Σάββατο, Νοεμβρίου 12, 2016

Το σύστημα και το αντι-σύστημα


Απευθύνω ένα ερώτημα στον εαυτό μου και στους αναγνώστες αυτού του μπλογκ. Ακούμε καθημερινά για «αντισυστημικούς» πολιτικούς – και πολιτική. («Συστημικός» δεν εμφανίζεται κανείς). Και μέσα σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν ένα σωρό ετερόκλητα άτομα. Από τον Beppe Grillo μέχρι τον Bernie Sanders. Από τον Σλαβόι Ζίζεκ μέχρι τον Πάνο Καμμένο. Από την Frauke Petry του Afd (Εναλλακτικοί για την Γερμανία) μέχρι τον Boris Johnson του Brexit. Από την Marine Le Pen μέχρι τον Donald Trump. Και βέβαια όλοι οι εναπομένοντες παραδοσιακοί κομμουνιστές.

Όλοι αυτοί είναι αντι-συστημικοί. Δηλαδή εναντίον του Συστήματος (ας το γράψουμε με κεφαλαίο – του αξίζει αφού έχει τόσους αντιπάλους).

Αλλά ποιο είναι αυτό το Σύστημα; Συνήθως ορίζεται σαν οικονομική οντότητα – ή οικονομικο-κοινωνική. Ποιοι ανήκουν σε αυτό; Από ότι ακούω: η άρχουσα τάξη, οι πλούσιοι, οι τράπεζες, οι μεγάλες πολυεθνικές, τα ΜΜΕ και συντηρητικοί, δεξιοί πολιτικοί. Ακόμα κράτη με τις μυστικές υπηρεσίες τους – και μερικές ενώσεις κρατών (Όπως η Ε. Ε.). Που βεβαίως όλοι μαζί διαπλέκονται και αποτελούν ένα Σύστημα.

Ένα – η πολλά; Το ίδιο σύστημα πολεμούσε ο Nigel Farage του Αγγλικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας και ο Geert Wilders του Ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας; Και ποιο ακριβώς σύστημα πολεμάει τώρα ο κορυφαίος αντί-συστημικός Αλέξης Τσίπρας, αφού ήδη, δια του Παππά, κατατρόπωσε την διαπλοκή στα ΜΜΕ;

(Βέβαια, αν ακολουθήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας, σε αυτούς που αναφέραμε προστίθενται – κατά βούλησιν – η «Λέσχη Μπίλντερμπεργκ», οι Μασόνοι, οι Εβραίοι και ιδιαίτερα οι «Επτά Σοφοί της Σιών» – τους ανάφερε ο Τραμπ – οι Ναΐτες, οι Illuminati, και άλλες μυστικές εταιρίες).

Το σίγουρο είναι πως για τα περισσότερα δεινά της ανθρωπότητας φταίει το Σύστημα – τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται όσοι το πολεμάνε. Αλλά συχνά έχω την κρυφή υποψία πως το εκάστοτε Σύστημα είναι δική τους δημιουργία. Διότι, περιέργως, όλοι οι αντισυστημικοί που αναφέραμε, τυγχάνουν και διαπρεπείς λαϊκιστές. 

Ο λαϊκιστής χρειάζεται έναν εχθρό προκειμένου να τον καταστήσει ένοχο και υπεύθυνο για όλα. Το ανώνυμο και μυστηριώδες Σύστημα τον βολεύει θαυμάσια. Έτσι συχνά μου δίνουν την εντύπωση ότι πολεμάνε ανεμόμυλους. Ο Δον Κιχώτης τους έβλεπε σαν μυθικούς γίγαντες και οι πολιτικοί σαν Σύστημα.

Μπορεί να είναι κανείς μέλος του Συστήματος και να το πολεμάει; Μα βεβαίως! Ο Τραμπ, ως δισεκατομμυριούχος είναι επιφανές στέλεχος του Συστήματος – εναντίον του οποίου υπόσχεται να δώσει μεγάλη μάχη. (Θα αυτοπυροβοληθεί; Θα μοιράσει την περιουσία του στους φτωχούς;).

Μαζί με το Σύστημα είθισται τώρα να αναφέρονται και οι «ελίτ». Που μοιάζει να είναι σύμμαχοί του. Μέχρι τώρα ελίτ αποκαλούσαμε τους μορφωμένους, καλλιεργημένους και επίλεκτους. Μάλλον όμως έχει αλλάξει νόημα η λέξη γιατί σήμερα αυτές οι πολιτισμικές ελίτ είναι συνήθως αντισυστημικές.


Ομολογώ πως, όσο κι αν σκέφθηκα το θέμα, δεν κατάφερα να το ξεκαθαρίσω μέσα μου. Ελπίζω ο διάλογος να με βοηθήσει να κατανοήσω καλύτερα αν τελικά υπάρχει και από τι αποτελείται το μυστηριώδες για μένα Σύστημα.

97 σχόλια:

  1. Αν είναι έτσι οι αντισυστημικοί , τότε τους βγάζω το καπέλο. Του Δον Κιχώτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασες τον Δον Κιχώτη κάτω από τον ανεμόμυλο Νίκο...
    "Αντισυστημικός" προφανώς είναι ο καθείς που σκέφτεται αντίδρομα , ετερόστροφα, παράδοξα,επιθετικά κλπ
    κανοντας ρελανς στην κρατούσα λογική και ρητορεία του κατά κρατος νικήσαντος καπιταλισμού". Δεν πολεμα το σύστημα εκ των έσω αλλα του βάνει φωτιά, το πολεμά με όπλο τον παραλογισμό και άλλου είδους προπαγάνδα που στηρίζεται στο θυμικό μην αγγιζοντας τον ορθό λόγο, εκμεταλλευόμενος πολλα από τα όπλα που παρέχει "το σύστημα" [προθυμα "αντισυσστημικά" μέσα].
    Εναλλακτική ιατρική στη θεση μιας ιατρική που έκανε άλματα τρεχει με χίλια, δοξασίες για την "διοίκηση του κόσμου απο σκοτεινές δυνάμεις, οι νεφελίμ, οι προφητείες του μοναχου Γερβασίου στα 167.., το 666, οι αεροψεκασμοί, το σπαθόχορτο, η ατιοξειδωτική και καθαρτήριος αρόνια, η δολοφονικη γλουτένη που μας παίρενει το νου και φθειρει τους νευρώνες, είναι μερικά παραδείγματα απλουστευτικά ίσως. Ο αντισυστημικός γιατί να μην λεγεται ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΑΣ, ΑΝΤΙΦΡΟΝΩΝ κλπ;
    Το αντισυστημικος/ΠΑΡΑΔΟΞΟΛΟΓΟΣ όμως βολεύει αρκετά γιατί προκειται ακριβως για πλήρη καθυποταξη της λογικής με γλώσσα και μέσα που χαϊδεύουν τα αυτιά των καθημαγμένων πολιτών που στο μόνο που μπορέι να ελπίζουν έιναι κποιο θαύμα. Τότε ξεφυτρωνει ένας Πέπε Γκριλο, ένας Αλεξιος Τσίπρας με την παρέα του, ο Χαϊκάλης, Ο Πάντζας, ο Νικολακόπουλος, ο Σώρρας, ο αξιέραστος Ορμπαν, ο ευφυής "δολοφόνος" Φαρατζ,και λοιποί μαγοι των φυλών και των λαών...
    Τον Τσόμσκυ όμως και τον Ζίζεκ [τζισκέϊκ] και τους λοιπούς ακτιβιστες γραφιάδες ας μην τους ανακατωνουμε μ' αυτούς . Άλλο οι παρδαλες , αλλοπρόσαλλες ή "εξτρεμιστικες" ιδέες κι άλλο η βλακεία που -επειχειρεί να- κυβερνα τον κόσμο με το λαίκισμό και το κανάκεμα των ανεπίλυτων και αθεράπευτων νευρώσεων τη μάζας... [="αλλοιως είχα μάθει/ θέλω /ήθελα να ζώ και κοίτα που βρίσκομαι!"]

    ΥΓ. Ψηφίζουν -καλώς ή κακώς- BREXIT οι εγγλέζοι και την άλλη μερα αρχιζουν τα παρατραγουδα "να ακυρωθει το δημοψήφισμα".
    Εκλεγεται ο αντιπαθέστατος και ακραίος Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ και τη επομενη στο δρομο πλακάτ και σουρτα φερτα νέων ανθρωπων ως επί το πλείστον: "αυτός δεν είναι ο Προεδρός μας" ["....προεδρός μας ειναι ο παραλογισμός!" έπρεπε να γράφει παρακάτω...] .
    Εναλλακτική ,αντισυστημική πολιτική, πολίτες χωρίς δημοκρατικό ήθος και πυξίδα.... Απέλπιδες.
    Μια φωτιά δίχως έλεος θα τα κάψει όλα. Η μαζική τρέλα.
    Το μόνο βέβαιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα.
    Για να μην μπερδεύεσαι ξεκίνα από τα απλά.
    Δες τι υποστήριζαν τα ΜΜΕ και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, το Brexit και τις Αμερικάνικες προεδρικές εκλογές.
    Αν συνεχίζεις να μην διακρίνεις το σύστημα, οκ τότε δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης δες κι αυτό.
    https://youtu.be/GLG9g7BcjKs?t=45s

    Γενικά το σύστημα αντιμετωπιζει την αντίθετη άποψη με χαρακτηρισμούς (γραφικοί, σεξιστές, φασίστες, ψεκασμένοι, ομοφοβικοί, παιδια του Σταλιν κτλ.) Δεν καταδέχεται να αντιτάξει επιχειρήματα. Απαξιώνει τις απόψεις τους χωρίς να τις κουβεντιάσει - τις ειρωνεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συμφωνώ μιας και ο Τραμπ ήταν αυτός που έβριζε, μάλλον λάθος λέξη..., την αντίπαλο του.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι θέμα τρόπων ή ευγένειας (ποιος βρίζει ή όχι). Είναι θέμα πολιτικής ορθότητας.

