
Περιφρόνησε και το βραβείο και τα χρήματα. Δεν εμφανίστηκε στην πανηγυρική απονομή των βραβείων Fields (μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια – επονομάζονται το Νόμπελ των μαθηματικών) και δεν εισέπραξε το ποσό.
Μήπως είναι πλούσιος; Ούτε καν – τώρα δεν έχει τακτική εργασία και ζει με την μητέρα του, με μόνο έσοδο την σύνταξή της. Άνθρωπος παράξενος και μονήρης, βρίσκεται μόνιμα σε διαμάχη με τους συναδέλφους του, θεωρεί ότι έχει χαθεί το ήθος από τον χώρο. Σκέπτεται να εγκαταλείψει τα μαθηματικά. Ήδη πριν από το Fields είχε αρνηθεί να αποδεχθεί ένα βραβείο από την Ευρωπαϊκή Μαθηματική Εταιρία, λέγοντας ότι οι κριτές δεν είναι άξιοι να τον κρίνουν.
Το όνομά του και η περίπτωση του έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.
Πρόκειται για τον Grigori Perelman, 40 ετών, που έλυσε την Εικασία του Πουανκαρέ (Poincaré Conjecture). Μη μου ζητήσετε να σας πω τι σημαίνει αυτό. Φαίνεται ότι ακόμα και οι μαθηματικοί δυσκολεύονται...
Σταχυολογώ από τον ξένο Τύπο:
Ο Ρώσος Γριγκόρι Πέρελμαν -γνωστός και ως «Γκρίσα»- απέδειξε την Εικασία του Πουαγκαρέ, μια μαθηματική υπόθεση που διατύπωσε το 1904 ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος Ζιλ Ανρί Πουανκαρέ, σχετικά με τα σχήματα που είναι δυνατόν να έχει το Σύμπαν. Όλες οι αποδείξεις που είχαν προταθεί ως σήμερα είχαν αποδειχθεί ψευδείς, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Έπειτα από οκτώ χρόνια προσπαθειών, ο Πέρελμαν κατέληξε το 2002 σε μιαν απόδειξη 473 σελίδων, στην οποία οι συνάδελφοί του δεν κατάφεραν να εντοπίσουν λάθος. Η α π ό δ ε ι ξ η δ ε ν δ η μ ο σ ι ε ύ τ η κ ε σ ε ε π ι σ τ η μ ο ν ι κ ή έ κ δ ο σ η, α λ λ ά σ τ ο Δ ι α δ ί κ τ υ ο.

Ομολογώ πως όταν πληροφορήθηκα την άρνησή του, προβληματίστηκα. Είναι άραγε ειλικρινής; Πρόκειται για σεμνότητα, ή υπεροψία; Θα μπορούσε να είναι παραλήρημα μεγαλομανίας, καπρίτσιο ντίβας, ή διαφημιστικό τρυκ. (Με αυτό τον τρόπο έγινε πιο διάσημος παρά αν δεχόταν τα χρήματα).
Αν δεν ήθελε τα χρήματα για τον εαυτό του, ας τα έπαιρνε κι ας τα μοίραζε στους φτωχούς συνανθρώπους του - υπάρχουν τόσοι Ρώσοι που πεινάνε...
Ο αναγνώστης μου Άγγελος Γιακουμής, με τον οποίο αλληλογράφησα για το θέμα, μου επεσήμανε μερικά σημεία:
- Η δύναμη του Διαδικτύου: Ο Perelman έχει έρθει σε διάσταση με τους συναδέλφους του, που ελέγχουν τα περιοδικά. Μια δημοσίευση σε περιοδικό ήταν αδύνατη αφ' ενός διότι οι εκδότες δε θα τη δημοσίευαν, αφ' ετέρου διότι ο ίδιος δεν ήθελε να καταστήσει κριτές του έργου του ανθρώπους τους οποίους (υπεροπτικά ίσως) θεωρούσε κατώτερούς του. Οπότε χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο και η σημαντική μελέτη του δεν έμεινε άγνωστη.
- Υπέβαλε σε «καψόνι» τους συναδέλφους του. Δημοσίευσε μόνο τα βασικά σημεία της μελέτης του, χωρίς πλήρη και λεπτομερή απόδειξη. Πήρε 4 χρόνια δουλειά στους υπολοίπους να κατανοήσουν και να ασχοληθούν με την απόδειξή του χωρίς να βρουν λάθος.
- Έχει μια προϊστορία στην άρνηση βραβείων, οπότε υπάρχουν μικρές πιθανότητες για διαφημιστικό τρυκ. Νομίζω ότι η αιτία της άρνησής του ήταν ότι δεν θεωρούσε κανένα ικανό να κρίνει το επιστημονικό του έργο. Αν το παραλάμβανε (έστω και αν μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς, μια και ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του υπεράνω), θα αναγνώριζε σε άλλους την ιδιότητα του κριτή.
- Έχει μια ιδιοφυΐα δικαίωμα στην υπεροψία;
- «Το μεγάλο βραβείο γι' αυτόν ήταν να αποδείξει το θεώρημα». Αυτή η φράση του συναδέλφου του από την Οξφόρδη νομίζω ότι είναι το κεντρικό ζήτημα. Και δείχνει ότι υπάρχουν σήμερα επιστήμονες που εργάζονται χωρίς να έχουν στόχο τα χρήματα, αλλά τις προκλήσεις της επιστήμης τους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του Α. Γ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή υπάρχει κάτι βαθύτερο; Αυτή η "αποκλίνουσα συμπεριφορά" οφείλεται μόνο σε ήθος; Τα μαθηματικά, ένας κόσμος με δικούς του νόμους συχνά ασύμβατους με αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα (σκεφθείτε μόνο τις μη Ευκλίδειες γεωμετρίες) φαίνεται πως επηρεάζουν και την νοοτροπία των μεγάλων τους ιδιοφυιών. Συχνά τις αποξενώνουν από την ζωή και τους άλλους. Θυμηθείτε το τραγικό τέλος του Goedel...
______________________________________________________
Βιογραφικά και (φρέσκιες) πληροφορίες για τον Perelman στο σχετικό άρθρο της Wikipedia. Στην πρώτη φωτογραφία ο Πέρελμαν στην δεύτερη ο Πουανκαρέ.
Το έχουν αυτο και καποιοι πολυ μεγαλοι παιχτες. Στο ποδοσφαιρο και αλλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κινητρό τους να κρατησουν το δικαιωμα να ειναι υπερόπτες και γενικως "παράξενοι" τους έκανε μεγάλους παικτες.
Ειναι η αναγκη του να εισαι διαφορετικός που αν τυχον την έχεις και αν την χρησιμοποιήσεις υπερ σου θα σε παει πολυ μακρυα.
Να λοιπόν ένα νέο θέμα πολύ κοντά στο προηγούμενο - μια και η Αστροφυσική και τα Μαθηματικά είναι πια αξεχώριτες έννοιες. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα συγκριμένο πρόσωπο, με προσωπικά διλήμματα και με ιδιότυπες συμπεριφορές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο και μόνο από τη φωτογραφία του θα καταλάβαινα γιατί δεν πήρε τα χρήματα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ευφυία με την παράνοια είναι απελπιστικά κοντά και η φάτσα-Ρασπούτιν του Πέρελμαν λέει πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν αναμενόμενο, για όσους τον γνωρίζουν, να μην παραλάβει ο Πέρελμαν το βραβείο και τα χρήματα.
Με ένα ταπεινό βραβείο της Μαθηματικής εταιρείας, μια πρόσκληση για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα κι ένα μήνα προσπαθειών να εμβαθύνω στην Εικασία του Γκόλντμπαχ (επηρεασμένος από το βιβλίο του Δοξιάδη), νομίζω ότι καταλαβαίνω τον Πέρελμαν.
Θεωρώ ότι δεν θεωρεί τη Μαθηματική κοινότητα ικανή να τον κρίνει.
Μην αποκλείετε το ενδεχόμενο αργότερα, να αποδειχθεί ότι η απόδειξη του δεν ήταν σωστή, αλλά να κρύβεται κάπου ένα λάθος - αυτό το γνωρίζει ο Πέρελμαν.
Η εικασία του Πουανκαρέ είναι τόσο περίπλοκη, που υπάρχουν λίγοι να την καταλάβουν και εξαιρετικά λίγοι να "συνομιλήσουν" μαζί της.
Η πρόκληση για ένα μαθηματικό είναι τόσο μεγάλη που τα λεφτά ή η δημοσιότητα είναι αστεία και ανούσια.
Όποιος πιστεύει ότι ένα τέτοιο μυαλό το "παίζει" αντι-σταρ, μάλλον κοιμάται τον ύπνο του δικαίου...
Φυσικά δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι υπάρχει στο μυαλό ενός ανθρώπου –ποσο μάλλον του συγκεκριμένου!- και μονο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Νομίζω όμως πως είναι ειλικρινής η δήλωσή του και πως πράγματι πιστεύει ότι κανεις δεν είναι ικανός να τον κρίνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να το κατανοήσουμε αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του και να καταλάβουμε πως σκέφτεται. Από τη μικρή σχετικά εμπειρία μου από ανθρώπους που ασχολούνται σοβαρά με τα μαθηματικά (και δε μιλάω για απλούς πτυχιούχους μαθηματικών σχολών) μπορώ να πω πως οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ συχνά μοναχικοί και η σχέση τους με τα υλικά αγαθά είναι περισσότερο σχέση ανάγκης. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχειο αυτών των ανθρώπων είναι πως ό,τι κάνουνε το κάνουνε για την ευχαρίστηση τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν αυτό έχει πρακτική σημασία (π.χ. κανένας δε γνωρίζει ακόμα τις εφαρμογές αυτής της θεωρίας) και κυρίως αν θα έχουνε υλικές απολαβές. Βεβαια οι περισσότεροι νομίζω θα δεχόντουσαν το χρηματικό βραβείο, αλλα εδώ μιλάμε για μια ακραία περίπτωση (αν δεν ήταν ακραία πολύ πιθανόν να μην είχε καταφέρει να λύσει το πρόβλημα).
Η δόξα, αντίθετα, τους ενδιαφέρει. Έστω και η αναγνώριση από τον επιστημονικό τους κύκλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και λόγω υπεροψίας, αυτό που ενδιαφέρει είναι η αναγνώριση από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο πως ο ίδιος είναι καλύτερος από τους υπολοιπους μαθηματικούς. Από αυτή την άποψη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή τη συμπεριφορά διαφημιστικό τρικ.
Τον παραδέχομαι. Στην θέση θα είχα πάρει τα χρήματα χωρίς δεύτερη σκέψη…
ΑπάντησηΔιαγραφή"- Έχει μια ιδιοφυΐα δικαίωμα στην υπεροψία;"
Κατηγορηματικά όχι, η υπεροψία και αλαζονεία είναι χαρακτηριστικά ενός αποτυχημένου, πόσο μάλλον που η ευφυΐα είναι γενετική.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εθνική στο ημίχρονο 45-41 τις USA!
Δεν νομίζω οτι είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπεροπτης και αλαζόνας. Ενας ερημικός και παράξενος άνθρωπος είναι. Κάτι πολύ συνηθισμένο σε ιδιοφυίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραιτήθηκε απο τη δουλεία του στο ινστιτούτο της Αγ. Πετρούπολης και πλέον είναι χωρίς δουλεία! Αλλωστε απο οτι ξέρω δεν έχει δώσει ουτε μια συνέντευξη. Μόνο μια κουβέντα του πήρανε οτι δεν θα παραβρεθεί στην Ισπανία να παραλάβει το βραβείο.
Δε καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να βρούμε κάτι το περίεργο και αρνητικό πίσω απο τις πράξεις του? Ισως φταίει το "ελληνικό δαιμόνιο" που πάντα ψάχνουμε να βρούμε τι κρύβετε... Δικαίωμα του είναι να ζει όπως επιθυμεί και κρίνει αυτός καλύτερα. Αλλωστε έχει κατηγορηθεί από ολα σχεδόν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Βεβαια εδω υπάρχει και ο αντίλογος για την αρνητική διαφήμηση.
Η ικανοποίηση της επίτευξης και λύσης ενός μεγάλου προβλήματος δεν εξαργυρώνεται από κανένα βραβείο ή χρηματικό έπαθλο. Αλλωστε επέλεξε την ανακάλυξη του να την γνωστοποιήσει σε όλο το κόσμο μέσω του διαδικτύου.
PS: κ. ΝΔ η φιλανθρωπία νομίζω οτι επουλώνει πληγές αλλά δεν λύνει προβλήματα για αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα.
Να παραμείνει...έκτακτο παρακαλώ μέχρι τέλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πιστεύω ότι η αποκλίνουσα αυτή συμπεριφορά οφείλεται μόνο σε ήθος. Ή μάλλον οφείλεται σε μία ιδιότυπη αντίληψη ήθους. Ο συγκεκριμένος τύπος είναι φύσει πολύ παράξενος. Από ό,τι διάβασα, ζει από μικρός σε ένα διαμέρισμα με τη μητέρα του και είναι εξαιρετικά μονήρης και αντικοινωνικός. Υποπτεύομαι ότι πρόκειται για την περίπτωση του μαθηματικού που είναι ερωτευμένος με την αγνότητα του σύμπαντος των αριθμών, και των ιδεών εν γένει, αναπτύσσοντας ένα είδος μισανθρωπισμού λόγω της ταπεινότητας του περίγυρού του. Μου θυμίζει περίπτωση Πλάτωνα ή κάποιων ακραίων κυνικών. Αλλά και πάλι, μπορεί αυτές οι εικασίες να είναι αυθαίρετες...
ΑπάντησηΔιαγραφήJanas - ας αφήσουμε το εκατομμύριο...τι θα πείραζε να δεχθεί ένα τέτοιο κορυφαίο βραβείο... του είχαν προτείνει αν δεν ήθελε να παρευρεθεί να του το στείλουν στο σπίτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μένα είναι σαν να φτύνεις όλους του τους συναδέλφους.
Για την (νέα, μεγάλη) φιλανθρωπία θα κάνω ειδικό ποστ.
Αν δεχθούμε τα μαθηματικά σαν μια μορφή τέχνης και τον Πέρελμαν σαν καλλιτέχνη των αριθμών, δεν με εντυπωσιάζει το οτι αρνήθηκε να παραλάβει τα χρήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είχα πάρα πάρα πολλά χρήματα δε θα αναρωτιόμουν καν γιατί δεν δέχθηκε το έπαθλο. Ισως να νιώθει πληρότητα με την φήμη που απέκτησε παρά με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.
Πολλές ιδιοφυίες είναι άτομα με ψυχολογικά προβλήματα. Θυμηθείτε τον John Nash (που υποδύθηκε ο Ράσελ Κρόου στην ταινία Ένας υπέροχος άνθρωπος - A beautiful mind).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμηθείτε, πέραν από την κανονική νοημοσύνη υπάρχει και η συναισθηματική. Νομίζω ότι ο Πέρελμαν πρέπει να έχει σοβαρά προβλήματα στον τομέα αυτόν. Ρωτήστε τη μαμά του ...
Αν κερδίσουμε τον Anthony & the Johnsons θα κουρευτώ γουλί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 'δα εγώ το όνειρο χθες βράδυ.
O-E-O-E-O-E-OOOOOOOOOO!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε για το πλανητικόόόόόό!!!
ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα! Καλό Φθινόπωρο!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Ελπίζω να μην μας βομβαρδίσουν μόνο, όπως τη Σερβία!)
Αν όντως έχασαν οι ΗΠΑ, τότε ίσως δεν υπάρχουν νόμοι στις... πιθανότητες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αγάπη
Παράγραφος
Bye Bye US !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήGooooodmorning Greece !!!
Αυτό που μου αρέσει στον Perelman είναι ότι έχει καταρίψει αρκετούς μύθους - ταμπού των μαθηματικών:
1. Τα μεγάλα κατορθώματα στην ζωή ενός μαθηματικού γίνονται σε ηλικίες από 20 εώς 30. ο Perelman όταν είχε ολοκληρωμένη απόδειξη ήταν 36
2. Τα μεγάλα κατορθώματα (αποδείξεις) χρειάζονται 3 με 4 σελίδες ίσως και λίγο παραπάνω αλλά πάντα σε αυτή την τάξη μεγέθους. H απόδειξη του Perelman είναι 473 σέλίδες
Τέλος αυτό που γουστάρω πιο πολύ στον Perelman είναι ότι έχει χεσμένα τα περιοδικά και τις δημοσιεύσεις.
Bye Bye US !!!
ΤΡΙΠΛΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον διότι κερδίσαμε την καλύτερη ομάδα του κόσμου.
Δεύτερον διότι αυτή η ομάδα ήταν η Αμερικανική (χε χε χε!)
Τρίτον διότι η νίκη οφείλεται πρωτίστως στην άψογη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων!
Λίγο είναι;
Ως ακριβώς ευχήθην! Παρέμεινε έκτακτο μέχρι τέλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχάς πρόκειται για τη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μαθηματικά προβλήματα όλων των εποχών.
ΑπάντησηΔιαγραφήο Πέρελμαν, με βάση τα πιστεύω του και την προσωπικότητα του, πολύ καλά έκανε και έδρασε όπως έδρασε.
Κύριε Δήμου διάνοιες τέτοιου διαμετρήματος πολλές φορές είναι προσβλητικό να προσπαθούμε να τις ερμηνεύσουμε με τα δικά μας στάνταρ και να τις φέρουμε στα μέτρα μας.
Τρελός δεν είναι, εξάλλου για αυτό την εξέδωσε μέσω Ίντερνετ.
Αυτός ο κόσμος δεν νομίζω ότι θα έφτανε εδώ που είναι αν δεν υπήρχαν άνθρωποι όπως ο Perelman, ο Nash, o Wiles, ο Newton, o Fermat, και άλλοι δεκάδες που εμείς τους θεωρούμε ίσως "τρελούς" και παράφρονες, αλλά αυτοί ίσως είναι εκατό φορές πιο αυθεντικοί από "εμάς".
Το επιχείρημα " ας έπαιρνε τα χρήματα και ας τα έδινε σε φιλανθρωπίες" είναι αστείο, διότι ούτε το πρόβλημα της ανθρώπινης φτώχειας θα έλυνε έτσι, ίσα ίσα θα έπεφτε στην παγίδα του συστήματος που ο ίδιος έχει αρνηθεί(και χίλιες φορές μπράβο του γιατί παρόλο που το αρνήθηκε, ωστόσο παρέμεινε τόσο δημιουργικός και απέδειξε ίσως το κορυφαίο πρόβλημα Μαθηματικής Τοπολογίας).
Φονιάδες των λαών αμερικάνοι ....αλλά βλέπω τους Πειραιώτες να την πληρώνουν αυτή τη νίκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη για το όφ τόπικ
Μακριά από μένα κάθε εθνικιστική μπούρδα, αλλά η ταύτιση αποδεικνύεται ισχυρότατος μηχανισμός! Είδες τι έγραψες Νίκο;
ΑπάντησηΔιαγραφή"ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ τις ΗΠΑ" ! Δεν έγραψες ότι "5 ικανά παιδιά κερδίσανε 5 αμερικανάκια και μπράβο τους , αλλά έως εκεί!"
Υπερόπτης, αλαζόνας, παράξενος, ιδιότυπος...όλα αυτά τα βρίσκω πολύ άδικα για τον Πέρελμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη για αυτά. Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να δεχθούμε ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρουν οι δημόσιες σχέσεις και η αυτοπροβολή; Γιατί πρέπει σώνει και καλά ο Πέρελμαν να συμμετάσχει εκών-άκων σε μία διαδικασία βράβευσης αν δεν το επιθυμεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί υπάρχει επίσης η εντύπωση οτι οι μαθηματικοί είναι "παράξενοι"; Ή (το ίδιο πράγμα) ότι είναι τρελλές μεγαλοφυίες; (Αν ήμουν μαθηματικός, θα διαμαρτυρόμουν για κοινωνικό ρατσισμό...). Είναι μία όμορφη επιστήμη, με τεράστιες εφαρμογές γύρω μας, που απαιτεί σκληρή δουλειά και διάβασμα, και ενίοτε λίγη απομόνωση. Κάποιος, που μου διαφεύγει την στιγμή αυτή, είπε ότι τα μαθηματικά είναι η συστηματοποίηση της κοινής λογικής....Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.. .
We lost our eggs and baskets
ΑπάντησηΔιαγραφή-American proverb
Καλημέρα. Όπως είπε πριν και ο Αντυ, η ευφυία με την παράνοια είναι πολύ κοντά - έβγαλα το γλαφυρό, πλην φορτισμένο αξιολογικά «απελπιστικά»...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι, και όχι μόνον οι ιδιοφυίες, έχουν δικαίωμα στα πάντα: ενσυνείδητα, όμως, και με αποδοχή των ανάλογων τιμημάτων.
(Υποθέτω πως το «Ευκλίδειες» είναι ορθογραφικό λάθος...)
Γιατί οι πανηγυρισμοί για την νίκη στο μπάσκετ των «ξεφτιλισμένων κομπλεξικών Ευρωπαίων» (υπερατλαντική μπλογκοεπιρροή...) δεν γίνονται στην αμερικάνικη πρεσβεία; Θα είχε πιο γούστο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι αλήθεια ότι κέρδισε το 1.000.000, αν και φαίνεται ότι όντως θα αναγνωριστεί από το Clay η συνεισφορά του και θα το κερδίσει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για το χρηματικό βραβείο που ο Perelman δεν έχει ακόμα εκπληρώσει (π.χ., η απόδειξη θα πρέπει να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό και να περάσουν 2 χρόνια από την δημοσίευση. Ο Perelman έκανε τις δημοσιεύσεις στο arxiv).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάλυψη από BBC (όπου αναφέρεται ότι άλλον θα αρνηθεί το 1000000 αν του προσφερθεί)
Άρθρο στο NewYorker,όπου αναφέρονται και οι λόγοι της άρνησης.
Eπιτρέψτε μου να πω ακόμα κάτι. Ούτε για το "καψόνι" που αναφέρει ο κ. Γιακουμής υπάρχει κάποια ένδειξη - και ίσως δείχνει κάποια παρεξήγηση για το πως δουλεύουν οι σύγχρονοι μαθηματικοί . Αντίθετα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, ΔΕΝ είναι η επιστήμη των μοναχικών, αλλά όσων ανταλλάσουν απόψεις και συζητάνε: ποια επιστήμη στις ημέρες μας είναι για μοναχικούς; Και οι μαθηματικοί έχουν συνελεύσεις, ενώσεις, συνέδρια, περιοδικά, κοινές δημοσιεύσεις, ιστοσελίδες, blog, κτλ. Η πρώτη δημοσίευση του Πέρελμαν συνέπεσε χρονικά με μία σειρά ομιλιών του στο ΜΙΤ (το 2003), όπου παρουσίασε τις ιδέες του. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Πέρελμαν αναγνωρίζει την συμβολή του Richard Hamilton, ενός μαθηματικού που απόδειξε το αντίστοιχο θεώρημα στις δύο διαστάσεις, και εισήγαγε κάποιες ιδέες που χρησιμοποίησε και ο ίδιος. Και στα μαθηματικά, πατάει κανείς "στους ώμους γιγάντων", όπως έλεγε ο Νεύτων. Ήδη υπάρχουν μερικές φωνές που ζητούν την βράβευση και του Hamilton.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' ότι καταλαβαίνω, ο Πέρελμαν δημοσίευσε μία σύνοψη (outline ) της απόδειξης το 2002 για τρεις λόγους.
Πρώτον, γιατί μπορεί να μην είχε γεμίσει ακόμα όλα τα κενά της απόδειξης. Η πλήρης απόδειξη δημοσιεύτηκε σε ένα άρθρο 328 σελίδων στο περιοδικό Asian Journal of Mathematics (με τίτλο "GEOMETRIZATION CONJECTURES – APPLICATION OF THE
HAMILTON-PERELMAN THEORY OF THE RICCI FLOW" μόλις πριν δύο μήνες - μάλιστα οι δύο συγγραφείς του αποκλίνουν από την σύνοψη του Πέρελμαν σε μερικά σημεία "γιατί δεν καταλαβαίνουν τα επιχειρήματά του").
Δεύτερον, γιατί ήταν πολύ νωρίς για να κάνει δημόσια ένα τέτοιον ισχυρισμό: η σύνοψη ήταν μία πρόσκληση στους συναδέλφους του να ψάξουν για λάθη .
Και τρίτον, γιατί πολλοί δούλευαν στο πρόβλημα, και ήθελε να ήταν ο πρώτος: άλλωστε, και τα μαθηματικά είναι πολύ ανταγωνιστικά στις ημέρες μας.
