Τετάρτη, Νοεμβρίου 23, 2016

Για μια νέα αριστοκρατία

 Ερείπια. Φωτογραφία από το θέατρο του Διονύσου τραβηγμένη πριν ακριβώς 60 χρόνια.



Φυσικά δεν εννοώ να γεμίσουμε κόμητες, μαρκήσιους, δούκες και όλους τους τίτλους που μοίραζαν οι βασιλιάδες – και οι διάφοροι πολέμαρχοι ή μεγαλοτσιφλικάδες μοστράριζαν, για να κρύψουν την ποδαρίλα τους.

Εννοώ να επιστρέψουμε στην αρχική έννοια της λέξης: το κράτος των αρίστων, η επικράτηση των αρίστων, αν προτιμάτε.

Σήμερα οι άνθρωποι που μας κυβερνάνε – ή που θέλουν να μας κυβερνήσουνε – είναι οι περισσότεροι τρίτης και τέταρτης κατηγορίας. Και ο ανασχηματισμός των κυβερνώντων και η σκιώδης κυβέρνηση της αντιπολίτευσης, κατέδειξαν αυτή την έλλειψη ικανών. Αν ήμουν προσωπάρχης μεγάλης εταιρίας δύσκολα θα έβρισκα ανάμεσά τους μερικούς για να στελεχώσω υπεύθυνες θέσεις. Υπάρχουν δε αρκετοί που ούτε για θυρωροί ή κλητήρες δεν θα μπορούσαν να σταδιοδρομήσουν στον ιδιωτικό τομέα. 

Αντίθετα, οι λίγοι αξιόλογοι που έχουν τα προσόντα – και έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικά πράγματα στον χώρο της πολιτικής, είναι εκτός κομμάτων και εκτός Βουλής. Ενώ οι νεότεροι ικανοί, βλέποντας το επίπεδο των σημερινών, δεν ενδιαφέρονται – και δικαίως – να σταδιοδρομήσουν στην πολιτική. Ξέρουν ότι για να αποσπάσουν τους σταυρούς που χρειάζονται, θα χρειαστεί να κατέβουν τρία σκαλιά παρακάτω.

Φαύλος κύκλος: όσο χαμηλώνει το επίπεδο της πολιτικής, τόσο λιγότερους αξιόλογους προσελκύει – κι όσο λιγότεροι αξιόλογοι εκλέγονται, τόσο χαμηλώνει κι άλλο το επίπεδο.

Φυσικά για όλα αυτά φταίμε εμείς, οι ψηφοφόροι και το πόσο μας έχει κακομάθει το πελατειακό σύστημα – που παρ’ όλες τις κρίσεις, εξακολουθεί να ισχύει. Αλλά για να αλλάξει αυτό, θα χρειαστούν δεκαετίες – αν όχι αιώνες.

Η περιπέτεια του «Ποταμιού» είναι χαρακτηριστική. Κατάφερε να μαζέψει κάτω από την αρχική του στέγη περισσότερους αξιόλογους ανθρώπους από πολύ μεγαλύτερα κόμματα. Δεν υποσχέθηκε, δεν χάιδεψε αυτιά, δεν κατέφυγε σε λαϊκισμούς. Οι προτάσεις του ήταν συνήθως σοβαρές και τεκμηριωμένες. Κι όμως η πορεία του είναι φθίνουσα, τα στελέχη του αρχίζουν να το εγκαταλείπουν και ο επικεφαλής να χάνει την ψυχραιμία του.

Αντίθετα, η Ένωση Κεντρώων, με ανύπαρκτο ανθρώπινο δυναμικό, αρχίζοντας από τον εντελώς ανύπαρκτο αρχηγό της (ας μην υπήρχε η ανθολογία του Youtube που τον έκανε cult!) παραμένει σταθερή. 

Και το σκάνδαλο των Ψεκασμένων, που έχουν κολλήσει στην εξουσία σαν στρείδια, αρνούμενοι όλες τις αρχές τους, συνεχίζεται.

Τι ελπίδα υπάρχει; Tο σκόρπιο καλό δυναμικό του Κέντρου, παραμένει σκόρπιο. Εκεί βέβαια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας. Η αγαθή κληρονόμος Φώφη είναι ανεπαρκής και ο επαρκέστατος Βαγγέλης Βενιζέλος, αντιπαθής.


Κι όμως ποτέ αυτή η χώρα δεν βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση, που να χρειάζεται μία κυβέρνηση αρίστων – μία πραγματική αριστοκρατία… 

143 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Δήμου, τι ξέρω ότι το ξερετε, αλλά το πρόβλημα βασικότερα είναι πως για να ασχοληθεις με την πολιτική (συνήθως) στην Ελλαδα πρέπει να είσαι στο κόμμα, οποίο κόμμα από γενησιμιου σου, πρόεδρος 15 μέλους ας πούμε. Ή, να έχεις λεφτά από κάπου, συνήθως τον πατέρα σου που για να τα έκανε στην Ελλαδα ή απατεώνας θα ναι ή του κόμματος. Τέλος ακόμη και αν οι άριστοι προσπαθήσουν να μπουν στο σύστημα ή επίθεση λάσπης που θα δεχτούν θα ναι τέτοια που ακριβώς γιατί θα είναι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν θα το αντέξουν. Πρέπει να είσαι βρομικος για να σε δεχτούν οι βρομικοι,ε επιπρόσθετα καθώς ελέγχουν το παιχνίδι και τους κανόνες του ο άριστος θα ναι πάντα σε μειονεκτική θεση. Αλλά το πιο σημαντικό, έχετε προσέξει το εκλογικό σώμα, και ιδιαίτερα αυτό που έχει μείνει στη χώρα? Ένα πνευματικό παιδί σας από το Λονδινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μία φωτεινή εξαίρεση ο Κώστας Σημίτης ο οποίος είναι γέννημα-θρέμα ενός κόμματος αλλά μιας και δεν ήταν λαϊκιστής είχε απέναντι του το μισό ΠΑΣΟΚ που πλέον πήρε "μεταγραφή" στον ΣΥΡΙΖΑ και μας κυβερνάει...

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι πάρα πολύ που θα κάνω σεφτέ για να θυμηθούμε τη πρώτη εποχή του doncat :) Είσαστε πολύ ευγενικός με τους πολιτικούς μας ειδικά των κομμάτων που μας κυβερνάνε, όλοι μας είδαμε τον Τσίπρα στη συνάντηση του με τον Ομπάμα αγνοεί ακόμα και το γεγονός ότι τα φάρμακα τα παίρνουμε με δόσεις; Ο ανθρωΠάκης Παυλόπουλος ήταν ο ανθρωΠάκης Παυλόπουλος πάλι καλά που δεν άναψε τσιγάρο όταν συνάντησε τον Ομπάμα :) Το χαμόγελο του Καμμένου όταν υποδέχτηκε τον Ομπάμα σημαίνει ότι ούτε και αυτός πίστευε ότι κάποτε θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση, αγνοώ αν αυτός φταίει που το χαλί δεν έφτασε μέχρι τη πόρτα του αεροπλάνου :)

    Όσον αφορά το Ποτάμι σαν πρώην εθελοντής πρέπει να γράψω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του είναι ο επικεφαλής ο οποίος είναι επαρκέστατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άδικα χάρηκα υπάρχει και το moderation...

      Διαγραφή
    2. Έκανα ένα μεγάλο λάθος ο επικεφαλής του Ποταμιού σίγουρα δεν είναι επαρκέστατος, όποιος βιάζεται σκοντάφτει...

      Διαγραφή
  3. Σχετικά με τα πολιτειακά καθεστώτα προτείνω το παρακάτω βιβλίο
    του Moses Finley, ώστε να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

    http://www.politeianet.gr/books/finley-i-moses-eurualos-archaia-kai-sugchroni-dimokratia-166139

    TALIBAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ... Αλλά με κομματικές ηγεσίες λαϊκιστών κομματαρχών και διακοσμητικούς ΠτΔ, αυτό είναι όνειρο απραγματοποίητο. Ποιός άξιος θα πάει στην πολιτική και θα τον αφήσουν οι οικογένειες, και οι Ηρακλείς τους. Ποιός θα του δώσει βήμα; Ποιός δεν θα τον συκοφαντήσει και γελοιοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά από όλα αυτά, τίθεται τό ερώτημα, μέ ποιόν ακριβώς τρόπο μπορεί νά αλλάξει η νοοτροπία μας, καί νά ψηφίζουμε αυτούς πού είναι άριστοι. Μέ ποιά διεργασία, τί είδους ''ζυμώσεις" πρέπει νά γίνουν στήν κοινωνία μας, γιά νά ψηφίζουμε τούς άριστους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πρόβλημα της μετριοκρατίας που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, δεν μπορούμε να το μελετήσουμε δίχως να λάβουμε υπ΄ όψη μας την κυριαρχία της αριστερής σκέψης. Για τον αριστερό θεμέλιο της σκέψης είναι “εκμετάλλευση της υπεραξίας” από τους επιτήδειους που οδηγεί σε κοινωνικές ανισότητες. Αποτέλεσμα αυτής της σκέψης είναι να παραβλέπουν την έννοια της καλύτερης εργασίας σαν λόγο για διαφορά αμοιβής, με συνέπια να δημιουργείτε μια έμφυτη αλλεργία στην αριστεία (που για αυτούς είναι απλά μια πρόφαση για να δικαιολογήσουν οι επιτήδειοι το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης τους). Ιδανικό τους μια κοινωνία μια κλίμακα αμοιβών οριζόμενη από το κόμμα, ίδια για όλους.

    Το πρόβλημα είναι πως η πρακτική της εξίσωσης, δεν είναι αποδοτική στην πράξη, γιατί είναι κόντρα στη φύση του ανθρώπου. Χαρακτηριστικά λέγαν στις ανατολικές χώρες που επικράτησαν οι παραπάνω στρεβλώσεις: εμείς παριστάνουμε ότι δουλεύουμε και αυτοί παριστάνουν ότι μας πληρώνουν. Η επίτευξη, ο ανταγωνισμός, η διαφοροποίηση, η έκφραση είναι σημαντικές λειτουργίες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, και η καταπίεση τους οδηγεί σε νωθρότητα, αδιαφορία.

    Δυστυχώς η κοινωνία μας , εμποτισμένη όπως είναι με τις αριστερές ιδεοληψίες, δεν μπορεί πλέον να είναι ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα να αναλώνεται σε προστατευτικές ονειρώξεις. Η τεράστια παράδοση προστατευτισμού που έχουμε στην Ελλάδα, με τα παιδιά να μένουν με τους γονείς μέχρι να παντρευτούν, βρήκε στην αριστερή σκέψη το ιδανικό δεκανίκι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μονο ειδος "αριστοκρατιας" που θα εβλεπα εγω ως το περισσοτερο εφαρμοσιμο (αλλα και παλι με αμελητεες πιθανοτητες υλοποιησης) θα ηταν ενα ειδος μετεμφυτευσης εδω του γαλλικου συστηματος των "Μεγαλων Σχολων", που ειναι και το ατυπο φυτωριο της διοικητικης-κυβερνητικης ελιτ απο ολα τα κομματα. Εαν λειτουργουσε αξιολογικα βεβαια και με ιδιορρυθμο πανεπιστημιακο καθεστως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποτε η εθνική σχολή δημόσιας δικοίκησης έβγαζε αξιόλογα στελέχη αλλά και αυτή την κατέστρεψαν :(

      Διαγραφή
  8. και μία κριτική επί της ανάρτησης.
    Λέτε Ν. Δήμου στην δεύτερη παράγραφο :
    "Εννοώ να επιστρέψουμε στην αρχική έννοια της λέξης: το κράτος των αρίστων, η επικράτηση των αρίστων, αν προτιμάτε".
    Άν προς στιγμήν παραβλέψουμε πως στην κλασσική Ελλάδα "καλοί κ'αγαθοί" χαρακτηρίζονταν οι πλούσιοι αριστοκράτες,
    μπαίνει το ερώτημα του ποιός δηλαδή θα επιλέγει τους καλούς καγαθούς (έστω με την μη πλουτοκρατική έννοια).
    Θα τους επιλέγει,
    1) ένας ή πολλοί άρχοντες, οπότε περιπίπτομε στην δικτατορία,
    ή 2) το σύνολον του λαού οπότε περιπίπτομε στην δημαγωγία.

    Βλέπει κανείς άλλη λύση ?

    Αλλά ακόμη και αν ξεπερασθεί ο σκόπελος της εκλογής των αρίστων,
    υπάρχει το τεράστιο ζήτημα του Στόχου/σκοπού του πολιτεύματος.
    Γιατί βέβαια δεν μπορεί παρά να συμφωνήσουμε πως η μορφή του πολιτεύματος (αριστοκρατία) δεν ταυτίζεται με τον στόχο του.

    TALIBAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάμε πάντα για δημοκρατία.

      Θα βοηθούσε πολύ ένα καλύτερο εκλογικό σύστημα.

      Η κατάργηση - μερική ή ολική - του σταυρού, οι μικρότερες περιφέρειες (Αχ εκείνη η Β΄Αθηνών, η φωλιά του λαϊκισμού!).

