Μια μοναδική εστία ποιότητας στην Ελλάδα είναι το Τρίτο Πρόγραμμα. Υπήρξα κάποτε συνεργάτης του και πάντα ακροατής του. Το ακούω από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του. Μετά την αποχώρηση του Μάνου Χατζιδάκι του πήραν τις πολλές συχνότητες και τους πομπούς και τους έδωσαν στο Δεύτερο. Το έχασα. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 του ξανάδωσαν μία καλή συχνότητα – την 107,7 (σήμερα 90,9). Τότε είχα γράψει στην Καθημερινή το ακόλουθο άρθρο:
Ευχαριστώ 107,7!
Εδώ και πέντε μήνες η ζωή μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο.
Ευχαριστώ πολύ, 107,7!
Το πρωί που ξυπνάω, το βράδυ πριν κοιμηθώ, μέσα σε εκνευριστικά μποτιλιαρίσματα, σε ανιαρές διαδρομές - ακόμα και στην τυποποιημένη τελετουργία του καθημερινού μπάνιου... ευχαριστώ 107,7!
Αν κυκλοφορώ πιο άνετα, αν η πίεσή μου είναι πιο χαμηλή, οι μυς μου χαλαρότεροι και τα νεύρα μου λιγότερο τεντωμένα, το οφείλω σε σένα. Αν επιζώ πιο εύκολα μέσα στην ρύπανση (περιβαλλοντική και ηθική), αν αντέχω την γραφειοκρατία, αν χαμογελάω καμιά φορά μέσα σε ένα έθνος μουρτζούφληδων, το οφείλω σε σένα...
Ευχαριστώ, λοιπόν, Τρίτο Πρόγραμμα!
Όχι, δεν είσαι πια το Τρίτο του Μάνου Χατζηδάκι (οι Χρυσοί Αιώνες δεν επαναλαμβάνονται). Αλλά είσαι μία όαση μέσα στην ατέλειωτη ευτέλεια και χυδαιότητα της «ελεύθερης» ραδιοφωνίας. (Πόσες φορές έχω βλαστημήσει την στιγμή που την εγκαινιάζαμε, με τον 9,84!) Και, επιτέλους, ακούγεσαι! Χάρη στην νέα συχνότητα 107,7.
Μικρά πράγματα μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες. Μία ωραία μουσική υπόκρουση στη ζωή μου - είναι σαν να ζω μία άλλη ζωή. Η βουβή ταινία ξαφνικά ντύθηκε με ήχους. Η, μάλλον, μία ταινία όλο κρότους και θορύβους γέμισε μελωδία και αρμονία.
Αυτή τη στιγμή που γράφω, ακούω ταυτόχρονα το τελευταίο μέρος του κουαρτέτου σε λα ελάσσονα του Μendelssohn. (Στους άλλους σταθμούς φλυαρούν ακατάπαυστα πολιτικοί, djsκαι δημοσιογράφοι).
Το Τρίτο δεν έχει μόνο κλασική μουσική. (Παλιά την έλεγαν ...σοβαρή!) Εκπέμπει κάθε είδους ΚΑΛΗ μουσική. Τα μεσημέρια απολαμβάνω ars in brevi - μουσικές μινιατούρες. Τα απογεύματά μου είναι λυρικά: ακούω την «Λύρα Μεσημεριού». Μία τρυφερή διαδοχή από μελωδικά κομμάτια που με ένα ευαίσθητο τρόπο πραγματοποιούν στο σύνολό τους το «ουράνιο μήκος», το οποίο είχε αποδώσει ο Schumann στον Schubert.
Α, ναι, ο Ορφέας υπάρχει ακόμα και μαγεύει έμψυχα και άψυχα. Η μουσική είναι το καλύτερο αντίδοτο για τα περισσότερα δεινά της ύπαρξης. Και δεν αρκεί το Μέγαρο. Διότι το Μέγαρο λειτουργεί μόνον ορισμένες ώρες και ημέρες - και διότι συχνά εκεί η απόλαυση νοθεύεται από την ενοχλητική παρουσία ενός άμουσου και βάρβαρου κοινού κοσμικών και επιδειξιμανών.
Η μουσική λειτουργεί αλλιώς ως συνεχής παρουσία - ως πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η ζωή. Υπάρχουν ώρες νεκρές - π.χ. η οδήγηση μέσα στην πόλη - που μεταμορφώνονται με την παρουσία της. Οι κασέτες και τα CD βοηθάνε - αλλά η επανάληψη ενός κομματιού, στην ίδια τυποποιημένη εκτέλεση, σύντομα σκοτώνει την ηδονή. Είχα φθάσει να κουβαλάω ολόκληρη δισκοθήκη στο αυτοκίνητο, και πάλι βαριόμουν την κονσέρβα. Τώρα ο δείκτης του ραδιοφώνου είναι μόνιμα γυρισμένος στο 107,7. Εκεί υπάρχει μία ανεξάντλητη πηγή μουσικών απολαύσεων - και εκπλήξεων.
Αυτό το στοιχείο της έκπληξης είναι από τα πιο σημαντικά. Όταν βάζεις ένα δίσκο ξέρεις τι θα ακούσεις. Εδώ είναι σχεδόν πάντα κάτι απροσδόκητο και ερεθιστικό. Ακόμα κι όταν δεν χαϊδεύει τ’ αυτιά. Κι εκτός από τη μουσική υπάρχει και λόγος - ουσιαστικός κι όχι ελευθεροραδιοφονικός.
Ζήτω ο μαγικός αριθμός 107,7!
Αυτά έγραφα πριν 10 χρόνια. ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;
Σήμερα το Τρίτο πεθαίνει. Από τις εκατοντάδες άχρηστα τρωκτικά που φιλοξενεί το μέγαρο της ΕΡΤ, βρήκαν τους λίγους παραγωγούς του Τρίτου για να μην τους ανανεώσουν την σύμβαση! Τα πρωινά μεταδίδει μόνο επαναλήψεις.
Όπως μου γράφει γνώστης των πραγμάτων: «Η δεδομένη αδιαφορία της διοίκησης της ΕΡΤ προς το Τρίτο, (αφού η πολιτιστική της πολιτική εξαντλείται στο τετράπτυχο Eurovision, Διαγωνισμός Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, εκπομπές τύπου Αννας Δρούζα, δικαιώματα αγώνων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη διπλή τιμή) έχει πολλά πρόσωπα: το Τρίτο δεν έχει site -που έχει π .χ. το Δεύτερο-, ενώ άνθρωποι του Τρίτου έχουν αναλάβει να το στήσουν δωρεάν, δεν έχει επικοινωνία με τους ακροατές μέσω SMS ή τηλεφωνήτριας που έχουν όλα τα ζωντανά προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δεν έχει ποτέ εξώφυλλο στη Ραδιοτηλεόραση όπου έχει εμφανισθεί και η τελευταία στάρλετ νέου σήριαλ του Alpha, δεν έχει computer στο στούντιο ροής ώστε να παίζει με ασφάλεια και με ψηφιακή μεταφορά τα μουσικά έργα, αλλά και να το χρησιμοποιεί στις ζωντανές εκπομπές ως πηγή πληροφορίας και επιβεβαίωσης μέσω διαδικτύου, η δισκοθήκη της ΕΡΤ έχει 4 χρόνια να αγοράσει CD κλασικής μουσικής, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με εγγύηση αποτελέσματος τον τεράστιο πραγματικά θησαυρό από βινύλια που έχει η ΕΡΤ γιατί τα -γυμνά- πλατώ στο στούντιο ροής είναι πλέον κομοδίνα για τον καφέ και το σάντουιτς του ηχολήπτη ενώ οι βελόνες πόρρω απέχουν των στοιχειωδών προδιαγραφών και... και... και... μπορώ να συνεχίσω μέχρι λιποθυμίας!».
Θυμάμαι πριν 10 χρόνια που έκανα εκπομπή στο Τρίτο έπρεπε να φέρνω το δικό μου φορητό CD Player (και δικούς μου δίσκους). Ήδη τότε ήταν απαράδεκτη η κατάσταση!
Να κάνω μία πρόταση στην Διεύθυνση της ΕΡΤ:
ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ!
Υπερβολή; Καθόλου. Κοινή λογική. Το μείγμα μουσικής και μπλα-μπλα που προσφέρουν τα άλλα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ το προσφέρουν και άλλες δεκάδες σταθμοί.
Αυτό που προσφέρει το Τρίτο είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ!
Σώστε το!
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά η ΕΡΤ, είχε πάντα πρόβλημα. Υπήρχαν βέβαια "χρυσές εποχές", αλλά πάντα δημιουργούνταν από κάποιους φωτισμένους ανθρώπους, ποτέ όμως θεσμικά.
Αυτό που αναφέρεται, "εκπομπή με τους δίσκους μου", είναι πασίγνωστο σκηνικό.
Κι επίσης: αποστολές σε πολεμικές ζώνες χωρίς κάλυψη από το ΥΠΕΞ, εξοπλισμός απαρχαιωμένος - οπότε έπρεπε να προμηθευτείς δικό σου εξοπλισμό, παρεμβάσεις σε δημοσιογραφικά θέματα κλπ.
Για παράδειγμα - επί ΠΑΣΟΚ συνέβει - θα αναφέρω το αμίμητο:
Κάποιος τύπος, επί κανένα χρόνο, εξέδιδε αποφάσεις και διοικούσε τους περιφερειακούς σταθμούς, υπογράφοντας ως εξής (βάζω μόνο το μικρό του όνομα):
Νικήτας Λ.
Διευθυντής Περιφερειακών Σταθμών (υπό διορισμό)
Ο διορισμός του δεν ήρθε ποτέ. Ήταν νόμιμες οι αποφάσεις του; Περίπου ίσως....
Δυστυχώς, η ΕΡΤ δεν είναι BBC, ούτε και φαίνεται ότι θα γίνει.
Είναι όπως η Ελλάδα: περίπου - σε όλα.
Απολύθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία, μετά από 31 μήνες ραδιοφωνικής παρουσίας. Η συγγραφέας-ιστορικός και εξέχουσα ραδιοφωνική παραγωγός του Δεύτερου, αναγκάστηκε σε αποχώρηση από το κρατικό ραδιόφωνο, καθώς δεν μπορούσε να ανανεωθεί ξανά η σύμβασή της με την ΕΡΤ. Διαβάστε την επιστολή της:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία άκομψη απόλυση μετά από τριακόσιους εβδομήντα μήνες (ή τριάντα χρόνια και δέκα μήνες: Σεπτέμβριος 1975-Ιούνιος 2006). Η συνεργασία μου με την Ελληνική Ραδιοφωνία (τότε ΕΙΡΤ) άρχισε το καλοκαίρι του 1975, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ετοίμαζε το νέο Τρίτο Πρόγραμμα.
.......................................
Το μόνο που ζήτησα ήταν να μεταδοθεί η εκπομπή της 1ης Ιουλίου, την οποία είχα ήδη ηχογραφήσει, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χρειαζόταν να πληρωθώ (δεν μου περισσεύουν, αλλά είχα μία συνέντευξη σημαίνοντος προσώπου και ντρεπόμουν να του πω ότι είχε άδικα ανέβει στην Αγία Παρασκευή).
Έτσι όπως μεθόδευσαν την απόλυση, δεν μου έδωσαν καν την ευκαιρία να αποχαιρετήσω τους φίλους ακροατές (με ορισμένους έχουμε διανύσει τριάντα τόσα χρόνια ραδιοφωνικής πορείας, που μεταφράζεται σε περισσότερες από 2.000 εκπομπές). Αυτό με στενοχωρεί βαθύτατα.
Δεν αντέχω στην ιδέα ότι μπορεί να σκέφτονται πως τους εγκατέλειψα απροειδοποίητα για να πάω διακοπές ή για να βρω καλύτερα πληρωμένη δουλειά, χωρίς να τους χαιρετήσω και να τους ευχαριστήσω για όλα αυτά τα χρόνια που μοιράστηκα μαζί τους. Τα υπόλοιπα θα τα κάνουν οι δικηγόροι. Αλλά το αποχαιρετιστήριο, που μόνον εγώ μπορούσα να κάνω, δυστυχώς μου το στέρησαν.
Έμαθα ότι κάπως έτσι απομακρύνθηκαν κι άλλοι 300 συμβασιούχοι. Να είμαστε άραγε τα 300 θύματα του κ. Παναγόπουλου ή των νέων αντιλήψεων περί διαχείρισης του κράτους, αντιμετώπισης των πολιτιστικών πραγμάτων και εξευτελισμού των εργαζομένων; Πάντως, δίχως να υποβαθμίζω καμία άλλη περίπτωση απολυμένου, νομίζω ότι κανείς άλλος δεν έχει στο ενεργητικό του τριάντα ένα χρόνια απανωτών συμβάσεων με το ευαγές κρατικό Ίδρυμα. Ο επαγγελματικός εξευτελισμός μου στον κύβο».
..................................
Αναμενόμενο!
Συντάκτης ανώνυμος, Παρ, 28/07/2006 - 18:54.
Είστε αξιοπρεπής, επαρκής, ποιοτική, συμπαθής, επαγγελματίας, καλλιεργημένη, διαβασμένη, συνεπής, σοβαρή, δημοφιλής, επιτυχημένη...
....Ε Ξ Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω ! ! ! !
Νίκος Δήμου
..............................
Μαριάννα Κορομηλά, ιστορικός
Εκτός ΕΡΑ μετά από 31 χρόνια
life just a good
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μοιραίο να κλείσει το Τρίτο Πρόγραμμα. Από τη στιγμή που η λειτουργία της ΕΡΤ εντάσσεται στη λογική της οικονομικής αποτελεσματικότητας θα προκρίνονται ανταγωνιστικά προγράμματα τύπου Euroβύζιον (sic) και Δρούζα (και μπάλλα βεβαίως, βεβαίως!) και θα κόβονται καραμπινάτα ζημιογόνα όπως το Τρίτο. Μια εταιρεία (ακόμη και δημόσια, ή μήπως κυρίως μια δημόσια;) δεν θα πρέπει να υπακούει στη λογική της αγοράς; Το Τρίτο ΔΕΝ πουλάει. Ποιος μπορεί ν' ασχολείται με μειοψηφίες που δε φέρνουν λεφτά στο ταμείο;
ΑπάντησηΔιαγραφή;-?
Εκτός απο τη Λυρα Μεσημεριού
ΑπάντησηΔιαγραφήστο Τρίτο
μου αρεσαν και οι εκπομπές
του Θεοδόση Πελεγρίνη
Εγχειρίδιο φιλοσοφίας και Λεξικό της Φιλοσοφίας
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝ.Δ said: Αυτό που προσφέρει το Τρίτο είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ
Μήπως έπρεπε να γράψεις αυτό που προσέφερε το Τρίτο ήταν ……
Vrenous said: Ποιος μπορεί ν' ασχολείται με μειοψηφίες που δε φέρνουν λεφτά στο ταμείο;
Συγνώμη την συνδρομή που πληρώνουμε μέσω ΔΕΗ δεν είναι λεφτά ή μήπως δεν πάνε στο ταμείο; Ως γνωστό πληρώνουν ακόμα και οι σκάλες των πολυκατοικιών ακόμα και τα πηγάδια των αγροτών
Πάντα στο αυτοκίνητο ακούω ραδιόφωνο , το ραδιόφωνο είναι μαγεία , με το ραδιόφωνο ταξιδεύεις εκεί που θέλει ς εσύ και μόνο εσύ.
¨Έχω 5 χρόνια το αυτοκίνητο μου και δεν έχει παίξει ούτε μια κασέτα, δεν την μπορώ την κονσέρβα , φυσικά σταθμούς με καλή μουσική και με καλούς παραγωγούς που μιλάνε λίγο και ουσιαστικά.
Ακόμα και στα ταξίδια μου στο εξωτερικό ακούω τοπικούς σταθμούς και ας μην καταλαβαίνω την γλώσσα.
Οι συνηθισμένοι μου σταθμοί , ολίγο τρίτο ή δεύτερο , Κόσμος 93,60 και εν Λευκώ 87,70 .
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Δήμου, έχει σήμερα συννεφιά και ξεκινάτε ένα θεμα που μόνο μελαγχολία δημιουργεί
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να σωθεί το Τρίτο.
Η πορεία του είναι το αναμενόμενο σύμπτωμα της παθογένειας που υπαρχει στον χώρο τοου πολιτισμού.
(Τι πορεία αντίστοιχα, ακολουθεί η Λυρική Σκηνή?) Αυτά δεν είναι τυχαία συμβάντα.
Ας είναι καλά το AdSL και το Radio 3 του BBC.....
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και δεν βλέπω πως μπορεί η πορεία αυτή να αντιστραφεί.
Οσο γιά την ΕΡΤ, η πορεία της τα τελευταία 2 χρόνια, είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης. Είναι προφανώς σημαντικότερο γιά τους πολιτικούς ταγούς να επενδυθούν κεφάλαια στα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων ποδοσφαίρου και όχι να δημιουργήσουμε κανάλια που θα μορφώνουν τον κόσμο ( και δεν αναφέρομαι γιά τους σπουδασμένους γλωσομαθείς, αλλά στον πολύ κόσμο που είναι καθηλωμένος στο ποδόσφαιρο και στην λαϊκοποπ)
Καλημέρα
Χαίρετε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και αρκετά χρόνια ακούω μόνο τρίτο. Μάλιστα αγόρασα ένα usb radio για να μπορώ να το ακούω και όταν κάθομαι στον υπολογιστή :-) Δυστυχώς η κατάπτωση του τρίτου δεν αφορά μόνο το τρίτο.
Αφορά έν γένει την αντιμετώπιση του πολιτισμού από τον μέσο έλληνα και κατ' επέκταση απο τις κυβερνήσεις που εκλέγει. Φαίνεται από την κατάσταση της Λυρικής από την οργάνωση των εκθέσεων της Πινακοθήκης από την κατάσταση της ΚΟΑ από της επιλογές και τις πολιτικές του υπουργείου πολιτισμού, από την κατάσταση των μουσείων κλπ, κλπ.
Κάθε μέρα που περνά βλέπω διαρκώς βήματα προς τα πίσω. Δυστυχώς νοιώθω διωκόμενος και δυστυχώς δεν ξέρω και πως θα μπορούσα να αντιδράσω αποτελεσματικά :-(
Να πω ότι είναι θέμα παιδείας? Προφανώς είναι αλλά ποιος θα την αναβαθμίσει?
Οπότε προσπάθησα να αγοράσω εισιτήρια για την Λυρική Σκηνή, δεν υπήρχαν διαθέσιμα. Είχαν αγοραστεί προ πολλού από άγνωστο ποιους. Τελικά για ποιους είναι η λυρική σκηνή? Το κράτος και οι φορολογούμενοι επιδοτούν μερικούς βαρεμένους της ελίτ για να λέμε ότι ιδού, και εμείς έχουμε όπερα, και εμείς κάνουμε παραστάσεις στο Ηρώδειο, και ας είναι τα εισιτήρια όχι μόνον άπιαστα στο ποσό, αλλά και άφαντα. Ναι, να κλείσει η όπερα και η λυρική σκηνή, και το εθνικό θέατρο επίσης. Όσοι αρέσκονται να το παίζουν κουλτουριάρηδες, ας τρέχουν στο Μπαιροϋτ και στο Ζαλτσμπουργκ. Λεφτά έχουν με την σέσουλα, ας ιδρύσουν το δικό τους Τρίτο Πρόγραμμα. Ιδιωτικό και μη κερδοσκοπικό, όπως αρμόζει στην πλούσια ελίτ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά γιατί δεν παίζουν
ΑπάντησηΔιαγραφήτα κρατικά ραδιόφωνο στο ιντερνετ?
Aπεργία εχουν πάλι;
http://www.live24.gr/
Χμ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι:
Ο Κων. Καραμανλής (θείος) κι ο Αθ. (Νανάς) Τσαλδάρης είχαν φίλους τον Τάκη Χορν και το Μάνο Χατζιδάκι («Νανά είσαι βλάξ!»).
Ο Κινγκινάτος του ΠΑΣΟΚ τον Πέτρο Κωστόπουλο και την κουστωδία του.
Ο Θ. Ρουσσόπουλος τον κουμπάρο της «απόλυτης ελληνίδας σταρ».
...και παει λέγοντας.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πουλάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλασική μουσική ακούει πολύ μικρό ποσοστό ακροατών.Είναι λάθος μεν αλλά θα κλείσει.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήStavros P (isisdoros) said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δεν πουλάει.
Κλασική μουσική ακούει πολύ μικρό ποσοστό ακροατών.Είναι λάθος μεν αλλά θα κλείσει".
Λάθος είναι να ταυτίζετε το Τρίτο με την κλασική μουσική. Ούτε το 50% του πρόγράμματος δεν είναι κλασική. Έχει και εντεχνο ελληνικό, και τζαζ και ροκ και ποπ και μιουζικαλ και πολλές εκπομπές λόγου. Γενικά έχει ΚΑΛΗ μουσική - κάθε είδους. Και δεν έχει διαφημίσεις.
Πάλι καλά, να λέτε, που συντηρεί ακόμη τα μουσικά σύνολα. Είναι ίσως ο μόνος τομέας όπου η ΕΡΤ προσφέρει κάτι (έστω και ελάχιστο) στον πολιτισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα των τελευταίων ετών στην ΕΡΤ είναι η στροφή προς δραστηριότητες και εκπομπές που "πουλάνε". Αυτό είναι μέγα λάθος. Ο ρόλος των (ουσιαστικά) κρατικών ΜΜΕ δεν είναι να κυνηγάνε τις ακροαματικότητες, αλλά να προσφέρουν αυτά που δεν μπορούν -- και δεν θέλουν -- να προσφέρουν οι άλλοι.
Ας βγει ένας ιδιώτης να κάνει κλασικό ραδιοφωνικό σταθμό, και θα δείτε για πότε αναμορφώνεται το Τρίτο...
ΝΔ said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αλλά είσαι μία όαση μέσα στην ατέλειωτη ευτέλεια και χυδαιότητα της «ελεύθερης» ραδιοφωνίας. (Πόσες φορές έχω βλαστημήσει την στιγμή που την εγκαινιάζαμε, με τον 9,84!) "
Αυτή που εγκαινιάσατε ήταν ελεύθερη ραδιοφωνία. Ήσασταν όμως (όπως κι οι ομόλογοί σας στο «Κανάλι 15») εξαιρετικά αφελείς που πιστεύατε ότι η ελεύθερη ραδιοφωνία δεν θα γινόταν «ελεύθερη». Πάντως ακόμη κι ένας απαισιόδοξος σαν κι εμένα πίστευα ότι το ελεύθερο ραδιόφωνο θ' άντεχε λίγο παραπάνω. Δεν έχει σημασία. Έτσι κι αλλιώς ζούμε την εποχή της μαζικής κουλτούρας και του internet. Η εποχή είναι που έφερε την «ελεύθερη» ραδιοτηλεόραση, όχι οι ρομαντικοί του Καναλιού 15 και του 984. Σήμερα, το Τρίτο Πρόγραμμα, η υψηλή αισθητική, ακόμη και το ίδιο το καλό γούστο είναι κατηγορίες ξεπερασμένες πια. Κάποιοι ρομαντικοί μπορεί να τις συντηρούν με νύχια και με δόντια, αλλά ως πότε;
Καλημέρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω πολλά χρόνια που ακούω το Τρίτο και δεν το έχω προλάβει στις μεγάλες του δόξες (λόγω ηλικίας), αλλά έχω προλάβει να το αγαπήσω ως αστείρευτη πηγή καινούριων μουσικών ακουσμάτων...
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρό κοινό κλασσικής μουσικής. Οι περισσότεροι συχνάζουν στο Μέγαρο για λόγους δημοσίας εικόνας (φροντίζοντας να χειροκροτούν τακτικά σε όλες τις παύσεις). Οι νέοι συνεχίζουν κατά τα πατροπαράδοτα έθιμα που θέλουν την κλασσική μουσική «ξενέρωτη», βαρετή και ακατανόητη και απλώς δεν ασχολούνται με αυτή (πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων). Πώς να υπάρξει συνέχεια;
Πραγματικά θλίβομαι που εδώ στη Γαλλία βλέπω συνέχεια σε κάθε γωνία του δρόμου αφίσες για κοντσέρτα και παραστάσεις, τόσες που θεωρητικά κάθε μέρα θα μπορούσες να παρακολουθείς και κάτι διαφορετικό, βλέπω το είδος να διατηρείται και να εξελίσσεται, βλέπω ανθρώπους που τρέφουν αγάπη για αυτή τη μουσική, κάτι που ούτε στα όνειρά μας δε συμβαίνει στην Ελλάδα.
nikos dimou said…
“Λάθος είναι να ταυτίζετε το Τρίτο με την κλασική μουσική.”