Νομίζω αξίζει τον θαυμασμό μας. Αντί να γίνει χρηματιστής ή δημόσιος υπάλληλος - δύο επαγγέλματα που απαιτούν λιγότερα μαθηματικά, αλλά επιτρέπουν καλύτερο επίπεδο διαβίωσης- , κυνήγησε το όνειρό του.
Ψυχραιμία ...πατριώτες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ομάδα που κερδίσαμε είναι η dream-team? Ή άλλη?
Ειλικρινά δεν ξέρω και ρωτάω. Κάτι μου λέει ότι είναι άλλη...
-------------------------
όσο για τον Περελμαν, προς τι η απορία? Αν δεν έχεις χρήση για τα λεφτά, τι να τα κάνεις?
Υπεροψία? Βεβαίως!!! Καθένας δικαιούται να είναι υπερόπτης. Αρκεί να αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα και στον άλλον (ίσως σε άλλο πεδίο).
να ακούν μερικοί-μερικοί...
Και βέβαια, αν πιστεύει ότι είναι καλύτερος από εκείνον στο χ, να μην γίνεται υποτιμητικός.
mariosp said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί οι πανηγυρισμοί για την νίκη στο μπάσκετ των «ξεφτιλισμένων κομπλεξικών Ευρωπαίων» (υπερατλαντική μπλογκοεπιρροή...) δεν γίνονται στην αμερικάνικη πρεσβεία; Θα είχε πιο γούστο... "
Αυτή τη στιγμή γίνεται πορεία στην περσβεία των ΗΠΑ!
Προς θεού - το post δεν είχε πρόθεση να μειώσει τον Perelman - αντίθετα, ήθελε να προβάλει την αντισυμβατική συμπεριφορά του - ερεθίζοντας τον διάλογο με μερικά ερωτήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΚ! Είανι προφανώς ιδιοφυϊα στα μαθηματικά και αυτό είναι απο μόνο του σημαντικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τέλειος ή ότι είναι στα όρια με τον παραλογισμό επειδή δεν δέχθηκε το βραβείο. Αναρωτιέμαι αν τελικά μέσα απο τη φήμη ή την αναγνώριση θυσιάζει κάποιος την προσωπική του ηρεμία και ίσως αυτό να μην ήθελε να θυσιάσει ο Πέρελμαν. Θέλει, ίσως να μην αλλάξει τίποτα απο αυτή και γι' αυτό μπορεί να αρνήθηκε και το χρηματικό ποσό που, όπως και να το κάνουμε, θα του την άλλαζε...Ε! λοιπόν, είναι και κάποιοι δεν θέλουν να ταράξουν ο,τι και όπως το έχουν. Μονήρες αλλά σεβαστό! Ειδικά άμα κοιτάξουμε δίπλα μας και δούμε πόσοι που απέκτησαν λεφτά ή φήμη έχασαν τον μπούσουλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή- Έχει μια ιδιοφυΐα δικαίωμα στην υπεροψία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔικαίωμα στην υπεροψία εχουμε όλοι ανεξαρτήτως ευφυίας όπως και στο μίσος και στην βλακεία και στην κακία και άλλα αρνητικά. Κρινόμαστε απο τους λόγους και τις πράξεις μας αλλα δεν νομίζω ότι πρέπει να τίθεται θέμα δικαιώματος.
Και κάτι ενδεικτικό ποιότητας ατόμου. Πρίν λίγα λεπτά στο Μεγκα καποιος Μ.Σακελαροπουλος (δεν ξέρω αν είναι δημοσιογράφος) σ'ένα παράθυρο είπε ότι οι Ιάπωνες υποστήριζαν την Αμερικανική ομάδα παρ όλες τις ατομικές βόμβες και τις ταλαιπωρίες που έχουν υποστεί, για να επέμβει ο Φασούλας και να πεί οτι ας μην τα μπερδεύουμε κανένα απ τα παιδιά που έπαιζαν σήμερα δεν έριξε ατομική βόμβα ούτε διέταξε κανένα πόλεμο και το αμερικανικό μπάσκετ έχει φίλους σε πολλά μέρη όχι μόνο στην Ιαπωνία.
Τον θαυμάζω διότι αντιστέκεται στο star system που υποψιάζομαι ότι υπάρχει και στον επιστημονικό κόσμο. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει για ποιο κρυφό λόγο (αν υπάρχει κάποιος τέτοιος) το έκανε. Ο άνθρωπος ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΑΒΕ 1 ΕΚ. ΔΟΛΛΑΡΙΑ. Και σε τελευταία ανάλυση, ολοι κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από αυτό που σκέφτονται. Όταν ζούμε στην χώρα της υποκρίσιας, τον ανθρώπων με αριστερό μυαλό και με δεξιά τσέπη, των "εναλλακτικών" και "ιδεαλιστών" που με την πρώτη ευκαιρία αλλάζουν στρατόπεδο και γίνονται στυγνοί καπιταλιστές πρέπει να μας συγκινούν τέτοια παραδείγματα ανθρώπων με ακέραιο χαρακτήρα, με ιδανικά και αξίες τις οποίες προστατεύουν πραγματικά με τις πράξεις τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μεγάλο μπράβο στην Εθνική μας, που χωρίς υποδομές και με ένα πρωτάθλημα ανοργάνωτο, βρώμικο και παραμελημένο κατάφερε νίκη στο καλύτερο παιδί της πιο οργανωμένης αθλητικής βιομηχανίας του κόσμου!
Ο Hamilton που αναφέρει ο "υποκείμενο δικαίου" ίσως άξιζε περισσότερο την τιμή αλλά είναι πολύ πάνω από 40 οπότε δεν μπορούσε να το πάρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρηματικό βραβείο για το Fields είναι 10-15 χιλιάδες δολλάρια νομίζω. Το 1000000$είναι η αμοιβή από το ινστιτούτο Clay αλλά εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το λινκ που έδωσε η τελεία για τον New Yorker αξίζει να το διαβάσετε προσεκτικά, είχε δημοσιευθεί πριν από μήνες και είναι αποκαλυπτικό. O Perelman δεν είναι ένας ημιπαράφρονας, υπερόπτης όπως με την πρώτη ματιά φαίνεται. Τον ενοχλούσε που οι μαθηματικοί δεν δίνουν συχνά credit εκεί που πρέπει και άλλα προβλήματα ηθικής φύσεως στη μαθηματική κοινότητα. Επειδή είναι outsider δεν χρειάζεται να υψώσει τη φωνή του. Αν αποδεχόταν το βραβείο αυτό δε θα ήταν πλέον δυνατόν. Θα γινόταν ένας από τους high priests και αναγκαστικά θα έπρεπε να συγκρουστεί με τους υπόλοιπους. Επέλεξε λοιπόν το δρόμο της μη σύγκρουσης για αυτό και αρνήθηκε το βραβείο. Είναι μάλλον ένας άνθρωπος αρχών παρά οτιδήποτε άλλο.
...The prospect of being awarded a Fields Medal had forced him to make a complete break with his profession. “As long as I was not conspicuous, I had a choice,” Perelman explained. “Either to make some ugly thing”—a fuss about the math community’s lack of integrity—“or, if I didn’t do this kind of thing, to be treated as a pet. Now, when I become a very conspicuous person, I cannot stay a pet and say nothing. That is why I had to quit.”
...“It is not people who break ethical standards who are regarded as aliens,” he said. “It is people like me who are isolated.”
... Of course, there are many mathematicians who are more or less honest. But almost all of them are conformists. They are more or less honest, but they tolerate those who are not honest.”
... “My reasoning was: if I made an error and someone used my work to construct a correct proof I would be pleased,” he said. “I never set out to be the sole solver of the Poincaré.”
Καταρχάς πιστεύω ότι αφ'ενός μεν τον ενδιέφερε να λύσει μιά από τις μεγαλύτερες μαθηματικές προκλήσεις του 20ου αιώνα αλλά αφ'ετέρου τον ενδιέφερε αυτό να γίνει και γνωστό.Γι'αυτό και το δημοσίευσε στο διαδίκτυο αλλιώς θα το κράταγε στα χαρτιά του.Το έπαθλο δεν τον ενδιέφερε γιατί δεν ήταν δική του απόφαση.Λειτούργησε δηλαδή εγωκεντρικά μεν αλλά κάνοντας γνωστό σε όλους τον εγωκεντρισμό του.Όλα αυτά όμως δε μειώνουν στο ελάχιστο την ίδια την απόδειξη της υπόθεσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ.
Έχω την εντύπωση ότι σήμερα γιορτάζουν οι Αφροδίτες.Χρόνια πολλά;
Heinz said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Υπεροψία? Βεβαίως!!! Καθένας δικαιούται να είναι υπερόπτης. Αρκεί να αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα και στον άλλον (ίσως σε άλλο πεδίο).
να ακούν μερικοί-μερικοί...
Και βέβαια, αν πιστεύει ότι είναι καλύτερος από εκείνον στο χ, να μην γίνεται υποτιμητικός".
Μα μέσα στην έννοια της υπεροψίας βρίσκεται η υποτίμηση των άλλων.
Όταν λεει ότι οι ειδικοί κριτές δεν είναι σε θέση να τον κρίνουν - δεν τους υποτιμά;
Πιστεύω ότι είναι ο κύριος στην φωτογραφία είναι από αυτούς τους ανθρώπους που σκλαβώνουν την ανθρωπότητα για τα υπόλοιπα χρόνια. Ούτε λεφτά ούτε τίποτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι μόνο έλυσε ένα απο τα πιο δύσκολα προβλήματα στα μαθητικά αλλά έκανε και χώμα τους συναδέλφους του....στις γνώσεις τους , στην επιμονή τους αλλά και στα κίνητρα τους....που ήταν τα λεφτά φυσικά..
Μπράβο του
Και θα συμφωνήσω και εγώ για τον εγωκεντρισμό του καθώς σκόπιμα έκανε τους άλλους χώμα για να φανεί ο ίδιος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηγαίνοντας στο νοσοκομείο(έκοψα το δάχτυλο μου,πήρε 3 ράμματα )έπεσα πάνω σε μια αυτοκινητοπομπή με αυτούς που νίκησαν.Το δάχτυλο ψηλά να δείχνει τον ουρανό και να έχω μπροστά μου τους "κερδίζοντες".
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, εντάξει, ας πούμε "κερδίσαμε", αλλά τα αυτοκίνητα που σφυρίζουν είναι ενοχλητικά.Tι θέλουν να δείξουν και γιατί? Πρέπει όλοι εμείς οι άσχετοι να τα ανεχόμαστε?Αν κάποιος έβγαινε στους δρόμους και φώναζε,σφύριζε γιατί η εθνική μας η όποιος άλλος κέρδισε(κερδίσαμε μάλλον ε?)στην ελληνορωμαϊκή ας πούμε,θα τον πέρναγαν για τρελό και πολύ σωστά.
Αλλά αν σφυρίζουν χιλιάδες δικαιολογείται:είναι από τη χαρά τους που "κερδίσαμε".
EQ... ραδικιού!
ΑπάντησηΔιαγραφή(ευχαριστούμε Stavros P (isisdoros), να μας ζήσει η Οσία! Πού το ήξερες βρε θηρίο?)
ΥΓ- λες τελικά να μην έχει ταμπελάκι με τιμή κάποιος? Ούτε αν δεν είναι προς πώλησιν?
Επανέρχομαι...
Τώρα πορεία στην Πρεσβεία. . . δεν είναι τραβηγμένο? Κάναμε πορεία στην Πορτογαλέζικη πρεσβεία πριν 2 χρόνια? Πάμε να πανηγυρίσουμε μπροστά στους ηττημένους? Κρίμα. Βέβαια 300-400 άτομα είναι αλλά αρκετά να αμαυρώσουν την εικόνα. Συγνώμη για το εκτός θέματος σχόλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή δεν μ' αρέσει να μην κρατάω τις υποσχέσεις μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδεχομένως ό,τι και να έκανε σχετικά με το βραβείο να δημιουργούσε συζήτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι χαρακτηρισμοί μονήρης, παράξενος κλπ, που γράφηκαν στον τύπο νομίζω ότι απλώς δείχνουν κάποιες κλασσικές κοινοτοπίες:ο διάσημος επιστήμονας, ο οποίος, όμως, έχει προβληματική προσωπικότητα, σχέσεις κλπ. Η κατάρα της μοίρας, στο δώρο για να μην διαπράξει ύβρη.
Τέτοια αίσθηση αφήνουν έργα, όπως το ένας υπέροχος άνθρωπος (για τον Τζων Νας) ή το Proof.
Εάν θυμάμαι καλά η ιστοσελίδα Θαλής και Φίλοι (ή δηλώσεις της που μεταφέρθηκαν στον τύπο) έλεγε ότι είναι λάθος αυτή η αντιμετώπιση. Δεν θα έπρεπε να ταυτίζουμε την μεγαλοφυία με την "τρέλλα", αλλά να σκεφτόμαστε, τί θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει, εάν δεν προέκυπταν αυτές οι διαταραχές
ΥΓ: δεν είναι όλοι οι επιστήμονες "τρελλοί"
Προφανώς και όλοι δικαιούνται να είναι υπερόπτες αλλά όποιος το κάνει είναι καραγκιόζης! Προτιμάω χίλιες φορές την ταπεινότητα των Προτεσταντών (τουλάχιστον στην Ευρώπη): be f… humble. Άλλωστε αν κάποιος είναι πράγματι “κάτι” δεν χρειάζεται την αλαζονεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το γυρίσω στο παράλληλο θέμα του post το basket ο Σκουντής και ο άλλος είναι τόσο υπερόπτες που με κάνουν να αντιπαθώ την εθνική Ελλάδος. Σημειώνω πως δεν ανήκω στην σχολή “υποστηρίζω πάντα Ελληνικές ομάδες” είτε είναι εθνικές ή όχι.
@ΝΔ
Η πορεία στην πρεσβεία ήταν σχεδιασμένη από πριν και δεν σχετίζεται με το basket.
Ας μην κρίνουμε, αν δεν έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας.Δεν γνωρίζουμε ΓΙΑΤΙ μίλησε υποτιμητικά για τους κριτές του , προφανώς θα είχε τους λόγους του. Αν κρίνω απο διάφορους ακαδημαικούς που γνωρίζω, υπάρχουν ουκ ολίγα "νούμερα" που χαίρουν πολύ περισσοτέρου σεβασμού απο αυτόν που αξίζουν, κι όχι μόνο στην Ελλάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά ο άνθρωπος έχει έναν άλλο κώδικα αξιών . Τόσο δύσκολο είναι για μερικούς να το καταλάβουν;
Μου θυμίζει λίγο μια άλλη μεγαλοφυία που κυνηγήθηκε με ακατανόητο πάθος απο την Αμερικάνικη κυβέρνηση, τον Μπόμπυ Φίσερ, (να ένα θέμα για post κύριε Δήμου!)τον άνθρωπο που "ξελάσπωσε" τις ΗΠΑ στο σκάκι, κερδίζοντας τον Σπάσκι στην "παρτίδα του αιώνα", στο Ρέικιαβικ το 1972.(Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του άθλου , ο Φίσερ είναι ακόμα και σήμερα ο μοναδικός Αμερικανός Grand Metr, όταν η Ουγκαρία πχ έχει πάνω απο δέκα)
'Oταν πρότεινε αλλαγές στους κανονισμούς, η FIDE (παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού) τις αρνήθηκε, κι εκείνος αποχώρησε απο το πρωτάθλημα. Λίγα χρόνια αργότερα, οι επισημάνσεις του υιοθετήθηκαν ως επιβεβλημένες.
H Αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του διότι έπαιξε σκακι στο Βελιγράδι το 1991, παραβιάζοντας το τότε εμπάργκο. Σήμερα ζει με πολιτικό άσυλο στην Ισλανδία.
Πολύ θα ήθελα την άποψη της κυρίας Καρλα Ντελ Πόντε να μας εξηγήσει με ποιό νομικό επιχείρημα, το παίξιμο σκακιού σε μια χώρα αποτελεί...έγκλημα.
Αλλά τι ρωτάω τώρα...
Mα καποιος να μου εξηγησει τι ειναι αυτο που λεμε ιδιοφυια.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνω με τον Αndy για τον συγκεκριμενο μαθηματικο....
Λοιπον θετω ένα ερωτημα....ιδιοφυια ειναι κάποιος που επικεντρωνει ολη του τη ζωη σε εναν τομεα και τελικα πάει εκει παρα πολυ μπροστα ( δηλαδη ακραιος πρωταθλητισμος ) ?
Μα τι σημαινει ιδιοφυια?
Εχω ενα φιλο.....καλο μυαλο αλλα δεν πεταει και σπιθες.....ο ανθρωπος είναι φοιτητης και τα ξερει πολυ καλυτερα απο φτασμενο γιατρο,διαβαζει ολη μερα επι τοσα χρονια,και οταν λέω ολη μερα εννοω ολη μερα....ηδη εδωσε εξετασεις και τον ζηταν στην Αμερικη.Οταν τον βλεπω στενοχωριεμαι για αυτα που περναει ( προβληματα συμπεριφορας,απεχει απο την ζωη ) ...
Αλλα!!! πολυ σημαντικο....να μην το ξεχναμε!!! ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ...
Ξερετε ποσοι ανθρωποι πιεστηκαν ειτε απο το περιβαλλον τους ειτε απο δικα τους ψυχολογικα προβληματα και αφιερωσαν τη ζωη τους σε έναν μονο τομεα?πετυχαν...και φυσικα δοξαστηκαν απο τους συνανθρωπους τους σαν ιδιοφυιες.....
Κατα τη γνωμη μου ένα κανονικο μυαλο αν επικεντρωθει απολυτα κάπου θα πάει πολυ ψηλα ( και οι υπολοιποι θα τον ονομαζουν ιδιοφυια ) ...
Αλλα ειναι αυτο το ζητημα.......?
Η διαισθηση μου μου λεει πως στη ζωη μετρα η ισορροπια...ένας άνθρωπος μπορει να πετυχει επαγγελματικα αλλα ταυτοχρονα μπορει να ερωτευθει,να γραψει ποιηματα,να ειναι κοινωνικος,να βλεπει μπασκετ ( καλη ωρα ) ....να ζει!!
Καταληγω λεγοντας πως περα απο τους ανθρωπους που προανεφερα ( με ψυχολογικα προβληματα και αναπηριες που βρισκουν καταφυγιο σε ένα τομεα της ζωης ) υπάρχουν και οι πραγματικες ιδιοφυιες,άνθρωποι πραγματικα με νοητικα χαρισματα....
Και οι δυο κατηγοριες καταληγουν δυστυχως δυστυχισμενες....
Δεν υπάρχουν δύσκολα μαθηματικά προβλήματα και δεν υπάρχουν μαθηματικά προβλήματα. Θα τα σφάξω σαν κουνέλι και θα βγω να παίξω μπάλα, είπε. Και τα μυαλά στα κάγκελα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους κάποιος ο οποίος δεν συμπεριφέρεται με το προβλεπόμενο τρόπο. Άσχετα με το ποια ήταν τα κίνητρα του, για τα οποία άλλωστε είναι δύσκολο να έχουμε σαφή άποψη, αυτό που πραγματικά που με χαροποιεί είναι ότι το σύστημα δεν είναι τελικά άτρωτο, ότι δεν μπορεί να διαφθείρει τους πάντες. Σε ακριβώς αυτές τις χαραμάδες του συστήματος έχει ελπίδες να βλαστήσει ο σπόρος της ανθρωπιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη ανατροπή η νίκη της Ελλάδας,
Αλήθεια με ποιόν υποστήριζε ο kritikakis?
1.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω τι κάνανε τα 5 παιδιά, αλλά εγώ τη νίκη της Ελληνικής ομάδας τη χάρηκα πάρα πολύ. Εκτύπωσα και κόλλησα στο ψυγείο το πρωτοσέλιδο από το δίκτυο.
Το Αμερικάνικο μπάσκετ και φούτμπολ είναι τρομακτικά υπεροπτικό και τους χρειαζόταν αυτό.
Το χαίρομαι ιδιαίτερα όταν πέφτουν τα status quo. Αυτό σημαίνει Πρόοδος.
2.
Ο Ρώσος μαθηματικός... γούστο του και καλά έκανε. Δεν είναι υπερόπτης. Έδωσε μια συνέντευξη (τη διάβασα στους New York Times ή στο CNN, δε θυμάμαι) και ήταν μια χαρά άνθρωπος και εξήγησε στο δημοσιογράφο τους λόγους του να μην παρευρεθεί.
"Όταν λεει ότι οι ειδικοί κριτές δεν είναι σε θέση να τον κρίνουν - δεν τους υποτιμά;"
Δε νομίζω ότι είναι υποτίμηση αυτό. Νομίζω ότι λέει "θέλω να είμαι εκτός του κύκλου κριτών και κρινόμενων". Δικαίωμα του. Το ίδιο λέω κι εγώ μερικές φορές. Θέλω να είμαι έξω από τον κύκλο κριτών και κρινόμενων.
Νομίζω , αν θέλουμε να είμασε συνεπείς με όσα γράφαμε για τον Γκρας, πρέπει να δεχτούμε ότι είναι τέτοιο το επίτευγμα του Πέρελμαν που τίθεται υπεράνω κριτικής για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε άλλα λόγια, είναι τέτοιος ο θαυμασμός μου για τον Πέρελμαν, ο οποίος πιθανόν με τη λύση του να ανοίγει και νέους δρόμους στην αθρώπινη σκέψη, που λίγο με απασχολεί να τον κακοχαρακτηρίσω ως υπερόπτη!
Ούτως ή άλλως, συμφωνώ με όσα έγραψαν για το θέμα ο andy dufresne, ο adhoul και ο tsitso.
Οι ιδιοφυϊες/εξαιρετικά ταλέντα είναι από τη φύση τους διαφορετικοί από όλους εμάς, τους 'κανονικούς' ανθρώπους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛειτουργούν λοιπόν με τους δικούς τους νόμους και κώδικες. Εκτιμώ ότι η φύση της επιστήμης, βοηθά στην απομόνωση του ατόμου από το κοινωνικό σύνολο και τις κοινωνικά αποδεκτές επιλογές του.
Σχετικά αναμενόμενο λοιπόν ένα τέτοιο άτομο, να είναι εκκεντρικό, απομονωμένο και να ζει μόνο για να λύνει πολύπλοκα προβλήματα...
Ειλικρινά πιστεύω ότι ο κόσμος του δεν απαρτίζεται από ανθρώπους, πιστεύω ότι ζει μόνο με αριθμούς και ότι αυτή είναι η 'εικονική πραγματικότητα' που έχει δημιουργήσει γύρω του και πολύ πιθανό και μέσα του...
@ million dollar baby said:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) ΚΑΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ. ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΥΚΛΟς ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΤΕ ΤΩΡΑ!!!
2) ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΟ ΤΣΑΚΩΣΑ ΤΟ 1 million $ ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΕΠΑΘΑ. ΜΟΥ ΤΗΝ ΦΟΡΕΣΕ ΕΝΑΣ fiction ΓΕΛΑΔΑΡΗΣ!!!
3) ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΝ ΚΑΙ ΤΗς ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ level: osia ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΘΕΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ BIG BANG TΗΣ !!!
Συγγνώμη αλλά οι Θεές δεν γιορτάζουν σε ονόματα ...οσίων (πιφ τσοκαρία...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς μη μαθηματικός, αλλά -παλαιότερα- σκακιστής, βρίσκω εύστοχη την αναφορά του «πάντα σκεπτικιστής» στον Μπόμπυ Φίσερ. Το γνωστό βιβλίο του Δοξιάδη με γοήτευσε μεν, δεν με έκανε όμως ικανό να «κατανοήσω» τις «θείες εικασίες». Έκλεψα μόνον κάποιες διανοητικές ηδονές άλλων, κοινωνώντας ηδονοβλεπτικά του μυστηρίου. Ενώ η προσωπικότητα του Μπόμπυ Φίσερ με βοηθά να προσεγγίσω την ψυχοσύνθεση του εν λόγω Ρασπούτιν-μαθηματικού: Φαίνεται να ίπταται στον (έτσι δεν τον λένε οι μαθηματικοί; θυμάμαι καλά;) Χώρο Χίλμαν, που ποτέ δεν μπόρεσα, επίσης, να καταλάβω...
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Όταν λεει ότι οι ειδικοί κριτές δεν είναι σε θέση να τον κρίνουν - δεν τους υποτιμά; "
Πιθανόν. Μπς όμως και λέει και κάποια αλήθεια?
Γιατί, έχω διαβάσει κάτι papers, μα κάτι papers, κι από πολύ σοβαρά journals....
