Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2016

Νεοελληνικός φθόνος

Ο εκάστοτε απερχόμενος πρόεδρος αποκαλείται "κουτσή πάπια" (lame duck). Πιο κουτσή δεν γίνεται


Ο Στέλιος Ράμφος, στο βιβλίο του Time Out, έχει γράψει ότι το κυρίαρχο συναίσθημα στην σημερινή ελληνική κοινωνία είναι ο φθόνος.

Το έχει τεκμηριώσει  με πολλούς τρόπους  - αλλά ίσως δεν χρειαζότανε. Ήδη 160 χρόνια πριν, ο Γάλλος συγγραφέας Edmond About στο βιβλίο του (1854): «La Grèce contemporaine» (Η σύγχρονη Ελλάδα) είχε παρατηρήσει ότι όταν μιλούσες με έναν – οποιονδήποτε – Έλληνα και του μνημόνευες κάποιον γνωστό και σημαντικό πατριώτη του, η μόνιμη απάντηση θα είναι: «Ναι, βέβαια, ο τάδε είναι καλός, ΑΛΛΑ…». Και μετά το «αλλά» έρχεται το θάψιμο. Για όποιον κι αν ρώτησα, γράφει ο Αμπού, ήρωα της Επανάστασης, λόγιο, υπουργό, επίσκοπο – υπήρχε πάντα ένα τεράστιο «αλλά» που ξεπερνούσε σε μήκος και βάρος τις τρεις καλές κουβέντες της αρχής.

Φαίνεται ότι ο Έλληνας δεν ανέχεται την ύπαρξη κάποιου που τον ξεπερνάει. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον κοντύνει όσο γίνεται. Θα βρει κάποιο «Αλλά», έστω και φανταστικό. 

Όταν είχα πετύχει στην διαφήμιση, κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες. Η πιο αστεία ήταν ότι πέτυχα επειδή είχα πάρει μεγάλη προίκα. Αστεία και διότι ποτέ δεν πήρα φράγκο – αλλά και γιατί είναι καθαρά σουρεαλιστική: Τι σχέση έχει η διαφήμιση με την προίκα;

Η μόνη δικαιολογία που δεν ελέχθη ποτέ, ήταν ότι έκανα καλή δουλειά. Αλλά όταν πέτυχε το βιβλίο μου: «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας» όλοι σχολίασαν: «πουλάει επειδή το διαφήμισε. Είναι δαιμόνιος διαφημιστής!». 

Μόνο που δεν πρόλαβα ποτέ να το διαφημίσω – ήταν μονίμως εξαντλημένο. Ας αφήσουμε που ποτέ δεν έχω διαφημίσει δικό μου βιβλίο...

Ας έρθουμε τώρα στον Ομπάμα.

Αυτό που έγινε χθες στο μπλογκ, ήταν ρεσιτάλ φθόνου. Από τα 127 σχόλια που δημοσιεύτηκαν, τα 80 ήταν αρνητικά. Και από τα 100 που δεν δημοσιεύτηκαν, όλα.

Και δεν μιλάω για τα σχόλια που είχαν αντιρρήσεις για την πολιτική του και τις αποφάσεις του. Αυτά ήταν αναμενόμενα. Κανείς δεν είπε πως υπήρξε αλάνθαστος και τέλειος.

Μιλάω γι αυτά που προσπάθησαν να τον μειώσουν σαν προσωπικότητα. Να τον ξεμπροστιάσουν σαν απατεώνα (π.χ. από πλαϊνές φωτογραφίες ήταν εμφανές ότι χθες δεν υπήρχαν teleprompters δίπλα του  αλλά και αν υπήρχαν; Μειώνει αυτό την αξία της ομιλίας του;). 

Και βέβαια έχει λογογράφους – αλλά η ρητορική του δεινότητα έγκειται στο τι διαλέγει να πει και το πώς το λέει. Έχει ένα δικό του στυλ που δεν κατάγεται από τον Δημοσθένη και τον Κικέρωνα – αλλά από το νέγρικο γκόσπελ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. 

Και βέβαια είναι συγκρίσιμη η ρητορική παλαιότερων ρητόρων – διότι συγκρίνονται οι αναμνήσεις, οι εντυπώσεις και οι συγκινήσεις των ακροατών τους.

Λυπάμαι που δεν μπορώ να δείξω  τα σχόλια που έκοψα. Ήταν μη δημοσιεύσιμος οχετός. Και δεν είχαν στόχο (όπως φανταζόμουνα) την ιμπεριαλιστική Αμερική και τους «φονιάδες των λαών». Το άτομο είχαν στόχο. Τους ενοχλούσε η φινέτσα, το ντύσιμό του, το ύφος του, η παρουσία του, και το «ότι κάνει τον έξυπνο». Η κλασική νεοελληνική ύβρις για τους έξυπνους. Σοκάρισε η «δηθενιά» του. Ακόμα και η Μισέλ. (Ούτε υποψία ότι μπορεί να είναι αυθεντικός…).

Η χθεσινή ανάρτηση ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Φταίω κι εγώ γιατί εκδήλωσα τα συναισθήματά μου για τον άνθρωπο – ερεθίζοντας έτσι τα αντανακλαστικά του φθόνου.

Αυτό το μπλογκ υπάρχει για να συζητάμε – όχι να τσακωνόμαστε. Σκοπός του είναι ο διάλογος, η αντιπαράθεση απόψεων, όχι ανθρώπων. Φαίνεται όμως πως αυτό, στην Ελλάδα , δεν είναι εύκολο.

149 σχόλια:

  1. "ουκ εά με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον" (Θεμιστοκλής)

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάλι θεωρώ ότι το χθεσινό θέμα ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Και διότι αναφερόταν σε μια ιστορική στιγμή για την χώρα μας (και πιθανώς για τη Δύση: δεν ξέρουμε τι κόσμος θα υπάρχει με τον Τραμπ) και μάλιστα, αναδείκνυε το ιστορικό αυτό γεγονός ενώ διεκπεραιωνόταν, στη ζέση της στιγμής, αλλά και διότι από το χθεσινό ποστ προέκυψε το θέμα του επόμενου. Ο νεοελληνικός φθόνος.

    Πιο επίκαιρη και πιο ζωντανή θεματολογία δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "το χθεσινό θέμα ήταν μια μεγάλη επτύχεια"

      Η μόνη σίγουρη επιτυχία είναι ότι με χαρά παρατηρώ, ότι κάποιοι από τους παλιούς σχολιαστές επέστεψαν - μόνο ο Hary λείπει. Οι οποίοι εάν συνεχιστούν οι χαρακτηρισμοί, πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναφύγουν.
      Νομίζω όμως ότι καιρός είναι έτσι κι αλλιώς να αποχωρίσουν κάποιοι νέοι - όπως ο D. ας πούμε...
      Αλλά θα αναρτώ που και που κανένα ποιηματάκι ή κανένα σουρεαλιστικό - χιουμοριστικό κείμενο τις βραδινές ώρες - έτσι για χαλάρωση.

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
  3. Αναπαραγώ εδώ ένα σημερινό σχόλιο στο χθεσινό ποστ:

    kapa-skeptikos17 November, 2016 10:51

    Αυτός είναι ο πολιτισμός μας!!!
    -----------------------------------

    Η ευφυία και η ευπρέπεια του Ομπάμα, διαπιστώνω ότι σε μερικούς από εμάς, όχι μόνο έχουν περάσει απαρατήρητες, επιπλέον αμφισβητούνται!

    Το ότι έχει λαμπρές σπουδές και διακρίσεις και μάλιστα πρωτεία σε κορυφαίο ίδρυμα της τριτοβάθμιας (και όχι στα πανεπιστήμια της Κολοπετινίτσας) και αυτό πέρασε απαρατήρητο!

    Όπως πέρασε απαρατήρητο ότι έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, όντας παιδί φτωχομετανάστριας που πέθανε πριν την ώρα της, από καρκίνο, γιατί δεν είχε λεφτά ούτε για φάρμακα.

    Τελικά, πέρασε εντελώς απαρατήρητη η Αξιοσύνη ενός ανθρώπου, εντελώς αυτοδημιούργητου, που μπόρεσε να γίνει βασιλιάς της αξιοπρέπειας.

    Αλλά τι περίμενες, ΝικόΔημε, από εμάς τους Νεοέλληνες που τα ξέρουμε όλα;

    Γι΄ αυτό μας... αφιερώνω το τραγούδι τη ζήλιας που μιλάει για τον... Αράπη που τον αγαπάει η μικρή από τ΄ Αλγέρι, κι επειδή εμείς τη ζηλεύουμε, με τον στολίζουμε με μύρια όσα κοσμιτικά, διά στόματος Ζαμπέτα και στίχων Μπάμπη Βασιλειάδη.

    Αυτός είναι ο πολιτισμός μας!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πως αυτή η φράση του Θεμιστοκλή δεν ενέχει τόσο το στοιχείο του φθόνου, όσο του ευγενούς συναγωνισμού: θα ξεπεράσω το επίτευγμα του Μιλτιάδη, προσφέροντας κάτι υπέρτερο στην πατρίδα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα η "ελληνική ιδιαιτερότητα" είναι το άλλο όνομα του ελληνικού ρατσισμού (ιδιαιτερότητα=ανωτερότητα, φυσικά). Τι θέλετε - να τον αναγνωρίσω;

      Οι ομηρικές μεταφράσεις του Μαρωνίτη έγιναν ελληνικόν ταμπού αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μέτριες - η ποίηση έχει χαθεί εντελώς. Αντίθετα τα δοκίμια του είναι αξιόλογα.

      Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τον "ελληνικό φθόνο" γιατί ούτε με την ιδιαιτερότητα ούτε με τον Μαρωνίτη έχω παρτίδες...

      Διαγραφή
    2. „ακόμα και στους φρεσκοπεθαμένους“ :
      1. δηλάδη μόνο αν είναι κάποιος μπαγιάτικος νεκρός μπορούμε να πούμε „τα σύκα-σύκα;“ ή τη γνώμη μας;
      2. ο -κάθε- αποθαμένος (φρέσκος ή μη) δεδικαίωται ;

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Όχι καθόλου καλά δεν το ξέρω. Αντιθέτως, όπου έχω διαβάσει την λέξη "ιδιαιτερότητα" ακολουθεί θετικός προσδιορισμός. Κι εσείς όταν λέτε: "έχει κάτι το ιδιαίτερο" σίγουρα δεν εννοείτε κάτι αρνητικό. Δείτε και στο λεξικό την λέξη "ιδιαίτερος". Σημαίνει εκλεκτός.

      Δυστυχώς η ιδιαιτερότητα είναι μία μάσκα του εξευγενισμένου ρατσισμού.

      Εγώ για κατωτερότητα δεν έχω γράψει ποτέ - αντίθετα και στο "Φως των Ελλήνων" και στην "Απολογία ενός 'Ανθελληνα'" έχω μιλήσει δοξαστικά για την "βαθειά Ελλάδα". Ακόμα και η "Δυστυχία" τελειώνει σε μία νότα Ελληνολατρείας. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν.

      Διαγραφή
  6. Σα να διαβάζω στα κλειστά μου μάτια την επιγραφή Η ΒΛΑΧΑΡΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ελληνισμός που διακινείται είναι ένας ελληνισμός άνευ επιστήμης. Αν ο μεγάλος Carl Sagan είπε για το αμερικάνικο έθνος ότι δεν ξέρει ούτε μαθηματικά, μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι στην πραγματικότητα οι εγχώριοι επικριτές της αθωότητας μας, είτε πρόκειται περί τραγουδιστή Μηλιώκα είτε πρόκειται περί Ράμφου. Γιατί, αν θέλουμε να ξέρουμε οτιδήποτε, πρέπει να μάθουμε τι αληθινά επικρίνουν οι ζουγκλοειδείς φανφαρόνοι του Δημοσίου Λόγου. Τι αυτοί στην δοκιμασία θέτουν επιχειρώντας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την απάντηση στον ελληνικό φθόνο τη δίνει ένας μαθητής Γ'λυκείου. Διάβαστε το εδώ http://www.kathimerini.gr/883962/article/epikairothta/ellada/prwth-fora-eniwsa-pws-to-mellon-moy-anhkei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυο λεπτά γιατί δεν κατάλαβα. Κύριε Δήμου είμαι από αυτούς που έγραψαν κυρίως αρνητικά σχόλια.

    Είμαι ζηλιάρης;

    Ξεκίνησε μία κουβέντα λόγω του δικού μου σχολίου και έκατσα να γράψω όσο μπορούσα περισσότερα στοιχεία (ΣΤΟΙΧΕΙΑ!) για τη θητεία Ομπάμα ως ένας
    1. που ζει στις ΗΠΑ όλη τη θητεία Ομπάμα
    3. που θα τον ψήφιζε και τις δυο φορές, θα ψήφιζε και Χίλαρυ τώρα
    4. κάργα ευνοημένος από την παγκοσμιοποίηση
    5. έχοντας ζήσει σε πλούσιες και φτωχές περιοχές των ΗΠΑ.

    Προσπάθησα να καταδείξω ότι δεν ειναι δυνατόν να έχουμε το συναισθηματικό επιχείρημα της ευφυίας και της καλοσύνης και του στυλ να υπερισχύει ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Είμαστε στο 2016, όχι στο 2009.

    Όλα τα επιχειρήματά μου αγνοήθηκαν με τη δικαιολογία ότι δε μπορείτε να τα ελέγξετε. Τη ζωή των αφροαμερικανών, ναι δε μπορείτε.

    Την ελληνική κρισή ; Το ότι 8 χρόνια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παραδέχεται ότι δεν έχει καμία επιρροή στην ευρωπαϊκή/ελληνική κρίση και τρώει σφαλιαρες από τη Γερμανία κάθε φορά που μιλάει, δεν το γνωρίζετε;

    Αυτό τον κάνει έξυπνο ή φαφλάτα;

    Ειλικρινά απογοητεύομαι από το ότι επειδή χάσατε το επιχείρημα του χαρισματικού Ομπάμα (γιατί δεν είχατε ένα πράγμα να αντιπαραβάλετε προς συζήτηση) καταφύγατε σε αυτό που είπα για το νέο σπίτι τον Ομπάμα.

    Και κάνατε λάθος γιατί δε γνωρίζετε το πολιτικό συμβολισμό στις ΗΠΑ.

    Και μετά πιαστήκατε από το teleprompter του ForciblyPseudonimous. Ε λοιπόν και εκεί κάνετε λάθος! Δευτεροτριτεύον θέμα, είναι η αλήθεια, αλλά συζητιέται πολύ και εδώ. Εντάσεται στο επικοινωνιακό χάρισμα του Προέδρου το οποίο αξιοποιήθηκε στο επάκρο μαζί με όλο το ύφος και το στυλ και τον αέρα. Το site του whitehouse έχει ειδικό section με photo of the day , φωτογραφικό άλμπουμ κάθε μήνα να μας θυμίζει το στυλ του προέδρου...ΤΟ ΣΤΥΛ!

    Διότι δεν έχουν να μας πουν τίποτε άλλο από αυτόν το στυλάτο φαφλάτα που κανείς πια δεν τον άφησε να εφαρμόσει τα οράματά του.

    Και όταν οι πολίτες που ζουν ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΤΥΛ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ του Ομπάμα, ψηφίζουν μαζικά Ρεπουμπλικάνους σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας, τι μας λέτε;

    Οτι είναι κάτι που σας προβληματιζει μόνο στο βαθμό που οι ψηφοφόροι ειναι ηλίθιοι, αμόρφωτος, καουμπόις. Διότι απλά δε σας έκατσε η σούπε. Μας είπατε ότι και ο ελίτ Ομπάμα δηλαδή. Που ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε από τα χείλη του ένα λάθος που έκανε. Ένα βρε αδερφέ!

