Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2016

Trump trump trump

Αλλάζουμε θέμα - αν και όχι τελείως. Μαντζούνι και ο Τραμπ.

Ακουσα ένα σχόλιο που το ασπάζομαι: It was the triumph of the White American Male". Ο θρίαμβος του Λευκού Αμερικανού Άνδρα.

Ο Λ. Α. Α. ένιωθε καταπιεσμένος. Είχε καταντήσει μειονότητα στη χώρα του. Η πολιτική ορθότητα και οι ποσοστώσεις (γένους, φυλής, θρησκείας) τον έκαναν να αγανακτεί. Γνωστό το αστείο ότι "ζητάμε διευθυντή πωλήσεων με την προϋπόθεση να είναι Λατίνος ή Μαύρος". Η παγκοσμιοποίηση του έπαιρνε την δουλειά - έκλεινε το εργοστάσιο όπου δούλευε και μετακόμιζε στο Μεξικό (όπως εμείς Βουλγαρία). Οκτώ χρόνια είχε μαύρο πρόεδρο και τώρα του έλεγαν να ψηφίσει ...γυναίκα!

Ο Τραμπ του έδωσε πίσω τον ανδρισμό του και την αξιοπρέπειά του (μαύρη και άραχλη).

Αλλά και οι γυναίκες ένιωθαν περίεργα με τους ομόφυλους γάμους και τα διάφορα μειονοτικά δικαιώματα. Είναι δε γνωστό πως οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες. Προτιμούν άντρες - ακόμα και αυτούς που φουχτώνουν...

Αυτά που απασχολούν εμάς ούτε που συζητήθηκαν στην Αμερική. Οι εκλογές αυτές ήταν μία καθαρά εσωτερική υπόθεση. Και ένας Ρεπουμπλικανικός θρίαμβος. Το G.O.P. (Grand Old Party) τα πήρε όλα: Προεδρία, Βουλή, Γερουσία και τους περισσότερους κυβερνήτες πολιτειών. Σκούπα!

Τώρα τι επιρροές και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η εκλογή για τον υπόλοιπο κόσμο - είναι θέμα για συζήτηση.

Η ιστορία δεν προχωράει ευθύγραμμα. Κανει δύο βήματα μπρος και ένα πίσω. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση ήρθε ο δικτάτωρ Ναπολέων. Και μετά - ακόμα χειρότερα - οι Βουρβώνοι. Παλινόρθωση. Έπρεπε να περάσουν εκατό χρόνια για να αρχίσει η Γαλλία να εφαρμόζει, σταδιακά, τα διδάγματα της Επανάστασης.

Έτσι και οι ΗΠΑ. Προχώρησαν πολύ γρήγορα με τον Ομπάμα και τώρα κάνουν το μεγάλο βήμα πίσω...


123 σχόλια:

  1. Αντιγράφω ένα σχόλιο του Κ.Δ. απο το fb του Τζίμερου:
    ---------------------------------------------------------

    "Κώστας Δημουλάς αγαπητέ μου Θάνο. Ήμουνα ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ (ο περίγυρός μου το γνωρίζει) ότι αυτό ακριβώς θα συνέβαινε.

    ΟΙ σπουδές μου στην Πολιτική Ψυχολογία με έκαναν να έιμαι βέβαιος για το πού θα οδηγούσαν οι ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ όλου εκείνου του λεγόμενου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ (χα!), κάτι αντίστοιχο με ολόκληρο το δικό μας εδώ βρωμερού ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ λεγόμενου ΤΟΞΟΥ, που είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, πάλιν λόγω των από τα 18 μου ως και τώρα σπουδών και εντρυφήσεών μου στην Ψυχολογία, οτι, με τις ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ τους θα φέρουν την Χρυσή Αυγή, όχι απλά στην θέση της αξιωματικής αντιπολιτευσης, αλλά στην ΕΞΟΥΣΙΑ.

    Ψεύδη, απάτες, σαρδόνια χαμόγελα, ειρωνείες, διαστρέβλωση απίστευτη των όσων έλεγε ο Τραμπ, απίθανοι μηχανισμοί εις βάρος του, βγάλσιμο στην σέντρα όλης της υποκουλτούρας των Ηνωμένων Πολιτειών, λάσπη, βρώμα, ίντριγκες, δυσφήμιση, ακόμα και από από την μεριά του ίδιου του Κράτους, ακόμα και την Δικαιοσύνη στρίμωξαν να βγάλει λάδι την Κλίντον, βιαίότητες εναντιον του, παρακρατικά τεχνάσματα, γυναίκες που τις κακοποίησε, που τώρα τα θυμήθηκαν όλα αυτά, μέχρι και ο Πρόεδρος, αυτος ο αλητήριος υποκριτής, ολόκληρη καμπάνια υπέρ της Κλιντον και βαρέως εις βάρος του, και, και, και, και, και, και, και, ....

    Ας τα γνωρλιζει ο δικός μας εδώ Π μέρους τΔ μας, ότι ναι, ΑΥΤΟΣ είναι που θα σφραγίσει την ανοδο της ΧΑ στην εξουσία, και , δεν ξέρω αν θα είναι ο όδιος, αλλά πάντως και όποιος επόμενός του, θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ , με τα τ(με την δικη του κάλυψη) τερτιπια όλων αυτών εδώ των δικών μας δημοκράαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααρων, να ορκίσει την Χρυσή Αυγή ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ..."

    ---------------------------------------------
    ΥΓ:Το προσυπογράφω

    ΥΓ2: Σας τα'λεγα εγώ αλλά...που!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίες οι δηλώσεις του σιχαμένου πίθηκου: «Μία μεγάλη παγκόσμια αλλαγή έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με την επικράτηση των εθνικιστών στην Αυστρία, της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα». Αλλά πιο ωραία είναι: AKINA MORIX PIROX IRDS RW25 LGPR.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι σε όλα τα μπλογκ νιώθουν οι Χρυσαυγίτες αέρα στα πανιά τους, μας λέει πολλά για το ποιά πολιτική αντίληψη κέρδισε χτες.
    Τελικά οι Αμερικάνοι, σε κάθε εκλογή κοιτάνε να βγάλουνε το ακριβώς αντίθετο από το προηγούμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τράμπ , Λεπεν κ.α. έρχονται απλά ως απάντηση, ως λογικό επακόλουθο.
    Οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις πληρώνουν τις επιλογές τους να μην δώσουν μίαν καθοριστικής σημασίας απάντηση στις απανωτές προκλήσεις.

    Εθελοτυφλούσαν.

    Όφειλαν πρώτα να κοιτάξουν τα του οίκου τους και μετά να ξανοιχτούν.
    Έξω τώρα φυσάει αέρας - τι κάνεις, μαζεύεις τις τέντες. Τις δικές σου πρώτα, να μην σκιστούν και εκείνη την ώρα δεν σε νοιάζει εάν ο άλλος δεν έχει καν τέντες.
    Τόσο απλά.
    Μέχρι να περάσει η καταιγίδα.

    Οι θανατικοί μουσουλμάνοι είναι τα σύγχρονα ζόμπι του 20ου αιώνα. Δαγκώνουν όποιον βρουν όπου βρουν.
    Μια αρρώστια χωρίς αντίδοτο - και οι κυβερνήσεις το άφηναν να εξαπλωθεί καθησυχάζοντας τον κόσμο ότι ψάχνουν το… αντίδοτο δίδοντας στο μεσοδιάστημα καραμέλες για τον βήχα.

    Όμως τα ζόμπι είναι πλέον εδώ.

    Τι κάνεις όταν σε απειλούν τα ζόμπι;

    Έ, δέστε και καμιά ταινία και θα καταλάβετε - όλα εγώ θα σας τα λέω;

    Τείχη ως μαντζούνια - "είναι κι αυτά μια κάποια λύσης":

    http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για όλους ακόμα δεν κατάλαβαν:

      "Ο ποιητής συνειδητοποίησε αυτό που πολλοί προτιμούν να αγνοούν, ότι δηλαδή είτε το θέλουμε είτε όχι, δεν είμαστε και δεν υπήρξαμε ποτέ πραγματικά ελεύθεροι. "

      Read more:
      http://latistor.blogspot.gr/2011/06/blog-post_06.html

      Τώρα εγώ σαλταρίζω ή είμαι λογικός άνθρωπος;

      Λείπει και ο γιατρός να μας κάνει μια διάγνωση…

      Διαγραφή
  5. Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο σε όλο τον κόσμο για μία ακόμα φορά. Λέμε ότι Ιταλία - Ισπανία δεν έχουν κυβέρνηση, το 2012 στις εκλογές δεν υπήρξε κόμμα που να πλειοψηφεί. Λέμε για το brexit, πρώτη η Ελλάδα ψήφισε όχι σε δημοψήφισμα σχετικό με την ΕΕ. Λέμε για την ακροδεξιά σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε κόμμα με υπόδικους/κατηγορούμενους στη βουλή. Λέμε για τον Τραμπ, έχουμε τον έλληνα Τραμπ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από περισυ.
    Το μόνο που μας νοιάζει είναι να πληρωθεί η δόση για να πληρωθούν μισθοί κει συντάξεις και να μην διαλυθεί η ευρώπη και μας πάρει ο διάολος. Επίσης να κάθονται φρόνιμα οι Τούρκοι, χριστούγεννα έρχονται και πως θα πάμε Μύκονο αν γίνει κανα επεισόδιο. Λένε για τους άγγλους που δεν αντέδρασαν στο χρηματιστήριο, έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος και στη συνέχεια του κράτους. Ο γελοίος του σκαι θα περίμενε ουρές μπροστά στα ΑΤΜ. 'Εχουμε τον Τραμπ και ότι αντιπροσωπεύει σπίτι μας αλλά κοιτάμε για μία ακόμα φορά το σπίτι του γείτονα και προσπαθούμε να καταλάβουμε πως αντέδρασε, για μας η κατάντια μας είναι φυσιολογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπεράνθρωποι που πιστεύουν ότι οι δόσεις πληρώνουν μισθούς και συντάξεις. Αλλά είναι η κουτοπονηριά: αν με το νόμισμα της ζωής πληρώσω αποκλειστικώς τα χρέη, η ζωή δικαιολογείται και δέχομαι να ζει και δεν την διακόπτω. Στο κρανίο των ανθρώπων βροχή, διακοπή ρεύματος, ups, ανεμιστηράκια.

