Δευτέρα, Μαΐου 16, 2016

Η ΠΕΙΝΑ ΠΑΛΙ



Η φωτογραφία αυτή, που ακόμα θυμόταν ο Viennezos, με στοιχειώνει από τότε που την τράβηξα  το 1996 στην Κωνσταντινούπολη. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Εγώ ο ίδιος την έχω σχολιάσει δύο φορές μία στο blog nikosdimou το 2006 και μία στο  Protagon το 2014.

Ο πρώτος σχολιασμός ήταν επηρεασμένος από την μελέτη των θεωριών του Rawls για την δικαιότερη κοινωνία. Θα τον βρείτε εδώ: http://nikosdimou.blogspot.co.at/2006/01/blog-post_28.html

Ο δεύτερος ήταν καθαρά συναισθηματικός (ή μελοδραματικός κατά τον κ. V.) και, επειδή τα αρχεία του Protagon δεν είναι πια προσιτά, σας παραπέμπω στον δικό μου Ιστότοπο: http://ndimou.gr/el/keimena/dimosieymata/protagongr/%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%84%CF%8D%CF%88%CE%B7/

Αλλά αυτή τη φορά θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα χθεσινό δημοσίευμα του Πάσχου Μανδραβέλη που χωρίς συναισθηματισμούς εξετάζει το θέμα του πλούτου και της φτώχιας σε παγκόσμιο πλαίσιο. Υπάρχουν καλά νέα σε αυτό το κείμενο. Γράφει: «Το 1993 σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στο μισό. Είναι κάτι που δεν συνέβη ποτέ στην παγκόσμια ιστορία».

Ανάλογα με το γνωστό παράδειγμα του μισογεμάτου ή μισοάδειου ποτηριού, ο ένας θα εστιάσει στην μείωση και ο άλλος στην συνέχιση της ύπαρξης ενός δισεκατομμυρίου φτωχών. Και σαφώς είναι σκάνδαλο να υπάρχουν ακόμα τόσοι πεινασμένοι. Αλλά είναι και παρήγορο ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, μειώνονται.

Σωστά παρατηρεί το άρθρο ότι η αρχική κατάσταση του ανθρώπου είναι η φτώχεια. Όπως όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε γυμνοί έτσι και οι κοινωνίες ξεκινάνε φτωχιές.  Μετά διαφοροποιούνται και δημιουργείται ένα οικονομικό περιβάλλον.

Η φτώχεια είναι απόλυτα σχετική. Μιλάμε για το πλούσιο 1% των ανθρώπων (σκεπτόμενοι τον Μπιλ Γκαίητς, αλλά όχι τον γείτονα μας που κερδίζει 20.000 το χρόνο). Όμως: «…ένας Έλληνας με 23.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα εντάσσεται στο 1% των τυχερών του κόσμου. [ ] Για τα 23.500 ευρώ ετησίως ενός Έλληνα, ένας Ινδονήσιος πρέπει να δουλέψει 43 χρόνια, κατά μέσον όρο. Αυτό το ετήσιο εισόδημα αντιστοιχεί στο συνολικό εισόδημα 122 γιατρών στο Καζαχστάν. Ο εργαζόμενος του παραδείγματός μας παίρνει 12,24 ευρώ την ώρα, ενώ η μέση ωριαία αμοιβή στη Ζιμπάμπουε είναι 39 λεπτά του ευρώ».

Ζάλη σε πιάνει με αυτές τις συγκρίσεις. Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι η ρημαγμένη Ελλάδα με την Κρίση και το «ανθρωπιστικό πρόβλημα», εξακολουθεί να είναι μία από τις 40 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Και φυσικά ότι όλοι αυτοί οι «μέσοι όροι» είναι απάτες, λόγω της ανισοκατανομής του εισοδήματος. Και η Τουρκία, όπου λιμοκτονούσε ο φτωχός Τούρκος που φωτογράφησα, είναι πλούσια με κατά κεφαλήν εισόδημα 20.000 δολάρια – αλλά αυτός δεν είχε αρκετά για ένα γιουβέτσι.

Έχουν λοιπόν δίκιο όλοι αυτοί, όπως ο Viennezos, που οραματίζονται ένα κόσμο χωρίς ανισότητες. Μόνο που κάθε απόπειρα για την οικοδόμηση ενός τέτοιου κόσμου, μέχρι σήμερα, κατέληξε σε αδιέξοδο. Για να πετύχουμε την ισότητα, χάναμε πρώτα την ελευθερία –  ακολούθως δε, και την ισότητα…

Κι άραγε ο Τούρκος στην φωτογραφία θα πεινάει αιώνια;


Υ. Γ. Ολόκληρο το άρθρο του Π. Μανδραβέλη, εδώ: http://www.kathimerini.gr/859847/opinion/epikairothta/politikh/to-ploysiotero-1


75 σχόλια:

  1. Το protagon συνεχίζει και το έχει πάντως ως άρθρο
    http://www.protagon.gr/epikairotita/ellada/i-peina-kai-i-typsi-31893000000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς γίνεται να ξυπνήσω, να πλυθώ, να πιω νεράκι, να πάω στο σχολείο, να με ρωτήσουν και να πω ίσως και να διαβάσω μετά το μανδραβέλι, το κουτσουμπίνι; Αμοιβαίως αποκλειόμενα.

      Διαγραφή
  2. Δεν ξερω...εγω ονειρευομαι ενα μοντελο οικονομιας και πολιτικης το οποιο να δουλευει,θα στηριζεται σε επιστημονικα δεδομενα αλλα με αρχικες προυποθεσεις να μην πειναει και να μην θανατωνεται κανεις...εγω πιστευω μπορει κατι τετοιο να βρεθει απλα ακομα ζουμε πρωτογονα...θυμηθηκα το συστημα ελευθεριας σουhttp://www.ndimou.gr/el/keimena/anthologia/dokimia/eleytheria/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ζούμε πρωτόγονα. Η ζωή μόνο ειρηνικά ζει. Τα επιστημονικά δεδομένα από τη μελέτη του φαινομένου της ζωής δείχνουν την ειρήνη. Δεν δείχνουν πρότυπα οικονομίας και πολιτικής και δεν ευνοούν αρχικές προϋποθέσεις προτύπων. Η ζωή δεν πολιτεύεται.

      Διαγραφή
  3. Ώπ! Οι ταγοί σας βλέπω σας προετοιμάζουν για πείνες. Κοιτάξτε τον Ινδονήσιο σας λένε. Κοιτάξτε τον Καζακστανό. Κοιτάξτε τον Ζιμπαμπουανό. Ο Βενιζέλος σας είχε χτυπήσει κουδουνάκι το 2013 που σας είπε κοιτάξτε τον Μολδαβό με 70 ευρώ σύνταξη αλλά δεν έχετε ευαίσθητο ους ούτε μνήμη.

    Σας τα λένε όμως διακριτικά για να ακούσετε. Γιατί ο Ελλαδίτης δεν θέλει διαταγές και αγριάδες. Πάρτον με το μαλακό και γίνεται λιώμα. Και Μολδαβός, και Ζιμπάμπουε και ό,τι θες. Μιλάτε μου στον πληθυντικό παρακαλώ θα με υποχρεώσετε που έλεγε στη Βίλα των Οργίων η κόρη Ναυάρχου. Γιατί εκεί στο Greece είστε όλοι κάτι. Κόρες Ναυάρχων, γιοι στρατηγών, άγαμες κορασίδες, ανεψιοί υπουργών, συνυφάδες δημάρχων. Όλοι μαζί σε λίγο στη βιτρίνα για τη σκέτη από γιουβέτσι. Γιούφτοι που θέλετε και γλυκόλογα. Ξυπόλητοι. Μπατίρηδες. Μανταμσουσούδες. Τεμπέληδες. Θρασίμια. Λογάδες. Ξερόλες. Αγενείς. Ημιπαράφρονες. Με μια γλώσσα φτενή δίχως καρένα που σας την ‘έδωκαν ελληνικήν’ μα σας βυθίζει γιατί είναι τρύπια. Μπάζει νερά βρωμιάρικης λίμνης. Που νομίζετε ότι όποια χρησιμοποιεί πρόσκαιρα τα ρήματα, τα ουσιαστικά και τα επίθετά σας είναι ίδια με του λόγου σας. Άει στη βιτρίνα τώρα.

    Που άλλοι λαοί, ευγενέστατοι, στωϊκότατοι, συνεργάσιμοι, μυαλωμένοι άνθρωποι δεν βλέπουν στα όνειρά τους τη βοήθεια που πήρατε εσείς. Και υπομένουν ενώ αξίζουν κάτι καλύτερο σαν πάστα άνθρωποι. Να πληρώνει τώρα ο Ιρλανδός και ο Σλοβάκος την άγαμη κορασίδα σας. Στη βιτρίνα τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Κι άραγε ο Τούρκος στην φωτογραφία θα πεινάει αιώνια;"

    Ρωτάει τώρα ο διάβολος:

    Εσάς σας νοιάζει εάν πεινάει ο Τούρκος ή εάν (θα) πεινάει ο Έλληνας;
    Η σας έπιασε το νοιάξιμο για τον Τούρκο τώρα που άρχισε να πεινάει και ο Έλληνας;
    Γιατί παλιότερα που ο Έλληνας δεν πείναγε, βολτάρατε με τις κουρσάρες μας και σας άρεσαν όλα τα καινούρια gangets, αλλά σας ένοιαζε και ο Τούρκος αναντιρρήτως φαινομενικά.

    Πείτε μου, για να ξέρω τι να απαντήσω, καταλάβατε;

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο θλιβερός δημοσιογράφος σύγχρονος Euler με γλωσσικές αναζητήσεις. Δεν ξέρει τις ανάγκες της ζωής μέσα στην πατρίδα του, τις εξορκίζει, αλλά δηλώνει την επιθυμία να γενικεύσει τη ζωή και να την εξερευνήσει σε παγκόσμια κλίμακα για να πάρει ορθολογικό κύρος από το νόμο της παγκόσμιας έλξης και να δικαιολογήσει τους φόνους που χαίρεται με αυτούς, τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σοφιστείες, στα 2 δις έφθασε ο ανθρώπινος πληθυσμός μόλις εκεί γύρω στα 1930, άρα καμιά σύγκριση με το παρελθόν δεν μπορεί να γίνει για να δικαιώσει κάποιος το σήμερα.
    Η Ελλάδα είχε, ως θετικό κατάλοιπο από το παρελθόν των Ελλήνων, κοινωνικο-οικονομικές ισορροπίες, συνεπώς οι κομμουνιστικές διακηρύξεις ήταν περιττές από ένα σημείο και μετά και ο δε λόγος των νεοφιλελεύθερων περί παραγωγής πλούτου έμοιαζε στην περίπτωση της Ελλάδος με την λαϊκή ρήση "έλα παππού να σου δείξω το αμπέλι σου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φτώχεια υπάρχει όταν ο ατομικός "πλούτος" δεν μετριέται σε νόμισμα αλλά σε θερμίδες.

    Τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα και παπαρολογικοί προβληματισμοί των καλοζωισμένων αυτού του κόσμου που διαμαρτύρονται επειδή έχασαν ένα μέρος των προνομίων που κακώς απολάμβαναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο μέσος όρος, η μέση τιμή είναι ένα από τα μέτρα θέσης που μετρούν την διασπορά των παρατηρήσεων. Προηγούνται διαλογή και ομοδοποίηση. Πολύ αμφιβάλλω αν έμας μεσονορίτης μπορεί αλήθεια (με οποιουδήποτε είδους και ποιότητας επάρκεια, που δεν έχει) να απευθυνθεί στη ζωή σήμερα στην Ελλάδα. Οι παλαιολιθικοί γραφειοκράτες, θρασύδειλοι δολοφόνοι, θα έκαναν καλές σταδιοδρομίες στα καθεστώτα καταπίεσης, αλλά η Ελλάδα μας δεν τους ανέχεται. Υπάρχουν στη σφαίρα της ανοησίας και των σχέσεων με τα αφεντικά τους, επαναλαμβάνουν επιγραφές άρθρν στα έντυπα, φαίνονται στην τηλεόραση, αλλά η στοιχειώδης ανθρώπινη πρόοδος και εξέλιξη μηδενική τους - και επειδή δεν μπορούν να μας αναγκάσουν αναγκαστικά στην αποβλάκωση, διανθίζουν τον μέσο όρο με βαρβαρότητα και μίσος για τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ δεν μπορώ να πω αυτούς τους στίχους του Ελύτη. Τους διάβασα στο βιβλίο του, αλλά δεν μπόρεσα να τους πιστέψω, ούτε με άγγιξαν. Αμηχανία και θυμός. Φταίει ίσως η υποκριτική καλοσύνη του δημοσιογράφου και τα ψεύδη γύρω από τον Ελύτη, που καταναλώνει κάποιος με τους τόνους όταν εκτίθεται στα λόγια των ΜΜΕ. Αυτοί μολύνουν ακόμη και την σχέση του παιδιού με το ποίημα. Τι να πουν για την πείνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αδυνατώ να καταλάβω το παρανοϊκό γράφημα. Είναι δύο πολύγωνα αθροιστικών συχνοτήτων; Γιατί τα σημεία είναι ενωμένα με ευθύγραμμα τμήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν εξετάζει το θέμα "χωρίς συναισθηματισμούς" σημαίνει δύο: ότι πραγματεύεται άλλο από το θέμα της εξέτασης (περί μπάζων και λοιπών απορριμμάτων) και ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει και να διαπιστώσει τα σημαντικά δεδομένα της ζωής και να τα σκεφτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απόσπασμα από ομιλία δεκαετίας '70:

    Freedom vs Equality Q&A

    Λυμένα ζητήματα δηλαδή.

    Αυτό το πράγμα που πρέπει "ως κοινωνία" να συζητάμε διαρκώς τα ίδια ζητήματα επειδή "ένα κομμάτι της κοινωνίας" το απαιτεί, είναι η απόδειξη ότι εμείς οι υπόλοιποι υποχωρούμε στο κύριο αίτημα του μέρους αυτού της κοινωνίας, να μην προχωρήσει ΤΙΠΟΤΑ στη σκέψη μας και την πρακτική μας.

    Είμαστε δηλαδή καταδικασμένοι να συζητάμε και να συζητάμε και να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια, έχοντας βασικά την πεποίθηση οτι ο Κόσμος γυρνάει γύρα από εμάς και ότι οι υπόλοιπες κοινωνίες έχουν την υποχρέωση να μας περιμένουν.

    Όσοι θέλουν ισότητα να πάνε να τη γευτούν στη Βενεζουέλα και στην Κούβα, και αν τους αρέσει να μείνουν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι θέλουν οικονομική και κοινωνική ισότητα, θα μείνουν στην πατρίδα τους και τελείως ειρηνικά και δημοκρατικά θα ζήσουν. Στην πατρίδα αυτή, CsLaKoNaS, να μην ξανάρθεις.

      Διαγραφή
  13. Κύριε Δήμου, αυτό πάλι δεν το θυμόμουν εγώ - πως υπήρχαν μάλιστα δύο κείμενά σας σχετικά με αυτή την φωτογραφία του πεινασμένου Τούρκου. Μέσω Google είχα βρει το παλιότερο (του 2006), αλλά είχα στο νου μου κυρίως το δεύτερο (του 2014) όταν έγραψα χτες:

    "Πολύ καλή εντύπωση μού είχε κάνει μια παλιότερη ανάρτησή σας με κάποια φωτογραφία που τραβήξατε στην Κωνσταντινούπολη. […]
    Και με αυτό το μήνυμα (φωτογραφία + κείμενο) απευθυνθήκατε στο συναίσθημα. Καλά κάνατε, βέβαια. Και το κάνατε με έναν απολύτως πειστικό τρόπο, κάτα τη γνώμη μου.
    [...]
    [...], ο φτωχός Τούρκος ήταν ο ίδιος η ουσία της ανθρώπινης ιστορίας που ήταν το θέμα της τότε ανάρτησης
    [δηλαδή του άρθρου στο Protagon όπως αποδείχτηκε τώρα]."

    Και ξαναδιαβάζοντας τώρα αυτό το κείμενο (του Protagon) διαπιστώνω πως όντως έτσι είναι.

    (Παρεμπιπτόντως: Δεν το θεωρώ καθόλου μελοδραματικό! Λίγο μελοδραματικό ίσως θα ήταν, αν το γράφατε λ.χ. στη μορφή ενός εικονικού γράμματος προς σε αυτό τον συγκεκριμένο Τούρκο [δηλαδή κάτι ανάλογο με το γράμμα στη Λίλη της προηγούμενης ανάρτησης]. Θα επρόκειτο, κατά τη γνώμη μου, για ένα περιττό συναισθηματικό εφέ, ας πούμε. Αλλά ούτε αυτό δεν θα είχε πειράξει την αξία της ουσίας που περιέχει ο σχολιασμός σας.)

    Τέλος πάντων, μόνο τα καλύτερα λόγια μπορώ να πω για την τότε δημοσίευση στο Protagon: ένας ανθρώπινος, γλωσσικά ξεκάθαρος (όπως πάντα), συναισθηματικός (με την καλύτερη έννοια), ουσιαστικός και αυθεντικός Νίκος Δήμου. Σας ευχαριστώ που μας τη θυμίσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η φτώχεια και ο πλούτος είναι κάτι σχετικό και ότι με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται ο πλούτος της ανθρωπότητας. Το πρόβλημα με το πως εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις τα μνημόνια, επιλεκτικά μην θίξουν τους πελάτες τους :( είναι ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεορι και οι φτωχοί φτωχότεροι, για να γυρίσω στην ερώτηση η απάντηση είναι όχι για τους ανθρώπους που είμαστε τυχεροί και ζούμε σε κοινωνίες όπου το επιχειρήν δεν περιορίζεται από τις κυβερνήσεις κάτι που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι σχετικό μιας και διαχρονικά το κράτος επεμβαίνει στην οικονομία, πλέον με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ και η κουτσή Μαρία έχει καταλάβει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ένας εχθρός που πρέπει να καταστραφεί και δυστυχώς τα καταφέρνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο αριθμός των πεινασμένων ατόμων. Των πεινασμένων μορίων; Πόλεμοι κατανομής. Πόλεμοι κατανομής. Η καταστροφή του ιδιωτικού τομέα. Το κράτος επεμβαίνει στην οικονομία. Το κράτος αποφασίζει συνολικά για την οικονομία και εγώ λέω απλώς ότι το κράτος επεμβαίνει στην οικονομία. Η Κίνα και η Γερμανία βγήκαν κερδισμένες από την κρίση του 2008. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε κοινωνίες. 1:00:00. Κοιμούνται; Τα παιδιά; Να με αναγκάζουν να πληρώνω φόρο για να έχω το σπίτι μου δεν είναι ιδιωτικός τομέας. Είναι καλό το χαράτσι. Του πολιτισμού. Να ξεχωρίζω τα άτομα σε πεινασμένα και χορτάτα είναι η κρίση του 2016. Σε ποια χώρα ζείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    > Για τα 23.500 ευρώ ετησίως ενός Έλληνα,

    Μιλάμε για καθαρό εισόδημα (μετά τους φόρους).

    Τα €23,500 δεν είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, αλλά απλώς ένα νούμερο του Πάσχου Μανδραβέλη, που αντιστοιχεί σε €1,960 καθαρό μηνιαίο εισόδημα. Το σημερινό κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κάπου $18,000 = €16,000, που αντιστοιχεί σε €1,350 καθαρό μηνιαίο εισόδημα.

    > ένας Ινδονήσιος πρέπει να δουλέψει 43 χρόνια, κατά μέσον όρο.

    Στη μετάφραση χάθηκε το "labourer" — όχι σκέτο «Ινδονήσιος», αλλά «Ινδονήσιος (ανειδίκευτος) εργάτης». Ο Ινδονήσιος μέσου εισοδήματος πρέπει να δουλέψει λιγότερο από 7 χρόνια για να μαζέψει τα €23,500, και λιγότερο από 5 για τα €16,000, καθώς το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν το 2013 $3,500 και υποθέτω ότι αυξήθηκε κάπως μέχρι το 2016 σε, ας πούμε, €3,500.

    > Και η Τουρκία, όπου λιμοκτονούσε ο φτωχός Τούρκος που φωτογράφησα, είναι πλούσια με κατά κεφαλήν εισόδημα 20.000 δολάρια – αλλά αυτός δεν είχε αρκετά για ένα γιουβέτσι.

    Μόλις $9,500 — $3,000 το 1996 που τραβήχτηκε η φωτογραφία. Τα $9,500 έχουν όμως την αγοραστική δύναμη $21,200.

    Αν πάτε στον ιστότοπο που επισκέφτηκε ο Πάσχος Μανδραβέλης και βάλετε εισόδημα €16,000 στην Ελλάδα, θα βγείτε όχι στο 1%, αλλά στο 2,8% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Τα €23,500 τα διάλεξε ο Πάσχος Μανδραβέλης διότι είναι το χαμηλότερο εισόδημα στην Ελλάδα που σε κατατάσσει στο 1% των πλουσιότερων ανθρώπων. (Για την ακρίβεια αρκούν €23,436 για να μπεις στο 1%).

    Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί με τα €23,436 σου βγάζει:

    You’re in the top 1.00% richest people in the world by income.
    That makes you the 60,296,788th richest person on earth by income.


    Αν ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 7.125 δισεκατομμύρια ήδη το 2013, τότε το 1% είναι πάνω από 71 εκατομμύρια. Γιατί λοιπόν βγάζει θέση 60,296,788, δηλαδή 12 εκατομμύρια θέσεις ψηλότερα απ' το αναμενόμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λύκε, είπαμε να είσαι ακριβολόγος και σχολαστικός... αλλά να υπολογίζεις το κατά κεφαλήν είσόδημα του Τούρκου με βάση το έτος της φωτογράφησης... αυτό ξεπερνάει κάθε όριο!

      Διαγραφή
    2. @Nikos Dimou
      2016-05-16 18:13:03+00:00

      > να υπολογίζεις το κατά κεφαλήν είσόδημα του Τούρκου με βάση το έτος της φωτογράφησης... αυτό ξεπερνάει κάθε όριο!

      Μα ο Τούρκος λιμοκτονούσε σε μιαν άλλη Τουρκία, με το ένα τρίτο του σημερινού κατά κεφαλήν.

      Διαγραφή
    3. > Τα €23,500 δεν είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην
      > Ελλάδα, αλλά απλώς ένα νούμερο του Πάσχου
      > Μανδραβέλη, που αντιστοιχεί σε €1,960 καθαρό
      > μηνιαίο εισόδημα.

      Ο Μανδραβέλης δε λέει ότι είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, λέει ότι κάποιος Έλληνας με αυτό το εισόδημα ανήκει στο 1%. Λίγο προσεκτικότερη ανάγνωση την επόμενη φορά παρακαλώ.

