Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2007

Μεταφυσικός Καύσων



Καλοκαίρι 2000. Ταξίδι στο Ισραήλ. Εκδρομή στην έρημο της Ιουδαίας. Στόχοι: το φρούριο της Μασάντα (όπου οι Εβραίοι Ζηλωτές αντιστάθηκαν ηρωικά στους Ρωμαίους και στο τέλος αυτοκτόνησαν ομαδικά) και η Νεκρή Θάλασσα. Από τον τεράστιο βράχο της Μασάντα η έρημος, όπου φτάνει το μάτι. Θερμοκρασία; Κοντά στους 50 βαθμούς.



Άμμος και αλάτι - στο βάθος η Νεκρή Θάλασσα. Οι γνωρίζοντες μας λένε: "Θα άξιζε να δείτε το Εν Γκέντι". Μας οδηγούν σε ένα μονοπάτι ανάμεσα σε τεράστιους βράχους που δείχνουν τα μόνα σημάδια βλάστησης σε όλη την περιοχή.



Mία πινακίδα σηματοδοτεί: «Όαση Εν Γκέντι».

Το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα στα βράχια. Η ζέστη είναι αβάσταχτη. Ο ήλιος φονικός. Ώρα πολλή ανεβαίνεις, σκαρφαλώνεις, αγκομαχάς κι αγανακτείς. Που πάω;

Και ξαφνικά ήχος νερών. Καταρράκτης! Παραίσθηση; Fata Morgana; Αντικατοπτρισμός της ερήμου;




Όχι! Σε ένα γύρισμα του μονοπατιού αντικρίζεις πυκνή βλάστηση και στο βάθος νερά που γκρεμίζονται. Στο δεύτερο γύρισμα βλέπεις μπροστά σου μία καταπράσινη λίμνη. Κανείς δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να γδυθεί και να πέσει.



Μερικές ώρες μετά την αναχώρησή μας από το Ισραήλ ξέσπασε η Ιντιφάντα στο Χρυσό Τζαμί. Από τότε, ούτε μία ειρηνική μέρα.

Θυμάμαι τα δύο άκρα. Την μεταφυσική ζέστη και την μεταφυσική δροσιά.

Ας ήταν στην άνυδρη έρημο της ζωής μας να υπάρχει κρυμμένη μία τέτοια όαση. Ας ήταν στους τόπους που γεννήθηκε η Αγάπη, εκεί που σήμερα βασιλεύει το πιο αδυσώπητο μίσος, να βρεθεί η Εν Γκέντι της ειρήνης.

114 σχόλια:

  1. Βλέποντας τις δύο πρώτες φωτογραφίες απόρησα πώς γίνεται να θεωρείται ευλογημένο αυτό το μέρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο, γράφεις «Ας ήταν στους τόπους που γεννήθηκε η Αγάπη, ...» Δε νομίζω πως η Αγάπη γεννήθηκε στους τόπους αυτούς. Από το μύθο του Κάιν και το λεπίδι του Συμεών και του Λεβί ή τις γεννοκτονίες των Αμαληκιτών και άλλων οι τόποι αυτοί είναι σαφώς τόποι της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Τώρα αν κάποιος είπε και ένα «αγαπάτε αλλήλους» ή ακόμη «αγαπάτε τους εχθρούς σας» δεν μπορεί αυτό να συγκριθεί με την αγάπη της Σαπφούς ή της Αντιγόνης ή ακόμη και της Ελένης. Ιδίως που στο όνομα του έγιναν ακόμη πιό πολλές θηριωδίες ... Οι «τόποι» δεν γεννούν αισθήματα, αυτά τα γεννούν οι άνθρωποι. Όπως δεν μπορούν είναι «άγιοι» κάποιοι τόποι ή κάποια λείψανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρμονικές αντιθέσεις...

    Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν διδάσκεται τίποτα απο την φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΔ ειπε....

    Ας ήταν στους τόπους που γεννήθηκε η Αγάπη, εκεί που σήμερα βασιλεύει το πιο αδυσώπητο μίσος, να βρεθεί η Εν Γκέντι της ειρήνης........................

    Για να γινει αυτό μαλλον θα πρεπει να βρεθεί ενα πολιτικός (?) ή τι άλλο με την αξία του ανθρώπου Χριστού που θα μπορεί να μετασχηματισει το μυαλό των ανθρώπων. Ολες οι δοκιμασμενες λύσεις απέτυχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τάκη μην υποτιμούμε το κήρυγμα του Ιησού. Κανείς δεν είχε πριν μιλήσει για αγάπη (μόνον ο Βούδας για συμπόνοια). Το γεγονός ότι έγιναν βίαιες πράξεις στην Ιουδαία δεν το ακυρώνει - παντού γίνονταν (και γίνονται).

    Η αγάπη της Σαπφούς είναι πόθος (μνάομαι) και της Αντιγόνης πειθώ στα πατροπαράδοτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, υπέροχες οι φωτογραφίες.

    Ελπίζω το θέμα να μην πάει και πάλι στο Ολοκαύτωμα...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεταφυσική Αγάπη και μεταφυσικό Μίσος, στο ίδιο μέρος...
    Παρόλα άθεος, ωστόσο θαυμάζω τα διδάγματα του Ιησού. Περισσότερο απ’ όλα όμως θαυμάζω την δύναμή του -τη δύναμη εκείνη που τον ώθησε να σταυρωθεί για χάρη των ανθρώπων. Φυσικά αυτό η Εκκλησία το κατάστρεψε μεταφράζοντας το ως θεϊκή παρέμβαση και που αυτό συνεπάγεται ότι ο Χριστός ως θεός, γνώριζε τι θα γίνει, πως θα γίνει, γιατί θα γίνει. Η Εκκλησία μείωσε την αξία της αγάπης και των διδαγμάτων του Ιησού κάνοντάς τον Θεό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ειμαι τοσο αισιοδοξη πως θα σταματησουν ολα αυτα.. Ειναι τεραστια τα συμφεροντα και κανείς δεν υποχωρει στο ελαχιστο. Το Ισραήλ ειναι ενα μωσαικο λαων και θρησκειων. Οι 3 μεγαλυτερες θρησκειες με ολα τα επι μερους παρακλαδια βρισκονται εκει κι ιδιαιτερα στα Ιεροσολυμα.. Το Τελ Αβιβ ειναι αλλος κοσμος..ουδεις ενδιαφερετε.. Στα Ιεροσολυμα θα βρεις τον ορθοδοξο εβραιο με τις μπουκλες και το γουνινο καπέλο να περπατα διπλα στον καθολικο παπα ή τον ορθοδοξο.. η κασετα με την προσευχη του ιμαμη να συναγωνιζεται σ ενταση τις καμπανες . Οι αραβες στην παληα πολη σε κατασταση αναμονης με μισοκλειστα ματια παρατηρουν τους στρατιωτες να κανουν περιπολιες , σαν αστακοι.. Παιδια σχεδον, ο μεγαλυτερος επι κεφαλης αν κοντευει τα 25-30 ειναι υπερηλιξ.. παντου η ιδια εικονα..νέα παιδια ακομα και γκρουπς σχολειων ,με το δασκαλο να τα συνοδευει στα μουσεια η στον περιπατο, με το οπλο στον ωμο.. στον έναν ωμο η καμερα και η τσαντα, στον αλλον το καλαζνικωφ. Το Σαββατο ξεχυμενοι ολοι εξω το γιορταζουν..Τα οπλα και εδω πρωταγωνιστικο ρολο.. Αυτή είναι η κυριότερη εντυπωση που εχω από το Ισραηλ..νεολαια και οπλα.. χερακι – χερακι σ έναν καθημερινο χορο ζωης και θανατου κατω από το «βλεμμα» των 3 θρησκειων .. Μια φαινομενικη ηρεμια εστω και με το οπλο στη πρωτη γραμμη.. οι καφετεριες γεματες , τα μαγαζια και τα μπαρακια , ολο γελια κι «ανεμελια» ..Αυτή όμως είναι η επιφανεια, αυτην αντικρυζει καποιος που τους επισκεπτεται και σε μερικες μερες ή εβδομαδες θα τους αφησει πισω.. Από μεσα το καζανι βραζει ακομα και στα καθ ημας στον Ναο της Αναστασεως.. αλλα αυτό είναι μια άλλη ιστορια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο/Η Nikos Dimou είπε... Κανείς δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να γδυθεί και να πέσει......
    Από τότε, ούτε μία ειρηνική μέρα...

    Απορία Νο 1, αφού είσαστε εκδρομή στην έρημο πως και είχατε μαγιό μαζί σας!!!!!!!
    Απορία Νο 2, Συγνώμη στο γκρουπ συμμετείχε και Μητσοτάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ολα μεταφυσικά είναι εκεί... στους τόπους που γεννήθηκαν οι τρείς σημαντικότερες μονοθεϊστικές θρησκείες.

    Το κήρυγμα της αγάπης ίσως να ήταν η υπεραναπλήρωση του αδυσώπητου μίσους. Οπως ο Απόλλωνας στον Ελληνική αρχαιότητα, ήταν η υπεραναπλήρωση του Διονύσου. (Η αντιστρόφως).

    Παίρνοντας αφορμή από την Μασάντα, εχω την εντύπωση ότι οι Ρωμαίοι μόνο στους Καρχηδόνιους και τους Εβραίους εφέρθησαν τόσο σκληρά. Κατέστρεψαν δηλαδή τις πόλεις εκ θεμελίων. Α-ναι... και στην Κόρινθο. Σοφοί άνθρωποι... Ιδιαίτερα με την Κόρινθο! :-)))

    Οι Εβραίοι πήραν την εκδίκησή τους με την εξάπλωση του κουμμουνισμού της εποχής στο Imperium. Μέχρι που έγινε η νέα θρησκεία εξουσία... Γνωστή ιστορία...

    Τότε, το 2000 και λίγο νωρίτερα, στην τόσο μικρή περίοδο της ειρήνης, σχεδίαζα και εγώ ένα ταξίδι στο Ισραήλ... αλλά δεν πρόλαβα.

    Εύχομαι να βρούν οι λαοί της περιοχής την όαση της ειρήνης μέσα από το άνυδρο και αδυσώπητο νεκρό τοπίο του μίσους και της μισαλλοδοξίας, και να σταματήσουν επί τέλους τα δύο αδέλφια, ο Κάϊν και ο Αβελ να αλληλοσφάζονται, με όλους τους συνδυασμούς.

    Δύσκολο χωρίς οδηγό!

    Η έρημος απέραντη και η όαση μικρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι ο Μωυσής θεωρείτε ο μεγαλύτερος Μ... στην ιστορία του Ισραήλ, διότι όπως λένε οι ισραηλινοί ενώ τους γύριζε χρόνια και χρόνια στην έρημο στο τέλος του εγκατέστησε στο μοναδικό μέρος που δεν έχει πετρέλαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. rosie said...
    το καζανι βραζει ακομα και στα καθ ημας στον Ναο της Αναστασεως

    ------------------------------

    Εκεί μέσα το μεγαλύτερο μίσος μεταξύ "Χριστιανών". Τους έχω δει να πιάνονται στα χέρια. Έτσι και κατά λάθος πατήσεις στο πλακάκι των Καθολικών ή των Αρμένηδων μπορεί να γίνει επεισόδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. doctor

    don't worry - be happy! We have moderation...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. kolassasB said...
    Απορία Νο 1
    Μαγιό, όχι - σλιπάκι, ναι. Αλλά μερικοί έπεφταν και γυμνοί. (Εγώ πάντως δεν...)

    Απορία Νο 2
    Μητσοτάκης το παίζει η συζυγος. Είχε πάει στο Κόμπε και την επόμενη της αναχώρησης έπεσε η πόλη από τον σεισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Nikos Dimou said

    Ας ήταν στην άνυδρη έρημο της ζωής μας να υπάρχει κρυμμένη μία τέτοια όαση.


