Τρίτη, Ιουνίου 26, 2007
Εισαγωγή δροσιάς
Τώρα που εισάγουμε (ακριβοπληρωμένο) ηλεκτρικό ρεύμα για τα κλιματιστικά μας - θυμήθηκα κάτι φωτογραφίες που μου είχε στείλει από την Νορβηγία μία άγνωστη φίλη, Ελληνίδα, Σαπφώ, το 2003. Και είπα να μας φέρω λίγη εισαγόμενη δροσιά από την βόρεια και πολιτισμένη αυτή χώρα.
Έτσι από την φλεγόμενη έρημο της Ιουδαίας πεταγόμαστε στα νορβηγικά φιόρντ για να πάρουμε μία ανάσα όχι μόνο δροσιάς αλλά και ποιότητας ζωής (νομίζω η Νορβηγία είναι πρώτη στον κόσμο σε αυτόν τον δείκτη).
Και από την θερμοπληξία που είχα πάθει γυρίζοντας από την όαση Εν Γκέντι (μπαίνοντας κατακόκκινος σε ένα κλιματιζόμενο μαγαζί στις όχθες της Νεκρής Θάλασσας, λιποθύμισα...) να κινδυνέψω από κανένα κρυολόγημα όταν φυσάει παγωμένος άνεμος από τις χιονισμένες κορφές.
Και να καταλήξω ίσως σε αυτό το γραφικό κοιμητήρι...
Ευχαρίστησα και τότε την Σαπφώ για το δώρο της - άλλη μία φορά την ευχαριστώ τώρα, δημόσια, για την δροσιά της...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πόσο αληθινά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν χθες από το ΥΠΕΧΩΔΕ για το νέφος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣεφτέ άραγε; Επιτέλους.
Καλημέρα Νικόδημε, το ήξερα ότι θα κάνεις πάλι το θαύμα σου και θα εύρισκες την κατάλληλη Εν Γκεντί για να ξαποστάσουμε και να πάρουμε μια ανάσα δροσιάς. Τώρα το ότι θα μας πήγαινες τόσο βόρεια δεν το περίμενα , άλλα αξίζει τον κόπο ένα τόσο μεγάλο ταξίδι , στο κάτω κάτω ένα κλικ κάναμε. Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήkleisoura
ΑπάντησηΔιαγραφήφοβάμαι πως ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν...
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίοι είναι οι Βόρειοι (έχω μία αγάπη για τους Σουηδούς) αλλά ο μαζοχισμός μου δεν αλλάζει αυτή τη χώρα με τίποτα. Με τους καύσωνες της και όλα τα τραγελαφικά που συμβαίνουν σε μόνιμη βάση.
Θα χαλάσω το κλίμα αν σας πω ότι δεν με ενοχλεί ο καύσωνας (δεν είναι ευχάριστος αλλά δεν υποφέρω);
Αγαπητέ Kleisoura μ'έφαγες με διαφορά στήθους !!!!! Δεν πιστεύω ο κ Αφέτης να έκανε καμία ζαβολιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σχέση μου με τη Νορβηγία περιλαμβάνει τις ιστορίες του Roald Dahl. Νορβηγός αλλά μεγαλωμένος στην Αγγλία, ο Dahl είναι γνωστός για τις ωραίες παιδικές ιστορίες (Ματίλντα, Οι μάγισσες, κ.ά) αλλά και για τα διηγήματά του (π.χ. Stories of the unexpected). Στα βιβλία του «Boy» και «Flying Solo» περιγράφει τις εμπειρίες του από την περίοδο που υπηρέτησε στην RAF, την βρεταννική πολεμική αεροπορία, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πιλότος, μέλος του σμήνους που έμεινε να υποστηρίξει την υποχώρηση των Βρεταννών στην Ελλάδα το 1941, περιγράφει πως μετακινήθηκε από τα Μέγαρα στο Άργος και μετά στη Μ. Ανατολή αλλά και πως ενώ οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα αυτός πετούσε πάνω από την Ακρόπολη. Περιγράφει τα αισθήματα εγκατάλειψης και συχνά οργής που ένοιωθε για τα λάθη της Βρεταννίας. Στα διηγήμτά του περιγράφει επίσης στιγμιόττυπα την ηρωική στάση των Ελλήνων εκείνες τις στιγμές. Ένα διήγημά του με τίτλο «Κατίνα» είναι πράγματι συγκλονιστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, τη δροσιά τους να έχετε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πλήρη επίγνωση θα ήθελα -χωρίς διάθεση υπερβολής- να απαντήσω στην kleisoura - πως τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη φωτοχημική ρύπανση και το όζον είναι εξίσου αληθινά όσο και παραπλανητικά.
Η ερμηνεία που δίνουν για την επικινδυνότητα είναι συνειδητά υπερ-απλουστευτική.
(Στοχεύει περισσότερο στην παρουσίαση στατιστικών στοιχείων προς την Ε.Ε για να μην μας ταράξει στα πρόστιμα).
Μη έχοντας στην πραγματικότητα σε προτεραιότητα την λήψη ριζικών μέτρων προστασίας, αποφεύγουν να λάβουν υπόψιν τους διεθνείς και ελληνικές έρευνες που μιλούν για υπερ-πολλαπλάσιες συνέπειες στις ευπαθείς κυρίως ομάδες όταν εκτίθενται επί μακρόν σε συνδυασμό ρύπων (όζον, αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδια κλπ).
Ως συνήθως (στην Ελλάδα), κρύβουν τη σοβαρότητα του προβλήματος "κάτω από το χαλί" και μας αφήνουν με τις συνέπειες...
Δεν θα κάνω παράθεση στοιχείων, απλά από την εμπειρία που έχω αποκτήσει ευθέως θα σας έλεγα :
ΠΡΟΣΟΧH.
Καλημέρα κι ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυκαιρία να ασκηθούμε στα mind games (προσομοίωση δροσιάς μέσω οπτικών ερεθισμάτων)!
Καλημέρα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕληξαν οι μίνι (7 ημέρες) διακοπών στο γυναικοχώρι, στην βόρειο Χαλκιδική.
Φυσικά και εκεί, την ημέρα, ήταν αισθητή η ζέστη, αλλά η παραλία στην Ιερισσό αρκετά δροσερή.
Πραγματικά δροσερές και όμορφες οι φώτο αν και οι δυό αρκούντος μελαγχολικές.
Η όμορφη κυρία στην τελευταία, είναι άραγε η Σαπφώ;
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Δήμου ευχαριστώ που με τις υπέροχες φωτό από την Νορβηγία με βοηθήσατε να έρθω ποιο εύκολα σε νοητή επαφή με την δροσιά, τις φυσικές ομορφιές και γενικά τον αξιοπρεπή πολιτισμό της δεύτερης μου πατρίδας της Σουηδίας.
Ιδιαίτερα κάτι τέτοιες μέρες είναι σαν να βρίσκομαι στην έρημο Καλαχάρι και ξαφνικά ξανοίγεται μπροστά μου μία παραδεισένια όαση.
Να είστε καλά!
giant13 said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ όμορφη κυρία στην τελευταία, είναι άραγε η Σαπφώ;
----------------------------
Aν θυμάμαι καλά, ναι.
Είναι περίεργο που κράτησα και θυμόμουνα αυτές τις φωτογραφίες. Συνήθως αυτές που μου στέλνουν χάνονται μετά από καιρό (κάπου θα είναι, αλλά πού;) και ξεχνιούνται.
Αλλά ίσως το γεγονός ότι η Νορβηγία είναι ένα απωθημένο όνειρο (από τον καιρό που, 8 χρονώ, διάβαζα τον "Λαχνό" του Ιούλιου Βερν)με έκανε να τις κρατήσω ανάμεσα στις δικές μου φωτογραφίες.
Χίλια χρόνια πριν οι βαραγγιοι Βικινγκς κατεβαιναν στην Μεσόγειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγα χρόνια θα καταντησουμε αντίστροφοι περιβαλλοντικοι πρόσφυγες στην Σκανδιναβία ετσι οπως πάει η Ζέστη!
aleko,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω την εντύπωση από από ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μετρώνται (είτε σκοπίμως είτε διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα) τα πιο επικίνδυνα συστατικά ρύπων, που αφρούν τα αιωρούμενα σωματίδια.
Έχοντας ταξιδέψει σε όλη σχεδόν την κεντρική ευρώπη, η Νορβηγία με μάγεψε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτο μέρος. Πεντακάθαρο (σκουπιδάκι ούτε για δείγμα πουθενά!), οργανωμένο, δροσερό. Φυσικά επισκέφτηκα Ιούνιο αλλά θάθελα να επισκεφτώ και τον χειμώνα.
Έχω μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες που θα ανεβάσω στο google για να τις μοιραστώ μαζί σας αργότερα.
Αναρρωτιέμαι αν και αυτοί αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες σαν και μας
Να (υπο)σημειώσω απλώς ότι οι Σκανδιναβοί, μολονότι δεν έχουν τα δικά μας κλιματολογικά προβλήματα, είναι από τους πρωτοπόρους στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -βασική παράμετρος σε όποια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δε Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε επίσημο σχέδιο για την πλήρη απεξάρτησή της από το πετρέλαιο -χωρίς χρήση πυρηνικής ενέργειας- ως το 2020.
Την ίδια ώρα εμείς αγοράζουμε air-condition και συζητάμε την επέκταση των λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ...
Δεν έχω πάει (ελπίζω να προλάβω) αλλά από ότι έχω ακούσει και διαβάσει, η Νορβηγία μπορεί να περιγραφεί με 4 λέξεις: Το αντίθετο της Ελλάδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήxasodikis
ΑπάντησηΔιαγραφήμα τι λέτε - εδώ οι ανεμογεννήτριες ενοχλούν και τις απαγορεύουμε!
Πέρισυ στην Δανία έβλεπα ολόκληρα δάση.
Νομίζω ότι προς το παρόν οι Δανοί είναι πρώτοι στον κόσμο σε ήπιες πηγές ενέργειας.
kleisoura, με την ανοχή ελπίζω του κ. Δήμου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος το οποίο αφορά στην υγεία όλων μας, παραπέμπω στο http://www.apheis.net/ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ άποψή μου για τις ανεμογεννήτριες βρίσκεται εδώ, με αφορμή μια διαδικτυακή συζήτηση που είχε ξεκινήσει σε άλλο blog...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχετε δίκιο για τους Δανούς -δεν έχω πρόχειρα τα στοιχεία, αλλά αν δεν είναι πρώτοι, είναι σίγουρα ανάμεσα στους τρεις πρώτους με ποσοστό διείσδυσης κάπου γύρω στο 25 % (ίσως και παραπάνω, τα στοιχεία που θυμάμαι είναι αρκετά παλιά...)
Καλημέρα από το χειμωνιάτικο Birmingham!
ΑπάντησηΔιαγραφή(12 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία, βροχή - 3 θάνατοι από πλημμύρες - και μπουφάν.)
Για να μην μένετε μόνο στις φωτογραφίες...
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήμα τι λέτε - εδώ οι ανεμογεννήτριες ενοχλούν και τις απαγορεύουμε!
---------------------------------
Καί τίς απαγορέυετε.... καί τίς προωθείτε... καί παίρνετε χρήματα από τήν τάδε δραστηριότητα καί τά δίνετε στήν τάδε δραστηριότητα... καί...γενικώς ελέγχετε τά πάντα!...μή καί καινοτομήσει κανείς καί χαθεί ή παραδοσιακή ελληνική κουλτούρα τού προβατισμού.
xasodikis
ΑπάντησηΔιαγραφήειδα το κειμενο για τις ανεμογεννήτριες - συμφωνώ γενικά εκτός από δύο παρατηρήσεις:
α) δεν τις βρίσκω αντιαισθητικές. Στην Δανία μάλιστα ήταν ωραίες - σαν κοπάδι πουλιών πάνω από την θαλασα. ΄
β) το σλογκαν "η μεγάλη μας φίλη" (δικής μου επινόησης) ανήκει στην Εθνική Τράπεζα - και όχι στην ΔΕΗ.
ΝΔ ειπε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρισυ στην Δανία έβλεπα ολόκληρα δάση...........
Με εντυπωσιακότερη την τεράστια ανεμογεννήτρια στη θάλασσα μπροστά απο την Κοπεγχάγη αναμεσα στην Δανια και την Σουηδία. Επιβλητική ακόμα και οταν την κοιτάς από το αεροπλάνο..
Κύριε οικοδεσπότη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε απάντηση των δύο παρατηρήσεών σας:
α) Εξαρτάται από τον περιβάλλοντα χώρο. Όταν είναι τοποθετημένες σε κορυφογραμμές, όπως σε κάποια σημεία της Πελοποννήσου, είναι αλήθεια ότι δεν "γράφουν" τόσο ωραία... Βέβαια, το αισθητικό κριτήριο είναι εντελώς υποκειμενικό.
β) Έχετε απόλυτο δίκιο -δικό μου το λάθος. Πράγματι, σε δικό σας βιβλίο το είχα διαβάσει το σλόγκαν (νομίζω στην "Οδό Γαλήνης";), αλλά όταν έγραφα το post δεν μπήκα στον κόπο να το επαληθεύσω -κακώς... Με τσακώσατε, ελπίζω στην κατανόησή σας...
Ο/Η xasodikis είπε
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν είναι τοποθετημένες σε κορυφογραμμές, όπως σε κάποια σημεία της Πελοποννήσου, είναι αλήθεια ότι δεν "γράφουν" τόσο ωραία.........................
Mα τι λέτε. Επιτέλους το Παναχαικό εχει κάτι να δείξει. Παλιότερα δεν εστρεφες καν το βλέμα σου προς την κορυφογραμμή του. Τωρα εχει ενα υπεροχο δασος απο ανεμογεννητριες.
Καλημέρα κι απο μένα, ωραία δροσιά μας προσφέρετε don σας ευχαριστούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μη παραπονιέμαι όμως εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν είναι τα πράγματα τόσο τραγικά όσο στην Αθήνα και ιδιαιτέρως σε μας που κατοικούμε κοντά στη θάλασσα. Μετά το μεσημεράκι φυσάει η μπουκαδούρα και αλαφραίνει κάπως η ατμόσφαιρα....χώρια που το βράδυ μπορούμε να κοιμηθούμε χωρίς κλιματιστικό.
Αν επιτρέπετε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή σήμερα η ζέστη είναι ανυπόφορη και από το πρωί έχω βγάλει την μπέμπελη… Μιλάμε όλοι για την «οικολογική» Νορβηγία και τις ανεμογεννήτριες και την ποιότητα ζωής των ΒορειοΕυρωπαίων… Ας μου εξηγήσει έστω και ένας γιατί χρησιμοποιείτε όλη την ώρα, κάθε μέρα στις μετακινήσεις σας το αυτοκίνητο και δεν περπατάτε… Κάθε μέρα κινούμαι στο κέντρο της Αθήνας με τα πόδια και χάρη στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό και τα λεωφορεία κυκλοφορώ μια χαρά!!! Και κέντρο εννοώ από Συγγρού έως Πατησίων και Κηφισίας. Αρκεί να έχεις όρεξη να τα συνδυάζεις και τα τρία καμία φορά. Κι ας κινδυνεύω να πνιγώ στο καυσαέριο από όλους τους «λάτρεις» του αυτοκινήτου! Πως είναι όμως δυνατόν να συζητεί κάποιος για ποιότητα ζωής και νότες δροσιάς και αποτυχία των κρατικών συστημάτων (των ποιών?), όταν συστηματικά κάνει κατάχρηση της χρήσης του αυτοκινήτου του εις βάρος της δικής μου υπομονής? Τι κάνει ο καθένας μας ατομικά για να μην υποβαθμίζει, όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά τη ζωή του άλλου?
salvatore1789
ΑπάντησηΔιαγραφήοι "λάτρεις" του αυτοκινήτου είναι μία φαντασίωση των Ελλήνων δημοσιογράφων. Κανείς δεν είναι τρελός να θέλει να κατεβάσει αυτοκίνητο με τον καύσωνα, να άγχεται για το πάρκινγκ, να πληρώνει και να ψήνεται. Ιδιαίτερα μάλιστα αν του αρέσει το αυτοκίνητο το τελευταίο που θέλει είναι να οδηγεί στην πόλη.
Απλώς το Μετρό και τα άλλα μέσα εξυπηρετούν μόνο ένα ποσοστό του πληθυσμού της πόλης. Οι υπόλοιποι αναγκάζονται να πάρουν το ΙΧ τους.
Όταν ζω σε ξένες πόλεις παρόλο που πάντα έχω αυτοκίνητο δεν το χρησιμοποιώ ποτέ μέσα στην πόλη. Τα ΜΜΣ με καλύπτουν απόλυτα.
Eυχαριστούμε το doncat για την μετανεωτερική κρυοπληξία που που μας χαρίζει σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφή:-)))
Σχετικά με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ.
ΟΜΩς:
Η πικρή αλήθεια είναι ότι πρέπει να γίνουν ακόμα προσπάθειες από την πολιτεία αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες.
Θεωρώ απαράδεκτο μέρες όπως αυτές που ζούμε σήμερα ο ρυθμός διέλευσης λεωφορείων τρόλευ τραμ και μετρό να είναι πάρα πολύ αργός. Τα λεωφορεία δε, το έχουν παρακάνει.
Ένα σημαντικό επίσης στοιχείο έιναι ότι οι συγκοινωνιολόγοι πρέπει να τροποποιήσουν τα συνήθως βορειοευρωπαικά μοντέλα τους, στις εδώ συνθήκες. ΈΧΕΙ ΣΤΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ήθελα να 'ξερα ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ και να μην έρχεται ΕΝΩ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ και το πλήθος να μην βρίσκει ούτε ένα σημείο σκιερό;
Επίσης γιατί όχι να μην υπάρχουν περισσότερα ΔΈΝΤΡΑ και σκέπαστρα ΣΤΙς ΣΤΆΣΕΙΣ με τοπικά συστήματα δροσιάς; υΠΕΡΒΟΛΙΚΌ ΚΌΣΤΟς; Αν μιλάμε για άνοδο ποιότητας ζωής μιλάμε για την ζωή του Έλληνα στην Ελλάδα. ΚΑΙ... ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΟ ΤΣΙΜΠΑΕΙ Η ΖΕΣΤΗ.
Ο/Η Nikos Dimou είπε......αλλά και ποιότητας ζωής (νομίζω η Νορβηγία είναι πρώτη στον κόσμο σε αυτόν τον δείκτη).
ΑπάντησηΔιαγραφή….Αλλά ίσως το γεγονός ότι η Νορβηγία είναι ένα απωθημένο όνειρο
Πριν αρκετά χρόνια η Νορβηγία ή η Φιλανδία έκαναν πρόταση ν’ αλλάξει ο δείκτης του κατά κεφαλή εισοδήματος και να εφαρμοσθεί ο δείκτης ποιότητας ζωής , η πρώτη που αντέδρασε ήταν η Αμερική και η πρόταση απερρίφθει εν μία νυκτί.
Πριν 10+ χρόνια έκανα ένα ταξίδι ξεκινώντας με τ’αυτοκίνητο μου από Αθήνα – Πατρα – Ancona – Copenhagen – Stocholm – Oslo – Trondheim και επιστροφή.
