί, μπορεί να ήμουν μία από τις μερικές χιλιάδες αμερικανών που μετακόμισαν στον Καναδά, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, για προφανείς λόγους. Και εννοείται πως είμαι κατά των πολέμων που ξεκινούν για ξεκάθαρα οικονομικούς, γεωστρατηγικούς λόγους, που ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που βγαίνει και λέει αυτός ο κακομοιράκος ο Τζωρτζ Μπους ο νεότερος. Οποιος δεν έχει διαβάσει τη Διπλωματία του Κίσσινγκερ, του προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνει. Νομίζω πως είναι ένα από τα βιβλία που μπορούν να δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα του τι σημαίνει μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός, καθώς επίσης και τον κυνισμό που ενίοτε τον διέπει.
Αλλά, έλεος... Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και φαύλο και δείγμα ιδεολογικής ανωριμότητας και μεροληψίας, να ξεχνά κανείς ότι εκείνη τη μέρα 3.000 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή με το φρικτότερο τρόπο... Οποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η βία γεννάει περισσότερη βία, μάλλον τελικά είναι αφελής.
Επανέρχομαι, με συνοπτικές απαντήσεις. Αλλά πριν από αυτό, να επισημάνω ότι χάρηκα ιδιαιτέρως όταν διάβασα προ ημερών σε φύλλο της Ελευθεροτυπίας σχετικό κείμενο της Βένας Γεωργακοπούλου, η οποία είχε το θάρρος να καυτηριάσει το ίδιο θέμα, από το βήμα που της προσφέρει μια εφημερίδα που διαβάζεται κατά μεγάλο ποσοστό από ανθρώπους της ... Αριστεράς. Προς τιμήν της.
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω κανένα από τα προηγούμενα σχόλια, δυστυχώς ήμουν αποκλεισμένη στις Κυκλάδες, απ' όπου επέστρεψα σήμερα με αεροπλάνο. Πρόλαβα όμως και διάβασα το σχόλιο του andy dufresne, ο οποίος πολύ καλά έκανε και θύμισε τα σχετικά κείμενά σου Νίκο. Τα οποία τα έχω διαβάσει κι εγώ, και θυμάμαι πως ήταν, αν δεν απατώμαι, η μόνη ... παραφωνία, στο γενικό αυτό κλίμα της αντιαμερικανικής υστερίας, που πλέον στη χώρα μας δεν αφορά μόνο την πολιτική, αλλά κι όλους αυτούς τους καψερούς ανθρώπους που έχουν την τύχη ή την ατυχία να ζουν στην επικράτειά της. Ε, όχι, δεν στέλνουμε στην πυρά ένα ολόκληρο έθνος, επειδή διαφωνούμε με την πολιτική της ηγεσίας του. Αντί να δαιμονολογούμε αδιακρίτως, ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται, απέναντι σε αυτό το έλλειμμα ανθρωπιάς που μαστίζει τόσο μεγάλο μέρος του πλανήτη μας ακόμη και σήμερα, εν έτει 2006. Κι ας αφήσουμε τις επικίνδυνες γενικεύσεις. Δεν πρόκειται να φέρουν καμία πρόοδο σε κανέναν τομέα. Παρόμοιας νοοτροπίας άνθρωποι με αυτούς που έπεσαν εκείνη τη μέρα στους Πύργους, ως αυτόχειρες, είναι και αυτοί που δολοφόνησαν μέλη ανθρωπιστικών αποστολών από τη Δύση, χρησιμοποιώντας τους ως ομήρους, για να τους εκτελέσουν τελικά. Ψυχρά και χωρίς κανένα σεβασμό στη ζωή και την αποστολή αυτών των ανθρώπων εκεί. Δεν μπορώ λοιπόν να βάλω ταμπέλες. Οι κακοί Δυτικοί και οι αθώοι Αραβες. Υπάρχουν και καλοί Δυτικοί και εγκληματίες Αραβες. Και προσωπικά το φανατισμό και το μίσος δεν το θέλω στη ζωή μου, ΑΠ'ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ. Είναι σκοτεινό αυτό το μίσος, το βαπτισμένο μέσα στο θρησκευτικό φανατισμό, τόσο που δεν θα έπρεπε να μας αφορά ως κοινωνία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Heinz υπάρχει και μια άλλη αντικειμενικότητα ... η πολιτική αντικειμενικότητα, αυτή δηλαδή που εκφράζεται μέσω της ομοφωνίας πολλών υποκειμένων :) Ελάτε τώρα, ναι γι αυτήν πρόκειται, για την αντικειμενικότητα της αγέλης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η αντικειμενικότητα μπορεί να τροφοδοτείται ΚΑΙ από τον θρησκευτισμό, ανάμεσα στα άλλα. Οπότε μάλλον δεν θα σας καλύψει σαν αντικειμενικότητα διότι εσείς φαίνεται πως ψάχνετε μάλλον περισσότερο την ΑΛΗΘΕΙΑ παρά την αντικειμενικότητα.
Εαν την βρείτε την τελευταία, σας παρακαλώ στείλτε την μου και εμένα ... σε καλό αμπαλάζ παρακαλώ με όμορφα φιογκάκια ;)
Τουλάχιστον όλοι φαίνεται να συμφωνείτε σε ένα: πως η Θρησκεία είναι το DNA κάθε πολιτισμού.
Κατά τα λοιπά τα υπόλοιπα περιστρέφονται γύρω απο μια θεματική:
Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε την γη.
Οι τρόποι της κυριαρχίας μπορεί να είναι πολιτισμένοι (κάνω πόλεμο για να επιβάλω την δημοκρατία, το τέλειο σύστημα δηλαδή, ???, καλά-καλά εννοώ το σύστημα που με συμφέρει ... ξέρετε τώρα με κυβερνήσεις ανδρείκιλα, επιχειρήσεις που ελέγχουν τους φυσικούς πόρους που χρειάζομαι, διαβρώνω το ηθικό του αντιπάλου προβάλοντάς του τον δικό μου -φυσικά ανώτερο πολιτισμό - κλπ, μην σας κουράσω τώρα με προφανείς επαναλήψεις γνωστών πολιτισμένων μεθόδων) ... μπορεί να είναι και απολίτιστοι (ό,τι και να λέτε εσείς ο Αλάχ είναι πιο δυνατός - σας συμφέρει να αλλαξοπιστήσετε αλλιώς ξεχάστε την ασφάλειά σας)
Απλά γεγονότα όπως η 9/11 μας εντυπωσιάζουν επειδή είναι μιας άλλης τάξης μεγέθους (μεγέθυνση) ... κατά τα άλλα η θεματική μας είναι η ίδια και απαράλαχτη:
επιβίωση και επικράτηση της μιας αγέλης πάνω στην άλλη. Βέβαια κάποιοι το κάνουν πιο πολιτισμένα (sic) ...
Δεν θα ξεχάσω τον κυνισμό ενός βρωμο-Εγγλέζου στο μετα-πτυχιακό που με αφορμή μια αναφορά στην Κύπρο και την εμπλοκή των Εγγλέζων, του είπα
"Είσαστε γενικά οι Εγγλέζοι τουλάχιστον ευγενικοί και πολιτισμένοι κατακτητές, όπου εξορμήσατε μεταδώσατε γνώση, επιστήμες και είσασταν ανεκτικοί και διπλωμάτες".
Γύρισε τότε κοιτάζοντάς με ειρωνικά και με έπαρση (όλο του το πρόσωπο φώναζε τι ηλίθιος θεέ μου) και μου απάντησε "He, he, it is because you are such a wanker and you get satisfaction being dominated, that is why domination appears to you civilised. Domination can never be civilised, it is just domination! But it suits you well! He, He!". Γελούσαν απο ειρωνία και μεγαλείο ακόμη και τα αυτιά του!
Sorry ... αλλά μου έχει μείνει αποθημένο ...
Λοιπόν το ερώτημα μπαίνει ως εξής:
Τι είναι πρωτιμότερο να κάνουμε ώστε να δαμάσουμε ένα άγριο τιγράκι το οποίο μπορεί να μας κάνει ζημιά:
α) Να το βάλουμε σ΄ένα κλουβί και να το χτυπάμε μ΄ ένα μαστίγιο μέχρι να ημερέψει; ... ή
β) Να το ταϊζουμε κροκέτες, ακριβώς 1 την ημέρα (ώστε να παραμένει αδύναμο), να μην το αφήνουμε να βγει έξω από το σπίτι μήπως τα πατήσει κανένα αυτοκίνητο ... να του έχουμε και ένα σπιτάκι 0,5x0,5 μέτρα ίσα-ίσα να ζει εκεί μέσα σκλαβωμένο;
Ποιά είναι η πρωτιμότερη μέθοδος για να το εξουσιάσουμε; Ε;;; Το κουίζ της βραδιάς ...
Αγαπητή Κακάσχημη μήπως έγινα τώρα και εγώ υπερβολικά κυνικός με την σειρά μου; Δεν νομίζω ...
Καλό ξημέρωμα ...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@gargoyle
ΑπάντησηΔιαγραφήναι, φίλε ή φίλη gargoyle, όντως αναπτύσσονται συχνά μονόλογοι. Γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για διάλογο, για ορισμένους από μας. Και σε ό,τι αφορά προσωπικά εμένα, αυτό μου συμβαίνει αρκετά συχνά τώρα τελευταία γιατί η δουλειά είναι πολλή και η αντοχή λίγη! Επειδή όμως αγαπώ το blog, και μου λείπει, έχω την ανάγκη να συμμετέχω έστω κι έτσι, από μακρυά, εν αντιθέσει με παλαιότερα, όταν ήμουν από τους πλέον λαλίστατους!
Ελπίζω αυτό να μην ενοχλεί ιδιαίτερα κανέναν. Αλλωστε, υπάρχει πάντα η επιλογή της προσπέρασης του σχολίου.
Σε ό,τι αφορά αυτόν καθ'αυτόν το διάλογο, προτιμώ την προσωπική κατάθεση του καθενός, χωρίς διάλογο, από κάτι τρομερές αντιπαραθέσεις που ξεκινούν χωρίς τελικά να καταλήγουν κάπου. Να, τώρα, πρέπει πάλι να αποχωρήσω. Θα μου άρεσε να έχω ένα δίωρο, ας πούμε, στη διάθεσή μου, ώστε να διαβάσω όλα τα σχόλια, και ενδεχομένως να συμμετάσχω και σε όποια συζήτηση έχει εξελιχθεί. Είμαι πολύ κουρασμένη όμως, και πρέπει να κοιμηθω...
Καλή νύχτα σε σένα και σε όλους τους υπόλοιπους που συνεχίζουν.
Και μερικές συνοπτικές απαντήσεις (ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές των προηγούμενων μηνυμάτων, αλλά αυτό το θέμα έχει φτάσει πλέον να μου προκαλεί πολλά νεύρα, και όχι θλίψη, όπως στο παρελθόν. Εξού και τα αυθόρμητα και μάλλον χωρίς ροή προηγούμενα σχόλια...)
ΑπάντησηΔιαγραφή* Ήταν ο "πόλεμος των πολιτισμών" - το καθαρό και αυθεντικό Ισλάμ εναντίον της άπιστης και διεφθαρμένης Δύσης (όπως το παρουσιάζουν οι δράστες του;)
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι οι δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύουν το αυθεντικό Ισλάμ. Πολλοί είναι οι Αραβες που θέλουν να κάνουν βήματα μπροστά ως κοινωνία, και που επιθυμούν να λήξει αυτός κύκλος της βίας και του αίματος. Και είναι κρίμα που μετά την επέμβαση του Ισραήλ στο Λίβανο, και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί, η Χεζμπολά κέρδισε πόντους, αντί να μειωθεί η επιρροή της στο λαό του Λιβάνου. Ελπίζω μόνο βραχυπρόθεσμα. Αυτό που έγινε την 11η Σεπτεμβρίου ήταν μια μεμονωμένη, θεαματικότατη τρομοκρατική επίθεση, στα σύμβολα της Δύσης. Τα σύμβολα όμως καταρρέουν και χάνουν σε δύναμη, όταν μιλάμε για ανθρώπους. Οταν μιλάμε για τη ζωή.
