Τρίτη, Νοεμβρίου 08, 2016

Τα μαντζούνια


Όταν αντίκρισα αυτή την προσωπογραφία του δαιμόνιου Arcimboldo στο μουσείο Albertina της Βιέννης σκέφθηκα: να πως κατάντησε κάποιος από τα πολλά συμπληρώματα διατροφής.

Και την φωτογράφησα.

Το είχε συνήθειο αυτός ο πρόωρος σουρεαλιστής (Giuseppe Arcimboldo, 1527-1593) να ζωγραφίζει πορτρέτα συνθεμένα από διάφορα αντικείμενα. Από μακριά έβλεπες πρόσωπο – από κοντά διαπίστωνες ότι είχε συντεθεί από διάφορα πράγματα που όμως είχαν σχέση με την ιδιότητα ή το επάγγελμα του απεικονιζόμενου.

Και καλά ο ζωγράφος. Ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του και ξαναγύρισε στην δόξα τον εικοστό αιώνα, όπου οι σουρεαλιστές τον ανακηρύξαν προπάτορά τους.

Αλλά τα συμπληρώματα διατροφής;

Χθες ήμουν στο φαρμακείο. Δίπλα μου μία κυρία κάποιας ηλικίας βομβάρδιζε τον (παλαίμαχο και σοφό) φαρμακοποιό με ερωτήσεις για μαντζούνια.
-         
       -  Και για την μνήμη; Έχω κάτι κενά μνήμης! Μου είπε μία φίλη μου πως την βοήθησε πολύ το Τάδε. Εσείς τι λέτε;

Τι να πει ο δύσμοιρος άνθρωπος; Κάθε σοβαρός γιατρός θα σας διαβεβαιώσει πως φάρμακο για τα προβλήματα μνήμης δεν έχει εμφανιστεί ακόμα.

-         -    Ε, αφού ωφέλησε την φίλη σας…
-         
            -   Για την αλόη τι πιστεύετε;

Τι να πιστεύει ο ταλαίπωρος; Δεκάδες διαφημίσεις σε σοβαρά και μη κανάλια έχουν ανακηρύξει την αλόη σε πανάκεια.

Όταν έφυγε η κυρία τον ρώτησα (είμαστε παλαιοί φίλοι):

-      -    Πως συμβιβάζετε την επιστημονική σας ακεραιότητα με την εμπορική σας αναγκαιότητα;

(Γύρω του έχουν φυτρώσει τα τελευταία χρόνια άλλα δέκα φαρμακεία).
-         
-      -  Τι να κάνω; Είδατε πως απάντησα στην κυρία. Προσπαθώ να μην παίρνω θέση. Ξέρω – όπως ξέρετε κι εσείς – ότι το 90% αυτών των σκευασμάτων είναι άχρηστα. Αλλά οι πωλήσεις τους συντηρούν το φαρμακείο…

Βιταμίνες, εκχυλίσματα,  «τιτλοδοτημένα βότανα», υπακτικά, προβιοτικά, πεπτικά-αποτοξινωτικά, μέταλλα, λεκιθίνες, τονωτικά, υγεία ουροποιητικού,  καρδιά-κυκλοφοριακό, άγχος-νευρικότητα-αϋπνία,  αμινοξέα, υγεία αρθρώσεων (γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, κολλαγόνο, υαλουρονικό), αντιοξειδωτικά, συμπληρώματα διατροφής, κλπ. κλπ.

Αντιγράφω από τον κατάλογο της μεγαλύτερης εταιρίας του κλάδου και θα μπορούσα να γεμίσω άλλες δύο παραγράφους.

Τα προϊόντα αυτά – και πολλά άλλα – διαφημίζονται νόμιμα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Υπόσχονται θεραπείες που δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά. Προσφέρουν "άμεση ανακούφιση και εξαφάνιση των συμπτωμάτων". Κι όχι μόνο δεν θεραπεύουν – σε ειδικές περιπτώσεις ενδέχεται και να βλάψουν. (Π. χ. προϊόν που ισχυρίζεται ότι καταργεί τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος).

Οι εταιρίες παραγωγής (μερικές είναι κολοσσοί) εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου για ανακούφιση (σε πράγματα που δεν ανακουφίζονται) και ασυδοτούν.

Αυτός  έχει σίγουρα πάρει πολλά μέταλλα
Ο δε αυστηρότατος Εθνικός Οργανισμός  Φαρμάκου ενώ πολύ σωστά απαγορεύει εντελώς την διαφήμιση των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων,
επιτρέπει όμως τη διαφήμιση των παρά-ιατρικών.

Έτσι δηλαδή απαγορεύει να προβάλλονται τα φάρμακα που πραγματικά θεραπεύουν και επιτρέπει την προβολή στα μαντζούνια!

Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαφημιστικής Δεοντολογίας αλλά και τον νόμο, προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που εξαγγέλλουν ή δεν τηρούν τις υποσχέσεις που δίνουν - αποτελούν παραπλανητική διαφήμιση η οποία όχι μόνο δεν επιτρέπεται, αλλά επισύρει και κυρώσεις!

Αν δεν είναι θέμα ΕΟΦ, τότε είναι σίγουρα θέμα Γενικής Γραμματεία Καταναλωτή. Κάποιος πρέπει να τον προστατέψει κι αυτόν!


86 σχόλια:

  1. Εκπληκτικές οι φωτογραφίες! Δίνουν στο κείμενο μια αλλόκοτη διάσταση. Ευτράπελη αλλά και σοβαρή, βαριά αλλά και ανάλαφρη. Εξαιρετικό το ταίριασμα κειμένου και εικονογράφησης.

    Σχετικά με το θέμα: Το κακό είναι ότι υπάρχουν και "ματζούνια" που αποδείχθηκαν φάρμακα, και μάλιστα ανώτερα από τα ανταγωνιστικά τους.

    Αναφέρομαι στην επεξεργασμένη κάνναβη (κανναβοδιόλη) που βγαίνει πλέον σε μορφή λαδιού και από την οποία έχει αφαιρεθεί το εθιστικό κομμάτι (λεπτομέρειες ξέρει η Αντιγόνη, όπως και τη σχετική βιβλιογραφία) και έμεινε το άλλο, το θεραπευτικό. Έχει εξαιρετική αντιεπιληπτική δράση. Στις ΗΠΑ, η μια πολιτεία μετά την άλλη επιτρέπουν πλέον την φαρμακευτική της χρήση, στην επεξεργασμένη της μορφή. Στο Ισραήλ, το ίδιο. Στην Ευρώπη ακόμη κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, παραλίγο να μας πάνε φυλακή. Η νομοθεσία αγνοεί τις εξελίξεις της επιστήμης.

    Αλλά για τα μαντζούνια-μαντζούνια η πώληση είναι ελεύθερη και θησαυρίζουν οι έξυπνοι σε βάρος των αφελών.

    Έχουμε στο Κλίβελαντ ένα φίλο φαρμακοποιό και καρδιοχειρούργο, το Νίκο, ο οποίος κατάφερε να καταστήσει μία περιζήτητη ματζουνο-ουσία (δεν θυμάμαι πως τη λένε) υδατοδιαλυτή. Έστησε ολόκληρο εργαστήριο, έχει την πατέντα και τροφοδοτεί ολόκληρη την Αμερική. Τεράστια κέρδη, για χάρη τους άφησε την καρδιοχειρουργική.

    Εδώ λοιπόν έχουμε την επιστήμη που υπηρετεί την αγορά. Ο φίλος μας ο Νίκος, δεν ενδιαφέρθηκε για τη δράση αυτής της αντιοξειδωτικής (;) ουσίας, αλλά για την παρασκευή της, για τη συσκευασία της, για το κέρδος.

    Η επιστήμη, λοιπόν, εμπλέκεται στην όλη υπόθεση αυτών των ουσιών. Ελάχιστα την ενδιαφέρει εάν η όποια συναφής ουσία έχει κάποια χρησιμότητα. Συμμετέχει ως υπηρέτης και καλά κάνει, αφού υπάρχει ο κοσμάκης που πληρώνει, ας θησαυρίζουνε οι έξυπνοι.

    Σαν το νερό του Καματερού, αν το θυμούνται οι παλιότεροι.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο δε αυστηρότατος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου πολύ σωστά απαγορεύει εντελώς την διαφήμιση των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων όμως επιτρέπει την διαφήμιση των παρά-ιατρικών.