Εκτός του ότι κυκλοφορούσα πάντα με το στόμα ανοικτό, ευτυχώς που δεν υπήρχαν μύγες, την μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν τρία πράγματα, το ένα ήταν ότι 10 χιλιόμετρα έξω από το Oslo υπήρχε παρθένα φύση, το δεύτερο ήταν ότι σε κάθε χωριό που σταματήσαμε ή διανυκτερεύσαμε υπήρχε δημοτική βιβλιοθήκη και Μουσείο λαϊκής παράδοσης και το τρίτο ήταν οι χώροι που είχαν παραχωρήσει οι δήμοι στους δημότες τους μέσα στο δάσος και είχαν κτίσει μικρά ξύλινα σπίτια τα όποια είχαν μια μικρή περίμετρο καθαρή και ένα μικρό χωματόδρομο μέχρι τον κεντρικό δρόμο και τίποτα άλλο, φυσικά ήταν μακριά το ένα σπίτι από τ’ άλλο και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών την μόνη υποχρέωση που είχαν ήταν να προσέχουν το δάσος.
ΝικόΔημε και εμένα το όνειρο μου είναι ένα ταξίδι που από την Σουηδία να περάσω απέναντι στην Φιλανδία , προσοχή όμως από Kapellskar στο Turku μόνο μέρα γιατί αυτό το δρομολόγιο περνάει μέσα από τα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν μεταξύ Σουηδίας – Φιλανδίας, εκεί θα δείτε ένα τεράστιο Ferry να στρίβει σχεδόν ορθή γωνία και να περνάει τόσο κοντά από τα νησιά που μπορείς να πηδήξεις πάνω στο νησί, μετά Helsinki – Nordkapp – και από εκεί Oslo κατεβαίνοντας όλοι την Νορβηγία, αυτό το κομμάτι λίγο δύσκολο γιατί οι δρόμοι της Νορβηγίας είναι περίπου σαν ανεβαίνεις την Πάρνηθα.
Καλό ταξίδι ΝικόΔημε και ραντεβού στο Nordkapp !!!!
Επισκέφθηκα κάποτε το Sauda, ένα χωριό κοντά στο Stavanger, στο βάθος ενός φιόρντ, κάπου στην μέση της Νορβηγίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύγουστο μήνα, τα χιόνια λυώναν δημιουργώντας καταρράκτες στο φιόρντ. Εκεί που χυνόταν το λυωμένο χιόνι, οι ντόπιοι έκαναν μπάνιο (μπρρρ....). Μια τελείως άλλη κουλτούρα, απίθανα ήρεμη, φιλική, φιλόξενη - και μια διαφορετική αντίληψη για την σεξουαλικότητα των νέων, εντελώς απόκοσμη για εμάς.
Αυτά, τον Αύγουστο του 1977, μια επίσκεψη 10 ημερών, ξεκινώντας από τη μέρα που πέθανε ο Elvis.
Και ένα τελευταίο σχόλιο γιατί πρέπει να βγω έξω τώρα δυστυχώς και να αντιμετωπίσω το τέρας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα περίφημα κονδύλια για τον κλιματισμό στο metro ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ;
Έχει καταλήξει, το πιο φιλικό μέσο για μετακίνηση μέσα στην πόλη να είναι αποκρουστικό. Ακούει ο άλλος για metro τέτοια ώρα και αμέσως φωνάζει: metro? Σήμερα; Μ' αυτή την ζέστη; ΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑ!
Έχετε δίκιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα σκοπό να αντιδράσω έτσι…
Εξάλλου δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από το να οδηγείς σε μια... άδεια πόλη.
Μάλλον φταίει ο ήλιος...
Απλά εκφράζω μια ευχή: Αν κυκλοφορούσαμε περισσότερο με τα πόδια ή τα ΜΜΕ και λιγότερο με το αυτοκίνητο, πόσους περισσότερους ανθρώπους θα γνωρίζαμε και πόσο περισσότερο θα μιλάγαμε μεταξύ μας… Ειδικά με κάποιες κυρίες τις οποίες αξίζει κανείς να τις θαυμάζει όταν σου «γεμίζουν» το οπτικό σου πεδίο, παρά όταν τις κυνηγάς στα φανάρια…
Και κάθε μέρα, ευτυχώς οι προ(σ)κλήσεις είναι και περισσότερο αξιοθαύμαστες…
Υ.Γ. Αφιερωμένο σε ένα υπέροχο «άγνωστο» χαμόγελο μιας δροσερής οπτασίας με δύο πανέμορφα θεϊκά πόδια που κατέληγαν σε ένα τέλειο ζευγάρι πέδιλα…
Συγνώμη για την κατάχρηση!!!
nikos dimou said :
ΑπάντησηΔιαγραφή"...οι "λάτρεις" του αυτοκινήτου είναι μία φαντασίωση των Ελλήνων δημοσιογράφων..."
Γενίκευση.
Υ.Γ : Στον ενικό, είναι ως γνωστόν "ένας"...............
Πράγματι η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα σε ποιότητα ζωής στον κόσμο αλλά και η ποιο ακριβή. Ενδεικτικά το 2004 το πακέτο τσιγάρα έκανε 7.5€ ο καπνός 18€ η βενζίνη διπλάσια τιμή από την Ελλάδα κλπ. Να μην αναφερθώ στο αλκοόλ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις κράτος πρόνοιας το πληρώνεις. Με φόρους φυσικά.
Για τη δροσιά, στο Όσλο είχε 30 βαθμούς και όταν πήγαμε στο Tromso είχε 10 βαθμούς τον 15Αύγουστο και στα βουνά βλέπαμε παγετώνες (όπως στην πρώτη φωτογραφία).
Πανέμορφη χώρα (ειδικά οι γυναίκες, καμία σχέση με τις Σουηδέζες), φιλικοί άνθρωποι, πάρκα κλπ αλλά δεν ξέρω αν αξίζει το οικονομικό κόστος να την επισκευτεί κάποιος.
Αν μου επιτρέψετε την αυτό-διαφήμιση: η εμπειρία μου σαν καταναλωτής αλκόολ στη Νορβηγία
ΑπάντησηΔιαγραφήΛευτεριά στην Πάρις Χίλτον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όλοι οι Σκανδιναβοί τρελαίνονται να έρθουν εδώ για τη ζέστη! Ακούν καύσωνα και παίρνουν μαζικά τ' αεροπλάνα για Μεσόγειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά και τι δεν θα έδινα τώρα για μια "κρουαζιέρα" στη Βόρεια θάλασσα πάνω σε ένα "γυμνό" Longship!
Να δέσεις ένα σκοινί στην πρύμνη και να σε σέρνει μέσα στα παγωμένα νερά μέχρι τον πόλο, ΚΑΙ πίσω!
Λέτε να τους προτείνουμε καμιά ανταλλαγή πληθυσμού για δυο-τρεις μήνες σε ετήσια βάση;
Είναι τρελοί αυτοί οι Βίκινγκς!
Χασοδίκης,
"Η δε Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε επίσημο σχέδιο για την πλήρη απεξάρτησή της από το πετρέλαιο -χωρίς χρήση πυρηνικής ενέργειας- ως το 2020."
Κάπου εκεί ξεχνάς όση γεωγραφία έμαθες κι αρχίσεις ν' αναρωτιέσαι σε ποιού γαλαξία τον πλανήτη βρίσκεται η Σουηδία...
alekos markellos said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενίκευση.
-----------------------------
ΟΚ. Εννοούσα τα γνωστά δημοσιογραφικά κλισέ. Όπου αναφέρεται το αυτοκίνητο - το "φετίχ του νεοέλληνα" - να και οι Έλληνες "λάτρεις".
Οι οποίοι δεν είναι περισσότερο λάτρεις από τους άλλους λαούς, ούτε παίρνουν μέσα στην πόλη επέιδή είναι λάτρεις.
ωραια ιδεα, αυτο το "aircondition του μυαλου". αφoυ ολα απο εκει ξεκινανε, ας βαλουμε στο μυαλο μας στη δροσια και θα δροσιστουμε -εστω λιγο- ολοκληροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμουν στη Νορβηγια τα Χριστουγεννα, οποτε οι φωτογραφιες σε συνδυασμο με την αναμνηση της εμπειριας δροσιζουν ακομα πιο πολυ. (Αν και, απ'ο,τι μας ειπαν, ήταν απο τα πιο θερμα Χριστουγεννα των τελευαταιων ετων. Και παλι παντως, χασαμε την ευκαιρια να παμε πολυ προς βορραν επειδη οι δρομοι ηταν αποκλεισμενοι απο το χιονι). Ειναι πολυ ομορφη η Νορβηγια, και ειχα την τυχη να κανουμε ενα ωραιο ταξιδι: δεν ειχαμε κλεισει ξενοδοχειο εκ των προτερων, μονο εισιτηριο αεροπλανου για Οσλο και απο Στοκχολμη. Προσγειωθηκαμε στο Οσλο, νοικιασαμε ενα βανακι και καναμε διαδρομες ψαχνοντας για ξενοδοχεια. (πολυ ωραιος τροπος ταξιδιου, ειδικα για οσους αγαπανε τα αυτοκινητο. Βεβαια, ΔΕΝ το προτεινω για χωρες σαν την Νορβηγια, περιοδο Χριστουγεννων. ΤΑ ΠΑΝΤΑ κλειστα, σε ολο το Οσλο βρηκαμε 4 ανοιχτα ξενοδοχεια. Τελικα μειναμε στο υπο κατασκευη ξενοδοχειο του αεροδρομιου. Υπο κατασκευη: μισο γκρεμισμενο, πισω απο τη ρεσεψιον ο τοιχος ηταν γκρεμισμενος. Μια δροσια την ειχε, δεν μπροω να πω... ;))
Eπανερχομαι στο φυσικο τοπιο, πανεμορφο και παρθενο, απειραχτο. Διαδρομες στα αγρια (απο τους παγους) βουνα, γεματα δεντρα (οχι, εκει δνεν τα κοβουν;P) μεσα απο ατελειωτα τουνελ (25χλμ το μεγαλυτερο), και πολλα νερα (ολη η παρεα να αναφωνει σε καθε ποταμακι ή λιμνη "φιορδ!" "φιορδ!". Τελικα βεβαια, δεν ηταν ολα φιορδ, αλλα το αστειο εμεινε).
Υπηρχε ενα σημειο, μετα απο ενα μακρυ τουνελ, κατα τη καταβαση ενος βουνου, που στους προποδες ειχε μια τεραστια λιμνη, αναμεσα σε χιονισμενα ελατα. Δυστυχως απο εδω δεν μπορω να περασω φωτο, αλλα η εικονα ηταν καρτποσταλικη.
Παντως χαρακτηριστικα της Νορβηγιας ειναι οτι σε καμια περιπτωση δεν "δειχνει" τα πλουτη της. Αν και εχουν ενα απο τα υψηλοτερα κατα κεφαλην εισοδηματα, βγαινει μια εικονα ταπεινης, σχεδον φτωχικης χωρας. Και οι δρομοι σιγουρα ΔΕΝ ειναι οι καλυτεροι δυνατοι (σε πολλα σημεια θυμιζαν παλια ελληνικη εθνικη οδο!).
Το Μπεργκεν ειναι παραμυθενιο, σαν κουκλιστικο και το Οσλο ειναι πολυ ομορφο (εχει κι ενα πολυ ενδιαφερον παρκο, γεματο με αγαλματα του Vigeland). ουφ, θυμηθηκα ολο το ταξιδι απο την αρχη. Δροσιστικες σκεψεις! Ευχαριστω doncat!
Ισχύει ότι είπατε, ειδικά τα "κλισέ" και δεν είχα προσωπικό κριτήριο για το σχόλιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιχνιδάκια της ζέστης
:))
Not for publishing....
Ωραίο το ταξίδι σήμερα, δροσιά και πολύ-πολύ μεγάλες μέρες. Δεν έχω πάει στη Νορβηγία, οπότε καλή η προπόνηση της φαντασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολες ώρες εδώ (ο κλιματισμός του γραφείου δεν πάει καλά κι έχω πολλά να κάνω ακόμη...).
Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν πολλά πλεονεκτήματα από τη γεωγραφία τους για τις ΑΠΕ. Νερό για υδροηλεκτρικά, τεράστιες περιοχές για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες κλπ. Φυσικά όταν εμείς εδώ απαιτούμε κλιματισμό και στο Metro...
ΑπάντησηΔιαγραφή@kolassasB
"Πριν αρκετά χρόνια η Νορβηγία ή η Φιλανδία έκαναν πρόταση ν’ αλλάξει ο δείκτης του κατά κεφαλή εισοδήματος και να εφαρμοσθεί ο δείκτης ποιότητας ζωής , η πρώτη που αντέδρασε ήταν η Αμερική και η πρόταση απερρίφθει εν μία νυκτί."
Τι εννοείς να αλλάξει; Η μέτρηση του GDP δεν είναι "industry standard" ούτε υποχρεωτική κάπου. Είναι απλός μία ένδειξη του πλούτου μιας χώρας. Δείκτες μέτρησης ποιότητας ζωής υπάρχουν πολλοί εδώ και πολλά χρόνια. Ο πιο συνηθισμένος είναι το Human Development Index που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ. Σε πάρα πολλά almanacs (πχ του Economist) δίνεται η ίδια βαρύτητα και στους 2.
@reactor69
ΑπάντησηΔιαγραφή"Κάπου εκεί ξεχνάς όση γεωγραφία έμαθες κι αρχίσεις ν' αναρωτιέσαι σε ποιού γαλαξία τον πλανήτη βρίσκεται η Σουηδία..."
Μπορεί να φταίει και η ζέστη, αλλά δεν καταλαβαίνω αν το σχόλιό σας είναι ειρωνικό για τους Σουηδούς ή για εμάς τους Έλληνες. Αν ισχύει το δεύτερο, το προσυπογράφω (δεν νομίζω ότι στη Σουηδία υπάρχουν καλύτερες συνθήκες απ' ό,τι στην Ελλάδα για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας...).
Αν ισχύει το πρώτο, θα έλεγα να περιμένουμε να δούμε τι θα πετύχουν και μετά να τους κρίνουμε -και στο μεταξύ, ας προβληματιστούμε κι εμείς για τα του οίκου μας...
@ΝΔ
Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν Ι.Χ. -πάντα θα υπάρχουν αρκετοί, ακόμα κι αν το μετρό φτάσει στα Κιούρκα και μάλιστα κλιματιζόμενο.
Το πρόβλημα κατ' εμέ είναι αυτοί που, είτε λόγω κακής εκτίμησης των δεδομένων είτε λόγω ελλειπούς παιδείας, επιλέγουν την ταλαιπωρία του Ι.Χ. έναντι της ταλαιπωρίας των Μ.Μ.Μ., με την ψευδαίσθηση ίσως ότι είναι μικρότερη... Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο είναι δύσκολο να βγούμε.
Ετοιμάζομαι να βγω στον φούρνο του κέντρου για κάποια δουλειά, εύχομαι να ξαναβρώ τη συζήτηση ζωντανή όταν επιστρέψω... Καλό απόγευμα σε όλους.
Φίλε χασοδίκη,(με το ψευδώνυμο με το οποίο ζητάς να σε προσφωνούμε, πως να μην εκλάβεις μια, φαινομενικά, ειρωνική προδιάθεση!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά το δεύτερο!
Για τις μετακινήσεις μου, ωστόσο, ομολογώ πως αποφεύγω τα μέσα μαζικής εξόντωσης! Μηχανή και πάλι μηχανή!
---
ΦΥΣΑΕΙ!!! ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ, Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗΣ!
Γάτε αν το θαύμα σας κρατήσει, ετοιμαστείτε για τιμές αντίστοιχες με εκείνες των αρχαίων Αιγυπτίων!
Αν πάλι όχι... χαρ χαρ χαρ!!!
Υ.Γ: Γιατί να μην πέφτουμε και 'μεις σε νάρκη όπως οι αρκούδες; Οχι χειμερινή, θερινή!
Ενδιαφερουσα η γεωγραφια,ακομα περισσοτερο η ανθρωπογραφια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ημουν & εγω Σκανδιναβοφιλος,αν δεν ειχαν βαση της κουλτουρας τους τον σοσιαλισμο & τη φιλοεγκληματικοτητα ( criminal-loving,χωρις κορυφαια ποινη & οπλοφορια).
Το εθνος μας εχει & Βαραγκειους,με πιο γνωστο τον επιπλά...Βαραγκη.
Οσο για τη σεξουαλικοτητα,ειναι δικοπο μαχαιρι. Αλλο η Ρωμια με το συμμαζεμενο παρελθον,αλλο η Βορεια με τη ποδοσφαιρικη της ομαδα...
" Ωραια η συζυγος σου,φιλε,μας αφησε ολους ικανοποιημενους "...
Εδω ειναι Μπαλκανια,δεν ειμαστε για τετοια...
"Κάπου εκεί ξεχνάς όση γεωγραφία έμαθες κι αρχίσεις ν' αναρωτιέσαι σε ποιού γαλαξία τον πλανήτη βρίσκεται η Σουηδία... "
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ένα πλανήτη που σου παίρνουν πάνω από τα μισά του εισοδήματός σου, δεν υπάρχει ανάγκη να οδηγάνε οι φορτηγατζήδες 2000 μίλια από πόλη σε πόλη, οι ίδιες οι πόλεις είναι σχετικά μικρές και συμμαζεμένες και ζουν κατά πλειοψηφία σε διαμερίσματα.
Από την άλλη μεριά, οι Αμερικάνοι απλωθήκανε τόσο πολύ με τα προάστεια (διότι γουστάρουν μονοκατοικίες) και πολλοί απ' αυτούς μένουν τελείως ανεξάρτητα, αρκετά μακριά από πόλεις, οπότε είναι αδύνατον να εξυπηρετήσεις τέτοιο "άπλωμα" με μαζικές συγκοινωνίες.
Το Niles εδώ (προάστειο που ζω) μαζί με το Des Plaines, έχουν δίκτυο σύγχρονων δωρεάν λεωφορείων. Επειδή όμως οι Αμερικάνοι είναι καλομαθημένοι και δεν θέλουν να περιμένουν στις στάσεις, το αφήνουν για τους συνταξιούχους οι οποίοι απολαμβάνουν την πρωινή τους βόλτα στην εκκλησία για Bingo (τι άλλο να κάνεις εδώ... πρόκειται για τη χειρότερη χώρα για εφήβους και γέρους - το αντίθετο από την Κρήτη).
Όλα είναι θέμα αναγκών φίλε μου. Εάν η Στοκχόλμη απλωνόταν 50 μίλια σε κάθε κατεύθυνση με ανεξάρτητα σπίτια πέρα δώθε, τότε τα λεωφορεία δεν θα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, άσε που το κόστος λειτουργίας τους θα ήταν απαγορευτικό.
Εγώ προσωπικά ΔΕΝ θέλω να μένω σε διαμέρισμα, ΔΕΝ με ενδιαφέρουν καθόλου οι "κοινοτικές εκδηλώσεις" κι από τότε που ήμουν παιδί, αν και αρκετά κοινωνικός (λόγω Κρήτης), μ' αρέσανε οι μοναχικές γυναίκες. Θέλω να ιδρύσω το δικό μου χωριό (πανεύκολο εδώ, άμα σ' αρέσει η μοναξιά), ή το σπίτι μου να είναι μακριά και σε ήσυχη περιοχή, μέσα στη φύση. Και να είναι μεγάλο (εύκολο εδώ, αδύνατο στη Β. Ευρώπη λόγω χώρου, κανονισμών, κόστους και φόρων). Θέλω να κυκλοφοροώ νόμιμα με δύο αυτοκίνητα, έστω και σαράβαλα (στην Ευρώπη δεν μ' αφήνουν λόγω κανονισμών περί περιβάλλοντος κλπ). Θέλω να ιδρύω μικρο-επιχειρήσεις με μηδενικό κόστος και θέλω οι όποιες αρετές μου (που απέκτησα στην Κρήτη) να εκτιμούνται από τους γύρω μου. Θέλω να ξεχωρίζω. Εδώ είναι πανεύκολο, χωρίς προσπάθεια. Στην Ευρώπη δεν ξεχωρίζει πια κανείς.