Το Τρίτο πρόγραμμα έχει ταυτιστεί λογικά μου φαίνεται με την κλασσική μουσική κύριε Δήμου, καθότι δεν υπάρχουν άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που να την προβάλλουν. Βέβαια, και σε άλλα είδη μουσικής δεν υπάρχουν αξιόλογοι σταθμοί. Το ελληνικό έντεχνο πάσχει κι αυτό, όσοι ιδιωτικοί σταθμοί υποτίθεται ασχολούνται με αυτό συνήθως το διανθίζουν με τόνους λαϊκών “βλαχοποπ” τραγουδιών, έτσι ώστε να πιάνουν μεγαλύτερο κοινό και να είναι πάντα επίκαιρα...
Ο Μπουρντιέ αρχικά και ο Μουζέλης πολύ αργότερα, μίλησαν για την αναγκαιότητα της αυτονομίας τού πολιτιστικού "πεδίου", αν το αποδίδω σωστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο βαθμό που το "πεδίο του πολιτισμου" υποτάέσσεται στο "πεδίο της πολιτικής" ή στο άλλο "της οικονομίας", εφόσον δηλαδή χάσει την "αυτονομία" του, απαξιώνεται και μαραζώνει.
Εδώ (δηλ στην περίπτωση του Τρίτου προγράμματος) έχουμε μια κατεξοχήν μιντιακή πολιτιστική παραγωγή που δεν προσφέρει στους "παραγωγούς" άμεσα υλικά οφέλη. Εξ ου και η μούτζα.
Οπότε το ζήτημα πάει αλλού.
Θέλω να πω, μερικοί στο όνομα δήθεν του "οικονομικού φιλελευθερισμού" ή ακόμα χειρότερα, με το γελοίο πρόσχημα ότι κάτι δεν πουλάει, το εγκαταλείπουν αρχικά και το ξεπουλάνε στη συνέχεια.
Ελπίζω να μην είναι το σχόλιό μου και πολυ εκτός.
Με αγάπη
Παράγραφος
Είτε μας αρέσει είτε όχι το Τρίτο ακολουθεί τους όρους της αγοράς.Δεν έχει την ακροαματικότητα που χρειάζεται οπότε το κλείνουν.Το γιατί δεν έχει ακροαματικότητα είναι άλλο θέμα.Σαφώς όμως στο μυαλό των περισσοτέρων έχει ταυτιστεί με την κλασική μουσική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ND
ΑπάντησηΔιαγραφή"Και δεν έχει διαφημίσεις"
Το θέμα είναι ένα μέσο α) αν έχει διαφημίσεις, ή β) αν οι διαφημίσεις αυτές "ταιριάζουν" είναι σε "αρμονία" με την "ατμόσφαιρα"/γενικότερη αισθητική του μέσου;
Κακό πράγμα είναι (η κατάλληλη) διαφήμιση (στο κατάλληλο μέσο);
Προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον, διότι ανέλαβε o ίδιος το Υπ. Πολιτισμού, υποβαθμίζοντάς το a priori.
Η υποβάθμιση δεν προήλθε μόνο απ' το φόρτο του δεύτερου καρπουζιού, αλλά και από την έλλειψη κουλτούρας του ίδιου.
Όσο προσπαθεί να καλλιεργήσει προφίλ φιλότεχνου ανθρώπου, τόσο γελοιοποιείται.
Με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούσε να μας πείσει ότι γυμνάζεται κι έσπασε το πόδι του στην πρώτη κλωτσιά της μπάλλας.
Αγαπητοί marketiers σύμβουλοι του πρωθυπουργού,
πουλήστε μας ειλικρίνεια και δεν θα βγείτε χαμένοι...
Θα ήταν πολύ πιο έντιμο, έξυπνο και αποτελεσματικό να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού έναν κατάλληλο, υπάρχουν πολλοί.
Έναν τεχνοκράτη με καλό γούστο, να το πω απλά.
Παράδειγμα στα γρήγορα ο Γιάννης Έξαρχος.
Δεύτερον, διότι έβαλε ανθρώπους άσχετους με τον πολιτισμό ΚΑΙ χωρίς γούστο στις κρίσιμες θέσεις (πχ ΕΡΤ).
Οι ποιοτικές οάσεις στην ΕΡΤ (ΤV και ραδιόφωνο) επί Παναγόπουλου μειώνονται επικίνδυνα.
Ας ξοδεύει εκατομμύρια στη eurovision και στις Δρούζες,
(έτσι ώστε να προστατέψει και τις τσέπες μας)
αλλά πρωτίστως θα έπρεπε να διαφυλάξει τις στιγμές ποιότητας στα κρατικά ΜΜΕ.
Τρίτον, διότι αφότου έγινε η συγκεκριμένη απόλυση και μετά από συνολική κατακραυγή, ο πρωθυπουργός δεν αντέδρασε.
Θα μπορούσε να παρέμβει και να βγει κι από πάνω, να κάνει κάτι καλό για όλους αλλά και για τον ίδιο.
Δεν είναι αργά...
Το πρόβλημα ξεκινάει απ' το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ακούει μουσικό ραδιόφωνο, δεν τον ενδιαφέρει, σε αντίθεση με τους περισσότερους παλαιότερους πρωθυπουργούς, οι οποίοι δούλευαν συντροφιά με το Γ' Πρόγραμμα.
Έχει τη διάθεση, αλλά δεν ξέρει, δεν είναι κακό αυτό.
Συμβουλεύεται αυτούς που θεωρεί ειδικούς, αλλά αυτοί δεν ανταποκρίνονται.
Έχω την εντύπωση ότι οι πολιτιστικοί του σύμβουλοι και φίλοι του πρωθυπουργού, το γνωστό κινηματογραφικό ζεύγος, δίνουν κακές συμβουλές, κλωτσώντας μια ευκαιρία.
Η απειρία της αριστεράς...
ΝΔ "Γενικά έχει ΚΑΛΗ μουσική - κάθε είδους. Και δεν έχει διαφημίσεις."
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξ αιτίας του ΄δεύτερου δεν "παρουσιάζει ενδιαφέρον"
Τραγικά αυτά που γίνονται στην κρατική ραδιοφωνία (και τηλεόραση) και ακόμη τραγικότερα αυτά που θα γίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν υπήρχε μια ελπίδα, μέσα στην αφόρητη κοινοτοπία και αθλιότητα των εμπορικών καναλιών και σταθμών, για λίγη ποιότητα και ομορφιά, αυτή την εξέφραζε, ιδίως, το τρίτο πρόγραμμα. Και, είμαι σίγοουρος, με ελάχιστο κόστος.
Τώρα, πάει κι αυτό. Και, σιγά σιγά, θα σιγήσουν κι οι άλλες ποιοτικές εκπομπές. Ο λόγος απλός. Οι μέτριοι άνθρωποι, σε όλους τους τομείς, μόλις υπερισχύσουν, το πρώτο που κάνουν είναι να κυνηγούν με μανία κάθε ίχνος αξίας που τυχόν συναντούν στον χώρο τους. Βλέπετε, μπορεί οι ρωμαίοι στρατηγοί να άντεχαν τον δούλο που, κατά τη διάρκεια του θριάμβου, τους ψιθύριζε "memento mori", οι μέτριοι, άσχετοι και ανίκανοι όμως, όσο διαρκεί ο δικός τους (δυστυχώς σε βάρος μας) θρίαμβος, προτιμούν μια πιο διακριτική συμπεριφορά, τουλάχιστον όσον έχουν την ατυχία να βρίσκονται στην εξουσία τους ...
Άξιος λοιπόν ο μισθός των ιθυνόντων της κρατικής ΕΡΤ. Που, όπως αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε τις προάλλες, αμείβονται, ο μεν πρόεδρος με το εξωφρενικο ποσό των 17.000 ευρώ τον μήνα (βασικός μισθός), τα λοιπά δε μέλη του Δ.Σ. με ανάλογα ποσά. Και που, για να πληρώσουν τις θηριώδεις συμβάσεις με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, συνεχώς προτείνουν και βέβαια πετυχαίνουν, αύξηση των υποχρεωτικών τελών. Τα οποία τέλη πληρώνει, προσέξτε, όχι κάθε κάτοχος τηλεόρασης (όπως σε Γαλλία, Αγγλία κλπ), αλλά κάθε κάτοχος μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος !!!
Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Το ίδιο συνέβη και με τον Jazz FM, που δεν ήταν βέβαια κρατικός. Ούτε διαφημίσεις, ούτε μπλα-μπλα, δωράκια και αφιερώσεις. Έκλεισε. Τώρα δεν παίζουν πουθενά Jazz στο ελληνικό ραδιόφωνο. Αν συντηρήσει το κράτος κάτι, που δεν έχει απήχηση, ενδεχομένως πολλοί να το κατηγορήσουν, ότι μας τρώει τα λεφτά για "ελιτίστικες βλακείες"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρετε. Συμφωνώ κι επαυξάνω. Μια διόρθωση μόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Από τις εκατοντάδες άχρηστα τρωκτικά που φιλοξενεί το μέγαρο της ΕΡΤ, βρήκαν τους λίγους παραγωγούς του Τρίτου για να μην τους ανανεώσουν την σύμβαση!".
Δεν είναι μόνοι οι παραγωγοί του Τρίτου - είναι πολλοί συμβασιούχοι της ΕΡΤ. Περίπου 80 απ' αυτούς δικαιώθηκαν στο δικαστήριο. Οι παραγωγοί του ΚΟΣΜΟΣ 93,6 είναι τώρα στα δικαστήρια. Κέρδισαν το πρώτο, έχασαν το δεύτερο, κέρδισαν το τρίτο και τώρα η ΕΡΤ έχει κάνει έφεση. Εν τω μεταξύ, αρνείται να τους ενσωματώσει στο πρόγραμμα του σταθμού όπως όφειλε μετά από την απόφαση του δικαστηρίου. Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον. Καλή σας μέρα.
Αγαπητή Παράγραφε, η αυτονομία ενός επιπέδου - του πολιτιστικού εν προκειμένω - δεν είναι ζήτημα βούλησης αλλά ζήτημα συγκρότησης (δομής) του κοινωνικού γίγνεσθαι. Ακόμη και αυτονομία του πολιτικού επιπέδου (που διακρίνει ο Πουλαντζάς) είναι «σχετική», δηλαδή, δεν είναι ξεκομμένη από το οικονομικό επίπεδο, σε τελευταία ανάλυση (εντάξει, μη βαρατε, το ξέρω ότι το περιγράφω απλοϊκά!) Επομένως, η επίκληση του "οικονομικού φιλελευθερισμού" δεν είναι καθόλου "δήθεν" είναι πάρα μα πάρα πολύ πραγματική και ουσιαστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς να ανακαλύπτω την Αμερική, το θέμα του Τρίτου εντάσσεται στη γενικότερη κρίση του ραδιοφώνου και κατ’ επέκταση στη δυναστεία της μουσικής βιομηχανίας. Κι επίσης είναι θέμα επιλογών της Κρατικής Ραδιοφωνίας, η οποία θέλει να παίξει με τους όρους της αγοράς, και γι’ αυτό αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο «μαγαζί», το οποίο πράγματι δεν είναι αυτό που λέμε main stream, πρέπει να κλείσει.
Κι ακόμα:
Για τη διαφήμιση: Το ότι είναι ανύπαρκτη δεν είναι στα υπέρ. Δεν λέω να πνιγεί στα σποτ, αλλά όχι και να αποκλειστεί εντελώς η εμπορικότητα του μέσου. Εξάλλου, αν υπήρχε θα ήταν και ένα επιπλέον επιχείρημα για να μην κλείσει το Τρίτο.
Για τα SMS: Καλύτερα που δεν υπάρχει η διαδικασία τους. Δημιουργούν πελατειακή σχέση (ο παραγωγός από τη στιγμή που το λαμβάνει νοιώθει υποχρέωση να το μεταδώσει), κάτι που δεν ταιριάζει στην φυσιογνωμία του Τρίτου.
..ΚΛΕΙΝΟΥΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΤΟ SITE !!!
Την περασμένη εβδομάδα διάβασα σε μιά εφημερίδα πως η ΕΡΤ ετοιμάζεται να κλείσει και το ...site της, το ert.gr !!
Για οικονομικούς λόγους βέβαια, και είναι έτοιμοι να διώξουν κάμποσους εργαζόμενους σ’ αυτό, οι οποίοι διαμαρτύρονται..
Η εξήγηση του κακού, όπως έγραφε η εφημερίδα, είναι πως το site ήτανε μιά ...πολυτέλεια, που χρειαζότανε για τους Ολυμπιακούς αγώνες και την Eurovision που διοργάνωσε η χώρα, αλλα τώρα πιά... δέν χρειάζεται!!!
Δηλαδή, αυτοί έχουν μετατρέψει το Ελληνικό κράτος σε ένα τεράστιο... στρατόπεδο, στο οποίο ΜΟΝΟ όταν έρχεται «ο ξένος» να μας επιθεωρήσει εν είδει στρατηγού, τότε πρέπει όλοι να λάμπουμε απο καθαριότητα, και όταν η ‘επιθεώρηση’ τελειώνει να ξαναβουλιάζουμε στη βρώμα!!
Ντροπή τους!!
Πώς τους ανεχόμαστε, να μας ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ έτσι!!!
Άν έχει μιά σταλιά ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ο οποιοσδήποτε αρμόδιος αποφάσισε να κλείσει το ΤΡΙΤΟ, ή το site με τέτοιες γελοίες οικονομικίστικες δικαιολογίες, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ !!
ΤΩΡΑ !
Το ΤΡΙΤΟ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, στα χέρια ΑΞΙΩΝ ανθρώπων όμως, όχι στα δικά τους...
Adagio με Συμφωνική του Βερολίνου και Κάραγιαν.Μαγεία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όμως, τα μπούτια της Παπαρίζου και τα τρεχαλητά του Τζόρτζεβιτς πουλάνε και όχι το Adagio.
Η libido και το χρήμα κερδίζουν την -εκ της μουσικής έκστασης- συναισθηματική αρμονία.
Πάντα ο άρτος και τα θεάματα, δηλαδή η ποσότητα, θα υποτάσσει την ποιότητα η οποία είναι πάντα για τους λίγους, άλλως δεν θα ήταν ποιότητα.
Δεν αξίζει στην ΕΡΤ το Τρίτο, καλύτερα ένα φριχτό τέλος παρά μια φρίκη χωρίς τέλος...
doctor
Τελικά, μία απορία μου μένει. Τι είναι καλή μουσική? Κάποτε έτυχε να ακούω jazz μουσική στο σιντι, ένα ξακουστό κομμάτι από την δεκαετία του ’50, και μία γιαγιά απόρησε (αγενέστατη η γουμάρα): «Μα πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που ακούν τέτοια μουσική?» Αυτό ήταν ένα ηχηρό χαστούκι. Την ίδια απορία φαντάζομε θα έχουν και οι γιαγιάδες της Αμερικής όταν και εφ’ όσον αρχίσουν τα εκεί κρατικά τρίτα προγράμματα να μεταδίδουν κλαρίνα και ηπειρώτικα μοιρολόγια. Η αλήθεια είναι μόνον μία, όσο και να την αρνείστε. Τσαζ, κλασσική μουσική τύπου Βέρντι ή και τύπου Χατζιδάκις είναι τελείως ξένη προς τον (νέο)Ελληνικό πολιτισμό. Κανείς δεν ακούει αυτό το κανάλι, εκτός από μερικούς ξενόφερτους και ξενοαναθρεμμένους της αλλοδαπής και της ενδοχώριας ελίτ. Για πιο λόγο λοιπόν να μεταδίδει τζαζ, Μπάχ, Μότσαρτ, Γκουντμαν, Κολτραίν, Χατζιδάκι, και αυτόν το Κερκυραίο Σκαλκότας που μεγάλωσε στην Ιταλία (ή όπως αλλιώς ονομάζετε) και όπως όλοι αυτοί οι άλλοι ονομάζονται? Τα κλαρίνα δεν είναι έντεχνα? Ούτε τα σκυλάδικα να απορρίπτετε τόσο εύκολα, διαφορετικά να απορρίψετε και το 99% της αμερικάνικης μουσικής, έντεχνης κουλτούρας και αντεργκραούντ μεταμοντέρνης τύπου Ξενάκη. Ποιος είναι αυτός που αντέχει το Βαρέσε πάνω από πέντε λεπτά? Δηλαδή, για να καταλάβω καλύτερα, αν τα κανάλια μεταδίδουν κλαρίνα και καλαματιανά, παύουν αυτομάτως να είναι σοβαρά και καταντούν για τα πανηγύρια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία λύση θα μπορούσε να είναι, το Τρίτο Πρόγραμμα να αρχίσει να μεταδίδει παραγωγές από τον εγχώριο πολιτισμό. Αλλά, δεν υπάρχουν εγχώριες παραγωγές. Όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βαλθεί σε έναν ατέρμονο και ανούσιο διαγωνισμό ποιος θα κάνει την καλύτερη μίμηση και απομίμηση ξένου πολιτισμού (κατά προτίμηση Ευρωπαϊκού, αν και τελευταία το έχουν ρίξει στην αμερικάνικη υποκουλτούρα). Ως γνωστόν, η μίμηση και απομίμηση είναι πάντα για τα μπάζα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@synas
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τώρα δεν παίζουν πουθενά Jazz στο ελληνικό ραδιόφωνο."
Υπάρχει ο Εν Λευκώ
ΜΗ ΛΕΤΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙΚΟΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΕΣ
ΚΑΙ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ
ΜΠΟΥΡΔΕΣ !!!
@doctor,
και σε όσους άλλους ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ τα ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ, κρίνοντάς τα όλα «οικονομικίστικα», και «ελιτίστικα» :
Γράφει, ο doctor :
«Η libido και το χρήμα κερδίζουν την -εκ της μουσικής έκστασης- συναισθηματική αρμονία.
Πάντα ο άρτος και τα θεάματα, δηλαδή η ποσότητα, θα υποτάσσει την ποιότητα η οποία είναι πάντα για τους λίγους, άλλως δεν θα ήταν ποιότητα.
Δεν αξίζει στην ΕΡΤ το Τρίτο, καλύτερα ένα φριχτό τέλος παρά μια φρίκη χωρίς τέλος...»
Λοιπόν...
Με τη λογική σου φίλε,
---- τί προσφέρει σήμερα στον Αθηναίο ΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ;; Κανένας μας δέν πάει τη βόλτα του εκεί, εκτός απο κάποια πρεζόνια και μετανάστες που δέν έχουν πού αλλού να σταθούνε! ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ, για να φτιάξουμε πολυκατοικίες;
---- γιατί να μή γκρεμίσουμε και την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, και να φτιάξουμε ένα σούπερ-πολυσύχναστο «ΤΗΕ ΜΑLL», κρατικό μάλιστα, ώστε να απογειωθεί ο προϋπολογισμός! Αντί για πέντε-δέκα μορφωμένους ξένους τουρίστες, θα μαζεύουμε όλους τους σουρωμένους Εγγλέζους κάθε μέρα, και θα χ.....με στο τάληρο!
---- γιατί να ζητάμε συνέχεια απο τους Άγγλους ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ, τη στιγμή που ...δέν είμαστε πολιτισμικά άξιοι να τα διατηρήσουμε, όπως μας λένε, και γιαυτό δέν μας τα δίνουν! Και τα Ελγίνεια, ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ είναι για τον «απολίτιστο ντόπιο Έλληνα», πολυτέλεια που υποτίθεται πως ΔΕΝ του αξίζει!!
Μ’ αυτά, θέλω να σου επισημάνω ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ κάποιες «απόψεις», γιατι δέν είναι τόσο «προφανείς» όσο νομίζεις, και έχουν προεκτάσεις που δέν θα σου άρεσαν....
Άν θές ένα ΚΡΙΤΗΡΙΟ, για να μπορείς να μήν παρασύρεσαι απο τέτοιες ιδέες, ρώτα τον εαυτό σου :
«μ’ αυτό που γράφω, μήπως ΥΠΟΤΙΜΩ τον Έλληνα πολίτη;».
Άν η απάντηση είναι ΟΧΙ, η ιδέα σου είναι καλοδεχούμενη. Άν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε ...σκέψου τη καλύτερα πρίν την ασπαστείς!
--------
Όσο για τη συλλογή υπογραφών για να μήν κλείσει το ΤΡΙΤΟ, είμαι μέσα!
Καλημέρα σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκο, εξαιρετικό post, το οποίο αντανακλά μια γενικότερη κατάσταση δυσωδίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ραδιόφωνο, ιδιωτικό και κρατικό. Αλλά αυτό είναι ξεχωριστό θέμα.
Σε ό,τι αφορά ειδικά το Τρίτο, προσωπική άποψη είναι πως δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί θέμα το αν είναι κερδοφόρο ή όχι. Απαγορεύεται η παρακμή και η σταδιακή παύση της λειτουργίας του Τρίτου, γιατί α) προσφέρει όντως κάτι που δεν προσφέρει ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος σταθμός στην Ελλάδα, β) γιατί είναι πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής ραδιοφωνίας, και μάλιστα από τα πλέον φωτεινά κάποτε (επί Χατζιδάκι) και γ) γιατί αν υπάρχει πραγματικά διάθεση για ... οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ, είναι τόσοι οι καρεκλοκένταυροι της Μεσογείων και τόσα τα χρήματα που δαπανώνται σε μισθούς του αέρα (αρκετοί μόνιμοι της ΕΡΤ δεν πατάνε καν στο Ραδιομέγαρο), που είναι τουλάχιστον υποκριτικό να πέφτει ψαλίδι στο Τρίτο.
Ελεος, όλοι ξέρουν ότι η ΕΡΤ, Ραδιοφωνία και Τηλεόραση δηλαδή, πάσχουν από έλλειψη οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού. Δεν είναι μόνο τα βινύλια του κρατικού ραδιοφώνου, είναι και οι ταινίες και οι εκπομπές και οι σειρές του αρχείου της τηλεόρασης της ΕΡΤ, που συνιστούν ένα πολύτιμο υλικό, με αρχειακή αξία ανυπολόγιστη, το οποίο σκονίζεται στους διαδρόμους. Αν μπει κανείς στο κτίριο της ΕΤ-1 στην Κατεχάκη, θα δει παρατημένες μπομπίνες και κασέτες beta, στοιβαγμένες δίπλα από ανοιχτές αφύλαχτες πόρτες! Είναι πραγματικά άθλια η εικόνα.
Για να μην μιλήσουμε για το πελατειακό καθεστώς που ορίζει το ποιος και γιατί παίρνει εκπομπή ή όχι. Για να μην μιλήσουμε για τους παχυλούς μισθούς που πέφτουν σε ημέτερους...
Τέλος, συμφωνώ με το σχόλιο του πιτσιρίκου, είναι όντως έτσι. Και ο ΚΟΣΜΟΣ είναι μια όαση στο ελληνικό ραδιόφωνο, και στο Δεύτερο κάνουν σημαντική δουλειά (αν και η ιδιαιτερότητα του Τρίτου είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη). Και ισχύει το ότι ακόμη εκκρεμεί το θέμα των συμβάσεων.
Ωστόσο, η μονιμοποίηση των ραδιοφωνικών παραγωγών στην Κρατική ραδιοφωνία με βρίσκει αντίθετη. Είναι άλλο πράγμα να ζητάς μια σύμβαση αορίστου χρόνου, ώστε να διασφαλίζεις τα κεκτημένα δικαιώματά σου, και άλλο να ζητάς να προσληφθείς ως μόνιμος. Τι είναι η Ελληνική Ραδιοφωνία, η ΔΕΗ;
Η εργασία στο ραδιόφωνο απαιτεί πάθος, δημιουργικότητα και συνεχή ενημέρωση. Δεν είναι μια δουλειά αυτοματοποιημένη, άρα μονιμότητα και ραδιόφωνο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αποτελεί οξύμωρο σχήμα.
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων εξασφάλισε το απαιτούμενο κονδύλι, γιατί κάποιοι ενδιαφέρθηκαν όσο έπρεπε. Ο Λούκος ανέλαβε το Φεστιβάλ, γιατί κάποιοι ενδιαφέρθηκαν όσο έπρεπε και ανέλαβαν δράση.
Αλλά η λύση είναι το προσωπικό ενδιαφέρον, και δεν αποτελεί καν κομμάτι της η συλλήβδην μονιμοποίηση όλων των παραγωγών. Γιατί, απλούστατα, δεν είναι όλοι όσοι περνάνε από το Κρατικό Ραδιόφωνο ικανοί και άξιοι να κρατήσουν τον πήχη ψυλά.
Κατανοώ την αγωνία τους, μέσα σε μια επισφαλή αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή στην Ελλάδα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι το concept "μόνιμος ραδιοφωνικός παραγωγός" είναι σαν να λες ότι είσαι Εσκιμώος από το ... Μπαλί.
