Σάββατο, Μαΐου 26, 2007

Ένα Λουλούδι για την Αμαλία



Η Αμαλία Καλυβίνου κηδεύεται σήμερα στις 12:30 στο Νεκροταφείο της Αναστάσεως στον Πειραιά, περιοχή Χαραυγή.

Η Αμαλία ησύχασε. Εμείς;

Ήταν δύο φορές άτυχη. Της έλαχε ένα σπάνιο, δυσδιάγνωστο και δολοφονικό νόσημα, έτυχε να πέσει και σε κακούς ή αδιάφορους γιατρούς που την βασάνισαν απάνθρωπα.

Στην δίκαια αγανάκτησή της έφτασε στο (άδικο) συμπέρασμα ότι: "Οι γιατροί είναι ανεύθυνοι,ανίκανοι και άρπαγες στη συντριπτική τους πλειοψηφία.Η μόνη τους έννοια είναι η "κονόμα".Οι φαρμακευτικές κάνουν κουμάντο,η δικαιοσύνη τους αφήνει ατιμώρητους και ανθρώπινες ευτυχίες εξακολουθούν να χάνονται ΑΔΙΚΑ."

Η οργή της ξεσήκωσε το πανελλήνιο. Για πρώτη φορά ένα ελληνικό blog (http://fakellaki.blogspot.com) δημιούργησε πρωτοσέλιδες ειδήσεις. Όσοι είχαν υποφέρει από ιατρικά λάθη, αδιαφορία, επιπολαιότητα και εκμετάλλευση, ταυτίστηκαν μαζί της. Χιλιάδες σχόλια στο blog της.

Όλα αυτά δεν την βοήθησαν να επιζήσει. Της έδωσαν ικανοποίηση και δικαίωση, αλλά δεν μπορούσαν να αναστρέψουν την πορεία μίας δολοφονικής νόσου. (Όχι - δεν την σκότωσαν οι κακοί γιατροί - απλώς την βασάνισαν. Και βρέθηκαν αρκετοί καλοί γιατροί που την βοήθησαν).

Η Αμαλία αφήνει πίσω μία βαριά κληρονομιά. Με το blog της άνοιξε ένα δρόμο. Για περισσότερη δικαιοσύνη (αν όχι Θεία - τουλάχιστον ανθρώπινη). Για περισσότερη συνειδητοποίηση, ευσυνειδησία και ανθρωπιά. Τόσο από τους γιατρούς, όσο κι από όλους εμάς.

Το τελευταίο δημοσιευμένο της post ζητάει: "Tα 15' του Γουόρχολ να αφήσουν βάση". Σαρκαστικά γνωρίζει πόσο πρόσκαιρη είναι η δημοσιότητα που κέρδισε - και ζητάει να μην πάει χαμένη.

Γεννήθηκε για να υποφέρει. Ας μας οδηγήσει σε λιγότερο πόνο.

276 σχόλια:

  1. Καλημέρα,

    Χθες μπήκα και διάβασα το ποστ της Αμαλίας. Ενα κορίτσι, που αντί για την χαρά της ζωής και της ηλικίας της γνώρισε τον πόνο και την αγωνία. Εβγαλε όμως όλο το μεγαλείο που κρύβει ο άνθρωπος βαθειά στην ψυχή του, αντιστάθηκε και αγωνίστηκε, με την αρρώστεια της, με την άγνοια και την επιπολαιότητα που ευδοκιμεί... Και άφησε πίσω της την γνώση και μια κραυγή που μέσω του μπλόγκ ακούστηκε παντού.

    Ενα λουλούδι για την Αμαλία λοιπόν. Αυτές τις μέρες ανθίζουν οι γαρδένιες. Η φύση εξακολουθεί να ανθίζει και η ζωή προχωράει... Τι και αν μερικά λουλούδια κόβονται πρόωρα!

    Καλό ταξίδι Αμαλία λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κε Δήμου

    Συνεχίζω το αγωνιστικό πνεύμα της Αμαλίας.

    ΛΟΙΠΟΝ:

    Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ που μιλάμε εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο ΑΥΣΤΡΑΛΟΠΙΘΗΚΟΥ!

    Δεν μας φταίει μόνο ο Αυστραλοπίθηκος ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΙΡΙΑ ΜΑΣ αλλά συμβαίνει να έχει αυτός την κυβέρνηση τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απίστετυτο θάρρος μιας πολύ-πολύ άτυχης ύπαρξης.. Ας γίνει ένα παράδειγμα για όλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολέμησε μέχρι το τέλος και δημιούργησε και άφησε πίσω της κάτι σημαντικό και πολύτιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει να πεθάνει κάποιος άνθρωπος, για να θυμηθούμε κάθε φορά ΤΑ ΧΆΛΙΑ ΜΑΣ (σε όλους τους τομείς).

    Και καλά π.χ. η κακή ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος - που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα,
    πες ότι είναι παράβλεψη (που κι αυτό θα πρέπει να τιμωρείται πριν χάσει τη ζωή του κάποιος).

    Η έλλειψη ανθρωπιάς όμως και η ασυδοσία είναι ασυγχώρητα σε κάθε περίπτωση.

    Φοβάμαι όμως πως εις μάτην κοπιώμεν. Σύντομα θα ξεχαστεί και αυτό το γεγονός χωρίς να γίνει τίποτα.
    Θα το δέιτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. giasafox
    ελπίζω πως δεν θα ξεχαστεί εύκολα.

    Ξέρω πως η ιατρική κοινότητα έχει ταρακουνηθεί από αυτό το blog.

    To σοκ είναι ισχυρό - κάτι θα αφήσει πίσω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 30 ετών.

    Απίστευτες ταλαιπωρίες, βάσανα και ατελείωτος πόνος, πνευματικός και σωματικός.

    Δεν ξέρω.

    Εγώ μάλλον θα αυτοκτονούσα.

    Καλή ξεκούραση Αμαλία.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άδικοι θάνατοι νέων ανθρώπων. Όλη αυτή η ενέργεια που χάνεται ίσως σε μια άλλη διάσταση όπως θέλουμε κάποιοι να πιστεύουμε. Θα συμφωνήσω τόσο με την Αφροδίτη στο συγκινητικό της σχόλιο στο προηγούμενο ποστ. Αν ο θάνατος από κακή κρίση των γιατρών μπορεί να ταρακουνήσει κάποιες συνειδήσεις, ας το ευχηθούμε. Αν τα μπλογκς έστω και μ' αυτόν τον τρόπο βρίσκουν φωνή προς τα έξω, ας βάλουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για να μην γίνει η μνήμη εφήμερη. Εναποθέτω τη σκέψη μου σήμερα στην Αμαλία και σε όλους όσους πονούν. Αύριο ίσως να είμαι ένας απ' αυτούς. Καλή σας μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα,
    Καλό ταξίδι στην Αμαλία.
    Εδώ και καιρό διάβασα το blog της, συγκλονισμένος.
    Ποιος θα σταθεί για ένα λεπτό να αναλογιστεί λίγο τι πραγματικά συμβαίνει σ' αυτήν την πολύβουη πόλη. Μοιάζει με κείνον τον μεγάλο βιολιστή που παίζει στο δρόμο ντυμένος πρόχειρα, άγνωστος, άσημος σε αδιάφορους νεοϋορκέζους. Πώς φεύγουν οι φίλοι και τι γρήγορα που ξεχνιούνται, τι γρήγορα που όλα τα προσπερνάμε.
    Το άδικο δεν είναι μόνο εκεί. Είναι στους "κακούς" μηχανικούς που καταστρέφουν τη ζωή μας στα σάπια κτήρια, στους "κακούς" οδηγούς που ένα λάθος τους σκοτώνει παιδιά, στους ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ για όλα....
    Σε μας τους ίδιους που μας προλαβαίνει η μέρα αντί να την προλάβουμε εμείς...
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
    ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ;
    ΠΟΙΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ;
    ΠΟΙΑ ΑΥΤΙΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ;
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΡΑΣΕΙ;
    Αυτή η κοινωνία δυστυχώς ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί τους Καιάδες της.
    Τίποτα δεν την ξεκουνά απο την απέραντη μεσημεριανή της σιέστα.
    Οι πρωτοσέλιδες ειδήσεις της φωνής της Αμαλίας, έγιναν άλλο ένα προϊόν στο μενού του εγχώριου τύπου. Μέχρι κάτι άλλο να το αντικαταστήσει και να στρέψει το ενδιαφέρον του ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ εκεί.

    Επιτέλους. Ενα λουλούδι δεν φτάνει.
    Ας βγούμε μπροστά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μέσα από τον πόνο της η Αμαλία μας δίδαξε ανθρωπιά, δύναμη και μεγαλείο ψυχής. Ας μείνει έτσι στη μνήμη μας: ένα ζωντανό κορίτσι που δεν πρόφτασε να χαρεί τη ζωή, αλλά την έζησε όπως μόνο αυτή ήξερε μέχρι τέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σε κάνουν να βάλεις νέα σύνορα στη σκέψη σου. Που μέσα από τη δύναμη της σκέψης τους καιτη γενναιότητα του λόγου τους σε παρασαίρνουν να επανεκτιμήσεις τη ζωή που έχεις ξεχάσει, απ΄ την αρχή.
    Αμαλία υπήρχε πάρα πολύ σοβαρός λόγος που ταξίδεψες στη γη ανάμεσά μας. Και το λόγο τον εκπλήρωσες στο ακέραιο.
    Γαλήνιο να είναι το ταξίδι σου προς το φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους,

    Τι θλιβερό ποστ. Μπορεί να σας φανεί αστείο αλλά από τη στιγμή που η περίπτωση της κοπέλλας έγινε γνωστή μέσα από το blog της κάπως αισθάνθηκα οτι δε θα τη χάναμε από κοντά μας.

    Καλό ταξίδι και από εμένα στην Αμαλία.

    Υ.Γ.
    κ. Δήμου αν και γενικά είμαι αισιόδοξος επιτρέψτε μου να μη συμμεριστώ την πίστη σας οτι η ιατρική κοινότητα θα κουνηθεί. Μερικά άτομα ίσως αλλά η πλειοψηφία κυνηγάει τα ευρώ και τις kompressor. Ακόμα και αν δηλώσουν σοκαρισμένοι απλά θα επιστρέψουν στις καθημερινές φακελο-πρακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. dimg said...
    ...κάπως αισθάνθηκα οτι δε θα τη χάναμε από κοντά μας.

    --------------------------

    Από μας εξαρτάται να μην την χάσουμε. Το blog της θα μείνει εκεί - να την θυμίζει και να θυμίζει την δοκιμασία που πέρασε.

    Όσο για τους γιατρούς, σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που αναφέρετε. Όμως υπάρχουν και οι άλλοι - και η ίδια μιλάει και γι' αυτούς. Ας μην κάνουμε συνοπτικές γενικεύσεις και καταδίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτο το "δεν την σκότωσαν οι κακοί γιατροί"
    ξανασκεφτητε το.

    Ενταξει, εχετε συζηγο γιατρο αλλα οχι κι ετσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μερικοί από τους γιατρούς που αστόχησαν στην περίπτωσή της, είναι καλοί επιστήμονες - αλλά, από ότι μου εξήγησαν ειδικοί, το περιστατικό ήταν σπάνιο, σύνθετο και πολύ πιο περίπλοκο από όσο το περιγράφει η ίδια.


    -------------------------------

    Kε Δήμου

    Σαφώς και δεν πρέπει να κάνουμε γενικεύσεις ούτε καταδίκες ( τύπου τηλεοπτικών παραθύρων).

    Η περίπτωση της Αμαλίας ήταν σαφώς σπάνια αλλά δεν ήταν ufo.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτή την άσχημη ιστορία είναι να επιτεθεί κανείς στους γιατρούς. Γιατί το λέω αυτό ενώ οι γιατροί έχουν σαφώς την αναμφισβήτητη ευθύνη τους εδώ; Το λέω γιατί είμαστε πια αναπτυγμένη χώρα. ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ Κε οποιος κι αν είσαι ( οποιασδήποτε βαθμίδας ) να ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊς ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.

    Σον χώρο της υγείας στην Ελλάδα η Αυθεντία συναντά τον Κομπογιαννιτισμό. ΑΥτο αφορά σε όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες και όχι μόνο στους γιατρούς. ΈΧΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥς ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎς ΚΑΙ ΜΕ ΤΙς ΕΠΙΤΡΟΠΕς ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΌ ΜΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΦΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΑ ΓΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΩΣ ΘΕΟΣ και με πολλά άλλα.

    Η περίπτωση της Αμαλίας είναι σημαντική ως μαρτυρία-καταγραφή. ΑΞίζει να διαβάσει κανείς το blog της. Θα βρει εκεί πράγματα που τα βιώνουμε όλοι στο πετσί μας ( είτε οι ίδιοι είτε μέσω αγαπημένων μας).

    Έχω πάψει να αποδίδω κάποιο νόημα στην ασθένεια. Δεν υπάρχει κανένα νόημα. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ. ΟΥΤΕ ΤΥΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ. Δεν έτυχε στην Αμαλία. Έτσι είναι ο άνθρωπος. ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ- ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Υπάρχουν μόνο υπηρεσίες που τις φτιάχνουμε και τις βελτιώνουμε για να μας εξηπηρετούν στο μέτρο του δυνατού.

    Αλλά να λειτουργούν παρακαλώ.

    Ξέρω. Φαίνεται πολύ Αμερικάνικο τούτο το σχόλιο. Αλλά το προτιμώ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΜΩς ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΚΟΜΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟς ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ ΤΟΥς ΚΑΝΟΝΕΣ.

    Αυτό ισχύει και για φιλελεύθερους και για σοσιαλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Dem said...
    Ενταξει, εχετε συζηγο γιατρο αλλα οχι κι ετσι!

    -----------------------------

    Δεν υπερασπίζομαι τους γιατρούς, αλλά την κοινή λογική. Ας μην ξεχνάμε πώς πρόκειται για έναν πολύ επιθετικό καρκίνο (οστεοσάρκωμα.

    Αυτό δεν έχει σχέση με τις παραλείψεις, την αδιαφορία και την αμέλεια που ήδη καταδίκασα στο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα.
    Σε λίγο η Αμαλία θα αναπαυθεί για πάντα.
    Μου έτυχε η τραγική σύμπτωση να αφήσω ενα σχόλιο στο blog της και το αμέσως επόμενο να είναι η είδηση του θανάτου της !
    Το πώς ένιωσα δεν λέγεται.

    Ομως ο σπόρος της αγανάκτησης, της ελπίδας, της φωνής που δεν ζητάει παρα τα αυτονόητα, θα παραμείνει, θα βλαστήσει και θα υπάρχει.
    Θα φτάσει ψηλά σαν δέντρο να το βλέπουν όλοι, τόσο οι σωστοί, όσο και οι λάθος.
    Στον ίσκιο του δεν θα χωρούν οι λάθος.
    Αντίο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν υπήρχε σοβαρός και αδέκαστος Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα έπρεπε από καιρό να έχει διατάξει μία έρευνα για την περίπτωση της Αμαλίας.

    Μία επιτροπή ειδικών θα έπρεπε να έχει αναλύσει το θέμα και απονείμει ευθύνες και ποινές σε όσους έκαναν λάθη ή παραλείψεις.

    Δυστυχώς οι Ιατρικοί Συλλογοι στην Ελλάδα σπάνια ασχολούνται με τέτοιες περιπτώσεις - κι ακόμα σπανιότερα τιμωρούν "συναδέλφους".

    Κι έτσι γινόμαστε όλοι Τριανταφυλλόπουλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΕς ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙς ΣΑΝ ΤΗς ΑΜΑΛΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ;

    ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕς.

    Οι επιτροπές θα έπρεπε να θέσουν σε διαθεσιμότητα τα 2/3 τουλάχιστον του δυναμικού του Υπουργείου Υγείας.

    Από αλλού πρέπει να το πιάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαζί με το λουλούδι μου για την Αμαλία μεταφράζω από δελτίο τύπου της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (παράρτημα του ΠΟΥ) σχετικά με το πρόβλημα των ιατρικών λαθών:

    Μόνο στις ΗΠΑ τα ιατρικά λάθη προκαλούν περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο από τον καρκίνο του στήθους, τα τροχαία ατυχήματα ή το AIDS, σύμφωνα με μια μελέτη του 1999 του Ινστιτούτου Ιατρικής. Στη Βρετανία τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους 10 ασθενείς υφίσταται κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις κατά την νοσηλεία του σε νοσοκομείο. Στην Αυστραλία το ποσοστό αυτό είναι 16,6 τοις εκατό και παρόμοια ποσοστά διαπιστώνονται στη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά. Η κατάσταση είναι χειρότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες ...

    Σίγουρα η ζωή της Αμαλίας, ο πόνος της και το ιστολόγιό της δεν πήγαν χαμένα όσον αφορά την ευαισθητοποίησή μας (και των γιατρών) για το πρόβλημα. Μόνο με την καθιέρωση μετρήσιμων δεικτών ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών είναι δυνατή η όποια βελτίωση. Ας ελπίσουμε ότι η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα συμπεράσματα της ευρείας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε.

    Υ.Γ. Για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης υπενθυμίζω το σχετικό ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 112.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν το γνώριζα το blog της Αμαλίας -σήμερα μπήκα για πρώτη φορά.
    Έχω συγκλονισθεί και ταραχθεί πάρα πολύ...

    Έχασα πρόσφατα τον πατέρα μου και έχω παρα-γίνει ευαίσθητος σε θέματα αρρωστιών και γιατρών. Οι διηγήσεις της Αμαλίας με έκαναν να ζω ο ίδιος το δράμα της.


    Nikos Dimou said…
    “Μία επιτροπή ειδικών θα έπρεπε να έχει αναλύσει το θέμα και απονείμει ευθύνες και ποινές σε όσους έκαναν λάθη ή παραλείψεις.”

    Είναι δίκαιο αυτό βρε Νίκο? Όλοι δεν κάνουμε λάθη στη δουλειά μας?
    Και με εμένα με κατέλαβε η οργή από την ιστορία της Αμαλίας, από την άλλη θα πρέπει να δούμε το θέμα με ψυχραιμία. Κατανοώ ότι ένα ιατρικό λάθος ή παράλειψη κοστίζει ζωές, είναι όμως ρεαλιστικό να απαιτήσουμε από τους γιατρούς να μην τα κάνουν και να τους τιμωρούμε? Υπάρχει έστω και ένας γιατρός που να μην έχει κάνει αντίστοιχο λάθος στην καριέρα του? Πιστεύεις δεν έχουν χαθεί ζωές από λάθη του Γιακούμπ στο χειρουργείο?
    Φυσικά δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στην περίπτωση των χρηματισμών και στα «φακελάκια» -αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα.
    Απλά το ιατρικό ανθρώπινο λάθος (που τις περισσότερες φορές διαγνώσκεται εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος) νομίζω ότι δυστυχώς είναι μέσα στο πρόγραμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σχετικό με την ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής περίθαλψης είναι και το πρόγραμμα του ΟΟΣΑ.

    Υπενθυμίζω τέλος ότι αρμόδιος Επίτροπος για την Δημόσια Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο Κύπριος κ. Μάρκος ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας είναι ο κ. Αντώνιος ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η κοινη λογικη λεει:

    H Aμαλια δεν πεθανε αμεσως απο το
    οστεοσάρκωμα αλλα πολλα χρονια μετα
    απο πολλαπλο μεταστατικο καρκινο
    των πνευμονων, η συνηθη μετασταση που
    προκαλει το οστεοσάρκωμα.

    Η κοινη λογικη αναρωτιεται:

    Tι θα ειχε συμβει αν οι καφροι ειχαν διαγνωσει
    εγκαιρα το οστεοσάρκωμα πριν αυτο κανει μεταστασεις;

    Η κοινη λογικη αναρωτιεται:

    Tι θα ειχε συμβει αν ειχαν ακρωτηριασει το ποδι πριν γινουν οι μεταστασεις;

    Η κοινη λογικη αναρωτιεται:

    Γιατι ο Νικος Δημου γραφει οτι το οστεοσαρκωμα ειναι "δυσδιαγνωστο"
    οταν προκειται για τον συνηθεστερο
    πρωτογενη καρκινο των οστων και οταν
    η ιδια η Αμαλια γραφει:

    "Υπάρχει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ , ο νευρολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων που με διέγνωσε. Που δεν έλαβε υπ'όψη τις "γνώμες" των προηγούμενων γιατρών που τού ανέφερα,αλλά μελέτησε με υπομονή τις εξετάσεις μου για να σχηματίσει δική του γνώμη. ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΕΓΝΩΣΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ, ΟΤΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΕΒΓΑΖΕ "ΤΡΕΛΛΗ" ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ."

    H κοινη λογικη αναρωτιεται:

    Mηπως το οστεοσαρκωμα ειναι "δυσδιαγνωστο" επειδη καποιοι καφροι
    δεν μπορουν να καταλαβουν τι βλεπουν
    σε μια μαγνητικη τομογραφια και την
    ονομαζουν ..."ιδιοπαθεια";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η κοινη λογικη λεει οτι απο την στιγμη που καποιος ειναι καταδικασμενος σε θανατο οτι χρηματα εχει δεν τα χρειαζεται γι αυτο οι κομπογιαννητες Ιατροι επισπευδουν με την ανικανοτητα τους το ετσι και αλλιως καποτε τετελεσμενο και σε ξεζουμιζουν οικονομικα αν "τυχει" και σου συμβει κατι.

    υγ,.."κομπογιαννητες ιατροι" δεν γενικευω προς αποφυγη παρεξηγησεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κατανοούμε απόλυτα τη δυστυχία αυτού του κοριτσιού. Γι΄ αυτό εμπνευσμένοι από τον ανθρώπινο πόνο συγγράψαμε τη δική μας ιστορία.

    Για περισσότερες πληροφορίες:

    xouakina.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η κοινή λογική λέει ότι αν "όλο το πανεπιστήμιο" επί 17 χρόνια δεν έβγαζε διάγνωση υπήρχε πρόβλημα. Δεν μπορεί να είναι όλοι άχρηστοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η κοινή λογική λέει ότι αν "όλο το πανεπιστήμιο" επί 17 χρόνια δεν έβγαζε διάγνωση υπήρχε πρόβλημα. Δεν μπορεί να είναι όλοι άχρηστοι!
    ----------------------------
    Η κοινη λογικη λεει οτι ,ειναι αδυνατον να ασχοληθηκε ολο το πανεπιστημιο με την υποθεση της Αμαλιας..ασχοληθηκαν καποιοι αφιερονοντας λιγοτερο απο οσο θα πρεπε η και καθολου χρονο με την υποθεση,με μοναδικο κριτηριο για την διαθεση του χρονου τους την τσεπη της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Υπήρξε τραγικά άτυχη, γιατί προφανώς ήταν μία δύσκολη περίπτωση και οι γιατροί δεν έδωσαν την απαιτούμενη σημασία για κάποιους λόγους. Δεν μπορούμε ούτε να ξέρουμε ακριβώς τί είχε συμβεί με τις λάθος διαγνώσεις, ούτε να καταλήγουμε σε οριστικά συμπεράσματα, εφόσον γνωρίζουμε μόνο ένα μέρος της τραγικής αυτής ιστορίας.
    Σίγουρα υπάρχουν γιατροί-μπακάληδες και χασάπηδες, που αν η ατυχία μας οδηγήσει στα χέρια τους, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Όμως, μην το γενικεύουμε, γιατί έτσι διαγράφουμε όλες τις περιπτώσεις ασθενών που έχουν ΣΩΘΕΙ από γιατρούς, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, στη χώρα μας. Υπάρχουν εξαιρετικοί γιατροί, με πείρα και γνώσεις, που όσο και να είναι ενταγμένοι στο γνωστό σύστημα υγείας της Ελλάδας, ΣΩΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ! Εμάς, τους συγγενείς, τους φίλους μας. Κάποιους δεν τα καταφέρνουν, είτε από επιπολαιότητα, είτε γιατί απλά δεν είναι θεοί.
    Μην τους ρίχνουμε όλους σε ένα τσουβάλι και στα σκουπίδια. Δεν είναι αλήθεια. Να εξασκούμε έλεγχο και πίεση και κριτική και να επαγρυπνούμε για την βελτίωση του συστήματος υγείας είναι βασική μας υποχρέωση. Αλλά μην ισοπεδώνουμε τα πάντα πάνω στον πόνο και στον θυμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Για την Αμαλία πρέπει όλοι να μιλήσουμε. Δεν ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ.
    ........................

