Τετάρτη, Μαΐου 25, 2016

Τέσσερις και ένας αρχηγοί κρατών.




Δύο αρχηγοί κράτους μας έχουν επισκεφθεί φέτος. Ο τρίτος ο καλύτερος έρχεται μεθαύριο και μοιάζει πολύ με τους άλλους.

Ο πρώτος αρχηγός κράτους ήταν το «Άγιον Φώς».

Ο δεύτερος ήταν η Παναγία Σουμελά. (Αυτή δεν ήταν ως τώρα αρχηγός κράτους όπως το Άγιο Φως, η Αγία Ζώνη και το Άξιον Εστί. Προήχθη όμως εσχάτως, μερίμνη του κυρίου Υπουργού Εθνικής Αμύνης).

Πέντε αρχηγούς κρατών έχουμε στην Ελλάδα - μόνο ένας είναι άνθρωπος - ο Προκόπης.

Ο επόμενος που θα μας επισκεφθεί είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι κι αυτός εικόνισμα στις καρδιές πολλών Ελλήνων. Με τα άλλα εικονίσματα μοιράζεται την ιδιότητα ότι παρόλο που εμείς τον λατρεύουμε, δεν έχει ποτέ του κάνει κάτι καλό για μας. Κοινώς, μας έχει γραμμένους.

Γενικώς με τα εικονίσματα έχουμε μία περίεργη σχέση. Τα κρεμάμε στο εικονοστάσι τα φωτίζουμε με καντήλια, τους ανάβουμε κεριά και λαμπάδες και τους κρεμάμε τάματα. Όταν πρωτοείδα την Παναγία της Τήνου, στραβώθηκα. Όχι από την μεταφυσική της λάμψη, αλλά από τα δεκάδες διαμάντια, σμαράγδια, ζαφείρια, χρυσάφια, ασήμια, πλατίνες, που την σκέπαζαν. Εδώ που τα λέμε, η λέξη «πρωτοείδα» είναι λάθος. Διότι δεν την είδα καθόλου. Δεν φαινόταν κάτω από τα βαρύτιμα τάματα.

Η ευσεβής αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, που επανέφερε τις εικόνες μετά την Εικονομαχία (παρεμπιπτόντως τύφλωσε το γιό της και εξολόθρευσε μερικές δεκάδες χιλιάδες εικονομάχους) τις αποκαλούσε «τα καλά μου νινία». Δηλαδή τα παιδάκια μου.

Ξέρω ανθρώπους που δεν είναι καν πιστοί χριστιανοί, που δεν τηρούν καθόλου τις διδασκαλίες και τα κηρύγματα της εκκλησίας – αλλά λατρεύουν τις εικόνες. Όχι αισθητικά – για την βυζαντινή τους τέχνη – αλλά καθαρά ειδωλολατρικά. Προσεύχονται σε αυτές, τις προσκυνάνε και περιμένουν την βοήθειά τους.

Κάποιος ρωτούσε προχθές ποιανού κράτους είναι αρχηγός η Παναγία Σουμελά. (Μεγάλη η χάρη της!). Μα προφανώς του κράτους των εικονολατρών. Είναι χιλιάδες, ξέρετε. Και την αφελή (και συχνά ειλικρινή) τους πίστη εκμεταλλεύονται ασύστολα όλοι οι πολιτικοί καιροσκόποι.


Αφού και ο Πούτιν θα προσκυνήσει στο Άγιον Όρος. Και ο άθεος (κατά δήλωσίν του) Τσίπρας είχε μοναχικό «τετ α τετ» με το Άξιον Εστί.

132 σχόλια:

  1. Νίκο, υπάρχει κάτι σοβαρό και το ξέχασες: τις χριστοπαναγίες και τα καντήλια που πέφτουνε σύννεφο ακόμη και από εκείνους που προσκυνάνε εικόνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kακό πράγμα η ιδεοληψία, σε κάνει να μην θέλεις να δεις την πραγματικότητα και να ιδεολογικοποιείς τα συναισθήματά σου, δύο παραδείγματα, αν αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Γαλλία συνέβαιναν σε καμιά άλλη χώρα της ανατολικής Ευρώπης θα μιλούσαν για κατάλοιπα του Σταλινισμού. Ο Πούτιν δεν ξέρω αν είναι μέσα στις καρδιές και των Γερμανών πάντως μέσα στο πορτοφόλι τους σίγουρα είναι αν κρίνω με κριτήριο το αλισβερίσι των Γερμανών με τους Ρώσους. Σε λίγο εκτός από οικονομικά και φυσικά απομονωμένη η χώρα θα είναι και ιδεολογικά, θα μαθαίνουμε τα νέα από το εξωτερικό και δεν θα ξέρουμε το γιατί, θα ξεσπάσει κανένας πόλεμος επί Ευρωπαϊκού εδάφους και θα κοιτάμε σαν χάνοι, θα κηρύξουν κανένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης οι Γάλλοι και εδώ θα μιλάν για την κακιά Λεπέν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια είναι η ιδεοληψία. Ποια είναι η πραγματικότητα. Τι είναι η ιδεολογία. Τι είναι η "ιδεολογικοποίηση των συναισθημάτων". Τι-είναι-αυτά.

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά λέω, απλά και καθαρά, και με κοινή λογική

      Διαγραφή
    3. Στο Α4, ξέρουμε ότι η κλίση είναι η γωνιακή επιτάχυνση, άρα όπου βλέπουμε ευθεία με οξεία γωνία λέμε θετική κλίση, όπου βλέπουμε ευθεία με αμβλεία γωνία λέμε αρνητική κλίση, όπου βλέπουμε παράλληλη ευθεία, ως προς τον άξονα t, λέμε μηδενική γωνιακή επιτάχυνση. Αυτή είναι κοινή λογική. Η άλλη "κοινή λογική", ιδιαίτερα δε αν δεν αποκαλύπτεται, μάλλον είναι η λογική του ψυχαναλυτικού στρουμφίσματος. Θα κοπείτε στις εξετάσεις της ζωής, Γεώργιε, και θα σφάξετε με τα μαχαίρια σας και την αθώα ζωή που δεν εννοεί τι σημαίνει "ιδεολογία", "ιδεοληψία", αυτά τα πράγματα.

      Διαγραφή
    4. Στρουμφίσματα είναι να πάρεις λίγο από ορθόδοξο Πούτιν παραβλέποντας συνειδητά ότι η Ρώσικη ορθοδοξία δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορική Ελληνική ορθοδοξία, να το παντρέψεις με προσδοκίες που δεν έχουν καμιά σχέση με την ρεαλιστική πολιτική των Ρώσων για να πεις με έμμεσο τρόπο ότι σε βοηθάν μόνο αυτοί που κατηγορείς ως Έλληνας και να βάλεις και λίγο από δήθεν ελληνικό αναχρονισμό όταν οι κοινωνίες της Ευρώπης με τους πλούσιους που δεν επικοινωνούν με τους εργάτες και τους βασιλείς είναι φίσκα μέσα στην οπισθοδρόμηση και όλο αυτό να το σερβίρεις σε ανθρώπους που ζουν ως τουρίστες στον τόπο τους

      Διαγραφή
    5. Και όποιο μόριο ζωής δεν τα παίρνει θα λουστεί με το περιεχόμενο της γενικής ονομασίας των αγωγών, ιδίως των υπόγειων αγωγών, που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των νερών, ιδίως των βρόμικων νερών, της Ορθοδοξίας, ιστορικής και ανιστόρητης, ζωντανής και νεκρόφιλης.

      Διαγραφή
    6. Τώρα που θα γίνουν οι Έλληνες δουλοπάροικοι ευκαιρία είναι να περάσει και από εδώ ο Διαφωτισμός για να καθαρίσει τον τόπο από τα βρόμικα νερά της Ορθοδοξίας. Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του τουρίστα-πολίτη

      Διαγραφή
    7. Εμείς, κύριε Παπαδόπουλε, όσοι βρεθήκαμε στα κατηχητικά του γέροντα παπά εξαδέλφου της γιαγιάς μας, όσοι πήγαμε την Κυριακή στην εκκλησία (με το σχολείο κολλήσαμε τσίχλες στο ξύλινο - ολομόναχοι και θαυμάσαμε τα εκχυνόμενα που οι τράγοι σας αναμέλπουν και τις ανοησίες με τα θυμιατά και τα λιβάνια - τις κωδωνοκρουσίες που ενοχλούσαν τον Ηλία Πετρόπουλο και σας καταμήνυσε) δεν μείναμε σε αυτά. Το ερώτημα βέβαια είναι: στο φαινόμενο της ζωής, η Ορθοδοξία, γιατί είναι χρήσιμη. Εδώ, ο Νίκος Καρούζος, που ήταν πρώτος στα ερωτικά τηλεφωνήματα με τις εξαίσιες γκομενάρες, τους εξαίσιους υακίνθους, τον μητροπολίτη Καλλίνικο, της εποχής εκείνης, είπε:

      "Η ΚΟΥΦΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
      Τι ημέρες και εκείνες της αγάπης...
      Κάθε σου τηλεφώνημα γλυκόλαλο
      τι ομορφιά μεγάλη ο χρόνος περιμένοντας
      να κουδουνίσει ξαφνικά η συσκευή
      να πλημμυρίσει η μαυρίλα της απ’ τη φωνή σου
      στα ευρύχωρα δευτερόλεπτα στο δικό σου βραδάκι.
      Μα είν’ ο χαλασμός ανείπωτος ήρθε το τέλος
      γυρίζουμε στην κλειστή μοναξιά του ο καθένας
      τα φουστάνια σου θ’ αγγίξουν το πολύ μέχρις αύριο
      άλληνε σάρκα."

      αλλά σημείωσε επίσης και αυτό:

      "ΚΙΟΝΟΣΤΟΙΧΙΑ
      ή οργανωμένη αναρθροσύνη
      ποσότητες Σύμπαντος ή
      χιλιάδες ύψη στο έδαφος ή
      παραληρήματα περί επέκεινα
      με πασχαλινή αρνήσια πλάτη
      που λέει και λέει τι πέπρωται
      χωρίς ανάμιξη θρησκείας.
      Αμφίβραχυς ο νους κ’ η γλώσσα βάτραχος."

      αλλά και:

      "ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΕΜΠΕΛΙΑΖΟΥΝ
      Έχω χρησιμοποιήσει πάλι την εικόνα τούτη; δε θυμάμαι.
      Αλλ’ όμως είμ’ εκείνος που δε θα ξανάρθει στην πρασινισμένη
      στέρνα
      τη γλοιώδη κι απόκοσμη κατά τη στέρηση του μεσημεριού
      περιπαίζοντας επιφάνεια και μέσα της το νερομάμουνο να λάμπει
      χαμηλά πληθύνεται δίχως μύγες ολόγυρα σε διπλανές
      πορτοκαλάδες.
      Είμ’ εκείνος που μνέσκει καθώς αναδείχνει ολομόναχος
      πως ο ανύπαρχτος Αδάμ
      αντιποιήθηκε ανώφελα κι αχρείαστα τη Ζωή με τη Γνώση –
      σλάφεν.
      Το αποτέλεσμα ήτανε να τον πάνε
      στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα: στην εκκλησία.
      Ο κόσμος τότε εξαίφνης απόγινε
      ποίηση και πάθια
      διχάζοντας άγρια το στήθος μ’ ένα μεγάλο χασαπομάχαιρο.
      Αυτά είναι τ’ αστραπιαία σωθικά της πραγματικότητας κύριοι
      φλεγμονή ασπροφέγγαρο χουζούρι.
      Πρωτεύει η νύχτα."