      Οι κάθε λογής αντισυστημικοί, πάνε κόντρα στην πολιτική ορθότητα και οι πολιτικώς ορθοί αρνούνται να τους αντιμετωπίσουν ως ίσους. Τους υποβιβάζουν ως κρετίνους.

      Διαγραφή
  5. Φωκάς Μιχαήλ12 Νοεμβρίου, 2016 11:45

    Δεν υπάρχει ούτε συστημική ούτε αντισυστημική πολιτική.Υπάρχει ανα τους αιώνες σκέτη πολιτική.
    Δυστυχώς το επίπεδο παιδείας των δημοσιογράφων είναι παγκοσμίως τόσο χαμηλό που αναπαράγουν οτι βλακεία και θεωρία νομίζουν και δυστυχώς όπως βολεύει τις πολιτικές απόψεις τους!Εμείς αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία της πολιτικής κάποιου μας βολεύει να βάζουμε ταμπέλες.Και τις ταμπέλες τις βάζουν όταν κάποιοι δεν μπορούν να εξηγήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν και οι συστημικές τράπεζες. Αυτές, οι τέσσερεις, είναι γνωστές. Οι τοκογλύφοι πχ δεν είναι συστημικοί. Δεν θεωρώ τον χαρακτηρισμό "συστημικός" αρνητικό αλλά αντιθέτως θετικό. Για εμένα συστημικός είναι αυτός που συμμετέχει και αποδέχεται την διαμορφωμένη ισορροπία. Η μετάβαση σε μιαν άλλη ισορροπία είναι αμφίβολο αν μπορούσε να γίνει και θα απαιτούσε χρόνο, αίμα και δυστυχία. Ας σκεφτούμε πότε η ανθρωπότητα κατάφερε να ξαναβρεί την ισορροπία της μετά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τι μεσολάβησε. Ας σκεφτούμε τι συνέβη όταν έγιναν προσπάθειες να αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες τον προηγούμενο αιώνα. Βεβαίως όλες απέτυχαν αλλά με τί κόστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Μπορεί να είναι κανείς μέλος του Συστήματος και να το πολεμάει;"
    Ο Ντόναλντ Τραμπ,εν προκειμένω,ανήκει σε μία οικονομική ελίτ,εναντίον της οποίας εκτόξευε άσφαιρα πυρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου,μόνο και μόνο για να αλιεύσει τις ψήφους των δυσαρεστημένων Αμερικανών.Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο που αναδημοσιεύεται στη σημερινή "Καθημερινή"(12/11/2016) από τη "New York Times":[...]ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στελεχώνει την ομάδά του με λομπίστες και συμβούλους μεγάλων εταιρειών.

    Εξάλλου, το Σύστημα(το οποίο ευθύνεται,οπωσδήποτε,για πολλά στραβά,αλλά όχι για όλα)λειτουργεί ως βολικό άλλοθι για όσους παραγνωρίζουν τη σημασία της ατομικής προσπάθειας, του αγώνα για βελτίωση και της απόκτησης ουσιαστικών επαγγελματικών προσόντων (θυμηθείτε την ατάκα από παλιά ελληνική ταινία:" Άτιμη κοινωνία! Άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπαρχει ενα, αλλα πολλα συστηματα που σε καθε κοινωνια ανταγωνιζονται μεταξυ τους. Οποιος ελεγξει τα περισσοτερα νικαει. Οικονομικα, εκδοτικα, εκλησιασστικα,στρατιωτικα, ακαδημαικα, συνδικαλιστικα. Στην Ελλαδα λογω συγκεντρωσης δυναμης μπορει ενα ασυστημα να περιεχει πολλα μικροτερα. Οπως ηταν το Συστημα ΠΑΣΟκ για δεκαετιες, τ οποιο δεν αντιμετωπιζω απαραιτιτα αρνητικα. Ο Συριζα προσπαθησε αλλα με παταγωδη αποτυχια να κανει ενα δικο του συστημα. Τωρα καταρρεει σαν χαρτινος πυργος. Για να δουμε τι ειδους συστημα θα δημιουργησει ο Μητσοτακης. Δεν ειμαι απαισιοδοξος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας μου επιτραπεί να επιχειρήσω να δώσω μία απάντηση λίγο υπερβολικά με ένα ποιηματάκι:
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    βλέπω φώτα ομίχλη σκοτεινιασμένα τοπία
    παιδικές χαρές ανέμελα χαμόγελα

    ακούω ουρλιαχτά ανατριχιαστικές κραυγές
    σπαραγμούς των συντετριμμένων
    και γέλια εύθυμα των ευτυχισμένων

    και από την άλλη
    υπάρχει η πραγματικότητα

    Αλλιώς τα είχα φανταστεί
    αλλιώς έπρεπε νάταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύστημα=η υπαρκτή εξουσία ,
    Αντισυστημικός = αυτός που θέλει να την καταλάβει με κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το συστημα ειναι αυτο που καταφερε 50 χρονια χωρις πολεμο, που αυξησε και αυξανει το οριο ζωης παντου, που μοιραζει (οχι δικαια σιγουρα αλλα σιγουρα μοιραζει) καλυτερες συνθηκες ζωης σε ολους.
    Το αντισυστημα ειναι ειναι συνοθυλευμα που ξεκινει απο την απολυτη ηλιθιοτητα μεχρι το απολυτο κενο κατανοησης του ποσο ευκολο ειναι να χαθουν ολα αυτα για να γυρισουμε στο συνηθισμενο στατους. Και οι αρχηγοι αυτου του αντισυστηματος παντου ειναι ελεεινοι ψευτες και εξαιρετικα βολεμενοι.
    Λυπαμαι για τα παιδια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΚ είναι - Ας αλλάξουμε παρενθετικα λίγο θέμα.

    Αρρώστια

    Τι απαίσια λέξη!
    Σχεδόν ποιο άσχημη και από τη λέξη "γηρατειά"
    Εδώ και λίγο καιρό υποφέρω από ρινορραγία (αιμορραγία από τη μύτη).
    Είναι μια αιφνίδια και συνάμα τρομακτική κατάσταση για πολλούς ανθρώπους.

    Και δεν αναφέρομαι σε εμένα, αναφέρομαι στους άλλους ανθρώπους.
    Αυτούς που δεν μπορούν, δεν αντέχουν να βλέπουν ούτε την αρρώστια ούτε τα γηρατειά.

    Γιατί τους υπενθυμίζει πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι.

    Αποφάσισα λοιπόν -για να μην με λυπούνται, να πλάσω μια φανταστική ιστορία:

    Αν λόγο χάρη είμαι με κάποιον άντρα όταν αρχίζει να τρέχει αίμα, βάζω ατάραχος 2 χαρτάκια στη μύτη και του λέω ότι μάλωσα με έναν κλέφτη και τον τουλούμιασα στο ξύλο αλλά κατάφερε κι αυτός να ρίξει μια μπουνιά - δεν είναι τίποτα θα περάσει λέω και συνεχίζω την συζήτηση.
    Τα μάτια του γεμίζουν θαυμασμό.

    Αν είναι γυναίκα λέω - δήθεν εμπιστευτικά- ότι μάλωσα για τα μάτια μια άλλης γυναίκας - εκεί να δείτε θαυμασμό.
    Γιατί είναι άσχημο να σε λυπούνται όταν εσύ αισθάνεσαι ωραία.
    Περαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θαυμάζω τους άλλους λαούς.

    Βλέπω τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ την επόμενη κιόλας μέρα να είναι μονιασμένοι, τα ίδια και οι πολίτες - "μαζί" είναι το σύνθημα.

    Μετά θυμάμαι και την πολιτική αντιπολίτευση της Γιουγκοσλαβίας κατά τους βομβαρδισμούς - "τώρα είμαστε όλοι Μιλόσεβιτς" είχε πει ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Εμείς - μας φταίει το σύστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι - έγιναν όλοι Μιλόσεβιτς - και προκόψανε! Τι ξύλο έφαγα εγώ εκείνα τα χρόνια! Καλά τα λέει ο πρέσβης Μαλλιάς στο άρθρο του που θα βρείτε παρακάτω.

      Όμως πράγματι είναι να θαυμάσεις άλλους λαούς όπως τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους όπου συμπολίτευση και αντιπολίτευση αντιμετώπισαν ενωμένοι το μνημόνιο. Ενώ εδώ ο Σαμαράς για να προβληθεί ξεκίνησε τον αντιμνημονιακό αγώνα - και βουλιάξαμε...