    @ihadafarminafrica


    Η οργή σου είναι απολύτως δικαιολογημένη. Διδάσκω σε Ιατρική σχολή (ευτυχώς μόνο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα) και όντως ώρες ώρες βλεπω πιτσιρίκια να χαράζουν με την μύτη τους το ταβάνι. Αλλά είναι μικροί και έχουν όλο το δικαίωμα να ακολουθήσουν την κλασσική πορεία.
    Πρώτα φουσκώνουμε από έπαρση μετα (όσοι καταλαβαίνουν) οδηγούνται στην περισυλλογή και όσοι πραγματικά είναι το κάτι άλλο "φευγουν" μέσα στο αντικείμενο τους.

    ¨ομως λόγω ενός δικού μου προβλήματος αυτό τον καιρό και επειδή έχω περάσει πολλά με αρρώστιες υπάρχουν γιατροί που είναι εξαίρετοι-καταπληκτικοί. Το προβλημα είναι σάυτή την ρημάδα την γραφειοκρατία που πίστεψε με και σε προηγμένες χώρες ο μέσος πολίτης αντιμετωπίζει έντονα πολλές φορές στο χώρο της υγείας.

    Για αυτό σας παραθέτω περιστατικό που μου συνέβει την Παρασκευή (έχει γραφτεί και σε άλλο μπλοκ -δεν κάνω σπαμινκ)

    Παίρνει εξιτήριο δικός μας άνθρωπος που πεθαίνει. Πρέπει να μας επικυρωσει τα φάρμακα ο ελεκτής του ΙΚΑ εντος του Νοσοκομείου ο οποίος αρνείται γιατι έχει τελειώσει το ωράριο του

    (12.00-13.30)!!!

    (εμεις εχουμε παει από τις 13.17)

    Μετα απο φασαρια που επενεβει μεχρι και ο τοπικος υποδιοικητής του ΙΚΑ και ο διευθυντής του Νοσοκομείου τα φάρμακα γράφονται και αντιλαμβανόμαστε όλοι οτι ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΕΙ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΜΑΓΚΑΣ!!!

    ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. troll
    σου θυμίζω το αρχαίο ρητό: «μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις».

    Εδώ έχουμε ακούσει μόνο την μία άποψη - και αυτή (δικαίως) συναισθηματικά φορτισμένη.

    Την έκφραση "όλο το Πανεπιστήμιο" την αντέγραψα από σένα - και το blog της Αμαλίας.

    Ξαναλέω: μην γινόμαστε μπλογκο-δικαστές, Τριανταφυλλόπουλοι! Το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι πως το κορίτσι αυτό ταλαιπωρήθηκε φρικτά - κι ότι σίγουρα πολλά δεν πήγαν καλά στην ιατρική αντιμετώπιση. Ποιος φταίει και πόσο, είναι θέμα που εμείς δεν μπορούμε να το καθορίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Θα πέσει φωτιά να με κάψει. Η πρώτη (και ελπίζω τελευταία) φορά που θα συμφωνήσω με τον επονομαζόμενο ΝΔ. Πασίγνωστο πλέον είναι ότι η ιατρική, και ειδικά η ιατρική, είναι πιο πολύ τέχνη παρά γνώση. Μέσα στις χιλιάδες περιπτώσεις και στις χιλιάδες αρρώστιες να μαντέψεις την περίπτωση που είναι σοβαρή, να κάνεις την σωστή διάγνωση εγκαίρως- εδώ σηκώνει η επιστήμη τα χέρια της και βασίζεται στην έμπνευση (και καλή τύχη) του κάθε γιατρού. Είναι να μη σου τύχη- αυτό αφορά όχι μόνο τον ασθενή αλλά κυρίως και στον γιατρό. (Φτου-φτου πίσω σε έχω σατανά, δεν θα ξανά-συμφωνήσω ποτέ μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Είναι άδικο να ισοπεδώνουμε την ιατρική με αυτόν τον τρόπο. Ο συναισθηματισμός, η συμπάθεια και η συμπόνοια δεν είναι καλοί σύμμαχοι στην ορθή κριτική σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ND
    Η κοινή λογική λέει ότι αν "όλο το πανεπιστήμιο" επί 17 χρόνια δεν έβγαζε διάγνωση υπήρχε πρόβλημα. Δεν μπορεί να είναι όλοι άχρηστοι!

    .............................

    Σωστή η σκέψη σας. Ομως επειδή γνωρίζω τον χώρο από πολύ κοντά και όπως και σεις σίγουρα θα ξέρετε τα Πανεπιστημιακά λίγο θυμίζουν τα πολιτικά στα θέματα άσκησης εξουσίας. Έτσι όπως οι πολιτικοί μας λόγω των παιχνιδιών αυτών δεν προλαβαίνουν να κυβερνήσουν έτσι και οι Πανεπιστημιακοί δεν προλαβαίνουν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους. Προσωπικά έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην γνώμη γιατρών του ΕΣΥ η κάποιων ιδιωτικών παρά στων Πανεπιστημιακών (χωρίς να τα μηδενίζω όλα). Εντούτοις και οι Ιατρικές Πανεπιστημιακές Σχολές διαφέρουν κατά πολύ. Ετσι π.χ. η ποιότητα του Πανεπιστημιακού του Ηρακλείου είανι σαφώς ανώτερη από άλλα Πανεπιστημιακά `νοσ. ¨οπως και άλαα από άλλα. Το αντιλαμβάνεται κανείς και από τον αριθμό των εκτός Κρήτης ασθενών που
    ταξιδεύουν εκεί. ¨ομως το θέμα είναι πραγματικά τεράστιο και είμαστε όλοι επηρεασμένοι από την απώλεια της Αμαλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. cyberdust:
    Τι ειναι αυτα που λετε;
    Να "μαντεψεις";
    Mεσα στις χιλιαδες των περιπτωσεων;

    E, τοτε να πηγαινουμε στο Μαντειο των Δελφων!

    Για κλασσικη περιπτωση οστεοσαρκωματος μιλαμε διαβολε!

    Eχει ομως ενα μερος ευθυνης και η ιδια η Αμαλια.
    Τοσα χρονια που παιδευοταν με τους εδω χασαπηδες επρεπε να ειχε ζητησει τη γνωμη ενος ειδικου στο εξωτερικο.

    nikos dimou:
    Στο μονο που θα συμφωνησω μαζι σας ειναι αυτο που γραφετε
    για την ερευνα που επρεπε να ειχε ΗΔΗ κανει ο Ιατρικος Συλλογος (κι επειδη
    κορακας κορακου ματι δεν βγαζει) και η Δικαιοσυνη, αν υπαρχει
    ακομη Δικαιοσυνη στον ερμο αυτο τοπο.

    Τα υπολοιπα περι "συνθετης και δυσκολης περιπτωσης" τα ακουω βερεσε.

    Ρωτηστε τον κ.Σαρμα να σας πει ποσο δυσκολο ηταν να γινει η διαγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. dem said...
    Ρωτηστε τον κ.Σαρμα να σας πει ποσο δυσκολο ηταν να γινει η διαγνωση!

    -----------------------------

    Mιλάμε όλοι χωρίς να ξέρουμε. Αυτό που είδε ο κ. Σάρμας μπορεί να μην ήταν εκεί στην προηγούμενη εξέταση. Αμάν πιά - όλοι ειδικοί γίναμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πάντως πολλά πό τα προβλήματα για τα οποία συζητάμε εδώ στον χώρο της υγείας αντιμετωπίζονται και σε άλλες χώρες. Έχετε ιδέα τι εστί νοσοκομείο βετεράνων στην Αμερική? Έχετε ιδέα τι εστί να σε πετάνε εξω από το νοσοκομείο (αφου σου προσφέρουν τις πρωτες βοήθειες)γιατί δεν έχεις ασφάλιση?
    ¨εχετε σκεφτεί τι είναι να περιμένεις στο περίφημο Αγγλικό ΕΣΥ 40 μέρες για να σου βγάλουν ακτινογραφία για ραγισμένο πόδι?
    Κια εκεί δεν χωράει καν ο ανθρωπισμός του γιατρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Την έκφραση "όλο το Πανεπιστήμιο" την αντέγραψα από σένα - και το blog της Αμαλίας.
    --------------------------------------------
    Την εκφραση δεν την αντιγραψατε απο μενα για το λογο οτι ποτε δεν την ειπα...Αν την χρησιμοποιησε η Αμαλια κατω απο συναισθηματικη φορτωση δεν ξερω...

    Υοτε διαθεση να γινω δικαστης εχω ουτε ειχα ποτε μου...Αλλα η εμπορευματοποιηση της υγειας (νομιμη και μη) ειναι ενα γεγονος μη αμφισβητισημο(?)και κατα την γνωμη μου εχει παρει τραγικες διαστασεις!!!
    Αυτο και τελος απο μενα γιατι οφειλω να προστατεψω την υγεια μου μην γινω ευκολη λεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τα μπλογκς των καρκινοπαθων ειναι τρομακτικα. Παρακολουθουσα ενα στο Αμερικα & μετα το εκοψα. Υπαρχει κατι το διαστροφικο να παρακολουθεις τη πορεια προς το θανατο. Σαν να βλεπεις εκτελεση θανατικης ποινης. Οσο & να ειμαι υπερ,οπως & η πλειονοτητα του λαου,τετοιο αρρωστο θεαμα δεν θα καταδεχομουν ποτέ.
    Οσο για τα ιατρικα λαθη,υπαρχει ευθυνη του κοσμου που δεν καταγραφει τους κομπογιαννιτες με κρυφο καταγραφεα για αποδεικτικο στοιχειο.Καταγγελιες χωρις ντοκουμεντα δεν ισχυουν. Χωρις αποδειξεις,σου κανουν & μηνυση για δυσφημηση.
    Ετσι & αλλιως,υπαρχει ατιμωρησια,καθοτι στα ενδογιατροσυλλογικα,η " Μαφια " αποφασιζει για ενα "μελος της".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Από το πρωί που διάβασα την είδηση είμαι συγκλονισμένος.
    Νιώθω απέραντη θλίψη και πικρία για τον πρόωρο χαμό αυτής της κοπέλας.
    Παρακολουθώ την κουβέντα και εδώ αλλά και σε άλλα μπλογκ.
    Νομίζω πως έχουμε ξεφύγει ακόμη και από αυτά που η ίδια η Αμαλία θα ήθελε.
    Το θέμα δεν είναι αν μια διάγνωση και μια θεραπεί είναι σωστή ή όχι.
    Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
    Εκείνο που πίκρανε την Αμαλία και την οδήγησε στην αγανάκτηση ήταν η αντιμετώπιση και η συμπεριφορά, η προχειρότητα και η ασυνειδησία ορισμένων.
    Αυτό διεκδίκησε όχι τόσο για κείνην αλλά για τους επόμενους.
    Και όχι για μας που μπορεί να έχουμε την οικονομική δυνατότητα ή τις γνωριμίες να αντιμέτωπίσουμε΄ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα αλλά κάποιον που δεν τα έχει.
    Αξιοπρέπεια απαίτησε, καλύτερες συνθήκες, ανθρώπινη αντιμετώπιση, ψυχολογική υποστήριξη.... και ένα σωρό άλλα πράγματα που το σημερινό σύστημα υγείας δεν παρέχει.
    Δεν ορίζονται τέτοιες παθήσεις.
    Δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα ξεσπάσει η καταιγίδα.
    Αυτό που ζητάς αν συμβεί σε σένα είναι να βρεις την στήριξη από αυτούς που πραγματικά γνωρίζουν και αν είναι να πεθάνεις τουλάχιστον να πεθάνεις με αξιπρέπεια, όπως αρμόζει σε κάθε άνθρωπο πάνω σε αυτή τη γη.
    Αν κάτι λοιπόν γεννιέται μέσα από το θάνατο της Αμαλίας είναι η απαίτηση για μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση, γιατί όχι για έναν αξιοπρεπή θάναταο.
    Καλό ταξίδι Αμαλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μπαίνω αρκετά συχνά στο μπλογκ, αλλά πρώτη φορά πήρα την απόφαση να αφήσω κάποιο σχόλιο....
    Στο μπλογκ της Αμαλίας είχα μπει τυχαία, μία φορά που έψαχνα μπλογκς με χιούμορ(μεγάλη ειρωνία) από το μπλογκ ενός δυκτιακού φίλου...
    Μόλις διάβασα τα πρώτα ποστς ένιωσα περίεργα...Δεν ξέρω ακόμα τι συναίσθημα ήταν αυτό...Ίσως συγκίνηση και οίκτος,μαζί με μία περιέργη χαρά, επειδή αυτή η κοπέλα μπορούσε και είχε το κουράγιο να γράφει για το πρόβλημα της, να κατονομάζει τους υπεύθυνους που την βασάνιζαν....
    Δεν την ήξερα, ποτέ δεν είχαμε συνομιλήσει, ούτε καν μέσω comments στο blog της...Ίσως δεν είχα εγώ το θάρρος να της πω πως ένιωσα...Τώρα που διάβασα ότι πέθανε το μόνο που εύχομαι είναι,η ψυχή της να αναπαύεται στον ουρανό,δίπλα από τους αγγέλους και όλες οι δυσκολίες που είχε σε αυτή τη ζωή να αποδειχτούν ότι ήταν μία δοκιμασία από τον Θεό και ότι τώρα θα ανταμειφθεί από Αυτόν για όλη την ταλαιπωρία που πέρασε....
    Τέλος εύχομαι πραγματικά κανένας να μην περάσει αυτά που πέρασε η Αμαλία, γιατί αν και,όπως προανέφερα,δεν την ήξερα προσωπικά, η περιγραφή των μαρτυρίων της με συγκλόνισε πραγματικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. troll
    sorry την χρησιμοποίησε ο dem. (12.31). Έγραφα σε κινητό και μπερδεύτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. nikos dimou εγραψε:

    Λυπαμαι κυριε Δημου
    αλλα πιαστηκατε "αδιαβαστος"!
    Ολοφανερα δεν εχετε
    διαβασει προσεκτικα οσα
    η ιδια η Αμαλια εχει γραψει:

    "...*Ο Χρυσικόπουλος απλώς διάβασε το πόρισμα και σχεδόν δεν κοίταξε τα φιλμ της εξέτασης (ήξερε να τα δει; )
    * Κατέληξε θριαμβολογώντας: "Είδες που σου είπα οτι δε θα δείξει τίποτα; Δεν έχεις τιποτα!"
    -----------------------------------------------------------------------------------------------
    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕ ΚΑΙ Ο Γ.ΣΑΡΜΑΣ (νευρολόγος στο Π.Ν. Ιωαννίνων)ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ..."

    Eπιμενετε λοιπον οτι
    "Αυτό που είδε ο κ. Σάρμας μπορεί να μην ήταν εκεί στην προηγούμενη εξέταση;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Το τέρας της γραφειοκρατείας και της αναλγησίας αδυνατείς να το αντιμετωπίσεις αρτιμελής, δυνατός και υγιής πόσο μάλλον αδύναμος, ασθενής και καταβεβλημένος.

    Καταλαβαίνουμε όλοι την τιτάνια προσπάθεια της Αμαλίας.

    Όσο για τους γιατρούς δυστυχώς διεκδικούν από τους ταξιτζήδες τα πρωτεία όσον αφορά την πιο μισητή κοινωνική ομάδα στην χώρα μας.

    Η ατιμωρησία των παραβατών γιατρών(όπως ορθώς έγραψε ο κ.Δήμου) είναι η κύρια αιτία του φαινομένου, αλλά η ατιμωρησία σε αυτή την χώρα έχει εξελιχθεί σε εθνικό σπορ.

    Όλοι στα μαλακά πέφτουν, νομίζω ότι είμαστε η χώρα του βαμβακιού και του τραμπολίνο.

    Στα δίχτυα του νόμου πέφτουν μόνο οι νομοταγείς, οι μαλάκες δηλαδή.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Επίσης, η ανάδειξη από τους ίδιους τους γιατρούς του προβλήματος είναι ό,τι καλύτερο.
    Η προσπάθεια προστασίας του ...κλάδου όπου όντως υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, νομίζω ότι οδηγεί στην συγκάλυψη μάλλον παρά στην προστασία.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Θέλησα να κάνω ένα blog στην μνήμη της Αμαλίας και το κάνατε λαϊκό δικαστήριο.

    Για να σχολιάσει κανείς τα ιατρικά θέματα που προκύπτουν θα έπρεπε:

    α) να είναι γιατρός (και μάλιστα ογκολόγος).

    β) να έχει στα χέρια του όλο το υλικό εξετάσεων, γνωματεύσεων, κλπ.

    γ) να γνωρίζει τις απόψεις της "άλλης πλευράς" που βρίσκεται υπό κατηγορίαν.

    Επειδή κανείς μας δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις κρίσεις - και τις καταδίκες.

    Αυτό ήταν η μόνη προσπάθειά μου - ούτε να αθωώσοω κανένα ούτε να υπερασπιστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μπορώ όμως DEM να σου αναφέρω και ακριβώς αντίθετη περίπτωση που διέκριναν όλοι όγκο και ως συνήθως ο ένας ο καλός στην ίδια αξονική είδε ότι δεν τρέχει τίποτα (που ήταν και η αλήθεια).
    Κακά τα ψέματα η Ιατρική είναι Τέχνη (ακόμα και στο επίπεδο συμπιλήματος των επιστημονικών πορισμάτων) και δεν είναι όλοι άξιοι της. Το πρόβλημα είναι ότι άπτεται με την ανθρώπινη ζωή και έτσι τα σφάλματα έχουν άλλη βαρύτητα από αυτό που θα κάνει ένας επιστήμονας σε έναν άλλο κλάδο (τηρουμένων των αναλογιών). Γι αυτό άλλωστε σε κάποια χώρα της Εσπερίας το MEDICAL SCHOOL ανήκει στο DEPARTMENT OF ARTS. Αλλά η φύση λέει δυστυχώς για μας ότι το λάθος είναι ανώτερο της τέχνης.
    Μη με ξεσυνερίζεστε είμαι θλιμμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @doctor
    Στα δίχτυα του νόμου πέφτουν μόνο οι νομοταγείς, οι μαλάκες δηλαδή.
    .......................

    Εχεις δοκιμάσει ποτέ να οδηγήσεις σύμφωνα με τον κώδικά οδικής κυκλοφορίας στην Ελλάδα? Το πιο πιθανο είναι να τρακάρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Και ενα τελευταίο υπερβαίνοντας κατά ένα τα σχόλια που δικαιούμαι.
    Γενικά συμφωνώ με τα σχόλια του ΝΔ. Δεν Ξέρουμε σαν τρίτοι τι λένε όλες οι πλευρές και σίγουρα δεν πρ΄΄επει να στήσουμε μπλοκοδικαστήρια. Πρέπει όμως σε κάθε μας στιγμή να πολεμήσουμε για αυτά που ένοιωσε η Αμαλία. Κανένας να μη δώσει φακελάκι κανένας να μην ανεχτεί μείωση της αξιοπρέπειας του ασθενούς και και.
    Αλλιώς ... θα σας πω κάτι από την χτεσινή μου εμπειρία που σας περιέγραψα πιο πάνω. Μια γιαγια μου έλεγε εκεί που περιμέναμε μπροστά στον Πραίτωρα-γιατρό. Παιδί μου μην τον εκνευρίζεις γιατι δεν θα μου γράψει τα φάρμακα και έρχεται τριήμερο και δεν εχω λεφτά να τα πάρω χωρίς έγκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Η κ. Susan E. Sheridan που έχασε τον άντρα της λόγω καθυστερημένης διάγνωσης καρκίνου της σπονδυλικής στήλης, έχει και ένα παιδί με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες επειδή λίγες μέρες μετά τη γέννησή του οι γιατροί παρέλειψαν να διαγνώσουν ίκτερο. Η κ. Sheridan δεν κλαίει τη μοίρα της αλλά δραστηριοποιείται στην πρωτοβουλία της ΠΟΥ «Καταναλωτές για την Ασφάλεια των Ασθενών» που αποτελεί τμήμα της Παγκόσμιας Ένωσης του ΠΟΥ για την ασφάλεια των ασθενών.

    Λάθη στις διαγνώσεις έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται. Κακοί επαγγελματίες υπάρχουν σε όλους τους κλάδους, και στον ιατρικό. Αλλά αν ο «θυμός» δεν γίνει δράση για καλυτέρευση σε 1, 5, 10 χρόνια η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Αλήθεια, υπάρχει Ελληνική Ένωση Καταναλωτών που να προασπίζεται τα δίκαια των ασθενών; Υπάρχει πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα; Κι αν όχι μήπως θα πρέπει αντί να κλαίμε για την Αμαλία να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση; Ή μήπως έχουμε τελικά την ιατρική περίθαλψη που μας αξίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Και ναι, στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη οδηγώ σεβόμενος τον ΚΟΚ - αλλά προσέχω (στην Ελλάδα διπλά) και τους γύρω μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Το 80% των γιατρών είναι λεχρίτες που νοιάζονται μόνο για την κονόμα. Το υπόλοιπο 20% είναι οι ήρωες του επαγγέλματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Γνωρίζω την περίπτωση μιας γνωστής μου από την Αυστραλία. Πριν χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, και στους πρώτους πόνους απλός αγροτικός γιατρουδάκος. Με τα μηδαμινά μέσα που διέθετε, της διέγνωσε καρκίνου της μήτρας. Άρον-άρον γύρισε στην Αυστραλία, για να της πουν εκεί οι πανεπιστημιακοί γιατροί (ο θεός να τους κάνει γιατρούς) ότι δεν έχει απολύτως τίποτα και κατά λέξη της λένε ότι ο γιατρός στην Ελλάδα είναι κομπογιαννίτης και να σκίσει τα πτυχία του. Μετά πέντε χρόνια πεθαίνει από καρκίνο της μήτρας. Έτσι απλά έχουν τα πράγματα. Η τέχνη θέλει και ταλέντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Νομίζω ότι η περίσταση απαιτεί νηφαλιότητα και περισσυλογή.

    Δεν έχουν νόημα τα λαϊκά δικαστήρια.

    Ολοι ξέρουμε ότι η κοινωνία ανοχής, τα πλαστά πτυχία, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, τα κλειστά πανεπιστήμια, οι συλλήβδην εξεταστικές, η ανάδειξη του ευδαιμονισμού σαν μοναδική αξία ζωής, η αναξιοκρατία και η κομματικοκρατία έχουν βαρύ τίμημα.

    Ας ρίξουμε σήμερα το λουλούδι στην Αμαλία και μετά... Ας σκεφτούμε πριν φωνασκήσουμε και πριν καταρασθούμε...

    Μακάρι να ήταν μόνο οι γιατροί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @tassos georgakopoulos
    "Κακά τα ψέματα η Ιατρική είναι Τέχνη (ακόμα και στο επίπεδο συμπιλήματος των επιστημονικών πορισμάτων) και δεν είναι όλοι άξιοι της. Το πρόβλημα είναι ότι άπτεται με την ανθρώπινη ζωή και έτσι τα σφάλματα έχουν άλλη βαρύτητα από αυτό που θα κάνει ένας επιστήμονας σε έναν άλλο κλάδο (τηρουμένων των αναλογιών)."