Μέσα σε όλο αυτό το αλισβερίσι, φυσικά, το πρόβλημα με το Τρίτο παραμένει, και είναι θλιβερό. Οπως θλιβερή είναι η κατάσταση στην ΕΡΤ, συνολικά...
Εχουμε φυσικά την Eurovision και την Δρούζα να μας παρηγορεί, κάτι είναι και αυτό... Μην είμαστε και αχάριστοι!
Το πρόβλημα "του Τρίτου" θα λυθεί μόνο αν αυτενεργήσει ο διευθυντής του δημιουργώντας ένα ατομικό blog και ποστάροντας. Ως πότε θα παραμένουμε οι τεχνολογικώς αναλφάβητοι λεβέντες. Έχουν αλλάξει οι καιροί, δόξα σοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο όλο θέμα "με το Τρίτο" μπορεί να αποτελέσει ζήτημα δικομματικής αντιπαραθέσεως μεταξύ των μικρόνοων αρχηγών των τριών μικρών κομμάτων. Οι μαθητές μπαίνουν μέσα στα λεωφορεία, ο οδηγός προβάλει σκληρό πορνό και όχι Τρίτο Πρόγραμμα, πολιτιστικό, και γι' αυτό χάνει την πορεία της η νταλίκα και πέφτει πάνω στους μαθητές-θύματα του εκπαιδευτικού συστήματος. "Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν" που λένε οι μετά Καρατζαφέρη μορφωμένοι προφήτες.
Αν με ρωτάς αν έπρεπε να πεθάνει ο Μάνος Χατζιδάκις, σου λέω ένα ξερό όχι. Δεν έχουμε κράτος και το ξέρουμε. Για τους πνευματικούς μας ανθρώπους θα έπρεπε, αυτή η έρημη η πολιτεία, να προβλέψει κατάψυξη και απόψυξη για τις εποχές που η επιστήμη θα ξαναδίνει τη ζωή και θα μας φοράει τη βέρα στο αριστερό μας.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήKato Patissia said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΗ ΛΕΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΕΣ
ΚΑΙ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ
ΜΠΟΥΡΔΕΣ !!!
****
Διαβάζοντας αυτό το με μορφή συνθήματος σε τοίχο (κεφαλαία γαρ)σχόλιό σας, μάντεψα και την συνέχειά του (με πεζά πλέον).
Σεβαστή η άποψή σας αν και άκομψα διατυπωμένη.
Να σέβεστε τα διαδικτυακά πρόσωπα των συνομιλητών σας.
Και τέλος, οι μετανάστες που πάνε στο πεδίο του Άρεως ΔΕΝ είναι άνθρωποι, ή ακόμη και τα πρεζόνια;
Απορώ...
doctor
Και κάτι ακόμη: Το Τρίτο δεν έγινε κερδοφόρο γιατί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ για να το κάνει κερδοφόρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΡΤ πάσχει από marketing, το ξέρουν και οι πέτρες αυτό, ο κοιμώμενος γίγαντας των media στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να χαράσει νέους δρόμους στην Ενημέρωση και την Ψυχαγωγία, και αντ'αυτού αναλώνεται σε κομματικά αλισβερίσια. Αυτή είναι η αληθινή ντροπή...
Οτι το Τρίτο θα μπορούσε, με το κατάλληλο marketing, να έχει διαφήμιση. Και αν το 50% του προγράμματός του είναι κλασσική, να πούμε και το εξής: Στην Ελλάδα πωλούνται δεκάδες χιλιάδες δίσκων κλασσικού ρεπερτορίου, το γνωρίζω αυτό, εκ των έσω. Αρα, κοινό υπάρχει.
Αν αντικαθιστούνταν ορισμένοι παραγωγοί που έχουν κυριολεκτικά φτάσει μέχρι τη σύνταξη, και το πρόγραμμα γινόταν λίγο πιο σύγχρονο, το προφίλ του σταθμού θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά, τόσο ώστε να προσελκύσει και περισσότερους και νεότερους ακροατές, αλλά και την πολυπόθητη διαφήμιση.
Το Τρίτο δεν έχει διαφήμιση, γιατί κανείς δεν προσπάθησε προς αυτή την κατεύθυνση.
2:43 μμ
@ brain deficit
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένας δεν είπε ότι το κλαρίνο και το καλαματιανό είναι χαρακτηριστικά "κακής" μουσικής. Οι υπεραπλουστεύσεις σας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.
Καλή μουσική είναι αυτή η οποία μεταδίδει συναισθήματα, δημιουργεί εικόνες, ταξιδεύει τον ακροατή σε φανταστικούς κόσμους. Καλή μουσική είναι η "αυθεντική" μουσική και όχι τα μπασταρδεμένα τραγουδάκια που γράφουν σήμερα και θυμίζουν λίγο ρεμπέτικο, λίγο παραδοσιακή, λίγο μπλουζάκια, λίγο έντεχνο κτλ (το ΚΑΘΕΝΑ). Καλή μουσική είναι αυτή που προχωράει την τέχνη της μουσικής και ανοίγει νέους ορίζοντες, όπως έκανε ο Σαίνμπεργκ με την δωδεκάφθογγη μουσική.
Δεν έχει καμμία σημασία αν εσείς και η κατά τα άλλα συμπαθέστατη γριούλα δεν μπορείτε να ακούσετε Σαίνμπεργκ και απορείτε πώς μερικοί ακούνε. Δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν την θεωρία της σχετικότητας του Einstein.
Υποστηρίζετε επίσης ότι η μουσική τύπου Χατζιδάκι δεν έχει σχέση με τον (νεο)ελληνικό πολιτισμό! Μα η μουσική του Χατζιδάκι ΕΙΝΑΙ η ΜΟΝΑΔΙΚΗ που εκφράζει τον νεοελληνικό πολιτισμό. Ο Χατζιδάκις είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της νεοελληνικής μουσικής σχολής.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε επίσης με ποιον τρόπο τα σκυλάδικα μοιάζουν με
την αμερικάνικη μουσική, έντεχνη κουλτούρα και τον Ξενάκη; Η μουσική του οποίου ασφαλώς και δεν είναι "αντεργκραούντ μεταμοντέρνη" όπως ισχυρίζεστε. Ο Ξενάκης εμπίπτει στην κατηγορία που σας έλεγα παραπάνω (Σαινμπεργκ). Άνοιξε καινούριους ορίζοντες τους οποίους εσείς προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε.
Υ.Γ. Είναι Σκαλκώτας και όχι Σκαλκότας. Νίκος Σκαλκώτας (1904 - 1949). Οι ξένοι τιμούν το έργο αυτού του μεγάλου συνθέτη πολύ περισσότερο από εμάς που δεν ξέρουμε ούτε καν πώς γράφεται το όνομά του...
οι υπεραπλουστεύσεις είναι όρος πλεονασματικός και κενός περιεχομένου. οι απλουστεύσεις προϋποθέτουν το κουβάρι. το κουβάρι το γάτο του.
ΑπάντησηΔιαγραφήεσείς όμως κύριε Μυλωνάκη λέτε: "Δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν την θεωρία της σχετικότητας του Einstein". Και προκύπτει το αμίλητο ερώτημα: ποια είναι η θεωρία της σχετικότητα. που δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν, η γενική ή η ειδική. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Εμμανουήλ Μυλωνάκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβασα και ένα προηγούμενο ποστ σου για την συνθήκη του Κυότο και εντυπωσιάστηκα από τον ορθολογισμό σου. Οπως και σήμερα με εντυπωσίασες.
Αν είσαι τόσο νέος όσο φαίνεσαι, άρχισες να με φοβίζεις. Πως θα τα βγάλει κανείς πέρα μαζί σου όταν είσαι σαράντα;
Να ναι καλά κάτι ταξιτζήδες -ελάχιστοι που δεν ακούν εκείνες τις ποδοσφαιρικές εκπομπές που βρίζουν όλοι όλους, παίκτες και προπονητές, τηλεφωνικώς- που μπαίνεις μέσα στο όχημα και δεν θέλεις να βγεις, γιατί σε συνεπαίρνει η μαγεία και η γαλήνη που σκορπάει η μουσική του Τρίτου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΤΟΝ doctor
O doctor, στο σχόλιό του των 2:43, δείχνει πως είτε με παρεξήγησε είτε δέν με κατάλαβε, είτε ίσως ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να με καταλάβει :
1. ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα δέν είναι συνθήματα, αλλα ΤΙΤΛΟΙ στα σχόλιά μου, για να τα ξεχωρίζω μεταξύ τους. Δύσκολα θα βρείς δικό μου σχόλιο χωρίς τέτοιο τίτλο στο doncat, ή αλλού...
2. Μου αρέσει ο «άκομψος» τρόπος έκφρασης, όταν θέλω να ΦΩΝΑΞΩ, να ταρακουνήσω συνειδήσεις, να σκοτώσω επικίνδυνες ιδέες μέσα στο ανθρώπινο μυαλό. Δέν μιλάω έτσι «μαλλιαρά» ΑΠΟ ΑΣΕΒΕΙΑ προς εσένα, τον συνομιλητή. Έχω ξαναγράψει εδώ, ότι ποτέ δέν αντιμάχομαι ανθρώπους, αλλα μόνο ιδέες!
3. Θα μου πείς τώρα, και ΓΙΑΤΙ να «φωνάξω»; Επειδή όταν έρχεται κάποιος να σου κλείσει το σπίτι ( πχ το 3ο.. ) τότε δέν θα καθήσεις να κάνεις φιλολογική κουβεντούλα για τις ιδέες κάποου doctor, που βγαίνει και σου λέει με «ακαδημαϊκό» ύφος, ότι ...καλά σου κάνουν και στο κλείνουν το σπίτι σου, γιατι ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ! Τί λές ρε φίλε!!!!!!!! Και περιμένεις μετά απο μένα, να σεβαστώ τη γνώμη σου;;;;; ΕΣΥ, με σέβεσαι εμένα, με αυτά που μου λές;; ΕΠΕΙΔΗ δηλαδή χρησιμοποιείς «μελιστάλακτη» γλώσσα, πάει να πεί ότι με σέβεσαι;;
4. Είναι προφανές, ότι δέν υποτιμώ ούτε τα πρεζόνια ούτε τους μετανάστες με όσα γράφω. Μαζί τους ζώ κάθε μέρα, τους ξέρω και με ξέρουν. Τους βοηθάω και με βοηθάνε. Τους χαμογελάω και μου χαμογελάνε. Επομένως, αυτά άστα. Είναι πονηριές της κακιάς ώρας, για να αποφύγεις το θέμα. Το κείμενό μου δέν μιλάει για μετανάστες και πρεζόνια, αλλα για το πεδίο του Άρεως, την Ακρόπολη, και τα Ελγίνεια. Γι’ αυτά όμως, δέν είδα να λές τίποτα...
5. Είναι το τελευταίο μου σχόλιο για σένα, γιατι δείχνεις να προτιμάς την παρεξήγηση απο την εξήγηση...
Η ελληνική δημοκρατία έχει παράδοση στο να καταστρέφει την κουλτούρα...ρωτήστε κι εμάς τους Ροδίτες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να παραδεχθούμε όμως πως η λαική δεξιά κάνει άλματα που ούτε ο Αντρέας που ήτανε πολύ καλός στο πήδημα δε τα είχε τολμήσει...
Κι όσο περνάει ο καιρός νοσταλγώ το Σημίτη και τον πατέρα Καραμανλή και ακόμα χειρότερα τους πρώτους Ιταλούς φασίστες διοικητές...που γέμισαν το νησί βουκαμβίλιες και αρχιτεκτονική που δεν είδαν άλλοι ούτε στα όνειρά τους...
τέτοια δημοκρατία και τέτοια ελεύθερη αγορά δε τη θέλω...γιατί τότε θα πάω με τους τσιγγάνους που όλοι οι κουμπάροι είναι ίσοι και κάθε γης και πατρίς
πρέπει πάντως να ξανασκεφτούμε την'ελευθερία' της εποχής μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήόπου οι πτυχιούχοι τα σπάνε στα σκυλάδικα ενώ σε άλλες βάναυσες εποχές οι δούλοι και οι μεταλωρύχοι τραγουδούσαν οπερέτες...
΄
τα έχει πει ο Αριστοτέλης τα πολιτεύματα δεν είναι από μόνα τους καλά και κακά για αυτό και δε συμφωνώ με την αγιοποίηση της δημοκρατίας.
Η δημοκρατία στα άσχημα της είναι οχλοκρατία, η εξίσωση στα μέτρα του όχλου
και πάλι δε μου φαίνεται καθόλου ανώμαλος ούτε γραφικός ο Βαμβακάρης που περίμενε και ήλπιζε σε ένα βασιλιά
Μα γιατί κοπτόμεθα έτσι;...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αλληλοσυναπτόμενα πολλαπλά μέρη δεν αποτελούν τμήμα του Όλου;
Δεν είναι λοιπόν αναμενόμενο οι επιλογές της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας σε κάθε έκφανση της ιδιωτικής/ δημόσιας/ κοινωνικής/ πολιτικής/ καλλιτεχνικής(κλπ) ζωής να σηματοδοτεί τη πορεία της χώρας σαν σύνολο;
Μη κλαίμε για το χυμένο γάλα....
to get a sense of the important issues at stake in this election. If you've been planning your run for Congress for 10 years, that means you got into politics in 1996, and people who came into politics at that time and on the fundraising circuit don't necessarily have progressive interests at heart. You might want to be progressive, but you probably don't think that grassroots organizing can sustain a political base. For these people, the natural governing co
Μα γιατί κοπτόμεθα έτσι;...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αλληλοσυναπτόμενα πολλαπλά μέρη δεν αποτελούν τμήμα του Όλου;
Δεν είναι λοιπόν αναμενόμενο οι επιλογές της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας σε κάθε έκφανση της ιδιωτικής/ δημόσιας/ κοινωνικής/ πολιτικής/ καλλιτεχνικής(κλπ) ζωής να σηματοδοτεί τη πορεία της χώρας σαν σύνολο;
Μη κλαίμε για το χυμένο γάλα....
(άλλωστε έχει ειπωθεί πολλές φορές:
η ελλάδα είναι ωραία μόνο για διακοπές...
Λευτέρη όπως το είπες δούλοι είμαστε από πάνω μέχρι κάτω, το έχουμε μέσα μας και χωρίς αφεντικό οδεύουμε προς το γκρεμό...
ΑπάντησηΔιαγραφήμας δώσαν μπετόν και μάρμαρα και χτίζουμε τσαντίρια
εμείς οι νησιώτες τα ξέρουμε καλύτερα αυτά...ξέραν οι παπούδες μας απ' έξω Ερωτόκριτο και Δάντη κι εμείς το μόνο που ξέρουμε είναι να ανοίγουμε μπύρες για να πιεί ο πιο χυδαίος τουρίστας
και τώρα όλα αυτά είναι επίσημη γραμμή πλέον.
είχαμε ένα ΔΗΠΕΘΕ στη Ρόδο να το ζηλεύεις, αλλά καλή ώρα όπως το τρίτο πρόγραμμα δεν ήτανε εμπορικό ανέβαζε υπηρέτη δυο αφεντάδων και Τζόνσον.
Τώρα βάλανε στη θέση του κάτι μαιμούδες που μιλάνε με χωριάτικη προφορά και το λένε λαική παράδοση.
Πουλάει λένε αυτό...ο Θεός κι η ψυχή μας
Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦασισμός είναι η με το «έτσι θέλω» επιβολή κάποιων «ανώτερων φωστήρων» στο κοινωνικό σύνολο...
Η ασέβεια προς τον άνθρωπο. Η σκέψη εκείνη, που λέει ότι «ΕΓΩ, είμαι ανώτερος απο ΑΥΤΟΥΣ...»
Όταν καίνε το σπίτι του φτωχού, ο φασίστας χαίρεται και λέει «..καλά του κάνουνε, του μίζερου...!»
Ο Φασίστας δέν είναι ποτέ ΕΝΤΟΣ των πραγμάτων. Είναι πάντοτε ΥΠΕΡΑΝΩ. Υπεράνω φυλής, υπεράνω κοινωνίας, υπεράνω κριτικής, υπεράνω κοινωνικής δράσης...
Ο Φασίστας, ένα πράγμα ξέρει μόνο : να χλευάζει. Να κάθεται στο απυρόβλητο, και να γελοιοποιεί τα «ανθρωπάκια» και τους καημούς τους...
Ο Φασίστας γκρεμίζει. Γιατι ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ, τίποτα!
Ότι έχει φτιάξει άλλος, είναι «λίγο» στα μάτια του.. Ότι φτιάχτηκε ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ, είναι επίσης «ακατάλληλο» για τους άλλους, επειδή οι άλλοι είναι «λίγοι» και δέν το αξίζουν . Δέν το αξίζουν, επειδή δέν είναι σάν αυτόν, επειδή δέν είναι ΑΥΤΟΣ!
Οι άλλοι, είναι μικροί...
Πάντα..
Μόνιμα τους βλέπει κάτω απ’ τη μπότα του. Αλλα δέν την κατεβάζει για να τους συντρίψει, επειδή έτσι θα ασχολιότανε μ’ αυτούς... Ενώ τώρα, τους παρατηρεί απλώς, και γελάει μ’ αυτούς! Βρέ, τους μικρούς!!!
-----------------
Ο Φασίστας πάντα γκρεμίζει, με αυτή τη δικαιολογία : ότι «αυτό, δέν σου αξίζει εσένα!».
Ο Φασίστας ποτέ δέν θα μπορούσε να φτιάξει ένα ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, για τον Έλληνα...
@kato patissia
ΑπάντησηΔιαγραφήΓείτονα please, μη το γυρνάμε πάλι εκεί. Και πάνω που βγήκε η moderation. Δεν μπορεί όλα τα θέματα να καταλήγουν στο φασισμό πια...
kato patissia παρεξήγησες για αυτό και είπα και ακόμα χειρότερα...τους ιταλούς
ΑπάντησηΔιαγραφήεδώ έχουμε ένα γεγονός γκρεμίζεται κάτι όμορφο...κι εγώ με παθος μιλω γιατι αγαπώ το τοπο μου.
Πήγαινε στην αποθήκη ενός οποιοδήποτε αρχαιολογικού μουσείου και δες...τα 'τριτα προγράμματα' στοιβαγμένα στη μούχλα
ένα παιδί να αφήσεις μόνο του σε ένα αρχαιολογικό χώρο, ή να το καθίσεις σε ένα σκαμνάκι πλάι σε μια συμφωνική ορχήστρα, ή να το κλειδώσεις μέσα σ ένα παλαιοβιβλιοπωλείο θα χαθεί από τα όνειρα...
στην επαρχία πεθαίνουμε...
όπως έλεγε κι ένας φίλος μου Σκωτσέζος ένα κεσεδάκι γιαούρτι έχει πια περισσότερο πολιτισμό απ' το χωριό μου
το ποιοτικό ραδιόφωνο,κι η τηλεόραση και καμμιά βιβλιοθήκη της προκοπής είναι τα μόνα που μας μένουν για να μη ξημεροβραδιαζόμαστε να φυτεύουμε καναβουριές και να μιλάμε με το Τζόνυ Γουόκερ
ο άλλος δρόμος είναι να φεύγουμε, αλλά πόσοι πια θα φύγουμε και που να πάμε και τ αγαπάμε τα μέρη μας
είναι μια διάσταση που σπάνια συζητιέται εδώ και πρέπει να την καταλάβετε. Γίναμε αγριάνθρωποι και πεσιμιστές στην ελληνική επαρχία. Ζούμε σα χοίροι, κι όσοι γλυτώνουν γλυτώνουν γιατί αφοσιώνονται στις οικογένεις τους και βρίσκουν ένα νόημα, οι υπόλοιποι δυστυχούμε και όπως είπα είτε φεύγουμε είτε απλά ξεροσταλιάζουμε με κυνισμό και χοντρά αστεία της κακιάς ώρας
Πες τα βρε άγγελε-χ-άγγελε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Vrennus said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Παράγραφε, η αυτονομία ενός επιπέδου - του πολιτιστικού εν προκειμένω - δεν είναι ζήτημα βούλησης αλλά ζήτημα συγκρότησης (δομής) του κοινωνικού γίγνεσθαι.
-------------------
Αγαπητέ φίλε,
η "θεωρία των πεδίων" ("χώρους" τους αποκαλεί ο Μουζέλης) είναι του Μπουρντιέ και την εφάρμοσε ο Μουζέλης (μια φορά τον μνημόνευσε).
Δεν μιλάω για το κλασικό γενικόλογο και σχηματικό τρίπτυχο "κοινωνια-οικονομία-πολιτική/εποικοδόμημα" στο οποίο... διέπρεψε η νεο-μαρξική σχολή (Αλτουσέρ, Πουλατζάς, Τουκαλάς κλπ).
Για να μην κουράσω τον κόσμο με θεωρίες, σας παραπέμπω σε έναν ενδεικτικό κείμενο του Μουζέλη όπου μεταξύ άλλων λέει:
"Εξηγούμαι: πιστεύω ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο μια έντονη άμβλυνση της αυτονομίας του πολιτισμικού/καλλιτεχνικού χώρου, αφού η ιδιαίτερη λογική και οι αξίες του υποσκάπτονται συστηματικά από τη λογική του χρήματος και της αγοράς. Μιλάω, με άλλα λόγια, γι' αυτό που ο Χάμπερμας αποκαλεί αποικιοποίηση του «βιοκόσμου» από την κυρίαρχη εργαλειακή λογική του οικονομικού συστήματος. "
Λεπτομέρειες στη σελίδα:
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14327&m=B47&aa=1
ή στο παρακάτω άρθρο:
Το ΒΗΜΑ, 28/11/2004 , Σελ.: B47
Κωδικός άρθρου: B14327B471
ID: 266598
Με αγάπη
Παράγραφος
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή@aggelos-x-aggelos , που μου έγραψε :
«Γείτονα please, μη το γυρνάμε πάλι εκεί. Και πάνω που βγήκε η moderation. Δεν μπορεί όλα τα θέματα να καταλήγουν στο φασισμό πια...»
Δέν «το γυρνάμε» εμείς εκεί, μόνο του πάει, όσο εμφανίζονται άνθρωποι να μας μειώνουν, αντί να συντονίζονται μαζί μας, για έναν κοινό σκοπό.
Ο κ.ΝΔ, τέλειωσε το post του, με την έκκληση : «Σώστε το Τρίτο!».
Τον φαντάζομαι τώρα απογοητευμένο, να διαβάζει ότι λέμε εδώ, και να νιώθει πως η έκκλησή του ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ, πέρα απο λόγια, πέφτει στο κενό..
Δέν πρέπει να περιμένουμε απο τον κ.ΝΔ «να μας οδηγήσει στον αγώνα!», κατα τη γνώμη μου.. Δέν είναι αυτό, το νόημα! Το νόημα είναι, να μπορέσουμε να του δείξουμε πως δέν είμαστε μόνο για να «φιλοκαλούμε», αλλα αυτά που λέμε μπορούμε να τα αποδείξουμε με τη ζωή μας, με τη δράση μας! Μου φαίνεται, πως ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ο κ.ΝΔ, με αυτο το post για το Τρίτο..
Το να αναλωθούμε σε συζητήσεις περι Φασισμού, περι κράτους, κλπ, είναι λάθος, συμφωνώ! Η ΔΡΑΣΗ μετράει, εδώ : ΠΩΣ, ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ !
Ως εδώ, μόνο μία πρόταση ειπώθηκε : η συλλογή υπογραφών.
Είπα, πως είμαι μέσα.
Αλλά... ταυτόχρονα, μου φαίνεται «λίγη» αυτή η πρόταση : αυτό θα έκαναν οι Κνίτες του ’80, που δέν είχαν Ίντερνετ, δέν είχαν blog, email, και, και, και....
Δέν είναι ΚΡΙΜΑ, να μήν εξαντλήσουμε τα μέσα που μας προσφέρει η εποχή μας;
Έχω κάτι ιδέες πάνω σ’ αυτό, αλλα φαντάζομαι πως εσείς οι υπόλοιποι, ως πιό παλιοί απο εμένα στα blog, θα έχετε ήδη σκεφτεί περισσότερα και καλύτερα πράγματα..
ΑΥΤΑ περιμένω να ακούσω!
Όχι «καντήλια» του τύπου «έλα μωρέ, στην Ελλάδα δέν γίνεται τίποτα...»
Σωπαίνω λοιπόν, προσωρινά, και σας περιμένω...
Άν πραγματικά πιστεύετε πως ΑΞΙΖΕΙ η «διάσωση του 3ου» να γίνει ΣΤΟΧΟΣ της ΔΡΑΣΗΣ μας..
ΔΕΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕ ...ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΣ
( ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ !)