      Διαγραφή
    4. @Panos Konstantinidis
      2016-05-18 07:33:59+00:00

      > Ο Μανδραβέλης δε λέει ότι είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, λέει ότι κάποιος Έλληνας με αυτό το εισόδημα ανήκει στο 1%. Λίγο προσεκτικότερη ανάγνωση την επόμενη φορά παρακαλώ.

      Συμφωνούμε, κι εγώ αυτό είχα γράψει παρακάτω. Αλλά στη συνέχεια αυτό το νούμερο συγκρίνεται με διάφορα κατά κεφαλήν εισοδήματα, πράγμα που θα μπορούσε να δώσει τη λάθος εντύπωση ότι είναι κι αυτό κατά κεφαλήν.

      Διαγραφή
  18. Το μπρόκολο λοιπόν είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Brassica. Είναι είδος λάχανου. Στην Ελλάδα τελευταία καλλιεργείται πολύ ακολουθώντας την αύξηση της ζήτησης.

    Δίπλα στο ντόπιο μπρόκολο πωλείται φθηνότερο το Ιταλικό.

    Σε πρόσφατη εκπομπή ο Στ. Μάνος λέει στους συνομιλητές του: Ερευνήστε το μπρόκολο. Δεν απαντά κανείς. Ο διπλανός του, συνεχίζει ένα πατερημών περί ΑΕΠ, ισοζυγίου πληρωμών και άλλα ονόματα Αγίων. Ο Μάνος δεύτερη φορά λέει ερευνήστε το μπρόκολο, έχετε να μου πείτε κάτι για το μπρόκολο, ξέρετε το μπρόκολο, ξέρετε γιατί είναι ακριβότερο το ελληνικό μπρόκολο; Οι συνομιλητές του κοιτάζονται αμήχανα και προσπαθούν να αλλάξουν κουβέντα. Τρίτη φορά ο Μάνος λέει: δεν θα μου ξεφύγετε, πείτε μου γιατί είναι ακριβότερο το ελληνικό μπρόκολο. Αυτή τη φορά χαμογελούν αμήχανα θεωρώντας ότι ο Μάνος άρχισε πάλι τις ‘γραφικότητές’ του.

    Ω Συ Μέγα Κυβερνήτα του Σύμπαντος, πόση αλήθεια μπορείς να βάλεις μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα; Πώς οι τραγωδίες ενός λαού επαναλαμβάνονται ολόκληρες σε μικρογραφία σε κάθε μικροστιγμή σαν σε σμίκρυνση;

    Ο Μάνος, ναι ο ‘γραφικός’ Μάνος με το εγκεφαλικό, με περιθώριο ψυχής έδωσε την ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημά τους με τον πιο απόλυτο τρόπο. Γιατί και ο Ράμφος την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ λύση πρότεινε όταν είπε ‘θα βάλω σαν έκθεση να μου περιγράψουν ένα κουτί σπίρτα’.

    Ο δασκαλάκος δίπλα στο Μάνο δεν μπορούσε ή απαξιούσε να μιλήσει για το ταπεινό μπρόκολο. Και συμμετείχε και στην διαπραγμάτευση για το μνημόνιο. Είναι φυσικό που φάγατε ένα μνημόνιο και ένα διαρκείας γιατί βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι να μετράν.

    Και δεν μπορούσε να μιλήσει για το μπρόκολο γιατί είναι λογάς αρχιτεμπέλαρος. Γιατί ξέρει ότι αν πιάσεις το μαμημένο το ταπεινό το μπρόκολο, πρέπει να μάθεις για τα λιπάσματα, για το κύκλωμα των γεωπόνων, για τις επιδοτήσεις, για την εφοδιαστική αλυσίδα, για τους μεσάζοντες, τα πετρέλαια, τις λαϊκές αγορές, τους δημάρχους που μοιράζουν σε γειτονιές τις λαϊκές, τις θέσεις των πάγκων, το κύκλωμα του σούπερ μάρκετ, τα ολιγοπώλια, τα ψυγεία και την επανάχρηση, τις κρατικές αποθήκες με τα βύσματα που παίρνουν τα περισσέματα και άλλα και άλλα.

    Αλλά αυτά δεν θέλει να τα μάθει. Προτιμά να χάσκει για το ισοζύγιο πληρωμών. Οι Ευρωπαίοι όμως το μπρόκολο το ξέρουν. Και του πέταξαν στην κεφάλα ένα μνημόνιο και άλλο ένα διαρκείας. Το οποίο θα πληρώνετε για τουλάχιστον 66 χρόνια.

    Και έμεινε ο Μάνος να ρωτάει για το μπρόκολο. Και θα μείνετε κι εσείς να κοιτάτε βιτρίνες με μπρόκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πιο ευφυής Έλληνας πολιτικός - και απόλυτα έντιμος (ομιλώ εκ πείρας...).

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. @Nikos Dimou16 May, 2016 21:58

      του χρειαζόταν όμως και ένας καλός διαφημιστής από πίσω, αλλά όπως φαίνεται δεν τον είχε. Άκου "Ταύρους" … όταν το πρωτοάκουσα μου θύμισε… Chicago Bulls και φυσικά δεν ψήφισα.

      Ήταν βλέπεις τότε και η εποχή του Αντρέα - η εποχή των συνθημάτων και οτιδήποτε Αμερικάνικο προκαλούσε… απέχθεια.

      Διαγραφή
    4. Κ. Με Λένε Αρτέμη: Εκπλήσσομαι από το πόσο προσεκτικά διαβάσατε αυτά που έγραψα. Και κυρίως, πόσο πιστά μείνατε στο κείμενό μου χωρίς να τραβήξετε εκτενείς συνεπαγωγές με παράξενους κανόνες συμπερασμού. Αυτό επιβάλλουν άλλωστε τα χρηστά ήθη στις διαδικτυακές συζητήσεις.

      Γιατί αλίμονο υπάρχουν μερικοί -ευτυχώς ολίγοι- παραληρούντες που διαβάζουν ΚΩΠΗΛΑΤΗΣ και συμπληρώνουν ή απαντούν ωσάν να ανέγνωσαν ΧΩΡΙΣΤΡΑ. Ο εγκέφαλος το κάμει συχνά αυτό. Είναι μέγιστος απατεών ο εγκέφαλος κε Με Λένε Αρτέμη-μου. Δημιουργεί αυταπάτες. Συμπληρώνει λένε αλλόκοτα πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν για να βγάλει απλά σχήματα. Γιατί μόνο απλά σχήματα μπορεί να αναγνωρίσει. Αυτά βέβαια δεν αφορούν Εσάς σε καμία περίπτωση.

      Σας διαβάζω τακτικά, όποτε βγαίνω απ’ την κουζίνα μου, και δεν κρύβω το θαυμασμό μου για Εσάς. Μαντεύω ότι έχετε βαθύτατες γνώσεις που σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από textbooks ή άρθρα ή εφημερίδες ή την wikipedia ή εν γένει το διαδίκτυο. Είναι η γνώση Σας ζωντανή, επαγγελματική, συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη και αποκτημένη με πολλές θυσίες. Επίσης φαίνεται να γνωρίζετε πολύ καλά τα κυκλώματα μπρόκολου και νωπού οβελία σε χώρες της Ευρώπης αλλά και έξω από αυτήν. ΗΠΑ, Καναδάς, Αουστράλια. Συμπεραίνω ότι θα έχετε ζήσει έξω από την Ελλάδα πολλά χρόνια. Μαντεύω κάπου στα Λιόσια. Εγώ ξέρετε μένω Γαλάτσι και δεν έχω ανεβεί ποτέ πάνω από Νέο Ηράκλειο. Καλοκαίρι πηγαινοερχόμαστε Ζούμπερι από Καποδιστρίου, Παπανικολή, Μεσογείων, ξέρετε. Έκτακτα είναι.

      Εντύπωση βαθύτατη μου έκανε και η αποστροφή Σας για το Ράμφο. Δεν το ήξερα ότι ήταν δάσκαλος του ΓΑΠ -με πιάσατε αδιάβαστη. Γιατί αυτόματα αυτό υποβιβάζει το Ράμφο σε έναν αποτυχημένο κρυφομαρξιστή τηλεοπτικό ανθυποαστέρα ψευδοφιλόσοφο που κυνηγάει τα πρωινάδικα για να κάνει νούμερα. Τι να περιμένει κανείς από κάποιον που άκουσον άκουσον αλλάζει απόψεις και λέει ότι έκανε λάθος! Πρόκειται σαφώς για έναν πνευματικό νάνο. Έναν παλιάτσο. Έναν κισσό που προσκολλάται σε πλούσιες κυρίες προσφέροντας -Κύριος οίδε!- τι είδους υπηρεσίες! Εγώ το στεφάνι μου το τιμώ κ. Με Λένε Αρτέμη-μου.

      Μάλιστα επιστρέψτε μου να σας πληροφορήσω -συγνώμη κιόλας για το θράσος- ότι ο ψευδοφιλόσοφος αυτός έχει πιάσει στασίδι σε ένα τηλεοπτικό κανάλι ονόματι ΣΚΑΙ με αντάλλαγμα άκουσον άκουσον να στέλνει ο κ. Αλαφούζος τους υπαλλήλους του κάθε Κυριακή δήθεν εθελοντικά να δενδροφυτεύουν την πλαγιά του Κοκκιναρά απέναντι από το σπίτι του ψευδοφιλοσόφου ώστε ο τελευταίος να απολαμβάνει φρέσκο αέρα ορώντας κορασίδες. Οποία αθλία συναλλαγή! Γέμισε ο κόσμος ανώμαλους.

      Αλλά τι σας τα λέω όλα αυτά κ. Με Λένε Αρτέμη; Να, μ’ έπιασε κι εμένα το παράπονο. Γίγας εσείς, νάνισα εγώ, άθλιος δημοσιολάγνος ο Ράμφος, καταλαβαίνετε, γκρεμίστηκε το μέσα μου.

      Εκεί όμως που συνετρίβην ήταν με την αναφορά Σας στον κ. Μάνο. Υποθέτω δηλαδή ότι με το ‘πρώην υπουργούς’ εννοείτε τον κ. Μάνο. Θα θέλαμε ένα σχόλιο από εσάς για την πολιτική διαδρομή του κ. Μάνου. Φαίνεται να γνωρίζετε τόσα πολλά γι’ αυτόν τον ουτιδανό πολιτικό. (Καλέ αυτός δεν βούλιαξε την ΑΛΛΑΤΙΝΗ;) Αν όμως σας προξενεί ανία ή θλίψη ας το αφήσωμε. Δεν θέλω να προξενώ ανησυχία στα συναισθήματά σας. Άλλωστε πάντα μου έμοιαζε σαν τον εμποράκο στο ομώνυμο θλιβερό θεατρικό έργο του γίγαντα Έλληνος δραματουργού & Ναυάρχου Φώτη Κόντογλου.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. @clotho lachesis atropos
      2016-05-16 23:16:47+00:00

      > Φαίνεται να γνωρίζετε τόσα πολλά γι’ αυτόν τον ουτιδανό πολιτικό. (Καλέ αυτός δεν βούλιαξε την ΑΛΛΑΤΙΝΗ;)

      Κακοήθης επίθεση από blogs στον Στέφανο Μάνο

      2009-05-30

      1. Είναι ψέματα ότι οδήγησε στην χρεοκοπία την άλλοτε κραταιά οικογενειακή επιχείρηση Αλλατίνη, που κληρονόμησε από τον πάμπλουτο Θεσσαλονικιό παππού του;

      Ο παππούς του δεν ήταν Θεσσαλονικιός. Πέθανε το 1946. Στην Αλλατίνη ο Στέφανος Μάνος ανέλαβε καθήκοντα βοηθού διευθυντή το 1965. Το 1977 άφησε οριστικώς την επιχειρηματική δράση και άφησε την Αλλατίνη στο απόγειο της επιτυχίας. Διαβάστε τους δημοσιευμένους ισολογισμούς.