    Συμφωνώ. Σε κάθε δουλειά-επιστήμη γίνονται ανθρώπινα λάθη και εκτιμήσεις, απλά στην ιατρική αυτά τα λάθη κοστίζουν ζωές.
    Απλό παράδειγμα: πόσα λάθη κάνει ένας μηχανικός αυτοκινήτων στο να διαγνώσει μια βλάβη? Πόσες διαφορετικές απόψεις θα ακούσουμε από επιστήμονες-μηχανικούς με εμπειρία, σχετικά με ένα σύστημα (αυτοκίνητο) που είναι κατά πολύ απλούστερο του ανθρώπινου οργανισμού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αγαπημένε μας ΝικόΔημε, καλησπερίζω εσάς και την εκλεκτή σας συντροφιά.

    Είμαι ο σύντροφος της Παραγράφου και με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας διαβιβάσω τους θερμούς της χαιρετισμούς τόσο προς εσάς που σας λατρεύει, όσο και προς την εκλεκτή σας παρέα! Της λείπετε όλοι σας! Σας σκέφτεται συχνά και "πάντα με αγάπη".




    Επί του θέματος:

    Η Αμαλία, που τώρα πια λυτρώθηκε, ταλαιπωρήθηκε πάρα πολυ, όπως είπατε. Πάρα, μα πάρα πολυ...

    Εχω διαβάσει το μπλογκ της, σε μικρές δόσεις - δεν άντεχα πολύ. Βλέπετε, μεγάλωσα ως "άντρας", με έμαθαν να μην κλαίω, να μη δειχνω τα συναισθήματά μου και ακόμα χειρότερα, να ντρέπομαι για αυτά, οπόταν αποφεύγω κι εγώ τη συγκίνηση κι ετσι καταφέρνω να το παίζω σκληρός και ανθεκτικός, ανθεκτικός στη φωτιά επειδή κρατιέμαι... μακριά της.(Συγγνώμη για τον αυτοσαρκασμό).

    Από τα βάσανα της Αμαλίας, ένιωσα κάτι. Τα βίωσα κάπως, πότε ως αδελφός της, ως πατέρας της ή και ως σύντρόφός της, ως άνθρωπος δικός της. Οσο μπορούσα και άντεχα (και δεν μπρορουσα ούτε και άντεχα πολυ). Ταυτίστηκα, λιγάκι με τους αγαπημένους της, αφου κι εμείς ειδικά τα πρώτα τρία χρόνια ψάχναμε (και ακόμα ψάχνουμε) να βρούμε τι έχει το παιδί μας και οι καημένοι οι γιατροί δεν ήξεραν, δεν μπρορούσαν. Θέλανε, φυσικά, αγωνιζόντουσαν, απλως δεν μπορουσαν!

    Οκ, συναντήσαμε αρκετούς που επειδή δεν ήξεραν ή επειδή νόμιζαν ότι ήξεραν, βγάζανε καταδικαστικές διαγνώσεις, μας δίνανε ζωή ολίγων μηνών ή ελαχίστων ετών… Κι εγώ τους πίστεψα. Γιατί αν δεν εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και μάλιστα τους επιφανείς, τότε ποιους θα εμπιστευτούμε; Ημουνα μάλιστα της άποψης (όπως μας συμβουλεψαν και ορισμένοι πολυ αγαπημένοι φίλοι γιατροί) να μη ξοδευτούμε άλλο, να κρατήσουμε τα χρήματα για τις δύσκολες ώρες, όταν δηλαδή το παιδί θα γίνει "φυτό", γιατί τότε η αξιοπρεπής διαδρομή μεχρι το θάνατο θα απαιτούσε πολυ χρήμα...

    (Ευτυχώς η αγαπημένη μου, το απέρριψε ασυζητητί, συνέχισε να ελπίζει και να αγωνίζεται και δικαιώθηκε - τα ξέρετε αυτα, να μη λέω πολλά και σας κουράζω.)

    Πάντως, αργότερα που ανέκαμψε το παιδί, με πλημμύρισε θυμός. Ηθελα να πνίξω πολλούς γιατρους και νοσοκόμες... Ειδικά μετά που γνωρισα την καλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ΗΠΑ, αισθάνθηκα θλιψη και απογοήτευση για το Ευρωπαϊκό Δημόσιο Σύστημα Υγείας (βρεττανικό και γαλλικό). Σύντομα ωστόσο, από τη θλίψη, το θυμό και την απογοήτευση πέρασα τελικά στην αμφισβήτηση και τον προβληματισμό. Λίγους μήνες υστερότερα, μετάνιωσα που είχα πει άσχημες κουβέντες σε έναν γιατρό. Ηταν λάθος μου και αγένεια για την οποία ντρέπομαι και θα ντρέπομαι φριχτά.

    Συμβαινει όμως, όταν αρρωσταίνει βαριά κάποιος ή το παιδί του, να πληγώνεται και να θυμώνει εφόσον η επιστήμη τον αφήνει αβοήθητο. Κι επειδή δεν μπορουμε να τα βάλουμε με την αρρώστια, τα βάζουμε με εκείνους που σπουδασαν για να μας γιατρέψουν... Να όμως που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ποδηλατο για να επισκευαστεί στα γρήγορα...

    Ούτε όμως και οι πληγωμένες καρδιές επουλώνονται εύκολα, πόσω μάλλον οι απελπισμένες…

    Με ειλικρινή εκτίμηση και σεβασμό


    Κάπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Οι "ιστοριες " στη Τζι-αρ ειναι ραδιο αρβυλα,εν προκειμενω μπλογκοαρβυλα. Δεν πιστευω τιποτα αν δεν δω ντοκουμεντα.
    Βαρεθηκα τις εκφρασεις " εχω ανθρωπο μεσα ","εχω δικο μου ανθρωπο","το ξερω πρωτο χερι ","ειναι σιγουρο"¨,"το ακουσα με τ' αυτια μου " .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πριν καιρό, ο ΝΔ είχε γράψει για ένα ταξίδι στη Δανία όπου χρειάστηκε νοσηλεία (εξάρθρωση αστράγαλου, απ’ ότι θυμάμαι). Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι εκεί ‘είναι χαρούμενοι’ – αναφερόταν στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ακούγεται παράξενο γτια όποιον δεν ξέρει – αλλά είναι όντως έτσι. Το έχω νιώσει.

    Ανθρώπινη ατμόσφαιρα, ανθρώπινη συμπεριφορά (πονάς! Γι’ αυτό πας εκεί!) και συγχρόνως, άρτια επιστημονική κατάρτιση. Το χαρμάνι είναι αχτύπητο.

    Και στα πιο μικρά, και στα πιο χαριτωμένα, μικροί αυτοσχεδιασμοί: φαντάζεστε να πηγαίνετε στον οδοντίατρο και να γελάτε; Ε, ήμουν στο πανεπιστημιακό οδοντιατρείο (καλύτερο από πάμπολλα ιδιωτικά εδώ – δεν μιλάμε για οτιδήποτε δημόσιο). Και στην «καρέκλα του πόνου», βλέπω στο ταβάνι φωτογραφίες. «Ε, πού αλλού θα τις έβλεπαν οι ασθενείς;» μου λέει χαρούμενα η οδοντογιατρός.

    Χρειάστηκε να κάνω μια (μικρή, ευτυχώς) εγχείρηση. Όταν ξύπνησα άκουσα μέσα στον ύπνο μου να μου λέει η νοσοκόμα ότι σήμερα έχει ψάρι. Της ζήτησα, ζαλισμένος, και λευκό κρασί. Έγινε το αστείο του ορόφου, μου έφερναν νερό με κινήσεις σερβιτόρων. Και μετά μιλάμε για «ανθρώπινη συμπεριφορά» εδώ... Το ΠΡΩΤΟ σεμινάριο, πρέπει να είναι η ανθρώπινη προσέγγιση.

    Εδώ, δεν θα ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ: ο ανιψιός μου ήταν άρρωστος σοβαρότατα (πέθανε τελικά), η αδελφή μου έτρεμε σαν το ψάρι και όταν πήγε να ρωτήσει ένα γιατρό πότε θα είναι ελεύθερος για τα τον ρωτήσει μερικά πράγματα, αυτός ο ΜΑΛΑΚΑΣ, γύρισε με ύφος τριακοσίων χιλιάδων καρδιναλίων και της είπε: «Όταν μιλάνε γιατροί δεν τους διακόπτετε». Και γύρισε από την άλλη σαν να έδιωξε μύγα.

    Αβραμόπουλε, ακούς; Ξέρεις εκείνο το παλιό σύντομο ανέκδοτο, ‘Αλβανός τουρίστας’; Δεν ισχύει πια. Αλλά έχουμε καινούριο: ‘Υπουργός Υγείας’.

    (Και όλοι οι «Αβραμόπουλοι»). Μπορεί στα ελαφρά να λέμε διάφορα για τους αρμόδιους, αλλά όσα (δεν) κάνουν, επιδρούν καθοριστικά σε ανθρώπινες ζωές. Πώς κοιμούνται τα βράδια, τα καθίκια;


    Άι σιχτίρ. Μόνο ΘΥΜΟ μπορώ να νιώσω. Και ντροπή για την κατάντια μας. Για μας που (το πιστεύω!) οι γιατροί που αναφέρει η κυρία, και οι πολιτικοί που λέω πιο πάνω, είναι ΟΛΑ αποτέλεσμα της κοινωνίας μας. Εμάς των ίδιων!

    Και φυσικά, προσωπικά, ΤΡΕΜΩ με φράσεις όπως «κάποτε θα γράψω δυο πράγματα γι’ αυτό» στο τελευταίο της μήνυμα. Τρέμω το ξαφνικό, το ανέλπιστο, ακόμα και γι’ αυτήν που τον είχε πάντα δίπλα της. Έκανε όνειρα. Με φοβίζει αυτή η ξαφνική αμετακλητότητα... Προτιμώ να ξέρω πως ο χάρος πρέπει να βάλει τα δυνατά του, να σκυλιάσει, να παλεύει καιρό για να πάρει μια ζωή. Όχι τη μια μέρα να λες «να γράψω δυο πράγματα» και την άλλη να μην είσαι. Έδειχνε να πηγαίνει καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Τα σχόλια του dion.m και η απόλυτα ισορροπημένη και ψύχραιμη στάση του ΝΔ με εκφράζουν.

    Πέρα από την κακή μεταχείριση της ασθενούς, τα πιθανά λάθη και τις πιθανές απόπειρες χρηματισμού (για τα οποία δεν μπορούμε να στήσουμε εδώ λαϊκό δικαστήριο) να σημειώσω ότι δεν υπάρχει οστεοσάρκωμα με διαδρομή 17 χρόνων. Το οστεοσάρκωμα είναι κακοηθέστατη νόσος με ταχεία εξέλιξη. Ποιος ξέρει τι άλλο συνέβαινε...

    Το βέβαιο είναι ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι τριτοκοσμικό. Έχει όμως δύο όψεις: Η μία είναι η αρνητική που εισπράττουν οι πάντες. Η άλλη, η θετική, δεν είναι ορατή γιατί δεν θέλουμε να την δούμε. Στην Ελλάδα αν χρειαστείς να χειρουργηθείς (δίνω 2 παραδείγματα: αορτοστεφανιαία παράκαμψη / ολική αρθροπλαστική ισχίου),με τον ένα ή άλλο τρόπο και με κόστος υποπολλαπλάσιο αυτού της ιδιωτικής υγείας (υπολογίζω το μαύρο χρήμα) θα βρεις τον δρόμο προς το χειρουργείο σε λίγες εβδομάδες. Μιλάω για τα δημόσια χειρουργεία μεγάλων αθηναϊκών νοσοκομείων, που δουλεύουν απογεύματα και βράδυα για ψυχρά - μη επείγοντα περιστατικά, χάρις στην "ώθηση" του μαύρου χρήματος.

    Αντίθετα, σε προηγμένα και όχι τριτοκοσμικά συστήματα, όπως αυτό της Μ. Βρεταννίας (σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες μαρτυρίες από φίλους μου) θα χρειαστείς να περιμένεις μήνες ή χρόνια. Δεν μπορώ να φανταστώ την γκριμάτσα του Έλληνα που θα του λέγανε σήμερα ότι για την (μη επείγουσα, αλλά ποιος είναι διατεθειμένος εδώ να καταλάβει την έννοια του μη επείγοντος;) επέμβασή του θα έπρεπε να περιμένει το 2008...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Κ. Δημου,
    οντας ιατρος,αποφοιτος της Αθηνας και εχοντας δουλεψει 4 χρονια στην ελλαδα,1 χρονο στην αμερικη και 5 χρονια τωρα στην αγγλια,θα ηθελα να παρακαλεσω τους φιλους του ιστολογιου σας να μην μπαινουν καν στη διαδικασια να συγκρινουν το επιπεδο της παροχης υπηρεσιων υγειας στην ελλαδα μας σε σχεση με τις υπολοιπες χωρες,απεχουμε παρασαγγας(προς τα πισω).

    Το προβλημα ειναι βαθια πολιτικο,ξεκιναει απο τον τροπο επιλογης των πανεπιστημιακων καθηγητων,ιδιοτητα που δεν τιμουν στο ελαχιστο (ναι ειμαι ισοπεδωτικος αφου αναφερομαι στο 90% αυτων),στο ηθος που διαμορφωνεται στους φοιτητες ιατρικης κατα την εκπαιδευση τους στις ιατρικες σχολες της χωρας μας(και στους ολιγους που αριστευσαν στις πανελληνιες εξετασεις αλλα και στους χιλιαδες που εισηλθαν με "αλεξιπτωτο")και στη συνεχεια, στην παντελη ελλειψη κεντρικου σχεδιασμου οσο αφορα την εκπαιδευση των ειδικευομενων ιατρων αλλα και οσο αφορα το επιπεδο της παρεχομενης ιατρικης περιθαλψης(το ΚΕΣΥ ειναι για γελια,το υπουργειο υγειας για κλαματα και ο ΕΟΦ επικινδυνος για τη δημοσια υγεια).Και βεβαια στα παραπανω συνηγορει η ελλειψη ανεξαρτητων ελεγκτικων επιτροπων που θα επρεπε να ελεγχουν τους παραπανω και να τους επιπληττουν για την ανυπαρξια τους.
    Μα γιατι να γινονται ολα αυτα στην κατα τα αλλα ευρωπαικη ελλαδα?
    Το τιμημα αγαπητοι φιλοι,το τιμημα του να διοριζετε τα βυσματα,τους ανικανους,το τιμημα του νεποτισμου,της οικογενειοκρατιας,το τιμημα του να "εξωστρακιζονται" οι αριστοι και να μας διοικουν οι ημιμαθεις..
    Τι μελλει γενεσθαι;
    Τιποτα!Αυτοι που εχουν χρηματα και πολιτικη εξουσια θα συνεχιζουν να θεραπευονται στο εξωτερικο γιατι δεν εμπιστευονται αυτους που οι ιδιοι διορισαν,αυτοι που εχουν ιατρικο κυκλο θα θεραπευονται απο τους ολιγους αριστους που παρησφρισαν στο συστημα (μεχρι και αυτοι να λυγισουν απο τον φορτο εργασιας και να παραδωθουν)και οι υπολοιποι θα συνεχιζουν να ελπιζουν οτι πληρωνοντας υπερογκα ποσα σε εντυπωσιακα ξενοδοχεια-νοσοκομεια και σε ιατρους-φιρμες του λαικου πενταγραμμου, θα θεραπευθουν προτου πεθανουν απο μια "..πολυ σπανια και αθεραπευτη νοσο.."

    Αιωνια η μνημη της Αμαλιας Καλυβινου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Να μην αρβυλιαζουμε για Μπριταννια. Οι "μηνες " ειναι 1,2,3 ? Πολυ κοντα στο "μερικες βδομαδες " της Γκρετσιας.
    Ο Καπα επιβεβαιωνει οτι τα καλυτερα γκρηκ τα μιλουν οι Κυπριοι.Σε 20 χρονια βλεπω την Παραγραφο Υπουργο Υγειας Κυπρου.(γιατι οχι ?).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @Gerasimos

    Αχ Γεράσιμε δυστυχώς δεν είσαι ισοπεδωτικός. Δύσκολα κάποιος εκτός του κυκλώματος μπορεί να πιστέψει αυτους που είανι μες στο λάκο και βλέπουν τα απίστευτα.

    Όντως από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα αλλά και από την Ελληνική κοινωνία που θέλει οποωσδήποτε το παιδί της γιατρό (η δικηγόρο). καταλαβαίνεις τι ψυχολογία δημιουργεί όλο αυτό το σύμπλεγμα?? Γιατί αυτός και οχι και εγώ.

    Να σκεφτόμαστε όμως ότι όταν μιλάμε για ασθενείς ή γιατρούς μιλάμε για ανθρώπους με καθημερινά ελαττώματα (δεν το λέω για άφεση). Και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε ανάμεσα στα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Πως νοιώθει ένας γιατρός ,ή καλύτερα, πως νοιώθω εγώ σαν γιατρός, διαβάζοντας τόσο την ιστορία της Αμαλίας όσο και όλα τα μέχρι τώρα σχόλια;
    Αμήχανα! Δεν θα αναφερθώ στο πόσο με συγκίνησε και πόσο με άγγιξε η ταλαιπωρία και ο εξευτελισμός, που προκαλείται από τον μεγάλο πόνο, αυτής της κοπέλας ,γιατί το θεωρώ κοινότοπο.
    Διαβάζοντας το ποστ της, αναγνώρισα πολλές φορές συμπεριφορές συναδέλφων μου,
    ( το ύφος , η ειρωνεία, η απαξίωση του πόνου του άλλου, ακόμα και ο τρόπος αντιμετώπισης ενδεχόμενης υπερβολής του).
    Δεν νοιώθω ντροπή αλλά θλίψη, γιατί , δεν ξέρω αν αποτελούν το 80 ή το 45% του συνόλου των γιατρών , σίγουρα όμως υπάρχουν.
    Η πρώτη αμυντική σκέψη είναι : « δεν είναι περισσότεροι οι γιατροί που περιγράφει η Αμαλία, από τους δικαστικούς που χρήζουν τον έμπορο χρήστη και τον αποφυλακίζουν, οι πλειοψηφία των υπαλλήλων στην Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε τα παίρνουν από τα κέντρα στις παραλιακές και γκρεμίζουν τις παράγκες των τσιγγάνων για παραδειγματισμό, χθές συνέλαβαν για πολλοστή φορά, αστυνομικό να διακινεί ναρκωτικά.» Όμως δεν σε ηρεμεί αυτό ούτε σε κάνει να νοιώθεις πιο βολικά.

    Αυτό που εγώ ένοιωσα, από τα μέχρι τώρα σχόλια, είναι ότι η Αμαλία με τα ποστ της, έβγαλε μια κραυγή απελπισίας, κυρίως γιατί δεν την έπαιρναν στα σοβαρά.
    Ο τρόπος με τον οποίον μεταλαμπαδεύτηκε αυτή η κραυγή, φοβάμαι ότι δεν θα συμβάλει καθόλου, στο να ξεκινήσει κάποιου βαθμού συνειδητοποίηση από την μεριά των θεραπευτών.

    Το μίσος η αγανάκτηση η απαξίωση δημιουργούν τέτοια πόλωση, που παύουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον, απλώς πετάμε πέτρες και όποιος κερδίσει.
    Αυτό το θεωρώ πολύ κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Οι μήνες, Χάρυ, καμιά φορά υπεβαίνουν και το έτος. Το πρόβλημα με τις λίστες στην "Μπριτάννια" είναι γνωστό διεθνώς. Ακούω ότι τελευταίως αμβλύνεται κάπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Τασσο,γι αυτο σου λεω οτι το προβλημα ειναι πολιτικο,δεν κατηγορω μοναδες.
    Επιτρεψτε μου να σας μεταφερω το ηθος που μου εχουν διδαξει οι αγγλοι.Οταν διαπραττω ιατρικο λαθος και προκαλω καποια βλαβη η και θανατο και το διαπιστωσω,εγω πρωτος θα το αναφερω μεσω ενος ηλεκτρονικου συστηματος που εχουμε(report critical incident).Δε θα με μαλωσουν ουτε θα με απολυσουν γιατι γνωριζουν οτι μου εχουν δωσει σωστη εκπαιδευση,θα διερευνησουν ομως τους λογους που οδηγησαν στο λαθος ωστε να αποφευχθουν στο μελλον και θα με επαινεσουν για την τιμιοτητα μου.Αν καποιος συναδελφος διαπιστωσει οτι διεπραξα ιατρικο σφαλμα,θα το αναφερει μεσω του ιδιου συστηματος,οχι παλι για να με "καρφωσει" αλλα για να βελτιωσει το συστημα.Στην αγγλια δεν ειμαστε τελειοι αλλα μαθαινουμε απο τα λαθη μας,δεν ψαχνουμε για εξιλαστηρια θυματα γιατι η κουλτουρα που πρεσβευουμε ειναι η "non blaming culture"..Γιατι ρε γαμωτο να μην μπορουμε να τα κανουμε και αυτα εδω,γιατι; "..γιατι πατριδα ειναι εκει που μισησες και σε μισησανε περισσοτερο απο οπουδηποτε αλλου.." τραγουδαγε ο ν.αγγελακας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. @ Marianna
    Αυτό που εγώ ένοιωσα, από τα μέχρι τώρα σχόλια, είναι ότι η Αμαλία με τα ποστ της, έβγαλε μια κραυγή απελπισίας, κυρίως γιατί δεν την έπαιρναν στα σοβαρά.
    Ο τρόπος με τον οποίον μεταλαμπαδεύτηκε αυτή η κραυγή, φοβάμαι ότι δεν θα συμβάλει καθόλου, στο να ξεκινήσει κάποιου βαθμού συνειδητοποίηση από την μεριά των θεραπευτών.
    .................................

    Σωστά. Αλλά και το επί σειρά ετών τσάκισμα της αξιοπρέπειας (μαζί με όλα τα ελαττώματα μας δεν λέω) στο κομμάτι προσφοράς των δημόσιων υπηρεσιών που σ αυτές εντάσεται και η παροχή υγείας οδηγούν σε οργή τους πονεμένους (τις περισσότερες φορές αδίκως).
    Οι περισσότεροι είναι απαισίοδοξοι γιατί κατανοούν το πρόβλημα στα πλαίσια ενός προβληματικού μη Ευρωπαικου κράτους ήγουν ανατολιτικου ήγουν αδύνατον ν΄αλλάξει (που και αυτό είναι λάθος). Βρεστε στο δίκτυο μια σειρα από μπλογκς που μιλούν Ελληνες επιστημονες του εξωτερικού (καταξιωμένοι) για οσα σχεδόν έχουμε συζητήσει και θα σας πιάσει θλίψη. Ομως ο πρωτος σύμμαχος του ασθενή είναι και έτσι πρέπει να παραμείνει ο γιατρός που 30% διαγνώσκει, 30% θεραπεύει και 40% παρηγορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @gerasimos

    γιατι πατριδα ειναι εκει που μισησες και σε μισησανε περισσοτερο απο οπουδηποτε αλλου.." ..........

    Γιατί Γεράσιμε στον τόπο ετούτο όσοι αγαπάνε τρώνε βρώμικο ψωμί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. @Univers
    Φιλε λες τεραστιες ανακριβειες και θιγεις ολα αυτα τα ελληνοπουλα που σπουδαζουν στην αγγλια και θεραπευονται δωρεαν απο το αγγλικο συστημα με προσφατη την ιστορια φιλου μου οδοντιατρου,που υπεστει συντριπτικο καταγμα 5-6-7ου θωρακικου σπονδυλου και χειρουργηθηκε απο τον γκουρου της Ν/Χ στο πανεπιστημιακο νοσοκομειο οπου εργαζομαι και τωρα το παιδι περπαταει στην ελλαδα,διχως να το χρεωσουν μισο ευρω(χωρις ιδιωτικη ασφαλεια,οντας ιδιωτης οδοντιατρος στην αγγλια),σε παρακαλω λοιπον φιλε.Οι αγγλοι παντα αυτοσαρκαζονται και κατηγορουν το ΕΣΥ τους,τα τρενα τους και τα ταχυδρομεια τους ,τα οποια ομως ειναι πολλακις ανωτερα απο τα δικα μας,let s be honest!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ειναι Χαρρυ,με 2 ρ,φωνητικα ορθη.
    Ειναι ψυχοπλακωμα μεγαλο το θεμα. Οι γιατροι του μπλογκ μπορουν να απαντησουν στο απλοικο ερωτημα ..." Γιατι ο καρκινος,με τη προοδο της ιατρικης,δεν εχει γινει ενα χρονιο νοσημο με επιβιωσιμοτητα 20 χρονια,αντι για 1,5-2,5 που τον δινουν οι ασφαλιστικες εταιριες ?
    Ισως ειναι ματζικ η ιαση του,αλλα η μετατροπη σε χρονιο ελεγχομενο γιατι...καθυστερει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Και μια ακόμη "λεπτομέρεια":

    Ενώ όλοι στρέφουν τα πυρά τους στους εμφανείς αποδέκτες του μαύρου χρήματος στην δημόσια υγεία, τους γιατρούς, αγνοείται εντούτοις ότι το χρήμα αυτό κυκλοφορεί και διαχέεται μέσα στα νοσοκομεία. Από την κατ' επίφασιν δημόσια υγεία δεν επωφελούνται μόνον γιατροί. Λυπηρόν αλλά αληθές.