* Ήταν η εκδίκηση των φτωχών (οργανωμένη από πλούσιους) εναντίον της εκμετάλλευσης του Τρίτου Κόσμου από τον Πρώτο;
Ηταν μια αντίδραση. Λίγων και φανατικών, σε σύγκριση με τα εκατομμύρια των Αράβων που ασπάζονται το Ισλάμ. Αλλά όποιος βγει και πει ότι με αυτό που έγινε και με αυτά που ακολούθησαν, οι φτωχοί του Τρίτου Κόσμου έγιναν λιγότερο φτωχοί, ας το σκεφτεί δεύτερη φορά. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το χέρι των Αμερικανών οπλίστηκε καλύτερα από ποτέ, κάτι που επέτρεψε στην ηγεσία τους να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όσο απαιτούνταν για να καταφέρει αυτό που έτσι κι αλλιώς επιθυμούσε στην περιοχή. Ελεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου. Και οι φτωχοί είναι μάλλον φτωχότεροι.
* Ήταν η επανάσταση κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ (θυμηθείτε πως μέχρι τοτε δεν είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν ούτε στο Ιράκ).
Ολη αυτή η ιστορία γεννάει ερωτηματικά. Αν και προσπαθώ να μην πέφτω θύμα της συνωμοσιολογίας, αναρωτιέμαι ποια είναι τα αληθινά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον Μπιν Λάντεν και τον στρατό του. Εκπαιδεύτηκε στην Αμερική, χρηματοδοτήθηκε από την Αμερική, συνεργάστηκε με την Αμερική, για να καταλήξει να πολεμήσει στο πρόσωπό της τον Ιμπεριαλισμό; Αφελές.
* Ήταν η αντίδραση στην καταπίεση των Παλεστίνιων (οι οποίοι πουθενά δεν εμφανίζονται στις αρχικές διακυρήξεις της Αλ Κάιντα).
Νομίζω πως αυτό έχει ήδη απαντηθεί. Τώρα τελευταία άρχισαν να μιλούν για το Παλαιστινιακό. Μέχρι πρότινος φαινόταν να μην έχουν τίποτε κοινό με τον αγώνα των Παλαιστινίων.
* Υπήρξε τελικά κάποια συνωμοσία - και ποίων;
Δυσκολεύομαι να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση, όταν τα παιχνίδια που παίζονται είναι τόσο μεγάλης κλίμακας. Υπάρχει το ερώτημα που διατυπώνουν αρκετοί Αμερικανοί: Γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα όταν πρωτοέφτασε στα αυτιά των Μυστικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α. η πληροφορία για μαζικό τρομοκρατικό χτύπημα; Πιθανή απάντηση: Γιατί ποτέ δεν πίστευαν, ακόμη και οι πλέον σκληροπυρηνικοί Στρατιωτικοί του Πενταγώνου ότι θα γινόταν τέτοια επίθεση, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, και στο ίδιο τους το στρατηγείο. Ο πρωταγωνιστής της ντοκυμαντερίστικης ταινίας "Πτήση 93", για το αεροπλάνο που είχε στόχο το Λευκό Οίκο αλλά τελικά κατέπεσε "άδοξα", αναρωτιέται: Γιατί δεν μας είπαν τίποτε, θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει πολλά. Συνωμοσία, αφέλεια, αναποτελεσματικότητα, κυνισμός, τι απ' όλα;
Και - κυρίως - πόσο δυνατό ηταν το κίνητρο που να οδηγήσει στην αυτοκτονία δεκάδες μορφωμένους και ευκατάστατους ανθρώπους (τους δράστες) και στο θάνατα χιλιάδες αθώα θύματα;
Μόρφωση χωρίς ελευθερία και ελεύθερη σκέψη δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Για όσους ηγήθηκαν, δεν μπορώ να απαντήσω, για αυτούς που διέθεσαν εαυτόν προκειμένου να γίνει πράξη η 11η Σεπτεμβρίου, είναι σαφές πως η πίστη τους αποτελεί δυστυχώς προϊόν μιας απίθανης στρέβλωσης. Εκεί που η πολιτική και το συμφέρον συναντάει το απόλυτο ναρκωτικό, τη ντρόγκα που λέμε θρησκεία.
pagis
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό εκεί ξεκινάει ... την διαφορετικότητα των πολιτισμών. Ο Μπούς εκείνη την ώρα ξέσπασε στο Ιράκ γιατί είχε προηγούμενα - ήταν και ηλιθιότητα.
όλοι που κάνουν "μεταπτυχιακά" είναι εκτεθιμένοι όχι μόνο σε χαμένους ακαδημαϊκούς αλλά και στη ζωή
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι είναι αναμενόμενο για επί παράδειγμα οι έλληνες πολιτικοί ας πούμε να είναι άτομα που έχουν άπαξ εξευτελιστεί τουλάχιστον μία φορά μέσα σε χώρο ακαδημαϊκό και άπειρες άπαξ φορές δημοσίως
mirage, oσο και να ποναει, οι βρωμοαγγλοι εχουν ανωτερο κρατος, ανωτερα συστηματα, ανωτερη κουλτουρα και συμπεριφορα απο τη δικη μας, οχι επειδη ειναι πιο εξυπνοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδη δεν ειναι τυφλοθρησκοι και δεν ειναι υποτελεις στον Νομο της Οικογενειας οπως εννοειται η ελληνικη οικογενεια- (ο πραγματικος φασισμος στην ελληνικη κοινωνια και στην ψυχη του ελληνα)
Μηπως πραγματι ισχυει οτι συμπεριφερομαστε ακομα σαν ραγιαδες σε φεουδαρχες ? Νομιζω πως ναι. Τιποτα δεν αλλαξε απο την εποχη της τουρκοκρατιας. Μονο μερικοι τυπαδες γραψανε εκει μερικα ποιηματα, πηραν μερικα νομπελ, μετα καποιο αθλητες πηδηξανε καποια καγκελα, πεσανε με τα μουτρα στη γυμναστικη και πηρανε μερικα παγκοσμια και ολυμπιακα, και τωρα μιλαμε για "ελληνικο θαυμα", ελα χριστε και κυριε
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟΝ ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗ 1
Ο kontorevithoulis με ρώτησε :
«Και γιατί ο Μπούς να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα;»
Η ερώτηση αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ.
Ο kontorevithoulis ξέρει την άποψή μου, και ΕΠΙΤΗΔΕΣ «με σπρώχνει» να την εξηγήσω εδώ, επειδή του ίδιου του φαίνεται ΠΑΡΑΛΟΓΗ και «θεωρία συνομωσίας».
Θα μπορούσα να απαντήσω εύκολα, ότι ο Μπούς προωθεί κάποια Αμερικανικά συμφέροντα που αυτή την εποχή ταυτίζονται με τα Ελληνικά ( πετρελαϊκά ). Όμως, ΔΕΝ έχω αυτή τη γνώμη, η οποία άλλωστε είναι «φλού», χωρίς να βασίζεται σε στοιχεία..
Ποιά είναι η γνώμη μου;
1. Μου κάνει ΕΝΤΥΠΩΣΗ, πως όσοι σχολιάζουν την 11/9 δέν αναφέρονται καθόλου στο γενικότερο ΠΛΑΙΣΙΟ μέσα στο οποίο αυτή εντάσσεται! Η 11/9 είναι μιά κίνηση με τον «πύργο» στη διεθνή σκακιστική παρτίδα, που παίζεται ανάμεσα σε δύο αντιπάλους: το Αμερικανο-εβραϊκό λόμπι, και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι δύο «παίκτες», έχουν διαφορετικά ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
2. Η εποχή μας, είναι η εποχή της ανόδου της ΕΕ, η εποχή του Ευρώ. Όποιος νομίζει πως η ΕΕ αναπτύσσεται χωρίς εχθρούς, είναι αφελής. Η ΕΕ δέν έχει δικό της πετρέλαιο. Χωρίς αυτό, το Ευρώ θα αποτύχει και η ΕΕ το ίδιο. Οι πολιτικοί της ΕΕ εδώ και 16 χρόνια «παίζουν» ένα διεθνές πετρελαϊκό παιχνίδι για τον έλεγχο ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ του πετρελαίου της Κασπίας, μαζί με τη Ρωσσία. Αντίπαλος, το Εβραιο-αμερικανικό λόμπι, που ΔΕΝ θέλει την ισχυροποίηση της ΕΕ, χρησιμοποιώντας τους Τσετσένους, την Ουκρανία και τη Γεωργία κατά των Ρώσσων, και την Τουρκία με τον αγωγό Μπακού-Τσεϊχάν.
3. Οι «Ισλαμιστές φανατικοί τρομοκράτες» είναι οι Ταλιμπάν, που φτιάχτηκαν απο το Εβραιο-αμερικανικό λόμπι επι Κλίντον, με στόχο την κατασκευή ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ της «Unocal», που να βγάζει τα πετρέλαια της Κασπίας στον Ινδικό, μέσω Πακιστάν, αντίθετα στα Ευρωπαϊκά και Ρωσσικά σχέδια. Όχι μόνο ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ δέν είναι, αλλα είναι και ...μπίζνεσμεν!!!
- ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΣΕ ΛΙΓΟ -
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟΝ ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗ 2
Ολοκληρώνω την απάντηση στο «ΓΙΑΤΙ ο Μπούς να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα;»
4. Η Ελλάδα, με το σχέδιο Λάτση για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, είναι η «αιχμή του δόρατος» για τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα. Τα Βαλκάνια ΠΡΕΠΕΙ να είναι ειρηνικά, για να μπορέσει να φτιαχτεί ο αγωγός. Απ’ αυτόν, θα περνάει ΟΛΟ το πετρέλαιο του Καζακστάν ( Τενγκίζ ), που μέσω του αγωγού CPC καταλήγει στο Νοβοροσίσκ. Στο κονσόρτσιουμ CPC μαζί με τους Ρώσσους είναι και η Αμερικανική πετρελαϊκή Εταιρεία Chevron. Πρόσφατα, αυτή εκδήλωσε ενδιαφέρον να πάρει μερίδιο στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/λη. Υπάρχουν επομένως ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ συμφέροντα, που ταυτίζονται με τα Ελληνικά-Ευρωπαϊκά-Ρωσσικά, αντίθετα στα Εβραιο-αμερικανικά συμφέροντα, που ΔΕΝ θέλουν τον αγωγό της Αλεξ/λης. Αυτό, ίσως να δίνει μιά ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον kontorevithoulis..
5. Αλλα η πραγματικότητα είναι ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΗ. Η εξωτερική πολιτική Μπούς είναι εντελώς αντίθετη της πολιτικής Κλίντον, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα. Η πολιτική Μπούς ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με τα Ευρωπαϊκά και Ρωσσικά συμφέροντα. Επί Κλίντον, το πετρέλαιο πχ ήταν πάμφθηνο ( κάτω απο 10 δολ./βαρέλι, θυμάστε;;). Επί Μπούς, είναι πανάκριβο ( σχεδόν 100 δολ/βαρέλι!). Η ακριβή τιμή ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ, η οποία επι Μπούς ΔΥΝΑΜΩΣΕ ώστε να μπορεί να «νικήσει» στο παιχνίδι του πετρελαίου. Επι Κλίντον είχε αποδυναμωθεί, όταν ο Σόρος ΚΑΤΑΚΛΕΨΕ το 1990 όλο τον Ρωσσικό πλούτο με Χρηματιστηριακές τεχνικές. Πήγε να κάνει το ίδιο και με τους Άγγλους, αλλα δέν πέτυχε. Οι Άγγλοι ήτανε ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ, επειδή η BP είναι Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ του παιχνιδιού των πετρελαίων της Κασπίας. Η BP, με την Ιστορική εξαγορά της Αμερικανικής Amoco, απέκτησε τον έλεγχο του κονσόρτσιουμ AIOC που εξάγει το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν, διώχνοντας τους Εβραιο-αμερικανούς απο την Κασπία, και βάζοντας εκεί τους Άγγλους και την ΕΕ..
