Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2016

Welcome Big Moon Barack

Το χθεσινό φεγγάρι από την βεράντα μου





Μαζί με το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων εβδομήντα ετών 
μας επισκέπτεται και ο σημαντικότερος (κατά τη γνώμη μου) πρόεδρος των ΗΠΑ των τελευταίων 70 ετών (μετά τον Franklin Delano Roosevelt).

Ξέρω ότι πολλοί δεν θα συμφωνήσουν μαζί μου – και γράφω αυτή την ανάρτηση για να έχουν όλη την δυνατότητα να διαφωνήσουν.

Έζησα όλους τους προέδρους των τελευταίων 70 ετών. Νομίζω πως ο Ομπάμα ξεχωρίζει και σαν προσωπικότητα και σαν παρουσία. Ο μόνος που θα μπορούσε να τον ανταγωνιστεί ήταν ο Κένεντυ – αλλά δεν πρόλαβε να κάνει έργο. Και το λίγο που έκανε ήταν αποτυχημένο (ας θυμηθούμε την τραγική αντιπαράθεση με την Κούβα στον Κόλπο των Χοίρων).

Αντίθετα ο Ομπάμα έκλεισε το θέμα Κούβα με τον πιο άνετο και οριστικό τρόπο.

Ήταν ο ορισμός της έννοιας «χαρισματικός». Ότι κι αν έκανε, από σοβαρή συζήτηση μέχρι τηλεοπτικό σόου, είχε κομψότητα και χάρη. 

Επίσης κατά τη γνώμη μου ήταν ο καλύτερος ρήτορας μετά τον Αβραάμ Λίνκολν. Η τελευταία προεκλογική ομιλία του (“yes we can”) είναι μνημείο λόγου και έκφρασης. Μία πραγματική μυσταγωγία.

Σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβάλλοντος και κοινωνικής μέριμνας παίρνει άριστα. Ελπίζω ο διάδοχός του να μην ξηλώσει την Obamacare.

Όχι μόνο δεν υπήρξε «φονιάς των λαών», αλλά πρόεδρος, Ειρήνης – σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που άνοιξε τις πληγές του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Τον κατηγόρησαν γιατί δεν έστειλε στρατό στην Συρία. Αλλά δεν ήθελε το έθνος να φορτωθεί και άλλα φέρετρα. Κι αυτό, εγώ τουλάχιστον, το θεωρώ θετικό.

Κι όλα αυτά ξεπερνώντας το μεγάλο φορτίο: για πολλούς ήταν απλώς ένας αράπης. Ξεκινούσε από το πλην – πολύ πλην.

Και στις δύο θητείες του είχε αντίθετο το Κογκρέσο. Η πρώτη του προεδρική απόφαση ήταν το κλείσιμο του Γκουαντάναμο – που όμως ακυρώθηκε από τη Βουλή.

Ξέρω ότι οι αντιρρησίες θα επιτεθούν στην οικονομική του πολιτική. Ωστόσο, όπως έγραψα και πριν, με ένα αντιπολιτευόμενο Κογκρέσο κατάφερε να περιορίσει την ανεργία από 10% σε λιγότερο από το μισό.

Γράφω αυτό το κείμενο μετά από πρόταση του σχολιαστή μας CsLaKoNaS που στο περασμένο Post μου πρότεινε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Συγκεκριμένα έγραψε τα εξής:

«Κάμετε ένα ξεχωριστό post να συζητήσουμε για την εποχή Ομπάμα. Μέχρι να το κάνετε θα συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Πίσω στο θέμα μας. Σε ό,τι αφορά την ανισότητα σας παραπέμπω εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Household_income_in_the_United_States
και συγκεκριμένα στον πίνακα median household income vs GDP.

Εκεί θα παρατηρήσετε πως επί Ομπάμα, ενώ το GDP αυξάνεται, το μέσο εισόδημα των οικογενειών μειώνεται. Μία καθαρή ένδειξη αύξουσας ανισότητας.

Επίσης παρατηρείστε τις δύο ακτές και το εισόδημα που συγκεντρώνουν σε σχέση με την ενδοχώρα για να βγάλετε συμπέρασμα του πως κατανεμήθηκαν οι ψήφοι στις εκλογές.

Αυτή η ανισότητα ενισχύει τα άκρα Σάντερς, Τραμπ και όλους όσοι υποστηρίζουν το Σύστημα/Αντι-Σύστημα».

Δεν είμαι σε θέση να κρίνω – μη όντας ειδικός – αν η ανισότητα αυτή οφείλεται σε αποφάσεις του Προέδρου ή σε άλλα εγγενή αίτια, που δεν μπορούσε να αποφύγει. Δεν μπορώ να φανταστώ πως ένας άνθρωπος του δικού χαρακτήρα θα επέλεγε λύσεις που θα αδικούσαν τόσο μεγάλες κατηγορίες κοινού. 

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τι κληρονόμησε: Μία βαριά πληγωμένη οικονομία. Διαβάζω στην Wikipedia ότι ήδη στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας του υπέγραψε αποφασιστικά διατάγματα. Π. χ. Το American Recovery and Reinvestment Act of 2009 και το the Tax Relief, Unemployment Insurance Reauthorization, and Job Creation Act of 2010.

Αλλά αυτά που γράφω είναι απλώς ένας πρόλογος για τον διάλογο. Κλείνοντας τον πρόλογο, θα τελειώσω με έναν τελευταίο έπαινο: δεν νομίζω ότι είπε ποτέ ψέματα. Αυτό, για ένα πολιτικό της εποχής μας, είναι πολύ σπάνιο.

143 σχόλια:

  1. Όντως ο πλέον συμπαθής πρόεδρος που έχω και εγώ γνωρίσει. Το θέμα είναι γιατί οι Αμερικάνοι, μετά από οκτώ χρόνια κανονικότητας, δίχως σοβαρούς πολέμους, δίχως σοβαρές οικονομικές κρίσεις, επιλέγουν δύο προβληματικούς διαδόχους του:την Χίλαρη και τον Τραμπ.

    Τελικά η κοινωνική δυναμική είναι ένα πεδίο γεμάτο εκπλήξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναμφισβήτητα χαρισματικός επικοινωνιακά άνθρωπος. Τα μόνα δημόσια πρόσωπα που βλέποντας τα να κινούνται στην οθόνη μου έχω την εντύπωση ότι αιωρούνται - σαν να ακολουθούν αέρινη χορογραφία - είναι εκείνος και ο Δημήτρης Χορν.

    Τα νούμερα όμως λένε δυστυχώς άλλα:

    Αν ρίξετε μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θα διαπιστώσετε ότι, επί προεδρίας του, είναι καταστροφικά, με όλους του δείκτες να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος - με κυριότερο αυτό της κατακόρυφης αύξησης του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

    Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Λόγω των παλινωδιών του (βλ Ιράκ) υπήρξε υπαίτιος για τον θάνατο 10δων χιλιάδων Αράβων και την βύθιση της χώρας στο χάος. Στο Αφγανιστάν και την Συρία τα ίδια ... Άπαξ και το αγκίστρι χωθεί στην σάρκα δεν το βγάζεις τραβώντας το βίαια - ψιλά γράμματα για τον χαρισματικό πρόεδρο και τους συμβούλους του όλα αυτά ...

    Επιπρόσθετα, υπό την ανοχή του και λόγω των αμερικανικών παρεμβάσεων γιγαντώθηκε το ISIS και αποσταθεροποιήθηκε όλο το γεωπολιτικό σύστημα στην μέση ανατολή με οικτρά για τους κατοίκους των περιοχών αποτελέσματα. Κοιτάξτε τις μεταβολές των μεταναστευτικών ροών βάση των στοιχείων του ΟΗΕ επί προεδρίας του και θα καταλάβετε ...

    Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν - από την σκοπιά ενός απομακρυσμένου από την εσωτερική πραγματικότητα των ΗΠΑ βαλκάνιου - ο Ομπάμα, ως πλανητάρχης, δεν υπήρξε τίποτα περισσότερο από έναν χαρισματικότερο και εντιμότερο Αλέξη Τσίπρα ... "'Ολο μέλι, μέλι και τηγανίτα τίποτα" από το λιγερόκορμο μελαχρινό αγόρι, δηλαδή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί όχι - αλλά την έχει ερωμένη με μπόνους διορισμό, ακόμα καλύτερα δηλ. (Βλ Ζαχόπουλος)

      Διαγραφή
  3. Η αύξηση της ανισότητας μπορεί να οφείλεται στο ότι ο διευθυντής δεν παντρεύεται πια τη γραμματέα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί όχι - αλλά την έχει ερωμένη με μπόνους διορισμό, ακόμα καλύτερα δηλαδή (Βλ Ζαχόπουλος)

      Διαγραφή
    2. Στις ΗΠΑ, όπου αναφερόμουν, έχουν μειωθεί δραματικά οι γάμοι μεταξύ μορφωμένων, εύπορων ανδρών και φτωχών γυναικών. Υπάρχουν πια πολλές μορφωμένες, επαγγελματικά επιτυχημένες γυναίκες, οι οποίες παντρεύονται τους συμφοιτητές ή τους συναδέλφους τους. Δηλαδή η ισότητα των δύο φύλων στην εκπαίδευση και στην εργασία επιτείνει την ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, με συνέπειες για τις επόμενες γενεές, καθώς τα παιδιά δύο εύπορων γονιών έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές από τα παιδιά δύο φτωχών γονιών.

      Γι' αυτές τις εξελίξεις προφανώς και δεν ευθύνεται ο Ομπάμα, που όμως δεν εμποδίζει αρκετούς να τον κατηγορούν ότι η πολιτική του, η ανικανότητα των συμβούλων του κτλ. αύξησε την οικονομική ανισότητα.

      Διαγραφή
  4. Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στη Μινεάπολη και στη... Λευκωσία.

    Λόγω οικογενειακών... υποχρεώσεων, κάνουμε... διπλή ζωή από το 2005.
    Κατά τη δωδεκαετία αυτή ζήσαμε και βιώνουμε ανάλογες εξελίξεις στη Μινεσότα και στην... Κύπρο, κυρίως ως... εργοδότες, ενοικιαστές αλλά και ιδιοκτήτες κατοικιών, αφού και εκεί και εδώ έπρεπε να προσλαμβάνουμε προσωπικό (νοσοκόμα, φροντίστριες και οικιακές βοηθούς, τουλάχιστον τρία τέσσερα άτομα - ήταν καιρός που είχαμε και πέντε άτομα προσωπικό (το ισόγειο του σπιτιού μας το χρησιμοποιώ ως επαγγελματικό χώρο με όσες υποχρεώσεις απαιτεί κάτι τέτοιο σε καθαριότητα και τάξη, αν λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε και δύο σκύλους και δύο γάτες συν μεγάλες αυλές).

    1. Μέχρι το 2007 στη Μινεσότα και μέχρι το 2009 στη Λευκωσία, οποιοσδήποτε ήθελε να εργαστεί, έβρισκε εργοδότη και έναν ικανοποιητικό μισθό. Στη Μινεσότα ήταν περίπου 1600 δολάρια (ο... βασικός, ας πούμε, έψαχνε και έβρισκες. Τα ίδια περίπου και στην Λευκωσία ήταν 800 ευρώ καθαρά (συν 200 ευρώ κοινωνικές ασφαλίσεις που επιβάρυναν τον εργοδότη).

    Θέλοντας και μη, λοιπόν, ήλθαμε και ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο και κυρίως με εργαζομένους, αλλά και με την αγορά εργασίας,τόσο εκεί όσο και εδώ στη Λευκωσία και κυρίως δημιουργήσαμε και φιλίες, ας πούμε και κουμπαριές, λόγω της συναναστροφής μας με νοσοκόμες και γιατρούς, φαρμακοποιούς και αντέντηδες οικιακών βοηθών κοκ, γνωριμίες καλές που βασίζονταν κυρίως στην ποιότητα της Αντιγόνης, καθώς εγώ είμαι άνθρωπος απόμακρος και δήθεν πολυάσχολος.

    2. Ξαφνικά, μετά το 2008, άρχισαν να αλλάζουν τα πράγματα στη Μινεσότα: Όλοι οι γνωστοί μας που ήταν μικροεπιχειρηματίες (ομογενείς και μη) έχασαν τα μικρομάγαζά τους - εκείνοι μας είπαν ότι τα ενοίκια ήταν πολύ ψηλά, τα έσοδα λιγόστεψαν, οπότε δεν άξιζε. Άλλοι άραξαν στις αποταμιεύσεις τους, άλλοι φύγανε για άλλες πολιτείες και χαθήκαμε.

    Όλοι οι ανιδείκευτοι ή κάπως ειδικευμένοι υπάλληλοι μεγάλης ηλικίας, μείνανε σχεδόν στο δρόμο και έπρεπε ή να φύγουν έγκαιρα προς τα νότια (όπως και κάνανε οι περισσότεροι) ή να μείνουν, ελπίζοντας πως θα τακτοποιηθούν, κάτι που δεν έγινε και ευτυχώς προέκυψε η Πρόνοια του Ομπάμα.

    Ακόμη και εξαιρετικά στελέχη και επαγγελματίες (σαν τον Γιάννη τον γιατρό και τον Μάικλ τον αρχιτέκτονα) άρχισαν να αισθάνονται αφόρητες πιέσεις κάθε είδους. Ο Γιάννης αναγκάστηκε να μετοικήσει στον Κλίβελαντ (με το μισό μισθό) ενώ, από τότε, ο Μάικλ έχει... απολυθεί και έχει... επαναπροσληφθεί με το μισό του μισού από τους μισούς μισθούς που είχε κάποτε, τόσες φορές που δεν θυμόμαστε πια (είναι μια συνηθισμένη τακτική των εταιριών που αναδιαρθρώνονται). Τελευταία ή εταιρία του δεν τον πληρώνει καθόλου, του χρωστάνε οχτώ μισούς μισθούς από τους μισούς των μισών των καλών καιρών. Του λέμε να φύγει, αλλά πού να πάει έναν πενηνταεξάχρονος όταν το σπίτι και η οικογένειά του είναι εκεί;

    3. Στη Λευκωσία, όλοι οι γνωστοί μας που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (οι μισοί είναι πλέον άνεργοι), βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Τους σώζει που οι σύζυγοί τους είναι εκπαιδευτικοί του δημοσίου (εξ ου και η γνωριμία μας). Αλλά και να μην είχαμε γνωστούς και φίλους, μια βόλτα στους κύριους δρόμους της Λευκωσίας αρκεί για να δεις γέρημα τα καταστήματα. Το μόνο που σπάει κάπως τη μονοτονία είναι οι καφετέριες που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και μαζεύουν κόσμο (δηλαδή ανέργους) οπότε η πόλη ξαναβρίσκει μία αλλόκοτη ζωντάνια που προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα...

    ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. .... Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    4. Η Μινεσότα παρέμενε πιστή στον Ομπάμα (στην Κλίντον, ήθελα να πω). Ίσως επειδή όσοι έχασαν τις δουλείες τους, πήραν τα μάτια τους και φύγανε, κάτι πολύ συνηθισμένο στις ΗΠΑ. Έμεινα οι εργαζόμενοι στις... υγιείς επιχειρήσεις και τεράστιος αριθμός μεσήλικων ανέργων που βρέθηκαν στην αγκαλιά της Πρόνοιας του Ομπάμα, με αξιοπρεπή διαμερίσματα και επίδομα φαγητού - ζούνε σαν άνθρωποι. Αυτό στην Κύπρο δεν συνέβη. Το ανέλαβε ο θεσμός της οικογένειας, οι δημόσιοι υπάλληλοι παππούδες και γιαγιάδες, μανάδες και πατεράδες που τρέφουν πλέον παιδιά και νύφες, εγγόνια και αδύναμους, επειδή, εδώ στην Κύπρο, παρά τις κάποιες μειώσεις των μισθών, ο δημόσιος υπάλληλος είναι καλοπληρωμένος (ένας μέσος δημόσιος υπάλληλος, λχ, με είκοσι χρόνια υπηρεσία φτάνει άνετα στις δυομιση με τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα.

