Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2006

Όψεις της Δανίας

Δεν μπορώ να πω ότι στην αρχή με ενθουσίασε η Κοπενχάγη. Φυσικά δεν έχει τον αέρα της μεγαλούπολης – αλλά ούτε την προσωπικότητα και το ύφος που έχουν άλλες πόλεις στο μέγεθός της.

Τρεις μέρες δεν είναι αρκετές για να κρίνεις μία πόλη – ωστόσο την γύρισα αρκετά και με αυτοκίνητο και με τα πόδια. Δεν ξέφυγα ούτε στιγμή από την αίσθηση της επαρχίας.

Πολιτισμικά η Δανία μου δίνει την εντύπωση πως είναι «η χώρα του ενός». Έχει ένα μεγάλο συγγραφέα (τον Andersen) ένα φιλόσοφο (Kierkegaard) ένα μουσικό (Carl Nielsen), έναν επιστήμονα (Niels Bohr), κι έναν (αμφισβητούμενο) γλύπτη (Thorvaldsen). Σίγουρα θα υπάρχουν άλλοι (ο τουρίστας είναι ένα επιπόλαιο ον). Όχι όμως μεγάλοι – αλλά συμπαθείς όπως η Karen Blixen Tycho Brache.

Αλλά θυμάμαι την ακόμα μικρότερη Ιρλανδία που με υποδέχτηκε με μπαλάντες στα pubs, με Oscar Wilde, W.B.Yeats, Bernard Shaw, James Joyce, Samuel Becket, Seamus Heaney, J. M Synge, και τόσους άλλους – άλλη ατμόσφαιρα ποίησης και τρέλας. Εδώ η ζωή είναι πιο οργανωμένη και πεζή, αν και κινείται γενικά με ποδήλατο.

Μόνο τα μεγάλα καταστήματα design αποπνέουν έναν αέρα κοσμοπολιτισμού(άλλωστε από εδώ ξεκίνησε το νέο στυλ).

Και βέβαια υπάρχει το Tivoli που με έκανε να ζηλέψω τα παιδιά.


Για έναν μεγάλο, αυτό το τεράστιο fun park είναι μία σκηνοθεσία – άλλοτε επιτυχημένη και άλλοτε κακόγουστη. Αλλά για ένα παιδί είναι η χώρα των παραμυθιών πριν την οικειοποιηθεί και τυποποιήσει ο Disney. Μία χώρα πολύ πιο πλούσια, πιο ελεύθερη και πιο δυναμική.


Σκεφθείτε ένα πάρκο, μεγάλο και δασωμένο σαν τον εθνικό κήπο της Αθήνας αλλά γεμάτο εκπλήξεις και τρελά πράγματα. Ήταν μία λαμπρή ηλιόλουστη μέρα και περιπλανήθηκα ώρες μέσα στα χίλια δέντρα και τις μυριάδες λουλούδια, ανάμεσα στις λίμνες και τα ποτάμια, τα κουρσάρικα καράβια και τα ινδικά ανάκτορα, τα κινέζικα περίπτερα και τα αραβικά παλάτια. Υπάρχουν και θέατρα κλειστά και υπαίθρια, αίθουσες συναυλιών και χορού και πολλά εστιατόρια, καφέ και παγωτατζίδικα.

Δεν τόλμησα να ανέβω στα διαβολικά μηχανήματα του λούνα παρκ που σε εκτοξεύουν στα ύψη, σε φυγοκεντρίζουν, σε αναποδογυρίζουν, σε γκρεμίζουν και σε ανακατεύουν. Δεν είναι θέμα φόβου, αλλά αν οργανικά τα αντέχει ο λαβύρινθος του αυτιού και το στομάχι. Όμως χάζευα ακούγοντας τα στριγκλίσματα των παιδιών κάθε φορά που γύριζε ο κόσμος ανάποδα.



Και ευχήθηκα να ήμουν κι εγώ παιδί και να πίστευα σε όλα τα παραμύθια. Ο Hans Christian Andersen, που κοιτάει το Tivoli από τον ανδριάντα του, ζούσε όταν το 1843 άνοιξε αυτό το πάρκο. Ίσως να ενσαρκώθηκε σε αυτό ένα μέρος της φαντασίας του.

Όμως, η εικόνα μου για την Δανία άλλαξε την τέταρτη μέρα. Πρώτα γιατί επισκέφθηκα την νέα όπερα – την νεότερη, τελειότερη και ίσως ομορφότερη του κόσμου. Λεω ίσως, διότι η άλλη ωραιότερη όπερα (του Sydney) είναι και αυτή έργο Δανού αρχιτέκτονα, του Joern Utzon.



Η καινούργια, έργο του Henning Larsen, είναι σαφώς πιο ωραία εσωτερικά και υπερέχει από όλες τις αίθουσες που έχω επισκεφθεί σε ακουστική, μηχανισμούς και διάταξη κοινού. Παρακολούθησα μία άψογη παράσταση της Tosca όπου ο “verismo” του Puccini βρήκε την καλύτερη έκφρασή του στην σκηνοθεσία του Peter Langdal.

Με πίκρα σκεπτόμουνα στο διάλειμμα ότι η όπερα αυτή, που εγκαινιάστηκε πέρυσι, (δύο αίθουσες 1800 και 400 θέσεων) μπρος την οποία το Μέγαρο Μουσικής μοιάζει με σταθμό σιδηροδρόμου, ήταν δωρεά προς τους Δανούς από το ζεύγος Moeller. Οι Δανοί έχουν μέγιστους ευεργέτες (οι διάφοροι Carslberg έχουν γεμίσει την χώρα με εκπληκτικά μουσεία). Ενώ εμείς ούτε ανάλογα μουσεία έχουμε, ούτε Όπερα (κι ας έχει προσφερθεί από καιρό το Ίδρυμα Νιάρχου να καλύψει τα έξοδα, χωρίς να πάρει απάντηση από το κράτος).

Η δεύτερη θετική εμπειρία ήρθε φεύγοντας από την Όπερα. Σκόνταψα και έπεσα από το προτελευταία σκαλί. Έντονος πόνος στο δεξί πόδι, κακή νύχτα και το πρωί στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Θεέ μου τι νοσοκομείο ήταν αυτό! (Τίποτα το high class – το δημόσιο της περιοχής μας). Όχι μόνο καθαρό, μοντέρνο, γρήγορο, αποτελεσματικό, τεράστιο και εντυπωσιακά εξοπλισμένο. Ήταν ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ! Οι θάλαμοι, οι διάδρομοι, τα εξεταστήρια ήταν διακοσμημένα σαν παιδική χαρά. Χρώματα, εικόνες, φως – και χαμογελαστοί άνθρωποι. Όλοι! Αχ, Αφροδίτη πώς σε θυμήθηκα.

Ευτυχώς ήταν θλάση και όχι κάταγμα (πονάει περισσότερο αλλά έχει μικρότερες επιπτώσεις).

Και, φυσικά, δεν πληρώσαμε τίποτα. Εξετάσεις, ακτινογραφίες, επίδεσμοι: “You are our guests!” Είναι να μην τους αγαπήσεις;

Ακίνητος τώρα στο ξενοδοχείο, τις δύο τελευταίες ημέρες, θα χάσω αυτό που είχα αφήσει για φινάλε: το κάστρο του Σκοτεινού Πρίγκιπα, του Άμλετ. Αλλά είχα τόσες άλλες εμπειρίες...

85 σχόλια:

  1. Χαίρετε!

    Πολύ ωραίες οι εμπειρίες σας και έξοχη η περιγραφή!

    Μη μας πείτε πως στο νοσοκομείο έχει Wi-Fi δωρεάν και τρελαθούμε?!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Γάτε μας με τις μαγικές περιγραφές σου!

    Μου φαίνεται ότι και... κομπάρσος σε ανέβασμα Παραμυθιού είναι μια πολύ ωραία εμπειρία, απολαμβάνεις όλο το έργο από σκηνής, χωρίς να χρειάζεται πολλά-πολλά (χαίρεσαι και τα "κοστούμια", λίγη από τη μαγεία τους...).

    Εμ, ήταν ανάγκη να πάρεις την ευχή του απανταχού θεατρόκοσμου "break a leg" τοις μετρητοίς?

    ΛΟΛ!

    Ευτυχώς όλα καλά, ε?

    Γιατί... Γυψωμένος Γάτος, δε λέει!
    ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκο δεν ψαρώνω. Ωραίες οι εμπειρίες σου (δηλαδή τι ωραίες, περαστικά ... για το πέσιμο) αλλά ο μύθος για το κοινωνικό κράτος στις σκανδιναβικές χώρες ίσως να είναι απλώς ένα μύθος ... Δες το έργο «Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν» ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλη Σκανδιναβή, γνωστή ζωγράφος, πουλάει κάθε χρόνο μέρος από τους πίνακες της σε νοσοκομεία της Νορβηγίας, της Δανίας και της Σουηδίας. Μάλιστα, σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης βρήκα τα υπέροχα (περί ορέξεως, πάντως εμένα μου αρέσουν) έργα της, περνόντας από τον διάδρομο πτέρυγας των παιδιών με καρκίνο.
    Ό,τι περιγράφει ο Νίκος είναι ακριβές (ως συνήθως).

    ΥΓ.Tivoli και στην Κοπενχάγη? Και μάλιστα το ίδιο εντυπωσιακό!

    Να σαι καλά, φώτησες την (συννεφιασμένη) μέρα μου.

    Περαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτέλους νέα από την Κοπεγχάγη.

    Κι εμείς νομίζαμε πως υποκύψατε στη γοητεία κανενός Δανικού "Μοντέλου"¨:).Αλήθεια οι Δανέζες παραμένουν όμορφες;

    Περαστικά πάντως και καλή επάνοδο.