6. Ο Μπλέρ κατευθύνει τον Μπούς στην εξυπηρέτηση των Ευρωπαϊκών συμφερόντων. Και με αυτή την έννοια, ο Μπούς νιάζεται για την Ελλάδα...
- ΤΕΛΟΣ -
Λευτέρη έχεις μπεί για καλά στην πάλη μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικάνων...το κάνεις και εσύ όπως οι Αθηναίοι με τους Θεσσαλονικιούς (ή και το ανάποδο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΖώ στην ΝΥ και έχω συναντήσει αρκετούς Αμερικάνους να μιλάνε έτσι για του Ευρωπαίους - με έχει τσαντίσει.
Πέρα ότι είναι άσχετα με το θέμα μας δεν έχουν και υπόσταση. Οι Άγγλοι έτσι συμπεριφέροντε και στην Αγγλία, δεν είναι ότι τα κάνουν όταν έρχοντε Ελλάδα...τέλος πάντων δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι και να λέμε Ευρωπαίοι. Δεν κρίνουμε συλλογικά.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ 11/9
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να κλείσω για μενα αυτό το κεφάλαιο με το να απαντήσω αν νικηθήκαμε από την τρομοκρατία. Ζω σε μια χώρα που με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και που δεν σταματά να με βοηθά να βελτιώνομαι. Μια χώρα που έχει τονίσει όσο καμιά άλλη την αξία της τολμηρής καινοτομίας και της στήριξης στον εαυτόν σου και όχι στο κράτος. Που κτίζει ένα τεράστιο αντικαρκινικό χάρις στις δωρεές της ντόπιας ομάδας φουτμπολ, των εστιατορίων Chile’s και τις ατομικές προσπάθειες ενός πολιτικού. Που έχει ανοίξει τις πόρτες των πανεπιστημίων σε όποιον έχει μεράκι να μάθει, όσο μεγάλος και να είναι. Που το 1998 έστειλε τον 78χρονο John Glenn για ακόμα μια φορά στα άστρα. Που αν σε δει εργατικό και ικανό σου λέει “You too can reach the stars.”
Και από την άλλη σκέφτομαι τον Οσάμα, στην υγρή σκοτεινη του σπηλιά να ονειρεύεται δόξες και να σκηνοθετει διεστραμένα παραληρηματικά βίντεο.
Εγώ αυτό το Σάββατο θα παω για ψάρεμα. Αυτός, τι σχέδια έχει;
Και αναρωτιέστε αν νικηθήκαμε; HΕLL NO! Ποτέ! Ούτε για μια στιγμή.
Απλα, πονέσαμε.
Αγαπημένε ΝικόΔημε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σας μέρα!
Με απέραντη αγάπη
Α.
blade runner said...
ΑπάντησηΔιαγραφήένα θέμα που νομίζω πως έχει ξεσκεπάσει όσο λίγα την υποκρισία των Ελλήνων σοσιαλιστών/αριστερών και λοιπών προοδευτικών. [...] η μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την αποσιώπηση στην οποία αναφέρεσαι, τη φέρει η Αριστερά στη χώρα μας"
Προφανώς μου διαφεύγουν πολλά πράγματα. Εκτός αν η αγαπητή blade runner θεωρεί ότι είναι υποκρισία το να μην καταπίνεις αμάσητη την προπαγάνδα που σου σερβίρουν (κι εδώ δεν εισηγούμαι ότι τα γεγονότα της 11/9 ήταν προϊόν συνωμοσίας ή κάτι τέτοιο). Επίσης δεν κατάλαβα από την σειρά σχολίων της blade runner τι ακριβώς αποσιώπησε η Αριστερά στη χώρα μας με τη φοβερή δύναμη του <10% που έχει!
Και μετά τα - αν πολλοίς προβοκατόρικά - ερωτήματά μου επιτρέψτε μου και μια τοποθέτηση: Στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" η πλάστιγγα έχει αναμφίβολα γείρει προς τη μεριά της Αλ Κάιντα! Και δεν είναι τόσο ότι κέρδισαν στις εντυπώσεις, όσο ότι πέτυχαν να ψηφιστούν νόμοι όπως ο Patriot Act, να περισταλούν τα δημοκρατικά δικαιώματα κι οι ελευθερίες των λαών της Δύσης και γενικά να μας βάζουν να καταστρέφουμε συστηματικά όλα εκείνα που είχαμε να λέμε πως μας ξεχωρίζουν από το φονταμενταλιστικό Ισλάμ. Αντί, με το παράδειγμά μας, ν' αποκόψουμε τους Μουσουλμάνους από την Αλ Κάιντα τους σπρώχνουμε στην αγκαλιά της. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας!
@mirage
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμμία ΑΛΗΘΕΙΑ δεν ψάχνω.
Αυτό που λέω είναι, καθείς και οι αλήθειες του, και ΔΕΝ θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
(Deja vu: Αυτή ακριβώς η κουβέντα έχει ξαναγίνει. Στο ρόλο του Mirage τότε ήταν ο Heinz και στο ρόλο του Heinz, ο ΝΔ!!!)
Όντως είναι συγκλονιστικό γεγονός η 11η Σεπτεμβρίου, αν και δεν νομίζω πως είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος και σε "ποιότητα" τρομοκρατικό χτύπημα από εκείνο των Αμερικανών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Αυτό που με συγκλονίζει ακόμη περισσότερο όμως, είναι η πιθανότητα (σχεδόν βεβαιότητα σήμερα) πως το όλο συμβάν έγινε σε "συμφωνία" με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου αυτή να έχει το άλλοθι για τους περαιτέρω πολέμους της: Ιράκ, Αφγανιστάν κτλ. Με τρομάζει το πόσο κυνικοί άνθρωποι διοικούν αυτόν τον κόσμο. Πολιτισμένοι Χίτλερ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ: Όποιος θέλει μπορεί να απευθυνθεί και στο blog μου http://patsman.blogspot.com) για την 11/09.
@ Lefteris
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα ότι έχεις δίκιο σε άλλο σχόλιο, αλλά από στερεότυπα dear Lefteris έχεις δώσει ρεσιτάλ σε 2-3 πρόσφατα. Και δεν είσαι ο μόνος. Βάλε και λίγω Ντόλμου ή κάτι άλλο, όχι τόσο στέρεο, πληζ!
@ Mirage
Και σε ποιό τιμημένο βρετανικό ίδρυμα τυγχάνει να διδάσκει ο εν λόγω διανοητής; "Ας πρόσεχες" (τι θυμίζει τώρα αυτό)! Ας "επένδυες" τα λεφτά σου για μεταπτυχιακά σε άλλο ίδρυμα ή σε άλλο μάθημα ή σε άλλη χώρα (π.χ. ΗΠΑ, που οι μισθοί των καθηγητών είναι γενικά πιό χάι)
ΠΕΡΙ "DOMINANCE"
Πολύ μεγάλη η συζήτηση για το τι συνιστά dominance τι όχι. Ας μιλήσουν π.χ. και ορισμένες κυρίες, π.χ. για το ματσίσμο ορισμένων males, ανεξάρτητα και πέρα από εθνικότητες.
Σε κάθε χώρα και σχολή υπάρχουν οι εξυπνάκηδες καθηγητές που βγάζουν τα απωθημένα τους στους φοιτητές τους. Γνωστό ανά την οικουμένη. Γι αυτό Mirage, εκεί κόλλησες, στο τι σου είπε ΕΝΑΣ καθηγητές στο Μάστερ; Δίκιο είχες στην παρατήρηση σου, εσύ περισσότερο. Η απάντηση του καθηγητή σηκώνει πολύ ανάλυση. Αλλά και του Λεφτέρη.
Άλλοι λαοί έχουν κράτη και συστήματα. Το δικό μας ατού είναι στο άτομο, στον Έλληνα, που ξέρει να στέκεται και σε Αγγλία, και σε ΗΠΑ, και σε Γερμανία, και παντού στον κόσμο. Αυτό είναι το ατού μας. Ως άτομα. Αυτοί έχουν κράτη, εμείς χώρα και άτομα.
Και μην ξαχνάμε ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης ξεπεσμένες (πρώην) superpowers είναι. Που δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το σοκ. Εμείς τουλάχιστον το έχουμε ξεπεράσει (είχαμε και 2300 χρόνια για αυτό, και αφήσαν οι αρχαίοι και έναν άλφα πολιτισμό πίσω τους, νάναι καλά).
Περί στατιστικής (τι άλλο) συσχέτισης θανάτων στα 33 δεν θα κανω σχόλιο. Τι να απαντήσει κανείς σε τέτοιου είδους συσχετίσεις;;;
Πότε θα πάμε επιτέλους Κοπενχάγη;;;;; "Ανταπόκριση" ΝΔ περιμένουμε!!!!
Η ηγεσία των ΗΠΑ γνώριζε για το χτύπημα, το επιζητούσε και το άφησε να γίνει για να βρει πάτημα για τις αλητείες που κάνει τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλωστε δεν κυβερνά ο ημιβλαξ-Μπους αλλά ο Ντικ-Halliburton.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Στέλιο Κούλογλου για τις εκπομπές του σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου.
Ο Στέλιος είναι μια όαση στην απέραντη δημοσιογραφική ευήθεια που κυριαρχεί.
doc
Αγαπητή Πανάσχημη και λοιποί φίλοι Αμερικανοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην 11/9/2001 ΔΕΝ νικηθήκατε ούτε κατά διάνοια. Τουναντίον, δείξατε στον κόσμο (π.χ. οι ήρωες επιβάτες της γνωστής πτήσης, οι πυροσβέστες, κ.α.) μεγάλη στόφα λαού!
Την 11/9/2001 δεν κτυπηθήκατε άλλωστε μόνον εσείς, οι Αμερικανοί (όπως έγραψα ήδη σε άλλο σχόλιο).
Όμως, η διεθνής εικόνα του military & "intelligence" status σας δέχθηκε ισχυρή υποβάθμιση. Αυτό όμως δεν ήταν καλό για την παγκόσμια ισορροπία! Άνοιξε ορέξεις "dominance" σε πολλούς μικρομεσαίους κακοθελητές ανά τον κόσμο. Και ο ΟΗΕ κοιμάται ύπνο βαθύ!
ΥΓ. (Προς Anula2 νομίζω). Περί οικογενειοκρατίας.. Ας μην στηρίζουμε έμμεσα τις όχι και τόσο αποδεδειγμένες απόψεις Φουκουγιάμα περί high/low trust χωρών! Βλέπετε τα αμερικανικά think tanks κυριαχούν και στις ιδέες. Αλλά δεν συμφωνούν μεταξύ τους (ευτυχώς, πολυφωνία/πλουραλισμός ιδεών στα USA think tanks, αυτή είναι η ισχύ τους!!!!!)
Ωραία τα γεωπολιτικά παιχνίδια αλλα χωρίς τον "μοχλό" του φανατισμού δεν θα κατέληγαν πουθενά.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.huffingtonpost.com/sam-harris/bombing-our-illusions_b_8615.html
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικολας
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΠάρχει ένας κωμικός εδώ, τον λενε Borowitz, και η στήλη του φτάνει στο mailbox σου δωρεάν. Μια που δεν μας αντιπαθείς, διάβασε τι έγραψε σήμερα για το διαζύγιο της Γουίτνευ Χιούστον (με την οποία ο Οσάμα ήταν ερωτευμένος σύμφωνα με τη βιογραφία πρώην ερωμένης).