@mainmenu , που έγραψε :
«kato patissia παρεξήγησες για αυτό και είπα και ακόμα χειρότερα...τους ιταλούς»
ΔΕΝ σε παρεξήγησα για τους Ιταλούς, ίσα-ίσα που τα είπες πολύ ωραία, κατά τη γνώμη μου!!
Όταν έγραψα για «φασισμό» εννοούσα τον «φασισμό μέσα μας», τη νοοτροπία εκείνη δηλαδή που προτιμάει να χλευάζει εκ του ασφαλούς, αντί να συμμετέχει στην κοινωνία, για τη λύση των προβλημάτων.
Και όλα αυτά που λές για την επαρχία, είναι επίσης σημαντικά για μένα..
Υπέροχα σχόλια από Blade Runner, Εμμ. Μυλωνάκη - και το τελευταίο καφτό παράπονο του Mainmenu.
ΑπάντησηΔιαγραφήPoll? Μα ήδη εδώ ψηφίζουμε.
Σημείωση: Ο Σκαλκώτας σπούδασε και έζησε στην Γερμανία.
Αγαπητή Παράγραφε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παρατήρησή μου δεν είχε τόσο να κάνει με τη διαπίστωση του κ. Μουζέλη (έντονη άμβλυνση της αυτονομίας του πολιτισμικού/καλλιτεχνικού χώρου, αφού η ιδιαίτερη λογική και οι αξίες του υποσκάπτονται συστηματικά από τη λογική του χρήματος και της αγοράς) όσο με τη δυνατότητα μιας τέτοιας αυτονομίας σήμερα, μιας αυτονομίας πέρα κι έξω από την επιρροή της πολιτιστικής βιομηχανίας (τηε βιομηχανίας της διασκέδασης ανα προτιμάτε). Η απαισιοδοξία μου εδράζεται ακρίβώς σ΄αυτό, ότι αυτονόμηση του πολιτιστικού πεδίου δεν είναι νοητή στο πλαίσιο της ολοκληρωτικής κατίσχυσης της κυρίαρχης ιδεολογίας του οικονομικού φιλελευθερισμού (με όλα της τα συμπαρομαρτούντα, όπως πχ. «οικονομική αποτελεσματικότητα» κλπ.)
Θλιβερη ειδηση. Δεν θα ηθελα να το σχολιασω γιατι θα γινω πολυ "κακια".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγραφω απο το βιβλιο του Μανου Χατζιδακι "Τα σχολια του Τριτου". Ετσι σαν φορο τιμης.
"...Ειναι το Τριτο, θαλεγα:
Σαν αγορα υποδηματων για παιδια, που ακομη δεν εχουν ενηλικιωθει.
Ειναι σαν σμηνος πελαργων ή μελαγχολικων περιστεριων.
Σαν ακροβατες που κινουνται σε φανταστικα σκοινια.
Σαν κεντημα γριας απο την Κρητη.
Ειναι φωταγωγος
Φωτος αγωγος
Προαγωγος
Αρχων
Εξαρχων
Ιδαλγος
Και οπως θαλεγεν ο Σουρης επιτυχως:
Το Τριτο τους ελεφαντες διωκει
Και τιμην επιδιωκει.....
(Κυριακη, 30 Απριλιου 1978) "
Δεν ξέρω αν το μοντέλο του National Public Radio μπορεί να μεταφερθεί μ επιτυχία στην Ελλάδα:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.npr.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/
National_Public_Radio
Αν δεν κάνω λάθος, το 50% της χρηματοδότησης του προέρχεται άμεσα ή έμεσσα από κρατικές πηγές ενώ το υπόλοιπο 50% προέρχεται από την οικονομική υποστήριξη των ακροατών του. Και αν στέκεται αυτό το δίκτυο, είναι γιατί έχει φανατικούς ακροατές που το στηρίζουν έμπρακτα.
Πάντως το τρίτο είχε καλύτερο πρόγραμμα από το NPR classical music, πιο πολύπλευρο. Πραγματικά στενοχωριέμαι πολύ με το σημερινό ποστ.
Άκουγε κανείς το "Οι Έλληνες δεν πίνουν τσάι?"
Vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως πολύ σωστά είπε η Blade υπάρχει ένα σημαντικό κοινό που αγοράζει δίσκους κλασικής μουσικής, πηγαίνει σε συναυλίες και ωδεία. Ακόμα και με τους νόμους του οικονομικού φιλελυθερισμού που επικαλείστε (τον οποίον ουδέποτε εφάρμοσε αυτή η κυβέρνηση) υπάρχει κοινό, υψηλής αγοραστικής δύναμης για να συντηρήσει ΕΝΑ τρίτο πρόγραμμα. Οι άνθρωποι δεν σκέπτονται οικονομίστικα - την αμορφωσιά τους και την βλακεία τους επιδεικνύουν.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτασα στα μισά σχόλεια και ήθελα να επέμβω πριν συνεχίσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εμπορικοί λόγοι, που οι πιο πολλοί, αναφέρετε δεν ισχύουν.
Τηλεόραση και ραδιόφωνο δεν ταυτίζοντε με την πλειοψηφία. Μόνο στην Ελλάδα ισχύει κάτι τέτοιο, γι'άυτο και έχουμε 5 κανάλια που έχουν το ίδιο στυλ εκπομπών. Στο ραδιόφωνο πάλι τα ίδια - η μόνη διαφορά είναι στο ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής μουσικής.
Ενα κοινό 5% (και μην μου πείτε ότι είναι λιγότερο) είναι άξιο και έχει εμπορική αξία - ίσως πιο σπουδαιότερη γιατί είναι πιο συνεπείς ακροατές.
Νομίζω ότι η σωστή προβολή και επικοινωνία του Τρίτου θα έφερνε και παραπάνω ακροατές - Εγώ πρώτη φορά τον άκουσα από το σημερινό post.
ΝΔ. said
ΑπάντησηΔιαγραφήυπάρχει κοινό, υψηλής αγοραστικής δύναμης για να συντηρήσει ΕΝΑ τρίτο πρόγραμμα
Σε συνδυασμο με το σχολιο της blade
(που δειχνει οτι υπαρχει μια υπολογισιμη αγορα)να υποθεσω οτι καποιοι θελουν να μας αποβλακωσουν ηθελημενα ή απλα ειναι ασχετοι με τους ορους ετησιες πωλησεις, marketing, promotion, κλπ?
Ελπιζω να ειναι το δευτερο!!
Μη το λες Λευτέρη, δόξα τω θεω έφυγα από τα μέρη μου και είδα και θέατρα και συναυλίες και διάβασα και άλλαξα...μη το λες ο πολιτισμός δεν είναι στη μοναξιά, είναι κοινωνικό πράγμα...Και άλλωστε δεν είναι μόνο τοπικός ο αποκλεισμός είναι και κοινωνικός...μια εποχή βλέπαμε παζολίνι στις ταράτσες΄, στον θερινό, πηγαίναμε στο Διαμαντόπουλο με μια δραχμή που λέει ο λόγος και βλέπαμε αριστουργήματα σαν κλέφτες, αλλά υπήρχαμε, ρε γμτ, αναπνέαμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την Αμερικανική επαρχία δε ξέρω εγώ αλλά κάτι ψιλιάστηκα από το Φοκνερ πως είναι κι εκεί τα πράγματα
Άμα θέλει κάποιος να ντραπεί για την κατάντια μας να διαβάσει ή να ξαναδιαβάσει τα ημερολόγια του Σεφέρη, που ρουφάει κάθε νότα και κάθε λέξη που βρίσκει στη ξενιτιά...κι επειδή φύσικα ήταν έξυπνος άνθρωπος΄ήξερε τη λύση
'Η τέχνη', έλεγε, 'και ντρέπομαι που το λέω θέλει λεφτά'
αλλά εμείς τα φάγαμε όλα στο μπετόν...
καλή δύναμη σε όλους
Sorry ξαναποστάρω λόγω typo
ΑπάντησηΔιαγραφήνδιαφέρον θέμα όπως πάντα.
Δυστυχώς του έλληνος ο τράχηλος πνευματική καλλιέργεια δεν υπομένει. Απλόν και σαφές:
1. Απουσιάζει από την σχολική μας εκπαίδευση.
2. Υποτιμάται από τον μέσο έλληνα, ίσως επειδή μερικοί πρώιμοι ημιμαθείς δημιούργησαν το image του κουλτουριάρη
3. Συγχέεται και εδώ ακόμα με κλαρίνα και μπουζούκια. Έκπληκτες γιαγιάδες καθορίζουν την πνευματική στάση ανησύχων εγγονών. Τι κι αν ταξίδεψε σύσσωμο το θεατρικό μπουλούκι στο Πάνω Πουρνάρι, η γιαγιά τον Μπρεχτ δεν τον κατάλαβε...
Αχ, αχ, αχ, the basics we need to redefine.
Some Q and As
Είναι ο άσχετος με κλασική μουσική λιγότερο καλλιεργημένος από τον ρέκτη;
Φυσικά
Είναι κακό να μην αποζητάς την πνευματική καλλιέργεια;
Φυσικά
Κλείνει το τρίτο επειδή σαν κοινωνία είμαστε λιγότερο πνευματικά καλλιεργημένοι;
Φυσικά
Blade Runner said "Και κάτι ακόμη: Το Τρίτο δεν έγινε κερδοφόρο γιατί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ για να το κάνει κερδοφόρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΡΤ πάσχει από marketing, το ξέρουν και οι πέτρες αυτό, ο κοιμώμενος γίγαντας των media στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να χαράσει νέους δρόμους στην Ενημέρωση και την Ψυχαγωγία, και αντ'αυτού αναλώνεται σε κομματικά αλισβερίσια. Αυτή είναι η αληθινή ντροπή..."
Έτσι μπράβο. Δεν έχουν ιδέα από επικοινωνία. Θα ήθελα να έχω ένα μέσο να με ενημερώνει και να μου 'μαθαίνει' γιατί η κλασσική, jazz, κτλ είναι "καλή" μουσική.
Βρε Κρητικάκη, πολύ απόλυτα μας τα λες, αλλά μ' αρέσει πως τα λες!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Κι άμα θέλετε, ξοδέψτε κάνα 200άρι Ευρώ κι αγοράστε 300 φακέλους και γραμματόσημα και στέλνετε κάθε μέρα την ίδια επιστολή στους υπευθύνους της κατάντιας... μια επιστολή που θα λέει μόνο "Δεν έχετε χτίσει τίποτα καλό σ' όλη σας τη ζωή, είστε άχρηστοι κι ανίκανοι" ή κάτι τέτοιο. Κάθε μέρα. "
Δεν ιδρώνει τ' αυτί τους φίλε μου! Πιστεύεις ακόμα στο ελληνικό φιλότιμο; Εδώ ζωές χάνονται επειδή στον χώρο της υγείας οι ανίκανοι στήνουν χορό και μου λες για ένα τρίτο και κανα δυό επιστολές...
Α ρε Κρητικάκη, πολύ ιδεαλιστής είσαι...Γι αυτό βρίσκεσαι έξω!
Εμμανουήλ Μυλωνάκης είπε "...Καλή μουσική είναι αυτή που προχωράει την τέχνη της μουσικής και ανοίγει νέους ορίζοντες, όπως έκανε ο Σαίνμπεργκ με την δωδεκάφθογγη μουσική."
ΑπάντησηΔιαγραφήποιός να μας το μάθει αγαπητέ Εμμανουήλ...έγω θα ήθελα πάρα πολύ το μέσο να μου "μαθαίνει". Πρώτη φορά ακούω τον Σαίνμπεργκ και την δωδεκάφγογγη μουσική...αλήθεια τι είναι αυτό;
Στην καλωδιακή συνδρομή έχω κάποια κανάλια μουσικής με όλα τα είδη. Έκει έχει σχεδον τα πάντα, με πληροφορίες για τους καλλιτέχνες, τα νέα ρεύματα, ιστορικά στοιχεία, κτλ. Ε! εκεί λοιπόν έμαθα λίγα πράγματα γι'αυτό που λέγετε κλασσική μουσική και όχι μόνο.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@tolitsa
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλουν να μας αποβλακώσουν, όχι, δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία πίσω από τις επιλογές που γίνονται.
Υπάρχει κατά κύριο λόγο άγνοια... Πως θα επιλέξει ο τάδε Πρωθυπουργός ή Υπουργός Πολιτισμού να στηρίξει και να προωθήσει ένα σταθμό σαν το Τρίτο Πρόγραμμα, όταν δεν έχει τη δυνατότητα να αποτιμήσει πρώτα ο ίδιος την αξία του;
Οταν αποφασίστηκε να δαπανηθούν τεράστια ποσά για την προώθηση της Ελενας Παπαρίζου και κατά συνέπεια της ελληνικής συμμετοχής, από την ΕΡΤ, στήθηκε τεράστιος μηχανισμός marketing, και επιστρατεύθηκαν οι καλύτεροι στο είδος τους, για να επιτευχθεί ο στόχος.
Αν ο στόχος ήταν, λοιπόν, η στήριξη του Τρίτου Προγράμματος, και επιστρατεύονταν οι αντίστοιχοι άνθρωποι, και εξασφαλίζονταν τα αντίστοιχα κονδύλια και στηνόταν ένας αντίστοιχος μηχανισμός marketing, μην γελιόμαστε, και αυτός ο στόχος θα στεφόταν με επιτυχία...
Πωλούνται ετησίως στην Ελλάδα γύρω στα 130 με 150 χιλιάδες άλμπουμ αυστηρά κλασσικού ρεπερτορίου. Δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να στηρίξει, ένα σταθμό; Και μιλάμε για την πρώτη μαγιά, για ένα κομμάτι του κόσμου που δεν προσεγγίζεται καν από τους μηχανισμούς του marketing, γιατί τα media στην Ελλάδα δεν ασχολούνται παρά ελάχιστα με την κλασσική μουσική. Παιδεία στα σχολεία δεν παρέχεται, τα Ωδεία είναι πολλά, αλλά σε ελάχιστα γίνεται σοβαρή δουλειά. Το marketing στα χρόνια που διανύουμε είναι παντοδύναμο, και το αποτέλεσμα, όταν ξεκινάς να προωθείς ένα προϊόν (θα μου συγχωρήσετε τον κυνισμό, αλλά μιλάω με τους όρους της αγοράς), έχεις πλέον τη δυνατότητα να το προεξασφαλίσεις και να το προβλέψεις με μεγάλη ακρίβεια.
Αρα, οι μηχανισμοί υπάρχουν. Απλώς είναι προφανές ότι δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση του κρατικού ραδιοφώνου.
Το ποσοστό ακροαματικότητας, δε, του KOSMOS, που σε σχέση με τους φασόν σταθμούς που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε με ασφάλεια να χαρακτηρισθεί "δύσκολο" ραδιόφωνο, πλησιάζει, αν δεν απατώμαι, το 5%. Σε όρους διαφημιστικής αγοράς, με άλλα λόγια, φέρνει, χωρίς καμία σημαντική υποστήριξη, "καλά νούμερα".
... επειδή κάποιος ανέφερε πως αμα δεν ξέρεις μουσική δεν την απολαμβάνεις (or something like that), ένα ενδιαφέρον λινκ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.naxos.com/education/enjoy_jobdesc.asp
Να πω επίσης πως δεν είναι αλήθεια πως η κλασική μουσική έχει λίγους θιασώτες στην Ελλάδα. Το γεγονός πως κάποιος δεν βρίσκει εισιτήρια για τη Λυρική δείχνει πόσο δημοφιλής παρά το ότι είναι λόγος να την κλέισουμε
..."Δεν πουλάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλασική μουσική ακούει πολύ μικρό ποσοστό ακροατών.Είναι λάθος μεν αλλά θα κλείσει".
Αυτό ακούει μάλλον στην λογική της δικτατορίας της πλειοψηφίας. Αλλά Δημοκρατία δεν είναι η δικτατορία της πλειοψηφίας, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά ο σεβασμός της μειοψηφίας.
"Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που επιτρέπει στην μειοψηφία να γίνει πλειοψηφία"
Αν υπακούαμε μόνο στις πλειοψηφίες θα έπρεπε να μετατρέψουμε το Μέγαρο Μουσικής σε "Ελληνάδικο"!...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα παιδικά μου χρόνια, εμφανίσθηκε ένας τενόρος της τοπικής όπερας κάποιο Πάσχα και προσφέρθηκε(?!) ευγενέστατα να ψέλνει στην λειτουργία. Ωραίος και με ταλέντο, δεν το αρνούμαι, αλλά τι το ήθελε τον Βέρντι και Μότσαρτ? Το εκκλησιαζόμενο κοινό δεν τον άντεξε ούτε 20 λεπτά και άρχιζε να τον γιουχάρει εν μέση λειτουργίας, κάτι πρωτάκουστο. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Τα πεντάγραμμα του Σούμπερτ είναι κάτι το οικείο και στο αίμα του Γερμανού, όχι όμως του Έλληνα. Η δικιά μας κλασσική μουσική είναι η βυζαντινή, ή (στην χειρότερη περίπτωση) έχει βυζαντινές ρίζες. Κάθε απόπειρα να ξεφύγει κανείς από τον πολιτισμό του και να μιμηθεί έναν ξένο είναι καταδικασμένη. Έτσι και με το Σκαλκώτα και τον Σαινμπεργκ. Ωραία και άψογη η μουσική τους, …για τα αυτιά των Γάλλων και Ιταλών. Τις καλύτερες ειδήσεις θα τις ακούσεις στο κρατικό τρίτο κανάλι, αλλά πόσοι είναι οι ακροατές και τηλεθεατές? Τα ποσοστά είναι μονοψήφια, κυμαίνονται κάτω του 5% (στο μέγιστο), συνήθως 2 έως 3%. Οι ακροατές του ραδιοφώνου είναι ακόμα λιγότερη, ίσως στο 0.3%, και σε μερικές εκπομπές να μετριούνται στα δάκτυλα (πέραν της μάνας και του θείου της παραγωγού). Όχι, δεν υποστηρίζω μία δικτατορία της AGB, όχι όμως και να φθάσουμε στο άλλο άκρο και να επιβάλουμε τα γούστα μας και μιας μεμονωμένης και πεφωτισμένης ελίτ στην πλειοψηφία. Όσο και καλού γούστου να είναι αυτές οι επιλογές (κατά την γνώμη αυτών). Η πρόταση μου παραμένει: Γιατί δεν επιχορηγούν οι πλούσια ελίτ έναν δικό τους σταθμό και να απαλλάξουν από τον Ντεμπυσί? Λεφτά έχουν, ουδέν πρόβλημα, δόξα τω Θεώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή@lefteris kritikakis
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, συμφωνούμε αλλά δίνουμε βαρύτητα σε διαφορετικά σημεία!
Eστιάζω στα:
"εξαιρετική μουσική και παρουσίαση,"
"Ζει από ελάχιστες διαφημίσεις, κάτι ψιλοκρατικές επιχορηγήσεις και συνδρομές εθελοντικές των ακροατών"
Αυτό ο σταθμός ζεί γιατί οι ακροατές του τον στηρίζουν ενεργητικά χωρίς να πτοούνται από την κρατική αδιαφορία.
Οι σχέσεις μου με το τρίτο δεν άρχισαν ευοίωνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε Πέμπτη βράδυ το τρίτο είχε την «βραδυά της όπερας», που ήθελε να ακούσει ο πατέρας μου, ενώ το δεύτερο μια αστυνομική εκπομπή, που ήθελα να παρακολουθήσω εγώ. Ημουν μαθητής δημοτικού τότε. Το ραδιόφωνο στην οικογένεια ήταν ένα... Ευνόητο ότι γινόταν αυτό που ήθελε ο πατέρας μου προς μεγάλη δυστυχία και εκνευρισμό μου. Ημαστε η μόνη οικογένεια που δεν παρακολουθούσε τον «John Greek». Αισχος!...
Αργότερα, πολύ αργότερα, οι σχέσεις μου με το τρίτο αποκαταστάθηκαν.
Οταν οδηγώ αυτοκίνητο εντός πόλεως ακούω συνήθως ραδιόφωνο. Τα cds τα αφήνω για τις μεγάλες διαδρομές, όπου συνήθως λόγω περιορισμένης εμβέλειας των σταθμών δεν μπορώ να ακούσω το «τρίτο».
Οταν ακούω ραδιόφωνο ακούω μόνο «Τρίτο»
Πριν λίγες μέρες άκουγα μιά αφήγηση της «Πάπισσας Ιωάννας» με αφηγητή τον Κοροπούλη. Ηταν υπέροχο, με πολύ ωραία μουσική επένδυση από το «Carmina Buranna». Τι λεπτή ειρωνία και πως τονιζόταν από την καθαρεύουσα! Δεν βιαζόμουνα καθόλου να φτάσω στον προορισμό μου!
Φυσικά ήταν επανάλειψη! Σε πρώτη μετάδοση, την είχα ακούσει πολύ πριν.
Πριν πέντε χρόνια, πηγαίνοντας νωρίς το πρωϊ στο αεροδρόμιο, άκουσα τυχαία την εκτέλεση (από παιδική χορωδία) του Εθνικού Υμνου που είχε τότε το «τρίτο». Ακολουθούσε μια απαγγελία από εδάφιο της Καινής Διαθήκης που έλεγε ότι μιλάνε περισσότερο αυτοί που δεν έχουν να πουν τίποτα για να αντιληφθούμε την κενότητά τους!
Για πολύ καιρό, ώσπου άλλαξαν τις εκτελέσεις, ξυπνούσα νωρίτερα για να ακούσω την έναρξη του τρίτου!
Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσω την μέρα μου!
Αν δεν κάνω λάθος το τρίτο ιδρύθηκε τέλη της δεκαετίας του 50. Αναρωτιέμαι τι σπάνια συγκυρία συνάντησης σπουδαίων ανδρών είχε αποτέλεσμα αυτό το πρωτοφανές για την χώρα μας, δημιούργημα πολιτισμού και κουλτούρας!
Πέρασαν χούντες και λαϊκισμοί. Το τρίτο επέζησε παρά τα προβλήματα. Την εποχή του Μάνου έφτασε στο αποκορύφωμα.
Τώρα, στην εποχή της λαϊκής δεξιάς και του ...κρατικού φιλελευθερισμού, το τρίτο -πάλι- φυτοζωεί.
Αν αναλογισθούμε την πολιτιστική μας πρόοδο από την εποχή του 60 έως σήμερα μάλλον θα μελαγχολήσουμε... Ο πλούτος δεν έφερε την κουλτούρα και την καλλιέργεια. Μάλλον ανέδειξε τον υφέρποντα βαρβαρισμό. Βγήκαν από τις φωλειές τους χιλιάδες τσιφτετέλληνες και με την ένταση στην διαπασών επιδεικνύουν με υπερηφάνεια, την βαρβαρότητά και την κενότητά τους.
brain deficit
ΑπάντησηΔιαγραφήνομίζω ότι προσπαθείς να τιμήσεις το νικ σου...
Τι σχέση έχει ο πλούτος με το καλό γούστο;
Για κοίταξε μέσα στις Cayenne και τα Grand Cherokee τι CD παίζουνε - μόνο καψούρικα!
Ουδέποτε ταυτίστηκε η ελιτ του πνεύματος με την ελιτ του πλούτου.
Θεωρείς επιβολή μιάς φωτισμένης ελίτ στην πλειοψηφία το να υπάρχει ΕΝΑΣ σταθμός στους 100 που να παίζει καλή μουσική;
Λυπάμαι...
"Αυτό ακούει μάλλον στην λογική της δικτατορίας της πλειοψηφίας."
ΑπάντησηΔιαγραφήΛογική του marketing θα το 'λεγα.
"Πρώτη φορά ακούω τον Σαίνμπεργκ και την δωδεκάφγογγη μουσική...αλήθεια τι είναι αυτό;"
Μουσική που δεν βασίζεται στην οκτάβα αλλά θεωρεί όλα τις υποδιερέσεις της (ημιτόνια) σαν κλίμακα.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό που αποκαλούμε κλασική μουσική είναι η μουσική της δύσης βασισμένη στη συμφωνία. Υπάρχουν και άλλες μουσικές που βασίζονται σε διαστήματα μικρότερα του ημιτονίου και είναι κυρίως μονοφωνικές.Έχουν γραφεί πολύ ωραία μέλη και στην Αραβοπέρσικη και στην Τούρκικη και στη Βυζαντινή μουσική.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι επειδή εδώ έχουμε μπλέξει με μαρκετινγκ κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να μην γίνει ποτέ κερδοφόρο το Τρίτο πρέπει να υπάρχει - είναι θέμα παιδείας.
Όχι μόνο για να τον ακούνε αυτοί που αγαπάνε την κλασική μουσική - αλλά για να μπορέσουν και όσοι νέοι θέλουν να την ακούσουν.