    Υ.Γ. Η Δανία έχει και δυo μεγάλους σκηνοθέτες τον Carl Dreyer και τον Lars von Trier ;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα!
    Θα παρακάλαγαν από το ξενόδοχειο κάνε να πέσει αυτός ο Έλληνας να παλουκωθεί στο ξενοδοχείο και να αγοράζει συνέχεια κάρτες για το ιντερνετ.!!!!

    Περαστικά γάτε!

    Η περιγραφή μαγευτική!
    Νόμιζα οτι περπατούσα εγώ στους δρόμους της Δανίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σαςκαι περαστικά εύχομαι.

    Είμαστε σίγουροι ότι δεν του χάρισε το Δανέζικο Υπουργείο Τουρισμού καμμιά 100-στή κάρτες;

    Εγώ παντως ευχαρίστως το κανονίζω στις επόμενες διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. “την γύρισα αρκετά και με αυτοκίνητο”
    Σκανδιναβική πόλη με αυτοκίνητο; Τελικά είστε Έλληνας! :).

    Περαστικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...μάλον δεν τα πάτε καλά με τον κινηματογράφο μια κι αφήσατε απ' έξω τον Κάρλ Ντράγιερ (και τον αμφιλεγόμενο Λαρς Φον Τρίερ)!

    Τι μαλάκες αυτοί οι Δανοί, έφτιαξαν μια καταπληκτική Όπερα και τη δείχνουν σ' όλο τον κόσμο, να τους τη ματιάσει, όχι σαν εμάς τους έξυπνους που προνοήσαμε και τη φτιάξαμε υπόγεια (Megaron Mk.II)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν ειναι ολα τελεια στην κοπενχαγη, καποτε μια ομαδα βανδαλων δανων αποκεφαλισαν την γνωστη γοργονα (φωτο) και η πολιτεια αναγκαστηκε να της ξαναβαλει κεφαλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαι φυσικά υπάρχει, (γίνεται παραμύθι άνευ?)

    Παλάτι

    Και όλη η πόλη δηλαδή, τι να πρωτοδεί κανείς...

    Φεγγαρόλουστο κι ας «κουτί»...

    Μικρές μπουκίτσες

    Αχ μικρή γοργόνα, φτιαγμένη από το πιο ατόφιο υλικό, της φαντασίας... Τι σου φτιάξαμε όμως να αγναντεύεις! Mίλα κι εσύ μπας και βάλουμε λίγο μυαλό...


    Και για περισσότερα, ορίστε και το επίσημο μέρος:

    Θέλω διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ΝΔ

    Φοβερή και η προσέγγιση στα νοσοκομεία (χαρούμενα)!!!

    Περαστικά.

    @ Takis Alevantis

    Bravo flexicurity οι Δανοί (μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων εργοδοτών και συνδικάτων, όχι από κρατική παρέμβαση). Χώρα μικρομεσάιων επιχειρήσεων είναι σε αντίθεση με τη Σουηδία.

    @ Ευμίλιoς

    Η Σουηδία είναι Νο. 1 σε άλλα "μοντέλα"!!!
    Σουηδία-Ελλάδα (και Ιρλανδία-Ελλάδα) κάνουν καλό "fit" στα ζευγάρια! Γιατί, δεν ξέρω, αλλά εμπειρικά έχω δει ότι κάνουν. Θέμα χημείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oι Δανοι ειναι ευφυείς οσο δεν παει. Κοιτατε τι γραφει στον τελευταιο συνδεσμο της Αφροδίτης:


    Top 10 ideas for a rainy day
    Don't let an ocassional shower or a full day's rain ruin your holiday.


    !!! Θα μπορουσε και ο ΕΟΤ να πει "Top 10 ideas for a general Strike day. Dont let an occasional Strike in Buses and Services or a full day's Greek chaos ruin your holiday...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε ioannisk, οι αποστάσεις είναι μεγάαααααλες εκεί πάνω. Αμφιβάλλω αν μπορείς να δεις το 10% με ποδήλατο ή με τα πόδια. Πόσο μάλλον αν είσαι και κάποιας ηλικίας..

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. philosoph1, σε μένα η συνταγή πέτυχε λόγω απλής εφαρμογής φυσικής, δηλ. opposites attract.

    Εκείνος κλασσικός brutal viking, εγώ παραδοσιακή μεσογειακή γκρινιάρα.


    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ε όχι και κάποιας ηλικίας ο Γάτος μας!!!
    Don in Boots
    :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Nαι γύρισα την πόλη με αυτοκίνητο - αλλά όχι ΙΧ! (Εδώ κυκλοφορούν ελάχιστα. Οι περισσότεροι με ποδήλατα η με Μαζικά Μέσα. Και δεν βλέπεις ακριβά ΙΧ διότι υπάρχουν οι ακριβότεροι φόροι στον κόσμο).

    Για τις υπερχρεώσεις στο Internet έκανα φασαρία στο ξενοδοχείο και αμέσως κατέβασαν τις τιμές 50%. (Ανατολίτικο παζάρι!). Σκέπτομαι μόλις γυρίσω να απευθυνθώ στην Ε.Ε. γιατί πρόκειται για αισχροκέρδεια.

    Ναι τον Karl Dreyer τον θυμόμουν αν και ξέρω μόνο μία ταινία του την Ιωάννα της Λωραίνης. Αρκεί να τον κάνει μεγάλο; Και για τον Trier έχω επιφυλάξεις.

    Έχασα και ένα άλλο πρόγραμμα να πάω στην Christiania - την εναλλακτική πολη (κατάλοιπο των χίπιδων - ένα τεράστιο κοινόβιο με εκατοντάδες μέλη, το μόνο που επέζησε από τα "παιδιά των λουλουδιών" και τα όνειρά τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τάκη δεν ξέρω αν είναι μύθος το κοινωνικό κράτος - αφηγήθηκα ακριβώς αυτά που έζησα.

    Τελικά μόνο έτσι είναι τίμιο να γράφουμε εντυπώσεις - στα άλλα παρασυρόμαστε από ιδεολογήματα και προκαταλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο Ντράγιερ είναι ο θεμελιωτής του λεγόμενου "εσωτερικού" κινηματογράφου και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες. Εκτός από το "Πάθος της Ζαν Ντ' Άρκ", να συμπληρώσουμε ενδεικτικά το "Λόγο", τις "Μέρες Οργής" και τη "Γερτρούδη".

    ...παρεμπιπτόντως, Κοπεγχάγη δεν θα 'πρεπε να το γράφουμε; (στην αρχή το πέρασα για αβλεψία αλλά το βλέπω ξανά.) Ο γνωστός κανόνας του νι πριν από ουρανικό (νκ > γκ, νχ > γχ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλώς μας ήρθες πάλι!

    Περαστικά εύχομαι, γρήγορα. Κρίμα να περάσουν έτσι οι 2 τελευταίες μέρες, γιατί αν μας περιέγραφες και το Κάστρο του Αμλετ με την ίδια γλαφυρότητα που μας περιέγραψες και την Οπερα, θα ξεπηδούσαν σκοτεινά πλάσματα της φαντασίας από τα απέναντι παράθυρα, μέρα-μεσημέρι...

    Ετσι κάπως μου είχε περιγράψει και τα νοσοκομεία στη Βοστώνη της δεκαετίας του '70, η μητέρα μου. Γεμάτα χρώμα, φως, και ανθρώπους εξυπηρετικούς και χαμογελαστούς... Ονειρο θερινής δανέζικης νυκτός για μας εδώ.

    Χαίρομαι που ανέφερες την Μπλίξεν, Γάτε. Συμπαθής για πολλούς, για μένα όμως πολύ σημαντική λόγω της τόλμης που είχε να τα βάλει με θεούς και δαίμονες, σε εποχές που κάτι τέτοιο για μια γυναίκα, έστω και απόγονη αριστοκρατικής οικογενείας με οικονομική επιφάνεια, ήταν εξαιρετικά παράδοξο και δύσκολο... Οι διηγήσεις της για την Αφρική μου ενέπνευσαν τον πρώτο μεγάλο λογοτεχνικό μου έρωτα. Και άνοιξαν μια πληγή βαθιά, που θα κλείσει μόνο αν δω το Κιλιμάντζαρο. Ευχάριστη πληγή ωστόσο, από αυτές που δεν σε αφήνουν να ησυχάζεις!

    Να'σαι καλά, να (μας) ταξιδεύεις!

    Εγώ φεύγω σε λίγο για Λονδίνο, οπότε πάλι θα απουσιάσω. Θα τα πούμε από Δευτέρα.

    Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Lefteris Kritikakis said...
    Δώσμου κι εμένα το 30% του εισοδήματός σου για "κοινωνική κάλυψη" και θα έρχομαι κάθε πρωί να σου φτιάχνω αβγά.

    It's a deal Lefteris. Σε περιμένω Δευτέρα πρωί να πιάσεις δουλειά! Θα σου τα δίνω και μαύρα να μη σου τα τρώει η εφορία!

    :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λευτέρη στην Ελλάδα δίνεις στο κράτος πάνω από 42% για κοινωνικές παροχές (άσε τους φόρους) κι όχι μόνο δεν σου ετοιμάζει αυγά αλλά σου κόβει και αυτά που έχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κλικ κλακ - τέλειωσε η ώρα μου. Αργότερα πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για την Christiania, θυμάμαι να διάβασα πρόσφατα πως έχει καταντήσει φάντασμα του εαυτού της. Ωστόσο, ναι, έτσι κι αλλιώς θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να την επισκεφθείς.