Για κάτι τέτοια παραμένω στις ΗΠΑ (άμα δεν είχα αυτές τις δυνατότητες ατομικών επιλογών εδώ, θα είχα γυρίσει κολυμπώντας στην Ευρώπη).
Και ναι, το Σικάγο είναι πεντακάθαρη πόλη (στις περισσότερες γειτονιές), άριστα οργανωμένη, αλλά ΔΕΝ θέλω να ζω στην πόλη. Πολύς κόσμος... Δεν πρόκειται να κάθομαι να περιμένω στην ουρά για κολόχαρτο, στη Ρωσία είμαστε...;
Στην Οκλαχόμα νοικίαζα μονοκατοικία με τρία στρέμματα αυλή μέσα στο δάσος για $500 το μήνα. Στη Β. Καρολίνα έχω βρει μονοκατοικίες μακριά από την πόλη (σε ήσυχα και αραιοκατοικημένα δάση-προάστεια) με $200Κ αγορά (τρία υπνοδωμάτια, 4 στρέμματα γη).
Αποτραβιέμαι... όλο και περισσότερο. Όσα περισσότερα κατανοώ γι' αυτό τον κόσμο, τόσο πιο πολύ μεταμορφώνομαι σε Yosemity Sam με ικανότητες Ταγκό. Κάποιες φορές ξαναγυρνάω στα της πόλης, για να πουλήσω μούρη, μετά αναζητώ και πάλι την Κα. Yosemity για να αποτραβηχτώ.
Γυρεύω 3-4 φίλους για να έχουμε τελικά το δικό μας, αποκλειστικό νεκροταφείο. Αλλά εν ζωή, ας είμαστε λίγο πιο μακριά ο ένας από τον άλλο, για να ελέγχουμε καλά το μεταξύ μας κλίμα. Ο χειρότερος καύσωνας είναι μεταξύ ανθρώπων. Το ίδιο και το χειρότερο κρύο. Λίγη απόσταση καλή είναι, ελέγχεις τη δροσούλα.
Λευτέρης
ΥΓ. "Μια τελείως άλλη κουλτούρα, απίθανα ήρεμη, φιλική, φιλόξενη - και μια διαφορετική αντίληψη για την σεξουαλικότητα των νέων, εντελώς απόκοσμη για εμάς."
Και αρκετά ατομικιστική για τα μεσογειακά γούστα... αρέσει γιατί δεν έχει τη βρώμικη εικόνα του πάθους, αλλά το ρημάδι το πάθος μας λείπει στο τέλος. Σεξουαλικότητα; Σ' αυτό δεν είναι "ανώτεροι" οι Σουηδοί, απλά οι Έλληνες το έχουν καταστρέψει, έστω κι αν έχουν καλύτερα συστατικά για την απίθανη συνταγή. Έχει εξαφανιστεί το μεράκι και ο σεβασμός. Φτιάχνεις καλό ψωμί χωρίς μεράκι και σεβασμό; Δε γίνεται...
Σταματήστε πια να θεοποιείτε τους βόρειους. Πρόκειται για μικρό και αμειγή πληθυσμό, απομονωμένο και οργανωμένο λόγω ανάγκης (κρύο). Μελετήστε τα μπάχαλα: η ζωή στα μπάχαλα είναι συναρπαστική (Ελλάδα, Γαλλία, Αμερική κλπ).
ΩΡΑΙΟ ΠΟΣΤ!(κι αναρωτιόμουν αν με τέτοια ζέστη, θα παρέμενε το χθεσινό -Νίκο, σωστός)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ heinz είπε:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αυτά, τον Αύγουστο του 1977, μια επίσκεψη 10 ημερών, ξεκινώντας από τη μέρα που πέθανε ο Elvis."
Elvis is dead??????
Αγαπητέ Λευτέρη, με τα περί γεωγραφίας αναφερόμουν σε αυτά που έγραψε ο Χασοδίκης σχετικά με τις ανανεώσιμες, και γενικά εναλλακτικές, πηγές ενέργειας:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η δε Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε επίσημο σχέδιο για την πλήρη απεξάρτησή της από το πετρέλαιο -χωρίς χρήση πυρηνικής ενέργειας- ως το 2020."
Δεν τους θεοποιούμε τους Βόρειους, απλά θαυμάζουμε την πρακτικότητά και την οργάνωση που τους "χάρισαν" οι αντίξοες κλιματικές συνθήκες!
Σχετικά με τα Ι.Χ, δεν ρίσκω λογική τη χρήση αυτοκινήτων 4000 κυβικών(πλην Ferrari-Porsche), εκτός και αν όλο το οδικό δίκτυο είναι ένα απέραντο αμποτιλιάριστο highway!
Είπες:
"Μελετήστε τα μπάχαλα: η ζωή στα μπάχαλα είναι συναρπαστική (Ελλάδα, Γαλλία, Αμερική κλπ)."
Νομίζω πως συνεννοούμεθα!
:)))
Υ.Γ: Γάτε σαν να έκοψε ο αέρας... σας βλέπω Ιφιγένεια!
Η πρώτη απίστευτη φωτογραφία, έριξε την θερμοκρασία 15 βαθμούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματική δροσιά...
doctor
Η περισσότερο δροσιστική φωτογραφία είναι η τέταρτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπέραντη δροσιά όλο τον χρόνο που την βρίσκεις σε κάθε σημείο του ορίζοντα..
Fellow Africans, tonight we dine in hell!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι αλλά δεν με βοήθησαν οι φωτογραφίες. Υπέροχες, πράγματι, αλλά δεν δροσίζουν : )
Πω, πω και ΄γω που νόμιζα ότι ήταν ένας συνηθισμένος καύσων και το έπαιζα υπεράνω... Ποτέ δεν πίστευα ότι θα 'ρχόταν η ώρα που δεν θα μπορούσα without αρκουδίσιο. (Είπα να πω καμιά κρυάδα μπας και δροσίσει...)
Εγώ βαστάω ακόμα αδέρφια! Αντιθέτως η γάτα μου είναι από το πρωί τέντα τ’ ανάσκελο. Ανησυχώ
Έκανα το λάθος να ανοίξω το παράθυρο και ο καύσωνας με χτύπησε σαν γροθιά στα μούτρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈντρομος ξανατρύπωσα στο υπόγειο.
Άγρια πράγματα. Και οι δικές μου γάτες a_lexia είναι χώμα...
Την δροσίζω με νερό και ελπίζω να μην κρυώσει. Πραγματικά εύχομαι να αρχίσει να υποχωρεί από αύριο... Αλλιώς δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζοντας αυτά που ανέφερε ο lefteris θα ήθελα να πώ οτι αν και δεν έχω ζήσει στη Νορβηγία από την οποία τραβήχθηκαν οι φωτογραφίες, έχω ζήσει πολλά χρόνια στη Φινλανδία και λίγο στη Σουηδία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ στερεότυπη άποψη οτι ζούν σε μικρές κοινωνίες στο βορρά, ως επι το πλείστον σε διαμερίσματα κλπ. είναι μακριά από την αλήθεια ειδικά στη Φινλανδία (αλλά και στη Σουηδία).
Ναι, πολλοί γηραιότεροι στα προχωρημένα τους χρόνια αισθάνονται την ανάγκη να μείνουν σε διαμερίσματα σε κάποια πόλη εξαιτίας των ευκολιών που τους προσφέρουν, κυρίως το χειμώνα (δε χρειάζεται να καθαρίζουν το χιόνι, να φροντίζουν τον κήπο, να πληρώνουν για τη θέρμανσή τους, εύκολη μετακίνηση κ.ά.)
Η πλειοψηφία όμως ειδικά των νέων οικογενειών αγοράζει σπίτια σε πολύ μακρινά προάστια (εγώ θα τα χαρακτήριζα ως "στη μέση του δάσους") και στην ουσία ζεί μια ζωή στο δικό της χωριό. Αναφέροντας τη λέξη χωριό θυμήθηκα πόσο διαφορετικά είναι τα χωριά στη Φινλανδία και στη βόρεια Σουηδία σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο που έχω δεί: δεν υπάρχει καθορισμένο οικιστικό "κέντρο", πλατεία ή οτιδήποτε άλλο. Και δε θα μπορούσε να είναι έτσι άλλωστε αφού τις περισσότερες φορές το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της γεωργικής/δασικής έκτασης που πολλές φορές είναι αρκετές δεκάδες στρέμματα. Οδηγώντας ένα δρόμο βλέπεις πινακίδα που αναγράφει το όνομα του χωριού, το περνάς και αναρωτιέσαι που ήταν το χωριό.
Δε νομίζω οτι υπάρχει φαινόμενο βορειο-λαγνείας στο blog, αυτοί που ζούν εκεί εξ'άλλου γνωρίζουν πολύ καλά και τα αρνητικά της εκεί ζωής που συχνά σχολιάζουν δριμύτατα στα διάφορα τοπικά forum.
Οι συλλήβδην γενικεύσεις περί σεξουαλικότητας, πάθους ή μή και λοιπών χαρακτηριστικών των διαφόρων λαών δε νομίζω οτι μπορούν να εκληφθούν σοβαρά ειδικά στη σύγχρονη εποχή πολυπολιτισμικότητας που διανύουμε.
Γιατι φανταζομαι την κυρια αναμεσα στα φυτοπλατοφυλλα γυμνη???
ΑπάντησηΔιαγραφήtroll
ΑπάντησηΔιαγραφήyou have a dirty mind...
Δεν ζηλεύω τους Νορβηγούς, ούτε τους Σουηδούς. Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και αισιοδοξίας. Πέντε λεπτά ηλιοθεραπείας υποκαθιστούν 10 αντικαταθλιπτικά χάπια. Άσε που και από... ερωτικής απόψεως η φωτοσύνθεση κάνει θαύματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧίλιες φορές 10 μέρες καύσωνα το χρόνο και να ζω κάτω από τον ήλιο παρά να ζω 350 μέρες στη συννεφιά και να περιμένω τις διακοπές για να έρθω στην Ελλάδα.
Όσο για τις ανεμογεννήτριες που αναφέρθηκαν, έτυχε πριν δυο χρόνια να με φιλοξενήσει μια φίλη στο χωριό της στην Κάρυστο για τρεις μέρες. Αυτός ο ανυπόφορος θόρυβος μέσα στη νύχτα δε μ' άφησε να κοιμηθώ ούτε λεπτό.
Όταν άκουσα ότι ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν αυτά τα τέρατα στην υπέροχη Σέριφο τρελάθηκα. Δόξα τω θεώ στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες βραχονήσια και ακατοίκητες περιοχές για να εγκαταστήσουμε αυτές τις τόσο χρήσιμες αηδίες. Μπορούμε να είμαστε οικολόγοι χωρίς να καταστρέφουμε τις ομορφιές του τόπου μας.
you have a dirty mind...
ΑπάντησηΔιαγραφή----------------------------
Ναι αλλα η φωτο γινεται πιο δροσερη ετσι!!!!:-))))
Δροσερή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαυτή. Ή, κατά Εμπειρίκον
"καυλοπυρέσσουσα".
Από κλιματολογική άποψη νομίζω πως είμαστε τυχερή χώρα. Από τσουχτερό κρύο (όχι βέβαια αυτό τον χειμώνα) μέχρι την παρούσα κατάσταση. Όλη η κλίμακα για κάθε γούστο. Και πάνω από όλα πολύ φως. Το τι φωτίζει βέβαια είναι άλλη ιστορία...
ΑπάντησηΔιαγραφή@s_pablo:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δόξα τω θεώ στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες βραχονήσια και ακατοίκητες περιοχές για να εγκαταστήσουμε αυτές τις τόσο χρήσιμες αηδίες. Μπορούμε να είμαστε οικολόγοι χωρίς να καταστρέφουμε τις ομορφιές του τόπου μας."
Το έχω ξανακούσει άπειρες φορές αυτό το επιχείρημα... Είστε τόσο σίγουρος ότι έχουμε "χιλιάδες" κατάλληλες περιοχές -και ακατοίκητες κιόλας; Όπου η εγκατάσταση αιολικών πάρκων να είναι ΚΑΙ τεχνικά δυνατή ΚΑΙ ενεργειακά αποδοτική ΚΑΙ οικονομικά βιώσιμη;
Αν το ψάξετε λίγο, θα δείτε ότι δεν είναι έτσι -δυστυχώς... Κι εγώ θα προτιμούσα να μπουν οι γεννήτριες κάπου που δεν θα τις βλέπει ανθρώπου μάτι, και σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων παντού, χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο -αλλά ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά, φοβάμαι πως δεν γίνεται...
xasodikis
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό ότι είδα στην Δανία, οι περισσότερες ήταν μέσα στην θάλασσα - σε απόσταση εκατό και πάνω μέτρων από τις ακτές. Προφανώς εκεί δεν ενοχλούν κανένα.
Πραγματικά υπέροχες φωτογραφίες! Κάθε τόπος με τις ομορφιές του. Φαντάζομαι ότι οι Νορβηγοί και οι λοιποί Σκανδιναβοί όταν βλέπουν φωτογραφίες από τα νησιά μας και τα υπόλοιπα υπέροχα μέρη της πατρίδας μας θα τις θεωρούν εκθαμβωτικές. Ο άνθρωπος συνηθίζει τον τόπο που ζει γρήγορα και δεν εκτιμά τόσο πολύ τις ομορφιές του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω επισκεφτεί τις Σκανδιναβικές χώρες και πάνω που ψάχνω για προορισμό διακοπών μου υπενθυμίσατε άλλη μία πολύ καλή επιλογή!
@xasodikis
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι ειδικός αλλά υποψιάζομαι ότι αν μπορεί να γίνει στη Σέριφο μπορεί να γίνει και σε κάποιο από τα ξερονήσια των Κυκλάδων. Ίσως κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά για το ευ ζην των κατοίκων ενός νησιού (και δεν μιλάμε μόνο για τη Σέριφο, υπάρχουν κι άλλα κατοικημένα νησιά που θα μπορούσαν να γίνουν αιολικά πάρκα) αξίζει να δώσουμε κάτι παραπάνω.
Είμαι σαφώς υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φάω μια ομελέτα φτιαγμένη με χρυσά αυγά.
st_darwin said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Από κλιματολογική άποψη νομίζω πως είμαστε τυχερή χώρα.---Όλη η κλίμακα για κάθε γούστο."
---------
Οι θερμόβιοι φοίνικες απέχουν από τα ψυχρόβια έλατα 10 λεπτά με το αυτοκίνητο!
@ΝΔ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνονται μελέτες και προς αυτήν την κατεύθυνση απ' όσο ξέρω -δεν ξέρω όμως αν τα δεδομένα της ελληνικής ναυσιπλοΐας το επιτρέπουν (όχι μόνον εμπορικής -εδώ στην Ελλάδα, σε όλα αυτά τα θέματα έχει λόγο και το ΥΠΕΘΑ... Δεν ξέρω στη Δανία...). Ίδωμεν.
@s_pablo:
Συμφωνώ μαζί σας για την ομελέτα με τα χρυσά αυγά, αλλά επιμένω ότι για την κλίμακα ανάπτυξης που μιλάμε (τρέχον επίπεδο διείσδυσης ΑΠΕ περίπου 11 %, πρέπει να διπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια) στο τέλος δεν θα αποφύγουμε και κάποιες επώδυνες λύσεις... Να προσπαθήσουμε να τις ελαχιστοποιήσουμε, ασφαλώς -αλλά μην λέτε για "χρήσιμες αηδίες" παρακαλώ, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν βοηθούν οι υπεραπλουστεύσεις.
Αισθάνομαι ότι φλυαρώ, και επιπλέον εκτός θέματος του post. Θα έχει κάθε δίκιο ο σπιτονοικοκύρης να μας ανακαλέσει στην τάξη...
Θα έρθω σε αντίθεση με τους φίλους οικολόγους, αλλά πιστεύω πως υπερβάλουν πολλές φορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς στοχεία, χωρίς μελέτες, έτσι γιά τον ντόρο.
Αντίσταση για την περιφερειακή (ο θελος να την κάνει) της Θεσσαλονίκης.
Θα καταστρέφονταν τάχα μου το δάσος του Σειχ-Σου. Θα διαταράσσονταν η πανίδα και χλωρίδα. Τίποτα απ αυτά δεν έγινε.
Εγινε πριν 20 χρόνια, δίπλα στο Αιγίνιο μιά ωραιότατη πίστα αυτοκινήτων.
Μετά τα εγκαίνια έκλεισε.. Ενοχλούσε ο θόρυβος των μηχανών τα κουνούπια και τα βατράχια στα γύρω έλη.
Οι πιό πολλές πίστες F1 στην Ευρώπη είναι μέσα η κοντά σε δάση.
Δεν μπορώ να καταλάβω σε μιά χώρα που καίει ακόμη λιγνίτη, τι θα ενοχλήσουν στα ξεροκορφοβούνια οι αιολικές γεννήτριες.
Ποιό τοπίο θα αλλοιωθεί;
Μήπως αντίθετα είναι πιό όμορφο να τις βλέπεις να περιστρέφονται στη σειρά, ψηλά στην κορυφογραμή, όπως συμβαίνει στην Κρήτη, πηγαίνοντας γιά την Σητεία, αν θυμάμαι καλά;
alexandros said,
ΑπάντησηΔιαγραφή"Φαντάζομαι ότι οι Νορβηγοί και οι λοιποί Σκανδιναβοί όταν βλέπουν φωτογραφίες από τα νησιά μας και τα υπόλοιπα υπέροχα μέρη της πατρίδας μας θα τις θεωρούν εκθαμβωτικές. Ο άνθρωπος συνηθίζει τον τόπο που ζει γρήγορα και δεν εκτιμά τόσο πολύ τις ομορφιές του. "
------------------------------
Εχεις δίκιο τις περισσότερες φορές, όταν επισκέπτομαι ένα τόπο, οι φωτογραφίες και η εικόνα του βίντεο αργότερα, τον δείχνουν ομορφότερο από την πραγματικότητα.
Δεν ξέρω αν υπάρχει και σε άλλους αυτή η αίσθηση.
Την έρημο της Νεκράς Θάλασσας (όπου βρίσκεται η Εν Γκέντι) την πέρασα δύο φορές, με ωτοστόπ. Ιδίως τη δεύτερη φορά, ήταν την ίδια μέρα. Μου είχαν κλέψει το διαβατήριο στο Τελ Αβίβ και με το προσωρινό διαβατήριο προσπάθησα να περάσω στην Αίγυπτο (Σινά) και να γυρίσω πίσω. Οι Ισραηλινοί στα σύνορα ήταν ξεκάθαροι: μπορείς να φύγεις, αλλά μην ελπίζεις να ξαναμπεις. Και το ελεύθερο εισιτήριο (μου είχαν κλέψει και τα εισιτήρια επιστροφής, όπως και τα χρήματα) ήταν μόνο από τη Χάιφα. Οπότε, έφτασα Ελάτ, μου εξήγησαν την κατάσταση, θύμωσα, ήπια, γύρισα ζαλισμένος, έκανα φασαρία στο συνοριακό φυλάκιο και μια και ήμουν τυχερός και δεν με μπουζουριάσανε, ξαναγύρισα την ίδια μέρα πίσω στην Ιερουσαλήμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ‘πήγαινε’, πάντως, να είσαι κολλημένος σε μια αναθεματισμένη παράκαμψη στην άκρη της Νεκράς Θάλασσας, 52 υπό σκιάν και να μη σε παίρνει κανένας για 3-4 ώρες... ε, ναι, είναι εμπειρία. Όπως και ο ύπνος με sleeping bag στην Εν Γκέντι, λόγω σκορπιών και αρουραίων. Να μη σας πω για ύπνο στη βάση του βράχου της Μασάντα – να νιώθεις κάτι να περπατάει πάνω σου, να ανάβεις το φακό και να βλέπεις ένα μαύρο κινούμενο έδαφος. Δισεκατομμύρια κατσαρίδες! Εκεί έμαθα ότι τελικά, εάν νυστάζεις κοιμάσαι – δεν ξέρω πως αλλά λειτούργησα σε άλλη διάσταση.
