Πέμπτη, Αυγούστου 31, 2006

Ήθος ενός εκατομμυρίου;

Έλυσε ένα από τα δυσκολότερα μαθηματικά προβλήματα όλων των εποχών. Οι συνάδελφοί του, η Διεθνής Ένωση των Μαθηματικών τον τίμησαν με το ύψιστο βραβείο τους (Fields) και το Clay Mathematics Institute που έχει θεσπίσει χρηματικά έπαθλα για τα 7 άλυτα προβλήματα, ανακοίνωσε ότι του απονέμει ποσό ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Περιφρόνησε και το βραβείο και τα χρήματα. Δεν εμφανίστηκε στην πανηγυρική απονομή των βραβείων Fields (μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια – επονομάζονται το Νόμπελ των μαθηματικών) και δεν εισέπραξε το ποσό.

Μήπως είναι πλούσιος; Ούτε καν – τώρα δεν έχει τακτική εργασία και ζει με την μητέρα του, με μόνο έσοδο την σύνταξή της. Άνθρωπος παράξενος και μονήρης, βρίσκεται μόνιμα σε διαμάχη με τους συναδέλφους του, θεωρεί ότι έχει χαθεί το ήθος από τον χώρο. Σκέπτεται να εγκαταλείψει τα μαθηματικά. Ήδη πριν από το Fields είχε αρνηθεί να αποδεχθεί ένα βραβείο από την Ευρωπαϊκή Μαθηματική Εταιρία, λέγοντας ότι οι κριτές δεν είναι άξιοι να τον κρίνουν.

Το όνομά του και η περίπτωση του έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Πρόκειται για τον Grigori Perelman, 40 ετών, που έλυσε την Εικασία του Πουανκαρέ (Poincaré Conjecture). Μη μου ζητήσετε να σας πω τι σημαίνει αυτό. Φαίνεται ότι ακόμα και οι μαθηματικοί δυσκολεύονται...

Σταχυολογώ από τον ξένο Τύπο:

Ο Ρώσος Γριγκόρι Πέρελμαν -γνωστός και ως «Γκρίσα»- απέδειξε την Εικασία του Πουαγκαρέ, μια μαθηματική υπόθεση που διατύπωσε το 1904 ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος Ζιλ Ανρί Πουανκαρέ, σχετικά με τα σχήματα που είναι δυνατόν να έχει το Σύμπαν. Όλες οι αποδείξεις που είχαν προταθεί ως σήμερα είχαν αποδειχθεί ψευδείς, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Έπειτα από οκτώ χρόνια προσπαθειών, ο Πέρελμαν κατέληξε το 2002 σε μιαν απόδειξη 473 σελίδων, στην οποία οι συνάδελφοί του δεν κατάφεραν να εντοπίσουν λάθος. Η α π ό δ ε ι ξ η δ ε ν δ η μ ο σ ι ε ύ τ η κ ε σ ε ε π ι σ τ η μ ο ν ι κ ή έ κ δ ο σ η, α λ λ ά σ τ ο Δ ι α δ ί κ τ υ ο.


«Είναι κεντρικό πρόβλημα τόσο στα Μαθηματικά όσο και στη Φυσική, επειδή επιζητεί να καταλάβει ποιο μπορεί να είναι το σχήμα του Σύμπαντος», αναφέρει ο Μάρκους Ντου Σότοϊ, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η Εικασία αφορά τη γεωμετρία των πολυδιάστατων χώρων και αποτελεί στοιχείο-κλειδί για την Τοπολογία. Το να αντεπεξέλθει στην πρόκληση ήταν προφανώς αρκετό για τον Πέρελμαν, ο οποίος βρίσκεται εδώ και χρόνια σε «διάσταση» με την κοινότητα των συναδέλφων του. «Δεν ενδιαφέρεται για χρήματα. Το μεγάλο βραβείο γι' αυτόν ήταν να αποδείξει το θεώρημα», σχολιάζει ο δρ. Ντου Σότοϊ.

Ομολογώ πως όταν πληροφορήθηκα την άρνησή του, προβληματίστηκα. Είναι άραγε ειλικρινής; Πρόκειται για σεμνότητα, ή υπεροψία; Θα μπορούσε να είναι παραλήρημα μεγαλομανίας, καπρίτσιο ντίβας, ή διαφημιστικό τρυκ. (Με αυτό τον τρόπο έγινε πιο διάσημος παρά αν δεχόταν τα χρήματα).

Αν δεν ήθελε τα χρήματα για τον εαυτό του, ας τα έπαιρνε κι ας τα μοίραζε στους φτωχούς συνανθρώπους του - υπάρχουν τόσοι Ρώσοι που πεινάνε...

Ο αναγνώστης μου Άγγελος Γιακουμής, με τον οποίο αλληλογράφησα για το θέμα, μου επεσήμανε μερικά σημεία:

- Η δύναμη του Διαδικτύου: Ο Perelman έχει έρθει σε διάσταση με τους συναδέλφους του, που ελέγχουν τα περιοδικά. Μια δημοσίευση σε περιοδικό ήταν αδύνατη αφ' ενός διότι οι εκδότες δε θα τη δημοσίευαν, αφ' ετέρου διότι ο ίδιος δεν ήθελε να καταστήσει κριτές του έργου του ανθρώπους τους οποίους (υπεροπτικά ίσως) θεωρούσε κατώτερούς του. Οπότε χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο και η σημαντική μελέτη του δεν έμεινε άγνωστη.

- Υπέβαλε σε «καψόνι» τους συναδέλφους του. Δημοσίευσε μόνο τα βασικά σημεία της μελέτης του, χωρίς πλήρη και λεπτομερή απόδειξη. Πήρε 4 χρόνια δουλειά στους υπολοίπους να κατανοήσουν και να ασχοληθούν με την απόδειξή του χωρίς να βρουν λάθος.

- Έχει μια προϊστορία στην άρνηση βραβείων, οπότε υπάρχουν μικρές πιθανότητες για διαφημιστικό τρυκ. Νομίζω ότι η αιτία της άρνησής του ήταν ότι δεν θεωρούσε κανένα ικανό να κρίνει το επιστημονικό του έργο. Αν το παραλάμβανε (έστω και αν μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς, μια και ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του υπεράνω), θα αναγνώριζε σε άλλους την ιδιότητα του κριτή.

- Έχει μια ιδιοφυΐα δικαίωμα στην υπεροψία;

- «Το μεγάλο βραβείο γι' αυτόν ήταν να αποδείξει το θεώρημα». Αυτή η φράση του συναδέλφου του από την Οξφόρδη νομίζω ότι είναι το κεντρικό ζήτημα. Και δείχνει ότι υπάρχουν σήμερα επιστήμονες που εργάζονται χωρίς να έχουν στόχο τα χρήματα, αλλά τις προκλήσεις της επιστήμης τους.


Αυτό είναι το συμπέρασμα του Α. Γ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή υπάρχει κάτι βαθύτερο; Αυτή η "αποκλίνουσα συμπεριφορά" οφείλεται μόνο σε ήθος; Τα μαθηματικά, ένας κόσμος με δικούς του νόμους συχνά ασύμβατους με αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα (σκεφθείτε μόνο τις μη Ευκλίδειες γεωμετρίες) φαίνεται πως επηρεάζουν και την νοοτροπία των μεγάλων τους ιδιοφυιών. Συχνά τις αποξενώνουν από την ζωή και τους άλλους. Θυμηθείτε το τραγικό τέλος του Goedel...

______________________________________________________

Βιογραφικά και (φρέσκιες) πληροφορίες για τον Perelman στο σχετικό άρθρο της Wikipedia. Στην πρώτη φωτογραφία ο Πέρελμαν στην δεύτερη ο Πουανκαρέ.

179 σχόλια:

  1. Το έχουν αυτο και καποιοι πολυ μεγαλοι παιχτες. Στο ποδοσφαιρο και αλλου.
    Το κινητρό τους να κρατησουν το δικαιωμα να ειναι υπερόπτες και γενικως "παράξενοι" τους έκανε μεγάλους παικτες.

    Ειναι η αναγκη του να εισαι διαφορετικός που αν τυχον την έχεις και αν την χρησιμοποιήσεις υπερ σου θα σε παει πολυ μακρυα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να λοιπόν ένα νέο θέμα πολύ κοντά στο προηγούμενο - μια και η Αστροφυσική και τα Μαθηματικά είναι πια αξεχώριτες έννοιες. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα συγκριμένο πρόσωπο, με προσωπικά διλήμματα και με ιδιότυπες συμπεριφορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο και μόνο από τη φωτογραφία του θα καταλάβαινα γιατί δεν πήρε τα χρήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ευφυία με την παράνοια είναι απελπιστικά κοντά και η φάτσα-Ρασπούτιν του Πέρελμαν λέει πολλά.

    Ήταν αναμενόμενο, για όσους τον γνωρίζουν, να μην παραλάβει ο Πέρελμαν το βραβείο και τα χρήματα.

    Με ένα ταπεινό βραβείο της Μαθηματικής εταιρείας, μια πρόσκληση για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα κι ένα μήνα προσπαθειών να εμβαθύνω στην Εικασία του Γκόλντμπαχ (επηρεασμένος από το βιβλίο του Δοξιάδη), νομίζω ότι καταλαβαίνω τον Πέρελμαν.

    Θεωρώ ότι δεν θεωρεί τη Μαθηματική κοινότητα ικανή να τον κρίνει.

    Μην αποκλείετε το ενδεχόμενο αργότερα, να αποδειχθεί ότι η απόδειξη του δεν ήταν σωστή, αλλά να κρύβεται κάπου ένα λάθος - αυτό το γνωρίζει ο Πέρελμαν.

    Η εικασία του Πουανκαρέ είναι τόσο περίπλοκη, που υπάρχουν λίγοι να την καταλάβουν και εξαιρετικά λίγοι να "συνομιλήσουν" μαζί της.

    Η πρόκληση για ένα μαθηματικό είναι τόσο μεγάλη που τα λεφτά ή η δημοσιότητα είναι αστεία και ανούσια.

    Όποιος πιστεύει ότι ένα τέτοιο μυαλό το "παίζει" αντι-σταρ, μάλλον κοιμάται τον ύπνο του δικαίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικά δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι υπάρχει στο μυαλό ενός ανθρώπου –ποσο μάλλον του συγκεκριμένου!- και μονο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Νομίζω όμως πως είναι ειλικρινής η δήλωσή του και πως πράγματι πιστεύει ότι κανεις δεν είναι ικανός να τον κρίνει.

    Για να το κατανοήσουμε αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του και να καταλάβουμε πως σκέφτεται. Από τη μικρή σχετικά εμπειρία μου από ανθρώπους που ασχολούνται σοβαρά με τα μαθηματικά (και δε μιλάω για απλούς πτυχιούχους μαθηματικών σχολών) μπορώ να πω πως οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ συχνά μοναχικοί και η σχέση τους με τα υλικά αγαθά είναι περισσότερο σχέση ανάγκης. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχειο αυτών των ανθρώπων είναι πως ό,τι κάνουνε το κάνουνε για την ευχαρίστηση τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν αυτό έχει πρακτική σημασία (π.χ. κανένας δε γνωρίζει ακόμα τις εφαρμογές αυτής της θεωρίας) και κυρίως αν θα έχουνε υλικές απολαβές. Βεβαια οι περισσότεροι νομίζω θα δεχόντουσαν το χρηματικό βραβείο, αλλα εδώ μιλάμε για μια ακραία περίπτωση (αν δεν ήταν ακραία πολύ πιθανόν να μην είχε καταφέρει να λύσει το πρόβλημα).

    Η δόξα, αντίθετα, τους ενδιαφέρει. Έστω και η αναγνώριση από τον επιστημονικό τους κύκλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και λόγω υπεροψίας, αυτό που ενδιαφέρει είναι η αναγνώριση από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο πως ο ίδιος είναι καλύτερος από τους υπολοιπους μαθηματικούς. Από αυτή την άποψη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή τη συμπεριφορά διαφημιστικό τρικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον παραδέχομαι. Στην θέση θα είχα πάρει τα χρήματα χωρίς δεύτερη σκέψη…

    "- Έχει μια ιδιοφυΐα δικαίωμα στην υπεροψία;"
    Κατηγορηματικά όχι, η υπεροψία και αλαζονεία είναι χαρακτηριστικά ενός αποτυχημένου, πόσο μάλλον που η ευφυΐα είναι γενετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Η εθνική στο ημίχρονο 45-41 τις USA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν νομίζω οτι είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπεροπτης και αλαζόνας. Ενας ερημικός και παράξενος άνθρωπος είναι. Κάτι πολύ συνηθισμένο σε ιδιοφυίες.

    Παραιτήθηκε απο τη δουλεία του στο ινστιτούτο της Αγ. Πετρούπολης και πλέον είναι χωρίς δουλεία! Αλλωστε απο οτι ξέρω δεν έχει δώσει ουτε μια συνέντευξη. Μόνο μια κουβέντα του πήρανε οτι δεν θα παραβρεθεί στην Ισπανία να παραλάβει το βραβείο.

    Δε καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να βρούμε κάτι το περίεργο και αρνητικό πίσω απο τις πράξεις του? Ισως φταίει το "ελληνικό δαιμόνιο" που πάντα ψάχνουμε να βρούμε τι κρύβετε... Δικαίωμα του είναι να ζει όπως επιθυμεί και κρίνει αυτός καλύτερα. Αλλωστε έχει κατηγορηθεί από ολα σχεδόν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Βεβαια εδω υπάρχει και ο αντίλογος για την αρνητική διαφήμηση.

    Η ικανοποίηση της επίτευξης και λύσης ενός μεγάλου προβλήματος δεν εξαργυρώνεται από κανένα βραβείο ή χρηματικό έπαθλο. Αλλωστε επέλεξε την ανακάλυξη του να την γνωστοποιήσει σε όλο το κόσμο μέσω του διαδικτύου.

    PS: κ. ΝΔ η φιλανθρωπία νομίζω οτι επουλώνει πληγές αλλά δεν λύνει προβλήματα για αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Janas - ας αφήσουμε το εκατομμύριο...τι θα πείραζε να δεχθεί ένα τέτοιο κορυφαίο βραβείο... του είχαν προτείνει αν δεν ήθελε να παρευρεθεί να του το στείλουν στο σπίτι.

    Για μένα είναι σαν να φτύνεις όλους του τους συναδέλφους.

    Για την (νέα, μεγάλη) φιλανθρωπία θα κάνω ειδικό ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν δεχθούμε τα μαθηματικά σαν μια μορφή τέχνης και τον Πέρελμαν σαν καλλιτέχνη των αριθμών, δεν με εντυπωσιάζει το οτι αρνήθηκε να παραλάβει τα χρήματα.
    Αν είχα πάρα πάρα πολλά χρήματα δε θα αναρωτιόμουν καν γιατί δεν δέχθηκε το έπαθλο. Ισως να νιώθει πληρότητα με την φήμη που απέκτησε παρά με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολλές ιδιοφυίες είναι άτομα με ψυχολογικά προβλήματα. Θυμηθείτε τον John Nash (που υποδύθηκε ο Ράσελ Κρόου στην ταινία Ένας υπέροχος άνθρωπος - A beautiful mind).

    Θυμηθείτε, πέραν από την κανονική νοημοσύνη υπάρχει και η συναισθηματική. Νομίζω ότι ο Πέρελμαν πρέπει να έχει σοβαρά προβλήματα στον τομέα αυτόν. Ρωτήστε τη μαμά του ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν κερδίσουμε τον Anthony & the Johnsons θα κουρευτώ γουλί...

    Το 'δα εγώ το όνειρο χθες βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. O-E-O-E-O-E-OOOOOOOOOO!
    Πάμε για το πλανητικόόόόόό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα! Καλό Φθινόπωρο!
    (Ελπίζω να μην μας βομβαρδίσουν μόνο, όπως τη Σερβία!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν όντως έχασαν οι ΗΠΑ, τότε ίσως δεν υπάρχουν νόμοι στις... πιθανότητες...

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Bye Bye US !!!

    Gooooodmorning Greece !!!

    Αυτό που μου αρέσει στον Perelman είναι ότι έχει καταρίψει αρκετούς μύθους - ταμπού των μαθηματικών:

    1. Τα μεγάλα κατορθώματα στην ζωή ενός μαθηματικού γίνονται σε ηλικίες από 20 εώς 30. ο Perelman όταν είχε ολοκληρωμένη απόδειξη ήταν 36

    2. Τα μεγάλα κατορθώματα (αποδείξεις) χρειάζονται 3 με 4 σελίδες ίσως και λίγο παραπάνω αλλά πάντα σε αυτή την τάξη μεγέθους. H απόδειξη του Perelman είναι 473 σέλίδες

    Τέλος αυτό που γουστάρω πιο πολύ στον Perelman είναι ότι έχει χεσμένα τα περιοδικά και τις δημοσιεύσεις.

    Bye Bye US !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταρχάς πρόκειται για τη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μαθηματικά προβλήματα όλων των εποχών.

    ο Πέρελμαν, με βάση τα πιστεύω του και την προσωπικότητα του, πολύ καλά έκανε και έδρασε όπως έδρασε.

    Κύριε Δήμου διάνοιες τέτοιου διαμετρήματος πολλές φορές είναι προσβλητικό να προσπαθούμε να τις ερμηνεύσουμε με τα δικά μας στάνταρ και να τις φέρουμε στα μέτρα μας.

    Τρελός δεν είναι, εξάλλου για αυτό την εξέδωσε μέσω Ίντερνετ.

    Αυτός ο κόσμος δεν νομίζω ότι θα έφτανε εδώ που είναι αν δεν υπήρχαν άνθρωποι όπως ο Perelman, ο Nash, o Wiles, ο Newton, o Fermat, και άλλοι δεκάδες που εμείς τους θεωρούμε ίσως "τρελούς" και παράφρονες, αλλά αυτοί ίσως είναι εκατό φορές πιο αυθεντικοί από "εμάς".

    Το επιχείρημα " ας έπαιρνε τα χρήματα και ας τα έδινε σε φιλανθρωπίες" είναι αστείο, διότι ούτε το πρόβλημα της ανθρώπινης φτώχειας θα έλυνε έτσι, ίσα ίσα θα έπεφτε στην παγίδα του συστήματος που ο ίδιος έχει αρνηθεί(και χίλιες φορές μπράβο του γιατί παρόλο που το αρνήθηκε, ωστόσο παρέμεινε τόσο δημιουργικός και απέδειξε ίσως το κορυφαίο πρόβλημα Μαθηματικής Τοπολογίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φονιάδες των λαών αμερικάνοι ....αλλά βλέπω τους Πειραιώτες να την πληρώνουν αυτή τη νίκη
    Συγνώμη για το όφ τόπικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα. Όπως είπε πριν και ο Αντυ, η ευφυία με την παράνοια είναι πολύ κοντά - έβγαλα το γλαφυρό, πλην φορτισμένο αξιολογικά «απελπιστικά»...
    Όλοι, και όχι μόνον οι ιδιοφυίες, έχουν δικαίωμα στα πάντα: ενσυνείδητα, όμως, και με αποδοχή των ανάλογων τιμημάτων.
    (Υποθέτω πως το «Ευκλίδειες» είναι ορθογραφικό λάθος...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιατί οι πανηγυρισμοί για την νίκη στο μπάσκετ των «ξεφτιλισμένων κομπλεξικών Ευρωπαίων» (υπερατλαντική μπλογκοεπιρροή...) δεν γίνονται στην αμερικάνικη πρεσβεία; Θα είχε πιο γούστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν είναι αλήθεια ότι κέρδισε το 1.000.000, αν και φαίνεται ότι όντως θα αναγνωριστεί από το Clay η συνεισφορά του και θα το κερδίσει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για το χρηματικό βραβείο που ο Perelman δεν έχει ακόμα εκπληρώσει (π.χ., η απόδειξη θα πρέπει να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό και να περάσουν 2 χρόνια από την δημοσίευση. Ο Perelman έκανε τις δημοσιεύσεις στο arxiv).

    Κάλυψη από BBC (όπου αναφέρεται ότι άλλον θα αρνηθεί το 1000000 αν του προσφερθεί)

    Άρθρο στο NewYorker,όπου αναφέρονται και οι λόγοι της άρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ψυχραιμία ...πατριώτες!!!!

    Η ομάδα που κερδίσαμε είναι η dream-team? Ή άλλη?

    Ειλικρινά δεν ξέρω και ρωτάω. Κάτι μου λέει ότι είναι άλλη...

    -------------------------

    όσο για τον Περελμαν, προς τι η απορία? Αν δεν έχεις χρήση για τα λεφτά, τι να τα κάνεις?

    Υπεροψία? Βεβαίως!!! Καθένας δικαιούται να είναι υπερόπτης. Αρκεί να αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα και στον άλλον (ίσως σε άλλο πεδίο).
    να ακούν μερικοί-μερικοί...

    Και βέβαια, αν πιστεύει ότι είναι καλύτερος από εκείνον στο χ, να μην γίνεται υποτιμητικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. mariosp said...
    Γιατί οι πανηγυρισμοί για την νίκη στο μπάσκετ των «ξεφτιλισμένων κομπλεξικών Ευρωπαίων» (υπερατλαντική μπλογκοεπιρροή...) δεν γίνονται στην αμερικάνικη πρεσβεία; Θα είχε πιο γούστο... "


    Αυτή τη στιγμή γίνεται πορεία στην περσβεία των ΗΠΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Προς θεού - το post δεν είχε πρόθεση να μειώσει τον Perelman - αντίθετα, ήθελε να προβάλει την αντισυμβατική συμπεριφορά του - ερεθίζοντας τον διάλογο με μερικά ερωτήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΟΚ! Είανι προφανώς ιδιοφυϊα στα μαθηματικά και αυτό είναι απο μόνο του σημαντικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τέλειος ή ότι είναι στα όρια με τον παραλογισμό επειδή δεν δέχθηκε το βραβείο. Αναρωτιέμαι αν τελικά μέσα απο τη φήμη ή την αναγνώριση θυσιάζει κάποιος την προσωπική του ηρεμία και ίσως αυτό να μην ήθελε να θυσιάσει ο Πέρελμαν. Θέλει, ίσως να μην αλλάξει τίποτα απο αυτή και γι' αυτό μπορεί να αρνήθηκε και το χρηματικό ποσό που, όπως και να το κάνουμε, θα του την άλλαζε...Ε! λοιπόν, είναι και κάποιοι δεν θέλουν να ταράξουν ο,τι και όπως το έχουν. Μονήρες αλλά σεβαστό! Ειδικά άμα κοιτάξουμε δίπλα μας και δούμε πόσοι που απέκτησαν λεφτά ή φήμη έχασαν τον μπούσουλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. - Έχει μια ιδιοφυΐα δικαίωμα στην υπεροψία;

    Δικαίωμα στην υπεροψία εχουμε όλοι ανεξαρτήτως ευφυίας όπως και στο μίσος και στην βλακεία και στην κακία και άλλα αρνητικά. Κρινόμαστε απο τους λόγους και τις πράξεις μας αλλα δεν νομίζω ότι πρέπει να τίθεται θέμα δικαιώματος.