    Φοβάμαι ότι αν υπάρχει μιά τέτοια όαση, ο/η ορθολογιστής δεν θα την δει. Μόλις του αποκαλυφθεί θα αναφωνήσει

    "Ήχος νερών! Καταρράκτης! Παραίσθηση; Fata Morgana; Αντικατοπτρισμός της ερήμου;"

    Κι αν οι λογικές του δυνάμεις δεν επαρκέσουν και δεν ερμηνεύσουν το φαινόμενο ικανοποιητικά θα την προσπεράσει νοιώθοντας δικαιωμένος/η που δεν έπεσε στην παγίδα της υποκειμενικότητας.

    Αλλά θα συνεχίσει να διψάει και να τον/την καίει ο ήλιος.

    Πληρώνουμε μεγάλο τίμημα γι αυτήν την λεπτή φλούδα φαιάς ουσίας που εξυπηρετεί την επιβίωση αλλά όχι την βίωση.

    Η βίωση έρχεται απ' αλλού.

    Σε κάθε έναν από μας με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική οδό.

    Το τραγικό είναι όταν απορρίπτουμε αυτήν την εσωτερική εναίσθηση επειδή έτσι μας είπαν, επειδή έτσι προστάζει ένα αφηρημένο και κυρίως εγωιστικό ορθολογιστικό σύστημα.

    Τάδε έφη Αντώνιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Takis a dit

    Οι «τόποι» δεν γεννούν αισθήματα, αυτά τα γεννούν οι άνθρωποι. Όπως δεν μπορούν είναι «άγιοι» κάποιοι τόποι ή κάποια λείψανα.



    Αμήν. Συνήθως η αγιοσύνη των τόπων λειτουργεί σαν άλλοθι για να διαπράττονται απίστευτες φρικαλεότητες on site.

    Ή να σκοτώνεται κόσμος - και παιδιά ακόμα!- στον προσκυνημνατικό τόπο από τον συνωστισμό και οι θρησκευτικοί ηγέτες να το βλέπουν σαν θυσία στον κύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Έτσι και κατά λάθος πατήσεις στο πλακάκι των Καθολικών ή των Αρμένηδων μπορεί να γίνει επεισόδιο... "

    Θυμαστε την ξυλινη σκαλιτσα που ειναι στην προσοψη του Ναου; εντελως παραταιρη..χωρις λογο υπαρξης ..κι όμως εκει μενει από τον 13ο αιωνα και μετα, προνομιο των αρμενηδων..σαπιζει και την αντικαθιστουν με μια ακριβως όμοια.. στη γενικη καθαριοτητα που κανουν μεσα στο ναό, πανε ολοι μαζι.. ενας καθαριζει κι οι αλλοι τον επιτηρουν μην τυχον και με το πανι του περασει το όριο. Μια κολωνα μπορει ν ανηκει από εδώ ισαμε εδώ στους ορθοδοξους, από εκει μεχρι εκει στους καθολικους, κι αναμεσα ένα κομματακι ν ανηκει στους αρμενηδες.. φρικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αντώνιε
    Μόνον οι ορθολογιστές βλέπουν καθαρά.

    Οι άλλοι θαμπώνονται απο το δόγμα και τους μύθους και βλέπουν αυτό που τους λένε να δούνε.

    Η Ειρήνη στην Μέση Ανατολή θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν συζητούσαν μόνον ορθολογιστές. Αλλά από όλες τις πλευρές υπάρχουν φανατικοί.

    Το ότι δεν το καταλαβαίνεις, με θλίβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλό μεσημέρι,
    κ. Δήμου όχι και τόσο κήρυγμα αγάπης. Ο ίδιος είπε ότι ήρθε να βάλει έχθρα ανάμεσα σε οικογένειες ανάμεσα σε αυτούς που θα ασπάζονταν το κήρυγμά του και στους 'άλλους'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. zizugataki said...
    όχι και τόσο κήρυγμα αγάπης.

    ----------------------------------

    που έφτασα εγώ να υπερασπίζομαι τον Χριστό! Μια φράση δεν αρκεί να απαλείψει 100 που μιλάνε για την αγάπη...

    Το θέμα δεν είναι τι είπε αυτός - αλλά τι κάνουμε εμείς με αυτά που είπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν νομίζω να δούμε, όσο ζούμε, ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Και οι θρησκείες και ο ορθολογισμός έχουν σηκώσει τα χέρια σε απόγνωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εκεί είναι το θέμα. Τα είπε αυτός διφορούμενα τα χρησιμοποιούν και οι διάφοροι όπως τους αρέσει και όπως τους βολεύει και γίνεται αυτό που γίνεται. 'Ενας ακόμη καλός τρόπος διαίρεσης της ανθρωπότητας για να την κυβερνούν κάποιοι επιτήδειοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νικόλαε είπες

    Το ότι δεν το καταλαβαίνεις, με θλίβει...


    Το τελευταίο που θέλω είναι να προκαλέσω θλίψη έστω και εκ παρανοήσεως στον άνθρωπο που αγαπώ και θαυμάζω εκ καρδίας. Στον άνθρωπο που μας βάζει να εξασκούμε καθημερινά την λογική μας με αυτήν την εθνική έκθεση ιδεών που ονομάζει blog. Στον άνθρωπο που όσοι τον γνώρισαν από κοντά επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του "άθεου χριστιανού". Αλλά ας πάμε παρακάτω


    Μόνον οι ορθολογιστές βλέπουν καθαρά.

    Οι άλλοι θαμπώνονται απο το δόγμα και τους μύθους και βλέπουν αυτό που τους λένε να δούνε.

    Η Ειρήνη στην Μέση Ανατολή θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν συζητούσαν μόνον ορθολογιστές. Αλλά από όλες τις πλευρές υπάρχουν φανατικοί.


    Ακριβώς. Συμφωνώ και προσυπογράφω. Αλλά αν προσέξετε το κείμενο μου, μιλάω για την εσωτερική υποκειμενική εμπειρία της προσωπικής αποκάλυψης. Στην βαθιά, απροσδιόριστη έλξη που μπορεί να μας ασκήσει ένα "παραμύθι". Και στην απόρριψή του επειδή δεν είναι "λογικό".

    Ενδιαφέρουσα η άποψη του Aldous Huxley στις "Θύρες της ενόρασης" όπου υποστηρίζει ότι η ουσιαστική λειτουργία του μυαλού μας είναι να λειτουργεί σαν βαλβίδα και να φιλτράρει όλα τα ερεθίσματα που δεν προάγουν την επιβίωση. Η μεσκαλίνη κατ' αυτόν χαλαρώνει αυτήν την βαλβίδα και επιτρέπει να μπει μέσα μας όλος αυτός ο κόσμος του οποίου την ασαφή αίσθηση έχουμε όταν κάνουμε έρωτα, μας συγκινεί η τέχνη ή βιώνουμε αναπάντεχα την υπέρβαση.

    Αυτήν την υπέρβαση που νομίζω είναι θεμελιώδης ανάγκη του ανθρώπου μπορούμε ίσως να την βρούμε έξω από ουσίες.

    Μερικοί λένε με την άσκηση και έλεγχο των παθών, άλλοι υποστηρίζουν την Zorba life style και πάει λέγοντας.

    Εκεί ακριβώς είναι η αποτυχία του ορθολογισμού.

    Μπορεί για σας ο ορθολογισμός να λειτούργησε και να σας έδωσε μια ευτυχισμένη ζωή. Για άλλους ανθρώπους είναι 'ενα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν για να βρουν την κρυμμένη όαση που τόσο γλαφυρά περιγράφετε στο post σας

    Ελπίζω να μείωσα κάπως την θλίψη που σας προκάλεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΝΔ είπε

    που έφτασα εγώ να υπερασπίζομαι τον Χριστό!


    Προς τι η έκπληξη; Αφού είστε χριστιανός σε βαθμό που ούτε εσείς γνωρίζετε! Ο ληστής που αμφέβαλλε! ;-))))

    Μια φράση δεν αρκεί να απαλείψει 100 που μιλάνε για την αγάπη...

    Και ένα παράδειγμα χιλιάδων χριστιανών ανα τους αιώνες που γίναν οι ίδιοι ζωντανό παράδειγμα αυτής της αγάπης

    Το θέμα δεν είναι τι είπε αυτός - αλλά τι κάνουμε εμείς με αυτά που είπε...

    Ακριβώς. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αντώνιε είπες
    Αυτήν την υπέρβαση που νομίζω είναι θεμελιώδης ανάγκη του ανθρώπου...

    ------------------------------

    Αυτή την υπέρβαση βρίσκουν όλοι αυτοί που σκοτώνουν και σκοτώνονται για την πίστη τους. Είτε μεσκαλίνη, είτε Αλλαχ, είτε Γιαχβέ - το ίδιο κάνει.

    Δεν καταλαβαίνεις πως η υπεράσπιση της υπέρβασης του ορθού λόγου είναι υπεράπιση της καταστροφής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πραγματική οαση, κρυμένη στα βουνά!
    Σαν να πήρες τις βάθρες τις Σαμοθράκης και να τις πέταξες στην Ερημο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο/Η Antonios Liolios

    Το τραγικό είναι όταν απορρίπτουμε αυτήν την εσωτερική εναίσθηση επειδή έτσι μας είπαν, επειδή έτσι προστάζει ένα αφηρημένο και κυρίως εγωιστικό ορθολογιστικό σύστημα............

    Ειδικά για αυτό το εγωιστικό ορθολογικό σύστημα μήπως τα πράγματα είναι τελείως ανάποδα? Ποιός είναι πιό εγωιστής? Αυτός που πεισματικά εμμένει στην συναισθηματική του κάψουλα? η αυτός που ορθά σκεπτομενος και κρίνοντας απομακρύνει τον εγωισμό του για να δεχτεί το όποιο δίκιο του άλλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και μια απάντηση για το ποστ Δεν καταλαβαίνω τιποτα!

    Παλαιστίνιοι: η πορεία προς τον εμφύλιο


    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_24/06/2007_231953

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ND said

    Αυτή την υπέρβαση βρίσκουν όλοι αυτοί που σκοτώνουν και σκοτώνονται για την πίστη τους. Είτε μεσκαλίνη, είτε Αλλαχ, είτε Γιαχβέ - το ίδιο κάνει.

    Δεν καταλαβαίνεις πως η υπεράσπιση της υπέρβασης του ορθού λόγου είναι υπεράπιση της καταστροφής;


    Ειλικρινά όχι. Θάλεγα ότι όσοι σκοτώνουν ή σκοτώνονται για την πίστη τους δεν το κάνουν σαν αποτέλεσμα μιας υπερβατικής εμπειρίας αλλά της παράλληλης νοητικής διεργασίας που ερμηνεύει λογικά αυτήν την εμπειρία. Όταν εντάσσουν την μοναδικότητα αυτής της εμπειρίας στο νοητικό οικοδόμημα του ιμάμη, ραββίνου, δεσπότη. Οι οποίοι ξεκινάν από ένα δόγμα και χτίζουν πάνω του.

    Τα όρια του ορθολογισμού νομίζω τα νοιώσατε και σεις όταν συναντηθήκατε μεταπολεμικά με έναν γερμανό ναζιστή. Όπως λέτε ο ίδιος, ανατριχιάσατε από το γεγονός ότι τα επιχειρήματα του φαινόταν πειστικά. Εξ' άλλου σας παρέθεσε και λίστες ονομάτων και καταστάσεις - που απορήσατε που τις βρήκε- κλπ.

    Δεν αντιλέγω ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και δεν προσφέρεται για σύντομες και επιφανειακές προσεγγίσεις.

    Αλλά στις κρίσιμες στιγμές της ζωής μας δεν μας συνοδεύει ο ορθολογισμός αλλά το τι κρύβει η καρδιά μας.