Θαύμα η τεχνητή άρδευση στο νότιο τμήμα της ερήμου (Ελάτ), όπου η έρημος σταματάει λες με χάρακα και κάτω από μια γραμμή, υπάρχουν πλούσια λιβάδια με σπαρτά.
Για τη Νορβηγία... άλλος πλανήτης. Κατ’ αρχήν οι τιμές είναι απίστευτες. Ζητάς ένα πακέτο τσιγάρα και νομίζεις ότι αγοράζεις το εργοστάσιο. Οι ντόπιοι, με μια παράξενη αίσθηση ανωτερότητας – όχι απέναντί σου, αλλά απέναντι στο υπερπέραν. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι δεν σβήνουν τα φώτα όταν φεύγουν από το σπίτι, σαν ένδειξη ενεργειακής αυτάρκειας (λόγω πετρελαίων στη Β. Θάλασσα). Ένδειξη σε ποιόν; Στους εαυτούς τους και στο σύμπαν! Το πόσα βαρέλια βγάζουν ημερησίως και το ότι δεν χρειάζονται κανένα στον κόσμο, είναι καθημερινό θέμα συζήτησης – ιδίως σε ξένους.
Επίσης, έχουν ένα πολύ βρετανικό τρόπο αντιμετώπισης της βασιλικής τους οικογένειας. Δεν μπόρεσα να τον καταλάβω. Όλα αυτά, βέβαια, με ένα καθαρά σκανδιναβικό σύστημα πολιτικής οργάνωσης.
ΥΓ. Όταν μιλάνε για τις δυσκολίες ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας και για τις τεράστιες ακτογραμμές μας, γελάω. Σκέφτομαι τα νορβηγικά φιόρδ (ακτογραμμή διπλάσια της δικής μας) και τα τέλεια συστήματα επικοινωνίας και μεταφορών – ακόμα και για μεμονωμένα άτομα και μέσα στον βαθύ σκανδιναβικό χειμώνα.
dion.m: "Οι θερμόβιοι φοίνικες απέχουν από τα ψυχρόβια έλατα 10 λεπτά με το αυτοκίνητο!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πληροφορώ ότι στη δουλειά μου απέχουν 10 μέτρα. Ένα τεράστιο έλατο και ένας επίσης τεράστιος φοίνικας. Για μένα, θλιβερό. Σαν να μην ξέρουμε τι είμαστε, σαν να τα θέλουμε όλα χωρίς να έχουμε τίποτα από τα δύο (από άποψη φύσης), ο θρίαμβος της κηπουρικής απέναντι στην πραγματικότητα... Τι ενώνει τα δύο; η αισθητική του κιτς και η αδιαφορία, γενικά, για τη φύση.
Λοιπόν όπως υποσχέθηκα φωτο από Νορβηγία εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣόρρυ που θα αναγκαστείτε να υποστείτε την αφεντομουτσουνάδα μου να χαλάει τα τοπία και τις ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τα μέρη αλλά είμαι καινούργιος με το Picassa και υπόσχομαι να βελτιωθώ.
H Νορβηγία πράγματι είναι συνώνυμο του πολιτισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικό περιστατικό που έζησα σαν φοιτητής στο Τρόντχαϊμ το ’95:
Ήμουν μέλος ενός πανευρωπαϊκού φοιτητικού συλλόγου και είχαμε στο Τρόντχαϊμ το ετήσιο συνέδριό μας. Καθώς πηγαίναμε με το αυτοκίνητο ενός φίλου Νορβηγού στο conference center, θυμόμαστε ότι έχουμε ξεχάσει να πάρουμε κάποιους φακέλους, που τους είχε αφήσει στο σπίτι μιας φίλης του.
Γυρνάμε στο σπίτι της φίλης του, έλλειπαν όλοι, και πολύ απλά άνοιξε την πόρτα, μπήκε μέσα, πήγε στο δωμάτιό της και πήρε τους φακέλους (τότε δεν ήταν ακόμα διαδεδομένα τα κινητά για την ειδοποιήσει)! Τα σπίτια στη Νορβηγία ήταν ξεκλείδωτα, επειδή πολύ απλά δεν υπήρχε στην κοινωνία τους κίνητρο κλοπής. Ε λοιπόν ναι, αυτό είναι πολιτισμός!
Από άποψη φυσικής ομορφιάς την Νορβηγία την κατατάσσω δεύτερη -μετά την Φιλανδία- από τις Σκανδιναβικές χώρες (χωρίς να προσμετρώ την ιδιαίτερη Ισλανδία που δεν έχω επισκεφθεί –πολύ θα ήθελα πάντως). Τρίτη βάζω τη Σουηδία και τελευταία την “ξενέρωτη” Δανία.
@Yannis H: «...ο θρίαμβος της κηπουρικής απέναντι στην πραγματικότητα...»
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλά :-)
Σορρυ το σωστό link για τις φωτο από την Νορβηγία είναι εδώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως πάντα φοβερό ποστ αλλά δεν ήταν το κατάλληλο για ένα θερμόπληκτο λαρισαίο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν αντέχω άλλο, θα λιώσω μιλάμε. Αύριο βάζουμε αιρκοντίσιον, άντε να δούμε.
"ο θρίαμβος της κηπουρικής απέναντι στην πραγματικότητα..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μίλησα για κηπουρική...
Αναφέρομαι στο αυτοφυές δάσος της ελάτης στην Πάρνηθα και σε φοίνικες, που ναι μεν δεν είναι αυτοφυείς, αλλά μπορούν και επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται χωρίς την φροντίδα του ανθρώπου.
Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Αττική.
(Το μόνο αυτοφυές δάσος φοίνικα στην Ελλάδα βρίσκεται στο Βάι στην Κρήτη)
Αν συνυπολογίσουμε την ανθρώπινη φροντίδα οι φοίνικες και και τα έλατα, δεν απέχουν 10 λεπτά με αυτοκίνητο, αλλά βρίσκονται δίπλα δίπλα στην Κηφισιά για παράδειγμα.
Συνεπώς (εγώ) δεν μίλησα για θρίαμβο του κιτς και της κηπουρικής αλλά για τα χαρακτηριστικά του κλίματος της Αττικής.
Βιαστήκατε να χειροκροτήσετε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε διάθεση αυτοσαρκασμού εν μέσω έγχαρτων και ηλεκτρονικών εγγράφων (το κλιματιστικό πάντως δουλεύει...):
ΑπάντησηΔιαγραφήTo put one brick upon another,
Add a third and then a forth,
Leaves no time to wonder whether
What you do has any worth.
But to sit with bricks around you
While the winds of heaven bawl
Weighing what you should or can do
Leaves no doubt of it at all.
[Το put one brick upon another - Philip Larkin, ήταν και κάπως στριμμένος, λένε]
Υ.Γ. Πώς το έλεγε ο άλλος: "We shall overcome..."
zoi20
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε γειά το αρκουδίσιο... αλλά...
δεν αρκεί να έχεις κλιματιστικό, πρέπει να έχεις και ρεύμα...
Φιλοξενούσαμε φίλο από το Νέο Ψυχικό που έχει πολλά και καλά κλιματιστικά αλλά δεν είχε ρεύμα από το πρωί και κόντεψε να σκάσει.
Το ίδιο έπαθε το ένα τρίτο του λεκανοπεδίου.
Εμείς την Κυριακή είχαμε δύο βλάβες από 3 ώρες την καθεμία.
Η μόνη σίγουρη λύση είναι το ΥΠΟΓΕΙΟ - δροσίζει χωρίς να κοστίζει και δεν έχει διακοπές.
Κατέβα λοιπόν από τα ψηλά!
Zoros said...
ΑπάντησηΔιαγραφή.... Τα σπίτια στη Νορβηγία ήταν ξεκλείδωτα, επειδή πολύ απλά δεν υπήρχε στην κοινωνία τους κίνητρο κλοπής. Ε λοιπόν ναι, αυτό είναι πολιτισμός!
-----
Αχ! Πόσο ευμετάβλητα είναι αυτά αγαπητέ Zoros!
Θυμάμαι πόσο είχε θαυμάσει μια Γερμανίδα, τα μέσα της δεκαετίας του 80, το γεγονός ότι δεν έπαιρνα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι και το αυτοκίνητό, και τα βρίσκαμε σώα και αβλαβή. Ηταν τότε που δεν είχε αλλάξει ακόμα η Ελληνική κοινωνία με τα ναρκωτικά και τους μετανάστες, ενώ η Γερμανία είχε ακόμα πολλούς μη εντεταγμένους ξένους εργάτες.
(Ορθή επαλάληψη. Αυτό το "αυλαβή" δεν το άντεξα).
dion.m. said «Συνεπώς (εγώ) δεν μίλησα για θρίαμβο του κιτς και της κηπουρικής αλλά για τα χαρακτηριστικά του κλίματος της Αττικής. Βιαστήκατε να χειροκροτήσετε...»
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ μίλησα για θρίαμβο του κιτς και της κηπουρικής. Όχι εσείς. Και αναφερόμουν στη Θεσσαλονίκη και στη δουλειά μου (χωρίς, φυσικά, να περιορίζομαι σε αυτά - έλατο και φοίνικας δίπλα-δίπλα, ό,τι να πει κανείς, δεν ταιριάζουν). Πάντως, ελπίζω να καταλαβαίνετε, δεν χειροκρότησα κάτι που είπατε για να λάβω υποστήριξη. Ερήμην σας, πιθανώς, και με βάση τα όσα είπατε, σχολίασα κάτι που είχα εγώ στο μυαλό μου. Δεν διεκδικώ ούτε συμπαράσταση ούτε συνηγορία – δικά μου είναι τα σχόλια και στέκομαι μόνο πίσω από αυτά. :)
Yannis H: Φυσικά δεν χειροκροτήσατε. Εγώ μάλλον υπερέβαλα. Everything is o.k.:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ ΝΔ έρχομαι με πανηγυρικό τρόπο να επιβεβαιώσω τα λόγια σας πέρι υπογείου. Μετά το "Ημερολογίο του Καύσωνα" είχα μπει σε σκέψεις ομολογώ. Η πρώτη μου κίνηση ήταν να κατέβω στην αποθήκη στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Πραγματικά δεν ήθελα να ανέβω σπίτι!!Κ για να μπω στο ψητό. Είμαι φοιτητής στο Μαθηματικό κ μετά το τις πασχαλιάτικες διακοπές έχω ξεκινήσει την προετοιμασία για την εξεταστική (άντε γιατί σαν πολλά μαζευτήκανε τα χρωστούμενα..). Τις τελευταίες μέρες λοιπόν , ελλείψη και αρκουδίσιου, είχα τρελαθεί... γενικά τη ζέστη την αντέχω, το συνδυασμό της όμως με Απειροστικόυς Λογισμούς όχι!!!Που θέλω να καταλήξω? ότι σήμερα διάβασα μαζί με συμφοιτητή και καλό μου φίλο, σε φιλική του μονοκατοικία(1ος, ισόγειο, υπόγειο), προφανώς στο υπόγειο!Αποτέλεσμα; Το πιο ξεκούραστο και αποδοτικότερο διάβασμα των τελευταίων ημερών!Νομίζω ότι μετά από αυτά ένας από τους μελλοντικούς μου στόχους-όνειρα είναι η μονοκατοικία που είχα στο μυαλό μου να έχει κ επέκταση προς τα κάτω!Καύσωνας vs Υπόγειο : 0-1 !
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΝΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχουμε υπόγειο δυστυχώς. Ξέρω ότι είναι το καλύτερο, όσο ζούσε η προγιαγιά, κοιμόμουνα κ διάβαζα στο υπόγειο του σπιτιού της κ δεν καταλάβαινα καύσωνα ποτέ.
Αύριο θα πάω στην πισίνα, δεν πάει άλλο. Όχι δεν είναι δικιά μας, του Δήμου (Λάρισας).
Καλό βράδυ
Συμπλήρωση στο προηγούμενο: Sorry για το off-topic! Το μόνο που θα πω είναι ότι μακάρι να καταφέρω να ταξιδέψω αρκετά στα μέρη αυτά κ να πω τη γνώμη μου μετά την προσωπική μου εμπειρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή απόψε η νύχτα είναι δύσκολη και είναι και ο καύσων, δεν μπορώ να μην μοιραστώ αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έλαβα με email από συμπονετικό συνάνθρωπο, σε παρόμοια διάθεση με τη δική μου.
Να παραμείνω Ελληνίς και να σκάσω, η να θαυμάσω τους Νορβηγούς και να σκάσω; Φοβάμαι οτι θα παραμείνω Ελληνίς και θα ανάψω το a/c μόλις ερθει το ρευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήioannisk σας έπιασαν σίγουρα κότσο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αλκοόλ στη Νορβηγία είναι μεν ακριβό, αλλά ξέρουμε πάντα από πού και πότε να το αγοράσουμε, π.χ. έχουν σύστημα κατά το οποίο η τιμή της μπύρας αυξάνεται 50% μετά τις 11, ώστε να μην πιεις παραπάνω αργά και μεθύσεις.
Επίσης πάντοτε κάποιο σούπερ-μάρκετ έχει προσφορά τις μπύρες στην πόλη, και βγαίνει από νωρίς βρώμα, οπότε προλαβαίνεις.
Τέλος, οι πανεπιστημιακές λέσχες είναι μακράν οι φτηνότερες, και έχουν και λάιβ - στο Τρόντχαϊμ είχα πληρώσει 45 κορώνες το μισό λίτρο, λογική τιμή για βαρέλι...
[ερωτευμένος ακόμα με αυτή τη χώρα]
κ. Δήμου, είναι πραγματικά πολύ όμορφες οι εικόνες που μας δείξατε από την πραγματικά υπερ-πολιτισμένη (για να θυμηθώ μια έκφραση του δασκάλου μου Δ. Μαρωνίτη) και ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ σε ποιότητα ζωής Νορβηγία. Αλλά ξέρετε για η Νορβηγία έχει αυτήν την ποιότητα πολιτισμού και ζωής; Γιατί είναι μια χώρα που είναι σταθερά και αταλάντευτα προσκολλημένη στην εθνική θρησκευτική της παραδόση, που δεν είναι άλλη από τον Λουθηρανισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι' αυτό και η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία είναι η επίσημη θρησκεία της χώρας, στην οποία και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να εντάξουν ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ και όσοι κάτοικοι της χώρας δηλώνουν πως ανήκουν στην επίσημη θρησκεία του κράτους, δηλαδή την Λουθηρανική, σύμφωνα με το άρθρο 2 του νορβηγικού Συντάγματος:
All inhabitants of the Realm shall have the right to free exercise of their religion. The Evangelical-Lutheran religion shall remain the official religion of the State. The inhabitants professing it are bound to bring up their children in the same.
Στην επίσημη θρησκεία του κράτους ανήκει υποχρεωτικά ανήκει ο Βασιλεύς της Νορβηγίας, την οποία επίσημη Λουθηρανική θρησκεία είναι υποχρεωμένος ο Βασιλεύς να προασπίζεται και να την προστατεύει, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος:
"The King shall at all times profess the Evangelical-Lutheran religion, and uphold and protect the same."
Επίσης, στην επίσημη Λουθηρανική θρησκεία του κράτους πρέπει να ανήκουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τουλάχιστον τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Συντάγματος:
" ...More than half the number of the Members of the Council of State shall profess the official religion of the State."
(Το Νορβηγικό Σύνταγμα μπορεί να βρει κανείς ολόκληρο στην διεύθυνση: http://library2.parliament.go.th/giventake/content_cons/norway.pdf ή
στην διεύθυνση όπου βρίσκονται και όλα τα Συντάγματα του κόσμου: http://www.constitution.org/cons/natlcons.htm)
Βλέπετε κ. Δήμου πόσο πολιτισμένοι θα ήμασταν και εμείς αν η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν η επίσημη θρησκεία του Κράτους μας, αν και ο δικός Ανώτατος Άρχων ανήκε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο Ορθόδοξο Δόγμα, αν οι μισοί τουλάχιστον υπουργοί μας ανήκαν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και αν όλοι οι Έλληνες που είναι Ορθόδοξοι θα έπρεπε να κάνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και τα παιδιά τους ορθόδοξα; Και όλα αυτά με Συνταγματικές επιταγές;
Και ακριβώς για να μην αποκτήσουμε ποτέ το επίπεδο ζωής και πολιτισμού της Νορβηγίας, κάποιοι εγχώριοι Ταλιμπάν, που θέλουν να μας έχουν μακρυά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των πλέον πολιτισμένων χωρών, αυτοί λοιπόν οι Ταλιμπάν, κ. Δήμου έχουν λυσσάξει να χωρίσουν στην Ελλάδα το κράτος από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και αυτό θέλουν να το κάνουν, για να μην αξιωθούμε ποτέ να γίνουμε Νορβηγία.
κ. Δήμου, κάνω έκκληση στα δεδηλωμένα και αταλάντευτα ευρωπαϊκά σας αισθήματα: Βοηθήστε και εσείς να μην τους περάσει, ώστε να μην απομακρύνουν την Ελλάδα, με αυτές τις επιδιώξεις τους, από το πιο πολιτισμένο και ανεπτυγμένο κομμάτι του Δυτικού κόσμου.
Σας ευχαριστώ.
Σήμερα η θερμοκρασία στην Στοκχόλμη έφθασε τους 23 C. Την Τετάρτη θα ξυπνήσουμε με δροσούλα (13 C), όμως η σκανδιναβική ζέστη θα επανακάμψει μερικώς και το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει το Σ/Κ στους 17 C.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες η Svenska Dagbladet ανέφερε πως σε ένα χρόνο μετανάστευσαν 55.000 Σουηδοί. Εγώ σήμερα κλείνω 5 χρόνια στη Σουηδία και μου εύχομαι να τα εκατοστήσω.
Ο παράδεισος είναι αυστηρώς προσωπική υπόθεση. Αν πιστεύετε στον ανθρώπινο Λόγο, αν τη μεταφυσική την κρατάτε για τον εαυτό σας, αν υπολογίζετε το συμφέρον και την πρόοδο της ομάδας περισσότερο από τα προσωπικά σας και αν δεν σας ενοχλεί το λιγοστό φως το χειμώνα, ίσως ο παράδεισός σας να είναι η Σκανδιναβία.
Αυτός ο μετριασμός κοπελοδιωκτικός είναι και με φάος και με μποξεράκια apple ακαταπαύστως γιατί αν υποθέσουμε ότι η κοπελιά, θηλυκής ή αρσενικής ή και οβριακής φύσεως, επιθυμεί να μην αυτοκτονήσει πρέπει τις απαντήσεις στα νοσηρά μελλούμενα και στα σκληρά αόρατα να τις λάβει στα σύντομα χωρίς τις διχαστικές παρεμβολές που στεγνώνουνε την ελπίδα της. Εκτός αν την καταργήσουμε και πούμε αντί για κόμεντς: αν δεν αλλάξεις φύλο δεν με λένε όθωνα και δεν μελετάω πιτσιρίκον εκτός αν με γκαστρώσουν οι βαυαροί χωροφυλάκοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα βρε ανθρωπε, τι εχεις παθει πια με τους θανατους και τα νεκροταφεια? Και "αν θα προλαβεις"? Φυσικα και θα προλαβεις. Σταματα το αυτο, μεταδιδει πολυ ασχημη ενεργεια, ειδικα σε οσους ξερουν ποιος εισαι και ποση δυναμη μπορεις να τους δωσεις. Pleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaassssseeeeeeeeee!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από δροσιστικές είναι και πολύ καλές οι φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά η τελευταία, άψογη!