Δηλαδή μιλάω για ακραίες περιπτώσεις βλακειών που αποκαλύπτουν θηριώδη αμάθεια, π.χ. "ο Prigogine που διατύπωσε την θεωρία της αυτοποίησης" - καμμία σχέση... κι άλλα τέτοια...
Κι έπειτα, υπάρχει και το εξής:
Το internet τρώει τη δουλειά πολλών αργόσχολων (κριτών, κριτικών, επικριτών). Ε, περαστικά τους.
@ million dollar baby said:
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said...
Συγγνώμη αλλά οι Θεές δεν γιορτάζουν σε ονόματα ...οσίων (πιφ τσοκαρία...)
ΟΚ. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. ΟΙ ΘΕΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΘΥΣΙΕς!!!
Ας ΤΗΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΝΑ ΤΣΟΚΑΡΟ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟ ΣΕ Kenzo air ( ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ version και ειναι σουπερ καλοκαιρινό-ανάλαφρο και αισθησιακό ).
:)))
@ΝΔ,
ΑπάντησηΔιαγραφή«Συγγνώμη αλλά οι Θεές δεν γιορτάζουν σε ονόματα ...οσίων (πιφ τσοκαρία...)»
Ναι, αλλά είναι (χεχεχεεεε) μία ακόμη ευκαιρία να το βγάλεις ξυνό στο έτερον ήμισυ – είπαμε, δύο εορτές, δύο γενέθλια (επίσημα, πραγματικά), Χριστούγεννα-Πάσχα-Αγ. Βαλεντίνου, γιορτή γυναίκας, μητέρας (επί δύο), επέτειος γνωριμίας, αρραβώνα, γάμου, ξέρεις τώρα, έχω λαμβάνειν γάτε... Κι ανθυπο-οσιομάρτυρα Β’ θα γιόρταζα!
Οι... Θεά που κρύβει μια γυναίκα έχει έξοδα παράστασης Nίκο μου! (Ξέρεις πόσο πήγε το πεντόκιλο αφρού για τις πλεξούδες?)
ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!
Ελα και γράφω καζαμία...
(ihafia, 1.000 thnx!)
Κατά ένα περίεργο τρόπο (ενδεχομένως και όχι)όλοι όσοι ασχολούνται με τα υψηλά μαθηματικά, έχουν πάνω τους μια δόση τρέλας, μουρλας, παραξενιάς, ιδιοτροπίας, σχιζοφρένιας ή έχουν κάτι το ιδιαίτερο τέλος πάντων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπενθυμίζω τρεις ταινίες με πρωταγωνιστές μαθηματικούς, όπου όλοι ήταν τζαζεμένοι: π, a beautiful mind και proof.
"Σχετικά αναμενόμενο λοιπόν ένα τέτοιο άτομο, να είναι εκκεντρικό, απομονωμένο..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι απαραίτητα. Πολλοί άνθρωποι με εξαιρετικό ταλέντο, είναι και ιδιαίτερα κοινωνικοί και "φλασάτοι" και τους αρέσει η αναγνώριση. Το να έχει κανείς ταλέντο δε σημαίνει ότι απομονώνεται κιόλας... αυτό είναι προσωπικό γούστο του καθένα.
Ο Ρώσος μαθηματικός ήθελε να είναι εκτός του "κύκλου" για τους δικούς του λόγους. Καλά έκανε, άμα έτσι ήθελε. Δηλαδή, άμα κάνω κάτι καλό, πρέπει με το ζόρι να καθίσω στο σκαμνί των κριτών για βραβεία ή όχι; Δεν έχω την επιλογή να μείνω απ' έξω, ή ακόμα και να αρνηθώ, επώνυμα και δημόσια, την όλη "τελετή" που στήσανε οι άλλοι;
"Προφανώς και όλοι δικαιούνται να είναι υπερόπτες αλλά όποιος το κάνει είναι καραγκιόζης!"
Το να είναι κανείς υπερόπτης ή όχι, δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει να φέρνει αποτελέσματα. Για σκεφτείτε... τι θα θέλατε για πρωθυπουργό; Έναν υπερόπτη που όμως δίνει λύσεις στα προβλήματα, ή έναν σεμνό γκαφατζή; Υπάρχουν και σεμνοί κλέφτες, ξέρετε...
Η ίδια η "σεμνότητα" μερικές φορές, δεν είναι παρά κρυπτο-υπεροψία: "να μιλάτε μόνο σεμνά, διότι έτσι το λέω εγώ".
Η υπεροψία ή όχι δεν με ενδιαφέρει. Το αποτέλεσμα μ' ενδιαφέρει: show me the money. Προτιμώ τον "υπερόπτη" που δίνει το 20% του εισοδήματός του στους φτωχούς, παρά αυτόν που μιλάει "σεμνά" και δεν αφήνει tip ούτε στο σερβιτόρο...
Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι κλέβουν και απατούν με σεμνό τρόπο... για να μην τους πει κανείς "υπερόπτες".
Πάντως απο τη συζήτηση φαίνεται ότι τελικά προκλήθηκε και η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ή μήπως το blog σας, κε Δήμου εκφράζει λαϊκό συναίσθημα και αποτυπώνει στάσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ένα παράδειγμα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν από 8 χρόνια, έλεγα σε ένα πάρτι το εξής:
"Είναι αδύνατον να διαβάζουν τα νομοσχέδια αναλυτικά οι βουλευτές. Το υλικό είναι υπερβολικό σε όγκο και αυτοί ασχολούνται περισσότερο με την εκλογική τους βάση". Και με είπαν ανόητο.
Μετά από έξι χρόνια απ' αυτό, βγαίνει η ταινία του Μάικλ Μουρ στην οποία μέλος του κογκρέσου λέει "κανείς δεν διαβάζει τα νομοσχέδια... είναι υπερβολικός ο όγκος, κανείς δεν έχει το χρόνο" ή κάτι τέτοιο. Ο Μάικλ Μουρ χαρακτηρίστηκε έξυπνος.
Απ' ότι θυμάμαι ήταν τέτοια η ομοιότητα μεταξύ της δήλωσής μου (κοινή λογική: ποιος θα διαβάσει 300 σελίδες νομικό κείμενο κάθε μέρα;) και της δήλωσης του εκπροσώπου στην ταινία, που η τότε φιλενάδα μου σχεδόν τρόμαξε...
Άμα πει κανείς "η γη είναι στρογγυλή" και δεν έχει PhD για να τον πιστέψουν οι κοινοί ανόητοι, άστα. Άμα έχεις χαρτί, έστω και ψεύτικο, όλοι σε πιστεύουνε... διότι είναι στη φύση του ανόητου να εξετάζει όχι την ίδια τη δήλωση ή πρόταση, αλλά τα πιστοποιητικά του ατόμου από το οποίο προέρχεται...
Οπότε το ζητούμενο δεν είναι η υπεροψία, αλλά η ξεροκεφαλιά και έλλειψη focus των υπολοίπων, που κρεμάνε εικονίσματα πάνω από το κεφάλι τους (τίτλοι, πτυχία, ρόμπες και μούσια, αυθεντίες και προσωρινές ιδέες).
Ο Νευτων ηταν μονηρης ,λενε πως ηταν και παρθενος .Ο Einstein ελεγε πως το μονο που τον ενδιεφερε ηταν η σκεψη του Θεου ,τα υπολοιπα ηταν λεπτομερειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Περελμαν ,η ιστορια θα δειξει το μεγεθος του,ειναι κατα την αποψη μου εντελως ακατανοητη περιπτωση.
Ο Feynman ,ηταν ανθρωπινος ,κατανοητος (ακομα και στα πιο δυσκολα),κοινωνικος ...ισως γιατι ηταν και μουσικος και βεβαια ,οπως λενε, σπουδαιος εραστης.
Είναι άνθρωπος, ρε γαμώτο, ο Πέρελμαν με προβλήματα, ανάγκες, αισθήματα, αισθήσεις, ψυχούλα, μυαλό, νεύρα, βίδες που λασκάρουν ή παρασφίγγουν, κύτταρα που γερνάνε, κύτταρα που θα πεθάνουν και αν κατάλαβε εγκαίρως ότι δεν θα μείνει απ' αυτόν ούτε η βιολογική του σκόνη στο τέλος, δεν έχει παρά να σνομπάρει την ίδια την ανθρώπινη φύση του. Αν τον είχα απέναντί μου σε ένα τραπέζι για μισή ωρίτσα με ένα ποτηράκι κρασί, θα σας τα εξηγούσα όλα, αλλά τώρα αδυνατώ, μόνο τον συμπονώ και τον νιώθω, δεν τον καταλαβαίνω και ούτε θέλω, τον νιώθω ως συνάνθρωπό μου, ιδιοφυή ή εντελώς βλάκα...και μου φτάνει.
ΑπάντησηΔιαγραφή-> Lefteris kritikakis :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι'αυτό και η λέξη 'σχετικά' στην αρχή!
Και εγώ συμφωνώ ότι άνθρωποι με ιδιαίτερα ταλέντα είναι κοινωνικά και έχουν ανάγκη την ανθρώπινη επαφή... αλλά δεν μιλάμε για αυτή την περίπτωση τώρα.
Γιατί έγραψα ορμώμενη για το συγκεκριμένο άτομο και τις τάσεις που πιθανόν υπάρχουν μέσα του. Έτσι και αλλιώς, κανείς μας δεν είναι στο μυαλό του. Απλά υποθέσεις κάνουμε και αναπτύσουμε θεωρίες με τις δικές μας εμπειρίες, γνώσεις, πεποιθήσεις.
Κομμάτια της αλήθειας λοιπόν... 'διαβάζοντας' τα πραγματικά στοιχεία που μας δίνονται και τα φιλτράρουμε μέσα από τη δική μας ματιά.
O Αποστολος Δοξιάδης έχει γράψει ενα θεατρικό έργο για τις τελευταίες μέρες του Kurt Goedel: "Seventeenth Night". Μπορείτε να διαβάσετε γι αυτό ΕΔΩ και να το κατεβάσετε ολόκληρο από το διαδίκτυο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μεγαλύτερος μαθηματικός του αιώνα και εφάμιλλος του Αριστοτέλη στην Λογική, τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του ήταν εντελώς παρανοϊκός. Πίστευε πως όλοι προσπαθούν να τον δηλητηριάσουν με αέρια ή φάρμακα. Πέθανε από ασιτία γιατί φοβόταν να φάει - ζύγιζε 29 κιλά!
Από την Wiki για τον Goedel:
Gödel was shy, withdrawn and eccentric. He would wear warm, winter clothing in the middle of summer. In the middle of winter, he would leave all of the windows open in his home because he believed that conspirators were trying to assassinate him with poison gas. He was a somewhat sickly man and was prescribed specific diets and medical regimens by doctors, but Gödel often ignored their advice, or even would do the opposite of what his prescription indicated. This caused him to suffer further illness. In the 1940s he suffered from a bleeding ulcer, but his distrust of doctors led him to delay treatment; he risked death and was saved only by emergency blood transfusion.
Amongst his delusions was the belief that unknown villains were trying to kill him by poisoning his food. For this reason, Gödel would only eat his wife's cooking, refusing to even eat his own cooking for fear of being poisoned.
Late in 1977, his wife Adele became incapacitated due to illness and so could no longer cook for Gödel. Due to his paranoia, he refused to eat any food at all and thus died of "malnutrition and inanition caused by personality disturbance" in Princeton Hospital on January 14, 1978. He weighed 65 pounds.
Να εξηγήσω λοιπόν αυτά που έγραψα προηγουμένως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινώντας από τις δύο κοινωνικά σχετιζόμενες συναισθηματικές δεξιότητες στον κατά Goleman ορισμό της συν. νοημοσύνης,
* The capacity to read, be sensitive to, and influence other people's emotions.
* The ability to enter and sustain satisfactory interpersonal relationships.
αυτό που διακρίνω είναι η ασάφεια του βαθμού εξέλιξής τους στη συγκεκριμένη μαθηματική διάνοια. Από όσα έχω διαβάσει, οι σχέσεις του Perelman με την σχετική του επιστημονική κοινότητα –στενή & ευρύτερη- δεν είναι οι καλύτερες, να το πω σεμνά. Το εάν αυτή η μη-συνάφεια οφείλεται στο ότι δεν δείχνει διάθεση για στενότερες επαφές κι ενδιαφέρον να είναι δημοφιλής, ή στο ότι η συμπεριφορά των άλλων απέναντί του τον έχει κάνει να απέχει, δεν διευκρινίζεται πουθενά. Είναι πιο εύκολο πάντως να κατηγορείται ο Perelman ως μεμονωμένο άτομο, από μια πλειάδα «συναδέλφων».
Στο κατά Bradberry and Greaves τώρα E.I. appraisal, και συγκεκριμένα στα τελευταία δύο σκέλη, την ως προς εαυτόν & κοινωνική δεξιότητα (δλδ επίγνωση/ συναίσθηση & διαχείρηση εαυτού & σχέσεων),
* Personal competence, including:
Self-Awareness(Recognizing and understanding your emotions in the moment + your tendencies across time & situation)& Self-Management (Using awareness of emotions to manage response to different situations & people).
* Social competence, including:
Social Awareness (Understanding the perspectives of other people -motivations, their emotions, the meaning of what they do/say) & Relationship Management (Using awareness of one's own emotions and the emotions of others to manage relationships to a successful outcome).
φαίνεται να έχει πετύχει στο πρώτο, αλλά να μην μπορεί να διαχειριστεί το δεύτερο με επιτυχία. Αναπόφευκτο επακόλουθο την ηθελημένη (και δικαιολογημένη κατ’εμέ) αποχή του από το public eye.
Στο θέμα της υπεροψίας, οι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται σε τέτοια διαμετρήματα δεν είναι εφικτό (χρονικά τουλάχιστον) να είναι ταυτόχρονα και party-animals. (ευχάριστοι ναι, αλλά με 24/7 κοινωνική ζωή μάλλον όχι). Ναι, καλή η ευφυία, αλλά εάν δεν «στρωθείς», και με απόλυτο προσωπικό κόστος απομόνωσης, έργο δεν παράγεται. Ειδικά σε αυτους τους τομείς, όπου συνήθως διακρίνονται μονάδες, κι όχι ομάδες. Το καψόνι δε που έκανε στον τρόπο δημοσίευσης της εργασίας του μπορεί και να είναι τρόπος κατοχύρωσής της δουλειάς του ή απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι πραγματικά το επίτευγμά του, οπότε δεν το βρίσκω απαραιτήτως κακό.
Στο θέμα της προϊστορίας του, μπορεί η όλη του συμπεριφορά να είναι εκείνη του «αποτραβηγμένου» ανθρώπου από σύστημα, αλλά δεν κερδίζει τίποτε χρησιμοποιώντας την ως διαφημιστικό τρυκ. Επίσης λογικό, αναμενόμενο, προβλέψιμο και έως και δικαιολογημένο το να μην θεωρεί κανέναν ικανό να κρίνει το έργο του – κι ακόμη να θεωρεί ότι παραλαμβάνοντας βραβείο θα γινόταν μέρος του συστήματος κριτών-κρινόμενων. Δεν δείχνει να προωθεί τον εαυτό του ως εμπορεύσιμο προϊόν με αυτήν την ελιτίστικη στάση ως unique selling proposition, στοχεύοντας στην καλύτερη εξαργύρωση της επιστημονικής του οντότητας. Είναι ηλίου φαεινότερον: τι ανώτερο από το την τόσο δύσκολη απόδειξη με δικό του (eternal) copyright?
Πέραν όλων των άλλων, αυτή και μόνον η στάση έχει κι ένα δευτερογενές όφελος (το μόνο ίσως «χειριστικό μέρος» της υπόθεσης), το ότι βουλώνει ορισμένα στόματα, αφήνοντας αμιγώς την δουλειά του κι όχι καλές δημ. σχέσεις να μιλούν για τον ίδιον.. Ποιός δεν θα τον υπολογίζει τώρα, ξέροντας ότι δεν είναι εύκολο να τον αντιμετωπίσεις με τα μέτρα & σταθμά των υπολοίπων?
Σε καθημερινό επίπεδο τώρα, δεν είναι εύκολο να ζει κανείς με μια ιδιοφυία. Το να μεγαλουργείς σε έναν τομέα που σου απομυζά τόση διανοητική ενασχόληση, δεν αφήνει περιθώρια για χρονοβόρες ομαλές σχέσεις (τι θα σου πει πχ η γυναίκα σου στη μέση ενός συλλογισμού, «δεν πέταξες τα σκουπίδια έξω & ξεμείναμε από γάλα»? Την πήρε και την σήκωσε!). Δεν είναι all-exclusive βέβαια, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένας μειλίχιος άνθρωπος, ντροπαλός, εσωστρεφής, που διαλέγει πάντα το flight over fight. Εχω όμως την εντύπωση πως αυτό ΔΕΝ συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Οπως και στην πλειονότητα των περιπτώσεων που ήταν... περιπτωσάρες διανοητικά. Και η επαπειλούμενη απόσυρσή του να μην είναι τίποτε άλλο από ένα σύμπτωμα burn-out, πριν ηρεμήσει κι επανακάμψει με κάτι ακόμη... Γιατί μυαλό που πιάνει στρατόσφαιρα, δεν νομίζω πως ησυχάζει, ακόμη κι αν δεν καταφέρει ποτέ να επισκιάσει τον πρώτο του θρίαμβο με κάτι μεγαλύτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα, το ηθικόν της υπόθεσης:
Είναι πολυ ωραίο σε πρώτη ανάγνωση το ότι τους έφτυσε όλους κι αρνήθηκε το βραβείο. Δείχνει ακεραιότητα, προσήλωση στην σπουδή και την δουλειά κι όχι σε χρηματικά κίνητρα, και δίνει σαφές μήνυμα στην στενή επιστημονική κοινότητα μέσα στην οποία λειτούργησε ως τώρα – πέραν του «είστε κατώτεροί μου»: «οι μηχανισμοί σας «suck”. «Οντας απ’έξω, αμερόληπτος / αντικειμενικός, όχι περίοπτος / ευδιάκριτος, μπορώ να συνεχίσω να μιλώ με τη δουλειά μου κι όχι να κοιτάζω να κάνω P.R.»
(Περιμένω βεβαίως να δω εάν θα απορρίψει με την ίδια βγδελυμία και τις ιδιωτικές προσφορές που θα αρχίσουν να συρρέουν -μάλλον ναι, αν είναι αληθινά όσα καταλάβαμε για το ακέραιο του χαρακτήρα του).
ΟΜΩΣ κατά την ταπεινή μου γνώμη:
Το πιο απλό, σνομπάροντας το βραβείο, ακυρώνεις δημοσίως ό,τι σημαίνουν κι αντιπροσωπεύουν αυτές οι επιτροπές και τα χρόνια εργασίας των ηθικότερων μελών τους σε όλα τα επίπεδα, μέχρι το κάθε μαθητούδι που βλέπει τα μαθηματικά με λατρεία. Απαξιώνοντας το βραβείο, μειώνεις και την σημασία του ως κίνητρο και για άλλους να προσπαθήσουν (χρειάζεται πολύς ευφυής κόσμος για να αναδειχτεί μία ιδιοφυία). Θα μπορούσε να θέσει ανοιχτά ορισμένα προβλήματα αυτών των επιτροπών και του επιπέδου των ανθρώπων που κρίνουν κάποιους τόσο άξιους, και να συμβάλλει στη θέσπιση κάποιων άλλων κανόνων του παιχνιδιού.
Αλλά το κυριότερο: μπορεί να μην θεωρείς κανένα ικανό να κρίνει το έργο σου (δεκτόν, υπόκλιση), όμως έργο τέτοιας εμβέλειας, που θα τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία to do the right thing: την προσφορά του στην υπηρεσία του ανθρωπισμού.
Ο Perelman είναι έτσι ή αλλιώς υπεράνω χρημάτων & κρίσεων. Εργάζεται για την επιστήμη του. Η βράβευση δεν σημαίνει κάτι ξεχωριστό. Οταν όμως η επιστήμη του μπορεί να βοηθήσει όχι μόνον την πρόοδο της θεωρητικής γνώσης, αλλά την πρόοδο κάποιων άρρωστων παιδιών π.χ. γιατί όχι? Πρόσβαση σε χρήματα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινοφελές έργο (ειδικά σε μία χώρα με τόσα προβλήματα) είναι τουλάχιστον άστοχο το να μην τα χρησιμοποιήσει. Δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου, αλλά σίγουρα θα προσφέρει κάποια ανακούφιση.
Το να τα έδινε δε μέχρι τελευταίου νομίσματος δεν θα ζημίωνε στο ελάχιστο την άρνησή του να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, ούτε θα τον έκανε αυτομάτως μέρος του συστήματος. Θα μπορούσε να συνεχίσει να τους... γράφει, κι απλώς να κάνει πάλι τα όποια βραβεία φιλανθρωπικό έργο. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του ανθρώπινου πόνου.
Το να είναι πραγματικά one in a million είναι θεάρεστο, σεβαστό, πάγκαλο, μπράβο του εις τη νιοστή! Ειναι καλό για τον εαυτό του, για τη μαμά του, για τον πλανήτη & την γνώση που άγγιξε ένα new frontier, αλλά η ανθρωπότητα χρειάζεται ανθρωπιά περισσότερο από θεωρήματα. Και το ακαδημαϊκό ηθος του να σνομπάρεις την κοινότητα (η οποία πιθανόν θα σου εχει βάλει τα χίλια-μύρια εμπόδια και θα σε έχει παροπλίσει), ωχριά μπροστά στο κοινωνικό ήθος (κι ας μην είσαι υπεύθυνος ή σχετικός) του να κάνεις... «γαργάρα» το όποιο χαρακτηριολογικό σου, ιδιοσυγκρασιακό σου αποτράβηγμα και να προσφέρεις χειροπιαστά.
Να κάνει μια διαφορά το ότι έζησες, όχι μόνο στα μαθηματικά χρονικά, αλλά στα ανθρώπινα.
Αυτά τα ολίγα!
Λευτέρη οι βουλευτές δεν διαβάζουν όλα τα νομοσχέδια - έχουν ειδικούς συνεργάτες για τον σκοπό αυτό. Ο Moore είναι λαϊκιστής του κερατά (άλλο αν κι εγώ απεχθάνομαι τον Μπους).
ΑπάντησηΔιαγραφή...και να σκεφτεί κανείς πως η σύνταξη της μάνας του δεν μπορεί να είναι πάνω από 100 δολλάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Το πιό πιθανό 30 $...)
Τελικά το Θέμα είναι που σταματά η παραξενιά καί που αρχίζει η "ιατρικώς" παρέκκλιση...
Εγώ Πιστεύω πως η Ιστορία του ανθρώπου γράφτηκε απο "παρεκκλίνοντες..."
- και η θρησκεία και η θρησκεία ...
- σκάσε εσύ...
aphrodite said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Σε καθημερινό επίπεδο τώρα, δεν είναι εύκολο να ζει κανείς με μια ιδιοφυία".
Nα υποθέσουμε δηλαδή ότι έμεινες στο ράφι;
heinz said...
ΑπάντησηΔιαγραφήaphrodite said...
"Σε καθημερινό επίπεδο τώρα, δεν είναι εύκολο να ζει κανείς με μια ιδιοφυία".
Nα υποθέσουμε δηλαδή ότι έμεινες στο ράφι;"
Πω πω κομπλιμέντο! Έλα Θεά, φτιάχτηκες.
(Οι δύο κόρες έγιναν με παρθενογένεση. Θεά είναι αυτή, μυρίζει κρίνο - κι έγινε).
@ND, heinz
ΑπάντησηΔιαγραφήκόφτε το δούλεμαααααα...
(ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ πάντως!!!!!)
(Τα γραφόμενα αυτά είναι μία εκδοχή και μια από τις ΠΙΘΑΝΕΣ απαντήσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήστις ερωτήσεις που θέτει σήμερα ο Νίκος Δήμου στο blog)
Ήμουν έτοιμος να στείλω ολόκληρο κατεβατό κατά της στάσης του Perelman
μέχρι που σκέφτηκα ότι καλά έκανε. Είχα ακούσει κάποτε για έναν Γερμανό
επιστήμονα που αυτοκτόνησε επειδή δεν τον άφηναν οι άλλοι πανεπιστημιακοί
να προσεγγίσει το σινάφι τους... Όχι... δεν αξίζει!
Όσο αφορά για αυτό που είπε ότι οι άλλοι δεν είναι ικανοί να τον κρίνουν,
ποιος ξέρει τι κακεντρεχή σχόλια και επιθέσεις θα εισέπραξε μέχρι τώρα. Και
αυτά "σκυμμένος σε ένα βιβλίο" μέχρι τα 40 και ουσιαστικά άπορος.