    Και κάτι ενδεικτικό ποιότητας ατόμου. Πρίν λίγα λεπτά στο Μεγκα καποιος Μ.Σακελαροπουλος (δεν ξέρω αν είναι δημοσιογράφος) σ'ένα παράθυρο είπε ότι οι Ιάπωνες υποστήριζαν την Αμερικανική ομάδα παρ όλες τις ατομικές βόμβες και τις ταλαιπωρίες που έχουν υποστεί, για να επέμβει ο Φασούλας και να πεί οτι ας μην τα μπερδεύουμε κανένα απ τα παιδιά που έπαιζαν σήμερα δεν έριξε ατομική βόμβα ούτε διέταξε κανένα πόλεμο και το αμερικανικό μπάσκετ έχει φίλους σε πολλά μέρη όχι μόνο στην Ιαπωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τον θαυμάζω διότι αντιστέκεται στο star system που υποψιάζομαι ότι υπάρχει και στον επιστημονικό κόσμο. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει για ποιο κρυφό λόγο (αν υπάρχει κάποιος τέτοιος) το έκανε. Ο άνθρωπος ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΑΒΕ 1 ΕΚ. ΔΟΛΛΑΡΙΑ. Και σε τελευταία ανάλυση, ολοι κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από αυτό που σκέφτονται. Όταν ζούμε στην χώρα της υποκρίσιας, τον ανθρώπων με αριστερό μυαλό και με δεξιά τσέπη, των "εναλλακτικών" και "ιδεαλιστών" που με την πρώτη ευκαιρία αλλάζουν στρατόπεδο και γίνονται στυγνοί καπιταλιστές πρέπει να μας συγκινούν τέτοια παραδείγματα ανθρώπων με ακέραιο χαρακτήρα, με ιδανικά και αξίες τις οποίες προστατεύουν πραγματικά με τις πράξεις τους.

    Ένα μεγάλο μπράβο στην Εθνική μας, που χωρίς υποδομές και με ένα πρωτάθλημα ανοργάνωτο, βρώμικο και παραμελημένο κατάφερε νίκη στο καλύτερο παιδί της πιο οργανωμένης αθλητικής βιομηχανίας του κόσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο Hamilton που αναφέρει ο "υποκείμενο δικαίου" ίσως άξιζε περισσότερο την τιμή αλλά είναι πολύ πάνω από 40 οπότε δεν μπορούσε να το πάρει.
    Το χρηματικό βραβείο για το Fields είναι 10-15 χιλιάδες δολλάρια νομίζω. Το 1000000$είναι η αμοιβή από το ινστιτούτο Clay αλλά εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το λινκ που έδωσε η τελεία για τον New Yorker αξίζει να το διαβάσετε προσεκτικά, είχε δημοσιευθεί πριν από μήνες και είναι αποκαλυπτικό. O Perelman δεν είναι ένας ημιπαράφρονας, υπερόπτης όπως με την πρώτη ματιά φαίνεται. Τον ενοχλούσε που οι μαθηματικοί δεν δίνουν συχνά credit εκεί που πρέπει και άλλα προβλήματα ηθικής φύσεως στη μαθηματική κοινότητα. Επειδή είναι outsider δεν χρειάζεται να υψώσει τη φωνή του. Αν αποδεχόταν το βραβείο αυτό δε θα ήταν πλέον δυνατόν. Θα γινόταν ένας από τους high priests και αναγκαστικά θα έπρεπε να συγκρουστεί με τους υπόλοιπους. Επέλεξε λοιπόν το δρόμο της μη σύγκρουσης για αυτό και αρνήθηκε το βραβείο. Είναι μάλλον ένας άνθρωπος αρχών παρά οτιδήποτε άλλο.

    ...The prospect of being awarded a Fields Medal had forced him to make a complete break with his profession. “As long as I was not conspicuous, I had a choice,” Perelman explained. “Either to make some ugly thing”—a fuss about the math community’s lack of integrity—“or, if I didn’t do this kind of thing, to be treated as a pet. Now, when I become a very conspicuous person, I cannot stay a pet and say nothing. That is why I had to quit.”

    ...“It is not people who break ethical standards who are regarded as aliens,” he said. “It is people like me who are isolated.”

    ... Of course, there are many mathematicians who are more or less honest. But almost all of them are conformists. They are more or less honest, but they tolerate those who are not honest.”

    ... “My reasoning was: if I made an error and someone used my work to construct a correct proof I would be pleased,” he said. “I never set out to be the sole solver of the Poincaré.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καταρχάς πιστεύω ότι αφ'ενός μεν τον ενδιέφερε να λύσει μιά από τις μεγαλύτερες μαθηματικές προκλήσεις του 20ου αιώνα αλλά αφ'ετέρου τον ενδιέφερε αυτό να γίνει και γνωστό.Γι'αυτό και το δημοσίευσε στο διαδίκτυο αλλιώς θα το κράταγε στα χαρτιά του.Το έπαθλο δεν τον ενδιέφερε γιατί δεν ήταν δική του απόφαση.Λειτούργησε δηλαδή εγωκεντρικά μεν αλλά κάνοντας γνωστό σε όλους τον εγωκεντρισμό του.Όλα αυτά όμως δε μειώνουν στο ελάχιστο την ίδια την απόδειξη της υπόθεσης.

    ΥΓ.
    Έχω την εντύπωση ότι σήμερα γιορτάζουν οι Αφροδίτες.Χρόνια πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Heinz said...
    "Υπεροψία? Βεβαίως!!! Καθένας δικαιούται να είναι υπερόπτης. Αρκεί να αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα και στον άλλον (ίσως σε άλλο πεδίο).
    να ακούν μερικοί-μερικοί...
    Και βέβαια, αν πιστεύει ότι είναι καλύτερος από εκείνον στο χ, να μην γίνεται υποτιμητικός".



    Μα μέσα στην έννοια της υπεροψίας βρίσκεται η υποτίμηση των άλλων.

    Όταν λεει ότι οι ειδικοί κριτές δεν είναι σε θέση να τον κρίνουν - δεν τους υποτιμά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πηγαίνοντας στο νοσοκομείο(έκοψα το δάχτυλο μου,πήρε 3 ράμματα )έπεσα πάνω σε μια αυτοκινητοπομπή με αυτούς που νίκησαν.Το δάχτυλο ψηλά να δείχνει τον ουρανό και να έχω μπροστά μου τους "κερδίζοντες".
    Καλά, εντάξει, ας πούμε "κερδίσαμε", αλλά τα αυτοκίνητα που σφυρίζουν είναι ενοχλητικά.Tι θέλουν να δείξουν και γιατί? Πρέπει όλοι εμείς οι άσχετοι να τα ανεχόμαστε?Αν κάποιος έβγαινε στους δρόμους και φώναζε,σφύριζε γιατί η εθνική μας η όποιος άλλος κέρδισε(κερδίσαμε μάλλον ε?)στην ελληνορωμαϊκή ας πούμε,θα τον πέρναγαν για τρελό και πολύ σωστά.
    Αλλά αν σφυρίζουν χιλιάδες δικαιολογείται:είναι από τη χαρά τους που "κερδίσαμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. EQ... ραδικιού!

    (ευχαριστούμε Stavros P (isisdoros), να μας ζήσει η Οσία! Πού το ήξερες βρε θηρίο?)

    ΥΓ- λες τελικά να μην έχει ταμπελάκι με τιμή κάποιος? Ούτε αν δεν είναι προς πώλησιν?

    Επανέρχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τώρα πορεία στην Πρεσβεία. . . δεν είναι τραβηγμένο? Κάναμε πορεία στην Πορτογαλέζικη πρεσβεία πριν 2 χρόνια? Πάμε να πανηγυρίσουμε μπροστά στους ηττημένους? Κρίμα. Βέβαια 300-400 άτομα είναι αλλά αρκετά να αμαυρώσουν την εικόνα. Συγνώμη για το εκτός θέματος σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Επειδή δεν μ' αρέσει να μην κρατάω τις υποσχέσεις μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ενδεχομένως ό,τι και να έκανε σχετικά με το βραβείο να δημιουργούσε συζήτηση.
    Οι χαρακτηρισμοί μονήρης, παράξενος κλπ, που γράφηκαν στον τύπο νομίζω ότι απλώς δείχνουν κάποιες κλασσικές κοινοτοπίες:ο διάσημος επιστήμονας, ο οποίος, όμως, έχει προβληματική προσωπικότητα, σχέσεις κλπ. Η κατάρα της μοίρας, στο δώρο για να μην διαπράξει ύβρη.
    Τέτοια αίσθηση αφήνουν έργα, όπως το ένας υπέροχος άνθρωπος (για τον Τζων Νας) ή το Proof.
    Εάν θυμάμαι καλά η ιστοσελίδα Θαλής και Φίλοι (ή δηλώσεις της που μεταφέρθηκαν στον τύπο) έλεγε ότι είναι λάθος αυτή η αντιμετώπιση. Δεν θα έπρεπε να ταυτίζουμε την μεγαλοφυία με την "τρέλλα", αλλά να σκεφτόμαστε, τί θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει, εάν δεν προέκυπταν αυτές οι διαταραχές
    ΥΓ: δεν είναι όλοι οι επιστήμονες "τρελλοί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Προφανώς και όλοι δικαιούνται να είναι υπερόπτες αλλά όποιος το κάνει είναι καραγκιόζης! Προτιμάω χίλιες φορές την ταπεινότητα των Προτεσταντών (τουλάχιστον στην Ευρώπη): be f… humble. Άλλωστε αν κάποιος είναι πράγματι “κάτι” δεν χρειάζεται την αλαζονεία.

    Για το γυρίσω στο παράλληλο θέμα του post το basket ο Σκουντής και ο άλλος είναι τόσο υπερόπτες που με κάνουν να αντιπαθώ την εθνική Ελλάδος. Σημειώνω πως δεν ανήκω στην σχολή “υποστηρίζω πάντα Ελληνικές ομάδες” είτε είναι εθνικές ή όχι.

    @ΝΔ
    Η πορεία στην πρεσβεία ήταν σχεδιασμένη από πριν και δεν σχετίζεται με το basket.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Mα καποιος να μου εξηγησει τι ειναι αυτο που λεμε ιδιοφυια.....

    Συμφωνω με τον Αndy για τον συγκεκριμενο μαθηματικο....

    Λοιπον θετω ένα ερωτημα....ιδιοφυια ειναι κάποιος που επικεντρωνει ολη του τη ζωη σε εναν τομεα και τελικα πάει εκει παρα πολυ μπροστα ( δηλαδη ακραιος πρωταθλητισμος ) ?

    Μα τι σημαινει ιδιοφυια?

    Εχω ενα φιλο.....καλο μυαλο αλλα δεν πεταει και σπιθες.....ο ανθρωπος είναι φοιτητης και τα ξερει πολυ καλυτερα απο φτασμενο γιατρο,διαβαζει ολη μερα επι τοσα χρονια,και οταν λέω ολη μερα εννοω ολη μερα....ηδη εδωσε εξετασεις και τον ζηταν στην Αμερικη.Οταν τον βλεπω στενοχωριεμαι για αυτα που περναει ( προβληματα συμπεριφορας,απεχει απο την ζωη ) ...


    Αλλα!!! πολυ σημαντικο....να μην το ξεχναμε!!! ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ...

    Ξερετε ποσοι ανθρωποι πιεστηκαν ειτε απο το περιβαλλον τους ειτε απο δικα τους ψυχολογικα προβληματα και αφιερωσαν τη ζωη τους σε έναν μονο τομεα?πετυχαν...και φυσικα δοξαστηκαν απο τους συνανθρωπους τους σαν ιδιοφυιες.....

    Κατα τη γνωμη μου ένα κανονικο μυαλο αν επικεντρωθει απολυτα κάπου θα πάει πολυ ψηλα ( και οι υπολοιποι θα τον ονομαζουν ιδιοφυια ) ...

    Αλλα ειναι αυτο το ζητημα.......?

    Η διαισθηση μου μου λεει πως στη ζωη μετρα η ισορροπια...ένας άνθρωπος μπορει να πετυχει επαγγελματικα αλλα ταυτοχρονα μπορει να ερωτευθει,να γραψει ποιηματα,να ειναι κοινωνικος,να βλεπει μπασκετ ( καλη ωρα ) ....να ζει!!

    Καταληγω λεγοντας πως περα απο τους ανθρωπους που προανεφερα ( με ψυχολογικα προβληματα και αναπηριες που βρισκουν καταφυγιο σε ένα τομεα της ζωης ) υπάρχουν και οι πραγματικες ιδιοφυιες,άνθρωποι πραγματικα με νοητικα χαρισματα....

    Και οι δυο κατηγοριες καταληγουν δυστυχως δυστυχισμενες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Δεν υπάρχουν δύσκολα μαθηματικά προβλήματα και δεν υπάρχουν μαθηματικά προβλήματα. Θα τα σφάξω σαν κουνέλι και θα βγω να παίξω μπάλα, είπε. Και τα μυαλά στα κάγκελα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Νομίζω , αν θέλουμε να είμασε συνεπείς με όσα γράφαμε για τον Γκρας, πρέπει να δεχτούμε ότι είναι τέτοιο το επίτευγμα του Πέρελμαν που τίθεται υπεράνω κριτικής για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του.
    Με άλλα λόγια, είναι τέτοιος ο θαυμασμός μου για τον Πέρελμαν, ο οποίος πιθανόν με τη λύση του να ανοίγει και νέους δρόμους στην αθρώπινη σκέψη, που λίγο με απασχολεί να τον κακοχαρακτηρίσω ως υπερόπτη!
    Ούτως ή άλλως, συμφωνώ με όσα έγραψαν για το θέμα ο andy dufresne, ο adhoul και ο tsitso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Οι ιδιοφυϊες/εξαιρετικά ταλέντα είναι από τη φύση τους διαφορετικοί από όλους εμάς, τους 'κανονικούς' ανθρώπους.

    Λειτουργούν λοιπόν με τους δικούς τους νόμους και κώδικες. Εκτιμώ ότι η φύση της επιστήμης, βοηθά στην απομόνωση του ατόμου από το κοινωνικό σύνολο και τις κοινωνικά αποδεκτές επιλογές του.

    Σχετικά αναμενόμενο λοιπόν ένα τέτοιο άτομο, να είναι εκκεντρικό, απομονωμένο και να ζει μόνο για να λύνει πολύπλοκα προβλήματα...

    Ειλικρινά πιστεύω ότι ο κόσμος του δεν απαρτίζεται από ανθρώπους, πιστεύω ότι ζει μόνο με αριθμούς και ότι αυτή είναι η 'εικονική πραγματικότητα' που έχει δημιουργήσει γύρω του και πολύ πιθανό και μέσα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ million dollar baby said:

    1) ΚΑΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ. ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΥΚΛΟς ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΤΕ ΤΩΡΑ!!!

    2) ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΟ ΤΣΑΚΩΣΑ ΤΟ 1 million $ ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΕΠΑΘΑ. ΜΟΥ ΤΗΝ ΦΟΡΕΣΕ ΕΝΑΣ fiction ΓΕΛΑΔΑΡΗΣ!!!

    3) ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΝ ΚΑΙ ΤΗς ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ level: osia ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΘΕΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ BIG BANG TΗΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Συγγνώμη αλλά οι Θεές δεν γιορτάζουν σε ονόματα ...οσίων (πιφ τσοκαρία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ως μη μαθηματικός, αλλά -παλαιότερα- σκακιστής, βρίσκω εύστοχη την αναφορά του «πάντα σκεπτικιστής» στον Μπόμπυ Φίσερ. Το γνωστό βιβλίο του Δοξιάδη με γοήτευσε μεν, δεν με έκανε όμως ικανό να «κατανοήσω» τις «θείες εικασίες». Έκλεψα μόνον κάποιες διανοητικές ηδονές άλλων, κοινωνώντας ηδονοβλεπτικά του μυστηρίου. Ενώ η προσωπικότητα του Μπόμπυ Φίσερ με βοηθά να προσεγγίσω την ψυχοσύνθεση του εν λόγω Ρασπούτιν-μαθηματικού: Φαίνεται να ίπταται στον (έτσι δεν τον λένε οι μαθηματικοί; θυμάμαι καλά;) Χώρο Χίλμαν, που ποτέ δεν μπόρεσα, επίσης, να καταλάβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Nikos Dimou said...

    "Όταν λεει ότι οι ειδικοί κριτές δεν είναι σε θέση να τον κρίνουν - δεν τους υποτιμά; "

    Πιθανόν. Μπς όμως και λέει και κάποια αλήθεια?
    Γιατί, έχω διαβάσει κάτι papers, μα κάτι papers, κι από πολύ σοβαρά journals....
    Δηλαδή μιλάω για ακραίες περιπτώσεις βλακειών που αποκαλύπτουν θηριώδη αμάθεια, π.χ. "ο Prigogine που διατύπωσε την θεωρία της αυτοποίησης" - καμμία σχέση... κι άλλα τέτοια...

    Κι έπειτα, υπάρχει και το εξής:
    Το internet τρώει τη δουλειά πολλών αργόσχολων (κριτών, κριτικών, επικριτών). Ε, περαστικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ million dollar baby said:

    Nikos Dimou said...
    Συγγνώμη αλλά οι Θεές δεν γιορτάζουν σε ονόματα ...οσίων (πιφ τσοκαρία...)



    ΟΚ. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. ΟΙ ΘΕΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΘΥΣΙΕς!!!

    Ας ΤΗΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΝΑ ΤΣΟΚΑΡΟ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟ ΣΕ Kenzo air ( ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ version και ειναι σουπερ καλοκαιρινό-ανάλαφρο και αισθησιακό ).

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ΝΔ,

    «Συγγνώμη αλλά οι Θεές δεν γιορτάζουν σε ονόματα ...οσίων (πιφ τσοκαρία...)»

    Ναι, αλλά είναι (χεχεχεεεε) μία ακόμη ευκαιρία να το βγάλεις ξυνό στο έτερον ήμισυ – είπαμε, δύο εορτές, δύο γενέθλια (επίσημα, πραγματικά), Χριστούγεννα-Πάσχα-Αγ. Βαλεντίνου, γιορτή γυναίκας, μητέρας (επί δύο), επέτειος γνωριμίας, αρραβώνα, γάμου, ξέρεις τώρα, έχω λαμβάνειν γάτε... Κι ανθυπο-οσιομάρτυρα Β’ θα γιόρταζα!

    Οι... Θεά που κρύβει μια γυναίκα έχει έξοδα παράστασης Nίκο μου! (Ξέρεις πόσο πήγε το πεντόκιλο αφρού για τις πλεξούδες?)

    ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!

    Ελα και γράφω καζαμία...

    (ihafia, 1.000 thnx!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Κατά ένα περίεργο τρόπο (ενδεχομένως και όχι)όλοι όσοι ασχολούνται με τα υψηλά μαθηματικά, έχουν πάνω τους μια δόση τρέλας, μουρλας, παραξενιάς, ιδιοτροπίας, σχιζοφρένιας ή έχουν κάτι το ιδιαίτερο τέλος πάντων.

    Υπενθυμίζω τρεις ταινίες με πρωταγωνιστές μαθηματικούς, όπου όλοι ήταν τζαζεμένοι: π, a beautiful mind και proof.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Πάντως απο τη συζήτηση φαίνεται ότι τελικά προκλήθηκε και η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ή μήπως το blog σας, κε Δήμου εκφράζει λαϊκό συναίσθημα και αποτυπώνει στάσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Είναι άνθρωπος, ρε γαμώτο, ο Πέρελμαν με προβλήματα, ανάγκες, αισθήματα, αισθήσεις, ψυχούλα, μυαλό, νεύρα, βίδες που λασκάρουν ή παρασφίγγουν, κύτταρα που γερνάνε, κύτταρα που θα πεθάνουν και αν κατάλαβε εγκαίρως ότι δεν θα μείνει απ' αυτόν ούτε η βιολογική του σκόνη στο τέλος, δεν έχει παρά να σνομπάρει την ίδια την ανθρώπινη φύση του. Αν τον είχα απέναντί μου σε ένα τραπέζι για μισή ωρίτσα με ένα ποτηράκι κρασί, θα σας τα εξηγούσα όλα, αλλά τώρα αδυνατώ, μόνο τον συμπονώ και τον νιώθω, δεν τον καταλαβαίνω και ούτε θέλω, τον νιώθω ως συνάνθρωπό μου, ιδιοφυή ή εντελώς βλάκα...και μου φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. -> Lefteris kritikakis :)

    Γι'αυτό και η λέξη 'σχετικά' στην αρχή!

    Και εγώ συμφωνώ ότι άνθρωποι με ιδιαίτερα ταλέντα είναι κοινωνικά και έχουν ανάγκη την ανθρώπινη επαφή... αλλά δεν μιλάμε για αυτή την περίπτωση τώρα.

    Γιατί έγραψα ορμώμενη για το συγκεκριμένο άτομο και τις τάσεις που πιθανόν υπάρχουν μέσα του. Έτσι και αλλιώς, κανείς μας δεν είναι στο μυαλό του. Απλά υποθέσεις κάνουμε και αναπτύσουμε θεωρίες με τις δικές μας εμπειρίες, γνώσεις, πεποιθήσεις.

    Κομμάτια της αλήθειας λοιπόν... 'διαβάζοντας' τα πραγματικά στοιχεία που μας δίνονται και τα φιλτράρουμε μέσα από τη δική μας ματιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. O Αποστολος Δοξιάδης έχει γράψει ενα θεατρικό έργο για τις τελευταίες μέρες του Kurt Goedel: "Seventeenth Night". Μπορείτε να διαβάσετε γι αυτό ΕΔΩ και να το κατεβάσετε ολόκληρο από το διαδίκτυο.