      Τα γυρίσματα τριών αιώνων

      2000-02-20

      Το 1951 για δεύτερη φορά ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά και μάλιστα ανασφάλιστος, ο Κοσμάς Πανούτσος έχει πεθάνει και τότε οι δύο κόρες του, η Μαριέτα Πανούτσου-Μάνου και η Ειρήνη Πανούτσου-Βραχνού, καλούνται να αναλάβουν την επιχείρηση και κυρίως η πρώτη, η Μαριέτα, μητέρα του μετέπειτα υπουργού κ. Στ. Μάνου. Ο μύλος ανοικοδομείται το 1955 και σε 5-10 χρόνια εδραιώνεται και πάλι στην αγορά.

      Η οικογένεια Μάνου

      Το 1964 οι δύο αδελφές μοιράζονται την οικογενειακή περιουσία. Ετσι τον μύλο τον διατηρεί πλειοψηφικά η Μαριέτα Πανούτσου-Μάνου και το κεραμοποιείο περνά πλειοψηφικά στην Ειρήνη Πανούτσου-Βραχνού.

      Από το 1965 αρχίζει να εργάζεται στην επιχείρηση ο κ. Στέφανος Μάνος και το 1967 δημιουργεί το τμήμα της μπισκοτοποιίας. Ο ίδιος από το 1974 ως και το 1977 είναι πρόεδρος και γενικός διευθυντής, ώσπου προσχωρεί στον χώρο της πολιτικής και τη θέση του αναλαμβάνει ο κ. Β. Πανούτσος.

      Ο όμιλος Λεβέντη

      Στη δεκαετία του '80 η επιχείρηση, και κυρίως ο τομέας των αλεύρων, υπέστη όλες τις συνέπειες της πολιτικής της διατίμησης και η ως τότε κερδοφόρος εταιρεία αρχίζει να κλυδωνίζεται. Το 1987 η μπισκοτοποιία πωλείται στον όμιλο Κυριάκου Φιλίππου. Επίσης η Αλλατίνη ΑΕ μεταβιβάζεται πλειοψηφικά στον όμιλο Δαυίδ-Λεβέντη. Η οικογένεια του κ. Στέφανου Μάνου διατηρεί το 16% των μετοχών.

      Διαγραφή
    7. Θα ανακηρύξω τον Λύκο ως MVP του blog. Έρχεται εκ των υστέρων και διορθώνει τις στατιστικές του Μανδραβέλη, αποκαθιστά την ιστορία του Μάνου, διορθώνει τις υπερβολές για τις αυτοκτονίες (είναι απίθανο πως οι 400 έγιναν 10.000!). Ανεκτίμητος!

      Διαγραφή
  19. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    > Η φωτογραφία αυτή, που ακόμα θυμόταν ο Viennezos

    Είναι μια απ' τις αγαπημένες μου.

    > Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

    Πού δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσω Flickr μου την έχουν ζητήσει για δημοσίευση από διάφορες χώρες - δεν θυμάμαι πόσες και ποιες.

      Διαγραφή
  20. 2. Πείνα και των γονέων --

    Δεν ξέρω πόσοι από εμάς εδώ μέσα ξέρουν πραγματικά από πείνα. Εγώ όμως την έζησα στ΄ αλήθεια, την πραγματική πείνα της στέρησης. Όμως την έζησα πολύ πριν αρχίσω να καταλαβαίνω τι μου γίνεται...

    Όταν γεννήθηκα, η μάνα μου δεν είχε ούτε γάλα δικό της (κι αυτή πεινούσε) ούτε γάλα ξένο να μου δώσει. Κι ανακάτευε ένα ποτήρι γάλα, (που κάθε μέρα διακόνευε από τις γειτόνισσες) με νερό και ρύζι και το μοιραζόμασταν, ας πούμε... Αυτό επί μήνες, ώσπου τουμπάνιασε η κοιλιά μου, φούσκωσε και δεν ξέρανε αν ήταν από την ασιτία ή από ειλεό (απόφραξη εντέρου) και αχεσία. Και με πήγε στο νοσοκομείο και οι γιατροί με ξέγραψαν και μ΄ άφησαν να πεθάνω και μ΄ έκλαιγε η καημένη κι αναθεμάτιζε την ώρα και τη στιγμή που δεν είχε το κουράγιο ούτε να κλέψει ούτε να γίνει πουτάνα για να με ταΐσει, αλλά κι αυτή σκελετός ήτανε, τι κουράγιο να είχε για κλοπές και πουτανιές...

    Εκεί λοιπόν, πάνω από το προσκέφαλό μου, που έκλαιγε γοερά κι έλιωνε κάθε λίγο και λιγάκι που σταματούσε η αναπνοή μου, είχαμε γίνει θέαμα οικτρό κι οι τρομοκρατημένοι γονείς τού θαλάμου δεν άντεχαν και ζήτησαν να φύγουν κι αυτοί και τα παιδιά τους από κει μέσα και το είπαν σε μία γιατρό, Μουτάφη, Ζωή Μουτάφη, τη λέγανε, κι εκείνη, ως θεούσα που ήτανε έτρεξε να βοηθήσει: - Αφού θα πεθάνει το παιδί, λέει στη μάνα μου, να μην πάει αβάφτιστο.

    Με πήρε στα χέρια της κι άρχισε να με κουνάει πάνω κάτω, δεξιά αριστερά στο σημείο του σταυρού, και τα χέρια μου ήτανε παράλυτα και το κεφάλι μου πότε έπεφτε δεξιά και πότε αριστερά, ξεψυχισμένο...

    Και ξαφνικά, από το πολύ το τράνταγμα και τα σταυροκοπήματα, τα έντερά μου ανακατεύτηκαν κι άρχισα να κλάνω και να χέζω!

    Θαύμα, άρχισαν να φωνάζουν!!! Τώρα η μάνα μου έκλαιγε από χαρά, η Μουτάφη από συγκίνηση κι οι γονείς των άλλων παιδιών μάλλον από ενοχές που θέλανε να με πεθάνουν πριν την ώρα μου...

    Είμαι, που λένε, αεροβαφτισμένος! Πότε δεν μπήκα σε κολυμπήθρα, κι αντίς για παπάς, με βάφτισε ετοιμοθάνατο μια θεούσα και μου έδωσε ζωή. Γι΄ αυτό, αν και είμαι ένα άθρησκο καθίκι του κερατά, σέβομαι πολύ τους θρησκευόμενους και για ένα ακόμα λόγο: Αυτή η θεούσα, μετά με "υιοθέτησε" για χρόνια, και επί χρόνια μας έστελνε χρήματα για να τρώω, για να έχω μολύβια και τσάντες και να μάθω γράμματα κι εγώ το γαϊδούρι, γράμματα έμαθα, αλλά μετά που μεγάλωσα δεν έψαξα να τη βρω και να της πω ένα ευχαριστώ.

    Και της το λέω από εδώ μέσα: Σ΄ ευχαριστώ Ζωή Μουτάφη!

    Ευχαριστώ και το Νίκο Δήμου που μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία!

    Γεια σας, παιδιά! Κουράγιο σε όλους τους ταλαίπωρους! Και ψηλά, το κεφάλι! Όλοι θα ζήσουμε!

    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβαζοντας την ιστορια σας, που περιγραφετε και με τοσο χιουμορ, σκεφτηκα ξανα ποσο τυχερες ειμαστε οσες μητερες δεν εζησαν την αγωνια του να μην εχεις φαγητο να δωσεις στα παιδια σου.

      Διαγραφή
    2. Διορθωση: " οσες μητερες δεν ζησαμε..."

      Διαγραφή
    3. Πώς τα καταφέρνεις πάντα ακόμα και με την πιο στενάχωρη ιστορία να μας κάνεις να γελάμε....

      Διαγραφή
  21. 1. Πείνα--

    Το 1981 είχα ξεμείνει στη Θεσσαλονίκη. Μου είχε πάρει όλα τα λεφτά, κάποιος που λογάριαζα για αδελφό μου, κι εξαφανίστηκε – και δεν είχα όχι για εισιτήρια επιστροφής, αλλά ούτε για ψωμί! Έμαθα ότι ενός συμπατριώτη, του Ανέστη, ο φορτηγατζής πατέρας θα έφευγε για Πάτρα σε τρεις μέρες και ηρέμησα. Αλλά από φαί, ούτε ψίχουλο. Πήγα στην κοντινή εκκλησία και ντράπηκα, γιατί μπροστά από μένα περίμεναν κάμποσα γυφτάκια.

    Ήταν η εποχή που οι διανομείς συσκευασμένου γάλακτος άφηναν τις παραγγελίες έξω από τα καταστήματα, στις τέσσερις και πέντε το πρωί, χωρίς να φοβούνται απώλειες. Έκανα το λάθος και έκλεψα δύο μπουκάλια και τα ήπια μονορούφι, όπως ήτανε, κρύα... Με έπιασε διάρροια και κατέληξα στο νοσοκομείο με κολικό (από γεννησιμιού μου είχα ευαισθησία στα έντερα). Οι νοσοκόμοι του ασθενοφόρου, έτσι όπως ήμουνα διπλωμένος από τον πόνο, είδαν κι έπαθαν να με δέσουν στο φορείο.

    Στο νοσοκομείο, μετά από μια ένεση, όταν πήρα να συνέρχομαι, χάρηκα, γιατί μου βάλανε ορό και θα με κρατούσαν για δυο τρεις μέρες, οπότε, σκέφτηκα, θα φάω κάτι μέχρι να φύγω με το φορτηγό για Πάτρα... Όμως στο νοσοκομείο επέμεναν με τον ορό κι όσο κι αν τους έλεγα ότι πεινάω, απαντούσαν ότι ο γιατρός μού απαγόρευσε το φαϊ για τρεις μέρες…

    Ο πατέρας του Ανέστη, επί ώρες άλλαζε και ξανάλλαζε ταχύτητες και απ΄ τα πολλά φτάσαμε επιτέλους στον Μπράλλο, πάνω ψηλά στο βουνό, λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη κατηφόρα κατά τον κορινθιακό κόλπο και την Ιτέα, αν θυμάμαι καλά... Εκεί αράξαμε για λίγο, σ΄ ένα φορτηγατζίδικο στέκι. -"Έλα να φας κι εσύ, μου λέει...

    Πριν το χάραμα, που λέει και το τραγούδι, φτάσαμε στην Πάτρα και με πήγε (τι καλός άνθρωπος) ως έξω από το σπίτι! Άκουσε η μάνα μου (που ξενύχτησε περιμένοντας) και βγήκε να τον ευχαριστήσει τον άνθρωπο: - Ελπίζω να μη σας ταλαιπώρησε, του είπε. - Μα, τι λες κυρία μου, είναι πολύ καλό το παιδί! Αλλά αδελφούλα μου, όσο μπόι του λείπει, τόσο στομάχι έχει! Πού το βάζει τόσο φαϊ!!!

    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    > Ο δεύτερος ήταν καθαρά συναισθηματικός (ή μελοδραματικός κατά τον κ. V.) και, επειδή τα αρχεία του Protagon δεν είναι πια προσιτά, σας παραπέμπω στον δικό μου Ιστότοπο

    Ιδού τα 43 σχόλια που είχαν γίνει στο Protagon και τα οποία η νέα ιδιοκτησία έσβησε (μαζί με άλλες τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες):

    1: Γιωργάκης Κουτσιούκης, 2014-02-21 00:27, �� 64, �� 0

    Ο πονεμένος αποκοιμήθηκε, ο νηστικός όχι.
    Μία από τις μεγαλύτερες παροιμίες.