    Άλλη, όχι επουσιώδης, "λεπτομέρεια": Οι μόνοι υπάλληλοι του δημόσιου νοσοκομείου από τους οποίους απαιτείται αποκλειστική απασχόληση είναι οι γιατροί. Πας άλλος έχει την ευχέρεια είτε παράνομα (στο απυρόβλητο, μακριά από δημόσιες καταγγελίες και κάμερες) είτε απολύτως νόμιμα να συμπληρώνει το εισόδημά του από άλλες πηγές.

    Εξηγούμαι: Είσαι τραυματιοφορέας σε αθηναϊκό νοσοκομείο; Κρατάς παράλληλα και το ψιλικατζίδικό σου, το οποίο ως επιχείρηση φαίνεται στο όνομα της γυναίκας σου, της πεθεράς σου κτλ. Μπορεί να γίνει και νόμιμα στο όνομά σου, αν μετά από μερικά χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο νοσοκομείο πάρεις μια βεβαίωση (τυπική) ότι αντιμετωπίζεις οικονομικά προβλήματα και δικαιούσαι δεύτερης απασχόλησης.

    Έτσι αδελφές χειρουργείου φεύγουν κατάκοπες από ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα για να δουλέψουν νυκτερινή βάρδια σε δημόσιο νοσοκομείο και τραυματιοφορείς αφήνουν τα περίπτερα για να πιάσουν το φορείο.

    (Τα ίδια γίνονται βέβαια και σε άλλους τομείς δημόσιας απασχόλησης. Γυμναστές δημοσίων γυμνασίων έχουν γυμναστήρια που φαίνονται στο όνομα συγγενικού τους προσώπου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Γεράσιμε, μπερδεύεις τα επείγοντα με τα χρόνια περιστατικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Γιατι χαρη, κατα την ταπεινη μου γνωμη, ο καρκινος αποτελει τη νοσοποιηση της παγκοσμιας διαφθορας και ο νοων νοειτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Χάρρυ, υπάρχουν καρκίνοι που έχουν μετατραπεί σε χρόνια νοσήματα (πχ.καρκίνος παχέος εντέρου, λεμφώματα, ορισμένες λευχαιμίες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Univers περιγραφεις καταστασεις που δεν βιωνεις,ας εισαι λιγο πιο προσεκτικος
    φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. ...και ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι το Βρεταννικό Σύστημα Υγείας είναι παρασάγγας μπροστά από το δικό μας.

    Απλώς θέλησα να δείξω ότι όλα τα νομίσματα, χρυσά και χάλκινα, έχουν δύο όψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. @harrygreco

    Η επιστήμη δεν είναι μαγεία και επιπλέον δεν ρωτάει τις ασφαλιστικές εταιρίες για την επιστημονική τους άποψη. Επιπλέον ο καρκίνος είναι σαν τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. κανένα δεν μοιάζει με το άλλο. Αν θυμαμαι καλα το 1972 ή 73 ο Νιξον κυρηξε τον πόλεμο εναντιον του καρκίνου και ανακοίνωσε οτι σε 10 χρόνια θα αποτελεί παρελθόν. Τα λεφτά που έπεσαν ήταν πολλά. Οι γνώσεις μας πενιχρές. Γιατί? Γιατί όσο προχωρούμε αντιμετωπίζουμε μια μοριακή πολυπλοκότητα που δεν ξέρω αν κάποιος μπορούσε να τη φανταστεί αλλά τουλάχιστον οδηγούν σήμερα σε ενα δρόμο. Στη στοχευμένη ατομική θεραπεία ανάλογα με το φυσιολογικό και καρκινικό προφίλ του κάθε ασθενή. Εξαλλου δεν είμαστε σίγουροι γαι το τι συνέβαινε στο παρελθόν μ΄αυτό το θέμα και το κατά πόσο τα περιστατικά αυξάνονται ή απλά σήμερα διαγνώσκονται ευκολότερα.

    Συγγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @univers
    ..αναφερομουν στους χρονους αναμονης στο βρεττανικο ΕΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Περιγράφω καταστάσεις που έχω βιώσει. Δεν επανέρχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Νίκο να φανταστείς ότι σήμερα μπήκα στο blog για να γ΄ρψω για την Αμαλία όποιο και αν ήταν το θέμα αλλά με πρόλαβες (καλύτερα ενημερωμένος).

    Καλό ταξίδι Αμαλία οι σκέψεις μας σε συντροφεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Η πληρης ιαση καρκινου παραμενει μαγικη προσδοκια,το προσδοκιμο επιβιωσης των ασφ. εταιριων ειναι δυστυχως το στατιστικα σωστο.
    Παρηγορη η συμμετοχη ποιοτικων γιατρων στο μπλογκ. Ο Δ εφτιαξε μαγαζι-γωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. harrygreco said...
    Η πληρης ιαση καρκινου παραμενει μαγικη προσδοκια

    ----------------------------------

    To 1994 διαγνώσθηκα με καρκίνο του προστάτη. Έκανα έγχείρηση ριζικής προστατεκτομής. Από τότε έχουν περάσει 13 χρόνια - και θεωρούμαι πλήρως ιαθείς. Μάλλον από άλλη αιτία θα πεθάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Και αρκετοί άλλοι κακοήθεις όγκοι ιώνται πλήρως, με λίγη τύχη, σε πρώιμα στάδια (μεταξύ αυτών και ορισμένοι με ιδιαίτερα κακή φήμη).

    Πολλές φορές δεν έχουμε ως ασθενείς το θάρρος να αναμετρηθούμε με τα συμπτώματα και να αναζητήσουμε έγκαιρα διάγνωση και θεραπεία. ΤΟ τραγικό με την Αμαλία ήταν ότι ΔΕΝ αγνόησε τα συμπτώματά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Αισθάνθηκα σα να ’χασα ένα δικό μου άνθρωπο.

    Το μυαλό μου θυμίζει ότι
    είναι ψευδαίσθηση η φιλία με τους bloggers.
    Η καρδιά μου δεν συμφωνεί.

    Προσπερνάω βιαστικά τους Τριανταφυλλόπουλους της εικονικής κηδείας
    και ψάχνω για πηγαδάκι με φίλους,
    με όσους δεν μ’ ενοχλούν.

    Τέτοιες ώρες δεν αντέχω
    ούτε τη σιωπή,
    ούτε τα λόγια τα παχιά.
    Ψάχνω μόνο για λέξεις
    που αγκαλιάζουν.

    Και παύσεις.

    Στηρίζομαι στο διπλανό μου
    κι αυτός σε μένα.
    Σα ντόμινο αντικριστά,
    Αν μας φυσήξεις,
    πέφτουμε.

    Ενωμένοι απέναντι στο Μαύρο.

    Ένας νέος άνθρωπος έφυγε.
    Μαύρισε πιο πολύ το Μαύρο.


    Καλό σου ταξίδι, Αμαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. @kαπα,
    Καλωσήλθες στην παρέα.
    Να στείλεις πολλά, πολλά φιλιά στις αγαπημένες σου.
    Σου εύχομαι να έχεις Καλή Δύναμη.


    @Marianna,
    η παρουσία σου είναι πολύτιμη, μεγάλη τιμή για το μπλογκ.
    Η ψύχραιμη και ζεστή σου φωνή
    απαλύνει πληγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ανώνυμο σχόλιο από φίλη με email:


    Ας αποφύγουμε τις γενικεύσεις. Δεν είναι έτσι όλοι οι γιατροί. Η ζωή το θέλησε να έρθω
    σ΄ επαφή ΚΑΙ με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας που τιμούσαν τον όρκο τους και
    που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρατείνουν τη ζωή της μητέρας μου
    με όσα όπλα διέθεταν και που κινήσαν γη και ουρανό για να της εξασφαλίσουν κρεβάτι
    σε εντατική όταν άρχισε να διαφαίνεται το Τέλος, ούτως ώστε να "αποχωρήσει" διασωληνωμένη, ήρεμη και αξιοπρεπής.

    Είναι μεγάλο το δίκιο της Αμαλίας! Μεγάλο όμως και το άδικο το δικό μας που
    τους υποτιμούμε, τους υβρίζουμε, που δεν αναγνωρίζουμε την προσφορά τους
    και - κυρίως - δεν διαδηλώνουμε μαζί τους διεκδικώντας ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ αποδοχές,
    την ΙΔΙΑ ακριβώς στιγμή που θεωρούμε πολύ λογικό (τόσο διαφθαρήκαμε και μεις)
    π.χ. τη γυναίκα και τα παιδιά κάθε δημοσίου προσώπου να τα πηγαινοφέρνουν οι υπηρεσιακές
    Μερσεντές ή ως υπηρεσιακοί παράγοντες να συναινούμε και να συνυπογράφουμε
    μισθοδοτικές καταστάσεις στις οποίες μέλη Συμβουλίων Κρατικών
    Οργανισμών (ακόμη και της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων)
    παρουσιάζονται ως παρόντες ενώ είναι απόντες, προκειμένου να εισπράξουν
    την αμοιβή που προβλέπει ο νόμος επιβαρύνοντας ΑΣΥΣΤΟΛΑ τον κρατικό μας
    προϋπολογισμό (και που αντί να τους πετάξουμε κανένα γιαούρτι τους κάνουμε
    και υποκλίσεις κιόλας, γι αυτό και εξακολουθούν ως "είδος" να υφίστανται.
    Εάν δεν υπάρξουν άλλωστε οι δούλοι πώς θα υπάρξουν οι αφεντάδες?).

    Θέλουμε τον γιατρό πρωτοπόρο, καινοτόμο, ενημερωμένο για τα της ειδικότητάς του, ξεκούραστο πάντοτε,
    ζεστό, φιλικό, ευγενή, πρόθυμο να λύσει κάθε απορία μας, έτοιμο να μοιραστεί κάθε αγωνία μας και ΟΛΑ αυτά με
    1300 ευρώ το μήνα (δια 25 μέρες, δια 8 ώρες) δηλαδή με 6,5 ευρώ την ώρα. Ε, δεν-γί-νε-ται!!!
    Κι όλα αυτά τη στιγμή που πληρώνουμε (αδιαμαρτύρητα) 100 ευρώ τον ηλεκτρολόγο της γωνίας (για 10 λεπτά)
    ή 50 ευρώ για μανικιούρ - πετικιούρ (για 2 ώρες), μαύρα και αφορολόγητα.

    Θα πρότεινα να αναρωτηθούμε μήπως χάσαμε το μέτρο και μήπως
    αντί να καταδικάζουμε θα ήταν συνετότερο να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε. Και κατόπιν,
    να κάνουμε και ολίγη αυτοκριτική και να αναρωτηθούμε μήπως την επομένη αντί να ουρλιάξουμε
    στη νοσηλεύτρια που δεν εξυπηρέτησε τον δικό μας άνθρωπο (μαζί με άλλους 100
    ασθενείς) θα ήταν πιο φρόνιμο να συντάξουμε μια επιστολή διαμαρτυρίας για
    τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας της προς τον αρμόδιο Υπουργό
    και να την κοινοποιήσουμε και σε όλα τα ΜΜΕ (κάποια θα την δημοσιεύσουν). Και την επομένη που θα
    απεργήσουν οι γιατροί να απεργήσουμε ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ μαζί τους (όπως και όταν απεργούν οι εκπαιδευτικοί) για να παραλύσει
    η χώρα, για να νεκρωθούν τα πάντα...
    Εάν θεωρούμε την Υγεία μας πολύτιμη (και την Παιδεία επίσης) πρέπει
    να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούν να την ασκούν πειναλέοι και ψωραλέοι γιατροί και δάσκαλοι.
    Επειδή όπως πολύ εύστοχα είχε επισημάνει πρόσφατα και η κ. Μαριάννα "τίποτα σ΄ αυτό το σαθρό σύστημα δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει εάν δεν συνειδητοποιήσει ο καθένας μας το βαθμό της προσωπικής του εμπλοκής".

    Και όλα τα παραπάνω βέβαια ας μην τα απομονώσουμε από τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται
    να ναυαγήσει ο Δημόσιος Τομέας (Υγεία, Εκπαίδευση, Δημόσια Διοίκηση) και να εκχωρηθούν τα πάντα σε ιδιώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Σε οποιον ενδιαφερεται ιατρο και μη ας ριξει μια ματια σε αυτο "http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/PublicationsPolicyAndGuidance/DH_4002960", ειναι το προγραμμα που εφαρμοζεται στην αγγλια απο το 2000 (NHS health plan) και το οποιο εχει επιτευχθει ως στοχος.Ειλικρινα δεν υφιστανται οι χρονοι αναμονης που αναφερθηκαν και τα νοσοκομεια εχουν μεταλλαχθει σε foundation trusts, κατα βαση αυτοκεφαλα με καποιο κρατικο παρεμβατισμο που εξασφαλιζει το μινιμουμ επιτευξης καποιων στοχων,ενω δεν τα περιοριζει προς τα πανω στο ποσο μπορουν να αναπτυχθουν μεσω μετοχοποιησης και αυτοχρηματοδοτησης.Προκειμενου να επιτευχθουν οι στοχοι πολλες επεμβασεις ρουτινας πραγματοποιουνται σε ιδιωτικα κεντρα,εντελως δωρεαν για τον ασθενη.
    Με ολο το σεβασμο προς τους μεγαλυτερους μου,ακουτε και μας τους νεωτερους καμια φορα,μη μας απορριπτετε ετσι,δεν τα γνωριζετε ολα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Οταν διαφαινεται το τελος δεν εξασφαλιζουμε κρεβατι στην εντατικη στερωντας το απο τον αρρωστο που οντως το χρειαζεται και θα τον βοηθησει να ανακαμψει..Δεν επιβαρρυνουμε τον ελληνα φορολογουμενο με 3χιλιαδες ευρω ημερησιως για μια ματαιη θεραπεια..Η αξιοπρεπεια δεν επιτυγχανεται με τη διασωληνωση,υπαρχουν πιο απλοι τροποι και αυτο που ο μη ιατρος το θεωρει σωστη αντιμετωπιση λογω ελλειψης γνωσεων, οι ιατροι γνωριζουμε οτι ειναι σφαλμα.

    Οσο αφορα τους μισθους του δημοσιου,αυτοι ειναι!!Οποιος εκανε ιατρικη για να πλουτισει μεσα απο το δημοσιο εκανε λαθος υπολογισμο.Δε βαζουμε τα χιλια βυσματα για να διοριστουμε στο δημοσιο που μας δινει συσσιτιο και μετα το κατηγορουμε και απο πανω και φορτωνουμε στους μισθους πεινας την κακη παροχη υπηρεσιων,να μην τα θελουμε ολα δικα μας.Οποιος θελει να βγαλει λεφτα και ειναι μαγκας να ιδιωτευσει.Οποιος επιθυμει να ειναι δημοσιος υπαλληλος με τους συγκεκριμενους μισθους,ας του δωσει το κρατος το δικαιωμα αυτο.Γνωριζετε εσεις πολλους δημοσιους υπαλληλους στην ελλαδα να αμοιβονται με 1600 ευρω?Γνωριζετε πολλους μαθητευομενους να αμοιβονται με 1300?Και ποσα ειναι πολλα για εσας?2000?3000?4000?Ποιος καθοριζει το υψος των αναγκων μας?τελικα ο δημοσιος υπαλληλος πρεπει να οδηγει πορσε?Πρεπει να εχει μονοκατοικια στην κηφισια?Πρεπει να στελνει τα παιδια του σε ιδιωτικα σχολεια?

    Δεν υπερασπιζομαι καμια απο τις δυο μεριδες ιατρων,ο καθεις εχει δικαιωμα να εχει τους στοχους του.Εγω μπορει να θελω ως ιατρος να βγαλω δις,ειναι δικαιωμα μου,γινομαι τελειος επαγγελματιας και κοστολογω τις υπηρεσιες μου οσο εγω θεωρω οτι αξιζω.
    ΔΕ ΒΑΖΩ ΟΜΩΣ ΧΙΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΩ ΤΙΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ Ως ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ, ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Καλό ταξείδι στην Αμαλία και από μένα.
    Κατά διαστήματα παρακολουθούσα το μπλόγκ της αλλά δεν άντεχα πολύ.
    Μου καθόνταν σαν γροθιά στο στομάχι.
    Η γραφή της ήταν άμεση.
    Οπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους, υπάρχουν και καλοί και κακοί γιατροί.
    Το θέμα είναι πως θα ελαχιστοποιήσουμε τους δεύτερους.
    Ευτυχώς όσες φορές χρειάστηκα γιατρούς, ήμουν τυχερός. Πρώτα απ' όλα άνθρωποι και μετα εξαίρετοι επιστήμονες. Μετά την οικειότητα με μερικούς αναπτύχθηκαν και φιλικές σχέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Με τη φίλη που έγραψε το mail: διαφωνώ. Εντελώς. Είναι επιχείρημα ότι ο γιατρός παίρνει 1.300 ευρώ τον μήνα, άρα δεν μπορεί να είναι συνεπής; Ή μήπως είναι "συνεπείς" οι μεγαλογιατροί, οι καθηγητές που τα παίρνουν από δέκα μεριές; Συγνώμη φίλη, ο γιατρός που είπε στην αδελφή μου που έχανε το παιδί της «δεν διακόπτετε γιατρούς όταν μιλάνε», ούτε 1.300 έπαιρνε ούτε συγκρίνεται με καμιά μανικιουρίστα. Ήταν απίστευτα μαλάκας – δεν υπάρχει άλλη λέξη. Ή μάλλον υπάρχει: ‘εγκληματίας’. ‘Σαδιστής’. ‘Απάνθρωπος’. Διαλέξτε και πάρτε.

    Επίσης, είναι μέλος της κοινωνίας μας και αποτέλεσμά της. Το οξύμωρο, αντί να περιθάλπεις ασθενείς σύμφωνα με τον όρκο σου, να αδιαφορείς, να τους εμπαίζεις, να τους ζητάς φακελάκια, να τους περιφρονείς στην πραγματικότητα, μοιάζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ με τους αστυνομικούς που κάνουν τη μια βάρβαρη αυθαιρεσία μετά την άλλη, ενώ υποτίθεται ότι δουλειά τους είναι να επιβάλλουν το νόμο. Πάρα πολύ για να είναι σύμπτωση και όχι σύμπτωμα.

    Δεν είχα υπογράψει εκείνη τη διαμαρτυρία για τους αστυνομικούς, γιατί είπα ότι θα ήθελα καλύτερη κοινωνία – όχι απλώς καλύτερη αστυνομία. Γιατί κάποιοι από εμάς, στο μπάχαλο που ζούμε, γίνονται γιατροί (με τα αποτελέσματα που μιλάμε) κάποιοι δικηγόροι και δικαστές (με τα αποτελέσματα του παραδικαστικού που ξέρουμε – αναφέρθηκε σ’ αυτά η Μαριάννα) κάποιοι αστυνομικοί (που εγείρουν διαδηλώσεις και μπλογκοδιαμαρτυρίες με τις αυθαιρεσίες τους) κάποιοι υπάλληλοι του ΠΕΧΩΔΕ και της Πολεοδομίας, κάποιοι της Εφορίας... Δύο πράγματα θέλω να ξέρω: πού στο διάολο είναι το παράξενο, και ποιός θα δείξει με το δάχτυλό του τον διπλανό του;

    Θέλουμε αλλαγή; Από τον εαυτό μας! Και όχι επετειακά – συνεχώς και σε εγρήγορση. Και αύριο και μεθαύριο. Μόνο τότε, κάποτε, εφόσον είμαστε πολλοί (δηλ. οι περισσότεροι), θα φανεί κάποια αλλαγή και προς τα έξω.

    Διαφορετικά, ραντεβού στην επόμενη ζαρντινιέρα που παραστράτησε και χτύπησε φοιτητή, στον επόμενο δικηγόρο που θα ζητήσει χρήμα για τον δικαστή, στον επόμενο χρηματιζόμενο υπάλληλο της πολεοδομίας ή της εφορίας. Και στην επόμενη Αμαλία. Τώρα με τα blogs, μπορεί να υπάρξουν αρκετές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Εαν στην Τζι-αρ δεν υπηρχε ντελιριακος φασισμος,τοτε οι πολεμικες δαπανες θα ηταν στο "κανονικο " μισο & τα 2,5 δις/χρονο θα μπορουσαν να πανε,μεταξυ αλλων & σε γιατρους & δικαστικους,ωστε αυτα τα επαγγελματα να γινουν " αριστοκρατικα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Μία κοπέλα έφυγε από κοντά μας, η φυγή αυτή είναι φυσιολογική όσο και η γέννηση, το μόνο αφύσικο πως δεν πρόλαβε να ζήσει τις συνηθισμένες για τους υπόλοιπους ευτυχισμένες στιγμές ρουτίνας και καθημερινότητας, ενώ αντίθετα βίωσε την πίκρα της ζωής στο πολλαπλάσιο.
    Συγχωρήστε με που θα πω πως απόψε τα σχόλια δίνουν την εικόνα από τα "πηγαδάκια" των συγγενών και φίλων όταν πίνουν τον καφέ της παρηγοριάς. Εικόνα "ασέβειας" αλλά και ελπίδας, είναι το πρώτο "ζωντανό" γεγονός αμέσως μετά τον χαμό ενός ανθρώπου, αντί για τη σιωπή της θλίψης...
    Είναι γεγονός της ζωής πως κάποιοι γιατροί, άνθρωποι, αναλαμβάνουν ρόλο "θεού". Γεγονός πως είμαστε εύθραυστα όντα, αδιάφοροι όταν όλα "πάνε καλά", αδύναμοι μπροστά στη μοίρα μας. Και σωστά γράφτηκαν εδώ σχετικά με γιατρούς, ασφαλιστικές, σύστημα υγείας, αποδοχές, ανθρωπισμό, οργάνωση...
    Ήθελα να πω πως το πόση οδύνη έζησε η κοπέλα αυτή, είναι ένδειξη και αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας και αντίληψης, όπου όλα μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα και θεωρούμε πως αρκεί το κέρδος σαν κύρια κινητήρια δύναμη ενώ αφήνουμε τη διαφθορά να είναι "το σύστημα". Όσο εμείς, ο καθένας προσωπικά παραμένουμε ίδιοι, σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο, ζούμε με σκοπό την "επιτυχία" που μπορεί να μετρηθεί από λογιστές, η ποιότητα της ζωής μας θα βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο και κάποιοι από μας θα τύχει να υποφέρουν όσο η Αμαλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ξέρετε τι μου θυμίζει η περίπτωση της Αμαλίας; Αυτήν του Άλεξ. Διαβάστε το μπλογκ της Νατέλας και του Δημήτρη - και θα φρίξετε. Όπως θα δείτε, πόσοι πολλοί και οργανωμένοι σε απίστευτο βαθμό κάνουν ακριβώς ό,τι πρέπει για να στηρίξουν ο ένας το άλλο (κι ας μην ξεραίνοτναι) αδιαφορώντας για τον πόνο κάποιου μικρού κι άγνωστου.