    Μια θεωρία, έτσι για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, σχετικά με τη χημεία μεταξύ Ελλήνων και Σουηδών. Κάποτε σε ένα ταξίδι στο Αμστερνταμ, ο φίλος μου τότε, Βελγογερμανός, μου είχε πει ότι οι Βόρειες γυναίκες δεν του άρεσαν, γιατί ήταν πολύ διαθέσιμες στο σεξ... Οταν τον ρώτησα τι εννοούσε, μου απάντησε πως είχε βαρεθεί να βλέπει κατά τα άλλα όμορφες γυναίκες, να προδίδονται από το μάλλον άκομψο φλερτ που του έκαναν. Και μου εξομολογήθηκε ότι προτιμά τις γυναίκες από τη Μεσόγειο, λόγω του ότι φαίνονται πιο απρόσιτες, χωρίς να χάνουν τη γοητεία τους! Αρα, Ελληνες άντρες-Σουηδέζες γυναίκες και Σουδοί άντρες-Ελληνίδες γυναίκες, σημειώσατε Χ!

    Σνιφ, τώρα πρέπει όντως να φύγω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ενιωσα ότι ταξίδεψα και εγώ με αυτη την ωραία περιγραφή!Πρέπει να είχε και παντού ποδήλατα και να φροντίζουν πολυ το περιβάλλον. Ποσο ανιαρη θα ήταν η ζωη χωρίς ταξίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Νίκο, για όσους μένουν στο Hilton και πληρώνουν 10 ευρώ τα 15' για σύνδεση στο διαδίκτυο δεν είναι μύθος. Για όσους τύχει να βρεθούν χωρίς που την κεφαλή κλίναι ίσως να είναι και εφιάλτης. Ο Φινλανδός Aki Kaurismäki δίνει αυτήν ακριβώς την «εκ των έσω» εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. blade_runner said...

    Εγώ φεύγω σε λίγο για Λονδίνο, οπότε πάλι θα απουσιάσω. Θα τα πούμε από Δευτέρα.


    Ενδιαφερον θα ηταν ενα ποστ για τις "οψεις του λονδινου" αλλα αυτες ειναι πάμπολλες...σε σχεση με εκείνες της Κοπεγχάγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Από ότι ξέρουμε οι γάτοι μπορούν να πηδούν από μεγάλο υψος και να μην παθαίνουν τίποτα, πως τώρα ένας Γάτος έπαθε θλάση από 17 cm υψος αυτό είναι μυστήριο. Όταν πήγα στην Κοπενχάγη αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το πόσοι πολλοί τουρίστες είχαν πάει να δουν την μικρή γοργόνα ,ένα μικρό χάλκινο άγαλμα 50 cm, ενώ εμείς έχουμε κλειστή μέχρι και την Ακρόπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. nikos dimou said...


    Για τις υπερχρεώσεις στο Internet έκανα φασαρία στο ξενοδοχείο και αμέσως κατέβασαν τις τιμές 50%. Σκέπτομαι μόλις γυρίσω να απευθυνθώ στην Ε.Ε. γιατί πρόκειται για αισχροκέρδεια.


    Μπράβο σας. Πολύ καλά κάνατε και πολύ καλά θα κάνετε (αν το συνεχίσετε).


    15λεπτά 10 ευρώ μου φαίνεται απίστευτο. δηλαδή η ώρα κοστίζει 40 ευρώ!

    Στη Γαλλία υπάρχουν πακέτα καλωδιακής τηλεόρασης + 2 Mbits σύνδεση προς 30 ευρώ το μήνα.

    Κάτι τέτοια σε κάνουν να απορείς κατά πόσο τελικά λειτουργούν ορθολογιστικά αυτοί που είναι μόνιμοι κάτοικοι... Hilton...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κυριε Δημου καλησπερα (δεν ξερω τι ωρα ειναι εκει στους ξενους τοπους ),ηθελα να σας ρωτησω αν εκει στα μερη τα μακρινα που ειστε φτασατε με το ιχ σας.Αλλα μαλλον απο αυτα που διαβασα απαντηθηκε η απορια μου,πως οχι. Ισως η φαντασια μου ειναι ιδιαιτερα καλπαζουσα για να γινει πραγματικοτα κατι τετοιο,ισος παλι οχι,εσεις θα μου πειτε. Περαστικα και σας περιμενουμε στην πατριδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πήραμε μια μικρή γεύση από Δανία (όσοι δεν την έχουμε επισκεφτεί) μέσω της "ζωντανής" σας αφήγησης. Μέχρι που ακούστηκε το ααααουτς της πτώσης! Περαστικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπημένε ΝικόΔημε, περαστικά!

    Σας ματιάσαμε! Αυτή δεν είναι περιγραφή, είναι αριστούργημα. Αν ήμουν μαικήνας θα σας χρύσωνα να κάνετε ταξίδια και να μας στέλνετε τις εντυπώσεις σας.

    Ημουν, προ μηνός και κάτι, στην Κοπεγχάγη για το ΠανευρωπαΙκό Συνέδριο Επιληψίας.

    Η μεγαλύτερη (ή μία από τις μεγαλύτερες) ναυτιλιακή εταιρία, παγκοσμίως, ανήκει σε ενα δανό ηλικιωμένο του οποίου το ονομα μου διαφεύγει (ο Νικόδημος μπορεί να το μάθει).

    Μηχανικός στα πλοία του δουλεύει ο δανός Οβε, ένας από τους εκπροσώπους της πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας ατόμων με επιληψία.

    Ενόσω εργαζόταν σε κάποιο καράβι, στα 28 του είχε ένα σοβαρό επιληπτικό επεισόδιο - εντελώς ξαφνικά και δίχως προηγούμενο. Μεταφέρθηκε στην πατρίδα του για εξετάσεις και ύστερα από εξαντλητικές εξετάσεις και απίστευτη ταλαιπωρία (θυμήθηκα τα δικά μας) οι ευρωπαίοι νευρολόγοι δήλωσαν... αναρμόδιοι και τον ξέγραψαν...

    Ο ηλικιωμένος (είπαμε), σχεδόν ογδοντάρης εργοδότης του, συνεχώς ενημερωνόταν για την υγεία τού παλικαριου κι όταν είδε και απόειδε ανέλαβε εξολοκληρου τα έξοδα για διακομιδή και θεραπεία στις ΗΠΑ.

    Εκεί βρέθηκε μία λύση εξεζητημένη πειραματική: κατασκευάστηκε επί τουτου μάικροτσιπ και με εγχείριση στον εγκέφαλο τοποθετήθηκε εντός συγκεκριμένης επιληπογόνου εστίας του εγκεφάλου προκειμένου να ελέγχει την αγωγιμότητα και αναλόγως να ενεργεί! (Τέσσερα τέτοια περιστατικά υπάρχουν παγκοσμίως και τα τέσσερα απολύτως θεραπευμενα με τη εν λόγω μέθοδο(κάποια στιγμή θα αφηγηθώ το περιστατικό λεπτομερώς στο μπλογκ μου).

    Το κόστος της επέμβασης ξεπέρασε τις 250.000 δολάρια!

    Αυτός ο ζαπλουτος ηλικιωμένος δανός είναι πασίγνωστος στη χώρα του για τις δωρεές του.

    Είναι πασίγνωστος για τα φιλανθρωπικά του έργα.

    Είναι πασίγνωστος ως πρότυπο αλτρουιστή εργοδότη.

    Μου θυμίζει τους... δικού μας πάμπλουτους εργοδότες εδω στην Κύπρο...



    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΝΔ, μάλλον δεν έτυχε να δεις την ταινία "the kingdom" του Lars von Trier, γιατί τότε θα προτιμούσες ιδιωτική κλινική για περίθαλψη.

    Περαστικά και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αλλάξτε επειγόντως ξενοδοχείο. (Χίλτον, πφφφ)


    City Hotel Nebo in Copenhagen, Denmark:
    http://www.hotel-rates.com/denmark/copenhagen/city-hotel-nebo.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. All rooms offer desks with free high speed Internet...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Paragrafos -
    Ο ιδιοκτήτης της Ναυτιλιακής αυτής εταιρείας είναι ο
    A.P.Moeller, η εταιρεία είναι η MAERSK και είναι και ο δωρητής της όπερας της Κοπενχάγης όπως ανέφερε ο οικοδεσπότης μας.
    Ν.Δ. περαστικά και καλή επάνοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολύ ωραίες φωτογραφίες. Κύριε Δήμου για τον Τρίερ μην έχετε επιφυλάξεις. Πολλοί από τους wannabe επαγγελματίες κριτικούς απέρριψαν τις ταινίες του, μάλλον γιατί δεν τις κατάλαβαν. Όλες του προβληματίζουν το θεατή και για αυτό θεωρείται ο σκηνοθέτης αμφιλεγόμενος. Οτιδήποτε δίνει τροφή για σκέψη θεωρείται αμφιλεγόμενο ή και κατακριτέο από την πλειοψηφία. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Kαλησπέρα: θα έχει κι άλλα περί Κοπεγχάγης και Δανίας μόλις γυρίσω - πρόλαβα να βγάλω κι αρκετές φωτογραφίες.

    Για τα πάρκα: έχω ζήσει στο Μόναχο και το Βερολίνο - μπροστάσε αυτά η Κ. είναι ξεραΐλα...

    hlias - Και βέβαια δεν έφτασα εδώ με αυτοκίνητο... θα γυρίσω όμως με καροτσάκι (αδύνατο με το κουτσό πόδι να περπατήσω τρία αεροδρόμια...)