      και:

      "Κι ακόμη θα ’θελα
      να μάθω κάποτε· τι γυρεύει
      γυμνή στ’ αγκάθια η θρησκεία;
      για να μην αγριεύουμε μήπως ολωσδιόλου;"

      Εσείς, που πήγατε τον Ιησού στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, την εκκλησία σας, την γυμνή Ορθοδοξία σας, τι λέτε για τη σχέση της ζωής με την Ορθοδοξία σας. Είναι, οι τηλεφωνημένοι άγιοι της χυδαίας, κίναιδης Ορθοδοξία σας, τίποτα καλύτερο από τα κυτταρικά οργανίδια; Αυτό είναι το ερώτημα.

      Διαγραφή
    8. Μην τα μπερδεύετε, η η ορθοδοξία ως δημιούργημα του ελληνικού κόσμου έχει άμεση σχέση με τη δημοκρατία, το πρόσωπο και την επίτευξη κοινωνικών ισορροπιών, αυτές, οι ισορροπίες, που κρατάν την Ελληνική κοινωνία ακόμα, διότι οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα βίωνε αυτά που βιώνει από το 2010 και μετά η Ελληνική κοινωνία τώρα θα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τον κάθε Τσίπρα ή Μητσοτάκη ή Τζίμερο να κρύβονται στα λαγούμια τους.
      Ο Πετρόπουλος έχει γράψει πολλές κοτσάνες.

      Διαγραφή
    9. Συμφωνα με τον Στέλιο Ράμφο (με τον οποίο συμφωνώ) η ορθόδοξη και ιδιαιτερα η ησυχαστική παράδοση είναι η βαθύτερη αιτία που οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στον νεοτερικό πολιτισμό. Εξακολουθούν να κυριαρχούνται από το συναίσθημα, συνασπίζονται σε σόγια, φατρίες και συντεχνίες, είναι ανασφαλείς, έχουν παρανοϊκές συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις, δεν έχουν αποκτήσει την Δυτική αίσθηση του χρόνου - και άλλα παρόμοια. Γι αυτόν η Ορθόδοξη παράδοση είναι κάτι που πρέπει να το ξεπεράσουν.

      Διαγραφή
    10. Aυτά είναι αστειότητες που θα ξεπεραστούν από τις νεότερες γενιές μιας και βλέπουν όλες τις θεωρητικές προσεγγίσεις να διαψεύδονται οικτρά από την πραγματικότητα, το ότι είναι αστειότητες μπορεί να το διαπιστώσει κανείς συγκρίνοντας τον Ελληνικό κόσμο με κάθε ένα λαό ξεχωριστά και σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό, μόρφωση, οικονομικές σχέσεις, διαπροσωπικές σχέσεις, πολιτισμό κτλ. σε όλους τους αιώνες.

      Διαγραφή
    11. Ο Στέλιος Ράμφος μάλλον έχει αρχίσει και φυραίνει γενικώς. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι η γραβάτα, την οποία αποτάσσονται τα κυβερνητικά στελέχη (αλλά δεν τη φοράει ούτε ο ίδιος!) συμβολίζει το ανδρικό μόριο. Επίσης μας πληροφόρησε ότι η κατάργηση του πολυτονικού προκάλεσε αύξηση της δυσλεξίας και των μαθησιακών δυσκολιών. Πλέον βρήκαμε και την πηγή των ελληνικών προβλημάτων: είναι οι ησυχαστές (κάτι για παρανοϊκές φαντασιώσεις και αχαλίνωτη φαντασία που λέγαμε το θυμάστε;)

      Β.

      Διαγραφή
    12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    13. Ο γραφειοκράτης-προπαγανδιστής που έχει σαν μανδύα την αμφιβολία της φιλοσοφίας για να κρύβεται δεν τα έχει με τους Ησυχαστές. Λέει απλώς ότι αρκετά με την ειρήνευση της ζωής και την ειρηνική ζωή - ώρα για πόλεμο και απαλοιφή της ζωής που δεν ελέγχεται, αν έτσι θέλετε δανειστές.. Νομίζει ότι έχουμε συμφωνήσει να του παραχωρήσουμε το δικαίωμα να λέει ναζιστικά πράγματα και να τον καλοπιάνουμε και να τον θαυμάζουμε που φέρνει δήθεν την αλήθεια στα άκρα και φωτίζει και διαφωτίζει. Έτσι νομίζει και ο Κουτσούμπας.

      Διαγραφή
    14. Ποιος νεοτερικός πολιτισμός; Η κατάσταση μας είναι: η ζωή και οι ανάγκες της. Όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα, εισαγωγή στην κατάθλιψη i και ii. Και περιμένουμε να δούμε πώς, κάποιος που συμφωνεί με τον φιλοφιλόσοφο, κάποιος που εγείρεται το πρωί και σκέπτεται ποιον θα πειράξει σήμερα, πώς θα μπερδέψει τα στοιχεία, τόσο πολύ που να μας βγάλει κιμά να σερνόμαστε στην έξοδο της μηχανής του κιμά και να μας απλώσει ωραία ωραία στο χαρτάκι της συσκευασίας με το λεπτό ναϊλάκι, το τύλιγμα, το ευχάριστο βάρος της τροφής με την πλαστική τσάντα ανάμεσα στα δάχτυλα.

      Διαγραφή
    15. Η Ορθοδοξία δεν έχει τίποτα να πει για την υγεία του ζωντανού οργανισμού. Όπως όλα τα κομματικά μαντριά είναι και αυτή μια "κούφια πυρκαγιά" εσε έ-βερεβε-ναν ά-βαραβα-στρον τζια ε-βερε-ν μιτσίν μες τους-βουρουβου-ς εφτά-βαραβα πλανή-βιριβι-τες για-βαρα-λουρου-βουρου-δα μου 3 λα λα. Ο Ηλίας Πετρόπουλος έγραψε το πιο αυθεντικό Ευαγγέλιο: Το Μπουρδέλο.

      Διαγραφή
  3. Είχα την αίσθηση οτι η Ειρήνη η Αθηναία ήταν να παντρευτεί τον Καρλομαγνο και οτι τις εικόνες επανέφερε η Θεοδώρα ΄Β. Αλλά δικαιολογούμαι καθότι απόφοιτος δημοσίου ελληνικού λυκείου/γυμνασίου/πανεπιστημίου.

    Επι της ουσία μόνο ένα σχόλιο: Αν και θεωρώ τον εαυτό μου χλιαρό και αποστασιοποιημένο χριστιανό με προσβάλει και με ενοχλέι η απόδοση τιμών σε υλικά, αντικείμενα ή συγκεκριμένες πτυχές αγιότητας (γιατί μόνο η Παναγία Σουμελα και όχι η Παναγία γενικότερα?).

    Το πιο αστείο όμως είναι ο εθνικός ύμνος την ώρα της Αναστασης. Απόδίδουμε τιμές αρχηγου κράτους στο Δημιουργό. Δηλαδή ο Δημιουργός του σύμπαντος (ή των συμπάντων αν υπαρχουν και άλλα) "τιμάται" ως αρχηγός της Ελλάδας. Της σημερινής Ελλάδας. Του 1% ενος πλανήτη, ενος ηλιακού συστήματος, ενός γαλαξία κτλ. Μάλλον για προσβολή μοιάζει αν και δεν είμαι θεολόγος.

    Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη για τα κατά καιρούς ορθογραφικά, τα βλέπω εκ των υστέρων αλλά είναι αργά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχετε άδικο. Η Ειρήνη επανέφερε τις εικόνες (οργάνωσε και μία μεγάλη σύνοδο γι αυτό) αλλά μετά τον θανατό της επικράτησαν πάλι οι εικονομάχοι (Β΄εικονομαχία) και την οριστική αποκατάσταση έφερε η Θεοδώρα.

      Διαγραφή
  4. Εν εντιθέση με εσάς όταν πήγα στη Τήνο μπήκα στη μονή και έμεινα άφωνος από τη βιομηχανία που έχουν στήσει, αν τους φορολογούσε το κράτος θα είχαμε λύσει το οικονομικό μας πρόβλημα...

    Όσον αφορά την ουσία του ποστ ένας Γερμανός φιλόσοφος είχε γράψει ότι οι θρησκείες είναι το όποιο του λαού, ελπίζω να μην με διαβάσουν μέλη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ, ΛΑΕ, Πλεύσης κλπ γιατί είτε θα με καταραστούν είτε θα με πλακώσουν στο ξύλο :P

    Ένας βασικός λόγος που η επικρατούσα θρησκεία είναι τόσο ισχυρή στην Ελλάδα έχει να κάνει ότι είναι κληρονομιά της Οθωμανικής περιόδου μόνο που σε αυτούς ο εκάστοτε Σουλτάνος είχε περισσότερη κοσμική εξουσία από τους αρχηγούς των θρησκειών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...

    Για λόγους αξιοπρέπειας δεν σχολιάζω ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ δηλώνουν ότι είναι Αριστερή κυβέρνηση, άλλωστε στην Ελλάδα έχουμε το "προνόμιο" της Κανέλλη, της πλέον δημοφιλούς Βουλευτίνας του ΚΚΕ η οποία δηλώνει Χριστοδουλικιά!

    Πότε θα γίνουμε μία κανονική Δυτική χώρα και να υλοποιήσουμε τον διαχορισμό Εκκλησίας-Κράτους; Αν δεν κάνω λάθος το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που το έχει σαν θέση του είναι το Ποτάμι :(

    Τέλος στην Ελλάδα του 2016 που μαστίζεται από μία τεράστια οικονομική κρίση τα ΑΜΕΑ πληρώνουμε όλους τους φόρους ακινήτων ενώ η Εκκλησία της Ελλάδας εξαιρείται &&%^&*%^&*%*^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)
      2016-05-25 15:01:27+00:00

      > Πότε θα γίνουμε μία κανονική Δυτική χώρα και να υλοποιήσουμε τον διαχορισμό Εκκλησίας-Κράτους; Αν δεν κάνω λάθος το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που το έχει σαν θέση του είναι το Ποτάμι :(

      Στα χαρτιά. Όσο για την πράξη, ο ιστοδεσπότης γνωρίζει από πρώτο χέρι.

      Διαγραφή
    2. Ο Καρολος Μαρξ εγραψε ότι ή θρησκεία είναι το όπιο του λαού αλλά δεν εννοούσε αυτό που καταλάβετε. Την εποχή του Μαρξ, το όπιο, χάρη στην περιεχόμενη μορφίνη, χρησιμοποιειτο από τα λαϊκά στρώματα γιατί καταπολεμά ταυτόχρονα τους μυϊκούς πόνους από τη σκληρή δουλειά και το βήχα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Επιπλέον καταπολεμουσε και το έντονο άγχος βελτιώνοντας τη διάθεση. Άρα ο Μαρξ εννοούσε ότι ή θρησκεία είναι ή παρηγοριά, το στήριγμα του λαού...

      Διαγραφή
    3. Σιγά μη μας βγάλετε και τον Μαρξ "θεούσο". Έχει συχνά διακηρύξει την αθεΐα του. Πάντως φαντάζομαι πως με την άποψή σας θα συμφωνεί και η Λιάνα Κανέλλη.

      Διαγραφή
  5. @Nikos Dimou
    2016-05-25T14:55:00+03:00

    > Η ευσεβής αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, που επανέφερε τις εικόνες, τις αποκαλούσε «τα καλά μου νινία».

    Όχι η Ειρήνη, αλλά η Θεοδώρα.