    2: olga, 2014-02-21 01:07, �� 54, �� 1

    Ολοι οσοι γνωριζουμε ανθρωπους ή οικογενειες που πεινανε, διακριτικα, ας τους βοηθησουμε . Δυστυχως υπαρχουν πολλες περιπτωσεις και οσο πανε και αυξανονται.
    Ακομη και παιδακια στα σχολεια ερχονται χωρις πρωινο ή μεσημεριανο στο Ολοημερο. Ευτυχως τα σχολεια φροντιζουν γι αυτα, ( τα περισσοτερα τουλαχιστον).
    Αλληλεγγυη λοιπον αδερφια, μεχρι να περασει κι αυτο το κακο, ωσπου ...να σηκωθουμε λιγο ψηλοτερα.

    3: Ο νοών νοείτω!, 2014-02-21 02:44, �� 25, �� 2

    Κύριε Δήμου, σας ευχαριστώ για το άρθρο σας!
    Πόσο αναγκαίο είναι για την εξύψωση του ανθρώπου να παρατηρεί κανείς όχι μόνο "εξωτερικά", αλλά και μέσα του!

    Το άρθρο σας με τάισε!
    Και, παρακαλώ, πιστέψτε με, έχω ανάγκη αυτού του είδους την πολύτιμη τροφή που μου προσφέρατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    > Ο δεύτερος ήταν καθαρά συναισθηματικός (ή μελοδραματικός κατά τον κ. V.) και, επειδή τα αρχεία του Protagon δεν είναι πια προσιτά, σας παραπέμπω στον δικό μου Ιστότοπο

    Ιδού τα 43 σχόλια που είχαν γίνει στο Protagon και τα οποία η νέα ιδιοκτησία έσβησε (μαζί με άλλες τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες):

    4: Η πείνα τους σήμερα, πείνα μας αύριο;, 2014-02-21 06:55, �� 21, �� 1

    Μπορεί να καταλάβει κάποιος τον άλλο χωρίς να το έχει ζήσει ο ίδιος.Μπορεί με λίγα λόγια ο χορτάτος να καταλάβει τον πεινασμένο.Η απάντηση μου είναι δυστυχώς όχι. Είχα ακούσει πολλά για την κατοχή για την ολοκληρωτική πείνα αλλά μου φαινόταν τόσο μακρινά και παράξενα. Αισθάνομαι ένοχος που μικρός έφτανα σε σημείο ακούγοντας να πληγώνω τους αφηγητές παρόμοιων καταστάσεων με ερωτήσεις εκ των υστέρων αντιλήφθηκα ότι ήταν στα όρια μεταξύ βλακείας και αφέλειας. Μετά μεγαλώνοντας είδα πρώτα ντοκιμαντέρ αλλά και άστεγους να ψάχνουν στα σκουπίδια.Να διαβάζω να μαθαίνω ,να.... Τώρα πια σας πιστεύω και ενδόμυχα φοβάμαι.Γι αυτό κάνω ότι μπορώ ή μάλλον κάνω κάτι. Τέτοια κείμενα βοηθού να διατηρηθεί και να οργανωθεί ,αναπτυχθεί ένα δίκτυο προστασίας.Πετιούνται πολλά τρόφιμα,γίνεται κατασπατάληση.Η καλύτερη οργάνωση εθελοντικών και μη ομάδων προσφοράς θα βοηθούσε να γίνει περισσότερη και μεγαλύτερη η βοήθεια στους συνανθρώπους μας.Γιατί δυστυχώς τώρα πιστεύω πια ότι η πείνα είναι και για μένα για σένα ,για όλους μια μικρή μεν υπαρκτή πιθανότητα. Μόνο η συνεχής προσπάθεια παραγωγής ,ανάπτυξης και διανομής της μπορεί να την αποτρέψει.Όχι τα λόγια και οι θεωρίες!

    5: Μια αναγνώστρια, 2014-02-21 08:44, �� 15, �� 7

    Διαβάζω πολλά και διάφορα.
    Τα κοιτάζω όπως ο άνθρωπος αυτός τη βιτρίνα.
    Με την ίδια πείνα.
    Πολύ καιρό.
    Μόνο ένας όμως με τάισε.
    Εσείς κύριε Δήμου.
    Σας ευχαριστώ.

    6: Πασχαλία, 2014-02-21 08:58, �� 38, �� 1

    Κύριε Δήμου σας ευχαριστούμε για την αφύπνιση!
    Η γιαγιά μου, στα μικράτα μας όταν δυσανασχετούσαμε για το φαγητό που δεν μας άρεσε, συνήθιζε να λέει "δεν έχετε δει μεγάλη μέρα με λίγο ψωμί". Είναι μια κουβέντα που τη θυμάμαι όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    7: diacris, 2014-02-21 09:48, �� 24, �� 1

    Και μια που στα σχόλια διαβάζω σχετικές παροιμίες και γνωμικά, ας προσθέσω κι εγώ ένα. Είναι βλάχικο και δηλώνει πως, πέρα από την συμπόνοια, απαιτείται και δράση: "Η γριά δεν πέθανε από λόγια. Από πείνα πέθανε".

    8: Tasos, 2014-02-21 10:12, �� 18, �� 0

    Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω, ανώνυμοι, που πραγματικά με περίσσευμα ψυχής βοηθούν, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης.
    Μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους και σε σας, υποκλίνομαι και συνάμα ντρέπομαι για τη δική μου παθητική στάση.

    9: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, 2014-02-21 10:25, �� 14, �� 10

    Αν και το θέμα δεν προσφέρεται για χιούμορ,παραθέτω ανέκδοτο εμφατικό
    της τραγικής κατάστασης που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

    Ρακένδυτος στέκεται στη βιτρίνα ζαχαροπλαστείου κοιτώντας επίμονα δίσκο με γλυκά.
    Τον πλησιάζει ο ζαχαροπλάστης
    -''Τι θέλετε κύριε?''
    -''Τι γλυκό είναι αυτό?''
    -''Αυτό είναι τουλούμπα,κύριε.''
    Τον κοιτάζει για λίγο απογοητευμένος ο άνθρωπός μας και φεύγει.

    Το σκηνικό επαναλαμβάνεται μετά μια ώρα.
    -''Τι γλυκό είπατε?''
    -''Σας είπα κύριε,αυτό είναι τουλούμπα.''
    ...και ο άνθρωπός μας με πονεμένο ύφος...
    -''Ποιός είναι αυτός ο Λούμπας να του ζητήσω ένα.''

    Το μειδίαμα στις μέρες μας δεν είναι αρκετό.
    Χαμόγελο χρειαζόμαστε και για να το δούμε πρέπει να το προκαλέσουμε.
    Ειδικά σε αυτούς που το στερήθηκαν.

    10: A&G, 2014-02-21 10:27, �� 15, �� 25

    Κύριε αρθρογράφε, κυκλοφορούν πολλές φωτογραφίες Κάποιων εξωφρενικά πλούσιων, διάσημων και ισχυρών σε πλουσιοπάροχα τραπέζια. Ο συνδυασμός έστω μιας από αυτές μ’ αυτήν του πεινασμένου Τούρκου θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον.
    Αυτή που μας σερβίρατε πιστεύω πως έπρεπε να σερβιριστεί σε Εκείνους.
    Οι πράξεις Εκείνων ευθύνονται για τον πεινασμένο Τούρκο.
    Το να νοιώσουμε εμείς ενοχές δεν θα λύσει το πρόβλημά του.
    Όχι βέβαια πως περιμένω να αποκτήσουν Εκείνοι ενοχές. Αλλά μια στο τρις….
    Ξέρετε, καλό είναι με το Πρόβλημα να δείχνουμε και τον Φταίχτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    11: Κομπάρσος, 2014-02-21 10:37, �� 33, �� 9

    Ο κύριος έκανε τη συνηθισμένη διαδρομή με το αυτοκίνητο για τη δουλειά του κάπου στην περιοχή των Θρακομακεδόνων.
    Το φανάρι στη διασταύρωση παραμένει για αρκετή ώρα κόκκινο παραχωρώντας προτεραιότητα στον κάθετο κύριο οδικό άξονα.
    Αυτό το γνωρίζει ο νεαρός λιπόσαρκος μελαψός αλλοδαπός που περιμένει υπομονετικά στο φανάρι να πουλήσει ένα μπουκέτο απο τα λουλούδια που κρατάει στα χέρια.
    Ο κύριος κοιτάζει βαριεστημένα το φανάρι τη στιγμή που ένα χέρι του κάνει νεύμα στο παράθυρο να το ανοίξει,
    Ο κύριος μισανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου την ίδια στιγμή που ανάβει το πράσινο.
    Μόλις που άκουσε σαν ψίθυρο μία λέξη απο το στόμα του νεαρού την ώρα που άφηνε το συμπλέκτη: "Πεινάω!"
    Ο κύριος έκανε αρκετή ώρα και αρκετά χιλιόμετρα "κύκλο" για να επιστρέψει στη διασταύρωση, να αγοράσει ένα μπουκέτο λουλούδια απο το νεαρό, να ελαφρώσει το πορτοφόλι του απο λίγα χαρτονομίσματα και κυρίως να δεί το χαμόγελό του.
    Υ.Γ.
    Ο παραπάνω κύριος είναι ο αδελφός μου ....

    12: ΓΒ, 2014-02-21 11:22, �� 14, �� 0

    "Ο χορτασμένος δεν πιστεύγει του νηστικού" - παλιά κρητική παροιμία, συμπυκνωμένου νοήματος. Αν το πνεύμα του τότε καιρού υπήρχε ακόμα, θα'χε βγάλει 2-3 αντίστοιχα γνωμικά για τα χάλια μας.

    13: ΛΑΒΑΣ, 2014-02-21 11:24, �� 25, �� 1

    Από όσους πέρασαν στερήσεις και πείνα, οι πιο πολλοί έμαθαν να δίνουν όχι γιατί έχουν πολλά αλλά γιατί ξέρουν πολύ καλά τι είναι να μην έχεις τίποτα.
    Υπάρχουν όμως κι αυτοί που ξέχασαν την καταγωγή τους όταν η τύχη τους κτύπησε την πόρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    14: αλέξανδρος πιστοφίδης, 2014-02-21 11:49, 👍 46, 👎 7