      Διαγραφή
  14. Οι αντισυστημικοί είναι εξουθενωμένοι. Η μόνη τους φιλοδοξία δεν είναι να ρίξουν το σύστημα αλλά την άνοιξη να πουν “Εντάξει τον βγάλαμε κι αυτόν τον χειμώνα”. Αντισυστημικός ήταν ο Νταβέλης, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο Άγιος Αντώνιος, ο Άγιος Φραγκίσκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το αντισύστημα το γεννάει η αποτυχία του συστήματος. Και το σύστημα έχει αποτύχει.
    Αντισύστημα υπήρχε πάντα, σε άλλη μορφή, ο τρίτος δρόμος του Α. Παπανδρέου και οι τότε ανένταχτες χώρες (Σουηδία, Κύπρος και άλλες, το κίνημα των αδεσμεύτων αν θυμάμαι καλά). Αντισύστημα ήταν οι χίππυς, αριστεροί/κομμουνιστές/ευρωκομμουνιστές των ’60 – ’70. Αντισύστημα ήταν ο Χίτλερ. Αντισύστημα ήταν ο Λεβέντης. Η 17 Νοέμβρη, οι χίπστερς. Τώρα όλα αυτά δεν υπάρχουν ή έχουν απορροφηθεί.
    Φτάσαμε λοιπόν στην άλλη άκρη η οποία βολεύει όλους, τον Τραμπ, Καμμένο και τους λοιπούς που μαζεύουν αυτούς που έχουν γεμάτη την τσέπη (ή έστω μισογεμάτη) και αυτούς που την έχουν άδεια. Μέσα στην παγκόσμια φτώχια και στον κοινωνικό αποκλεισμό που υπάρχει δείχνει να είναι η μοναδική διέξοδος.
    Και δεν συμφωνώ με το ότι το σύστημα μας οδήγησε σε 50 χρόνια χωρίς πόλεμο, ρωτήστε τους Σύριους και τις υπόλοιπες δεκάδες χώρες που υπέφεραν τα τελευταία 50 χρόνια, Αφγανιστάν κλπ., τους νεκρούς στα Ίμια. Αν το σύστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η λύση, ο Κ. Μητσοτάκης είναι το σύστημα που χρεωκόπησε τη χώρα.
    Όταν ο άνεργος βλέπει τον τραπεζικό 50άρη να παίρνει σύνταξη 1200 με 25 χρόνια λόγω εθελουσίας, δεν θα γίνει αντισυστημικός?
    Ο Nigel Farage δεν κέρδισε εκλογές, το Brexit το ψήφισαν μέχρι και εργατικοί φανατικοί, μετανάστες. Τις εκλογές πέρισυ τις κέρδισε ο Κάμερον κρατώντας την ανεργία χαμηλά. Και για το Brexit, καλό είναι να δούμε επίσης την αποτυχία της Ευρώπης και την νομενκλατούρα που επικρατεί εκεί και που την πληρώνουμε, τον Γιούνκερ οι Άγγλοι τον φτύνουν ενώ εμείς τον θέλουμε μπας και δώσει κάνα φράγκο παραπάνω και ξαναπάρουμε το ΕΚΑΣ.
    Και όπως ξέρουμε, ιστορικά, πάντα μετά το «αντισύστημα – επανάσταση - αλλαγή» ξανακυριάρχησε το σύστημα, οι δείκτες των χρηματιστηρίων, οι θεσμοί, οι εταιρείες που βαθμολογούν τις οικονομίες και ρυθμίζουν τις ζωές μας.
    Όταν ξανάρθουν οι μέρες που θα ασχολούμαστε που θα πάμε το Σάββατο το βράδυ και να κλείσουμε ξενοδοχείο για τα Χριστούγεννα στο βουνό, τότε το αντισύστημα θα έχει αποτύχει και θα πάψει να υπάρχει. Και θα ξαναδούμε Λιακόπουλο από ανία γιατί γυρίσαμε ξημερώματα από το μαγαζί και δεν μας παίρνει ο ύπνος και όχι γιατί ξενυχτάμε από την κατάθλιψη γιατί δεν έχουμε δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με τη πρόταση: πάντα μετά το «αντισύστημα – επανάσταση - αλλαγή» ξανακυριάρχησε το σύστημα η καλύτερη απόδειξη είναι οι ΣΥΡΙΑΝΕΛ.

      Διαγραφή
  16. Σχετικά με το εάν φταίει το κάθε σύστημα ή όχι:

    Κάντε ένα κόπο και διαβάστε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Αλέξανδρου Μαλίου:

    http://www.alexandrosmallias.com/epistrofi-sto-veligradi-ti-kai-posa-allaksan-10-xronia-meta

    Ίσως έτσι γίνει πιο κατανοητό γιατί επιμένω τόσο πολύ με το παράδειγμα της Σερβίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χθες χαζεύοντας κάποια παλιά σχόλια έπεσα σε αυτό:

    μαρια18 March, 2016 19:43

    υπαρχει ο φοβος εκφρασης ακομη και με ενα προφιλ χωρις ονομα και μιλαω εκ μερους μου.ακομη και αν δε λες το ονομα σου,ακομη και τοτε, νιωθεις καχυποψια απεναντι στον ιντερνετικο κοσμο.κρυβεσαι για τα λαθη που τυχον πεις και το φοβο μηπως οι αλλοι απευθυνθουν σε σενα και πρεπει να τους αντιμευωπισεις.εαν γινομαι κατανοητη!!! μαρια

    @Nikos Dimou18 March, 2016 19:56

    Μαρία εδώ είσαστε σε προστατευμένο περιβάλλον - κριτική μπορεί να υπάρξει (και την θέλουμε) αλλά όχι προσωπικές επιθέσεις όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η προσπάθειά μου είναι να είμαστε φίλοι που συζητάνε - κι έτσι η "καχυποψία απέναντι στον ιντερνετικό κόσμο" εδώ δεν δικαιολογείται.
    -
    Και χαμογέλασα :)

    Μ η- κακία λοιπόν!

    Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  18. ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (Προς συζήτηση)

    Το σύστημα αποτελείται από τους έχοντες και κατέχοντες: όχι μόνο χρήμα αλλά και θέσεις, τίτλους, κύρος, φωνή και επιρροή. Οι αντισυστημικοί είναι συνήθως «στην απέξω». Ανώνυμοι λούμπεν αστοί, λούμπεν προλετάριοι, ανένταχτοι διανοούμενοι, αγρότες, χωριάτες, άνεργοι. Νιώθουν να κινδυνεύουν από την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση, την τεχνολογική εξέλιξη – και αντιδρούν καταψηφίζοντας όλους τους εκπρόσωπους του κατεστημένου (όπως Κλίντον) και μάλιστα όταν δεν λαϊκίζουν ούτε τους χαϊδεύουν τα αυτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως κοινωνιολογική προσέγγιση το παραπάνω Πρώτο Συμπέρασμα ίσως να είναι αρκετά εύστοχο. (Έστω κι αν ιδιαίτερα στο τέλος έχει μια χροιά που προδίδει ποιος το έγραψε: "δεν λαϊκίζουν ούτε τους χαϊδεύουν τα αυτιά" κ.λπ.)

      Θα αντιπαραθέσω μια διαφορετική προσέγγιση η οποία τουλάχιστον δεν κρύβει τον ιδεολογικό της χαρακτήρα. (Όπως είπα σε άλλο σχόλιο, το τι θεωρείται "σύστημα" - ή και η άρνηση της ύπαρξής του - είναι κατά τη γνώμη μου κυρίως ιδεολογικό θέμα).

      Να τι έχει να πει ο μεγάλος Heleno Saña για το σύστημα (σε μια διάλεξη του 1997, αποτυπωμένο στο βιβλίο του "Würde und Widerstand", 2007) [ελληνική μετάφραση δική μου]:

      "Κάτω απο το νεοφιλελεύθερο σύστημα του όψιμου καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρχει μετάβαση σε κάποιον απώτερο προορισμό των ανθρώπων και των λαών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να καταργηθεί το σύστημα. Και σε εκείνους που θεωρούν μια τέτοια εναλλακτική πρόταση ως αιθεροβάμονα ουτοπία θα απαντήσω με τα λόγια του Marcuse: 'Κατά τα άλλα οι ριζοσπαστικές αλλάγες στην ιστορία ποτέ δεν άρχισαν με μαζικά κινήματα.'

      Το εργατικό κίνημα στην κλασική της εκδοχή έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού, αλλά ο στόχος που τον επιδίωξε στην πιο γόνιμη φάση της εξέλιξής του, εξακολουθεί να υφίσταται: η πραγματοποίηση ενός συστήματος που βασίζεται στην αρχή της αυτοδιοίκησης, της δημοκρατίας που προέρχεται από τη βάση, και την κοινωνικοποίηση των παραγωγικών μέσων· ενός συστήματος που καταργεί την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο μια για πάντα και καθιστά δυνατή την πραγματική υλοποίηση ελευθερίας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς."


      Αυτό σημαίνει σύστημα και αντι-σύστημα για αριστερούς! Καμία σχέση λοιπόν ούτε με τους (πολλές φορές φασιστοειδείς) αντι-συστημικούς της δεξιάς πλευράς ούτε με εκείνους τους φαντασιόπληκτους (ή υποκριτές) που νομίζουν ότι κάποιες αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις εντός του συστήματος θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι ουσιαστικά προς το καλύτερο.

      [Το κείμενο του Saña στο γερμανικό πρωτότυπο:]
      "Unter dem neoliberal-spätkapitalistischen System kann es keinen Übergang zu einer höheren Bestimmung der Menschen und der Völker geben. Um dieses Telos zu erreichen, muss das System abgeschafft werden. Und denjenigen, die einen solchen Alternativvorschlag für weltfremde Utopie halten, antworte ich mit Marcuse: 'Im übrigen haben radikale Veränderungen in der Geschichte nie mit Massenbewegungen angefangen'.

      Die Arbeiterbewegung in ihrer klassischen Fassung hat längst aufgehört zu existieren, aber das Ziel, das sie in ihrer fruchtbarsten Entwicklungsphase anstrebte, bleibt bestehen: die Herbeiführung eines auf dem Prinzip der Selbstverwaltung, der Basisdemokratie und der Vergesellschaftung der Produktionsmittel bestehenden Systems, das die Ausbeutung des Menschen durch den Menschen für immer beseitigt und die reale Verwirklichung von Freiheit, Solidarität und Menschlichkeit möglich macht."


      Διαγραφή
    2. Τζόνσον ο αλογόμυγας13 Νοεμβρίου, 2016 19:17

      Βιεννέζε, η προσέγγιση της φράσης "αντι-συστημικός" δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά πολυσήμαντη. Μάλλον υπάρχει ασάφεια για το copyright, οπότε ο καθένας την ερμηνεύει όπως νομίζει.
      Είναι μία από τις φράσεις που μου θυμίζουν τα λόγια του Θουκυδίδη για το νόημα των λέξεων στη διάρκεια του πολέμου.
      Θεωρώ πάντως τη δική σου ερμηνεία, τη σαφέστερη από όλες.

      Διαγραφή
    3. "Βιεννέζε, η προσέγγιση της φράσης "αντι-συστημικός" δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά πολυσήμαντη."

      Συμφωνώ. Στην ουσία ισχύει ό,τι για τον όρο "σύστημα".