    Έτσι όμως απαγορεύει να προβάλλονται τα φάρμακα που πραγματικά θεραπεύουν και επιτρέπει την προβολή στα μαντζούνια!"


    Για την απαγόρευση εσείς ο ίδιος θεωρείτε ότι "πολύ σωστά" υπάρχει. (Και συμφωνώ μαζί σας.)

    Για τη μη απαγόρευση των παρα-γιατρικών το σκεπτικό μάλλον θα είναι: "Το 90% είναι άχρηστα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό."

    Και για κάτι που δεν είναι επιζήμιο για την υγεία, αλλά μόνο .. για το πορτοφόλι του καταναλωτή, δεν υπάρχει λόγος για απαγόρευση.

    Περιττό να πω ότι εμένα δεν μου αρέσει ιδιαίτερα τέτοια στάση. Αλλά το ότι προβληματίζει ακριβώς εσάς – έναν πρώην διαφημιστή και έναν υποστηρικτή της οικονομίας της αγοράς – αυτό με ξαφνιάζει. ;-)

    Και την ουσιαστική απάντηση ως προς τον λόγο για τη μη απαγόρευση των παρα-γιατρικών την έδωσε κιόλας ο (ειλικρινής) φαρμακοποιός σας: "οι πωλήσεις τους συντηρούν το φαρμακείο".

    Όλα τελείως λογικά μού φαίνονται, λοιπόν (πάντα βέβαια στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Viennezos μπορεί να υπήρξα ένα φεγγάρι διαφημιστής - αλλά απατεώνας δεν υπήρξα ποτέ.

      Δεν δέχθηκα π.χ. ποτέ να διαφημίσω τσιγάρα (παρόλο που θα άφηναν πολύ κέρδος) γιατί, όπως είπα στους ενδιαφερόμενους "εγώ καρκίνο δεν πουλάω". (Τότε, δεκαετία του 70, επιτρεπόταν ακόμα η διαφήμιση τους).

      Και κάθε προϊόν που διαφήμιζα το εξέταζα πολύ προσεκτικά.

      Υπάρχει άλλωστε και νόμος (το συμπλήρωσα αργότερα στο ποστ - μπορεί και να μην το είδατε) που απαγορεύει την "παραπλανητική διαφήμιση". Κι όχι μόνο απαγορεύει αλλά ρίχνει και μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες.

      Εκεί εμπίπτουν τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα.

      Η δε άποψή σας για το πορτοφόλι του καταναλωτή με εκπλήσσει. Για έναν οπαδό της κατευθυνόμενης οικονομίας είναι αιρετική.

      Αλλά και στην ελεύθερη οικονομία (Ε.Ε.) υπάρχουν αυστηροί νόμοι για την προστασία του καταναλωτή.

      Οι οποίοι ως συνήθως στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται.

      Διαγραφή
    2. "Δεν δέχθηκα π.χ. ποτέ να διαφημίσω τσιγάρα (παρόλο που θα άφηναν πολύ κέρδος) γιατί, όπως είπα στους ενδιαφερόμενους "εγώ καρκίνο δεν πουλάω". (Τότε, δεκαετία του 70, επιτρεπόταν ακόμα η διαφήμιση τους).

      Και κάθε προϊόν που διαφήμιζα το εξέταζα πολύ προσεκτικά."


      Εκτιμώ αυτή τη στάση σας.

      "Υπάρχει άλλωστε και νόμος (το συμπλήρωσα αργότερα στο ποστ) [...]"

      Το είδα μετά και απάντησα σε δεύτερο σχόλιο.
      (Παρεμπιπτόντως: Πραγματικά για νόμο πρόκειται;;)

      "Η δε άποψή σας για το πορτοφόλι του καταναλωτή με εκπλήσσει. Για έναν οπαδό της κατευθυνόμενης οικονομίας είναι αιρετική."

      Παραβλέψατε την επόμενη πρόταση του σχολίου μου:

      "Περιττό να πω ότι εμένα δεν μου αρέσει ιδιαίτερα τέτοια στάση."

      Διαγραφή
  3. Σίγουρα έχει να κάνει με την ‘επιστροφή στη φύση’ που πουλάει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες.

    Και παλιά, όταν έμενα στη Θεσσαλονίκη, στη λαϊκή υπήρχε ένας τύπος που πουλούσε βότανα και μυρωδικά με διάφορες ταμπέλες πάνω (για συχνουρία-ποδάγρα-αϋπνία, για πίεση-ξηροδερμία-άγχος). Λοιπόν, δεν μπορούσες να αγοράσεις από αυτόν ούτε ρίγανη. Έπρεπε πρώτα να του πεις τι πρόβλημα έχεις (ρίγανη θέλω άνθρωπέ μου! για το φαγητό!), να σου κάνει ‘ειδικές’ ερωτήσεις, να καταλήξει σε διάγνωση. Και να σου δώσει τη ρίγανη (για το φαγητό).

    Δεν μπορεί, μικρός ήθελε να γίνει γιατρός - και έγινε ό,τι πιο κοντινό μπορούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όποιος για πλακα ρίξει μια ματιά στα τηλεοπτικά κανάλια μικρής θεαματικότητας παρατηρεί ότι το 80% του τηλεοπτικού χρόνου αφορά πληρωμένες τηλεοπτικές διαφημίσεις που προσπαθουν να πείσουν ότι κάνουν τα πάντα και συμφέρουν.

    Όποιος δε δει για πλακα και μόνο σε ζάπινγκ τον Βελόπουλο (kontra) μαθαίνει για ένα προϊόν που έχει τον ευφανταστο τίτλο Telopone το οποίο όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ΤΕΛειωνει τον ΠΌΝο εξ ου και Telopne. Αφαιρώντας την κατουρημενη πανα από τα γέλια, άλλαξα καναλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου θυμίσατε το - βραχύβιο - παυσίπονο "Pafsipon". Υπήρχε ένα βανάκι με το σήμα και τον λογότυπό του, που έβλεπα συχνά στο δρόμο.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό θέμα!Είχα κάποτε διαβάσει ότι συμπληρώματα βιταμίνης c είναι άχρηστα, όμως κατά τα άλλα δε είχα ιδέα! Δηλαδή το panadol που διαφημίζεται στην τηλεόραση είναι παρά-ιατρικό σκεύασμα κι όχι φαρμακευτικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Panadol ανήκει στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που επιτρέπεται να διαφημίζονται και να πωλούνται στα σουπερμάρκετ. Είναι λίγα - μερικά παυσίπονα παρακεταμόλης, σπραίυ κλπ.

      Διαγραφή
  6. Ευφυέστατος ο παραλληλισμός του θέματος με την προσωπογραφία του Arcimboldo. Ακόμα γελάω ¨-). Εφάμιλλο με τον Κασιμάτη the other day, που έβγαλε στήλη συσχετίζοντας το ηθικό πλεονέκτημα της Aριστεράς με το ηθικό πλεονέκτημα του ποδηλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι δύο εξής παράγραφοι προστέθηκαν μάλλον εκ των υστέρων στην ανάρτηση:

    "Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαφημιστικής Δεοντολογίας προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που εξαγγέλλουν ή δεν τηρούν τις υποσχέσεις που δίνουν - δεν επιτρέπεται να διαφημίζονται.

    Αν δεν είναι θέμα ΕΟΦ, τότε είναι σίγουρα θέμα Γενικής Γραμματεία Καταναλωτή. Κάποιος πρέπει να τον προστατέψει κι αυτόν."


    Δεν ξέρω τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες (και δυνατότητες) της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά αμφιβάλλω αν μπορεί να απαγορεύσει τη διαφήμιση, μάλιστα για μια τόσο μεγάλη ομάδα προϊόντων, με μοναδική βάση έναν Κώδικα για τον οποίο φαντάζομαι πως δεν είναι νομικά δεσμευτικός, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά σε μια αρχή που στα γερμανικά λέγεται "freiwillige Selbstbeschränkung" ("εκούσιος [!] αυτοπεριορισμός" – κάπως έτσι στα ελληνικά). Αφορά κλάδους σαν τη διαφήμιση και τον τύπο.