    5. Οι πολιτικές επιπτώσεις και οι επιλογές φίλων και γνωστών, μας εξέπληξαν: άνθρωποι καλλιεργημένοι ακολούθησαν εδώ στην Κύπρο γελοίες υποσχέσεις και λαϊκισμούς του Λιλίκα και άλλων που ούτε το όνομά τους δεν θέλω να πω. Πηγαίνανε με χαρά στις συγκεντρώσεις του και εμείς απορούσαμε, τι στο διάολο περιμένουν από ψεύτες κυπρίους Τσίπρες!!!

    5. Την ίδια θλιβερή πολιτική συμπεριφορά είδαμε και από τους γνωστούς που χάσανε τις δουλειές τους και φύγανε άλλος από εδώ και άλλος από εκεί!!! Κανένας από δαύτους δεν ψήφισε Κλίντον. Κλίντον ψηφίσανε μόνο οι μεσήλικες γνωστοί μας που διαμένουν στις κατοικίες του Ομπάμα.

    6. Τέλος, από το 2005, όταν όλα ήταν ήρεμα, εκείνο που μας εντυπωσίασε στη ΜΙνεάπολη και στο Ρότσετερ ήταν η... ταξικότητα της ψήφου: δεν έβρισκες πλούσιο δημοκρατικό ούτε φτωχό Ρεπουμλικάνο. Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Ο Τραμπ έφερε τα πάνω κάτω.

    8. Ο Ομπάμα δεν ήταν θαυματοποιός ούτε ψεύτης. Αυτό που έκανε ήταν πολύ σπουδαίο: το ότι δεν προκάλεσε νέους πολέμους και μετέφερε πόρους στο welfer state.

    Τα τρισεκατομμύρια που είχε ξοδέψει στους πολέμους ο μαλακοΜπουτς, τα ξεχάσανε. Τους πείραξε που ο Ομπαμα έδωσε λεφτά για κατοικίες και περίθαλψη στους αναξιοπαθούντες πρώην εργαζόμενους και νυν μακροχρονίους ανέργους - σε αυτούς έδωσε προτεραιότητα.

    Όμως ο Ομπάμα δεν αφέθηκε να λειτουργήσει σωστά. Δεν μπόρεσε να σπάσει τα μονοπώλια στα φάρμακα. Έτσι το Obamacare δείχνει θνησιγενές, αφού η μαφία των νοσοκομείων (θύμα της οποίας είμαστε και εμείς) εξακολουθεί και χρεώνει πολίτες και κράτος δέκα φορές πάνω!

    Ακόμη και αν δεν καταργηθεί η Πρόνοια του Ομπάμα, σύντομα θα ατροφήσει. Δεν μπορεί ένα απλό φάρμακο που στην ευρώπη κάνει κάτι ψιλά, εκεί να πωλείται 800 δολάρια!!! Γαμώ το, δηλαδή!

    Συγγνώμη για την πολυλογία!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχω την εντύπωση πως οι περισσότερες αυτές αλλαγές και ανωμαλίες ξεκινάνε από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 που έκανε τεράστια ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα ξεκίνησε την προεδρία του κάτω από τις χειρότερες συνθήκες - και από ότι διαβάζω, δεν κατάφερε να τις ανατρέψει. Φαίνεται πως οι οικονομικοί του σύμβουλοι δεν ήταν πολύ αποτελεσματικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. . Ο Ομπάμα ξεκίνησε την προεδρία του κάτω από τις χειρότερες συνθήκες - και από ότι διαβάζω, δεν κατάφερε να τις ανατρέψει. Φαίνεται πως οι οικονομικοί του σύμβουλοι δεν ήταν πολύ αποτελεσματικοί.
      -
      Πάλι επιχείρημα ΣΥΡΙΖΕΟΥ, δεν φτέει ο Τσίπρας που δεν έχει καλούς συμβούλους, δεν φταίει που αλώνιζε ο Βαρουφάκης - Και εγω αναρωτιέμαι, ΠΟΙΟΣ diaole ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΕΞΕ;

      D.

      Διαγραφή
  7. Συμφωνούμε απόλυτα εδώ Κ. Δήμου!


    Hail to the Chief

    Τώρα να απαντήσω στον Forcibly Psedomymous. Δεν ξέρω από που βλέπετε τα οικονομικά νούμερα σας πάντως εγώ βλέπω άλλα. Ή ξεχνάτε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Λίγο πριν την εκλογή Ομπάμα η Αμερικανική οικονομία άρχισε να μπαίνει σε ελεύθερη πτώση. Με το που βγήκε την σταθεροποίησε. Τα μέτρα όλα που πήρε ήταν για να σταθεροποιήσει την οικονομία και ν δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πράγμα που κατάφερε.

    Τα όποια αρνητικά νούμερα ήταν αποτέλεσμα της κρίσης, της απληστίας των πολυεθνικών και των στελεχών τους και γενικότερα ενός συστήματος που στόχο είχε το κέρδος και όχι την ευημερία της οικονομίας μέσα στην οποία λειτουργούσε.

    Ο Ομπάμα λοιπόν έθεσε τις βάσεις για να αναπτυχθεί ένα καινούργιο οικονομικό οικοδόμημα και περιέσωσε την μεσαία και χαμηλή τάξη. Αυτό έγινε όχι με μονεταρισμό αλλά με ορθές οικονομικές πρακτικές διάσωσης της οικονομίας.

    Τώρα όσον άφορα το daesh... εκ για αυτά που λέτε. Απλά LOL. Το daesh χρηματοδοτήθηκε από Σ.Αραβία, Κατάρ και Τουρκία. Εάν είχαν επέμβει οι Αμερικανοί σε εκείνη την περίοδο τότε ο Αραβικός πληθυσμός ίσως έβλεπε το Daesh σαν ήρωες. Οπότε σωστά τους άφησε πρώτα να παρεκτραπούν και ύστερα να του χτυπήσει ώστε να μην γιγαντωθούν πραγματικά.

    Στο Ιράκ έπρεπε να απεμπλακεί επειγόντως αλλιώς θα είχε εμπλακεί στην αντιδικία που υπάρχει μεταξύ σιϊτων και σουνιτών με ακόμη χειρότερα αποτελέσματα για τις ΗΠΑ. Ως έχει η κατάσταση το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ ήταν να εγγυηθούν την σταθερότητα και τα σύνορα στην περιοχή και τίποτα παραπάνω. Περαιτέρω παραμονή τους θα έριχνε λάδι στην φωτιά.

    Ούτε ευθύνεται για την κατάσταση στην Συρία. Η Συγκεκριμένη χώρα αποτελεί πάτημα των Ρώσων στη Μ.Ανατολή και έχει την δυνατότητα να κόψει τον δυτικό ζωτικό χώρο στα δύο (με την συνεργασία Ιράν και Ρωσίας), Συμφέρον της Τουρκίας ήταν να μην έχουν οι Ρώσοι πάτημα εκεί και για αυτό έγινε ότι έγινε. Και μην ξεχνάτε ότι ο Ομπάμα δεν τον πολυσυμπαθεί τον Ερντογάν. Ούτε ο Ερντογάν εκείνον.

    Τελικά ο Μπαρακ Ομπάμα έκανε πολύ, μα πολύ καλά την δουλεία του. Διαχειρίστηκε πολύ δυσκολίες κατάστασίς και όπου μπορούσε είχε θετικό αντίκτυπό. Άλλου απλώς δεν τις έκανε χειρότερες. Αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι ο κόσμος είναι σίγουρα καλύτερος λόγω προεδρίας του. Και ναι: Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα ΤΙΜΙΟ άνθρωπο για αρχηγό κράτους. Δείχνει ότι η διαφθορά μπορεί να σταματήσει και να μην επηρεάσει.

    Hail to the Chief, και καλώς να μας έρθει! Θα ήθελα να είμαι Ελλάδα να τον δω, και θα ήθελα κάποτε να τον συναντήσω!
    Γ. Μαραγκοπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικώς αποφεύγω σε θέματα πολιτικής - άρα υποκειμενικής - αξιολόγησης να παραθέτω στοιχεία, αφού είμαι βέβαιος ότι σε κάθε άρθρο όπως το The Mess Obama Left Behind in Iraq θα υπάρχει κάποιο που θα το αντικρούει ...

      Παρόλα αυτά το ζήτημα της πορείας του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαρακτηριστική και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο υποκειμενικής ερμηνείας.

      Τα νούμερα όπως εγώ τα διαβάζω λένε ότι με τον ίδιο τρόπο που ο Ρίγκαν χρέωνε το κράτος για να επεκτείνει το πάρτι των ψυχροπολεμικών εξοπλισμών, με τον ίδιο τρόπο ο Ομπάμα το χρέωνε για να κάνει κοινωνική πολιτική με δανεικά - ανθρωπιστής με τα φράγκα των άλλων, ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ο δικός μας Αντρέας ...

      Διαγραφή
    2. @ Γ. Μαραγκοπουλος. - Πολύ σωστά, αλλά τους ηγέτες δεν τους θέλουμε να κάνουν κάτι, αλλά το κάτι παραπάνω - αρκεί να μην έχουν...αυταπάτες. Με αυτή την λογική και ο δικός μας Σαμαράς, καλός διαχειριστής ήταν, να τον ξαναβγάλουμε...

      Διαγραφή
  8. Είμαι πραγματικός θαυμαστής του Ομπάμα.

    Και μόνο το γεγονός ότι είναι μαύρος, με μεσαίο όνομα ‘Χουσεΐν’ και έγινε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέει πολλά για την επανάσταση που έφερε.

    Βέβαια, η ζωή είναι σπιράλ και ο ρατσισμός καθημερινή άσκηση. Μετά τον Ομπάμα ο Τραμπ. Μετά την μονοκρατορία της Ε.Ε. στη Γηραιά Ήπειρο, το Brexit. Μετά τις ελπίδες για πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία, ο σημερινός Ερντογάν. Μετά τους Έλληνες που το έπαιζαν μεγάλα αφεντικά σε Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες, έγιναν οι ίδιοι οικονομικοί μετανάστες στα χρόνια της Κρίσης.

    Το ότι ο Ομπάμα είναι καλός ρήτορας, το θεωρώ μικρό θέμα. Και ο Σαρκοζί ήταν καλός ρήτορας – αλλά ήταν γελοίος και μικρόψυχος.

    Ατυχές σημείο του Ομπάμα ήταν η μετριοπαθής στάση του στις αυθαιρεσίες των αστυνομικών κατά μαύρων πολιτών και το ότι παρέλαβε χρέος 2 τρις δολάρια από καταβολής αμερικανικού κράτους και το έφερε στα 2,9 τρις σε οκτώ χρόνια. Θυμίζει λίγο Καραμανλή και Τσίπρα μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμμία σχέση: Η ρητορική του Σαρκοζί ήταν πολιτική υστερία. Η ρητορική του Ομπάμα ήταν λογοτεχνία. Οι λόγοι του θα διδάσκονται στα σχολεία.

      Διαγραφή
    2. νόμισα ότι σας τσάκωσα γιατί θυμόμουν το "λάμψη" αλλά τώρα πρόσεξα ότι το κείμενο σας άφηνε και τότε ορισμένες υπόνοιες για πολιτική του υστεροβουλία http://www.ndimou.gr/el/keimena/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1/2008/%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%88%CE%B7/

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα.

    Χθες ρώτησα τον διάολο να μου πει τι γνώμη έχει για την επίσκεψη Ομπάμα. Έτσι, για να γράψω κάτι στο φόρουμ. Αυτός μου απάντησε:

    << Και τι με νοιάζει εμένα ΡΕ, τι θα κάνει ο Ομπάμα; Να κι αν έρθει, να κι αν δεν έρθει, ο ολυμπιακός να κερδάει και όλοι οι άλλοι να πα να γ***θουν. >>

    Μετά τον ρώτησα, τι γνώμη έχει για τον DONCAT αλλά και για το που πάει το πράγμα στην Ελλάδα - για την δημοτικότητα αλλά και τις ανισότητες που ενισχύουν τα άκρα.

    - Να είσαι δημοφιλής και να κοιτάς ΠΑΝΤΑ τις μετρήσεις, μου είπε, είναι εργαλείο του διαβόλου.

    -Δεν κατάλαβα του λέω, δεν μου το κάνεις πιο λιανά;

    Και μου είπε τα παρακάτω:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. << Ένα site , ένα blog - ένα φόρουμ, τέλος πάντων, κρίνεται επιτυχημένο πρώτα και πάνω από όλα, από το όνομα του. Όσο πιο πετυχημένο το όνομα - τόσο πιο πετυχημένο το blog.

    Και για να είναι πετυχημένο (βλέπε: δημοφιλές) πρέπει να εκφράζει του πολλούς. Το πώς εκείνοι νιώθουν, το πόσο ταυτίζονται με αυτό. Η μάχη της διαφήμισης ξεκινά από εκεί -όπως και ο τίτλος ενός βιβλίου ή ενός κειμένου.

    Ας πούμε ο φτωχοδιάβολος Don, έχει κάτι το αρχοντικό: Δον Κιχώτης, Δον Ζουάν, Δον Κορλεόνε … Ασυνείδητα πάει και αβίαστα, σε αυτά τα ονόματα το μυαλό σας - αρκεί να είναι "Δον" - κι ας είναι φτωχοδιάβολος.

    Αλλά να είναι και Γάτος, (Cat) ταυτόχρονα, όπως ο μέσος Έλληνας, φτοχωδιαόλος και γάτος μαζί (Doncat).
    Αυτά για το όνομα του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλλά χθες έριξα μία ματιά και στα top 5 sites πανελληνίως, που εκφράζουν πιστεύω ακόμα καλύτερα την συναισθηματική, εν γένει κατάσταση σας.

    Η πρώτη είδηση, (κατευθυνόμενη ή μη) το site "Πρώτο θέμα" (Νο 5) φαίνεται να έπαψε να σας εκφράζει τόσο, τη σειρά του πήρε τώρα το site "Μακελιό" (No 4).

    H "Ζούγκλα" στην ψυχοσύνθεση σας (Νο 2) παραμένει διαχρονική αξία, ενώ "Οι αναζητήσεις σας" διαχρονικά, το "google" δηλαδή, παραμένουν ακόμα στην πρώτη θέση (Νο 1).

    Πάλι καλά.

    Και εάν με ρωτάς τέλος, ποιο site είναι το τρίτο σε δημοτικότητα (Νο 3) ε, μα ποιο άλλο από τον αγαπημένο σας θείο Σκρουτz "skroutz.gr" θα μπορούσε να είναι;
    Δηλαδή την τσέπη σας.
    Και όπως ήταν αναμενόμενο: Μακελειό, Ζούγκλα και Σκρουτζ, με ανοδικές τάσεις, όλα τα άλλα με καθοδικές.
    Α, ρε Έλληνα…>>

    Πηγή:
    http://www.topgr.gr/

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μία ωραία φράση του Ηλία Μαγκλίνη από σημερινό άρθρο του στην "Καθημερινή": "Μέσα στην γενικευμένη μετριότητα των πολιτικών ηγετών διεθνώς, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν μία διαρκής υπενθύμιση του τι σημαίνει πολιτικός πολιτισμός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με παλέτες υποδέχτηκαν τον Ομπαμα στο αεροδρόμιο. Τι έχετε να πείτε κύριε Δήμου;
    http://www.protagon.gr/apopseis/moufanet/evalan-paletes-katw-apo-kokkino-xali-tou-obama-44341276427

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο τέλος του άρθρου:

      (Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)

      Διαγραφή
    2. Εδώ του στείλαμε τον Καμμένο (μέγα οπαδό του Τραμπ) και οι παλέτες μας πείραξαν;

      Διαγραφή
    3. Ωραία αυτή η επινόηση πάντως. Μ άρεσε.