Αλλιώς πως θα έρθει ένας νέος άνθρωπος σε επαφή με τα μεγάλα μουσικά έργα; Ούτε μία φορά στην ζωή του δεν θα έχιε την ευκαιρία να τα ακούσει.
(Και μην μου πείτε παραδοξολογίες για την μουσική παράδοση κλπ. Εδώ στην Κίνα και την Ιαπωνία ανθεί η δυτική κλασική μουσική...
Καλέ μου γάτε, κατανοώ τη συναισθηματική σου φόρτιση, αλλά πολύ φοβάμαι πως μου τα "χαλάς" για δεύτερη φορά στη σειρά, μετά την "απαισιοξία" στο προηγούμενο Post.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί bloggoφίλοι μου κάποιος έχει πει το εξής : Εάν πρόκειται να πάρεις μία απόφαση και η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει την ζωή σου τότε η απόφαση αυτή είναι σίγουρα λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσοι από αυτούς που πήραν την απόφαση να κλείσει το τρίτο άκουγαν τρίτο , σίγουρα κανείς, μη γελιέστε που τους βλέπετε στο Μέγαρο, εκεί πάνε για τους δουν και να δουν.
Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί όλα συμβαίνουν στις υποβαθμισμένες περιοχές, έχετε σκεφτεί γιατί αργούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ , έχετε σκεφτεί γιατί το ΙΚΑ κλείνει ραντεβού μετά από ένα δύο μήνες και πολλά άλλα , απλούστατα ,γιατί αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για τα όλα τα παραπάνω, τα παραπάνω δεν τους αφορούν.
Τι πιστεύετε ότι εάν τοποθετούσαν πρόεδρο της ΕΡΤ τον ΝΔ το τρίτο θα έκλεινε;
Το ποιο αισχρό όμως απ’όλα είναι ότι συνδέουν την τέχνη με το εμπορικό κέρδος, δηλαδή βάζουν εκπομπή με Beethoven , Mozart κλπ μηδέν διαφημίσεις βάζουν παπαρίζου , βίσση κλπ τσουβάλι οι διαφημίσεις απλά τα πράγματα, οι αρμόδιοι της ΕΡΤ θεωρούνται πετυχημένοι εφόσον στο τέλος του χρόνου παρουσιάσου κέρδη και όχι άνοδο της ποιότητας .Αυτά τα λίγα
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να μην γίνει ποτέ κερδοφόρο το Τρίτο πρέπει να υπάρχει - είναι θέμα παιδείας.
Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σε αυτό απλά τα βλέπω δυσοίωνα τα πράγματα.
Παρεπιπτόντως ο blogger τα'χει παίξει ή μου φαίνεται; Σβήνω διπλά μου posts.
Χώρια που βρίσκω την επιχειρηματολογία περί "έκπληξης" στο μουσικό πρόγραμμα κάπως ...ξεπερασμένη. Με ένα Car PC με μεγάλο σκληρό και ένα καλό πρόγραμμα αρχειοθέτησης, σωστό tagging και ένα καλό software επιλογής α-λα DJ (εδώ μέχρι και soft A.I. μπορεί να παίξει), θα μπορούσες να ακούς ΟΛΑ τα κομμάτια που σου αρέσουν, με τυχαία σειρά και σε απαράμιλλη ποιότητα ήχου σε σχέση με τον γεμάτο "στατικό" και παράσιτα ήχο του ...πρωτόγονου ραδιοφώνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό κει και πέρα, αν θέλουμε το Τρίτο Πρόγραμμα ως μια όαση ποιότητας, που θα ξεχωρίζει ανάμεσα στην ...πλέμπα, θαρρώ πως γνωρίζεις ότι στον περιορισμένο χώρο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που εκπέμπει το ραδιόφωνο και η TV, η ποιότητα είναι είδος προς εξαφάνιση - την κυνηγά συνεχώς το αδηφάγο τέρας του ανταγωνισμού για την ακροαματικότητα / θεαματικότητα.
Τα ...καλά της ελεύθερης αγοράς, όταν συνδυάζεται με παρωχημένη τεχνολογία :(
Ευτυχώς, το επερχόμενο Wi-MAX θα αλλάξει τα πάντα στο θολό τοπίο των ασύρματων επικοινωνιών, με τα πολλά αναλογικά πρότυπα και τα "τσιφλίκια" του καθενός (κράτος, εταιρείες κινητής, καθεστώς αδειοδότησης).
Αμήν και ...πότε :)
Οι ακροατές μέταλ μουσικής είμαστε πολύ περισσότεροι στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχει κανένας σταθμός που να παίζει μέταλ. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί θα έπρεπε το Κράτος να πληρώνει με τα λεφτά όλων των υπολοίπων για να ακούμε εμείς αυτό το συγκεκριμένο είδος μουσικής που μας αρέσει (και ας θεωρούν πολλοί από εμάς όλα τα άλλα είδη μουσικής υποδεέστερα - το πίστευα και εγώ μικρότερος). Δεν είναι δουλειά του Κράτους να προωθεί κάποια είδη μουσικής με τα λεφτά μας. Μέσα από τις προτιμήσεις και τις αγορές που κάνουν τα ατόμα κάποια είδη μουσικής προωθούνται και κάποια άλλα όχι. Τα άτομα πρέπει να αποφασίζουν για την μουσική που θέλουν να ακούν, όχι οι γραφειοκράτες. Η κουλτούρα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κεντρικού σχεδιασμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετο-σχετικό: Γιατί δεν κάνεται έναν δικτυακό σταθμό με την μουσική που σας αρέσει; Μια adsl δυνατή χρειάζεστε μονάχα και χρόνο. Να υποθέσω οι περισσότεροι μουσούργοι έχουν να κάνουν σουξέ καμιά 200αριά χρόνια (που λέει και ο Χάρι Κλιν) και άρα δεν θα χρειάζεται να πληρώσετε και για δικαιώματα :-) Εγώ εδώ και καιρό ακούω μονάχα ιντερνετικούς σταθμούς (αλλά παίζουν πειρατικά πιστεύω, δίχως να πληρώνουν δικαίωματα) γιατί δεν υπάρχει σταθμός που να παίζει την μουσική μου αρέσει.
Πάντως, με τόσους αξιόλογους και "ποιοτικούς" σχολιαστές εδώ μέσα, δέκα λεπτά τη μέρα (ή μια μέρα το τρίμηνο) να αφιερώναμε για ένα ραδιοφωνικό "σταθμό" (Internet Radio προφανώς) και με τη δικιά σου καθοδήγηση και συντονισμό (ή άλλων, που έχουν πάθος με τα ΜΜΕ - προσωπικά βλέπω τον ...προσεχή θάνατό τους), θα κάναμε ακόμα καλύτερο πρόγραμμα και από το καλό Τρίτο ;)
ΑπάντησηΔιαγραφή111...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήStavros P (isisdoros) said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αυτό ακούει μάλλον στην λογική της δικτατορίας της πλειοψηφίας."
Λογική του marketing θα το 'λεγα.
........
Με κάλυψε πλήρως ο ΝΔ αλλά για να μιλήσω στην γλώσσα του marketing, υπάρχει και η επένδυση για απόδοση στο μέλλον, υπάρχει και η κοινωνική ευθύνη. Οροι του marketing είναι και αυτό!...
Επιστολή στον Πρίγκηπα Προγράμματους ΙΙΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφή---------------------------
Αγαπημένε μου,
Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες...
Σ’ένα βασίλειο που ο πρώτος του λαού είναι με πλαστικά regalia, όπως και νά’χει, αισθάνεσαι και λίγο ηλίθιος...
Οχι από τους κανονικούς, που τουλάχιστον είναι αήτηττοι, αλλά από τους άλλους, που τους πιάσαν Κώτσο... Tης κατηγορίας "βλακέντιος τελειωμένος"
Καλέ μου πρίγκηπα, και φόρους να τους βάλεις, να βγάλεις τα έξοδά σου, αν δεν ντυθείς λίγο... πολυέστερ ξέρω’γω? Μάλλον δεν.
Αλλά πρίγκηψ με πολυέστερ πάει?
Εχεις δίκιο, δεν πάει. Ούτε καν έρχεται.
Θα μου πεις πάλι, χρειάζονται πια οι πρίγκηπες?
Ε, αν ανοίγουν τα ανάκτορα για εκθέσεις, συναυλίες, περιηγήσεις, παραστάσεις που αλλιώς το «πόπολο» δεν θα τα έβλεπε ούτε στον ύπνο του, ούτε καν θα ήξερε ότι υπάρχουν, μάλλον χρειάζονται.
Ασε που υπάρχουν και μερικοί που τα ξέρουν αυτά, χωρίς να έχουν θητεύσει ανωτάτην πριγκηπικήν. Και αυτοί είναι οι πρώτοι που υποφέρουν χωρίς.
Δεν σε χρειαζόμαστε καλέ μου ως Θεσμό.
Ούτε ως Σωτήρα.
Ως Ξεστραβωτήρα σε χρειαζόμαστε!
Σφίξε δόντια. Και διώξε τους σφουγγοκωλάριους.
Από αυτούς έχουμε μπόλικους.
Ανοιξε τα ανάκτορα.
Μας φτωχαίνεις αλλιώς...
Με αγάπη,
Μια ρομαντικιά.
(χαιρετισμούς στον συνάδελφο Κάρολο, τον μια-ζωή-παρά-πέντε-και-ποτέ-ακριβώς!)
Mickey η αντίρρησή σου αφορά τις τεχνικές και όχι το περιεχόμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω αντίρρηση γι αυτές - αλλά δεν αλλάζουν την ουσία.
Libertarian το επιχείρημά σου είναι ..άψογο. Πιο πολλοί κι απο τους μεταλλάδες είναι οι εραστές των καψούρικων. Άρα...
Μερικοί εδώ προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα: Τι Μπαχ - τι χέβυ μέταλ. Γούστο το ένα, γούστο και το άλλο.
Αυτή η λογική του ισοπεδωτισμού - και όχι το κόστος - είναι που τρώει το Τρίτο.
Αρνούμαι να δεχθώ ένα λαϊκίστικο κόσμο χωρίς ιεράρχηση αξιών. Όπου ο κάθε αγράμματος και αμόρφωτος έχει το θράσος της άγνοιάς του και το κάνει σημαία.
ακριβώς, το Τρίτο Πρόγραμμα απαγορεύεται να σταματήσει να υπάρχει. Η λειτουργία του θα έπρεπε να είναι μονόδρομος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο marketing μπορεί να βοηθήσει, ώστε αυτός ο μονόδρομος να έχει λιγότερα αγκάθια, για να μην γκρινιάζουν και οι τεχνοκράτες της Κυβέρνησης.
Αλλά πως να το κάνουμε;ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ένα σταθμό που παράγει το έργο του Τρίτου.
Τώρα, τις κουβέντες περί φασισμού, ελίτ κλπ., καλό είναι να τις αποφεύγουμε, γιατί δεν οδηγούν παρά μόνο σε διαστρεβλωμένη αντίληψη των πραγμάτων. Η πλειοψηφία ακούει σκουπίδια και σκέφτεται σκουπίδια, γιατί δεν είχε άλλη επιλογή, όταν διαμόρφωνε τα κριτήριά της. Αυτό δεν είναι φασισμός; Και δεν είναι μόνο θέμα παράδοσης η σχέση με τη μουσική. Εννοείται πως το βίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στους δεσμούς που αναπτύσσουμε με την τάδε ή τη δείνα μουσική, και γενικότερα με την τέχνη. Αλλά οι άνθρωποι είμαστε πολυδιάστατα όντα. Μην μπερδεύουμε τη δύναμη της συνήθειας και της ευκολίας, με την προεπιλογή... Κι εγώ άκουγα πολυφωνικά βορειοηπειρώτικα μοιρολόγια στο σπίτι, γιατί αυτά άκουγαν οι παππούδες μου. Αργότερα, επειδή με ενδιέφερε και με ικανοποιούσε ο ήχος σε όλες του τις διαστάσεις, πέρασα από σαράντα κύματα. Και τώρα έχω καταλήξει να ακούω τα πάντα, αρκεί να είναι καλή μουσική! Ο μόνος διαχωρισμός που υπάρχει μέσα στο κεφάλι μου, είναι αυτός: Υπάρχει καλή και κακή μουσική. Με το ίδιο ενδιαφέρον που θα ακούσω τους μινιμαλιστές, θα ακούσω και την pop της Madonna, αν έχει κάτι να μου πει. 'Η Miles Davis, ή τσιγγάνικη μουσική από τη Ρουμανία ή σάμπα μπλεγμένη με hip-hop ή κλασσική μουσική. H τελευταία ωστόσο χρειάζεται εκπαίδευση. Προσφέρει όμως τεράστια απόλαυση, και όχι μόνο στα αυτιά μας... Αρα, δεν κλείνεις το μοναδικό ραδιόφωνο που απαντά στις ανάγκες ενός υπαρκτού, έστω και περιορισμένου κοινού, και που παράλληλα δύναται να φέρει και νέους ακροατές, αυτούς που έπονται, σε επαφή κυρίως με την κλασσική μουσική (γιατί τα υπόλοιπα ήδη εκπροσωπούνται πάνω-κάτω επαρκώς, κι από άλλα ραδιόφωνα).
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει "ναι μεν, αλλά, ίσως...". Αν αυτό ακούγεται φασιστικό σε κάποιους (προσωπικά πιστεύω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο), τι αντιπροτείνετε; Την απουσία μέριμνας για κάθε τι που είναι ... "δύσκολο"; Μα έτσι δεν θα υπήρχε καμία εξέλιξη, σε κανέναν τομέα. Αλλά σε κανέναν.
Τώρα που γράφει ο Μίκυ(γειά:)) για τη συγχρονη ψηφιακή τεχνολογία σε σύγκριση με το ραδιόφωνο, θυμήθηκα στο Λύκο της Στέππας που καταλήγει παροτρύνοντας τον ήρωα να μάθει να αντέχει να ακούει το Μότσαρτ και μέσα από τα ερτζιανά κι ας είναι η ποιότητα κακή...
ΑπάντησηΔιαγραφήε μάθαμε, το αγαπήσαμε, αγαπήσαμε και τον ασυρματιστή στην άλλη άκρη και τώρα πρέπει να ξεμάθουμε μάλλον:(
τι τρελή κατάστασις
πάντως ρε μικυ τι σχεση εχει η σιντιερα με το σαφλ με το ραδιόφωνο.
όσο και να προχωρήσει η τεχνολογία το θέμα είναι πάντως στο ποιος θα πληρωνει άνθρωπους με γνωση να μεταδίδουν στους υπόλοιπους αυτά που ξέρουν, να τους μαθαίνουν καλαισθησία κοινώς γούστο.
Ακαδημαικώς βολευόμαστε ακόμα γιατί οι επιστήμες έχουν πρακτική εφαρμογή στην αγορά, όποτε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είτε από ιδιώτες είτε από το κράτος χρηματοδοτούνται.
Το γούστο όμως τι ανταλλάκτικη αξία έχει σήμερα; ώστε να χρηματοδοτείται η μελέτη του και η διάδοση του.
αν απαντήσουμε αυτό, τότε θα δούμε και τι θα μπορέσουμε να κάνουμε
@mickey
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ευτυχώς, το επερχόμενο Wi-MAX θα αλλάξει τα πάντα στο θολό τοπίο των ασύρματων επικοινωνιών, με τα πολλά αναλογικά πρότυπα και τα "τσιφλίκια" του καθενός (κράτος, εταιρείες κινητής, καθεστώς αδειοδότησης)."
Ελπίζω να μας αγγίξει το θαύμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση... Με τον ίδιο τρόπο που καλλιτέχνες, μέσω του myspace και λοιπών δικτύων, δεν χρειάζονται πλέον τις δισκογραφικές εταιρίες για να συστήσουν τη δουλειά τους στο πλατύ κοινό, να μπορούν και σταθμοί να εκπέμπουν χωρίς να περνάνε μέσα από τα πελατειακά-γραφειοκρατικά απόνερα της Μπανανίας. Ιδωμεν...
@mainmenu
ΑπάντησηΔιαγραφήμα ακριβώς αυτό είναι το θέμα, φίλε μου, ότι παραγωγοί με μεράκι και αγάπη για τη μουσική και αυτό που έκανε μέχρι τώρα το ραδιόφωνο, θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν το πάθος και τη γνώση τους από άλλο μετερίζι, από το Διαδίκτυο. Γιατί όχι;
Το μέσο θα αλλάξει, όχι το μήνυμα.
@aktaion
ΑπάντησηΔιαγραφήναι, είναι καλό να θυμόμαστε που και που ότι κυρίως τέτοιες πράξεις είναι πράξεις πολιτικές! Πολύ εύστοχο το σχόλιό σου.
Δυστυχώς, πρέπει να αναχωρήσω.
Θα επιστρέψω αργότερα.
Καλό βράδυ σε όλους!
Γάτος said:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αρνούμαι να δεχθώ ένα λαϊκίστικο κόσμο χωρίς ιεράρχηση αξιών. Όπου ο κάθε αγράμματος και αμόρφωτος έχει το θράσος της άγνοιάς του και το κάνει σημαία."
Δυστυχώς, Νίκο, σε ΑΥΤΟΝ τον κόσμο ζούμε. Και ο ...εξυμνηθείς "αγνός" Καπιταλισμός με την "Ελεύθερη" Αγορά ΔΕΝ είναι ...άμοιροι ευθυνών :(
Προσωπικά έχω πάψει να γκρινιάζω και να περιμένω από τους άλλους. Αν θέλουμε να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει να κάνουμε κάτι ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, "εκμεταλλευόμενοι" μάλιστα τις ίδιες τις "δομές" του παρόντος. Και ειδικότερα τα μέσα που επιτρέπουν στον ΚΑΘΕΝΑ να εκφραστεί ΠΑΝΤΟΥ - όπως αυτό εδώ το ρημάδι!
Μόνο να μας έδιναν και ένα κομμάτι γης (έστω και στην Αλάσκα, τη Σιβηρία ή τη Σαχάρα), να έχουμε το δικό μας κεραμίδι, χωρίς να πληρώνουμε εκ γενετής φόρους για τη Eurovision και τα ...ριάλιτι ;)
Μια που μιλάμε για ψηφιακά, πληρώστε 60 Ευρώ για ένα αποκωδικοποιητή ψηφιακού σήματος (μπαίνει στην κανονική κεραία της TV) και θα με θυμηθείτε. Η ΕΡΤ έχει τέσσερα προγράμματα επίγειας ψηφιακής - τα δύο μεταδιδουν τα βράδια εκπληκτικές σινεφιλ ταινίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήτζάμπα μπλεηντ ρανερ? η γνωση αυτων των πραγματων προυποθετει κοπους ζωης, σπουδες, μελετη, χρηματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήδε λεω παντα υπαρχουν κι εξαιρεσεις ανθρωπων που εφτασαν σε βαθος οντας ερασιτεχνες, αλλα αυτες ειναι εξαιρεσεις.
συν τοις αλλοις γιατι ενα μη καθοδηγουμενο, μη εξειδικευμένο μέσο να μην αναπαράγει την κουλτούρα της μάζας που κι εσύ κατέκρινες.
καποτε για να εισαι αριστοκρατης, βλ Ελισαβετ ή τζεημς, γιατί με αυτά ασχολούμαι εγώ, έπρεπε να κατέχεις όλη την κλασσική παιδεία...
τώρα αγαπητή Μπλέηντ Ράνερ αρκεί ένας κουμπάρος, βλ. Τσιτουρίδης...αυτό είναι το πρόβλημα μου ότι η εξουσία είναι ακαλαίσθητη και το βρίσκω σχεδόν αναπόφευκτο να μην καταντήσουμε και οι υπόλοιποι, είτε δρούμε στο νετ, είτε στο ραδιόφωνο...
αυτό σκέφτομαι
ΝΤΡΟΠΗ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ... ΤΕΤΑΡΤΟ !!
Ποιός θυμάται σήμερα, πως την εποχή ’86-’87 ο Μάνος Χατζηδάκις ήταν υπεύθυνος έκδοσης και ενός πολιτιστικού περιοδικού, με όνομα «το τέταρτο»;;
Υπηρετούσα στο στρατό εκείνα τα χρόνια, στη Λήμνο. Και θυμάμαι με τί λαχτάρα περίμενα πότε θα κλείσει ο μήνας για να κυκλοφορήσει το νέο τεύχος! ( γιαυτό και ΝΙΩΘΩ τον mainmenu, για την επαρχία... )
Το οποίο τεύχος... ήτανε για μένα στο μεγαλύτερο μέρος του σάν «κινέζικα»! Έγραφε πράγματα που δέν είχα ξανασυναντήσει, που δέν μπορούσα να μιλήσω γι’ αυτά, ούτε γνώμη είχα, ούτε τίποτα!
Αλλα είχε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ !
Κι’ ένα κεντρικό δισέλιδο, σάν εφημεριδάκι, στο οποίο ο Μάνος Χατζηδάκις σχολίαζε διάφορα θέματα της καθημερινότητας, απο αποκόμματα των εφημερίδων της εποχής. Έ, αυτό και μόνο, ήταν απόλαυση!
Σποραδικά και μόνο έβρισκα κάποιο θέμα για το οποίο να έχω μιά ελάχιστη ιδέα, και αυτό το «ρουφούσα», σχεδόν όλο το μήνα. Διάβαζα και τα άλλα, και μου άρεσε μόνο και μόνο ΤΟ ΥΦΟΣ των κειμένων, έστω και χωρίς να τα καταλαβαίνω...
Κι’ όμως, με αυτά τα λίγα, τα ελάχιστα, έφτανε η πρώτη του άλλου μήνα, χωρίς να... καταλάβω πότε πέρασε ο παλιός!
Το «τέταρτο»...
Το καλύτερο Ελληνικό περιοδικό, που διάβασα στη ζωή μου!
Κάποια στιγμή, στο 10ο τεύχος, βλέπω.. τον ίδιο τον Χατζηδάκι στο εξώφυλλο, με μιά Ελληνική σημαία!
Ώχ!!;;;;
Ανοίγω, και μαθαίνω ότι... ο εκδότης ΤΟΝ ΑΠΕΛΥΣΕ, και ανέθεσε σε «επιτροπή διανοούμενων του ΚΚΕ εσωτερικού» την διαχείριση του περιοδικού! Με αυτό τον τρόπο, υπήρχε η ελπίδα πως θα αυξανόταν το αγοραστικό κοινό, υποτίθεται ελάχιστο για τον «ακαταλαβίστικο» Χατζηδάκι...
Αγόρασα άλλα δύο τεύχη, ίσα-ίσα για να συνειδητοποιήσω πως ήτανε σάν να χάθηκε Η ΨΥΧΗ του περιοδικού, και μετά τό ‘κοψα.. Ούτε έμαθα ποτέ πόσα τεύχη έβγαλε μέχρι που έκλεισε κι’ αυτό οριστικά...
Δίδαγμα;
Προσέξτε μή βγάλετε το προφανές, είναι λάθος!
Είναι αλήθεια πως μπορούμε να βάλουμε ένα pc και μερικές χιλιαδες mp3 και να κάνουμε nonstop πρόγραμμα για βδομάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά άλλα πράγμα είναι το ραδιόφωνο.
Mainmenu, ακόμα με τη σιντιέρα με το σαφλ είσαι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι πιο παρωχημένο και από το ...ραδιόφωνο :)))
Το 2007 θα ξεκινήσω το Project μου για το Απόλυτο Car Computer. Do-It Yourself φυσικά, με Open Source Software για όλα (Ήχο, Εικόνα, Navigation, Car Info), εκτενές δίκτυο (PAN) από sensors και φυσικά Wi-MAX (για ...όποτε έρθει). Θα μπορούσα να βγάζω στο μπλογκ μου τα "στάδια ανάπτυξης" με χρήσιμες συμβουλές για κάθε τι (από τα καλώδια του ρεύματος και τον τύπο της μπαταρίας μέχρι σοφιστικέ A.I. τεχνικές για την επιλογή της μουσικής). Καλά να 'μαστε μόνο!
Όσοι πιστοί...