      Διαγραφή
  6. "Προχώρησαν πολύ γρήγορα με τον Ομπάμα και τώρα κάνουν το μεγάλο βήμα πίσω..."

    Αχ και μου τελείωσε και το ματζούνι για την Πίεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμφισβητείτε ότι και μόνο η παρουσία του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ ήταν ένα μεγάλο βημα μπροστά; Για να μην μιλήσω για την πολιτική του...

      Διαγραφή
    2. Έχω γράψει επανειλλημενως εδώ πως η θητεια Ομπάμα δεν ειναι καθόλου επιτυχημένη. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πληθυσμού (μαύρου κατά κύριο λόγο πληθυσμού) το οποίο μετά από το διπλασιασμό χρέους των ΗΠΑ δεν ειδε το πορτοφόλι του να μεγαλώνει.

      Σε κάθε περίπτωση ειναι ενα κοσμοιστορικό φαινόμενο από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι λόγοι της νικης Τραμπ ειναι πάρα πολλοί. Έχει φέρει τα πάνω κάτω, και θέλουμε 5 αναρτήσεις τουλάχιστον ! :)

      Στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος. Δε μπορώ δυστυχώς να πω το ίδιο για την εξωτερική πολιτική.

      Σε κάθε περίπτωση: Νήφε και μέμνησω απιστείν.

      Διαγραφή
    3. @ "το οποίο μετά από το διπλασιασμό χρέους των ΗΠΑ δεν ειδε το πορτοφόλι του να μεγαλώνει."
      -
      "Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..."

      - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

      Διαγραφή
    4. Διαφωνώ ριζικά. Και η οικονομία πήγε καλά (πτώση ανεργίας, αύξηση παραγωγής) αλλά και οι παροχές προς τους πιο αδύναμους βελτιώθηκαν - σκεφθείτε μόνο το Obamacare.

      Έπειτα η επίδοση ενός προέδρου δεν κρίνεται μόνο από το πορτοφόλι των πολιτών αλλά και από το ύφος της εξουσίας και την διεθνή της απήχηση. Και νόμιζω πως τις τελευταίες δεκαετίες ίσως μονον ο Κλίντον είχε καταφέρει κάτι ανάλογο.

      Τώρα που ο Τραμπ θα μειώσει την φορολογία στους πλούσιους και θα κόψει τις παροχές στους φτωχούς να δούμε πως θα τον κρίνετε.

      Διαγραφή
    5. Το 'πε αυτό ο Θουκυδίδης;

      Διαγραφή
    6. Οχι η οικονομία δεν πήγε καλά όταν η αυξηση παραγωγής και η ανεργία αντιμετωπίζονται με τόσο δανεισμό και τόσο τύπωμα χρήματος. Δε ζείτε εδώ για να το κρίνετε. Εδώ ζω εγώ.

      Οχι το obamacare δεν πήγε καθόλου καλά. Δεν το λέω εγώ (γιατί δεν το χρησιμοποίησα) ή εσείς. Το λένε αυτοί που το καταψήφισαν γιατί έχουν δει τα ασφάλιστρα να υπερτριπλασιάζονται π.χ. στην Αριζόνα.

      Η διεθνής απήχηση θα κριθεί. Το ίδιο και η οικονομική πολιτική.

      Αυτό που σήμερα ξέρουμε είναι πως η κληρονομιά του Ομπάμα θα ξηλωθεί. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο μένει να το δούμε.

      Αυτό που πάντως αντιλαμβανόμαστε ειναι το μήνυμα της μεσαίας τάξης των αμερικανών οι οποίοι λένε σε εμάς την ελίτ (τους επαγγελματίες πολιτικούς, τους τσαρλατάνους ακαδημαϊκούς, τους πουλημένους δημοσιογράφους, της πολιτικής ορθότητας και πλιατσικο-στατιστικολόγους τύπου Nate Silver) να βάλουμε τις αποψάρες μας για την Οικονομία και τον Κόσμο εκεί που ξέρουμε. (Συγνώμη αλλά αυτό μας λένε!)

      Το φαινόμενο Τραμπ έχει πολλούς υπεύθυνους. Σε εμάς τους κατόχους πτυχίων, ευκατάστατους ακαδημαϊκούς, αναλογεί πολύ μεγάλο μέρος ευθύνης.

      Διαγραφή
    7. Τελικά μάλλον όχι - παρότι έτσι αναπαράγεται στα μέσα:

      Ευχαριστώ για την διόρθωση:
      http://megaseniautos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_317.html

      Είπε όμως αυτά:

      * Φιλοκαλούμεν γαρ μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας.

      * Δύο τα εναντιώτατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

      * Προς έκαστα δει εχθρόν ή φίλον μετά καιρού γίγνεσθαι.

      και αυτά για τα τείχη:

      Άνδρες πόλις και ού τείχη, ουδέ νήες ανδρών κεναί.

      Διαγραφή
    8. @CsLaKoNaS

      Ας ελπίζουμε μόνο ότι δεν θα κάνει όλα αυτά που υποσχέθηκε.

      Διαγραφή
    9. Δε θα κάνει πολλά από αυτα που λέει σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική. Για την εξωτερική και δη το ελληνικό ζήτημα, τρέμω!

      Σήμερα τη μέρα της επετείου της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου ο Τραμπ ειναι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και Ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου...

      Και σχόλιον ουδέν.

      Διαγραφή
    10. Σήμερα τη μέρα της επετείου της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, πως τα φέρνει η ζωή...

      Διαγραφή
    11. @"Νήφε και μέμνησω απιστείν" συμαίνει νυμφεύσου αλλά να μεριμνάς να απιστείς; just joking :)

      Διαγραφή
    12. Να προσθεσω, γιατι εζησα το διαστημα Ομπαμα στην Αμερικη, οτι η πολιτικες του ηταν σε γενικες γραμμες αχρωμες. Εδωσε μεγαλη βαρυτητα στο obamacare που εχει σχεδον αποτυχει. Στο χρεος ομως δεν φταιει, το κληρονομησε απο τον αλλον και απλως εφερε σε ισορροπια την οικονομια που ηταν σε μαυρο χαλι. Δεν θα μπορουσε να το κανει χωρις δενεικα, συν οτι κληρονομησε 2 πολεμους που τελικα δεν τελειωσε...απλως δεν ξεκινησε καινουργιο. Αλλαξε το προφιλ της Αμερικης σε ποιο συνεργασιμη. Σε γενικες γραμμες ενω ειχε την δυναμη να φτασει την Αμερικη στα υψη, ασχοληθηκε με κοινωνικες ατζεντες και εχασε τον δρομο του.

      Διαγραφή
    13. @CsLakonas: Μα τι το κακό έχει ο Nate Silver; Επειδή δεν δίνει τον κώδικα και οι δάσκαλοι έχουνε σκάσει απ' το κακό τους; Σκέψου δηλαδή μια ζωή στη στατιστική και να έρχεται ο πουθενάς να κάνει σωστές προβλέψεις και να μην λέει πως.

      Διαγραφή
    14. @clotho lachesis atropos

      Παρακάτω βλέπουμε την τελευταία πρόβλεψη του Nate Silver ανήμερα των εκλογών.

      http://projects.fivethirtyeight.com/2016-election-forecast/?ex_cid=rrpromo

      Πιθανότητες εκλογής:

      Hilary Clinton 71.8
      Donald Trump 28.6

      Ο φοβερός αυτός κώδικας (ο οποίος δεν είχε πέσει μέσα ούτε όταν ο Τραμπ κέρδισε το χρίσμα) έπεσε κατά κράτος έξω για ακόμα μία φορά.

      Όταν συνέβη αυτό η αντίδραση του Nate Silver ήταν η παρακάτω:

      "for those who could read between the lines, the outcome was expected"

      Ο Nate Silver ανήκει στην αλλαζωνική ελίτ που το μόνο που ξέρει είναι να κουνάει το δάκτυλο και να κοροϊδεύει τους υπόλοιπους. Αυτή η είναι η τάξη της ολιγοπωλιακής παγκοσμιοποίησης η οποία πραγματικά ηττήθηκε στις εκλογές αυτές. Αυτή και τα ηλίθια υποπροϊόντα της όπως οι γκουρού τύπου Nate Silver που όλα τα προβλέπουν και για όλα έχουν μία απάντηση και μία άποψη.

      Διαγραφή
    15. Τα περί εκλογολογίας μού θύμισαν την επιτυχή πρόβλεψη από έναν παλαιολιθικό υπολογιστή της σαρωτικής νίκης του Eisenhower το 1952, ενώ όλοι περίμεναν να βγει ο Adlai Stevenson: NOV. 4, 1952: UNIVAC GETS ELECTION RIGHT, BUT CBS BALKS.

      Pre-election polls had predicted anything from a Democratic landslide to a tight race with the Demo candidate Adlai Stevenson, slightly ahead of the Republican Dwight D. Eisenhower.

      So it was a surprise at 8:30 p.m. Eastern time when Univac predicted Eisenhower would pile up 438 electoral votes to Stevenson’s 93. The odds of Eisenhower garnering at least 266 electoral votes — the minimum needed to win — were 100-1 in his favor.

      The final vote was 442 to 89. Univac was less than 1 percent off.

      Late at night, an embarrassing confession was made to millions of viewers: Univac had made an accurate prediction hours before, but CBS hadn’t aired it.

      Διαγραφή
    16. @CsLakonas: Α πα πα κακία. Εντάξει το παιδί έκανε μερικά λάθη. Αμέσως πέσατε όλοι να τον φάτε. Μπορεί να του έφυγε κάποια πρόσθεση, κάποιος πολλαπλασιασμός, κάποιο πρόσημο. :)

      (Σας άφησα να τα πείτε εσείς γιατί ήξερα ότι θα τα λέγατε πιο ικανοποιητικά από μένα. Ειδικά γι' αυτό το αλαζονικό κωλόπαιδο).

      Διαγραφή
    17. ". Εντάξει το παιδί έκανε μερικά λάθη. "

      Έκανε το απόλυτο λάθος (αυτός και οι όμοιοί του) να αποσυσπειρώσει πλήρως τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.

      Έλαβον:

      Κλίντον 2016: 60,274,974
      Ομπάμα 2012: 65,915,795
      Ομπάμα 2008: 69,498,516

      Τηρουμένων των αναλογιών η Κλίντον κατέγραψε χειρότερη επίδοση από αυτή του Μ. Δουκάκη το 1988. Η επίδοση αυτή ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δε σχετίζεται μόνο με τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις έδωσαν την ευκαιρία στο δημοκρατικό σώμα να εκφράσει (δια της αποχής) την απέχθειά του στο κατεστημένο Κλίντον. Έτσι κάπως συνέβη το ατύχημα.