      Διαγραφή
    4. @ΝΔ

      Καθορίσατε το διαχρονικό Σύστημα/ Αντί-Σύστημα. Τι είναι αυτό όμως που το τροφοδοτεί; Πότε οι άνθρωποι καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε αναλύσεις με βάσει το Σύστημα/ Αντί-Σύστημα;

      Προφανώς στις εποχές μεγάλων οικονομικών ανισοτήτων. Ανεξάρτητα της απόλυτης αύξησης εισοδημάτων εχει μεγάλη σημασία και η κατανομή του πλούτου. Έχει παρατηρηθεί πως όσο φτωχός και αποτυχημένος είναι κάποιος τόσο θεωρεί άλλους υπεύθυνους για την ανέχειά του. Από την άλλη όσο πλούσιος και επιτυχημένος είναι κάποιος τόσο πιστεύει ότι αξίζει τον πλούτο που κατέχει.

      Αυτή η ανισότητα καταλήγει νομοτελειακά σε έλλειψη συνενοήσης. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αμερικανική κοινωνία (ίσως όχι μόνο τώρα) και η έκκληση "the Nation must now come together" που ακούγεται εκατέρωθεν, προσπαθεί να υπηρετήσει αυτό το σκοπό.

      Το 2008 το Έθνος προσπάθησε να ενωθεί υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα για να ξεπεραστεί η Κρίση. Η χώρα βγήκε από την Κρίση αλλά το τίμημα ήταν ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα (και τεράστιο Χρέος).

      Το 2016 ; Ουδόλως αισιόδοξος.

      Διαγραφή
    5. Νομίζω πως είσαστε άδικος με τον Ομπάμα. Με ένα αντιπολιτευόμενο Κογκρέσσο απέναντί του και πάλι κάτι έκανε. Μείωσε την ανεργία από 10% σε 5. Και το Obmacare πρόσφερε ανακούφιση σε πολύ κόσμο.

      Διαγραφή
    6. Κάμετε ένα ξεχωριστό post να συζητήσουμε για την εποχή Ομπάμα. Μέχρι να το κάνετε θα συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

      Πίσω στο θέμα μας. Σε ό,τι αφορά την ανισότητα σας παραπέμπω εδώ:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Household_income_in_the_United_States

      και συκγκεκριμένα στον πίνακα median household income vs GDP.

      Εκεί θα παρατηρήσετε πως επί Ομπάμα, ενώ το GDP αυξάνεται, το μέσο εισόδημα των οικογενειών μειώνεται. Μία καθαρή ένδειξη αύξουσας ανισότητας.

      Επίσης παρατηρείστε τις δύο ακτές και το εισόδημα που συγκεντρώνουν σε σχέση με την ενδοχώρα για να βγάλετε συμπέρασμα του πως κατανεμήθηκαν οι ψήφοι στις εκλογές.

      Αυτή η ανισότητα ενισχύει τα άκρα Σάντερς, Τραμπ και όλους όσοι υποστηρίζουν το Σύστημα/Αντι-Σύστημα.

      Διαγραφή
  19. Είναι η παγκοσμιοποίηση πλέον επικίνδυνη;

    http://www.liberal.gr/arthro/92490/apopsi/k-bergos/einai-i-pagkosmiopoiisi-pleon-epikinduni.html

    Το βρήκα ενδιαφέρον, το υπογράφει "συστημικός" σε "συστημικό" μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ... δεν είναι και πολύ συστημικός ο αρθρογράφος...

      Οσο για την παγκοσμιοποίηση δεν αναστρέφεται. Το θέμα είναι αν οι ισχυροί (G20) μπορούν να την ελέγχξουν σε ορισμένες πλευρές.

      Διαγραφή
  20. Κύριε Δήμου ερωτημα: πως γίνεται χώρες που το βιοτικό επίπεδο ζωής είναι από τα καλύτερα στον πλανήτη όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η μεγάλη Βρετανία να έχουν άνοδο ακροδεξιών; Από το σύστημα που επικρατεί χρόνια τώρα δεν έχουν ωφελήθει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα έχουν ωφεληθεί αλλά όχι στον ίδιο βαθμό... Έπειτα η αντίδραση στο σύστημα δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό. Κι ο Τραμπ, ο αντισυστημικός, μόνο φτωχός δεν είναι...

      Διαγραφή
  21. Φαντάζομαι ότι το σύστημα είναι κάτι το διαφορετικό για κάθε άνθρωπο, ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτησή του (αλλά και ανάλογα με κάποιες μόδες και συνθήματα). Από αυτή την άποψη νομίζω πως είναι μάταιος κόπος να ψάξουμε για πειστικές διευκρινίσεις.

    Αυτή η εννοιολογική σύγχυση που (ως ένα βαθμό) επικρατεί, δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση πως έχουν δίκιο εκείνοι που αρνούνται (άμεσα ή έμμεσα) την ύπαρξη ενός συστήματος – κυρίως γιατί το συμπαθούν και γιατί επωφελούνται από αυτό το "κάτι" που δήθεν δεν υπάρχει. Με την άρνηση προσπαθούν να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε ριζική κριτική στις κυρίαρχες συνθήκες: Δεν υπάρχει κανένα σύστημα – ώστε τι πράγμα (ποιος αντίπαλος) να καταπολεμηθεί; Και με το να αρνούνται επίσης το νόημα (και μάλιστα την παραπέρα ύπαρξη) των ιδεολογιών, αυτοί οι αρνητές όχι μόνο καθιστούν ανύπαρκτο τον αντίπαλο, αλλά ακυρώνουν και τους λόγους (και τους τρόπους) ενός αγώνα εναντίον του. Το μόνο που έχει κύρος για τους "αρνητές" είναι κάποιες πραγματικές καταστάσεις και συνθήκες που δήθεν υφίστανται ανεξάρτητα από συστήματα και ιδεολογία, και για τις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ("There is no alternative").

    Από αυτή την άποψη: Προσοχή ως προς την αμηχανία που δήθεν ταλαιπωρεί τον οικοδεσπότη γύρω από τον όρο "σύστημα". ;-)

    (Αν και η παραπάνω ανάρτηση αναμφίβολα περιέχει – όπως πάντα – μερικές ενδιαφέρουσες και εύστοχες παρατηρήσεις, όπως λ.χ.: "Μπορεί να είναι κανείς μέλος του Συστήματος και να το πολεμάει; Μα βεβαίως! Ο Τραμπ, [...]" Πολύ σωστά!)

    Σε άλλο σχόλιο ίσως θα γράψω τι θα μπορούσε να σημαίνει συγκεκριμένα "σύστημα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H λογική σας για τους αρνητές του συστήματος μπορεί να ισχύει και ανάποδα - για τους "εφευρέτες" του συστήματος, που το επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους. "Δεν φταίω εγώ - το σύστημα είναι παντοδύναμο". Το έχω ακούσει και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο.

      Διαγραφή
    2. Και εδώ μπορεί να γίνει μια "αντιστροφή της αντιστροφής":

      Εκείνοι που εκπροσωπούν και επωφελούνται από το σύστημα τονίζουν την λίγο-πολύ αποκλειστική ευθύνη του ίδιου τού ατόμου για τη μοίρα του. Ό,τι κι αν πάθει το άτομο – το ίδιο φταίει (ανεπαρκής εκπαίδευση, έλλειψη ευελιξίας και προθυμίας για απόδοση κ.λπ.), διότι ευκαιρίες για προκοπή υπάρχουν άφθονες.

      Σύμφωνα με τους αρνητές, τα παράπονα του ατόμου για το σύστημα ή τις συνθήκες δεν είναι παρά υπεκφυγές και δικαιολογίες για τη δική του ανικανότητα και αδυναμία. Τι ύπουλη και αηδιαστική επιχειρηματολογία. Φορτώνει στα θύματα και την ευθύνη για τα δεινά τους.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Παραδείσιες, ούτε εκεί - ούτε εδώ. Δεν στέκει συζήτηση με ακραίες αποψεις. Η αλήθεια, συνήθως, βρίσκεται στη μέση.

      Διαγραφή
    5. @Viennezos
      "Τι ύπουλη και αηδιαστική επιχειρηματολογία. Φορτώνει στα θύματα και την ευθύνη για τα δεινά τους".

      Καλά, γνώριζα ότι ο Μαρξισμός είναι ένα ντετερμινιστικό σύστημα που παλεύει για ελευθερία, ενώ αρνείται την ελευθερία στο κάθε άτομο. Δηλαδή για σας οι άνθρωποι δεν έχουν καμία ευθύνη για τις πράξεις τους; Ο παλαιός φίλος μου Γ. ο οποίος έπαιζε και έχανε όλες τις αμοιβές του στα χαρτιά, ήταν θύμα του συστήματος που τον υποχρέωνε να παίζει κάθε βραδυ πόκερ;

      Διαγραφή
    6. Κύριε Δήμου, σταματήστε να με κορορϊδεύετε. Ξέρετε πολύ καλά πως το θέμα μας δεν είναι κάποιοι άνθρωποι που χάνουν τα λεφτά τους ... στο πόκερ!

      Διαγραφή
    7. Το θέμα μας είναι πολύ σοβαρό: η φιλελεύθερη άποψη ότι ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και υπεύθυνος για την τύχη του (με ιδανικό τον αυτοδημιούργητο - self made man) ενάντια στη δική σας ότι ο άνθρωπος είναι δημιούργημα (ή όπως συνήθως τον αποκαλείτε: θύμα) του συστήματος.

      Οπότε για σας η φιλελεύθερη άποψη είναι "ύπουλη και αηδιαστική" διότι "φορτώνει στα θύματα την ευθύνη για τα δεινά τους".

      Θεωρώ ότι καμία από τις δύο απόψεις δεν είναι απόλυτα σωστή. Επειδή είμαι αυτοδημιούργητος, ξέρω τον κόπο και τη θέληση που χρειάζεται μια τέτοια πορεία - αλλά έχω ζήσει και ανθρώπους που ξεκίνησαν με καλύτερες προϋποθέσεις από μένα και δεν πετυχαν τίποτα, από δική τους ευθύνη.

      Γνωρίζω όμως ότι εκατομμύρια άνθρωποι μεγαλώνουν με τέτοιες συνθήκες που είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχουν κάτι καλό.

      Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η άποψή σας είναι λανθασμένη επειδή είναι απόλυτη, αλλά ούτε υποστηρίζω απόλυτα την αντίθετη.

      Διαγραφή
    8. "η φιλελεύθερη άποψη ότι ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και υπεύθυνος για την τύχη του (με ιδανικό τον αυτοδημιούργητο - self made man) ενάντια στη δική σας ότι ο άνθρωπος είναι δημιούργημα (ή όπως συνήθως τον αποκαλείτε: θύμα) του συστήματος."

      Ακριβώς. Πολύ σωστά περιγράψατε τη βασική αντίθεση.

      Να προσθέσω ότι κατά τη γνώμη μου ο άνθρωπος είναι και τα δύο: οπωσδήποτε δημιούργημα του συστήματος (ξεκινώντας από την ανατροφή και την εκπαίδευή του) και αρκετές φορές (όχι βέβαια πάντα) θύμα.

      Όσο για το θύμα, τέλεια το διατύπωσε λ.χ. ο μεγάλος Αντώνης Ανδρικάκης με 4 μόνο λέξεις στο τραγούδι "Θα εκραγώ" (σε μελοποίηση και ερμηνεία του Βαρδή): "Ανώνυμο θύμα κρυφής μηχανής" ( https://www.youtube.com/watch?v=S0laFcVnBy4)

      (Γενικά το ελληνικό τραγούδι προσφέρει πολλά εξαιρετικά παραδείγματα για αυτή τη θεώρηση, με κύριο εκπρόσωπο – ως ερμηνευτή – μάλλον τον Καζαντζίδη.)

      "Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η άποψή σας είναι λανθασμένη επειδή είναι απόλυτη"

      Δεν είναι απόλυτη. Εννοείται ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις: Κανένας λογικός άνθρωπος θα αμφισβητήσει πως φταίει εκείνος που χάνει τον μισθό του στο πόκερ ή λ.χ. ο υπάλληλος που απολύεται γιατί ενόχλησε σεξουαλικά τη συνάδελφό του. Για αυτονόητα πράγματα χρειάζεται διευκρίνιση;

      Διαγραφή
    9. Οι άνθρωποι αυτοί, ακόρεστοι έφηβοι της μεγάλης νύχτας στο Τσερνομπιλ, κλίνουν το σύστημα και το αντικαθιστούν χρονικά αλλά δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να πουν τι είναι το σύστημα.

      Διαγραφή
    10. Τα συστήματα είναι πολλά, μικρά και μεγάλα. Εχω ακούσει για συγγραφέα, που το σύστημα των συγγραφέων αρνειται να του αναγνωρίσει την ιδιότητα καθώς και άλλα συστήματα τις άλλες αντίστοιχες ιδιότητες του δημοσιογράφου, φωτογράφου κλπ.
      Το πρόβλημα των επι μέρους συστημάτων είναι υπαρκτό. Ο λαϊκισμός έγκειται στην απροσδιόριστη ενοποίηση όλων αυτών των συστημάτων, όπου ο καθένας θα βρεί κάτι για να ταυτιστεί ενώ ο "συστημοφάγος" με μικρές μάχες ή και νίκες εναντίον κάποιων συστημάτων οικειοποιείται τον πόλεμο ενάντια στο (αυθαίρετα αναφερθέν) σύστημα

      Διαγραφή
  22. Διαβάστε την επιστολή του εκδότη (Publisher) των New York Times σήμερα, ο οποίος απευθυνόμενος στους συνδρομητές που αποχωρούν μαζικά, λέει ότι θα από τώρα και πέρα θα λένε την αλήθεια. "...we aim to rededicate ourselves to the fundamental mission of Times journalis,. That is to report America and the world honestly...".
    Μετά από αποκαλύψεις δημιογράφου των Times ότι ακολουθούσαν narrative επί δεκαετίες.
    Όταν όλους εσάς, σας έλεγα ότι διαβάζετε βλακείες και δημιουργείτε λάθος εικόνα για την Αμερική, μου λέγατε "μα δεν ξέρουν οι Times και ξέρεις εσύ;".

    Με λάθος πηγές, το αποτέλεσμα θα σας εκπλήσσει πάντα.

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αυτα καταλαβες εσυ Λευτερη, παρε και αυτη τη φωτογραφια αναμνηση
      http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-37965089
      Συγγνωμη που λειπουν οι αλλοι δυο (Πουτιν, Λεπεν) για να ολοκληρωθει η αποκαλυψη

      Διαγραφή
  23. κ. Δήμου, το πρώτο σας συμπέρασμα παραπάνω, πρέπει μάλλον να 'ναι και το τελευταίο. Αυτό είναι το "σύστημα": ό,τι δεν έχω, ό,τι θέλω (φανερά ή κρυφά) να αποκτήσω.

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υπήρξα μέλος ενός αντισυστημικού κόμματος, οικολόγοι πράσινοι, αλλά μιας και δεν είμαι εθνικιστής ούτε έχω σαν σκοπό να τρέφομαι από το Δημόσιο ήμουνα ξένο σόμμα...

    Από ότι έχω καταλάβει το σύστημα για τους αντισυστημικούς είναι ένα είδος Σατανά το οποίο πρέπει να καταστρέψουν.

    Ο Τραμπ είναι πράγματι αντισυστημικός γιατί είχε απέναντι του τα βασικά ΜΜΕ των ΗΠΑ, το κόμμα του και κέρδισε τις 2 βασικές πολιτικές οικογένειες των ΗΠΑ: τους Clinton και τους Bush.

    Στην Ελλάδα το μοναδικό αντισυστιμικό κόμμα είναι οι νεοναζί της Χ.Α....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πριν απαντήσουμε ποιοι είναι οι συστημικοί, ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι αυτοί που επικαλείται η κυρά Σούλα όταν αναφέρεται στην δύναμη του ματιού: λένε ότι το μπλε μάτι ματιάζει, λένε ότι αν τάξεις στον άγιο … θα σου …., λένε ότι οι υδροχόοι…., λένε, λένε.
    Προφανώς αυτοί που τα λένε όλα αυτά είναι σοφοί, έχουν γνώσεις και δυνάμεις που ξεπερνάν τις δικές μας, μια και κατανοούν τις ουράνιες δυνάμεις.
    Κάποιοι λοιπόν απ΄ αυτούς που λένε, που όμως δεν έχουν και τόσο καλές προθέσεις, είναι οι συστημικοί. Οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν την υποδούλωση των τίμιων εργαζόμενων, οι μασόνοι, που υποβλέπουν την παγκόσμια τάξη, οι πονηροί πολιτικοί που προδίδουν τον αγνό λαό, οι …..
    Ποιο είναι το κοινό στις δύο κατηγορίες: ότι χρόνια υποδούλωσης στην Βυζαντινή και μετέπειτα στην Τούρκικη αυτοκρατορία, μάθαμε να είμαστε δουλοπάροικοι. Θέλουμε έναν ηγέτη να μας κυβερνήσει, κάποιο παπά για να μας λέει το σωστό, φανταστικούς συμμάχους για να πολεμήσουμε τους κακούς, του συστημικούς. Δεν βιώσαμε διαφωτισμό, δεν μάθαμε να στηριζόμαστε στα πόδια μας, να σκεφτόμαστε μόνοι μας. Προτιμάμε να γλύψουμε και να προσκυνήσουμε για μια βυσματική θεσούλα στο δημόσιο, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από προέκταση του μεγάλου πατερούλη που ποθούμε, παρά να ζήσουμε αξιοπρεπώς από την εργασία μας, παρά να ξανοιχτούμε στο στίβο της πραγματικής αγοράς και κοινωνίας.
    Οι φανταστικοί εχθροί μας, οι φανταστικοί σύμμαχοι μας, δεν είναι τίποτα άλλο από τα φαντάσματα που ορθώνουμε μόνοι μας για να δικαιολογήσουμε την κακομοίρικη, αναξιοπρεπή ύπαρξη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αν και ο ίδιος συνηθέστατα, και εσφαλμένα, χρησιμοποιώ τον όρο "σύστημα", θεωρώ κατά πολύ ακριβέστερους - κατά περίπτωση - τους όρους: "κατεστημένο", "καθεστώς", "καθεστηκυία τάξη" κτλ.

    Έτσι αίρεται η οποιαδήποτε φαινομενική αντίφαση περιπτώσεων όπως πχ του Τράμπ ... Ο οποίος ναι μεν αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού κατεστημένου, χωρίς όμως να συμμορφώνεται με τις επιταγές της πολιτικής, μιντιακής ή καλλιτεχνικής καθεστηκυίας τάξης - όπως προφανέστατα προέκυψε κατά την πορεία της προεκλογικής περιόδου.

    Χωρίς καν να υπεισέλθω στην παπαρολογική σφαίρα του επιχειρήματος-ανεκδότου περί "υπονόμευσης του συστήματος εκ των έσω" που συνηθέστατα επικαλούνται οι κατ'επάγγελμα αντισυστημικοί καλοπερασάκιδες μπουρδολόγοι, σημειώνω μόνον το εξής:

    Η ιδεολογική συγκρότηση του ελλαδικού πνευματικού κατεστημένου υπήρξε διαχρονικά αριστερή την μετά το '30 περίοδο - σε ακαδημαϊκό δε επίπεδο ακροαριστερή, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

    Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον λοιπόν να εξεταστεί ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε διαχρονικά η αντίθετη πολιτική άποψη - ο οποιοσδήποτε "αντισυστημικός αμφισβητίας" επέκρινε την κατεστημένη αριστερή μυθολογία - εντός της σφαίρας κυριαρχίας του αριστερίστικου ιδεολογικού κατεστημένου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πως το twitter στηρίζει το σύστημα και το αντισύστημα, εσείς διαλεγετε ποιο είναι ποιο (και έτσι το κάνω σχετικό με το θέμα!).

    http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/121124

    Να προσέχετε οι φίλοι των social media κ. Δήμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Στην ουσία δεν υπάρχει συστημικός και αντισυστημικος, γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι όλοι ζούμε στο ίδιο σύστημα και οι ταμπέλες που μπαίνουν δεν κάνουν τη διαφορά. Απλώς με βάση τη γλώσσα των λαϊκιστών σημιτικός είναι που κάθεται στην καρεκλα της εξουσιας και λιμαινεται το λαό και την πατρίδα, αντισυστημικος είναι αυτός που δεν ήταν στην εξουσία τόσο καιρό και έρχεται να δώσει λύσεις στο λαό και στην πατρίδα. Στην ουσία αυτά είναι μόνο θεωρίες των λαϊκιστών προκειμένου να πείσουν το λαό ότι είναι κάτι διαφορετικό για να πάρουν την εξουσία. Φυσικά όταν την πάρουν θα πράττουν τα ίδια ή και καμιά φορά τα χειρότερα. Αυτό έχω καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα.