    Ωραία η ελεημοσύνη και πολύ χριστιανική πράξη, όταν όμως ξέρεις ότι από τα δισεκατομμύρια των προϋπολογισμών των εκατομμυρίων ΜΚΟ που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, μη εξαιρουμένης και της UNICEF, που σκοπό έχουν να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και την πείνα, το 60% -80% πηγαίνει σε διοικητικές δαπάνες υψηλόμισθων υπαλλήλων και δεν κάνεις κάτι, είσαι συνυπεύθυνος. Είναι γνωστό ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι μεγαλύτερες ΜΚΟ στον κόσμο, είναι τόσο διαφανής όσο και οι μαύρες τρύπες του σύμπαντος. Εχουν γραφτεί τόσα πολλά για πολλές εξ αυτών και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Εχουν διαρρεύσει κατά καιρούς, ακόμη και για υψηλόβαθμα στελέχη της UNICEF ότι διαμένουν σε σουίτες ξενοδοχείων των χωρών του τρίτου κόσμου, ότι δε δίστασαν να βάλουν ακόμη και τα έξοδα από την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στις δαπάνες των έργων. Τι έγινε; Ότι έγινε και στα ορφανοτροφεία της καθολικής εκκλησίας. Για αρκετά χρόνια, οι ΗΠΑ δε συμμετείχαν στον προϋπολογισμό τηςUNESCΟ, γιατί θεωρούσαν ότι δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι γιατί γίνεται κακή οικονομική διαχείριση πόρων. Αυτό είναι το σκεπτικό όλων των κρατών σε ότι αφορά σε οικονομική βοήθεια και καταπολέμηση της πείνας.
    Εδώ και δεκαετίες, καταλήγουν κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες από βασικά είδη διατροφής σε χωματερές για να μην πέσουν οι τιμές. Αν ήθελαν οι κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν την πείνα και τη μετανάστευση λαών, δε χρειαζόταν να κάνουν τίποτα παραπάνω από το να ρυθμίσουν έτσι τους “όρους εμπορίου”-«Terms of trade»,’ώστε να συμφέρει στις χώρες αυτές να καλλιεργούν και να παράγουν αυτά που ήξεραν εδώ και αιώνες. Όταν πριν πενήντα χρόνια, μπορούσε η Κένυα με δυο τόνους καφέ ή τσάϊ να εισάγει ένα τρακτέρ και σήμερα θέλει δεκαπλάσιους και αυτή η αναλογία χειροτερεύει διαρκώς υπέρ των βιομηχανικών χωρών γιατί οι τιμές των προϊόντων της ρυθμίζονται πλέον μέσα από τα χρηματιστήρια του Σικάγου ή του Μιλάνου, η πείνα θα συνεχίζει και θα επαυξάνεται και μαζί της οι ανεπιθύμητοι «λάθρο» στις χώρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    15: cdav, 2014-02-21 12:07, �� 7, �� 3

    Μια φωτογραφία τύψεων ή ένα "φευγαλέο" κέρμα στο φανάρι ή ακόμα και ο καταμερισμός της ευθύνης στους άσπλαχνους πλούσιους αυτής της γης - ίσως ταϊζουν τις τύψεις μας .
    Μα, δεν είναι αρκετά για να "ταϊστεί " η πείνα των ανθρώπων αυτών ή να μειωθεί η δική μας ευθύνη .
    Θέλουμε λιγότερες διαπιστώσεις και περισσότερες ενέργειες .

    16: Κέλλυ Χ., 2014-02-21 12:28, �� 3, �� 14

    Ε, πώς αλλιώς? :-)))
    Και το να δίνεις, σε γεμίζει χαρά!

    @ Α&G (#10)
    Ξέρετε, καλό είναι με το πρόβλημα να δείχνουμε και τον αληθινά υπεύθυνο, όχι δηλαδή αυτόν που πάμε να του φορτώσουμε το πρόβλημα για να γλιτώσουμε απ΄την ευθύνη.

    17: Sextus, 2014-02-21 12:39, �� 24, �� 1

    @ αλέξανδρος πιστοφίδης #14

    Έχετε δίκιο, η σπατάλη και η διαφθορά στις μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι τεράστια. Φορτία τροφίμων για τους πεινασμένους φτάνουν και την άλλη μέρα πουλιούνται στην μαύρη αγορά. Ενα καλό που έκανε ο Μπιλ Γκέητς είναι πως στην φιλανθρωπική του οργάνωση έχει κάθετη δικτύωση και απόλυτο έλεγχο - ώστε να μην χάνονται χρήματα και τα φάρμακα και τρόφιμα να πηγαίνουν στον τελικό παραλήπτη. Ουσιαστικά οργάνωσε μία δεύτερη Microsoft.

    18: ΒΑΣΙΛΗΣ, 2014-02-21 13:02, �� 10, �� 32

    Όσο υπάρχουν τράπεζες και πολυεθνικές αυτό θα συμβαίνει.

    19: ein Steppenwolf, 2014-02-21 13:31, �� 8, �� 0

    Ένα παλιότερο κείμενο του Νίκου Δήμου για την ίδια φωτογραφία:Εναλλακτικός σύνδεσμος.

    Κι ένα σχετικό ποίημά του: Συνομιλία με το γάτο Αλέκο.

    «Οποιος πεινάει έχει δίκιο».

    20: Λ.Α, 2014-02-21 14:47, �� 17, �� 1

    Είμαστε στο 2014 κι ακόμα συζητάμε για την πείνα,μια λέξη που δεν θάπρεπε να υπάρχει στο λεξιλόγιο καμμιάς γλώσσας,καμμιάς χώρας.
    Κι όμως....

    21: Βικη, 2014-02-21 16:47, �� 17, �� 2

    @18

    Και οσο υπαρχουν υποστηριχτες ενος γνωστου ελληνικοτατου κομματος θα υπαρχουν πολλοι μελαψοι μαραμενοι απο την πεινα, γιατι αυτοι δεν ειναι ελληνες και δεν τους αξιζει τροφη, κ. Βασιλη! Κατα τ´ αλλα ειναι κακος δημαρχος ο Καμινης...

    22: Κέλλυ Χ., 2014-02-21 18:04, �� 6, �� 11

    @ ΒΑΣΙΛΗΣ (#18)
    Βασιλάκη, πού Σ΄ΌΛΟΝ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ (δέχομαι ΚΑΙ Αφρική) υπάρχει ζωή χωρίς τράπεζες και πολυεθνικές?
    (στη φαντασία σου, μη μου πεις μόνο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    23: Stavros P, 2014-02-21 18:36, �� 15, �� 2

    "όσο υπάρχει κι ένας στον κόσμο που στερείται το ψωμί, όλη η ανθρωπότητα είναι ένοχη."

    Σε μιά φράση όλη η αλήθεια!

    24: nikosA, 2014-02-21 18:41, �� 10, �� 12

    Σταματήστε τότε να στηρίζεται αυτούς που κά;νουν τους άλλους να πεινάν, διψαν, να είναι χωρίς περίθαλψη και τόσα άλλα.

    25: HG, 2014-02-21 19:49, �� 15, �� 5

    Κύριε Πιστοφίδη, με όλη μου την εκτίμηση, ούτε η UNICEF ούτε η UNESCO είναι ΜΚΟ. Είναι Οργανισμοί που έχουν ιδρυθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ανήκουν οργανικά στον ΟΗΕ. Θα μπορούσατε να αναφέρετε τη Διεθνή Αμνηστία ή το Παρατήριο του Ελσίνκι (παρακλάδι του αμερικάνικου ΥΠΕΞ), που είναι ΜΚΟ, ως μεγάλους διεθνείς υποκριτές του ανθρωπισμού . Για δε τις ΗΠΑ, αυτό που αναφέρετε για τη χρηματοδότηση της UNESCO, από την αρχή ιδρύσεως του ΟΗΕ είναι ο βασικός χρηματοδότης του, με μεγάλη διαφορά έναντι των υπολοίπων χωρών και, με διαρκή αγώνα, να "πεισθεί" κάθε τόσο το Κογκρέσο για την έγκριση της χρηματοδότησης του Οργανισμού. Το μεγαλύτερο πάντως πρόγραμμα καταπολέμησης της πείνας παγκοσμίως είναι το WFP (World Food Programme) πού ανήκει επίσης οργανικά στον ΟΗΕ και το οποίο επίσης χρηματοδοτείται ισχυρά από τις ΗΠΑ. Τώρα, η υποκρισία τόσο σε όλους τους παραπάνω οργανισμούς όσο και στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να περισσεύει (και μάλλον περισσεύει), αλλά μη ξεχνάτε ότι η βοήθεια που έχουν προσφέρει στις φτωχές κυρίως χώρες (και όχι μόνο) είναι τεράστια. Άλλωστε, η χώρα μας γνωρίζει καλά από διεθνή βοήθεια (ουσιαστική για την επιβίωση μας παρ' όλα τα υποκρυπτόμενα συχνά συμφέροντα) όχι μόνο τώρα αλλά από συστάσεως του νεώτερου κράτους.

    26: Στάθης Ν., 2014-02-21 20:56, �� 7, �� 7

    Δίπλα σ'αυτή τη φωτό, ίσως θα έπρεπε να βάλετε και μια ανάλογη ενός Έλληνα, να ψάχνει σε κάδο, με τη λεζάντα "Ελληνοτουρκικές σχέσεις πεινασμένων",.... με πολλές "αναγνώσεις" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    27: ΒΑΣΙΛΗΣ, 2014-02-21 21:35, �� 2, �� 27

    (21) Η Ελλάς δεν μπορεί να θρέψει όλους τους δυστυχισμένους του κόσμου και ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να παραμείνει ζωντανός. Αν κυβερνούσαν οι εθνικιστές πολυεθνικές δεν θα υπήρχαν. Ο Καμίνης εξυπηρετεί συμφέροντα όσων θέλουν να κάνουν την Ελλάδα πολυπολιτισμική χαβούζα. Ποσώς τους ενδιαφέρει η ευημερία των Πολιτών. Η χρυσή αυγή δύσκολα θα κατέβει στις εκλογές. Θα φροντίζει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη (ωραίο πάντως) να τους κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες. Δυστυχώς!!!!!!!
    (22) Κέλλυ αν ο κάθε λαός όριζε μόνος του την μοίρα του δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Το να ζεις σαν σκλάβος, δεν σημαίνει ότι είσαι και ελεύθερος. Ο άνθρωποςδεν χρειάζεται τις αλυσίδες του αλλά μόνο τα φτερά του για να πετάξει προς την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

    28: ein Steppenwolf, 2014-02-21 21:51, �� 5, �� 8

    @NikosA, σχόλιο 24:

    > Σταματήστε να στηρίζετε αυτούς που κάνουν τους άλλους να πεινάνε και να διψάνε

    Από μόνος του πεινάει και διψάει κανείς.

    29: Κέλλυ Χ., 2014-02-21 22:47, �� 8, �� 11

    @ ΒΑΣΙΛΗΣ (#27)
    ΄Ασε τις ουτοπίες, τα ανέφικτα, τα ανεφάρμοστα, τα ανεδαφικά, βρε Βασιλάκη. Απ΄τη μια οι αριστεροί, απ΄την άλλη εσείς, πήξαμε. Πείτε κάτι πραγματικό και λογικό, κάτι που να γίνεται ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΏΝΑ!
    ΥΓ.: Μικρό κράτος δεν στέκεται μόνο του στον 21ο αιώνα (εδώ δεν στάθηκε ούτε στον 20ο). Και βέβαια, κανένας δεν ζει σαν σκλάβος μέσα σε δημοκρατικό πολίτευμα. Σκλάβους συναντάμε ΜΌΝΟ στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αυτά δηλαδή που φλερτάρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    30: harrysmatic, 2014-02-22 00:25, �� 4, �� 44

    Οσοι Γραικοι / Greeks δεν ειναι κυριευμενοι απο την πανουκλα του ελληνισμου,πρεπει να αποκαλουν την Istanbul Ιστανμπουλ...Ετσι ονομαζεται απο το 1453. Οi Greeks δεν ειναι απογονοι Ρωμανων ( φασιστικος ορος " Βυζαντινων") ,ουτε ειναι " διαδοχο εθνος" τους ,ουτε η Greece ειναι διαδοχο κρατος ..Αρα ,δεν δικαουνται να χρησιμοποιουν αλλο ονομα πλην του Ιστανμπουλ...
    Οσο για την πονοψυχια Δημου,ανεκαθεν υπηρχαν τα συσσιτια,ακομα & στην Κατοχη,αρα η πεινα ειναι ορος σχετικος...Σημερα,ολοι εχουν λεφτα για μακαρονια,ρυζι,ψωμι & αυγα,αρα οι " πεινασμενοι" ειναι μαλλον παρασιτα αντικοινωνικα ,με ψυχολογια απομυζησης των αλλων...
    " Επαγγελματιες " πειναλεοι...Καλυτερα να επικρατησει " νεοδαρβινισμος " παρα ..."νεοπαρασιτισμος "...