    Πάντα αντιπαθούσα τέτοιου είδους ψεύδο-κανόνες ως αντικατάσταση για κανονικούς νόμους ... Είναι άλλο ένα παράδειγμα για την υπερβολική και βλαβερή δύναμη της οικονομίας εν ονόματι της "ελευθερίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπήρξε και τρίτη προσθήκη στο κείμενο (σε συνεχή επεξεργασία) που αφορούσε και το νομικό θέμα που θίγετε. Πράγματι ο κώδικας δεοντολογία είναι αυτοδεσμευτικός - αλλά ο νόμος περί παραπλανητικής διαφήμισης είναι νόμος του κράτους.

      Διαγραφή
  8. Ενδιαφέροντες πίνακες, κυρίως του πρώτου punk/heαvy metalά στην ιστορία της τέχνης.
    Έτυχε να μπω για πρώτη φορά σε φαρμακείο εδώ στη Λοντρα και διαπίστωσα ότι και εδώ βγάζουν τα χρήματά τους πουλώντας άσχετα πράγματα, μέχρι και εκτυπωτική μηχανή για φωτογραφίες είχαν (όχι προς πώληση, μόνο για χρήση εντός του καταστήματος). Μόνο φρουτάκια δεν είδα. Το καλό είναι ότι το μαγαζί ήταν γεμάτο από ανθρώπους που αγόραζαν συνταγογραφημένα και μη. Αυτό γιατί τα φαρμακεία είναι λίγα, σε ακτίνα 2χλμ από το σπίτι μου ξέρω δύο, άντε να υπάρχουν και άλλα τρία. Στην Αθήνα σε απόσταση 2χλμ από το σπίτι μου υπάρχουν σίγουρα 15.
    'Εχω την εντύπωση ότι για αυτού του είδους τα φάρμακα το πρόβλημα είναι οι έρευνες, κάθε εταιρεία μπορεί να παρουσιάσει μία στατιστική που να δείχνει ότι ένα παρασκεύασμα μπορεί και να κάνει καλό (τουλάχιστον δεν σκοτώνει). Σε συνεργασία με κάποιους καλά αμοιβόμενους ακαδημαικούς και μη επιστήμονες. Κανένας γιατρός στο blog να πει την γνώμη του?

    άσχετο, προς τον οικοδεσπότη: αν ανακαλύψω πίνακα του 1500 στη σοφίτα του παππού μου και τον πάω σε συλλέκτη/γκαλερίστα ή όπως αλλιώς τους λένε, τι πιθανότητες έχω να μου τον παρουσιάσουν ως αριστούργημα ενός πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη πρωτοποριακού για την εποχή ενώ στην πραγματικότητα θα ανήκει σε καλλιτέχνη ταλαντούχου μεν αλλά "του συρμού"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά υπάρχει και το placebo effect που δείχνει ότι και χάπι από σκέτο αλεύρι έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Εύκολο είναι να παρουσιαστούν μελέτες - μια και ο ΕΟΦ δεν είναι FDA.

      Όσο για τον πίνακα, βρέστε τον εσείς και έχω έτοιμο τον ειδικό.

      Διαγραφή
  9. Και άλλη μία σκέψη μου έρχεται τώρα στο νου:

    Ας υποθέσουμε ότι η διαφήμιση για κάποια προϊόντα δεν επιτρέπεται (για τους λόγους που αναφέρει ο Κώδικας, δηλαδή γιατί "δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που εξαγγέλλουν ή δεν τηρούν τις υποσχέσεις που δίνουν"). Καλά.

    Αλλά τι γίνεται τότε με την πώληση (και μάλιστα από φαρμακεία); Η διαφήμιση δεν είναι εντάξει, αλλά η ίδια η πώληση είναι; Η πρώτη απαγορεύεται, η δεύτερη παραμένει τελείως νόμιμη;

    Δεν είναι αυτό ένα παράδειγμα για κάτι που στα γερμανικά το λέμε "Wertungswiderspruch"; Δηλαδή διαφορετικές κρίσεις δύο γεγονότων τα οποία μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους που απαραίτητη θα ήταν η ίδια κρίση (οπότε πρόκειται για μια αντίφαση στην κρίση).

    ΄Η πιο απλά: Δεν είναι ένα παράδειγμα για μια τελείως παράλογη κατάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανονικά το προϊόν θα έπρεπε να περνάει από τεστ, και να παίρνει μία άδεια κυκλοφορίας που θα του επέτρεπε και την διαφήμιση. Δεν ξέρω τι ισχύει σε άλλες χώρες - νομίζω πως έτσι κάνει στις ΗΠΑ το FDA.

      Διαγραφή
  10. "τουλάχιστον δεν βλάπτουν"δεν είναι καθόλου έτσι! Υπάρχουν διαφημίσεις που ισχυρ'ιζονται οτι το προϊον τους αντιρροπεί τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Αλλά ακόμα και για τα συμπληρώματα διατροφής, υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη που δείχνει ότι αυτοί που τα καταναλώνουν πιστεύοθν οτι είναι προστατευμένοι από ασθένειες όπως π.χ καρκίνος και δεν κάνουν τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό πάλι ΕΙΝΑΙ θεραπευτικό και βοηθάει - το διαβεβαιώνει και ο... θεράπων Γιατρός:

    "Αευλαβής μιλά για βραχιολάκια θεραπείας"

    https://www.youtube.com/watch?v=NybpGcQddhI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο στον Ανευλαβή! Τους είπε να βάλουν τα "θεραπευτικά" βραχιόλια εκεί που ξέρουν!

      Διαγραφή
    2. Ναι κάνει χρόνια αγώνα για το κάθε δίκιο - ΚΑΙ του κάθε...ναυτεργάτη!

      https://www.youtube.com/watch?v=VcfaFcosUT8

      Διαγραφή
  12. Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος ... όμως ως άρρωστος-πελάτης πάντα μου έκαναν άθλια εντύπωση τα 10δες διαφημιστικά παραφερνάλια (αφίσες, καρτούλες, χάρακες, μπλοκάκια κτλ κτλ) που κοσμούσαν, επιδεικτικά εκτεθειμένα, το ιατρείο ΚΑΘΕ γιατρού που έχω επισκεφθεί εξωνοσοκομειακά.

    Γενικότερα δε, κρίνοντας από την χλίδα που διαχρονικά βλέπω στις φαρμακευτικές εταιρίες-πελάτες που συνεργάζομαι επαγγελματικά (εξω-ιατρικά δηλαδή), θεωρώ την μπίζνα των μαντζουνιών παρωνυχίδα μπροστά σε όσα συμβαίνουν στον τομέα των καθαυτό φαρμάκων και υλικών - ιδίως δε των νοσοκομειακών ... αφού όπως πάντα στην μπίζνα της υγείας ισχύει το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα φαρμακευτικά έχουν μπει πολλοί περιορισμοί: τέλος τα δώρα στους γιατρούς, τα ...οικογενειακά ταξίδια, και πολλές άλλες παροχές.
      Τα παραφάρμακα πάντως αυξάνονται και στο παιχνίδι μπαίνουν και οι φαρμακευτικές - π.χ. με τις κατά τα άλλα άχρηστες βιταμίνες.

      Διαγραφή
  13. Πάντως και το κράτος Ρυθμιστής των πάντων είναι λάθος. Ποιος Θέλει να έχει κηδεμόνα ένα κράτος που κάποιες φορές είναι τόσο αναξιόπιστο όσο ο τύπος που παίζει τον "Παπά" στο πεζοδρόμιο και κλέβει τους αφελείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρακάτω θα διαστρευλώσω (ίσως όχι) τα γραφόμενα του ΝΔ για να καταδείξω το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει με τα φαρμακα και τις βιταμίνες. Τα caps δικά μου:

    "ενώ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ εντελώς την διαφήμιση των συνταγογραφούμενων...."

    "Έτσι δηλαδή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ και επιτρέπει την προβολή στα μαντζούνια!"

    Άρα, κατά το ΝΔ, ο ΕΟΦ πολύ σωστά απαγορεύει να προβάλονται τα φάρμακα που πραγματικά θεραπεύουν και κακώς ίσως δεν έχουν απαγορέψει και τα υπόλοιπα.

    Πόσο φιλελεύθερο είναι αυτό; Πόσο φιλελεύθερο είναι να δείχνεις περισσότερη εμπιστοσύνη σε ένα κρατικό φορέα παρά στην κρίση εκείνου οποίος θέλει να πληρώσει για αγοράσει ένα προϊόν που ελπίζει ότι θα του βελτιώσει τη ζωή (έστω και σαν placebo!).