    Ναι, συγγενείς περιπτώσεις της αδιαφορίας του κράτους, της διαφθοράς, της δήθεν στάσης, και συγγενείς γιατί και οι δύο άνοιξαν μπλογκ. Και επίσης, δυστυχώς, και στις δύο περιπτώσεις, μιλάμε πλέον για φωνές από το υπερπέραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Διαφωνώ με όσους μιλάνε για "το σύστημα" σαν να ήταν κάτι έξω από μας. Το σύστημα είμαστε εμείς.

    Διαφωνώ με όσους θεωρούν το χρήμα ως την μόνη πηγή του κακού. Είτε βγάζεις πολλά είτε λίγα χρήματα μπορείς να εισαι καλός γιατρός.

    Για μένα είναι κυρίως θέμα προσωπικής ευθύνης και ευαισθησίας.

    Τα πράγματα δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη - αλλά και δέκα γιατροί να σοκαριστούν και άλλοι δέκα να προβληματιστούν από αυτή την ιστορία, θα είναι κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ιατρική Σχολή / Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστηήμιο Αθηνών

    Eκεί ο Ορκος του Ιπποκράτη, για να μην ξεχνιόμαστε.

    Και μην συγκρίνουμε τα ποσοστά σφάλματος σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, με τα ποσοστά σε γιατρούς που ασχολούνται με την σωματική, διανοητική και ψυχική μας υγεία. Μην μπερδεύουμε την ύψιστη σοβαρότητα της αποστολής και του λειτουργήματος που χειρίζεται θέματα ζωής και θανάτου με ο,τιδήποτε άλλο, σας παρακαλώ πολύ.

    Προσωπικά, σε κάθε malpractice οποιουδήποτε συναδέλφου μου, το πρώτο που αισθάνομαι είναι ΝΤΡΟΠΗ, κι όχι θλίψη. Οταν πρόκειται περί επαγγελματιών του οποιουδήποτε χώρου, η κακή πρακτική του ενός πλήττει αναπόφευκτα όλον τον κλάδο, ειδικά όταν τίθεται θέμα χρηματισμού (το ευτελέστερο των κινήτρων!). Ασχέτως του ότι μπορεί όντως να είναι μεμονωμένο περιστατικό.

    Ντροπή λοιπόν, μακράν όλων των άλλων!

    Η θλίψη για το πώς φτάσαμε να υπάρχουν φαινόμενα malpractice και να υποφέρει κόσμος είναι το δεύτερο, από το οποίο θα πρέπει να ξεκινά κανείς για να διορθώνει στο μέγιστο βαθμό, με όσο αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο είναι δυνατόν. Κι επίσης να φροντίζει να εξασφαλίζει τον τρόπο με τον οποίο θα αποφεύγονται ίδια ή παρεμφερή περιστατικά στο μέλλον.

    Το μόνο παντελώς άχρηστο στις περιπτώσεις αυτές είναι οι άμυνα, καθώς καταδεικνύει ότι κάτι «πρέπει» να προστατευτεί. Ποιό είναι αυτό το «κάτι» άραγε, κι αφήνω στην κρίση του καθενός να κατανοήσει το κίνητρό του.

    Ισα-ίσα, είναι προς τιμήν ανθρώπου / επαγγελματία / λειτουργού / συνόλου / συστήματος ολόκληρου εάν θέλετε, να αναλάβει πλήρως ευθύνες από τις μεγαλύτερες μέχρι τις μικρότερες, να κοιτάξει το πρόβλημα κατάματα και να πράξει τα δέοντα, πρακτικά, ηθικά, νομικά, οικονομικά, κοινωνικά, όλα. Που το σύστημα είμαστε όλοι εμείς, ο κάθε ένας μας, εννοείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Κοινή διαπίστωση λοιπόν είναι ότι όπως υπάρχουν εξαίρετοι γαιτροί, με ήθος, ταλέντο, διαίσθηση, άψογη κατάρτιση, διαρκή ενημέρωση, που σκύβουν με προσοχή πάνω από τον ασθενή και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ΚΑΘΕ φορά, έτσι υπάρχουν και οι ακριβώς αντίθετοι. Περί αυτών ο λόγος.

    Δεν (ή έστω, ας μην...) γενικοποιούμε προς την αρνητική πλευρά, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το πετροβόλημα και ο όλος σάλος προφανώς έχει πολύ βαθιές ρίζες. Πώς δεν επιτέθεται κανείς εναντίον των Γιατρών χωρίς Σύνορα π.χ., ακόμη κι αν το πάρει σαν πρακτική συγκεκριμένων ανθρώπων σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής τους κι όχι ως τρόπο ζωής τους? Κάτι αληθινό υπάρχει εκεί. Το οποίο το έχουμε απωλέσει στα υπόλοιπα.

    Θλίβομαι βαθύτατα που υποβόσκει η ατμόσφαιρα αρένας, ειδικά κατανοώντας ότι η πρόθεση όλων μας είναι να δείξουμε ότι συμπάσχουμε κι όχι να μετατρέψουμε την συζήτηση σε λαϊκό δικαστήριο.

    Αναλογιζόμαστε φυσικά όλοι ότι δεν πρόκειται μόνον για την περίπτωση της τόσο πονεμένης Αμαλίας, που είτε ήρθε σαν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, είτε σαν μια υπενθύμιση σε όσους κουβαλήσαμε/ κουβαλάμε/ θα κουβαλήσουμε τον δικό μας σταυρό είτε για μας είτε για δικούς μας.

    Ας μην το ευτελίσουμε. Το μήνυμα είναι σαφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. ΥΓ1- Θα ήθελα να συγχαρώ τους φίλους φοιτητές ιατρικής που εδώ, στης Αμαλίας και σε άλλα μπλογκς έγραψαν για το πόσο βαθιά τους άγγιξε το θέμα, σε βαθμό ίσως και αναθεώρησης όσων όριζαν ως τώρα το «ιατρός» στη συνείδησή τους.

    Ξέροντας ότι οι γιατροί μιλούν και πράττουν από θέση ισχύος (τελικά αν και όποτε αρρωστήσουμε, προσφεύγουμε σε αυτούς, end of story), το να είναι όλο και περισσότεροι (κι ευχής έργον, όλοι) ευσυνείδητοι, όχι με την παλιά έννοια του “οικογενειακού γιατρού, αλλά με την αληθινά υψηλή έννοια του «τάσσομαι ψυχή τε και σώματι στην υπηρεσία του πάσχοντα ανθρώπου», είναι τεράστιο κέρδος για όλους μας.

    Ας έχει βοηθήσει η Αμαλία έστω και αυτούς τους «εν τω γεννάσθαι» γιατρούς, που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία και τα ιατρεία αύριο. Εμείς που είμαστε όλοι υποψήφιοι «Αμαλία» ή “Superman”, ας δουλέψουμε μαζί με τους υπάρχοντες.

    ΥΓ2- Κώστα, την αγάπη μας στην Α. και την Μ-Φ. Μας λείπετε αφόρητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  96. Ας αποφύγουμε τις γενικεύσεις. Δεν είναι έτσι όλοι οι γιατροί


    Αυτό έλεγε και η Αμαλία
    και ονομάτισε και
    τους καλούς και τους κακούς

    με αφορμή την Αμαλία
    κάποιοι άλλοι άρχισαν να μιλάνε
    για 17 Ν,λαϊκή αυτοδικία κτλ
    //////


    Διαβάστε το blog ενός νέου
    γιατρού σχετικά με
    την Αμαλία και την Υγεία
    στην Ελλάδα

    Ας ακούσουμε
    περισσότερους ειδικούς
    και σχετικούς


    http://iatreio.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. gerasimos said:

    Και ποσα ειναι πολλα για εσας?2000?3000?4000?Ποιος καθοριζει το υψος των αναγκων μας?τελικα ο δημοσιος υπαλληλος πρεπει να οδηγει πορσε?Πρεπει να εχει μονοκατοικια στην κηφισια?Πρεπει να στελνει τα παιδια του σε ιδιωτικα σχολεια?
    ------------------------

    προσυπογράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Επειδή, τυχαίνει δουλεύω στον υγειονομικό χώρο,πιστεύω ότι μόνο μια επανάσταση, μπορεί να σώσει την κατάσταση...
    Βίαιη ή μη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Μπορεί να γελάσετε μ΄αυτό που θα πω αλλά γιατί δεν στέλνουμε όλοι με e-mail το site της Αμαλίας στον Υπουργό Υγείας και σε πολιτικούς. Υπενθύμιση ότι είμαστε εδώ και διεκδικούμε ανθρώπινη υγεία.
    Τι λέτε τους κατακλύζουμε?
    Να το διαδώσετε και στους γνωστούς σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Καλό ταξείδι Αμαλία. Καλή αντάμωση.

    Ο υφ.Υγείας κ.Γιαννόπουλος, αν.καθηγητής Χειρουργικής στο Παν.Αθηνών σε λίγο θα εκλεγεί (μπορεί να έχει ήδη εκλεγεί) καθηγητής Χειρουργικής. Υποθέτω οτι η εκλογή του θα γίνει/έγινε παμψηφεί. Υποθέτω οτι ο παραπάνω δεν έχει μπει σε χειρουργείο τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, αφού εκλέγεται βουλευτής από το 1993 συνεχώς.

    Σε ποιο πανεπιστήμιο ποιας πολιτισμένης χώρας θα γινόταν κάτι τέτοιο; Εμπιστεύεστε την υγεία σας σε όσους ψήφισαν τον παραπάνω για καθηγητή; Είναι ικανά τα ανθρωπάκια αυτά να ασκήσουν την ιατρική;

    Το γεγονός αυτό δείχνει την κατάντια της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Και η κατάντια είναι σαφώς προσωποποιημένη και έχει όνομα και διεύθυνση. Είναι λυπηρό αλλά αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Wednesday, July 27, 2005

    οι δέες και λύσεις για το....νοσοκομείο! # 1

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ : Είμαστε σε δημόσιο νοσοκομείο , όπου νοσηλεύεται ένας δικός μας άνθρωπος (μάνα,πατέρας,αδερφός,σύζυγος...)

    ΕΡΩΤΗΣΗ : Γίνεται
    - και να γίνει σε λογικό χρονικό διάστημα η δουλειά μας (δηλαδή πριν τα
    κακαρώσει ο ασθενής)
    - και να μην κινδυνεύσει άμεσα ο άρρωστος
    - και να πάρουμε απ το γιατρό όσα "χαρτιά" (γνωματεύσεις, δικαιολογητικά,
    κλπ ) μας χρειάζονται
    - και να κρατήσουμε τα λεφτά μας
    - και να μην πληγωθεί ο εγωισμός μας οτι υποκύψαμε στον εκβιασμό και δώσα-
    με φακελλάκι
    - χωρίς να βγούμε να ξεκατινιαστούμε στα κανάλια ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ναι, γίνεται. Δίνουμε στο γιατρό φακελλάκι με πλαστά ευρώ !!!


    # posted by amalia kalyvinou @ 1:40 AM 3 comments

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Αύριο θα το έχετε ξεχάσει μην τρελένεστε.

    R.I.P. Αμαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Καλημέρα

    Ξύπνησα με τον πονόδοντο που με τυρρανάει εδώ και τρεις μέρες - υπομονή ως την Τρίτη που θα αρχίσει η απονεύρωση. (Τώρα θα πλακώσω παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη).

    Ξύπνησα με πονόδοντο και την σκέψη: άρα είμα ζωντανός. (Ό,τι κι αν κάνω, σκέπτομαι τους απόντες - κάθε νέα απουσία ζωντανεύει τις άλλες).
    ____________________

    tassos georgakopoulos said...

    Μπορεί να γελάσετε μ΄αυτό που θα πω αλλά γιατί δεν στέλνουμε όλοι με e-mail το site της Αμαλίας στον Υπουργό Υγείας και σε πολιτικούς.

    --------------------------

    αν νομίζετε πως έχουν email - ή ότι το ανοίγουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Καλημέρα

    @Yiannos

    Αύριο θα το έχετε ξεχάσει μην τρελένεστε.....................

    Η λήθη έρχεται με πολλούς τρόπους και η μνήμη μπορεί να είναι εκούσια καθημερινή πράξη που δεν χρειάζεται πλέον να περάσει πλέον από το φίλτρο της σκεψης..............

    @ Nikos Dimou
    Εγώ για εξομολογηθώ την αμαρτία μου το έκανα. Τώρα αν θα πάρω απάντηση μάλλον έχετε δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Αγαπητέ κύριε Δήμου,

    γράψατε ότι
    ........... Στην δίκαια αγανάκτησή της έφτασε στο (άδικο) συμπέρασμα ότι: "Οι γιατροί είναι ανεύθυνοι,ανίκανοι και άρπαγες στη συντριπτική τους πλειοψηφία.Η μόνη τους έννοια είναι η "κονόμα".Οι φαρμακευτικές κάνουν κουμάντο,η δικαιοσύνη τους αφήνει ατιμώρητους και ανθρώπινες ευτυχίες εξακολουθούν να χάνονται ΑΔΙΚΑ." .................

    Εαν το συμπέρασμα της Αμαλίας εσείς το θεωρείτε άδικο, τότε τι θα πρέπει να πει η Αμαλία για την σπουδή σας να υπερασπιστείτε την "συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών" και τις "φαρμακευτικές";

    Είναι φανερό πως δεν γνωρίσατε ποτέ την Αμαλία. Είναι επισης φανερό πως δεν προσπαθήσατε να την γνωρίσετε μέσα από το μπλογκ της. Απλώς έτυχε να μάθετε πόσο διάσημο έγινε αίφνης....

    Αναπαυθείτε λοιπόν με τη δικαιολογία της "δολοφονικής νόσου" και απολάυστε την ευγνωμοσύνη του κλάδου που στηρίξατε μέσα από το "πλαστικό" λουλούδι που προσφέρατε στην Αμαλία.

    Δε σας το ζήτησε κύριε Δήμου. Ήταν ψεύτικο το λουλούδι σας.
    Ψευδεπίγραφο.

    Αν θελήσετε ποτέ να γνωρίσετε την Αμαλία, ψάξτε τα γραπτά της στο διαδύκτιο.

    Υπέγραφε ως
    Libertina
    Amalache
    Libe

    Κι΄ αν νομίζετε πως υπάρχει υπονοούμενο στα όσα γράφω, .. καθώς είχε πει η Αμαλία...., "ο έχων τη μύγα μυγιαζέτω"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. @tomazos

    τα λουλούδια δεν ζητιούνται - προσφέρονται.

    Θεώρησα δίκαια την αγανάκτηση της Αμαλίας, αλλά άδικο το "οι περισσότεροι". Έχοντας γνωρίσει δέκα "κακούς" γιατρούς (και άλλους τόσους καλούς) δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για έναν ολόκληρο κόσμο ανθρώπων.

    Τα κείμενά της τα διάβαζα από καιρό πολύ προσεκτικά και με σεβασμό στον πόνο και την λεβεντιά της. Και είχα μιλήσει γι αυτήν πολύ πριν γίνει "διάσημη".

    Τα υπόλοιπα που γράφετε δεν τα σχολιάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Αγαπητέ Tomazos

    Σκέψου άν μπορείς μες στον πόνο σου και το ανάποδο. Πόσοι έχουν γίνει καλά. Αυτούς κάποιοι γιατροί τους έκαναν καλά και κάποιες φαρμακευτικές έφτιαξαν τα φάρμακα. Η ζωή δεν είναι άσπρο μαύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει.

    Ας γίνει ο αγώνας της, οδηγός μας για έναν καλύτερο κόσμο αρχίζοντας από τον εαυτό μας.

    Αμαλία, καλό ταξίδι.

    Ν.Δ περαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Η Αμαλία πέθανε. (γιατί φοβόμαστε τη λέξη;). Ας "προχωρήσουμε" όλοι μας στο δρόμο που άνοιξε.
    Να "φωνάζουμε" για το οποιοδήποτε κακό αλλά και να δημοσιοποιούμε και να επιβραβεύουμε το όποιο καλό!
    Ας σταματήσουμε να είμαστε μίζεροι κι ας γίνουμε ενεργοί πολίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. πόσο τραγικά επίκαιρο το ρητό του Woody Allen......

    I don't want to achieve immortality through my work... I want to achieve it through not dying

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ο καθένας κρίνει από τα βιώματα του. Οι λίγοι (μήπως τελικά οι περισσότεροι?) που κρίνουν από τις φήμες και τι κυκλοφορεί στην τηλεόραση, ας μου επιτραπεί να τους χαρακτηρίσω πανιλήθιους. Η δικιά μου (δεύτερη) ιστορία λέει ότι οι καλύτεροι γιατροί είναι οι γιατροί του δημοσίου και του ΕΣΥ Ναι αυτοί οι γιατροί με τις 1300 Ευρώ, οι οποίοι ποτέ δεν ζήτησαν φακελάκι, και πάντα σε σημείο παρεξηγήσεως αρνιούνταν τα δωράκια. Εάν βασιζόμουν στους ιδιωτικούς καθηγητάδες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, και μία περιουσία θα ξοδευόταν, και δέκα εγχειρήσεις θα γινόντουσαν, και θα πέθανε πριν κλίσει τα δώδεκα της χρόνια. Ενώ οι Άνθρωποι του Τζανείου είναι πραγματικοί επιστήμονες και όχι λούσα με κρεβάτια πέντε αστέρων και γκόμενες με πλατιά χαμόγελα να σε υποδέχονται στην ρεσεψιόν ωσάν βρίσκεσαι σε περίοδο διακοπών σε κάποιο εξωτικό νησί. Αυτοί οι «γιατροί» όντως σε βλέπουν σαν ένα κινούμενο βαλιτσάκι γεμάτο χιλιάρικα και το μόνον μέλημα τους είναι πώς να σε ληστέψουν. (Αυτή είναι η ιδιωτική ιατρική δυστυχώς, το χρηματιστήριο θέλει να παρουσιάζεις κέρδη για να ανέβει η μετοχή και να επεκταθείς στα Βαλκάνια) Γι αυτό σας λέω, μακριά από τα μετροπόλιταν και τα άλλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Εάν δεν μπορούν οι άνθρωποι του ΕΣΥ να σας κάνουν καλά, ας είναι και με το πενιχρό μισθό τους, δεν θα μπορέσει κανένας να σας κάνει καλά και άδικα τρέχετε στις ευρώπες και Αμερικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Αμαλία, καλό ταξίδι, χωρίς πλέον πόνο. Δυστυχώς σε γνώρισα (το λίγο που μπόρεσα, από τα επώνυμα γραφτά σου) αφού εφυγες....

    Συμφωνώ με το gerasimos και τον ψυχραιμο σε όσα γράφουν περί Ελλάδας.

    Για την άθλια κατάσταση που βιώνουμε, για τους πολλούς επίορκους γιατρούς, δικαστές, καθηγητές, κλπ, μπορεί να υπάρχουν εξηγήσεις, δεν υπάρχει όμως καμμιά δικαιολογία. Το να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο δε σημαίνει ότι πρέπει και να το συγχωρούμε -- όσο κι αν συμφωνώ ότι πρέπει να αυξηθεί ο μισθός των γιατρών, εν τω μεταξύ ο επίορκος γιατρός πρέπει να έχει βαριές συνέπειες. Αν δεν του αρέσει ο μισθός, και δεν μπορεί να σταθεί με το μισθό αυτό στο ύψος της αποστολής του, ας παραιτηθεί.

    Με τους γιατρούς τουλάχιστον οι ευθύνες συχνά είναι προσωποποιημένες. Με τους γραφειοκράτες του ανθρώπινου πόνου, και τους πολιτικούς που τους δίνουν τα "όπλα" (το απαράδεκτα πολύπλοκο, ασαφές και εχθρικό προς τον πολίτη νομικό πλαίσιο), τι κάνει κανείς; Με την επιτροπή που ζητά άπειρα χαρτιά για να εγκρίνει ένα φάρμακο , τι κάνει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Έτυχε να διαβάσω κάποια κείμενα της Αμαλίας, πρόσφατα έλαβα κι εγώ την διάγνωση της ίδιας ασθένειας, στην περίπτωσή μου καρκίνος μαστού, και δίχως να διαβάσω όλα τα σχόλια θα ήθελα να γράψω κάτι που μου συνέβη στην Στοκχόλμη όπου είναι και η διαμονή μου.

    Περίπου ένα μήνα μετά την αφαίρεση του μαστού συνάντησα για πρώτη φορά τον ογκολόγο, με τον οποίο θα ξεκινούσα την μετέπειτα Αγωγή μου, και του έκανα την παρατήρηση ότι στην Ελλάδα, ή πριν ή μετά την αφαίρεση μαστού, γίνονται εξετάσεις για πιθανόν μεταστάσεις.
    Κι ότι θα ήθελα κι εγώ να κάνω τις σχετικές εξετάσεις....

    Η απάντησή του ήταν η εξής:

    «Το γνωρίζουμε ότι αυτά συμβαίνουν σε άλλες χώρες αλλά εμείς δεν την ακολουθούμε αυτή την τακτική επειδή δεν έχουμε το σύστημα της αμοιβής. Διότι περί αυτού πρόκειται. Στην Ελλάδα πληρώνει ο ασθενής για κάθε εξέταση, εδώ όχι! Ασφαλώς και το μεριμνούμε σε περιπτώσεις που το θεωρούμε απαραίτητο όχι όμως σε όλες»

    Είναι καθαρό το μήνυμα που βγαίνει από την απάντησή του και λυπάμαι ειλικρινά για τα «φακελάκια» στην Ελλάδα.

    Από την άλλη δε γνωρίζω ότι οι έλληνες προτιμούν τις ιδιωτικές κλινικές, πιστεύοντας πως η ποιότητα εκεί είναι καλύτερη και περιφρονώντας την κρατική μέριμνα είναι σαν να επιμένουν να θέλουν το σύστημα να συνεχίσει και τα φακελάκια να δίνουν και να παίρνουν!

    (όσο για τις εξετάσεις που ήθελα να κάνω τις έκανα απλά και μόνο επειδή στην τακτική τους υπάρχει και ο σεβασμός προς τον ασθενή – εάν αυτός θέλει οι εξετάσεις θα γίνουν...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Περαστικά σας ΝΔ.

    Αλλά από τα λίγα που ξέρω είναι οτι η φλεγμονή του πολφού (πολφίτιδα), που πρέπει να έχετε, αντιμετωπίζεται με άμεση παροχέτευσή της και αν χρειαστεί συμπληρώνεται με φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά). Μόνο η φαρμακευτική αγωγή δεν κάνει πολλά πράγματα. Και στη χειρότερη περίπτωση καταλήγει κανείς μέσω του τμήματος Γναθοχειρουργικής του εφημερεύοντος νοσοκομείου στον ...τάφο, όπως έγινε με την τριαντάχρονη προ δύο εβδομάδων! Οι γιατροί βέβαια που τηυ περιέθαλψαν και την "έστειλαν" συνεχίζουν να βγάζουν ένα καλό μεροκάματο τοποθετώντας εμφυτεύματα με το αζημείωτο.

    Προβλέπω οτι θα συνεχίσετε να πονάτε (λιγότερο λόγω παυσιπόνων) μέχρι την Τρίτη ή η πολφίτιδα θα εξελιχθεί σε απόστημα οπότε ο πόνος θα υποχωρήσει αλλά θα αποκτήσετε ένα όμορφο πρήξιμο.

    Δική μου συμβουλή: Τα κρύα επιθέματα έξω από το στόμα στην περιοχή του υπεύθυνου δοντιού θα βοηθήσουν στον περιορισμό του πιθανού αποστήματος.
    Και παρακαλέστε τον οδοντίατρό σας να διακόψει την τριήμερη ξεκούρασή του και να σας ανοίξει-παροχετεύσει το δόντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Simela Meletlidou

    Στο ΕΣΥ δεν πληρώνει ο ασθενής για τις προσθετες εξετάσεις (γι αυτό έχουνε μπει μέσα τα νοσοκομεία) ό,τι και να κάνει (εξετάσεις, φάρμακα) ισχύει κλειστό νοσήλιο με 70 ευρώ την ημέρα.