Bin Laden Celebrates Whitney Houston’s Divorce By Cancelling Jihad
Vows to ‘Pick Up the Pieces’ With Platinum-Selling Diva
Osama bin Laden, whose alleged crush on singer Whitney Houston has fueled media speculation in recent weeks, reacted to the news of Ms. Houston’s split from her husband Bobby Brown by calling off his worldwide jihad.
Just hours after news outlets reported that Ms. Houston had filed for divorce from the headline-grabbing Mr. Brown, the al-Qaeda terror mastermind appeared on the Arabic-language Al-Jazeera network to profess his love for her and to cancel his struggle against the infidels.
Addressing Ms. Houston directly, the world’s most wanted man said that he was giving up his battle with the West “to pick up the pieces” after her split with Bobby Brown.
Saying that he would not rest until the singer was known as “Whitney bin Laden,” the al-Qaeda madman painted a picture of domestic life together in his cave in the mountainous region between Afghanistan and Pakistan.
“I want to have a family with you, Whitney,” he said on the chilling videotape. “I believe that children are our future.”
In Washington, President Bush responded to Mr. Bin Laden’s video, using a nationally televised address to call Whitney Houston the new front in the war on terror.
“If we allow the terrorists to win Whitney Houston, that will be sending them a very dangerous message,” Mr. Bush said. “And then it will only be a matter of time before they try to marry Mariah Carey.”
Elsewhere, British Prime Minister Tony Blair said he was looking forward to leaving office so he could spend more “alone time” with President Bush.
@ Πανάσχημη
ΑπάντησηΔιαγραφήNot that funny, to be honest. Και δεν συμφωνώ με το να εμπλέκει/αξιοποιεί ο εν λόγω κωμμικός τόσο απερίσκεπτα το όνομα της εν λόγω τραγουδίστριας για να κάνει αμφιλεγόμενης ποιότητας χιούμορ, δωρεάν ή όχι.
Αγαπητή "Πανάσχημη", στη φίλη χώρα σου, ορισμένοι επαγγελματίες σχολιαστές και άλλοι opinion professionals (πολύ διαδεδομένο το επάγγελμα) έχουν "ξεφύγει" λίγο και προάγουν εκουσίως πιασάρικες και ακραίες θέσεις (και όχι συλλογιστική) για να έχουν προσωπική απήχηση (κοινό, οπαδούς) ως μη-ΜΜΕ. Π.χ. η γνωστή ("εκ δεξιών") Anne και ο γνωστός ("εξ αριστερών") Micheal. Τάδε ανέλυε και γνωστή σας ΝΥ εφημερίδα προ μηνών. Μεταπηδούν δε από την μία άκρη στην άλλη, χωρίς πολλά προβλήματα. Αρκεί να είναι άκρη για να έχει οπαδικού τύπου πελατεία. Μην αναφέρω παραδείγματα.
Στην Ευρώπη, το σχετικό άθλημα δεν έχει πόλύ άνθιση, επαγγελματικά, πλην ίσως της Βρετανίας. Παρατηρείται όμως στους πολιτικούς (αντί των σχολιαστών).
Γι' αυτό πολύς κόσμος στις ΗΠΑ δεν διαβάζει πλέον /opinion "αναλύσεις" και παρακολουθεί σήριαλ και lifestyle news. Και, δυστυχώς, εκλέγει προέδρους τύπου W, η φίλη Αμερική. Από όλα έχει η Αμερική. Γι΄ αυτό τη ζηλεύουν πολλοί, θεωρώ!
Με την Κοπενχάγη, τι γίνεται!!!
@nickolas_on_USA
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστουμε για το μαστιγιο. Δεν αφησες και τιποτα ορθιο. Εγω διαβαζω πολυ Φουκογιαμα και η Πανάσχημη βλεπει πολλα αμερικανικα σηριαλς.
Να θυμησω οτι η Κοπενχάγη εφαγε το επομενο ποστ και ταιζει τον Δονγατο με κουπονια, ουτε asylum seeker στην Βρεττανία να ηταν.
@vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε vrennus, μπορεί η Αριστερά στην Ελλάδα να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μικρότερη του 10% όπως σωστά επισημαίνεις, ταυτόχρονα όμως είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με το χώρο έκφρασης των πλέον δημοκρατικών ευαισθησιών μιας κοινωνίας. Κατά συνέπεια, προσωπικά θα περίμενα στο σύνολό της να επιδείξει αντίστοιχη ευαισθησία τόσο για τα αθώα θύματα από τον πόλεμο στο Ιράκ, όσο και για τα 3.000 αθώα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Παρακάτω, παραθέτω και το σχετικό κείμενο της Β. Γεωργακοπούλου από την Ελευθεροτυπία (δυστυχώς δεν έχω μάθει να βάζω links, χτυπήστε με, και συγχωρήστε μου την κατάχρηση χώρου!!!):
Ούφο ή αναίσθητοι;
Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος σ' αυτό τον πλανήτη που να μη σκεφτεί σήμερα, κάποια στιγμή, τους Δίδυμους Πύργους να πέφτουν. Ακόμα και ο Μπιν Λάντεν θα χαρίσει λίγες από τις ιερές σκέψεις του στους 3.000 νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σχεδιάζοντας με ηδονή τους επόμενους.
Θέλω να πω ότι πρέπει να είσαι ούφο ή αναίσθητος για να μη θυμηθείς σήμερα το γεγονός και τους νεκρούς που άφησε πίσω του. Πρώτα στη Νέα Υόρκη. Και στη συνέχεια στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Μαδρίτη, το Λονδίνο και πάει λέγοντας.
Κι όμως. Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, που διάλεξε «συμβολικά» τη σημερινή μέρα για να διοργανώσει στο Θέατρο Πέτρας αντιπολεμική συναυλία και να πει «ένα μεγάλο ΝΑΙ στον πολιτισμό της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών», δεν βρήκε ούτε μία λεξούλα γι' αυτούς στους οποίους, κυρίως, ανήκει η μέρα.
Ούτε στο ίδιο το δελτίο Τύπου που έστειλε. Ούτε και οι δύο κορυφαίοι τραγουδιστές μας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς, που θα βοηθήσουν με το τραγούδι τους να μαζευτούν απόψε και λίγα χρήματα για τις ανάγκες των διοργανωτών.
Κανένας δεν είχε την ευαισθησία να αναφέρει τους 3.000 αθώους Αμερικανούς, θύματα της Αλ Κάιντα. Να τους αναφέρει, βρε αδερφέ μου, έστω en passant, ακροθιγώς, μασημένα, με χαμηλωμένα μάτια από αμηχανία και ντροπή. Και να περάσει μετά με την ησυχία του και με υπερηφάνεια στους άλλους νεκρούς, για τους οποίους η ελληνική Αριστερά προτιμά να κρατάει τα δάκρυά της. Τους νεκρούς στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στο Ιράκ.
Ομολογώ, πάντως, πως καμία εντύπωση δεν μου έκανε η στάση αυτή του Κοινωνικού Φόρουμ.
Μεγάλο κορίτσι είμαι, την περίμενα. Και ούτε που θα τη σχολίαζα -πεταμένα λόγια- αν εκδηλωνόταν μια άλλη, ουδέτερη μέρα του χρόνου. Εχει κάθε δικαίωμα το Κοινωνικό Φόρουμ να μην πολυσκοτίζεται για τα θύματα της τρομοκρατίας όταν αυτά έχουν αμερικανική υπηκοότητα.
Οταν, όμως, διαλέγει, συμβολικά την 11η Σεπτεμβρίου για να εκφράσει την «πολιτιστική του αντίσταση στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και του Αφγανιστάν», μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω ότι όχι απλώς δεν πολυσκοτίζεται γι' αυτά, αλλά ίσως και να τα θεωρεί δικαιολογημένα."
Ούφο ή αναίσθητοι λοιπόν, εκεί στο Κοινωνικό Φόρουμ; Αναρωτιέμαι κι εγώ.
Σε ό,τι αφορά δε το δεύτερο σκέλος του σχολίου σου, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Ελπίζω να μην με παρεξήγησες τόσο που να πιστέψεις ότι το να καυτηριάζω την απάθεια της Αριστεράς στο όλο θέμα, σημαίνει ότι συμπαρατάσσομαι με την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α.
Το συγκεκριμένο σχόλιο αφορούσε τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εκατέρωθεν, κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποσιωπείται.
Καλό απόγευμα!
Αν η 9/11 δεν μπόρεσε να μας δώσει να καταλάβουμε ότι η τρομοκρατία ΔΕΝ παλεύεται έτσι εύκολα, ότι ΔΕΝ μιλάει μόνον το θρησκευτικό πάθος, παρά οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα πρωτίστως και όλο το υπόλοιπο είναι το ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ (τι, ο Μεγαλέξανδρος, οι σταυροφορίες, όλη η αποικιοκρατία να το πω αδρά ήταν άλλο?) και κυρίως ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, πραγματικά δεν ξέρω ΤΙ άλλο θα μπορούσε να μας ξυπνήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δηλώσεις "καλά να πάθουν" (συγχέοντας τον άμαχο πολίτη με την εξωτερική πολιτική αρρωστημένων μυαλών), "δεν έσταξε ούτε δάκρυ" / "τα δάκρυα είναι γελοία"(!) για τα θύματα και "εμείς νικήσαμε, μπράβο μας, ζήτω" είναι το λιγότερο άστοχες.
Δεν νικάς αν δεν μπορείς να διασφαλίσεις την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη . Το να μπορείς να πας για ψάρεμα π.χ. όσο ο τρομοκράτης... σαπίζει σε μια σπηλιά, δεν είναι ελευθερία. Αγνοια είναι. Επικίνδυνη.
Και η τρομοκρατία δεν σκοτώνει τους άμεσα υπέυθυνους, αλλά απλό κόσμο. Οπότε καλό ψάρεμα. Με τη νίκη!
Λοιπόν, να ελπίζεις μπορείς. Η ζωή δεν σταματάει (ευτυχώς).
Αλλά νίκη αυτό ΔΕΝ είναι.
dot.hakers, stavros katsaris, doctor, afro, paragrafos, taki, ypokeimeno, doysseas, sspyros, yannis h, num2006, losangelina, epikairos, patsman, χαίρομαι που διάβασα τις ψύχραιμες απόψεις σας, που δίνουν έμφαση στη σοβαρότητα (και το σερβίρισμα) της κατάστασης και δεν την περιορίζουν σε κάτι ακόμη "πολεμικό-και-τι-έγινε".
Και κάτι ακόμα: αν νομίζει κάποιος εδω μέσα ότι σκοπός του μπλογκ του Ν. Δήμου είναι η παράθεση παράλληλων μονολόγων στα ποστς του και το να μην διαβάζει κανείς τα σχόλια (όπως -κρίμα- κατ'επανάληψη έχει γράψει καλή σχολιάστρια), ή εκείνος είναι στραβός, ή εγώ στραβά αρμενίζω...
@georgesoul
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαπιστώνω με λύπη ότι μάλλον έχω παρεξηγηθεί και από σένα φίλε μου. Εξηγούμαι λοιπόν:
Διαβάζω ΟΛΑ τα σχόλια σχεδόν σε κάθε post, απλώς δεν έχω πάντα το χρόνο να το κάνω εγκαίρως! Το κάνω όμως εκ των υστέρων... Γι'αυτό λοιπόν, όταν μπαίνω στο blog, και θεωρώ πως έχω κάτι να καταθέσω σε σχέση με συγκεκριμένο post, το κάνω όσο πιο άμεσα μπορώ, για να μην είμαι ετεροχρονισμένη. Και κατόπιν, προσπαθώ να βρίσκω χρόνο και ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ!!! Απλώς ξεκαθαρίζω στην αρχή ότι δεν έχω διαβάσει ό,τι προηγείται, ως προκαταβολική συγνώμη σε περίπτωση που γράψω πράγματα που έχουν ήδη ειπωθεί.