    Α! είμαστε λοιπόν και εμείς εδώ. Οι φθονεροί. Απλά τα πράγματα :

    Το να μη σας αρέσουν οι αντίθετες απόψεις είναι ένα θέμα. Το να κατηγορείτε όμως το χαρακτήρα μας επειδή διαφωνούμε μαζί σας είναι άλλο. Που το είδατε γραμμένο ότι μπορείτε να μας επιτίθεστε με αυτόν τον τρόπο;

    Μπορείτε ξέρετε πάντα να μείνετε μόνος εδώ με τα ανώνυμα μποτ και τον Κρυομολίνα. Να είμαστε συνενοημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο το σχόλιό σας ήταν περιττό.

      Από την αρχή στο αρθρο σας εξαίρεσα από την κατηγορία του φθόνου γράφοντας: "δεν μιλάω για τα σχόλια που είχαν αντιρρήσεις για την πολιτική του και τις αποφάσεις του" αλλά "γι αυτά που προσπάθησαν να τον μειώσουν σαν προσωπικότητα".

      Περιέργως τώρα προσθέσατε τον εαυτό σας στην δεύτερη κατηγορία μιλώντας για "στυλάτο φαφλατά" κλπ.

      Δεν σας αφορούσε λοιπόν όλη η ανάρτηση αυτή, γιατί οι πρώτες κριτικές που κάνατε μοιάζαν τεκμηριωμένες και αντικειμενικές. Δεν μπόρεσα να τις αντικρούσω γιατί, όπως έγραψα, δεν είχα αρκετά στοιχεία.

      Γι αυτό δεν θα ασχοληθώ και με το σημερινό σας σχόλιο και τις κατηγορίες για το άτομό μου - το θεωρώ ως μη γενόμενο.

      Πάντως για την τελευταία απειλή σας: έμεινα σχεδόν 10 χρόνια μόνος στο μπλογκ, έχοντας κλείσει τα σχόλια - και δεν έπαθα τίποτα. Και δεν ξέρω, αν αναγκαστώ να τα ξανακλείσω, αν θα λείψει περισσότερο σε μένα ή σε μερικούς από σας.

      Διαγραφή
    2. Ωραία λοιπόν αποσύρω το επι προσωπικού.

      Ο χαρακτηρισμός "φαφλατάς" προκύπτει διότι δε μπορώ να βρώ τίποτα το φοβερό που έκανε πέρα από τα πολλά λόγια και το στυλ.

      Η ουσία του σχολίου μου λοιπόν παραμένει και απευθύνεται προς όλους και προς εσάς:

      Τι του βρίσκετε επιτέλους του Ομπάμα σε σχέση με τα πεπραγμένα του, που τον κάνει να ειναι πιο επιτυχημένος πρόεδρος από τους Κλίντον και Ρήγκαν;


      (Εξαιρώ τους Μπους για ιστορικούς λόγους.)

      Διαγραφή
    3. Τι του βρίσκω;

      Έγραψα μία ολόκληρη ανάρτηση για να το εξηγήσω. Προφανώς δεν σας έπεισε. Πέραν αυτού έχω να προσθέσω κάτι απλό: μου αρέσει σαν άνθρωπος. Είναι ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ με τον οποίο θα ήθελα να κάνω παρέα - οικογενειακώς. Μπορεί να μην είναι σημαντικό κριτήριο για ένα πρόεδρο - αλλά το προσθέτω σε όσα είχα ήδη γράψει.

      Διαγραφή
    4. Αντιγράφω από το σχετικό ποστ του οικοδεσπότη:
      Αντίθετα ο Ομπάμα έκλεισε το θέμα Κούβα με τον πιο άνετο και οριστικό τρόπο.
      Σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβάλλοντος και κοινωνικής μέριμνας παίρνει άριστα. Ελπίζω ο διάδοχός του να μην ξηλώσει την Obamacare.

      Όχι μόνο δεν υπήρξε «φονιάς των λαών», αλλά πρόεδρος, Ειρήνης – σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που άνοιξε τις πληγές του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Τον κατηγόρησαν γιατί δεν έστειλε στρατό στην Συρία. Αλλά δεν ήθελε το έθνος να φορτωθεί και άλλα φέρετρα. Κι αυτό, εγώ τουλάχιστον, το θεωρώ θετικό.

      Ειδικά το πρώτο είμαι σίγουορς ότι ήταν θέμα ταμπού για τις ΗΠΑ μιας και η κοινότητα των Αμερικανών κουβανικής καταγωγής είναι πολύ ισχυρή και πολύ συντηριτική. Φαντάζεσαι Έλληνα Πρωθυπουργό να παίρνει αποφάσεις που δεν θα αρέσουν στους Πόντιους; ή να δεχτεί η ονομασία της ΠΓΔΜ να περιέχει και τη λέξη Μακεδονία;

      Όσον αφορά τη Συρία πράγματι αν είχαν επέμβει οι ΗΠΑ δεν θα είχαν το πράσινο φως του ΟΗΕ, η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο, θα είχαμε εκατόμβες Δυτικών, δυστυχώς έχουμε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση...

      Διαγραφή
    5. Και ο Κώστας Καραμανλής είναι ευχάριστη παρέα αλλά σαν Πρωθυπουργός ήταν βράστα Χαράλαμπε, η σύγκριση είναι πολύ προσβλητική για τον κύριο Ομπάμα :)

      Διαγραφή
    6. Μπα τις δύο φορές που τον έζησα ο Κ.Κ. ήταν μαλλον βαρετός - ίσως δεν είχε κέφια - ή είμασταν μακριά από τον Μπαϊρακταρη...

      Διαγραφή
    7. Οχι κύριε Δήμου. Γράψατε μια ανάρτηση στις πολιτικές που ο Πρόεδρος ακολούθησε. Όχι στα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών.

      Μας είπατε για τις προθέσεις του obamacare αλλά όχι για τα αποτελέσματά του. Το αυτό, για την πολιτική π.χ. στη Συρία.

      Το ερώτημα παραμένει γιατί νομίζω ότι ειναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό:

      Κρίνουμε έναν πολιτικό από τις προθέσεις των πολιτικών που εφήρμοσε ή από τα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών ;

      Γιατί (βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον) αποτελέσματα έχουμε.

      Διαγραφή
    8. Συγγνώμη - αλλά η συμφωνία με το Ιράν ήταν προθέσεις; Η προσέγγιση με την Κούβα; Ακόμα και το Obamacare παρά τα λάθη του βοήθησε αρκετό κόσμο. Και στην ανεργία είχε αποτέλεσμα.

      Γινόμαστε μονότονοι επαναλαμβάνοντας τα ίδια. ΟΚ, δεν έκανε αρκετά. Πάντως περισσότερα καλά - και λιγότερα κακά - από τον προκάτοχό του. Να μην μιλήσω για τον διάδοχό του...

      Διαγραφή
    9. mea culpa δεν τονέχω συναντήσει ποτέ μου πάντως όταν είναι για κοψίδια δεν κάνει διακρίσεις :)

      Διαγραφή
    10. "ο σημαντικότερος (κατά τη γνώμη μου) πρόεδρος των ΗΠΑ των τελευταίων 70 ετών"....

      Εκεί ακριβώς εστιάζεται η διένεξη. Επιμένετε σε λογικά άλματα που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε γι αυτό ίσως και δε μπορεί να προχωρήσει με ηρεμία η κουβέντα.

      Δε μπορεί να ειναι ο σημαντικότερος των 70 ετών...

      - ο Ομπάμα ο οποίος υπέγραψε της συμφωνία με το Ιραν ( Συμβούλιο ασφαλείας στην πραγματικότητα) και την προσέγγιση με την (αδιάφορη και ακίνδυνη) Κούβα, ΑΛΛΑ ΟΧΙ εκείνος που έληξε τον Ψυχρό Πόλεμο αναίμακτα (Ρήγκαν).

      - ο Ομπάμα που υπερδιπλασίασε το χρέος και εξασφάλισε την υγεία (με τα χρήματα άλλων) σε ανασφάλιστους [ανεξαρτήτως των λόγων που οι δεύτεροι δεν έιχαν ασφάλεια] ΑΛΛΑ ΟΧΙ εκείνος που δημιούργησε υπερδιπλάσιες θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη μείωση χρέους (Κλίντον).


      Ο Ομπάμα ήταν καλύτερος από τον Μπους και μάλλον καλύτερος από τον Τραμπ (μάλλον _ θα δούμε). Αλλά δεν είναι και αυτός ο γίγαντας που νομίζετε.

      Διαγραφή
  10. Απίστευτο αυτό ρε παιδί μου, το πώς ανάβουμε έτσι εύκολα με το πρώτο που θεωρούμε αιχμή εναντίον μας και παίρνουμε φωτιά αμέσως σαν τα ξερόκλαδα στην πυρκαγιά. Λίγο φλέγμα, διάολε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν πήρα άδεια από τη μητέρα μου να σχολιάσω μιας και πιστεύει ότι είμαι τέλειος :P Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο φθόνος είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των νεότερων Ελλήνων. Είμασταν πολύ τυχεροί που μας επισκεύτηκε ο Ομπάμα έστω και στο τέλος της θητείας του μιας και πράγματι ήταν πολύ πετυχημένος σαν Πρόεδρος, δεν σχολιάζω αναλυτικά τις αρλπούμπες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι θα μας διαγράψει το χρέος αλλά πρέπει να κατακρίνω την εμφάνιση του μαλακισμένου, αρνούμαι να τον αποκαλώ Κύριο Πρωθυπουργό, ήταν κοινό μυστικό ότι παίρνει φάρμακα και ότι είναι στη κοσμάρα του αλλά ο γιατρός του δεν του είπε ότι παν μέτρον άριστον; Αν ο κύριος Ομπαμα είναι λίγο "κατίνα" θα πει στη Μισέλ: πάλι καλά που δεν ήρθες γιατί θα έβγαινες από τα ρούχα σου!

    Τέλος και το μαλακισμένο και ο ανθρωΠάκης Παυλόπουλος και ο Καμμένος είναι απίστευτα υπερβολικά τυχεροί που τους επισκέυτηκε ο κύριος Ομπάμα την εποχή που είναι Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άτυπο νούμερο 2 της Κυβέρνησης, γράφω άτυπο γιατί όπως έδειξε η καρατόμηση του Φίλη ίσως είναι και νούμερο ένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω αν σας το επιτρέπει ο χρόνος σας να διαβάζετε πολλά σχόλια στο ίντερνετ, αλλά πιστέψτε με στο δικό σας μπλογκ γίνονται συγκριτικά λίγοι καυγάδες. Σε άλλα σάιτ ο οχετός των σχολιαστών με κάνει να μη θέλω να πολυκυκλοφορώ στο δρόμο αφού σκέφτομαι πως όλοι αυτοί οι ψυχασθενείς είναι ελεύθεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, μην ξεχνάτε ότι αυτό το blog είναι moderated - δηλαδή ελεγχόμενο. Αυτό αποτρέπει τους παράφρονες ή φανατικούς - διότι ξέρουν ότι το σχόλιό τους δεν θα δημοσιευθεί. Αν το είχα αφήσει ανοιχτό, όπως τα πρώτα χρόνια θα είχαμε τα τριπλά σχόλια αλλά οχετούς και βόθρους από τις χυδαιότητες.

      Αυτό βέβαια κάνει την δική μου ζωή πιο δύσκολη μια και πρέπει κάθε λίγο να ελέγχω τα εισερχόμενα. Ευτυχώς υπάρχουν τώρα τα έξυπνα κινητά που μου επιτρέπουν να το κάνω από οπουδήποτε. Πριν 10 χρόνια δεν υπήρχαν κι έτσι είχα αναγκαστεί να κλείσω εντελώς τα σχόλια.

      Διαγραφή
  13. "Κανείς δεν πετροβολάει το άγονο δέντρο"

    Σααδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. > Ήδη 160 χρόνια πριν, ο Γάλλος συγγραφέας Edmond About στο βιβλίο του (1854): «La Grèce contemporaine» (Η σύγχρονη Ελλάδα) είχε παρατηρήσει ότι όταν μιλούσες με έναν – οποιονδήποτε – Έλληνα και του μνημόνευες κάποιον γνωστό και σημαντικό πατριώτη του, η μόνιμη απάντηση θα είναι: «Ναι, βέβαια, ο τάδε είναι καλός, ΑΛΛΑ…». Και μετά το «αλλά» έρχεται το θάψιμο. Για όποιον κι αν ρώτησα, γράφει ο Αμπού, ήρωα της Επανάστασης, λόγιο, υπουργό, επίσκοπο – υπήρχε πάντα ένα τεράστιο «αλλά» που ξεπερνούσε σε μήκος και βάρος τις τρεις καλές κουβέντες της αρχής.

    Ιδού το πρωτότυπο για τους γαλλομαθείς:

    Edmond About, La Grèce contemporaine

    Toute médaille a son revers, et il est bien rare qu’une vertu ne soit pas doublée d’un vice.

    Chez les Grecs, l’amour de l’égalité se manifeste souvent par une jalousie féroce contre tous ceux qui s’élèvent.

    La même jalousie qui dictait autrefois les sentences sévères de l’ostracisme fait proscrire aujourd’hui tous les hommes qui dépassent un certain niveau. Les uns sont assassinés à coups de couteau, les autres sont tués à coups de langue. Interrogez un Grec sur tous les grands noms de son pays, il n’en touchera aucun sans le salir. Celui-ci a trahi, celui-là a volé, tel autre a conseillé ou commandé des assassinats ; les plus purs ont eu des mœurs infâmes. Il n’y a pas un Grec qui soit estimé en Grèce.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το πρωτότυπο. Δεν έκανα μετάφραση αλλά παράφραση, προσθέτοντας και στοιχεία των επόμενων παραγράφων. Ξέχασα όμως να παραθέσω την τρομερή κατάληξη: "Δεν υπάρχει Έλληνας που να εκτιμάται στην Ελλάδα."

      Διαγραφή
  15. Κρίνουν τον Ομπάμα με βάση όχι αυτά που έκανε, αλλά που εκείνοι περίμεναν απ' αυτόν να κάνει ή θεωρούσαν ότι όφειλε να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. NikosDimou@Αυτό το μπλογκ υπάρχει για να συζητάμε – όχι να τσακωνόμαστε. Σκοπός του είναι ο διάλογος, η αντιπαράθεση απόψεων, όχι ανθρώπων. Φαίνεται όμως πως αυτό, στην Ελλάδα , δεν είναι εύκολο.

    Κ. Δήμου,

    Κάνω λάθος ή είναι η πολλοστή φορά που (μας) απειλείτε ότι θα "κατεβάσετε τους διακόπτες" (κάτι που, προφανώς, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά σας) επειδή το επίπεδο των σχολιαστών δεν ανταποκρίνεται στα ποιοτικά σας στάνταρ;

    Αν ναι, και αν δεν επιλέξετε τελικά την τελική αυτή λύση, πώς σκοπεύετε να "εκπαιδεύσετε" τους συνομιλητές σας, ώστε, επιτέλους, το επίπεδο των σχολίων τους να ανέβει;

    Τέλος, ποια πιστεύετε ότι είναι η ψυχική διάθεση ενός αναγνώστη σας που, στον λίγο χρόνο που διαθέτει, προσπαθεί να εκφράσει εδώ την άποψή του, σκεπτόμενος, παράλληλα, ότι δίνει κάποιου είδους "εξετάσεις", ότι έχει κατ' επανάληψη (σε συλλογικό επίπεδο) μείνει μεταξεταστέος και ότι, με το σχόλιό του αυτό, διακινδυνεύει ίσως την ύπαρξη του blog;

    JustAsking™

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία απειλή δεν διατύπωσα - έκανα απλώς μία διαπίστωση ότι δεν μπορύμε να κάνουμε διάλογο χωρίς να μπούμε σε προσωπικά.