    Για την ακρίβεια η μάνα της Θεοδώρας καλούσε τις πέντε εγγονές της από τη Θεοδώρα στο διαμέρισμά της και τις έβαζε να προσκυνούν τα κονίσματα που 'χε φυλαγμένα σ' ένα σεντούκι. Όταν ο εικονοκλάστης σύζυγος της Θεοδώρας Θεόφιλος πήγε να τις ψαρέψει, οι μεγαλύτερες έκαναν την πάπια, αλλά η μικρότερη ανέφερε αφελώς και το σεντούκι που ήταν γεμάτο «κούκλες» (νινίο = κούκλα που παριστάνει μωρό). Τότε ο Θεόφιλος τούς απαγόρευσε τις επισκέψεις στη γιαγιά τους. Αργότερα ένας παλιάτσος τσάκωσε τη Θεοδώρα στα διαμερίσματά της αγκαλιά με τα κονίσματα κι εκείνη τότε τ' αποκάλεσε «οι καλές μου κούκλες», υποθέτω αντιγράφοντας τη μικρή της κόρη.

    Σε άλλη εκδοχή η εικονόφιλη γιαγιά ήταν η μάνα του Θεόφιλου, όχι της Θεοδώρας.

    Ιωάννης Σκυλίτζης, Σύνοψις Ιστοριών

    Τα νινιά

    ΣΥΜΕΩΝ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΤΟΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λύκε συνελήφθης ιστορικά ελλιπής. Και να μη με διορθώνεις αν δεν είσαι 150% σίγουρος. Η Ειρήνη ήταν η πρώτη που ξανάφερε τις εικόνες και το επιβεβαίωσε με την Οικουμενική Σύνοδο του 787. Δες και εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7_%CE%B7_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%B1

      Διαγραφή
    2. @Nikos Dimou
      2016-05-25 18:11:21+00:00

      > Η Ειρήνη ήταν η πρώτη που ξανάφερε τις εικόνες και το επιβεβαίωσε με την Οικουμενική Σύνοδο του 787.

      Η αντίρρησή μου στο:

      > > Η ευσεβής αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, που επανέφερε τις εικόνες, τις αποκαλούσε «τα καλά μου νινία».

      δεν αφορούσε το «που επανέφερε τις εικόνες», αλλά το «τις αποκαλούσε “τα καλά μου νινία”». Η Θεοδώρα ήταν που τις είχε αποκαλέσει «κουκλάκια» (και πριν απ' αυτήν η κορούλα της Πουλχερία).

      Προκειμένου να κρατήσω τη λέξη «εικόνες», δεν έσβησα το «που επανέφερε τις εικόνες». Έπρεπε να το 'χω σβήσει και το «τις αποκαλούσε» να το κάνω «αποκαλούσε τις εικόνες».

      Διαγραφή
    3. Και για τα "νινία" υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Εξαρτάται ποιον χρονογράφο διαβάζεις. Η εκδοχή που έμαθα εγώ μιλούσε για την Ειρήνη.

      Διαγραφή
    4. @Nikos Dimou
      2016-05-25 18:58:19+00:00

      > Και για τα "νινία" υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Εξαρτάται ποιον χρονογράφο διαβάζεις. Η εκδοχή που έμαθα εγώ μιλούσε για την Ειρήνη.

      Στον Thesaurum Linguae Graecae, όπου έψαξα, δεν κατάφερα να εντοπίσω χρονογράφο που ν' αποδίδει τα «νινία» στην Ειρήνη. Αποτελέσματα:

      1. Δεν αναφέρεται η κορούλα της Θεοδώρας Πουλχερία, αλλά μόνο το επεισόδιο με Θεοδώρα και τον γελωτοποιό:

      3170 EPHRAEM Hist. et Poeta
      3170 001 Chronicon
      Θεόφιλος ὁ υἱὸς αὐτοῦ ἔτη ιβ´

      3047 Michael GLYCAS Astrol. et Hist. vel Michael Glycis
      3047 002 Annales (lectiones variae)
      ΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΓΛΥΚΑ ΒΙΒΛΟΣ ΧΡΟΝΙΚΗ
      ΤΜΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ


      2. Αναφέρονται και η Πουλχερία και ο γελωτοποιός, όμως εικονόφιλη δεν είναι η μητέρα της Θεοδώρας, αλλά η μητέρα του Θεόφιλου Ευφροσύνη:

      3182 Pseudo SYMEON Hist.
      3182 001 Chronographia (partim edita e cod. Paris. gr. 1712)
      ΣΥΜΕΩΝ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΤΟΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ.


      3. Στα υπόλοιπα αναφέρονται και η Πουλχερία και ο γελωτοποιός, κι επιπλέον εικονόφιλη είναι η μητέρα της Θεοδώρας:

      3018 Georgius CEDRENUS Chronogr.
      3018 001 Compendium historiarum
      ΣΥΝΟΨΙΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΑΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΤΙΣΕΩΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΙΣΑΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΣΥΛΛΕΓΕΙΣΑ ΠΑΡΑ ΚΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΔΡΗΝΟΥ ΕΚ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ.

      3063 JOANNES SCYLITZES Hist. vel Joannes Curopalata vel Joannes Thracesius
      3063 001 Synopsis historiarum
      ΣΥΝΟΨΙΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΑΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΙΣΑΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣΑ ΠΑΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΟΥΡΟΠΑΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΡΟΥΓΓΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΓΛΑΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΙΤΖΗ
      ΘΕΟΦΙΛΟΣ

      3135 Joannes ZONARAS Gramm. et Hist.
      3135 002 Epitome historiarum (lib. 13‒18)
      ΕΠΙΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΣΥΛΛΕΓΕΙΣΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣΑ ΠΑΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΖΩΝΑΡΑ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΡΟΥΓΓΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΓΛΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΑΣΗΚΡΗΤΙΣ.
      LIBER QUINTUS DEXIMUS


      Αλλά και στο Διαδίκτυο μόνο για «τα νινία της Θεοδώρας» βρήκα.

      Διαγραφή
    5. Κοντεύεις να γίνεις "νινιολόγος". Πάντως ένα είναι γεγονός: οι γυναίκες αποκατέστησαν τις εικόνες...

      Διαγραφή
    6. @Nikos Dimou
      2016-05-26 12:15:15+00:00

      > Πάντως ένα είναι γεγονός: οι γυναίκες αποκατέστησαν τις εικόνες…

      Πράγματι! Ειρήνη, Θεοδώρα, Πουλχερία, Θεοκτίστη, Ευφροσύνη: μία «βασιλεύς» (sic), μία «βασιλίς», μία κόρη βασιλικού ζεύγους, δύο βασιλομήτορες — όλες γυναίκες.

      Διαγραφή
  6. Μπλε κουμούνια25 Μαΐου, 2016 19:34

    Για να χάσεις τα λεφτά σου στο χρηματιστήριο ανάγκη να έχεις πνευματικό να εξετάζεις τα προβλήματα της αγάπης και να βλέπεις και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή για να θαυμάζεις τον ακάλυπτο που πήγε στο Άγιο Όρος και έκανε κάποιαν αποτοξίνωση στεγνή και καθαρή. Η αστυνομική διάσταση της Ορθοδοξίας ένα ματσάκι παρακράτος. Μητροπολίτες ναζιστές και αρχαιοκαπηλία των Κυθήρων. Οι πνευματικοί ήταν ειδικοί φρουροί, και παραμένουν, αλλά οι κοστολάγνοι πνευματιστές των πνευματικών δεν ήξεραν, γιατί ήταν παγιδευμένοι στις ιστορίες του ακάλυπτου, στην επιστήμη του χλευασμού, στη μοναξιά της αεροπορικής θάλασσας, στο τάβλι. Θέλουν και οι επιχειρήσεις τον Καντ τους. Μόνο με ακάλυπτο και μπάτσο πνευματικό, τι να κατακυριεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραδοξολογίες. Ποιος λατρεύει τον Παρθενώνα ή του απονέμει τιμές αρχηγού κράτους; Άσχετα παραδείγματα.

      Διαγραφή
    2. Ο Παρθενώνας είναι μνημείο σκοταδισμού και μαύρης απανθρωπιάς. Οι αρχαίοι μας έβαλαν στην ιδέα της προπαγάνδας, ότι θα ζήσουμε στην απλή, αυθόρμητη βιολογική αλήθεια της ζωής μας εμείς στήνοντας τις πέτρες αυτοί. Σήμερα, αρχαίοι και νέοι τυφλοσούρτες, μας συμβολίζουν με τούβλα, που τα πυροβολούν και χαίρονται που πετυχαίνουν τους στόχους οικονομετρικά. Η επιστήμη τους τρελοκυμαίνεται, από άρνηση της προσωπικής τους προσπάθειας και κυρίως της ηρεμίας από στιγμή σε στιγμή, έως την επιστημονική κομψότητα των θεωριών. Το θεώρημα του Goedel, τα μαθηματικά: η κορωνίδα του ορθολογισμού, οι πειραματικές επιστήμες που τερματίστηκαν. Έφτασαν στα επεξηγηματικά τους όρια. Αλλά ελπίζουμε. Τι ελπίζουμε. Με πλημμύρισαν πέτρινες, αρχαιολογικές ελπίδες, από τη στιγμή που με είδες. Άναψε το τσιγάρο, δώσ' τους φωτιά.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Συγνώμη αλλά το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς έγινε πριν 2,500 χρόνια. Τα χρυσποίκιλτα άμφια των μητροπολιτών μας είναι σύγχρονα. Όπως άλλωστε και πολλά από τα κειμήλια που τιμούνται ως ...αρχηγοι κρατών.

      Διαγραφή
    5. @Με Λένε Αρτέμη
      2016-05-25 19:47:36+00:00

      > Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς πάντως κόστιζε πολύ περισσότερο απ' όλες μαζί τις εικόνες της Παναγίας.

      Αιτία ότι στην αρχαιότητα δεν είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν πολύ λεπτά φύλλα χρυσού. Το 2002 μια ρεπλίκα του αγάλματος επιχρυσώθηκε με κάτι παραπάνω από το ένα διακοσιοστό του χρυσού που είχε απαιτηθεί 2500 χρόνια νωρίτερα.

      Athena_Parthenos:

      The gold plates on the Athena statue in ancient times weighed approximately 700 kg and were 1.5 to 3 mm thick. The 23.75-karat gold leaf on Nashville's Athena Parthenos weighs a total of 4 kg and is one-third the thickness of tissue paper.

      Διαγραφή
  8. Η αναπαραγωγή των μονομερών αθεϊστικών εμμονών του οικοδεσπότη καταντά πλέον κουραστική.

    Το επίσημο motto των Η.Π.Α. είναι το "in god we trust" - πολύ χειρότερο από οποιαδήποτε ελλαδίτικη χριστιανίκη παράκρουση. Η εκλογή νέου καθολικού πάπα καλύπτεται με έκτακτα δελτία απ' όλα τα παγκόσμια ειδησιογραφικά δίκτυα με θρησκοληπτικές αναφορές επιπέδου γέροντα παστίτσιου ...

    Συνεπώς, ας τερματιστούν καλύτερα οι, στερούμενες σοβαρότητας, μονομερείς κριτικές αναφορές και οι ιδεοληπτικές γραφικότητες των δήθεν ορθολογιστών για το Ελλαδίτικο χάλι στον τομέα αυτό.

    Το ουσιώδες αίτημα είναι άλλο: Πως μπορεί σήμερα η Ελλάδα να κεφαλαιοποίησει (κοσμικά δηλ. πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά κτλ) την αξιόλογη βυζαντινή της κληρονομιά? Σε ποιο βαθμό μπορούμε να μετεξελίξουμε τον εθνικό μας μύθο εκμεταλλευόμενοι την προνομιακή σχέση μας με τον ορθόδοξο χριστιανισμό?