    Ο μεγαλύτερος μαθηματικός του αιώνα και εφάμιλλος του Αριστοτέλη στην Λογική, τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του ήταν εντελώς παρανοϊκός. Πίστευε πως όλοι προσπαθούν να τον δηλητηριάσουν με αέρια ή φάρμακα. Πέθανε από ασιτία γιατί φοβόταν να φάει - ζύγιζε 29 κιλά!

    Από την Wiki για τον Goedel:
    Gödel was shy, withdrawn and eccentric. He would wear warm, winter clothing in the middle of summer. In the middle of winter, he would leave all of the windows open in his home because he believed that conspirators were trying to assassinate him with poison gas. He was a somewhat sickly man and was prescribed specific diets and medical regimens by doctors, but Gödel often ignored their advice, or even would do the opposite of what his prescription indicated. This caused him to suffer further illness. In the 1940s he suffered from a bleeding ulcer, but his distrust of doctors led him to delay treatment; he risked death and was saved only by emergency blood transfusion.

    Amongst his delusions was the belief that unknown villains were trying to kill him by poisoning his food. For this reason, Gödel would only eat his wife's cooking, refusing to even eat his own cooking for fear of being poisoned.

    Late in 1977, his wife Adele became incapacitated due to illness and so could no longer cook for Gödel. Due to his paranoia, he refused to eat any food at all and thus died of "malnutrition and inanition caused by personality disturbance" in Princeton Hospital on January 14, 1978. He weighed 65 pounds.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Να εξηγήσω λοιπόν αυτά που έγραψα προηγουμένως.

    Ξεκινώντας από τις δύο κοινωνικά σχετιζόμενες συναισθηματικές δεξιότητες στον κατά Goleman ορισμό της συν. νοημοσύνης,

    * The capacity to read, be sensitive to, and influence other people's emotions.

    * The ability to enter and sustain satisfactory interpersonal relationships.

    αυτό που διακρίνω είναι η ασάφεια του βαθμού εξέλιξής τους στη συγκεκριμένη μαθηματική διάνοια. Από όσα έχω διαβάσει, οι σχέσεις του Perelman με την σχετική του επιστημονική κοινότητα –στενή & ευρύτερη- δεν είναι οι καλύτερες, να το πω σεμνά. Το εάν αυτή η μη-συνάφεια οφείλεται στο ότι δεν δείχνει διάθεση για στενότερες επαφές κι ενδιαφέρον να είναι δημοφιλής, ή στο ότι η συμπεριφορά των άλλων απέναντί του τον έχει κάνει να απέχει, δεν διευκρινίζεται πουθενά. Είναι πιο εύκολο πάντως να κατηγορείται ο Perelman ως μεμονωμένο άτομο, από μια πλειάδα «συναδέλφων».

    Στο κατά Bradberry and Greaves τώρα E.I. appraisal, και συγκεκριμένα στα τελευταία δύο σκέλη, την ως προς εαυτόν & κοινωνική δεξιότητα (δλδ επίγνωση/ συναίσθηση & διαχείρηση εαυτού & σχέσεων),

    * Personal competence, including:
    Self-Awareness(Recognizing and understanding your emotions in the moment + your tendencies across time & situation)& Self-Management (Using awareness of emotions to manage response to different situations & people).
    * Social competence, including:
    Social Awareness (Understanding the perspectives of other people -motivations, their emotions, the meaning of what they do/say) & Relationship Management (Using awareness of one's own emotions and the emotions of others to manage relationships to a successful outcome).

    φαίνεται να έχει πετύχει στο πρώτο, αλλά να μην μπορεί να διαχειριστεί το δεύτερο με επιτυχία. Αναπόφευκτο επακόλουθο την ηθελημένη (και δικαιολογημένη κατ’εμέ) αποχή του από το public eye.

    Στο θέμα της υπεροψίας, οι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται σε τέτοια διαμετρήματα δεν είναι εφικτό (χρονικά τουλάχιστον) να είναι ταυτόχρονα και party-animals. (ευχάριστοι ναι, αλλά με 24/7 κοινωνική ζωή μάλλον όχι). Ναι, καλή η ευφυία, αλλά εάν δεν «στρωθείς», και με απόλυτο προσωπικό κόστος απομόνωσης, έργο δεν παράγεται. Ειδικά σε αυτους τους τομείς, όπου συνήθως διακρίνονται μονάδες, κι όχι ομάδες. Το καψόνι δε που έκανε στον τρόπο δημοσίευσης της εργασίας του μπορεί και να είναι τρόπος κατοχύρωσής της δουλειάς του ή απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι πραγματικά το επίτευγμά του, οπότε δεν το βρίσκω απαραιτήτως κακό.

    Στο θέμα της προϊστορίας του, μπορεί η όλη του συμπεριφορά να είναι εκείνη του «αποτραβηγμένου» ανθρώπου από σύστημα, αλλά δεν κερδίζει τίποτε χρησιμοποιώντας την ως διαφημιστικό τρυκ. Επίσης λογικό, αναμενόμενο, προβλέψιμο και έως και δικαιολογημένο το να μην θεωρεί κανέναν ικανό να κρίνει το έργο του – κι ακόμη να θεωρεί ότι παραλαμβάνοντας βραβείο θα γινόταν μέρος του συστήματος κριτών-κρινόμενων. Δεν δείχνει να προωθεί τον εαυτό του ως εμπορεύσιμο προϊόν με αυτήν την ελιτίστικη στάση ως unique selling proposition, στοχεύοντας στην καλύτερη εξαργύρωση της επιστημονικής του οντότητας. Είναι ηλίου φαεινότερον: τι ανώτερο από το την τόσο δύσκολη απόδειξη με δικό του (eternal) copyright?

    Πέραν όλων των άλλων, αυτή και μόνον η στάση έχει κι ένα δευτερογενές όφελος (το μόνο ίσως «χειριστικό μέρος» της υπόθεσης), το ότι βουλώνει ορισμένα στόματα, αφήνοντας αμιγώς την δουλειά του κι όχι καλές δημ. σχέσεις να μιλούν για τον ίδιον.. Ποιός δεν θα τον υπολογίζει τώρα, ξέροντας ότι δεν είναι εύκολο να τον αντιμετωπίσεις με τα μέτρα & σταθμά των υπολοίπων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Σε καθημερινό επίπεδο τώρα, δεν είναι εύκολο να ζει κανείς με μια ιδιοφυία. Το να μεγαλουργείς σε έναν τομέα που σου απομυζά τόση διανοητική ενασχόληση, δεν αφήνει περιθώρια για χρονοβόρες ομαλές σχέσεις (τι θα σου πει πχ η γυναίκα σου στη μέση ενός συλλογισμού, «δεν πέταξες τα σκουπίδια έξω & ξεμείναμε από γάλα»? Την πήρε και την σήκωσε!). Δεν είναι all-exclusive βέβαια, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένας μειλίχιος άνθρωπος, ντροπαλός, εσωστρεφής, που διαλέγει πάντα το flight over fight. Εχω όμως την εντύπωση πως αυτό ΔΕΝ συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Οπως και στην πλειονότητα των περιπτώσεων που ήταν... περιπτωσάρες διανοητικά. Και η επαπειλούμενη απόσυρσή του να μην είναι τίποτε άλλο από ένα σύμπτωμα burn-out, πριν ηρεμήσει κι επανακάμψει με κάτι ακόμη... Γιατί μυαλό που πιάνει στρατόσφαιρα, δεν νομίζω πως ησυχάζει, ακόμη κι αν δεν καταφέρει ποτέ να επισκιάσει τον πρώτο του θρίαμβο με κάτι μεγαλύτερο.

    Τωρα, το ηθικόν της υπόθεσης:

    Είναι πολυ ωραίο σε πρώτη ανάγνωση το ότι τους έφτυσε όλους κι αρνήθηκε το βραβείο. Δείχνει ακεραιότητα, προσήλωση στην σπουδή και την δουλειά κι όχι σε χρηματικά κίνητρα, και δίνει σαφές μήνυμα στην στενή επιστημονική κοινότητα μέσα στην οποία λειτούργησε ως τώρα – πέραν του «είστε κατώτεροί μου»: «οι μηχανισμοί σας «suck”. «Οντας απ’έξω, αμερόληπτος / αντικειμενικός, όχι περίοπτος / ευδιάκριτος, μπορώ να συνεχίσω να μιλώ με τη δουλειά μου κι όχι να κοιτάζω να κάνω P.R.»

    (Περιμένω βεβαίως να δω εάν θα απορρίψει με την ίδια βγδελυμία και τις ιδιωτικές προσφορές που θα αρχίσουν να συρρέουν -μάλλον ναι, αν είναι αληθινά όσα καταλάβαμε για το ακέραιο του χαρακτήρα του).

    ΟΜΩΣ κατά την ταπεινή μου γνώμη:

    Το πιο απλό, σνομπάροντας το βραβείο, ακυρώνεις δημοσίως ό,τι σημαίνουν κι αντιπροσωπεύουν αυτές οι επιτροπές και τα χρόνια εργασίας των ηθικότερων μελών τους σε όλα τα επίπεδα, μέχρι το κάθε μαθητούδι που βλέπει τα μαθηματικά με λατρεία. Απαξιώνοντας το βραβείο, μειώνεις και την σημασία του ως κίνητρο και για άλλους να προσπαθήσουν (χρειάζεται πολύς ευφυής κόσμος για να αναδειχτεί μία ιδιοφυία). Θα μπορούσε να θέσει ανοιχτά ορισμένα προβλήματα αυτών των επιτροπών και του επιπέδου των ανθρώπων που κρίνουν κάποιους τόσο άξιους, και να συμβάλλει στη θέσπιση κάποιων άλλων κανόνων του παιχνιδιού.

    Αλλά το κυριότερο: μπορεί να μην θεωρείς κανένα ικανό να κρίνει το έργο σου (δεκτόν, υπόκλιση), όμως έργο τέτοιας εμβέλειας, που θα τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία to do the right thing: την προσφορά του στην υπηρεσία του ανθρωπισμού.

    Ο Perelman είναι έτσι ή αλλιώς υπεράνω χρημάτων & κρίσεων. Εργάζεται για την επιστήμη του. Η βράβευση δεν σημαίνει κάτι ξεχωριστό. Οταν όμως η επιστήμη του μπορεί να βοηθήσει όχι μόνον την πρόοδο της θεωρητικής γνώσης, αλλά την πρόοδο κάποιων άρρωστων παιδιών π.χ. γιατί όχι? Πρόσβαση σε χρήματα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινοφελές έργο (ειδικά σε μία χώρα με τόσα προβλήματα) είναι τουλάχιστον άστοχο το να μην τα χρησιμοποιήσει. Δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου, αλλά σίγουρα θα προσφέρει κάποια ανακούφιση.

    Το να τα έδινε δε μέχρι τελευταίου νομίσματος δεν θα ζημίωνε στο ελάχιστο την άρνησή του να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, ούτε θα τον έκανε αυτομάτως μέρος του συστήματος. Θα μπορούσε να συνεχίσει να τους... γράφει, κι απλώς να κάνει πάλι τα όποια βραβεία φιλανθρωπικό έργο. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του ανθρώπινου πόνου.

    Το να είναι πραγματικά one in a million είναι θεάρεστο, σεβαστό, πάγκαλο, μπράβο του εις τη νιοστή! Ειναι καλό για τον εαυτό του, για τη μαμά του, για τον πλανήτη & την γνώση που άγγιξε ένα new frontier, αλλά η ανθρωπότητα χρειάζεται ανθρωπιά περισσότερο από θεωρήματα. Και το ακαδημαϊκό ηθος του να σνομπάρεις την κοινότητα (η οποία πιθανόν θα σου εχει βάλει τα χίλια-μύρια εμπόδια και θα σε έχει παροπλίσει), ωχριά μπροστά στο κοινωνικό ήθος (κι ας μην είσαι υπεύθυνος ή σχετικός) του να κάνεις... «γαργάρα» το όποιο χαρακτηριολογικό σου, ιδιοσυγκρασιακό σου αποτράβηγμα και να προσφέρεις χειροπιαστά.

    Να κάνει μια διαφορά το ότι έζησες, όχι μόνο στα μαθηματικά χρονικά, αλλά στα ανθρώπινα.


    Αυτά τα ολίγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Λευτέρη οι βουλευτές δεν διαβάζουν όλα τα νομοσχέδια - έχουν ειδικούς συνεργάτες για τον σκοπό αυτό. Ο Moore είναι λαϊκιστής του κερατά (άλλο αν κι εγώ απεχθάνομαι τον Μπους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. aphrodite said...

    "Σε καθημερινό επίπεδο τώρα, δεν είναι εύκολο να ζει κανείς με μια ιδιοφυία".

    Nα υποθέσουμε δηλαδή ότι έμεινες στο ράφι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. heinz said...
    aphrodite said...
    "Σε καθημερινό επίπεδο τώρα, δεν είναι εύκολο να ζει κανείς με μια ιδιοφυία".
    Nα υποθέσουμε δηλαδή ότι έμεινες στο ράφι;"

    Πω πω κομπλιμέντο! Έλα Θεά, φτιάχτηκες.

    (Οι δύο κόρες έγιναν με παρθενογένεση. Θεά είναι αυτή, μυρίζει κρίνο - κι έγινε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @ND, heinz

    κόφτε το δούλεμαααααα...

    (ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ πάντως!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κάθε περίπτωση είναι βέβαια διαφορετική. Για την υπεροψία, τη διαφορετικότητα και το να παίζεις το παιχνίδι με δικούς σου κανόνες, αντέγραψα μια συνέντευξη από έναν αθλητή που συμπαθώ πολύ. Το Νίκο Κακλαμανάκη. Από το ΒΗΜΑgazino, 13.8.06, σελ. 22-23

    - Με την πολιτική ασχολείσαι; Ή δηλώνεις αποστασιοποιημένος όπως οι περισσότεροι αθλητές;

    «Έχω κουραστεί με πράγματα που έχω δει στο παρελθόν. Όταν στα δεκαεννέα σου, για μια πολιτική συγκυρία, χάνεις μια Ολυμπιάδα. Όταν κάποιος έχει θείο στην κυβέρνηση και στην ομοσπονδία δικούς του ανθρώπους και ενώ δεν αξίζει να πάει στους Ολυμπιακούς πηγαίνει και σου στερεί το όνειρο – και μάλιστα όταν πηγαίνει εκεί παίζει στο καζίνο και δεν τον βρίσκουν πουθενά τρεις κούρσες – καταλαβαίνεις ότι αυτό σου κοστίζει. Δεν σου παίρνει απλώς το όνειρο, αλλά στο πετάει και στα σκουπίδια. Αυτό είναι πολύ μεγάλο κόστος για να γυρίσω εγώ πίσω και να κάνω χειραψίες με πολιτικούς και φωτογραφίες... Είναι λογικό για έναν άνθρωπο όταν ζει αυτό το πράγμα να αποστασιοποιείται και να σιχαίνεται την πολιτική. Εξάλλου δεν βρήκα παρά ελάχιστους που να μιλούν απλή ανθρώπινη γλώσσα. Να μην υπάρχει εμπόριο υποσχέσεων. Ουσιαστικά παίρνουν την ελπίδα τη δική μου και την εμπορεύονται. Θα σου δώσω, θα μου δώσεις, μια σχέση ανταλλάξιμη. Δηλαδή, εσύ Νικόλα θα είσαι καλός μαζί μου, θα λες τα καλύτερα, θα φέρνεις και ένα μετάλλιο να φωτογραφηθούμε και εγώ θα σου δίνω τους προϋπολογισμούς. Αν ο Νικόλας δεν έχει τη διάθεση να παίξει το παιχνίδι της εξουσίας και θέλει να μείνει στη θάλασσα, δεν θα φωτογραφηθεί μαζί μου. Και αν ο Νικόλας δεν θέλει να παίξει αυτό το παιχνίδι, δεν έχει ούτε προϋπολογισμό, ούτε στήριξη ούτε τίποτα. Και μετά πού καταλήγουμε; Ο Νικόλας είναι παράξενος. Είναι παράξενος επειδή λέει την αλήθεια. Χαίρομαι λοιπόν πάρα πολύ που είμαι παράξενος και διαφορετικός.»

    [...]
    - Έμαθες ιστιοπλοΐα στη Βουλιαγμένη;
    «Έμαθα από τον πατέρα μου, στη Γαλάζια Ακτή, πριν από το Λαγονήσι. Και στη Βουλιαγμένη. Στην πρώην σχολή Λιπιτεράκου, εκεί που προσπαθώ εδώ και οκτώ χρόνια να κάνω μια σχολή, για την οποία μόνο αντιδράσεις έχω συναντήσει και προβλήματα. Κλείνουν πόρτες. Για έναν χώρο που είναι αποθήκη. Τον έχει πάρει κάποιος επιχειρηματίας που έχει καφετέρια, και δεν τον αξιοποιεί, τον αφήνει έτσι... Και του το επιτρέπει αυτό η Ελλάδα. Αναρωτιέμαι αν είναι αυτό εθνικό συμφέρον, διότι αυτό επικαλέσθηκαν, ‘εθνικό συμφέρον’ για να μη μου δείξουν τη σύμβαση. Δεν ξέρω, κάποιος κρύβεται πίσω από αυτό.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Δίκιο έχει ο Perelman. Μόλις το διαπίστωσα κι εγώ.

    Μου ζήτησαν από την Ελευθεροτυπία ένα κείμενο για το αφιέρωμά τους στο Διαδικτυο. Πήραν μετά τον τίτλο του δικού μου κειμένου και τον έβαλαν ως γενικό τίτλο στο αφιέρωμα - ενώ στο δικό μου κείμενο έβαλαν μία βλακεία δικής τους επινόησης.

    Δίκιο έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @ million dollar baby said:

    ''Nikos Dimou said...
    (Οι δύο κόρες έγιναν με παρθενογένεση. Θεά είναι αυτή, μυρίζει κρίνο - κι έγινε).

    Παρ Σεπ 01, 07:54:17 μμ ''

    ΠΑΛΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΗΜΕΡΑ!!! Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΒΙΒΑΣΕ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΣΕ ΘΕΑ!!!!

    :))))ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ:)))

    ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ:

    ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ; ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ. ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΒΡΙΣΕΚΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΩΙ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟΜΕΡΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ.

    ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΡΩΣΙΔΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΑΕΙ ΠΟΛΛΑ!!!


    ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ:

    ΟΙ ΓΕΝΙΕς ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 40 ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕς ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.

    ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ. ΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΕΛΛΟ ΤΟΥ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΝΔΑΛΜΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.

    Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ!!!!

    ΥΓ:

    ΚΕ ΔΗΜΟΥ

    ΑΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ;

    ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ / ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Nikos Dimou said...

    Δίκιο έχει ο Perelman. Μόλις το διαπίστωσα κι εγώ.





    Αργήσατε, και με παραξενέψατε με την πρότερη στάση σας πάνω στο θέμα του, αλλά τελικά,

    πάλι σοφία είπατε.

    εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. ihadafarm etc. said
    ΚΕ ΔΗΜΟΥ
    ΑΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ;

    Mα το έχω ήδη κάνει. Δεν ξέρω βέβαια αν ήταν σπουδαία αλλά πολλά κείμενά μου ανέβηκαν στο Internet πολύ πριν βγούν σε βιβλία.

    Kahri - αμοιβή; Ποια αμοιβή; Τα αφιερώματα γίνονται στο τζάμπα.
    Όσο για το άλλο που προτείνετε
    "μην ξαναγράψετε σε κανένα έντυπο και πηγαίνετε να απομονωθείτε στα δάση" κ αυτό το έχω κάνει. (Έχει δάσος στα Κιούρκα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Γιατί δε δέχτηκε το βραβείο?
    Μόνο εκείνος μπορεί να μας πει.

    Ίσως διαισθάνεται κάποιο λάθος ή κάποιο κενό στην απόδειξή του αλλά δεν μπορεί να το εντοπίσει.

    Ίσως πάλι όλα αυτά να του φαίνονται πολύ μακρυνά και ασήμαντα. Παλιά πολιτεύματα που είπε και ο Ζορμπάς. Ποιός νοιάζεται για ta politics της academia όταν έχει να λύσει ουσιαστικά επιστημονικά ερωτήματα?
    Αυτοί που έχουν το μικρόβιο της ερευνας μέσα τους δε νοιάζονται για τα λεφτά. Σε ακραίες περιπτώσεις δε νοιάζονται ούτε για τους ανθρώπους. Νοιάζονται μόνο για το ερώτημα που τους βασανίζει. Ίσως και για τη δόξα.

    Αν όντως δε δημοσίευσε τα αποτελέσματα του στα περιοδικά με κριτές, αλλά τα ανέβασε στο δίκτυο, είναι πολύ θαρραλέος και μπράβο του. Αυτή η peer reviewed διαδικασία έχει γεννήσει ένα έκτρωμα. Αν δεν έχεις τον καταλληλο γνωστό στο καταλληλο περιοδικό, αν δεν κάνεις τις πρέπουσες δημόσιες σχέσεις, αν δεν είσαι αρεστός είναι πολύ πιθανό μή δεις ποτέ τη δουλειά σου δημοσιευμένη εκεί που της αξίζει. Αντί να κάνεις επιστήμη καταλήγεις να αφιερώνεις το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου σου σε public relations και networking.
    Η εναλλακτική του peer review είναι να είναι διαθεσιμα όλα σου τα data στο δίκτυο. Oχι μόνο τα επεξεργασμένα, αλλά και τα raw data. Ποιός τολμάει να το κάνει?
    Και το paper να είναι σε μια συνεχή διαδικασία reviewing, on line, από τους αναγνώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ο yannish θίγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Την άρνηση "της πολιτείας" στον Νίκο Κακλαμανάκη να ιδρύσει τη σχολή του και να μας σώσει. Απουσιάζουν οι ολυμπιονίκες ιστιοπλόοι από την ελληνική πολιτική και δεν υπάρχει σχετική μέριμνα. Και είναι πολιτειακό το ζήτημα, αφού σε δευτερόλεπτα θα είχε δωθεί ο χώρος και η σχετική επιδότηση αν μας κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος. Τζάμπο, τα παιχνίδια είμαστε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. million dollar baby said:


    @Nikos Dimou said
    ...πηγαίνετε να απομονωθείτε στα δάση" κ αυτό το έχω κάνει. (Έχει δάσος στα Κιούρκα).


    ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ... ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ!!!!

    :)))

    ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΑΝ ΑΥΤΕς ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΥΘΕΜΕΛΑ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΗΘΙΚΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗς ΘΕΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑς ΜΑς.

    ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΛΕΝΕ: '' ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ. ΠΟΥΛΙΟΥΜΑΣΤΕ / ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΑΚΡΙΒΩς.''

    Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Η social hooker ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΠΑΝΤΑ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΘΑΥΜΑΖΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. ΝΔ said "Ο Moore είναι λαϊκιστής του κερατά (άλλο αν κι εγώ απεχθάνομαι τον Μπους). "

    Lefteris said “η Ακαδημαϊκή Κοινότητα εδώ στις ΗΠΑ τον έχει για σοβαρό!”

    Τελικά, αρκετά συχνά, οι Αμερικανοί ‘προοδευτικοί’ καθηγητές έχουν σαν κοινό στοιχείο και απόδειξη του προοδευτισμού τους, την κριτική προς τις ΗΠΑ. Συχνά, ρηχή. Ο Moore λέει πως κάνει τις ταινίες του για να δείξει την ‘αληθινή πλευρά’ – αλλά βιάζει κάθε έννοια και στάνταρ αντικειμενικότητας.

    Στην «σχεδόν καλή ταινία» το Bowling for Columbine, ποιός πράγματι πίστεψε εκείνη την ροζ εικόνα του Καναδά με τα ξεκλείδωτα σπίτια και τους μακάριους ανθρώπους (που ήταν και κεντρικό επιχείρημα για το τι πάει στραβά στις ΗΠΑ;). Και στο Fahrenheit 9/11, βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας του, ήταν οι αντιφατικές δηλώσεις του Μπους για το αν οι ΗΠΑ είναι ασφαλής χώρα. Έμπλεκε αποσπάσματα ομιλιών του, όπου τη μια παρουσίαζε τις ΗΠΑ σαν ασφαλή χώρα και την άλλη προέτρεπε τους Αμερικανούς να τη διασχίζουν χωρίς φόβο απ’ άκρη σ’ άκρη. Λεπτομέρεια: οι ομιλίες όπου οι ΗΠΑ παρουσιαζόταν σαν ασφαλής ήταν δεκάδες – κι όλα τα αποσπάσματα που προέτρεπαν τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν, ήταν από την ίδια ομιλία. Που μπορεί να ήταν και από εκδήλωση του αμερικανικού ΕΟΤ, βρε αδελφέ! Έτσι χτίζονται τα επιχειρήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Μερικά σχετικά links:

    http://www.news.harvard.edu/gazette/2003/10.23/01-creativity.html
    http://pn.psychiatryonline.org/cgi/content/full/39/11/36

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ναι ο κύριος μάλλον δείχνει να έχει ξεφύγει λίγο, δε νομίζω πως είναι θέμα ψώνιου ή ότι θέλει να το παίξει αντιστάρ, απλώς πλέει σε πελάγη διαφορετικά από τα δικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Η παιδεία, από μία άποψη, λογίζεται ως η μια πολυδιάστατη ικανότητα στη διαχείριση "εννοιών", "συναισθημάτων" (την θύμισε ο φίλτατος Τάκης ως "συναισθηματική νοημοσύνη") και "ανθρωπίνων σχέσεων". (Βέβαια οι σύγχρονοι παιδαγωγοί ανεβάζουν τις δεξιότητες σε οχτώ.)

    Με άλλα λόγια, ενδέχεται ο ευφυέστατος μαθηματικός (τον είδα κι εγώ να ποζάρει τις προάλλες σε αρκετές εφημερίδες)να είναι κουμπούρας στην "αριθμητική της ζωής του" την οποία αν κατείχε θα ήξερε ότι τα χρήματα θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για να βγει από την μιζέρια, αν όχι ο ίδιος, τουλάχιστον η συνταξιούχος μητέρα.

    Αν μου τύχαινε τέτοιο λαχείο, με αυτά τα χρήματα θα έφτιαχνα ένα ίδρυμα στην Κύπρο που για να υποστηρίζει οικογένεις που βασανίζονται από την βρεφική και παιδική επιληψία ή θα τα χάριζα στο ίδρυμα για τους τυφλούς ή τους κωφαλάλους ή τους καρκινοπαθείς.

    Μπορείς να πετάξεις την "δικαίωση" στα μούτρα εκείνων που κάποτε σε υποτιμούσαν. Μπορείς να τους "εκδικηθείς" με το κρυο πιάτο σου και να γινεις θέμα σ΄όλον τον κόσμο. Δεν χανεις όμως έτσι την ευκαιρία να βοηθήσεις λίγες ψυχές να ζήσουν αξιοπρεπώς.

    Τέτοιες εκκεντρικές συμπεριφορές υποδήλώνουν ένα παθολογικό "εγώ" ή ένα "εγώ" που ξέρει τα παντα για τον εαυτό του αλλά για την "κοινωνία", δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα.

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Σαν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος με τον τρόπο που είναι στα μαθηματικά μάλλον δεν με παραξενεύει που είναι εκκεντρικός, ομως δεν θα έλεγα ότι φλερτάρει με την τρέλα..Ισως να αντιλαμβάνεται διαφορετικα το πώς πρέπει να είναι ένας ερευνητής και η αντίληψη του αυτή μπορεί να μην συμβαδίζει με τα συμπόσια, την πολιτική των περιοδικών και την απονομή. Δεν νομιζω ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη τα χρήματα να τα αρνιόταν μονο λόγο ναρκισσισμού. Ισως όμως να κάνω και λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Καλώς σας βρήκα, επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Στην τρίωρη βαρετή επιστροφή με το αεροπλάνο ξαναδιάβασα την "Οδό Γαλήνης". Και χαμογέλασα: "Γυρίζοντας από την Γερμανία, αναρωτήθηκα αμέσως γιατί γύρισα".

    (Να, τα μεγάλα "ΓΙΑΤΙ" των επιστροφών. Σου θυμίζουν έναν από τους πολλούς λόγους έφυγες εξ' αρχής)..

    - - - - - - - - -

    Nikos Dimou said...,

    "Για την (νέα, μεγάλη) φιλανθρωπία θα κάνω ειδικό ποστ".

    ---> Υποθέτω αναφορά στον "Billanthropy"?



    ΥΓ. Χάρηκα για την νίκη της εθνικής, αλλά ανοίγωντας την τηλεόραση (κακώς) κουράστηκα. Μία ολόκληρη ώρα το κρατικό δελτίο ειδήσεων (και τα υπόλοιπα φυσικά) αναφορά στον αγώνα.

    Κάηκαν οι λυχνίες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Πάντα νθρώπινη και σωστή, Παράγραφος!

    Elinor welcome back!

    Ναι κι εγώ χάτηκα για τη νίκη της Εθνικής αλλά μετά μου βγήκε από τα αυτιά.

    Έτσι είμαστε εδώ - της υπερβολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. "... Και το ακαδημαϊκό ηθος του να σνομπάρεις την κοινότητα (η οποία πιθανόν θα σου εχει βάλει τα χίλια-μύρια εμπόδια και θα σε έχει παροπλίσει), ωχριά μπροστά στο κοινωνικό ήθος (κι ας μην είσαι υπεύθυνος ή σχετικός) του να κάνεις... «γαργάρα» το όποιο χαρακτηριολογικό σου, ιδιοσυγκρασιακό σου αποτράβηγμα και να προσφέρεις χειροπιαστά.

    Να κάνει μια διαφορά το ότι έζησες, όχι μόνο στα μαθηματικά χρονικά, αλλά στα ανθρώπινα!"

    έγραψα πιο πριν, κι έλεγα πού είναι η παράγραφος, πού είναι, να με καταλάβει που χτυπιέμαι με το τί έκανε ο άνθρωπος...

    (ας τα έκανε υποτροφίες βρε αδερφέ!).

    Παράγραφε, νομίζω ότι υπερισχύει δυστυχώς το ακαδημαϊκο-επιστημονικόν της ιστορίας... Μπράβο του, αλλά...

    Αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Και κάτι ακόμη Παράγραφε, αν όλοι μας είμαστε "υπεράνω", ποιοί μένουν να γίνονται τελικά role-models για τους υπόλοιπους? Οχι οι υπεράνω βέβαια! Αρα ποιοί μένουν και "στελεχώνουν" τα "κυκλώματα"? Οι... άντε να μην πω τώρα... Γι'αυτό τραβάει κι ο Γάτος αυτά που τραβάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Γάτος εδώ - παρέλειψα να πω (σας προλαβαίνω;) ότι τα σχόλια της Αφροδίτης ήταν σημαντικά.

    Το δίλημμα μεγαλοφυής αρκούδα ή αγαπητός άνθρωπος είναι πανάρχαιο.

    Φαίνεται πως οι περισσότεροι μεγαλοφυείς ήταν και μεγάλα καθήκια. Τέρατα εγωισμού, αγνοούσαν ή τσαλαπατούσαν όποιον αντάμωναν στον δρόμο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ευχαριστώ πολύ τον ΝΔ για την αναφορά του στις απόψεις μου. Τα σχόλια έχουν προσεγγίσει το θέμα από πολλές απόψεις (κοινωνική, ψυχολογική, επιστημονική από την άποψη του πως λειτουργεί η επιστημονική κοινότητα).

    Κατά τη γνώμη μου μια ιδιοφυϊα (διαλυτικά και οξεία δεν κατάφερα να βάλω. Μήπως ξέρει κανείς;) έχει δικαίωμα να είναι υπερόπτης απέναντι στους υπερόπτες, και άρα δεν είναι υπερόπτης (άρνηση της άρνησης=κατάφαση). Η υπεροψία που κυριαρχεί στον μικρόκοσμο της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, επιστημονικό, κοινωνικό, αθλητικό), ισχύει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι παγκόσμιες επιστημονικές εταιρίες και τα περιοδικά τους διοικούνται με απολύτως αυταρχικό τρόπο και ελέγχονται ασφυκτικά από τα επιστημονικά τους "ιερατεία". Λίγοι είναι οι πραγματικά φιλελεύθεροι που ανοίγουν δρόμους στους νεώτερους, έστω και αν διαφωνούν με την άποψή τους. Και είναι αυτό μια αντίθεση: από τη μια κάποιος να ασχολείται με την επιστημονική έρευνα, που αμφισβητεί τη δεδομένη γνώση, και από την άλλη να θέλει να επιβάλει στις απόψεις του. Επίσης είναι γεγονός οτι και οι επιστήμονες-ερευνητές έχουν μπει και αυτοί στο χορό του star-system, που σημαίνει φήμη και χρήματα.

    Ο Perelman με την συμπεριφορά του αμφισβήτησε τα παραπάνω. Αμφισβήτησε την εξουσία των συναδέλφων του που κυριαρχούν στις επιστημονικές εταιρίες και στα περιοδικά. Και το έκανε πάρα πολύ απλά: δημοσίευσε την εργασία του στο διαδίκτυο (@υποκειμενο δικαιου: το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι είναι σχετικό με τον Perelman, αλλά έχει γραφεί από κινέζους μαθηματικούς και όχι από τον ίδιο). Ε, λοιπόν μια πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονική έρευνα δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Αυτό δείχνει τη δύναμη του διαδικτύου και επιβεβαιώνει την άποψη (με την οποία συμφωνώ) οτι αποτελεί μια πραγματική επανάσταση, ίσως σημαντικότερη και από την βιομηχανική. Το διαδίκτυο αμφισβητεί εξουσίες, ανατρέπει καταστημένες συμπεριφορές, αλλάζει τον τρόπο σκέψης και δράσης μας.

    Ο Perelman αμφισβήτησε έμπρακτα την εισαγωγή του επιστήμονα-ερευνητή στο star-system. Οπως γράφει και η Αφροδίτη (τα χρόνια μου πολλά και το θαυμασμό μου για την προσπάθειά σου να αναλύεις με πληρότητα τα θέματα με τα οποία καταπιάνεσαι) ο ερευνητής μπορεί να καταφέρει τους στόχους του όταν αφιερώνεται ολοκληρωτικά σ' αυτούς. Το σταριλίκι όμως δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. O Perelman έστειλε λοιπόν το μήνυμα οτι σοβαρή επιστήμη και σταριλίκι δεν πάνε μαζί. Μας είπε οτι ο στόχος ενός ερευνητή είναι η επίλυση ενός προβλήματος και η αναμέτρησή του με αυτό για να προχωρήσει η επιστήμη και ο κόσμος και όχι για να αποκτήσει ο ίδιος δόξα, χρήματα και βραβεία. Το κίνητρο για την επίλυση ενός επιστημονικού προβλήματος δεν είναι το βραβείο που αυτό συνεπάγεται, αλλά η συνεισφορά στην επιστήμη.

    Η απόδειξή του θεωρήματος του Πουανκαρέ μπορεί να συνεισφέρει στην ανθρωπότητα πολλά περισσότερα από το να μοιραστούν ένα εκατ. δολλάρια ή να δημιουργηθεί ένα ακόμη φιλανθρωπικό ίδρυμα (αλλά Μπιλ Γκέιτς). Μπορεί να μην κατανοούμε τώρα τη σημασία της, αλλά πρέπει να ειπωθεί οτι όλες οι εφαρμογές των επιστημών που απολαμβάνουμε στην καθημερινή μας ζωή (από το πλυντήριο των ρούχων μέχρι τον μαγνητικό τομογράφο) βασίζονται στην βασική έρευνα. Υπάρχει μαγαλύτερος ανθρωπισμός από αυτό;
    Οφείλουμε λοιπόν απέραντη ευγνωμοσύνη στους μονήρεις και στερημένους αυτούς ανθρώπους, που με τεράστιο προσωπικό κόστος (ναι, είναι γεγονός οτι η ζωή τους είναι διαφορετική από τη δική μας) φρόντισαν ώστε να απολαμβάνουμε όσα απολαμβάνουμε σήμερα.

    Αγγελος Γιακουμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Κύριε Δήμου

    Ίσως τούτο είναι το πιο ύπουλο και σιχαμερό κείμενο που γράψατε μέχρι τώρα.

    Ο δημιουργός κύριε Δήμου δεν ενδιαφέρεται για την αναγνώριση και την επιβράβευσή του από τους άλλους. Ούτε δέχεται να γίνει σύμβολο για οτιδήποτε. Είναι απλά ο απόλυτος εγωιστής που στέκεται πάνω από την ανάγκη να χρησιμοποιεί τους άλλους με οποιοδήποτε τρόπο ή να λειτουργεί μέσα από αυτούς. Μοναδικό του κίνητρο είναι η αλήθεια του και όχι οι άλλοι.

    Η επιστήμη για την επιστήμη, η τέχνη για την τέχνη, η καλαθοσφαίριση για την καλαθοσφαίριση (κι όχι για τη δόξα του ανάδελφου έθνους) θεωρείται αποτρόπαιο «δόγμα» για τους Ναζί τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές, δηλ. όλους τους κολλεκτιβιστές. Σεις κ. Δήμου τι κολλεκτιβιστής είστε;

    Υ.Γ. Όπως σας είπε στο εξαιρετικό σχόλιό του ο Janas «η φιλανθρωπία νομίζω ότι επουλώνει πληγές αλλά δεν λύνει προβλήματα για αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα». Καλά θα κάνετε λοιπόν να μην γράψετε καμιά ανοησία για την φιλανθρωπική ηλιθιότητα του Μπιλ Γκέιτζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. million dollar baby said:

    ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ 1 ΜΙΛΛΙΟΥΝΙ $ ΜΕ ΒΑΛΛΑΝΕ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΤΙς ΜΠΟΥΝΙΕς ΓΙΑ 2 ΩΡΕς ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟς ΜΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΚΙ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ.

    Ο ΡΩΣΟΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟ.

    ΘΕΛΕΙ ΚΙ Π%ΥΤΑΝΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΤΗς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Bourchas αντί να βρίζετε - προσπαθείστε να βάλετε κάποια τάξη στον εγκέφαλό σας.

    Το σχόλιό σας περιέχει τόσες ασάφειες και αντιφάσεις που τελικά δεν βγάζει νόημα.

    Ο Γκαίητς έχει ήδη σώσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια παιδιά κι αυτό για σας είναι ηλιθιότητα!

    Ο μοναχικός σας ήρως που αγνοεί τους άλλους και προσηλώνεται στην αλήθεια του θα μπορούσε να είναι ο Χίτλερ;

    (Ναι, είμαι κολλεκτιβιστής του ανθρωπισμού...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Τόσες ώρες συζητάτε ένα ανύπαρκτο θέμα.

    Ο Πέρελμαν δεν έχει αρνηθεί το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων, το οποίο ακόμη δεν του έχει προσφερθεί.

    Perelman would not say whether his objection to awards extended to the Clay Institute’s million-dollar prize. “I’m not going to decide whether to accept the prize until it is offered,” he said.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. «Ζεσταίνονται» σιχαμερά τα πράγματα και δεν θα προλάβω...

    giakan: σε ελληνικό πληκτρολόγιο, δεξί πατημένο Alt + τόνος και μετά το γράμμα που θέλετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. "Φιλανθρωπική ηλιθιότητα" o αγώνας κατά του HIV και της φτώχειας?

    (Να εξεραίσουμε την παλικαριά του να δίνεις το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας σου λέγωντας ουσιαστικά και δημόσια "χέστηκα"!)

    Περί HIV, τα νέα είναι άκρως ενθαρρυντικά!

    http://www.aidsmap.com/en/news/2BA54617-51CC-4DBF-BE75-FCD85359592E.asp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Elinor: Έχει κάποια σημασία και το μέγεθος της περιουσίας, όχι μόνον το ποσοστό. Χωρίς να μειώνω τις κινήσεις του Μπιλ...
    Άλλη αποτελεσματικότητα έχει να δώσω εγώ το 10% της (σχεδόν μηδενικής) περιουσίας μου, κι άλλη ο Μπιλ... Και, επίσης, άλλη βαρύτητα έχει να το δώσω εγώ (πόσο θα μου λείψει) και άλλο...


    Ελαφρώς άσχετο: Το «Ευκλίδειες γεωμετρίες» στο τέλος του ποστ δεν είναι ορθογραφικό λάθος; Αγνοώ κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. giakan said

    "Η απόδειξή του θεωρήματος του Πουανκαρέ μπορεί να συνεισφέρει στην ανθρωπότητα πολλά περισσότερα από το να μοιραστούν ένα εκατ. δολλάρια ή να δημιουργηθεί ένα ακόμη φιλανθρωπικό ίδρυμα (αλλά Μπιλ Γκέιτς). Μπορεί να μην κατανοούμε τώρα τη σημασία της, αλλά πρέπει να ειπωθεί οτι όλες οι εφαρμογές των επιστημών που απολαμβάνουμε στην καθημερινή μας ζωή (από το πλυντήριο των ρούχων μέχρι τον μαγνητικό τομογράφο) βασίζονται στην βασική έρευνα. Υπάρχει μαγαλύτερος ανθρωπισμός από αυτό;"

    Και μόλις είχα αρχίσει να χάνω την μπάλα (όπως οι αμερικάνοι, ένα πράμα). Το πρόβλημά μας ήταν αν δέχτηκε να πάρει ένα εκατομμύριο ή δεν δέχτηκε; Αν ζει με τη μάνα του ή τη θεία του; (Από τη δική μου να κρατηθεί μακριά κι ας ζει και με την ξαδέλφη του...)
    Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι πως θα χρησιμοποιήσουμε -για να ζούμε καλύτερα- την απόδειξή του.
    Αν δεν κάνω λάθος, ως πριν μερικά χρόνια, η επιστήμη προχωρούσε στις αποκαλύψεις της για να ζήσουμε εμείς καλύτερα. Και τι να το κάνω αν μάθω ότι η γη είναι -τελικά- στρογγυλή, αν δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσω κάπου;

    ΥΓ Χρόνια Καλά Αφροδίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. O Bill Gates έχει παραχωρήσει το 99% της ατομικής του περιουσίας στο ίδρυμα.

    Επιπλέον έπεισε και τον Warren Buffet (Νο 2 στην λίστα πλουσίων)
    να κάνει το ίδιο.

    Ο προϋπολογισμός του ιδρύματος ειναι πολλαπλάσιος από αυτόν της Unicef.

    Kαι το πιο σημαντικό είναι ότι εχει φτιάξει μία κάθετη οργάνωση ώστε τα χρήματα να φτάνουν οπωςδήποτε στον προορισμό τους (το 80% των συνήθων δωρεών εξαφανίζεται - βλέπε και δωρεές για το τσουνάμι).

    Θεωρώ ότι η σύγκριση μεταξύ Gates και Perelman είναι αδύνατη (μήλα με πορτοκάλια) αλλά αφού την κάνατε - εγώ είμαι με τον Gates.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. mariosp,

    σ'ευχαριστώ για την εύστοχη παρατήρηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. "Και τι να το κάνω αν μάθω ότι η γη είναι -τελικά- στρογγυλή, αν δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσω κάπου;"

    Και το ότι ζούνε μονοπόδαροι στην άλλη άκρη του κόσμου που χρησιμοποιούν το πόδι τους για να έχουν σκιά στο πρόσωπο, το αν υπάρχουνε ή όχι δεν χρησιμεύει πρακτικά κάπου.

    Άραγε... γιατί κάποιοι ταξίδεψαν και κατέρριψαν το μεσαιωνικό μύθο; Μια χαρά ήμασταν και πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΙΔΙΟΦΥΗΣ;

    Η ΟΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΤΕΣΙΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ''ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ'' ΕΝΩ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ.

    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΦΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΦΥΙΑ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΤΑ SIDE EFFECTS THΣ.

    Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΝΑ ΨΩΜΟΛΥΣΟΥΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ CENT ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΩ. γιατί να πάρει ο Ρώσος από αυτούς που του έβγαλλαν το λάδι;

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΤΟΥ; ΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΥΙΟ ΤΗΣ.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕς; ΙΣΩΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΦΟΥ Ο ΡΩΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΖ;

    ΚΑΙ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ POINTS ( ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕRΝΕΤ- ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΙ ΑΣΑΛΙΩΤΟ Κ%ΛΟΔΑΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗΝ MAINSTREAM ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΝ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ.

    ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΗΣΥΧΑ ΗΣΥΧΑ -ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥΣ - ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΕΝΤΟΥΣΕ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;

    ΟΧΙ. ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ. ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ.ΤΟΣΟ ΕΚΠΕΥΔΕΥΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Nikos Dimou

    ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ Gates και Perelman ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. "Ο δημιουργός δεν ασχολείται με την αρρώστια αλλά με τη ζωή. Κι όμως το έργο του δημιουργού έχει εξαλείψει την μια μορφή αρρώστιας μετά την άλλη...κι έχει φέρει ανακούφιση από το πόνο πολύ περισσότερη από όση θα μπορούσε να διανοηθεί ένας αλτρουιστής"(Ayn Rand)... σαν τον Γκέιτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. ΝΔ: το ότι ο προϋπολογισμός του ιδρύματος Gates είναι μεγαλύτερος από αυτόν της UNICEF δεν σημαίνει τόσο δόξα στον Gates όσο ντροπή στη UNICEF.

    Δεν πιστεύω στη φιλανθρωπία - ανακουφίζει, σώζει, αλλά δεν θεραπεύει την αρρώστεια. Μόνο τα συμπτώματα. Οι φτωχοί και οι άρρωστοι δεν πέφτουν από τον ουρανό - απλώς, μπορεί κάποιος με χρήματα να καθυστερήσει το πότε θα πάνε εκεί. Δεν λέω: μεγάλη υπόθεση.

    Αλλά αν βάλουμε σε ζυγαριά το ποιόν της βοήθειας που θέλουμε να έχουν οι άτυχοι της ζωής, εγώ δεν θα ήθελα δέκα Gates. Θα ήθελα μια τεράστια UNICEF. Η οποία, εφόσον έχει πίσω της τον ΟΗΕ, θα σήμαινε και έναν πολύ δυνατό ΟΗΕ.

    Η Μητέρα Τερέζα μπορεί και να είναι το άλλοθι του (κάθε) Μπους, Σαντάμ, Νοριέγκα, Κασόγκι, κοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. ihadafarminafrica said...
    Nikos Dimou
    ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ Gates και Perelman ?

    Λίγο δύσκολο - αν όχι αδύνατον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Συμφωνώ οτι δεν συγκρίνονται, είναι ανόμοια πράγματα:
    O Perelman συνεισφέρει στη δημιουγία του πολιτισμού μας, ο Gates στην ανακούφιση συνανθρώπων μας. Το ένα έχει να κάνει με το ανθρώπινο πνεύμα, το άλλο με το χρήμα.

    Είμαι και με τους δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. @Nikos Dimou

    ΟΚ. ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ VODKA- MARTINI.

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ!!!

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. @giakan,

    Αριστη η προσέγγισή σου. Και η έμφαση στην «συνεισφορά στην επιστήμη». Μην ξεχνάμε τα βασικά! Δε διαφωνούμε καθόλου σ’αυτό. Φυσικά κι οφείλουμε απέραντη ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους αυτής της κοπής. Και φυσικά σε όσους παρέλαβαν τη σκυτάλη. Και πολύ πιθανόν σε βάθος χρόνου να συνεισφέρει ο Perelman στην ανθρωπότητα πολύ περισσότερα απο την αξία του βραβείου.

    Απλώς δεν είναι κατάσταση “either/or”. Δεν σημαίνει ή το όφελος από την ανακάλυψή του ή την φιλανθρωπία. Και τα δύο ντε! Και μάλιστα από τη στιγμή που θα αποποιηθεί παντός «κέρδους» από την ανακάλυψή του αυτή, μάλλον θα γίνει και θρύλος...

    Είναι το ίδιο και με τον Βασιλάκη (-Καΐλα εξ Αμέρικα...): το να γλυτώνει εκείνος κολοσσιαία φορολογία &να κερδίζει το σεβασμό της κοινής γνώμης με την παραχώρηση των εισοδημάτων του σε φιλανθρωπίες είναι το καλύτερο εφαρμοστέο «win-win» σενάριο ever!

    Βέβαια, αν έχει δίκιο ο Λύκος της Στέππας... χμμμμμ....

    ================

    Γειά σου ρε farmer-boy, σε μεγάλες φόρμες! «ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ Gates και Perelman ?» - δύσκολο, αλλά αν κάνεις το... καλό, μπορεί να δεις τον Pearlman Πέτρο και να μπεις χωρίς «πόρτα» through the...

    Pearly Gates


    ================

    Παιδιά, ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά!!!! Κλείστε φώτα, κλείστε μάτια, ανάκλιντρα, θάλασσα με λευκές πέτρες μπροστά, πυρσοί, τούρτα παγωτό σε γαβάθα με κουτάλι σούπας και... αψέντι για όλους! Α, και μουσική, God is a dee-jay… (κι αφήστε τους άλλους να κορνάρουν με τις σημαίες στην παραλιακή για πάρτη μας, εμείς είμαστε... στο πάρτυ μας!)

    Αυτό είναι... Ο-έ-ο!


    ΥΓ- διαλυτικά & οξεία με shift+w και μετά το φωνήεν στο δικό μου πληκτρολόγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Λοιπον ,έχω να καταγγειλω το test IQ....

    Μπορει καποιος να μου πει τι μετρα αυτο το test?

    ΤΙ?

    Την ικανοτητα μου να λυνω προβληματα?το ποσες στροφες παιρνει το μυαλο μου το δευτερολεπτο....?

    Μπορει να μετρησει αυτο το test ή οποιοδηποτε αλλο την πολυπλοκοτητα του εγκεφάλου μου?

    Δηλαδη αν κάποιος έχει υψηλο βαθμο σε αυτη τη δοκιμασια αλλα δεν μπορει να αισθανθει ένα ποιημα ή ειναι αναπηρος να αγαπησει ...τι σημαινει αυτο?

    Αρχιζουν και ακουγονται πολλα για την συναισθηματικη νοημοσυνη....δεν το έχω μελετησει...αλλα κατι μου λεει πως οι ικανοτητες ενος μυαλο δεν φαινονται απο ένα αμφιβολο test...

    Kαι μιας και μιλαμε για ιδιοφυιες γιατι να μην ονομασω ιδιοφυια έναν αφανη ανθρωπο που ομως έχει μαθει να αγαπα βαθια και να κατανοει τους άλλους?
    Και αυτος << πρωταθλητισμο >> κάνει σε ένα τομεα του μυαλου ( π.χ την ικανοτητα προς αγαπη ) ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. E και αφου ειναι ξυπνια να πω και εγω με τη σειρα μου τα χρονια πολλα στην Αφροδιτη μας.Να χαιρεσαι αυτους που αγαπας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Διαλυτικά και οξεία.

    Πρώτα Δεξί Alt και ΄ (οξεία) ταυτόχρονα. Μετά ι (ιότα) (ή υ για το ΰ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Διάβασα το άρθρο στο New Yorker. Νομίζω πως τελικά για το Fields Medal κάτι μου βρωμάει. Γιατί επί μια εβδομάδα προσπαθούσαν να τον πείσουν να δεχτεί το βραβείο; Είτε το άξιζε και του το έδιναν, ανεξάρτητα αν το δεχόταν ή όχι, είτε δεν το άξιζε οπόταν γιατί όλη η συζήτηση. Εγώ βέβαια κατάλαβα ότι ήθελαν να το μοιραστεί με τους Κινέζους, που στην ουσία τον αντέγραψαν. Οπόταν καλά έκανε και τους έφτυσε τελικά.

    Όσο για το εκατομμύριο, όπως είπατε, ας του το προσφέρουν πρώτα (αποκλειστικά και όχι μοιρασιά με τους Κινέζους) κι ύστερα βλέπουμε.

    Τελικά, ίσως να μην πρόκειται για περίπτωση sui generis αλλά απλώς για κάποιον που, όπως οι Κρητικοί, δεν ανέχεται να τον δουλεύουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. @Αφροδίτη

    Ευχαριστώ και συμφωνώ: Και τα δύο ντε!:)

    Τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο είναι δευτερεύον στοιχείο του θέματος. Τα κυρίαρχα τα απαριθμεί πολύ εύστοχα ο ihadafarminafrica στο σχόλιό του στις 12:36 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. (τσατάκι:)

    Κάτι μου λέει ότι ο Γρηγοράκης δεν θα έχει πει τίποτε από όλα αυτά στη μαμά του. "Μπααα, όχι μαμά, κάτι κουβέρτες-τελεμάρκετινγκ πουλάγανε πάλι στο τηλέφωνο..."
    :)

    @Βασιλόπουλο,

    Τεράαααστιο θέμα άνοιξες!!!!!

    (Ευχαριστώ και άντε, τι κάνεις, το πάρτυ περιμένει!)

    Καληνύχτα everyone!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Στην αρχή έτσι που τον είδα μου φάνηκε πως είναι ο ΆΛμπερτ Κινγκ αλλά μετά διάβασα που είναι ρώσος και μαθηματικός.

    Πάντως ίδια μυαλά έχουνε΄,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. @Takis Alevantis

    Επειδή και στην επιστήμη έχουν εισχωρήσει οι μπίζνες υποθέτω οτι ο κάθε βραβευθείς έχει κάποιες υποχρεώσεις (ομιλίες, παρουσία σε εκδηλώσεις και δεξιώσεις κλπ) απέναντι στους βραβεύσαντες, που ο Perelman μαλλον δεν ήταν διατεθειμένος να υποστεί. Γι' αυτό και το "ψήσιμο". Υποθέτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Πάντως εγώ θα έκανα ευχαρίστως παιδί μαζί του. Θα ήταν βεβαίως η δεύτερή μου επιλογή. Η πρώτη μου δυστυχώς έχει δηλώσει δημοσίως ότι κρατά υπόσχεση και δεν επιθυμεί απογόνους. What a waste of genes!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Μπας και δεν έλυσε το πρόβλημα (δημοσιεύοντας επίτηδες μια ψευδοαπόδειξη) και σνομπάρει με το δίκιο του τους συναδέλφους του που δεν το είδαν;

    ...τα παρακάτω με βάζουν σε σκέψεις:

    "Όλες οι αποδείξεις που είχαν προταθεί ως σήμερα είχαν αποδειχθεί ψευδείς"

    "Πήρε 4 χρόνια δουλειά στους υπολοίπους να κατανοήσουν και να ασχοληθούν με την απόδειξή του χωρίς να βρουν λάθος."


    από την άλλη μπορεί να είναι απλά weirdo :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Βρε Αφροδίτη, χόνια πολλά!
    Να χαίρεσαι ότι αγαπάς!

    (τώρα ξύπνησα εγώ)

    πάντως, βρε παιδιά, ανέβασε το θέμα ο Ν.Δ., απ' όσο καταλαβαίνω, μάλλον για να μιλήσουμε γενικότερα, δεδομένου ότι οι πληροφορίες για τον Πέρελμαν και το βραβείο είναι λίγο συγκεχυμένες. Κάποιοι τσιμπήσατε όμως και ψιλοθάψατε τον άνθρωπο, που δεν τον καλοξέρουμε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Ωραίος ο anarchist, η petalida, καθώς και το πάντα ενημερωμένο υποκείμενο του δικαίου. Επικροτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. -> harry reloaded said...

    "Ειπα να φυγω,αλλα εμεινα για να στοιχηματισω υπερ της Εθνικης. Εβγαλα μεταχειρισμενη Μερσεντες S ( απο Ντοιτσοχωρα)."

    Harry για εξήγησέ μας όταν λες "έβγαλες Μερσεντές S απο την Γερμανία" την έβγαλες με νόμιμες πινακίδες ή ήταν απο τις πολλές που κυκλοφορούν με ALβανικές πινακίδες "βγαλμένες" απο δίχτυο Κοσοβάρων λαθρεμπόρων;

    Συγγνώμη δεν μπόρεσα να κρατηθώ και να αποφύγω το κλεπταποδοχικό σχόλιο.

    Μας πρόσβαλες εγκληματικά τον Μπόμπυ Φίσερ μας, παιδικό ήρωα και τον Γρηγόρη σημερινό ήρωα της επιστήμης των Μαθηματικών και τις μανάδες τους (κι ας μην είναι σίγουρος ο Γκρέγκορυ ότι η απόδειξη δεν έχει κάποιο μικρό λαθάκι που θα βρεθεί σε δύο χρόνια).

    Ούτε να μας χαρίζεις την θεά Αφρό και τα ράφια της δεν σώζεσαι.
    ------------

    "Ο Moore είναι λαϊκιστής του κερατά (άλλο αν κι εγώ απεχθάνομαι τον Μπους). "

    Ο Μπούς κάλεσε τον Μούρ να μην πουλάει μούρη υποκρινόμενος νικο- δημοτικισμούς.

    Χαιρετίζω την νίκη της Εθνικής και ας μην ξεχάσουμε τις διακρίσεις των Ελλήνων Μαθηματικών στο πεδίο της γεωμετρικής Τοπολογίας , Χρίστου Παπακυριακόπουλου και Ιωάννη Μπάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. 40 ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ !

    Έκανα σήμερα το πρωϊ τη διαδρομή απο τα Κάτω Πατήσια στά Άνω, περπατώντας στην Πατησίων για να απολαύσω τις κόρνες και τους πιτσιρικάδες στα μηχανάκια με τις σημαίες..

    Τελικά εκείνο που μού ‘μεινε, ήταν ένας μαγαζάτορας ηλικιωμένος, που στεκότανε έξω απ’ την πόρτα του μαγαζιού του, κοίταζε τους πανηγυρισμούς και σιγανοτραγούδαγε, ευθυτενής:

    «..ααπό-τη-λέ,
    ααπό-τή-λέεε-βάαα-διά!..»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Ένα πρώτο σχόλιο χώρις να έχω διαβάσει κανένα από τα δικά σας - θα το κάνω και θα επανέλθω φυσικά.

    Είχα διαβάσει την είδηση καιρό πριν στο BBC (δεν είχε γίνει οι απονομή τότε) και μου έκανε εντύπωση γιατί είναι το κλασσικό παράδειγμα στερεότυπου του "τρελλοεπιστήμονα" - μήπως για τον Αϊνστάιν δεν έχουν ειπώθει πολλά.

    Για μένα τέτοιες προσωπικότητες δεν είναι ιδιοφυίες, δεν μπορώ να δεκτώ κάποιον (ότι και να είναι) που δεν έχει κοινωνική συμμετοχή, δεν δέχεται την γνώμη των γύρων του και γενικά απέχει από τον διάλογο και την κοινωνική συναναστροφή. Είναι έξυπνος; έχει καποιές σκέψεις που νομίζει ότι δεν μπορεί να τις μοιραστεί με τους συνανθρώπους ή συναφέλφους του; ... οκ, να δημιουργήσει ένα σύλλογο, οργάνωση, σχολή, κάτι βρε παιδί μου!... να αφοσιωθεί... να αφήσει κάποιο έργο πίσω του, που ίσως συνεχίσουν άλλοι.

    Αν νομίζει ότι δεν μπορεί να βρεί συνεχιστές ή άνθρωπους άξιους να τον ακούσουν...τότε έχει πρόβλημα.
    Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν μάθω ότι πιστεύει (οπουδήποτε)... αλλιώς πως να εξηγηθεί τέτοιος εγωϊσμός.

    Υ.Γ πάντα παρακολουθώ όλα τα post απλώς δεν γράφω όταν νομίζω ότι δεν μπορώ να παρακολουθώ τακτικά τον διαλόγο (σε καθημερινή βάση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. takis alevantis

    Ο John Nash δεν έχει σχέση με τον συγκεκριμένο, είχε ιατρικό πρόβλημα και επίσης του άρεσε να διδάσκει και συμμετείχε σε πολλά projects στην Αμερική. Επίσης, μην μπερδεύουμε την εσωστρέφεια ή οποαδήποτε ιδιορυθμία με την κοινωνική απάρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Και βγήκε ξαφνικά το τζίνι και είπε: Τι προτιμάς; Εχεις 2 ευχές. Απόλυτη σοφία και γνώση ή πολλά χρήματα;
    Ζήτησε λοιπόν το πρώτο.
    Οκ, είπε το τζίνι, τώρα σαν σοφός που έγινες πλέον, ποιά είναι η πρώτη σου σκέψη;
    -Επρεπε να πάρω τα λεφτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. maria velliou said "... πρέπει να δεχτούμε ότι είναι τέτοιο το επίτευγμα του Πέρελμαν που τίθεται υπεράνω κριτικής για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του.
    Με άλλα λόγια, είναι τέτοιος ο θαυμασμός μου για τον Πέρελμαν, ο οποίος πιθανόν με τη λύση του να ανοίγει και νέους δρόμους στην αθρώπινη σκέψη, που λίγο με απασχολεί να τον κακοχαρακτηρίσω ως υπερόπτη"

    Αν οι Ναζί είχαν ανακαλύψει το ιντέρνετ (...ειρωνία είναι ότι από το στρατό άρχισε) θα ήταν υπεράνω κρητικής; Κρίνουμε μία συμπεριφορά, όχι το επιτευγμά του. Η δε συμπεριφορά του δεν νομίζω να επιτρεπεί νέους δρόμους άφου ο ιδιός αρνήτε να συνεργαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Προσωπικά, εξοργίστηκα που δεν πήρε τα χρήματα.
    Οταν "κακομαθαίνεις" εκείνους που στα δίνουν, με το να το παίζεις υπεράνω, φρενάρεις άλλους που έστω και μόνον για το χρήμα ερευνούν και πάνε τον πολιτισμό μπροστά.
    Μία άλλη οπτική γωνία του πράγματος...

    Δηλ. να αρνηθώ τα όποια bonus από την εργασία μου; Θα πίνουν εκτός των άλλων στην υγεία του μλκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. ΝΔ said
    "Λευτέρη οι βουλευτές δεν διαβάζουν όλα τα νομοσχέδια - έχουν ειδικούς συνεργάτες για τον σκοπό αυτό. Ο Moore είναι λαϊκιστής του κερατά (άλλο αν κι εγώ απεχθάνομαι τον Μπους)."

    Όταν σε ένα ντοκυμαντέρ βάζεις μία μάνα να κλαίει έξω από το λευκό οίκο...ο Βαρεμένος, Αυτιάς και Ευαγγελόπουλος μοιάζουν απλώς μαθητούδια. Το πρώτο σκέλος του έργου του όμως ήταν όντως αποκαλυπτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. τώρα διάβαζα λίγο για την ζωή του...δεν τον ήξερα πριν. Δεν μου φένετε και πολύ "τρελλοεπιστήμονας". Το άρθρο στο BBC έδινε μία εικόνα που δεν του αρμόζει νομίζω...το ίδιο και το in.gr. Είχα την εντύπωση πως ήταν ένα άτομο αντικοινωνικό τελείως και δεν αποδεχόταν το συνάφι του.

    θα το πώ γιατί θα σκάσω...σε μία κοινωνία μονοθεϊστών (πιστών) δυστυχώς θα υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Η επιστήμη πάντα θα είναι στο στόχαστρο και θα προωθούντε τετοια στερεότυπα.

    δεν θα σβήσω τα προηγούμενα σχόλια μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. ΝΔ είπε "Kαι το πιο σημαντικό είναι ότι εχει φτιάξει μία κάθετη οργάνωση ώστε τα χρήματα να φτάνουν οπωςδήποτε στον προορισμό τους (το 80% των συνήθων δωρεών εξαφανίζεται - βλέπε και δωρεές για το τσουνάμι)."

    συμπληρώνω απλώς ότι τα χρήματα δεν δίνοντε σε οποιονδήποτε έχει θρησκευτικό κίνητρο. Είναι γνωστή η δράση των καθολικών στην Αφρική...ταϊζουν από την μία και στρατολογούν πιστούς από την αλλή...τους έρχετε ποιο φθηνά εκεί από ότι στις υπόλοιπες ηπείρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. takis alevantis said "Διάβασα το άρθρο στο New Yorker. Νομίζω πως τελικά για το Fields Medal κάτι μου βρωμάει."

    εκεί το διάβασα και εγώ και άλλαξα γνώμη. Είναι περιοδικό που σέβομαι τα άρθρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Μερικές διευκρινήσεις
    Το ότι ο Perelman δημοσίευσε την εργασία του πρώτα στο διαδίκτυο δεν είναι καθόλου παράξενο, είναι κοινή πρακτική πλέον. Το περίεργο είναι ότι δεν την έστειλε σε κάποιο περιοδικό. Πάντως επισκέφτηκε τις ΗΠΑ το 2003 και έδωσε πολλές διαλέξεις στα κορυφαία πανεπιστήμια.
    Το ένα εκατομμύριο είναι η αμοιβή για άλλο βραβείο, μην τα μπερδεύουμε. Το Fields αρνήθηκε του οποίου το χρηματικό έπαθλο είναι μικρό. Πώς θα βοηθούσε τους φτωχούς, με 10000$?
    Στο παρελθόν είχε αρνηθεί άλλο βραβείο (όχι τόσο σημαντικό) με το σκεπτικό ότι η επιτροπή δεν ήταν άξια να κρίνει το έργο του. Δεν ξέρω αν είχε δίκιο, αλλά δεν είπε κάτι ανάλογο για αυτούς που του έδωσαν το Fields. Για άλλους λόγους δεν το δέχτηκε.

    Το πιο ωραίο το είπε όταν ήταν στην Αμερική αρχές του '90, όχι και τόσο διάσημος όσο είναι σήμερα
    και του ζητούσαν βιογραφικά. Απάντησε ως εξής

    “If they know my work, they don’t need my C.V.,” he said. “If they need my C.V., they don’t know my work.”

    Φυσιογνωμία ο τύπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Kαλημέρα!

    Αφροδίτη την δωρεά δεν την κάνει η Microsoft (για να την αφαιρέσει από τα κέρδη) αλλά ίδιος ο Gates, άρα είναι λεφτά φορολογημένα.

    Bourchas, αν ο επιστήμονας βρει το φάρμακο αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα και η οργάνωση για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη - τότε είναι σαν να μην το βρήκε. Το 90% των ασθενειών που εξολοθρεύουν τον Τρίτο Κόσμο έιτε θεραπεύονται είτε προλαμβάνονται. Αν περιμένουμε να αναπτύξουν την φιλελεύθερη οικονομία τους για να γιατρευτούν, θα έχουν πια πεθάνει.

    Τάκη Βασιλόπουλε ευχαριστώ (ξέρεις εσύ). Το IQ test θεωρείται αναξιόπιστο εδώ και δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Αν και δεν ασχολούμαι με τα αθλητικά, να γιατί μου τη δίνουν οι Αμερικάνοι:

    The Greek reporters also hugged and kissed the players (on the cheeks) and cheered loudly and athletically during the game, jumping out of their chairs. It was objective journalism at its finest.
    [cnn.com]

    On the cheeks κιόλας! Τι λες βρε παιδί μου!!! Παπαπα... τι βάρβαροι...