      Αντίθετα μάλιστα ένας σχολιαστής με φαντάστηκε να μένω μόνος με ένα τρολ...

      Διαγραφή
  17. > από πλαϊνές φωτογραφίες ήταν εμφανές ότι χθες δεν υπήρχαν teleprompters δίπλα του

    Οbama out: Mαθήματα πολιτικής γοητείας στο αθηναϊκό φινάλε του Ομπάμα:
    Εδώ οφείλω να πω πως όπως όλη σχεδόν η αίθουσα, έτσι και γω ξεγελάστηκα και αρχικά πίστεψα πως τα είπε όλα απ' έξω, αλλά υπήρχαν δύο διακριτικά teleprompter και αυτός είναι μάλλον ο λόγος που δεν κοίταξε ούτε μια φορά τα χαρτιά του.

    Ολόκληρη η ομιλία Ομπάμα στ' Αγγλικά (από το κανάλι του Λευκού Οίκου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑ Ομπάμα δεν έδωσε ποτέ ΟΜΙΛΙΑ χωρίς Telemproter.

      Εδώ Ο Μπαμπινιώτης μιλάει για την ομιλία του Ομπάμα στο Νιάρχος

      https://www.youtube.com/watch?v=5OutcTgzscc

      Ο οποίος Μπαμπινιώτης ήταν παρών εκεί μέσα όπως δήλωσε.

      Στη συνέντευξη που παρέθεσα με link μας εξηγεί η διάνοια αυτή, το πόσο εντύπωση του έκανε που ο Πρόεδρος δεν είχε γραμμένο το λόγο του. Δεν πρόσεξε τα 2 telemproter....

      Τόσο Γελοίος ο κύριος Καθηγητής ;

      Ναι τόσο γελοίος !

      Διαγραφή
  18. Έχει νόημα να λες οι νεοέλληνες είναι αυτό, είναι εκείνο, το άλλο; Για τους δημοσιογράφους το καταλαβαίνω, δίνουν δουλειά στον εαυτό τους ή γεμίζουν τα κείμενά τους, και για αυτούς που έχουν κακές προθέσεις είναι κατανοητό αν και όχι αποδεκτό, αλλά οι διανοούμενοι ποιο λόγο έχουν να τα αναγάγουν όλα ως νεοελληνικά αρνητικά χαρακτηριστικά όταν μια βόλτα στα ξένα sites και στο youtube αρκεί για να διαπιστώσεις ότι παντού υπάρχουν παρόμοιες φωνές είτε με αρνητικό είτε με θετικό πρόσημο. Ή οι νεοέλληνες διανοούμενοι δεν κατανοούν τα ρεύματα του παρόντος ή απλά δεν τους ενδιαφέρει να δουν τι πραγματικά συμβαίνει παγκοσμίως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή παρατήρηση κ. Παπαδόπουλε. Ο λόγος φαίνεται να είναι πως είναι πολύ πιο πιασάρικο να "την πούμε" στο ελληνικό κοινό για το χαμηλό του επίπεδο - αντί να κάνουμε μια απλή διαπίστωση: όλοι οι λαοί έχουν παρόμοιες αναλογίες κάθε είδους και ποιότητας φωνής.

      Διαγραφή
  19. @ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
    Προσωπικά ασκώ κριτική μπας και βελτιωθεί η Ελλάδα, χωρίς να είμαι Δημοσιογράφός ή διανοούμενος και δεν είμαι οπαδός του δάσκαλε που δίδασκές και νόμους δεν εκράτεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ομολογώ ότι αδυνατώ να αντιληφθώ την σκοπιμότητα της σημερινής ανάρτησης όπως επίσης και μεγάλο μέρος των σχολίων που επακολούθησαν. Πέραν της πασίδηλης - πληκτικά επαναλαμβανόμενης και γι'αυτό τελικά γραφικής - μισελληνικής χροιάς του, δεν θεωρώ ότι αποτελεί αντάξια συνέχεια του πραγματικά εξαιρετικού κατά την γνώμη μου Welcome Big Moon Barack.

    Για τα ειδικά ζητήματα περί Ομπάμα, ο όποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στις αυθεντικές αναρτήσεις των συμμετεχόντων - τόσο στο περί "του καλύτερου πρόεδρα της τελευταίας 70ετίας" όσο και στο σημερινό θέμα - όπου καθίστανται περισσότερο από προφανή, για τον οποιοδήποτε απροκατάληπτο παρατηρητή, τόσο ο εικαζόμενος βαθμός επάρκειας & φερεγγυότητας των ίδιων των σχολιαστών (όπως προκύπτει από τα γραπτά τους) όσο και καθαυτή η τεκμηρίωση των θέσεων ενός εκάστου.

    Τέλος να σημειώσω ότι θεωρώ την σύνοψη των από πρώτο χέρι βιωματικών εμπειριών του CsLaKoNaS εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γι αυτό άξιας προσοχής από τους αναγνώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ δεν κατάλαβα την σκοπιμότητα του σχολίου αυτού - εκτός από του να απαξιώσει τους σχολιαστές αυτής της ανάρτησης (πλην CsLakoNaS) οι οποίοι είναι οι ίδιοι με αυτούς του "εξαιρετικού Welcome Big Moon Barack".

      Διαγραφή
    2. Συστηματικά συγχέεται την αναφορά στην "θέση" με την αναφορά στο "πρόσωπο".

      Όπως είναι προφανές, δεν προχώρησα σε καμία απολύτως αξιολογική κρίση περί σχολιαστών - αρκέστηκα στην διατύπωση άποψης περί των σχολίων τους κατά την κρίση μου.

      Επιτρέψτε μου τέλος ένα, όντως προσωπικό την φορά αυτή - και πιστέψτε με καλοπροαίρετο - σχόλιο: Αν θεωρείτε το doncat κάποιο είδος διαδραστικής ηλεκτρονικής πνευματικής παρακαταθήκης τότε να είστε βέβαιος ότι ο τρόπος που επιλέγετε να χειρίζεστε την έκφραση της τεκμηριωμένης αντίθετης άποψης βλάπτει την δημόσια εικόνα σας ...

      Διαγραφή
    3. Μην είσαι τόσο απόλυτος φίλε, πίσω από τον Νίκο Δήμου υπάρχει ένας άνθρωπος που είναι 81 χρονών, ξέρει το παρακάτω της ζωής, δεν χρειάζεται συμβουλές όσο και αν εσύ, εγώ, ο οποιοσδήποτε, διαφωνούμε μαζί του και για τις θέσεις του και για τις απαντήσεις του, του είναι περιττές οι συμβουλές. Φαντάζομαι για παράδειγμα εμένα να διαφωνώ με κάποιο μέλος΄, 20 ετών, της ΚΝΕ, και να μου λέει για επιστημονικό κομμουνισμό και για τον άλλο κόσμο που θα έρθει, δεν θα είχα την υπομονή που έχει ο Νίκος Δήμου

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ για την συμβουλή. Είμαι συγγραφέας που μέσα σε 63 χρόνια έχει εκδόσει 65 βιβλία. Αυτό είναι το κυρίως έργο μου. Τα υπόλοιπα (άρθρα, εκπομπές, μπλογκ, φωτογραφίες) είναι η γαρνιτούρα. Έμαθα να μην ασχολούμαι με την δημόσια εικόνα μου (που εδώ και δεκαετίες είναι μόνιμα αμφιλεγόμενη) και δεν δίνω δεκάρα για την υστεροφημία μου (αφού δεν θα υπάρχω εγώ, τι με νοιάζει;).

      Διαγραφή
    5. Εγώ πάλι έχοντας διαβάσει αρκετά από τα βιβλία του ΝΔ πιστεύω πως αυτή η "Αγορά" που έχει διαμορφώσει σε αυτό το blog είναι ίσως το κορυφαίο δημιούργημα του.

      Ανθρωποι με διαμετρικά διαφορετικές απόψεις, έρχονται εδώ να τις καταθέσουν επί παντός επιστητού.

      Μπράβο στο ΝΔ. Για μένα αυτό σημαίνει διανοούμενος! Με την ευκαιρία - Χρόνια σου Πολλά Νίκο!

      Διαγραφή
    6. Χρόνια πολλά και δημιουργικά στον οικοδεσπότη αλλά Rigel τα παλαιότερα μπλογκ του ΝΔ ήταν καλύτερα, εκτός αν μου φαινόντουσαν επειδή τότε είχα και εγώ ένα σχετικά σοβαρό μπλογκ :)

      Διαγραφή
  21. Κατ’ αρχήν ΝΔ συγχαρητήρια για το ποστ. Από τα σχόλια -δυστυχώς- φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό θέμα. Η όποια κακοδαιμονία ενός λαού οφείλεται στο φθόνο. Και η όποια καλοτυχία οφείλεται στο ξεπέρασμά του. Αυτή ήταν πάντα η θέση μου.

    Χλευάστε με. Όμως πιστεύω ότι ο προσωπικός φθόνος γεννά ψυχοσωματικά νοσήματα της χειρότερης και της πλέον ανίατης μορφής. Ο φθόνος σε πάει κατ’ ευθείαν στο ΘΑΝΑΤΟ.

    Σαν συλλογική κατάσταση ο φθόνος φέρνει έναν λαό στο κέντρο της κόλασης. Θα ήθελα πραγματικά να βρω λόγια να περιγράψω πόσο σημαντικά πράγματα είναι αυτά. Όμως τα ελλαδίτικά μου δεν με βοηθάνε.

    Ο φθόνος καταστρέφει τη ζωή αυτού που φθονεί. Την βαλτώνει, την κάνει μίζερη, δυστυχισμένη, ανυπόφορη, άχαρη, ζερβή. Βάζει μπροστά στο άτομο όλους τους λαιστρυγόνες και όλους τους κύκλωπες. Όλους. Εδώ επιστρατεύονται όλοι οι δαίμονες και δίνουν το καλύτερό τους. Το φθονερό άτομο απλώνει γύρω του φθόνο. Ο φθόνος γεννά φθόνο. Ο φθόνος είναι μια τερματική κατάσταση. Η επόμενη κατάσταση του φθόνου είναι ο φθόνος. Δεν είναι κάτι που μετασχηματίζεται. Είναι στάχτη. Η επιθετικότητα, η ζήλεια, όλα κάτι μπορούν να γίνουν προς το θετικό. Ο φθόνος είναι η μία και ΑΠΟΛΥΤΗ εξαίρεση. Μένει αμετασχημάτιστος.

    Το πιο χρήσιμο βιβλίο για τη χώρα σας θα ήταν ένα βιβλίο αποκλειστικά για το φθόνο. Νομίζω υπάρχουν κάποια που το θίγουν. Να τα κάνετε εικόνισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ο φθόνος καταστρέφει τη ζωή αυτού που φθονεί. Την βαλτώνει, την κάνει μίζερη, δυστυχισμένη, ανυπόφορη, άχαρη, ζερβή." Συμφωνώ... Αυτό το σχόλιο δείχνει πόσο επιτυχημένο ήταν το προηγούμενο ποστ.
      Ας βράζουν στο ζουμί τους όσοι υποπίπτουν στο χειρότερο από τα θανάσιμα αμαρτήματα. Ο φθόνος το χειρότερο. Η λαγνεία το καλύτερο... "Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε!" :-)

      Διαγραφή
    2. @ clotho lachesis Atropos
      Μην κρίνετε ίσως εξ ιδίων τα αλλότρια. Επειδή και εμείς ζήσαμε σε διαφορετικές χώρες, καταθέτω μόνο την προσωπική μου εμπειρία: Όσο κατεβαίνεις προς το νότο τόσο αυξάνεται η εγκαρδιότητα.
      Δεν ξέρω τι συμβαίνει με το φθόνο. Δεν έχω βιώσει πουθενά. Δεν γνωρίζω.

      Πάντως αναρωτηθείτε το εξής: πως σχετίζεται (α) η έννοια του πολίτη (vs όχλος), (β) η ύπαρξη εγωισμού, συναγωνισμού και ανταγωνισμού (και ίσως και φθόνου), και (γ) η ανάγκη για εγκαθίδρυση δημοκρατικών διαδικασιών.

      Έχει νόημα να αναμένει κανείς το φυσικό τοπίο της Ελλάδας να αποκτήσει την ομοιομορφία του Φιλανδικού; Εάν όχι, ε τότε δεν έχει νόημα να αναμένουμε ότι ο Έλληνας (ή ο Ιταλός) θα γίνει σαν το Φιλανδό.

      Περισσότερη δημοκρατία χρειαζόμαστε εδώ κάτω. Τα υπόλοιπα θεωρώ (και η ιστορία το έχει αποδείξει) ότι είναι αφύσικα και αφελή.

      Kiitos

      Διαγραφή
    3. Περισσότερη δημοκρατία σημαίνει καλύτεροι πολίτες - υπεύθυνοι, ορθολογιστές, έντιμοι και μη εμπαθείς - άρα και ζηλότυποι. Δεν θα υπάρξει καλύτερη δημοκρατία στην ελλάδα αν δεν έρθουν γενεές νέων με άλλη παιδεία και άλλη νοοτροπία.

      Όσο για την εγκαρδιότητα των νότιων είναι πολύ επιπόλαιη. Όλοι οι γνωστοί αποκαλούνται φίλοι και σχηματίζουν παρέες. Ο βόρειος έχει λίγους φίλους αλλά πραγματικούς - ο νότιος πολλούς αλλά στην ανάγκη χάνονται.

      Διαγραφή
    4. "Δεν θα υπάρξει καλύτερη δημοκρατία στην ελλάδα αν ..."

      Ελλάδα όχι Ελλάδα.

      D.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Δήμου, η ύπαρξη δημοκρατιών διαδικασιών δεν έχει προαπαιτούμενα. Τουναντίον η ύπαρξη ουσιαστικών δημοκρατικών διαδικασιών βελτιώνει τους πολίτες.

      Όσο για την εγκαρδιότητα. Αυτό που λέτε δεν ισχύει στην περίπτωσή μου. Έχοντας ζήσει νομίζω σε περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες από εσάς (και ως εργαζόμενος όχι σπουδαστής) έχω να σας πω ότι επιβίωσαν στο χρόνο μόνο οι φιλίες με τους νότιους.

      Εξάλλου ο βόρειος σχεδόν ποτέ δεν θέλει φιλίες με άτομα που δεν είναι από τη χώρα του. Τους φίλους που κάναμε με βόρειους τους κάναμε με ζευγάρια όπου ο ένας τους ήταν ντόπιος και άλλος ξένος. Τίποτα βαθύτερο δεν κατέστη εφικτό.

      Διαγραφή
  22. Δε θυμάμαι ποιος είπε:"αν θες να μάθεις την αληθινή γνώμη κάποιου, διάβασε μετά το "αλλά"".
    Στη χώρα που για να γίνεις κάποιος, να πετύχεις, 9 στις 10 φορές πρέπει να 'χεις κομματικές περγαμηνές, θα αναγνωρίζαμε στον Ομπάμα όλα αυτά που είναι κι έχει πετύχει;

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί σου αλλά και στις ΗΠΑ υπάρχουν μόνο 2 ενεργά πολιτικά τζάκια, οι Bush και οι Clintons, όσον αφορά την ουσία του σχόλιου σου: αν δεν του τα αναγνωρίσουμε τότε είμαστε τραγικότατοι.