      Ο σταυρός είναι η βάση του πελατειακού συστήματος. Αναγκάζει τους πολιτικούς να συναλλάσσονται.

      Η μη υπουργοποίηση των βουλευτών είναι άλλο ένα μέτρο.

      Δωρεάν σκέψεις...

      Διαγραφή
    2. Καλά ακούγονται αυτές οι προτάσεις, αλλά φοβάμαι ότι θα είναι είτε αναποτελεσματικές, είτε φάρμακο χειρότερο από την αρρώστια.
      Εάν οι μικρότερες περιφέρειες ήταν καλύτερες, τότε οι μονοεδρικές μας θα ήταν φυτώρια αριστείας -- που δεν το βλέπω (συμφωνώ ότι η Β'Αθηνών θέλει διάλυση αλλά καθαρά για τεχνικούς λόγους, εκλογομετρικής ισορροπίας)
      Να καταργηθεί ο σταυρός, αλλά υπάρχει το γνωστό αντεπιχείρημα ότι θα ενισχύσει υπέρμετρα τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό που θα καταρτίζει τις λίστες. Αυτό, σε συνδυασμό με την ήδη πρωθυπουργοκεντρική δημοκρατία μας και τη νέα μόδα να εκλέγονται οι αρχηγοί των κομμάτων απευθείας από τον κόσμο μας οδηγεί απευθείας στον Βοναπαρτισμό
      Η μη υπουργοποίηση βουλευτών, ναι -- θα οδηγήσει σε καλύτερες, λιγότερο λαικίστικες κυβερνήσεις. Μήπως όμως οδηγήσει, αντίστροφα, και σε περισσότερο λαικίστικες κοινοβουλευτικές ομάδες?

      Διαγραφή
    3. είχα απόλυτο δίκιο όταν - στον πρώτο μου σχολιασμό - πρότεινα το βιβλίο του Moses Finley.
      Βλέπω τώρα στην απάντηση σου πως ταυτίζεις με σαφήνεια το πολιτειακό καθεστώς της κλασσικής Ελλάδος (Πολιτεία το έλεγαν οι ίδιοι, δημοκρατία ήταν υβριστικός χαρακτηρισμός από τους ολιγαρχικούς) με το σημερινό Ολιγαρχικό παγκόσμια σύστημα που αυτοεπονομάζεται δημοκρατία.
      Επίσης δεν λές λέξη για τους ουσία προβληματισμούς του σχολίου μου στο οποίο απαντ;Aς με σκέψεις βελτίωσης του νυν ολιγαρχικού συστήματος.
      Ο Αριστοτέλης, παρά που ήταν ολιγαρχικός, σαν οξύνους επιστήμων έγραφε πως όσα καθεστώτα επιλέγουν τους υπευθύνους με εκλογές τείνουν στην Ολιγαρχία, ενώ όσα καθεστώτα τους επιλέγουν με κλήρωση τείνουν στην Πολιτεία (=Δημοκρατία υβριστικά)

      TALIBAN

      Διαγραφή
  9. Το Ποτάμι όταν είχε τα αξιόλογα στελέχη τα πήγε αρκετά ικανοποιητικά. Μετά που άρχισε να χώνει άτομα τριτοτέταρτης κατηγορίας έπεσε. Αλλά ναι, στα υπόλοιπα κόμματα είναι πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα και τώρα το Ποτάμι έχει τα καλύτερα στελέχη από όλα τα κοινοβουλυετικά κόμματα, δεν είναι δύσκολο, το πρόβλημα του είναι ένα ο επικεφαλής του ο οποίος ζει στη κοσμάρα του, πριν από λίγο καιρό είχα πάει σε μία συνάντηση του για τις πλαστικές σακούλες. Επίσης σΣυζητούσαμε τρόπους για να βρει το Ποτάμι πόρους, τόσο δύσκολο είναι να φτιάξουν υφασμάτινες σακούλες και να τις πουλάνε μιας και ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πόρους...

      Διαγραφή
  10. @Ν. Δήμου:

    "Η περιπέτεια του «Ποταμιού» είναι χαρακτηριστική... Δεν υποσχέθηκε, δεν χάιδεψε αυτιά, δεν κατέφυγε σε λαϊκισμούς. Οι προτάσεις του ήταν συνήθως σοβαρές και τεκμηριωμένες."
    -
    Ε, είπαμε αλλά τα αστεία να τα λέω εγώ...

    D.
    ------------------------------------------------------------

    ΠΟΤΑΜΙ ΤΟ ΚΟΜMΑ ΤΟΥ ΟΥΤΕ - ΟΥΤΕ:

    ------------------------------------------------------------
    http://topotami.gr/o-cheretismos-tou-thanou-tzimerou-sto-sinedrio-tou-potamiou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς ο φαύλος κύκλος που ορθώς περιγράψατε, αλλάζει μόνον από τα πάνω, λόγω ενός ηγέτη (πχ Ελ Βενιζέλου) που συνήθως προκύπτει μετά από έκτακτες καταστάσεις.Λίγο πιό κοντά στην πραγματικότητα πάντως, η κατάργηση του σταυρού θα ήταν από πολλές πλευρές ένα επαναστατικό μέτρο, χωρίς να είναι πανάκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πυραμίδα αριστείας ακόμη και αν προκύπτει από τη μη σταυρομοροδιότηση πάλι θα υπάρχει από πάνω της και άλλη πυραμίδα εκλεκτόρων, που θα είναι οι άριστοι, γιατί οι άριστοι δημοκράτες (τύπου Ελ.Βενιζέλου + Γύπαρης = LOVE μαχαιρωμένη στο παγκάκι) θα θέλουν μόλις εκλεγούν να εκλέγουν τους πιο άριστους, που θα βγάλουν αυτοί την δαγκωματική μύραινα από την μακρόστενη τρύπα της. Ήταν άριστος πιο άριστος από τους άριστος ο Κωστής Στεφανόπουλος; Ήταν. Γιατί πέθανε; Για να επιλέξουμε τους άριστους και να τους βάλουμε στη μη σταυρομοριόδοτηση ανάγκη τότε η κατάργηση της θνητότητας. Η επιστήμη προχωράει με αργούς ρυθμούς στα θέματα εξασφάλισης αριστείας με αποκοπή θνητότητας στα κρίσιμα σημεία.

      Διαγραφή
  12. Οι άριστοι όλων των εποχών καθόλου δεν διαφέρουν από τους σημερινούς κυβερνήτες, διευθυντές δημοσκοπικών εταιρειών, νομικούς, επιχειρηματίες, διευθυντές υπουργείων, φιλοφιλόσοφους, συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, ιστορικούς. Οι αριστοτεχνικές αποδείξεις γι' αυτά ξαπλάρουν στο αλησμόνητο συνολικό εκείνο ας υποταχτούμε σήμερα στην σκληρότητα της μοίρας και αύριο θα σας βρούμε τους καλύτερους διοικητές της δευτεροταγούς δομής σας. Η διπλή πρόσκληση, στην αποβλάκωση και στην αποκτήνωση, λογικά, δεν είναι πράμα χρήσιμο της ζωής να γίνεται δεκτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέσσερις φορές ξεκίνησα να διαβάζω την ανάρτηση, και τις τέσσερις δε καταλάβαινα τι σχέση εχουν οι " κομήτες " με το θέμα ! :)

    Ζούμε σε καιρούς παρακμής, εγχωρίας ή/και παγκόσμιας (παρακμή ίσως του δυτικού πολιτισμού)

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δε θυμάμαι κανένα συγγενές με τις αρχές του "Ποταμιού" κόμμα ή πολιτικούς να ευδοκίμησαν στη χώρα του "Εδώ και Τώρα" (βλ. Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπολου, Αλέκο Παπαδόπουλο ή ακόμα και τον Κωστή Στεφανόπουλο).

    Η Παρακμή σήμερα ξεκινά από την Καραμανλική ΝΔ, φτάνει μέσω ΣυΡιζΑνελ στον ΠτΔ και καταλήγει στον κλόουν της δεκαετίας του '90 Λεβέντη. Αυτοί είμαστε, μέχρι εκεί φτάνουμε. Τα χειρότερα έρχονται: Το brain drain θα αφήσει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση για πολλές δεκαετίες ακόμα.

    Σε ό,τι αφορά το Δυτικό Πολιτισμό σκέφτομαι μόνο το παρακάτω:

    Hard Times make Strong People,
    Strong People make Soft Times,
    Soft Times make Weak People,
    Weak People make Hard Times.

    Και εκεί που λες ότι δε μπορεί να πάνε χειρότερα τα πράματα, θυμάσαι ότι ξημερώνει Thanksgiving και πρέπει να φας αυτό το αχυρόπραμα τη Γαλοπούλα!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ίσως θα ήταν πιο δόκιμος ο όρος "Αρισταρχία", καθώς οι Άριστοι δεν θα κρατούν, αλλά θα άρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. H δημοκρατια οταν εκφυλζεται απο δημαγωγια και προσωπα γινεται ηλιθιοκρατια ελεγε ο Καραγατσης στον κιτρινο φακελο. Συμγωνω με την αριστοκατια οπως την θετετε αλλα πως επιλεγονται και ποιος μου λεει οτι δεν θα φθαρουν και αυτοι οι αριστοι απο την αξουυσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και έτσι γυρνάμε στο προ-προηγούμενο ποστ. Οι εκλογείς, ως φθονεροί που είναι, δεν θέλουν να δουν τον ή την άριστη να τους κυβερνά. Ερχόμαστε στο Ράμφειο: γιατί αυτός κι όχι εγώ. Και έτσι, βάζει για κυβερνήτη τον καθρέφτη του. Όχι τον Μάνο αλλά τον Λεβέντη. Όχι τον Παπαδόπουλο (του πασοκ τον παλιό) αλλά τον Καμμένο.

    Από εσάς τους ελλαδίτες λείπει ένα είδος γνώσης που λέγεται μεταγνώση και το έχουν με κάποιο μαγικό τρόπο ακόμη και οι πιο απλοί άνθρωποι της βόρειας Ευρώπης. Ξέρω να φτιάχνω έναν νεροχύτη. Το ξέρω; Πώς το ξέρω; Πώς ξέρω ότι το ξέρω; Τα ξέρω όλα σχετικά με τον νεροχύτη; Όχι. Πόσα και ποια δεν ξέρω; Ξέρω να ονομάσω αυτά που δεν ξέρω;

    Όπως καταλαβαίνει κανείς, αυτό το είδος της μεταγνώσης συνοδεύεται πάντα από ταπεινότητα. Γιατί αρχίζεις και αποκτάς αντίληψη γι’ αυτά που δεν ξέρεις. Ταπεινότητα που χαρακτηριστικά λείπει από τους ελλαδίτες. Επειδή σας λείπει αυτό το είδος της μεταγνώσης. Πετριά; Γενετικό ελάττωμα; Δεν γνωρίζω. Σας έδειξα το βασικό σας ελάττωμα με στρατιωτική ακρίβεια.

    Σας φαίνονται άσχετα με το θέμα αυτά; Κοιτάξτε το ποστ λίγο προσεκτικότερα. Ο ΝΔ αφιέρωσε μια παράγραφο στο Ποτάμι όπου περιγράφει το ανεξήγητο: το Ποτάμι με τόσους άξιους στερεύει. Γιατί; Εξουσία θέλω τώρα την θέλω; Δειλά ποντίκια που εγκαταλείπουν το καράβι; Σωστά είναι αυτά αλλά πρόκειται για εκλογικεύσεις. Κατά βάθος το πρόβλημα είναι η πεποίθηση ότι η αξιοκρατία είναι πανάκεια. Λάθος μέγα. Όχι γιατί οδηγεί στον ελιτισμό. Καλά κάνει και οδηγεί εκεί, είναι φυσικό. Το πρόβλημα είναι ότι όταν υπάρχει πολλή αξιοκρατία αυτόματα αναδύεται η λεξούλα “οριακά καλύτερος”. Και αυτό οδηγεί σε μεγάλες πικρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μου λείπει ο καθηγητής-ευρωβουλευτής μου. Να γίνει Grexit και να επιστρέψει στην Ελλάδα, θα πρέπει ύστερα να επιστρέψει στην Φυσική, δηλαδή θα πρέπει να δουλέψει. Η δουλειά, η συστηματική, η καθημερινώδης, που απαιτεί παρουσία νου και αποδίδει και σωματική κόπωση, είναι μαρτυρική. Αλλά οι άριστοι θα πρέπει να επιστρέψουν από τις διακοπές και να αρχίσουν να δουλεύουν και να σκέπτονται. Η αριστεία παράγινε.

      Διαγραφή
    2. Γράψατε «αυτό το είδος της μεταγνώσης συνοδεύεται πάντα από ταπεινότητα».
      Αναρωτιέμαι για το εάν η ... «μετα-μεταγνώση» συνοδεύεται και εκείνη από ταπεινότητα.

      Διαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αξιοκρατία είναι περισσότερο σύστημα για την ιεραρχία σε μία δομή - όπου οι πιο άξιοι παίρνουν τις ανώτερες και κομβικές θέσεις. Είναι συγγενική έννοια με την αριστοκρατία (όχι την παραδοσιακή) αλλά την επικράτηση των αρίστων.

      Διαγραφή
  18. ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

    Ο Τσίπας αποχωρεί, αλλά βραβεύει ΓΚΑΛΗ !!!!
    (ε, όχι να μας φάει όλη την δόξα ο… Ομπάμα με τον Τζόρνταν)

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να, οι άνθρωποι που μας κυβερνούν…

    …ο Γ.Α.Π. που δεν κατάλαβε τίποτα όταν ανέλαβε, (κι ας του τα είχαν πει και ο Κώστας Καραμανλής και ο Προβόπουλος) και σύμφωνα με την πεποίθησή του ότι «Λεφτά υπάρχουν» μοίραζε εκατομμύρια – μέχρι που τον στρίμωξαν στο Νταβός και τότε κατάλαβε πως είχαμε χρεοκοπήσει…

    …ο Σαμαράς που αντί να βάλει πλάτη (όπως έκανε η Ιρλανδική και Πορτογαλκή αντιπολίτευση) άρχισε τον «αντιμνημονιακό αγώνα» πολεμώντας και τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση του κράτους…

    ...και αργότερα πίεζε τον Πικραμένο να φύγει για να σκαρφαλώσει στην καρέκλα (θα είχαμε τελειώσει τότε, αν η κυβέρνηση συνέχιζε ένα χρόνο…)

    …και μετά βέβαια έκανε την μεγάλη κωλοτούμπα κι έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών…

    …ο Τσίπρας που ξεπέρασε στα ψέματα τον Βαρώνο Μυνχάουζεν, υποσχόμενος «τα πάντα και άλλα τινά», που προπαγάνδιζε το «όχι» για να ακολουθήσει αμέσως το «ναι»

    …και οι αδιανόητοι υπουργοί του, που αποτελούν δειγματολόγιο ειδικών περιπτώσεων, αρμοδιότητος ψυχολόγων ή ψυχιάτρων…

    …κυρίως λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης που βιώνουν καθημερινά – αυτοί οι άθεοι αριστεροί να εκβιάζονται από τον Καμμένο και τον Αρχιεπίσκοπο, αυτοί οι αντικαπιταλιστές να ξεπουλάνε τη χώρα σε επενδυτές και κερδοσκόπους…

    …βέβαια αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να αποτύχουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν όλες οι υποθέσεις που αναλαμβάνουν – κι έτσι η χώρα κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω…

    …κι εντωμεταξύ, ακόμα και χωρίς την βοήθεια των κακών δανειστών, διαλύουν την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό… (ο Μπαλτάς απορεί γιατί τον έδιωξε ο Τσίπρας, ενώ μετά την αριστεία, διέλυσε και τον μόνο διεθνή πολιτιστικό θεσμό της χώρας – το Φεστιβάλ Αθηνών)…

    ...εκμεταλλεύονται αισχρά το προσφυγικό… τινάζουν στον αέρα το Κυπριακό (ανεκδιήγητος Κοτζιάς) και με λίγα λόγια κάνουν ό,τι μπορούν για να βουλιάξουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω μία τεράστια διαφωνία όσον αφορά το αυτοί οι άθεοι αριστεροί από που και ως που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερό κόμμα; Δεν ρωτάω μόνο επειδή κυβερνάνε με τους ΑνΕλ αλλά γιατί δεν έχουν ψηφίσει ούτε μία ΠΝΠ που να ενισχύει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, το κερασάκι στη τούρτα είναι ότι ο Τσίπρας έδιωξε τον Φίλη μετά από την απαίτηση του Ιερώνυμου!

      Διαγραφή
    2. Κοροβέσης: Αν ένα λιμάνι, ένα αεροδρόμιο, μία ΔΕΚΟ είναι κερδοφόρα για τον ελληνικό λαό, τότε γιατί τα δίνουμε; Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως μόνο διεφθαρμένες κυβερνήσεις Τρίτου Κόσμου το πράττουν αυτό, με αντικειμενικό σκοπό τη μίζα. Ωραία δουλειά, πουλάς κάτι που δεν είναι δικό σου και τα κονομάς γερά. Μήπως αυτό σήμερα είναι το ανώτατο στάδιο της πολιτικής; Και μήπως αυτά εκφράζει η καλή μας αριστερή κυβέρνηση, με το επαγγελματικό χαμόγελο του Τσίπρα;
      Μάλλον είναι σημαντικό να σκέπτομαι ότι αποσκοπεί σε κάποιο δώρο ένας πρωθυπουργός που ιδιωτικοποιεί την δημόσια περιουσία. Ο Τσίπρας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποια θέση σε κάποιο res tank, μιαν αργομισθία κάπου. Καλύτερος είναι ο Κεφαλογιάννης, που έγινε ευρωβουλευτής;

      Διαγραφή
  20. Αυτό με τις ποιοτικές επιλογές του ποταμιού πολύ με άρεσε!

    Τι να πρωτοθυμηθώ; Τον θοδωράκη να λέει οτι «οι εφαρμογές στο κινητό είναι ένα σύγχρονο ανθρώπινο δικαίωμα», την άλλη από το σόι της ντόρας, που έλεγε οτι «οι φτωχοί δεν είναι σε θέση να σκέφτονται»;
    Κα ποιοί ήταν οι «αξιόλογοι άνθρωποι»; Αυτοί εδώ μήπως; Η πολεμίστρια του Φωτός Xρύσα Αθανασοπούλου;
    Αυτοί όλοιτ υος είναι κλόουν αντίστοιχοι του άδωνι και του τζήμερου :
    http://luben.tv/politix/48834

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μαλιάσει η γλώσσα μου :) Αυτά που γράφετε είναι κλασικός ΣΘ πάντως ακόμα και τώρα το Ποτάμι έχει αξιόλογα στελέχη για να το γράψω ωμά αγνοώ για ποιο λόγο παραμένουν.

      Διαγραφή
    2. Αδικείτε τον Σταύρο Θεοδωράκη. Δεν είναι χαρισματικός και λαμπερός - αλλά είναι σωστός, έντιμος και ορθολογιστής. Ιδιότητες που σπανίζουν στους πολιτικούς μας. Όσο για τους υποψήφιους - των άλλων κομμάτων ήταν χειρότεροι...

      Διαγραφή
    3. Δεν είπα το αντίθετο :) Η κριτική μου είναι μόνο σαν τις επιδόσεις του σαν αρχγός κόμματος και εμπεριίες που είχα μαζί του. Όσον αφορά τους υπόλοιπος το έγραψα :)

      Διαγραφή
  21. Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το doncat από την Google:

    Pageviews (αναγνώσεις σελίδων) από την έναρξη (2006 μέχρι σήμερα στις 12:00):
    2.001.967 (Δύο εκατομμύρια χίλιοι εννιακόσιοι εξήντα επτά!).

    Αναγνώσεις τον περασμένο μήνα: 97.914

    Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επισκέπτες τον τελευταίο μήνα:

    Greece 71819
    United States 4557
    Ukraine 4028
    Germany 3911
    United Kingdom 2984
    Cyprus 2366
    Belgium 683
    France 641
    Austria 484
    Netherlands 340

    Μου κάνει εντύπωση η Ουκρανία – είναι οι πιο σταθεροί επισκέπτες!

    Γενικότερα: Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κυριαρχία στους browser προσέγγισης του Chrome (67%). Ακολουθούν: Firefox 14% και Safari 12%. Στα λειτουργικά συστήματα: Windows - Android ισοπαλία με 40%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εκτός Ελλάδας είναι περίπου 20.000, αναλογία εκτός/εντός 1/3.5, not bad για τους εκτός.

      Πρέπει λοιπόν να τους φροντίζετε περισσότερο!

      Διαγραφή
    2. Η Ουκρανία πιάνει και την Κριμαία μήπως ¨-)

      Διαγραφή
    3. Πολύ ενδιαφέρον.

      Ποιό είναι το ποσοστό της επισκεψιμότητας από desktop/φορητές συσκευές?

      Μπορείτε να βρείτε τα σχετικά νούμερα στο Google Analytics αν πάτε: Audience>Mobile>Overview

      Επίσης, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, χρήσιμες πληροφορίες και στατιστικά υπάρχουν και στο:

      https://www.google.com/webmasters/tools/home

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε, Νίκο Δήμου "πουλάς"... Μπορεί να διαφωνώ μαζί σου σε πολλά ζητήματα, μπορεί να έχω διαφορετικές πολιτικές θέσεις, αλλά πάνω απ’ όλα σε εκτιμώ βαθιά.

      Διαγραφή
    5. Εσένα μπορεί - έμενα πάλι moy λέει ο Διάβολος ότι με διαβάζουν 2-3, ο εξής ένας: Ο Χασάπης- και αυτός με το ζόρι...)

      D.

      Διαγραφή
    6. Για τον ίδιο μήνα τα ποσοστά σε λειτουργικά ήταν: Android 40% Windows 38,5, Mac 7%, iPhone 5, iPad 4, Linux 2%

      Διαγραφή
    7. Το linux πλέον δεν κάνει παράξενα όπως εδώ.

      Διαγραφή
    8. Τι κολλημα ειναι αυτο ρε παιδι μου με τους αριθμους; Δεν το χρειαζεσαι.

      Διαγραφή
    9. Η κάθε γνώση χωρίς αριθμούς δεν είναι πλήρης. Όλοι χρειαζόμαστε τους αριθμούς.

      Διαγραφή
    10. Anomymous 21:09, καρφωνεσαι. Το σχολιο και η απαντηση δημοσιευτηκαν ταυτοχρονα.

      Διαγραφή
    11. 20:59 με 21:09 είναι ταυτόχρονα; Μέσα σε δέκα λέπτα απαντάς και σε τρία σχόλια!

      Διαγραφή
    12. 20:59 γραφτηκε. Δημοσιευτηκε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με την απαντηση. Κανενας αναγνωστης δεν προλαβε να διαβασει το σχολιο και αμεσως δημοσιευτηκε η απαντηση. Πονηρε ανωνυμε, ξερεις πολυ καλα τι λεω!

      Διαγραφή
    13. @civil
      Ελπίζω να διαβάσει το σχόλιο σας ο Πούτιν :P

      Διαγραφή
  22. καλημέρα σας.

    Πρώτη φωτο, χώρα πολιτισμένη που ξέρει πως ειναι πολιτισμένη και συμπεριφερεται ως τέτοια
    https://citinerary.net/system/ckeditor/pictures/data/000/010/427/content/ct_rtm_brandgrens_3.jpg

    Δεύτερη φωτο

    χώρα ντεμεκ πολιτισμένη, νομίζει πως είναι η πιο πολιτισμένη στο κόσμο και συμπεριφερεται ως τέτοια
    http://www.seleo.gr/media/k2/items/cache/bbf0311a19acb5c1094c13cb7c15be33_L.jpg

    Τον άριστο που να τον βρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κύριε Δήμου, άλλο πράγμα η αξιοκρατία και άλλο η αριστοκρατία. Αξιοκρατία χρειαζόμαστε, όχι αριστοκρατία. Σωστό αυτό που λέτε για τους τρίτης και τέταρτης κατηγορίες πολιτικούς που έχουμε. Εκεί όμως εμπίπτει, στα δικά μου μάτια, και ο αρχηγός του ποταμιού. Το ποτάμι εξάλλου δεν είχε δημοκρατικά όργανα ούτε αξιοκρατία (εάν είχε, τότε θα είχε άλλο αρχηγό).

    Κατά τη γνώμη μου η ελπίδα είναι στις αξιοκρατικές και γρήγορες διαδικασίες (υποστηριζόμενες όλες από την πληροφορική) και όχι στα πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να κυβερνήσουν οι άριστοι !
    Ποιος όμως θα επιλέξει τους αρίστους ?
    Αν ο άριστος κυβερνήτης ξεπροβάλλει μέσα από το πλήθος σαν αυτόφωτος σωτήρας θα πρέπει. , εφ όσον έχουμε δημοκρατία να ζητήσει την ψήφο του λαού. Στην αντίθετη περίπτωση θα μιλάμε για δικτατορία.
    Και ο λαός , ως κριτήριο προκειμένου να δώσει την ψήφο του, θέτει , ως γνωστόν ,το προσωπικό του συμφέρον . Άρα ο άριστος υποψήφιος θα πρέπει να χαϊδέψει αυτιά, να υποσχεθεί, να λοξοδρομήσει από τις αρχές του. ….
    Αλλιώς απλώς δεν θα εκλεγεί.
    Ιδού λοιπόν η απαρχή της διαπλοκής !
    Ιδού η γέννηση του πελατειακού κράτους.
    Φαύλος κύκλος !
    Αν καταργήσουμε τον σταυρό στα ψηφοδέλτια δεν θα είναι σαν να επιλέγουμε μια light δικτατορία ? Αποφεύγουμε την διαπλοκή αλλά αφηνόμαστε τελείως, στις επιλογές προσώπων, στην άποψη και τα γούστα του αρχηγού.
    Αν αλλάζαμε τελείως εκλογικό σύστημα ?
    Αν είχαμε την δυνατότητα να ψηφίζουμε αρχηγό από το ένα κόμμα και βουλευτές από όλα τα υπόλοιπα κόμματα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας , μήπως θα διορθωνόταν κάπως η κατάσταση και θα βοηθούσε την αξιοκρατία ?