    Τασος Γεωργακόπουλος

    Μιλάω πάντα και συνεχώς για την προσωπική εμπειρία όχι για την κοινωνική της και ιδεολογική της προέκταση και εκμεττάλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αντώνιε και Γάτε,

    Δεν πρόκειται να συγκλίνετε διότι διαγράφετε μονοδιάστατα οχτάρια σε τρισδιάστατο χώρο!

    Ο ένας έχει την εντύπωση πως ο ορθολογιστής λειτουργεί σε δυαδικό σύστημα και επεξεργάζεται το σύμπαν σε 0 και 1 αγνοώντας τη μαγεία που μπορεί να κρύβει κάτι φαινομενικά άχρηστο, τη στιγμή που ο άλλος πιστεύει πως ο άνθρωπος, ως ον, γίνεται να συντάσσεται πάντα με τον ορθό λόγο.

    Παν μέτρον άριστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δεν είναι δυνατόν εδώ να αναλύσω ένα θέμα που έχω αναπτύξει σε πολλά βιβλία και εκατοντάδες σελίδες.

    Περιορίζομαι να πω ότι ο ορθολογιστής δεν απορρίπτει την υπέρβαση - ίσα-ίσα ζει από αυτή. (Εγώ π. χ. δεν θα μπορούσαν να ζω χωρίς την τέχνη και τον έρωτα). Αλλά την περιορίζει στον δικό του ατομικό χώρο και δεν προσπαθεί να την επιβάλλει στους άλλους. Από την στιγμή που το προσπαθεί αρχίζει το χάος.

    Ο εξορθολογισμός της υπέρβασης ΔΕΝ είναι αυθεντικός ορθολογισμός γιατί βασίζεται σε μία μη ορθολογική στιγμή - Αποκάλυψη κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και επειδή δεν αντέχω στον πειρασμό (it's in my nature!!) .

    Γιατί δεν μπορούμε σαν φυλή ρατσα έθνος να καταλάβουμε την διαφορά ανάμεσα στην ατομικότητα και στον ατομισμό? Γιατί δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από την αταβιστική συλλογικότητα του ολοι μαζί η κανενας? Μήπως στην μακραίωνη (θρησκευτικά χρώμενη) ιστορική μας παράδοση που πριμοδοτεί τις συναισθηματικές ενστικτώδεις αντιδράσεις έναντι στα κελευσματα του Διαφωτισμού?

    Η εσωτερική συναίσθηση ή όπως θέλετε πέστε το (ένστικτο)είναι απόλυτα μεν αναγκαία αλλά τίποτα άλλο από προγονικό (αταβιστικό) κατάλοιπο από την εποχή που τον άνθρωπο τον κυνηγούσαν τ' αγρια ζωα και ετρεχε πλήρης φόβου να επιβιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Antonios Liolios

    και εγω για την προσωπική εμπειρία μιλάω σε ολα μου τα σχόλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Για καποιον που του αρεσουν τα παραμυθια οσο αρεσουν σ’εμενα, περιεργως η θρησκεια δε μπορεσε να λειτουργησει ουτε ως παραμυθι…

    Τα λογια, η ενεργεια που εκπεμπουν καποιοι ανθρωποι ναι, οι θρησκειες οχι…
    ουτε ως μετριο παραμυθι…

    Κι ενω γνωρισα διαφορους «δρακους» στη ζωη μου και φοβιες απεκτησα δικες μου, να τις εχω να τις χαιρομαι, αυτο που φοβομουν οταν ημουν νεα ηταν μηπως εξαιτιας του ορθολογικου τροπου σκεψης που μ’εκανε να βλεπω πραγματα κοντινα απο μια αποσταση σχεδον ξενου, σχεδον παρατηρητη εχανα τη δυνατοτητα να νιωθω…

    Δεν ξερω αν βγαζει νοημα αλλα αυτο ηταν το προβλημα μου: ολα επρεπε να βγαζουν νοημα.

    Κι επειδη πισω απο τις πραξεις ειναι τα κινητρα και πισω απο τα κινητρα οι επιθυμιες νωρις συνειδητοποιησα οτι δεν χρειαζεται ν’ανησυχω γιατι η λογικη ποτε δεν ευνουχισε το συναισθημα.
    Πιο πολυ κινδυνευει απ’αυτο παρα το μαχεται.

    Το αλλο που επισης παρατηρησα (με τη βοηθεια της δουλειας μου) ηταν οτι το πιο δυνατο φως βρισκεται διπλα στο πιο σκοτεινο σημειο. Ακομα και χωρις να μισοκλεισετε τα ματια φαινεται…

    Δεν ειναι αναμενομενο λοιπον κατω απο τον πιο δυνατο ηλιο, τον ηλιο που δημιουργησε Ζωη, να κατοικει κι η πιο δυνατη επιθυμια θανατου; Αυτα πανε παντα μαζι…

    Τι να σου κανει ο δολιος ο ορθολογισμος; Μια ελπιδα ειναι οτι ο ανθρωπος μπορει να καθορισει τη μοιρα του μαχομενος την ιδια του την ευθραστη φυση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ηταν Φεβρουάριος του 1945 όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ σε πολεμικό πλοίο στην Αίγυπτο. Οταν ο Ρούσβελτ είπε στον Σαούντ ότι οι ΗΠΑ βλέπουν με ευνοϊκό μάτι την δημιουργία Ισραηλινού κράτους στα Παλαιστινιακά εδάφη, ο Σαούντ του απάντησε: "Μα καλά, δεν είναι εύλογο να δημιουργηθεί αυτό το κράτος στα εδάφη που οι άνθρωποι αυτοί καταπιέζονταν, στην Γερμανία πχ;"

    Εξοδος Ρούσβελτ, είσοδος Τρούμαν, ο οποίος πιέζεται από το σιωνιστικό λόμπυ του οποίου ηγείται ο Μπεν Γκουριόν γιά την δημιουργια κράτους Ισραήλ. Σε σύσκεψη που παρευρίσκετο ο Τζώρτζ Μάρσαλ (ναι, αυτός του σχεδίου), τότε παντοδύναμος υπουργός εξωτερικών, λέει απευθυνόμενος στον Τρούμαν: "Κύριε Πρόεδρε, αν συναινέσετε στην δημιουργία Ισραηλίτικου κράτους στα Παλαιστινιακά εδάφη, θα δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα στην περιοχή που θα μας ταλανίζει γιά δεκαετίες, και θα βρεθώ στην δυσάρεστη θέση να μην σας ψηφίσω στις επόμενες εκλογές". Κόκκαλο όλοι στην αίθουσα.

    Εκτοτε, κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, ο εκατέρωθεν φανατισμός αναμεμιγμένος με συμφέροντα προσωπικά και κρατικά έχει πνίξει την περιοχή στο αίμα, οι λίγοι ορθολογιστές που προσπάθησαν να εκτονώσουν την κατάσταση πλήρωσαν ακόμα και με την ζωή τους (Σαντάτ, Ράμπιν) και ο κύκλος αίματος καλά κρατεί.

    "Υποθέτω ότι αν ήμουν ενήλικας Παλαιστίνιος θα σκεφτόμουν το ενδεχόμενο ένταξης σε κάποια εκ των τρομοκρατικών οργανώσεων". Πρόσφατη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Εχουντ Μπάρακ, του πλέον παρασημοφορημενου Ισραηλινού στρατιωτικού και νυν ηγέτη του Εργατικού κόμματος.

    ΥΓ1 το παρόν πόστ δεν συντάσσεται με καμμία πλευρά, παρά μόνον με την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στην πέριοχή.

    ΥΓ2 εξαίρετες φωτό, ειδικά αυτές με τον ευρυγώνιο, τι εξοπλισμό χρησιμοποιήσατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. delta_mike
    Μία ψηφιακή Olympus με πολύ καλό φακό (3040).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αγαπητέ ΝικόΔημε,
    Με το θάρρος της συνομ-ηλικίας και τη άδεια των φίλων σου που λένε ότι σε αγαπούν αλλά αρνούνται η δυσπιστούν για την Αγάπη, παρακαλώ να μου επιτρέψεις να ενώσω και την δική μου φωνή στην ευχή σου: «Ας ήταν στην άνυδρη έρημο της ζωής μας να υπάρχει κρυμμένη μία τέτοια όαση. Ας ήταν στους τόπους που γεννήθηκε η Αγάπη, εκεί που σήμερα βασιλεύει το πιο αδυσώπητο μίσος, να βρεθεί η Εν Γκέντι της ειρήνης» και να αφιερώσω στο σημερινό υπέροχο post σου κάποιες παλιές αλλά επίκαιρες σκέψεις μου:

    «Ωσεί θρόμβοι αίματος…»

    Ήτανε στη Ναΐν
    που απάντησες
    τη χήρα τη χαροκαμμένη
    να συνοδεύει το μονάκριβό της.

    Είναι στη Γάζα
    που αλαφιασμένος στρόβιλος
    πέρασε από μπροστά σου
    χαροσημαδεμένος ο πατέρας
    κρατώντας το μακελεμένο το κορμί
    του άγουρου παιδιού του
    με μιαν ανοιχτή πληγή
    αντί για πρόσωπο
    που απ’ ολούθε να ξεπηδάει το αίμα.

    Στην ίδια γη, στην ίδια χώρα…
    Στον ίδιο τόπο όπου πρόσταξες:
    «βάλε το ξίφος στο θηκάρι».

    Όμως δεν άκουσε κανείς
    είκοσι αιώνες τώρα τη φωνή σου…

    Κι εμείς που λέμε
    πως σε λατρεύουμε και σ' αγαπάμε
    δεν βλέπουμε
    τους θρόμβους του αίματος
    που αργοκυλώντας απ’ το πρόσωπό Σου
    πέφτουν και γράφουνε στο χώμα:

    "ουκ οίδα•
    για ποιά λατρεία και για ποιάν αγάπη
    μου μιλάτε;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @reactor

    ευχαριστώ για το σχόλιο αλλά πρέπει να μας πεις who is who!

    @ niko dimou είπε

    Περιορίζομαι να πω ότι...


    Το ότι μπορέσατε να συμπκυκνώσετε σε 72 λέξεις ένα θέμα που όπως λέτε χρειάζεται πολλά βιβλία και εκατοντάδες σελίδες για να αναπτυχθεί σας τιμά.

    Διαβάζοντας λοιπόν το brief version της κοσμοθεωρίας σας δεν μπόρεσα να βρω που διαφωνούμε. Ίσως στην εφαρμογή.

    Και για να μην με κατηγορήσει κανείς ότι είμαι εκτός θέματος, θυμίζω ότι ο τίτλος του post είναι "Μεταφυσικός καύσων!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. nd said:
    Μητσοτάκης το παίζει η συζυγος. Είχε πάει στο Κόμπε και την επόμενη της αναχώρησης έπεσε η πόλη από τον σεισμό...


    Τουλάχιστον η Μαριάννα είναι όμορφη... Το Κόμπε πήγε χορτάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ο/Η tassos georgakopoulos είπε...
    Γιατί δεν μπορούμε σαν φυλή ρατσα έθνος να καταλάβουμε την διαφορά ανάμεσα στην ατομικότητα και στον ατομισμό? Γιατί δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από την αταβιστική συλλογικότητα του ολοι μαζί η κανενας? Μήπως στην μακραίωνη (θρησκευτικά χρώμενη) ιστορική μας παράδοση που πριμοδοτεί τις συναισθηματικές ενστικτώδεις αντιδράσεις έναντι στα κελευσματα του Διαφωτισμού?
    -----------------------------
    Γιατί στο τέλος το μόνο που μας ενδιαφέρει τελικά είναι η τσέπη μας!!

    ΥΓ στη θέση της λέξης τσέπη βάλε συμφέρον,εξουσία, κλπ είτε ατομικά είτε ως λαοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. tassos georgakopoulos
    την διαφορά ανάμεσα στην ατομικότητα και στον ατομισμό

    ------------------------

    για το θέμα αυτό έχει γράψει πολύ σωστά πράγματα ο Στέλιος Ράμφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. "Αντίπαλός μας δεν είναι οι εξωτερικές συνθήκες και οι εχθροί - ο μεγάλος δυνάστης μας είναι ο εαυτός μας. Είναι η συναισθηματική μας λογική και η παθητική νοοτροπία του ομαδισμού μας."