      Διαγραφή
  23. Ο Ομπάμα και οι... αζουλιάρηδες
    ---------------------------------------


    Δεν εκπλήσσει η ταύτιση απόψεων ορισμένων εθνικιστών με εκείνες κάποιων εμμονικών "αριστερών" και στα περί Ομπάμα, δηλαδή στα περί της… αναξιότητάς του, εξ ου και η λεκτική τους επιθετικότητα που υιοθετεί ό,τι κουταμάρα κυκλοφοράει στο διαδίκτυο, ανέξοδα και ανενδοίαστα με στόχο να πείσει ότι, δεν μπορεί, βρε αδελφέ, αυτός να είναι καλύτερος από εμάς. Το πολύ πολύ να είναι σαν τα μούτρα μας, καράβλαχος, υποκριτής, ημιμαθής, κουτοπόνηρος, ψευτάκος, και… φυσικά, κατά βάθος, πολύ πολύ... κοντός.

    Ως γνωστόν, ο διαδεδομένος ελληνοκεντρικός κομπλεξισμός είναι η κοινή μήτρα που τροφοδοτεί, δεξιά και αριστερά, τα εθνικιστικά και τα "λαϊκίστικα" αντίστοιχα στερεότυπα της... μοναδικότητας τού ελληνικού λαού/έθνους.

    Και... τούμπαλιν: η... ανεπανάληπτη ποιοτικά λαϊκότητα των Ελλήνων και οι... τρισχιλιετείς εθνικές των ρίζες είναι η μόνη εν ζωή βιομηχανία που παράγει μαζικά κάτι, δηλαδή φούμαρα και σύνδρομο ανωτερο/κατωτερότητας.

    Το λοιπόν, έκπληξη θα ήταν να αναγνωρίσουν την ποιότητα και την αξία του άλλου, που ενώ γεννήθηκε στη φτώχεια (όπως κι εμείς) παρά ταύτα, και εν αντιθέσει προς εμάς, πίστεψε στο θαύμα της προσωπικής του αξίας, αγωνίστηκε, σπούδασε, έμαθε, πρόκοψε, ξεχώρισε, νίκησε και απέρχεται με αξιοπρέπεια, διατηρώντας άθικτη την ακεραιότητά και το ήθος του, παρά το ότι κατέκτησε το Έβερεστ της αμερικάνικης πολιτικής με αρετή και τόλμη, δηλαδή ελεύθερα.

    Αν υπήρχε τρόπος να μας πει ο Σεφέρης τη γνώμη του, θα συμβούλευε:

    Νίκο, ας παίζουνε οι ζηλιάρηδες τώρα μελοδράματα στα σκηνικά των μιντιαστάν, κι ας φλομώνουνε με τον καπνό που μας κουβάλησαν από το λαϊκιστάν

    Ασ’ τους να τρώγονται και ν’ ανεμοδέρνουνται ωσάν το κάτεργο που δένει μούδες. Καλώς μας ήρθατε μας ήρθατε αρχοντέλληνες, κωμικοτράγοι με τις κούζες…

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΥΓ. Αν ήταν η αζούλα πούζα, ήθεν να πουζιάσει ούλος ο κόσμος (Κυπριακή παροιμία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θα προσπαθήσω να περιορίσω τις αντιρρήσεις μου σε μερικές σύντομες παρατηρήσεις:

    1. Η λέξη "φθόνος" έγινε μέρος της σημερινής (καπιταλιστικής / νεοφιλελεύθερης) ρητορικής: Όποιος κάνει κριτική στον πλούτο κάποιων ανθρώπων φθονεί τους "ικανούς". Εδώ (στο θέμα της ανάρτησης) έχουμε να κάνουμε με μια παραλλαγή: Όποιος κάνει κριτική στην προσωπικότητα κάποιων ατόμων, τα φθονεί για την εξυπνάδα, τη μόρφωση, το χάρισμά τους κ.λπ.

    Βεβαίως κάποιες φορές μια κριτική θα είναι άδικη, αβάσιμη, κουτή κ.λπ. Αυτό δεν σημαίνει όμως αυτόματα πως οφείλεται σε φθόνο.

    2. Η αναφορά σε ένα βιβλίο του 1854 (!): Ο φθόνος ερμηνεύεται δηλαδή (από τον οικοδεσπότη) σαν ένα είδος προπατορικού αμαρτήματος. Ή σαν κάτι που έχουν οι Έλληνες στα γονίδια τους.

    3. "Νεοελληνικός φθόνος": Δεν είναι νεοελληνικό φαινόμενο ο φθόνος, δηλαδή η κατηγορία για "φθόνο". Όπως είπα πιο πάνω, αποτελεί μέρος μιας ξεχωριστής ρητορικής η οποία χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο λ.χ. και στην Αυστρία: Και εδώ οι ομοϊδεάτες του Νίκου Δήμου κατηγορούν τους Αυστριακούς (ως σύνολο) για "φθόνο" (και για "γκρίνια"), μόλις ακούγεται κάποια μεμονωμένη κριτική παρατήρηση π.χ. για τους πλούσιους (πράγμα που έτσι κι αλλιώς σπάνια συμβαίνει).

    4."Φαίνεται ότι ο Έλληνας δεν ανέχεται την ύπαρξη κάποιου που τον ξεπερνάει. [...] Θα βρει κάποιο «Αλλά», έστω και φανταστικό."

    To "Αλλά" μπορεί να είναι και η ένδειξη για την ισορροπημένη κρίση κάποιου ατόμου ή κάποιας κατάστασης. Μια κρίση δηλαδή που αντιπαραθέτει τα υπέρ και τα κατά. Σίγουρα αυτό είναι κάτι καλύτερο από τον τυφλό θαυμασμό ή ίσως ακόμα και τον φανατισμό.

    5. Μια και μιλάμε για τυφλό θαυμασμό: Κύριε Δήμου, τα λόγια σας για τον Ομπάμα δεν ταιριάζουν σε έναν άνθρωπο που δίνει τόση σημασία στη λογική και ορθολογική σκέψη. Ταιριάζουν μάλλον στην ανακοίνωση κάποιου τμήματος μάρκετινγκ ή στον νεανικό οίστρο κάποιου έφηβου που μιλάει για το αγαπημένο του ποπ συγκρότημα. Μερικά παραδείγματα:

    Αρχίζει κιόλας με τον τίτλο της προηγούμενης ανάρτησης: "Welcome Big Moon Barack".

    "Ήταν ο ορισμός της έννοιας «χαρισματικός». Ότι κι αν έκανε, από σοβαρή συζήτηση μέχρι τηλεοπτικό σόου, είχε κομψότητα και χάρη."

    "Η τελευταία προεκλογική ομιλία του (“yes we can”) είναι μνημείο λόγου και έκφρασης. Μία πραγματική μυσταγωγία."

    "Η ρητορική του Ομπάμα ήταν λογοτεχνία. Οι λόγοι του θα διδάσκονται στα σχολεία."

    "Μόλις τελείωσε η ομιλία του Ομπάμα. [...] Χαίρομαι που έζησα αυτή τη στιγμή. Κάπως έτσι θα ένιωσε και κάποιος αρχαίος ακούγοντας τον Επιτάφιο του Περικλή."

    Μα είναι δυνατόν!

    Συγγνώμη, μα τέτοια ρητορική δεν απέχει πια πολύ από την προσωπολατρεία στη Βόρεια Κορέα.

    6. "Φταίω κι εγώ γιατί εκδήλωσα τα συναισθήματά μου για τον άνθρωπο – ερεθίζοντας έτσι τα αντανακλαστικά του φθόνου."

    Όχι ερεθίζοντας "τα αντανακλαστικά του φθόνου". Αλλά ίσως προκαλώντας τη δυσαρέσκεια κάποιων αναγνωστών για όλο αυτό το λιβάνισμα και τον άκριτο θαυμασμό σας για το "Big Moon".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Viennezos. Δικαιούμαι να θαυμάζω όποιον θέλω και με όποιον τρόπο θέλω. Που ξέρετε; Μπορεί και να έχω δίκιο...

      Όσο για τον νεοελληνικό φθόνο - καλύτερα να τα λέγατε στον Ράμφο που του αφιέρωσε πολλές σελίδες. Πάντως, έχοντας ζήσει πολλά χρόνια εκτός Ελλάδος, αυτόν το φθόνο δεν τον έχω συναντήσει. Το ανέκδοτο με "την κατσίκα του γείτονα" δεν νομίζω ότι κυκλοφορεί αλλού. Ίσως φταίει ο μικρός τόπος και οι στενές συνθήκες γι αυτή την καταναγκαστική ζηλοφθονία.

      Διαγραφή
    2. @ND

      Έχετε δίκιο για την ελληνική ζηλοφθονία. Το κείμενο, αν εξαιρέσουμε την αναφορά στον Ομπάμα, ειναι πάρα πολύ σωστό. Παρ' όλα αυτά, από τα social media, δεν αφουγκράζομαι ζήλια αλλά μάλλον μία καραμπινάτη Ομπαμίτιδα.

      Ό,τι πει, ό,τι κάμει ειναι με στυλ, με φινετσα, με εξυπνάδα, με κομψότητα.

      Σας θυμίζω μόνο όλα τα κανάλια σε απευθείας μετάδοση να δείχνουν το ΤΕΡΑΣ από στους δρόμους της Αθήνας. Τέτοιες εκδηλώσεις λατρείας που αποχαυνώνουν ακόμα και τον Μπαμπινιώτη (όχι πολύ δύσκολο θα έλεγα), δεν ειναι ύποπτο;

      Αυτό δεν το βρίσκετε προβληματικό;

      Είναι πρόβλημα δικό μας μόνον η ζήλια ή είμαστε γενικότερα ένας λαός υπερβολικός σε όποια εκδήλωσή μας ;

      Διαγραφή
    3. Σας διαφεύγει μόνον το εξής:

      Όπως "εσείς" δικαιούστε να θαυμάζετε και να αποθεώνετε όποιον γουστάρετε - χωρίς αυτό να σας καθιστά κατ'ανάγκην υποτελή σφουγγοκωλάριο, έτσι και "εμείς" δικαιούμαστε να επικρίνουμε όποιον γουστάρουμε χωρίς να καθιστάμεθα υποχρεωτικά φθονεροί ... double standards δια μίαν εισέτι φοράν ...

      Διαγραφή
    4. Πού είναι τα double standards; Ποιος σας απαγορεύει να επικρίνετε όποιον θέλετε; Μόνο που υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στον θαυμασμό και την επίκριση. Ο Θαυμασμός δεν ενοχλεί κανένα και δεν χρειάζεται αιτιολόγηση ή στήριξη. Η επίκριση, ιδιαίτερα αν είναι επί προσωπικού - και ενοχλεί και χρειάζεται αιτιολόγηση.

      Κι επειδή εδώ θέλουμε να είμαστε μία καλή παρέα συμφωνήσαμε να αποφεύγουμε τις επικρίσεις επί προσωπικού. Αλλιώς θα πλακωθούμε και θα χαλάσουμε την παρέα και το μαγαζί. Επικρίνουμε λοιπόν απόψεις και όχι άτομα. Βαρέθηκα να το λέω και να το υφίσταμαι.

      Διαγραφή
    5. > 2. Η αναφορά σε ένα βιβλίο του 1854 (!): Ο φθόνος ερμηνεύεται δηλαδή (από τον οικοδεσπότη) σαν ένα είδος προπατορικού αμαρτήματος. Ή σαν κάτι που έχουν οι Έλληνες στα γονίδια τους.

      Αν παρέθετε ο Νίκος Δήμου απόσπασμα από βιβλίο του 1854, οπού γράφει ότι οι Έλληνες μιλούν Ελληνικά και πίνουν καφέ, θα συμπεραίνατε πως ο ιστοδεσπότης θεωρεί ότι οι Έλληνες έχουν τη γλώσσα και τον καφέ στα γονίδιά τους;

      Διαγραφή
  25. Ένας είναι ο πρόεδρος! Πες το ψέμματα Σημίτη

    Διάβασα πολλά ενθουσιώδη άρθρα σήμερα. Ακόμη και από αθλητικογράφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το θεμα μας ομως ειναι η αιτια του φαινομενου, και αν υπαρχει τροπος αν οχι να εξαφανιστει τουλαχιστον να μειωθει σε εναν μεσο ορο. Μια αιτια ειναι σιγουρα το οικογενειακο περιβαλλον, και τολμω να πω η Ελληνιδα μητερα, που ειναι ενας σπεσιαλιστας των συγκρισεων απο τη στιγμη που αρχισει ενα παιδι το σχολειο. Δεν ειναι ομως αυτο αρκετο απο μονο του για να εξηγησει ολο το φαινομενο. Αλλες δυναμεις εξακολουθουν να ειναι σε ισχυ. Θελω να σας πω επισης οτι το χαρακτηριστικο αυτο το συνανταει κανεις και σε κοινοτητες Ελληνων του εξωτερικου. Τελειωνοντας θελω να κανω την εξης ερωτηση. Η Ελληνικη εμπαθεια, που ειναι κατα την γνωμη μου ενα θετικο προσον, ποσο θα μπορουσε να υπαρχει χωρις τον φθονο απο την αλλη μερια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σας ότι το φαινόμενο του να φθονεί κανείς ξεκινάει από το οικογενειακό περιβάλλον. Το έχω δεί πολλές φορές σε συγκεντρώσεις γονέων την εποχή που τα παιδιά μου πήγαιναν στο σχολείο. Η ελληνική εμπάθεια όμως γιατί είναι προσόν; Μήπως εννοείτε συμπαράσταση/ταύτιση; Αν ναι, τότε κατά τη γνώμη μου, αυτή η ικανότητα έχει να κάνει με τον άνθρωπο ως άτομο και όχι σαν προσόν ενός λαού.

      Διαγραφή
    2. Εννοω την αρχικη ερμηνεια και σας ευχαριστω για την παρατηρηση.
      http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=22&catid=1&apprec=6

      Διαγραφή
  27. "Παίνεψε τόσο τον καλόν, ώστε απ' αυτό να ενοχλείται ο αδιάφορος, να ντρέπεται ο κακός, και τότε θα δεις τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει αυτή η τακτική".

    Αδαμάντιος Κοραής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αν δεν το έχετε δει, η Αθήνα του 1950 σε έγχρωμο φιλμ. https://www.youtube.com/watch?v=FKjsvEFJ96M
    Βασικά εμείς νομίζουμε ότι αλλού είναι καλύτερα και αυτοί που ζουν αλλού ότι εμείς ζούμε στο καλύτερα, όλοι γυρεύουν το αλλού ή το αλλού και κάποτε, υπάρχουν και αυτοί που ζήσαν έξω, οι φοιτητές είναι άλλη περίπτωση, και που θεωρούν την Ελλάδα ως το καλύτερο μέρος του κόσμου και το ομορφότερο για να ζήσεις, μέχρι προσφάτως αυτά ίσχυαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το αυθεντικό κείμενο της περιλάλητης ομιλίας Ομπάμα στο πάρκο Νιάρχου βρίσκεται διαθέσιμο εδώ

    Διαβάστε το και αναρωτηθείτε το τι θα έσουρνε η θολοκολτουράρικη εγχώρια ιντελιγκέντσια εάν Έλληνας Πρωθυπουργός τολμούσε να συμπεριλάβει σε λόγο του, μέρος έστω, των διθυραμβικών για την Κλασσική Αρχαιότητα αποστροφών της ομιλίας Ομπάμα ... double standards.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπήρξαν διθυραμβικές αποστροφές - απλώς ιστορικές αναφορές τελείως ρεαλιστικές και λιτές σε καταβολές και ρίζες. Ούτε ένα "κοσμητικό" επίθετο από αυτά που μας μαθαίναν στο σχολείο και χρησιμοποιούσαμε στους πανηγυρικούς.