    Τα φακελλάκια δίδονται κυρίως στους χειρουργούς και για την χρονολογική προώθηση της εισαγωγής.

    Στον ιδιωτικό τομέα φυσικά δεν υπάρχουν φακελλάκια - ο καθε γιατρός ορίζει την αμοιβή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. ψυχραιμος

    ευχαριστώ για τις συμβουλές - ορθή η διάγνωσή σας. Ελπίζω να βρω την οδοντίατρό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. και κατι για να ευθυμήσουμε. καταφερα και εβαλα φωτο μετα από πολλές προσπάθειες. Είναι το κομικ με το οποίο ανοίγω ΄κάποια μαθήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. ψύχραιμος
    αρχίζω αντιβίωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Διάβασα όλα τα σχόλια πολύ προσεκτικά, και θα ήθελα να πώ τρία πράγματα:

    1. Μιλάνε μερικοί για επιτροπές που θα διερευνήσουν το περιστατικό. (Από ποιούς άραγε; Τους συνένοχους - υπαλλήλους του υπουργείου υγείας και συνδικαλιστές γιατρούς;). Υπάρχει και μία άλλη λύση, που αρμόζει σε ελεύθερους πολίτες: η δυναμική άσκηση των δικαιωμάτων μας - δικαιωμάτων που αφορούν ότι πιο προσωπικό και πολύτιμο έχουμε, το σώμα μας. Υπάρχει η λύση ενός κινήματος ασθενών, και της δικαστικής προστασίας. Μερικοί (πάλι!) μιλάν για τις ΗΠΑ: όσα μειονεκτήματα και να έχει το σύστημα υγείας εκεί, τουλάχιστον μπορείς να μυνήσεις τους υπεύθυνους μέχρι ανυπαρξίας. Τελείως ενδεικτικά :"2. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας σ' αυτόν με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοικητική και τεχνική εξυπηρέτηση...8.Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει ή να καταθέσει αρμοδίως διαμαρτυρίες και ενστάσεις και να λάβει πλήρη γνώση των επ' αυτών ενεργειών και αποτελεσμάτων..." (άρθρο 47 παρ. 2 και 8 ν. 2071/1992, περί ΕΣΥ).

    2. Ο κρατισμός σκοτώνει: το μπλόγκ της Αμαλίας περιγράφει ένα καφκικό, αδυσώπητο και απρόσωπο σύστημα. Η Χάνα Άρεντ μιλάει κάπου για το χειρότερο είδος ολοκληρωτισμού, που ονομάζει "rule by nobody". Αυτός είναι ο ολοκληρωτισμός που σκότωσε την Αμαλία....

    3. Δεν σκοτώνει μόνο ο κρατισμός - σκοτώνει και η συνοδός του, η διαφθορά. Πριν μερικούς μήνες, ο Δονκατ έκανε μία δημοσίευση για το φακελλάκι (αφορούσε ένα ταχυδρόμο, αν θυμάμαι καλά). Τότε με είχε σοκάρει η προθυμία ανθρώπων έξυπνων, και προοδευτικών, να ανεχτούν την πρακτική αυτή, σαν δείγμα "καλών τρόπων". Τώρα, που ένας νέος άνθρωπος πέθανε, ελπίζω να καταλάβουν τι είναι λάθος με το φακελάκι. Ελπίζω να καταλάβουν τη σημασία του κράτους δικαίου - της υπόσχεσης ότι ο νόμος θα είναι απρόσωπος, και ότι οι δημόσιες υπηρεσίες που προβλέπει δεν θα παρέχονται στους δικτυωμένους, στους καπάτσους, τους κομματοκράτες και τους ευκατάστατους (με αρκετό ρευστό στην τσέπη), αλλά σε όσους τις χρειάζονται...Αλλά είπαμε: δεν εγκαταλείπονται οι αρχές του διαφωτισμού και του φιλελευθερισμού αβρόχοις ποσί. Δεν είναι φιλοσοφικό το ζήτημα - στοιχίζει ζωές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. "Καλή η δουλειά του γιατρού! Ο τσαγκάρης αν κάνει λάθος και κόψει το δέρμα στραβά χάνει γιατι πρέπει να κόψει άλλο δέρμα, ο γιατρός αν κάνει λάθος και πεθάνει ο άρρωστος, όχι μόνο δεν χάνει αλλα πληρώνεται κι απο πάνω.
    Απο το Γιατρός με το στανιό - Μολιέρος - γράφτηκε το 1666."

    Τάδε έφη ο σοφός μας solon από το τελευταίο post της Αμαλίας.

    Ήθελα να υπογραμμίσω την ιδιαίτερη τρυφερότητα και τον ρεαλισμό της σκέψης της κας Μαριάνας! (Τυχερέ κε Δήμου!)
    Μα γιατί δεν συμμετέχετε πιο συχνά στο blog κα Μαριάνα?

    Κε Δήμου, προφανώς τα δόντια σας έχουν υποφέρει πολλά, απ' τα πολλά γλυκά! (Είναι τυχαίο άραγε ότι πονάτε λίγο μετά τη επίσκεψη στην Πόλη?)

    Σας εύχομαι γρήγορα περαστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. STILL ON THEIR TRAIL
    Μη συγχέουμε το εθελοντικό φιλοδώρημα προς τον ταχυδρόμο, με το φακελάκι. Η ουσία στο φακελάκι είναι ο εκβιασμός - αν δεν πληρώσεις δεν σε βάζω χειρουργείο - ή σε βάζω σε τρεις μήνες.

    Για τα άλλα συμφωνώ. Ωστόσο ήδη γίνονται στην Ελλάδα αρκετές αγωγές για malpractice (ιατρική παράλειψη) εναντίον γιατρών. Υπάρχουν και δικηγόροι οι οποίοι ειδικεύονται σε αυτές. (Μεταξύ αυτών και μερικοί επιτήδειοι που πλησιάζουν τους συγγενείς και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν με αμοιβή ποσοστό από την αποζημίωση που θα πετύχουν)

    Άσχετα από αυτό - νομίζω ότι εδώ, όπως και σε πολλά άλλα, η κοινωνία πολιτών δεν λειτουργεί. Οι πολίτες ΔΕΝ είναι οργανωμένοι ούτε ως καταναλωτές, ούτε ως ασθενείς, ούτε ως απλοί πολίτες. Δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και δεν τα υπερασπίζονται. Πολλοί από τους γιατρούς που αναφέρει η Αμαλία θα μπορούσαν (και θα έπρεπε) να συρθούν στα δικαστήρια.

    Όσο για τις πειθαρχικές επιτροπές των ιατρικών συλλόγων σε άλλες χώρες λειτουργούν και είναι αυστηρότατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Όσοι κάνουν λάθη που στοιχίζουν ζωές, πρέπει να τιμωρούνται. Και δεν μιλάω για τον συνειδητοποιημένο γιατρό που θα κάνει ένα ανθρώπινο λάθος, μιλάω για κάθε άσχετο που δεν έχει καν συναίσθηση της ευθύνης του. Όλοι τους ξέρουμε και κανείς δεν κάνει τίποτα.

    Μα καλά, δικηγόρους δεν έχει η Ελλάδα;;;

    Από όταν άρχισα να διαβάζω το μπλόγκ μου έχει φύγει κάθε είδους νοσταλγία για την...πατρίδα...

    Βρίζουμε τους αμερικάνους από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλά τέτοια corruption εδω δεν θα περνούσε με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. gerasimos74
    σχετικά με την φράση του Μολιέρου (από τον "Κατά Φαντασίαν Ασθενή" που, παίζοντάς τον, πέθανε):

    Οι Κινέζοι Αυτοκράτορες πλήρωναν τους γιατρούς τους όσο ήταν υγιείς. Μόλις αρρώσταιναν τους έκοβαν το μισθό - για να έχουν κάθε λόγο να τους κάνουν γρήγορα καλά. (Περιττό να πω τι συνέβαινε αν πέθαιναν...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Περαστικά Νικο!

    Μόλις σκεφτηκα το καλύτερο ...-αρα υπάρχω...

    "Πονάω άρα υπάρχω"...

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Οσοι Γκρεκοι μενουν εξωτερικο πρεπει ν' αποφασισουν σε ποιο εθνος ανηκουν.Δεν μπορουν να υπηρετουν 2 αφεντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Καλοκαίρι 2005.
    Τυχαία ο πατέρας μου αποφασίζει να κάνει την τακτική του δακτυλοσκόπηση για τον προστάτη σε έναν "γιατρουδάκο" σύμφωνα με τη δική του ορολογία, ο οποίος του ζητά βιοψία παρά τις καθησυχαστικές χαμηλότατες τιμές του PSA ("δείκτης" για καρκίνο του προστάτη). Ο προσωπικός του "μεγαλογιατρός" αστειεύεται για την πρόταση του "νεαρού" (όπως τον αποκαλεί περιπαιχτικά) συναδέλφου του. Ο πατέρας μου όμως έχει καρκίνο στον προστάτη! Θέλει να το αντιμετωπίσει εδώ και επισκέπτεται 4 "ειδικούς" που ΟΛΟΙ του προτείνουν να μπει την επόμενη να τον χειρουργήσουν και του δίνουν εγγυήσεις (ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΣ πάντα) ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί είναι κάτι απλό (!!!).

    Αποφασίζουμε με τον αδελφό μου να τον πάμε στις ΗΠΑ, όπου τον συνοδεύω.

    Συναντάμε ειδικούς ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ στις πόλεις Ουάσιγκτων, Βαλτιμόρη και Ατλάντα. Δεν βρίσκουμε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΓΧΕΙΡΙΣΕΙ. Όλοι έχουν την ίδια αιτιολογία: "Είστε 75 ετών. Στην Αμερική δεν εγχειρίζουμε προστάτη μετά τα 70, γιατί είναι επικίνδυνο για την ίδια σας τη ζωή, είναι σχεδόν σίγουρες οι επιπλοκές και τα ποσοστά ίασης είναι τα ίδια ή μικρότερα με τις άλλες μεθόδους θεραπείας. Είστε κατά τα άλλα υγιέστατος κι έχετε μπροστά σας τουλάχιστον 15 χρόνια ποιοτικής ζωής. Δεν δεχόμαστε να σας μειώσουμε την ποιότητα της ζωής σας χωρίς λόγο".

    Ο πατέρας μου ακολούθησε θεραπεία στην Αμερική. Καλοκαίρι 2007 είναι ακόμα καλά και η ζωή του δεν έχει αλλάξει ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ σε σχέση με πριν τη θεραπεία.

    Αναρωτιέμαι, τι θα είχε γίνει αν μέναμε εδώ; Τι θα είχε γίνει αν ακολουθούσαμε αυτό που ΟΛΟΙ προτείνανε;

    Δυστυχώς, αυτή και άλλες εμπειρίες μου με Έλληνες ιατρούς με κάνουν να λέω ότι για τα δύσκολα ... "μακρυά από δω" και το λέω με θλίψη και αγανάκτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Και μη ξεχνάτε τις κρύες κομπρέσσες στην πονεμένη περιοχή. Είναι σημαντικό.

    Εύχομαι να μην την βγάλετε στον υπολογιστή όλο το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. hraker
    αυτό το ήξερα κι εγώ - και στην Γερμανία που χειρουργήθηκα (ήμουν 59 ετών) μου είπαν ότι δεν κάνουν ριζική προστατεκτομή σε άνδρες πάνω από τα 70.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. @hracker

    Και του δικού μας συγγενή την εστία του προβλήματος ειδικευόμενη γιατρός το ανακάλυψε, κάνοντας την απλούστερη σκέψη που μπορεί να κάνει ένας γιατρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. @hracker

    Η μέθοδος είναι γνωστή και δοκιμασμένη: "η λύση είναι η εγχείρηση που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, αύριο. Αν αργήσουμε μπορεί να είναι ολέθριο". Τρομοκρατούν τον ασθενή και οι πιθανότητες να του τα "πάρουν" αυξάνονται.
    Υπάρχουν και οι λίγοι ευσυνείδητοι καλοί γιατροί, αλλά αν δεν ξέρεις πως να τους βρεις και να τους ξεχωρίσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Χαρρυγκεκο,
    μερικοι δεν νιώθουν "γκρεκοι" επειδή εσύ έχεις εμμονες και μας το μολογείς από το πρωί μέχρι το βράδυ...

    ...do you know cosmopolites?

    Α, και στην δικιά μου την ζωή δεν χωράνε αφέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. ΝΔ

    Εσάς θα σας εγχείριζαν έστω και αν η ηλικία σας ήταν πάνω από 70. Η βιολογική σας ηλικία είναι πολύ μικρότερη από την πραγματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Το ήξερες βρε Νίκο και ίσως ξέρεις κι ότι ένα 15% των καρκίνων του προστάτη είναι με χαμηλό PSA. Ο πατέρας μου είχε κάτω από 2. Με θλίψη σου μεταφέρω όμως αυτό: 2 ουρολόγοι, κοιτάνε τις εξετάσεις του και ο ένας γυρίζει στον άλλο και λέει "και τώρα, πώς θα τον πιάνουμε τον καρκίνο στον προστάτη αφού μπορεί να υπάρχει και με χαμηλό PSA;" Η απάντηση είναι ότι το PSA δίνει πληροφορία όχι ως απόλυτη τιμή αλλά ως τάση (καμπανάκι εάν είναι ανοδική) και πάλι όμως δεν είναι σίγουρος δείκτης!...

    Εδώ όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε κι ότι ο γιατρός ως άνθρωπος δικαιούται και να κάνει λάθος και έχει δικαίωμα και στην άγνοια (όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό σήμερα με το διαδίκτυο). Αυτό όμως που δυσκολεύομαι να συγχωρήσω είναι όταν γίνεται πλασιέ φαρμάκων ή ωριαία αμοιβόμενος χασάπης.

    Αλήθεια, ξέρει κανείς ότι (ένα μεγάλο μέρος ας πούμε) των γιατρών αμοίβεται ανάλογα με τις "πωλήσεις" του από τις φαρμακευτικές εταιρείες; Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης των συνταγογραφήσεων των γιατρών, σε συνεργασία με τα φαρμακεία. Ανάλογα με τι πουλάνε, παίρνουν και το "κάτι-τις" τους. Επειδή τα χρήματα είναι μαύρα, τα ξεπλένουν (συνήθως) μέσω εταιρειών ιατρικών ερευνών. Ρε Νίκο, το γνωρίζω εγώ κατά τύχη. Είναι δυνατόν να μη το γνωρίζουνε στο Υπουργείο Υγείας; Στον Ιατρικό Σύλλογο;

    Καταλήγοντας, εγώ πιστεύω στα νέα παιδιά. Νομίζω ότι φοράνε πιο δύσκολα τον μανδύα της αυθεντίας κι ότι πολλά από αυτά αναπτύσσουν την προσωπική τους ηθική που είναι πιο κοντά στην έννοια της προσφοράς κι όχι της παραδοπιστίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. hracker
    αυτό με τις συνταγές δεν γίνεται πια παρά ίσως μόνο σε μερικά ταμεία. Έχουν κοπεί οι πολλές παροχές στους γιατρούς. Οι εταιρίες ελέγχονται, δεν δίνουν μαύρα, τα λεφτά για τις έρευνες περνάνε από το Δημοσιο - ΔΥΠΕ - και φορολογούνται με 25% και το ΔΥΠΕ παρακρατεί το 5% και ελέγχει αν έγινε πράγματι κλινική μελέτη. Οι μόνες παροχές που συνεχίζονται είναι τα έξοδα ταξιδιού και εγγραφής για επιστημονικά συνέδρια - και πάλι αυστηρά και μόνο για τον γιατρό (παλιότερα μπορούσε να συνοδεύεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Harry: Αγαπώντας διαφορετικά κράτη δεν κολλάς ούτε εθνικό AIDS ούτε παραβαίνεις κάποια εθνικιστική μονογαμική ηθική. Κοινώς: ηρέμησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. > hracker αυτό με τις συνταγές δεν
    > γίνεται πια

    Χαίρομαι για αυτό και συγνώμη για την "άσφαιρη" καταγγελία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Η γνώμη μου είναι διαφορετική από αυτή μερικών σχολιαστών που δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη γιά χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία.
    Οσες φορές χρειάστηκε στην οικογένεια να συμβεί αυτό, γιατροί φίλοι, νοσοκομειακοί οι ίδιοι μου συνβούλευσαν αν δεν γνωρίζω τον χειρουργό με βεβαιότητα, καλύτερα να πληρώσω έναν δικό μου σε κλινική, οπως και έκανα.
    Εξ άλλου οι σημερινές κλινικές, είναι καλύτερα εξοπλισμένες από τα περισσότερα άθλια νοσοκομεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. harry, άρχισες να ξαναγίνεσαι κουραστικός.
    Κοινώς: ξεκόλλα.

    Είσαι έξυπνος μην γίνεσαι γραφικός.
    Με τους γραικούς ξυπνάς με τους γραικούς κοιμάσαι;

    doctor

    Υ.Γ. Οδηγική απόλαυση η Αθήνα αυτές τις μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. @hracker

    και πολλοί μάλιστα γιατροί εξασφαλίζουν λεφτά από φαρμακευτικές εταιρίες που τα ρίχνουν στην έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Για λογους ευμπλογκιας,οπως λεμε ευταξιας,δεν απαντω σε προσωπικα σχολια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Συγγνωμη κυριε Δημου αλλα προφανως συνεχιζει να γινεται,συμφοιτητες μου παιρνουν ενα τριχιλιαρο μηνιαιως εξτρα με αυτο τον τροπο οπως μου παραδεχονται και οσο αφορα τα συνεδρια,ρωτηστε τις απανταχου ευπαρουσιαστες ειδικευομενες-νοσηλευτριες-φυσιοθεραπευτριες κτλπ που τους συνοδευουν.
    Και τι κανω γι'αυτο θα ρωτησετε;
    Στην αγγλια κατηγγειλα το συναδελφο μου που εκανε χρηση κοκαινης συστηματικα ,σε βαθμο που να επηρεαζει την αποδοση του, στον ιατρικο συλλογο και η ολη διαδικασια που ακολουθησε ηταν αψογη,δεν με εξεθεσε στο ελαχιστο και δεν ενιωσα καθολου αβολα.Τωρα το να καταγγειλω αυτους τους ανθρωπους στον Ιατρικο συλλογο Αθηνων προτου αρχισω να ασκω το επαγγελμα μου στην Ελλαδα,νομιζω οτι θα με καταδικασει σε μονιμη εξορια (οχι αλλο please...),αν εχετε καμια συμβουλη ως μεγαλυτερος και σωφρων που ειστε για μηχανισμους καταγγελιας στην ελλαδα που διασφαλιζουν την ακεραιοτητα του καταγγελοντος (σωματικη κ ψυχολογικη),μη διστασετε να μου την δωσετε και θα την ακολουθησω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΣΟ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΩΤΕΡΗ......
    ΔΕΝ ΜΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΑΙ ΠΟΣΣΕΣ ¨ΑΜΑΛΙΕΣ" ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ....
    ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ ΑΡΑ ΤΟ ΞΕΦΩΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.... ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΟΩΡΗΘΕΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ
    ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΝΑ BLOG ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ.....
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Tο παρεχομενο επιπεδο υπηρεσιων υγειας στην ελλαδα ειναι εντελως απαραδεκτο. 15 χρονια πριν σε ηλικια 10 ετων ημουν σε μια απιστευτη περιπετεια απο Πανεπιστημιακους γιατρους οι οποιοι μου διεγνωσαν ρευματοειδη αρθριτιδα ενω στην πραγματικοτητα ειχα μια θλαση μηνισκου η οποια αποκαλυφθηκε μετα απο επισκεψη σε γνωστο αθλιατρο ποδοσφαιρικης ομαδας.
    Προσφατα ειχα συμπτωματα της κακης ασθενειας και αναγκαστηκα να παω στο νοσοκομειο της γενικο νοσοκομειο Βιεννης στα εκτακτα. Αμεσα βρεθηκε αρμοδιος ιατρος, νοσοκομες και διοικητικοι υπαλληλοι μπορεσαν να συνεεννοηθουν μαζι μου σε απταιστα αγγλικα, καθοτι δεν μιλαω Γερμανικα. Δεν αντιμετωπισα ουδεμια ουρα, δεν ειδα κανενα ραντζο, εξυπηρετηθηκα σε 1 ωρα οπου με εξετασαν δυο ιατροι. Ευτυχως μετα την αγωγη το προβλημα τελειωσε και δεν πασχω απο την κακη ασθενεια. Ολα αυτα βεβαια μου κοστιζουν 300 ευρω το μηνα γιατι το κρατος με υποχρεωνει να εχω υποχρεωτικη ασφαλιση υγειας. Στο νοσοκομειο υπαρχει ον-λαιν συστημα οπου ελεγχεται το στατους ασφαλισης του ασθενη και κοινοποιειται ηλεκτρονικα στην ασφαλιστικη εταιρεια μεσω μια καρτας που μοιαζει με πιστωτικη η νοσηλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Προβληματίζομαι με τις γενικεύσεις καιτην πιθανότητα τα τηλεδικαστήρια να μεταφερθούν και στη μπλογκόσφαιρα.

    Παραθέτω σχόλιο στο μπλόγκ της Αμαλίας που έκανα πριν μερικές εβδομάδες.
    +
    Ανησυχώ. Ανησυχώ για την κοινωνία που κακοί γιατροί, κακοί δικηγόροι, κακοί κρατικοί λειτουργοί, κακοί δημοσιογράφοι (ναι υπάρχουν και τέτιοι) εξασκούν το επάγγελμα τους χωρις να είναι υπόλογοι χωρίς να υπάρχει ένας μηχανισμός να τους καθιστά υπέυθυνους για τα λάθη τους και τις παρατυπίες που προξενούν βλάβες πόνο η και θάνατο. Το πρόβλημα δεν είναι ιατρικό, είναι θεσμικό. Σαν ατελή όντα χρειαζομαστε νόμους για να ζήσουμε σαν ομάδα. Και χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό να απονέμει δικαιοσύνη σύμφωνα με τους νόμους. Εκεί έχουμε έλλειμα. Μεγάλο. Και ελλείψει δικαιοσύνης βλέπουμε την απελπισία να καταφεύγει σε τηλε-εισαγγελείς και σε τηλε-δικαστές. Σε λίγο θα έχουμε και μπλογκοδικαστές. Και καλά η Αμαλία μας είναι σοβαρό και επώνυμο άτομο με στοιχεία. Θά είναι όμως όλοι που θα καταφεύγουν στα μπλογκς να βρουν το δίκηο τους τίμιοι και σοβαροί σαν την Αμαλία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. K. Δήμου, γράφετε για την Αμαλία "Γεννήθηκε για να υποφέρει".(Την άποψη σας εκφράζεται, όπως άλλοι την δικη τους. Ας μην θεωρούμε καμια άποψη "δικαστική καταδίκη" τύπου Τριανταφυλλοπουλου.)

    Δεν συμφωνώ με την άποψη σας.

    Δεν γνωρίζουμε αν θα πέθαινε αν οι γιατροί της δεν κάναν τόσο τραγικά λάθη. (Εκλιπαρούσε για μια σωστή γνωμάτευση από τα...οχτώ της χρονια. )

    Είναι εύκολο να το ρίχνουμε στο kισμετ...

    Εφόσον σας ενοχλεί η απαξίωση των ελλήνων γιατρών, γιατί δεν κάνατε την αφαίρεση προστάτη στην Ελλάδα;

    Περαστικά για το δόντι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Καλημέρα με βροχή.

    swma said...
    K. Δήμου, γράφετε για την Αμαλία "Γεννήθηκε για να υποφέρει".
    ---------------------
    Αυτή δεν είναι άποψη, είναι συμπέρασμα από την ζωή της. Δεν θίγει το γιατί. Κι αν θέλετε τα βάζει με τον Πανάγαθο που ανέχεται τέτοιες αδικίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. swma said...
    Εφόσον σας ενοχλεί η απαξίωση των ελλήνων γιατρών, γιατί δεν κάνατε την αφαίρεση προστάτη στην Ελλάδα;

    -----------------------

    Με ενοχλεί οποιαδήποτε γενίκευση. "'Ολοι" ή "οι περισσότεροι" γιατροί είναι σκάρτοι ή διεφθαρμένοι" κλπ.