    Μετά φταίω που θεωρώ την αμερικάνικη κουλτούρα κατώτερο είδος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Τα μαθηματικά, ένας κόσμος με δικούς του νόμους συχνά ασύμβατους με αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα (σκεφθείτε μόνο τις μη Ευκλίδειες γεωμετρίες) φαίνεται πως επηρεάζουν και την νοοτροπία των μεγάλων τους ιδιοφυιών. Συχνά τις αποξενώνουν από την ζωή και τους άλλους. Θυμηθείτε το τραγικό τέλος του Goedel...


    Πόση αλήθεια κρύβουν αυτές οι διαπιστώσεις!
    Ήταν όντως τραγικό το τέλος του Goedel, ασυνήθιστο, παράξενο. Ο μεγάλος θεωρητικός που έφτασε στα βάθη, να πιστεύει στα σοβαρά ότι απειλείται η ζωή του από το κρύο το καλοκαίρι και από τα δηλητηριώδη αέρια το χειμώνα... Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι μπορεί να επαναληφθούν επιθέσεις σε μετρό με δηλητηριώδη αέρια ή ακόμη κι αν δούμε συνανθρώπους μας να πεθαίνουν εγκλωβισμένοι στα χιόνια, αυτά δεν σημαίνουν αυτομάτως ότι το τέλος μας θα είναι παρόμοιο. Άρα και αυτές οι ανησυχίες του Goedel, ήταν αβάσιμες! Μένει να διερευνήσουμε την περίπτωση όπου οι ιδιοφυίες αναχωρούν στην επιστήμη. Τι μπορεί άραγε να συμβαίνει σε τούτη την περίπτωση. Οι μη ευκλείδειες γεωμετρίες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όλοι οι ιδιοφυείς μαθηματικοί μελετούν υποχρεωτικά τις ιδιότητες του χώρου (εξάλλου στον χώρο υπάρχει ο φυσικός κόσμος) και προβληματίζονται πάνω στις ιδότητες και στις γεωμετρικές μορφές που εξετάζουν. Η καθημερινότητα τους είναι γεμάτη με πολύπλοκους υπολογισμούς που ξεκινούν από τις απλούστερες σκέψεις. Αυτή η σταδιακή αύξηση της γεωμετρικής ενθαλπίας στους κατά τόπους ανισόρροπους διανυσματικούς χώρους φέρνει ως συνέπεια την καμπύλωση του σφαιρικού π-συνδέσμου μέσα στο κυμαινόμενο μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί γύρω από τις σημειώσεις των ιδιοφυών μαθηματικών η συνεπαγόμενη επίδραση κοινού ιόντος επί του C ρακεμικού εγκεφαλικού μίγματος. Μία συνήθης μέτρηση κυρτότητας δίνει τιμή γύρω στα 23 J/ml. Η κρίσιμη τιμή ανέρχεται στα 21 mJ/kg. Τέτοια ήταν η περίπτωση του Goedel. Η μη συμβατικότητα της κυρτότητας του εγκεφαλικού ρακεμικού μίγματος του Goedel με τις συμβατικές πραγματικότητες των ξεναγών έφερε σε οριστική ρήξη την καθημερινότητα του πολίτη Goedel με τις προτάσεις και τις θέσεις της Ίλυας Λιβυκού για το Ε' συνέδριο. Ακολούθησε η κατάρρευση της πολυεθνικής των μικρογευμάτων του Γρηγόρη και κατέστη αδύνατος η λήψη τροφής από τον τραγικό μας επιστήμονα. Δεν ήξερε να ανέβει τη σκάλα και να βρει τα mcdonalds του αεροδρομίου για να περιδρομιάσει. Και το μεγαλύτερο μυαλό κάπου κολλάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. α) Εθνική Μπάσκετ Ανδρών Ελλάδας - ΕΜΑ ΗΠΑ = 101-95 και β) Πέρελμαν

    ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ
    Ευρύτερες σκέψεις

    α) Τα γεγονότα

    1. Η ΕΜΑ της Ελλάδας κέρδισε την αντίστοιχη των ΗΠΑ παίζοντας ομαδική αλλά και συγχρόνως δυναμικά/δημιουργικά (και όχι μέσω "κοντρόλ" είτε αμυντικού παιγιδιού.

    2. Ο μαθηματικός κ. Πέρελμαν έχοντας αποδείξει μέσω ανακοίνωσης στη διαδίκτυο και όχι μέσω peer group medium κερδίζει αλλά δεν αποδέχεται το prestigious βραβείο και παράλληλα δηλώνει πως είναι έχει αποφασίσει αν ια δεχθεί χρηματικό έπαθλο 1 εκ. δολλαρίων (αν του απονομηθεί)

    β. Ανάλυση

    1. Αναμφίβολα επιτυχίες, παγκόσμιες ή Ευρωπαϊκές, όπως της ΕΜΑ της Ελλάδος ή σε άλλα ομαδικά ή ατομικά σπορ ή πεδία (π.χ. ποπ τραγούδι) έχουν αντίκτυπο και α) στο ηθικό των Ελλήνων αλλά και β) στην εξωτερική εικόνα της χώρας.

    2. Η επιτυχία (σε οιοδήποτε χώρο ή τομέα, ακόμα και π.χ. μπίζνες) από ποιόν αξιολογείται ως επιτυχία (τον/τους επιτυχόντες, τους peers, τους θεατές/καταναλωτές/χρήστες/εφαργογείς της, το ευρύ κοινό, κτλ;

    3. 1987. Όλοι είμαστε τότε στην Πλατεία Ομόνειας. "Είμαστε πιά πρωταθλητές ζούμε σε άλλες εποχές". 1987-σήμερα. Ποιά ήταν αυτή η "άλλη εποχή" ή "εποχές";

    4. H Ελλάδα/οικονομία της μπήκε στην ΟΝΕ το 2001. Όμως πόσο ενέπνευσε τον Έλληνα; Του παρουσιάσθηκε ως "πανάκεια" ή ως ένα νέο μοντέλο οικονομίας, εργασίας, κτλ (που ήταν);

    5. Τα πολλά λεφτά είναι πρόβλημα είχε περίπου πει και ο Αινστάιν. Με 10, 20, 30 50 χιλιάδες δολλάρια βελτίώνεις την ζωή σου, την καθημερινότητα σου και των δικών σου. Όμως με 1 εκ. η ζωή σου και των δικών σου έρχεται πάνω κάτω.

    6. Δόξα, χρήματα, φήμη. Πόσο από το καθένα χρειάζεται κανείς α) για να βελτιώσει τη ζωή του και β) να την "αλλάξει".

    7. 1 εκ. δολλάρια προσελκύουν αιτήματα για δανεικά έως και λύτρα! Πόσοι νικητές σε λοτταρίες απαιτούν να παραμείνει το όνομα τους μυστικό και στέλνουν τον δικηγόρο τους να παραλάνει το τσεκ; Πόσοι θα προτιμούσαν 50.000 αντί για 1.000.000;

    γ. Συλλογισμοί

    1. Στην ελλήνική "ψυχοσύνθεση" ταιριάζει τελικά ο ατομικισμός και το προσωπικό ταλέντο, η σκληρή δουλειά (ατομική Η ομαδική;;;), το οργανωτικά "κοντρολαρισμένο" ή το πιό "δημιουργικό", στον αθλητισμό, το τραγούδι, στον τουρισμό, στο, προσπαθείν, στο επιχειρείν;

    2. Υπάρχεί ένα ελληνικό "μοντέλο" "εργασίας"/έκφρασης δημιουργικής/παραγωγικής/επιστημονικής/ ή πολλά; Μπορούν αυτά να "συμβιώσουν" θεσμικά και από πλευράς χώρου μέσα στην μικρή σε μέγεθος χώρα;

    3. Μήπως η "Ελλάδα" είναι μία γενική αλλά "συλλογική" ιδέα που ατομικά είτε ομαδικά εμψωχώνει τον Έλληνα, είτε σε προσπάθειες μέσα ή σε προσπάθειες έξω από την Ελλάδα;

    4. Η φερόμενη συμπεριφορά Πέρελμαν είναι "εκκεντρική" ή μέσα στα όρια μιάς πλουραλιστικής και φιλελεύθερης θεώρησης του "νορμάλ";

    5. Χρειάζονται τελικά ή Έλληνες πρότυπο ή πρότυπα, ή πάνω σε μία γενική Ιδέα / Φιλοσοφία περί ζωής και θανάτου, μπορούν είτε ατομικά είτε ομαδικά να πορευθούν και να "επιτύχουν" (τι) σε Ευρώπη και κόσμο; Ποιά είναι η μάρκετινκ εινόνα των Ελλήνων και της Ελλάδας στην Ευρώπη και διεθνώς;

    6. Όπως ό γράφων είχε γρα΄ψει σε άρθρο σε γνωστή Κυριακάτικη εφημερίδα πριν 6-7 χρόνια, από αθλητικές επιτυχίες καλά πάμε (και καλές και άγιες είναι). Στον επιχειρησιακό και εργασιακό χώρο πως πάμε όμως; Και τι συνεπαγεται αυτό για την καθημερινή επιβίωση του Έλληνα σήμερα, 2006;

    δ. Συμπέρασμα

    Καλές οι ειδήσεις, αλλά η ανάλυση των δεδομένων σε έναν περίπλολο κόσμο θέλει και μυαλό, εκτός από υποκίνηση, όπως απέδειξαν η ΕΜΑ αλλά και μαθηματικός. Στα όρθια και "άρπα-κόλλα", η Ελλάδα δεν παίει μακριά, ειδικά υπό 40 β. Κελσίου 3 μήνες το χρόνο.

    "Απλούστευση, ορθολογικοποίηση, εξοικονόμηση". Μας ταιριάζουν στην μετά-ΟΝΕ, μετά-αγώνες εποχή; ΣΕ άλους ναι σε άλλους όχι.

    Υπάρχει όμως αρκετός χώρος, στο εσωτερικό χώρο της χώρας, για πλουραλισμό από 11 εκ.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Καλημέαααραααα!

    Επιτέλους δροσιά με τη βούλα, ε?

    @ΝΔ,

    "Αφροδίτη την δωρεά δεν την κάνει η Microsoft (για να την αφαιρέσει από τα κέρδη) αλλά ίδιος ο Gates, άρα είναι λεφτά φορολογημένα."

    Χμμμμ....

    Ο Bill δίνοντας ένα τεράστιο μέρος της περιουσίας του στο Ιδρυμα Bill & Melinda Gates τουλάχιστον, κάνει το λεγόμενο tax shield (μειώνοντας το φορολογίσιμο ποσόν κι ελέγχοντας κιόλας το πώς ξοδεύονται αυτά τα χρήματα, από το να τα δίνει στην κυβέρνηση και να τα κάνει αυτή ό,τι θέλει). Γι’αυτό δεν είχε και τα νομικο-φορολογικά τράβαλα με την κυβέρνηση την δεκαετία του 90? Διότι χαρίζοντας σε φιλανθρωπίες, μείωσε το tax liability του, στερώντας το κράτος από τα κολοσσιαία ποσά τα οποία υπολόγιζε να εισπράξει, και ως συνήθως, η κυβέρνηση δεν παραιτείται από tax revenues έτσι εύκολα... Αρα, είναι λιγότερα λεφτά προς φορολόγηση, εάν αυτό σου λέει κάτι περί του τι εννοούσα «να γλυτώνει κολοσσιαία φορολόγηση» προηγουμένως.

    Δεν είπα ότι δεν πληρώνει φόρους, απλώς ότι πληρώνει λιγότερους φόρους.

    Κι έξυπνος και γενναιόδωρος, το καλύτερο σενάριο, έτσι? «Στερεί» από το κράτος μεν, βοηθάει ντιρέκτ χωρίς να χάνονται λεφτά στη διαδρομή δε...

    (Lucky is the man who goes through Pearlman's Gates που λέγαμε και χτες!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Περί IQ τεστ: μετράει την αναλυτική ικανότητα ενός ατόμου, δηλαδή την ικανότητά του να λύνει μαθηματικά προβλήματα. Δε μας λέει τίποτα για την κοινωνική συμπεριφορά (emotional intelligence). Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί άλλα τεστ και μεθοδολογίες μέτρησης.

    Προφανώς ο Perelman έχει πάρα πολύ υψηλό IQ, αλλά μπορεί να υστερεί αλλού, κάτι που συμβαίνει συχνά σε τέτοια άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. @heinz

    Δε μου αρέσει να βγαίνω εκτός θέματος, αλλά το ότι Έλληνες δημοσιογράφοι αναρωτιούνται γιατί οι γιαπωνέζοι υποστήριζαν ΗΠΑ παρά τις ατομικές βόμβες τι είναι? Ένδειξη ελληνικής κουλτούρας προφανώς ε?
    Και σε αντίθεση με μας, αν κερδίζανε, δε θα το βάζανε πρωτοσέλιδο στους New York Times...

    Εδώ βέβαια να πούμε πως το μπάσκετ δεν ενδιαφέρει πολύ κόσμο στην Αμερική (οι περισσότεροι δε γνωρίζουνε καν πως γίνεται παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτές τις μέρες). Έρχεται τρίτο μετά το football και το baseball. Κάτι σαν το volley την Ελλάδα δηλαδή.

    Εμένα πάντως το παιχνίδι Agassi-Παγδατής (3-2) στο US Open πιο πολύ με συγκίνησε, αν και δυστυχώς ούτε αυτό είδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. δεν υπάρχει emotional intelligence. τα συναισθήματα είναι σκέψεις και είναι επικίνδυνη η υποψία αξιολόγησης και φασιστική η κατηγοριοποίηση των σκέψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Το να σου αρέσει να κερδίζεις στα σπορ ή σε άλλα αγωνίσματα ομάδες των ΗΠΑ δεν συνιστά "αντι-αμερικανισμό". Όπως και να χαίρεσαι όταν ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, κτλ. κερδίζουν Manchester United, Liverpool, Chelsea, Real, Barcelona, Bayern, Ajax δεν συνιστά "εχθρότητα".

    Δεν συμαίνει "εχθρότητα". Μάλλον το αντίθετο σημαίνει, ειδικά όταν η νίκη γίνεται μέσα στους κανόνες του παιγνιδιού (fair play) και είναι σαφής (χωρίς αμφισβητούμενες φάσεις).

    Ο πήχυς των διεθνών Ελληνικών απαιτήσεων/στόχων έχει ανέβει σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να ανέβει και σε άλλους (εργασία και εξαγωγές προϊόντων και υψηλού επιπέδου τουριστικού προϊόντος).

    Αρκεί οι προσδοκίες να είναι ρεαλιστικές και να μην βιαζόμαστε και αγχωνόμαστε (το άγχος κάνει κακό στην υγεία, και η υγεία είναι Νο. 1, όπως λένε και οι αθλητές στις συνεντεύξεις τους).

    Χρειάζεται όμως και "inspiration"! Ζήτω λοιπόν η εθνική Ελλάδος Μπάσκετ ανδρών! They inspired us! Bravo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Odysseas said...

    "...αλλά το ότι Έλληνες δημοσιογράφοι αναρωτιούνται γιατί οι γιαπωνέζοι υποστήριζαν ΗΠΑ παρά τις ατομικές βόμβες τι είναι? Ένδειξη ελληνικής κουλτούρας προφανώς ε?"

    1. Aυτό ΔΕΝ είναι απάντηση για την - χαμηλού κιόλας επιπέδου - προπαγάνδα του CNN.
    2. Το συγκεκριμένο σχόλιο (on the cheeks) έχει πολλά υπολανθάνοντα (implicit για τους φιλέλληνες) μηνύματα που είναι καταφανώς κριτική σε κουλτούρα (δηλ. ό,τι πιο ηλίθιο μπορεί να κάνει κάποιος).
    3. Το σχόλιο των ελλήνων (δεν το είδα αλλά αφού το λες το πιστεύω), είναι σαφώς ανόητο (αταβιστικό). Αλλά αυτό ΔΕΝ δικαιώνει την ανοησία του συντάκτη του CNN.
    4. Κριτική σε κουλτούρα (δι)έπραξα κι εγώ γράφοντας: "κατώτερη κουλτούρα". Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να παριστάνουμε τους ψυχοθεραπευτές των shocked (κατά την έκφραση του nba.com) Αμερικάνων.
    5. O Οδυσσέας, επέστρεψε κι αντιμετώπισε και μνηστήρες και κέρατα, αφού γλύτωσε από χίλιους-κινδύνους: είχε επιλέξει που ανήκει. Αλλιώς, έπρεπε να κουνήσει το δάκτυλο στην Πηνελόπη, να ρίξει τις υποδείξεις του, και να την ξανακάνει.

    Επαναλαμβάνω: είχε επιλέξει.

    (ήτοι: ναι, διάβασα τα posts στο blog σου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Mε το που άκουσα οτι είναι
    Ρωσος θυμήθηκα τους ηρωες
    του Ντοστογιέφσκυ
    και την "Πνευματική Αγία Ρωσία"...

    αλλα μου τα χάλασε η προσφατη
    συνεντευξη της Σαράποβα
    :)

    Sharapova hungry for more money

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Νομίζω πως έχετε παρεξηγήσει κάτι.

    Οι ξένοι δημοσιογράφοι τηρούν ένα κώδικα μη ανάμιξης στα γεγονότα που περιγράφουν.

    Cool observers.

    Έτσι τους έκανε εντύπωση το ότι οι έλληνες συνάδελφοι φέρθηκαν διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Xωρίς το Shaquille O'Neal

    Oι Γιανκηδες δεν είχαν τυχη
    απεναντι στο
    Σοφοκλή

    Ειναι ζήτημα ογκομετρίας
    για να μιλήσουμε και μαθηματικά...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Μετά και τα τελευταία σχόλια διαλύθηκε και η τελευταία αμφιβολία που είχα στο μυαλό μου για την αγραμματοσύνη των αμερικανών και την ανωτερότητα των ελλήνων...

    Προσκαλώ τους συναδέλφους bloggers να με βοηθήσουν να αποκαλύψουμε και τη λαϊκίστικη συνωμοσιολογία που θέλει 95 στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου να είναι αμερικάνικα...

    Νομίζω ότι το blog έχει τον (Being there) Mr.Chance του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Κύριε Δήμου, τον ίδιο κώδικα τηρούν και οι ερευνητές, και μάλιστα επί ποινή χαρακτηρισμού ως αντι-επιστημόνων. Αλλά, όπως γνωρίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Being here... Miss Chance του...
    :)



    @andy dufresne said...



    ...τη λαϊκίστικη συνωμοσιολογία που θέλει 95 στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου να είναι αμερικάνικα...

    55 με 56 στα 100 Αμερικάνικα μέτρησα
    απο 2 καταλογους...

    Εκτος αν εννοείς του Δυτικου Κοσμου
    μαζί με AUS,CAN,FRA,UK etc....
    :)

    Είναι η αξιολόγηση Shanghai Jiao Tong University's που εβγαλε
    2 ελληνικα πανεπιστημια καπου
    στην 300στη με 400στη θεση στα 500



    Top 10O Universities

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. makis-skf said...

    Α, περί χυδαιότητας να συμφωνήσω αμέσως.
    Είναι παλαιά εθνική συνήθεια, κι όχι από τις καλύτερες.

    Αντιγράφω:


    Η αναφορά που ακολουθεί ανήκει στον Ιωάννη Πετράκη, υπαστυνόμο του Κιλκίς, ο οποίος στις 7 Απριλίου 1923 αναφέρει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα εγγράφως:


    Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε «σταθήτε, ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας» και απαντησάντων «κλάσε μας τ' αρχίδια», απέδρασαν...



    (Έχει βέβαια πλάκα. Δυστυχώς οι τίτλοι που αναφέρεις, δεν έχουν καμμία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Andy,

    To τι σημαίνει καλό Πανεπιστήμιο, είναι μεγάλη κουβέντα. Πάρα πολύ μεγάλη που εμπλέκει και πολιτικές απόψεις, απόψεις για τον ρόλο της επιστήμης, της εκπαίδευσης, τη σχέση με την περιλάλητη "αγορά εργασίας" κλπ.

    Η έρευνα που επικαλείσαι, τι ακριβώς ερευνά;

    - Την προτίμηση των φοιτητών; (πως δημιουργείται;)
    - Την ερευνητική δράση (ανακοινώσεις κλπ. - αυτό συζητάμε εδώ ε;)

    Τι ακριβώς;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Dear george, όπως σωστά είπες, κρίνουμε τη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ συμπεριφορά-για την οποί μάλιστα δεν ξέρουμε και όλες τις λεπτομέρειες, υπάρχουν και αντικρουόμενες πληροφορίες.
    Αν ο τύπος ήταν ΝΑΖΙ ή δολοφόνος ή ότι άλλο φρικτότερο, το πράγμα θα άλλαζε. Όπως και αν ο Γκρας ήταν μια ηγετική φυσιογνωμία του ναζιστικού κινήματος σε ώριμη ηλικία και με αποδεδειγμένη συνειδητή ενεργό συμμετοχή σε εγκλήματα, το πράγμα θα άλλαζε κι εκεί. Μη λέμε κι ότι θέλυμε γιατι θα τρελλαθούμε στο τέλος.

    Αφροδίτη, αχ, Αφροδίτη, πως ΕΓΡΑΨΕΣ πάλι με το σχόλιο των 10.59!
    Πραγματική ιδιοφυϊα αυτός ο Γκέιτς, σε όλα του. Και σώζει και την ψυχή του, άλλωστε είναι ακόμη πάρα πολύ νέος. Ποιός ξέρει τι άλλα θαυμαστά ετοιμάζει. Προσωπικά, είμαι πολύ εντυπωσιασμένη από τη συγκεκριμένη προσωπικότητα, δεν τη θεωρώ καθόλου τυχαία. Τι άλλο θα δούμε άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Δεν ξέρω αν ο Michael Moore έχει πει ψέματα αλλά σίγουρα έχει γράψει ψέματα. Στο βιβλίο του "Stupid White Men" λέει πως θα χρησιμοποιεί μόνο μαύρους συνεργάτες, σαν αντίδραση στον ρατσισμό της κοινωνίας, κάτι που δεν στέκει, επίσης λέει πως αυτό θα ήταν το τελευταίο του βιβλίο και φυσικά δεν ήταν. Το Bowling for Colombine ήταν έξοχο, το Fahrenheit 9/11 αδιάφορο ότι έλεγε τα είχα διαβάσει στους New York Times.