      Διαγραφή
  30. Τα "ανύπαρκτα" και εξόχως "διακριτικά" teleprompters του "καλύτερου πρόεδρα της τελευταίας 70ετίας" - τα κόβω για κανά 1.80 μέτρα ύψος και καμιά 50χ40 εκατοστά επιφάνεια στο τμήμα των ανακλαστήρων.

    Όντως χρειάζεται μάτι αετού για να τα διακρίνει κανείς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπήρχε και ο Αρχαιοελληνικός, εκτός από τον Νεοελληνικό φθόνο. Μίλησε γι' αυτό ο Περικλής στον επιτάφιο του:

    "Γιατί οι έπαινοι, όταν λέγονται για άλλους, είναι ανεχτοί µονάχα ως εκεί που καθένας νοµίζει ότι κι ο ίδιος είναι ικανός να κάµει κάτι απ’όσα άκουσε. για τα παραπάνω απ’τη δύναµή του, επειδή αµέσως τον πιάνει η ζήλια, δε δίνει πίστη."

    "Μέχρι γὰρ τοῦδε ἀνεκτοὶ οἱ ἔπαινοί εἰσι περὶ ἑτέρων λεγόμενοι, ἐς ὅσον ἂν καὶ αὐτὸς ἕκαστος οἴηται ἱκανὸς εἶναι δρᾶσαί τι ὧν ἤκουσεν· τῷ δὲ ὑπερβάλλοντι αὐτῶν φθονοῦντες ἤδη καὶ ἀπιστοῦσιν."

    Να δείτε κάποιοι Γερμανοί φθόνο! Μιλούν για μαύρο Περικλή. Ανάλογη μικρότητα δεν άκουσα στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εντελώς λάθος η αναφορά μου σε μαύρο Περικλή και Γερμανική ζήλεια στο προηγούμενο σχόλιό μου. Η αναφορά ήταν θετική! Die Tageszeitung

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ελληνική εφημερίδα μπορεί να γράφει για τη γερμανική

      > Η εφημερίδα επιλέγει τον τίτλο «Ο μαύρος Περικλής»

      αλλά η γερμανική γράφει άλλα: Ein Lob für Perikles

      „Ein afroamerikanischer Perikles in Athen“, titelte am Mittwoch die auflagenstärkste Athener Zeitung, Ta Nea, voller Begeisterung.

      «Τα Νέα», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Αθηνών, κυκλοφόρησε την Τετάρτη κατενθουσιασμένη με τίτλο «Ένας αφροαμερικανός Περικλής στην Αθήνα».

      Διαγραφή
  33. Διαβαζω απο φιλο :
    "Η αρχοντιά δεν είναι συνώνυμο με την αριστοκρατικότητα, δεν σημαίνει καμιά ταξική διαφορά ή μια διαφορά πλούτου. Αλλά δεν είναι και ένα ηθικό απλώς γνώρισμα. Είναι μια σύνθεση υπερηφάνιας, ευπρέπειας, αυτοπεποίθησης, μεγαλοψυχίας. Άρχοντες βρίσκεις εγκατεσπαρμένους σε όλα τα είδη ανθρώπων. Ο άρχοντας δεν γίνεται ποτέ μάζα, σε όποια τάξη και αν ανήκει, μένει πάντα πρόσωπο. Δεν μπορώ — ίσως αδυναμία μου — με μια φράση να την ορίσω την αρχοντιά. Αλλά όταν συναντώ κάποιον που έχει αυτό το σύμπλεγμα των αρετών που την απαρτίζουν, τότε την αναγνωρίζω. Λέω μέσα μου: Αυτός είναι άρχοντας. Ανήκει σε ααυτή την εκλεκτή κατηγορία ανθρώπων.
    Έχομε άρχοντες κατά την νομικήν έννοια, που δεν έχουν αρχοντιά. Έχομε όμως χειρώνακτες που έχουν αρχοντιά.
    Κωνσταντίνος Τσάτσος (1899-1987)"

    Ναι. Τι καλο η ελλειψη του φθονου..

    Καληνυχτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το παιδί

    Το παιδί φωνάζει
    το παιδί κλαίει
    το παιδί χτυπιέται οδύρεται
    θέλει παιχνίδι
    θέλει αγκαλιά
    θέλει αγάπη στοργή

    και του λένε διάβαζε
    προτιμητέα ειν' η γνώση

    Μα τι ανόητος που στάθηκα;
    μονολογεί ο γέροντας
    κοιτώντας τον καθρέπτη

    να 'μαι εδώ τώρα ογδόντα χρόνο
    και να μπουσουλάω στο σκοτάδι
    μπροστά στο υπέροχο τίποτα

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εγώ πάντως κύριε Δήμου, δεν βλέπω φθόνο.

    Βλέπω κυρίως την δική σας εμμονή (τώρα και σε προηγούμενες αναρτήσεις σας) να πιστεύετε πράγματα που δεν στηρίζονται σε στοιχεία είτε αυτά είναι οικονομικοί δείκτες ή … τηλε-υποβολείς (teleprompters).

    http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/08/tele%202_0.jpg

    Προφανώς και έκαστος μπορεί να πιστεύει ό,τι του έρθει, απλά χωρίς στοιχεία πείθονται μόνο οι ευκολόπιστοι. Σας αφήνω τώρα διότι ένας εξωγήινος μου χτυπάει την πόρτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Τώρα αν δεν σας κάνει και ο Ράμφος, καλύτερο φιλόσοφο δεν διαθέτει η χώρα.*

      "Το 1960 ήταν με τη Νεολαία της ΕΔΑ και στο περιοδικό της Πανσπουδαστικής"


      "Σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι, όπου ανακάλυψε την ελληνική φιλοσοφία και στη συνέχεια την πατερική φιλοσοφία και την ορθοδοξία."

      "Από τη δεκαετία του 1990 ο Ράμφος έχει μεταβάλει τη στάση του υιοθετώντας "εκσυγχρονιστικές" θέσεις και θεωρώντας την ορθόδοξη παράδοση της Ελλάδας ανασταλτική της προόδου."

      Σον συμπαθέστατο Κο Ράμφο πάντως, οραματιστή δεν τον λες... αν είναι αυτός ο καλύτερος, κρίμα!

      Πηγή Wiki

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A1%CE%AC%CE%BC%CF%86%CE%BF%CF%82

      D.

      Διαγραφή
  36. Τι στοιχεία θα περιμένατε για μια τέτοια διαπίστωση; Μόνο την προσωπική εμπειρία. Αν δεν έχετε νιώσει τον φθόνο τότε ή είστε τυχερός ή τελείως ασήμαντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλικά σας "μιλώ". Νομίζω ότι δεν αντέχετε τη διαφορετική άποψη (φανατικός είναι το σχετικό επίθετο) ακόμα και εάν η διαφορετική άποψη δεν είναι απλά άποψη (άρα κάτι μεταξύ άγνοιας και γνώσης), αλλά είναι αποδείξιμη.

      (δεν έχω χρόνο να επεκταθώ: παίζω τάβλι με τον εξωγήινο και υποπτεύομαι ότι έχει φέρει πειραγμένα ζάρια :)

      Διαγραφή
    2. Θα σας παραπέμψω στον Στέλιο Ράμφο. Εκείνος ανέλυσε το φαινόμενο στο βιβλίο που αναφέρω. Τώρα αν δεν σας κάνει και ο Ράμφος, καλύτερο φιλόσοφο δεν διαθέτει η χώρα.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Δήμου, κατά τη γνώμη μου, το κεντρικό ερώτημα της φιλοσοφίας είναι «το πως πρέπει να ζήσω;». Η φιλοσοφία δεν είναι εργαλείο για να κρίνουμε την οικονομική πορεία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ούτε για να διαπιστώσουμε εάν ο Ομπάμα χρησιμοποιεί ή όχι τηλε-υποβολείς ούτε για το εάν οι Ισπανοί είναι λιγότερο ή περισσότερο φθονεροί από τους Εσθονούς.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ που μετά από έξη χρόνια σπουδών φιλοσοφίας στο Μόναχο, μία διατριβή, επτά βιβλία με φιλοσοφικά θέματα με διδάσκετε ποιό είναι το κεντρικό ερώτημα της φιλοσοφίας. Το βελτιώνω όμως και λέω: "Μήπως πρέπει να ζήσω χωρίς φθόνο;"

      Διαγραφή
    5. @ ND
      "Μήπως πρέπει να ζήσω χωρίς φθόνο;"

      Να το βελτιώσουμε λίγο ακόμα;

      "Μήπως πρέπει να ζήσω χωρίς να αφήνω μια εικόνα μαζί με τα συναισθήματα που μου δημιουργεί να υπερισχύουν των δεδομένων και του ορθολογισμού ;"

      Διαγραφή
  37. Από ένα γκουγκλάρισμα (λέξη κατά Ν. Καζαντζάκης, 1923), βρήκα ότι to neighbor’s goat to die είναι χαρακτηριστική έκφραση της Αν. Ευρώπης, αναφέρεται τουλάχιστον στη Ρουμανία (δεν σκοπεύω να κάνω διατριβή στο θέμα). Ίσως λοιπόν να είναι κατάλοιπο της μπαλκανικής τουρκιάς που κρύβουμε μέσα μας και που μάλλον θα πάρει αιώνες να φύγει.

    Δεν νομίζω να οφείλεται στη φουκαριάρα Ελληνίδα μάνα όπως αναφέρει προηγούμενος σχολιαστής, ο οποίος στην προσπάθειά του να «αντικρούσει» τα φθονερά σχόλια για τον Μ. Ο. στο προηγούμενο ποστ ευχήθηκε προσωπική αποτυχία στους λοιπούς σχολιαστές (μάλλον από φθόνο).

    Να προσθέσω επίσης ότι από άπειρα παραδείγματα «επιτυχημένων» Ελλήνων (στο εσωτερικό), λίγοι από τους οποίους είναι φυλακή αλλά οι περισσότεροι δεν πρόκειται να την δουν ούτε απέξω, έχουμε μάθει ότι το πάτημα επί πτωμάτων είναι καθεστώς στην Ελλάδα. ‘Εστω και μία μικρή θεσούλα (κλητήρας στο πρωτόκολλο δημόσιας υπηρεσίας) και ταυτόχρονα γίνεσαι υπερασπιστής του συστήματος, κυνηγός των υπολοίπων που προσπαθούν επίσης να διοριστούν στο πρωτόκολλο αλλά και αμείλικτος έναντι αυτών που ξέφυγαν από το πρωτόκολλο και ανέβηκαν όροφο (με την αξία τους?).

    Μην το παίρνετε προσωπικά κ. Δήμου, ήσασταν επαγγελματίας σε άλλη εποχή. Γνωρίζω προσωπικά παράγοντες – στελέχη του σημερινού δημοσίου κόσμου, ανεξαρτήτως κομμάτων, που έχουν ανοίξει στη γυναίκα τους/κόρη τους διαφημιστική εταιρεία για να παίρνουν δουλειές κρατικές ή κρατικοδίαιτες (ακόμα καλύτερα), έστω και μία το χρόνο.
    Επίσης από τα δημοσιευμένα σχόλια νομίζω ότι στην πλειοψηφία τους (μπορεί και να κάνω λάθος) αυτά που «φωνάζουν» για φθόνο έχουν γραφεί από ‘Ελληνες του εξωτερικού, όπου μάλλον πρέπει να αποβάλεις τον φθόνο για να επιβιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Για ένα τέτοιο θέμα τα πολλά λόγια είναι αχρείαστα. Κλείνω με μια δυσοίωνη τοποθέτηση. Στη χώρα σας υπάρχει φθόνος. Και στο σύνολο και στα άτομα. Τον φθόνο αυτόν τον κουβαλάνε αρκετοί και αφού μεταναστεύσουν. Ιδίως με άλλους ελλαδίτες. Η ίδια η χώρα σας βουτηγμένη στο φθόνο δεν έχει καμία ελπίδα. Διά ταύτα: Μεταναστεύστε και αποφεύγετε ελλαδίτες εκεί που θα πάτε. Μάθετε τη γλώσσα του τόπου που θα επιλέξετε καθώς και αγγλικά. Υπάρχουν σχολεία εκμάθησης καθώς και εθελοντές για να μιλάτε μέχρι να τα μάθετε τέλεια. Θα σας πάρει περίπου 18 μήνες με εντατική προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε - δεν έχω πρόβλημα με τις γλώσσες, όσο με τα χρόνια. Αρχίζεις νέα ζωή στα ογδοντα-φεύγα;

      Αλλιώς, συμφωνώ απόλυτα με την προτροπή σου. Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω!

      Διαγραφή
    2. UBS, στο "αποφεύγετε Ελλαδίτες εκεί που θα πάτε" μου μιλάς μέσα απ' την ψυχή μου. Από τα φοιτητικά μου χρόνια στο εξωτερικό, η θλιβερότερή μου ανάμνηση είναι κάτι (ευτυχώς όχι όλοι) συμπατριώτες μου που έκαναν παρέα μόνο μεταξύ τους, στα ίδια και τα ίδια καταγώγια, ως επί το πλείστον ελληνικά, με μόνιμο θέμα συζήτησης να θάβουν τους/τις κατοίκους της χώρας στην οποία ζούσαν. Αυτό κι αν δεν ήταν φθόνος και κόμπλεξ!!! Είναι αυτά αποκλειστικά ελληνικά χαρακτηριστικά? Και βέβαια όχι. Αλλά τα έχουνε πάρα πολλοί από μας, πολύ έντονα ρε παιδί μου

      Διαγραφή
    3. Οι ξένες γλώσσες των... καφετεριών!

      Είναι τραγωδία ο εγκλεισμός τόσων και τόσων νέων παιδιών στους σύγχρονους καφενέδες.

      Αντί να πάνε να μάθουν κάτι κανούργιο, ένα πτυχίο, ένα μεταπτυχιακό ή έστω μία ακόμη ξένη γλώσσα, κάθονται ατελείωτες ώρες στην καφετέρια!!!

      Μα, δεν τους πονάει ο πισινός από τόσο καθισιό;

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      ΥΓ. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει πλέον και στην Κύπρο. Η εργατικότητα όλα και περισσότερο αντιμετωπίζεται ως... βλακεία.

      Διαγραφή
    4. @ sgvv
      Αυτοί οι έλληνες εξακολουθούν να ζουν στην Ελλάδα, συζητάνε για ελληνική πολιτική, ελληνικό ποδόσφαιρο - δεν ξέρουν τίποτα για την πόλη και τη χώρα που ζουνε, δεν διαβάζουν ντόπιες εφημερίδες - ακόμα και τη γλώσσα ελάχιστα την γνωρίζουν. Τους έζησα χρόνια...

      Διαγραφή
    5. Kύριε Δήμου, νομίζω ότι τους ζήσαμε και στην ίδια πόλη :-)

      Διαγραφή
    6. Γράφει ο Νίκος Δήμου (αναφερόμενος σε σχόλιο του "clotho lachesis atropos" με απόψεις όπως: "Η ίδια η χώρα σας βουτηγμένη στο φθόνο δεν έχει καμία ελπίδα. Διά ταύτα: Μεταναστεύστε και αποφεύγετε ελλαδίτες εκεί που θα πάτε."):

      "[...] Αρχίζεις νέα ζωή στα ογδοντα-φεύγα;
      Αλλιώς, συμφωνώ απόλυτα με την προτροπή σου. Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω!"