    Cyberdust τα ίδια γράφει και το Hilton στην ιστοσελίδα του - all rooms have wifi and ethernet Internet connection. Μόνο που δεν λέει τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. numb2006 - μα εγώ δεν είπα πως ο Trier δεν είναι καλός σκηνοθέτης. Απλώς δεν τον έβαλα στους Μεγάλους (μαζί με τον Kierkergaard και τον Bohr) όπως και κανέναν άλλο ζωνντανό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. "Ο γέρος θα πάει ή από πέσιμο ή από χέσιμο". Συγγνώμη, αλλά αυτό μούρθε στο μυαλό όταν διάβασα για το παραπάτημα. Πρόσεχε, Νίκο! Σε χρειαζόμαστε, που θα βρούμε τέτοιες έξοχες περιγραφές;

    @τakis αlevantis

    Η Φινλανδία, στην οποία αναφέρεται η ταινία, δεν είναι σκανδιναβική χώρα. Μοιάζει με τέτοια, έχει ωστόσο μεγάλες διαφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @giakan: Προς το παρόν το χέσιμο ο "γέρος" το πρoωρίζει για τους αναιδείς σχολιαστές του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @ lefteris

    Λεφτέρη, δεν διαφωνώ με πολλά που λες, αλλά θα πρότεινα χαλαρά λίγο με τα στέρεο!!! Ειδικά για τις "Βόρειες" Αμερικανίδες, είσαι πολύ "unfair", πατριώτη. Το "στέρεο" περί Ελλήνων έχει βάση, αλλά έτσι που το εκφράζεις, το "ξεχυλώνεις", κατά τι, δεν νομίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Με το καλό να γυρίσω πίσω (θα είναι λίγο βασανιστική η επιστροφή) και θα έχουμε πολλές αλλαγές και εκπλήξεις. Τόσες μέρες στην Δανία τριγυρνούσα και το blog σκεπτόμουνα... Τελικά ανήκω σε αυτό, είναι η οικογένεια και το σπίτι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ωχ, μάλλον γκάφα έκανα...

    Εντάξει, "γέρο", μη βαράς! τη λαϊκή σοφία επικαλέστηκα.

    Από σένα ακόμη και το χέσιμο είναι καλοδεχούμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Άστα να πάνε, "Γάτε", έχουμε πάθει βε-βε-βε και "blog dependency syndrome" εσύ και ορισμένοι άλλοι, και δυστυχώς σε λάθος χώρα. Μήπως μία ομαδική μετοικεσία σε ΗΠΑ με υποδοχή και από Λεφτέρη; Να φτιάξουμε και μία νέα πόλη εκεί στο ΗΠΑ, το Doncatville; Sponsor ποιός θα μας κάνει όμως για τα green cards; lol. Να ζητήσουμε ιντερνετικό ή μπλογκικό άσυλο από τις ΗΠΑ; lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. nikos dimou said...

    Τόσες μέρες στην Δανία τριγυρνούσα και το blog σκεπτόμουνα... Τελικά ανήκω σε αυτό, είναι η οικογένεια και το σπίτι μου...



    μου έκανε μεγάλη εντύπωση όλες αυτές τις μέρες που λείπατε από Ελλάδα το ότι δεν παραλείψατε ούτε μέρα να μπείτε, να διαβάσετε, και να γράψετε στο μπλογκ.

    κε. Νίκο η ειλικρίνεια σας είναι το μεγαλείο σας,

    και είναι προς τιμήν σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εντάξει, ίσως ο τίτλος του "μεγάλου" να μην πρέπει να απονέμεται σε όσους ζουν ακόμη - πάντως νομίζω ότι ο Lars von Trier θεωρείται (και είναι) σήμερα ο σημαντικότερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης.
    Χωρίς να θέλω να επεκταθώ περισσότερο, πιστεύω πως τουλάχιστον δύο ταινίες του το Dogville και το Dancer in the Dark είναι αριστουργηματικές.
    Όσο για τον Dreyer, νομίζω ότι ο Vrennus με κάλυψε (SIC)..

    draminos said...
    μάλλον δεν έτυχε να δεις την ταινία "the kingdom" του Lars von Trier…

    Μάλλον θα εννοείς το Kingdom Hospital - μια μινι τηλεοπτική σειρά με τον Trier συν-σεναριογράφο μαζί με τον Stephen King κ.λ.π. ;

    Αρκετά για τον κινηματογράφο, κοντεύουμε να είμαστε εκτός θέματος ;)

    Τώρα αν η Δανία είναι 500 χρόνια πιο μπροστά από μας, όπως είπε κάποιος από τους προλαλήσαντες, με το απίστευτο show που συνεχίζεται με τις κουμπαριές, χωρίς καν να παραιτηθεί κανείς, κοντεύω να το πιστέψω.

    Και πάλι καλή επάνοδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σκηνή σε μια τεράστια αίθουσα-βεστιάριο – είναι αστείο, αλλά δεν έχει ακριβώς τοίχους, παρά περιβάλλεται από μια αχλύ και αιωρείται (στο κενό? στ’αστέρια?). Κοστούμια παντού, φώτα, καθρέφτες, κόσμος μπαινοβγαίνει, αν τους προσέξει κανείς είναι ήρωες από παραμύθια, ταινίες, κόμικς και παλιές ιστορίες... Κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία αν η Σταχτοπούτα π.χ. δένει τις αρβύλες της και σιγουρεύει το μαχαίρι της κάτω από τα φουρώ, ή αν ο Spiderman κυκλοφορεί με τη μάσκα και κόκκινο στρινγκάκι...

    Πλησιάζουμε, ξύλινος πάγκος ανάμεσα σε τρέηλερς από ρούχα, καθιστοί ένας ιδρωμένος «πρίγκηπας» και μια μπουγελωμένη «γοργόνα». Περίεργη αντίθεση, ο ένας ντυμένος φουλ, ή άλλη καθόλου. Καθόλου περίεργη αρμονία όμως, νειάτα που βγάζουν μάτι! Μόνο σε κατάσταση... αποσύνθεσης και οι δύο, λιώμα στην κούραση.

    Πρίγκηψ: Ωωωωωωχ τα πόδια μου...

    Γοργόνα: Εμένα ακόμη πονάει η μέση μου, ο φυσικοθεραπευτής δεν κάνει δουλειά.. Τι να κάνει θα μου πεις, ολημερίς κι οληνυχτίς σκευρωμένη και καμπούρα, να αγναντεύω τα πέλαγα μην και χάσω ψάρι... (απλώνει λίγη after-sun lotion στο σώμα της, στρώνει τα ανασηκωμένα λέπια της στη μέση).

    Π (ψιλογελώντας): Ελα ρε, μην παραπονιέσαι, εσύ έχεις γίνει πρώτη φίρμα, σύμβολο ολόκληρης χώρας, τι να πω κι εγώ, μ@λ@κα με ανεβάζουνε, χέστη με κατεβάζουνε, το καλσόν μου έλειπε και το κρανίο...

    Γ: Εχεις δίκιο μωρέ Αμλέτο μου-

    Π: ΕΙΠΑΜΕ, ΑΜΛΕΤ! Ούτε Αμλέτος, ούτε Τυρολέτος, ούτε Περικλέτος, τά’χουμε πει-

    Γ (τον αγκαλιάζει σκύβοντας ελαφρά): Ελα μωρό μου, οκ, οκ, σσσσσς, πλακίτσα σου έκανα, να σου τρίψω λίγο τα πόδια?

    Π: (μαλακώνει) Κι ολόκληρο να με τρίψεις, δε νομίζω ότι θα βγάλω από πάνω μου τόση κούραση! Κάθε τρεις και λίγο να με ανεβάζουνε και να με παίζουνε τόσοι και τόσοι, με τόσες παραλλαγές, ερμηνείες, στολές, σκηνικά, περούκες και και και... Δως του να μιλάω, να ξιφομαχώ, να σκοτώνω, να σκοτώνομαι... (ξεφυσάει)

    Γ: Θυμάσαι με τον Λαέρτη, που είχε βουτήξει την άκρη του ξίφους σε LSD και σ’έκανε να τη γλύψεις στις κουίντες? Που έχασες το στοίχημα με ποιόν τραβιότανε η Κοκκινοσκουφίτσα? (γελάει)

    Π: Και πού να το φανταζόμουνα... (Γέλια που δυναμώνουν), η Κοκκινοσκουφίτσα με τον Rudolf the Red-Nosed Reindeer… Γι’αυτό άναβε η μύτη του όλο κόκκινη, ρε τον μπαγάσα! (σκάνε στα γέλια). Πωπω, άσε, ρεζίλι έγινε ο θίασος μπροστά στην βασιλομήτορα που είχα γίνει λιάδα! Εγώ τριπάρισα, αυτοί το κάνανε σώου!

    Γ: Εμ, έτσι είναι... Πού να καταλάβουν αυτοί από τέτοια, πού να πάει το μυαλό τους στο τόσο σχετικό «εδώ» και «τώρα»... Δεν πειράζει, και τόσα που καταλαβαίνουνε, πάλι χάλια τα κάνουνε, οπότε καλύτερα, δεν μπορουν να το σηκώσουν ακόμη...

    Π: Καλά ρε παιδάκι μου, απορώ, δεν πάει το μυαλό τους πουθενά όταν συμβαίνουν όλα αυτά τα αλλόκοτα? Προχτές εξηγούσε μια καθηγήτρια στους φοιτητές της για τη σχέση μου με τον Κλαύδιο, και μπήκα κι έκατσα στο μπροστινό έδρανο ντυμένος μικρό γουρουνάκι, με τον Geriatric ανά χείρας-

    Γ: Πήρες και το κρανίο μαζί? Και δεν σου έριξε καντήλια που το κουβάλαγες? (γέλια)

    Π: Ναι, τά’παιξε λίγο ο γέρος, αλλά τον γύρισα ανάποδα, έβγαλα τη μασέλα, τον γέμισα με τα ποντίκια του άλλου του τρελλού, του γίγαντα μωρέ, με τον αυλό. Και τον κράταγαν ζεστό τον Geriatric από μέσα, τον γαργαλούσαν και λίγο, εντάξει...

    Γ: Και η καθηγήτρια, δεν τά’παιξε?

    Π: Τι να τα παίξει μωρέ, πρέπει να το παίζουνε cool, μην τους πάρουν οι φοιτητές τον αέρα γιατί τους την κάψανε τη Σχολή, οπότε... Ξυλάγγουρο η καθηγήτρια, σήκωνα και το χέρι μου και απαντούσα, μαρτύριο κανονικό! Τι τους είπα ότι βασικά ήμουν ερωτευμένος με τον Κλαύδιο, τι ότι ευχαρίστως οργανώνω ερωτησο-τέννις με Rose και Guild, τι ότι βασικά αυτά τα ποντίκια μέσα στο αναποδογυρισμένο κρανίο είναι οι 12 μαγεμένες πριγκήπισσες, και μπορούμε να φωνάξουμε και το τζίνι να οργανώσουμε ένα πάρτυ, να φέρει και τους 40 κλέφτες, τίποτα!