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήσαν survivor (επιβιώσας;) νιώθω σήμερα.
να δω πως θα νιώθω αύριο!
axuro πολύ γέλασα με το σχόλιό σας και την έκκλησή σας. Τι 50% μου λέτε - στην χώρα μας είναι 100% οι ορθόδοξοι σε όλα τα αξιώματα. Μακάρι να πάμε στο 50% κάποτε. Γι αυτό αγωνίζομαι. Να δω τρεις έλληνες μουσουλμάνους υπουργούς δυο εβραίους και δύο καθολικούς από τις Κυκλάδες...
Πω πω...έχω φοβηθεί με όσα ακούω...ν'αλλάξω τα εισητήρια;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή(...ε, όχι και 46!!!)
Ν.Δ. είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Γι αυτό αγωνίζομαι. Να δω τρεις έλληνες μουσουλμάνους υπουργούς δυο εβραίους και δύο καθολικούς από τις Κυκλάδες... "
Και μετά ξέρετε τι θα γίνει...
"Be nice to America(Greece)...or...we will bring Democracy to your country..."
rallou
ΑπάντησηΔιαγραφή46.2 στην Ελευσίνα - απόλυτο ρεκόρ από καταβολής μετρήσεων.
Πάντως μην αλλάξεις εισητήρια - από αύριο φεύγει ο καύσωνας.
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχθές το βράδυ γύρισα από Βερολίνο.Από τους 15-25 C στους 40 C.Το παρήγορο είναι ότι μάλλον γλύτωσα τον κύριο όγκο του καύσωνα.Εκεί πάλι παραπονιούνται γιά τις βροχές.Με κάθε ευκαιρία ξεχύνονται στις όχθες του Spree για λίγο ήλιο.Τι να πείς!!
(Οποιος πάει στο Βερολίνο ΠΡΕΠΕΙ να επισκευθεί το Jüdisches Museum.ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ.)
Πολλά εγκώμια επλάκησαν γιά τήν Νορβηγία. Μάλλον τό Holly Grail τών ελλήνων είναι νά γίνουν μία μέρα Σκανδυναυία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά επιτρέψτε μου νά μήν θεωρώ τήν Νορβηγία από τίς πιό ευχάριστες κοινωνίες γιά μένα. Ο λόγος: ο υψηλός δείκτης κολλεκτιβισμού της καί, κατά συνέπειαν, ο χαμηλός δείκτης οικονομικής ελευθερίας της.
Επιλέγοντας μία κοινωνία γιά νά ζήσω προσπαθώ κυρίως νά μεγιστοποιήσω τό κλάσμα (Prosperity) / (Regulation). Στήν Νορβηγία καί ό αριθμιτής καί ο παρονομαστής είναι μεγάλοι μέ αποτέλεσμα ο λόγος νά μήν είναι σπουδαίος.
Αλλά δέν μέ ενοχλεί πού σάς αρέσει ή Νορβηγία....Αγαπάω τόν ιντιβιντουαλισμό αλλά δέν μέ ενοχλεί εάν άτομα μέ κολλεκτιβιστικές προτιμήσεις δημιουργούν ομάδες, κοινωνικά προγράμματα καί άλλες εκφράσεις κολλεκτιβισμού. Είμαι πρόθυμος νά τούς παραχωρήσω αυτήν τήν ελευθερία. Αλλά τό αντίστροφο δέν συμβαίνει. Οί κολλεκτιβιστές δέν μέ αφήνουν ελεύθερο νά μήν συμμετάσχω στά κεντρικά κατευθυνόμενα προγραμματά τους. Θέλουν τά προγραμματά τους νά είναι υποχρεωτικά γιά όλους. Καί σέ αυτό επέρχεται ή διαμάχη μας.
Stavros P (isisdoros) said...
ΑπάντησηΔιαγραφή(Οποιος πάει στο Βερολίνο ΠΡΕΠΕΙ να επισκευθεί το Jüdisches Museum.ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ.)
---------------------------------
Πραγματικά η πιο έντονη αρχιτεκτονική εμπειρία που είχα ποτέ. Βλ. και Επίκαιρα 28.4.2005 και nikosdimou 20.2.2006.
Καλημέρα με αισιοδοξία για υποχώρηση ενός αβάσταχτου καύσωνα σε μια αφιλόξενη πόλη, την Αθήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη φωτογραφία πράγματι δροσίζει είναι εκπληκτική.
Όμως για να επιστρέψω στον ...δημοσιογραφικό μου ρεαλισμό, μην περιμένει κανείς κάποια τρομερή διαφορά σήμερα.
Και να μειωθεί λίγο η θερμοκρασία το αίσθημα δυσφορίας θα είναι υψηλό λόγω της παρατεταμένης διάρκειας του φαινομένου.
Η άσφαλτος και τα μπεταρισμένα σπίτια μας έχουν "ποτίσει" ζέστη και θα την εκπέμπουν δυστυχώς εσωτερικά.
ΥΠΟΜΟΝΗ και μακρυά απο τα μέρη που παρουσιάζονται οι υψηλές συγκεντρώσεις νέφους.
Ο συνδυασμός δεν είναι καθόλου cool!
Καλημέρα σε όλους,
ΑπάντησηΔιαγραφήaxuro, με αφορμή το σχόλιό του:
Πρόσφατα έκανα πρόταση γάμου, με δαχτυλίδι κλπ... :-),
αντικειμενικά όλο το σκηνικό μοιάζει σουρεαλιστικό,
και με το ελληνικό κατεστημένο να παράγει έννομα αποτελέσματα και ο θρησκευτικός γάμος.
Το Σάββατο έγινα νονός, συμμετείχα σε άλλο ένα "μυστήριο" αν και ως πνευματικός πατέρας διευκρινίζω στους φίλους γονείς ότι στα παιδιά πιθανότατα θα μεταφέρω σκέψεις των Σωκράτη, Πλάτωνα, Νίτσε, Albert Camus, Hermann Hesse κλπ, πάντως όχι την σύγχρονη μυθολογία κάποιας θρησκείας.
Το πραγματικό μυστήριο για εμένα είναι γονείς με διδακτορικές διατριβές να κάθονται να ακούνε τον παπά να τους λέει ότι κανονικά δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο το παιδάκι για οκτώ ημέρες ώστε να μην φύγει το λάδι. Και έχει και σαράντα βαθμούς θερμοκρασία. Αν το εφάρμοζαν κιόλας τότε το μυστήριο θα εξελίσετο σε κωμωδία.
Από την άλλη, για πράγματα που δεν έχουν ουσία για εμένα όπως τα θρησκευτικά τελετουργικά, αξίζει να στεναχωρώ ανθρώπους που αγαπώ, με το να αρνούμαι π.χ. να βαφτίζω τα παιδιά τους, ή να επιμείνω στην παρούσα περίπτωση για πολιτικό γάμο;
Συγγνώμη που έφυγα εκτός θέματος.
ΥΓ. Μήπως "εγχώριοι ταλιμπάν" είναι όσοι αρνούνται τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους; (εξ ορισμού οι ταλιμπάν είναι φονταμενταλιστές = θρησκευτική τάση και αντίληψη συντηρητική και αντιδραστική, που αρνείται κάθε νεοτερισμό στη θρησκεία)
Δεν βλέπω πως θα μπορούσαμε να γίνουμε ποτέ "Νορβηγία".
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχουμε το κλίμα τους, την παράδοση τους και κυρίως τα χρήματά τους.
Πιο πιθανό βλέπω να γίνονται οι Νορβηγοί σταδιακά περισσότερο "Έλληνες"
Στην σημερινή Ελευθεροτυπία, σελ. 14 (δεν ανέβηκε ακόμα στο Δίκτυο) με τίτλο "Νορβηγία: 'εξάγει' ηλικιωμένους στην Νότιο Ισπανία" υπάρχει άρθρο που λεει πως οι συνταξιούχοι Νορβηγοί δικαιούνται με δαπάνες του κράτους να περνάμε μερικούς μήνες ή και όλη την υπόλοιπη ζωή τους στην Ν. Ισπανία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ/Η xasodikis είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα (υπο)σημειώσω απλώς ότι οι Σκανδιναβοί, μολονότι δεν έχουν τα δικά μας κλιματολογικά προβλήματα, είναι από τους πρωτοπόρους στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -βασική παράμετρος σε όποια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η δε Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε επίσημο σχέδιο για την πλήρη απεξάρτησή της από το πετρέλαιο -χωρίς χρήση πυρηνικής ενέργειας- ως το 2020.
Την ίδια ώρα εμείς αγοράζουμε air-condition και συζητάμε την επέκταση των λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ...
Τρι Ιουν 26, 11:35:00 πμ
*****
Συμφωνώ και χαίρομαι που επιτέλους δεν άκουσα το αντεπιχείρημα-μύθο ότι οι σκανδιναβοί είναι οι πρώτοι σε αυτοκτονίες.
Να συμπληρώσω την Ισλανδία και την πλήρη απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.
Νομίζω ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα τα καταφέρει να το πετύχει.
Όσον αφορά τις μεγάλες κλιματικές διαφορές, όντως: Εμείς τώρα θέλουμε δροσιά ενώ αυτοί θέλουν καύσωνα.
Οι σουηδοί λένε:
Man vill ha det man inte har (θέλουμε αυτό που δεν έχουμε).
doctor
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαπίστωσα ότι τo link που έδωσα τη νύχτα δεν δουλεύει (αυτά κάνει η νύστα...).
Είναι:
http://www.youtube.com/watch?v=TiD79GBazMw
@antonios liolios:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα δεν είναι ανάγκη να γίνουμε Νορβηγία (άσε που, και να θέλουμε, δεν νομίζω ότι μπορούμε...).
Κάποια πραγματάκια όμως ίσως θα μπορούσαμε να τα ξεσηκώσουμε -όχι ειδικά από τη Νορβηγία, απ' οπουδήποτε έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία προβλήματα που εμάς μας βασανίζουν ακόμα.
@alekos markellos:
Δίκιο έχετε, αλλά μη μας αποκαρδιώνετε τέτοιες ώρες :-)
Καλημέρα σε όλους, καλό κουράγιο (και) σήμερα...
Αχ αυτοί οι ψυχροί Νορβηγοί ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μεγαλύτερος πλουτοπαραγωγικός πόρος της μακρινής αυτής χώρας, περιορισμένης όμως διάρκειας, είναι το πετρέλαιο.
Οι ψυχροί αυτοί και άνευ αισθημάτων άνθρωποι αποφάσισαν να τοποθετούν τα σχετικά χρήματα σ' ένα κεφάλαιο, το οποίο θα αποτελέσει τον πλουτοπαραγωγικό πόρο των γενεών που θα έρθουν, όταν τα κοιτάσματα θα έχουν εξαντληθεί.
Η διαχείριση του κεφαλαίου αυτού γίνεται με απόλυτη υπευθυνότητα, ήθος και εντιμότητα. Οι επενδύσεις, στις οποίες το κεφάλαιο αυτό τοποθετεί τα χρήματά του, επιλέγονται με οικολογική ευαισθησία και άλλα παρεμφερή κριτήρια (μέσω λειτουργίας ειδικής επιτροπής, Council of Ethics).
Με άλλα λόγια, τα κορόιδα οι Νορβηγοί ενδιαφέρονται όχι μόνο για τα παιδιά τους, και τα παιδιά των παιδιών τους, αλλά και για την ηθική της χρησιμοποίησης των τεραστίων αυτών ποσών χρημάτων.
Θέλετε να μεταφέρουμε το σενάριο σε υποθετική ανεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα; Να σκεφτούμε τι θα φαγωνόταν σήμερα - κι από ποιους - και τι θα απέμενε για τα παιδιά μας; Τι είδους κομματική διαχείριση των εσόδων θα γινόταν;
Και τι μίζες, απάτες και δομημένα βαρέλια θα χόρευαν κάθε μέρα πάνω απ΄ το κοίτασμα;
Όχι, ας το αφήσουμε καλύτερα για χαμηλότερες θερμοκρασίες, αυτές δεν είναι σκέψεις για καύσωνα ...
Παραπέμπω σχετική περίληψη, όποιος ενδιαφέρεται ας ψάξει το θέμα.
"The Norwegian investment fund
The government began salting away its oil proceeds in a special reserve in 1996. Known until last year as the Petroleum Fund, it was renamed the Pension Fund, which is supposed to make Norwegians aware that the fund’s purpose is to provide for future generations.
With the spike in oil prices, it has become the biggest public fund in Europe. At the rate it is growing, experts say it will be worth $800 billion to $900 billion in a decade. That translates into $180,000 for every man, woman and child in Norway".
κλπ κλπ
@Kostas Sakkas
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη, για πράγματα που δεν έχουν ουσία για εμένα όπως τα θρησκευτικά τελετουργικά, αξίζει να στεναχωρώ ανθρώπους που αγαπώ, με το να αρνούμαι π.χ. να βαφτίζω τα παιδιά τους, ή να επιμείνω στην παρούσα περίπτωση για πολιτικό γάμο;
----------------------------
Aν πραγματικά σας ενδιαφέρουν οι σκέψεις των Σωκράτη, Πλάτωνα, Νίτσε, Albert Camus κλπ όπως αναφέρατε... τότε σίγουρα αξίζει να στενοχωρήσετε τους φίλους σας.
Πριν από λίγα χρόνια δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο στην οικογένεια μου γιατί αρνήθηκα πεισματικά να βαφτίσω τον γιο του αδελφού μου. Καταστάσεις απερίγραπτες. δΕΝ ΤΟ ΈΧΩ ΜΕΤΑΝΟΙΏΣΕΙ ΠΟΤΈ. Στην πορεία του χρόνου οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν αν και σε οικογενειακές συγκεντρώσεις ακόμα πέφτουν κάποιες μπηχτές, όμως το διασκεδάζω πολύ. Τους λέω καθίστε καλά γιατί όταν θα μεγαλώσει το παιδί και επειδή με αγαπά πολύ θα το πίσω να βαφτιστούμε και οι δύο στρατιώτες του Αλλάχ. Επειδή ξέρουν ότι είμαι τρελός σταματούν αμέσως.
:-))))
Το καλό με αυτή την ιστορία είναι ότι δόθηκε γραμμή και σε όλους τους φίλους και γνωστούς και συγγενείς, οπότε οι αιτήσεις για κάθε είδους κουμπαριές σταμάτησαν μαχαίρι.
Αμάν πια. Όλοι κουμπάροι γίναμε σε αυτή την χώρα!
Αναρωτιέμαι συχνά όταν διαβάζω για κατατάξεις πόλεων σύμφωνα με κάποιους δείκτες ποιότητας ζωής, όπου οι Σκανδιναβικές πρωτεύουσες είναι συνήθως στις 10 πρώτες αν όχι και στις 5, ποιά ακριβώς είναι τα κριτήρια για αυτούς τους δείκτες. Διότι σαφώς οι χώρες αυτές είναι άξιες μελέτης για το πώς αντιμετωπίζουν συλλογικά τα προβλήματά τους από τις ανισότητες και την εκπαίδευση ως το περιβάλλον. Ομως αν χώρες όπως η Νορβηγία χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να στέλνουν τους συνταξιούχους τους στη Ν.Ισπανία, τότε αυτοί οι δείκτες μάλλον κάτι παραλείπουν από τον ορισμό της ποιότητας ζωής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ σας ζηλεύω αυτές τις μέρες κι ας γκρινιάζετε. Στο Δουβλίνο βρέχει κάθε μέρα και για πολλές ώρες εδώ και 2 εβδομάδες και η θερμοκρασία είναι ιδανική για δουλειά, περίπου σαν Νοέμβριος. Είμαστε πολύ παραγωγικοί όλοι γιατί δεν τολμάμε να ξεμυτίσουμε από το κτίριο ούτε για ν'αγοράσουμε έναν καφέ. Τί να το κάνω όμως που ένα μπάνιο στη θάλασσα δεν μπορώ να κάνω ούτε να απολαύσω μια φέτα γλυκό καρπούζι μετά τη δουλειά...
Συμφωνω με τον Ihafia.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν όλοι εμείς οι μη πιστεύοντες παύαμε να υποκύπτουμε στην πίεση των άλλων (μάλλον στην πίεση της συνήθειας - γιατί ούτε οι άλλοι πιστεύουν) θα ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.
Εδώ συντελούνται τα "μυστήρια" για λόγους παράδοσης - χωρίς ουσιαστική πίστη. Αυτό είναι κακό και για την θρησκεία, που υποβιβάζεται σε σκέτη τελετουργία...
@antvol
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλετε να μεταφέρουμε το σενάριο σε υποθετική ανεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα;
---------------------------------
Αγαπητέ antvol
θΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΣΗΜΙΚΑ!
:-))))
Το μεγάλο θέμα της Ελλάδας και όλης της γύρω περιοχής παίζεται ακριβώς εδώ. Καθώς τα παγκόσμια κοιτάσματα εξαντλούνται στο άμεσο μέλλον κάθε σταγόνα πετρελαίου θα είναι πολύτιμο για το διεθνές κεφάλαιο.
Η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από την διεθνή στρατηγική πάνω σε αυτό το θέμα. ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙς ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ. Έχετε όμως ακούσει να γίνεται κάποια σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα;
ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΛΈΩ ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ εννοώ να γίνει θέμα πρώτης σελίδας και να απασχολεί την ατζέντα των πολιτικών πραγμάτων ως τομέας μεγάλης προσοχής. Αντ' αυτού φίλε ant vol εθνικό μας θέμα έχει γίνει το Μακεδονικό κλπ.
Ίσως έτσι να εξηγείται γιατί δεν λύνεται και το κυπριακό. ΒλέπΟυμε σιγά σιγά εκεί τι παίζεται με τα κοιτάσματα πετρελαίου.
@Nikos Dimou
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ συντελούνται τα "μυστήρια" για λόγους παράδοσης - χωρίς ουσιαστική πίστη. Αυτό είναι κακό και για την θρησκεία, που υποβιβάζεται σε σκέτη τελετουργία...
--------------------------------
Έτσι είναι. Ο Έλληνας είναι κολημένος στον τύπο.
Παλαιότερα πίστευα ότι ο μέσος έλληνας είναι τυπολάτρης. Δυστυχώς είναι διαταξικό το φαινόμενο και πολυεπίπεδο. ΚΑΘΟΛΙΚΟ. ΚΡΙΜΑ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ!
:-))))
ξέρετε γιατι η Νορβηγία έχει αυτήν την ποιότητα πολιτισμού και ζωής; Γιατί είναι μια χώρα που είναι σταθερά και αταλάντευτα προσκολλημένη στην εθνική θρησκευτική της παραδόση
ΑπάντησηΔιαγραφήaxuro εχεις καιρό φαίνεται να πας στον πνευματικό σου για λήψη οδηγιών και αρχίζεις και γράφεις οτι σου κατεβαίνει.
Σκοπός μας σε αυτό τον κόσμο αδελφέ μου axuro δεν είναι η ποιότητα ζωής αλλά οι συνεχείς δοκιμασίες ώστε να κριθούμε άξιοι να εισέλθωμεν εις τον παράδεισον.