Οπως εξήγησα και χθες στο φίλο gargoyle, που κι εκείνος δυστυχώς βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα, και για να το κάνω ακόμη πιο σαφές αυτό που εννοώ, δεν καταφέρνω να διαβάζω τα σχόλια εγκαίρως τώρα τελευταία, γιατί έχω πολλή πολλη δουλειά... Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περνάω και 13 ώρες στο γραφείο, και συνήθως το μόνο διάλειμμα που καταφέρνω να κάνω είναι για να φάω, και αυτό μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή...
Ελπίζω να έγινα κατανοητή και να μην υπάρχει ακόμη η εντύπωση ότι για κάποιο λόγο αδιαφορώ για το διάλογο που γίνεται στο blog.
:)
Εχω γράψει άλλωστε στο παρελθόν, ότι αυτός κυρίως είναι και ο λόγος που το επισκέπτομαι καθημερινά, έστω και αν δεν έχω πάντα χρόνο να σχολιάσω...
Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτό που έγραψα για την παράθεση απόψεων σε αντιδιαστολή με το διάλογο, νομίζω ότι ήμουν σαφής. Αλλά πάλι παρεξηγήθηκα... Εγραψα λοιπόν:
"προτιμώ την προσωπική κατάθεση του καθενός, χωρίς διάλογο, από κάτι τρομερές αντιπαραθέσεις που ξεκινούν χωρίς τελικά να καταλήγουν κάπου."
Οταν όμως ο διάλογος είναι διάλογος, τον χαίρομαι εξίσου με τους υπόλοιπους.
Αυτά!
@Mirage
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μια παράγραφο άνοιξες καινουργιο topic. Αφου μας βλέπεις ρε παιδάκι μου οτι είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα ελευθερίας(όταν είμαστε το παθητικό μέρος της σχέσης) γιατί τα κάνεις αυτά; Θα συμφωνήσω με τον pagis με καουμπόικο τρόπο: Κάψε με, σκότωσέ με, βίασε με και πέτα με αλλά μη με υποχρεώνεις να σκέφτομαι όπως εσύ, μη μου επιβάλλεις την κουλτούρα σου και μην αφανίζεις τον πολιτισμό μου, όσο ασήμαντος κι αν είναι. Δεν υπάρχει τίποτα το ευγενές στον κατακτητή που πάντα θα αντιμετωπίζει τον κατακτημένο σαν περιουσιακό στοιχείο, του οποίου τη μοίρα και τον τρόπο ζωής ορίζει. Σ αυτές τις περιπτώσεις το μη χείρον δεν είναι βέλτιστο.
ΥΓ. Μήπως να ποστάρει ο οικοδεσπότης κάτι σχετικό;
@ anula2
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλτάτη,
Φιλοαερικανός είμαι, και σφόδρα, αλλά διαβάζω πολλές αμερικανικές πηγές ειδήσεων, ανάλυσης και σκέψης, σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Και ως φιλοαμερικανός έχω και δικαίωμα κριτικής του φίλου. Δεν είμαι υποταγής. Ούτε τσιφ ουίπ σε βρετανικό κόμμα είμαι όμως. Ούτε μου αρέσει να μιλούν ισοπεδωτικά γαι τη χώρα μου, την Ελλάδα, όπως έκανες σε ένα σχόλιο σου, φιλτάτη Anula2. Έλληνας και Ευρωπαίος είμαι και μετά φιλοαμερικάνός. Αλλά πολύ. Έχω "ακουμπήσει" δε πολλά λεφτά στην Αμερικανική οικονομία. Άρα το δικαίωμα κριτικής της φίλης, ως φίλος και "χρηματοδότης" της, το έχω και το ασκώ. Δεν θεοποιώ τις ΗΠΑ ούτε κανέναν φίλο ή φίλη.
Ούτε και την ΕΕ.
Απλά να σας ενημερώσω πως το blog σας και οι κατά καιρούς "θέσεις" σας,αυτές τις μέρες,σχολιάζονται στο φόρουμ του pathfinder.
ΑπάντησηΔιαγραφήwww.pathfinder.gr ...forums και στο search πληκτρολογήστε τ όνομά σας,αν σας ενδιαφέρουν τα εκεί γραφόμενα
Καλησπέρα
@ georgesoul
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το θάρρος της εκτίμησης που τρέφω προς το πρόσωπό σας, επιτρέψτε μου μια παρέμβαση:
Αν και η αγαπημένη blade runner δεν χρειάζεται δικηγόρους, σας λεω ότι ο βίος και η πολιτεία της εδώ μέσα τόσους μήνες, μας έχουν πείσει ότι ουδέποτε θα μπορουσε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να πράξει, κάτι που θα υποτιμούσε τους συν-φιλοξενουμένους του αγαπημένου μου ΝικόΔημου.
Μην πιάνεστε από μια κουβέντα της και την παρεξηγείτε. Εχει και οι blade τις ίδιες ευαισθησίες με σας και με πολλους άλλους εδώ μέσα. Χώρια που είναι σπάνιος, κατά τη γνώμη μου, άνθρωπος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που λέει "γράφω το σχόλιο χωρίς να έχω διαβάσει τα προηγουμενα". Μόνο που εμείς που την ξέρουμε, γνωρίζουμε πως αυτή η προειδοποίηση είναι έντιμη και απέχει παρασάγγας από του να σημαίνει κάτι άλλο.
Είναι εκδήλωση ειλικρίνειας με καλή προαίρεση.
Ελπίζω να με συγχωρέσετε που παρενέβην. Το έπραξα επειδή πιστεύω ότι μεταξύ ευγενικών ψυχών δεν αξίζει τον κόπο να υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Σας ευχαριστώ
Και πάλι συγγνωμη
Με αγάπη
Παράγραφος
Αν και σας παρακολουθώ εδώ και καιρό "σιωπηλά", αποφάσισα να σπάσω τη ...σιωπή μου για χάρη της Blade Runner.
ΑπάντησηΔιαγραφήMy Fair (B)lady, μην "απολογείσαι" και μη ...μασάς.
You simply ROCK!
(Και γενικά χαίρομαι αρκετά με τα σχόλια που έχουν γίνει εδώ μέσα.)
Το θέμα με "καίει" και σκόπευα να "επανέλθω" τη Δευτέρα με αυτό ακριβώς, αλλά σοβαρά προβλήματα δε μου το επέτρεψαν. Πάντως δε σκοπεύω να γράψω τώρα την άποψή μου - άλλωστε έχω αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν για την 9/11.
Πολλά φιλιά σε όλους - και κυρίως σε όλες ;)
Θα επανέλθω "εν καιρώ"...
"Μπα, εγω διαφωνω. Η θρησκεια ειναι η ΜΑΛΑΚΙΑ καθε πολιτισμου"
ΑπάντησηΔιαγραφήDem το ίδιο λέω όπως και ο Κος Δήμου και πολλοί άλλοι εδώ, απλά εμείς το λέμε πιο κομψά ;) Αν αμφιβάλεις δες εδώ.
"καθείς και οι αλήθειες του, και ΔΕΝ θα μπορούσε να είναι διαφορετικά."
Και όμως Heinz δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάθε κουλτούρα και οι αλήθειες της ... τα αμερικανάκια μεγαλώνοντας στην "μεγάλη" Αμερική γνωρίζουν διαφορετικές αλήθειες απο τα παλεστινιάκια που προoρίζονται για τζιχάντ ... επομένως υπάρχουν ΚΟΙΝΕΣ υποκειμενικές αλήθειες.
Γι αυτό heinz επειδή οι περισσότερες αλλήθεις είναι πολιτικές ΕΧΕΙ νόημα η αναζήτηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Ακόμη και η θρησκεία είναι φτιασιδωμένη πολιτική!
Γι αυτό θέλουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ, είπαμε πρέπει να ελπίζουμε στο ανέλπιστο ...
Λοιπόν δεν περίμενα να λάβω τόσα σχόλια, ευχαριστώ όλους (ειδικά τον Λευτέρη ...)για την στήριξη του λιλιπούτειου mirage.
Bλέπω πως το unfair του Εγγλέζου χούλιγκαν σας έγγιξε, μάλλον η ελευθερία ή αντίθετα το dominance σας απασχολεί και εσάς ... Χμμ
Και ορθά διότι δεν ξέρω αν είδατε τι μας έχει κάνει η ανθρώπινη επιθυμία εξουσίας μέχρι σήμερα. Τα 9/11, οι Κατρίνες, οι 900 νεκροί πρόσφατα στο Βέλγιο απο καύσωνα, είναι απλά περίπατος σε σχέση με αυτά που έχουν να δουν τα μάτια μας τις επόμενες δεκαετίες.
Διαβάστε εδώ. Θα ανεβάζω κείμενα για αναγνώστες με πολύ γερά στομάχια ... όσο έχω χρόνο. Περιμένω επίσης βοήθεια (από όποιον γνωρίζει πηγές ή ανθρώπους που γνωρίζουν) για την οικολογική καταστροφή στην Αρχαία Ελλάδα. Υπάρχει πληθώρα στοιχείων για άλλους λαούς (Soumerians, Maya, Anasazi, Viking, Easter Island, Rowanda, κλπ). Όποιος ξέρει μου στέλνει μήνυμα στο blog μου ή στο philomirage@yahoo.gr
Let's chat.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈβλεπα προχθές σε επανάληψη την εκπομπή με τη συνέντευξη του ΝΔ στη Βίκυ Φλέσσα και νοσταλγούσα το βραδινό ξασάλωμα με το mickey, τη houlia κλπ.
Πηγαίνοντας να βρω το σχετικό post, έπεσα πάνω στο άλλο για τον αντιαμερικανισμό, εκείνο για τις συνωμοσιολογίες, το άλλο για τις θρησκείες,
(εργοτελίνα, σου 'φαγα τη δουλειά )
και σκέφτηκα ότι, τελικά, στο nikosdimoublog τα 'χαμε συζητήσει όλα αυτά που συζητάμε σήμερα.
Ήταν τότε, που η aphrodite δεν είχε ακόμη avatar, o harry δεν ήταν greco, αλλά ούτε καν reloaded, η georgia m. έκανε ανασκαφές στα κείμενα του ΝΔ (πού είσαι καλέ εσύ;), εγώ ήμουν ακόμα μπλογκόψαρο.
Πω, πω, ένας αιώνας μου φαίνεται ότι έχει περάσει από τότε (ε, ρε, nostalgia concept σε 5 μήνες...)
Mickey welcome back!
Αννούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατέληξες στο συμπέρασμα ότι βλέπω πολλά αμερικανικά σήριαλ, και πολύ σωστά. Το δε αγαπημένο μου, ήταν (mini-series) το «A town like Alice” του Nevil Shute. Δυνατό love story αλλά ντίγκα στις «ιστορικές ανακρίβειες». Διόλου απίθανο ο Shute να είχε μανια κι αυτός με τα αμερικανικά σήριαλ.
Πρώτον: Δεν ήταν φτηνιάρικο το σχόλιο του Λευτέρη. Διαφορετικά είναι δηλαδή τα πράγματα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεύτερον: Ο Georgesoul -αν καταλαβα καλά- αδυνατεί να κατανοήσει την έλλειψη ηττοπάθειας. Δεν θα μας πιάσετε ποτέ μαυροφορεμένες. Που το κακό;
Θα τις πάρω τις ευχές σας για "νικη στο ψάρεμα" στο Key West. Και επειδή ο ωκεανός είναι ζόρικο πράγμα, θα τις χρειαστώ.