    Μιας και αρχίσαμε την σύγκριση Αμερικής και Ελλάδας το συγκεκριμένο βιβλίο, όχι "σοβαρό" από αυτά που διαβάζεις στο αεροπλάνο, θα μπορούσε να είχε γραφτεί για τους Έλληνες: για όλα φταίνε οι Μάυροι - Αλβανοί & γύφτοι σε εμάς, η μόνη πηγή ενημέρωσης είναι η TV, ο μέσος κάτοικος ξέρει τον τελέυταίο αστερίσκο της TV αλλά δεν ξέρει τί γίνεται στον πλανήτη κλπ.

    Για το basket: ένας αγώνας basket είναι τέρμα! Ναι η εθνική παίζει πολύ καλά της αξίζει ο τίτλος αλλά είτε χάσουμε είτε κερδίσουμε δεν θα αλλάξει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα της χώρας.

    @πάντα σκεπτικιστής
    Σε ζηλεύω δεν έχεις δει ποτέ τις "ειδήσεις" του Mega του ΑΝΤ1 κλπ... Πάντως όταν είχα πάει Αμερική οι οδηγοί κοκάλωναν τους κούρσες τους για να περάσει ο πεζός, τι έλλειψη κουλτούρας και πολιτισμού!

    @andy
    Σε παρακαλώ τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι τα καλύτερα του κόσμου, δεν νομίζω να αμφισβητείς την ακαδημαϊκή έρευνα που κάνουν οι καθηγητές στα παράθυρα του Fox σόρρυ του Mega κλπ ήθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Σχετικά με τους Πανηγυρισμούς....
    Αυτα τα περιμέναμε και ήρθανε....

    Αυτα που περιμέναμε και δεν ήρθανε...
    ειναι οι Πανηγυρισμοί στις "Φίλες Αραβικές Χώρες"....
    Περίεργο..ο Νασράλα ξέρει απο
    επικοινωνικά τρυκ....

    Aλλά τί να πεί;..αφου παραδέχτηκε
    τα λάθη του...
    Nasrallah regrets kidnapping of Israeli soldiers

    Mόνο η Παπαρήγα δεν το μετάνιωσε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. heinz αν κάνεις κλικ στο Link της Εργοτελίνας θα δεις ακριβώς ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης - οι άνθρωποι τα βάζουν πάνω-πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. -> george said ...

    "Το άρθρο στο BBC έδινε μία εικόνα που δεν του αρμόζει νομίζω...το ίδιο και το in.gr....θα το πώ γιατί θα σκάσω...σε μία κοινωνία μονοθεϊστών (πιστών) δυστυχώς θα υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Η επιστήμη πάντα θα είναι στο στόχαστρο και θα προωθούντε τετοια στερεότυπα."

    Το σωστό να λέγεται, και να μην κρύβεται για να μην σκάσετε!

    Το αγγλικό BBC και το Ελληνικό in.gr των εκδόσεων Λαμπράκη έχουν στο στόχαστρο την επιστήμη και τους επιστήμονες μια και προωθούν τα στερεότυπα μιας κοινωνίας μονοθεϊστών (πιστών). Είναι φαινόμενά της.

    Επίσης οι καθολικοί (οι προτεστάντες και οι ορθόδοξοι) ταίζουν, ντύνουν, φτιάχνουν σχολεία και νοσοκομεία σ' όλη την Αφρική γιατί ... χρειάζονται κι άλλους πιστούς, ενώ οι Μουσουλμάνοι προτίμησαν το μαστίγιο και το γιαγατάνι για να αλλαξοπιστήσουν όσους Αφρικανούς βρήκαν στον δρόμο τους.
    Το είδαν πιο δραστικά αποτελεσματικό έτσι απο το να χτιζουν σχολεία και νοσοκομεία. Όσοι επιζούν γίνονται Μουσουλμάνοι κι όσοι δεν θέλουν να γίνουν δεν χρειάζονται στους υπόλοιπους (μουσουλμάνους πια) εκτός κι αν είναι σκλάβοι.
    Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

    Ο Άραβας κατακτητής της Αλεξάνδρειας συμβουλεύτηκε τον χαλίφη Ομάρ για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ο χαλίφης διατύπωσε τον εξής συλλογισμό: «Αν μεν τα χειρόγραφα αυτά περιέχουν ότι και το Κοράνι τότε είναι περιττά, αν δε αντίθετα, τότε είναι επιζήμια». Διατάχθηκε τότε να καούν και κατά τους υπερβολικούς Άραβες καίγονταν επί 6 μήνες ως μόνη καύσιμη ύλη των 400 λουτρώνων της πόλεως.

    Μηπως george μιλάτε μόνο για τους μονοθειστές μουσουλμάνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Ο Bill Gates και ο Warren Buffet απλώς προτίμησαν να δώρίσουν την περιουσία τους για το καλό της ανθρωπότητας μια και είχαν αρκετά για να κληρονομήσουν στα παιδιά τους.

    Ή φορολογία ήταν δευτερεύοντα κίνητρο.
    Αν δωρίζεις 100 δολλάρια για να γλυτώσεις 40 σε φόρους πάλι τα υπόλοιπα 60 θα είναι κόστος.

    Προτιμότερο είναι να δίνεις σχεδόν τα διπλάσια αλλά να είσαι σιγουρος ότι θα πάνε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και όχι για πολεμικές περιπέτειες και σπατάλες του κράτους.

    Το ίδιο έχει κάνει η πλειοψηφία των πάμπλουτων στην Αμερική. Η Αμερικανική φορολογική νομοθεσία αφήνει την εκλογή που θα δοθεί η περιουσία μετά τον θάνατο στον ιδιοκτήτη της (τις περισσότερες φορές).


    Η αντίδραση των σχολιαστών του CNN στα φιλιά των Έλληνων δημοσιογράφων προς τους Έλληνες καλαθοσφαιριστές έχει να κάνει περισσότερο με την τσατίλα που είχαν και έχουν για μια ακόμη πανωλεθρία της Αμερικανικής ομάδας απο υποδεέστερο αντίπαλο.
    Αγαπούν πολύ την εθνική τους ομάδα, όχι βέβαια στο σημείο να αγκαλιάζουν τους παίκτες δημόσια, σαν μεσογειακοί θερμόαιμοι.

    Τα Αμερικάνικα ΜΜΕ έχουν αγανακτήσει με την απόδοση της ομάδας τους σε διεθνείς συναντήσεις γιατί πιστεύουν (και είναι πραγματικότητα) ότι το τεχνικό ταλέντο των Αμερικανών παικτών στο basketball είναι υπεράνω των άλλων κρατών.

    Δεν γνωρίζαν το φιλότιμο, την καρδιά και το πείσμα των Ελλήνων παικτών συνδυασμένο με την ικανότητα σαν coach αλλά και σαν ηγέτη που εμψυχώνει του Παναγιώτη Γιαννάκη. Τους λείπουν όλα αυτά. Όταν δεν υπάρχει ο δελεασμός των big bucks, τους κόβονται τα πόδια.
    Τους λείπει και ο "Γιαννάκης" τους να τους εμψυχώσει ή να τους τα πεί χύμα.

    Εϊχα την τύχη να παίξω στην ομάδα του Π. Γιαννάκη πριν απο πολλά χρόνια, ακόμα έφηβος, και θα θυμάμαι πάντα την ψυχραιμία του, την καλωσύνη του στα λάθη μας, τις συμβουλές του, την αποφασιστικότητά του στις κρίσιμες στιγμές, το σύντομο χιούμορ του σε άλλες.
    Ηταν γεννημένος με την μπάλλα στο χέρι αλλά είναι ευλογημένος σαν προπονητής και δάσκαλος του σπορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ο Πέρελμαν είναι αυθεντικός "τρελός".
    Ψηφίζω δαγκωτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. While Gates and Buffett are brilliant businessmen, they and other philanthropists ignore the fundamental cause of poverty, including poor health care, around the world: lack of capitalism. Wherever and to whatever extent capitalism exists, the productive ability of individuals is unleashed, enabling them to make their lives progressively better. The West used to be as poor as Africa today; it is capitalism that made us rich.
    If the tribalist or religious dictatorships of Africa and the Middle East do not renounce their destructive political systems and adopt capitalism, even $100 billion in charitable handouts will make little difference in their lives.
    Anyone who is truly committed to helping the world’s poor should first and foremost use their charitable dollars and their public platforms for the promotion of capitalism.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. @lefteris,

    Sorry baby, μάλλον δεν κατανόησες τα γραφόμενά μου. Τώρα γι'αυτά που γράφεις περί fiduciary duty του (και ΕΙΔΙΚΑ το να μην υπάρχει conflict of interest & breaches of duty) εργάζεται ολόκληρο επιτελείο - ή θα το άφηνε στην τύχη? Please! Θα το ξέρεις βέβαια ότι το IRS έχει ειδικό computer system για τον Bill alone, κι εκείνος τα "σκυλιά του" να δουλεύουν για tax optimisation plans - όπως είπε συνοπτικά και ο rain man, εμείς πάμε να βρούμε ότι κάτι τρέχει?

    Bottom-line: συμφωνούμε στο ότι θα μπορούσε να μη δίνει δεκάρα, οπότε εκεί του βγάζουμε το καπέλο, end of story.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Eντύπωσε έκανε που οι Γιαπωνέζοι
    δεν υποστήριξαν την Ελλάδα..

    ..Μα πώς;.. είναι δυνατόν;..

    Χιροσίμα...Ναγκασάκι;;...

    ...ΝΒΑ marketing spoke...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Δεν είναι "τυχαίο" πολλοί που γίνονται ειδήμονες και "κορυφές" σε ένα χώρο, να διαθέτουν και το ανάλογο ποσοστό εκκεντρικότητας σε διαφορετικές μορφές. Είναι πιο πιθανό επίσης να είναι λιγότερο "ισορροπημένες" προσωπικότητες παρουσιάζοντας έντονες μορφές αλαζονείας κατάθλιψης, μανίας καταδίωξης, καχυποψίας κ.α. Δεν είναι εύκολο να γίνει κάποιος ειδήμονας και κορυφή σε κάποιο χώρο , πόσο μάλλον σε έναν χώρο που υπάρχει απίστευτος συναγωνισμός όπως τα μαθηματικά. Και οι δρόμοι προς την "κορυφή" είναι μοναχικοί. Στην ιστορία των μαθηματικών δε, υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων. Από τους Πυθαγόρειους που είχαν τη δική τους θρησκεία βασισμένη στους ρητούς αριθμούς και στο ότι Θεός=αριθμός , στον Cantor και τα σύνολα που είχε ανάμεσα στους άλλους και τον Poincare ώς "εφιάλτη" και πολλούς άλλους που ούτε λίγο ούτε πολύ τρελαίνονταν όταν "παίζανε" με έννοιες όπως το άπειρο. Άν είσαι celebrity πάντως, σε όποιο χώρο και να είσαι, νομίζω είναι πολύ δύσκολο να κρατάς τις ισορροπίες. Είναι δύσκολο να κρίνω προσωπικά το σκεπτικό της απόφασης του
    Perelman αλλά οποιαδήποτε πρόοδος στα μαθηματικά και στις επιστήμες γενικότερα είναι θετική για την ανθρωπότητα.

    --Πάντως σύμφωνα με την έκδοση του Αυγούστου του Scientific American, οι όλοι (ή μάλλον σχεδόν όλοι) έχουμε την προοπτική να γίνουμε ειδήμονες σε όποιο πεδίο επιλέξουμε. Ίσως αυτό να δίνει μια απάντηση στο αν οι ιδιοφυΐες γεννιόνται ή γίνονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Ergo te Lina said...
    "...ΝΒΑ marketing spoke..."

    Το δε Marketing, σε σαφή αντιδιαστολή - διαχωσρισμό με/από Πωλήσεις και Δημόσιες Σχέσεις, advertising blitzkriegs, σχέσεις με τα ΜΜΕ (και σχέσεις με το Δημόσιο), παραμένει μία σχεδόν άγνωστη έννοια στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Πολύ τον πάω, τον Γρισα. Έτσι είμαι και εγώ, αλαζόνος και υπερόπτης. Μου θυμίζει την περίπτωση μου όταν έδωσα την εργασία μου. Ενώ ο καθηγητής μου ήταν ενθουσιασμένος και συνεχώς με επαινούσε σε όσους εύρισκε μπροστά του, εν τούτοις κάτι δεν μου ταίριαζε. Ώσπου κάποια Κυριακή ξύπνησα τα μεσάνυχτα και γνώριζα που ήταν το λάθος. Για τις επόμενες δέκα μέρες είχαν εξαφανισθεί από προσώπου γης, παρακαλώντας τον θεό κανείς να μη βρει το λάθος και να πάρω επιτέλους το πτυχίο μου ώστε να μπορώ να εργασθώ σαν κανονικός θνητός. Υποσχέθηκα να μην το ξανακάνω. Και έτσι έγινε. Χρόνια αργότερα έμαθα ότι την εργασία μου την συμπεριέλαβε ο βλάκας καθηγητής μου σε ένα βιβλίο του. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. "Ο Μουρ είναι από τους κύριους λόγους για την ήττα των δημοκρατικών"

    Λεφτέρη μόλις βγήκες απο Ελληνικό καφενείο;


    Στο θέμα των φόρων εισοδήματος, δεν είναι μόνο 25% γιατί υπάρχει κι ο φόρος της πολιτείας που ζουν.

    Όταν πεθάνουν οι Gates και οι Buffets (μόλις παντρεύτηκε, προνοητικός άνθρωπος) τα Estate Taxes θα έπαιρναν την μερίδα του λέοντος όχι πια μόνο στο εισόδημα αλλά σ' όλη την περιουσία.
    Ό λόγος όμως δεν είναι καθαρά η αποφυγή των φόρων αλλά θέλουν να έχουν εκλογή όσο ζουν στο που θα πάνε τα χρήματα (σε φιλανθρωπίες).
    Δεν εμπιστεύονται ότι το αμερικανικό κράτος θα χρησιμοποιήσει τα λεφτά τους με σωστό τρόπο.

    Μια απο τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες είναι το άνοιγμα με όλα τα έξοδα πληρωμένα απο το ίδρυμα δημοσίων σχολείων (charter schools) σε γειτονιές μειονοτήτων με ειδικευμένα προγράμματα, άριστο εξοπλισμό και ικανότατους δασκάλους.
    ---------------

    -> Bourchas said...
    "Anyone who is truly committed to helping the world’s poor should first and foremost use their charitable dollars and their public platforms for the promotion of capitalism."

    Αν δεν είναι ο Gates και ο Buffett οι πιο πετυχημένοι διαφημιστές του καπιταλισμού τότε ποιοί είναι σήμερα;
    Βοήθησαν τον εαυτό τους και την εικόνα του καπιταλισμού με την φιλανθρωπία τους όσο κανένας πατρίκιος "ακαδημαικός" φίλος του μακαρθισμού (If you know what I mean).
    ------------

    -> ManBlogg said...
    οι ιδιοφυΐες γεννιόνται ή γίνονται..

    Είναι πιο εύκολο και συμβαίνει πιο συχνά να καταστραφεί μια ιδιοφυΐα που γεννήθηκε και ζει σε εχθρικό περιβάλλον παρά να εξαφανισθεί μια ιδιοφυΐα που αυτοδημιουργήθηκε και ζει σε ευμενές περιβάλλον.

    Είχα στην τάξη που δίδασκα αρκετές νεαρές ιδιοφυΐες που όσο και να τους συμβούλευες έμενες με τον κόμπο στο στομάχι ότι δεν θα γλυτώναν τις σφαλιάρες της ζωής.

    Ο Moore είναι μια ιδιοφυΐα που την δημιούργησε το περιβάλλον (Παιδεία το ακέραια δημοσιογραφικό πρόγραμμα 60 minutes όταν μεγάλωνε και άλλοι παράγοντες).

    Αν υπήρχε το κατάλληλο περιβάλλον-Παιδεία πόσοι Έλληνες νεαροί φοιτητές ή απόφοιτοι θα έπαιρναν μια κάμερα στο χέρι και θα έπαιρναν τους δρόμους για να βγάλουν στην φόρα τα στραβά (ουκ ολίγα) της Ελληνικής κοινωνίας.
    YouTube ερχόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Στον "παντα σκεπτισκιστή"

    Γράφεις "Αν είχατε ζήσει για λίγο έστω στις ΗΠΑ και αντιλαμβανόσασταν το μέγεθος της βλακείας του απλού ημιαγράμματου αμερικανού πολίτη, ...κτλ."

    Ζω στις ΗΠΑ και αδυνατώ να καταλάβω το "μέγεθος της βλακείας του απλού ημιαγράμματου αμερικανού πολίτη" διότι το συγκρίνω με άλλων εθνοτήτων τα μεγέθη και τα χάνω στην επιμέτρηση.
    Καταλαβαίνω όμως την άγνοια πολύ καλά. Οπως τη δική σου. Και πολλών άλλων που ήρθαν για ένα βιαστικό τουρισμό αφού μελέτησαν σοβαρά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΑΥΓΗ και όλο το κακό συναπάντημα. Και φυσικά έφυγαν πιο στραβοί απ'ο,τι ήρθαν.

    Ξέρεις πιο είναι το χειρότερο; Οτι είναι άνθρωποι σαν και σενα που κάνουν ανθρώπους σαν και μένα, να βλέπουμε την Ελλάδα και να λέμε "αυτό δεν είναι το σπίτι μου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Μα αγαπητή πανάσχημη ο σημερινός μέσος Αμερικανός πολίτης είναι οι άλλες εθνότητες.

    Δηλαδή ο πάντα μαρξιστής κάνει κριτική στους συγχωριανούς του, πρώην προλετάριους που ξεφύγαν απο την φτώχεια και την μιζέρια της Ψωρωκώσταινας, την αισχροκέρδεια του μεσάζοντα, την τυφλή μανιακή εκδικητικότητα εναντίον όλων, ενόχων και αθώων του κομουνιστοσυμορρίτη, το φακέλλωμα της Δεξιάς και της Χούντας, το δημαγωγιλίκι του Ανδρέα και τις κλούβιες υποσχέσεις των βουλευτών του. Απόφυγαν όλα αυτά για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή έστω στην ξενητειά και αυτός που έμεινε πίσω να τα υποφέρει όλα αυτά και τα ουτοπικά μαρξιστικά όνειρά ξεχαρβαλιασμένα, κατηγορεί αυτούς που ξέφυγαν ημιαγράμματους αμερικανούς πολίτες.

    Μερικές φορές πιστεύω ότι οι καλύτεροι είναι αυτοί που τόλμησαν μια νέα ζωή ενω αυτοί οι δειλοί καλοπερασάκηδες προσπαθούν ακόμα να ξεκοκαλίσουν την Ελλάδα μας.

    Μην απογοητεύεσαι κορίτσι. Η Ελλάδα θα είναι πάντα το σπίτι σου. Μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο θα καθαρίζει απο τους αιμοδιψείς παρασιτοκοριούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. ama thelei na kerdisei lefta paei prinston kai kathetai gia ta ipolipa xronia kai kopanaei miges. tipota den einai statiko, mono to agxos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. πάντα σκεπτικιστής

    δεν κρίνω την μάνα ... τον Μούρ κρίνω που το έβαλε σε ντοκυμαντέρ. Αν διάβασες το σχολιό μου, λέω ότι το πρώτο μέρος του ντοκυμαντέρ είναι αποκαλυπτικό...α να μην ξεχάσω...ζώ στην Νέα Υόρκη και η Αμερικάνοι δεν χρειάζοντε μασημένη τροφή για να καταλάβουν κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Maria velliou,

    Γιατί θα άλλαζε το πράγμα αν ήταν Ναζί; εννοείς θα μείωνε το έργο του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. το σωστό να λέγετε,

    μιλάω για όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Μία προσέγγιση: κάθε μαθηματικός που ξεχωρίζει είναι στοιχειωμένος από τα φαντάσματα των προηγουμένων: ο Γκαλουά έδινε μάχη με το χρόνο για να κάνει κάτι σπουδαίο στα μαθηματικά και τρελαινόταν στην ιδέα ότι ο Πασκάλ σε ηλικία 13 ετών είχε κατασκευάσει την πρώτη υπολογιστική μηχανή. Κατάφερε δε μέχρι τα 19 του να θεμελιώσει την σύγχρονη άλγεβρα. Ταυτόγχρονα όλοι οι ιστορικοί ερευνητές είχαν μεγάλες αντιπαλότητες με το μαθηματικό κατεστημένο όλων των εποχών. Ο Πέρελμαν με την απόδειξή του ( η οποία είναι μαθηματικά κομψότατη ) ανήκει σε αυτή την κατηγορία των κορυφαίων μαθηματικών οπότα σίγουρα διακατέχεται και από τα σύνδρομά τους. Δεν έχει και άδικο εδώ που τα λέμε.Θέλετε η φύση της επιστήμης αυτής που δημιουργεί ιδιοτυπίες και στην συμπεριφορά και στον τρόπο σκέψης, θέλετε η ψυχοσύνθεση του συγκεκριμένου ανθρώπου που ταιριάζει τέλεια σε μαθηματικό ερευνητή , θέλετε το αγκυλωτικό καθεστώς που αντιμετωπίζει ο νέος ερευνητής μαθηματικός όταν προσεγγίζει τα μεγάλα ινστιτούτα μαθηματικής έρευνας , το κάθε ένα ξεχωριστά και όλα μαζί, οδηγούν σε αυτό που λέμε αλαζονία του Πέρελμαν. Σίγουρα θα υπάρχει μία προϊστορία στη σχέση του και με το πανεπιστήμιο της Πετρούπολης αλλά και με τις μαθηματικά ινστιτούτα. Την οποία και αγνοούμε.
    Όσο για το χρηματικό έπαθλο έχω να πω το εξής: από τη στιγμή που απέδειξε την εικασία Πουανκαρέ και την έκανε θεώρημα, ταξιδεύει σε ένα κόσμο που το υπάρχον σύμπαν είναι πολύ μικρό. Ο ίδιος ο Πουανκαρέ έθεσε τις βάσεις για όποιον το αποδείξει στο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. @ "Πανάσχημη"

    Πές τα, "χρυσόστομη".