Η ιστορία του Γαλιλαίου δεν είναι ένα "παραμύθι" του παρελθόντος. Είναι η
τρέχουσα πραγματικότητα. Ο Perelman έδωσε το σήμα για αλλαγή. Και αυτή δεν
είναι άλλη από την αδέσμευτη δημοσίευση ενός έργου στο Ίντερνετ. Ανοικτό
στην κριτική από όλους και μακριά από τα υποκριτικά σινάφια των projects. Ο
Perelman είναι μαχητής!
Κάθε περίπτωση είναι βέβαια διαφορετική. Για την υπεροψία, τη διαφορετικότητα και το να παίζεις το παιχνίδι με δικούς σου κανόνες, αντέγραψα μια συνέντευξη από έναν αθλητή που συμπαθώ πολύ. Το Νίκο Κακλαμανάκη. Από το ΒΗΜΑgazino, 13.8.06, σελ. 22-23
ΑπάντησηΔιαγραφή- Με την πολιτική ασχολείσαι; Ή δηλώνεις αποστασιοποιημένος όπως οι περισσότεροι αθλητές;
«Έχω κουραστεί με πράγματα που έχω δει στο παρελθόν. Όταν στα δεκαεννέα σου, για μια πολιτική συγκυρία, χάνεις μια Ολυμπιάδα. Όταν κάποιος έχει θείο στην κυβέρνηση και στην ομοσπονδία δικούς του ανθρώπους και ενώ δεν αξίζει να πάει στους Ολυμπιακούς πηγαίνει και σου στερεί το όνειρο – και μάλιστα όταν πηγαίνει εκεί παίζει στο καζίνο και δεν τον βρίσκουν πουθενά τρεις κούρσες – καταλαβαίνεις ότι αυτό σου κοστίζει. Δεν σου παίρνει απλώς το όνειρο, αλλά στο πετάει και στα σκουπίδια. Αυτό είναι πολύ μεγάλο κόστος για να γυρίσω εγώ πίσω και να κάνω χειραψίες με πολιτικούς και φωτογραφίες... Είναι λογικό για έναν άνθρωπο όταν ζει αυτό το πράγμα να αποστασιοποιείται και να σιχαίνεται την πολιτική. Εξάλλου δεν βρήκα παρά ελάχιστους που να μιλούν απλή ανθρώπινη γλώσσα. Να μην υπάρχει εμπόριο υποσχέσεων. Ουσιαστικά παίρνουν την ελπίδα τη δική μου και την εμπορεύονται. Θα σου δώσω, θα μου δώσεις, μια σχέση ανταλλάξιμη. Δηλαδή, εσύ Νικόλα θα είσαι καλός μαζί μου, θα λες τα καλύτερα, θα φέρνεις και ένα μετάλλιο να φωτογραφηθούμε και εγώ θα σου δίνω τους προϋπολογισμούς. Αν ο Νικόλας δεν έχει τη διάθεση να παίξει το παιχνίδι της εξουσίας και θέλει να μείνει στη θάλασσα, δεν θα φωτογραφηθεί μαζί μου. Και αν ο Νικόλας δεν θέλει να παίξει αυτό το παιχνίδι, δεν έχει ούτε προϋπολογισμό, ούτε στήριξη ούτε τίποτα. Και μετά πού καταλήγουμε; Ο Νικόλας είναι παράξενος. Είναι παράξενος επειδή λέει την αλήθεια. Χαίρομαι λοιπόν πάρα πολύ που είμαι παράξενος και διαφορετικός.»
[...]
- Έμαθες ιστιοπλοΐα στη Βουλιαγμένη;
«Έμαθα από τον πατέρα μου, στη Γαλάζια Ακτή, πριν από το Λαγονήσι. Και στη Βουλιαγμένη. Στην πρώην σχολή Λιπιτεράκου, εκεί που προσπαθώ εδώ και οκτώ χρόνια να κάνω μια σχολή, για την οποία μόνο αντιδράσεις έχω συναντήσει και προβλήματα. Κλείνουν πόρτες. Για έναν χώρο που είναι αποθήκη. Τον έχει πάρει κάποιος επιχειρηματίας που έχει καφετέρια, και δεν τον αξιοποιεί, τον αφήνει έτσι... Και του το επιτρέπει αυτό η Ελλάδα. Αναρωτιέμαι αν είναι αυτό εθνικό συμφέρον, διότι αυτό επικαλέσθηκαν, ‘εθνικό συμφέρον’ για να μη μου δείξουν τη σύμβαση. Δεν ξέρω, κάποιος κρύβεται πίσω από αυτό.»
Σκεφτόμενος για τον Πέρελμαν μου ήρθε στο μυαλό ένα κείμενο του Ν.Δ. για τους αναρχικούς που συμπεριελήφθη και στις «Ασκήσεις Ελευθερίας». Μιλάει εκεί ο ΝΔ περί αλλοτρίωσης και ότι οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι ενοχλούνται από διαδεδομένες συμπεριφορές και πράξεις των περισσοτέρων οι οποίοι έχουν αλλοτριωθεί από το σύστημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως ο Πέρελμαν αποτελεί ένα παράδειγμα ανθρώπου σπάνιας ευαισθησίας και το ακαδημαϊκό κατεστημένο ένα σαθρό σύστημα; Πιθανόν η ακαδημαϊκή κοινότητα να τον χλεύασε ή να μην τον πήρε στα σοβαρά στα πρώτα του βήματα και να «της το χρώσταγε» με την άρνηση του βραβείου. Ίσως πάλι οι άνθρωποι να μην κάνανε τίποτα που να φαίνεται στον μέσο άνθρωπο επιλήψιμο αλλά για ο Πέρελμαν (με την αφοσίωσή και το δόσιμό του σε υποθέσεις που αφορούν ιστορικά την επιστήμη του και κατ’ επέκταση όλη την ανθρωπότητα) να είναι απαράδεκτα.
Πάντως σίγουρα το μόνο στοιχείο τρελού που βλέπω στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η φυσιογνωμία του ανδρός. Τα λεγόμενά του στον τύπο στέκουν μια χαρά.
Δίκιο έχει ο Perelman. Μόλις το διαπίστωσα κι εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου ζήτησαν από την Ελευθεροτυπία ένα κείμενο για το αφιέρωμά τους στο Διαδικτυο. Πήραν μετά τον τίτλο του δικού μου κειμένου και τον έβαλαν ως γενικό τίτλο στο αφιέρωμα - ενώ στο δικό μου κείμενο έβαλαν μία βλακεία δικής τους επινόησης.
Δίκιο έχει!
@ million dollar baby said:
ΑπάντησηΔιαγραφή''Nikos Dimou said...
(Οι δύο κόρες έγιναν με παρθενογένεση. Θεά είναι αυτή, μυρίζει κρίνο - κι έγινε).
Παρ Σεπ 01, 07:54:17 μμ ''
ΠΑΛΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΗΜΕΡΑ!!! Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΒΙΒΑΣΕ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΣΕ ΘΕΑ!!!!
:))))ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ:)))
ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ:
ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ; ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ. ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΒΡΙΣΕΚΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΩΙ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟΜΕΡΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ.
ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΡΩΣΙΔΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΑΕΙ ΠΟΛΛΑ!!!
ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ:
ΟΙ ΓΕΝΙΕς ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 40 ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕς ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ. ΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΕΛΛΟ ΤΟΥ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΝΔΑΛΜΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ!!!!
ΥΓ:
ΚΕ ΔΗΜΟΥ
ΑΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ;
ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ / ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ!!!
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίκιο έχει ο Perelman. Μόλις το διαπίστωσα κι εγώ.
Αργήσατε, και με παραξενέψατε με την πρότερη στάση σας πάνω στο θέμα του, αλλά τελικά,
πάλι σοφία είπατε.
εύγε.
@ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαρνηθείτε την (όποια) αμοιβή της Ελευθεροτυπίας, μην ξαναγράψετε σε κανένα έντυπο (το blog τι το έχετε άλλωστε;) και πηγαίνετε να απομονωθείτε στα δάση.
Και προπάντων, δώστε μας άλλο ένα παράδειγμα ανθρώπου για να ηρωοποιήσουμε :)
Η εγωκεντρικη συμπεριφορα του Perelman ειναι απολυτα
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμβατη (και αναμενομενη)με το γεγονος οτι ειναι ο πρωτοτοκος γιος στην οικογενεια του.
Bλ.πχ Frank J. Sulloway "Born to Rebel: Birth Order, Family Dynamics, and Creative Lives"
ihadafarm etc. said
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΕ ΔΗΜΟΥ
ΑΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ;
Mα το έχω ήδη κάνει. Δεν ξέρω βέβαια αν ήταν σπουδαία αλλά πολλά κείμενά μου ανέβηκαν στο Internet πολύ πριν βγούν σε βιβλία.
Kahri - αμοιβή; Ποια αμοιβή; Τα αφιερώματα γίνονται στο τζάμπα.
Όσο για το άλλο που προτείνετε
"μην ξαναγράψετε σε κανένα έντυπο και πηγαίνετε να απομονωθείτε στα δάση" κ αυτό το έχω κάνει. (Έχει δάσος στα Κιούρκα).
Γιατί δε δέχτηκε το βραβείο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο εκείνος μπορεί να μας πει.
Ίσως διαισθάνεται κάποιο λάθος ή κάποιο κενό στην απόδειξή του αλλά δεν μπορεί να το εντοπίσει.
Ίσως πάλι όλα αυτά να του φαίνονται πολύ μακρυνά και ασήμαντα. Παλιά πολιτεύματα που είπε και ο Ζορμπάς. Ποιός νοιάζεται για ta politics της academia όταν έχει να λύσει ουσιαστικά επιστημονικά ερωτήματα?
Αυτοί που έχουν το μικρόβιο της ερευνας μέσα τους δε νοιάζονται για τα λεφτά. Σε ακραίες περιπτώσεις δε νοιάζονται ούτε για τους ανθρώπους. Νοιάζονται μόνο για το ερώτημα που τους βασανίζει. Ίσως και για τη δόξα.
Αν όντως δε δημοσίευσε τα αποτελέσματα του στα περιοδικά με κριτές, αλλά τα ανέβασε στο δίκτυο, είναι πολύ θαρραλέος και μπράβο του. Αυτή η peer reviewed διαδικασία έχει γεννήσει ένα έκτρωμα. Αν δεν έχεις τον καταλληλο γνωστό στο καταλληλο περιοδικό, αν δεν κάνεις τις πρέπουσες δημόσιες σχέσεις, αν δεν είσαι αρεστός είναι πολύ πιθανό μή δεις ποτέ τη δουλειά σου δημοσιευμένη εκεί που της αξίζει. Αντί να κάνεις επιστήμη καταλήγεις να αφιερώνεις το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου σου σε public relations και networking.
Η εναλλακτική του peer review είναι να είναι διαθεσιμα όλα σου τα data στο δίκτυο. Oχι μόνο τα επεξεργασμένα, αλλά και τα raw data. Ποιός τολμάει να το κάνει?
Και το paper να είναι σε μια συνεχή διαδικασία reviewing, on line, από τους αναγνώστες.
"Ο Moore είναι λαϊκιστής του κερατά (άλλο αν κι εγώ απεχθάνομαι τον Μπους). "
ΑπάντησηΔιαγραφήΔώξα το θεό ένας άνθρωπος που το κατάλαβε! Τους το φωνάζω εγώ, αλλά η Ακαδημαϊκή Κοινότητα εδώ στις ΗΠΑ τον έχει για σοβαρό! και τον ακούνε κάθε μέρα, άσε που στο Oak Park κάνανε και κάθε μέρα meetings στα σπίτια (καθηγητές και λοιποί) για να δούνε τις ταινίες του, να διαβάσουν τα βιβλία του, κλπ.
Μία σχεδόν καλή ταινία έκανε (Bowling for Columbine) και από κει και μετά το έριξε στο φτηνό λαϊκισμό. Βέβαια, άμα ήταν να έρθουμε Αμερική για να ακούμε τον κάθε χοντρό από white trash πόλεις όπως το Flint...
"Λευτέρη οι βουλευτές δεν διαβάζουν όλα τα νομοσχέδια - έχουν ειδικούς συνεργάτες για τον σκοπό αυτό."
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οποίοι συνεργάτες (εάν ξέρουν να διαβάζουν και όχι μόνο να κάνουν ανάγνωση), πάνε μετά και τους λένε "ωραία γραβάτα κύριε Βουλευτά" και παίρνουν προαγωγή.
Για τον κύριο μαθηματικό: Οι άλλοι, οι σνομπαρίες και αλαζόνες με τα φράκα, τον καλέσανε να λάβει κάνα εκατομμύριο κι αυτός λέει "όχι". Ποιος είναι ο αλαζόνας; Όχι βέβαια ο Ρώσος μαθηματικός...
Το κατεστημένο των καθηγητών πανεπιστημίου είναι γνωστό. Κύκλος. Δεν μπαίνεις μέσα άμα δεν γλύψεις. Κι όλοι αυτοί, με λεφτά των φορολογουμένων... ή των ανόητων γονιών που πληρώνουν δίδακτρα.
Ο yannish θίγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Την άρνηση "της πολιτείας" στον Νίκο Κακλαμανάκη να ιδρύσει τη σχολή του και να μας σώσει. Απουσιάζουν οι ολυμπιονίκες ιστιοπλόοι από την ελληνική πολιτική και δεν υπάρχει σχετική μέριμνα. Και είναι πολιτειακό το ζήτημα, αφού σε δευτερόλεπτα θα είχε δωθεί ο χώρος και η σχετική επιδότηση αν μας κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος. Τζάμπο, τα παιχνίδια είμαστε εμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήmillion dollar baby said:
ΑπάντησηΔιαγραφή@Nikos Dimou said
...πηγαίνετε να απομονωθείτε στα δάση" κ αυτό το έχω κάνει. (Έχει δάσος στα Κιούρκα).
ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ... ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ!!!!
:)))
ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΑΝ ΑΥΤΕς ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΥΘΕΜΕΛΑ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΗΘΙΚΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗς ΘΕΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑς ΜΑς.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΛΕΝΕ: '' ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ. ΠΟΥΛΙΟΥΜΑΣΤΕ / ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΑΚΡΙΒΩς.''
Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Η social hooker ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΠΑΝΤΑ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΘΑΥΜΑΖΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ.
Ειπα να φυγω,αλλα εμεινα για να στοιχηματισω υπερ της Εθνικης. Εβγαλα μεταχειρισμενη Μερσεντες S ( απο Ντοιτσοχωρα).Οταν εισαι ανθελληνας,βλεπεις την αληθεια σαν μαγικη εικονα. Ηταν φανερο οτι η Γραικια εχει τη καλυτερη ομαδα & οι Αμερικανοι ειναι ζεμανφου ντιβες που κουλαρουν.Δεν εχουν κινητρο για νικη επειδη ... ειναι νικητες.Ειναι τα παντα & μια τετοια νικη ειναι γι' αυτους ενα τιποτα. Με το κομπλεξ ανωτεροτητας,οταν βρισκουν αντιδραση απο Γ΄κοσμικους,καταρρεουν. Ενω οι γραικοι,ειναι το τιποτα που χτυπιεται στο παρκε για να πουλησει μουρη οτι ειναι τα παντα. Οσο για τα επινικεια,το κομπλεξ του νανου εχει τρελλανει τους " ελ". Μια (γραικοποιημενη) αλβανιδα μεγαλοπ*υτανα ειπε οτι ταπεινωσαν την Αυτοκρατορια.Αυτη βεβαια,εβγαλε λεφτα as a working girl...Οι αλλοι,εμειναν με τις σημαιες στο χερι.Ο μισθος τους ειναι οσο τα πουρμπουαρ αμερικανου γκαρσονιου. Επι του θεματος ,Περελμαν = τρελλοεβραιος ( = crazy Jew mf ).Αντιστοιχος του Φισσερ,απο Εβραια μανα,που δηλωσε οτι οσο λιγωτεροι Εβραιοι υπαρχουν στο κοσμο,τοσο το καλυτερο. Προφανως πασχουν & οι 2 απο Οιδιποδειο. Ο Φισσερ θελει να τη σκοτωσει,επειδη τον απερριψε,ο Περελμαν δεν παει με αλλη επειδη θελει μονο τη μανα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλα παιδια με αυτισμο (αν και υπεραπλουστευω τα πραγματα δινοντας ενα γενικο ονομα σε μια ολοκληρη γκαμα διαταραχων του "αυτιστικου φασματος") διακρινονται στα μαθηματικα. Επισης εχουν ασυνηθιστα υψηλες επιδοσεις σε συμπεριφορικα τεστ που εχουν σχεση με την εκτελεση αφηρημενων (μη-αριθμητικων) υπολογισμων. Απο την αλλη εχουν χαμηλοτερες επιδοσεις σε γλωσσικα αντικειμενα, και φυσικα ιδιαιτερα φτωχη "κοινωνικη νοημοσυνη" (πχ αναγνωριση προσωπων, αναγνωριση συναισθηματων απο την εκφραση ενος προσωπου, προβληματικη εκφραση των δικων τους συναισθηματων κλπ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε δεδομενο σημερα οτι ο αυτισμος αποτελει μια μεγαλη οικογενεια διαταραχων καποιες απο τις οποιες συγγενευουν ενδεχομενως με οριακους, autistic-like τυπους προσωπικοτητας, δεν ειναι απιθανο καποια απο αυτα τα "οριακα φυσιολογικα" ατομα να συνδυαζουν τη μαθηματικη διανοια με την "ιδιορρυθμη" συμπεριφορα.
Δεν γνωριζω καποια μελετη που να εξετασε ενα τετοιο ερωτημα παρολα αυτα.
ΝΔ said "Ο Moore είναι λαϊκιστής του κερατά (άλλο αν κι εγώ απεχθάνομαι τον Μπους). "
ΑπάντησηΔιαγραφήLefteris said “η Ακαδημαϊκή Κοινότητα εδώ στις ΗΠΑ τον έχει για σοβαρό!”
Τελικά, αρκετά συχνά, οι Αμερικανοί ‘προοδευτικοί’ καθηγητές έχουν σαν κοινό στοιχείο και απόδειξη του προοδευτισμού τους, την κριτική προς τις ΗΠΑ. Συχνά, ρηχή. Ο Moore λέει πως κάνει τις ταινίες του για να δείξει την ‘αληθινή πλευρά’ – αλλά βιάζει κάθε έννοια και στάνταρ αντικειμενικότητας.
Στην «σχεδόν καλή ταινία» το Bowling for Columbine, ποιός πράγματι πίστεψε εκείνη την ροζ εικόνα του Καναδά με τα ξεκλείδωτα σπίτια και τους μακάριους ανθρώπους (που ήταν και κεντρικό επιχείρημα για το τι πάει στραβά στις ΗΠΑ;). Και στο Fahrenheit 9/11, βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας του, ήταν οι αντιφατικές δηλώσεις του Μπους για το αν οι ΗΠΑ είναι ασφαλής χώρα. Έμπλεκε αποσπάσματα ομιλιών του, όπου τη μια παρουσίαζε τις ΗΠΑ σαν ασφαλή χώρα και την άλλη προέτρεπε τους Αμερικανούς να τη διασχίζουν χωρίς φόβο απ’ άκρη σ’ άκρη. Λεπτομέρεια: οι ομιλίες όπου οι ΗΠΑ παρουσιαζόταν σαν ασφαλής ήταν δεκάδες – κι όλα τα αποσπάσματα που προέτρεπαν τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν, ήταν από την ίδια ομιλία. Που μπορεί να ήταν και από εκδήλωση του αμερικανικού ΕΟΤ, βρε αδελφέ! Έτσι χτίζονται τα επιχειρήματα;
@lefteris kritikakis
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το Roger and I (του 1988) ήταν ακόμα καλύτερο, με την δολοφονική ατάκα στους τίτλους τέλους:
"Αυτή η ταινία δεν παίχτηκε στη [τάδε πόλη του Μίσιγκαν που διαδραματιζόταν].
...και ενώ περιμένεις ότι υπάρχει μία συνωμοσία φίμωσης της ταινίας από τις μεγάλες δυνάμεις που αντιστρατεύονται την πολυφωνία...
Έκλεισε ο τελευταίος κινηματογράφος της πόλης."
Δεν ξερω αν τεθηκε ηδη σαν θεμα, αλλα με εχει απασχολησει πολλες φορες το θεμα του κινητρου για εναν επιστημονα. Διαφερει ο ογκος των επιστημονων ως προς τα κινητρα της δουλειας τους απο τον ογκο αλλων κατηγοριων ανθρωπων (καλλιτεχνων, δημοσιογραφων, πολιτικων, δημ. υπαλληλων κλπ)? Ή υπαρχουν 2-3 στοιχειωδη "ειδη κινητρων" κοινα σε ολους, που απλα μεταλασσονται ελαφρως αναλογα με το επαγγελμα? Μηπως η διαφορετικοτητα αυτη (αν οντως υπαρχει) επισκιαζεται απο τη διαφορετικοτητα που αναγεται σε καθαρα ατομικους παραγοντες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικά σχετικά links:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.news.harvard.edu/gazette/2003/10.23/01-creativity.html
http://pn.psychiatryonline.org/cgi/content/full/39/11/36
Ναι ο κύριος μάλλον δείχνει να έχει ξεφύγει λίγο, δε νομίζω πως είναι θέμα ψώνιου ή ότι θέλει να το παίξει αντιστάρ, απλώς πλέει σε πελάγη διαφορετικά από τα δικά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παιδεία, από μία άποψη, λογίζεται ως η μια πολυδιάστατη ικανότητα στη διαχείριση "εννοιών", "συναισθημάτων" (την θύμισε ο φίλτατος Τάκης ως "συναισθηματική νοημοσύνη") και "ανθρωπίνων σχέσεων". (Βέβαια οι σύγχρονοι παιδαγωγοί ανεβάζουν τις δεξιότητες σε οχτώ.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε άλλα λόγια, ενδέχεται ο ευφυέστατος μαθηματικός (τον είδα κι εγώ να ποζάρει τις προάλλες σε αρκετές εφημερίδες)να είναι κουμπούρας στην "αριθμητική της ζωής του" την οποία αν κατείχε θα ήξερε ότι τα χρήματα θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για να βγει από την μιζέρια, αν όχι ο ίδιος, τουλάχιστον η συνταξιούχος μητέρα.
Αν μου τύχαινε τέτοιο λαχείο, με αυτά τα χρήματα θα έφτιαχνα ένα ίδρυμα στην Κύπρο που για να υποστηρίζει οικογένεις που βασανίζονται από την βρεφική και παιδική επιληψία ή θα τα χάριζα στο ίδρυμα για τους τυφλούς ή τους κωφαλάλους ή τους καρκινοπαθείς.
Μπορείς να πετάξεις την "δικαίωση" στα μούτρα εκείνων που κάποτε σε υποτιμούσαν. Μπορείς να τους "εκδικηθείς" με το κρυο πιάτο σου και να γινεις θέμα σ΄όλον τον κόσμο. Δεν χανεις όμως έτσι την ευκαιρία να βοηθήσεις λίγες ψυχές να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Τέτοιες εκκεντρικές συμπεριφορές υποδήλώνουν ένα παθολογικό "εγώ" ή ένα "εγώ" που ξέρει τα παντα για τον εαυτό του αλλά για την "κοινωνία", δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα.
Με αγάπη
Παράγραφος
petalida said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εναλλακτική του peer review είναι να είναι διαθεσιμα όλα σου τα data στο δίκτυο. Oχι μόνο τα επεξεργασμένα, αλλά και τα raw data. Ποιός τολμάει να το κάνει?
Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα θεσμικό κενό. Θα έπρεπε να υπάρχει δηλαδή ένα είδος ISBN για τις εκδόσεις στο δίκτυο. Κάθε version του paper ή του βιβλίου θα καταχωρείτε έτσι κατά παράκληση του συγγραφέα με δικό της κωδικό.
petalida said...
Και το paper να είναι σε μια συνεχή διαδικασία reviewing, on line, από τους αναγνώστες.
Συγκεκριμένα γνωρίζω μόνο έναν που το κάνει για τα βιβλία του αλλά είναι ένας από τους τρεις/τέσσερις κορυφαίους στον κλάδο του. Τρομερά επίπονη διαδικασία βέβαια...
Σαν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος με τον τρόπο που είναι στα μαθηματικά μάλλον δεν με παραξενεύει που είναι εκκεντρικός, ομως δεν θα έλεγα ότι φλερτάρει με την τρέλα..Ισως να αντιλαμβάνεται διαφορετικα το πώς πρέπει να είναι ένας ερευνητής και η αντίληψη του αυτή μπορεί να μην συμβαδίζει με τα συμπόσια, την πολιτική των περιοδικών και την απονομή. Δεν νομιζω ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη τα χρήματα να τα αρνιόταν μονο λόγο ναρκισσισμού. Ισως όμως να κάνω και λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σας βρήκα, επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Στην τρίωρη βαρετή επιστροφή με το αεροπλάνο ξαναδιάβασα την "Οδό Γαλήνης". Και χαμογέλασα: "Γυρίζοντας από την Γερμανία, αναρωτήθηκα αμέσως γιατί γύρισα".