    Γ:(σκασμένη στα γέλια) Και τι έγινε τελικά?

    Π:(κι αυτός γελώντας) Ε, τι να γίνει, όλα τα άντεξε η γυναίκα, αλλά όταν τα ποντίκια αρχίσαν να έχουν αποσχιστικές τάσεις, ούρλιαξε μέχρι απέναντι! Οπότε της το έπαιξα θυμωμένος, τα μάζεψα τα ποντίκια, τα πήρα... στο κρανίο κι έφυγα!

    Γ: (σχεδόν με αναφυλλητά από το γέλιο) Και οι φοιτητές τι έκαναν?

    Π: Τι να κάνουν, τα είχαν χαμένα...

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. κ. Δήμου,
    είστε τυχερός (μέσα στην ατυχία σας -για το πόδι μιλάω). Όταν επιστρέψετε θα διαπιστώσετε ότι εμείς στην πατρίδα μιλάμε -πάλι- για τη διαφθορά.
    Περαστικά και καλήν επάνοδο.

    ΥΓ. Έστειλα και πριν ένα λεπτό παρόμοιο σχόλιο, αλλά για έναν περίεργο λόγο το Δίκτυο με "πέταξε" εκτός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Γ: Τι να πω κι εγώ, όλη μέρα πρωί-βράδυ, βρέξει χιονίσει, εκειειειειεί εγώ, εμπλοκήηηηη! Και να έχω κι όλον το κόσμο να μου στήνεται και να με τραβάει φωτογραφίες, ευτυχώς που τους έχω γυρισμένο τον πισινό και δεν έχω στραβωθεί ακόμη από τα φλας! Mιλλούνια σου λέω! Αλλά σήμερα κόντεψα να καρφωθώ, ήταν κάτι κωλόπαιδα που μού’ριχναν νομίσματα... Τι με πέρασαν μωρέ, τη Fontana di Trevi μην τους πω τίποτα?

    Π: Πονάνε τα νομίσματα, ε?

    Γ: Πονάνε λέει, καρούμπαλα έχω βγάλει... Ασε που κάθε τρεις και λίγο, κάποια γιαγιά αρχίζει το παραμύθι-μύθι-μύθι, και νά’σου να πεταχτώ, μην χάσει το πιτσιρίκι κάνα ροχαλητό... Και να καρπαζωνόμαστε με κείνο το ξεϊγκλωτο, την Ariel μωρέ...

    Π: Ποιό, το σιλικονούχο με το μαλλί-κουβέρτα και την καψούρα με τον άλλον τον γκαγκάουα? Το καρτούνι μου λες τώρα? (πάλι γέλια)

    Γ: Ναι μωρέ, και δώς του «φώναξε εμένα», «οχι, εμένα φώναξε», να μαλλιοτραβιόμαστε και κάτι να ψυχανεμίζεται η γριά... Μια αλκοολικιά γιαγιά μια φορά τά’παιξε στα μισά του παραμυθιού, δεν ήξερε αν είναι από τη σούρα ή αν τρελλάθηκε τελικά και πήγαινε να βρει τον Δημιουργό- ΜΕΓΑΛΗΗΧΑΡΗΤΟΥ! (γέλια)

    Π: ΚΥΡΙΕΛΕΗΣΟΝΕΙΡΗΝΗΥΜΙΝΑΜΗΝ! (ξαναγέλια!)

    Γ: Σήμερα λέω να ντυθώ Lara Croft με κράνος από ιριζέ λέπια, να κάνω κάνα ντου, βαρέθηκα μωρέ Αμλετίνο μου....

    Π: (την αγκαλιάζει τρυφερά, την κοιτάζει στα μάτια, χαμηλώνει τη φωνή) Τι θα κάνω εγώ με σένα μικρή μου? (το βλέμμα του χαϊδεύει το κορμί της).

    Γ: Τι θα κάνεις μωρέ, απολέπιση.... (γελάκι) Τίποτα, είπαμε, τη γοργόνα ούτε να την τηγανίσεις μπορείς, ούτε να την γα...ργαλήσεις (πικρό χαμόγελο)... Ετσι θα πάμε εμείς... Παράλληλα...

    Π: Καμμιά συμφωνία μωρέ δεν μπορείς να κάνεις?

    Γ: Τι, και να μείνω μουγκοθόδωρος? Οχι αγάπη μου, αυτά δεν γίνονται, ούτε στα παραμύθια!

    Π: Γιατί, χωρίς φωνή... ψαρώνεις? Δε μπορείς να τους τουμπάρεις όλους εσύ άμα το θέλεις, με ένα σου κούνημα γοφού?

    Γ: Βαριέμαι να περιμένω από το γοφό, κουράστηκα πια... Ξεγοφιάστηκα, το κολοσυμβόλαιο μου το διαπραγματεύτηκε εκείνος ο χαζο-δικηγόρος και τώρα τον έφαγε ο Δράκος, πού να κάνω άλλο... Γι’αυτό σου λέω, με το στόμα βάρα-βάρα-

    Π: Κι ο γοφός μια... κουλαμάρα! Ν’αλλάξεις με κανέναν?

    Γ: Οχι αγάπη μου, το να είσαι θηλυκό έχει τέτοια δύναμη που δεν συγκρίνεται, δεν γίνεται, πώς το λένε...

    Π: Ναι, αλλά για να τρέχετε ξωπίσω μας, κάποιο μέλι έχουμε κι εμείς... (πονηρό χαμογελάκι)

    Π: Απλώς έχει πολύ γέλιο να σας βλέπουμε να τρώτε τα μούτρα σας και να το παίζετε αντράκια, αυτό είναι όλο!

    Από μακρυά ακούγεται μια φωνή που όλο δυναμώνει «Κόκκινη κλωστή δεμένη...».

    Γ: (τον φιλάει πεταχτά) Ελα baby, σ’αφήνω, κάτσε να κάνω άλλη μια παλαβομάρα, θα κάνω τον Hulk με κόκκινο μαλλί και ουρά, κι άμα δω το παρτσακλό, θα ρευτώ πάνω της να ησυχάσουμε!

    Π: ΟΚ μωρό, give them hell, έχω κι εγώ παράσταση και μετά διανομή και μετά ανάλυση και και και.... Λέω να πάρω τον Παπουτσωμένο Γάτο για Φάντασμα, με τα μπιμπλίκια του, να κάνει πίου-πίου και να εξαφανίζεται, στην ψύχρα να συνδέεται με τον μισό πλανήτη, να σέρνει ξωπίσω του και καμμιά χιλιάδα ταμένους, να γίνει τζέρτζελο...

    Γ: (ξανά φιλί) Πότε θα τα πούμε, μακρυά από αυτήν την τρέλλα (αναστενάζει)

    Π: (την μυρίζει στα μαλλιά, της χαϊδεύει την ουρά) Πήγαινε τώρα, θα δούμε πότε... Κι αν εκεί μέσα είναι χειρότερα?

    Γ: Λες?

    Π: Λέω!

    Γ: Οκ, bye….

    Π: "O, from this time forth,
    My thoughts be bloody, or be nothing worth!" (βαθύ φιλί)
    Βye...

    Η εικόνα ξεζουμάρει, διάφοροι τύποι τριγυρνούν ανάμεσα στα τρέηλερς, όλο το πλάνο χρώματα και λεπτομέρειες ανάκατα... Η αίσθηση διαλείμματος τελείωσε, σα να βιάζονται λίγο περισσότερο, είναι ώρα νομίζουμε....
    ;)

    Αυλαία!

    ΥΓ1- Εννοείται ότι εμείς τις λατρεύουμε τις καρτουνίστικες γοργόνες, και του Disney, και του blog - αυτή ειδικά, ΠΟΛΥ!
    ΥΓ2- anula2, σ'ευχαριστώ πολύ, ξέρεις εσύ!
    ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. we are ON baby!!


    Τι να κάνει θα μου πεις, ολημερίς κι οληνυχτίς σκευρωμένη και καμπούρα, να αγναντεύω τα πέλαγα


    τέλειο!:) (δεν εχω κουραγιο να διαβασω το υπολοιπο, θα το κανεις ποστ στο μπλογκ σου φανταζομαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Τα πήρε λέει στο κρανίο...τα ποντίκια......
    :)))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ..."το Dancer in the Dark είναι αριστουργηματικές."...

    Σορυ, θα διαφωνήσω.
    Ας μάθει πρώτα πως κρατάνε την κάμερα. Δεν την τελείωσα, δεν είχα διανυκτερεύοντα οφθαλμίατρο...
    Δεν δημιουργείς δράμα, η μάλλον, δημιουργείς(!) με το να κάνεις λιπόθυμους τους θεατές από το κούνημα.
    Μάθαμε να το παίζουμε κουλτούρηδες με το να κάνουμε 2ωρο σεισμό στην οθόνη.

    Είναι μία ταινία που πρέπει όλοι να δείτε. Για να δείτε για ποιό λόγο ΔΕΝ πρέπει να την δείτε! :)

    Στοιχειώδεις κανόνες κινηματογραφίας...

    Υπέροχη η Bjiork όμως..

    Σορυ για το εκτός θέματος, αλλά κάποτε οι ελέφαντες που λέγαμε πρέπει να φεύγουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @elinor
    Έχεις δίκαιο αλλά για εμένα Σκανδιναβία (όσο έχω επισκεφτεί, δηλαδή λίγο) είναι πόλεις για περπάαααατημα.

