Σάββατο, Μαΐου 12, 2007

Hummer: Pro and Con



Πήρα ένα email για το Hummer με θέμα "I hate Hummers" (τίτλος παλιότερου post). Επειδή είναι ενδιαφέρον αλλά μεγάλο δεν το βάζω ως σχόλιο αλλά σαν ξεχωριστό post. (Τα σχόλια σας στο κυρίως θέμα). Αποσιωπώ το όνομα του επιστολογράφου επειδή στα blogs συνήθως γράφουμε ανώνυμα ή ψευδώνυμα. Αν μου το ζητήσει, θα το προσθέσω.

Το email

Απο εναν αλλο κοσμο, τις ΗΠΑ διαβαζω το τελευταιο αρθρο σας και διερωταμαι...

Γιατι σας ενοχλουν τοσο τα Hummer και τα παρομοια αυτοκινητα; Οπως ενα σπορ αυτοκινητο ειναι το μονο που μπορει να σου προσφερει την χαρα μιας 0.7g επιταγχυνσης ετσι και το Hummer και τα παρομοια ειναι τα μονα που μποροuν να με πανε σε απροσσιτα μερη. Ισως δεν εχετε γευτει ποτε την χαρα μιας οδηγησης 500 χιλομετρων σε χωματοδρομο απροσπελαστο απο αυτοκηνητο της πολης (σπορ η μη).

Αλλα γιατι πρεπει χρειαζεται να δικαολογει ενας ανθρωπος τι του αρεσει; Ο καθενας μας προσφερει κατι που αλλοι θελουν και το ανταλλασει με πραγματα που αλλοι προσφερουν (μεσον της ανταλλαγης το χρημα). Δεν ειμαι ελευθερος να επιλεξω ποιο θελω απο τα προσφερομενα αγαθα; Και το αυτοκηνητο και την βενζινη που καιει εγω την πληρωνω. Το αν θα το αγορασω, και ποσο, ειναι ζητημα που αφορα μονο αμενα και οποιον ειναι διατεθημενος να το κατασκευασει. Το αν θα καψω την βενζινη μου επιταχυνομενος με 07γ η (τη ιδια τελικα ποσοτητα βενζινης) οδηγωντας ενα Hummer ειναι δικια μου υποθεση.

Εαν δεν σας αρεσουν τα Hummer απλως μην τα αγοραζεται. Υπαρχουν χιλιαδες αλλα μοντελα αυτοκινητων. Φαινεται ομως να σας ενοχλει η υπαρξη των αυτοκινητων αυτων αυτη καθ εαυτη.

Μηπως τελικα ζηλευετε την αμερικανικη ελευθερια μας, καθως βραζετε στο μιζερο ελληνικο καζανι των νομοθετημενων αυτοκινητιστικων επιλογων? «Αυτο δεν βγαινει ΙΧ μονο επαγγελματικο…αυτο πληρωνει 92% φορο πολυτελειας… αυτο ειναι τεκμηριο…αυτο θελει ειδικη επαγγελματικη αδεια...πρεπει να περασει ΚΤΕΟ για τα λαστιχα....μπαινεις στο δακτυλιο μονο με οικολογικο...απο αυτη τη διασταυρωση και περα ειναι Λονδινο κεντρο πληρωνεις 16ευρω...βενζινη φορος 0.55 ευρω ανα λιτρο...» η μιζερια της νομοθετημενης επιλογης μεσου μεταφορας ακομα βουηζει στα αυτια μου απο τοτε που καποτε ζουσα στην μιζερη Ελλαδα - Ευρωπη.

Η μιζερια των σχεδιασμενων εκ των ανω κολλεκτιβιστικων ευρωπαικων κοινωνιων σας εφερε την λεγομενη γενεα των 1000 ευρω και την μιζερια της αυτοκινησης των 1000κυβικων. Η νοοτροπια της «κοινη συνεναισει» νομοθετησης ολων των οψεων της ζωης του ατομου σας εκανε μια ανελευθερη κοινωνια αυτο-καταπιεσμενων ατομων που βραζουν μεσα στο ιδιο το καζανι του κολλεκτιβισμου τους, στην πυκνοτητα των 19,000κατοικων ανα τετ χιλ των Αθηνων. Ξεθυμενετε τη ζηλεια σας μισωντας την ατομικιστικη ελεθερια της αμερικης και τα συμβολα της (Hummer κλπ.).

If you can’t join them hate them. Vive la France!

Αντε γεια σας κακομοιριδες...



Η απάντησή μου:

Δεν μου αρέσει το Hummer γιατί α) είναι πανάσχημο και β) είναι υπερβολή. Αυτά που λέτε τα κάνει ένα Land Rover Defender με τα μισά χρήματα και το 1/3 της οικολογικής επιβάρυνσης. Ή, αν θέλετε και πολυτέλεια, ένα Land Cruiser ή μία Mercedes G.

Με το "πληρώνω και τι με νοιάζει" απλώς δεν σκεφτόμαστε τι περιβάλλον θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

Το Hummer δεν είναι ένα καλό εκτός δρόμου αυτοκίνητο (υπάρχουν καλύτερα - είμαι της δουλειάς και ξέρω) είναι ένα σύμβολο επιβολής (domination). To μέγεθος, το όγκος, το στυλ θωρακισμένου με τα μικρά παράθυρα παραπέμπουν σε πολεμικό όχημα και σε στρατιωτική κατάσταση.

That is why I hate Hummers - because I hate war.

Τα άλλα που γράφετε δεν ισχύουν πια - η ελληνική αγορά έχει ανοίξει και η Ελλάδα έχει περισσότερα 4Χ4, Τζιπ και SUV μεγάλου κυβισμού από όλες τις χώρες της Ευρώπης!

Μόνο κακομοίρηδες δεν είμαστε πια...

___________________________________

Υπενθυμίζω - σχόλια στο κυρίως ποστ!