    Στ. Ράμφος: "Μία Καλοκαιρινή Ευτυχία Τρίζει" σελ. 99).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γάτε,

    "Ο εξορθολογισμός της υπέρβασης ΔΕΝ είναι αυθεντικός ορθολογισμός γιατί βασίζεται σε μία μη ορθολογική στιγμή - Αποκάλυψη κλπ."

    Μισό λεπτό διότι διαφαίνεται πρόβλημα ορισμού. Κατ' αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε πως η λέξη "υπέρβαση" προκύπτει από την αδυναμία μας να δούμε ή να κατανοήσουμε τα κίνητρα και τους λόγους που οδήγησαν κάποιον σε μια ασυνήθιστη, σχετικά, πράξη ή κατάσταση. Παρομοίως με τον "ηρωισμό", την "ανιδιοτέλεια" ή, όσον αφορά φαινόμενα που μας περιβάλλουν, το "μεταφυσικό", το "παραφυσικό" κτλ.

    Αρα, το κατά πόσο ορθολογική είναι μια πράξη, μια άποψη ή μια κατάσταση, έχει να κάνει με την αντίληψή μας.

    Αν, για παράδειγμα, κάποιος την αράξει ένα δροσερό απόγευμα σε ένα δάσος, καταπιεί μια σταγόνα LSD και φανταστεί πως είδε ένα μπλέ μονόκερο να τρέχει και από πίσω ένα ξανθό ξωτικό, που του θύμισε μια παλιά γκόμενα, να τον κυνηγάει, τότε έχουμε να κάνουμε με κάτι που, εκ πρώτης "όψεως", δεν είναι κοινώς αποδεκτό ως πραγματικό.

    Ορθολογικό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα και κοινώς αποδεκτό, και φυσικά το αντίστροφο.

    Τι ακριβώς δεν είναι πραγματικό-υπαρκτό εν προκειμένω;
    Ο εγκέφαλος του εν λόγω ανθρώπου, η ουσία MDMA, το δάσος, οι χημικές αντιδράσεις που προκαλεί η ουσία μέσα στο νευρικό του σύστημα, η σύγχυση της μνήμης με το κέντρο της όρασης και της ακοής ή ο μονόκερος που το 'σκασε(!);

    Ακούγεται κάπως ηλίθιο, το ξέρω, αλλά ας το ψειρίσουμε λίγο ακόμα.

    Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως:

    α)Οι συμβολισμοί(μονόκερος,ξωτικό) προέκυψαν, ως μνήμες, από τον κόσμο του Τόλκιν και τα συναφή λογοτεχνικά έργα ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, και επιλέχθηκαν λόγω του περιβάλλοντος(δάσος).

    β)Ο μονόκερος έχει εντυπωθεί στη μνήμη του υποκειμένου με την κοινή σημασία του, δηλαδή του μυθικού όντος που συμβολίζει το άπιαστο όνειρο, τον ανεκπλήρωτο πόθο κτλ.

    γ)Η πρώην γκόμενα, που αυτός θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη για το χωρισμό τους και για την οποία τρέφει ακόμα αισθήματα(μνήμες, ορμονικές διαταραχές κτλ) παίρνει την μορφή του ξωτικού για να "εναρμονιστεί" με τα υπόλοιπα στοιχεία της παραίσθησης.

    δ)Ο φίλος μας, ήρεμος και μακριά από του συνήθεις ρυθμούς της καθημερινότητάς του, βρίσκεται σε μια κατάσταση που προωθεί την σκέψη, και ως εκ τούτου με τη λήψη του παραισθησιογόνου οι αντιστάσεις του υποχωρούν και η σκέψη του κινείται, κατά μία έννοια αυτόματα, προς το πρόβλημα που τον απασχολεί περισσότερο δηλαδή τη σχέση του με τη γκόμενα.

    ε)Το LSD στρεβλώνει περισσότερο την "αποτύπωση" των σκέψεών του και όχι τόσο τους λόγους και τους αρχικούς συνειρμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ' όψιν αυτές τις υποθέσεις, αν πούμε πως το υποκείμενο, ευρισκόμενο σε μια κατάσταση μειωμένης συνειδητότητας λόγω των ελάχιστων περιβαλλοντικών ερεθισμάτων(ήσυχο δάσος) και της παρισθησιογόνου ουσίας(LSD), δημιούργησε ένα εικονικό γεγονός(παραίσθηση) προκειμένου να εδραιώσει, μέσω της προβολής του στον περιβάλλοντα χώρο(υπαρκτό), την πεποίθησή του πως το άτομο(πρώην γκόμενα) με το οποίο είχε συνάψει σχέση είναι αποκλειστικά υπαίτιο για τον αποχωρισμό τους, ο οποίος και επέφερε την διατάραχη της ψυχικής του κατάστασης δημιουργώντας έναν ανεκπλήρωτο πόθο(μονόκερος,καψούρα!), επιφορτίζοντάς την, μάλιστα, και με την υποχρέωση της αποκατάστασής της(τώρα κυνήγα!), πόσο "μη ορθολογική"(παρότι τραβηγμένη από τ' αρ*ίδια!) ακούγεται τώρα η παραπάνω ιστορία;

    Κατά πόσο αποτελεί "υπέρβαση" ή "μεταφυσικό φαινόμενο" και από που κι ως που οι προσπάθειες εξορθολογισμού, δηλαδή αναζήτησης υπαρκτών λόγων και αιτιών, είναι εξ' αρχής μη ορθολογικές εφόσον οι παραισθήσεις, όπως και τα όνειρα, οι σκέψεις και οι ιδέες, αποτελούν υπαρκτά πράγματα;

    Υπάρχουν για εξίσου υπαρκτούς λόγους με ένα κουνέλι, ένα άστρο ή ένα τραπέζι και έχουν αντίκτυπο στην πραγματικότητα.
    Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσω αυτό που λέτε, προυποθέτει τον περιορισμό της ορθολογιστικής σκέψης σε μη εφήμερα, μη προσωρινά πράγματα, μέσα στα οποία εντάσσονται και οι ανθρώπινες παραισθήσεις, ατομικές ή συλλογικές.

    Υ.Γ 1: Συγνώμη για το πάπλωμα καλοκαιριάτικα, με παρέσυρε το ρέμα!
    Υ.Γ 2: Αν και με τρώει η περιέργεια, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ LSD, παρά τα φαινόμένα(γραφόμενα!)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. "ΝΔ

    Εννοείτε κυριως τον καημό του ενός?
    Εκει αναφερει και την αποψη του για το ενυποστατο που την βρηκα και πολυ ενδιαφερουσα για τα προβληματα της φυσης της συνειδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. "Η αγάπη της Σαπφούς είναι πόθος (μνάομαι) και της Αντιγόνης πειθώ στα πατροπαράδοτα."

    Και συνεπώς πιο συγκεκριμένη. Διότι η λέξη "αγάπη" δεν αφορά συγκεκριμένο συναίσθημα. Η αγάπη είναι ένα σύνολο συναισθημάτων και πράξεων (ναι, πράξεων, διότι "they do not love that show no love"), αλλά όχι ένα και συγκεκριμένο συναίσθημα. O Ιησούς είναι μετα-Σωκρατικός φιλόσοφος, αλλά η διδασκαλία του δεν πέτυχε διότι η "αγάπη" είναι πολύ αόριστη έννοια. Ο πόθος είναι πιο συγκεκριμένος.

    "Βλέποντας τις δύο πρώτες φωτογραφίες απόρησα πώς γίνεται να θεωρείται ευλογημένο αυτό το μέρος..."

    Γι' αυτό κι αυτοί οι τύποι εκεί κάτω πάντα ονομάζανε τη μετά θάνατον "ζωή" ως καλύτερη από τη ζωή τους... χαρακτηριστικό των φυλών που ζουν σε άσχημα μέρη με ταλαίπωρη ζωή...

    "Έτσι και κατά λάθος πατήσεις στο πλακάκι των Καθολικών ή των Αρμένηδων μπορεί να γίνει επεισόδιο"

    Σαν μικρά παιδιά δηλαδή: "μαμάααααα... η Μαρία άγγιξε τις κούκλες μου..."

    "Γιατί δεν μπορούμε σαν φυλή ρατσα έθνος να καταλάβουμε την διαφορά ανάμεσα στην ατομικότητα και στον ατομισμό?"

    Διότι οι περισσότεροι δεν έχουν πραγματικά σκεφτεί το θέμα, απλά αναμασάνε μεμονωμένες φράσεις που ακούσανε στην τηλεόραση. Λέει ο τάδε ψυχολόγος "πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου" και μεταφράζει η νοικοκυρά και ο μάνατζερ σε "πρέπει να αγνοώ όλους τους άλλους".
    Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται αυτά που ακούνε. Απλά τα κάνουν δόγματα.

    "Η Ειρήνη στην Μέση Ανατολή θα ήταν πολύ πιο εύκολη"

    Η ειρήνη στη μέση ανατολή θα ήταν πιο εύκολη εάν τους χτίζανε γύρω γύρω ένα τόίχο σε πλήρη απομόνωση και τους λέγανε "ουδείς πρόκειται να αναμεταδώσει τις βλακείες σας, ουδείς πρόκειται να ξανακούσει για σας".
    Έτσι, θα αναγκάζονταν να τα φτιάξουνε και πάλι.
    Οτιδήποτε κάνουν εκεί κάτω το κάνουν για τη δημοσιότητα και γιατί οι γυναίκες τους είναι άσχημες και δύσκολες. Κανένας άντρας με καλή και όμορφη γυναίκα δίπλα του δεν πάει να πετάει πέτρες σε πάνοπλα Ισραηλινά άρματα... μόνο οι ηλίθιοι και οι σεξουαλικά στερημένοι.
    Ολίγον Φροϋδικό, αλλά πετάει. Θέλετε και Jung; Ε, όλα κακές συνήθειες είναι...

    Τέλος, η εξέλιξη του ανθρώπου δείχνει μάλλον ότι ο εγκέφαλος αναπτύχθηκε ως ανάγκη επιβίωσης (δηλαδή, ως "αμυντική" ανάγκη). Αμυνόμενος συνεχώς, βλέπει τους πάντες γύρω του ως εχθρούς. Σχετικά αδύναμο ζώο ο άνθρωπος, έγινε καχύποπτο.

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά του κήρυκα της αγάπης στο: http://gravityandthewind.blogspot.com/2006/04/b-3-o.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Reactor 69
    ωραίο το παραμύθι αλλά στον ορισμό του ορθολογικού εμπεριέχεται η ελεγξιμότητα. Κάτι που συμβαίνει μόνο μέσα στο δικό μου συνειδητό (όραμα, όνειρο, συναίσθημα) μπορεί να είναι πραγματικό (whatever that means) αλλά δεν είναι ορθολογικό...

    tassos georgakopoulos
    ναι - και στον "καημό του ενός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αντώνιε,

    "ευχαριστώ για το σχόλιο αλλά πρέπει να μας πεις who is who!"

    Ελα μου ντε!...
    :)))

    Γάτε,

    "...στον ορισμό του ορθολογικού εμπεριέχεται η ελεγξιμότητα."

    Αρα κάτι μη ορθολογικό σήμερα, μπορεί να είναι ορθολογικό αύριο, ανάλογα με τα τεχνολογικά μέσα και την επιστήμη. Δηλαδή είναι καθαρά... γραφειοκρατικό το θέμα!

    Με λίγα λόγια, ο ορθολογισμός, ομοίως με την επιστήμη, πατάει μόνο σε σταθερές βάσεις για να δώσει προοπτική σε ορισμένα ζητήματα.