      Διαγραφή
  14. "Το χθεσινό φεγγάρι από την βεράντα μου"

    Τι ωραία Φωτο.

    Κρίμα πάντως με τέτοιό φεγγάρι -μια φορά κάθε 70 χρόνια- που δεν σαν ενέπνευσε μια "βραδιά ποίησης"...ως θέμα.

    Αυτό γίνετε όταν τα επίκαιρα, δεν αφήνουν να φανούν τα σημαντικά (ή...συμπαντικά)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω γράψει ποιήματα για το φεγγάρι - δύο, γραμμένα με απόσταση 50 ετών, είχαν συμπεριληφθεί στο τελευταίο ημερολόγιο της Εταιρίας Συγγραφέων με θέμα το φεγγάρι.

      Διαγραφή
    2. Ναι, αλλά το μεγεθυμένο φεγγάρι καταδεικνύει έκδηλα και με τον ποιο εμφατικό τρόπο και την μεγεθυμένη ανάγκη των ποιητών να εκφραστούν. Όπως και τα μεγεθυμένα προβλήματα…

      Διαγραφή
    3. Βασικά το μόνο που με βεβαίοτητα καταδεικνύει το μεγεθυσμένο φεγγάρι είναι η έλλειψη τηλεφακού και τρίποδου με επακόλουθο το ψηφιακό zoom+crop του θανάτου ... Οικοδεσπότα δύο πολύ καλές επιλοyes στην "τα κάνω όλα και συμφέρω" κατηγορία των enthusiasts superzoom 1" cameras ...

      Sony Cyber-shot RX10 III

      Panasonic/Lumix DMC-FZ2000EG

      Προσωπικά έχω ένα προαίσθημα ότι την δεύτερη θα μου την φέρει ο Άγιος Βασίλης ... Με μια Nikon F3 και κάμποσους φακούς να σκονίζονται στο πατάρι εδώ και χρόνια είναι καιρός πια για μια αλλαγή - τα smartphonια και οι large sensor compact/bridge δεν φτάνουν μακριά ενώ οι DSLR απλά ταλαιπωρούν ...

      Διαγραφή
    4. Σωστός κατά 50%. Πράγματι βαρέθηκα να κουβαλήσω το τρίποδο (βαρύ \Manfrotto) που δεν θα άλλαζε και τίποτα γιατί η ταχύτητα του κλείστρου ήταν ήδη 125. Όμως ο φακός ηταν 200ης τελέ.
      Κατά τα άλλα κι εγώ έχω παρατήσει τις Dslr κι έχω περάσει στις mirrorless + super compact.

      Διαγραφή
    5. @K2825
      "Πράγματι, το "μεγενθυμένο" γράφεται με "ν" - σημαντικότατη παράμετρος για την εξέλιξη της συζήτησης - τόσο της συγκεκριμένης όσο και γενικότερα ...

      Ποιος το είπε το παραπάνω, να δεις....

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
  15. Ο Τσίπρας στη συνάντηση με τον Ομπάμα έμενε χαμένος στην πολυθρόνα, έπαιρνε περίεργες στάσεις, έκανε μορφασμούς.

    Να ένιωθε ενστικτωδώς την άβυσσο που τους χωρίζει; Να του ψιθύριζε η πρόνοια στο αυτί "Εσύ αντίκρυ με αυτόν; Κάποιο λάθος έγινε!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ομολογώ ότι το εξής δεν αφορά άμεσα το θέμα αν ο Ομπάμα ήταν καλός πρόεδρος ή όχι. Απ’ ό,τι μπορώ να κρίνω, ήταν σαφώς καλύτερος από τον προχάτοχό του, αλλά σίγουρα δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό του οικοδεσπότη.

    Tα τόσο επαινετικά λόγια του για τον Ομπάμα με έβαλαν σε σκέψεις. Η απορία μου είναι: "Για ποιον μιλάμε – και για ποιον όχι;"

    Παραθέτω με ελάχιστες αναγκαίες παραλείψεις ή τροποποιήσεις μερικές φράσεις του Ν.Δ. (από την ανάρτηση και από ένα συμπληρωματικό σχόλιό του):

    1.
    "O XYZ ξεκίνησε την προεδρία / πρωθυπουργία του κάτω από τις χειρότερες συνθήκες - και από ότι διαβάζω, δεν κατάφερε να τις ανατρέψει. Φαίνεται πως οι οικονομικοί του σύμβουλοι δεν ήταν πολύ αποτελεσματικοί." [από ένα από τα παραπάνω σχόλια του Ν.Δ.]

    2.
    "είχε αντίθετο το ABC. Η πρώτη του απόφαση ήταν [...] – που όμως ακυρώθηκε από τo ABC."

    3.
    "Δεν μπορώ να φανταστώ πως ένας άνθρωπος του δικού χαρακτήρα θα επέλεγε λύσεις που θα αδικούσαν τόσο μεγάλες κατηγορίες κοινού.

    Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τι κληρονόμησε: Μία βαριά πληγωμένη οικονομία."


    4.
    "δεν νομίζω ότι είπε ποτέ ψέματα. Αυτό, για ένα πολιτικό της εποχής μας, είναι πολύ σπάνιο."

    Ο "XYZ" στο πρώτου απόσπασμα άραγε είναι ο Ομπάμα ή ο Τσίπρας; Μήπως δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε τα ίδια και για τους δύο;

    Στο 2: Το "ABC" για τον Νίκο Δήμου είναι το Κογκρέσο (και η αμερικανική Βουλή ως σύνολο). Δεν θα μπορούσε όμως να αντικατασταθεί κάλλιστα το "ABC" με τη λέξη "δανειστές" (ή "Τρόικα"); Και η απόφαση για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο με οποιοδήποτε σχέδιο τού Τσίπρα (και της κυβέρνησής του) με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των αθρώπων, το οποίο ακυρώθηκε (ή ματαιώθηκε) όμως από το εν λόγω ABC;

    Στο 3: Γιατί ο Ομπάμα εμπνέει (στον Ν.Δ.) τόση εμπιστοσύνη, γιατί είναι καλός άνθρωπος, ενώ ο Τσίπρας – όταν αποτυχαίνει με παρόμοιο τρόπο σαν τον Ομπάμα – είναι κακός άνθρωπος;

    Στο 4: Όπως στο 3: Ο Ομπάμα δεν είπε ποτέ ψέματα (νομίζει ο Ν.Δ.), ενώ ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής που ανεύθυνα έδωσε στους ανθρώπους υποσχέσεις που ήταν ανίκανος να τηρήσει (δηλαδή στην ουσία ένας ψεύτης).

    Κύριε Δήμου, κατά τη γνώμη μου αντιμετωπίζετε τούς Ομπάμα και Τσίπρα με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ελαφρυντικά και δικαιολογίες για τον έναν μετατρέπονται σε κατηγορίες για τον άλλον. Θύμα των περιστάσεων ο πρώτος, ανέντιμος και ανίκανος λαοπλάνος ο δεύτερος. Τις καλύτερες προθέσεις είχε ο μεν με όσα είπε και έκανε, ενώ η δίψα για εξουσία είναι το κίνητρο για τα λόγια και τις πράξεις τού δε.

    Ως γνωστόν ούτε εγώ εκτιμώ τον Τσίπρα (έτσι όπως αποδείχθηκε μετά το "Όχι"). Αλλά παρ’ όλα αυτά νομίζω πως με τόσο άνιση μεταχείρηση τον αδικείτε (και ταυτόχρονα υπρεκτιμάτε τις αρετές του Ομπάμα).

    ΥΓ: Στη Συρία ο Ομπάμα απέτυχε πλήρως, κατά τη γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τώρα τολμάτε να συγκρίνετε έναν κατά συρροή ψεύτη με έναν ακέραιο άνθρωπο; Ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο (με ένα νόμο και ένα άρθρο!) ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα δώσει 13η σύνταξη, ότι δεν θα μειώσει ποτέ τις συντάξεις, ότι θα εφαρμόσει το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης"(παροχές αξίας 13 δις), ότι θα κάνει πάρκο το Ελληνικό... Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολλή ώρα. Πολέμησε μέχρις εσχάτων υπέρ του ΟΧΙ για να ακολουθήσει εντός ωρών το ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα. (Υποδειγματική συνέπεια!).

      Απορώ πραγματικά πως τολμήσατε αυτή τη σύγκριση!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. "Πολέμησε μέχρις εσχάτων υπέρ του ΟΧΙ για να ακολουθήσει εντός ωρών το ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα. (Υποδειγματική συνέπεια!)."

      Σε αυτό το σημείο συμφωνούμε βέβαια. (Αν και φαντάζομαι ότι εσάς έτσι κι αλλιώς σας βόλευε αυτή η στροφή του Τσίπρα. Δεν νομίζω πως ήσαστε υποστηρικτής του "Όχι".)

      Κατά τα άλλα, όμως, επιβεβαιώσατε πλήρως την υποψία μου: Ο ένας είναι "κατά συρροή ψεύτης" λοιπόν, ο άλλος "ακέραιος άνθρωπος". Τη σύγκριση τη θεωρείτε μάλιστα ιεροσυλία ("τολμάτε να συγκρίνετε", "πώς τολμήσατε αυτή τη σύγκριση"). – Όπως φαίνεται, καμιά φορά καταφέρνω να ταράξω τον ορθολογικό και ψύχραιμο τρόπο σκέψης σας. ;-)

      Κατά κάποιον τρόπο πρόκειται για συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης περί συστήματος και ευθύνης: Είστε της γνώμης ότι για τις αποτυχίες του Ομπάμα φταίει το σύστημα (δηλαδή το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ με το Κογκρέσο κ.λπ.) σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνθήκες (τη βαριά οικονομική κληρονομιά κ.λπ.), ενώ για τις αποτυχίες του Τσίπρα φταίει ο ίδιος, και μάλιστα όχι μόνο λόγω ανικανότητας, αλλά λόγω κακού χαρακτήρα.

      Δεν αποκλείεται βέβαια να είναι όντως έτσι (απλά) τα πράγματα. Μόνο που ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος μπορεί να το κρίνει και πολύ λιγότερο να το αποδείξει. Θα έπρεπε να γνωρίζει κανείς και τα δύο πρόσωπα από κοντά, να είναι παρών στη λήψη αποφάσεων στους εσωτερικούς κύκλους κ.λπ.κ.λπ. Πράγμα αδύνατον δηλαδή. Αυτό που απομένει, λοιπόν, ως βάση για τέτοιου είδους αξιολογήσεις και χαρακτηρισμούς είναι κάποιες προσωπικές εντυπώσεις που συνήθως βασίζονται σε όσα μας δείχνουν και λένε τα ΜΜΕ και οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με τις ιδεολογικές προτιμήσεις (και προκαταλήψεις) μας.

      Διαγραφή
    4. Υπάρχει μία βασική διαφορά:

      Ο Τσίπρας έλεγε ψέματα εν γνώσει ότι αποκλείεται να πραγματοποιήσει αυτά που υποσχόταν. Δεν μπορείς να υπόσχεσαι παροχές 12 δις όταν δεν έχεις φράγκο στο ταμείο σου και περιμένεις τα δανεικά για να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις. Κορόιδευε τον κόσμο εν ψυχρώ.

      Ο Ομπάμα προσπάθησε να κάνει πράγματα μέσα στα όρια του δυνατού - άλλα τα πέτυχε, άλλα όχι. Αυτό συμβαίνει με κάθε πολιτικό. Αλλά ουδέποτε υποσχέθηκε το ακατόρθωτο. Δεν κορόιδεψε κανένα.

      Διαγραφή
    5. Είσαι υπαρκτό σώμα της βιολογικής πραγματικότητας, Vienneze; Διερωτιέμαι γιατί βασανίστηκα να διαβάσω το γραπτό πράγμα και ένιωθα σαν πολύπλοκη βέβαια αντίδραση, που στην Χημεία την ονομάζουν ώσμωση, στην επιφάνεια κάποιου πλανήτη χωρίς ατμόσφαιρα πάνω του πατώντας. Έτσι ο Βαρουφάκης έγραψε το βιβλίο του, λέω.

      Διαγραφή
  17. Κατ' αρχάς με τιμά η αναφορά σας στο πρόσωπό μου.

    Θέλω να πω ότι ζω και εργάζομαι στις ΗΠΑ από το 2008 με καθεστώς βίζας. Αν ψήφιζα στις αμερικανικές εκλογές θα ψήφιζα Ομπάμα και το 2008 και το 2012. Το 2016 θα ψήφιζα Χίλαρυ γιατί πιστεύω ότι ένα διεφθαρμένοι κατεστημένο είναι πολύ καλύτερο από την παράνοια.

    Για την ώρα θα επαναλάβω ότι η παρακαταθήκη Ομπάμα θα φανεί στα επόμενα χρόνια. Είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε συμπερασματικά. Είναι κάτι που συμφωνούμε (ίσως το μόνο :) ).

    Θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία για την 8ετία Ομπάμα. Τα θετικά και τα αρνητικά της.

    Για την ώρα σας αφήνω να απολαύσετε την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, το καθηλωτικό ύφος του και τις συγκλονιστικές του απόψεις για το πόσο σωστά τα έκανε όλα και το πόσο δίκιο είχε σε ό,τι πολιτικές χάραξε, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν συντριπτικά επιλέξει ρεπουμπλικάνους ηγέτες σε όλα τα επίπεδα με αποκορύφωμα τον Τραμπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο πρόεδρος Ομπάμα αποπνέει μια ανθρωπιά που δύσκολα περιγράφεται, μα πολύ εύκολα βιώνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η θητεία του Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική ήταν φιλειρηνικη, απέσυρε τα στρατεύματα από το Ιράκ, έκανε την αποκατάσταση με την Κούβα, έκανε συμφωνία με τα πυρηνικά του Ιράν( θα δείξει σε βάθος χρόνου αν τηρήσει τη συμφωνία), αν είχε και λίγη αποφασιστικότητα θα απέτρεπε τους Ρώσους να επέμβουν στην εγγύς ανατολή. Για τη χώρα του έκανε το περίφημο obamacare που έσωσε 20.000.000 ανασφάλιστους, τα έβαλε με το λομπι της οπλοκατοχής,δεν κατάφερε να το περιορίσει ένεκα ρεπουμπλικάνων. Τώρα αυτό που με ανησυχεί είναι η άνοδος των ακροδεξιών και κόμματα που είναι φιλορωσικα, που αν συνεχίσουν θα φέρουν χάος στον κόσμο. Πάντως στην Αμερική θα μπορούσε να είχαν τροποποιηση το σύνταγμα να μην εκλέγεται μόνο 2 φορές στην προεδρία. Συμφωνώ κύριε Δήμου ήταν ένας πρόεδρος πολύ αυθεντικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ απόλυτα με τον οικοδεσπότη. Ένας από τους σημαντικότερους προέδρους στην Ιστορία της Αμερικής.

    Με την επίσκεψή του στην Ελλάδα παρέδωσε μαθήματα πολιτικού πολιτισμού (τουλάχιστον σε όσους δεν είναι ανεπίδεκτοι).

    Η αναφορά του στον επιτάφιο του Περικλέους (του Θουκυδίδη), κατά την ομιλία του στο δείπνο του προεδρικού μεγάρου, ήταν πολύ εντυπωσιακή.