    Παρατηρώ ότι τα σχόλια - αν και Σ/Κ - είναι λιγοστά, σε σχέση με το παρελθόν και ότι οι περισσότεροι σχολιαστές (αν και πολύ αξιόλογοι) είναι οι ίδιοι ή και κάποιοι παλιοί, που έχουν επανέλθει.

    Ας δοθεί -αν κριθεί σκόπιμο- η ευκαιρία και σε άλλους να εκφραστούν.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ:

    Η Ανεργία ή (και) η μετανάστευση - πιθανές πηγές έμπνευσης:

    Το ημερολόγιο του ανέργου:
    http://imerologioanergou.gr/

    Tο διήγημα «Άγιος Βασίλης» της Στέλλας Κουρμούλη:
    http://www.bonsaistories.gr/%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CF%83/

    Και τέλος από το αρχείο του συγγραφέα:
    Το καμηλό παλτό:

    http://www.lifo.gr/mag/columns/4587

    και 7 χριστουγεννιάτικες ιστορίες (Ιστορία τρίτη):
    http://doncat.blogspot.gr/2012/12/7.html

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις προτάσεις, θα ληφθούν υπόψη. 46 σχόλια σε 24 ώρες δεν είναι λίγα για Σ/Κ. Αύριο θα αυξηθούν. Εκτός αν τα συγκρίνετε με τα προ 10ετίας. Αλλά τότε υπήρχαν πέντε μπλογκ στην πιάτσα... Σήμερα τα περισσότερα είναι "zero comments"

      Διαγραφή
  30. Νομίζω κανείς δεν σχολίασε την φωτο, πρέπει να μένεις Λονδίνο και να βρέχει έξω για να την εκτιμήσεις (by the way, έχει λιακάδα σήμερα), Παροικιά, δειλινό και όχι Αύγουστος, έχω δίκιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα η μέρα ήταν υπέροχη, φως παντού. Πως είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο τόπο να υπάρχουν προβλήματα.

      Διαγραφή
    2. Χιτλερικές ημέρες στην Ελλάδα...Μην ταράζεσαι. Θα σου περάσει.

      Διαγραφή
    3. @civil
      Ναι, Παροικιά - Ιούλιος - απόγευμα...

      Διαγραφή
  31. Αγαπητοί ΚΑΙ κύριος αγαπητές -πάντα αγαπητές- βεβαίως - βεβαίως… συνφορουμίτες και συμφορουμίτησες , συνμπλοκερς τέλος πάντων, ότι νάναι.

    Βρίσκομαι εδώ ενοποιών σας, στην ευχάριστη θέση να σαν αναγγείλω μία είδηση, σας φέρνω τα χαρμόσυνα νέα.
    Ο D. επέστρεψε! (θαυμαστικό αυτό - σαρκ… θαυμασμού.)

    Τα νέα από την κόλαση δεν είναι καλά, τους έκανα όλους της γης - και τον άλλων πλανητών, του σύμπαντος… - αλλά δεν είναι της ώρας και πολύ φοβάμαι ότι θα πλατειάσω σε αυτά εάν αναφερθώ, ενώ ως γνωστών είμαι ΚΑΙ ολιγόλογος -καθότι ΚΑΙ ποιητής αναγνωρισμένος του… εαυτού μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Έλεγα λοιπόν ότι έκανα όλους της γης (για συντομία το γράφω αυτή τη φορά, σχηματικά πως το λένε - λέτε- στο Ελλάντα) Όλους της γης τους κολασμένους εν πάση περιπτώσει, να αναρωτιούνται τι γυρεύω εγώ εκεί κάτω.

    Πήγαν λοιπόν στο διάολο - πως λέμε "αι στο διάολο", το ίδιο είναι απλά τότε το εννοούμε - Πήγαν λοιπόν και του είπαν: Ο φίλος σου ο Ντί, το φιλαράκι σου ο κολλητός σου, το άλλο σου Εγώ, το ταίρι σου, ο σκοτεινός εαυτός σου -πώς το λένε πάλι στο ψυχολογία το γκραματιζούμενοι- δεν ξέρω, ο φίλος σου ο Ντί μας έκανε άνω κάτω.

    - Γιατί; Τους λέει το κολλητάρι (που παρεμπιπτόντως ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμιά σχέση με το κολλητήρι του καραγκιόζη…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γιατί εσύ τον έφερες εδώ για τον τιμωρήσεις ή να ΜΑΣ τιμωρήσεις; -Δεν σου φτάνουν τα σαδομαζοχιστικοτέτοια σου;

    Δεχόμαστε τα βασανιστήρια, δεχόμαστε τα μαστίγια με ζαρτιέρες ή χωρίς, τα λιωμένα κεριά, μέχρι και τα … ψάρια της Ανούλος την Βου δεχόμαστε αλλά τον Ντί;

    Ε ΟΧΙ, αυτόν ΠΟΤΕΣ, αυτός δεν αγαπά ούτε τον κόρφο του, την βρίσκει περισσότερο με τα βασανιστήρια και είναι χαρούμενος, όχι σαδομαζοχιστικά όπως εμείς την βρίσκει ενώ δεν την βρίσκει, μα είναι ποτέ δυνατόν;

    - Και τι θέλετε να κάνω , λέει το αδελφάκι, για τιμωρία ήρθατε εδώ, δεν ήρθατε για βόλτα στο πάρκο και ο Ντί είναι κι αυτός ένα μέρος της τιμωρίας σας.

    Πίσω - πίσω από τους πολλούς ανθρώπους από τις αδικοχαμένες εν ζωή και γι αυτό πεθαμένες ψυχές- σκάσανε μύτη οι αρχιδια… (φτου φτου πιπέρι…) όχι περίμενε οι αρχιδιάβολοι και αρχιτριβόλοι ήθελα να πω, καμία σχέση με τους αρχιδιάκονους - αμαν π(ο)ια όλο στον Κακό πάει το μυαλό σας… σκάσανε μύτη λοιπόν και του λεν.

    - Άκου να σου πω ΜΕΓΑΛΕ αν δεν μπορείς να το λειτουργήσεις το μαγαζί κλείστο καλύτερα, να ησυχάσουμε, ο Ντι χαλάει την πιάτσα και το ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. να ησυχάσουμε, ο Ντι χαλάει την πιάτσα και το ξέρεις.

    - Δηλ.; λέει ο Ωξω από κει - πως λέμε φύγε από κει - καμία σχέση, δηλαδή λέει αρχιδια… γκουχ γκουχ, αρχιδιαβολοτριβολάκια μου- τι εννοείτε;

    - Μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις - αυτό το κάνει το αδελφάκι σου ο Χριστούλης που το παίζει καλός, εδώ, μεταξύ μας, λέμε αλήθειες - και μεταξύ κατεργαρέων - κατεργαριές εεεε, ειλικρίνεια!

    Ξέρεις πολύ καλά τι εννοούμε, αν ο Ντι (μας;) μπαστακοθεί εδώ, τότε μετά ξέρεις πολύ καλά τι θα επακολουθήσει.

    Τι; - λέει ο Ωξο (ρε), κάνοντας για άλλη μια φορά τον Μαλακα, εεε, τον αφελή εννοούσα φυσικά - απλά καμιά φορά τον αφελή εδώ κάτω, τον λέμε μαλάκα για λόγους συντομίας ή για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα εμείς οι διαολισμένοι.

    - Τι θα επακολουθήσει μετά; Επιμένει ο αφελής μαλακοδιάολος.
    -Αμα ο Ντι παραμείνει εκεί, θα αρχίσει να παρασέρνει έναν - έναν τους αμαρτωλούς κάνοντάς τους, να απολαμβάνουν τα βασανιστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Θα τους μάθει τεχνικές επιβίωσης κολάσεως και άλλα κόλπα και θα στο κάνει εδώ μέσα παιδική χαρά, αυτό θες να ακούγονται χαρμόσυνες ψαλμωδίες και χαρούμενα γέλια από γη της κολάσεως;

    - Χμμμ θα μπορούσα… σκέφτηκε φωναχτά ο διάολος, αν το καταφέρναμε αυτό, θα έκανα τον Θήτα - καμία σχέση ο Θήτα, με Θου - Βου, o φαλακρός πρακτορ- θα έκανα τον Θ. να ζηλέψει, αλλά από την άλλη, ποιος ο λόγος υπάρξεώς Mου, μπορώ εγώ να ζήσω σε ένα περιβάλλον με χαρές, γέλια και ψαλμωδίες;

    -ΠΟΤΕ!

    ...είπε ο Ακατανόμαστος, ποτέ δεν θα αφήσω αυτόν τον βρομερό και τρισκατάρατο Ντι να το κάνει αυτό, θα τον εξορίσω στην Πάνου Γη, και θα τον στείλω για τιμωρία να βασανίζει κάτι άλλες -επί της γης- κολασμένες ψυχές - που φαντασιώνονται τα βράδια ξανθές, μελαχρινές κοκκινομάλλες εεεεεε, που φαντασιώνονται μετεμψυχώσεις αιγυπτιακής κοπιάς, σε ζωάκια με νυχάκια και γουνούλες ευέλικτα.