    Συμφωνώ, αλλά νομίζω πως χρειάζονται και το ένστικτο, η διαίσθηση και η φαντασία για να γίνει το επόμενο βήμα. Δεν λέω βέβαια να φτάσουμε και στον Χαρδαβέλλα ή το Λιακόπουλο, αλλά να μην ταμπουρωθούμε κιόλας στη λογική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. resident
    γνωστά και σωστά είναι αυτά που επισημαίνει ο cyrusgeo στο gravity and the wind.

    Η Βίβλος (και η Καινή Διαθήκη) είναι γεμάτη από αντιφάσεις - φυσικό γιατί τα κείμενα γράφτηκαν πολλά χρόνια μ. Χ. και υπέστησαν πολλές επεξεργασίες.

    Το θέμα όμως δεν είναι να αποδείξουμε ότι ο Ιησούς περιπίπτει σε αντιφάσεις - ούτε ότι (σαν κάθε Προφήτης) απευθύνεται στους "δικούς του". Το θέμα είναι ότι επικράτησε το μήνυμα της αγάπης σαν κεντρικό μήνυμα του Χριστιανισμού - χωρίς βέβαια να εκπληρωθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Reactor69
    Παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες.

    Τι θα πει "να ταμπουρωθούμε στην λογική μας";

    Η λογική δεν δημιουργεί. Ελέγχει.

    Δημιουργούν η φαντασία, η ευρηματικότητα, η ποίηση. Ακόμα και στην επιστήμη.

    Ούτε τον άνθρωπο τον γεμίζει η λογική. Όπως γράφω στο "Απόλυτο και το Τάβλι": "από μόνη την λογική δεν έζησε κανείς".

    ΑΛΛΑ:

    χωρίς την λογική πάλι δεν μπορεί να υπάρξει κανείς - ούτε να συμβιώσει με τον άλλο. Η λογική είναι ο ΚΟΚ της καθημερινότητας. Οι νόμοι, οι θεσμοί, οι ρυθμίσεις οφείλονται σε αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Η λογική έρχεται μετά χρονικά από την φαντασία!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Παιδιά αγγίξαμε τα 10500 μεγαβατ με οριο τα 11000. Και που ν΄αναψουν και τα φωτα το βράδυ. Αντε μετά να βρεις την οαση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. "Ούτε τον άνθρωπο τον γεμίζει η λογική. Όπως γράφω στο "Απόλυτο και το Τάβλι": "από μόνη την λογική δεν έζησε κανείς"."

    Γάτε έχετε δίκιο, το ρήμα ήταν κάπως υπερβολικό.

    Ουσιαστικά δεν διαφωνούμε. Απλά λέω πως καλό είναι που και που να πατάμε και καμιά διπλή γραμμή για να δούμε τις δυνατότητές μας στο προσπέρασμα!
    Ποτέ, βέβαια, δεν μπορείς να ξέρεις σίγουρα τι θα σου 'ρθει από απέναντι. Η "θεία" επιφοίτηση, η θεία με το Cherokee...

    Για εμένα αρκεί να αποφεύγουμε τη στασιμότητα ενός ρεαλισμού που ποτέ δεν μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής.

    Η φράση "Δέσμιοι του ρεαλισμού", ίσως να ήταν πιο σωστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Θα ανάψουν τα φώτα αλλά θα κλείσουν γραφεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες... το βραδυ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αύριο το μεσημέρι θα είναι το ζόρι.

    Πλέον έχω βάλει ups στα πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Φαινεται αντιφατικο αλλα ετσι ειναι...

    Χρειαζεται ορθολογισμος για να μπορει ο καθενας να ικανοποιει την δικη του υπερβαση ελευθερα...

    Ο ορθολογισμος μπορει να μην ειναι ικανη αλλα ειναι απαραιτητη συνθηκη για να μπορει να ανθισει η αγαπη....

    Σιγουρα η ερημος δεν ειναι ομορφο πραγμα...ουτε η γευση που αφηνει στο στομα η αμμος....

    Αλλα η οαση ......

    Αυτες οι μικρες σπανιες στιγμες,τοποι,αισθηματα...

    Οπως λεει και ο Εξυπερυ

    << Εκεινο που ομορφαινει την ερημο ειναι πως καπου κρυβει ενα πηγαδι >>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία μπορεί να συλλάβει και να περιλάβει όλον τον κόσμο».
    Αλβέρτος Αϊνστάιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @troll

    Γνωση και Λογική είναι δυο διαφορετικές λέξεις. Η λογική ελέγχει και οργανώνει την Γνώση. Οταν μιλάμε για Γνώση του Θεού εσύ πιστεύεις ότι σε αυτό επεισέρχεται η λογική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  60. Εξάλλου η γνώση μπορεί να είναι μόνο εμπειρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αφού ξεσάλωσα το Σαββατοκύριακο σήμερα που βγήκα πάλι για δουλειά ας αρχίσω την γκρίνια!!!

    Μα είναι κατάσταση αυτή; Που ζούμε; Είμαστε χώρα σοβαρή;

    Ποιό είναι το όριο μεταξύ ατομισμού και κλιματισμού και εν κατακλείδι πώς επηρεάζονται και τα δύο από τον μονοθεισμό;

    Κι εσείς κύριε Δήμου είστε με τα καλά σας; Άκου μεταφυσικός ο καύσωνας! Χάθηκε ένα post για τα νορβηγικά φιόρδς;

    Οι ισραηλινοί αφού είδαν κι απόειδαν από τον σκληρό θεό της ερήμου τα έβαλαν με τις ντομάτες.

    Μια γενετικά τροποποιημένη τομάτα που μυρίζει κάτι ανάμεσα σε βασιλικό, γεράνι και ρόδο παρουσιάστηκε από Ισραηλινούς ερευνητές. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που τη δοκίμασαν δήλωσαν ότι την προτιμούν.

    Η τοματιά που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature Biotechnology έχει ενισχυθεί με ένα γονίδιο του βασιλικού (το γονίδιο του ενζύμου συνθετάση της γερανιόλης) ώστε να παράγει ιδιαίτερες αρωματικές ενώσεις.

    Σε λίγο θα την μπολιάσουν την τομάτα και με διάφορα άλλα παραισθηγιόνα. Ως γνωστόν τα πυρηνικά κοστίζουν. Ενώ έτσι, βλέπεις τον Άραβα του πετάς την ντομάτα με το έντονα παραισθησιογόνο άρωμα στο κεφάλι με μια σφεντόνα και καθάρισες. Τον έκανες ευτυχισμένο με μηδενικό κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ο Μichel Onfray στην ''Πραγματεία περί αθεολογίας- Μεταφυσική της μεταφυσικής'':

    ''Η δημιουργία απώτερων κόσμων δεν θα ήταν και πολύ σοβαρή εάν δεν είχε τόσο μεγάλο τίμημα: τη λησμονιά του πραγματικού, και άρα την ένοχη παράβλεψη του μοναδικού κόσμου που υπάρχει.''

    Πιο πριν μιλώντας για την ''Μνήμη της ερήμου'' λέει:

    ''Οι απώτεροι κόσμοι μου μοιάζουν μεμιάς σαν αντι-κόσμοιεπινοημένοι από ανθρώπους αποκαμωμένους,εξαντλημένους, στεγνωμένους από τα ακατάπαυστα πηγαινέλα τους στους αμμόλοφους και τις κακοτράχαλες πίστες μες στο ανελέητο λιοπύρι. Ο μονοθεισμός βγαίνει από την άμμο.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. "Ο μονοθεισμός βγαίνει από την άμμο".

    Πολύ σωστή παρατήρηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Πριν χρόνια ήμουν ερωτευμένος βαθιά και όλως τυχαίως βρεθήκαμε επάνω σε καμήλες στην έρημο στο Νότιο Μαρόκο!

    Ξάφνου μιας καμήλας της την έδωσε κι άρχισε να τρέχει σαν παλαβή. Επάνω της και το ερωτικό μου αντικείμενο. Πανικός.

    Ξάφνου η καμήλα σταμάτησε.

    ...ΚΑΙ ΠΕΡΊΜΕΝΕ ΤΙς ΥΠΌΛΟΙΠΕς Η ΓΚΑΜΗΛΑ!!!

    ΤΟ ΓΙΑΤΊ ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ ΑΝΕΞΉΓΗΤΟ. Την εξήγηση που μας έδωσαν οι καμηλιέρηδες δεν την καταλάβαμε.Μιλούσαν μιλούσαν και γελούσαν. Ίσως για να ξεκουραστεί η ρουφιάνα, ίσως γιατί έτσι απλά της την έδωσε, οι καμήλες έχουν περίεργη προσωπικότητα ποιός ξέρει; Έτσι κι αλλιώς που θα πήγαινε;

    ΠΑΝΤΟΥ ΤΕΡΜΑ ΘΕΟΥ!

    υγ:

    Ο μουσουλμάνος οδηγός συνενοήθηκε με τον δικό μας και θυμάμαι το εξής ακατονόμαστο που είπε: ''Σκέψου όμως να μην υπήρχαν και οι καμήλες.''

    Τι να του πεις;

    Ο μονοθεισμός σε όλο το μεγαλείο του; Να έχεις βγάλει τον καρκίνο και να σου λέει ο ΜΕΓΑΛΟς σκέψου όμως αν δεν υπήρχε και η ιατρική!!!

    :-)))

    Του απάντησα πάντως ότι αν δεν υπήρχε η καμήλα πολύ απλά δεν θα κάναμε το συγκεκριμένο ταξίδι. Του φάνηκε πολύ σοφό. Τόσο αικιού!

    ... έκτοτε, μέχρι να επιστρέψουμε ήμουν πάντα εφοδιασμένος με πορτοκάλια. Οι καμήλες τα λατρεύουν και σου κάνουν όλα τα χατήρια. ΆΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΣΤΕΙΕς ΖΟΥΛΩΝΤΑς ΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΙΛΆΡΕΣ ΤΟΥΣ.

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ο Απόλλωνας και ο Διόνυσος δεν ήταν ο ένας υπεραναπλήρωση του άλλου. Ήταν δυο ξεχωριστές ποιότητες που ο κόσμος τις προσλάμβανε ταυτόχρονα δίχως ενοχές.

    Η αγάπη δεν είναι υπεραναπλήρωση του μίσους γιατί με την ίδια λογική το μίσος είναι μια αγάπη που δυσκολεύεται να εκφραστεί.

    Τέλος, ο Χριστός αγάπησε όλο τον κόσμο...ΕΚΤΌς ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ. Αν την είχε αγαπήσει θα έμενε μαζί της. Νέτα σκέτα.

    Τα υπόλοιπα είναι θεολογία...

    ...Εκτός και αν ερμηνεύσουμε τον Θεό ως τον κατασκευαστή που μας έφτιαξε έτσι ώστε να μην μπορούμε να αγαπήσουμε ΠΟΤΕ ειλικρινά ο ένας τον άλλον σε ζευγάρι αλλά μόνο σε παρτούζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. tassos georgakopoulos
    Οταν μιλάμε για Γνώση του Θεού εσύ πιστεύεις ότι σε αυτό επεισέρχεται η λογική?
    ------------------------------------------------------------------------------
    Δεν καταλαβαινω την ερωτηση ,αλλα αν εννοεις την υπερβατικη λυση των δογματων για την υπαρξη του Θεου ναι επεισερχεται η λογικη.
    Για μενα ειναι λογικο να δωσω απαντηση σε καποιο προβλημα οταν τα δεδομενα για την λυση του ειναι ελαχιστα παρα να κοιτω την λευκη κολλα!!!!!
    Αλλωστε και οι ορθολογιστες υπερβατικα(αλλα οχι δογματικα)λειτουργουν και αυτοι!!!!Καταστρατηγουν τον κανονα που λεει "ΠΟΤΕ δεν παμε απο μερικο συμπερασμα σε γενικο” για να εχουμε την οσο ΚΑΛΗΤΕΡΗ εξηγηση με βαση την οσο ποιο ΚΑΛΗΤΕΡΗ πληροφορηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Η λογική ελέγχει και οργανώνει την Γνώση
    ---------------------
    Και κατι ακομα πανω σε αυτο.Ο Νους μεσω σκεψης και κανονων της λογικης οργανωνει και ελεζχει την γνωση και οχι η λογικη αυτη καθε αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. troll said...
    Καταστρατηγουν τον κανονα που λεει "ΠΟΤΕ δεν παμε απο μερικο συμπερασμα σε γενικο”

    ------------------------------

    Έχετε μπλέξει την λογική με την μεθοδολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Αφού είναι η συζήτηση για πειρασμούς και οάσεις, ιδού ο πειρασμός μου (στον οποίο ενέδωσα):

    Για όλα φταίει η Filomila, που αποφάσισε να απαντήσει σε ερώτημα του Christophorus για τα αγαπημένα της τραγούδια.