      Πρώτα νόμιζα πως πρόκειται για ειρωνεία. Αλλά φοβάμαι ότι ο οικοδεσπότης σοβαρολογεί. Πρόκειται για τη (νοσηρή) αντιστροφή της (επίσης, βέβαια, νοσηρής) ξενοφοβίας και του νοσηρού σοβινισμού που υπάρχουν παντού.

      Μέχρι στιγμής δεν συνειδητοποίησα πόσο εύστοχα το "Ανθέλληνας" σάς χαρακτηρίζει, κύριε Δήμου. Τώρα το ξέρω. Σας ευχαριστώ για την ξεκάθαρη διασαφήνιση, έστω κι αν αυτή με τρομάζει.

      Διαγραφή
    7. Τόσο ανθέλληνας που έχω αφιερώσει πενετε βιβλία σε αυτή τη χώρα - τα τρία μάλιστα, υμνητικά. Διαβάστε την "Απολογία" μου
      εδώ

      Διαγραφή
    8. @clotho lachesis atropos
      Ανταποδίδοντας τη συμβουλή σας

      «Διά ταύτα: Μεταναστεύστε και αποφεύγετε ελλαδίτες εκεί που θα πάτε.»,

      και το κάνω επειδή αγαπώ τη χώρα σας (Φιλανδία), να σας απευθύνω και εγώ μια συμβουλή:

      Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους. Είναι τουλάχιστον αντιαισθητικό να κάνεις βόλτα Σάββατο στις 4μμ – λ.χ. στην Hallituskatu - και να βλέπεις 14χρονες κοπελίτσες με μια μπύρα στο χέρι.

      Μα σε τι κόσμο προτρέπετε τους Έλληνες να μεταναστεύσουν ; :)

      Φθόνος ή αλκοόλ ; // ιδού η απορία :)

      Διαγραφή
    9. Μπράβο! Πολύ σωστά γράφει ο Λενωνίδας Πυθγαόρας:

      "Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους. Είναι τουλάχιστον αντιαισθητικό να κάνεις βόλτα Σάββατο στις 4μμ – λ.χ. στην Hallituskatu - και να βλέπεις 14χρονες κοπελίτσες με μια μπύρα στο χέρι.

      Μα σε τι κόσμο προτρέπετε τους Έλληνες να μεταναστεύσουν ; :)

      Φθόνος ή αλκοόλ ; // ιδού η απορία :)"


      Κάτι παρόμοιο ήθελα να γράψω για την Αυστρία: Οι νέοι της Αυστρίας είναι από τους πρώτους στην Ευρώπη όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων.* Χίλιες φορές θα προτιμούσα να είμαι ανάμεσα στους "φθονερούς" Έλληνες που "κάθονται ατελείωτες ώρες στην καφετέρια" (όπως λέει ο kapa-skeptikos).

      *[Πράγμα για το οποίο υπάρχουν στατιστικά τεκμήρια - σε αντίθεση λ.χ. με τον δήθεν φθόνο των Ελλήνων.]

      Διαγραφή
    10. Γράφει ο Ν.Δ.:

      «Τόσο ανθέλληνας που έχω αφιερώσει πενετε βιβλία σε αυτή τη χώρα - τα τρία μάλιστα, υμνητικά. Διαβάστε την "Απολογία" μου»

      Το ότι ίσως σε μερικά βιβλία γράφετε κάτι θετικό (ενδεχομένως μάλιστα κάτι υμνητικό) για την Ελλάδα και τους Έλληνες δεν αναιρεί τα όσα λέτε στα παραπάνω σχόλια. Μπορεί να έχετε αλλάξει γνώμη και απόψεις μετά τη συγγραφή των εν λόγω βιβλίων ή απλώς αντιφάσκετε.

      Διαγραφή
    11. Όλα μου τα βιβλία που ασχολούνται με την Ελλάδα δείχνουν την αγάπη μου και την φροντίδα μου γι αυτήν. Όταν κάνω κριτική είναι επειδή: "...η Ελλάδα με πληγώνει" (Σεφέρης - "ανθέλλην" κι αυτός). Αν δεν με ένοιαζε η Ελλάδα, και μάλιστα αν την μισούσα, θα είχα πάει να ζήσω σε άλλη χώρα (ευτυχώς είμαι πολύγλωσσος) και θα έγραφα τα άλλα μου βιβλία.

      Διαγραφή
    12. Mην τα μπερδεύουμε, ο Σεφέρης ήταν ένας Ελληνικός ποιητής, ο Έλληνας ποιητής, εσείς ανήκετε σε αυτό που ονομάζω ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται-οι μεταρρυθμίσεις που κατάντησε μια εκνευριστική υπόθεση, το πρέπει να αλλάξουμε λες και έχουμε σχέση πιστού-κήρυκα και όχι κοινωνία-. Αν ήταν όλοι οι Έλληνες ιστορικοί θα καταλάβαιναν πόσα ψέματα με καλές και κακές προθέσεις του σερβίραν

      Διαγραφή
    13. Γράφει o Ν.Δ.:

      "Αν δεν με ένοιαζε η Ελλάδα, και μάλιστα αν την μισούσα, θα είχα πάει να ζήσω σε άλλη χώρα (ευτυχώς είμαι πολύγλωσσος)"

      Έτσι κι αλλιώς αναρωτιέμαι γιατί δεν το έχετε κάνει (έστω παλιότερα), όταν διαβάζω (στο πιο πάνω σχόλιό σας) το εξής:

      "δεν έχω πρόβλημα με τις γλώσσες, όσο με τα χρόνια. Αρχίζεις νέα ζωή στα ογδοντα-φεύγα;
      Αλλιώς, συμφωνώ απόλυτα με την προτροπή σου [= του clotho lachesis atropos]."


      Κάτι ανάλογο είχατε γράψει ήδη σε παλιότερο σχόλιο (θα έπρεπε να το ψάξω). Αυτό σημαίνει όμως πως δεν σας κρατάει η αγάπη ή η φροντίδα για την Ελλάδα, αλλά απλώς η προχωρημένη ηλικία.

      Παρεμπιπτώντως: Για το ότι θα σας αρέσε – η ότι θα αγαπούσατε μάλιστα – μια Ελλάδα που "λειτουργεί" σύμφωνα με τις δικές σας αντιλήψεις (κάτι σαν μια δεύτερη Εσθονία ή Δανία ας πούμε), για αυτό δεν αμφιβάλλω. Αυτό που σας ενοχλεί, δεν είναι η Ελλάδα ως λίγο-πολύ αφηρημένη ιδέα, αλλά το πώς την "κατάντησαν" οι Έλληνες. (Ίσως να κάνω λάθος, αλλά μου φαίνεται πως από αυτή την άποψη μοιάζετε με τον Νίκο Γκάτσο, αν και στη δική σας περίπτωση ευτυχώς λείπουν η εθνικιστική φόρτιση και η προσκόλληση στο παρελθόν που χαρακτηρίζουν το έργο του.)

      Και κάτι άλλο (μάλλον το πιο σημαντικό):

      Η στάση

      "Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω!"

      είναι απλώς ασυμβίβαστη με την "αγάπη και τη φροντίδα" για έναν τόπο. (Μοναδική εξαίρεση: η φυγή λόγω πολέμου [π.χ. Συρία] ή προσωπικού διωγμού [λ.χ. των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία]. Περπιπτώσεις, δηλαδή, που δεν ισχύουν για εσάς.)

      Διαγραφή
  39. @ σχολιαστές ελλαδιτών

    Έτσι τους έζησα και εγώ δεκαετία '90 (χρυσές αγελάδες) στο Η.Β., τώρα μάλλον έχουν αλλάξει τα πράγματα (εδώ Λονδίνο τουλάχιστον) λόγω διδάκτρων στα Πανεπιστήμια και "παγκοσμιοποίησης" δηλ. κρίσης παντού και αύξησης ανταγωνισμού. Σίγουρα φταίει και η ηλικία μου, έχω απομακρυνθεί από τα νέα παιδιά.

    Άρθρα από τη huffpost σχετικά με το θέμα:

    http://www.huffingtonpost.gr/vangelis-provias/-_8410_b_13050434.html?utm_hp_ref=greece
    από "συνάδερφο" του οικοδεσπότη με τον οποίο και συμφωνεί

    http://www.huffingtonpost.gr/vasilis-paikos/-_8417_b_13069424.html?utm_hp_ref=greece
    από τη σκοπιά του απλού συριζαίου δημοσιογράφου, μάλλον θα αρθογραφεί σε Αυγή και ΕΡΤ, τα λέω από φθόνο

    http://www.huffingtonpost.gr/2016/11/18/life-obama-fotografies_n_13070698.html?utm_hp_ref=greece
    όπου και εγώ ναι πραγματικά τον φθόνησα (γυναικάρα η Michelle)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αρχίζω να δυσανασχετώ.
    Σ αυτό το μπλογκ βρήκα καταρχήν τον οικοδεσπότη τον οποίο θαυμάζω και αγαπώ και δευτερευόντως -χρονικά αλλά όχι σημειολογικά - πολύ καλές συζητήσεις. Αν συμφωνεί κανείς μαζί του ή διαφωνεί αυτό προκύπτει στην πορεία ανάλογα με το θέμα και αυτό κάνει και την κουβέντα ενδιαφέρουσα. Είναι όμως ο καλύτερος συνομιλητής που ξέρω.Δισάσκει κατά τη γνώμη μου τι σημαίνει διάλογος. Όλο αυτό που γίνεται τελευταία τι νόημα έχει ; Προσωπικές επιθέσεις με τις ίδιες κατηγορίες ξανά και ξανά , καταργώντας στην ουσία το θέμα της συζήτησης .Θα πρέπει νομίζω να βρισκόμαστε στα όρια της ευπρέπειας .Όχι με την έννοια του πρέπει μα εκείνη του ορθού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ lia18 - Κάποτε ναι -τώρα όχι. Το ότι αρκετοί αξιόλογοι -και αρκετά ευαίσθητοι -απ' όσο μπορώ να διακρίνω- συνομιλητές, διαμαρτύρονται ότι τους προσβάλει, όχι για τις ιδέες τους αλλά ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, δεν σας λέει κάτι;(Και παρακαλώ αφήστε με εμένα έξω, γιατί δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο...)

      Και εκτός από προσωπολατρικές απόψεις (σε σημείο λατρείας) ενός απερχόμενου ξένου πολιτικού με ανορθολογικά κυρίως επιχειρήματα, αλλά και γενικεύσεις, που ευνοούν την λεκτική κακία για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες που ζουν εδώ, είδατε εσείς κάτι άλλο;

      Ποιος ξέρει ίσως όσοι αρέσκονται σε αυτού του είδους τους χαρακτηρισμούς, να τους κάνει να αισθάνονται ανώτεροι...θεωρώντας όλους τους άλλους κατώτερους ή ίσως πάλι, να ζηλεύουν που αυτοί εκεί έξω μπορεί να πέτυχαν, αλλά δεν ζουν στην Ελλάδα την χώρα με το καλύτερο κλίμα στο κόσμο και δεν χρησιμοποιούν την μητρική τους γλώσσα στην καθημερινότητά τους.

      Για τους λόγους αυτούς και μόνο, όσους ζούνε έξω, δεν τους ζηλεύω - αλλά ούτε και τους φθονώ.

      Καληνύχτα σας!

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    2. Και τωρα. Εγω έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα φιλοσοφικού περιεχομένου - αν και όλα στη βάση τους τέτοια είναι- αλλα γενικά όλα τα θέματα έχουν πολύ ενδιαφέρον. Και στη συζήτηση ποτέ δεν είναι όλοι οι συνομιλητές ενδιαφέροντες . Απόλυτα λογικό να προσπερνάς αρκετά σχόλια . Έτσι δεν είναι και σε πραγματικό χρόνο; μα τι εννοείται προσωπολατρεία και ανορθολογικά επιχειρήματα; πρέπει να παραδεχτείτε . Ο Ομπάμα είναι μακράν καλύτερος απ´ οτι κυκλοφορεί γύρω μας. Αυτό θεωρώ εγώ κι αυτό μου βγαλε και το κείμενο. Και αν τονίζονται κάποια χαρακτηριστικά του , όχι μόνο απο τον οικοδεσπότη αλλα απο πάρα πολλούς είναι νομίζω αυτό ακριβώς. Όαση ο λόγος του. Η στάςη του.Τώρα αν κρύβονται πράγματα κι αν υπάρχουν και αμφιβολίες αυτό δε νομίζω να αλλάζει τα παραπάνω.
      Καληνύχτα!
      lia

      Διαγραφή
    3. "Προσωπικές επιθέσεις με τις ίδιες κατηγορίες ξανά και ξανά, καταργώντας στην ουσία το θέμα της συζήτησης."

      Μα αυτό έχει σχέση με το ότι ορισμένες στάσεις και τοποθετήσεις του οικοδεσπότη φανερώνονται από τις εκάστοτε αναρτήσεις του. Και αυτό είναι κάτι το καλό: Πρώτον γιατί δικαίωμά του είναι να τις φανερώνει, δεύτερον γιατί έτσι τον γνωρίζουμε καλύτερα ως προσωπικότητα, τρίτον γιατί τα περισσότερα θέματα που παρουσιάζει απαιτούν μια λίγο-πολύ υποκειμενική και προσωπική προσέγγιση, και τέταρτον γιατί όλα αυτά αποτελούν πρόσφορο έδαφος για συζήτηση (και ίσως μάλιστα για αντιπαράθεση ή ακόμα και σύγκρουση).

      Απλώς πως με φόντο όλα αυτά τα θετικά (κατά τη γνώμη μου) στοιχεία δεν είναι εφικτή η απουσία οποιασδήποτε κρίσης (ή ακόμα και επίκρισης) του ίδιου του οικοδεσπότη από μερικούς αναγνώστες (μεταξύ τους κι εγώ). Την επίκριση μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε αρνητικά ως "προσωπική επίθεση", αλλά στην ουσία για το ίδιο πράγμα πρόκειται.

      Σε ένα σημείο, όμως, συμφωνώ μαζί σας, lia:

      "Είναι όμως ο καλύτερος συνομιλητής που ξέρω.Δισάσκει κατά τη γνώμη μου τι σημαίνει διάλογος."

      Όντως τον Νίκο Δήμου τον διακρίνει μια μεγάλη προθυμία για διάλογο, και συνήθως προβάλλει τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις του με "πολιτισμένο" τρόπο. (Αυτή η αρετή δεν σημαίνει όμως ότι η ουσία των όσων γράφει - το περιεχόμενο δηλαδή - δεν είναι πολλές φορές άξια κριτικής.)

      Διαγραφή
    4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

      α)Πάντα υπάρχουν πολλοί τρόποι να δει κανείς να καταλάβει να αντιληφθεί το κάθε γεγονός.

      β)Το τι θα αντιληφθεί καταλάβει κλπ εξαρτάται από την οπτική γωνία που ο ίδιος έχει.

      γ)Αυτή η οπτική γωνία διαμορφώνεται από τα βιώματα τις ανάγκες και τις πεποιθήσεις του κάθε ατόμου ΑΛΛΑ

      δ)Αυτοί οι τρόποι δεν αποτελούν -επ ουδενί- κατ' ανάγκη την μόνη απόλυτη αλήθεια.

      D.

      Διαγραφή
  41. Ένα ετεροχρονισμένο post με αφορμή το σχόλιο του civil18 για το τι λένε οι νέοι σήμερα- αλλά και για κάποιες κατηγορίες που δέχτηκα προσωπικά στο πρόσφατο παρελθόν:

    (Αν και την απάντηση την οφείλει Κυρίος ο Κος Νόντας αλλά και πολλοί άλλοι ηλικιωμένοι -και μη - που καταφεύγουν εδώ μέσα με τόση ευκολία σε χαρακτηρισμούς και γενικεύσεις.)