    -Δηλ. με γάτες, εννοείς;

    - Ναι, με γάτες…

    -Ε και γιατί δεν λες απλά "με γάτες" και λες όλες αυτές τις παπα…ριές;

    -Ρεσπέκτ στον ΩΞΩ, ρε!
    -Ρισπέκτ!

    Κλείνει η παρένθεση, τα εισαγωγικά, η τελεία η άνω τελεία, και όλα τα σημεία στίξεως μαζί.

    -Ε, και ήρθα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΥΓ:

    (ήρθα ξανά, εδώ, μαζί σας, σε αυτό το πεθαμένο και άθλιομπλοκο-φορούμ, μπας και το Αναστήσω…)

    Με παίζετε…;

    …και μένα τον εξόριστο ή να πάρω τα μπογαλάκια μου και σ' άλλη παραλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παίζουμε αρκεί να ασχολείσαι και με τα θέματα του μπλογκ - και να μην ανοίγεις παρά-μπλογκ δικό σου...

      Διαγραφή
  37. Κανείς, ποτέ, δεν έχει καταφέρει να με πείσει ότι μπορεί να σχεδιάσει κάτι και να το επιτύχει 100% και σε συνδυασμό με τα 7 δισεκατομμύρια αλληλοκρουομενα συμφέροντα επί γης τρέχα γύρευε για ποιο σύστημα(οπότε και αντισυστημα) μπορούμε να μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Περαν του οτι οι λεξεις αλλαζουν νοημα στην πορεια και το "συστημα" ντυνεται αναλογως οπως μας βολευει , εμενα με προβληματιζει παρα πολυ τελευταια το ερωτημα :
    "Πως αλλαζει το συστημα τους ανθρωπους ευθυς αμεσως εισερθουν εντος του;" ειναι η εξουςια που τελικα μονο αν την παρεις στα χερια σου μπορει να ξερεις αν σε διαβρωνει ή οχι; Βλεπω ανθρωπους πριν να ξορκιζουν το ρουσφετι και μολις μπορουν οι ιδιοι , να μετακινουν ανθρωπους ονοματιζοντας το "αναδιαρθωση". Οτι βριζουν πριν ως ξεπουλημα , μαγικα να μετατρεπεται ως αναγκαιοτητα. Με καθε δικαιολογια και θρασος. Ανθρωποι που εως χθες νομιζα δικαιους να τους βλεπω να μεταλαςσονται σε κατι που ...το λιγοτερο με απωθει. Εχω τρομαξει... Δεν ειναι το συστημα το προβλημα. Ειμαστε κομπλεξικοι και ανεπαρκεις. Κι οποιος αναλαμβανει μια δημοσια ευθυνη σπανια .... το κανει για τους σωστους λογους...οχι ως προθεση. Ως αποτελεσμα.. Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως έγραψε το 1887 ο Λόρδος Acton: "Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely". Η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία, διαφθείρει απόλυτα.

      Διαγραφή
  39. Το σύστημα της αυταρχικότητας και του δόλου:
    Ομπάμα 1: Εχω καταστήσει σαφές, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας μου, ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ.
    Ομπάμα 2: Εχω στηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, γιατί συμμερίζομαι τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων που πιστεύουν ότι αυτό υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ

    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Υπάρχει μια ωραία ιστορία... Κάποτε, λέει, ο διάβολος είχε βγει περίπατο μ' ένα γκαρδιακό του φίλο κ' εκεί που πήγαιναν ένας αμέριμνος διαβάτης έσκυψε να πάρει κάτι απ' το δρόμο. Μήπως είδες τι βρήκε; - ρωτά το διάβολο ο φίλος του. Τίποτα, λέει ο διάβολος, τίποτα το σπουδαίο, μια μικρή αλήθεια βρήκε. Μα αυτό, του λέει ο φίλος, είν' άσχημο για σένα. Μπα, καθόλου, λέει ο διάβολος, θα τον βάλω να την οργανώσει...

    Δίχως οργάνωση δεν έχουμε τους κοινωνικούς, πολιτικούς και μύριους άλλους λαβύρινθους που κατά κύριο αποτέλεσμα δυναστεύουν τη ζωή μας. Το γεγονός είν' ολοφάνερο. Μα όμως η σώτειρα ελευθερία, όσο κι αν δεν είναι μπορετό να βλαστήσει στην υπερφαλάγγιση της Ιστορίας, που δίδαξε δείχνοντας τα πουλιά τ' αγριολούλουδα ο Ιησούς, η ελευθερία εκείνη που φανερώνεται στις επιταγές του Πνεύματος, είν' η μόνη υποστασιακή δύναμη η ικανή να περιορίσει τ' αναρίθμητα δεινά, τα συνεχώς αυξανόμενα, της ανθρωπότητας, που ολοένα επισωρεύει η οργάνωση, η διαβολική αυτή πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Το "Σύστημα" είναι ολόκληρη η σφαίρα του επιτρεπτού σε μία κοινωνία (και του μη επιτρεπτού) μέχρι την τελευταία τους πτυχή.

    Ο τρόπος που καθορίζεται το επιτρεπτό καθορίζει και το Σύστημα.

    Εδώ υπάρχουν πολλές δυνατές υποπεριπτώσεις και πολλές εξαιρέσεις.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Το "σύστημα" είναι στην πολιτική κουβέντα ότι είναι ο "πουλημένος διαιτητής" στην αθλητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αγαπητέ κ. Δήμου,
    Συγχωρέστε με, αλλά το ερώτημά σας μοιάζει μοιάζει με αυτό που αποδίδουν στην Μ. Αντουανέτα σχετικά με το ψωμί και το πατεσπάνι.
    rs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός.

      Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε σύστημα ούτε αντι-σύστημα, υπάρχει ένα είδος αναρχίας.

      Προσωπικά έχω φτάσει σε σημείο να υποστηρίζω ότι δεν με νοιάζει ούτε καν Χ.Α. (ή Κ.Κ.Ε) να κυβερνήσει αρκεί λειτουργεί το κράτος.

      Διαγραφή
    2. Δεν έθεσε ερώτημα η Μαρία Αντουανέτα. (Λένε πως) είπε: "Μα αν δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι". Μάλλον αντιπροπαγάνδα - δεν τεκμηριώνεται από πουθενά. Επιπλέον το pain d'Espagne ήταν γλυκό.

      Τώρα τι σχέση έχει το παντεσπάνι με την διερεύνηση για τον ορισμό του συστημικού και αντί-συστημικού ιδεολογήματος, δεν καταλαβαίνω. Όπως μάλλον δεν καταλαβαίνουν και οι δεκάδες συζητητές που έλαβαν μέρος στην συζήτηση με αξιόλογα σχόλια.

      Διαγραφή
    3. Ο rs έχει δίκιο.
      Όσο δεν αγγίζουμε τα πραγματικά πρόβλημα, όλα τα άλλα είναι θεωρητικολογίες και για να το πω με τα λόγια του 'Έλιοτ:
      "Πού είναι η όλη η σοφία που χάσαμε μέσα στη γνώση; Πού είναι όλη η γνώση που χάσαμε μέσα στην πληροφόρηση;"

      Διαγραφή
    4. Η φράση προέρχεται από τις «Εξομολογήσεις» του Ρουσσώ, ο οποίος και την αποδίδει σε κάποια ανώνυμη «μεγάλη πριγκήπισσα». Αργότερα κόλλησαν την ιστορία στη Μαρία Αντουανέτα. (Never let the truth get in the way of a good story.)

      Η « brioche » του πρωτοτύπου (όχι « pain d'Espagne ») έγινε "cake" στ' Αγγλικά, «παντεσπάνι» στα Ελληνικά, «πάστες» στα Ρώσικα και δε συμμαζεύεται.

      Qu'ils mangent de la brioche!

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ κ. Δήμου και σχολιαστές,
      πολύ λυπάμαι που έχετε απορία για την σχέση του συστήματος με το "παντεσπάνι".
      Να σας βοηθήσω, όλους, μ΄ένα φτωχό παράδειγμα.
      Βρέχει καταρρακτωδώς.Ρίχνει καρεκλοπόδαρα.
      Κάποιοι βρίσκονται στο δρόμο χωρίς καν ομπρέλα. Η βροχή ήταν ξαφνική (;).Γίνονται μούσκεμα.
      Κάποιο είναι σε αυτοκίνητο. Καθυστερούν βέβαια λόγω της βροχής αλλά είναι προστατευμένοι.
      Το παράδειγμα μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές.
      Π.χ είναι σε αυτοκίνητο με προσωπικό οδηγό, το οποίο όταν περνά δίπλα απο το πεζοδρόμιο περνά από μικρή λιμνούλα και βρέχει τους διερχόμενους πεζούς, κλπ,κλπ,κλπ.
      Όλα όμως "κινούνται" σε παραλλαγές - γενικώς- της προστασίας από την βροχή.
      Υ.Γ. Ευχαριστώ για το ιστορικό παρασκήνιο, αλλά πολύ λίγη σημασία-εν προκειμένω- έχει αν την σχετική φράση την είπε ο Ρουσσώ, ο Φουκώ ή ο Κομφούκιος.Το νόημα είναι κατανοητό απ' όλους.
      rs

      Διαγραφή
  45. Το Σύστημα, δηλαδή το Κατεστημένο (the Establishment), σαφώς και μπορεί να ευνοεί κάποια άτομα εις βάρος άλλων, π.χ. εμποδίζοντας την κοινωνική κινητικότητα. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη κάποιας συνωμοσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ο αλλοτριωμένος

    Φόρεσα το καλό μου τζίν και πήγα.
    Αξιοπρεπής Κύριος - το τζιν κόστιζε μισό σημερινό μισθό.
    Και ήταν εκεί, συνεπής στο ραντεβού της και περίμενε.
    Τρίφτηκε κατευθείαν πάνω στα πόδια μου με σηκωμένη την ουρά.
    Χωρίς ούτε καλημέρα.
    Έτσι κάνουν τα ζώα που τα λένε γάτες.
    Δεν συστήνονται μπαίνουν κατευθείαν στο ψητό.
    Εγώ περίμενα, να βαρεθεί να φύγει - ματαιόπονα.
    Αυτή επέμενε.
    Βγήκε κόσμος πολύς.