Ποιός χτύπησε;Ποιός το σκέφτηκε;Ποιος κέρδισε;Ποιός έχασε;Πολλά μυαλά γυρίζουν γύρω από τις σάρκες μας.Χοντραίνει το έργο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να ιδρύσουμε μία ΜΚΟ για να επιτύχουμε την παραλυτική πυρόλυση του πόνου. Να είμαστε οι μη-πολίτες μετέχοντας στη ΜΚΟ, γιατί αυτή η ανάδειξη σε διεφθαρμένες συνειδήσεις της οργανωμένης δημοκρατίας πολύ μας πληγώνει. Για την αποβρασμένη ημέρα της 11ης του 9ου πρόκειται να γράψουν πραγμάτειες οι της επιτροπής ανταγωνισμού μέσα στη φυλακή. Είναι Έλληνες, γι' αυτό και θα μετανοήσουν για την κλοπή την απάτη την κομπίνα τη λοβιτούρα και θα συγκρίνουν την καταστασή ταπεινωσής των με την κατάσταση του μέσου του μικρού του απειροελαχίστου αμερικανικού αμερικανού που είναι περισσότερο άθρωπος από το Νίκο Δήμου και έχει οπωσδήποτε καταλάβει το νόημα του γεγονότος και το γιατί της ύστατης στιγμής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Νυχτερίτες
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καινούριος μου σκληρός δίσκος, έχει μία βασική διαφορά από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. Δεν είναι δίσκος, αλλά παραμένει σκληρός. Δεν έχει κινούμενα μέρη, αλλά παραμένει ηλεκτρομαγνητικός.
Μηδέν μηχανικά κινούμενα μέρη σημαίνει μηδέν θόρυβος. Ναι ξέρω, ηλεκτρόνια σε κίνηση δεν σημαίνει καθόλου μηδέν θόρυβος. Αλλά όσον αφορά στην ανθρώπινη ακοή ο θόρυβός τους είναι μηδέν. Άρα μηδέν θόρυβος.
Παρόλα αυτά, το IBM X40 στο οποίο εφάρμοσα το Solid State Disk στη θέση του παραδοσιακού σκληρού δίσκου έχει ένα τόσο δα ανεμιστηράκι. Το οποίο βέβαια μέσα στη βαθιά νύχτα ακούγεται. Και ακούγεται εμφανώς.
Παρόλα αυτά, άλλοι Νυχτερίτες του πλανήτη έχουν φτιάξει μικρά εργαλεία λογισμικού ελεύθερης διανομής μέσω Internet, τα οποία κλείνουν (έως και τελείως) το έρμο το ανεμιστηράκι.
Έτσι, το βάρους ενός κιλού X40 παράγει τόσο θόρυβο όσο μία οθόνη υγρών κρυστάλλων. Δηλαδή μηδέν.
40GB η χωρητικότητα του παραδοσιακού, 8GB η χωρητικότητα του SSD. 38GB (SSD πάντα) αν κάποιος μπορεί να διαθέσει τόσα όσα κοστίζει το X40 μόνο του.
1.000G αντοχή πτώσης, 0C με 70C θερμοκρασία λειτουργίας, 40 λεπτά περισσότερο χρόνο μπαταρίας, 40% υψηλότερη ταχύτητα συστήματος, 10 χρόνια αντοχή data read write αν διαχειριστεί σωστά από το λειτουργικό σύστημα.
Θέλετε να προχωρήσω αναλύοντας τη διαφορά NAND SSD και NOR SSD που θα πρέπει να προσεχθεί από όποιον μελλοντικό αγοραστή; Υπάρχει καθαρή Τέχνη στην ανάλυση των διαφορών τους αλλά όχι τώρα. Όχι εδώ.
"If you have still further questions or suggestions, you can contact us
at any time again.
We are always interested in feedbacks, how the problem could be solved." μου είπαν τα παιδιά από την απέναντι πλευρά του Αντλαντικού αφού τους είχα πρήξει στην ηλεκτρονική αλληλογραφία προσπαθώντας να κάνω προσεκτικά τα βήματα στην εφαρμογή του SSD.
Το SSD, (όπως και το Internet άλλωστε), προέκυψαν από έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από το DARPA.
Οι Νυχτερίτες, (λέξη εφεύρεση της Γωγώ Αρβανίτη στη θέση του Tommyknockers στη μετάφραση του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στήβεν Κινγκ), λέει το Oxford Unabridged, παλιά, εκεί κοντά στη βιομηχανική επανάσταση, ήταν τα φαντάσματα των μεταλλωρύχων που πέθαναν από πείνα. Τα οποία εξακολουθούν, όμως, να κτυπούν ζητώντας φαγητό και διάσωση.
Πάντα μου άρεσαν τα υπέρυθρα καταπράσινα πλάνα από τις λήψεις του κυνηγητού του Μπιν Λάντεν στις σπηλιές της Κανταχάρ.
Καιρό μετά έμαθα, ότι τα mpeg4 των λήψεων καταγράφονταν απ' ευθείας σε SSD μια που αυτά τα τελευταία τα χρησιμοποιεί ανηλεώς ο Στρατός λόγω της μοναδικής αντοχής τους.
Πάντα μου άρεσαν αυτά τα ασταθή πλάνα με τις ύποπτες σκιές να κινούνται στα όρια του πράσινου.
Πάντα μου άρεσε να βλέπω τους ανθρώπους να προσπαθούν να καταλάβουν ποιοί είναι οι Νυχτερίτες. Οι πάνοπλοι SSD ή οι άλλοι με τα τουρμπάνια.
Πάντα μου άρεσε να γράφω μέσα στο μηδενικό θόρυβο της νύχτας._
@gargoyle
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά πάντως με την αλλαζονεία των πρόσφατων ηγεσιών των Η.Π.Α., ένα είναι το μόνο σίγουρο. Οπως και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση στην Ιστορία, αυτή η αλλαζονεία θα σκάσει θεαματικά στα μούτρα τους, όταν ο κύκλος της ανόδου, ακμής και παρακμής τους ως η κυρίαρχη δύναμη του πλανήτη κλείσει... Η aphro ανέφερε την Κίνα, όπως διάβασα λίγο πριν (με μεγάλη καθυστέρηση δυστυχώς) στην πολύ εύστοχη και ευφυή - όπως πάντα - τοποθέτησή της. Το βρυχώμενο γίγαντα δηλαδή, που σιγά-σιγά ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη.
Ετσι είναι, η ζωή κύκλους κάνει. Και η Ιστορία το ίδιο... Μπορεί εγώ κι εσύ φίλε μου να μην ζούμε για να το δούμε να συμβαίνει. Αλλά θα συμβεί, γιατί είναι αναπόδραστο. Οπως και κάθε τι άλλο στη Φύση, έτσι και αφηρημένες καταστάσεις και έννοιες όπως Εξουσία, Δύναμη, Κυριαρχία, υπόκεινται τελικά στους ίδιους νόμους. Ανοδος, ακμή, παρακμή, πτώση.
mickey, βρωμοπόντικο, που έχεις χαθεί τόσο καιρό;;; Είσαι καλά ή να βάλω τις φωνές;
Παράγραφε, γλυκιά μου εσύ...
Καλησπέρα και καληνύχτα σε όλους.
Πάω για ύπνο...
Τη Δευτέρα νέα από Μύκονο και Λονδίνο, Γάτε! Θα σου τα πω μαζεμένα. Περιμένουμε φωτογραφίες από Κοπεγχάγη, εννοείται...
@gargoyle
ΑπάντησηΔιαγραφήεννοείται πως δεν θα αναλωθούμε στο θέμα... Απλώς ξεκαθάρισα τη θέση μου. Και πολύ αργότερα βρήκα το χρόνο και διάβασα τα μισά σχόλια του συγκεκριμένου post. Δυστυχώς, όχι όλα πάλι... Βλέπεις τι εννοώ; Δεν γίνεται, άσ'τα, δεν με θέλει τελευταία!
:)Καληνύχτα
BLADE RUNNER said
ΑπάντησηΔιαγραφή«Οπως και κάθε τι άλλο στη Φύση, έτσι και αφηρημένες καταστάσεις και έννοιες όπως Εξουσία, Δύναμη, Κυριαρχία, υπόκεινται τελικά στους ίδιους νόμους. Ανοδος, ακμή, παρακμή, πτώση.»
Εξουσία είναι η δυνατότητα λήψης αποφάσεων που αφορούν μέρος ή το σύνολο ενός πληθυσμού. Στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες τα όργανα αυτά είναι συγκεκριμένα και χειροπιαστα. Πως ακριβώς είναι «αφηρημένη κατάσταση» η εξουσία, εμένα μου διαφεύγει.
Δύναμη. Είναι η ικανότητα να επιβάλλεις τη θέλησή σου σε άλλους. Με συγκεκριμένες κινήσεις για συγκεκριμένα θέματα. «Αφηρημένο;» Με τίποτα.
Κυριαρχία: Ο βαθμός στον οποίο ενα άτομο ή έανς οργανισμός ή μια κυβέρνηση επηρεάζει το είδος αποφάσεων που λαμβάνονται. Ισως όχι τόσο συγκεκριμένο όσο τα προαναφερθέντα, αλλά καθόλου «αφηρημένο.»
Που ακριβώς το είδατε οτι αυτά τα πράγματα υπόκεινται σε «νόμους;» Παρακαλώ πείτε μου που είδατε αυτόν τον νόμο; Διότι εγώ τον αγνοώ πλήρως. Εκτός και αν κοιτάτε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και με πρωτοφανή απλοϊκότητα λέτε «για κοίτα τι έπαθαν αυτοί... από την αλλαζονεία τους.» Η Ρωμαϊκή αυτοκτρατορία κατέρρευσε διότι ήταν μια δικτατορία που δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στους καιρούς που άλλαζαν. Η Αμερική είναι μια τεράστια δημοκρατία και κυρίως μια τεράστια οικονομία που μαζί με άλλες οικονομίες περιστρέφουν αυτόν τον πλανήτη. Η δε «εξουσία» στην Αμερική είναι καταμερισμένη σε φορείς που μερικοί είναι σταθεροί και μερικοί εναλλάσονται. Ο Μπιλ Γκείτς p.x. σήμερα έχει περισσότερη δύναμη απ’ότι οι Ροκφέλλερ και οι Φορντ πριν τριάντα χρόνια.
Με αυτή την υφή, με τη δύναμη της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς και με την ένφαση που δίνει αυτή η χώρα στη έρευνα και στην καινοτομία, εγώ δεν προβλέπω καμμιά κατάρρευση. Ομως για πολλούς, είναι wishful thinking.
όλοι με διέρχονται για τρελό γιατί πια δε λέει να καταλάβει τι παιρνώ λένε πως πηγαίνω στο γκρεμό και με τα ίδια μου τα χέρια ότι περνάω τη θηλιά στο λαιμό μπορεί να έχουν δίκιο τι να πω εγώ σ' αγαπώ μούρη μ' έχεις κάνει καψούρη έφερες τα πάνω κάτω τσάμπα με φωνάζαν όλοι γάτο μούρη την λένε οι κολλητοί μούρη την φωνάζαν στο σχολείο και οι δσσκαλοί φαίνεται απρόσιτη ψυχρή όλο τον κόσμο τον σνομπάρει δε γουστάρει και το παίζει σκληρή έχει όμως ευαίσθητη ψυχή είναι καλή μούρη...
ΑπάντησηΔιαγραφήνίκος καρβέλας
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@αντυ,
πραγματικά, τόσο λίγο πριν, και μοιάζει χρόοοονια πίσω! Κι εγώ την πέτυχα την εκπομπή και τον καμάρωσα. Γι αυτό και δεν μου αρέσουν σχόλια που ακροβατούν στο θρασύ και το ασεβές.