Υ.Γ. 1: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ τη χαμηλή ποιότητα ήχου του ραδιοφώνου ούτε το γεγονός πως οι επιλογές μου περιορίζονται από τους διαθέσιμους σταθμούς και τα κέφια του εκάστοτε D.J. Ειλικρινά, απορώ πώς τίθεται ΚΑΝ το ζήτημα :(
Υ.Γ. 2: Επειδή η Πληροφορική στην Ελλάδα (αλλά και αλλού) έχει ταυτιστεί με τα γκάτζετς και τα μέσα (CD, DVD κλπ), ο πολύς κόσμος ΔΕ μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά. Π.χ. υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως η υπολογιστές πρέπει να έχουν συγκεκριμένη μορφή και components, ενώ το .mp3 θεωρείται πως ναι μεν μας απαλάσσει από μηχανικά μέρη και τα τινάγματα στις λακούβες, αλλά έχει χαμηλότερη ποιότητα από το CD - μέγα σφάλμα και άλλωστε για όσους audiophiles δε θέλουν να χάσουν bit από το original CD τους, υπάρχει και το APE ή το FLAC ;)
Αρνούμαι τον ισοπέδωση και την λογική ότι αφού δεν την βρίσκω με την Δον Τζιοβάνι είμαι αμόρφωτος και αγράμματος. Αντιθέτως, θεωρώ όλους τους Γερμανούς και Εγγλέζους βάρβαρους του κερατά που δεν γνωρίζουν από Τσιτσάνη και ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν ακούσει βυζαντινή μουσική, έστω μία Ρώσικη όπερα (που έχει προσαρμόσει και εναρμονίσει βυζαντινές μελωδίες στο δυτικό πεντάγραμμο). Κάποιος μίλησε για την μουσική ότι αφυπνίζει αισθήματα και μεταδίδει εικόνες. Ποια μουσική του κόσμου το πράττει καλύτερα αυτό από το ηπειρώτικο μοιρολόι? (Και την λαϊκή μουσική της Γεωργίας, διότι έχει εκπληκτικές ομοιότητες, αλλά και τα πολυφωνικά συγκροτήματα όλων των βαλκανικών χώρων, στο νού μου έχω τον Μπρέγκοβιτς και τις Βουλ΄γαρες) Τύφλα να’ χει ο Μότσαρτ μπροστά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήbrain deficit
ΑπάντησηΔιαγραφήφαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τα περισσότερα έργα του Μότσαρτ για να τολμάτε τέτοιαν απαξίωση...
@πρωινός
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ έχεις ακούσει τις Βουλγάρες που τις απαξιώνεις?
Πάντως, όσα διαβάζω εδώ μου θυμίζουν τη γκρίνια κάποιων από τον Γενάρη πως μπήκε ο Ν.Δ. στη μπλογκόσφαιρα και τάχα "έφαγε πελάτες" από τα άλλα blogs, που είναι βεβαίως πιο "ποιοτικά" και δεν ασχολούνται με ...sex και "τετριμμένα" ζητήματα, πως μπήκε "για να πουλήσει τα βιβλία του" ή πως τα σχόλια εδώ δεν είναι επαρκώς "ποιοτικά", κάποιοι "μονοπωλούν τη συζήτηση" ή "τσατάρουν" ασύστολα κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ ...χίλια δυο άλλα ;)
Λυπάμαι, αλλά η "ποιότητα" είναι ΦΥΣΕΙ υποκειμενική ενώ τα "νούμερα" ΦΥΣΕΙ αντικειμενικά (και συνήθως προσελκύουν άλλα ....νούμερα). Και η Αγορά θα προτιμήσει ΦΥΣΕΙ τα δεύτερα! Αν ο πολύς κόσμος θέλει Παπαρίζου, ο Μότσαρτ θα κάνει στην πάντα, ΟΣΟ κι αν ...τύπτουμε τα στήθη μας.
Και BTW, από πότε η Μέταλ έγινε "ποιοτική" μουσική και τα έργα της θεωρούνται ...αριστουργήματα - π.χ. σε σχέση με το ...Βλαχοπόπ; Μήπως το Ρεμπέτικο δεν ήταν κάποτε του "πεταματού" και τώρα έχει γίνει ...trendy; ΠΟΙΟΣ "ορίζει" πού σταματά η ποιότητα και πού ξεκινά η ...κιτσαρία; Ακόμα και στην κλασική υπάρχουν "πατάτες" ;)
Μήπως αντί να υποστηρίζουμε την ποιότητα, υποστηρίζουμε τελικά (ασυναίσθητα και υποσυνείδητα) το "αδικημένο", το "κατατρεγμένο", το "διαφορετικό" - σαν τους ...Αντιαμερικανούς που τόσα έχουν "ακούσει" εδώ μέσα; Ή μήπως είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με το Τρίτο και τα αξιόλογα πρόσωπα που παρέλασαν από τις συχνότητές του στο παρελθόν και αντιδρούμε "παβλοφικά" στην κατάργησή του; Πολύ φοβάμαι πως εξορθολογίζουμε συναισθηματικά κίνητρα και παρασυρόμαστε σε γενικεύσεις και αφορισμούς (σαν τα blogs - που για τα Δελτία Ειδήσεων και μάλλον τον πολύ κόσμο είναι ...άντρα παιδεραστών :)))
Στη σημερινή εποχή με τη σύγχρονη τεχνολογία, πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να κάνουμε μια ΠΟΛΥ ανώτερη (ποιοτικά και τεχνολογικά) "πολιτιστική" προσπάθεια. Ας ξεφύγουμε από την "παρελθοντολαγνεία" και ας πάμε μπροστά. Διαφορετικά, θα μας καταργήσουν κάποτε κι εμάς, σαν το ...Τρίτο ;)
Υ.Γ. Δε βλέπω TV, δεν ακούω ραδιόφωνο, δε διαβάζω εφημερίδες ούτε περιοδικά (παρά ΜΟΝΟ εκείνα στα οποία γράφει ο Γάτος - RAM και D&S), δεν αγοράζω βιβλία από "εκδοτικούς οίκους", σπάνια χρησιμοποιώ τους δρόμους για τη δουλειά μου (προτιμώ τις πρώτες πρωινές ώρες για νυχτερινή μουσικοδήγηση, μόνος κι έρημος ή τις συναντήσεις με άλλα αγαπητά πρόσωπα), θέλω να βάλω φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια για παραγωγή ρεύματος (αλλά δε με αφήνει η "σκανταλιάρα" ΔΕΗ). Γίνεται να μην πληρώνω φόρους για όλους εκείνους τους ...@#$%^&* που τα ...τρώνε ή τα σπαταλάνε σε αντιπαραγωγικές διαδικασίες και αμφιβόλου ποιότητας "πολιτιστικές" φιέστες;
Kato Patissia
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικές από τις φωτογραφίες που βλέπατε τότε στο Τέταρτο ήταν δικές μου.
Όταν έδιωξε τον Χατζίδάκι, ο Κοσκωτάς (ήταν ο εκδότης του περιοδικού) μου ζήτησε να το αναλάβω εγώ.
Αρνήθηκα.
Μετά δεν το ανέλαβε "επιτροπή του ΚΚΕς" αλλά μερικοί συνεργάτες του περιοδικού με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κυριακίδη.
Η λογική ότι αφού δεν τη συναντάω με εκείνο που τη συναντάς εσύ, είναι παράλογη. Καθαρή κακοήθεια. Η μουσική δεν πράττει τίποτα. Ο Oscar Wilde έχει γράψει έναν πρόλογο στο πορτρέτο που κάτι λέει για σύμβολα και για επιφάνειες και για καταδύσεις. Απαξίωση δεν υπάρχει. Η όποια κατηγόρια για απαξίωση είναι παράλογη, άρα κακοήθης. Η θεώρηση των Εγγλέζων και των Γερμανών ως βαρβάρων επειδή οτιδήποτε, είναι επίσης παράλογη. Τα σχόλια του Μάνου Χατζηδάκι στο Τρίτο, δεν είναι για μένα. Αυτά που λέει, τα ξέρω. Είναι παράλογο να ψυχοπλακωθώ που οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Κι αυτός που με εκβιάζει να πάθω τέτοια πράγματα, άρρωστος στην ψυχή. Αν τον δεις, να του πεις οτι του την φυλάω.
ΑπάντησηΔιαγραφήbrain deficit
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θυμάμαι να είπα κάτι κακό για τις Βουλγάρες... Ισα - ίσα που εκτιμώ τις επιδόσεις τους και σε άλλα πεδία...
@πρωινός
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα συμφωνείς με μένα ότι οι Γερμαναράδες είναι αμόρφωτοι και αγράμματοι που δεν τις έχουν ακούσει ώστε να τις εκτιμήσουν! Ούτε εγώ αρνήθηκα τον Μότσαρτ, απλώς είναι λιγάκι ανεπαρκείς σε σύγκριση με αυτές. :)
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ..
@ΝΔ :
Κύριε Δήμου... δέν το ήξερα, για τις φωτογραφίες!!!
Χαίρομαι που αρνηθήκατε να το αναλάβετε τότε!
Θεωρώ, πως είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, αυτό που μας λέτε!
Όταν γράφω για «επιτροπή διανοουμένων του ΚΚΕ εσωτερικού», δέν εννοώ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ, αλλα απο τον ΧΩΡΟ του κόμματος. Θυμάμαι, πως αυτό το είχα διαβάσει, μέσα στο περιοδικό ή σε εφημερίδα, θα σας γελάσω! Ο «χώρος» αυτός, αποτελούσε τη «δεξαμενή αναγνωστών» για τη συνέχεια του περιοδικού, έτσι είχε γραφτεί τότε..
Και τώρα που θυμήθηκα αυτά για το περιοδικό, στο μυαλό μου εμφανίστηκαν κάποιες αναλογίες με το «Τρίτο» που συζητάμε σήμερα, που θα τις γράψω εδώ αργότερα..
Προς το παρόν, φεύγω για την καφετέρια, εντυπωσιασμένος, και χαρούμενος!
harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο ελιτισμος ειναι ενα ειδος κοινωνικου ρατσισμου. Ο καθενας & τα γουστα του,ουτε πατρικιοι - πληβειοι,ουτε μορφωμενοι - αμορφωτοι".
Ωραία, τα ισοπεδώσαμε όλα. Ο Σαιξπηρ είναι ίδιος με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο Όμηρος με τον Δροσίνη, ο Μπετόβεν με τον Καρβέλα.
Εδώ για μένα σταματάει κάθε συζήτηση.
@harrygreco
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω ότι είναι τόσο θέμα γούστου,όσο θέμα εκπαίδευσης.Αν δεν έχω φάει ποτέ ψημένο κρέας,νομίζω ότι το ωμό είναι ότι καλύτερο υπάρχει.Ενώ αν βρεθεί κάποιος να μου δείξει την άλλη επιλογή...
Πρόταση για τον 666 DON FM:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταθμάρχης (πως λέμε ...καναλάρχης): Νίκος Δήμου
Μουσική Παραγωγή: Blade Runner, Basic
Κείμενα (κατά προτίμηση ...σεντόνια): Αφροδίτη, Λευτέρης Κρητικάκης
Ειδήσεις - Ρεπορτάζ: Εργοτελίνα
Εκπομπές Λόγου: Paragrafos, Heinz, Cyrusgeo
Πολιτιστικά: Ioulia, Γεωργία Μ.
Αθλητικά: Πιτσιρίκος, Andy Dufresne
Κοινωνικά - Ιστορικά: Vrennus, Harry
Εκπομπές Επιστήμης και Τεχνολογίας: Mickey (σιγά μην έμενα ...απόξω ;))
Τεχνική υποστήριξη: Mickey (ωπ, μόλις έγινα ...διπλοθεσίτης!)
brain deficit said ..Τύφλα να’ χει ο Μότσαρτ μπροστά τους....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για να το προχωρήσουμε πάρα κάτω μπροστά στα μπούτια της Παπαρίζου τύφλα να’χει ο Μότσαρτ.
Υποψη, ότι δεν είναι σκοπός μου να υποτιμίσω τα δημοτικά η τα ρεμπέτικα αλλά...
ΝΔ said: Μια που μιλάμε για ψηφιακά, πληρώστε 60 Ευρώ για ένα αποκωδικοποιητή.....
Εάν δεν κάνω λάθος τώρα είναι δωρεάν, μήπως μας αφήσουν να γλυκαθούμε και μετά μας την φορέσουν.
Video Club η απόλυτη ελευθερία, όποτε θέλεις και ότι ώρα θέλεις και μην μου πείτε να τα γράφω, άλλο ένα άγχος να θυμάμαι να προγραμματίζω, ο χρόνος θα δείξει.
Η πράξη λείπει όμως..
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες οι αξίες , οι θεωρίες κτλ.Ένα ωραίο που κάποιος έγραψε σε έναν τοίχο ... ΄΄το να διαβάζεις deleuze δεν θα φέρει πίσω τα χιόνια στα βουνά.΄΄
Αυτό το blog έχει δυναμική πέρα απο τις οθόνες?
"Πιο πολλοί κι απο τους μεταλλάδες είναι οι εραστές των καψούρικων. Άρα..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα;!;
"Μερικοί εδώ προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα: Τι Μπαχ - τι χέβυ μέταλ. Γούστο το ένα, γούστο και το άλλο."
Συγνώμη για την ισοπέδωση, να επιστρέψω στην άποψη που είχα στο δημοτικό. Μονάχα το μέταλ είναι μουσική, όλα τα άλλα είναι σκουπίδια και βαρετά. :Ρ Είναι η υπέρτατη μουσική και όλοι οι άλλοι είναι πανάσχετοι. Εσείς τώρα μπορεί να νομίσετε ότι με αυτά που γράφω σας ειρωνεύομαι και περιγράφω αυτό που πιστεύω ότι πιστεύετε εσείς, όμως δεν είναι έτσι, στο λόγο της τιμής μου (για την ακρίβεια είναι η πρώτη φορά που δεν συμφωνώ με τα λεγόμενα σας), γράφω αυτό που πραγματικά πίστευα. Το μέταλ είναι η κλασσική μουσική του 20αιώνα και τέτοια άλλα αστεία. Αν λοιπόν δεχθούμε ότι στην μουσική υπάρχει ιεράρχηση θα πέσουμε σε ατέρμονες συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά. Η δική μου είναι καλύτερη γιατί αυτό, αυτό και αυτό... όχι η δική μου είναι καλύτερη γιατί μπλάμπλά... την δική μου πρέπει να χρηματοδοτήσει το Κράτος γιατί έτσι έτσι και έτσι. Τις έχω κάνει εκατοντάδες φορές στο παρελθόν αλλά και μια ματιά στο usenet πιστεύω μπορεί να πει πολλά. (πχ A lot of heavy metal music is just as complex as classical music, but more original, so I generally prefer to listen to heavy metal.)
Απλά διαφωνούμε και δεν νομίζω ότι μπορεί να οδηγήσει πουθενά η συζήτηση για το ποια μουσική αξίζει περισσότερο (όπως δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά το ποια γυναίκα είναι η ομορφότερη του κόσμου :Ρ).
"Τι Μπαχ - τι χέβυ μέταλ"
Πριν μου φωνάξετε ακούστε αυτό, δεν είναι Μπαχοειδές; :Ρ
Αγαπητέ ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να ομολογήσω ότι ακούω σπάνια το Τρίτο (λόγω έλλειψης μουσικής παιδείας στο συγκεκριμένο είδος),αλλά τις στιγμές εκείνες που βάζω την συγκεκριμένη συχνότητα καταλαβαίνω ότι στο ραδιόδωνο υπάρχει κάτι το διαφορετικό...
Είναι κρίμα και άδικο να χαθεί!
Αυτό ήταν το σεμνά και ταπεινά...?
Η επίγεια ψηφιακή είναι δωρεάν και θα είναι δωρεάν διότι (σύμφωνα με οδηγίες της Ε.Ε.) μέχρι το 2012 όλοι οι σταθμοί της Ευρώπης (ιδιωτικοί και κρατικοί) θα πρέπει να έχουν γίνει ψηφιακοι - για λόγους ποιότητος και μοιράσματος συχνοτήτων. Ήδη σε πολλές χώρες πάνω από το 50% των σταθμών εκπέμπουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος θέλει να υπογράψει για το Τρίτο, το link είναι ΕΔΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ said:Όποιος θέλει να υπογράψει για το Τρίτο ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγαμε για υπογραφή αλλά υπαρχει πρόβλημα με τους χαρακτήρες,εγω έβαλα Unicode(UTF-8),αλλά και πάλι μερικοί χαρακτήρες είναι τετράγωνα.
ΝΔ είπε "Κι επειδή εδώ έχουμε μπλέξει με μαρκετινγκ κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να μην γίνει ποτέ κερδοφόρο το Τρίτο πρέπει να υπάρχει - είναι θέμα παιδείας..."
Δεν αναφέρομαι τόσο στο κερδοσκοπικό μέρος του Μάρκετινγκ για τον Τρίτο όσο για την ενημέρωση του κόσμου ότι υπάρχει ένας σταθμός που παίζει "καλή" μουσική - έγω πχ δεν το ήξερα. Σαν νέος θα με ενδιέφερε να έχω στην διαθεσή μου έναν ποιοτικό σταθμό.
ΝΔ, Blade Runner et al:
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι δεν τίθεται θέμα (εκτός ίσως από μερικούς) για το αν πρέπει ή όχι να κλείσει το Τρίτο. Το θέμα είναι υπό ποιους όρους απειλείται με κλείσιμο.
Δεν θα συμφωνήσω ότι το ευάριθμο κοινό της κλασσικής μουσικής επαρκεί για να συντηρήσει το Τρίτο, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας. Το παράδειγμα του Jazz FM είναι ενδεικτικό. Επίσης, σεις ΝΔ που έχετε και τις άκρες ρωτήστε τον κο Καββαθά πώς τα βγάζει πέρα ο "Εν Λευκώ", ένας από τους ελάχιστους ποιοτικούς ραδιοσταθμούς.
Η κυριαρχία της βιομηχανίας της διασκέδασης καλώς ή κακώς επιβάλλει τους όρους της - υπό αυτούς τους όρους Τρίτο Πρόγραμμα δεν χωρά στα ερτζιανά. Δείτε άλλωστε το παράδειγμα του «Τέταρτου», ίσως του καλύτερου ελληνικού περιοδικού που εμφανίστηκε ποτέ: επιβίωσε το «Κλικ» που γεννήθηκε την ίδια εποχή. Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σας ΝΔ oυδέποτε ταυτίστηκε η ελιτ του πνεύματος με την ελιτ του πλούτου, παιγνίδι, όμως, κάνει η τελευταία.
vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφήη οπτική γωνία είναι λάθος. Το Τρίτο είναι θέμα παιδείας. Όπως υπάρχει Εθνική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι συντηρούν ένα πανάκριβο δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι κουλτούρας το ARTE - χωρίς καθόλου έσοδα. Εξαίρετο προγραμμα - ό,τι καλύτερο στον κόσμο. Όλα τα κράτη πληρώνουν για θεσμούς πολιτισμού.
Τι γινεται ? Στο link για το Τριτο χαθηκαν τα post.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://giatotritoregamoto
ΑπάντησηΔιαγραφή.blogspot.com/
Δεν μπορώ ν αναγνωρίσω τη γραμματοσειρά!!!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπήθηκα με τήν είδηση που μάς έφερε σήμερα ο ΝΔ. Και εγώ άκουγα, εδώ και πολλά χρόνια, Τρίτο Πρόγραμμα και Λύρα Μεσημεριού. Αραιά βέβαια, κι όταν μού τό επέτρεπε ο γύρω θόρυβος, αλλά τό προπαγάνδιζα και στά τηλεφωνικά γκάλοπ - γιατί μάλλον μ' είχε σταμπάρει μια κοπελιά, κι έπαιρνε κάθε χρόνο, νά 'χει και κάποιον (ή κάποιους) στ' αποτελέσματα που να λέει ότι ακούει/προτιμά τό τρίτο. (Έπειτα μετακόμισα, άλλαξα και τηλέφωνο και μ' έχασε).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτομαι, παρόλα αυτά, ότι τό τρίτο πρόγραμμα έχει περάσει κι άλλες περιπέτειες, και πάντα κατάφερνε να επιβιώνει. Θέλω να ελπίζω, ότι τό ίδιο θα συμβεί και τώρα, ότι θα βρεθεί κάποια από αυτές τίς τραγελαφικές μηχανεύσεις τού ελληνικού δημοσίου, και θα συνεχίσει τό τρίτο, περιμένοντας καλύτερες μέρες. Τό ίδιο ελπίζω, παρεμπιπτόντως και για τήν Κορομηλά. (Διαφωνώ εδώ κύριε Δήμου. δεν θέλω να καταργηθεί και τό δεύτερο).
Όχι, δεν είναι όλα τά ίδια, δεν είναι ο Σαίξπηρ ίδιος με τόν Παπαδόπουλο. Και δεν υποκαθίσταται τό ραδιόφωνο από τήν οσοδήποτε τεράστια ψηφιακή συλλογή τού καθενός. Τό ραδιόφωνο μπορεί να μού πει και να μού δείξει πράγματα που δεν ξέρω. Όταν αξίζει ο άνθρωπος που διαλέγει τί θα παίξει. Και υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν - μην παρασύρεστε από τό τί βλέπετε στήν τηλεόραση, ή στούς περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και μην ψάχνετε, σ' αυτό που δεν αξίζει, τή δικαιολογία για να φύγετε. Γιατί αυτό που αξίζει είναι και δικό σας.
Επαναλαμβανω την ερωτηση μου. Θα υπογραφουμε με ψευδωνυμο?? Δεν θα ειναι λιγο "περιεργη" η επιστολη?
ΑπάντησηΔιαγραφήkolassas κ.α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖητώ συγγνώμη για τα προβλήματα που είχε το blog που έχει link ο ΝΔ στις 10.48 σχετικα με κείμενο για το Τρίτο. Νομίζω ότι τώρα το κείμενο της επιστολής διαβάζεται κανονικά για όποιον θέλει να υπογράψει (ή και όχι)
september το ίδιο λέμε - οι Γερμανοί και Γάλλοι φορολογούμενοι σντηρούν το Arte
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήVrennus (11:10μμ), να κάνουμε τότε κι εμείς ...παιχνίδι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ να παίζω, ειδικά με νέα ...παιχνιδάκια - ένα ραδιόφωνο που είχα ξεχαρβαλώσει μικρός μετράει ως ...προϋπηρεσία; :))
Υ.Γ. Φοβάμαι πως η πρότασή μου για τον 666 DON FM θα πάει ...άπατη. Τουλάχιστον δεν πρόκειται να ...κλείσουμε ;)
september said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και να έχει το ARTE έχει κοινό. Το Τρίτο έχει; Έχουν γίνει στατιστικές;
Δηλαδη πως μετριεται η παιδεια? Με το κιλο ? Πανω απο 3 το κραταμε , κατω απο 3 το πεταμε? Δεν υποχρεουται το κρατος να παρεχει μουσικη παιδεια? Ή μηπως η μουσικη δεν συγκαταλεγεται στην γενικη παιδεια ? Ορισμενα πραγματα δεν μπορουμε να τα αποτιμησουμε βασιζομενοι σε ψυχρες στατιστικες. Ενα απο αυτα ειναι η ΠΑΙΔΕΙΑ!
@september said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μα τι λέτε; Το ARTE είναι κρατικό κανάλι και συντηρείται από τα τέλη για την ραδιοτηλεόραση που πληρώνουν Γάλλοι και Γερμανοί. Και τα τέλη αυτά δεν είναι χαμηλά!"
Αναρωτιέμαι...
Αυτό είναι αντίρρηση η συμφωνία;
Το "Μα τι λέτε;" το κάνει να φαίνεται αντίρρηση. Το υπόλοιπο μοιάζει με συμφωνία. Το ARTE είναι ΚΡΑΤΙΚΟ κανάλι και ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ!...
Οπερ έδει δείξαι!...
@september said...
ΑπάντησηΔιαγραφή@dion.m: εξήγησα τι συμβαίνει. Δείτε πιο πάνω.
Α!... Φτάσαμε στο ΠΩΣ και ΑΠΟ ΠΟΥ θα συντηρείται...
Καλά...
kolassas, tolitsa, petalida
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρακαλώ επισκεφθείτε το site που προτείνει η anula2 στις 11.46
Συγγνώμη για την αναστάτωση.
Δεν ξέρω αν πρέπει να μείνουμε στα user names ως υπογραφή, που πρακτικά δεν έχει νόημα, ή να υπογράψει ο καθένας με ονοματεπώνυμο που θα συνδυασθεί όμως με το username του...
Πρόβλημα. Οπως λέει και ο ΝΔ πάντως, και στα blog ψηφίζουμε, έτσι και η υποστήριξη μέσω ψευδωνύμου, έχει νόημα
dr strange
Δεν κλείνει το Τρίτο. Προβλήματα έχει. Αδιαφορίας κυρίως.
Και πάντως ουδείς αναντικατάστατος ως προς τους συνεργάτες. Η στάνη να είναι καλά... Αυτό προέχει.
Πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή και ανταλλαγή σχολίων και απόψεων. Θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Γενικά στο ραδιόφωνο υπάρχει, νομίζω, μία στροφή από την ενημέρωση και τον πολιτισμό προς το σουξεδάκι. Μεγαλύτερο succes story της χρονιάς είναι μάλλον ο Ντέρτι FM με επιτυχίες του στυλ "Να'χα δυο χειροβομβίδες, να τα κάνω όλα βίδες..."