    Αλήθεια ποιος θα κάνει κουμάντο στο πορτοφόλι των ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να δίνουν τα χρήματά τους σε ματζούνια που θα τους διορθώσουν τη μνήμη; Ο ΕΟΦ ; Ο ΝΔ ; Εγώ; Για να τελειώνουμε :

    Το Κράτος ωφείλει να παρεμβαίνει με το να παρέχει υπηρεσίες δικαιοσύνης, όταν μια εταιρεία ψευδεται για τα προϊόντα που πουλάει. Τίποτε άλλο.

    Πάω στοίχημα πως στα μικρά γραμματάκια των σκευασμάτων αυτών περιγράφονται πλήρως οι πραγματικές δυνατότητές τους.

    Στις ελεύθερες κοινωνίες οι πολίτες έχουν το δικαίωμα στην βαρεμάρα να διαβάσουν, στην ηλιθιότητα ή και την αφέλειά τους.

    H απαγόρευση δεν ωφέλησε καμία πλευρά. Τουναντίον η εν προκειμένω μερική απαγόρευση δίνει την εντύπωση στον καταναλωτή πως τα ματζούνια έχουν παραπάνω αξία έναντι των πραγματικών φαρμάκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να και η φιλελεύθερη άποψη. Σωστή - με μία σημαντική επιφύλαξη: Ο πελάτης-πολίτης δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει αν το προιόν προσφέρει πραγματικά αυτά που υπόσχεται. Αν όχι το κράτος, τουλάχιστον μία ισχυρή οργάνωση καταναλωτών, που διαθέτει εργαστήρια και ειδικούς, θα μπορούσε να αξιολογήσει το προϊόν και να δημοσιοποιήσει την αξιολόγηση. Από κει και πέρα αν ο καταναλωτής θέλει να το πέρει θα είναι τουλάχιστον ενήμερος του τι παίρνει.

      Διαγραφή
    2. "Ο πελάτης-πολίτης δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει αν το προιόν προσφέρει πραγματικά αυτά που υπόσχεται."

      Μα αυτό θα μπορεί να ισχύει για κάθε προϊόν.

      Ως διαφημιστής γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι στην ελευθέρη αγορά δε μπορείς αν διαφημίσεις το ανύπαρκτο. Όσα χρήματα και αν δώσεις για να προωθήσεις ένα προϊόν, δεν αρκούν αν αυτό το προϊόν δεν υπάρχει. Όσο πιο ανοιχτή είναι η αγορά τόσο "πιο αστραπιαία" θα διαδωθεί η απάτη ή επικυνδινότητα του προϊόντος. Το διαδύκτιο έχει παίξει τεράστιο ρόλο στο να απομονώσει τα ψεύτικα προίόντα, αφού πλέον ο καθένας μπορεί να διαβάσει reviews όλων των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

      Αν και πολλοί βρίσκουν λογικό πως το πλαίσιο θα έπρεπε να είναι διαφορετικό όταν μιλάμε για την αγορά φαρμάκων, στην πραγματικότητα σφάλουν.

      Για να πειστείτε, σκεφτείτε πόσο καιρό ταλαιπώρησε την κοινή γνώμη το Νερό του Καματερού και πόσο καιρό η Φραπελιά.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρέπει να προστατευθεί ο ασθενής από τσαρλατάνους. Αν το παιδί σου πάσχει από βαριά αρρώστια, εύκολα ενδίδειs στον πειρασμό. Πρέπει να προστατευτούν οι απελπισμένοι που υποφέρουν από βαριές ασθένειες ή έχουν συγγενείς με τέτοιες.

      Καλώς λοιπον δεν επιτρέπεται στα σωστά φάρμακα να διαφημίζονται και επιτρέπεται στα αναξιόπιστα χαζομαντζούνια, τα οποία όμως δεν υπόσχονται θεραπείες αλλά τάχα βελτιώσεις λειτουργικές.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    4. Συγγνώμη αλλά αυτό το "μπορεί να ισχύει για κάθε προϊόν" είναι λάθος.

      Ίσα ίσα που για το περισσότερα προϊόντα ΔΕΝ ισχύει.

      Δοκιμάζοντας ένα αυτοκινητο μπορείτε αμέσως να δείτε τις επιδόσεις - το ίδιο και με ένα υπολογιστή. Τα προϊόντα γεύσης έχουν άμεση επαλήθευση - το ίδιο και τα ρούχα: σου κάνουν δεν σου κάνουν.

      Το φάρμακο που θέλει χρόνο για να δείξει την αποτελεσματικότητά του δεν είναι σαν τα περισσότερα άλλα είδη.

      Διαγραφή
    5. Σε ένα αυτοκίνητο μπορείτε να δείτε την ταχύτητα αλλα΄δε μπορείτε να δείτε τα στανταρ ασφαλείας. Με την αγορά του προϊόντος, εμπιστεύεστε οτι η εταιρεία λέει αλήθεια για το τι μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο για να σας προστατέψει. Αν αυτό δε συμβεί τότε στατιστικά κάποιος άτυχος θα προδοθεί και το θέμα αποζημίωσης θα ανοίξει για όλους τους πελάτες του αυτοκινήτου.

      Το ίδιο και με εναν φορητό υπολογιστή σε ό,τι αφορά τη ζωή της μπαταρίας π.χ..

      Το ίδιο και με γευστικά φαγητα τα οποία όμως ειναι ισως καρκινογόνα.

      Το ίδιο και με τα ρούχα που μπορεί να ξεθωριάζουν ή να χαλάνε σχετικά γρήγορα λόγο κακής ποιότητας.

      Σε κάθε προιόν υπάρχουν χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να ελεγχθούν μόνο μακροπρόθεσμα.

      Σε όλα αυτά εχει δώσει απάντηση η Ελεύθερη Αγορά με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από έναν κρατικό φορέα.

      Αν ένα φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό σε οποιαδήποτε χρονική κλίμακα και αν το θέσουμε, υπόλογοι θα ειναι η εταιρία, ο γιατρός ή/και ο φαρμακοποιός που το σύστησε. Το κράτος δεν έχει καμία δουλειά να επιβάλει απαγορεύσεις στα σκευααζόμενα φάρμακα αφού κανείς από τους εμπλεκόμενυος δεν κερδίζει από τη διάδοση μίας απάτης.

      Διαγραφή
    6. Δεν με πείθετε. Το φάρμακο και η υγεία είναι πιο ευαίσθητα θέματα...

      Και δεν υπάρχει μόνο θέμα απάτης - αλλά και θέμα λάθους (θυμηθείτε την θαλιδομίδη...).

      Διαγραφή
    7. @CsLaKoNaS:

      > στην ελευθέρη αγορά δε μπορείς αν διαφημίσεις το ανύπαρκτο. Όσα χρήματα και αν δώσεις για να προωθήσεις ένα προϊόν, δεν αρκούν αν αυτό το προϊόν δεν υπάρχει. Όσο πιο ανοιχτή είναι η αγορά τόσο "πιο αστραπιαία" θα διαδωθεί η απάτη ή επικυνδινότητα του προϊόντος.

      Μια παραδοσιακή αγροτική οικονομία πλήττεται από ξηρασία. Οι χωρικοί απελπίζονται διότι από τη μια έχουν απόλυτη ανάγκη τη βροχή, ενώ από την άλλη δε μπορούν να κάνουν τίποτα. Ή μήπως όχι; Αρχίζουν τις προσευχές, τις λιτανείες, τις λειτουργίες σ' εγκαταλειμμένα μοναστήρια και ξωκλήσια κτλ. Κάποτε το πρόβλημα θα λυθεί: ή οι χωρικοί θ' αποδημήσουν εις τόπον χλοερότερον, επίγειο ή μη, ή η ξηρασία θα περάσει. Χάρη στις λιτανείες; Μάλλον όχι, αλλά οι χωρικοί το βλέπουν αλλιώς. Το σημαντικότερο: οι προσευχές τούς έδωσαν την ψευδαίσθηση ότι κάτι έκαναν, κουράγιο και καρτερία. Άρα ικανοποίησαν τελικά μια πραγματική και πολύ βαθιά ανάγκη των χωρικών.

      Έτσι είναι και τα ματζούνια. Νιώθεις ότι κάτι κάνεις για το πρόβλημά σου, χώρια η ικανοποίηση ότι βάζεις τα γυαλιά στους επιστήμονες κτλ.