ΑπάντησηΔιαγραφή(Να, τα μεγάλα "ΓΙΑΤΙ" των επιστροφών. Σου θυμίζουν έναν από τους πολλούς λόγους έφυγες εξ' αρχής)..
- - - - - - - - -
Nikos Dimou said...,
"Για την (νέα, μεγάλη) φιλανθρωπία θα κάνω ειδικό ποστ".
---> Υποθέτω αναφορά στον "Billanthropy"?
ΥΓ. Χάρηκα για την νίκη της εθνικής, αλλά ανοίγωντας την τηλεόραση (κακώς) κουράστηκα. Μία ολόκληρη ώρα το κρατικό δελτίο ειδήσεων (και τα υπόλοιπα φυσικά) αναφορά στον αγώνα.
Κάηκαν οι λυχνίες μου!
Πάντα νθρώπινη και σωστή, Παράγραφος!
ΑπάντησηΔιαγραφήElinor welcome back!
Ναι κι εγώ χάτηκα για τη νίκη της Εθνικής αλλά μετά μου βγήκε από τα αυτιά.
Έτσι είμαστε εδώ - της υπερβολής.
paragrafos said...
ΑπάντησηΔιαγραφήτα χρήματα θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για να βγει από την μιζέρια, αν όχι ο ίδιος, τουλάχιστον η συνταξιούχος μητέρα.
Το ίδιο σκέφτηκα και εγώ στην αρχή αλλά σκεφτείτε ότι μπορεί πια ο μαθηματικός να δουλέψει όπου θέλει στον κόσμο και με πολύ καλή αμοιβή. Η μαμά θα σωθεί έτσι -:)
"... Και το ακαδημαϊκό ηθος του να σνομπάρεις την κοινότητα (η οποία πιθανόν θα σου εχει βάλει τα χίλια-μύρια εμπόδια και θα σε έχει παροπλίσει), ωχριά μπροστά στο κοινωνικό ήθος (κι ας μην είσαι υπεύθυνος ή σχετικός) του να κάνεις... «γαργάρα» το όποιο χαρακτηριολογικό σου, ιδιοσυγκρασιακό σου αποτράβηγμα και να προσφέρεις χειροπιαστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα κάνει μια διαφορά το ότι έζησες, όχι μόνο στα μαθηματικά χρονικά, αλλά στα ανθρώπινα!"
έγραψα πιο πριν, κι έλεγα πού είναι η παράγραφος, πού είναι, να με καταλάβει που χτυπιέμαι με το τί έκανε ο άνθρωπος...
(ας τα έκανε υποτροφίες βρε αδερφέ!).
Παράγραφε, νομίζω ότι υπερισχύει δυστυχώς το ακαδημαϊκο-επιστημονικόν της ιστορίας... Μπράβο του, αλλά...
Αλλά...
Και κάτι ακόμη Παράγραφε, αν όλοι μας είμαστε "υπεράνω", ποιοί μένουν να γίνονται τελικά role-models για τους υπόλοιπους? Οχι οι υπεράνω βέβαια! Αρα ποιοί μένουν και "στελεχώνουν" τα "κυκλώματα"? Οι... άντε να μην πω τώρα... Γι'αυτό τραβάει κι ο Γάτος αυτά που τραβάει...
ΑπάντησηΔιαγραφή@elinor, ND
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον δεν έχουμε την παιδεία να χαρούμε μια μεγάλη επιτυχία της χώρας μας έστω και στον αθλητισμό.
Στα χρόνια αποχαλίνωσης των χούλιγκανς (και επιτυχιών της εθνικής τους ποδοσφαίρου), πολλοί Άγγλοι ήθελαν να χάνει η ομάδα τους γιατί δεν άντεχαν τα μεθεόρτια.
Σε λίγο θα το ευχόμαστε και εμείς.
Ακούω συνθήματα τύπου "σήκωσέ το το γα/τιμημένο" και ανακατεύομαι.
Γάτος εδώ - παρέλειψα να πω (σας προλαβαίνω;) ότι τα σχόλια της Αφροδίτης ήταν σημαντικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δίλημμα μεγαλοφυής αρκούδα ή αγαπητός άνθρωπος είναι πανάρχαιο.
Φαίνεται πως οι περισσότεροι μεγαλοφυείς ήταν και μεγάλα καθήκια. Τέρατα εγωισμού, αγνοούσαν ή τσαλαπατούσαν όποιον αντάμωναν στον δρόμο τους.
Ευχαριστώ πολύ τον ΝΔ για την αναφορά του στις απόψεις μου. Τα σχόλια έχουν προσεγγίσει το θέμα από πολλές απόψεις (κοινωνική, ψυχολογική, επιστημονική από την άποψη του πως λειτουργεί η επιστημονική κοινότητα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τη γνώμη μου μια ιδιοφυϊα (διαλυτικά και οξεία δεν κατάφερα να βάλω. Μήπως ξέρει κανείς;) έχει δικαίωμα να είναι υπερόπτης απέναντι στους υπερόπτες, και άρα δεν είναι υπερόπτης (άρνηση της άρνησης=κατάφαση). Η υπεροψία που κυριαρχεί στον μικρόκοσμο της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, επιστημονικό, κοινωνικό, αθλητικό), ισχύει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι παγκόσμιες επιστημονικές εταιρίες και τα περιοδικά τους διοικούνται με απολύτως αυταρχικό τρόπο και ελέγχονται ασφυκτικά από τα επιστημονικά τους "ιερατεία". Λίγοι είναι οι πραγματικά φιλελεύθεροι που ανοίγουν δρόμους στους νεώτερους, έστω και αν διαφωνούν με την άποψή τους. Και είναι αυτό μια αντίθεση: από τη μια κάποιος να ασχολείται με την επιστημονική έρευνα, που αμφισβητεί τη δεδομένη γνώση, και από την άλλη να θέλει να επιβάλει στις απόψεις του. Επίσης είναι γεγονός οτι και οι επιστήμονες-ερευνητές έχουν μπει και αυτοί στο χορό του star-system, που σημαίνει φήμη και χρήματα.
Ο Perelman με την συμπεριφορά του αμφισβήτησε τα παραπάνω. Αμφισβήτησε την εξουσία των συναδέλφων του που κυριαρχούν στις επιστημονικές εταιρίες και στα περιοδικά. Και το έκανε πάρα πολύ απλά: δημοσίευσε την εργασία του στο διαδίκτυο (@υποκειμενο δικαιου: το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι είναι σχετικό με τον Perelman, αλλά έχει γραφεί από κινέζους μαθηματικούς και όχι από τον ίδιο). Ε, λοιπόν μια πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονική έρευνα δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Αυτό δείχνει τη δύναμη του διαδικτύου και επιβεβαιώνει την άποψη (με την οποία συμφωνώ) οτι αποτελεί μια πραγματική επανάσταση, ίσως σημαντικότερη και από την βιομηχανική. Το διαδίκτυο αμφισβητεί εξουσίες, ανατρέπει καταστημένες συμπεριφορές, αλλάζει τον τρόπο σκέψης και δράσης μας.
Ο Perelman αμφισβήτησε έμπρακτα την εισαγωγή του επιστήμονα-ερευνητή στο star-system. Οπως γράφει και η Αφροδίτη (τα χρόνια μου πολλά και το θαυμασμό μου για την προσπάθειά σου να αναλύεις με πληρότητα τα θέματα με τα οποία καταπιάνεσαι) ο ερευνητής μπορεί να καταφέρει τους στόχους του όταν αφιερώνεται ολοκληρωτικά σ' αυτούς. Το σταριλίκι όμως δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. O Perelman έστειλε λοιπόν το μήνυμα οτι σοβαρή επιστήμη και σταριλίκι δεν πάνε μαζί. Μας είπε οτι ο στόχος ενός ερευνητή είναι η επίλυση ενός προβλήματος και η αναμέτρησή του με αυτό για να προχωρήσει η επιστήμη και ο κόσμος και όχι για να αποκτήσει ο ίδιος δόξα, χρήματα και βραβεία. Το κίνητρο για την επίλυση ενός επιστημονικού προβλήματος δεν είναι το βραβείο που αυτό συνεπάγεται, αλλά η συνεισφορά στην επιστήμη.
Η απόδειξή του θεωρήματος του Πουανκαρέ μπορεί να συνεισφέρει στην ανθρωπότητα πολλά περισσότερα από το να μοιραστούν ένα εκατ. δολλάρια ή να δημιουργηθεί ένα ακόμη φιλανθρωπικό ίδρυμα (αλλά Μπιλ Γκέιτς). Μπορεί να μην κατανοούμε τώρα τη σημασία της, αλλά πρέπει να ειπωθεί οτι όλες οι εφαρμογές των επιστημών που απολαμβάνουμε στην καθημερινή μας ζωή (από το πλυντήριο των ρούχων μέχρι τον μαγνητικό τομογράφο) βασίζονται στην βασική έρευνα. Υπάρχει μαγαλύτερος ανθρωπισμός από αυτό;
Οφείλουμε λοιπόν απέραντη ευγνωμοσύνη στους μονήρεις και στερημένους αυτούς ανθρώπους, που με τεράστιο προσωπικό κόστος (ναι, είναι γεγονός οτι η ζωή τους είναι διαφορετική από τη δική μας) φρόντισαν ώστε να απολαμβάνουμε όσα απολαμβάνουμε σήμερα.
Αγγελος Γιακουμής
Κύριε Δήμου
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως τούτο είναι το πιο ύπουλο και σιχαμερό κείμενο που γράψατε μέχρι τώρα.
Ο δημιουργός κύριε Δήμου δεν ενδιαφέρεται για την αναγνώριση και την επιβράβευσή του από τους άλλους. Ούτε δέχεται να γίνει σύμβολο για οτιδήποτε. Είναι απλά ο απόλυτος εγωιστής που στέκεται πάνω από την ανάγκη να χρησιμοποιεί τους άλλους με οποιοδήποτε τρόπο ή να λειτουργεί μέσα από αυτούς. Μοναδικό του κίνητρο είναι η αλήθεια του και όχι οι άλλοι.
Η επιστήμη για την επιστήμη, η τέχνη για την τέχνη, η καλαθοσφαίριση για την καλαθοσφαίριση (κι όχι για τη δόξα του ανάδελφου έθνους) θεωρείται αποτρόπαιο «δόγμα» για τους Ναζί τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές, δηλ. όλους τους κολλεκτιβιστές. Σεις κ. Δήμου τι κολλεκτιβιστής είστε;
Υ.Γ. Όπως σας είπε στο εξαιρετικό σχόλιό του ο Janas «η φιλανθρωπία νομίζω ότι επουλώνει πληγές αλλά δεν λύνει προβλήματα για αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα». Καλά θα κάνετε λοιπόν να μην γράψετε καμιά ανοησία για την φιλανθρωπική ηλιθιότητα του Μπιλ Γκέιτζ.
million dollar baby said:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΜΕΝΑ ΓΙΑ 1 ΜΙΛΛΙΟΥΝΙ $ ΜΕ ΒΑΛΛΑΝΕ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΤΙς ΜΠΟΥΝΙΕς ΓΙΑ 2 ΩΡΕς ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟς ΜΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΚΙ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ.
Ο ΡΩΣΟΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟ.
ΘΕΛΕΙ ΚΙ Π%ΥΤΑΝΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΤΗς!!!
Bourchas αντί να βρίζετε - προσπαθείστε να βάλετε κάποια τάξη στον εγκέφαλό σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό σας περιέχει τόσες ασάφειες και αντιφάσεις που τελικά δεν βγάζει νόημα.
Ο Γκαίητς έχει ήδη σώσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια παιδιά κι αυτό για σας είναι ηλιθιότητα!
Ο μοναχικός σας ήρως που αγνοεί τους άλλους και προσηλώνεται στην αλήθεια του θα μπορούσε να είναι ο Χίτλερ;
(Ναι, είμαι κολλεκτιβιστής του ανθρωπισμού...)
Τόσες ώρες συζητάτε ένα ανύπαρκτο θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πέρελμαν δεν έχει αρνηθεί το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων, το οποίο ακόμη δεν του έχει προσφερθεί.
Perelman would not say whether his objection to awards extended to the Clay Institute’s million-dollar prize. “I’m not going to decide whether to accept the prize until it is offered,” he said.
«Ζεσταίνονται» σιχαμερά τα πράγματα και δεν θα προλάβω...
ΑπάντησηΔιαγραφήgiakan: σε ελληνικό πληκτρολόγιο, δεξί πατημένο Alt + τόνος και μετά το γράμμα που θέλετε...
@mariosp
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Συνηθίζεται να βλέπουμε ιδιοφυΐες να υιοθετούν αντισυμβατικές συμπεριφορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτονται και ενεργούν με διαφορετικό τρόπο από τον κοινωνικά καθιερωμένο.
Αυτός ο αντισυμβατικός τρόπος σκέψης άσχετα από πού πηγάζει τους οδηγεί
να ανακαλύψουν ή να αποδείξουν το νέο, το υπερβατικό, το παράδοξο
Ωραία η Εθνική, ωραίο παιχνίδι κλπ. αλλά κατά τα άλλα η ανοησία χτύπησε πάλι κόκκινο
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο ειδικά το υστερόγραφο ΥΓ1 ……..
http://www.sportime.gr/basket_inside.asp?article_id=28102
Μόνο ως εμετικό μπορώ να το περιγράψω
"Φιλανθρωπική ηλιθιότητα" o αγώνας κατά του HIV και της φτώχειας?
ΑπάντησηΔιαγραφή(Να εξεραίσουμε την παλικαριά του να δίνεις το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας σου λέγωντας ουσιαστικά και δημόσια "χέστηκα"!)
Περί HIV, τα νέα είναι άκρως ενθαρρυντικά!
http://www.aidsmap.com/en/news/2BA54617-51CC-4DBF-BE75-FCD85359592E.asp
Elinor: Έχει κάποια σημασία και το μέγεθος της περιουσίας, όχι μόνον το ποσοστό. Χωρίς να μειώνω τις κινήσεις του Μπιλ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη αποτελεσματικότητα έχει να δώσω εγώ το 10% της (σχεδόν μηδενικής) περιουσίας μου, κι άλλη ο Μπιλ... Και, επίσης, άλλη βαρύτητα έχει να το δώσω εγώ (πόσο θα μου λείψει) και άλλο...
Ελαφρώς άσχετο: Το «Ευκλίδειες γεωμετρίες» στο τέλος του ποστ δεν είναι ορθογραφικό λάθος; Αγνοώ κάτι;
giakan said
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η απόδειξή του θεωρήματος του Πουανκαρέ μπορεί να συνεισφέρει στην ανθρωπότητα πολλά περισσότερα από το να μοιραστούν ένα εκατ. δολλάρια ή να δημιουργηθεί ένα ακόμη φιλανθρωπικό ίδρυμα (αλλά Μπιλ Γκέιτς). Μπορεί να μην κατανοούμε τώρα τη σημασία της, αλλά πρέπει να ειπωθεί οτι όλες οι εφαρμογές των επιστημών που απολαμβάνουμε στην καθημερινή μας ζωή (από το πλυντήριο των ρούχων μέχρι τον μαγνητικό τομογράφο) βασίζονται στην βασική έρευνα. Υπάρχει μαγαλύτερος ανθρωπισμός από αυτό;"
Και μόλις είχα αρχίσει να χάνω την μπάλα (όπως οι αμερικάνοι, ένα πράμα). Το πρόβλημά μας ήταν αν δέχτηκε να πάρει ένα εκατομμύριο ή δεν δέχτηκε; Αν ζει με τη μάνα του ή τη θεία του; (Από τη δική μου να κρατηθεί μακριά κι ας ζει και με την ξαδέλφη του...)
Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι πως θα χρησιμοποιήσουμε -για να ζούμε καλύτερα- την απόδειξή του.
Αν δεν κάνω λάθος, ως πριν μερικά χρόνια, η επιστήμη προχωρούσε στις αποκαλύψεις της για να ζήσουμε εμείς καλύτερα. Και τι να το κάνω αν μάθω ότι η γη είναι -τελικά- στρογγυλή, αν δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσω κάπου;
ΥΓ Χρόνια Καλά Αφροδίτη
O Bill Gates έχει παραχωρήσει το 99% της ατομικής του περιουσίας στο ίδρυμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιπλέον έπεισε και τον Warren Buffet (Νο 2 στην λίστα πλουσίων)
να κάνει το ίδιο.
Ο προϋπολογισμός του ιδρύματος ειναι πολλαπλάσιος από αυτόν της Unicef.
Kαι το πιο σημαντικό είναι ότι εχει φτιάξει μία κάθετη οργάνωση ώστε τα χρήματα να φτάνουν οπωςδήποτε στον προορισμό τους (το 80% των συνήθων δωρεών εξαφανίζεται - βλέπε και δωρεές για το τσουνάμι).
Θεωρώ ότι η σύγκριση μεταξύ Gates και Perelman είναι αδύνατη (μήλα με πορτοκάλια) αλλά αφού την κάνατε - εγώ είμαι με τον Gates.
mariosp,
ΑπάντησηΔιαγραφήσ'ευχαριστώ για την εύστοχη παρατήρηση σου.
"Και τι να το κάνω αν μάθω ότι η γη είναι -τελικά- στρογγυλή, αν δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσω κάπου;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το ότι ζούνε μονοπόδαροι στην άλλη άκρη του κόσμου που χρησιμοποιούν το πόδι τους για να έχουν σκιά στο πρόσωπο, το αν υπάρχουνε ή όχι δεν χρησιμεύει πρακτικά κάπου.
Άραγε... γιατί κάποιοι ταξίδεψαν και κατέρριψαν το μεσαιωνικό μύθο; Μια χαρά ήμασταν και πριν.
ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΙΔΙΟΦΥΗΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΟΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΤΕΣΙΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ''ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ'' ΕΝΩ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ.
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΦΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΦΥΙΑ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΤΑ SIDE EFFECTS THΣ.
Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΝΑ ΨΩΜΟΛΥΣΟΥΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ CENT ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΩ. γιατί να πάρει ο Ρώσος από αυτούς που του έβγαλλαν το λάδι;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΤΟΥ; ΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΥΙΟ ΤΗΣ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕς; ΙΣΩΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΦΟΥ Ο ΡΩΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΖ;
ΚΑΙ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ POINTS ( ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕRΝΕΤ- ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΙ ΑΣΑΛΙΩΤΟ Κ%ΛΟΔΑΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗΝ MAINSTREAM ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΝ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΗΣΥΧΑ ΗΣΥΧΑ -ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥΣ - ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΕΝΤΟΥΣΕ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;
ΟΧΙ. ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ. ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ.ΤΟΣΟ ΕΚΠΕΥΔΕΥΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
Nikos Dimou
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ Gates και Perelman ?
"Ο δημιουργός δεν ασχολείται με την αρρώστια αλλά με τη ζωή. Κι όμως το έργο του δημιουργού έχει εξαλείψει την μια μορφή αρρώστιας μετά την άλλη...κι έχει φέρει ανακούφιση από το πόνο πολύ περισσότερη από όση θα μπορούσε να διανοηθεί ένας αλτρουιστής"(Ayn Rand)... σαν τον Γκέιτς
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΔ: το ότι ο προϋπολογισμός του ιδρύματος Gates είναι μεγαλύτερος από αυτόν της UNICEF δεν σημαίνει τόσο δόξα στον Gates όσο ντροπή στη UNICEF.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πιστεύω στη φιλανθρωπία - ανακουφίζει, σώζει, αλλά δεν θεραπεύει την αρρώστεια. Μόνο τα συμπτώματα. Οι φτωχοί και οι άρρωστοι δεν πέφτουν από τον ουρανό - απλώς, μπορεί κάποιος με χρήματα να καθυστερήσει το πότε θα πάνε εκεί. Δεν λέω: μεγάλη υπόθεση.
Αλλά αν βάλουμε σε ζυγαριά το ποιόν της βοήθειας που θέλουμε να έχουν οι άτυχοι της ζωής, εγώ δεν θα ήθελα δέκα Gates. Θα ήθελα μια τεράστια UNICEF. Η οποία, εφόσον έχει πίσω της τον ΟΗΕ, θα σήμαινε και έναν πολύ δυνατό ΟΗΕ.
Η Μητέρα Τερέζα μπορεί και να είναι το άλλοθι του (κάθε) Μπους, Σαντάμ, Νοριέγκα, Κασόγκι, κοκ.
ihadafarminafrica said...
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou
ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ Gates και Perelman ?
Λίγο δύσκολο - αν όχι αδύνατον...
Οποιαδήποτε δισδιάστατη επιφάνεια εκτός από αυτές που έχουν τρύπα στη μέση (βλέπε ντόνατς)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούν να μετατραπούν σε σφαίρα. Αυτήν την εξήγηση μου έδωσε φίλος φυσικός εκλαϊκευμένα
για το περίφημο θεώρημα του Πουανκαρέ. Διορθώστε με αν είναι λάθος δεν είμαι μαθηματικός.
Θεωρώ ότι ο Πέρελμαν βρίσκεται έξω από κάθε έννοια ανθρωπισμό, δωρεών κλπ.
Η μόνη του έγνοια είναι να λύσει αυτά τα ερωτήματα – προβλήματα που τον βασανίζουν.
Εξάλλου η σπουδαία του ανακάλυψη ίσως να μην έχει πρακτική εφαρμογή για πολλά χρόνια.
Γιαυτό ψηφίζω Bill, το μέγεθος του εγχειρήματος του έχει άμεσο αποτέλεσμα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές
Υπολογίστηκε ότι μόνο με τον εμβολιασμό κατά την ελονοσίας σώθηκαν το 2005 700,000 παιδιά.
Δεν με νοιάζει πόσα έχει ή δεν έχει ο Gates ή αν είναι φοροαπαλλαγές ή οτιδήποτε άλλο σημασία έχουν οι πράξεις
Και αυτό μένει. Βέβαια αν τολμήσεις και αποκαλέσεις στην Ελλάδα φιλάνθρωπο τον τρισκατάρατο ιμπεριαλιστή μπορεί και να φας και ξύλο…..
Συμφωνώ οτι δεν συγκρίνονται, είναι ανόμοια πράγματα:
ΑπάντησηΔιαγραφήO Perelman συνεισφέρει στη δημιουγία του πολιτισμού μας, ο Gates στην ανακούφιση συνανθρώπων μας. Το ένα έχει να κάνει με το ανθρώπινο πνεύμα, το άλλο με το χρήμα.
Είμαι και με τους δύο!
@Nikos Dimou
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΚ. ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ VODKA- MARTINI.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ!!!
:)))
@giakan,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑριστη η προσέγγισή σου. Και η έμφαση στην «συνεισφορά στην επιστήμη». Μην ξεχνάμε τα βασικά! Δε διαφωνούμε καθόλου σ’αυτό. Φυσικά κι οφείλουμε απέραντη ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους αυτής της κοπής. Και φυσικά σε όσους παρέλαβαν τη σκυτάλη. Και πολύ πιθανόν σε βάθος χρόνου να συνεισφέρει ο Perelman στην ανθρωπότητα πολύ περισσότερα απο την αξία του βραβείου.
Απλώς δεν είναι κατάσταση “either/or”. Δεν σημαίνει ή το όφελος από την ανακάλυψή του ή την φιλανθρωπία. Και τα δύο ντε! Και μάλιστα από τη στιγμή που θα αποποιηθεί παντός «κέρδους» από την ανακάλυψή του αυτή, μάλλον θα γίνει και θρύλος...
Είναι το ίδιο και με τον Βασιλάκη (-Καΐλα εξ Αμέρικα...): το να γλυτώνει εκείνος κολοσσιαία φορολογία &να κερδίζει το σεβασμό της κοινής γνώμης με την παραχώρηση των εισοδημάτων του σε φιλανθρωπίες είναι το καλύτερο εφαρμοστέο «win-win» σενάριο ever!
Βέβαια, αν έχει δίκιο ο Λύκος της Στέππας... χμμμμμ....
================
Γειά σου ρε farmer-boy, σε μεγάλες φόρμες! «ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ Gates και Perelman ?» - δύσκολο, αλλά αν κάνεις το... καλό, μπορεί να δεις τον Pearlman Πέτρο και να μπεις χωρίς «πόρτα» through the...