    Αγαπητέ Ομπάμα, ένας ανώνυμος σχολιαστής του διαδικτύου σε καλωσορίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αντιγράφω την απάντηση του βαρουφάκη στο ερώτημα (αλλά είναι νάρκισσος, άρα δεν έχει αξία το τί λέει)

    Obama had a window of opportunity when he was first elected in 2008. He was a highly popular president, with control of the senate, who came to power when Wall Street had collapsed and the banking community was in tatters. He had a real chance to establish a New Deal programme just as Franklin D. Roosevelt did in the Thirties. Instead, he employed Larry Summers and Tim Geithner as his economic advisers — the gravediggers of the New Deal institutions. They both served in the Clinton administration which dismantled the last checks and balances on Wall Street, including rendering the Glass-Steagall Act obsolete in 1996.

    How do we best judge Obama? On his intellectual capacity, which is unquestionable, and also in terms of his politics. He was never a progressive. The problem for Obama was that all the left-wingers projected onto him the image they wanted to see, which was different to who he really was. He is a social climber, who wanted to become a member of the establishment, rather than to challenge it. His efforts to ingratiate himself have led to him handing over the presidency to Trump.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό θα ήταν να μεταφράζονται εκτενή ξενόγλωσσα κείμενα. Πάντως με δύο λόγια ο Βαρουφάκης επιπλήττει τον Ομπάμα διότι με την αρχή της θητείας του δεν εφάρμοσε την Βαρουφάκειον συνταγή μιάς ελεγχόμενης οικονομίας...

      Διαγραφή
    2. Έχει ενδιαφέρον η άποψη του Βαφουφάκη (η οποία φυαικά ενοχλεί τον οικοδεσπότη που δεν διστάζει μάλιστα να παραποίησει τα όσα λέει ο πρώτος).

      Να η προσπάθεια σωστής μετάφρασης έστω των δύο εξής αξιοσημείωτων προτάσεων:

      "The problem for Obama was that all the left-wingers projected onto him the image they wanted to see, which was different to who he really was. He is a social climber, who wanted to become a member of the establishment, rather than to challenge it."

      "Το πρόβλημα για τον Ομπάμα ήταν ότι όλοι οι αριστεροί πρόβαλαν επάνω του την εικόνα που ήθελαν να δουν, η οποία ήταν διαφορετική από το ποιος ήταν αυτός πραγματικά. Είναι κοινωνικά ανερχόμενος που ήθελε να γίνει μέλος του κατεστημένου, παρά να το προκαλέσει."

      Τι ευχάριστη αντίθεση σε όλο το λιβάνισμα που διαβάζουμε ...

      Διαγραφή
    3. Αχ Viennezos δεν καταλάβατε τίποτα. Ο Βαρουφάκης ερμηνεύει τα πάντα με βάση τον εαυτό του. Αυτός ο ίδιος υπήρξε (και παραμένει) ο κοινωνικά ανερχόμενος που προσπαθεί να γίνει μέλος ενός νέου κατεστημένου. Πιστέψτε με - τον παρακολουθώ από χρόνια.

      Το να μιλάει έτσι ο Βαρουφακης για τον Ομπάμα θυμίζει την λαϊκή παροιμία: "Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα".

      Διαγραφή
    4. "Ο Βαρουφάκης ερμηνεύει τα πάντα με βάση τον εαυτό του. Αυτός ο ίδιος υπήρξε (και παραμένει) ο κοινωνικά ανερχόμενος που προσπαθεί να γίνει μέλος ενός νέου κατεστημένου."

      Ίσως να έχετε δίκιο. Δεν αποκλείεται βέβαια. Για δίλημμα πρόκειται: Από τη μια πλευρά έχουμε αυτά που υποστηρίζει ο Βαρουφάκης, από την άλλη έχουμε αυτά που υποστηρίζετε εσείς (είτε για τα θέματα που θίγει αυτός είτε – όπως εδώ – για αυτόν τον ίδιο).

      Έτσι χρειάζεται μια απόφαση για την οποία μού συστήνετε:

      "Πιστέψτε με - τον παρακολουθώ από χρόνια."

      Αλλά γιατί να πιστεύω έσας (και όχι τον Βαφουφάκη); Για ποιο λόγο να έχω εμπιστοσύνη σε όσα λέτε εσείς και όχι στα λεγόμενα (και στην ακεραιότητα) του Βαρουφάφκη;

      Με λίγα λόγια: Τι σας κάνει πιο αξιόπιστο (ή: Γιατί νομίζετε πως είστε πιο αξιόπιστος) από τον Βαρουφάκη;

      (Για γενική απορία πρόκειται στην ουσία. Ο Βαρουφάκης δεν είναι παρά ένα πολύ κατάλληλο παράδειγμα.)

      Διαγραφή
    5. Ο Βαρουφάκης ήταν απλώς ένας υπάλληλος του Σόρος, που σαν υπάλληλο τον χρησιμοποίησε ο δωσίλογος Τσίπρας, για να εμφανιστεί στα ιδρύματα του Σορος για δημόσιες σχέσεις. Όσο γι' "αυτά που υποστήριξε" ο Βαρουφάκης, τίποτα απολύτως δεν υποστήριξε και που να απευθύνεται σε λογικό άνθρωπο.

      Διαγραφή
    6. Αυτό εξαρτάται από σας. Εσείς θα κρίνετε, με βάση την πολιτεία του καθενός, ποιος είναι πιο αξιόπιστος...

      Διαγραφή
  22. Μίλησε με ειλικρίνεια ο Ομπάμα, και είπε και πολλά, δεν αρκέστηκε σε τυπικότητες, για παράδειγμα ότι αυτοί μπορούν και κόβουν νόμισμα και άλλα, αν παρατηρήσει κανείς τους ηγέτες των μεγάλων κρατών θα διαπιστώσει ότι λένε πολλές αλήθειες και δεν αρκούνται σε έναν απλό ξύλινο λόγο ο οποίος ξύλινος λόγος για όλες τις χρήσεις και στιγμές είναι αποκλειστικό δημιούργημα του κράτους των Αθηνών από παλαιόθεν. Θέλεις να γίνεις ιστορικός; Πολιτικός; Δικηγόρος; Kαλλιτέχνης; Oτιδήποτε; Mίλα ξύλινα, ακαδημαϊκά και άχρωμα για τα πάντα και γίνε συγκεκριμένος μόνο σε ότι αφορά τα προσωπικά σου συμφέροντα. Τραγική για την Ελλάδα η σύγκριση των δύο πρωθυπουργών, από τη μια ένας κομψός κύριος που ξέρει να μιλάει και από την άλλη ένας ψεύτικος λέτσος, ευτραφής, νυσταγμένος που ούτε τα τυπικά λόγια δεν ξέρει να πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να που συμφωνούμε κάπου - και μάλιστα 100%! Η αντιπαράθεση και των λόγων και της συμπεριφοράς και της γλώσσας του σώματος, ήταν συντριπτική. Και ο ενικός; Φιλαράκι σου από τα παλιά είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και του μιλάς στον ενικό;

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το επιχείρημα είναι έωλο:
      Πρώτον δεν του μιλά, αναφέρεται σε αυτόν και δεύτερον:
      Ανταπάντηση θα μπορούσε να ήταν..."Φιλαράκι σου από τα παλιά είναι ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και του μιλάς στον ενικό;"
      :)
      D.

      Διαγραφή
    4. Διόρθωση:

      Τελικά αίολη (και όχι έωλη) έμεινε η προσπάθειά μου να διαβάζω ταυτόχρονα και βιαστικά διάφορα κείμενα χωρίς γιαλιά...

      D.

      Διαγραφή
    5. Το έωλη ήταν σωστό. Μόνον ο Μπαμπινιώτης γράφει αίολη, κανείς άλλος ειδικος δεν αποδέχεται αυτή τη γραφή και το τελευταίο λεξικό της Ακαδημίας την αποκαλεί λανθασμένη.

      Διαγραφή
    6. Δεν ξέρω δεν είμαι ειδικός -απλά ανορθόγραφος.Άλλα πριν κάνω την διόρθωση έριξα μια ματιά εδώ:

      http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5220-%CE%AD%CF%89%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%AE-%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CF%89%CE%BB%CE%BF%CF%82

      Διαγραφή
  23. Για Ομπάμα -- κατά τη γνώμη μου, η πικρή γεύση που αφήνει οφείλεται στο ότι δεν δικαίωσε τις εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για σαρωτικές, θεμελιώδεις αλλαγές που είχε δημιουργήσει και ο ίδιος. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες που τις ανέφεραν και άλλοι παραπάνω, διαχειρίστηκε όμως την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βρήκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο εξωτερικό, κυριολεκτικά ανέστησε το καταρρακωμένο ίματζ των ΗΠΑ στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Τα σωστά του βήματα (Ιράν, Κούβα), κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικότερα από τα λάθη ή τις παραλείψεις του (Συρία, Λιβύη, Ουκρανία).
    Δεν είναι τυχαίο ότι φεύγει με το υψηλότερο approval rating για Πρόεδρο μετά τον Ρήγκαν. Και με αυτά που προβλέπω ότι θα ακολουθήσουν με τον Αμερικάνο Μπερλουσκόνι που τον διαδέχεται, το κύρος του μόνο θα ανεβαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ποσοστά αποδοχής θα είχε εάν ήταν λευκός, γηραιός και με το σουλούπι του Χάρυ Τρούμαν, έχετε αναρωτηθεί?

      Διαγραφή
    2. Το "λευκός" θα ήταν θετικό. Διαβάσατε το tweet του δημάρχου στις ΗΠΑ που έγραψε: "επιτέλους με την Μελάνια θα έχουμε μία ωραία γυναίκα στο Λευκό Οίκο και όχι μία μαϊμου με τακούνια". Βρίζει την πανέξυπνη και πανέμορφη Μισέλ - μόνο και μόνο επειδή είναι μαύρη!

      Διαγραφή
    3. Forcibly Pseudonymus, δεν γνωρίζω τι ποσοστά αποδοχής θα είχε εάν ήταν λευκός. Νομίζω ότι ξέρω όμως τι θα έλεγαν οι Ρεπουμπλικάνοι για έναν μαύρο υποψήφιο εάν είχε (σαν τον Τραμπ) πέντε παιδιά από τρεις γυναίκες, με την τελευταία 30 χρόνια μικρότερή του, με γυμνές φωτογραφήσεις και 40 λίφτινγκ. Και για τους μαύρους γενικότερα.

      Διαγραφή
  24. Σε ένα ντοκυμανταίρ με θέμα τον Τζόνστον ανεφέρθη μια σφυγμομέτρηση στις ΗΠΑ για τον καλύτερο πρόεδρο από τον Κέννεντυ και μετά. Στην τελευταία θέση κατετάγη ο Νίξον. Ο Τζόνσον στην τρίτη από το τέλος. Δεν μπόρεσα να βρώ όλα τα αποτελέσματα της κατάταξης με την σειρά. Υποψιάζομαι ότι ο Μπους ο νεώτερος και ο Κάρτερ θα ήταν στις τελευταίες θέσεις ενώ ο Ρήγκαν και ο Κέννεντυ θα είναι στις πρώτες. Για τον Ομπάμα η γνώμη μου είναι ότι του ανήκει μια από τις πρώτες θέσεις, μαζι με τον εμβληματικό JFK και τον Ρήγκαν, ο οποίος θεωρείται ο νικητής του ψυχρού πολέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Διάβασα για τον Τσίπρα στη συνάντηση με τον Ομπάμα:

    "ύφος μάγκα που μόλις υπέστη εγκεφαλικό"

    Και για τα απίστευτα greeklish του Τσίπρα:

    https://twitter.com/omadaalithias/status/798559455231164416

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Pείτε ότι θέλετε, τα ρο του Τσίπρα δεν τα φτάνει κανένας. Δύο ρο θα μείνουν στην ιστορία τα ρω του Έρωτα του Ελύτη και τα ρο τα αμερικάνικα του Τσίπα.
      Γατάκια …

      D.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα σας.
    Μια απορία: έχει δαιμονισμένους και στην Επάνου Γη;
    https://www.youtube.com/watch?v=Qn_5kZ1SkyI
    http://www.zougla.gr/parapolitiki/article/8avma-1387865

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βλέπατε και τους αναρχοαυτόνομους στην Πατησίων πως λύσσαγαν στις 3 το πρωι εχτές δεν θα ρωτούσατε...

      Διαγραφή
    2. Άμα είναι έτσι τότε να έρθω, ετοιμάζω βαλίτσες και κατά τις 11 το βράδυ ξεκινάω.

      D.

      Διαγραφή
  27. Μόλις τελείωσε η ομιλία του Ομπάμα. Την παρακολούθησα σε live streaming χωρίς την ενοχλητική ελληνική μετάφραση (όπου τελικά, δεν άκουγες καμία). Χαίρομαι που έζησα αυτή τη στιγμή. Κάπως έτσι θα ένιωσε και κάποιος αρχαίος ακούγοντας τον Επιτάφιο του Περικλή. Ήταν το καλύτερο και πιο πλήρες εγκώμιο της δημοκρατίας. Χωρίς κορώνες, νηφάλιο και εξαιρετικά λιτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την μόνη διαφορά ότι εάν Έλληνας πρωθυπουργός έλεγε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια, θα τον ψέγατε για φανατική προγονοπληξία, και στήρο εθνικισμό ... με τα παροιμιώδη πλέον double standards σας ... Ντεκαντάνς indeed.

      Διαγραφή
    2. Λυπάμαι - και διαμαρτύρομαι. Ο Ομπάμα δεν μίλησε για την Ελληνική Δημοκρατία - αλλά για την δημοκρατία γενικά - η μόνη αναφορά στην Ελλάδα ήταν ότι ξεκίνησε εδώ (και όπως είπε με πολλά προβλήματα και ελλείψεις). Το 95% της ομιλίας δεν είχε σχέση με την Ελλάδα - αλλά με την σύγχρονη δημοκρατία και τα προβλήματά της.

      "τα παροιμιώδη double standards μου" πού τα βρήκατε και έγιναν κι όλας παροιμιώδη; Λίγος σεβασμός στον συνομιλητή σας δεν θα έβλαπτε.
      Και ο στείρος γράφεται με "ει".

      Διαγραφή
    3. Πράγματι, το "στείρος" γράφεται με "ει" - σημαντικότατη παράμετρος για την εξέλιξη της συζήτησης - τόσο της συγκεκριμένης όσο και γενικότερα ...

      Όσο για τα περί έλλειψης σεβασμού - για πολλοστή φορά ακατανόητα και γι' αυτό ανάξια σχολιασμού, νυν και αεί ...

      Διαγραφή
    4. Δεν καταλαβαίνετε ότι να κατηγορείτε κάποιον για μόνιμα και "παροιμιώδη" double standards είναι σαν να τον αποκαλείτε διπρόσωπο; Και πρόκειται για επιχείρημα επί προσωπικού; (Ad hominem).
      Αν θέλετε να κάνετε σωστό (fair) διάλογο θα κρίνετε τις γνώμες και όχι τα άτομα.
      Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι κρίσεις σας είναι εντελώς ανυπόστατες.

      Διαγραφή
  28. Αχ, κ. Δήμου,
    αν ο Ομπάμα ήταν λευκός, ξανθούλης, πρώην πράκτορας της KGB και λεγόταν... Ομπαμούτιν, θα τον προσκυνούσε ακόμη κι ο Λαφαζάνης!