    Σαφώς και δέχομαι πως το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών είναι ανώτερο σε μερικές χωρες (όπως και πολλά άλλα πράγματα). Ο λόγος που πήγα στην Γερμανία είναι επειδή είναι η δεύτερη πατρίδα μου - έχω ζήσει εκεί πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Καλημέρα με βροχή και εδώ.

    Σε όσους αναφέρονται στα άλλα κράτη. Ναι καπως έτσι είναι τα πράγματα. Ναι δεν υπάρχουν ουρές και το σύστημα είναι καλύτερο και πολλά άλλα θετικά. Σύγκριση δεν μπορεί να γίνει. ¨Ομως υπάρχουν και αυτοί εκεί που είναι ανασφάλιστοι. Τι γίνεται μ΄αυτούς? (ομιλώ κυρίως για το Αμερικανικό σύστημα. 50000000 άτομα!!!.Αυτοί δεν άρρωσταίνουν?

    Επίσης στα κράτη αυτά για να έρθω σ΄αυτά που λέει ο Γεράσιμος υπάρχει η λογική του πολίτη. Εδώ μιλάει ακόμα για το βιλαέτι!
    Επειδή είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνήσει μαζί σου το μόνο που έχω να πω ότι είναι τελείως προσωπική η απόφαση σου για το αν θέλεις να παλέψεις με αυτό το ΤΕΡΑΣ. Πριν πολλά χρόνια βρέθηκα μπροστά στο ίδιο δίλλημα. Ναι έχασα κάποια σημαντικά πράγματα από την άλλη όμως σου δίνεται και η ευκαιρία να αλλάξεις τα πράγματα. Μην γελάσετε τα πράγματα αλλάζουν. Η αντιμετώπιση που είχαμε όταν η μητέρα μου διαγνώστηκε με καρκίνο το 1976 δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή που είναι προς το καλύτερο. Γιατί βλέπω μες στα μάτια κάποιων νέων παιδιών, που είναι τιμή μου να τους έχω φοιτητές, την αντίθετη ακριβώς αντιμετώπιση από αυτή του άρπαγα ή του καριερίστα. Και είναι και έξυπνοι και δυνατοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Τι μαυρίλα και σκοτάδι είναι αυτό; Ξεκινάω για Κιούρκα, τα γατάκια θα πεινάνε. Ελπίζω να μην με φάει το σκότος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Καλημέρα σας θα ήθελα να αναφέρω 2 περιστατικά που αφορούν την υγειά στην Ελλάδα και θα ήθελαν την άποψη σας (και τα 2 έχουν συμβεί πριν από 6 μήνες περίπου)
    1.Το ένα αφορά ένα την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλει στην Ελλάδα τις 4 εφημερίες το μήνα για τους γιατρούς την στιγμή που κάνουν 9 έως 12 (εφημερία πολλές φορές σημαίνει ότι θα δουλεύεις 32 ώρες συνεχόμενα).
    2. Δημοσιοποίηση από εκπομπή ότι πληρώνουμε όλοι μας (μέσω των δημοσιών νοσοκομείων) με ΦΕΚ αιμοστατικό φάρμακο για 600 ευρώ το σκεύασμα ενώ στο εξωτερικό το ίδιο ακριβώς σκεύασμα με την ίδια ποσότητα κοστίζει από 5 έως 12 ευρώ. Και ξοδεύονται κιλά από αυτό το σκεύασμα σε κάθε νοσοκομείο κάθε μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Η Ε.Ε.προσπαθεί να προσταεύσει τους εργαζόμενους από τα εξοντωτικά ωράρια - η απόφασή της δεν αφορά μόνο τους γιατρούς αλλά όλους όσοι εργάζονται υπερωριακά.

    Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι θα προσληφθούν κι άλλοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες (από το ΕΣΥ λείπουν αρκετές χιλιάδες). Κι εκεί κολλάμε. Εδώ και χρόνια αναγγέλλονται προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών - που δεν γίνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Για τα φάρμακα το υλικό και τα μηχανήματα είναι γνωστό ότι τα πληρώνουμε χρυσά - εκεί είναι η μεγάλη διαφθορά - όχι στο φακελάκι.

    Βέβαια οι προμηθευτές αντιτείνουν ότι το δημόσιο τους πληρώνει με δύο και τρία χρόνια καθυστέρηση (τώρα λέει να τους πληρώσει με ...ομόλογα) κι έτσι χρεώνουν και τους τόκους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Αγαπημένε μας ΝικόΔημε,

    καλη σας μέρα και περαστικά σας!

    Η Αντιγόνη σας στέλνει την αγάπη της και τις ευχές της για περαστικά.



    Λίγα νέα από τις ΗΠΑ:

    Ενα πρόβλημα που είχαμε υποτιμήσει, επειδή προείχε η αντιμετώπιση της επιληψίας, είναι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων τον οποίον οι εδώ φίλοι μας γιατροί είχαν αποδώσει στην Κετογενική Δίαιτα, μάλλον επιπόλαια. Γιατί, πώς είναι δυνατόν να αποδίδεις κάτι, σε κάτι άλλο που πρώτη φορά συναντάς και για το οποιο δεν έχεις διαβάσει και δεν ξέρεις τίποτε;

    Ο εκεί, στο Μέιγιο, θεράπων ιατρός λέει ότι πρόκειται για κάποια μόλυνση η οποια δεν σχετίζεται καθόλου με τη Δίαιτα (μάλλον με τις περενέργειες των φαρμάκων) και που πρέπει οπωσδήποτε να εντοπισθεί και ότι κακώς αφήσαμε δύο χρόνια το παιδί έτσι. Ψάχνουν λοιπόν να βρουν την αιτία. Σχεδόν όλος ο Μάης πήγε εκεί, αλλά και ο Ιούνιος είναι αφιερωμένος στην "κρυφή μόλυνση" η οποία, φαινομενικά και για την ώρα δεν έχει προκαλέσει υψηλούς πυρετούς, ό,τι φοβόμαστε περισσότερο (οι πυρετοί, ως γνωστόν, είναι το κόκκινο πανί για την επιληψία).

    Εν τω μεταξύ η κορούλα μας ζει σε πελάγη ευτυχίας. Στους ασφαλείς παιδότοπους, η επαφή της με τα παιδάκια πάσης φυλής, χρώματος, κουλτούρας κλπ, ειναι πηγή χαράς και παιγνιδιού, δηλαδή φυσικής... φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας! Τώρα, ανεβαίνει μόνη της στις τσουλήθρες, κατεβαίνει, τρέχει κλπ κλπ (Τι κρίμα που δεν έχουμε κι εμείς εδώ στη Λευκωσία μια παιδική χαρά της προκοπής (με προδιαγραφές ασφαλείας, κλειστή και κλιματιζόμενη) !

    Η μανούλα είναι ενθουσιασμένη από το περιβάλλον του Ροτσεστερ, τόσο πολυ ώστε ψάχνουμε να βρούμε ένα σπίτι εκεί να αγοράσουμε. Κακά τα ψέματα, αν υπάρχει ελπίδα για τη παιδί, αυτή βρίσκεται στο Μέιγιο. Ισως λοιπόν κάποιους μήνες το χρόνο θα πρέπει να κάνουμε.... διακοπές εκεί. (Τώρα πια έχουμε εγκαταλείψει οριστικά το ενδεχόμενο να πηγαίνουμε κάπου στην Ευρώπη, αφού και από όλη την Ευρώπη, αρκετά δυσκολα περιστατικά καταφεύγουν στο Μέιγιο.)

    Η οικογένειά μας σας έχει στην καρδιά της!

    Δώστε, σας παρακαλώ, την καλημέρα μου και τους χαιρετισμούς μου στην άξιολάτρευτη κα Μαριάννα.

    Και πάλι περαστικά


    Κάπα


    ΥΓ. Ευχαριστώ πολυ την καλη παρέα για την υποδοχή της. Αν και με ορισμένους έχω ήδη γνωριστεί κάπως πιο προσωπικά, ωστόσο αισθάνομαι πως ήδη γνωρίζομαι με τους περισσοτέρους σας. Η Αντιγόνη, σας έχει αισθηματοποιήσει μέσα μου με την ευγνωμοσύνη που αισθάνεται (και αισθανόμαστε) απέναντι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Συμφωνώ απόλυτα και εκεί είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε και να αντιδράσουμε! Το κακό στη ρίζα του.
    Το συγκεκριμένο ΦΕΚ υπάρχει εδώ και 7 χρόνια το έχουν υπογράψει και οι 2 κυβερνήσεις (για να μην νοηθεί ότι το θέτω και κομματικά το ζήτημα)
    Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι των 10 γραμμαρίων .Χρειάζονται όπως είπα κιλά από αυτό κάθε μήνα σε κάθε νοσοκομείο .Με 3 σκευάσματα από αυτό δηλαδή μπορούμε να πληρώσουμε έναν γιατρό μαζί με τις εφημερίες του. Υπάρχουν πολλά τέτοια σκευάσματα και υλικά με παρόμοιες χρεώσεις .Έγινε αναφορά ότι τα 100 ευρώ από την τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος τα παίρνει ο εκάστοτε γιατρός που το χρησιμοποιεί...τα άλλα 500 που πηγαίνουν στην εταιρία? Δεν νομίζω και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ερευνηθεί .Δημοσιοποιήθηκε αναφέρθηκαν τα ονόματα των πολιτικών που το υπέγραψαν και δεν κουνήθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ .Έξι μήνες μετά εξακολουθεί να ισχύει το ΦΕΚ και το πληρώνουμε όλοι μας 600 ευρώ το τεμάχιο.
    Όσων αφορά τις εφημερίες βρέθηκε γιατρός που έκανε δικαστήριο για τις εφημερίες και το κέρδισε. Η Ελλάδα πληρώνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την στιγμή πρόστιμο για τις εφημερίες...και αυτό επίσης το πληρώνουμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. teorun
    Όσων αφορά τις εφημερίες βρέθηκε γιατρός που έκανε δικαστήριο για τις εφημερίες και το κέρδισε.
    ---------------------

    Το δικαστήριο αφορούσε την πληρωμή δεδουλευμένων - γιατί με πρόφαση την Ε.Ε. δεν πλήρωναν τις εφημερίες από τον Γενάρη και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Ένσταση.

    (καλημέρα. Να 'μαι κι εγώ, να τιμήσω έστω κι έτσι την εκλειπούσα)

    Διαφωνώ με την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση.

    Βάλθηκαν όλοι να στηλιτεύσουν ή να υπερασπιστούν "το σύστημα"(γενικά ή ειδικά "το σύστημα Υγείας")και τους ντόπιους γιατρούς.

    Νομίζω πως το συγκέκριμενο θέμα αφορά πάνω από όλα έναν άνθρωπο: την Αμαλία.

    Την Αμαλία που δεν την γνώρισα, αλλά που την νοιώθω πολύ κοντά μου.

    Ίσως θα έπρεπε να ασχοληθούμε και λίγο με την ζωή των άλλων(για να θυμηθώ και μια καταπληκτική ταινία την κινηματογραφική χρονιά που πέρασε). Πώς δηλαδή πολλοί συνάνθρωποί μας, δεν έχουν τη ζωή που απολαμβάνουμε οι υπόλοιποι. Πόσο πολύ υποφέρουν για πράγματα για άλλους "αυτονόητα" ή που δεν τους απασχόλησαν ποτέ. Πόσο άδικα χαράμισαν -άθελά τους- τα λίγα τους χρόνια στη ζωή.

    Πόσο πολύ τυχεροί οφείλουμε να αισθανόμαστε όλοι όσοι έχουμε (ή νομίζουμε ότι έχουμε)"λίγα" μπροστά σε όσα μας κατακλύζουν από τηλεοράσεως και αλλού -όταν κάποιοι, όχι Αφρικανοί, αλλά ίσως και γείτονες, δεν κατάφεραν να γευτούν λίγο από το δικό μας μερίδιο χαράς...

    Αμαλία, η ζωή είναι άδικη μα την αλήθεια -κάποιοι ζουν για 10 και κάποιοι ούτε για τον εαυτό τους. Χαίρομαι που αγωνίστηκες γενναία μέχρι τέλους -που δεν τα παράτησες, καθώς τυχαίνει να ξέρω πόσο εύκολο είναι από κάποιο σημείο κι έπειτα, να επιλέξει κανείς το σκοτεινό μονοπάτι της αυτοκτονίας.

    Έδωσες τον αγώνα σου -άδικο, άνισο, κουραστικό, αβάσταχτο. Κι αν δεν έζησες πολλά από όσα θα σου άξιζαν Αμαλία, κέρδισες τον σεβασμό μας τελικά -και την αγάπη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Κακοί επαγγελματίες υπάρχουν παντού, είτε από κακή εκπαίδευση (που τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι παντογνώστες), είτε από ελλιπή ενημέρωση στις νεότερες εξελίξεις, είτε από κακό χαρακτήρα (οπότε λείπει το αίσθημα της ευθύνης και περισσεύει η διάθεση εκμετάλλευσης).

    Επίσης, σ΄όλους τους επαγγελματικούς χώρους (όχι μόνο στους γιατρούς) παρουσιάζεται το φαινόμενο της αλληλοκάλυψης, ακόμη και σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις που δεν αξίζουν την επιείκεια. Να δούμε, στην περίπτωση της Αμαλίας θα υπάρξει έντιμη διερεύνηση;

    Στους γιατρούς όμως μας πειράζει περισσότερο, επειδή εκεί κινδυνεύει η ζωή ή η ποιότητα της ζωής, για μας ή τους δικούς μας.

    Κατανοητό, αλλά είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε την αρετή από έναν ειδικά κλάδο;

    Σε ό,τι με αφορά, από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων (σε πολλά, επείγοντα και πολύ δύσκολα, περιστατικά δικών μου ανθρώπων και σ' ένα δικό μου ατύχημα) είχα πιό πολλές θετικές εμπειρίες παρά αρνητικές, ως προς την κατάρτιση, τη συνέπεια, την προσπάθεια και την ευγένεια. Το εκτιμώ ιδιαίτερα, ιδίως λόγω του διοικητικού χάους και της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

    Τόσα χρόνια, σε καμιά περίπτωση δεν μας ζήτησαν φακελάκι. Ήμασταν "τυχεροί" ή απλώς δεν προσπαθήσαμε να επιβάλουμε τους όρους μας με "αμοιβή";

    Οι όποιες αρνητικές εμπειρίες μου από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων δεν ήταν περισσότερες από αυτές που είχα από γιατρούς ιδιωτικών κλινικών (και εκεί έχω "αξιόλογη" προϋπηρεσία για δικούς μου ανθρώπους), που όμως εργάζονται -τουλάχιστον στα δικά μου μάτια- σε πιό ανθρώπινες συνθήκες από τους συναδέλφους τους των δημόσιων νοσοκομείων.

    Επέστρεψα από διήμερο ξεκούρασης και ξαναφεύγω το απόγευμα για το Λονδίνο (για δουλειά, η βροχή -ευτυχώς- το κάνει λιγότερο δύσκολο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Ως γιατρός που σε λίγο τελειώνειτην καρριέρα του θα ήθελα να κάνω ένα πολύ σύντομο σχόλιο. Πρώτα-πρώτα θα ήθελα και εγώ να καταθέσω ένα λουλούδι στην μνήμη της τεθνεώσης. Αλλά και να παραπονεθώ για το άκρατο αντιιατρικό πνεύμα αρκετών από τους συνομηλιτές σας. Εκείνο που ενοχλεί ιδιαίτερα είναι η γενίκευση που η Αμαλία δεν δέχτηκε ποτέ. Όχι κυρίες και κύριοι δεν είμαστε όλοι απάνθρωποι ούτε φακελάκιδες. Δεν θα ισχυριστώ ποτέ ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι μεταξύ μας, θα έλεγα το αντίθετο μάλιστα.Υποχρέωση όλων πολιτείας, πανεπιστημίου και ιατρικού σώματος αλλά και κοινωνίας γενικότερα η δημιουργία δικλείδων ασφαλείας που θα περιορίζουν παρόμοια νοσηρά φαινόμενα. Όλα τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να στηρίζονται στο δίπολο ανταπόδοση τιμωρία Από την αλληλογραφία σας διαβλέπω την τάση να τεθούν στην πυρά όλοι εκείνοι πού κάνουν ηθελημένα ή αθέλητα κακό, και εγώ μαζίτους. Θα ήθελα όμως να ζητούν παράλληλα τον δημόσιο έπαινο εκείνων που πράτουν το καλύτερο για την βοήθεια των ασθενών τους. Πράγμα που δεν είδα ποτέ μέχρι σήμερα στην υπερ32ετή σταδιοδρομία μου. Το ιατρικό δε σφάλμα δεν νομίζω ότι θα σταματίσει να υπάρχει, ακόμη στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Φροντίδα του καλού γιατρού είναι ο περιορισμός του σφάλματος ,αλλά μεγαλύτερης σημασίας για τον γράφοντα το "άγγιγμα" του αρρώστου δηλαδή η ανθρώπινη προσέγγιση του πάσχοντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. @athanassia:

    Γράφεις: "...είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε την αρετή από έναν ειδικά κλάδο;"

    Ναι, γλυκειά μου, είναι. Και η αρετή στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει και συγκεκριμένο όνομα -λέγεται "ανθρωπιά".

    Ο γιατρός γνωρίζει -και πάντως θα όφειλε να το γνωρίζει- πως η δουλειά του αφορά πρωτίστως ότι έρχεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ αντιμέτωπος με τον πόνο, την αγωνία των άλλων.

    Επομένως, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, οφείλει να είναι πρώτα άνθρωπος(ανθρώπινος)και μετά γιατρός...

    Αναρωτιέμαι, άραγε διδάσκεται αυτό στα ελληνικά πανεπιστήμια μας; Το ήθος;;;

    Διότι είναι από τα βασικότερα προαπαιτούμενα ενός καλού γιατρού, ενός ολόκληρου συστήματος υγείας που θέλει να φέρει τον τίτλο του "σύγχρονου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Κύριε Δήμου,

    Θα ήθελα να ενημερώσω εσάς και τους αναγνώστες σας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες πρωτοβουλίες για ανάληψη συλλογικής δράσης με σκοπό τη συνέχιση του έργου της Αμαλίας. Χωρίς καμία διάθεση για καπήλευση της μνήμης της και μελοδραματισμούς. Έχει οριστεί η 1η Ιουνίου ως ημέρα μαζικής κινητοποίησης που φιλοδοξεί:

    "να καταφέρει να κάνει μιαν αρχή ώστε κάποτε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς, της αδικίας και της νοοτροπίας συνωμοτικών πελατειακών σχέσεων που μας στερούν όχι μόνον την υγεία μας αλλά και την αξιοπρέπειά μας."

    Ραντεβού την 1η Ιουνίου λοιπόν

    Η βοήθειά σας θα μας είναι πολύτιμη.

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Αναδημοσιεύω εδώ το σχόλιο που έγραψαν στο blog της Αμαλίας η μητέρα και η αδελφή της. Νομίζω ότι με αυτό γίνονται σαφείς οι τελευταίες επιθυμίες της Αμαλίας:


    ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

    Για τη συμπαράστασή σας, τα θερμά σας λόγια, τη στήριξη και την αγάπη που εισπράξαμε με τα μηνύματά σας, σας ευχαριστούμε ολόψυχα. Θα θέλαμε αν μπορούσαμε να σας αγκαλιάσουμε όλους για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγάπη σας. Το ίδιο ήθελε και η Αμαλία, που είχε πάρει ζωή μ' όλο αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα στο blog της. Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ' αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά καιτων γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.

    Η Αμαλία, πιστεύουμε, ότι δεν θα ήθελε σήμερα να εμπλακεί σε νέες συζητήσεις για το ποιοί είναι οι καλοί και ποιοί οι κακοί γιατροί και κυρίως για το ποιοί υπερτερούν. Δυστύχησε να γνωρίσει πολλούς ανάλγητους και ανεύθυνους γιατρούς και ευτύχησε να γνωρίσει, επίσης πολλούς, ευσυνείδητους, υπεύθυνους και γεμάτους ενδιαφέρον για τον ασθενή τους γιατρούς, γιατρούς που τιμούν το επάγγελμά τους. Τους αναφέρει όλους στα κείμενά της που είναι αναρτημένα εδώ.

    Όλους αυτούς λοιπόν που τη στήριξαν, τη φρόντισαν, την παρηγόρησαν, προσπάθησαν να απαλύνουν τον πόνο της, σωματικό και ψυχικό, τους ευχαριστούμε θερμά και τους ευγνωμονούμε.

    Αλλά και τους δημοσιογράφους που έκαναν θέμα την περίπτωση της κόρης και αδελφής μας, της Αμαλίας μας, τους ευχαριστούμε θερμά, αφού και αυτοί συνετέλεσαν με τον τρόπο τους στην προβολή και τη δημοσιότητα της ιστορίας της. Τους παρακαλούμε συγχρόνως, με την ευκαιρία, επειδή πολλοί θέλουν να κάνουν αφιερώματα στην Αμαλία, να διαβάσουν προσεκτικά τα κείμενά της και θα βρουν εκεί όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν. Η Αμαλία τα έχει πει όλα και μεις, η μητέρα της και η αδελφή της, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω. Ούτε και η ίδια άλλωστε θα το ήθελε.

    Τέλος, επειδή πολλοί από σας γράφετε στα μηνύματά σας ότι θα θέλατε να κάνετε κάτι παραπάνω απ' αυτό που ήδη κάνατε - και που ήταν να κάνετε ευτυχισμένη την Αμαλία μας στο τέλος της- γνωρίζουμε ότι η Αμαλία θα ήθελε να μπορούσε να συνεισφέρει στην προσπάθεια που γίνεται για την ίδρυση του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου, προσπάθεια που την είχε συγκινήσει και συνεπάρει, γιατί ήταν και η ίδια παιδάκι όταν ξεκίνησε η περιπέτειά της. Όσοι θέλετε λοιπόν μπορείτε, στη μνήμη της Αμαλίας, να στείλετε την οποιαδήποτε, μικρή ή μεγάλη, προσφορά σας στο σύλλογο Ελπίδα ή σε όποια άλλη παρόμοια προσπάθεια γίνεται και γνωρίζετε.

    Σας ευχαριστούμε και πάλι όλους σας ολόψυχα,


    Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Οτι ήταν να πω για την Αμαλία, το είπα όσο ήταν ζωντανή στο χώρο της,για να μου απαντήσει και είναι εκεί όπως τα γραφτά της. Οσο ήταν να κλάψω και να λυπηθώ ήταν εκεί στη κηδεία της, και βουβά μέσα μου. Κάποτε σαν πραγματογνώμων στα Ελληνικά δικαστήρια 20 χρόνια μια εισαγγελέας μου πέταξε το κλασσικό "Κορακας κοράκου μάτι δεν βγάζει" Θα δώ τα στοιχεία μου και θα σας απαντήσω της απάντησα. Την άλλη μέρα γιατί συνεχιζόταν η διαδικασία της εφερα 5 περιπτώσεις διαμάχης γιατρού και ασθενούς. Τυχαία και ανά περίπτωση, 3 φορές είχα αποφανθεί υπερ του ασθενούς και 2 αθωοτικά για το γιατρό με βάσει τα στοιχεία της κάθε περίπτωσης. 1)Κυκλοφορώ ακόμα ζωντανός 2)Μην μηδενίζουμε επιστήμονες συνολικά 3)Η εισαγγελέας είναι στις διωκόμενες του παραδικαστικού από τον Πειραιά. 4) τα υπόλοιπα περί ιατρικής βίας και υπηρεσιών υγείας εδώ:http://e-epiloges-dionysos.blogspot.com/2007/05/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. καλησπέρα!