Pearly Gates
================
Παιδιά, ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά!!!! Κλείστε φώτα, κλείστε μάτια, ανάκλιντρα, θάλασσα με λευκές πέτρες μπροστά, πυρσοί, τούρτα παγωτό σε γαβάθα με κουτάλι σούπας και... αψέντι για όλους! Α, και μουσική, God is a dee-jay… (κι αφήστε τους άλλους να κορνάρουν με τις σημαίες στην παραλιακή για πάρτη μας, εμείς είμαστε... στο πάρτυ μας!)
Αυτό είναι... Ο-έ-ο!
ΥΓ- διαλυτικά & οξεία με shift+w και μετά το φωνήεν στο δικό μου πληκτρολόγιο...
Λοιπον ,έχω να καταγγειλω το test IQ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορει καποιος να μου πει τι μετρα αυτο το test?
ΤΙ?
Την ικανοτητα μου να λυνω προβληματα?το ποσες στροφες παιρνει το μυαλο μου το δευτερολεπτο....?
Μπορει να μετρησει αυτο το test ή οποιοδηποτε αλλο την πολυπλοκοτητα του εγκεφάλου μου?
Δηλαδη αν κάποιος έχει υψηλο βαθμο σε αυτη τη δοκιμασια αλλα δεν μπορει να αισθανθει ένα ποιημα ή ειναι αναπηρος να αγαπησει ...τι σημαινει αυτο?
Αρχιζουν και ακουγονται πολλα για την συναισθηματικη νοημοσυνη....δεν το έχω μελετησει...αλλα κατι μου λεει πως οι ικανοτητες ενος μυαλο δεν φαινονται απο ένα αμφιβολο test...
Kαι μιας και μιλαμε για ιδιοφυιες γιατι να μην ονομασω ιδιοφυια έναν αφανη ανθρωπο που ομως έχει μαθει να αγαπα βαθια και να κατανοει τους άλλους?
Και αυτος << πρωταθλητισμο >> κάνει σε ένα τομεα του μυαλου ( π.χ την ικανοτητα προς αγαπη ) ....
E και αφου ειναι ξυπνια να πω και εγω με τη σειρα μου τα χρονια πολλα στην Αφροδιτη μας.Να χαιρεσαι αυτους που αγαπας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαλυτικά και οξεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτα Δεξί Alt και ΄ (οξεία) ταυτόχρονα. Μετά ι (ιότα) (ή υ για το ΰ).
Διάβασα το άρθρο στο New Yorker. Νομίζω πως τελικά για το Fields Medal κάτι μου βρωμάει. Γιατί επί μια εβδομάδα προσπαθούσαν να τον πείσουν να δεχτεί το βραβείο; Είτε το άξιζε και του το έδιναν, ανεξάρτητα αν το δεχόταν ή όχι, είτε δεν το άξιζε οπόταν γιατί όλη η συζήτηση. Εγώ βέβαια κατάλαβα ότι ήθελαν να το μοιραστεί με τους Κινέζους, που στην ουσία τον αντέγραψαν. Οπόταν καλά έκανε και τους έφτυσε τελικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το εκατομμύριο, όπως είπατε, ας του το προσφέρουν πρώτα (αποκλειστικά και όχι μοιρασιά με τους Κινέζους) κι ύστερα βλέπουμε.
Τελικά, ίσως να μην πρόκειται για περίπτωση sui generis αλλά απλώς για κάποιον που, όπως οι Κρητικοί, δεν ανέχεται να τον δουλεύουν ...
Μπραβο στον Bill Gates
ΑπάντησηΔιαγραφήγια την φιλανθρωπικη του δραση αλλα εγω θα ηθελα να
ζω σε εναν κοσμο οπου δεν θα παραγει και δεν θα εχει την αναγκη Gates (if you know what I mean)
Ως τοτε ειμαι με το Perelman (που προς το παρον
εχει αρνηθει μονο το Fields και οχι το 1M$)
@Αφροδίτη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ και συμφωνώ: Και τα δύο ντε!:)
Τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο είναι δευτερεύον στοιχείο του θέματος. Τα κυρίαρχα τα απαριθμεί πολύ εύστοχα ο ihadafarminafrica στο σχόλιό του στις 12:36 .
(τσατάκι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι μου λέει ότι ο Γρηγοράκης δεν θα έχει πει τίποτε από όλα αυτά στη μαμά του. "Μπααα, όχι μαμά, κάτι κουβέρτες-τελεμάρκετινγκ πουλάγανε πάλι στο τηλέφωνο..."
:)
@Βασιλόπουλο,
Τεράαααστιο θέμα άνοιξες!!!!!
(Ευχαριστώ και άντε, τι κάνεις, το πάρτυ περιμένει!)
Καληνύχτα everyone!
Στην αρχή έτσι που τον είδα μου φάνηκε πως είναι ο ΆΛμπερτ Κινγκ αλλά μετά διάβασα που είναι ρώσος και μαθηματικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως ίδια μυαλά έχουνε΄,
@Takis Alevantis
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή και στην επιστήμη έχουν εισχωρήσει οι μπίζνες υποθέτω οτι ο κάθε βραβευθείς έχει κάποιες υποχρεώσεις (ομιλίες, παρουσία σε εκδηλώσεις και δεξιώσεις κλπ) απέναντι στους βραβεύσαντες, που ο Perelman μαλλον δεν ήταν διατεθειμένος να υποστεί. Γι' αυτό και το "ψήσιμο". Υποθέτω...
Πάντως εγώ θα έκανα ευχαρίστως παιδί μαζί του. Θα ήταν βεβαίως η δεύτερή μου επιλογή. Η πρώτη μου δυστυχώς έχει δηλώσει δημοσίως ότι κρατά υπόσχεση και δεν επιθυμεί απογόνους. What a waste of genes!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπας και δεν έλυσε το πρόβλημα (δημοσιεύοντας επίτηδες μια ψευδοαπόδειξη) και σνομπάρει με το δίκιο του τους συναδέλφους του που δεν το είδαν;
ΑπάντησηΔιαγραφή...τα παρακάτω με βάζουν σε σκέψεις:
"Όλες οι αποδείξεις που είχαν προταθεί ως σήμερα είχαν αποδειχθεί ψευδείς"
"Πήρε 4 χρόνια δουλειά στους υπολοίπους να κατανοήσουν και να ασχοληθούν με την απόδειξή του χωρίς να βρουν λάθος."
από την άλλη μπορεί να είναι απλά weirdo :Ρ
Βρε Αφροδίτη, χόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι ότι αγαπάς!
(τώρα ξύπνησα εγώ)
πάντως, βρε παιδιά, ανέβασε το θέμα ο Ν.Δ., απ' όσο καταλαβαίνω, μάλλον για να μιλήσουμε γενικότερα, δεδομένου ότι οι πληροφορίες για τον Πέρελμαν και το βραβείο είναι λίγο συγκεχυμένες. Κάποιοι τσιμπήσατε όμως και ψιλοθάψατε τον άνθρωπο, που δεν τον καλοξέρουμε κιόλας.
Ωραίος ο anarchist, η petalida, καθώς και το πάντα ενημερωμένο υποκείμενο του δικαίου. Επικροτώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή-> harry reloaded said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ειπα να φυγω,αλλα εμεινα για να στοιχηματισω υπερ της Εθνικης. Εβγαλα μεταχειρισμενη Μερσεντες S ( απο Ντοιτσοχωρα)."
Harry για εξήγησέ μας όταν λες "έβγαλες Μερσεντές S απο την Γερμανία" την έβγαλες με νόμιμες πινακίδες ή ήταν απο τις πολλές που κυκλοφορούν με ALβανικές πινακίδες "βγαλμένες" απο δίχτυο Κοσοβάρων λαθρεμπόρων;
Συγγνώμη δεν μπόρεσα να κρατηθώ και να αποφύγω το κλεπταποδοχικό σχόλιο.
Μας πρόσβαλες εγκληματικά τον Μπόμπυ Φίσερ μας, παιδικό ήρωα και τον Γρηγόρη σημερινό ήρωα της επιστήμης των Μαθηματικών και τις μανάδες τους (κι ας μην είναι σίγουρος ο Γκρέγκορυ ότι η απόδειξη δεν έχει κάποιο μικρό λαθάκι που θα βρεθεί σε δύο χρόνια).
Ούτε να μας χαρίζεις την θεά Αφρό και τα ράφια της δεν σώζεσαι.
------------
"Ο Moore είναι λαϊκιστής του κερατά (άλλο αν κι εγώ απεχθάνομαι τον Μπους). "
Ο Μπούς κάλεσε τον Μούρ να μην πουλάει μούρη υποκρινόμενος νικο- δημοτικισμούς.
Χαιρετίζω την νίκη της Εθνικής και ας μην ξεχάσουμε τις διακρίσεις των Ελλήνων Μαθηματικών στο πεδίο της γεωμετρικής Τοπολογίας , Χρίστου Παπακυριακόπουλου και Ιωάννη Μπάκα.
40 ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα σήμερα το πρωϊ τη διαδρομή απο τα Κάτω Πατήσια στά Άνω, περπατώντας στην Πατησίων για να απολαύσω τις κόρνες και τους πιτσιρικάδες στα μηχανάκια με τις σημαίες..
Τελικά εκείνο που μού ‘μεινε, ήταν ένας μαγαζάτορας ηλικιωμένος, που στεκότανε έξω απ’ την πόρτα του μαγαζιού του, κοίταζε τους πανηγυρισμούς και σιγανοτραγούδαγε, ευθυτενής:
«..ααπό-τη-λέ,
ααπό-τή-λέεε-βάαα-διά!..»
Ένα πρώτο σχόλιο χώρις να έχω διαβάσει κανένα από τα δικά σας - θα το κάνω και θα επανέλθω φυσικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα διαβάσει την είδηση καιρό πριν στο BBC (δεν είχε γίνει οι απονομή τότε) και μου έκανε εντύπωση γιατί είναι το κλασσικό παράδειγμα στερεότυπου του "τρελλοεπιστήμονα" - μήπως για τον Αϊνστάιν δεν έχουν ειπώθει πολλά.
Για μένα τέτοιες προσωπικότητες δεν είναι ιδιοφυίες, δεν μπορώ να δεκτώ κάποιον (ότι και να είναι) που δεν έχει κοινωνική συμμετοχή, δεν δέχεται την γνώμη των γύρων του και γενικά απέχει από τον διάλογο και την κοινωνική συναναστροφή. Είναι έξυπνος; έχει καποιές σκέψεις που νομίζει ότι δεν μπορεί να τις μοιραστεί με τους συνανθρώπους ή συναφέλφους του; ... οκ, να δημιουργήσει ένα σύλλογο, οργάνωση, σχολή, κάτι βρε παιδί μου!... να αφοσιωθεί... να αφήσει κάποιο έργο πίσω του, που ίσως συνεχίσουν άλλοι.
Αν νομίζει ότι δεν μπορεί να βρεί συνεχιστές ή άνθρωπους άξιους να τον ακούσουν...τότε έχει πρόβλημα.
Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν μάθω ότι πιστεύει (οπουδήποτε)... αλλιώς πως να εξηγηθεί τέτοιος εγωϊσμός.
Υ.Γ πάντα παρακολουθώ όλα τα post απλώς δεν γράφω όταν νομίζω ότι δεν μπορώ να παρακολουθώ τακτικά τον διαλόγο (σε καθημερινή βάση).
takis alevantis
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ John Nash δεν έχει σχέση με τον συγκεκριμένο, είχε ιατρικό πρόβλημα και επίσης του άρεσε να διδάσκει και συμμετείχε σε πολλά projects στην Αμερική. Επίσης, μην μπερδεύουμε την εσωστρέφεια ή οποαδήποτε ιδιορυθμία με την κοινωνική απάρνηση.
Και βγήκε ξαφνικά το τζίνι και είπε: Τι προτιμάς; Εχεις 2 ευχές. Απόλυτη σοφία και γνώση ή πολλά χρήματα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΖήτησε λοιπόν το πρώτο.
Οκ, είπε το τζίνι, τώρα σαν σοφός που έγινες πλέον, ποιά είναι η πρώτη σου σκέψη;
-Επρεπε να πάρω τα λεφτά...
maria velliou said "... πρέπει να δεχτούμε ότι είναι τέτοιο το επίτευγμα του Πέρελμαν που τίθεται υπεράνω κριτικής για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε άλλα λόγια, είναι τέτοιος ο θαυμασμός μου για τον Πέρελμαν, ο οποίος πιθανόν με τη λύση του να ανοίγει και νέους δρόμους στην αθρώπινη σκέψη, που λίγο με απασχολεί να τον κακοχαρακτηρίσω ως υπερόπτη"
Αν οι Ναζί είχαν ανακαλύψει το ιντέρνετ (...ειρωνία είναι ότι από το στρατό άρχισε) θα ήταν υπεράνω κρητικής; Κρίνουμε μία συμπεριφορά, όχι το επιτευγμά του. Η δε συμπεριφορά του δεν νομίζω να επιτρεπεί νέους δρόμους άφου ο ιδιός αρνήτε να συνεργαστεί.
Προσωπικά, εξοργίστηκα που δεν πήρε τα χρήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν "κακομαθαίνεις" εκείνους που στα δίνουν, με το να το παίζεις υπεράνω, φρενάρεις άλλους που έστω και μόνον για το χρήμα ερευνούν και πάνε τον πολιτισμό μπροστά.
Μία άλλη οπτική γωνία του πράγματος...
Δηλ. να αρνηθώ τα όποια bonus από την εργασία μου; Θα πίνουν εκτός των άλλων στην υγεία του μλκ...
ΝΔ said
ΑπάντησηΔιαγραφή"Λευτέρη οι βουλευτές δεν διαβάζουν όλα τα νομοσχέδια - έχουν ειδικούς συνεργάτες για τον σκοπό αυτό. Ο Moore είναι λαϊκιστής του κερατά (άλλο αν κι εγώ απεχθάνομαι τον Μπους)."
Όταν σε ένα ντοκυμαντέρ βάζεις μία μάνα να κλαίει έξω από το λευκό οίκο...ο Βαρεμένος, Αυτιάς και Ευαγγελόπουλος μοιάζουν απλώς μαθητούδια. Το πρώτο σκέλος του έργου του όμως ήταν όντως αποκαλυπτικό.
τώρα διάβαζα λίγο για την ζωή του...δεν τον ήξερα πριν. Δεν μου φένετε και πολύ "τρελλοεπιστήμονας". Το άρθρο στο BBC έδινε μία εικόνα που δεν του αρμόζει νομίζω...το ίδιο και το in.gr. Είχα την εντύπωση πως ήταν ένα άτομο αντικοινωνικό τελείως και δεν αποδεχόταν το συνάφι του.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το πώ γιατί θα σκάσω...σε μία κοινωνία μονοθεϊστών (πιστών) δυστυχώς θα υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Η επιστήμη πάντα θα είναι στο στόχαστρο και θα προωθούντε τετοια στερεότυπα.
δεν θα σβήσω τα προηγούμενα σχόλια μου...
ΝΔ είπε "Kαι το πιο σημαντικό είναι ότι εχει φτιάξει μία κάθετη οργάνωση ώστε τα χρήματα να φτάνουν οπωςδήποτε στον προορισμό τους (το 80% των συνήθων δωρεών εξαφανίζεται - βλέπε και δωρεές για το τσουνάμι)."
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμπληρώνω απλώς ότι τα χρήματα δεν δίνοντε σε οποιονδήποτε έχει θρησκευτικό κίνητρο. Είναι γνωστή η δράση των καθολικών στην Αφρική...ταϊζουν από την μία και στρατολογούν πιστούς από την αλλή...τους έρχετε ποιο φθηνά εκεί από ότι στις υπόλοιπες ηπείρους.
takis alevantis said "Διάβασα το άρθρο στο New Yorker. Νομίζω πως τελικά για το Fields Medal κάτι μου βρωμάει."
ΑπάντησηΔιαγραφήεκεί το διάβασα και εγώ και άλλαξα γνώμη. Είναι περιοδικό που σέβομαι τα άρθρα του.
Μερικές διευκρινήσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι ο Perelman δημοσίευσε την εργασία του πρώτα στο διαδίκτυο δεν είναι καθόλου παράξενο, είναι κοινή πρακτική πλέον. Το περίεργο είναι ότι δεν την έστειλε σε κάποιο περιοδικό. Πάντως επισκέφτηκε τις ΗΠΑ το 2003 και έδωσε πολλές διαλέξεις στα κορυφαία πανεπιστήμια.
Το ένα εκατομμύριο είναι η αμοιβή για άλλο βραβείο, μην τα μπερδεύουμε. Το Fields αρνήθηκε του οποίου το χρηματικό έπαθλο είναι μικρό. Πώς θα βοηθούσε τους φτωχούς, με 10000$?
Στο παρελθόν είχε αρνηθεί άλλο βραβείο (όχι τόσο σημαντικό) με το σκεπτικό ότι η επιτροπή δεν ήταν άξια να κρίνει το έργο του. Δεν ξέρω αν είχε δίκιο, αλλά δεν είπε κάτι ανάλογο για αυτούς που του έδωσαν το Fields. Για άλλους λόγους δεν το δέχτηκε.
Το πιο ωραίο το είπε όταν ήταν στην Αμερική αρχές του '90, όχι και τόσο διάσημος όσο είναι σήμερα
και του ζητούσαν βιογραφικά. Απάντησε ως εξής
“If they know my work, they don’t need my C.V.,” he said. “If they need my C.V., they don’t know my work.”
Φυσιογνωμία ο τύπος.
Kαλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφροδίτη την δωρεά δεν την κάνει η Microsoft (για να την αφαιρέσει από τα κέρδη) αλλά ίδιος ο Gates, άρα είναι λεφτά φορολογημένα.
Bourchas, αν ο επιστήμονας βρει το φάρμακο αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα και η οργάνωση για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη - τότε είναι σαν να μην το βρήκε. Το 90% των ασθενειών που εξολοθρεύουν τον Τρίτο Κόσμο έιτε θεραπεύονται είτε προλαμβάνονται. Αν περιμένουμε να αναπτύξουν την φιλελεύθερη οικονομία τους για να γιατρευτούν, θα έχουν πια πεθάνει.
Τάκη Βασιλόπουλε ευχαριστώ (ξέρεις εσύ). Το IQ test θεωρείται αναξιόπιστο εδώ και δεκαετίες.
"Αρχιζουν και ακουγονται πολλα για την συναισθηματικη νοημοσυνη....δεν το έχω μελετησει..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε δυο λόγια φίλε, εάν μπορείς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με τους γύρω σου, τότε θα πετύχεις κοινωνικά και επαγγελματικά. Αυτό είναι όλο κι όλο το EQ... αλλά να μην ξεχνάς και τον παράγοντα "τύχη" (το τυχαίο δηλαδή).
Λευτέρης
Αν και δεν ασχολούμαι με τα αθλητικά, να γιατί μου τη δίνουν οι Αμερικάνοι:
ΑπάντησηΔιαγραφήThe Greek reporters also hugged and kissed the players (on the cheeks) and cheered loudly and athletically during the game, jumping out of their chairs. It was objective journalism at its finest.
[cnn.com]
On the cheeks κιόλας! Τι λες βρε παιδί μου!!! Παπαπα... τι βάρβαροι...
Μετά φταίω που θεωρώ την αμερικάνικη κουλτούρα κατώτερο είδος???
Τα μαθηματικά, ένας κόσμος με δικούς του νόμους συχνά ασύμβατους με αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα (σκεφθείτε μόνο τις μη Ευκλίδειες γεωμετρίες) φαίνεται πως επηρεάζουν και την νοοτροπία των μεγάλων τους ιδιοφυιών. Συχνά τις αποξενώνουν από την ζωή και τους άλλους. Θυμηθείτε το τραγικό τέλος του Goedel...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόση αλήθεια κρύβουν αυτές οι διαπιστώσεις!
Ήταν όντως τραγικό το τέλος του Goedel, ασυνήθιστο, παράξενο. Ο μεγάλος θεωρητικός που έφτασε στα βάθη, να πιστεύει στα σοβαρά ότι απειλείται η ζωή του από το κρύο το καλοκαίρι και από τα δηλητηριώδη αέρια το χειμώνα... Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι μπορεί να επαναληφθούν επιθέσεις σε μετρό με δηλητηριώδη αέρια ή ακόμη κι αν δούμε συνανθρώπους μας να πεθαίνουν εγκλωβισμένοι στα χιόνια, αυτά δεν σημαίνουν αυτομάτως ότι το τέλος μας θα είναι παρόμοιο. Άρα και αυτές οι ανησυχίες του Goedel, ήταν αβάσιμες! Μένει να διερευνήσουμε την περίπτωση όπου οι ιδιοφυίες αναχωρούν στην επιστήμη. Τι μπορεί άραγε να συμβαίνει σε τούτη την περίπτωση. Οι μη ευκλείδειες γεωμετρίες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όλοι οι ιδιοφυείς μαθηματικοί μελετούν υποχρεωτικά τις ιδιότητες του χώρου (εξάλλου στον χώρο υπάρχει ο φυσικός κόσμος) και προβληματίζονται πάνω στις ιδότητες και στις γεωμετρικές μορφές που εξετάζουν. Η καθημερινότητα τους είναι γεμάτη με πολύπλοκους υπολογισμούς που ξεκινούν από τις απλούστερες σκέψεις. Αυτή η σταδιακή αύξηση της γεωμετρικής ενθαλπίας στους κατά τόπους ανισόρροπους διανυσματικούς χώρους φέρνει ως συνέπεια την καμπύλωση του σφαιρικού π-συνδέσμου μέσα στο κυμαινόμενο μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί γύρω από τις σημειώσεις των ιδιοφυών μαθηματικών η συνεπαγόμενη επίδραση κοινού ιόντος επί του C ρακεμικού εγκεφαλικού μίγματος. Μία συνήθης μέτρηση κυρτότητας δίνει τιμή γύρω στα 23 J/ml. Η κρίσιμη τιμή ανέρχεται στα 21 mJ/kg. Τέτοια ήταν η περίπτωση του Goedel. Η μη συμβατικότητα της κυρτότητας του εγκεφαλικού ρακεμικού μίγματος του Goedel με τις συμβατικές πραγματικότητες των ξεναγών έφερε σε οριστική ρήξη την καθημερινότητα του πολίτη Goedel με τις προτάσεις και τις θέσεις της Ίλυας Λιβυκού για το Ε' συνέδριο. Ακολούθησε η κατάρρευση της πολυεθνικής των μικρογευμάτων του Γρηγόρη και κατέστη αδύνατος η λήψη τροφής από τον τραγικό μας επιστήμονα. Δεν ήξερε να ανέβει τη σκάλα και να βρει τα mcdonalds του αεροδρομίου για να περιδρομιάσει. Και το μεγαλύτερο μυαλό κάπου κολλάει...
α) Εθνική Μπάσκετ Ανδρών Ελλάδας - ΕΜΑ ΗΠΑ = 101-95 και β) Πέρελμαν
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ
Ευρύτερες σκέψεις
α) Τα γεγονότα
1. Η ΕΜΑ της Ελλάδας κέρδισε την αντίστοιχη των ΗΠΑ παίζοντας ομαδική αλλά και συγχρόνως δυναμικά/δημιουργικά (και όχι μέσω "κοντρόλ" είτε αμυντικού παιγιδιού.
2. Ο μαθηματικός κ. Πέρελμαν έχοντας αποδείξει μέσω ανακοίνωσης στη διαδίκτυο και όχι μέσω peer group medium κερδίζει αλλά δεν αποδέχεται το prestigious βραβείο και παράλληλα δηλώνει πως είναι έχει αποφασίσει αν ια δεχθεί χρηματικό έπαθλο 1 εκ. δολλαρίων (αν του απονομηθεί)
β. Ανάλυση
1. Αναμφίβολα επιτυχίες, παγκόσμιες ή Ευρωπαϊκές, όπως της ΕΜΑ της Ελλάδος ή σε άλλα ομαδικά ή ατομικά σπορ ή πεδία (π.χ. ποπ τραγούδι) έχουν αντίκτυπο και α) στο ηθικό των Ελλήνων αλλά και β) στην εξωτερική εικόνα της χώρας.
2. Η επιτυχία (σε οιοδήποτε χώρο ή τομέα, ακόμα και π.χ. μπίζνες) από ποιόν αξιολογείται ως επιτυχία (τον/τους επιτυχόντες, τους peers, τους θεατές/καταναλωτές/χρήστες/εφαργογείς της, το ευρύ κοινό, κτλ;
3. 1987. Όλοι είμαστε τότε στην Πλατεία Ομόνειας. "Είμαστε πιά πρωταθλητές ζούμε σε άλλες εποχές". 1987-σήμερα. Ποιά ήταν αυτή η "άλλη εποχή" ή "εποχές";
4. H Ελλάδα/οικονομία της μπήκε στην ΟΝΕ το 2001. Όμως πόσο ενέπνευσε τον Έλληνα; Του παρουσιάσθηκε ως "πανάκεια" ή ως ένα νέο μοντέλο οικονομίας, εργασίας, κτλ (που ήταν);
5. Τα πολλά λεφτά είναι πρόβλημα είχε περίπου πει και ο Αινστάιν. Με 10, 20, 30 50 χιλιάδες δολλάρια βελτίώνεις την ζωή σου, την καθημερινότητα σου και των δικών σου. Όμως με 1 εκ. η ζωή σου και των δικών σου έρχεται πάνω κάτω.