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μας έκανε να αισθανθούμε ψηλότερα και να σηκώσουμε τα βλέμματά μας από την ντροπή και την κατάθλιψη που ζούμε 6 χρόνια τώρα. Προσωπικά ευγνωμονώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ήμουνα νιος και γέρασα και μιά από τα ίδια. Από δω δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω βήμα βήμα την επίσκεψη του Ομπάμα, και δεν θα τό ήθελα άλλωστε, όμως βλέποντας από απέξω το γεγονός ρωτάω: τι θέλαμε από την επίσκεψη? Συνήθως είναι το να κάτσουν καλά οι Τούρκοι και να πέσει κανά φράγκο (ευρώ). Ίσως και κανά μεταχειρισμένο F580 ή έστω F10. Τα πήραμε? Τα υπόλοιπα καλά είναι κ. Δήμου για να δώσουν τροφή σε 2000 δημοσιογράφους και 200 site για καμμιά βδομάδα. Αν είχαμε '80 θα τον βλέπαμε να ρίχνει και καμμιά στροφή σε ήχους Ζορμπά ή Ιτιάς. 'Επαιξε και το παιχνίδι του κουραδόμαγκα Τσίπρα τον οποίο είδα κουρασμένο, δεν μπορεί να πάει πιο ψηλά, και εδώ που είναι πολύ του πέφτει. Θα το θεωρούσα επιτυχία να έστελνε τουλάχιστον 2.000.000 παραπάνω τουρίστες του χρόνου ή να άνοιγε καμμιά δουλεία για 5-10 χιλιάδες ανέργους. Η όλη ιστορία μου θυμίζει άοσμες π@@@ές. Ή όπως είπε και ο Περικλής "πολύ γκλου γκλου και από γκολ τίποτα".

    Επισημαίνω ότι είμαι εντελώς απογοητευμένος/αρνητικός από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια οπότε έτσι δικαιολογείται και το ύφος μου. Δώστε μου κάτι θετικό ώστε να αλλάξει.

    Όταν βγήκε ο Ομπάμα είχα συγκινηθεί, κυρίως βλέποντας τον Jesse Jackson να κλαίει σαν μικρό παιδί. Και ναι πιστεύω ότι ο Ομπάμα υπήρξε τουλάχιστον θετικός για τη χώρα του και τον κόσμο. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι διαδέχτηκε ένα μίασμα της ιστορίας αλλά αφήνει την εξουσία σε ένα "εν δυνάμει" μίασμα, άρα κάτι δεν πήγε καλά.

    Διαβάζω από το Βήμα "πολιτική διαθήκη με ύμνο στη δημοκρατία από Ομπάμα". Σκέφτομαι αν με αναφέρει η διαθήκη γιατί το παιδί μου έχει ανάγκες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνετε ένα βασικό λάθος. Ο Ομπάμα δεν ήρθε για μας. Ήρθε για να ολοκληρώσει την προεδρία του μιλώντας για την δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Το σχόλιό σας θυμίζει τα παιδάκια: "τι μου έφερες, μπαμπά;"

      Μας έδωσε μία μεγάλη παγκόσμια δημοσιότητα που μας κάνει καλό, αλλά αυτό ήταν παρεπόμενο της δικής του ανάγκης να μιλήσει εδώ.

      Διαγραφή
    2. Κοίταξα τι είναι το F 580... Δεν μπόρεσα να βρώ τίποτα. Ένα λάστιχο της Bridgestone έχει αυτόν τον κωδικό. Για το F 10 επίσης δεν βρήκα τίποτα. Υπάρχει το αντιαρματικό αεροπλάνο A -10, πολύ επιτυχημένο, αλλά αν και ξεπερασμένο, θεωρείται επιθετικό και νομίζω δεν το εξάγουν. :-)

      Διαγραφή
    3. Ο Πάκης το έθεσε αλλιώς, "μη λησμονάτε τη χώρα μου", αυτό τι ήταν?

      Τελικά το ζητούμενο ήταν ένας ύμνος στη δημοκρατία και τον Περικλή για την υστεροφημία του Ομπάμα? Τότε χαρά στα σκέλια του Άδωνη και του Ζουράρη.

      Η πολιτική είναι πάρε δώσε, αλλιώς ο Ομπάμα εξασφαλίζει πελάτες για το μέλλον (σεμινάρια, ομιλίες, πρόεδρος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων) και εμείς είχαμε κάτι να ασχοληθούμε για δύο ημέρες, ξανά πίσω στο ΕΚΑΣ τώρα. Η παγκόσμια δημοσιότητα μπορεί να είναι και αρνητική.

      Η ματιά του euronews στην επίσκεψη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη,

      http://www.euronews.com/2016/11/16/obama-s-compelling-valedictory-speech

      Διαγραφή
    4. Ακατανόητα μικρόψυχη αντιμετώπιση μιάς ιστορικής στιγμής.

      Διαγραφή
    5. Συγγνώμη για το χρόνο που χάσατε :-). Ωστόσο και ένα εργοστάσιο για λάστιχα θα ήταν καλό, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εισάγει όλα τα ελαστικά που χρησιμοποιεί (http://www.kathimerini.gr/755333/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-makra-kai-pikrh-istoria-twn-loyketwn-sthn-ellhnikh-viomhxania)

      Τα Α-10 πετάνε ακόμα? Νόμιζα ότι το τελευταίο έπεσε μόνο του από άνοια λόγω ηλικίας.

      Διαγραφή
    6. Λάστιχα, ε; Οι συνδικαλιστές έκλεισαν το εργοστάσιο της Pirelli στην Πάτρα. Για ανάλογους λόγους έκλεισε παλιότερα η Goodyear στην Θεσσαλονίκη. Τι να τις κάνουμε τις επενδύσεις - άμα κλείνουμε τα εργοστάσια;

      Διαγραφή
  31. Θεωρω την θητεια Ομπαμα σχετικα καλη. Ομως η εμμονη του στο Obamacare του χαλασε την συνταγη. Ειναι μυθος οτι πριν δεν υπηρχε φροντιδα για ολους. Στα πολυ θετικα του...εβαλε πολλες φορες αλλες υπερδυναμεις εμπρος των ευθυνων τους. Εδωσε αλλο πνευμα στην εξωτερικη πολιτικη των ΗΠΑ...και αρκετοι αλλαξαν αποψη οτι για ολα φταιει η ιμπεριαλιστικη πολιτικη των ΗΠΑ. Και χωρις ΗΠΑ μπαχαλο εγιναν Συρια, Λιβυη κτλ. Η Αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη αρχισε τελος να καταλαβαινει (με τον Ομπαμα) πως εσωτερικες υποστηρικτικες παρενεσεις οδηγουν σε γορδιους δεσμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εξαιρετική ομιλία. Ο Ομπαμα έχει βαθιά γνώση της ιστορίας, ίσως τελικά είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των μεγάλων πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. καλησπέρα σας

    προσπάθησα να ακούσω και εγώ την ομιλία του Obama, μετά από λίγο ψάξιμο επιτυχώς χωρίς την ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΤΑΤΗ μετάφραση. Δεν μπορώ να σκεφτώ ομιλία προσώπου με μεγαλύτερη ακρίβεια έκφρασης και ειλικρίνεια, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια που έχω ένα επίπεδο κρίσης ανεκτό ακόμα και από εμένα τον ίδιο. Η ομιλία, μου δημιούργησε πολλές σκέψεις και με έχει κάνει εδώ και καμιά ώρα να ρωτάω και να προσπαθώ να απαντήσω στον εαυτό μου μια σειρά από ερωτήματα. Το τελευταίο που μου ήρθε στο μυαλό είναι αν και κατά πόσο μπορεί η Ευρώπη να αποφύγει έναν πόλεμο οικονομικό, πολιτικό, ταξικό και εν τέλη στρατιωτικό στο μέλλον. Αυτό που κατέδειξε η ομιλία του Obama περισσότερο από οτιδήποτε άλλο κατά την άποψη μου είναι η έλλειψη Ευρωπαίων πολιτικών και στοχαστων, ηγετών που θα τολμίσουν επιτέλους την πολιτική ένωση των λαών της Ευρώπης, πριν αυτό γίνει ως αναγκαίο αποτέλεσμα ενός ακόμα επιτακτικού - όπως τώρα φαντάζει- πολέμου μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης.
    Εκεί λοιπόν που μερικοί βλέπουν ομάδες και συμφέροντα, ο απλός και ακεραιος πρόεδρος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου εστίασε στο αγαθό που μας προσέφερε αυτή εδώ η μικρή χώρα πριν πολλα χρόνια και που παρόλες τις ατέλειες του, παραμένει αυτό το μέσο, το εργαλείο που δημιουργεί τισ προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή και ένα φωτεινό μέλλον για όλους μας.

    Αθανάσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. 1/7
    Και τώρα που το καρακατσουλιό (από μεριάς μας) σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου τελείωσε, ας μιλήσουμε για μερικά από τα γεγονότα και τα δεδομένα της θητείας του στην Αμερική και τον Κόσμο.

    Γράφει ο ΝΔ : " Ήταν ο ορισμός της έννοιας «χαρισματικός». [...] Μία πραγματική μυσταγωγία."
    ----
    Και δε σας προβλημάτισε αυτή ακριβώς η ρητορική δεινότητα ;
    Δε σας φόβισε ότι αυτό του ακριβώς το (αδιαμφισβήτητο) χάρισμα μπορεί να υπερκαλύψει τις όποιες λάθος/καταστροφικές πολιτικές του επιλογές ;
    Δεν το εχετε συναντήσει στο παρελθόν στην Ελλάδα ή αλλού;
    Δεν μπορείτε να κάνετε τη σκέψη ότι όπως εσάς σας μαγεύει αυτό το γρήγορο περπάτημα-τζόκινγκ του Προέδρου Ομπάμα, άλλους τους μαγεύει το "τσοβόλα δώστα όλα" ή άλλους οι κλανιές του Λαζόπουλου ; Είναι ορθολογικός τρόπος σκέψης αυτός;
    Θα μιλήσουμε για τα αποτελέσματα της πολιτικής του Ομπάμα και θα δούμε πόσο μαγεμένοι θα μείνουμε στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 2/7
    -----
    Γράφει ο ΝΔ : "Σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων [...] Obamacare."
    -----
    Δεδομένα:
    1. Χρέος
    09/2008 10,024,724,896,912.49
    11/2016 19,850,617,666,484.33
    και οι προβλέπεται στα 21 τρις μέχρι το Γενάρη.
    Γιατί είναι πάρα πολύ ωραίο να κάνεις το σοσιαλιστή με τα λεφτά των άλλων και δη των αγέννητων αμερικανών. Αυτό δεν έκανε και ο Καταλληλότερος και μας έστειλε το ΔΝΤ; Με τη διαφορά ότι δεν είχε τη νομισματική πολιτική στα χέρια του. Αν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να χρεωκοπήσουν...όχι αλλά εχασαν την άριστη πιστοληπτική τους ικανότητα το 2011, αύξησαν 2 φορές το ταβάνι χρέους και έκλεισε μία φορά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (2013) γιατί ξέμεινε από λεφτά.
    Και τι σημασία έχει; Ο Κόσμος έχει δουλειά! (Έφαγε ο κοσμάκης ψωμί επί Αντρέα που λέγαμε)
    2. Job Creation per Presidential Terms

    Reagan (+16.1 εκατ.)
    Clinton (+22.8 εκατ.)
    Obama (+9.9 εκατ.)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jobs_created_during_U.S._presidential_terms
    Ναι αλλά είχε να αντιμετωπίσει τη φούσκα των Στεγαστικών.
    Δεν αντιλέγω και πράγματι το stimulus package δεν πήγε άσχημα, να τα λέμε όλα.
    Όμως και ο Reagan είχε προβλήματα και ο Bush έχασε δυο πύργους στην αρχή της θητείας του.
    Ο Ομπάμα δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να τυπώσει χρήμα και να το πετάξει στην οικονομία. Το κλάσμα job creation vs debt δεν αναδεικνύει ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Του 'ναντιον η οικονομία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία τρελή πορεία ανισότητας. Ο πολίτης δε μπορεί να αποταμιεύσει λόγω των μηδενικών επιτοκίων και ειναι αναγκασμένος είτε να σωρεύει χρέος ( νέες πιστωτικές κάρτες με 0% τόκο για 21 μήνες!!!!) είτε να το επενδύσει σε ομολογα / χρηματιστήριο. Ο Dow Jones σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με λίγα λόγια Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. 3/7

    3. Income inequality
    Τα είπαμε στο κυριο άρθρο να μην τα ξαναλέμε. Αλλά είναι καλό να εστιάσουμε στην ανισότητα των αφροαμερικάνων. Τα πήγαν καλύτερα οι πολίτες αυτοί επί Ομπάμα;

    Απάντηση : Μόνο στην Ανεργία η οποία μειώθηκε στους αφροαμερικανούς κατά 30.7% (στοιχεία Μαρτιού 2016 _ Bureau of Labor Statistics) .

    Κατά τα άλλα, πήγαμε χάλια.
    -- 26.2 % κάτω από τα όρια της φτώχειας (ήταν 25.8% το 2008)
    -- Μέσο εισόδημα $35,398 (ήταν $35,954 το 2008)
    -- 11,699,000 στα κουπόνια σίτησης (ήταν 7,393,000 το 2008)
    -- 9.1 % λιγότεροι αφροαμερικανοί είναι ιδιοκτήτες σπιτιών
    (πηγή : National Review _article 433222)

    Ναι, αλλά δεν τον άφησε το κακό Κογκρέσο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. 4/7

    ------
    Γράφει ο ΝΔ : "με ένα αντιπολιτευόμενο Κογκρέσο "
    ------
    Τι επιχείρημα είναι αυτό !

    Όποιος επικαλείται τέτοιο επιχείρημα είτε δεν εχει ενημερωθεί πως το Κογκρέσο είναι σώμα εκλεγμένων αντιπροσώπων (όπως ο Πρόεδρος) είτε δεν γνωρίζει τις εξουσίες του Λευκού Οίκου στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, ή δε γνωρίζει πώς λειτουργεί εν γένει η Δημοκρατία.

    Σε κάθε περίπτωση είναι ντροπή να επικαλούνται τέτοιες δικαιολογίες. Η κρίση των πολιτών σε ενδιάμεσες και μη εκλογές καθορίζει το βαθμό που οι απόψεις του πρόεδρου ή/και των δύο σωμάτων οφείλουν να συνυπάρξουν. Όταν ο κόσμος δια της ψήφου του απαιτεί συνενοήση τότε οι ΑΠΟΨΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ μπαίνουν στην άκρη. Όχι γιατί είναι λάθος ή γιατί είναι σωστά, αλλά γιατί έτσι αποφάσισαν οι πολίτες. Η δύναμη της Αμερικανικής Δημοκρατίας (της παλαιότερης συνεχούς δημοκρατίας του πλανήτη) εδράζεται ακριβώς εκεί. Στο ότι το σύστημα εξουσίας και το Σύνταγμα είναι έτσι δομημένα που απαγορεύουν την ανάδειξη Τυράννων ή πολιτικών που να ασκούν τα καθήκοντά τους με ολοκληρωτικό τρόπο.


    Ο Πρόεδρος Ομπάμα παρά το ύφος του, κυβέρνησε 8 χρόνια με πολύ αυταρχικό τρόπο , κυρίως με executive orders (τα αντίστοιχα ΠΝΠ που έχουμε εδώ).