    @zoi20
    Τι να σου πω έχω περάσει τα 30 αλλά είμαι "είμαι ένα αδιόρθωτο ρεμάλι" :)))

    @paragrafos & SOLON
    η MAERSK δεν είναι μόνο ναυτιλιακή εταιρία.

    @ΝΔ
    "Και δεν βλέπεις ακριβά ΙΧ διότι υπάρχουν οι ακριβότεροι φόροι στον κόσμο"
    Και καλά κάνουν! Όποιος θελει κούρσα ας την πληρώσει χρυσή. Αυτό θα πει κράτος πρόνοιας!

    @φαλλοκράτες
    Νορβηγία...

    Σχετικό - άσχετο: Sweden sticks to multiculturalism, μήπως τελικά πέφτουμε στο κλασικό λάθος και βάζουμε όλους τους Σκανδιναβούς στο ίδιο σακί;

    @zevzekis
    γειά σου ρε zevzekis δερβίση!!! Το επόμενο τραγούδι είναι για εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ειπώθηκε κάτι για τη Λουιζιάνα και δεν το πρόσεξα; Αν όχι, μεγάλη παράληψις! (Ασφαλώς και δεν αναφέρομαι στον αμερικάνικο Νότο)

    Από C.T. Dreyer να δείτε οπωσδήποτε την "Μέρα Οργής" και την "Gertrud"! Τις έπαιξε και το arte πρόσφατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ά δεν μπορώ να μην παρεμβώ!

    Λευτέρη Κρητικάκη, ηρέμησε! Στην Αμερική ζήσαμε και μεις, δεν είναι παράδεισος, πάψε πιά να παίζεις το θείο από το Αμέρικα! Θυμάμαι σκηνή από την Χίο το 1998. Ελληνο-αμερικανός αλά Κρητικάκη, μας εξυμνεί τι ωραία είναι εκεί στο Αμέρικα. Ένα παιδάκι παρακολουθεί. "Ξέρετε ότι στο Αμέρικα δεν πάμε στο τράπεζα, έχουμε μηχανήματα που δίνουν μάνυ;" "-Μα και δω έχουμε καμιά δεκαριά ATM στην πλατεία" λέει ο μικρός. "Ναι αλλά στο Αμέρικα έχουμε καλά τέλεφονς" επιμένει ο Ελληνοαμερικάνος. "Μα και μεις έχουμε ψηφιακά τηλέφωνα σε δύο μέρες" επιμένει ο μικρός. Και η κουβέντα πήγε λέγοντας έως ότου ο ελληνοαμερικάνος τσατίστηκε με τον αναιδή μικρό!

    Η αλήθεια είναι πικρή: Η Αμερική είναι πολύ πίσω όσο αφορά την τεχνολογία για τον μέσο πολίτη and everyday life there SUCKS. Ξέρετε ότι ακόμα χρησιμοποιούν μεταλλικούς σωλήνες νερού; Ότι τα σπίτια τους έχουν χωρίσματα με γυψοσανίδες; Ότι το μάρμαρο είναι είδος πολυτελείας; ; Οτι παν για ύπνο από τις 9.00 μμ (άντε 10.00
    !) . Ότι για να δεις έναν αμερικάνο (όχι τον κουμπάρο σου Κρητικάκη που μένει δίπλα a la "My big fat Greek Wedding") πρέπει να πάρεις τηλέφωνο, να αφήσεις μήνυμα και να ελπίζεις για την άλλη βδομάδα; Ότι exciting night out είναι φαγητό στο τοπικό dinner;

    Όσο αφορά την Σκανδιναυία, ηρεμήστε όλοι. Έχω επισκεφτεί νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο (εκτός από την Νέα Ζηλανδία) και γνωρίζω συναδέλφους ιατρούς απ' όλο τον κόσμο. Αν μπείτε σε νοσοκομείο στην Νορβηγία πχ θα ντραπείτε. Υπάρχουν και στην Αμερική αλλά για τους λεφτάδες. Αν σας πάω σε νοσοκομεία του Bronx θα πείτε "πούσαι Ελλάδα με τις νοσοκομειάρες σου". Και αυτά δεν τάχω ακούσει, έχω δουλέψει εκεί.

    Άντε, αρκετά με την Αμερικολαγνεία και την υποτίμηση του καλύτερου ανθρωπιστικού μοντέλου, του Σκανδιναυικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Το Νεβο μιλά για free ιντερνετ (διαπιστωμένο).

    Οπότε όλη αυτή η φιλολογία (του Λευτέρη και άλλων) για την βόρια Ευρώπη καταρρέει.

    Tip: ψάξτε τα περίπτερα για κάρτες ιντερνετ, ρωτήστε για γραμμές ιντερνετ κάτι του αντίστοιχου 8012000200-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. SOLON said...
    Paragrafos -
    Ο ιδιοκτήτης της Ναυτιλιακής αυτής εταιρείας είναι ο
    A.P.Moeller, η εταιρεία είναι η MAERSK και είναι και ο δωρητής της όπερας της Κοπενχάγης όπως ανέφερε ο οικοδεσπότης μας.
    ---------------------------

    Σας ευχαριστώ πολυ!

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Kαλημέρα!

    Αφροδίτη ζωγράφισες! Ελεύθερες παραλλαγές (variations) σε πολλά συγγενή θέματα. Δεν μου έβαλες όμως και τους αγαπημένους μου (τον Μολυβένιο Στρατιώτη και το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα).

    Ενδιαφέρον είναι πως, είτε για Ελλάδα μιλάμε είτε για Σκανδιναβία, πάντα στην Αμερική καταλήγουμε!

    Έχουμε βέβαια και τον Λευτέρη που όλα τα ανάγει σε ανάλογες σχέσεις.

    Για τις κουμπαριές διάβασα κι εδώ είδα και στο Internet. Νομίζω ότι και αλλού υπάρχουν μίζες αλλά τέτοια καλλιτεχνική μορφή διαπλοκής, πουθενά.

    Άντε αύριο τέτοια ώρα θα πετάω προς Ζυρίχη (στάση εκεί και μετά Αθήνα). Εν τω μεταξύ ετοιμάζω το μανιφέστο του μετα-blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @lefteris kritikakis
    Μήπως το έχεις παρακάνει λίγο?
    Στο Chicago που ήσουνα έτυχε να βγεις λίγο από το κέντρο να δεις πώς ζούνε όσοι δεν έχουνε λεφτά?
    Καλή είναι και η Αμερική, αλλά έχει κι αυτή πολλά προβλήματα. Όπως η κάθε χώρα, κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο.
    Μην τα ισοπεδώνουμε όλα ε?

    Και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι? Ακόμα κι όταν έχεις δίκιο το χάνεις με το παραλήρημά σου. Ειδικά το επιχείρημά σου περί τεστοστερόνης με άφησε άφωνο...

    @ vrennus, ND
    Την είχα κι εγώ αυτή την απορία, Κοπεγχάγη δεν είναι το σωστό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Έχετε δίκιο όλοι - το σωστό είναι Κοπεγχάγη. Αλλά προσπαθήστε να το προφέρετε όπως γράφεται: το "ν" εξαφανίζεται. Εμένα οι κανόνες δεν μου λένε τίποτα όταν οδηγούν σε λανθασμένο αποτέλεσμα.

    Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνική μεταγλώτισση: κανονικά γράφεται και προφέρεται εντελώς αλλιώς. Δεν διαθέτω καν τα σύμβολα για να σας την γράψω. Η προφορά είναι κοντά στο "Κεπενχαβν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Λεφτέρης ξέσπασε και είπε

    Και το πας και προσωπικά, ακόμα κι όταν το ύφος είναι ελαφρύ...


    Καθόλου. Πως να το πάω προσωπικά αφού δεν σε ξέρω; Άσε που απολαμβάνω τα posts σου, το ότι σε μερικά σημεία διαφωνώ να μου το συγχωρείς!

    Human Cannonball αν θες μου στέλνεις ένα email (το δικό μου θα το βρείς στο site μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Καλούς γάμους Λευτέρη, αν συμβαίνει να έχετε σοβαρές σκοπιμότητες με την Ινδιάνα! Είναι χριστιανή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Κι εγώ τον παρεξηγώ τον Κρητικάκη και τον βρίζω για να εκτονώνομαι (σπάνια βρίσκεις άνθρωπους άξιους για να τους βρίσεις, οι πιο πολλοί σου προκαλούν χασμουρητό κι όχι οργή) αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας όλες τις προεκτάσεις της λέξης 'Αμερική'.

    Κάποτε με σκούντηξε ένας στο δρόμο και μου είπε τα εξής:

    'γειά σου καλέ μου φίλε, θα ξενιτευτώ, θα πάω Αμερική κι επειδή δεν έχω κανένα δικό μου να αποχαιρετήσω, αποχαιρετώ εσένα. Αντίο λοιπόν, φεύγω.'

    και έβαλε το περίστροφο στον κρόταφο

    καλημέρα ή καλησπέρα κ. Λευτέρη:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. ROBERT NOYCE,
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

    @ΝΔ, που έγραψε :

    «Πολιτισμικά η Δανία μου δίνει την εντύπωση πως είναι «η χώρα του ενός». Έχει ένα μεγάλο συγγραφέα (τον Andersen) ένα φιλόσοφο (Kierkegaard) ένα μουσικό (Carl Nielsen), έναν επιστήμονα (Niels Bohr), κι έναν (αμφισβητούμενο) γλύπτη (Thorvaldsen). Σίγουρα θα υπάρχουν άλλοι (ο τουρίστας είναι ένα επιπόλαιο ον). Όχι όμως μεγάλοι – αλλά συμπαθείς όπως η Karen Blixen Tycho Brache.»

    Για μένα, ο υπ’αριθμόν ένα ΜΕΓΑΛΟΣ Δανός, δέν είναι κανένας απο αυτούς!

    Eίναι, ο Robert Noyce.

    Ποιός τον ξέρει;

    Φαντάζομαι κανείς...