      Διαγραφή
    8. Γιατί το να οδηγούμε ασφαλή αυτοκίνητα δεν ειναι θέμα υγείας; Το να τρεφόμαστε με υγιεινές τροφές ;

      Το τι ειναι πιο ευαίσθητο ζήτημα σε σχέση με άλλα εν γένει το αποφασίζει ο ίδιος ο καταναλωτής.

      Η διαφωνία παραμένει στο κατά πόσο πρέπει να επιτρέψουμε στο κράτος να παρέμβει ώστε να προστατέψει τον καταναλωτή. Λάθος μπορεί να κάνει και ο ΕΟΦ που δεν τον ενδιαφέρει κιόλας. Άλλωστε κάνει δεν κάνει λάθος, τα ίδια λεφτά θα εισπράξουν οι υπάλληλοί του. Ίσως και να πάρουν παραπάνω αν δωροδοκηθούν ώστε ηθελημένα να κάνουν λάθος.

      Είναι πάντα ελκυστική η ιδέα "ενός ακόμα ελέγχου". Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί πως εν πάσει περιπτώσει "Καλό κάνει, κακό δεν κάνει".

      Στην πραγματικότητα αυτή η ιδέα όχι μόνο δεν έχει δουλέψει αλλά έχει δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από ό,τι προσπαθεί να λύσει. Περαιτέρω ανάλυση όμως ειναι εκτός θέματος.

      Διαγραφή
    9. Ακόμα και ο Νίκος Δήμου μού φαίνεται αριστερός, όταν διαβάζω τα παραπάνω σχόλια του CsLaKoNaS. ;-)

      Αυτός γράφει μεταξύ άλλων:

      "Το διαδύκτιο έχει παίξει τεράστιο ρόλο στο να απομονώσει τα ψεύτικα προίόντα, αφού πλέον ο καθένας μπορεί να διαβάσει reviews όλων των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά."

      - Δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο.
      - Δεν υπάρχουν reviews για όλα τα προϊόντα. Και αν υπάρχουν, δεν εξασφαλίζουν μια αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική πληροφορία για το εν λόγω προϊόν. Πολλές είναι οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα: Ποιος έχει γράψει την εκάστοτε αξιολόγηση; (Ως γνωστόν τυχαίνει να το κάνουν και οι ίδιοι οι κατασκευαστές.)

      "Αν και πολλοί βρίσκουν λογικό πως το πλαίσιο θα έπρεπε να είναι διαφορετικό όταν μιλάμε για την αγορά φαρμάκων, στην πραγματικότητα σφάλουν."
      [Σημ.: Προφανώς εννοείτε λοιπόν και τα "γνήσια" φάρμακα.]

      Άρα και για φάρμακα: reviews στο διαδίκτυο αντί για κρατικές ρυθμίσεις. – Ουδέν σχόλιον. (Άλλωστε μια πειστική απάντηση έχει δώσει ήδη ο kapa-skeptikos: προστασία των ασθενών και των απελπισμένων κ.λπ.)

      "Σε κάθε προιόν υπάρχουν χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να ελεγχθούν μόνο μακροπρόθεσμα."

      Ώστε και σε φάρμακα, τρόφιμα, ...

      "Αν ένα φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό σε οποιαδήποτε χρονική κλίμακα και αν το θέσουμε, υπόλογοι θα ειναι η εταιρία, ο γιατρός ή/και ο φαρμακοποιός που το σύστησε."

      Και για αυτό, όπως και για τις παρανέργειες, θα μάθουμε ... μακροπρόθεσμα – δηλαδή ύστερα από δεκάδες ή χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών-καταναλωτών που πέθαναν ή έπαθαν μόνιμες βλάβες εξαιτίας του φαρμάκου αυτού. (Ο Ν.Δ. ήδη ανέφερε τη θαλιδομίδη = Contergan.) Αλλά ευτυχώς εκείνοι και οι οικογένειές τους ξέρουν ποιοι είναι οι υπόλογοι (αν το ξέρουν) – και εφόσον έχουν τα χρήματα και τις γνώσεις και εφόσον τους έχει απομείνει αρκετή σωματική και ψυχική δύναμη μπορούν να κινηθούν εναντίον τους ...

      "Το κράτος δεν έχει καμία δουλειά να επιβάλει απαγορεύσεις στα σκευααζόμενα φάρμακα αφού κανείς από τους εμπλεκόμενυος δεν κερδίζει από τη διάδοση μίας απάτης."

      Λάθος φυσικά. Απόδειξη είναι και μόνο τα λόγια του φαρμακοποιού του οικoδεσπότη:

      "Ξέρω – όπως ξέρετε κι εσείς – ότι το 90% αυτών των σκευασμάτων είναι άχρηστα. Αλλά οι πωλήσεις τους συντηρούν το φαρμακείο…"

      Βέβαια, την κυνική ανταπάντηση την δώσατε κιόλας, κύριε CsLaKoNaS:

      "Στις ελεύθερες κοινωνίες οι πολίτες έχουν το δικαίωμα στην βαρεμάρα να διαβάσουν, στην ηλιθιότητα ή και την αφέλειά τους."

      Μπορεί. Αλλά στον ίδιο βαθμό ακριβώς οι ηλίθιοι και οι αφελείς (και όχι μόνο αυτοί) έχουν και το δικαίωμα στην κρατική προστασία από τις πράξεις ανθρώπων που σκέπτονται όπως εσείς!

      Άλλη μια φορά συνειδητοποιώ γιατί όλο και περισσότερο έχω την αίσθηση ότι στη σημερινή πραγματικότητα κάθε είδους φιλελεύθεροι και νεοφιλελεύθεροι αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για κράτος-δικαίου και κοινωνία από κάθε είδους δεξιούς.

      Διαγραφή
    10. @Steppenwolf,

      Ακόμα όμως και έτσι να το δεις. Το ανύπαρκτο για σενα και για μένα ειναι υπαρκτό για τον τρίτο. Για μένα ο Θεός δεν υπάρχει. Για κάποιους (τους περισσότερους) υπάρχει. Δίπλα στο Θεό, βιομηχανία απειροεκατομμυρίων που υπόκειται στους ίδιους ακριβώς νόμους. Τη λένε Θρησκεία και υπηρετεί το δικό μου Ανύπαρκτο, όχι αφιλοκερδώς. Και εμένα λόγος δε μου πέφτει, αρκεί αυτό να μη γίνεται με τη δική μου τσέπη.

      @Vienezzos

      Δε θα απαντήσω στο σχόλιό σου αν και οι συλλογισμοί σου είναι λάθος. Πιστοποιητικά κοινωνικής επικυνδινότητας να πας να τα δίνεις αλλού. Αν θες κουβέντα επιπέδου να αποσύρεις τους χαρακτηρισμούς. Μετά μιλάμε.

      Διαγραφή
    11. @ CsLaKoNaS:

      Εννοείται πως δεν αποσύρω τίποτα.

      Ούτε ήταν επιδίωξή μου να αρχίσω κουβέντα ή να λάβω απάντηση. Απλώς διατύπωσα τη διαφωνία μου με τις θέσεις και τις απόψεις σας.

      Διαγραφή
    12. Για τα πιο χαζά και εκείνα που πρέπει να καταργήσω διαθέτουν γνώμας εξακοντιζόμενες προσεγγίσεις viennezoulini και cslakoulini. Μια μέρα κι αν προσπαθούσα να σκέπτομαι αυτά τα πράγματα, θα είχα πενθήσει τα μαύρα πανιά του κοίλου καραβιού του νου του μυαλού μου.

      Διαγραφή
  15. Άλλη μια γελοία μόδα! Όπως και οι διάφορες τροφές (εναλλακτικές;) που υπόσχονται θεραπεία-πρόληψη δια πάσαν νόσον και πάσαν μ.....ν!
    Να σχολιάσουμε και το γεγονός ότι αυτοί που ψάχνουν κάτι τέτοια, είναι αυτοί που περιμένεις...