    ---Αποκορύφωμα όλων ήταν ένα νομοσχέδιο εσωτερικής ασφάλειας που πήγε να περάσει το 2013, κατά το οποίο άνοιγε ο δρόμος να θανατώνονται με εντολή προέδρου, αμερικανοί πολίτες χωρίς δίκη σε αμερικανικό έδαφος. Το νομοσχέδιο αυτό κατέπεσε με 13ωρο filibustering από το γερουσιαστή Rand Paul .

    http://www.politico.com/story/2013/03/rand-paul-filibuster-john-brennan-cia-nominee-088507


    Ναι, αλλά έκανε το Obamacare.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. 5/7

    ---------
    Γράφει ο ΝΔ : "δεν νομίζω ότι είπε ποτέ ψέματα"
    ---------

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ψέματα στον αμερικανικό λαό ότι με το OBAMACARE οι πολίτες θα κρατήσουν τα προγράμματα υγείας που ήδη έχουν και το γιατρό της επιλογής τους αλλά και πως τα ασφάλιστρα δε θα αυξηθούν.


    Ναι, αλλά μπήκαν στην ασφάλιση 20,000,000 μη ασφαλισμένοι.

    ---> Ναι αλλά να μην ξεχνάμε πως το έκαμαν με την τσέπη των υπολοίπων. Δηλαδή ένα κομμάτι πολιτών που δε θεωρούσαν σημαντικό να εργαστούν για να αποταμιεύσουν για την υγεία τους, θα επιβαρύνουν το κομμάτι των πολιτών αυτών που το έπραξαν, στερούμενοι αυτοί ή τα παιδιά τους άλλες χαρές και ευκαιρίες. Να είμαστε εξηγημένοι ότι έτσι έγινε.


    Μα μπροστά στην υγεία των ανθρώπων εσύ σκέφτεσαι τα χρήματα (ρε άθλιο νεοφιλελεύθερο υποκείμενο - θα προσέθετα). Θα το αντιπαρέλθω αυτό το επιχείρημα γιατί είναι εκτός θέματος (αν θέλει ο οικοδεσπότης ας οργανώσει μια άλλη συζήτηση).


    Το ObamaCare ως ανταποδωτικό/αναδιανεμητικό σύστημα απέτυχε. Όχι να ένταξει 20 εκατ. ανασφάλιστους. Αυτό είναι το εύκολο. Απέτυχε να ειναι βιώσιμο. Οι νέοι δεν "μπήκαν" για να στηρίξουν, οι γέροι που δεν είχαν πληρώσει μία ζωή "μπήκαν", και τώρα τη νύφη την πληρώνουν όσοι ήταν μέσα ήδη. Ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον το παραδεχθηκε αυτό, η Χίλαρι είπε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Τα ασφαλιστρα εχουν αυξηθεί από 20% έως 70% και οι ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν να το αντικαταστήσουν με κάτι που μπορεί να δουλέψει. Σε κάθε περίπτωση δε θα πεταχτούν τα 20 εκατ. των νεων ασφαλισμενων εκτώς συστήματος. Αυτό δε μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. 6/7

    ------
    Εξωτερική πολιτική:
    Γράφει ο ΝΔ: "Όχι μόνο δεν [...] πρόεδρος, Ειρήνης [...] το θεωρώ θετικό. "
    ------

    Στα θετικά σημειώνουμε:
    - τη δολοφονία του Μπιν Λαντεν (μετά από 10+ χρόνια και ένα σκασμό τρις)
    - τη συμφωνία με το Ιραν (παρά την κριτική από τους Ρεπ. και για λογους αμφιβολίας)
    Όταν είσαι ο Πλανητάρχης και ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου υπαρχει μια διαφορά μεταξύ του "Θέλω Ειρήνη αλλά προετοιμάζομαι για Πόλεμο" και του "Δε θέλω Πόλεμο και γι αυτό προτιμώ τη Διπλωματία". Η κάρτα της στρατιωτικής επέμβασης θα πρεπει να ειναι πάντα επάνω στο τραπέζι και να δειχνεις οτι δε φοβασαι να τη χρησιμοποιείς.
    Η αλλαγή στάσης επεφερε τεραστιο πληγμα στην στρατιωτική και διπλωματική ισχύ των ΗΠΑ. Αναφέρω χαρακτηριστικά:
    - Επεμβαση Ρωσίας στην Κριμαία και πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία - στηριξη Ασαντ. Νίκη κατά κράτος στη διενεξη με την Τουρκία.
    - Ανοδος του ISIS μετά από την καταρρευση των καθεστωτων της Μ. Ανατολης και Β. Αφρικής ( αποτυχημενος βομβαρδιμός της Λιβυης - απόπειρα να βομβαρδίσει τη Συρία [του εκλεισαν την κυβερηση και δεν το έκανε] ). Το προσφυγικό ζήτημα, τα παιδάκια που πνίγονται στο Αιγαίο είναι έργο Χίλαρι_Ομπάμα.
    - Β. Κορέα και πυρηνικές δοκιμές.
    - Η αντιμετωπιση της οικονομικης κρισης σε ΕΕ και το Ελληνικό πρόβλημα. Να θυμίσω τις σφαλιαρες που εφαγε ο Γκάιντνερ από το Σόιμπλε όταν ο Ομπάμα στήριζε (ουσιαστικά _ όχι τα ξεφτιλίκια που κάνει τώρα) τον ΓΑΠ ;

    Συγκρίνεται ο Ομπάμα με τον Κλίντον όταν ο δεύτερος
    -σταματουσε στον πόλεμο στα Ιμια με ενα τηλεφωνημα (αλλά το στόλο του ετοιμο να απενεργοποίησει με μαγνητικά κύματα τους πυραυλους Ελλαδας/ Τουρκίας όπως ομολογησε προσφατα ο Πάγκαλος).
    -έτρεψε τους Ρωσους σε ατακτη φυγή μετα την εισβολή τους στο Κόσοβο έχοντας αποκλεισει διπλωματικά τον ανεφοδιασμό τους ;
    Συγκρίνεται ο Ομπάμα με Ρήγκαν όταν ο δεύτερος
    -εληξε τον Ψυχρο Πολεμο χωρις να ανοιξει ρουθουνι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. 7/7 Εν κατακλείδι:

    ____

    Γραφει ο ΝΔ :
    "Δεν μπορώ να φανταστώ πως ένας άνθρωπος του δικού χαρακτήρα θα επέλεγε λύσεις που θα αδικούσαν τόσο μεγάλες κατηγορίες κοινού. "
    ------------------------

    Ο ΝΔ είτε γνωρίζει προσωπικά τον Πρόεδρο Ομπάμα ή εχει το χάρισμα να κρίνει χαρακτηρες απο την τηλεοραση. Πάντως μπορείτε τώρα να τον επισκεφθειτε στη νεα του φτωχικη κατοικία που επέλεξε στην περιοχή Kalorama του DC, να γνωρισετε το χαρακτηρα του. Δημοκρατικός-Σοσιαλιστής είναι ο Ομπάμα - δεν ειναι κανένα κορόιδο.

    Εγω που έμεινα 1 χρόνο στο DC για να περασω απο Kalorama επρεπε να φορώ τα καλά μου τα παπούτσια.

    ---------------------------------------------------
    Σύμφωνα με το libery index οι ΗΠΑ εχουν υποχωρησει σε ολους τους δεικτες Ελευθερίας επί Ομπάμα, οι ανισότητες μεγαλώνουν μαζί με το χρεος και η αναπτυξη ειναι σκανδαλωδώς ασθενική.

    Η πιο τρανή απόδειξη της αρνητικης παρακαταθήκης Ομπάμα ειναι δυστυχώς ο Τραμπ !

    Είναι η ήττα του Φασισμού της Πολιτικής Ορθότητας αλλά και της άνευ όρων πολυ-πολιτισμικότητας.

    Η εξωφρενική άρνηση του Προέδρου Ομπάμα να μιλήσει για "ριζοσπαστικό ισλαμ" όταν εκατοντάδες κόσμου σκοτώνονται λόγω αυτών των βαρβάρων.

    Είναι αδιανόητο που δε θέλει κανείς να συνδέσει τη νίκη του Τραμπ σε σχεση με τη θητεία Ομπάμα.

    Είναι λογικό να μη θέλει ο ίδιος (το είπε και στην Ελλάδα που πήγε). Αλλά εμείς οι υπόλοιποι ;

    Σας αφήνω με μια σχετική παρωδία του Hallelujah που ήρθε και στην επικαιρότητα:

    https://www.youtube.com/watch?v=XOXol8TBaYs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή ήταν αντι-Ομπαμική διατριβή σε επτά κεφάλαια.

      Δεν μπορώ να πάρω θέση γιατί δεν έχω αρκετές γνώσεις - αλλά μου φαίνεται ότι είναι εμπαθής.

      Ένα δείγμα: το ότι οι Ομπάμα θα μείνουν σε ακριβη περιοχή της πρωτεύουσας είναι ψόγος;

      Από ότι ξέρω ήταν ήδη καλοπληρωμένοι επαγγελματίες (η Μισέλ κέρδιζε 250.000 $ το χρόνο) πριν την Προεδρία και τώρα έχουν σύνταξη δύο θητειών. Έπρεπε να μείνουν σε παράγκα;

      Ντροπή!

      Διαγραφή
    2. Γι αυτό την έγραψα τη διατριβή για να υπαρξει αντιπαράθεση και ανταλλαγη επιχειρημάτων. Αλλα δεν δεχομαι το χαρακτηρισμό "ΝΤΡΟΠΗ" επειδή το έπραξα.

      Ισως όμως να μην ημουν ξεκαθαρος σχετικα με την κατοικία λοιπον. Η θεση της κατοικιας που επιλεγουν να μεινουν οι απερχόμενοι Πρόεδροι δεν ειναι κατι μη συμβολικό στις ΗΠΑ.

      Θελω να το συνδέσω με την έλλειψη αντιληψης της πραγματικότητας που εχει ο Ομπάμα για το που εχει πραγματικά αφησει τη χώρα. Στις ιδιες γραμμες κινήθηκε και στη συνεντευξη τυπου που εδωσε στην Ελλαδα.

      "Η Παγκοσμιοποίηση ειναι κατι καλό και όσοι τη φοβουνται απλά δεν πράττουν σωστά."

      Την ιδια αποψη εχουν παρα παρα πολλοί. Ειδικά οι πιο πλούσιοι. Θέλω να δηλώσω πως και εγώ είμαι από τους ευνοημένους της Παγκοσμιοποίησης. Δε βγαζω την ουρα μου απ' εξω. Όμως δε μπορω να κλείσω τα μάτια στο εκλογικά αποτελεσματα τα τελευταια χρονια εδω και αλλου. Και δεν ικανοοποιούμαι απο ερμηνείες τύπου "ο κόσμος ειναι ηλίθιος δεν ξερει τι ψηφιζει".

      Ωφείλουμε να σκεφτουμε σοβαρά και πέρα από το "καποιοι καουμπόιδες απλά δε θέλανε έναν Αραπη και μια Γυναίκα" για αρχηγούς, αν θελουμε να καταλαβουμε που πάει το πράγμα.

      Ως απερχομενος Πρόεδρος, είναι λογικό να πιστεύεις ότι πως ο Κόσμος ειναι σε καλυτερη μοιρα από ο,τι τον παρελαβες ειδικα αφου εχεις δουλεψει τοσο πολυ γι αυτό.

      Σημασία όμως εχει τι λένε τα στοιχεία, οι αριθμοί και οι άνθρωποι που ζουν τις συνεπειες της πολιτικης σου.
      Εκεί επεσαν πολλοί έξω (συμπεριλαμβανουμένου και εμού).

      Διαγραφή
  41. Το ΝΤΡΟΠΗ δεν αφορούσε τον συνολικό σχολιασμό σας - αλλά το κουτσομπολιό για την νέα κατοικία του ζεύγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε εκατσα ο κακομοιρης και εγραφα τοση ωρα...αυτό σας επείραξε; Με αδικείτε! :)

      Και παλι δεν ειναι κουτσομπολιο. Στην Ελλάδα ή αλλού θα ήταν, έχετε δίκιο. Στις ΗΠΑ ειναι σημαντικό και αφορά πάντα όλους τους Προέδρους.

      Διαγραφή
  42. Το κακό είναι πως τα media ασχολούνται με τον Τραμπ και το τι-θα-κάνει. Παντού πρώτο θέμα.

    Για τον Ομπάμα, το CNN αναφέρει πρώτα τα επεισόδια στην Αθήνα και πιο κάτω, με μικρά γράμματα την ομιλία του. Το BBC δεν έχει ίχνος αναφοράς. Η Washington Post έχει ένα άρθρο αλλά το link είναι στο κάτω-κάτω μέρος της κεντρικής ιστοσελίδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΒΒC ομως μετέδωσε όλη την ομιλία. Και την πετυχα και σε αμερικάνικα δίκτυα.

      Διαγραφή

  43. ΟΥΦ!

    Αυτό είναι σαν να παίζεις τένις με δέκα αντιπάλους ταυτόχρονα!

    Σε αυτή την ανάρτηση χρειάστηκε να γράψω 27 απαντήσεις.

    Ζαλίστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά την ολοκλήρωση "του αγώνα" ενημερώστε μας για το ... σκόρ ...

      Διαγραφή
    2. @Ν.Δ. D.εν κατέχετε ακόμα την Ελληνική τέχνη: "Άσε και κάτι να πέσει κάτω" για αυτό.

      Διαγραφή
    3. @ Nikos Dimou 17:54

      Να εκμεταλευτείτε το δυνατό σας όπλο, το σερβίς!

      Διαγραφή
  44. μάλλον σιμουλτανέ σκάκι με ενίοτε πονηρούς παίκτες είναι η αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Το πώς διαβιώνει ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ο όποιος ασκεί/άσκησε εξουσία (ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ εξουσία: πολιτική, πνευματική ή άλλη) - αποδεχόμενος μάλιστα τον ρόλο του μετριοπαθή προοδευτικού κοινωνικού αναμορφωτή - αποτελεί αδιάψευστο δείκτη του βαθμού εντιμότητας του.

    Δεν πρόκειται λοιπόν περί κουτσομπολιού αλλά για σημαντική παράμετρο στην αξιολόγηση του προσώπου, η αναφορά στα whereabouts του, κατά Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Ομπαμικού "Κωλόσπιτου" ... Συνεπώς, καλώς εμφατικά τόνισε την σχετική "σοσιαλδημοκρατική" ανακολουθία ο CsLaKoNaS.

    Με τον ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ τρόπο που ο Χ Βαρουφάκης - με τα οικονομικά του συμφέροντα στον Καναδά και την κόρη του σταλμένη στην Αυστραλία - ελέγχεται για το ότι αποτόλμησε με αδιανόητη αμεριμνησία να παίξει στα ζάρια, εκ του ασφαλούς, το "δικό μου" Ελλαδίτικο και όχι το εξασφαλισμένο "δικό του" διεθνές μέλλον - με τον ίδιο τρόπο ελέγχεται και ο οποιοσδήποτε άλλος για την απόσταση μεταξύ λεγομένων και πράξεων - σε ότι αφορά την σφαίρα των προσωπικών του υποθέσεων και τις ανακολουθίες του.

    Για όσους δεν την έχουν ήδη δει και ακούσει, η σημερινή φιέστα Ομπάμα από το επίσημο κανάλι του λευκού οίκου διαθέσιμη εδώ . Ο μεγάλος αρχηγός - και "καλύτερος πρόεδρας της τελευταίας 70ετίας" - εμφανίζεται πρός τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού στο ~43 λεπτό για να πει, το βρίθων κοινοτοπιών, "ποίημα" - πάντα γραμμένο από λογογράφους και ποτέ από τον εκάστοτε πρόεδρα, και πάντα αυθορμήτως αναγνωσμένο με την βοήθεια των παραπλεύρως του ομιλητή ευρισκόμενων teleprompters ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πω φθόνος. Λογογράφοι,teleprompters, κοινοτοπίες. Σιχάθηκα πια. Αποσύρομαι.