2. Την καλή εποχή του τρίτου προγράμματος δεν την πρόλαβα, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα. Τώρα φαντάζομαι ότι θα αναλάβει η Δρούζα να κάνει εκπομπή στο Τρίτο...
3. Πράγματι, ο Εν Λευκώ έχει πολύ καλή τζαζ και συναφή είδη. Ωραίος και ο KOSMOS, σούπερ ιδέα ο RED.
4. To ARTE συντηρείται ουσιαστικά από φορολογία, γιατί το "αν θες το δηλώνεις" είναι σχετικό (αν ΔΕΝ θέλεις είσαι στο στόχαστρο ελέγχων, δηλαδή μιλάμε μπορεί να σου χτυπήσουν την πόρτα μέσα στη νύχτα...) Και υπάρχει σαφής πολιτική πρόθεση να κρατηθεί αυτός ο σταθμός, κυρίως από τους Γάλλους που έχουν ψιλοκαπελώσει και την όλη προσπάθεια, ας μην επεκταθώ...
5. Μου κάνει εντύπωση αυτό που διάβασα για το σάιτ της ΕΡΤ. Τώρα που όλες οι δημόσιες και κρατικές ραδιοτηλεοράσεις στην Ευρώπη επεκτείνουν την παρουσία της στο διαδίκτυο, η ΕΡΤ θα προτιμήσει να σταματήσει;
Γάτος said:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Όλα τα κράτη πληρώνουν για θεσμούς πολιτισμού."
Αυτό είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ζήτημα. Θεωρούνται "πολιτισμός" οι συνήθως άθλιες ταινίες του Κ.Ε.Κ. ή κάποιες γκαλερί που εκθέτουν ότι έκτρωμα φανταστεί κανείς; Δικαιολογούσε η "φιέστα" των Ολυμπιακών 10 δις ευρώ; Η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία (η δικιά μας ντε!), θεωρείται "θεσμός πολιτισμού"; Η …Eurovision;
Ρώτησε κανείς τη γνώμη μας; Αν θέλουν τα κράτη να πληρώνουν για "θεσμούς πολιτισμού" - όπως και για ένα κάρο άλλα "υποκειμενικής αξίας" πράγματα - δε θα έπρεπε αυτό να γίνεται με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας; Προτού διατεθεί ένα κονδύλι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Γκραβαραίων "Παναγία η Μουσικολογούσα" (βοήθειά μας), δε θα έπρεπε πρώτα να περάσει από κάποια διαδικασία "ποιοτικής" αξιολόγησης;
Ειλικρινά, δε με ενδιαφέρει προσωπικά αν θα κλείσει το Τρίτο per se, αλλά θεωρώ απαράδεκτο να χρηματοδοτούνται ένα κάρο μπαρούφες από αναποτελεσματικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και να κλείνει το Τρίτο αντί να "κόψουν" από αλλού.
Η μεγάλη παθογένεια του Δημοσίου είναι η αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια στη διάθεση των σχετικών κονδυλίων. Περισσότερο θα εμπιστευόμουν το μπακάλη της γειτονιάς ;)
Το πρόβλημα επίσης είναι εγγενές σε μια κλασική "ελεύθερη" αγορά με περιορισμένα κοινόχρηστα resources (όπως τις ραδιοσυχνότητες). Ενώ σε ένα μέσο χωρίς πρακτικά όρια, που επιπλέον δεν είναι μόνο αποκρατικοποιημένο, αλλά και αποκεντρωμένο (όπως το Internet), δεν τίθεται τέτοιο πρόβλημα.
Το πολιτιστικό / πολιτισμικό περιεχόμενο ΔΕΝ είναι δέσμιο της ύλης και δε χρειάζεται να είναι δέσμιο ενός τέτοιου συστήματος, που επιπλέον εκτρέφει κρατικοδίαιτους χαραμοφάηδες.
Ζητούνται νέοι Μαικήνες που θα περιθάλψουν τις νέες προσπάθειες και απαιτείται ταχύτατη διείσδυση των νέων, ΜΗ μαζικών μέσων επικοινωνίας στην κοινωνία.
Τι στο καλό, κοτζάμ Μέγαρο έφτιαξαν οι Λαμπράκηδες και το καυχώνται. Έναν ποιοτικό ...ψωροσταθμό δε μπορούν να συντηρήσουν;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζω αυτά για το ARTE, τη φορολογία, τους ελέγχους για συσκευές τηλεόρασης και ...φρίττω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα καλά, στον 21ο αιώνα ζούμε ή στον Μεσαίωνα; Η Αμερική είναι αιώνες μπροστά σε αυτά τα ζητήματα! ΑΥΤΑ μας έχουν φάει στην ...Παλιά Ευρώπη :(
Πού 'σαι Λευτέρη;
το πρόβλημα του Τρίτου Προγράμματος όπως το θέτει ο ΝΔ είναι σοβαρό, διότι ως σταθμός εκπροσωπεί εκείνο το μουσικό κομμάτι που δεν εκπροσωπείται από τους υπόλοιπους σταθμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά ένας δημόσιος σταθμός θα έπρεπε να στηρίζει την "ποιοτική" μουσική.
Ποιοτική με την έννοια ότι δεν μπορούμε να βάζουμε στην ίδια κλάση τον Μότσαρτ με τους DJ's.. όπως και να το κάνουμε.
Σε λογική "ανοικτής αγοράς" δε θα μπω.. Ειδικά κάτι για Derti FM και ζήτηση και ανθρώπους που το ακούνε.
Θεωρώ πως όποιος ακούει -συστηματικά όχι περιστασιακά- τέτοια μουσική.. κάποιο πρόβλημα θα έχει.. γενικότερο.. και μάλλον μεγάλο.
Για ενημέρωση εκείνων που αναρωτιώνται πως ο Καββαθάς καταφέρνει να "κρατάει" ένα σταθμό όπως ο "Εν Λευκώ" έχοντας ένα ποιοτικό προφίλ, μετά απο πολλές προσπάθειες αρκετών μηνών, τον πούλησε τελικά προ ολίγων ημερών στο επιχειρηματικό σχήμα ραδιοσταθμού Best κλπ... Η ποιότητα έπεσε λίγο ακριβή και η διαφημιστική αγορά δεν την εξετίμησε δεόντως φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ: Όλα τα κράτη πληρώνουν για θεσμούς πολιτισμού. Και με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε το Τρίτο, και κάθε Τρίτο. Όχι αποκρύπτοντας την οικονομική αναποτελεσματικότητά του, αλλά αντίθετα, υπογραμμίζοντάς την - επειδή κάποια πράγματα δεν χωράνε σε λογιστικά τεφτέρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήMickey, όταν έλεγα κανουν παιγνίδι δεν αναφερόμουν στη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν ένα ραδιοσταθμό αλλά στην εξουσία τους να επιβάλλουν ιδεολογία και αισθητική - πράγμα που είναι χειρότερο. Να υπενθυμίσω πάντως ότι και το bandwidth κοστίζει! Ας ελπίσουμε ότι κάποτε η τεχνολογία θα μας απαλλάξει από τον οικονομική καταναγκασμό! (BTW, ευχαριστώ για τη θέση στον 666 FM, δεν μου έχουν ξαναπροσφέρει θέση εντελώς άσχετη με την επαγγελματική μου ανασχόληση, μη ρωτάτε ποια είναι...)
vrennus
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα η συζήτηση είναι ποιά είναι η αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προς ποιά κατεύθυνση στρέφει τις επιλογές της, γιατί πρέπει να "τα φέρνει" με εκπτώσεις κάθε είδους στο πρόγραμμα και τέλος μέχρι πότε θα παίζει το παιχνίδι των ιδιωτικών σταθμών στο δικό τους γήπεδο (με μεταγλωτισμένες ξένες σειρές γ' κατηγορίας για παράδειγμα)
ΦΑΝΦΑΡΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ KNOW-HOW
@anula2, που έγραψε :
«ετσι κι αλλιως το σαιτ της ερτ ειναι φανφαρα ,δεν εχει ουσια»
Μπορώ να δεχτώ πως ίσως κάποιοι αρμόδιοι, έφτιαξαν στο πόδι ένα site-φανφάρα όπως λές anula2 ( δέν το ξέρω αυτό!), αυτό όμως δέν σημαίνει πως πρέπει τώρα να το κλείσουν! Να το διορθώσουν πρέπει, άν κάτι τέτοιο του χρειάζεται..
Μήν βλέπεις το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ μόνο, σκέψου πως το site έχει μιά ομάδα ΑΝΘΡΩΠΩΝ απο πίσω του. Αυτοί οι άνθρωποι, με άλλες εντολές, μπορούν αύριο να σου φτιάξουν ένα διαμάντι! Γιατί να τους διαλύσεις;;; Και άχρηστοι γλυψιματίες να είναι, εγώ θα τους διατηρούσα! Η ΔΟΥΛΕΙΑ, μπορεί να τους κάνει να γίνουν καλύτεροι. Η ανεργία, ποτέ!
Όσο για τα άλλα που γράφεις, πως chat, forums κλπ τα βρίσκουμε και αλλού, με την ίδια λογική και ...τις απόψεις του ΝΔ τις βρίσκουμε και αλλού, στα βιβλία του ή σε εφημερίδες και περιοδικά, άρα ...να το κλείσουμε το doncat;;;
Ένα site θέλει ανθρώπους ΜΕ ΓΝΩΣΗ για να στηθεί, έχει ένα «know-how» απο πίσω του! Αυτό, το know-how του Έλληνα, στον τόπο μας ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΕΒΕΤΑΙ. Μας πετάνε στο δρόμο με ευκολία, λές και δέν έχουμε καμμία γνώση, λές και είμαστε άγραφα χαρτιά.. Και μετά, μας ταϊζουν προεκλογικές υποσχέσεις πως ΕΚΕΙΝΟΙ «θα χτίσουνε τη νέα Ελλάδα», απο το μηδέν!!
Ωραία πρακτική, έτσι;;
ΕΚΕΙΝΟΙ πάντα να δημιουργούν, ΕΜΕΙΣ ποτέ!
Κάτω τα χέρια, παλιάνθρωποι, απο το Τρίτο μας, το πέμπτο μας, το οποιοδήποτε «μας»!!
Κι’ άν θέλετε να γίνετε «κερδοφόροι», μάθετε πως ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ μπορούμε να σας κάνουμε τέτοιους!
Άν έχετε τη θέληση και τη σύνεση ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙΤΕ πάνω μας.
-----------
Όμως, δέν θέλω να στρέψουμε την προσοχή μας στο site.
Ας επικεντρωθούμε στο ΤΡΙΤΟ...
Κατω Πατήσια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως θα ήταν περίεργο η διοίκηση της ΕΡΤ να σκέπτεται με διαφορετικό τρόπο για το site της και για το Τρίτο. Αν δεν ξέρεις τις δυνατότητες και τη φύση ενός εργαλείου, έχεις αυτόματα την τάση να το καταργείς...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήanula2
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΡΤ έχει εσωτερική υπηρεσία που έχει αποστολή τη δημιουργία, συντήρηση, τροφοδότηση κλπ των site της εταιρείας και δεν ασχολείται με τη δημιουργία site του Τρίτου. Υπάρχει περίπτωση να το δώσει και στον καλό ιδιώτη έξω? Αν είναι κουμπάρος, ίσως...
Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Μιά διάσταση του θέματος του ΤΡΙΤΟΥ που δέν την συζητήσαμε εδώ, είναι η εξής :
Άν κλείσεις το ΤΡΙΤΟ, ουσιαστικά απομακρύνεις απο την ΕΡΤ κάποιους ανθρώπους που ...δέν είναι «τυχαίοι»! Υποθέτω, πως για να λειτουργήσει το ΤΡΙΤΟ, πρέπει να εργασθούν άνθρωποι με καλλιέργεια, με παιδεία μουσική και γενικότερη. Άρα, και μόνο η ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος, φέρνει ΣΕ ΕΠΑΦΗ τους εργαζόμενους της ΕΡΤ με κάποιους συμπολίτες μας που είναι οι πλέον αξιόλογοι άνθρωποι του τόπου!
Αυτό το πράγμα, ακόμα και έναν που ασχολείται με ...καψουροτράγουδα στην ΕΡΤ, θα τον βοηθήσει να κάνει τη δουλειά του καλύτερα! Απλώς και μόνο, το να πιεί τον καφέ του στο διάλειμμα και να μιλήσει με έναν αξιόλογο άνθρωπο που θα βολτάρει εκεί μέσα!
Κλείνοντας το ΤΡΙΤΟ, στερείς αυτή την «εκπαίδευση» στους υπαλλήλους της ΕΡΤ, τη συναναστροφή δηλαδή με σημαντικούς ανθρώπους. Διώχνεις τους καλλιεργημένους ανθρώπους απο τον χώρο της δουλειάς, και αφήνεσαι να λειτουργείς με ανθρώπους μέτριας καλλιέργειας, τους οποίους ΔΕΝ μπορείς πιά να τους κάνεις ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ, με τίποτα!!
Για μένα, κι’ αυτό ακόμα, η «φιλία του καφέ» στο Ραδιομέγαρο, είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ !!!
Αφήνει ένα ΚΕΡΔΟΣ, σε όλη την κρατική Ραδιοφωνία και τηλεόραση!
Κι’ αυτό το «κέρδος», καταλήγει τελικά σε μένα, τον πολίτη, μέσω μιάς αναβαθμισμένης ποιότητας ΟΛΩΝ των εκπομπών, που προκαλείται απο ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Γιατι, όλα τα φτιάχνει Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
ΑΥΤΌΣ μετράει! Όχι οι «μηχανισμοί», και οι «δομές» εργασίας!
Έφυγε ο Χατζηδάκις απ’ το «τέταρτο», δέν πήγε ο Δήμου, ΤΕΛΟΣ!
Δέν είναι Η ΑΓΟΡΑ η αιτία της διάλυσης.
Είναι η ΑΣΕΒΕΙΑ στον ΑΝΘΡΩΠΟ.
----------
@proinos :
συμφωνώ απόλυτα!
anula2
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι στο liveradio του site της ΕΡΤ ακούγεται το δεύτερο, η ΝΕΤ, η ΕΡΑσπορ, το Κόσμος. ΜΟΝΟΝ το Τρίτο δεν ακούγεται. Μήνες τώρα... Χωρίς εξήγηση. Δοκίμασε να δείς
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήkato patissia
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε άλλα προγράμματα της ραδιοφωνίας υπάρχουν αξιόλογοι στη δουλειά τους παραγωγοί (Γιάννης Πετρίδης, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Παπαστεφάνου κ.α.) Και σε άλλα τμήματα υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι (από το αρχείο ως τις ειδήσεις και απο τη χορωδία ως το μοντάζ). Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι ότι συχνάζουν στο καφέ της ΕΡΤ...
anula2
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιοί εννοείς έχουν λεφτά να φτιάξουν site? Στην ΕΡΤ δεν λείπουν τα χρήματα. Τις προτεραιότητες έχουν μπερδέψει...
Κύριε Δήμου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι τέτοια βλέπουμε κι εμείς και δεν θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί βλέπουμε από την μια "ελευθερη" ραδιοφωνία που τελικά σκότωσε (ψυχοραγεί κατά μεγάλο ποσοστό) το ραδιόφωνο. Από την άλλη "ελεύθερη" τηλεόραση. Ναι "ελεύθερη" με τον Νικολάκη Χατζηνικολάκη να μας πουλάει (δεν λέε) ειδήσεις. (και ο κάθε χατζηνικολάκης). Δυστυχώς κατά μεγάλο ποσοστό , ειδικά ο σύγχρονος ελληνικός ιδιωτικός τομέας μας έχει δίξει πόσο σέβεται τον πολιτισμό και την καλλιέργεια. Μηδαμινές εξαιρέσεις.
Όταν μιλάνε , και θα το δείτε, για ιδιωτικά πανεπιστήμια μιλάνε να κάνουν πανεπιστήμια το κάθε ΙΕΚ στο οποίο έχουνε κουμπάρους.
Και κάτι τελευταίο για την ΕΡΤ. Προς το τέλος της προεδρίας ΠΑΣΟΚ η ΝΕΤ είχε ειδήσεις με ελάχιστες παρεμβολές κυβερνητικής προπαγάνδας. Τώρα τελευταία έχει γίνει φερέφονο της κυβέρνησης κι αυτή (όχι ότι θα γλίτωνε)..
Η ΝΔ έχει αποδείξει τελικά ότι απλώς πεινούσε πολύ καιρό. Και όλο τρώει, τρώει. Δώστε της καμία σόδα. Δεν χώνευα τον Σημίτη αλλά... αυτοί είναι αχόρταγοι... κι επικίνδυνοι... καταστρέφουν τα πάντα...
συγνώμη για τα όποια ορθογραφικά λάθη αλλά είναι και 2:30πμ. Δικαιούμαι κάποια λαθάκια κι ας μη γράφω συχνά σχόλια φαντάζομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήMόλις τώρα μπήκα στο δίκτυο και διάβασα το κείμενο του Ν.Δ. Δυστυχώς όμως δεν διάβασα τα σχόλια και για αυτό ίσως επαναλάβω θέσεις άλλων και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς, η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ( κακώς βέβαια) τους νόμους της αγοράς και τα προστάγματα της εταιρείας- φάντασμα της AGB. Κάτι που μάλλον είναι ακατανόητο αφού όλοι την πληρώνουμε και τα εισοδήματά της είναι εξασφαλισμένα. Anyway, αφού ακολουθεί τα προστάγματα της αγοράς, έχει αποφασιστεί μάλλον να κάνει περικοπές στο ποιοτικό της πρόγραμμα και αυτό φαίνεται από την εισαγωγή ριάλιτι σώου, τύπου Δρούζα. Μάλλον βλέποντας και τα αποτελέσματα από την ακροαματικότητα του ιστορικού τρίτου προγράμματος, η βαρύτητα των ιθυνόντων έχει μετακινηθεί στους άλλους σταθμούς, είτε στον ενημερωτικό είτε στο 2ο πρόγραμμα, που αντιγράφει ή τον αντιγράφει ο Μελωδία. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό αν σκεφτούμε το ότι κόπηκε εντελώς ξαφνικά η εκπομπή λόγου της Κορομηλά.
Τι πρέπει να γίνει για να σωθεί το τρίτο; Την αρχή την κάνει αυτό το κείμενο του ΝΔ. Και ας συνεχίσουμε και εμείς με το να ακούμε περισσότερο το 3ο, μπας και αυξήσουμε την ακροαματικότητά του και το σώσουμε. Γιατί δε θα αντέξω την ημέρα εκείνη που ίσως κάποτε ανακοινωθεί η αναστολή της λειτουργίας του. Ακόμη δεν έχω συνέρθει από το σoκ όταν έκλεισε ο Ροδον Fm ( βέβαια δεν ήταν κρατικός σταθμός ) και σίγουρα δε θα ανανήψω αν ποτέ σταματήσει τις εκπομπές του ο Πετρίδης!(που βέβαια δεν κάνει εκπομπή στο τρίτο αλλά φοβάμαι τον παραλογισμό της ΕΡΤ). Αυτά!
numb2006
ΑπάντησηΔιαγραφήπως αλήθεια μετράς την ακροαματικότητα ενός σταθμού που στο μισό λεκανοπέδιο δεν ακούγεται καλά, στη μισή Ελλάδα δεν ακούγεται καθόλου, οι ακροατές του δεν ξέρουν αν η εκπομπή που ακούνε είναι σε τρίτη ή έκτη επανάληψη, οι αναμεταδότες του αλλάζουν κατά βούληση και οι πομποί του είναι χειρότεροι απο ερασιτεχνικούς του '80?
...ΑΣ ΜΗΝ ΣΥΧΝΑΖΟΥΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΥΤΕ ΣΤΟ ΚΑΦΕ !
@proinos, που έγραψε :
«Και σε άλλα τμήματα υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι (από το αρχείο ως τις ειδήσεις και απο τη χορωδία ως το μοντάζ). Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι ότι συχνάζουν στο καφέ της ΕΡΤ...»
Είναι ευνόητο, ότι εφόσον είμαι ΕΚΤΟΣ ΕΡΤ, δέν έχω ιδέα για το πώς περνάνε τη μέρα τους οι άνθρωποι εκεί! Ότι γράφω, είναι ότι υποθέτω ως ΑΚΡΟΑΤΗΣ, όχι ότι γνωρίζω ως εργαζόμενος εκεί..
Δέν με νιάζει άν πηγαίνει ο Πετρίδης στο καφέ ή όχι.
Θα μπορούσα να γράψω, ότι και μόνο ότι βαδίζει κάπου εκεί γύρω, ο κάθε Πετρίδης, είναι κάτι σπουδαίο για όλους! Και μόνο να τον βλέπουν, και να τον ...κουτσομπολεύουν!
Αλλα Η ΟΥΣΙΑ σε όσα γράφω, είναι Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, και η ανάγκη του ΣΕΒΑΣΜΟΥ προς αυτήν.
Απο αυτό τον σεβασμό πρέπει να ξεκινάει οτιδήποτε.
Χωρίς αυτόν, το μόνο που «χτίζεις» είναι θάνατο...
Proinos
ΑπάντησηΔιαγραφήέλα μου ντε!!Αλλά ας εξακολουθήσουμε να το ακούμε!!!
μια τελευταία παρέμβαση
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό ότι έμαθα απο την λαίλαπα των απολύσεων δεν γλίτωσε και μία άλλη ιστορική εκπομπή: Το αλάτι της γη του Λάμπρου Λιάβα.
Τελικά είμαι τυχερός που πρόλαβα να ακούσω τις εκπομπές του Γεραμάνη. Ευτυχώς που κάποιες τις έχω ηχογραφήσει. Θα τις βάζω για να μαθαίνω πως γινόταν ,κι ίσως πως θα έπρεπε να γίνεται, ραριόφωνο. Γιατί ξέρετε, κάτι που μου έχει λείψει από το σημερινό ραδιόφωνο είναι αυτό... να υπάρχει μεράκι. Αυτοί οι άνθρποι είχαν μεράκι. Ήταν εραστές του αντικείμενου τους. Και στην εποχή μας λείπουν οι εραστές ,δυστυχώς, και κυριαρχούν οι ανέραστοι.
H διεύθυνση που ανακάλυψε η anoula2 http://www.ert.gr/keep/ είναι το site του κέντρου επικοινωνίας - ενημέρωσης πολιτων της ΕΡΤ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέχεται και παράπονα.
Εχει και τηλ: 2107407070.
Για όποιον θέλει να ακουστεί αρμοδίως!
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αγώνας (για την σωτηρία και αναβάθμιση του Τρίτου) συνεχίζεται!
Πάσα προσφορά (και ιδέα) δεκτή.
Καλημέεεερααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχει κανείς τα κονέ να πείσει ιδιώτη να το αναλάβει ή να δημιουργήσει (εκ νέου ή αλλάζοντας κάποιον υπάρχοντα) έναν τέτοιου τύπου σταθμό?
Με αντάλλαγαμα να του κάνουμε εμείς ιντερνετική διαφήμιση?
(ξέρω, τη σκασίλα του Τρίτου είχαν...)
Διότι όσο δημόσιο, τόσο καταδικασμένο...
:(
ΥΓ- φίλος ορθοπεδικός, άλλαξε το Τρίτο που έβαζε στο φυσικοθεραπευτήριό του για να ακούγεται ωραία, ποιοτική, εξυψωτική, χαλαρωτική μουσική στα ηχεία όλων των δωματίων, γιατί η πλειονότητα των ασθενών παραπονέθηκε τι "κλαίει-η-μάνα-μου-στο-μνήμα" ηχητική επένδυση είναι αυτή...!!!
Ναι Αφρο - γνωστή και η ατάκα όταν το ραδιόφωνο παίζει κλασική - "πέθανε κανένας;".
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτό φταίει βέβαια και το ίδιο το ραδιόφωνο που σε ημέρες πένθους έβαζε μόνο κλασική (λες και δεν υπάρχει και χαρούμενη κλασική... μου έχει τύχει Μεγάλη Εβδομάδα να ακούγονται τα πιο χαρμόσυνα κομμάτια...)
Όλα αυτά είναι θέματα παιδείας. Θυμάμαι τον μακαρίτη δάσκαλό μου (και πρώτο σοβαρό έλληνα μουσικολόγο) Μίνω Δούνια να μου εξηγεί πως να προσεγγίζω συναισθηματικά την μουσική (με παραδείγματα)...