    31: Xk, 2014-02-22 02:03, �� 14, �� 4

    @harrysmatic
    Τι εγινε? Trollάρουμε;
    Σου εύχομαι να μην πεινάσεις ποτε και πάντα να λογιζεις εαυτόν "harrysmatic"
    Τόσο τυφλοί και κουφοί πια; Τωρα που την πείνα και την απελπισία δεν την διαβάζουμε στον Λουντέμη και τον μονόλογο του γυφτου αλλα εχει φτάσει όχι στο κατώφλι/Φαρμακονήσι αλλα μέσα στα σπίτια μας;
    Άντε μου μπράβο και μάθημα πως να λεμε το Πολη... Τραβα πες και στους Γερμανούς να μην λένε την χώρα τους Ντοιτσλαντ αλλα Γκερμανια...

    32: Διασταυρωμένος, 2014-02-22 11:37, �� 4, �� 4

    Κύριε Δήμου μετά από χιλιάδες σελίδες γραφής, λογοτεχνικής, φιλοσοφικής έως technofreak και διαφημιστικής γράψατε ΤΗΝ σελίδα που αυτοδικαίως είναι πέραν του καλού και του κακού. Όσο υπάρχουν άνθρωποι πεινασμένοι και άστεγοι γιατί στ' αλήθεια γίνεται λόγος για πολιτισμό (επιστήμες, τεχνολογία, φιλοσοφία και ψυχανάλυση). Η ανθρωπότητα επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες στο να αφανίζει την ανθρώπινη ζωή με ατομικές βόμβες και όπλα μαζικής καταστροφής, όπως και ελέφαντες, τίγρεις, φάλαινες και εν γένει την ζωτική πανίδα και χλωρίδα. Όμως δείχνει ανίκανη να προσφέρει ένα γιουβέτσι στους παντελώς αθώους αλλά πένοντες αυτού του κόσμου. Το άρθρο σας (αλλά και η φωτογραφία σας) ας θεωρηθεί ως κόσμημα αναπαράστασης του ανθρώπινου πόνου κι ας συμπεριληφθεί στην προαιώνια συλλογή των ανθρωπιστικών ιδεών που πρέπει όλοι μας να υπηρετούμε πάση θυσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    33: harrysmatic, 2014-02-22 19:24, �� 5, �� 35

    Η ..." πονοψυχια" των σχολιαστων, ( που μαλιστα ζουν στον κοσμο τους & λενε την Istanbul αλλιως ) ,ειναι υποκριτικη...
    Σημερα,στη χωρα Greece / Ψωροκωσταινα,δεν υπαρχει περιπτωση κανενα ατομο να πεινασει..Ολοι οι Δημοι εχουν συσσιτια.
    Αρα,οι περιφερομενοι πειναλεοι ειναι ενα ειδος ψυχοπαθους ,στους οποιους εφαρμοζεται η μοντερνα σχολη του " μη εγκλεισμου " .Τετοιοι soft , ακινδυνοι ψυχοπαθεις ειναι & οι λεγομενοι" αστεγοι" .
    Δεν χρειαζεται λοιπον καμμια προσθετη πονοψυχια...
    Αυτα τα ανιατα & παρασιτικα ατομα που επιβαρυνουν την κοινωνια μας & την τσεπη μας,εχουν ηδη την αρωγη που χρειαζονται ,χωρις να την αξιζουν . Ας πανε να καθαριζουν σταβλους,οπως οι φουκαραδες Αιγυπτιοι...
    Να κοιταξουν λοιπον οι ..πονοψυχοι ..απογονοι Βυζαντα το πώς φερονται στο 1 εκ μειονοτικους ,στους αναπηρους των φαναριων,στους Γυφτους & στους ανεπισημους μεταναστες ...
    Οι ..."πεινασμενοι " & οι αποκαλουμενοι " αστεγοι " την περνανε ζαχαρη...
    Οπως λεει & ο Γυφτος Χατζης ..." Κι οσοι δεν εχουνε να φανε / να δουλεψουνε να φανε"

    34: ΛΟΥΒΕΡΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, 2014-02-22 19:58, �� 8, �� 3

    Συγχαρητήρια!!Τιποτε αλλο!!

    35: Ηλίας, 2014-02-22 21:23, �� 3, �� 2

    Α ρε Νίκο..

    36: filosofos, 2014-02-23 18:01, �� 8, �� 1

    «Χειμώνας άγριος κι η φωτιά καλοκαιριά στην κάμαρά μου.
    Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου» Παλαμάς.
    Το παράδοξο στην Ελλάδα είναι ότι άπ΄τη μία ψάχνουν στα σκουπίδια κι άπ΄την άλλη οι πιο διαδεδομένες εκπομπές στην τηλεόραση έχουν να κάνουν με μαγειρική.

    37: mlv, 2014-02-23 22:00, �� 11, �� 0

    Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χίλιες αφορμές για να νιώθει τύψεις, αλλά δυστυχώς έχει μάθει να ζει με ελαφριά συνείδηση, χωρίς να κάνει κάτι για τον συνάνθρωπο του που υποφέρει

    38: Σωκιανος, Νικος, 2014-02-24 00:13, �� 5, �� 0

    Το πεδίο δράσης ευρύτατο, και σε προσωπικό επίπεδο, και σε συλλογικό. Η αδελφοσυνη, το τρίτο προγραμματικό κομμάτι της Γαλλικής επανάστασης...

    39: ο πενηντά-αρης (και βάλε...), 2014-02-24 13:38, �� 4, �� 0

    Θετική, αναμφίβολα, η συμβολή του κ. Δήμου στην ευαισθητοποίηση. Όμως, για μένα, παραβιάζει ανοικτές θύρες!Με σοκάρει πόσοι, από τα γραφόμενά τους, δείχνουν σαν να περίμεναν αυτό το άρθρο για να σκεφθούν την πείνα του άλλου! Τόσο μακρυά μας ζουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Nikos Dimou
    2016-05-16T13:08:00+03:00

    40: Γωγώ, 2014-02-25 13:54, �� 3, �� 2

    Σας ευχαριστώ γι' αυτή τη δημοσίευση.

    41: Καριώτης Ιωάννης, 2014-02-26 00:27, �� 2, �� 14

    Μα γιατί αισθάνεται άσχημα ο κ.Δήμου;

    Στον καπιταλισμό δεν έχουν θέση κατώτερες μορφές ζωής. Οι αδύναμοι πρέπει να πεθάνουν , έστω από την πείνα. Αυτός είναι ο νόμος της φύσης .

    42: elli, 2014-02-26 17:52, �� 5, �� 0

    Κάθε μέρα στο δρόμο όλο και κάποιος ζητάει κάτι και κάθε μέρα βιάζεσαι όλο και πολύ να προχωρήσεις.. Δεν λύνονται όλα μόνο με τον οίκτο. Πότε θα εκραγεί αυτή η δυστυχία? Τόσος κόσμος ζητιανεύει στην Αθήνα και νιώθεις ότι μπορεί κάποια στιγμή να είσαι ο επόμενος. Δεν αντέχεται αυτή η κατάσταση. Θα αποκτηνωθούμε..

    43: Παν.Μακρής, 2014-02-27 15:07, �� 2, �� 1

    Κ. Δήμου ελπίζω να είστε και σεις παρών ώστε σαν έλθει η Ώρα του " Κριτή" στην ερώτηση, Τι έκανες στον πόλεμο .... να μην πείτε...
    Ε ... ; να , μερικά άρθρα κλπ κλπ....
    ¨Eνας Παλιός ( πολύ Παλιός) αναγνώστης σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθείς και τα όπλα του. Πάντως έχω ταΐσει αρκετούς - και όχι με λαδώματα...

      Διαγραφή
  33. Πείνα γνώρισα σχεδόν μόνιμη στην Κατοχή και μετά την επιστροφή μου από την Γερμανία όσο ήμουν άνεργος. Είναι συγκλονιστική εμπειρία. Μόνον ο Χάμσουν την έχει περιγράψει σωστά στο ομώνυμο του μυθιστόρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Eμείς που γεννηθήκαμε μεταξύ 1965 και 1990 ανήκουμε σε εκείνες τις γενιές που μεγάλωσαν πιο άνετα από όλες τις προηγούμενες γενιές, σοκολατόπαιδα σωστά και ας παίζαν ακόμα πόλεμο στα χωριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θα αντιτάξω στον κερδοσκόπο που με εξοντώνει με τα οικονομικά μέσα του; Τη ζωή μου. Τι πρέπει να κάνω για να μην κρίνομαι της τάξης σοκολατόπαιδο, Γεώργιε;

      Διαγραφή
    2. Να αποκτήσεις κυβέρνηση, να τεθεί τέρμα στους μεσάζοντες εμποροπολιτικάντηδες

      Διαγραφή
  35. Ζούμε την μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου - προς όφελος των ασθενέστερων - στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    Η Κίνα και Ινδία μέσα σε μια 50ετία μετατράπηκαν από αγροτικές κοινωνίες σε μεταβιομηχανικές οικονομίες με κατακόρυφη άνοδο του βιοτικού επιπέδου 100δων εκατομμυρίων πολιτών.

    Η "πτώση" του βιοτικού επιπέδου του "δυτικού κόσμου" δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα αυτής της ανακατανομής πλούτου.

    Η απάντηση λοιπόν στην παπαρολογική δήθεν ευαισθησία της Ελλαδικής αριστεράς και στο αφελές πρόταγμα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" είναι η απλή υποσημείωση: "Φυσικά. Του μη προνομιούχου 'μέσου' εργάτη του παγκόσμιου χωριού και όχι του καλομαθημένου Ελλαδίτη ομολόγου του".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτά τα πενήντα χρόνια ο πληθυσμός αυτών των χωρών αυξήθηκε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια. Αν δεν είσαι στέλεχος δεν είναι για να ζήσεις πουθενά αλλού.
      Το κακό στην Ελλάδα δεν προκλήθηκε από την παγκοσμιοποίηση αλλά από την είσοδο στην ΟΝΕ και την μεταφορά Ελληνικών εταιριών στο εξωτερικό, κυρίως στα Βαλκάνια. Εσείς βέβαια από τον δυτικό κόσμο με μια ωραία ντρίπλα βάλατε γκολ στον καλομαθημένο Έλληνα εργάτη.