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολλές φορές το κέρδος μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη ζωή, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την ανάγκη ή την αφέλεια του ανθρώπου ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν που τους λύνει το πρόβλημα, όπως υπάρχει η συνωμοσιολογια ότι Ε έχει τον πολίτη καταναλωτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από ψέματα και κορόιδα πάνε καλά κι αλλού

    http://habzbrain.com/intl/yooo/inteligen?bhu=bHVEnm6okCujbR5q6918HyU2fJkWucwLtX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σε όλον τον κόσμο τα κράτη επιτρέπουν την πώληση καπνών/τσιγάρων, αλκοόλ, επιτρέπουν τα τυχερά παιχνίδια που οδηγούν σε αυτοκτονίες, επιτρέπουν τα μέντιουμ - αστρολόγους - χαρτορίχτρες, το pranic healing (!) και άλλα πολλά.
    Η ομοιοπαθητική είναι ιατρική?
    Τελικά το μόνο που μας σώζει είναι η παιδεία, αυτή που σου δίνει το σπίτι και όχι η καθηγήτρια/ής που του διαβάζουν το φλυτζάνι και μάλιστα με απόδειξη εφορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ε όχι και να απαξιώσουμε τις προόδους τις ιατρικής και της φαρμακολογίας που κατανίκησαν και εξαφάνισαν ασθένειες οι οποίες μάστιζαν την ανθρωπότητα και διπλασίασαν τον μέσο όρο ζωής του ανθρώπου.

    Επαναλαμβάνω: δεν είμαι υπέρ των απαγορεύσεων - αλλά υπέρ του ελέγχου και της ενημέρωσης. Ας γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει κι αν το θέλει ας το πάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Έχουμε και λέμε:

      Ο διαβήτης τύπου 1 ήταν θανατηφόρο νόσημα πριν την ινσουλίνη. Κανείς δεν πεθαίνει πια από Aids. Τα λοιμώδη νοσήματα έχουν εξαλειφθεί (διφθερίτης, πολιομυελίτης, τραχώματα, κλπ). Στην ψυχιατρική έχουν καταργηθεί τα άσυλα - οι περισσότεροι ψυχασθενείς αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία που ζούσαν μόνο 10 χρόνια τώρα έχουν προσδόκιμο ζωής στα 50. Ωρισμένς μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες Π. .χ το Hοtchkin λεμφωμα. Η χολέρα, η ελονοσία και η πανώλης που ήταν ενδημικές υπάρχουν μόνο σε ορισμένες περιοχές...

      Κατά τα άλλα - νερό και σαπούνι... Και κτηνώδης άγνοια...

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Καλή τύχη με το Aids - αλλά για να μην πεθάνετε χάρη στην θεραπεία, πρέπει πρώτα να αρρωστήσετε.

      Κατά τα άλλα ντουβάρι. Ου με πείσεις... Και μόνο τα εμβόλια αρκούν για να ακυρώσουν τα επιχειρήματά σας.

      Διαγραφή
    5. > Παρεμπιπτόντως οι περισσότεροι καταθλιπτικοί αυτοκτονούν υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων.

      Κι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πού πεθαίνουν οι περισσότεροι άρρωστοι; Στα νοσοκομεία, υπό την επήρεια φαρμάκων!

      Διαγραφή
  21. Καλά είναι αυτά, να μιλάμε για τα μαντζούνια του σώματός και του νου.
    Να δω όμως μια φορά να μιλήσουμε ειλικρινά για τα μαντζούνια της ψυχής (που δεν υπάρχει) και βρε, να πεθάνω ιντερνετικα - φτου - φτου.
    Κάτι Πόρσε ας πούμε (προσωπικά βε βε 323) κάτι σαλονάκια - ήθελα και κάσα ντι πάτσι τρομάρα μου από τον Κύριο πάτσι - Ναι Έλληνας και αυτός όπως και ο Ιντεραμέρινανς σας προσέχει- κάτι υποσύστηματα, κάτι τραπεζάκια ιταλικά και πάει λέγοντάς.
    Τώρα;
    Κρίση Κε Ευρωπαίε μου κρίση!
    -
    Και βρήκαμε την υγειά μας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί η Πόρσε και το σαλονάκι είναι «ματζούνια»; Δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τις οποίες υποτίθεται ότι ικανοποιούν;

      Διαγραφή
    2. Όχι όταν καλύπτουν - βλέπε κουκουλώνουν- άλλες ανάγκες: τις πραγματικές… όπως και τα "μαντζούνια".

      Διαγραφή
  22. Σκεφτόμουν να γράψω ότι φταίει ο μαθηματικός αναλφαβητισμός (innumeracy), άρα χρειάζεται καλύτερη παιδεία ώστε να γίνουμε ορθολογιστές κτλ., όταν θυμήθηκα μια παλιά ανάρτηση: My fair ladies. Δεν ξέρω αν η καθηγήτρια πανεπιστημίου ή ο σημερινός φαρμακοποιός είναι υπαρκτά πρόσωπα, είναι όμως τουλάχιστον ρεαλιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σας εμποδίζει να γίνετε να γίνετε ορθολογιστές.

      Διαγραφή
    2. Απ' τη μια ο εγκέφαλος είναι ανορθολογικός εκ κατασκευής και θέλει χρόνια επιδιόρθωση για να λογικευτεί κάπως.

      Απ' την άλλη ο ορθολογισμός δε λύνει προβλήματα όπως του θανάτου, αλλά αντιθέτως επιτείνει το αδιέξοδο.

      Διαγραφή
    3. Λύκε και η καθηγήτρια Πανεπιστημίου και ο σημερινός φαρμακοποιός είναι πραγματικά πρόσωπα.

      Ν.

      Διαγραφή
    4. Επικρίσεις της ζωής, μεγάλα βουνά επικρίσεων και βουνά που τα παρακάμπτουν αλύπητα τα χορευτικά mRNA των άυλων μοσχομπίζελων.

      Διαγραφή
  23. Ειναι αληθεια οτι εκατονταδες σημερινα φαρμακα προερχονται απο 'βοτανα' και πολλα εξ αυτων βρεθηκαν απο τις φαρμακευτικες εταιρειες με βαση καποιες παραδοσεις. Δυσκολα ομως μπορει να φανταστει κανεις οτι αυτη τη στιγμη υπαρχουν τοσες αλλες φυσικες ουσιες με τεραστιες θεραπευτικες ιδιοτητες στο φαρμακειο της γειτονιας...
    Αυτο που σιγουρα ειναι εξαιρετικα λυπηρο επισης ειναι η ιστορια με την ομοιοπαθητικη. Αναζητειστε ενα βιντεο με Μητσοτακη (ναι τον εκσυγχρονιστη) και Θεοδωρακη (ναι τον εκσυγχρονιστη) να συζητουν για ομοιοπαθητικη. Απελπισια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στο θέμα ματζουνια νομίζω πρεπει να γίνει μία διευκρίνηση: ασφαλώς και πολλά βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες , γνωστές από την αρχαιότητα . Αποτελούν άλλωστε αρκετά από αυτά πρώτη ύλη για την παραγωγη φαρμάκων . Παράδειγμα η βαλεριάνα που έχει ηρεμιστικη δράση . Ή αν μιλήσουμε για βιταμίνες , κάποιος στα πρόθυρα κρυολογήματος θα οφεληθει από τη λήψη βιταμίνης C, χάρη στην τονωτική της δράση στον οργανισμό . Αυτο όμως που δε πρέπει να συμβαίνει είναι η απόδοση σε όλα αυτά τα λεγόμενα παραφαρμακευτικα ιδιότητες που δεν έχουν , με σκοπό το κέρδος μέσω εξαπάτησης. Ακόμα θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος της χορήγησης και ενημερωση του κοινού , αφού ή αλόγιστη χρήση ασφαλώς μπορεί να εχει παρενέργειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πόσο δημοκράτες μπορούμε να είμαστε;
    -------------------------------------------------------------------

    Εκείνο που παρατηρούμε στα σχόλια είναι ότι θίγονται ουσιαστικά τρία διαφορετικά θέματα - πόστ από μόνα τους - σε ένα πολύ ευαίσθητο χώρο αυτόν της υγείας:

    * Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή αγορών - CsLaKoNaS, Viennezos

    * Το δικαίωμα της προστασίας του καταναλωτή - Nikos Dimou

    * Το δικαίωμα σε φάρμακα που και είναι σε πειραματικό / αρχικό στάδιο ΑΛΛΑ σώζουν ή καταστρέφουν ζωές εξ αιτίας της διαφοράς απόψεων κρατών (ή και της γραφειοκρατίας)- kapa-skeptikos

    Άποψη μου είναι ότι:

    Καλός ή κακός το (κάθε) κράτος έχει το δικαίωμα της απαγόρευσης - όπως έχει και το δικαίωμα της έννομης βίας.