    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μιλάτε για αριστοκρατία αλλά τα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι θα ανήκουν όλα, μα όλα, στο χώρο του μηδενισμού, Νιχελιστές για να είμαστε και Ευρωπαίοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για τέσσερις άξιους πολιτικούς:

    Ο Καποδίστριας επεβλήθη εκ των άνω λόγω της ακτινοβολίας αλλά και των συντηρητικών του θέσεων - ξέρουμε το τέλος του.

    Ο Τρικούπης επεβλήθη χάρη στην Αρχή της Δεδηλωμένης (1875 - Τις πταίει) που εκμαίευσε από το Βασιλιά ο οποίος κατόπιν τον ευνόησε.

    Ο Γέρος της Δημοκρατίας επεβλήθη από τον Τσόρτσιλ αρχικά και δεν τον άφησαν να προχωρήσει με την ΕΔΑ (αποστασία και μετά πραξικόπημα).

    Ο Καραμανλής πάλι προέκυψε μέσα από τις συμφορές που προκάλεσαν οι χουντικοί.

    Κανείς, με άλλα λόγια, σημαντικός από τους χαρισματικούς μας πολιτικούς δεν βγήκε από τα "σπλάχνα του λαού".

    Όλοι τους ήλθανε "απ΄ έξω" και ανάγκασαν (από τα πάνω) το λαό να τους αποδεχθεί.

    Αν δεν καταργηθούν ο σταυρός προτίμησης και η υπουργοποίηση, όπως είπε ο οικοδεσπότης, των βουλευτών, ματαιότης ματαιοτήτων...

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους τρεις πρώτους συμφωνώ. Ο "Γέρος της Δημοκρατίας" ήταν μάλλον μυθικό πρόσωπο. Άριστος ρήτωρ αλλά όχι ηγέτης. Βέβαια δεν πρόλαβε να κυβερνήσει για αρκετό χρόνο. Με την ΕΔΑ δεν θα πήγαινε ποτέ. Ήταν φανατικός αντικομμουνιστής (φάνηκε και στα Δεκεμβριανά) και η δήθεν στενή σχέση του με την Αριστερά είναι κι αυτή κομμάτι του μύθου του.

      Διαγραφή
    2. Ο "Γέρος της Δημοκρατίας" = λαοπλάνος
      D.

      Διαγραφή
    3. Τον λέγανε "ανεμοδούρας" - όπου φυσάει ο άνεμος. Ιστορική έχει μείνει η φράση που είπε ως πρωθυπουργός στην συγκέντρωση πριν τα Δεκεμβριανά, όταν από κάτω φωνάζανε: "Λαοκρατία!". Φώναξε τότε: "πιστεύομεν και εις την Λαοκρατίαν!"

      Διαγραφή
    4. Ο Ιός πάντως εδώ:
      https://www.youtube.com/watch?v=UxHOdGyxz2M
      σε αντιγράφει - πως να αισθανόσουν άραγε τότε;

      D.

      Διαγραφή
    5. Ο Καραμανλής είχε προκύψει πολύ νωρίτερα από την πτώση της χούντας, με επέμβαση των ανακτόρων, παραμερίζοντας τον Στέφανο Σταφανόπουλο. Αυτή ήταν η πρώτη οκταετία. Η δεύτερη μετά την χούντα.

      Διαγραφή
    6. και "παπατζή" τον έλεγε το ΚΚΕ (που ήταν πάντα καλό στις ταμπέλες, ίσως να τους το αναγνωρίζετε ως πρώην διαφημιστής). Βέβαια στο παπατζηλίκι τον έχει ξεπεράσει τον Γέρο ο Τσίπρας κατά πολύ.

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. Μα αυτό το βίντεο δείχνει τον Ανδρέα (άλλος λαοπλάνος που υπόσχεται για το ΝΑΤΟ και τις βάσεις). Παραπάνω μιλούσαμε για τον πατέρα του, τον Γεώργιο...

      Διαγραφή
    9. Φυσικά - άλλο λέω, στο 1:00 σου έχει κλέψει το σύνθημα...το μήλο κάτω από τη μηλιά. Λυπάμαι που δεν έγινα κατανοητός.

      D.

      Διαγραφή
  27. Εχεις δίκαιο, Νίκο.

    Αν και στις εκλογές του 1956 Παπανδρέου και Βενιζέλος είχαν συμπράξει με την ΕΔΑ στο Συνασπισμό με τον τίτλο «Δημοκρατική Ενωσις» (είχε τότε έλθει πρώτο κόμμα, αλλά...) ωστόσο λίγο μετά, Παπανδρέου και Βενιζέλος θα χαρακτηρίσουν «λάθος» τη συνεργασία με την ΕΔΑ και δεν θα την ξαναπλησιάσουν.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σε γενικότερο πλαίσιο και για να μην το παίζουμε μωρές παρθένες: η ανοχή των εταίρων μας έχει εξαντληθεί προ πολλού, άρα όποιος και αν μας κυβερνήσει έχει μία επιλογή: να ακολουθήσει το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου αλλά σίγουρα δεν θα είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία μας όπως είναι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, άρα όποιο κόμμα θέλει να είναι σωστό θα τονίζει τα θετικά του μνημονίου και θα κατακρίνει τα αρνητικά. Επίσης αν είχαμε εφαρμόσει τα προηγούμενα μνημόνια δεν θα είμασταν με το ένα πόδι στο grexit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός που δεν εκδίδεις το νόμισμα σου και που το ευρώ παράγει χρέος δεν σε απασχολεί. Είσαι υπεράνω. Χαρίζει η ομάδα.

      Διαγραφή
    2. Το ευρώ παράγει χρέη - ή αυτοί που το χειρίζονται; Γιατί δεν παράγει και στους βόρειους; Εμείς και με την δραχμή χρέη είχαμε - και τόσες χρεωκοπίες περάσαμε. Το ευρώ μας φταίε τώρα;

      Διαγραφή
    3. Πράγματι παράγει χρέος αλλά μόνο στην Ελλάδα :)

      Διαγραφή
    4. Mην λέμε ότι θέλουμε, ποιοι είναι οι Βόρειοι; Oι Γερμανοί με τα φιλαράκια τους; Oλόκληρη Ιταλία, η Ιταλία, χώρα παραγωγική και βομηχανική, και τα έχει φτύσει με τα ευρώ μέσα σε 10 χρόνια. Πρωτίστως φταιν οι μηδενιστές που κυριαρχούν στην Ελλάδα, και επειδή είναι μηδενιστές βάλαν τη χώρα στο ευρώ ανάμεσα στα άλλα κακά που κάναν και συνεχίζουν να κάνουν παίζοντας το κόλπο του καλού και του κακού εμπόρου

      Διαγραφή
    5. Από τους 19 της Ευρωζώνης έχει χρεοκοπήσει μόνον η Ελλάδα. Ούτε η Ιταλία - και φυσικά ούτε η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, κλπ. κλπ. Η Ιταλία πάσχει από τις δικές μας ασθένειες, όχι από το Ευρώ. Εσείς τους χρεοκοπήσατε όλους!

      Διαγραφή
    6. Υποτίθεται ότι η χώρα είναι στα μνημόνια για να μην χρεοκοπήσει, σε μνημόνια μπήκαν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, 4 περιφερειακές χώρες, Η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση διότι κυβερνιέται από μηδενιστές, όλος ο δημόσιος λόγος κυριαρχείται από τις φωνές τους, θα το πω αλλιώς, πως έλεγε κάποτε η επιγραφή "Πλην Λακαιδεμονίων"; O Eλληνισμός με άλλες δυνάμεις να έχουν τα ηνία κυριαρχούσε και με άλλες δυνάμεις, συνιστώσες, να ηγεμονεύουν σήμερα οδηγείται σε εξαφάνιση και όποιος ακούει βερεσέ την εξαφάνιση απλώς δεν ξέρει τι του γίνεται ή δεν τον ενδιαφέρει

      Διαγραφή
    7. Και στις βόρειες χώρες και στην Ιταλία πατριώτη θα σε χαρακτήριζαν, Ιωάννη των ακρίδων.

      Διαγραφή
  29. Η Ιταλία έχει οικονομικά προβλήματα αλλά καμία σχέση με την Ελλάδα που είμαστε μία κατηγρία μόνοι μας :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συνασπισμός των αρίστων ούτε υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει.

    Σύμφυτο χαρακτηριστικό της αριστείας είναι η διατήρηση της πλήρους εγωτικής αυτοτέλειας του προσώπου. Συνεπώς "ο άριστος" απεχθάνεται τις κάθε είδους αγέλες και τις μάχες εκ παρατάξεως. Ο Άριστος είτε ηγείται είτε απέχει - δεν προσχωρεί και δεν υποτάσσεται στην σκοπιμότητα.

    Με τούτα και με τ'άλλα τι ψηφίζουμε στις επόμενες εκλογές?

    Σκόρπιες σκέψεις ενός φιλελεύθερου:

    Η υπολογιστική λογική επιτάσσει, δυστυχώς, Κούλη ... Μπλιάχχχχ!!!

    Από την άλλη μεριά ο Βενιζέλος παρά την μοχθηρία και το άθλιο ιστορικό του αποτελεί ως πρόσωπο τον μακράν ικανότερο εν ενεργεία πολιτικό του γνωστού σε εμένα κομματικού στερεώματος - μαζί με τον γραφικό Μπουμπούκο (δεν θέλω "ού!", ρισπέκτ στο αρσενικό που τρυγεί τα κάλλη της Μουνουλίδου).

    Από την άλλη πάντα υπάρχει ο, ακραίος γεμάτος τίκ και αναιτίως τσαμπουκαλευόμενος, Τζήμερος - με πενιχρό όμως εκλογικό δυναμικό. Εδώ η λογική της χαμένης ψήφου, με κάνει να το ξαναματασκέφτομαι.

    Και φυσικά υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική "πουτάνα όλα":

    Χρυσή Αυγή ή ΚΚΕ - κατά προτίμηση στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπας και σφίξουν οι κώλοι και σοβαρευτούν οι εκπρόσωποι του δήθεν "συνταγματικού τόξου.

    Ντεκαντάνς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ για τον Βενιζέλο και για τον "μπουμπούκο". Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει το ΚΚΕ αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά φοβάμαι ότι η Χ.Α. θα αυξήσει πολύ τα ποσοστά της οι λόγοι είναι πολλοί, ο σημαντικότερος το γεγονός ότι εν αντιθέση με τις άλλες χώρες της "παλιάς" Ευρώπης δεν κάναμε κάθαρση στον Ναζισμό, άλλωστε το μοναδική μη εθνικιστικό κοινοβουλευτικό κόμμα πρέπει να είναι το Ποτάμι, θέλω να πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικός άρα γράφω και τα θετικά του :), οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άνοιξαν τα σύνορα στους πρόσφυγες οι βόρειοι γείτονες μας έκλεισαν τα δικά τους με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα και τέλος γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν σπρώχνουν τη δίκη της...

      Διαγραφή
  31. Γράφετε για το απόκομμα του Σταύρου - τους ψήφισα, πέταξαν την ψήφο μου στα σκουπίδια, αρκεί.

    Κάποια στιγμή μάλιστα είχα την φαεινή ιδέα να υποβάλλω γραπτώς την εξής πρόταση - πρακτικά απερρίφθη σχολαστικίζοντας - οι λόγοι, εκ των υστέρων, προφανείς:

    Αντιγράφω:

    "Διαβάζοντας τις θέσεις του "Ποταμιού" για την συνταγματική αναθεώρηση και χωρίς να διεκδικώ δάφνες αυθεντίας επί του ζητήματος πιστεύω ότι μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη πρόταση θα ήταν η εξής:

    O αριθμός των βουλευτών θα μπορούσε να είναι κυμαινόμενος από πχ 200 (κατ ελάχιστο) έως πχ 300 (κατά μέγιστο) ανάλογα με το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων που προσμετρούμενα ως έγκυρα θα οδηγούν σε ευθέως ανάλογο αριθμό κενών κοινοβουλευτικών εδρών.

    Έτσι ένα πχ 10% λευκών ψηφοδελτίων θα οδηγούσε σε μείωση κατά 10% του μέγιστου αριθμού βουλευτών. Δηλαδή:

    300 (υποθετικός μέγιστος δυνατός αριθμός βουλευτών) - 10% (ποσοστό λευκών ψηφοδελτίων επί του συνόλου) = 300 - 30 = 270 βουλευτές.

    Το κατώτατο όριο των πχ 200 εδρών τίθεται ως ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να αποφευχθεί η αποψίλωση του κοινοβουλίου από τους βουλευτές του σε περίπτωση υπερβολικού ποσοστού λευκών, διατηρώντας έτσι μια ελάχιστη αριθμητική βάση αντιπροσωπευτικότητας του εκλογικού σώματος.