      Διαγραφή
  36. Άτομα νευτώνεια τα εγγλεζάκια. Ξέρουν τα καημένα τι σημαίνει αυτοκρατορία. Ξέρουν καλά -να πω: τω συμπατριώτη Νεύτωνα. Δηλαδή: τι σημαίνει πρέπει να αμφιβάλλω για τα πάντα. Σαχλαμάρες είναι αυτά. Εδώ χρειάζεται το εξής: πρέπει να διακρίνω πράγματα συγκεκριμένα. Αντικείμενα κυρίως. Να πιάνω με την αφή μου και να ταυτοποιώ. Να διακρίνω. Ο μέσος εγγέζος εργαζόμενος που ξέρει τι σημαίνει εξάρτηση σε νόμισμα αλλοδαπό, τι είναι αυτός; Όσα μάστερς και αν κάνετε στην Οξφόρδη, θα του παραβγείτε σε νοημοσύνη; Θηλαστικά θα ταξιδεύετε και θα πηγαίνετε· αρθρόποθα θα επιστρέφετε. Αφού είσαστε να έχετε πατρώα γη. Ποια είναι η πατρίδα της ακρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Μα δεν είναι λίγο να κρατικοποιήσουμε και να εκκαθαρίσουμε τις τράπεζες, να μην χαρίσουμε τα θαλασσοδάνεια, αλλά να δημεύσουμε, να σβήσουμε ιδιωτικά χρέη προς την εφορία, να δικάσουμε ως εθνοπροδότες και να καταδικάσουμε και να φυλακίσουμε τραπεζίτες, εκδότες, πολιτικά τζάκια και τον Σίλα Σεραφείμ, να μην χρωστάμε τα σπίτια και τη γη μας, να στείλουμε τον Λαπαβίτσα πίσω στην Αγγλία να πάει μόνος του να υποτιμήσει το νόμισμα της ζωής του, να διαγράψουμε το δημόσιο χρέος, να φορολογήσουμε τους εφοπλιστές και τον πενθερόν του Γιάννη, να οργανώσουμε χωρίς ΕΕ ξανά την οικονομία μας, να μηδενίσουμε την ανεργία, να φτιάξουμε νέο σύνταγμα και καινούργια, αληθινή δημοκρατία. Και για εμένα, η λεγόμενη εποχή των π.α. ήταν η εφιαλτικότερη της ζωής μου, γιατί ευνόησε τον αυταρχισμό του τοξικού φιλικού περιβάλλοντος και την ασυδοσία της άγριας γκόμενας, μοναξιά και την αορασία μου. Ένα θέμα από τα αυριανά, των Μαθηματικών Προσανατολισμού θέμα, το γνωρίζω γιατί έχει διαρρεύσει.

      Διαγραφή
  38. Δεν συζητάς με έναν άσχετο γραφειοκράτη που σου λέει ότι "για χρόνια ξοδεύουμε πιο πολλά από όσα κερδίζουμε". Τι να πεις με έναν ρατσιστή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ας κάνω ένα ακόμα σχόλιο, και αυτοί που θεωρούν την ΟΝΕ μονόδρομο αλλά και αυτοί που προτείνουν έξοδο και ευρύτερες συνεργασίες με όλους κάνουν πως δεν βλέπουν ότι και η Ρωσία και η Κίνα ευνοούνται από αυτήν την ισοπέδωση της χώρας διαμέσου της νομισματικής πολιτικής διότι διαπιστώνουν ότι διευρύνονται οι δραστηριότητές τους εντός Ελληνικής επικράτειας σε όλους τους τομείς και ότι σε βάθος χρόνου θα την έχουν στο χέρι μαζί με τους Γερμανούς, και από κοντά και οι πολιτικάντηδες μαζί με τους Τούρκους, για αυτό και κανείς τους δεν θέλει έξοδο της Ελλάδος από την ΟΝΕ πριν ολοκληρωθεί η λεηλασία, η Αμερική από την άλλη όλα αυτά τα λαμβάνει υπόψη, δηλαδή ότι στο μέλλον η μεγάλη χαμένη από την ολική κατάρρευση της Ελλάδος θα είναι η ίδια και κανείς άλλος, για αυτό και η στάση της είναι επαμφοτερίζουσα και είναι η μόνη που θα ήθελε μια διευκόλυνση της Ελλάδος σε ότι έχει να κάνει με το χρέος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Η φτώχεια λύνεται με πατρίδα. Αδυνατώ κάποια παγκόσμια επίλυση, να περιφράξω με αγκαθωτό συρματόπλεγμα το νερό, αλλά μέσα στην πατρίδα μου, με δημοκρατία μπορώ να λύσω τελείως το πρόβλημα. Όμως να λύσω, που σημαίνει οικονομική δικαιοσύνη, και όχι να συνδυάσω φιλελευθερισμούς και κοινωνικές δικαιοσύνες γενικώς. Ούτε στα 2006 δεν γίνονταν αυτά. Δεν είμαι σταγόνα τζατζίκι πάνω στο gamepad του Κωστάκη. Τι να κάνω τώρα. Οι ζωντανοί ζουν και πρέπει να ρωτηθούν και να επικοινωνήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Η Εθνική Τσαντίλα μάλλον πρόκειται η ζωή που δυσφορεί και επειδή δεν ηρέμησε να μάθει ποτέ -και από ποιον; από τον Παπανούτσο ή τον Γιωσαφάτο- μιαν ανθρώπινη, άμεση αντιμετώπιση, πονάει και ασχημονεί και αντιστρόφως. Και σερβίρει "φιλία" ο Παπανούτσος και μάλλον δεν εννοεί αλληλεγγύη, ίσως επειδή το ενδιαφέρον του στη ζωή ήταν οι πειναλέες σχέσεις του με την εξουσία, και προβληματίζεται η ζωή, τρεις ώρες, στο θρανίο, με το σάπιο παρελθόν και το μεταλλικό νερό και την μαύρη πέτρα της στύσης της, για τις φιλίες του ευρωπαίου αρχιλογιστή και η ασχήμια συνεχίζεται. Στα 1936, "Περί επιστήμης". Πώς θα μιλήσει για την επιστήμη αν δεν έζησε τη γραφή του 2ου νόμου του Νεύτωνα για μία κίνηση σε κεκλιμένο επίπεδο, την πρωινή ακινησία του ποταμού Ρινόκερου. Το πεθαμένο παρελθόν ήταν κάτι που γνώρισε χωρίς να προηγηθεί ενδιαφέρον· ένιωθε με νεκρές αισθήσεις και κατεργαζόταν με καχυποψία και φαυλότητα την προοπτική επερχόμενης ζωής. Ασυγχώρητο. Όταν η ζωή κινηματογραφούσε Monkey Business, ο Παπανούτσος είχε ήδη ανακαλύψει και μαϊμουδίσει το dna του Hulk με την ελευθερία και την βούληση. Προϊόν της τερατογέννησης ο ανυπεράσπιστος δανειστής του Γένους, Ανδρέας Καραντώνης. Ο μεγάλος, αλλά ανήλικος γενετιστής και παιδαγωγός, διατάζει σήμερα από το σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων τον πολλαπλασιασμό της ανεργίας των ηθοποιών, κλείνει τα θέατρα, καταδικάζει στην πείνα και στη δίψα της ερήμου τα καλλιτεχνικά όνειρα της πασχαλίτσας, αναιρεί βάναυσα τις παράλληλες γεννήσεις στα μαιευτήρια. Ο μινιμουμ Τσίπρας φιλολογικός διευθυντής στο υπόγειο του Μάξιμου· ο Παπανούτσος μέγιστος βασιλιάς στην Ιουδαία· η αθώα ζωή στο κοφτερό μαχαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλτατε Σαλτάρω!
      Αναρωτιέμαι, καμμιά φορά,άν πρέπει να σμιλέψουμε σε γρανίτη,ορισμένα απ,τα σχόλιά σου,γιά ..μελλοντική σπουδή..

      Διαγραφή
  42. Ο γιγαντισμός της πείνας και η παγκοσμιοποίηση της λιγούρας αύξησαν σημαντικά τον παιδευτικό και μοιραίο ρόλο της ηλεκτρονικής και της γραπτής σκέψης. Με τις πρόσθετες ευθύνες του στις νέες συνθήκες, ο πειναλέος διαγωνιζόμενος οφείλει: α) Να συμβάλλει στην αναβάθμιση του δημοσιογραφικού λόγου, αποφεύγοντας γραμματικούς, συντακτικούς και λεκτικούς κομματικούς στρατούς. β) Να αποφεύγει την πορνογραφία, την χυδαιολογία και την δημοσιογραφική βαρβαρότητα, τα σπρέι και την αεροφαγία, τηρώντας, ακόμη και στην περίδο της μεγάλης πείνας του, τους κανόνες της νηστείας της ελληνικής αρχιεπισκοπικής ηθικής και της ευρωπαϊκής ευθύνης. γ) Να χρησιμοποιεί αλκαλικές μπαταρίες, για να προστατεύει την ελληνική γλώσσα από την κατάχρηση ξένων λέξεων και όρων. δ) Να συμβάλλει δημιουργικά στην προστασία της τραπεζικής πίστης και τη διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να γράψετε από ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: βιβλίο, υπολογιστής, συμμαθητές, Gutenberg, πατρίδα, Erlangen. Το δικαίωμα του ανθρώπου στην πείνα είναι αναφαίρετο. Η πείνα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των πεινασμένων κολάζουν θετικά τις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και την κοινωνική εικόνα της διαδραστικής επαιτείας. Γι' αυτό ο επαίτης οφείλει: α) Να σέβεται την προσωπικότητα του δημοσιογράφου. Να μην εκτοξεύει εναντίον του ανέραστες δημοσκοπήσεις και υβριδικές στατιστικές και να αποφεύγει τις εγκλίσεις, δημόσια και στους χώρους δουλειάς. β) Να θεωρεί σοβαρότατη πράξη κορεσμού της πείνας του κάθε λογοκλοπή. γ) Να μην οικειοποιείται την πείνα των συναδέλφων του. Να αναφέρει πάντοτε το όνομα του σεφ, του οποίου μασουλάει τα κείμενα ή τα δηλητηριώδη παρασκευάσματα. Να μνημονεύει την πηγή των πληροφοριών που έχουν ήδη δημοσιευτεί ή μεταδοθεί. Να προβάλλει τα πρωινά στην παραλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ανώνυμε, εσένα που σ' αρέσει να λύνεις ασκήσεις, σου έχω θέμα: Στα σημερινά θέματα πανελληνίων, στο 4ο θέμα, με τα δεδομένα της άσκησης να αποδείξεις ότι f(x)=x.

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν ξέρω πώς να λύσω την διαφορική εξίσωση του ενδιαφέροντος, cla.

      Διαγραφή
    3. @clotho lachesis atropos :

      Πολύ ωραίο πρόβλημα! Μου έφτιαξες τη μέρα :)

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι πρόβλημα, πολέμαρχε cslakonas. Είναι εφαρμογή στα δοσμένα του βιβλίου. Δεν θα έγραφα ούτε τις αποδείξεις. Θα έτρεμαν τα χέρια μου, τα πόδια μου, θα ήταν σαν πάνω στα θέματα να βλέπω ειδήσεις. Άλλοι δεν μπορούν να ζήσουν ανάμεσα στους υπερτιμημένους συμπατριώτες τους και άλλοι επικαλούνται τον πόλεμο για να μπορούν να μαθαίνουν σαν άλυτο και άγνωστο πρόβλημα την ολοκλήρωση κατά παράγοντες.

      Διαγραφή
    5. @nabla,

      Δεν κατάλαβα τίποτα από ό,τι είπες. :)

      Διαγραφή
    6. Λέω ένα παλιοτράγουδο που δεν ξέρω τι σκέπτεται και τι πιστεύει ο γραφειοκράτης, του πολιτισμού και της Ποίησης, αόρατος στιχουργός του. "Είμαι αόρατος μοιραίος μισθοφόρος και το ταμείο του συντάγματος κρατώ πληρώνω πάντα τους μισθούς να μην κάω μες τους γκρεμούς ερώτων πια σημαιοφόρος". Και λέω επίσης την απορία: αν εκείνοι που γνώρισαν την τιμή να δουν τη ζωή στην Ελλάδα σαν γόρδιο πνευματικό δεσμό, αν, λέω, αν θα γνωρίσουν και τους βραχίονες τους στο στόμα του πόρφυρα σαν βραχίονες δικούς τους.

      Διαγραφή
  43. Θα χάσω την ελευθερία μου αν επιτρέψω στο παλιό πολιτικό προσωπικό να έχει την απόφαση για την πατρίδα μου. Αυτό δεν θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Χορταστικό χιούμορ των Rhino Vipers: το θήραμα που σαπίζει από μέσα προς τα έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.