      Διαγραφή
    18. To ObamaCare ήταν πραγματική τομή για την αμερικανική κοινωνία και είναι κάτι το οποίο πολλοι θα λησμονήσουν αν καταργηθεί. Ειναι κάτι με το αντιστοιχο Ε.Σ.Υ. του αειμνηστου Γεννηματα, που όμως μετά εξελιχθηκε άναρχα και υπέπεσε απο τα συμφέροντα των δις που παιζόνταν.
      Κάποιοι έλεγαν οτι ήταν η μεγαλυτερη τομή απο την αναγνωριση της ελευθερίας των μαυρων μετά τον Λινκολν.Υπερβολη?

      Διαγραφή
  7. Από την στιγμή που γεννιόμαστε από το πρώτο εκείνο σπερματοζωάριο που δίνει τον αγώνα της επιβίωσης - ένα μας νοιάζει μόνο να νικήσουμε εμείς εις βάρος όλων των άλλων.

    Να επιβιώσουμε.

    Ολόκληρη η ζωή μας είναι συνυφασμένη με αυτό.

    Το ποιόν ή τι επιλέγουμε να βοηθήσουμε ΜΕΤΑ είναι μόνο για να αισθανθούμε εμείς καλύτερα, έως ότου να διαπιστώσουμε ότι κινδυνεύουμε πάλι.

    Ο φιλελευθερισμός ως δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, απέτυχε παταγωδώς και ο κρότος του ακουστικέ σε όλη την υφήλιο.

    Όσο δεν σπάμε τα δεσμά του καπιταλισμού, τόσο θα υψώνουμε μέσα μας μεγάλα τείχη.

    Πότε θα γίνει αυτό;

    Όταν το σπερματοζωάριο μας εκείνο που ήρθε πρώτο - αφήσει αλτρουιστικά κάποιο άλλο να πάρει την θέση του.

    Ή ποιο απλά: ο "πολιτισμένος" κόσμος τρόμαξε, έχασε την βασική αυταπάτη της ασφάλειας, τι περιμένατε να κάνει;

    Τώρα ετοιμαστείτε για μεγάλα τείχη - καμιά φορά και τα πλασέμπο βοηθούν - αρκεί μόνο ένα:

    Να τα πιστεύεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς για άλλη μια φορά νίκησε ο λαϊκισμός. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξει, εσωτερικά μπορεί να αλλάξει αν πολεμήσει την μετανάστευση από το Μέξικο. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι χαίρονται οι ακροδεξιοί της Ευρώπης και θεωρούν ότι θα αλλάξει ο κόσμος. Πάρτε χαμπάρι τίποτα δεν θα αλλάξει, απλά είναι ένα πυροτέχνημα και θα σβήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σκόρπια….

    Οι ελίτ των ΗΠΑ αποδείχτηκαν ανόητες και αυτοκαταστροφικά αδηφάγες. Όσο και αν έβλεπαν ότι κινδυνεύουν να χάσουν πολλά, δεν υποχώρησαν στο ελάχιστο. Δεν μπορεί ένας ηγέτης να σώζει αυτοκινητοβιομηχανίες και τράπεζες, να αφήνει τραπεζίτες ατιμώρητους για καταστροφικές πρακτικές, και μάλιστα να εξακολουθεί να επιτρέπει τις ίδιες πρακτικές μετά την κρίση (π.χ. τζόγο παραγώγων ακόμα και από μη επενδυτικές τράπεζες, παροχή τεραστίων μπόνους στα ίδια στελέχη). Κάποια στιγμή όλα αυτά θα γυρίσουν ενάντια στο ίδιο το σύστημα. Δικαιώνεται ο Μαρξ που είπε ‘ο καπιταλισμός εμπεριέχει το σπέρμα της αυτοκαταστροφής του’. (Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι οι νικητές των τωρινών εκλογών είναι μαρξιστές ή προσβλέπουν στον μαρξισμό.)

    Οι γυναίκες γύρισαν την πλάτη στην Κλίντον γιατί θεωρήθηκε πρώτα αντιπρόσωπος του κατεστημένου και μετά γυναίκα. (Και αυτό ακριβώς ήταν.)

    Επίσης, υποτιμήσαμε την επιθυμία του νόμιμου μετανάστη να ‘χαθεί’ στο πλήθος, να μην είναι δακτυλοδεικτούμενος. Το 29% των ισπανόφωνων ψήφισαν Τραμπ (που αποκαλούσε τους συμπατριώτες τους ‘βιαστές και κλέφτες’ και απειλούσε να χτίσει τοίχος στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα). Το 29% των Ασιατών επίσης ψήφισαν Τραμπ.

    Όσον αφορά τα media… Τα παραδοσιακά media άργησαν να άρουν τις ίσες αποστάσεις από τους δύο υποψηφίους. Δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις από έναν που απαντά με γεγονότα ή έστω μισές αλήθειες (Κλιντον) και έναν που απαντά με ό,τι τύχει να του περάσει εκείνη την στιγμή από το μυαλό (Τραμπ). Ούτε είναι πρόγραμμα το ‘I will do something great’, ‘I will do something terrific’, ‘I guaranty’.

    Κάποτε ο μέσος ψηφοφόρος διάβαζε εφημερίδες που εξασκούσαν και (δαπανηρή) ερευνητική δημοσιογραφία. Σήμερα αυτά πέθαναν. Ο ψηφοφόρος εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το ίντερνετ. Και εκεί, παίζουν τεράστιο ρόλο οι αλγόριθμοι του facebook. Στον χρήστη προτείνονται άρθρα που συμφωνούν με τις απόψεις του. Ο ένας αδαής καταλήγει να χτυπάει φιλικά στην πλάτη τον άλλο. Ο καθένας επιβεβαιώνει τον άλλο.

    (Το ότι τα παραδοσιακά media δεν έχουν πλέον την ίδια επίδραση στον ψηφοφόρο, το είδαμε και στην περίπτωση του δικού μας δημοψηφίσματος, όπου όλα τα κανάλια σχεδόν ήταν αντίθετα με το ΟΧΙ. Παρομοίως, στις ΗΠΑ όλα σχεδόν τα κανάλια και εφημερίδες ήταν αντι-Τραμπ. Αγνοήθηκαν επιδεικτικά.)

    Ο Τραμπ ήταν ‘καμπανάκι’ για όλη την κοινωνία. Δεν υπάρχει ‘μισή άρρωστη κοινωνία’. Χωρίς το ‘βαθύ κόμμα’ και την καμαρίλα, η Κλίντον δεν θα έπαιρνε το χρίσμα των δημοκρατικών. Και οι Δημοκρατικοί έχουν ιδεολογικά προβλήματα, ακρότητες και ζητήματα διαφθοράς. Ο εξαίρετος, ιδεολόγος, μελιστάλακτος Ομπάμα, συμμετείχε (και κέρδισε) την πιο ακριβή κούρσα στην ιστορία του Δημοκρατικού κόμματος για το χρίσμα του γερουσιαστή. Αυτά τα χρήματα (μάλλον) επέστρεψαν στην πηγή τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    Τέλος, ο συντηρητισμός των σημερινών Ρεπουμπλικανών είναι διαφορετικός. Κάποτε οι Ρεπουμπλικανοί στήριζαν τις ανοιχτές αγορές και την απουσία περιορισμών – και Δημοκρατικοί, με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες και την προστασία των συνδικάτων, επιθυμούσαν περιορισμούς στην αγορά. Σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση, είναι οι Ρεπουμπλικανοί που θέλουν παρεμβατισμό και οι Δημοκρατικοί που στηρίζουν τις ανοιχτές αγορές. Πίσω από τα ‘επιφανειακά’ ζητήματα φυλής και μισογυνισμού, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και συμπαγές ιδεολογικό υπόβαθρο ευρύτερου συντηρητισμού. Και φόβου.

    Γι αυτό και οι περισσότεροι Αμερικανοί είχαν επιλέξει υποψήφιο εδώ και μήνες. Οι
    κατηγορίες για τα ‘χουφτώματα’ και τα mail δεν έπαιξαν ρόλο.

    Για να το ελαφρύνω, τελειώνω με ένα ποιηματάκι που ‘ψάρεψα’ στο facebook:

    Άγχος που έχω το βραδάκι
    πώς θα ψηφίσει το Κεντάκι
    δεν έχω ύπνο δεν κλείνω μάτι
    είν' το μυαλό μου στο Σινσινάτι.
    Τι κι αν ψηφίζω στη Σαλονίκη
    στο Οχάιο η καρδιά μου ανήκει
    πάνω από τις κάλπες της Αλαμπάμα
    ξενύχτησα και για τον Ομπάμα.
    Θα τους ζητήσω πράσινη κάρτα
    μην αγωνιώ έτσι στα σκάρτα
    και θα ψηφίζω σαν το χαϊβάνι
    γιατί είμαστ' όλοι Αμερικάνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΥΓ. Ενδιαφέρουσα στατιστικά στοιχεία για τις χτεσινές εκλογές:

    http://www.nytimes.com/interactive/2016/11/08/us/politics/election-exit-polls.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταπληκτικά στοιχεία - φωτίζουν τα πάντα. Ευχαριστούμε!

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, ειδικά οι δύο ερωτήσεις: Do you think Donald J. Trump has the temperament to serve effectively as president?
      Do you think Hillary Clinton is honest and trustworthy?

      Διαγραφή
    3. Απλώς να σημειώσω ότι πρόκειται για στοιχεία που προήλθαν από τα ίδια ακριβώς ερωτηματολόγια που εμφάνιζαν ως βέβαιο το προβάδισμα - και κατά 90% πιθανή - την νίκη της Χίλαρι μόλις λίγες ώρες πριν την εκλογική συντριβή της ...

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για συντριβή. Κέρδισε τη λαϊκή ψήφο αλλά έχασε τους εκλέκτορες. Τεχνικό θέμα.

      Διαγραφή
    5. "Δεν είναι σωστό να μιλάμε για συντριβή."

      Σωστά!