    Κι’ όμως! Ο άνθρωπος αυτός, είναι εκείνος στον οποίο οφείλουμε όλο τον σημερινό μας Τεχνολογικό πολιτισμό : τα κινητά τηλέφωνα, τα κομπιούτερ, το Ίντερνετ, ΟΛΑ τα σύγχρονα ηλεκτρονικά, την πτώση της ΕΣΣΔ, το πάτημα του ανθρώπου στη Σελήνη, και,και,και, ....ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς!

    Για μένα, είναι η υπ’αριθμόν 1 προσωπικότητα του 20ου αιώνα!

    Είναι ο άνθρωπος που εφηύρε το ..τσιπάκι! Ή, αλλιώς, το «ολοκληρωμένο κύκλωμα», ή Integrated Circuit, ή IC.. Το ξέρετε, αυτό το μαύρο ορθογώνιο με τα μεταλλικά ποδαράκια που βρίσκεται σε καθετί ηλεκτρονικό σήμερα...

    Ίσως να βρήκατε τώρα και μόνοι σας, κι’ άλλες εφαρμογές του : πιστωτικές κάρτες ( πλαστικό χρήμα ), ψηφιακή τηλεφωνία ( ISDN, ADSL, κλπ.. ), ηλεκτρονικά όπλα ακριβείας, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, και δέν συμμαζεύεται..

    Ο Noyce, ήτανε το μεγάλο μυαλό της «ομάδας των 8» ιδρυτών της εταιρείας FAIRCHILD, η οποία πρώτη κατασκεύασε το Τρανζίστορ σε βιομηχανική μορφή, πράγμα που δέν κατόρθωσε ο εφευρέτης του Shockley, που βραβεύτηκε με Νόμπελ..
    Χάρη στον Noyce φτιάχτηκε η Silicon Valley, όταν η Fairchild βρήκε τον τρόπο να πακετάρει χρόνο με το χρόνο διπλάσια τρανζίστορ στον ίδιο όγκο του ενός τσίπ, δημιουργώντας τον «νόμο του Moore» της βιομηχανίας ηλεκτρονικών..

    Ο Noyce, ο Moore, και ο Andy Grove δημιούργησαν την INTEL, το 1968..

    Αυτοί έφτιαξαν τον πρώτο «μικρο-υπολογιστή», τον 4040 το 1971, για να συνεχίσουν με τους 8080,286,386,486, και Pentium, μέχρι σήμερα...

    Κι’ όμως, ο Bob Noyce, όπως τον έλεγε ο αείμνηστος Δερτούζος, «τιμήθηκε» απο την Αμερική με ...θάψιμο!!!!!!!

    Τον ανάγκασαν να ξοδέψει μιά περιουσία στα Δικαστήρια διεκδικώντας την πατρότητα της εφεύρεσης του τσίπ, απέναντι σε κάποιον Jack Kilby της HP, άνθρωπο που δέν είχε ούτε το χιλιοστό της ΓΝΩΣΗΣ και της ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ του Noyce..

    Τον ανάγκασαν να δεχτεί ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ τελικά με τον Kilby την εφεύρεσή του, μετά απο 10 χρόνια δικαστήρια...

    Ζήτησε να τοποθετηθεί μιά αναμνηστική πλάκα έξω απ’ τη Fairchild που να γράφει το όνομά του, και ότι ΕΔΩ φτιάχτηκε το πρώτο τσίπ, και το Αμερικανικό Δημόσιο του είπε ... «πλήρωσέ την, και βάλ ‘την μόνος σου! Σου το επιτρέπουμε!». Και την έβαλε, με δικά του έξοδα....

    Πέθανε το 1990, πικραμένος απ’ όλα αυτά..

    Κι’ άρχισε μετά, «περιέργως» να προβάλλεται παντού ο Jack Kilby, και ο ΜΕΓΑΛΟΣ BOB NOYCE να θάβεται, και να θάβεται, πιό βαθειά κι’ απ’ τον τάφο, στη λήθη των ανθρώπων...

    Τα σχολικά βιβλία στην Ελλάδα, αλλα και το...RAM, αναφέρουν τον Kilby, και αποσιωπούν τον Noyce..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Kαλημέρα/καλησπέεεεραααα!

    Κι ύστερα μου λες αφεντικό γιατι δεν έβαλα και το κοριτσάκι με τα σπίρτα εδώ μεσα... ΕΔΩ ΜΕΣΑ? R U SERIOUS?! Να το πανε σιρκουί το βρέφος?!

    Και τον μολυβένιο στρατιώτη... Θα τον γεμίσουν... καυτό μολύβι -ναι, κι άλλο!- τα σχόλια, δεν θα μπορεί να πάρει τα πόδια του να σώσει την τιμή του βρέφους, άσε!

    ΛΟΛ!!!

    (πάω να κρυφτώ στις περικοκλάδες μου, να μαστιγώσω μερικούς, να μοιράσω και προσκλήσεις.. αργότερα αφεντικό!!!)
    (DDDDD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. @ Antonios Liolios: Σου λείπει τεστοστερόνη, απαραίτητο, ως γνωστόν, στοιχείο για την κατανόηση κειμένων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Με έναυσμα το ατύχημα του κ. Δήμου στη Δανία και τη λήψη (επειγουσών) υπηρεσιών υγείας εκεί ("δωρεάν ως guest).

    Κανονικά δεν θα έπρεπε να κάνει χρήση του Ευρωπϊκού Διαβατηρίου Υγείας (του παλιού Ε-111, τώρα από τριμηνιαίο σε ετήσιο, βασικά!!!).

    Θα έπρεπε όμως να πληρώσειεκεί και να φέρει χαρτιά και σφραγίδες για να τα πάρει πίσω από τον εθνικό φορέα ασφάλισης του; Δεν ξέρω! Οι πιό ειδικοί τι λένε;

    To Euronews έχει σήμερα αφιέρωμα στις πιέσεις της Κομισιόν (και τις αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών)για μία Ενιαία Πλέον Κάλυψης Υγείας στην ΕΕ για όλους τους πολίτες (όχι ενιαία συστήματα, απλώς κάλυψη, μετά και από 2-3 υποθέσεις (ηρώων) πολιτών πουθ κατέφυγαν στα έθνικά κικαστήρια και τελικά αποφάνθηκε υπέρ τους το Δικαστήριο των ΕΚ!)

    Αν είσαι συνταξιούχος και θέλεις να πας να ζήσεις από Γερμανία σε Ελλάδα ή αντιστρόφως, τι κάλυψη έχεις γαι α) τα επέιγοντα και β) τα μη επείγοντα;

    Μετά τους 3 μήνες σε ένα Κ-Μ, αν θέλεις να μείνεις επίσημα πρέπει λέει είτε α) να έχεις/βρει ασφαλισμένη δουλειά εκεί είτε β) να δείξεις ότι έχεις ιδίους πόρους για να "μην είσαι βάρος το εθνικό ασφλαιστικό σύστημα" (στο οποίο όμως δεν έχεις συνεισφέρει, διότι όταν εργαζόσουν, άλλης χώρας "ΙΚΑ" εισέπραττε τις εισφορές σου).

    Τι λένε οι παρόντες ειδικοί;

    Π.χ. οι Γερμανοί συνταξιούχοι που ζουν πλέον στην Ελλάδα, τι κάνουν όταν έχουν ιατρο-φαρμακευτική ανάγκη;

    Αν μετοικήσουμε όλοι π.χ. στη Δανία, τους συνταξιούχους γονείς μας μπορούμε να τους πάρουμε μαζί μόνιμα και να έχουν κάλυψη εκεί;;;

    Διότι Λεφτέρης, να την κάνουν από Ελλάδα πολλοί Έλληνες πλέον το συζητάνε και σχεδιάζουν σοβαρά! Οικογενειακά! Είτε για άλλο ΚΜ ΕΕ είτε για ΗΠΑ, είτε για Καναδά είτε για .... Ινδία! Από αυτά που λες, αν είναι να έχει κανείς ηλικιωμένους συγγενείς, στις ΗΠΑ αυτοί θα έχουν δικαίωμα σε Medicaid ή μόνον οι υπήκοοι; Στη Δανία, στη Βρετανία, στη Γαλλία;

    Δεν ρωτώ θεωρητικά! Οι δουλειές στην Ελλάδα πλέον - μετά ΟΝΕ - είναι συγκεκριμένες και μία νέα Ελληνική διασπορά είναι μάλλον ήδη σε εξέλιξη! Το θέμα είναι τι κάνει κανείς με τους συνταξιούχους εν Ελλάδι γονείς του/της;

    Τους αφήνει εδώ πίσω, μόνους, ή συντροφιά με κυρίες από άλλες χώρες, ή τους παίρνει μαζί; Γιατί όχι το β' (και επειδή είναι ηλικιωμένοι; So what? Βλ. και το "Απόδραση" ποστ σας).

    Έλληνας και υπερήφανος μπορείς να είσαι παντού στον κόσμο! Το θέμα είναι αν οι γονείς σου μένουν πίσω ή αν αποδρούν και αυτοί από τα στε΄νά και ρηχά πλαίσια της Ελληνικης μετά-ΟΝΕικής παραγματικότητας και των μοντελων "survival of the cheapest" που εφαρμόζουν οι περισσότερες πλέον επιχειρήσεις στην Ελλάδα (με τα επακόλυθα στους μισθούς και την απασχόληση και την απασχόληση νέων και όχι "καμμένων"-κομμένων (έτσι θεωρούν) και "ακριβών", 50ηρων αλλά και πιό νέων. Στην Ελλληνική αγορά εργασίας πλέον, αν είναι πάνω από 30, είσαι πλέον "πολύ ακριβός".

    Το 1000 ευρώ είναι πλέον ένα ψυχολογικό και πραγματικό ταβάνι στις αποδοχές, πλην εξαιρέσεων ασφαλώς!