    "Η επική απάντηση φοιτητή σε «ηλικιωμένο» που απαίτησε να κάτσει σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ."

    http://www.diaforetiko.gr/thessaloniki-i-epiki-apantisi-fititi-se-ilikiomeno-pou-apetise-na-katsi-se-leoforio-tou-oasth/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ερώτηση κρίσεως:

    Οι Έλληνες κάτοικοι είναι φθονεροί και οι μαύροι είναι βρομάνε.

    Ποιο από τα δύο είναι σωστό;

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Τελικά τα σχόλια σε αυτό το μπλογκ απέδειξαν πως η άποψη του Στέλιου Ράμφου (και του οικοδεσπότη) για την κυριαρχία του φθόνου στις διαπροσωπικές σχέσεις των Ελλήνων είναι σωστή.

    Ο φθόνος κυριάρχησε και στα σχόλια, χρησιμοποιώντας τον οικοδεσπότη ως σάκκο του μποξ. Όπερ έδει δείξαι - στο πετσί του.

    Π. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 7 Θανάσιμα Αμαρτήματα

    Τα ποιο σοβαρά αμαρτήματα είναι τα ποιο λυτρωτικά:

    Οργή να ένα υγειές συναίσθημα Οργή ή τρέλα; - διάλεξε.
    Οκνηρία άλλο ένα - πώς να είσαι ζωτικός και ενεργητικός αν δεν σε φτιάξεις πρώτα;
    Αλαζονεία - που δείχνει την ηθελημένη αδυναμία σου - για αυτούς που βλέπουν.
    Λαιμαργία - ή να πεθάνεις νέος και υγιής; Τα μωρά με καρκίνο ξέρουν.
    Λαγνεία - είπε η μωρά παρθένος, να σε είχα πρώτα.
    Απληστία - είπε ο υπέργηρος γέροντας ξεψυχώντας: να ζήσω κι άλλο και στην κόλαση.
    Ζηλοφθονία - Μα περισσότερο από όλα τα άλλα, ΕΝΑ ζηλεύω: που δεν με αγάπησες κι εσύ τόσο.

    Μα απ' όλα τα αντιφατικά, πειράζει να εξαιρέσουμε τον έρωτα;

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Να και η άποψη του CNN Greece:

    "Τραγικό λάθος η απόφαση για την ομιλία Ομπάμα."

    http://www.cnn.gr/opinions/apopseis/story/54270/tragiko-lathos-i-apofasi-gia-tin-omilia-ompama


    ΥΓ: Τελικά έβλαψε ή ωφέλησε την χώρα;
    Κι αν τελικά αποφανθείτε ότι έβλαψε μακροπρόθεσμα περισσότερο τα συμφέροντα της χώρας "αλλά είχε καλή πρόθεση" ας πούμε και την άποψη του Β. Λεβέντη "όταν κάποτε τον ρώτησαν: "εφόσον είναι τίμιος πολιτικός ο Κ. Στεφανόπουλος, γιατί δεν τον στηρίζεται;"

    Απάντησε: Στην πολιτική δεν αρκούν οι κάλες προθέσεις, αλλιώς θα εκλέγαμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών!
    Και με αυτό νομίζω ότι σας κάλυψα.



    Και άλλη μία διαφορετική άποψη:

    Μαξίμου: Η νίκη Τραμπ μας ωφέλησε.

    http://www.nooz.gr/greece/maksimou-i-niki-tramp-mas-ofelise

    ΥΓ2:

    Ένα παράπονο: Εμένα δεν με έβρισε κανένας μέχρι τώρα...μήπως αυτό σημαίνει ότι έχω το ακαταλόγιστό;

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Και ΤΕΛΙΚΑ περί φθόνου:

    "Κρέσσων γαρ οικτιρμού φθόνος."
    μτφρ: καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

    Πίνδαρος

    Και λυπάμαι που το λέω αλλά δεν σας φθονώ.

    D.

    Ο οποίος Πίνδαρος έχει πει και τα κάτωθι:

    Σκιάς όναρ άνθρωπος.
    μτφρ: ο άνθρωπος είναι τ’ όνειρο μιας σκιάς.

    Σμικρός εν σμικροίς, μέγας εν μεγάλοις έσομαι.
    μτφρ: μικρός ανάμεσα σε μικρούς, θα γίνω μεγάλος ανάμεσα σε μεγάλους

    και
    Να ακονίζεις τα λόγια σου στο ακόνι της αλήθειας.

    Ποιος Ποε και ποιος... D. δηλαδή!

    Respect

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Το ανέκδοτο τού μήνα: το να αποκαλείς στα σοβαρά Ανθέλληνα το Νίκο Δήμου

    Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτονται μερικοί άνθρωποι. Δεν μπορώ!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ kapa-skeptikos:

      Συντομότατη απάντηση:

      1. Όποιος λέει "Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω!" (χωρίς να τον απειλούν βόμβες η προσωπικό διωγμό στην Ελλάδα) μήπως δεν είναι Ανθέλληνας;

      2. Άλλο η αγάπη σου για κάτι το λίγο-πολύ γενικό (την Ελλάδα ως ιδέα, το τοπίο, τη γλώσσα κ.λπ.) και άλλο η στάση σου απέναντι στους ανθρώπους και στη συγκεκριμένη μορφή που πήρε αυτό το αφηρημένο, γενικό κάτι.

      (Πιο αναλυτικό σχόλιο μόλις έχω στείλει ως απάντηση σε παρατήρηση του ίδιου του οικοδεσπότη. Κάπου πιο πάνω θα είναι.)

      Διαγραφή
    2. Πλήρης παρεξήγηση Viennezos. To "σωζων εαυτόν σωθήτω" δεν έχει σχέση με φιλελληνισμό ή ανθελληνισμό. Αφορά την προσωπική σωτηρία. Σε μία χώρα με 28% ανεργία (50% στους νέους) και μηδενικές προοπτικές ανάκαμψης, η επιβίωση είναι προβληματική (σαν να πέφτουν βόμβες). Από αγάπη στην Ελλάδα υποχρεούται ο Έλληνας να πεινάσει - ενώ μπορεί να δουλέψει σε άλλη χώρα;

      Διαγραφή
    3. "Σε μία χώρα με 28% ανεργία (50% στους νέους)...

      Αυτό δεν είναι ακριβές.
      Γνώριζω (πολλούς- πάρα πολλούς) νέους (24-38) που ενώ δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καθαρίζουν 25-30 χιλιάρικα το μήνα βγάζοντας τίμια το ψωμί τους σε χειρωνακτικές εργασίες ή τέχνες.

      Βέβαια δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα ή διπλοθεσίτες με αργομισθία στο Δημόσιο.

      Το ελάχιστο μηνιάτικό είναι σήμερα για έναν νέο τα 600 ευρώ.

      ΑΠΛΑ:
      ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ και κατ' εμε, ΚΑΛΑ ΚΆΝΟΥΝ.

      D.

      Διαγραφή
    4. Οι λόγοι που δεν τα δηλώνουν εξηγούνται εδώ:

      «Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ' ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες». 

      http://www.protothema.gr/economy/article/629553/proklitikos-o-soible-oi-ellines-zoun-pano-apo-tis-dunatotites-tous/

      D.

      Διαγραφή
    5. Αχ, βρε Βιεννέζε, κάνεις κι εσύ το ίδιο λάθος με πολλούς Έλληνες (που έχω γνωρίσει στο εξωτερικό - αν όντως ζεις στη Βιέννη την οποία θαυμάζω). Π α ρ ε ρ μ η ν ε ύ ε ι ς.


      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    6. Διόρθωση:

      Όχι το μήνα το χρόνο - το μήνα βγάζει συνήθως ο εργολάβος που πληρώνει όλους αυτούς...
      D.

      Διαγραφή
    7. 30 χιλιάρικα το μήνα καθαρά!

      Μάλλον βλέπετε όνειρα εκεί στην κόλαση.

      30 χιλιάδες δεν βγάζουν ούτε τραπεζίτες! Όχι χειρώνακτες!

      Σε ποια περιοχή της Ελλάδας μοιράζουν τόσα, να πάω κι εγώ;

      Διαγραφή
    8. Κύριε Δήμου, έχετε πράγματι ανάγκη αυτά τα μόνιμα φτηνά κόλπα και τις μόνιμες υπεκφυγές;

      Τώρα ξαφνικά αρχίζετε να αναφέρεστε στην ανεργία και στην οικονομική κρίση γράφοντας:

      "Σε μία χώρα με 28% ανεργία (50% στους νέους) και μηδενικές προοπτικές ανάκαμψης, η επιβίωση είναι προβληματική (σαν να πέφτουν βόμβες)."

      Μα δεν ήταν αυτό το θέμα – ούτε της δικής σας ανάρτησης ούτε του σχολίου του "clotho lachesis atropos" που το επιδοκιμάσατε στη συνέχεια ("συμφωνώ απόλυτα με την προτροπή σου") και ο οποίος έγραψε:

      "[...] Η ίδια η χώρα σας βουτηγμένη στο φθόνο δεν έχει καμία ελπίδα. Διά ταύτα: Μεταναστεύστε και αποφεύγετε ελλαδίτες εκεί που θα πάτε."

      Ο φθόνος ήταν ο αποκλειστικός λόγος μετανάστευσης με τον οποίο ασχοληθήκατε και οι δύο σας στα εν λόγω γραφόμενά σας. Ούτε λέξη για ανεργία, κρίση κ.λπ.!

      Κανένας δεν θα είχε αντίρρηση, αν γράφατε π.χ.: "Καταλαβαίνω τους νεαρούς Έλληνες που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό γιατί με την κρίση δεν βλέπουν μέλλον στην πατρίδα τους."

      Αλλά αυτό δεν ήταν ούτε το θέμα ούτε το ύφος των όσων γράψατε. Και το ξέρετε πολύ καλά!

      Διαγραφή

    9. "μόνιμα φτηνά κόλπα", "μόνιμες υπεκφυγές"...

      Απορώ γιατί παραμένετε αναγνώστης και σχολιαστής του μπλογκ!

      Όσο για την ουσία - παραμένει το γεγονός ότι δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς (ούτε βέβαια εγώ) την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα - και ότι ο φθόνος ως μόνο κίνητρο μετανάστευσης δεν επαρκεί. Ούτε εσείς δεν το πιστεύετε.

      Άρα δεν ήταν "ο αποκλειστικός λόγος" όπως αναφέρετε.

      Αλλά ζείτε μακριά και δεν έχετε μόνιμα μπροστά σας όπως εμείς τα καφτά προβλήματα...

      Διαγραφή
  48. Κύριε Δήμου ερώτημα, Ο ελληνικός φθόνος πηγάζει από το ότι πιστεύουμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και συνάμα ο εκλεκτός λαός της γης, που δεν δεχόμαστε καλύτερους από εμάς; Μήπως είχε δίκιο ο φαλμεραυερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως είναι και εθνικό το θέμα - αλλά κυρίως ατομικό. Μεγαλώνουμε χαϊδεμένοι στην οικογένεια με την αίσθηση ότι είμαστε μοναδικοί και σημαντικοί. Και όταν κάποιος μας προσπερνάει μας τρώει η σκέψη: "γιατί αυτός και όχι εγώ. Τι έχει δηλαδή παραπάνω". Δεν αποδεχόμαστε την ανωτερότητα του άλλου, αρχίζουμε τα "αλλά" και τις θεωρίες συνωμοσίας (έχει μέσον, κλπ).

      Διαγραφή
    2. Βιεννέζος - είναι πολύ εύκολο να αγαπάει κανείς την Ελλάδα όταν (είτε από ανάγκη είτε από επιλογή) ζει στο εξωτερικό. Όμορφη και υπέροχη χώρα για διακοπές. Αλλά κόλαση για τους άτυχους κατοίκους της. Αν πραγματικά ζείτε στη Βιέννη, σας ζηλεύουμε χωρίς να είμαστε φιλο-αυστριακοί.

      Διαγραφή
  49. Δεν μιλάμε για ανθέλληνες, θα βόλευε μια τέτοια κατηγορία, από τη μια οι, δήθεν, λογοκρατούμενοι, που όμως έχουν κάνει σημαία τους τον ψυχαναλυτικό λόγο του Ράμφου όταν ακόμα και οι μεγαλύτεροι ψυχαναλυτές είναι υπό διαρκή ιστορική αμφισβήτηση, και από την άλλοι οι μισαλλόδοξοι που εκστομίζουν κατηγόριες επειδή δεν έχουν παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δύο λεπτά βρε παιδιά γιατί δεν καταλαβαίνω και θέλω τη βοήθειά σας.

    Ο ΝΔ έγραψε κείμενο για τον "Σημαντικότερο Πρόεδρο των 70 ετών" (ΣΠ70).

    ΕΡΩΤΗΣΗ : Αν οι σχολιαστές εντάσσοντω συντριπτικά και φανατικά υπέρ του Ομπάμα (δλδ υπέρ της θέσης του ΝΔ) έστω και χωρίς τεκμηρίωση, θα υπήρχε η παρούσα ανάρτηση;

    Ολοι όσοι κατηγορείτε για φθόνο τους σχολιαστές (που πράγματι μπορεί να είναι) παραβλέψατε πως η εκκίνηση έγινε από τον ίδιο το ΝΔ, ο οποίος έγραψε ένα ολόκληρο κείμενο για το φθόνο των Ελλήνων (γνωστό θέμα) ως γραμμή άμυνας για την ένδεια ορθών επιχειρημάτων από πλευράς του σχετικά με τη θέση του ΣΠ70.

    Δηλαδή:

    - κάποιοι ανώνυνμοι/επώνυμοι σχολιαστές "επιτέθησαν προσωπικά" στον Ομπάμα (που δεν τον γνωρίζουν προσωπικά) και

    - ο ΝΔ έσπευσε να "επιτεθεί" στους σχολιαστές "προσωπικά", υπερασπιζόμενος τον Ομπάμα (που δεν τον γνωρίζει προσωπικά),

    -κατηγορώντας τους πρώτους για έλλειψη επιχειρημάτων

    -όταν ο ίδιος τελικά εδήλωσε πως "τον ανέδειξα ΣΠ70 γιατί [εκτός των άλλων] θα έπινα και μια μπύρα μαζί του". Ο,τι πιο δυνατό δηλαδή ως επιχείρημα, όταν μιλάμε για την παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.

    Κατά τη γνώμη μου ο ΝΔ δεν κάνει κάτι πολύ διαφορετικό από εκείνους που κατηγορεί (ειναι και αυτός Έλληνας :) ).

    Και αυτό είναι που (τόσο σε εμένα όσο και άλλους σχολιαστές) κάνει εντύπωση σχετικά με τον ορθολογιστή και φιλελεύθερο ΝΔ :

    Ο ΝΔ προτιμά να γράψει μια ολόκληρη ανάρτηση προσωπικής "επίθεσης" στους ζηλιάρηδες σχολιαστές από το να συζητήσει το ότι, εν πάσει περιπτώση, η θέση περί ΣΠ70 ίσως να ειναι η ίδια λίγο υπερβολική.

    Τώρα πώς βρέθηκαν "απολογούμενοι" μόνον οι φθονεροί ανώνυμοι και επώνυμοι σχολιαστές από πολλούς στην παρέα, και ουχί ο οικοδεσπότης ειναι ενδιαφέρον ερώτημα.

    Αν ο Φθόνος ειναι "Συντετριμμένος Θαυμασμός" τότε και οι μεν και οι δε αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος.