    Μετά κάθισα στο παγκάκι να ξαποστάσω.
    Αυτή ήρθε πήδηξε πάνω μου.
    Την χάιδεψα.
    Και μετά εντελώς αναπάντεχα άρχισε να γρατσουνίζει, να μου ξεφτίζει το ακριβό τζίν.
    Ένοιωσα κάπως άβολα, αμήχανα.
    Το παιδί ήρθε, χάρηκε πολύ, ενθουσιαστικέ, την χάιδεψε, της δώσαμε κάτι να φάει και μετά από λίγο φύγαμε.
    Αυτή χαρούμενη - η γάτα χορτάτη.
    Και εγώ να κλαίω μέσα μου γοερά, για την αλλοτριωμένη αξιοπρέπεια που μούχε ξηλώσει η γάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ελπίζω να αφιερώσετε κάποιο post στον Leonard Cohen που γνωρίζουμε ότι τον αγαπάτε και θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσουμε πως αισθάνεστε για την προσωπικότητα και το έργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου είναι πολύ δύσκολο να γράψω για ανθρώπους και πράγματα με τα οποία είμαι βαθιά ταυτισμένος. Ίσως άμα περάσει λίγος καιρός... Χρειάζομαι απόσταση.

      Διαγραφή
  48. Μάζα ή κοινό; Νίκος Δήμου - πολλά χρόνια πρίντερνετ. Αξίζει και σήμερα να το διαβάσουμε ξανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν λέτε "πολλά χρόνια" δύσκολο να φανταστούν πόσα: εκδόθηκε το 1962 και επανεκδόθηκε πενήντα χρόνια μετά, χωρίς αλλαγές...

      Διαγραφή
  49. Στην ανατολική Ευρώπη φαίνεται πως απομακρύνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις τελευταίες εκλογές εξέλεξαν πρoέδρους φιλικά προσκείμενοι στη Ρωσία και ο Ρεντσι στην Ιταλία έβγαλε τη σημαία τις Ευρωπαϊκής Ένωσης . Κύριε Δήμου υπάρχει περίπτωση σε λίγα χρόνια να οδηγηθεί η Ε.Ε σε διάλυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως είπε ο διάσημος Yogi Berra: "οι προφητείες είναι δύσκολο πράγμα ιδιαίτερα όταν αφορούν το μέλλον"...

      Διαγραφή
  50. Νομίζω ότι στην Ελλάδα, όταν λέμε "σύστημα", μέχρι σήμερα, εννοούμε το κομματικό κράτος με ότι αυτό συνεπάγεται. (Ευνοιοκρατία, Μοίρασμα θέσεων ή και επιδοτήσεων σε ημέτερους, διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικής εξουσίας με οικονομικές ελίτ, κ.λπ.).
    Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει αντισυστημική δύναμη, καθώς το κάθε κόμμα προσπαθεί όπως φαίνεται να ενταχθεί στο σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Είμαστε "έθνος εν παρακμή", όπως έλεγε, κάποτε, κάποιος επώνυμος.
    Υπάρχουν κι εξαιρέσεις που αναδεικνύονται ερήμην του συστήματος, μόνο που είναι πολύ λίγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις ανησυχίες για τις σύγχρονες ‘ελίτ’ με τις συνωμοσιολογίες περί …λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ή την ακρότητα του νεοφιλελευθερισμού με τους ανεμόμυλους του κάθε Τσίπρα. Μπερδεύουμε την εικόνα.

    Ήταν ο Δημοκρατικός Κλίντον που έδωσε την άδεια σε καταθετικές τράπεζες να τζογάρουν παράγωγα. Λες και διαχειρίζονται δικά τους κεφάλαια. Και όταν πέσουν έξω (όπως και έπεσαν) έβαλαν μπροστά το επιχείρημα ‘too big to fall’ και την γλύτωσαν. Ιδίως στην Ευρώπη, ανακεφαλαιώθηκαν ξανά και ξανά με χρήματα των πολιτών. Στα κέρδη χωριστά, στη χασούρα μαζί. Κούρεμα σε καταθέσεις; Δεν θα έπρεπε, όταν πηγαίνεις στο γκισέ να κάνεις κατάθεση να υπάρχει μια προειδοποιητική πινακίδα (όπως στα site στοιχημάτων) που να λέει ‘Προσοχή – Η Κατάθεση Χρημάτων Εμπεριέχει Κινδύνους’; Δεν θα έπρεπε να τιμωρηθούν οι τραπεζίτες που υπερ-τζόγαραν; Κι όμως, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν αλλά ανταμείφτηκαν - και συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλά μπόνους. Φέρουν ευθύνη ή έπαιξαν ρόλο για αυτή την κατάσταση οι πολίτες; Αυτές είναι οι ελίτ που αναφερόμαστε. Καμιά σχέση με τους Εβραίους, τους εξωγήινους, του ΕΛ.

    Και φυσικά, ο Τραμπ είναι ο τελευταίος που θα βάλει φρένο σε αυτήν την κατάσταση – απλώς είπε τα σωστά λογάκια σε ένα πρόθυμο, διψασμένο και ανεκπαίδευτο ακροατήριο.

    Το ‘Σύστημα’ χαρακτηρίζεται από έλλειμμα πολιτικής – ο νεοφιλελευθερισμός είναι στην ουσία, άρνηση της πολιτικής. Και η παγκοσμιοποίηση, που είναι μη αναστρέψιμη, εκπληρώνεται με τέτοιους ακριβώς όρους: οικονομικούς και απολιτικούς. Ενώ λοιπόν κάποιοι λένε ότι η αριστερά και η δεξιά πέθαναν και οι νέοι πόλοι είναι παγκοσμιοποίηση (παραδοσιακά κόμματα) ή απομονωτισμός (Τραμπ, Brexit, ακροδεξιοί, λαϊκιστές), στην ουσία, το λεγόμενο ‘αντισύστημα’ χαρακτηρίζεται από την ίδια ακριβώς έλλειψη πολιτικής.

    Άρα, το ζητούμενο είναι το αντισύστημα να αποκτήσει πολιτικούς όρους. Να μη γίνει βορά στους λαϊκιστές (που στην πλειονότητα, είναι ακροδεξιοί). Όχι μόνο η αριστερά δεν πέθανε, αλλά είναι απαραίτητη για την περαιτέρω προώθηση της παγκοσμιοποίησης. Σε μια σειρά από τομείς: αναδιανομή πλούτου, περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα – όλα αυτά ο νεοφιλελευθερισμός τα έχει γραμμένα στα παλιά του τα παπούτσια.

    Και ας μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι σε αναδυόμενες χώρες, π.χ. στην Ινδία, ζουν σε συνθήκες πρώιμου καπιταλισμού, σαν αυτές που περιγράφει ο Ντίκενς και ο Μπαλζάκ.

    Ο Guardian είχε ένα παρόμοιο θέμα πρόσφατα – θα ψάξω να βρω το link.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. ...εν κατακλείδι: Παράδειγμα συμπεριφοράς είναι η Ισλανδία - όχι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Οι τελευταίοι παραμένουν με το ένα πόδι σε προγράμματα βοηθείας.

    Οι Ισλανδοί είναι οι ***πραγματικά αντι-συστημικοί*** της σημερινής παγκόσμιας σκηνής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Πόσο ψεύτικη αυτή η καλοσύνη των επαγγελματιών γραφειοκρατών όταν δέχονται τους νέους υπηκόους του δύσοσμου βασιλείου τους. Και ο ένας φονιάς γραφειοκράτης θέλει να συνεργαστεί με τον άλλο φονιά γραφειοκράτη και να λειτουργήσει ο μηχανισμός της επικοινωνίας ανάμεσα στις Διευθύνσεις της φυλακής μου, για να κατορθωθεί τελικά ό,τι ακριβώς έχω ανάγκη, το τίποτα...το οποίο τίποτα βέβαια ο πονηρός Ράμφος το ονοματίζει "συναίσθημα". Όταν η συζήτηση με τον Ράμφο καταλήγει στα συναισθήματα, εκεί το νόημα καταλήγει και ο φιλοφιλόσοφος έχει νικήσει. Τα ξέρει αυτά πολύ καλά. Επιστήμονας των συναισθημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Βασίλειος Φιοραβάντες (Το πρόταγμα της νέας ανθρωπολογίας: ο ανθρώπινος σοσιαλισμός): Φαινομενικά στον τίτλο αυτού του μικρού κειμένου υπάρχει πλεονασμός. Όπως θα φανεί όμως στη συνέχεια, είναι απόλυτα αναγκαία η επισήμανση σήμερα της αξίας του ανθρωπισμού αλλά συγχρόνως και του σοσιαλισμού. Πρόκειται για έννοιες που το σύστημα τις έχει καταδικάσει σε αφανισμό, για καταστάσεις κοινωνικές που τις αντιπαλεύει, με σκοπό να μην πραγματοποιηθούν ποτέ.
    Ακριβώς ο τρόπος να μην διαβάσω ως το τέλος: φαινομενικά - υπάρχει - συνέχεια - αξία - σύστημα.
    Και νέα ανθρωπολογία. Είναι σε εμένα λυπηρό να διαβάζω ανθρωπολογίες, όταν γνωρίζω ότι η επιστήμη δεν καταλήγει στους τύπους ανθρώπων. Δηλαδή στην ψυχανάλυση και στον εκμεταλλευτικό φανατισμό μου. Και πόσα ακόμη θα γραφούν άρθρα, που θα με ενημερώνουν ότι η άμεση πρόσβαση του ανθρώπου στις γνώσεις της Βιολογίας δεν εκφράζει απολύτως καμία τίμια και άμεση κατανόηση της ζωής. Θα έπρεπε να είναι απλό: μαθαίνω τα γραμμοάτομα - δεν σκέπτομαι σαν kapa-skeptikos - ξεφεύγω από την χαμέρπεια. Και όμως! Κάνουν να μου δείξουν ότι δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.