    Μείζονα ερωτήματα που φυσικά δεν μπορούν να απαντηθούν από εθνομηδενιστές διανοουμένους του διαμετρήματος του οικοδεσπότη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει η ζωή βυζαντινή κληρονομία; Τι είναι στο σώμα μου βυζαντινό. Το αίμα μου θα μετεξελίξει - και θα μετεξελίξει εθνικούς μύθους; Θα βγάζουν στο σφυρί το σπίτι μου και εγώ θα ψάχνω να βρω το σπίτι μου στον χάρτη της βυζαντινής αυτοκρατορίας στο google maps;

      Διαγραφή
    2. Αυτά που γράφετε δείχνουν άνθρωπο που όταν βγήκε εκτός Ελλάδος αντιλήφθηκε την πραγματικότητα του κόσμου

      Διαγραφή
    3. Το διαμέτρημα του οικοδεσπότη είναι υψηλότατο και η κριτική ματιά του στα ελληνικά κακώς κείμενα, εδώ και δεκαετίες, εύστοχη και διεισδυτική. Ίσως ορισμένες φορές έχει την τάση να διακρίνει σε αυτά μια ελληνική μοναδικότητα, που δεν είναι πάντα εξίσου βάσιμη (δεν αναφέρομαι στην τρέχουσα ανάρτηση).
      Πέρα από τις ελληνικές οπισθοδρομικές ιδιαιτερότητες, όπως αυτή της εικονολατρίας, δεν πρέπει πάντως να παραβλέπουμε και τις -ίσως σοβαρότερες και με ευρύτερες ευρωπαϊκές επιπτώσεις- αρνητικές πρωτοπορίες κρατών που συγκαταλέγονται στην εμπροσθοφυλακή της δυτικής νεοτερικότητας. Στο πολιτικό πεδίο, για παράδειγμα, η Αυστρία παραλίγο να γίνει το πρώτο δυτικό κράτος που θα εξέλεγε μεταπολεμικά έναν ακροδεξιό πρόεδρο, ενώ η Λεπέν είναι το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2017. Και μιλάμε για χώρες με πολύ υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης και οικονομικής σταθερότητας από το δικό μας.
      Οφείλουμε επίσης να απονείμουμε τα εύσημα στην καθημαγμένη κοινωνία μας, η οποία παρά το οικονομικό της έλλειμμα επιδεικνύει πλεόνασμα ευαισθησίας στο προσφυγικό ζήτημα, τη στιγμή που σε πολλά νεοτερικά δυτικοευρωπαϊκά κράτη οι (θεωρητικές) ανθρωπιστικές αξίες καταρρέουν και αποδεικνύονται κενό γράμμα.
      Δεν είναι κάπως αντιφατικό ότι ορισμένοι αφελείς εικονολάτρες εφαρμόζουν στην πράξη τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης, τη στιγμή που πολλοί πολίτες δυτικών κρατών που θεμελίωσαν το οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπισθοδρομούν, υψώνοντας ξανά τα λάβαρα του εθνικισμού;

      Διαγραφή
    4. Αναρωτιέμαι τι σε αναγκάζει να κυκλοφορείς forcibly pseudonymous. Λογικά το διαμέτρημά σου. Λιάνα εσύ;

      Διαγραφή
    5. Όλο αυτό "Forcibly Pseudonymous K2825" είναι σαν μία εκδρομή σχολείου στα αρχαία ερείπια, με ήλιο και ξινά χορταράκια. Όλο αυτό θα έπρεπε να έχει χρώματα στα γράμματα του pseudonymous, που δείχνουν λαμπρή, δροσερή σαύρα στ' άκαφτα ξερόχορτα.

      Διαγραφή
  9. Η νυχτερινή εξαγορά της πάστας έχει και το λιβάνισμα της: μισή ώρα στο δρόμο του σκοταδιού, με κανονιοφόρους και φοιτητές τραγουδιστούς, αλλά τραγουδιστούς ερωτικά πολύ. Και τα μεν κορίτσια της ομιλίας, σοφά και χαζά και ποιος τα λογαριάζει. Τι της έχεις βρει. Ο αυτοκράτορας Καμένος εμένα με απασχολεί σαν ένα τίποτα. Όταν βλέπω τα αυτοκινητάκια της βιτρίνας, όταν επεξεργάζομαι το φως των παπουτσιών, με απασχολεί πολύ σαν ένα βυζαντινό τίποτα. Βλέπω το χειροποίητο στρώμα, την παντόφλα, την αριθμητική ίδρυση της στρωματοποιίας. Τα χέρια του Καμένου με απασχολούν και αυτά: χέρια εξουδετερωμένα, εργατικά και τα μάτια μου μερόνυχτα κλαίνε. Εμείς για δοσίλογο έχουμε τον αυτοκράτορα Καμένο. Για εξυπηρετικό τσογλανάκι των δανειστών. Δεν είναι λωλοκαλόγερος. Δράκος περιοχής Μνημονίου. Μυρίζουμε το αυριανό αντηλιακό ρόφημα της παραλίας και απορούμε: πώς γίνεται να υπάρχει ζωή, απλές μαρίδες, θαλασσινές σκνίπες και να υπάρχουν και υπουργοί. Σου παραγγέλνω μαύρη γη κι αραχνιασμένο χώμα. Μένουμε μόνοι, περπατάω, ακούω: "της είπα, ρε αγόρι, να μου πει". Της είπε να της πει τι να του πει ότι της είπε για να μπορέσει να μάθει τι θα της πει αυτός όταν σταματήσει να του λέει τι της είπε να μην του πει, ο αλανιάρης, το μούτρο. Μη σε βασανίζει η φτώχεια, αγία Παϊσία μου γλυκιά, δε σε αλλάζω με καλάθους των αχρήστων, ούτε με λεφτά. Όχι τιμές στα στιλό. Να το πάρω με αργιλέδες, με τσιμπούκια, με αγκαλιές και με φιλιά, αλλά να μην ξέρω την τιμή. Μεγάλε Απόστολε Νικολαϊδη, βιβλιοπώλης της νύχτας έπρεπε να γίνεις. Και ο Δελιάς παπαδάκι στο βιβλιοπωλείο να τον βρούμε πεθαμένο στα καλάθια των αχρήστων, στα ντοσιέ με δύο κρίκους, στους τόμπρες, στους μαυρίκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τώρα που είναι και ο Πούτιν εδώ ας βγάλετε μερικές εικόνες να προσκυνήσει. Να είναι όμως γνήσιες, όχι πλαστές σαν τα πτυχία που πάει να δικαιώσει ο υπουργός σας. Όχι αδικαιολόγητα όμως. Διότι ναι μεν για τους παρανομούντες ο πειθαρχικός κώδικας προβλέπει το μέτρο της απόλυσης, τα δικαστήρια όμως συνήθως διατάσσουν την επανεξέτασή τους σε συγκεκριμένα μαθήματα.
    Δηλαδή το θρασίμι που πλαστογράφησε έχει το θράσος να πάει και δικαστήριο. Και τα δικαστήριά σας συνήθως το δικαιώνουν.
    Γι’ αυτό δεν εμπιστεύεται κανείς τη δικαιοσύνη σας. Γι’ αυτό σας φόρτωσαν αγγλικό δίκαιο. Γι’ αυτό θα σας πάρουν μέχρι σώβρακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @clotho lachesis atropos
      2016-05-26 06:29:05+00:00

      > Να είναι όμως γνήσιες, όχι πλαστές σαν τα πτυχία που πάει να δικαιώσει ο υπουργός σας. Όχι αδικαιολόγητα όμως. Διότι ναι μεν για τους παρανομούντες ο πειθαρχικός κώδικας προβλέπει το μέτρο της απόλυσης, τα δικαστήρια όμως συνήθως διατάσσουν την επανεξέτασή τους σε συγκεκριμένα μαθήματα.
      > Δηλαδή το θρασίμι που πλαστογράφησε έχει το θράσος να πάει και δικαστήριο. Και τα δικαστήριά σας συνήθως το δικαιώνουν.

      Το θέμα των «πλαστών πτυχίων» είναι πολύ μπερδεμένο:

      1. Στο φως βιομηχανία πλαστών πτυχίων ΤΕΕ

      2. ΣΤΑΔΙΑΛΑ

      3. Antypas Karipoglou

      4. Άρθρο 24

      5. 960 πλαστά πιστοποιητικά δημοσίων υπαλλήλων

      Διαγραφή
    2. Οπως έχω καταλάβει, υπάρχουν 2 κατηγορίες πλαστών πτυχίων, αυτά που εκδόθηκαν από παρανόμως λειτουργούντα ιδρύματα και αυτά που ενώ φαίνεται να εκδόθηκαν από νόμιμα ιδρύματα, πλαστογραφήθηκαν από τον προσκομίζοντα. Νομίζω είναι απλός κοινός νους ότι πρέπει να τιμωρηθούν με διαφορετικό τρόπο. Στην μεν πρώτη περίπτωση τιμωρείται το εκδίδον ίδρυμα και τότε ίσως έχει νόημα επανεξέτασης των υποψηφίων που πέρασαν από αυτό, στην δεύτερη όμως περίπτωση ο πλαστογράφος δημόσιος υπάλληλος πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά και με επιστροφή χρημάτων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Ετσι αποθαρρύνεται ο επόμενος θρασύδειλος.

      Διαγραφή
  12. Την πιστη σε κατι δεν μπορουμε να την αμφισβητισουμε, υπαρχει μεσα μας και ο καθενας την εκδηλωνει με διαφορετικο τροπο. Το οτι η εκκλησια και το κρατος εκμεταλλευονται κατι που θα επρεπε να σεβονται, εκει νομιζω οτι ειναι το λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρατηρώ ότι στις δύο τελευταίες αναρτήσεις δεν σχολιάζει η Αφροδίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι είναι ο νεοτερικός πολιτισμός. Τι είναι η δυτική αίσθηση του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η επιστήμη της ζωής περνάει και καθαρίζει την Ορθοδοξία και τους άλλους φασίστες, διαφωτιστές και μη-διαφωτιστές. Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλους τους τόπους των μαρτυρίων, ανέκαθεν, κατά τον ρουν της ζωής μας, αδύνατη ήταν επικοινωνία με διάφορους, του παρελθόντος πεθαμένους, γλοιώδεις. Μας έχουν για τουρίστες στην πατρίδα μας και μας έχουν για τουρίστες στη ζωή. Το τελευταίο κυρίως αρέσει περισσότερο να κάνουν, οι μωροί και ηλίθιοι. Τι να συζητήσουμε; Ότι θα μάθω τον αυτοκράτορα Πουστινιανό και θα τον έχω σαν ανάμνηση ζωής που δεν έζησα, θα μάθω και τους Γέροντες για να φτάσω να αγαπήσω τη ζωή και το περιεχόμενο της; Τι θα μάθω; Ότι θα ψάξω στην Ορθοδοξία να βρω συμπεράσματα που μπορώ να βρω με απλούστερο, ευκολότερο, ευφυέστερο, αμεσότερο και αποτελεσματικότερο, ανθρωπινότερο τρόπο; Να ξαναθεμελιώσω ξανά όλη την καταπίεση και να την αποστάξω για να πάρω το κλάσμα του ψεύδους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και αν εχεις μεγαλωσει με μια μητερα που μονιμως ειχε στη τσαντα της 2-3 εικονιτσες, αλλες 5-6 στο κομοδινο της και καθε φορα που ταξιδευες σου εδινε κομματια απο ενα σπασμενο αγαλμα της Παναγιας της Λουρδης απο την Βελγιδα γιαγια, πώς το αντιμετωπιζεις;

    Στην αρχη, οταν εισαι παιδι νομιζεις οτι ειναι μια φυσιολογικη κατασταση, στην εφηβεια ντρεπεσαι καπως αλλα καλου-κακου παιρνεις μαζι σου κατι μικρο που να μην φαινεται, μετα μεγαλωνοντας αν εχεις την ατυχια να αποκτησεις φοβιες, γινεσαι σχεδον εξαρτημενος απο τις εικονιτσες. Εφτασα στο σημειο να νιωθω ανασφαλεια να βρισκομαι καπου εκτος σπιτιου αν ειχα ξεχασει να παρω μαζι μου το φυλαχτο μου. Μεχρι που μια μερα που ενιωσα δυνατη, πηρα ολες τις εικονιτσες, τις εβαλα σε μια σακουλα και τις ααφησα στην εκκλησια. Κρατησα μονο μια για ενθυμιο - ηταν αυτη που ειχε τοσο πολυ ταλαιπωρηθει μεσ'την τσαντα μου που εχει σβηστει η μορφη του αγιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άσχετο μα τελείως άσχετο.