    Τα οφέλη από μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν πολλαπλά ... Μερικά από αυτά:

    1. Δυνατότητα αυθεντικής και αναμφισβήτητης έκφρασης της απορριπτικής ψήφου διαμαρτυρίας αίροντας κάθε σχετική ερμηνευτική απροσδιοριστία και αυθαιρεσία.

    2. Σαφής διαφοροποίηση της "συμμετοχικής άρνησης" που η λευκή ψήφος υποδηλώνει από την ωχαδερφίστικη αποχή και την χαβαλεδιάρικη σκόπιμη ακύρωση ψηφοδελτίων.

    3. Αποφυγή της διοχέτευση της ψήφου δυσαρέσκειας προς γραφικά και ενίοτε αντικοινοβουλευτικά κόμματα και κομματίδια (ξεκινωντας από την Χρυσή Αυγή και καταλήγοντας στο "Χαρίζω οικόπεδα, χαρίζω χρέη κτλ" ).

    4. Άμεση επίπτωση του βαθμού αποδοχής από τον εκλογέα του τρέχοντος κοινοβουλευτικού οικοσυστήματος εν συνόλω στις διαθέσιμες και περιζήτητες κοινοβουλευτικές έδρες (περισσότερα λευκά = λιγότεροι βουλευτές, λιγότεροι σύμβουλοι, λιγότερες μάσες, ξάπλες, φούμες κτλ κτλ)

    Αλήθεια, ποια πιστεύετε ότι θα ήταν τα εκλογικά ποσοστά των ακραίων αντικοινοβουλευτικών κομμάτων ("μαύρων" , "κόκκινων" ή "εμπριμέ" αδιάφορο) στις πρόσφατες εκλογές εάν η πίεση στα καζάνια του εκλογικού σώματος είχε την δυνατότητα να εκτονωθεί "δημιουργικά" προς ένα ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ουδέτερο ΛΕΥΚΟ/ΑΠΟΧΗ/ΑΚΥΡΟ αλλά σε μια "συμμετοχική άρνηση" που θα παρήγαγε ΑΜΕΣΟ εκλογικό και κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβέρνηση υψηλού επιπέδου, όταν έχουμε ένα λαό χαμηλού επιπέδου. Δεν είμαι βέβαιος για τις αιτίες (τουρκοκρατία, πόλεμοι, ανέχεια κλπ) αλλά σήμερα ο μέσος έλληνας είναι ατομιστής, άξεστος και απολίτιστος. Δεν ενδιαφέρεται για κανέναν πέραν του εαυτού του και εάν δεν σε έχει ανάγκη και δεν σε φοβάται, τότε δεν υπολογίζει ότι υπάρχεις. Οι κυβερνήσεις προέρχονται από τον λαό και εξυπακούεται ότι ένας λαός με τέτοια ιδιοσυγκρασία είναι αδύνατο να βγάλει σωστές κυβερνήσεις. Η μόνη ελπίδα είναι να κυβερνηθεί η χώρα από τις Βρυξέλες αλλά πολύ φοβάμαι ότι κι αυτοί μας βαρέθηκαν και σύντομα θα πάψουν να ασχολούνται μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ειναι μια παλια ιστορια αυτη και μαλλον ειναι καλο που ξεχαστηκε.
    http://www.newyorker.com/magazine/2016/11/07/the-case-against-democracy
    Δειχνει ομως και το καταντημα της χωρας οτι δυστυχως εξακολουθουμε να συζηταμε για αριστοκρατια και σωτηρες αντι για πολιτες με κοινωνικη συνειδηση που ξερουν να ξεχωριζουν τις ψευτιες.
    Για Σ Θεοδωρακη συμφωνω με τον κ Δημου, εχω ομως και ανωθεν μαρτυρια οτι τελικα εγινε πολυ συγκεντρωτικος και αυτο ενωχλησε τους πολυταλαντους που ειχαν μαζευτει στο κομμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΕΚΛΟΓΕΣ

    Μετά την αναίτια επίθεση της φάτσας του προκλητικότατου Τζήμερου εναντίον της γροθιάς του αγωνιστή κομαντάντε κομουνιάε στο διοικητικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα:

    "Εάν πάμε σε εκλογές - δεν θα είναι δική μας ευθύνη..."

    Στην ερώτηση γιατί ξυλοκόπησε τον Τζήμερο, το μέλος του ΚΚΕ απάντησε: "Εγώ φταίω; Φάτσα είναι αυτή;"

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μία πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή εκλογικού συστήματος, αλλά και τρόπους βελτίωσης του πολιτεύματος είχε προτείνει ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Για τους φιλομαθείς παραπέμπω στις σελίδες 311-362 του συλλογικού τόμου "Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Θεσμοί,ιδεολογία και πολιτική στο Μεσοπόλεμο", εκδόσεις Πολύτυπο,Αθήνα,1987.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. δημοσιογραφοντας στην ομιχλη25 Νοεμβρίου, 2016 07:24

    Στην Ελλαδα αριστοκρατια ειναι η εμπορικη ταξη, οι μεγαλεμποροι δηλαδη, ή τελοσπαντων ανωτερη μεση ταξη. Αριστοκρατια ειναι μαλλον οι Γλυξμπουργκ και οσοι γαλαζοαιματοι της Ευρωπης περασαν απο την Ελλαδα για να την διαφεντεψουν. Γαλαζοαιματοι καργα μπορουν να θεωρηθουν οι Καποδιστριας, Υψηλαντης, Σολωμος και αλλοι που ηρθαν στην Ελλαδα ακριβως για να της προσδωσουν μια ταξη αριστοκρατικη. Δεν εκατσε. Ο λογος ηταν ισως ιδιος που σημερα δεν στεκεται καμια κυβερνηση στην καρδια και το μυαλο των νεοΕλ. Ο λογος ηταν οτι οι Μαυροκορδατοι και καθε Μαυροκορδατος θελει σονι και καλα το τρισεγγονο του να γινει δημαρχος, κι αν δεν γινει, θα πεσει βομβα....θα πεσει γιουσουρι, τη σημερον ημεραν θα πεσει λαιλαπα δυσφημισης και κιτρινου τυπου (ο σημερινος τροπος πιεσης).

    Επιβαλονται δηλαδη καποιοι λογω καταγωγης (λες και ειναι τιποτε γαλαζοαιματοι) να κυβερνουν ειτε τοπικα ειτε στην Αθηνα και αλλοι επιβαλλονται με το χρημα που που δινει η εμπορικη τους δραστηριοτητα. Ειτε η δικη τους ή αυτη του προ-πάππου τους;/ ΠΟλλοι ειναι τριςεγγονοι τσιφλικαδων επι οθωμανιας (κα-νο-νι-κά).

    Το αστειο ειναι οτι οι καργα πλουσιοι εμποροι Ελληνες μαλλον αποφευγουν την πολιτικη. Ισως ξερουν κατι που οι μεσοαστοι (ακομη και μικρο-αστοι) βλαχοι δεν γνωριζουν; Οι τελευταιοι το θεωρουν αποθεωση να παρουν εστω τη θεση του κλητηρα σε ενα δημοσιο τομεα ποσο μαλλον να γινουν δημάρχοι. Δωστε μια θεση καθαριστη στις τουαλετες του υπουργειου. Θα πεσει κατω να σε φιλα στα ποδια μεχρις εσχατων.

    Μη ξεχναμε η δευτερη εξουσια σημερα που δεν υπηρχε τοτε, ειναι αυτη της ταξης των δημοσιογράφων. Και οσοι εγγονοί δεν εχουν στοχο την πολιτικη σταδιοδρομια, βαζουν στοχο το αλλο τομεα εξουσιας στην Ελλαδα, την δημοσιογραφή σταδιοδρομια και αυτη εξουσιαζει πολυ ωραια. Περισσοτεροι εξ αυτων ισως. Τα φυντανια εννοω του καθε εμπορα /μεσαιο-αστου που εχουν και το χρονο και χρημα να ασχολουνται με το χομπι τους μεχρι να γινει επαγγελμα. Ελεος;) Προτιμουν την δημοσιογραφια απο την πολιτικη ισως επειδη σημερα εχει γινει λιγο μετατοπιση της εξουσιας προς τα μηντια (λεω...).

    Τραπεζίτες απο το εξωτερικο και την Ελλαδα/ΕΕ, και δημοσιογραφοι εχουν τα ηνια του αλογου. Καριερες (και πολιτικα κομματα οπως το Ποταμια καλη ωρα) ανεβαινουν και κατεβαινουν σε μια μερα.

    Το Ποταμι δεχθηκε απιστευτη λαιλαπα δυσφημισης απο αριστερα-δεξια λιγο που ειδα με την ακρη του ματιου μου στην προεκλογικη φαση καποια εξωφυλλα. Σκεφτηκα 'ποσο χαμηλα μπορει να πεσεις ενας δημοσιογραφος' και μου απαντησα 'πολυ χαμηλα, μεχρι χαντακι'. Τηλεφοραση και περιοδικα εκαναν επιθεσεις ειδικα στον αρχηγο του Ποταμιου για το αν φορα στυλακι παντελονι ή μπλουζα ή που εφαγε στο καλυτερο ρεστωρα την ωρα που πεθαινουν οι νεοΕλ κτλ. Και το μενού, ηταν γαριδες ή οχι;

    ΔΗλαδη εννοουν οτι ο Τσιπρας παει και τρωει ορθιος στα σαντουιτσαδικα. Απο υποχρεωση στο προλεταριατο. Οταν βεβαια εγινε το σχισμα μεσα στον Συνασπισμο τοτε εφαγε και αυτος διαφημιση του στυλ 'ο Τσιπρας εδω δειπνο πανακριβο με γνωστο εφοπλιστη' κτλ.

    Οποτε εκτος απο αριστοκρατια στην πολιτικη η Ελλαδα χρειαζεται και αριστοκρατια στην αλλη εξουσια, στην δημοσιογραφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Λύκειο να τελειώσεις με βάση δυσφορείς να ακούσεις τον Σταύρο Θεοδωράκη να σου λέει λεκτικές βαρβαρότητες. Ο ελληνισμός προοδεύει.

      Διαγραφή
    2. Επειδή έχω περάσει από την δημοσιογραφία θα σου πω ότι την εξιδανικεύεις. Ο δημοσιογράφος, ακόμα και ο επώνυμος, (μόνο το 10% - οι υπόλοιποι ανώνυμοι είλωτες) εξαρτάται από τον εκδότη, ο οποίος έχει τα δικά του συμφέροντα και τις δικές του εξαρτήσεις.

      Έντεκα φορές παραιτήθηκα από μεγάλα ΜΜΕ διότι δεν είχα την ελευθερία να γράφω αυτά που θέλω. Γι αυτό γράφω πια μόνο στο Διαδίκτυο

      Διαγραφή
    3. Κρίμα, κύριε Δήμου, που αυτές οι σημαντικότατες, κατά τη γνώμη μου, παρατηρήσεις σας χάνονται εδώ ανάμεσα στα σχόλια τα οποία αφορούν άλλωστε και διαφορετικό θέμα. Το ήξερα, βέβαια, πως αυτές ήταν οι εμπειρίες σας με τα ΜΜΕ από τότε που είχα διαβάσει το βιβλίο σας με τα "Καθημερινά Κυριακάτικα". Αλλά παρ’ όλα αυτά μου κάνει εντύπωση η ευθύτητα με την οποία λέτε στο πιο πάνω σχόλιο τα πράγματα με το όνομά τους.

      Δεν θέλετε να αφιερώσετε στο θέμα ξεχωριστή ανάρτηση (επαναλαμβάνοντας και τα όσα γράφετε στο παραπάνω σχόλιο);

      Με απασχολούν κυρίως δύο ζητήματα:

      - Σε προσωπικό επίπεδο: Το ότι υπερασπίζεστε και υποστηρίζετε ένα σύστημα (την ελεύθερη οικονομία / τον καπιταλισμό ...) του οποίου ήσαστε ο ίδιος θύμα (ως δημοσιογράφος βέβαια, όχι προηγουμένως ως διαφημιστής φυσικά!). (Απ’ ό,τι θυμάμαι από τα "Καθημερινά Κυριακάτικα", οι περισσότερες περιπέτειές σας αφορούσαν μη-κρατικά μέσα.)

      - Σε γενικό επίπεδο: Το ότι ακόμα και εσείς (δηλαδή άνθρωπος με φιλελεύθερη τοποθέτηση) επιβεβαιώνετε την εντύπωση (ή μάλλον την πεποίθηση στη δική μου περίπτωση) ότι η λεγόμενη ελευθερία του τύπου στην πραγματικότητα ήταν πάντοτε μια (επιχειρηματική) ελευθερία των εκδοτών· και ότι – αντίστοιχα – η φαινομενική ελευθερία της έκφρασης του δημοσιογράφου ήταν πάντα περιορισμένη (ή μάλλον φιμωμένη) από τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του αφεντικού του.