Οι άγιοι της εκκλησίας μας ανακηρύχθηκαν τέτοιοι αφού πρώτα πέρασαν μύρια όσα.Κανείς δεν αγίασε αδελφέ axuro γιατί είχε ποιότητα ζωής.
Μην ξεχνάς άλλωστε ότι ο μόνος πραγματικός θεός είναι ο ορθόδοξος θεός των ελλήνων.Ειναι δυνατόν να θέλει να σώσει τους βλάκες τους σκανδιναυούς;Αυτούς έχει αναλάβει να τους αποκοιμίσει ο σατανάς προσφέροντάς τους ποιότητα ζωής και άλλες τέτοιες αηδίες που τους απομακρύνουν απο τις συνεχείς δοκιμασίες που οδηγούν στην σωτηρία.
Κάνω έκκληση axuro στα δεδηλωμένα και αταλάντευτα χριστιανικά σου αισθήματα:
Βοήθησε και συ τους εγχώριους ταλιμπάν που έχουν λυσσάξει να χωρίσουν το κράτος απο την εκκλησία ωστε να μην αξιωθούμε ποτέ να γίνουμε Νορβηγία.
Ολοι αυτοί οι ταλιμπάν αδελφέ axuro υλοποιούν το σχέδιο του θεού που αποβλέπει στη σωτηρία μας μέσω της συνεχούς δοκιμασίας.
Εαν καταντήσουμε σαν τους νορβηγούς φίλε axuro πάει ο παράδεισος πέταξε.
@Kritikakis
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτα που λετε αγαπητε ευχαριστω το θεο που ειμαι Ευρωπαιος και οχι φαφλατας Αμερικανος. Οσο για τα αυτοκινητα τους θα ελεγα οτι δεν ειναι ο ατομικισμος τους αλλα η ανικανοτητα της αμερικανικης βιομηχανιας να παραξει μικρα, αποτελεσματικα και κομψα αυτοκινητα. Θα ανταλασσατε μια Πορσε για μια Κορβετ?
Και επισης οι "κολλεκτιβοποιημενες" ευρωπαικες πολεις ερχονται πρωτες σε ποιοτητα ζωης σε ολο το κοσμο. Για να το θεσω ομοια οπως πανω θα ζουσατε στο Οκλαχομα Σιτυ αντι της Γενευης η του Οσλο? Αφηστε οτι θα εχετε να κανετε με βλαχους και πιστους της θρησκευτικης δεξιας.
ihadafarminafrica said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΘΟΛΙΚΟ. ΚΡΙΜΑ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ!
------------------------
Γι αυτό και είσαι ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ!
_______________
Yosemite Sam lol! LOL!
Ωστε υπαρχουν " ελλ. μουσ." ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυς "φιλελευθερισμος" επεσε...
@Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήihadafarminafrica said...
ΚΑΘΟΛΙΚΟ. ΚΡΙΜΑ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ!
------------------------
Γι αυτό και είσαι ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ!
--------------------------
:-))) Τουτέστιν ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗς!!!
:-)))
Όντως. Βασική μου ανάγκη παραμένει το βάδισμα και η πώληση του εαυτού μου!!! Το κεφάλαιο πρέπει να κινείται.
;-)))
ihafia
ΑπάντησηΔιαγραφήπριν 30 χρόνια είχα δηλώσει κεφαλαιοκράτης με την φράση:
"Το μόνο μου κεφάλαιο είναι το κεφάλι μου".
Κι ένα τελευταίο σχόλιο γιατί φεύγω για τον άλλο κόσμο. Που με περιμένει κεί έξω καυτός σαν την κόλαση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρετε ότι το αγαπημένο χρώμα του Σατανά είναι το μπλε;
Η βυζαντινή αγιογραφία το εξόρισε από την εικονοποιία της. Σε μια γη που το μπλε δεσπόζει!
Οπότε τι περιμένετε από το μυαλό του νεοέλληνα; Με τον καιρό, έχει αναπτύξει μια αφασική συμπεριφορά.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Τούτο εστί το σώμα μου και τούτος εστί ο ...ούτσος μου μωρό μου!!!
:-)))
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήihafia
πριν 30 χρόνια είχα δηλώσει κεφαλαιοκράτης με την φράση:
"Το μόνο μου κεφάλαιο είναι το κεφάλι μου".
------------------------------
:-))))
:-))))
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌς ΣΥΝΕΙΡΜΟς.
Αν και στο τέλος από την εφαρμογή του καπιταλισμού στην ελλάδα καταλήγουμε να κρατάμε το πάνω κεφάλι για να μην το χάσουμε.
:-)))
κ. Δήμου,
ΑπάντησηΔιαγραφήχαίρομαι που σας κώνω να γελάτε, αν και υποθέτω πως θα γελούσατε πολύ καλύτερα με αυτά που λέτε εσείς. Όλοι οι Έλληνες υπουργοί είναι 100% γιατί είναι 98% ορθόδοξος ο ελληνικός λαός, αλλά από δική του ελεύθερη επιλογή, και όχι γιατί τους υποχρεώνει έτσι το ΣΥΝΤΑΓΜΑ του κράτους.
Χαίρομαι κ. Δήμου που αγωνίζεστε για μουσουλμάνους και καθολικούς υπουργούς. Και εγώ μαζί σας. Αλλά βέβαια αυτό είναι κάτι που κάθε φορά το αποφασίζει ο ελληνικός λαός, μέσα από λεύτερες και δημοκρατικές εκλογές. Αλλά εγώ μαζί σας στον αγώνα σας.
Αλλά θέλω να είστε και εσείς μαζί μου στον αγώνα μου ώστε, με ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ρήτρες,
α) να γίνει η ορθόδοξη εκκλησία να γίνει η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ,
β) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι πάντοτε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ορθόδοξος,
και γ) να έχει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση την ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ υποχρέωση να ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ και να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ την επίσημη θρησκεία της χώρας, την ορθοδοξία μας.
Και φυσικά, πάλι με ΑΡΘΡΟ του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, οι Έλληνες ορθόδοξοι να κάνουν τα παιδιά του ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ορθόδοξα.
Για να γίνει η χώρα μας Νορβηγία, κ. Δήμου!
Γιατί μόνον έτσι δεν θα επικρατήσουν ποτέ οι ταλιμπάν που προωθούν τον χωρισμό κράτους - εκκλησίας, για να μας έχουν μια ζωή μακρυά από τα πιο πολιτισμένα κράτη.
Σας ευχαριστώ.
Γλυκύτατα δικός σας,
Άχυρος.
axuro
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέσα στον καύσωνα τα μηνύματά σας είναι όσαση δροσιάς!
Χαίρομαι!!! Να συμπεράνω από αυτό ότι συμφωνείτε; Ότι θέλετε να γίνουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Νορβηγία; Αυτό είναι υπέροχο!!! κ. Δήμου, τώρα το παραδέχομαι, είστε πραγματικός Ευρωπαίος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε!
Πολύ κόλλημα με την Νορβηγία διακρίνω...αν και αποστατεί από τους κόλπους της Ευρώπης των 27.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τέτοιο καύσωνα όμως εδώ, ίσως είναι η ιδανική διαφυγή! Αν και ακριβή.
Ζοι20, δεν ξέρω για την Λάρισα, αλλά στην Αθήνα όσοι δεν προνοούν... μετανοούν...
Έχω τα κλιματιστικά στο... πάτωμα και περιμένω τεχνίτη για εγκατάσταση εδώ και 2 εβδομάδες. Λίστες αναμονής να δεις! Άσε που και να βρει κανείς, πιάνουν κανονικά τον ...ώλο.
Υπομονή, υπόγεια καταφυγή και αν κάποιοι έχουν κοντά τους καμιά σπηλιά, ας πάνε μια βόλτα ως εκεί...θα έχει σίγουρα περισσότερη δροσιά!
axuro
ΑπάντησηΔιαγραφήφυσικά και δεν συμφωνώ - και το ξέρετε καλά. Ήδη με ενοχλεί το ότι το δικό μας σύνταγμα αρχιζει με την επίκληση της Αγίας Τριάδος (και όχι του λαού) και ότι ορίζει την Ορθόδοξη ως την "επικρατούσα θρησκεία" (παρόλο που αλλού καθιερώνει την ελευθερία του θρησκεύεσθαι).
Στο "δικό μου" σύνταγμα αυτά δεν θα υπήρχαν. Θα χωρίζονταν το κράτος από την εκκλησία, θα καθιερωνόταν εκκλησιαστικός φόρος ως μόνος πόρος για αυτήν, Θα απαγορευόταν το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και η βάπτιση ανηλίκων χωρίς την συγκατάθεσή τους και θα καθιερωνόταν ως μόνος νομικά έγκυρος ο πολιτικός γάμος.
"Θα απαγορευόταν το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και η βάπτιση ανηλίκων χωρίς την συγκατάθεσή τους και θα καθιερωνόταν ως μόνος νομικά έγκυρος ο πολιτικός γάμος".
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΕ!!!
Αν και υποψιάζομαι ότι πολλές κυρίες θα έκλαιγαν που θα έχαναν το νυφικό. Εκτός βέβαια εάν επιβάλατε το μονόπετρο... Μη τα ισοπεδώνουμε όλα...
: )
Εμείς να γίνουμε Νορβηγία;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός και απόστολος!!!
Εκτός των ορθών που ανέφερε ο antvol στο σχόλιό του περί του κεφαλαίου γιά τις επόμενες γενεές (λόγω υπογεννητικότητος, δεν είναι καρπεροί σαν εμάς αυτοί οι κρυόμπλαστροι), επιθυμούμε να κατέχουμε την δεύτερη θέση παγκοσμίως στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και την τρίτη θέση στην per capita purchasing power parity?
Ας σοβαρευτούμε λίγο σας παρακαλώ εκτός και αν ο βδελυρός καύσων παίζει παιχνίδια με το μυαλό μας.
Δηλαδή, επιθυμούμε την νομική ένωση ομοφυλοφίλων με τις ευλογίες του κράτους; εκτός από έθνος ανάδελφον θα γίνουμε και έθνος αδελφών; Θού κύριε!
ΥΓ Οποιος ενδιαφέρεται γιά τον σπουδαίο Νορβηγικής κατααγωγής (αλλά Αγγλοσαξωνικής κουλτούρας) συγγραφέα Roald Dahl που προενάφερε ο takis alevantis ας ρίξει μία ματιά σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον ψυχαναλυτικό άρθρο του New York Review Of Books
(Αν το άρθρο δεν 'ανοίγει' ολόκληρο επειδή χρειάζεται συνδρομή (δεν εχω τρόπο να το ελέγξω), στείλτε μου email και θα σας το στείλω).
a_lexia said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και υποψιάζομαι ότι πολλές κυρίες θα έκλαιγαν που θα έχαναν το νυφικό.
----------------------------
Και γιατί να μην φοράνε νυφικό στον πολιτικό γάμο; Εδώ τον έχουμε υποβαθμίσει και ξεφτιλίσει (άλλωστε μόνον αλλοδαποί τον κάνουν). Αν γίνει υποχρεωτικός θα εμπλουτιστεί και τελετουργικά.
Και γιατί να μην φοράνε νυφικό στον πολιτικό γάμο; Εδώ τον έχουμε υποβαθμίσει και ξεφτιλίσει (άλλωστε μόνον αλλοδαποί τον κάνουν). Αν γίνει υποχρεωτικός θα εμπλουτιστεί και τελετουργικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλοδαποί (πληθυντικός) και 'γω. Και απ' ότι θυμάμαι μια χαρά ήταν το τελετουργικό... (το αρμόνιο ήταν λίγο κωμικό...) και η ατελείωτη ουρά...
"συνθεσάιζερ" ήθελα να πω : )
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έχω πάει σε τρεις (ο ένας δικός μου). Ήταν φτωχά τα πράγματα. Ειδικά ο δικός μου ήταν σαν υπογραφή στην εφορία...
ΑπάντησηΔιαγραφήdelta_mike said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς να γίνουμε Νορβηγία;;;
Χριστός και απόστολος!!!
-------------------------
Θεός φυλάξοι...
Εδώ τη γλιτώσαμε από το να γίνουμε Ιρλανδία, φαντάζεστε να γινόμασταν Νορβηγία...
Με το ζόρι ανεπτυγμένοι...; Τι κόλλημα κι αυτό...
:-P
Οταν θελήσετε να "ανανεώσετε τις υπογραφές σας" να προτιμήσετε το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Αν μη τι άλλο θα γελάσετε πολύ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω "στο δικο μου Συνταγμα" θα ελευθερωνα την ταχυτητα κινησης των τροχοφορων και θα επεβαλα ορια στην ορμη αυτων κατα την κινηση τους ,που εξαρταται και απο την μαζα τους.....αυτοκινητα μεγαλου κυβισμου με μεγαλες τελικες ταχυτητες θα απαγορευοταν Συνταγματικα να κυκλοφορησουν στην επικρατεια μου για την ασφαλεια οχι των επιβατων των τροχοφορων αλλα για ελαχιστοποιηση των ζημιων τριτων!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήnikos dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ τον έχουμε υποβαθμίσει[τον πολιτικό γάμο] και ξεφτιλίσει (άλλωστε μόνον αλλοδαποί τον κάνουν).
--------------------
Σας πληροφορώ ότι μιά χαρά ετελέσθη το μυστήριον το μακρινόν 1995 στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αθηναίων με τις ευλογίες της αντιδημάρχου και με διάφορα συμπαθή ζεύγη μεταναστών να αναμένουν την σειρά τους (παρά το γεγονός ότι κατά την κατάθεση της αιτήσεως οι κυρίες της ρεσεψιόν με κοίταξαν με ένα βλέμμα που με έκανε να αισθανθώ τουλάχιστον μίασμα).
Γιά να μην σας περιγράψω την λαμπερή διαδικασία της ονοματοδοσίας τέκνου στο ληξιαρχείο του δήμου, τύφλα να έχει η δεξίωσις στο προεδρικό μέγαρο γιά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
a_lexia said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν θελήσετε να "ανανεώσετε τις υπογραφές σας"
----------------------------
α πα πα - το τετράκις εξαμαρτείν...
τέλος γι αυτή τη ζωή. Στην επόμενη βλέπουμε!
4άκις!!! Ετσι εξηγείται το ταπεραμέντο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βέβαια είπα να "ανανεώσετε τις υπογραφές" πως λένε οι παπάδες για τους όρκους...
Από τους 4 πόσοι ήταν πολιτικοί (αν μου επιτρέπετε, αν όχι, αγνοείστε)
Αν επιτρέπετε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι ότι τις φωτογραφίες τις ανεβάσατε για να "δροσιστούμε" λίγο και όχι για να καταλήξουμε να συζητάμε για τα θρησκευτικά!
Προσέχετε γιατί θα εμφανιστεί κανάς σωστός να λέγεται και θα γίνει του κουτρούλη ο ...γάμος.
Παρακαλώ προς εξυπηρέτηση σας να καταγράψω τις 6 συμβατές φράσεις καλεσμένου σε έναν γάμο:
1. Να ζήσετε (2)
2. Συγχαρητήρια
3. Να σας ζήσουν (2,3 ή 4)
4. Και στα δικά σας.
Εγώ τα χω μάθει απέξω και δεν μπερδέυομαι. Αλίμονο αν τα πεις λάθος ή πρωτοτυπήσεις π.χ. (στη πεθερά)"Η νύφη σας τέλεια, σας μοιάζει!!!"
Γελοιογραφία, ένας εξωγήινος στην έρημο, όλα γύρω του να ψήνονται, μπρούμυτα έτοιμος να τινάξει τα πέταλα, να ψιθυρίζει
ΑπάντησηΔιαγραφή".... αμμωνία.... λίγη αμμωνία...."
:Ρ
Ε, το αυτόν, μόνο μου επιτρέπετε, "....νερό... με παγάκια... αρκουδίσιον από πάνω.... λεμονάδες πεπονάδες ροδακινάδες καρπουζάδες ανανάδες (φρουτοχυμούς, όχι τους αμνάβηδες καλέ!)... σε γαβάθα με ομπρελλίτσες και 10 καλαμάκια... και αέρα - να μου κάνουν - με φτερά... και πισινάρα (όχι τη δική μου, την άλλη, με το νερό με την μπλε νερομπογιά)... και αραλίκι... κι ένα Νορβηγό να μου αναλύει τα περί ethics με "ΑΥΤΟ δεν κάνει" κάνοντάς το μου, για να το εμπεδώσω το "ΜΗ"....
.....αααααααααααα........
χαμηλόφωνη καλησπέρα....
ΑπάντησηΔιαγραφήI've played them...
σας διαβάζω, χρωστάω και απαντήσεις σε μπλογκς φίλων, αλλά το ρημάδι το σαρκίον τελεί σε κατάσταση πλήρους τήξεως (ε?), φοράω κουτάλα στη μέση για να μαζεύω τα τετηγμένα και να τα κάνω ανακατασκευασμένα πάνω μου, πριν τα ξαναπάρει η τήξη στο πάτωμα... σαν τυρί σε φέτες με σελλοφάν απ'έξω, που είναι φύρδην-μύγδην όλα τα υπολείμματα τυριών, βρασμένα, λιωμένα, και με γαλακτοματοποιητές ξαναπηγμένα, έτσι...
.........ααααααααα........
περπατ/εεε... έρπω και ακούω χλιατς, χλιατς, χλιατς.... Μαμά, λιώνω!
@ΝΔ,
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το μόνο μου κεφάλαιο είναι το κεφάλι μου".
Τι ωραίο!!!
Τώρα μουά αντί κεφάλι, να έβαζα το άλλο, το κάτω το δικό μας, κάτι αντίστοιχο με του ihafia θα ακουγόταν... αλλά τελικά στην πράξη απλώς κάνουμε μια αντιστροφή, "το μόνο κεφάλι μας είναι το κεφάλαιο" - στα περισσότερα που να μας πάρει και να μας σηκώσει, γι'αυτό και καταντήσαμε να κάνουμε τον πλανήτη σαν τα μούτρα μας και τώρα θα το πληρώνουμε σαν χαλασμένο ηλεκτρονικό στο arcade... Χάλασαν τα settigns του, και τώρα ο ιιδιοκτήτης δεν το πετάει, όσο ακόμη του αποφέρει νομίσματα... αλλά για να ξαναπαίξει κανείς κανονικά, θέλει πέταμα και ν'αγοράσει από την αντιπροσωπεία καινούριο...
Αλήθεια, το χαρτί της εγγύησης το έχει κρατήσει κανείς?
Τά'φτυσε ρε παιδιά η Γης που την πατούμε, θέλει αλλαγή στα τσιπάκια (μη σας πω να τη δώσουμε πίσω στους δεινόσαυρους...)
salvatore1789
ΑπάντησηΔιαγραφήκυρίως μην ξεχαστείτε και πήτε: "και του χρόνου!". (Η σε κηδεία: "και στα δικά σας").
Εγώ για ν αποφεύγω και τα μπερδέματα δεν πατάω σε τέτοιες εκδηλώσεις. Άλλωστε είναι πανομοιότυπες (πήγες σε μία - πήγες σε όλες).
@ΝΔ,
ΑπάντησηΔιαγραφή"Εγώ έχω πάει σε τρεις (ο ένας δικός μου). Ήταν φτωχά τα πράγματα. Ειδικά ο δικός μου ήταν σαν υπογραφή στην εφορία..."
Εμ, τι άλλο είναι Γάτε μου από ακριβώς αυτό: υπογραφή στην εφορία...
(και κλωτσιά από την ευφορία του έρωτα στο αφόρητο της συμβίωσης και το αφόρετο του εαυτού που όσο πάει σε προδίδει...)