      Είχε μαζί της:

      Τη μεγαλύτερη Χρηματοδότηση.
      Το Κεφάλαιο και τα Lobby της Wall Street.
      Όλο το Κόμμα
      Ολα τα Συνδικάτα
      Όλα τα Πανεπιστήμια
      Όλα τα ΜΜΕ (ανεπανάληπτη στήριξη όλων των Εφημερίδων)
      Ολες τις "μειωνότητες"
      Όλο τον κρατικό μηχανισμό μετά από 8 χρόνια Ομπάμα.

      Και έχασε (μαζί με τους Δημοκρατικούς):

      Λευκό Οίκο

      Γερουσία

      Βουλή.

      Δεν το λες Συντριβή. Το λες όμως Πανωλεθρία.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Είχε επίσης μαζί της και το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων. Αυτή τρέχει μόνη της, την τραβάνε και 5 αυτοκίνητα και τερματίζει τρίτη.

      Διαγραφή
  11. Σ' ολόκληρο τον κόσμο οι λαϊκιστές, οι συνομωσιολόγοι, οι "αντισυστημικοί" κερδίζουν έδαφος!
    Η ιστορία κάνει κύκλους όπως η μόδα!

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η νίκη του Τραμπ ήταν ένα μεγάλο σοκ για τους ορθολογιστές μιας και ένας δηλωμένος αντισυστημικός, που έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Πούτιν, αν μη τι άλλο του είχε ζητήσει να χακάρει τα emails της Clinton!!!*, και αρνείται τη κλιματική αλλαγή εκλέχτηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ της πλέον ισχυρής χώρας του πλανήτη, μέχρι τώρα η μοναδική άλλη χώρα που είχε την ατυχία να την κυβερνάνε αντισυστημικοί ήταν η Ελλάδα, δυστυχώς υπάρχουν και άλλοι ομοϊδεάτες τους που έχουν πολλές ελπίδες να κυβερνήσουν χώρες της Δύσης με πρώτη και "καλύτερη" τη Μαρίν Λεπέν. *Αν δεν κάνω λάθος αυτό ίσως χαρακτηρίζεται προδοσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βρίσκω εκπληκτικό το πόσο εύκολα οι πουθενάδες και οι τίποτες αυτού του κόσμου - συνηθέστατα με ένα μαρκούτσι στο χέρι - εμφάνιζαν ως έναν γραφικό ηλίθιο φασίστα τον άνθρωπο που οικοδόμησε μια οικονομική αυτοκρατορία με προσωπικό μόχθο και δημιουργικότητα (πολλαπλασιάζοντας την αξία της κληρονομημένης οικογενειακής περιουσίας) ... Και που αφού κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά αυτήν την περιουσία αναλαμβάνοντας τεράστια επιχειρηματικά ρίσκα, την αναγέννησε από τις στάχτες της ... Τον άνθρωπο που εμφανίστηκε από το πουθενά και κατάφερε κόντρα σε κάθε μιντιακό και επικοινωνιακό κατεστημένο να αναδειχθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της κοιτίδας του σύγχρονου πολιτισμού ... Ο Τράμπ πολύ πιθανόν να γίνει ο νέος Ρέιγκαν, λέω 'γω από αυτή την γωνιά των βαλκανίων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πριν από πολλά χρόνια, αγνοώ αν ισχύει ακόμα, στη Νότια Αφρική είχαν ένα παρόμοιο εκλογικό σύστημα με αποτέλεσμα το κόμμα που υποστήριζε το Απαρτχάιντ να κερδίσει την εξουσία παρόλο που δεν είχε τη πλειοψηφία των ψήφων, μοιάζει περισσότερο με το Βρεταννικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και μονο που στο πρώτο που "θα βαλει χέρι" θα είναι το Obama care θα σημάνει πολλά.
    Οχι πως με την άλλη την κυρία τα πράγματα θα ήσαν καλύτερα [σαν εφιάλτης γυρνα διρκώς στο νου μου η μορφή της να πανηγυρίζει on camera με την αναμετδοση εικόνων απο το λιντσάρισμα του Κανταφι, τη γελοία της και ελαφρόνυαλη υποστηριξη στην "Αραβικη άνοιξη', την ανοικτη αρχικά υποστήριξη στην άνδρωση του ISIS.
    Ο κοσμος γυρνα το ρολόγι του πίσω. Η μαϊμού Ευρωπη των γραφειοκρατών -και όχι των ηγετών- θα μιμιθεί κακότροπα μάλλον την περίσταση και παρομοίως θα έχουμε λίαν συντόμως λευκους αρρενωπούς χουφτιάρηδες και Αρειους τύπους με ακραίο λογο να παίρνουν θέση στα ηνία των χωρων της...
    Μαυρη στιγμη για την ανθρωπότητα η σημερινή μέρα ["Λευκη " φυσικά για την Αμερική...].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν είναι σωστό να συνδιαλεγόμαστε μέσω άρθρων - αλλά υπάρχει (έστω προβοκατόρικα) food for thought στο παρακάτω link:
    http://www.truthdig.com/report/page2/the_revenge_of_the_lower_classes_and_the_rise_of_american_fascism_20160302

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νώντας Τσίγκας09 November, 2016 19:16

    @ Mαυρη στιγμη για την ανθρωπότητα... ["Λευκη ".. για την Αμερική...].

    Ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. > Προσωπικά θα ψήφιζα Ντόναλντ μόνο και μόνο για να βλέπω συχνότερα εικόνες της ωραίας Μελάνια. Η Μισέλ μου καθόταν πάντα στο λαιμό και σαν εμφάνιση και σαν χαρακτήρας.

      Αν αυτό είναι για σας η πολιτική, γιατί δεν ψάχνετε απλώς στο Google Images για "Melania Trump";

      Διαγραφή
    2. Περίεργο: εμένα η Μισέλ "και σαν εμφάνιση και σαν χαρακτήρας" αλλά και σαν μυαλό, μου πάει πολύ. Κι αν ήταν αυτή στην θέση της Κλίντον θα είχε βγει με τα τσαρούχια. Η Μελάνια είναι μία άψυχη κούκλα από την φυλή και την εκπομπή των Kardashians.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  19. Μία νίκη της αντιπαθέστατης Κλίντον θα ήταν νίκη του νεποτισμού και της ελίτ της ανατολικής ακτής. Πρώτα βγήκε ο γιος, μετά η σύζυγος. Ποιος θα είχε σειρά; Η Μόνικα Λεβίσνκυ; Ας μετονόμαζαν τον Λευκό Οίκο σε βερσαλίες με την Κλίντονε να ανακράζει “ας φάνε παντεσπάνι” να τελειώνουμε.

    Εσείς ΝΔ βλέπετε τον λευκό αμερικανό άνδρα. Αυτό βλέπουν και οι NYT σε σημερινό τους άρθρο. Εγώ πάλι βλέπω τον φτωχό -σκέτο. Ούτε λευκό, ούτε άνδρα. Αυτόν και αυτήν που δεν έχει ίσες ευκαιρίες με το entitled καθικάκι της Βοστώνης και του upper east side που νομίζει ότι ο κόσμος του χρωστάει.

    Δεν σας περνά από το νου ότι αυτοί θέλουν να συνεχιστεί το ίδιο βιολί επειδή τους βολεύουν τα φτηνά εργατικά χέρια; Θέλουν και την ευνομία των ΗΠΑ και μεροκάματα Βολιβίας. Εμ πουλάκι μου δεν γίνεται. Άντε τώρα να επενδύσεις στη Νιγηρία να δεις τη γλύκα -αυτά τα κάνανε οι Ευρωπαίοι τον 19ο αιώνα και την είδαν. Δεν ήταν στις αποικίες όλα ρόδινα.

    Ποιος να το ήξερε. Ο σοσιαλισμός θα εκφραζόταν από έναν Τράμπ και οι δήθεν “προοδευτικοί” για να σωθούν θα του κολλάν την στάμπα του ρατσιστή. Ρε πώς γυρνάν έτσι τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ένα στοιχείο μόνο για να μιλήσει και κανένας άλλος:

    Με την σημερινή κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί γιατί είναι κακό να έρθει η Χρυσή Αυγή στα πράγματα;

    Εννοώντας κακό για την Ελλάδα και όχι για την ανθρωπότητα, εμένα, εσένα τους ανθρώπους - γενικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο κακό είναι να πάθεις καρκίνο;
      Εγώ δεν θέλω!

      Διαγραφή
  21. Αχ, τι συναρπαστική και διασκεδαστική νύχτα ήταν αυτή. ;-)

    Τελικά ο καπιταλισμός στην εκκεντρική, ωμή και χοντροκομμένη μορφή του νίκησε απρόσμενα τον καπιταλισμό καθιερωμένου τύπου, εκείνον με την ψεύτικη φιλάνθρωπη μάσκα.

    Και τι απόλαυση να έβλεπες την έκπληξη και την αναστάτωση σε όλους που είτε από υπολογισμό είτε από αφέλεια υποστηρίζουν τον δεύτερο τύπο και ήλπιζαν τόσο πολύ να νικήσει η εκπρόσωπός του.

    Καμιά φορά η χαιρεκακία είναι ένα πολύ ευχάριστο αίσθημα. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χαιρεκακία: ευχάριστο συναίσθημα - κακός σύμβουλος.

    Αλλά μόλις έγραψα αυτό, θυμήθηκα και το άλλο το τσιτάτο, "μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση!"

    Ποιος το έλεγε μα δεις, ποιος το έλεγε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έχετε δηλαδη την ψευδαίσθηση ότι την Αμερική την κυβερνούν οι πρόεδροί της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Ίσως έχει ενδιαφέρον για όσους ξέρουν γερμανικά:

      Με αφορμή την - πολύ εύστοχη - παρατήρηση του Ioannis Kavouras θα ήθελα να επισημάνω δύο διαφωτιστικές εκπομπές που προβλήθηκαν πριν από λίγες μέρες από τα κρατικά γερμανικά και αυστριακά κανάλια ZDF και ORF III αντίστοιχα.

      Και οι δύο ντοκιμαντέρ περιγράφουν από ποιους και με ποιον τρόπο γίνεται η χρηματοδότηση των εκλογικών αγώνων στις ΗΠΑ (τόσο γενικά όσο και συγκεκριμένα στην αναμέτρηση Trump - Clinton).

      Δεν είναι τυχαίο ότι οι τίτλοι των δύο εκπομπών μοιάζουν αρκετά...