      Διαγραφή
    4. Έχετε δίκιο, το θέμα σηκώνει αυτόνομο ποστ και θα το κάνουμε. Διευκρινιστικά να πω ότι κόπηκα δύο φορές και από κρατικά μέσα, από ΕΤ1 και ΝΕΤ όπως ονομάζονταν τότε: την μία επί ΠΑΣΟΚ (1987) και την αλλη επί Ν.Δ. (1993).

      Διαγραφή
    5. Όταν από την comodo εμφανίζεται ειδοποίηση cyber monday κάθομαι και σκέπτομαι πόσο/τι βλακωδώς έκανα να μείνω να δω Διάλογοι Μάργαρης. (Είναι ένα μέρος, απόσπασμα. Ολόκληρο το έκμπευμα βρίσκεται στο αρχείο). Δεν ήταν ωραία εμπειρία. Τα θέματα ένιωθα σαν σούπα, μαλλί αγγέλου, λεμονάτος λαπάς. Διότι εμφανίστηκαν δύο άνθρωποι, χωρίς και τίποτα να έχουν για να τρώνε καθώς μιλούσαν, ούτε ένα σουβλάκι, μια ψημένη φέτα ψωμιού, και έλεγαν η οικολογία ουού, το πανεπιστήμιο αιγαιού ουού, οι διάδρομοι ουού, τα χρόνια φεύγουν θες δε θες σαν των διαδρόμων τις βαφές ουού, οι μηδαμινοειδείς καθηγηταί ουού. Και τι κέρδισα; Κι αν είχα πρόχειρο εκείνη την ώρα κάτι να τρώω, δύο σουβλάκια, τρία σουβλάκια, πατατάκια ξεροψημένα tsakiris, που μόνο αυτά είναι τα καλύτερα, γιατί πολλές φορές βρίσκω και κανένα καμένο εξαιρετικά, και είναι υπέροχο, θα άφηνα την συζήτηση αυτή και θα έβλεπα κάτι που συνδυάζεται με το φαγητό, κάτι αληθινά φασιστικό, που, όταν τρώω το ακούω και το βλέπω και το φαγητό κατεβαίνει καλύτερα από τις οδούς και φτάνει στο στομάχι μου και κρίνεται πλέον το φαγητό αυτό καλώς φαγωμένο.

      Διαγραφή
    6. Χρεώνεστε 10€ για διαφήμιση Τσακίρης.

      Διαγραφή
  37. Κύριε Δήμου θα ρωτήσω κάτι επίκαιρο, η Ε.Ε πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία απειλεί να πλημμυρίσει την Ε.Ε με μετανάστες και πρόσφυγες και επιπλέον εξακολουθεί να παραβιάζει τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Είστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι με ό,τι συμφέρει την Ελλάδα - και σε αυτή τη περίπτωση μας συμφέρει να ενταχθεί στην Ευρώπη. Διότι αλλιώς δεν θα πλημμυρίσει την Ε.Ε. με μετανάστες - ΕΜΑΣ θα πλημμυρίσει...

      Το θέμα του εναέριου χώρου είναι αμφιλεγόμενο - 10 μίλια εναέριος χώρος όταν στη θάλασσα έχουμε 6 μίλια...

      Διαγραφή
  38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η υποχρεωτική ψήφος στην Ελλάδα υπάρχει μόνο στα χαρτιά στις εκλογές του 2007 δεν ψήφισα και κανένας δεν μου είπε κάτι, εκτός αν ισχύει μόνο για να δουλέψει κάποιος στο Δημόσιο.

      Διαγραφή
    2. Πριν από χρόνια έλαβα ειδοποίηση να παρουσιαστώ σε κάποιο εκλογικό τμήμα της ιδιαίτερης πατρίδας μου ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής – κι εγώ σαν ηλίθιος σηκώθηκα και πήγα, μόνος απ’ όσους είχαν κληθεί με χαρτί της αστυνομίας. Εκεί διαπίστωσα ιδίοις όμμασι ότι: 1) Ο ένας στους τρεις έλληνες δεν ψηφίζει και 2) Η πιο «συνειδητοποιημένη» ομάδα εκλογέων ήταν οι γύφτοι της περιοχής που βροντοφώναξαν μαζικά το παρών συν γυναιξί και τέκνοις..

      Διαγραφή
  39. Γιατί ο λαϊκισμός είναι ακατανίκητος
    ---------------------------------------------

    Το γιατί ο λαϊκισμός είναι ακατανίκητος, ιδίως στην Ελλάδα, προκύπτει και από το πόσοι είναι οι εργαζόμενοι, πόσοι οι άνεργοι και πόσοι οι συνταξιούχοι.

    Ειδικότερα:

    3,6 εκατ άνθρωποι εργάζονται

    η χώρα διαθέτει 2,7 εκατ. συνταξιούχους

    και 4,7 εκατ. μή εργαζόμενους.


    Και ερωτώ: όταν οι περισσότεροι πολίτες δίνουν αγώνα επιβίωσης, πόσο εφικτό είναι να δουν μακριά; Πόσο "λογικό" για εκείνους να δεχτούν το "πεινάμε τώρα και σε είκοσι χρόνια βλέπουμε" και πόσο εύκολο είναι να ενδώσουν σε όποιον τους τάζει κάτι εδώ και τώρα;

    Εξ ου και η πεποίθησή μου ότι είναι δυσκολο να βρεθεί ο άξιος ηγέτης, αυτός δηλαδή που θα πείσει τους πολίτες ότι πρέπει να πεινάσουν κι άλλο τώρα, ότι πρέπει να χάσουν (όσοι ακόμη εργάζονται) και άλλα εισοδήματα και ίσως στο μέλλον...

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεν είναι λαϊκισμός και τύφλωση μελανή να μην θέλεις να ξέρεις απολύτως τίποτα για τη ζωή και να μεταχειρίζεσαι τα πνιγηρά οικονομικά δόγματα και τις πονηρές και καταστροφικές μεθόδους, για να επιβάλλεις την πολύπλευρη άγνοια και τον φανατισμό στην ανθρωπότητα; Γιατί πιστεύεις ότι δεν θα δικαστείς, χομο-σάπιε;

      Διαγραφή
    2. Και πού τη βρήκες εσύ ρε Χάρε τη χάρη; Σάπια να πεις τη χάρη σου. Άντε κάνε μου χάρη! Χάρε, ε Χάρε άΧαρε!

      Διαγραφή
    3. Ετοιμόρροπη να πέσει στο γκρεμό της χλεύης και του μαύρου θάνατου είναι μόνον η γέφυρα της ζωής που η εξέλιξη τα τριμμένα σχοινιά της δεν θα ξαναδέσει.

      Διαγραφή
    4. Μη μου τον Χάρο τάραττε!
      Μια χαρά τα λέει.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
  40. Οι μηδενιστές μεταθέτουν τα προβλήματα της χώρας στην Ευρώπη για να κρύψουν τη δική τους γύμνια και προδοτική στάση-και η ανικανότητα στο δημόσιο βίο προδοσία λογίζεται-, δεν υπάρχει πραγματικά άλλη χώρα που να ετεροπροσδιορίζεται σε τέτοιο βαθμό και από πάνω χλευάζουν και αυτούς που μιλάν για σωτηρία από το ξανθό γένος και δεν βλέπουν τη δική τους καμπούρα. Τί είμαστε; Στραβοί; Δεν βλέπουμε το Ισραήλ με έκταση ίση με τα 2/3 της Μακεδονίας να κρατάει και να μην αφήνει ούτε κουνούπι να περάσει ενώ αντιμετωπίζει την εχθρότητα και το μίσος εκατοντάδων εκατομμυρίων Μουσουλμάνων που τους περικυκλώνουν; Ποιον θα πλημμυρίσει με μετανάστες; Όλοι έχουν κλείσει τα σύνορα και αν συνεχιστεί η πίεση, που θα συνεχιστεί, διότι το πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός της Ασίας και της Αφρικής, όλα τα άλλα είναι προβλήματα εξ επαγωγής,θα κάνουν και άλλα βήματα οι χώρες της Ευρώπης, το "Ε.Ε." δεν κάνει ούτε ως μπιχλιμπίδι για τους ιθαγενείς της Ελλάδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Τεράστια επιτυχία η BLACK FRIDAY! Τα παιδιά έκαναν κοπάνα από τα σχολεία, οι φοιτητές από τις καφετέριες, οι υπάλληλοι από τα γραφεία, οι νοικυρές από τα σπίτια τους και οι σχολιαστές από το μπλογκ!

    Τουλάχιστον να ψωνίσατε κανένα κελεπούρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.bbc.co.uk/news/business-38092509

      για να δείτε τί γίνεται στο αγγλονήσι σήμερα, Μαύρη Παρασκευή (κατά σύριζα, για ελληνικές επιχειρήσεις πλην πολυεθνικών).

      Να θυμίσω ότι ιστορικά υπάρχει η άποψη ότι ο Ρούσβελτ θέσπισε την ημέρα αυτή ώστε οι Αμερικανοί να έχουν 4ήμερο διακοπών (μαζί με την Πέμπτη των Ευχαριστιών και ένα λόγο για κοπάνα την Παρασκευή). Αν ισχύει αυτό τότε όντως οι ΗΠΑ είναι 80 χρόνια πιο μπροστά από μας και καθόλου περίεργο να ήθελαν κάποτε να υιοθετήσουν την ελληνική γλώσσα (διευκολύνει τους συνδικαλιστές).
      Προτείνω να υπάρξει ημέρα Ευχαριστιών στην Ελλάδα (ευχαριστούμε τον Θεό που είναι 'Ελληνας).

      Διαγραφή
    2. Ουρές με Σαμαρά
      http://i.huffpost.com/gen/3151356/images/n-GREEK-PEOPLE-LINES-FOOD-large570.jpg

      Ουρές με συριζα
      http://wcdn.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/scale_n_crop_812x457/public/article/2016-11/imagehandler_184.jpg?itok=ZtcQbt1f

      Διαγραφή
    3. Δεν πήγα να ψωνίσω γιατί θα γινόταν χαμός πάντως στη Κηφισιά τα καταστήματα που πουλάνε τα ακριβότερα ρούχα, Λέτζος και boss για παράδειγμα δεν είχαν εκπτώσεις, αντιθέτως δεν σχολιάζω την ανακοίνωση του συνδικάτου των εργαζομένων στα μαγαζιά, το ελέγχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

      Διαγραφή
    4. Καλά δεν ντρέπεσαι; Το μαλακισμένο το είχαν 17 ώρες οι κερδοσκόποι μετά το δημοψήφισμα, τι άλλο θέλεις να κάνει για εσένα;;;

      Διαγραφή
  42. Εργάζομαι καθημερινά 14:00-22:30. Ανήμερα της Black Friday, περί τις 10:00, περιφέρομαι σε κατάστημα αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών. Οι μισοί πελάτες είναι έφηβοι -μαθητές, των οποίων το μάτι γυαλίζει, διότι το Playstation 4 προσφέρεται στα 319€, συνοδευόμενο από δύο χειριστήρια και δύο παιχνίδια. Μερικοί από αυτούς έχουν και τους γονείς τους από κοντά. Οι μάζες πλέον δεν κινητοποιούνται από πολιτικά συνθήματα, αλλά από εκπτωτικές προσφορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Διαβάζω ότι ιστορικά υπήρξαν 3-4 ονόματα αρίστων τα οποία τελικά απομειούνται σε 2-3. Επειδή η εποχή μας δεν δίναται να χαρακτηρίζεται πια από αρίστους ή αυθεντίες (παγκοσμίως), ίσως η μόνη λύση είναι το σπάσιμο του αποστήματος από χαμηλά όπως προτάθηκε ήδη, δηλ. το τέλος του πελατειακού κράτους. Και αυτό θα γίνει αν πάψει το δημόσιο να είναι η γη της επαγγελίας και η νομενκλατούρα πάει στη χώρα του μικρού μήτσου D. Άρα κατάργηση της μονιμότητας, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου (ήδη νόμος του κράτους), απευθείας εισαγωγή των αριστούχων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη σχολή δημόσιας διοίκησης (αν θέλουν) ή σε αντίστοιχες σχολές στρατιωτικές κλπ (αν θέλουν) ή στο δημόσιο (θα θέλουν σίγουρα). Κατάργηση μετακλιτών και διορισμού εκλεκτών στη βουλή.
    Και όλα αυτά να μπουν στο σύνταγμα ώστε να μην μπορεί κανείς κερατάς να τα αλλάξει με τροπολογία 31/12 στις 12 τα μεσάνυχτα.

    ps. Βλέποντας τη σκιώδη κυβέρνηση του Κυριάκου, με αρίστους τους Μιλτιάδη, Βορίδη και 'Αδωνη, μετά την επιφοίτηση του Αγίου 'Ορους σύσσωμου, εξακολουθείται να είστε αισιόδοξος κ. Δήμου?
    Οι δύο από τους τρεις που ανέφερα (τυχαίο δείγμα) είναι και απόφοιτοι του Κ. Αθηνών, ο ένας εξαιρετικά ευφυής αλλά μόνο για την πάρτη του και ο άλλος ο πιο βλάκας που πέρασε απο εκεί, τρίτη γενιά εθνικό κεφάλαιο, μας τον άφησαν οι γερμανοί με την υποχώρηση δώρο.