    Τόσο ο "Εικονομάχος" όσο και ο "Εικονολάτρης" πάντα θα βράζουν στο ίδιο καζάνι, στο βαθμό που οι θέσεις και των δύο πάσχουν από έλλειπή πληροφόρηση, ένδεια επιχειρημάτων ή αναλυτικής σκέψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @ "ο ΝΔ δεν κάνει κάτι πολύ διαφορετικό από εκείνους που κατηγορεί (ειναι και αυτός Έλληνας :) )."

    Και οι υπόλοιποι σχολιαστές - κατήγοροι, Έλληνες.


    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη D. εγώ δεν είμαι Έλληνας αλλά ανθέλληνας...

      Διαγραφή
  52. @ Nikos Dimou

    Ως άνθρωπος θα πρέπει να πονάς πολύ.

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πρέπει να ομολογήσω πως όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι ευχάριστη.

      Διαγραφή
  53. Ρώτησα έναν παλιό σου γνώριμο σχετικά. Να τι λέει- 17¨49 και μετά...

    https://www.youtube.com/watch?v=3R2Plz_bXZU#t=131.810933

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Χαζο-αντιζηλία
    ---------------------------------

    Ήτανε γλυκό καλοκαιράκι, απόβραδο, και ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού, στο πεζοδρόμιο, με τον Φίλλιπα, είχαμε αναποδογυρίσει το ποδήλατο ανάποδα για να αλλάξουμε λάστιχο, οπότε κρατούσα κατσαβίδια και λευγέδες (που μάλλον με γλίτωσαν από το ξύλο)...

    Το καουτσούκ ήτανε πεισμωμένο, μας βασάνιζε και δεν δώσαμε σημασία στο μηχανάκι που με φόρα ήρθε και στάθηκε απέναντι, ούτε στον αγριεμένο αναβάτη που μας πλησίασε αναψοκοκκινισμένος: "Εσύ είσαι, ρε, ο Κάπα;"

    "Ώχ", ακούω το Φίλιππα που έκανε πίσω, αλλά εγώ δεν τον ήξερα τον άνθρωπο κι εν πάση περιπτώσει δεν ενοχλούσα τον κόσμο γύρω μου τόσο πολύ, ώστε να φοβάμαι κάθε φορά που με πλησιάζει και κάποιος… βιαστικά.

    Ανασηκώθηκα. Εκείνος κάτω από το πεζοδρόμιο απειλητικά κι εγώ πάνω, απορημένα, κοιταζόμασταν στα μάτια και λίγο ακόμη θα… φιλιόμασταν.

    Η μάνα μου με είχε μάθει τρόπους, από εκείνους που μαθαίνουν στα… κορίτσια (νομίζω για... κορίτσι με προόριζε, ασχέτως εάν δεν της προέκυψα) και αυτό μου το ήπιο φέρσιμο, ομολογώ ότι με έχει σώσει πολλές φορές, ιδίως όταν αιφνιδιάζομα.

    Τον ψάρωσα λοιπόν τον τύπο, όταν τον ρώτησα ατάραχος και ευγενέστατα σε τι αποσκοπεί η... επίσκεψή του και αν μπορούσα να του φανώ χρήσιμος σε κάτι. (Ίσως πάλι και να μην ήθελε να επιτεθεί σε δύο εφήβους που κρατούσανε σίδερα).

    Όπως και να έχει, μου απαγόρευσε να ξαναδώ την κόρη του: "δεν είναι για τα μούτρα σου. τι έχεις να της προσφέρεις; ούτε το λύκειο δεν τελείωσες ακόμη και είσαι και φτωχός... Καταλαβαίνω ότι κι αυτή κουνάει την ουρά της, αλλά έτσι και μάθω ότι γυροφέρνεις, θα σε θάψω όπου σε βρω..."

    Πήγε απέναντι, έβαλε το μηχανάκι μπροστά, γύρισε προς το μέρος μου, χτύπησε με το δείκτη το μηνίγγι του και πήγε στο καλό, όπως ήλθε. Ξαφνικά.

    Σε λίγο συνειδητοποίησα ότι του είχα υποσχεθεί πως δεν θα τηνε ξαναπλησιάσω και ότι έπρεπε να κρατήσω το λόγο μου. Το είπα στη γιαγιά και τσαντίστηκε: ποιος νομίζει ότι είναι; αυτός θα χάσει. Μείνε μακριά.

    Σιγά μη μου κόστισε. Εξάλλου είχαμε ολόκληρο καλοκαίρι με το Φίλιππα μπροστά μας για αλητείες και θάλασσες και ψαρέματα και καμάκια. Αλλά το αίνιγμα, αίνιγμα. Γιατί μάς κατέβηκε ο τύπος; Με παρακολουθούσε; Του το σφύριξε κάποιος; Περίεργο, μονολογούσα, αλλά δεν έσκαγα κι όλας…

    Και ήλθε ο Σεπτέμβρης και πάνω που αρχίσαν τα σχολεία, χτυπάει το τηλέφωνο, ήταν η ξαδελφή της: σε θέλει, μου λέει, κι αν δεν είχες πάρει τηλέφωνο να βρίσεις τον πατέρα της, αυτός δεν θα σε ενοχλούσε... Εν τέλει έμαθα ότι εγώ… έφταιγα επειδή τού… τηλεφώνησα και του... αποκάλυψα πως είμαι ο… Κάπα και θέλω να γαμήσω την κόρη σου!!!

    Άκουσον άκουσον!!!

    Έμεινα άφωνος! Συζητώντας το με το Φίλιππα, μου λέει ότι την ήθελε από το Δημοτικό και ο Γιώργος, αυτός θα ζήλεψε, αυτός έκανε τη δουλειά κι έτσι έκοψα με το Γιώργο την καλημέρα διαπαντός, αν και ήτανε καλό παιδί, αν και πάντα έδειχνε αθώος.

    Πριν λίγα χρόνια ανταμώσαμε τυχαία με το Φίλιππα. Τι κάνεις, ρε φίλε, πώς είσαι και τα λοιπά... Ήπιαμε κάμποσα ποτά, θυμηθήκαμε τα παλιά και σε καποια στιγμή τον ακούω να λέει «εγώ πήρα τηλέφωνο και όχι ο Γιώργος» - Πού πήρες τηλέφωνο και ποιος Γιώργος; τον ρωτάω και μου εξήγησε κι εγώ φυσικά γέλασα...

    Είχαν προηγηθεί ευχάριστα νέα από την Αμερική, ότι το παιδί πάει καλά, ότι οι κρίσεις εξαφανίστηκαν και όλα γύρω μου γελουσαν…

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Τι άλλο θα διαβάσουμε!!!

    Τι άλλο!!!

    Το να εντοπίζεις μία διαδεδομένη μαζική ζηλοφθονία σε βάρος του Ομπαμα συνιστά... προσωπική επίθεση σε βάρος εκείνων που φθονούν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ποτέ ένα θέμα για τον Φθόνο, δεν έλεγε τόσα για το πάθος.

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, ο φθόνος είναι ένα "αλόγιστο πάθος", λέει ο Παπανούτσος (του έχει αφιερώσει ένα ξεχωριστό δοκίμιο).

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
  57. @Ν.Δ."μόνιμα φτηνά κόλπα", "μόνιμες υπεκφυγές"...

    Απορώ γιατί παραμένετε αναγνώστης και σχολιαστής του μπλογκ!"
    ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

    1ον Μήπως για να τα αναδεικνύει;
    και
    2ον Θα προτιμούσατε να φύγουν κάποιοι - και ποιοι;

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ενταξει αποτυχημένος ο Ομπάμα αν αυτό κανει μερικους να αισθανθούν λίγο καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (...)

      Αν, τώρα, αντικείμενο ζηλοτυπίας είναι τα μεγάλης ―κατά την κοινή παραδοχή― αξίας αγαθά, δεν μπορεί παρά τέτοια να είναι και οι αρετές, καθώς και καθετί που είναι ωφέλιμο και ευεργετικό στους άλλους· γιατί οι άνθρωποι τιμούν τους ενάρετους ανθρώπους και αυτούς που κάνουν ευεργεσίες. Αντικείμενο ζηλοτυπίας είναι και τα αγαθά που στην ευχαρίστηση που προκαλούν μπορούν να έχουνσυμμετοχή και οι πλησίον· τέτοια είναι ο πλούτος και η ομορφιά μάλλον παρά η υγεία.

      (15) Είναι επίσης φανερό ποια είναι τα πρόσωπα που προκαλούν τη ζηλοτυπία: είναι τα πρόσωπα που έχουν αυτά και τα παρόμοια αγαθά, τα αγαθά δηλαδή που αναφέραμε, π.χ. ανδρεία, σοφία, δημόσια αξιώματα· γιατί αυτοί που έχουν δημόσιο αξίωμα, οι στρατηγοί ας πούμε, οι πολιτικοί και όλοι αυτοί που διαθέτουν μια τέτοια δύναμη, μπορούν να ευεργετούν πολύν κόσμο. Επίσης αυτοί που πολλοί άνθρωποι θέλουν να τους μοιάσουν, ή επιθυμούν τη γνωριμία ή τη φιλία τους. (20) Επίσης αυτοί που τους θαυμάζουν πολλοί ή που τους θαυμάζουν οι ίδιοι. Επίσης αυτοί που τους επαινούν και τους εγκωμιάζουν ποιητές ή πεζογράφοι.

      (...)

      ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΤΕΧΝΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ

      ΑΡΙΣΤ Ρητ 1388a31–1388b30

      Διαγραφή
  59. Η αποθεωση του Ελληνικου φθονου ειναι κατα την γνωμη μου ο τροπος που οι πνευματικοι ανθρωποι συμπεριφερονται μεταξυ τους. Ακομα και σε τελετες που υποτιθεται γινονται για να τιμηθει καποιος, ειναι τοσο φειδωλες οι γενναιοδωρες δηλωσεις, και γινονται με τοση δυσκολια που σε κανει να αισθανεσαι ασχημα. Ειμαστε σιγουρα απο τις χειροτερες χωρες στην διοργανωση τιμητικων εκδηλωσεων, και σιγουρα αυτο εχει τη σημασια του. Για παραδειγμα, βλεπω καμμια φορα βιντεο απο εκδηλωσεις του Ιανου και πραγματικα αισθανομαι ασχημα γι αυτους τους καημενους που αναγκαζονται να βρισκουν να πουν κατι καλο. Υποφερουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Απολογισμός ημέρας

    (τι μέρα εδώ κάτω δηλαδή.…. τέλος πάντων, έτσι το λέμε εδώ - σχηματικά: Εξάλλου ο Διάολος μου το σφύριξε: είσαστε όλοι σας μια συνειδητότητα που βιώνει τον εαυτό της με υποκυμενικούς τρόπους, δεν υπάρχει θάνατος, η ζωή όλη είναι ένα όνειρο και είσαστε το προϊόν της ίδιας σας της φαντασίας…)
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Τέλος πάντων
    Πρώτη προσπάθεια απέβη άκαρπη, αλλά δεν απελπίζομαι, πάντως εδώ που τα λέμε τι τα ήθελα εγώ τα ταξίδια και τις συνειδητοτητες στην Πάνου Γη, δεν καθόμουν στα αυγά μου καλύτερα;
    Όλες οι κολασμένες εδώ κάτω είναι (ξανθές, μελαχρινές ΚΑΙ κοκκινομάλλες) τι δουλειά έχω εγώ με τις… θεούσες της Μάνας Γης;
    ΥΓ:
    Τελικά η ξανθιές δεν είναι χαζές, μην ακούτε αυτά που λένε - αμέσως κατάλαβε…
    Μουτς - Μουτς… χα χα χα χα ..έλα μωρό μου μην με γαργαλάς μπροστά σε τόσους ανθρώπους -την μάνα Γης!
    Ωχ μάνα μου…
    Καληνύχτα σας!

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Σαν έθνος βασίσαμε την ευμάρεια στα δανεικά αντί να δημιουργήσουμε την δικιά μας οικονομία, και τώρα που τα δανεικά πρέπει να επιστραφούν, κατακρίνουμε τους άλλους. Προβλέψιμο, όσο και λυπηρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ο φθόνος από μόνος του είναι αρκετός για να ανακόψει την πορεία/εξέλιξη ενός αξιόλογου ανθρώπου; Μάλλον όχι. Συνήθως το αντίθετο συμβαίνει: ο άνθρωπος που φθονεί μένει καθηλωμένος και εγκλωβισμένος στη μιζέρια του. Αυτό ακριβώς αισθάνομαι ότι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα. Από την μιά αρνητισμός σε θέματα σημαντικά και από 3ην άλλη κρυφο-θαυμασμός και μιμιτισμός σε θέματα άνευ σημασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Σπουδαίε Νίκο Δήμου,
    Είστε ότι καλύτερο έχει να δείξει αυτός ο τόπος, στο 5% των εκλεκτών που απομείνανε από μια σπουδαία κάποτε φυλή. Οι υπόλοιποι αποτελούν τη χειρότερη φάρα του πλανήτη, φθόνος, μίσος και υστεροβουλία. Πιστέψτε με γιατί έχω γυρίσει όλον τον κόσμο και έζησα στο εξωτερικό την περισσότερη ζωή μου. Σας ευχαριστώ για τις απόψεις σας με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα και οι οποίες αποτελούν επιβεβαίωση της ορθότητας των δικών μου. Ο Ομπάμα θα μας λείψει και δυστυχώς η επίσκεψη του, αντί να μας βοηθήσει, έδειξε άθελα τις τραγικές ελλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα διεθνώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάζετε σε δύσκολη θέση. Δεν μου αρέσει να δημοσιεύυονται στο μπλογκ μου έπαινοι για μένα - αλλά δεν μου αρέσει και να λογοκρίνω σχόλια...

      Διαγραφή
    2. Μου λέει ο διάβολος:
      Ναι τόσο εκλεκτός που την περίοδο που έπρεπε να ορθώσει ανάστημα, έγραφε ποιηματάκια για τις τέλειες διαδρομές βολτάροντας με το Πορσε (αφού πρώτα είχε πουλήσει την ψυχή του στον Άρχοντα κάνοντας καριέρα διαφημίστου)

      Το ποιο πισάδικο μεν, αποτυχημένο δε σλόγκαν: το "Δεν ξεχνώ".

      Αλλά ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω, μήπως ήμουν καλήτερος;

      ΥΓ: Έπρεπε να σε είχα πετύχει σε κανένα φανάρι όταν είχα την μπέμπα την "M"...

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
  64. Μου συμβαίνει να παρατυχαίνω σε συνομιλίες δύο, τηλεφωνικές ή μικρότερης απόστασης, όπου συζητούν για εμένα, μου αποδίδουν τις αμαρτίες τους και αποφασίζουν πλήγματα εναντίον μου. Αν πιστέψω ότι με φθονούν; Θα παίξω στο παιχνίδι τους. Δεν θέλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Φαντάζομαι ότι ένα καθαρματάκι (καθημερινότητας ή επισημότητας) θα φθονεί πολύ έναν κύριο όπως ο Νίκος Δήμου. Με τις υπενθυμίσεις αμορφωσιάς, τα παροράματα, τους αθώους υπαινιγμούς ολικής ανάδευσης και κατάρρευσης της καθαρματικότητας. Αλλά, όταν αδυνατείς να είσαι καθαρματάκι, γιατί να φθονήσεις τον Νίκο Δήμου.

    Εγώ δε θέλω τον κεντροαριστερό διοικητή να παίξω
    να αποφασίζω κεκλεισμένων των θυρών
    είμαι απ' αυτές που πάντα μένουνε απ' έξω
    γιατί δεν έχω ούτε γραβάτα ούτε καλσόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.