      Διαγραφή
    2. Κυριε Δήμου μην πέσετε πάλι στη παγίδα της ποσότητας των λέξεων από έναν σχολιαστή.

      Διαγραφή
  46. Ήρθε, μας εντυπωσίασε μας |»χάιδεψε» και έφυγε αφήνοντάς μας φτωχότερους και πιο μόνους.
    Ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας απίστευτος ομιλητής , που μίλησε μιάμιση ώρα από καρδιάς, χωρίς σημειώσεις, ένας βαθύς μελετητής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής φιλοσοφίας, ένας ΑΛΙΘΙΝΟΣ δημοκράτης, ένας υπέρκομψος άντρας…
    Κρίμα που δεν υπάρχουν άλλοι σαν κι αυτόν.
    Μας κολάκεψε, μιλώντας στους σύγχρονους Έλληνες σαν να αποτεινόταν στους Αθηναίους του 5ου πχ αιώνα( Λέτε να μην γνώριζε τον σημερινό «ελληνάρα» ? ) και μας έδωσε λίγη ελπίδα, για μερικές μέρες.
    Ο , κατά τ’άλλα αντιπαθέστατος Αρης Πορτοσάλτε , έκανε την εξαιρετική πρόταση να μοιραστεί η ομιλία του στα σχολεία.
    Ποιος όμως θα θελήσει να παραδεχθεί το μεγαλείο ενός αμερικανού καφαλαιοκράτη ? Ενός δολοφόνου των λαών ?
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anonymous, χωρίς καμία διάθεση να το παίξω ξερόλας ... άλλωστε και εγώ ψάχνοντας το έμαθα:

      Κανείς από "αυτούς" δεν μιλάει από στήθους χωρίς σημειώσεις ... απλά οι σημειώσεις προβάλλονται ηλεκτρονικά σε δύο διαφανείς ανακλαστήρες που βρίσκονται παραπλεύρως και εκατέρωθεν του ομιλητή στο ύψος των ματιών του ... Αυτές οι διατάξεις ονομάζονται teleprompters και χωρίς αυτούς τα πάντα αποκτούν τις πραγματικές τους, εξόχως ξεβρακωτικές, διαστάσεις ... Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που σπανιότατα "αυτοί" κοιτάζουν απευθείας μπροστά προς το κοινό τους ... τα teleprompter βρίσκονται στα πλάγια και προβάλουν συντονισμένα το ίδιο κείμενο, έτσι αν πχ "ο καλύτερος πρόεδρας της τελευταίας 70ετίας" χάσει οπτική επαφή με αυτά, θα τα κάνει μαντάρα στην εκφώνηση του "ποιήματος" ...

      Δεν έχετε παρά να γκουκλάρετε "obama teleprompter" και θα γελάσετε με την καρδιά σας ... H εξάρτηση Ομπάμα από τις προετοιμασμένες ομιλίες είναι μάλιστα τέτοια που όχι μόνον αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής από πλευράς ρεπουμπλικάνων αλλά και αγαπημένο σατιρικό θέμα ...

      Διαγραφή
    2. Η κλασική ελληνική κομπραδόρικη Δεξιά θα με διαμορφώσει με τις ομιλίες, του δικτάτορα Παπαδόπουλου ή του Ομπάμα. Νέες ιδέες για μια Νέα Ελλάδα. Θα διαβάζω Ομπάμα και θα κόβω ανέμελα το πόδι μου με το ηλεκτρικό ουράνιο τόξο;

      Διαγραφή
  47. Μικρόψυχο είναι αυτό:
    "Σόιμπλε προς Ομπάμα: Κακή υπηρεσία για την Ελλάδα πιθανή ελάφρυνση του χρέους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @clothoLachesisAtropos

      Πόσο στοίχημα ότι τα ονόματα θα ήταν ανεστραμμένα αν οι ΗΠΑ κατακρατούσαν το Χρέος μας αντί η Γερμανία ;

      Αυτό για να μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει (δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά) η έννοια του Εθνικού Δικαίου. Υπάρχει μόνον η έννοια του Εθνικού Συμφέροντος.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ. Απλά κολακεύοντας τον εαυτό μου νομίζοντας ότι βλέπω βαθύτερα, λέω ότι η Γερμανία σκυλεύοντας ένα πτώμα παίρνει τη ρεβάνς για το ότι δεν πρόλαβε να τα πει όλα. Κλέβει στο software των diesel, λαδώνει κόσμο με τη Siemens και παριστάνει το φάρο της Ευρώπης.

      Διαγραφή
  48. Μετά την εθνική ανάταση με Επιτάφιο του Περικλή, Θουκιδίδη κλπ, η επιστροφή στην πραγματικότητα. Το αμείλικτο ερώτημα.

    http://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/121346

    Μόλις δημοσιευθηκε στη Lifo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Τι μικροψυχοι και γεματοι χολη ειστε ορισμενοι. Ευχομαι τουλαχιστον να ειστε αναλογως αποτυχημενοι και στην προσωπικη σας ζωη. Γιατι αν κουβαλατε αυτα τα μυαλα αλλα ειστε και επιτυχημενοι κατι δεν παει καλα στην ισορροπια του συμπαντος. Κατι σαν αυτο με τον Τραμπ δηλαδη, αν και δεν θα τον ελεγα πραγματικα επιτυχημενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. "Συγκλονιστική ομιλία του Ομπάμα για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία"

    Σταχυολογώ:

    "Ηθέλα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας." - Ο ποιος Ρωτάει ο Εμμανουήλ Κάντιος.

    "Εχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο....Και ανέλυσε την έννοια της λέξης Κράτος.. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα αλλά ο Περικλής δημιούργησε το Συνταγμα για όλους του πολίτες." - ενώ οι σκλάβοι και μερικές άλλες κατηγορίες πολιτών είχαν;

    " Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ακόμα ότι ο κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να ψηφίσει με την ανάταση της χειρός." - ο ΚΑΘΕ πολίτης, ο κάθε;

    "Γι αυτο κάποτε ένας έλληνας ιερέας σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης." - και εγώ ο αφελής νόμιζα ότι τον Π.Π. Γερμανό τον πήγαν σηκωτό να το σηκώσει.

    "Και ξέρω ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ¨." - όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας ας πούμε;

    "Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες." - Ναι φυσικά, γι' αυτό ιδρύσαμε το Γκουαντάναμο, εμείς οι υπεράνω δημοκράτες.

    "Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS." - Είπε η μάνα του αδικοχαμένου από τρομοκρατική βόμβα στην Γαλλία - και εκεί δημοκρατία. Ο γιός της βέβαια είχε άλλη άποψη - γι' αυτό και πέθανε διαμαρτυρόμενος.

    "Οι δημοκρατίες βιηθούν τους πρόσφυγες." - βοηθούν;

    "Κατα την διάρκεια της ιστορίας μας είδαμε ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο." Αλήθεια; Είναι; Και εγώ νόμιζα κάποιοι πιο ίσοι...

    "εγω και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. " - Γι αυτό και με νίκησε ένας φασίστας - ο κόσμος κατάλαβε ότι τουλάχιστον αυτός ήταν ειλικρινής όχι λαϊκιστής σαν και μένα.

    "Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα." Και ο Πλάτωνας ο σοφότερος των σοφών;

    "Η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους. " - είναι; Και εγώ που νόμιζα ότι στην Αμερική πεθαίνεις έξω από ένα νοσοκομείο εάν δεν έχεις ασφάλιση.

    "Ζήτω η Ελλάς". - Ποια Ελλάς η παλιά ή το σημερινό ακροατήριο που ο Ομπάμα του χαιδεύει τα αυτιά;

    ΥΓ:
    Χειρότερος και απ' τον Τσίπρα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι διαστρεβλώσεις είναι αυτές; Τι να πει κανείς; Ο Ομπάμα είπε πρώτος για τις ατέλειες της Αθηναϊκής δημοκρατίας (γυναίκες - δούλοι).

      Και να τον χλευάζεις για το σπουδαιότερο έργο του: την περιθαλψη για 20 εκατομμύρια ανασφάλιστους που θέλει να καταργήσει ο Τραμπ...

      Μήπως είσαι προκατειλημμένος;

      Διαγραφή
    2. Για δούλους δεν είπε.

      Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο - ούτε την πολιτική του, επομένως είμαι εντελώς ανεπηρέαστος. Αυτά που διάβασα έκρινα ΜΟΝΟ.

      Μήπως είσαι προκατειλημμένος;

      Πηγή:
      http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=114258230

      Διαγραφή
    3. Μίλησε και για τις ατέλειες της Αμερικανικής δημοκρατίας, ιδίως στην αρχή της, υπονοώντας την δουλεία.

      Διαγραφή
    4. @ Σωστά (αν και η Ημερησία δεν το αναφέρει.) Επί της ουσίας:

      Ο ίδιος ο Κος Δήμου έχει πει "θα πρέπει να σκοτώσουμε την Αρχαία Ελλάδα μέσα μας, εάν θέλουμε να βελτιωθούμε ως κράτος και ως πολίτες."

      Σε τι βοηθά η ομιλία Ομπάμα ότι "της Ελλάδας της χρωστούν οι ξένοι επειδή έδωσε τα φώτα του πολιτισμού;" (sic)


      Τι σχέση έχει η σημερινή Δημοκρατία με την Αθηναϊκή δημοκρατία;

      Παραθέτω:

      Αθηναϊκή Δημοκρατία:

      "Αποφασίζουν για την πόλιν άρα θεωρούνται πολίτες, μόνο όσοι εκ των κατοίκων έχουν την υποχρέωση να την υπερασπιστούν.
      Δεν έχουν την υποχρέωση άρα δεν αποφασίζουν, δούλοι, μετανάστες, μέτοικοι, γυναίκες, ανήλικοι.

      Εξαιρούνται των δικαιωμάτων οι άτιμοι, όσοι δηλαδή, έχουν απωλέσει με απόφαση των συμπολιτών τους την τιμή να την υπερασπίζονται και να αποφασίζουν (εξευτελιστικότερη ποινή εν ζωή) και προφανώς οι εξοστρακισθέντες οι οποίοι εκδιώχθηκαν με απόφαση των συμπολιτών τους ως επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία (για 10 στην αρχή και για 5 έτη μετέπειτα.)

      Η σημερινή δημοκρατία έχει τόση σχέση με την Αθηναική όση σχέση έχουν και οι σημερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες τις ντόπιας, με τους τότε.

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1

      D.

      Διαγραφή
    5. Μην συγκρίνετε την Αθηναϊκή Δημοκρατία με την σημερινή - αλλά με τα πολιτεύματα που προηγήθηκαν. Βασιλεία, Τυρρανία, Φαραώ, κλπ. Απέναντι σε αυτούς ήταν τεράστια πρόοδος.

      Διαγραφή
    6. Δεν την συγκρίνω - ο Ομπάμα τις εξομοιώνει - όπως και τους τότε Ολ. Αγώνες με τους σημερινούς:

      "Μάλιστα, προανήγγειλε την αναφορά του στη σημερινή του ομιλία στο Ίδρυμα Νιάρχος, αναφερόμενος ειδικά στην αγάπη της Ελλάδας και των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες"

      Επίσεις είπε και κάτι άλλο: "Από την Ελλάδα πέρασε ο διαφωτισμός" - πέρασε αλλά δεν ακούμπησε θα έλεγα...

      D.

      Διαγραφή
    7. > "Ηθέλα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας." - Ο ποιος Ρωτάει ο Εμμανουήλ Κάντιος."

      Άλλα είπε ο Ομπάμα:

      "Partly because I had to see the Acropolis and the Parthenon. But also because I came here with gratitude for all that Greece -- “this small, great world” -- has given to humanity through the ages."

      Ίσως ο βοηθός του διερμηνέα να ήξερε από Ελύτη και να του σφύριξε «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!», αλλά ο διερμηνέας κατάλαβε «ο θεός ο μέγας».

      > "Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα αλλά ο Περικλής δημιούργησε το Συνταγμα για όλους του πολίτες." - ενώ οι σκλάβοι και μερικές άλλες κατηγορίες πολιτών είχαν;"

      Άλλα είπε ο Ομπάμα:

      The rights of ancient Athens were not extended to women or to slaves. But Pericles explained, “our constitution favors the many instead of the few…this is why it is called a democracy.”

      Ο διερμηνέας όχι μόνο ξέχασε τους σκλάβους, αλλά μας πληροφόρησε ότι «ο Περικλής δημιούργησε το Σύνταγμα»! Το constitution μεταφράζει την αρχαία «πολιτεία», δηλαδή το πολίτευμα. Με το Θουκυδίδη ο διερμηνέας δεν τα πάει καλύτερα απ' ό,τι με τον Ελύτη…

      Αν θέλετε να μάθετε τι είπε ο Ομπάμα, τι γράφει η Tageszeitung κτλ., μην εμπιστεύστε μεταφράσεις στο πόδι και διερμηνείες αμόρφωτων.

      Διαγραφή
    8. @ Ein Steppenwolf18 November, 2016 01:51

      Επιτέλους!
      Κάποιος εντόπισε την ουσία!
      ;)
      ΥΓ: Και εγώ αμόρφωτος - δεν ξέρω εγγλέζικα που έλεγε και ο Ρένος.

      Διαγραφή
    9. Δεν είναι ουσιώδες το αν ο Ομπάμα όντως είπε ό,τι του προσάπτετε;

      Διαγραφή
    10. Αγαπητέ Ein - κανονικά εγώ θα έμενα εδώ, αλλά αφού επιμένετε…

      Από την συζήτηση αναδέχτηκε μέχρι τώρα ΜΟΝΟ η παραπληροφόρηση (εσκεμμένη ή όχι) κάποιον υποτιθέμενων σοβαρών εντύπων (βλ. ΗΜΕΡΙΣΙΑ)- να ένα ωραίο επόμενο θέμα…

      Τα υπόλοιπα τα είπε;
      Και εάν ναι, απαντήστε σε όλα τα παραπάνω και εδώ είμαστε (υγεία να 'χουμε) και τα ξαναλέμε.

      Αλλά εάν μπείτε στον κόπο, δράττοντας της ευκαιρίας απαντήστε και στο κυριότερο: Γιατί ο όψιμα φιλέλληνας Ομπάμα επέλεξε να τα πει όλα αυτά, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και τι σχέση τελικά έχει ο σημερινός Έλληνας (νεοέλληνας) και η σημερινή Ελλάδα με την Αρχαία Ελλάδα;

      Μια και ξέρετε, δεν μίλησε σε αμφιθέατρο φιλοσοφίας για την αρχαία Ελλάδα, αλλά στον Ελληνικό λαό του σήμερα, ταυτίζοντας έτσι τους νεοέλληνες με τους Αρχαίους Έλληνες, μιλώντας στους πρώτους, σαν να απευθυνόταν στους δεύτερους.

      ΥΓ:
      Εάν έλεγε "Καληνύχτα Ελλάδα" ή έστω "Καλό κουράγιο Έλληνες" δεν θα ήταν τουλάχιστον ποιο τίμιο;

      Και μέχρι τότε, επιτρέψτε μου τουλάχιστον να φωνάζω ως άλλος Λαοκόων: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας.»

      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    11. @ Ein Steppenwolf18 November, 2016 13:40

      ΥΓ2:
      Το Επιτέλους! κλπ - δεν το είπα ειρωνικά - αν αυτό εννοήσατε. Διότι θεωρώ ακόμα μεγαλύτερη είδηση και από την επίσκεψη Ομπάμα, το πώς (πολλά) μέσα αναπαράγουν στην Χωριά μας το κάθε τι, ακόμα και σήμερα.

      Διαγραφή
  51. @Ν.Δ.