    "Δεν δέχθηκα π.χ. ποτέ να διαφημίσω τσιγάρα "εγώ καρκίνο δεν πουλάω". (Τότε, δεκαετία του 70, επιτρεπόταν ακόμα η διαφήμιση τους). "

    Στο παραπάνω παράδειγμα το "freiwillige Selbstbeschränkung" δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς: δεν διαφημίζεις εσύ - κάποιος άλλος διαφημίζει αντί για σένα (και γίνετε έτσι ποιο ανταγωνιστικός…)

    Άριστη λύση δεν υπάρχει.

    Μεσοβέζική λύση σε ευαίσθητα θέματα παραμένει η απαγόρευση κατά το δοκούν.

    Όπως λ.χ. για να λειτουργήσει η δημοκρατία η Γερμανία αναγκάστηκε και απαγόρευσε το Ναζιστικό κόμμα, κίνηση που από μόνη της που αντιβαίνει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και τις ελευθερίας.

    Τέλος δύο ρητορικά ερωτήματα:
    -------------------------------------------

    Μήπως για να λειτουργήσει μία δημοκρατία θέλει αυστηρούς αυτό-περιορισμούς -ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες απαγόρευαν στους δούλους, γυναίκες και άλλους, να ψηφίζουν.

    Και μήπως τελικά η αρχαία Ελλάδα είχε "ολιγοκρατία" και σήμερα έχουμε "οχλοκρατία" που για λόγους σκοπιμότητας οι μεν και η δε ονομάτισαν "δημοκρατία;

    ΥΓ: "φταίει ο μαθηματικός αναλφαβητισμός (innumeracy), άρα χρειάζεται καλύτερη παιδεία ώστε να γίνουμε ορθολογιστές", λέει ο Ein Steppenwolf, μέχρι τότε…

    ΥΓ2: Το μόνο σίγουρο "έγκλημα" παραμένει η… γραφειοκρατία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ένα παιδί μόνο του - κλαίει

    Ήμουν σε εγρήγορση με την σκέψη μου να πηγαίνει σε χίλια δύο μικροπράγματα, όταν το άκουσα.

    Ντριννν…

    Στην αρχή δεν έδωσα σημασία - κοίταξα απλά το τηλέφωνο. Έκανα αρχειοθέτηση των αρχείων μου, υποχρεώσεις της μέρας, προγραμματισμός του μήνα, του επόμενου χρόνου. Όνειρα, επιδιώξεις, φιλοδοξίες. Όλα βιαστικά.
    Έκανα και όνειρα - κι αυτά βιαστικά.

    Ντριννν… Ντριννν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σήκωσα το ακουστικό νωχελικά.

    Παρακαλώ - είπα βραχνά:

    - Ο Κύριος τάδε; Ρωτάει μια διστακτική φωνή:
    Ξέρετε το παιδί έπεσε από τις σκάλες, χτύπησε στο κεφάλι, έχει κάνει ένα καρούμπαλο, τώρα κάθετε μόνο του και κλαίει, δεν θέλει να συμμετάσχει με τα άλλα παιδιά - και δεν παίζει…

    Ο κόσμος πάγωσε - φωνάζει τώρα: στα λεγα μαλάκα, μην κάνεις όνειρα. Πονάν.

    - (ε, πως μώρη να μην κλαίει, παιδί είναι και έπεσε, χτύπησε στο κεφάλι - ακούς τι λες;)

    … δεν ξέρω αν είναι κάτι σοβαρό, τρόμαξα κάπως και είπα να σας πάρω… μπορείτε να έρθετε να το πάρετε;

    - (τέρας ψυχραιμίας…)

    Θα έρθω το συντομότερο δυνατό - κλείνει τηλέφωνο.
    Ένα παιδί μόνο του κλαίει, πονάει και κλαίει, να του δώσω χάντρες, μανζνούνια, μπιχλιμπίδια, να μην θυμάται, να ξεχνάει τι θέλει.

    Ας αρκεστούμε στα κλισέ:
    "Όταν εσύ κάνεις σχέδια, ο θεός γελά."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μερικές φωνές από έξω - κάπου μακριά, οχλαγωγία, διακρίνω αμυδρά τι λένε:

    -Αλήτη, τουλάχιστον εσένα πάει σχολείο…
    -Αλήτη, εσύ έχεις τουλάχιστον παιδί…
    -Αλήτη, εσύ τουλάχιστον είσαι καλά…

    Και κάποιος να γκαρίζει -ακόμα ποιο μακριά:

    Δεν έχω παιδίιι, δεν έχω φιλοδοξίιιιες, δεν έχω υγεεεεία, δεν έχω οοονειρα, δεν έχω ελπίιιιδα: ΕΙΜΑΙ 'ΛΕΕΕΕΥΘΕΡΟΣ.

    Αργά το βράδυ:
    " Έκλαιγα γιατί, όταν έπεσα τα άλλα παιδιά στην αρχή γελάγανε, αυτός όμως δεν γέλαγε ποτέ - ήταν σοβαρός, είναι πολύ γλυκουυυλης…" κι οι έρωτες πετώντας σαϊτιές, την περιγελούν, Την πλανέψανε.

    Τώρα κλαίω εγώ.

    Μαντζούνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. θυμαμαι σε ποιο χερι πρωτοειδα βραχιολακια. Ηταν μια ηλικιωμενη με τα χερια της παραμορφωμενα στα δαχτυλα. Μικρη εγω μα ενοιωθα πως πονουσε πολυ. Σημερα η ρευματοειδης με τους βιολογικους παραγοντες παει εξαιρετικα. Αλλα μεχρι να πας εκει που ειναι και η υστατη λυση; ποναει πολυ εξαλλου και μετα. Κι ειναι κι αυτο το "χρόνια ασθένεια" που καταβαλλει πολυ. Βλεποντας τη φιλη μου να εχει μεγαλα προβληματα στα 52 της θεωρω πως μπορει και να υποκυψει αργοτερα σε καμια "εναλλακτικη "προταση. ή το μωρακι που 4,5 χρονων κανει τις ιδιες ενεσεις...Εχουν αυξηθει τοσο τα αυτοανοσα...
    οχι πως υπαρχει δικαιολογια μα ξερεις οταν ο ανθρωπος νοιωθει απελπισμενος τα πραγματα παιρνουν αλλη διασταση...

    Καλο βραδυ ή μαλλον καλο ξημερωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  30. ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΟΥ TWEET:

    Άμα δεν αντέχεις την ηγεσία της χώρας σου - αλλάζεις χώρα. Άμα δεν αντέχεις τον πλανητάρχη, τι κάνεις; Αλλάζεις πλανήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του επιτέθηκαν ανοιχτά οι πάντες και κυρίως οι κάπως σκεπτόμενοι και αυτό τσάντισε το μέσο Αμερικανό που παρά είναι σκεπτόμενος...

      Διαγραφή
    2. Πλανητάρχης είναι η Μέρκελ τώρα

      Διαγραφή
    3. Θέλουμε να φαίνεται καθαρά ποιας ποιότητας άνθρωποι αποφασίζουν. Η εκλογή του Τραμπ υπηρετεί την πρόοδο. Τόσα εκατομμύρια άνθρωποι είναι προικισμένοι από την φύση να προγραμματίζουν με αλάνθαστη ακρίβεια τις αποκαλύψεις της αλήθειας που θα αντιμετωπίσουμε.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σας,

      Σχετικά με το ερώτημα, μπορείτε να βρείτε καταφύγιο στην αυλή του Κιμ Γιονγκ Ουν.
      Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως στο UK έτσι και στις USA αποφασίζουν για το μέλλον αυτοί που δεν το έχουν.

      Αθανάσιος

      Διαγραφή
  31. Απαντήσεις
    1. Μήπως η εκλογή του Τραμπ είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να φανει πιο ενωμένη και δυνατή, όπως ειπε ο Γκυ Βερχοφστατ;

      Διαγραφή
  32. Πως είναι δυνατόν κύριε Δήμου να επέλεξαν έναν λαϊκιστή για πλανηταρχη; Τι μπορεί να έφταιξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ήταν και λιγάκι τρομαχτικές οι ζωγραφιές του Giuseppe τη νύχτα. Έμοιαζαν στον άνθρωπο-δέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Στο φανάρι… το τραγούδι στο κασετόφωνο παίζει κάτι αργό slow… πάει να κοιμηθεί - δεν κάνει.

    Πλησιάζει ο κλασικός καθαροφαναρινζης.