    Τα σχόλια περί ευφυίας από φιλόλογο που τους είχε μαθητές και τους δύο στο Κ. Α. και "έφυγε" πέρισυ, λίγο μετά την σύνταξή της που δεν πρόλαβε να χαρεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αισιόδοξος εγώ - για την Ν.Δ.; Ίσα ίσα που έγραψα στην ανάρτηση πως τόσο ο ανασχηματισμός όσο και η σκιώδης κυβέρνηση έδειξαν την φτώχεια μας σε στελέχη.

      Το Κ. Α. δεν είναι πια, από δεκαετίες elite school. Μετά το 1982 (βοηθούντος και του αποφοίτου Ανδρέα) έγινε ένα κοινό σχολείο με ωραίες εγκαταστάσεις. Παλιά είχε όλους κι όλους 800 μαθητές, αυστηρά επιλεγμένους - κι άλλο τώρα που έχει 6000!

      Διαγραφή
    2. 'Οντως, αναφέρεστε, είχα στο νου μου παλιές αναρτήσεις. 'Εχουμε ξανακάνει την κουβέντα περί Κολλεγίου.

      6000, φανταστείτε τι μας περιμένει. Ωιμέ.

      Να συμπληρώσω για την φιλόλογο ότι υπήρξε εξαιρετική γυναίκα, τέρας μόρφωσης, 30-35 χρόνια στο Κολλέγιο. Και γνωρίζω άλλους μαθητές της που πραγματικά αξιοποίησαν τις γνώσεις που πήραν αλλά δυστυχώς δραστηριοποιούνται εκτός.

      Διαγραφή
  44. Τέταρτη Προσπάθεια

    Κάτι έπρεπε να σκεφτώ, κάτι έπρεπε να κάνω, δεν γινόταν να την κοπανήσει από την Πάνω Μάνα Γη ο Νικόδημος, έτσι απλά.
    Τελικά μου ήρθε μια ιδέα…
    Πήγα και βρήκα τον Σάταν.

    - Έλα ρε Μεγάλε…. Να σου πω, "ψυχούλες" αντί του Νικόδημου δέχεσαι;
    -Τι "ψυχούλες";
    -Ε να, ψυχούλες πως το λένε, πραγματικές, όχι σαν κάτι τομάρια και αποβράσματα που έχεις εδώ… θα την πουλήσω σε Σένα και θα τον ανταλλάξουμε.
    -Εάν είναι αληθινή ψυχή, μου λέει αυτός, γιατί όχι;
    -Ε, τότε λέω να ανταλλάξω τον Νικόδημο με μια άλλη ψυχούλα - ένα μου… ποίημα!
    -Χμμμ… πλάκα μου κάνεις τώρα; Ρωτάει με θυμό ο μεγάλος - αφού εσύ δεν γράφεις πραγματικά ποιήματα…
    -Και πώς είναι τα πραγματικά ποιήματα - ξαναρωτάω εγώ;
    -Ε… να… ξέρω 'γω…. καταρχάς είναι τυπωμένα σε βιβλίο.
    -Εάν είναι σε Ιντερνετ δεν κάνει; Ξαναρωτάω εγώ - στις μέρες μας είναι σχεδόν αδύνατο να εκδώσει κάποιος, εξάλλου οι εκδότες παίρνουν την μερίδα του λέοντος, το 90% - εκτός και αν είσαι κορόιδο ή ψώνιο και τα σκάσεις...
    -Όχι, ΜΟΝΟ σε βιβλίο είναι τα πραγματικά ποιήματα, μου λέει αυτός. Αυτά έχει το εμπόριο. Εκτός και αν είσαι ο Άσημος, τα γράφεις σε κασέτες και τα πουλάς στο μοναστηράκι στους περαστικούς…

    Ξανά αδιέξοδο, σιγά μην πληρώσω για να εκδώσω τις ασυναρτησίες μου, κάτι άλλο θα σκεφτώ…

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Είναι και οι προσφορές των 1+1 στο hondos. Μια βοήθεια για να μην ξεσηκωθούμε για να καθαρίσουμε τα κεφάλια των ευρωπαίων με τα σαπούνια αυτά.

    Είναι το φως του ΣτΕ που μ' αγγίζει και ανθίζω
    είναι που έμαθα στους δολοφόνους γραφειοκράτες να ελπίζω
    είναι που έπαψα την τύχη μου να βρίζω
    μια τύχη άτυχη που πια δεν την γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Άριστοι στην Αρχαία Ελλάδα ήταν η τάξη που ήταν στην πρώτη γραμμή όταν γινόταν πόλεμος και για το λόγο αυτό είχαν μεγαλύτερα προνόμια...

    "Άριστοι" όπως χρησιμοποιείται ο όρος στον παρόν κείμενο και εν γένει στα χρόνια μας είναι όσοι πρέπει να διαφυλλάξουν τον εαυτό τους από κάθε είδους απειλή και κυρίως όσοι πρέπει να διαφυλαχθούν στους σύγχρονους οικονομικούς πολέμους.

    Άρα δεν είναι άριστοι με την αρχαία έννοια.
    Η έννοια του Άριστου έχει μόνο ομοιότητες με την έννοια του Ήρωα στην εποχή μας και δεν υπάρχουν οικονομικοί ήρωες.

    (Ακόμα ένα ποστ που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί έννοιες που έχουν αλλάξει "έννοια", βέβαια αν δεν υπήρχε και αυτό το "φαινόμενο" οι συγγραφείς δεν θα είχαν και πολλά να "πουν")


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτός είναι άριστος; Αυτός; Που λέει ότι θα τακτοποιήσω την οικονομία μου και θα κάνω ανάπτυξη αρκεί να φύγω από το ευρώ; Ο άνθρωπος δεν ξέρει ότι χωρίς την Ευρώπη είμαι κενό και τίποτα. Μπουχτίσαμε από τέτοιους άριστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Απαντήσεις
    1. Άλλη μία απόδειξη της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, όποιος θέλει μπορεί να δει αυτά τα βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=zjX8OtURpNE&feature=youtu.be η εκδήλωση ήταν του thinkπ το think tank της Ευρώπης-Οικολογίας.

      Διαγραφή
  49. Αν μιλάμε για πολιτικούς. "Αρχή άνδρα δείκνυσι". Όπερ σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να άρχουν και μετά μπορούν να κριθούν αν και κατά πόσον είναι άριστοι. Με ποια κριτήρια λέμε ότι ο Βενιζέλος, ο Τρικούπης, και άλλοι ήταν καλοί πολιτικοί; Επειδή κρίνονται έκ του αποτελέσματος. Δεν είναι άριστοι αυτοί που έχουν τα τυπικά προσόντα και αριστεία. Ποιός είχε περισσότερα από τον ΑΓΠ! Αλλά το άρχειν είναι άλλη υπόθεση. Απαιτεί άλλες αρετές. Πως λοιπόν θα πάρουν την εξουσία οι άριστοι; Στην Ελλάδα σχεδόν όλοι οι άριστοι έκ των υστέρων, ήταν έκ των προτέρων "δοτοί". (Σκεφτείτε το). Άρα: Για να εκλεγούν άριστοι πρέπει αυτοί που τους εκλέγουν να είναι πεπαιδευμένοι. Γι' αυτό ο Κοραής είπε ότι πολιτεία χωρίς παιδεία είναι πύργος στην άμμο. Θα μπορούσε ένας ολοφάνερα ψεύτης να εκλεγεί πρωθυπουργός της Αγγλίας; Θα μπορούσε μια Θάτσερ να εκλεγεί στην Ελλάδα; Δεν είναι εύκολες και απλές οί απαντήσεις παρ'όλα αυτά. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Όλα θα μπορούσαν να γίνουν αν σκεφτούμε τι ψήφισαν οι Γερμανοί το 1933. Άρα...Παιδεία... Και η πρώτες αρχές δίδονται στην οικογένεια. Αλλά μάλλον είμαι αιθεροβάμων. Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είστε αιθεροβάμων εσείς, αλλά όσοι γονείς ακουμπούσαν τα χρήματά τους στο "Πλαίσιο" ή στο "Public" σήμερα το πρωί. Νομιμοποίηση της κοπάνας των τέκνων μου διά της ικανοποίησης των καταναλωτικών τους ενστίκτων. Αφού το σχολείο υπολειτουργεί, πειράζει να πεταχτώ για ψώνια; Αφού ο διευθυντής προσέρχεται στη σχολική μονάδα μετά από τους μαθητές, είναι κακό αυτοί να μην τηρούν το ωράριο; Αφού η ημιμάθεια είναι το βασικό χαρακτηριστικό της πλειονότητας των διδασκόντων, γιατί απορούν όσοι θεωρούν τη νεολαία αυθαδιάζουσα; Οικογενειακές αρχές; Τι είναι αυτό το εξωτικό φρούτο; Ο γονιός ενδιαφέρεται πρωτίστως για την κατάληψη μιας θέσης στη σημαία (αν όχι σημαιοφόρος, ας είναι και παραστάτης ο γιόκας μου). Όλα για τους τύπους και το θεαθήναι...Ουσία μηδέν.

      Διαγραφή
    2. Μην εξιδανικεύουμε όμως την εκπαίδευση ή για να το θέσω πιο σωστά, ποιον θεωρείτε εσείς "πεπαιδευμένο";

      Στο παράδειγμα που θέσατε, κάνοντας αναφορά στον Κοραή, αναφέρεστε σε αυτόν που έχει αποκτήσει γνώσεις μέσα από τη συμβατική εκπαίδευση, η οποία προφανώς και εκείνη την περίοδο ήταν απαραίτητη. Πόσοι απόφοιτοι όμως περιώνυμων πανεπιστημίων είναι υπεύθυνοι για θηριωδίες, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πόσοι "αμόρφωτοι";

      Να δώσω και μερικά παραδείγματα: Πόσοι "μορφωμένοι" συμμετείχαν στο πρόγραμμα ευθανασίας T-4, το πρόγραμμα ευγονικής των Γερμανών ναζιστών την περίοδο του Β΄ παγκόσμιου πολέμου; Πόσοι "μορφωμένοι" συμμετείχαν, επίσης, στην επιχείρηση Ράινχαρντ το 1942-1943;

      Διαγραφή
    3. Χωρίς τις αξίες του ανθρωπισμού ο "πεπαιδευμένος" είναι άδειο πουκάμισο. Ο Κοραής έκανε αγώνα για πραγματική εκπαίδευση. Έχω γνωρίσει απόφοιτους δημοτικού ευγενείς και αριστοκράτες και απόφοιτους πανεπιστημίου τενεκέδες. Αν θέλετε και αν δεν σας είναι γνωστό, αναζητείστε στο google την "πατρική διδασκαλία" τού τότε Πατριάρχη και την απάντηση του Κοραή ως "αδελφική διδασκαλία". Θέλω να πω πως ο Κοραής έκανε και πολιτική-όχι μόνο συμβατική- εκπαίδευση. Επίσης, ο άνθρωπος που φανατίζεται πολιτικά, ήτοι χάνει την λογική του, δεν μπορεί να είναι και πολύ "πεπαιδευμένος" Αλλωςτε ανέφερα το 1933, δηλαδή την άνοδο του Χίτλερ ως παράδοξο παράδειγμα. Ευχαριστώ θερμώς για τις τεκμηριωμένες απαντήσεις.

      Διαγραφή
    4. Αναφερθήκατε ορθά στα ιδεώδη του ανθρωπισμού, αλλά αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι “πεπαιδευμένοι” αποδέχονται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ισχύουν για όλους τους συνανθρώπους τους˙ διατηρώ, επίσης, μεγαλύτερες αμφιβολίες σχετικά με το αν και κατά πόσο οι ίδιοι οι πεπαιδευμένοι εφαρμόζουν τα ουμανιστικά ιδεώδη στην πράξη.

      Ο αείμνηστος Εμμανουήλ Κριαράς σε μία συνέντευξή του είχε προβεί στην εξής εύστοχη - κατά τη γνώμη μου - δήλωση : Η γνώση δε φέρει απαραίτητα ήθος. Διδασκαλία του ήθους δεν υπάρχει.

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ απόλυτα με τον Dion.M και στα δύο του σχόλια, όσον αφορά τη κοπάνα από το σχολείο εξ' αιτίας της Black Friday που αναφέρει ο Λάζαρος Τζιούτζιος είναι εν μέρη δευτερεύων όχι γιατί ο κανονάς στα Ελληνικά σχολεία είναι, δυστυχώς!, η κοπάνα αλλά γιατί ήταν μία καλή ευκαιρία για τους μαθητές να αγοράσουν προϊόντα φθηνόνερα.