@πανάσχημη said:
"Δεύτερον: Ο Georgesoul -αν καταλαβα καλά- αδυνατεί να κατανοήσει την έλλειψη ηττοπάθειας. Δεν θα μας πιάσετε ποτέ μαυροφορεμένες. Που το κακό; "
Αλλο το να μην μαυροφορεθείς για να δείξεις ότι δεν σε λύγισε ο τρομοκράτης, κι άλλο ΟΟΟΟΟΛΑ αυτά που λέτε επί σειρά σχολίων.
(Αν και όταν σκοτώνουν συμπολίτες και συνανθρώπους σου, καλό είναι να είναι κανείς λίγο πιο ταπεινός, εις ένδειξη σεβασμού στη μνήμη τους. Οχι, τα μαύρα ρούχα δεν είναι απαραίτητα, η έλειψη έπαρσης όμως είναι).
Και μην μπερδεύετε αγαπητή φίλη την έλειψη ηττοπάθειας με την έλειψη συναίσθησης του τι συμβαίνει γύρω σας.
Εκτός εαν μπορείτε ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ να μας εγγυηθείτε ότι δεν θα ξαναγίνει παρόμοιο ή μικρότερο ή μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα πουθενά στη Γη. Εάν μπορείτε να μας το εγγυηθείτε, πάω πάσο.
Μπορείτε;
Α, νόμιζα μήπως...
@blade,
αφορμή ήσουν φυσικά, όχι στόχος, μην παρεξηγηθούμε τώρα! Από τη στιγμή που διαβάζεις, επανέρχεσαι, συμμετέχεις, όλα καλά. Δεν παρεξήγησα ούτε κεραία.
Αφορμή για να πω την έλειψη τακτ (για να μην πω γαϊδουριά) που χαρακτηρίζει ορισμένους ήταν όλο αυτό. Είναι κρίμα τόσοι άνθρωποι που μας διαβάζουν να εισπράττουν ένα "δεν διαβάζω όλους τους άλλους, όμως εσείς διαβάστε με" από σχολιαστές. Αν μη τι άλλο είναι έλειψη σεβασμού προς τον οικοδεσπότη.
Αυτό ήταν όλο.
@Παράγραφε
Την καλημέρα μου ειδικά.
Καμμία αντίρρηση. Δεν χρειαζόταν τίποτε από όλο αυτό. Δεν διαφωνούμε πουθενά. Αφορμή ήταν, το ξαναεξηγώ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Περιμένουμε ολίγην από Κοπενχάγη...
Mirage said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Και όμως Heinz δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάθε κουλτούρα και οι αλήθειες της"
Ε, ναι μωρέ Mirage, αυτό λέω LOL. Κι η κουλτούρα είναι ιδιότητα "ενός":μια κοινωνία/ομάδα κλπ. συγκροτεί μια κουλτούρει που συνεχώς ανασυγκροτεί την ομάδα που την δημιούργησε...
Μιας και ασχολείστε με τα περί τους Μουσουλμάνους, θα ακούσατε ίσως για τον αμφιλεγόμενο λόγο του Πάπα στο πανεπιστήμιο του Regensburg, στον οποίο αναφέρθηκε στον βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ 2ο Παλαιολόγο. Ο λόγος, όπως ανακοινώθηκε από το Βατικανό εδώ. Προσέξτε την «διπλωματική» υποσημείωση ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικές από τις αντιδράσεις εδώ.
Ας παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της υπόθεσης, έχει ενδιαφέρον, ...
Διάβασα το σχόλιο της πανάσχημης ("με τη δύναμη της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς και με την ένφαση που δίνει αυτή η χώρα στη έρευνα και στην καινοτομία, εγώ δεν προβλέπω καμμιά κατάρρευση") κι αναρωτήθηκα, άραγε στις αρχές του 20ού αι. τα ίδια δεν θα 'λεγαν για τη βρετανική αυτοκρατορία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα και την αποστροφή του georgesoul ότι "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ" κι αναρωτήθηκα, πότε στην ευχή υπήρχε αίσθημα ασφάλειας στον κόσμο; (Και να πεις ότι ο georgesoul είναι τόσο μικρός που να μην έχει ζήσει ψυχρό πόλεμο...)
Αλλά αυτό που μου άρεσε ήταν το "Η δε «εξουσία» στην Αμερική είναι καταμερισμένη σε φορείς που μερικοί είναι σταθεροί και μερικοί εναλλάσονται. Ο Μπιλ Γκείτς p.x. σήμερα έχει περισσότερη δύναμη απ’ότι οι Ροκφέλλερ και οι Φορντ πριν τριάντα χρόνια" (πανάσχημη @ 3:31 πμ). Δηλαδή, στις Η.Π.Α. οι φορείς της εξουσίας είναι οι μεγιστάνες του πλούτου κι όχι τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του κράτους! Για φαντάσου! Αυτό είναι το υπόδειγμα δημοκρατίας;
Υ.Γ. Εξουσία (πανάσχημη) δεν είναι η δυνατότητα λήψης αποφάσεων αλλά η δυνατότητα επιβολής αποφάσεων. Και σίγουρα δεν είναι αφηρημένη κατάσταση, τουλάχιστον γι' αυτούς που τη νοιώθουν στο πετσί τους.
Υ.Γ.2 (πρόλαβα το lefteris kritikakis) Όποια χώρα δεν θέλει να γίνει υπερδύναμη κάθεται σπίτι της και κοιτάει τη δουλειά της όπως κάνουν όλοι οι καλοί νοικοκυραίοι, δεν στέλει το στρατό της στην άλλη άκρη του κόσμου.
Οπως με πληροφόρησε ο Ioannisk
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεθανε η Οριάνα Φαλατσι
που ηταν στα δικαστηρια
με τους μουσουλμανους
για δηλωσεις της
Ειχε καρκινο
Θα δικαζόταν τον Δεκεμβριο..
Διαβαστε πως περιγραφει το πρωινο της 11/9 στο βιβλιο της Οργή και Υπερηφάνεια
@vrennus,
ΑπάντησηΔιαγραφή"Διάβασα και την αποστροφή του georgesoul ότι "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ" κι αναρωτήθηκα, πότε στην ευχή υπήρχε αίσθημα ασφάλειας στον κόσμο; (Και να πεις ότι ο georgesoul είναι τόσο μικρός που να μην έχει ζήσει ψυχρό πόλεμο...)"
Μωρέ και τον ψυχρό πόλεμο τον έζησα, και όλη την ανασφάλεια των γονιών μου, και με τη Χιροσίμα/ Ναγκασάκι μου σηκωνόταν η τρίχα όσο καταλάβαινα τι είχε παιχτεί, και με την Γιουγκοσλαβία τράβαγα τα μαλλιά μου, άσε τώρα με τον Λίβανο! Γιατί έλεγα νάτο, δεν γλυτώνεις ούτε αν κάθεσαι σπίτι σου, με μία διαφορά όμως:
Εχουμε συνηθίσει οι σκοτωμοί να γίνονται σε έδαφος χώρας που πολεμάει εκείνη την ώρα, από όπλα ανθρώπων που πολεμιούνται εκείνη την ώρα. Και θα είδες ότι και επί Βιετνάμ, δεν βρέθηκε βόμβα να πλήξει ας πούμε τον Λευκό Οίκο. Εχοντας κιόλας την ισχυρότερη πολεμική μηχανή στον κόσμο, η εντύπωση ήταν ότι η Αμερική είναι άτρωτη. Αυτό εννοώ με αίσθημα ασφάλειας. Εδώ τουλάχιστον ξυπνούσα κι έλεγα δεν μας έχει κυρήξει κανείς τον πόλεμο, άρα για σήμερα καλά θα πάμε (η μόνη περίπτωση που είχα ανησυχήσει ήταν τότε με τον Περσικό που είχαν πάει κι έλληνες), εκεί ναι.
Βάλε με το νου σου ότι αυτή η επίθεση έγινε και με ένα ειρηνικό μέσο, πολιτικά αεροπλάνα, δεν ήταν στρατιωτικά αεροπλάνα να τα δεις να σου έρχονται. Κι ακόμη το να χτυπήσει το πρώτο αεροπλάνο το στόχο του, και να μην αναχαιτίσουν από κει και πέρα, όπως το έχουν πει κι άλλοι φίλοι εδώ, εμένα με γεμίζει τρόμο. Αν εκείνοι δεν το έκαναν, ποιό από τα υπόλοιπα κράτη μπορεί;
Είτε δεν το περίμεναν, είτε δεν το ήθελαν, εθνοφυλακή κτλ, δεν το κρίνω έτσι. Το κρίνω ως προς το ότι μέρα-μεσημέρι αν κάποιος αποφασίσει να ρίξει ένα αεροπλάνο στην πλατεία Συντάγματος και μαζί να ανατινάξει όλο το μετρό (πιθανόν πλέον, ποιός τους ξέρει;), εμείς ειδικά δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να μαζέψουμε τα πτώματα.
Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να αισθάνομαι ασφαλής σε αεροπλάνα ή ακόμη και σε μέρη με πολύν κόσμο (Πώς το είπε ο Σταύρος για το Μωλ;)
Δεν ξέρω αν θα ασχοληθεί ακνείς να πλήξει την Ελλαδίτσα (γιατί όχι;) αλλά το να ταξιδεύεις έξω, Ευρώπη κι Αμερική, είναι πρώτης τάξης ευκαιρία να καταλαβαίνεις αυτή την ανασφάλεια.
Παρ'όλο που το θέμα που θέτεις είναι τεραστιο, ελπίζω με τα συνοπτικά αυτά να σε κάλυψα.
VRENUS
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πλουραλιστικό σύστημα που υπάρχει στην Αμερική επιτρέπει την εξουσία να είναι καταμερισμένη ανάμεσα σε κυβερνητικά όργανα και άλλους φορείς οι οποίοι επαναλαμβάνω εναλλάσονται. Αυτό είναι θετικό διότι αυτοί οι φορείς μπαινουν δυναμικά στην οικονομία και στην παιδεία και έχουν τροφοδοτήσει τεράστια έργα oπως νοσοκομεία και πανεπιστημια. Gates Foundation, Rockheller foundation. Και επeιδή εναλλάσονται δεν μπορούν να καταχραστούν την δύναμή τους (ως επί το πλείστον).
Η αποκέντρωση της εξουσίας που υπάρχει εδώ με τις πολιτειακές κυβερνήσεις να μπορούν να υιοθετήσουν διαφορετική πολιτική από αυτή που υιοθετεί η Ουάσινγτον, εξασφαλίζει περισσότερη δημοκρατία. Η Kαλιφόρνια πρόσφατα υιοθέτησε αυστηρά μέτρα για την μείωση της μόλυνσης ερχόμενη σε άκρα αντίθεση με τον Μπους, η δε Μασαχουσέτη υιοθέτησε universal health care system.
GEORGESOUL
Συγκεκριμένα παραδείγματα έπαρσης θα είχατε να μου δείξετε; Κι αν έχετε δίκιο, θα ζητήσω συγνώμη.
ΠΡΟΣ ΛΙΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Φαλλάτσι δεν την λυπάμαι. Εγραψε πολλά για την Ευρωπαική "ανωτερότητα" και την Μουσουμαλνική "κατωτερότητα." Εσπειρε μίσος και έδωσε τροφή στην προκατάληψη και στον διαχωρισμό. Από εκείνο το σημείο και μετά δεν θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί κανένας μαζί της. Πρέπει το κοινωνικό σύνολο να θετει τέτοια άτομα στο περιθώριο.
Τάκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εκπλήσσομαι. Το μίσος ήταν ενέκαθεν το μέσον τσιμεντώματος της εξουσίας τους. Τόσο το Ισλαμ όσο λαι η Ευαγγελική εκκλησία άρχισαν να διεισδύουν στον πελατειακό χώρο της Καθολικής. Το καλύτερο μαρκετινγκ σύμφωνα με τα διδάγματα που πήραν από τον Μεσσαίωνα και από τα οποία δεν λένε να ξεκολλήσουν, είναι η συκοφαντία. Καλή παρέα θα έκανε ο Πάπας κι αυτός και ο προηγούμενος με τη Φαλλάτσι.
@Πανάσχημη...στο περιθώριο;..
ΑπάντησηΔιαγραφήμα ηταν απο μονη της απομονωμένη...
καλυτερα διάλογο...
...............................
Και κατι για ρατσιστικες επιθεσεις στην Αμερική
μετα την 11/9 σε οποιους εμοιαζαν
με Αραβες ή ηταν μελαχροινοί...
Οποιοι ειναι λιγο σκουρόχρωμοι
και αραβοφέρνουν...να το παρουν
υπόψη τους....
The question is when? Today most of the world lives in the fear of the unknown: the ‘next (terrorist) attack’. A strange fact, however, is that none of the major terrorist attacks after 9/11 took place on American soil.
@ΚRITIKAKIS..
The Americans even take a swipe at the Europeans, alleging that their failure to integrate Muslims minorities has seen ‘home grown’ terrorists mushrooming on the continent. The Americans claim that their Muslim minorities are well integrated and do not feel neglected or discriminated against the way their brethrens in Europe do.
To what extent this American claim is true cannot be said. If the US society is as well integrated as the US claims it is there could not have been a five-fold rise in hate crime since 9/11. On an average one ‘hate crime’ is reported in the US almost every second day. And ‘hate crime’ in the US actually means causing bodily harm, including murder, to the brown-skinned or turbaned Asians or Arabs. A number of Sikhs have been killed in the US post-9/11 on the assumption that they were ‘Arabs’ and followers of Osama bin Laden. The American government may have expressed regrets over the killings of Sikhs and other browns, but it offers no apology.
Asiantribune.com
Οι Μουσουλμανοι της Αμερικής είναι integrated διότι οι περισσότεροι ειναι πολύ μορφωμένοι και ανήκουν στις μεσαίες τάξεις. Το πρόβλημα υπάρχει σήμερα με τους Ισπανόφωνους από το Μεξικό κυρίως που η αφομοίωσή τους δεν πέτυχε επιδ'η δεν μαθαίνουν Αγγλικά λόγω του περιορισμού τους σε low-end jobs.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα hαte crimes τα νούμερα δείχνουν αύξηση αλλά όχι αυτά που ισχυρίζεται η εφημερίδα. Η μόνη αξιόπιστη πηγή είναι το FBI που συλλέγει και όλα τα καταγαρφέντα από όλες τις πολιτείες. Αν θυμάμαι καλά όλα τα hate crimes πέρυσι ήταν 7,600. (http://www.fbi.gov/ucr/hc2004/tables/HateCrime2004.pdf) Αυτά τα εγκλήματα κυρίως στρέφονται εναντίον μαύρων και ομοφυλοφύλων, και σε πολύ λιγότερο βαθμό εναντίων Μουσουλμάνων.
Το πρόβλημα είναι άκρως σοβαρό αναξάρτητα με το ποιος είναι το θύμα. Γι αυτό και η νομοθεσία τα τιμωρεί με αυστητότερες ποινές από τα συνηθισμένα εγκλήματα διότι τα θεωρεί ότι στρέφονται όχι μόνο εναντίον της κοινωνίας αλλά και εναντίον του κράτους.
Οσο για τη Φαλλάτσι παραθέτω το εξής από το τελευταίο της βιβλιο: " Muslims multiply like rats ...the children of Allah spend their time with their bottoms in the air, praying five times a day."
Επιτέλους - μπόρεσα να συνδεθώ και να διαβάσω όλα τα σχόλια (τσακ το ταξίμετρο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης να επισημάνω την επανμεφάνιση του Mickey (καλόδεχτος) και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση παλαιών και νέων φίλων.
Αν και συχνά, όπως έγραψε ο Andy είχα ένα αισθημα deja vu. Όλα αυτά τα έχουμε πάλι συζητήσει.
Άνοιξα καινούργια θέματα με το νέο ποστ και σας περιμένω εκεί.
Πάω τώρα να διαβάσω το mail μου (τσακ το ταξίμετρο...).
@πανασχημη - διαβάστε πρώτα το λόγο του Πάπα και κάνετε την κριτική σας μετά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριε Τακη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον διάβασα. Ιδίως το σημείο που λέι εντος εισαγωγικών βέβαια "Show me just what Muhammad brought that was new, and there you will find things only evil and inhuman, such as his command to spread by the sword the faith he preached." Φυσικά και συνέχισε με μια χλιαρή απόρριψη, αλλά πρόσθεσε "But for Muslim teaching, God is absolutely transcendent. His will is not bound up with any of our categories, even that of rationality. "
Ηξερε τι έλεγε. Αυτό πιστεύω.
@πανάσχημη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράδειγμα θέλεις για την έπαρση;
Λοιπόν, δεκαεννιά (19!!!) σχόλια για να πεις τι πιά;
Η έννοιες τακτ, ευγένεια, διάλογος, επικοινωνία, "φιλοξενούμενος" σου λένε τίποτε;
Δεν θα επανέλθω, λυπάμαι πραγματικά.
@πανάσχημη (σε ό,τι αφορά το προηγούμενο post)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή από τα χρόνια των Ρωμαίων μέχρι σήμερα, πουθενά άλλοτε στην ιστορία δεν υπήρξε άνοδος, ακμή και παρακμή μιας αυτοκρατορίας; Ξεχνάτε το Βυζάντιο, τις αποικιοκρατικές μεγάλες δυνάμεις στην επικράτεια της Ευρώπης 6-7 αιώνες πίσω αλλά και πιο πρόσφατα (Ισπανοί, Βρετανοί, Πορτογάλοι, Γάλλοι στην Αφρική και αλλού κλπ.), την κάποτε κραταιά Ε.Σ.Σ.Δ, που μπορεί να μην υπήρξε αυτοκρατορία, αλλά ήλεγχε οικονομικά και στρατιωτικά και πολιτικά το μισό πλανήτη... Είχαμε λοιπόν και πρόσφατα παραδείγματα μεγάλων δυνάμεων που αργά αλλά σταθερά κατέβηκαν σκαλοπάτια στην ιεραρχία, για να καταλήξουν να εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτούς με τους οποίους κάθονταν κάποτε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, ως ίσοι προς ίσους...
Ωραία όλα αυτά που λες πανάσχημη, για τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η δύναμη της Αμερικής, δεν διαφωνώ, ισχύουν, αλλά το περιγράφεις μάλλον μονοδιάστατα το θέμα. Θέλω να πω, όταν μια εξουσία γίνεται τόσο ομφαλοσκοπική και εξαντλεί τα αποθέματα αντοχής αυτών που την υφίστανται, κάποια στιγμή η πλάστιγγα γέρνει και προς την άλλη πλευρά, πως να το κάνουμε...
Ο Δον έχει δίκιο, και ο andy που το επεσήμανε. Τις έχουμε κάνει αυτές τις κουβέντες στο παρελθόν και πολύ διεξοδικά μάλιστα. Με αρκετό διάλογο και σε πολλές περιπτώσεις με ένταση άνευ προηγουμένου! Οπότε δεν θα επιμείνω.
Τέλος, αν και το ύφος σου δεν μου αρέσει, γιατί είναι επιτηδευμένα προκλητικό, και την άποψή μου για τέτοιου είδους σχόλια την έχω πει στο παρελθόν δημόσια, θα σου απαντήσω σε σχέση με το "αφηρημένες" που χρησιμοποίησα. Εννοούσα σε αντιδιαστολή με χειροπιαστά φαινόμενα ακμής και παρακμής στη φύση, όπως είναι το γήρας ενός δέντρου, ή του ανθρώπινου σώματος. Αν καταλάβεις το συγκεκριμένο, μάλλον θα σου λυθεί και η απορία για τα υπόλοιπα, αλλιώς, δεν πειράζει. Θα αναφερόμαστε σε εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Καλή συνέχεια.
Blade runner
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ αυτοκρατορίες που αναφέρεις είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ηταν δικτατορίες που απέτυχaν να προσαρμοστούν. Οι δε Ευρωπαίκές δυνάμεις που είχαν ανλάβει τον διαμελισμό της Αφρικής, δημιούργησαν έαν αυταρχικό σύστημα το οποίο και κατέρρευσε γι αυτό το λόγο.
Η Αμερική είναι αδύνατο να καταρρεύσει για τον ίδιο λόγο που και η ΕΕ αδυνατεί να καταρεύσει. Ο πλανήτης θσ διελυόταν τότε. Ζούμε σε εποχές απύθμενης αλληλεξάρτησης.
Το ύφος μου αν είναι προκλητικό, λυπάμαι. Επιτηδευμένο, κατηγορημαυικά όχι. Με πνίγει η αγανάκτηση όtan βλέπω αοριστολογίες αντι χειροπιαστών στοιχείων που πρέπει να προέρχονται από σοβαρές πηγές.
Δεν θα επανέλθω στο θέμα μια που έχει εξαντληθεί.
@πανάσχημη - τι κρίμα που σας διέφυγε όλο το τμήμα που μιλούσε για τον «λόγο» και την «λογική» της κλασσικής ελληνικής φιλοοφίας, στα οποία πρέπει να στηρίζεται ο διάλογος μεταξύ θεολογίας και θετικών επιστημών ή ακόμη και μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κρίμα που δεν σας έκανε εντύπωση το κομμάτι για τον αφελληνισμό της θεολογίας (με την έννοια της κατάργησης της «λογικής σκέψης», και ότι η άρνηση του «λόγου» ισοδυναμεί με την άρνηση της ίδιας της φύσης του Θεού ...
Τι κρίμα ...
"Η Αμερική είναι αδύνατο να καταρρεύσει για τον ίδιο λόγο που και η ΕΕ αδυνατεί να καταρεύσει. Ο πλανήτης θσ διελυόταν τότε. Ζούμε σε εποχές απύθμενης αλληλεξάρτησης"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο αληθινό και διορατικό σχόλιο ...
Ακριβώς λόγω της παγκοσμιοποίησης ο κίνδυνος κατάρευσης πολλών κοινωνιών, κάτι σαν domino effect, είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος πλέον. Ακριβώς λόγω της παγκοσμιοποίησης η Αμερική, η Κίνα και ολόκληρη η ανθρωπότητα κινδυνεύουν απο "κατάρευση" εαν συνεχίσουν τα τρέχοντα προβλήματα
Και επειδή δεν βλέπω πως θα διορθωθεί απο τον ίδιο τον άνθρωπο η βασική πηγή του προβλήματος (το δημογραφικό), η αίσθησή μου (μάγος δεν είμαι και συνεχίζω να ελπίζω στο ανέλπιστο) είναι πως "η διόρθωση" αυτή θα γίνει όπως και τόσες φορές στο παρελθόν ... με κατάρευση! Το λέω και ανατριχιάζω δεν τολμώ να φανταστώ τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά ...
Όσο για το ότι φαίνεται αδύνατο κάτι τέτοιο, πάντα έτσι φαινόταν για τόσες κοινωνίες που κατάρευσαν (Μάϊα, Νήσος του Πάσχα, Ρωμαϊκή, κλπ) ... Μόνο που μέχρι σήμερα μελετούσαμε μεμονωμένες κοινωνίες γιατί τότε εκείνες ήταν σε μια σχετική απομόνωση. Σήμερα ο "πολιτισμένος" κόσμος είναι "δια-συνδεδεμένος" ...