ΑπάντησηΔιαγραφήafroditi
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής είναι τόσο μεγάλο και ποικίλο, δεκάδες φορές πιο πολύπλοκο απο οποιοδήποτε άλλο είδος μουσικής. Ειναι αδόκιμο να λέει λοιπόν κάποιος "έβαζα κλασική μουσική". Ούτε σημαίνει βέβαια πως ο,τιδήποτε έχει γραφεί και δισκογραφηθεί με τους κανόνες (έτσι νομίζει ο συνθέτης τουλάχιστον) έχει οπωσδήποτε αξία. Εχω υπόψη μου πολλούς δημόσιους χώρους όπου ακούγεται κλασική μουσική. Και δεν θυμάμαι να έχει πέσει κάποιος στις γραμμές περιμένοντας το μετρό στην Αθήνα επεδή ακούει -και- κλασική...
Η μουσική δεν είναι θέμα παιδείας, όσο και να παθιάζονται μερικοί με αυτή την ιδέα. Μουσική είναι όταν κτυπά το νταούλι να παίρνουν ζωή τα πόδια σου και να μην μπορείς να τα ελέγχεις. Όλα τα άλλα είναι ανέραστα και έτσι εξηγείται γιατί στις συναυλίες κλασσικής μουσικής όλοι έχουν κλειστά τα μάτια τους, τα χέρια στο πιγούνι και με χαλαρό το κεφάλι τους να γέρνει. Ή τους έχει πάρει ο ύπνος, ή προσεύχονται στον Θεό τους να τελειώσει το μαρτύρια μία ώρα συντομότερα. «εξηγεί πως να προσεγγίζω συναισθηματικά την μουσική (με παραδείγματα)...» Και όταν φτάσατε σε αυτό το σημείο, την πεθάνατε την έρμαια την μουσική. Επαναλαμβάνω, την μουσική δεν την προσεγγίζεις με νοητές διαδικασίες. Μάθετε κάτι και από τους Αφρικανικούς λαούς, καθότι είναι πολύ πιο προχωρημένοι σε αυτά τα θέματα. Αίσθημα και νόηση, τα δύο αντίθετα άκρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Τελικά πως μπορώ να βρω εισιτήρια για την Λυρική Σκηνή? (Το ξέρω, ο καθένας με τον πόνο του εδώ…))
brain deficit
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυρική Σκηνή
τηλ 210 3600180, 210 3614433,
210 3600697, 210 3628308
Υπάρχουν έργα της κλασικής που ούτε τα πόδια σου αλλά και ούτε τα χέρια σου μπορείς να κρατήσεις ακίνητα...Οταν βέβαια ακούς μια προσευχή, φέρεσαι ανάλογα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει διάθεση, κατάσταση ή ανθρώπινο συναίσθημα που δεν έχει "ντύσει" μουσικά με χιλιάδες παραδείγματα η κλασική μουσική. Όπως και άλλα είδη βεβαίως βεβαίως...
btw, έγραψα στο http://www.ert.gr/keep/ και μου απάντησαν. Οπότε ίσως είναι καλή ιδέα να γράψουμε όλοι εκεί
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μουσική για μένα είναι ρυθμός ψυχής
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Τρίτο είναι πια απρόσωπο και βλέπει αφ' υψηλού την ελληνική πραγματικότητα, περιορίζεται στην κλασική μουσική και αγνοεί τη σύγχρονη ελληνική μουσική.
Σε αποστομώνει το σήμα (ξυπνάει και πεθαμένο υπενθυμίζοντάς σου ότι είναι ένας ιδιαίτερος ηχητικός χώρος, για ελάχιστους) αλλά αυτόν τον πρωινό εθνικό ύμνο τι τον θέλουν;
Η απορία μου τόσα χρόνια είναι το γιατί ενώ συμπεριλαμβάνει τόσα καλά μουσικά προγράμματα πολλών χωρών, δεν έχει εκπομπή για τη σύγχρονη ελληνική μουσική;
Υπεύθυνα και σοβαρά σε κρατάει σε απόσταση διότι του λείπει η φυσική ροή δίνοντας την εντύπωση της κονσέρβας, της κασέτας ηχογραφημένης προ ημερών.
Πιστεύω ότι διαθέτει (ακόμα) ένα επιτελείο εκλεκτών παραγωγών με μεγαλύτερα περιθώρια να προσφέρει ποιότητα, αλλά ο τρόπος παρουσίασης αποκλείει την πρόσβαση του απλού κόσμου στην ποιότητα.
Είναι ακόμα εγκλωβισμένο μέσα στην κλασική μουσική με ρητή απαγόρευση εισόδου στην έντεχνη ελληνική μουσική και γιαυτό δεν βλέπω πια μέλλον στο Τρίτο
Καλημέρα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κλασσική μουσική είναι σίγουρη επιτυχία στις πωλήσεις. Τουλάχιστον εδώ μπορεί κανείς να βρει άπειρες συλλογές για διάφορες καταστάσεις, ο κόσμος αγοράζει όσο αγοράζει και τα υπόλοιπα.
Το παιδί που δουλεύει στα πλυντήρια όπου πήγαίνω, επισκέπτεται την όπερα τουλάχιστον δυο φορές το μήνα κι έχει μόρφωση γυμνασίου.
Πάντως με τη συλλογιστική ότι όλα είναι τα ίδια και δε χρειάζεται να φωνάζουμε για παιδεία και γούστο κτλ προτείνω να καταργήσουμε τη λογοτεχνία από το σχολείο να μη πληρώνουμε και φιλολόγους. Πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί και χρειαζόμαστε αναβολικά κι οι τιμές έχουν ανέβει.
Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και τα μπλογκς που από ότι διαβάζω έχουν ξεπεράσει σε αριστουργήματα κάθε άλλη εποχή. Όποιο παιδί θέλει να διαβάσει ας πάει σε ένα ιντερνετ καφέ της γειτονιάς του.
Είμαι ειρωνικός και με συγχωρείτε αλλά σε κάποια πράγματα νομίζω έχουμε αφήσει τελείως τη λογική και παραδοθήκαμε στην ευκολία του φαστ φουντ.
Τι σχέση έχουν οι Έλληνες με την κλασσική μουσική; Μα καμμία φυσικά. Μπορεί να φοράμε τζην, να τρώμε μπεργκερ, να οδηγάμε αμάξια, να βλέπουμε Χόλυγουντ και Μακγκάιβερ από μικρά παιδιά, να μετέχουμε δλδ της ελληνικής παιδείας αλλά τι νόημα έχει να ακούμε τη ξένη δυτική κλασσική μουσική; Στη μουσική είμαστε μόνο Τούρκοι...
μακάρι! ούτε καν. Ντεμέκ είμαστε. Αμανές και μπλιμπλίκι
proinos said... «Υπάρχουν έργα της κλασικής που ούτε τα πόδια σου αλλά και ούτε τα χέρια σου μπορείς να κρατήσεις ακίνητα...» Σε πιστεύω απόλυτα και συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά όχι για τον δικό μου (μας?) χώρο. Αυτά τα πράγματα τα μαθαίνεις από την κούνια σου και πριν κάνεις τα πρώτα σου βήματα. Εμείς ανατραφήκαμε με το νιναναι γιαβρουμ νιναναι και καταντάει γελοίο να αυτό-υποβαλλόμαστε συνεχώς ότι μας αρέσει η νυχτερινή σονάτα και ότι μας συναρπάζει. Κατά το ίδιο τρόπο γίνεται γελοία η προσπάθεια μιας Γερμανίδα κοπελίτσας να χορέψει τσιφτετέλι, όσο και να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι της αρέσει αυτός ο χορός. Η μέση της δεν κουνιέται με χάρη, πώς να στο πω αλλιώς. Έτσι και οι προσπάθειες του Φοίβου να γράψει αμερικάνικο ποπ είναι καταδικασμένες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια πιθανή λύση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη χώρα τούτη όποιος θέλει να λύσει κάποιο πρόβλημά του, είτε προσωπικό είτε πιο συλλογικό, αρκεί να καταφύγει στα τηλεπαράθυρα. Τραγικό αλλά αληθινό.
Οπότε... δώστε δημοσιότητα στο θέμα μέσω τηλεόρασης.
Το να ακούει κάποιος μόνο κλασική μουσική δε σημαίνει ότι είναι ελιτιστής ή ότι η παιδεία του είναι η ανώτατη δυνατή. Το να ακούει κάποιος μόνο χέβι μέταλ δε σημαίνει ότι είναι αναρχοκομουνιστής, αμόρφωτος, αστοιχείωτος και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Τις περισσότερες φορές το τι θα ακούσουμε εξαρτάται από τη διάθεση που έχουμε και η κλασική μουσική καλύπτει όλα τα φάσματα διαθέσεων, είναι για όλους τους ανθρώπους. .Θυμάμαι το ¨κουρδιστό πορτοκάλι» που ο Άλεξ άκουγε Μπετόβεν και φαντασιωνόταν φόνους και βιασμούς. Και αν αυτό είναι η φαντασία του Στάνλει, τότε ας πω κάτι από τα δικά μου προσωπικά δεδομένα. Μια φίλη μου θέλει να ακούει κλασική, αλλά το βράδυ θέλει να τα σπάει στα μπουζούκια. Και δεν είναι άτομο που θα το αποκαλέσει κάποιος «επιφανειακό» και « χωρίς ανησυχίες και ευαισθησίες». Για μένα το να κατηγοροιοποιείται κάποιος από το είδος μουσικής που ακούει είναι δείγμα ρατσισμού και κριτικής αφ’ υψηλού. Δεν ξέρω γιατί ταυτίζεται η κλασική μουσική με τη Μ.Εβδομάδα. Εδώ ίσως να φταίνε και λίγο οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ( δεν εννοώ το τρίτο). Και βέβαια όσοι λένε ότι η κλασική μουσική είναι για μνημόσυνα είναι αυτοί που καλύπτουν την ανεπάρκειά τους με εύκολους αφορισμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το να δίνουμε το επίθετο «ιστορικό» όταν μιλάμε για το 3ο πρόγραμμα είναι μεν τιμητικό αλλά και επικίνδυνα διφορούμενο. Γιατί αναγνωρίζεται η πολύτιμη αξία του, αλλά ποια αξία του; η παρελθοντική του αξία. Είναι σαν να λέμε ότι είναι κομμάτι της ζωής μας,κομμάτι του παρελθόντος μας, αλλά που σήμερα δεν μας αγγίζει. Σαν να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα μνημείο που σήμερα έχει καταστραφεί. Και αν όντως καταστρέφεται, στο χέρι μας ( μάλλον στο αυτί μας) είναι να το κάνουμε σημερινό και «παροντικό» 3ο πρόγραμμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ο οπαδός της rock μουσικής έχει ανοικτά τα αυτιά του και σε άλλα είδη
ΑπάντησηΔιαγραφή2.Ο οπαδός της jazz μουσικής έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.
3.Ο οπαδός της κλασικής μουσικής έχει ανοιχτά τα αυτιά του για πολλά άλλα ιδιώματα.
4. Ο οπαδός του ρεμπέτικου, του αγνού λαϊκού, του έντεχνου (γι' αυτό το είδος κρατώ της επιφυλάξεις μου) και του δημοτικού τραγουδιού, είναι και αυτός «ψαγμένος» με τη σειρά του.
5 Ο οπαδός του σκυλάδικου, ακούει μόνο αυτό. Τίποτε άλλο.
---
από: http://capillus.blogspot.com/
spyros stamatelatos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία πρόταση
Η επιστολή έχει ανέβει giatotritoregamoto.blogspot.com και giatotritoprogramma.blogspot.com
Επιπρόσθετα υπάρχει η διεύθυνση giatotrito@yahoo.gr για αποφυγή σύνδεσης nickname και υπογραφής.
@spyro stamatelato
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω υπεγραψα με νικνεημ και το ημεηλ μου. Αλλιως στελνεις ονοματεπωνυμο στον Πρωινο. Αλλα δεν εχεις προβλημα αφου μπαινεις ήδη επώνυμα.
Υπάρχουν Έλληνες που δεν μεγάλωσαν με το "νινανάει να" (αλλο αν μπορεί μετά να τους άρεσε) αλλά με το νανούρισμα του Μπραμς. Υπάχουν Έλληνες που οι προπάπποι τους δεν έπαιζαν μπουζούκι ή κλαρίνο αλλά βιολί και πιάνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεχνάτε την Ελληνική αστική παράδοση. Τα Ιόνια νησιά, την Ερμούπολη, την Πάτρα, τις μεγάλες παροικίες της Αλεξάνδρειας, της Τεργέστης. Τρεις γενιές πίσω στην οικογένειά μου λετρεύουν την όπερα.
ΟΚ - δεν είμαι ο τυπικός Ελληνας. Αλλά στο αστικό κομμάτι της Ελλάδας οφείλεται όλη η Νεοελληνική κουλτούρα.
(Σολωμός, Κάλβος, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Εμπειρίκος κλπ - όλοι ευγενείς ή μεγαλοαστοί).
Σαλταρω-κουφοντίνα, το παράκανες. Αρχίζω να σβήνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόταση
ΑπάντησηΔιαγραφήSMS στο Δεύτερο (το ακούν πολλοί) "να μη κλείσει το Τρίτο".
ΒΠ "κενό" μύνημα αποστολή στο 4160.Χρέωση ενός SMS.Εαν σταλούν αρκετά θα υπάρξει κάποια κίνηση.
@ stavros p (isisdoros)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ μην τους βάζετε ιδέες (στο δεύτερο).
Δεν κλείνει το Τρίτο.
Στοργή και φροντίδα!!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήproinos said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ μην τους βάζετε ιδέες (στο δεύτερο).
Δεν κλείνει το Τρίτο.
Στοργή και φροντίδα!!
Ο σκοπός είναι η διαμαρτυρία.Το κείμενο το διαμορφώνουμε.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κλασική μουσική όπως και η ρεμπέτικη παράδοση, τροφοδότησαν συχνά την έμπνευση του Χατζηδάκι. Οταν μάλιστα του επεσήμαναν ότι κάποτε (όχι απλώς δεν διασκευάζει αλλά) "αντιγραφει" κλασικά ακούσματα και ρεμπέτικα, εκείνος αποκρίθηκε: "οι μεγάλοι αντιγράφουν ενώ οι μικροί μιμούνται".
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμίζω, αντιστοίχως, το "ήλιε μου -ήλιε μου, βασιλιά μου" (Μότσαρντ) και το "αγαπη που΄γινες δίκοπο μαχαίρι (Τσιτσάνης). [Αργότερα, ο Χ. "απαρνήθηκε" κάμποσα από τα τραγούδια του - μάλλον διότι επισκίαζαν τις "άλλες" του συνθέσεις. Συχνά όμως τα αποπαίδια έχουν τη δική τους χάρη.]
Αναφέρομαι στον κατά τη γνώμη μου, γενάρχη το μεταπολεμικού έντεχνου τραγουδιου (και όχι μόνο), στον Χατζηδάκι, ο οποίος κατάφερε να συγκεράσει τα κλασικά του ακούσματα με τα ρεμπέτικα και να φιλοτεχνήσει έναν ξεχωριστό λυρικό αστερισμό που μάλλον θα μείνει αθάνατος. Σκέφτομαι όμως και τον Θεοδωράκη: τι θα ήταν δίχως τη συγλονιστική του κλασική παιδεία; Οπως και ο Ξαρχάκος, επίσης, ο Μαμαγκακης και οι άλλοι.
Για να μην τα πολυλογώ, η ομορφιά της μεταπολεμικής ποιοτικής (και μαζικής - τότε) τραγουδιστικής μας παράδοσης, οφείλει ουκ ολίγα στην κλασική παιδεία των πρωτεργατών της και δεν μπορείς να την εκ-τιμήσεις αν δεν δεν ξέρεις και κάτι από δαύτην, έστω και ακουστικά.
Εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει δίλημμα (ελίτ ή πλεμπα κλπ). Η καλή μουσική είναι καλή, παει και τελείωσε. Δυστυχώς ομως, πρόκειται για σπανιο είδος στις μέρες μας. Γι΄ αυτό χρειάζεται να επιδοτηθεί "εκ των άνω". Αυτή η μουσική παιδεία ειναι απαραίτητη όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους μύστες αλλά και για τον κοσμο που αγαπάει το ωραίο κι ας μην ξέρει πολλα-πολλά. (Ο πεθερός μου, φερ΄ ειπείν, από παιδί άκουγε κλασική μουσική με τις ώρες -από το ραδιόφωνο -) γιατί τον "ηρεμουσε". Ακομα και τώρα το ίδιο κάνει. Ψάχνει μετά μανίας τους σταθμούς. "Εκείνοι ξέρουν και διαλέγουν και για μας" μου είπε τις προάλλες.
Οπότε, τον πρώτον λόγο οφείλει να έχει ένας ποιοτικός ραδιοσταθμός.
Είναι ζήτημα πολιτισμού.
Με αγάπη
Α.
Ο πυρήνας του ζητήματος είναι οι οικονομίες κλίμακας και το niche marketing (vs. mass marketing). Και η λύση, προτείνω, να μαζευτούν 1000, 2000, 3000+ φίλοι του είδους προγράμματος και να στήσουν ένα σταθμό (κερδοσκοπικό ή μη). Με συνδρομητές είτε διαφημιζόμενους είτε χορηγούς. Συμμετοχικό επιχειρείν. Άλλωστε όρισμένοι επιμένουμε να πιστεύουμε ότι και το μάνατζμεντ και το επιχειρείν είναι τέχνη και έκφραση "πολιτισμού" (και αυτό)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα κύριε Δήμου, τι καλά που υπάρχετε εσείς κι ο γάτος σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού μιλάμε για τους προγόνους μας, να σας πω κι εγώ κάτι για τους δικούς μου. Η μάνα μου γεννημένη στο Κάιρο, ο πατέρας μου στην πιο απόμακρη γωνιά της πιο ορεινής Αρκαδίας. Καμιά από τις γιαγιάδες μου δεν ήξερε τον Σαίνμπεργκ αλλά κι οι δύο ήτανε σοφές γυναίκες: Η μεν αγρότισσα διέθετε Σωκρατική συνείδηση της αγνοίας της κι έλεγε: "εγώ παιδάκι μου είμαι αγράμματη και δεν καταλαβαίνω..." η δε άλλη η αστή μας συμβούλευε επιτακτικά: "να σας αρέσει το ωραίο βρε...!" αφήνοντας μας ευχή και κατάρα όχι μόνο να το αναζητήσουμε και να το βρούμε, αλλά και να το αναγνωρίσουμε και να το αγαπήσουμε αυτό το άτιμο το ωραίο.
Ακολουθώντας αυτές τις δύο συντεταγμένες και απαλλαγμένος από συμπλεγματικούς περιορισμούς να μου υπαγορεύουν άνωθεν την αισθητική που αρμόζει τάχα στην εθνική ή ταξική μου προέλευση, αναζήτησα και βρήκα ψήγματα του ωραίου σε χώρους φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους. Δεν υπάρχουν καλά και κακά είδη αλλά συντελεστής ποιότητας στο κάθε τι.
Και η Κάλλας έχει τραγουδήσει άσχημα και ο Καζαντζίδης καλά.
Ας μην περιορίζουμε λοιπόν αφελώς το ζήτημα στο "ποιός ακούει κλασική μουσική στην Ελλάδα σήμερα...". Το τρίτο δεν είναι παρά ένα πρώιμο ακόμη σύμπτωμα μιας ασθένειας που θα αποβεί τελικά θανατηφόρα. Η υπονόμευση της ουσίας και της ποιότητας σε όλες τις εκφάνσεις της παιδείας και του πολιτισμού είναι κι αυτή ένα σύμπτωμα. Το πρόβλημα εντοπίζεται πιο βαθειά στην αποδυνάμωση της ουσίας κάτω από το κράτος της σάχλας, της μπούρδας και της αρπαχτής. Παντού, στον τύπο, την πολιτική, το ραδιόφωνο.
Ναι, να γίνει ότι είναι δυνατόν για να σωθεί το τρίτο γιατί αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια, όχι σώνει και καλά της κλασικής μουσικής αλλά της ποιότητας. (Φταίει δηλαδή ο Μπετόβεν που διαθέτει ποιότητα;)
Αντισταθήτε γιατί χανόμαστε!
Στο όνομα του Μάνου Χατζιδάκι, ενός από τους μεγαλύτερους πολεμιστές του φωτός που έβγαλε αυτός ο τόπος.
Υ.Γ.: Όποιος πάσχει ακόμα από συμπλεγματικά διλήμματα του είδους "κλασική ή ρεμπέτικο" ας μελετήσει παρακαλώ τη ζωή, το έργο και το ήθος αυτού του λαχειοπώλη του ουρανού.
Πάντως να πούμε, πως κι ο Χατζιδάκις τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έγραφε ουσιαστικά μόνο επί παραγγελία. Αυτό είχε δηλώσει ο ίδιος και αυτοαποκαλούνταν παθολογικός τεμπέλης... Οι απτές απολαβές -όπως και να το κάνουμε- αποτελούν κινητήριο δύναμη...
ΑπάντησηΔιαγραφήBlack swan καλωςόρισες
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Τρίτο έχει αρκετές εκπομπές για την σύχρονη ελληνική μουσική και το έντεχνο τραγούδι. Π. χ. κάθε απόγευμα "Η ποταμιά...κλπ" του Αγγελικόπουλου.
Προφανώς δεν το ακούτε συστηματικά.
el greco συμφωνώ σε όλα και επαυξάνω!
Η κλασική μουσική είναι θέμα μουσικής παιδείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι επειδή τα έργα κλασικής (ασφαλώς και όχι όλα) είναι εξαιρετικά πολύπλοκα σε επιπεδο μελωδικό, αρμονικό αλλά και σε επίπεδο δομής, δεν μπορεί κάποιος να τα ακούσει αν δεν έχει εκπαιδεύσει πρώτα το αυτί του (εξηγώ παρακάτω).
Τα μουσικά ερεθίσματα που κυριαρχούν στα ΜΜΕ είναι πολύ απλά τόσο μελωδικά όσο και αρμονικά. Οι μελωδίες τους δεν ξεπερνούν τα 30 - 40 δευτερόλεπτα και οι αρμονίες τους είναι εξαιρετικά απλες (τα περισσότερα τραγούδια στηρίζονται σε 3 - 4 συγχορδίες τις οποίες μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα και ένα παιδάκι 2 χρονών) ενώ η δομή τους είναι στο 99% των περιπτώσεων couplet - refrain (2), το λεγόμενο "Ρόντο" της κλασικής.
Αντίθετα στην κλασική οι μελωδίες είναι εξαιρετικά σύνθετες, τα κομμάτια διαρκούν πολλές φορές πάνω από 30 λεπτά, η αρμονία περιέχει διάφωνα διαστήματα, συνεχείς αλλαγές τονικότητας και η δομή είναι πολλές φορές ιδιαίτερα πολύπλοκη.
Είναι λοιπόν φυσικό όταν κάποιος σε όλη του τη ζωή ακούει την πολύ απλή μουσική που τον περιβάλλει, όταν θα ακούσει κλασική να μην μπορέσει να καταλάβει τι γίνεται. Είναι σαν να γράφει μια ζωή προτάσεις των 4 λέξεων και κάποια στιγμή να του πουν γράψε τώρα μια πρόταση των 60 λέξεων.
Εκεί έρχεται η μουσική παιδεία. Η οποία ουσιαστικά μας προετοιμάζει σιγά σιγά με απλές μελωδίες στην αρχή, έπειτα πιο περίπλοκες κτλ κτλ
ώστε να μπορούμε κάποια στιγμή να ακούμε τα πολύπλοκα έργα.
Φυσικά πάντα κάτι καινούριο ανακαλύπτεις διότι πάντα θα μπορείς να "εκπαιδεύεις το αυτί σου" ώστε να πηγαίνεις ένα σκαλοπάτι παραπάνω στα πιο σύνθετα έργα.
Τα ίδια συμβαίνουν και με την Jazz. Στην Jazz παίζει και εκεί μεγάλο ρόλο να "εκπαιδεύσεις" το αυτί σου. Όταν ήμουν πιο μικρός άκουγα μόνο blues, μετά άκουσα και Brubeck, Oscar Peterson, Miles Davis ενώ στην αρχή αυτά μου φαίνονταν βαρετά και χωρίς νόημα.
Μουσική παιδεία βέβαια δεν λαμβάνεις μόνο στα ωδεία. Ένας φίλος κόλλησε με την κλασική γιατί από πάνω του μια κοπέλα διάβαζε κάθε μέρα πιάνο. Ένας υδραυλικός που έχει γνωρίσει ο πατέρας μου ακούει Mozart και πηγαίνει ενθουσιασμένος στο μαγαζί μας να πει στον πατέρα μου γεμάτος ενθουσιασμό ποιά καινούρια κομμάτια ανακάλυψε! Επίσης ένα ωραίο παράδειγμα είναι αυτό του φίλου manosnikol που έγραψε ένα πολύ ωραίο σχόλιο αρκετά πιο πριν.