      ZDF:
      "USA - Die gekaufte Demokratie?"
      ("ΗΠΑ - Η εξαγορασμένη Δημοκρατία;")
      https://www.youtube.com/watch?v=75OFhwQH0cc

      ORF ΙΙΙ:
      "USA - Die gekaufte Macht"
      ("ΗΠΑ - Η εξαγορασμένη εξουσία")
      http://tvthek.orf.at/profile/USA-Die-gekaufte-Macht/13886420

      [Δεν ξέρω αν είναι διαθέσιμη η εκπομπή της αυστριακής τηλεόρασης και στο εξωτερικό.]

      Διαγραφή
  24. Έχω την εντύπωση πως ο κόσμος πλέον όταν είναι δυσαρεστημένος μπορεί να ψηφίσει σχεδόν οποιονδήποτε "αντι-συστημικό" του υποσχεθεί "Αλλαγή". Το έχουμε δει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό και δεν είναι καθόλου τυχαίο: και με το ΣΥΡΙΖΑ (και πριν με τον "αντι-μνημονιακό" Σαμαρά) στην Ελλάδα, και με το Brexit στη Βρετανία αλλά και τώρα στις αμερικανικές εκλογές.

    Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα ΜΜΕ αλλά κι ένα σωρό διάσημοι, ηθοποιοί, καλλιτέχνες κλπ. δεν κατάφερνουν πλέον να επηρεάζουν τον κόσμο.

    Μαζική ήταν η υποστήριξη προς την Κλίντον (ΜΜΕ, όλο το Hollywood, διάσημοι καλλιτέχνες από την Beyonce μέχρι τον Bruce Springsteen) και δεν τα κατάφερε.

    Στη Βρετανία πάλι σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες και τα ΜΜΕ υποστήριζαν το Bremain (μέχρι και ποδοσφαιριστές όπως ο David Beckham έκαναν έκκληση για παραμονή στην ΕΕ), δεν κατάφεραν τελικά να επηρεάσουν το Brexit.

    Κι ας πάμε και στα δικά μας. "Δεν φταίμε εμείς αν όλες οι κοινωνικές ομάδες τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ" έλεγαν πάνω-κάτω όλα τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις πριν το δημοψήφισμα προωθώντας το "ΝΑΙ", και ακόμη και με τον πανικό με κλειστές τις τράπεζες ο κόσμος ψήφισε 61,3% "ΟΧΙ".

    Η συζήτηση που πρέπει να απασχολήσει κατά τη γνώμη μου είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ. Κι επειδή δε νομίζω ότι ο κόσμος παγκοσμίως ξαφνικά τρελάθηκε, προφανώς υπάρχουν πολλές αιτίες, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές κλπ. που έχουμε έρθει σε αυτή την κατάσταση και ο κόσμος πλέον είναι ικανός να ψηφίζει εύκολα Brexit, Trump, ακόμη και (το πιο εφιαλτικό σενάριο από όλα) Λεπέν στη Γαλλία ή χ.α. στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πως φτάσαμε ως εδώ;

    ----------------------

    Αντιγράφω σχόλιο μου στο βήμα απο το αρχείο μου:

    Φασίστες και φασίστες | 17/10/2013 22:33

    Παραδοχές.
    Η χρυσή Αυγή είναι φασίστες;
    Ναι είναι!
    Φασίστας όμως δεν είναι και όποιος άλλος προσπαθεί να επιβάλει την άποψή του και τα δικά του «θέλω» με το ζόρι; Αυτός που μπαίνει με το αμάξι του μπροστά μου στο φανάρι για να ξεκινήσει πρώτος τι είναι; Αυτός που λέει όλους τους άλλους φασίστες απλά και μόνο επειδή δεν συμφωνούν με την δική του άποψη, τι είναι; Αυτός που μου κλείνει το δρόμο με την απεργία των 50-100 ατόμων και δεν με αφήνει να κυκλοφορήσω ελεύθερα, τι είναι; Αυτός που στο όνομα της δικής του συντεχνιακής λογικής κλείνει το πανεπιστήμιο, το σχολείο, καταστρέφει δημόσια περιουσία, τι είναι; Α! ξέχασα όλοι αυτοί είναι αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκράτες! Ντροπή σας.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κάτσε σε παρακαλώ στα Χρυσα αυγά σου και μην πλαγιακοπείς δημοκόπε!

      Διαγραφή
  26. Φασίστες του κερατά και οι δύο! -1- | 17/10/2013 22:02

    Ακούγεται πολύ αυτή η άποψη τελευταία. Ότι δηλαδή χρυσαυγήτες στρατευμένοι από το κόμμα τους μπαίνουν και τα δεκάδες σε δημοφιλή side και αβαντάρουν το κόμμα τους ως δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες. Δεν ξέρω μπορεί νάνε κι έτσι αλλά αν δούμε όμως λίγο τα δεδομένα ότι δηλ.:
    Α) Αποκαλύφτηκε από τα μέσα πρόσφατα ότι κρυφή δημοσκόπηση έδινε την χρυσή αυγή- λίγο πριν τις συλλήψεις- γύρω στο 20%. (!!!)
    Και
    Β) ότι γενικά οι αριστερίζοντες –γιατί αν αριστερός σημαίνει προοδευτικός αριστεροί δεν είναι- αρέσκονται σε Ιστορίες συνωμοσίας τότε μπορεί και να μην είναι. Εγώ τώρα που τα σκέφτομαι αυτά είμαι σίγουρα χρυσαυγήτης ε; Ε τότε να καώ στην πυρά!


    απάντηση74

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να μην μας πρηζεις απλώς.
      κανένα δεν θελει να σε καψει.
      Εσύ αγαπας και αρέσκεσαι πολυ στο να καις άλλους...
      [ και μη σου περνάει απο το μυαλό ότι είσαι χρυσαυγήτης
      διαμάντι της δημοκρατίας είσαι αλλα σε αδικούν μωρε...]

      Διαγραφή
  27. Φασίστες του κερατά και οι δύο! -2- | 17/10/2013 21:59

    (όπως η έγκυος γυναικούλα στον πέμπτο της μήνα στη Μαρφίν επειδή κάποιοι ΗΛΙΘΙΟΙ αριστερίζοντες φώναζαν «να καούν οι απεργοσπάστες» και επειδή κάποιος ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ πήγε και έβαλε την φωτιά). Άντε να χαθείτε ρε, δεν σαν ανεχόμαστε άλλο, δήθεν αριστερούς προοδευτικούς και δήθεν δεξιούς εθνικιστές. Φασίστες του κερατά και οι δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όχι ρε, δεν θα σας κάνω τη χάρη. | 16/10/2013 22:56

    Ανδρώθηκα και σπούδασα στο εξωτερικό, σε χώρα μάλιστα του λεγόμενου «ανατολικού μπλοκ». Η γυναίκα μου είναι «ξένη» και κατ επέκταση το παιδί μου μισό ξένο. Είμαι επίσης εκ πεποιθήσεως άθεος. Προφανώς και με την ιδεολογία της χρυσής αυγής με χωρίζει άβυσσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παρόλα αυτά τα κόμματα μας κάνουν ότι μπορούν για να με κάνουν να αρχίσω να σκέφτομαι να ψηφίσω χρυσή αυγή (!!!) Και δεν αναφέρομαι ούτε για την «καλή βία» της ψευτο-αριστερής ψευτο-προοδευτικής και βαθύτατα συντηρητικής κουλτούρας των υπαρχόντων κομμάτων και μη της αριστεράς.

    Αυτή προϋπήρχε χωρίς να μου γεννά τέτοιες σκέψεις.

    Δεν αναφέρομαι ούτε για τα παρεπόμενα τις κρίσης που μας έχει γονατίσει όλους. Αναφέρομαι στην κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας δηλαδή σε όλα αυτά που κάνουν τα «νόμιμα» κόμματα να κλείσουν τους ηγέτες ενός άλλου «παράνομου;;;» κόμματος στη φυλακή, μη τηρώντας ούτε τα προσχήματα. Με γελοίες δικαιολογίες, ο ένας είχε λέει παράνομο σταθμό, ό άλλος φωτογραφίες του Χίτλερ και πάει λέγοντας. Και κλίνονται αυτοί στη φυλακή και λύθηκε το πρόβλημα. Τι στιγμή που δεκάδες άλλοι Τσοχατζόπουλοι κυκλοφορούν όχι μόνο ελεύθεροι αλλά με το κεφάλι ψηλά κάνοντας τους τιμητές. Όχι ρε, δεν θα σας κάνω τη χάρη.

    απάντηση10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ψηφισε ότι θες...
      σου λεμε βre εμείς πότε πάμε τουαλέτα;

      Διαγραφή
  30. Και τέλος:


    Απάντηση | 17/10/2013 16:50

    Δεν ανέχομαι πια αυτό το πράγμα που επικρατεί στην Ελλάδα. Εγώ είμαι φασίστας απλά επειδή εκφράζω τις αντιρρήσεις μου σε μεθοδεύσεις αλλά εσύ προφανώς είσαι μεγάλος αριστερός του κινήματος της πολιτικής και ιδεολογικής βίας και μεγάλος δημοκράτης ε; Μετά το «κάψτε τους απεργοσπάστες», γιατί όχι και το «κάψτε όλους όσους διαφωνούν με μας»;

    Ψευτοαριστερος είσαι εσύ και οι όμοιοι σου, ρατσιστής ως προς την άλλη άποψη είσαι και βαθύτατα συντηρητικός, χαμένος μέσα σε ψευτοδιλλήματα φορώντας παρωπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι ο μακαρίτης ο Άκης Πάνου έλεγε ήταν "φασίστας"...
      αλλα αυτό τόλεγε επειδή περνούσε κάποια ...φάση.
      Εσύ όπoυ ναναι θα μας πείς και τι νούμερο βρακί φορείς.
      Σε ρώτησε μπρε κανείς;

      Διαγραφή
    2. Σήμερα:

      Όχι δεν θα ψηφήσουμε Χρυσή Αυγή, γιατί όπως είπα και πριν μπορεί να ήταν ταιριαστό και να άξιζε στην περίσταση, αλλά δεν θα ήταν σωστό.