    Προς ολομέλεια του μπλογκ, μία θεωρητική ερώτηση κρίσης:

    Αν πάρει ένας Έλληνας πολίτης εν Ελλάδι μερικά από αυτά τα Op/Ed που γράφονται στην Ελλάδα περί ΗΠΑ κ.α., συν μερικά από τα πρόσφατα headlines και σχόλια μετά το 101-95 συν μερικά επίσημα αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων στην Ελλάδα μετά το 9/11 και τα βάλει συνημμένα σε μία αίτηση πολιτικού ασύλου του/της προς ΗΠΑ, θα του το δώσουν ή δεν θα του το δώσουν το πολιτικό άσυλο οι ΗΠΑ (επί τη βάσει των συνημμένων αυτών);

    Οι ΗΠΑ δεν είναι τέλειες, ειδικά επί Μπους, αλλά άλλο εθνική μας ανεξαρτησία και άλλο αντι-Αμερικανισμός. "Αμερικανάκια" πρόγονοι των "χωριατών" της middle America δεν σκοτώθηκαν στις ακτές της Νορμανδίας και σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα για να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τους Ναζί; Που σπουδασαν ο Ανδρέας, Ο Γιώργος και ο Κώστας; Και Έλληνες δεν σκοτώθηκαν στους Πύργους; Αμερικάνους τουρίστες δεν περιμένει ο Τουρισμός για να επιζήσει;

    Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να είναι αντι-αμερικανική. Εδώ ολάκερος Πρόεδρος των ΗΠΑ μας ζήτησε συγγνώμη για την ανάμιξη στο 67 ξκαι το 74!!! Σε πόσες άλλες χώρες το έχει κάνει αυτό πρόεδρος των ΗΠΑ;

    Υποαταγείς στους Αμερικανούς όχι βεβαίως. Σε καμία περίπτωση όμως αντιαμερικανοί. Δεν έχουμε λόγο ούτε αιτία.

    Αυτοί όμως που σπέρνουν/καλλιεργούν εντατικά αντι-αμερικανισμό στην Ελλάδα, για οιοδήποτε λόγο και επιχείρημα, όποιοι και αν είναι, βλάπτουν σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και κοροϊδεύουν επιπλέον τον Ελληνα πολίτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Kαλημέρα και Χρόνια μας πολλά!..
    Σημερα εφυγε ο Οθωνας
    και ηρθε εξ Αμερικής το ΠΑΣΟΚ!.....
    που μας εφερε και την Καραχασάν...

    @πάντα σκεπτικιστής

    Tαξιδιωτικές Συμβουλες είναι...
    όχι δοκίμιο του Chomsky....
    πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον...




    A quiet word to loud Americans

    (Travel behaviour)





    1.Think as big as you like but talk and act smaller In many countries, any form of boasting is considered very rude. Talking about wealth, power or status - corporate or personal - can create resentment.

    2.Listen at least as much as you talk By all means, talk about America and your life in our country. But also ask people you're visiting about themselves and their way of life.

    3.Save the lectures for your kids Whatever your subject of discussion, let it be a discussion not a lecture. Justified or not, the US is seen as imposing its will on the world.

    4.Think a little locally Try to find a few topics that are important in the local popular culture. Remember, most people in the world have little or no interest in the World Series or the Super Bowl. What we call "soccer" is football everywhere else. And it's the most popular sport on the planet.

    5.Slow down We talk fast, eat fast, move fast, live fast. Many cultures do not.

    6.Speak lower and slower A loud voice is often perceived as bragging. A fast talker can be seen as aggressive.

    7.Your religion is your religion and not necessarily theirs Religion is usually considered deeply personal, not a subject for public discussions.

    8.If you talk politics, talk - don't argue Steer clear of arguments about American politics, even if someone is attacking US politicians or policies. Agree to disagree.

    Now the State Department in Washington has joined forces with US industry to plan an image makeover by issuing guides on how to behave for Americans travelling overseas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. ΠΡΟΣ MODLIBER ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ

    Το πολιτικό άσυλο έχει πολλές πτυχές και είναι πολυδιάστατο. Το έχουν δώσει σε Κουβανούς που έχουν μιλήσει με τα χειρότερα λόγια για τις ΗΠΑ και το έχουν αρνηθεί σε άλλους που δεν είχαν καν γνώμη. Αυτό που τονίζω εδώ πέρα είναι τα πολλαπλά κριτήρια που συνυπολογίζονται. Οπότε στην ερώτησή σου, η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι «δεν ξέρω.»

    Οσο για την κυρία του αεροδρομίου, και εγώ παρομοίως έφριξα τη δεκαετία του 90 με την άγνοια όχι μόνο μια κυρίας αλλά ένος ολόκληρου λαού (νομίζω τα νούμερα πλησίαζαν το 95%) ως προς την εθνοκάθαρση και γενεοκτονία που είχε ξεκινήσει ο «αδελφός» Μιλόσεβιτς. Τότε μάλιστα ζούσα και στην Ελλάδα και η αηδία με είχε πνίξει. Αποκορύφώθηκε με την πλάτη που γυρίσαμε στη Σρεμπρένιτσα. Μάλλον δεν την έχετε ακουστά, Αστο καλύτερα. Δεν το συζητώ γαι να μην ακούσω εκείνο το τρομερό «από ποια φυλλάδα τα μαθαίνεις εσύ αυτά;» Μετά ήρθαν και τα χοροπηδηττά της 9/11 και εκείνη η απερίγραπτη κρυφοχαρά.

    Και εσυ μου μιλάς για μια κυρία; Χιλιάδες τέτεοιες υπάρχουν παντού. Λίγες τέτοιες έχουμε στην Ελλάδα; Η στη Γαλλία; Η οπουδήποτε;

    Αν θες να κρίνεις λαούς κοίτα τα γκάλλοπ. Το 65% των Αμετικανών απορρίπτουν τον πόλεμο τώρα που όλοι ξέρουμε τη συμμορία διοικεί στην Ουάσινγτον. Εμείς οι Έλληνες απορρίπτουμε σε μεγάλο ποσοστό τα μέτρα κατά του Ιραν ενώ σε μεγάλο ποσοστό επίσης αποδεχόμαστε ότι κάτι τέτοιο βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Τρίχες θα μου πεις. Ο ανταμερικανισμός να επιπλεύσει και τα υπόλοιπα δεν μετράνε.

    Οσο για τη δικτατορία του 67, εμείς δεν φταίγαμε δηλαδή; Οι Αμερικανοί μας τη φεσωσαν κι αυτήν; Μια ζωή είμαστε τα άβουλα θύματα, οι αδικημένοι της παγκόσμιας ιστορίας. Πιτσιρίκι ήμουν τότε και ο πατέρας μου εξορία και παρακολουθούσα μερικά πράγματα με αυξημένο ενδιαφέρον. Είχε πει η Ντόυτσε Βέλλε στην επέτειο της 21ης να μη βγει κανένας από το σπίτι του σε ένδειξη διαμαρτυρίaς (ήταν Κυριακή) και πλημμύρισαν οι δρόμοι και τα πάρκα. Σε μια άλλη επέτειο είχαν πει να κρατήσουμε τα παντζούρια μας κλειστά... σιγα τα λάχανα κι εδώ... Άσε που εμένα και την οικογένειά μου πολλοί μας απέφευγαν... να μην κολλήσει η ρετσινιά. Και μη μου πεις για τους εξόριστους και τους φυλακισμένους. Λίγοι ήταν. Οι περισσότεροι έκαναν την πάπια.
    “Oh Brutus, the fault does not lie in the stars, but in ourselves.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Ergo te lina

    Πολύ έξυπνο φαίνεται το "A quiet word to loud Americans".

    Δεν έχει εκδοθεί όμως απο το State Department, όποιος γνωρίζει τις οδηγίες του S.D. αμέσως το καταλαβαίνει.

    Η πηγή του είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσπαθεί να βοηθήσει την εικόνα των Αμερικανών (σπουδαστές, επιχειρηματίες, τουρίστες) στο εξωτερικό.
    Ένας γενικός οδηγός βρίσκεται στην σελίδα τους στο:
    http://www.worldcitizensguide.org/files/WorldCitizensGuide.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Στον ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΠΤΙΣΚΙΣΤΗ
    Λες¨"Υπάρχει άλλος δημοσιογράφος-δημιουργός που να αμφισβητεί τους neo-cons;"

    Πάρα πάρα πολλοί. Τομαs Φριντμαν, Νικολας Κριστοφ, Μωρήν Ντοντ και πάρα πολλοί άλλοι(δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω λινκs, χρειάζεται συνδρομή για να τους διαβάζεις).Στην τηλεόραση πολλοί, στα κωμικά κανάλια άλλοι τόσοι. Επικολλώ τμήμα ενός άρθρου του Τομας Φριντμαν από NYT (Republicans are in denial regarding policies in war on terror; [Final Edition]
    Thomas Friedman. Beaumont Enterprise. Beaumont, Tex.: Aug 19, 2006. pg. A.11 )

    "What should worry the country is that the Bush team and the Republican Party, which control all the levers of power and claim to have thought only about this larger struggle, are in total denial about where their strategy has led.
    Besides a few mavericks like Chuck Hagel and John McCain on Iraq and Dick Lugar and George Shultz on energy, how many Republicans have stood up and questioned the decision-making that has turned the Iraq war into a fiasco? Had more of them done so, instead of mindlessly applauding the administration, the White House might have changed course when it had a chance.
    Not only is there no honest self-criticism among Republicans, but -- and this truly is contemptible -- you also have Dick Cheney & Friends focusing their public remarks on why Lamont's defeat of Lieberman proves that Democrats do not understand that we are in a titanic struggle with "Islamic fascists'' and are therefore unfit to lead.
    Oh, really? Well, I have one question for Cheney: If we're in such a titanic struggle with radical Islam, and if getting Iraq right is at the center of that struggle, why did you "tough guys'' fight the Iraq war with the Rumsfeld Doctrine -- just enough troops to lose -- and not the Powell Doctrine of overwhelming force to create the necessary foundation of any democracy-building project, which is security? How could you send so few troops to fight such an important war when it was obvious that without security Iraqis would fall back on their tribal militias?
    Cheney, if we're in a titanic struggle with Islamic fascists, why have you and President Bush resisted any serious effort to get Americans to conserve energy? Why do you refuse to push higher mileage standards for U.S. automakers or a gasoline tax that would curb our imports of oil? Here we are in the biggest struggle of our lives and we are funding both sides -- the U.S. military with our tax dollars and the radical Islamists and the governments and charities that support them with our gasoline purchases -- and you won't lift a finger to change that. Why? Because it might impose pain on the oil companies and auto lobbies that fund the GOP, or require some sacrifice by Americans.
    Cheney, if we're in a titanic struggle with Islamic fascists, why do you constantly use the "war on terrorism'' as a wedge issue in domestic politics to frighten voters away from Democrats. How do we sustain such a large, long-term struggle if we are a divided country?
    Please, Cheney, spare us your flag-waving rhetoric about the titanic struggle we are in and how Democrats don't understand it. It is so phony -- such a patent ploy to divert Americans from the fact that you have never risen to the challenge of this war. You will the ends, but you won't will the means. What a fraud!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Όπως θα έλεγαν και στο USA, "I think that some of my points were missed" στο προογούμενο ποστ μου.

    Ειδικά αυτό περί συνημμένων περί "πολιτικού ασύλου" (κοινώς, ρητορική η ερώτησις και αλλού απευθυνόταν).

    Περί "neo-cons". Όπως έβαλε το χεράκι της και η US Admin το 67 (Lyndon B. Johnson) και το 74 (εν μέσω κρίσης Watergate και λίγο πριν παραίτηση Νίξον) έτσι οι οι "Δημοκρατικοί" έβαλαν ολίγον το χεράκι τους το 04 στην επανεκλογή Μπους. α) Τι ομάδα υποψηφίων ήταν αυτή που κατέβασαν; Με υποψηφίους τύπου Howard Dean (Vermont!!) και του Καθολικού "JFK II" Kerry από την Μασσ. (!!) περίμεναν να κερδίσουν το South & Middle America (που μόνον Κάρτερ και Κλιντον πήγαν καλά από την εποχή Ουάλας)!! β) με τον φόβο του Γκορ να κατέβει το 04 για τη ρεβάνς του '00 (φοβήθηκε μήπως χάσει 2 φορές και μείνει στην Ιστορία);;;

    Είπαμε, φίλοι οι Αμερικάνοι και γι΄ αυτό δικαιούμαστε (καλοπροαίρετη βεβαίως) κριτική και στα εσωτερικά τους και εμείς οι "φιλοαμερικανοί" (μη Ελληνοαμερικανοί) Έλληνες (και όχι μόνον το BBC, κ.α.)!!

    Να δούμε ποιούς θα κατεβάσουν για το 08 οι μεν και οι δε(ν).

    Σημ. Πολύ ωραίο αφιέρωμα για τους neo cons Vanity Fair πριν λίγα καλοκαίρια. Και πως για αυτούς ο πατήρ Μπους ήταν σχεδόν ... αριστερός!!!! Επί Ρέιγκαν και Τζούνιορ είδα φως. Επί Jeb;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. -> agnostosX said...
    "Χεστήκαμεν..."

    Στον ενικό παρακαλώ.
    Χέστηκες ή μάλλον ήσουν πάντα χεσμένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ..

    Νά, που είμαι κι’ εγώ ανεύθυνος Andy..
    Πρώτα σου έγραψα τον «εξάψαλμο», και μετά μπήκα στο blog σου. Ως τότε, ότι ήξερα για σένα ήτανε ότι εντύπωση άφηνε το κείμενό σου..

    Τώρα, αρχίζω σιγά-σιγά να «συμμαζεύομαι».. Αλλα είναι αργά πιά. Ότι έγραψα-έγραψα, και θα με κυνηγάει μόνιμα το ύφος της κόρης σου, στη φωτογραφία που με κοιτάζει με το ένα μάτι-κι’ αυτό μισάνοιχτο...

    Να σου ζήσει!

    Και, να με συγχωρείς, που πάνω στην πιό δύσκολη και ευτυχισμένη εποχή της ζωής σου, βρέθηκες αντιμέτωπος με τις ανοησίες μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. george: όχι, δεν θα μείωνε το έργο του. Απλά δεν θα με άφηνε αδιάφορη το γεγονός ότι είναι ΝΑΖΙ, δεν θα μπορούσα να τον συγχωρήσω χάριν του έργου του, αν θεωρούσα ότι είναι εγκληματίας. Σ' αυτό συμφωνώ με το δικανικό μας σύστημα, που δεν θα αθώωνε ποτέ ένα στυγνό δολοφόνο, με το επιχείρημα ότι είναι σπουδαίος επιστήμονας.
    Νομίζω αν είχες διαβάσει τα προηγούμενα γίνεται φανερό τι εννοώ.
    Εκτός αν έχεις διάθεση για άσκοπο chat ή δημιουργία εντυπώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Προφανώς το χρήμα που αρνήθηκε έφερε νέα δόξα στον Πέρελμαν, η οποία αν μετατραπεί εκ νέου σε διαφημιστικό χρήμα η αξία του πολλαπλασιάζεται,
    βλ. πίτσα Γκορμπατσόφ,
    σεμινάρια Κλίντον και τη λαική παροιμία "το χρήμα πολλοί εμίσησαν τη δόξαν ουδείς".
    Αλλωστε αν μείνουμε στα 4 βασικά κίνητρα/ενστικτα του ανθρώπου,
    συνείδηση,χρήμα,δόξα,ισχύς μπορεί να είναι ανακυκλώσιμα όπως η μάζα και η ενέργεια δια μέσω της ταχύτητας.
    Το θεώρημα της άρνησης σε χρήμα του Πέρελμαν είναι απολύτως συμβατό με τους κοινωνικούς νόμους επιβίωσης στην εποχή μας. Αλλωστε είναι κατατεθιμένα, μπορεί να αλλάξει γνώμη αργότερα, οταν σβήσειτα φώτα της δημοσιότητας ...
    και τα μετατρέψει σε φιλανθρωπίες οι οποίες βλάπτουν μερικές φορές τον αποδοχέα αλλά ουδέποτε τον φιλάνθρωπο Bill Gates, ο οποίος φυσικά δίνει φιλανθρωπική ενέργεια την οποία μετατρέπει σε επιχειρηματική γνώση ανώτερη και χρησιμότερη απο τηs Microsoft.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Μετά από λίγες μέρες μία συνειρμική σκέψη.
    Μήπως ακραία μορφή του φαινομένου Perelman είναι και ο Curt Cobaine των Nirvana;
    Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, αυτοκτόνησε επειδή δεν ήθελε, δεν επεδίωκε τέτοια επιτυχία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. so_far: σε τι διαφέρει η "μαθηματικώς κομψή απόδειξη" από τις άλλες αποδείξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. @αγαπάω και αδιαφορώ, η μαθηματική απόδειξη διέπεται από τους ίδιους όρους που διέπεται και η ανθρώπινη σκέψη σχεδόν. Μία μαθηματικά κομψή απόδειξη κρίνεται σαν τέτοια κυρίως από τη συντομία της και ειδικότερα από τα "εργαλεία" ( θεωρήματα, αξιώματα, προτάσεις ) και τις μεταξύ τους που χρησιμοποιεί για να φτάσει στο ο.ε.δ ( όπερ έδει δείξαι ). Για παράδειγμα υπάρχουν αποδείξεις για το ίδιο πράγμα της μίας σελίδας αλλά και των 2 γραμμών. Αυτή των 2 γραμμών είναι η μαθηματικά κομψή και φυσικά έχει ιδιαίτερη αξία στη μαθηματική επιστήμη. Φυσικά ο Πέρελμαν δεν θα μπορούσε να αποδείξει την εικασία του Πουανκαρέ σε λίγες σελίδες, αφού θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει αναγκαστικά ό,τι έχει γραφτεί σε τοπολογία και χώρους ( κολοσσιαίο έργο ). Αλλά και πάλι έχοντας υπόψη του πού βασίστηκε και βλέποντας τα μαθηματικά που χρησιμοποίησε ( είναι απίστευτο αλλά μπόρεσε και χρησιμοποίησε από κάθε κλάδο αυτό που έπρεπε ) τότε μπορεί κάποιος να μιλήσει για μαθηματικά κομψή απόδειξη.
    Ελπίζω να σας διαφώτισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Τι να μας πει και ο Perelman... εμείς έχουμε τον Αργυρόπουλο :ΡpP

    official site

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Maria σου θυμίζω τι είπες "πρέπει να δεχτούμε ότι είναι τέτοιο το επίτευγμα του Πέρελμαν που τίθεται υπεράνω κριτικής για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του."

    σε αυτό χρησιμοποίησα ένα ακραίο παράδειγμα (τους Ναζί) και τελικά αναίρεσες αυτό που είπες. Συμφωνούμε λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. so_far: καταπληκτικό αυτό που λες. αναδεικνύεις έτσι την φυσικώς ποσοτική κανονικότητα της μαθηματικής γενικότερα και της μαθηματικής επιστήμης ειδικότερα. δηλαδή, ακόμα και αυτές οι γραμμές του τετραδίου (ή οι γραμμές στην κόλλα αναφοράς)διαθέτουν την εξίσωσή τους που τις προσδιορίζει μέσα στην ευθύγραμμη κλίμακα των φυσικών φαινομένων. αποδεικνύεις λοιπόν την ύπαρξη χρονικής κλίμακας για τα φυσικά φαινομένα που δημιουργείται όταν οι ψυχομπάτσοι χαράζουν μη ευθείες γραμμές τέμνουσες δε τις ευθείες γραμμές της κόλλας αναφοράς ή τις ευθείες γραμμές του τετραδίου, δημιουργώντας πολικές ευθείες και σημεία τομής! η διάκριση δε ως κομψών των αποδείξεων των οποίων ο τεκμηριακός ζωτικός χώρος καλύπτει μόνο δύο γραμμές οποιουδήποτε κοινοτάτου χάρτου, πρόκειται να ωθήσει την μαθηματική γενικότερα και την μαθηματική επιστήμη ειδικότερα, σε νέες κατακτήσεις, αρκεί να γίνει αποδεκτή ως πρόταση από μία επιστημονική κοινότητα εσαεί ακατάλληλη να διδαχθεί μπάσκετ και ήθος...και που πόσο συντηρητική εμφανίζεται κάθε φορά που επίκειται θεμελιώδης αναθεώρηση της μαθηματικής επιστήμης γενικότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. In a memoir entitled General Investigations of Curved Surfaces, published in 1827, Gauss showed that a curved surface could be considered, not just as sitting in some extrinsic three-dimensional space, but as having its own intrinsic geometry; a geometry which, moreover, might be non-Euclidean.

    To appreciate what is meant by this distinction between intrinsic and extrinsic geometry, consider first a curve in space, which we can imagine is made out of wire. Looking down on the curve from outside, we can see whether or not it is straight, and we can define the curvature and the torsion which measure how far it is from straightness or flatness. These invariants are part of extrinsic geometry.

    But now imagine a race of antlike beings whose whole universe is that one-dimensional curve. They can measure distances along the curve, but they have no perception of any ‘outside’. Then they cannot tell any difference between their ‘curved’ universe and a straight one. Thus curvature in one dimension cannot be detected by measurements internal to the curve, and this is what is meant by saying that it is not part of intrinsic geometry.

    Things are different, Gauss found, in two dimensions. For example, we live on the surface of the earth, a near-perfect sphere. One way to realize its curvature is to go up in a spacecraft and take a photograph. This is the extrinsic approach; looking down from outside. But the curvature of the earth could also be perceived by intrinsic measurements, which do not leave the surface at all. For instance, the sum of the angles of a large triangle on the earth’s surface will be slightly greater than π.

    One piece of modern science which arises from Gauss’ insight is Einstein’s theory of gravity, general relativity. According to this theory, the four-dimensional spacetime world in which we live is in fact intrinsically curved.

    (The natural question is ‘curved in what’; but there is no need to answer this, because we are talking about intrinsic geometry).

    The curvature means that the shortest route for a body to take through spacetime may not be what we (with our Euclidean perception) see as straight line.

    According to Einstein, this is the explanation for gravity; a body which appears to be deviated from its path by gravity is in fact taking the shortest path available to it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Αν έχεις ρίξει την ανθρώπινη ματιά σου πάνω στα πιο απόκρυφα και εκπληκτικά μέρη του σύμπαντος και αν έχεις ταξιδέψει μαζί με τους πρωτοπόρους σε μέρη που ελάχιστοι μπορούν να ακουμπήσουν ακόμα και με την φαντασία τους, δεν χρειάζεσαι ήθος για να αποπέμψεις ένα εκατομμύριο, φαντάζει απλά παντελώς ασήμαντο μπροστά στην θεϊκή, πλέον, ματιά σου. Τέτοιοι άνθρωποι δεν σκύβουν και δεν ξαποσταίνουν, σηκώνουν την σημαία τους και τρέχουν πάντα μπροστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.