    Είναι έτσι; Από την πρώτη ματιά δείχνει να είναι χαρακτηριστικό μερικών ανθρώπινων φυλών, τελείως ρατσιστικό. Γιατί οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Έλληνες όπου βρίσκονται ή όπου αποικησαν δημιούργησαν αυτό που λέμε φειλ στέιτς, ενώ οι Αγγλοσαξονες παντού είναι πετυχημένοι.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έψαξα μετανεωτερικότητα και βρήκα. "Η διμαόρφωση του κόσμου...πέρασμα...απασχόλησε...ερευνητικό επίπεδο...σκιαγράφηση μετασχηματισμού...αντιληπτή...κοινωνικό πεδίο". Μετά λέει να κάνουμε -που είχαμε κάνει- εθνική οικονομία - καλό! Τι σημαίνει "εξορθολογισμός της γνώσης". Και ενώ τη νεοτερικότητα έχουν για περίοδο, την μετανεωτερικότητα (= η κατάλυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων) έχουν για θεωρία. Θα υπήρχε παλιότερα και η νεοτερικότητα σαν θεωρία. Αργότερα έγινε περίοδος. Οι κοινωνιολόγοι και οι φιλόσοφοι της εξουσίας βρίσκουν δικαιολογίες για την βαρβαρότητα και τα φονικά. Ψυχαναλύουν την εκμετάλλευση και την φιλοσοφούν. Παίζουν το παιχνίδι της εξουσίας. Τι με νοιάζει εμένα τι λέει ένας κρατικός υπάλληλος. Είναι όμως πονεμένοι άνθρωποι. Αποστήθισαν τα ακατανόητα και τα χαζά, τα επαναλαμβάνουν για να μην τα ξεχάσουν και μου κάνουν απελπισμένα αιτηματάκια, να αποβλακωθώ για να συμπαρασταθώ και να στεριώσω με το αίμα μου το υπαλληλίκι και τη δυστυχία τους. Είναι εντυπωσιακές οι μεταμορφώσεις της λέξης: από θεωρία να γίνεται περίοδος και αντίστροφα. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σήμερα, αλλά αυτό που εκφράζουν κοιμάται πολύ καιρό πριν από την εποχή του πολιτισμού. Πότε ήταν χρονική περίοδος -βάζουν και τον χρόνο στο παιχνίδι- πότε ήταν χρονική περίοδος η Νευτώνεια Φυσική και πότε ήταν απλή θεωρία η Ειδική Σχετικότητα και πότε αντάλλαξαν νοήματα, σημασίες, χρονικές περίοδους, θεωρίες, θέσεις. Ηλίθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λιγάκι και ο χαρούμενος αρχιεπίσκοπος της Κύπρου που υποδέχεται το ΕΛΑΜ, με τη χάρη της ακομμάτιστης Θεοτόκου, στο όνομα της Δημοκρατίας. Μα, όλοι οι αρχιεπίσκοποι, επίσκοποι, πουλημένοι στο ευρώ - και αν όχι ευρώ με το καλό, τότε ευρώ με το ναζισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Πληθαίνουν τελευταία τα ανόητα σχόλια.

    Μέχρι τώρα έκοβα σχόλια (ελάχιστα - ούτε 2%) για τους εξής λόγους:

    1. Χυδαιότητες κλπ.

    2. Ρητορική μίσους

    3. Προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις, κλπ.

    4. Πλήρης ακαταληψία. Ούτε σουρρεαλιστικά ούτε ποιητικά δεν έβγαινε κάποιο νόημα.

    5. Εντελώς άσχετα με το θέμα - ούτε καν μία τυπική ή λεκτική σύνδεση.

    6. Λόγω μεγέθους. Κάθε τι πάνω από 200 λέξεις δεν είναι σχόλιο - είναι ανάρτηση.

    Τώρα θα κόβω και λόγω ανοησίας.

    ΕΠΙΣΗΣ:

    Κατόπιν γενικής παρακλήσεως, θα επιβραδυνθεί λίγο ο ρυθμός ανανέωσης. Πηγαίνετε όμως και πίσω - σε μερικά θέματα γίνεται χαμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν είναι καθόλου άσχετο σχόλιο. Θα σας εξηγήσω.
    Κατ’ αρχήν γενικά έτσι όπως το είπατε είναι. Για μένα την απάντηση την έχει δώσει ο Ράμφος. Ορθόδοξοι και παλαιοκαθολικοί έχουν έντονη την επιθυμία και το συναίσθημα πάνω από την αντίληψη της πραγματικότητας και των ματαιώσεων που αυτή επιφέρει. Έχουν το Τώρα, έχουν το Τέλος αλλά ένα κενό στο ενδιάμεσο. Αντίθετα οι προτεστάντες έχοντας βάλει το χρόνο στη θρησκεία τους έχουν τον σχεδιασμό. Η θρησκεία της κοινωνίας στην οποία ζει κάποιος παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην προσωπική του ζωή απ’ ότι θέλουμε να νομίζουμε. Δυστυχώς είναι μικρός ο χώρος και ο ΝΔ θέλει να μας κάνει να τουϊτάρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι και τουίτ οι διακόσιες λέξεις! Είναι πάνω από 1200 χτυπήματα έναντι 140 του Τουίτερ!

      Σκεφθείτε ότι σε μέσο όρο κάθε θέμα έχει 100 σχόλια - αν πέσουν πολλά άνω των 200 λέξεων δεν θα τα διαβάσει κανείς.

      Διαγραφή
  22. Είδα όλες τα προγράμματα με τα θαύματα. Δεν ήταν επιτυχημένες όλες οι σχετικές εκπομπές. Σε κάποιες από αυτές, άκουσα ανιψιό μητροπολίτη, ψυχολόγο και θεολόγους, πνευμονολόγο και καρδιολόγο, αθλητή, τραγουδιστή, "γλάστρες", "μαϊντανούς". Ο πνευμονολόγος κάπνιζε και η άνεση του μέσα στα ωραία ρούχα του, η θετικότητα του, η ιατρική ασυναρτησία του γύρω από τα θέματα της ζωής, μου άρεσαν. Λυτρωτική υπενθύμιση, από τα 1996, η καπνιστική παράκρουση του γιατρού που ρουφάει τις μαυρίλες των καπνών και αφιερώνεται στην απαλοιφή της θεοκρατικής παράνοιας. Ανάμεσα στις γλάστρες, η πρεσβυτέρα Μεταλληνού, θεμελιώδης, υποψήφια για τηλεοπτική σταδιοδρομία που άρχισε τη νύχτα εκείνη -αχ εκείνη η νύχτα- μα δεν προχώρησε. Σκέφτηκα: είναι ο ελληνισμός που τρώει τις ταλεντάρες του. Αλλά, από τα 1996 μέχρι σήμερα, πέρασε πολύς χρόνος και ίσως η πρεσβυτέρα Μεταλληνού να πήρε το δρόμο του εξωτερικού, να διαπρέπει σαν μία ελληνίδα διακεκριμένη ελληνίδα του εξωτερικού και να μην κρυφοκοζάρει το προεδριλίκι της κυρίας Κωνσταντοπούλου και μειωμένη θητεία στον στρατό. Οι σκέψεις αυτές με βοήθησαν να ζήσω. Μέσα στο νου μου προσγειώθηκε ο άντρας της, ο π. Μεταλληνός. Εκείνος έλεγε ότι το θαύμα είναι αυτό που λέμε "επιτάχυνση των νόμων της φύσης". Αλλά έλεγε και το πιο προδοτικό για το Μεξικό - ότι επιστήμονες καλοί, επιστήμονες αυθεντικοί, είναι οι γερμανοί επιστήμονες. Αμέσως κατάλαβα ότι η επιτάχυνση των νόμων της φύσης εγκρίθηκε από τους γερμανούς επιστήμονες και το θέμα κρίθηκε πια επιστημονικά και οριστικά. Όμως, το πώς γίνεται να υπάρχουν και να ζουν, μέσα στον αραχνιασμένο του π. Μεταλληνού νου, επιστήμονες που ανέχονται και να τον ακούν και να τον δέχονται να τους απαγγέλει κατηγορίες και ηλιθιότητες, αυτό είναι κάτι που με βασανίζει. Στον ύπνο μου το βράδυ θα το δω τον π. Μεταλληνό στο ικρίωμα και το πόδι του Νιούτον να σπρώχνει αργά, αργά και βασανιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ποιός είναι ο λόγος να προσκυνάμε εικόνες; Γιατί δεν προσκυνάμε απλά τοίχους ή μπροστά σε παράθυρα, σε ήλιου(ς) και σε ουρανούς. Τι σχέση έχει αν αυτό που προσκυνώ είναι μερικά εκατοστά από τη μύτη μου ή αν είναι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά; Ποιά είναι η αιτία που με ψυχαναγκαστικό τρόπο προσκυνώ; Στο σχολείο με μάθανε να σηκώνομαι σε ένδειξη σεβασμού όταν κάποιος δάσκαλος ή άλλος ενήλικας σοβαρός και μετρημένος έμπαινε στη τάξη. Κάποιες φορές στη πρωινή προσευχή εν είδη οδηγίας έπρεπε χωρίς κάποιος να μου το πει, να σκύψω να γίνω σαν τον δάσκαλο απέναντι που σκυφτός και σκυθρωπός άκουγε τα λόγια του παπά..σκεπτόμενος άραγε τί; Κοιτάω τώρα στο γραφείο μου καθώς γράφω, το εικονισματάκι το διπλό και ξύλινο με το Χριστό και την Παναγία, ίσως το πιάσω στα χέρια μου κάποια φορά με πίστη την ελπίδα και την αγάπη για την παιδική ηλικία και ανάμνηση! Άγιον όρος 1989 -1990 περίπου. Ίσως οι γηρεότεροι μου έμαθαν να σκύβω, απλά για να μπορούν εκείνοι να βλέπουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δυστυχώς οι νεοέλληνες έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε μύθους διότι έτσι επιρρίπτουν στις δήθεν σκοτεινές δυνάμεις για ότι στραβό τους συμβαίνει. Οι Έλληνες δεν έγιναν ποτέ Ευρωπαίοι και συνάμα ούτε πρόκειται να γίνουν ποτέ εκσυγχρονιστές. Πρέπει να απεμπολήσουν τις δήθεν ελληνικές παραδόσεις, γιατί δεν μπορεί να είσαι παραδοσιακός και ταυτόχρονα εκσυγχρονιστής. Δεν πάνε μαζί αυτά τα δυο. Σήμερα βλέπετε οι Ρώσοι έγιναν σωτήρες της Ελλάδος ενώ μέχρι χθες ήταν κομμουνιστές και εχθροί. Αν αυτό δε λέγεται παράνοια τότε πως λέγεται; Για τα εγκλήματα των Ρώσων μιλάει κάνεις;
    Κύριε Δήμου σε κάποια από τα επόμενα post γράψτε για την Κριμαία που προσάρτησαν παράνομα οι Ρώσοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτά που γράφετε είναι υπόδειγμα παραλογισμού και άγνοιας, αφήστε τους Έλληνες και κοιτάξτε εσείς προσωπικά να γίνεται ορθολογιστής