    Πως να ζεις με έως 1000 Ευρώ το μήνα! Το επόμενο ίσως μπεστσέλλερ (non fiction) στην Ελλάδα!

    Δεν αστειεύομαι, και όσοι είστε σε επαφή με την ιδιωτική "αγορά" εργασίας και εργασιών, το ξέρετε εξίσου καλά και καλύτερα από τον γράφοντα!

    Γι΄αυτό, μπορούμε να "πάμε (και να μεινουμε) Δανία" και ποιοί (οι συνταξιούχοι, π.χ., μπορούν); Και θα μας έχουν όλα τα νοσοκομεία "guests"; I am afraid not! Ξέρει κανείς;;;;;;

    Ελπίζω να θεωρήσετε το σχόλιο αυτό (ολίγον μακρύ ομολογώ) σχετικό με το αρχικό ποστ του κ. ΝΔ και το κεντρικό θέμα και ελπίζω να μην κοπεί! Οι ερωτήσεις που θέτει είναι ειλικρινείς και "χρηστικές". Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Αγαπητέ Νίκο Δήμου,
    Είστε χιλιόοοομετρα μακριά, επισκέπτης σε μια ξένη χώρα, έστω και για λίγο. Μα ο νους σας καθώς τριγυρνάτε είναι...εδώ, στο blog, σ' εμάς...στο σπίτι σας στην οικογένειά σας!!! Πόση αγάπη ξεχειλίζουν οι λίγες αυτές λέξεις, και πόση τιμή για όλους εμάς.
    Αλήθεια με ποιο τρόπο να ανταποδώσουμε; ΄Ισως μόνο με τη διαβεβαίωση πως κι εμείς κάπως έτσι νιώθουμε, αφού ο χρόνος που αφιερώνουμε είναι πολύς. Αν συμπεριλάβουμε και τους αναγνώστες που δεν σχολιάζουν, αλλά συμμετέχουν ψυχικά, η οικογένεια αριθμεί χιλιάδες καθημερινά.
    Είμαστε λοιπόν μια μεγάλη οικογένεια και μια καλή παρέα. Με στιγμές καλές και κακές, όμορφες ή λιγότερο όμορφες, αλλά δεν παύουμε να είμαστε ΜΑΖΙ.
    Στο μανιφέστο που ετοιμάζετε προσθέστε παρακαλώ όσες ασφαλιστικές δικλείδες απαιτούνται για να διατηρηθεί η ομόνοια και μακροημέρευση του οίκου μας.
    Καλή επιστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. @ Lefteris

    "Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Όλες οι χώρες είναι οι κάτοικοί τους..."

    Και γιατί τότε Λεφτέρη όταν ένας άνθρωπος πάει και ζήσει - ενταχθεί σε μία χώρα (και δη Έλληνας) συνήθως προσαρμόζεται στο "μοντέλο" της και πάει και καλά;

    Τι καθιστά λοιπόν ένα μοντέλο μη μεταφέρσιμο σε άλλη χώρα; "Οι κάτοικοι" είναι το εμπόδιο ή ορισμένες "ελίτες" που έτσι θεωρούν (πολιτικές, μηντιακές, ιντελεκτουέλ, κ.α.); Ή όσοι έχουν βολευτεί με το παρόν σύστημα και δεν θέλουν αλλαγές;

    Γι' αυτό η τελική λύση ήταν και είναι η μετοικεσία! Καθείς στο μοντέλο που του πάει, στη χώρα ορίτζιναλ εφαρμογής (του μοντέλου). Αυτό βεβαίως απαιτεί κινητικότητα και πληροφόρηση (για το ποιό μοντέλο πάει σε κάθε κάτοικο μιάς χώρας που δεν έχει δικό της, διότι όντως α) κάθε ένας θέλει άλλο ξένο (εισαγώμενο) να εφαρμοστεί στη χώρα β) και στην παραγωγή οικονομικ-κοινωνικο-πολιτειακών μοντέλων, ουδείς προφήτης στον τόπο του;

    Απλώς τροφή για σκέψη.

    Σημ. Πάντως, πριν καιρό απέρριψα πρόταση για μελέτη για διάφορα Ευρωπαϊκά μοντέλα, αφού δεν δέχθηκαν, οι αναθέτοντες, η μελέτη να προτείνει Ελληνικά (εναλλακτικά μοντέλα, όχι ένα, αλλά πολλά)! Και να μην είναι μία απλή (!!) καταγραφή "καλύτερων πρακτικών"! Και εδώ "εισαγώμενα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καλό απόγευμα! (Νέο κουπόνι!)

    Ό Λευτέρης προκειμένου να λείψει τρεις ημέρες μας βομβάρδισε προκαταβολικά με μια ομοβροντία σχόλια για να μας βρίσκονται.

    (Λευτέρη κάποια στιγμή θα βάλω την φωτογραφία όπου είμαστε μαζί....)

    Καλό δρόμο!

    Kato Patissia: Τον Νοyce τον είχα ακουστά - αλλά δεν γνωρίζω τις λεπτόμερειες της ιστορίας. Σε αυτές τις ομαδικές εφευρέσεις πολλοί αδικούνται.

    Philosoph 21 δεν τα ξέρω καθόλου τα συνταξιοδοτικά. Είμαι άλλωστε ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που δεν έχουν ασφάλιση ούτε σύνταξη - καμμία. Όποτε πάω σε νοσοκομείο και λέω ιδιώτης, με κοιτάνε σαν φαινόμενο.

    Όποιος γνωρίζει, ας μας διαφωτίσει (αν και είναι ολίγον εκτός θέματος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Περίεργο Λευτέρη πως θυμάσαι τους λογαριασμούς του γάτου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Λευτερη, ετσι οπως παει η κατασταση, ολοι θα γινουμε αμερικανοι, μονο που δεν θα ειμαστε πολιτες της USA ,με τα αναλογα πλεονεκτηματα.

    Θα ειμαστε περιθωριακοι. Δεν μας αποκαλουν οι αμερικανοι "Old World" ?

    (σορρυ, αυτο με ενοχλει καπως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. ο Λευτερης μαλλον περασε την πόρτα

    Δεν πειραζει, ελπιζω να βγαλει τις φωτο που υπεσχέθη για να δουμε ιδιοις ομασι το ξερολούκουμο που λεγεται αμερικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. "....Lefterisville...."

    ALL ABOARD!!!

    (ελα, θα μοιραστούμε και τα έξοδα...)
    ;))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. http://www.theonion.com/content/

    Λευτερη η εφημεριδα αυτη ειναι καταπληkτικη. Οι τιτλοι μονο με κανανε να "φυγω" απο τα γελια. Thanx!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. @anula2,

    "Δεν πειραζει, ελπιζω να βγαλει τις φωτο που υπεσχέθη για να δουμε ιδιοις ομασι το ξερολούκουμο που λεγεται αμερικα".


    ΑΑΑΑΑ! Αnula εδώ θα διαφωνήσουμε! Αντικατέστησε σε παρακαλώ στο σχόλιό σου την τελευταία λέξη με την πρώτη του αγαπητού νικ και τότε είμαστε οκ!

    ΛΟΛ!!!

    (μην παρεξηγηθούμε μόνο...)
    ;)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Αφροδιτη οποιος θελει να το ερμηνευσει αλλιως ειναι δικαιωμα του/της:):):)

    Βλεπεις εγινα κι εγω ροζ σημερα, μια φούντωση μια φλογα για το ονειρικο αμερικα...μας εξάπτει ο Λευτέρης με τον ενθουσιασμο του

    Κολαω στο θεμα, η Κοπεγχαχη παντως με τιποτα με τιποτα με τιποτα δεν ειναι ξερολουκουμο, αν μου λεγατε για τα νορβηγικα φιορδς κατι θα γινοταν (μου αρεσει η φυση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Για το ασφαλιστικό και σύνταξη μπορώ να διαφωτίσω εν μέρει. Εργαζόμενος στην Γερμανία που παίρνει σύνταξη και ζει μόνιμα στην Ελλάδα, όλα τα δικαιώματα μεταβιβάζονται στο ελληνικό ΙΚΑ, εκτός από το ποσό της σύνταξης. Δηλαδή, ιατροφαρμακευτική κάλυψη έχει από το ελληνικό ΙΚΑ με τις ισχύων ελληνικές διατάξεις, αλλά το ποσό της σύνταξης πληρώνεται με τους γερμανικούς κανονισμούς. Μη χαίρεστε, οι γερμανικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές, το οποίο σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές οι Γερμανοί παίρνουν χαμηλότερες συντάξεις από τους Έλληνες, εκτός εάν ανήκεις στα υψηλότερα κλιμάκια, οπότε η διαφορά είναι αντίστροφη και οι Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη. Το αντίστοιχο ισχύει για Έλληνες συνταξιούχοι που μετακομίζουν στην Γερμανία, και την κάλυψη έχουν από τα κατά τόπους ΑΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. ονειρική η Δανία όπως και η περιγραφή σας!

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Σκεφτείτε τον Δανό τουρίστα που πάτησε αχινό και περίμενε 3 ώρες στο κέντρο υγείας του νησιού.
    Η σύγκριση αποβαίνει μοιραία και ας μας έχουν ζαλίσει για την ανωτερότητά μας (τρομάρα μας)!!!

    doctor

    Υ.Γ. don δεν πέρασες ακόμα απέναντι στο Malmö????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Μόλις επέστρεψα από τις πρώτες φθινοπωρινές διακοπές και διαβάζω τα προηγούμενα σχόλια.

    Το αναφέρω επειδή είναι συνηθισμένο γραμματικό λάθος που γίνεται συχνότατα. Σχεδόν πάντα θα έλεγα.
    Ο σωστός τύπος είναι: Αντικατάστησε σε παρακαλώ και όχι "Αντικατέστησε σε παρακαλώ". Είναι προστακτική και όχι παρατατικός η αόριστος. Συνεπώς δεν παίρνει αύξηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.