    Την Αμαλία τη σκοτώσαμε με την αδιαφορία μας, τώρα πάμε να φάμε και το Δήμαρχο Ελληνικού. 10 μέρες απεργία πείνας και δεν έχει κουνηθεί τίποτα. Εσείς τι λέτε γι'αυτό; Γιατί δεν αντιδράτε; Δεν το θεωρείτε ως μέγιστο καρκίνο του πολιτικού και νομικού συστήματος ένας δήμαρχος να φτάνει σε απεργία πείνας για να εφαρμοστεί ο νόμος;

    Με κουράζει η σιωπή σας (εσάς και άλλων blogger). Θα βγούμε μετά να γράψουμε, "κρίμα ο δήμαρχος"; Όχι. Τώρα θα πρέπει να φωνάξουμε. Δεν θέλω μετά θάνατον αγωνιστικά πνεύματα. Θέλω τώρα. Που τα πράγματα κρίνονται. Αναμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. tassos georgakopoulos said...
    "Σε όσους αναφέρονται στα άλλα κράτη. Ναι καπως έτσι είναι τα πράγματα. Ναι δεν υπάρχουν ουρές και το σύστημα είναι καλύτερο και πολλά άλλα θετικά. Σύγκριση δεν μπορεί να γίνει. ¨Ομως υπάρχουν και αυτοί εκεί που είναι ανασφάλιστοι. Τι γίνεται μ΄αυτούς? (ομιλώ κυρίως για το Αμερικανικό σύστημα. 50000000 άτομα!!!.Αυτοί δεν άρρωσταίνουν?"

    Θα Θα πάρετε μια ιδέα για το τι γίνεται (όχι μονο με τους ανασφάλιστους, αλλα και τους ασφαλισμένους) μέσα από το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Michael Moore με τον τίτλο Sicko.

    :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Καλημέρα!

    simos said...
    Με κουράζει η σιωπή σας (εσάς και άλλων blogger).

    -------------------------

    Ένα blog δεν γίνεται να καταπιάνεται με όλα τα θέματα. Δεν είναι εφημερίδα. Φυσικά και στηρίζω τον αγώνα του Δήμαρχου Ελληνικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. To θέμα της Αμαλίας πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες με μεγάλα αφιερώματα μέσα.

    Θα συγκινηθεί κανείς από τους άρχοντες;

    Πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που ρωτήθηκε, δήλωσε άγνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Σας ακούσαμε το πρωί στον Φλας. Αναρωτηθήκατε αν πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας σε βάση τα γραφόμενα. Ωραίο θέμα για συζήτηση "αν η δημοσίευση στο διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει υλικό προς δικαστική διερεύνηση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. @ ΝΔ
    Θα συγκινηθεί κανείς από τους άρχοντες;

    Πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που ρωτήθηκε, δήλωσε άγνοια.
    .................................

    Και εγώ από την Κυριακή περιμένω έστω μία απάντηση στα μαιλ που εστειλα. Μέχρι στιγμής σιωπή. Η πατρίς κοιμάται!! (ή αργεί ακόμα)
    Για όσους θέλουν ο Υπουργός Υγείας έχει mail. Στείλτε όλοι μαιλ. Δεν μπορεί κάποιο από αυτά θα δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Ο Φλας, πριν να πάρει την συνέντευξή μου, έκανε μικρή έρευνα. Αυτός ρώτησε τον Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργειο Υγείας που δήλωσαν άγνοια. Τώρα ίσως ξυπνήσουν λόγω των δημοσιευμάτων.

    (Δυστυχώς αν ένα θέμα δεν βγει στον Τύπο και ακόμα περισσότερο στα κανάλια, δεν ...υπάρχει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Η αξιοπρέπεια και η μεγαλοψυχία της μάνας και της αδελφής ας είναι ένα παράδειγμα για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Ντρέπομαιγια την άγνοια των Ιατρικών Συλλόγων.Τιποτε άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. "Ημέρα Αμαλίας" για τους μπλόγκερς.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=805344&lngDtrID=252

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. @Καπα

    Ελπίζω να πηγαίνουν όλα καλά

    @ΝΔ

    Γύρισα πριν 20 λεπτά στο σπίτι και οι κόρες μου με περίμεναν για να μου πούνε ότι σας είδαν στην ΝΕΤ να μιλάτε για την Αμαλία. Δεν ξέρω τι είπατε αλλά σίγουρα αυτό το Δυστυχώς το κάνατε Ευτυχώς
    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Γνώρισα την Αμαλία και το blog της αφού εκείνη είχε φύγει.Σκέπτομαι πόσο πολύ θα υπέφερε.Εύχομαι κουράγιο στους δικούς της και αυτή η κραυγή της να ακουστεί παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. @gerasimos

    σχετικα με την "αντιδικια"σου με τον univers

    η δικη μου εμπειρια οταν ειχα εργαστει πριν λιγα χρονια στο NHS ηταν αυτη που σου εγραψε ο univers:
    λιστες αναμονης αρκετων μηνων για τα "ψυχρα"περιστατικα,μεγαλη αναμονη για την παραπομπη απ τον γενικο γιατρο(GP) στον Ειδικο,ενω δεν ενθουσιαστηκα κι απ το ενδιαφερον αρκετων consultants για τους ασθενεις τους...
    Απ την αλλη βεβαια,η σειρα στη λιστα δεν παραβιαζεται,υπαρχει πολυ μεγαλυτερη υποστηριξη σε βοηθητικο/παραιατρικο προσωπικο(γραμματεις/νοσηλευτριες/ψυχολογοι/κοινων/λειτουργοι),καποιες διαδικασιες που εδω απαιτουν τρεξιμο απ την οικογενεια για 1 μηνα εκει γινονται αυτοματα(!),και βεβαια παντα υπαρχει για τα σοβαρα περιστατικα το πολυ εξειδικευμενο κεντρο αναφορας(βοηθα και το μεγεθος της χωρας καθως και οτι η παροχη υπηρεσιων υγειας ειναι απο τις τοπ εξαγωγες της Μ.Βρεττανιας προς τριτοκοσμικους Αραβες,Ελληνες,Κυπριους κλπ).
    Η διαφορα ειναι οτι ΕΚΕΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΙς ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ τους,καταγραφουν τα προβληματα οχι με διαθεση καταγγελτικη/καιροσκοπικη αλλα για να μπορεσουν να σχεδιασουν βιωσιμες λυσεις,γι'αυτο και υπαρχουν οι συμπραξεις με ιδιωτικα κεντρα για την παροχη συγκεκριμενων υπηρεσιων.

    Ομως δε μας ειπες ποσα παιρνεις κανοντας εκει ειδικοτητα...κι επειδη γνωριζω,ειναι γυρω στα 4.500-5.000 ευρω.Η ζωη βεβαια ειδικα στο Λονδινο ειναι πανακριβη,απ την αλλη ομως ουδεις μπορει να διατηρησει επιστημονικο επιπεδο με μισθο 1200 ευρω το μηνα,οταν ενα συνεδριο εξωτερικου φτανει ανετα τα 3500-4000 ευρω,τα εξειδικευμενα ιατρικα βιβλια παιζουν πανω απο 150 ευρω εκαστο και αντιστοιχα οι συνδρομες στα περιοδικα.
    Στη Αγγλια το trust που δουλευεις σου παρεχει πορους για την παρακολουθηση καποιων συνεδριων καθε χρονο,θετει στη διαθεση σου πληρως ενημερωμενη βιβλιοθηκη 24 ωρες/24ωρο(οποτε δε χρειαζεται να τα αγοραζεις εσυ...),και υπαρχει γερο συστημα συνεχιζομενης εκπαιδευσης.Ολα αυτα στην Ελλαδα απλως δεν υφιστανται και καθε γιατρος ειναι υποχρεωμενος να τα καλυψει απ την τσεπη του ή να αναζητησει χορηγια φαρμακευτικης εταιρειας.Και μια και αυτες συνηθως εχουν το ρολο του "κακου" ισως καποιος θαπρεπε να εκφρασει την αιρετικη αποψη οτι αν δεν ηταν κι αυτες,η Ιατρικη στην Ελλαδα θαταν κατα μεσο ορο 5-10 χρονια πισω απ την υπολοιπη Ευρωπη.Ειδικα το Κρατος τους χρωστα ενα ευχαριστω που βοηθουν στην εκπαιδευση των υπαλληλων του-ιατρων,χωρις το ιδιο να δαπανα ουτε ευρω αμεσα.

    σταματω λογω υπερβασης χωρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Αφού συλλυπηθώ την οικογένεια της Αμαλίας θα μου επιτρέψετε να προσθέσω μερικές δικές μου σκέψεις στο θέμα από την σκοπιά μου σαν γιατρός. Ελπίζω ότι ίσως προκαλέσω έναν μικρό προβληματισμό και βοηθήσω έστω ελάχιστα στην αλλαγή των όσων απαράδεκτων συμβαίνουν σήμερα. Αυτό νομίζω θάθελε η Αμαλία και η οικογένεια της.

    Δυστυχώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ιατρικής εκπαίδευσης και παροχών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

    Τα αίτια πολλά, τα έχουν ήδη θίξει άλλοι σχολιαστές πριν από μένα. Ειδικότερα όμως πάνω στην ιατρική εκπαίδευση θάθελα να προσθέσω τα εξής:

    1. Υπάρχει ιατρικός πληθωρισμός που αναπόφευκτα μειώνει το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και την ποιότητα της μετέπειτα ιατρικής φροντίδας. Ξεκινήσαμε το πρώτο έτος ιατρικής του ΑΠΘ περί τους 200 φοιτητές και φτάσαμε πάνω από 600 στο πτυχίο με τις συνεχείς μεταγγραφές. Αυτήν την στιγμή σπουδάζουν ιατρική εκατοντάδες έλληνες σε πανεπιστήμια βαλκανικών χωρών/Ιταλίας οι οποίοι θα προστεθούν στους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων. Ήδη από το 1996 ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος προειδοποιούσε για το φαινόμενο σε ενημερωτικό που είχε μοιραστεί σε όλους τους γιατρούς (Η ελλάδα ήταν από τότε πρώτη στην τότε ΕΕ στην αναλογία κατοίκων ανά ιατρό).

    2. Η απόκτηση ιατρικής ειδικότητας πραγματοποιείται με αποκλειστικό κριτήριο την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως του ενδιαφερομένου. Ο χρόνος αναμονής για την έναρξη ειδικότητος μπορεί να φτάνει τα 5 (!) χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο γιατρός μισθοδοτείται από το ταμείο ανεργείας.

    3. Μετά την απόκτηση της ειδικότητας ο ιατρός δεν υποχρεώνεται σε περαιτέρω εκπαίδευση και ενημέρωση.

    4. Η εξαιρετική ειδικότητα της οικογενειακής/γενικής ιατρικής
    έχει απαξιωθεί και δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα για την απόκτηση της

    5. Δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου-καταγραφής παραλείψεων-λαθών με στόχο την βελτίωση και την πρόληψη.

    Τα παραπάνω προβλήματα λύνονται πολύ απλά χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση για το κράτος. Ιδού πως επιγραμματικά:

    Κατάργηση των μεταγγραφών, αυστηρές εξετάσεις ελέγχου της επάρκειας των ιατρών με μη-ελληνικό πτυχίο (αν και με την είσοδο πολλών βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και την ενιαία νομοθεσία αυτό δεν θάχει τόσο νόημα στο εγγύς μέλλον), απόκτηση ειδικότητας με εξετάσεις, συνεχής, δια βίου ιατρική εκπαίδευση που θα είναι προυπόθεση διατήρησης του τίτλου ειδικότητας, περιορισμός του αριθμού των αδειών ιατρείων ανά νομό αναλόγως των αναγκών....

    Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα πολλά αλλά ας μην σας κουράσω, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. Γιατί;

    Διότι τα παραπάνω μέτρα έχουν πολιτικό κόστος.

    Δυστυχώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. "...αλλά δεν μπορούσαν να αναστρέψουν την πορεία μίας δολοφονικής νόσου. (Όχι -

    δεν την σκότωσαν οι κακοί γιατροί - απλώς την βασάνισαν. Και βρέθηκαν αρκετοί καλοί

    γιατροί που την βοήθησαν)..."

    Τι ειπες ρε "ΜΕΓΑΛΕ" εδω..? αρχαγγελος της οποιας ανωτερας δυναμης εισαι..?(ξεχασα

    εισαι και αθεος..) που εκφραζεις τη βεβαιοτητα οτι δε θα μπορουσαν να αναστρεψουν την

    πορεια μιας δολοφονικης νοσου?? και οτι -ΟΧΙ- δε την σκοτωσαν οι γιατροι..?

    "...Δεν υπερασπίζομαι τους γιατρούς, αλλά την κοινή λογική. Ας μην ξεχνάμε πώς

    πρόκειται για έναν πολύ επιθετικό καρκίνο (οστεοσάρκωμα. ... "

    Τι ειπες ρε "ΜΕΓΑΛΕ"^2 ? , μιλαμε για πολυυυυ επιθετικο καρκινο... 17 χρονια του

    πηρε... μαλιοκουβαρα πηγαινε ο ..μπιπ.. ή παραβλεπεις την πιθανοτητα να επιβαρυνε την

    ηδη ασταθη κατασταση το "κεντημα" απο τις 10-12(δε συγκρατησα το ακριβες νουμερο) ακτινογραφιες (με μηχανημα 15ετιας..++ )


    σου ευχομαι ΝΑ περασεις τα ΙΔΙΑ στη ζωη σου ,μπας και στο τελος εκτιμησεις το "What

    if.. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. anonimopoulos said...
    σου ευχομαι ΝΑ περασεις τα ΙΔΙΑ στη ζωη σου ,μπας και στο τελος εκτιμησεις το "What if.. "
    -----------------------

    Ευχαριστώ για την ευχή. Τα έχω ήδη περάσει... Απλώς, πιο τυχερός, επέζησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Διαβάζω το προηγούμενο σχόλιο του... Ανωνυμόπουλου, και αναρωτιέμαι...

    Είναι δυνατόν, οποιοσδήποτε σέβεται την μνήμη το σθένος και τον αγώνα ενός νέου ανθρώπου, όπως η Αμαλία, να εκστομίζει κατάρες σε κάποιον, που της αφιερώνει ένα ποστ, και έχει -αν έχει- διαφορετική γνώμη;

    Προτιμώ να μείνω στην ερώτηση και να μην βγάλω συμπεράσματα... Αλλά ας κοιτάξουν λίγο μέσα τους μερικοί, και πριν διορθώσουν τους άλλους ας διορθώσουν τους εαυτούς τους πρώτα. Εχουν πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

    ...Και αν επιτύχουν, ας διορθώσουν και καταδικάσουν και τους άλλους μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Φεύγοντας από αυτή την βαριά συνωστισμένη από χοντροκωλιασμένους αποτυχημένους φελλούς ζωή, η Αμαλία Καλυβινού μας εφοδίασε με την πολύτιμη και χρηστική υπενθύμηση της απολιθωμένης Ελληνικής Ανατριχίλας.

    Ζούμε σε μια χώρα που εδώ και μια τριακονταετία περίπου απ' τη μια οι δευτεροκλασάτοι κι η μετριότητα έχουν αποκτήσει πρωτεία κύρους κι απ' την άλλη δοκησίσοφοι εκπρόσωποι τσακώνονται ποιός θα απαγγείλει λόγια άκαμπτα ψυχοπονιάρη, νεκρολογώντας την ταπεινωτική συγκατάβαση μιας συλλογικής Πολιτικής Ήττας.

    Το Δράμα, όσο πιο κοντά έρχεται με την Εκκεντρική Δυσαρμονία τόσο μεγαλύτερη αξία αποκτά μέσα στην αυτοπεριφρόνηση του συστήματος καρικατούρας.

    Γίνεται εξώφυλλο, τέλεια διαλεκτική εικόνα της πραγματικότητας και του παραμορφωτικού καθρέφτη της.

    Πουλάει το Δράμα και πουλάει πιο πολύ όταν μια ζωή καταρρέει μπροστά στην επιτυχημένη έκθεση ενός Σφάλματος.

    Χεσμένες όλες τις Αμαλίες του κόσμου τις έχει το σύστημα. Ο Μέγας Ιεροδικαστής Δημοσιογράφος βγαλμένος απ' τη χλωρίνη που παρέα με τον υπουργό Μισό Γραβάτα- Μισό σορτσάκι σοσόνι παραλύει με την τσίμπλα στο μάτι μπροστά στο δράμα του νέου φρούτου Έλληνα υποψηφίου blogger τρώει το ίδιο βράδυ με τα χέρια ακόμα μουτζουρωμένα από το μελάνι του inkjet εκτυπωτή της AGB, παϊδάκια στην νεομοντέρνα εκδοχή της Κρητικής Κουζίνας των Σεφ απ' το Περιστέρι.

    Γιατί αν δεν είναι πορνογραφική πράξη το δάκρυ του Δημοσιογράφου για την Αμαλία blogger πάνω απ' έναν χοχλιό γεμιστό με σκόρδο και κους κους τι είναι τότε φίλτατοι νέοι, ανώνυμοι, ψευδώνυμοι ή και επώνυμοι Έλληνες κοσμικοί bloggers;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Dion.m. said

    Είναι δυνατόν, οποιοσδήποτε σέβεται την μνήμη το σθένος και τον αγώνα ενός νέου ανθρώπου, όπως η Αμαλία, να εκστομίζει κατάρες σε κάποιον, που της αφιερώνει ένα ποστ, και έχει -αν έχει- διαφορετική γνώμη;

    Όταν αυτός ο κάποιος είναι ο επάρατος ΝΔ, απ' ότι φαίνεται είναι δυνατόν. Τελικά ο ΝΔ θα πρέπει να ακακηρυχθεί εθνικός σάκος του μποξ.

    Αύριο είναι η ημερομηνία αφιερώματος στην Αμαλία. Ελπίζω το θέμα να πάρει δημοσιότητα τόση ώστε να συγκινήσει τους περίφημους αρμόδιους. Θα ανακοινώσουν μερικά σπασμωδικά μέτρα, θα επιβάλλουν ίσως μερικές άστοχες και άσχετες διοικητικές ποινές και θα θάψουν την όλη ιστορία όσο γρηγορότερα γίνεται...

    Ελπίζω να κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Προς αποκατάστασιν μέρους τουλάχιστον της αληθείας:

    Αναφέρθηκε ότι ο όγκος της Αμαλίας ήταν οστεοσάρκωμα. Όπως φαίνεται από τα όσα η ίδια διηγήθηκε στο blog της, επρόκειτο περί νευρινώματος, ενός δηλ. κατ' αρχάς καλοήθους όγκου των περιβλημάτων των νεύρων.

    Αυτό δικαιολογεί μια μακροχρόνια πορεία (17 χρόνων, όπως αναφέρθηκε) πριν την εξαλλαγή.

    Όσον αφορά την διάγνωση από τη μαγνητική τομογραφία, είναι αλήθεια ότι λίγοι ξέρουν να διαβάζουν μια μαγνητική τομογραφία, πλην των εξειδικευμένων ακτινοδιαγνωστών, γιατί απαιτεί ειδική εκπαίδευση που δεν την έχουν παρά μόνον οι τελευταίοι.

    Εγώ προσωπικώς μετά από αυτά αίρω την δυσπιστία μου ως προς τις περιγραφές της Αμαλίας (συμπτωμάτων και κλινικής εξελίξεως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Οι θέσεις μου όσον αφορά το υπόλοιπο μέρος των σχολίων μου εξακολουθούν να με εκφράζουν στο ακέραιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. ...Και βέβαια, εφ' όσον οι περιγραφές της Αμαλίας για την περιπέτεια μέχρι την διάγνωση είναι ακριβείς, πρόκειται για μια τραγική αποτυχία του ΕΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. ...αλλά και της ιδιωτικής ιατρικής, όπως φαίνεται από το blog της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Ίσως όμως το πρόβλημα κακώς εστιάζεται στο περιώνυμο "φακελλάκι", που λειτουργεί απλουστευτικά και "μηντιατικά". Με χρηματισμό ή χωρίς, το αποτέλεσμα φοβούμαι ότι θα ήταν το ίδιο. Αλλού (κυρίως) πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Επειδή στο παρελθόν είχα μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία μου, ταυτίζομαι απόλυτα με την άγνωστη σε 'μένα Αμαλία. Το ιατρικό κατεστημένο, στην Ελλάδα τουλάχιστον, κοιτάζει να σε εκμεταλλευτεί οικονομικά , η ιατρική έχει γινει μπίζνα , οι φαρμακαυτικές εταιρείες κοιτάζουν πως θα τα 'κονομήσουν λαδώνοντας με "δωράκια" τους γιατρούς.
    Δεν ξέρω αν αυτό είναι παρηγοριά αλλά θα γράψω κάτι που ήταν και η πρώτη μου εγγραφή στο πρώτο μου site-blog. Αυτή τουλάχιστον έφυγε απ' αυτό τον κόσμο , εμείς μείναμε πίσω να "τραβάμε κουπί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Η ιστορια της Αμαλιας, αν και μαλλον ασυνηθιστη, ειναι συγκλονιστικη. Καταδεικνυει με τον πιο ευλογο τροπο ποσο λανθασμενα ειναι στημενο το συστημα υγειας στην Ελλαδα. Ενα συστημα που βριζουν νυχθημερον ασθενεις, συγγενεις, διοικητικοι, νοσηλευτες, γιατροι. Κανεις δεν ειναι ευχαριστημενος. Οι λογοι ειναι πολλοι, αλλα θελω κι εγω, ως νεος γιατρος που αναγκαστηκα (για επιστημονικους λογους) να ξενιτευτω, να ενωσω τη φωνη μου με τη δικη της εναντια στους "καθηγηταραδες" του Ελλαδισταν. Οσο παραξενο κι αν ακουγεται, οι κυριοι αυτοι ειναι η αιτια πολυ περισσοτερων δεινων απ'οτι μπορει κανεις να περιμενει, και η παταξη τους, επιστημονικα και επαγγελματικα, θα ηταν απο τα πιο ρηξικελευθα μετρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Η Αμαλία πέθανε 30 χρονών αφού ταλαιπωρήθηκε...

    Στην ηλικία της, αλλοι η άλλες έχουν διορισθεί διοικητές (!)μεγάλων νοσοκομείων.

    "Συμπτωματικά τυχαίνει" να είναι γυιοι η κόρες πολιτικών παραγόντων.
    "Ημετέρων" φυσικά.

    Οσο δεν υπάρχει αξιοκρατία αλλά κομματικοκρατία και ημετεροκρατία...

    Οσο, άνθρωποι, που δεν
    *έχουν δουλέψει ποτέ,
    *δεν έχουν αποδείξει τίποτα,
    *δεν έχουν επιτύχει τίποτα,
    *δεν έχουν αγωνισθεί για τίποτα,

    με μοναδικό προσόν την "προσφορά" τους σε κάποιο κόμμα η την συγγένειά τους με κάποιον κομματικό βαρώνο,

    Οσο οι άνθρωποι αυτοί κυβερνάνε και λυμαίνονται την χώρα...

    Ο τόπος αυτός δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχει μέλλον.

    Ολοι έχουμε ευθύνη... Αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανήκει σε 10 οικογένειες και τον υπόκοσμο των κομμάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. ...Και για να συμπληρώσω το προηγoύμενό μου σχόλιο:

    Το Ελληνικό Σύστημα Υγείας νοσεί...
    Αλλά δυστυχώς δεν είναι το μόνο!

    Μακάρι να ήταν...

    Εμφανίζει δυστυχώς την ίδια παθογένεια, που εμφανίζει όλη η χώρα.

    Κοιτάξτε τι γίνεται στις πολεοδομίες, τους δήμους, την διοίκηση...

    Είναι βαρύ το τίμημα της αναξιοκρατίας, του γενικού λαδώματος (δεν είναι μόνο το φακελλάκι) και της έλλειψης οράματος στην διοίκηση, σοβαρότητας, ποιότητας και αξιοπρέπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. To καλύτερο και πιο πικρό σχόλιο που διάβασα είναι του pitsirikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.