    "Ήταν ο ορισμός της έννοιας «χαρισματικός». Ότι κι αν έκανε, από σοβαρή συζήτηση μέχρι τηλεοπτικό σόου, είχε κομψότητα και χάρη. "

    Αυτή είναι η εννοία του χαρισματικού ηγέτη; Να έχεις κομψότητα και χάρη - και ο Καραμανλής ο γέρος (ή κατ' άλλους ο βλάχος) και αυτός χαρισματικός;

    "Δεν νομίζω ότι είπε ποτέ ψέματα." - Με κάνατε να γελάω για ώρα!
    Η μισή αλήθεια, δεν είναι ολόκληρο ψέμα;

    "Δεν είμαι σε θέση να κρίνω – μη όντας ειδικός – αν η ανισότητα αυτή οφείλεται σε αποφάσεις του Προέδρου ή σε άλλα εγγενή αίτια, που δεν μπορούσε να αποφύγει....." Μου είπε ο ΣΥΡΙΖΕΟΣ όταν ρωτήθηκε από μένα για το εάν είναι καταστροφική η πολιτική του Τσίπρα!(Πραγματικό γεγονός.)

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανείς - ούτε ο Δήμου - είπε για τον γέρο Καραμανλή πως ήταν χαρισματικός. Ηγέτης, ναι - χαρισματικός όμως, ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Σωστό! Είπε όμως τον Ομπάμα και τον Τσίπρα - μόνο που στην περίπτωση Ομπάμα "ξέχασε" το λαοπλάνος...

      Διαγραφή
    3. @Anonymous16 November, 2016 23:14

      Κανείς εκτός από την μισή Ελλάδα. Χαρισματικός Ηγέτης ο Καραμανλής και η άλλη μισή Χαρισματικός Ηγέτης ο Παπανδρέου - πήξαμε στους χαρισματικούς...

      Και μετά πτωχεύσαμε(αλλά μας έμεινε η "χαρισματική" Αθήνα - τι χαρά!)

      Χαιρετίσματα

      D.

      Διαγραφή
  52. Εδώ θα συμφωνήσω μαζί σας κ. Δήμου, πρόκειται σίγουρα για έναν από τους πιο χαρισματικούς προέδρους των τελευταίων δεκαετιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Επί θητείας Ομπάμα, διαλύθηκε η Βόρεια Αφρική, η εγγύς ανατολή, η Ουκρανία με την ανατροπή γιανουκοβιτς, από το Αφγανιστάν τα στρατεύματα δεν αποσύρθηκαν, εμφανίστηκε το Isis, με το Ισραήλ δεν είχε καλές σχέσεις. Στη χώρα του ίσως έκανε κάποιες μεταρρύθμισεις, αλλά επί θητείας του η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ήταν ένα σκορποχωρι όπου και αν περνούσε άφησε χάος. Κύριε Δήμου υποστηριξατε την Κλίντον αντί του φασίστα τραμπ, ξεχάσατε να πείτε για την Χίλαρι ότι είχε ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ήταν υπέρ της επέμβασης στη Λιβύη. Μια πολεμοχαρης είναι, ποια η διαφορά με τον τραμπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη Λιβύη την διέλυσαν οι Αγγλο-Γάλλοι, οι ΗΠΑ ήρθαν μετά. Υπόγραψε την συμφωνία με το Ιραν, καθάρισε τον Μπιν Λάντεν - μα καλά δεν διαβάζεις τα σχόλια;

      Διαγραφή
    2. Για τη Λιβύη έχει παραδεχτεί ο Ομπάμα ότι ήταν λάθος η επέμβαση των συμμάχων σε συναίνεση με την ΗΠΑ που η υπουργός Κλίντον στήριξε την επέμβαση. Επίσης στην Ουκρανία ανετρεψαν τον γιανουκοβιτς, τι δουλειά είχε ο Τζον μακειν να τραβάει βίντεο στη πλατεία Κιέβου; Στη Συρία στήριξε τους αντάρτες εναντίον του Άσαντ που προκάλεσαν εμφύλιο πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται ακόμα σήμερα. Διάβασε καλύτερα.

      Διαγραφή
    3. κ. Δήμου, ευτυχώς που ήρθε ο πρόεδρος Ομπάμα για να μάθετε, έστω και στα ογδόντα σας, ποιος σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης και ενέπνευσε όλο τον κόσμο...

      Διαγραφή
  54. Ε - Ρ - Τα;
    Όχι… Ε - Ρ - Χ- Ο - Μ - Α - Ι ήθελα να πω )γράψω έστω( αλλά ο πειρατής Word Όφις - ο καταραμένος, της τρισκατάρατης Microsoft, είχε άλλα κατά νου. Ετοίμασα βαλίτσες, μπήκα σε ένα πράμα, που το λένε του - του -ιτ - πως λέμε τουίτερ -καμία σχέση- και ξεκίνησα.

    -Κλείσε τα μάτια, τα τσακίρικα, τρείς φορές μου λέει ο Μεγάλος και θα πάς πίσω στη Μάνα Γη. Έκλεισα εγώ… τίποτα. Ξανάκλεισα τίποτα. Ξαναματάκλεισα. Ξανά τζίφος!

    -Πως δουλεύει ρε Μεγάλε; Ρωτάω τον Όξω από δω.
    -Σταμάτα να κλείνεις το μάτι στην ξανθιά και σοβαρέψου -ε π ι τ έ λ ο υ ς! Μου ανταπαντά…
    - Δεν το κάνω εξεπίτηδες, του λέω τότε εγώ, έχω τικ.

    -Σοβαρά; Αυτή η περίπτωση, είναι ΠΟΛΥ σοβαρή, θα πρέπει να εξεταστεί περεταίρω… τι λες και εσύ που είσαι ειδική Doctor; Ρωτάει την ξανθιά και μένω κόκαλο, κάγκελο, στύση άλατος. Η ξανθιά έχει Ph. στην ψυχολογία, μου λέει τότε ο Μεγάλος…

    - Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, θα πρέπει να τον εξετάσω ΑΜΕΣΑ - αποφαίνεται τελικά η ξανθιά με το ντοκτορά, τα δωδεκάποντα και τις άσπρες ζαρτιέρες να φαίνονται αμυδρά, μες απ' το σχίσιμο της κατάλευκης στολής της.

    Φεύγοντας αισθανόμουν ήδη καλύτερα… μόνο να, κοιτώντας πίσω, είδα τον Μεγάλο να μου κλείνει συνωμοτικά το μάτι. Λέτε να του κόλλησα το… τικ;

    ΥΓ:
    "Ειρήνη υμίν" και καλό βράδυ!

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Βρίσκομαι στην αρχή μόνον μιας μακράς νύχτας - με άφθονο χρόνο στα χέρια μου - περιμένοντας με ανυπομονησία την ινδιάνικη, τρεισήμισι ώρες μπροστά, σκάντζα βάρδια - γαμώ την επιστημοσύνη μου μέσα.

    Ξαναδιαβάζω λοιπόν, αδυνατώντας πλέον να πιστέψω στα μάτια μου:

    "Επίσης κατά τη γνώμη μου ήταν ο καλύτερος ρήτορας μετά τον Αβραάμ Λίνκολν. Η τελευταία προεκλογική ομιλία του (“yes we can”) είναι μνημείο λόγου και έκφρασης. Μία πραγματική μυσταγωγία."

    Ρήτορας με τυφλοσούρτη? Ρήτορας με δανεικά κείμενα? Συγκρισιμότητα ρητορικής δεινότητας με έναν εδώ και ενάμιση αιώνα πεθαμένο - ως εάν να υπήρξαμε αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες των ομιλιών του?

    Διανοουμενίστικα δόλια φτιασιδώματα για να αποκρυφτεί η συστηματική φάμπρικα χειραγώγησης του πόπολου από τους αχυρανθρώπους της κατά περίπτωση ιθύνουσας ομάδας - όχι μόνον στο Αμέρικα φυσικά - θα λεγε κομμουνιστογενής φίλος ... όχι άδικα, δυστυχώς.

    Οι Jon Favreau και Cody Keenan δεν υπήρξαν ποτέ λοιπόν? Ανυπόστατα και τα απολογητικά άρθρα της φιλο-Ομπαμικής Washington Post για την εμβληματικά εκτεταμένη χρήση του τυφλοσούρτη-teleprompter "από τον καλύτερο πρόεδρα της τελευταίας 70ετίας"?

    Εάν το κατεστημένο και τα ενεργούμενα του έχουν την ικανότητα να παραπλανούν έμπειρους και διαβασμένους ανθρώπους, όπως ο οικοδεσπότης, μέχρι σημείου αφελούς ενθουσιασμού τότε δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ για τα αίτια πίσω από την εκλογική νίκη του οποιουδήποτε Τράμπ αυτού του κόσμου - σκέφτεται ένας ταπεινός ξενύχτης Βαλκάνιος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ...Our hearts have been moved by the tragedies of Aeschylus and Euripides. Our minds have been opened by the histories of Herodotus and Thucydides. Our understanding of the world and our place in it has been expanded by Socrates and Aristotle...

    Barack Obama, Athens 16.11.2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πήγα και ρώτησα το Διάολο για το θέμα μας - αυτός μου είπε: ρώτα τον Ρένο αυτός θα ξέρει.
    Τελικά ο Ρένος μου έδωσε την απάντηση από την κόλαση: (5:17 του video)Μου είπε κι άλλα - όλο το video είναι απολαυστικό.

    https://den.com.gr/renos-aportolidis-xeskepazei/

    Τον ευχαρίστησα και χαιρέτησα, μου είπε να σας πω χαιρετίσματα, και φεύγοντας με ρώτησε: πότε θάρθει κατά δω;
    Του είπα δεν ξέρω, αλλά ετοιμάζομαι εγώ για άνοδο.
    Αυτός δεν απάντησε, απλά, γέλασε χαιρέκακα καπνίζοντας την πίπα του.... έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να εννοούσε;

    Με αγάπη
    D.

    ΥΓ-D.
    Όχι με τέτοια κύριε Ομπάμα μου, όχι με τέτοια....

    «Η πολιτική δεν αγάπησε ποτέ την παιδεία και έχει συμφέρον να δουλεύει με τις επιφάνειες»

    Ρένος Αποστολίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας!!!
    -----------------------------------

    Η ευφυία και η ευπρέπεια του Ομπάμα, διαπιστώνω ότι σε μερικούς από εμάς, όχι μόνο έχουν περάσει απαρατήρητες, επιπλέον αμφισβητούνται!

    Το ότι έχει λαμπρές σπουδές και διακρίσεις και μάλιστα πρωτεία σε κορυφαίο ίδρυμα της τριτοβάθμιας (και όχι στα πανεπιστήμια της Κολοπετινίτσας) και αυτό πέρασε απαρατήρητο!

    Όπως πέρασε απαρατήρητο ότι έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, όντας παιδί φτωχομετανάστριας που πέθανε πριν την ώρα της, από καρκίνο, γιατί δεν είχε λεφτά ούτε για φάρμακα.

    Τελικά, πέρασε εντελώς απαρατήρητη η Αξιοσύνη ενός ανθρώπου, εντελώς αυτοδημιούργητου, που μπόρεσε να γίνει βασιλιάς της αξιοπρέπειας.

    Αλλά τι περίμενες, ΝικόΔημε, από εμάς τους Νεοέλληνες που τα ξέρουμε όλα;

    Γι΄ αυτό μας... αφιερώνω το τραγούδι τη ζήλιας που μιλάει για τον... Αράπη που τον αγαπάει η μικρή από τ΄ Αλγέρι, κι επειδή εμείς τη ζηλεύουμε, με τον στολίζουμε με μύρια όσα κοσμιτικά, διά στόματος Ζαμπέτα και στίχων Μπάμπη Βασιλειάδη.

    Αυτός είναι ο πολιτισμός μας!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Κύριε Δήμου,

    Συμφωνώ μαζί σας και στην αξιολόγηση του έργου του Προέδρου Ομπάμα και στα σχόλια για την προσωπικότητα του ανδρός. Αν μη τι άλλο παραδίδει την χώρα του σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν, στην οποία την παρέλαβε.
    Μήπως, όμως, η θαυμάσια εποχή της παγκοσμιοποίησης έχει τις ρίζες της στο άνοιγμα των Η.Π.Α. προς την Κίνα σχέδιο, που επεξεργάστηκε και άρχισε να εφαρμόζει η Διοίκηση του Ρίτσαρντ Νίξον; Θέτω την ερώτησή μου αυτή ως εν μέρει αμφισβήτηση της θέσης για τον "καλύτερο πρόεδρο της τελευταίας εβδομηκονταετίας". Νομίζω, ότι ο ηγέτης του Δυτικού Κόσμου θα πρέπει να κρίνεται και από το χρονικό και γεωγραφικό εύρος, που έχουν τα θετικά αποτελέσματα των πολιτικών του.

    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Σουηδός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι η κίνηση του Νίξον προς την Κίνα ήταν σημαντική. Την είχε βέβαια προβλέψει (και ίσως προσχεδιάσει) ο Κίσιντζερ. Δυστυχώς ο Νίξον έκανε και τόσα λάθη - που δεν φτάνει μία καλή κίνηση για να τον σώσει.

      Διαγραφή
  60. Ο Στέφανος αφήνει το σαλιωμένο μολύβι πάνω στις κόλλες από τις οικονομικές μελέτες του, κατακίτρινες στην Κιβωτό· βγαίνει, μιλάει, λέει τα αξιοπρεπέστερα σεμνής ζωής: «Μελαγχόλησαν πολλοί, είναι αλήθεια, με την εμφάνιση της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας κατά την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα. Ευλόγως. Στα παράδοξα της επίσκεψης ήταν και η απουσία από το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο των δύο πρώην Ελλήνων πρωθυπουργών, Παπανδρέου και Σαμαρά, που σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους είχαν απέναντι τους στην Αμερική τον κ. Ομπάμα ως πρόεδρο. Τι πρέπει να καταλάβουμε; ότι στην περίεργη δημοκρατία μας οι επίγονοι φοβούνται τη σύγκριση με τους προκατόχους τους; Μελαγχολία». Η παραίνεση-απορία τι πρέπει να καταλάβουμε είναι η εγκυρότερη Αστροπύλη για το αμμωνιακό διάλυμα του νιτρικού αργύρου και για όλες τις υδροβοριώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ο Κουφοντίνας λέει ότι ο Ομπάμα φέρνει «μεταρρυθμίσεις», που θα πει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ομαδικές απολύσεις κ.λπ. Έρχεται να πουλήσει αεροπλάνα, να βάλει πιο βαθιά τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, να βάλει ταφόπλακα στο Κυπριακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ο Μπογιόπουλος έγραψε: Είστε παράδειγμα προς μίμηση που παρέχεται το 2% του ΑΕΠ σας στο ΝΑΤΟικό ταμείο, συνεχάρη τον κ.Τσίπρα ο Ομπάμα. Πράγματι. Η Ελλάδα των Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλου και τώρα Τσίπρα, την τελευταία 7ετία των μειώσεων μισθών και συντάξεων, έχει προσφέρει στο ΝΑΤΟ «συμμαχικά» λύτρα που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. http://www.huffingtonpost.gr/2017/01/19/eidiseis-diethnes-skoteini-pleyra-proedria-ompama-bomves-hpa-2016_n_14269106.html?1484848753&utm_source=Sport24&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2

    Το αφήνω και αυτό εδώ για όποιον διαβάσει τη συζήτηση μελλοντικά. Θεωρώ πως είναι λάθος να συγχέουμε την άριστη πολιτική επικοινωνία με την άριστη πολιτική. Μπορείς να ποζάρεις ως υπερασπιστής των ανθρωπιστικών αξιών και να έχεις διατάξει εγκλήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.