    Αδύνατον να μην παρασυρθώ, ολόκληρη συζήτηση άνοιξε έτσι - και αφορούσε μόνον τραγούδια (ευτυχώς, αλλιώς, είτε με καύσωνα είτε χωρίς καύσωνα, έτσι και επεκτείναμε τη συζήτηση, θα αφοσιωνόμουν εντελώς, κι έχω και δουλειά).

    Σου λέει, μετά, μεταφυσική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Δύσκολη η φιλοσοφική συζήτηση με αυτή τη ζέστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Nikos Dimou
    Έχετε μπλέξει την λογική με την μεθοδολογία...
    ---------------------------------------------------------------------
    Δεν παυει ομως να μην λειτουργουν υπερβατικα οι ορθολογιστες ειτε το ονομασουμε μεθοδολογια ειτε λογικη λειτουργιας τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ο/Η athanasia είπε...
    Αφού είναι η συζήτηση για πειρασμούς και οάσεις, ιδού ο πειρασμός μου (στον οποίο ενέδωσα):
    ...

    Συγχώρεσέ με αν φταίει η ζέστη και δεν κατάλαβα, αλλά σε ποιον ακριβώς πειρασμό ενέδωσες;

    Και μετά, αφού ενέδωσες (στον όποιο πειρασμό), το μετάνιωσες ή όχι;

    Τόσα σοβαρά ερωτήματα, κρίμα που η moderation τα πνίγει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Εκεί μέσα στην απόλυτη κόλαση, η απόλυτη δροσιά. Μέσα στην απόλυτη καλοσύνη το απόλυτο μίσος. Αυτή ήταν η βασική διαφορά ανατολικής σκέψης από την ελληνική. Η πρώτη αναζήτησε το απόλυτο η δεύτερη αναζήτησε το μέτρο. Η πρώτη στο απόλυτο είδε το θεό, η δεύτερη στο απόλυτο είδε την ύβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. antvol
    η moderation δεν πνίγει τίποτα. Διαμαρτύρομαι. Τα περνάω όλα και αμέσως!

    troll
    μάλλον δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα - στην δική μου η λέξη υπερβατικός έχει άλλη σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Η αμαρτία της Αθανασίας ήταν ότι ξενο-μπλογκαρησε - και μάλιστα κατ'επανάληψιν, με πολλά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Nikos Dimou

    troll
    μάλλον δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα - στην δική μου η λέξη υπερβατικός έχει άλλη σημασία.
    ----------------------
    Αν δεν σας κανει κοπο δωστε τον ορισμο...και λογο ζεστης παω πασο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Μήπως πρέπει να "δημιουργήσουμε" εμείς, μια όαση και όχι να ψάξουμε για να βρούμε...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Nikos Dimou είπε...
    Η αμαρτία της Αθανασίας ήταν ότι ξενο-μπλογκαρησε - και μάλιστα κατ'επανάληψιν, με πολλά σχόλια
    ---

    Ωχ, πολύ σοβαρή κατηγορία. Σε ποιο ξενομπλογκ διέπραξε το ατόπημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Υπερβατικός: που έχει σχέση με τον υπεραισθητό, τον μεταφυσικό κόσμο.
    Ειδικά στον Καντ: υπερβατική φιλοσοφία: η φιλοσοφική θεωρία που θεωρεί την γνώση ως ως απριόρι όρο και όχι ως δεδομένο της εμπειρίας.
    Υπερβατικός λογισμός: λογισμός ο οποίος εξυψώνει τον άνθρωπο πάνω από τα καθημερινά σε μία κοινωνία με ότι αιώνιο υπάρχει στο σύμπαν, με την πηγή της αλήθειας.

    (Από το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. antvol
    Σε δικό μας άνθρωπο πήγε - στην Φιλομήλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Τότε συγχωρεμένη να 'ναι. Η Φιλομήλα είναι σούπερ παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Τα δυο σου μάτια θόλωσε η σκόνη
    και η Νετάνια είναι μακριά
    στο Ανατολικό το Τείχος θα γυρίζεις
    μ’ ένα καπέλο φτιαγμένο βιαστικά
    ωτοστόπ δίπλα στον στρατιώτη

    Τα δυο σου χέρια ένωσες στο στόμα
    κι από το χωνί σου φωνάζεις ‘Ιεριχώ!’
    μέσα σε ζεστό υδράργυρο το σώμα
    μα ύπνος στην Εν Γκέντι σημαίνει μυστικό
    και διαρκές χασμουρητό

    Πολύχρωμοι παλιάτσοι με κατάμαυρο κεφάλι
    δίνουν παράσταση σε όμοιο κοινό
    τα λίγα τσέκιλ φτάνουν μονάχα για μια μπύρα
    κι αυτή Μακάμπι και μάλιστα στα οκτώ
    η λέξη ‘Αυλαία’ ήρθε από το στρατό

    Τα δυο χαμίνια στη Μπούγκρατσοφ μας κλέψαν
    μας ξύπνησε το μωράκι της καμήλας και γελάς
    το κόκκινο φεγγάρι πάνω απ’ τη Μασάντα

    (*****άγνωστος στίχος****)
    κι ο Ρος τρίφυλλο πρωινό ετοιμάζει

    Το σιντριβάνι της σκέψης με γεμίζει
    κι όπως με λούζει στέκομαι κι απορώ
    δεν είσαι εσύ, αυτό μωρό μου που μου λείπει
    δεν θέλω πια όνειρα για να ξεχρεωθώ
    θέλω καινούριο στη στέρνα μου νερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Όπως όλες οι θρησκείες, έτσι και ο ορθολογισμός ξεκινά από εμπνεύσεις, αναπόδεικτες αλήθειες, υπερφυσικές ενοράσεις, και καταλήγει σε περίεργα συμπεράσματα. «Ένας είναι ο ορθολογισμός!»»Ποιος?» «Αυτός.» «Γιατί?» «Πίστευε και μη ερεύνα.» Λαμπρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Υπερβατικος αριθμος στα μαθηματικα??απο οπου εχει "κλαπει" ο ορος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. troll
    τι σχέση έχει ο αριθμός (που δεν είναι ρίζα εξίσωσης πεπερασμένου βαθμού) με την φιλοσοφία;

    harrygreco

    σύνελθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Γιατί έχω την εντύπωση πως η Φιλομήλα είναι η κρυφή αγάπη πολλών εδώ μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. cyberdust

    αν ο ορθολογισμός είναι θρησκεία τότε εγώ είμαι Πατριάρχης Ιεροσολύμων (να μείνουμε και στην περιοχή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Μα απο εκει τον δανειστηκε ο Καντ!!!
    Καλο βραδυ σε ολους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. @ ΝΔ

    Γιατί είναι σωστή (η εντύπωση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Too much for any blog
    too much truth to handle

    οταν μου ρθει εμπνευση θα το γυρισω στα ποιηματα...

    GR - Κυπρος - Παλαιστινη
    εχει ζεστη σαν καμινι
    να 'τανε το μπλογκ του Δημου
    σαν την οαση τση ερημου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ότι στο ποστ για τον "Μεταφυσικό Καύσωνα" θα μιλάτε για την Φιλομήλα, δεν το περίμενα... Έχουμε χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας εδώ μέσα!


    Εγώ πάντως για σας δουλεύω. Μόλις σας αποκαλύφθηκε ο τρόπος για να δελεάσετε και να παρασύρετε την Αθανασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Νikos Dimou said...

    Γιατί έχω την εντύπωση πως η Φιλομήλα είναι η κρυφή αγάπη πολλών εδώ μέσα;

    ....


    Προσωπικά θα απαντήσω.

    Η Φιλομήλα είναι ένας άνθρωπος με ενδιαφέρον και ευγένεια (καθοριστικά και τα δύο για μένα) και, επιπλέον, είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από τη μεγάλη μου κόρη (με την οποία επίσης μ' αρέσει να συζητώ, και για μουσική).

    Φτάνουν αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Λαθος στο μετρο...

    Ζεστη νταλα σαν καμινι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Πολύ ωραίες οι photo της ερήμου...έχω βγάλει και εγώ κάτι παρόμοιες στο Γκραν Κανυον από το αεροπλάνο...στις 11/9/01 που το είχα επισκευτεί.(Τότe είχα και εγώ το ταλέντο του Μητσοτάκη x 5...)

    Καμμία σχέση φαντάζομαι η μία έρημος με την άλλη...Οι 50 βαθμοί είναι όντως εμπειρία...

    Η Φιλομήλα και η Αθανασία από τις πιο ωραίες γυναίκες στο μπλογκ σας...Που είναι και πολλές...θα πρέπει να σας ζηλεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. ‘Η λογική δεν δημιουργεί. Ελέγχει.’

    Κι όμως. Η λογική είναι κάτι παραπάνω από ένα εργαλείο, είναι το πεδίο όπου αναμετριέται θεός και άνθρωπος. Και ο θεός – δυστυχώς για θεούς κι ανθρώπους – χάνει. Ένα τέτοιο πεδίο δεν είναι ΚΟΚ της σκέψης, δεν είναι απλό εργαλείο. Είναι κάτι βαθύ, εσωτερικό, που πονάει. «Δεν με ικανοποιείς λογικά, εκεί που το νιώθω, το καταλαβαίνω» λέει ο άνθρωπος στο θεό – είναι πολύ εσωτερική σύγκρουση.

    Για τον Άνθρωπο, δεν υπάρχει πιο τραγικό πεδίο σύγκρουσης με τον Δημιουργό του από τη λογική.

    Είναι εκεί που ελέγχει το θεό, καταλαβαίνοντας ότι δεν είναι θεός. Καταρρίπτει τον υποτιθέμενο δημιουργό του με ένα εργαλείο που είναι ανώτερο της ιδέας του θεού, χωρίς να είναι αρκετό για να απελευθερώσει τον ίδιο.

    Η λογική είναι τόσο ποιητική που θα έλεγα: είναι η τραγικότητά μας.

    Κανένας ΚΟΚ δεν είναι τραγικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Σήμερα, μεσημέρι. Το τραμ κατεβαίνει, κλιματιζόμενο, στην παραλία. Σε κάποια πλαζ, ανοίγουν οι πόρτες και για λίγο εισβάλλει η λαύρα απ' έξω, ενόσω τρεις κοπέλλες εξέρχονται αναφωνώντας με ανακούφιση: «Επιτέλους!»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Εχω ενα μικρό εξοχικό 50 τετραγωνικά μεσα στις πορτοκαλιες και με απίθανη θεα. Λέω να φτιάξω μια πισίνα μπροστά του αντι να το μεγαλώσω τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. «Ο Απόλλωνας και ο Διόνυσος δεν ήταν ο ένας υπεραναπλήρωση του άλλου. Ήταν δυο ξεχωριστές ποιότητες που ο κόσμος τις προσλάμβανε ταυτόχρονα δίχως ενοχές.»

    Σύμφωνοι... Δεν ήταν όμως ανεξάρτητες... Η μία ισορροπούσε την άλλη.