      Διαγραφή
  25. Το τι θα γραφώ και τι θα λέω δε θα μου υποδείξεις εσύ. Εγώ γραφώ μια γνώμη, δεν είσαι υποχρεωμένος να την ενστερνιστείς. Το “κοιτάξτε να γίνεις εσύ προσωπικά ορθολογιστής” κοιτά να το πεις στον εαυτό σου. Δεν θα μου υποδεικνύεις εσύ τι θα λέω. Εγώ τη γνώμη μου θα τη γραφώ και θα τη λέω. Και τέλος δε γουστάρω να μιλώ με χρυσαυγιτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά το ίδιο πρόσωπο είστε οπότε λέω ότι φυσικά και μπορείτε να γράφετε την δική σας άποψη, και να στρουθοκαμηλίζετε βέβαια όσο θέλετε νομίζοντας ότι οι άλλοι δεν βλέπουν και τις προθέσεις αυτών που λέτε αλλά και την απόσταση τους από την πραγματικότητα. Τα περί χρυσαυγυτισμού είναι το καινούργιο ανέκδοτο που λογικά θα εξακολουθεί να επαναλαμβάνεται από επώνυμους και ανώνυμους σε οποιαδήποτε περίπτωση καλύπτοντας με με πρακτικές του χθες την πορεία της χώρας προς το μηδέν. Από την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών του χθες φθάσαμε σήμερα, επειδή δεν έχουν να πουν απολύτως τίποτα, να ακούμε στο δημόσιο βίο υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους να λένε ανοησίες, πραγματικά ανοησίες που και στα καφενεία ντρέπεται να τις πει κάποιος.

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση που δεν θα μας οδηγήσει πουθενά. Δεν στρουθοκαμηλίζω. Εγώ απλώς την γνώμη μου λέω. Τίποτα περισσότερο. Δεν κατέχω την απόλυτη αλήθεια. Αφού εσύ την κατέχεις, πάω πάσο.

      Διαγραφή
    3. Δεν είπα ότι κατέχω την απόλυτη αλήθεια, αν δεν ξέρετε ότι η Κριμαία είναι περισσότερη Ελληνική παρά Ουκρανική, δηλαδή θέλω να πω ότι είναι ξεκάθαρα τους τελευταίους αιώνες Ρώσικη περιοχή γεγονός που φάνηκε ξεκάθαρα και στα καθολικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της ένωσης με την Ρωσία και αν δεν βλέπετε την περικύκλωση της Ρωσίας την οποία επιχειρεί η Αμερική με αποτέλεσμα να υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος για ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου εντός της Ευρωπαϊκής ηπείρου θα φταίνε μάλλον τα όχι και πολύ συμπαθητικά πρόσωπα των Ρώσων, λοιπόν σας το ξαναλέω, κοιτάξτε να διαχωρίζετε τα συναισθήματα από την ορθή κρίση και αφήστε τις κριτικές περί νεοελλήνων

      Διαγραφή
    4. Γνωρίζω την ιστορία της Κριμαίας. Οι Έλληνες όταν είχαν αποικήσει την Κριμαία και την ονόμαζαν Ταυρίδα, δηλαδή γη των ταύρων. Έκτατε πέρασαν διάφορες φυλές την εποίκησαν και οι έλληνες ανακατεύθηκαν και αφομοιώθηκαν. Το δημοψήφισμα που διεξήχθη παρέκαμψε το ουκρανικό σύνταγμα, μπήκαν μέσα Ρώσοι στρατιώτες και υπό την απειλή πολέμου έγινε το δημοψήφισμα. Αυτό έγινε. Εγώ με την απειλή πολέμου να γίνεται δημοψήφισμα δεν το αναγνωρίζω.

      Διαγραφή
    5. Όποιοι συμφωνούν με την Ρωσική εισβολή στην Κριμαία άραγε συμφωνούν και με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

      Διαγραφή
    6. Δεν μας είπατε τη γνώμη σας για την υποκινούμενη από δυτικές δυνάμεις πραξικοπηματική ανατροπή του ουκρανού προέδρου και για τη συνεργασία τους με ουκρανούς νεοναζί.

      Διαγραφή
    7. Βλέπω απόλυτη ευθυγράμμιση με την Ρωσική προπαγάνδα... ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    8. Βλέπω απόλυτη ευθυγράμμιση με την Ρωσική προπαγάνδα... ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    9. Παραλογιζόμαστε αγρίως, η Κύπρος ήταν καθαρά Ελληνική, η Κριμαία είχε Ρώσικο χαρακτήρα και όχι Ουκρανικό, το γιατί την απέσπασε η Ρωσία είναι αυτονόητο για αυτούς που βλέπουν τι γίνεται παγκοσμίως. Και μια ερώτηση, οι Γερμανοί που παράγουν και κατασκευάζουν για τους Ρώσους γίναν Βενεζουέλα και Κορέα;

      Διαγραφή
    10. Βλέπετε αυτό που σας υποδεικνύουν οι παραμορφωτικοί φακοί της μονομέρειας και της φιλοδυτικής ιδεολογικής στράτευσης. Η δαιμονοποίηση της Ρωσίας πηγάζει από τις Η.Π.Α., οι οποίες πριν λίγα χρόνια "κατασκεύασαν" όπλα μαζικής καταστροφής για να δικαιολογήσουν πολέμους.

      Διαγραφή
    11. Mα ως ιδεολογικούς αντιπάλους έχουν τους Λιακόπουλους και ως όπλο στην φαρέτρα την ειρωνεία περί "Ξανθού γένους", και στο ενδιάμεσο να είναι η Καθημερινή αυτή που φιλοξενεί το άρθρο του Πούτιν και όχι κάποιο άλλο έντυπο, βλέπετε οι Ρώσοι είναι χρήσιμοι στην περαιτέρω λεηλασία και εξαέρωση του τόπου όταν επιλεκτικά δεν ισχύει ο "ευρωμονόδρομος"

      Διαγραφή
    12. Επιλεκτική είναι και η αποδοχή της πραγματικότητας. Υιοθετούμε πρόθυμα τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν το φαντασιακό μας αφήγημα περί ηθικής υπεροχής της Δύσης. Αλίμονο όμως όταν το διαψεύδουν: πρόκειται για προπαγάνδα.
      Και φυσικά η περιγραφή της Ρωσίας από διάφορα μέσα ενημέρωσης (ελληνικά και διεθνή) ως σατανικής δύναμης που επιβουλεύεται τη δυτική ευημερία, ασφάλεια και σταθερότητα δεν αποτελεί δείγμα συνωμοσιολογικής παράνοιας. Η περικύκλωση επίσης της Ρωσίας με προηγμένα οπλικά συστήματα που έθιξε ο κ. Παπαδόπουλος είναι βεβαίως θεμιτή (εκτός αν πρόκειται και πάλι για ρωσική προπαγάνδα). Φαντάζομαι ότι εξίσου θεμιτή θα ήταν και η εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία στον Καναδά και το Μεξικό, στραμμένα προς το έδαφος των Η.Π.Α.

      Β.

      Διαγραφή
  26. Για όσους εξακολουθούν να εχουν αυταπάτες:

    το 66% των αναγνωστών του in.gr (όπου δεν συχνάζουν γριούλες θεούσες) ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ με την κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού, της υποχρεωτικής πρωινής προσευχής και των παρελάσεων στα σχολεία.

    Έθνος αμιγώς θεοκρατικόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια θα ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε μια χώρα όπως το Ισραήλ άραγε? Γιατί μέτρο σύγκρισης για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η αθεϊστική Γαλλία και όχι το θεοκρατικό Ισραήλ?

      Διαγραφή
    2. ...Η το ακόμα πιο θεοκρατικό Ιράν!

      Ν.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  27. ΘΑΥΜΑ- ΘΑΥΜΑ - ΘΑΥΜΑ !!!
    *************************

    Εισήγηση - προς κύριο πρωθυπουργό:
    (Εμπιστευτικό- επείγον)
    -------------------------------------------------------------------------------------
    - Πως δίνεις αυξήσεις σε Δ.Υ. χωρίς να μειώσεις τις συντάξεις;
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Πλαν Μπι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:
    - Αφήνεις τα νοσοκομεία χωρίς εξοπλισμό.
    -Αφήνεις τα γηροκομία χωρίς προσωπικό.
    -Αφήνεις τους καρκινοπαθής χωρίς θεραπεία.

    Αποτέλεσμα:
    -----------------
    Μειώνεις τον μη χρήσιμο- ανενεργό πληθυσμό και ιδού το θαύμα!!

    Πλάς:
    Για όλα τα παραπάνω κατηγορείς την κακιά -τε-τρόικα και τους προηγούμενους.

    Πλας του:
    Στους καρκινοπαθείς δίνουμε και "φούντα" για ποιο γρήγορη "θεραπεία".

    Υ.Γ:
    Η αλβανική φούντα να συνυπογραφείτε ως γενότυπο.

    Καρανικάς -ειδικός σύμβουλος - οικονομολόγος γιατρός


    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εν Τούτω [Καρα]Νίκα" λοιπον D, που έλεγον και οι παλαιοί.
      Που ίσως ήξευραν και κάτι παραπάνω...

      Διαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Με τα ακροδεξιά κηρύγματα των αστέρων της εκκλησίας έχουμε δυσανεξία. Όχι με τις επισκέψεις των σχολείων μας στις κατουρημένες από τους αδέσποτους σκύλους εκκλησίες μας. Η πρωινή προσευχή είναι ευχάριστη. Τι θα πρέπει να λέμε στη σύναξη πριν από το μάθημα. Να διαβάζουμε αποσπάσματα από το σάιτ της ελεεινής Κωνσταντοπούλου και του ελεεινού Βαρουφάκη; Ρήγα Φεραίο μήπως. Στις παρελάσεις ας μη μετέχουν μαθητές και μαθήτριες. Ας μετέχουν στρατιώτες, διευθυντές εφημερίδων, δημοσιογράφοι, στελέχη τραπεζών υπό αξιολόγηση, παπάδες. Αλλά παρελάσεις πρέπει να γίνονται. Υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος εξ ανατολών και πρέπει να δείχνουμε στους προμηθευτές των όπλων Ευρωπαίους ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα αγορίστικα μπράτσα και τα φουσκωτά κοριτσίστικα μπρατσάκια που θα τα σηκώσουν. Το μάθημα της Ορθοδοξίας δεν πρέπει να αλλάξει σε θρησκειολογία. Θέλουμε το πιο κοντινό μας δόγμα να αναλύεται και να φανερώνεται πλήρως η κενότητα και η ανίκανη μισανθρωπία που το δέρνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα από όλα αυτά που γράφετε είναι εμφανές πως Ευρωπαίοι ΔΕΝ γίναμε. Μαϊμουδίσαμε τα χειρότερα χαρακτηριστικά τους και αποτυχαμε σε όλα!

      Διαγραφή
    2. Δεν μαϊμούδισα. Κι αν πάω σε κάποιον που μαϊμούδισε να του πω ότι δεν έγινε ευρωπαίος, δηλαδή πόσο χάλια είναι στη ζωή, πάντα θα έχει το πάνω χέρι και ίσως και να με δείρει. Δεν έχω μαϊμουδίσει. Λίγη λιγότερη γενίκευση δεν βλάπτει.

      Διαγραφή
    3. Και λιγότερη αυθάδεια. Μάλλον πρέπει να ξεμεθύσεις!