σόρρυ, πάω να λιποθυμίσω πάλι λίγο, σαν πολύ το σκέφτηκα για πενθήμερο καύσωνα, αλλερετούρ!
a_lexia said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τους 4 πόσοι ήταν πολιτικοί
------------------------------
από τους τρεις (4ος θα ήταν ο επόμενος) ο ένας. Οι άλλοι έγιναν πριν το 82.
@salvatore / don,
ΑπάντησηΔιαγραφή"salvatore1789
κυρίως μην ξεχαστείτε και πήτε: "και του χρόνου!". (Η σε κηδεία: "και στα δικά σας")."
Εγώ είπα και "Χρόνια Πολλά" στο γάμο του πνευματικού μου αδερφού (γυιού των νονών των νονών μου, άστε, μεγάλο μπλέξιμο) από τη συγκίνηση... που επιτέλους θα τον απέσυραν από την κυκλοφορία να τον κάνουν άνθρωπο η νύφη, η μάνα της κι η αδερφή της, τεσπα... ΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΛΛΛ!!!!
θα συμφωνησω με τον αχυρο, οι ΝΟρβηγοι μου εδωσαν την εντυπωση κλειστης κουλτουρας που δεν κοιταει εξω γιατι ειναι βολεμενη στα πετρελαια της και την παραδοση
ΑπάντησηΔιαγραφήωστοσο, δεν εχουν "εθνικες αυταπατες" οπως εμεις, ουτε συνεχως δηλωνουν παιδια των Βικινγκσ (μη πω οτι μερικοι ντρεπονται κιολας που καταγονται απο βαρβαρους)
αλλα η συγκριση ελληνων-νορβηγων ειναι αδικη, καλυτρα να βλεπουμε τα κοινα που ειναι η ναυτικη ιστορια, η βιομηχανια ψαρεματος, η σχετικα προσφατη ιστορικα απελευθερωση απο ξενο δυναστη:) και μη μου πειτε οτι οι σουηδοι δεν εινι ξενοι, οι νορβηγοι δεν θα συμφωνουσαν... (τοσο παραδοσιακοι ειναι)
Άντε Θεά άργησες - αλλά εξαπέλυσες ομοβροντία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δικό μας μπορεί να είναι κεφάλαιο, το δικό σας σέρνει καράβι...
Σωστά παρασύρθηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη δέχομαι την απάντηση. Είστε συνεπής στα λόγια και τις πράξεις σας. Σας επιτρέπω να συνεχίσετε την αναθεώρηση. : )
@ΝΔ,
ΑπάντησηΔιαγραφή"...Το δικό μας μπορεί να είναι κεφάλαιο, το δικό σας σέρνει καράβι..."
Με τέτοιο καύσωνα?
Απαπαπαπαπαπααααααα.... κάνα παπάκι στη μπανιέρα και πολύ του είναι!
(είναι πάντως γερός ο καύσων, όταν μέχρι να μπεις στη μπανιέρα που μόλις γέμισες, έχει εξατμιστεί το μισό νερό...)
;)
αληπασού!
(του αληπασά η πλατς τα παπάκια ντε!... να μη λέω όλο... αλλερετούρ για αντίο - πφχαχα!)
Αντε, και για τελευταίο, μήπως οι ΝορβηγοΣουηδοΣκανδιναυοτέτοιοι, ως βάρβαροι και ψυχροί άνθρωποι, συμφέρουν περισσότερο από το αρκουδίσιον? Πορκέ ΚΑΠΗ στην Ιθπανία, αν-γκαλιάθτε έναν πθυχρό Βόρειο τώρα, μπορείτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαααχχχ....δροσιά!
(κι αν δεν πάρουν των ομματιών τους και των τσεκουριών τους οι άνθρωποι, με αυτό το σιχαμενέ μπιχλομπάχαλο στο sunny Greece, να μην τον λένε harrygreco!)
:Ρ
Πώς βλέπω το ντονκατάδικο με τον καύσωνα.... το λάπτοπ βρίσκεται ήδη λιωμένο στο πάτωμα - άσχετο που εμείς απλωνόοοομαστε όσο μας επιτρέπουν τα όριαααα του δέρματός μας μπας και δροσιστούμεεεεε λίγο.... απλωθείτε σε ύψος 1 εκ και μήκος όσο το πάτωμα...
ΑπάντησηΔιαγραφή..... αααααααααααα ......
απεριτίφ!
:)))
Ουπς, πήγα να γράψω κάτι υπέρ της ονοματοδοσίας και με πήρε χαμπάρι η εγκυμονούσα σύζυγος και έπεσε βαρύς ο πέλεκυς : Έκλεισε το αρκουδίσιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ : τώρα δεν με βλέπει, λοιπόν υπέρ είμαι και ωχ, ωχ, ωχ μη την ασφάλεια......
Ο/Η xasodikis είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα (υπο)σημειώσω απλώς ότι οι Σκανδιναβοί, μολονότι δεν έχουν τα δικά μας κλιματολογικά προβλήματα, είναι από τους πρωτοπόρους στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -βασική παράμετρος σε όποια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Να θυμίσω ότι η τρύπα του όζοντος είναι πάνω από τον Βόρειο πόλο;
Ο/Η doctor είπε...
Συμφωνώ και χαίρομαι που επιτέλους δεν άκουσα το αντεπιχείρημα-μύθο ότι οι σκανδιναβοί είναι οι πρώτοι σε αυτοκτονίες.
Μπορείτε όμως να μας πείτε γιατί αυτοκτονούν τόσο πολύ;
Yosemite Sam είπε...
Είναι δυνατόν να θέλει να σώσει τους βλάκες τους σκανδιναυούς;
Νομίζω ότι έχετε μπερδέψει λίγο τα της Χριστιανικής διδασκαλίας.
Έχετε ακούσει ποτέ το "....... όσοι αγνοούν τα της πίστεως Θα κριθούν κατά συνείδηση";
Ο/Η Axuros είπε.....
..........την ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ υποχρέωση να ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ και να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ την επίσημη θρησκεία της χώρας, την ορθοδοξία μας.
Και φυσικά, πάλι με ΑΡΘΡΟ του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, οι Έλληνες ορθόδοξοι να κάνουν τα παιδιά του ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ορθόδοξα.
Ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία της απολύτου ελευθερίας, την οποία δίδαξε ο Ιδρυτής του.
Μην μπερδεύεστε με τους παλαιούς ή σύγχρονους "αντιπροσώπους" του...
Ο/Η Nikos Dimou είπε...
Θα απαγορευόταν το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία....
Με το μάθημα των θρησκευτικών δεν γίνεσαι Χριστιανός τρανό παράδειγμα εσείς
.......και η βάπτιση ανηλίκων χωρίς την συγκατάθεσή τους .......
Άν χρειαζόταν η συγκατάθεση των ανηλίκων για το τι αποφασίζουν οι γονείς τους γι αυτά, σήμερα ίσως οι δάσκαλοι να ήταν άνεργοι.... γιατί νομίζω ότι ελάχιστα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο.
Και τέλος πάντων έχετε σκεφθεί την περίπτωση να κάνετε λάθος και το βάπτισμα να είναι όντως μυστήριο;
Ο στόχος μου δεν είναι να σχολιάσω ή να υποδείξω άστοχες σκέψεις. Ούτε φυσικά να προσβάλω τις απόψεις που διατυπώθηκαν.
Προβληματισμούς θέλω να θέσω για παραπέρα σκέψη
Με αγάπη για όλους σας
Άρα, κύριε, είστε και εσείς ένας από εκείνους τους Ταλιμπάν που με τον χωρισμό κράτους εκκλησίας, που θέλουν να μας επιβάλλουν, στοχεύουν στο να μας αποκλείσουν μια και καλή από την δυνατότητα να γίνουμε ποτέ μια πολιτισμένη χώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω, λυπάμαι για λογαριασμό σας.
Εγώ επειδή ακριβώς τάττομαι με την υπερ-πολιτισμένη Σχερία, δηλαδή την Νορβηγία, και προσπαθώ αόκνως να γίνει και η Ελλάδα μας κάποτε σαν κι αυτήν, θέλω τον πρόεδρό μου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ορθόδοξο, την ορθοδοξία ΕΠΙΣΗΜΗ θρησκεία του κράτους μας, τα παιδιά των ορθόδοξων γονιών να γίνονται και αυτά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ορθόδοξα.
ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ συμβαίνει και στην Νορβηγία.
Δηλαδή, να εφαρμοστεί και δω, επιτέλους, ότι ακριβώς ισχύει και εφαρμόζεται στην πιο πολιτισμένη χώρα του κόσμου.
Εγώ με την Νορβηγία και εσείς με την ...Σομαλία, κ. Δήμου. Γιατί ΜΟΝΟΝ για κει σας κόβω να είστε.
Έτσι, για να γνωριζόμαστε δηλαδή επιτέλους σ' αυτόν, κύριε...
Και εις άλλα με υγεία!
Με αγάπη,
Άχυρος
Υ.Γ. Ελπίζω να σας δρόσισα αρκούντως...
Ναι, το μεγάλο μου δίλημμα έχει γίνει εάν θα κάθομαι ν' ακούω τους οπαδούς του Jesus, ή τους οπαδούς του Μάικλ Μουρ (στις βόρειες πόλεις), ή τους οπαδούς κάποιου άλλου, κάπου αλλού. Βρε δεν πάνε όλοι να… εγώ θέλω μεγάλο σπίτι σε μεγάλο οικόπεδο και ησυχία, φτηνό αμάκι, χαμηλό κόστος ζωής (να μένουνε τα 70 από τα 100 στην τσέπη, τουλάχιστον). Και να μπορώ να το αγοράσω με 200 χιλιάρικα. Οπότε, ζήτω οι βλάχοι της Β. Καρολίνας. Είναι και πιο διασκεδαστικοί από τους βλάχους της Νορβηγίας. Jesus οι κάτω, Luther οι πάνω. Εμένα τι με νοιάζει πια…
ΑπάντησηΔιαγραφή«Τα σπίτια στη Νορβηγία ήταν ξεκλείδωτα, επειδή πολύ απλά δεν υπήρχε στην κοινωνία τους κίνητρο κλοπής.»
Αυτό και σε ορισμένα μικρά χωριά στην Αμερική, ή και στην Iowa. Ή και σε χωριά στην Κρήτη, ή αλλού. Κάποτε ήταν κι η Αθήνα έτσι. Για κάτσε να πιάσουνε κι εκεί κάνα εκατομμύριο Αλβανούς και άλλους και μετά βλέπουμε...
Είμαστε πολύ παραγωγικοί όλοι γιατί δεν τολμάμε να ξεμυτίσουμε από το κτίριο ούτε για ν'αγοράσουμε έναν καφέ.
Και επειδή πέσανε πολλά Αμερικάνικα και άλλα Ευρωπαϊκά κεφάλαια. Έχεις δίκιο για τον καιρό. Κακός καιρός σημαίνει κι εδώ πολύ διάβασμα και δουλειά. Καλός καιρός (ειδικά ζέστη), σημαίνει πολύ τεμπελιά και φλερτάρισμα με τη γειτόνισσα. Παντού τα ίδια. Δεν είναι τυχαίο που τα καλύτερα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ βρίσκονται στο βορρά. Η βιομηχανική μας εποχή δεν ταιριάζει με καλό κλίμα, γιατί ο κόσμος βγαίνει έξω.
«Και επισης οι "κολλεκτιβοποιημενες" ευρωπαικες πολεις ερχονται πρωτες σε ποιοτητα ζωης σε ολο το κοσμο.»
Η ποιότητα ζωής είναι ατομική υπόθεση. Για μένα σημαίνει χαμηλό κόστος ακινήτων (δεν τα αντέχω τα διαμερίσματα), χαμηλό κόστος βασικών καταναλωτικών, καλό κλίμα και φιλικοί άνθρωποι. Α, και καλό φαγητό (πολλά γυρεύω μου φαίνεται...).
Για τους σχολιάζοντες σ’ αυτό το blog, έχω την εντύπωση ότι η ποιότητα ζωής εξαρτάται από τα νοσοκομεία και τη ζωή τους ως συνταξιούχοι, όπως επίσης κι από την "υποχρεωτική ομοιμορφία" των κατοίκων. Μα συγκρίνεται η ζωή του συνταξιούχου στην Κρήτη (καφενείο στο κέντρο, κοινωνική ζωή, καλός καιρός, γέλιο, θάλασσα κλπ), με τη ζωή του συνταξιούχου στη Νορβηγία (διαμέρισμα και τηλεόραση λόγω κρύου και πολύ περιορισμένο εισόδημα λόγω φόρων);
Τα ίδια λέγανε και για τον Καναδά, αλλά ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγή μεταναστών στις Η.Π.Α. επίσημα (ο λόγος είναι ο στραγγαλισμός εισοδημάτων στον Καναδά λόγω φορολογίας, οι περιορισμένες σχετικά επαγγελματικές ευκαιρίες, το υψηλό κόστος ζωής που περιορίζει τις δυνατότητές σου, το κρύο, κλπ κλπ... εκτός βέβαια εάν τη βγάζεις στα νοσοκομεία κάθε μέρα, οπότε ο Καναδάς είναι καλύτερος σ' αυτό το θέμα).
«Ομως αν χώρες όπως η Νορβηγία χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να στέλνουν τους συνταξιούχους τους στη Ν.Ισπανία, τότε αυτοί οι δείκτες μάλλον κάτι παραλείπουν από τον ορισμό της ποιότητας ζωής.»
Τα όμοια να συγκρίνουμε, όχι τα ανόμοια. Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τον ευκατάστατο ιδιοκτήτη βίλας στην Κέρκυρα με κάποιον που μένει σ' ένα απ' αυτά τα καταθλιπτικά διαμερίσματα στη Νορβηγία; Όχι βέβαια. Για πείτε στο Νορβηγό ότι ο εργάτης στην Κρήτη πάει την οικογένεια στη θάλασσα κάθε μέρα (ή τουλάχιστον έτσι ήταν κάποτε), ότι βγαίνει σχεδόν κάθε μέρα έξω για social life, ότι δεν χρειάζεται να έχει Ίντερνετ διότι έχει 100 φίλους...
Ο πολιτικός γάμος κλπ;
Το πρόβλημα στο γάμο δεν είναι η τελετή, αλλά τι γίνεται μετά από την τελετή. Προσωπικά, δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου η τελετή, αν και την προτιμώ όσο το δυνατόν πιο μεγαλειώδη (τι διάολο, να κάνουμε φασαρία), οπότε θα προτιμούσα μια πολιτιστική-θρησκευτική-εξωτική τελετή πολύ περισσότερο από μια διαδικασία όμοια με την έκδοση πιστοποιητικού. Είμαι παρτάκιας, πώς να το κάνουμε. Μ’ αρέσουν τα μεγαλεία.
Στο κάτω κάτω, γιατί να δεχτώ μια γυναίκα που θα ντυθεί πιο εντυπωσιακά για να βγει με τις φίλες της για καφέ, απ' ότι θα ντυθεί για να με παντρευτεί;
Άσε που ο άνθρωπος γενικά σέβεται περισσότερο κάτι που το έχει πληρώσει ακριβά, οπότε εάν πληρώσω εγώ 10 χιλιάρικα και η νύφη άλλα 10 και κάνουμε γάμο τρικούβερτο, τότε έχουμε και κάτι να θυμόμαστε, και οι ισχυρές μνήμες (ακριβός γάμος, ταξίδια, μεγάλο σπίτι), αποτελούν "θυσίες" παραγωγικές και επενδυτικές που ενισχύουν το σεβασμό των συζύγων για την κοινή τους "επιχείρηση" που λέγεται γάμος.
Την επόμενη φορά που θα παντρευτώ, θα είναι στο Neuschwanstein και ο γάμος θα στοιχίσει πολλά χρήματα και θα έχει πολλά εφφέ, καρδιναλίους και επισήμους (αν είναι δυνατόν) κλπ. Την προσοχή της γυναίκας τη θέλω σε μένα και σ' αυτά που κάνουμε μαζί. Δεν πρόκειται με τίποτα να υποβαθμίσω το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου (δηλαδή το συζυγικό μου βίο) με φτηνές λύσεις. Οποιαδήποτε γυναίκα ντυνόταν πιο καλά ή ξόδευε πιο πολλά όταν έκανε πράγματα εκτός του ζευγαριού, την παράτησα. Το ίδιο θα έκανε κι αυτή, οπότε δίκαια η συναλλαγή.
Ο γάμος, το επάγγελμα, το σπίτι, οι φίλοι: αυτά αξίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
Στο κάτω κάτω μεσογειακοί είμαστε γι' αυτό μας αγαπάνε: για τη δράμα και το εφφέ. Άς τους αυτούς τους μινιμαλιστές βόρειους στην ησυχία τους. Μίνιμαλ ζωές.
Λευτέρης
Giannis123
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βάφτισμα ανηλίκων καταλύει ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα - την ελεύθερη επιλογή.
axuro
δεν τα λέτε καλά: εγώ με την Γαλλία, την Αγγλία, την Γερμανία (και όλη την Δύση) κι εσείς με το Ιράν.
aphro
don't spread yourself too thin...
Να μη μπλεξουμε καλοκαιριατικα με ανθρ. δικαιωματα & βαφτιση,γιατι θα πρεπει να το προχωρησουμε στο χασαπωμα της περιτομης,που κακως επιτρεπεται στη πολιτισμενη Δυση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Δικαιο μας ,ειναι βαρεια σκοπουμενη σωματικη βλαβη,κακουργημα.
Αλλα αυτα απο φθινοπωρο.
Απλά μαθήματα θρησκευτικής ιστορίας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγλία: Μετά την κατάργηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το τελευταίο επιζών χαλιφάτο του πλανήτη, όπου ο αρχηγός του κράτους είναι ταυτόχρονα και ο αρχηγός τησ τοπικής χριστιανικής εκκλησίας.
Γερμανία: Χώρα όπου το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών ελέγχεται και εγκρίνεται από τον τοπικό καρδινάλιο.
κ. Δήμου, Αγγλία και Γερμανία είπατε; Και εγώ μαζί σας!!!!
(Έτσι είναι, κ. Δήμου, όποιος θέλει να καταργήσει το μάθημα των θρησκευτικών, σημαίνει ότι ποτέ δεν έμαθε κάτι από αυτό, και έτσι απλά... εκτείθεται).
Ο/Η Nikos Dimou είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βάφτισμα ανηλίκων καταλύει ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα - την ελεύθερη επιλογή.
Γιατί η υποχρεωτική εκπαίδευση την ελεύθερη επιλογή δεν καταλύει;
Φαντάζεστε να περίμενε η μητέρα σας την συγκατάθεσή σας για να σας στείλει στο Κολλέγιο Αθηνών;
Κάποια πράγματα τα αποφασίζουν οι μεγάλοι
Lefteris, είπατε:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Άσε που ο άνθρωπος γενικά σέβεται περισσότερο κάτι που το έχει πληρώσει ακριβά..."
αυτό, μάλλον ο έλληνας το κάνει.
Καλησπέρα μας. Από ό,τι βλέπω οι κοκορομαχίες καλά κρατούν -από τη Νορβηγία και τη δροσιά, στον χωρισμό εκκλησίας-κράτους υπάρχει μια κάποια απόσταση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Δήμου τα λέει ΤΕΛΕΙΑ -αν είσαι Γερμανός...
Κι επειδή δεν είμαστε -και δεν θέλουμε και να γίνουμε- κάνει το λάθος να θυμώνει και να μας αποκαλεί Ιρανούς.
Αν δεν έχεις επιχειρήματα...(ή είσαι "κολλημένος" με τη Γερμανία).
Δε φταίει αυτός -οι δάσκαλοι του στο Μόναχο που του ξερίζωσαν κάθε ελληνικότητα φταίνε.