    Αντιγράφω την τελευταία παράγραφο από την «Γέννηση της Τραγωδίας» του Νίτσε.
    (Ευτυχώς την βρήκα έτοιμη στην ηλεκτρονική μου αλληλογραφία με έναν φίλο από την παρέα μας).

    Οδοιπορώντας κάτω από τα υψηλά ιωνικά περιστήλια, ατενίζοντας έναν ορίζοντα με ευγενικές και καθάριες γραμμές, θαυμάζοντας την ένδοξη αντανάκλαση της ανθρώπινης μορφής στο εκτυφλωτικό μάρμαρο των αγαλμάτων, περιστοιχισμένος από ανθρώπους με μεγαλόπρεπο βηματισμό η συνεπαρμένους με λεπτές συγκινήσεις, προικισμένους με μιά αρμονική γλώσσα και εκφραστικές και ρυθμικές χειρονομίες, ανάμεσα σε αυτό το μόνιμο ξεχείλισμα της ομορφιάς, πως να μην αναφωνούσε ο άνθρωπος αυτός, τείνοντας τα χέρια του προς τον Απόλλωνα: «Πανευτυχισμένε λαέ των Ελλήνων! Πόσο μεγάλος θά ‘πρεπε να είναι ο Διόνυσός σου, για να αναγκαστεί ο θεός της Δήλου να χρησιμοποιήσει παρόμοια γητέματα, για να μπορέσει να σας γιατρέψει από το διθυραμβικό σας παραλήρημα!»

    Αυτό που ήταν -ίσως- υπεραναπλήρωση ήταν η λατρεία στην τέχνη και την φιλοσοφία, του μέτρου από τους Ελληνες, λαού που μάλλον χαρακτηρίζεται και χαρακτηριζόταν από την αμετροέπεια στις ενέργειές του. Μόνο σε ομάδα που κινδυνεύει να παρασυρθεί από αμετροέπεια έχει αξία η υπόμνηση «Παν μέτρον άριστον»

    “Η αγάπη δεν είναι υπεραναπλήρωση του μίσους γιατί με την ίδια λογική το μίσος είναι μια αγάπη που δυσκολεύεται να εκφραστεί”.

    Δεν αποκλείεται αυτό –νομίζω ότι το μίσος μάλλον ψυχική αναπηρία είναι, δικαιολογημένη η αδικαιολόγητη- αλλά η συγκεκριμμένη θεωρία της αγάπης μήπως είναι υπεραναπλήρωση μιας θρησκείας με πολύ αυστηρό και σκληρό πρόσωπο; Δεν είναι εντυπωσιακό ότι από τον σκληρό και εκδικητικό Γιαχβέ και τον οφθαλμό αντί οφθαλμού, ξεπήδησε η θρησκεία της Αγάπης και το «αν ήθελε ραπίσει τις εις μιάν παρειά στρέψε προς αυτόν και την άλλη»; Μπορεί αυτό να είναι τυχαίο;

    Ιδιαίτερα το τελευταίο δεν θυμίζει την "παθητική αντίσταση" του Γκάντι; Αντίθετο όμως, με την τελικώς επικρατήσασα άποψη των Ζηλωτών, (η οποία οδήγησε στην καταστροφή των Εβραίων και την Μασάντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Τέτοιες φωτογραφίες είναι πραγματικά ιδανικές για να μας θυμίζουν το πόσο δάκρυ και πόση δυστυχία έφερε στα πιο ευλογημένα μέρη της γης ο πιο φριχτός εθνικισμός που εμφανίσθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία...

    Πραγματικά, κ. Δήμου, όσο σκέφτομαι και φέρνω στον νου μου την εβραϊκή κτηνωδία, μπορώ να πω πως σας δίνω μεγάλο δίκιο για την επιλογή σας να τάξετε την ζωή σας στην καταπολέμιση του κάθε λογής εθνικισμού.

    κ. Δήμου, συνεχίστε την καλή δουλειά. Πραγματικά αξίζει τον κόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Η ΛΟΓΙΚΗ
    ΚΑΙ Ο ...YANNIS H.


    @yannis h, που έγραψε :
    «..Η λογική είναι κάτι παραπάνω από ένα εργαλείο, είναι το πεδίο όπου αναμετριέται θεός και άνθρωπος... κλπ»


    Σκέψου το εξής:
    Έναν ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ, να λέει ακριβώς τα δικά σου λόγια, όπου αντί της «λογικής» βάζει τα «μαθηματικά» και αντί του «Θεού» βάζει τη «φύση»:
    --- «Τα μαθηματικά είναι κάτι παραπάνω απο ένα εργαλείο, είναι το πεδίο όπου αναμετριέται η φύση και ο άνθρωπος. Και η φύση – δυστυχώς για τον κόσμο και τους ανθρώπους – χάνει... κλπ»

    Τέτοιοι μαθηματικοί υπήρξαν, και καθυστέρησαν την επιστήμη για αιώνες, μέχρι να έρθει η ΦΥΣΙΚΗ και να πεί «..καλά τα αφηρημένα Μαθηματικά, αλλα για να ερμηνεύσω τον κόσμο, ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ : χρειάζομαι ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ! Έχεις μιά ατράνταχτη λογικά θεωρία, κύριε Μαθηματικέ; ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΚΑ ( = ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ.. ) ! Αλλιώς, ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙΣ !»

    Δέν σου φαίνεται πιό σωστή η προσέγγιση του Φυσικού;

    Άν ναί, άλλαξε τότε πάλι τις λέξεις, και αντί για τον Φυσικό βάλε τον «φιλόσοφο», αντί για το πείραμα βάλε την «εμπειρία» της ζωής :
    --- «..καλή η αφηρημένη λογική, αλλα για να ερμηνεύσω τη ζωή (ή, τον Θεό..), ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ : Χρειάζομαι την ΕΜΠΕΙΡΙΑ, την καθημερινή πράξη στη ζωή. Μου λέει κάτι η λογική μου, που να μου φαίνεται θεωρητικά σωστό; Να το εφαρμόσω πρώτα στη ζωή μου, και να δώ τα αποτελέσματα. Άν είναι σωστά, εντάξει, αλλιώς Η ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΕΙ !»

    -------

    Λέω δηλαδή, πως η λογική σκέτη, επειδή είναι ανθρώπινη, δέν μπορεί να δεί τα μονοπάτια του Θεού. Η λογική ΜΑΖΙ με την καθημερινή εμπειρία όμως, μπορεί!

    Στην πρώτη περίπτωση, με τη λογική σου τη θεωρητική πάς να ερμηνεύσεις τον κόσμο, ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙΣ ΕΣΥ δηλαδή πάνω στη ζωή. Η «λογική» αυτή, είναι ένα ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ του εγωϊσμού σου, για να νιώθεις ότι η ζωή είναι υποταγμένη σε σένα. ΔΕΝ είναι η λογική αυτή «εργαλείο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», αλλα «εργαλείο ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ». Τέτοια «λογική», προφανώς σε φέρνει σε σύγκρουση με τον Θεό! Το γεγονός ότι νομίζεις πως ο Θεός ΧΑΝΕΙ απο τη σύγκρουσή της λογικής σου μαζί του, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΠΟΥ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΟΥ ! Επειδή δηλαδή ΘΕΛΕΙΣ να κυριαρχήσεις, γιαυτό νομίζεις πως κυριαρχείς με τη λογική σου πάνω στον Θεό..

    Στην άλλη περίπτωση, η λογική που δοκιμάζεται καθημερινά στην πράξη ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΙΛΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ, και τον βλέπει παντού! Είναι μιά «λογική ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» με τον κόσμο και τον Θεό, όχι κυριαρχίας!
    Η «υπέρβαση της λογικής» για την οποία ειπώθηκαν αρκετά σε προηγούμενα σχόλια, είναι για μένα η μετάβαση απο τη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ λογική στην ΠΡΑΚΤΙΚΗ λογική.

    Και βέβαια, μιλάμε για ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΖΙ, όχι για σκέτη «εμπειρία» χωρίς λογική, έτσι;

    (συγνώμη, κύριε Δήμου, για το μακρύ σχόλιο..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Η ζέστη πού θυμάμαι περισσότερο απ όλες ήταν στό Μεξικό. Ηταν ή πρώτη μου φορά πού επισκέφτηκα μέρος μέ τροπικό κλίμα. Οταν προσγειωθήκαμε στό αεροδρόμιο βγήκα από τήν πίσω σκάλα τού αεροπλάνου (όπως γινόταν παλιά στό Ελληνικό). Ο συνδυασμός ζέστης καί υγρασίας ήταν τέτοιος πού μέχρι νά κατέβω τή σκάλα καί νά απομακρυνθώ από τό αεροπλάνο νόμιζα ότι ό πιλότος είχε αφήσει αναμμένους τούς κινητήρες τού αεροπλάνου. Νομίζω είχε 37 βαθμούς καί περίπου 70-80% υγρασία (ήταν ασυνήθιστα ζεστή μέρα καί γιά εκεί).
    Αλλά, αναπάντεχα, στήν παραλία ό συνδυασμός ζέστης καί υγρασίας μου έγινε ευχάριστος. Σέ υγρό μέρος μπορώ νά μείνω στήν παραλία πολλή ώρα. Δέν σέ ξεραίνει σάν σταφίδα. Βγαίνοντας από τήν θάλασσα δέν χρειάζοσαι πετσέτα. Αλλά τό βράδυ άν πάς νά βγείς ντυμένος γίνεσαι μούσκεμα στόν ιδρώτα. Είδικα άν έχει βρέξει (σύνηθες βραδυνό φαινόμενο στούς τροπικούς) τότε βλέπεις κυριολεκτικά τό έδαφος νά ατμίζει μετά τή βροχή.


    Ν.Δ.
    ...από Στ. Ράμφο
    "...παθητική νοοτροπία του ομαδισμού μας."

    Ευχαριστώ. Εβδομάδες τήν ψάχνω τώρα αυτή τήν έκφραση στά ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Yannis h,

    "Κανένας ΚΟΚ δεν είναι τραγικός."

    700 ευρώ το κόκκινο, 350 το κράνος και ένας θεός(!) ξέρει πόσο πήγε η "επικίνδυνη" οδήγηση!
    Ο,τι και να μου κάτσει, μπήκα ένα μήνα μέσα. Μα ποιος είστε τελοσπάντων, ο ΒαρδινοYannis;

    ------

    Filomila said:

    "Εγώ πάντως για σας δουλεύω. Μόλις σας αποκαλύφθηκε ο τρόπος για να δελεάσετε και να παρασύρετε την Αθανασία..."

    Αθανασία said:

    "Η Φιλομήλα είναι ένας άνθρωπος με ενδιαφέρον και ευγένεια (καθοριστικά και τα δύο για μένα) και, επιπλέον, είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από τη μεγάλη μου κόρη (με την οποία επίσης μ' αρέσει να συζητώ, και για μουσική)."

    Rallou said:

    "Η Φιλομήλα και η Αθανασία από τις πιο ωραίες γυναίκες στο μπλογκ σας..."




    And all of them meant:
    Κορίτσια όλα κι όλα, σιγά μην τους φορτώσετε σε μένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Καλημέρα!

    Τέταρτη μέρα καύσωνα - κι από ότι λένε η χειρότερη.

    Πάμε για νένα ρεκόρ!

    axuro said...
    ο πιο φριχτός εθνικισμός που εμφανίσθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία...
    -----------------------

    Κόψε κάτι! Η υπερβολή δεν λύνει προβλήματα, τα επιδεινώνει. Σίγουρα υπάρχει εθνικισμός στο Ισραήλ - αλλά η ιστορία έχει να δείξει και άλλους, χειρότερους. Τουλάχιστον είναι ένα δημοκρατικό κράτος όπου επιτρέπεται και ακούγεται η διαφωνία. Η σκληρότερη κριτική του Ισραήλ γίνεται από τον αντιπολιτευόμενο τύπο και τους διανοούμενους μέσα στην χώρα. Αντίθετα με τους γείτονές του (από Αίγυπτο μέχρι Ιράν)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Kato patissia :)
    Λέω: «Δεν με ικανοποιείς λογικά, εκεί που το νιώθω, το καταλαβαίνω» λέει ο άνθρωπος στο θεό – είναι πολύ εσωτερική σύγκρουση.