      Διαγραφή
    6. Και όμως πρέπει να υπάρχει διδασκαλία ήθους. Η οικογένεια είναι αυτή που πρέπει να δώσει τις βάσεις. Βεβαίως δεν μπορούν όλες οι οικογένειες. Διδασκαλία του ήθους με συζητήσεις, νουθεσίε και κυρίως καλό παράδειγμα. Μετά αναλαμβάνουν τα σχολεία θεωρητικά. Αλλά ποια σχολεία, ποιοί δάσκαλοι και ποια καλά παραδείγματα, που θα έπρεπε πρώτοι να δίνουν; Γι' αυτό είπα πως είμαι αιθεροβάμων στο πρώτο σχόλιο.

      Διαγραφή
    7. Φίλε Anonymous, πράγματι. Έφυγε πολύ νωρίς ο Λιαντίνης και είχανε ανάγκη τον μεστό του λόγο στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

      Διαγραφή
    8. Δεν πειράζει ο φευγάτος Λιαντίνης. Έχουμε τον Ομπάμα!

      Διαγραφή
  50. Κύριε Δήμου λείπει ένα κείμενο του Νικοδημου.Πρεπει νά έχουμε ένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω χάσει την επαφή μαζύ του εδώ και πολλά χρόνια. Θα τον αναζητήσω...

      Διαγραφή
    2. Μετά από τόσο καιρό και τόσες εξελίξεις θα έχει πολλά να πει!

      Διαγραφή
  51. Πέμπτη -και φαρμακερή- Προσπάθεια

    Τελικά βρήκα μια λύση - και μπράβο μου!
    -Να σου πω Σάταν Μεγάλε: Εντάξει, κανονίστηκε.
    - Δηλ. τι κανονίστηκε; Μου λέει αυτός.
    - Ε… να, δεν είπες ότι το πραγματικό ποίημα, είναι αυτό που έχει εκδοθεί;
    - Ε, ναι μάλλον, λέει αυτός.

    - Ε, εντάξει τα κανόνισα θα εκδοθεί -να δες!
    - Αποκλείεται μου λέει ο Mεγάλος, κάποιον πλήρωσες, λάδωσες….
    - Δεν έδωκα φράγκο - του λέω εγώ.
    - Και ποιο ποίημα είναι αυτό, μου λέει αυτός, κοιτώντας με δύσπιστα.

    - Του έδειξα - μα αυτό το ποίημα είναι στα σχόλια του Νικόδημου - ζαβολιά, δεν μετράει μου ξαναλέει.
    - Τα σχόλια δεν θεωρούνται, "πνευματικά δικαιώματα" και τέτοιες παπαριές, τα σχόλια είναι σχόλια λέω εγώ. Θα εκδοθεί σε βιβλίο με κάτι άλλα ποιήματα -μάλλον κάποιον άλλων… σχολιογραφών ποιητών- λέω εγώ.

    - Το Θηρίο ταράχτηκε, κλονίστηκε για πρώτη φορά από τότε που τον έστειλαν εξόριστο στην κόλαση.
    Με αυτό που έκανες, πούλησες οριστικά την ψυχή σου στο διάολο - μου είπε ο Μεγάλος. Αλλά τελικά νίκησες, ο Nικόδημος παίρνει παράταση, μούρχετε να βρω μια τρύπα, ένα φρέαρ, να πέσω μέσα.

    - Φρέαρ είπες; τον ρώτησα…
    -Ναι
    - Α οκ, γιατί μου είπες «φρέαρ» και άκουσα «fear»…. ρε κάτι πράγματα.
    - Αρκεί να μην σου ζητήσει ο Νικόδημος "πνευματικά δικαιώματα σχόλιου"- άκουσα χαιρέκακα την φωνή του Μεγάλου πίσω μου… καθώς έκλεινα την μεγάλη βαριά πύλη της κολάσεως οριστικά.

    Τι κακό με αυτό το παιδί, πάντα να θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο…

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον δρόμο της επιστροφής, τραγούδαγα το παρακάτω...

      Μου την πέφτουν κάτι σκύλοι -απ' τα αριστερά
      και φιλάνε καριοφίλι και άλλοι τόσοι δεξιά
      και φιλάνε καριοφίλι και άλλοι τόσοι δεξιά

      και δαγκωματιές μου ρίχνουν από πού να κρατηθώ
      μες την ζάλη του μυαλού μου το κρατάω φυλακτό
      μες την ζάλη του μυαλού μου το κρατάω φυλακτό

      και τριγύρω μου τριβόλοι, διάβολοι ,πετάν φωτιές
      μας χαλάσαν το μπιστόλι - μα δεν είδαμε το χθες
      μας χαλάσαν το μπιστόλι - μα δεν είδαμε το χθες...

      Διαγραφή
    2. κιόταν οι άλλοι μας μεθάνε με νερό φαρμακερό
      βάλε μπίρα, βάλε ουίσκι, να τα πιω να ζαλιστώ
      βάλε μπίρα, βάλε ουίσκι, να τα πιω να ζαλιστώ

      άστρωτο έμεινε το τραπέζι, το τραπεζομάντιλο κλειστό
      το κρασί δεν κελαηδίζει, στο γνωστό του το ρυθμό
      το κρασί δεν κελαηδίζει, στο γνωστό του το ρυθμό

      Διαγραφή
    3. Με σκυμμένο το κεφάλι τους ζυγούς του υπομένει
      μα σαν το σηκώσει πάλι ποιος θα τρέχει, ποιος θα μένει
      μα σαν το σηκώσει πάλι ποιος θα τρέχει, ποιος θα μένει


      Γερμανοί και Τσουκαλάδες κι άλλοι τόσοι, τόσοι "φίλοι"
      εσκοτώσαν την ελπίδα και μας έμεινε το "πήδα"
      εσκοτώσαν την ελπίδα και μας έμεινε το "πήδα"

      Διαγραφή
    4. ΥΓ:
      Τελικά μια και γυρίζω είπα να το κάνω με ένα...στιλ!

      https://www.youtube.com/watch?v=EhCUosIiyqE

      Διαγραφή
    5. και το τραγουδάκι τελείωνε κάπως έτσι:

      Μα ο ήλιος λάμπει πάντα στου Ολύμπου τις κορφές
      και ο Δίας από μέσα, μουρμουρίζει, τρώει φωτιές
      και ο Δίας από μέσα, μουρμουρίζει, τρώει φωτιές

      από μέσα του όμως βράζει, δεν διστάζει να δικάζει
      την διχόνοια σαν φτύσει, που μας έχουνε χαρίσει
      την διχόνοια σαν φτύσει που μας έχουνε χαρίσει

      και μια λέξη αναμασάει κι όλο πάει και την εφέρνει
      μα όπου να 'ναι θα την είπει γιατί αλλιώς δεν τον επαίρνει
      μα όπου να 'ναι θα την είπει γιατί αλλιώς δεν τον επαίρνει

      Διαγραφή
    6. τους ζυγούς δεν υπομένει και με θάρρος, τόλμη, κρένει
      "Έλληνες Ενωθείτε" σαν φωνάζει και που σε πονεί και που σε σφάζει
      "Έλληνες Ενωθείτε" σαν φωνάζει, που σε πονεί και που σε σφάζει

      άλλα αυτό δεν είναι κάτι, που εύκολα κανείς το βγάζει
      μόνο κάτι καλοπαίδια κοντοστούπηδες θαρρώ
      μα ονόματα σβησμένα μες την μνήμης τον καιρό
      μα ονόματα σβησμένα μες την μνήμης τον καιρό

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
  52. Το ανέκδοτο 'να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα' δείχνει πόσο βαθιά υπάρχει στην Ελλάδα μια αρνητική διάθεση απέναντι στους άριστους - και φυσικά, η έλλειψη διάθεσης να τους παραχωρηθεί εξουσία (συγγενές θέμα εδώ: ο φθόνος).

    Τα λόγια του Μπαλτά υπήρξαν η θεσμοποίηση αυτής της υπάρχουσας τάσης. Με δήθεν ακαδημαϊκά (καλύτερα: σοφιστικά) επιχειρήματα. "Η αριστεία είναι σκλαβιά για τον άριστο', κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ήμουν σε ένα συνέδριο για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ακούστηκαν λόγια για τη γαλανόλευκη, την υπερηφάνεια μας, το δαιμόνιο, το ότι το κράτος βοηθά τον επιχειρηματία....

    Ιδιαίτερα η αναφορά στη γαλανόλευκη έκλεισε τη συζήτηση - και έλαβε τα περισσότερα χειροκροτήματα. Η μαγεία στην υπηρεσία της οικονομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. "Το της όλης πόλεως ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν".

    Η ρήση του Ισοκράτους στα νέα ελληνικά είναι "το ήθος του λαού συνολικά, γίνεται όμοιο με το ήθος των αρχόντων".

    Συναφώς με την ρήση του Ισοκράτους, ας θυμηθούμε την ανοικτή επιστολή του Ναυάρχου Ν. Παππά (που μάλλον ήταν και το "κύκνειον άσμα" του) που απέστειλε στις 16 Φεβρουαρίου 2012, στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων και στους 300 της βουλής όπου στην ανοικτή αυτή επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει την αρχή "ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα", παρακάτω λέει "...Κύριος παράγοντας στην επικίνδυνη αυτή φάση του ελληνισμού είναι και η διαχείριση της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη ηγετών- ινδαλμάτων, που να δείχνουν στην πράξη ότι συμμερίζονται και συμμετέχουν έμπρακτα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός του οποίου ηγούνται..." ..."Τιμωρείστε επιτέλους τους ανάμεσα σας ευρισκομένους ιδιοτελείς εκμεταλλευτές του δημόσιου χρήματος. Μόνον έτσι έχετε ελπίδα να καταστείτε ηγήτορες που θα εμπνέουν τον θαυμασμό και την αγάπη, κυρίως δε την εμπιστοσύνη των πολιτών που σας ακολουθούν.

    Τέλος, σε μεταμεσονύκτια τηλεοπτική εκπομπή της κ. Βίκης Φλέσσα μίλησαν για τον ρόλο του ηγέτη δύο Κύπριοι καθηγητές σε αγγλικά πανεπιστήμια, ο κ. Νίκανδρος Μπούρας και ο κ. Χαρίδημος Τσούκας. Αυτά που συγκράτησα και σημείωσα ήταν τα εξής: "οι πολίτες μιμούνται τους άρχοντες" και "ο ηγέτης έχει ρόλο αντιπροσωπευτικό αλλά και παιδευτικό".

    Συνεπώς έχουμε ανάγκη από άριστους ηγέτες…
    Αλλά ποιος θα τους ψηφίσει, αν ”τοιούτοι γαρ ημίν έπρεπεν αρχιερείς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Να διαβάσω ένα συγγραφέα σημαίνει συνήθως πολλή εγκατάλειψη πολλών αναγκαίων δικών μου σκέψεων περί της παρατήρησης του αναγνώσματος. Εγώ με τη γλώσσα που μπορώ δεν θέλω να κάνω ξενικές σκέψεις ξένων. Έχω βαρεθεί επίσης να μιλούν για την υγεία της ζωής με ηλίθιους συμβολισμούς τύπου "υπεράνθρωπος". Δεν δέχομαι ούτε να υποχρεωθώ να γνωρίσω παρόμοιες ανοησίες. Η αριστοκρατία του πνεύματος φοβάται την αντικειμενική πραγματικότητα της ζωής και επιχειρεί τα οριστικά βυθίσματα στον πανικό της κάθε φορά που δίχως και να το θέλει διαπιστώνει τη ζωή σαν δυνατότητα. Γι' αυτό π.χ. ο σπουδαίος Σταμάτης Κριμιζής προτείνει στους τελειόφοιτους την εγκατάλειψη της Ελλάδας προς την ανακάλυψη της επιστημονικής εντριβής στην αμερικανική εκδοχή της εκπαιδεύσεως. Απορώ που δεν έχει συσχετίσει πόλεις της Αμερικής με γνώση που αν αυτομάτως στους σταθμούς των τρένων της βρεθεί ένας άνθρωπος, την μαθαίνει προ πενταλέπτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ο Hawking στέλνει μήνυμα για την κατάθλιψη: Πάντα υπάρχει τρόπος διαφυγής, είπε. Δεν ξέρω τι ελπίδα διαφυγής υπάρχει στον άνθρωπο που θα αντιμετωπίσει σαν φυσιολογικούς ανθρώπους τους ανίκανους στη μετάδοση της Φυσικής ειδικούς. Καμία μαθητευόμενη δεν έμαθε από αυτούς ποτέ τι πράγμα είναι η συχνότητα της πηγής που παράγει τα εγκάρσια κύματα και καμιά ποτέ δεν γνώρισε τι σημαίνει το κύμα ταξιδεύει, έρχεται, φτάνει, αλλά ο διαπιστευμένος στον Θεόν από τους διαπιστευμένους του στις κοπέλες εκπαιδευτές, ο μεγάλος Hawking, θα καταπολεμήσει την κατάθλιψη. "Ειδικότερα" είπε: «Το μήνυμα αυτής εδώ της διάλεξης είναι ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο φαντάζουν. Δεν πρόκειται για αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε. Αντικείμενα μπορούν να βγουν από αυτές ακόμη και να αναδυθούν σε άλλα σύμπαντα. Επομένως, εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μία μαύρη τρύπα, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια γιατί υπάρχει έξοδος διαφυγής».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.