      Μπορείτε να καταλαβαίνετε τώρα την διαφορά του ταιριαστού με το σωστό;

      Διαγραφή
    3. Πως δεν καταλαβαίνουμε . Χαζοί e;iμαστε;
      "ταιριαστό" είναι να πάθουν κατι οι φωνητικες χορδες του Κασιδιαρη και να μιλαει βελούδινα σαν καπουτσίνος μοναχός που έχει νηστεψει τρεις μηνες και μελιστάλακτα σαν ιεροκήρυκας τη Κυριακης στην μητρόπολη Αθηνών.
      "Σωστό" επίσης είναι να τον καλεί καθε τρεις και λίγο ο Παπαδακης και να τον πλακωνει στις φάπες η Λιάνα Κανέλλη χωρίς έλεος. Όλες οι μπουφλες με την ανάστροφη άλλα κάπου-καπου και κανένα "κεφαλίδι"...
      Ο κύριςο Πάκης ΦΥΣΙΚΑ θα παρακολουθεί["δεν ξερω δεν ακουσα δεν είδα φοβάμαι να επέμβω"...]

      Διαγραφή
    4. @ Anonymous10 November, 2016 00:10

      Τι ωραία και κομψά που τα λέει αυτός ο άνθρωπος, κοιτάξτε τι καταπληκτικό χιούμορ έχει.

      Διαγραφή
  31. trump (verb): "fabricate, devise," 1690s, from trump "deceive, cheat" (1510s), from Middle English trumpen (late 14c.), from Old French tromper "to deceive".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πρωινό Ξύπνημα

    Μου συνέβη κάτι αναπάντεχο, ξύπνησα το πρωί και είδα έναν επιστήμονα να έχει σκύψει από πάνω μου και να κρατά σημειώσεις. Μου είπε ότι ολόκληρη η ζωή μου ήταν ένα όνειρο και ότι κάθε εμπειρία μου ήταν μία ψευδαίσθηση από αυτούς ως πείραμα. Αρχικά δεν ήξερα τι να του απαντήσω.

    Προς στιγμήν σκέφτηκα: μήπως μπερδεύω πάλι τις δικές μου ιστορίες με την πραγματικότητα;

    Τελικά όμως αποφάσισα: Ας είναι και αυτό ένα όνειρο, ας ξυπνήσω κι ας δω πάλι το φως του ήλιου να μπαίνει από το παράθυρο, ναι όπου νάνε αυτό θα συμβεί σίγουρα.

    Και του είπα:
    "Κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε!"

    ΥΓ: Εντάξει τώρα το τερμάτισα ή έχω δρόμο μπροστά μου...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω πόσο ψέμα είναι το Κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε!. Το άκουσα μία φορά και με σενιάρισεν. Αλλά η επιστήμη είναι ωραία. Τα συμπεράσματα φυσικά, τα εκ της μελέτης προκυπτόμενα, δεν είναι άσχετα με τα πιο απλοϊκά συμπεράσματα του νου. Πιστεύεται το αντίθετο, και για την μεν και για τα δε. Το γελοίο και η σκληρότητα της υπόθεσης είναι ότι τα τελευταία 4 εκατομμύρια χρόνια αγωνίζονται να μας ψήσουν πως ό,τι πιστεύουν πρέπει εμείς να νιώσουμε. Τους έχουμε στο σημάδι για ντομάτες.

      Διαγραφή
  33. Τελικά τα δροσερά πέραν του ατλαντικού αγόρια, οι πρωθιερείς της δηθενιάς, οι κήνσορες της μονοπολιτισμικότητας και του εθνισμού, ο θίασος των παπαρολόγων θολοκουλτουριαρέων, οι απανταχού εθνομηδενιστές ... απάντες τραβάνε χοντρά ζόρια - στην θέα και μόνον - του Think Big (και αυθεντικά αντισυστημικού σε σχέση με το μιντιακό κατεστημένο των μεγαλοδημοσιογράφων και του καλλιτεχνίζοντως αδελφάτου) κυρίου Τράμπ ...

    Respect λοιπόν στον ανατρεπτικό πατριώτη γκομενάκια που θέλει να ξανακάνει την χώρα του μεγάλη ...

    Για τα του Ομπάμα δεν έχω άμεση γνώση στα περί του εσωτερικού των ΗΠΑ - πέραν του ότι μου φαίνεται εξαιρετικά συμπαθής, ιδιαίτερα χαριτωμένος και χαρισματικός επικοινωνιακά άνθρωπος.

    Aυτό που ξέρω όμως είναι ότι επί προεδρίας του γιγαντώθηκε η ευρείας κλίμακας ισλαμιστική τρομοκρατία μετά την αποσταθεροποίηση των καθεστώτων του αραβικού κόσμου (με την ανοχή κατ ελάχιστο, αν όχι και την παρότρυνση των ΗΠΑ) κατά την μετά την "αραβική άνοιξη" περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  34. ΚΡΥΟΜΟΛΥΝΑ ΠΡΑΒΟΥ ΚΛΠ. Χάνεις το χρόνο σου γράφοντας ακατανόητα σχόλια. Βαρέθηκα να κόβω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως θα έπρεπε να κόβετε όλα τα σχόλια του ΚΡΥΟΜΟΛΥΝΑ ΠΡΑΒΟΥ ΚΛΠ έως ότου αλλάξει το λογότυπό του (δεν έχει σημασία ποια σημαία εικονίζεται, οποιαδήποτε και αν εμφανιζόταν το μόνο που θα εξέφραζε είναι προσβολή). Είναι και θέμα αισθητικής.

      Διαγραφή
  35. Στην Αμερική υπήρχε μεγάλη αποχή από τους αφροαμερικανους, προφανώς απογοητευμενοι από τον Ομπαμα δεν πήγαν να ψηφίσουν ούτε την Κλίντον γιατί μάλλον ο Ομπαμα δεν τους προστάτεψε από τα ρατσιστικά εγκλήματα των αστυνομικών. Ένα 29% των ισπανόφωνων ψήφισε Τραμπ, πιθανόν ένα μέρος του ποσοστού αυτού να τον ψήφισαν Κουβανοί εξόριστοι που δεν είδαν με καλό μάτι την αποκατάσταση της Κούβας του Κάστρο με την Αμερική. Η λαίλαπα των ακροδεξιών που ξαναζωντανευει το φάσμα του παρελοθοντος και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι προσωρινό, θα έχει και συνεχεία. Κύριε Δήμου υπάρχει περίπτωση με τον Τραμπ να έχουμε πολέμους όπως είχαμε με τον Μπους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να μην έχουμε - η Αμερική μετά το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ έχει αρκετά καεί. Πάλι με αυτόν τον ιδιόρρυθμο δεν ξέρεις...

      Διαγραφή
  36. έγω, εγώ εγώ

    πρώτα ήρθε το εγώ το δικό μας - το αιώνιο εγώ

    μετά το εγώ του περίγυρου γεμάτο με αυλοκόλακες και κοντές φούστες

    και μετά το εγώ της κοινωνίας μας - τι υπέροχο εγώ !

    εγώ θα νικήσω, εγώ θα επιβιώσω, εγώ θα ζήσω

    και κάπου εκεί ανακαλύψαμε το εμείς - ως πρόφαση

    και αμαρτίες εξομολογημένες δεν είναι αμαρτίες

    συνεχίζουμε και Εγώ και Εμείς

    Μαζί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Άρχισε ήδη τις κωλοτουμπες ο τραμπ
    http://mobile.in.gr/category/world/article/1500113847

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ακριβώς. Υπήρξε ένα πρόβλημα ασφαλείας στις «ανακοινώσεις Τύπου» του ιστοτόπου του Trump, και μέχρι να λυθεί γίνεται ανακατεύθυνση στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου.

      Muslim ban statement 'removed' from Donald Trump's website

      the page still displayed the message on the 8th November, but the redirect to the donation page was added later that night

      Update: all of the press release section of Donald Trump's website is now re-directing to the homepage. This, according to internet abuse specialist Izzy Galvez, is reportedly due to a bug which meant people could type whatever they wanted into that section of his website.

      His team appeared to have noticed, and fixed the bug by re-directing every page on that section of his website to the homepage.

      Διαγραφή


  38. Η πρώτη κοινωνική ομάδα που ευεργετήθηκε από το Σύστημα Πρόνοιας του Ομπάμα είναι (ήταν;) η μακροχρόνιοι άνεργοι που έφτασαν τα εξήντα και ενώ είχαν δουλέψει αρκετά στη ζωή τους, ξαφνικά δεν είχαν ούτε στέγη ούτε περίθαλψη.

    Μία φίλη μας (έχασε το διαμέρισμά της επειδή δεν πλήρωνε "κοινόχρηστα" και φόρους) βρήκε σπίτι στα μεγάλα συγκροτήματα που χτίστηκαν επί τούτω. Θυμίζουν τα χωλλς των πανεπιστημίων. Ζεις αξιοπρεπώς και παίρνεις και ένα επίδομα για να τρως. Αν βρεις δουλειά, σου παρακρατούν ένα τι ελάχιστο από το μισθό σου. Αλλιώς δεν πειράζει. Παραμένεις εντός της κοινωνίας και όχι απόκληρος.

    Το πρώτο συγκρότημα τέτοιων εντυπωσιακών κατοικιων (δέκα φορές καλύτερες από το διαμέρισμα που έχουμε εκεί) στο Ρότσεστερ ολοκληρώθηκε πριν τρία χρόνια. Τώρα απέναντί του φτιάχνουν άλλο ένα, της ίδια εξαιρετικής ποιότητας. Αλλά νομίζω ότι σύντομα οι εργασίες θα διακοπούν.

    Το ερώτημα είναι, τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επί μία τριετία ή τετραετία έζησαν αξιοπρεπώς με το Σχέδιο του Ομπάμα. Θα συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι; Θα τους διώξουν από τα εν λόγω συγκροτήματα; Καλά, δεν μιλάμε για την περίθαλμψή τους. Είναι βέβαιο ότι θα τη μηδενίσουν. Τουλάχιστον, ας τους αφήσουν να ζήσουν όσο ζήσουν σε ένα δωμάτιο με αξιοπρέπεια.

    Αλλιώς τους βλέπω να μετακινούνται πάλι στις μεγάλες πόλεις και να ελπίζουν στους... Στρατούς Σωτηρίας, σε κάτι χώρους ομαδικής εξαθλιωτικής ανάπαυση, που ανοίγουν μόνο αργά του βράδυ, σου παίρνουν όλα τα ρούχα, κάνεις μπάνιο, σου δίνουν καινούργια ό,τι λάχει, ξυπνάς, παίρνεις πρωινό και μετά σου λένε άντε στο διάολο μέχρι το βράδυ, και κοίτα να έλθεις το νωρίς στην ώρα σου, αλλιώς θα μείνεις έξω, ακόμη κι αν ήσουν πριν λίγο στο νοσοκομείο κλπ κλπ κλπ.