    Προφανώς αυτή η αίσθηση περιλαμβάνει την εμπειρία – γι’ αυτό και λέγεται ‘αίσθηση’.

    Ο πόνος των αθώων, για παράδειγμα, που λογικά καταβαραθρώνει την έννοια του Πανάγαθου θεού: μπορεί να είναι …αφηρημένη αλήθεια;

    Reactor: μια και δεν οδηγώ, είμαι έξω από το target group των προστίμων (αρκεί να φορώ ζώνη στο ταξί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Το κατασκεύασμα "συναισθηματική λογική" αφού αναφέρεται στα συναισθήματα έρχεται από την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Η παθητική νοοτροπία του ... ομαδισμού μας έχει πάλι να κάνει με ομάδες από άλλους και περιέχει και εμάς. Άρα εχθροί και αντίπαλοι είναι οι άλλοι όχι ο εαυτός μας όπως υποστηρίζαμε στην αμέσως προηγούμενη φράση. Άρα λέμε ανοησίες. Κι αυτό επειδή πριν από την οριστική παύση της ανύπαρκτης εγκεφαλλικής μας λειτουργίας επέρχεται η δια της πολιτικάντικης πολιτικής εξουσιαστική επιβολή της ανοησίας μας στους αθώους ψηφοφόρους. Ο κύριος Ράμφος λοιπόν δεν λέει να πει τίποτα το πραγματικό, μόνο φωνασκώντας μιμούμενος τους μεγάλους αδιάφορους αναρωτιέται αν πρέπει να ανακαλύψει κόσμο και όχι νοσηρές φαντασίες για ό,τι ο κόσμος περιέχει. Μα ποια είναι η ουσία της συναισθηματικής λογικής, τι είναι; Δεν πρέπει να είναι; Τι σκοπό έχει; Τι σκοπό θα έχει η συναισθηματική λογική αν απαλλαχθεί από το συναισθηματικό συναίσθημα. Μα τίποτα! Ό,τι σκέψη και αν έρθει στο μυαλό αν υποθέσεις πως έχει επαφή με τα όσα μπορεί να λέει ο Ράμφος, βλέπεις βλάβη, αδιέξοδο, κενό. Κι αν αποφασίσεις να οδηγηθείς στο κενό τον έχεις βοηθήσει και έχει συλλάβει ακόμα μία ψυχή ο Ρουφιάνος του Σύμπαντος και την κακοποιεί. Χριστιανός διάπυρος κήρυκας της αδιαφορίας και της κακοήθειας, Απόστολος Παύλος με τιμητική ιδιότητα ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ θέλει είναι ο τέτοιος και άλλη ιδιότητα δεν ξέρει αν γουστάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Αν το σύνολο "οι μαθηματικοί" ενεργήσουν και κάνουν αυτό που λένε λογική απόδειξη κάποιου κατασκευάσματος που ονομάζεται θεωρία αυτή η διενέργειας αυτής της πράξης θα πρέπει να συμβεί εξ' ορισμού σωστά δηλαδή με τη χρήση μεθόδου η οποία θα λέγεται απόλυτη και θα καλείται πειραματική και θα περιέχει πραγματικό πείραμα. Όπως ποιούνε οι φυσικοί. Το χειρότερο δεν είναι να τα λες αλλά να τα σκέφτεσαι.Διότι έχεις ένα σκοπό να αποβλακώνεσαι και να σκοντάφτεις έτσι που αναζητάς το φυσικό κόσμο μέσα στο λαβύρινθο της καθαρής βλακείας που κοροϊδεύει ο κόσμος. Όλοι το παθαίνουμε μεν αλλά κάνουμε και μαθαίνουμε και καμία απόδειξη για να ξεχνιόμαστε. Μαθαίνουμε έτσι αργά αργά ότι αφού τα διανύσματα γράφονται σαν πίνακες τότε ο πολλαπλασιασμός πίνακα με πίνακα είναι εσωτερικό γινόμενο του διανύσματος γραμμή με το διάνυσμα στήλη και δεν είναι ένα τίποτα το εσωτερικό γινόμενο αλλά πατάει γερά στην άγνωστη στα κάτω πατήσια πραγματικότητα. Δεν έχουν όμως σχέση αυτά που μπορεί κάποιος να πει και να ζήσει με αυτά που λέει ο κάτω πατήσια. Λέει ότι θέλει να γίνει ελεύθερος αρκεί να πάψει να σκέφτεται ανοησίες και εκθέτει σε ακατάλληλους να ακούνε αυτή την απαγόρευση που ζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. ΠΡΟΣ ...ΘΕΟΥ!!
    ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΩ
    ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ !


    @στης αγάπης τη βαθειά πληγή, για όσα έγραψε για μένα πιό πάνω :

    Ομολογώ ότι ...δέν σε πολυ-κατάλαβα..
    Άν σε ενόχλησε το παράδειγμά μου με τα Μαθηματικά πάντως, ΔΕΝ το χρησιμοποίησα για να δείξω την ανεπάρκειά τους, αλλα για να δείξω στον yannis h πως Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ δέν είναι "σίγουρα σωστή". Άν δηλαδή την ίδια δομή τη μεταφέρει σε έναν άλλο χώρο, αυτόν των Μαθηματικών και της Φυσικής, θα καταλάβει πιό εύκολα το σφάλμα. Άν σε ενοχλεί η μεταφορά αυτή, θα μπορούσα να πώ τα ίδια με άλλο παράδειγμα, απο άλλο χώρο, πχ της Αστυνομίας, και να παραλληλίσω την ΛΟΓΙΚΗ του yannis h (..έτσι όπως την κατάλαβα εγώ..) με την προσπάθεια ενός «Πουαρό» να βρεί τον δολοφόνο ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ, χωρίς τη συλλογή ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ και δεδομένων της πραγματικότητας.

    ----

    @yannis h, που έγραψε στο νέο του σχόλιο
    «..Ο πόνος των αθώων, για παράδειγμα, που λογικά καταβαραθρώνει την έννοια του Πανάγαθου θεού: μπορεί να είναι …αφηρημένη αλήθεια;»

    Και όμως ναί, και αυτή η σκέψη σου είναι ...αφηρημένη! Γιατι πάς να ερμηνεύσεις τον πόνο ΑΛΛΟΥ, αγνοώντας τα στοιχεία της δικής του ζωής. Βλέπεις ένα στιγμιότυπο ενός ανθρώπου που υποφέρει, τον χαρακτηρίζεις «αθώο» αμέσως, και... έρχεται μετά το μπέρδεμα! Άν μπορούσες να δείς όλη του την πορεία, και να διακρίνεις όλες του τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις αποφάσεις του, ίσως να άλλαζες άποψη.

    Δέν θέλω να πώ με αυτά πως «..όποιος υποφέρει, φταίει το κεφάλι του!», εκείνο που λέω είναι πως ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ θα πρέπει να την δοκιμάζεις πάνω ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΖΩΗ, που την ξέρεις καλύτερα απ’ τον καθένα. Όχι στους άλλους..

    Άν το κάνεις ήδη, θα έχεις δεί φαντάζομαι και μερικές φορές να σου συμβαίνει να έχεις «δίκιο» με κάποια κριτήρια της καθημερινότητας, προφανή, αλλα «σφάλμα» με κάποια άλλα κριτήρια, ηθικά, δικά σου, που κανένας άλλος δέν μπορεί να τα δεί.. Το αποτέλεσμα είναι να γνωρίζεις ΑΠΟΤΥΧΙΑ αντί για ΕΠΙΤΥΧΙΑ όπως θα περίμενες με βάση τα εξωτερικά κριτήρια.. Αυτή λοιπόν, η «εξωτερική λογική» ΔΕΝ μπορεί να ερμηνεύσει την αποτυχία σου, και το εκπληκτικό είναι πως η «εσωτερική λογική-ηθική σου» ΜΠΟΡΕΙ να το κάνει αυτό! Μοιάζει δηλαδή η ζωή να παίζει μαζί σου ένα παιχνίδι που πάει πολύ βαθειά μέσα σου. Κι’ απο εκεί κάπου, ψάξε-ψάξε σε κάποια κρυφή εσωτερική σου γωνιά, αρχίζουν τα «γιατί;» να εξηγούνται, και ο Θεός να φαίνεται πως έχει δίκιο εκεί που νόμιζες πως σε αδικούσε...

    Αλλά, τέλος πάντων, ο «στης αγάπης τη βαθειά πληγή» έχει δίκιο όταν μου λέει πως «εκθέτω σε ακατάλληλους ν’ ακούνε..». Είμαι όντως ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ του πόστ, συγνώμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Kato Patissia,

    Να με συγχωρείς, αλλά σε κάποια ευαίσθητα σημεία γενικεύεις. Και να με συγχωρείς διπλά γιατί δεν θα αναφερθώ σε αυτά. Στα άλλα (εσωτερική λογική) συμφωνώ – αλλά πρόκειται μάλλον για ενόραση, για αίσθηση έξω από λογική, σχεδόν για προσωπικό ένστικτο. Δεν τα απέκλεισα – απλώς δεν τα συμπεριέλαβα. Είπα ότι η λογική (η βασική, αυτή του ορθολογισμού) φτάνει βαθιά μας, ότι μπορεί κάλλιστα να είναι πολύ εσωτερική υπόθεση. Ότι πάει μακρύτερα από ένα εργαλείο τύπου ΚΟΚ. Έτσι κι αλλιώς (ας πάρουμε το αντίθετο) ο παραλογισμός μπορεί να μας θυμώσει, να μας εξαγριώσει, να μας κάνει να νιώσουμε υπαρξιακά αβοήθητοι και μόνοι. Για το ότι υπάρχουν και άλλα είδη βιωμάτων που μας εξυψώνουν, μας τρέφουν και μας κατευθύνουν, θα είμαι ο τελευταίος που θα το αρνηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Αν ο εθνικισμός που άρπαξε μια χώρα από τους φυσικούς και νόμιμους κατοίκους της εν ονόματι μιας ιστορίας που απείχε 2.000 χρονία (!) από την στιγμή της κατοχης, αν, λοιπόν, αυτός δεν είναι ο πιο φριχτός και πιο απεχθής εθνικισμός που εμφανίσθηκε ποτέ στην γη, τότε οι λέξεις έχουν χάσει προφανως το νόημά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Στην τελευταία φωτογραφία από την όαση Εν Γκέντι, η κατασκευή κατω αριστερά, μοιάζει να είναι τεχνητή από σκυρόδεμα και να λειτουργεί ώς υπερχειλιστής. Αρα η λιμνούλα, πρέπει να είναι τεχνητή. (Απλή παρατήρηση, χωρίς να αλλάζει τίποτε από την φιλοσοφία του θέματος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Axuros said...
    Αν ο εθνικισμός που άρπαξε μια χώρα από τους φυσικούς και νόμιμους κατοίκους της

    ------------------

    με την ίδια λογική εμείς δεν θα έπρεπε να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από τους Τούρκους. Στα πόσα χρόνια γίνεσαι νόμιμος κάτοχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Εμείς, κ. Δήμου, κατοικούσαμε εδώ συνεχώς και αδειαλείπτως και είμασταν σκλαβωμένοι στον κατακτητή. Ενώ όλα αυτά τα 2.000 χρόνια δεν υπήρχε στην Παλαιστίνη Εβραίος ούτε για δείγμα.

    Αλλά αν συμφωνείτε μ' αυτήν την λογική, τότε δεν νομίζω να έχετε αντίρρηση για το όνειρο των Ελλήνων για απελευθέρωση της Μικράς Ασίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.