6. Δόξα, χρήματα, φήμη. Πόσο από το καθένα χρειάζεται κανείς α) για να βελτιώσει τη ζωή του και β) να την "αλλάξει".
7. 1 εκ. δολλάρια προσελκύουν αιτήματα για δανεικά έως και λύτρα! Πόσοι νικητές σε λοτταρίες απαιτούν να παραμείνει το όνομα τους μυστικό και στέλνουν τον δικηγόρο τους να παραλάνει το τσεκ; Πόσοι θα προτιμούσαν 50.000 αντί για 1.000.000;
γ. Συλλογισμοί
1. Στην ελλήνική "ψυχοσύνθεση" ταιριάζει τελικά ο ατομικισμός και το προσωπικό ταλέντο, η σκληρή δουλειά (ατομική Η ομαδική;;;), το οργανωτικά "κοντρολαρισμένο" ή το πιό "δημιουργικό", στον αθλητισμό, το τραγούδι, στον τουρισμό, στο, προσπαθείν, στο επιχειρείν;
2. Υπάρχεί ένα ελληνικό "μοντέλο" "εργασίας"/έκφρασης δημιουργικής/παραγωγικής/επιστημονικής/ ή πολλά; Μπορούν αυτά να "συμβιώσουν" θεσμικά και από πλευράς χώρου μέσα στην μικρή σε μέγεθος χώρα;
3. Μήπως η "Ελλάδα" είναι μία γενική αλλά "συλλογική" ιδέα που ατομικά είτε ομαδικά εμψωχώνει τον Έλληνα, είτε σε προσπάθειες μέσα ή σε προσπάθειες έξω από την Ελλάδα;
4. Η φερόμενη συμπεριφορά Πέρελμαν είναι "εκκεντρική" ή μέσα στα όρια μιάς πλουραλιστικής και φιλελεύθερης θεώρησης του "νορμάλ";
5. Χρειάζονται τελικά ή Έλληνες πρότυπο ή πρότυπα, ή πάνω σε μία γενική Ιδέα / Φιλοσοφία περί ζωής και θανάτου, μπορούν είτε ατομικά είτε ομαδικά να πορευθούν και να "επιτύχουν" (τι) σε Ευρώπη και κόσμο; Ποιά είναι η μάρκετινκ εινόνα των Ελλήνων και της Ελλάδας στην Ευρώπη και διεθνώς;
6. Όπως ό γράφων είχε γρα΄ψει σε άρθρο σε γνωστή Κυριακάτικη εφημερίδα πριν 6-7 χρόνια, από αθλητικές επιτυχίες καλά πάμε (και καλές και άγιες είναι). Στον επιχειρησιακό και εργασιακό χώρο πως πάμε όμως; Και τι συνεπαγεται αυτό για την καθημερινή επιβίωση του Έλληνα σήμερα, 2006;
δ. Συμπέρασμα
Καλές οι ειδήσεις, αλλά η ανάλυση των δεδομένων σε έναν περίπλολο κόσμο θέλει και μυαλό, εκτός από υποκίνηση, όπως απέδειξαν η ΕΜΑ αλλά και μαθηματικός. Στα όρθια και "άρπα-κόλλα", η Ελλάδα δεν παίει μακριά, ειδικά υπό 40 β. Κελσίου 3 μήνες το χρόνο.
"Απλούστευση, ορθολογικοποίηση, εξοικονόμηση". Μας ταιριάζουν στην μετά-ΟΝΕ, μετά-αγώνες εποχή; ΣΕ άλους ναι σε άλλους όχι.
Υπάρχει όμως αρκετός χώρος, στο εσωτερικό χώρο της χώρας, για πλουραλισμό από 11 εκ.;
@Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αφροδίτη την δωρεά δεν την κάνει η Microsoft (για να την αφαιρέσει από τα κέρδη) αλλά ίδιος ο Gates, άρα είναι λεφτά φορολογημένα."
Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα τύπου Gates κλπ συστήνονται κατα κύριο λόγω για εξυπηρέτηση 'tax optimization' πρακτικών. Για παράδειγμα με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει αφορολόγητους μελλοντικούς μισθούς για τους απογόνους του. Γι' αυτό κι ο Warren Buffet τα έριξε εκεί μέσα.
Το καλό είναι ότι όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Ο Gates κι ο Buffet γλιτώνουν φόρους αλλά και οι αναπτυσσόμενες χώρες καταπολεμούν τη φτώχια τους...
Καλημέαααραααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους δροσιά με τη βούλα, ε?
@ΝΔ,
"Αφροδίτη την δωρεά δεν την κάνει η Microsoft (για να την αφαιρέσει από τα κέρδη) αλλά ίδιος ο Gates, άρα είναι λεφτά φορολογημένα."
Χμμμμ....
Ο Bill δίνοντας ένα τεράστιο μέρος της περιουσίας του στο Ιδρυμα Bill & Melinda Gates τουλάχιστον, κάνει το λεγόμενο tax shield (μειώνοντας το φορολογίσιμο ποσόν κι ελέγχοντας κιόλας το πώς ξοδεύονται αυτά τα χρήματα, από το να τα δίνει στην κυβέρνηση και να τα κάνει αυτή ό,τι θέλει). Γι’αυτό δεν είχε και τα νομικο-φορολογικά τράβαλα με την κυβέρνηση την δεκαετία του 90? Διότι χαρίζοντας σε φιλανθρωπίες, μείωσε το tax liability του, στερώντας το κράτος από τα κολοσσιαία ποσά τα οποία υπολόγιζε να εισπράξει, και ως συνήθως, η κυβέρνηση δεν παραιτείται από tax revenues έτσι εύκολα... Αρα, είναι λιγότερα λεφτά προς φορολόγηση, εάν αυτό σου λέει κάτι περί του τι εννοούσα «να γλυτώνει κολοσσιαία φορολόγηση» προηγουμένως.
Δεν είπα ότι δεν πληρώνει φόρους, απλώς ότι πληρώνει λιγότερους φόρους.
Κι έξυπνος και γενναιόδωρος, το καλύτερο σενάριο, έτσι? «Στερεί» από το κράτος μεν, βοηθάει ντιρέκτ χωρίς να χάνονται λεφτά στη διαδρομή δε...
(Lucky is the man who goes through Pearlman's Gates που λέγαμε και χτες!)
Περί IQ τεστ: μετράει την αναλυτική ικανότητα ενός ατόμου, δηλαδή την ικανότητά του να λύνει μαθηματικά προβλήματα. Δε μας λέει τίποτα για την κοινωνική συμπεριφορά (emotional intelligence). Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί άλλα τεστ και μεθοδολογίες μέτρησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς ο Perelman έχει πάρα πολύ υψηλό IQ, αλλά μπορεί να υστερεί αλλού, κάτι που συμβαίνει συχνά σε τέτοια άτομα.
@heinz
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μου αρέσει να βγαίνω εκτός θέματος, αλλά το ότι Έλληνες δημοσιογράφοι αναρωτιούνται γιατί οι γιαπωνέζοι υποστήριζαν ΗΠΑ παρά τις ατομικές βόμβες τι είναι? Ένδειξη ελληνικής κουλτούρας προφανώς ε?
Και σε αντίθεση με μας, αν κερδίζανε, δε θα το βάζανε πρωτοσέλιδο στους New York Times...
Εδώ βέβαια να πούμε πως το μπάσκετ δεν ενδιαφέρει πολύ κόσμο στην Αμερική (οι περισσότεροι δε γνωρίζουνε καν πως γίνεται παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτές τις μέρες). Έρχεται τρίτο μετά το football και το baseball. Κάτι σαν το volley την Ελλάδα δηλαδή.
Εμένα πάντως το παιχνίδι Agassi-Παγδατής (3-2) στο US Open πιο πολύ με συγκίνησε, αν και δυστυχώς ούτε αυτό είδα...
@bourchas
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πολυκατάλαβα τι θέλεις να πεις, αλλά προς τι οι ύβρεις;
N.Δήμου said...
"Θεωρώ ότι η σύγκριση μεταξύ Gates και Perelman είναι αδύνατη (μήλα με πορτοκάλια) αλλά αφού την κάνατε - εγώ είμαι με τον Gates"
Προσυπογράφω. Με μια μικρή έμφαση στο πρώτο.Είναι ανόητο να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.
george said...
«Όταν σε ένα ντοκυμαντέρ βάζεις μία μάνα να κλαίει έξω από το λευκό οίκο...ο Βαρεμένος, Αυτιάς και Ευαγγελόπουλος μοιάζουν απλώς μαθητούδια. Το πρώτο σκέλος του έργου του όμως ήταν όντως αποκαλυπτικό»
Δε νομίζω ότι είσαι ικανός να κρίνεις μια μάνα που κλαίει έξω από το λευκό οίκο.
Αυτός ο επαίσχυντος λαικισμός του να χαρακτηρίζουμε λαικιστές όσους λένε απλές σκληρές αλήθειες και αντιστέκονται με τον τρόπο τους(Τσόμσκυ, Μούρ) στην πιο άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, που προσπαθεί να πείσει για τα πιο απίστευτα ψέμματα (ότι ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής και τόσα άλλα, ων ουκ έστι αριθμός) πρέπει κάποτε να σταματήσει.
Αυτό που στους Ευρωπαίους φαίνεται σαν παιδικου επιπέδου λαικισμός στα τελευταία φιλμ του Μ.Μουρ,(κι εμένα μου φάνηκε έτσι στην αρχή, αλλά μετά πήγα στις ΗΠΑ και κατάλαβα γιατί το έπαιξε έτσι…)έχει την εξήγησή του.
Ειναι ο μόνος τρόπος για να μιλήσει κανείς στην καρδιά του απλού αμερικανού και να του δείξει ότι τον δουλεύει πολύ χοντρά η κυβέρνησή του. Ότι κυνηγάει τους ενόχους της 11ης Σεπτ. όταν ταυτόχρονα φυγαδεύει με έκτακτε πτήσεις Σαουδάραβες που το FBI ήθελε να νακρίνει!
Διαψεύτηκαν μήπως οι σχέσεις της οικογένειας Μπούς με την οικογένεια Λάντεν εδώ και 25 χρόνια; Σκεφτείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη σε ανάλογη περίπτωση… δε θα έπεφτε η κυβέρνηση σε χρόνο dt; Τι έπρεπε δηλαδή να κάνει ο Μούρ, να γυρίσει ένα black hawk down με κυβερνητική χρηματοδότηση για να είναι politically correct;
Αν είχατε ζήσει για λίγο έστω στις ΗΠΑ και αντιλαμβανόσασταν το μέγεθος της βλακείας του απλού ημιαγράμματου αμερικανού πολίτη, θα διαπιστώνατε ότι απαιτούνται 1000 Μάικλ Μούρ για να «ισοσθένεια». Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε ένα δελτίο ειδήσεων του FOX και τα λέμε.
Στο κάτω κάτω ο Μ.Μούρ δεν εχει πει ποτέ ψέμματα.
δεν υπάρχει emotional intelligence. τα συναισθήματα είναι σκέψεις και είναι επικίνδυνη η υποψία αξιολόγησης και φασιστική η κατηγοριοποίηση των σκέψεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο να σου αρέσει να κερδίζεις στα σπορ ή σε άλλα αγωνίσματα ομάδες των ΗΠΑ δεν συνιστά "αντι-αμερικανισμό". Όπως και να χαίρεσαι όταν ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, κτλ. κερδίζουν Manchester United, Liverpool, Chelsea, Real, Barcelona, Bayern, Ajax δεν συνιστά "εχθρότητα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν συμαίνει "εχθρότητα". Μάλλον το αντίθετο σημαίνει, ειδικά όταν η νίκη γίνεται μέσα στους κανόνες του παιγνιδιού (fair play) και είναι σαφής (χωρίς αμφισβητούμενες φάσεις).
Ο πήχυς των διεθνών Ελληνικών απαιτήσεων/στόχων έχει ανέβει σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να ανέβει και σε άλλους (εργασία και εξαγωγές προϊόντων και υψηλού επιπέδου τουριστικού προϊόντος).
Αρκεί οι προσδοκίες να είναι ρεαλιστικές και να μην βιαζόμαστε και αγχωνόμαστε (το άγχος κάνει κακό στην υγεία, και η υγεία είναι Νο. 1, όπως λένε και οι αθλητές στις συνεντεύξεις τους).
Χρειάζεται όμως και "inspiration"! Ζήτω λοιπόν η εθνική Ελλάδος Μπάσκετ ανδρών! They inspired us! Bravo!
Odysseas said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"...αλλά το ότι Έλληνες δημοσιογράφοι αναρωτιούνται γιατί οι γιαπωνέζοι υποστήριζαν ΗΠΑ παρά τις ατομικές βόμβες τι είναι? Ένδειξη ελληνικής κουλτούρας προφανώς ε?"
1. Aυτό ΔΕΝ είναι απάντηση για την - χαμηλού κιόλας επιπέδου - προπαγάνδα του CNN.
2. Το συγκεκριμένο σχόλιο (on the cheeks) έχει πολλά υπολανθάνοντα (implicit για τους φιλέλληνες) μηνύματα που είναι καταφανώς κριτική σε κουλτούρα (δηλ. ό,τι πιο ηλίθιο μπορεί να κάνει κάποιος).
3. Το σχόλιο των ελλήνων (δεν το είδα αλλά αφού το λες το πιστεύω), είναι σαφώς ανόητο (αταβιστικό). Αλλά αυτό ΔΕΝ δικαιώνει την ανοησία του συντάκτη του CNN.
4. Κριτική σε κουλτούρα (δι)έπραξα κι εγώ γράφοντας: "κατώτερη κουλτούρα". Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να παριστάνουμε τους ψυχοθεραπευτές των shocked (κατά την έκφραση του nba.com) Αμερικάνων.
5. O Οδυσσέας, επέστρεψε κι αντιμετώπισε και μνηστήρες και κέρατα, αφού γλύτωσε από χίλιους-κινδύνους: είχε επιλέξει που ανήκει. Αλλιώς, έπρεπε να κουνήσει το δάκτυλο στην Πηνελόπη, να ρίξει τις υποδείξεις του, και να την ξανακάνει.
Επαναλαμβάνω: είχε επιλέξει.
(ήτοι: ναι, διάβασα τα posts στο blog σου).
Γιατί αναλύουμε ανθρώπινες συμπεριφορές ειδικά όταν δεν μας αφορούν;
ΑπάντησηΔιαγραφήMε το που άκουσα οτι είναι
ΑπάντησηΔιαγραφήΡωσος θυμήθηκα τους ηρωες
του Ντοστογιέφσκυ
και την "Πνευματική Αγία Ρωσία"...
αλλα μου τα χάλασε η προσφατη
συνεντευξη της Σαράποβα
:)
Sharapova hungry for more money
Νομίζω πως έχετε παρεξηγήσει κάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ξένοι δημοσιογράφοι τηρούν ένα κώδικα μη ανάμιξης στα γεγονότα που περιγράφουν.
Cool observers.
Έτσι τους έκανε εντύπωση το ότι οι έλληνες συνάδελφοι φέρθηκαν διαφορετικά.
Xωρίς το Shaquille O'Neal
ΑπάντησηΔιαγραφήOι Γιανκηδες δεν είχαν τυχη
απεναντι στο
Σοφοκλή
Ειναι ζήτημα ογκομετρίας
για να μιλήσουμε και μαθηματικά...
:)
Μετά και τα τελευταία σχόλια διαλύθηκε και η τελευταία αμφιβολία που είχα στο μυαλό μου για την αγραμματοσύνη των αμερικανών και την ανωτερότητα των ελλήνων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσκαλώ τους συναδέλφους bloggers να με βοηθήσουν να αποκαλύψουμε και τη λαϊκίστικη συνωμοσιολογία που θέλει 95 στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου να είναι αμερικάνικα...
Νομίζω ότι το blog έχει τον (Being there) Mr.Chance του...
Κύριε Δήμου, τον ίδιο κώδικα τηρούν και οι ερευνητές, και μάλιστα επί ποινή χαρακτηρισμού ως αντι-επιστημόνων. Αλλά, όπως γνωρίζουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήBeing here... Miss Chance του...
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
@andy dufresne said...
...τη λαϊκίστικη συνωμοσιολογία που θέλει 95 στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου να είναι αμερικάνικα...
55 με 56 στα 100 Αμερικάνικα μέτρησα
απο 2 καταλογους...
Εκτος αν εννοείς του Δυτικου Κοσμου
μαζί με AUS,CAN,FRA,UK etc....
:)
Είναι η αξιολόγηση Shanghai Jiao Tong University's που εβγαλε
2 ελληνικα πανεπιστημια καπου
στην 300στη με 400στη θεση στα 500
Top 10O Universities
@ ND
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι cool observer.
Αγαπητέ Heinz,
Τα σχόλια του CNN και άλλων αμερικανικών δικτύων
Είναι αμερικανοκεντρικά αλλά καθόλου χυδαία.
Δυστυχώς η χυδαιότητα που βρήκα στις ελληνικές εφημερίδες
Ξεπερνάει κάθε όριο.
Ρίξε μια ματιά στις αθλητικές εφημερίδες σήμερα.
«ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ – Π-ΗΠΑ στα τέσερα οι πλανητάρχες του Μπάσκετ»
«SCORE – ΕΧΥΣΕ ΞΑΝΑ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ …. Δάκρυα χαράς τα αμερικανάκια προσκύνησαν»
«ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ – ΝΕΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ »
Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για το υβρεολόγιο που υπάρχει στα επιμέρους άρθρα.
Επίσης ουδείς ανέφερε ότι έλειπαν από την αμερικανική ομάδα 3-4 πρωτοκλασάτοι
πάικτες και ότι δεν ήταν και η πρώτη ήττα στην ιστορία τους.
Αντί να χυδαιολογούν και να δείχνουν υπεροψία και εμπάθεια στον νικημένο αντίπαλο
Καλό θα ήταν να μιλάνε περισσότερο για τις αρετές της ελληνικής ομάδας
(ομαδικότητα, ομοψυχία, πειθαρχεία, αφοσίωση).
@ Andy
Εμπρός ας ξεκινήσουμε να αποκαλύψουμε και αυτή τη συνωμοσία
makis-skf said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, περί χυδαιότητας να συμφωνήσω αμέσως.
Είναι παλαιά εθνική συνήθεια, κι όχι από τις καλύτερες.
Αντιγράφω:
Η αναφορά που ακολουθεί ανήκει στον Ιωάννη Πετράκη, υπαστυνόμο του Κιλκίς, ο οποίος στις 7 Απριλίου 1923 αναφέρει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα εγγράφως:
Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε «σταθήτε, ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας» και απαντησάντων «κλάσε μας τ' αρχίδια», απέδρασαν...
(Έχει βέβαια πλάκα. Δυστυχώς οι τίτλοι που αναφέρεις, δεν έχουν καμμία...)
Andy,
ΑπάντησηΔιαγραφήTo τι σημαίνει καλό Πανεπιστήμιο, είναι μεγάλη κουβέντα. Πάρα πολύ μεγάλη που εμπλέκει και πολιτικές απόψεις, απόψεις για τον ρόλο της επιστήμης, της εκπαίδευσης, τη σχέση με την περιλάλητη "αγορά εργασίας" κλπ.
Η έρευνα που επικαλείσαι, τι ακριβώς ερευνά;
- Την προτίμηση των φοιτητών; (πως δημιουργείται;)
- Την ερευνητική δράση (ανακοινώσεις κλπ. - αυτό συζητάμε εδώ ε;)
Τι ακριβώς;;;
Dear george, όπως σωστά είπες, κρίνουμε τη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ συμπεριφορά-για την οποί μάλιστα δεν ξέρουμε και όλες τις λεπτομέρειες, υπάρχουν και αντικρουόμενες πληροφορίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ο τύπος ήταν ΝΑΖΙ ή δολοφόνος ή ότι άλλο φρικτότερο, το πράγμα θα άλλαζε. Όπως και αν ο Γκρας ήταν μια ηγετική φυσιογνωμία του ναζιστικού κινήματος σε ώριμη ηλικία και με αποδεδειγμένη συνειδητή ενεργό συμμετοχή σε εγκλήματα, το πράγμα θα άλλαζε κι εκεί. Μη λέμε κι ότι θέλυμε γιατι θα τρελλαθούμε στο τέλος.
Αφροδίτη, αχ, Αφροδίτη, πως ΕΓΡΑΨΕΣ πάλι με το σχόλιο των 10.59!
Πραγματική ιδιοφυϊα αυτός ο Γκέιτς, σε όλα του. Και σώζει και την ψυχή του, άλλωστε είναι ακόμη πάρα πολύ νέος. Ποιός ξέρει τι άλλα θαυμαστά ετοιμάζει. Προσωπικά, είμαι πολύ εντυπωσιασμένη από τη συγκεκριμένη προσωπικότητα, δεν τη θεωρώ καθόλου τυχαία. Τι άλλο θα δούμε άραγε;
Δεν ξέρω αν ο Michael Moore έχει πει ψέματα αλλά σίγουρα έχει γράψει ψέματα. Στο βιβλίο του "Stupid White Men" λέει πως θα χρησιμοποιεί μόνο μαύρους συνεργάτες, σαν αντίδραση στον ρατσισμό της κοινωνίας, κάτι που δεν στέκει, επίσης λέει πως αυτό θα ήταν το τελευταίο του βιβλίο και φυσικά δεν ήταν. Το Bowling for Colombine ήταν έξοχο, το Fahrenheit 9/11 αδιάφορο ότι έλεγε τα είχα διαβάσει στους New York Times.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας και αρχίσαμε την σύγκριση Αμερικής και Ελλάδας το συγκεκριμένο βιβλίο, όχι "σοβαρό" από αυτά που διαβάζεις στο αεροπλάνο, θα μπορούσε να είχε γραφτεί για τους Έλληνες: για όλα φταίνε οι Μάυροι - Αλβανοί & γύφτοι σε εμάς, η μόνη πηγή ενημέρωσης είναι η TV, ο μέσος κάτοικος ξέρει τον τελέυταίο αστερίσκο της TV αλλά δεν ξέρει τί γίνεται στον πλανήτη κλπ.
Για το basket: ένας αγώνας basket είναι τέρμα! Ναι η εθνική παίζει πολύ καλά της αξίζει ο τίτλος αλλά είτε χάσουμε είτε κερδίσουμε δεν θα αλλάξει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα της χώρας.
@πάντα σκεπτικιστής
Σε ζηλεύω δεν έχεις δει ποτέ τις "ειδήσεις" του Mega του ΑΝΤ1 κλπ... Πάντως όταν είχα πάει Αμερική οι οδηγοί κοκάλωναν τους κούρσες τους για να περάσει ο πεζός, τι έλλειψη κουλτούρας και πολιτισμού!
@andy
Σε παρακαλώ τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι τα καλύτερα του κόσμου, δεν νομίζω να αμφισβητείς την ακαδημαϊκή έρευνα που κάνουν οι καθηγητές στα παράθυρα του Fox σόρρυ του Mega κλπ ήθελα να πω.
Σχετικά με τους Πανηγυρισμούς....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτα τα περιμέναμε και ήρθανε....
Αυτα που περιμέναμε και δεν ήρθανε...
ειναι οι Πανηγυρισμοί στις "Φίλες Αραβικές Χώρες"....
Περίεργο..ο Νασράλα ξέρει απο
επικοινωνικά τρυκ....
Aλλά τί να πεί;..αφου παραδέχτηκε
τα λάθη του...
Nasrallah regrets kidnapping of Israeli soldiers
Mόνο η Παπαρήγα δεν το μετάνιωσε..
heinz αν κάνεις κλικ στο Link της Εργοτελίνας θα δεις ακριβώς ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης - οι άνθρωποι τα βάζουν πάνω-πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφή-> george said ...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το άρθρο στο BBC έδινε μία εικόνα που δεν του αρμόζει νομίζω...το ίδιο και το in.gr....θα το πώ γιατί θα σκάσω...σε μία κοινωνία μονοθεϊστών (πιστών) δυστυχώς θα υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Η επιστήμη πάντα θα είναι στο στόχαστρο και θα προωθούντε τετοια στερεότυπα."
Το σωστό να λέγεται, και να μην κρύβεται για να μην σκάσετε!