    Λυπάμαι πάρα πολύ για όλους αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που γνωρίσαμε, τους μεσήλικες με χρόνια νοσήματα και κυρίως εκείνους που είχαν επιληψία... Μονάχα ο Ομπάμα τους σκέφτηκε και τους φρόντισε και τώρα θα μάλλον θα βρεθουνε πάλι στους δρόμους, άρρωστοι, άστεγοι, χωρίς φάρμακα και γεμάτοι απελπισία. Κι άντε μετά ζήσε. Η Αντιγόνη και μόνο μόνο που το σκεφτεται, κλαίει...

    Από το 2005 ζήσαμε το Ρότσεστερ της Μινεσότα και τα πιο πολλά χρόνια επί Ομπάμα. Το ερχόμενο καλοκαίρι, για τέσσερις μήνες θα ξαναπάμε, αν δεν προκύψει κάτι κακό. Οπότε θα σας φέρουμε νέα από πρώτο χέρι...

    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι πολυ άσχημα.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Νομίζω ότι το εξής ταιριάζει στο θέμα (και βέβαια όχι μόνο γιατί κέρδισε ο Trump – θα ίσχυε εξίσου με την Clinton ως νικήτρια).

    Ο Karlheinz Deschner (1924-2014) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και πιο έντονους γερμανούς κριτικούς της καθολικής εκκλησίας, αλλά και της θρησκείας γενικά. Το 1992 εκδόθηκε ένα βιβλίο του με λίγο διαφορετικό θέμα, μια ιστορία των ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα της εξωτερικής τους πολιτικής. Έχει τον τίτλο: "Der Moloch (Zur Amerikanisierung der Welt)" ["Ο Μολώχ (Περί του εξαμερικανισμού του κόσμου")].

    Τελειώνει αυτό το βιβλίο με την εξής φράση που μου έρχεται στο νου πολύ συχνά. Τη βρίσκω εξαιρετική ως προς το περιεχόμενό της. (Παρά της γλωσσικές αδυναμίες που παρουσιάζει κατά τη γνώμη μου. [Μακάρι ο Deschner να είχε την ίδια γλωσσική σαφήνεια και ακρίβεια που διακρίνει τα κείμενα του Νίκου Δήμου...])

    Πρώτα η δική μου ελληνική μετάφραση (διορθώσεις ευπρόσδεκτες):

    "Το μόνο που στη διάρκεια της καταγραφής αυτού του χρονικού δεν με παρηγορεί μεν, αλλά με κάνει να νιώθω κάπως λιγότερο απαρηγόρητος, είναι η σκέψη ότι κάποια μέρα από όλη τη Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, από όλες τις πόλεις της Δύσης και της Ανατολής, του Βορρά και του Νότου, ότι από όλη αυτήν τη φρικτή ιστορία – και μόνο το όνομα σημαίνει συμφορά, ίσως λιγότερο για μας τους ανθρώπους – δεν θα υπάρχει τίποτα πια παρά ερημιά, παρά άνεμος, από κάτω τίποτε άλλο παρά ξινόχορτο ή μακί, παρά χορτάρι."

    Μη με ρωτάτε σε τι ακριβώς αναφέρεται ο Deschner με τη λέξη "όνομα" ("Name"). Δεν το κατάλαβα. Δεν προκύπτει ούτε από τις προηγούμενες παραγράφους του βιβλίου. Έτσι φαντάζομαι ότι εννοεί τη λέξη "ιστορία" ("Geschichte"), αλλά αυτή δεν είναι όνομα, αλλά απλώς λέξη, έννοια, όρος ...

    Τέλος πάντων, η γνώμη / στάση του Deschner είναι ξεκάθαρη. Και φαντάζομαι ότι θα σοκάρει τον οικοδεσπότη (όπως μάλλον και άλλους). ;-) Εμένα καθόλου ...

    Το γερμανικό πρωτότυπο έχει ως εξής:

    "Das einzige, was mich beim Niederschreiben dieser Chronik zwar nicht tröstet, doch etwas weniger trostlos stimmt, ist der Gedanke, daß eines Tages von ganz Washington und New York, von all den Städten des Westens und Ostens, des Nordens und Südens, daß von dieser ganzen grauenhaften Geschichte – schon der Name bedeutet Unglück, vielleicht noch am wenigsten für uns Menschen – nichts mehr da sein wird als Einsamkeit, als Wind, darunter nichts als Sauerampfer oder Macchia, als Gras."
    ["Der Moloch", εκδ. Weitbrecht, 1992, σελ. 372]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α - όχι. Τι μικροψυχία να επιχαίρει κανείς για την καταστροφή μιάς χώρας - όσο κι αν τον απωθεί η πολιτική της. Μία χώρα αποτελείται από ανθρώπους. Δεν σκεφτεται κανείς τον πόνο και την οδύνη του αφανισμού τους! Με εξοργίζει τόσο φτηνό μίσος.

      Διαγραφή
  41. Ό,τι και αν ξέρω για τον πολιτικό, το πρώτο μέλος του υπερθεάματος παραμένει απλό: διαστημικός βράχος + σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλό ταξίδι και καλήν αντάμωση Leonard Cohen ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από σας το μαθαίνω και κλαίω. Είναι σαν να έχασα ένα στενό φίλο. Όλη μου τη ζωή συνόδεψαν τα τραγούδια του. Το δικό μου Νόμπελ τραγουδισμένης ποίησης - ανώτερο και λογοτεχνικά και μουσικά από τον Ντύλαν. Κι ένας καλός, γλυκός, σπάνιος άνθρωπος. Πενθώ

      Διαγραφή
    2. Κι εμείς ασχολούμαστε με τον -αμφίβολης πορείας- νεογεννητο τραμπισμό...
      Πεθαίνει η προσωποποιημένη ποίηση, κομμάτια απο τη σάρκα μας ξεκολλάνε, μνημεία καλιτεχνικης δημιουργίας σωριάζονται
      και τα γαμημενα media ασχολουνται με τα χρυσα πατάκια του Ντόναλντ, τις διαμαντενιες πορτες του διαμερίσματος τους στον ομώνυμο πύργο και τις μαργαριταρένιες ζαρτιέρες της Μελανίας...
      Πέθανε λοιπόν και ο Κοέν...
      Τί να μιλάμε άλλο για χρεοκοπίες;
      Shock....
      ΑΘΑΝΑΤΟΣ ας μένει όσο μένουν ζωντανοί που θα τον θυμούνται!

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  43. Νίκο, τελικά νομίζω ότι βγήκα τι να γράφει στην ταφόπλακα σου όταν μετά από χρόνια πεθάνεις - αυτό του Ρεμπώ:

    "Πέθανε και πήγε στον Παράδεισο"

    ΥΓ: Έγραψες ότι κλαις και είπα μπας και καταφέρω να σε κάνω, να σκάσει λίγο το χειλάκι σου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Απαντήσεις
    1. Θέλατε να δείξετε Αμερική - χωρίς να ξέρετε πόσο πολύ δείξατε Ελλάδα…

      2:50 του βίντεο σας και μετά…

      Διαγραφή
    2. Το 1999 ήμουν με ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί. Η μία ομάδα ήταν "το χαμόγελο του παιδιού", ή άλλη ομάδα "οι γιατροί του κόσμου".
      Στον δρόμο για τον γυρισμό μάθαμε από το δορυφορικό τηλέφωνο ότι στο άλλο κομβόι - αυτό των γιατρών- έσκασε ένας αμερικάνικος Τόμαροκ 300 μέτρα μακριά - γιατροί σε κρίση με νευρικό κλονισμό που θέλουν γιατρό - και γιατρός δεν βρίσκετε πουθενά…
      Το τι είδα εκεί δεν περιγράφετε - έφριξα. Δεν έχω ξανα αισθανθεί τόσο καλοπροαίρετα αφελής στην ζωή μου.
      Από τότε δεν ξαναπάτησα το πόδι μου σε "ανθρωπιστική οργάνωση."

      Διαγραφή
  45. Δυστυχως το προβλημα ειναι οτι οι ΗΠΑ
    ΔΕΝ πηγαν πολυ μπροστα με τον Obama.
    Αποδειχτηκε πιο λιγος απ, οτι περιμεναμε ολοι
    (και οι Αμερικανοι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως δεν μπόρεσε να κάνει όλα όσα ήθελε - είχε εναντίον του το Κονγκρέσο. Αλλά δεν έκανε και λίγα...

      Διαγραφή
  46. Και δυο λογια για τον Leonard Cohen:

    Oλοι οι φιλοι που συναντιομαστε καθε δυο χρονια στην Υδρα και τιμουμε το εργο του (www.leonardcohenfiles.com) σημερα πενθουμε.

    Ο Leonard Cohen εκτος απο την ποιηση του και τη μουσικη του
    μας εδωσε και την υπεροχη Υδρα και μια διεθνη παρεα.

    Χαρη σε εκεινον εχω σημερα φιλους απο την Φινλανδια και την Ολλανδια μεχρι την Αυστραλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον είχα γνωρίσει στην Ύδρα, τον καιρό (δεκαετία του '60) που πήγαινα εκεί πολύ συχνά. Τότε μου τον είχαν συστήσει σαν ποιητή. Αργότερα άκουσα τα πρώτα τραγούδια του από την Judy Collins: θυμάμαι πόσο με συγκλόνισε το Suzanne. Από κει και πέρα δεν έχασα κανένα δίσκο του.

      Διαγραφή
    2. Και για εμένα ήταν σοκ ο θάνατος του Leonard Cohen....