Πάντως, δεν θα με ενοχλούσε το δικό του σύνταγμα. Δεν βρίσκω τίποτα λάθος σε αυτό. Εκείνο που θα με ενοχλούσε όμως τελικά μετά από την εφαρμογή του θα ήταν, πως δεν θα ένοιωθα πλέον ΕΛΛΗΝΑΣ.
Γειά σου μπρε Λευτέρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήgiannis123
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι σοφιστείες!
Η υποχρεωτική εκπαίδευση δεν καταλύει επιλογές - σου δίνει επιλογές.
luke skywalker
από το Σύνταγμα περιμένεις να νιώσεις Έλληνας;
Και η πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν ξέρει το Σύνταγμα, τι νιώθουν;
Ο μινιμαλιστης αντλει ευχαριστηση απο την διαδικασια κατα την οποια οι 15 ποντοι γινοντε 7 και οχι οταν απο 7 τους κανει 15 ...ο μινιμαλιστης την δευτερη διαδικασια την θεωρει δεδομενη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκο δε γουστάρω να αντιδικίσω μαζί σου αλλά και με κανέναν άλλον/η. Ίσως και να 'χεις δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια απορία έχω μονάχα: αν είναι νομικά έγκυρος ΚΑΙ ο εκκλησιαστικός γάμος, υπάρχει πρόβλημα;
@ΛΕΥΤΕΡΗ: ωραίο σχόλιο.
Luke Skywalker said...
ΑπάντησηΔιαγραφήαν είναι νομικά έγκυρος ΚΑΙ ο εκκλησιαστικός γάμος, υπάρχει πρόβλημα;
-----------------------------
Φυσικά - γι αυτό και σε όλο τον κόσμο ο πολιτικός είναι υποχρεωτικός και ο θρησκευτικός (οποιασδήποτε θρησκείας) προαιρετικός.
Μα αν δεν κάνω λάθος τα χαρτιά που αναλαμβάνουν οι παπάδες να προωθήσουν, όταν επιλέγεις να κάνεις θρησκευτικό γάμο, δεν είναι τίποτε άλλο από τα χαρτιά του πολιτικού γάμου. Οι παπάδες απλώς σου παίρνουν το βάρος της γραφειοκρατίας. Με το αζημείωτο βέβαια...
ΑπάντησηΔιαγραφήAxuros είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά ξέρετε για η Νορβηγία έχει αυτήν την ποιότητα πολιτισμού και ζωής; Γιατί είναι μια χώρα που είναι σταθερά και αταλάντευτα προσκολλημένη στην εθνική θρησκευτική της παραδόση
Έτσι εξηγείται η ποιότητα ζωής στο Πακιστάν.
In 2005, a survey conducted by Gallup International [...] indicated that Norway was the least religious country in Western Europe.
Baptism of newborns fell from 96.8% in 1960 to 75.9% in 2005.
Ο/Η Nikos Dimou είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι σοφιστείες!
Η υποχρεωτική εκπαίδευση δεν καταλύει επιλογές - σου δίνει επιλογές.
όπως και το βάπτισμα.
σου ανοίγει την ψυχή, σου ανοίγει τον δρόμο προς την αγάπη
Οι ωραίοι άντρες ανήκουν στο έθνος. Οι υπόλοιποι παντρεύονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓάμος μετά τα 60.
Ναι στα ναρκωτικά στην τρίτη ηλικία.
Ναι, αλλά αυτό τότε μας κάνει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ!!!
:-)))
(καλή συνέχεια - είμαι τέζα)
Lefteris Kritikakis said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο κάτω κάτω μεσογειακοί είμαστε γι' αυτό μας αγαπάνε: για τη δράμα και το εφφέ. Άς τους αυτούς τους μινιμαλιστές βόρειους στην ησυχία τους. Μίνιμαλ ζωές.
----
Ωχ! Μήπως πρέπει ν' ανησυχώ? Μήπως πήρα τη ζωή μου λάθος?
:))))
----
Υ.Γ. Aphrodite, οι ξαπλωμένες γάτες πολύ μου άρεσαν! :)))
Jesus said:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ημέρα που βαφτίστηκα είχα σκάσει στην ζέστη. Πήγα στον Ιορδάνη ποταμό για να δροσιστώ και ο Ιωάννης που από καιρό μου την έπεφτε άρχισε τα πλατσουρίσματα και τους χαριεντισμούς. Για να μην μας πάρουνε χαμπάρι είπε στον κόσμο ότι δίναμε μια άχραντη performance.
Αν επιτρέπετε
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ γάμος είναι θεσμοποιημένος για την Πολιτεία σε συνάρτηση με την Νομοθεσία, (αστικό, κληρονομικό, εμπράγματο) και τις δημόσιες υπηρεσίες (ασφάλειες - μερίδες -συνταξιοδότηση κλπ.)Ως θεσμός λοιπόν πρέπει να την ενδιαφέρει με την πολιτική του έννοια αποκλειστικά!!!
Η εξίσωση πολιτικού - θρησκευτικού ουσιαστικά εξομοιώνει την "τελετή" με την αναγνώριση του πολίτη απο το κράτος ως μέλους οικογενειακής μερίδας.
Ανεξαρτήτως τι πιστεύει κανείς - αν αυτό είναι καλό ή κακό - δύσκολά αλλάζει κάποιος συνήθεια ειδικά αν μ' αυτή έχει μεγαλώσει απο παιδί.
Είμαστε χριστιανόπουλα ή απλά παιδιά τα οποία έχουν προσυλητησθεί στην εκάστοτε επικρατούσα θρησκεία του εκάστοτε κράτους?
Ενεργεί κανείς ως πολίτης ή ως θρησκευτικός ακόλουθος?
@axuro
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς εκμεταλλεύεσαι την αδυναμία μας να απαντήσουμε λόγω καύσωνα.
Μην το τραβάς το σχοινί, η θερμοκρασία πέφτει ήδη.
Κι αυτοί οι ηλίθιοι οι Σουηδοί, μαύρη βάλανε για Υπουργό?!
Ξανάκουσες πουθενά πατριώτη ...μαύρη Σουηδή?
Ζώα Ευρωπαίοι!!!!
Giannis123 said...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο βάπτισμα.
σου ανοίγει την ψυχή
-----------------------------
προς μία κατεύθυνση και στην κλείνει προς όλες τις άλλες!
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήη πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν ξέρει το Σύνταγμα, τι νιώθουν;
Και ρωτάω και δεν κάνω πλάκα:
Αν οι Έλληνες, θεωρούν ότι ΔΕΝ ελέγχουν τις κυβερνήσεις τους, τότε που είναι η λαϊκή κυριαρχία? Και που είναι η Δημοκρατία?
Το ερώτημα νομίζω ότι είναι θεμελιώδες.
salvatore1789
ΑπάντησηΔιαγραφήφυσικά και δεν νοείται το "ισόκυρον". Δίνει στην εκκλησία κρατικές αρμοδιότητες. Επιπλέον όταν αναγνωρίζεις ως έγκυρο όχι ΤΟΝ θρησκευτικό γάμο αλλά μόνον ΕΝΑΝ (τον Ορθόδοξο) καταλύεις και την ανεξιθρησκεία και την ισότητα των πολιτών.
heinz
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ετέθη θέμα ελέγχου αλλά αίσθησης. Ο luke είπε ότι το "δικό μου" Σύνταγμα δεν θα τον έκανε να νιώθει Έλληνας
Εισαγωγαί - εξαγωγαί Doncat
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινήσαμε με εισαγωγή δροσιάς και καταλήξαμε σε εξαγωγή θρησκείας.Εμπορικό δαιμόνιο αυτός ο λαός
Ο/Η Nikos Dimou είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο βάπτισμα.
σου ανοίγει την ψυχή
...............................
προς μία κατεύθυνση και στην κλείνει προς όλες τις άλλες!
Ναι αλλα σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι το φως.
Σε όλες τις άλλες κυριαρχεί το σκοτάδι.
Giannis123 said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλες τις άλλες κυριαρχεί το σκοτάδι.
-------------------------------
Είδες η ΔΕΗ;
Αχ, αυτά τα μονοπώλια!
@κρητικακης
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαμηλο κοστος ακινητων αγαπητε εχει η Βουλγαρια και η Μολδαβια και οσο απο καταναλωτικα και μη αγαθα (γκομενες ξανθιες) οσο θελετε. Και απο κατα Σιβηρια μερια Τομσκ, Ιρκουτσκ, Βλαδιβοστοκ εχετε και Τζαπαν απεναντι θα σας καλυψει.
Ποιοτητα ζωης δυνατοτητες που δινει μια πολη στους κατοικους της. Να συγκρινω την μεση αμερικανικη βλαχουπολη με την Βιεννη που εχει καμια 10αρια θεατρα, 2 οπερες απειρα μουσεια, παρκα, ζωσα ιστορια και αρχιτεκτονικη. Συγκρινεται η Ζυριχη οπου σε δυο ωριτσες με το τραινο μπορεις να βρεθεις για σκι. Να συγκρινεις το Ντουομο του Μιλανο με τι? Με το Σωλτ Λεικ Σιτυ μπλιαχ.
Και οσο για νοσοκομεια κλπ ειστε σιγουρος πως μονο συνταξιουχοι πανε σε αυτα?
Τώρα εξηγούνται όλα! Βέβαια! Ο καύσωνας είναι η τιμωρία του Κυρίου (του κυρ' θεούλη ντε!) για όλη αυτή τη λυσσαλέα προσπάθεια εκ μέρους σας (και κάποιων άλλων) για την αποχριστιανοποίηση του τόπου! Μετανοείτε doncat μπας και έρθει καμιά δροσερή μέρα! Είσαστε συνυπεύθυνος για την επίγεια κόλαση που ζει τις τελευταίες μέρες όλο το (ανάδελφον βεβαίως βεβαίως) Έθνος μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λιβάνι με την ζέστη πρέπει να είναι πολύ high συνδυασμός...Σκέτη ψυχεδέλεια!
Να κάνω μια διευκρινηστική παρέμβαση εδώ. Βασικά κύριε Δήμου δεν εισάγουμε ακριβοπληρωνένο ρεύμα. Ολα τα ηλεκτρικά δίκτυα απανταχού του κόσμου είναι διασυνδεδεμένα έτσι ώστε όταν χτυπάς peak εσύ σου δίνουν ρεύμα οι γείτονες και αντίστοιχα όταν χτυπάνε peak αυτοί τους δίνεις ρεύμα εσύ. Στο τέλος του χρόνου γίνεται μια λογιστική εκαθάριση και αντίστοιχα όποιος χρωστάει πληρώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κάτι άλλο γιατί έχω βαρεθεί να βλέπω τη ΔΕΗ να γίνεται στόχος κάθε φορά που γίνεται μια στραβή με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο "μανίκι" από το να στήσεις και να συντηρείς ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπλέον η Επιχείρηση πρέπει να ανταπεξέρχεται σε μια ολοένα αυξανόμενη ΖΗΤΗΣΗ ηλεκτρικού ρεύματος, κοινώς τρέχουμε και δε φτάνουμε. Μη βρίσκουμε λοιπόν αποδιοπομπαίο τράγο τις κυβερνητικές υπηρεσίες όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα. Στα άκρα τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Και αυτό το post έγινε κύρηγμα και κατηχητικό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ο κάθε axuros πιστεύει πως στη Νορβηγία υπάρχει θρησκευτική αστυνομία που ελέγχει αν τα παιδιά έχουν την ίδια θρησκεία με τους γονείς τους ας το πιστεύει... (οι παραβάτες τιμωρούνται με δημόσιο λυθοβολισμό στο πάρκο Βίλγκεγκραντ κάτω από το τεράστιο πέος που προφανώς συμβολίζει τον θρησκευτικό πουριτανισμό τους).
@Ein Steppenwolf
Αν τα στοιχεία του wikipedia είναι σωστά, 3/4 των παιδιών βαφτίζονται, τότε η Νορβηγία είναι πολύ θρησκευόμενη χώρα για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν νομίζω όμως να είναι σωστά γιατί πλέον 1 στα 2 παιδιά στις Σκανδιναβικές χώρες γεννιέται έξω από το γάμο.
Στη Γαλλία ζήτημα αν 30% των παιδιών βαφτίζονται.
@Antonios
Thanks για τα tips. Την επόμενη φορά που θα πάω Νορβηγία δεν θα χρεωκοπήσω :P
Σήμερα ήταν το peak του καύσωνα εδώ στο Ηράκλειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεβαίνοντας στο σπίτι (ρετιρέ) το μεσιμέρι έκαιγαν τα πάντα: πατώματα, τοίχοι, σεντόνια.
Δυσμενής κατάσταση.
Δεν έχω θερμόμετρο αλλά το μαντολίνο μπορεί να δώσει μιά εικόνα: οι χορδές είχαν ξεκουρντίσει σχεδόν 1 τόνο (από τις διαστολές)!!!
Αντε να διαβάσεις για εξετάσεις με τόση κάψα.
Από αύριο πέφτει η θερμοκρασία. Τουλάχιστον έτσι λέν αυτοί που ξέρουν.
Οψόμεθα
Lifer παρεξηγησατε
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν εννοούσα την ΔΕΗ του ηλεκτρισμού - αλλά το άλλο μονοπώλιο του Φωτός...
Διαφημίσεις Βαπτιστών, ή προσυλητισμός το '07...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Don't be so open minded
your brains fall out"
"Read the bible- it will scare the hell out of you..."
"There are some questions that can't be answered by google"
"Artificial intelligence is no much for natural stupidity"
"Forgive your enemies it messes with their heads"
"Staying in bed, shouting Oh God! does not constitute going to church"
ΝΔ,
ΑπάντησηΔιαγραφήένα φιλικό μου ζευγάρι που έχει τις ίδιες απόψεις με σας στα θρησκευτικά ζητήματα (άθεοι-άθρησκοι) και που παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο, απέκτησε πριν μερικούς μήνες έναν γιο.
Παρά την αντίθεσή τους στη θρησκεία και τους παπάδες, σκέφτονται να το βαφτίσουν το παιδί για έναν και μόνο λόγο: να μην γίνει αργότερα θύμα διακρίσεων στο σχολείο και στην κοινωνία γενικότερα. Μάλιστα, το θεωρούν υποχρέωσή τους, αισθάνονται ότι αν και διαφωνούν με την ιδέα της βάφτισης, δεν έχουν δικαίωμα να προξενήσουν προβλήματα στο παιδί λόγω των δικών τους πεποιθήσεων.
Βρίσκω τη στάση τους ρεαλιστική και υπεύθυνη, και νομίζω ότι στη θέση τους θα έκανα το ίδιο. Υπάρχουν βέβαια και επιχειρήματα από την άλλη πλευρά (δικαίωμα επιλογής, ότι συντηρούν την υπάρχουσα κατάσταση κλπ). Εσείς τί λέτε πάνω σ' αυτό;
agnostosx
ΑπάντησηΔιαγραφήφοβάμαι πως δεν έχουν επιλογή. Αν έχεις κάνει πολιτικό γάμο ούτε το παιδί σου βαφτίζουν, ούτε κηδεία σου κάνουν.
Από κει και πέρα... είναι θέμα προσωπικής επιλογής (αν ξεγελάσουν την εκκλησία). Εγώ δεν θα το έκανα. Το βρίσκω υποκριτικό - και δεν θα μπορούσα αργότερα να το εξηγήσω στο παιδί μου. Προβλήματα από την ονοματοθεσία άλλωστε δεν ξέρω αν θα έχει το παιδί.
Είστε πράγματι ευφυής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τουλάχιστον παρεξήγησα.
Ως μικρότερος (απ' όλες τις εκδοχές) οφείλω να υποχωρήσω.
Δεν φιλοδοξώ να σας πείσω (αλίμονο στα age+).
Θέλω να σας προβληματίσω (έστω και στα age+).
Και αυτό θα το καταφέρω.
Σας το υπόσχομαι.
Εδώ στη Θεσσαλονίκη άρχισε να φυσάει. Λίβας μου φαίνεται. Ακόμη κι έτσι όμως είναι ότι πρέπει για μια μπυρίτσα στο Kitchen Bar. Την οποία ευχαρίστως να κεράσω όταν σας φέρει ο δρόμος σας προς τα εδώ.
Επιτρέψτε μου να αποχωρήσω.
Με σεβασμό.........
Κύριε Δήμου! Πώς τα διαβάζετε όλα αυτα, πώς τα αποκωδικοποιείτε ; Πόσο αιρκοντίσιον χρειάζεστε ημερησίως και ακαταύστως ; Και πόσα θέματα μπλεκονται ταυτοχρονα μέσα στο ίδιο θέμα, ΅Εξαιρετικό υλικό για ένα μπλογκοβιβλιο με τη δική σας μοναδικότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πασχίζω να μαζέψω κανα σχόλιο. Καλά, φταίει που είμαι καινούργια.
Ναι είμαι υπερ του χωρισμού εκκλησίας και κρατους για λόγους που δεν σχετίζονται με τη θρησκευτικότητα ή την τυχόν πίστη μου.
Ναι, είμαι υπερ του γάμου στην εκκλησία και της βαπτισης. Ειναι μια ανάγκη να κρατήσουμε κάποια πράγματα. Πείτε το φολκλορ, δώστε του ο,τι όνομα θέλετε, αλλά τις παραδόσεις ας μη τις τσαλαπαταμε. Μας βοηθούν στο να πιάνουμε το νήμα και να πορευόμαστε πιο κάτω
Χαιρετώ Ρίτσα Μασουρα
ritsmas.wordpress.com
agnostosx said...
ΑπάντησηΔιαγραφήένα φιλικό μου ζευγάρι που έχει τις ίδιες απόψεις με σας στα θρησκευτικά ζητήματα (άθεοι-άθρησκοι) και που παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο, απέκτησε πριν μερικούς μήνες έναν γιο.
Παρά την αντίθεσή τους στη θρησκεία και τους παπάδες, σκέφτονται να το βαφτίσουν το παιδί για έναν και μόνο λόγο: να μην γίνει αργότερα θύμα διακρίσεων στο σχολείο και στην κοινωνία γενικότερα.
------------------------
Σας πληροφορώ ότι ο γιός μου (αβάπτιστος), πεντέμιση ετών σήμερα, ουδένα πρόβλημα έχει αντιμετωπίσει στο σχολείο ή στην κοινωνία γενικώτερα (προνήπιο και 2 τάξεις νηπιαγωγείου). Τις προάλλες
μάλιστα, με ρώτησε:
"μπαμπά, τι είναι προσευχή;"
Θα υποπέσω στο αμάρτημα της αλαζονείας και θα σας εξομολογηθώ ότι αισθάνθηκα υπερήφανος.
@Μαρτινγκέιλ
ΑπάντησηΔιαγραφήείσαι σίγουρος οτι τα βουλγαρικά είναι φθηνά για τους βούλγαρους. Το οτι για εμάς είναι ε αυτό είναι άλλο θέμα.
@ΝΔ
Δηλαδή αν αναγνωριζόταν όλοι οι θρησκευτικοί γάμοι θα φέρνατε τέτοιες αντιρήσεις.
Πάντως με την βάφτιση ενας θείος μου δεν την έκανε στο κοπέλι του όταν ήτανε μικρος, το αστείο είναι οτι ο θείος μου είναι κάργα θεοσεβούμενος και ψάλτης. Και για να θυμηθούμε και τον Χριστό, στα 30 βαφτίστηκε. Εμείς γιατι το κάναμε στα γενοφάσκια
nandia
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό το blog είναι full time job.
Άλλωστε αφού είμαι άνεργος και κανένα έντυπο δεν με θέλει για συνεργάτη του - εκδίδω το δικό μου