Το αγγλικό BBC και το Ελληνικό in.gr των εκδόσεων Λαμπράκη έχουν στο στόχαστρο την επιστήμη και τους επιστήμονες μια και προωθούν τα στερεότυπα μιας κοινωνίας μονοθεϊστών (πιστών). Είναι φαινόμενά της.
Επίσης οι καθολικοί (οι προτεστάντες και οι ορθόδοξοι) ταίζουν, ντύνουν, φτιάχνουν σχολεία και νοσοκομεία σ' όλη την Αφρική γιατί ... χρειάζονται κι άλλους πιστούς, ενώ οι Μουσουλμάνοι προτίμησαν το μαστίγιο και το γιαγατάνι για να αλλαξοπιστήσουν όσους Αφρικανούς βρήκαν στον δρόμο τους.
Το είδαν πιο δραστικά αποτελεσματικό έτσι απο το να χτιζουν σχολεία και νοσοκομεία. Όσοι επιζούν γίνονται Μουσουλμάνοι κι όσοι δεν θέλουν να γίνουν δεν χρειάζονται στους υπόλοιπους (μουσουλμάνους πια) εκτός κι αν είναι σκλάβοι.
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Ο Άραβας κατακτητής της Αλεξάνδρειας συμβουλεύτηκε τον χαλίφη Ομάρ για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ο χαλίφης διατύπωσε τον εξής συλλογισμό: «Αν μεν τα χειρόγραφα αυτά περιέχουν ότι και το Κοράνι τότε είναι περιττά, αν δε αντίθετα, τότε είναι επιζήμια». Διατάχθηκε τότε να καούν και κατά τους υπερβολικούς Άραβες καίγονταν επί 6 μήνες ως μόνη καύσιμη ύλη των 400 λουτρώνων της πόλεως.
Μηπως george μιλάτε μόνο για τους μονοθειστές μουσουλμάνους;
Ο Bill Gates και ο Warren Buffet απλώς προτίμησαν να δώρίσουν την περιουσία τους για το καλό της ανθρωπότητας μια και είχαν αρκετά για να κληρονομήσουν στα παιδιά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ φορολογία ήταν δευτερεύοντα κίνητρο.
Αν δωρίζεις 100 δολλάρια για να γλυτώσεις 40 σε φόρους πάλι τα υπόλοιπα 60 θα είναι κόστος.
Προτιμότερο είναι να δίνεις σχεδόν τα διπλάσια αλλά να είσαι σιγουρος ότι θα πάνε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και όχι για πολεμικές περιπέτειες και σπατάλες του κράτους.
Το ίδιο έχει κάνει η πλειοψηφία των πάμπλουτων στην Αμερική. Η Αμερικανική φορολογική νομοθεσία αφήνει την εκλογή που θα δοθεί η περιουσία μετά τον θάνατο στον ιδιοκτήτη της (τις περισσότερες φορές).
Η αντίδραση των σχολιαστών του CNN στα φιλιά των Έλληνων δημοσιογράφων προς τους Έλληνες καλαθοσφαιριστές έχει να κάνει περισσότερο με την τσατίλα που είχαν και έχουν για μια ακόμη πανωλεθρία της Αμερικανικής ομάδας απο υποδεέστερο αντίπαλο.
Αγαπούν πολύ την εθνική τους ομάδα, όχι βέβαια στο σημείο να αγκαλιάζουν τους παίκτες δημόσια, σαν μεσογειακοί θερμόαιμοι.
Τα Αμερικάνικα ΜΜΕ έχουν αγανακτήσει με την απόδοση της ομάδας τους σε διεθνείς συναντήσεις γιατί πιστεύουν (και είναι πραγματικότητα) ότι το τεχνικό ταλέντο των Αμερικανών παικτών στο basketball είναι υπεράνω των άλλων κρατών.
Δεν γνωρίζαν το φιλότιμο, την καρδιά και το πείσμα των Ελλήνων παικτών συνδυασμένο με την ικανότητα σαν coach αλλά και σαν ηγέτη που εμψυχώνει του Παναγιώτη Γιαννάκη. Τους λείπουν όλα αυτά. Όταν δεν υπάρχει ο δελεασμός των big bucks, τους κόβονται τα πόδια.
Τους λείπει και ο "Γιαννάκης" τους να τους εμψυχώσει ή να τους τα πεί χύμα.
Εϊχα την τύχη να παίξω στην ομάδα του Π. Γιαννάκη πριν απο πολλά χρόνια, ακόμα έφηβος, και θα θυμάμαι πάντα την ψυχραιμία του, την καλωσύνη του στα λάθη μας, τις συμβουλές του, την αποφασιστικότητά του στις κρίσιμες στιγμές, το σύντομο χιούμορ του σε άλλες.
Ηταν γεννημένος με την μπάλλα στο χέρι αλλά είναι ευλογημένος σαν προπονητής και δάσκαλος του σπορ.
Ο Πέρελμαν είναι αυθεντικός "τρελός".
ΑπάντησηΔιαγραφήΨηφίζω δαγκωτό...
"Δεν ξέρω αν ο Michael Moore έχει πει ψέματα αλλά σίγουρα έχει γράψει ψέματα"
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως και είναι ψεύτης. Οι μόνοι που δεν το ξέρουν αυτό, είναι οι ακαδημαϊκοί εδώ πέρα. Το Stupid White Man είναι ένα βιβλίο που προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν κάνουμε καλή ζωή, επειδή είμαστε στις ΗΠΑ. Την καλή ζωή την κάνουν οι Καναδοί (που είναι το δεύτερο έθνος σε αριθμό μεταναστών προς τις ΗΠΑ).
Ρατσισμός στο Μίτσιγκαν; Τώρα μάλιστα. Οι μαύροι, λόγω του ότι είναι μαύροι, έχουν παραπάνω μόρια για την εισαγωγή τους στα εκεί δημόσια πανεπιστήμια, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους (affirmative action).
Ο Μουρ είναι από τους κύριους λόγους για την ήττα των δημοκρατικών, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν τη νοοτροπία "ότι λέμε εμείς ισχύει, πρέπει να το δεχτείτε και πάμε τώρα για καπουτσίνο". Ο Μουρ ήταν μπροστάρης στο λαϊκισμό τους, και βεβαίως αγνόησαν τελείως την επαρχία... (που είναι η ραχοκοκαλιά των ΗΠΑ), σνομπάροντας τους 200 εκατομμύρια "χωριάτες".
===================================
«ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ Gates και Perelman»
Δηλαδή, ένας Gates που θα μένει με τη μαμά του σ’ αυτή την ηλικία; Μόνο στη Μεσόγειο ή στο South.
==================================
«το να γλυτώνει εκείνος κολοσσιαία φορολογίᨻ
Κάνεις λάθος. Για εισόδημα άνω των 160.000 δολαρίων, ισχύει το Alternative Income Tax, που είναι 25% του καθαρού εισοδήματος (μετά την έκπτωση προσωπικών επαγγελματικών εξόδων), δηλαδή αμελητέο.
«κάνει το λεγόμενο tax shield"
Μπορεί να «διαχειριστεί» τα χρήματα, αλλά με fiduciary duty. Δεν μπορεί να διαθέσει για τον εαυτό του, ή σχετιζόμενα, πάνω από τον όποιο «μισθό» που παίρνει από τα ίδια του τα χρήματα. Εάν αυτός ο μισθός ξεπεράσει εύλογο όριο (καθοριζόμενο ανά περίπτωση), χάνει κάθε tax shield.
Γιατί ρε σεις πάτε να βρείτε ότι «κάτι τρέχει, δεν μπορεί»; Στο κάτω κάτω της γραφής, άμα ήθελε δεν έδινε και τίποτα (όπως ας πούμε οι ηγέτες των σοβιετικών κρατών, που δεν έδωσαν ποτέ δεκάρα τσακιστή).
================================
«όταν ταυτόχρονα φυγαδεύει με έκτακτε πτήσεις Σαουδάραβες που το FBI ήθελε να ανακρίνει!»
Αυτό διαψεύτηκε από όλους, επίσημους και μη, από τους ίδιους τους άραβες που υποτίθεται «πέταξαν», έως τους κατοίκους γύρω από αεροδρόμια που δεν είδαν καμία πτήση. Ήταν απλά ένα ψέμα.
Εκτός από τον Μουρ, δεν το ήξερε κανείς άλλος σε όλο τον κόσμο (!).
=================================
«Μιας και αρχίσαμε την σύγκριση Αμερικής και Ελλάδας…»
(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!). Σαν να συγκρίνει κανείς μήλα και πορτοκάλια. Πέρα από το ότι οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο μέγεθος και πάνω από 300 διαφορετικές κουλτούρες στο εσωτερικό τους… μέχρι και ανεξάρτητα έθνη Ινδιάνων με δική τους νομοθεσία, δικαστήρια, κλπ (Cherokee, Seminole).
Τι συγκρίσεις είναι αυτές;
==================================
http://www.sportime.gr/basket_inside.asp?article_id=28102
Εκεί λοιπόν λέει:
Το αμερικάνικο όνειρο έχει σβήσει προ πολλού και πλέον λέγεται αμερικάνικο παραμύθι. Παίκτες με συμβόλαια 80 εκ. δολαρίων που δεν ξέρουν τα βασικά του μπάσκετ (ντρίμπλα, πάσα, σουτ),
Άρα, το Αμερικάνικο όνειρο είναι πιο ζωντανό παρά ποτέ: κάνεις πολλά λεφτά χωρίς να ξέρεις τίποτα.
Λευτέρης
Για τα ελληνικά πανεπιστήμια:
ΑπάντησηΔιαγραφήτο μόνο στο οποίο μπορούν να ανταγωνιστούν τα ξένα είναι η δουλειά ερευνητικών ομάδων το επιστημονικό αντικείμενο των οποίων δεν απαιτεί υψηλό εργαστηριακό εξοπλισμό. Αλλά και αυτές μάλλον λόγω της συνεργασίας τους με ξένα πανεπιστήμια προκόβουν.
Όσον αφορά όμως αυτό που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο, τις προπτυχιακές σπουδές, τα ελληνικά πανεπιστήμιο είναι απλώς διαφθορεία.
Τότε είναι που ο νέος έλληνας μαθαίνει να τεμπελιάζει, να αντιγράφει στις εξετάσεις, να ξενυχτάει στα σκυλάδικα και να χάνει το χρόνο του.
Για τον Michael Moore:
Η Αμερική έχει το αξιοζήλευτο προνόμιο να μην έχει γνωρίσει λαϊκίστικη αριστερά που είναι κοντά στο μέσο πολίτη. Ο M.M. πασχίζει για να καλύψει το κενό. Είναι καραμπινάτα λαϊκιστής αν και λιγότερο κυνικός από την κλίκα των neo-cons.
Αλλά σε έναν τομέα τον αδικήσατε: έχει γέλιο ο κερατάς! Για παράδειγμα η στιγμή που στο Fahrenheit 9/11 δείχνει το έγγραφο που απαλλάσσει τον George W. Bush από τη στρατιωτική του θητεία για λόγους υγείας και από πίσω παίζει το ριφ του “Cocaine” του J.J. Cale.
While Gates and Buffett are brilliant businessmen, they and other philanthropists ignore the fundamental cause of poverty, including poor health care, around the world: lack of capitalism. Wherever and to whatever extent capitalism exists, the productive ability of individuals is unleashed, enabling them to make their lives progressively better. The West used to be as poor as Africa today; it is capitalism that made us rich.
ΑπάντησηΔιαγραφήIf the tribalist or religious dictatorships of Africa and the Middle East do not renounce their destructive political systems and adopt capitalism, even $100 billion in charitable handouts will make little difference in their lives.
Anyone who is truly committed to helping the world’s poor should first and foremost use their charitable dollars and their public platforms for the promotion of capitalism.
@lefteris,
ΑπάντησηΔιαγραφήSorry baby, μάλλον δεν κατανόησες τα γραφόμενά μου. Τώρα γι'αυτά που γράφεις περί fiduciary duty του (και ΕΙΔΙΚΑ το να μην υπάρχει conflict of interest & breaches of duty) εργάζεται ολόκληρο επιτελείο - ή θα το άφηνε στην τύχη? Please! Θα το ξέρεις βέβαια ότι το IRS έχει ειδικό computer system για τον Bill alone, κι εκείνος τα "σκυλιά του" να δουλεύουν για tax optimisation plans - όπως είπε συνοπτικά και ο rain man, εμείς πάμε να βρούμε ότι κάτι τρέχει?
Bottom-line: συμφωνούμε στο ότι θα μπορούσε να μη δίνει δεκάρα, οπότε εκεί του βγάζουμε το καπέλο, end of story.
Eντύπωσε έκανε που οι Γιαπωνέζοι
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν υποστήριξαν την Ελλάδα..
..Μα πώς;.. είναι δυνατόν;..
Χιροσίμα...Ναγκασάκι;;...
...ΝΒΑ marketing spoke...
:)
Δεν είναι "τυχαίο" πολλοί που γίνονται ειδήμονες και "κορυφές" σε ένα χώρο, να διαθέτουν και το ανάλογο ποσοστό εκκεντρικότητας σε διαφορετικές μορφές. Είναι πιο πιθανό επίσης να είναι λιγότερο "ισορροπημένες" προσωπικότητες παρουσιάζοντας έντονες μορφές αλαζονείας κατάθλιψης, μανίας καταδίωξης, καχυποψίας κ.α. Δεν είναι εύκολο να γίνει κάποιος ειδήμονας και κορυφή σε κάποιο χώρο , πόσο μάλλον σε έναν χώρο που υπάρχει απίστευτος συναγωνισμός όπως τα μαθηματικά. Και οι δρόμοι προς την "κορυφή" είναι μοναχικοί. Στην ιστορία των μαθηματικών δε, υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων. Από τους Πυθαγόρειους που είχαν τη δική τους θρησκεία βασισμένη στους ρητούς αριθμούς και στο ότι Θεός=αριθμός , στον Cantor και τα σύνολα που είχε ανάμεσα στους άλλους και τον Poincare ώς "εφιάλτη" και πολλούς άλλους που ούτε λίγο ούτε πολύ τρελαίνονταν όταν "παίζανε" με έννοιες όπως το άπειρο. Άν είσαι celebrity πάντως, σε όποιο χώρο και να είσαι, νομίζω είναι πολύ δύσκολο να κρατάς τις ισορροπίες. Είναι δύσκολο να κρίνω προσωπικά το σκεπτικό της απόφασης του
ΑπάντησηΔιαγραφήPerelman αλλά οποιαδήποτε πρόοδος στα μαθηματικά και στις επιστήμες γενικότερα είναι θετική για την ανθρωπότητα.
--Πάντως σύμφωνα με την έκδοση του Αυγούστου του Scientific American, οι όλοι (ή μάλλον σχεδόν όλοι) έχουμε την προοπτική να γίνουμε ειδήμονες σε όποιο πεδίο επιλέξουμε. Ίσως αυτό να δίνει μια απάντηση στο αν οι ιδιοφυΐες γεννιόνται ή γίνονται..
Ergo te Lina said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"...ΝΒΑ marketing spoke..."
Το δε Marketing, σε σαφή αντιδιαστολή - διαχωσρισμό με/από Πωλήσεις και Δημόσιες Σχέσεις, advertising blitzkriegs, σχέσεις με τα ΜΜΕ (και σχέσεις με το Δημόσιο), παραμένει μία σχεδόν άγνωστη έννοια στη χώρα μας.
Πολύ τον πάω, τον Γρισα. Έτσι είμαι και εγώ, αλαζόνος και υπερόπτης. Μου θυμίζει την περίπτωση μου όταν έδωσα την εργασία μου. Ενώ ο καθηγητής μου ήταν ενθουσιασμένος και συνεχώς με επαινούσε σε όσους εύρισκε μπροστά του, εν τούτοις κάτι δεν μου ταίριαζε. Ώσπου κάποια Κυριακή ξύπνησα τα μεσάνυχτα και γνώριζα που ήταν το λάθος. Για τις επόμενες δέκα μέρες είχαν εξαφανισθεί από προσώπου γης, παρακαλώντας τον θεό κανείς να μη βρει το λάθος και να πάρω επιτέλους το πτυχίο μου ώστε να μπορώ να εργασθώ σαν κανονικός θνητός. Υποσχέθηκα να μην το ξανακάνω. Και έτσι έγινε. Χρόνια αργότερα έμαθα ότι την εργασία μου την συμπεριέλαβε ο βλάκας καθηγητής μου σε ένα βιβλίο του. Αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο Μουρ είναι από τους κύριους λόγους για την ήττα των δημοκρατικών"
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεφτέρη μόλις βγήκες απο Ελληνικό καφενείο;
Στο θέμα των φόρων εισοδήματος, δεν είναι μόνο 25% γιατί υπάρχει κι ο φόρος της πολιτείας που ζουν.
Όταν πεθάνουν οι Gates και οι Buffets (μόλις παντρεύτηκε, προνοητικός άνθρωπος) τα Estate Taxes θα έπαιρναν την μερίδα του λέοντος όχι πια μόνο στο εισόδημα αλλά σ' όλη την περιουσία.
Ό λόγος όμως δεν είναι καθαρά η αποφυγή των φόρων αλλά θέλουν να έχουν εκλογή όσο ζουν στο που θα πάνε τα χρήματα (σε φιλανθρωπίες).
Δεν εμπιστεύονται ότι το αμερικανικό κράτος θα χρησιμοποιήσει τα λεφτά τους με σωστό τρόπο.
Μια απο τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες είναι το άνοιγμα με όλα τα έξοδα πληρωμένα απο το ίδρυμα δημοσίων σχολείων (charter schools) σε γειτονιές μειονοτήτων με ειδικευμένα προγράμματα, άριστο εξοπλισμό και ικανότατους δασκάλους.
---------------
-> Bourchas said...
"Anyone who is truly committed to helping the world’s poor should first and foremost use their charitable dollars and their public platforms for the promotion of capitalism."
Αν δεν είναι ο Gates και ο Buffett οι πιο πετυχημένοι διαφημιστές του καπιταλισμού τότε ποιοί είναι σήμερα;
Βοήθησαν τον εαυτό τους και την εικόνα του καπιταλισμού με την φιλανθρωπία τους όσο κανένας πατρίκιος "ακαδημαικός" φίλος του μακαρθισμού (If you know what I mean).
------------
-> ManBlogg said...
οι ιδιοφυΐες γεννιόνται ή γίνονται..
Είναι πιο εύκολο και συμβαίνει πιο συχνά να καταστραφεί μια ιδιοφυΐα που γεννήθηκε και ζει σε εχθρικό περιβάλλον παρά να εξαφανισθεί μια ιδιοφυΐα που αυτοδημιουργήθηκε και ζει σε ευμενές περιβάλλον.
Είχα στην τάξη που δίδασκα αρκετές νεαρές ιδιοφυΐες που όσο και να τους συμβούλευες έμενες με τον κόμπο στο στομάχι ότι δεν θα γλυτώναν τις σφαλιάρες της ζωής.
Ο Moore είναι μια ιδιοφυΐα που την δημιούργησε το περιβάλλον (Παιδεία το ακέραια δημοσιογραφικό πρόγραμμα 60 minutes όταν μεγάλωνε και άλλοι παράγοντες).
Αν υπήρχε το κατάλληλο περιβάλλον-Παιδεία πόσοι Έλληνες νεαροί φοιτητές ή απόφοιτοι θα έπαιρναν μια κάμερα στο χέρι και θα έπαιρναν τους δρόμους για να βγάλουν στην φόρα τα στραβά (ουκ ολίγα) της Ελληνικής κοινωνίας.
YouTube ερχόμαστε!
Στον "παντα σκεπτισκιστή"
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφεις "Αν είχατε ζήσει για λίγο έστω στις ΗΠΑ και αντιλαμβανόσασταν το μέγεθος της βλακείας του απλού ημιαγράμματου αμερικανού πολίτη, ...κτλ."
Ζω στις ΗΠΑ και αδυνατώ να καταλάβω το "μέγεθος της βλακείας του απλού ημιαγράμματου αμερικανού πολίτη" διότι το συγκρίνω με άλλων εθνοτήτων τα μεγέθη και τα χάνω στην επιμέτρηση.
Καταλαβαίνω όμως την άγνοια πολύ καλά. Οπως τη δική σου. Και πολλών άλλων που ήρθαν για ένα βιαστικό τουρισμό αφού μελέτησαν σοβαρά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΑΥΓΗ και όλο το κακό συναπάντημα. Και φυσικά έφυγαν πιο στραβοί απ'ο,τι ήρθαν.
Ξέρεις πιο είναι το χειρότερο; Οτι είναι άνθρωποι σαν και σενα που κάνουν ανθρώπους σαν και μένα, να βλέπουμε την Ελλάδα και να λέμε "αυτό δεν είναι το σπίτι μου."
Μα αγαπητή πανάσχημη ο σημερινός μέσος Αμερικανός πολίτης είναι οι άλλες εθνότητες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή ο πάντα μαρξιστής κάνει κριτική στους συγχωριανούς του, πρώην προλετάριους που ξεφύγαν απο την φτώχεια και την μιζέρια της Ψωρωκώσταινας, την αισχροκέρδεια του μεσάζοντα, την τυφλή μανιακή εκδικητικότητα εναντίον όλων, ενόχων και αθώων του κομουνιστοσυμορρίτη, το φακέλλωμα της Δεξιάς και της Χούντας, το δημαγωγιλίκι του Ανδρέα και τις κλούβιες υποσχέσεις των βουλευτών του. Απόφυγαν όλα αυτά για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή έστω στην ξενητειά και αυτός που έμεινε πίσω να τα υποφέρει όλα αυτά και τα ουτοπικά μαρξιστικά όνειρά ξεχαρβαλιασμένα, κατηγορεί αυτούς που ξέφυγαν ημιαγράμματους αμερικανούς πολίτες.
Μερικές φορές πιστεύω ότι οι καλύτεροι είναι αυτοί που τόλμησαν μια νέα ζωή ενω αυτοί οι δειλοί καλοπερασάκηδες προσπαθούν ακόμα να ξεκοκαλίσουν την Ελλάδα μας.
Μην απογοητεύεσαι κορίτσι. Η Ελλάδα θα είναι πάντα το σπίτι σου. Μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο θα καθαρίζει απο τους αιμοδιψείς παρασιτοκοριούς.
ama thelei na kerdisei lefta paei prinston kai kathetai gia ta ipolipa xronia kai kopanaei miges. tipota den einai statiko, mono to agxos.
ΑπάντησηΔιαγραφήTo na katanoiseis enan anthrwpo den einai ipothesi analisis mias sigkekerimenis energeias tou i kapoiwn logwn tou,xreiazetai mia zwi kai pali isws den einai arketi dedomenou oti polles fores emeis oi idioi autoanairoumaste.Endexomenws i mitera tou perelman na mporei na katanoisei ton uio tis kai tha itan euprosdekti mia ermineia twn energeiwn tou kanakari tis sto site auto fantazomai:) oloi eimaste eufieis kai anohtoi sinama kai sigoura oloi exoume mia diaforetikotita.To provlima ksekinaei otan prospathoume na ginoume diaforetikoi,prospathoume na ginoume eufieis kai vevaia katantoume grafikoi kai provlepsimoi..perpantwntas ftaneis stin korifi..oso afora tin aporripsi tou xrimatos den mou einai kati prwtognwro,polloi anthrwpoi exoun diaforetiko sistima aksiwn,diaforetikes proteraiotites kai epilegoun diaforetiki "narkwtiki ousia" prokeimenou na petixoun ti lithi,tin eueksia,prokeimenou na eksantlisoun to xrono tous, krimmenoi kapou,apasxolimenoi, stin ousia proetoimazomenoi gia to meta..de vlepw kapoio provlima se auto..o perelman esprwkse 4 xronakia etsi asxoloumenos me ena mathimatiko provlima..sas filw x
ΑπάντησηΔιαγραφήAnarchist ο Αndrew Wiles απόδειξε το τελευταίο θεώρημα του Fermat στα 40 του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λύση δημοσιεύτηκε στο "Annals of Mathematics" και είχε έκταση 109 σελίδες.
πάντα σκεπτικιστής
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν κρίνω την μάνα ... τον Μούρ κρίνω που το έβαλε σε ντοκυμαντέρ. Αν διάβασες το σχολιό μου, λέω ότι το πρώτο μέρος του ντοκυμαντέρ είναι αποκαλυπτικό...α να μην ξεχάσω...ζώ στην Νέα Υόρκη και η Αμερικάνοι δεν χρειάζοντε μασημένη τροφή για να καταλάβουν κάτι.
Maria velliou,
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί θα άλλαζε το πράγμα αν ήταν Ναζί; εννοείς θα μείωνε το έργο του;