      Διαγραφή
  47. Αν θέλεις και 2 bootlegs, εδώ είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Αγαπητέ κ. Δήμου,

    Ασπίδα ενάντια στο θάνατο η ίδια η ζωή - ή μάλλον καλύτερα ο αγώνας της...

    http://www.naftemporiki.gr/photos/1170264/enas-aprosklitos-episkeptis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ιπτάμενη αιτούμενη μερτικό...
      Απο τον τρόπο που στεκεται ο ψαράς μου φαίνεται πως το γατί θα το βουτηξε το μπαρμπουνι και με τον ίδιο τρόπο θα εξήλθε της λέμβου...
      [εκτός κι αν το παραγάδι ήταν τζίφος]

      Διαγραφή
  49. Η εκλογή του φασίστα χαίρονται ο Πούτιν, ο ερντογαν, ο φαρατζ, η Λεπέν, Ο ορμπαν και άλλοι. Άκουγα το Σκαι που μιλούσε για φιλοτουρκικες θέσεις του τραμπ. Πως το εκλαμβανετε αυτό κύριε Δήμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Γιατί κέρδισε ο Trump:
    Εκτός από ασήμαντες λεπτομέρειες που δυστυχώς συζητήθηκαν δυσανάλογα (όπως η υπόθεση του server της Clinton), τρία θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον:
    1. Η μετανάστευση. Ο Trump (με άγαρμπο και χυδαίο τρόπο) πρότεινε την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, αλλά και την διευκόλυνση άφιξης καταρτισμένων ατόμων. Η απάντηση ήταν "είσαι ρατσιστής" και όχι αν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγότερη μετανάστευση μη καταρτισμένων ατόμων και γιατί.
    2. Η τρομοκρατία. O Trump κατονόμασε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό ως τον νούμερο 1 κίνδυνο για τη χώρα (και όχι τη Ρωσία όπως πίστευε η Clinton). Τον κατηγόρησαν για ισλαμοφοβία.
    3. Η οικονομία. O Trump, όπως και o Reagan παλαιότερα, πρότεινε την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ισχυριζόμενος ότι έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίες. Η Clinton ζήτησε την αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, κατηγορώντας τον Trump ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα των πλουσίων. Δεν μπήκε δυστυχώς στον κόπο να εξηγήσει γιατί και αν το κράτος θα ήταν πιο επιτυχημένο από τις επιχειρήσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
    Έτσι, σε αυτή την αναμέτρηση, ο Trump (παρά την έλλειψη γνώσεων ή εμπειρίας και τον χοντροκομμένο προσβλητικό λόγο του) είχε τις προτάσεις (με τις οποίες μπορεί κανείς να διαφωνεί ή να συμφωνεί), ενώ η Clinton δυστυχώς μόνο συνθήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω λεξη-λεξη λαμβανοντας υποψη και την περιορισμενη διαμονη μου (9 μηνες) στην Β.Καρολινα που ηταν απο τις πολιτειες που αλλαξαν τη ροη των εκλογων.

      Με μια παρατηρηση, προσωπικα υποψιαζομαι οτι ο ακραιος λογος του Τραμπ εγινε για λογους προβολης και εν γνωση του (οχι απο αδυναμια χαρακτηρα). Αλλωστε ο σοφος Ψηνακης ειπε καποτε "Δεν υπαρχει αρνητικη διαφημιση. Μονο διαφημιση".

      Διαγραφή
  51. Leo ... Μα τί γύρευες στο θάνατο
    εσύ
    ένας Υδραίος;

    θα σου βροντοφώναζε ο Εγγονόπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Σήμερα το μάθημα είχε μενού γλωσσά, την γλώσσα του σώματος.

    Δεξιά όπως κοιτάς στην είσοδο ακριβώς του σχολείου είναι ένα παγκάκι ξύλινο από αυτά τα παγκάκια που κάθονταν τα γερόντια στα πάρκα και οι ρώσοι μετανάστες έκαναν την καθημερινή τους έξοδο, παίζοντας κάτι σαν ντάμα. Όταν φυσικά τα πάρκα ήταν ακόμα κάπως καθαρά και συντηρούμενα και οι ναρκομανείς δεν τα είχαν μετατρέψει σε άτυπο γκέτο εξαθλίωσης και μιζέριας.

    Ένα τέτοιο παγκάκι είναι και στο σχολείο - και σήμερα επάνω του καθόταν ένας επιβλητικός αγέρωχος επισκευής, ήρεμος σαν Βούδας.
    Μια καλοταϊσμένη σταχτιά κεραμιδόγατα.

    Δεν κουνιόταν ούτε σάλεψε, μονάχα η ουρά της δεν παρίστανε το άγαλμα και τα βλέφαρα της που ανοιγόκλειναν σαν υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτου πρόδιναν ότι το μπιμπελό είχε ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Το κοριτσάκι βρήκε ντροπαλά και μετά από της απαραίτητες χαιρετούρες, παρατήρησε γεμάτο λαχτάρα και ενθουσιασμό την γάτα. Το μυαλό και το σώμα της την προέτρεπε αμέσως να κινηθεί προς τα εκεί - πόσες και πόσες γάτες δεν είχε χαϊδέψει πριν - και ποιο ζωηρές και ποιο άγριες.

    Κάτι όμως ενστικτωδώς την έκανε να διστάζει την τελευταία στιγμή, οπότε θεώρησε φρόνιμο να με ρώτησε εάν όντως μπορεί.
    Εγώ της είπα απλά "οι γάτες δεν είναι σαν τα σκυλιά - είναι σαν και εμάς τους ανθρώπους- θα πρέπει να δεις ότι το θέλει και η ίδια, πήγαινε και δες, αλλά εάν δεις ότι δεν θέλει μην την πειράξεις."
    Με το που πλησίασε σε απόσταση επαφής η γάτα ατάραχα χωρίς να σαλέψει άπλωσε αργά το μπροστινό της πόδι, σαν πατριάρχης που ζητά χειροφίλημα.

    Η μικρή δεν έπιασε το χέρι της δεσποτικής γάτας -αλλά με ξαναρώτησε "θέλει;" εγώ ήξερα ότι μάλλον είχε και η ίδια απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Απλά η ερώτηση ήταν καθαρά επικουρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Παρόλα αυτά ξαναέκανε μία προσπάθεια, αυτή την φορά η καφέ κεραμιδόγατα με τον ίδιο ακριβώς βασανιστικά αργό τρόπο, ξαναέτεινε χειροφίλημα - όμως αυτή την φορά έκανε και κάτι ακόμα, έβγαλε τα μαξιλαράκια που είχε για γάντια στο χέρι της αποκαλύπτοντας ότι τα μακριά της νύχια ήταν ένας επαρκής λόγος για να σε κάνουν να καταλάβεις ότι τίποτα δεν είναι όπως αφήνει η πρώτη εντύπωση να εννοήσουμε.

    Μετά η γάτα μούντζωσε αργά με τα δάχτυλα ανοιχτά το πάτωμα, υπογραμμίζοντας ότι η έκφραση "μην πέσεις στα νύχια της" και η ταινία Φρέντι Κούγκερ θα μπορούσαν εάν το επιδίωκε και να έχουν εμπνευστεί και από αυτήν.

    Δεν έχω παρατηρήσει τόσο επιβλητικά λόγια με μία μόνο κίνηση.
    - Τελικά δεν θέλει - είπε το κοριτσάκι. Γιατί;

    Στο δρόμο κατά την επιστροφή θα είχε μάθημα για το δικαίωμα της επιλογής και την γλώσσα του σώματος.

    Κρίμα και είχε τόσο λαχτάρα… την άλλη φορά ίσως είναι πιο τυχερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Πως μπορούμε να κρίνουμε τον Τραμπ, εμείς που καταφέραμε να βάλουμε στη βουλή ότι χειρότερο έχει η Ελληνική κοινωνία. Χρυσαυγήτες του ποινικού, πρωθυπουργό αρχιψευταρά, αντιπολίτευση που μυρίζει φορμόλη. Πως μπορούμε εμείς έθνος συνταξιούχων και αργόμισθων, να κρίνουμε την οικονομική πολιτική του Ομπάμα, η την ικανότητα του Τραμπ, τη στιγμή που ο δικός μας πρωθυπουργός δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έθνος συνταξιούχων και αργόμισθων όχι. Κάλλιο: ζωή ξεφτιλισμένη συνταξιούχων και αργόμισθων. Για να φαίνεται καλύτερα το μίσος. Όμως ποιος που έκανε μια δουλειά δεν πρέπει να γίνεται συνταξιούχος και ποιος που κάνει μια χρήσιμη δουλειά δεν την μαθαίνει τόσα καλά ώστε να φθάνει στην τελειότητας της αυτοματοποίησης των μεθόδων και των κινήσεων έως αργομισθίας. Εσείς, Elias, προτιμάτε τη ζωή χαζή κι ανίκανη.

      Διαγραφή
  56. Νέος Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς:

    "Πρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της Τουρκίας και να αναπροσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική, ώστε να αναγνωρίσουμε την Τουρκία ως τον σημαντικότερο σύμμαχό μας στην περιοχή".

    Αφιερωμένο στους Ελληνοαμερικανούς που στήριξαν Τραμπ και τούς διάφορους Ελληναράδες εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Όχι πως τους Ελληνοαμερικανούς τους νοιάζει κιόλας. Όσο για τους "Ελληναράδες" είναι γνωστοί για τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης.
    Ο ευφυής Καμμένος ήταν ο πρώτος που έσπευσε να στείλει συγχαρητήρια από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ο λαϊκισμός ειναι μια μορφή φασισμού την οποία γαλουχούν διάφοροι προκειμένου να πάρουν την εξουσία. Η πολιτικοί που κάνουν έργα τις εξαγγελίες τους είναι μετρημένοι στα δάκτυλα και για αυτό μένουν στην ιστορία. Δυστυχώς το κάθε έθνος θέλει να έχει μια ηγετική μορφή που θα βγει μπροστά και θα τον οδηγήσει στο απόγειο του και εκεί ακριβώς πατάνε οι λαϊκιστές κάθε μορφής που υπόσχονται πράγματα ανεφικτα. Ο τραμπ πήρε την ψήφο των πολιτών όχι με επιχειρήματα, αλλά υποσχοντας πράγματα μη έχοντας επαφή με την πραγματικότητα ζώντας στον πύργο του. Δυστυχώς αν τέτοιοι άνθρωποι παίρνουν την εξουσία σε κάθε μεριά αυτού του κόσμου σίγουρα οι ισορροπίες θα διαταραχθουν και θα αλλάξουν προς το χειρότερο, γιατί οι ισορροπίες κρέμονται πάντα από μια κλωστή και όταν την κόψεις τότε θα έχεις και τις ανάλογες συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Το πιο αποκαλυπτικό infographic των εκλογών βρίσκεται στην Washington Post και είναι το "How Trump won the presidency".

    https://www.washingtonpost.com/graphics/politics/2016-election/swing-state-margins/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Πιλαλί: Πώς είναι δυνατό να είμαστε είκοσι χρόνια πίσω από την Αμερική χωρίς εκείνη να είναι είκοσι χρόνια μπροστά από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.