    " Μην κοιμηθείς" - λέω από μέσα μου
    Πάει να καθαρίσει… θέλω κάπου να ξεσπάσω.
    Τον κοιτάω ψυχρά.
    Φεύγει.

    Επόμενο φανάρι - Επόμενος καθαροφαναρινζης.
    Ξαπλώνει πάλι.
    " Μην κοιμηθείς."
    - Καλησπέρα…

    Δεν τον κοιτάω, κοιτάω μπροστά - σε έναν αόρατο πίνακα. Όταν ο δικός σου πόνος η δική σου αγωνία, δεν αφήνει περιθώριο χωρέσει τίποτα άλλο μέσα - και κοιτάς μόνο μπροστά το αόρατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. - Πες ρε φίλε και καμιά καλησπέρα, Έλληνας είσαι.
    Ανάβει πράσινο, ξεκινάω.
    Επόμενο φανάρι - επόμενος ζητιάνος.
    -Καλημέρα φίλε.
    Τον κοιτάω, του μιλάω ήρεμα, αργά, σοβαρά.
    - Φύγε φίλε, δεν είμαι καλά.
    Δεν ξέρω εάν ξέρει Ελληνικά - δεν χρειάζεται, ο τόνος της φωνής δεν έχει γλώσσα.

    Φεύγει, με το κεφάλι κάτω, παρατημένος, σαν να ντράπηκε. Αυτός ο ζητιάνος είχε το προτέρημα, το μεγαλείο της αξιοπρέπειας -εγώ μόλις συνειδητοποίησα ότι το έχασα - κοιμήθηκα εγώ. Πού δίνουν αξιοπρέπειες να πάω να ζητιανέψω μία;

    Ελλάδα 2016 - Ευρώπη 2016 - Κόσμος 2016.
    Και έχουμε όλοι εύθηνη.
    Είμαστε ξύπνιοι.
    Φτάσαμε.
    Καληνύχτα σας.



    @"Άμα δεν αντέχεις τον πλανητάρχη, τι κάνεις; Αλλάζεις πλανήτη;"

    Ναι - σαλιαρίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  36. Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Τραμπ - Τι θα γίνει με χρέος, ελληνοτουρκικό, μεταναστευτικό

    σταχυολογώ :


    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=114243059

    "Οι ρατσιστές και οι φανατικοί όλου του κόσμου θα αισθανθούν δικαιωμένοι και θα κινητοποιηθούν"

    ----

    Δήλωση Νικολάου Γ. Μιχαλολιάκου για την Νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικάνικες εκλογές

    Η Χρυσή Αυγή θεωρεί θετική την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, μία νίκη που επιτεύχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Ντόναλντ Τραμπ λυντσαρίστηκε κυριολεκτικά από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, καθώς βέβαια και από τους εγχώριους ολιγάρχες.

    Η ώρα των Εθνικών κρατών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση έρχεται!

    Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
    Γενικός Γραμματέας Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή"

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/dhlwsh-nikolaou-g.-michaloliakou-gia-thn-nikh-tou-ntonalnt-tramp-stis-ameri#ixzz4PVaFPdMH





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν πρέπει να... εκπλαγούμε εάν οι ΗΠΑ κηρύξουν πόλεμο στην... Ελβετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Επι δύο χρόνια μου τηλεφωνούσαν για την σπιρουλινα και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Μια από τις πιό καταπιεστικές, βιαιες μορφές διαφήμισης γίνεται μεσω τηλεφώνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τόσα χρόνια που σας διαβάζω συμφωνώ με όλα μα όλα όσα λέτε. Μόνο μια φορά διαφώνησα. Όσο αφορά την ομοιοπαθητική. Ναι ξέρω ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, ότι περσινή έρευνα την κατέρριψε κλπ. Όμως δουλεύει πέρα από κάθε αμφιβολία. Δεν είναι πανάκεια, αλλά σε κάποια προβλήματα κάνει θαύματα. Εμένα με έσωσε τρεις φορές και δεν ήταν placebo σίγουρα. Λίγο άσχετο σχόλιο αλλά ήθελα να σας το πω χρόνια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Στα 32 μου χρόνια ελάχιστες φορές έχω δοκιμάσει τέτοια συμπληρώματα. Τα μόνα που έχω πάρει σε τακτή χρονική βάση είναι η βαλεριάνα και πράγματι νιώθω να χαλαρώνω από το στρες και να με πιάνει υπνηλία. Τώρα να αυθυποβάλω τον εαυτό μου τόσο πολύ;

    Με αφορμή τώρα τα υπόλοιπα περί διαφημίσεων και κυρίως κάτι που πήρε το μάτι μου ότι είσαστε επιλεκτικός στο τι διαφημίσεις κάνετε, κατ'αρχήν μπράβο για την ευαισθησία σας, δεν είναι δεδομένη, πολλοί θα κοίταζαν μόνο πως θα βγάλουν περισσότερα λεφτά. Από την άλλη όμως, όταν κάτι απευθύνεται σε ενηλίκους και αποδεδειγμένα δεν βλάπτει τον οργανισμό, ε, ας μη γινόμαστε και τόσο ευαίσθητοι πια. Αν ο άλλος νιώθει ότι του κάνει καλό, τότε μεγειά του με χαρά του, το λένε και τα τραγούδια (Ας τον τρελό στην τρέλα του - Μητσιάς), αν εμείς έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας ότι δεν επωφεληθήκαμε πουλώντας κάτι εν γνώση μας ψεύτικο, τότε το χρέος μας το κάναμε, ο άλλος αργά ή γρήγορα θα καταλάβει τι τον ωφελεί και τι όχι από μόνος του, όχι τίποτα άλλο, αλλά εκτός του ότι ο άλλος δε θα σε ακούσει αν δε θέλει, θα βγεις και ο υπερβολικός, στριμμένος κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. http://www.independent.co.uk/news/science/homeopathy-treatments-must-be-labelled-to-say-they-do-not-work-us-government-orders-a7429776.html
    Εξαιρετικό άρθρο για τα διαφορα μαντζούνια - εννοείται και για την ομοιοπαθητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους - να σταματήσει αυτή η απάτη!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Νίκο Δήμου,
      Παρέθεσα το συγκεκριμένο άρθρο όχι μόνο για την ομοιοπαθητική
      Αλλά και για τα εμβόλια όπως εχεις πει και συ. Από την άλλη ένας επιστήμονας τα χαρακτήρισε σαν το ξεματιασμα περιπου . Έχοντας διαβάσει το 1/3 των βιβλίων σας μαθαίνουμε και αυτό που λέγεται ορθος λόγος. Στην επιστήμη της ιατρικής σημαίνει πως σε συνεργασία με τον γιατρό μας ακολουθούμε τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην ιαση. Σιγά σιγά χωρις πυροτεχνηματα. Με την ίδια κυριότητα με βοήθησε το βιβλιο σας θεωρία και ποίηση της αυτοκίνησης να ξεπεράσω τη φοβια μου για τα αυτοκίνητα σε συνδυασμο με την ψυχοθεραπευτικη και την φαρμακευτική αγωγή.
      Πάντα με εκτίμηση
      Γιώργος

      Διαγραφή
  42. Ασίμοφ: Το 1879, ένας Ισπανός αρχαιολόγος, ο Μαρθεγίνο δε Σαουτουόλα (Marcellino de Sautuola, πέθανε το 1888), έκανε ανασκαφές στο σπήλαιο Αρλταμίρα της βόρειας Ισπανίας, όταν η δωδεκάχρονη κόρη του, που ήταν μαζί του, διάκρινε κάποια σχήματα στην οροφή της σπηλιάς και φώναξε "Ταύροι! Ταύροι". Οι εικόνες έδειχναν βίσωνες, ελάφια και άλλα ζώα, σχεδιασμένα σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, και χρονολούνταν ίσως από το 20.000 π.Χ. Τα έργα αυτά μαρτυρούσαν τις εξαιρετικές ικανότητες των ζωγράφων. Αν χρειαζόμαστε κάποια απόδειξη για να βεβαιωθούμε ότι οι πρώτοι άνθρωποι ήταν διανοητικά ισότιμοι με τους σύγχρονους, αυτή η ανακάλυψη ήταν αρκετή. Τις τελευταίες είκοσι χιλιετίες έχουμε αποκτήσει τεράστιες γνώσεις και πείρα, αλλά δεν είμαστε πιο ανθρώπινοι από εκείνους τους αρχαίους καλλιτέχνες των σπηλαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.