      Διαγραφή
    4. Συγγνώμη.

      Διαγραφή
    5. Κατ αρχήν τιμής ένεκεν στον αρχικό σχολιογράφο μια
      μάλλον σουρεαλιστική αναφορά για τους - όσους ανυποψίαστους - αναγνώστες ... Με Λένε Αρτέμη .

      Τα δίπολα δύση-ανατολή, αριστερά-δεξιά κτλ δεν είναι δόκιμα εργαλεία για την ανάλυση της ελληνικής ιδιαιτερότητας κατά την γνώμη μου.

      Το γεγονός ότι δυτικότροποι διανοούμενοι - όπως και ο οικοδεσπότης άλλωστε - εκτελώνισαν καθυστερημένα και αποπειράθηκαν να διαδώσουν αμάσητα τα διδάγματα της δυτικής εμπειρίας ex cathedra αγνοώντας τα τοπικά ήθη, υπήρξε ιστορικά μέρος του ελληνικού προβλήματος.

      Η απάντηση του ΝΔ στο παραπάνω ερώτημα - γιατί πρέπει να συγκρινόμαστε με την Γαλλία και όχι με το Ισραήλ θρησκευτικά - είναι περισσότερο από αποκαλυπτική του ζητήματος αυτού, άλλωστε.

      Διαγραφή
    6. Η απάντησή μου ήταν "γιατί όχι και με το πιο θεοκρατικό Ιράν" - και ήταν εντελώς σοβαρή. Αν την παρερμηνεύσατε ως ειρωνεία κάνετε λάθος - πιστεύω πως η ανατολίτικη θεοκρατία έχει βαθειές ρίζες στην Ελλάδα. Άρα, παραδόξως δεν διαφωνούμε.

      Διαγραφή
    7. Αναζήτηση για: αυθάδεια
      1 εγγραφή
      αυθάδεια η [afθáδia] Ο27 : τρόπος ομιλίας και γενικότερα συμπεριφοράς που δείχνει έλλειψη ντροπής ή σεβασμού, περιφρόνηση προς κπ. ανώτερο ή προς κάποιες ηθικές αρχές· αναίδεια: Φοβερή / αχαρακτήριστη / ασυγχώρητη ~. Tον εξαγρίωνε η ~ των νεοτέρων του. Mιλώ με ~, αυθαδιάζω. Έχουν την ~ να περηφανεύονται για τις ατιμίες τους.
      [λόγ. < αρχ. αὐθάδεια `ξεροκεφαλιά, αλαζονεία΄]


      __Σαλτάρω!: κακό παιδί..!!

      Όνου Κάνεφ.

      Διαγραφή
  31. Έχω την γνώμη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει παίξει και παίζει ακόμα, μέσω της εκπαίδευσης, σοβαρό ρόλο στον Ελληνικό αντιδυτικισμό. Ο αντιδυτικισμός, αρχίζει το 1054 με το σχίσμα κι όχι το 1204. Το 1.000 μ.χ. η Βυζαντινή Αυτοκρατορία με τον Βασίλειο τον Β', ήταν στο απόγειο της δύναμής της και μετά το σχίσμα άρχισε κατακόρυφη πτώση. (Περιέργως για την Δύση άρχισε η άνοδος). Το 1074 έγινε η μάχη του Ματζικέρτ, με την οποία οι Σελτζούκοι εισέδυσαν στην Μικρά Ασία. 100 χρόνια μετά, η μάχη του Μυριοκέφαλου με την οποία εδραιώθησαν και αργότερα εξαπλώθησαν. 1204 η κατάληψη της Κων/λης από τους Φράγκους και τους Βενετούς, την οποία προκάλεσε ο Αλέξιος και Ισαάκιος Άγγελος. Αργότερα το τι τράβηξε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος από τους ανθενωτικούς είναι καλοκρυμμένο μυστικό στην εκπαίδευση. Το σύνθημα της εποχής: "Κάλλιον Τούρκικο σπαθί παρά Φράγκικο ψωμί", σας θυμίζει τίποτα; Τελικά, το1453, τους έγινε η χάρη και δοκιμάσανε και το Τούρκικο σπαθί και το Τούρκικο παλούκι. Η Αγιά Σοφιά θεωρείτο μολυσμένη επειδή έγινε καθολική λειτουργία. Όσο για την στάση της εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατία, ας θυμηθούμε την "πατρική διδασκαλία" του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. (1798): Ευτυχώς που ήρθαν οι Οθωμανοί και μας έσωσαν από την Δυτική αίρεση, που ήθελε να μας ρίξει ο Παλαιολόγος! Ο Κοραής απάντησε οργισμένος με την αδελφική διδασκαλία... Ακόμα τον κατηγορούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία δεν έπαιξε κανένα σοβαρό ρόλο στη ζωή μου. Ποτέ μα ποτέ δεν μου απαγόρευσε να μάθω, π.χ., τους τριγωνομετρικούς αριθμούς του διπλάσιου τόξου. Κάτι άλλοι, που βάζουν σε εισαγωγικά τον εμφύλιο και μου λένε "ο εμφύλιος" και που λένε ότι ο Βέμπερ μήνυσε να γίνω προτεστάντης, που βάζουν πρόστυχα αστεράκια στα ποιήματα του Σεφέρη, δεν ξέρω σε τι προσπαθούν να μου προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  32. Δε νομίζω ότι ο Πούτιν είναι εικόνισμα στις καρδιές πολλών Ελλήνων, εκτός από κάποιους ακροδεξιούς και άσχετους που νομίζουν ότι οι Ρώσοι θα κάνουν πόλεμο με την Τουρκία ...για να μας δώσουν την Πόλη. Με το ποστ αυτό θυμήθηκα το αστείο πρωτοσέλιδο της "Ελεύθερης Ώρας" που έλεγε στα ρωσικά: "Πούτιν σώσε την Ελλάδα". Αστείο για εμένα τουλάχιστον, γιατί στην εφημερίδα το έγραφαν σοβαρά. Εντάξει, προφανώς δεν εκφράζει πολύ κόσμο αυτό το έντυπο.

    Ο Πούτιν είναι από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες. Παρακολουθώ τη ρωσική επικαιρότητα αρκετά χρόνια και μου κάνει πάντα εντύπωση που κάποιοι τον απεχθάνονται και κάποιοι άλλοι τον βλέπουν ως σωτήρα. Για μένα δεν ισχύει τίποτα από αυτά.

    ΝΔ συγνώμη για το offtopic αλλά έχουν ενδιαφέρον αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες. Ποια είναι η άποψή σου;

    http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/may/27/france-chaos-failure-adapt-globalisation-hollande

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Γαλλία έχει σοβαρό πρόβλημα εκσυγχρονισμού. Είναι μία συντηρητική κλειστή κοινωνία, έντονα γραφειοκρατική και συντεχνιακή. Εξ ου και κινδυνεύει, παρόλο το μέγεθός της, να βρεθεί έξω από το παιχνίδι. Οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει ο Ολαντ είναι απαράιτητες αλλά οδυνηρές. (Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά...)

      Διαγραφή
    2. Θρασύτατοι αυτοί οι γάλλοι εργαζόμενοι. Επιθυμούν ακόμη να διατηρούν εργασιακά δικαιώματα. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις έχουν τις καλύτερες προθέσεις; Οι φυσικοί στο CERN ήδη εξελίσσουν προηγμένα τεχνολογικά μέσα για να εντοπίσουν στο μέλλον τα ποσοστά των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, στην περιοχή του μικρόκοσμου.

      Β.

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι είστε εκτός πραγματικότητας, χωρίς να θέλω να σας μειώσω

      Διαγραφή
    4. Ω είναι μαρτυρικά τα επιστημονικά στα σχολεία στην Ελλάδα. Ενώ μπορείς κάτι να ξέρεις τέλεια, είναι το περιβάλλον, το σχολικό, το μικροαστικό, το μεσοαστικό, οι πρωτοπόροι δεκαεξάχρονοι τηλεθεατές και νομικοί, οι κομπλεξικοί τριαντατετράχρονοι, εκπαιδευτικοοί ποικίλου στηθόδεμου μαθητρίας και Ολυμπιακού FC, που το καλό σου κάνουν και σε κακοποιούν ψυχολογικά κυρίως. Θολώνεις, χάνεσαι και ό,τι ήξερες να λύνεις το ξεχνάς και α δε μπορείς ναν το ξεχάσεις σε βασανίζει και πονάς. Είναι ο Ζερβουδάκης που τραγούδησε την θεωρία και την πράξη: "κ' ύστερα μέσα στους δρόμους, θες δε θες, σκύβεις τους ώμους".

      Διαγραφή
  33. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πενήντα χρόνια τώρα μάχομαι για να αποκτήσουν οι Έλληνες την δική τους ταυτότητα, το δικό τους πρόσωπο - ούτε δυτικοευρωπαϊκό ούτε κινέζικο. Το πρόβλημα είναι πως δεν το έχουν καταφέρει. Προσπαθούν να συνδυάσουν χαρακτηριστικά ετερόκλητα και αντιφατικά. Για μένα (διαβάστε τα βιβλία μου) το θέμα της ταυτότητας είναι το βασικό πρόβλημα του νεο-ελληνα.

      Διαγραφή
  34. Η εικονίτσα μου, η αδυναμία μου;

    Είναι φορές που νιώθω αδύναμη, μικρή, δίχως την ικανότητα να μιλήσω, να ακουστώ, να προστατεύσω τον εαυτό μου και να τον προασπιστώ. Είναι φορές που νιώθω σκλαβωμένη στα λάθη μου, τις παραλείψεις μου, τις «αμαρτίες» μου, τα πάθη και τα ένστικτά μου, έρμαιο της αδύναμης βούλησής μου.

    Χτες πάλι μια τέτοια στιγμή. Δυστυχώς δεν μπορούσα να βρω δύναμη από πουθενά. Όπου έριχνα το βλέμμα μου αντίκριζα την σάπια κοινωνία, του μίσους, του εγωισμού και του ανορθολογισμού, στα μάτια του γείτονά μου, στα λόγια του αφεντικού μου, μέχρι και στην αγενή χειρονομία ενός οδηγού. Κι άρχισα να δικαιολογώ τον εαυτό μου, τις πράξεις μου, τις ενδόμυχες μου σκέψεις.

    Έξαφνα όμως, αντίκρισα την εικόνα της Παναγίας δίπλα από το κρεβάτι μου, αυτή που την είχα από μικρή στο κομοδίνο μου. Ήταν η Παναγία αυτή που στεκόταν δίπλα μας όταν η μάνα μου αρρώστησε βαριά στην παιδική μου ηλικία και παραλίγο να τη χάσουμε, όμως, όπως είπαν οι γιατροί, από «θαύμα» σώθηκε. Ήταν η Παναγία αυτή που επιστρέφοντας από το σχολείο, πληγωμένη από τους θηλυκούς «νταήδες», άνοιγε την αγκαλιά της και με σκέπαζε, ώστε να μπορώ κάθε μέρα να τους συγχωρώ. Ήταν η Παναγία αυτή που την ώρα της συνέντευξης για τη δουλειά με γέμιζε με δύναμη και αυτοπεποίθηση, ασύμβατη με τον ταπεινό και ντροπαλό μου χαρακτήρα κι εξέπληττε κι εμένα την ίδια.
    Κι έγινε πάλι το θαύμα της. Έπνιξα το εγώ μου, ζήτησα συγγνώμη από το άτομο που πλήγωσα και σμίξαμε ξανά. Κοιμήθηκα γαλήνια, δίχως τύψη καμιά.

    Ξέρετε λοιπόν τι είναι αυτή η εικονίτσα; Είναι ο πρότυπος άνθρωπος που λατρεύω και προσκυνώ, γιατί με κάνει να γίνομαι καλύτερη, κι σας με κατηγορούν γι’ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Νομίζω οτι το θέμα ξέφυγε ίσως και γιατι "τσιμπησε" ο οικοδεσπότης. Αφηνω τους αθεους και αλλοθρησκους στην ακρη. Ενας πραγματικα σοβαρός χριστιανος δεχεται την προσβολή να υποδεχομαστε εκδηλωσεις του θειου ως "αρχηγο κρατους"? Έχει θεση τουτος ο αστειος εθνολαϊκισμος σημερα?

    Εστω και αν αυτο γινοταν επι Βυζαντιου οσοι ξερετε καλα Μεσαιωνικη Ιστορια ξερετε οτι και αυτο ηταν κολπο της εξουσιας. Αλλωστε σε μας ιστορικα οι Αυτοκρατορες καναν κουμαντο και οχι οι εκαστοτε "Παπες" οπως στη Δυση (καισαρο-παπισμος νομιζω λεγετε). Αποκαλυπτικη η δηλωση των παπαδων οταν ο Τσιπρας αρνηθηκε τον θρησκευτικο ορκο: "εμας οι πολιτικοι μας καλουν. δεν ηρθαμε απο μονοι μας. ο σωστος χριστιανος δεν αρεσκεται σε ορκους".

    Αντι λοιπον φιλοι μου να στηριζουμε την υποκρισια και τον παραλογισμο της εξουσιας (απαραλλακτη τον τελευταιο αιωνα ανεξαρτητως χρωματος) ας αφαιρεσουμε οτι δεν μας αρεσει. Συνυπογραφω με τις 2 φαινομενικα αντιθετες πλευρες (Αρτεμης-Δημου). Πρεπει να βρουμε την ταυτοτητα μας μεσω της κοινης λογικης. Π.χ. το κιτς, το ακαλαισθητο, το γραφικο, το παρανομο, το εγωκενρικο κτλ. τα απεχθανομαστε ολοι. Ετσι δεν ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ακόμη μια επίσκεψη που μας βγήκε 'ο κούκος αηδόνι...'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι συμβαίνει με τις επισκέψεις αρχηγών κρατών, είτε πρόκειται για τον Ολάντ, είτε για τη Μέρκελ, είτε για τον Ομπάμπα ή τον Πούτιν. Τι να κάνουμε; Να τις καταργήσουμε;

      Β.

      Διαγραφή
    2. Μα δεν είπαμε να καταργήσουμε τις επισκέψεις των πραγματικών αρχηγών κρατών - αλλά των ...άλλων, που επίσης στοιχίζουν: Της Αγίας Ζώνης, του Αγίου Φωτός, της Παναγίας Σουμελά και του Άξιον Εστί...

      Διαγραφή
  37. Ναι αλλά επισημάνατε ότι ο Πούτιν "είναι κι αυτός εικόνισμα στις καρδιές πολλών Ελλήνων", ενώ από την άλλη και εσείς έχετε εξιδανικεύσει και κάνει εικόνισμα τον δυτικό κόσμο. Έχει ενδιαφέρον όταν το ένα άκρο επικρίνει το άλλο για ακρότητα, χωρίς να αντιλαμβάνεται την ειρωνία της αντίφασης.
    Ο δε σχολιαστής παραπάνω επισήμανε ότι μας "βγήκε ο κούκος αηδόνι". Έχετε διαβάσει ποτέ σχόλιο που να εκφράζει αντίστοιχη ενόχληση όταν επισκέπτονται τη χώρα μας ηγέτες όπως αυτοί που προανέφερα; Γιατί εγώ αισθάνομαι ότι η ενόχληση είναι επιλεκτική.

    Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "Εικόνισμα τον δυτικό κόσμο". Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Ο δυτικός κόσμος περιλαμβάνει πολλά κράτη, πολλούς ηγέτες, πολλά συστήματα. Το ίδιο είναι η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη; Τι εικόνισμα θα είναι αυτό; Και ποιος είναι σήμερα ο μη-δυτικός κόσμος; Η Βόρεια Κορέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αναφερόμουν στην Ε.Ε. της Μέρκελ και του Σόιμπλε (οι υπόλοιποι ούτως ή άλλως διακοσμητικοί κομπάρσοι είναι) και στις Η.Π.Α. του Ομπάμα.

    Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εσείς κ. Δήμου, γιατί έχετε δυο τρείς εικόνες απ οτι είχα στο γραφείο σας, εκεί που γράφετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με παρακάλεσε η μητέρα μου να τις κρατήσω και να τις φυλάξω. Είναι δικά της ενθύμια.

      Διαγραφή
  41. Δηλαδή εσείς κ. Δήμου δεν έχετε καμία μεταφυσική αναφορά στην ζωή σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω μεταφυσική απορία. Έχω θαυμασμό και σεβασμό για το μυστήριο του Σύμπαντος και της ζωής. Αλλά αν εννοείτε αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη Δύναμη ή σε κάποιον "Πατέρα και Δημιουργό", όχι. Δεν γνωρίζω τίποτα περί αυτών.

      Διαγραφή
  42. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επειδή δεν γνωρίζει αν υπάρχει θεός...

      Διαγραφή
    2. Γιατί δεν υπάρχει ζωή χωρίς μεταφυσικά θεμέλια; Τι είναι ακριβώς τα μεταφυσικά θεμέλια.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Στην πράξη ο αγνωστικισμός ισούται με την αθεΐα. Από την στιγμή που δεν ξέρεις αν υπάρχει θεός - είναι αν να μην υπάρχει. Δεν μπορείς να πιστεύεις και να λατρεύεις μία πιθανότητα.

      Διαγραφή
    5. @Με Λένε Αρτέμη
      2016-06-02 05:59:34+00:00

      > « Άθεος» γίνεται κάποιος:
      >1. Επειδή αυτό συνάδει με τη μόδα της εποχής
      >2. Επειδή θέλει να κάνει τη ζωούλα του σε μια κοινωνία ευμάρειας

      Το γνωστό επιχείρημα της σημερινής «υλιστικής» κοινωνίας και νοοτροπίας που απομακρύνει από το Θεό κλπ.

      Άθεοι όμως υπήρχαν ανέκαθεν. Δεν είναι φρούτο της «κοινωνίας της ευμάρειας».

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. @Δε Με Λένε Αρτέμη
      2016-06-03 16:26:40+00:00

      > Δεν έχω ακουστά καμία περίπτωση δεδηλωμένου άθεου στο δυτικό πολιτισμό πριν την εποχή του διαφωτισμού,

      Ο στίχος των ψαλμών 52 και 13: εἶπεν ἄφρων ἐν καρδίᾳ αὐτοῦ· οὐκ ἔστι Θεός κάτι προδίδει.

      Ο Θεόδωρος ο Κυρηναίος, που είχε το προσωνύμιο «άθεος», ρώτησε τον Στίλπωνα πώς γνώριζε ότι η Αθηνά ήταν θεά κι όχι θεός. Ανασήκωσε μήπως το φόρεμά της κι είδε το μπαξέ της;

      Κι ο Βολταίρος ζητούσε εκκοσμίκευση χρησιμοποιώντας το στίχο του Λουκρήτιου «Tantum religio potuit suadere malorum» — η θρησκεία οδηγεί σε αίσχη σαν τη θυσία της Ιφιγένειας.

      > χωρίς να αποκλείω φυσικά την ύπαρξη μιας σιωπηλής μειοψηφίας που καταπιεζόταν από την εκκλησία και αποκλειόταν από τις ιστορικές αναφορές.

      Ακριβώς έτσι.

      > στη σημερινή «θεοκρατική» Ελλάδα γνωρίζω ελάχιστους έως κανένα κάτω των 45 που να παίρνει στα σοβαρά τη θρησκεία είτε στα λόγια είτε στην πράξη.

      Γνωρίζω πολλούς.

      Διαγραφή
  43. ή επειδή αποφασίζει να βασιστεί στέρεα στην (έστω φτωχή και περιορισμένη) λογική του, παρά να "εξηγεί" ό,τι δεν καταλαβαίνει (που μέσα στους αιώνες έχει αλλάξει δραματικά) με την αθέατη παρουσία μιας υπέρτατης δύναμης.

    Εξάλλου, είναι τουλάχιστον εγωιστικό να πιστεύετε ότι ο άνθρωπος είναι το τέλος του δρόμου. Πολύ πιθανότερο να είμαστε κι εμείς ένας ενδιάμεσος κρικος στην εξέλιξη της φύσης.

    Σε κάθε περίπτωση ο θρήσκος οφείλει να αποδείξει ότι υπάρχει θεός κι όχι ο άθεος ότι δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. όπως γράφει ο Ντώκινς, υπάρχουν καμιά δεκαριά μείζονες θρησκείες. Δεν μπορεί να έχουν όλοι δίκιο. Κάλλιστα όμως μπορεί να έχουν όλοι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα που η ανέχεια μας καλεί. Η ανέχεια και η ανεργία. Τώρα που η πάλη μας καλεί. Γνωστά. Για πες, Αρτέμη, τι θα κερδίσουμε αν διαβάσουμε τον Σοπενάουερ που μας παραθέτεις καιρικά.

      Διαγραφή
    2. Θα σου απαντήσω εγώ, τον πούλο χρονικά, με άλλα λόγια θα χάσουμε, και χάσαμε, τον χρόνο μας, εμπρός όλοι να βαδίσουμε στο δρόμο προς την wikipedia που χάραξε ο Πάσχος Μανδραβέλης

      Διαγραφή
    3. Όποιος στην ελευθερία ζητά κάτι άλλο από αυτή την ίδια είναι φτιαγμένος για δούλος.

      Alexis de Tocqueville

      Διαγραφή
    4. Η μόνη πραγματικότητα είναι η πραγματικότητα του οργανισμού. Που καταλήγει σαν διαπίστωση στο συναίσθημα: νιώθω καλά - δε νιώθω καλά. Ο συνειδητός έλεγχος αν νιώθω ή δε νιώθω καλά είναι η διερεύνηση και η διαμόρφωση της υγείας μου. Και ούτε θα μου τοποθετήσεις ούτε θα μου καταστήσεις ούτε θα μου αποδώσεις ούτ ειδάλλως ούτε αδύνατη. Και στι σημαίνει Λόγος. Θα είναι κανένα εργαλείο που θα έχει μόνον αξία ανυπέρβλητη, όπως οι τοποθετήσεις, οι καταστήσεις, οι αποδώσεις και οι ειδαλλιές. Ο Λιαντίνης λέει ένα ωραίο: "Η ερμηνεία, δηλαδή, του Καβάφη από το Σεφέρη, λόγω της μεθόδου που χρησιμοποίησε, συνιστά "μετάβαση σε άλλο γένος", που λέμε στη Λογική. Μελετά το δάσος περπατώντας με βατραχοπέδιλα". Όλοι, οι παρόμοιοι και του Λιαντίνη και των δύο ποιητών και του Αριστοτέλη, όταν το θέμα φτάνει στη ζωντανή ζωή, περπατάτε στο δάσος της με βατραχοπέδιλα και αφήνετε κενή την απάντηση στο ερώτημα: "τι θα κάνω με τη λογική αυτή τη στιγμή της ζωής μου, τώωωωωρα".

      Διαγραφή
    5. Ο Tocqueville πτώμα είναι. Δεν μπορώ λοιπόν να ξέρω αυτό, που μου τον προστάζεις να μου πει και να μη σταματάει να μου λέει λέει, σε τι θα τον βοηθήσει. Εμένα θα βοηθήσει αυτός; Με τι; Θα με τυλίξει στο σάβανο του να με σκάσει. Μα-ζί.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.